Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μεσσηνίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

8 απίστευτα τρικ για να βρίσκεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ στην Google!Η Google είναι πολύ χρήσιμη για να βρείτε χρήσιμες και απαραίτητες πληροφορίες…

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά κόλπα που πρέπει να δοκιμάσετε κάθε φορά που θα πρέπει να βρείτε κάτι πολύ σημαντικό και πολύ συγκεκριμένο.
Τα κόλπα που ακολουθούν θα κάνουν την αναζήτησή σας πιο εύκολη και πιο ακριβή, ώστε να βρείτε αυτό που ψάχνετε γρηγορότερα. Αλλάξτε τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το Google με αυτές τις απλές συμβουλές:
1. Πανεπιστημιακές έρευνες
Εάν είστε φοιτητής ή συγγραφέας, αυτό το τρικ της Google είναι ειδικά για σας. Απλά πληκτρολογήστε «site: edu» πρώτα και στη συνέχεια αυτό που ψάχνετε. Αυτή η επιλογή σάς βοηθά να περιορίσετε την αναζήτησή σας μόνο σε εκπαιδευτκά ιδρύματα. Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε «Harvard: edu diet» για να βρείτε τα καλύτερα αποτελέσματα για δίαιτες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
2. Χρησιμοποιήστε εισαγωγικά
Ψάχνετε για κάτι συγκεκριμένο; Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε διπλά εισαγωγικά. Σας βοηθάει να βρείτε ευκολότερα στίχους τραγουδιών ή ατάκες από ταινίες και βιβλία.
3. Ειδικές ιστοσελίδες
Όταν χρειάζεται να βρείτε κάποιες πληροφορίες σε ειδική ιστοσελίδα, χρησιμοποιήστε αυτό το μυστικό τέχνασμα της Google. Απλά πληκτρολογήστε τη λέξη «site», άνω και κάτω τελεία, την ιστοσελίδα και τις λέξεις κλειδιά των πληροφοριών που αναζητάτε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να βρείτε κάτι για τον υγιεινό τρόπο ζωής στο Womanitely, πληκτρολογήστε «site: womanitely.com healthy life tips».
4. Αστερίσκοι
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τους αστερίσκους ως «μπαλαντέρ», συμπληρώνοντας λέξεις-κλειδιά που δεν ξέρετε: Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε «all I want*life*good time» και θα σας βγάλει τους στίχους του «The Good Life» των Three Days Grace. Συνδυάστε το τρικ του αστερίσκου με τα εισαγωγικά της περίπτωσης (2) για καλύτερα αποτελέσματα.
5. Περισπωμένη
Συνήθως, δεν χρησιμοποιούμε το πλήκτρο περισπωμένη και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι περιττό. Ωστόσο, είναι πραγματικά χρήσιμο! Εάν ψάχνετε κάτι σημαντικό και θέλετε το Google να σας βγάλει τα αποτελέσματα με τα συνώνυμά του, βάλτε μια περισπωμένη πριν από μια λέξη. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε μόνο για ισπανικές σαλάτες, πληκτρολογήστε «Spanish ~ salads» για να βρείτε ισπανικές συνταγές για σαλάτα, παραλείποντας άλλες συνταγές που δεν χρειάζεστε.
6. Τελίτσες
Χρησιμοποιήστε αυτό το τέχνασμα όταν ψάχνετε για τις ημερομηνίες, στατιστικά στοιχεία ή μετρήσεις. Προσθέστε δύο τελείες με την αναζήτησή σας ανάμεσα σε δύο αριθμούς και το Google θα σας δείξει τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε για ορισμένα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας του ’50, πληκτρολογήστε «historic facts 1950…1959» και θα βρείτε αυτό που ψάχνετε.
7. Νέες ιστοσελίδες
Αν θέλετε να βρείτε μερικές νέες ιστοσελίδες που σχετίζονται με τις αγαπημένες σας, δεν χρειάζεται να ξοδεύετε ώρες ψάχνοντας. Απλά καθορίστε την αγαπημένη σας ιστοσελίδα στο search, προσθέστε τη λέξη «related» και άνω και κάτω τελεία και δείτε τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε ιστοσελίδες που σχετίζονται με την Amazon, πληκτρολογήστε «related:amazon.com».
8. Παύλα
Αν χρησιμοποιείτε το Google τακτικά, ξέρετε πως είναι δύσκολο να βρείτε αυτό που χρειάζεστε όταν έχετε δύο έννοιες. Για να κάνετε την αναζήτησή σας ευκολότερη και ταχύτερη, πληκτρολογήστε μία παύλα μεταξύ των δύο αυτών εννοιών. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε περιττές πληροφορίες και να βρείτε ακριβώς αυτό που αναζητάτε.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 12:15 am


Στο «σφυρί» το «ανάκτορο» του Βαγγέλη ΚονιτόπουλουΜια δύσκολη περίοδο βιώνει ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος. 
Το «ανάκτορο» του τραγουδιστή, το οποίο δημιούργησε το 2009 κι έχει εμβαδόν 2.000 τ.μ θα βγει στο «σφυρί».
Πρόκειται για τον πολυχώρο «Γα­λάζιο», ένα πενταώροφο κτίριο, με υπόγειο πάρκινγκ τριών επιπέδων! 
Ο ίδιος, ωστό­σο, παρά το δράμα που περνά δεν χάνει το κουράγιο του και δηλώνει με δυνατή και σταθερή φωνή πως δίνει μάχη για να το σώσει, συμπληρώνοντας ότι δεν εί­ναι διατεθειμένος να αφήσει τους κόπους μιας ζωής να πάνε χαμένοι!
Στις 22 Ιανουαρίου 2020, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός από τράπεζα, με τιμή εκκίνησης 1.462.000 ευρώ.
Στον χώρο αυτόν, ο τραγουδιστής είχε δημιουργήσει τρεις μουσικές σκηνές για χοροεσπερίδες και συνεστιάσεις.
«Δίνω μάχη για να σώσω το Γαλάζιο. Δεν υπάρ­χει περίπτωση να αφήσω τους κόπους μιας ζωής να πάνε χαμέ­νοι. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά. Θα επηρεαστώ πολύ ψυχολογικά εάν χάσω τον πολυ­χώρο που έφτιαξα με τόσο κόπο και αγάπη» είπε στην espresso.
Δείτε τον πολυχώρο…
 

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 12:05 am


Τον «κάρφωσε» πελάτης από διπλανό τραπέζι - Πρόστιμο σε καπνιστή μέσα σε καφετέρια

 Πρόστιμο σε καπνιστή επιβλήθηκε στην Ιαλυσό της Ρόδου στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, όπως αναφέρεται σε τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Οπως αναφέρει η dimokratiki.gr, θαμώνας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενοχλημένος από τον καπνό άλλου θαμώνα που καθόταν σε διπλανό τραπέζι και συνέχισε να καπνίζει παρά τις παρατηρήσεις, κάλεσε την Αστυνομία προκειμένου να καταγγείλει το γεγονός.
Στιγμές αργότερα στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί από το Α.Τ. Ιαλυσού προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι ακριβώς συμβαίνει. Αφού επιβεβαιώθηκαν ότι τόσο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, όσο και ο θαμώνας δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, επέβαλαν πρόστιμα.
Στην επιχείρηση η «καμπάνα» ήταν βαριά αφού επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ, ενώ ιδιαίτερα τσουχτερό ήταν και το πρόστιμο για τον θαμώνα, ύψους 50 ευρώ.
«Θα πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι»
Οπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υγείας Θωμάς Σωτρίλλης, παρά τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού και το μεγάλο φόρτο εργασίας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΝΑΙ, θα πραγματοποιηθούν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες όσο και σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 12:00 am


Στην Ιθάκη το περισσότερο νερό βροχής

Η Βορειο-Δυτική Ελλάδα δέχτηκε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Δείτε   που έπεσε το περισσότερο νερό ανά στρέμμα, όπως καταγράφηκαν σε σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Στην Ιθάκη μέσα σε 8 περίπου ώρες έπεσαν 71 χιλιοστά βροχής, σε Δωδώνη 66, Παραμυθιά Θεσπρωτίας 65, Θεοδώραινα Άρτας 64.   
Την Τετάρτη 13/11 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Από τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένονται στα νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες και Κρήτη).
Στον χάρτη, παρουσιάζονται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 13/11, καθώς επίσης και οι περιοχές με τα έντονα φαινόμενα κατά τη διάρκεια του διημέρου Τρίτης και Τετάρτης. 
Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, κινείται αργά ανατολικά και θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Βικτώρια», με τα μέτωπα του να επηρεάζουν αρχικά τα δυτικά τμήματα και βαθμιαία έως την Πέμπτη 14/11 και τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας μας.
Παράλληλα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του φαινομένου της λασποβροχής.  
Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται και στην περιοχή της Αττικής, όπου τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 13/11/2019 θα είναι τοπικά ισχυρές και αναμένονται σημαντικά ύψη βροχής

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 11:30 pm


Στις 23-24 Νοεμβρίου το έκτακτο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ

Από 23-24 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ) σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (Κ.Ο.Ε.Σ) ΠΑ.ΣΟ.Κ στην συνεδρίαση της, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου.
Η έναρξη θα γίνει το Σάββατο 17.00 με ομιλία της προέδρου Φώφης Γεννηματά  και πέρας των εργασιών την Κυριακή 24.11 στις 18.00.
Στο έκτακτο συνέδριο συμμετέχουν τα μέλη της Κ.Ο.Ε.Σ, οι εκλεγμένοι σύνεδροι του προηγούμενου Συνεδρίου ΠΑ.ΣΟ.Κ του 2015 καθώς και οι σύνεδροι  μέλη ΠΑ.ΣΟ.Κ  του 2ου Συνεδρίου Κινήματος Αλλαγής του 2019.
Από 23-24 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ) σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (Κ.Ο.Ε.Σ) ΠΑ.ΣΟ.Κ στην συνεδρίαση της, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου.
Η έναρξη θα γίνει το Σάββατο 17.00 με ομιλία της προέδρου Φώφης Γεννηματά  και πέρας των εργασιών την Κυριακή 24.11 στις 18.00.
Στο έκτακτο συνέδριο συμμετέχουν τα μέλη της Κ.Ο.Ε.Σ, οι εκλεγμένοι σύνεδροι του προηγούμενου Συνεδρίου ΠΑ.ΣΟ.Κ του 2015 καθώς και οι σύνεδροι  μέλη ΠΑ.ΣΟ.Κ  του 2ου Συνεδρίου Κινήματος Αλλαγής του 2019.

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 10:48 pm


ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Περιοχή στο σκοτάδι

Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, στην οδό Κουτσομητοπούλου, μια κολόνα φωτισμού έχει κατεδαφιστεί εδώ και μήνες και στη θέση της έχει τοποθετηθεί κώνος.

Στη συνέχεια, δύο κολόνες δεν έχουν φωτιστικά και η περιοχή είναι στο σκοτάδι. “Η περιοχή έχει μετατραπεί σε δημόσιο ουρητήριο”, μας διαμαρτυρήθηκε περίοικος κι επεσήμανε πως υπάρχει κίνδυνος με τα καλώδια κάτω από τον κώνο. Ο δήμος οφείλει να παρέμβει άμεσα.

Γ.Σ.

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 6:53 pm


ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ .....

ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ....

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 8:00 am


Στις 21 Νοεμβρίου συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Στις 21 Νοεμβρίου ορίστηκε η σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου να αποφανθεί αν θα ανατεθεί σε Εφέτη Ανακριτή η δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής στις 23 Ιουλίου 2018, η οποία κόστισε την ζωή 102 ανθρώπων και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.

Η σύγκλιση του Σώματος με αντικείμενο την δικογραφία για την πολύνεκρη πυρκαγιά, είναι η δεύτερη που προγραμματίζεται. Έχει προηγηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου η ματαίωση της Σύγκλησης της Ολομέλειας λόγω έλλειψης απαρτίας ώστε το Σώμα να λάβει απόφαση για την ανάθεση και να ορίσει τους Εφέτες που θα χειριστούν την δικογραφία.

Το αίτημα προς την Ολομέλεια έχει υποβάλει από τις 18 Σεπτεμβρίου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Μωραϊτάκης ο οποίος επικαλούμενος την σοβαρότητα, την εξαιρετική φύση και την εξαιρετική απήχηση της υπόθεσης, ζήτησε την ανάθεση της δικογραφίας από το Πρωτοδικείο στο Εφετείο ώστε να την χειριστεί Εφέτης Ανακριτής και επίκουρός του.

Με ανακοίνωση του ο συνήγορος της κ. Βαρβάρας Φύτρου , που έχασε σύζυγο και παιδιά στην φωτιά, κ. Βασίλης Καπερνάρος τονίζει: "Εκφράζουμε την πεποίθηση, ότι αυτή τη φορά θα καταστεί δυνατή η σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, θα υπάρξει απαρτία και θα αποφασιστεί η ανάθεση της υποθέσεως σε ειδικό εφέτη ανακριτή, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση από εμπειρότερο δικαστικό λειτουργό και να γίνει ενδελεχέστερη αναζήτηση και αξιοποίηση του ποινικού αποδεικτικού υλικού, για την ουσιαστική διακρίβωση της αλήθειας".

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 12:10 am


Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ποικίλων καρδιακών ασθενειών

Οι γυναίκες με εμμηνόπαυση πριν τα 40 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά που θα διεξαχθεί φέτος στις 16 - 18 Νοεμβρίου στη Φιλαδέλφεια.
Ο Μάικλ Χόνιγκμπεργκ, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει το ιστορικό εμμηνόπαυσης κάθε γυναίκας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή είναι πρόωρη (πριν τα 40). Κατά τον ίδιο, με αυτό τον τρόπο οι ειδικοί μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών.
Στην συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από την τράπεζα γενετικών δεδομένων UK Biobank και εξέτασαν 144.000 γυναίκες με την εμμηνόπαυση (μέση ηλικία τα 60 έτη), συμπεριλαμβανομένων 4.900 γυναικών που η διαδικασία της εμμηνόπαυσης έγινε με φυσικό τρόπο πριν την ηλικία των 40 και περίπου 640 που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 μετά από χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών τους. Οι συμμετέχουσες έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης για τους ερευνητές περίπου για επτά χρόνια.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση πρόωρα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν δείκτες που σχετίζονται με κακή καρδιακή λειτουργία (π.χ. υπέρταση, υψηλά επίπεδα "κακής" χοληστερόλης και διαβήτης τύπου 2). Ακόμα και χωρίς αυτούς τους δείκτες, οι γυναίκες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο καρδιάς, καρδιακή ανεπάρκεια, στένωση αορτικής βαλβίδας, κολπική μαρμαρυγή και θρόμβους αίματος στα πόδια ή στους πνεύμονες. Παράλληλα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοαγγειακών νόσων ήταν μεγαλύτερος για της γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση λόγω χειρουργείου στο οποίο είχαν υποβληθεί, συγκριτικά με εκείνες που έμπαιναν με φυσικό τρόπο σε αυτή τη διαδικασία. Η χρήση ορμονών για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης δεν άλλαξε τον κίνδυνο που διέτρεχαν αυτές οι γυναίκες. Οι γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση πριν τα 50 διέτρεχαν και αυτές κάπως αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή προβλήματα, αλλά γενικά ο κίνδυνος φάνηκε να ακολουθεί μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση (όσο μικρότερη ηλικία εμμηνόπαυσης, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιαγγειακών ασθενειών). Ο κίνδυνος αυτός παραμένει αυξημένος ακόμη και για δεκαετίες μετά την εμμηνόπαυση.
Ο Χόνιγκμπεργκ τόνισε ότι η τήρηση ενός υγιούς προγράμματος διατροφής και η τακτική σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντικές για τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση.
Οι κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά υποστηρίζουν ότι οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το ιστορικό εμμηνόπαυσης των γυναικών όταν αποφασίζουν να συνταγογραφήσουν στατίνες σε γυναίκες μέσης ηλικίας που δεν έχουν υποστεί κανενός είδους καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 12:05 am


Κως: Αλλοδαπός ξυλοκόπησε άγρια και βίασε τη σύζυγό του

 Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου θα καθίσει την Τρίτη αλλοδαπός από το Ιράκ που κατηγορείται ότι έδεσε τη γυναίκα του, τη χτύπησε και στην συνέχεια τη βίασε!
Συγκεκριμένα, σε βάρος του αλλοδαπού έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και παράνομη κατακράτηση και η υπόθεσή του αυτή, έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί αύριο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από καταγγελία που έκανε η αλλοδαπή σε βάρος του συζύγου της.
Συγκεκριμένα, ο Ιρακινός κατηγορείται ότι στις 27 Οκτωβρίου 2017 βρισκόμενος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Κω μαζί με τη σύζυγό του, τη χτύπησε με τα χέρια και με κλωτσιές με αποτέλεσμα να της προκαλέσει σωματική βλάβη, ο ίδιος δε αφού της έδεσε τα χέρια τη χτύπησε με τη γροθιά του στον αριστερό ώμο και τρυπώντας το αριστερό της χέρι με σύριγγα, στη συνέχεια τη βίασε.
Μετά την καταγγελία από την αλλοδαπή, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος του συζύγου της σε βαθμό κακουργήματος για τις θα κληθεί να λογοδοτήσει αύριο στο δικαστήριο.
Σημειώνεται πως μέχρι την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ο αλλοδαπός κατηγορούμενος διέφευγε τη σύλληψη.


rodiaki.gr

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 11:00 pm


"Σημεία Φιλικά στο Μητρικό Θηλασμό" στην αγορά της Κυπαρισσίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Ιατρικής του Ινστιτούτου της Υγείας του Παιδιού και στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού "ΑΛΚΥΟΝΗΣ", διοργανώνουν δράση με θέμα:
"Σημεία Φιλικά στο Μητρικό Θηλασμό" στην αγορά της Κυπαρισσίας.
Η συγκεκριμένη δράση έχει ως σκοπό την δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν και προάγουν τον Μητρικό Θηλασμό σε εμπορικά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις, ενώ ήδη ξεκινά να γίνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών καταστημάτων και άλλων επιχειρήσεων, σχετικά με τη σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού ως εθνικό, κοινωνικό, τουριστικό και οικονομικό κεφάλαιο.
Τα καταστήματα το οποία μπορούν να ενταχθούν είναι καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, κομμωτήρια, αρτοποιεία, φαρμακεία, ιατρεία, καταστήματα ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και οικιακών ειδών, ένδυσης και υπόδησης , βιβλιοπωλεία, ιατρεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, κ.ο.κ.
Οι επιχειρήσεις που θα δηλώσουν φιλικές προς το θηλασμό θα φέρουν ειδικό σήμα και θα καταχωρηθούν στην ιστοσελίδα της "ΑΛΚΥΟΝΗΣ" ώστε να διευκολύνεται η αναζήτηση τους, ενώ επίσης θα προωθείται η επωνυμία τους σε προωθητικές ενέργειες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό μέσω της "ΑΛΚΥΟΝΗΣ" και θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής τους σε ημερίδες κ.τ.λ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κυρίως οι επισκέπτες του εξωτερικού, έχουν στα κριτήρια αναζήτησης των τόπων που θα επισκεφτούν τέτοιου είδους παροχές.
Η συμμετοχή στην συγκεκριμένη δράση είναι δωρεάν ενώ δεν είναι δεσμευτική προς τους συμμετέχοντες.
Οποία επιχείρηση επιθυμεί να συμμετάσχει παρακαλούμε όπως αποστείλει (inbox) εισερχόμενο μήνυμα στην σελίδα του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας στο Facebook, μέχρι και την Παρασκευή 22 Νοέμβριου 2019, με την ένδειξη «Σημεία Φιλικά στο Μητρικό Θηλασμό» αναγράφοντας παράλληλα τα εξής τέσσερα (4) στοιχεία:
1.) Επωνυμία καταστήματος ή επιχείρησης,
2.) Όνομα υπεύθυνου καταστήματος ή επιχείρησης,
3.) Διεύθυνση Καταστήματος: (οδός, αριθμός, Τ.Κ., δήμος, πόλη, περιφέρεια),
4.) Τηλέφωνα επικοινωνίας: (σταθερό – κινητό).
Για πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα παρακάτω τηλέφωνα:
- Τερζής Δημήτρης: 6970 015 033
- Ελένη Κουρέτα: 6937 237 231
- Κωνσταντίνος Γκότσης: 6974 338 713

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 10:30 pm


Ορισμένα επαγγέλματα και το βραδινό φαγητό ενδέχεται να επιδεινώνουν την υγεία γυναικών

Έρευνες που έγιναν σε γυναίκες επιχείρησαν να διερευνήσουν πώς η κατανάλωση πολλών θερμίδων στο δείπνο αλλά και η απασχόλησή τους σε ορισμένα επαγγέλματα μπορεί να επιδεινώσουν την υγεία τους.
Τα εγχειρήματα αυτά πρόκειται να παρουσιαστούν στο φετινό ιατρικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας που θα διεξαχθεί 16 - 18 Νοεμβρίου στη Φιλαδέλφεια.
Στην πρώτη έρευνα, που είχε ως δείγμα 112 γυναίκες, εκτιμήθηκε ότι αυτές που καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες πιο αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα από αυτές που δεν το κάνουν.
Χρησιμοποιώντας το εργαλείο "Life's Simple 7" της 'Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας', το οποίο μετρά την καρδιακή υγεία με βάση τις συνήθειες του τρόπου ζωής των γυναικών, εκτιμήθηκε η κατάσταση της υγείας της καρδιάς των συμμετεχουσών δύο φορές στην αρχή της έρευνας και ένα χρόνο μετά. Οι συμμετέχουσες κρατούσαν ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο και στις δύο χρονικές στιγμές των μετρήσεων στο οποίο κατέγραφαν κάθε φορά για μία εβδομάδα το τί, πόσο και πότε έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Διαπιστώθηκε ότι αν και οι περισσότερες συμμετέχουσες έτρωγαν κάτι μετά τις 6 το απόγευμα, εκείνες που κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα μετά τις 6 είχαν χειρότερη καρδιακή λειτουργία. Συγκεκριμένα ήταν πιο πιθανό να έχουν υπέρταση, υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και λιγότερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μακροπρόθεσμα. Με κάθε 1% αύξηση των θερμίδων που καταναλώνονταν μετά τις 6 μ.μ. η καρδιακή υγεία χειροτέρευε. Το ίδιο φάνηκε και για κάθε αύξηση στις θερμίδες που καταναλώνονταν μετά τις 8 μ.μ.
Η Νουρ Μακαρέμ, αναπληρώτρια επιστημονική ερευνήτρια του Κολεγίου Ιατρικής και Χειρουργικής Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια, τόνισε ότι η μέχρι τώρα έρευνα είχε επικεντρωθεί στην ποιότητα και την ποσότητα αυτών που καταναλώνουμε ενώ η συγκεκριμένη μελέτη προσθέτει και έναν ακόμη παράγοντα που φαίνεται να παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς.
Η Κρίστιν Νιουμπάι, η επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής του ερευνητικού δικτύου "Go Red for Women", υπογράμμισε τη σημασία αυτών των ευρημάτων ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν και να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους για την υγεία τους.
"Δεν είναι ποτέ αργά να σκεφτείς την υγεία της καρδιάς σου είτε είσαι 20, 30, 40, ακόμα και αν κινείσαι προς τα 60 ή τα 70. Είτε είσαι υγιής είτε πάσχεις από κάποια καρδιακή νόσο μπορείς πάντα να κάνεις περισσότερα", δήλωσε η ίδια.
Συγκεκριμένα επαγγέλματα μπορεί να συνδέονται με χειρότερη υγεία μεταξύ των γυναικών
Μια δεύτερη έρευνα σε γυναίκες έδειξε ότι οι κοινωνικές λειτουργοί, οι νοσοκόμες, αυτές που παρέχουν φροντίδα στο σπίτι σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη και οι ταμίες έχουν χειρότερη υγεία από γυναίκες που ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 10:00 pm


Παγκόσμια εξέγερση κατά του «καπιταλισμού του καζίνο»


του Julien Bouissou (*)

Aπό τη Χιλή μέχρι τον Λίβανο, περνώντας από το Ιράκ και τη Γαλλία, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ κατηγορούνται για συμπαιγνία. Στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτηρίζεται «πρόεδρος των πλουσίων», στην Αλγερία οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «πούλησε τη χώρα» και στον Λίβανο τα πλήθη φωνάζουν «Κάτω η κυβέρνηση των κλεφτών!»
Η συνέργεια ανάμεσα στις οικονομικές και πολιτικές ελίτ έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Καρολίν Φρόιντ, οικονομολόγου στην Παγκόσμια Τράπεζα, το μέρος του πλούτου των δισεκατομμυριούχων που πρόσκεινται στην εξουσία ή η δραστηριότητά τους εξαρτάται από την πρόσβαση σε πόρους που ελέγχονται από το κράτος αυξήθηκε την περίοδο 1996-2014 για να φτάσει το 20,4% του συνολικού πλούτου στην Ευρώπη, το 16,7% στη Χιλή και το 33% στον Λίβανο. Η συνέργεια αυτή εκδηλώνεται επίσης με την ανάληψη της εξουσίας από δισεκατομμυριούχους όπως ο Σεμπαστιάν Πινιέρα στη Χιλή ή τη μετεωρική άνοδο επιχειρηματιών όπως ο Γκαουτάμ Αντάνι ή ο Μουκές Αμπάνι, που πρόσκεινται στον ινδό ηγέτη Ναρέντρα Μόντι.
Αυτός ο «καπιταλισμός του καζίνο», συνώνυμος συχνά της πελατειοκρατίας, έχει υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Δύο ερευνητές του Χάρβαρντ, ο Ισάκ Ντιουάν και ο Τζαμάλ Χαϊντάρ, έδειξαν με έρευνά τους ότι το 42,7% των λιβανικών επιχειρήσεων με πάνω από 100 εργαζομένους είναι «πολιτικά συνδεδεμένες», έχουν δηλαδή στο διοικητικό τους συμβούλιο έναν πολιτικό. Στους τομείς όπου έχουν μεγαλύτερη παρουσία αυτές οι επιχειρήσεις, η ανάπτυξη, η άνοδος της παραγωγικότητας και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι μικρότερες απ’ό,τι στην υπόλοιπη οικονομία.
Τι αξία έχει η επιτυχία στο σχολείο ή ένα δίπλωμα αν η πολιτική διασύνδεση είναι αρκετή για να βρει κανείς δουλειά; Γιατί να ανοίξεις μια επιχείρηση αν οι ανταγωνιστές σου μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους επιρροή για να κλείνουν δουλειές; «Η συνέργεια ανάμεσα στις οικονομικές και πολιτικές ελίτ επιταχύνεται, και αυτό αποτελεί πραγματικό κίνδυνο», σημειώνει ο Μπράνκο Μιλάνοβιτς, ένας οικονομολόγος που ειδικεύεται στις ανισότητες. «Δίνεται η εντύπωση ότι οι ελίτ ασχολούνται με τον εαυτό τους, αφήνοντας στην άκρη τον πληθυσμό».
Ο Μιλάνοβιτς διακρίνει δύο μορφές «καπιταλισμού του καζίνο». Σε ορισμένες χώρες, σημειώνει, «η οικονομική εξουσία έχει γίνει το εφαλτήριο της πολιτικής εξουσίας, όπως στις ΗΠΑ, όπου οι εκλογικές εκστρατείες χρηματοδοτούνται από το 1%, αν όχι το 0,1%, των πιο πλούσιων. Σε άλλες χώρες, όπως η Χιλή και ο Λίβανος, η γειτνίαση με την πολιτική εξουσία είναι εκείνη που αποδίδει οικονομικά έσοδα».
Η ανάπτυξη αυτού του είδους καπιταλισμού συμπίπτει με την πολιτική φιλελευθεροποίησης που ακολουθήθηκε τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Το άνοιγμα των οικονομιών στον ελεύθερο ανταγωνισμό ενίσχυσε την επιρροή μιας οικονομικής ελίτ που βρισκόταν κοντά στην εξουσία, η οποία χρησιμοποίησε αυτή την επιρροή προς το δικό της συμφέρον. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στη Λατινική Αμερική, όπου ολόκληροι τομείς της οικονομίας όπως η υδροδότηση ή ο ηλεκτρισμός ιδιωτικοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μονοπώλια και να αυξηθούν οι τιμές. «Το μεγάλο λάθος ήταν η πεποίθηση ότι η φιλελευθεροποίηση μπορούσε να γίνει χωρίς κανόνες», επισημαίνει η Μόνικα ντε Μπολ, οικονομολόγος στο Peterson Institute for International Economics, στην Ουάσινγκτον.
Σε περίοδο κρίσης οι ανισότητες είναι λιγότερο ανεκτές, όπως φαίνεται στη Χιλή που έχει πληγεί από την πτώση της τιμής του χαλκού. «Με την αύξηση της ανάπτυξης, οι μεσαίες τάξεις ήλπιζαν στην κοινωνική κινητικότητα, κάτι που δεν συμβαίνει πλέον σήμερα», εξηγεί η ντε Μπολ.
Στον Λίβανο, οι ανισότητες αποκαλύφθηκαν με την κατάρρευση του συστήματος λόγω της έκρηξης του χρέους. «Για να μειωθεί αυτό το χρέος, επιβλήθηκε φόρος στους πιο ευάλωτους», σημειώνει η Λίντια Ασουάντ, ερευνήτρια στο Εργαστήριο για τις παγκόσμιες ανισότητες. Ο φόρος που επιβλήθηκε στις επικοινωνίες είναι εκείνος που προκάλεσε τις διαδηλώσεις στον Λίβανο, ο φόρος στον ναργιλέ προκάλεσε κινητοποιήσεις στη Σαουδική Αραβία, η αύξηση της τιμής του μετρό οδήγησε σε λαϊκό ξεσηκωμό στο Σαντιάγο της Χιλής.
Πολλές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι μεγάλες ανισότητες επιβραδύνουν την κοινωνική κινητικότητα. Οι ανισότητες των εισοδημάτων, λόγω συνέργειας των πολιτικών και των οικονομικών ελίτ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα γιατί απειλούν την υπόσχεση της δημοκρατικής ισότητας.

(*) Ο Ζιλιέν Μπουισού είναι αρθρογράφος της Monde

(Πηγή: Le Monde)

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 9:30 pm


Τσουχτερό πρόστιμο ( 10.500 Ε ) σε αγρότη για απασχόληση παράνομου μετανάστη

Έγινε έλεγχος στο όχημα του αγρότη όπου μέσα εντοπίστηκε μετανάστης χωρίς κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο για την παραμονή του στη χώρα

Ένα περιστατικό που οπωσδήποτε προκαλεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό σε όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιεράπετρα. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Ράδιο Λασίθι πρόκειται για ένα έλεγχο που έγινε σε αγρότη της περιοχής, όπου μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκε μετανάστης χωρίς κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο για την παραμονή του στη χώρα. 

Το πρόστιμο που ήρθε ήταν βαρύ και συγκεκριμένα 10.500 ευρώ και φαίνεται πως είναι το πρώτο ανάλογο περιστατικό που καταγράφεται στην Ιεράπετρα. 

H πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Κατερίνα Τσικαλουδάκη μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι κάλεσε τον συγκεκριμένο αγρότη άμεσα να απευθυνθεί στο σύλλογο αφού η εμπειρία δείχνει πως οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα για να υπάρξει λύση απέναντι σε ένα τέτοιο μεγάλο πρόστιμο.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 9:00 pm


Ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στο Κτηματολόγιο

Προκειμένου να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για προσλήψεις υπαλλήλων στα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία μέσω ΑΣΕΠ ενώ παράλληλα δημιουργείται μητρώο διαπιστευμένων μηχανικών για τη στήριξη του μετασχηματισμού του Κτηματολογίου


Μία σειρά αλλαγών που στοχεύουν στη διευκόλυνση των πολιτών με το Κτηματολόγιο δρομολογεί η κυβέρνηση.
Προκειμένου να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για προσλήψεις υπαλλήλων στα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία μέσω ΑΣΕΠ ενώ παράλληλα δημιουργείται μητρώο διαπιστευμένων μηχανικών για τη στήριξη του μετασχηματισμού του Κτηματολογίου.
Έρχονται αλλαγές
Η σημαντικότερη νομοθετική παρέμβαση που θα γίνει αφορά στην παράταση της μετεξέλιξης των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία.
Η μετεξέλιξη των 292 υποθηκοφυλακείων σε 17 κεντρικά κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματα, υπό τη διαχείριση του Κτηματολογίου, προβλέπεται ήδη από σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 2018 και προβλέπει ολοκλήρωση του μετασχηματισμού μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.
Μία άλλη σημαντική αλλαγή αφορά στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που πρόκειται να εισαχθούν στη καθημερινότητα του Κτηματολογίου.
Η πρώτη αφορά παραγγελία, πληρωμή και χορήγηση πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα η οποία εφεξής θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Η υποβολή συμβολαίων στα Γραφεία του Φορέα από τον συμβολαιογράφο, θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και χωρίς εμπλοκή του πολίτη. Και με αυτήν την νέα ψηφιακή υπηρεσία οι πολίτες γλιτώνουν χρόνο και χρήματα καθώς σήμερα η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο αυτοπροσώπως στα κατά τόπους Γραφεία.
Η ηλεκτρονική υποβολή λοιπών πράξεων (δικαστικών αποφάσεων, κα) στα Γραφεία του Φορέα από τον δικηγόρο ή δικαστικό επιμελητή, χωρίς εμπλοκή του πολίτη.
Η ηλεκτρονική- εξ αποστάσεως έρευνα στα κτηματολογικά στοιχεία για όλες τις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. Σήμερα αυτό συμβαίνει μόνο στα Κτηματολογικά Γραφεία και με φυσική παρουσία.
Ο προδικαστικός έλεγχος που θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, καθώς θα δίνει πλέον τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας του μηχανικού με τη λειτουργούσα βάση του Κτηματολογίου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται άμεση πληροφόρηση, κάτι που στο παρελθόν ήθελε μήνες, καθυστερώντας την υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων σε περιπτώσεις αγωγών που αφορούσαν χωρικές μεταβολές. Αποτελεί ουσιαστικά ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την υλοποίηση του ενιαίου ψηφιακού χάρτη.
Δημιουργείται Μητρώο διαπιστευμένων μηχανικών για τη στήριξη του μετασχηματισμού του Κτηματολογίου. Σχεδιάζεται σε συνεργασία με το ΤΕΕ η υλοποίηση του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο, που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και έχει ήδη προβλεφθεί νομοθετικά, χωρίς όμως να έχει υλοποιηθεί ως σήμερα. Το Μητρώο θα βελτιώσει αισθητά την εξυπηρέτηση του πολίτη καθώς θα επιταχυνθούν σημαντικά οι διαδικασίες.in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 9:00 pm


Eλλέβορος ή τρελλόχορτο – Το πανάρχαιο φυτό της Οίτης!

Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι πολύ πιθανό ότι πέθανε, αφού ήπιε κρασί που περιείχε κάποιο αθώο στην εμφάνιση, αλλά δηλητηριώδες φυτό, τον ελλέβορο, που του προκάλεσε έναν αργό και επώδυνο θάνατο.
Αυτή είναι η εκτίμηση ενός κορυφαίου τοξικολόγου, του νεοζηλανδού δρ. Λίο Σκεπ, που μόλις δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους περιοδικό κλινικής τοξικολογίας Clinical Toxicology.
 
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι HELLEBORUS nigra (Ελλέβορος ο μέλας). Ανήκει στην οικογένεια των Ρανουγκουλιδών (βατράχια). 
 
Στη χώρα μας το συναντούμε με τις ονομασίες ελλέβορος, σκάρφη ή τρελλόχορτο. 
Φύεται σε υγρά και σκιερά μέρη, για αυτό το βρίσκουμε κάτω από άλλα φυρά όπως τον Κίστο τον κρητικό. 
Ο ελλέβορος ο μέλας σπάνια συναντάται στη χώρα μας. Άλλα είδη του φυτού είναι ο Ελλέβορος ο λευκός – για τον οποίο έχουμε ήδη γράψει σχετικό άρθρο – και ο ελλέβορος ο κυκλόφυλλος (φύεται κύριαστην Οίτη, Κόρακα, Παρνασσό, Τυμφρηστό, Δίρφη)
Είναι ποώδες, πολύχρονο φυτό. 
Το ύψος του φτάνει τα 35 εκατοστά.   
Παλαιότερα είχε ευρεία χρήση για θεραπευτικούς σκοπούς. 
Σήμερα κύρια καλλιεργείται ως καλωπιστικό, για τα ωραία του άνθη. Κάθε ανθικό στέλεχος φέρει διαδοχικά δύο ή τρία μεγάλα άνθη, που κλίνουν προς τα κάτω και χωρίζονται σε 5 λευκά τμήματα, με ρόδινο συχνά χρώμα στην κάτω επιφάνεια. 
Το ρίζωμα του φυτού είναι κοντό και ο βλαστός του σχεδόν χωρίς φύλλα. Αναδίδει οσμή δυσάρεστη, που προκαλεί ναυτία, έχει γεύση πικρή, λίγο καυστική και λίγο στυφή. 
Το χρώμα του ριζώματος είναι απ έξω μαύρο και εσωτερικά λευκό. Τα φύλλα του 7-9 καταπράσινα και ωραία, σαν μπουκέτο, παχύσαρκα με μακρύ μίσχο, λογχοειδή και οδοντωτά. Εκ πρώτης όψεως είναι ένα φυτό που σε προσελκύει χωρίς φόβο. 
Είναι όμως ναρκωτικό και δηλητηριώδες.
Από τα 550 είδη φυτών που αναφέρει ο Θεόφραστος τα περισσότερα βέβαια δεν τα γνώριζε από αυτοψία, αλλά από άλλες πηγές. 
Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η παρατιθέμενη περιγραφή του ελλέβορου, ενός ποώδους φυτού που θεωρούνταν ότι θεράπευε την τρέλα (ἐλλεβορίζω σήμαινε "χορηγώ ελλέβορο", "θεραπεύω από την τρέλα"). Στο έργο του ο Θεόφραστος συνδυάζει την εμπειρική γνώση και τη φιλοσοφική σκέψη (όσον αφορά στη μεθοδολογία).
Τις βασικές αρχές για τη μελέτη των φυτών τις παρέλαβε από τον Αριστοτέλη, αλλά ο ίδιος διατύπωσε τις βασικές έννοιες της βοτανικής και περιέγραψε με αρκετά λεπτομερή και συγκεκριμένο τρόπο τα μέρη των φυτών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα φύλλα και τις ρίζες.
Γράφει ο Θεόφραστος
[9.10.1] ὁ δὲ ἐλλέβορος ὅ τε μέλας καὶ ὁ λευκὸς ὥσπερ ὁμώνυμοι φαίνονται· περὶ δὲ τῆς ὄψεως διαφωνοῦσιν· οἱ μὲν γὰρ ὁμοίους εἶναι, πλὴν τῷ χρώματι μόνον διαφέρειν τὴν ῥίζαν τοῦ μὲν λευκὴν τοῦ δὲ μέλαιναν· οἱ δὲ τοῦ μὲν μέλανος τὸ φύλλον δαφνῶδες τοῦ δὲ λευκοῦ πρασῶδες, τὰς δὲ ῥίζας ὁμοίας πλὴν τῶν χρωμάτων. οἱ δ᾽ οὖν ὁμοίους λέγοντες τοιάνδε φασὶν εἶναι τὴν μορφήν· καυλὸν μὲν ἀνθερικώδη βραχὺν σφόδρα· φύλλον δὲ πλατύσχιστον, παρόμοιον σφόδρα τῷ τοῦ νάρθηκος, μῆκος δ᾽ ἔχον· εὐθὺ δ᾽ ἐκ τῆς ῥίζης ἠρτημένον καὶ ἐπιγειόφυλλον· πολύρριζον δ᾽ εὖ μάλα ταῖς λεπταῖς καὶ χρησίμοις.
[9.10.2] ἀναιρεῖν δὲ τὸν μὲν μέλανα καὶ ἵππους καὶ βοῦς καὶ ὗς, δι᾽ ὃ καὶ οὐδὲν νέμεσθαι τούτων· τὸν δὲ λευκὸν νέμεσθαι τὰ πρόβατα καὶ ἐκ τούτου πρῶτον συνοφθῆναι τὴν δύναμιν καθαιρομένων ἐκείνων· ὡραῖος δὲ μετοπώρου, τοῦ δ᾽ ἦρος ἄωρος· ἀλλὰ πρὸς τὴν πυλαίαν οἱ ἐκ τῆς Οἴτης συλλέγουσι· πλεῖστος γὰρ ἐνταῦθα φύεται καὶ ἄριστος· μοναχοῦ δὲ φύεται τῆς Οἴτης περὶ τὴν Πυράν.
μίσγεται δὲ πρὸς τὴν πόσιν, ὅπως εὐεμὲς ᾖ, τὸ τῆς ἐλλεβορίνης σπέρμα· τοῦτο δ᾽ ἐστὶ ποάριον.
[9.10.3] φύεται δὲ ὁ μὲν μέλας πανταχοῦ· καὶ γὰρ ἐν τῇ Βοιωτίᾳ καὶ ἐν Εὐβοίᾳ καὶ παρ᾽ ἄλλοις πολλοῖς· ἄριστος δὲ ὁ ἐκ τοῦ Ἑλικῶνος, καὶ ὅλως τὸ ὄρος εὐφάρμακον. ὁ δὲ λευκὸς ὀλιγαχοῦ· βέλτιστοι δὲ καὶ οἷς χρῶνται μάλιστα τέτταρες ὁ Οἰταῖος ὁ Ποντικὸς ὁ Ἐλεάτης ὁ Μαλιώτης. φασὶ δὲ τὸν Ἐλεάτην ἐν τοῖς ἀμπελῶσι φύεσθαι καὶ ποιεῖν τὸν οἶνον οὕτω διουρητικὸν ὥστε λαγαροὺς εἶναι πάνυ τοὺς πίνοντας.
[9.10.4] ἄριστος δὲ πάντων καὶ τούτων καὶ τῶν ἄλλων ὁ Οἰταῖος. ὁ δὲ Παρνάσιος καὶ ὁ Αἰτωλικός, γίνεται γὰρ καὶ ἐνταῦθα καὶ πολλοὶ καὶ ὠνοῦνται καὶ πωλοῦσιν οὐκ εἰδότες, {οὐχ ὅτε} σκληροὶ καὶ ἄγαν περισκελεῖς. ταῦτα μὲν οὖν ὅμοια ταῖς μορφαῖς ὄντα ταῖς δυνάμεσι διαφέροντα.
καλοῦσι δὲ τὸν μέλανά τινες ἔκτομον Μελαμπόδιον, ὡς ἐκείνου πρῶτον τεμόντος καὶ ἀνευρόντος. καθαίρουσι δὲ καὶ οἰκίας αὐτῷ καὶ πρόβατα συνεπᾴδοντές τινα ἐπῳδὴν καὶ εἰς ἄλλα δὲ πλείω χρῶνται.
    Θ. Κ. Στεφανόπουλος
Η μετάφραση του κειμένου 
[1] Ο μαύρος και ο λευκός ελλέβορος1 φαίνονται να μην έχουν τίποτα κοινό εκτός από το όνομα. Σχετικά με την μορφή τους οι απόψεις διίστανται. 
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι όμοιοι και ότι μόνο η ρίζα διαφέρει στο χρώμα, του ενός είναι λευκή, του άλλου μαύρη. Άλλοι όμως λένε ότι το φύλλο του μαύρου είναι όπως της δάφνης, ενώ του λευκού όπως του πράσου και ότι οι ρίζες είναι όμοιες, με εξαίρεση το χρώμα. 
Εκείνοι λοιπόν που λένε ότι είναι όμοιοι υποστηρίζουν ότι η μορφή τους είναι η εξής: το στέλεχος είναι όπως του ασφόδελου και πάρα πολύ κοντό. 
Το φύλλο είναι πλατύσχιστο και μοιάζει καταπληκτικά με το φύλλο του καλαμιού, μόνο που είναι μακρύ· βγαίνει κατευθείαν από τη ρίζα και έρπει πάνω στο έδαφος. Το φυτό έχει υπερβολικά πολλές λεπτές ρίζες, τις οποίες και χρησιμοποιούν.
[2] Λέγεται ότι ο μαύρος ελλέβορος επιφέρει τον θάνατο και σε άλογα και σε βόδια και σε χοίρους. Γι᾽ αυτό και κανένα από τα συγκεκριμένα ζώα δεν τον τρώει. Αντίθετα, τον λευκό τον τρώνε, λένε, τα πρόβατα, και έτσι διαπιστώθηκε αρχικά η ιδιότητα του, επειδή δρούσε ως καθαρτικό. Ακμάζει το φθινόπωρο, ενώ την άνοιξη είναι παραγινωμένος. Ωστόσο όσοι ζουν στα μέρη της Οίτης τον συλλέγουν για τη σύνοδο των Αμφικτυόνων·2 γιατί εκεί φύεται άφθονος και άριστος. Στην περιοχή της Οίτης φύεται μόνο γύρω από την Πυρά.
Για να προκαλείται ευκολότερα έμετος, αναμειγνύεται με το πινόμενο υγρό ο σπόρος της ελλεβορίνης· η ελλεβορίνη είναι μικρή πόα.
[3] Ο μαύρος ελλέβορος φύεται παντού. Συγκεκριμένα, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και σε πολλά άλλα μέρη. Άριστος είναι ο προερχόμενος από τον Ελικώνα -το βουνό είναι γενικά πλούσιο σε θεραπευτικά βότανα. Ο λευκός φύεται σε πολύ λίγα μέρη. Ο καλύτερος και ο ευρύτατα χρησιμοποιούμενος προέρχεται από μία από τις εξής τέσσερις περιοχές: από την Οίτη, από τον Πόντο, από την Ελέα και από την Μαλιώτιδα. Λένε μάλιστα ότι ο προερχόμενος από την Ελέα φυτρώνει στους αμπελώνες και κάνει το κρασί τόσο διουρητικό ώστε όσοι το πίνουν να γίνονται κάτισχνοι.
[4] Άριστος όλων, και αυτών και των υπολοίπων, είναι ο προερχόμενος από την περιοχή της Οίτης. Ο προερχόμενος από τον Παρνασσό και την Αιτωλία -γιατί ευδοκιμεί και σ᾽ αυτές τις περιοχές και πολλοί μην ξέροντας και τον αγοράζουν και τον πωλούν- είναι σκληρός και ιδιαίτερα τραχύς. Αυτά λοιπόν τα φυτά είναι όμοια στη μορφή, διαφέρουν όμως στις ιδιότητές τους.
Μερικοί ονομάζουν τον μαύρο ελλέβορο «έκτομον Μελαμπόδιον», διότι πρώτος, υποτίθεται, ο Μελάμπους3 τον έκοψε (ἔτεμε) και τον ανακάλυψε. Με αυτόν κάνουν επίσης καθαρμούς σπιτιών και προβάτων απαγγέλλοντας συγχρόνως ένα ξόρκι και τον χρησιμοποιούν και σε αρκετά άλλα.
(μετάφραση Θ. Κ. Στεφανόπουλος)

1 Άλλοι ταυτίζουν τον αρχαίο ελλέβορο με το χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλλο (αρχίζει να ανθίζει τέλος Δεκεμβρίου) και άλλοι με τη σκάρφη. Οι αρχαίοι απέδιδαν στον ελλέβορο ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες (θεραπεία από την τρέλα, καθαρτική ή εκτρωτική δράση κ.ά.). Σε υπερβολικές δόσεις προκαλούσε δηλητηριάσεις.
2 Οι δώδεκα Αμφικτύονες, που εκπροσωπούσαν φύλα και όχι πόλεις, συνέρχονταν δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, για να εκπληρώσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα και να διαβουλευθούν για θέματα που απασχολούσαν το κοινόν τους. Αρχικά η σύνοδος ελάμβανε χώρα στις Θερμοπύλες, αργότερα στους Δελφούς.
3 Μυθικός μάντης που εθεράπευσε -σύμφωνα με μια παράδοση χρησιμοποιώντας τον ελλέβορο- τις τρεις κόρες του βασιλιά του Άργους Προίτου, οι οποίες είχαν καταληφθεί από μανία.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις

Η ελλεβριγενίνη χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπευτική σαν καρδιοτονωτικό φάρμακο, σαν συμπλήρωμα της διγιταλίνης και της στροφανθλίνης. Το ρίζωμα χρησιμοποιείται εναντίον ορισμένων ελκών του δέρματος. 
Ως ομοιοπαθητικό φάρμακο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εκλαμψίας, επιληψίας, ορισμένων ψυχώσεων, μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας. 
Επίσης σε ανία, αναποφασιστικότητα, άγχος, απελπισία, υπερκινητικότητα μυών του προσώπου και της κεφαλής. Οι παλιές χρήσεις του φυτού σαν καθαρτικό, τοπικό αναισθητικό και εκτρωτικό έχουν εγκαταλειφθεί, εκτός από την κτηνιατρική όπου το αφέψημα του φυτού χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ψωρίασης.
Προφυλάξεις
Ο χυμός του φυτού προκαλεί στο δέρμα κοκκινίλες. Το βότανο προκαλεί τις ίδιες δηλητηριάσεις με την δακτυλίτιδα.
Συστατικά – χαρακτήρας
Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν σαπωνοσίδια, που δεν έχουν πλήρως προσδιορισθεί. 
Την ελλεβορεϊνη και την ελλεβορίνη, καθώς και ένα καρδενολίδιο, την ελλεβριγενίνη και μια πρωτοανεμονίνη (ακόρεστη λακτόνη).
Η ελλεβορίνη είναι καυστική με οξεία γεύση. Έχει ναρκωτικές ιδιότητες και παραλύει τόσο τους αισθητικούς όσο και τους κινητικούς νευρώνες. 
Προκαλεί συμπτώματα τύφου, παράλυση μυών, κατάρρευση και οιδήματα.
Η ελλεβορεϊνη έχει υπόγλυκη γεύση, είναι καθαρτικό και επιδρά στη καρδιά.
Ανθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη – συλλογή
Ανθίζει τον Δεκέμβριο και όλο τον χειμώνα μέχρι τον Απρίλιο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται το ρίζωμα του φυτού.
Παρασκευή και δοσολογία
Αποφεύγουμε την χρήση του βοτάνου. Υπάρχουν πολλά άλλα ασφαλέστερα βότανα για κάθε περίπτωση. Μόνο τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα θεωρούνται ασφαλή στην εκάστοτε συνιστώμενη δοσολογία.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 8:30 pm


Στη δημοσιότητα στοιχεία και φωτογραφίες των κατηγορούμενων ως μελών της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας»


Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα, πριν από λίγο, τις φωτογραφίες των τριών ατόμων που φέρονται να ανήκουν στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Σημειώνεται, ότι οι δύο συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, ενώ ο τρίτος καταζητείται.

Οι δύο συλληφθέντες είναι, ο Σταθόπουλος Ευάγγελος του Κωνσταντίνου και της Αγγελικής, που γεννήθηκε την 09-10-1978 στην Αθήνα και ο Μπάκας Διονύσιος του Χρήστου και της Ελένης, που γεννήθηκε την 11-05-1974 επίσης στην Αθήνα.

Ο τρίτος, που καταζητείται, είναι ο Χατζηβασιλειάδης Δημήτριος του Βίκτωρα και της Νίκης, που γεννήθηκε την 14-02-1973, στην Αθήνα.
Ανακοίνωση σχετικά με δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών τριών ατόμων, από τις έρευνες τις Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας
https://t.co/xScOpGy9GR pic.twitter.com/LvYNiMJfWB
— Ελληνική Αστυνομία (@hellenicpolice) November 11, 2019

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 8:22 pm


Νέα ευκαιρία πολλών δόσεων για οφειλέτες που έχασαν παλαιές ρυθμίσεις οφειλών

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, όσοι χάσουν ρύθμιση που είχαν για οφειλές στην εφορία, θα μπορούν να την εντάξουν στη νέα πάγια ρύθμιση σε έως 24 ή 48 δόσεις.
Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει ανακοινωθεί και αφορά ρυθμίσεις που είχαν γίνει σε 100 δόσεις (τα έτη 2014 και 2015) ή σε 12 ή 24 δόσεις με την πάγια ρύθμιση που ισχύει σήμερα. Η ένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση θα μπορεί να γίνει μόνο για μια φορά.
Συγκεκριμένα, με την παράγραφο 8 του άρθρου 32 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπεται ότι: «Οφειλές που είχαν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία έχει απωλεσθεί ή θα έχει απωλεσθεί μέχρι την 1η-1-2020, δύνανται να ενταχθούν στην παρούσα ρύθμιση (σ.σ. των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων) υπό τους όρους και προϋποθέσεις αυτής μόνο μία φορά, με προσαυξημένο επιτόκιο. Όμως ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των δόσεων που υπολείπονταν κατά το χρόνο απώλειας της ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής».
Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη:
* Αν ένας φορολογούμενος είχε εντάξει παλαιά ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο στη ρύθμιση των 100 δόσεων του ν. 4321/2015 αλλά έχασε τη ρύθμιση αυτή όταν βρισκόταν στην 33η μηνιαία δόση, ενώ δηλαδή υπολείπονταν άλλες 67 δόσεις, θα μπορεί από τον Ιανουάριο του 2020 να εντάξει το απλήρωτο υπόλοιπο των 67 δόσεων, μαζί με τους τόκους που θα έχουν συσσωρευτεί μέχρι τότε, στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων. Αν το απλήρωτο υπόλοιπο της οφειλής εκείνης ήταν φόρος εισοδήματος ή ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή ΦΠΑ ή κάποιος άλλος τακτικά καταβαλλόμενος φόρος θα μπορεί να το ρυθμίσει έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Αν το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής εκείνης προερχόταν από κάποια έκτακτη αιτία (π.χ. από φόρο κληρονομιάς ή από καταλογισμό φόρων και προστίμων κατόπιν φορολογικού ελέγχου) τότε θα μπορεί να το εξοφλήσει σε περισσότερες από 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες όμως δεν θα μπορούν να υπερβούν τις 48.
* Αν ένας φορολογούμενος είχε ρυθμίσει οφειλή από φόρο κληρονομιάς σε 24 μηνιαίες δόσεις με την ισχύουσα σήμερα πάγια ρύθμιση του ν. 4174/2013, αλλά ενώ βρισκόταν στην 6η μηνιαία δόση απώλεσε τη ρύθμιση αυτή επειδή δεν μπόρεσε να είναι συνεπείς με τους όρους της, μπορεί τον Ιανουάριο του 2020 να εντάξει το ανεξόφλητο υπόλοιπο των 18 μηνιαίων δόσεων μαζί με τα ποσά των τόκων που θα έχουν συσσωρευτεί μέχρι τότε στη νέα πάγια ρύθμιση.
Δεδομένου του όρου που προβλέπει ότι «ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των δόσεων που υπολείπονταν κατά το χρόνο απώλειας της προηγούμενης ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής», ο εν λόγω οφειλέτης θα αποκτήσει απλώς και πάλι τη δυνατότητα αποπληρωμής του υπολοίπου της οφειλής του σε 18 μηνιαίες δόσεις (όσες δηλαδή ήταν αυτές που έμειναν απλήρωτες από την προηγούμενη ρύθμιση).


newmoney.gr

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 8:00 pm


ΒΙΝΤΕΟ: Έρχεται η «Βικτώρια» πως θα κινηθεί που θα χτυπήσει - Ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ημέρες

Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Σαρδηνίας, θα κινηθεί αργά ανατολικά και από το μεσημέρι της Τρίτης 12/11, θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Βικτώρια», με τα μέτωπα του να επηρεάζουν αρχικά τα δυτικά τμήματα και βαθμιαία έως την Πέμπτη 14/11 και τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας μας. Η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού που συνδέεται με την κακοκαιρία «Βικτώρια», καθώς επίσης και τα εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης από τη Δευτέρα 11/11 το μεσημέρι έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 13/11, παρουσιάζονται στο βίντεο που ακολουθεί.

Βίντεο.Η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού που συνδέεται με την επερχόμενη κακοκαιρία «Βικτώρια» και τα αναμενόμενα ύψη βροχής από το μεσημέρι της Δευτέρας 11/11 έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 13/11, όπως εκτιμώνται από τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού για την Ανατολική Μεσόγειο (GFS) και την Ελλάδα (Bolam).

Η επερχόμενη κακοκαιρία «Βικτώρια», εκτός από τα σημαντικά ύψη βροχής, θα προκαλέσει θυελλώδεις νοτιάδες στο Ιόνιο, αλλά και σημαντική μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα.


πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 7:41 pm


ΚΑΝΟΥΝ "ΠΑΡΤΥ" ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ - Νέα κλοπή τσουβαλιών με ελιές από χωράφια

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ !
 
ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ !

 
Οι ελαιοπαραγωγοί είχαν συγκεντρώσει  11 σακιά με ελιές ο ένας  και 5 τσουβάλια ο άλλος από το κτηματά τους στο Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου - Νέστορος !
Τα σακιά με τις ελιές είχαν παραμείνει στα χωράφια τους , προκειμένου την επομένη   να τα μεταφέρουν σε  ελαιοτριβείο για να βγάλουν το λάδι τους, ωστόσο όταν μετέβησαν σήμερα το πρωί στά κτήματά τους τα σακιά με τις ελιές είχαν εξαφανιστεί!

Οι άγνωστοι  δράστες φαίνεται ότι έδρασαν κατά την διάρκεια της νύχτας, μετέβησαν ανενόχλητοι στην περιοχή και έκλεψαν όλα τα σακιά, αφήνοντας στο κρύα του λουτρού τούς ελαιοπαραγωγούς.
 
Οι ελαιοπαραγωγοί πλέον είναι ανάστατοι ενώ ο φόβος μήπως πέσουν και αυτοί θύματα κλοπής κυριαρχεί στην τοπική κοινωνία .
 
Η αστυνόμευση της περιοχής είναι ανύπαρκτη όπως δηλώνουν οι ίδιοι στο newsmessinia και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κλοπές να διαδέχονται η μία την άλλη 
 
Οι περισσότεροι παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας με την καθημερινή μεταφορά των τσουβαλιών στα σπίτια τους ή στα εργοστάσια ενώ αυτών που τρέμει το φυλοκάρδι είναι όσων δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο κυρίως ηλικιωμένων παραγωγών

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 7:29 pm


Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Ζητά αναίρεση της απόφασης αποφυλάκισης Κορκονέα για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Αναίρεση στην απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας, με την οποία αναγνώρισε στον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώντα Κορκονέα το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος, άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας. Η υπόθεση θα εξεταστεί από τον 'Αρειο Πάγο.
Αναλυτικότερα, ο Βασίλης Πλιώτας, αφού μελέτησε το σκεπτικό της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, αποφάνθηκε ότι δεν έχει επαρκή αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα και παράλληλα έχει εσφαλμένη ερμηνεία, ως προς την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου του Επαμεινώντα Κορκονέα.
Κατόπιν αυτού, καλείται το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να κρίνει και πάλι την υπόθεση του Επαμεινώντα Κορκονέα και σε περίπτωση που η απόφασή του είναι θετική υπέρ της αναίρεσης της εφετειακής απόφασης, τότε ο πρώην ειδικός φρουρός θα δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι Επαμεινώνδας Κορκονέας αποφυλακίστηκε μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, σύμφωνα με την οποία του επιβλήθηκε μεν κάθειρξη 13 ετών για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Ειδικότερα, ο πρώην ειδικός φρουρός, είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκε ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 6:54 pm


ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ - Συγκλονιστικές στιγμές στον 37ο Μαραθώνιο της Αθήνας!

Συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες "κρύβονται" πίσω από τους προσωπικούς θριάμβους πολλών εκ των συμμετεχόντων στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας!

Ο Δημήτρης Μάρκος, παρουσιαστής του κορυφαίου δρομικού γεγονότος της Ελλάδας, απαθανάτισε με την κάμερά του μερικές από τις πιο αληθινές στιγμές του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου που έσπασε όλα τα ρεκόρ σας τις παρουσιάζουμε...

Δείτε βίντεο και φωτογραφικό υλικό εδώ ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 6:39 pm


Πρόστιμα και για τους πεζούς - Πότε πρέπει η Τροχαία να τους κόβει κλήσεις

Να συμμορφώνονται με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οφείλουν και οι πεζοί, που συχνά αγνοούν ότι ο νόμος δεν αφορά μόνο τα οχήματα.
 Κανόνες που εάν καταπατηθούν, ο παραβάτης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 20,00 ευρώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 38 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τόσο το πρόστιμο, όσο και οι κανόνες μπορεί να μην εφαρμόζονται σχεδόν ποτέ σήμερα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται σε πλήρη ισχύ.
Τι προβλέπει το άρθρο 38 του Κ.Ο.Κ. για τους πεζούς
Μεταξύ άλλων, ενδεικτικό παράδειγμα καθημερινής παραβίασης του Κ.Ο.Κ. από την πλευρά πεζών αποτελεί η υπερπήδηση εμποδίων που έχουν τοποθετηθεί από τις αρμόδιες αρχές για συγκεκριμένο σκοπό, αφού η ύπαρξη τέτοιων εμποδίων συνεπάγεται με απαγόρευση εισόδου του πεζού στην αποκλεισμένη επιφάνεια της οδού. Ακόμα ένα άλλο συχνό… ατόπημα των πεζών αποτελεί η βάδιση από την αντίθετη πλευρά της κυκλοφορίας, αλλά και περιφρόνηση των διαβάσεων.
Αναλυτικά όσα προβλέπει το άρθρο 38 με τους «Κανόνες Κυκλοφορίας Πεζών»
1)Οι πεζοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια ή τα ειδικό γι' αυτούς ερείσματα. Κατ' εξαίρεση, μπορούν να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα, αφού λάβουν τις αναγκαίες προφυλάξεις:
-Πεζοί που ωθούν, σύρουν ή μεταφέρουν ογκώδη αντικείμενα, οι οποίοι αν βάδιζαν στο πεζοδρόμιο ή το έρεισμα, θα προκαλούσαν σοβαρή δυσχέρεια στην κίνηση των άλλων πεζών
-ομάδες πεζών, όταν οδηγούνται από ειδικό για το σκοπό αυτόν επιφορτισμένο πρόσωπο ή σχηματίζουν πομπή
-άτομα με μειωμένη κινητικότητα, τα οποία κινούνται σε αναπηρικά καθίσματα.
2) Αν είναι αδύνατη η χρησιμοποίηση των πεζοδρομίων ή των ερεισμάτων, που προορίζονται για τους πεζούς, ή δεν υπάρχουν πεζοδρόμια ή ερείσματα οι πεζοί μπορούν να βαδίζουν στο οδόστρωμα, κατά τρόπον ώστε να μην παρεμποδίζουν την κυκλοφορία. Αν το οδόστρωμα διαθέτει λωρίδα για ποδήλατα ή μοτοποδήλατα, μπορούν να βαδίζουν σ' αυτήν, αν το επιτρέπει η πυκνότητα της κυκλοφορίας και δεν παρεμποδίζουν την κίνηση των μοτοποδηλάτων ή ποδηλάτων. Οι πεζοί δεν επιτρέπεται να υπερπηδούν εμπόδια π.χ. δοκούς, αλυσίδες, νησίδες, στηθαία, κιγκλιδώματα, που έχουν τοποθετηθεί από τις αρμόδιες αρχές για ειδικούς λόγους. Η ύπαρξη τέτοιων εμποδίων σημαίνει απαγόρευση εισόδου του πεζού στην αποκλεισμένη επιφάνεια της οδού.
3) Οι πεζοί που χρησιμοποιούν το οδόστρωμα υποχρεούνται να βαδίζουν αντίθετα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας και όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο άκρο του οδοστρώματος, εκτός αν κατ' αυτόν τον τρόπο κινδυνεύουν ή δεν το επιτρέπουν ειδικές περιστάσεις. Κατ' εξαίρεση, πρόσωπα που ωθούν ή σύρουν χειράμαξες, ωθούν ποδήλατο, μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα, άτομα με μειωμένη κινητικότητα, που κινούνται σε αναπηρικά καθίσματα ως και ομάδες πεζών, όταν σχηματίζουν πομπή ή οδηγούνται από ειδικά επιφορτισμένο πρόσωπο, υποχρεούνται να βαδίζουν πλησίον του δεξιού άκρου του οδοστρώματος.
Οι πεζοί που βαδίζουν στο οδόστρωμα, αν δεν σχηματίζουν πομπή, υποχρεούνται να βαδίζουν σε απλό στοίχο, όταν το απαιτεί η ασφάλεια της κυκλοφορίας, εξαιτίας των συνθηκών ορατότητας, της πυκνότητας ή άλλων λόγων. Ομάδες πεζών που κινούνται στις οδούς υποχρεούνται να αφήνουν ελεύθερη στα δεξιά της οδού επαρκή επιφάνεια του οδοστρώματος, ώστε να μπορεί να διέρχεται ένα όχημα.
Διαβάσεις πεζών και φανάρια
4) Οι πεζοί προκειμένου να διασχίσουν το οδόστρωμα, υποχρεούνται:
-Αν υπάρχουν στο οδόστρωμα διαβάσεις πεζών, να τις χρησιμοποιούν.
-Αν στη διάβαση πεζών την οποία πρόκειται να χρησιμοποιήσουν, υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες πεζών, να συμμορφώνονται στα σήματά τους.
-Αν στη διάβαση δεν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες πεζών, αλλά η κυκλοφορία ρυθμίζεται με φωτεινούς σηματοδότες οχημάτων ή από τροχονόμους και δίνεται σήμα για να προχωρήσουν τα οχήματα, να μην κατέρχονται στο οδόστρωμα.
-Σε διαβάσεις που η κυκλοφορία τόσο των πεζών όσο και των οχημάτων δεν ρυθμίζεται με φωτεινούς σηματοδότες, να μην κατεβαίνουν στο οδόστρωμα πριν λάβουν υπ' όψη τους την απόσταση και την ταχύτητα των οχημάτων τα οποία πλησιάζουν.
-Αν δεν υπάρχουν στο οδόστρωμα διαβάσεις πεζών, να μην κατεβαίνουν σ' αυτό, αν δεν βεβαιωθούν ότι δεν θα παρεμποδίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων, στη συνέχεια δε να διασχίζουν το οδόστρωμα κάθετα προς τον άξονά του.
-Σε ισόπεδους οδικούς κόμβους, στους οποίους η κυκλοφορία ρυθμίζεται με φωτεινούς σηματοδότες οχημάτων ή τροχονόμους, να διασχίζουν το οδόστρωμα βαδίζοντας παράλληλα με τα κινούμενα οχήματα.
-Να διασχίζουν το οδόστρωμα κάθετα χωρίς να βραδυπορούν ή να σταματούν σε αυτό αδικαιολόγητα

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 6:00 pm


Το 1ο νοσοκομειακό Κέντρο αποτοξίνωσης από αλκοόλ και ναρκωτικά στα Ιωάννινα

Από τις αρχές του μήνα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της η 1η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης, «Detox», σε δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο, το «Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης αλκοολικών και κρίσης των χρηστών ναρκωτικών» του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ».
Πρόκειται, για το πρώτο Πολυδύναμο Κέντρο που λειτουργεί σε νοσοκομείο και αποτελεί αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.
Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Ευάγγελος Καρβούνης, λειτουργεί «με την πρωτοποριακή σύμπραξη του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων "Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ", ο ψυχιατρικός τομέας του οποίου έχει και την επιστημονική ευθύνη του κέντρου, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ».
Μάλιστα επισημαίνει πως η μοναδική αυτή συνεργασία σε πανελλήνιο επίπεδο μεταξύ ΕΣΥ-ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ, αποτυπώνεται σε κοινά υπογεγραμμένο Μνημόνιο Συνεργασίας. Το Κέντρο αναμένεται να εξυπηρετήσει ωφελούμενους όχι μόνο από την περιφέρεια της Ηπείρου, αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι στόχοι του Κέντρου αποτοξίνωσης
Βασικοί στόχοι του Πολυδύναμου Κέντρου, είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης σε χρήστες οπιοειδών και αλκοόλ, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, η προετοιμασία και η παραπομπή σε κατάλληλο πρόγραμμα απεξάρτησης.
Τι περιέχει η δομή αποτοξίνωσης
Η συγκεκριμένη δομή, περιέχει μονάδα κλειστής αποτοξίνωσης μέσω 2 ξεχωριστών τομέων, που αφορούν την νοσηλεία αλκοολικών, καθώς και χρηστών ναρκωτικών, στόχος των οποίων είναι η αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου και άλλων παθολογικών καταστάσεων.
Ειδικότερα, στη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης, αναπτύσσονται πλήθος θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις «νόμιμες» εξαρτήσεις, παρέχοντας έναν ολοκληρωμένο θεραπευτικό κύκλο τουλάχιστον σε 200 ωφελούμενους, πιθανόν άπορους και οικονομικά αδύναμους πολίτες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης.
Οι ωφελούμενοι του Κέντρου Αποτοξίνωσης
Οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών των προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, είναι άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή παρουσιάζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές, άτομα του στενού τους περιβάλλοντος, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που ενδέχεται να αναπτύξουν αντικοινωνικού τύπου συμπεριφορές όπως χρήση ουσιών, παραβατικότητα και το σύνολο του πληθυσμού για τα προγράμματα υπηρεσιών πρόληψης.
Το Κέντρο, στοχεύει στην εξυπηρέτηση του γενικού πληθυσμού από όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς αποτελεί μοναδικό Κέντρο Detox, μαζί με το αντίστοιχο πρόγραμμα ΙΑΝΟΣ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Πώς γίνεται η νοσηλεία
Η λειτουργία του, στηρίζεται σε ένα ολιστικό μοντέλο ψυχοσωματικής απεξάρτησης, απευθύνεται σε χρήστες οπιοειδών και αλκοόλ, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης και αναζητούν ένα τρόπο απεξάρτησης. Επίσης, σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών που αναζητούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, ενώ παράλληλα είναι πρόθυμοι να παραπεμφθούν μετά από κατάλληλη προετοιμασία σε προγράμματα απεξάρτησης και θεραπείας σε όλη την επικράτεια.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ολοκλήρωση της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, οι ασθενείς είναι σε θέση, απαλλαγμένοι από τα στερητικά συμπτώματα, να λάβουν εξιτήριο και να συνεχίσουν παρακολούθηση, ως εξωτερικοί ασθενείς σε τακτική βάση, με ραντεβού, για ένα χρόνο περίπου. Στη φάση αυτή, θα λαμβάνουν αγωγή για την διατήρηση της αποχής από το αλκοόλ, θα αντιμετωπίζονται δευτερογενή προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ και συμβάλλουν στην υποτροπή, όπως άγχος, κατάθλιψη και θα υποστηρίζονται ψυχοθεραπευτικά, ατομικά ή ομαδικά.
Η Μονάδα, όπως εξηγεί ο κ. Καρβούνης, αποτελείται από τρία τμήματα:
Το Συμβουλευτικό Κέντρο, το οποίο αποτελεί τη μοναδική «πύλη» εισόδου.
Την Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης από το αλκοόλ ενσωματώνοντας το Ειδικό Ιατρείο Αλκοολισμού και την Ενδονοσοκομειακή Μονάδα Νοσηλείας, και
Την Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης Ναρκωτικών που ενσωματώνει το Ειδικό Ιατρείο Ουσιοεξαρτημένων και το Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Ουσιοεξαρτημένων.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 5:00 pm


To Deree ταξιδεύει στην Τρίπολη!

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, υποψήφιοι φοιτητές –και οι γονείς τους– ενημερώνονται για το μέλλον των σπουδών τους.

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών του εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, το Deree – The American College of Greece ξεκινάει το ταξίδι του για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 με πρώτο σταθμό την Τρίπολη!
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Παπαναστασίου 25, στις 18:00, και απευθύνεται στους νέους που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε υψηλού επιπέδου σπουδές, καθώς και τους γονείς τους.
Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι σύμβουλοι εγγραφών, καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι, οι οποίοι θα παρουσιάσουν αναλυτικά τα πλεονεκτήματα των σπουδών στο Deree:

  • Τα 28 καινοτόμα ακαδημαϊκά προγράμματα που οδηγούν σε πτυχία με διπλή πιστοποίηση (NECHE, OU): Βιοϊτρικές Επιστήμες, Χρηματοοικονομικά, Ναυτιλιακά, Τουρισμός, Επικοινωνία, Ψυχολογία, Πληροφορική και Σχεδιασμός δικτύων, Περιβαλλοντικές επιστήμες, Γραφιστική, Διοίκηση επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ, κ.ά.
  • Τις ποικίλες υποτροφίες, ανάμεσά τους και τις υποτροφίες για νέους με καταγωγή από την Αρκαδία και την ευρύτερη περιοχή, και το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης ύψους 4,7 εκατ. ευρώ για το 2019-20.
  • Τις ευκαιρίες για σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, μέσω του προγράμματος Study Abroad, αλλά και τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε πολυεθνικές εταιρείες-κολοσσούς.
  • Τη δυνατότητα παράλληλης φοίτησης στο Deree με τα ελληνικά ΑΕΙ/ΑΤΕΙ για ένα ακόμη πτυχίο ή μία υποειδίκευση που θα ενισχύσουν τις γνώσεις του φοιτητή.
  • Τη νέα πρωτοποριακή Αίθουσα Προσομοίωσης Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (Simulated Trading Room), μοναδική στο είδος της στην περιοχή τής ΝΑ Ευρώπης, η οποία προσφέρει στους φοιτητές ένα ακόμα κορυφαίο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. 
  • Το διεθνές περιβάλλον σπουδών με περισσότερους από 3.500 φοιτητές από 72 χώρες που διδάσκονται σύμφωνα με το, παγκοσμίως αναγνωρισμένο, αμερικανικό μοντέλο σπουδών, ένα σύστημα που καλλιεργεί ολόπλευρα την προσωπικότητα κάθε φοιτητή.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς το κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 4:00 pm


Νομός Μεσσηνίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Μεσσηνίας

Φιλικοί ιστότοποι: