Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ημαθίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Παραδόθηκε διαμορφωμένη η Πλατεία της Δ.Κ. Πατρίδας

Νέα μορφή και όψη απέκτησε η Πλατεία της Δ.Κ. Πατρίδας μετά την ολοκλήρωση του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΥΛΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ», που υλοποιήθηκε με ίδιους πόρους.
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, αλλάζοντας συνολικά την εικόνα της Πλατείας, αφορούν μεταξύ άλλων σε:
• Αποξηλώσεις – καθαιρέσεις – εκσκαφές – επιχώσεις
• Κατασκευή χαμηλών τοιχίων περίφραξης
• Δάπεδα – επενδύσεις (δάπεδο από γαρμπιλομωσαικό με λωρίδες μάρμαρο, πεζοδρόμια από κυβόλιθο γρανίτη, επιφάνειες με χλοοτάπητα)
• Βρύσες
• Τοποθέτηση καθιστικών
• Κατασκευή Μεταλλικού στεγάστρου στάσης.
Στον προαύλιο χώρο έγιναν φυτεύσεις θάμνων και δέντρων.
«Παραδίδεται στους κατοίκους της Δ.Κ. Πατρίδας μία νέα διαμορφωμένη πλατεία για τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης και εξυπηρέτησης των δημοτών μας. Η ανάπλαση και αναμόρφωσή της, δίνει νέα όψη και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 4:14 pm


Ξεκίνησε εντυπωσιακά η 10η Εμποροπανήγυρη Κοπανού Νάουσας

Παρουσία πλήθους κόσμου, πωλητών και πλούσιου καλλιτεχνικού προγράμματος, ξεκίνησε η 10η Εμποροπανήγυρη Κοπανού Νάουσας, το βράδυ της Τετάρτης 5 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της τοπικής κοινότητας.
Στον αγιασμό παραβρέθηκαν από πλευράς επισήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας κ. Νίκος Κουτσογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Νάουσας, κα Άννα Ασλανίδου, κα Άννα Βασιλειάδου, κα Βίκυ Δανιηλίδου, κ. Στέλιος Δάγγας, κ. Θεόδωρος Δολδούρης, κα Ία Χατζηιωαννίδου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοπανού κ. Βασίλης Χαβιαρόπουλος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Νάουσας τόνισε τα εξής : «Αυτόν τον θεσμό τον ξεκινήσαμε μαζί με τον Χρήστο Στογιάννη πριν από 10 χρόνια, είμαι πολύ χαρούμενος που συνεχίστηκε και που σήμερα κάνουμε ένα ακόμη πιο δυνατό ξεκίνημα, για να καθιερωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων του Δήμου μας και όχι μόνο, ως μια Εμποροπανήγυρη η οποία θα αποτελεί θεσμό όχι μόνο για τους επαγγελματίες αλλά και για τους δημότες. Θέλω να ευχαριστήσω την Άννα Βασιλειάδου, τον Χρήστο Στογιάννη, τον Βασίλη Χαβιαρόπουλο, τον Τάσο Κωστόπουλο, οι οποίοι δουλέψανε όλοι νυχθημερόν για να βγει όλο αυτό το θετικό αποτέλεσμα».
Στη συνέχεια, μετά τον αγιασμό ο κόσμος διασκέδασε με μια βραδιά ελληνικής μουσικής με τους Χρήστο Λένο (μπουζούκι-φωνή), Μάκη Σιταρίδη (κιθάρα-φωνή), Φαίη Σιαμίδου (φωνή), Παναγιώτη Καλλιωτάκη (πλήκτρα), Κωνσταντίνο Κοντοκοτσάκο (τύμπανα).
Σήμερα Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 20.30,σειρά έχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Νάουσας σε μια Λαογραφική βραδιά με τη συμμετοχή του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "Αράπιτσα", του "Πυρσού" Νάουσας, της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Επισκοπής, της "Αγίας Μαύρας" Μονοσπίτων, του Χορευτικού Ομίλου Νάουσας και της Ευξείνου Λέσχης Μαρίνας "Η Ρωμανία".
Η Εμποροπανήγυρη Κοπανού Νάουσας θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 9 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία του Κοπανού και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη για το σπίτι κ.ά., σε δεκάδες μικρά καταστήματα που συμμετέχουν, σε όλη τη διάρκεια του πανηγυριού.

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 11:12 am


Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψηφίζω



Η προβλεπόμενη διαδικασία όπως ορίζεται μέσω κατεπείγουσας εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών – Ποια έγγραφα γίνονται αποδεκτά για την ταυτοπροσωπία
 
Πως ψηφίζω στις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής 9 Ιουνίου; Την απάντηση μας τη δίνει...  

 
το Υπουργείο Εσωτερικών με κατεπείγουσα εγκύκλιο υπό τον τίτλο «Διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα της 9ης Ιουνίου 2024».

Σε αυτή λοιπόν διαβάζουμε ότι οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας, ένας – ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα, οι οποίοι ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην Περιφέρεια που υπηρετούν, προσέρχονται στο εκλογικό κατάστημα ατομικά και όχι συντεταγμένοι ή με οποιαδήποτε συνοδεία.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά, ενώ η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας για όσους την έχουν εντάξει στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι του κινητού τους (Wallet). Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.

Σε κάθε εκλογέα δίνεται ένας και μοναδικός φάκελος ο οποίος μονογράφεται κατά τη στιγμή της παράδοσής του από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγίζεται με την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Μαζί με το φάκελο, δίνεται και πλήρης σειρά εντύπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν καθώς και από ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Ακολούθως, ο εκλογέας αποσύρεται στο ειδικό διαχώρισμα (παραβάν) όπου, χωρίς να είναι θεατός, θα τοποθετήσει στο φάκελο το ψηφοδέλτιο της επιλογής του. Στη συνέχεια ο εκλογέας, αφού κολλήσει τον φάκελο, επιστρέφει και, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής και των λοιπών παρισταμένων, ώστε να βεβαιωθεί ότι κρατάει ένα μόνο φάκελο με τη σφραγίδα της επι τροπής, ρίχνει ο ίδιος το φάκελο στην κάλπη

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιο του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με στυλογράφο μαύρης ή κυανής απόχρωσης. Η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος πρέπει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4), κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης. Συνεπώς στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης.

Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 9:32 am


ΔΥΠΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ανέργων 25 – 45 ετών



Συνεχίζεται η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το νέο καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην κατάρτιση 10.000 ανέργων 25 – 45 ετών της ΔΥΠΑ σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψή τους.
 
Οι... 

 
επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε μέσω gov.gr. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν επιχορήγηση 100% του συνολικού κόστους (μισθού και εισφορών), δηλαδή 1.022 ευρώ μηνιαία (6.132 ευρώ συνολικά), για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25 – 30 ετών, και 80% για την πρόσληψη ανέργων 31 – 45 ετών, δηλαδή 818 ευρώ μηνιαία (4.906 ευρώ συνολικά).

Μετά την υποβολή της αίτησης, οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε η επιχείρηση.

Κατόπιν, η επιχείρηση θα προεπιλέξει τον ωφελούμενο, ο οποίος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα ταχύρρυθμης εξ αποστάσεως κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών σε πράσινες ή ψηφιακές δεξιότητες επιλογής του.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, η επιχείρηση θα προχωράει στην πρόσληψη του ανέργου για 6 μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος απασχόλησης ανέρχεται στα 41.331.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση της ΔΥΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 9:30 am


Αυτόματο μπλόκο» στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας όταν δεν εξοφλούνται πρόστιμα σε Δήμους


Έκδοση φορολογικής ενημερότητας με διαδικασίες – εξπρές από το τέλος του μήνα για χρέη σε Δήμους.

Όσοι εξοφλούν ή ρυθμίζουν τις οφειλές τους απέναντι σε ΟΤΑ, όπως για παράδειγμα πρόστιμα, μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορούν πια να πάρουν στα χέρια τους την ενημερότητα.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα ενεργοποιηθεί μια νέα υπηρεσία που θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία των Δήμων με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το άμεσο «μπλοκάρισμα» ή το «ξεμπλοκάρισμα» της φορολογικής ενημερότητας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η εν λόγω εξέλιξη θα δώσει την δυνατότητα σε όσους κλείνουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητές με τους Δήμους να λαμβάνουν μέσα σε λίγα λεπτά φορολογική ενημερότητα. Εκείνοι όμως που θα αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς τους θα βλέπουν την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας να «μπλοκάρει» αυτόματα.

Πως «μπλοκάρει» αυτόματα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας

Βάσει του σχεδιασμού της ΑΑΔΕ, εντός του Ιουνίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους δήμους για την ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης της ενημερότητας.Με τη νέα υπηρεσία, η επικοινωνία μεταξύ ΑΑΔΕ και δήμων θα γίνεται αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους θα λαμβάνουν άμεσα το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, χωρίς καμία καθυστέρηση.Παράλληλα όμως, για όσους αφήνουν απλήρωτα δημοτικά τέλη ή κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, η έκδοση της φορολογικής ενημερότητας θα «μπλοκάρει» αυτόματα.

Με το νέο σύστημα:

  • Ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας με ισχύ έως και δύο μηνών για την πραγματοποίηση πράξεων και συναλλαγών.
  • Η φορολογική διοίκηση δεν θα χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας αν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλη δημόσια Αρχή που χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για την ενημέρωση της ΑΑΔΕ.
  • Αν ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οφειλές σε αναστολή, μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, που δεν υπερβαίνει τον έναν μήνα.

Σήμερα, ακόμη και αν οι φορολογούμενοι εξοφλήσουν το χρέος τους στον δήμο, η έκδοση της φορολογικής ενημερότητας καθυστερεί, επειδή η ενημέρωση της ΑΑΔΕ γίνεται μέσω επιστολών, κάτι που απαιτεί χρόνο.

Τι ισχύει στις Εφορίες

Εδώ να σημειωθεί πως, ήδη στην Εφορία, οι φορολογούμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν ενημερότητα, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν την ΔΟΥ, όταν:

  • Για την έκδοσή του απαιτείται να παρακρατηθεί από το προς είσπραξη ποσό μέρος των ρυθμισμένων οφειλών τους.
  • Εκδίδεται για κάθε νόμιμη χρήση και υφίστανται οφειλές σε αναστολή είσπραξης.
  • Εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων με υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή είσπραξης και παρακρατείται το σύνολο του εισπραττόμενου ποσού, έως το ύψος των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών του αιτούντος.
  • Εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία, με παρακράτηση ποσού επί των ρυθμισμένων οφειλών

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 8:48 am


Στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων χρωστούν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία

Στα ηλεκτρονικά… «μανταλάκια» ετοιμάζεται να «κρεμάσει» το Κράτος τους μεγαλοφειλέτες της Εφορίας και των Ταμείων.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες προωθούν ενημερωτικά μηνύματα σε όσους έχουν μεγάλα «ανοίγματα» σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, με τα οποία τους προειδοποιούν πως αν δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους το επόμενο διάστημα, τα στοιχεία τους θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει καταρτίσει εδώ και καιρό «μαύρη λίστα» για όσους έχουν «κόκκινα» φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εκείνοι που δεν θα τα ρυθμίσουν θα δουν το όνομά τους να «φιγουράρει» στο διαδίκτυο. Έτσι, μετά το τέλος Ιουλίου, τα ονόματα δεκάδων χιλιάδωνοφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να βγουν στην «φόρα», εφόσον οι οφειλές τους ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και μένουν απλήρωτα για πάνω από ένα χρόνο.

Γιατί ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ βγάζουν στην «σέντρα» τους μεγαλοφειλέτες

Το σκεπτικό της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ, οι οποίοι βγάζουν «στη σέντρα» τους συγκεκριμένους πολίτες, έχει να κάνει με την προσπάθειά τους να τους ασκήσουν πίεση μήπως και αποπληρώσουν ή ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Οπωσδήποτε συνιστά ένα μέσο πίεσης σε όσους έχουν χρέη, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για εταιρείες, αν και όπως δείχνει η εμπειρία των τελευταίων ετών, το μέτρο δεν έχει αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, με κοινή απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου δίνεται εντολή προς τις εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), να επικαιροποιήσουν τις λίστες με τους οφειλέτες, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, έως την 31η Ιουλίου 2024.

Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη δημοσιοποίηση της λίστας με τους μεγάλους οφειλέτες, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα τους στείλουν ενημερωτικά μηνύματα, με τα οποία να τους προειδοποιούν πως αν δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους.

Κάθε χρονιά πάντως, η ημερομηνία οριστικοποίησης των εν λόγω καταλόγων είναι η 30ή Ιουνίου και η δημοσιοποίησή τους γίνεται λίγες μέρες αργότερα.Φέτος παρατάθηκε η διαδικασία κατά ένα μήνα, ενώ ο αριθμός των οφειλετών που αφορά, υπολογίζεται σε περίπου 30.000.

Ποιοι οφειλέτες θα μπουν στην λίστα που θα δημοσιοποιηθεί 

Στις λίστες που θα δημοσιοποιηθούν αυτή την χρονιά θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορίαπου υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑπου υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τους οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα, στη λίστα θα αναγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στη λίστα θα καταχωρηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Αυτή την στιγμή τα χρέη προς την Εφορία έχουν ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 82,3 δισ. ευρώ, τα χρωστάνε 9.300 ΑΦΜ, με οφειλή έκαστος άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 8:47 am


Επαγγελματίες και αγρότες: Πότε πρέπει να κάνουν αίτηση για σύνταξη όσοι έχουν χρέη στα Ταμεία


Άμεσα θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους για συνταξιοδότηση όσοι ασφαλισμένοι έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ έναντι του ΕΦΚΑ και οι αγρότες με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ στον ΟΓΑ.

Εφόσον το πράξουν θα καταστούν δικαιούχοι της σύνταξης από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. «Κομβικό» σημείο για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, συνιστά και ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, με την αποδοχή της άρσης του απορρήτου των καταθέσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βεβαίως οι ασφαλισμένοι – οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ, δεν χρειάζεται και φυσικά δεν πρέπει να περιμένουν την ηλεκτρονική διαδικασία άρσης τραπεζικού απορρήτου για να υποβάλλουν την αίτηση συνταξιοδότησης. Η αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να υποβληθεί χωρίς καμία καθυστέρηση, αφενός για να ενεργοποιηθεί το δικαίωμα στην σύνταξη και αφετέρου για να μπει «μπλόκο» στην προσαύξηση των χρεών του και δεν θα προστίθενται πλέον νέα πρόστιμα και προσαυξήσεις στις οφειλές του.

Το «μυστικά» για την έκδοση σύνταξης όσων έχουν χρέη

Τα «μυστικά» της σχετικής διαδικασίας καταγράφονται στην σχετικήKYA 32270/17-05-2024, για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 115 του ν. 5078/2023 και η οποία ορίζει:

  • τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην ρύθμιση οφειλών στον e-ΕΦΚΑ

–  έως 30.000€ οι ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΙ (Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι) και

–  έως 10.000€ οι ΑΓΡΟΤΕΣ, και

  • τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι οφειλέτες ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα συνταξιοδότησης της.

Βασικές  προϋποθέσεις εφαρμογής της ρύθμισης


Σύμφωνα με την ως άνω ΚΥΑ, οι τέσσερις βασικές
 προϋποθέσεις που θα ελέγχει ο ΕΦΚΑ προκειμένου να κάνει αποδεκτή ή να απορρίψει την αίτηση του οφειλέτη και να ξεκινήσει η διαδικασία συνταξιοδότησής του είναι:

  • Η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας, ήτοι 67 ετών ή 62 ετών.
  • τα έτη ασφάλισης, ήτοι 20 έτη για ηλικία 67 ετών ή 40 έτη για ηλικία 62 ετών
  • το ύψος της οφειλής ήτοι 30.000€ για μη μισθωτούς ή 10.000€ για αγρότες καθώς  και
  • το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, που δεν πρέπει να  ξεπερνούν το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ γενικά ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, αν είναι οφειλέτης αποκλειστικά της τον π. ΟΓΑ.

Ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να κάνει ο ασφαλισμένος

Ο οφειλέτης ασφαλισμένος προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί, πρέπει:

Να υποβάλλει στον e-ΕΦΚΑ αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.

  1. Με την αίτηση υπαγωγής, ο ασφαλισμένος παρέχει τη συγκατάθεσή του
  • στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και
  • στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον e-ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας.
  • Η αίτηση συνεπάγεται νόμιμη άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων
  1. Στην αίτηση υπαγωγής, που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Δήλωση του αριθμού των λογαριασμών που τηρούνται στο όνομα του ασφαλισμένου (σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου και αν είναι συνδικαιούχος) και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρούνται,
  • Δήλωση ότι το υπόλοιπο των ως άνω λογαριασμών:
  • κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της υποβολής της αίτησης και
  • ο μέσος όρος των καταθέσεων κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης, δεν υπερβαίνουν το όριο

o   (12.000) ευρώ γενικά ή

o   το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

  • Δήλωση ότι πληροί τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις (έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του)

iii.            Τα αναγκαία προσωπικά στοιχεία του αιτούντος διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τα οποία ανακτώνται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών στοιχεία αναφορικά με τις καταθέσεις του που τηρούνται σε αυτά, καθώς και την αξία αποτίμησής τους.

  1. Ο έλεγχος εκπλήρωσης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση πραγματοποιείται με βάση:
  • α) τα δηλωθέντα από τον αιτούντα στοιχεία και
  • β) τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ως προς αυτά.

 Ποιο είναι το ποσό παρακράτησης στη σύνταξη

Ο e-ΕΦΚΑ:

Μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει αν οι οφειλές του ασφαλισμένου υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί.

  1. Στην περίπτωση που οι οφειλές:
  • δεν υπερβαίνουν το ποσό αυτό,

Τότε εκδίδεται η συνταξιοδοτική πράξη και η σύνταξη καταβάλλεται.

  1. Στην περίπτωση που από τους ελέγχους προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση, τότε:
  • α) Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ αλλά όχι τις 30.000 ευρώ ή τις 6.000 ευρώ αλλά όχι τις 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, τότε η αίτηση γίνεται δεκτή και ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης.
  • β) Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ ή τις 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, τότε κοινοποιείται έγγραφο οφειλής προκειμένου ο ασφαλισμένος να καταβάλει το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ ή των 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, εντός διμήνου από την κοινοποίησή του και να υπαχθεί στη ρύθμιση.

iii.            Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης και στην καταβολή της σύνταξης.

  • Ειδικότερα, το υπερβάλλον των 20.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, ποσό οφειλής, συμψηφίζεται με το 60% του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέχρι τον μηδενισμό του.
  • Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο υπερβάλλον ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 333,33 ευρώ γενικά και των 100 ευρώ για τον π. ΟΓΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, το ποσοστό παρακράτησης προσαρμόζεται αναλόγως. Μετά το μηδενισμό του υπερβάλλοντος ποσού, για την εναπομένουσα οφειλή εφαρμόζονται οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 61 του ν. 3863/2010.

Τι ισχύει με τις εκκρεμείς αιτήσεις

Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί

  1. μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 5078/2023 και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις μετά από αίτηση του ασφαλισμένου.
  2. μετά την έναρξη ισχύος του ν. 5078/2023 και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, μπορούν επίσης να υπαχθούν στις ρυθμίσεις.

Σε περίπτωση που η αίτηση συνταξιοδότησης έχει ήδη απορριφθεί λόγω οφειλών, απαιτείται επανυποβολή της για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις της KYA.

Οι ως άνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων

Από την ΚΥΑ και την παραπάνω ανάλυση προκύπτει ότι, κομβικό σημείο για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, πέρα από την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος του ασφαλισμένου (ηλικία και έτη ασφάλισης), αποτελεί ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών με την αποδοχή της άρσης του απορρήτου των καταθέσεων  προκειμένου  να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για στρατηγικό κακοπληρωτή ή για ασφαλισμένο που βρέθηκε κάποια στιγμή σε δύσκολη θέση, δημιουργώντας οφειλές προς τον Φορέα.

Όπως ήδη αναφερθήκαμε, η ΚΥΑ δεν περιέχει ρητή διάταξη για λογαριασμούς που ο οφειλέτης είναι συνδικαιούχος, το υπουργείο εργασίας επισημαίνει ότι  θα ελέγχονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του οφειλέτη

  • είτε είναι αποκλειστικά δικαιούχος
  • είτε συνδικαιούχος του λογαριασμού.

Συγκεκριμένα για το θέμα, η ΚΥΑ ορίζει: «3. Στην αίτηση υπαγωγής, που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία: α) Δήλωση του αριθμού των λογαριασμών που τηρούνται στο όνομα του ασφαλισμένου και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρούνται, [….]»

Επισημάνσεις

Η ηλεκτρονική διαδικασία, με την οποία ο ΕΦΚΑ θα λαμβάνει αυτοματοποιημένα όλα τα στοιχεία που χρειάζεται (ως προς την προϋπόθεση των τραπεζικών καταθέσεων) για να εκδώσει ή να απορρίψει την αίτηση συνταξιοδότησης εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμη προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Ευνόητο είναι ότι, οι  ασφαλισμένοι – οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ, δεν χρειάζεται και φυσικά δεν πρέπει να περιμένουν την ηλεκτρονική διαδικασία άρσης τραπεζικού απορρήτου για να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Προκειμένου να είναι δικαιούχοι της σύνταξης από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δηλαδή άμεσα πρέπει να υποβάλλουν -χωρίς καμία καθυστέρηση- αίτηση συνταξιοδότησης.

Με την υποβολή της αίτησης, έχει ακόμη όφελος ο οφειλέτης ότι, θα σταματήσει η προσαύξηση των χρεών του και δεν θα προστίθενται πλέον νέα πρόστιμα και προσαυξήσεις στις οφειλές του

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 10:33 pm


ΣΟΚ Ημαθία :Πνίγηκε άνδρας σε αρδευτικό κανάλι



Ένα πίστευτο περιστατικό συνέβη σήμερα το μεσημέρι σε ένα αδρευτικό κανάλι ανάμεσα Διαβατού και Κουλούρα το οποίο πνίγηκε ένας άντρας περίπου 36 χρονών.. 

Ο άντρας πήγαινε να δροσιστεί λόγου καύσωνα και καθώς έβαζε τα πόδια του μέσα στο αρδευτικό κανάλι γλίστρησε έπεσε μέσα και πνίγηκε στο σημείο αμέσως έφτασε πυροσβεστική υπηρεσία και μονάδα του ΕΚΑΒ όπου ανέσυραν τον άτυχο άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του 

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 7:20 pm


Με λεωφορείο οι Βουλευτές Ημαθίας στην ομιλία του Κ.Μητσοτάκη

Με λεωφορείο στην θεσσαλονίκη στην ομιλία του κυριάκου Μητσοτάκη πήγαν οι βουλευτές Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος και Αναστάσιος Μπαρτζώκας...
Οι δυο βουλευτές προτίμησαν να πάνε μαζί με οπαδούς της ΝΔ από την Ημαθία προς Θεσσαλονίκη...

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 6:51 pm


Αισθητική και λειτουργική παρέμβαση στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Νοσοκομείο Νάουσας


Ολοκληρώθηκε η παρέμβαση που πραγματοποίησε με αυτεπιστασία ο Δήμος
Νάουσας, στο κατεστραμμένο πεζοδρόμιο απέναντι από το Νοσοκομείο της
Νάουσας.
Το έργο περιλάμβανε την αποξήλωση και καθαίρεση των παλιών κατεστραμμένων
πλακών, καθώς και των δέντρων που με το ριζικό τους σύστημα δημιουργούσαν
προβλήματα στην όδευση των πεζών.
Κατασκευάστηκε νέο πεζοδρόμιο με βοτσαλόπλακες και κυβόλιθους, φυτεύτηκαν
νέα δέντρα αστικού τύπου, με υπόγειο σύστημα ποτίσματος, δημιουργήθηκαν νέα
αναπαυτικά παγκάκια, τοποθετήθηκαν νέα σύγχρονα φωτιστικά τεχνολογίας Led και
κατασκευάστηκαν ράμπες για την πρόσβαση ΑμεΑ στο πεζοδρόμιο.
Η παρέμβαση αυτή, η οποία οδήγησε σε αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της
οδού, αποτελεί σαφή ένδειξη της φιλοσοφίας της Διοίκησης για την αναβάθμιση του
δημοσίου χώρου.
Ο Δήμος Νάουσας θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με δράσεις
αυτεπιστασίας, με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 3:10 pm


Ημαθία: 15χρονη άρπαξε χρυσές αλυσίδες από γυναίκες και συνελήφθη – Χειροπέδες και στην συνεργό της

Στη σύλληψη μία 27χρονης και μίας 15χρονης προχώρησαν χθες το μεσημέρι σε περιοχή της Ημαθίας, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας.Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν καθώς λίγο νωρίτερα σε περιοχή της Ημαθίας η 15χρονη αφαίρεσε από 85χρονη μία χρυσή αλυσίδα που φορούσε στο λαιμό της και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε όχημα που την ανέμενε η συνεργός της.Επίσης, δρώντας με τον ίδιο τρόπο αφαίρεσαν νωρίτερα μία χρυσή αλυσίδα από γυναίκα, σε άλλη περιοχή της Ημαθίας.

Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε ενώ συνελήφθη και η 35χρονη μητέρα της ανήλικης, για το αδίκημα της παραμέλησης της εποπτείας της 15χρονης.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας.

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 1:46 pm


Ευρωεκλογές 2024: Δωρεάν η διέλευση από τα διόδια για τους δικαστικούς αντιπροσώπους

 


Χωρίς καταβολή κομίστρου θα γίνεται η διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εφόρους δικαστικών αντιπροσώπων που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους με τη χρήση επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, έπειτα από εντολή που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, η δωρεάν διέλευση θα ισχύει από την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 ώρα 00:01 έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 22:00.

Η διέλευση χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη της απόφασης διορισμού τους και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας τους.

Σημειώνεται ότι από την παύση είσπραξης των διοδίων εξαιρείται η «Αττική Οδός».

Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με καταγραφή των διελεύσεων και σημείωση της απόφασης διορισμού, ενώ το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των συμβάσεων παραχώρησης.

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 11:40 am


Καιρός: Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες – Πού θα φτάσει τους 38 βαθμούς ο υδράργυρος


Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα, οπότε κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο και την περιοχή των Δωδεκανήσων 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, θα παραμείνει όμως σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα κεντρικά και τα νότια και θα φτάσει κατά τόπους, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν, οπότε κυρίως στα ορεινα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
  • Ανεμοι: Τις πρωινές ώρες από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν, οπότε κυρίως στα ορεινά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 και στην Κρήτη τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα Δωδεκάνησα 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
  • Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 3 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 και τοπικά πιθανόν 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε ενδέχεται στα γύρω ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 06-06-2024

  • Αραιές νεφώσες πρόσκαιρα πιο πυκνές τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις σε όλα τα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα νότια και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 33 με 35 βαθμούς και στην ανατολική Στερεά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07-06-2024

  • Αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα ανατολικά ηπερωτικά όπου τις πρώτες πρωινές ώρες είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σε όλα τα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανόν στα κεντρικά και νότια ορεινά να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα νότια με μέγιστες τιμές περί τους 33 με 34 βαθμούς και μόνο στη νοτιοανατολική νησιωτική Ελλάδα θα φτάσει τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 08-06-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανόν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 09-06-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια, βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια 5 με 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά κατά τόπους περί τους 35 βαθμούς Κελσίου

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 11:08 am


ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΑΔΕΙΑ SECURITY;

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΑ, οργανώνει και υλοποιεί Εξ Αποστάσεως το νέο τμήμα εκπαίδευσης Security, με στόχο τις ερχόμενες εξετάσεις Πιστοποίησης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση 105 ωρών θεωρίας, για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (Πιστοποιητικό τύπου Α’).
Προλάβετε τις επικείμενες προκηρύξεις Προσωπικού Ασφαλείας (Φύλαξη σε Μουσεία, ΟΣΕ, Νοσοκομεία, Υπουργεία κτλπ……)
Με την χρήση της σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας μας, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρακολουθούν το μάθημα μέσω Η/Υ, από το σπίτι τους.
Oι υποψήφιοι, εκπαιδεύονται πάνω σε θέματα όπως:
• Ασφάλεια-φύλαξη εγκαταστάσεων
• Προστασία Προσώπων-Χρηματαποστολών
• Παροχή Πρώτων Βοηθειών
• Πυρασφάλεια-Κατάσβεση Πυρκαγιάς
• Εργασιακό Στρες-Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού
Την εκπαιδευτική Ομάδα αποτελούν έμπειροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, Ψυχολόγοι και Νοσηλευτές. Οι συνεργαζόμενοι Εκπαιδευτές είναι πιστοποιημένοι τόσο από τον Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) όσο και από το ΚΕΜΕΑ, και διαθέτουν πλούσια επαγγελματική και διδακτική εμπειρία.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ
Σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.
Εξασφαλίστε μία θέση έγκαιρα !!!
ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΔΩ
Εγγραφές καθημερινά.....
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή περαιτέρω πληροφορία
Γραμματειακή υποστήριξη ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγ. Αντωνίου 20 και Καρατάσου γωνία, Βέροια
Τηλ: 2331021061 - 2331120331
Κιν: 6973928402
Ώρες επικοινωνίας 08:00- 21:00
Site: http://ekedim-verias.gr/
Fb: ΕΚΕΔΙΜ Βέροιας

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 9:59 am


Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Αλεξάνδρειας, κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας με την ονομασία «Λευκή Νύχτα»,


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας με την ονομασία «Λευκή Νύχτα»,

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Την Παρασκευή 07-06-2024 και κατά τις ώρες 17:30΄- 22:30΄:

Α. Την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης όπου αυτή επιτρέπεται, παντός είδους οχημάτων, στην οδό Δ. Βετσοπούλου, από τη συμβολή της με την οδό Μ. Αλεξάνδρου έως τη συμβολή της με την οδό Αριστοτέλους.

Β. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας, παντός είδους οχημάτων, στις κάτωθι οδούς:

  • Δ. Βετσοπούλου, από τη συμβολή της με την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου έως τη συμβολή της με την οδό Αριστοτέλους.
  • Εθνικής Αντίστασης, από τη συμβολή της με την οδό Βιζυηνού έως τη συμβολή της με την οδό Δ. Βετσοπούλου.
  • Ναούσης, από τη συμβολή της με την οδό Βιζυηνού έως τη συμβολή της με την οδό Δ. Βετσοπούλου.
  • Ταγμ. Γεωργούλη, από τη συμβολή της με την οδό Βιζυηνού έως τη συμβολή της με την οδό Γρ. Λαμπράκη.
  • Θεμ. Σοφούλη, από τη συμβολή της με την οδό Γρ. Λαμπράκη έως τη συμβολή της με την οδό Βιζηυνού.
  • Αλεξ. Παπάγου, από τη συμβολή της με την οδό Βιζυηνού έως τη συμβολή της με την οδό Γρ. Λαμπράκη.
  • Φιλίππου, από τη συμβολή της με την οδό Γρ. Λαμπράκη έως τη συμβολή της με την οδό Βιζηυνού.
  • Σοφ. Βενιζέλου, από τη συμβολή της με την οδό Βιζυηνού έως τη συμβολή της με την οδό Γρ. Λαμπράκη.

 

Ο
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Ανδρέας ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αστυνομικός Διευθυντή

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 9:29 am


Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 25% στα ΚΤΕΛ



Έκπτωση 25% θα παρέχεται από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ σε ψηφοφόρους, δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους για διανομαρχιακές μετακινήσεις στις Ευρωεκλογές.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η έκπτωση 25% επί των ισχυουσών τιμών των κανονικών εισιτηρίων, αφορά μόνο στις διανομαρχιακές μετακινήσεις κατά το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 7 έως και την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024.

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ευχαριστεί θερμά την Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών για την ομόφωνη απόφασή της, σύμφωνα με την οποία όλα τα υπεραστικά ΚΤΕΛ θα χορηγήσουν έκπτωση για τη μετακίνηση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, εφόρων και ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές.

Η ανταπόκριση του προεδρείου του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών στο αίτημα, που απηύθυναν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, και η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ήταν άμεση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 9:01 am


Κατασκηνώσεις: Έρχονται δύο νέα προγράμματα για παιδιά-Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις


Έρχονται  δύο νέα προγράμματα  κατασκηνώσεων για παιδιά. Το ένα είναι  οι Παιδικές Εξοχές του δήμου Αθηναίων και το άλλο είναι οι Παιδικές κατασκηνώσεις του προγράμματος  Αγροτικής Εστίας.

Αναλυτικά:

Α. Οι Παιδικές Εξοχές  του δήμου Αθηναίων

Για πέντε 15νθήμερα, παιδιά 6 έως 12 ετών, άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες, θα μπορούν να ξεκουραστούν στις εγκαταστάσεις των Παιδικών Εξοχών του δήμου Αθηναίων στον ‘Αγιο Ανδρέα Αττικής, να παίξουν και να διασκεδάσουν δημιουργικά κοντά στη θάλασσα, μέσα σ’ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι έως τις 10/6 για παιδιά και έως τις 28/6 για ενήλικες. Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παιδιά ηλικίας 6-12 ετών (γενν. μεταξύ 2010-2016) και παιδιά συλλόγων ΑμεΑ:

Α’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

  • ‘Αφιξη: Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
  • Αναχώρηση: Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024

Β’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

  • ‘Αφιξη: Πέμπτη ,11 Ιουλίου 2024
  • Αναχώρηση: Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Γ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

  • ‘Αφιξη: Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
  • Αναχώρηση: Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Δ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

  • ‘Αφιξη: Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024
  • Αναχώρηση: Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024
  • ‘Ατομα τρίτης ηλικίας που έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος (γενν. έως και το 1962) και ενήλικες Συλλόγων ΑμεΑ:

Ε’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

  • ‘Αφιξη: Δευτέρα 31 Αυγούστου 2024
  • Αναχώρηση: Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου  2024

 

Οι εγγραφές των φιλοξενούμενων θα πραγματοποιηθούν τις εξής ημερομηνίες:

  • Οι εγγραφές Παιδιών για την Α΄, Β΄, Γ΄ & Δ’ ΠΕΡΙΟΔΟ  γίνονται έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024.
  •  Οι σύλλογοι ΑμεΑ θα εγγράφονται στα γραφεία του Τμήματος Παιδικών Εξοχών (Ηπείρου 70 & Λιοσίων, 5ος όροφος ή στον ‘Αγιο Ανδρέα Αττικής) από εκπροσώπους των Συλλόγων-Φορέων τους και όχι από τους γονείς, έως τις 10 Ιουνίου.
  • Εγγραφές ατόμων τρίτης ηλικίας (που έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος – γενν. έως και το 1962) και Ενηλίκων Συλλόγων ΑμεΑ γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου  2024.

Οι εγγραφές των παιδιών, θα γίνουν είτε ηλεκτρονικά (camps.cityofathens.gr) είτε στις επτά δημοτικές κοινότητες κατόπιν ραντεβού με τις κοινότητες, που θα κλείνεται ηλεκτρονικά (rantevou.cityofathens.gr) ή τηλεφωνικά (2105277568).

Τέλος, έχει δοθεί παράταση έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου της υποβολής αιτήσεων και των συνημμένων δικαιολογητικών οικειοθελούς προσφοράς για 100 θέσεις αρχηγού βοηθού, αρχηγού-υπαρχηγού-κοινοταρχών κατασκήνωσης, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης, στις Παιδικές Εξοχές του δήμου Αθηναίων.

Η δήλωση του κ.Δούκα

«Η απόλυτη καλοκαιρινή απόδραση έχει αφετηρία τις Παιδικές Εξοχές του δήμου Αθηναίων. Στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, στον ‘Αγιο Ανδρέα Αττικής, θα προσφέρουμε ανάσες δροσιάς και ξεγνοιασιάς, δίνοντας χαρά, σε μικρούς και μεγάλους που το έχουν τόσο πολλή ανάγκη», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και πρόσθεσε: «Ετοιμαστείτε για μία εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Β. Παιδικές κατασκηνώσεις του προγράμματος  Αγροτικής Εστίας

Το πρόγραμμα αυτό διαρκεί 16 ημέρες και αφορά  1.500 παιδιά δικαιούχους της Αγροτικής Εστίας. Το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ισχύει από τις 22 Ιουνίου 2024 έως:

α) τις 31 Αυγούστου 2024 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από την κατασκήνωση) για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και

β) τις 10 Σεπτεμβρίου 2024 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από την κατασκήνωση) για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω.

ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Για τη συμμετοχή στο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα, η υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr στο πεδίο Αγροτική Εστία -> Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: https://opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/ από  τις 5 Ιουνίου 2024 έως και τις 12 Ιουνίου 2024.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα των παιδικών κατασκηνώσεων έχουν:

α) Παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, τα οποία είναι τέκνα συνταξιούχων ή ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2023.

β) Παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, εφόσον λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους ή επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας από τον e-ΕΦΚΑ(ΟΓΑ). Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 16ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2024, ανεξαρτήτως του μήνα γεννήσεως.

Τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, τα δε τέκνα έχουν δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.

Συμμετέχουν κατά προτεραιότητα στο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα παιδιά με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 8:55 am


Επαγγελματίες και αγρότες: Πότε πρέπει να κάνουν αίτηση για σύνταξη όσοι έχουν χρέη στα Ταμεία


Άμεσα θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους για συνταξιοδότηση όσοι ασφαλισμένοι έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ έναντι του ΕΦΚΑ και οι αγρότες με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ στον ΟΓΑ.

Εφόσον το πράξουν θα καταστούν δικαιούχοι της σύνταξης από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. «Κομβικό» σημείο για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, συνιστά και ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, με την αποδοχή της άρσης του απορρήτου των καταθέσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βεβαίως οι ασφαλισμένοι – οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ, δεν χρειάζεται και φυσικά δεν πρέπει να περιμένουν την ηλεκτρονική διαδικασία άρσης τραπεζικού απορρήτου για να υποβάλλουν την αίτηση συνταξιοδότησης. Η αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να υποβληθεί χωρίς καμία καθυστέρηση, αφενός για να ενεργοποιηθεί το δικαίωμα στην σύνταξη και αφετέρου για να μπει «μπλόκο» στην προσαύξηση των χρεών του και δεν θα προστίθενται πλέον νέα πρόστιμα και προσαυξήσεις στις οφειλές του.

Το «μυστικά» για την έκδοση σύνταξης όσων έχουν χρέη

Τα «μυστικά» της σχετικής διαδικασίας καταγράφονται στην σχετικήKYA 32270/17-05-2024, για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 115 του ν. 5078/2023 και η οποία ορίζει:

  • τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην ρύθμιση οφειλών στον e-ΕΦΚΑ

–  έως 30.000€ οι ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΙ (Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι) και

–  έως 10.000€ οι ΑΓΡΟΤΕΣ, και

  • τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι οφειλέτες ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα συνταξιοδότησης της.

Βασικές  προϋποθέσεις εφαρμογής της ρύθμισης


Σύμφωνα με την ως άνω ΚΥΑ, οι τέσσερις βασικές
 προϋποθέσεις που θα ελέγχει ο ΕΦΚΑ προκειμένου να κάνει αποδεκτή ή να απορρίψει την αίτηση του οφειλέτη και να ξεκινήσει η διαδικασία συνταξιοδότησής του είναι:

  • Η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας, ήτοι 67 ετών ή 62 ετών.
  • τα έτη ασφάλισης, ήτοι 20 έτη για ηλικία 67 ετών ή 40 έτη για ηλικία 62 ετών
  • το ύψος της οφειλής ήτοι 30.000€ για μη μισθωτούς ή 10.000€ για αγρότες καθώς  και
  • το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, που δεν πρέπει να  ξεπερνούν το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ γενικά ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, αν είναι οφειλέτης αποκλειστικά της τον π. ΟΓΑ.

Ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να κάνει ο ασφαλισμένος

Ο οφειλέτης ασφαλισμένος προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί, πρέπει:

Να υποβάλλει στον e-ΕΦΚΑ αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.

  1. Με την αίτηση υπαγωγής, ο ασφαλισμένος παρέχει τη συγκατάθεσή του
  • στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και
  • στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον e-ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας.
  • Η αίτηση συνεπάγεται νόμιμη άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων
  1. Στην αίτηση υπαγωγής, που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Δήλωση του αριθμού των λογαριασμών που τηρούνται στο όνομα του ασφαλισμένου (σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου και αν είναι συνδικαιούχος) και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρούνται,
  • Δήλωση ότι το υπόλοιπο των ως άνω λογαριασμών:
  • κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της υποβολής της αίτησης και
  • ο μέσος όρος των καταθέσεων κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης, δεν υπερβαίνουν το όριο

o   (12.000) ευρώ γενικά ή

o   το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

  • Δήλωση ότι πληροί τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις (έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του)

iii.            Τα αναγκαία προσωπικά στοιχεία του αιτούντος διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τα οποία ανακτώνται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών στοιχεία αναφορικά με τις καταθέσεις του που τηρούνται σε αυτά, καθώς και την αξία αποτίμησής τους.

  1. Ο έλεγχος εκπλήρωσης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση πραγματοποιείται με βάση:
  • α) τα δηλωθέντα από τον αιτούντα στοιχεία και
  • β) τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ως προς αυτά.

 Ποιο είναι το ποσό παρακράτησης στη σύνταξη

Ο e-ΕΦΚΑ:

Μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει αν οι οφειλές του ασφαλισμένου υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί.

  1. Στην περίπτωση που οι οφειλές:
  • δεν υπερβαίνουν το ποσό αυτό,

Τότε εκδίδεται η συνταξιοδοτική πράξη και η σύνταξη καταβάλλεται.

  1. Στην περίπτωση που από τους ελέγχους προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση, τότε:
  • α) Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ αλλά όχι τις 30.000 ευρώ ή τις 6.000 ευρώ αλλά όχι τις 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, τότε η αίτηση γίνεται δεκτή και ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης.
  • β) Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ ή τις 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, τότε κοινοποιείται έγγραφο οφειλής προκειμένου ο ασφαλισμένος να καταβάλει το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ ή των 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, εντός διμήνου από την κοινοποίησή του και να υπαχθεί στη ρύθμιση.

iii.            Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης και στην καταβολή της σύνταξης.

  • Ειδικότερα, το υπερβάλλον των 20.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, ποσό οφειλής, συμψηφίζεται με το 60% του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέχρι τον μηδενισμό του.
  • Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο υπερβάλλον ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 333,33 ευρώ γενικά και των 100 ευρώ για τον π. ΟΓΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, το ποσοστό παρακράτησης προσαρμόζεται αναλόγως. Μετά το μηδενισμό του υπερβάλλοντος ποσού, για την εναπομένουσα οφειλή εφαρμόζονται οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 61 του ν. 3863/2010.

Τι ισχύει με τις εκκρεμείς αιτήσεις

Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί

  1. μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 5078/2023 και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις μετά από αίτηση του ασφαλισμένου.
  2. μετά την έναρξη ισχύος του ν. 5078/2023 και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, μπορούν επίσης να υπαχθούν στις ρυθμίσεις.

Σε περίπτωση που η αίτηση συνταξιοδότησης έχει ήδη απορριφθεί λόγω οφειλών, απαιτείται επανυποβολή της για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις της KYA.

Οι ως άνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων

Από την ΚΥΑ και την παραπάνω ανάλυση προκύπτει ότι, κομβικό σημείο για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, πέρα από την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος του ασφαλισμένου (ηλικία και έτη ασφάλισης), αποτελεί ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών με την αποδοχή της άρσης του απορρήτου των καταθέσεων  προκειμένου  να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για στρατηγικό κακοπληρωτή ή για ασφαλισμένο που βρέθηκε κάποια στιγμή σε δύσκολη θέση, δημιουργώντας οφειλές προς τον Φορέα.

Όπως ήδη αναφερθήκαμε, η ΚΥΑ δεν περιέχει ρητή διάταξη για λογαριασμούς που ο οφειλέτης είναι συνδικαιούχος, το υπουργείο εργασίας επισημαίνει ότι  θα ελέγχονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του οφειλέτη

  • είτε είναι αποκλειστικά δικαιούχος
  • είτε συνδικαιούχος του λογαριασμού.

Συγκεκριμένα για το θέμα, η ΚΥΑ ορίζει: «3. Στην αίτηση υπαγωγής, που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία: α) Δήλωση του αριθμού των λογαριασμών που τηρούνται στο όνομα του ασφαλισμένου και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρούνται, [….]»

Επισημάνσεις

Η ηλεκτρονική διαδικασία, με την οποία ο ΕΦΚΑ θα λαμβάνει αυτοματοποιημένα όλα τα στοιχεία που χρειάζεται (ως προς την προϋπόθεση των τραπεζικών καταθέσεων) για να εκδώσει ή να απορρίψει την αίτηση συνταξιοδότησης εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμη προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Ευνόητο είναι ότι, οι  ασφαλισμένοι – οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ, δεν χρειάζεται και φυσικά δεν πρέπει να περιμένουν την ηλεκτρονική διαδικασία άρσης τραπεζικού απορρήτου για να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Προκειμένου να είναι δικαιούχοι της σύνταξης από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δηλαδή άμεσα πρέπει να υποβάλλουν -χωρίς καμία καθυστέρηση- αίτηση συνταξιοδότησης.

Με την υποβολή της αίτησης, έχει ακόμη όφελος ο οφειλέτης ότι, θα σταματήσει η προσαύξηση των χρεών του και δεν θα προστίθενται πλέον νέα πρόστιμα και προσαυξήσεις στις οφειλές του

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 8:52 am


Ευρωεκλογές: Μάθε που ψηφίζεις – Η εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών




Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές 2024 και ελέγχουμε στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» για το εκλογικό τμήμα.

Φέτος για πρώτη φορά...  

 
στην Ελλάδα εφαρμόστηκε και η επιστολική ψήφος ενώ όπως και στις εθνικές εκλογές η ψήφος είναι υποχρεωτική, πλην εξαιρέσεων. Υπενθυμίζεται ό,τι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώσουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών.

Όσοι δεν επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου θα πρέπει να το κάνουν με φυσική παρουσία. Το εκλογικό τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας. Για να βρούμε τις πληροφορίες που αφορούν τις ψήφους θα ανατρέξουμε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών και στην ενότητα «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με φυσική παρουσία θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 8:50 am


Ευρωεκλογές: Γιώργο Αυτιά και Κώστα Αρβανίτη παίζουν οι στοιχηματικές για την πρωτιά στους σταυρούς


Δυο πρόσωπα που προέρχονται από τη δημοσιογραφία έχουν “κλειδώσει” για την πρώτη θέση στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τους υποψηφίους ευρωβουλευτές των δυο κομμάτων και τους σταυρούς που θα πάρουν. Στη ΝΔ ο Γιώργος Αυτιάς είναι φαβορί με 1.60 με αρκετά μακριά στη δεύτερη θέση την Ελίζα Βόζεμπεργκ με 2.30 και τρίτο τον Φρέντη Μπελέρη με 3.50. Στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται ο Κώστας Αρβανίτης με 1.70 με δεύτερο τον πρώην αθλητή Νίκο Παππά με 2.50 και τρίτο τον Νικόλα Φαραντούρη με 3.40. Περίπου αυτά τα ποσοστά και αυτή τη σειρά εκλογής δίνουν όλες οι στοιχηματικές. Δείτε!

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2024 | 10:12 pm


Γύρω στις 21:00 το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών...

 




Σύμφωνα με τον Ηλία Γιαννίτσιο, διευθυντή έργου εκλογών της Singular Logic, γύρω στις 21:00 της Κυριακής θα υπάρχει η πρώτη ασφαλής εικόνα τόσο για την πρωτιά όσο και για το ποια κόμματα θα έχουν καταφέρει να περάσουν το όριο του 3% και να εκλέξουν ευρωβουλευτή....


Περί τις 23:00 εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την σταυροδοσία των συνολικά 1.168 υποψηφίων ευρωβουλευτών που είναι κατανεμημένοι σε 31 κόμματα και διεκδικούν τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα.

Η γρήγορη έκδοση του πρώτου αποτελέσματος οφείλεται στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης SRT, μέσω του οποίου οι 18.617 δικαστικοί αντιπρόσωποι των ισάριθμων εκλογικών τμημάτων της χώρας θα μεταδώσουν το τελικό αποτέλεσμα του τμήματος τους άμεσα μέσω συσκευής τάμπλετ που θα παραλάβουν το Σάββατο. Παράλληλα θα στείλουν το αποτέλεσμα και μέσω του ειδικού εντύπου (τηλεγράφημα), όπως συμβαίνει ανελλιπώς από τις εκλογές του 1981.

Στο μεταξύ περισσότερες από 155.000 είναι μέχρι σήμερα το μεσημέρι ο αριθμός των φακέλων με την επιστολική ψήφο που έχουν φτάσει μέσω κούριερ στο κέντρο διαλογής επιστολικής ψήφου στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου.

Από αυτές οι περίπου 39.300 προέρχονται από Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού. Από το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμάται ότι από τους συνολικά 202.000 που έχουν εγγραφεί, έχουν ψηφίσει επιστολικά περίπου 180.000. Οι υπόλοιποι καθώς και όσων ο φάκελος δεν φτάσει εμπρόθεσμα στο Περιστέρι, (δηλαδή πριν από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου) θα λάβουν το βράδυ του Σαββάτου ένα sms στο τηλέφωνό τους από το Υπουργείο Εσωτερικών που θα τους ενημερώνει ότι θα μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό τους τμήμα μετά τις 11:00 το πρωί της Κυριακής.

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2024 | 10:08 pm


Ξεκινούν τα «μπάνια του λαού» κοινωνικού τουρισμού – Οι πρώτοι δικαιούχοι

 




Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

 Συνολικά ... 


 

23.195 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας στο διάστημα από την 1η έως την 31 Μαΐου 2024.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι διακοπές μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2024. Ενώ, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων.

Ειδικά, για καταλύματα σε Λέρο, Μυτιλήνη, Χίο και Κω, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν, ενώ στα καταλύματα Ρόδου, Β. Εύβοιας, Έβρου και Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν. Σημειώνεται ότι εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos.

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2024 | 7:23 pm


Χρυσοχοΐδης: ΟΠΚΕ και αστυνομικοί με δίκυκλα θα περιπολούν στις παραλίες

 


Την αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας στις παραλίες της Αττικής προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα μικροεγκληματικότητας, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA».


«Στις παραλίες θα υπάρχουν, σε λίγες ημέρες, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), αλλά και ένστολοι αστυνομικοί με δίκυκλα, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε κάνει κάτι να εντοπιστεί», είπε ο υπουργός σχετικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί ενόψει του καλοκαιριού, σε περιοχές όπου υπάρχει συγκέντρωση παραθεριστών στην Αττική. Αναλυτικότερα, είπε πως «στην παραλιακή θα το δούμε αυτό, στο παραλιακό μέτωπο. Δηλαδή, για παράδειγμα, στην πλαζ Βουλιαγμένης, στις μικρότερες πλαζ της Γλυφάδας και προς την Ανάβυσσο. Εκεί θα υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες θα είναι πολύ κοντά στις παραλίες. Και ταυτόχρονα θα υπάρχουν δίκυκλα που θα περιπολούν, έτσι ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά. Πρώτη φορά αυτό θα γίνει οργανωμένα», κατέληξε σχετικά.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας, σημειώνοντας πως «χρειάζεται συστηματική δουλειά για να την αντιμετωπίσουμε».

Αναφερόμενος σχετικά, τόνισε πως «η θεραπεία αυτού είναι οι εξαρθρώσεις των μικρών εγκληματικών ομάδων που πηγαίνουν από γειτονιά σε γειτονιά, κάνουν διαρρήξεις σε σπίτια, σε γραφεία, σε καταστήματα. Χρειάζεται μια συστηματική δουλειά. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα. Είναι μια δύσκολη δουλειά γιατί η μικροεγκληματικότητα υπάρχει πάντα». Συμπλήρωσε δε, πως γίνεται χαρτογράφηση των περιστατικών ανά περιοχή, γειτονιά, ώρες και στη συνέχεια οργανώνεται ο σχεδιασμός και οι αντίστοιχες δράσεις.

Εστίασε, επίσης, στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνοντας πως εκεί εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. «Το κέντρο έχει σοβαρά προβλήματα, κλοπές, διαρρήξεις και ναρκωτικά. Η μικροδιακίνηση και αυτά τα άτομα που είναι ουσιαστικά ασθενείς, θέλει μια διαχείριση θεραπευτική και κοινωνική. Θέλει να στεγαστούν αυτά τα άτομα, να μην κυκλοφορούν στους δρόμους, διότι αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους. Οι άνθρωποι που ζουν στο κέντρο, πολλές φορές βλέπουν στην πόρτα τους μπροστά, ένα παιδί που δεν είναι υγιές, είναι ψυχικά, σωματικά άρρωστο και η συμπεριφορά του δεν είναι λογική», είπε. Συμπλήρωσε σχετικά πως «το πρόβλημα είναι με τους χρήστες. Υπάρχουν περίπου 1.000, οι οποίοι κυκλοφορούν μέσα στο κέντρο της Αθήνας, πηγαίνουν στη δυτική Αττική για να πάρουν μια μικρή δόση. Όλο αυτό θέλει κοινωνική διαχείριση».

Σχετικά με την εγκληματικότητα στη Δυτική Αττική και τις περιοχές που θεωρούνται «άβατα» ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει στη χώρα κανένας πολίτης, καμία πόλη και καμία γειτονιά που είναι εκτός νόμου. Ο νόμος επιβάλλεται παντού. Το καθεστώς της ασυδοσίας και της ανομίας τελείωσε», είπε. Ειδικότερα, μιλώντας για τις αστυνομικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές, σημείωσε πως «η Αστυνομία έχει αυξηθεί στη Δυτική Αττική 6 φορές. Είναι καλά αυτήν τη στιγμή. Νομίζω είναι πολύ επαρκείς οι δυνάμεις, αλλά είναι δύσκολη περιοχή, έχει μεγάλη εγκληματικότητα, παρουσιάζει προβλήματα με εγκληματικές ομάδες. Έχουμε σημαντική μείωση της εγκληματικότητας, έχουμε πάρα πολλές συλλήψεις. Στη Νοτιοανατολική Αττική τετραπλασιάζονται οι δυνάμεις τώρα, {επειδή έρχεται και το καλοκαίρι}. Η Δυτική Αττική νομίζω πολύ σύντομα θα πάει καλά. Άβατα δεν έχει, τα άβατα καταργήθηκαν. Θέλω να σας πω με κατηγορηματικό τρόπο ότι όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν άβατα, πλανάται. Αυτό αποδείχθηκε με καθημερινές επιχειρήσεις που γίνονται μέσα στους συνοικισμούς έτσι ώστε να πάψει να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να αυθαιρετεί σε βάρος του συμπολίτη του».

«Στην περιφέρεια δεν υπάρχουν προβλήματα. Το πρόβλημά μας είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Εδώ δίνεται το μεγάλο βάρος, εδώ φέρνουμε περισσότερες δυνάμεις. Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος, εδώ και λίγους μήνες, άρχισε να αποδίδει. Έχει γίνει ένα σημαντικό έργο και αυτή είναι η υπόσχεση και η δέσμευση η δική μου ως πολιτικού προϊσταμένου της Αστυνομίας, μέρα με τη μέρα οι πολίτες θα αισθάνονται ότι υπάρχει κράτος, ότι υπάρχει η παρουσία ασφάλειας», κατέληξε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά στο οργανωμένο έγκλημα, τόνισε πως «αυτό που έχει σημασία είναι να καταπολεμήσουμε τη μικροεγκληματικότητα, η οποία ταλαιπωρεί τους ανθρώπους και από την άλλη πλευρά το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο διεξάγεται από μεγάλες, οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Και στα δύο είμαστε από πάνω», είπε και αναφέρθηκε ειδικότερα στη νέα Διεύθυνση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος που θα οργανωθεί στο πρότυπο του FBI. «Ιδρύσαμε τη νέα υπηρεσία δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, δηλαδή το ελληνικό FBI, προκειμένου να διαχειριστεί όλες τις μεγάλες υποθέσεις που σχετίζονται με εγκληματικές ομάδες, με λαθρεμπόρια, με δολοφονίες, με εκβιασμούς. Θα είναι μια επίλεκτη ομάδα ερευνητών αστυνομικών οι οποίοι μαζί με εισαγγελέα διερευνούν και εξαρθρώνουν εγκληματικές ομάδες», είπε.

Για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως αυτούς τους πρώτους 5 μήνες του έτους έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες κατά 67,5%, ενώ έγιναν 4.409 συλλήψεις και αναφέρθηκαν σχεδόν 7.500 περιστατικά. «Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα πραγματικά φρικαλέο κοινωνικό ζήτημα. Πλέον ανοίγουν στόματα και μιλάνε οι γυναίκες. Ανοίγουν οι πόρτες. Υπάρχει, δυστυχώς, από πολύ παλιά. Είναι κρίμα που έχουν υποφέρει και πολλές φορές έχουν χάσει τη ζωή τους γυναίκες από αυτήν την υπόθεση. Είναι μια ευκαιρία και καλώ όλες τις γυναίκες να τηλεφωνούν στο 100, να πάρουν το panic button και να το χρησιμοποιούν και σε λίγα λεπτά η Αστυνομία θα είναι κοντά τους. Πρώτο θέμα για την Αστυνομία είναι η ασφάλεια και έχουμε εξασφαλίσει σε όλη τη χώρα καταφύγια, που δεν τα ξέρει κανείς, φυλάσσονται, είναι καλά. Είναι δομές της Αστυνομίας, δεν ανήκουν σε κανέναν άλλον. Τις εξοπλίζουμε, τις κάνουμε ανθρώπινες», σημείωσε.

Αναφερόμενος δε στην παραβατικότητα των ανηλίκων, ο Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως παρατηρείται έξαρση στο φαινόμενο, που είναι πρωτίστως κοινωνικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις κοινωνίες και έκανε λόγο για τις δράσεις της ΕΛΑΣ σε σημεία όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι και έχουν σημειωθεί επεισόδια.

«Έχουμε 4.400 συλλήψεις ανήλικων δραστών αυτό το πρώτο 5μηνο του 2024. Η ποινική μεταχείριση ενός παιδιού 13 ετών είναι πολύ δύσκολο θέμα. Αυτό που γίνεται, πέραν της σύλληψης του ανηλίκου, είναι να συλλαμβάνονται οι γονείς. Εκεί πρέπει η Δικαιοσύνη να είναι πολύ αυστηρή. Δεν δικαιολογείται ένα παιδί 13 ετών να μην έχει την αναγκαία φροντίδα και επιμέλεια, έτσι ώστε να μπορεί να συμπεριφέρεται κανονικά και νόμιμα. Τι θα γίνει αν αυτό το παιδί εξελιχθεί έτσι στα 18 του;».

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2024 | 7:12 pm


Γυναικολογικές λοιμώξεις: Απλές συμβουλές για να τις αποφύγετε το καλοκαίρι

 


 
  Το καλοκαίρι είναι ίσως η ομορφότερη εποχή του χρόνου στη χώρα μας, αλλά είναι επίσης και η εποχή που οι γυναικολογικές λοιμώξεις είναι πιο συχνές, δημιουργώντας αρκετά και ενοχλητικά προβλήματα που οδηγούν σε δυσφορία, ακόμη και πόνο.

 
«Η ζέστη, η υγρασία και η συχνή αφυδάτωση, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, προκαλώντας λοιμώξεις, όπως βακτηριακή και μυκητιασική κολπίτιδα καθώς και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs)», αναφέρει η κ. Σαμάνθα Κασπαριάν, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, επιστημονική συνεργάτης ΛΗΤΩ .

Γυναικολογικές λοιμώξεις το καλοκαίρι

«Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι νόσος της αναπαραγωγικής ηλικίας, με έξαρση
τους θερινούς μήνες. Η αυξημένη εφίδρωση και η υγρασία μπορούν να δημιουργήσουν ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών όπως η candida albicans, λόγω της αλλαγής του κολπικού Ph.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο κνησμός (φαγούρα) αλλά και η αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών, με παχύρευστες υπόλευκες εκκρίσεις που θυμίζουν κομμένο γιαούρτι. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί ερυθρότητα έσω και έξω γεννητικών οργάνων και πόνος κατά την σεξουαλική επαφή.

Οι βακτηριακές κολπίτιδες οφείλονται σε διάφορους μικροοργανισμούς με συχνότερο την Gardnerella vaginalis, ένα αναερόβιο βακτήριο που ενοχοποιείται για το 95% των περιπτώσεων. Σε συμπτωματικές περιπτώσεις το κολπικό έκκριμα είναι λιγοστό και γκριζόλευκο με δυσάρεστη οσμή ψαριού. Αποτελεί κύρια αιτία κολπικής υπερέκκρισης ή κακοσμίας και μπορεί να είναι είτε περιοδική είτε να διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα.

Η τριχομοναδική κολπίτιδα οφείλεται σε ένα αναερόβιο πρωτόζωο, την τριχομονάδα, το οποίο ευρίσκεται στο 20% περίπου των γυναικών, χωρίς να δίνει συμπτώματα κολπίτιδας.

Χαρακτηρίζεται από μια δύσοσμη λευκοκίτρινη κολπική έκκριση, συχνά αφρώδη, που συνοδεύεται από ερυθρότητα και ερεθισμό του αιδοίου. Είναι συνήθης στην αναπαραγωγική ηλικία. Θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνουν και οι σεξουαλικοί σύντροφοι, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συστήνεται αποχή από τις σεξουαλικές επαφές μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Τέλος, η ουρολοίμωξη και κυρίως η κυστίτιδα περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως η επείγουσα ούρηση, η συχνοουρία, η δυσουρία (δυσκολία στην ούρηση), η αιματουρία (ίχνη αίματος στα ούρα) και ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά. Παρουσιάζονται συχνά με έντονη και απότομη έναρξη των συμπτωμάτων. Απαιτείται η κατανάλωση πολλών υγρών, τακτική ούρηση κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη και τήρηση των συνθηκών υγιεινής», εξηγεί η κ. Κασπαριάν.
Διάγνωση Γυναικολογικών Λοιμώξεων

«Συνήθως απαιτείται γυναικολογική εξέταση και εργαστηριακός έλεγχος για τη διάγνωση λοιμώξεων. Ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει ανάλυση ούρων και καλλιέργεια για τη διάγνωση ουρολοιμώξεων ή καλλιέργεια κολπικού υγρού για τη διάγνωση βακτηριακής ή μυκητιασικής κολπίτιδας», τονίζει η ειδικός.
Απλές συμβουλές για την πρόληψη γυναικολογικών λοιμώξεων
  • Χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Ενυδάτωση
  • Αλλαγή του βρεγμένου μαγιό με στεγνό
  • Σχολαστική καθαριότητα της περιοχής των γεννητικών οργάνων
  • Χρήση βαμβακερών εσωρούχων
  • Σιδέρωμα των εσωρούχων
  • Αλλαγή ταμπόν κάθε 2-3 ώρες (αν μπορείτε, αποφύγετε τη χρήση)
  • Ούρηση κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη (η αποφυγή ούρησης, συμβάλλει
    στην ουρολοίμωξη)
  • Πάντα να ξαπλώνετε σε καθαρή πετσέτα ή ψάθα (όχι απευθείας στην άμμο ή
    σε ξαπλώστρα)
  • Κατανάλωση γιαουρτιού με ζωντανούς μικροοργανισμούς, που προστατεύει
    τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού
  • Αποφυγή ζάχαρης που βοηθά στην εμφάνιση λοιμώξεων

Επιλογές θεραπείας για γυναικολογικές λοιμώξεις

«Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά είτε από του στόματος είτε κολπικά, ενώ η μυκητιασική κολπίτιδα με αντιμυκητιακά φάρμακα. Οι ουρολοιμώξεις μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά και οι μη επιπλεγμένες κυστίτιδες με χρήση προβιοτικών. Οι φυσικές θεραπείες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των γυναικολογικών λοιμώξεων. Τα προβιοτικά συμπληρώματα και τροφές, όπως το γιαούρτι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση υγιών βακτηρίων στην περιοχή του κόλπου.

Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με τον/την ιατρό σας θα πρέπει να είναι άμεση,
ώστε να λάβετε υπεύθυνα καθοδήγηση. Οι γυναικολογικές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να είναι άβολες και δυνητικά επώδυνες. Ωστόσο, με σωστή υγιεινή, άνετα ρούχα και επαρκή ενυδάτωση, μπορεί να αποφευχθεί η λοίμωξη. Η αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας είναι σημαντική για την πρόληψη επιπλοκών και τη διασφάλιση τηςταχείας ανάρρωσης», καταλήγει η κ. Κασπαριάν.

healthstories.gr

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2024 | 5:56 pm


Νομός Ημαθίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Ημαθίας