Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φωκίδας   >   Ιτεα Φωκιδας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ- Ο ΔΕΣΦΙΝΙΩΤΗΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΗΣΑΪΑΣ!

Όσο κι αν ψάξουμε τις σελίδες του '21 δεν θα βρούμε άλλο δεσπότη να λαβαίνει μέρος σε μάχες. 
Ιεράρχες μάρτυρες ήταν αρκετοί στον Αγώνα. 
Πολεμιστής όμως παραμένει μοναδικός, ο Δεσφινιώτης Ησαΐας!

Δεν αρκούν λίγες σελίδες για να περιλάβουν το βίο και το έργο του Ησαΐα. 
Ο αγνός αυτός πατριώτης, ο πολεμάρχης κληρικός και 
εθνικός κήρυκας της Επανάστασης του '21, ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, υπήρξε όντως μια μεγάλη μορφή του Αγώνα.
       Σε αδίκησε η ιστορία, Σε λησμόνησε η Πατρίδα».

Σαν παραμύθι μοιάζει η ιστορία που ακολουθεί παραμύθι γιατί περιέχει τη γοητεία της υπερβολής και του μεγαλείου, που γαλουχώντας διαδοχικά γενιές των προγόνων μας φτάνει κάποτε ως τις μέρες μας.

Γύρω στα 1750, καθώς ξημέρωναν Χριστούγεννα, ένας 
λεβεντόπαπας από τη Δεσφίνα, ο παπα-Στάθης, γύριζε βιαστικά από την Αντίκυρα, καβάλα στο μουλάρι του, να λειτουργήσει στης Δεσφίνας την εκκλησιά. Το χιόνι έπεφτε πυκνό τριγύρω. Ξάφνου άκουσε μια φωνή να ζητάει βοήθεια. Πλησίασε και βρήκε μέσα σε μια σπηλιά τον Αρβανίτη Αλή, ζαμπίτη της Αντίκυρας, να καίγεται στον πυρετό. Ο παπα-Στάθης φόρτωσε τον Αλή στο μουλάρι, τον ανέβασε στη Δεσφίνα και τον περιποιήθηκε στο σπίτι του σώζοντάς τον από βέβαιο θάνατο. «Βουνό με Βουνό δεν συναντιέται, άνθρωπος με άνθρωπο ανταμώνουν», είπε όταν συνήρθε ο Aρβανίτης Αλής στον παπα-Στάθη.. 
Όμως οι δυο τους δεν έλαχε ποτέ να επανανταμώσουν. 
Ο θρύλος σταματάει εδώ για να συναντήσει αργότερα την ιστορία. 
Ο παπα-Στάθης της Δεσφίνας,είχε γυναίκα την Αρχόντω,
τρεις γιους και δύο κόρες. 
Ο μεγάλος γιος, ο Γιάννης,
έγινε τσοπάνης. ο δεύτερος, ο Θεοδόσης, πήγε καλόγερος στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Το τρίτο παιδί γεννήθηκε το.1778.0 παπα Στάθης του 'δωσε το όvομα Ηλίας και θέλησε να τονε κάνει. παπά. Δεκαοχτώ χρονώ τον έστειλε στα Σάλωνα, όπου δίδασκε ο καλόγερος - δάσκαλος του -Γένους- Γεράσιμoς Λύτσικας, να μάθει λίγα γράμματα. Το 1797 έφυγε από τα Σάλωνα και γίνεται καλόγερος στο μοναστήρι του Προδρόμου της Δεσφίvας λαμβάνοντας το όνομα Ησαΐας, που διατήρησε σ' όλη του τη ζωή. Όμως η δίψα του για μάθηση τον έσπρωχνε σε κάτι καλύτερο. Έτσι μια μέρα εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά όπου μόναζε και ο αδελφός του. Εκεί, μέσα στη βιβλιοθήκη τoυ νέου μοναστηριού συμπλήρωσε ο Ησαίας τn μόρφωσή του τις ώρες της σχόλης. Για την αφοσίωσή του στα θεία και το ζήλο του, γρή­γορα έγινε διάκος. 
Τότε ξυπνάει μέσα του ο πόθος για τη λευτεριά όλης της Ρωμιοσύνης. Όμως οι γνώσεις που είχε αποκτήσει δεν του αρκούσαν. Τα Γιάννενα,το φημισμένο κέντρο με σχολειά και δασκάλους σαν τον Μπαλάνο και τον Ψαλίδα, ασκούσαν στoν Ησαΐα μια ακατανίκητη έλξη και γοητεία, Για 'κεί εκίνησε ο ανήσυχος καλόγερος του Οσίου Λουκά.

Πέρασαν πολλά χρόνια απ' τη χριστουγεννιάτικη εκείνη νύχτα που ο παπα-Στάθης είχε σώσει τον Αρβανίτη, τώρα αυτός ο Αρβανίτης αφέντευε τα Γιάννενα. έτσι μας λέει ο θρύλος. Είναι ο Αλή Πασάς απ' το Τεπελένι. Ο παντοδύναμος δυνάστης δεν ξέxασε το καλό που του 'χε κάνει ο παπάς της Δεσφίνας. Έστειλε απεσταλμένο με «γραφή» στον Ζαμπίτη της Δεσφίνας που τον πρόσταζε να στείλει στα Γιάννενα τον παπα-Στάθη. Όμως ο παπάς δεν ζούσε και σύμφωνα με την προσταγή πήρανε τα δυο του παιδιά, τον Γιάννη και τον Ηλία. Ο Αλής θέλοντας να εκπληρώσει το καλό στα παιδιά του σωτήρα του τα έβαλε να του ζητήσουν ό,τι ήθελαν για να προστάξει να γίνει. Ο Γιάννης αρνήθηκε. Ο Ηλίας ζήτησε απ' το βεζίρη να τον βοηθήσει να σπουδάσει. Ο Αλής δέχτηκε με χαρά του. Τον έμπασε τρόφιμο σ' ένα καλό ελληνικό σχολείο κι ύστερα τον έστειλε γι' ανώτερες σπουδές στην Πόλη. Η αληθινή αιτία που έφτασε στ' αυτιά του Αλή το όνομα του Ησαΐα ήταν η φήμη που απέκτησε καλλιεργώντας στενές σχέσεις με επίσημα πρόσωπα. Ο Αλής τον γνώρισε πρώτα κι εκτιμώντας το ήθος και το χαρακτήρα του θέλησε να τον βοηθήσει στη στα­διοδρομία του, στέλνοντάς τον να τελειώσει τις σπουδές του στην Πόλη. 
Στην Κωνσταντινούπολη ο Ησαΐας απέκτησε πολλές γνωριμίες, ειδικά με τους Φαναριώιες, και συνδέθηκε με το Πατριαρχείο. Εκεί γνώρισε τον πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε' κι απέκιησε στενό σύνδεσμο μαζί του. Όμως ο προορισμός του ήταν άλλος. Σύντομα γύ­ρισε στο χωριό του τη Δεσφίνα ως ιερέας να εκπληρώσει την ιερατική του αποστολή. Ο Αλής τον διόρισε συγχρόνως διοικητή της περιφέρειας. Στο διάστημα αυτό έγραψε «Εκκλησιαστικούς λόγους» κι ένα «Χρονικό της Ρούμελης» που χάθηκε και στέρησε την ιστορία μας ίσως από ένα σπουδαίο έργο.
Μετά το θάνατο του επισκόπου Σαλώνων Ιωακείμ η επισκοπή έμεινε ορφανή από αρχιερέα. Όλης της επαρχίας των Σαλώνων τότε η προσοχή στράφηκε αυθόρμητα στον Δεσφινιώτη Ησαΐα. Ο Αλή πασάς, θέλοντας να δημιουργήσει περιβάλλον από δικούς του αφοσιωμένους ανθρώπους, στέλνει γράμματα στον πατριάρχη και τον παρακαλεί να δο­θεί η θέση του Ιωακείμ στον Ησαΐα. Μα κι ο πατριάρχης γνωρίζει καλά τον Ησαΐα. Έχει κιόλας εκτιμήσει τα προσόντα του. θ' αποκτούσαν τα Σάλωνα δεσπότη αρεστό στο σατράπη. ’λλωστε θα μπορούσε να μεσιτεύει για ν' αποφεύγουν οι χριστιανοί τις ραδιουργίες του 

Έτσι το 1818 ο πατριάρχης χειροτονεί δεσπότη τον Ησαΐα. «Ησαΐας επίσκοπος Σαλώνων ή Σόλωνος». Για το δεσπότη αρχίζει ένα νέο στάδιο δράσης προς όφελος των καταφρονεμένων Χριστιανών της επαρχίας. Eπαναφέρει στα Σάλωνα την έδρα της επισκοπής η οποία για μερικά χρόνια είχε μεταφερθεί στο Χρισσό. Mοιράζει κατόπιν όλα τα εισοδήματά του στους φτωχούς, δανείζεται από τους πλούσιους Σαλωνίτες χρήματα, τα μοιράζει κι αυτά. Τα ανθρωπιστικά του αισθήματα τον κάνουν αγα­πητό και λατρευτό σ' όλη την επαρχία. Ο Πανουργιάς, αρματολός της περιοχής, τον κάνει φίλο του και τον αποκαλεί δεξί του χέρι. Στο δεύτερο χρόνο της χειρoτονίας του δέχεται το μυστικό της Φιλικής Εταιρείας. Σης παραμονές του Αγώνα μαζεύει χρήματα, αγοράζει όπλα και τ' αποθηκεύει μυστικά στα Σάλωνα. Τα όπλα μετέφερε απ' την Ευρώπη με τα δυο του καράβια ο Γαλαξιδιώτης ναυτικός Φούντας ή Γκανούτας.

Κείνο τον καιρό είχε φτάσει στην επαρχία των Σαλώνων κάποιος παπα-Ανδρέας Μόρης απ' την Κουκουβίστα. Ζωσμένος τ' άρματα πάνω από τα ράσα παρενοχλούσε τους Τούρκους κάθε τόσο. Εκείνοι διαμαρτύρονταν στο δεσπότη, ενώ ο Αλή πασάς ζητούσε επίμονα τον παπα-Ανδρέα. Η θέση του ιεράρχη έγινε δύσκολη. Ήθελε να βοηθήσει τον παπα-Ανδρέα χωρίς να δυσαρεστήσει τους Τούρκους και τον Αλή, μην τύχει και τους κινήσει υποψίες. Γράφοντας ο Ησαΐας στον πατριάρχη Γρηγόριο του ζητούσε μεταξύ των άλλων τη συμβουλή του για το θέμα του παπα-Ανδρέα. Ο πατριάρχης τού απάντησε με επιστολή που έφερε ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 1820- να υπερασπίζεται κρυφά τον γενναίο Κουκουβιστιανό αγωνιστή και συγχρόνως να υποκριθεί άγνοια στο Βεζίρη, να τον καταπραΰνει με λόγια και υποσχέσεις, αλλά να μην παραδώσει τον Μωρή εις λέοντος στόμα. Ο Ησαΐας πράγματι περιέθαλψε τον παπα­Ανδρέα Μόρη σαν Κουκουβιστιανό όπως του άξιζε. Και κείνος, μόλις ξέσπασε η Επανάσταση, βρέθηκε πλάι στον Πανουργιά και πολέμησε λιονταρίσια. Συγχρόνως ο πατριάρχης καλούσε μ' απεσταλμένο τον Ησαΐα στην Κωνσταντινούπολη να του μεταβιβάσει τις τελευταίες εντολές για τη μεγάλη στιγμή που πλησίαζε. 
Για να θολώσει τα νερά και να μην υποψιαστούν οι αγάδες της Ρούμελης για το ξαφνικό ταξίδι του δεσπότη, συγκάλεσε το ηγουμενικό συμβούλιο του Οσίου Λουκά -που υπαγόταν τότε στην επισκοπή Σαλώνων- για τις εκκρεμείς υποθέσεις του μοναστηριού, μαζί με ων Ησαΐα. Έτσι τις πρώτες μέρες του1821 ο επίσκοπος βρισκόταν, μαζί με τον αδελφό του Θεοδόσιο και τον ηγούμενο Χατζή, στην Πόλη κι έπαιρνε οδηγίες από τον πατριάρχη. Στις 11 Μαρτίου, σ' ένα απόμερο σημείο του κόλπου της Αντίκυρας, αποβιβάστηκε ο ταξιδιώτης δεσπότης κι από 'κεί έφτασε στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά, όπου, ειδοποιημένος, τον περίμενε ο Θανάσης Διάκος. Όλα είναι έτοιμα. Μετά τον εσπερινό ο Ησαΐας ορκίζει τα παλικάρια πάνω στο ευαγγέλιο. Ύστερα αναχώρησε για τα Σάλωνα, μάζεψε τους προύχοντες και τους προκρίτους και τους ανέθεσε την οργάνωση. Την εκτέλεση θ' αναλάμβανε ο καπετάνιος της επαρχίας ο γέρο Πανουργιάς. Πολεμοφόδια μεταφέρονται από το Γαλαξίδι και μοιράζονται στα σπίτια των προυχόντων­, χωρίς οι τούρκοι να αντιληφθούν το παραμικρό. Η Επανάσταση είχε μπει στο δρόμο της. Ζήτημα ημερών το ξέσπασμά της. Στις 24 Μαρτίου , στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ο Ησαΐας συγκέντρωσε τον Πανουργιά με τα παλικάρια του και τους προεστούς των Σαλώνων Αναγνώστη Γιαγτζή, Ρήγα Κοντορήγα και Αναγνώστη Κεχαγιά, έκαναν δοξολογία και ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης στην περιοχή των Σαλώνων. Ο πόθος του ιεράρχη είχε εκπληρωθεί οι κόποι του είχαν καρποφορήσει.
Στις 26 Μαρτίου ο Ησαΐας ξαναβρίσκεται στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά με τον Θανάση Διάκο. Και στο χάραμα της άλλης μέρας οι καλόγεροι έψαλαν την δοξολογία. Ήταν το γλυκό χάραμα της λευτεριάς. Έτσι κηρύχτηκε η Επανάσταση και στη Βοιωτία. Ο αρχηγός Θανάσης Διάκος είχε πάρει την ευλογία του δεσπότη και ξεκιvούσε με τα παλικάρια του για το μεγάλο Αγώνα. Ο Ησαΐας κατέθεσε τα άμφιά του στον Όσιο Λουκά, αρματώθηκε και ξεκιvώvτας για τα Σάλωνα έριξε μια στερνή ματιά στο μοναστήρι. Δυο δάκρυα κύλησαν από τα μάτια του δεσπότη και κατάβρεξαν ης ροδόχροες παρειές του. 

Δύο μέρες έμεινε ο ιεράρχης στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία να παρακολουθήσει την Επανάσταση που είχε ξεσπάσει στα Σάλωνα αυθημερόν. Σαν έμαθε πως όλα πήγαιναν καλά και πως οι Σαλωνί­τες κλείσανε τους Τούρκους στο Κάστρο, έφυγε για τη Λιβαδειά, όπου έφτιαξε μ' άλλους δύο ιεράρχες την Επαναστατική Επιτροπή. Είναι το μόνο σωζόμενο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Ησαΐα.

Ο επίσκοπος γύρισε σύντομα στα Σάλωνα. Έπρεπε να ετοιμάσει την άμυνα. Ο Πανουργιάς με 500 άνδρες είχε πάρει το Κάστρο (10 Απριλίου 1821, ανήμερα του Πάσχα). Από τ:α λάφυρα αρματώθηκαν οι Σαλωνίτες του Πανουργιά κι έτρεξαν να συναντήσουν τους Διάκο και Δυοβουνιώτη που βρίσκονταν στα όρια του Ζητουνιού, περιοχής Λαμίας. Μαζί τους ακολουθούσε ένας ακόμη αρματωμένος πολεμιστής. Ήταν ο δεσπότης Ησαΐας.


Όσο κι αν ψάξουμε τις σελίδες του '21 δεν θα βρούμε άλλο δεσπότη να λαβαίνει μέρος σε μάχες. Ιεράρχες μάρτυρες ήταν αρκετοί στον Αγώνα. Πολεμισιής όμως παραμένει μοναδικός ο Ησαΐας! 

Ούτε να ιερουργήσει δεν κάθησε το πρώτο ελεύθερο Πάσχα στα Σάλωνα. Δεν προλάβαινε. Στο πολεμικό συμβούλιο που έγινε στους Κομποτάδες στις 19 Απριλίου αποφασίστηκε ο Πανουργιάς να κρατήσει το κέντρο. Έπιανε τον ξεροπόταμο Ντούνο κι όλο το κάτω μέρος της Χαλκωμάτας. Στο χωριό Μουσταφάμπεη έστειλε ο Πανουργιάς τον Κομνά Τράκα και τον παπα-Ανδρέα με τα παλικάρια του. Ο ίδιος με τους υπόλοιπους και τον Μαμούρη θα μένανε στη Χαλκωμάτα. Ο Ησαΐας την κρίσιμη εκείνη στιγμή έμεινε κοντά στο σαλωνίτικο σώμα, δίνοντας κουράγιο στους Έλληνες που αντίκριζαν από μακριά το πολυάριθμο στρατόπεδο του εχθρού.
Στη μάχη που ακολουθεί στη Χαλκωμάτα ο πολυάριθμος κι εμπειροπόλεμος στρατός του Βρυώνη κατατροπώνει τους λιγοστούς Έλληνες αγωνιστές. Ο Πανουργιάς τραυματίζεται. Ένα εχθρικό βόλι βρίσκει και τον Ησαΐα. Ο αδελφός του ο παπα-Γιάννης πέφτει κι αυτός νεκρός. Ένα παλικάρι, ο έφορος του στρατού Μαρκόπουλος, βλέποντας τον ιεράρχη να μένει πίσω λαβωμένος, τον σηκώνει στον ώμο του κι αρχίζει να τρέχει. Ο Ησαΐας τον παρακαλεί: «Αφησέ με τέκνον μου και σώσε τουλάχιστον σεαυιόν ως χρησιμότερον». Ο ανήφορος του Καλλίδρομου, στητός, εξουθενώνει τον Μαρκόπουλο. Και αποθέτει κοντά στην πηγή της Χαλκωμάτας το «πολύτιμον φορτίον». Φεύγοντας ο Μαρκόπουλος άκουσε τον Ησαΐα να φωνάζει: «Παναγία μου, σώσον τουλάχιστον την Πατρίδα». Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια. Οι Τούρκοι καταφθάνουν κι αποτελειώνουν τον ιεράρχη. Όταν την άλλη μέρα οι Τούρκοι παλούκωσαν τον Διάκο, βάλανε γύρω από την σούβλα περίπου 80 κεφάλια που 'χαν κόψει στη μάχη της Αλαμάνας. Ένα από αυτά ήταν και του Ησαΐα. Ο Βαλαωρίτης ως επίλογο στο τρίτο άσμα του Διάκου βάζει αυτούς τους στίχους: «... Στ' αγέρι κρεμασμέvα ωσάv καντήλια τ' ουραvού, απoβραδίς δυο φώτα εφάvnκαv στη σκοτειvιά.... Καvείς δεv τάχε αvάψει. Κ' έvας που πέρασε απεκεί, καλόγερος, διαβάτnς, κ' είδε το θάμμα κ' έδραμε, στα λάμψη δυο κεφάλια ηύρε που πλάγιαζαv γλυκά.... τώvα του Παπαγιάvvn και τάλλο του Δεσπότη του. Γοvατιστός εμπρός τους έμειv' ο γέρος κ' έκλαψε. Τους έρριξε τρισάγιο τα φίλnσε στο μέτωπο και με το δοκαvίκι έσκαψε λάκκο κ' έθαψε τ' αχώριστα τ' αδέλφια. Βλογάει το χώμα τpεις φοραίς.... Εκαμε το σταυρό του και χάvεται στnv ερnμιά. Eσβήστηκαv τα φώτα». 

Ο Ησαΐας παραμένει ένα αγνό σύμβολο του αδούλωτου Ελληνισμού. Το μαρμάρινο άγαλμά του στήθηκε από τους Αμφισσείς τον Ιούλιο του 1931 στη μεγάλη πλατεία της ’μφισσας που από τότε φέρει τ' όνομά του. Σ' εκείνα τ' αποκαλυπτήρια ο γυμνασιάρχης του Γυμνασίου της πόλης σε προσφώνησή του κατέληξε με τούτα τα πικρά λόγια:


«Σε αδίκησε η Ιστορία...Σε λησμόνησε η Πατρίδα».


Το κείμενο ανήκει στον Ερευνητή - Ιστορικό Δρόσο Κραββαρτόγιαννο

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 9:40 am


THΣ ΗΜΕΡΑΣ


Κι εμείς τι κάνουμε; Μα το πτώμα μας κάθεται στον καναπέ, και η ψυχή μας ταξιδεύει στη Γαλλία!
Ω, τι "ένδοξος" δρόμος ειν' αυτός, και ποιά η αυριανή, (25 Μαρτίου), παρελαύνουσα υπερηφάνεια!
Τελικά δεν είμαστε τίποτ' άλλο, παρά ένα μισογκρεμισμένο Μουσείο Ιστορίας; Αλλοίμονο! "Quel sepulcral naufrage"! (Τι νεκρικό ναυάγιο)!

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 5:43 pm


Ο ΑΘΛΙΟΣ ΣΥΡΙΖΑ, Η ΠΡΟΪΟΥΣΑ ΣΥΡΙΖΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ

Του Ηλία Παπαναστασίου                                              Δημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 10, 2020  
Δεν πέρασαν ούτε επτά μήνες από τις εκλογές και οι τυφλοπόντικες του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν από τα λαγούμια τους.

Κάνοντας φθηνή αντιπολίτευση αρνούνται να ψηφίσουν την Ελληνοαμερικανική συμφωνία που οι ίδιοι ξεκίνησαν μεταμορφωμένοι στην πλέον υποτελή στους Αμερικανούς Κυβέρνηση.

Ο απίστευτα υποκριτής και ψυχοπαθολογικός μυθομανής Τσίπρας κατηγορεί την Νεοδημοκρατική Κυβέρνηση για υποχωρητικότητα στους Αμερικανούς όταν ο ίδιος ανέβασε την αμερικανοφιλία στην εξωτερική πολιτική στα ύψη ξεπερνώντας και τον Παπάγο σε αμερικανοδουλεία.

Μιλά για ενδοτικότητα στους Τούρκους ο άνθρωπος που περπατούσε στα τέσσερα όταν ο Ερντογάν επισκέφτηκε την Ελλάδα και αυτός που κατηγορούσε όλους τους διαφωνούντες με την ελεεινή εξωτερική του πολιτική σαν «εθνικιστές» και «ακροδεξιούς».

Μιλά για πίεση στους Ευρωπαίους – Γερμανούς ουσιαστικά – κυρίαρχους αυτός που έκανε τα χατίρια των Τροικανων – «Θεσμους» τους αποκαλούσε ο Γιάνης με ένα ν, κατά κόσμο Γιάννης Βαρουφάκης- και αυτός που τους εξυπηρέτησε σε όλα τα οικονομικά τους κελεύσματα εξαθλιώνοντας τον ελληνικό λαό.

Μιλά για «κωλοτούμπες» ο Τσίπρας που μετέτρεψε την κωλοτούμπα του Δημοψηφίσματος σε άθλιο play game και αυτός που αναγόρευσε τον όρο «κωλοτούμπα» σε αντικείμενο διδακτορικών διατριβών.

Μιλά για εξαθλίωση των εργαζόμενων και του λαού αυτός που καυχιόταν για την «μείωση» της ανεργίας με την αύξηση της μερικής απασχόλησης, πάντα με μπροστάρη στον αγώνα την Μαρία Αντουανέττα των Γιαννιτσών, Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλά για αύξηση του αυταρχισμού αυτός που ξυλοκοπούσε με τα ΜΑΤ – τα οποία ΜΑΤ, διαλαλούσε πως θα τα καταργήσει- τους συνταξιούχους έξω από το Μέγαρο Μάξιμου και αυτός που ξυλοκοπούσε όσους διαδήλωναν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Μιλά για εύνοια των Media αυτός που προσπάθησε να ελέγξει όλο το μηντιακό σύστημα με στημένες διαδικασίες και, ευνόησε επωνύμους ολιγάρχες των Media.

Μιλά για «υποστήριξη των μεγάλων συμφερόντων» αυτός που υπήρξε το αγαπημένο παιδί της Ελίτ και των ολιγαρχών και αυτός που υποστηρίχτηκε σκανδαλωδώς από την Μεγαλοαστική Τάξη.

Μιλά για «ανεξάρτητη και πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική αυτός που υπηρέτησε όσο κανείς άλλος τα συμφέροντα των Αμερικάνων αποκόπτοντας την Ελλάδα από την Ρωσία και τις Αραβικές χώρες με καλύτερο παράδειγμα την Συρία. Αλλά και αυτός που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με την πολιτική του Ισραήλ πολεμώντας όλες τις χώρες που αντιμάχονταν τον Αμερικανογερμανικο άξονα. Επίσης αυτός που ταυτίστηκε με όσους πολεμούσαν το Brexit, ταυτιζόμενος με την ερμαφρόδιτη «κότα» (Κόρμπυν) και όλους τους συκοφάντες του Ευρωιερατείου.

Μιλά για κοινωνική ευαισθησία αυτός που άφησε απροστάτευτους τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια – η προστασία του νόμου Κατσέλη έληγε στις 31/12/2019- και παρατάθηκε από την σημερινή κυβέρνηση έως την 1η Μάιου.

Μιλά τέλος για εξυγίανση του ποδοσφαίρου
 αυτός που ζητούσε από τον Μαρινάκη να δανειοδοτήσει τον προστατευόμενό του Καλογρίτσα ταυτιζόμενος ο ίδιος ο Τσίπρας με τον Ολιγάρχη της Θεσσαλονίκης, Ιβάν Σαββίδη.

Αυτός λοιπόν ο πανάθλιος πολιτικός αγύρτης προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι για να μπορέσει και πάλι να ταΐσει το πόπολο με τα απίθανα ψεύδη του.

Από την άλλη μεριά, οι πατριωτικές και αριστερές δυνάμεις παραμένουν εγκλωβισμένες μη διαθέτοντας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κυρίως Τηλεοπτικό σταθμό, ειδικότερα δε το ΚΚΕ σε μεγάλο βαθμό φταίει και το ίδιο γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το όλο θέμα.

Αρκετές από αυτές τις δυνάμεις, ακόμη και πολλά από τα φιλικά προς το ΚΚΕ sites ασχολούνται με θέματα «προσφύγων», «έμφυλης βίας» και «αυταρχισμού» της κυβέρνησης της ΝΔ προτείνοντας σαν «λύση» είτε την εδώ και τώρα «ανατροπή» του καπιταλισμού είτε τα «αντικαπιταλιστικά μέτωπα» χωρίς τους εργαζομένους.

Όσον αφορά δε τα εθνικά θέματα, για τους περισσότερους είναι θέμα «ενδοαστικών αντιθέσεων» και μόνο, αποενοχοποιώντας έτσι τον κυριότερο Ιμπεριαλιστή της περιοχής που είναι η Τουρκία.

Εάν κάποιος τώρα αναλύσει
 πιο επεξεργασμένα τις σημερινές ελληνοτουρκικές αντιθέσεις αλλά ανατρέξει και στις παλιότερες απόψεις του αλησμόνητου Σκληρού και της μεγάλης Ρόζας Λούξερμπουργκ θα διαπιστώσει πολύ διαφορετικά πράγματα.

Δυστυχώς, με την προϊούσα Λουμπενοποίηση μεγάλων στρωμάτων του ελληνικού λαού τα τελευταία δέκα μνημονιακά χρόνια – ανεργία, εξαθλίωση, άστεγοι κλπ.- σχηματίστηκαν μεγάλες μάζες ανθρώπων που θέλγονται από την αλητοποίηση της Πολιτικής, την εξαθλίωση της ψυχής και του εγκέφαλου και την Ποδοσφαιροποίηση της Κοινωνίας.

Όταν μειώνεται κατακόρυφα ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός είτε μεταναστεύει, όταν ο πληθυσμός πάσχει από την χρόνια πάθηση της υπογεννητικότητας και όταν τεράστιες μάζες εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών ή «προσφύγων» συνωστίζονται με τους εγχώριους Λούμπεν, μπορούμε κάλλιστα να μιλήσουμε όχι μόνο για «Λούμπεν Αστική Τάξη άλλα και για «Λούμπεν Λαό» και για «Λούμπεν έθνος».

Όταν η Τουρκία σου «χτυπάει» την πόρτα κάνοντας γεώτρηση στα χωρικά σου ύδατα και εσύ διαδηλώνεις για τον ΠΑΟΚ και υπακούς στα κελεύσματα του Ιβάν Σαββίδη, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον εγκέφαλο των κατοίκων αυτής της χώρας. Εάν δεν αλλάξει η συνειδησιακή κατάσταση του ελληνικού λαού θα καταλήξει στα απόβλητα της ιστορίας. Να το θυμάται καλά.

Οι πατριωτικές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να οριοθετήσουν αυστηρά τον χώρο τους από τον ιό της Λουμπενοποίησης, της πολιτικής αλητείας και της χυδαιότητας. Με άλλα λόγια θα πρέπει να περάσουν από «θεραπεία από-ΣΥΡΙΖΟΠΟΙΗΣΗΣ» αποβάλλοντας τον ιό της ΣΥΡΙΖΙΤΙΔΑΣ δηλαδή της ροζ πανούκλας που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η σύγχρονη μορφή του Φασισμού και που ήταν – τότε, στην δεκαετία του Μεσοπολέμου - η μαύρη πανούκλα του κλασσικού Φασισμού.

Ακόμη, οι Πατριωτικές /Προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να έχουν σαν στόχο:

(α). Ένα Ολιστικό Σχέδιο ανάπλασης και αναγέννησης της ελληνικής κοινωνίας σε προοδευτική κατεύθυνση.

(β). Αρίστη γνώση της Θεωρίας των Εθνικών και Κοινωνικών Σχηματισμών όπως τουλάχιστον υπάρχουν στην κληρονομιά των μεγάλων εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων άλλα και του ιστορικού σοσιαλισμού.

(γ). Το βασικότερο, σύνδεση με τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τις χειμαζόμενες κοινωνικές τάξεις των μικρομεσαίων και εργαζόμενων. Πολύ συνοπτικά.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ερωτοτροπεί με την επάνοδό του κάνοντας αντιπολίτευση του Facebook – χρέος όλων είναι να φράξουμε το δρόμο στην πλέον ελεεινή μορφή του συγχρόνου μεταμοντέρνου φασισμού.

Μόνο η συντριβή
 και ει δυνατόν εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αναγέννησης για όλο τον Δημοκρατικό, Πατριωτικό, Προοδευτικό χώρο, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων ένα μόρφωμα Λούμπεν μικροαστικής χυδαιότητας, έξαλλου καιροσκοπισμού και απίστευτης ανευθυνότητας που μόνο δεινά και καταστροφές προοιωνίζει.

Ειδάλλως, καραδοκεί ο κίνδυνος της πλήρους σήψης και του ανείπωτου εκφυλισμού μιας επιταχυνόμενης- δυστυχώς – νεοελληνικής παρακμής. Hic Rhodus his salta! έλεγαν οι Ρωμαίοι και «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» οι πρόγονοι μας. Για να μην ξεχνιόμαστε!

http://resaltomag.blogspot.com/

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 9:12 am


ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΑΜΠΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΗ”;

Προφανώς είναι χάσιμο χρόνου να ασχολείσαι με τα παρατράγουδα της πολιτικής ζωής. Και φυσικά μόνο δυο λόγια για την αποτυχημένη πολιτευτή της Ν.Δ., και πρώην υπαρχηγό του Μπογδάνειου μορφώματος, την “γαλάζια κάμπια την ακατοίκητη” όπως την είχε ονομάσει ο Π. Πολάκης.

Το πολιτικό παρατράγουδο, που λέγεται Αφροδίτη Λατινοπούλου, με ένα εθνικοφασιστικό παραλήρημα της, ανακοίνωσε ότι θα ψαρέψει ψηφοφόρους απ’ την ίδια λασπουριά που θα ρίξουν τα παραγάδια τους Τζημεροφαήλιδες και Μπογδάνοι. Αναμενόμενη η κίνηση απ’ αυτό το ακροδεξιό σούργελο και μόνο το παρασκήνιο της κίνησης αυτής ίσως έχει κάποιο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα, λοιπόν με το ρεπορτάζ που είχε την Κυριακή η φυλλάδα “Πρώτο Θέμα” η Λατινοπούλου “εµφανίζεται ως θαυµάστρια της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, οπότε ίσως να ελπίζει ότι η πολιτική της καριέρα µπορεί να ακολουθήσει αυτή της κυρίας Μελόνι που έκανε το Fratteli D’Italia, από κόµµα του περιθωρίου, κυβερνών κόµµα”.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: “Το σενάριο που ακουγόταν σε πολιτικά πηγαδάκια,

είναι ότι το τελευταίο διάστηµα η κυρία Λατινοπούλου είχε αναπτύξει δίαυλο επικοινωνίας µε τον δικηγόρο Κώστα Πλεύρη και είχε επαφές για την επανενεργοποίηση ενός σχηµατισµού µε το όνοµα ΚΥΜΑ Ελληνισµού που είχαν δηµιουργήσει φίλοι του Πλεύρη, προεξάρχοντος του Τάσου Συµιγδαλά.
Ο Κώστας Πλεύρης είναι γνωστός και µη εξαιρετέος για τις αντισηµιτικές απόψεις του, ενώ πρόσφατα τον διέγραψαν από τον ∆ΣΑ για τον ναζιστικό χαιρετισµό.
Με αυτή τη µαγιά θα µπορούσε να δηµιουργηθεί ένα κόµµα που ίσως να λειτουργήσει ως υποδοχέας ακροδεξιών ψηφοφόρων, ώστε ελλείψει του κόµµατος Κασιδιάρη έπειτα από µπλόκο του Αρείου Πάγου, να κατευθυνθούν εκεί“.

Αν δηλαδή η “γαλάζια κάμπια η ακατοίκητη” είναι ενεργούμενο και μαριονέτα του θεωρούμενου “πατέρα” του σύγχρονου νεοναζισμού στην Ελλάδα του ανθρώπου που αυτοχαρακτηρίστηκε “ακροδεξιός, χουντικός, φασίστας, ναζί, αντισημίτης, ομοφοβικός, εθνικοσοσιαλιστής”, Κώστα Πλεύρη. τότε έχουμε μια προσπάθεια με την προβιά της Λατινοπούλου, να δημιουργηθεί ένα νεοναζιστικό μόρφωμα.

Αυτό που πρέπει επίσης να σημειώσουμε, είναι ότι οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αναφέρουν ότι ο Αρειος Πάγος θα απαγορεύσει την συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές και το καθόλου ευκαταφρόνητο δημοσκοπικό ποσοστό που εμφανίζει, ίσως είναι αυτό που ενεργοποίησε τον “δάσκαλο” όπως ονομάζουν οι ομοϊδεάτες του τον Κώστα Πλεύρη, να ενεργοποιηθεί παρασκηνιακά στο εκλογικό γίγνεσθαι.

http://vathikokkino.gr/archives/131270

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 8:55 am


ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ... "ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ"...


Giorgos Agapitos
Οι άριστοι που λέγαμε!!
Γρηγόρης Ψαριαννός έκαμε την... αλλαξοκωλιά επάγγελμα.
Εξελέγη βουλευτής Β' Αθηνών, στις εκλογές του 2007 και του 2009 με τον ΣΥΡΙΖΑ, του 2012 με τη Δημοκρατική Αριστερά και του 2015 με Το Ποτάμι. Σήμερα είναι διορισμένος, ως μετακλητός συνεργάτης, στο ιδιαίτερο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ελλάδας, Παναγιώτη Πικραμμένου...
Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ που λέγαμε

Σχετικά:Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 8:34 am


ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΤΩΝ ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ

Πολυσέλιδο, πολύχρωμο και με πλούσια ύλη κυκλοφόρησε το ανοιξιάτικο φύλλο (Ν. 128) των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ. Στις 48 σελίδες του μπορεί να διαβάσει κανείς πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:

  • Κείμενο για την συμπλήρωση 80 χρόνων από την πυρπόληση της Αγίας Ευθυμίας (9 Απριλίου 1943).

  • Δυο παρεμβάσεις του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών προς τις αρχές του τόπου και αναμονή των απαντήσεών τους…

·         «Μετά την πρώτη μέρα της Άνοιξης», ιστορίες από το χωριό, κάποια χρόνια πριν…

·         «Ο Γιάννης Σκαρίμπας στο σχολείο». «Γνωριμία» του Σκαρίμπα με τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Περιστερίου.

·         Παραλειπόμενα της έρευνας για την Ζηνοβία Ζαλούχου,

·         Κοινότυπες-ανέξοδες ευχές για την αλλαγή του χρόνου.

·         Πολυσέλιδο αφιέρωμα στον  Γιάννη Σκαρίμπα στο The BooksJournal.

·         Μνήμες πονεμένες Μικρασιατικών.

·         Αισιόδοξα μηνύματα: Ανοικοδόμηση στην Αγία Ευθυμία-Τα «πωλητήρια» γίνονται αγορές.

·         Οι πολλές δεκάδες συνδρομών.

·         Η ελλειπτική τροχιά της Γης, η κλίση του άξονα περιστροφής της, οι συνέπειές τους και ο Όμηρος.

·         «Χωρίς στεφάνι», εορταστικό κείμενο του Αλέξ. Παπαδιαμάντη.

·         Ειδήσεις και σχόλια για όσα συνέβησαν στην Αγία Ευθυμία αλλά και την ευρύτερη περιοχή το τελευταίο τρίμηνο.

·         Το βραβείο «Γεώργιος Χατζής-Νίκος Κυριακού» ολοκλήρωσε τον κύκλο του.

·         Όλα τα τεύχη των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ σε ηλεκτρονική μορφή στο agiathimia.com.

·         Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με πλήθος προσκυνητών εορτάσθηκε ο Άγιος Ευθύμιος.

·         Με πολύ μεγάλη επιτυχία η Χριστουγεννιάτικη εορτή για τα μικρά παιδιά και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών.

·         Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου για τα παιδιά.

·         Εορτασμός Αγίου Ευθυμίου στην Αθήνα-Κοπή πίτας του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών-Βραβεύσεις.

·         Από την εκδήλωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Αγία Ευθυμία.

·         Διοικητική και απογραφική εξέλιξη της Φωκίδας (1833-2011) (5ησυνέχεια).

·         Από την Συλλογή Ιατρικών, και όχι μόνο, ενθυμημάτων του Φαίδωνος Σκαρίμπα, «Για γέλια και για κλάματα».

·         Όλη η κοινωνική δραστηριότητα που αφορά στην Αγία Ευθυμία.

·         Λίγα λόγια για εκείνους που έφυγαν από κοντά μας.

·         Η Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών για την περίοδο 19.4.22 – 30.11.22.

·         Τα πρόσφατα νέα από το χωριό.

·         Προχωρούν οι εργασίες στην παιδική χαρά της Αγίας Ευθυμίας.

·         Ο σπουδαίος συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος στην Αγία Ευθυμία.

·         Ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών στο πλευρό των σεισμόπληκτων.

·         Ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών προτίθεται να χρηματοδοτήσει μαθήματα θεάτρου στην Αγία Ευθυμία.

·         Προμήθεια οικιακού εξοπλισμού για συγχωριανή μας.

·         ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2023: Ο προγραμματισμός ξεκίνησε-Σάββατο 12Αυγούστου η μεγάλη δημοτική βραδιά.

·         Η Αγία Ευθυμία στην παρέλαση για την επέτειο της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων-Δηλώσεις συμμετοχής.

·         Ανάπλαση Προαυλίου Δημοτικού Σχολείου από τον Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών.

·         Στείλτε μας φωτογραφίες από το Πάσχα στο χωριό.

·         Οι αμυγδαλιές άργησαν να ανθίσουν φέτος…

Η εφημερίδα ταχυδρομήθηκε σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου και αναμένεται να φτάσει στους παραλήπτες μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όσοι δεν είναι συνδρομητές και επιθυμούν να τους σταλεί το συγκεκριμένο φύλλο μπορούν να το ζητήσουν τηλεφωνώντας στο 2103250354.

 

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 8:27 am


«ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ» ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Δεν είναι κάπως περίεργο οι επιλεκτικές “ευαισθησίες” που έχει η ΕΣΗΕΑ το τελευταίο διάστημα;; Το συνδικαλιστικό όργανό των δημοσιογράφων, π.χ. δεν θεώρησε ότι απαξιώνεται το “δημοσιογραφικό λειτούργημα” όταν στρατιές εργαζόμενων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, εμφάνιζαν τα Non paper που τους έστελνε το Μέγαρο Μαξίμου, για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, ως προϊόν ρεπορτάζ. Ενοχλήθηκαν όμως και έβγαλαν καταδικαστική απόφαση όταν μια σατιρική εκπομπή, η “Ράδιο Αρβύλα”, σχολίασαν το τραγικό γεγονός με τρόπο που δεν άρεσε στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ.

Για το προεδρείο της συνδικαλιστικής αυτής ένωσης, είναι αποδεκτό δημοσιογράφοι σαν τον Βασίλη Χιώτη τον Αρη Πορτοσάλτε και τον Σταύρο Θεοδωράκη να υποδεικνύουν την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, να τρομοκρατούν το εκλογικό σώμα για να επιλέξει στις κάλπες την Ν.Δ και να κάνουν εκπομπές “ξεπλύματος” του Πρωθυπουργού. Είναι αδιανόητο όμως ένας βουλευτής, ο Π. Πολάκης εν προκειμένου να κάνει μια ανάρτηση στο διαδίκτυο μιλώντας για ΑΡΔάκια. Σ’ αυτή την περίπτωση το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ αισθάνεται την ανάγκη να εκδώσει ανακοίνωση και να καταδικάσει την απρέπεια του βουλευτή.

Εισαγγελάτοι και “έγκυροι” ποιότητας Χατζηνικολάου και Πρετεντέρη εκτελούν για την ΕΣΗΕΑ “άψογα το λειτούργημα” τους αναμεταδίδοντας μέχρι κεραίας το κυβερνητικό αφήγημα για το έγκλημα των Τεμπών που στοίχησε την ζωή σε 57 ανθρώπους. Μια συμβολική ενέργεια μελών του “Ρουβίκωνα” στο τοίχο του σπιτικού του Ποταμίσιου “μπουγαδοποιού”,

αποτελεί “προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων” και πρέπει να στιγματιστεί.

http://vathikokkino.gr/archives/131201

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 9:57 am


«ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ! ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ...

Ερωτήματα σχετικά με τα χρήματα που δαπανά η ΕΥΔΑΠ για τη διαφήμισή της σε διάφορα ΜΜΕ προκύπτουν έπειτα από αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι Data Journalists, η ΕΥΔΑΠ, η οποία αποτελεί και μονοπώλιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2021 έως τις 9 Νοεμβρίου του 2022 δαπανά για τη διαφημιστική καμπάνια της 1 εκατ. ευρώ σε ιστοσελίδες και από 1η Ιανουαρίου του 2022 έως και 11 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, πάνω από 530.000 ευρώ σε εφημερίδες.

Μάλιστα, ερωτήματα προκύπτουν και για τα κριτήρια με τα οποία διανεμήθηκαν τα ποσά.

Ειδικότερα, περισσότερα χρήματα έχουν λάβει οι ιστοσελίδες Mononews (45.000 ευρώ), και ο όμιλος DPG (newsbomb, CNN κ.α.) με 43.000 ευρώ. Επιπλέον, το Political και το Liberal έλαβαν 39.000 ευρώ.

Το protothema.gr, το οποίο έχει υψηλή επισκεψιμότητα, φέρεται να έλαβε 12.000 ευρώ, το zougla.gr 8.500 ευρώ, και το ethnos.gr μόλις 2.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τους Data Journalists στις ίδιες λίστες εντοπίστηκε η συνδρομητική επιχειρηματική ιστοσελίδα, το bnbdaily.gr η οποία φέρεται να έλαβε 28.200 ευρώ και την ίδια στιγμή το newsit.gr δεν ξεπέρασε τις 20.000 και το ieidiseis.gr τα 1.000 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος επισημαίνεται ότι το anatropinews.gr, έλαβε 27.200 ευρώ, όταν το news247.gr δεν ξεπέρασε τις 13.000 ευρώ. Επίσης, 9.500 ευρώ έλαβε η ΜΚΟ «Συμμαχία για την Ελλάδα» και το site anattica.gr πήρε 3.710 ευρώ.

Αν και η ΕΥΔΑΠ δραστηριοποιείται στην Αττική, χρήματα έλαβαν και ιστοσελίδες εκτός λεκανοπεδίου. Ενδεικτικά, 2.000 ευρώ έλαβε το agrinionews.gr, 500 ευρώ το nafpaktianews.gr, 300 ευρώ στο Εμπρός της Ναυπάκτου και 680 ευρώ στο amfissanews.gr.

Αναφορικά με τα έντυπα ΜΜΕ, «πρωταθλητές» φαίνεται πως είναι οι εταιρείες του ομίλου Κουρτάκη (Παραπολιτικά κ.ά.) με 111.000 ευρώ, ενώ στη συνέχει είναι τα μέσα ενημέρωσης του Βαγγέλη Μαρινάκη (Τα Νέα, Βήμα κ.ά.) με 55.500 ευρώ. Επιπλέον ο όμιλος της Καθημερινής έλαβε 43.500 ευρώ και το Πρώτο Θέμα, 32.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έντυπο One Voice έλαβε 12.000 ευρώ, η εφημερίδα Μπαμ με 10.000 ευρώ και η εφημερίδα Παρασκήνιο 19.800 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η ΕΥΔΑΠ επέλεξε να δώσει στον όμιλο Real 18.000 ευρώ, στην Εφημερίδα των Συντακτών μόλις 4.000 ευρώ και στον Ριζοσπάστη και στην Kontranews 2.500 ευρώ.
Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκαν 8.500 ευρώ στο περιοδικό Startupper και 10.000 ευρώ στο περιοδικό Κόσμος 2022. Επιπλέον 5.000 ευρώ δόθηκαν στο Καρφί και στη LiFo 4.000 ευρώ.

Τέλος, οι Data Journalists επισημαίνουν ότι η ΕΥΔΑΠ έδωσε στη διαφημιστική εταιρεία Rascal πάνω από 300.000 ευρώ για δημιουργία και παρακολούθηση banners σε ιστοσελίδες και ψηφιακές, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές πλατφόρμες.

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 9:42 am


ΜΝΗΜΕΣ! ΟΤΑΝ Ο ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ...

Με αφορμή το χθεσινό τηλεοπτικό “ξέπλυμα” του Σταύρου Θεοδωράκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τραγωδία των Τεμπών, οι μνήμες πολλών γύρισαν πίσω τέσσερα χρόνια: Στον Φεβρουάριο του 2019 όταν (ως πολιτικός αρχηγός τότε) ο Σταύρος “ξέπλενε” πολιτικά τον Κυριάκο (ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε) ψηφίζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών.
Την ομολογία εκείνης της σκηνοθεσίας είχε κάνει μερικούς μήνες αργότερα ο ίδιος όταν σε μια έκλαμψη ειλικρίνειας παραδέχτηκε ότι η ΝΔ του(ς) ζητούσε να “αντέξουν” για να μην τους μείνει η “καυτή πατάτα”...


Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υπερηφανευόμενος για την “τόλμη” του, είχε πει ότι “είναι πολλά παραδείγματα που έχουν δειλιάσει οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, που έχουν κρυφτεί στους διαδρόμους, στα σπίτια τους, για να μην ψηφίσουν κάποια νομοσχέδια όπως η υπόθεση του Μακεδονικού...”.

Και συνέχισε: “Όλοι στους διαδρόμους λέγανε ότι πρέπει να τελειώσουμε με αυτή την υπόθεση αλλά κάποιοι πρέπει να πάρετε την ευθύνη. Και εμείς την πήραμε...”

Ακολούθησε ο εξής αποκαλυπτικός διάλογος :
-Μας είχε πει ο κ. Μαυρωτάς, ο αντιπρόεδρος σας, ότι από τη ΝΔ σας λέγανε “βάστα Ποτάμι για να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών...
-Έτσι ακριβώς είναι..
-Είναι αλήθεια αυτό;
-Προφανώς είναι αλήθεια. Προφανώς υπήρχαν... Δεν είναι της στιγμής γιατί δεν με ενδιαφέρει να είμαι διχαστικός αλλά αυτοί οι άνθρωποι που βγαίνουν τώρα στις πλατείες και λένε “μα τι είναι αυτό που έγινε με τη Μακεδονία και ποιοι κακοί το κάνανε”, οι ίδιοι άνθρωποι μας έλεγαν μην τυχόν και το πάρετε πίσω, μην τυχόν και δεν το κάνετε, μην τυχόν και πάρουμε εμείς την καυτή πατάτα...


Όντως, η άλλη μαρτυρία είχε προέλθει από τον Γ. Μαυρωτά ο οποίος λίγο καιρό νωρίτερα δήλωνε ότι “η συμφωνία είναι στην κατεύθυνση της εθνικής γραμμής”. Κι επειδή από τότε, τασσόταν υπέρ της μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, είχε κι εκείνος τον εξής διάλογο με τον δημοσιογράφο:
-Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης μας είπε ότι αν ψηφίσετε τη συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει δρόμος για μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ...
-Αν εξαιρέσεις ένα κομμάτι από τη ΝΔ που έχτισε πολιτική καριέρα πάνω στο Μακεδονικό, ένα μεγάλο κομμάτι της λέει “Βάστα Ποτάμι να περάσει η συμφωνία να μην έχουμε αυτό το αγκάθι μετά που θα είμαστε εμείς κυβέρνηση”! Όταν θα γίνει πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Γεωργιάδης θα μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΝΔ ολόκληρης...
-Ως αντιπρόεδρος δεν εκφράζει την ηγεσία της;
-Δεν είναι αυτή η επίσημη απόφαση του κόμματος. Είναι περισσότερο μία προσωπική του άποψη...


Για την ιστορία, ο κ. Μαυρωτάς μετά τις εκλογές διορίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη γεν. Γραμματέας Αθλητισμού...
Ο ΚΟΡΙΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 9:36 am


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 5ΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα
Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά με θέμα: «Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοι των Γεωπονικών Τμημάτων 5ετούς φοίτησης των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πατρών, Πελοποννήσου, Ελληνικού Μεσογειακού, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας» κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής
.

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι Γεωπονικών Σχολών που η κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα που δικαιούνται.

Σύμφωνα με επιστολές και δημοσιεύματα στον τύπο φοιτητικών συλλόγων, Προέδρων των Τμημάτων των Σχολών Γεωπονικών Επιστημών και τις πολλαπλές διαμαρτυρίες των αποφοίτων τους, που δικαίως διαμαρτύρονται, γιατί παρότι απόφοιτοι των Γεωπονικών Τμημάτων 5ετούς φοίτησης δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα Π. Ε. Γεωπόνου στα κάτωθι Πανεπιστημιακά Τμήματα:

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας,


Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας,
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας,
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας.
Τα Τμήματα αυτά, που μετεξελίχθηκαν σε πενταετή με τους Νόμους 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019, αποκτώντας νέα προγράμματα σπουδών Πανεπιστημιακού Επιπέδου, κατατεθειμένα στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), δέχθηκαν τους πρώτους εισακτέους το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Σε αυτά τα Γεωπονικά Τμήματα υλοποιούνται σύγχρονα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και η επιτυχής ολοκλήρωση αυτών οδηγεί στην απόκτηση Πτυχίου Γεωπονίας, το οποίο ισοδυναμεί με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master), ενώ λειτουργούν ήδη και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με πλήθος φοιτητών και εκπονούνται Διδακτορικές Διατριβές.

Επειδή τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωτεχνικών καθορίστηκαν από το ΥΠΑΑΤ για πρώτη φορά με το Π. Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297/Α/29-12-2000) «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297), ενώ με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του Ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π. Δ. το 2014 και καθορίστηκε η προέλευση των συγκεκριμένων πτυχιούχων/δικαιούχων. Με βάση τα παραπάνω, η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής του άρθρου 41 του Ν. 4262/2014, όμως τα ανωτέρω Τμήματα, όπως και τα υπόλοιπα νέα Γεωπονικά Τμήματα, που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ της χώρας με τα Πανεπιστήμια, όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων, μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019, με αποτέλεσμα η παλαιότερη τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Π. Δ. 344/2000 – (ΦΕΚ 297/Α/29-12-2000), να μη συμπεριλαμβάνει αυτά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014 και έκτοτε δεν υπήρξε η απαραίτητη και αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.

Επειδή οι απόφοιτοι των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν μετά το 2014, παραμένουν σε ομηρία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα Π. Ε. Γεωπόνου και δεν μπορούν να εγγραφούν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εργαστούν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στερούμενοι τη δυνατότητα αξιοκρατικής και ισότιμης διεκδίκησης θέσεων μέσω διαγωνισμών και προκηρύξεων του δημοσίου. Αδυνατούν να εργαστούν σε οποιαδήποτε θέση αφορά το πτυχίο τους ως Π. Ε. Γεωπόνοι/Γεωτεχνικοί, στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, όπως π.χ. ως εκτιμητές ζημιών στον ΕΛΓΑ.

Επαγγελματικά δικαιώματα, που δικαιωματικά θα έπρεπε να τους παρέχονται από την Πολιτεία, και αντ’ αυτού υφίστανται επαγγελματική ανισότητα και κοινωνικό αποκλεισμό.

Επειδή οι πτυχιούχοι των ως άνω Τμημάτων Γεωπονίας (συνολικά 17 Γεωτεχνικά Τμήματα) θα αποκτούν Πτυχία (Διπλώματα επιπέδου Master πλέον) από τον Μάρτιο του 2023, χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα.

Επειδή το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με σχετικές επιστολές προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη επιτάχυνσης και άμεσης ολοκλήρωσης των παραπάνω νομοθετικών ρυθμίσεων, δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Διπλωματούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας.

Μετά τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την κατάθεση της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης, που θα τροποποιεί την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π. Δ. 344/2000 (Α΄ 297), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α΄ 114), ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα ανωτέρω Γεωπονικά Τμήματα και να κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα Π. Ε. Γεωπόνου στους αποφοίτους τους και να μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.;
  2. Είναι στις προθέσεις σας να δώσετε συνολική λύση στο χρόνιο πρόβλημα και δίκαιο αίτημα των φοιτητών και των γονέων τους, και να επεκτείνετε με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Π. Ε. Γεωπόνου στους πτυχιούχους όλων των Τμημάτων Γεωπονικής Κατεύθυνσης, τα οποία ιδρύθηκαν μετά το 2014 και λειτουργούν σήμερα στα Πανεπιστήμια της χώρας μας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρά Κεφαλίδου

Μιχάλης Κατρίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 9:32 am


ΔΤ ΔΕΕΠ ΦΩΚΙΔΑΣ ΝΔ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας με κραυγές, ανούσια ευφυολογήματα και αοριστίες, ουδέν αντικρούει από τα αναφερόμενα στο Δελτίο Τύπου της Δ.Ε.Ε.Π Φωκίδας ΝΔ αναφορικά με το απολύτως μετρήσιμο έργο που παρήχθη στον τομέα της υγείας της Φωκίδας.  

Αντ’ αυτού όσο πασχίζει να βρει έργο στον τομέα της Υγείας στην Φωκίδα, τόσο θυμίζει στους πολίτες πόσο έβλαψε και υποβάθμισε το Νοσοκομείο μας, τα Κέντρα Υγείας και εγκατέλειψε στην τύχη του το ΚΕΦΙΑΠ, καθώς οι συμβάσεις των εργαζόμενων με ευρωπαϊκό πρόγραμμα έληξαν το τέλος της Κυβερνητικής του θητείας και δεν μπορούσαν να παραταθούν.

Θυμίζει επίσης την αδυναμία του τ.βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσουν βασικές κλινικές του νοσοκομείου και την κυνικότητα με την οποία αντιμετώπιζε τις διαμαρτυρίες των πολιτών. Στο μόνο που διέπρεψε ήταν στις διακομιδές.

Κρείττον το σιγάν.

                        

Για την Δ.Ε.Ε.Π ΝΔ ΦΩΚΙΔΑΣ

 

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 9:24 am


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ” : ΒΑΖΟΥΝ “ΘΗΛΙΑ” ΣΤΟΥΣ ΔΩΡΙΕΙΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΖΩΝΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Μ΄ ένα σημαντικό θέμα για τους πολίτες της Δωρίδας, με αναλυτικά στοιχεία και πίνακες κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της Εφημερίδας “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ”.

Πρόκειται για τον παραλογισμό με τις εξωπραγματικές τιμές ζώνης των ακινήτων που βάζουν κυριολεκτικά θηλιά στους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Δωρίδα.

Ακόμα ανάμεσα στη πλούσια ύλη της εφημερίδας ξεχωρίζουν σημαντικά και ενδιαφέροντα θέματα όπως :

·       Τη νέα στέγη που απέκτησαν στο Ευπάλιο οι Γεωτεχνικές Υπηρεσίες Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δωρίδας.

·       Την βράβευση από τον ΕΟΤ του Δωριέα Πολιτικού Μηχανικού και π.Γεν.Διευθυντή του Οργανισμού Κώστα Κατσιγιάννη για την τεράστια προσφορά του επί δεκαετίας στον ελληνικό τουρισμό.

·       Ένα θαυμάσιο άρθρο του καθηγητή Ιωάννη Θεοδωρόπουλου για τα… “Αερικά και καθρέπτες” στο Παλιοχώρι Δωρίδας.

·       Για τον παράξενο και περίεργο φετινό χειμώνα,

από τη στήλη “Νέα του Δροσάτου”.

·       Για το ιστορικό επίτευγμα που προχωρά να πετύχει φέτος ο Απόλλων Ευπαλίου TihioRace.

·       Που και πως ξεκίνησε η νέα χρονιά … με χορό και με τραγούδι.

·       Πλούσιο φωτορεπορτάζ για τη μεγάλη γιορτή των Δωριέων, την Κοπή Πίτας της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας.

·       Τον απολογισμό 10ετίας του Tihio Race, τις πλούσιες δραστηριότητές του και τον επόμενο προγραμματισμό, που βάζει τη Δωρίδα στο επίκεντρο του ορεινού αθλητισμού της Ελλάδας.

·       Όλο το ρεπορτάζ για τα αποκριάτικα δρώμενα 2023 στο Ευπάλιο και Νοτιοδυτική Δωρίδα.

·       Την βράβευση από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη , του γνωστού συγγραφέα , πολίτη της Δωρίδας Ανδρέα Μήτσου για το καλύτερο μυθιστόρημα της περσινής χρονιάς “Παγίδα”.

·       Πως και γιατί … “χόρτασαν πίτες” Ευπαλιώτες και Δωριείς από τους Συλλόγους τους!

·       Την πλούσια στήλη με τα κοινωνικά θέματα και δρώμενα της περιοχής.

·       Με πολλά ενδιαφέροντα θέματα στη μόνιμη ζωντανή στήλη “Πρόσωπα & Γεγονότα”.

Η μεγάλη εφημερίδα της Δωρίδας “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ” με 2400 φύλλα τιράζ, εκτός των εκατοντάδων συνδρομητών της, διατίθεται και από το κεντρικό περίπτερο της Πλατείας Καρυάς Ευπαλίου.

 


Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 9:19 am


Η “ΝΙΟΤΗ” ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ

Της Τ. Γ.

Οι Γάλλοι στους δρόμους… Οι Γάλλοι, για άλλη μια φορά, μας δείχνουν τον δρόμο…

Συγκλονιστικές εικόνες, που μας συγκίνησαν, μας έκαναν να δακρύσουμε, να ελπίσουμε, να νοιώσουμε ψυχική ανάταση…

Κράτησα δύο από αυτές. Στην μία, ηλικιωμένη κυρία, μπλοκάρει με το αναπηρικό αμαξίδιο της την είσοδο μιας ολόκληρης σήραγγας σε έναν αυτοκινητόδρομο, κρατώντας πλακάτ που γράφει “Πεταίν ξαναγύρνα, ξέχασες τα σκυλιά σου¨. (Ο Πεταίν ήταν ο δοσίλογος πρωθυπουργός που παρέδωσε τη Γαλλία και συνεργάστηκε με τους Ναζί).

Στην άλλη, αντίφα γιαγιά σηκώνει το δάχτυλο στα ένστολα σκυλιά του συστήματος.

Τις αγαπήσαμε τρελά και τις δύο. Ζωντανές αποδείξεις πως η ψυχή δεν γερνά, πως η “νιότη” δεν έχει ηλικία. Και στα δικά μας.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 9:07 am


ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ “ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ” ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Ο “ΜΠΟΥΓΑΔΟΠΟΙΟΣ” ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργη Γιαννακέλλη

Φανερό και αναμενόμενο είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνητικό κόμμα θα ενεργοποιήσει κάθε πρόσωπο και μηχανισμό που διαθέτει στην προσπάθεια χειραγώγησης της λεγόμενης κοινής γνώμης.

Ειδικά τώρα, που μετά το ομαδικό κυβερνητικό έγκλημα των Τεμπών, το πολιτικό σκηνικό είναι τόσο ρευστό -γράφτηκε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει την κατοχή του μυστική δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 25% του εκλογικού σώματος είναι αναποφάσιστο ως προς την πρόθεση ψήφου- που εκτός από τους “αναμενόμενους” δημοσιοκάφρους και ρετάλια της πολιτικής ζωής, η Ν.Δ., θα χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο -χωρίς να αποκλείουμε και την προβοκάτσια– για να δημιουργήσει το προεκλογικό κλίμα που την εξυπηρετεί.

Εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει. Οι εκλογές από ταξική άποψη δεν έχουν καμιά σημασία. O ριζικός κοινωνικός μετασχηματισμός είτε θα γίνει ένοπλα, είπε δεν θα πραγματοποιηθεί.

Σε καμιά πολιτισμένη καπιταλιστική χώρα δεν υπάρχει «δημοκρατία γενικά», αλλά υπάρχει μόνο η αστική δημοκρατία, που στην πραγματικότητα κυριαρχούν η τρομοκρατία και η δικτατορία της αστικής τάξης, κι´ αυτό εκδηλώνεται ανοιχτά κάθε φορά που οι εκμεταλλευτές αρχίζουν να νομίζουν ότι η εξουσία του κεφαλαίου κλονίζεταιΤο βλέπουμε αυτές τις μέρες στην Γαλλία.

Και μια αναφερθήκαμε στην Γαλλία να θυμίσουμε,

τι έγραφε ένας από τους σημαντικότερους κομμουνιστές διανοούμενους των τελευταίων δεκαετιών, ο Γάλλος Ζωρζ Λαμπικά: 

Κατά βάθος οι δημοκρατίες μας είναι δικτατορίες, οι οποίες προκειμένου να μην αποκαλυφθούν, εκθέτουν στις βιτρίνες τους πολιτικονομικές κατακτήσεις που τους ανήκουν μόνο και μόνο γιατί αποσπάστηκαν από αυτές εξ αιτίας της πίεσης που άσκησαν οι αγώνες των εργαζόμενων. 
Οι δημοκρατίες μας είναι ταξικές δικτατορίες οι οποίες σέβονται τις αξίες και τα δικαιώματα που λιβανίζουν μόνο σε συνάρτηση με τις σπάνιες συγκυρίες στις οποίες δεν λειτουργούν σε βάρος τους. 
Για τα υπόλοιπα, τα τρέχοντα, τα καθημερινά, βασιλεύει η επιβολή της δύναμης, το τρίπτυχο ελευθερία – ισότητα – αδελφότητα μιας ένωσης κακοποιών.

Και εδώ μπαίνει το παραμύθι της “ελεύθερης βούλησης”, όπως αυτή θεωρείτε ότι εκφράζεται στις εκλογές. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Η καθολική ψηφοφορία είναι ένας δείχτης της ωριμότητας της εργατικής τάξης. Δε μπορεί να δώσει και δε θα δώσει ποτέ τίποτα παραπάνω. Τόσο απλά. ‘Η διαφορετικά όπως έλεγε ο Αμερικάνος ποιητής και συγγραφέας Χένρι Τσαρλς Μπουκόφσκι: «Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ αστικής δημοκρατίας και δικτατορίας είναι ότι στη δημοκρατία ψηφίζεις πρώτα και παίρνεις διαταγές μετά. Στη δικτατορία δεν χρειάζεται να χάσεις τον καιρό σου ψηφίζοντας».

Και για όσους/ες είναι βυθισμένοι στον κοινοβουλευτικό κρετινισμό, θα τους συνιστούσαμε να διαβάσουν το βιβλίο του Γιώργου Ρούση: “Ο μύθος της ελεύθερης βούλησης της πλειοψηφίας”. Ανεξάρτητα αν διαφωνούμε από τις πολιτικές επιλογές αυτού του πανεπιστημιακού, το συγκεκριμένο πόνημα του είναι διαμάντι. Διαβάζοντας το, και ο πιο άσχετος μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει  η δυνατότητα ύπαρξης μιας πραγματικά ελεύθερης λαϊκής βούλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου, στα πλαίσια της κυριαρχίας του κεφαλαίου, και της αστικής ιδεολογίας.  Η καπιταλιστική κοινωνία αφήνει τον άνθρωπο να εκφράζεται ελεύθερα, αφού προηγουμένως του έχει αφαιρέσει το δικαίωμα να σκέφτεται ελεύθερα.

Για τα αστικά κόμματα εξουσίας όμως οι εκλογές έχουν τεράστια σημασία. Και ο λόγος αυτονόητος. Η λαϊκή νομιμοποίηση -το ότι είναι ψευδεπίγραφη δεν έχει καμιά σημασία- για να αναλάβουν ή να εξακολουθήσουν να παραμένουν στην κυβερνητική εξουσία, είναι ο πρώτος τους στόχος. Η αστική κλίκα που διαχειρίζεται το κράτος, σαν συλλογικό καπιταλιστή, είναι πρώτο τραπέζι πίστα στις ρεμούλες, στις μίζες, και στις κάθε είδους αρπαχτές.

Να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά κάποια πράγματα που για μας είναι ξεκάθαρα . Οι εκλογές δεν μπορούν ν’ αλλάξουν το κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι εκλογές αφορούν τους συσχετισμούς στη ηγετική  πυραμίδα των εξουσιαστών και όχι τους συσχετισμούς ανάμεσα στην κορυφή και τη βάση. Αυτό που τρέμουν οι αστοί και οι κολαούζοι τους είναι το ενδεχόμενο να δυναμώσει ο αγώνας τάξης προς τάξη. Να αμφισβητηθεί δυναμικά η κυριαρχία της κυρίαρχης τάξης στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες, στις διαδηλώσεις στις πλατείες.
Κι αυτό είναι χρέος της τάξης μας. Να απεμπλακεί από τα βαρίδια του κοινοβουλευτικού κρετινισμού. Να ψάξει να βρει τρόπους οργάνωσης και μορφές πάλης πέρα και έξω απ’ τις συμβιβασμένες αντιλήψεις που έχουν σαν ευαγγέλιο τους την αστική νομιμότητα.

Ξεκίνησα να γράψω ένα σχολιασμό για την συνέντευξη Μητσοτάκη στον Σ. Θεοδωράκη και το πληκτρολόγιο μου ξεστράτισε σε άλλους ατραπούς.

Τέσπα. Απ’ την συνέντευξη του Μητσοτάκη στον Ποταμίσιο ας κρατήσουμε μόνο την φράση του πρωθυπουργού ότι: “Δεν πρέπει να προκαλούμε την νοημοσύνη των πολιτών”. Και έκανε ακριβώς αυτό σε όλη την διάρκεια του κακοστημένου διαλόγου. “Θα φροντίσω να πάρουμε έναν μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε”, μας είπε για το έγκλημα των Τεμπών, Και λίγο ακόμα θα μας έλεγε: ¨Οπως ακριβώς έγινε και με τις υποκλοπές. Ρωτήστε τον Ντογιάκο”.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 9:01 am


ΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΚΙ ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ "ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ"...

Της Ιωάννας Υψηλάντη
Κοίτα βρε παιδί μου κάτι περίεργες "συμπτώσεις"!
Ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του... ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτερμπεργκ (Jens Stoltenberg) ήταν ο διευθυντής της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα εμβόλια και την ανοσοποίηση (GAVI) του Γκέιτζ από το 2002 έως το 2005.
Σπούδασε οικονομολόγος, αλλά πήρε βραβείο, για την Παιδική Υγεία το 2005. Θου Κύριε!
Στη φωτογραφία, κάθεται στο Προεδρείο  του GAVI με τον αναπληρωτή Αντριου Μίτσελ (Andrew Mitchell).
Όταν έγινε ΓΓ του ΝΑΤΟ σήκωσε την φράντζα.
Όλοι αυτοί οι διαπλεκόμενοι κυβερνήτες του κόσμου, μου θυμίζουν κάτι επαγγελματίες παίκτες ριάλιτι-σελέμπριτι τους αποκαλούν- που έχουν εξασφαλισμένη μια έτοιμη θέση, από ριάλιτι σε ριάλιτι.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 8:52 am


ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ! ΜΕ ...AUTOCUE Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


Κάτω αριστερά το autocue...

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 8:50 am


ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΜΕ ΔΕΞΙΟΥΣ ΛΗΣΤΑΡΧΟΥΣ
Εχουμε μπλέξει με πραγματικούς λήσταρχους και μάλιστα βρέθηκαν να λεηλατούν το δημόσιο χρήμα με μίζες και “νόμιμες” λαμογιές αφού προηγουμένως είχαν την “αναγνώριση” και την “εκτίμηση” του δεξιού εκλογικού σώματος.

Οπως δημοσιεύει σήμερα μια δεξιά φυλλάδα, η Political, πρώην αντιπεριφερειάρχης του Πατούλη ελέγχεται για φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ.

Χτες η ιστοσελίδα dikastiko.gr αποκάλυψε ότι δεξί χέρι του πορφυρογέννητου δημάρχου Αθήνας και αντιδήμαρχος, ο οποίος μάλιστα προοριζόταν για υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., ελέγχεται για «τυχόν διάπραξη αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος», όπως η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος,

αφού δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατοχή 800.000 ευρώ.

Αλήθεια, γιατί δεν γράφουν τα ονόματα των γαλάζιων “μπουμπουκιών”;

vathikokkino.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2023 | 5:30 pm


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΕ.ΦΩΚΙΔΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 5:48 pm


ΜΙΛΟΥΝ, ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΑΚΟΜΑ ΠΩΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΛΑΟ “ΠΑΝΤΑ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟ”. ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ.

Της Τ. Γ.

«Πιστεύω ότι το δυστύχημα αυτό δίνει την ευκαιρία και στην κυβέρνηση να χαράξει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις διαχωριστικές γραμμές στην ελληνική κοινωνία και να θέσει το πραγματικό δίλημμα των εκλογών: γιατί έγινε το δυστύχημα;

Το δυστύχημα έγινε για έναν βασικό λόγο: γιατί εξακολουθεί να ζει το βαθύ κράτος του δημοσίου, το αναξιοκρατικό κράτος, το κράτος που φτιάχτηκε τη δεκαετία του ’80 και που ζει μέχρι σήμερα. Είναι ίσως η ευκαιρία για να τελειώσουμε με αυτό το κράτος».

Αδωνις Γεωργιάδης.

Α, ρε Άντζυ. Μπορεί να μην μας εκφράζουν τα άσματα σου, αλλά η ανάρτηση που έκανες για την “αρσενική Εύα Μπράουν”, μας εκφράζει απόλυτα και σ΄ αυτήν ανατρέχουμε κάθε φορά που ο εμετικός σαλτιμπάγκος βρωμίζει τις οθόνες.

Όπως και σήμερα το πρωί, που έχοντας πιάσει στασίδι στο κρατικό μαγαζάκι τους, επιδόθηκε σ΄ ένα άθλιο ρεσιτάλ ξεπλύματος της πολιτικής αλητείας για το ΕΓΚΛΗΜΑ των Τεμπών. Τερατώδη ψέματα, ελεεινή προπαγάνδα, ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού στο έπακρο, σ ένα χυδαίο παραλήρημα για την μετάθεση ευθυνών και για το ΕΓΚΛΗΜΑ, που και τούτη τη φορά διέπραξαν. Ένα ΕΓΚΛΗΜΑ που όμως τους ξεσκέπασε, μια μαζική ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ που τούτη τη φορά δεν μπόρεσαν να καλύψουν… Όπως κάλυπταν τους ΦΟΝΟΥΣ εκτός ΜΕΘ την περίοδο του κορονοιού,, όπως καλύπτουν τις ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ στα σύνορα…

Μιλούν, πιστεύοντας ακόμα πως απευθύνονται σε ένα λαό “πάντα ευκολόπιστο και πάντα προδομένο”. Είναι γελασμένοι.

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 9:51 am


ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ! ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ «ΚΙΝΗΣΕΙΣ» ΚΑΤΑ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΝΔ...

Αν και το κλίμα δημοσίως είναι παγωμένο και αμήχανο σε όλη τη Νέα Δημοκρατία, στο παρασκήνιο έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες κινητικότητα σε διάφορα επίπεδα με ορίζοντα τις επερχόμενες εκλογές και τις προοπτικές που ενόψει αυτών διαμορφώνονται.

Η τραγωδία των Τεμπών έχει αλλάξει πλήρως τα δεδομένα και αυτό συνειδητοποιείται ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει. Η αρχική εκτίμηση η οποία διαχεόταν από τα ηγετικά κλιμάκια του Μεγάρου Μαξίμου, ότι με την πάροδο του χρόνου θα αμβλυνθεί το ενδιαφέρον και θα κοπάσει ο θυμός και η αγανάκτηση, διαψεύδεται ήδη παταγωδώς. Όσο κι αν επιχειρείται μάλιστα ο εξωραϊσμός ακόμη και με μεθοδεύσεις τύπου Γεραπετρίτη όσον αφορά τη λειτουργία της τηλεδιοίκησης στην περιοχή της Λάρισας κατά τη μοιραία νύχτα του δυστυχήματος με τις εκατό και πλέον ζωές συνολικά χαμένες, τίποτα δεν θεωρείται πια το ίδιο με την μέχρι προ είκοσι ημερών εικόνα στον πολιτικό και δημόσιο βίο της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό το ένστικτο αυτοσυντήρησης της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ενεργοποιείται σε πολλά στελέχη της διαφόρων βαθμίδων και με ιστορική αναφορά στο χώρο της παράταξης. Ακόμη και σε εκείνα που είχαν επιλέξει για διάφορους λόγους είτε να τηρούν μια νομοταγή ουδετερότητα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη είτε να βρίσκονται συνειδητά σε κατάσταση πολιτικής “ύπνωσης”.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της κυριακάτικης δημοκρατίας, τα παραταξιακά ανακλαστικά έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται έστω και με μεγάλη καθυστέρηση καθώς θεωρείται πλέον ορατός και υπαρκτός ο κίνδυνος μιας πολύ μεγάλης εκλογικής συντριβής για τη Νέα Δημοκρατία. Με δεδομένο μάλιστα ότι ενισχύονται οι φυγόκεντρες τάσεις σε όλο το υπάρχον πολιτικό σύστημα και φουντώνει η διάθεση για αντισυστημική ψήφο, το πρόβλημα για την ΝΔ διαφαίνεται τεράστιο. Κι αυτό ανεξάρτητα από τις επιδόσεις που θα καταφέρει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μέχρι στιγμής φαίνεται και αυτός -ως τμήμα του γενικότερου κάδρου διαχείρισης της εξουσίας- να παραμένει καθηλωμένος. Ενώ όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιτύχει μέχρι στιγμής τουλάχιστον να αναδειχθεί και να σταθεροποιηθεί ως η κυρίαρχη δύναμη του κεντροαριστερού πόλου, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ήττα που θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα.

Οι τάσεις και τα πιο ποιοτικά στοιχεία όλων των μετρήσεων -ακόμη και αυτών που επιμένουν να δείχνουν τη ΝΔ με προβάδισμα- αναδεικνύουν μία εσωτερική αποσάρθρωση στον εκλογικό κορμό της που κινδυνεύει να μην έχει αναστρέψιμο χαρακτήρα. Ο φόβος που εκφράζεται μάλιστα στις συζητήσεις και αναλύσεις, με βάση τα ίδια στοιχεία και την επεξεργασία τους, είναι ότι η πανωλεθρία που έρχεται δεν θα μοιάζει σε τίποτα ούτε με τον Μάιο του 2012 όταν το κόμμα υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά -έχοντας συμπράξει στην μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου- έπεσε κάτω από το 19%. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη συνέχεια και η πόλωση που επακολούθησε επέτρεψαν στις επαναληπτικές εκλογές ένα περίπου μήνα αργότερα η εκλογική βάση της ΝΔ να συσπειρωθεί και το ποσοστό να ανέβει στο 29,6%. 

Στην παρούσα ιστορικοπολιτική συγκυρία όμως η τάση διαφαίνεται εντελώς αντίθετη και οι πιθανότητες η καταβύθιση στην κάλπη να πάρει την μορφή μόνιμης και οριστικής συρρίκνωσης καταγράφονται αυξημένες. Άλλωστε οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και εφόσον επιβεβαιωθεί ο πολυκερματισμός του κομματικού σκηνικού θα είναι δυσκολότερη και η προσφυγή στις δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική καθώς ήδη φουντώνουν παρασκηνιακά οι διεργασίες και πιέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από τον πρώτο κιόλας γύρο. Ρόλο σε αυτό, εκτός από την καταιγίδα των αποκαλύψεων για τα Τέμπη, θα παίξουν και οι εξελίξεις στην οικονομία στη σκιά του ντόμινο καταρρεύσεων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών που ξυπνούν μνήμες -προ χρεοκοπίας- 2008. 

Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι από την ερχόμενη χρονιά επιστρέφει στη δημοσιονομική μέγγενη η ευρωζώνη και ότι η χώρα μας, παρά τα ...success story, έχει από τα χειρότερα οικονομικά μεγέθη στην πραγματικότητα, η επομένη των εκλογών θα οδηγήσει αναγκαστικά στη δρομολόγηση επώδυνων αποφάσεων. Γι αυτό και δεν θεωρείται τυχαίο ότι στα παρασκήνια έχει αρχίσει να “αναθερμαίνει” τις φιλοδοξίες του για τη θέση του επικεφαλής μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης με ευρύτερη στήριξη ο Γ. Στουρνάρας. Ως προς αυτό φέρεται να έχει ενθαρρυνθεί και από την πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων του με τον Αλ. Τσίπρα αλλά και από το γεγονός ότι σημερινοί υπουργοί και έως τώρα στυλοβάτες του κ. Μητσοτάκη, όπως ο Κ. Χατζηδάκης, “οσφριζόμενοι” τις μεταβολές σπεύδουν να πιάσουν στασίδι δίπλα του.

Σε κάθε περίπτωση η μετάβαση σε ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο απειλεί να αφαιρέσει από την Νέα Δημοκρατία -εκτός από τα χαρακτηριστικά του μεγαλύτερου διαχρονικά κόμματος στη χώρα μετά την μεταπολίτευση- και τον πρωταγωνιστικό της χαρακτήρα στις εξελίξεις. Μέχρι τώρα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας -και με δεδομένη την προγενέστερη προοπτική έστω και για σχετική πρωτιά της- όλα τα στελέχη τηρούσαν στάση αναμονής περιμένοντας την επόμενη ημέρα των εκλογών. Αυτό τώρα φαίνεται ότι αλλάζει άρδην καθώς έχουν πυκνώσει οι επαφές και οι συναντήσεις με το ερώτημα “τι κάνουμε;” να βρίσκεται στο επίκεντρο. Μια σημαντική παράμετρο των διεργασιών αποτελεί και το ότι μετά την απόσυρση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή καθώς και τις εξελίξεις με τον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή, αναζητά τον νέο προσανατολισμό της και η “καραμανλική” πτέρυγα της ΝΔ ενώ φέρεται να καραδοκεί -κατά τα ειωθότα- και ο Αντ. Σαμαράς που κάθε άλλο παρά έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι “εκλεισε” τον κύκλο του.

Όσο κι αν έχουν δομηθεί έτσι τα πράγματα τα τελευταία χρόνια στη ΝΔ που να μην είναι καθόλου εύκολη η αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό που ολοένα και περισσότεροι πλέον αναγνωρίζουν -ή τουλάχιστον διατυπώνουν- είναι ότι ο ίδιος μετατρέπεται στο μεγαλύτερο βαρίδι για το κυβερνών κόμμα ενόψει των εκλογών. Το πόσο οι διαπιστώσεις αυτές θα μετεξελιχθούν σε συγκεκριμένες κινήσεις και μάλιστα από εκείνους που λένε χαρακτηριστικά ότι “δεν γίνεται να παραλάβουμε ερείπια το βράδυ των εκλογών” είναι κάτι που όπως λέγεται θα φανεί το επόμενο διάστημα. Καθώς μάλιστα είναι ακόμα νωπό το κλίμα από την τραγωδία και το πένθος για τα Τέμπη, ο χρόνος αναμονής και επώασης των όποιων πρωτοβουλιών τοποθετείται μέχρι το Πάσχα αναλόγως και των εξελίξεων που θα μεσολαβήσουν. Όπως λέγεται εξάλλου χαρακτηριστικά αν το επόμενο διάστημα “σκάσει” και κάτι άλλο ακόμα πάνω στην σημερινή κυβέρνηση, ανάλογης βαρύτητας, τότε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διαθέτει πλέον κανένα άλλο περιθώριο ελιγμών για να μπορέσει να φτάσει μέχρι τις κάλπες. Προς το παρόν με “νύχια και με δόντια” προσπαθεί πάντως να αποτρέψει κάθε διεργασία ή κίνηση σε βάρος του όπως φαίνεται και από τις “διατεταγμένες” επιθέσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατά του Ν. Δένδια που -έχοντας εμφανώς αποστασιοποιηθεί- εκλαμβάνεται ως η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή εν δυνάμει εσωκομματική απειλή για τον κ. Μητσοτάκη....

 Ανδρέας  Καψαμπέλης

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 9:29 am


Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ...ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ


Marka2 
Η Δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo διαμαρτύρεται μαζί με τους εργαζόμενους καθαριότητας κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης κατά δυο χρόνια. Ακριβως όπως θα έκανε κι ο Μπακογιαννης..

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 9:25 am


ΚΕΡΑΥΝΟΙ! «ΤΟ ΜΑΤΙ ΕΞΕΘΕΣΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ, ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...»

Για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό η Ελλάδα γίνεται πάλι πρωτοσέλιδο στον ευρωπαϊκό Τύπο και μάλιστα ιδιαίτερα αρνητικό. Η τραγωδία των Τεμπών έχει τροφοδοτήσει ένα από τα πιο σκληρά δημοσιεύματα στη χθεσινή έκδοση της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας ΤΑΖ υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο “Εκρηκτική διάθεση μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα”...


Αφού περιγράφονται οι συνθήκες του δυστυχήματος και τα “τερατώδη κενα ασφαλείας στην ελληνική κυκλοφορία των τρένων”, η εφημερίδα διαπιστώνει “αλλαγή σκηνικού” για τον Κ. Μητσοτάκη και επισημαίνει ότι ο αρχικός “βουβός θυμός” έδωσε “τη θέση του σε ευρεία, ανοιχτή οργή. Οι διαδηλώσεις ''ήταν οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα εδώ και χρόνια”. Κι ενώ σημειώνεται ότι “προς το παρόν είναι ασαφές εάν οι βίαιες διαδηλώσεις θα εξελιχθούν σε πραγματική εξέγερση”, καταγράφεται ως “σίγουρο” το εξής: “Η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τεράστια. Και μεγαλώνει. Μέρα με τη μέρα”.

Το άρθρο συνδέει το “εκρηκτικό κλίμα” στη χώρα και με τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις, “με αξιολύπητη υπερβολή”, του Κ. Καραμανλή για την ασφάλεια των τρένων ενώ για την εμμονή του να κρατήσει μετά την παραίτηση την βουλευτική έδρα (που χαρακτηρίζεται “παραλογισμός”) σημειώνει με νόημα ότι διαφορετικά “θα έχανε την ασυλία του”...

Κάνοντας λόγο για “έγκλημα με θανατηφόρες συνέπειες”, η ΤΑΖ τονίζει επίσης ότι με αφορμή το θέμα Καραμανλή «αποκαλύπτεται εμφατικά το πόσο συνυφασμένη είναι η πολιτική και η δικαιοσύνη καθώς και οι ολιγάρχες, τα ΜΜΕ και τα ινστιτούτα έρευνας της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, που σε αυτή τη χώρα αναφέρεται ως η δυσοίωνη “Διαπλοκή”. Από τα πυρά δεν γλιτώνει ούτε ο Ισ. Ντογιάκος καθώς χαρακτηρίζεται “καθαρή σύγκρουση συμφερόντων” η πρόσληψη του γιου του από τον κ. Καραμανλή το υπουργείο Μεταφορν.

Χρησιμοποιώντας τον αρχαιοελληνικό 'όρο “ύβρι” για πρωθυπουργό και υπουργό, η εφημερίδα διαπιστώνει ότι “η οργή, ακόμη και το μίσος, δεν απευθύνεται μόνο στον αλαζόνα Καραμανλή” αλλά “ο φλεγόμενος θυμός κατευθύνεται «στους πολιτικούς εκεί ψηλά», ειδικά που έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμοποιούν το τρένο”.

Δηκτική αναφορά υπάρχει και στις “γυαλισμένες δημοσκοπήσεις” και ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως “αντιμέτωπος με τα χάλια της πολιτικής του” και “ξαφνικά φαίνεται ανασφαλής, αποπροσανατολισμένος, χαμένος. Αγωνίζεται να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο”. Ενδιαφέρουσα πάντως είναι η διαπίστωση του αρθρογράφου Φ. Μπατζόγλου και ότι ο κ. Τσίπρας “θα μπορούσε να κερδίσει τεράστια υποστήριξη εάν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι δεν είχαν πουληθεί στους Ιταλούς κατά τη διάρκεια της θητείας του”. Όπως επίσης εάν δεν τον “βάραινε” και το Μάτι καθώς “η νηφάλια λογική στα μάτια των ψηφοφόρων είναι: Το Μάτι εξέθεσε τον Τσίπρα, τα Τέμπη τώρα τον Μητσοτάκη”...
Ο ΚΟΡΙΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 9:19 am


ΑΝΗΛΙΚΟΙ «ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡ»

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης, Νίκος Χριστοφάκης
Παραγωγή: Ζοugla.gr WebTv 2023

Eισέρχονται στην παρανομία πια από την ηλικία των 12 ετών. Σχηματίζουν συμμορίες οι οποίες κυκλοφορούν στους δρόμους και γίνονται ο φόβος και ο τρόμος σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Τα μέλη, δεν διστάζουν ακόμα και να μαχαιρώσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την εδαφική τους κυριαρχία. Επιδίδονται σε επιθέσεις με ανελέητους και σφοδρούς ξυλοδαρμούς, αιματηρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, ληστείες αλλά και διακίνηση ναρκωτικών. Αυτοί είναι λοιπόν οι έφηβοι «γκάνγκστερ» οι οποίοι αργότερα θα αποτελέσουν τα μέλη των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων του αύριο.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Τα στοιχεία για την παραβατικότητα των ανηλίκων στην Ελλάδα χτυπούν «κόκκινο» όπως λένε στην κάμερα της «Ζούγκλας» οι άνθρωποι οι οποίοι καθημερινά ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις. Κάθε εβδομάδα οι Αρχές σε διάφορες περιοχές της Αττικής καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά που σχετίζονται με ανήλικους ενώ σχηματίζονται πολλές δικογραφίες.

 

Αν και το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχε μειωθεί, με το που υπήρξε χαλάρωση όλων αυτών των υγειονομικών μέτρων οι δείκτες εκτινάχθηκαν απότομα.

«Για πολλούς ανηλίκους η βία πλέον είναι τρόπος ζωής και δεν κρύβεται», αποκαλύπτουν στελέχη των διωκτικών Αρχών στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα. «Τα περιστατικά μας σοκάρουν όχι μόνο για την αγριότητα τους αλλά και για τις περιοχές που συμβαίνουν»,

προσθέτουν. Σημαντικό είναι το γεγονός πως όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ δεν είναι πια μόνο τα δυτικά προάστια που παίρνουν την πρωτιά. Η έρευνα δείχνει πως η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν έχει συγκεκριμένες περιοχές. Παγκράτι, Βύρωνας, Κολωνός, Νέα Σμύρνη, Ζωγράφου, Κηφισιά, Σεπόλια, Καλλιθέα, Γαλάτσι, Άγιος Δημήτριος, Ηλιούπολη κι άλλες συνοικίες έχουν μπει κατά καιρούς και συνεχίζουν να είναι στο στόχαστρο των Αρχών που προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο. Πολλές συμμορίες εξαρθρώθηκαν και διαλύθηκαν, όπως οι «Kolonos hooligans» και οι «Strassenbande» ενώ άλλες δημιουργήθηκαν παράλληλα. Κάποιες έχουν όνομα και κάποιες όχι. Ξεπετιούνται σαν τα μανιτάρια.

Τι είναι αυτό όμως που βγάζει τον ανήλικο στην παρανομία και τον κάνει αδίστακτο; Είναι η εξουσία που νιώθει μέσα σε μια αγέλη; Είναι η ανάγκη για επίδειξη δύναμης; Είναι ο εύκολος τρόπος απόκτησης χρημάτων έπειτα από μια ληστεία; Ποιος ο ρόλος της οικογένειας ,του σχολείου και της Πολιτείας; Ποιος ο ρόλος των social media όπου οι 12χρονοι και 13χρονοι παραβάτες προβάλλουν τις πράξεις τους;  Mπορεί η καταστολή και ο σωφρονισμός να δώσει λύση ;Τι δεν πάει τελικά καλά και που οδηγούμαστε;

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 9:12 am


ΕΝΩΣΗ ΔΩΡΙΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

                                    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εκδήλωση στο Λιδωρίκι για την 25 Μαρτίου και βράβευση επιτυχόντων σε ΑΕΙ αποφοίτων Λυκείων Δωρίδας

Εκδήλωση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου του 1821 πραγματοποιεί η  Ένωση Δωριέων Επιστημόνων (Ε.Δ.ΕΠ.) με την Τελετή Βράβευσης των Λυκείων και Γυμνασίων του Δήμου Δωρίδας και των επιτυχόντων αποφοίτων των Λυκείων Δωρίδας σε Α.Ε.Ι. κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Η εκδήλωση τελεί υπό Αιγίδα του Δήμου Δωρίδος και θα λάβει χώρα στο Λιδωρίκι στις 24 Μαρτίου 2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου, με την συνεργασία της Κοινότητας Λιδωρικίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου .

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθούν τα θέματα:

 

·        1821, Επανάσταση για την Ελευθερία και την Εθνική Παλιγγενεσία των Ελλήνων, από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Π. Παναγιωτόπουλο 

·        Ο αγώνας του 1821 μέσα από τη δράση του ΓΕΛ Λιδωρικίου "και στη στροφή μας περιμένει η μνήμη” από το Γιάννη Χαιρετάκη, Δρα. Φιλόλογο του ΓΕΛ Λιδωρικίου 

·        Η παιδεία στον ορίζοντα του μέλλοντος των νέων, από τον Γεώργιο Χαραλαμπόπουλο, Ιστορικό του πολιτισμού, τρεις φορές χρυσό Παγκόσμιο Πρωταθλητή Χειροπάλης

 

 

    

        Βερανζέρου 4, 10677 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210 3810329 www.doriep.gr - Ε-mail: [email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 9:07 am


“ΤΙ ΧΡΕΙΑΝ ΕΧΟΜΕΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ;”

Το να αντιληφθεί κανείς το τι διαδραματίζεται στα ενδότερα του “βαθέως δεξιού κράτους” είναι σχεδόν αδύνατο. Αλλά είναι κάποιες περιπτώσεις, που η εικόνα που προκύπτει εξαιτίας της αντιπαράθεσης που έχουν μεταξύ τους κάποιοι εξουσιαστικοί μηχανισμοί, δεν δείχνει απλώς την σαπίλα του συστήματος αλλά και την λειτουργία του Μητσοτακικού καθεστώτος που σε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το “επιτελικό κράτος” έχει την δομή μιας μαφιόζικης συμμορίας με τα ανάλογα αλληλοκαρφώματα.

Διαβάζεις, ας πούμε την δήλωση που έκανε σήμερα ο μέχρι πριν λίγες ώρες αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Σκούμας, που τώρα η κλίκα Θεοδωρικάκου -έτσι προκύπτει απ’ την δήλωσή του- ξήλωσε από την θέση του, και μένεις άναυδος. Ο αρχιμπάτσος που έπεσε σε δυσμένεια, -για λόγους που φυσικά δεν ξέρουμε,- αφού ρίχνει τις μπηχτές του για τον πολιτικό του προϊστάμενο- “Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικοί μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός”, μας γράφει- συνεχίζει με απίστευτες κατηγορίες για την ηγεσία του υπουργείου ΠροΠο.

“Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί,

δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής. Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσα έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν ένα περίπου μήνα”.

Τι μας λέει δηλαδή ο τύπος; Οτι αυτός λειτουργούσε βάσει των Συνταγματικών επιταγών, αλλά αυτό δυσαρεστούσε κάποια “κέντρα εξουσίας” και τον απομάκρυναν από το πόστο του. (Φυσικά ο μπάτσος κάνει την αγιογραφία του, αλλά αυτό δεν μας αφορά).

Είχαμε πριν λίγες μέρες τον βουλευτή της Ν.Δ να απευθύνεται σε δημοσιογράφους και να ξεκαρδίζεται στα γέλια όταν τους λέει: “Εσείς δηλαδή τι πιστεύετε; Οτι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη;“, έχουμε σήμερα έναν αρχιμπάτσο να κατηγορεί τους μέχρι χτες πολιτικούς προϊσταμένους του ότι δυσαρεστούνται όταν ένας κρατικός αξιωματούχος λειτουργεί “όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί“.

“Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων;”, που θα ‘λεγε και ένας δικηγόρος επαρχιακού δικαστηρίου την δεκαετία του ’60 ότι έχουμε ένα πολιτικό σύστημα σάπιο μέχρι το μεδούλι του;

vathikokkino.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2023 | 9:44 am


Ιτεα Φωκιδας - Ειδήσεις και Νέα

Σωματεία - ΕΛΟΤ - Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό

Σωματεία - ΕΛΟΤ  Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2021 | 6:25 pm


Φωκίδα Νέα - Πληροφορίες - EVIAPORTAL.GR

Φωκίδα Νέα - Πληροφορίες  EVIAPORTAL.GR

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2019 | 4:05 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Ιτεα Φωκιδας