Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φωκίδας   »   Ιτεα Φωκιδας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Τ' ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ" ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!

Ετοιμάζουν το οριστικό τέλος!
«Η υπογραφή της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασία είναι ένα σημείο – καμπή στην ενισχυμένη συνεργασία για την ασφάλεια ["ενισχυμένη συνεργασία"... σημαίνει ότι η σύμμαχος Τουρκία τρυπάει στην Κύπρο μας;] ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Εκτός από το γεγονός πως οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, χτίζουν μια πολύ πιο στενή στρατηγική σχέση μέσω της...
Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως είπε και ο πρόεδρος Τραμπ, όταν ήταν μαζί σας, η συνεργασία μας είναι εξαιρετική.
Η πρόσφατη επίσκεψή σας στις ΗΠΑ ήταν μια ξεκάθαρη επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας. Επίσης,

επιβεβαίωσε την επάνοδο της Ελλάδας – μετά από μια δεκαετή κρίση – ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης, κατά τη διάρκεια της οποίας επέδειξε εντυπωσιακή κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς [μας δουλεύον για τα μνημόνια και την εκχώρηση της εθνικής-οικονομικής κυριαρχίας για 99 χρόνια;].
Μέσα σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία οι ΗΠΑ στήριξαν την Ελλάδα 
["στήριξαν" με νέες βάσεις περικύκλωσης της Ρωσίας, το ξεπούλημα της Μακεδονίας;] και θα συνεχίσουν να το κάνουν [με τέτοια "στήριξη" τι χειρότερο από τους εχθρούς μας;]. Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο – κλειδί και κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια [δηλαδή θα στείλουμε στρατό στα στενά του Ορμούζ εναντίον του Ιράν και στη Λιβύη για να στηρίξουμε τον σύμμαχο μας και σύμμαχο του Ερντογάν, που υπόγραψαν τη Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας;].
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι αφοσιωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας. Μίλησα γι’ αυτό ξεκάθαρα όταν βρεθήκαμε μαζί με Έλληνες από όλη την Αμερική, δηλώνοντας ότι “θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλειά σας και τη δημοκρατία σας. Το μέλλον θα είναι πιο λαμπρό για τις χώρες μας και για τις μεταξύ μας σχέσεις.
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. Πιστεύουν ακράδαντα ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα 
[ειλικρινής και σαφής... διαπραγματευτείτε τα κυριαρχικά σας δικαιώματα], τα οποία να συμβαδίζουν με το άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών [όπως ακριβώς με την Κύπρο μας από το 1974] και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που μπορεί να είναι προκλητική [και μην κάνετε προκλητικές πράξεις ή δηλώσεις, εσείς κι όχι ο σύμμαχος Ερντογάν... έτσι;]. Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά ειλικρινή διάλογο [διαπραγματευτείτε την κυριαρχία σας με την σύμμαχο Τουρκία] που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο [Ποιο "διεθνές δίκαιο"; Αυτό της κατοχής της Κύπρου; Των παραβιάσεων στο Αιγαίο; Της συμφωνίας Τουρκίας με το αμερικανοευρωπαϊκό προτεκτοράτο στη Λιβύη; Ολοταχώς στη Χάγη για να αποφασίσουν αυτοί τι παραχωρούμε και τι παραδίδουμε στον Ερντογάν].
Σας ευχαριστώ για την φιλία σας, που συνεχίζουμε να χτίζουμε, πάνω στην ήδη επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μας
».


http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2020/01/blog-post_568.html#more

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:31 am


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ – ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ – ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφερε σήμερα ότι αναμένει να δει στις ΗΠΑ περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού, που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας.
Όπως επισημαίνει το CDC, έχει αναπτύξει ένα νέο τεστ, το οποίο επέτρεψε την ταυτοποίηση της παρουσίας του ιού σε έναν επιβάτη που ταξίδευε από την Κίνα στο Σιάτλ και σχεδιάζει να διευρύνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Ατλάντα και του Σικάγο.
Σύμφωνα με το CDC, πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα που νοσηλεύεται στο Έβερετ, κοντά στο Σιάτλ.
Το πρόσωπο αυτό, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν αποκαλυφθεί, δεν είχε επισκεφθεί καμία από τις αγορές απ’ όπου προήλθαν πολλά κρούσματα στην Ουχάν της Κίνας, όμως είχε μονάχα πάει στην περιοχή, δήλωσε η Νάνσι Μεσόνιερ, η διευθύντρια του Κέντρου Αναπνευστικών Ασθενειών του CDC, σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
Ο άνδρας έφθασε στο αεροδρόμιο του Σιάτλ τη 15η Ιανουαρίου με πτήση,
με ανταπόκριση από την Ουχάν. Δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα κατά την άφιξή του, όμως επικοινώνησε ο ίδιος με τις υπηρεσίες υγείας την Κυριακή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ένα δείγμα που εστάλη στο CDC επέτρεψε χθες την επιβεβαίωση ότι είχε μολυνθεί από τον νέο ιό, περιέγραψε ο Σκοτ Λιντκουίστ, επιδημιολόγος της πολιτείας της Ουάσιγκτον.
«Συνεργάζεται πλήρως» επιβεβαίωσαν οι αρχές. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Providence Regional Medical Center στο Έβερετ. Η κλινική κατάστασή του είναι καλή, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπάιτερς, ο υπεύθυνος των υγειονομικών αρχών της κομητείας του Σνόχορνις, βόρεια του Σιάτλ.
Ακόμα και ο Κινέζος γιατρός που ερευνά το ξέσπασμα του φονικού νέου ιού στην κεντρική Κίνα είπε ότι και ο ίδιος μολύνθηκε.
Ο Ουάνγκ Γκουανγκφά, που ηγείται της Μονάδας Πνευμονικής Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πεκίνου Peking University First Hospital, ήταν μεταξύ των ειδικών που νωρίτερα αυτόν τον μήνα επισκέφθηκαν την Ουχάν, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός.
«Μου έγινε διάγνωση και η κατάστασή μου είναι καλή» είπε σήμερα ο Ουάνγκ στο Kong’s Cable TV, ευχαριστώντας τους συμπολίτες του για το ενδιαφέρον τους.
Ο απολογισμός των νεκρών από το στέλεχος του κοροναϊού, το οποίου αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων, ανέρχεται ως σήμερα σε έξι, με τον αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων να υπερβαίνει τα 300. Δεκαπέντε μέλη ιατρικού προσωπικού βρίσκονται μεταξύ των κρουσμάτων.
Ο Ουάνγκ, που διεξήγαγε έρευνες για το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) το 2003, εξήγησε ότι λαμβάνει θεραπεία και θα κάνει εμβόλιο σύντομα. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των προσώπων που έχουν μολυνθεί.
«Δεν θέλω να δίνεται από όλους πολλή προσοχή στην κατάστασή μου» επισήμανε στις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο Ουάνγκ διαβεβαίωνε κρατικά ΜΜΕ, στις 10 Ιανουαρίου, ότι η επιδημία φαινόταν να βρίσκεται υπό έλεγχο, με τους περισσότερους ασθενείς να εμφανίζουν ελαφρά συμπτώματα και ορισμένους να έχουν πάρει εξιτήριο.

Οι oδηγιές του Εθνικού Οργανισμού Υγείας για τον κοροναϊό

Ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία έχει εκδόσει ο ΕΟΔΥ, για τα κρούσματα πνευμονίας από νέο στέλεχος κοροναϊού στην πόλη Βουχάν, της Κίνας. Οι οδηγίες για πληρώματα πλοίων και αεροσκαφών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του οργανισμού αναφέρουν τα εξής:
Στην πόλη Βουχάν επαρχία Χουμπέι, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού. Έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού και ένας θάνατος σε άτομο με υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια, και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εντόπισαν και παρακολουθούν 763 στενές επαφές των κρουσμάτων. Έως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο, ή μετάδοση σε επαγγελματίες υγείας. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα, είτε εργάζονται, είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Βουχάν, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό.
Στις 13 Ιανουαρίου 2020, το υπουργείο Υγείας της Ταϋλάνδης ανακοίνωσε το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο εισαγόμενο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) από την πόλη Βουχάν, επαρχία Χουμπέι, Κίνα. Πρόκειται για μια γυναίκα 61 ετών κάτοικο της πόλης Βουχάν, που εκδήλωσε συμπτώματα στις 5 Ιανουαρίου 2020. Στις 8 Ιανουαρίου 2020 ταξίδεψε με απευθείας πτήση στην Ταϋλάνδη μαζί με πέντε μέλη της οικογένειας της, όπου συμμετείχαν σε τουριστικό γκρουπ 16 ατόμων. Το ιστορικό έκθεσης του κρούσματος είναι υπό διερεύνηση.
Στις 16 Ιανουαρίου το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) σε άτομο που είχε ταξιδέψει στην Βουχάν, Κίνα.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν περιορισμοί προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.
Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Βουχάν εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.
Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.
Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:
Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται :
* Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
* Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
* Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :
* Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
* Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
* Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
* Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:24 am


ΟΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ», ΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...

'Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει...'', έγραφε στα χρόνια της δικτατορίας ο Γιώργος Σεφέρης στο ποίημά του ''Με τον τρόπο του Γ.Σ''. Κι αυτόν τον στίχο του συνηθίζω όλο και πιο συχνά να χρησιμοποιώ τελευταία στις αναφορές μου στο θαυμάσιο λογοτεχνικό σχήμα της ''συνεκδοχής'', όπου ένας όρος αντικαθιστά κάποιον άλλο: η Ελλάδα τους Έλληνες, για παράδειγμα...
Μόνο που δεν είναι η Ελλάδα αυτή καθαυτή που μας πληγώνει, για να ερμηνεύσω τον στίχο του ποιητή προσαρμόζοντάς τον στη σύγχρονη πραγματικότητα. Είναι οι Έλληνες που τη διασύρουν με τις επιλογές και τις αποφάσεις τους...
Οι Έλληνες πολιτικοί - λ.χ - των μεταπολιτευτικών τελευταίων δεκαετιών, που ως πρωθυπουργοί δεν ύψωσαν ανάστημα ανάλογο με τη μεγαλοσύνη και την Ιστορία της, παρά ''φρόντισαν'' - με τις ραγιαδίστικες πολιτικές τους - να την έχουν οι σύμμαχοί της περιθωριοποιημένη και υποτιμημένη.
Έτσι κατάφεραν να την εντάξουν, στις σχέσεις της με τα άλλα κράτη, στην κατηγορία των ανίσχυρων χωρών που ''δίνουν'' μονίμως εθνική κυριαρχία στους ισχυρούς οι οποίοι λαμβάνουν,
απ' τη μεριά τους, μονίμως - στο πλαίσιο της ασύμμετρης αμοιβαιότητας - χωρίς να αναπτύσσουν μαζί της το συναίσθημα της ειλικρινούς φιλίας που να τους δεσμεύει. Και όλα αυτά για έναν και μόνο λόγο: γιατί τη θεωρούν δεδομένη...
Θα μου πείτε - και με το δίκιο σας - πως σκέφτομαι ρομαντικά, ενώ η Ιστορία έχει αποδείξει πως ''τα κράτη δεν έχουν φίλους, παρά μόνο συμφέροντα'' κι αυτό το βιώνουμε στο πετσί μας εδώ και χρόνια, από τότε που η δύσμοιρη πατρίδα μας - εγκαταλελειμμένη από συμμάχους και φίλους - σηκώθηκε πάλι στα πόδια της όλο αίματα, με τον σταυρό της Μικρασιατικής Καταστροφής στους ώμους.
Τα εκατομμύρια των Ελλήνων προσφύγων που ήρθαν τότε κυνηγημένοι στην Ελλάδα για να σωθούν απ' το μαχαίρι των Τούρκου, ήταν γεμάτοι πληγές. Πληγές που δεν επουλώθηκαν ποτέ και έγιναν εφιάλτες στον ύπνο τους σμίγοντας με τις τραγικές εικόνες του ξεκληρίσματος απ' τις χαμένες πατρίδες, απ' όπου έφυγαν αλαλιασμένοι κρύβοντας κάτω απ' τα κουρέλια της παλιάς αρχοντιάς τους τα εικονίσματα των προγόνων τους.
Με πόνους και οδύνες τοκετού άρχισε να ξαναστήνεται έκτοτε το διαλυμένο απ' τις επιπτώσεις της Εθνικής Καταστροφής ελληνικό κράτος απ' τους ντόπιους και τους πρόσφυγες πατριώτες. Οι φταίχτες εκείνης της τραγικής περιόδου της Σύγχρονης Ιστορίας μας δεν τουφεκίστηκαν όλοι στο Γουδί, αλλά έζησαν κι άφησαν πίσω τους απογόνους, που αυγάτισαν τον φόβο και την ηττοπάθεια από κοινού στην πολιτική μας σκηνή.
Έτσι έμαθαν οι τωρινοί να επιλέγουν τον εύκολο δρόμο, που κρύβει παγίδες και εθνικά δράματα. Έφτασαν να προβάλλουν σαν σώφρονα πολιτική στο λαό, αντί την ανασύνταξη δυνάμεων, τη σύνεση και την ετοιμότητα, την καταφυγή μας σε αφερέγγυους Διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ, Ε.Ε, Δικαστήριο Χάγης και λοιπούς ποδηγετούμενους), που αποφασίζουν καθ' υπόδειξη των ''Μεγάλων'' της παγκοσμιοποιημένης Οικουμένης.
Των ''Μεγάλων'' οι οποίοι ενεργούν άδικα, ανιστόρητα και υπολογιστικά σε βάρος των ανίσχυρων ''φίλων'' και ''συμμάχων'' τους, που φοβούνται να ορθώσουν το ανάστημά τους με το πρόσχημα ότι διαφυλάσσουν την Ειρήνη...
Με την τακτική αυτή, δυστυχώς, βγαίνουμε οι Έλληνες μονίμως χαμένοικαι απειλούμενοι από γείτονες-τρομοκράτες, όπως η Τουρκία του Ερντογάν, που επιβουλεύεται τα πάτρια εδάφη μας και θέλει να τα υφαρπάξει με τεχνάσματα διπλωματικά υπό την απειλή της ισχύος της η οποία ισοδυναμεί με ''casus belli''' .
Σε τέτοιες περιπτώσεις ωστόσο, όσο δείχνεις αναποφάσιστος και χαμένος σε φιλειρηνικές τακτικές άνευ όρων, γίνεσαι όργανο προς εκμετάλλευση από τους ισχυρούς ''φίλους'', που ξαναγράφουν ετσιθελικά τη δοξασμένη ιστορία σου με αποφάσεις ντροπής, οι οποίες είτε έχουν παρθεί (Πρέσπες) είτε ετοιμάζονται να παρθούν (Αιγαίο), με την καταφυγή σου στη Χάγη.
Έτσι φτάσαμε οι Έλληνες, παρασυρμένοι από λαοπλάνους πολιτικούς, να νιώθουμε αποστρατευμένοι απ' το ύψιστο καθήκον μας, που είναι η υπεράσπιση της πατρίδας, αφού κρίνονται πια στα χαρτιά και ερήμην μας η διασφάλιση των συνόρων της και ο ακρωτηριασμός της.
Κι αναρωτιέμαι μελαγχολικά: Άραγε έχει σταματημό αυτή η κατρακύλα για την δόλια πατρίδα; Άραγε θα βρεθεί ένας ''Περικλής'' στο τιμόνι της, που να διαθέτει τα τρία προσόντα που ζητούσα στο άρθρο μου ''Αναζητώντας τον ''Περικλή'', που θέλει να γράψει ιστορία'' (24 Αυγ 2019); Να διαθέτει, δηλαδή, την στρατιωτική ιδιοφυΐα και τη διορατικότητα ενός Μεταξά, τη δημοκρατικότητα ενός Περικλή και τη διπλωματική ικανότητα ενός Ελευθέριου Βενιζέλου;
Θα φανεί κανείς στον ορίζοντα της σύγχρονης, ντροπιαστικής πολιτικής της Ελλάδας ένας ηγέτης με στόφα παλιά, ένα παλικάρι με ''γαλανόλευκο λόγο'' που να εμπνεύσει τον κόσμο και να τον ξεσηκώσει σαν άλλος Κολοκοτρώνης, για να του δώσει όχι υποσχέσεις για ψηφοθηρικά επιδόματα και ανεφάρμοστα οράματα, αλλά τη γενναία κατάθεση της ψυχής του ότι - αν χρειαστεί να ξαναπολεμήσουν - θα μπει πρώτος αυτός στη φωτιά για να πολεμήσει μαζί τους και να τη σώσει ή να πεθάνει μ' αυτούς;
Γιατί τέτοιο αληθινό πατριώτη έχει να δει Ελλάδα μας από χρόνια και ξεστράτισε μέσα σ' αυτά απ' την πορεία που χάραξαν γι' αυτήν οι Πατέρες της. Έτσι έφτασε να κυβερνιέται από λαοπλάνους εθνομηδενιστές και εκπροσώπους της Νέας Τάξης Πραγμάτων που στέκονται ''Προσοχή'' μπροστά στους κυρίαρχους της Γης, οι οποίοι την αντιμετωπίζουν σαν ''προβλέψιμη σύμμαχο'' με παράδοση στην ξενοδουλεία, την υποτέλεια και την υπακοή.
Έφτασε η Ελλάδα να κυβερνιέται από ψοφοδεείς πολιτικούς, που χάνουν τα ελληνικά και τα αγγλικά τους μπροστά στους πανίσχυρους ξένους ή στρογγυλεύουν με κυβιστήσεις τις υποσχέσεις τους στο λαό και ετοιμάζουν ερήμην του τον ακρωτηριασμό της προσαρμόζοντας τα συμφέροντα της στα συμφέροντα των ''συμμάχων'' και ''φίλων'' της, που κλίνουν το γόνυ στον προαιώνιο εχθρό της...
Έφτασε να κυβερνιέται από τραγικούς θιασώτες της εθνικής μειοδοσίας, της ορθοδοξοφοβίας και της λαθρομεταναστολαγνείας, που σκάβουν τον λάκκο της υπογράφοντας συμφωνίες ντροπής για τις οποίες ύστερα πανηγυρίζουν μαζί με τους εχθρούς της.
Και όλα αυτά τη στιγμή που δεχόμαστε απροκάλυπτα απειλές επί των εδαφών μας απ' τον Τούρκο άρπαγα γείτονα. Τη στιγμή που θωρακίζουμε το Πολεμικό Ναυτικό μας με ''αόρατες'' γαλλικές φρεγάτες, για να καταλαγιάσουμε την αγωνία του κόσμου και να παραστήσουμε ότι κινητοποιούμαστε. Τη στιγμή που διαλαλούμε σε όλους τους τόνους τις... προσεχείς δυνατότητές μας στο πεδίο της ''μάχης'', την ώρα που είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε όλα στο διπλωματικό...
- Στον τόπο που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα, κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια..., συνήθιζε να λέει ο άξιος της πατρίδας μας στρατηγός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, ο δαφνοστεφανωμένος και μπαρουτοκαπνισμένος ''Μαύρος Καβαλάρης'' του 20ου αιώνα.
Κι αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει τώρα στη σύγχρονη εθνική μας ζωή, όπου έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στους ξένους (Αμερική-ΕΕ) ελπίζοντας ότι σε ώρα πολέμου, αν κάνουν απόβαση - φερ' ειπείν - οι Τούρκοι στο Καστελόριζο, δε θα 'μαστε μόνοι μας, γιατί θα σπεύσουν να μας συνδράμουν οι σύμμαχοί μας.
Θα σπεύσουν να μας υπερασπισθούν με τις φρεγάτες, τα υποβρύχια και τ' αεροπλάνα τους στο Αιγαίο. Έτσι νομίζουμε και με την ελπίδα αυτή, που για τους αφελείς αγγίζει τη βεβαιότητα, βγάζουν ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ μας κορώνες ενθάρρυνσης και στρατιωτικής ετοιμότητας, που κρύβουν όμως στην πραγματικότητα την δειλ-ανδρεία της εκτελεστικής εξουσίας.
Γιατί αυτή ξέρει κατά βάθος πως θα είμαστε μόνοι αν μας επιτεθούν οι ''Αγαρηνοί'' εξ Ανατολών, παρά τα όσα υπόσχονται οι Ευρωπαίοι και οι υπερατλαντιστές ''φίλοι'' μας, που τους είδαμε πώς προστάτεψαν τα κεκτημένα μας στην Μακεδονία ωθώντας μας να υπογράψουμε μια ''συμφωνία'' ταπεινωτική (''συμφωνία Πρεσπών''), σαν να ήμασταν ηττημένοι στο πεδίο της μάχης.
Την ίδια ''άψογη στάση'' είχαν κρατήσει στην Κύπρο το 1974 και στη Συρία το 2019, έστω κι αν αναγνώριζαν ως ''βαρβάρους'' τους Τούρκους, αφήνοντας τον Αττίλα του χθες να συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του δήμιου ατιμώρητος σε βάρος Κυπρίων και Κούρδων επιδεικνύοντας τις ωμότητες και την βανδαλιστική απανθρωπιά του.
Το ίδιο θα κάνουν και στο Αιγαίο, αν οι Τούρκοι χτυπήσουν το Καστελόριζο ορμώμενοι απ' την απληστία τους και από την πίστη και διορατικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, που ξέρει να ζυγιάζει τους αντιπάλους του.
Κι αυτοί εζυγίσθηκαν, εμετρήθηκαν και ευρέθηκαν ελλιπείς στα μάτια του τα τελευταία χρόνια, γιατί έμαθαν να ζουν εφησυχασμένοι στη σκιά της Δύσης και βιάστηκαν να αντικαταστήσουν την φιλοπατρία τους με την υπακοή στους ''συμμάχους''.
''Αυτό'', σκέπτεται ο νεο-σουλτάνος απέναντι, ''θα τους βγει σε κακό τους Έλληνες. Θα το πληρώσουν''...
Όπως το πλήρωσαν, πράγματι, και οι Κούρδοι ''φίλοι'' και ''σύμμαχοι'' των Αμερικανών, που ένιωσαν στο πετσί τους τη δύναμη της πυγμής του Τούρκου Προέδρου και στην καρδιά τους την προδοσία των ''συμμάχων'' τους ...
Έτσι διαλογίζεται ο Τούρκος κυρίαρχος στην απέναντι όχθη του Αιγαίου και γελάει σαρδόνια, σίγουρος πως την κρίσιμη ώρα θα βγει και πάλι κερδισμένος με τους αντιπάλους που θα 'χει μπροστά του και που είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν και να πέσουν ξανά στην παγίδα του καταλήγοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου έμαθαν πάντα να χάνουν...
Οι ύαινες εφορμούν όταν οσμίζονται ψόφιο αίμα κι εκείνος - σαν ύαινα της Α. Μεσογείου - μυρίζει ''ψοφίμια'' απέναντι, πολιτικές μετριότητες που τις περνάει για ξενόδουλες και διχασμένες. Αυτό γιγαντώνει την πίστη του πως θα μας αλώσει σαν νέος Μωάμεθ ξεπερνώντας σε φήμη τον αντίζηλο ''Πατέρα'' του και ''Πατέρα όλων των Τούρκων'' (Κεμάλ Ατατούρκ), που είχε τους Έλληνες για ήρωες, αλλά και ικανούς για κάθε αθλιότητα και προδοσία...
Αφιονισμένος απ' τις σκέψεις αυτές ο μεγαλοϊδεάτης Ταγίπ Ερντογάν τρίβει τα χέρια του έτοιμος να συνυπογράψει στη Χάγη τις νέες συμφωνίες των ''συμμάχων'', που τους περνούν οι Έλληνες για Φιλέλληνες.
''Ας τους να πιστεύουν ακόμα στον θείο Σαμ'', σκέπτεται, και καγχάζει φέρνοντας στο μυαλό του την εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ, του φίλου του, και του Έλληνα πρωθυπουργού, του κατατρομαγμένου αντιπάλου του, τη στιγμή που εκλιπαρούσε - όπως του είπαν - τον... ''σύμμαχο'' Πλανητάρχη να μεσολαβήσει σ' αυτόν, για να τον καθησυχάσει. Να τον κάνει να πάψει να βρυχάται αγριεμένος διεκδικώντας να μοιραστεί το Αιγαίο τους...‟
” Μύθοι... Ελληνικοί μύθοι, που τους πιστεύουν μόνο οι Έλληνες...'', σκέπτεται καγχάζοντας από μέσα του. ''Ας τους να πιστεύουν στο παραμύθι του Φιλελληνισμού, παρά τις πικρές τους απογοητεύσεις. Ας τους να πιστεύουν πως τα κράτη έχουν φίλους, ενώ δεν έχουν. Τα κράτη έχουν μόνο συμφέροντα... ‟
” Γι' αυτό έχω τον Ντόναλντ να εκλιπαρεί τη φιλία μου και τον Πούτιν να είναι έτοιμος να αναγνωρίσει τη Βόρεια Κύπρο με αντάλλαγμα στρατιωτική βάση για υλικοτεχνική υποστήριξη με σκοπό την ανοικοδόμηση της Συρίας''...
Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:17 am


ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΠΡΟΣ ΜΠΙΤΣΙΟ, ΣΤΟΝ ΠΟΜΠΕΟ ΠΡΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ουδείς πρωθυπουργός, δηλαδή το Νο1 πρόσωπο της χώρας, θα δεχόταν επιστολή από υπουργό Εξωτερικών ξένης χώρας ή ακόμα και μεγάλης δύναμης. Θα του την επέστρεφε. Επιστολή θα δεχόταν μόνο από το αντίστοιχο Νο1 της χώρας - αποστολέα. Στην προκειμένη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ. Αντίθετα, οι Αμερικανοί, δείχνοντας για μια ακόμη φορά πως αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, επέλεξαν να στείλει ο υπουργός Εξωτερικών τους, Μάϊκ Πομπέο, επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό για τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, και όχι ο πρόεδρός τους.
Το ολίσθημα αυτό, ούτε καν φαίνεται ως αντελήφθη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι οποίοι, αντί να κρύψουν την επιστολή Πομπέο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την περιέφεραν, διαφημίζοντάς την.
Και τί ανέφερε ο Ν.Δένδιας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όπου συζητείται η κύρωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα; Συνέκρινε την επιστολή Πομπέο με την αντίστοιχη επιστολή του Χένρι Κίσιγκερ το 1975 προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Μπίτσιο,
η επανάληψη της οποίας, όπως υποστήριξε, αποτελούσε έκτοτε -και για πολλά χρόνια- στόχο και ευχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ορθώς. Είναι ακριβώς αυτό που επισημαίνει το Antinews. Ότι δεν μπορεί υπουργός Εξωτερικών να απευθύνεται σε πρωθυπουργό. Γι' αυτό και ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσιγκερ, απηύθυνε την επιστολή του στον Έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Μπίτσιο. Ας τολμούσε να στείλει ο - διόλου "τυχαίος" - Κίσιγκερ επιστολή στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και θα έβλεπε τι διάβημα διαμαρτυρίας θα έτρωγε η Ουάσιγκτον. Άλλες εποχές, άλλα ήθη, θα πει κανείς. Ακριβώς. Άλλο πρωθυπουργός τότε, και άλλο σήμερα.
Μήπως, τελικά, να έβαζαν οι ΗΠΑ, τον πρέσβη τους στην Αθήνα, "ταλαντούχο" κ.Τζέφρυ Πάγιατ, να έστελνε μια επιστολή στο Μαξίμου; Έτσι, για να μην έμπαιναν στον κόπο να ξοδεύονται σε γραμματόσημα;
Κατά τα λοιπά, επειδή κάποιοι μας περνάνε για "ιθαγενείς", να σημειώσουμε ότι όλα όσα λέγει ο Μάϊκ Πομπέο περί προστασίας της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, περιλαμβάνονται άπαντα στη συμφωνία για τις βάσεις (ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία) του 1990 (βλέπε: Μέσα οι βάσεις του θανάτου (κι' ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα)).

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:15 am


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΝΑ “ΜΑΡΑΖΩΝΟΥΝ” ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ “ΑΝΘΟΥΝ”

Τα ελληνικά ναυπηγεία “μαραζώνουν”, οι εφοπλιστές αναλώνονται σε δωρεές που δεν έχουν καμία σχέση με όσα θα μπορούσαν να κάνουν αλλά δεν θέλουν να πράξουν και οι ειδήσεις από τη γειτονική Τουρκία προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη θλίψη. 
Τα Ναυτικά Χρονικά γράφουν ότι “η αξία των πλοίων και των γιοτ που ναυπηγήθηκαν στην Τουρκία και παραδόθηκαν σε ξένες χώρες άγγιξε τα $1,04 δις, παρουσιάζοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Εξαγωγέων (TİM).
Η Νορβηγία αποτέλεσε τον κορυφαίο προορισμό για τα ναυπηγηθέντα στην Τουρκία πλοία, καθώς η αξία τους διπλασιάστηκε το περασμένο έτος στα $370 εκατ. Ακολούθησαν οι αγορές της Μάλτας και των Νήσων Μάρσαλ, με την αξία των πλοίων αυτών να ανέρχονται σε $84,3 εκατ. και $77,3 εκατ. αντίστοιχα.
Συνολικά τα τουρκικά ναυπηγεία εξήγαγαν πλοία και γιοτ σε 136 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού,

των Σεϋχελλών, της Ινδίας και του Ομάν. Τη μεγαλύτερη δραστηριότητα ανέπτυξε το Χονγκ Κονγκ, καθώς οι παραλαβές πλοίων τουρκικής ναυπήγησης εκτοξεύτηκαν κατά 375% σε σχέση με το 2018.
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της TİM, το μερίδιο της ναυπηγικής βιομηχανίας στις συνολικές εξαγωγές της γείτονος κινήθηκε στο 0,6% για το 2019”.

Το ερώτημα το ΄χουμε θέσει πολλές φορές: οι Έλληνες εφοπλιστές, κορυφαία δύναμη της ναυτιλίας παγκοσμίως δεν ενδιαφέρονται να υπάρχουν Ναυπηγεία στην Ελλάδα;

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:13 am


ΠΡΟΕΔΡΟΣ


                      Του Παναγιώτη Μέγκου

«Στα μέτρα του Συστήματος. Ποιος ρισκάρει;
Hκα Σακελλαροπούλου (προτεινόμενη Π. της Δ.) έγινε Σύμβουλος Επικρατείας γύρω στο 2000 και τοποθετήθηκε στο Ε' Τμήμα. Δεν ήταν στην ομάδα Δεκλερή όπως θέλει να ακούγεται. Υπηρέτησε υπό τον Μενουδάκο Πρόεδρο. Ξήλωσαν μαζί την νομολογία Δεκλερή.  
«Δεκλερής: Μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1958 έως το 1999, και Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος κατά την δεκαετία 1990-1999, οπότε το Δικαστήριο αυτό διαμόρφωσε την πρωτοποριακή και πλούσια νομολογία του, για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Βιώσιμη Ανάπτυξη».

  Όσα ακούγονται για περιβαλλοντικό έργο είναι φούμαρα. Το ανάποδο έκανε.
Η μόνη μεγάλη υπόθεση στην οποία κράτησε κάπως, ήταν ο Αχελώος (πολύκροτη υπόθεση, την οποία έχει ως περιβαλλοντικό "άλλοθι" για το προφίλ της).

Ενδεικτικά:

  Συνέβαλε στις δικαστικές αποφάσεις όπου κρίθηκαν συνταγματικά τα καταστροφικά Μνημόνια για την χώρα.

Τον Ιούλιο του 2012 παραχώρησε 4000 στρέμματα δασικής έκτασης στις ΣΚΟΥΡΙΕΣπρος εκχέρσωση.
  Το 2015 απέρριψε την προσφυγή των κατοίκων,
της Χαλκιδικής στο ΣτΕ και διέταξε την συνέχιση της εξόρυξης στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ.


  ΧΥΤΑ Κερατέας, Ο.Λ.Π. (Οργανισμός Λιμένα Πειραιώς), ΕΛΛΗΝΙΚΟ, τα «έκαψε».

  Στις 16 Ιουλίου του 2019 ως Πρόεδρος του ΣτΕ, αποφάσισε οριστικά το κόψιμο του 13ου & 14ουμισθού των δημοσίων υπαλλήλων.
  Ήταν επίσης στη δίκη για την λίστα Λαγκάρντ, όπου ο Γ. Παπακωσταντίνου έπεσε στα μαλακά και πέταξε την λίστα «στον κάλαθο των αχρήστων».
Κατάλαβε νωρίς ότι το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ βγάζει τους αστέρες (βλ. Πικραμμένο που έγινε Πρόεδρος ΣτΕ και Πρωθυπουργός). Εκεί, ή συγκρούεσαι με τα μεγάλα συμφέροντα, ή τα εξυπηρετείς. Έκανε το δεύτερο και ανταμείφθηκε.

  Τον Οκτώβρη του 2018 η κυβέρνηση του «αντιμνημονιακού» ΣΥΡΙΖΑ την επέλεξε για Πρόεδρο του ΣτΕ και τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. την προτείνει για ΠτΔ. Πρόταση με την οποία συμφωνούν βεβαίως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
  Δεν είναι φυσικά αριστερή ή κεντρώα, όπως θέλει να την παρουσιάσει η Ν.Δ. για να εξυπηρετήσει την πολιτική συναίνεση στο όνομα του ΠτΔ. Είναι άνθρωπος του συστήματος.


   Εδώ και 10 χρόνια διανύουμε την εποχή, όπου το Κράτος ξεκάθαρα, δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τους πολλούς. Ούτε καν τους λίγους. Αλλά τους ελάχιστους. Έχοντας ως εργαλείο τις Κυβερνήσεις που ψηφίζει ο Ελληνικός λαός δίνοντάς τους συγκεκριμένη εντολή, για να πράξουν ακριβώς τα αντίθετα. Από τον Γ. Παπανδρέου ως τον Α. Τσίπρα και σήμερα στον Κ. Μητσοτάκη.

   Σημειώνουμε τα παραπάνω την παραμονή της εκλογής της νέας ΠτΔ, υπενθυμίζοντας πως ότι «Λάμπει δεν είναι Χρυσός». Ελπίζοντας πως από την θέση του ανώτερου αξιώματος της Ελληνικής Πολιτείας η κα Σακελλαροπούλου θα υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολλών. Της μεγάλης πλειοψηφίας της Ελληνικής κοινωνίας. Ας την καλωσορίσουμε.Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 7:55 am


ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ «ΑΙΤΗΜΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ»


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

   ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ


Α.Π. 3422/21-1-2020                        

                                   20 Ιανουαρίου 2020

                                             

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:   Υγείας, κ. Β. Κικίλια
        Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη

        Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση

        Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο


Θέμα: «Αίτημα Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ ΦΩΚΙΔΑΣ για την συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Ιατρικής και Φυσικής Αποκατάστασης ΑΜΦΙΣΣΑΣ»


Κύριοι Υπουργοί,

Με επιστολή τους προς τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, οι Γονείς και Κηδεμόνες ΑΜΕΑ Φωκίδας, θέτουν το ζήτημα της συνέχισης λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Άμφισσας και ζητούν την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων του Κέντρου.

Πρόκειται για ένα Κέντρο που ολοκληρώθηκε το 2005 αλλά μέχρι το 2019 δεν έχει λειτουργήσει για το σκοπό τον οποίο κατασκευάστηκε. Παρότι κατά καιρούς έγιναν απόπειρες να αποκτήσει διοίκηση, να τοποθετηθούν κάποια STAGE,
αλλά καμιά από αυτές δεν ευοδώθηκε, αφού αυτό που δεν είχαν εξασφαλίσει ήταν το απαραίτητο για τη λειτουργία του επιστημονικό προσωπικό. Μάλιστα, για να αποφύγουν την κριτική για το κτίριο, το παραχώρησαν στην Ψυχιατρική Μονάδα για δυο χρόνια, παραχώρηση που έληξε προ πολλού, προκειμένου να μην παραμένει προκλητικά κλειστό.


Το 2018-2019, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη διαδικασία στελέχωσης του Κέντρου, μέσω ΟΑΕΔ και κοινοτικού προγράμματος, με 21 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να καλυφθούν οι περισσότερες εξ αυτών και να λειτουργεί το ΚΕΦΙΑΠ Άμφισσας.

Επειδή, αν και όχι πλήρως στελεχωμένο, το κέντρο λειτούργησε και οι χρόνια πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία απέκτησαν την δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες αποκατάστασης, αποθεραπείας και ψυχοκοινωνικής φροντίδας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και χωρίς την ταλαιπωρία μετακίνησης, που μέχρι πρότινος ήταν εφικτή και δυνατή μόνο μέσω υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, με απαγορευτικό κόστος.

Επειδή οι συμβάσεις του προσωπικού που απασχολείται μέσω του προγράμματος ΟΑΕΔ πρόκειται να λήξουν.


Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν – έως την εκπόνηση τελικής, ουσιαστικής λύσης – ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Ιατρικής και Φυσικής Αποκατάστασης στην Άμφισσα;

 2. Δύναται να διατεθούν πόροι του Κοινωνικού Ταμείου και από Τομεακά Προγράμματα, αλλά και πόροι του ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας, για την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Κέντρου;

 3. Δύναται να διατεθούν πόροι του Κοινωνικού Ταμείου και από Τομεακά Προγράμματα, αλλά και πόροι του ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας, για προγράμματα που θα υποδειχθούν με διαβούλευση με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ, όπως για παράδειγμα ΚΔΑΠ και προγράμματα εκπαίδευσης και απασχόλησης;

 4. Πως σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας συνολικά να αντιμετωπίσει το χρόνιο αίτημα ομαλής και συνεχούς λειτουργίας των Κέντρων Ιατρικής και Φυσικής Αποκατάστασης με το κατάλληλο προσωπικό σε όλη την Ελλάδα;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Μουλκιώτης
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Βασίλης Κεγκέρογλου
Ευαγγελία Λιακούλη
Ανδρέας Πουλάς
Κώστας ΣκανδαλίδηςΔημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 6:22 pm


ΈΤΟΙΜΟΣ ΝΑ «ΚΑΨΕΙ» ΚΟΣΜΟ Ο ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ

Διαβάζοντας προσεκτικά την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου, που ανέλαβε την νομική υπεράσπιση του (τέως) «Εθνικού Εργολάβου» του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καλογρίτσα, είμαστε βέβαιοι πως το… πάρτι τώρα ξεκινάει.
«Κατά την ενημέρωσή μου, ως δικηγόρου, για την πορεία των εταιρειών του ομίλου Καλογρίτσα, πληροφορήθηκα και ‘λεπτομέρειες’, το περιεχόμενο των οποίων εκφεύγει του επιχειρηματικού πλαισίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Παρεμπιπτόντως λέτε να γνωρίζουν κάτι παραπάνω για την υπόθεση Καλογρίτσα ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης;

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 8:21 am


ΚΙ ΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;

Ας υποθέσουμε ότι είχαμε σήμερα Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, υπουργό των Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά και υπουργό Άμυνας τον Πάνο τον Καμμένο. Θα νιώθατε άνετα; Προς Θεού! Μία υπόθεση εργασίας είναι. Η αλήθεια όμως είναι ότι έχουμε την εμπειρία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Ξέρουμε τι συνέβη τότε.
Δεν θα θέλαμε να δούμε να συμβαίνει κάτι ανάλογο άλλη φορά. 
Η Ελλάδα έχασε πολύτιμο έδαφος στα τελευταία πέντε χρόνια. Η παρέα του Αλέξη Τσίπρα πίστεψε ότι θα είχε πολιτικά οφέλη αν έκανε τα χατίρια στους ξένους ηγεμόνες. Είναι γνωστή η διαπραγμάτευση των συντάξεων με το Μακεδονικό! Πίστεψαν ότι θα κέρδιζαν τις εκλογές αν κατάφερναν να έχουν την εύνοια του διεθνούς παράγοντα. Και γι αυτό μετατράπηκαν στους μεγαλύτερους ντελιβεράδες των μεγάλων δυνάμεων στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν συναντήσαμε κάτι ανάλογο… 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με την πεποίθηση ότι Ρωσία, Κίνα και λοιπές δυνάμεις του σοσιαλισμού θα έστελναν δολάρια στην δοκιμαζόμενη από την Ελλάδα μνημόνια,
για να καταλήξει ότι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ είναι σίγουρα το καλύτερο συνδικάτο. Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία ένα κόμμα κάνει μια τόσο μεγάλη διαδρομή σε τόσο ελάχιστο χρόνο. Από την άλλη πλευρά οφείλουμε στον Αλέξη Τσίπρα για τρεις λόγους: Εγκατέλειψε έγκαιρα τις φαντασιώσεις για το ξανθό γένος, σεβάστηκε τις συμμαχίες με Αμερικανούς και Ισραηλινούς και «σκότωσε» το παραμύθι της αριστεράς για την ηθική της υπεροχή. 
Κατά τα λοιπά, όμως, τα έκαναν, ως συνήθως μαντάρα. Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι γιατί απλά επιβιώσαμε από το ναυάγιο. Ο κ. Τσίπρας είναι που παρέδωσε γλώσσα και εθνικότητα στο Μακεδονικό χωρίς να πάρει κάτι. Ο κ. Καμμένος συμφώνησε να εκσυγχρονιστούν κάτι ελικόπτερα 30 και πλέον ετών και εγκατέλειψε έτσι άλλες επιλογές. Η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που έχασε 4,5 χρόνια με τις αυταπάτες της. Δεν τους φταίνε πάντα οι άλλοι για τις δικές τους επιλογές. Μας φταίνε όμως αυτοί για το γεγονός ότι φτάσαμε απροετοίμαστοι να αντιμετωπίζουμε τους λεονταρισμούς της Άγκυρας. 
Πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας και Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σίγουρα αισθανόμαστε καλύτερα! Το ότι ο κ. Ερντογάν αισθάνεται άβολα και επιτίθεται προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη είναι κάτι αξιοπρόσεκτο. Κάτι θα πρέπει να κάνει καλά ο κ. Μητσοτάκης για να έχει γίνει τόσο ενοχλητικός.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 8:21 am


Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι γνωρίζουν ότι είναι η μεγαλύτερη Ένωση κρατών στον κόσμο που λειτουργεί με ενιαίο νόμισμα, καθώς και με ελευθερία διακίνησης προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, που αποτελεί το λεγόμενο κοινοτικό κεκτημένο.
Μπορεί να έχει προσφέρει τα μέγιστα, τόσο στην χώρα μας όσο και σε πολλά κράτη-μέλη μέσω των κοινοτικών κονδυλίων και να έχει δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και ευρωστίας όσον αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη, όμως δυστυχώς είναι κοινό μυστικό ότι αποτελεί πρωτίστως μία οικονομική ένωση και όχι μία πολιτική, με ενιαία φωνή και γραμμή στην εξωτερική πολιτική.
Αυτό σημαίνει πως δεν υφίσταται επί της ουσίας Κοινή Πολιτική Εξωτερικών και Άμυνας, αφού οι όποιες πρωτοβουλίες εξαντλούνται είτε σε ειρηνευτικές, ανθρωπιστικές αποστολές, είτε με την σύσταση της Frontex για την πιο αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.
Είναι γεγονός πως μετά το Brexit, η ΕΕ οφείλει να συστρατευθεί καθώς χάνει ήδη μία τεράστια οικονομική αλλά πρωτίστως γεωπολιτική δύναμη όπως η Μ. Βρετανία.
Τα ίδια τα όργανα της Ένωσης, τόσο η Κομισιόν,
όσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, λειτουργούν ούτε λίγο ούτε πολύ, ως βραχίονας του ΟΗΕ στην Ευρώπη, θυμίζοντας κάποιες φορές Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που αρέσκεται σε προσεκτικές ανακοινώσεις, σταθμισμένα κείμενα με άτυπες νομικές αποχρώσεις, με στόχο να διαδραματίζουν την όποια διεθνή τους παρέμβαση μέσω της δημιουργικής ασάφειας.
Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός, ότι τόσο η Ευρώπη, όσο και η ΝΑ Μεσόγειος αλλά και σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης, θα βιώσει στη νέα δεκαετία που μόλις ξεκίνησε, έντονες ζυμώσεις, γεωπολιτικές εντάσεις και συγκρούσεις, που ξεπερνούν τα όρια ενός εθνικού προϋπολογισμού ή του προγράμματος σταθερότητας που θέλει πάσει θυσία η ΕΕ να τηρήσει.
Η ΕΕ πρέπει να αποδείξει και μάλιστα άμεσα στο επόμενο διάστημα, ότι αποτελεί μία πραγματική Ένωση κρατών που έχει φωνή, δύναμη και μπορεί να επιβάλλει πολιτικές διεθνώς, αλλά και να λαμβάνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, συντονίζοντας τα κράτη που εμπλέκονται σε συγκρούσεις στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης, ώστε να διεκδικήσει και τον αντίστοιχο γεωπολιτικό ρόλο προστατεύοντας τα κράτη μέλη της.
Ήδη τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, η ΕΕ βρίσκεται απούσα στην διένεξη Ελλάδος Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο και το Κυπριακό, όσο και στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης που επικαλύπτει την ελληνική ΑΟΖ.
Οι ανακοινώσεις περί κυρώσεων με απλές συστάσεις προς την Τουρκία, κυριολεκτικά δεν πείθουν κανένα από την στιγμή που δεν έχουν πρακτικό αντίκρυσμα.
Επίσης βλέπουμε τεράστιες αποκλίσεις στην διεθνή και εξωτερική πολιτική μεγάλων δυνάμεων όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, γεγονός που δεν συμφέρει διόλου την χώρα μας, η οποία καταλήγει να κάνει διμερείς συμφωνίες και προσεγγίσεις με σημαντικά κράτη μέλη, από το να απευθύνεται όπως θα έπρεπε στην ίδια την ΕΕ μέσω των αντίστοιχων οργάνων.
Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία, προσπαθώντας να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην Ένωση παίρνοντας τα ηνία από την Γερμανία, παρεμβαίνει ήδη μεθοδικά στην ΝΑ Μεσόγειο, υποστηρίζει την χώρα μας, αλλά έχει πάντα στο νου της το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που σχεδιάζει η Ελλάδα με την κατασκευή γαλλικών φρεγατών.
Η Γερμανία, γειτνιάζοντας μέσω της Ανατολικής Ευρώπης με την Ρωσία δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με την Τουρκία, καθώς την συμφέρει να εκμεταλλεύεται τόσο τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου όσο και την προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας στο ενεργειακό παιχνίδι τροφοδότησης της Ευρώπης μέσω Γερμανίας.
Επίσης στο κομβικό θέμα της διάσκεψης για την Λιβύη και την πιθανή ειρήνευση και εκεχειρία, η Γερμανία πήρε από μόνη της πρωτοβουλία στο να βρεθεί λύση χωρίς να προσκληθεί η Ελλάδα, όταν παρούσες είναι το Κονγκό και η Αλγερία.
Τέλος η Ιταλία, παρόλο που συνορεύει με την χώρα μας και υπάρχει στενή συνεργασία σε πολλά ζητήματα, δεν παίρνει καθαρή θέση στο θέμα της Λιβύης και δεν συμμετέχει στην απόληξη του αγωγού EastMed προκαλώντας προβλήματα στην ευρύτερη συμμαχία που συμμετέχει η χώρα μας.
Στις παραπάνω τοποθετήσεις των τριών μεγάλων κρατών μελών, η ΕΕ βρίσκεται απομονωμένη, αμήχανη χωρίς κανένα ουσιαστικό ρόλο, ενώ υποτίθεται ότι εκπροσωπεί 500 εκατομμύρια κατοίκους.
Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως αν η Ένωση δεν αλλάξει σύντομα στρατηγική, λόγω των μεγάλων διεθνών γεωπολιτικών αναταράξεων και των μεταβολών στους παγκόσμιους συσχετισμούς, όχι μόνο κινδυνεύει να μείνει ουραγός των εξελίξεων αλλά να ξετυλίξει η ίδια, μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, το κουβάρι της διάλυσής της, που όλοι απευχόμαστε.
Μελέτης Ρεντούμης
*Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 8:21 am


ΜΑΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» Η ΑΚΟΜΑ;

Η Ελλάδα θα πρέπει να έλαβε ένα καλό μάθημα από τη διάσκεψη του Βερολίνου και τη στάση της Γερμανίας.
Γύρω από το τραπέζι, παλιές και νέες αποικιακές δυνάμεις, θέλησαν να καθορίσουν  την τύχη της Λιβύης, χωρίς τη φυσική παρουσία των  Λίβυων, των εκπρόσωπων των δυο αντιμαχομένων πλευρών σ αυτή τη χώρα. Είθισται, λένε οι διπλωμάτες, όταν δεν μιλούν  καν μεταξύ τους οι αντιμαχόμενοι, να μετέχουν δι αντιπροσώπων στις διασκέψεις. 
Έτσι τον Χαφτάρ εκπροσώπησε  η Γαλλία και η Αίγυπτος και τον Σάρατζ η Τουρκία. Κάπως έτσι μετείχαμε και εμείς εκεί. 
Δι’ αντιπρόσωπων, μέσω των χωρών και των διεθνών οργανισμών, από τους οποίους ζητήσαμε να στηρίζουν  τις θέσεις μας για την ακύρωση του  μνημονίου  Τουρκίας –Σάρατζ. 
Γιατί η Γερμανία της Μέρκελ άκουσε τον Ερντογάν που ζήτησε να μην προσκληθεί η Ελλάδα,
γιατί δεν έχει λόγο στο Λιβυκό πρόβλημα και έκλεισε τ αυτιά στην ελληνική κυβέρνηση. 
Ίσως γιατί ο Ερντογάν είναι εκείνος που κρατά το κλειδί του Mεταναστευτικού, ένα πρόβλημα που κλόνισε την κυβέρνησή της το 2015 και τρέμει ακόμα η Μέρκελ ή επειδή η Γερμανία είναι η χώρα που διατηρεί τους πιο στενούς και ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία. 
Απέκλεισε την Ελλάδα από τη διάσκεψη σε μια στιγμή που η ίδια και η χώρα της, δημόσια, έχουν παραδεχτεί πως το Τουρκολυβικό σύμφωνο είναι παράνομο γιατί επηρεάζει  κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κράτους – μέλους της Ε.Ε. και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην περιοχή. Πολλοί αναλυτές, όμως, ψάχνουν να βρουν τα αίτια της συμπεριφοράς της Γερμανίας  απέναντι στην Ελλάδα, όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο παρελθόν και να εξηγήσουν μια παγιωμένη φιλοτουρκική στάση της. 
Αν πράγματι κοιτάξει κανείς στο παρελθόν, βρίσκει τη χώρα μας και στους δυο παγκόσμιους πολέμους, απέναντι στην Γερμανία, με τις  πληγές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ανοικτές και την  ιστορική αλήθεια να αποτιμά την ιδιαίτερα σκληρή τιμωρητική κατοχή στον ελληνικό λαό που επεφύλαξαν οι ναζιστικές δυνάμεις. 
Ορισμένοι σημειώνουν πως ακόμα και στην οικονομική κρίση, η Γερμανία ακολούθησε πολιτική τιμωρίας και παραδειγματισμού απέναντι την Ελλάδα, καθώς είναι πια γνωστό ότι  θα μπορούσε εξ αρχής να είχε διαχειριστεί διαφορετικά την κρίση χρέους, με μικρότερες επιπτώσεις στους Έλληνες. 
Παρ’ όλα αυτά, όταν η Γερμανία ζήτησε επιμόνως από την Ελλάδα να επιλύσει το πρόβλημα με τα Σκόπια και να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η προηγούμενη κυβέρνηση έσπευσε να το πράξει παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα. 
Δυο χρόνια μετά, μας έκλεισε την πόρτα κατάμουτρα, όταν τήν είχαμε ανάγκη. 
Είναι γνωστό ότι στην εξωτερική πολιτική δεν χωρούν συναισθηματισμοί, η κάθε χώρα κοιτάζει μόνο τα δικά της συμφέροντα και ενίοτε  τα δικά σου,  αν συμπίπτουν. 
Γι’ αυτό καλό θα είναι να μην είμαστε πάντα προβλέψιμοι, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. 
Η κίνηση με την επίσκεψη Χαφτάρ έδωσε πόντους στον ίδιο και τη χώρα μας. Φαίνεται πως μαθαίνει γρήγορα.

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 8:21 am


ΛΑΜΙΑ: ΒΡΗΚΕ ΒΙΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ - ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Έπαθε σοκ μια Λαμιώτισσα όταν τρώγοντας λουκάνικο βρήκε μέσα σε αυτό μια βίδα....
Όπως μας ενημερωσε η καταγγέλλουσα τα λουκάνικα τα αγόρασε από κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ και είναι παράγωγη βιοτεχνίας από τη Στερεά Ελλάδα.
Έψησε τα λουκάνικα κανονικά και κατά τη διάρκεια του φαγητού έγινε η "αποκάλυψη".
«Σταθήκαμε τυχεροί γιατί θα μπορούσαμε να το είχαμε φάει με τη βίδα χωρίς να το καταλάβουμε....»,
είπε στο LamiaReport.

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 8:21 am


ΜΙΑ ΑΓΕΛΗ ΛΥΚΩΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΔΟΛΦΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΩΜΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ!

 Παπαδοπουλος Τετραδης
 Μια αγέλη λύκων με έναν Αδόλφο για τη βρώμικη δουλειά.
Οι ηγέτες 9 από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου και η Τουρκία μαζεύτηκαν στο Βερολίνο για να βάλουν ένα τέλος στήν πολιτική ανωμαλία της Λιβύης. Όχι πρός όφελος του λαού της Λιβύης, αλλά ο καθένας πρός όφελός του.

Χτές το βράδυ,

μετά από σχετικά λίγες ώρες για ένα τέτοιο ζήτημα και με τόσους "μεγάλους" εμπλεκόμενους, εκδόθηκε ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο όλοι οι προσκεκλημένοι συμφώνησαν ΝΑ εργαστούν ώστε ΝΑ επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων! Δηλαδή, οι μάχες συνεχίζονται και βλέπουμε!

Και πώς να μη συνεχίζονται οι μάχες όταν οι εμπλεκόμενοι στη Λιβύη αιμοδοτούν τις πολεμικές βιομηχανίες εκείνων που μαζεύτηκαν στο Βερολίνο για να πετύχουν μια υποτίθεται ειρήνη. Δηλαδή, να πετύχουν να αρπάξουν ο καθένας ένα κομμάτι της πίττας που λέγεται Λιβύη. Είτε αυτό είναι πετρέλαιο, είτε εξοπλισμοί, ειτε βάσεις, είτε έδαφος,

είτε εξουσία. Είτε όλα μαζί.

Γιατί, οι Ρώσσοι έχουν στρατό στη Λιβύη και θέλουν και βάσεις και πετρέλαιο και αέριο. Χρησιμοποιούν τον Έρντοαν ως μακρύ χέρι τους στήν περιοχή. Ή έτσι νομίζουν.

Οι Γάλλοι έχουν στόλο στη Λιβύη, θέλουν βάσεις, θέλουν την TOTAL στα κοιτάσματα και πουλάνε όπλα στόν Χάφταρ, ενώ δεν θέλουν την Τουρκία στήν περιοχή.

Οι Γερμανοί εξοπλίζουν πλουσιοπάροχα την Τουρκία (το 2019 έκαναν ρεκόρ πώλησης οπλικών συστημάτων), που στέλνει στρατό και όπλα στη Λιβύη, αλλά και τις οργανώσεις της Τρίπολης, ενώ απαιτούν μερίδιο στα πετρέλαια που ελέγχουν και τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Χρησιμοποιούν σαν μακρύ χέρι τους για τη βρώμικη δουλειά τον Έρντοαν. Ή έτσι πιστεύουν.

Οι Ιταλοί έχουν λιμάνια- βάσεις στη Λιβύη και μερίδιο στα πετρέλαια με την ENI, τα οποία δεν έχουν σκοπό να χάσουν, ενώ πουλάνε όπλα σε όλες τις αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Σχεδόν όλοι οι Άραβες υποστηρίζουν τον Χαφτάρ,
 και δεν θέλουν να ακούνε για Τουρκία ούτε για αστείο. Έχουν υποστεί Τουρκοκρατία επί 400 χρόνια και ξέρουν. Θέλουν τη Λιβύη υπό την επιρροή τους για λόγους ενεργειακούς, ισχύος του Αραβικού συνδέσμου και του ΟΠΕΚ, για λόγους γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς. Είναι οι καλύτεροι πελάτες των αμερικανικών όπλων και η Σ Αραβία, που υποστηρίζει Χαφτάρ με δύναμη, επιφέρει καθημερινά στή γειτονική Υεμένη μιά από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις από τον ανηλεή πόλεμο εναντίον της.

Το Κατάρ είναι η μόνη χώρα του Κόλπου που στηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία και υποστηρίζει την τουρκική διείσδυση.

Φυσικά, όλες οι παραπάνω αραβικές χώρες συντηρούν και όλες τις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που σφάζονται στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιρακ, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος υποστηρίζει και εξοπλίζει τον Χαφταρ και η ίδια εξοπλίζεται από τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει την Τουρκία, που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία αποτελείται από Σύρους, Αφγανούς, Ουζμπέκους, Τούρκους τζιχαντιστές και ισλαμιστές φονταμενταλιστές,τους οποίους αντιμάχεται η ΕΕ και οι ΗΠΑ, την ώρα που τους εξοπλίζουν με υλικό και χρήματα, αλλά ΕΕ και ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης που τους έχει για στρατό! Τρελλάδικο.

Οι ΗΠΑ, της οποίας επίτευγμα είναι το μπάχαλο στη Λιβύη, από τη φαεινή ιδέα των συμβούλων του ηλίθιου υιού Μπούς (τον ίδιο τον είχαν σχεδόν απομονωμένο σε διάφορα ράντσα των ΗΠΑ για να μην τους ζαλίζει με τις βλακώδεις ερωτήσεις του, αλλα και για να μην κάνει καμιά βλακεία ανεξέλεγκτη- ενώ αυτοί τις έκαναν ελεγχόμενες!!), να εκδημοκρατήσουν με το ζόρι, με δυτικού τύπου δημοκρατία τους φυλάρχους της Αφρικής και της Μ Ανατολής για να ελέγχουν τις χώρες τους (η Δημοκρατία δυτικού τύπου είναι το ιδανικό πολίτευμα για να ελέγχεται αναίμακτα από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα), οι ΗΠΑ, λοιπόν, εξοπλίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης, θέλουν τις βάσεις τους στη Λιβύη, θέλουν να διατηρήσουν το μερίδιο των εταιριών τους στα πετρέλαια και το αέριο, χωρίς να διακινδυνεύσουν θύματα Αμερικανούς. Γι αυτή τη βρώμικη δουλειά υπάρχει ο Έρντοαν.

Όλα αυτά τα μπουμπούκια, που τους έπιασε ο πόνος για τη Λιβύη μόλις απειλήθηκε στρατιωτικά από τον ρωσοκίνητο Χάφταρ η κυβέρνηση ανδρεικείλων, που έχουν εγκαταστήσει εδώ και λίγα χρόνια για να κάνουν τις δουλίτσες τους, μαζεύτηκαν στο Βερολίνο όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για τους Λίβυους.

Αλλά, γιατί μαζεύτηκαν πολλοί "στη δουλειά" και απειλείται με κατάρρευση "η δουλειά".

Πρέπει να κάνουν μια μοιρασιά, που να μη χάσει κανείς και να φάνε όλα τα όρνια. Κι αυτό είναι το δύσκολο. Μέχρι και η πανταχού παρούσα Βρετανία με ξένους μισθοφόρους όπου ρέει αίμα και με δισ. σε εξαγωγές όπλων ήταν εκεί.

Το χτεσινό κοινό ανακοινωθέν είναι σαφές.

"Συμφωνήσαμε να το συζητήσουμε και να τα βρούμε έτσι ώστε να κερδίσουμε όλοι." Οι δυτικοί και οι Ρώσσοι ως πρωταγωνιστές και ο Έρντοαν ως μαφιόζος, που θα κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της Ρωσίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ του Κατάρ και όποιου άλλου πληρώσει. Μια και τα αιματοβαμένα χέρια δε φοβούνται να λερωθούν με νέο αίμα. Με το αζημίωτο φυσικά. Την παραμονή του στη Λιβύη. Ως ... τοποτηρητής!

Μα, θα βάλουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα; Στην ιστορία αυτή δεν υπάρχουν πρόβατα άλλα εκτός από τους κατοίκους της Λιβύης, τους οποίους δεν υπολογίζει κανείς. Στήν ιστορία αυτή υπάρχει μιά αγέλη λύκων, που έχει πέσει να μοιράσει το θήραμα Λιβύη για να μη φαγωθούν μεταξύ τους. Τόσο κυνικά.

Και όποιος έχει απορία πώς γίνεται ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ να υποστηρίζουν ως νόμιμη κυβέρνηση μιάς χώρας μια κυβέρνηση τζαχαντιστών, που στηρίζεται από τον Χίτλερ της Μεσογείου υπό το όνομα Έρντοαν, η απάντηση βρίσκεται στήν ιστορία της δεκαετίας του '30. Όταν οι αντίστοιχοι "πολιτισμένοι" και "δημοκράτες" πολιτικοί, υπό τα κοντόφθαλμα συμφέροντα κεφαλαιούχων, υπό τα στενά μάτια υπεράσπισης "εαυτών μόνο" και υπό το φόβο όσων ήταν πολιτικοί νάνοι, χάιδευαν και χαριεντίζονταν με έναν Αδόλφο, συζητώντας, συνυπογράφοντας και ενθαρρύνοντας τον.

Η ίδια σιχαμερή συμμορία σήμερα διαμοιράζεται τα ιμάτια μιάς ξένης χώρας. Με έναν Αδόλφο για τραμπούκο. Τον οποίο αυτή τη φορά δεν θα τον αντιμετωπίσει έξω από τη Βιέννη. Γιατί έχει ήδη μπει στη Βιέννη, στο Παρίσι, στίς Βρυξέλλες, στο Βερολίνο. Με τους ισλαμιστές γενίτσαρους που σπέρνει ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα. Απειλώντας και με νέους, εισπράττοντας ως απάντηση το γλέιψιμο των πολιτικών νάνων.

Να τη χαίρεστε την Ευρώπη, την Αμερική και τη Ρωσία σας. Ξεβράκωτοι στο Βερολίνο έδειξαν ποιά πραγματικά είναι η Δημοκρατία τους που στηρίζει φασίστες δικτάτορες και που θυμάται πολίτες μόνο όταν απειλούνται τα φραγκάκια της άρχουσας τάξης της. Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Δέσ' τε τον.

ΥΓ. Η αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων από τη φασιστική Τουρκία δεν περνάει μέσα από το διεθνές δίκαιο. Γιατί το διεθνές δίκαιο περνάει μέσα από την ικανότητα του καθενός να υπερασπιστεί τον εαυτό του με αντίστοιχα όπλα με αυτά που τον απειλούν. Η σύγκρουση με την Τουρκία είναι μονόδρομος. Αυτό απαιτεί η Τουρκία. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι ελληνικές κυβερνήσεις τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να πάψει η ελληνική ξεφτίλα.
ΠΗΓΗ:www.press-gr.

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 8:21 am


ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΤΕ, ΗΛΙΘΙΟΙ!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
«Και τώρα θέλω να δω
πως ακριβώς θα...

ξεφύγετε, ηλίθιοι (μαλάκες)»
Μουαμάρ Καντάφι
Αυτά ήταν από τα τελευταία λόγια του δολοφονημένου από την "πολιτισμένη" δύση Μ. Καντάφι

«Η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους.
Διάλογος στη Λιβύη»

«Ακόμα κι αν, απλουστεύοντας, περιγράψουμε μια διαίρεση της Λιβύης στα δύο, μεταξύ της Κυρηναϊκής και της Τρίπολης, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι καμία πλευρά δεν είναι ικανή να υπερισχύσει στρατιωτικά έναντι της άλλης. Η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης εξακολουθεί να λειτουργεί, πληρώνει μισθούς σε δημόσιους υπαλλήλους σε όλο το κράτος, χρησιμοποιώντας τα έσοδα από φυσικό αέριο και πετρέλαιο που η Eni [Eni S.p.A.: κρατική ιταλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου - φυσικού αερίου] συνεχίζει να της καταβάλλει ...».
"Repubblica",  26 Νοέμβρη 2014, συνέντευξη του Paolo Gentiloni,

πρώην ακτιβιστή της εξωκοινοβουλευτικής "επαναστατικής αριστεράς", υπουργός των Εξωτερικών στην "αριστερή" ιταλική κυβέρνηση, μετέπειτα πρωθυπουργός της "αριστερής" ιταλικής κυβέρνησης, επιχειρηματίας -δηλώνει και 700.000 ευρώ από μετοχές, μεταξύ των οποίων μετοχές στην γνωστή για την εκμετάλλευση των εργαζομένων Amazon- και σήμερα ο νέος "αριστερός" Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στη θέση του "σοσιαλιστή" Μοσκοβισί και που τραγουδάει μαζί με τους άλλους νέους "αριστερούς" Επιτρόπους του Διευθυντηρίου της Ε.Ε. μέσα στο ευρωκοινοβούλιο το Μπέλα Τσιάο (Bella Ciao) και υπόσχονται αγώνες εναντίον του φασισμού [Βλέπε σε: Από το σφυροδρέπανο στις σαρδέλες... για την «αριστερά της Εποχής μας»!].

Μάλιστα, ο Πάολο Τζεντιλόνι είναι μεγάλος φιλέλληνας.
Φίλος και σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα... Μαζί υπέγραψαν τη συμφωνία να πουληθεί ο ΟΣΕ στον ιταλικό κρατικό ΟΣΕ για 45 εκατομμύρια (Σεπτέμβρης 2017). Αν δεν μας έδινε χέρι βοήθειας ο Πάολο Τζεντιλόνι, σ' αυτή τη μεγάλη συμφωνία πώλησης μιας ελληνικής ΚΡΑΤΙΚΗΣ, δημόσιας επιχείρησης που στήθηκε με αίμα και ιδρώτα παππούδων και πατεράδων... αν δεν αγόραζαν για 45 εκατομμύρια οι κρατικοί ιταλικοί σιδηρόδρομοι τον ΟΣΕ... μπορεί να μην είχαμε βγει στις "ελεύθερες αγορές δανεισμού χρημάτων" κι έξω από τα μνημόνια [Βλέπε σε: Ιμπεριαλιστική "δικαιωματική αριστερά"... εκλέγεται ως κομουνιστής και ψηφίζει για την εξίσωση κομουνισμού - ναζισμού].


«H Τυνησία δεν έχει πετρέλαιο;
Λάθος, το πετρέλαιο της Λιβύης είναι κληρονομιά του Τυνήσιου,
του Μαροκινού, του Σουδανού, του Υεμενίτη κι όλων των Αράβων»
Μουαμάρ Καντάφι
Σήμερα ζούμε απλώς τ' αποτελέσματα του βομβαρδισμού της Λιβύης από την "πολιτισμένη" δύση, τη δολοφονία του Καντάφι και τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πατρίδα μας αποικία, οριστικά εγκαταλελειμμένη στο αγαπημένο παιδί της Ευρώπης, που με τη την κυβέρνηση-μαριονέτα της δύσης υπέγραψε το Σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης και κανένας πολιτικός και κυβέρνηση δεν θα τολμήσει -το επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης για εσωτερική κατανάλωση και ΠΟΤΕ δεν θα το ασκήσει-, να κάνει χρήση του τελευταίου όπλου της πατρίδας μας: το βέτο.
Σήμερα κανένας, πολιτικοί, πολιτική και ΜΜΕ δεν κάνουν αναφορά στο έγκλημα της δολοφονίας του Καντάφι, του βομβαρδισμού και διαμελισμού της Λιβύης, την παράδοση μιας χώρας στο δημιούργημά τους (τζιχαντιστές). Τότε στην πατρίδα μας, εκτός από τη δεξιά, το πασοκ κι η τότε "αριστερά", πέρα από αντιιμπεριαλιστικές κορώνες αγωνιούσε για το δικτατορικό καθεστώς Καντάφι.
Πως -εκτός της δεξιάς- να ξεχάσουμε τον κύριο Ήσυχο, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, ν' ανησυχεί για Το λουτρό αίματος συνεχίζεται στη Λιβύη απο το δικτατορικό καθεστώς Καντάφι;


Τι σύμπτωση... αυτή η "αριστερά" ανησυχούσε και για το μέλλον του σοσιαλισμού στη Συρία, τις λαϊκές δυνάμεις των φονιάδων του "ελεύθερου συριακού στρατού" που έπνιγε στο αίμα ο χασάπης Άσαντ, για το όραμα της "αραβικής άνοιξης".
Σε ότι αφορά την πατρίδα μας, σήμερα το "Μνημόνιο Συνεργασίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης"... αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός κι ούτε καν έθιξαν χθες στο Βερολίνο οι σύμμαχοί μας. Και φυσικά στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της "δημοκρατικής" Ευρώπης για τα αποτελέσματα της Συνόδους του Βερολίνου, καμία κυβέρνηση και κανένας Δένδιας δεν διαθέτει τη γενναιότητα άσκησης βέτο.
[Επιπροσθέτως βλέπε σε: Με 2.000 δολάρια το μήνα θα εγκατασταθούν στη Λιβύη οι «εξεγερμένοι» της Συρίας, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ].


Αξίζει να θυμηθούμε, συνοπτικά, πως ήταν η ζωή των Λίβυων στο "δικτατορικό καθεστώς Καντάφι" και ν' αναλογιστούμε πως είναι σήμερα, που οι ηγέτες της ναζιστικής Ε.Ε. των τραπεζιτών, εγκατέστησε τοποτηρητές-"εκδημοκρατιστές" τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, που για...
μία ακόμη φορά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στ' αφεντικά τους. Η ζωή των Λίβυων, πριν τον "εκδημοκρατισμό"
1 – Η Λιβύη ήταν τελευταία στη λίστα των χωρών όλου του κόσμου, με χρέος. Το "χρέος" ήταν στο 3,3% του ΑΕΠ. Η Γαλλία, που πρωτοστάτησε στη δολοφονία του Καντάφι, στο 84,5%! Στο 88,9% οι ΗΠΑ και στο 225,8% η Ιαπωνία!
2 – Το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν δωρεάν παροχή προς όλους!
3 – Δίκτυο θερμαινόμενου νερού δωρεάν προς όλους!
4 – Η βενζίνη κόστιζε 0,08 ευρώ το λίτρο!
5 – Οι τράπεζες της Λιβύης έδιναν δάνεια με 0% επιτόκιο!
6 – Οι πολίτες δεν πλήρωναν φόρους... δεν υπήρχε καν η έννοια φόρου και φορολογίας και ο ΦΠΑ ήταν άγνωστος στην Λιβύη!
7 – Κάθε Λιβυκή οικογένεια απολάμβανε -με την παρουσίαση του Οικογενειακού Βιβλιαρίου- επιδόματος 300 ευρώ το μήνα!
8 – Κάθε Λίβυος πολίτης, άνδρας ή γυναίκα, απολάμβανε μετά το 18ο έτος της ηλικίας του και ισοβίως... 700 ευρώ μηνιαίως!
9 – Σε οποιονδήποτε φοιτητή ήθελε να σπουδάσει στο εξωτερικό, η "δικτατορική κυβέρνηση Καντάφι" του παρείχε ΔΩΡΕΑΝ Υποτροφία, που ήταν το ποσό των 1627,11 ευρώ το μήνα, μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών του!
10 – Η έξοδος από τη χώρα ήταν μια φυσιολογική διαδικασία και ποτέ δεν υπήρξε Λίβυος στα πλωτά φέρετρα που οι δουλέμποροι ψυχών διακινούν στη Μεσόγειο με λαθρομετανάστες!


Η αλήθεια έρχεται πάντα μόνη της,
η Αλήθεια δεν χρειάζεται ποτέ δικαιολογίες...

Τα σκυλιά μπορούν να γιορτάζουν στα πτώματα των Λιονταριών,
αλλά τα σκυλιά θα παραμένουν σκυλιά και τα Λιοντάρια Λιοντάρια
Μουαμάρ Καντάφι

Σχετικά για τη Λιβύη:


«Ποιος είναι ο σκοπός των Ηνωμένων Εθνών όταν 5 κράτη
έχουν το δικαίωμα στη ζωή και το θάνατο;
Ποιος είναι ο σκοπός των ομιλιών μας μία φορά το χρόνο
στα Ηνωμένα Έθνη, όταν στη διπλανή αίθουσα υπάρχουν 5 κράτη
που αποφασίζουν για εσάς που κάθεστε εδώ. 
Εσείς, τα 191 κράτη είστε απλά η διακόσμηση αυτού του δωματίου» 
Μουαμάρ Καντάφι


«Εμείς είμαστε ένα έθνος που δεν γνωρίζει τι θα πει παραδίνομαι.
Νικάμε ή πεθαίνουμε»
 Ομάρ Αλ Μουχτάρ... το "Λιοντάρι της ερήμου"


"H Τυνησία δεν έχει πετρέλαιο;
Λάθος, το πετρέλαιο της Λιβύης είναι κληρονομιά του Τυνήσιου,
του Μαροκινού, του Σουδανού, του Υεμενίτη κι όλων των... Αράβων"
Μουαμάρ Καντάφι

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 6:28 pm


ΈΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ... - ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΙΣΩ ΠΡΟΣ ΤΟ 3%

Ζαχαριάδης: Όταν ήταν η Τασία η κατάσταση ήταν 5 φορές καλύτερη

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 6:23 pm


ΤΟΥΣ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ ΜΟΥ ΜΕΣΑ...

Ειλικρινά προσπαθώ να τους αποφύγω. Δεν θέλω να τους βλέπω, δεν γουστάρω να μαθαίνω νέα τους, δεν μ’ ενδιαφέρει το διαζύγιο τους με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Αλλά είναι αδύνατο να τους ξεφύγω. Μου την έχουν στημένη παντού. Στις ειδήσεις στην τηλεόραση, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, πάνω-πάνω στις ενημερωτικές ιστοσελίδες.
Όποια πέτρα κι αν σηκώσω βρίσκω από κάτω τον Χάρι και την Μέγκαν. Το κέρατο μου πια.
Το Megxit είναι σαν την πανούκλα. Απ’ όπου περάσει, αφήνει πίσω του ερείπια. Δεν υπάρχει πρόβλημα που μπορεί να σταθεί ισότιμα μπροστά του, δεν υπάρχει διεθνής ή εθνική υπόθεση ικανή να κονταροχτυπηθεί μαζί του. Απλώθηκε σαν γλίτσα πάνω από την Αγγλία, την Κοινοπολιτεία, την Ευρώπη, τον πλανήτη ολόκληρο. Πίσω από κάθε κολώνα στον δρόμο που περπατώ, πίσω από κάθε ντοσιέ στο γραφείο που δουλεύω, μέσα από τα σεντόνια του κρεβατιού που κοιμάμαι, πίσω από τον νιπτήρα της τουαλέτας που ανακουφίζομαι, ξεπροβάλει μονίμως ο κοκκινοτρίχης πρίγκιπας και η αμερικανίδα σουσουράδα του.
Και να εμφανίζονταν μόνοι τους,
καημός δεν θα ‘ταν. Έχουν πάντα παρέα ένα ολόκληρο τσούρμο από απίθανους τύπους. Την αμείλικτη γιαγιά του, τον χολερικό μπαμπά της, τον σκληρό φαλάκρα αδερφό του, τους ηθοποιούς πρώην συναδέλφους της, τον ταλαίπωρο μπαμπά του, την χολοσκασμένη μοδίστρα της, το φάντασμα της αδικοχαμένης μαμάς του, τον πρώην άντρα της, την ξενέρωτη μητριά του, τον γραμματέα του παλατιού, τον θαλαμηπόλο, τον μπάτλερ, τους βασιλικούς ρεπόρτερς των βρετανικών εφημερίδων, τους ταμίες του Μπάκιγχαμ, τους λογιστές, τους εκτιμητές, τους κωλοσφουγγάριους τους και άλλους πολλούς ακόμα, ων ουκ έστιν αριθμός.
Και ξάφνου, ενώ ψάχνω να δω τι γίνεται με την σύνοδο του Βερολίνου και που θα καταλήξει το παιχνίδι στην ανατολική μεσόγειο, ανακαλύπτω ότι στα παλιά τους τα παπούτσια ολονών τι θα απογίνουμε. Το Megxit έχει κάνει κατάληψη στον εγκέφαλο τους. Η μάνα μου είναι με την Μέγκαν, η γυναίκα μου με τον Χάρι, ο ξάδερφος μου με την γριά. Ο μπατζανάκης μου πιστεύει ότι διεθνή κέντρα φαιάς ουσίας συνωμότησαν εναντίον της βρετανικής βασιλείας, η κουνιάδα μου ότι είναι γυναικεία αντίδραση στον ρατσισμό, η κυρά Παναγιώτα η περιπτερού ότι τους ματιάσανε, ο μπάρμπας μου ότι είναι επικοινωνιακός αντιπερισπασμός στο Brexit, ο καφετζής στην γωνία ότι είναι άλλο ένα δείγμα της κρίσης του καπιταλισμού που βαθαίνει, ο λογιστής μου ο Αποστόλης ότι είναι η πιο καλοφτιαγμένη οικονομική μπίζνα του 21ου αιώνα και ο γείτονας μου ο Αντώνης ότι πρόκειται για δυο κωλόπαιδα που όταν ήταν μικρά κανένας δεν τους έριξε ένα χαστούκι να στρώσουνε.
Όλα και όλοι στριφογυρίζουν σαν έναν έξαλλο χορό που μπήκες χωρίς να το θέλεις στο τέλος θα σε πετάξει άπνου έξω από την πίστα. Τίτλοι, λεφτά, καπελάκια, σιρίτια, παλάτια, μέγαρα, συμβόλαια, δούκες, βαρόνοι και βαρονέτοι. Πρόκειται για γλίτσα σας λέω, για παγκόσμια κατάρα. Είναι μολυσμένος ιός, είναι καταστροφικός βάκιλος που απλώνεται με την ταχύτητα του φωτός. Θα μας καταπιεί όλους, δεν υπάρχει σωτηρία. Κι ύστερα μου λένε για την καταστροφή του πλανήτη από την υπερθέρμανση και για τα κοράλλια που αποχρωματίζονται και για τους πάγους που λιώνουν. Τρίχες. Το Megxit είναι που θα μας εξαφανίσει ολοσχερώς…

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 8:14 am


ΠΩΛΗΤΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΗΤΤΑΣ...

(Ανανεωμένο) «Η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα είναι εθνική επιτυχία.», δήλωσε ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος.
Ναι, αυτός που μέσα σε μια νύχτα, από άγνωστος Καθηγητής της Παντείου (του Σημίτη, δηλαδή της συνεκμετάλλευσης υπέρ Γερμανίας) βαφτίστηκε ο ειδήμων στα εθνικά επειδή, για κάποιο λόγο, ήταν «ο πατριώτης που του επιτέθηκαν οι αναρχικοί φοιτητές».
Αυτός που υποστήριζε προεκλογικά την άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και μετά «ξέχασε» την ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Αυτός που υποστήριζε προεκλογικά τη θωράκιση των συνόρων και μετά «τυφλώθηκε» και δεν βλέπει πόσοι μπαίνουν κάθε μέρα.
Η Ελλάδα έχει μαζί της κάποιες χώρες εντός ΕΕ στο ζήτημα του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.
Ο Χαφτάρ ήρθε στην Ελλάδα για να μην πάει ξεβράκωτος στη σύσκεψη της Γερμανίας, για να μην είναι μόνος του δηλαδή εναντίον της ΕΕ, της Τουρκίας, ακόμα και των Ρώσων. Ο Χαφτάρ ήρθε για να πάρει. Αυτό ο Συρίγος το βάφτισε «εθνική επιτυχία». Γιατί άραγε;
Για δύο λόγους:

1. Εντός του πλαισίου διαρκών στρατηγικών ηττών, το κονκλάβιο ψάχνει απεγνωσμένα να πουλήσει μια επικοινωνιακή τακτική νίκη. Είναι δήλωση του επιπέδου «Μας έσπασαν όλα τα κόκκαλα στο ξύλο αλλά, πριν πέσουμε, ρίξαμε και μια ξώφαλτση».
2. Για να γίνει εύπεπτη η κολοσσιαία εθνική ήττα που έχουμε περιγράψει με λεπτομέρειες για μια ακόμα φορά τον τελευταίο καιρό, κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε αλλά οι συνθήκες, ο Χαφτάρ, ο Τραμπ, οι Νεφελίμ και τα ρέστα φταίνε για αυτό, και πάλι καλά, όπως τότε στα Ίμια, που επενέβησαν οι Αμερικάνοι».
Πάμε παρακάτω.
«Πολιτική και διπλωματική απρέπεια» ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Γερμανία, άκουσα να λέγεται.
- Ποιός το είπε ρε παιδιά; Η Τσιμτσιλή; Η Καινούργιου; Η Μενεγάκη; Κάποιο άλλο μεσημεριανό;
- Όχι, η τέως υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας.
- Μα αυτός δεν είναι πολιτικός χαρακτηρισμός, είναι καναρινί δημοσιογραφικός! Αποκλείεται να το είπε αυτή!
Βαρύνουσας σημασίας η δήλωση. Έδειξε τον τρόπο της προσέγγισης των πολιτικών: Λες και είναι μια κλίκα πανευρωπαϊκά, αυτοί είναι της τοπικής Ελλάδας και τους χαλάνε τη δουλειά στο Ελλαδιστάν με αυτό που έκαναν. ΕΣΣΔ: Ευρωπαϊκή Σέχτα Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Λες και η Γερμανία δεν είναι κράτος-εταιρία που προσπαθεί μέσω της ΕΕ να καταλύσει το πολίτευμα των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ. Λες και η Μπακογιάννη δεν ξέρει ότι ο υπουργός οικονομικών του Φύρερ έγραψε το πρώτο έγγραφο-πλάνο σύστασης της ΕΕ.
Η Γερμανία κάνει αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.
Η Ελλάδα περιμένει από τη Γερμανία να λάβει υπόψιν τα συμφέροντα της Ελλάδας λόγω ΕΕ. Ξεφτιλίκια.
Η Γερμανία δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν είναι ισχυρός παίκτης στην περιοχή. ΤΙ ΑΛΛΟ να πει για να δείξει ότι ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ την Ελλάδα που έχει τέτοιους παρουσιαστές μεσημεριανής εκπομπής για πολιτικούς;
Μπορεί να κάνω λάθος. Διαψεύστε με. Ανακηρύξτε Ελληνική ΑΟΖ και ζητήστε την επιβολή της απαγόρευσης χρήσης του FIR των κρατών-μελών της ΕΕ από την Turkish Airlines σε περίπτωση που η Τουρκία αμφισβητήσει την Ελληνική ΑΟΖ.
Αλλά δεν το κάνετε γιατί γνωρίζετε ότι δεν κάνω λάθος.
Δεν το κάνετε είτε γιατί έχετε προσωπικά συμφέροντα να κάνει η Τουρκία ό,τι θέλει, εις βάρος της Ελλάδας, είτε σας εκβιάζει η Γερμανία.
Δεν το κάνετε είτε γιατί θα έχουν πρόβλημα εταιρίες συμφερόντων σας αν η Τουρκία γονατίσει σε μια εβδομάδα είτε γιατί η Γερμανία θα σας γονατίσει σε μια εβδομάδα αν το προτείνετε, δεν περάσει, βάλετε βέτο και γονατίσει η ΕΕ.
Είναι απλά τα πράγματα αγαπητοί: Το ίδιο πανηγύρι που γίνεται σήμερα με τη Λιβύη γινόταν επί Τσίπρα για τη Βόρεια της Μακεδονίας. «Μην ενοχλείτε, ξέρουμε εμείς, θα δείτε, θα βγει κάτι πατριωτικό, τόσο πατριωτικό που θα περάσει και από τη Βουλή, τί φοβάστε, ότι θα γίνει αποστασία;». Αυτό ακριβώς έγινε τότε, αυτό ακριβώς γίνεται και τώρα. «Win-win!» θα φωνάζουν τα τζάνκια της καρέκλας στα πάνελ. «Τί περιμένατε, να πάρουμε και την Πόλη;». Ρυπαρές υπάρξεις προσπάθησαν να κάνουν το άσπρο-μαύρο τότε, το ίδιο θα κάνουν και τώρα.
Ίσως αυτό να πρέπει να είναι το κόστος που θα πληρώσει η Ελλάδα ώστε η ΝΔ να συρρικνωθεί σε σημείο ηγέτιδας συνιστώσας της Δημοκρατικής Παράταξης, με το σύνολο της σοσιαλιστικής αυτής συνισταμένης, θέλω να ελπίζω χωρίς διάλειμμα απόδοσης... ευχαριστιών για το έργο της, να μην ξεπερνά το 30% του εκλογικού σώματος. Το πολιτικό προσωπικό της Μεταπολίτευσης αποδείχθηκε ότι αποτελείται από επαγγελματίες ηθοποιούς-πωλητές εθνικής ήττας. Ας δούμε και την τελευταία πράξη του θεατρικού έργου πριν ρίξουμε την αυλαία.

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 8:07 am


ΠΡΟΣΟΧΗ, ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ… ΕΞΑΤΜΙΖΟΝΤΑΙ

Δεν γνωρίζω αν έκανε λάθος η κυβέρνηση που κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όταν εξελέγη ή έπραξε σωστά που το επανέφερε - την προηγούμενη Τετάρτη. Ούτε και αν... μπλέξαν οι γραμμές εκεί στα αρμόδια υπουργεία και δεν μπορούσε να συντονιστεί το ένα με το άλλο προκειμένου να αντιμετωπίσουν το εφιαλτικό πρόβλημα της μαζικής εισβολής μεταναστών - αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Κατ’ αρχάς, ας πάρουμε τα δεδομένα ως έχουν. Ξαφνικά, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, αντί για καμιά εκατοσταριά τον μήνα που πέρναγαν από τις τουρκικές ακτές, άρχισε μια πρωτοφανής ροή, της τάξης των 300 ανθρώπων την ημέρα. Κάποιοι συνδέουν χρονικά το εν λόγω γεγονός με την αλλαγή της κυβέρνησης, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι έχει να κάνει με το σχέδιο Ερντογάν να πιέσει την Ελλάδα και φυσικά την Ευρώπη, στο πλαίσιο του χοντρού γεωπολιτικού παιχνιδιού που ξεκίνησε στην ανατολική Μεσόγειο. Μπορεί να είναι συνδυασμός και των δύο, κάτι το οποίο φαίνεται πιο πιθανό.

Για εμάς, πάντως, σημασία έχει το αποτέλεσμα, το οποίο είναι ένα και το αυτό: η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο, κοινωνικό κυρίως, πρόβλημα και η κυβέρνηση ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες. Από τη μια, λοιπόν,
έχει να αντιμετωπίσει ανθρώπους, οικογένειες με παιδιά, που ξεβράζονται στα όρια της ζωής και του θανάτου (ειδικά τώρα τον χειμώνα) στις ελληνικές ακτές και από την άλλη σχεδόν όλη την κοινωνία απέναντί της. Δυστυχώς, το καθιστούν ακόμα χειρότερο οι ίδιοι οι πολιτικοί, και μάλιστα της κυβερνώσας παράταξης, ή όσοι λένε ότι δρουν για το καλό όλων.


Δείτε πώς αντιδρούν οι τοπικοί άρχοντες, οι δήμαρχοι, οι κοινοτάρχες, οι «πολιτιστικοί» και λοιποί σύλλογοι περιοχών ανά τη χώρα, οι ντόπιοι βουλευτές, οι περιφερειάρχες, ακόμα και οι υπουργοί κ.λπ. όταν αντιλαμβάνονται ότι έστω και το ένα εκατοστό του προβλήματος θα βρεθεί κοντά στην πόρτα τους, στην εκλογική τους περιφέρεια.

Γιατί κανείς δεν θέλει τους ανθρώπους αυτούς όχι στα πόδια του ή στη γειτονιά του, ούτε καν στην ίδια του την πόλη. Ούτε χίλιους στους εκατό χιλιάδες μετανάστες που κυκλοφορούν ανέχονται σε ακτίνα μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από το σπίτι τους.

Εδώ ταιριάζει το κλασικό (ελληνικότατο) ρηθέν «μακριά από... μας και ας είναι όπου να ’ναι», το οποίο, φυσικά, μας οδηγεί ως κοινωνία και χώρα εδώ και αιώνες.
Δεν θα βρει άκρη, λοιπόν, με το θέμα αυτό η κυβέρνηση έτσι όπως το πάει, όχι με τον κ. Μηταράκη για υπουργό, αλλά και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ να αναστήσει, χειρότερα θα πάθει με όλους αυτούς τους απίθανους τύπους που παριστάνουν τους πολίτες που νοιάζονται για το κοινό καλό.

Η λύση είναι μία και φυσικά με κόστος, αλλά όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόσο καλύτερα για όλους, πλην του ΣΥΡΙΖΑ που, λογικά, χαίρεται γιατί είναι αντιπολίτευση. Να ανακοινωθούν τα κλειστά κέντρα μια και καλή και οι τοποθεσίες τους να μην αλλάξουν ποτέ και για κανέναν λόγο και, τέλος, υπάρχουν κλειστά στρατόπεδα, βιομηχανικές ζώνες με παλιά άχρηστα εργοστάσια, υπάρχουν εγκαταλειμμένα κτίρια, έρημα νησιά, ας χτιστούν και νέα με διαδικασίες εξπρές (άνευ διαγωνισμών, με ενιαία τιμή ανά τ.μ.) να τα γεμίζουν μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Σε όλη την Ελλάδα ενιαία και… δημοκρατικά. Από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο και από το Κερατσίνι μέχρι την Εκάλη, αν νομίζουν ότι έτσι θα πληρώσουν όλοι το τίμημα μιας πολιτισμένης δυτικοευρωπαϊκής κοινωνίας.

Πάντως, θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ούτε τρώγονται ούτε καταπίνονται, απλά κάπου πρέπει να πάνε. Και είναι χρέος της κυβέρνησης να βγει και να το πει ξεκάθαρα και να το υποστηρίξει.


Τάσος Καραμήτσος

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 8:05 am


ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: “ΝΑ ΠΑΨΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΑ ΄ΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΑ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ”

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στο “Βήμα της Κυριακής”, καλεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς όλες τις κατευθύνσεις για να διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η επιθετικότητα της Τουρκίας. Ταυτόχρονα εκφράζει τη δυσφορία της για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Όπως επισημαίνει η κυρία Γεννηματά «εξελίσσονται πρωτοβουλίες που έχουν την Ελλάδα προκλητικά και προσβλητικά θα έλεγα στο περιθώριο. Μετά τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν με τους αντιμαχόμενους Λίβυους ηγέτες ακολουθεί η συνάντηση στο Βερολίνο 11 χωρών όπου η Ελλάδα που θίγεται, δεν προσκλήθηκε καν ως παρατηρητής. Με αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος να διευθετηθεί η κατάσταση στη Λιβύη με την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία υπαρκτή, είναι μεγάλος. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει».
Προτείνει «να κινηθεί η Κυβέρνηση αποτελεσματικά, ώστε να τους βάλει όλους προ των ευθυνών τους. Καμιά λύση για τη Λιβύη δεν πρέπει να γίνει δεκτή από την Ελλάδα χωρίς κατάργηση της παράνομης συμφωνίας,
με την Τουρκία. Μπορεί να υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι στις κατ’ ιδίαν επαφές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με τους φίλους και συμμάχους μας ακούγεται η φωνή μας, αλλά τα αποτελέσματα δεν το επιβεβαιώνουν. Αντιθέτως, δικαιώνουν δυστυχώς την επισήμανση μας ότι φαινόμαστε δεδομένοι άνευ όρων. Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να πάψει να είναι τόσο προβλέψιμα πρόθυμος πριν να είναι οριστικά αργά».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, η κυρία Γεννηματά υποστηρίζει ότι «είναι στρατηγική επιδίωξη, δεν είναι μονόδρομος που θα μας οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο». Επικρίνει έντονα τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό λέγοντας ότι το μετατρέπουν, σε εθνικό κίνδυνο. «Ας το συνειδητοποιήσουν επιτέλους! Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και πρέπει να σταματήσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, να μας θεωρούν δεδομένους και στο προσφυγικό. Μόνον το μπλοκάρισμα αποφάσεων θα αγγίξει τις Βρυξέλλες», τονιζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 7:57 am


ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΟΛΟΥ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ - ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ NAYΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ

Αρχηγός στόλου αναλαμβάνει ο προαχθείς σε αντιναύαρχο Παναγιώτης Λυμπέρης, γιος του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας:
Ο υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δημήτριος Μπονώρας αναλαμβάνει και τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρήτή Στρατού-Διοικητή Δόγματος Εκπαίδευσης.
Ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού / NRDC-GR, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας, αναλαμβάνει και τα καθλήκοντα του Διοικητή 1ης Στρατιάς.
Ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας αναλαμβάνει και τα καθήκοντα του υπαρχηγου ΓΕΕΘΑ.
Ο διοικητής της XVI μηχανοκίνητης μεραρχίας Πεζικού,
υποστράτηγος 'Αγγελος Ιλαρίδης αναλαμβάνει και τα καθήκοντα του διοικητή του Δ Σώματος Στρατού.
Τέλος, νέος Αρχηγός Στόλου τοποθετείται ο αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης έως σήμερα υποδιοικητής ΣΕΘΑ.

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 7:50 am


ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ TOP ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΞΙΔΙ

6η υψηλοτερη θερμοκρασία πανελλαδικά στην Άμφισσα το 2019, 10η στο Γαλαξίδι
Καιρικές ακρότητες, ως απότοκο της κλιματικής αλλαγής, γνώρισε και η χώρα μας το 2019. Η θερμοκρασία στη μέγιστη τιμή της άγγιξε τους 42 βαθμούς και έπεσε 22 υπό το μηδέν, ενώ εντυπωσιακές ήταν οι ποσότητες της βροχής που έπεσε σε ορισμένες περιοχές.
Οι εξελίξεις αυτές αφορούν άμεσα και στη Φωκίδα. Κι αυτό γιατί η Άμφισσα καταλαμβάνει την 5η θέση πανελλαδικά στις υψηλότερες θερμοκρασίες για το 2019 με 40,9 βαθμούς κελσίου το καλοκαίρι που πέρασε, ενώ το Γαλαξίδι βρίσκεται στην 10η θέση με το υδράργυρο να φτάνει την ίδια περίοδο μέχρι και τους 40, 6 βαθμούς.
Σε επίπεδο επικράτειας πάντα, οι 405 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένοι σε όλη την χώρα,
κατέγραψαν εντυπωσιακά στοιχεία στις 13 κακοκαιρίες που επηρέασαν τη χώρα μας, το 2019. Το πιο εντυπωσιακό ήταν οι βροχοπτώσεις.
Είχαμε πάρα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην Εύβοια και ειδικά στην Κρήτη. Ειδικά στην Δυτική Κρήτη είχαμε ετήσιο ύψος βροχής που σε ορισμένα σημεία σχεδόν τα 3 μέτρα βροχής. Ήταν πανευρωπαϊκό ρεκόρ για τον Φεβρουάριο που μας πέρασε.
Αντίθετα, τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης εντοπίζονται στην βόρεια Ελλάδα όπου η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ξηρή, με την ετήσια βροχόπτωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης να υστερεί ακόμη και σε σχέση με τις Κυκλάδες.
Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια και η Φλώρινα στην κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου. Εκεί καταγράφηκε και το ρεκόρ της χαμηλότερης θερμοκρασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, για τον περασμένο χρόνο.
Στις 6 Ιανουαρίου του 2019, ανάμεσα στις κακοκαιρίες Σοφία και Τηλέμαχος, το θερμόμετρο στο Νέο Καύκασο της Φλώρινας, έδειξε 22,5 κάτω από μηδέν και ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία για την χώρα. Στο ίδιο σημείο σημειώθηκε και η χαμηλότερη τιμή βροχής 425 χιλιοστά μόλις. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται να σημειωθεί πως και στην ορεινή Παρνασσίδα, στη Δ.Ε. Καλλιέων ειδικότερα, το φετινό χειμώνα καταγράφονται σταθερά ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, από τις μικρότερες στη χώρα.
ΟΙ 10 ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΟ 2019
 • ΧΑΛΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ 41,9
 • ΛΑΡΙΣΑ 41,6
 • ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 41,4
 • ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 41,1
 • ΑΡΤΑ 40,9
 • ΑΜΦΙΣΣΑ 40,9
 • ΑΜΑΛΙΑΔΑ 40,9
 • ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 40,7
 • ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 40,7
 • ΓΑΛΑΞΙΔΙ 40,6
Για άλλη μια φορά η Λάρισα στέφθηκε πρωταθλήτρια στις υψηλές θερμοκρασίες. Στις 8 Ιουλίου στην κοινότητα της Χάλκης, το θερμόμετρο έδειξε 41, 9 βαθμούς Κελσίου, ενώ την επόμενη μέρα μέσα στην πόλη ο υδράργυρος σκαρφάλωσε τους 41,6.
Είχαμε τρία θερμά επεισόδια μικρής διάρκειας, ένα στις αρχές Ιουλίου και δύο μέσα στον Αύγουστο, οπότε και καταγράφηκε την υψηλότερη θερμοκρασία στην Λάρισα, στους 42 βαθμούς. Όλο αυτό οφείλεται στην γεωγραφική θέση της Λάρισας καθώς και στο μικροκλίμα της περιοχής.
Υπερισχύει το δυτικό ρεύμα το οποίο καθώς κατέρχεται από τους ορεινούς όγκους, χάνει την υγρασία του και καθίσταται θερμός και ξηρός αέρας, με αποτέλεσμα να ανεβάζει σημαντικά την θερμοκρασία στην πόλη.
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Γιαννοπούλου, για την ΕΡΤ                   www.fokidanews.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 7:41 am


ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΝ ΣΑΣ ΕΡΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ EMAIL, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ [PIC]

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όλοι, καθώς οι απατεώνες σκαρφίζονται διαρκώς νέους τρόπους για να μας ξεγελάσουν. Το νέο... "φρούτο" είναι ένα mail που έρχεται υποτίθεται από facebook και τον ίδιο τον Μαρκ Ζουκερμπεργκ!

Το συγκεκριμένο κείμενο που ήρθε σε mail ιδιοκτήτη Χανιώτικης επιχείρησης, παρουσιάζεται λες και έρχεται από το facebook, ενημερώνει ότι ο κάτοχος του συγκεκριμένου mail αποστολής και χρήστης της σελίδας κέρδισε 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο τέλος υπογράφει και ως ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της εταιρείας… Mark Zuckerberg!
Remaining Time-0:01
Fullscreen
Mute
Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο… τυχερός, είναι να παραπέμψει τα προσωπικά του στοιχεία στη διάθεση των επιτήδειων…
Μάλιστα οι πανούργοι απατεώνες, φρόντισαν να ενημερώσουν τα υποψήφια θύματα τους ότι “για λόγους ασφαλείας, συμβουλεύουμε,
όλους τους νικητές να διατηρούν αυτές τις πληροφορίες εμπιστευτικές από το κοινό, έως ότου γίνει η επεξεργασία της αξίωσής σας και η δική σας βραβείο που σας απελευθερώνεται. Αυτό είναι μέρος του πρωτοκόλλου ασφαλείας μας για να αποφύγουμε την διπλή διεκδίκηση και την αδικαιολόγητη εκμετάλλευση αυτού του προγράμματος μη συμμετέχοντα ή ανεπίσημο προσωπικό.”
Δείτε το επίμαχο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
Σαφέστατα το συγκεκριμένο, είναι μια ακόμα από τις δεκάδες προσπάθειες εξαπάτησης των ανυποψίαστων, ωστόσο ο αληθοφανείς τρόπος που παρουσιάζει τα στοιχεία, μπορεί εύκολα να παραπλανήσει κάποιους.
πηγή: zarpanews.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 5:08 pm


ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ο ΧΑΦΤΑΡ «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ»

Αποτέλεσμα εικόνας για σκιτσα σταθη
Ο Μπαρουφάκης, ο ιπποκόμος του Σόρος και ένας από τους πλέον φαιδρούς πιθηκανθρώπους του 4ου Ράιχ, συνεχίζει τις ομοβροντίες του: Αποκάλεσε τον Χαφτάρ «Σύγχρονο Κάρατζιτς»!!!Και μόνο το γεγονός αυτού του χαρακτηρισμού («Σύγχρονος Κάρατζιτς») δείχνει το αστείρευτο ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ και ΠΟΛΙΤΙΚΟ μίσος του εναντίον του Κάρατζιτς, ακριβώς διότι ο Κάρατζιτς αποτελεί το Αγωνιστικό Σύμβολο εναντίον του ΝΑΤΟ και της ιμπεριαλιστικής κακουργίας που ισοπέδωσε τη Γιουγκοσλαβία.

Η υστερική …υπαλληλική αμερικανοδουλία απαστράπτει σ’ αυτόν το χαρακτηρισμό του καραγκιοζάκου…

Απαστράπτει
 και η απύθμενη πολιτική του ΑΝΟΗΣΙΑ, διότι ο Βαρουφάκης δεν αντιλαμβάνεται ότι με το να παρομοιάζει τον Χαφτάρ με τον Κάρατζιτς του δίνει επαναστατικά ένσημα που δεν διαθέτει.

Μακάρι ο Χαφτάρ να ήταν Κάρατζιτς. Η κατάσταση εκεί θα ήταν ριζικά διαφορετική,

σε βάρος όλων των ιμπεριαλιστών παικτών…

Τώρα όλοι παίζουν με όλους και ιδιαίτερα ο Χαφτάρ διαπραγματεύεται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της ιμπεριαλιστικής αδηφαγίας…

Τέτοιες διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε συμβιβασμούς και οδυνηρές ήττες…

Αλλά και σε πλούσιες κινηματικές εμπειρίες αναγκαίες για τους Λαούς…


ΠΗΓΗ. resaltomag.blogspot.com

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 10:05 am


ΈΚΤΑΚΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ (ΟΝΟΜΑΤΑ)

Συνήλθε εχθές το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με τη νέα σύνθεση του, μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, προκείμενου να κρίνει τους αντιναυάρχους και υποναυάρχους στο Πολεμικό Ναυτικό.
Το ΣΑΓΕ έκρινε ως:
-Ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία τον αντιναύαρχο Ιωάννη Παξιβανάκη έως σήμερα Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ
-Διατηρητέο τον αντιναύαρχο (Μ) Αριστείδη Αλεξόπουλο έως σήμερα διοικητή Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού και
-Προακτέο κατ' εκλογή τον υποναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη έως σήμερα υποδιοικητή Σχολής Εθνικής Αμυνας.
Η νέα ηγεσία θα τοποθετηθεί σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας άλλαξε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, πλην του ΓΕΑ.

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 9:52 am


ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ: Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΉΡΘΕ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ

18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1915 -18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1984
Λίγοι είναι οι άνθρωποι που σημάδεψαν τόσο τη λαϊκή μουσική. Ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι ένας από αυτούς. Ήταν ένας λαϊκός τραγουδοποιός καθώς έγραφε μουσική και στίχους, τραγουδούσε αλλά και έπαιζε με μεγάλη δεξιοτεχνία το μπουζούκι.
Ο σπουδαίος Τρικαλινός καλλιτέχνης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «μύθους» του ελληνικού πενταγράμμου. Είχε μια ζωή δύσκολη μα και γεμάτη εμπειρίες κι αναγνώριση. Σημάδεψε το ρεμπέτικο και γενικότερα την ελληνική λαϊκή μουσική όσο ελάχιστοι τον 20ο αιώνα. 
Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στις 18 Ιανουαρίου 1915. 
Οι γονείς του ήταν Ηπειρώτες κι εκτός από τον Βασίλη είχαν άλλα τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια κι ένα κορίτσι. Αργότερα, οι φίλοι του οι ρεμπέτες του κόλλησαν το παρατσούκλι «Ο Βλάχος», επειδή ήταν ο μόνος  ρεμπέτης με στεριανή προέλευση,
 

Ο πατέρας του, τσαρουχάς στο επάγγελμα, είχε ένα μαντολίνο, με το οποίο έπαιζε κλέφτικα τραγούδια. Αυτά ήταν τα πρώτα ακούσματα του μικρού Βασίλη, μαζί με τις βυζαντινές ψαλμωδίες που άκουγε στην εκκλησία. 
Παρότι τον συνέπαιρνε η μουσική, πρωτόπιασε όργανο στα χέρια του μετά το θάνατο του πατέρα του το 1926. 
Ήταν ένα μαντολίνο, που κάποιος ντόπιος οργανοποιός είχε μετατρέψει σε μπουζούκι. 
Στα γυμνασιακά του χρόνια άρχισε να αποκτά κάποιες γνώσεις μουσικής, μαθαίνοντας βιολί. 
Με αυτό συμμετείχε και σε κάποιες τοπικές εκδηλώσεις, προκειμένου να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένειά του. Αν και δεν είχε εμφανιστεί ακόμα δημοσίως με το μπουζούκι, καθώς ήταν απαγορευμένο και χωρίς καμία κοινωνική καταξίωση, έγραψε τα πρώτα του τραγούδια πάνω σ’ αυτό, σε ηλικία μόλις 15 ετών. 
Το φθινόπωρο του 1936 κατέβηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομική και προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημά του έπιασε δουλειά στο νυχτερινό κέντρο «Μπιζέλια». 
Τον επόμενο χρόνο γνώρισε τον τραγουδιστή Δημήτρη Περδικόπουλο, ο οποίος τον πήγε στη δισκογραφική εταιρεία «Οντεόν»,  όπου ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι «Σ’ έναν τεκέ μπουκάρανε» (1937). 
Η «Αρχόντισσα», από τα σπουδαιότερα τραγούδια στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, ήταν ένα από τα δεκάδες που ακολούθησαν. 
Την ίδια περίοδο, τραγούδια του, όπως «Να γιατί γυρνώ», «Παλάτια Χρυσοστόλιστα», «Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ» και «Γι' αυτά τα μαύρα μάτια σου», ερμήνευσαν ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο Στέλιος Κερομύτης, αλλά και ο Μάρκος Βαμβακάρης. 
Βρισκόμαστε στον αστερισμό της δικτατορίας Μεταξά και η εποχή επιβάλλει εμβατήρια, ενώ απαγορεύει τόσο τα προϋπάρχοντα τραγούδια του ρεμπέτικου περιθωρίου, όσο και τις εμφανείς ανατολίτικες μελωδίες. 
Ο Τσιτσάνης απαντά με το μπόλιασμα του ρεμπέτικου με δυτικά μελωδικά στοιχεία κι έτσι προσεγγίζει τις ευρύτερες μάζες. Τον Μάρτιο του 1938 υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του στο Τάγμα Τηλεγραφητών, στη Θεσσαλονίκη. 
Παίρνει άδειες και ποτέ δεν γυρνά στην ώρα του, γεγονός που εξοργίζει τους διοικητές του. 
Περνά πολλές μέρες στο πειθαρχείο, όπου γράφει ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του, την «Αρχόντισσα». Στη Θεσσαλονίκη θα γνωρίσει και τη μελλοντική σύζυγό του, τη Ζωή Σαμαρά, με την οποία θα αποκτήσει δύο παιδιά, τη Βικτωρία και τον Κώστα. 
Τα χρόνια της Κατοχής τα περνά στη Θεσσαλονίκη, όπου ανοίγει ένα δικό του κουτούκι, το «Ουζερί Τσιτσάνη», στην οδό Παύλου Μελά 22. Παράλληλα, γράφει ορισμένες από τις μεγάλες επιτυχίες του («Αχάριστη», «Μπαξέ τσιφλίκι», «Τα πέριξ», «Νύχτες μαγικές», «Ζητιάνος της αγάπης», «Ντερμπεντέρισσα», «Συννεφιασμένη Κυριακή»), που θα ηχογραφήσει μετά τον πόλεμο, όταν θα ανοίξουν και πάλι τα εργοστάσια δίσκων. Το 1946 κατεβαίνει ξανά στην Αθήνα. 
Η εποχή του εμφυλίου αποτελεί άλλη μία πηγή έμπνευσης για τον Τσιτσάνη. Τα τραγούδια του, όμως, λογοκρίνονται και πάλι. Ορισμένα καταφέρνει και τα εκδίδει, επινοώντας διάφορα τεχνάσματα, πολλά κυκλοφόρησαν αρκετά χρόνια μετά, ενώ κάποια δεν εκδόθηκαν ποτέ. Το τέλος του εμφυλίου σημαίνει ταυτόχρονα και την πλήρη αποδοχή του Βασίλη Τσιτσάνη. 
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘50 μεσουρανεί στο μουσικό στερέωμα. Μερικά από τα τραγούδια αυτής της περιόδου είναι τα: «Χωρίσαμε ένα δειλινό», «Όμορφη Θεσσαλονίκη», «Αντιλαλούνε τα βουνά», «Καβουράκια», «Ξημερώνει και βραδιάζει». Φέρνει στο προσκήνιο νέες φωνές, που δένονται μαζί του, όπως η Μαρίκα Νίνου, η Σωτηρία Μπέλλου και ο Πρόδρομος Τσαουσάκης. Ακόμα, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, η Καίτη Γκρέυ, η Πόλυ Πάνου, η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Σταμάτης Κόκοτας κ.ά. ερμηνεύουν τα διαχρονικά τραγούδια του: «Ίσως αύριο» (1958), «Τα λιμάνια» (1962), «Τα ξένα χέρια» (1962), «Μείνε αγάπη μου κοντά μου» (1962), «Κορίτσι μου όλα για σένα» (1967), «Με παρέσυρε το ρέμα» «Απόψε στις ακρογιαλιές» (1968), «Κάποιο αλάνι» (1968), «Της Γερακίνας γιος» (1975), «Δηλητήριο στη φλέβα» (1979). Το 1980, με πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ, ηχογραφείται ένας διπλός δίσκος με τίτλο «Χάραμα», όπως λεγόταν το μαγαζί στο οποίο ο Τσιτσάνης εμφανιζόταν τα τελευταία 14 χρόνια της καριέρας και της ζωής του. 
Σ’ αυτό το δίσκο παίζει μία σειρά από κλασικά του τραγούδια, αλλά και πολλά αυτοσχεδιαστικά κομμάτια στο μπουζούκι. Με την έκδοσή του στη Γαλλία, το 1985, παίρνει το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας «Σαρλ Γκρο». 
Όμως, στο μεταξύ, ο κορυφαίος δημιουργός έχει φύγει για πάντα... 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδοποιός ήταν φίλος με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, και υπάρχει η φήμη πως όταν κάποια στιγμή ο Ανδρέας πρότεινε στον Τσιτσάνη να πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ εκείνος αρνήθηκε ευγενικά λέγοντας: «Ανδρέα μου σήμερα είμαι ο Τσιτσάνης όλων των Ελλήνων αν έρθω μαζί σου θα είμαι ο Τσιτσάνης του ΠΑΣΟΚ...». 
Ο Βασίλης Τσιτσάνης άφησε την τελευταία του πνοή ανήμερα των γενεθλίων του, στις 18 Ιανουαρίου 1984, στο νοσοκομείο «Μπρόμπτον» του Λονδίνου, έπειτα από επιπλοκές μιας εγχείρησης στους πνεύμονες. Μέχρι και λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του εμφανιζόταν κανονικά στο «Χάραμα» και δούλευε καινούργια τραγούδια. Ο Βασίλης Τσιτσάνης έβαλε τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική λαϊκή μουσική. Μπόλιασε το ρεμπέτικο με δυτικά μελωδικά στοιχεία και το έβγαλε από το περιθώριο, που το είχαν τάξει τα «αντικοινωνικά» και ανατολίτικα στοιχεία του. 
Εμπλούτισε τη λαϊκή ορχήστρα με νέα ηχοχρώματα, προσθέτοντας το πιάνο κι επιβάλλοντας το ακορντεόν ως όργανο της κομπανίας. 
Καινοτόμησε στο στίχο, με την απομάκρυνσή του από τις παραδοσιακές φόρμες του δίστιχου και της ομοιοκαταληξίας και επισημοποίησε και γενίκευσε το ρόλο του ρεφρέν. Με τον Τσιτσάνη, το ρεμπέτικο γίνεται «τέχνη» και η ρήξη με την παράδοση αρχίζει να γίνεται ορατή. 
Πηγή: sansimera.gr 


Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 9:47 am


Ιτεα Φωκιδας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Ιτεα Φωκιδας

Φιλικοί ιστότοποι: