Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μεσσηνίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΜΕΣΣΗΝΗ - Σε ημερίδα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μαθητές από το Πεταλίδι

Με πολλές ελπίδες για το μέλλον της εκπαίδευσης και την ποιότητα σπουδών που παρέχεται στα σχολεία, αναχωρούν την επόμενη Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 δύο μαθητές από τη Β΄ Λυκείου Πεταλιδίου Μεσσήνης για να συμμετάσχουν στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 30 Ιανουαρίου.
Οι δύο μαθητές του Λυκείου Πεταλιδίου Αγγελική Ζέρβα του Ελευθερίου και Νικόλαος Μωραΐτης του Γεωργίου που διακρίθηκαν σε γραπτό διαγωνισμό έκθεσης του προγράμματος Euroscola, επισκέφθηκαν σήμερα στο γραφείο του τον Δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο. 
Τους μαθητές συνόδευε η Διευθύντρια του σχολείου τους  Δήμητρα Γρουσουζάκου.
Όπως ενημέρωσαν τον Δήμαρχο, είναι οι 2 από τους 24 της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ανάμεσα σε 500 και πλέον συμμετοχές) που διακρίθηκαν στον γραπτό διαγωνισμό έκθεσης του προγράμματος Euroscola, τον περασμένο Οκτώβριο. Οι διακριθέντες θα μεταβούν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 30 Ιανουαρίου.
Οι μαθητές μαζί με άλλους Ευρωπαίους συμμαθητές τους στο Ευρωκοινοβούλιο θα εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Συγκεκριμένα οι μαθητές του Λυκείου Πεταλιδίου μαζί με δύο ακόμα μαθητές, θα αναλύσουν το προσφυγικό ζήτημα. Ο   κ. Αθανασόπουλος τους ευχήθηκε καλή επιτυχία εκτιμώντας ότι η επίσκεψή τους στο κέντρο λήψης αποφάσεων στο Στρασβούργο είναι πολύτιμη εμπειρία που θα τους ακολουθεί. Παράλληλα η συμμετοχή τους σε διαγωνιστικές διαδικασίες τους προσφέρει την εξοικείωση να  αντιμετωπίζουν χωρίς άγχος τις εξετάσεις. 
Την αποστολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνοδεύσει ως αρχηγός η Διευθύντρια του Λυκείου Πεταλιδίου, Δήμητρα Γρουσουζάκου.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 9:00 pm


Ιερουσαλήμ: «Περάστε έξω»!!! Ο Εμανουέλ Μακρόν απαίτησε από άνδρες της ισραηλινής ασφάλειας να αποχωρήσουν από εκκλησία

«Περάστε έξω». Ο Εμανουέλ Μακρόν απαίτησε σήμερα από άνδρες της ισραηλινής ασφάλειας να αποχωρήσουν από μια εκκλησία στην Ιερουσαλήμ κατά την επίσκεψή του στην Βασιλική της Αγίας Άννας.
Η τρικολόρ κυματίζει πάνω από την Βασιλική της Αγίας Άννας στην Ιερουσαλήμ, στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, από τότε που έγινε δώρο από τους Οθωμανούς στον Γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέοντα τον Γ’ το 1856. 
Η Γαλλία θεωρεί πρόκληση όταν η ισραηλινή αστυνομία εισέρχεται σε εκκλησιαστικό συγκρότημα, σε ένα τμήμα της Ιερουσαλήμ και καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.
Το σημερινό επεισόδιο αποτελεί déjà vu και θυμίζει την επίσκεψη στην ίδια εκκλησία το 1996 του Ζακ Σιράκ όταν ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας έχασε την υπομονή του με μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, λέγοντας σε έναν από αυτούς ότι η μεταχείρισή του ήταν μια «πρόκληση», απειλώντας να αναχωρήσει από την χώρα. Ο Σιράκ είχε αρνηθεί να μπει στην εκκλησία της Αγίας Άννας, μέχρι να φύγουν οι ισραηλινές δυνάμεις από το σημείο. 
Το βίντεο δείχνει τον Μακρόν, στριμωγμένο στο κέντρο ενός πολυπληθούς κύκλου μεταξύ των μελών της δικής του υπηρεσίας προστασίας και του προσωπικού των ισραηλινών δυνάμεις ασφαλείας, ανάμεσά τους αρκετοί ένστολοι αστυνομικοί,  κάτω από μια αψιδωτή πύλη που οδηγεί στην εκκλησία.
Ο Γάλλος πρόεδρος τότε φωνάζει στα αγγλικά στους Ισραηλινούς φύλακες ασφαλείας: «Δεν μου αρέσει αυτό που κάνατε μπροστά μου». Χαμηλώνοντας τον τόνο της φωνής του, στη συνέχεια τους είπε: «Περάστε έξω. Συγγνώμη, ξέρετε τους κανόνες. Κανείς δεν χρειάζεται να προκαλέσει οποιονδήποτε».
Μιλώντας μετά σε δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως το περιστατικό έληξε ευχάριστα και έδωσαν τα χέρια με τους αξιωματικούς των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.
Σε ερωτήσεις για το περιστατικό, εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης και αστυνομίας δεν απάντησαν. 
Πριν φτάσει στην εκκλησία, ο 42χρονος Γάλλος ηγέτης περπάτησε στην Παλιά Πόλη, μίλησε με καταστηματάρχες και σταμάτησε στον Πανάγιο Τάφο, ενώ επισκέφτηκε το Χαράμ αλ-Σαρίφ, ή Όρος του Ναού, από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ, ενώ προσευχήθηκε στο Τείχος των Δακρύων. Πριν αναχωρήσει για την Ραμάλα, ο Μακρόν κάλεσε για «συμφιλίωση» των μεγάλων θρησκειών.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 9:00 pm


Πενταψήφια νούμερα: Έκρηξη καταγγελιών για χρεώσεις μέσω SMS στα κινητά

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι καταγγελίες καταναλωτών – χρηστών για τις αυθαίρετες χρεώσεις από πενταψήφια νούμερα στα κινητά τους τηλέφωνα που αφορούν στις επονομαζόμενες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης και που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς τους.
Το τελευταίο τρίμηνο στην ΕΚΠΟΙΖΩ έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες, φτάνοντας τις 50 ανά μήνα, όπως αναφέρει η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκυ Τζέγκα στο enikos.gr. Σύμφωνα με την ίδια, οι καταναλωτές – χρήστες της κινητής τηλεφωνίας παραπονούνται ότι λαμβάνουν πληθώρα μηνυμάτων (SMS) από πενταψήφιους αριθμούς υψηλής χρέωσης, εν αγνοία τους και αυτόματα, χωρίς να έχουν δώσει τον αριθμό του κινητού τους ή τη συγκατάθεσή τους για τέτοιου είδους ενέργειες.
Επίσης, όπως τονίζει η κ. Τζέγκα στο enikos.gr «οι καταναλωτές αναφέρουν ότι, δεν έχουν ενημερωθεί προσηκόντως για τη φύση της υπηρεσίας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά υπηρεσία με συνδρομή, για το όνομα και το κόστος της υπηρεσίας και για την επωνυμία του Παρόχου Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης.
Παραδείγματα καταγγελιών και ποσά που αμφισβητούνται
Πολλά είναι τα παραδείγματα καταγγελιών που λαμβάνει καθημερινά η ΕΚΠΟΙΖΩ. Ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω:
Παράδειγμα 1
«Είμαι κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης με αριθμό ……… Παρατήρησα στον λογαριασμό μου άγνωστη χρέωση από συγκεκριμένη εταιρεία και έγινα αποδέκτης τριών (3) x SMS μηνυμάτων για τα οποία χρεώνομαι με υπέρογκα χρηματικά ποσά, ήτοι συνολικά 5.0421 ευρώ, χωρίς ποτέ να έχω ενημερωθεί για το ύψος της χρέωσης και χωρίς να έχω συναινέσει σε αυτήν.
Παράδειγμα 2
2) “Έχω χρεωθεί το ποσό των 677,64 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), μέσω πενταψήφιου αριθμού, εκτοξεύοντας τη συνήθη χρήση της γραμμής μου από το ποσό των 21,80 ευρώ που πλήρωνα για μηνιαίες χρεώσεις, χωρίς ουδέποτε να έχω εκδηλώσει σχετικό προς τούτο ενδιαφέρον και χωρίς να έχω πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εγγραφή σε κάποια ιστοσελίδα. Επίσης, όταν τηλεφώνησα στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών του παρόχου μου προκειμένου να ζητήσω τη φραγή του, λόγω του ότι συνέχιζαν να μου αποστέλλουν μηνύματα και να με παρενοχλούν, η απάντηση ήταν ότι τα εισερχόμενα μηνύματα δεν χρεώνονται και ως εκ τούτου δεν θα προβούν σε φραγή.
Παράδειγμα 3
3) “Είμαι κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης με αριθμό ……. και έλαβα από 5-ψήφιους αριθμούς την 15/01/2020 και ώρα 17:36, ένα (1) SMS μήνυμα καθώς και την 15/01/2020 και ώρα 17:36, τρία (3) SMS μηνύματα, για τα οποία χρεώθηκα χρηματικά ποσά, συνολικά 8,32€.”
Παράδειγμα 4
«Την 31/12/2019, ώρα 12.37 & 12.38, μου αποστείλατε στο κινητό μου ………, από πενταψήφια νούμερα, δύο (2) sms και αυτομάτως χρεώθηκα 4,16€ χωρίς να συναινέσω και χωρίς να κάνω χρήση υπηρεσιών. Παρακαλώ να μου επιστραφεί το ανωτέρω ποσόν (4,16€) και να με διαγράψετε από την βάση δεδομένων σας καθότι δεν συναινώ προς τούτο (προστασία προσωπικών δεδομένων)».
Παράδειγμα 5
«Έχω χρεωθεί για λήψη μηνυμάτων από 5ψήφιο νούμερο στο ……………….. την 06/10/2019. Δεν συναίνεσα ποτέ για την λήψη χρεώσιμων μηνυμάτων και δεν χρησιμοποίησα καμία από τις υπηρεσίες. Πραγματοποίησα καταγγελία μέσω της ΕΕΤΤ, καταγγελία με αριθμό……
‘Ελαβα την επισυναπτόμενη απάντηση από την εταιρία παροχής Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης, στην οποία αναφέρεται “Παρά ταύτα και καθώς ο χρήστης δεν είναι ικανοποιημένος από την υπηρεσία ,ενημερώνουμε ότι θα αποχρεωθεί μέσω της παρόχου κινητής τηλεφωνίας”. Μιλώντας όμως στη συνέχεια με εκπρόσωπο του παρόχου μου στο live-chat με ενημέρωσε “Εσείς αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ζητήσετε τα χρήματα σας από την εταιρεία που σας έχει χρεώσει, αυτή που ανήκει το 5ψήφιο.”Ζητώ την διαγραφή των φερόμενων ποσών για υπηρεσίες στις οποίες δεν εγγράφηκα και δεν χρησιμοποίησα καθώς και μια υπεύθυνη απάντηση για το πότε και από ποιον θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή του ποσού».
Παράδειγμα 6
Έλαβα έξι χρεώσιμα μηνύματα στο κινητό μου χωρίς να έχω κάνει εγγραφή στην υπηρεσία τους. Ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιώ ενώ αναγνωρίζει ότι η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τα μηνύματα αυτά είναι… απατεώνες και χρεώνουν τον κόσμο χωρίς τη συγκατάθεσή τους εδώ και πάνω από χρόνο, δεν έχει κάνει κάτι για να προστατεύσει τους πελάτες του».
Τι συστήνει η ΕΚΠΟΙΖΩ στους χρήστες
Η ΕΚΠΟΙΖΩ συμβουλεύει τους καταναλωτές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή όταν λαμβάνουν τηλεφωνήματα ή μηνύματα που τους ζητούν να καλέσουν κάποιον 5ψήφιο αριθμό με σκοπό να μπουν σε διαγωνισμούς/ κληρώσεις για δώρα ή σε συνδρομητικές υπηρεσίες, όπως και όταν δίνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου σε ιστοσελίδες. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για απάτη με πολύ υψηλές χρεώσεις.
Σύμφωνα με τον Κώδικας Δεοντολογίας για την παροχή Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΦΕΚ 1651/Β/15-10-2010), όπως ισχύει, σε κάθε προωθητικό/διαφημιστικό υλικό, η εταιρεία πρέπει να περιλαμβάνει ευκρινώς και με σαφήνεια τα ακόλουθα:
Την ταυτότητά της (επωνυμία/διακριτικός τίτλος).
Στοιχεία επικοινωνίας (τουλάχιστον τη γραμμή βοήθειας/παραπόνων).
Σχετική ένδειξη σε περίπτωση που η υπηρεσία είναι συνδρομητική.
Πλήρη περιγραφή της χρέωσης.
Αναφορικά με τη χρέωση, πρέπει να αναγράφεται, κατά περίπτωση:
είτε η εφάπαξ συνολική χρέωση ανεξαρτήτως χρόνου κλήσης,
είτε η χρέωση ανά χρονική μονάδα, καθώς και η αναγωγή της σε ευρώ ανά λεπτό (πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ).
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση τηλεοπτικής διαφήμισης ΥΠΠ, το ύψος της χρέωσης αναγράφεται καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της διαφήμισης, σταθερά και όχι με κυλιόμενη μπάρα.
Ειδικότερα, για τα SMS/MMS η εταιρεία οφείλει να δηλώνει:
-Τη χρέωση ανά μήνυμα.
-Τον συνολικό αριθμό μηνυμάτων που απαιτούνται για την παροχή της υπηρεσίας.
-Το συνολικό μέγιστο κόστος της υπηρεσίας.
-Τυχόν χρέωση των υπηρεσιών με τη λήψη τους.
Στην περίπτωση υπηρεσίας με συνδρομή, το ενδεχόμενο κόστος εγγραφής και το συνολικό κόστος της ανά μονάδα χρέωσης (π.χ. το κόστος της ΥΠΠ ανά εβδομάδα).
Σημειώνεται ότι τα προωθητικά SMS πρέπει να καθιστούν σαφές στους χρήστες ότι η απάντηση σε αυτά μπορεί να οδηγήσει στην παροχή ΥΠΠ.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές
-να διαβάζουν προσεκτικά τους όρους που αναφέρονται στις διαφημιστικές καταχωρήσεις στο διαδίκτυο,
-να ελέγχουν εάν αφορά σε συνδρομητική υπηρεσία, ειδικότερα τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την αναλυτική χρέωση, το είδος και την προέλευση των προσωπικών δεδομένων τους που επεξεργάζονται ως υπεύθυνοι επεξεργασίας,
-να αιτούνται τη φραγή, είτε σε όλες τις ΥΠΠ, είτε σε ορισμένες αριθμοδοτικές σειρές, ανάλογα με τη χρήση,
-να αμφισβητούν γραπτώς την παράνομη και αθέμιτη χρέωση των υπηρεσιών/μη νόμιμη εγγραφή τους στην υπηρεσία,
-να δηλώνουν την ελλιπή ενημέρωσή τους και,
– να καταγγέλλουν τέτοιες πρακτικές απάτης μόλις υποπέσουν στην αντίληψή τους, συμπληρώνοντας το Υπόδειγμα Καταγγελίας ΕΚΠΟΙΖΩ (βλ. Σχετικό Αρχείο: Χρέωση_sms_5ψηφια.doc) και στέλνοντάς το στο [email protected] ή καλώντας απευθείας στο 210 – 330 4444. Ιστοσελίδα: www.ekpizo.gr
Η θέση της ΕΚΠΟΙΖΩ για το φαινόμενο
Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι, δεν πρέπει οι καταναλωτές να λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές και να χρεώνονται χωρίς τη θέλησή τους ή χωρίς τη συναίνεσή τους και πρέπει να σταματήσει άμεσα η συγκεκριμένη παράνομη πρακτική των Παρόχων εν γένει.
Επίσης, οι Πάροχοι Δικτύου ή/και οι Πάροχοι του Δικτύου Εκκίνησης Κλήσης οφείλουν να διασφαλίζουν τη σύννομη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας των Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (YΠΠ) ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών εγγραφής των χρηστών σε ΥΠΠ, οφείλουν:
-να εξετάζουν άμεσα τις καταγγελίες,
-να προβαίνουν σε φραγή της πρόσβασης των χρηστών σε όλες τις ΥΠΠ ή σε συγκεκριμένες αριθμοδοτικές σειρές,
-να ενσωματώνουν συγκεκριμένες διαδικασίες καταγγελίας στις επιμέρους συμβάσεις με τους Παρόχους ΥΠΠ και διακοπής της παροχής πρόσβασης στις ΥΠΠ, ως προς τη συμμόρφωση των Παρόχων ΥΠΠ,
-να ενημερώνουν άμεσα την ΕΕΤΤ για τις παραβάσεις, όπως ο Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπει, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο κίνδυνο παραπλάνησης και πρόκλησης ζημίας στους καταναλωτές και της παραβατικής συμπεριφοράς.
Τέλος, οι Πάροχοι ΥΠΠ:
-να σταματήσουν την παράνομη και επιθετική πρακτική,
-να σέβονται την ιδιωτικότητα των χρηστών και της νομοθεσίας εν γένει.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ θα ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές με έγγραφη παρέμβασή της:
-την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών,
-τη διενέργεια συχνών τεχνικών ελέγχων στους παρόχους ΥΠΠ από τις αρμόδιες αρχές,
-τη συμμόρφωση των εταιριών προς την ισχύουσα νομοθεσία και την τήρηση των υποχρεώσεών τους τους απέναντι στους καταναλωτές,
-την επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων στους παραβάτες ως απόρροια της γενικότερης ζημίας στην αγορά Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης και ιδίως στα συμφέροντα των καταναλωτών και της παραπλάνησής τους, περιλαμβανομένης της αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών/Παρόχων ΥΠΠ.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:42 pm


ΜΕΣΣΗΝΗ - Μαθητές από το Λυκότραφο ζητούν από τον δήμαρχο βελτιώσεις στο μικρό γήπεδο του χωριού τους

Μία ευχάριστη επίσκεψη δέχτηκε σήμερα ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος στο γραφείο του. 
Μία παρέα παιδιών, μαθητές του Γυμνασίου, που μένουν στο Λυκότραφο Μεσσήνης, πήραν την πρωτοβουλία ως ενεργοί πολίτες να ζητήσουν από τον Δήμαρχο βελτιώσεις για το μικρό γήπεδο του χωριού τους, ώστε να αθλούνται και να παίζουν ποδόσφαιρο.
Τα παιδιά, βρήκαν την ευκαιρία να μεταβούν στο Δημαρχείο, σήμερα που δεν είχαν μαθήματα καθώς ήταν ημέρα περιπάτου για το σχολείο τους.
Το γήπεδο στο οποίο αναφέρθηκαν χρειάζεται τοποθέτηση χλοοτάπητα και περίφραξη. Ο κ. Αθανασόπουλος συνεχάρη τα παιδιά που πήραν την πρωτοβουλία και είχαν το θάρρος να τον επισκεφτούν και να εκφράσουν το αίτημά τους. Ακολούθως, συζήτησε το ζήτημα με υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες ώστε να μπορούν τα παιδιά να αθλούνται και να παίζουν με ασφάλεια στον χώρο.
Οι μαθητές που επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο ήταν οι εξής: Θεόδωρος Δημητρόπουλος, Χριστόφιλος Μακαρούνης, Γιάννης Λέρας, Γιώργος Γιαννακόπουλος και Γιώργος Γεωργακόπουλος

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:30 pm


Συναγερμός στο «Ελ. Βενιζέλος» για ύποπτο κρούσμα κορονοϊοϋ: Νοσηλεύεται σε καραντίνα στο «Παίδων»

Στην «απομόνωση» νοσηλεύεται ένα μικρό παιδί από την Κίνα, το οποίο ανέπτυξε υψηλό πυρετό και κρίθηκε ως ύποπτο κρούσμα του κορονοϊού. 

Συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος του νέου κορονοϊού.
Επρόκειτο για ένα μωρό, το οποίο ταξίδεψε στην Ελλάδα από την Κίνα, μαζί με την οικογένειά του.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», οι αρχές του αεροδρομίου διαπίστωσαν ότι το μικρό παιδί είχε «σηκώσει» υψηλό πυρετό, με αποτέλεσμα οι ιατρικές αρχές να τεθούν σε επιφυλακή. 
Αμέσως δόθηκε εντολή στον παιδίατρο του αερολιμένα να προχωρήσει σ’ έναν πρώτο διαγνωστικό έλεγχο του μικρού παιδιού. Στη συνέχεια, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του μωρού στο νοσοκομείο «Παίδων».
Το μικρό παιδί τέθηκε αμέσως σε καραντίνα και υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων, οι οποίο όμως αποδείχθηκαν αρνητικοί.
Κι αυτό, διότι - όπως διαπιστώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης -  το μωρό είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, τύπου Β.
Σε κάθε περίπτωση, το παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο ελληνικό νοσοκομείο, παραμένοντας στην «απομόνωση».

Στους 17 ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα

Στο μεταξύ, στους 17 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον κινεζικό ιό, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει προσβάλλει τουλάχιστον 900 άτομα.
Οι ιατρικές αρχές της Κίνας, συγκεκριμένα, γνωστοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε διψήφια επίπεδα. Παράλληλα, τα κρούσματα αριθμούν σε 444 μόνο στην επαρχία Χουμπέι και ακόμη 473 στην υπόλοιπη κινεζική επικράτεια.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι η έκτακτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με στόχο να αποφασιστεί αν η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί «έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία».
Ο ιός, ο οποίος ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα από την επαρχία Γουχάν της Κίνας, έχει ήδη εξαπλωθεί στην Χουμπέι, το Πεκίνο, τη Σαγκάη, το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.
Οι αρχές παγκοσμίως έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες σ’ όλο τον κόσμο, λόγω του εορτασμού της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα ασφαλείας στα κυριότερα αεροδρόμια είναι δρακόντεια - προς αποφυγή μίας ευρύτερης επέκτασης του ιού. Μέχρι στιγμής, μάλιστα, σχεδόν 2.200 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα, υπό την υποψία της επαφές με μολυσμένα άτομα.

Εμβόλιο αναπτύσσει η Ρωσία

Από την πλευρά της, το μεσημέρι της Τετάρτης, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα νέο εμβόλιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επέκταση του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα, στις πολυπληθείς πόλεις του Πεκίνου και της Σαγκάη ήδη παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις σε μάσκες και απολυμαντικά εργαλεία. Εξάλλου, περπατώντας στους δρόμους των κινεζικών μητροπόλεων, παρατηρείς ότι η πλειοψηφία των κατοίκων κυκλοφορεί με μάσκες ή άλλα προστατευτικά μέτρα.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:08 pm


ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ : 4ος Αγώνας Δρόμου Run the Theatre – Ανακοίνωση Ημερομηνίας

Η Οργανωτική Επιτροπή του Αγώνα Δρόμου του Δήμου Μεγαλόπολης Run the Theatre 2020, καθόρισε με απόφαση της την ημερομηνία διοργάνωσης η οποία για το 2020 είναι η Κυριακή 3 Μαΐου.
 Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου και των τοπικών αθλητικών σωματείων, την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπό την αιγίδα του Επιμελητήριου Αρκαδίας.
 Στο πλαίσιο της Διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν αγώνες 10 χλμ., 5 χλμ. (και για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων) και 2,5 χλμ. (και για μαθητές Δημοτικών Σχολείων).
Το σημείο εκκίνησης και τερματισμού καθώς και όλες οι υποστηρικτικές λειτουργίες της Διοργάνωσης αλλά και οι άλλες εκδηλώσεις που θα μετατρέψουν τον αγώνα σε μια γιορτή θα βρίσκονται μπροστά από την πλατεία Ηρώων της Μεγαλόπολης.
 Πρόθεση του Δήμου Μεγαλόπολης και της Οργανωτικής επιτροπής είναι η ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση της διοργάνωσης και η προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Μεγαλόπολης και του αρχαίου θεάτρου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο φίλων του θεάτρου, την Αρχαιολογική υπηρεσία, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την Περιφέρεια και με την αιγίδα του σωματείου «Διάζωμα»,  να καθιερώσει την ετήσια μεγάλη και μαζική αυτή Διοργάνωση και να αναδείξει το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης, αλλά και τον οδηγό επισκέπτη στις ομορφιές του Δήμου και της ορεινής Πελοποννήσου!

Οι on-line εγγραφές αναμένεται να ανοίξουν στις αρχές Φεβρουαρίου. 
Μείνετε συντονισμένοι!

Δείτε το επίσημο video του Run the Theatre 2019:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το:  www.runthetheatre.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:00 pm


Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μυτιλήνη, με σύνθημα «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας»


Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Λέσβου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη για τις επιπτώσεις από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».
«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» είπε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.
Ο κ. Μουτζούρης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250.000 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη. «Σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» είπε ο κ. Μουτζούρης ότι υπάρχει αναφερόμενος και στον επιχειρηματία Σόρος και τον ρόλο του, καθώς και «στην αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2». «Τον τάφο μας» όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία. «Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία» σημείωσε.
Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στον ρόλο των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στην ανάγκη ελέγχου των.
Τέλος, ζήτησε ην πραγματοποίηση ενεργειών αποτροπής στα σύνορα. «Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ' ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά.
«'Αμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε.
Επίσης, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Δ. Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε φτάσει στο και πέντε. Δεν υπάρχει το δεν ήξερα. Δεν υπάρχει το δεν το περίμενα. Δεν υπάρχει το "θα" σε αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει! Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση.
Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να διασύρεται διεθνώς, για να κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ και λίγους μήνες μας λένε απροκάλυπτα ότι επί της ουσίας τα νησιά σφραγίζονται. Σφραγίζονται και μέσα σ' αυτά θέλουν να εγκλωβίσουν την ίδια την κρίση, μαζί με εμάς και τους χιλιάδες μετανάστες» είπε ο κ. Βέρρος.
«Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μακράν κατοικημένων περιοχών, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά» ζήτησε, τέλος, στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, ζητώντας ταυτόχρονα «κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας».
Ακολούθησε πορεία στην κλειστή, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 7:30 pm


ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΚΟΡΩΝΗ - Η Εκκλησία της Παναγίας της Ελεήστριας και η θαυματουργή εικόνα

Δίπλα στο νότιο δυτικό άκρο του ενετικού φρουρίου της Κορώνης έχει ιδρυθεί ο πανέμορφος ναός της υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεήστριας.
Η παναγία η Ελεήστρια είναι η προστάτισσα της Κορώνης .Όταν βρίσκεται κανείς εκεί σ΄ αυτή την τοποθεσία αισθάνεται απερίγραπτη ψυχική ευχαρίστηση λόγω του μεγαλοπρεπούς φυσικού θεάματος που βρίσκεται μπροστά του.
Όλοι οι κάτοικοι την τιμούν και πληθώρα πιστών προσέρχονται στο ναό για να ασπαστούν την εικόνα της. Πολλά θαύματα έχουν πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια της ελεήστριας σύμφωνα με τους κατοίκους.
Η εικόνα της Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897,ύστερα από ένα όραμα μιας ευσεβέστατης ηλικιωμένης γυναίκας από την Κορώνη της Μαρίας Σταθάκη. Η γυναίκα αυτή έβλεπε για 15 χρόνια συνέχεια στον ύπνο της, σαν όραμα τη θεϊκή μορφή της Θεοτόκου, που της υπεδείκνυε τον τόπο ,στον οποίο θα βρισκόταν με ανασκαφές τρείς μικρές εικόνες, του Εσταυρωμένου ,της θεοτόκου και του ευαγγελιστή Λουκά. Οι εικόνες ήταν γλυπτές ,σαν αγαλματίδια .
Η σύνθεση και των τριών αποτελούν την σημερινή εικόνα της Ελεήστριας. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάτω από το ναό της Ελεήστριας υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι , που εκπλήττει τον επισκέπτη και ευλαβή προσκυνητή, πρόκειται για τον ιερό βράχο όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, κι έτσι πήρε την ονομασία << Εύρεση>>.
Μια πιθανή αιτιολόγηση είναι πως κάποιος καλόγερος ή ‘ιερωμένος’ προκειμένου να τις σώσει από κάποιο ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. Όσον αφορά τη χρονολογία κατασκευής ή τους δημιουργούς τους παραμένει ένα μυστήριο. Σύμφωνα με τον Ολλανδό αρχαιολόγο Πέρσον ανήκουν στον 5- 6ου αιώνα μ.χ. ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στην μεταβυζαντινή εποχή. 

ΛΑΜΠΡΟΣ  ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΗΣΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

Με θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα η εύρεση της Ιερής Εικόνας της Παναγιάς Ελεήστριας, στην Κορώνη. Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Μπίζας.
Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο υγεία και ευημερία, δηλώνοντας: «Η ιστορική Κορώνη εορτάζει σήμερα τη θαυμαστή Εύρεση της θαυματουργής Εικόνας της Παναγιάς Ελεήστριας. Η Μεγαλόχαρη να σκέπει τη ζωή όλων μας και να μας δίνει δύναμη, ώστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας και την ανάπτυξη του τόπου μας».
Παρόντες στον εορτασμό ήταν επίσης τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, του Κοινοτικού Συμβουλίου Κορώνης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτριος Μανιατάκης, εκπρόσωποι των τοπικών Συλλόγων, των Σχολείων και πλήθος πιστών.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 6:55 pm


Απορριμματοφόρο πήρε φωτιά και γέμισε σκουπίδια η Βασιλίσσης Σοφίας


Στα σκουπίδια «πνίγηκε» η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, όταν ένα απορριμματοφόρο που έπιασε φωτιά άδειασε το περιεχόμενό του πάνω στο δρόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το όχημα έπιασε φωτιά και αναγκάστηκε να αδειάσει τα σκουπίδια στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.
Στο σημείο δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα, με ένα πυροσβεστικό όχημα και αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται στο σημείο.

newsbeast

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 6:25 pm


Οι Έλληνες οδηγούν στη ΛΕΑ, κρατούν μικρή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, αλλά δεν προσπερνούν από τα δεξιά

Η προσπέραση από τα δεξιά, η μικρή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, η άσκηση λεκτικής και όχι μόνο βίας έξω από το αυτοκίνητο, οι βρισιές και τα άσκοπα κορναρίσματα είναι μερικά μόνο στοιχεία που δείχνουν ότι δεν υπάρχει οδηγική παιδεία, ενώ οι οδηγοί έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά όταν οδηγούν.
Παραπτώματα τέτοιου είδους συναντάμε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά κάποιες από αυτές έχουν τα πρωτεία. Η Ελλάδα για παράδειγμα βρίσκεται στην πρώτη θέση με μέσο όρο 2,5% των οδηγών να εφαρμόζει αγενή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ την ακολουθεί η Ιταλία με 2,2%. Τα ποσοστά και των δύο χωρών είναι αυξημένα σε σχέση με το 2017 κατά 0,2%, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους αρμοδίους. Τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η γαλλική εταιρεία IPSOS και αφορούσε δείγμα 12.418 ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω στις αρχές του 2019 σε όλες τις χώρες της Ευρωπαïκής Ένωσης, είναι άκρως αποκαλυπτικά καθώς δείχνουν την τάση των ανθρώπων όταν αυτοί κληθούν να οδηγήσουν.
Σύμφωνα με την έρευνα υποδειγματικοί στην οδήγηση αποδεικνύονται οι Σουηδοί, ενώ καλή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της οδήγησης δείχνουν οι Σλοβάκοι. Προδιάθεση σε επιθετική ανάρμοστη συμπεριφορά δείχνουν οι Ισπανοί (89%), ακολουθούν οι Ιταλοί (88%) και στο τρίτο σκαλί βρίσκεται η Ελλάδα (87%) μαζί με την Γαλλία. Οι βρισιές κατά την διάρκεια της οδήγησης είναι όπως αποδεικνύεται ελληνικό φαινόμενο, καθώς η χώρα καταλαμβάνει την πρώτη θέση με τη διάθεση των οδηγών να βρίσκεται στο 71%, ενώ αρκετά πιο πίσω είναι η Γαλλία (69%) και ακολουθούν στην 3η θέση η Ιταλία και η Γερμανία με 65%. Η κόρνα κατά τη διάρκεια της οδήγησης έχει την τιμητική της στην Ισπανία, καθώς το 66% των οδηγών αναφέρει ότι θα την χρησιμοποιήσει, ενώ ακολουθεί πιο πίσω η Ελλάδα με το Βέλγιο με ποσοστό 63%.
Οι προσπεράσεις από τα δεξιά είναι ένα φαινόμενο που δεν το συναντάμε συχνά στην Ελλάδα. Αντίθετα οι Ολλανδοί σε ποσοστό 49% πιθανόν να το κάνουν και ακολουθούν οι Άγγλοι (σε αυτή την περίπτωση η προσπέραση γίνεται από τα αριστερά) και το Βέλγιο με 42%. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με 39%.
Την πρώτη θέση στην οδήγηση με μικρή απόσταση από τον προπορευόμενο την έχει η Ελλάδα με το 51% των οδηγών να έχει προδιάθεση να το κάνει, ενώ πολύ πιο πίσω βρίσκεται η Ιταλία με 37% και η Γερμανία με 36%. Τέλος, έξω από όχημα για να λύσουν τις διαφορές τους έχουν τάση να κατέβουν οι Πολωνοί σε ποσοστό 36%, ενώ τους ακολουθούν οι Ιταλοί με 27% και οι Έλληνες με 22%.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την έρευνα και την προδιάθεση των οδηγών, οι Γάλλοι είναι αυτοί που σε ποσοστό 91% ξεπερνούν το όριο ταχύτητας, ενώ δεν ανάβουν φλας κατά τη διάρκεια αλλαγής λωρίδας (61%), οι Έλληνες έχουν την συνήθεια να οδηγούν με μεσαία λωρίδα ενός αυτοκινητόδρομου με χαμηλή ταχύτητα (76%), στο Βέλγιο παρά την σήμανση δεν μειώνουν ταχύτητα (69%), ενώ στη χώρα μας το 27% οδηγάει στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).
Το 60% των Ελλήνων και των Ιταλών οδηγών ομολογεί ότι έχει προδιάθεση να μιλήσει στο κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ οι Πολωνοί είναι περισσότερο του μηνύματος, καθώς το 30% έχει προδιάθεση να στέλνει μηνύματα από το κινητό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Κυριάκος Παρασίδης

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 6:00 pm


Έρευνα: Δεκάδες μη ογκολογικά φάρμακα που μπορούν να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα

 Σχεδόν 50 φάρμακα που δεν έχουν έως τώρα χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου, αλλά για τη χοληστερίνη, τον διαβήτη, τις φλεγμονές, τον αλκοολισμό, ακόμη και την οστεοαρθρίτιδα... σκύλων, μπορούν να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα, συνεπώς στο μέλλον θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και ως αντικαρκινικά.
Αυτά τα φάρμακα ήλθαν στο φως μετά από μία νέα αμερικανική έρευνα, που έλεγξε στο εργαστήριο χιλιάδες φάρμακα πάνω σε καρκινικά κύτταρα.
   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τοντ Γκόλουμπ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και διευθυντή του Προγράμματος Καρκίνου του κοινού Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Cancer». Η απρόσμενη ανακάλυψη τόσων ήδη γνωστών φαρμάκων με άγνωστες έως τώρα αντικαρκινικές δυνατότητες ελπίζεται ότι μελλοντικά θα εμπλουτίσει το «οπλοστάσιο» κατά της νόσου.
   «Νομίζαμε ότι θα ήμασταν τυχεροί αν βρίσκαμε έστω και μία μόνο δραστική ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες και εκπλαγήκαμε που βρήκαμε τόσες πολλές», δήλωσε ο δρ. Γκόλουμπ. Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 4.500 φάρμακα που είτε έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ είτε έχουν αποδειχθεί ασφαλή σε κλινικές δοκιμές, αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:00 pm


Ζητούν εγκύκλιο ώστε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για να γίνει εγγραφή στο σχολείο!

«Παρότι οι αντίστοιχες προβλέψεις για τους παιδικούς σταθμούς είναι σαφείς, η διευκρινιστική εγκύκλιος που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας αφήνει το περιθώριο πολλαπλών ερμηνειών, με επικρατέστερη εκείνη που επιτρέπει στους γονείς να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους "για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες)..."», σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη. 

Νέα εγκύκλιο από το Υπουργείο Παιδείας, με την οποία θα γίνεται σαφές ότι ο εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή των μαθητών στα σχολεία, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, η Αρχή έχει κάνει προτάσεις που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει δεκτές. Ιδιαίτερα απασχόλησε την Αρχή η στάση του Υπουργείου Παιδείας, όπως αυτή έχει εκφραστεί με διαδοχικές εγκυκλίους από το 2013, σε σχέση με τη διενέργεια των προβλεπόμενων εμβολιασμών ως προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
«Παρότι οι αντίστοιχες προβλέψεις για τους παιδικούς σταθμούς είναι σαφείς, η διευκρινιστική εγκύκλιος που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας αφήνει το περιθώριο πολλαπλών ερμηνειών, με επικρατέστερη εκείνη που επιτρέπει στους γονείς να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους "για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες)..."», σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Όπως τονίζει, η επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό εξάπλωσής της, ο κίνδυνος μετάδοσης άλλων ασθενειών, καθώς και η ελλιπής προστασία των παιδιών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν επειδή υπάρχουν πράγματι ιατρικές αντενδείξεις (π.χ. ανοσοκαταστολή), αλλά και συνολικά του πληθυσμού των παιδιών λόγω περιορισμού της εμβολιαστικής κάλυψης, επέβαλε την παρέμβαση της Αρχής, η οποία απέστειλε τις θέσεις της στο αρμόδιο Υπουργείο δύο φορές.
Σε συστάσεις που απευθύνονται προς ιδιώτες, ο Συνήγορος επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση η αναγκαιότητα των εμβολιασμών υπογραμμίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας ως το σημαντικότερο όπλο ενάντια σε σοβαρά νοσήματα, επικίνδυνα για την υγεία και τη δημόσια υγεία μειώνοντας έτσι τη νοσηρότητα στον γενικό πληθυσμό.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 4:00 pm


Ένα εκατομμύριο ενστάσεις απειλούν την ολοκλήρωσή του Κτηματολογίου !

Η μαζική συμμετοχή στη διαδικασία κτηματογράφησης μπορεί να καθυστερήσει τα πρόστιμα 

Παράθυρο για τη μη επιβολή προστίμων φαίνεται ότι ανοίγει η μαζική συμμετοχή των ιδιοκτητών στη διαδικασία κτηματογράφησης, καθώς το ποσοστό των υποβληθεισών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας από τους πολίτες, το οποίο έχει φτάσει ήδη το 66,66% (και είναι πολύ μεγαλύτερο σε περιοχές που ολοκληρώνεται η διαδικασία) απομακρύνει τουλάχιστον χρονικά την εφαρμογή τους.
Αλλωστε και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει αφήσει ανοιχτή την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των προστίμων, τοποθετώντας τη χρονικά εντός του α΄ εξαμήνου του έτους. Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα εφόσον επιβληθούν θα είναι κλιμακούμενα ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο και της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.
Ωστόσο, ο προϋπολογιζόμενος αριθμός των ενστάσεων που αναμένονται εξαιτίας σφαλμάτων στις δηλώσεις, απειλεί να τινάξει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και αποτελεί τον νέο «εφιάλτη» για την περαίωση του Κτηματολογίου.
Το πλήθος των ενστάσεων που αναμένονται από την τρέχουσα φάση της κτηματογράφησης σε συνδυασμό με τις πέντε μελέτες για την κτηματογράφηση ισάριθμων περιοχών, η ανάθεση των οποίων εκκρεμεί λόγω δικαστικών διενέξεων, αναμένεται να σπρώξουν προς τα ...πίσω την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η οποία, όπως φαίνεται, πάει για το 2023, αντί για το 2021, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Κτηματολογίου, ο αριθμός ενστάσεων που θα ακολουθήσουν την τρέχουσα φάση κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ-16) θα είναι τουλάχιστον διπλάσιος από όσες υποβάλλονταν σε προηγούμενα προγράμματα. Κι αυτό γιατί τα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης αφορούσαν μικρότερες περιοχές, ενώ στην πλειονοτότητά τους περιελάμβαναν μεγάλες πόλεις, όπου οι ιδιοκτησίες είναι πολύ πιο ξεκάθαρες δεδομένου ότι υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, κ.λπ.
Στην τρέχουσα φάση κτηματογράφησης που αφορά 16,5 εκατ. δικαιώματα (43% από τα συνολικά 39 εκατ. δικαιώματα της χώρας), η πλειονότητα των περιοχών είναι αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές. Ετσι, εάν σε παλαιότερα προγράμματα κτηματογράφησης το ποσοστό των ενστάσεων ανερχόταν σε 5% έως 7% επί του συνόλου των δηλωθέντων δικαιωμάτων, τώρα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε τουλάχιστον 1 εκτομμύριο ενστάσεις βάσει των ακινήτων που τελικά θα δηλωθούν. Πολλές απ΄αυτές μάλιστα θα καταλήξουν στα δικαστήρια σημειώνοντας νέες καθυστερήσεις.
Καθεμία από τις ενστάσεις αυτές θα πρέπει να εξεταστεί χωριστά από τις Επιτροπές Ενστάσεων, στις οποίες όμως τόσο οι νομικοί αλλά κυρίως οι εκρόσωποι του τεχνικού κλάδου αποφεύγουν να συμμετάσχουν κυρίως λόγω της μικρής αμοιβής (3-5 ευρώ ανά υπόθεση) με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική δυσκολία σύστασης των επιτροπών.
Για να λυθεί το ζήτημα και να γίνει πιο ελκυστική η συμμετοχή του τεχνικού κόσμου στις Επιτροπές Εξέτασης Ενστάσεων, σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένεται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, θα υπάρξουν κίνητρα όπως για παράδειγμα η αύξηση των αποζημιώσεων, του αριθμού των συνεδριάσεων των Επιτροπών, ενώ παράλληλα θα θεσμοθετηθεί η συμμετοχή όχι μόνο τοπογράφων – όπως συμβαίνει τώρα - αλλά όσων έχουν δικαίωμα υπογραφης τοπογραφικού (πολιτικοί μηχανικοί, κλπ).
Στο 66,66% το μέσο ποσοστό δηλώσεων
Μέχρι τώρα, πάντως, η πορεία της κτηματογράφησης κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική από τη διοίκηση του φορέα. Ετσι, αν και ο μέσος όρος των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί φτάνει τα 66,66%, στην πραγματικότητα είναι αρκετά μεγαλύτερος, ξεπερνώντας ακόμα και το 70% σε περιοχές που η διαδικασία είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Αντίθετα, τα ποσοστά είναι μικρότερα σε περιοχές για τις οποίες οι προθεσμίες δεν έχουν λήξει ακόμα, όπως η Δυτική Αττική, τα Επτάνησα, η Λήμνος και η Λέσβος.
Παράλληλα, η διοίκηση του φορέα καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να ξεμπλοκάρουν το συντομότερο δυνατό οι πέντε μελέτες για την κτηματογράφηση στα υπόλοιπα τμήματα Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, Κυκλάδων (Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα, Κύθνος), Ρέθυμνου, Χανιών και μίας εκ των δύο συμβάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Οπως μάλιστα επεσήμανε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, η μελέτη του Ρεθύμνου θα είναι η πρώτη από τις πέντε που θα ξεκινήσει, καθώς αναμένεται να εγκριθεί αυτή την εβδομάδα από το Δ.Σ. του Κτηματολογίου με στόχο εντός του Φεβρουαρίου να έχει ανατεθεί κιόλας.


ΕΘΝΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 3:00 pm


Στα δικαστήρια ο Γιάννης Σπαλιάρας για τις "4.000 γυναίκες"

Μια ανάρτηση του Γιάννη Σπαλιάρα σχετικά με την δήλωσή του για τις 4.000 γυναίκες τον στέλνει στις δικαστικές αίθουσες.

Ο ηθοποιός και πρώην μοντέλο έκανε χθες μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Δεν ξέρω γιατί αλλά έτσι μου ήρθε μετά από τόσα χρόνια κ θέλω να πω κάτι για την περιβόητη δήλωση 4000… Δεν είμαι ο τύπος που όπου σταθώ κ όπου βρεθώ καυχιέμαι για τις κατακτήσεις μου, ούτε τις μετρούσα ποτέ, η δήλωση αυτή προέκυψε μετά από 3ωρη πίεση δημοσιογράφου κ δεν με εκφράζει σαν άνθρωπο ούτε αντικατοπτρίζει την πορεία μου σε αυτό το χώρο τόσα χρόνια».
Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Γιάννη Βίτσα, του δημοσιογράφου που είχε πάρει εκείνη την συνέντευξη από τον Γιάννη Σπαλιάρα.
Μιλώντας αποκλειστικά στο Gossip-tv ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Βίτσας αποκαλύπτει ότι έχει ήδη μιλήσει με τον δικηγόρο του και θα κινηθεί νομικά εναντίον του Γιάννη Σπαλιάρα.
Είδαμε την ανάρτηση του Γιάννη Σπαλιάρα στο Instagram με την οποία ουσιαστικά αποκηρύσσει την δήλωση που σου είχε κάνει για τις 4.000 γυναίκες και έγραψε ότι πιέστηκε μετά από 3 ώρες συνέντευξη να κάνει τη δήλωση αυτή. Τι έχεις να πεις εσύ;
Το αν ο ίδιος επιθυμεί να αποκηρύξει τη δήλωση του έπειτα από πέντε χρόνια προσωπικά δε με αφορά. Το ότι αναφέρει όμως πώς πιέστηκε προκειμένου να κάνει την συγκεκριμένη δήλωση ή το να αναφέρει ψευδώς πώς επί τρεις ώρες προσπαθούσα να του εκμαιεύσω τα όσα είπε τότε στο περιοδικό Εγώ είναι 100% αναληθές, παραπλανητικό και αν μη τι άλλο εμετικό.
Πραγματικά με σοκάρει η συμπεριφορά του. Είναι ανακριβές κάθε τι που λέει. Το πράττει για δεύτερη φορά. Ψεύδεται ασύστολα.
Η διάρκεια της συνέντευξής μας η οποία έγινε τον Ιούλιο του 2015 για το περιοδικό στο οποίο ήμουν τότε αρχισυντάκτης ήταν μικρότερη από τριάντα λεπτά! Στο ραντεβού στο οποίο είχαμε δώσει μάλιστα πήγα, με μιάμιση ώρα καθυστέρηση  και ο συνολικός χρόνος που διέμεινα στον επαγγελματικό χώρο που είχε εκείνη την περίοδο στη Γλυφάδα δεν ξεπερνούσε τη μία ώρα. Στην συνέντευξη που, όπως σου προανέφερα, είχε διάρκεια μικρότερη του μισάωρου ο κύριος Σπαλιάρας μίλησε για την επαγγελματική και την προσωπική πορεία του μέσα στο χρόνο και δεν σταθήκαμε αποκλειστικά στην προσωπική του ζωή. Είμαι ειλικρινά θυμωμένος από την ανέντιμη συμπεριφορά του. Σκοπεύω να κινηθώ νομικά. Άλλωστε υπάρχει αυτούσιο το υλικό της συνέντευξης.  Έχω ήδη επικοινωνήσει με τον δικηγόρο μου γιατί θεωρώ απρεπές ότι με εμπλέκει για 2η φορά σε ένα ψέμα.
Νοιώθεις ότι προσβάλλεται η επαγγελματική σου υπόσταση;
Ασκώ είκοσι τρία χρόνια το επάγγελμα του δημοσιογράφου, έχω κάνει περισσότερες από 2.500 συνεντεύξεις. Είχα την τύχη να συναντηθώ με σπουδαίες προσωπικότητες. Ανάμεσά τους οι Βασίλης Βασιλικός, Δημήτρης Μυταράς, Σπύρος Ευαγγελάτος, Αντώνης Βαρδής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χρήστος Πασαλλάρης, Μίμης Πλέσσας, Σεραφείμ Φυντανίδης, Κώστας Ζουράρης, Μαρία Φαραντούρη, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Θάνος Μικρούτσικος, Διαγόρας Χρονόπουλος, Ρωζίτα Σώκου, Σπύρος Μερκούρης κτλ. Άνθρωποι με κύρος, αλήθεια και στιβαρή προσωπικότητα. Έχω κάνει κατά το πλείστον ανθρωποκεντρικές συνεντεύξεις. Κανείς δεν είχε πρόβλημα με τη δουλειά μου. Εν αντιθέσει την εξήραν. Δε μπορεί ο κυρίος Σπαλιάρας να προσβάλει την επαγγελματική μου υπόσταση, όσες αναλήθειες και αν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει γιατί δε βγήκα χθες στο χώρο. Δεν του το επιτρέπω όμως. Αυτός είναι ο λόγος που θα κινηθώ νομικά απέναντι του.
Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που λέει κάτι παρόμοιο ο κύριος Σπαλιάρας. Γιατί κινείσαι τώρα νομικά;
Πριν από περίπου 4 χρόνια βγήκε στο «Πρωϊνό» με τον Γιώργο Λιάγκα και τη Φαίη Σκορδά και είχε και τότε και αν είχε αναφέρει ψεύδη σχετικά με τη συνέντευξή μας. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο, ζήτησε συγνώμη, μου είπε ότι δε μπορούσε να διαχειριστεί τη δήλωση του και έκανε μια δημόσια ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook προσπαθώντας ουσιαστικά να αποκαταστήσει τα όσα είχε πει στην τηλεοπτική του συνέντευξη . Επειδή δεν είμαι άνθρωπος που αγαπά τον πόλεμο και βλέποντας ότι είχε τη διάθεση να ανακαλέσει δεν κινήθηκα νομικά. Δεν έδωσα συνέχεια. Τώρα όμως αναγκάζομαι να καταφύγω στη δικαιοσύνη αφού επαναλαμβάνει τα ίδια ψεύδη.


gossip-tv.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 2:30 pm


Αντωνία Μπούζα: Στη δημοκρατία υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται

Δολιως κάποιοι προσπαθούν να πείσουν την Πελοποννησιακή κοινωνία πως ο καταστατικά θεμελιωμένος ρόλος των μειοψηφιών στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν ασκείται, οπως εν προκειμένω στην Πελοποννησο, συνιστά εκτροπή, συνιστά παρεμπόδιση, συνιστά κωλυσιεργία .
Στις δημοκρατικές χώρες όμως, αυτό συνιστά  δημοκρατία, συνιστά ενδιαφέρον και ενεργό συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου μας . 
Οι προτάσεις με λύσεις για τις  ανάγκες που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, όπως και ο έλεγχος της εξουσίας ,είναι υποχρέωση όσων έχουν εκλεγεί τόσο στην αυτοδιοίκηση, όσο και στην κεντρική  πολιτική σκηνή του τόπου  μας.
Δυστυχώς όμως στον Περιφερειακό θεσμό στην Πελοποννησο ,βιώνουμε συμπεριφορές που ξενίζουν.
Οι πρόσφατες περιφερειακες εκλογές έφεραν στον Α γύρο ,πρώτη με 34,07 %; την παράταξη της Νέας Πελοποννήσου και στη Β θεση, την παράταξη Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο με 33,06 % .
Ο Β γύρος όπου εκεί είδαμε πως υπήρξαν συμφωνίες τόσο φανερές, όσο και κρυφές, έφεραν ένα  διαφορετικό αποτέλεσμα , το οποίο στη δημοκρατία είναι απόλυτα σεβαστό.
Η αντιπολίτευση σέβεται απόλυτα το ρόλο της Περιφερειακής Αρχής.
Η Περιφερειακή Αρχή όμως, σέβεται αραγε τον καταστατικό ρόλο των μειοψηφιών;
Μέχρι σήμερα κρίνουμε πως όχι .
Όταν καταστρατηγεί νόμους και διατάξεις που αφορούν  τον τρόπο συμβολής όλων των περιφερειακών παρατάξεων στον αγώνα για τον τόπο μας και τα προβληματα του, αυτο δεν είναι δείγμα σεβασμού.
Αναφέρομαι ενδεικτικά σε ενέργειες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενω σε όσους έχουν απορία περί της χρησιμότητας της δημοσιοποίησης αυτής της επιστολής μου, η απάντηση μου είναι ναι, ειναι απαραίτητη και αυτό, λόγω αδιαφορίας και απαξίωσης του κ.Περιφερειαρχη, σε προφορικά και έγγραφα αιτήματα των μειοψηφιων.
1)Στο συντονιστικό όργανο (ΣΝΟ) για  τις έκτακτες ανάγκες στους πέντε Νόμους της Πελοποννήσου, εκ του νόμου μετέχουν οι μειοψηφίες. Εν τοις πράξεσι, αποκλείεται η μείζονα αντιπολίτευση, δηλ. η Περιφ.παράταξη η έχουσα 17 συμβούλους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ίσο αριθμό με την Περιφερειακή Αρχή.
Αιτούμεθα φυσικά, την απαρεγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας .
2) Στις σοβαρές συσκέψεις με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη , η παρουσία των εκπροσώπων των μειοψηφιών του Περιφερειακού Συμβουλίου που εκπροσωπούνται στους Νομους οπου γινονται συσκέψεις για ζητήματα του τόπου, είναι υποχρεωτική .
Αντί αυτού είδαμε πως στην επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Χρυσοχοιδη, απέκλεισαν την παρουσία των εκπροσώπων των μειοψηφιών, λες και επρόκειτο για κομματική εκδήλωση. 
Ένα θέμα όπως η παραβατικότητα και οι ανεξέλεγκτες  σε ορισμένες περιπτώσεις διαστάσεις της εγκληματικότητας,  αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο το 33,06%, που εκπροσωπεί η Περιφερειακή Αρχή .
3)Στη στελέχωση διαφορων συμβουλίων, αναπτυξιακων κλπ, κυριως η μείζονα αντιπολίτευση έχει ρόλο και θεση. Ουτε εκει ομως υπηρξε συμμόρφωση με οσα ορίζουν οι νομοι. 
4)Για την άσκηση του ρόλου των μειοψηφιών,  o νόμος ορίζει ρητά συγκεκριμένες διευκολύνσεις κλπ .
Δυστυχώς σε αίτημα για την τήρηση αυτών των διευκολύνσεων, προσωπικά έλαβα απάντηση με ψευδή στοιχεία. 
Ελπίζω άμεσα να διορθωθεί το λάθος αυτό.
5)Στα διάφορα γεγονότα -εκδηλωσεις, που προγραμματίζουν φορείς, πολιτεία, αυτοδιοίκηση κλπ και αφορούν ζητήματα αφορώντα τον τόπο μας, τα προϊόντα μας, τα έργα, τα αιτήματα της κοινωνίας κλπ, είναι υποχρεωτική η ενημέρωση και των μειοψηφιών για να μετέχουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να συμβάλουν, όπου πραγματοποιούνται συσκέψεις, ημερίδες κλπ πρωτοβουλίες και προσκαλείται και Β  βαθμός αυτοδιοίκησης .
Ούτε εκεί είδαμε συμμόρφωση με τη δημοκρατικότητα στη λειτουργία του  θεσμού.
Η αυτοδιοίκηση ομως, ειναι υπεράνω κομμάτων και χρωμάτων και την αυτοτέλεια της, την καθορίζει ρητά το αρθρ. 102 του Συντάγματος των Ελλήνων .
Καθε αλλη σκεψη και ενεργεια αλλοίωσης του ρόλου της, αποτελεί Συνταγματική εκτροπή 
Πάντα η αλαζονεία στην ευθύνη που δίνουν οι πολίτες είναι κατακριτέα και δεν πρέπει κανείς να ξεχνά, πως στη δημοκρατια υπαρχουν κανονες που πρεπει να τηρούνται .

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ 
Περιφερειακη Συμβουλος Πελοποννησου 
Υπεύθυνη ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πρωην Αντιπεριφερειαρχης Μεσσηνίας 

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 2:00 pm


- 8.4 το πρωί στην Τρίπολη !

 Η χαμηλότερη του φετινού χειμώνα !

Στις 07:14 σύμφωνα πάντα με τον Μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου που βρίσκεται στη Βιομηχανική περιοχή της πόλης  


Ισχυρός παγετός καταγράφηκε έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 22/01 στα ορεινά της χώρας, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Γρεβενών όπου το θερμόμετρο έδειξε -9.8 βαθμούς Κελσίου
Στον πίνακα  μπορείτε να δείτε τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 1:44 pm


18 Θέσεις εργασίας στην Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» στο Νομό Μεσσηνίας

ΔΕΙΤΕ  εδώ τις Θέσεις εργασίας στην Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ»  στο Νομό Μεσσηνίας. 

Αφορά :

1 Θέση ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ/ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ ΠΕ (Σύμβαση Εργασίας/ Μερικής Απασχόλησης/ Ορισμένου Χρόνου)

1 Θέση ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΠΕ ( Σύμβαση Εργασίας/ Μερικής Απασχόλησης/ Ορισμένου Χρόνου)

1 Θέση ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΕ (Σύμβαση Εργασίας/ Πλήρους Απασχόλησης/ Ορισμένου Χρόνου)

1 Θέση ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΕ (Σύμβαση Εργασίας/ Πλήρους Απασχόλησης/ Ορισμένου Χρόνου)

6 Θέσεις ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΤΕ (Σύμβαση Εργασίας/ Πλήρους Απασχόλησης/ Ορισμένου Χρόνου)

1 Θέση ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΤΕ (Σύμβαση Εργασίας/ Πλήρους Απασχόλησης/ Ορισμένου Χρόνου)

6 Θέσεις ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΔΕ (Σύμβαση Εργασίας/ Πλήρους Απασχόλησης/ Ορισμένου Χρόνου

1 Θέση ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΕ/ΔΕ (Σύμβαση Εργασίας / Πλήρους Απασχόλησης/ Ορισμένου Χρόνου)

6 Θέσεις ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΔΕ/ΥΕ (Σύμβαση Εργασίας/ Πλήρους Απασχόλησης/ Ορισμένου Χρόνου)


Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος αρχίζει την 20/01/2020 και λήγει την 30/01/2020.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 1:16 pm


ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ - Κυπαρισσία

Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου

              Ζω και ροκανίζω το χρόνο μου στη φλογάτη αυτή πολιτεία της θάλασσας. Ως έφηβος πρωτοείδα το χρυσό διάδημά της και ως διορισμένος γραμματοδιδάσκαλος στα σχολεία της δίδαξα τους μαθητές μου με τη συνοδεία των ασώματων αγγέλων της. Και τώρα με τη νεότητά μου μαραμένη, τους ευώδεις παραδείσους της πορείας μου σκαμμένους  από το φλύαρο καιρό και τη χλεύη του Προκρούστη χρόνου, σέρνομαι  στους δρόμους της σαν κίτρινο φύλλο, καπνός που σαν νέφος θα σκορπιστεί στον ουρανό.
              Όλα τα πράγματά της μοιάζουν λες κι έχουν πεθάνει από καιρό. Οι δρόμοι της λεροί, τα αγκωνάρια των σπιτιών της γκρίζα, οι κήποι της στεφανωμένοι με ξερές κισσόπλεχτες αψίδες. Στο αχνό φως του φεγγαριού η σιωπή παίρνει όψη Μέδουσας και τ’  άστρα της πέρα στο υακίνθινο νησί γίνονται σκοτεινά κι ασάλευτα σαν των λιθαριών το σχήμα. Οι κυπαρισσιώτικες δέσποινες δεν τρέχουν σε ανθώνες της Γεσθημανής να ανεμίσουν τα ξανθά στάχυα των μαλλιών τους και ο ύπνος τους ξεχνιέται να πιάνεται στα δίχτυα του ονείρου τους.
               Κι εγώ ξεκουρντισμένο ανθρωπάκι της τρίτης ηλικίας  ξεριζώνω μία – μία τις λέξεις από το παρελθόν και προσπαθώ να περιπλέξω και να γράψω στίχο. Ένα πρελούντιο σκιών κι αχτίδων του χρόνου του φευγάτου, που  να μιλάει για τους ανθρώπους της που έγιναν αεράκι και κρύφτηκαν σε κατακόμβες πολυδαίδαλες  και στην πένθιμη σιωπή του τάφου. Που έγιναν χους και σκόρπισαν σε τόπους χλοερούς όπου κανένα δέντρο δεν ανθεί.  Ποια λύρα με ήχους τραγουδιών μπορεί να τους αναστήσει; Ποια ομορφούλα Ευλαλία θα σπρώξει τις νύχτες τ’  άστρα να τους δούμε; 
              Πόσοι έχουν φύγει ως τώρα για τη χώρα των ασφοδελών κι εγώ δε θυμάμαι. Όλοι τους έφηβοι Ηρακλήδες στην ψυχή, όλοι τους μεθυσμένοι από το όπιο της ζωής. Άνθρωποι σκυφτοί με το μυστρί στη λάσπη, χτίστες δαγκωμένοι από τις σκαλωσιές, εκφορτωτές που έλαμπαν σαν ήλιοι στην ομίχλη, γυρολόγοι με τη ματιά να κλείει της στέρησης το φαρμάκι, ζητιάνοι που τρώγαν της σήψης το πικρό ψωμί, μοδίστρες και εργάτριες, οδοκαθαριστές και τορναδόροι, ψαράδες που βασάνισε η θάλασσα και η φτώχεια. Μαρμαράδες, κουρείς, έμποροι του καλού καιρού, παγωτατζήδες και σαγματοποιοί.  Μπακάληδες περήφανοι, βιβλιοπώλες σπουδαίοι, γραφικοί ντελάληδες, γραμματείς και φαρισαίοι.  Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι, γραφιάδες σκυθρωποί, ράθυμες γόησσες, ωραίες σαν κρίνα, δικοί σου άνθρωποι που τους κράτησες το χέρι το ζεστό.
        Λείπουν και πικρό μαράζι η κάθε μέρα μου κλώθει. Και νιώθω ένας ανάξιος κοινοβίτης της πόλης μου χωρίς αυτούς κι ας γυρνώ στους δρόμους της και κατοικώ στους τέσσερις τοίχους της σκήτης μου. Εγώ ένας ανέραστος μέσα στην αγνή αγάπη των ματιών της επιμένω ενάντια στον καιρό που χάνεται φλύαρος να δρέψω τους ανέγγιχτους καρπούς της. Κι ας ξέρω πως η ζωή μου ρήμαξε κι ας ξέρω πως δεν έχω οδό μπρος μου να συναντήσω ένα Φοίβο θεό μου, μια κόρη Ειδοθέη να με σπλαχνιστεί.
         Και διάγω τη ζωή μου, ασπρίζοντας στις γειτονιές της, ψηλαφώντας ότι έμεινε στη φλούδα της από μια φευγάτη ολάκερη ζωή. Κι όσο ξέρω πως οι μέλισσες από ήλεκτρο και οι ολόχρυσοι κύαθοι που βρέθηκαν στα σπλάχνα της θα είναι στο Μουσείο εν μέλλοντι απόντος μου, αφήνω το δάκρυ μου καυτό να τρέξει στη ρυτιδωμένη μου παρειά.
         Κι ως τότε, αχ πόλη μου θα σιγοσβώ στους δρόμους σου, πλούσιος μ’ όσα θα μου δίνεις. Ένας φτωχός Ορφέας σου, ένας λησμονημένος ερημίτης του χάους και της λήθης. 

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 1:06 pm


Netflix: Έφτασε διεθνώς τα 167 εκατομμύρια συνδρομητές !

Το Netflix ανακοίνωσε ότι αύξησε τους συνδρομητές του κατά 8,76 εκατομμύρια, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, φθάνοντας πλέον τα 167 εκατομμύρια παγκοσμίως. 

Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει περίπου επτά εκατομμύρια νέους συνδρομητές στο πρώτο τρίμηνο του 2020, με την Ασία να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά του.
 Η ανακοίνωση για την αύξηση των συνδρομητών, η οποία ήταν ανώτερη των προσδοκιών των επενδυτών και των αναλυτών, δείχνει ότι -προς το παρόν τουλάχιστον- το Netflix δεν έχει καθόλου υποστεί πλήγμα από την ανάδυση νέων ανταγωνιστών όπως η Disney+ και η Apple.
Στην εγχώρια αγορά του, στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς), το Netflix εμφανίζει ήδη σημάδια «κόπωσης», καθώς στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι πρόσθεσε 420.000 νέους συνδρομητές, λιγότερους από τους 600.000 που το ίδιο είχε προβλέψει προ καιρού.
Το Netflix, το οποίο είχε έσοδα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, απέδωσε την υστέρηση στην πρόσφατη αύξηση των τιμών των συνδρομών του και στην εμφάνιση των ανταγωνιστών του.
Εδώ και χρόνια το Netflix αποτελεί τον «βασιλιά» του streaming παγκοσμίως χάρη και στον συνεχή εμπλουτισμό του περιεχομένου με νέες ταινίες και σειρές δικής του παραγωγής, γεγονός που όμως έχει εκτοξεύσει στα ύψη τον δανεισμό του (περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια μακροχρόνια δάνεια στο τέλος του 2019).
Ο λεγόμενος «πόλεμος του streaming» πήρε φωτιά τον Νοέμβριο του 2019, μετά τη σχεδόν ταυτόχρονη εμφάνιση στις ΗΠΑ των υπηρεσιών Apple TV+ και Disney+, με τιμές συνδρομής χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες του Netflix, έτσι ώστε να προσελκύσουν πελάτες.
 Στο «παιχνίδι» δίνουν επίσης το παρών ανταγωνιστές όπως το Amazon Prime, το Hulu κ.α., ενώ θα ακολουθήσει το Μάιο το HBO Max της Warner Media. Όλα αυτά έχουν αρχίσει να ανησυχούν τους επενδυτές στη Γουόλ Στριτ και η μετοχή του Netflix κινείται σήμερα περίπου 4% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Το Netflix ποντάρει πάντως σε γερά «χαρτιά», όπως οι ταινίες «Ο Ιρλανδός» του Σκορτσέζε και η «Ιστορία Γάμου» με τη Σκάρλετ Γιόχανσον ή τη βρετανική σειρά «The Crown».
Αλλά και οι ανταγωνιστές δεν αναμένεται να κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα, ιδίως η Disney, που έχει μακρά ιστορία και εμπειρία της στο χώρο του θεάματος και η οποία θα ξεκινήσει τη δική της υπηρεσία streaming στην Ευρώπη φέτος στις 24 Μαρτίου, ενώ η Apple TV+ είναι ήδη διαθέσιμη σε περισσότερες από 100 χώρες (έναντι 190 χωρών του Netflix).
Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πάντως ότι το 2020 θα είναι ένα πιο δύσκολο έτος για το Netflix από ό,τι το 2019.
Η απάντηση του Netflix είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση του με περισσότερες παραγωγές σε γλώσσα άλλη εκτός από τα αγγλικά.
Γι' αυτό το λόγο, δημιουργεί πλέον γραφείο στο Παρίσι και ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει σοβαρά σε δεκάδες νέες γαλλικές σειρές και ταινίες.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 1:00 pm


MEGA: Δείτε ποιες σειρές επιστρέφουν με την πρεμιέρα του καναλιού

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την επιστροφή του MEGA το οποίο αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στους δέκτες μας την Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου.
Όπως προστάζει και η παράδοση του μεγάλου καναλιού, για τη νέα διοίκηση σημασία έχει η ενημέρωση, έτσι το ενημερωτικό σκέλος έχει επενδυθεί προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο αντάξιο των προσδοκιών.
Έτσι, η μέρα θα ξεκινά με Ντίνο Σιωμόπουλο, Νίκο Φιλιππίδη, Μπάγια Αντωνοπούλου και Τζίνα Μοσχολιού, στην πρωινή εκπομπή που θα προβάλλεται από τις θα 07.00 έως τις 11.00. Στην συνέχεια θα ειδησεογραφικό μαγκαζίνο με τον Θανάση Φουσκίδη, τον Ανδρέα Παπαδόπουλο και τη Δάφνη Καραβοκύρη.
Η Ράνια Τζίμα θα παρουσιάζει το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων και θα δίνει την σκυτάλη στην πλούσια ταινιοθήκη του MEGA , καθώς αναμένεται να προβάλλονται σειρές που άφησαν εποχή στην ελληνική τηλεόραση.
Η ενημέρωση θα επιστρέφει στις 17:00 με τον Νίκο Ευαγγελάτο και τον Παναγιώτη Τζένο να παρουσιάζουν την επικαιρότητα μαζί με τους Ελένη Καλογεροπούλου και Θανάση Μαυρίδη στο απογευματινό μαγκαζίνο του σταθμού.
Θα ακολουθεί μία σειρά από την ταινιοθήκη του MEGA , που θα δίνει lead in στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.
Οι σειρές που θα προβληθούν
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, η νέα διοίκηση του MEGA ποντάρει πάρα πολλά στα δυνατά χαρτιά του καναλιού, ώστε το πρώτο χρονικό διάστημα να μπει με το... δεξί στη μεγάλη μάχη του ανταγωνισμού. Και αυτά δεν είναι άλλα απ' τις σειρές εκείνες που απογείωσαν το MEGA και το κατέστησαν κυρίαρχη δύναμη στον τομέα της τηλεθέασης.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως σε καθημερινή βάση το νέο πρόγραμμα του MEGA θα στηρίζεται στην πλέον πετυχημένη συνταγή των επαναλήψεων σειρών. Και αυτές, εκτός απροόπτου θα είναι το «50-50» και το «Στο Παρά Πέντε», ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τι θα συμβεί με τους Απαράδεκτους.
Το διάστημα, άλλωστε, μέχρι το καλοκαίρι θα είναι καθαρά μεταβατικό και από τη νέα τηλεοπτική σεζόν το MEGA θα μπει στη μάχη του ανταγωνισμού και με νέες σειρές μυθοπλασίας και όχι μόνο.newsbomb

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 12:00 pm


Βουλευτής "έμεινε" με το αυτοκίνητο

Βρισκόταν στο δρόμο προκειμένου να μεταβεί στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου ΠΤΔ

Καθ' όδόν για την Βουλή, προκειμένου να μετάσχειστην ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, "έμεινε" με το αυτοκίνητο ο βουλευτής, Α Πειραιά και Νήσων, Νικόλαος Μανωλάκος.
Το γεγονός έγινε γνωστό όταν ακούστηκε το όνομα του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας εξήγησε ότι ο κ. Μανωλάκος λείπει γιατί έχει μια βλάβη το αυτοκίνητό του. "Έρχεται εναλλακτικά" είπε ο κ. Τασούλας.
Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο κ. Μανωλάκος πρόλαβε και έφτασε εγκαίρως για την ψηφοφορία στη Βουλή.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 11:54 am


Με 261 ψήφους η Αικ. Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής

Με 261 ψήφους, η ανώτατη δικαστικός Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κα Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής. Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κα Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ "παρών" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις,

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 11:51 am


Ξεκινά σήμερα η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Σήμερα, αναμένεται να ξεκινήσει η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση στη χώρα μας, με κυβέρνηση, αγορές και τράπεζες να περιμένουν την Παρασκευή για να δουν ποια θα είναι η ετυμηγορία του οίκου Fitch. 
Έτσι όλοι έχουν μάθει να κρατούν μικρό καλάθι. Αυτό όπως δεν σημαίνει ότι δεν προσδοκούν σε μια καλή είδηση  καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας και στη μάχη για μικρότερα πλεονάσματα.
Μια καλή ετυμηγορία από τη Fitch φέρνει πιο κοντά μια νέα έξοδο στις αγορές. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία κίνηση νέας εξόδου στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα. Στην αγορά εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να γίνει και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η Αθήνα θέλει να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί είτε από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είτε από την αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές.
Το τελευταίο διάστημα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι σταθερά κοντά στο 1,4%.
Μία αναβάθμιση θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο ράλι των ελληνικών ομολόγων και να επαναφέρει την απόδοση κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε στα επίπεδα του 1,2%.
Παράγοντες της αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως έρχεται έκδοση 15ετούς ομολόγου με κόστος  κοντά στο 2%. Στο εναλλακτικό σενάρια θα μπορούσαν να εκδοθούν δεκαετή ή επταετή ομόλογα. Με μια έκδοση δεκαπενταετούς ομολόγου και επιτόκιο κοντά στο 2% , το ελληνικό δημόσιο θα έστελνε το μήνυμα ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες κανονικότητας και για το δημόσιο χρέος.
Στο μέτωπο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία ξεκινά σήμερα, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει μια  θετική έκθεση από την Κομισιόν στο τέλος Φεβρουαρίου. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει ένα από τα επιχειρηματικά όπλα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%-2,5% του ΑΕΠ, την  αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs και τη συμφωνία για το μηχανισμός μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από τη μια χρονιά στην επόμενη.
Το μεγαλύτερο αγκάθι της 5ης αξιολόγησης εντοπίζεται στην αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα με την πλήρη άρση του σημερινού καθεστώτος πρώτης κατοικίας στο τέλος Απριλίου. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει ήδη κάνει τη σχετική προεργασία και οι συναρμόδιοι υπουργοί με δημόσιες δηλώσεις τους έχουν φροντίσει να προλειάνουν το έδαφος για τις επικείμενες αλλαγές καθιστώντας σαφές πως από την 1η Μαΐου, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.
Οι αλλαγές αυτές, θα συνοδεύονται από επιτάχυνση των πλειστηριασμών φέρνοντας στο προσκήνιο διεύρυνση των κοινωνικών αντιδράσεων.
Η παράμετρος αυτή είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, αργά ή γρήγορα και πρώτες κατοικίες μικρότερης αξίας θα βγαίνουν στο σφυρί.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 11:00 am


ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ! Κινητοποιήσεις για το μεταναστευτικό στα νησιά του Αιγαίου

Γενική απεργία έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ως διαμαρτυρία για την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Αναβρασμός επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, με κατοίκους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου να βγαίνουν στους δρόμους σήμερα Τετάρτη, ζητώντας αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, αντιδρώντας παράλληλα στη δημιουργία κλειστών δομών μεγάλης χωρητικότητας.  
Από την περασμένη εβδομάδα, είχε κηρυχθεί για σήμερα γενική απεργία μετά από τηλεδιάσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ενώ έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις το μεσημέρι και στα τρία νησιά.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος είπε ότι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε νησιά του Νότιου Αιγαίου.
«Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω της ζωή μας» δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Τα αιτήματα

Τη Δευτέρα, ο περιφερειάρχης, όπως και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος επανέλαβαν τα αιτήματα των τοπικών αρχών για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Βάσει των αιτημάτων και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν γίνεται δεκτή η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία οιασδήποτε νέας δομής.
Επίσης, ζητείται η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους 40.000 αιτούντες άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και η καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
Αύριο Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι θα επιδώσουν τα ψηφίσματα των συγκεντρώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, προτού συναντηθούν με τους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα για αποσυμφόρηση, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι φαίνεται πως «εγκαταλείπεται και καρκινοβατεί» από μεριάς της κυβέρνησης, με τον δήμαρχο Μυτιλήνης να τονίζει ότι «το αίσχος της Μόριας θα πρέπει να κλείσει» και τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου να προαναγγέλλει σκληρή αντίδραση για τη νέα δομή.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 10:00 am


Ασφαλιστικό: Πώς παίρνετε σύνταξη με λιγότερα ένσημα

Η ευνοϊκή αλλαγή των προϋποθέσεων υπέρ των ασφαλισμένων κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της «προϊούσας οικονομικής κρίσης», όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση

Mια σημαντική ευνοϊκή αλλαγή στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης προβλέπει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αφού μειώνονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και με τη νέα διάταξη που θα περιλαμβάνεται σε αυτό για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του θα απαιτούνται:
– 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, έναντι 1.500 που ισχύει σήμερα και
– 300 ημέρες ασφάλισης την τελευταία πενταετία έναντι 500 που ισχύει σήμερα.
Αντίστοιχα για συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα απαιτούνται 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε. Για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων αυτών μπορεί να συνυπολογιστεί και ο χρόνος αναγνώρισης στρατιωτικής θητείας για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές.
Η ευνοϊκή αλλαγή των προϋποθέσεων υπέρ των ασφαλισμένων κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της «προϊούσας οικονομικής κρίσης», όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση. Με την αλλαγή αυτή καθίσταται ευκολότερο για τον ασφαλισμένο να θεμελιώσει δικαίωμα στον τελευταίο φορέα ασφάλισης. Αν δεν πληρούνται ούτε αυτά τα κριτήρια, τότε προβλέπεται η δυνατότητα να εξεταστεί το αίτημά του με τις προϋποθέσεις του Ταμείου όπου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες ασφάλισης, εφόσον έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας που προϋποθέτει ο τελευταίος φορέας.
Επίσης προβλέπεται ότι στα πρόσωπα που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας, με συνυπολογισμό διαδοχικού χρόνου ασφάλισης, χορηγείται σύνταξη από τον ΕΦΚΑ χωρίς να εξετάζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις (1.000 ένσημα / 300 την τελευταία 5ετία). Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία διότι υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει συνολικά 15 έτη ασφάλισης στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα και έχουν κλείσει τα 67, αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τον ΕΦΚΑ κάνοντας χρήση των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης του νόμου Κατρούγκαλου.
Οπως προβλέπεται στη διάταξη, «οι αιτήσεις οι οποίες έχουν απορριφθεί επανεξετάζονται κατόπιν όχλησης του ασφαλισμένου, με έναρξη των οικονομικών αποτελεσμάτων από την έναρξη ισχύος του νόμου». Αντίθετα, οι αιτήσεις που εκκρεμούν κρίνονται με το νέο καθεστώς και «τα οικονομικά αποτελέσματα ανατρέχουν στην ημερομηνία της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης». Παράλληλα προβλέπεται πως το ίδιο σύστημα ισχύει και για την επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε ασφαλισμένους που είχαν απορριφθεί από το ΕΤΕΑΕΠ να λάβουν επικουρική σύνταξη.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 9:30 am


Νομός Μεσσηνίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Μεσσηνίας

Φιλικοί ιστότοποι: