Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Εργοτάξιο το αμφιθέατρο της Καβάλας – Ξεκίνησαν πάλι οι εργασίες για την αναστήλωσή του

Σε εργοτάξιο μετατρέπεται από σήμερα, Τρίτη 4 Ιουνίου το αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Καβάλας, καθώς άρχισαν οι εργασίες αναστήλωσής του.

 

Οι εργασίες, είχαν ξεκινήσει και διακόπηκαν πριν από 2 μήνες, διότι παρατηρήθηκε ότι επιβαλλόταν να γίνει στατική μελέτη του κτηρίου.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει πλέον στα χέρια της η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας χρειάζεται να τοποθετηθούν στηρίγματα περιμετρικά του κτηρίου γιατί εντοπίστηκαν προβλήματα στη στατικότατά του.

 

Ο χώρος, από το μεσημέρι της Τρίτης έχει αποκλειστεί, προκειμένου να μετατραπεί σε εργοτάξιο, για την τοποθέτηση των στηριγμάτων εξωτερικά του κτηρίου,

 

Επιπλέον, στο εσωτερικό του αμφιθεάτρου, έχουν ξηλωθεί όλα τα καθίσματα και έχουν ξεκινήσει εργασίες για την ανακαίνισή του.

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, για να ολοκληρωθεί το έργο, χρειάζεται πάνω από ένας χρόνος.

 

Τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου καθυστερεί σημαντικά, η τοποθέτηση των στηριγμάτων που μπορούν να μπουν περιμετρικά του κτηρίου.

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2024 | 12:41 pm


Seabourn Encore: Στο λιμάνι της Καβάλας για πρώτη φορά το 2024

Στο λιμάνι της Καβάλας έφτασε για πρώτη φορά το 2024, το κρουαζιερόπλοιο, Seabourn Encore

 

Μεταφέρει 560 Αμερικανούς τουρίστες

 

*Φωτογραφία: Τάσος Αργυρός

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2024 | 11:42 am


Ευρωεκλογές 2024: Η εφαρμογή που δείχνει ποιο κόμμα ταιριάζει με τις απόψεις σου

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι - πολίτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, είναι αρκετοί.

 

Προκειμένου να λυθεί αυτό το ζήτημα, αναπτύχθηκε μια εφαρμογή που με την οποία οι ψηφοφόροι μπορούν να ελέγξουν ποιο κόμμα ταιριάζει περισσότερο με τις προσωπικές τους απόψεις και θέσεις σε ζητήματα αιχμής.

 

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας κυκλοφόρησε το EU&I 2024, μια νέα έκδοση του Ηλεκτρονικού Συμβούλου Ψήφου (Voting Advice Application) για τις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για τη γνωστή, από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, εφαρμογή συμβουλών ψηφοφορίας μέσω της οποίας οι χρήστες απαντούν ανώνυμα με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών σε 30 πολιτικές θέσεις/δηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με την ευρωπαϊκή πολιτική. Το τελικό αποτέλεσμα καθοδηγεί τους ψηφοφόρους στην επιλογή κομμάτων (της χώρας τους ή και άλλων χωρών) που βρίσκονται πιο κοντά στις προσωπικές τους πεποιθήσεις και προτιμήσεις.

 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 20 γλώσσες, ενώ στην ελληνική βρίσκεται στη διεύθυνση https://euandi.eu/gr.

 

Οι χρήστες επιλέγουν σε μια τυπική κλίμακα πέντε σημείων κατά πόσο συμφωνούν ή όχι σε θέσεις σχετικές με σύγχρονα ευρωπαϊκά (και όχι μόνο) ζητήματα, όπως είναι το μεταναστευτικό, η οικονομική στήριξη των αγροτών, η τεχνητή νοημοσύνη, οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, το φορολογικό, το κοινό νόμισμα, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η προστασία του περιβάλλοντος, οι γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων, η κοινή εξωτερική πολιτική, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το κράτος πρόνοιας κ.λπ.

 

Με βάση τις απαντήσεις, η εφαρμογή εμφανίζει λίστα κομμάτων με έναν αριθμό στο καθένα στην κλίμακα από 0 έως 100, από τον οποίο οι χρήστες καταλαβαίνουν ποιο βρίσκεται πιο κοντά στις πεποιθήσεις τους.

 

Από το 2009, το Robert Schuman Centre, το διεπιστημονικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, έχει αφιερώσει εκτενείς πόρους σε αυτό το έργο πριν από τις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο. Φέτος, σε συνεργασία με μια επιστημονική επιτροπή μελετητών που εδρεύουν στα Πανεπιστήμια της Λωζάνης και της Λουκέρνης, 150 πολιτικοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες σε θέματα κομματικών πολιτικών - περίπου πέντε ανά κράτος μέλος - καλύπτουν περισσότερα από 250 πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, μελετώντας τα προγράμματα και τις θέσεις τους.

 

«Οι φετινές ευρωπαϊκές εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον της ΕΕ»

 

δήλωσε ο Lorenzo Cicchi, συντονιστής του έργου

 

«Είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι πολίτες για τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας. Η εφαρμογή είναι πολιτικά ουδέτερη και δεν ευνοεί κανένα πολιτικό κόμμα ή ομάδα κομμάτων. Ελπίζουμε ότι η χρήση αυτού του εργαλείου θα ενθαρρύνει ανθρώπους που είναι αναποφάσιστοι ή δεν γνωρίζουν αρκετά να πάνε στις κάλπες»,

 

πρόσθεσε.

Πηγή: Makthes.gr

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2024 | 10:49 am


Παλατάκι Λιμεναρίων: «πουθενά στην Ευρώπη…»

γράφει ο

Βασίλης Λωλίδης

 

Πουθενά στην Ευρώπη κτίρια όπως το «παλατάκι» στα Λιμενάρια της Θάσου δεν θα παρέμενε σε αυτή την κατάσταση εγκατάλειψης που μόνο θλίψη γεμίζει.

 

Τώρα που πέρασε στην ιδιοκτησία του ΥΠΠΟ η υπουργός Λίνα Μενδώνη τρέχει να κερδίσει το χαμένο χρόνο πριν να είναι αργά και πολύ σωστά πράττει.

 

Όταν όμως ρώτησε την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στη Θεσσαλονίκη και το δήμο Θάσου τι θέλετε να γίνει το «παλατάκι»;

 

Πως θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επένδυσης; Πως θα συντηρηθεί ακόμα και όταν η πολιτεία δώσει χρήματα να το αποκαταστήσει;

 

Άκρα του τάφου σιωπή…

 

Κανένας σχεδιασμός, κανένα όραμα… Είναι πραγματικά λυπηρό. Θα μου πείτε τώρα μόνο το «παλατάκι» είναι;

 

Συνεχίζουν να ρημάζουν τα λουτρά των Ελευθερών…στο έλεος του Θεού το Παγγαίο… ρημάζουν και τόσα άλλα στην Καβάλα, αλλά ας μην αρχίσω να γκρινιάζω γιατί θα λένε ορισμένοι πως κάνω φθηνή πολιτική και κάποιοι πολιτικοί φίλοι θα στραβώσουν.

 

Η ουσία είναι μια: Το ελληνικό κράτος και κατ’ επέκταση οι τοπικές κοινωνίες ασθενούν βαριά δεκαετίες τώρα.

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2024 | 10:08 am


Βεβαιωτικό αξιοπλοΐας για τουριστικό σκάφος που προσάραξε στη Θάσο ζήτησε το Λιμεναρχείο

Το απόγευμα της Δευτέρας 3 Ιουνίου 2024, η Λιμενική Αρχή της Θάσου ενημερώθηκε για την προσάραξη ενός τουριστικού σκάφους με έξι επιβάτες σε ρηχά νερά στην είσοδο του λιμανιού Λιμεναριών Θάσου.

 

Ένα καταδυτικό σκάφος, το «ΠΟΠΑΥ» Ν.Θ. 1602, πήγε στην περιοχή και βοήθησε το τουριστικό σκάφος να αποκολληθεί και να δέσει με ασφάλεια στο λιμάνι.

 

Το Α' Λιμενικό Τμήμα Θάσου, που ερευνά το περιστατικό, απαγόρευσε τον απόπλου του σκάφους μέχρι να προσκομίσει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου:

 

Τις απογευματινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Θάσου για την προσάραξη ενός επαγγελματικού τουριστικού (Ε/Π – Τ/Ρ) σκάφους με έξι (06) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, σε αβαθή στην είσοδο του λιμανιού Λιμεναριών Θάσου.

 

Στην περιοχή μετέβη το καταδυτικό σκάφος «ΠΟΠΑΥ» Ν.Θ. 1602, με τη συνδρομή του οποίου το Ε/Π-Τ/Ρ αποκολλήθηκε και έδεσε αυτοδύναμα και με ασφάλεια στο τοπικό λιμάνι.

 

Από το Α' Λιμενικό Τμήμα Θάσου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από εξουσιοδοτημένο φορέα, ενώ από το συμβάν δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2024 | 9:26 am


Καβάλα: Ευχαριστήριο του 6ου Γυμνασίου και του ΕΕΕΕΚ για τη στήριξη σε πρόγραμμα αγωγής υγείας

Το δημοσιογράφο Βασίλη Λωλίδη και τον γραφίστα Κυριάκο Αντωνιάδη, ευχαρίστησαν με ανακοίνωση τους η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του 6ου Γυμνασίου Καβάλας και του ΕΕΕΕΚ Καβάλας, για τη στήριξη τους στο πρόγραμμα ”ΣΥΝ- εκπαιδεύομαι, ΣΥΝ-εργάζομαι, ΣΥΝ-δέομαι”.

 

 

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Ευχαριστούμε βαθιά δύο ανθρώπους, δύο συμπολίτες μας, ξεχωριστά τον καθένα, για την ύπαρξη τους, για την συνάντηση τους με τα σχολεία μας: Ο πρώτος, κ. Βασίλειος Λωλίδης, έγκριτος δημοσιογράφος και αντιπρόσωπος της ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακούραστος συνοδοιπόρος σε όλες τις δράσεις του Προγράμματος Συνεκπαίδευσης του ΕΕΕΕΚ και του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, παρακολούθησε και προέβαλε στα Μέσα και στον Τύπο με τον πιο ένθερμο τρόπο όλες τις δράσεις και τις συμπεριληπτικές πρακτικές στην τοπική και ευρύτερη κοινότητα.

 

Ο δεύτερος, κ. Κυριάκος Αντωνιάδης, γνωστός γραφίστας/Brand Specialist /Strategist, μας πρόσφερε άμεσα και αφιλοκερδώς την πολύτιμη τεχνική του υποστήριξη, που χωρίς αυτήν δεν θα είχαμε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.

 

Τους ευγνωμονούμε και για το περίσσευμα στην καρδιά τους, τη συμμετοχή τους, τη δημιουργική συμβολή τους, την ευαισθησία τους, την αμέριστη συμπαράσταση σε ένα δύσκολο εγχείρημα: τη δημιουργία ενός σποτ κοινωνικής ευαισθητοποίησης με θέμα την ισότητα ευκαιριών στην εργασία όλων των πολιτών χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. 

 

Πρόσφεραν άμεσα και εθελοντικά τις δημιουργικές δεξιότητες τους, σε μια εποχή που όλα αποτιμώνται με υλικό τρόπο. Ανταποκρίθηκαν πρώτοι στην πρόκληση του Προγράμματος:  “Συνδεόμαστε. Εσείς”; και μας πρόσφεραν ένα μεγάλο δώρο: Θάρρος να συνεχίσουμε. Και παραφράζοντας έναν σύγχρονο ποιητή: “Εκείνη τη μέρα γυρνώντας στο σπίτι μας ευχαριστούσαμε κάθε δέντρο για την ύπαρξη σας, για τη συνάντηση και τη σύνδεση σας με τα σχολεία μας”.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 11:01 pm


Έχεις σκεφτεί τι κερδίζεις αν φυτέψεις ένα δέντρο στο σπίτι που ζεις; - Βίντεο

Ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης φυτωρίου, Δημήτρης Δολαπτσής, μιλάει στο thrakinea.gr, για τα κέρδη που έχουν οι άνθρωποι όταν φυτεύουν δέντρα στο σπίτι τους.

 

Ο κ. Δολαπτσής αναφέρει πως για ένα σπίτι, τα καλύτερα είδη δέντρων για φύτευση είναι η φλαμουριά, η καλλωπιστική μουριά, αλλά και τα οπωροφόρα δέντρα, τα οποία είναι και τα πιο οικονομικά.

 

 

Δείτε αναλυτικά τις συμβουλές του στο βίντεο.

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 10:27 pm


Σαμοθράκη: Τραγωδία με ψαροντουφεκά που τραυματίστηκε θανάσιμα από ταχύπλοο

Τραγωδία σημειώθηκε στη Σαμοθράκη, όπου ταχύπλοο σκάφος τραυμάτισε θανάσιμα ψαροντουφεκά. Το τραγικό δυστύχημα συνέβη τη Δευτέρα (03/06), στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα στο Ακρωτήρι Καμαριώτισσας.

 

Σύμφωνα με το evros-news.gr, ο άτυχος άνδρας ήταν νεαρός, κάτοικος του νησιού και η σορός του μεταφέρθηκε στο λιμάνι από το σκάφος του Λιμενικού. 

 

Τραγική φιγούρα η μητέρα του που σπάραζε στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, περιμένοντας τη σορό του παιδιού της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο οδηγός του ταχύπλοου είναι από την Βουλγαρία.

 

Μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το τραγικό περιστατικό που προκάλεσε τον θάνατο του ψαροντουφεκά.

 

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 9:54 pm


Ορφέας Ελευθερούπολης: Ανακοίνωσε την απόκτηση του τερματοφύλακα Βαγγέλη Παγκάκη

Ο Ορφέας Ελευθερούπολης άρχισε τις μεταγραφές του για τη νέα σεζόν, και ανακοίνωσε την απόκτηση του Βαγγέλη Παγκάκη.

 

 

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Ανακοινώνουμε την απόκτηση του Βαγγέλη Παγκάκη. Οι ομάδες πρωταθλητισμού ξεκινούν με την διασφάλιση του τέρματος τους.

 

Ο Ορφέας στα 100 χρόνια ζωής του βάζει τον πήχη ψηλά. Καλωσορίζουμε στην ομάδα μας τον Βαγγέλη Παγκάκη που στην πάροδο του χρόνου έχει καταφέρει να είναι ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες της Περιφέρειας.

 

Μαζί με τον Γιάννη Μώραλη συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο για την κατηγορία μας. Βαγγέλη καλώς ήρθες ξανά στην οικογένειά μας. 100 χρόνια Ορφέας.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 9:18 pm


Οι εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια αδελφοποίησης Καβάλας και Νυρεμβέργης ολοκληρώθηκαν με τη φύτευση ενός δέντρου - Φωτογραφίες

Οι εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια αδελφοποίησης της Καβάλας με τη Νυρεμβέργη, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή (02/06), με τη συμβολική φύτευση ενός δέντρου στον κόμβο Φαλήρου, από τους δημάρχους Καβάλας και Νυρεμβέργης, Θόδωρο Μουριάδη και Markous Konig αντίστοιχα.

 

Ο δήμαρχος της Νυρεμβέργης βρέθηκε για τρεις ημέρες στην Καβάλα, για τις εκδηλώσεις.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας αναφέρει τα εξής:

“Με τη συμβολική φύτευση ενός δέντρου στον κόμβο Φάληρου από τους Δημάρχους Καβάλας και Νυρεμβέργης, Θόδωρο Μουριάδη και Markous Konig αντίστοιχα, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 2 Ιουνίου οι εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια Αδελφοποίησης των δύο πόλεων, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτη Μαμτσαδέλη, των Αντιδημάρχων Καθαριότητας, Κυριάκου Σταυρίδη, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιάννη Προμούσα,  Πολιτισμού, Αποστόλου Μουμτσάκη, Κοινωνικής Πολιτικής, Έλσας Βακιρτζή, Αθλητισμού, Κώστα Χατζηαναστασίου, Διοικητικών Υπηρεσιών, Βασίλη Λεμονίδη, Τεχνικών Έργων, Αλέξη Γούλα, του Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαου Γράνα,  δημοτικών συμβούλων του Δήμου Νυρεμβέργης, καθώς και του Προέδρου του Συλλόγου "ΦΙΛΟΣ", Σωτήρη Ξώγνου. 

 

Η ελιά που δεσπόζει σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της Καβάλας, συμβολίζει τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ των Δήμων Καβάλας και Νυρεμβέργης και θέτει ισχυρές βάσεις περαιτέρω συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

 

Η τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Δημάρχου Νυρεμβέργης στο Δήμο Καβάλας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024", ξεκίνησε με την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, όπου ενημερώθηκε για την ανασκαφική έρευνα της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής, τη μάχη των Φιλίππων, την έλευση του Αποστόλου Παύλου, καθώς και για τις παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση στο αρχαίο θέατρο, με πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. 

 

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη και τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Φιλίππων, επισκέφθηκε το Food Truck Festival στις Κρηνίδες, στην πλατεία Πελεκανίδη, και συνεχάρη όλους τους διοργανωτές για τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε οι τριήμερες εκδηλώσεις. 

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, συναντήθηκε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Cosmopolis Festival, Άλκη Ζοπόγλου, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο πόλεων για τη διοργάνωση της όπερας, που έχει ενταχθεί στο φετινό πρόγραμμα του κορυφαίου καλλιτεχνικού θεσμού της περιοχής μας. 

 

Ο επίλογος της χθεσινής ημέρας, μετά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυναν οι κύριοι Μουριάδης και Konig στην εκδήλωση του Συλλόγου Εβριτών Νομού Καβάλας "Ο Έβρος", στην πλατεία Κανάρη, γράφτηκε σε παραλιακή ταβέρνα της Καβάλας, με άφθονο κρασί, υπέροχους μεζέδες και μελωδίες από την πλούσια λαϊκή μουσική μας παράδοση!"

Πηγή: Δήμος Καβάλας

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 8:46 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας