Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Το Δημοτικό σχολείο Φιλίππων δημιούργησε ένα τραγούδι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης - Βίντεο

Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης το Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων κατασκεύασε το δικό του ποπ τραγούδι!!

 

Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίππων και τη Βασιλική Σογαντζή, στόχος του εγχειρήματος ήταν να προωθηθούν οι καινοτόμες ιδέες που είναι πολλές φέτος στο σχολείο. Οι καθηγητές και οι μαθητές πήραν μία ιδιαίτερη πρωτοβουλία.

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 11:00 pm


Το “ποτέ ξανά” ως “ξανά μανά”

γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης

 

“...Είναι πολύ περίεργο να βλέπεις όσα έχουμε ζήσει στη χώρα μας να συμβαίνουν τώρα εκεί που δεν θα το περίμενες ποτέ: 

 

Στο campus του Πανεπιστημίου Κολούμπια για παράδειγμα.

Αναρωτιέσαι αν εμείς εδώ στην Ελλάδα περάσαμε πρώτοι και πριν απ' όλους το αντισημιτικό τσουνάμι και τώρα το βιώνουν και οι υπόλοιποι...” γράφει ο γνωστός “δημοσιογράφος” της “Καθημερινής” -της σφηγκοφωλιάς του σύγχρονου αναθεωρητισμού- ο Αλέξης Παπαχελάς προσπαθώντας να μας αιφνιδιάσει όχι τόσο με τα όσα γράφει στο συγκεκριμένο “άρθρο” όσο το ότι τα γράφει στο ίδιο φύλλο της “Κ” (4- 5/5) που έχει διαθέσει δύο ολόκληρες σελίδες με θέμα: “ΗΜΕΡΕΣ ΒΙΕΤΝΑΜ ΣΤΑ CAMPUS ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ” όπου ο γνωστός Καθηγητής Μαρκ Μαζάουερ, που διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια από το 2004, γράφει το “Εδώ Κολούμπια. 

 

Το ημερολόγιο της κρίσης” μια μαρτυρία που έζησε

από τα μέσα.

 

Ας επαναλάβουμε, γι' αρχή, τα περί του ζητήματος του “αντισημιτισμού” που, σήμερα, μετά την αδιαμφισβήτητη πλέον επιχείρηση γενοκτονικής εθνοκάθαρσης της σιωνιστικής κυβέρνησης Νετανιάχου, αποκτά όλα σχεδόν τα χαρακτηριστικά ενός αντι(νεο)ναζιστικού κινήματος.

 

Γράφει, για παράδειγμα, ο Μαζάουερ: “...Ο αντισημιτισμός είναι μια έννοια ιδιαίτερα φορτισμένη και βαθιά αδιαφανής, με τους μελετητές να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον ορισμό και τη χρήση του.

 

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με έναν απλό ορισμό: προκατάληψη κατά των Εβραίων (θρησκευτικού χαρακτήρα). Αυτή υπάρχει εδώ και αιώνες και χωρίς αμφιβολία συναντάται και στις Πανεπιστημιουπόλεις.

 

Τα πραγματικά ερωτήματα είναι: σε ποιο βαθμό και με ποιες συνέπειες; Οι διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη στρέφονται κατά της Ισραηλινής πολιτικής. Το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε κριτική στο Ισραήλ ισοδυναμεί με αντισημιτισμό είναι απλά λαθεμένο.

 

Στην πραγματικότητα, δεν έχω συναντήσει περιπτώσεις που θα χαρακτήριζα απερίφραστα αντισημιτικές, παρά κριτικές προς το Ισραήλ, μεταξύ των διαδηλωτών...”.

 

Η “σχέση” Παπαχελά-Καθημερινής με τον Μαρκ Μαζάουερ είναι τέτοια ώστε ετούτη η “αντιπαράθεση” λειτουργεί ως εβρυουλκός. Όμως, τι είναι αυτό το “πολύ περίεργο” που συμβαίνει “εκεί που δεν το περίμενες ποτέ”;

 

“...Το βέβαιο είναι -συνεχίζει ο Α.Π.- πως η Αμερική ξαναζεί τα '60s. Το βλέπουμε σ' αυτό που ζουν τα μεγάλα Πανεπιστήμια με τις καταλήψεις...”.

 

Εφόσον “το βέβαιο είναι πως η Αμερική ξαναζεί”, το “πολύ περίεργο” και το ότι “συμβαίνει εκεί που δεν θα το περίμενες ποτέ” βρίσκεται στις “καταλήψεις”.

 

Ο κ. Καθηγητής, όμως, γράφει για μια συζήτηση που διοργάνωσε στο Τμήμα Ιστορίας του Κολούμπια: “...Έχουμε συνείδηση του απίστευτου παραλληλισμού με αυτό που συμβαίνει τώρα. Τι μαθαίνω; Πρώτον, οι μνήμες του '68 στοιχειώνουν ακόμη το Κολούμπια. Δεύτερον, οι φοιτητές είχαν δίκιο στα μεγάλα ζητήματα...”.

 

Πράγματι. Στη σύγχρονη Ιστορία των ΗΠΑ αρχής γενομένης από το κίνημα για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, τα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο -μας θυμίζει ο Δ. Κώνστας-.

 

Για παράδειγμα, η μάχη για την εγγραφή μαύρων φοιτητών σε σχολές όπως η Νομική δόθηκε και κερδήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1961 στο Duke, ένα μικρό Ιδιωτικό ΑΕΙ της Β. Καρολίνας.

 

Αν και το ξεκίνημα της εξέγερσης της αμερικανικής νεολαίας κατά του πολέμου στο Βιετνάμ συνδέεται με το φημισμένο Μπέρκλεϊ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η εν ψυχρώ εκτέλεση 4 φοιτητών και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων 9 στο μικρό κρατικό Πανεπιστήμιο Kent του Οχάϊο, το 1970, από την Εθνική Φρουρά της Πολιτείας -γνωστή ως η “Σφαγή του Kent State” -έδωσε την κρίσιμη ώθηση στο αντιπολεμικό κίνημα.

 

Σήμερα η φοιτητική εξέγερση ενάντια στη γενοκτονική εθνοκάθαρση που επιχειρεί το Ισραήλ ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης εκτός των συλλήψεων και των διαγραφών (οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων αναστέλλουν πρώτα τη φοιτητική ιδιότητα των νέων ώστε να συλλαμβάνονται ύστερα σαν “εξωπανεπιστημιακά στοιχεία”), πρέπει να σημειωθεί και η απώλεια ωρών διδασκαλίας σε Πανεπιστήμια των οποίων τα δίδακτρα είναι κολοσσιαία και πληρώνονται με δάνεια που θα επιβαρύνουν τους φοιτητές για πολλά χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, απαιτεί μια αξιοσημείωτη γενναιότητα και αξίζουν τον σεβασμό.

 

Το ίδιο και η αντίσταση στην απειλή των μεγάλων εταιρειών που προσλαμβάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες απόφοιτους να αποκλείσουν φοιτητές που εκδηλώθηκαν υπέρ των Παλαιστινίων.

 

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι ως συνδετικός κρίκος των καταλήψεων αρθρώνεται το αίτημα της “αποεπένδυσης”, δηλαδή της απεμπλοκής των αμερικανικών Πανεπιστημίων από χρηματοδοτήσεις, από εταιρείες κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων της Google, της Amazon, της Microsoft αλλά και βιομηχανίες που αντλούν άμεσα κέρδη κατά 14% (The Guardian 24/4/24).

 

Επομένως, οι “καταλήψεις” -όχι του Παπαχελά- του αντιπολεμικού κινήματος των φοιτητών ήταν αναμενόμενες και όχι μόνο στο Κολούμπια.

 

Ο Παπαχελάς συνεχίζει ως εξής: “...Η νέα γενιά έχει ξεσηκωθεί με αφορμή έναν πόλεμο. Είναι όμως μόνο η αφορμή. Γιατί το βασικό είναι πως γι' αυτή τη γενιά το “αμερικάνικο όνειρο” είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί, αν όχι ανέφικτο.

 

Η ζωή έχει γίνει απελπιστικά ακριβή. Η αγορά εργασίας ακόμη πιο ανταγωνιστική, ενώ πλέον αμφισβητούνται βασικές παραδοχές, όπως π.χ το αν ένα πανάκριβο προπτυχιακό δίπλωμα (Bachelor) από ένα καλό πανεπιστήμιο “αξίζει” τα λεφτά του...”.

 

Γιατί “αμφισβητούνται βασικές παραδοχές” δεν μας το λέει ο “δημοσιογράφος” μας, όμως για εμάς σημασία έχει αυτή η παραδοχή με την οποία θα ασχοληθούμε κάποια στιγμή. “...Το μόνο που λείπει, ευτυχώς -συνεχίζει- είναι οι δολοφονίες και οι ταραχές της 10ετίας του 1960…

 

Τους επόμενους μήνες θα δούμε αν θα κατρακυλήσει σε σκοτεινά μονοπάτια ακόμη μεγαλύτερου διχασμού και βίας...”.

 

Φόβος και τρόμος. Όχι μόνο θέλει να απαξιώσει το αντιπολεμικό-αντι(νεο)ναζιστικό κίνημα “αυτής της νέα γενιάς” αλλά και να το στοχοποιήσει ως παράγοντα αποσταθεροποίησης και, άρα, “εσωτερικό εχθρό” των ΗΠΑ.

 

Για την ποιότητα αυτής ακριβώς της νέας γενιάς ο Μαζάουερ γράφει: “...Μια παραγνωρισμένη πτυχή των όσων συμβαίνουν στην Πανεπιστημιούπολη είναι ότι οι εβραϊκές απόψεις μεταξύ των φοιτητών μας είναι πιο ποικίλες από ό, τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος…

 

Οι μεγαλύτεροι τείνουν να συνδέσουν άμεσα την “καφίγια” με την τρομοκρατία ενώ πολλοί νεώτεροι την βλέπουν σαν κάτι που φορούν οι συμμαθητές τους. 

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στον αμερικάνικο εβραϊσμό υπάρχει ένα χάσμα γενεών για το ζήτημα του Ισραήλ, το οποίο σίγουρα επιδεικνύεται από τις ενέργειες της σημερινής Ισραηλινής κυβέρνησης.

 

Ένα από τα πράγματα που αγαπώ στους φοιτητές του Κολούμπια είναι ότι νοιάζονται.

 

Αυτοί οι φοιτητές, με διαφορετικές καταβολές, που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους, δεν κάνουν μήπως αυτό που τους έχουμε μάθει να κάνουν; Εμείς δεν τους διδάξαμε το Ολοκαύτωμα και το “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ”;...”.

 

“...Το 2023 κατρακυλήσαμε πίσω σ' ένα μέλλον που δεν θέλουμε, πίσω σ' ένα μέλλον για το οποίο μας υποσχέθηκαν “ποτέ ξανά”...

 

...Η εκπληκτική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να προστατέψει χιλιάδες αμάχους -μεταξύ των οποίων παιδιά σε τρομακτικά υψηλό ποσοστό- από το να σκοτωθούν στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, καθιστά ολοφάνερο ότι οι ίδιοι οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν είναι πλέον κατάλληλοι για τον σκοπό τους...” γράφει στην Έκθεσή της η γ.γ της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ.

 

Συμβαίνει, απλά.

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 10:56 pm


Χρήστος Σταϊκούρας: “Οκτώ σημαντικές παρεμβάσεις στον Νομό Καβάλας”

Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την επίσκεψη του στην Καβάλα την Παρασκευή (10/05), ανέφερε πως έχουν δρομολογηθεί 8 σημαντικά έργα για τον Νομό Καβάλας.

 

Όπως τόνισε θα γίνουν εργασίες για το φράγμα του Μαρμαρά, για την ολοκλήρωση του άξονα Δράμας–Καβάλας έως το πρώτο εξάμηνο του 2026 και για τη σιδηροδρομική σύνδεση Τοξότες–Ν. Καρβάλης, με ολοκλήρωση του έργου το 2028. 

 

Επίσης έργα θα γίνουν στο αρδευτικό δίκτυο στην πεδιάδα του Νέστου, ενώ θα γίνουν επεμβάσεις στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας και στα πρωτοδικεία Ελευθερουπόλεως και Θάσου.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα αναφέρει τα εξής:

“Τα σημαντικά οδικά, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά και κτιριακά έργα που υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Καβάλας παρουσίασε, σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας σε Συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε οκτώ σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν:

 

  1. Την κατασκευή του Φράγματος Μαρμαρά.

 

  1. Την ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων της Δυτικής Πεδιάδας του Νέστου.

 

  1. Τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας.

 

  1. Την κατασκευή της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής στο Τμήμα Ν. Καρβάλη – Τοξότες.

 

  1. Την Αντιπλημμυρική Προστασία Περιοχής Τεναγών Φιλίππων Ν. Καβάλας – Δράμας – Σερρών.

 

  1. Το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας.

 

  1. Το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο Θάσου.

 

  1. Το Υποτμήμα «Κρηνίδες – Σταυρός» του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας».

 

Η σημερινή περιοδεία του κ. Σταϊκούρα στην Π.Ε. Καβάλας ξεκίνησε με την επιθεώρηση του εργοταξίου του τελευταίου υποτμήματος «Κρηνίδες – Σταυρός», του οδικού άξονα «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνα» [Ε61], στο Δάτο. 

 

Το έργο μετά και την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων κονδυλίων για την ολοκλήρωσή του, ύψους 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΕΠΑ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2026.

 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συνοδευόμενος από βουλευτές της Π.Ε. Καβάλας, πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στα Δημαρχεία Παγγαίου και Νέστου, στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας και στο Λιμάνι της Κεραμωτής, ενώ συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη και τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Καβάλας, Θεόδωρο Μαρκόπουλο, καθώς και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανο.  

 

Αναλυτικά τα έργα που παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στη Συνέντευξη Τύπου:

 

 

1ον. Κατασκευή Φράγματος Μαρμαρά (Ακροποτάμου) (1ο Υποέργο της Πράξης).

 

Το έργο αφορά στην κατασκευή αρδευτικού φράγματος, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 -2020, με τελευταία εγκεκριμένη παράδοση του έργου τέλος του 2022.

 

Επειδή έχει εκτελεστεί άνω του 80% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, και συγκεκριμένα περίπου το 95%, δόθηκε κατ’ εξαίρεση δυνατότητα να ολοκληρωθεί το έργο.

 

Η Διεύθυνση του Υπουργείου είναι ο τελικός δικαιούχος του έργου, καθώς Προϊσταμένη Αρχή είναι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Διευθύνουσα Υπηρεσία το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

 

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος Μαρμαρά, και για να εισέλθει αυτό στο στάδιο λειτουργίας του, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης πλήρωσης, μετά από έγκριση που θα χορηγηθεί από την Διοικητική Αρχή Φραγμάτων (ΔΑΦ), σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφαλείας Φραγμάτων.

 

Οι εργασίες της παρούσας σύμβασης έχουν – σε σημαντικό βαθμό – ολοκληρωθεί, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, και έχουν παραδοθεί, όπως αναφέρονται παρακάτω:

 

  • Μητρώο Φράγματος, ενημερωμένο σε βαθμό που ανταποκρίνεται στη μέχρι σήμερα πρόοδο των εργασιών κατασκευής του έργου (λόγω διακοπής εργασιών του έργου και αδυναμίας ολοκλήρωσης του δε δύναται να ολοκληρωθεί το Μητρώο του φράγματος του ΦΕΠΠ).
  • Σχέδιο Παρακολούθησης, ολοκληρωμένο.
  • Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης, ολοκληρωμένο σε ποσοστό 90%, υπολείπεται μόνο να προστεθούν  τα εγχειρίδια λειτουργία και συντήρησης των οργάνων και του εξοπλισμού που ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί.
  • Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, ολοκληρωμένο.
  • Μελέτη θραύσης φράγματος και  Διόδευσης Πλημμυρικού Κύματος, ολοκληρωμένη.

 

Η Σύμβαση δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε να ολοκληρωθεί αν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του έργου του φράγματος Μαρμαρά.

 

Έγινε αποδεκτό το αίτημα του αναδόχου για διάλυση της σύμβασης, έχει εκκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης της εργολαβίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ολοκλήρωση των εργασιών της κατασκευής του φράγματος.

 

Είμαστε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή για να αξιολογήσουμε την ολοκλήρωση τόσο του έργου, όσο και της μελέτης των αρδευτικών δικτύων

 

 

2ον. Ολοκλήρωση Αρδευτικών Δικτύων Δυτικής Πεδιάδας Νέστου.

 

Η Εργολαβία έχει ως αντικείμενο την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, που περιλαμβάνει την επέκταση του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου της Δυτικής Πεδιάδας Νέστου, συνολικής έκτασης 22.500 στρεμμάτων και τη βελτίωση του παράλληλου αγροτικού οδικού δικτύου.

 

Ο Προϋπολογισμός του έργου ήταν περίπου 11,7 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.

 

Η προθεσμία περαίωσης ήταν ο Οκτώβριος του 2020.

 

Υπήρξε βεβαίωση εμπρόθεσμης περαίωσης εργασιών.

 

Με απόφαση Ιουνίου 2022, εγκρίθηκε το Πρωτόκολλο Προσωρινής Παραλαβής του έργου.

 

Αναμένεται η υπογραφή της Απόφασης Ορισμού Επιτροπής Οριστικής Παραλαβής του έργου.

 

Συνεννοηθήκαμε με την Περιφέρεια για τη δρομολόγηση της Απόφασης.

 

 

3ον. Οργανισμός Λιμένος Καβάλας.

 

Στις 23 Νοεμβρίου 2023, υπεγράφη η σύμβαση υπό-παραχώρησης, διάρκειας 40 ετών, για την αξιοποίηση του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β», έναντι τιμήματος ύψους 33,9 εκατ. ευρώ.

 

Το έργο θα έχει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

 

Ειδικότερα, πέρα από το εφάπαξ τίμημα, ο υπο-παραχωρησιούχος θα επενδύσει 36 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών βαριάς συντήρησης.

 

Οι υποχρεωτικές επενδύσεις περιλαμβάνουν την υποχρέωση του επενδυτή να κατασκευάσει κτίρια για την εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό, σύμφωνα με τις προτάσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αλλά και τις προδιαγραφές της σύμβασης υπο-παραχώρησης.

 

Επιπρόσθετα, ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκπόνησης μελέτης αναδάσωσης της περιοχής των Άσπρων Χωμάτων, της υλοποίησης του έργου της αναδάσωσης και τα έργα συντήρησης, καθαρισμού, προστασίας και φύλαξης της ανωτέρω περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της υπο-παραχώρησης.

 

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης του Master Plan για τον κεντρικό λιμένα «Απόστολο Παύλο», ώστε με τον τρόπο αυτό να επιτευχθεί η συνολική ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της Καβάλας.

 

Υπενθυμίζονται 2 έργα που έχει παραδώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς χρήση:

 

  1. Επέκταση Προσήνεμου Μώλου Νέου Λιμένα Καβάλας, για την προστασία του Λιμένα, προϋπολογισμού 13,8 εκατ. ευρώ.

 

  1. Επέκταση κρηπιδωμάτων, με την κατασκευή επιπλέον 500 μέτρων, την αύξηση της επιφάνειας της χερσαίας ζώνης κατά 170 στρέμματα, την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 16 εκατ. ευρώ.

 

Ο στόχος είναι να αποκτήσει η Καβάλα σύγχρονες λιμενικές υποδομές, οι οποίες θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές και τουριστικές προοπτικές της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας.

 

 

4ον. Κατασκευή Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής στο Τμήμα Ν. Καρβάλη – Τοξότες.

 

Η κατασκευή της γραμμής και η σύνδεση του εμπορευματικού Λιμένα Καβάλας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, συνολικού μήκους περίπου 37 χλμ., πρόκειται να δημοπρατηθεί ανεξάρτητα, με ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό.

 

Είναι σε φάση οριστικοποίησης τα τεύχη δημοπράτησης, καθώς υπάρχουν εγκεκριμένες οριστικές μελέτες για τη νέα γραμμή.

 

Στα τέλη Μαρτίου 2024, έγινε η κήρυξη απαλλοτριώσεων για τις αναγκαίες εκτάσεις.

 

Ο διαγωνισμός αναμένεται να δημοσιευτεί στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2024.

 

Η έναρξη εργασιών εκτιμάται για το 1ο τρίμηνο του 2025, με την ολοκλήρωση του έργου να προβλέπεται στο τέλος του 2028.

 

Για το συγκεκριμένο έργο υφίσταται, καταρχάς, χρηματοδότηση ύψους 212 εκατ. ευρώ, από τον «Μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF2) 2021 – 2027.

 

 

5ον. Αντιπλημμυρική Προστασία Περιοχής Τεναγών Φιλίππων Ν. Καβάλας – Δράμας – Σερρών.

 

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση προμελέτης και οριστικής μελέτης για την αποτελεσματική άρδευση και στράγγιση της περιοχής υπό τα γεωμορφολογικά δεδομένα που δημιούργησε και θα συνεχίσει να διαμορφώνει η συνίζηση των εδαφών.

 

Η υπογραφή της σύμβασης, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Η αρχικά εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης ήταν η 17η Σεπτεμβρίου 2020.

 

Η τελευταία εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης είναι η 17η Μαΐου 2024.

 

Θα υπάρξει, σίγουρα, νέα παράταση, εξαρτώμενη από τη διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών όρων. (εκτιμάται ότι η παράταση μπορεί να είναι και 2 χρόνια)

 

Αξιολογείται η χρηματοδότηση του έργου, από το Υπουργείο προς την Περιφέρεια, αφού θα απαιτηθούν και πρόσθετοι πόροι.

 

 

6ον. Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας.

 

Είναι σε εξέλιξη, από τις «Κτιριακές Υποδομές», το έργο της λήψης μέτρων για την οριστική άρση του κινδύνου στο δικαστικό Μέγαρο Καβάλας.

 

Το έργο, προϋπολογισμού 778.000 ευρώ, χρηματοδότησης από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., αφορά την συνολική αποξήλωση της μαρμάρινης επένδυσης του κτιρίου και αντικατάστασής της με σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης.

 

Παράλληλα, στα πλαίσια των εργασιών επέμβασης στο κέλυφος του κτιρίου, θα γίνει επισκευή και ανακαίνιση των παλαιών χρωματισμένων μεταλλικών επιφανειών.

 

Το έργο θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο.

 

Επιπρόσθετα, μετά από έλεγχο, έχει ζητηθεί η ανάθεση στην ΚΤΥΠ ΑΕ της σχετικής σύμβασης αντικατάστασης 2 ψυκτών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, ποσού 250.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, μέσω επιχορήγησης από το ΤΑΧΔΙΚ.

 

Θα επιδιώξουμε, με επείγουσες διαδικασίες, μετά τη χρηματοδότηση, το έργο να υλοποιηθεί.

 

 

7ον. Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο Θάσου.

 

Με έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης, εντάχθηκε στον προγραμματισμό της ΚΤΥΠ το έργο της διαμόρφωσης χώρων στο ακίνητο ΑΒΚ 3417 της Θάσου, προκειμένου αυτό να στεγάσει τις Υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου Θάσου.

 

Εκπονήθηκε η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης, ο προϋπολογισμός του έργου είναι 400.000 ευρώ, και αναμένεται η επιχορήγηση της ΚΤΥΠ από το ΤΑΧΔΙΚ, για την ανάθεση της σύμβασης έργου.

 

Θα επιδιώξουμε, με επείγουσες διαδικασίες, μετά τη χρηματοδότηση, το έργο να υλοποιηθεί.

 

 

8ον. Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού / Τμήμα «Δράμα – Καβάλα» / Υποτμήμα «Κρηνίδες – Σταυρός».

 

Το έργο, προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, αφορά στην κατασκευή του τελευταίου υπο-τμήματος του άξονα «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας» [Ε61], μήκους περίπου 8,3 χλμ.

 

Εργασίες εκτελούνται στο υποτμήμα Κρηνίδες – Αγ. Σύλλας.

 

Το ποσό της προκαταβολής για τις αποζημιώσεις απαλλοτριωμένων εκτάσεων εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εντός του εφετινού καλοκαιριού, οπότε και απελευθερώνεται πλήρως το μέτωπο των εργασιών, στο σύνολο του έργου.

 

Για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου απαιτείται Συμπληρωματική Σύμβαση Έργου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΕΠΑ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 

Μετά και την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων κονδυλίων για την ολοκλήρωση του έργου, η περαίωση του έργου υπολογίζεται στο 1ο τρίμηνο του 2026.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 10:44 pm


Καβάλα: Παρουσίαση του ανασκαφικού έργου του Στρατή Παπαδόπουλου «Η Πίστυρος του Αιγαίου»

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας, κάνει κάλεσμα για την παρουσίαση του ανασκαφικού έργου του Στρατή Παπαδόπουλου, Δρος Αρχαιολογίας και Επίτιμου Διευθυντή Αρχαιοτήτων, με θέμα: «Η Πίστυρος του Αιγαίου. Μια αποικία με θέα στη μητρόπολη».

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας, και θα γίνει στη Μεγάλη Λέσχη, την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 20:00 το απόγευμα. 

 

Η αρχαία Πίστυρος αποτελεί μια σπουδαία ελληνική πόλη της αιγαιακής Θράκης, που ιδρύθηκε από τη μητρόπολη της Θάσου στην απέναντι Περαία.

 

 

Σχετική ανακοίνωση της ΘΕΚ, με λεπτομέρειες για τη διάλεξη, και το βιογραφικό του κ. Παπαδόπουλου αναφέρει τα εξής:

“Περίληψη Διάλεξης

Η αρχαία Πίστυρος αποτελεί μια σπουδαία ελληνική πόλη της αιγαιακής Θράκης, που ιδρύθηκε από τη μητρόπολή της Θάσου στην απέναντι Περαία. 

 

Η συστηματική ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε τα έτη 2012-2024 απέδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη μελέτη του αμυντικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης. 

 

Επιβεβαίωσε την οικοδόμηση της εντυπωσιακής της οχύρωσης, στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., με μάρμαρο από τα λατομεία της Θάσου. 

 

Η πόλη διαθέτει μνημειακή κεντρική πύλη που οδηγεί με λιθόστρωτη οδό από την παράκτια ζώνη και το λιμάνι στο εσωτερικό του οικισμού. 

 

Στη νοτιοανατολική συνοικία εντοπίστηκε το τέμενος με τον δίχωρο ναό του και πληθώρα κτισμάτων στον περίγυρό του. Ένα κτίριο με τέσσερις ληνούς και αυλές με δεξαμενές ερμηνεύεται ως οινοποιείο της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου. 

 

Ο τεράστιος αριθμός αμφορέων, κυρίως θασιακών, επιβεβαιώνει τη μεγάλη οικονομική σημασία της εμπορίας κρασιού. 

 

Φούρνοι μεταλλουργίας και εντυπωσιακές ποσότητες εκκαμινεύσεων υποδεικνύουν τη λειτουργία εργαστηρίων χρυσού, αργύρου, χαλκού και σιδήρου στον κεντρικό τομέα της πόλης. 

 

Τα ευρήματα, κινητά και ακίνητα, αποκαλύπτουν την άμεση σύνδεση της Πιστύρου με τη Θάσο σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου.

 

 

Σύντομο Βιογραφικό - Στρατής Παπαδόπουλος

Γεννήθηκε στα Άβδηρα Ξάνθης. Τελείωσε το Α΄ Λύκειο Καβάλας και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Σήμερα κατοικεί στην Καβάλα. Εργάστηκε 35 χρόνια ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού, και σε θέσεις ευθύνης στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Καβάλας και Δράμας. 

 

Είναι Διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Έκανε πολλές σωστικές ανασκαφές σε Θάσο, Καβάλα και Δράμα. Από το 2014 διευθύνει τη συστηματική ανασκαφή στην Πίστυρο Καβάλας. 

 

Δίδαξε αρχαιολογία επί 12 έτη στο Δ.Π.Θ., στα Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας-Εθνολογίας. Έχει συγγράψει 5 μονογραφίες και μεγάλο αριθμό άρθρων. Υπήρξε μέλος πολλών ερευνητικών προγραμμάτων, και ασχολήθηκε με την επιμέλεια Πρακτικών Συνεδρίων, Αρχαιολογικών Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων."

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 10:23 pm


“Η κυβέρνηση της ΝΔ κατεδαφίζει το ΕΣΥ παραδίδοντας την Υγεία στους ιδιώτες - Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το αναγεννήσει για την κοινωνία”

γράφει η

Δώρα Αυγέρη* 

 

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της δεύτερης κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη είναι η πλήρης κατεδάφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η παράδοση της υγείας μας σε ιδιωτικά συμφέροντα. 

 

Δεν είναι, επομένως, τυχαίο ότι επέστρεψε στον «τόπο του εγκλήματος» ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ειδική αποστολή τελειωτικού χτυπήματος στο ΕΣΥ. 

 

Ακόμη και αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αυτές φάνηκαν ξεκάθαρα την περίοδο της πανδημίας, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία και οι δημόσιες δομές υγείας «κοβιντοποιήθηκαν», έμειναν υποστελεχωμένα, ενώ εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι εκατομμυρίων ευρώ οδηγήθηκαν σε funds της υγείας και κλινικάρχες. 

 

Υπερ αυτών νομοθετεί η κυβέρνηση, και όχι υπέρ των ασθενών, τους οποίους βάζει να πληρώσουν από την τσέπη τους, γιατί οι κλινικές κλείνουν η μια μετά την άλλη στα νοσοκομεία όλης της χώρας και οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας μένουν χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ατέλειωτες οι αναμονές, ακόμη για τα πολύ σοβαρά περιστατικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ασθενείς καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές πληρώνοντας για την υγεία τους, τη ζωή τους την ίδια.

 

 Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η «καινοτομία» των απογευματινών χειρουργείων. Πρόκειται για το «νόμιμο» φακελάκι του Αδώνιδος Γεωργιάδη, με το οποίο υποτίθεται θα μειωθούν οι πολύμηνες λίστες αναμονής, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης να αφήσει υποστελεχωμένα τα δημόσια νοσοκομεία. 

 

Οι γαλάζιες διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν διστάζουν να παραπέμπουν ακόμη και έκτακτα περιστατικά ή περιστατικά αφαίρεσης καρκίνων στα απογευματινά χειρουργεία, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκουν την ισχυρή αντίσταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

 

 Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση νομοθέτησε, ξεπερνώντας και τον εαυτό της, το εξής: να μπορούν ιδιώτες γιατροί να δανείζονται προσωπικό και εξοπλισμό από τα δημόσια νοσοκομεία αλλά το λογαριασμό να τον πληρώνουν και πάλι... οι φορολογούμενοι! 

 

Η τροπολογία για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ πέρασε μεσάνυχτα από την κυβέρνηση, η οποία δεν συγκινείται ούτε από τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ούτε από τις σφοδρές αντιδράσεις των υγειονομικών που παραμένουν στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και δίνουν καθημερινά άνιση μάχη. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη οδεύοντας προς την ευρωκάλπη. 

 

Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται ξεκάθαρα απέναντι στην κοινωνία και απροκάλυπτα προσηλωμένη στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του βασικού αγαθού, της Υγείας. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση θα ακυρώσει όλα όσα νομοθέτησε η ΝΔ για να κατεδαφίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, θα το αναγεννήσει και θα το αποδώσει στην κοινωνία και τους ασθενείς, σύγχρονο, ενδυναμωμένο, χωρίς στρεβλώσεις. 

 

Εμβληματική είναι η πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία υπεράσπισης και ανάταξής του.

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης παροτρύνει τους πολίτες να ενημερώνουν μέσω του isyriza.gr για τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που συναντούν στο δημόσιο σύστημα υγείας η ανάταξη του οποίου θα είναι πρώτη προτεραιότητα για νέα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

 

Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε την υγεία μας και τη ζωή μας στα χέρια του καθεστώτος Μητσοτάκη και των συμφερόντων που εξυπηρετεί. Όπως στο χέρι μας είναι να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπή και νίκης. Με την ψήφος μας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου! 

 

*Η Δώρα Αυγέρη είναι Δημοσιογράφος - Νομικός και Υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 9:59 pm


Το Voyager of the Seas θα έρθει στην Καβάλα

Σπουδαία σεζόν θα είναι η φετινή για την πόλη της Καβάλας αφού μετά το Celebrity Infinity, αναμένεται να υποδεχτεί και το Voyager of the Seas. 

 

H Royal Caribbean Cruises, η εταιρία που έχει στην κατοχή της και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, το «Symphony of the Seas», ενέταξε για πρώτη φορά φέτος στα προγράμματα της, το λιμάνι της Καβάλας.Tο μεγαθήριο θα επισκεφτεί την πόλη συνολικά 3 φορές, στις 18/6, 25/6 & 20/8, ενώ θα είναι και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο που θα καταπλεύσει στην Καβάλα. 

 

Η Καβάλα αυξάνει σημαντικά τις αφίξεις της αφού πέραν των εταιρειών με μεσαίου μεγέθους πλοία όπως η Azamara κι η Regent, προσελκύει πλέον και μεγάλα πλοία. Φέτος ξεχωρίζουν τα Celebrity Infinity & Voyager of the Seas ενώ για του χρόνου 3 αφίξεις έχει προγραμματίσει και το Carnival Miracle.

 

Το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο Voyager of the Seas προσφέρει πληθώρα διασκέδασης, με υψηλή τεχνολογία σε όλους τους χώρους του.

 

Διαθέτει δύο νεροτσουλήθρες στο “The Perfect Storm”,  χώρους διασκέδασης όπως το "Battle for Planet Z". Μπορεί κάποιος να κάνει σερφ στον προσομοιωτή "surf FlowRider". 

 

Επιπλέον μπορείς να κάνεις πατινάζ στον πάγο, ενώ υπάρχει και τοίχο αναρρίχησης στον βράχο του πλοίου. Πληθώρα εστιατορίων από την πλώρη μέχρι την πρύμνη προσφέρουν πλούσια γεύματα.

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 9:39 pm


Πέθανε ο πρώην προπονητής του ΑΟ Καβάλα, Κώστας Χατζημιχαήλ

Ο πρώην προπονητής του ΑΟ Καβάλα, και πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής της ΑΕΚ, Κώστας Χατζημιχαήλ, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

 

Ήταν προπονητής του ΑΟΚ τη δεκαετία του 1980, ενώ είχε αγωνιστεί στην ΑΕΚ από το 1956 έως το 1959, και ήταν προπονητής της στη δεκαετία του ‘70.

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 9:02 pm


Πολιτικολογίες: Ο τουρίστας δεν είναι αμνοερίφιο!

γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Μου κατήγγειλαν το εξής περιστατικό και αφορά την συμπεριφορά σε ταβέρνα της Θάσου.

 

Μια παρέα τουριστών από το Βέλγιο πήγαν σε ταβέρνα της περιοχής Αλυκής στη Θάσο τις ημέρες του Πάσχα για φαγητό.

 

Τους τράβηξε το όμορφο τοπίο και η θαυμάσια εναλλαγή των χρωμάτων της θάλασσας, της φύσης και οι γαργαλιστικές μυρωδιές της κουζίνας.

 

Απόλαυσαν το γεύμα τους και πήγαν να πληρώσουν. Έβγαλαν την κάρτα τους και την τοποθέτησαν στο άρτιο POS της επιχείρησης για να ξοφλήσουν τον λογαριασμό τους.

 

Με έκπληξη άκουσαν τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας να τους ζητά να επιλέξουν πέραν του λογαριασμού το φιλοδώρημα που θα πρέπει να καταβάλουν και είχαν τρεις επιλογές.

 

Τους ζήτησε να επιλέξουν να πληρώσουν ως φιλοδώρημα 5% ή 10% ή 15% επί της κατανάλωσης που έκαναν στο κατάστημά του.

 

Οι τουρίστες αντέδρασαν, επέμειναν ότι κάτι τέτοιο δεν τους είχε ξανατύχει στην Ευρώπη ολόκερη και τελικά μετά την πίεση του ιδιοκτήτη επέλεξαν να του καταβάλουν ως φιλοδώρημα στο λογαριασμό τους το 5% της κατανάλωσης που έκαναν!

 

Αναζήτησα μέσω της ΑΑΔΕ την υπόθεση «φιλοδώρημα» και ανακάλυψα ότι, σύμφωνα με την Υπηρεσία, υπάρχει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β' 3875/15-06-2023) που καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τη διασύνδεση μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών και EFT/POS τερματικών.

 

Μεταξύ αυτών υπάρχει σημείο που αναφέρει ότι: «Στην περίπτωση που αποδίδεται στον εργαζόμενο φιλοδώρημα μέσω κάρτας, υπάρχει η δυνατότητα συγκεκριμένης επιλογής καταχώρισης φιλοδωρήματος στο EFTPOS και αυτόνομης εκτέλεσης με την πληκτρολόγηση ποσού φιλοδωρήματος (amount tip) ενώ προβλέπεται υποχρεωτική διαδικασία αποστολών των συναλλαγών αυτών στην ECR.

 

Τα ποσά των φιλοδωρημάτων τηρούνται ως εκκρεμείς συναλλαγές και αποστέλλονται στην ECR ως πακέτα (tip amount), η ECR επιστρέφει ACK -RESULT στο EFTPOS για κάθε εκκρεμή εγγραφή, ώστε να μπορεί το EFTPOS να κλείσει το πακέτο»…

 

Αυτά λέει η Νομοθεσία…

 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν είναι υποχρεωτική η καταβολή φιλοδωρήματος μέσω κάρτας με τον τρόπο αυτό.

 

Φυσικά και δεν είναι υποχρεωτικό ο πελάτης να δίνει φιλοδώρημα και κανείς δεν έχει δικαίωμα να του επιβάλλει να το πληρώσει και μάλιστα δίνοντάς του τρεις ή περισσότερες επιλογές.

 

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες της εστίασης ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν συνάδουν με τον τρόπο που πρέπει να βλέπουμε τους τουρίστες που μας επισκέπτονται και έχουν επιλέξει τον τόπο μας για τις διακοπές τους.

 

Καλά θα κάνει η ΑΑΔΕ και το ΣΔΟΕ, αλλά και η Οικονομική Αστυνομία να ξεψαχνίσει και να καταστείλει με βαρειά πρόστιμα αυτές τις πρακτικές.

 

Παράλληλα θα πρέπει οι κατά τόπους σύλλογοι και σωματεία να επιστήσουν στα μέλη τους ότι είναι απαράδεκτο κάποιοι να βλέπουν τον τουρισμό ως αφαίμαξη των καλών προθέσεων των τουριστών.

 

Το να θέλουμε να βγάλουμε «από την μύγα ξύγκι» δεν είναι τρόπος προσέλκυσης τουριστών την ώρα που η περιοχή μας προσπαθεί να κρατηθεί σε ένα επίπεδο όπου οι τουρίστες να μπορούν να έρχονται με καλή πρόθεση, να περνούν καλά και να πληρώνουν τα ανάλογα, χωρίς ασυδοσία και άκρατη …διάθεση αρπαγής του πορτοφολιού τους.

 

Ο τουρίστας δεν είναι αμνοερίφιο να τον οδηγούμε επί σφαγής και να του τρώμε τα συκώτια…

 

Τελευταία η εφημερίδα «Sun» της Βρετανίας κατέταξε τη Θάσο στον πιο φθηνό προορισμό της Μεσογείου, χαμηλότερα και από το Μπουργκάς (Πύργος) της Βουλγαρίας.

 

Μου αρέσει που αυτό το θεωρήσαμε ότι είναι προς όφελός μας και ότι αυτού του είδους η διαφήμιση μας κάνει καλό.

 

Η Θάσος όπως και η Σαμοθράκη είναι τα δύο νησιά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που μπορούν να ζήσουν από το τουριστικό προϊόν και με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Ιδιαίτερα η Θάσος που μετρά χρόνια τουριστικής δραστηριότητας θα πρέπει να έχει ήδη καταλάβει ότι κάθε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο, την ώρα που έχει περάσει τις παιδικές αρρώστιες του τουρισμού κα πάει να χτίσει ένα καλό όνομα και να το διατηρήσει ώστε να έχει μεγαλύτερη τουριστική σαιζόν και να διαφέρει από τα σφαγεία του τουρισμού στη νότιο Ελλάδα.

 

Αυτό θα το πετύχει με αυτογνωσία και λιγότερη λαιμαργία στο να τα αρπάξουμε και να φύγουμε!

 

Αν κάποιοι επαγγελματίες ξωκοίλουν καλά θα κάνουν οι ελεγκτικές αρχές, τα σωματεία, οι άλλοι επαγγελματίες να τους απομονώσουν, να τους στιγματίσουν, να τους τιμωρήσουν και να δούμε αν θα ζητούν από ανυποψίαστους τουρίστες …φιλοδώρημα επί τις εκατό!

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 8:35 pm


Ποιοι δικαιούνται μείωση έως και πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη στο δήμο Καβάλας

Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, έγινε γνωστό πως θα γίνει μείωση ή απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, για το 2024, σε οικονομικά ή κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του Δήμου Καβάλας.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

“Με τη με αριθμ. 49/2024 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η μείωση ή απαλλαγή από τα ισχύοντα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2024 σε οικονομικά ή κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας, όπως αναλύεται ακολούθως: 

 

  • Άτομα με αναπηρία από  50% και άνω: έκπτωση 30% 
  • Άτομα με αναπηρία ή οι οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία από 67% και άνω: έκπτωση 50% 
  • Άτομα με αναπηρία ή οι οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία από 80% και άνω: απαλλαγή 
  • Μακροχρόνιοι άνεργοι: έκπτωση 50% 
  • Άποροι: απαλλαγή 
  • Μονογονεϊκές οικογένειες: έκπτωση 50% 
  • Πολύτεκνοι: έκπτωση 50% 
  • Τρίτεκνοι: έκπτωση 40%

 

Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ή αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και η πρώτη κατοικία τους, στην οποία γίνεται η μείωση/απαλλαγή, να είναι στο Δήμο Καβάλας.

 

Οι πολίτες οφείλουν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ανά κατηγορία, όπως αυτά περιγράφονται αναλυτικά στην ανωτέρω απόφαση από τη Δευτέρα 13 Μαΐου ως την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρες 8-2 το πρωί στα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Εποπτείας & Ελέγχου Ιδρυμάτων στο Κτίριο του Νέου Δημαρχείου στον 3ο όροφο (άνωθεν της Δημοτικής Αστυνομίας). 

 

 

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

  • Φωτοαντίγραφο Ταυτότητας 
  • Έντυπο Ε1 φορολογικής δήλωσης 
  • Σε περίπτωση που ο δικαιούχος φιλοξενεί πρόσωπο με αναπηρία θα πρέπει να προσκομιστεί το σχετικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που να αποδεικνύει την φιλοξενία στην οικία 
  • Τελευταίο απόκομμα λογαριασμού ρεύματος στο όνομα του δικαιούχου και το αποδεικτικό πληρωμής 
  • Γνωμάτευση της Επιτροπής Πιστοποίησης Αναπηρίας ότι έχουν κριθεί «ανίκανα για εργασία». Σε περίπτωση που άτομο με αναπηρία δεν έχει την ανωτέρω γνωμάτευση, αλλά ισχυρίζεται ότι είναι ανίκανο για εργασία, προσκομίζει σχετική υπεύθυνη δήλωση και πιστοποιητικό του ποσοστού αναπηρίας από την Επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας. Σε ειδικές περιπτώσεις βεβαίωση ΟΠΕΚΑ μέσω των Κέντρων Κοινότητας 
  • Δημοτική Ενημερότητα περί μη οφειλών στον Δήμο Καβάλας.  

 

 

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ 

  • Φωτοαντίγραφο Ταυτότητας.
  • Έντυπο Ε1 φορολογικής δήλωσης 
  • Τελευταίο απόκομμα λογαριασμού ρεύματος στο όνομα του δικαιούχου και το αποδεικτικό πληρωμής 
  • Δημοτική Ενημερότητα περί μη οφειλών στον Δήμο Καβάλας  
  • Αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας και βεβαίωση του Δ.ΥΠ.Α ότι έχει συμπληρώσει δώδεκα (12) μήνες ανεργίας.

 

 

ΑΠΟΡΟΙ 

  • Φωτοαντίγραφο Ταυτότητας.
  • Έντυπο Ε1 φορολογικής δήλωσης 
  • Τελευταίο απόκομμα λογαριασμού ρεύματος στο όνομα του δικαιούχου και το αποδεικτικό πληρωμής 
  • Δημοτική Ενημερότητα περί μη οφειλών στον Δήμο Καβάλας
  • Βεβαίωση από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας ότι είναι άπορος

 

 

ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΈΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ 

  • Φωτοαντίγραφο Ταυτότητας.
  • Έντυπο Ε1 φορολογικής δήλωσης 
  • Τελευταίο απόκομμα λογαριασμού ρεύματος στο όνομα του δικαιούχου και το αποδεικτικό πληρωμής 
  • Δημοτική Ενημερότητα περί μη οφειλών στον Δήμο Καβάλας
  • Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
  • Οποιοδήποτε διοικητικό ή δικαστικό έγγραφο αποδεικτικό μονογονεϊκότητας

 

 

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ - ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ

  • Φωτοαντίγραφο Ταυτότητας.
  • Έντυπο Ε1 φορολογικής δήλωσης 
  • Τελευταίο απόκομμα λογαριασμού ρεύματος στο όνομα του δικαιούχου και το αποδεικτικό πληρωμής 
  • Δημοτική Ενημερότητα περί μη οφειλών στον Δήμο Καβάλας
  • Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
  • Θεωρημένη κάρτα τριτέκνων
  • Θεωρημένη κάρτα πολυτέκνων

 

Οι ανωτέρω μειώσεις και απαλλαγές παύουν να ισχύουν όταν εξαλειφθεί μία από τις ανωτέρω ιδιότητες (η ενημέρωση της υπηρεσίας για την εξάλειψη της ιδιότητας αποτελεί υποχρέωση του δικαιούχου). 

 

️Η αριθμό 453/2020 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καταργείται. 

 

️Η ισχύς της απόφασης είναι από την λήψη της έως 31/12/2024.

 

Αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τα τέλη καθαριότητας:

https://kavala.gov.gr/.../2024-%CE%91%CE%99%CE%A4%CE%97….” 

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 8:08 pm


Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών και η έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο της Καβάλας

Ο διευθυντής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου της Καβάλας, Γεώργιος Τσιγάρας, στέλνει το δικό του μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών (12 Μαΐου), τονίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού.

 

 

Αναλυτικά ο κ. Τσιγαράς αναφέρει τα εξής:

“Η νοσηλευτική χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο.

 

Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, στην επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (1820), της νοσηλεύτριας που σηματοδότησε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα.

 

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές, οι οποίοι μέσα από την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας, πρεσβεύοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας.

 

Ο νοσηλευτής αποτελεί πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας. Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στο σωματικό και ψυχικό του πόνο. Συμβάλει στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας και φυσικά, στην περίθαλψη και την αποκατάσταση του ασθενή.

 

Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει.

 

Εκπαιδεύεται, βελτιώνεται, φροντίζει, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή. Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. 

 

Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι ο επαγγελματίας με μια πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας.

 

Άλλωστε, οι νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID 19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν και επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. 

 

Συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο, να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου με συστήματα υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.

 

Όμως, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση.

 

Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. 

 

Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. 

 

Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. 

 

Επίσης, πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερων οικονομικών

συνθηκών και όρων διαβίωσης. Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου το υπάρχον και επιδεινούμενο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού στην Υπηρεσία παραμένει άλυτο και τροχοπέδη στην εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήμης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

 

Παρά τις φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες του προσωπικού, οι συνθήκες ολοένα και δυσκολεύουν. Ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί από όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί παρά τις προσπάθειες.

 

Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί άμεσα μια λύση, διότι η λειτουργία της υπηρεσίας καθίσταται επισφαλής.

 

Και η λύση είναι μία και μόνο μία. κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ασθενή συνάνθρωπό μας τις υπηρεσίες που του αξίζουν.

 

Κλείνοντας σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία του γραφείου κίνησης του Γ.Ν. Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το περασμένο έτος 2023 από τα ΤΕΙ εξυπηρετήθηκαν 94.862 ασθενείς, από τα ΤΕΠ 77.548, ενώ στα απογευματινά ιατρεία προσήλθαν 6.993 ασθενείς, συνολικά δηλαδή 178.803 περιστατικά. 

 

Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιήθηκαν 34.392 εισαγωγές ασθενών, με 82.696 ημέρες νοσηλείας και μέση διάρκεια νοσηλείας 2,40 ημέρες και συνολική κάλυψη κλινών

61,73 %, ταυτόχρονα μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν 5.608 χειρουργεία.

 

Όλος αυτός ο όγκος εργασίας επιτελέστηκε από την ήδη υποστελεχωμένη νοσηλευτική υπηρεσία, με μία κάλυψη που αγγίζει το 50% και ολοένα επιδεινώνεται.

 

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας για τον επαγγελματισμό, τον αλτρουισμό και το φιλότιμο που καθημερινά επιδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. 

 

Χρόνια πολλά σε όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές!”

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 7:44 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας