Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Χίου   >   Χίος    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ME 4 IATΡΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

12

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. με ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα δε αυτών που βρίσκονται στα νησιά, προκηρύχθηκαν 81 θέσεις μόνιμων ιατρών στα Νοσοκομεία των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.


Οι 16 από αυτές είναι θέσεις Διευθυντών και οι 64 Επιμελητών Α’ και Β’.

Η πλειοψηφία των θέσεων, και πιο συγκεκριμένα οι 49 από τις 81, αφορά Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. στη νησιωτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για το Γενικό Νοσοκομείο Χίου "Σκυλίτσειο" προκηρύχθηκαν οι εξής θέσεις: 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 
1
ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ή ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ή ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη Μ.Ε.Θ. ή ΓΕΝΙΚΗΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προνοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση – διοίκηση – συντονισμό του έργου της εφημερίας (για το Τ.Ε.Π.) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α' 1
 

Πίνακας των θέσεων που προκηρύχθηκαν ανά ΥΠΕ και Νοσοκομείο.

Οι ενδιαφερόμενοι ιατροί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα esydoctors.moh.gov.gr από τις 27/7/2020 έως τις 17/8/2020.

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 6:23 pm


ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

12

Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 ισχύει το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Χίου προτείνει στα μέλη του να διατηρήσουν τα καταστήματα τους κλειστά!

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 6:07 pm


47η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

12

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 47ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)., που πραγματοποιήθηκαν στο νησί του Παπαδιαμάντη την Σκιάθο, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το διήμερο 10 και 11 Ιουλίου 2020.

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ, καθώς επίσης η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χριστιάνα Καλογήρου, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, Τ.Σ. & ΕΚΤ κα Νίκη Δανδόλου και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, οι οποίοι επισήμαναν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα, στην μετά-Covid εποχή, η επιχειρηματική δραστηριότητα και ιδιαίτερα ο τουρισμός στις νησιωτικές περιοχές και τόνισαν  την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να κρατηθούν ζωντανές οι οικονομίες των νησιών, οι οποίες στηρίζονται στον τουρισμό, τις μεταφορές και το εμπόριο, κλάδοι που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία.

Στην συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν στους συνέδρους ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου, Πατήρ Σταματάς, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης και η κα Αικατερίνη Παπανάτσιου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων/νου Αγοραστού, ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης και ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Θοδωρής Τζούμας. Επίσης, χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Στο πρώτο θέμα «Εθνική Θαλάσσια Πολιτική και Νησιωτική Επιχειρηματικότητα» η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χ. Καλογήρου, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις», τονίζοντας ότι βασική τομή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι ότι θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η υποχρέωση του κράτους για κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, με συγκεκριμένους και σαφείς στόχους αλλά και μέσα χρηματοδότησης. Το τρίπτυχο «Νησιωτικότητα, Θαλάσσια οικονομία, Γαλάζια Ανάπτυξη» αποτελεί δομικό στοιχείο της νησιωτικής πολιτικής, που εισάγεται σε θεσμικό κείμενο κατά τρόπο ολοκληρωμένο, συνεκτικό και ρεαλιστικό. Στο νομοσχέδιο προδιαγράφονται 3 διακριτά χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπουν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ, το πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Θαλάσσιας – Γαλάζιας Οικονομίας.

Ακολούθησε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χ. Τριαντόπουλου, με θέμα «Οικονομική Πολιτική και Νησιωτική Οικονομία», ο οποίος τόνισε ότι ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής λαμβάνει υπόψη τόσο τις ιδιαιτερότητες όσο και τις δυνατότητας της νησιωτικής οικονομίας. Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία δεν σταμάτησε την νησιωτική μέριμνα, αντιθέτως σχεδιάστηκαν και διατέθηκαν άμεσα επιπλέον πόροι για την στήριξη των νησιών, όπως η επιδότηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για να μην διακοπή η διασύνδεση τους. Επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων των κοινωνικών και οικονομικών φορέων με την πολιτεία για να επανέλθει η  οικονομία  στην κανονικότητα, ενώ απάντησε σε πολλές τοποθετήσεις και ερωτήσεις συνέδρων σχετικά με την αναγκαιότητα βελτίωσης και απλοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης των νησιωτικών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., κ. Σ. Σκιαδαρέσης, παρουσίασε το θέμα «Πολιτικές και μέτρα στήριξης της οικονομίας των νησιών για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας», ο οποίος με στοιχεία περιέγραψε το πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία των νησιών από την πτώση της τουριστικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να σχεδιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τις επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών μας αλλά και σε δεύτερο επίπεδο να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, ενώ απαρίθμησε σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας των νησιωτικών περιοχών, καθώς και μακροπρόθεσμων μέτρων με σκοπό την υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου και την μείωση της εξάρτησης της οικονομίας των νησιών από τον τουρισμό.

Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, Τ.Σ. & ΕΚΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κα Ν. Δανδόλου, ανέπτυξε το θέμα της συμβουλής των διαθρωτικών προγραμμάτων στην νησιωτική ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι το 1/5 των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, δηλαδή 4,35 δισ. ευρώ περίπου κατευθύνονται στα νησιά. Σήμερα η απορροφητικότητα του προγράμματος αγγίζει το 35%, ενώ μέχρι τέλος του έτους το ποσοστό αναμένεται να φθάσει στο 55-60%, λόγω και των δράσεων που χρηματοδοτεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Επίσης αναφέρθηκε και στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, δύο προγράμματα με σημαντικούς πόρους για την Ελλάδα, που θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα υποδομής, αλλά και δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας στα νησιά.

Στο επόμενο θέμα «Καταδυτικός τουρισμός – πολλαπλά οφέλη» η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Δ. Κολυνδρίνη, παρουσίασε το υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας, που βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλοννήσου. Το ναυάγιο αυτό συνιστά ένα πραγματικό αρχαιολογικό θαύμα και συγκαταλέγεται στην ομάδα των ναυαγίων που υπάρχουν στον Παγασητικό Κόλπο και την περιοχή της Αλοννήσου. Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ανάπτυξη υποβρύχιων μουσείων, με σκοπό την προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή.

Τέλος, ο κ. Γεώργιος Ασωνίτης, Ειδικός Επιστήμονας της ΚΕΕΕ και μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Insuleur, παρουσίασε το θέμα «Νησιωτική Οικονομία & Πανδημία. Βοηθώντας τα Νησιά στην  δημιουργία Σχεδίων Ανάκαμψης Τουριστικής Οικονομίας» καταθέτοντας σειρά προτάσεων και μέτρων για την ανάκαμψη της τουριστικής οικονομίας στα νησιά.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής 10 Ιουλίου 2020, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισαν την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού του ΕΟΑΕΝ, ενέκριναν τον διοικητικό απολογισμό έτους 2019, καθώς και τον απολογισμό εσόδων-εξόδων 2019 και τέλος ομόφωνα αποδέχθηκαν την πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά να φιλοξενήσει την προσεχή 48η Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 6:03 pm


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

12Παρασκευή 17/7- Παρασκευή 16/8 Έκθεση Βιβλίου Λιμάνι

Η Έκθεση Βιβλίου γιορτάζει 20 χρόνια στη Χίο και σας προσκαλεί να το γιορτάσουμε όλοι μαζί. Πρόκειται για την μεγαλύτερη γιορτή της φιλαναγνωσίας, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους! Τα βιβλιοπωλεία της Χίου που θα συμμετέχουν είναι η Πυξίδα, η Γραφίδα και το βιβλιοπωλείο Καμπάνη. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιουλίου στις 20:00 στο λιμάνι της Χίου με χαιρετισμό του Δημάρχου και μουσική επένδυση της εκδήλωσης από τον αγαπημένο μας Dj Μανώλη Βερβεράκη και την ομάδα κρουστών BATALA Chios. Η λήξη της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 16 Αυγούστου.

 

Σάββατο 18/7 & Κυριακή 19/7- 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Χρωμάτων & Φαντασίας στο Καστρομηνά

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Χίου σας προσκαλεί στο 1ο παιδικό Φεστιβάλ Χρωμάτων & φαντασίας στο Θέατρο Καστρομηνά από τις 17:00 - 22:00 στις 18-19 Ιουλίου. Σας περιμένουν πολλές εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους όπως εργαστήρια, φουσκωτά και θεατρικά παιχνίδια και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 

Παρασκευή 24/7 & Σάββατο 25/7- ‘Τα ρέστα’- 21:00

Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου σας προσκαλεί στη παράσταση του Εργαστηρίου Θεάτρου “Τα ρέστα” του Κώστα Ταχτσή σε σκηνοθεσία Λένιας Ξενάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Οθωμανικό Λουτρό (εντός του κάστρου Χίου) την Παρασκευή 24 & το Σάββατο 25 Ιουλίου στις 21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων διατίθενται δελτία προτεραιότητας στην υποδοχή του Ομηρείου. Η παράσταση θα περιοδεύσει στη Λαγκάδα, τα Μεστά και την Βολισσό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

 

Τετάρτη 29 Ιουλίου Παρουσίαση Βιβλίου Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη 19:30

Η Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ο Δήμος Χίου και οι Εκδόσεις “άλφα πι” σας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου της κα. Αθηνάς Κ. Ζαχαρού-Λουτράρη ‘’Η Πλατεία Βουνακίου Χίου τόπος εκτελέσεων κατά την τουρκοκρατία’’ στη Πλατεία Βουνακίου Χίου στις 19:30. Θα εξαγγείλουν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος και ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν η κ. Ευτυχία Βλυσίδου, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, Ιστορικός και η συγγραφέας.

 

Παρασκευή 31/7 Συναυλία Trip-20:30 στο Λιμάνι

Στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου το νεανικό-ροκ μουσικό συγκρότημα Trip θα μας διασκεδάσει για ακόμα μία φορά την Παρασκευή 31 Ιουλίου στις 20:30 στο Λιμάνι!

 

Σάββατο 1/8 Συναυλία Κώστα Μπογιατζή & Πηνελόπης Γκίκα-21:30

Το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου πάμε όλοι Καρφά! Μία έντεχνη βραδιά αφιερωμένη στο έντεχνο τραγούδι με ερμηνευτές τους αγαπημένους μας Χιώτες καλλιτέχνες Κώστα Μπογιατζή και Πηνελόπη Γκίκα στον Καρφά στις 21.30.

 

Κυριακή 2/8 Έκθεση Φωτογραφίας Ομάδα Κάστρου

Η Έκθεση Φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο «Απόλλων» στο Κάστρο της Χίου, θα μας ταξιδέψει σε μορφές ψυχαγωγίας από το παρελθόν. Θα διαρκέσει μία εβδομάδα και η θεματολογία της θα αφορά τους τρόπους διασκέδασης/ψυχαγωγίας των κατοίκων της Χίου από τη δεκαετία του 1980 και προγενέστερα. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

 

Δευτέρα 3/8 - 8/8 Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο σας προσκαλεί στο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου από τις 3 έως τις 8 Αυγούστου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αυλή Οθωμανικών Λουτρών, στο Μουσείο Μαστίχας και τον Κάμπο. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

 

Τετάρτη 5/8 Έκθεση Φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Χίου

Η Φωτογραφική Λέσχη Χίου θα σας παρουσιάσει την Τετάρτη 5 Αυγούστου έκθεση φωτογραφίας με τίτλο ‘’Χίος’’ στις 20:30 στο Περιβόλι στο Κάμπο.

 

Τετάρτη 5/8 Συναυλία Δημήτρης Λιούντρης-21:30 Καστρομηνάς

Ο αγαπημένος μας καλλιτέχνης Δημήτρης Λιούντρης μας περιμένει στο πολυχώρο Καστρομηνά την Τετάρτη 5 Αυγούστου στις 21:30. Με την συναυλία του “Λαϊκοί Δρόμοι”, ο γνωστός ερμηνευτής θα κάνει ένα αφιέρωμα στο λαϊκό ρεπερτόριο και ιδιαίτερα θα ερμηνεύσει τις επιτυχίες των Χρήστο Νικολόπουλο, Άκη Πάνο και Άκη Κουγιουμτζή.

 

Παρασκευή 7/8 Παρουσίαση Στέφανου Ξενάκη-20:00 Λιμάνι

Στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου με μεγάλη χαρά θα βρίσκεται κοντά μας ο Στέφανος Ξενάκης, γνωστός συγγραφέας χιακής καταγωγής των bestseller ‘’Το Δώρο’’. Θα μας δώσει συμβουλές αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης που θα μας  βοηθήσουν να δούμε τη ζωή με άλλο μάτι! Θα βρίσκεται τη Παρασκευή 7 Αυγούστου στο Λιμάνι.

 

Παρασκευή 7/8-9/8 Έκθεση Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας

Στις 7, 8 και 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Βιβλιοδεσίας και Βιβλιογλυπτών από το Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου του κ. Στείρου και των μαθητών του στην αίθουσα του Μορφωτικού και Αθλητικού Συλλόγου Άγιος Γεώργιος στο χώρο του Κάστρου από τις 19:00- 22:00.

 

Σάββατο 8 Αυγούστου “ Ο ευτυχισμένος Πρίγκηπας”, Καστρομηνά

Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο σας προσκαλεί στη θεατρική παιδική παράσταση ‘’Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας” στο Θέατρο Καστρομηνά. Η ώρα της παράστασης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

 

Σάββατο 8/8 Συναυλία  Κωνσταντίνος Αργυρός

Συναυλία από τον διάσημο τραγουδιστή Κωνσταντίνο Αργυρό με φιλανθρωπικό σκοπό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Στάδιο, τηρώντας πάντοτε τα μέτρα ασφαλείας και τις αποστάσεις με συγκεκριμένη χωρητικότητα. Ο Αργυρός με την παρουσία του στο νησί μας θα κάνει μία εξαίρεση φέτος καθώς γενικότερα δεν συνηθίζει να κάνει καλοκαιρινές περιοδείες. Τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν για την δημιουργία παιδικής χαράς ΑΜΕΑ στη Χίο. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διεξαγωγή της συναυλίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

 

Τρίτη 11/8 Ομιλία Κώστα Στοφόρου-20:00 Λιμάνι

Ο Κώστας Στοφόρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Λατρεύει τη Χίο και για το λόγο αυτό η παρουσία του τιμά το νησί μας. Θα μας μιλήσει για έναν ξεχωριστό και μοναδικό φίλο του ανθρώπου, το καλό βιβλίο στις 11 Αυγούστου 20:00 στο Λιμάνι.

 

Τετάρτη 12/8 -3ο Φεστιβάλ Γεύσεων Λαγκάδας-19:30 Λαγκάδα

Ένα Φεστιβάλ θεσμός που θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά στη Λαγκάδα με θέμα τις τοπικές γεύσεις της Χίου και σημαντικούς ομιλητές όπως η κα. Στέλλα Γιανακάκη από την ΕΜΧ, η κα. Στέλλα Τσιροπινά από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η Ιζαμπέλα Πεπόνη, διατροφολόγος καθώς και ομιλητές από το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο.

 

Εκδήλωση για την αξία της φιλαναγνωσίας με την κ. Μαρία Δουρίδα Μηταράκη:

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Μαρία Δουρίδα-Μηταράκη θα βρίσκεται μαζί μας σε μία συζήτηση για την ανεκτίμητη αξία του παιδικού βιβλίου. Παράλληλα, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το νέο βιβλίο της κ. Μηταράκη και να εμπλακούμε σε ένα ξεχωριστό και όμορφο δρώμενο για μικρούς και μεγάλους με επίκεντρο το βασικό θέμα της ωρίμανσης και της ενηλικίωσης στην πορεία της ζωής.

 

Παρασκευή 17/8 Συναυλία του Μάνου Βασιλάκη στο Πετροκάραβο Βροντάδου-20:00

Ο ανερχόμενος Χιώτης καλλιτέχνης Μάνος Βασιλάκης σε ακόμη μία εμφάνιση του στο Πετροκάραβο Βροντάδου θα ερμηνεύσει το έντεχνο και νεανικό ρεπερτόριο του στις 20:00 στις 17 Αυγούστου!

 

Τετάρτη 19/8 Συναυλία με τον Παντελή Λύκο, Αφανής Ναύτης-21:30

Μία μεγάλη μουσική βραδιά “Σε ήχο έντεχνο” με βασικό πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μας ερμηνευτή Παντελή Λύκο μας περιμένει στις 19 Αυγούστου στις 21:30 στον Αφανή Ναύτη. Ο Παντελής Λύκος θα κάνει την εμφάνιση του πλαισιωμένος από έξι μουσικούς σε μία συναυλία στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικής έντεχνης και έθνικ μουσικής σκηνής… οι παραδοσιακοί ήχοι μπλέκονται με σύγχρονες ενορχηστρώσεις και η εναλλαγή ρυθμών και ήχων έχουν ως σκοπό τη συμμετοχή των θεατών σε ένα ταξίδι μουσικής από το πρώτο λεπτό μέχρι και την αποφώνηση της συναυλίας. Καλή ακρόαση!

 

Κυριακή 23 & Δευτέρα 24/8 ‘’Αχ αυτά τα φαντάσματα-21:00

Η θεατρική ομάδα Χίου θα ανοίξει την αυλαία για δύο παραστάσεις στις 23 και 24 Αυγούστου στις 21:00 στο Θέατρο Καστρομηνά. Ο Τίτλος της παράστασης είναι «Αχ αυτά τα φαντάσματα» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο. Η είσοδος είναι δωρεάν.

 

Παρασκευή 28/8 ‘’Χορεύοντας εν πλώ’’  Λιμάνι 21:00

Η ολοκλήρωση των φετινών εκδηλώσεων “Καλοκαίρι με Ασφάλεια στη Χίο” θα πραγματοποιηθεί με μία μουσικοχορευτική εκδήλωση με ακροβατικά εν πλω! Η εκδήλωση “Χορεύοντας εν πλω” θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, τον Ναυτικό Όμιλο Χίου, το Σύλλογο Αλιέων και τις Σχολές Χορού του νησιού. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Μανώλης Βερβεράκης.

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 6:01 pm


ΣΤΗ ΦΑΚΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΕ ΕΞΩΚΛΗΣΙ

12

Εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, περίπτωση διάρρηξης – κλοπής, που διαπράχθηκε προ πενθημέρου περίπου σε εξωκλήσι στη Χίο.

Για την υπόθεση αυτή ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο (2) αλλοδαποί, ηλικίας 27 και 30 ετών, ενώ διακριβώθηκε η εμπλοκή τους και σε δύο υποθέσεις διάρρηξης - κλοπής -τετελεσμένης και σε απόπειρα- σε οχήματα στη Χίο.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο 27χρονος και ο 30χρονος, δρώντας από κοινού, μπήκαν στο προαναφερόμενο εξωκλήσι, παραβιάζοντας την είσοδό του με αιχμηρό αντικείμενο και αφαίρεσαν, Ιερά Λειτουργικά Σκεύη, εκκλησιαστικά βιβλία, καθώς επίσης φιάλες με λάδι και νερό, ενώ από παρακείμενο βοηθητικό χώρο αφαίρεσαν πλαστικές καρέκλες.

Κατά την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε επίσης ότι οι δράστες, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, διέρρηξαν από κοινού σταθμευμένο Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του μικρό χρηματικό ποσό και διάφορα αντικείμενα, ενώ προσπάθησαν να διαρρήξουν ένα ακόμη σταθμευμένο όχημα, χωρίς ωστόσο να το κατορθώσουν.

Οι δράστες προκάλεσαν παράλληλα φθορές στο εξωκλήσι και στα παραπάνω οχήματα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους περιλαμβάνει τα αδικήματα της κλοπής, της απόπειρας κλοπής και της πρόκλησης φθορών, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και μέρος των κλοπιμαίων.

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 5:55 pm


ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΗΜΕΔΑΠΗ ΣΤΗ ΧΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

12

Συνελήφθη, σήμερα στη Χίο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Χίου, ημεδαπή, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο τροχονομικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι, η συλληφθείσα οδηγούσε δίκυκλη μοτοσικλέτα, στερούμενη άδειας ικανότητας οδήγησης για το συγκεκριμένο όχημα.

12

13

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 5:46 pm


O KATAΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΚΕΧ

12ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

15 : «O ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ» , Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

16: ΣΚΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΑΜΟ (ΑΜΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΚΕ)

18/19 : ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

21: « Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΛΕΜΟΝΗΣ ΚΑΙ Η ΟΜΟΡΦΗ ΚΡΕΜΜΥΔΩ» , ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, Β. ΔΑΛΛΕΣ

23:Ο ΚΗΠΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΚΕ

27: «ΟΡΝΙΘΕΣ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ», ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΒΟΥΡΕΣ

30: ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ , ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Γ.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

1: «Ο ΤΖΑΚ & Η ΦΑΣΟΛΙΑ», ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΑΓΑΡΗΣ

2: «Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ» , ΤΕΧΝΟΡΑΣΗ

3: «Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ & Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ», ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Γ(ΚΑΙ 15/07)

5:ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΛΙΟΥΝΤΡΗΣ (ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ)

6: «ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ» , ΑΜΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΚΕ

7: ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ, ΣΚΙΕΣ & ΓΕΛΙΑ

12:GALAXY (ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ)

14: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΥΞ ΛΑΞ(ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΧ)

18: Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ», ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΡΑ, ΔΑΛΛΕΣ (και 21/07)

19: Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ(ΠΑΙΔΙΚΟ)

20: «ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ, ΔΕ ΜΙΛΑΩ, ΔΕ ΒΛΕΠΩ», ΒΛ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ  

21: ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ , ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΝ.

22: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΙΟΥ

23: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΙΟΥ

24 : ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 5:42 pm


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

12

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Βουλευτής Χίου Δρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο., Βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, συνοδευόμενοι από τον Σύμβουλο της Δ.Σ.Ο. Δρα Κώστα Μυγδάλη, επισκέφθηκαν σήμερα, Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 την Α.Ε. την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Κα Πρόεδρος ενημερώθηκε για τους σκοπούς και τη δραστηριότητα της Δ.Σ.Ο. και έγινε εκτενής συζήτηση επί θεμάτων πολιτικού – θρησκευτικού ενδιαφέροντος και σε σχέση με το επίκαιρο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 

Επίσης, ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Δ.Σ.Ο. στο προσεχές διάστημα.

 

12

13

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 5:39 pm


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΠ

12

Με την παρ. 2 του άρθρου 375 του Ν. 4700/20, ΦΕΚ-127 Α/29-6-20, παρατείνεται έως 31/08/2020 η λήξη για την υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α' βαθμού, όπως αυτή είχε οριστεί με την παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019 (Α’ 204).

 

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά τη δήλωσή σας για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης του ακινήτου (ν.4647/2019 άρθρο 51) στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr κάνοντας είσοδο με τους κωδικούς του taxis σας.

Περισσότερα στοιχεία, θα βρείτε:

Official Teaser:

https://www.youtube.com/watch?v=zeQ6EXv1hwk

Mini Παρουσίαση:

https://www.youtube.com/watch?v=ZQ7038SyxGs

Οδηγίες Χρήσης:

https://tetragonika.govapp.gr/OdigiesXrisis

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 5:32 pm


ΣΥΝΘΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ! ΗΡΘΕ ΤΟ ΕΣΤΙΑ ΙΙ

12

Χρηματοδότηση ύψους 91.500.000 ευρώ για το 2020 ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την συνέχιση και αύξηση των θέσεων του στεγαστικού προγράμματος ESTIA II. Στόχος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η αύξηση των προσωρινών θέσεων στέγασης από 25.500 στις 40.000 μέχρι το 2021.

 

Παράλληλα, το “Πρόγραμμα ESTIA II-Παροχές σε Χρήμα” ανέρχεται σε 125.000.000 ευρώ, με το Υπουργείο  να θέτει ως στόχο την περιστολή του ποσού εντός του 2021, αφενός με την ουσιαστική μείωση των ροών και αφετέρου με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ώστε αυτοί που είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων αιτούντων άσυλο,  να απολαμβάνουν τα προνόμια για ένα σύντομο χρονικό διάστημα  και όχι για πολλά χρόνια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

 

Σήμερα, υπεγράφη η τριμερής συμφωνία για την υλοποίηση του προγράμματος ESTIA II μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ - που μέχρι πρότινος το συντόνιζε-, και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο αναλαμβάνει πλέον την διαχείριση του. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα ενδυναμώσει το εθνικό σύστημα υποδοχής και θα συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωσή του.  Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, και ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Philippe Leclerc, υπέγραψαν  την συμφωνία επιδότησης, στην οποία εξειδικεύονται οι μεταβατικές διαδικασίες για την ανάληψη της ευθύνης του προγράμματος από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Επισημαίνεται ότι η συμφωνία είχε ήδη υπογραφεί ηλεκτρονικά από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Το πρόγραμμα ESTIA ΙΙ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ταμεία DG HOME AMIF/EMAS) και μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό νομικά πρόσωπα Δήμων, Διεθνείς Οργανισμοί, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που εξειδικεύονται στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Η συμφωνία που υπογράφτηκε σήμερα είναι προϊόν πολύμηνης διαπραγμάτευσης και στενής συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων, λόγω της πολυπλοκότητας του προγράμματος, αλλά και της κοινής δέσμευσης για την επιτυχία της μετάβασης χωρίς την απώλεια θέσεων φιλοξενίας.

 

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης,  προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο  ESTIA II και σήμερα υπογράψαμε μαζί με τον Εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την συμφωνία για το πρόγραμμα ESTIA. Παρέχει 25.500 θέσεις φιλοξενίας και στόχος μας είναι να τις  αυξήσουμε το 2021 σε 40.000 θέσεις, ώστε πρώτον  να μειώσουμε το πληθυσμό που βρίσκεται στα ελληνικά νησιά, καθώς η αποσυμφόρηση των νησιών είναι για εμάς μία ουσιαστική προτεραιότητα. Δεύτερον, να μειώσουμε τον αριθμό των δομών που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, περιορίζοντας τις επιπτώσεις  της  μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Θέλω να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη  Αρμοστεία του ΟΗΕ που έχει διαχειριστεί από την αρχή του προγράμματος το Πρόγραμμα ESTIA και πλέον παραδίδει την διαχείριση του στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε. Επίσης, πολύ σημαντικός μας στόχος είναι, όσων οι αιτήσεις διεθνούς προστασίας γίνουν δεκτές, να μπορέσουμε να τους ενσωματώσουμε με ασφάλεια στην ελληνική κοινωνία απο-ιδρυματοποιώντας τους από το Πρόγραμμα ESTIA και παρέχοντας τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας”.

 

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Philippe Leclerc, δήλωσε τα εξής:

“Αυτή είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Ελλάδα. Είναι συγκινητικό για εμένα να υπογράφω την συγκεκριμένη συμφωνία γιατί οφείλω να σας πω ότι από το 2016 μας ζητήθηκε από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσουμε 25.000 θέσεις φιλοξενίας σε περίοδο κρίσης, οικονομικής κρίσης και ανθρωπιστικής κρίσης. Και το καταφέραμε αυτό μαζί με τους συνεργάτες μας από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους Δήμους, ώστε να παρέχουμε σε περισσότερους από 17.000 αιτούντες ασύλου και πρόσφυγες την δυνατότητα να επωφεληθούν από τα παρεχόμενα διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη στην Ήπειρο, στην Αττική, την Μακεδονία, και στα νησιά. Οι περισσότεροι από εσάς δεν τους έχετε δει γιατί είναι τόσο καλά ενσωματωμένοι από τις υπηρεσίες που παρέχουμε σε αυτούς, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και έτσι βοηθάμε την Ελλάδα να διασφαλίσει σήμερα ότι υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Είμαστε πολύ υπερήφανοι σήμερα που η Ελληνική Κυβέρνηση εκπληρώνει την δέσμευσή της να αναλάβει τον έλεγχο των 25.000 θέσεων σε όλη την χώρα. Ελπίζουμε και θα βοηθήσουμε  να αυξήσει τις θέσεις αυτές”.

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 5:04 pm


ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ Ο ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΣΤΑ ΜΑΓΕΜΕΝΑ. ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ

12

Ο Γ. Μακριδάκης έδωσε στη δημοσιότητα μια καταγγελία για τον υδροβιότοπο στα Μαγεμένα Βολισσού. Εκεί όπου η αδιαφορία του ανθρώπου καταστρέφει το περιβάλλον και οι αρμόδιοι δεν έχουν λάβει μέτρα για να προστατέψουν την περιοχή από την ανθρώπινη ανεύθυνη δραστηριότητα.

 

Αναλυτικά τα όσα έγραψε ο Γ. Μακριδάκης:

«Νομίζω ότι για να βελτιωνόμαστε ως πολίτες κ να δείχνουμε την αγάπη μας για το νησί μας, πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας αλλά κ να επικοινωνούμε κάποια στραβά που μπορούν πολύ εύκολα κ ανέξοδα να αλλάξουν, ώστε να μην ντρεπόμαστε για κάποιες συμπεριφορές κ για κάποιες γωνιές του νησιού, όπως τις έχουμε καταντήσει.
Αυτός είναι ο υδροβιοτοπος στα Μαγεμένα Βολισσού, ο οποίος προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα κ φιλοξενεί πολλά είδη ζωής αλλά κάποιοι συμπολίτες μας επιμένουν να περνούν από πάνω του με οχήματα 4Χ4 κ να τον καταστρέφουν, να χαλούν την εικόνα της παραλίας κ να ενοχλούν την πανίδα.
Ελπίζω να δημοσιευτεί η ανάρτηση μου αυτή στην ομάδα, για να ενημερωθούν όλοι, διοτι οσοι το κάνουν, πράττουν μάλλον από άγνοια για την σημαντικότητα του τόπου αυτού, κ έτσι όλοι μαζί να προστατεύουμε το νησί μας κ να βάλουμε τέλος σε τέτοιες συμπεριφορές.»

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 2:23 pm


NEA ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

12

Μια νέα καθιστική διαμαρτυρία λαθρομεταναστών πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στην Πλατεία. Οι λαθρομετανάστες που συγκεντρώθηκαν σήμερα ήταν περισσότεροι από χθες και καλό είναι αρμόδιοι να λάβουν τα μέτρα τους πριν κατέβει όλη η ΒΙΑΛ στην Πλατεία και η κατάσταση ξεφύγει.

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 2:13 pm


ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΓΙΑΣΜΑΤΩΝ

12

Το υδροθεραπευτήριο Αγιασμάτων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Χίου ξεκινάει τη λειτουργία του το Σάββατο 18 Ιουλίου σε έναν άνετο χώρο που προσφέρει στους λουόμενους χαλάρωση, ανάπαυση σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και κυρίως ιαματική υδροθεραπεία που παρέχει ανακούφιση σε μυοσκελετικές , παθολογικές , δερματικές κ.α παθήσεις.

 

Το προσωπικό θα παρέχει τις υπηρεσίες του στους επισκέπτες του υδροθεραπευτηρίου καθημερινά από τις 9:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα.

 

Μάλιστα φέτος τα Ιαματικά Λουτρά Αγιασμάτων διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας που έχει χορηγηθεί από τον ΕΟΤ .

12

13

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 1:51 pm


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

12

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά ο Δήμος Οινουσσών την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών οργανώνοντας την δωρεάν εγκατάσταση σύγχρονης Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών, που θα βελτιώσει την άσκηση της Διοίκησης και θ’ αναβαθμίσει την ποιότητα της καθημερινότητας των κατοίκων κι επισκεπτών.

 

Η δημιουργία κι εγκατάσταση του Συστήματος Γεωχωρικών Πληροφοριών αποτελεί χορηγία της Εταιρείας GET Geospatial Enabling Technologies. Η Εταιρεία GET έχει ήδη αναπτύξει ηλεκτρονικές πλατφόρμες γεωπληροφοριών σε φορείς Αυτοδιοίκησης της πρωτεύουσας και τώρα στο πλαίσιο δράσης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «υιοθετεί» μικρούς νησιωτικούς δήμους αρχής γενομένης από τις Οινούσσες.

 

Η ψηφιακή υποδομή, που δημιουργείται με σχεδιασμό της Δημοτικής Συμβούλου κας Μαρίας Κωνσταντινίδη, αγρονόμου-τοπογράφου ΔΠΜΣ Γεωπληροφορικής, θα υποστηρίξει το Δήμο και τους λοιπούς τοπικούς δημόσιους φορείς, τους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες καθώς θα παρέχει «έξυπνες» πληροφορίες κοινές για όλους τους κατοίκους, επισκέπτες, εργαζομένους και τουρίστες.

 

Ο Δήμαρχος Οινουσσών Γεώργιος Στ. Δανιήλ ευχαριστεί θερμά τη χορηγό Εταιρεία GET making location matter για την εύστοχη επιλογή της να στηρίξει κι αναδείξει τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις προοπτικές ενός ακριτικού Δήμου και θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις να τεθεί σ’ εφαρμογή το συντομότερο η χρήση του Λογισμικού Κώδικα, που θα μας φέρει πιο κοντά στο στόχο της «Ψηφιακής Αιγνούσας».

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 1:45 pm


Ο Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ "ΚΡΑΖΕΙ" ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ

12

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο διαδίκτυο (από την ερευνήτρια-αρθρογράφο κα Τασσώ Γαίλα) ο πρώην Αντιδήμαρχος Χίου (και Α΄επιλαχών του συνδυασμού Κ. Μουτζούρη, που συγκέντρωσε περί τους 1.500 σταυρούς προτίμησης) Γ. Παπαδόπουλος  ΄΄κράζει΄΄ τον χιώτη Υπουργό Νότη Μηταράκη, ως αφερέγγυο, για όσα υπόσχεται και δεν κάνει. Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα προσωπικό του ζήτημα. Προφανώς ο Ν. Μηταράκης είχε υποσχεθεί στήριξη στο ζήτημα αξιοποίησης του Γ. Παπαδόπουλου στην Περιφέρεια (μάλιστα θυμόμαστε τον Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη να ευχαριστεί δημόσια τον Ν. Μηταράκη για το ζήτημα αυτό σε συνέντευξή του τον προηγούμενο Ιανουάριο στη Χίο), η οποία -ως φάνηκε- δεν ήταν ικανή.Παραθέτουμε κατωτέρω το επίμαχο σημείο της συνέντευξης:

 
Ερώτηση:
<<Σήμερα κ. Παπαδόπουλε,  φέρετε την ιδιότητα του Συμβούλου του Περιφερειάρχη. Σε ποιόν τομέα;>>
Απάντηση:
<<Όχι, δεν ισχύει αυτό. Ο Περιφερειάρχης εξ αρχής, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θέλησε να με πάρει κοντά του ως Ειδικό Σύμβουλο σε θέματα Πρόνοιας αλλά το Υπουργείο που ανήκω (Δικαιοσύνης) δεν επέτρεψε την απόσπαση. Μας κορόιδεψε και ο Χιώτης Υπουργός κ. Μηταράκης (προφανώς, για τους δικούς του λόγους !).  Έτσι, μέχρι σήμερα μένω ανενεργός και μακριά από τα της Περιφέρειας, όχι με δική μου επιλογή ή υπαιτιότητα.>>

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 1:07 pm


ΣΤΙΒΟΣ: ΓΥΡΙΣΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥΣ

12

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ, συγχαίρει θερμά τους αθλητές και τις αθλήτριες των Σωματείων της ,  για τις επιτυχίες τους στον 5ο ΟΜΙΛΟ του  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ  K 16 ΑΓΟΡΙΩΝ-ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ , που έγινε στον ΄Αγιο Κοσμά τη Δευτέρα και Τρίτη 13 και 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020.

Στον 5ο ΄Ομιλο συμμετείχαν τα Σωματεία στίβου από τις Ε.Α.Σ:ΠΕΙΡΑΙΑ,ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ/ΚΡΗΤΗΣ/ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ/ΑΝΑΤ.ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ.

200Μ.ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ

1ος        ΜΑΝΩΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ       ΑΣ ΕΦΗΒΟΣ                                      25.62

5000Μ.ΒΑΔΗΝ ΑΓΟΡΙΩΝ

1ος        ΜΠΟΡΟΖΑΝ ΓΚΕΟΡΓΚΕ     ΑΣ ΕΦΗΒΟΣ                                      30.17.98

2000Μ.ΦΥΣΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ

2ος        ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ       ΑΣ ΕΦΗΒΟΣ                                      7.09.24

80Μ.ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

2η         ΝΕΑΜΟΝΙΤΗ ΜΑΡΘΑ         ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΙΟΥ                   10.67

ΜΗΚΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

2η         ΝΕΑΜΟΝΙΤΗ ΜΑΡΘΑ         ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΙΟΥ                   5.19

7η              ΜΑΝΑΛΟ ΤΖΑΪΡΑ               ΑΣ ΕΦΗΒΟΣ                                      4.92

ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΓΟΡΙΩΝ

2ος        ΜΑΛΛΕΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ            ΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΑΜΟΥ            48.58

4ος        ΣΟΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ            ΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΑΜΟΥ            46.25

1200Μ.ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

3η         ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ         ΠΑΓΧΙΑΚΟΣ ΓΣ                               3.57.07

ΕΞΑΘΛΟ ΑΓΟΡΙΩΝ

3ος        ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ ΘΕΟΔ.    ΑΣ ΕΦΗΒΟΣ                                      3523 ΒΑΘ.

ΥΨΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

3η         ΣΩΤΗΡΙΑΝΟΥ ΥΠΑΤΙΑ       ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΙΟΥ                   1.50

6η         ΦΟΥΤΑΚΗ ΖΗΝΟΒΙΑ          Φ.Ο.ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ                            1.45

ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ

3ος        ΣΟΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ            ΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΑΜΟΥ            14.32

6ος        ΜΑΛΛΕΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ            ΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΑΜΟΥ            12.69

150Μ.ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

4η         ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΙΑ     Φ.Ο.ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ                            19.87

80Μ.ΕΜΠΟΔΙΑΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

4η         ΜΟΥΛΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ        ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΙΟΥ                   13.70

ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

6η         ΤΣΟΚΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ          ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΙΟΥ                   10.78

3000Μ.ΑΓΟΡΙΩΝ

7ος        ΦΑΦΑΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ       ΑΣ ΕΦΗΒΟΣ                                      12.46.23

ΤΕΤΡΑΠΛΟΥΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

8η         ΜΑΝΑΛΟ ΤΖΑΪΡΑ               ΑΣ ΕΦΗΒΟΣ                                      12.72

4Χ200Μ.ΜΙΚΤΗ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ

4η                                                         ΑΣ ΕΦΗΒΟΣ                                      1.46.91

    (ΦΟΥΝΤΑΣ/ΣΙΔΕΡΑΚΗ/ΛΙΓΝΟΥ/ΜΑΝΩΛΙΑΣ)

9η                                                         Φ.Ο.ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ                            1.50.56

    (ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΗΣ/ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ/ΤΣΙΓΚΟΥ/ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ)

3Χ1200Μ.ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ

5η                                                         ΑΣ ΕΦΗΒΟΣ                                      12.16.49

     (ΜΠΟΡΟΖΑΝ/ΦΑΦΑΛΙΟΣ/ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ)

4Χ80Μ.ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

11η                                                       ΑΣ ΕΦΗΒΟΣ                                      43.43

      (ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ΒΑΦΕΙΑΔΗ/ΣΙΔΕΡΑΚΗ/ΛΙΓΝΟΥ)

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 12:27 pm


MAΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ

Μια πρωτότυπη ιδέα είχαν μαθητές από τα Καρδάμυλα. Συγκεκριμένα δημιούργησαν κάδους για αποτσίγαρα που θα τοποθετήσουν στις παραλίες των Καρδαμύλων. Η δράση αυτή του σχολείου εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ''ΜΕΛΤΕΜΙ'' που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και της κοινωνίας γενικά για τη ρύπανση των ακτών και των θαλασσών και τρόπους μείωσης των θαλάσσιων απορριμμάτων.

12

Δημοσιεύθηκε στις 14 July 2020 | 8:03 pm


ΤΑ ΕΛΠΕ ΔΩΡIΣΑΝ TABLET ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

12Τα ΕΛΠΕ δώρισαν στους 11 μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Οινουσσών "Απόστ. Παύλος" από ένα tablet  που έλαβαν την περασμένη Τρίτη 7 Ιουλίου.

Δημοσιεύθηκε στις 14 July 2020 | 7:20 pm


ANTIΠΟΙΝΑ ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΕΙ Η ΑΠΑΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΛΙΔΕ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

12

O Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και η Περιφερειακή Αρχή με επιστολή της προς τους Συναρμόδιους Υπουργούς ζητά λόγω της απόφασης της Κυβέρνησης της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά να διακοπεί η χρηματοδότηση και η εκτέλεση του έργου με τίτλο ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΛΙΔΕ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΩ ΣΚΑΛΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ  που είχε εγκριθεί και ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020(Εθνικοί Πόροι ΠΔΕ) με ποσό χρηματοδοτήσεως1.200.000€.

 

12

13

Δημοσιεύθηκε στις 14 July 2020 | 5:19 pm


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΟΝ ΜΕΟΘ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΣΤΡΑ

12Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χίου ενέκρινε την απόδοση επιχορήγησης 10.000,00 ευρώ στον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών Μ.E.O.Θ., για την κάλυψη του ποσού που δαπάνησε για το παραδοσιακό έθιμο της Μόστρας και το αποκριάτικο καρναβάλι, τα οποία ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η επιχορήγηση θεωρείται αναγκαία και απαραίτητη, προκειμένου να επιβιώσει ο Σύλλογος και να έχει τη δυνατότητα διατήρησης των ανωτέρω εθίμων που αναβιώνει κάθε χρόνο, τα οποία αφορούν ολόκληρο το Νομό Χίου και τις παραδόσεις του.

13

Δημοσιεύθηκε στις 14 July 2020 | 4:30 pm


ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ COVID-19 ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

12

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης ανιχνεύτηκε ύποπτο κρούσμα με COVIT-19, σε ηλικιωμένο άνδρα  από την περιοχή της Καλλονής. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο ηλικιωμένος φέρεται να έχει φιλοξενήσει άτομα από άλλη περιοχή και το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες που ψάχνουν τις επαφές αυτών των ανθρώπων , καθώς και του ασθενούς που ήδη βρίσκεται στο νοσοκομείο. Να σημειωθεί ότι ο ηλικιωμένος άνδρας , χωρίς να λάβει τα ενδεδειγμάνα μέτρα προστασίας σε πρώτη φάση επισκέφθηκε το Κ. Υ. της περιοχής του και στη συνέχεια πήγε το «Βοστάνειο» , όπου διαπιστώθηκε ότι ασθενεί από τον ιό. Τώρα ερευνώνται οι επαφές του για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διάχυση και σε άλλα άτομα του περιβάλλοντος του, ή σε εκείνους που ήρθε σε επαφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ανίχνευση στο συγγενικό περιβάλλον του ηλικιωμένου από την Καλλονή που βρέθηκε με κρούσμα COVIT-19 κατά την εξέταση του στο νοσοκομείο, βρέθηκαν γιος και εγγονός του 85χρονου να είναι και αυτοί φορείς του ιού , ενώ η έρευνα συνεχίζεται σε άλλες πιθανές επαφές του ασθενούς. Η είδηση ότι βρέθηκε θετικός στον ιό ο ηλικιωμένος θορύβησε την τοπική κοινωνία και γενικότερα το νησί , που μέχρι τώρα δεν είχε , πέρα από την πρώτη περίοδο της πανδημίας περιστατικά με τον COVIT-19.

 

 

 

 

 

Πηγή:emprosnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 July 2020 | 4:12 pm


ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

12

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία την εβδομάδα 6-12 Ιουλίου δεν έφτασε ούτε ένας μετανάστης στα Νησιά του Αιγαίου.

 

Δημοσιεύθηκε στις 14 July 2020 | 4:05 pm


ΗΜΕΡΑ ΧΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Ημέρα χαράς για την ΑΕΝ Οινουσσών καθώς χθες, 13/7/2020 έγινε η απονομή των πτυχίων στους επιτυχόντες τελειόφοιτους σπουδαστές της Σχολής Πλοιάρχων.

12

H Διεύθυνση της σχολής σε ανακοίνωσή της αναφέρει: "Ευχόμαστε σε όλους τους πτυχιούχους καλή σταδιοδρομία και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πορεία της ζωής τους και να τους προστατεύει."

Δημοσιεύθηκε στις 14 July 2020 | 3:45 pm


ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΟΜΗΡΕΙΟΥ ΠΚΔΧ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ “ΤΑ ΡΕΣΤΑ” ΤΟΥ Κ. ΤΑΧΤΣΗ

Το εργαστήριο θεάτρου του Ομηρείου ΠΚΔΧ παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή με το έργο “Τα Ρέστα” του Κ. Ταχτσή.
 
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020 στις 9:00 το βράδυ στην αυλή των οθωμανικών λουτρών στο Κάστρο της Χίου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα διατίθενται δελτία προτεραιότητας στην υποδοχή του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.
“Έφτυσα! Αλίμονο σου έτσι και ξεχάσεις πάλι τα ρέστα” 
Μια χούφτα κέρματα που γλίστρησαν μέσα από τα χέρια του μικρού Ταχτσή γίνονται η αφορμή να ξεκινήσει μια αφήγηση για μια πορεία ζωής γεμάτη παιδικές στιγμές, ενοχές, επιθυμίες κι αναμνήσεις: ο πρώτος έρωτας, η γιαγιά και η μαμά, η μικρή αυλίτσα και τα μεγάλα ταξίδια. Ένα ταξίδι στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής του Κ. Ταχτσή που δεν ήθελε καμία ταμπέλα να τον καθορίσει παρά η απόλυτη ελευθερία.
Η γραφή του Ταχτσή, άμεση και ειλικρινής, αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, καθώς το πιο γνωστό του έργο, “Το τρίτο στεφάνι” έχει ανέβει αρκετές φορές στο θέατρο ενώ έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά. 
“Τα Ρέστα”, με τον έντονο αυτοβιογραφικό τους χαρακτήρα, προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να κοιτάξει λίγο βαθύτερα στην παιδική του ηλικία, την τόσο καθοριστική ανατροφή του, που τον έκανε αργότερα έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και αγαπημένους μεταπολεμικούς συγγραφείς.
"‘Ετσι, κατέληξα και στον έρωτα ό,τι και σε όλα τα άλλα, δηλαδή να είμαι κάτι και συγχρόνως να μην είμαι. Να είμαι κι εδώ κι εκεί και παντού… Φαντάζομαι ότι αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που με πιάνει ασφυξία ακόμα και στην ιδέα ότι μπορεί ν’ ανήκω επίσημα και τελεσίδικα σε μια οποιαδήποτε κλειστή ομάδα ή οργάνωση. Πιστεύω ότι την αληθινή ελευθερία –κατ’ αντιδιαστολή προς τις πρακτικές ελευθερίες της καθημερινής ζωής– την κατακτάει κανείς μόνος του». 
Κ. Ταχτσής 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Λένια Ξενάκη 
Ηχητική-Φωτιστική κάλυψη: Diamond Productions-Σαράντος Κωστίδης 
Βοηθός σκηνοθέτη-Μουσική επιμέλεια: Δήμητρα Μπεκριδάκη 
Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Ανθή Ξηνταριανού 
Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Μανώλης Κοτρώτσιος
Βοηθός Φροντιστηρίου: Πέπυ Μπουσέ 
Παίζουν: Μαρία Επιτροπάκη, Ανθούλα Μπουγδάνου, Ανθή Ξηνταριανού, Νίκος Πανταζής, Παντελής Πιτσικούλης
Θερμές ευχαριστίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου για την ευγενική παραχώρηση και φιλοξενία στο χώρο του Οθωμανικού Λουτρού.

IMG-0544
imagehost

Δημοσιεύθηκε στις 14 July 2020 | 2:22 pm


ΝΕΕΣ ΧΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. ΑΘΗΝΑΣ Κ. ΖΑΧΑΡΟΥ – ΛΟΥΤΡΑΡΗ: "Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΧΙΟΥ ΤΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ"

12

Προσεχώς, θα τιμηθούν δυο επέτειοι: Το έτος 2021, τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και το 2022, τα διακόσια χρόνια από τη Σφαγή της Χίου.

Στο πλαίσιο αυτών των επετείων, είναι αξιοσημείωτο να διδάσκεται, αλλά και να προβάλλεται δεόντως, η σύγχρονη ιστορία, με τα γεγονότα και περιστατικά που έλαβαν χώρα την περίοδο εκείνη, ώστε να μαθαίνουν παλαιότεροι και νεότεροι και να καλλιεργείται ταυτόχρονα ένα αίσθημα υγιούς πατριωτισμού.

Έτσι, εξαιρετικές εκδόσεις, που θα συμβάλλουν σε τούτο είναι επαινετές λίαν και οφείλουμε όλοι μας να καταστούμε κοινωνοί των λόγων (γραπτών) και νοημάτων τους.

Μια από τις αξιολογότατες –και συνάμα ιστορικά και επιστημονικά τεκμηριωμένες – ερευνητικές εργασίες είναι και αυτή της ερίτιμης συμπολίτισσάς μας, Δρος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αθηνάς Κ. Ζαχαρού- Λουτράρη, η οποία μόλις ήλθε στο φως της δημοσιότητας υπό τον τίτλο <<Η Πλατεία Βουνακίου Χίου τόπος εκτελέσεων κατά την τουρκοκρατία>>.

Η ερευνητική αυτή εργασία, όπως η συγγραφέας της σημειώνει στην αρχή του βιβλίου <<μελέτη, αίματος και θανάτου, άγρια και θλιβερή, μνήμη τραγικών γεγονότων, γράφτηκε με πόνο ψυχής ως προανάκρουσμα της επετείου των 200 χρόνων από τις Σφαγές του 1822. Γράφτηκε επίσης για να δει το φως της δημοσιότητας ένα πολύτιμο χειρόγραφο σημείωμα του Γεωργίου Χωρέμη, στο οποίο περιγράφεται το σωζόμενο στην εποχή του όργανο των ανασκολοπισμών στην πλατεία της Χίου>>.

Η ίδια, την έκδοση της αφιερώνει <<στις χιλιάδες των εκτελεσθέντων μαρτύρων στον χώρο του Βουνακίου μνήμης χάριν>>.

Ο καλαίσθητος τόμος των 80 σελίδων, με πλούσιο φωτογραφικό και βιβλιογραφικό υλικό, φιλοτεχνήθηκε και τυπώθηκε από τον εκδοτικό οίκο <<Άλφα Πι>> του Γιάννη Παληού και των συνεργατών του, που φημίζεται για την αρτιότητα και αρχοντιά των εκδόσεων που αναλαμβάνουν.  

Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ενώ χορηγός έκδοσής του είναι οι εκδόσεις <<Κατάρτισις>> της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Να αναφέρουμε ότι, η πλατεία Βουνακίου ευρύτερα (όπως ονομάζεται σήμερα η πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, ο δημοτικός κήπος, οι οδοί Δημοκρατίας, Μαρτύρων, Χιόνης, Οινοπίωνος, Πολυτεχνείου, Κανάρη, Χίων εθνομαρτύρων, Καρπασίας, κ.α. παρακείμενες οδοί) υπήρξε τόπος μαρτυρίου, τόπος εκτελέσεων στη Χίο, τόσο στα χρόνια της γενουατικής κατοχής (1346-1566) όσο και στα χρόνια της τουρκοκρατίας (1566-1912).

Στον τόπο αυτό –και σε συγκεκριμένα επ΄ αυτού σημεία– έλαβαν μαρτυρικό τέλος πλήθος νεομαρτύρων της τοπικής μας Εκκλησίας, εθνομαρτύρων, προκρίτων του νησιού, κ.α.

               Υπήρξε, όντως, ένας τόπος αίματος !!!

               Η Δρ. Αθηνά Κ. Ζαχαρού- Λουτράρη έχοντας μελετήσει βαθιά τις ιστορικές πηγές, καταγράφει στο πόνημά της με λεπτομέρεια κάθε πτυχή από τον τόπο του μαρτυρίου στο υπό αναφορά χρονικό διάστημα (τουρκοκρατία).

               Ξεκινά με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Πλατείας Βουνακίου, την προέλευση του ονόματός της, τον χώρο των εκτελέσεων, τα είδη μαρτυρίου (πεδίο μάχης, θάνατοι δια πυράς, θάνατοι δια ξίφους και μαχαίρας), ενώ ακολουθεί σύντομη περιγραφή ενός εκάστου των Αγίων νεομαρτύρων που τελειώθησαν εκεί {Άγ. Μεγαλομάρτυς Νικόλαος ο Χίος (Μαλαχιάς- εκ Καρυών), Μανουήλ ο Κρής, Μάρκος ο εκ Σμύρνης, Αγγελής ο Αργείος (ιατρός), Ονούφριος ο Διάκονος και μοναχός (εκ Τυρνόβου Βουλγαρίας), Νικόλαος, Σταμάτιος και Ιωάννης οι εκ Σπετσών (ναυτικοί), κ.α}. Επίσης, ο Άγιος Πλάτων (Φραγκιάδης) Μητροπολίτης Χίου και ο Άγιος Μακάριος (Γαρρής ή Γέμελος) ο Αρχιδιάκονος του Μητροπολίτου Πλάτωνος. Αλλά και πρόκριτοι της Χίου.

               Κατά τη Σφαγή της Χίου (1822), εκτός των άλλων τόπων μαρτυρίου (Μελανιός, Ανάβατος, Νέα Μονή, Αγ. Μηνάς, Μονή Βρεττού, Αγ. Γεώργιος Συκούσης, κ.α.) ο κατεξοχήν τόπος σφαγής και μαρτυρίου ήταν η Πλατεία Βουνακίου της Χίου. Εκεί, το αίμα έρρεε σαν ποτάμι !!!

               Τέλος, στον ίδιο χώρο γίνονταν οι ανασκολοπισμοί και υπήρχε το <<παλούκωμα>>, το όργανο ανασκολοπισμού, που οι Τούρκοι τοποθετούσαν επ΄ αυτού το έμψυχο θύμα, που ανέμενε φρικτός, αργός και βασανιστικός θάνατος !

               Οι Τούρκοι έσφαζαν και απαγχόνιζαν ανηλεώς, μάλιστα επι αρκετές ημέρες άφηναν τα άψυχα σώματα των νεκρών προς δημόσια θέα, μέχρι που είτε κατασπαράσσονταν από διερχόμενα όρνια είτε ευλαβείς χριστιανοί έσπευδαν να τα πάρουν (συνήθως τη νύκτα, κρυφά) προκειμένου να τα ενταφιάσουν με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τιμή. Δεν ήσαν λίγες οι φορές εκείνες που οι Τούρκοι, ακόμη και για να αποδώσουν τα νεκρά σώματα των χριστιανών προς ενταφιασμό, ζητούσαν λύτρα και χρήματα από τους υπόδουλους.

               Για το <<παλούκωμα>> χαρακτηριστική είναι η αναφορά – που δημοσιεύεται στο βιβλίο – του Χιώτη ευπατρίδη Γεωργίου Ι. Χωρέμη, που συνοδεύεται και από ανάλογο σχεδιάγραμμα.

               Σήμερα, πλησίον της Πλατείας Βουνακίου Χίου υπάρχουν δυο μνημεία, που θυμίζουν τα φρικτά των Τούρκων εγκλήματα και τη θηριωδία που προκάλεσαν: Ο ανδριάντας του εθνοιερομάρτυρος Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος (έξω από το Δημαρχείο Χίου) και λίγο πιο πάνω το μνημείο των απαγχονισθέντων Χίων μαρτύρων (έναντι της βρύσης- Κρήνης του Μελέκ πασά, επίσης τόπο μαρτυρίου).  

               Κάποτε, πριν πολλά χρόνια, δώσαμε αγώνα δια του Τύπου –και όχι μόνο – με την κα Αθηνά Λουτράρη, για να σώσουμε και προστατεύσουμε το μνημείο αυτό των Χίων μαρτύρων από σφάλμα που έμελλε να κάνει η τότε δημοτική Αρχή. Το προλάβαμε !

               Επίσης, με χαρά έγινε αντιληπτό ότι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Μάρκος μετέφερε τα ιερά λείψανα του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Πλάτωνος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό – όπως τους αρμόζουν – από τη βάση του ανδριάντα του στην πλατεία, που επί δεκαετίες ήσαν εναποτεθειμένα. Τούτο είχα προτείνει δημόσια, σε δημοσίευμά μου στον τοπικό Τύπο από το έτος 1998, αλλά και με επιστολή μου τόσο στον τότε (αείμνηστο πλέον) Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κυρό Διονύσιο, όσο και προς τον σημερινό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Μάρκο ευθύς μετά την ανάληψη των Αρχιερατικών και Ποιμαντικών του καθηκόντων στη Χίο.

               Ως γνωστόν, <<λαός που λησμονεί την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει>>. Γι΄ αυτό κι εμείς στεκόμαστε με δέος, ευλάβεια και ιερό σεβασμό απέναντι στο νέφος των μαρτύρων της Πλατείας Βουνακίου.

               Κι ευχαριστούμε εγκάρδια την Δρα Αθηνά Κ. Ζαχαρού- Λουτράρη για το πόνημά της και για την επίδοση ενός αντιτύπου του, τιμής ένεκεν.-

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος

Master Ορθόδοξης θεολογίας

Τακτικό Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Δημοσιεύθηκε στις 14 July 2020 | 2:14 pm


Χίος - Ειδήσεις και Νέα

Η Χίος του Σταμάτη Κριμιζή - Athens Voice Online

Η Χίος του Σταμάτη Κριμιζή  Athens Voice Online

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2020 | 5:09 pm


Καλό σου ταξίδι Άρτεμις. - alithia.gr

Καλό σου ταξίδι Άρτεμις.  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 5:06 pm


«Μυροβόλος Χίος» - alithia.gr

«Μυροβόλος Χίος»  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 7:00 pm


Η Μαρίνα και η… προπέλα - alithia.gr

Η Μαρίνα και η… προπέλα  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2020 | 10:00 am


Λεονταρισμοί… - alithia.gr

Λεονταρισμοί…  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2020 | 10:00 am


Καρφάς: Τι φταίει; - alithia.gr

Καρφάς: Τι φταίει;  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2020 | 10:00 am


Πρό και... μετά Κλιαμενάκη - alithia.gr

Πρό και... μετά Κλιαμενάκη  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 June 2020 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Χίος

Φιλικοί ιστότοποι: