Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Χίου   >   Χίος    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΕΝΑΡΞΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020-21

12

Κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου ΑΕΝ Οινουσσών ανακοινώνεται:

•Η έναρξη μαθημάτων με φυσική παρουσία για τους Σπουδαστές του Α ́ εξαμήνουκαι με εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) για τους Σπουδαστές τωνΔ ́ και Ε ́ εξαμήνων του ακαδημαϊκού έτους 2020-21.

•Ηδιεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων για τα εξάμηνα που ακολουθούν τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης θα γίνει με φυσική παρουσία των Σπουδαστών σε χρόνο που θα οριστεί από τη Διεύθυνση της Σχολής.

•Η έναρξη μαθημάτων τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020.

•Η διεξαγωγή των μαθημάτων με φυσική παρουσία των Σπουδαστών θα γίνει λαμβάνοντας τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των Δημόσιων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού.

12

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2020 | 4:19 pm


ΜΗN ΨΑΧΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

12

Το να ψάχνει κάποιος πρώτη φορά για ιδιαίτερα μαθήματα είτε αυτά αφορούν τον ίδιο είτε το παιδί του είναι σίγουρα κάτι που δημιουργεί άγχος και ανησυχία. Τα συναισθήματα αυτά είναι δικαιολογημένα αφού η διαδικασία δεν είναι απλή και αν γίνει κάποιο λάθος, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει κανένα ουσιαστικό όφελος από τη διαδικασία του ιδιαίτερου μαθήματος. Ας απαντήσουμε λοιπόν σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε για την αναζήτηση καθηγητή για να σταματήσει να σας αγχώνει η όλη διαδικασία.

 

Τι πρέπει να ξέρω όσο κάνω την έρευνα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε, είναι ότι τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι τόσο διαδεδομένα επειδή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μάθησης. Αυτό όμως δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο άτομα στη τάξη – ο καθηγητής και ο μαθητής – όσο στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο άτομα. Ο καθηγητής ιδιαίτερων πρέπει να ταιριάξει με τον μαθητή, να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει – ο οποίος είναι και μοναδικός για κάθε άνθρωπο – και να προσαρμόσει το μάθημα του σε αυτόν. Δεν ψάχνετε λοιπόν μόνο για έναν αξιόπιστο και καλά καταρτισμένο καθηγητή, αλλά για κάποιον που θα έχει αυτά τα προσόντα, αλλά θα ταιριάξει και με τον μαθητή.

 

Μπορώ να ζητήσω συστάσεις από κάποιον φίλο μου;

Εννοείται ότι ένας καλός τρόπος για να έρθετε σε επαφή με κάποιον αξιόλογο καθηγητή για ιδιαίτερα είναι να ζητήσετε από κάποιον φίλο ή γνωστό σας να σας συστήσει τον καθηγητή με τον οποίο συνεργάζεται και τη δουλειά του οποίου εκτιμά. Να θυμάστε πάντα όμως ότι επειδή ο εν λόγω καθηγητής ταίριαξε με τον φίλο σας ή το παιδί του, αυτό δε σημαίνει ότι θα ταιριάξει και με σας ή το παιδί σας. Οι συστάσεις δεν είναι δεσμευτικές και μπορείτε πάντα να μην συνεργαστείτε με το εν λόγω άτομο αν δεν νιώθετε ότι είναι το πλέον κατάλληλο για σας.

 

Τι μπορώ να κάνω αν δεν έχω γνωστούς που κάνουν ιδιαίτερα;

Σε αυτή τη περίπτωση η λύση είναι το internet. Μπορείτε να ψάξετε απλά για καθηγητές για ιδιαίτερα μαθήματα στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει στο Google ή να επισκεφθείτε μια πλατφόρμα αναζήτησης καθηγητών όπως είναι η https://www.ediaitera.gr . Στις πλατφόρμες αυτές θα βρείτε τα βιογραφικά πολλών καθηγητών από πολλές ειδικότητες ώστε να επιλέξετε αυτούς που σας φαίνεται ότι είναι οι καλύτεροι και να έρθετε σε επαφή μαζί τους. Εννοείται ότι και πάλι θα πρέπει να τους δοκιμάσετε για να καταλάβετε αν είναι κατάλληλοι για σας.

 

Πώς θα καταλάβω αν ένας καθηγητής είναι κατάλληλος;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πολύ απλή: με ένα δοκιμαστικό μάθημα ή και περισσότερα. Συνήθως το ένα φθάνει για να καταλάβει κανείς αν ταιριάζει με τον υποψήφιο καθηγητή, ωστόσο μπορείτε να κάνετε και παραπάνω αν θέλετε να βεβαιωθείτε 100%. Εννοείται ότι θα πρέπει να ενημερώσετε τον καθηγητή ότι το μάθημα που θα κάνετε είναι δοκιμαστικό και δε σημαίνει ότι τον έχετε προσλάβει. Οι περισσότεροι καθηγητές θεωρούν το παραπάνω αυτονόητο, αλλά καλό είναι να το ξεκαθαρίσετε για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

 

Το δοκιμαστικό μάθημα είναι δωρεάν;

Αυτό εξαρτάται από τον καθηγητή. Να θυμάστε ότι μιλάμε για επιστήμονες οι οποίοι είναι καλοί στη δουλειά τους και ως εκ τούτου είναι αυτονόητο ότι θέτουν οι ίδιοι τη τιμή του κόστους του χρόνου τους. Υπάρχουν κάποιοι που δεν χρεώνουν το δοκιμαστικό μάθημα, αλλά για τους περισσότερους είναι ένα κανονικό μάθημα και θεωρούν ότι θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά. Καλό είναι λοιπόν να ρωτήσετε αν το δοκιμαστικό μάθημα θα χρεωθεί και να θεωρήσετε σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβετε θετική απάντηση. Εννοείται ότι μια επίσκεψη για συζήτηση σχετικά με το μάθημα και άλλα παρόμοια θέματα πριν το πρώτο μάθημα δεν θα χρεωθεί, άσχετα με το αν θα συμφωνηθεί κάποιο μάθημα μετά το τέλος της.

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2020 | 3:51 pm


ΖΗΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟ LIDL ΣΤΗ ΧΙΟ

12

Η Γερμανική Αλυσίδα S/M Lidl ζητά στη Χίο να προσλάβει υπάλληλους Καταστήματος (μερική απασχόληση). Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 8:28 pm


ΣΥΛΛΗΨΗ 18ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΜΕ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

12

Στη σύλληψη ενός 18χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Χίου για κατοχή λαθραίων καπνικών προϊόντων.
 
Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε ο ανωτέρω στη χερσαία ζώνη λιμένα επί της λεωφόρου Αιγαίου, να έχει στην κατοχή του εντός χειραποσκευής, μία πλαστική συσκευασία περιέχουσα ποσότητα χύδην καπνού, συνολικού μικτού βάρους ενός κιλού (1kg), χωρίς να φέρει την προβλεπόμενη ένσημη ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης και χωρίς να συνοδεύεται από νομιμοποιητικά έγγραφα.
 

12

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 8:17 pm


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΠΗΛΑΔΙΑ

Με αφορμή τη φωτιά στα Σπηλάδια, που δημοσίευσε η ChiosPress μετά από ενημέρωση που έλαβε από αυτόπτη μάρτυρα της περιοχής ο ΔΕΔΔΗΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση\απάντηση. Αναλυτικά:

12

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 8:10 pm


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

12

Η ίδρυση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, η άμεση συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με τις Περιφέρειες όσον αφορά στη λειτουργία των αντίστοιχων Περιφερειακών και Τοπικών Παρατηρητηρίων, καθώς και η παρουσίαση του έργου και των στόχων της Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και των μελών Αντιπεριφερειαρχών / Εντεταλμένων αρμόδιων για τον τουρισμό των 13 Περιφερειών της χώρας, στο πλαίσιο της 10ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, παρουσία και της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κυρίας Βίκυς Λοΐζου. Στη Συνεδρίαση παρέμβαση έκανε και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις σημαντικές, πρόσφατες συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και των Υπουργών Τουρισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την Γερμανική Προεδρία και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία της αντιμετώπισης των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σημειώνεται πως η Ομάδα Εργασίας του Παρατηρητηρίου, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του κ. Θεοχάρη και αποτελείται από ομάδα εμπειρογνωμόνων – επιστημόνων σε ζητήματα Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, σχεδίασε και παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη και το αντίστοιχο εγχειρίδιο για τη Δημιουργία Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό Επίπεδο.

Η λειτουργία των Παρατηρητηρίων θα βοηθήσει στη συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των προορισμών προς τους στόχους του βιώσιμου τουρισμού, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, καθώς και στην καλύτερη αξιοποίηση των παρεχόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Τέλος, έγινε παρουσίαση του έργου και των στόχων της Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού από τη Συντονίστρια της Επιτροπής κυρία Κορίνα Λιούτα. Βασικός στόχος της Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού είναι η ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία και η εξασφάλιση της συμμετοχής και της ισότητας στο τουριστικό αγαθό, μέσα από την επίλυση των προβλημάτων προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ και τις άλλες ομάδες του προσβάσιμου τουρισμού σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 5:42 pm


ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΗΜΕΔΑΠΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

12

Συνελήφθη, σήμερα στη Χίο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Χίου, ημεδαπός, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο τροχονομικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι, ο συλληφθείς οδηγούσε δίκυκλη μοτοσικλέτα, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης για το συγκεκριμένο όχημα.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Χίου.

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 5:31 pm


ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

12

Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, περίπτωση διάρρηξης - κλοπής, που διαπράχθηκε την 20-09-2020 σε εγκαταστάσεις δημοτικής Αρχής στη Χίο.

Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός για την εμπλοκή του στη συγκεκριμένη υπόθεση και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της κλοπής.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο προαναφερόμενος ημεδαπός, μπήκε σε χώρους των παραπάνω εγκαταστάσεων, παραβιάζοντας είσοδο και αφαίρεσε από το εσωτερικό τους, ηλεκτρονικές συσκευές, συνολικής αξίας -3.900- ευρώ περίπου.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε μέρος των κλοπιμαίων και κατασχέθηκε.

12

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 5:22 pm


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

12

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνο επισκέφτηκε ο δικηγόρος κ. Νικόλαος Ατταλιώτης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής Ελλάδος, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν θέματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Χίου σε σχέση με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο».

 

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει σαφείς και μετρήσιμους δείκτες τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, συγκεκριμένες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και αναφέρεται στο σύνολο των διαθέσιμων πόρων που μπορούν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Παράλληλα στοχεύει στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών των νησιών μας και στην ανάληψη ειδικής μέριμνας για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή του νησιωτικού χώρου, υπό το πρίσμα της Θαλάσσιας Οικονομίας.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος πιστεύει ότι το σχέδιο αυτό θα ωφελήσει ολόκληρη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αφού θα πετύχει τη δίκαιη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της οικονομίας των νησιών μας, θα δώσει έμφαση στη θαλάσσια επιτήρηση και ασφάλεια. Παράλληλα θα αντιμετωπιστούν  οι σοβαρές διαταραχές λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης, αλλά και οι ειδικές συνθήκες του νησιώτη επιχειρηματία.

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 5:07 pm


ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΑ "ΧΩΝΟΥΝ" ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας και πλέον δεν μπορεί να έχει δικαιολογίες έλλειψης προσωπικού, αφού γίνονται προσλήψεις με συμβάσεις και μάλιστα αρκετές τους τελευταίους μήνες.

Φαίνεται ότι η πίστωση χρόνου έχει τελειώσει και οι πολίτες καθημερινά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ασκούν κριτική στη δημοτική αρχή Κάρμαντζη.

 

12

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΓΕΜΑΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑ ΦΡΕΑΤΙΑ (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 5:00 pm


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ “ΕΛΛΑΔΑ 2021” ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

12

Την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κα Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη μαζί με μέλη της επιτροπής, θα υποδεχτεί την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα συζητηθούν σειρά προτάσεων για την οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων των 200 χρόνων, από την επανάσταση του 1821.

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 4:50 pm


ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 8 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΒΙΑΛ

12

Οκτώ 8 άτομα – αλλοδαποί (7 ενήλικοι και ανήλικος), συνελήφθησαν άμεσα από αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, για την εμπλοκή τους σε έκνομες ενέργειες που διεπράχθησαν χθες (26-09-2020) βραδινές ώρες, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Χίο.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει τα αδικήματα, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της βίας κατά υπαλλήλων, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Την προανάκριση και τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Χίου.

12

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 6:42 pm


ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

12

Το Εργατικό Κέντρο Χίου και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου, ενημερώνουν ότι έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Αλληλέγγυου Κοινωνικού Φροντιστηρίου για 4η συνεχή χρονιά.

 

Η Χρονιά αυτή είναι σίγουρα διαφορετική από τις προηγούμενες ,αλλά οι ανάγκες για μάθηση και επιπλέον βοήθεια των μαθητών δεν σταματά ποτέ.

 

Απευθυνόμαστε εκ νέου, σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν διάθεση και χρόνο να προσφέρουν και σε μαθητές και μαθήτριες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα αλληλέγγυα μαθήματα.

 

Προτεραιότητα έχουν οι μαθητές-τριες οι οικογένειες των οποίων αποδεδειγμένα, δεν δύναται να επωμισθούν και αυτό το οικονομικό βάρος.

 

Τα μαθήματα γίνονται όπως πάντα στον χώρο του Εργατικού Κέντρου Χίου και ειδικά για αυτή την σχολική χρόνια θα τηρηθούν αυστηρά όλοι οι κανόνες που απαιτούνται. Ολιγομελή τμήματα, χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων.

 

Τηλ.επικοινωνίας 6977841382   

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 6:35 pm


Ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

12

Στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής (ΣΥ.ΝΗ.ΠΟ), που πραγματοποιήθηκε στις 23/09/2020, υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν) κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ως εκπρόσωπος των νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας. Επίσης στην συνεδρίαση συμμετείχε διαδικτυακά και ο κ. Αθανάσιος Ζλατούδης, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Προέδρου στο ΣΥ.ΝΗ.ΠΟ. και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

 

Βασικό θέμα συζήτησης του ΣΥ.ΝΗ.ΠΟ. ήταν το  προσχέδιο Νόμου για την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο», το οποίο και θα προωθηθεί άμεσα στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης για διαβούλευση.

 

Όπως τόνισε ο Υπουργός κ. Πλακιωτάκης, με το σχέδιο νόμου «για πρώτη φορά η Ελλάδα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να σχεδιάσει και να παρουσιάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική η οποία όχι μόνον ενσωματώνει το σύνολο των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για την γαλάζια ανάπτυξη, αλλά πρωτοπορεί κιόλας με νέες πολιτικές και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.


Για την ίδια την Ελλάδα, αποτελεί πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα η χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τη νησιωτική χώρα, στην οποία αφενός κατοικεί το 15% του ενεργού ελληνικού πληθυσμού και αφετέρου παράγεται περίπου το 25% του ΑΕΠ». 

 

 Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ν., κ. Σκιαδαρέσης, στην τοποθέτησή του συνεχάρη το Υπουργείο για την πρωτοβουλία σύγκλησης του ΣΥ.ΠΗ.ΠΟ., για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, και επεσήμανε ότι κοιτάζοντας προς το μέλλον το νομοσχέδιο πρέπει να διασφαλίζει συγκεκριμένους στόχους βιωσιμότητας και αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά, όπως: κίνητρα για εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις, προβολή του αναπτυξιακού πλούτου και των δυνατοτήτων των νησιών, προσέγγιση του βιωτικού, κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου με το Μ.Ο. των ελληνικών ηπειρωτικών περιοχών και γιατί όχι του Ευρωπαϊκού Μ.Ο., εφαρμογή όλων των μοντέλων της σύγχρονης τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα, στήριξη της γαλάζιας οικονομίας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με σεβασμό του πολιτισμικού, αρχαιολογικού και φυσικού πλούτου των νησιών, κ.λ.π. Επίσης διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι τα νησιωτικά Επιμελητήρια της χώρας θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια, προκειμένου η νέα εθνική νησιωτική πολιτική να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο, με συγκεκριμένους και σαφείς στόχους αλλά και μέσα χρηματοδότησης.

 

Στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Νίκος Ατταλιώτης, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Παύλος Βουγιούκας – Μιχαλακέλης και ο ειδικός σύμβουλος του ΥΝΑΝΠ, Μανώλης Κουτουλάκης.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 6:24 pm


ΕΤΣΙ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΣΕΙ ΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΤΗ ΛΑΘΡΟΔΙΑΚΙΝΗΣΗ

12

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης, προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) καθώς και των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.Δ.Α.Π.), Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.).

Συνέδραμαν ακόμα το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της ΓΕ. Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου, η 9η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο οργανωμένο κύκλωμα εμπλέκονται (35) συνολικά αλλοδαποί και συγκριμένα (33) μέλη τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης καθώς και (2) υπήκοοι τρίτων χωρών.

Χρονικά, η δράση του οργανωμένου κυκλώματος προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με τη μορφή παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα, όπως:

 • τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη νήσο Λέσβο,
 • τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,
 • τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,
 • τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης),
 • λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια της Λέσβου.  Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε - με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε - τη διακίνηση προς τη νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, σε (32) τουλάχιστον περιπτώσεις (τετελεσμένες και σε απόπειρα).
 • Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.
 • Επιπρόσθετα, μέσω εκτεταμένης χρήσης συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά το χρόνο που εξελίσσονταν μεταναστευτικές ροές.
 •  

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 6:21 pm


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ: ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΥΤ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

12

Το Εργατικό Κεντρο Χίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:                                               

"Το Εργατικό Κέντρο Χίου με αφορμή την τραγική κατάσταση που επικράτησε στη γειτονική Λέσβο το προηγούμενο διάστημα μετά τις φωτιές και την ολική καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια σας καλεί να αναλάβετε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στα όμορα νησιά (Χίο, Σάμο κτλ) όπου υπάρχουν ΚΥΤ (δομές προσφύγων/μεταναστών) με τις μέχρι τώρα απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.

Θεωρούμε ότι τα δραματικά γεγονότα που εξελίχθηκαν στη Λέσβο μας δίνουν μηνύματα για το τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και στη ΒΙΑΛ στο Χαλκειός της Χίου.

Σας καλούμε να αναλάβετε συγκεκριμένες δράσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε η επόμενη ημέρα να μην είναι ίδια με αυτή της Μόριας. Είναι υποχρέωση όλων αυτών που δημιούργησαν το προσφυγικό/μεταναστευτικό (Ε.Ε, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσία) πρόβλημα να συνδράμουν την Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να εξαλειφθεί αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Γι’ αυτό ζητάμε:

 • Άμεση παύση λειτουργίας της ΒΙΑΛ και όλων των ΚΥΤ στα νησιά.
 • Καμιά νέα δομή τύπου ΒΙΑΛ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου που εκτός από Ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα με ότι αυτό συνεπάγεται.
 • Να δοθεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου στις χώρες τελικού προορισμού.
 • Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε πρόσφυγες/μετανάστες μέχρι την παύση λειτουργίας των ΚΥΤ (Διατροφή, περίθαλψη, μόρφωση).
 • Μετά την παύση λειτουργίας του ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ να αποκατασταθεί η περιοχή στην πρότερη κατάσταση.
 • Οικονομική αποζημίωση όλων τον πληγέντων της περιοχής που υπέστησαν ζημιές και βανδαλισμούς στις περιουσίες τους και τις επιχειρήσεις τους.
 • Ασφάλεια και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε δομές τύπου ΒΙΑΛ.
 • Στελέχωση των ιατρείων που βρίσκονται στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ ώστε να αποσυμφορηθεί το Γενικό Νοσοκομείο Χίου.
 • Όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για το προσφυγικό/μεταναστευτικό να είναι εν γνώση των κατοίκων των νησιών και να υλοποιούνται υστέρα από δημόσια διαβούλευση πάντα με γνώμονα την ασφάλεια και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου και όχι εις βάρος του."

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 6:15 pm


ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού διοργανώνει δράσεις για την ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες αποφασίστηκε να γίνει αυτό το «Ταξίδι Φιλαναγνωσίας» τον Οκτώβριο και μάλιστα να ξεκινήσει από δυο νησιά που δοκιμάζονται παντοιοτρόπως: Τη Χίο και τη Λέσβο.

Έτσι θα βρεθούμε εκεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου (1- 7 του μηνός) με σκοπό να πραγματοποιήσουμε δράσεις σε σχολεία, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και εκδηλώσεις που θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, τηρώντας πάντοτε όλους τους κανόνες ασφαλείας και τα όσα θα έχουν αποφασιστεί σχετικά.

Κεντρικός τίτλος των δράσεων μας είναι:

  Για να αγαπήσουμε το διάβασμα -δράσεις φιλαναγνωσίας για μικρούς και μεγάλους

 

Το Πρόγραμμα

 

ΧΙΟΣ

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, γονείς και φοιτητές

Βιβλιοθήκη Χίου Κοραής, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, 6 το απόγευμα

Δρ. Ευαγγελία Κανταρζή, διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: Ενθαρρύνοντας τους μαθητές σε δράσεις φιλαναγνωσίας

Δρ. Εύα Στάμου, ψυχολόγος -συγγραφέας: Χαρακτηριστικά της καλής λογοτεχνίας και οι διαφορές από την παραλογοτεχνία.

Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας -δημοσιογράφος: «Ένα βιβλίο δεν μένει ποτέ από βενζίνη: 9 τρόποι και πολλοί λόγοι για να γίνει το βιβλίο μέρος της καθημερινότητάς μας»/ Φτιάχνοντας το δικό μας παραμύθι

--------------

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, πρωί, 1ο Γυμνάσιο Χίου

Δράσεις με παιδιά ανά τμήματα και τάξεις

---------

Ανοικτή εκδήλωση

Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Χίου «Μιχαήλ Βουρνούς», Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 6 το απόγευμα

Βάσω Κριτάκη -Πολιτισμολόγος, Msc Δημιουργικής Γραφής, πρόεδρος Συλλόγου ΑΡΤΙΟΝ: Πολιτιστικοί σύλλογοι και φιλαναγνωσία

Δρ. Ευαγγελία Κανταρζή, διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: Πως να αγαπήσουμε το βιβλίο

Δρ. Εύα Στάμου, ψυχολόγος -συγγραφέας: Σύγχρονη λογοτεχνία: εμπειρία αυτογνωσίας ή καταναλωτικό προϊόν;

Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας -δημοσιογράφος: Παιδί και βιβλίο, ο ρόλος των γονέων

ΛΕΣΒΟΣ

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές και δράσεις για τα παιδιά

Μουσείο Βρανά, Γέρα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου, 5 το απόγευμα

Δρ. Ευαγγελία Κανταρζή, διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: Ενθαρρύνοντας τους μαθητές σε δράσεις φιλαναγνωσίας

Δρ. Εύα Στάμου, ψυχολόγος -συγγραφέας: Χαρακτηριστικά της καλής λογοτεχνίας και οι διαφορές από την παραλογοτεχνία.

Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας -δημοσιογράφος: «Ένα βιβλίο δεν μένει ποτέ από βενζίνη: 9 τρόποι και πολλοί λόγοι για να γίνει το βιβλίο μέρος της καθημερινότητάς μας»/ Φτιάχνοντας το δικό μας παραμύθι

-------------

 

Για συμμετοχή στις δράσεις στη Χίο, συμπληρώνετε τη φόρμα εδώ:

https://forms.gle/8SUemyJ8cnNPoXWW8

 

12

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 6:02 pm


ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ "ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ" ΣΕ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟ

12

Τα περισσότερα απομακρυσμένα νησιά αντιμετωπίζουν έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, διακοπές ρεύματος και έλλειψη νερού. Το νησί των Οινουσσών στο Βορειοανατολικό Αιγαίο δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι εταίροι του ευρωπαϊκού έργου MUSICA εργάζονται για την ανάπτυξη  «λύσης μιας στάσης» (one-stop solution) σε μια Πλατφόρμα Πολλαπλών Χρήσεων που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και νερό χρησιμοποιώντας την ενέργεια από τρεις ανανεώσιμες πηγές: τον άνεμο, τον ήλιο και τα κύματα. Η ποσότητα νερού της μονάδας αφαλάτωσης της πλατφόρμας, θα είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 800 ατόμων. Λίγο πιο δίπλα θα λειτουργεί μία ιχθυοκαλλιέργεια που θα τροφοδοτείται απευθείας με την πράσινη ενέργεια που θα παράγεται στην πλατφόρμα.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 5:41 pm


ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΓΕΜΑΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑ ΦΡΕΑΤΙΑ (ΦΩΤΟ)

Σοβαρά είναι τα προβλήματα καθαριότητας ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Οι δρόμοι είναι σχεδόν συνέχεια βρώμικοι, με σκουπίδια. Οι φωτογραφίες είναι από την οδό Φ. Πασπάτη όπου προφανώς τα πεζοδρόμια έχουν να σκουπιστούν εδώ και καιρό. Επίσης τα φρεάτια στην Απλωταριά είναι γεμάτα φύλλα, αποτσίγαρα και άλλα σκουπίδια. Σε λίγο θα ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις και πρέπει οι αρμόδιοι στον Δήμο να καθαρίσουν τα φρεάτια προς αποφυγήν πλημμυρικών καταστάσεων.

 12

Στο θέμα της καθαριότητας εμπλέκονται πρώτα και κύρια οι πολίτες, που θα πρέπει να είναι περισσότερο ευσυνείδητοι. Από εκεί και πέρα εφόσον υπάρχουν σκουπίδια η καθαριότητα είναι αποκλειστική ευθύνη της εκάστοτε δημοτικής αρχής και μάλιστα προβλέπεται και αντιδήμαρχος καθαριότητας.

 14

Στην καθαριότητα η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη ενώ είχε ξεκινήσει καλά, πλέον υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και δείχνει να αποτυγχάνει σ’ ένα πολύ σημαντικό τομέα της καθημερινότητας του πολίτη.

 15

Η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη δεν έχει πλέον καμιά δικαιολογία, καθώς προσλαμβάνεται συνεχώς προσωπικό με συμβάσεις.

   16

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 5:09 pm


ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ

12Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Μιχαηλίδης κατέθεσε Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιστολή του Συνδέσμου Ποιμένων Νομού Χίου σχετικά με ένα πρόβλημα που απασχολεί σημαντικό αριθμό μικρών, ως επί το πλείστον, κτηνοτροφικών μονάδων του νησιού.

Ειδικότερα το ζήτημα έχει να κάνει με την υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας ή/και ίδρυσης όλων των κτηνοτροφικών μονάδων. Εν προκειμένω, καθώς σημαντικό μέρος των μονάδων αυτών βρίσκονται σε δάση ή δασικές εκτάσεις, στη διαδικασία αδειοδότησης εμπλέκεται - πέραν της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, ως της κατά νόμο αρχής αδειοδότησης – και η Διεύθυνση Δασών Χίου.

Καθώς έχει διατυπωθεί διαφωνία της τελευταίας υπηρεσίας ως προς την προτεινόμενη κατηγοριοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και καθώς αυτό φαίνεται να έχει περιπλέξει και καθυστερήσει τη διαδικασία αδειοδότησης, ο βουλευτής ζητά δια της Αναφοράς του από το επιβλέπον Υπουργείο την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

12

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 4:20 pm


Η ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

12Η ΕΛΜΕ Χίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Από την έναρξη της πανδημίας εκπαιδευτικοί και γονείς απαιτούν από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καταθέτοντας σχετικές προτάσεις, τη διαμόρφωση συγκεκριμένου σχεδίου για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων. Δυστυχώς, παρά το χρόνο που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση δε μπόρεσε και δε θέλησε να γίνει το άνοιγμα και η λειτουργία των σχολείων  με τους απαραίτητους όρους και τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Τη στιγμή που στο σύνολό τους οι Ευρωπαϊκές χώρες μερίμνησαν να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα του ιού εξασφαλίζοντας την υγειονομική προστασία των μαθητών με χιλιάδες νέες αίθουσες, με μονά θρανία, με μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, με δωρεάν χρήση μάσκας και τεστ, στην Ελλάδα η κατάσταση  μέχρι  σήμερα έχει ως εξής:

Ο μαθητικός πληθυσμός στοιβάζεται σε τμήματα των 25 και 26 ατόμων γιατί η πολιτική ηγεσία, κατά δήλωση του καθηγητή μικροβιολογίας κ. Βατόπουλου, απέκλισε εξ’ αρχής την πρόταση της επιτροπής των ειδικών για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Αλήθεια, πόσες άδειες αίθουσες μένουν ανεκμετάλλευτες; Πόσοι δημόσιοι και δημοτικοί χώροι (πχ πολιτιστικά και εκθεσιακά κέντρα) δεν αξιοποιούνται;

Η εξάπλωση του ιού γίνεται με  γεωμετρική πρόοδο. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι τεράστια  και  στη χώρα μας έχει υπάρξει πλήρης αναστροφή της εικόνας του Μαρτίου – Μαΐου. Ως απάντηση το Υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιο στις 20/9/2020, περιορίζει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και το Υπουργείο Παιδείας θεσμοθετεί τις τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Δυστυχώς απουσιάζει, λόγω ιδεοληψίας, από το κυβερνητικό σχέδιο ο διορισμός και η πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.

Κι ενώ στο διάστημα αυτών των μηνών θα περίμενε κανείς τη θωράκιση του Δημόσιου συστήματος Υγείας με ΜΕΘ και προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, με δωρεάν παροχή τεστ και μάσκας στο σύνολο των εκπαιδευτικών και των μαθητών, η κυβέρνηση μιλά μόνο για την ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ αποποιούμενη των  δικών της πολιτικών   ευθυνών, μετακυλώντας την  σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Αποτέλεσμα της στάσης και της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα και η λειτουργία των σχολείων χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Δεν πήρε κανένα μέτρο για την βελτίωση των σχολικών υποδομών, για τη δημιουργία νέων σχολικών τάξεων, με την εξεύρεση  κατάλληλων χώρων και ζητάνε από τους μαθητές να κρατούν αποστάσεις μέσα σε αίθουσες στις οποίες στοιβάζονται 25 μαθητές, τη στιγμή μάλιστα που οι προτάσεις των ειδικών που έχουν εισακουστεί, απαγορεύουν τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων! Δεν  έχουν ακόμα εξασφαλίσει το επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει συχνός και σωστός καθαρισμός, με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης θεωρεί κόστος τις δαπάνες για τη μόρφωση και την υγεία.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Η χρήση μάσκας καθιστά επιτακτική την αναδιάρθρωση του ωρολογίου προγράμματος με μικρότερης διάρκειας διδακτική ώρα πχ 35 λεπτών αντί για 45 λεπτών ώστε να αποφευχθεί η κόπωση των μαθητών από την πολύωρη χρήση της μάσκας.

Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών με πλήρη δικαιώματα, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου

Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.).

Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας  που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της υγειονομικής λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Να μην ανακληθεί η άδεια κανενός εκπαιδευτικού που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 4:03 pm


ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΜΗΜΑ DECOUPAGE ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

12

Ξεκίνησε τμήμα Decoupage για ενήλικες στον Σύλλογο Τριτέκνων Χίου "Παναγία Νεαμονήτισσα". Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι, τρίτεκνοι και μη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα του συλλόγου: 22710 80711 & 22711 00386.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 3:48 pm


ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΧΙΟ

12

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου οι καθαρισμοί χειμάρρων και τεχνικών μικρών ρεμάτων, εξόδων αγωγών στις περιοχές Φαρκαινα, Αεροδρόμιο, Κοντάρι στα πλαίσια αντιπλημμυρικής προστασίας. Η επιλογή των σημείων παρέμβασης έγινε μετά από αυτοψίες των υπηρεσιών της Π.Ε. Χίου.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνο τα τελευταία χρόνια με την επικράτηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής καθίσταται απολύτως αναγκαία η διευθέτηση όμβριων προς τη θάλασσα και η θωράκιση των κατοικημένων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 3:30 pm


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Α ΄ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ COVID»

12

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού, που γιορτάζετε την πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτώβρη, το Τμήμα Αθλητισμού του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας Δήμου Χίου σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου και το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, πρόκειται να διοργανώσει σεμινάριο με θέμα:

«Α ΄ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ COVID»

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου και ώρα 14.30 στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Χίου.

Οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στα γραφεία του ΝΠΔΔ και στο τηλέφωνο 22710 -21057 εσωτ. 3 (κα. Συρρή Ασπασία). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας έως τη συμπλήρωση των 40 ατόμων.

12

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 3:28 pm


O MHΤΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ 33 ΜΕΛΗ Μ.Κ.Ο. ΚΑΙ 2 ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

12

Με αφορμή τον σχηματισμό δικογραφίαςγια 33 μέλη Μ.Κ.Ο. και 2 υπηκόων τρίτων χώρων,  για οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της Λέσβου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ Νότης Μηταράκης δήλωσε:  

Η μείωση των ροών και ο ρόλος ορισμένων ΜΚΟ απετέλεσε εδώ και μήνες βασική προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων αρχών. Συνεργαζόμαστε με πολλές οργανώσεις που έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Όμως δεν γίνονται ανεκτές ΜΚΟ με παράνομη δράση. Η ολοκλήρωση του Μητρώου ΜΚΟ θα βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή τη κατεύθυνση. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς 

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 3:23 pm


Χίος - Ειδήσεις και Νέα

Ψωνίζεται ο… κορωνοϊός; - alithia.gr

Ψωνίζεται ο… κορωνοϊός;  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 September 2020 | 10:00 am


Η Χίος του Σταμάτη Κριμιζή - Athens Voice Online

Η Χίος του Σταμάτη Κριμιζή  Athens Voice Online

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 10:00 am


Μεγάλη φωτιά στη Χίο - Ant1News

Μεγάλη φωτιά στη Χίο  Ant1News

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2020 | 10:00 am


Χίος: Η ζωή δίπλα στη ΒΙΑΛ - Euronews Ελληνικά

Χίος: Η ζωή δίπλα στη ΒΙΑΛ  Euronews Ελληνικά

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2020 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Χίος

Φιλικοί ιστότοποι: