Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φωκίδας   »   Ιτεα Φωκιδας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΤΣΙΠΡΑΝΟΜΙΚΣ 2019

Η πρώτη εκδοχή των Τσιπρανόμικς είχε παρουσιασθεί στην ΔΕΘ το 2014. Συνίστατο κατά βάση στο ‘’σχίσιμο των (δύο, μέχρι τότε) μνημονίων με ένα νόμο, ένα άρθρο’’ και σε ένα πακέτο παροχών της τάξεως των 11 δις ευρώ.
Η συνέχεια κατέδειξε ότι το διαβόητο αυτό ‘’πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης’’ 2014 ήταν μία πομφόλυξ τεραστίων διαστάσεων, μία ‘’αυταπάτη’’ κατά τον κ. Τσίπρα, ως εάν η τελευταία να είναι συγχωρητέα για έναν υπεύθυνο πρωθυπουργό …
Η πρόσφατη εκδοχή Τσιπρανόμικς έτους 2019 είναι εξαιρετικά φτωχή. Ομιλών κατά την διάρκεια δύο ημερών επί πέντε συνολικώς ώρες στο πλαίσιο της ΔΕΘ – ένα βήμα οικονομικού πρωτίστως περιεχομένου – ο τέως πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την βαθιά άγνοιά του περί τα οικονομικά και την μόνιμη απέχθειά του προς την αλήθεια.
Ανέφερε κατ’ αρχάς ότι είχε βρει μία θαυματουργή λύση για να μειώσει τα δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία ο ίδιος υπέγραψε, μέσω χρησιμοποιήσεως ενός ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα δεσμεύονταν 5 δις ευρώ από το υφιστάμενο πλεόνασμα.
Κατόπιν αυτού,
οι δανειστές θα συναινούσαν σε άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε 2% του ΑΕΠ, ίσως και χαμηλότερα.
Πρόσθεσε δε ότι η συναίνεση των δανειστών δεν είναι απαραίτητη, η ρύθμιση αυτή αποτελεί δικό μας δικαίωμα! Πάντως, ο επί τετραετία υπουργός του επί των Οικονομικών δήλωσε άγνοια για την θαυματουργή αυτή λύση.
Σημειωτέον ότι ο κ. Τσίπρας εγκαλεί για ανακολουθία τον κ. Μητσοτάκη επειδή καθυστερεί να θέσει το θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στους δανειστές, ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός, πριν και μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι, όπως είναι εύλογο, πρώτα θα αυξήσει την αξιοπιστία της χώρας και μετά θα προχωρήσει στη σχετική διαπραγμάτευση.
Ήδη, πάντως, η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά, όπως δείχνουν η κάθετη πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και οι δηλώσεις κορυφαίων οικονομικών αξιωματούχων.
Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατά τα έτη 2016-2018 υπερέβη τους τεθέντες από τους δανειστές στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 11,6 δις ευρώ (!), στερώντας την χώρα από πολύτιμη ισόποση ρευστότητα, με έντονες αντιαναπτυξιακές επιπτώσεις, προκειμένου να προβεί σε πελατειακού τύπου παροχές προς στοχευμένες ομάδες του εκλογικού σώματος (όψιμες και ανεπαρκείς, ως απεδείχθη).
Η μόνη, ουσιαστικά, νέα ιδέα που εισέφερε ο κ. Τσίπρας ήταν η διακήρυξη ότι ‘’εμείς δεν περιμένουμε την ανάπτυξη για να αυξηθούν οι μισθοί. Με την αύξηση των μισθών έρχεται η ανάπτυξη’’.
Η άποψη ότι οι πραγματικοί μισθοί μπορεί να αυξάνονται μέσω συλλογικών συμβάσεων ή νομοθετικών διατάξεων, αγνοώντας τις μεταβολές της παραγωγικότητας, και ότι, συνεπακόλουθα, επέρχεται ανάπτυξη είναι μία ακόμη απόδειξη του οικονομικού αναλφαβητισμού του τέως πρωθυπουργού.
Σε μία χώρα που ανήκει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη αλλά, ταυτοχρόνως, υπόκειται και στον έντονο ανταγωνισμό ενός παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος, αυθαίρετες αυξήσεις μισθών επιδεινώνουν τα οικονομικά προβλήματα.
Ανάλογα αποτελέσματα επιφέρουν οι αγορανομικοί έλεγχοι, οι δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, οι προσλήψεις υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων, η υπερφορολόγηση, όλο γενικώς το οικονομικό συνταγολόγιο του Σύριζα.
Ευτυχώς, η διαδικασία ανόρθωσης της οικονομίας από τα αποτελέσματα εφαρμογής των Τσιπρανόμικς επί τετραετία και πλέον έχει ήδη αρχίσει.
Του Κώστα Χριστίδη* Νομικός – Οικονομολόγος*

Δημοσιεύθηκε στις 22 September 2019 | 5:10 pm


Η ΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΥΡΟΛΟΓΟΥ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ “ΚΑΡΦΙ”

Έκπληκτος πληροφορήθηκα χθες αργά το βράδυ πως ο γνωστός πολιτικός γυρολόγος Ραγκούσης με αναρτήσεις του στα μέσα δικτύωσης, επιχείρησε να εμφανίσει την πρωτοσέλιδη αποκάλυψη του “ΚΑΡΦΙΟΥ”, πως είναι ένα από τα πρόσωπα που ο Τσίπρας πιθανώς να προτείνει για την θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ως “πολιτικό εκβιασμό” του από γνωστό επιχειρηματία.
Ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος αρκετές φορές κατά το παρελθόν επιχείρησε να εμφανίσει εαυτόν “θύμα της διαπλοκής”, και δόμησε και πολιτική καριέρα πάνω σε αυτό, οφείλει από εδώ και στο εξής να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός σε ότι έχει να κάνει με την αναφορά του στο “ΚΑΡΦΙ”.
Η εφημερίδα “στο ΚΑΡΦΙ” από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2019, εκδίδεται από την ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ ΙΚΕ στην οποία μοναδικός μέτοχος είμαι εγώ.
Τον προειδοποιώ λοιπόν δημόσια πως την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει να εμπλέξει το “ΚΑΡΦΙ”, στις οποιεσδήποτε πολιτικές φαντασιώσεις ή πιθανές μανίες καταδίωξης που τον διακατέχουν, θα κινηθώ νομικά.
Την αντίστοιχη προειδοποίηση απευθύνω και σε όποιο Μέσο Ενημέρωσης, έντυπο ή ηλεκτρονικό υιοθετήσει τα όσα αναφέρει ο Ραγκούσης.

Ηλίας Τζαφέρης
Εκδότης Εφημερίδας
“Στο Καρφί”

Δημοσιεύθηκε στις 22 September 2019 | 5:05 pm


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ο Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΔΙΟΡΙΣΕ ΣΤΟ ΟΑΚΑ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΓΙΑ «ΑΠΑΤΗ» ΤΟΝ ΜΑΝ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ...

Θυμάστε την ιστορία που είχε προκύψει παλαιότερα, το 2017, με έρευνα που έκανε για ένα απίστευτο σκάνδαλο η Olaf (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της Απάτης) μέσα στο... ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;

Η έρευνα είχε ξεκινήσει για να διαπιστωθεί εάν ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων και Έλληνες είτε απασχολούσαν «αόρατους» συνεργάτες είτε κατακρατούσαν τμήμα του μισθού τους.

Ανάμεσα στα ονόματα που είχε εμπλακεί ήταν και του (τότε και νυν) ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη για τον οποίο είχε γραφεί ότι συνεργάτιδά του τον κατήγγειλε πως εισέπραττε το 60% των αποδοχών της. Την περίοδο 2014-2019 ο κ. Κεφαλογιάννης ήταν μάλιστα επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών.

«Οι πλαστογραφίες και οι εκβιασμοί,

σε βάρος του κ. Κεφαλογιάννη δεν μπορούν να πλήξουν ούτε τον ίδιο ούτε την οικογένειά του» είχε απαντήσει μέσω κύκλων ο ευρωβουλευτής όταν δημοσιοποιήθηκαν οι καταγγελίες.

Το θέμα ανακινήθηκε πάλι παραμονές των φετινών ευρωεκλογών με δημοσίευμα αγγλόφωνης εφημερίδας των Βρυξελλών που ανέφερε ότι η υπόθεση συνεχίζει να βρίσκεται «υπό διερεύνηση».

Εάν η έρευνα συνεχίζεται ή έχει ολοκληρωθεί, παραμένει επισήμως άγνωστο μέχρι στιγμής. Αυτό που έμαθα ωστόσο είναι ότι ο κ. Κεφαλογιάννης έγινε προ ημερών έξαλλος

Ο λόγος; Τον ενημέρωσαν ότι στη νέα διοίκηση του ΟΑΚΑ –που ανακοινώθηκε την Δευτέρα- μετέχει και άτομο που συνδέεται με την πρώην συνεργάτιδά του (ή μήπως η ίδια;) που τον είχε καταγγείλει!

Με τίνος απόφαση έγινε αυτό; Του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη που ήταν και ο μεγάλος τοπικός αντίπαλος του Μ. Κεφαλογιάννη όσα χρόνια πολιτεύονταν και οι δυο στο Ηράκλειο της Κρήτης

Ορθώς ενημερώθηκε ο ευρωβουλευτής ή τον παραπληροφόρησαν; Κι εφόσον τα πράγματα έχουν έτσι, ένας τέτοιος διορισμός τι μπορεί να σημαίνει;

Εάν οι καταγγελίες της πρώην συνεργάτιδος (και νομικού στην ειδικότητα) κατά του ευρωβουλευτή για απάτη δεν επιβεβαιώθηκαν, προς τι η τωρινή …επιβράβευσή της από τον υφυπουργό;

Εάν αντιθέτως οι καταγγελίες έχουν επαληθευτεί, τότε προκύπτει μείζον θέμα για τον κ. Κεφαλογιάννη…

Εάν η έρευνα από την Olaf δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, πάλι δημιουργείται ζήτημα

Σε κάθε περίπτωση, ποιος θα δώσει τις δέουσες διευκρινήσεις; Μήπως οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι;

AΠΟ ΤΟ "PRESS-GR"Ρεπόρτερ

Δημοσιεύθηκε στις 22 September 2019 | 4:59 pm


ΤΟ ΓΙΝΑΤΙ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ...

Η παραπομπή του «Ρασπούτιν» σε προανακριτική επιτροπή αποκαλύπτει αφανείς, μέχρι πρότινος, υπόγειες διαδρομές.
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν περίεργες συναντήσεις και μαζί εξωφρενικές τοποθετήσεις έμμεσης υποστήριξης στον άλλοτε διώκτη της οικογένειας Μητσοτάκη.
Ο Θανάσης Καρτερός, από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, πήγε νυχτιάτικα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άγνωστο για ποιον λόγο, αλλά όλοι μπορούν να υποθέσουν.
Και η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε να απαλλάξει τον «Ρασπούτιν» και ταυτόχρονα να υπερασπίσει το δικαίωμα του Προέδρου να συναντά όποιον θέλει, λες και κανείς τον εμπόδισε.
Με αυτά και με τούτα, επιτρέπεται στον καθένα να σκεφτεί ότι το γινάτι βγάζει μάτι και ο μεγάλος καημός μπορεί να σε φέρει αγκαλιά ακόμη και με το «Ντοκουμέντο».

Δημοσιεύθηκε στις 22 September 2019 | 4:56 pm


OΙ ΨΕΥΤΟΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΤΩΝ ΓΥΦΤΩΝ Η ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ Η ΡΟΜΑ

Η Εικόνα απο τα χθεσινά επεισόδια στη Άμφισσα

O τσιγγάνοι οδηγούν χωρίς δίπλωμα, χωρίς ασφάλεια, χωρίς έλεγχο κτεο με επικίνδυνα αυτοκίνητα, ακόμη και χωρίς πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας,  κάνουν παράνομο εμπόριο χωρίς να δίνουν αναφορά σε κανέναν και αν τολμήσει η τροχαία να τους ελέγξει και να τους δώσει κλήση ξεσηκώνονται και κάνουν τσαμπουκάδες με κλεισίματα δρόμων φωτιές και άλλες παρόμοιες πράξεις.


Δηλαδή δεν  θέλουν να υπόκεινται σε κανένα νόμο να κάνουν ότι θέλουν και να τους ανεχόμαστε.


Η νομιμότητα και τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. και του παράνομου εμπορίου αφορούν όλους του υπόλοιπους εκτός από αυτούς.
Δημοσιεύθηκε στις 22 September 2019 | 9:43 am


ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ, ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ

Της Αφροδίτης Παπαθανάση
Αρχαίο Κάλλιο, Ακρόπολη Βυζαντινών χρόνων, αρχαία πόλη Φύσκος, Μαρτυρικός τόπος το Λιδωρίκι.
Και η κατασκευή της Λίμνης Μόρνου, το νερό, που ήρθε με τη σειρά του να μεταβάλλει τις συνθήκες στην περιοχή, να καλύψει ένα χωριό και όπως να ανεβαίνει η στάθμη του, το σχολείο στο χωριό να κλείνει, οι άνθρωποι να φεύγουν.

Για όλα αυτά πρέπει, με μεγάλη καθυστέρηση, να μιλήσουμε.
Μέσα από παρεμβάσεις, ανασκαφών, προστασίας, μέσα από μουσειακές εικόνες και αφηγήσεις και χρήσεις των σύγχρονων τεχνολογιών.

Η πολιτιστική μας παρακαταθήκη δεν είναι πεδίο ούτε για προεκλογικές φανφάρες, ούτε για μικροκομματισμούς. Απαιτεί προσοχή, επιμονή και συνέργιες. Ούτε καταδίκες, ούτε όμως λήθη.

Ας μιλήσουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και στα συναρμόδια Υπουργεία,
  συνολικά για την περιοχή γύρω από την λίμνη του Μόρνου και να απαιτήσουμε την χορηγία της ΕΥΔΑΠ για συγκεκριμένες μελέτες και έργα στην περιοχή.

Χρειαζόμαστε ζωντανή, με έρευνα και πολιτιστική προστασία, με την λειτουργία του Μουσείου Λιδωρικίου την αφήγηση για την περιοχή.

Το νερό, η κατασκευή της λίμνης βήμα βήμα, οι ζώες των ανθρώπων που έφυγαν από τον τόπο τους, οι εικόνες μέσα από φωτογραφικό υλικό και ταινίες, οι χρήσεις νέων τεχνολογιών μπορούν να συνδέσουν δύο κόσμους: 
- Αυτόν της ιστορικής διαδρομής από τα αρχαία χρόνια στα βυζαντινά, στην τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση, στην Κατοχή,
- Και τον κόσμο των ανθρωπίνων παρεμβάσεων, την κατασκευή της λίμνης, τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.

Θα χρειαστούμε το Μουσειο Λιδωρικίου ανοιχτό για όλα αυτά.

Από τον Νοεμβριο του 2011, υπεγράφη από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο, η απόφαση έγκρισης της μελέτης επισκευής κτηρίου της αρχαιολογικής συλλογής Λιδωρικίου, των τευχών δημοπράτησης και του προϋπολογισμού της μελέτης επισκευής.
Δεν ξέρω καν αν είναι σε ισχύ οι εγκρίσεις αυτές ή αν θα χρειαστεί νέα διαδικασία.

Ας συνεργαστούμε όλοι και να απαιτήσουμε, ανάμεσα σε πιθανές και άλλες προτάσεις, την οικονομική συνδρομή της ΕΥΔΑΠ για κάθε βήμα έργου.

Στο Κάλλιο διατηρείται στην κορυφή του λόφου η Ακρόπολη των Βυζαντινών χρόνων (το κάστρο του Βελούχουβου) που είναι κηρυγμένο μνημείο ήδη από το 1922με το βασιλικό διάταγμα (ΒΔ 25-2-1922 - ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922).
Στην οχύρωση αυτή δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα εργασίες προστασίας, ανάδειξης και προβολής ούτε και ανασκαφής.

Και η πρόσβαση εκεί θέλει κουράγιο, αν και θα έπρεπε, ίσως και για λόγους πυροπροστασίας και για την ανάδειξη του χώρου, να υπάρξει καλύτερη δυνατότητα πρόσβασης.
Κάποια καλοκαίρια, με την μεγάλη προσπάθεια Συλλόγων Χωρίων της Ορεινής Δωρίδας, γίνονταν στον χώρο αυτόν, πάνω από την λίμνη, μουσική εκδήλωση. Τόπος ονειρικός.

Και στο Κάλλιο και στο Μαλανδρίνο, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, ανασκαφών και ανάδειξης. Άρα ο πρώτος ρόλος του Υπ. Πολιτισμού, δεδομένος.

Η λίμνη στο κέντρο, με το βυθισμένο χωριό,οι νερόμυλοι και μνημεία προβιομηχανικής κοινωνίας που καταδεικνύουν το ρόλο του νερού στην περιοχή, θα μπορούσαν να αναζητήσουν κοινό πλαίσιο παρεμβάσεων προστασίας και από την Διεύθυνση Νεότερων Μνημείων και από προγράμματα LEADER.

Ολη η περιοχή συνδυάζοντας ιστορική κληρονομία και παρακαταθήκη και νερό θα μπορούσε :
- να ανοίξει ιστορικές διαδρομές,
- να δημιουργήσει χώρους εκδηλώσεων, για παράδειγμα ένα ξύλινο θέατρο είτε στη λίμνη, είτε στο Κάλλιο,
- ενώ τα ευρήματα της ανασκαφής που σήμερα είναι αποθηκευμένα, θα μπορούσαν συνδυαστούν με την ιστορία της δημιουργίας της λίμνης,
- και να αναδειχθεί και η ιστορία της περιοχής,
- η σημασία της λίμνης ως χώρος Natura,
- αλλά και πως η απόφαση για την κατασκευή του φράγματος και της λίμνης επηρέασε την ζωή των κατοίκων και γενικότερα της περιοχής.

Υ.Γ
Για την ιστορία και μόνο: 
το Μουσείο Λιδωρικίου διέκοψε τη λειτουργία του το 2008 προκειμένου να γίνουν εργασίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσίαζε το κτήριο όπου στεγάζονταν. Μετά την αντικατάσταση της στέγης του Μουσείου, ο Δήμος Λιδωρικίου συνέταξε τη μελέτη «Επισκευή κτηρίου Μουσείου Λιδωρικίου» γιατί το κτήριο παρουσίαζε σημαντικές φθορές και υπήρχε επιτακτική ανάγκη επισκευής καθώς ταυτόχρονα δεν υπήρχε κεντρική θέρμανση, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης και της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης να γίνει από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τον Νοεμβριο του 2011, υπεγράφη από τον τότε Υπ.Πολιτισμού , η απόφαση έγκρισης της μελέτης επισκευής κτηρίου της αρχαιολογικής συλλογής Λιδωρικίου, των τευχών δημοπράτησης και του προϋπολογισμού της μελέτης επισκευής.

Η εν λόγω απόφαση περιελάμβανε την έγκριση:

α) της μελέτης των οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών επισκευής του κτηρίου της αρχαιολογικής συλλογής Λιδωρικίου, Δήμου Δωρίδας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και

β) των τευχών δημοπράτησης και του προϋπολογισμού της μελέτης επισκευής που ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων εξήντα πέντε χιλιάδων οκτακοσίων ευρώ (265.800,00 €).

Δημοσιεύθηκε στις 22 September 2019 | 9:22 am


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ: Η ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΑΛΥΤΟΥ ΓΡΙΦΟΥ


Του Σαράντη Μιχαλόπουλου κατοίκου Ιτέας
Έχουν πολλά γραφτεί και γράφονται για την ελληνική γλώσσα. Αντιγράφω από το awakengr.com μία ακόμη αναφορά, «για να θυμούνται οι παλιοί (που διδάχθηκαν αρχαία ελληνικά) και να μαθαίνουν οι νέοι» :

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)

Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft).

Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με… συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές,
με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).


Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο.

Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα.


Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.

Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.

Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.

Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λες, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.
Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.

Η ΣΟΦΙΑ

Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να ισχύει. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.

Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».

Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γη + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι. Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για τη σκέψη.

Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» – ελαττώνει ως ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας. Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».

Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έλθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι το φρούτο όταν είναι άγουρο ή σαπισμένο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.

Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά.  Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις τη δυνατότητα να πας όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία!!!

Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε (σε αρχική φάση οι Θεοί) ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας ευχαριστείται, αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα, για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και γιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σωματική μας υγεία.

Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.

Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που μόνο Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.

Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.

«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.

Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μπορείς να μιλάς σωστά σημαίνει ότι ήδη είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.

Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ

Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία αφού προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.

Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:
«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φως θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».

Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα:

«Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε ένα άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».

Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.

Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.

«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ’εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α.Τζιροπούλου-Ευσταθίου.

Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να θαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».

Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ό,τι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.

Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της. Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».

Από το Ελληνικό Αρχείο
Συντάκτης: Δημήτριος Καραπιστόλης
alithinapsemata.wordpress.com


Δημοσιεύθηκε στις 22 September 2019 | 9:22 am


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Συνάντηση του Βουλευτή Φωκίδας κ. Μπούγα, του Δημάρχου Δωρίδας κ. Καπεντζώνη, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Φάκου και του Αντιδημάρχου Δωρίδας κ. Πολίτη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκρέκα

Ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γεώργιος Καπεντζώνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Φάκος και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Δωρίδας κ. Σταύρος Πολίτης συναντήθηκαν σήμερα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, με αντικείμενο το αρδευτικό έργο (ταμιευτήρας και δίκτυο) στη θέση Χάρμισκο Τολοφώνος.

Ο Υφυπουργός κ. Σκρέκας τους διαβεβαίωσε, για τη βούληση του Υπουργείου για άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του έργου. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία απαλλοτριώσεων. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο Δήμος Δωρίδας θα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου για τη γρήγορη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση των επί μέρους φάσεων κατασκευής του έργου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού κ. Διαμαντής Βαχτσιαβάνος και ο συνεργάτης του Βουλευτή Φωκίδας κ. Επαμεινώνδας Καλυβιώτης.


Πολιτικό γραφείο
Ιωάννη Δ. ΜπούγαΒουλευτή Φωκίδας

Δημοσιεύθηκε στις 22 September 2019 | 9:17 am


ΘΛΙΨΗ: ΈΦΥΓΕ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ

Ο θρυλικός Αλέκος Ιορδάνου δεν είναι πια μαζί μας… Έφυγε σε ηλικία 84 ετών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει αύριο το πρωί στις 10 στην Ιτέα, όπου κατοικούσε τα τελευταία χρόνια. Αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός και μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Ο Αλέκος Ιορδάνου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Ιανουαρίου του 1935.  Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε στα Πράσινα Πουλιά σε ηλικία 14 ετών.
Το 1955 μεταγράφηκε στον ΑΣ Πέραν όπου έπαιξε μέχρι το 1958. Εκείνη τη χρονιά πήγε  στην τουρκική Beykozspor 1908 A.Ş. αναγκάζοντας με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του,
τον προπονητή της εθνικής ομάδας της Τουρκίας να το καλέσει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Εχει τρεις συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής Τουρκίας.
Το 1962 έκανε το μεγάλο άλμα και μετακόμισε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το καλοκαίρι του 1962, ο Κλεάνθης Μαρόπουλος είχε πάει στην Πρώτη, το πρώτο από τα Πριγκιπονήσια για να δει ένα τουρνουά, στο οποίο αγωνιζόταν η αφρόκρεμα των Τούρκων ποδοσφαιριστών. Εκεί είδε τον Ιορδάνου, εντυπωσιάστηκε από τα προσόντα του και τον έπεισε να έρθει στην Ελλάδα.
Στην «Ένωση» αγωνίσθηκε έως και το 1969, κατακτώντας τα πρωταθλήματα των περιόδων 1962-63 και 1967-68. Το 1965 έγινε μήλο της έριδος για ευρωπαϊκές ομάδες Μπάγερν Μονάχου και Μπεσίκτας. Μάλιστα η Μπεσίκτας επανήλθε και το 1968, αλλά η τότε διοίκηση της ΑΕΚ δεν τον παραχώρησε.
Τη διετία 1969-70, 1970-71 συνέχισε τη σταδιοδρομία του στην Α΄ Εθνική, με τα χρώματα του Α.Ο. Αιγάλεω μετρώντας 58 συμμετοχές. Ήταν μάλιστα από τους βασικούς συντελεστές στην κατάκτηση της 4ης θέσης, στην σεζόν 1970-71. Έκλεισε την αγωνιστική του σταδιοδρομία σαν παίκτης του Α.Ο. Κορωπίου (1971-72). Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ανέλαβε ως παίκτης-προπονητής τον Φωκικό, με τον οποίο κατέκτησε τρία κύπελλα Φθιωτιδο/Φωκίδας.
Τον Σεπτέμβριος του 1974 ανέλαβε προπονητής του Αστέρα της Ιτέας.
 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Αλέκος Ιορδάνου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1935
Κωνσταντινούπολη
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΤουρκία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο βετεράνος διεθνής άσος Αλέκος Ιορδάνου
Ο Αλέκος Ιορδάνου είναι παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής, που διακρίθηκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '60 και του '70.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Ιανουαρίου του 1935. Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε στην Ελληνική ομάδα Πράσινα Πουλιά (ερασιτεχνική κατηγορία) σε ηλικία 14 ετών.
Το 1955 πήρε μεταγραφή στην τότε Ελληνική επαγγελματική ομάδα Αθλητικός Σύλλογος Πέραν και έπαιξε μέχρι το 1958. Εκείνη τη χρονιά πήγε με μεταγραφή στην Beykozspor 1908 A.Ş.(Επαγγελματική), όπου με της εμφανίσεις του δεν άφησε αδιάφορο τον προπονητή της εθνικής ομάδας της Τουρκίας, ο οποίος και τον κάλεσε.
Το 1962 έκανε το μεγάλο άλμα και μετακόμισε στη Νέα Φιλαδέλφεια: αυτός που κατάφερε να τον πείσει ήταν ο Κλεάνθης Μαρόπουλος. Το καλοκαίρι του 1962, ο εκλέκτορας της ΑΕΚ είχε πάει στην Πρώτη, το πρώτο από τα Πριγκιπονήσια για να δει ένα τουρνουά, στο οποίο αγωνιζόταν η αφρόκρεμα των Τούρκων ποδοσφαιριστών. Εκεί είδε τον Ιορδάνου, εντυπωσιάστηκε από τα προσόντα του και τον έπεισε να έρθει στην Ελλάδα.
Στην «Ένωση» αγωνίσθηκε έως και το 1969, κατακτώντας τα πρωταθλήματα των περιόδων 1962-63[1] και 1967-68. Το 1965 έγινε μήλο της έριδος για ευρωπαϊκές ομάδες Μπάγερν Μονάχου και Μπεσίκτας. Μάλιστα η Μπεσίκτας επανήλθε και το 1968, αλλά η τότε διοίκηση της ΑΕΚ δεν τον παραχώρησε.
Τη διετία 1969-70, 1970-71 συνέχισε τη σταδιοδρομία του στην Α΄ Εθνική, με τα χρώματα του Α.Ο. Αιγάλεω μετρώντας 58 συμμετοχές. Ήταν μάλιστα από τους βασικούς συντελεστές στην κατάκτηση από την αθηναϊκή ομάδα της 4ης θέσης, στην σεζόν 1970-71. Έκλεισε την αγωνιστική του σταδιοδρομία σαν παίκτης του Α.Ο. Κορωπίου (1971-72). Στα μέσα της δεκαετίας του '70 ανέλαβε ως παίκτης-προπονητής τον Φωκικό, με τον οποίο κατέκτησε τρία κύπελλα Φθιωτιδο/Φωκίδας.
Κατόπιν (Σεπτέμβριος 1974[2]) ανέλαβε προπονητής του Αστέρα της Ιτέας, όπου και είχε εγκατασταθεί μόνιμα, μετά τη λήξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στη γειτονική Κίρρα.
Είχε επίσης 3 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Τουρκίας.

Δημοσιεύθηκε στις 21 September 2019 | 6:48 pm


ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον 
Ι.Ν ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ , Ιτέας
ώρα 11.00 , Κυριακή 22/09/2019

Ο Αλέκος Ιορδάνου ήταν παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής, που διακρίθηκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '60 και του '70.
Γεννήθηκε,
στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Ιανουαρίου του 1938. Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε στην Ελληνική ομάδα Πράσινα Πουλιά (ερασιτεχνική κατηγορία) σε ηλικία 14 ετών.
Το 1955 πήρε μεταγραφή στην τότε Ελληνική επαγγελματική ομάδα Αθλητικός Σύλλογος Πέραν και έπαιξε μέχρι το 1958. Εκείνη τη χρονιά πήγε με μεταγραφή στην Beykozspor 1908 A.Ş.(Επαγγελματική), όπου με της εμφανίσεις του δεν άφησε αδιάφορο τον προπονητή της εθνικής ομάδας της Τουρκίας, ο οποίος και τον κάλεσε.
Το 1962 έκανε το μεγάλο άλμα και μετακόμισε στη Νέα Φιλαδέλφεια: αυτός που κατάφερε να τον πείσει ήταν ο Κλεάνθης Μαρόπουλος. Το καλοκαίρι του 1962, ο εκλέκτορας της ΑΕΚ είχε πάει στην Πρώτη, το πρώτο από τα Πριγκηποννήσα για να δει ένα τουρνουά, στο οποίο αγωνιζόταν η αφρόκρεμα των Τούρκων ποδοσφαιριστών. Εκεί είδε τον Ιορδάνου, εντυπωσιάστηκε από τα προσόντα του και τον έπεισε να έρθει στην Ελλάδα.
Στην «Ένωση» αγωνίσθηκε έως και το 1969, κατακτώντας τα πρωταθλήματα των περιόδων 1962-63[1] και 1967-68. Το 1965 έγινε μήλο της έριδος για ευρωπαϊκές ομάδες Μπάγερν Μονάχου και Μπεσίκτας. Μάλιστα η Μπεσίκτας επανήλθε και το 1968, αλλά η τότε διοίκηση της ΑΕΚ δεν τον παραχώρησε.Τη διετία 1970-1971 συνέχισε τη σταδιοδρομία του στην Α΄ Εθνική, με τα χρώματα του Α.Ο. Αιγάλεω μετρώντας 58 συμμετοχές. Ήταν μάλιστα από τους βασικούς συντελεστές στην κατάκτηση από την αθηναϊκή ομάδα της 4ης θέσης, στην σεζόν 1970-71.

Έκλεισε την αγωνιστική του σταδιοδρομία σαν παίκτης του Α.Ο. Κορωπίου (1971-72). Στα μέσα της δεκαετίας του '70 ανέλαβε ως παίκτης-προπονητής τον Φωκικό, με τον οποίο κατέκτησε τρία κύπελλα Φθιωτιδο/Φωκίδας.Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 ήταν προπονητής του Αστέρα της Ιτέας, όπου και έχει εγκατασταθεί μόνιμα, μετά τη λήξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Τα τελευταία χρόνια κατοικούσε στην γειτονική Κίρρα.
Είχε επίσης 3 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Τουρκίας.


https://www.aek-live.gr


Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ. Ο θρυλικός Αλέκος Ιορδάνου δεν είναι πια μαζί μας… Έφυγε σε ηλικία 84 ετών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει αύριο το πρωί στις 11 στην Ιτέα, όπου κατοικούσε τα τελευταία χρόνια. Αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός και μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Ο Αλέκος Ιορδάνου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Ιανουαρίου του 1935.  Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε στα Πράσινα Πουλιά σε ηλικία 14 ετών.
Το 1955 μεταγράφηκε στον ΑΣ Πέραν όπου έπαιξε μέχρι το 1958. Εκείνη τη χρονιά πήγε  στην τουρκική Beykozspor 1908 A.Ş. αναγκάζοντας με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του, τον προπονητή της εθνικής ομάδας της Τουρκίας να το καλέσει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Εχει τρεις συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής Τουρκίας.
Το 1962 έκανε το μεγάλο άλμα και μετακόμισε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το καλοκαίρι του 1962, ο Κλεάνθης Μαρόπουλος είχε πάει στην Πρώτη, το πρώτο από τα Πριγκιπονήσια για να δει ένα τουρνουά, στο οποίο αγωνιζόταν η αφρόκρεμα των Τούρκων ποδοσφαιριστών. Εκεί είδε τον Ιορδάνου, εντυπωσιάστηκε από τα προσόντα του και τον έπεισε να έρθει στην Ελλάδα.
Στην «Ένωση» αγωνίσθηκε έως και το 1969, κατακτώντας τα πρωταθλήματα των περιόδων 1962-63 και 1967-68. Το 1965 έγινε μήλο της έριδος για ευρωπαϊκές ομάδες Μπάγερν Μονάχου και Μπεσίκτας. Μάλιστα η Μπεσίκτας επανήλθε και το 1968, αλλά η τότε διοίκηση της ΑΕΚ δεν τον παραχώρησε.
Τη διετία 1969-70, 1970-71 συνέχισε τη σταδιοδρομία του στην Α΄ Εθνική, με τα χρώματα του Α.Ο. Αιγάλεω μετρώντας 58 συμμετοχές. Ήταν μάλιστα από τους βασικούς συντελεστές στην κατάκτηση της 4ης θέσης, στην σεζόν 1970-71. Έκλεισε την αγωνιστική του σταδιοδρομία σαν παίκτης του Α.Ο. Κορωπίου (1971-72). Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ανέλαβε ως παίκτης-προπονητής τον Φωκικό, με τον οποίο κατέκτησε τρία κύπελλα Φθιωτιδο/Φωκίδας.
Τον Σεπτέμβριος του 1974 ανέλαβε προπονητής του Αστέρα της Ιτέας.

Δημοσιεύθηκε στις 21 September 2019 | 4:43 pm


ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Αντισυνταγματικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα προγράμματα σπουδών του ΣΥΡΙΖΑ για τα Θρησκευτικά

Αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αποφάσεις του τέως υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με τις οποίες καθορίστηκαν τα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Πρόκειται για τις αποφάσεις υπ’ αριθμόν 101470/Δ2/16.6.2017 και 99058/Δ2/13.6.2017 του τέως υπουργού Παιδείας.
Ειδικότερα με τις 1749-1752/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση, πως πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό,
απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ακόμη, πως οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης, η δε Πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος «ελεύθερης ώρας».
Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, τα επίδικα προγράμματα σπουδών, σύμφωνα με το ΣτΕ «όπως προκύπτει από τους σκοπούς και το περιεχόμενό τους, δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ορθόδοξων μαθητών, διότι τα μεν προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου δεν περιέχουν ολοκληρωμένη -και διακριτή έναντι άλλων δογμάτων και θρησκειών- διδασκαλία των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της ορθόδοξης εκκλησίας, το δε πρόγραμμα του Λυκείου είναι αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία αυτή. Αντιθέτως, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση είτε στην προβολή στοιχείων κοινών με τη διδασκαλία άλλων δογμάτων και θρησκειών (Δημοτικό-Γυμνάσιο) είτε στη διδασκαλία διαφόρων ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων, τα οποία είτε είναι αντικείμενο κυρίως άλλων μαθημάτων (Δημοτικό-Γυμνάσιο) είτε είναι άσχετα ή και αντίθετα με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία (Λύκειο).»
Συνεπώς, κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι τα επίδικα προγράμματα σπουδών έρχονται σε αντίθεση με τα άρθρα 16 παρ.2 και 13 παρ.1 του Συντάγματος, με το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και με την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, άρθρα 14 και 9 της ΕΣΔΑ).

Δημοσιεύθηκε στις 21 September 2019 | 1:03 pm


ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Νέα σειρά ρυθμίσεων νομοθετεί η κυβέρνηση, μετά την ψήφο των ομογενών και την κατάργηση της αναλογικής σε δήμους – περιφέρειες

Τον δρόμο για μεγάλες ανατροπές στην εκλογική νομοθεσία ετοιμάζεται να στρώσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες και το αργότερο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το τριπλό «χτύπημα» με ξεχωριστές νομοθετικές παρεμβάσεις.
Ενόψει της αλλαγής τοπίου που επιχειρείται σε τρία κομβικά ζητήματα – στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, την κατάργηση της απλής αναλογικής στους Δήμους και, τελευταία, τον νέο εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές επίσης με κατάργηση της απλής αναλογικής -,
εισέρχεται στην τελική φάση επεξεργασίας ένας τέταρτος νόμος (που θα έρθει… πρώτος) με όλες τις νέες διαδικασίες, και αλλαγές σε προθεσμίες, τις υποχρεώσεις κομμάτων και υποψηφίων, ακόμα και των δικαστικών αντιπροσώπων και των Πρωτοδικείων.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά ρυθμίσεων οι οποίες κρίνονται απαραίτητες και σε απόλυτη συνάρτηση με τα επόμενα νομοθετήματα, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες, αμφισβητήσεις ή κενά κατά την εφαρμογή τους.
Γι’ αυτό δίνεται μία μάχη με τον χρόνο ώστε οι συγκεκριμένες προπαρασκευαστικές διατάξεις να προωθηθούν πριν ή παράλληλα με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, προς το τέλος του επόμενου μήνα, όπως προγραμματίζει το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου προβλέπει:
– Διευρυμένο χρονικό όριο 21-22 ημερών πριν από τις κάλπες για να επκυρωθούν δικαστικά όλα τα κομματικά ψηφοδέλτια, μία ρύθμιση που κρίνεται απολύτως αναγκαία στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη χορήγηση δικαιώματος επιστολικής ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Με απλά λόγια η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι οι Ελληνες της διασποράς θα έχουν στη διάθεσή τους την άνεση χρόνου προκειμένου να ταχυδρομήσουν την ψήφο τους.
– Πέραν της χρονικής προθεσμίας, όμως, αλλαγές δρομολογούνται και στην υποβολή των υποψηφιοτήτων στην κατεύθυνση η διαδικασία να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κάθε κόμμα χωρίς εμπλοκή των υποψηφίων, που δεν θα χρειάζεται στο εξής να αιτούνται ατομικά την ανακήρυξή τους από τα αρμόδια Πρωτοδικεία. Εξαίρεση θα αποτελούν μόνον οι μεμονωμένοι, ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
– Επιπλέον το αρμόδιο υπουργείο θέλει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση της μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων και προσανατολίζεται στην υποχρεωτική χρήση της… τεχνολογίας. Η καινοτομία επιχειρήθηκε στις προηγούμενες εκλογές (δειγματοληπτικά σε κάποιες περιοχές της χώρας), όταν δικαστικοί αντιπρόσωποι παρέλαβαν tablets με ειδικό λογισμικό από τα οποία έστελναν γρήγορα τα δεδομένα, ενώ στα πληροφοριακά συστήματα των Πρωτοδικείων γινόταν η επαλήθευση. Στόχος είναι η ψηφιακή διαδικασία να είναι υποχρεωτική για όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους – στους οποίους προφανώς θα χορηγούνται tablets ή κινητά τηλέφωνα.
Νέο πλαίσιο προβολής
Αλλο ένα ζήτημα που βρίσκεται υπό εξέταση είναι οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα αναφορικά με την προβολή – εμφάνιση των υποψηφίων σε τηλεοπτικές εκπομπές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Κατά πληροφορίες, εξετάζεται να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις και για την προβολή υποψηφίων μέσω του Διαδικτύου, καθώς η διαφημιστική προεκλογική καμπάνια μέσω Ιντερνετ βρίσκεται σήμερα εκτός ελέγχου, επιτρέποντας αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.
Το πακέτο των νέων ρυθμίσεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των ημερών, ενώ σε προτεραιότητα έχει τεθεί από την κυβέρνηση και η καθιέρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με αποστολή φακέλου με εταιρεία ταχυμεταφοράς και όχι με προσέλευση στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία. Για το συγκεκριμένο θέμα (που απαιτεί συναίνεση 200 ψήφων) ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Αμέσως μετά – πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου – θα δρομολογηθεί η κατάργηση της απλής αναλογικής στους Δήμους και όλα δείχνουν ότι μετά και την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η κυβέρνηση θα φέρει στο φως τον σχεδιασμό της για την τελική – και πιο κρίσιμη – κίνησή της στην εκλογική νομοθεσία: την κατάθεση του νέου συστήματος που θα καταργεί την απλή αναλογική στις εθνικές κάλπες.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσιεύθηκε στις 21 September 2019 | 12:57 pm


ΑΝΤΙΚΥΡΑ: «ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΟΤΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΕΡΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ; ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΟ»

Για ένα ερημωμένο σημείο της Ελλάδας, με πολλά προβλήματα υγείας, κάνει λόγο αντιπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Αντίκυρας «Άρτεμις»
Ο Λουκάς Σαμουήλ ζει στην Αντίκυρα και τα τελευταία -περίπου- 10 χρόνια ασχολείται με την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας «Άρτεμις» στην προσπάθεια του να σώσει ό,τι σώζεται από το περιβάλλον της πατρίδας του.
Η «Άρτεμις» είναι ένα από τα «παιδιά» της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Συλλόγων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών» και έχει δημιουργηθεί ουσιαστικά για την προστασία τους περιβάλλοντος στην Αντίκυρα. Κατά καιρούς έχει προχωρήσει σε έντονες διαμαρτυρίες για την περιβαλλοντική ρύπανση της περιοχής από τα εργοστάσια που λειτουργούν στην περιοχή.
Ο κ. Σαμουήλ αναφέρει χαρακτηριστικά στο newsbeast.gr ότι στόχος της οικολογικής αυτής κίνησης δεν είναι το να «διώξουν» τις επενδύσεις από την περιοχή αλλά να μπει ένα φρένο στη μόλυνση του περιβάλλοντος και να βρεθεί η ισορροπία με τον επιχειρηματία ώστε να μπορεί ο κόσμος να ζει ελεύθερος χωρίς να φοβάται για την υγεία του.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη συνέντευξή του,
στο newsbeast.gr
- Τι γίνεται στον όρμο Αντίκυρας;
Το 1963 εγκαταστάθηκε το εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου της γαλλικής εταιρείας Πεσινέ. Το εργοστάσιο έκανε καλά που εγκαταστάθηκε γιατί πρόσδωσε ανάπτυξη σε μία φτωχή περιοχή εκείνα τα χρόνια. Μετά από πολλά χρόνια αποδείχθηκε ότι δε γίνεται βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικό κόστος. Το εργοστάσιο στην δεκαετία του 2000 άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο νέος ιδιοκτήτης είναι ο όμιλος «Μυτιληναίος».
Από τις πρώτες ενέργειες του Ομίλου μόλις απέκτησε το εργοστάσιο ήταν η αδειοδότηση και εγκατάσταση μίας μονάδας παραγωγής ρεύματος -Σ.Η.Θ. (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας)- ισχύος 334 MW, η οποία εγκαταστάθηκε και λειτουργεί από το 2007 ή το 2008 η οποία αδειοδοτήθηκε από τις αρμόδιες αρχές με στόχο να απεξαρτηθεί το εργοστάσιο από τη ΔΕΗ, δεδομένου ότι η μετατροπή της αλουμίνας της σκόνης σε αλουμίνιο (μέταλλο) απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Το 2007 η μονάδα αυτή άλλαξε χρήση από μονάδα παραγωγής ρεύματος συνοδευτική του αλουμινίου μετατράπηκε σε εμπορική μονάδα, δηλαδή το παραγωγικό ρεύμα να πωλείται στη ΔΕΗ. Είναι πολυπλόκαμο και πολυσύνθετο το ζήτημα αυτό εκεί, της ύπαρξης όλων αυτών εργοστασίων στο συγκεκριμένο μικρό χώρο δεδομένου ότι έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά, οικονομικά προβλήματα τα οποία αγγίζουν όλους τους πολίτες, τους Έλληνες και βεβαίως περιβαλλοντικά προβλήματα. Σαν οικολογική οργάνωση εμείς επειδή τα παρακολουθούσαμε αυτά -δεδομένου ότι η μονάδα αυτή η Σ.Η.Θ. (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας)- ισχύος 334 MW, οποία εγκαταστάθηκε εκτός από το ρεύμα παρήγαγε και ατμό. Ατμός είναι ένα βασικό στοιχείο στη διάσπαση του βωξίτη.
Πριν λοιπόν την εγκατάσταση της μονάδας Σ.Η.Θ. ο ατμός έβγαινε με την καύση μαζούτ. Αφού εγκαταστάθηκε η μονάδα αυτή το μαζούτ έφυγε από την περιοχή μας ως καύσιμο για την παραγωγή ατμού. Οπότε ουσιαστικά ευνόησε περιβαλλοντικά τον τόπο η πρώτη μονάδα ενέργειας. Αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Και σε αυτό εμείς δεν είχαμε καμία αντίρρηση κατά βάση πέρα από τα οικονομικά κομμάτια: της αγοράς από τη μία του ρεύματος σε πολύ χαμηλή τιμή και η πώληση από την άλλη του ρεύματος στη ΔΕΗ σε πολύ υψηλότερη τιμή.
Η οικονομική συναλλαγή ήταν ένα ζήτημα αλλά αυτό ήταν οικονομικό κομμάτι, περιβαλλοντικά δε μας αγγίζει. Το πρόβλημα όμως της μονάδας αυτής συμπαραγωγής ηλεκτρισμούς και θερμότητας είναι η ύδρευση, η ψύξη της. Για να ψυχθεί αυτή η μονάδα και οι μηχανές της κάθε ώρα από τον Κορινθιακό κόλπο, από τον όρμο της Αντίκυρας αντλούνται 23 χιλιάδες κυβικά μέτρα θαλασσινό νερό, μπαίνουν μέσα στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, ψύχουν τους στροβίλους και ξαναπέφτουν υπέρθερμα στον Κορινθιακό κόλπο. Εκεί ήταν η δικά μας η αντίθεση, στον τρόπο ψύξης αυτής της μονάδας.
Αυτό εξ' ορισμού είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο περιβαλλοντικό. Δηλαδή το να τραβάω τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού, να τις χρησιμοποιώ για ψύξη κινητήρων και να τις ξαναρίχνω σε θαλάσσιο περιβάλλον με διαφορά 8 έως 10 βαθμούς λένε οι μελέτες -εμείς πιστεύουμε ότι είναι πολύ μεγαλύτερο- δημιουργεί ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Εδώ να κάνω μία παρένθεση που αργότερα θα μας χρειαστεί.
Η αρχική άδεια άντλησης θαλασσινών νερών που προέβλεπε η μελέτη η συγκεκριμένη για την πρώτη και ήδη εγκατεστημένη μονάδα των 334 MW, ήταν 12 χιλιάδες κυβικά. Όμως με διάφορες ενέργειες επιχειρηματιών αυτή σιγά σιγά ανήλθε στις 23 χιλιάδες κυβικά μέτρα (θαλασσινού νερού) την ώρα. Γιατί έγινε αυτό; Είχε τόσες ανάγκες ψύξης η μονάδα; Δεν έγινε για αυτό.
Στη συνέχεια λοιπόν ο επιχειρηματίας έβγαλε άδεια και εγκατέστησε στον ίδιο χώρο με τη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας 334 MW, με την ύπαρξη του εργοστασίου αλουμινίου και αλουμίνας και δεύτερη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας 445 MW.
Συνολικά δηλαδή στον όρμο της Αντίκυρας λειτουργεί το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου -αλουμίνας, μία μονάδα ισχύος 334 MW και άλλη μία μονάδα ισχύος 445 MW- δηλαδή συνολικά 789 MW. Αυτή η μονάδα, λοιπόν, είναι συνδυασμένου κύκλου και υδρόψυκτη, χρησιμοποιεί συστοιχίες πύργων ψύξης. Οι απώλειες των υδάτων από τους πύργους ψύξης αναπληρώνονται από το νερό που τραβάει από την θάλασσα, στην προηγούμενη μονάδα.
Εδώ λύνεται ένα πρόβλημα που σας είπα πριν γιατί έγινε η αύξηση μεγέθους των θαλασσινών νερών στη ψύξη της μονάδας, της πρώτης, χρησιμοποιείται δηλαδή και για τη δεύτερη το νερό αυτό για αυτό είναι μεγάλη η ποσότητα.
Εμείς κάναμε διάφορες ενέργειες, προσφύγαμε για τη δεύτερη μονάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν την κερδίσαμε τη δίκη. Η δικαιοσύνη, δυστυχώς, είναι ταξική. Γιατί τόσες μονάδες θερμικές, το φυσικό αέριο είναι παράγωγο του πετρελαίου, δεν είναι ανανεώσιμη μορφή ενέργειας. Είναι καύσιμο, ορυκτό. Βάλτε και τους ρύπους από την ήδη βιομηχανία του αλουμινίου και της αλουμίνας, βάλτε και τα νερά ψύξης, βάλτε τα οξείδια του αζώτου, βάλτε φθόρια, διοξείδιο του άνθρακα σε ένα σωρό εκπεμπόμενοι ρύποι και επιβάρυνση περιβάλλοντος σε έναν περίκλειστο χώρο. Μιλάμε για ένα ορμίσκο, έναν πολύ κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι επιβαρύνεται εκεί το περιβάλλον υπέρμετρα.
Έχουμε δυο εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Η κατάσταση η σημερινή στη ΔΕΗ δεν είναι επειδή δεν πληρώνουν κάποιοι άνθρωποι φτωχοί. Είναι από την επιδότηση σε ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Δηλαδή δεν μπορεί να αγοράζει ένας το ρεύμα με 0,012 ευρώ τη Μεγαβατόρα και να την πουλάει στο ίδιο σύστημα -ο ίδιος που από τη μία είναι καταναλωτής- 112 ευρώ τη Μεγαβατόρα. Αυτό είναι το οικονομικό κομμάτι.
Στο κοινωνικό λοιπόν κομμάτι... Επειδή εκεί είναι ένας πολύ μικρός τόπος, όποιος δεν βρει δουλειά, με οποιαδήποτε τρόπο στο εργοστάσιο του αλουμινίου αναγκάζεται και φεύγει από την περιοχή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι νέοι άνθρωποι να φεύγουν δεδομένου ότι δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, καθώς έχουν μεγαλώσει με το όνειρο να πάνε για δουλειά μόνο εκεί. Δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο, ούτε επιχειρηματικά, ούτε πολιτιστικά ή επιστημονικά για να βρουν άλλες διεξόδους. Αν δεν βρουν δουλειά εκεί ο κόσμος φεύγει από την Αντίκυρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όσο περνάει ο καιρός να γηράσκει ο πληθυσμός... και να γηράσκει ραγδαία.
Δε θα βρει δουλειά κόσμος εκεί πέρα ή θα βρει ελάχιστος. Δεν είναι δηλαδή αναπτυξιακά αυτά τα εργοστάσια. Αυτά τα εργοστάσια φτιάχνονται για ένα και μόνο σκοπό...
- Αυτή τη στιγμή είναι κάτι άλλο στα σκαριά;
Όχι είναι... Αυτή τη στιγμή έχει βγει άδεια από τη ΡΑΕ και για τρίτο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής πάλι με φυσικό αέριο, ισχύος αυτή τη φορά σύμφωνα με την άδεια της ΡΑΕ 665 MW, δηλαδή υπερδιπλάσιας ισχύος της υφιστάμενης. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων την οποία έχουμε μελετήσει διεξοδικά, για τη νέα μονάδα πάντα, την καινούργια που θα εγκατασταθεί μιλάει για 745 MW. Τα ΜΜΕ, τα οικονομικά κυρίως που βλέπουν «επενδυτικά» τα ζητήματα μιλάνε για 850 MW. Είναι απροσδιορίστου ισχύος η νέα προς εγκατάσταση μονάδα. Δηλαδή στον όρμο της Αντίκυρας, στην άκρη του Κορινθιακού κόλπου πρόκειται να εγκατασταθεί περίπου 1,4 GW παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συν το εργοστάσιο αλουμίνας και αλουμινίου.
Να πω λίγο για τις θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας σε αυτά τα καινούργια εργοστάσια επειδή είναι τεχνολογικά καινούργια είναι πάρα πολύ λίγες. Δηλαδή ακόμα και αν κάποιος ήθελε να πει: «Ναι αλλά θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Είναι ελάχιστες οι θέσεις εργασίας. Είναι 25 στις 3 μονάδες. Θα μπορούσε να πει κάποιος: «Μα στη φάση της κατασκευής του εργοστασίου δεν θα βρουν δουλειά οι άνθρωποι;». Η κατασκευή αυτών των εργοστασίων γίνεται μέσω εργολαβιών. Ξένοι άνθρωποι δηλαδή. Τα δυο προηγούμενα εργοστάσια τα έφτιαξαν ρώσικες εταιρείες.
Άρα δε θα βρει δουλειά κόσμος εκεί πέρα ή θα βρει ελάχιστος. Δεν είναι δηλαδή αναπτυξιακά αυτά τα εργοστάσια. Αυτά τα εργοστάσια φτιάχνονται για ένα και μόνο σκοπό... Να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις ο επιχειρηματίας και να «οικονομήσει». Εμείς εδώ στην Αντίκυρα, η «Άρτεμης» και η «Αλκυών», ψάχνουμε την ισορροπία. Δεν είμαστε ενάντια στις επενδύσεις. Απλά ψάχνουμε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στον επιχειρηματία που θέλει να κερδίσει αλλά και σε έναν άνθρωπο που θέλει να επιβιώσει στον τόπο του, εκεί που έχει θάψει τους γονείς του.
- Άρα αυτό που θέλετε είναι να μην γίνει η τρίτη μονάδα παραγωγής;
Βεβαίως. Το παλεύουμε με κάθε τρόπο αλλά είναι τόσο έντονα τα προβλήματα και τόσο έντονη η διαπλοκή και τόσο στρεβλή οπτική αυτού που ονομάζουμε «ανάπτυξη» που δεν νομίζω να τα καταφέρουμε. Εμείς για τη ψυχή μας τρέχουμε τώρα και για τα παιδιά μας. Απεγνωσμένα κάνουμε τις προσπάθειες.
- Έχετε παρατηρήσει παρενέργειες στον κόσμο, στη φύση, στο περιβάλλον στην Αντίκυρα από τις μονάδες τα τελευταία χρόνια;
Για το κομμάτι αυτό της επιβάρυνσης των κατοίκων μόνο παρατηρητής μπορώ να είμαι. Βλέπω όλο και πιο συχνά -θέλετε να είναι ιδέα μου- δεν μπορώ να το τεκμηριώσω επιστημονικά αυτό, βλέπω συχνά να εμφανίζονται κρούσματα ασθενειών. Είτε καρκίνοι είτε περίεργα ζητήματα, είτε νευρολογικής φύσεως, είτε αυτοάνοσα. Και μάλιστα μου κάνει εντύπωση ότι ο κόσμος που βγαίνει σε σύνταξη λυπάμαι αλλά δεν ζει πολύ. Ζει ελάχιστα χρόνια μετά τη σύνταξη. Αυτό το παρακολουθώ από μόνος μου και ό,τι πληροφόρηση μπορώ να έχω.
- Οι συνταξιούχοι που εργάζονται σε αυτό το χώρο ή γενικά της περιοχής;
Όχι, όχι οι συνταξιούχοι κυρίως που φεύγουν είναι οι άνθρωποι από το χώρο που εργάζονται εκεί μέσα. Αλλά αυτό είναι παρατήρηση, είναι προσωπική εκτίμηση. Εμείς ζητάμε εδώ και πολύ καιρό να γίνει μία επιδημολογική μελέτη, να μπορεί να παρακολουθήσει από κάποια χρόνια πριν, από 20 και πέρα τι γίνεται. Ζητάμε επίμονα από φορείς, δεν το έχουμε καταφέρει.
- Οι μελέτες που επικαλείστε από πού έχουν προέλθει;
Από τις ίδιες τις μελέτες αυτού που τις υποβάλλει. Εμείς στοιχεία από εκεί παίρνουμε. Από τις δικές τους (της εταιρείας). Έχουμε κάνει και μία ανεξάρτητη μελέτη με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) να δούμε την επιβάρυνση της θάλασσας από την πολύχρονη λειτουργία των βιομηχανικών ομάδων στον όρμο της Αντίκυρας, η οποία έχει δείξει τρομερά επιβαρυμένα στοιχεία στα ιζήματα - είναι της θάλασσας ο πάτος - ιδιαίτερα σε αρωματικούς πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι δεν υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση αλλά είναι προϊόν εργασιών ανθρώπου.
Ουσιαστικά είναι κατάλοιπα από προϊόντα καύσης αυτά τα πράγματα. Είναι η μοναδική ανεξάρτητη μελέτη που έχει γίνει από όλα τα χρόνια, από το 1963 που λειτουργεί το «Αλουμίνιο της Ελλάδος». Όλες οι άλλες μελέτες που έχουν γίνει στο χώρο είναι χρηματοδοτούμενες από την εταιρεία, από την επιχείρηση.
Αρκετά παιδιά που είμαστε μαζί στην οικολογική κίνηση μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγουν. Να αφήσουν τις περιουσίες τους, να αφήσουν τα σπίτια τους. Ποιος νοήμων άνθρωπος μπορεί να αποδεχθεί τέτοια υπερσυσσώρευση τέτοιου είδους βιομηχανιών σε έναν περίπτυστο κόλπο;
- Η Αντίκυρα έχει ερημώσει; Ο κόσμος μπορεί να εργαστεί κάπου αλλού ή είναι μονόδρομος;
Οποιαδήποτε δραστηριότητα οικονομική υπάρχει στην Αντίκυρα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το εκάστοτε ιδιοκτήτη της εταιρείας «Αλουμίνιο της Ελλάδος». Είτε αυτή είναι επισιτιστική είτε αυτή είναι ξενοδοχείο ή είναι απλή αγορά εργασίας όλος ο κόσμος στηρίζεται εκεί πέρα. Με αποτέλεσμα αν κάποια στιγμή οτιδήποτε συμβεί για τον οποιονδήποτε λόγο και πάψει να υφίσταται αυτή η μονάδα τι θα κάνουμε εμείς εκεί πέρα;
Μετά, δημιουργούνται πολύ έντονα «θέματα» διαπλοκής. Οτιδήποτε πρέπει να κάνεις από ένα πολιτιστικό γεγονός, ένα φεστιβάλ, μία μικρή παρουσίαση, μία ομάδα πρέπει να απευθυνθείς εκεί για οικονομική στήριξη. Από τη στιγμή που θα απευθυνθείς εκεί για οικονομική στήριξη ως η πιο εύκολη λύση αυτόματα λυπάμαι διαπλέκεσαι. Εξαρτάσαι από κάποιον άλλον. Και αυτό γιατί πρέπει να τα έχεις καλά, να μην μιλάς ό,τι κι αν βλέπεις προσδοκώντας μία θεσούλα εργασίας των 600 ευρώ σε ένα περιβάλλον υπέρμετρα επιβαρυμένο και ανθυγιεινό. Όλα αυτά είναι πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και όλα αυτά μελλοντικά θα είναι και οι παράγοντες οι οποίοι θα ερημώσουν το χωριό μου, την πατρίδα μου.
- Αυτή τη στιγμή πόσοι κάτοικοι είστε στην Αντίκυρα;
Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου 2.500 κάτοικοι στην Αντίκυρα. Αλλά δίπλα είναι και τα Άσπρα Σπίτια που είναι ένας οικισμός περίπου 3-3,5 χιλιάδων ανθρώπων που ανήκει στον εκάστοτε ιδιοκτήτη της εταιρείας. Δεν υπάρχει διοικητική δομή, είναι μία ολόκληρη πόλη που την έχει ο ιδιοκτήτης της «Αλουμίνιο». Γιατί; Για να στεγάσει τους εργαζόμενους.
- Οπότε οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι και κάτοικοι της περιοχής;
Πάντα έτσι ήταν. Πάντα αυτό γινόταν. Και τώρα ελαχιστοποιείται γιατί ο κόσμος φεύγει. Πάει στα χωριά του και πηγαινοέρχεται.
- Ο κόσμος γιατί πιστεύετε ότι φεύγει;
Αυτό είναι προσωπική απόφαση του καθενός. Αν είχα και εγώ τη δυνατότητα να πάει να μείνω στο χωριό μου για να πηγαίνω στη δουλειά μου σε 20 λεπτά θα το έκανα. Γιατί να μείνω σε ένα ξένο χώρο; Παλιότερα δεν πλήρωναν ενοίκια, τώρα πληρώνουν. Κατά την άποψη μου φεύγουν επειδή ο καθένας νιώθει καλύτερα εκεί που έχει μεγαλώσει, που είναι οι φίλοι του, οι γονείς του. Δεν νομίζω ότι η απόφαση τους έχει περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Άλλωστε νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτοί που δουλεύουν εκεί μέσα δεν το έχουν σε πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον στην αγωνία τους να επιβιώσουν. Είναι λογικό αυτό το κατανοώ.
- Αν η τρίτη αυτή μονάδα προχωρήσει ποιο είναι το μέλλον για την Αντίκυρα;
Αρκετά παιδιά που είμαστε μαζί στην οικολογική κίνηση μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγουν. Να αφήσουν τις περιουσίες τους, να αφήσουν τα σπίτια τους να φύγουν από την περιοχή. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μείνουμε εκεί. Ποιος ο λόγος να μείνουμε εκεί; Ποιος νοήμων άνθρωπος μπορεί να αποδεχθεί τέτοια υπερσυσσώρευση τέτοιου είδους βιομηχανιών σε έναν περίπτυστο κόλπο; Για ποιο λόγο να μείνει κάποιος εκεί; Εγώ το βλέπω το μέλλον της Αντίκυρας πολύ άσχημο. Αν μείνει κόσμος εκεί θα είναι εξ' ανάγκης.

Δημοσιεύθηκε στις 21 September 2019 | 7:43 am


ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΣ Ο ΠΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡΟ - ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕΜεγάλη αναταραχή προκάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο η αποκάλυψη των «Παραπολιτικών» και του Γιάννη Κουρτάκη για τη μυστική συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον ινστρούχτορα και «δεξί χέρι» του Αλέξη Τσίπρα, Θανάση Καρτερό.
Σύμφωνα με πληροφορίες  συνεργάτες του Προκόπη Παυλόπουλου έχουν βγει στη «δημοσιογραφική γύρα», επιχειρώντας να εμφανίσουν την επίσκεψη του Καρτερού ως προγραμματισμένη συνάντηση με χαμηλόβαθμους συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τίποτε από όλα αυτά, όμως, ισχύει, αφού θεωρείται βέβαιο πως ο Καρτερός είδε τον Πάκη.
Τέλος, αυτό που μάθαμε πριν από λίγο είναι πως και ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος, προφανώς πανικόβλητος, από τη διαρροή της είδησης, σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με κυβερνητικούς παράγοντες προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις για τη συνάντησή του με το «δεξί χέρι» του Τσίπρα. 
Είναι βέβαιο πως η αποκάλυψη,
των «Παραπολιτικών» θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις «καίγοντας» τις ελάχιστες ελπίδες απέμειναν στον σημερινό κάτοικο της Ηρώδου Αττικού να ανανεώσει την προεδρική του θητεία.
 Τι γύρευε ο Καρτερός στο Προεδρικό; Γιατί συνάντησε τον Πάκη;
Νωρίτερα, τα parapolitika.gr είχαν γράψει:
Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε χθες το απόγευμα ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, Θανασης Καρτερός.
Με δεδομένο το ειδικό (πολιτικό) βάρος του άνδρα, δεν χρειάζεται να ψάξει και πολύ, προκειμένου να ανακαλύψει το πρόσωπο που πήγε για να συναντήσει.
Ο κ. Καρτερός, δεν θα μπορούσε να δει κανέναν άλλο στο Προεδρικό, εκτός του Προκόπη Παυλόπουλου. Το γεγονός ότι εξέλεξε να διαβεί την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου, αφού είχε σουρουπώσει, καταδεικνύει και το γεγονός ότι οι δυο άνδρες, δεν ήθελαν να δημοσιοποιηθεί η συνάντηση τους.
Η επίσκεψη Καρτερού στον Ανώτατο Πολιτειακό άρχοντα πραγματοποιείται σε μια περίοδο που κυρίαρχων το θέμα Παπαγγελόπουλου, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο των πολιτικών φίλων του κ. Παυλόπουλου.
Επίσης, ουδείς παραβλέπει και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη παρουσία του στην ΔΕΘ, έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα στηρίξει εκ νέου τον νυν πρόεδρο.
Το άκαιρο της συγκεκριμένης αναφοράς, αποδίδεται από πολλούς στον πρώην αρθρογράφο της εφημερίδας Documento Θανάση Καρτερό, ο οποίος πιστεύει ότι μ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είναι απ αυτά που έλεγε και συμβούλευε τον πρώην πρωθυπουργό, και τα οποία τον οδήγησαν στην εκλογική συντριβή και την πρόωρη εκπαραθύρωση από το Μέγαρο Μαξίμου.
Κολλητός του Βαξεβάνη
Πάντως η χθεσινοβραδινή παρουσία του κ. Καρτερού στο Προεδρικό Μέγαρο, σχολιάζεται αρνητικά για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού εκτός όλων των άλλων «τίτλων» που φέρει ο «επιφανής θεωρητικός του νεοκομμουνισμού», είναι γνωστό ότι ανήκει στον κύκλο των πολύ στενών φίλων του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη.
Το timing να δει ο κ. Παυλόπουλος τον παλιό αρθρογράφο της εφημερίδας που καθυβρίζει τον πρωθυπουργό, την σύζυγο του και τα περισσότερα στελέχη της Φιλελεύθερης Παράταξης, μόνο άστοχο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Εκτός κι αν ο Ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας, ήθελε να στείλει μήνυμα προς όσους σκέφτονται να μην ανανεώσουν την θητεία του. Σε κάθε περίπτωση, τον να συναντά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μια διχαστική προσωπικότητα, όπως αυτή του Θανάση Καρτερού, δεν μπορεί παρά να αποτελεί αντικειμενικά σχολιασμού και μάλιστα αρνητικού.
Αξίζει.: Προφανώς ο Προκοπής Παυλοπουλος αγνοεί το γεγονός ότι πριν από λίγο καιρό ο χθεσινοβραδινός επισκέπτης του- συνομιλητής του- υπέγραφε άρθρο υπό τον «ευρηματικό» τίτλο: «Σας γαμω το Χαρβαντ». Το σχετικό κείμενο άκουσε προφανως «δημοσιογραφική» κριτική στον σημερινό πρωθυπουργό Κυριακο Μητσοτακη.
Ενδιαφέρει.: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκ του θεσμικού του ρόλου συμβολίζει την ενότητα. Ο κ. Καρτερός με τα κείμενα του, εκπροσωπεί την πόλωση και τον διχαστικό πολιτικό λόγο.
Σχετικό.: Υποθέτω ότι ο κ. Παυλοπουλος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Καρτερό και το Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento, που σχετίζονταν με την σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρεβα Μητσοτακη.

71240651_671283650058840_9055976270608728064_n

71188120_749319562187109_2768251819799871488_n

70731203_711624369340777_6016914311685865472_n

70637992_2334331413359241_8593775980684771328_n
70637508_2457018524572817_3852456725298806784_n

Δημοσιεύθηκε στις 21 September 2019 | 7:42 am


...ΣΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΈΛΛΗΝΑ ΜΑΘΗΤΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ ΜΠΑΪΡΑΚΙ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ

αγαπώ αυτό το συγκλονιστικό δημοτικό τραγούδι της Τουρκοκρατίας, διότι αποτυπώνει την ουσία του διαχρονικό κώδικα αξιών της ελληνικής ιστορίας, που υπήρξε η προϋπόθεση γιά να φθάσουμε ως έθνος στον... Εικοστό Αιώνα. Το αφιερώνω στον νεαρό Έλληνα μαθητή που κατέβασε το μπαϊράκι των Μογγόλων από το ιερό ελληνικό έδαφος της Κύπρου.
"Οι κλέφτες επροσκύνησαν και γίνηκαν ραγιάδες-άλλοι βοσκάνε πρόβατα κι άλλοι βοσκάνε γίδια-μα ένα μικρό κλεφτόπουλο δεν πάει να προσκυνήσει-τους κάμπους εροβόλαγε τον ταμπουρά λαλούσε-εγώ ραγιάς, δεν γίνομαι τούρκους δεν προσκυνάω-δεν προσκυνώ τους άρχοντες και τους κοτζαμπασήδες-μόν΄καρτερώ την άνοιξη να λειώσουνε τα χιόνια."

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2019 | 12:56 pm


ΕΙΣΑΙ ΕΝΟΧΟΣ, ΓΙΑ ΟΛΑ! ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ...

Αυτοί οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή, κοινώς αυτοί που κυβερνούν τον τόπο, έχουν βρει το τρυκάκι, για να δικαιολογούν τ΄αδικαιολόγητα. Την ενοχή!
Ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ένοχος για κάθε...
εγκληματική παράλειψη του κράτους, που δεν έχει σκοπό να καλυτερέψει τις ζωές των πολιτών, αλλά να τις ισοπεδώσει, προς όφελος των πολιτικών παράσιτων.
Ετσι, είσαι ένοχος:
-Για το νερό που καταναλώνεις φτηνά! Θα έπρεπε να το διαχειρίζονται ιδιώτες, για να σας βάλουν σε τάξη με τρελές αυξήσεις!
Το δίκτυο του νερού, βλέπετε είναι άψογο, ο Ανάβαλος που χάνει, μέσα στη θάλασσα εκατομμύρια κυβικά νερού είναι αόρατος! Φταις ΕΣΥ, που ποτίζεις τον κήπο σου! Α! Και οι πισίνες!(Θα το πουν κι αυτό!)
-Για το ρεύμα, που καταναλώνεις, πληρώνεις χρυσάφι, για να βάζουν οι ιδιώτες τις ανεμογεννήτριες στη Φύση και μετά οι διαφημίσεις να εξυμνούν τα "άσπαρτα ψηλά βουνά"!
Ο φτηνός λιγνίτης, που κατέχουμε, έχει χαρακτηριστεί αντι-οικολογικός, γιατί πώς αλλιώς θα έδιναν τα λεφτά σου στα λαμόγια;;
-Για το πλαστικό καλαμάκι και την πλαστική σακούλα, ΕΣΥ φταις που μολύνεις το περιβάλλον! Θα σου επιβληθεί φόρος!
Βλέπετε, όλες οι συσκευασίες όλων των προϊόντων παράγονται από εσένα! Οι βιομηχανίες παντελώς αθώες και δεν θα πληρώνουν φόρο!
Είδατε πόσο μειώθηκε το πλαστικό;
-Για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, πληρώνεις τα πρόστιμα, που επιβάλλονται, λες και δεν έχεις πληρώσει δημοτικά τέλη, για να φτιαχτούν εργοστάσια, αλλά να μην φάνε και οι Δήμοι;; Πρέπει να πληρώνεις περισσότερα!
Ψάχνεις για κάδους ανακύκλωσης, πουθενά!
-Για την σύνταξη σου πληρώνεις δεκάδες χρόνια, αλλά το κράτος έπεσε έξω, επειδή δεν χτύπαγες την τυρόπιτα και επιβάλλεται να στα κλέψει! Ο εργοδότης, όμως, πρέπει να ενισχυθεί με μειώσεις εισφορών με τα δικά σου λεφτά!
Είσαι ΕΝΟΧΟΣ, για όλα! Κυρίως, γι΄αυτούς που ψηφίζεις σε όλα τα δημόσια αξιώματα!

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2019 | 12:54 pm


ΠΛΑΣΙΕ ΤΗΣ NESTLE ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΑΚΙ...

«Το νερό είναι, δυστυχώς, απαράδεκτα φθηνό»... είπε το αργυρώνητο τσογλάνι και κυκλοφορεί ελεύθερος, ώραίος και πλασιέ των πολεθνικών

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2019 | 12:50 pm


ΤΙ ΓΥΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ ΜΕ ΚΑΜΗΛΕΣ ΣΤΗΝ ΆΜΦΙΣΣΑ - ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ

Η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε σε κάποια χώρα της Ανατολής αλλά στην Ελλάδα πριν από περίπου 100 χρόνια.

Απεικονίζει ένα καραβάνι με καμήλες να διασχίζει έναν χωματόδρομο της Άμφισσας. Καθοδηγητής του καραβανιού είναι ένα νέο παιδί, καβάλα σε ένα λευκό γαϊδουράκι. Τον ακολουθούν τρεις μεγάλες καφέ καμήλες, ενώ δεξιά διακρίνουμε ένα αυτοκίνητο της εποχής. Στο βάθος φαίνεται ο οικισμός και το κάστρο της πόλης. 
Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1920 και δημοσιεύτηκε στη σελίδα του γραφίστα, Χρήστου Καπλάνη Past in Color- Χρώμα στο Παρελθόν. 
Αν και σήμερα η εικόνα των καμηλών με φόντο το ελληνικό τοπίο μοιάζει παράταιρη, πριν από έναν αιώνα ήταν συνηθισμένη, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της επαρχίας. Οι καμήλες είναι ανθεκτικά ζώα, που προσαρμόζονται σε αντίξοες συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες και μπορούν να διανύσουν φορτωμένες 22-25 χιλιόμετρα την ημέρα!
Για τον λόγο αυτό,
τα περασμένα χρόνια τόσο οι Οθωμανοί όσο και οι Έλληνες τις χρησιμοποίησαν για τη μεταφορά προϊόντων και φορτίων. Καθημερινά πραγματοποιούσαν δρομολόγια σε διάφορες πόλεις μέσω των αμαξιτών οδών.  Στην Άμφισσα συντηρήθηκε για πολλά χρόνια η εκτροφή τους και σύμφωνα με πληροφορίες, βοήθησαν στη μεταφορά του μεγάλου ρολογιού του Κροκυλείου στα τέλη του 1800. Όπως είχε περιγράψει ο μπάρμπα- Αργύρης το 1985: "Ήλθαν οι τεχνίτες και έφεραν και έναν εργάτη µε µία καµήλα... και εκεί που πέρναγε άπλωνε η καµήλα το κεφάλι της µέσα στα κήπια και άδραχνε κολοκυθιές, κολοκύθια, λάχανα... Αφού έγινε το κωδωνοστάσιο, έγραψαν στο ρολογά να πάρει το ωρολόγι να το φέρει ατµοπλοϊκώς στην Ερατεινή, να πάνε από δω να το πάρουν...  εκίνησαν νύχτα... πήγαν στην Ερατεινή, πήραν το ωρολόγι και τον ωρολογά και ήλθαν το βράδυ στο χάνι του Κωνσταντέλλου στο στενό... Την άλλη µέρα το έφεραν στο χωριό... έφερναν τη µηχανή σε δύο τέµπλες δεµένη... και ήσαν δύο άνδρες µπροστά και δύο πίσω... και οι άλλοι έρχονταν από κοντά να αντικαταστένουν εκείνον που κουράζεταν. Τις πλάκες και τα βάρη τα έφεραν µε ζώα. Ήταν το πρώτο ωρολόγι που έγινε στην επαρχία µας. Το παρήγγειλαν το 1908 και το τοποθέτησαν το 1909."  
Δείτε φωτογραφίες του περασμένου αιώνα με καμήλες στην Άμφισσα: 


Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2019 | 8:27 am


Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΔΕΞΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΙΑΣ

GREXIT 

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία όταν λέμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαφέρουν ελάχιστα και φυσικά είναι κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά και σε όλα τα ζητήματα και η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί εξαίρεση.
Αμφότεροι βέβαια σε επίπεδο διακηρύξεων και θεατρικών παραστάσεων στο κατοχικό κοινοβούλιο καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να μας πείσουν για το αντίθετο.
Η μόνη διαφορά και όχι ουσιαστική είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημαγωγεί στα κοινωνικά ζητήματα ενώ η ΝΔ στα εθνικά. Όταν όμως έρχεται η ώ
ρα της κρίσης όλα καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος.


Ως αντιπολίτευση και δια στόματος Μητσοτάκη μας έλεγε η ΝΔ για τις Πρέσπες:
«Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε να είχε φτάσει στην Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στην συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την ιστορία της χώρας».
Ως κυβέρνηση τώρα μας είπε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης:
«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών,

αφήνει χώρο μέσω της ευρωπαϊκής διαδικασίας ένταξης της γείτονος να βρούμε επωφελείς τρόπους συνεργασίας και για τις δύο πλευρές'', ''Η συμφωνία έλυσε τα πολιτικά ζητήματα και αφήνει χώρο για συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων και της οικονομίας».

Επίσης ο υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που μάλιστα είχε πάρει μέρος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για την Μακεδονία μας είπε:
«Για να σταθεί η συμφωνία θα πρέπει και τα δύο μέρη να παραμείνουν προσηλωμένα στους ουσιώδεις όρους αυτής. Εαν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και από τις δύο πλευρές μπορούμε να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο χώρες.»

Εδώ πρέπει να πούμε
 ότι ο "ουσιαστικά αρμόδιος" για την εξωτερική πολιτική της χώρας πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ μας είχε ενημερώσει για την πραγματική στάση της ΝΔ από τότε που ήταν αντιπολίτευση και "διαφωνούσε" συμμετέχοντας και στα συλλαλητήρια.
https://www.efsyn.gr/politiki/exoteriki-politiki/181206_tz-paiat-gia-prespes-i-nd-diafo:
«Η ΝΔ διαφωνεί αλλά θα προxωρήσει μπροστά», μας έλεγε με νόημα ο πρέσβης.

Δηλαδή
 φωνάζουν λίγο τώρα για εκλογοκαπηλία, πατριδοκαπηλία κτλ. αλλά όταν γίνουν κυβέρνηση θα το κάνουν γαργάρα και θα το εφαρμόσουν.

Δεν νομίζω
 ότι χρειάζεται να πούμε ότι ο πρέσβης ''δικαιώθηκε'' στις προβλέψεις του και η ΝΔ έκανε την κίνηση Καρατζαφέρη (κωλοτούμπα).

Η ΝΔ όχι απλά κάνει γαργάρα την συμφωνία αλλά αποκαλεί τα Σκόπια Β.Μακεδονία όπως επιβάλλει η συμφωνία.

Άλλωστε ο Μητσοτάκης από την ΔΕΘ μας είπε:
 "Η συμφωνία των Πρεσπών είναι κυρωμένη και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Είχα θέσει όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Είχα πει ότι εάν η συμφωνία ψηφιστεί και κυρωθεί δύσκολα αλλάζει. Την βρήκαμε και την κληρονομήσαμε."

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ντόρα Μπακογιάννη: ''Την συμφωνία θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε''.

Είναι ξεκάθαρο ότι η νομιμότητα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών είναι πάνω από τα εθνικά δίκαια και σύμβολα για την ΝΔ. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησε τα μνημόνια και τα εφάρμοσε έτσι και η ΝΔ τις Πρέσπες.

Όσο επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ επαναδιαπραγματεύτηκε τα μνημόνια άλλο τόσο η ΝΔ επαναδιαπραγματεύεται τις Πρέσπες.

Η ΝΔ εφαρμόζοντας την συμφωνία έχει ακριβώς τις ίδιες ευθύνες με τον ΣΥΡΙΖΑ για να τελειώνουμε με το ακροδεξιό παραμύθι ότι οι Πρέσπες είναι προδοσία μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Πρέσπες είναι στρατηγική επιλογή του συστήματος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ο πατριωτισμός της ΝΔ αποδεικνύεται το ίδιο κίβδηλος όσο η φιλεργατική και αντιμνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν μόνο στο επίπεδο διακηρύξεων και εκλογικής καπηλείας.

Αποδεικνύεται επίσης
 ότι τα κοινωνικά και εθνικά ζητήματα συνδέονται διαλεκτικά, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί και στην δεξιά και στην αριστερά δυστυχώς ότι δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Η αντίσταση στην συμφωνία των Πρεσπών περνά μέσα από την αντίσταση στους δανειστές, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ δηλαδή με την μονομερή διαγραφή του χρέους και την έξοδο από ΕΕ και ευρώ.


resaltomag.blogspot.com

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2019 | 8:10 am


Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕ ΤΟΝ «ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ»

Ακόμη ένας πολιτικός κατονόμασε τον «Ρασπούτιν». Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών ότι πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση της Novartis προσήλθε σήμερα και κατέθεσε και πάλι ο Ανδρέας Λοβέρδος για την εν λόγω υπόθεση, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας.
Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει συνάντηση με τον Ευάγγελο Ζαχαρή, προκειμένου να ενημερώσει τον εισαγγελικό λειτουργό για το περιεχόμενο των εφτά μηνυτήριων αναφορών που έχει καταθέσει κατά των προστατευομένων μαρτύρων κ.λπ. για την υπόθεση της Novartis, οι οποίες βρίσκονται αδρανείς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Μετά την προσκόμιση των σχετικών αντιγράφων των εφτά μηνύσεων,
όπως και άλλων εγγράφων στον Ευάγγελο Ζαχαρή, ο τελευταίος ζήτησε να καταθέσει και πάλι ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
Τόσο στις μηνυτήριες αναφορές, όσο και στην σημερινή κατάθεσή του ο πρώην υπουργός κατονόμασε το πολιτικό πρόσωπο που είναι πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν».
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και στον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στην υπόθεση της Novartis.
Όπως είναι γνωστό ο Ανδρέας Λοβέρδος, την περασμένη Δευτέρα κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, των δυο επίκουρων εισαγγελέων της Στέλιο Μανώλη και Χρήστο Ντζούρα, αλλά και κατά παντός άλλου υπεύθυνου για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.
Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα η νέα μηνυτήρια αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται να διαβιβαστεί στην Βουλή.
Επίσης, οι δύο αντεισαγγελείς θα διαβιβάζουν στο Κοινοβούλιο όποια κατάθεση μάρτυρα -που θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα- κρίνουν αναγκαία, εφόσον αναφέρεται σε πολιτικό πρόσωπο.

Τι αναφέρει στη μήνυσή του ο Λοβέρδος

Στην τελευταία αυτή μήνυση ο πρών υπουργός αφιερώνει ξεχωριστό κεφάλαιο που επιγράφεται «Ο δόλος των εγκαλουμένων και ο ρόλος υπουργού της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα».
Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:
«… Από τον συνδυασμό όσων προαναφέρθηκαν - προκύπτει η επίταση του δόλου με την οποία λειτούργησαν οι εγκαλούμενοι εφαρμόζοντας την εντολή του προσώπου με το ψευδώνυμο Ρασπούτιν -του κατονομάσθεντος Δ. Παπαγγελόπουλου- να εμπλέξει πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης στη σκευωρία Novartis, να καταστρέψει τους ίδιους και τα κόμματα τους και όταν μετά από χρόνια απαλλαγούν, να έχουν προλάβει να ωφεληθούν οι τότε κυβερνώντες.
Με άλλα λόγια αυτό που ανέφερε η κυρία Ράικου, δια των κύκλων της, ότι ο Ρασπούτιν της έδινε ως οδηγία «κι ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν», είναι απολύτως χαρακτηριστικό του σκοπού και της στόχευσης της σκευωρίας Novartis, και εξηγεί με σαφείς όρους τις πράξεις κι τις παραλείψεις των εγκαλούμενων, αποδεικνύοντας κι τον άμεσο δόλο με τον όποιο ενήργησαν».

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2019 | 8:01 am


ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ: ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΧΤΥΠΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Το σοκαριστικό περιστατικό συνέβη σε αγώνα μεταξύ των κολεγίων του Wolmer's Boys και Jamaica College, όταν δύο ποδοσφαιριστές κεραυνοβολήθηκαν και έπεσαν στο έδαφος.
Ο κεραυνός έπεσε λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της αναμέτρησης και συγκεκριμένα στο 82' λεπτό, όταν το σκορ ήταν 2-1 υπέρ της Wolmer's Boys.
Όπως μπορεί να δει κάποιος στον βίντεο ξαφνικά κατά τη διάρκεια του ματς εμφανίστηκε μια λάμψη από τον ουρανό και τότε, πιάνοντας τα κεφάλια τους, δύο ποδοσφαιριστές έπεσαν στο έδαφος.
Όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης,
συνολικά τρία άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.


Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2019 | 7:54 am


ΠΟΥ: ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ 80 ΕΚΑΤ. ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ

Απροετοίμαστη είναι η ανθρωπότητα για μια παγκόσμια πανδημία που θα μπορούσε να αφανίσει 80 εκατομμύρια άτομα σε λιγότερο από 36 ώρες και μαζί το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, όπως αναφέρει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση που συνέταξε το Συμβούλιο Παρακολούθησης Παγκόσμιας Ετοιμότητας του ΠΟΥ, «ένας ταχέως εξαπλούμενος αναπνευστικός παθογόνος παράγοντας θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ενδεχομένως αφανίζοντας εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο».
«Εάν είναι αληθεύει η θεωρία ότι 'το παρελθόν είναι ο πρόλογος του μέλλοντος', τότε υπάρχει πραγματική απειλή μιας ταχέως μεταδιδόμενης, εξαιρετικά θανατηφόρου πανδημίας εξαιτίας ενός αναπνευστικού παθογόνου που θα σκοτώσει 50 με 80 εκατομμύρια ανθρώπους και θα 'σβήσει' σχεδόν το 5% της παγκόσμιας οικονομίας. Μιας τέτοιας κλίμακας παγκόσμια πανδημία θα είναι καταστροφική,
προκαλώντας χάος, αστάθεια και ανασφάλεια. Ο πλανήτης δεν είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», αναφέρεται στην έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.
Και ενώ φυσικά οι χώρες που δεν διαθέτουν βασικές δομές φροντίδας υγείας διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, όλες οι χώρες είναι τελικά ευάλωτες, τονίζεται στο κείμενο.
Σύμφωνα και με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αν μια παγκόσμια πανδημία όπως αυτή της ισπανικής γρίπης του 1918 συμβεί σήμερα θα κοστίσει περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο πληθυσμός της Γης είναι τετραπλάσιος και η μετακίνηση των πληθυσμών ευκολότερη.
«Παρόλο που οι εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία έχουν επιτρέψει να συντελεστεί πρόοδος στην Δημόσια Υγεία, ευνοούν επίσης τη δημιουργία ή αναπαραγωγή δυνητικά επικίνδυνων μικροοργανισμών σε εργαστηριακές συνθήκες - κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία εάν απελευθερωθούν σκόπιμα», αναφέρεται επίσης στην έκθεση, πιέζοντας για παγκόσμια ετοιμότητα.
«Ο κόσμος κινδυνεύει, αλλά συλλογικά έχουμε ήδη τα εργαλεία για να σώσουμε τον εαυτό μας και τις οικονομίες μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ηγεσία και η προθυμία να ενεργήσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά», καταλήγει η έκθεση του ΠΟΥ.

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2019 | 7:52 am


ΈΝΑΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ ΕΦΕΡΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΦΛΟΥΔΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ!

του Σαράντη Μιχαλόπουλου κατοίκου Ιτέας 
Δημοσιεύτηκε στο eKefalonia.gr. Αναρτήθηκε από τον συντοπίτη μας Χρ. Βανδώρο στο Facebook. Αναρωτιέμαι γιατί το παράδειγμα του Δήμου Χαλανδρίου να μην το μιμηθούν και πολλοί άλλοι Δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Δελφών.

Επίσης αναρωτιέμαι, πόσοι από τους Δημοτικούς Συμβούλους της νέας Δημοτικής Αρχής έτυχε να το διαβάσουν και πόσοι από αυτούς που το διάβασαν σκέφθηκαν να έρθουν σε επαφή με τον Δήμο Χαλανδρίου, να ρωτήσουν λεπτομέρειες, κόστη και άλλες πληροφορίες, που θα δείξουν αν αυτό το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού.


Ταυτόχρονα αναρωτιέμαι, πόσες άλλες καλές πρακτικές Δήμων γίνονται ευρύτερα γνωστές και πόσες «προκαλούν» την επιθυμία σε άλλους Δήμους να τις μιμηθούν.


Και ακόμη, αν υπάρχει θέμα «πατέντας», αναρωτιέμαι σε ποιους ανήκει ή θα ανήκει αυτή η πατέντα, με την έννοια ότι θα απαγορεύεται σε άλλους να την χρησιμοποιήσουν, χωρίς να πληρώσουν κάποια δικαιώματα. Τέτοια «δικαιώματα» δεν ανήκουν αρχικά στους Δημότες και κατ’ επέκταση στους Πολίτες που εξέλεξαν ως εκπροσώπους τους αυτούς τους Δημοτικούς Άρχοντες και «χρηματοδότησαν» τέτοιο έργο με τις εισφορές τους και τους φόρους τους ;


Ένας Ελληνικός Δήμος της Αττικής που ονομάζεται Χαλάνδρι πιθανότατα έγραψε σελίδα στην παγκόσμια ιστορία και στον τομέα της οικολογικής μεταφοράς. Μετά από 3 χρόνια προσπαθειών, ο Δήμος Χαλανδρίου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατάφεραν να συλλέξουν τα απορρίμματα κουζίνας, να τα αποξηράνουν και μέσω της βιο-αεριοκίνησης να κινήσουν τα απορριμματοφόρα τους.

Έτσι στον δήμο Χαλανδρίου βαδίζουν ολοταχώς στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με απορρίμματα κουζίνας που αποτελούν το 40% του συνόλου των σκουπιδιών που παράγει κάθε νοικοκυριό. Η καύσιμη ύλη στα απορριμματοφόρα του Χαλανδρίου θα είναι το βιοαέριο, το οποίο παράγεται από υπολείμματα τροφών. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2016 προβλέπει τη συλλογή αποβλήτων σε ειδικό κάδο. Στη συνέχεια αυτό ξεραίνεται, τεμαχίζεται και από αυτό παράγονται 8 διαφορετικά είδη καυσίμου, σε συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρούσσος. Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά 250 οικογένειες, οι οποίες προμηθεύτηκαν ειδικό κάδο όπου έριχναν όλα τα απορρίμματα που παράγονται στην κουζίνα κάθε σπιτιού. Αυτή η κοινωνική συνέργεια αποτελεί άλλη μια επιτυχία της δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου.

“Ο εθελοντής έχει αποκλειστική πρόσβαση με κλειδί στον κάδο” εξηγεί ο κ. Ρούσσος. “Στη συνέχεια το συλλέγουμε το προϊόν που περιέχει ο κάδος, το αποξηραίνουμε και το τεμαχίζουμε σε δική μας εγκατάσταση. Κατόπιν παράγεται ένα προϊόν που μοιάζει με γατοτροφή, είναι άοσμο και μπορεί να διατηρηθεί για 12 μήνες αναλλοίωτο. Στην πραγματικότητα αφαιρείται η υγρασία από αυτό και μειώνεται ο όγκος του. Από το τελικό προϊόν έχουν παραχθεί 8 είδη καυσίμων, μεταξύ των οποίων και πέλετ αλλά και το βιοαέριο, που είναι η πιο εξελιγμένη μορφή αξιοποίησής του και το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς με την κίνηση του απορριμματοφόρου”. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Horizon 2020, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χαλανδρίου, πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και 17 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016, έχει διάρκεια 40 μήνες και η χρηματοδότηση του δήμου Χαλανδρίου είναι 450.000 ευρώ, με τα οποία αγοράστηκαν τα δύο απορριμματοφόρα.


Εμπνευστής του προγράμματος ήταν ο (Κεφαλλονίτης) Γεράσιμος Λυμπεράτος, σημερινός Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου και καθηγητής στο ΕΜΠ. Συνέλαβε την ιδέα, υπέβαλε την πρόταση εκ μέρους του Δήμου και μαζί με την ομάδα του στην Σχολή Χημικών Μηχανικών, υλοποιούν και παρακολουθούν το πρόγραμμα. “Η αξιοποίηση είναι πρωτοποριακή και και το πρόγραμμα βραβεύτηκε 2 φορές ως καινοτόμα τεχνολογία. Θα παράξει ένα αποτέλεσμα που θα κατοχυρώσει πατέντα για τον Δήμο Χαλανδρίου που συμμετέχει στο πρόγραμμα” τονίζει ο κ. Ρούσσος.

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2019 | 7:42 am


ΟΙ ΣΚΕΥΩΡΟΙ ΤΗΣ NOVARTIS EΙΧΑΝ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ, ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΚΑΙΝΕ» ΤΟΝ «ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ»

Τρομερά και φοβερά πράγματα για τον ελληνικό πολιτικό βίο αποκαλύπτουν τα στοιχεία της δικογραφίας για την σκευωρία Novartis που διαβιβάστηκε στην Βουλή, εφ' όσον βέβαια αυτά αποδειχθούν.
Οι λεπτομερείς καταγγελίες του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη των ερευνών για την υπόθεση Novartis Ιωάννη Αγγελή περιγράφουν αναλυτικά τον μηχανισμό που έστησε ο περίφημος «Ρασπούτιν» προκειμένου να χειραγωγήσει συγκεκριμένα στελέχη της Δικαιοσύνης μεταξύ των οποίων και η αρμόδια για θέματα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και να στήσει διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν αυτών για την «σκευωρία Novartis» και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πολυσέλιδη κατάθεση- υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο (σ.σ. περιλαμβάνεται στην δικογραφία) καταγγέλλει τους Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, υπάρχει «ευθεία σύνδεση μεταξύ των Εισαγγελέων Διαφθοράς και των κκ Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου.
Όλες οι ενέργειες των Εισαγγελέων ήταν προσχεδιασμένες και σε πλήρη γνώση και καθ’ υπόδειξη των τελευταίων: ο κ. Τσίπρας αποφάσισε και παρήγγειλε την κατασκευή της σκευωρίας, ο κ. Παπαγγελόπουλος,
λόγω των ιδιοτήτων του, μερίμνησε ως «Ρασπούτιν» για την υλοποίησή της υποδεικνύοντας ενέργειες στην ευνοούμενή του Εισαγγελέα Διαφθοράς, βρέθηκαν οι πρόθυμοι μάρτυρες που κατέθεταν ό,τι κατά την εκάστοτε πολιτική συγκυρία εξυπηρετούσε τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, όλα αυτά δημοσιεύονταν σε συγκεκριμένα έντυπα του φιλοκυβερνητικού Τύπου.
Τα επίμαχα στοιχεία θα αποτελέσουν και τα βασικά υλικά της πρότασης για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο που αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία.
Ο γραμματέας της ΚΟ του κυβερνητικού κόμματος Σταύρος Καλαφάτης μετά την μελέτη των στοιχείων της επίμαχης δικογραφίας προανήγγειλε πως η ΝΔ θα καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει για ποια αδικήματα θα ελεγχθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Η συγκεκριμένη «λεπτομέρεια» χαρακτηρίζεται κρίσιμη καθώς αυτή θα καθορίσει εάν τα μέλη της προανακριτικής θα δεχθούν πως η διερεύνηση των φερόμενων αδικημάτων ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής ή αν ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη προκειμένου το μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης να εξεταστή από τον φυσικό του δικαστή.
Είναι δε χαρακτηριστική η φράση στην γραπτή δήλωση του κ. Καλαφάτη που επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής (σ.σ. προανακριτικής) θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα».
Πάντως, από τα όσα καταγγέλλει ο κ. Αγγελής αναδύονται σαφείς ενδείξεις τουλάχιστον για την τέλεση του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας από τον κ. Παπαγγελόπουλο που εντάσσεται ευθέως στην άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των επίμαχων αποσπασμάτων της κατάθεσης Αγγελή που περιλαμβάνεται στην δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στην Βουλή είναι και τα εξής:
- «Η κυρία Ξένη Δημητρίου γνωρίζει ποιος είναι ο Ρασπούτιν και μου είχε γνωστοποιήσει το όνομά του»
- «Η κυρία Τουλουπάκη ήρθε για fast track διώξεις χωρίς την τήρηση δικονομικών κανόνων»
- Η κυρία Δημητρίου μου είχε πει ότι ο Ρασπούτιν επικοινωνούσε με την κυρία Τουλουπάκη μέσω τρίτου προσώπου (σ.σ. αναφέρει έναν εισαγγελέα πρωτοδικών)»
- «Στην εισαγγελία πρωτοδικών ο Ρασπούτιν ειχε την δική του ομάδα»
Στο ερώτημα του εισαγγελέα «ποιος είναι αυτός ο περίφημος Ρασπούτιν;» ο κ. Αγγελής απαντά:
- «Μέλος της κυβέρνησης (σ.σ. της προηγούμενης) που είχε την δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως ατόμων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου»
Σε άλλο σημείο ο κ. Αγγελής φέρεται να λέει:
- «Η κυρία Δημητρίου με διαβεβαίωσε ότι ο Ρασπούτιν είναι μέλος της κυβέρνησης»
- «Κάθε εντολή που έδινα στην Τουλουπάκη για να εκτελεστεί θα έπρεπε να τελεί υπο την έγκριση αυτής της ανώτερης δύναμης που λέγεται Ρασπούτιν
- «Στην Βιέννη κατάλαβα ότι η δίωξη ήταν στοχοποιημένη και προαποφασισμένη στα πρόσωπα των κ.κ. Αν. Λοβέρδου, Μ. Σαλμά και Αδ. Γεωργιάδη.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο κ. Αγγελής αναφέρεται και στον ρόλο της πρώην γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου υποστηρίζοντας ότι μετείχε σε συναντήσεις και συσκέψεις χωρίς να έχει αρμοδιότητα.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η κυρία Παπασπύρου ήταν αυτή που τον πίεσε να μεταβεί στη Βιέννη προκειμένου να συναντήσει εκπροσώπους των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ αν και ο ίδιος δεν το επιθυμούσε καθώς δεν ήταν ομόλογοί του.
Προσθέτει δε ότι μετά το ταξίδι στη Βιέννη και πηγαίνοντας στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προκειμένου να τον ενημερώσει συνάντησε στο υπουργικό γραφείο την κυρία Παπασπύρου.
Επίσης, ο κ. Αγγελής αναφέρει ότι η κ. Τουλουπάκη απέφευγε να τον ενημερώνει για την πορεία των ερευνών και να του διαβιβάζει τα στοιχεία ενώ σε κάποιο σημείο υποστηρίζει πως όταν της άσκησε πίεση για τη συνέπειά της, εκείνη έβαλε τα κλάματα.
Από την πλευρά της η κυρία Τουλουπάκη φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν έδινε αναφορές στον προϊστάμενό της λόγω έλλειψης προσωπικού καθώς και για λόγους ασφάλειας.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Αγγελής αναφέρει στην κατάθεσή του ότι όταν ρώτησε την κυρία Τουλουπάκη κατ΄ εντολή τίνος προσώπου ενεργεί, εκείνη του απάντησε ότι πρόκειται για υπουργό «που το ένα του πόδι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη ΝΔ»

Αρχές Οκτωβρίου η συζήτηση της πρότασης προανακριτικής στην Βουλή

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει στην Βουλή πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που θα υπογράφεται τουλάχιστον από 30 βουλευτές. Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής αρχές Οκτωβρίου μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ .
Υπερ της περεταίρω διερεύνησης είναι οι βουλευτές της πλειοψηφίας και του Κινήματος Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δηλώνει πως επιθυμεί έρευνα και για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν εγκρίνει την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει απορρίψει το ενδεχόμενο διερεύνησης της πιθανής εμπλοκής του κ. Τσίπρα καθώς ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να δηλώνει πως «εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια».
Σε κάθε περίπτωση η σύσταση της προανακριτικής αναμένεται να εγκριθεί μετά από μυστική ψηφοφορία με ευρεία πλειοψηφία.
Οι εργασίες της επιτροπής θα είναι κεκλεισμένων των θυρών και εφόσον τα μέλη της αποφασίσουν ότι έχουν αρμοδιότητα να ερευνήσουν την ουσία του φακέλου τότε θα πραγματοποιηθεί «παρέλαση» μαρτύρων με βασικότερους τους περίφημους «κουκουλοφόρους» αλλά και όσους δικαστικούς λειτουργούς πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση.
Στο τέλος θα υπάρξει και το σχετικό πόρισμα που αν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος τέλεσε ποινικά αδικήματα θα προτείνει την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.
Να σημειωθεί ότι αν από τις εργασίες της επιτροπής προκύψει εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων τότε το ερευνητικό της πεδίο δεν αποκλείεται να διευρυνθεί.

Δημοσιεύθηκε στις 19 September 2019 | 5:33 pm


1.410.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ


1.410.000 ευρώ για το οδικό δίκτυο στην Π.Ε. Φωκίδας
Ένα σημαντικό έργο διασύνδεσης για την Π.Ε.  Φωκίδας,  προϋπολογισμού 1.410.000 ευρώ, υπέγραψε ο  Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός.

Το έργο αφορά  τη βελτίωση της επαρχιακής οδού, που ενώνει τη Δημοτική ενότητα Λιδορικίου του Δήμου Δωρίδας, με τη Δημοτική Ενότητα Καλλιέων του Δήμου Δελφών δίνοντας άμεση έξοδο προς την πόλη της Λαμίας, σε όλους τους οικισμούς αυτών των δύο ενοτήτων.


Αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα ένα  πολύ σοβαρό πρόβλημα της περιοχής, αυτό της ανάσχεσης του φαινομένου των καταπτώσεων βράχων στην περιοχή της Στρώμης,
που κυρίως τους χειμερινούς μήνες λόγω και των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών η διέλευση καθίσταται επικίνδυνη. «Συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε το οδικό δίκτυο και να δημιουργούμε συνθήκες ασφαλούς μετακίνησης για τους πολίτες της Φωκίδας και όχι μόνο. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του οδικού δικτύου της Περιφέρειάς μας στοχευμένα, με προγραμματισμό, μελέτη και αποτελεσματικότητα» δήλωσε  κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός


Δημοσιεύθηκε στις 19 September 2019 | 5:22 pm


Ιτεα Φωκιδας - Ειδήσεις και Νέα

Πέθανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Αλέκος Ιορδάνου - Pontos News

Πέθανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Αλέκος Ιορδάνου  Pontos News

Η οικογένεια της ΑΕΚ πενθεί την απώλεια του Αλέκου Ιορδάνου που τίμησε τα κιτρινόμαυρα χρώματα τη δεκαετία του '60. Η ΠΑΕ ΑΕΚ εκφράζει τα ειλικρινή ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 September 2019 | 5:40 pm


Ιτέα: Πυροσβέστης έκρυβε 100 γρ. χασίς σε χωράφι και στην οικία του (ΦΩΤΟ) - Sinidisi.gr

Ιτέα: Πυροσβέστης έκρυβε 100 γρ. χασίς σε χωράφι και στην οικία του (ΦΩΤΟ)  Sinidisi.gr

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε κτήμα που ανήκει στον πυροσβέστη στην ευρύτερη περιοχή της Ιτέας, ο οποίος ήταν περιφραγμένος και εκεί ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2019 | 7:52 pm


Ιτέα: Θάνατος άνδρα στη θάλασσα - Parallaxi Mag

Ιτέα: Θάνατος άνδρα στη θάλασσα  Parallaxi Mag

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή “ΜΑΙΑΜΙ” Ιτέας Φωκίδας, 87χρονος ημεδαπός. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 September 2019 | 3:51 pm


Παρνασσός: Φθινόπωρο στην Αράχωβα στη σκιά του βουνού (pics) - Ethnos

Παρνασσός: Φθινόπωρο στην Αράχωβα στη σκιά του βουνού (pics)  Ethnos

Ορεινές διαδρομές, πανοραμική θέα, περιπλάνηση σε καλντερίμια, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικά σημεία και χωριά, βυζαντινά μοναστήρια, αλλά και ξεχωριστές ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 September 2019 | 11:42 am


Γαλαξίδι: Σαν νησί στη στεριά - Reader.gr

Γαλαξίδι: Σαν νησί στη στεριά  Reader.gr

Ένας προορισμός που μαγεύει όλες τις εποχές. Ελλάδα. Κυριακή, 15. Σεπτεμβρίου 2019 - 9:06. Στις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας και ύστερα από μια όμορφη ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2019 | 9:06 am


Οι Ιεροί Πόλεμοι των Δελφών - kaliterilamia.gr

Οι Ιεροί Πόλεμοι των Δελφών  kaliterilamia.gr

Με τον όρο Ιεροί Πόλεμοι στην αρχαία ελληνική ιστορία έχουν μείνει γνωστές τέσσερις διακριτές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ του 6ου και του 4ου αιώνα ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 8:24 pm


Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Όχι στην επιλεκτική απομόνωση της Φωκίδας - άξονας Μπράλλος–Αντίρριο - ΑgrιnιοΝews.gr

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Όχι στην επιλεκτική απομόνωση της Φωκίδας - άξονας Μπράλλος–Αντίρριο  ΑgrιnιοΝews.gr

Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 September 2019 | 10:00 am


Τελευταίο μπάνιο για ηλικιωμένο... - irafina

Τελευταίο μπάνιο για ηλικιωμένο...  irafina

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από το Τροκαντερό στην Ιτέα Φωκίδας, ένας 76χρονος. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο Κέντρο ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 September 2019 | 10:00 am


Ιτέα: Ηλικιωμένος πέθανε στη θάλασσα - Red Pepper News

Ιτέα: Ηλικιωμένος πέθανε στη θάλασσα  Red Pepper News

Ένας 76χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του το μεσημέρι της Κυριακής από το Τροκαντερό στην Ιτέα Φωκίδας.

Δημοσιεύθηκε στις 2 September 2019 | 10:00 am


Μοιραίο μπάνιο για 76χρονο στην Ιτέα - Patras Events

Μοιραίο μπάνιο για 76χρονο στην Ιτέα  Patras Events

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από την παραλία “ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ” Ιτέας Φωκίδας, 76χρονος ημεδαπός. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 September 2019 | 10:00 am


Πνίγηκε 76χρονος στην Ιτέα Φωκίδας - Δυτικές ματιές

Πνίγηκε 76χρονος στην Ιτέα Φωκίδας  Δυτικές ματιές

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας 76χρονος χθες το μεσημέρι, από την παραλία Τροκαντερό, στην Ιτέα Φωκίδας.

Δημοσιεύθηκε στις 2 September 2019 | 10:00 am


Τελευταίο μπάνιο για ηλικιωμένο στην Ιτέα - Newsit

Τελευταίο μπάνιο για ηλικιωμένο στην Ιτέα  Newsit

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από το Τροκαντερό στην Ιτέα Φωκίδας, ένας 76χρονος.

Δημοσιεύθηκε στις 2 September 2019 | 10:00 am


Η φωτιά στους Δελφούς όπως φαίνεται από την Ιτέα - ΦΩΤΟ αναγνώστη - www.enikos.gr

Η φωτιά στους Δελφούς όπως φαίνεται από την Ιτέα - ΦΩΤΟ αναγνώστη  www.enikos.gr

Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στους Δελφούς Φωκίδας, ενώ όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική δεν υπάρχει κίνδυνος για τον ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 August 2019 | 10:00 am


Φωκίδα: Για όσους δεν το ξέρουν η… Κολοπετινίτσα βρίσκεται εκεί! - AgrinioPress

Φωκίδα: Για όσους δεν το ξέρουν η… Κολοπετινίτσα βρίσκεται εκεί!  AgrinioPress

Η Τριταία είναι χωριό της Φωκίδας και είναι γνωστή και ως Κολοπετινίτσα,

Δημοσιεύθηκε στις 5 August 2019 | 10:00 am


7ο Φθινοπωρινό Ράλλυ: Κρίνεται το πρωτάθλημα - 4troxoi

7ο Φθινοπωρινό Ράλλυ: Κρίνεται το πρωτάθλημα  4troxoi

Με επίκεντρο την πόλη της Ιτέας θα διεξαχθεί το MyKteo Φθινοπωρινό Ράλλυ που θα κρίνει τον φετινό πρωταθλητή Ελλάδος. | Το διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 August 2019 | 10:00 am


Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα | Η Εφημερίδα των Συντακτών - Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα | Η Εφημερίδα των Συντακτών  Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεκάδες πυρκαγιές είχε να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική τη Δευτέρα, με τα περισσότερα πύρινα μέτωπα να βρίσκονται πλέον σε ύφεση ή υπό έλεγχο.

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2019 | 10:00 am


Ιτέα: Ένας ιδανικός προορισμός για εκδρομή όλο τον χρόνο, μόλις 1,5 ώρα από την Πάτρα (pics+video) - Patras Events

Ιτέα: Ένας ιδανικός προορισμός για εκδρομή όλο τον χρόνο, μόλις 1,5 ώρα από την Πάτρα (pics+video)  Patras Events

Επίνειο της Άμφισσας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, η κωμόπολη της Ιτέας ιδρύθηκε ως οικισμός μόλις το 1830. Χτισμένη στον Κρισσαίο κόλπο εξελίχθηκε ...

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2019 | 10:00 am


Φωτιά σε δασική έκταση στην Ιτέα Φωκίδας - Pronews

Φωτιά σε δασική έκταση στην Ιτέα Φωκίδας  Pronews

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δασική έκταση στην Ιτέα Φωκίδας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 27 πυροσβέστες με 13 οχήματα και μία ομάδα ...

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2019 | 10:00 am


Πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Λάρισα - naftemporiki.gr

Πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Λάρισα  naftemporiki.gr

Διαδοχικά πύρινα μέτωπα εξελίσσονται τη Δευτέρα ανά τη χώρα, καθώς εκδηλώθηκαν συνολικά 33 δασικές πυρκαγιές, για την κατάσβεση των οποίων επιχείρησαν ...

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2019 | 10:00 am


Mountain dog show: Εκδήλωση με 60 διαφορετικές φυλές σκύλων. - STAR Κεντρικής Ελλάδας

Mountain dog show: Εκδήλωση με 60 διαφορετικές φυλές σκύλων.  STAR Κεντρικής Ελλάδας

Για πρώτη φορά διοργανώθηκε η έκθεση Mountain dog show στην περιοχή του καταφυγίου Οίτης. Πρόκειται για μια εκδήλωση.

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2019 | 10:00 am


Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Ιτέα Φωκίδας - News.gr

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Ιτέα Φωκίδας  News.gr

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δασική έκταση στην Ιτέα Φωκίδας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 27 πυροσβέστες με 13 οχήματα και μία ομάδα ...

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2019 | 10:00 am


Σε εξέλιξη πύρηνα μέτωπα σε Αττική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Λάρισα - Voria

Σε εξέλιξη πύρηνα μέτωπα σε Αττική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Λάρισα  Voria

Κατασβέστηκαν οι πυρκαγιές στη Σαλαμίνα επί της οδού Αντώνη Πρέκα και στην Κακή Βίγλα, όπως και στη Δυτική Αχαΐα στην περιοχή Κάτω Αλισσός.

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2019 | 10:00 am


Κ. Μητσοτάκης: Τα καυτά θέματα στις αποσκευές του στα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό - Pronews

Κ. Μητσοτάκης: Τα καυτά θέματα στις αποσκευές του στα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό  Pronews

Παραδοσιακά τα πρώτα ταξίδια ενός νέου πρωθυπουργού μπορεί να χαρακτηρίζονται εθιμοτυπικά, όμως για την περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ισχύει ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2019 | 9:17 pm


Ξενόφος: Ιστορικό ρεκόρ για το ΤΑΙΠΕΔ τα έσοδα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Το Βήμα Online

Ξενόφος: Ιστορικό ρεκόρ για το ΤΑΙΠΕΔ τα έσοδα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»  Το Βήμα Online

Τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας σε προτεραιότητα - Ωριμάζουν οι μαρίνες σε Αρετσού, Ιτέα, Κεφαλλονιά - Εξετάζονται οι ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 July 2019 | 10:00 am


"Έφυγε" από τη ζωή ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Θωμάς Ζαχαρίας - Patras Events

"Έφυγε" από τη ζωή ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Θωμάς Ζαχαρίας  Patras Events

Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Πατρών προκάλεσε ο θάνατος του αναπληρωτή καθηγητή, Θωμά Ζαχαρία. Σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία εκφράζει τη θλίψη της και τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 10:00 am


Το Φεστιβάλ Λάλον Ύδωρ επιστρέφει στη Φωκίδα - Monopoli.gr

Το Φεστιβάλ Λάλον Ύδωρ επιστρέφει στη Φωκίδα  Monopoli.gr

Το Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ" πραγματοποιείται για δεύτερη κατά σειρά χρονιά, από 15 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, σε διάφορες πόλεις του νομού ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2019 | 10:00 am


Η North Area Circuit διοργανώνει το Itea Challenger - Volleyball

Η North Area Circuit διοργανώνει το Itea Challenger  Volleyball

Στην Ιτέα θα συνεχιστούν οι διοργανώσεις του North Area Circuit, με την πόλη του νομού Φωκίδας να φιλοξενεί το διήμερο 13-14 Ιουλίου το πρώτο φετινό ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 July 2019 | 10:00 am


Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2019Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2019 - ert.gr - ΕΡΤ

Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2019Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2019 - ert.gr  ΕΡΤ

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2019 διανύει φέτος τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του πραγματοποιώντας εκδηλώσεις έως τις 17 Ιουλίου στις πόλεις: ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2019 | 10:00 am


Ο «Ίων» στο Φεστιβάλ Δελφών Ο «Ίων» στο Φεστιβάλ Δελφών - ert.gr - ΕΡΤ

Ο «Ίων» στο Φεστιβάλ Δελφών Ο «Ίων» στο Φεστιβάλ Δελφών - ert.gr  ΕΡΤ

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το λάλον ύδωρ», με θεματική Η νεότητα, ξεκινάει στις 15 Ιουνίου με την τραγωδία του Ευριπίδη «Ίων», που διαδραματίζεται μέσα στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2019 | 10:00 am


Με την τραγωδία «Ίων» η έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» - Σείριος Fm

Με την τραγωδία «Ίων» η έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»  Σείριος Fm

Με την τραγωδία του Ευριπίδη «Ίων», που διαδραματίζεται μέσα στο Μαντείο των Δελφών, ξεκινάει το 2ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» το Σάββατο 15 ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2019 | 9:51 pm


Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2019: Νεότητα - CultureNow

Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2019: Νεότητα  CultureNow

Το 2o Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» ανοίγει τις πύλες του στις 15 Ιουνίου, με σημαντικές εκδηλώσεις, έως τις 17 Ιουλίου στις πόλεις: Δελφοί, Χρισσό, ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2019 | 10:00 am


Δελφοί, Αμφισσα, Ιτέα Ταξίδι στον ομφαλό της Γης - Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δελφοί, Αμφισσα, Ιτέα Ταξίδι στον ομφαλό της Γης  Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σε τούτη την ακρογωνιά της Ρούμελης θα τα δεις όλα! Θεόρατα και χιονισμένα ακόμη βουνά, λαχταριστά ακρογιάλια, παραδοσιακές πολιτείες, αρχαία μαντεία, ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 May 2019 | 10:00 am


Φωκίδα: Ο διασώστης σκύλος βρήκε τον εξαφανισμένο παππού - Newsbeast.gr

Φωκίδα: Ο διασώστης σκύλος βρήκε τον εξαφανισμένο παππού  Newsbeast.gr

Μάχη με το χρόνο έδωσαν οι διασώστες που συμμετείχαν στις ομάδες αναζήτησης ενός 80χρον.

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2019 | 10:00 am


Φεστιβάλ Δελφών: Το «Λάλον Ύδωρ» - Δείτε το πρόγραμμα - Newsbomb

Φεστιβάλ Δελφών: Το «Λάλον Ύδωρ» - Δείτε το πρόγραμμα  Newsbomb

Φεστιβάλ Δελφών: Από 15 -19 Ιουλίου - Δείτε το πρόγραμμα.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2019 | 10:00 am


Ο Δ.Αναγνωστάκης σε Άμφισσα, Ιτέα και Δεσφίνα. - STAR Κεντρικής Ελλάδας

Ο Δ.Αναγνωστάκης σε Άμφισσα, Ιτέα και Δεσφίνα.  STAR Κεντρικής Ελλάδας

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δημήτρης Αναγνωστάκης, σε συνέχεια των επισκέψεών του, σε όλη τη Στερεά, την Παρα.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2019 | 10:00 am


Η Μαγεία της Μνήμης»: Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Λύτρα στο Παρίσι - ΕΡΤ

Η Μαγεία της Μνήμης»: Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Λύτρα στο Παρίσι  ΕΡΤ

Ο "Desmos", ιστορικός χώρος στο Montparnasse, στο Παρίσι, εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 19:00, την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2019 | 10:00 am


Λάλον Ύδωρ 2019: το 2ο Φεστιβάλ Δελφών εστιάζει στη «Νεότητα - Monopoli.gr

Λάλον Ύδωρ 2019: το 2ο Φεστιβάλ Δελφών εστιάζει στη «Νεότητα  Monopoli.gr

Το Φεστιβάλ Δελφών διανύει φέτος τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του πραγματοποιώντας εκδηλώσεις σε φυσικούς χώρους και όχι σε κάποιο οργανωμένο ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2019 | 10:00 am


Μία παιχνιδιάρα «Μύγα» στο πλατό του Αρναούτογλου - Espresso

Μία παιχνιδιάρα «Μύγα» στο πλατό του Αρναούτογλου  Espresso

Ο Νικόλας Ράπτης μιλά για την παρέα που τρελαίνει τους καλεσμένους στο «The 2night show» του ΑΝΤ1! Από τη. ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ. Μια συνάντηση με τον ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2019 | 10:00 am


Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στη Φωκίδα - 902.gr

Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στη Φωκίδα  902.gr

Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Φωκίδα έχουν ως εξής: Γιώργος Ιωσηφίδης, συνταξιούχος ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2019 | 10:00 am


Η ομάδα της Φωκίδας που «Επιμένει στην Καρδιά της Ελλάδας» - STAR Κεντρικής Ελλάδας

Η ομάδα της Φωκίδας που «Επιμένει στην Καρδιά της Ελλάδας»  STAR Κεντρικής Ελλάδας

Παρουσία πλήθους κόσμου παρουσίασε την ομάδα της Φωκίδας ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και επι.

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2019 | 10:00 am


Στην Αμφισσα για την 198η επέτειο της Απελευθέρωσης την Κυριακή ο Παυλόπουλος - iefimerida

Στην Αμφισσα για την 198η επέτειο της Απελευθέρωσης την Κυριακή ο Παυλόπουλος  iefimerida

Στην Άμφισσα θα μεταβεί την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr | Προκόπης Παυλόπουλος, Άμφισσα.

Δημοσιεύθηκε στις 14 April 2019 | 10:00 am


Ποιους θα συναντήσει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπασδέκης, στην Άμφισσα - STAR Κεντρικής Ελλάδας

Ποιους θα συναντήσει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπασδέκης, στην Άμφισσα  STAR Κεντρικής Ελλάδας

Την Άμφισσα θα επισκεφθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπασδέκης. Πρό.

Δημοσιεύθηκε στις 6 April 2019 | 10:00 am


Ισχυρός σεισμός κοντά στο Γαλαξίδι - Ιδιαίτερα αισθητός σε Στερεά και Αττική (video) - STAR Κεντρικής Ελλάδας

Ισχυρός σεισμός κοντά στο Γαλαξίδι - Ιδιαίτερα αισθητός σε Στερεά και Αττική (video)  STAR Κεντρικής Ελλάδας

Ισχυρός σεισμός 5,2 ρίχτερ σημειώθηκε, πριν από λίγο, μεταξύ Αιγίου και Ιτέας, ανατολικά του Γαλαξιδίου.

Δημοσιεύθηκε στις 30 March 2019 | 9:00 am


Σεισμός στο Γαλαξίδι, αισθητός σε Αθήνα και Πάτρα - Newsit

Σεισμός στο Γαλαξίδι, αισθητός σε Αθήνα και Πάτρα  Newsit

Σεισμός το μεσημέρι του Σαββάτου κοντά στο Γαλαξίδι. Ταρακουνήθηκε η Στερεά από τη σεισμική δόνηση. Αισθητός σε Μαγνησία, Λακωνία, Κορινθία, Βοιωτία και ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 March 2019 | 9:00 am


"Πατρίδα μας η Στερεά": Όχι στην επιλεκτική απομόνωση της Φωκίδας - STAR Κεντρικής Ελλάδας

"Πατρίδα μας η Στερεά": Όχι στην επιλεκτική απομόνωση της Φωκίδας  STAR Κεντρικής Ελλάδας

Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε.Φωκίδας με το Συνδυασμό "Πατρίδα μας η Στερεά", της Κατερίνας Μπατζελή, συνυπογράφουν κοινή δήλωση για ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2019 | 9:00 am


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Ποιες Περιοχές εξυπηρετεί το Γραφείο στην Άμφισσα - STAR Κεντρικής Ελλάδας

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Ποιες Περιοχές εξυπηρετεί το Γραφείο στην Άμφισσα  STAR Κεντρικής Ελλάδας

Την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019, ξεκίνησε η λειτουργία του Γραφείου Κτηματογράφησης της Άμφισσας, το οποίο στε.

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2019 | 9:00 am


Πάρκο ελιάς και μονάδα κομποστοποίησης στην Άμφισσα - Ύπαιθρος Χώρα

Πάρκο ελιάς και μονάδα κομποστοποίησης στην Άμφισσα  Ύπαιθρος Χώρα

O Δήμος Άμφισσας υπέγραψε σύμβαση με ανάδοχη εταιρεία για τη δημιουργία του Πάρκου ελιάς. Το πάρκο αυτό έχει χωροθετηθεί στην κύρια είσοδο της πόλης, ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 9:00 am


Αστέρας Ιτέας: «Τακτοποιούνται οι οφειλές προς τους παίκτες» - SDNA

Αστέρας Ιτέας: «Τακτοποιούνται οι οφειλές προς τους παίκτες»  SDNA

Λύνονται σιγά -σιγά τα οικονομικά προβλήματα στον Αστέρα Ιτέας του Πέτρου Μαντουβάλου, καθώς έχουν ξεκινήσει ήδη οι πληρωμές προς τους παίκτες της ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2019 | 9:00 am


Γαλαξίδι: Λαϊκή γιορτή με μουτζουρώματα - Έθνος

Γαλαξίδι: Λαϊκή γιορτή με μουτζουρώματα  Έθνος

Αυτοσχέδια άρµατα και πεζοπόροι, πάρτι µεταµφιεσµένων, κεράσµατα µε ταραµά, κρασί και ελιές, και τουλάχιστον δυόµισι χιλιάδες σακούλες αλεύρι στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 March 2019 | 10:00 am


Στα "Καλάμια" παρατηρητήριο καταγραφής ρύπανσης του Κορινθιακού! - Moriasnews.gr

Στα "Καλάμια" παρατηρητήριο καταγραφής ρύπανσης του Κορινθιακού!  Moriasnews.gr

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ» συνεχίζοντας τις δράσεις για την προστασία και ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2019 | 10:00 am


11η Ανακοίνωση Υποψηφίων του Συνδυασμού "Στερεά Υπεροχής!" - STAR Κεντρικής Ελλάδας

11η Ανακοίνωση Υποψηφίων του Συνδυασμού "Στερεά Υπεροχής!"  STAR Κεντρικής Ελλάδας

Άνθρωποι της κοινωνικής προσφοράς, της συλλογικής δράσης, του εθελοντισμού, άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, τη.

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2019 | 10:00 am


ΣΠΟΑΚ: Ξεκινά καταγραφή δεδομένων για την ρύπανση του Κορινθιακού - Patras Events

ΣΠΟΑΚ: Ξεκινά καταγραφή δεδομένων για την ρύπανση του Κορινθιακού  Patras Events

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ» συνεχίζοντας τις δράσεις για την προστασία και ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2019 | 10:00 am


4 πανέμορφα χωριά κοντά στην Αθήνα που θα λατρέψεις - Reader.gr

4 πανέμορφα χωριά κοντά στην Αθήνα που θα λατρέψεις  Reader.gr

Ιδανικά για χαμηλών τόνων αποδράσεις. Ελλάδα. Τρίτη, 19. Φεβρουαρίου 2019 - 15:59. Τι θέλουμε από τον ιδανικό προορισμό για μια απόδραση-αστραπή από ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 10:00 am


ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 358 ατόμων σε δήμους, ΑΕΙ, ΕΛ.ΑΣ, δημόσιους οργανισμούς - aftodioikisi.gr

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 358 ατόμων σε δήμους, ΑΕΙ, ΕΛ.ΑΣ, δημόσιους οργανισμούς  aftodioikisi.gr

Τις 358 θέσεις που είναι διαθέσιμες για προσλήψεις προσωπικού σε δήμους, ΑΕΙ, ΤΕΙ, την ΕΛ.ΑΣ και άλλους δημόσιους οργανισμούς, παρουσιάζει η.

Δημοσιεύθηκε στις 12 February 2019 | 10:00 am


Άγιος Χαραλάμπης, της Πανελλάδος Πολιούχος (ΦΩΤΟ) - romfea.gr

Άγιος Χαραλάμπης, της Πανελλάδος Πολιούχος (ΦΩΤΟ)  romfea.gr

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και εφέτος εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού. Στο χωριό Ελαιώνας Φωκίδας, κατά τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 February 2019 | 10:00 am


Τραγωδία στη Φωκίδα: Νεκρός 34χρονος από πτώση σε μάντρα με υλικά - Real.gr

Τραγωδία στη Φωκίδα: Νεκρός 34χρονος από πτώση σε μάντρα με υλικά  Real.gr

Τραγωδία στη Φωκίδα: Νεκρός 34χρονος από πτώση σε μάντρα με υλικά - Τον θάνατο βρήκε ένας 34χρονος άνδρας στην Ιτέα Φωκίδας, πέφτοντας από ύψος ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2019 | 2:44 pm


Φωκίδα: Οδηγός του ΚΤΕΛ παράτησε τους επιβάτες στο λεωφορείο και την κοπάνησε - Κοινωνία | News 24/7 - NEWS 24/7

Φωκίδα: Οδηγός του ΚΤΕΛ παράτησε τους επιβάτες στο λεωφορείο και την κοπάνησε - Κοινωνία | News 24/7  NEWS 24/7

Ο οδηγός αναζητείται από την Τροχαία στα πλαίσια του αυτοφώρου - Τι προηγήθηκε του περιστατικού.

Δημοσιεύθηκε στις 23 November 2018 | 10:00 am


Ιστορίες ενός δρόμου - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ιστορίες ενός δρόμου - Ειδήσεις - νέα  Το Βήμα Online

Μαρτυρίες για την οδό Ευριπίδου, έναν κεντρικό δρόμο, που αποτελεί το όριο ανάμεσα στην παράδοση και στις νέες συνθήκες της πόλης.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2018 | 10:00 am


Σοκ στην Ιτέα: Αφησε έγκυο την 16χρονη κόρη του με νοητική στέρηση - Τα Νέα Οnline

Σοκ στην Ιτέα: Αφησε έγκυο την 16χρονη κόρη του με νοητική στέρηση  Τα Νέα Οnline

Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στη κοινωνία της Φωκίδας η αποκάλυψη ότι 16χρονη με βαριά νοητική στέρηση είχε μείνει έγκυος από τον ίδιο της τον πατέρα.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2018 | 10:00 am


Αυτός είναι ο βιαστής της 16χρονης κόρης του - Zougla

Αυτός είναι ο βιαστής της 16χρονης κόρης του  Zougla

Ουδείς μπορεί να πιστέψει στην Ιτέα και στην Άμφισσα πως ο αλβανικής καταγωγής εργάτης γης και οικογενειάρχης είναι αυτός ο οποίος βίαζε τη 16χρονη κόρη ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2018 | 10:00 am


«Ζαχαρία που πας;»: Σπαραγμός στην κηδεία του Ζακ Κωστόπουλου στην Ιτέα - TheCaller

«Ζαχαρία που πας;»: Σπαραγμός στην κηδεία του Ζακ Κωστόπουλου στην Ιτέα  TheCaller

Σήμερα το μεσημέρι αποχαιρέτησαν φίλοι και συγγενείς στο χωριό Κίρρα της Φωκίδας, τον 33χρονο Ζακ Κωστόπουλο, που έχασε τη ζωή του μετά από το ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2018 | 10:00 am


Μεγαλωμένος στις ΗΠΑ ο Ζακ (Ζαχαρίας) Κωστόπουλος - Eθνικός Κήρυξ

Μεγαλωμένος στις ΗΠΑ ο Ζακ (Ζαχαρίας) Κωστόπουλος  Eθνικός Κήρυξ

ΑΘΗΝΑ. Γεννημένος στην Αμερική από Ελληνες γονείς ήταν ο 33χρονος που έχασε τη ζωή την περασμένη Παρασκευή σε κοσμηματοπωλείο της οδού ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2018 | 10:00 am


Ζακ Κωστόπουλος: Η παράξενη ζωή ενός διαφορετικού ήρωα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida

Ζακ Κωστόπουλος: Η παράξενη ζωή ενός διαφορετικού ήρωα [εικόνες & βίντεο]  iefimerida

Δύο ημέρες μετά το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, ας θυμηθούμε μια ιστορία ανθρωπιάς του Μάνου Χατζιδάκι. | ΕΛΛΑΔΑ ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2018 | 10:00 am


WEEKENDS | Σούπερ φθηνές εκδρομές… εδώ δίπλα - in2life

WEEKENDS | Σούπερ φθηνές εκδρομές… εδώ δίπλα  in2life

της Ηρώς Κουνάδη Ξεμείνατε αυγουστιάτικα στην Αθήνα, να χαζεύετε τις τιμές των κοντινών μας προορισμών και να σας πιάνει θλίψη; Εμείς είμαστε εδώ.

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2018 | 10:00 am


Έπεσε η αυλαία του 8oυ 3on3 τουρνουά μπάσκετ στην Ιτέα - Πρώτο ΘΕΜΑ

Έπεσε η αυλαία του 8oυ 3on3 τουρνουά μπάσκετ στην Ιτέα  Πρώτο ΘΕΜΑ

Για τον επισκέπτη αρκεί να δει λίγους αγώνες και να καταλάβει γιατί από τον τοπικό Σύλλογο νεαροί παίκτες ήδη έχουν ανοίξει τα «πανιά» τους για τα σαλόνια των ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 August 2018 | 10:00 am


Ποιος φοβάται τους Δελφούς; - Protagon

Ποιος φοβάται τους Δελφούς;  Protagon

Μασάτε φύλλα απολλώνιας δάφνης, σαν την Πυθία; Κι αν δεν μπορείτε να δείτε τα μελλούμενα, μπορείτε έστω να δείτε το παρελθόν; Πάντως, η Πυθία (που στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2018 | 10:00 am


«Ναυάγιο» για φέρι-μποτ, ίσως ημερόπλοιο στον Κορινθιακό-Επιβεβαιώνει ο Δ.Φλιππάτος - pelop.gr

«Ναυάγιο» για φέρι-μποτ, ίσως ημερόπλοιο στον Κορινθιακό-Επιβεβαιώνει ο Δ.Φλιππάτος  pelop.gr

Επιβεβαιώνεται, από την ηγεσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιάλειας, ότι ξαναζεσταίνεται, εκατέρωθεν του Κορινθιακού, το θέμα της ακτοπλοϊκής ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 July 2018 | 10:00 am


Η συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, ένα πρότυπο μουσείο στο Χρισσό Φωκίδος, αποκαλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο, Του Νίκου Βατόπουλου - Η Καθημερινή

Η συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, ένα πρότυπο μουσείο στο Χρισσό Φωκίδος, αποκαλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο, Του Νίκου Βατόπουλου  Η Καθημερινή

«Είναι ένα μικρό Μουσείο Μπενάκη», μου έλεγε ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος για το μουσείο που υπάρχει στο Χρισσό, ένα από τα ωραιότερα ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2018 | 10:00 am


Τραγωδία στη Φωκίδα είχε χτυπήσει την οικογένεια της Τζέσης Παπουτσή - Sinidisi.gr

Τραγωδία στη Φωκίδα είχε χτυπήσει την οικογένεια της Τζέσης Παπουτσή  Sinidisi.gr

Στην Φωκίδα είχε συμβεί το τραγικό τροχαίο δυστύχημα που ξεκλήρισε την οικογένεια του συζύγου της ηθοποιού Τζέσης Παπουτσή και την βύθισε στο πένθος.

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2018 | 10:00 am


Τζέσυ Παπουτσή: Το τραγικό δυστύχημα της οικογένειας του συζύγου της που τη λύγισε! - Gossip TV

Τζέσυ Παπουτσή: Το τραγικό δυστύχημα της οικογένειας του συζύγου της που τη λύγισε!  Gossip TV

Η ζωή της Τζέσυς Παπουτσή δεν υπήρξε στρωμένη με ροδοπέταλα και οι μεγάλες στενοχώριες μόνον καλό δεν της έκαναν. Αντιθέτως, τη λύγισαν, τη βύθισαν στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2018 | 10:00 am


Καταγγελία σοκ: Χρόνια τα βοθρολύματα της Φωκίδας καταλήγουν στη θάλασσα της Ιτέας - Zougla

Καταγγελία σοκ: Χρόνια τα βοθρολύματα της Φωκίδας καταλήγουν στη θάλασσα της Ιτέας  Zougla

Σε σοβαρές αποκαλύψεις σχετικά με τη μόλυνση που δέχονται οι θάλασσες της Φωκίδας, προχώρησε ο δημοτικό σύμβουλος της περιοχής Παναγιώτης Μέγκος, ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2018 | 10:00 am


Παρέμβαση οικολόγων και εισαγγελέα για το οικολογικό έγκλημα στην Ιτέα - Zougla

Παρέμβαση οικολόγων και εισαγγελέα για το οικολογικό έγκλημα στην Ιτέα  Zougla

Στα χέρια εισαγγελέα των Αθηνών βρίσκεται, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, η υπόθεση με την ανεξέλεγκτη ρίψη βοθρολυμάτων στο λιμάνι της Ιτέας ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2018 | 10:00 am


Οικολογικό έγκλημα στην Ιτέα - Zougla

Οικολογικό έγκλημα στην Ιτέα  Zougla

Καταγγελία για ανεξέλεγκτη ρίψη βοθρολυμάτων στο λιμάνι της Ιτέας Φωκίδας, κάνει ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της περιοχής Galaxias fm στο zougla.gr.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2018 | 10:00 am


Τραγωδία στη Φωκίδα: Δύο νεκροί από πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους - Πρώτο ΘΕΜΑ

Τραγωδία στη Φωκίδα: Δύο νεκροί από πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους  Πρώτο ΘΕΜΑ

Οι δύο νεκροί ήταν ηλικίας 58 και 61 ετών - Άγνωστα τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος - Απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας ο ένας εκ των δύο επιβαινόντων.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2018 | 10:00 am


Κέρδη, έναντι ζημιών 5,9 εκατ. το 2016, αναμένεται να δημοσιοποιήσει για το 2017 η μεταλλευτική εταιρεία ELMIN Βωξίτες - Mikrometoxos

Κέρδη, έναντι ζημιών 5,9 εκατ. το 2016, αναμένεται να δημοσιοποιήσει για το 2017 η μεταλλευτική εταιρεία ELMIN Βωξίτες  Mikrometoxos

Υψηλότερους στόχους θέτει η εξορυκτική, βωξιτική βιομηχανία Elmin Κέρδη, έναντι ζημιών της τάξεως των 5,9 εκατ. ευρώ το 2016, αναμένεται να δημοσιοποιήσει ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2018 | 10:00 am


Άμφισσα: Συνελήφθησαν 7 άτομα την ώρα που έκαναν εκσκαφή μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. - Documento

Άμφισσα: Συνελήφθησαν 7 άτομα την ώρα που έκαναν εκσκαφή μέσα σε αρχαιολογικό χώρο.  Documento

Στον Εισαγγελέα Άμφισσας θα οδηγηθούν 7 άτομα, ηλικίας από 30 έως 77 ετών, τα οποία συνελήφθησαν το Σάββατο να εκτελούν ανασκαφές μέσα σε ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2018 | 10:00 am


Φωκίδα: Πυροσβέστης και αεροπόρος σε σπείρα αρχαιοκαπήλων! - Πρώτο ΘΕΜΑ

Φωκίδα: Πυροσβέστης και αεροπόρος σε σπείρα αρχαιοκαπήλων!  Πρώτο ΘΕΜΑ

Οι δύο άνδρες, μαζί με τους συνεργούς τους, έκαναν λαθρανασκαφές μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στον οικισμό Μακρινή της Δωρίδας.

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2018 | 10:00 am


Στο νομό Φωκίδας ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου (Φωτογραφίες) - samiakon vima

Στο νομό Φωκίδας ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου (Φωτογραφίες)  samiakon vima

Μία ακόμα αποστολή του Χορευτικού Ομίλου Σάμου πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 15 μέχρι και την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, αυτήν τη φορά στο νομό ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 February 2018 | 10:00 am


Σούπερ μάρκετ ναρκωτικών το σπίτι ζεύγους στη Φωκίδα - Πρώτο ΘΕΜΑ

Σούπερ μάρκετ ναρκωτικών το σπίτι ζεύγους στη Φωκίδα  Πρώτο ΘΕΜΑ

Έκαναν τις επαφές με τους «πελάτες» τους με εννέα κινητά και 14 κάρτες SIM ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 February 2018 | 10:00 am


Άμφισσα - Ιτέα: Όλοι οι λόγοι για να τη βάλεις στη λίστα σου! - Athens Magazine

Άμφισσα - Ιτέα: Όλοι οι λόγοι για να τη βάλεις στη λίστα σου!  Athens Magazine

Σε απόσταση μολις 30' από την Αράχωβα η low profile πρωτεύουσα της Φωκίδας μάς δίνει την ιδανική αφορμή για ένα daily trip… Από την Κατερίνα ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 February 2018 | 10:00 am


Το νησάκι με το μικρό εκκλησάκι που θα συναντήσετε στην Ιτέα (φωτο) - Patras Events

Το νησάκι με το μικρό εκκλησάκι που θα συναντήσετε στην Ιτέα (φωτο)  Patras Events

Μπροστά από την παραλία της Ιτέας, στη Φωκίδα, πετά μικρά νησάκια διάσπαρτα στη θάλασσα προσθέτουν τη δική τους πινελιά στο όμορφο τοπίο.

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2018 | 10:00 am


Συνέντευξη: Ο Λαμιώτης επιθετικός του Αστέρα Ιτέας -Χρήστος Αλεξίου- αποκαλύπτεται….(ηχητικό) - Lamianow

Συνέντευξη: Ο Λαμιώτης επιθετικός του Αστέρα Ιτέας -Χρήστος Αλεξίου- αποκαλύπτεται….(ηχητικό)  Lamianow

Για την φετινή παρουσία του με την φανέλα του Αστέρα Ιτέας μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΝΕΤ 101.9 και την εκπομπή “Σέντρα και Γκολ”, με τον Πάνο Κατσώνη, ο Λαμιώτης ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 December 2017 | 10:00 am


Ιτέα, στην αγκαλιά του Κορινθιακού - Newsbeast.gr

Ιτέα, στην αγκαλιά του Κορινθιακού  Newsbeast.gr

Λέγεται πως πήρε το όνομά της από τις πολλές ιτιές, που κάποτε φύτρωναν στην περιοχή. Γι.

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2017 | 10:00 am


Σεισμός ΤΩΡΑ στην Ιτέα - Τι καταγράφουν οι σεισμογράφοι - Newsit

Σεισμός ΤΩΡΑ στην Ιτέα - Τι καταγράφουν οι σεισμογράφοι  Newsit

Σεισμός μεγέθους 3 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην Ιτέα. Δείτε τι καταγράφουν οι σεισμογράφοι.

Δημοσιεύθηκε στις 19 September 2017 | 10:00 am


Απελπισία με τις τσούχτρες στον Κορινθιακό: Κάνουν μπάνιο με απόχες και κρατούν τσίλιες - Πρώτο ΘΕΜΑ

Απελπισία με τις τσούχτρες στον Κορινθιακό: Κάνουν μπάνιο με απόχες και κρατούν τσίλιες  Πρώτο ΘΕΜΑ

Βουτάνε ακόμα και με καταδυτικές στολές για να εντοπίσουν τον αόρατο εχθρό - Κοντεύει Δεκαπενταύγουστος και δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο εξοργίζοντας ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 August 2017 | 10:00 am


Πρόεδρος του Αστέρα Ιτέας ο Πέτρος Μαντούβαλος - Sport 24

Πρόεδρος του Αστέρα Ιτέας ο Πέτρος Μαντούβαλος  Sport 24

Ο δικηγόρος και πολιτικός, Πέτρος Μαντούβαλος, ανέλαβε πρόεδρος του Αστέρα Ιτέας. Η ομάδα της Φωκίδας ανέβηκε στη Γ Εθνική και καπετάνιος τους θα είναι ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2017 | 10:00 am


Θρίλερ με το πτώμα που βρέθηκε σε νησάκι κοντά στην Ιτέα-Γρίφος τα κοσμήματα στο σημείο - Patras Times

Θρίλερ με το πτώμα που βρέθηκε σε νησάκι κοντά στην Ιτέα-Γρίφος τα κοσμήματα στο σημείο  Patras Times

Συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση του ανθρώπινου σκελετού ο οποίος βρέθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στο ιδιωτικό νησάκι Άγιος ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2017 | 10:00 am


Θρίλερ με θαμμένο σκελετό σε ερημονήσι απέναντι από την Ιτέα - Έγκλημα | News 24/7 - News247.gr

Θρίλερ με θαμμένο σκελετό σε ερημονήσι απέναντι από την Ιτέα - Έγκλημα | News 24/7  News247.gr

Η εκδρομή τεσσάρων 16χρονων με φουσκωτό στο νησάκι του Αγ. Αθανασίου απέναντι από την Ιτέα κατέληξε σε ένα μακάβριο εύρημα.

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2017 | 10:00 am


Η επόμενη μέρα στον τομέα του βωξίτη - Nαυτεμπορικη

Η επόμενη μέρα στον τομέα του βωξίτη  Nαυτεμπορικη

Ευρύτερες ανακατατάξεις στην Elmin Bauxites SA αλλά και στον μεταλλευτικό κλάδο και ειδικότερα στον τομέα του βωξίτη σηματοδοτεί η απόφαση του προέδρου ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 June 2017 | 10:00 am


Σπύρος Λύτρας: Η Μαγεία της μνήμης - CultureNow

Σπύρος Λύτρας: Η Μαγεία της μνήμης  CultureNow

Ο ζωγράφος Σπύρος Λύτρας γράφει για την «Μαγεία της μνήμης»… AddThis Sharing Buttons. Share to Facebook Share to Twitter Share to E-mail.

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2017 | 10:00 am


Στη Νέα Κίο Αργολίδας επέστρεψε η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Στη Νέα Κίο Αργολίδας επέστρεψε η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας  ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Στις 16 Μαρτίου 2017 μετά από αίτημα κατοίκων της Ιτέας καθώς και του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Ιτέας, ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2017 | 9:00 am


Η κωμόπολη που πήρε το όνομά της από ένα δέντρο - Newsbeast.gr

Η κωμόπολη που πήρε το όνομά της από ένα δέντρο  Newsbeast.gr

Η γραφική Ιτέα, στη Φωκίδα, είναι αγαπημένος προορισμός για σύντομες αποδράσεις και όχι μόνο. Χτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου Κόλπου είναι συχνά το ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2017 | 10:00 am


Καταγγελία: Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να «κρεμάσει από κατάρτι» δημοσιογράφο της Φωκίδας - Newpost.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Καταγγελία: Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να «κρεμάσει από κατάρτι» δημοσιογράφο της Φωκίδας  Newpost.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Κωστοπαναγιώτης.

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2017 | 10:00 am


Καλοκαιρινή βόλτα στις ομορφότερες παραλίες της Φωκίδας! (PHOTOS) - Athens Magazine

Καλοκαιρινή βόλτα στις ομορφότερες παραλίες της Φωκίδας! (PHOTOS)  Athens Magazine

Μπορεί να φημίζεται περισσότερο για τα ορεινά χωριά της, που συγκεντρώνουν αρκετούς εκδρομείς όλους τους μήνες του χρόνου.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2016 | 10:00 am


Στον Άγιο Νικόλαο της Φωκίδας - Ένας καταπράσινος οικισμός δίπλα στη θάλασσα (pics) - Patras Events

Στον Άγιο Νικόλαο της Φωκίδας - Ένας καταπράσινος οικισμός δίπλα στη θάλασσα (pics)  Patras Events

Διαθέτει μία από τις πιο γραφικές παραλίες, όπου η θάλασσα μοιάζει να αγκαλιάζει το βουν...

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2016 | 10:00 am


Ένα "κρυμμένο νησάκι" 40 χλμ. από την Πάτρα για να ξεσκάσετε το Σαββατοκύριακο! - Patras Events

Ένα "κρυμμένο νησάκι" 40 χλμ. από την Πάτρα για να ξεσκάσετε το Σαββατοκύριακο!  Patras Events

Αναπολείς τις καλοκαιρινές διακοπές και σε πιάνει μια μελαγχολία που είτε αργούν είτε δεν θα τις «γευτείς» φέτος;. Έχουμε μια πρόταση για να αναθεωρήσεις ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 July 2014 | 10:00 am


Εκτός ελέγχου η φωτιά στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας - Πρώτο ΘΕΜΑ

Εκτός ελέγχου η φωτιά στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας  Πρώτο ΘΕΜΑ

Στην περιοχή βρίσκονται 5 αεροσκάφη και ρίχνουν τόνους νερού, 19 οχήματα με 50 άντρες και δύο πεζοπόρα τμήματα που μεταφέρθηκαν από τη Λαμία...

Δημοσιεύθηκε στις 5 August 2013 | 10:00 am


37χρονος συνελήφθη στην Ιτέα με πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ - BEST News

37χρονος συνελήφθη στην Ιτέα με πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ  BEST News

Συνελήφθη τις βραδινές ώρες χθες, επί της παραλιακής οδού Ιτέας εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα, από στελέχη της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2012 | 10:00 am


Καμμένος: Υποθηκοφυλακείο-Κτηματολόγιο με δικαιώνουν για τα ακίνητα [έγγραφα] - iefimerida

Καμμένος: Υποθηκοφυλακείο-Κτηματολόγιο με δικαιώνουν για τα ακίνητα [έγγραφα]  iefimerida

Έγγραφα από το Κτηματολόγιο της Ιτέας και το Υποθηκοφυλακείο του Γαλαξιδίου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2012 | 10:00 am


Εντυπωσιακός Aγώνας Beach Soccer στην Ιτέα Φωκίδας με βραζιλιάνικο χρώμα! (vid) - contra.gr

Εντυπωσιακός Aγώνας Beach Soccer στην Ιτέα Φωκίδας με βραζιλιάνικο χρώμα! (vid)  contra.gr

Ξεσήκωσαν το κοινό στον αγώνα επίδειξης οι Διεθνείς Επίλεκτοι με τη Μεικτή Δημοσιογράφων/Ηθοποιών, στο κλείσιμο του 4ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2010 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Ιτεα Φωκιδας

Φιλικοί ιστότοποι: