Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Χίου   >   Χίος    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΕΠΣ ΧΙΟΥ: ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

12Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα εδώ και μήνες και σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της ChiosPress τα αποθεματικά της θα τελείωναν στο τέλος Μαρτίου. Έτσι, τα ήδη άσχημα οικονομικά και σε συνδυασμό με την αναστολή των πρωταθλημάτων (τη βασική οικονομική πηγή της ΕΠΣ Χίου μέσω της είσπραξης προστίμων) έφερε την κατάσταση σε πραγματικό αδιέξοδο.

 

Σύμφωνα με το πλήρως επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ της ChiosPress δόθηκε ήδη εντολή στον Λογιστή της ΕΠΣ Χίου να τεθούν οι δύο εργαζόμενες της ΕΠΣ σε αναστολή εργασίας και οι οποίες πλέον θα ζητηθεί να λάβουν το κρατικό επίδομα των 800 ευρώ. Επιπρόσθετα η ΕΠΣ Χίου θα προσπαθήσει να μπει σε όλες τις ευεργετικές διατάξεις που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του Κορονοϊού.

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 8:03 pm


O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΠΗΓΑΙΝE - ΕΛΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

12

Δεκαεννέα Αιγνουσιώτες επισκέφτηκαν σήμερα τη Χίο με το καραβάκι της γραμμής! Ο Δήμαρχος Οινουσσών, Γ. Δανιήλ προσπαθεί να βάλει φρένο στις μετακινήσεις και με μια κραυγή αγωνίας κάνει έκκληση στους συντοπίτες τους να σταματήσουν τις επισκέψεις στη Χίο. Ως γνωστόν στις Οινούσσες δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιατρική υποδομή!

Ο κ. Δανιήλ απευθύνεται στους συντοπίτες του με τα ακόλουθα λόγια:

 

"Δεκαεννέα (19) επιβάτες προς Χίο σήμερα είναι πάρα ΠΟΛΛΟΙ! Επαναλαμβάνω:
- Πηγαίνουμε Χίο ΜΟΝΟ για επείγουσες ιατρικές εξετάσεις, ΟΧΙ check-up και περιοδικό έλεγχο, που μπορεί να γίνει αργότερα.
-ΔΕΝ πηγαίνουμε Χίο για διοικητικές συναλλαγές. Όποιος έχει τέτοια ανάγκη έρχεται στο Δήμο να τον εξυπηρετήσουμε.
- ΔΕΝ πηγαίνουμε Χίο ούτε για super-market! Παραγγέλλουμε και μας τα στέλνουν με το καραβάκι! Είναι πολλές οι ώρες απουσίας από το σπίτι και μάλιστα σε μια άλλη πολυπληθή πόλη, τη Χίο!
Βρισκόμαστε -σύμφωνα με τους γιατρούς- σε πολύ ΚΡΙΣΙΜΗ καμπή! Οφείλουμε ΟΛΟΙ να αυτοπεριοριστούμε και όχι να ψάχνουμε δικαιολογίες για μετακινήσεις.
Σας καλώ ΟΛΟΥΣ να επιδείξουμε την μέγιστη επιβεβλημένη Ευθύνη για την τήρηση των μέτρων.
Στόχος μας: να μετρηθούμε στο τέλος και να είμαστε ΟΛΟΙ παρόντες!"

16

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 7:21 pm


Μ. ΤΣΑΚΟΣ: ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ

12

O Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Χίου μίλησε στη ChiosPress και συγκεκριμένα δήλωσε: «Παρά τα όσα ακούγονται δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ότι θα ανασταλεί η οικοδομική δραστηριότητα. Εμείς ως Σωματείο θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον οικοδόμο σε τούτες τις δύσκολες συνθήκες.»

 

16

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 7:05 pm


ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΣΕ ΜΗΤΑΡΑΚΗ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΣ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ

12

Δήλωση Κ. Μουτζούρη:

"Καθυστερεί αδικαιολογήτως η άμεση και δραστική αποσυμφόρηση (εως την επιδιωκόμενη πληρη εκκένωση) των ΚΥΤ στη Λέσβο, Χίο και Σάμο απο τις πολλές χιλιάδες μεταναστών με μεταφορα τους εκτος των νήσων , οπως εχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση. Η Επίτροπος Εσωτερικων Υποθέσεων της Ε. Ε. κα Ι. Γιοχανσον πρότεινε την μεταφορά ευπαθών ομάδων τους στην ενδοχώρα ως μέτρο προλήψεως απο την διάδοση του Κορωναίου στα ΚΥΤ, πρόταση που φαίνεται να απορρίπτεται , με το αιτιολογικό οτι ... δεν υπάρχουν ακομη κρούσματα στα ΚΥΤ!! Θα προκύψουν πολυ μεγάλες ευθύνες στην ΑΠΕΥΚΤΑΙΑ εξέλιξη της εκδηλώσεως της ασθένειας στα στρατόπεδα. Άμεση δράση!!! (Μυτιληνη, 25.03.2020)."

16

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 6:48 pm


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

12Στη "μάχη” κατά του κορονοϊού έχουν ριχθεί και οι Έλληνες γιατροί, που διερευνούν την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης στην αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου τόσο στους πνεύμονες όσο και στην καρδιά, στο πλαίσιο της μελέτης GRECCO-19 (The Greek study in the Effects of Colchicine in Covid-19 complications prevention).

Ειδικότερα, η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με coronavirus disease-19 για την πρόληψη της εξέλιξης και των επιπλοκών της νόσου σχεδιάστηκε από 43 διεθνούς φήμης επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ιταλία (Humanitas University), την Ισπανία (University of Valencia) και την Αμερική (Yale University). Έχει ως στόχο να διερευνήσει την πιθανότητα αντιμετώπισης ή/και πρόληψης των δυσμενών επιπλοκών της νόσου COVID-19 με χορήγηση κολχικίνης. Στη ερευνητική προσπάθεια πρωτοστατεί ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, μεταξύ αυτών κορυφαίοι καρδιολόγοι και λοιμωξιολόγοι που χαίρουν ιδιαίτερης απήχησης στη διεθνή ιατρική κοινότητα. Επιδιωκόμενος στόχος είναι η αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου τόσο στους πνεύμονες όσο και στην καρδιά. 

Η κολχικίνη, είναι ένα φθηνό φάρμακο γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στην ιατρική κοινότητα. Χρησιμοποιείται με σχετική ασφάλεια σε παθήσεις της καρδιάς (συχνότερη εξ αυτών είναι η οξεία περικαρδίτιδα) αλλά χορηγείται και σε άλλες παθήσεις όπως ο μεσογειακός πυρετός και η νόσος Αδαμαντιάδη-Bechcet. Μάλιστα όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η ίδια ερευνητική ομάδα έχει πρωτοπορήσει σχετικά με τη χρήση αυτού του φαρμάκου (επί οξέων στεφανιαίων συνδρόμων και για πρόληψη καρδιακών αρρυθμιών) παράγοντας σημαντικές δημοσιεύσεις, γνώση η οποία έχει ενσωματωθεί σε συγγράμματα αναφοράς.

Η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι η έγκαιρη χορήγηση της ίσως μειώνει την επιθετικότητα της πνευμονίας και άρα μειώνει τις πιθανότητες ο ασθενής να αναπτύξει αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία θα χρειαστεί μηχανική υποστήριξη (διασωλήνωση). Επιπλέον, θεωρεί ότι η κολχικίνη θα μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών στην καρδιά όπως η μυοκαρδιακή βλάβη που παρατηρείται στην πλειοψηφία των ασθενών που οδηγούνται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή την πρόληψη επεισοδίων μυοκαρδίτιδας μιας επιπλοκής που παρατηρήθηκε σε ένα ποσοστό ασθενών που πέθανε.

Στη μελέτη συμμετέχουν οι: Σπυρίδων Γ. Δευτεραίος, Γεράσιμος Σιάσος, Γεώργιος Γιαννόπουλος, Δημήτριος Α. Βραχάτης, Χρήστος Αγγελίδης, Σωτηρία Γ. Γιωτάκη, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Ελένη Γιαμαρέλλου, Χαράλαμπος Γώγος, Γεώργιος Δαΐκος, Μάριος Λαζανάς, Παγώνα Λάγιου, Γεώργιος Σαρόγλου, Νικόλαος Σύψας, Σωτήριος Τσιόδρας, Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Νικόλαος Μουσσάς, Αναστασία Κοτανίδου, Νικόλαος Κουλούρης, Ευάγγελος Οικονόμου, Ανδρέας Καούκης, Χαράλαμπος Κοσσυβάκης, Κωνσταντίνος Ραϊσάκης, Κατερίνα Φουντουλάκη, Μιχάλης Κόμης, Δημήτριος Τσιαχρής, Ελένη Σαρρή, Ανδρέας Θεοδωράκης, Luis Martinez-Dolz, Sanz-Sánchez Jorge, Bernhard Reimers, Giulio G. Stefanini, Michael Cleman, Δημήτριος Φιλίππου, Χριστόφορος Δ. Ολύμπιος, Βλάσιος Ν. Πυργάκης, Ιωάννης Γουδέβενος, Γεώργιος Χάχαλης, Θεόφιλος Μ. Κωλέττης, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, Δημήτριος Τούσουλης, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με coronavirus disease-19 για την πρόληψη της εξέλιξης και των επιπλοκών της νόσου σχεδιάστηκε από 43 διεθνούς φήμης επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ιταλία (Humanitas University), την Ισπανία (University of Valencia) και την Αμερική (Yale University). Έχει ως στόχο να διερευνήσει την πιθανότητα αντιμετώπισης ή/και πρόληψης των δυσμενών επιπλοκών της νόσου COVID-19 με χορήγηση κολχικίνης. Στη ερευνητική προσπάθεια πρωτοστατεί ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, μεταξύ αυτών κορυφαίοι καρδιολόγοι και λοιμωξιολόγοι που χαίρουν ιδιαίτερης απήχησης στη διεθνή ιατρική κοινότητα. Επιδιωκόμενος στόχος είναι η αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου τόσο στους πνεύμονες όσο και στην καρδιά.

Η κολχικίνη, είναι ένα φθηνό φάρμακο γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στην ιατρική κοινότητα. Χρησιμοποιείται με σχετική ασφάλεια σε παθήσεις της καρδιάς (συχνότερη εξ αυτών είναι η οξεία περικαρδίτιδα) αλλά χορηγείται και σε άλλες παθήσεις όπως ο μεσογειακός πυρετός και η νόσος Αδαμαντιάδη-Bechcet. Μάλιστα όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η ίδια ερευνητική ομάδα έχει πρωτοπορήσει σχετικά με τη χρήση αυτού του φαρμάκου (επί οξέων στεφανιαίων συνδρόμων και για πρόληψη καρδιακών αρρυθμιών) παράγοντας σημαντικές δημοσιεύσεις, γνώση η οποία έχει ενσωματωθεί σε συγγράμματα αναφοράς.

Υποθέτουμε ότι η έγκαιρη χορήγηση της ίσως μειώνει την επιθετικότητα της πνευμονίας και άρα μειώνει τις πιθανότητες ο ασθενής να αναπτύξει αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία θα χρειαστεί μηχανική υποστήριξη (διασωλήνωση). Επιπλέον, θεωρούμε ότι η κολχικίνη θα μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών στην καρδιά όπως η μυοκαρδιακή βλάβη που παρατηρείται στην πλειοψηφία των ασθενών που οδηγούνται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή την πρόληψη επεισοδίων μυοκαρδίτιδας μιας επιπλοκής που παρατηρήθηκε σε ένα ποσοστό ασθενών που πέθανε.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 6:41 pm


ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΚΟΜΗ. ΜΕΡΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

12

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΑΕΠΟ, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το Αεροδρόμιο της Χίου. Απαραίτητη για την επέκταση του διαδρόμου και την μετατόπισης της παραλιακής

Ο υφιστάμενος αερολιμένας εντοπίζεται στην ανατολική παράκτια ζώνη σε απόσταση 4χλμ από το κέντρο της πόλης και διαθέτει διάδρομο μήκους 1.500μ, που συνιστά μέγεθος μικρό δεδομένου του μεγέθους της νήσου, με συνολική κτιριακή υποδομή μόλις 800μ2. Αρκεί να αναφερθεί ότι εξυπηρέτησε την κίνηση περίπου 185.000 επιβατών κατά το έτος 2014 με μόλις το 10% αυτών να προέρχονται από το εξωτερικό. Για τον σκοπό της καλύτερης εξυπηρέτησης των χρηστών αλλά και της προσέλκυσης μεγαλύτερης τουριστικής κίνησης εξωτερικού απαιτείται η αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου αερολιμένα ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί μεγαλύτερα αεροσκάφη.

Ενόψει των παραπάνω, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του πρώην Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, νυν Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανέθεσε τη μελέτη επέκτασης και βελτίωσης πεδίου ελιγμών του Κρατικού Αερολιμένα Χίου στην εταιρία DENCO Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ. Η μελέτη εκπονήθηκε σε συνεργασία με το μελετητή Αλβέρτο-Παύλο Γιαμίν και ολοκληρώθηκε το 1987.

Στοιχεία μελέτης:

• Επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου κατά 750μ προς βόρεια και νότια,
• Επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών,
• Δημιουργία χερσαίου χώρου με επιχώσεις στη θάλασσα για ανάπτυξη νέου αεροσταθμού,
• Επανασχεδιασμός οδών και αποκατάσταση παραλιακής οδού.

Παρόλα αυτά η ανωτέρω μελέτη δεν εφαρμόστηκε ενώ τελικά θα γίνει επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου κατά 300μ προς τα βόρεια φθάνοντας τα 1.800μ, όπως προβλέπεται στο Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) του αεροδρομίου Χίου. Η μικρότερη απαίτηση για απαλλοτριώσεις κατέστησε την επιλογή αυτή ως πλέον ρεαλιστική. Στα πλαίσια της μελέτης των προκαταρκτικών προτάσεων του νέου λιμένα Χίου εκπονήθηκαν από την CNWAY τα διαγράμματα εμποδίων σύμφωνα με την παραπάνω επέκταση του διαδρόμου, αποκλειστικά για τον εντοπισμό τυχόν αλληλεπιδράσεων μεταξύ της επέκτασης, του κεντρικού υφιστάμενου λιμένα και του νέου. Η εργασία ολοκληρώθηκε το 2003.

Στοιχεία που ερευνήθηκαν:

• Έλεγχος εμποδίων στις περιοχές ανατολικά και στην επέκταση προς βορρά του διαδρόμου με εξέταση τεσσάρων εναλλακτικών λύσεων του νέου λιμένα καθώς και του κεντρικού για πλοία ύψους μέχρι 40μ και 45μ.
• Εκπόνηση διαγραμμάτων εμποδίων στις επιφάνειες προσέγγισης και απογείωσης, τη μεταβατική επιφάνεια και την εσωτερική οριζόντια επιφάνεια σύμφωνα με τις οδηγίες της ΥΠΑ και τις προδιαγραφές κατά ICAO.
• Από τη διερεύνηση προέκυψε ότι σε μία εκ των εναλλακτικών λύσεων (νέος λιμένας βόρεια του βιολογικού καθαρισμού) το μεγαλύτερο μήκος των κρηπιδωμάτων βρίσκεται σε περιοχή με εμπόδια ενώ οι υπόλοιπες λύσεις είναι ελεύθερες εμποδίων.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 6:09 pm


Ν.Τ. ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ: ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

12Η Ε.Γ. του Ν.Τ. ΧΙΟΥ της ΑΔΕΔΥ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που όλοι αντιμετωπίζουμε απαιτείται επιτακτικά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ τις είχε καταγγέλλει και είναι σε όλους γνωστές πολύ πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, των μνημονίων,  των κατευθύνσεων της ΕΕ που πιστά ακολούθησαν οι ελληνικές κυβέρνηση με στόχο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας και να κερδοσκοπούν οι έμποροι υγείας εις βάρος των πολιτών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αυτές οι πολιτικές οδήγησαν πανελλαδικά να λειτουργούν μόνο 550 κλίνες ΜΕΘ, ενώ χρειάζονταν 3.500 πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Ε.Γ στέκεται στο πλευρών των εργαζομένων και των πολιτών και διεκδικούμε αταλάντευτα:

Έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού αλλά και των εργαζομένων στις δομές υγείας. Συγκεκριμένα να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα, που «παγώνουν» και ακυρώνουν τη λειτουργία τμημάτων και τομέων του Γ.Ν Χίου και των άλλων δομών υγείας του νομού (Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μηχανολογικός –και ιατρικός τεχνικός εξοπλισμός κ.α.). Να στηριχθεί με μόνιμο προσωπικό, υλικό και χρηματοδότηση, να υπάρχει 24ωρη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για να μην οδηγηθούμε σε μια νέα υπερσυσσώρευση ασθενών στα κεντρικά Νοσοκομεία.

Να λειτουργήσουν ΤΩΡΑ στο σύνολό τους όλες οι κλίνες με το απαραίτητο προσωπικό.

Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες κλίνες διαβαθμισμένης νοσηλείας, με τα απαραίτητα ιατρικά όργανα, για όσους ασθενείς δεν θα μπορέσουν, λόγω γενικευμένων κρουσμάτων, να μετακομισθούν σε άλλες μονάδες υγείας της χώρας.

Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητων μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων.

Να σταματήσει η ομηρία των χιλιάδων εργαζομένων και η κάθε ελαστική σχέση εργασίας και στα νοσοκομεία. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού που εργάζονται σήμερα στα Νοσοκομεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις .

Άμεσες προσλήψεις για κάλυψη όλων των αναγκών με γρήγορες διαδικασίες .

Καμία παραβίαση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους των δομών υγείας του νομού με το πρόσχημα των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η επιδημία του κορονοϊού (εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτη δουλειά, άδειες, ρεπό κλπ.).

Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, για όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.

Έκτατη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων- έκτακτων αναγκών.

          

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 5:41 pm


ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

12Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο που θα πλήξει σίγουρα την οικονομία του κόσμου και κατ’επέκατασιν της Ελλάδας. Σε μια χρονική στιγμή για τους Έλληνες που είχαν αρχίσει δειλά να ανακάμπτουν και η αγορά να κινείται και πάλι, έρχεται ένα απρόβλεπτο γεγονός να μας πάει πάλι πίσω.

Δυστυχώς είμαστε στην αρχή και δεν γνωρίζουμε το χρόνο που θα χρειαστεί για να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά και με βάση το χρόνο, το μέγεθος των συνεπειών.

Προς το παρόν, λοιπόν, η Κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα αναλάβει για τους υπαλλήλους δημόσιους και ιδιωτικού τομέα, αποπληρωμή μέρους των αποδοχών τους, και σίγουρα θα γίνει αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για όσο χρειαστεί.

Τι γίνεται όμως με τις τράπεζες; Οι οικονομικές μας υποχρεώσεις δεν είναι μόνο προς το κράτος, αλλά και προς ιδιώτες όπως τα πιστωτικά ιδρύματα.

Μέχρι στιγμής οι τράπεζες αρνούνται να συμμορφωθούν και να συμβαδίσουν με τα μέτρα της κυβέρνησης. Δεν αναστέλλουν καθολικά την πληρωμή των δόσεων των δανείων. Αναφέρουν ότι θα αναστείλουν την πληρωμή της δόσης για διάστημα 3 μηνών. Μετα δε την λήξη της περιόδου αναστολής, το κεφάλαιο θα προστεθεί στο υπόλοιπο άληκτο ποσό του δανείου και θα αποπληρωθεί με παράταση του χρόνου αποπληρωμής όλου του δανείου, τοκιζόμενο κανονικά.

Αυτά λένε οι τράπεζες τώρα για τους ιδιώτες και τα νοικοκυριά. Απαιτείται δε να υποβάλει ο δανειολήπτης αίτηση για την αναστολή της δόσης του. Βέβαια στην πορεία και αναλόγως του πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, αυτά μπορεί να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Εδώ θέλω να σταθώ σε δύο σημεία, αν αυτά που λένε τώρα, είναι αυτά που τελικά θα ισχύσουν και για όσο ισχύσουν.

Πρώτον : Θέλω να επιστήσω την προσοχή στους δανειολήπτες που έχουν δικαστική απόφαση του νόμου Κατσέλη και την εξυπηρετούν.  Πρέπει να καταλάβουν ότι ανεξαρτήτως της δόσης που καλούνται να πληρώνουν, είναι πολύ τυχεροί γιατί είναι οι μόνοι πλέον που έχουν προστασία πρώτης κατοικίας. Προνόμιο που για όλους τους υπόλοιπους δανειολήπτες-οφειλέτες έχει καταργηθεί.

Αυτή λοιπόν οι ομάδα οφειλετών που εξυπηρετεί τα δάνεια της μέσω προσωρινής ή οριστικής δικαστικής απόφασης, κατά την γνώμη μου πρέπει να συνεχίσει να τα εξυπηρετεί. Μην εφησυχάζετε, γιατι υπάρχει κίνδυνος να βρεθείτε εκτός της προστασίας του νόμου, καθ’ότι προβλέπεται ότι όποιος καθυστερεί την πληρωμή τριών συνεχόμενων δόσεων ή δυστροπεί, χάνει το ευεργέτημα του νόμου.

Φυσικά υπάρχει το θέμα της ανωτέρας βίας, που μπορεί κάποιος να επικαλεστεί. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και εύκολα. Και αυτό ισχύει για όλους και είναι το δεύτερο θέμα που θέλω να θίξω.

Στις βασικές διατάξεις του αστικού δικαίου υπάρχει ένα άρθρο που αναφέρει ότι δεν είναι κάποιος υπερήμερος αν για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορεί να εκπληρώσει την υποχρέωσή του. Και εδώ, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, μάλλον θα έχουμε συνθήκες ανωτέρας βίας. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι αν η τράπεζα π.χ. αξιώσει την δόση του δάνειου, πάμε και της λέμε ότι «ξέρεις με καλυπτει η ανωτέρα βία….» γιατί αυτό είναι αφελές.

Την ανωτέρα βία ως λόγο, την επικαλούμαστε πάντα μέσω αγωγής ή ως μέσο άμυνας σε αγωγή που μας έχουν κάνει. Σε κάθε περίπτωση, η ανωτέρα βία και ό,τι αυτή συνεπάγεται, αναγνωρίζεται ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ή ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ. Αν δεν υπάρχει νομοθετική διάταξη, όπως στην περίπτωση που αναλύουμε τώρα, τότε η ανωτέρα βία μπορεί να διαγνωσθεί μόνο με δικαστική απόφαση. Πρακτικά αυτό σημαίνει έξοδα και αρκετό χρόνο για να υπάρξει η δικαστική απόφαση. Κάποιοι μπορεί να μην είναι σε θέση οικονομικά να ανοίξουν δικαστικούς αγώνες. Κάποιοι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι θα πρέπει να προσφύγουν στα δικαστήρια και έτσι να χάσουν το δικαίωμα τους. Μην ξεχνάμε δε, ότι σε περίπτωση δικαστηρίου εξετάζονται όλες οι συνθήκες που οδηγούν στην ανωτέρα βία. Σε κάποιες δε περιπτώσεις,  υπάρχει η πιθανότητα το δικαστήριο να κρίνει ότι δεν συνέτρεχαν  οι συνθήκες αυτές (δύσκολο άλλα όχι αδύνατο).

Για αυτό όσο ακόμα μπορούμε, όσο αντέχουμε, είμαστε συνεπείς και αν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, ενημερώνουμε τον δικηγόρο μας ώστε να μας συμβουλεύσει και να μας καθοδηγήσει για το πως πρέπει να κινηθούμε για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας στο παρόν και στο μέλλον.

         

 

ΓΡΑΦΕΙ: η  Αναστασία Χρ. Μήλιου

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 5:20 pm


ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

12

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών μας από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες-μετανάστες  με μεταφορά ευάλωτων ομάδων σε ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα, όπως ζητάμε εδώ και μήνες, διαφωνεί ακόμα και  με την Ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία την  καλεί  να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών και μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού. Είναι αυτή η κυβέρνηση που προεκλογικά έταζε στους νησιώτες –ψευδώς-, ότι θα φύγουν όλοι.

Με αποκλειστικά δική της ευθύνη και πολιτική επιλογή βρίσκονται στοιβαγμένοι στα νησιά μας ,σε απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες-που ελλοχεύουν κινδύνους-, υπέρ πολλαπλάσιος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, με την κυβέρνηση  και το αρμόδιο υπουργείο να είναι απλός θεατής. Με καθεστωτικές συμπεριφορές ,μας επιβάλει κλειστά κέντρα-φυλακές, μας επιτάσσει, μας φέρνει τα ΜΑΤ  και όλα αυτά σύμφωνα με τον Βουλευτή Χίου και Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη ,γίνονται για την «δημόσια ασφάλεια» και την «δημόσια υγεία».

Ακόμα και από το βήμα της βουλής ακούσαμε  τους ευφάνταστους ισχυρισμούς του Κ.Μηταράκη, ότι προχώρησε στις επιτάξεις ,λόγω   του κορονοϊού-που είχε προφητεύσει ότι έρχεται-και της στάσεως της Τουρκίας.

Η Κυβέρνηση και ο Κ.Μηταράκης, αντί να εκβιάζουν και να μας προκαλούν, άμεσα πριν να είναι αργά να προχωρήσουν σε ενέργειες αποσυμφόρησης και υγειονομικής θωράκισης των νησιών. Η Δημόσια υγεία είναι πολύ σημαντική για να είναι πιόνι λόγω μικροπολιτικών παιχνιδιών και εσωκομματικών ισορροπιών της ΝΔ. Προφανώς αγνοούν τι μπορεί να συμβεί στα ΚΥΤ από την ύπαρξη κρούσματος κορονοϊού, γιατί σε άλλη περίπτωση η συμπεριφορά τους είναι πολιτικά ανεύθυνη και επικίνδυνη για το σύνολο της κοινότητας.

Η κυβέρνηση οφείλει:

 Να προχωρήσει άμεσα σε αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά ευάλωτων ομάδων σε ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα.

Να ενισχύσει άμεσα με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό τα ΚΥΤ και να προχωρήσει στη δημιουργία ειδικών χώρων εξέτασης για τον κορονοϊό.

Na πάρει γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, α) Άμεση πρόσληψη σε νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, β) Ανανέωση όλων των συμβάσεων για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες, γ) Ενίσχυση με επαγγελματίες υγείας των ΜΕΘ και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

Να προχωρήσει στους αναγκαίους υγειονομικούς ελέγχους και να εξασφαλίσει επαρκές υγειονομικό υλικό για τους εργαζόμενους στην ΒΙΑΛ ,στο νοσοκομείο ,στο Λιμενικό ,την Αστυνομία και για το σύνολο του πληθυσμού στα νησιά μας, γιατί μέχρι σήμερα δε υπάρχει επάρκεια πουθενά.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου, βλέπουμε πλέον καθαρά ότι , αυτό που θέλει η κυβέρνηση και ο Κ.Μηταράκης δεν είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών, αλλά   συνεχίζουν σταθερά στην πολιτική επιλογή τους που είναι ο εγκλωβισμός στα νησιά μας των προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να μην έχουν αντιδράσεις στην υπόλοιπη χώρα. Δεν κάνουν βήμα πίσω από την αρχική επιλογή τους που ήταν η καταδίκη των νησιών μας.»

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 4:52 pm


ΖΩΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

12

Σημερα θα γίνει LIVE μετάδοση εδώ https://www.facebook.com/kivotostoukosmougr/ στις 19.00 για να παρακολουθήσετε τους Δ' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΎΣ από το παρεκκλήσι μέσα στην Κιβωτό του Κόσμου κεκλεισμένων των θυρών.

Μπορείτε να κάνετε μια κλήση ή να στείλετε ένα μήνυμα στο 19828 με χρέωση 2,48€/κλήση (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας για να στηρίξετε την Κιβωτού του Κόσμου.

16

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 4:45 pm


TΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

12Το Σωματείο Συνταξιούχων  Ναυτικών Βροντάδου σε αυτές τις δύσκολες ώρες που ζούμε όλοι μας λόγω της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ  αποφάσισε να προχωρήσει  σε δωρεά ποσού 2.000 ευρώ προς το Σκυλίτσειο  Γενικό  Νοσοκομείο Χίου για την ενίσχυση του σε αναγκαίο ιατροτεχνολογικό  υλικό ή  αναλώσιμα  προιόντα ως ελάχιστη συνεισφορά στον αγώνα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις έκτακτες ανάγκες των  ημερών.

16

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 4:26 pm


ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΕΝ

12Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης σχετικά με την ανάγκη προγραμματισμού δραστηριοτήτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των σπουδαστών των δημόσιων σχολών εμπορικού ναυτικού (ΑΕΝ, ΚΕΣΕΝ, Σχολές σωστικών και πυροσβεστικών μέσων, θαλαμηπόλων). Την ερώτηση συνυπογράφουν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ερώτηση επισημαίνει ότι, παρότι έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολών αυτών τουλάχιστον ως τις 10 Απριλίου κατ’ αντιστοιχία με την αναστολή λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της χώρας, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις άλλες περιπτώσεις δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα από το εποπτεύον Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των σπουδαστών των σχολών εμπορικού ναυτικού. Το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει ήδη τους σπουδαστές ειδικά των ΑΕΝ. Οι βουλευτές καταλήγουν ερωτώντας τον Υπουργό ποιες αποφάσεις αναμένεται να λάβει προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να μην διακοπεί επί μακρόν η εκπαιδευτική διαδικασία και να διασφαλιστεί η μη απώλεια εξαμήνου στις ΑΕΝ.

 

16

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 4:03 pm


ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 28 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΕ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

12

Με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου προχωρά στην ένταξη 25 νέων πράξεων συνολικού ποσού 28.312.000 €, στη δράση 4.2.1 που αφορά στη «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν γεωργικό» του υπομέτρου 4.2, με δικαιούχους πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, του αγροδιατροφικού τομέα. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. 

Κατόπιν αυτού ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων της δράσης 4.2.1 ανέρχεται σε 376.242.000 €. 

Με  την ένταξη και των νέων αυτών έργων, επιβεβαιώνεται έμπρακτα και ουσιαστικά ο βασικός προσανατολισμός του ΥΠΑΑΤ, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων της πατρίδας μας.

Σημειώνεται ότι οι αιτούντες, που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της νέας απόφασης ένταξης στην  ανωτέρω δράση θα ενημερωθούν  σχετικά με την ένταξη της πράξης  τους, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση, που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους στο ΠΣΚΕ , από την αρμόδια Δ/νση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ.

Η απόφαση θα αναρτηθεί στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και θα δημοσιευτεί στις ιστοσελίδες http://www.minagric.grhttp://www.agrotikianaptixi.gr και http://www.espa.gr .

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 3:59 pm


ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΧΙΟΥ: ΝΕΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

12

Το Αστικό Κτελ Χίου Α.Ε. ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των δρομολογίων με νέα δρομολόγια από Δευτέρα 30 Μαρτίου μέχρι νεοτέρας ανακοίνωσης.

Στην ιστοσελίδα www.chioscitybus.gr στην ενότητα ‘’πληροφορείς κτελ’’ μπορούν οι επιβάτες να πληροφορηθούν τα νέα δρομολόγια η να τα προμηθευτούν σε έντυπη μορφή από την αφετηρία στην οδό δημοκρατίας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2271022079 (ΔΕΥΤΕΡΑ-ΣΑΒΒΑΤΟ  07:15-14:00).

16

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 3:53 pm


ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ

12

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι αγροτικοί δρόμοι του Νεοχωρίου προσπελάσιμοι ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους στο μέλλον-όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του Κορωνοϊού-  για τους αγρότες και μαστιχοπαραγωγούς, , ο αντιδήμαρχος Αγίου Μηνά-Καμποχώρων Παν. Μανδάλας ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Προέδρου του Τ.Σ Νεοχωρίου, έστειλε σήμερα το μηχάνημα του καταστροφέα σε τέσσερις αγροτικούς δρόμους για να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους καθαρισμούς.

«Δυστυχώς ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω κορωνοϊού αλλά στον βαθμό που μπορούμε και μας επιτρέπεται πρέπει να φροντίσουμε και για τον καθαρισμό των αγροτικών δρόμων που εξυπηρετούν τις αγροτικές ανάγκες των κατοίκων. Ξεκινήσαμε από τις περιοχές όπου υπάρχουν μαστιχόδεντρα ώστε οι δρόμοι όταν με το καλό λήξουν τα περιοριστικά μέτρα να είναι καθαροί για να μπορούν τα μεταβούν στα χωράφια τους οι μαστιχοπαραγωγοί. Πραγματοποιήθηκαν κλαδέματα δέντρων που βρίσκονταν στα πλάγια των δρόμων και δημιουργούσαν προβλήματα ορατότητας στους οδηγούς ή ενοχλούσαν τη διέλευση οχημάτων. Μόλις ολοκληρώσουμε με τις περιοχές που υπάρχουν μαστιχόδεντρα θα συνεχίσουμε τους καθαρισμούς αγροτικών δρόμων και στα υπόλοιπα χωριά του Αγίου Μηνά και των Καμποχώρων», αναφέρει ο αντιδήμαρχος προτρέποντας τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για να προστατευθούν.

16

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 3:47 pm


ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΓΙΑ ΜΗΤΑΡΑΚΗ: O ΤΣΙΠΡΑΣ (ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ) ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ!

12

Η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο άνθρωπος που με τις επιλογές του αποσταθεροποίησε τα νησιά , τα έφτασε στο χείλος του εμφυλίου πολέμου στέλνοντας τις διμοιρίες των ΜΑΤ και έδωσε την ευκαιρία στον Ερντογάν να ανοίξει και το μέτωπο στον Έβρο , συνεχίζει να προκαλεί και να διχάζει .

Αποκομμένος από την τοπική κοινωνία των νησιών και ειδικότερα της Χίου, την οποία ούτε εκφράζει ούτε εκπροσωπεί πλέον, έχει αποδοθεί στην απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει το πολιτικό του σαρκίο με κάθε τρόπο χρησιμοποιώντας ψέματα, διχαστικό και εκδικητικό λόγο.

Χθες στην Βουλή κατάφερε να αρθρώσει 15 ψέματα σε 10 λεπτά προκειμένου να δικαιολογήσει τις θλιβερές ενέργειές του, εκθέτοντας την κυβέρνηση, αποτελώντας την παραφωνία αυτές τις κρίσιμες μέρες.

Ως άλλος Κάλχας μας αποκάλυψε την διορατικότητα του να φροντίσει για την θωράκιση του νησιού απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, σχεδόν δύο μήνες πριν αυτή ξεσπάσει!!! Αλλά βέβαια τα κέντρα-πόλεις που ετοίμαζε θα ήταν έτοιμα στην καλύτερη περίπτωση το καλοκαίρι, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει!.

Είπε ότι το σχέδιο του με τις επιτάξεις για τα κέντρα στα νησιά, αποσκοπούσε στην "θωράκισή" τους απέναντι στην επιθετική ρητορική του Ερντογάν. Με ποιόν τρόπο; Κάνοντας αυτός ακριβώς που επιθυμεί η γειτονική χώρα. Στήνοντας προγεφυρώματα από πληθυσμούς τους οποίους γνωρίζει πολύ καλά πως να τους χρησιμοποιεί η Τουρκία. Αυτό πλέον φάνηκε ξεκάθαρα στον Έβρο.

Περιχαρής αναφώνησε ότι τριπλασιάστηκαν οι επιστροφές προς Τουρκία το πρώτο δίμηνο του 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η πραγματικότητα; 116 επιστροφές, οικειοθελείς οι περισσότερες....

( https://www.skai.gr/…/ta-stoixeia-sto-metanasteytiko-grigor…# ).

Ξέχασε βέβαια να πει ότι η Αγκυρα σταμάτησε να δέχεται επιστροφές.
( https://www.tanea.gr/…/o-koronoios-vazei-to-prosfygiko-st…/… ).

Ξέχασε ακόμα να αναφέρει ότι το ίδιο διάστημα στα νησιά μπήκαν περίπου 6000 μετανάστες. Θα τολμήσει να επεκτείνει επ αόριστον την αναστολή εξέτασης ασύλου;.Ηδη η Τουρκία έδειξε πως θα πιέζει από δω και πέρα την κατάσταση στέλνοντας μαζικά με σαπιοκάραβα τους μετανάστες.

( https://www.mononews.gr/…/tzia-afto-ine-to-tourkiko-plio-po… )

Ανακοίνωσε ότι οι καταυλισμοί είναι προετοιμασμένοι για την επιδημία. Μάλλον θεωρεί «προετοιμασία» τους οικίσκους εξέτασης που τώρα σπεύδει να τοποθετήσει έξω από τη ΒΙΑΛ, ενώ οι καταυλισμοί είναι υγειονομικές βόμβες, υπερδιογκωμένοι και με δική του ευθύνη, όσο ποτέ στο παρελθόν.
Για τα περίφημα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σ αυτά, ξέχασε να πει ότι η δική του απόφαση επιτρέπει «μετακινήσεις» σε ομάδες των 10 ατόμων!.

Για πολλοστή φορά, άλλαξε τη δικαιολογία για την ανάγκη της επίταξης των εκτάσεων. Στην παρούσα φάση η δικαιολογία αφορά στο ότι είναι «δημόσιες»....
Ανακάλυψε αίφνης ότι η φύλαξη των συνόρων μπορεί να προκαλέσει μείωση των ροών, αλλά ξέχασε να πει ότι η κυβέρνηση της οποίας είναι υπουργός την είχε απεμπολήσει μέχρι τα γεγονότα στον Έβρο.

Επιχείρησε να εμφανίσει αλλαγές στον αρχικό "τέλειο" σχεδιασμό των 5.000 plus κέντρων που είχε εξαγγείλει, έχοντας «κοντή μνήμη» όμως ξέχασε ότι ο ίδιος πριν τα γεγονότα μιλούσε για κέντρο ταβάνι 4.000 στη Χίο προκειμένου να γίνει δεκτό από την τοπική κοινωνία, ενώ πριν μια βδομάδα στην Σάμο εκλιπαρούσε για λίγο μεγαλύτερη χωρητικότητα από την προβλεπόμενη των 1200 στην θέση Ζερβού.

Ως νεόκοπος θαυματοποιός μίλησε για πλημμυρίδα προωθήσεων στην ηπειρωτική χώρα για να πανηγυρίσει για την αποσυμφόρηση που συντελείται συνεχώς και είναι"ορατή" πλέον στα νησιά. Ξέχασε βέβαια να πει ότι ο μεταναστευτικός πληθυσμός σ αυτά, παραμένει σταθερά κοντά στις 50000 τριπλάσιος από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση.

Τελικά όσα είπε είναι τόσο πραγματικά όσο η παράλληλη ύπαρξη των νησιών της Λέσβου και της Μυτιλήνης!

Ολόκληρη η ομιλία του στην βουλή εδώ: https://youtu.be/HOSwmgWVXuc

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 2:29 pm


ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

12Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος συμμεριζόμενος τις ανάγκες των πολιτών των νησιών, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητά απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη, με επίκαιρη  ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, με θέμα: «Να αποδοθούν τα χρήματα στους επιχειρηματίες των νησιών που αφορούν το Μεταφορικό Ισοδύναμο» .

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί έντονος προβληματισμός στις νησιωτικές τοπικές κοινωνίες σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο για επιβάτες και επιχειρήσεις στους οποίους οφείλονται χρήματα αρκετών μηνών.

Πολύ περισσότερο αυτό το διάστημα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού που έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τα νησιά και όσους εργάζονται στον τουριστικό κλάδο, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να καταβληθούν τα χρήματα αυτά.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

Πότε Θα πιστωθούν τα χρήματα που οφείλονται στους δικαιούχους;

16

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 7:42 pm


Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΑ ΣΟΥΡΤΑ ΦΕΡΤΑ ΜΚΟ ΣΤΗ ΒΙΑΛ. ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΧ ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πολίτης από το Χαλκειό κατήγγειλε ότι κάποιες ΜΚΟ είναι ανεξέλεγκτες και δε σέβονται τις αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας. Έτσι, σήμερα κάλεσαν την αστυνομία, η οποία έσπευσε και σταμάτησε τα σούρτα φέρτα της ΜΚΟ με νοικιασμένο αυτοκίνητο από και προς τη ΒΙΑΛ. Τη στιγμή που σταμάτησε το αυτοκίνητο υπήρχαν μένα σ’ αυτό πέντε άτομα!

12

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 7:38 pm


ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ CHIOSPRESS O Π. ΒΡΟΥΛΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

12Η Χίος μέχρι στιγμή δεν έχει κανένα κρούσμα του κορονοϊού και ο Αντιπεριεφερειάρχης Υγείας, Π. Βρουλής μίλησε στη ChiosPress για τα μέχρι τώρα δεδομένα και τι πρέπει να γίνει και για τη συνέχεια. Συγκεκριμένα ρώτησε: «Έχουμε την τύχη το νησί μας να μην έχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, ωστόσο δεν πρέπει να μένουμε στον παράγοντα τύχη, αλλά θα πρέπει να όλοι να φροντίσουμε να προστατέψουμε το νησί μας, τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο πειθαρχώντας στα μέτρα που έχουν παρθεί. Γι’ αυτό θέλω να ζητήσω και μέσα από τη ChiosPress όλοι μας να φερόμαστε με σύνεση και να τηρούμε όλες τις ανακοινώσεις των αρμοδίων. Είναι μια δύσκολη δοκιμασία και μέσα από την υπεύθυνη στάση όλων μας θα βγούμε αλώβητοι. Η Περιφέρεια και εγώ προσωπικά κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να παραμείνει η κατάσταση θετική, όπως είναι τώρα.»

16

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 7:02 pm


Η ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

12Το τελευταίο διάστημα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος περιέρχονται καταγγελίες πολιτών και ενημερώσεις από την Interpol και τη Europol για πολλές περιπτώσεις διαδικτυακών απατών, από δράστες που εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των πολιτών εξαιτίας του κορωνοϊού (COVID–19), επιχειρούν να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Συγκεκριμένα, οι δράστες επιχειρούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους με τις ακόλουθες μεθοδολογίες – τρόπους δράσης:

Απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ., που εμπορεύονται προϊόντα υψηλής ζήτησης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.α.)

Οι δράστες εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ. υλικά και δημιουργούν απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσποιούμενοι ότι πωλούν τα συγκεκριμένα είδη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν και επωνυμίες γνωστών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, προκειμένου να γίνονται πειστικοί.

Ακολούθως, ζητούν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να προπληρώσουν τις παραγγελίες με εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνήθως του εξωτερικού, πλην όμως οι υποτιθέμενες παραγγελίες δεν παραδίδονται ποτέ και οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία, ενώ οι απατηλές ιστοσελίδες ή πλατφόρμες απενεργοποιούνται.

Απάτες με τη μέθοδο ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing):

Οι δράστες αποστέλλουν απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προερχόμενα δήθεν από εθνικές ή παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές και περιέχουν είτε συνδέσμους (links), είτε συνημμένα αρχεία, με υποτιθέμενες χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία από τη διάδοση του ιού.

Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν είτε να υποκλέψουν διαπιστευτήρια εισόδου των χρηστών (λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.α.) είτε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο υπολογιστικό σύστημα των παραληπτών και να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα της μόλυνσης συγγενικών προσώπων από τον κορωνοϊό (COVID-19):

Οι δράστες καλούν τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες, συνήθως ηλικιωμένους και προσποιούμενοι συγγενικά τους πρόσωπα δηλώνουν ότι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές, διότι μολύνθηκαν από τον ιό. Οι δράστες για να γίνουν πιο πειστικοί πραγματοποιούν και επιπλέον κλήσεις, προσποιούμενοι ιατρούς ή διευθυντές των νοσοκομείων ή κλινικών, για την επιβεβαίωση της περίθαλψης.

Με το τρόπο αυτό οι δράστες προσπαθούν να πείσουν τα θύματά τους να πληρώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μέσω εμβάσματος ή παραδίδοντας μετρητά σε άτομα που προσποιούνται εκπροσώπους της υποτιθέμενης κλινικής και εμφανίζονται στην οικία τους.

Επιπλέον, η Διεύθυνση Δίωξης ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχθηκε καταγγελίες σχετικά με ψευδείς ειδήσεις (fakenews), που δημοσιεύονται και αναπαράγονται στο διαδίκτυο, οι οποίες αφορούν είτε γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας για το θέμα του κορωνοϊού, είτε προτεινόμενες θεραπείες, προϊόντα και σκευάσματα για την αντιμετώπισή του, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ανά περίπτωση σχηματίζονται σχετικές δικογραφίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες:

Μην ανοίγετε ύποπτους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία που λαμβάνετε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Να αναβαθμίζετε και να ενημερώνετε το λογισμικό τεχνικής ασφαλείας.

Να πραγματοποιείτε αγορές μόνο από αξιόπιστους πωλητές-ηλεκτρονικά καταστήματα και να ελέγχετε τις κριτικές των πελατών τους.

Μην ανταποκρίνεστε σε ύποπτα μηνύματα ή κλήσεις.

Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν εντοπίζετε στο διαδίκτυο προς πώληση, προϊόντα που φαίνεται να έχουν εξαντληθεί στην αγορά.

Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική.

Να ενημερώνεστε από έγκυρες και επίσημες πηγές και μη μοιράζεστε ειδήσεις και δημοσιεύσεις που δεν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.

Μην κάνετε δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις χωρίς να ελέγχετε τη γνησιότητα και αξιοπιστία τους.

Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.

Πληροφοριακό και οπτικοποιημένο υλικό (infographics και βίντεο) έχει αναρτηθεί στους λογαριασμούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο Facebook και Twitter, καθώς στις σελίδες της Europol και της Interpol στους παρακάτω συνδέσμους.

https://www.europol.europa.eu/sites/default/files/documents/safe-at-home_gr.pdf

https://www.interpol.int/News-and-Events/News/2020/INTERPOL-warns-of-financial-fraud-linked-to-COVID-19

https://www.facebook.com/InterpolHQ/photos/a.485008874857713/3863471060344794/?type=3&theater

https://www.facebook.com/InterpolHQ/photos/a.485008874857713/3867162306642336/?type=3&theater

Παρακαλούνται οι πολίτες για όλες τις ως άνω περιπτώσεις να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr)

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Τηλεφωνικά: 11188

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 6:33 pm


ΜΕ ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΕΙ ΤΗ ΒΙΑΛ

12

Η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται από το Δήμο λόγω της πανδημίας, αύριο Παρασκευή 27/3, θα διενεργήσει με απορριμματοφόρα οχήματα και μηχανήματα, εκτεταμένο καθαρισμό και μεταφορά απορριμμάτων   από το ΚΥΤ στην περιοχή της ΒΙΑΛ.

 

Στην ανακοίνωση του Δήμου σημειώνεται «Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί για την Υπηρεσία μας ύψιστη προτεραιότητα και για το σκοπό αυτό θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.», ωστόσο φαίνεται ότι έχει καθυστερήσει τρομερά, καθώς η απολύμανση και ο κξαθαρισμός θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη.                 

16

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 5:48 pm


ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ! ΕΔΩ ΕΙΧΕ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ Η ΜΟΣΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΒΑΛΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟ!

12

Εν μέσω Κορονοϊού η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη προχώρησε σε αναθέσεις τόσο για να καλυφτούν με σύρματα τα σπίτια γύρω από την Παναγιά και τον Αγ. Μάρκο λόγω ρουκετοπόλεμου όσο και για την αγορά στολισμού για το Πάσχα.

 

Όταν η ChiosPress ανέδειξε το θέμα από το γραφείο τύπου του Δημάρχου έσπευσαν να βγάλουν ανακοίνωση και με την οποία ανακαλούσαν τις αναθέσεις. Ωστόσο σε ό,τι αφορά την προστασία των σπιτιών και των ναών για τον ρουκετοπόλεμο ο Εργολάβος ξεκίνησε κανονικά τις εργασίες του και σταμάτησε αργότερα, οπότε λογικά (όπως έγραψε ο Αντιδήμαρχος, Σ. Ντομάτας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης) θα πληρωθεί για ό,τι έκανε. Δηλαδή θα πεταχτούν ουσιαστικά στα σκουπίδια λεφτά του Χιώτη Δημότη!

 

Για το γεγονός αυτό η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη δεν έχει καμιά δικαιολογία, καθώς αρκετές μέρες πριν και χωρίς να υπάρχει η έξαρση και τα μέτρα που πάρθηκαν μετά, είχε αναβληθεί η Μόστρα! Είναι επομένως απορίας άξιο για πιο λόγο ξεκίνησαν οι εργασίες για τον Ρουκετοπόλενο, ενώ ήδη είχαν κλείσει τα σχολεία και είχαν ανακοινωθεί επιπρόσθετα μέτρα (κλείσιμο επιχειρήσεων κ.α.).

 

Σε ό,τι αφορά το χρονοβόρο του έργου, καταρχάς σημειώνουμε ότι η Κινέζοι έχτισαν νοσοκομείο σε 10 μέρες και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη δεν μπορούσε να ντύσει δύο εκκλησίες και μερικά σπίτια με σύρμα στο ίδιο χρονικό διάστημα (10 μέρες). Ακόμη και εάν ένας εργολάβος δεν μπορούσε να το κάνει, θα μπορούσε να κάνει ανάθεση σε περισσότερους. Άλλωστε πρόκειται για έργο με ανάθεση.

 

Εκτός από την ανακοίνωση που έβγαλε το γραφείο τύπου του Δημάρχου και κάποια σχόλια του Αντιδήμαρχου, Σ. Ντομάτα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, καλό θα ήταν να βλέπαμε και την απαιτούμενη αυτοκριτική…

 

Αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο, πετιούνται λεφτά του Χιώτη Δημότη και το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνουν στη Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη είναι να πληρώσουν από την τσέπη τους τον εργολάβο, αφού άφησαν τον εργολάβο να ξεκινήσει το έργο που κοστολογείται σε περίπου 23.000 ευρώ! Ο Δήμαρχος Χίου λαμβάνει περίπου μεικτό μισθό 3.000 ευρώ και ο Αντιδήμαρχος περίπου μεικτό μισθό 1700 ευρώ.

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΣΧΟΛΙΑΡΧΗΣ

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 4:56 pm


ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

12

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι παρατείνεται μέχρι την 30-06-2020 η προθεσμία για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας των μοτοποδηλάτων για το τρέχον έτος.

 

16

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 4:18 pm


Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

12

*Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις δηλώσεις της για την 25η Μαρτίου, ούτε μια λέξη δεν ανέφερε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το ίδιο και αρκετοί αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, κυρίως... αριστερόστροφων"...!!!
Τους υπενθυμίζουμε ότι, ο αγώνας των ηρώων και μαρτύρων του 1821 έγινε <<πρώτα για του Χριστού την πίστη την αγία και έπειτα για της πατρίδος την ελευθερία>>.
Αυτό όσοι το λησμονούν, θα πρέπει αφενός να διαβάσουν την νεοελληνική ιστορία και αφετέρου να σταματήσουν να προκαλούν το αίσθημα του Ελληνικού λαού που -πλέον- αντιλαμβάνεται πολλά...!!!

 

*Και κάτι άσχετο -αλλά και σχετικό- με τα παραπάνω: Ας έχουν υπόψιν τους κάποιοι και ας είναι σίγουροι ότι, όσοι ενδόμυχα επιθυμούν την αποδόμηση της Εκκλησίας μας στην Ελλάδα, εάν κάποτε επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, θα μας βρουν όλους μπροστά τους! Δεν θα το επιτρέψουμε! Από εδώ και πέρα οποίος πολεμά την Εκκλησία είναι εχθρός, από όποιον κομματικό χώρο κι αν προέρχεται! Εξάλλου, στο θέμα αυτό, όλοι ίδιοι είναι! Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα που να σέβεται και να τηρεί τα της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε όσα εισηγείται προς ψήφιση στη Βουλή ! Κάποτε λέγανε για τη ΝΔ, αλλά, δυστυχώς, κι αυτή τα ίδια είναι !Καμία διαφορά ! Δήθεν ευσέβεια, μόνο για τους τύπους ! Έχει αποδειχθεί ότι, οι πιο αντιλαϊκοί νόμοι έχουν ψηφιστεί από αριστερές κυβερνήσεις και οι πιο αντιεκκλησιαστικοί από δεξιές !!!

 

*Την προηγούμενη Κυριακή ήταν η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Αν και αλειτούργητοι –λόγω κορονοιού και δίχως τη θέλησή μας– δεν πρέπει να λησμονήσουμε τις διελθούσες εορτές των ημερών αυτών. Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Το μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής! Εορτή χαρμολύπης! Πάντοτε μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση! Οι πιστοί ενισχύονται από την ύψωση του στους Ιερούς Ναούς και παρηγορούνται. Έχει τεράστια δύναμη ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταύρος, διότι τον χαρίτωσε ο Κύριος υψώνοντας τις παλάμες και όλο το σώμα Του σ' αυτόν. Έκτοτε ο Σταύρος έγινε σύμβολο αγιασμού και ευλογίας, ενώ παλαιότερα ήταν σύμβολο κατάρας και καταδίκης. Κάθε τι στη ζωή του χριστιανού είναι συνυφασμένο με τον Τίμιο Σταυρό. Δεν υπάρχει καμιά πράξη στη χριστιανική βιωτή που να μην περιέχει το σημείο του Σταυρού ! Με το σημείο του Σταυρού καθιερώνονται και αγιάζονται τα πάντα ! Είναι το <<σήμα κατατεθέν>> μας ! Οι αιρετικοί δεν κάνουν τον Σταυρό τους ! Εάν τους ζητήσετε να τον κάνουν το αρνούνται ! Και του χρόνου με υγεία, να τον τιμήσουμε όπως πρέπει, μέσα στους Ιερούς Ναούς μας, μακριά από ασθένειες, σωματικές και ψυχικές ! Να σημειώσουμε ότι, όλες οι Ακολουθίες που τελούνται στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Χίου (Θ. Λειτουργία, Χαιρετισμοί Παναγίας, κλπ.) αναμεταδίδονται από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου <<Σήμαντρο>> (στους 93,1 FM), προς ενίσχυση και παρηγορία των πιστών. Συντονιστείτε στο ραδιόφωνο στους 93,1 FM, κάθε ημέρα, να ακούτε τις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, καθώς και εποικοδομητικές εκπομπές όλο το 24ωρο.

 

*25η Μαρτίου: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Το χαρμόσυνο μήνυμα, το <<ευ-αγγέλιον>> (καλή είδηση). Η μητέρα του Θεού σε 9 μήνες θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού και Υιό της και Θεό της !

25η Μαρτίου 1821: Η επανάσταση των Ελλήνων, για λευτεριά από την μακραίωνη δυναστεία και δουλεία των Τούρκων στην πατρίδα μας ! Η επανάσταση, ο ξεσηκωμός και η απαρχή της λευτεριάς, έπειτα από αγώνες ενάντια στον κατακτητή, με πόνο και αίμα ! Οι πρόγονοι μας, συνέλληνες-συμπατριώτες, ήρωες και αγωνιστές του '21 και των μετέπειτα χρόνων ! Το νησί μας πλήρωσε πολύ ακριβά την ελευθερία του, με αίμα ηρώων και μαρτύρων, σύγχρονων Αγίων της πίστεως μας !

Ζήτω η Ορθοδοξία ! Ζήτω η Ελλάδα !
Και του χρόνου με υγεία, να τιμήσουμε την διπλή εορτή, όπως της αξίζει !

 

*Με αφορμή την ματαίωση του επίσημου εορτασμού της 25ης Μαρτίου, λόγω κορονοιού, καλό θα ήταν, όπως έγινε σε πάμπολλες πόλεις-έδρες Δήμων, να μεταβούν στο μνημείο ηρώων πεσόντων και να τελέσουν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων 3 άνθρωποι: Εκπρόσωποι Εκκλησίας, Δήμου και Περιφέρειας. Όπως έγινε σιωπηρά και σε πολλά χωριά του νησιού μας ! Το είδαμε με χαρά στην Καλλονή Λέσβου, στην πόλη της Μυτιλήνης, στην Κω, την Ρόδο, την Κάλυμνο, κ.α. Δυστυχώς, στην πόλη της Χίου, ούτε τρισάγιο…

 

*Την παραμονή της 25η Μαρτίου (στις 24 Μαρτίου) εορτάζει ένας Άγιος της Ορθοδοξίας, γνωστός στην τοπική μας Εκκλησία. Είναι ο Άγιος Παρθένιος ο Γ', Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο Μητροπολίτης Χίου που έγινε Πατριάρχης και μαρτύρησε για του Χριστού την πίστη την Αγία το έτος 1657. Είθε να τον τιμήσει και η Χίος όπως του αξίζει, διότι μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει προβληθεί η ιερή μορφή του όπως πρέπει, ούτε τιμηθεί εκκλησιαστικώς. Βεβαίως, οι Άγιοι δεν έχουν ανάγκη την τιμή των ανθρώπων, διότι χαίρουν στη βασιλεία των ουρανών, τιμηθέντες υπό του Θεού. Οι άνθρωποι τιμώνται τιμώντας τους Αγίους ! Άγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών !

 

*<<Ουαί όταν υμάς καλώς είπωσι πάντες οι άνθρωποι>> (Λουκ. ΣΤ', 26) (Ο Κύριος)
<<Αλλοίμονο εάν συμφωνούν όλοι μαζί σας (ή όλοι λένε καλά λόγια για εσάς)>>

Πόσο αληθινό και επίκαιρο ! Το είδαμε, αναλογιζόμενοι, πως συμπεριφέρθηκαν στους Χριστιανούς όσοι δεν πιστεύουν σε τίποτε και λύσσαξαν κατά των πιστών που μίλησαν για την Θ. Κοινωνία.

<<Ποίει φίλους δια Χριστόν και εχθρούς δια Χριστόν>> (Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)
<<Κάνε φίλους για τον Χριστό (αυτούς που αγαπούν τον Χριστό) και εχθρούς για τον Χριστό (εκείνους που δεν διώκουν τον Χριστό στη ζωή τους, από την κοινωνία, κλπ.)>>

Ο κορονοιος μας θύμισε τα ιερά γράμματα ! Και σε τούτη τη δύσκολη περίοδο, ΄΄καθάρισε η ήρα απ΄ το στάρι΄΄. Είδαμε πόσοι έμειναν πραγματικά πιστοί, από όσα είπαν και -κυρίως- έγραψαν σε ιστολόγια, προφίλ, κλπ. Πραγματικά, είναι να λυπάται κανείς για την κατάντια και το επίπεδο του …σύγχρονου και …πολιτισμένου ανθρώπου ! Είχε απόλυτο δίκιο ο Μέγας Βασίλειος όταν έλεγε <<νούς αποστάς του Θεού ή κτηνώδης γίνεται ή δαιμονιώδης>> (μυαλό που απομακρύνεται από τον Θεό γίνεται ή κτήνος ή δαίμονας).

 

*Διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο ότι, ο Δήμος Χίου, προκήρυξε πέντε (5) θέσεις Ιατρών και νοσηλευτών -για χρονικό διάστημα τριών μηνών- με αφορμή την πανδημία του κορονοιού. Μόνο που δεν γνωστοποιήθηκε που ακριβώς θα απασχοληθούν…

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 3:57 pm


Γ. ΣΠΙΛΑΝΗΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

12

Ο φόβος για τον κορονοϊό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας σταματήσει από το να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος και δεν πρέπει να πάει χαμένος. Την περασμένη Τρίτη έγινε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού με τον Υπουργό και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες όμως καμία ενημέρωση από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Νύκτα, ούτε καν ένα δελτίο τύπου.

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσκολίες της νέας κρίσης και για την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων και σχεδιασμού για το αύριο. Δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει να μην θεωρεί τον τουρισμό, όπως και όλα τα θέματα ανάπτυξης, ως θέματα προτεραιότητας. «Ταμπουρώθηκε» πίσω από το προσφυγικό και «όλα καλά». Ήρθε και ο κορωναϊός και συμπλήρωσε την εικόνα. Μια εικόνα καταστροφής.

Όμως θα υπάρξει και επόμενη μέρα, αργά ή γρήγορα, ας ελπίσουμε γρήγορα. Και η ερώτηση είναι: Θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πολύ δύσκολη κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί ή θα περιμένουμε άλλους να έρθουν να λύσουν και πάλι τα δικά μας προβλήματα;

Ποιο είναι το σχέδιο που ετοιμάζει η Περιφέρεια για την επόμενη μέρα, για να βγούμε από αυτή τη νέα κρίση.

Από όσο εμείς γνωρίζουμε :

- έχει εγκριθεί το ποσό των 2 εκ € για διαχείριση της τουριστικής εικόνας των νησιών που έχουν πληγεί από το προσφυγικό και για τουριστική προβολή. Τι γνωρίζουμε γι’αυτό και ποιες προτάσεις έχουμε καταθέσει;

- τρέχουν οι μέρες για την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας με διαθέσιμα ύψους περίπου 40εκ (τα περισσότερα αδιάθετα από τη προηγούμενη περιφερειακή αρχή και 6,7 εκ από την νέα πίστωση) Ενώ υπάρχουν και 150 εκ. € από το τρέχον ΕΣΠΑ. Όλα αυτά είναι χρήματα που πρέπει να «πέσουν» στην αγορά με έξυπνο τρόπο, ώστε να δρομολογήσουν μια νέα αναπτυξιακή πορεία για την Περιφέρεια. Ποιες επιλογές λοιπόν θα γίνουν και με ποιο στόχο και κυρίως πότε;

Αυτές τις ημέρες ήρθε από το Υπουργείο Ανάπτυξης η εγκύκλιος για το νέο 5ετές πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με εθνικούς πόρους. Συγχρόνως τρέχουν οι προθεσμίες για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-27. Ακόμα και αν οι προθεσμίες δεν τηρηθούν, όταν θα πρέπει να καταθέσουμε προτάσεις ΕΜΕΙΣ θα είμαστε έτοιμοι ή πάλι να τα κουκουλώσουμε;

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ κρούει ξανά και ξανά τον κώδωνα του κινδύνου. Μια υπεύθυνη αυτοδιοικητική αρχή δεν μπορεί να είναι θεατής των εξελίξεων. Δεν της επιτρέπεται να «παγώνει» όπως ένας απλός πολίτης. Οφείλει να δουλεύει καθημερινά για την αντιμετώπιση των όποιων απρόσμενων εξελίξεων και να σχεδιάζει συνεχώς για το αύριο. Έχει στα χέρια το μέλλον των πολιτών που την εμπιστεύθηκαν και ο νομοθέτης της έχει δώσει τα μέσα αλλά και την εντολή να το κάνει.

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Γ. ΣΠΙΛΑΝΗΣ

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 3:48 pm


Χίος - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Χίος

Φιλικοί ιστότοποι: