Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μεσσηνίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Η οικονομική κρίση η οποία μαστίζει την πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και την ανέχεια. 
Ο Δήμος μας, με την υπ.αριθμ.47/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ίδρυσε Κοινωνικό Παντοπωλείο του οποίου δικαιούχοι είναι δημότες και κάτοικοι του δήμου μας που αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Ο Δήμος Μεσσήνης καλεί τους ενδιαφερόμενους δημότες του να υποβάλλουν δικαιολογητικά για την ένταξή τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου  για το έτος  2018 έως τον Απρίλιο 2019.
Επισημαίνουμε ότι οι ως τώρα δικαιούχοι πρέπει να καταθέσουν εκ νέου τα παρακάτω δικαιολογητικά ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στη διαδικασία.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει δωρεάν ποσότητες βασικών τροφίμων σε συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων. Κύριο κριτήριο ένταξης είναι το εισόδημα, ενώ λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, τα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία, προβλήματα υγείας και αναπηρίες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Α. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
 1. Αίτηση, σε έντυπο που χορηγείται από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής
 2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
 3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
 4. Φωτοτυπία Ε1και εκκαθαριστικού σημειώματος έτους 2018
 5. Φωτοτυπία εντύπου Ε9
 6. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας
 7. Αντίγραφο  λογαριασμού ρεύματος
Β. ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
 1. Κάρτα ανεργίας Ο.Α.Ε.Δ. (για την απόδειξη της ανεργίας).
 2. Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής ή ΚΕ.Π.Α, στην οποία θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας (για την απόδειξη ύπαρξης αναπηρίας).
 3. Μισθωτήριο συμβόλαιο, στην περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας.
Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή Διαχείρισης του Κ. Π. διατηρεί το δικαίωμα:
 1. Να ζητήσει, πέραν των ανωτέρω δικαιολογητικών, όποιο συμπληρωματικό στοιχείο θεωρεί απαραίτητο για την εξέταση του αιτήματος ένταξης στο Πρόγραμμα του Κ.Π.
 2. Να ζητήσει τη σύνταξη έκθεσης κοινωνικού λειτουργού για τη διαπίστωση της αναγκαιότητας ένταξης του αιτούντος στο Πρόγραμμα του Κ.Π.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων μπορούν να κατατίθενται από 15-11-2018 έως 15-12-2018 στον Δήμο Μεσσήνης  και συγκεκριμένα στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης,  καθώς και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, τηλ. Επικ. 2722360185.

Ο Αντιδήμαρχος

Νικόλαος Ξενόγιαννης

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2018 | 12:05 am


Επανεξέταση των οστών των βασιλικών τάφων της Βεργίνας

Καινούρια στοιχεία, που αναμένεται να συμβάλλουν στο ζήτημα της ταύτισης των νεκρών των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, αναμένονται από την ανθρωπολογική επανεξέταση του σκελετικού τους υλικού που προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε προγραμματική σύμβαση, μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με αφορμή την σημερινή έγκριση, από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας, της τροποποίησης σχετικής απόφασης της ίδιας και του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου, Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής στη Βεργίνα και περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη "Συμμετέχω", επισήμανε ότι ήδη στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής ανασκαφής έχουν προκύψει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία θα εμπλουτιστούν με την διεύρυνση των ερευνών.
"Για παράδειγμα, από τη μέχρι στιγμής ανθρωπολογική εξέταση του σκελετικού υλικού προκύπτει ότι η ηλικία της γυναικείας μορφής που είναι θαμμένη στον τάφο του Φιλίππου είναι μεγαλύτερη από τα 20 με 21 έτη που είχε εκτιμηθεί στην αρχή και προσεγγίζει πλέον τα 30 με 34 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η εκδοχή να πρόκειται για μια από τις δύο γυναίκες του Φιλίππου του Β, τη Μήδα, ή την Κλεοπάτρα, αλλά, κυρίως, αποκλείεται η δυνατότητα να πρόκειται για τη γυναίκα του Φιλίππου του Γ΄, ετεροθαλή αδελφού του Αλέξανδρου για τον οποίο ορισμένοι είχαν προτείνει ότι μπορεί να είναι ο νεκρός του βασιλικού τάφου. Το στοιχείο αυτό ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την άποψη ότι ο βασιλικός τάφος ανήκει στον Φίλιππο τον Β΄", σχολίασε η κ. Παλιαδέλη.
Στην ανθρωπολογική επανεξέταση του σκελετικού υλικού από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας και τις βασιλικές ταφές, από την Αγορά της αρχαίας πόλης των Αιγών, συμμετέχουν ανθρωπολόγοι, γιατροί από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς και από τον "Δημόκριτο". "Η διαδικασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής ανασκαφής που ξεκίνησε από το 1938 από τον δάσκαλο του Μανόλη Ανδρόνικου, Κωνσταντίνο Ρωμαίο και με εξαίρεση την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συνεχίστηκε από τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 μέχρι σήμερα", αναφέρει η κ. Παλιαδέλη. Διευκρινίζει, άλλωστε, ότι "σε αυτήν την πανεπιστημιακή ανασκαφή ανήκει το σύνολο των ευρημάτων της μεγάλης Τούμπας και των βασιλικών τάφων, ενώ σε αυτήν οφείλεται και ο εντοπισμός πολύ σημαντικών ευρημάτων εντός της οχυρωμένης πόλης".
"Έχουμε βρει γλυπτά, επιγραφές, πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία ανακοινώνουμε κάθε χρονιά στο ετήσιο αρχαιολογικό συνέδριο. Απλώς τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν πάρα πολύ τα κονδύλια για τις ανασκαφές και τα χρήματα που έχουμε για τις πολλές ανασκαφές που γίνονται από το ΑΠΘ είναι πολύ λίγα. Συνεπώς για να επεκτείνει κανείς την έρευνα και να ανταποκριθεί σε θέματα συντήρησης και μελέτης των ευρημάτων είναι απαραίτητη η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Πανεπιστημίου και Υπουργείου", πρόσθεσε. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της ανασκαφής, καθώς μέσα από αυτήν προκύπτουν, όπως είπε, οι μελλοντικοί αρχαιολόγοι.
"Λόγω της οικονομικής κατάστασης των πανεπιστημιακών ανασκαφών, την οποία εμείς βιώνουμε στη Βεργίνα και τις άλλες ανασκαφές που κάνει το Αριστοτέλειο, δεν μπορούμε όχι μόνο να τις επεκτείνουμε και να τις διευρύνουμε αλλά ούτε να καλύψουμε τις ανάγκες μας απέναντι στα ευρήματα, δηλαδή στις ανάγκες μελέτης και συντήρησης. Η προγραμματική σύμβαση έχει αυτό ακριβώς το στόχο", επισήμανε.
Σημειώνεται, ότι η προγραμματική σύμβαση προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση των κινητών ευρημάτων της πανεπιστημιακής ανασκαφής, τη σύνταξη μελετών για την προστασία και την συντήρηση των αρχιτεκτονικών της λειψάνων, την ηλεκτρονική και φωτογραφική τεκμηρίωση των δεδομένων της, την ψηφιακή διάσωση των ανασκαφικών ημερολογίων και των σχεδίων της, τη φωτογραμμετρική αποτύπωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων της, τη γεωφυσική έρευνα στους ανασκαφικούς της τομείς και τον επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της πανεπιστημιακής ανασκαφής.
Π.Γ.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2018 | 12:03 am


Ανακαλύφθηκε ένας γειτονικός τεράστιος γαλαξίας «φάντασμα» κρυμμένος πίσω από τον δικό μας γαλαξία

Έναν τεράστιο γειτονικό γαλαξία «φάντασμα», κρυμμένο πίσω από το δίσκο του δικού μας γαλαξία, ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων αναλύοντας τα στοιχεία του δορυφόρου Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Ο γαλαξίας, που ονομάσθηκε Antlia 2 (ή Ant 2), είχε διαφύγει έως τώρα τον εντοπισμό του αφενός λόγω της πολύ αραιής πυκνότητας των άστρων του και αφετέρου επειδή ήταν τέλεια κρυμμένος πίσω από το «πέπλο» του δικού μας γαλαξία.
Ο Ant 2 βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130.000 ετών φωτός από τον δικό μας γαλαξία. Έχει μέγεθος περίπου το ένα τρίτο του δικού μας γαλαξία και είναι εξίσου μεγάλος με το Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, έναν άλλο γαλαξία δορυφορικό του δικού μας, αλλά είναι 10.000 φορές πιο αχνός σε φωτεινότητα σε σχέση με τον τελευταίο.
Ο δορυφόρος Gaia έχει παράγει τον πληρέστερο κατάλογο άστρων μέχρι σήμερα και έχει αποκαλύψει νέα στοιχεία για τον γαλαξία μας και τους «γείτονές» του. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί περίπου 60 γαλαξίες δορυφορικοί του δικού μας και οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι υπάρχουν αρκετά περισσότεροι, που είναι έως τώρα αόρατοι όπως ο Ant 2.

Σύνδεσμος για την επιστημονική προδημοσίευση: https://arxiv.org/abs/1811.04082

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 11:00 pm


Και με Καμπουράκη, από Ιανουάριο, ο νέος ΣΚΑΙ 24

Στον ΑΝΤ1 – λένε, οι φήμες ότι τον περιμένουν για να παρουσιάζει μαζί με τον Νίκο Ρογκάκο το ενημερωτικό πρωινό του Σαββατοκύριακου… Σύμφωνα όμως με το enimerosi24, βάσιμες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι θα πάει Φάληρο! 
Ο λόγος για τον Δημήτρη Καμπουράκη που φέρεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον Αλαφούζο, προκειμένου να ενταχθεί στο δυναμικό του ΣΚΑΪ 24. Το νέο κανάλι – αδελφάκι αυτού που ξέρουμε μέχρι τώρα. Θα έχει μόνο ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές, συζητήσεις κλπ.
Εκεί θα ενταχθεί και ο Νίκος Ευαγγελάτος. Λένε οι πηγές: Το νέο επαγγελματικό του βήμα προετοιμάζει και όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή Happy Day του «Α» ο δημοσιογράφος έδωσε τα χέρια με τον Γιάννη Αλαφούζο και θα ενταχθεί στον περιφερειακής εμβέλειας ενημερωτικό ΣΚΑΪ 24.  
Δεν θα παρουσιάζει, λέει, κεντρικό δελτίο ειδήσεων αλλά μία απογευματινή ενημερωτική εκπομπή σαν αυτή που παρουσίαζε στο κανάλι Epsilon και η οποία θα βγαίνει στον «αέρα» πριν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. 
Αυτό το νέο κανάλι με την επωνυμία «ΣΚΑΪ 24» θα είναι περιφερειακής εμβέλειας (θα εκπέμπει μόνο στην Αθήνα) και η πρεμιέρα αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 10:00 pm


ΦΩΤΟ - Ευχές στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Μεσσηνίας

Πλήθος κόσμου συρρέει από νωρίς το απόγευμα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Καλαμάτας, προκειμένου να ευχηθεί στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.
Το παρόν έδωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.
Για ευχές προσήλθαν επίσης ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Πέτρος Κωνσταντινέας, Ιερείς, Εκκλησιαστικά Συμβούλια, ο Ψαλτικός Χορός της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Κατηχητικά Σχολεία και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 9:50 pm


ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ (ΧΡΥΣΟ) ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ !

Απίθανη γκάφα on air στην ΕΡΤ: Ποιους νίκησαν οι Αθηναίοι στη Μάχη του Μαραθώνα;

Σε μια απίθανη γκάφα υπέπεσε ο παρουσιαστής της ΕΡΤ που μετέδιδε τον 36ο Μαραθώνιο της Αθήνας.

Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του Μαραθωνίου, αρχικά ανέφερε πως η μάχη του Μαραθώνα έγινε το 491 π.Χ για να το διορθώσει ευθύς αμέσως.

Και έσπευσε αμέσως να… ενημερώσει ότι στην ιστορική αυτή μάχη οι Αθηναίοι κέρδισαν τους... Σπαρτιάτες, κι όχι τους Πέρσες.

Για την ιστορία, η Μάχη του Μαραθώνα (αρχαία ελληνικά Μάχη τοῦ Μαραθῶνος), που διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ, αποτελεί σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών, κατά την πρώτη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα.

Μετά την αποτυχία της Ιωνικής Επανάστασης, ο Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη για να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια, οι οποίες είχαν βοηθήσει τους Ίωνες, κατά την Ιωνική Επανάσταση.

Το 492 π.Χ, έστειλε δύναμη, υπό την ηγεσία του Μαρδόνιου, αλλά ο περσικός στόλος καταστράφηκε από τρικυμία παραπλέοντας τον Άθω.

Τελικά το 490 π.Χ., υπό τη διοίκηση του Δάτη και του Αρταφέρνη, ο περσικός στρατός κατέλαβε τις Κυκλάδες, κατέστρεψε την Ερέτρια και στρατοπέδευσε στον Μαραθώνα, όπου τους αντιμετώπισε δύναμη Αθηναίων και Πλαταιέων.

Η μάχη έληξε με αποφασιστική νίκη των Ελλήνων - που οφειλόταν στη στρατιωτική ιδιοφυΐα του Μιλτιάδη - και οι Πέρσες αναγκάσθηκαν να φύγουν στην Ασία.

Κατά τους σύγχρονους ιστορικούς και μελετητές, η Μάχη του Μαραθώνα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

cnn

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 9:31 pm


Πέτρος Τατσόπουλος και Αντώνης Πανούτσος στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Τη σημασία της διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας με πρόσωπα που δεν προέρχονται από το χώρο της σηματοδοτεί σύμφωνα με γαλάζιες πηγές η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών το συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο και το γνωστό αρθρογράφο Αντώνη Πανούτσο.
Ο πρώτος θα είναι υποψήφιος στο Βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών και ο Αντώνης Πανούτσος στο Δυτικό.
Ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Αντώνης Πανούτσος με το γραπτό λόγο τους και τις δημόσιες παρεμβάσεις τους στηρίζουν από καιρό την προσπάθεια της ΝΔ να φέρει την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα και έτσι σήμερα αποδέχθηκαν με χαρά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενταχθούν στη ΝΔ και να τη στηρίξουν πλέον και στην πράξη, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πέτρος Τατσόπουλος εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και τον Ιανουάριο του 2014 αποχώρησε οριστικά από το εν λόγω κόμμα, κάνοντας λόγο για τυχοδιωκτισμό της ηγετικής του ομάδας, λαϊκίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, στρατηγικό εναγκαλισμό του με τους ΑΝΕΛ και ανοχή προς τα φαινόμενα βίας. Έχει μάλιστα καταγράψει τις εμπειρίες του από τη συμμετοχή του στο ΣΥΡΙΖΑ στο βιβλίο του «Ήμουν κι εγώ εκεί». Η προσέγγισή του με τη ΝΔ έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες και είχε δώσει άλλωστε το παρών και στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος.
Ο Αντώνης Πανούτσος από την πλευρά του έχει τη δική του διαδρομή στο χώρο της δημοσιογραφίας, κυρίως της αθλητικής, αλλά όχι μόνο. Εδώ και καιρό με την πολιτική αρθρογραφία του και τις δημόσιες παρεμβάσεις του δεν κρύβει τη στήριξη του στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο έχει συχνή επικοινωνία. Ο Αντώνης Πανούτσος πολιτεύεται για πρώτη φορά και, όπως χαριτολογώντας λέει κι ο ίδιος, «έφτασε η ώρα από σχολιαστής του παιχνιδιού να μπει επιτέλους και στο γήπεδο».

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 9:00 pm


ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Ενοικίαση οικίσκων για τα Χριστούγεννα

Oι χειροτέχνες που ενδιαφέρονται να μισθώσουν οικίσκο (σπιτάκι) κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία της Διοκλής Α.Ε. (Νέα Είσοδος) έως την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και ώρα 13.00.
Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της εταιρείας στις 13.30 την ίδια ημέρα (Παρασκευή 16/11/18).

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 8:30 pm


Δωρεάν θα μετακινούνται με τα μέσα μεταφοράς αστυνομικοί και πυροσβέστες

Την δωρεάν μετακίνηση όλων των ένστολων, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, (Μετρό, λεωφορεία κ.λ.π.), ανακοίνωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο της.
Σημειώνεται οτι η δωρεάν μεταφορά των αστυνομικών και πυροσβεστών με τα ΜΜΜ ήταν πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, συζητήθηκαν διεξοδικά τα αιτήματα των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας.
Τις επόμενες μέρες η κ. Γεροβασίλη θα έχει συνάντηση και με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 8:10 pm


Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν

Κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου έπεσε η θερμοκρασία στα βόρεια ορεινά την Τρίτη (13 Νοεμβρίου 2018). 
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες καταγράφηκαν στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-3.8β), στο Νέο Καύκασο Φλώρινας (-3.7β), στην Κοιλάδα Κοζάνης (-3.4β), στη Βλάστη Κοζάνης (-2.9β), και στην Πτολεμαΐδα (-2.9β).
Ισχυροί άνεμοι έπνεαν τη Δευτέρα. Οι ισχυρότερες ριπές καταγράφηκαν σε Κάρυστο (79 χλμ/ώρα), την Πάρνηθα (72 χλμ/ώρα), τον ΚάβοΜαλιά      
(56 χλμ /ώρα), τη Μικρή Βίγλα Νάξου (56 χλμ/ώρα), και στο λιμάνι της Μυκόνου (56 χλμ/ώρα).
Τώρα τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες σύμφωνα με το meteo.gr
Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες. Πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές υπάρχει κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, καθώς και στην Κρήτη και την Εύβοια.
Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές της βόρειας χώρας με υψόμετρο πάνω από 1500 μέτρα. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη έως τις πρώτες πρωινές ώρες και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.
Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 5 έως 17 β., με εξαίρεση τη Δυτ. Μακεδονία όπου θα είναι 2 έως 4 β. χαμηλότερη, στα δυτικά ηπειρωτικά από 7 έως 20 β, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 17β, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 20β, στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 18β, με εξαίρεση τη Ρόδο όπου θα φτάσει τοπικά τους 22 με 23 β., και στην Κρήτη από 15 έως 17 β.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 8:00 pm


Με τον Φρ. Αλβέρτη στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το όνομα του Φραγκίσκου Αλβέρτη έχει πέσει στο τραπέζι ως υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλυψε το ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6. Οι ζυμώσεις είναι πολλές και ακόμα περισσότερα τα ονόματα που διακινούνται ως επιλογές, αν και το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ακόμα καταλήξει σε όνομα.
Η επιλογή του πρώην διεθνή μπασκεμπολίστα Φρ. Αλβέρτη θεωρείται από κάποιους ως «καλή» για να σταθεί απέναντι στον Κωστή Μπακογιάννη που είναι ο υποψήφιος της ΝΔ, αλλά και τον Παύλο Γερουλάνο, που επίσης έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.
Έχουν προηγηθεί δύο δημοσιεύματα
 • Του «Βηματοδότη» την Κυριακή που έκανε λόγο για πρόσωπο – έκπληξη το οποίο θα αποτελέσει την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ – προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τον Δήμο Αθηναίων στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές
 • Και στο topontiki.grπως «το πρόσωπο έκπληξη που δεν ξέρει να χάνει», προέρχεται από το χώρο του αθλητισμού.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, όλες αυτές τις μέρες, έκαναν λόγο για πρόσωπο προέρχεται από πιθανά από χώρο του μπάσκετ και μάλιστα από την ομάδα του Παναθηναϊκού, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και κάποια προσωπικότητα που σχετίζεται με άλλο άθλημα.
Μάλιστα το πρωθυπουργικό περιβάλλον υποστήριζε ότι «πρόκειται για πρόσωπο που προέρχεται από τον ευρύτερο αθλητικό χώρο». Αλλά και κάτι ακόμη: ένα ακόμη χαρακτηριστικό ότι χαίρει ευρύτατης (εθνικής…) αποδοχής, η οποία υπερβαίνει την όποια ταύτιση του ονόματός του με κάποιον σύλλογο.
 • Δεν είναι καθόλου απίθανο το ΘΕΜΑ fm, συνθέτοντας τα παραπάνω να πρόσθεσε μία ακόμη πληροφορία και κατέληξε στο όνομα του Φρ. Αλβέρτη. Το σίγουρο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ Καίγεται γι α βαρύ όνομα στον δήμο Αθηναίων.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 6:58 pm


Δήμος Πύλου - Νέστορος : Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ !

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Πύλος, 13-11-2018  
     ΝΟΜΟΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                           Αριθμ. Πρωτ: 15857
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Γραφείο Δημάρχου
(  :  2723023523       
         2723023522(Fax)  
Email: [email protected]                 ΠΡΟΣ :
          Υπουργό Αγροτικής  
                                                                    Ανάπτυξης και Τροφίμων,
                                                                        κ. Σταύρο Αραχωβίτη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
  Το βασικό εισόδημα  των δημοτών του  Δήμου Πύλου  – Νέστορος  προέρχεται  κατεξοχήν  από την ελαιοκαλλιέργεια. Οι  εξελίξεις ωστόσο στην φετινή  παραγωγή μόνο ευχάριστες δεν  είναι.
  Οφείλω λοιπόν να απευθυνθώ σε σας, ως Δήμαρχος και εκφραστής της τοπικής μας κοινωνίας, η οποία βρίσκεται σε απόγνωση .
  Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες γιατί σε διαφορετική περίπτωση το 2019 που έρχεται σε λίγες ημέρες θα είναι δύσκολη χρονιά για το τόπο μας τόσο  οικονομικά όσο και παραγωγικά . Οι αγρότες θέλουν την άμεση υποστήριξη μας για να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να προσφέρουν στην Ελληνική Οικονομία και μάλιστα όταν οι ίδιοι δεν ευθύνονται για τη ζημιά που έχει προκύψει.
  Την φετινή χρονιά λοιπόν  είχαμε πολλά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια. Διαπιστώθηκαν προσβολές τόσο από το μύκητα γλοιοσπόριο όσο και από το δάκο της ελιάς. Εξαιτίας των προσβολών αυτών και των ιδιαίτερα ευνοϊκών περιβαλλοντικών συνθηκών ( υψηλή σχετικά υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένες βροχοπτώσεις) το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι υποβαθμισμένης ποιότητας. Η υποβαθμισμένη ποιότητα οφείλεται στην αυξημένη οξύτητά του.
  Αποτέλεσμα όλων αυτών που αναφέρουμε παραπάνω είναι η κατακόρυφη πτώση της τιμής του ελαιολάδου που σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζει και το κόστος παραγωγής. Αυτό έχει φέρει σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου μας, με συνέπεια να μην υπάρχει κίνητρο ώστε να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.
  Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα η έναρξη του προγράμματος της δακοκτονίας,  με ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέχρι τον Απρίλιο, η πρόσληψη του προσωπικού επίσης μέχρι τέλη Απριλίου καθώς και η  προμήθεια των φυτοφαρμάκων μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Επίσης να εφαρμόζεται η  γενίκευση της χρήσης των GPS στη παρακολούθηση των ψεκασμών. Επιπλέον να δίνονται έγκαιρα συμβουλές στους παραγωγούς από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου της ελιάς.
Τέλος, ζητάμε την άμεση   αποζημίωση των παραγωγών μέσα από ειδικά προγράμματα,  για τις  μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από τα αίτια που αναφέραμε πιο πάνω, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι σε θέση  να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.
          Με εκτίμηση,                                              Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
                                                        
                                                     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ   

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 6:46 pm


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ του TEI ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στη ΣΠΑΡΤΗ

ΤΕΛΕΤΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ

Το ΤΕΙ Πελοποννήσου αναγνωρίζοντας την προσφορά και τιμώντας τη μνήμη του
αειμνήστου δωρητή Δημητρίου Καλομοίρη, αποφάσισε να ονομάσει την αίθουσα της
Βιβλιοθήκης της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών στην Σπάρτη σε «ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ».
Η τελετή ονοματοδοσίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοέμβριου
και ώρα 11.00 στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πελοποννήσου στη Σπάρτη (Κτήριο Βαλιώτη, Περιοχή Κλαδά).

Στις 12.30 μ.μ. θα ακολουθήσει στο Αμφιθέατρο η συνάντηση καλωσορίσματος των
πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. της Σχολής
Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πελοποννήσου στη Σπάρτη

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 5:00 pm


ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Κρύφτηκαν οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για τη νέα καταστροφή της ελαιοκαλλιέργειας

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΜΕΛΟΣ ΟΑΣΠΠ

Κρύφτηκαν οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για τη νέα καταστροφή που για δεύτερη φόρα υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας ,ενώ ήξεραν ο κ.Τατούλης,η κ.Μπούζα, η κ.Αλειφέρη για την παράσταση των συλλόγων Μεσσήνης, Χανδρινού και της Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Πελοποννήσου, φρόντισαν να απουσιάσουν αφήνοντας στην θέση τους αστυνομικές δυνάμεις να μας περιμένουν.
Είναι γελασμένοι θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους στην διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
 • Nα εξασφαλιστεί  ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
 • Nα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα οι ελαιοπαραγωγοί.
 • Να παρέμβει το κράτος  με κατώτερη εγγυημένη τιμή για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και ο εκβιασμός των εμποροβιομηχάνων με τα οξέα.
 • Να ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες και οι διαγωνισμοί για την δακοκτονία του χρόνου. 
 • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
 • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 4:00 pm


ΦΙΛΙΑΤΡΑ: Συζήτηση για την ελαιοπαραγωγή

Αλλαγή ημερομηνίας

 

Μετατέθηκε κατά μία ημέρα η ανοιχτή συνάντηση - συζήτηση στην αίθουσα του Δημαρχείου Φιλιατρών με θέμα τα προβλήματα την ελαιοπαραγωγών. Ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη (7μμ). Ορίστηκε τελικά να πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα Τετάρτη .
Διοργανωτής είναι ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών και απευθύνεται σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής, για να ακουστούν απόψεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στην ελαιοκαλλιέργεια και την πορεία των τιμών του ελαιόλαδου.
Θα ζητηθούν: Το ζήτημα των τιμών καθώς και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην ελαιοπαραγωγή από το δάκο και τις άλλες προσβολές του ελαιόκαρπου τη φετινή χρονιά και προβληματίζουν των αγροτικό κόσμο.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 3:00 pm


ΔΗΜ.Τ.Ε Μεσσήνης της Ν.Δ - Ευχαριστήριο στα ΜΜΕ

Τα μέλη της ΔΗΜ.Τ.Ε Μεσσήνης και εγώ ευχαριστούμε τα Μέσα Κοινωνικής
Δικτύωσης και τα ΜΜΕ του τόπου μας, για την παρουσία τους και την προώθηση -
προβολή της εκδήλωσής μας στις 4 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο των πολιτικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών δράσεων που
οργανώνουμε ως ΔΗΜ.Τ.Ο Μεσσήνης, την Κυριακή 04.11.2018 πραγματοποιήσαμε τα
εγκαίνια των νέων μας γραφείων και αμέσως μετά την Πολιτική Εκδήλωση με θέμα «Η
επόμενη μέρα για την Ελλάδα – Η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» με
προσκεκλημένους ομιλητές την π. Υπουργό, Βουλευτή και Ευρωβουλευτή Μαριέττα
Γιαννάκου, τον π. Υπουργό, Βουλευτή Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γραμματέα του
Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας Στυλιανό Κονταδάκη.
Για την μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους
εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας, καθώς και όλα τα μέλη της ΔΗΜ.Τ.Ο
Μεσσήνης και όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίησή της.
Να είστε βέβαιοι πως θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο για την προβολή του
προγράμματος της ΝΔ και του έργου του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη.


Ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο Μεσσήνης


Πέτρος Σκιαδάς

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 2:00 pm


Το ψυχολογικό τρικ που μας βοηθά να τρώμε λιγότερο όταν βγαίνουμε έξω

Ακόμα και σε περιόδους δίαιτας, δύσκολα θα καταφέρουμε να αποφύγουμε κάθε πιθανή έξοδο η οποία είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα μας οδηγήσει σε κάποιου είδους γευστική παρασπονδία.
Όλες μας μπαίνουμε στον πειρασμό να φάμε κατιτίς παραπάνω όταν βρισκόμαστε με φίλους, κυρίως δε όταν βρεθούμε στο αγαπημένο μας εστιατόριο. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί καθόλου ακόμα και αν πασχίζουμε να χάσουμε κάποια περιττά κιλά.
Το μυστικό, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι η ποσότητα και όχι η συνεχής στέρηση. Κάτι που σημαίνει ότι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσέξουμε τις μερίδες μας. Να μην φάμε, δηλαδή, μέχρι… σκασμού.
Πώς όμως θα το πετύχουμε αυτό όταν έχουμε μπροστά μας ένα σωρό πειρασμούς;
Με το νούμερο ένα ψυχολογικό τρικ που έχει βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες να ελέγχουν τις μερίδες που καταναλώνουν. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας πως φεύγοντας μπορούμε να πάρουμε συσκευασμένο όσο από το φαγητό μας δεν καταναλώσουμε, έχοντας χορτάσει.
Γνωρίζοντας πως μπορούμε να απολαύσουμε κάποια άλλη στιγμή το γεύμα που έχουμε μπροστά μας, δεν πιεζόμαστε να το φάμε όταν έχουμε χορτάσει, με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο. Είναι αρκετά σύνηθες το φαγητό που τελικά μένει, να συσκευάζεται για το σπίτι γι’ αυτό μην αισθάνεσαι την παραμικρή ενοχή. Αν δεν πεινάς άλλο, άσε το φαγητό σου στην άκρη και ζήτησε το πακέτο.
Με τον τρόπο αυτό και δεν θα σκάσεις ( ! ) και θα γευτείς τη μερίδα σου μέχρι τελευταίας μπουκιάς. Αυτό κι αν είναι τρικ!


 limeandlife.com

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 1:00 pm


ΦΩΤΟ - Λαμπρά Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Μεσσηνίας


Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη τελέστηκε σήμερα η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία για τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας.
Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Άρτης κ. Καλλινίκου, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου και Σταγών κ. Θεοκλήτου. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Χριστοφόρος Νταμάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο και το έργο του εορτάζοντος Άγίου, αλλά και στην προσωπικότητα του Μητροπολίτη Μεσσηνίας.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στα Ονομαστήριά του, τους Αρχιερείς, τον Κλήρο, τις τοπικές Αρχές και το λαό, ευχόμενος να έχουν άπαντες υγεία και δύναμη στην πορεία της ζωής τους και στα έργα τους. Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στο λειτούργημα και την προσφορά των κληρικών υποστήριξε ότι πρέπει να συντηρηθεί και να κατοχυρωθεί το κεκτημένο της μισθοδοσίας τους.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ. Χρυσόστομος επέδωσε 4 νέες υποτροφίες σε νεοεισαχθέντες φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Τέλος, ο Μητροπολίτης δέχθηκε ευχές στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.
Παρέστησαν, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες Κ. Νικολάκου και Ελ. Αλειφέρη, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, οι Δήμαρχοι Πύλου Δ. Καφαντάρης, Μεσσήνης Γ. Τσώνης και Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος,οι πολιτευτές Μίλτος Χρυσομάλλης,Γ.Λαμπρόπουλος,Δ.Σαμπαζιώτης, Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών Φορέων.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 12:58 pm


Χάρτες τεκτονικής παραμόρφωσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο


Μία επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) παρήγαγε για πρώτη φορά χάρτες τεκτονικής παραμόρφωσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Η2020 EPOS.
Η χαρτογράφηση της τεκτονικής παραμόρφωσης στη Γη έχει μεγάλη χρησιμότητα για την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας και για την παρακολούθηση των γεωδυναμικών μεταβολών στην επιφάνεια του πλανήτη. Η παραμόρφωση προκύπτει από τις αλλαγές που επιφέρουν στην ελαστική λιθόσφαιρα (δηλαδή στον στερεό φλοιό και στον ανώτερο μανδύα) οι τάσεις που αναπτύσσονται λόγω της τεκτονικής των πλακών.
Τέτοιες αλλαγές αφορούν το σχήμα μιας τεκτονικής πλάκας, τις περιστροφές που κάνουν τα τεκτονικά τεμάχη («μπλοκ») σε σχέση προς την κατακόρυφό τους, καθώς και τη συσσώρευση της ελαστικής ενέργειας. Οι μετρήσεις σε αυτά τα μεγέθη της τεκτονικής παραμόρφωσης έχουν τα τελευταία χρόνια βελτιωθεί σημαντικά χάρη στη χρήση δορυφορικών τεχνολογιών και ειδικότερα της διαστημικής γεωδαισίας (Global Navigation Satellite System-GNSS).
Η ομάδα του ΕΑΑ, με επικεφαλής τον δρα Αθανάσιο Γκανά, διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έκανε χρήση τεκτονικών ταχυτήτων από 452 μόνιμους σταθμούς GNSS, τις οποίες είχε προηγουμένως επεξεργασθεί μια ομάδα ερευνητών του γαλλικού Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ. Με τη χρήση ανοικτού λογισμικού, έγινε από τους Έλληνες επιστήμονες ο υπολογισμός διαφόρων παραμέτρων. Η βασική μονάδα της τεκτονικής παραμόρφωσης είναι το ένα ns/yr (nanostrain/year), που εκφράζει την ετήσια αλλαγή σε μήκος ενός χιλιοστού μεταξύ δύο σημείων που απέχουν μεταξύ τους 1.000 χιλιόμετρα.
Διαπιστώθηκε ότι σε μεγάλες περιοχές της Ευρασιατικής πλάκας, όπου η σεισμικότητα είναι αραιή έως ανύπαρκτη (π.χ. Βόρεια Γαλλία και Πολωνία), ο ρυθμός της παραμόρφωσης είναι μικρός (10-20 ns/yr) έως αμελητέος (1-2 ns/yr). Αντίθετα, σε περιοχές μεγάλης σεισμικότητας, όπως η κεντρική Ελλάδα και η κεντρική Ιταλία, η τεκτονική παραμόρφωση είναι πολύ μεγαλύτερη και μετρήθηκε μεταξύ 50 και 150 ns/yr.
Αυτά τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον κ.Γκανά, είναι συγκρίσιμα με αντίστοιχα αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Ιταλία από άλλες επιστημονικές ομάδες. Η μελέτη της τεκτονικής παραμόρφωσης θα συνεχιστεί σε συνεργασία με το σουηδικό φορέα Lantm?teriet (LM), με σκοπό να παράγονται τέτοιοι χάρτες σε ετήσια βάση και να συμπεριλαμβάνουν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό σταθμών GNSS της Ευρώπης.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 12:00 pm


Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες

Τα παραπανίσια κιλά μπορούν να «πυροδοτήσουν» κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αυστραλιανή επιστημονική μελέτη, η οποία δείχνει ότι η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στην κατάθλιψη είναι εξίσου ψυχολογική όσο και βιολογική.
Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η σχέση παχυσαρκίας-κατάθλιψης ισχύει περισσότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, πιθανώς επειδή οι πρώτες είναι πιο ευαίσθητες για την εικόνα του σώματός τους.
Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι παχύσαρκοι είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές αν το έξτρα βάρος οδηγεί σε κατάθλιψη ή το αντίστροφο, δηλαδή αν η κατάθλιψη ευνοεί την αύξηση του βάρους. Η νέα έρευνα - η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- δείχνει ότι ισχύει κατά βάση το πρώτο, δηλαδή ο μεγαλύτερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας "International Journal of Epidemiology", σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 292.000 άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών, από τους οποίους σχεδόν οι 49.000 είχαν κατάθλιψη. Οι επιστήμονες εστίασαν σε 73 παραλλαγές γονιδίων που συνδέονται με μεγαλύτερο ΔΜΣ και σε 14 γονιδιακές παραλλαγές που συνδέονται με υψηλότερο ποσοστό λίπους στο σώμα.
Διαπιστώθηκε ότι γενικότερα οι άνθρωποι με μεγαλύτερο ΔΜΣ, άρα και μεγαλύτερο βάρος, ήταν πιθανότερο να είναι καταθλιπτικοί. Επίσης ειδικότερα οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα κατάθλιψης. Για κάθε αύξηση του ΔΜΣ κατά 4,7 μονάδες, η πιθανότητα κατάθλιψης αύξανε κατά 18%, ενώ ειδικά στις γυναίκες κατά 23%.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι ασφαλώς πολλοί άλλοι παράγοντες, πέρα από τα παραπανίσια κιλά, μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση κατάθλιψης, αλλά τόνισαν ότι το να έχει κάποιος κανονικό βάρος, μειώνει τις πιθανότητες να νιώσει κατάθλιψη - ιδίως αν πρόκειται για γυναίκα.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 11:00 am


Οργή αστυνομικών για τις επιθέσεις σε βάρους τους

Η επίθεση που δέχθηκαν αστυνομικοί από αντιεξουσιαστές και μέσα στο Πρωτοδικείο Αθηνών όπου γρονθοκοπήθηκαν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αλλά και ένας πολίτης, προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των αστυνομικών υπαλλήλων και της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ. 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σε ανακοίνωσή της τονίζει την ανυπαρξία των αναγκαίων μέτρων ενώ αναφέρει πως «πλέον είναι ολοφάνερο ότι τέτοιου είδους περιστατικά, δεν συγκινούν κανέναν από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος». Μάλιστα κάνουν λόγο για «ατιμωρησία» και «ιδιότυπη ασυλία».
Η ανακοίνωση
«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καταδικάζει τη σημερινή επίθεση εναντίον των συναδέλφων μας (αυτή τη φορά και μέσα στο χώρο των δικαστηρίων), συμπαραστέκεται σε αυτούς για την απρόκλητη βία που δέχθηκαν και διαμαρτύρεται εντόνως, προς πάσα κατεύθυνση, για την ανυπαρξία των αναγκαίων μέτρων.
Η παρατηρούμενη κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, σε διάφορα σημεία της Αθήνας, δυστυχώς, προκαλεί το αίσθημα της κοινής γνώμης, η οποία ευλόγως αναρωτιέται τι μέλλει γενέσθαι με την ασφάλειά της, όταν, ο ίδιος ο αστυνομικός, είναι απροστάτευτος και αποδέκτης συνεχόμενης βίας. Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι τέτοιου είδους περιστατικά, δεν συγκινούν κανέναν από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος, γι’ αυτό και δεν υπήρξε, ούτε μετά τη σημερινή επίθεση, η αναμενόμενη αντίδραση για τη σύλληψη των δραστών. Θα απαντήσουν έστω τώρα στα ερωτήματα που εγείρονται όσοι έχουν την ευθύνη για την απερίγραπτη αδράνεια που διαπιστώνεται σε όλες αυτές τις επιθέσεις εναντίον συναδέλφων μας;
Η ευκολία με την οποία έχουν βάλει τα διάφορα «φασιστοειδή» στο στόχαστρό τους τις αστυνομικές δυνάμεις, αποκαλύπτει όχι μόνο το απύθμενο θράσος που τα διακρίνει, αλλά και τα αίτια που τα εκτρέφουν. Είναι προφανώς η ατιμωρησία που απολαμβάνουν και η ιδιότυπη ασυλία που τους παρέχεται…
Επιτέλους, να εφαρμοστεί η νομοθεσία που τιμωρεί τα διαπραττόμενα αδικήματα εις βάρος των Αστυνομικών και να υπάρξει η δέουσα στήριξη στο θεσμό της αστυνομίας για να επιτελέσει απερίσπαστα το έργο της.
Τέλος, πληροφορούμε τους πάντες ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν πτοούν τον Έλληνα Αστυνομικό, ο οποίος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη, ζητώντας από την πολιτεία να τον εξοπλίσει με κάθε αναγκαίο μέσο για να επιτελεί ακόμα καλύτερα την αποστολή του».

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 10:00 am


Και πολύ μας πέφτει ο Αλέξης…

 Ας τον λουστούμε λοιπόν αδιαμαρτύρητα… 
 
Εμείς τον δημιουργήσαμε κι εμείς επιλέξαμε, έτσι δεν είναι;
 
Είπα να γράψω και σήμερα ένα από τα συνήθη παραληρήματά μου με αφορμή τα νέα μαργαριτάρια που «τουίταρε» από το Παρίσι ο ευρυμαθής Αλέξης, η άλλοτε ελπίδα της Ευρώπης, σχετικά με τον Α’ Π.Π. που στο καθαρό του μυαλό σε αυτόν πρωταγωνίστησαν ο … Χίτλερ και ο Μουσολίνι, αλλά δεν έχει κανένα νόημα.
Δεν έχει κανένα νόημα διότι πέραν ενός στενού κύκλου ομοϊδεατών φίλων μου, και «φρεντς» μου στο φέσιμπουκ, που όλοι είναι σχετικά φιλτραρισμένοι, ο έξω κόσμος, ο κανονικός, αυτός δηλαδή που κυκλοφορεί στους δρόμους, που εργάζεται, που ερωτεύεται, και κυρίως που ψηφίζει, δεν έχει ιδέα…
Ούτε για την ιστορική άγνοια του Αλέξη, ούτε για τις ασυνταξίες της (πολ ντάνσερ) υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, ούτε για τα φληναφήματα της Αυλωνίτου, ούτε για την ανεπάρκεια της Δούρου, και ούτε για τους τσαμπουκάδες και το κακόγουστο μπλακ χιούμορ του Πολάκη.
Όλα αυτά είναι δευτερεύοντα και τριτεύοντα, και το μόνο που
ενδιαφέρει τον κοΖμάκη είναι τα αναδρομικά, οι περικοπές των συντάξεων, το επίδομα θέρμανσης, και το αν θα τραβήξει φέτος ο Σπαλιάρας στους Νόμαντς, ή θα ξανακάνει το παλτό…
Κάποιοι, λίγο πιο υποψιασμένοι, και σαφώς πιο ρεαλιστές, αγωνιούν για το πότε θα προκηρυχθούν οι 35.000 νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο…
Από κει και πέρα γαία και πυρί μιχθήτω.
Ποιος Χίτλερ, ποιος Τραμπ και ποιος… Πάντζας;
Μόνιμη επωδός, ακόμη και των πιο φανατικών άλλοτε αγαναΧτιστών ψηφοφόρων του Σύριζα, που δεν τρούπωσαν σε καμιά θέση μετακλητού, και σήμερα δηλώνουν απογοητευμένοι, είναι το «τελικά όλοι το ίδιο είναι».
Κι αν τους πεις για εναλλακτικές λύσεις, θα ακούσεις τα σχολιανά σου για τον… «Κούλη», που είναι … ακροδεξιός!!!!!
Ακόμη και οι «διαβασμένοι» (λέμε τώρα), που παρακολουθούν που και που την επικαιρότητα, συντάσσονται με το αφήγημα ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια», πιστεύουν ότι ο αριστερός Αλέξης θα διώξει απ’ το δημόσιο το «παπαδαριό», και πως αν μη τι άλλο χώνει φυλακή τους κλέφτες και τους γδάρτες των ονείρων μας, κυρίως όλους εκείνους τους άλλοτε μεγαλόσχημους πασόκους που μας κατέστρεψαν… Έτσι δεν λέει ο Κουρουμπλής, ο Σπίρτζης και άλλοι άφθαρτοι αριστεροί;
Όσο για το μακεδονικό, να ‘ταν κι άλλο. Ευκαιρία είναι, λένε, να τελειώνουμε με τα ανοιχτά εθνικά ζητήματα, που όλοι οι προηγούμενοι δεν τα έλυναν για να μας κρατάνε ομήρους τους…
Έτσι, όπως τα ακούτε… Αυτά μου λένε διάφοροι συνάδελφοι και γείτονες, όταν πάω να πιάσω πολιτική κουβέντα.
Κι ας κάθομαι εγώ να σχολιάζω την αγραμματοσύνη του πρωθυπουργού μας, το σύνδρομο μεγαλείου του συγκαμένου, το απύθμενο θράσος του Τζανακόπουλου, το σαμποτάζ του Παρασκευόπουλου στον κορμό της κοινωνίας, τις αυθαιρεσίες του Ρουβίκωνα, ή γενικά όλη την καταστροφή που καθημερινά προκαλούν οι συριζανέλ στον τόπο.
Για τον πολύ κόσμο πέρα βρέχει, κι όποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες είναι γραφικός, ή ακόμη και κακόβουλος πράκτορας του «Κούλη» που λέγαμε. Ο λαός έχει άλλα προβλήματα…
Και τι έγινε δηλαδή που ο Αλέξης μπέρδεψε τον Χίτλερ με τον Κάιζερ; Ψιλά γράμματα για μια δυο γενιές που γαλουχήθηκαν με Ρούλα Κορομηλά, Πετράν και… καταλήψεις.
Ποια ορθογραφία και αηδίες ρε φιλαράκι… Τι μας λες τώρα; Τους είδαμε και τους σπουδαγμένους.
Και άλλα παρόμοια επιχειρήματα.
Όχι λοιπόν, δεν φταίνε οι συριζαίοι για το χάλι μας. Αυτό προϋπήρξε.
Απλά σήμερα ζούμε τα απόνερα της αποχαύνωσης των τελευταίων 20 και βάλε χρόνων συνειδητής αποβλάκωσης και τεχνητής επίπλαστης ευμάρειας.
Κάτι για το οποίο είμαστε υπεύθυνοι όλοι οι άνω των 40. Που βλέπαμε τα γελάδια να προχωρούν αμέριμνα και δεν τα τσιγκλίζαμε…
Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις. Απλά πράγματα.
Κι εμείς σπείραμε τον σπόρο της ήσσονος προσπάθειας, της ατιμωρησίας, της μη λογοδοσίας, του δημοκρατικού πενταριού, της αρπαχτής και της γενικευμένης απειθαρχίας και ανομίας.
Συνεπώς, με βάση όλα αυτά, και λίγα μας κάνουν οι συριζανέλ.
Και πολύ μας πέφτει ο Αλέξης…
Που στο κάτω κάτω δεν είναι κάποιος εξωγήινος… Το είδωλό μας στον καθρέφτη είναι. Η προσωποποίηση της χαμένης γενιάς.
Το απόλυτο τίποτα.
Ας τον λουστούμε λοιπόν αδιαμαρτύρητα… Εμείς τον δημιουργήσαμε κι εμείς επιλέξαμε, έτσι δεν είναι;
 
 

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 9:14 am


Η «Camp Fire» η πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στην ιστορία των ΗΠΑ

42 πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής στην Καλιφόρνια

Έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα τα πτώματα τουλάχιστον 42 ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη λεγόμενη «Camp Fire» στη βόρεια Καλιφόρνια, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή είναι η πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στην ιστορία των ΗΠΑ, γνωστοποίησε πριν από λίγο το γραφείο του σερίφη της Κομητείας Μπιούτ, του Κόρι Χάνι.
Η πυρκαγιά που οι αρχές βάπτισαν Καμπ απανθράκωσε μεγάλο μέρος της πόλης Πάρανταϊς, στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας. Θεωρείται επίσης η πιο καταστροφική στην αμερικανική ιστορία, αφού απανθράκωσε πάνω από 7.100 οικήματα και άλλα κτίρια αφότου εκδηλώθηκε, την Πέμπτη.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 7:53 am


Καλημέρα από τον ΚΥΡ


Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 7:48 am


Εξαφάνιση «θρίλερ» στο Αγιο Όρος

Βρέθηκαν τα ρούχα και το IX του 60χρονου Αγρινιώτη

Ερευνες για τον εντοπισμό ενός 60χρονου, που εξαφανίστηκε από το Αγιο Ορος, διεξάγει η αστυνομία.
Από το Α.Τ. Καρυών σχηματίστηκε δικογραφία για την εξαφάνιση του συνταξιούχου Αγρινιώτη. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η εξαφάνιση του άνδρα δηλώθηκε από μοναχό του μοναστηριού που διέμενε και αμέσως ξεκίνησαν έρευνες σε στεριά και θάλασσα. Τα ρούχα του άντρα εντοπίστηκαν σε παραλία του Αγίου Ορους και το αυτοκίνητό του κοντά στην Ουρανούπολη.
Ο 60χρονος συνταξιούχος της ΔΕΗ, είχε πάει στο Άγιον Όρος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. από τους οικείους του που τον αναζητούν.
Οι έρευνες συνεχίζονται.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 2:02 am


Νομός Μεσσηνίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Μεσσηνίας

Φιλικοί ιστότοποι: