Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Εορτασμός των 201 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος (pics,vid)

Πλήθος επισήμων τίμησε με την παρουσία του τον εορτασμό της 201ης Επετείου της Β' Εθνοσυνέλευσης της οποίας οι εργασίες έλαβαν χώρα από τις 30 Μαρτίου έως 18 Απριλίου του 1823.

Μια ημέρα τιμής και μνήμης για το Άστρος αλλά και για όλον τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Το Σύνταγμα του Άστρους και τα Συντάγματα του Αγώνα έθεσαν τα θεμέλια μιας φιλελεύθερης και δημοκρατικής παράδοσης, η οποία, στα χρόνια που ακολούθησαν αποτέλεσε τον πυλώνα του ελληνικού συνταγματισμού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της 201ης επετείου της «Β΄ Εν Άστρει Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων» κορυφώθηκαν την Παρασκευή 10 Μαΐου στο Άστρος.

Μετά τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Τεγέας κ. Θεόκλητου, οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στον χώρο της Εθνοσυνέλευσης στο αγροκήπιο Καρυτσιώτη, όπου ακολούθησε το τελετουργικό με τις καταθέσεις στεφάνων και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Αριστείδη Χατζή, Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέλαση της Φιλαρμονικής του δήμου Νότιας Κυνουρίας, την Φιλαρμονική του δήμου Βόρειας Κυνουρίας, των μαθητών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Πολιτιστικών Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας και του Νυαπλίου στην κεντρική πλατεία του Άστρους.

Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν, o Δημήτρης Παπαστεργίου Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι βουλευτές Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, Παπαηλιού Γιώργος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Κώστας Μανδρώνης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, κ. Β. Κοντοζαμανης της ΝΔ, ο κ. Νικόλας Φαραντούρης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καλλιακμάνης του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θ. Βασιλόπουλος , δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης, και οι δήμαρχοι Τρίπολης Κ. Τζιούμης και Δολιανίτης

Μ. Νότιας Κυνουρίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γ. Τρουπής, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, κ. Νίκος Καραλής,

ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας κ. Πουλοκέφαλος,δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων κ.α.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο Facebook

Κοινό ρεπορτάζ ArcadiaPortal.gr - AstrosNews.gr

Video: 

ArcadiaPortal.gr Επέτειος των 201 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος

Video of ArcadiaPortal.gr Επέτειος των 201 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 3:35 pm


Σύγκρουση φορτηγών με τραυματισμό στη Δυτική Μάνη

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Χθες (9.5.2024) το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Δυτικής Μάνης, Ι.Χ. φορτηγό όχημα που οδηγούσε 76χρονος ημεδαπός συγκρούστηκε με Δ.Χ. φορτηγό όχημα, που οδηγούσε 31χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 76χρονου.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 3:00 pm


Τρίπολη: Σοβαρό τροχαίο με μηχανάκι στην ΟΗΕ

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Μαΐου στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ΙΧ εμβόλισε αναβάτη από κάθετο δρόμο της ΟΗΕ.

Ο αναβάτης φορούσε κράνος και έχει διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

 

Φωτογραφία αρχείου

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 2:57 pm


Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 10 - 12 Μαΐου

Το ArcadiaPortal.gr πιστό στο ραντεβού του κάθε Παρασκευή σας έχει ετοιμάσει προτάσεις για το πώς να περάσετε το Σαββατοκύριακο.

Όλες οι εκδηλώσεις στην Αρκαδία συγκεντρωμένες για να επιλέξετε πώς θα περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό Σαββατοκύριακο.

Παρασκευή

Εορτή του Μάη Θανάση στην Τρίπολη

Σάββατο

Στις 11 Μαΐου το Φεστιβάλ Ρίψεων «Μανώλης Μανωλόπουλος» στην Τρίπολη

Ημερίδα με θέμα: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποκαλύπτει τα μυστικά της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού»

Εγκαίνια έκθεσης Λαογραφικής Συλλογής των Απανταχού Δαβιωτών

Κυριακή

Εκδηλώσεις εορτασμού για την Ιστορική Μάχη των Βερβένων της 18ης Μαΐου 1821

Επετειακή εκδήλωση στο Περθώρι

Εξόρμηση στο φαράγγι του Λούσιου για τον ΣΑΟΟ την Κυριακή

Πανηγύρι του Μάη-Νικόλα στις 12 Μαΐου στο Ίσαρη

Εκδήλωση για την εορτή της Μητέρας στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης

Αθλητισμός

Φεστιβάλ Ρίψεων «Μανώλης Μανωλόπουλος» στην Τρίπολη

Από την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Τρίπολης, υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., προκηρύσσονται αγώνες με την ονομασία “Φεστιβάλ Ρίψεων Τρίπολης «ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ».”

ΤΟΠΟΣ: Τρίπολη, Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Σάββατο,11 Μαΐου 2024

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Κινηματογράφος: «Μην ανοίγεις την πόρτα»

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Καθημερινά 09/05 έως και 15/05 στις 21:30

Σκηνοθεσία: Σάκης Καρπάς & Αλέξανδρος Καρπάς

Σενάριο: Σάκης Καρπάς & Αλέξανδρος Καρπάς

Ηθοποιοί: Φωτεινή Λεβογιάννη, Σάκης Καρπάς

Διάρκεια: 87 λεπτά

Είδος ταινίας: ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

Χώρα παραγωγής: ΕΛΛΑΔΑ

Μακριά από τον πολιτισμό, σε ένα παγωμένο δάσος στην αφιλόξενη πλαγιά ενός βουνού, μια ομάδα ερευνητών δέχεται επίθεση από μια απροσδιόριστη φιγούρα.

Μοναδική διασωθείσα, μια νεαρή βιολόγος η οποία βρίσκει καταφύγιο στην απομονωμένη καλύβα ενός μυστήριου άντρα. Μαζί, θα ξεκινήσουν ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.

Τι βρίσκεται άραγε στη σκοτεινή καρδιά του δάσους;

Trailer: ΕΔΩ

Δείτε το πρόγραμμα του Κινματογράφου Victoria Cinemas - Cineville Τρίπολης ΕΔΩ.

 

Εξόρμηση: Βόλτα στην πανέμορφη Καρύταινα

Η Καρύταινα (γράφεται και Καρίταινα) είναι χωριό της Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας Βρένθης. O οικισμός διακρίνεται ιδιαίτερα για τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα που της προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες. Έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.

Η γραφική και ιστορική Καρύταινα, λίγα χιλιόμετρα νότια της Στεμνίτσας, είναι από τους πιο εντυπωσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Αρκαδίας και πλαισιώνεται από ένα επιβλητικό φράγκικο κάστρο που υπενθυμίζει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην περίοδο της Φραγκοκρατίας· αναδείχτηκε επίσης την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ως κέντρο καπνού, μεταξωτών και κρασιού, χωρίς να παραβλέπουμε και την ενεργή συμμετοχής της στην Ελληνική Επανάσταση.

Στέρεα διώροφα πέτρινα σπίτια, πολλές αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες (π.χ. η Ζωοδόχος Πηγή, ο Άγιος Νικόλαος), τις οποίες συναντάς περπατώντας στα καλντερίμια ή και φτάνοντας μέχρι το Κάστρο –όπου η εκπληκτική πανοραμική θέα στον κάμπο–, αλλά και στην κορυφή του, όπου βρίσκεται η Παναγιά ή εκκλησία του Κολοκοτρώνη, θολωτές πέτρινες κρήνες, λείψανα από υδρόμυλους που λειτουργούσαν στην περιοχή, όλα συνθέτουν μια ιδιαίτερη άλλα και γνώριμη αρκαδική ομορφιά.

Η περιοχή περιτριγυρίζεται από παρθένα φύση και από τους ποταμούς Αλφειό και Λούσιο, ενώ δεν είναι μακριά από το πιο σημαντικό αρχαίο αρκαδικό ιερό, τη Λυκόσουρα. Εκεί, στην ιερή κορυφή των Αρκάδων, όπου η ιστορία συναντά τον μύθο, στο Λύκαιο όρος, στέκουν τα ερείπια της πιο ιερής πόλης των αρχαίων Αρκάδων και τα λείψανα του ιερού της Δέσποινας, κόρης του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Τα κολοσσιαία αγάλματα του ιερού, έργα του γλύπτη Δαμοφώντα (2ος π.Χ. αι.), φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Μια ερειπωμένη διώροφη πυργόσχημη κατοικία που χρονολογείται στον 15ο αιώνα, ένα πεντάτοξο πέτρινο γεφύρι της ίδιας εποχής και τα ερείπια στο κάστρο, που προσεγγίζονται από μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του οικισμού, είναι οι μάρτυρες του λαμπρού παρελθόντος όταν η Καρύταινα δέσποζε στην αρκαδική ενδοχώρα.

Σήμερα τα πέτρινα διώροφα σπίτια, οι πολλές μεταβυζαντινές εκκλησίες, οι αλλοτινοί δραστήριοι υδρόμυλοι, οι κρήνες, τα καταπληκτικά πέτρινα γεφύρια αλλά και τα ερείπια του κάστρου δημιουργούν ένα μοναδικό αρκαδικό σκηνικό.

Γύρω από την Καρύταινα στέκουν πολλά μικρά ορεινά χωριά:

    Καλυβάκια, γνωστά για την «γιορτή της προβατίνας» κάθε Αύγουστο, Καρβουνιάρης
    Κατσίμπαλης
    Μαυριά
    Κυπαρισσία
    Κουρουνιός
    Άνω και Κάτω Κωτίλιο στο ομώνυμο βουνό
    Ατσίχολος, με το φημισμένο πέτρινο γεφύρι και τις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού
    Βλαχοράπτης, με την ιδιαίτερη γορτυνιακή αρχιτεκτονική και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες
    Σαρακίνι, ιδρυμένο από Κωνσταντινουπολίτες τον 17ο αιώνα
    Παλαιόκαστρο, με μυκηναϊκά ευρήματα και ερείπια ισχυρού φράγκικου κάστρου, το καθένα με τις μοναδικές του ομορφιές.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 2:00 pm


Στο Selene spa γιορτάζουμε την εορτή της μητέρας με SUPER ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ!!!

 

Στο Selene spa γιορτάζουμε την εορτή της μητέρας με SUPER ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ!!!

Όλες οι θεραπείες προσώπου ΜΟΝΟ 45€ SUPER τιμές στα μασάζ σώματος

Εσύ επιλέγεις την υπηρεσία που θα χαρίσεις και εμείς ετοιμάζουμε τη Δωροκάρτα Selene spa

Δεληγιάννη 4,Τρίπολη 2710241446 selenespa.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 1:00 pm


Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων(18/5)με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει δράσεις, για μικρούς και μεγάλους, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, αλλά και διαδικτυακά.

Αναλυτικότερα:
•    Τέχνη και νέες τεχνολογίες-Από τη video art στη bio art-Παρασκευή 17 Μαΐου (ώρες 11:00-12:30)
Με αφορμή την εικαστική εγκατάσταση της Γιούλας και της Όλγας Παπαδοπούλου «I found myself within a forest-Ευρέθην εις το δάσος», που εκτίθεται έως τις 21/6 στο Μουσείο, οι δύο εικαστικοί θα παρουσιάσουν διαδικτυακά το έργο τους και θα μιλήσουν για τη σύζευξη των εννοιών «τέχνη» και «περιβάλλον» σε σύγχρονες μορφές εικαστικής έκφρασης, όπως η videoart και η bioart. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον εικαστικό Δημήτρη Μέρτζο, ο οποίος θα παρουσιάσει τους δικούς του πειραματισμούς μέσω νέων τεχνολογιών, που σχετίζονται με τη μεταμόρφωση/διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος και του σώματος, στο προσωπικό του έργο και σε συλλογικά projects, στα οποία συμμετείχε στο πλαίσιο της Ars Electronica και της Transmediale.
Για συμμετοχή στην παρουσίαση, μπορείτε να στείλετε e-mail στη διεύθυνση [email protected], γράφοντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας. Στη συνέχεια, θα ειδοποιηθείτε και θα λάβετε οδηγίες για την εισαγωγή σας στη διαδικτυακή δράση.
•    Κινηματογραφικό εργαστήρι animation για παιδιά σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο-Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου(ώρες 12:30-16:30)
Στο διήμερο κινηματογραφικό εργαστήρι animation, που απευθύνεται σε παιδιά, ηλικίας 10-14 ετών, οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια ολιγόλεπτη ταινίαanimationμε έμπνευση από τη θεματική του Μουσείου. Υπό την καθοδήγηση των έμπειρων animator Κώστα Κατράκη και Τάσου Ζέρβα, και χωρίς να απαιτείται σχετική εμπειρία και γνώση, τα παιδιά θα δουλέψουν ομαδικά για τη συγγραφή του σεναρίου αλλά και για να κατασκευάσουν τα σκηνικά και τις φιγούρες της ταινίας. Στη συνέχεια, μέσω της τεχνικής του Stop Motion Animation, θα δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της κίνησης σε κάθε σκηνή της ταινίας.
•    «Με τη δύναμη του νερού»-Ψηφιακό quiz γνώσεων για σχολικές ομάδες-
Δευτέρα 20 έως Παρασκευή 24/5,εκτός Τρίτης, (ώρες 10:00-13:00)
Σχολικές ομάδες Δημοτικού και Γυμνασίου, αφού περιηγηθούν στο Μουσείο, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα ψηφιακό quiz γνώσεων. Μέσω σύγχρονων εφαρμογών θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του quiz, επιβεβαιώνοντας με δημιουργικό και ευχάριστο τρόποτις γνώσεις που θα έχουν μόλις αποκτήσει.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27950 31630 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου η είσοδος στα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ είναι ελεύθερη. Επιπλέον, στα πωλητήρια τωνΜουσείων ΠΙΟΠ, στο MUSEUMSHOP Αθήνας και στο MUSEUMSHOP Θεσσαλονίκης, τα αντικείμενα θα διατίθενται με έκπτωση 10% και οι εκδόσεις του Ιδρύματος με έκπτωση από 10% έως και 45%.

ΠΙΟΠ | Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα
Τ: 27950 31630 | piop.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 1:00 pm


Με πρωτοβουλία του Γ. Βέρρου ημερίδα για το bullying στην Τρίπολη - Δράσεις ευαισθητοποίησης για τους μαθητές (vid)

Το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Μαΐου ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης Δημήτρης Μακαρούνης και δημοτικός σύμβουλος και εκπαιδευτικός Γιώργος Βέρρος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με το πλαίσιο δράσεων που θα αναπτυχθεί σταδιακά στον Δήμο Τρίπολης ώστε να καταπολεμηθεί η «μάστιγα» της εποχής, το bullying στα σχολεία.

Τον λόγο έλαβε πρώτος ο κ. Βέρρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας, επισημαίνοντας ότι και στην πόλη μας έχουν σημειωθεί σοβαρά περιστατικά και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ημερίδας στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης για τους μαθητές του Δήμου, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Όπως είπε, αυτή είναι μια πρώτη δράση και θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Ο κ. Βέρρος απηύθυνε κάλεσμα στους μαθητές και στους γονείς ενώ ευχαρίστησε τον κ. Γιώργο Μποροβήλο, πρόεδρο της ΠΑΕ Αστέρας για την προσφορά αναμνηστικών δώρων σε όλα τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την ημερίδα, αλλά και τον δήμαρχο Τρίπολης Κώστα Τζιούμη και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ελένη Καρούντζου που φρόντισαν για μικρές εκπλήξεις στους μαθητές εκείνη την ημέρα, αλλά και που έχουν «αγκαλιάσει» το πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Μακαρούνης αναφέρθηκε στις κοινές δράσεις του Δήμου Τρίπολης και του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και με τα σχολεία.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Ημερίδα για το bullying στην Τρίπολη - Ξεκινούν δράσεις ευαισθητοποίησης

Video of ArcadiaPortal.gr Ημερίδα για το bullying στην Τρίπολη - Ξεκινούν δράσεις ευαισθητοποίησης

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 12:57 pm


Συγχαρητήρια του Αστέρα στον Ολυμπιακό για την πρόκριση του στον τελικό του Conference League

Συγχαρητήρια στην ομάδα του Ολυμπιακού για την πρόκριση στον τελικό του Conference League. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτή τη σπουδαία στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο!

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 12:51 pm


Τίμησαν την Τεγεάτισσα μάνα στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας (pics,vid)

Ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής ο Τεγεατικός Σύνδεσμος στην καθιερωμένη εκδήλωση μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τίμησε στο πάρκο της Επισκοπής μπροστά από το άγαλμα την Τεγεάτισσα μάνα.

Επίκεντρο της συγκεκριμένης αυτής εκδήλωσης το ιερό σύμβολο της «μάνας» όπου και εκφωνήθηκαν λόγοι μέσα από τους οποίους τονίστηκε ο συμβολισμός της στην σύγχρονη οικογένεια και στην κοινωνία μας.

Επίσης, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Τεγεάτισσας μάνας από φορείς σε μια ιδιαίτερη μέρα που καθορίζεται από την Ζωοδόχο Πηγή με το άκρατο πνεύμα της εκκλησίας μας.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τίμησαν την Τεγεάτισσα μάνα στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας

Video of ArcadiaPortal.gr Τίμησαν την Τεγεάτισσα μάνα στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 12:22 pm


Έρχεται ο πρώτος καύσωνας της χρονιάς

Eurokinissi

Μετά την κακοκαιρία που χτυπάει σήμερα πολλές περιοχές της χώρας, έρχεται κύμα ζέστης με θερμοκρασίες που θα υπερβούν και τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Μιλώντας το πρωί στο OPEN ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προέβλεψε άνοδο της θερμοκρασίας από την Δευτέρα σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα τόνισε πως «Από Δευτέρα θα μας μείνουν κάποιες βροχές και από Τετάρτη πάμε σε ισχυρό κύμα ζέστης όπου θα συναντήσουμε θερμοκρασίες έως και 35 βαθμούς Κελσίου».

Για την επικείμενη αύξηση της θερμοκρασίας, στα όρια του καύσωνα μίλησε χτες στο MEGA και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Θα σας δώσω μια τελευταία πληροφορία. Ίσως, πάμε πολύ μακριά βέβαια, ξέρεις ότι ποτέ δεν κάνω εκτιμήσεις για τόσο μακριά, ίσως, μετά τις 15 Μαΐου έχουμε το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο θα μας απασχολήσει. Θα το δούμε όμως και τις επόμενες ημέρες γιατί ακόμα δεν έχει «κλειδώσει». Στα κεντρονότια τμήματα της χώρας, εκτιμώ ότι μπορεί να δούμε και θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου.

Αλλά επαναλαμβάνω, ακόμα είμαστε πολύ μακριά, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των μοντέλων, αλλά φαίνεται ότι τα μοντέλα πάνε προς αυτό το σενάριο. Δηλαδή, μετά τις 15-16 Μαΐου, χονδρικά και ενδεικτικά πάντα, να έχουμε ένα ισχυρό κύμα ζέστης για την εποχή», ανέφερε ο μετεωρολόγος του Mega.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 11:57 am


Εόρτασε το εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου στη Βλαχέρνα (pics)

Συνεχίζεται ο εορτασμός των εξωκλησιών της Βλαχέρνας που πανηγυρίζουν μετά το Πάσχα. Σειρά είχε σήμερα ο Άγιος Νικόλαος ύστερα από τον Αγιώργη, την εορτή του Οσίου Λεοντίου, ενώ αύριο Παρασκευή θα εορτάσει η Ζωοδόχος Πηγή στην Καστανιά. Εκτός από την έκτη Δεκεμβρίου πανηγύρισε και σήμερα ο Άγιος Νικόλαος με αφορμή την ανακομιδή των λειψάνων του.

Παρόντες στην Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και πολλά τάματα πολλοί Βλαχερναίοι αλλά και αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά (Καμενίτσα, κλπ.) για να τιμήσουν την μνήμη του “Κακονικόλα” όπως τον αποκαλούν στο χωριό λόγω του στρατηγικού σημείου που βρίσκεται. Εξαιτίας αυτού και επειδή αποτελούσε πέρασμα τα χρόνια της τουρκοκρατίας είχαν σημειωθεί πολλές σφαγές και ληστείες.

vlaxerna.gr

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 11:45 am


Ημερίδα παρουσίασης προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 2023 - 2024, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας

Το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, διοργανώνει δύο ημερίδες για την παρουσίαση προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στα σχολεία τη σχολική χρονιά 2023-2024.
Η πρώτη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, ώρα 9:00 το πρωί, στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο, και απευθύνεται στα σχολεία του Δήμου Τρίπολης.

Η δεύτερη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, ώρα 9:00, και απευθύνεται στα υπόλοιπα σχολεία του Νομού.

Σκοπός των ημερίδων είναι η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού για τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στα σχολεία, καθώς και η προβολή των καλών πρακτικών και των επιτευγμάτων των μαθητών. O θεσμός των Σχολικών Δραστηριοτήτων προάγει και υποστηρίζει Προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας, Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων.

Βασισμένα στις αρχές της διεπιστημονικότητας, της βιωματικής μάθησης, της ενθάρρυνσης της μαθητικής πρωτοβουλίας, της εξωστρέφειας προς την κοινωνία, του δημοκρατικού διαλόγου, της κριτικής σκέψης και της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη, τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων αποτελούν ζωτικό κομμάτι της σύγχρονης εκπαιδευτικής εμπειρίας.

Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται έχουν ως στόχο να παρουσιαστούν ενδεικτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν τη σχολική χρονιά 2023-2024.

Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση επιδιώκει:
• Να αναδείξει την ποικιλία και το πλούτο των δράσεων που υλοποιούνται στα σχολεία.
• Να μοιραστεί καλές πρακτικές και καινοτόμες ιδέες με στόχο την έμπνευση και τον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού κλάδου.
• Να ενθαρρύνει την υιοθέτηση και την ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλα σχολεία.
• Να ενισχύσει τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ των εκπαιδευτικών, των μαθητών και της ευρύτερης κοινότητας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παρουσίαση και η ανταλλαγή καλών πρακτικών συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και στην καλλιέργεια ενεργού και δημιουργικού σχολικού περιβάλλοντος.

Ομιλητές θα είναι εκπαιδευτικοί και μαθητές, οι οποίοι θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Υλικό από τις Σχολικές Δραστηριότητες και τις δράσεις των σχολείων υπάρχει στο ιστολόγιο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε Αρκαδίας ΕΔΩ

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 11:35 am


Αγορές διαδίκτυο: Ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Πώς θα προστατευθείς από τις απάτες στο Διαδίκτυο; Τι θα πρέπει να προσέχεις στις διαδικτυακές αγορές; Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Βασίλης Παπακώστας, εξηγεί βήμα βήμα -μέσω του Flash.gr τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε το ηλεκτρονικό εμπόριο…

«Ο πολίτης μπορεί να προσέξει πολλά πράγματα. Αρχικά, αν η ιστοσελίδα αφορά ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα, μπορεί να επαληθεύσει on line το ΑΦΜ, μπορεί να μπει στο ΓΕΜΗ και να δει τη σύσταση της εταιρείας και φυσικά θα πρέπει να προσέχει, το κατάστημα αυτό να έχει και φυσική έδρα. Έστω μια αποθήκη.

Επίσης φροντίζουμε πάντα να διαβάζουμε τις κριτικές και βλέπουμε αν το κατάστημα αυτό παραδίδει τα προϊόντα που παραγγέλνουν οι πελάτες. Λένε για παράδειγμα…παρήγγειλα και δεν παρέλαβα ή παρήγγειλα και παρέλαβα άλλο από αυτό που παρήγγειλα. Είναι κακό κατάστημα. Δεν εξυπηρετεί. Δεν μου άλλαξε το ελαττωματικό προϊόν. Όλα αυτά να τα ελέγχουμε και να επιλέγουμε καταστήματα αξιόπιστα, με καλές κριτικές και πολλά αστέρια.»

Διαβάστε περισσότερα για την ασφαλεια στις αγορές στο διαδίκτυο: Οι παγίδες, τα κόλπα και οι κάρτες «κλώνοι»

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 11:20 am


Τρίπολη: Εορτάστηκε ο Άγιος Γεώργιος ο προστάτης του Στρατού Ξηράς (pics,vid)

Την Παρασκευή 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ».

Το τελετουργικό του εορτασμού περιλάμβανε Δοξολογία και κατάθεση στεφάνου ενώ αναγνώστηκε η ημερήσια διαταγή του αρχηγού του Πεζικού αναφορικά με τον εορτασμό του πολιούχου.

Στην εκδήλωση βρεθήκαν Πολιτικές, Θρησκευτικές, Στρατιωτικές και Τοπικές Αρχές, καθώς και στελέχη της Φρουράς Τρίπολης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του στρατού ξηράς

Video of ArcadiaPortal.gr Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του στρατού ξηράς

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 11:19 am


Βόρεια Κυνουρία: Τιμή στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και στους «εκπροσώπους των όπλων» (pics,vid)

Συνεχίζονται στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας οι εκδηλώσεις για την 201η επέτειο της Β’ Εθνοσυνέλευσης.

Την Πέμπτη (9/5) πραγματοποιήθηκε στη Μελιγού εκδήλωση μνήμης για τον αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους «εκπροσώπους των όπλων».

Η εκδήλωση άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο π. Παναγιώτη Κούρο και στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Στην συνέχεια ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης απηύθυνε χαιρετισμό και ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθ. Χρήστου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέραςεκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κο Θανάση Χρήστου, καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας , Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ πολύχρωμα πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό.

astrosnews.gr
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και οι «εκπρόσωποι των όπλων» τιμήθηκαν στη Μελιγού

Video of ArcadiaPortal.gr Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και οι «εκπρόσωποι των όπλων» τιμήθηκαν στη Μελιγού

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 11:06 am


Διακοπή ρεύματος στα Μαγούλιανα το Σάββατο

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 11/05/2024 λόγω εργασιών ενίσχυσης του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ θα πραγματοποιηθούν διακοπές ηλεκτροδότησης στα παρακάτω Τ.Δ. :

Από ημ/νία και ώρα         Έως ημ/νία και ώρα         Δήμος/κοινότητα    Περιγραφή περιοχής
11/05/2024 08:30 π.μ.     11/05/2024 12:30 μ.μ.    ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ    Δ.Δ. ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΩΝ

Η επανατροφοδότηση θα γίνει χωρίς προειδοποίηση, γι' αυτό λοιπόν οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα θα πρέπει να θεωρούνται ότι ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΥΠΟ ΤΑΣΗ.
 
Για λόγους ασφαλείας, απαγορεύεται η προσέγγιση στους αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία του δικτύου, έστω και αν βρίσκονται στο έδαφος.
 
                                                                                       ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ    
                                                                               ΔΕΔΔΗΕ/ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
 
 
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2710 / 373500 (Επιλογή 4)
                                               27950 / 43780

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 10:58 am


Διακοπή ρεύματος στις Ρίζες την Κυριακή

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 12/05/2024 λόγω εργασιών ενίσχυσης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ θα πραγματοποιηθούν διακοπές ηλεκτροδότησης στα παρακάτω Τ.Δ. :

Από ημ/νία και ώρα        Έως ημ/νία και ώρα        Δήμος/κοινότητα    Περιγραφή περιοχής
12/05/2024 07:45 π.μ.    12/05/2024 12:15 μ.μ.    ΤΡΙΠΟΛΗΣ           Δ.Δ. ΡΙΖΩΝ
           

Η επανατροφοδότηση θα γίνει χωρίς προειδοποίηση, γι' αυτό λοιπόν οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα θα πρέπει να θεωρούνται ότι ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΥΠΟ ΤΑΣΗ.
 
Για λόγους ασφαλείας, απαγορεύεται η προσέγγιση στους αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία του δικτύου, έστω και αν βρίσκονται στο έδαφος.
 
ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ    
ΔΕΔΔΗΕ/ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2710 / 373500 (Επιλογή 4)

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 10:41 am


Θυελλώδεις άνεμοι στα παράλια - Δελτίο της Λιμενικής Αρχής Ναυπλίου

Eurokinissi

Εξεδόθη δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων από τη Λιμενική Αρχή Ναυπλίου που αφορά και στον Νομό Αρκαδίας.

Οι ιδιοκτήτες σκαφών πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

Το δελτίο κάνει λόγο για ταραγμένη ή κυματώδη θάλασσα και πιθανότητα καταιγίδας.

Διαβάστε αναλυτικά:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΗΨΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΟΓΩ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 10-05-2024 by Eve Fallen on Scribd

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 10:27 am


Θεία λειτουργία στη μνήμη των Στεμνιτσιωτών Αγίων Οσίου Λεοντίου και Αγίου Ανανία Θεοφίλη - Λαμπάρδη (pics)

Στεμνίτσα 8 Μαΐου 2024,  Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Τελέστηκε Θεία Λειτουργία προς τιμήν των Στεμνιτσιωτών Αγίων , του Οσίου Λεοντίου και του Αγίου Ανανία Θεοφίλη-Λαμπάρδη.               

ΟΣΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ
Ο Όσιος Λεόντιος έζησε κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Καταγόταν από τη Στεμνίτσα και ήταν μέλος της οικογένειας Πασομένου, απόγονοι της οποίας υπάρχουν  ακόμη. Ο Λεόντιος ασκήτεψε σε σπήλαιο που βρίσκεται απέναντι από το χωριό Βλαχέρνα. ( Πληροφορίες για τον βίο του Οσίου Λεοντίου υπάρχουν στο Ανάτυπο : «ΟΣΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ Ο ΣΤΕΜΝΙΤΣΙΩΤΗΣ» της Ευαγγελίας Ν. Γεωργιτσογιάννη)

ΑΓΙΟΣ  ΑΝΑΝΙΑΣ ΘΕΟΦΙΛΗΣ-ΛΑΜΠΑΡΔΗΣ

Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε στην Αγιοκατάταξη του Γορτύνιου εθνομάρτυρα Ανανία, Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας. Ο Άγιος  Ανανίας γεννήθηκε κατά τις αρχές του 18ου αιώνα μ.Χ. από ευγενείς και εύπορους γονείς.


«Το β” μισό του 18ου αιώνα σφραγίζεται από τη μεγάλη θυσία του Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας Ανανία Θεοφίλη-Λαμπάρδη, από τη Στεμνίτσα Αρκαδίας. Ο εθνομάρτυρας αυτός θεωρείται μία μεγάλη εμπνευσμένη μορφή του Χριστιανισμού και του υπόδουλου ελληνισμού. Με το αξίωμα του Μοραγιάνη (μοραγιάν), δηλαδή του εκλεγμένου -σύμφωνα με το ισχύον διοικητικό σύστημα- αρχηγού των προεστώτων του Μοριά, ο τιμημένος Ιεράρχης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του Απελευθερωτικού Αγώνα. Αποκεφαλίζεται με άγριο τρόπο από τούς Τούρκους το 1760, έξω από τη μικρή είσοδο της αυλής της Μητροπόλεως του Μυστρά». ( Από την  επίσημη σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης)

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 9:57 am


Αργολίδα: 41χρονος καλλιεργούσε κάνναβη και συνελήφθη

Συνελήφθη, χθες (9.5.2024) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του δήμου Επιδαύρου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Επιδαύρου, 41χρονος ημεδαπός, γιατί ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική  επιχείρηση όπου σε δασική περιοχή διαπιστώθηκε να καλλιεργεί σε γλάστρες -8- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως -77- εκατοστών περίπου, τα οποία κατασχέθηκαν.

Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν γλάστρα με σπόρους κάνναβης και καλλιεργητικός εξοπλισμός. Τέλος, σε έρευνα που ακολούθησε σε οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα κάνναβης, -2- φιαλίδια περιέχοντα χασισέλαιο, -5- τρίφτες κάνναβης, -2- μαχαίρια και -1- σπαθί.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 9:39 am


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας