Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Μεσσηνία: Επίθεση σκύλου σε 6χρονο κοριτσάκι

Με σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και στην πλάτη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο  Καλαμάτας  ένα κοριτσάκι 6 χρονών  , μετά από επίθεση που δέχτηκε απο σκύλο .   Το περιστατικό συνέβη σε σπίτι στην Υάμεια του Δήμου Πύλου – Νέστορος, όπου βρισκόταν το σκυλί. 
 

Το παιδί μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Καλαμάτας κι από εκεί, με ευθύνη της οικογένειάς του, μεταφέρεται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το σκυλί βρισκόταν σε περιφραγμένο χώρο από τον οποίο ξέφυγε και επιτέθηκε στην 6χρονη.

Το περιστατικό συνέβη όταν η παρέα των παιδιών έπαιζε σε χωράφι και ο σκύλος κατάφερε να φύγει από περιφραγμένο χώρο και να επιτεθεί στο κοριτσάκι, επιφέροντας σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και την πλάτη.

Η μητέρα της 6χρονης παρενέβη και απομάκρυνε το ζώο. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχετική καταγγελία στην αστυνομία.

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 7:03 pm


Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί στην Τρίπολη την Πέμπτη λόγω έργων

Σας ενημερώνουμε ότι, την Πέμπτη 9/5/2024 η οδός Καλαμάτας θα είναι κλειστή από το ύψος της οδού Αγ. Παντελεήμονος έως το ύψος της Λεωφ. ΟΗΕ και η εκτροπή, των οχημάτων που κινούνται προς την Λεωφ. ΟΗΕ θα γίνεται, από την οδό Αγ.Παντελεήμονος, απο τις 7:00 μέχρι τις 19:00 λόγω εκτέλεσης έργων κοινής ωφέλειας που αφορούν το φυσικό αέριο.

Ευχαριστούμε, εκ των προτέρων, για την κατανόηση σας, για την επικείμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση στη συμβολή των οδών Καλαμάτας, Ταπιας και Λεωφ ΟΗΕ λόγω των εργασιών.''

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 7:02 pm


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει το τουρνουά ποδοσφαίρου στην Καλαμάτα

Με τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου διεξάγεται το τριήμερο 8-10 Μαΐου το τουρνουά ποδοσφαίρου Σάλας στην Καλαμάτα από τον σύλλογο ΑΟΠΚ Πατίστα.

Ομάδες ανδρών και γυναικών θα δώσουν τους αγώνες τους με κανονισμούς futsal, σε μία διοργάνωση που θα φέρει το κοινό ακόμα πιο κοντά στο συγκεκριμένο άθλημα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχίσει να υποστηρίζει δράσεις που προάγουν τον αθλητισμό και αποτελούν και ένα ισχυρό μέσο προβολής του τόπου μας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 6:45 pm


Τα αμέτρητα πυροτεχνήματα στον ουρανό του Τυρού το βράδυ της Ανάστασης (vid)

Ο Τυρός γιόρτασε με τον δικό του ξεχωριστό και συνάμα εντυπωσιακό τρόπο την Ανάσταση του Κυρίου με τον ουρανό να φωτίζεται

Ένα υπέροχο υπερθέαμα στον ουρανό του Τυρού με το λιμάνι να φωτίζεται από τα πυροτεχνήματα δημιουργώντας μοναδικές εικόνες.

Δείτε στο βίντεο τα πυροτεχνήματα από την Ανάσταση στον Τυρό.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Ανάσταση στον Τυρό

Video of ArcadiaPortal.gr Ανάσταση στον Τυρό

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 6:23 pm


Ζαχαράκη για Κασσελάκη: Τραγικό να διαιρεί με τόσο τοξικό τρόπο την κοινωνία και τους νέους

Τα όσα δήλωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, σχολίασε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. 

«Θεωρώ τραγικό ένας νέος πολιτικός ο οποίος μάλιστα διατείνεται ότι θέλει να φέρει και το νέο στην πολιτική, να εργαλειοποιεί μέσα σε μια παράγραφο, το θρησκευτικό συναίσθημα, το μήνυμα των άγιων αυτών ημερών ημερών και τον τραγικό θάνατο των νέων παιδιών. Βλέπω ουσιαστικά έναν διαγκωνισμό με τον κύριο Βελόπουλο ο οποίος πριν από λίγες μέρες μας είχε σχεδόν έτσι απαγορεύσει να πηγαίνουμε στις εκκλησίες….», είπε η Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως είπε «το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή ένας νέος πολιτικός ο οποίος ισχυρίζεται ότι μπορεί να φέρει το νέο, μπορεί να εργαλειοποιεί τόσο πολύ τον ανθρώπινο πόνο και την τραγική απώλεια και συγχρόνως διαιρεί την κοινωνία».

Η Σοφία Ζαχαράκη συνέχισε λέγοντας ότι «το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει και το λιγότερο που χρειάζονται οι Ελληνες είναι μια διαίρεση ακόμα. Και ιδίως σε νέους ανθρώπους… Τι λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους αυτή τη στιγμή; Ποιο είναι το συναίσθημα το οποίο καλλιεργείται; Μόνο μίσος. Είναι αυτό που χρειάζεται η νέα γενιά; Σίγουρα όχι. Δεν θα πρέπει να διαιρεί με τόσο τοξικό τρόπο…

Ολο αυτό μας πάει πίσω. θυμίζοντας άλλες περιόδους που είχαμε τις πάνω και τις κάτω πλατείες, τα διχαστικά και τοξικά συνθήματα».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 6:20 pm


Περιοδεία Β.Κικίλια στην Τρίπολη: Σύσταση νέας ΕΜΟΔΕ στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας (pics)

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία σε Πάτρα και Τρίπολη, όπου συναντήθηκε με διοικητές των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, καθώς και με αξιωματικούς και πυροσβέστες. Όπως ανέφερε οι δυνάμεις των δασοκομάντος στην ΕΜΟΔΕ Πάτρας φέτος διπλασιάστηκαν, ενώ στην Τρίπολη δημιουργήθηκε νέα ΕΜΟΔΕ, η οποία απαρτίζεται από 120 άτομα και έχει δυνατότητες αερομεταφοράς, προκειμένου να επεμβαίνει άμεσα σε δασικές πυρκαγιές.

Ο Υπουργός, επίσης, τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην αρχή μιας πολύ δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, λόγω του άνυδρου χειμώνα και της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, δήλωσε ότι το Υπουργείο ΚΚΠΠ έχει προχωρήσει στη λήψη προληπτικών μέτρων και παρεμβάσεων, περισσότερων από κάθε άλλη χρόνια, για την όσο το δυνατόν καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών. Επίσης, ζήτησε από όλους τους αξιωματικούς, πυροσβέστες, εθελοντές, Αστυνομία, Στρατό, Λιμενικό, Πολιτική Προστασία, Αυτοδιοίκηση και πολίτες να δείξουν μέγιστη εγρήγορση και σοβαρότητα για αυτή τη δύσκολη αντιπυρική περίοδο.

«Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί με την Αστυνομία, μαζί με τους εθελοντές μας φυσικά, μαζί με τον στρατό, μαζί με το Λιμενικό. Όλο το κράτος είναι σε συναγερμό, γιατί θα έχουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Ζητώ και από τους πολίτες να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να βοηθήσουν τους ανθρώπους της πυροσβεστικής», δήλωσε σχετικά ο Βασίλης Κικίλιας, συμπληρώνοντας ως εξής: «Σας παρακαλώ, ξεχορταριάστε τα οικόπεδα σας, προσέξτε τα σπίτια σας, κλαδέψτε τα πεύκα που είναι γύρω-γύρω από το σπίτι σας και μπαίνουν μέσα στην αυλή σας, φροντίστε έτσι ώστε να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι φύσει αδύνατον να υπάρχει ένα πυροσβεστικό όχημα για κάθε σπίτι σε όλη την Ελλάδα».

Ακολουθούν ολόκληρες οι δηλώσεις του του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Δήλωση Βασίλη Κικίλια από Πάτρα: «Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και ασφάλεια και γι' αυτό ήρθα εδώ, για την ασφάλειά μας. Και θα ακολουθήσει σήμερα δεύτερη επίσκεψη στην Τρίπολη. Η Πάτρα όμως είναι κομβικής σημασίας για εμάς. Για του λόγου του αληθές, διπλασιάσαμε το προσωπικό ΕΜΟΔΕ στη μονάδα που έχουμε εδώ. Είναι η αερομεταφερόμενη μονάδα των δασοκομάντος που πλέον με τα μεσαίου τύπου ελικόπτερα Βell θα πηγαίνει απευθείας στην καρδιά μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς.

Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα και μια πολύ μεγάλη δυσκολία σε ό,τι έχει να κάνει με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες και για αυτό θα δώσουμε μάχη μέρα-μέρα.

Αυτό ήθελα να πω και στους άντρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, στα παιδιά της ΕΜΑΚ, στα παιδιά της ΕΜΟΔΕ. Είναι καθήκον μας να προασπίσουμε και να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Είναι το υπέρτατο αγαθό.

Ζητώ όμως, γιατί αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί με την Αστυνομία, μαζί με τους εθελοντές μας φυσικά, μαζί με τον Στρατό, μαζί με το Λιμενικό. Όλο το κράτος είναι σε συναγερμό, γιατί θα έχουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Ζητώ και από τους πολίτες να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να βοηθήσουν τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής. Ποιο είναι το λειτούργημα το οποίο κάνουν; Να ρισκάρουν τη δική τους τη ζωή για να σώζουν τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Σας παρακαλώ, ξεχορταριάστε τα οικόπεδα σας, προσέξτε τα σπίτια σας, κλαδέψτε τα πεύκα που είναι γύρω-γύρω από το σπίτι σας και μπαίνουν μέσα στην αυλή σας, φροντίστε έτσι ώστε να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι φύσει αδύνατον να υπάρχει ένα πυροσβεστικό όχημα για κάθε σπίτι σε όλη την Ελλάδα.

Θα πρέπει όλοι μαζί να προασπίσουμε αυτή την πανέμορφη πατρίδα, είναι το σπίτι μας. Κυριολεκτικά για κάθε ελληνική οικογένεια και μεταφορικά φυσικά στο σύνολο της χώρας. Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Σας ευχαριστώ πολύ».

Δήλωση Βασίλη Κικίλια από Τρίπολη: «Εδώ στην Τρίπολη συστήσαμε τη μεγαλύτερη νέα μονάδα ΕΜΟΔΕ σε όλη την Ελλάδα. 120 δασοκομάντος, δασοπυροσβέστες. Είναι πολύ σημαντικό που η αερομεταφερόμενη μονάδα μπορεί να επεμβαίνει σε δασικές πυρκαγιές, σε ό,τι υψόμετρο και οπουδήποτε. Και γενικώς, όπως καταλαβαίνετε, περιοδεύουμε σε όλη τη χώρα και η Πελοπόννησος είναι πρώτη προτεραιότητα για εμάς, καθότι έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλες πυρκαγιές, και είναι μια περιοχή πολύ κρίσιμη και υψίστης σημασίας. Και ζητάμε από όλους τους αξιωματικούς, πυροσβέστες, εθελοντές, Αστυνομία, το Στρατό, το Λιμενικό, την Πολιτική Προστασία, την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, μέγιστη εγρήγορση, σοβαρότητα φέτος για μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο που θα αντιμετωπίσουμε.

Η κλιματική κρίση δυστυχώς είναι εδώ, το βλέπουμε παντού γύρω μας. Θα δώσουμε τη μάχη. Έχουμε πάρει προληπτικά μέτρα φέτος, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Εφαρμόζουμε το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος για πιο άμεση επέμβαση στην έναρξη της δασικής πυρκαγιάς. Αλλά ζητάμε και από τους πολίτες να βοηθήσουν και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, τους πυροσβέστες μας που ηρωικά δίνουν τη μάχη κάθε μέρα. Να ξεχορταριάσουν, να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους, τα σπίτια τους, να κλαδέψουν τα πεύκα τα οποία είναι μέσα στους κήπους τους και βγαίνουν έξω, να προασπίσουν την πατρίδα μας, το σπίτι μας. Να κάνουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια.

Έχουν εκπονηθεί σχέδια από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και γενικά πρέπει να πω ότι με πολλή αυταπάρνηση και μεγάλη δύναμη δίνουν τη μάχη κάθε χρόνο οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Επαναλαμβάνω, φέτος είναι μια πολύ δύσκολη σεζόν όμως και θέλω όλοι να είναι σε εγρήγορση. Εξ ου και τα κοινά μαθήματα και η εκπαίδευση με τους δασάρχες και τους δασικούς εργάτες, με τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, το ότι ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ πλέον μπαίνει μέσα στα δάση και κάνει ζώνες, η περίμετρος 100 μέτρων όπου θα ξυριστεί και θα είναι αντιπυρική ζώνη γύρω από κάθε στρατόπεδο, η ψηφιακή πλατφόρμα που πρέπει να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδα που έχουν καθαρίσει. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είναι πολύ μεγάλη κρίση η κλιματική κρίση. Είναι τεράστιο διακύβευμα για το παρόν και το μέλλον και της χώρας και του πλανήτη και ότι πλέον όλοι με άλλου είδους υπευθυνότητα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα των δασικών πυρκαγιών».

 

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 6:06 pm


Ποια οδός θα είναι κλειστή την Πέμπτη στην Τρίπολη λόγω έργων

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Σας ενημερώνουμε ότι, την Πέμπτη 9/5/2024 η οδός Καλαμάτας θα είναι κλειστή από το ύψος της οδού Αγ. Παντελεήμονος έως το ύψος της Λεωφ. ΟΗΕ και η εκτροπή, των οχημάτων που κινούνται προς την Λεωφ. ΟΗΕ θα γίνεται,  από την οδό Αγ.Παντελεήμονος,  από τις 7:00 μέχρι τις 19:00 λόγω εκτέλεσης έργων κοινής ωφέλειας που αφορούν το φυσικό αέριο.

Ευχαριστούμε,  εκ των προτέρων, για την κατανόηση σας, για την επικείμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση στη συμβολή των οδών  Καλαμάτας, Τάπιας και Λεωφ ΟΗΕ λόγω των εργασιών.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 5:50 pm


«Βάσει ποιου σχεδίου κόβονται εκατοντάδες δέντρα στα στρατόπεδα της χώρας;»

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Αυξάνονται οι καταγγελίες για την χωρίς μέτρο και όριο κοπή εκατοντάδων δέντρων σε στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα. Η αιτιολογία είναι ότι πρέπει να διανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα στρατόπεδα. Όμως αυτό γίνεται χωρίς επιστημονικό σχεδιασμό, με οριζόντια μέτρα και στρατιωτικές εντολές του τύπου «αποφασίζομε και διατάσσομε».

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το Στρατόπεδο Μακεδονομάχων Κοζάνης, για το οποίο η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης καταγγέλλει την κοπή δέντρων ΕΝΤΟΣ του Στρατοπέδου, ως ακατανόητη και απαράδεκτη.

Μετά την περσινή θλιβερή εικόνα με την πυρκαγιά που εξαπλώθηκε μέσα στο στρατόπεδο Αγχιάλου Μαγνησίας, το Υπουργείο Άμυνας φαίνεται να έχει περάσει στο άλλο άκρο, διατάσσοντας με την ανοχή (;) του ΥΠΕΝ και των δασικών υπηρεσιών τη μαζική κοπή δέντρων, άνευ ορίων και κριτηρίων.  Ακόμα και στρατόπεδα μέσα σε πόλεις καλούνται εφαρμόσουν αυτή τη λογική («πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι!») πληγώνοντας τα αστικά δάση που συχνά συνορεύουν με τα στρατόπεδα και τα περιβάλλουν.

Ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην Κοζάνη, δόθηκαν εντολές (και ήδη άρχισαν να εκτελούνται) προκειμένου να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά των στρατοπέδων πλάτους 100 μέτρων! Πρόκειται για μέτρο οριζόντιο και άκριτο, που δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες.  Η εφαρμογή του θα έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολύτιμοι πνεύμονες πρασίνου, ακόμα και πολύ κοντά στις πόλεις.

Η ανάγκη για σωστή προετοιμασία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό για την προστασία του φυσικού κεφαλαίου, των οικισμών και φυσικά των αμυντικών υποδομών της χώρας. Όχι όμως με αψυχολόγητες κινήσεις πανικού και προχειρότητες  που προκαλούν περισσότερο ζημιά παρά όφελος.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία το Υπουργείο Άμυνας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν οι εκτάσεις των στρατοπέδων, έχει την «δυνατότητα» να προχωρήσει, μετά από σχετική άδεια των τοπικών δασαρχείων, στην κοπή δέντρων, επικαλούμενο λόγους προστασίας και επικινδυνότητας. Τα δασαρχεία, επειδή γνωρίζουν ότι το πράσινο των στρατοπέδων δεν υπάγεται στη δασική νομοθεσία, συνήθως δίνουν αυτές τις άδειες χωρίς να το «πολυσκεφτούν» και εγκρίνουν όλα όσα ζητούν οι διοικητές των στρατοπέδων.  Όμως η λογική και η επιχείρηση «ξυρισμένα στρατόπεδα» είναι καταστροφική, ειδικά για τα στρατόπεδα μέσα και δίπλα σε πόλεις. Π.χ το στρατόπεδα Μακεδονομάχων βρίσκεται εντός της Κοζάνης, ενώ αποτελεί ώριμο και χρονίζον αίτημα της τοπικής κοινωνίας η παραχώρησή του στον Δήμο Κοζάνη για χρήσεις αναψυχής και αθλητισμού.

Στο  στρατόπεδο Βέρση στην Άρτα κόπηκαν εκατοντάδες δέντρα περιμετρικά του προκαλώντας διαμαρτυρίες από πολίτες και αυτοδιοικητικούς της περιοχής. Επίσης  στο Στρατόπεδο Προκοπίδη στο Δρυμό Θεσσαλονίκης  έχει αποφασιστεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κοπή 500 δέντρων εντός του στρατοπέδου, κυρίως πεύκων και ελάτων. Η κοπή θα επεκταθεί και περιφερειακά. Πληροφορίες αναφέρουν τέλος μαζικές κοπές στο στρατόπεδο Ράμναλη στο Λαγκαδά και στο Στρατόπεδο Κλεισάρη στις Σέρρες, όπου κομμένοι κορμοί δέντρων έχουν ήδη στοιβαχτεί στο μέσον του στρατοπέδου. Κι ενώ στις περιοχές αυτές είχαμε διαμαρτυρίες και δημοσιεύματα, στην Κοζάνη δεν υπήρξε καμιά θεσμική αντίδραση.

Ως ΚΟΣΜΟΣ καταγγέλλουμε την τακτική που οδηγεί στην κοπή δέντρων στα στρατόπεδα της χώρας χωρίς κανένα επιχειρησιακό σχεδιασμό. Καλούμε το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Περιβάλλοντας να σταματήσουν την εφαρμογή μια οριζόντιας καταστροφικής πρακτικής που θυσιάζει χιλιάδες δέντρα εντός και περιμετρικά των στρατοπέδων. Πρέπει επιτέλους να υιοθετηθεί μια ορθολογική και επιστημονικά  σχεδιασμένη πολιτική πυροπροστασίας και πρόληψης των πυρκαγιών.

Αν η απάντηση της κυβέρνησης στους κλιματικούς κινδύνους είναι η κοπή χιλιάδων δέντρων, τότε .. «ζήτω που καήκαμε»!   

 

Ηλίας Παπαθεοδώρου

Εκπρόσωπος Τύπου ΚΟΣΜΟΣ

Ειδήσεις: 
Tags: 

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 5:45 pm


Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την αφρικανική σκόνη στον πληθυσμό - Προτείνει κλείσιμο των σχολείων

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Η αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα κάνει και πάλι την εμφάνισή της τις επόμενες μέρες, και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 8 Μαΐου.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια των πρόσφατων μετεωρολογικών προγνώσεων αναφορικά με εκδήλωση φαινομένων μεταφοράς αφρικανικής σκόνης από αύριο 9/5/2024, εξέδωσε τη Δ1δ/ΓΠοικ. 25498/8.5.2024 εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης» (ΑΔΑ: Ψ9ΜΗ465ΦΥΟ-ΣΙΧ)

Με την εν λόγω εγκύκλιο παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού εξαιτίας της επιβάρυνσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Η μεταφορά σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων (24ωρων) επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ) και για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m3 οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα σχολεία:

 

Γενικά μέτρα για όλο τον πληθυσμό:

Διευκρινίζεται ότι για τις προτεινόμενες συστάσεις και μέτρα προστασίας του πληθυσμού για την Περιφέρεια Αττικής, το κοινό μπορεί να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας ενώ για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας η αρμοδιότητα ενημέρωσης ανήκει στον οικείο Περιφερειάρχη.

Επιπλέον συστήνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού:

Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από την μεταφορά της σκόνης προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).

Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.

Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Πληροφορίες σχετικά με την πρόγνωση της εξέλιξης των φαινομένων μεταφοράς σκόνης μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του προγράμματος «Κοπέρνικος» της ΕΕ στον παρακάτω σύνδεσμο ΕΔΩ.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως αυτή αποσταλεί από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα εκδώσει άμεσα συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού , οι οποίες θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 5:35 pm


Copernicus: Ο φετινός Απρίλιος ο δεύτερος θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Ο κόσμος έζησε (και) τον Απρίλιο «εξαιρετικές» θερμοκρασίες, καθώς καταγράφτηκαν μηνιαία ρεκόρ ζέστης τόσο στο έδαφος, όσο και στην επιφάνεια των ωκεανών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, που δίνονται στη δημοσιότητα σήμερα.

Το φυσικό κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο «συνέχισε να αποδυναμώνεται», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των θερμοκρασιών αργότερα φέτος, αλλά δεν παρατηρήθηκε καμιά αλλαγή στη βασική τάση, αυτή της υπερθέρμανσης, που τροφοδοτεί η μαζική καύση ορυκτών καυσίμων (βενζίνης, πετρελαίου, αερίου, άνθρακα).

Από τον Ιούνιο του 2023, κάθε μήνα αδιαλείπτως συντρίβεται το ρεκόρ ζέστης.

Ο Απρίλιος του 2024 δεν ήταν εξαίρεση σε αυτόν που τείνει να γίνει κανόνας, με μέση θερμοκρασία 15,03° Κελσίου, με άλλη λόγια 1,58 βαθμό πάνω από οποιονδήποτε φυσιολογικό Απρίλιο της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900).

«Αν και είναι ασυνήθιστη, τέτοια σειρά μηνιαίων ρεκόρ είχε ήδη παρατηρηθεί την περίοδο 2015-2016», όταν είχε διαρκέσει 15 μήνες, τονίζει η υπηρεσία Κοπέρνικος.

Τους τελευταίους 12 μήνες, η θερμοκρασία του πλανήτη ήταν κατά μέσο όρο 1,61° Κελσίου υψηλότερη από ό,τι την προβιομηχανική εποχή, δηλαδή πάνω από τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού (2015) η αύξηση της θερμοκρασίας να μην υπερβεί τον 1,5° Κελσίου. Ωστόσο, αυτή η ανωμαλία πρέπει να καταγράφεται για δεκαετίες ώστε να θεωρηθεί πως το κλίμα ξεπέρασε αυτό το απόλυτα κρίσιμο όριο.

Σε κάθε περίπτωση όμως διαπιστώνεται «πόσο αξιοσημείωτες είναι οι συνθήκες της παγκόσμιας θερμοκρασίας», υπογράμμισε ο Ζιλιέν Νικολά, κλιματολόγος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S), στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, όπως και ο Μάρτιος και το σύνολο της χειμερινής περιόδου.

Κάθε επιπλέον βαθμός αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνοδεύεται από «ακραία κλιματικά συμβάντα, που γίνονται ολοένα πιο σφοδρά και πιο πιθανά», θυμίζει ο Ζιλιέν Νικολά, καθώς οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από κύματα ακραίας ζέστης στην Ασία, στην Ινδία και στο Βιετνάμ, ενώ η νότια Βραζιλία και άλλες περιοχές επλήγησαν από εξαιρετικά φονικές πλημμύρες.

Σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις, η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος δεν εξήγαγε σαφή συμπεράσματα για τις τάσεις τον Απρίλιο. Ο μήνας ήταν πιο υγρός από το φυσιολογικό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αλλά πιο ξηρός από το φυσιολογικό στο νότιο τμήμα της ηπείρου.

Η ίδια αντίθεση παρατηρείται και εκτός Ευρώπης: σε μεγάλο μέρος της βόρειας Αμερικής, της κεντρικής και της ανατολικής Ασίας, στον Κόλπο, στη νότια Βραζιλία, ακραίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες. Αντιθέτως, στο βόρειο Μεξικό, γύρω από την Κασπία θάλασσα, καθώς και σε μεγάλο μέρος της Αυστραλίας επικράτησε ξηρασία.

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών κατέγραψε επίσης ρεκόρ τον Απρίλιο σε σύγκριση με οποιονδήποτε προηγούμενο, εξαιρουμένων των πόλων. Πρόκειται για τον δέκατο τρίτο συνεχόμενο μήνα που καταγράφεται ρεκόρ.

Αυτή η υπερθέρμανση απειλεί τις θαλάσσιες μορφές ζωής, αυξάνει την υγρασία στην ατμόσφαιρα κι απειλεί την δυνατότητα των ωκεανών —που έχουν κρίσιμο ρόλο— να απορροφούν τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πάντως η θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών κατέγραψε οριακή μείωση σε σύγκριση με τον Μάρτιο και το απόλυτο ρεκόρ της (21,04° Κελσίου, από 21,07° Κελσίου).

Το φυσικό κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο «συνέχισε να αποδυναμώνεται» τον Απρίλιο κι η κατάσταση κινήθηκε προς «ουδέτερες συνθήκες», σημειώνει το παρατηρητήριο Κοπέρνικος.

Το φαινόμενο εκδηλώνεται στην ισημερινή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το Ελ Νίνιο «έφθασε στην κορύφωσή του στην αρχή της χρονιάς», εξήγησε ο Ζιλιέν Νικολά, κάτι που πιθανόν εξηγεί τη μικρή κάμψη των μέσων θερμοκρασιών τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

«Οι προβλέψεις των μοντέλων υποδεικνύουν ενδεχόμενη μετάβαση προς συνθήκες (του φαινομένου) Λα Νίνια το δεύτερο μισό της χρονιάς», όμως «οι συνθήκες είναι ακόμη αρκετά αβέβαιες», σημείωσε ο κλιματολόγος.

Το φαινόμενο Λα Νίνια είναι αντίστροφο του Ελ Νίνιο —οδηγεί σε μείωση των παγκόσμιων θερμοκρασιών—, όμως το τέλος του Ελ Νίνιο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως θα σταματήσουν να αυξάνονται οι θερμοκρασίες, πως θα φρενάρει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Το φαινόμενο αυτό προστίθεται σε μακροπρόθεσμες τάσεις που επιμένουν και συνδέονται άμεσα με την υπερθέρμανση, την αύξηση των συγκεντρώσεων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και των ποσοτήτων θερμότητας που απορροφώνται κι αποθηκεύονται ειδικά στους ωκεανούς», επισήμανε ο κ. Νικολά.

Οι τάσεις αυτές συνεχίζουν «να ωθούν την παγκόσμια θερμοκρασία προς νέα ρεκόρ», προειδοποιεί ο Κάρλο Μπουοντέμπο, ο διευθυντής του C3S.

Στα τέλη Μαρτίου, ο ΟΗΕ ήδη προειδοποίησε πως υπάρχει «υψηλή πιθανότητα» το 2024 να καταγραφτούν θερμοκρασίες άνευ προηγουμένου, ενώ το 2023 ολοκλήρωσε μια δεκαετία ζέστης-ρεκόρ, ωθώντας τη Γη «στο χείλος της αβύσσου».

Για τον Ζιλιέν Νικολά της υπηρεσίας Κοπέρνικος, πάντως, «είναι ακόμη λίγο νωρίς» για να προβλεφθεί αν θα καταρριφθούν ρεκόρ και φέτος, με δεδομένο το ότι το 2023 ήταν εξαιρετική χρονιά.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 5:00 pm


Αποσύρεται το εμβόλιο του κορονοϊού της AstraZeneca

Σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca γνωστοποιεί ότι έχει αρχίσει να αποσύρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, αν και η χρήση του είχε ήδη καταργηθεί σταδιακά από τον Ιούνιο του 2021.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου για τον κορονοϊό, Covid-19. Όπως υποστηρίζει ο λόγος πίσω από αυτήν την απόφαση είναι το «πλεόνασμα των διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.

Υπενθυμίζεται πως η AstraZeneca έχει παραδεχθεί σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της για τον κορονοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, μια παραδοχή που αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τεράστιες αποζημιώσεις.

Η χρήση του είχε ήδη καταργηθεί σταδιακά από τον Ιούνιο του 2021

Ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή για τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο του, που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε θάνατο και σοβαρές παρενέργειες σε δεκάδες περιπτώσεις.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου τον Μάρτιο η AstraZeneca απέσυρε οικειοθελώς την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 4:31 pm


Τρίπολη: Τραγελαφικές καταστάσεις με το πλιάτσικο του πασχαλινού στολισμού (pics,vid)

Ο Δήμος Τρίπολης φέτος το Πάσχα είχε στολίσει με πολλά λουλούδια την πλατεία Άρεως και είχε φορέσει τα γιορτινά του για τους επισκέπτες και τους δημότες που γιόρτασαν το Πάσχα στην Τρίπολη.

Όπως ανέφερε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το ArcadiaPortal.gr o εντυπωσιακός στολισμός με τις γαρδένιες, τα γαρύφαλλα και τα πολύχρωμα λουλούδια αποτελεί πλέον παρελθόν, αφού επιτήδειοι κατέστρεψαν τον στολισμό.

Επικοινωνήσαμε με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Τρίπολης κυρία Ελένη Καρούντζου για να μάθουμε, τι έχει γίνει με αυτό το περιστατικό, καθώς το φως της δημοσιότητας βρήκαν φωτογραφίες με κόσμο να αφαιρεί τις γλάστρες από τον στολισμό.

Η κυρία Καρούντζου ανέφερε ότι ο κόσμος που βρέθηκε στην πλατεία Άρεως στο Πασχαλινό γλέντι την Κυριακή του Πάσχα, φεύγοντας από το γλέντι έπαιρνε μία, δύο ή και παραπάνω γλάστρες.

Είναι λυπηρό αυτό το φαινόμενο, γιατί καταστράφηκε ο στολισμός. Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τα λουλούδια στους συμπολίτες μας, μετά το πέρας των εορτών του Πάσχα την Κυριακή 12 Μαΐου

Ρωτήσαμε αν δόθηκε το ελεύθερο να πάρει ο κόσμος τις γλάστρες και η κυρία Καρούντζου ήταν απόλυτη, τονίζοντας ότι ούτε ο δήμαρχος, ούτε κανείς αντιδήμαρχος ποτέ, δεν έδωσαν την άδεια σε κανέναν να πάρει τα λουλούδια.

Δυστυχώς καταστράφηκε ο στολισμός των λουλουδιών που είχε στοιχίσει περίπου 2.000 ευρώ. 

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Γλέντησαν και «σήκωσαν» τον στολισμό φεύγοντας στην Πασχαλινή Τρίπολη

Video of ΑrcadiaPortal.gr Γλέντησαν και «σήκωσαν» τον στολισμό φεύγοντας στην Πασχαλινή Τρίπολη

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 4:28 pm


Πρόσκληση συμμετοχής στη θρησκευτική εμποροπανήγυρη της «Αναλήψεως» στο Άστρος

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας  στα πλαίσια διοργάνωσης της εμποροπανηγύρεως της «ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ» 2024 στο Άστρος, καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν εμπρόθεσμα  αίτηση-υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής από την Τετάρτη 08 Μαΐου 2024 έως και την Παρασκευή 07 Ιουνίου 2024:

Μέσω της πλατφόρμας https://openmarket.mindev.gov.gr

ηλεκτρονικά στο email: [email protected]

στο πρωτόκολλο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, τις εργάσιμες ημέρες από ώρα 09:00π.μ. μέχρι 15:00 )

ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, Τ.Κ. 22001 Άστρος Αρκαδίας (όπου θα τεθεί πρωτόκολλο της ημερομηνίας παραλαβής από την Υπηρεσία Πρωτοκόλλου)

δηλώνοντας τις θέσεις που επιθυμούν, με σειρά προτίμησής τους, βάσει του συνημμένου σχεδιαγράμματος θέσεων πώλησης.

Οι πωλητές οι οποίοι είχαν προσέρθει στην εμποροπανήγυρη το έτος 2023, εάν το επιθυμούν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην ίδια θέση που κατείχαν, εφόσον το δηλώσουν στην αίτησή τους και εξοφλήσουν το τέλος εντός της προβλεπόμενης από την προκήρυξη ημερομηνία.

Για την επιλογή των υπόλοιπων συμμετεχόντων και των θέσεών τους κριτήριο είναι η απόλυτη χρονολογική σειρά κατάθεσης της αίτησης όπως προκύπτει από τον αύξοντα αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης, υπό την προϋπόθεση της εξοφλήσεως των τελών εντός της καθορισμένης από την προκήρυξη προθεσμίας.

Οι θέσεις είναι διαστάσεων: 6μ. Χ 2.5μ. ,12μ. Χ 2.5μ., 18μ.Χ 2.5μ και 3μ. Χ 2.5μ.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι σχετικές αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

Είδος άδειας:

α) βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας στις βραχυχρόνιες αγορές ή

β) άδεια παραγωγού πωλητή και επαγγελματία πωλητή που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές Αγορές ή

γ) άδειας δραστηριοποίησης στο στάσιμο ή στο πλανόδιο εμπόριο ( ή

δ) άδεια χειροτέχνη – καλλιτέχνη.

Φωτοτυπία δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου

Άδεια διαμονής σε ισχύ (κατά περίπτωση)

Πιστοποιητικό υγείας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων & ποτών

ΤΕΛΗ 

Το ύψος των τελών έχει καθοριστεί με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε δέκα επτά ευρώ (17,00€) ανά τρέχον μέτρο πρόσοψης της κάθε θέσης.

Η είσπραξη του ανωτέρω τέλους θα γίνεται πριν την έκδοση της έγκρισης συμμετοχής:

είτε στο Ταμείο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΑΡΤΑ  (VISA ή MASTERCARD)

είτε με κατάθεση του ποσού, αναγράφοντας το ΑΦΜ, το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ του πωλητή και την ένδειξη «ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ», σε έναν από τους ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ του ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ με τα εξής ΙΒΑΝ:

        1ο )Για καταθέσεις  ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:

GR36 0172 5250 0055 2508 6642 771  (ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ)

       2ο )Για καταθέσεις  ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΚΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:

GR98 0171 3150 0063 1503 0020 572  (ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ)

Τυχόν τραπεζικά έξοδα βαρύνουν τον καταθέτη.

Το Τέλος χρήσης θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως και την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024, διαφορετικά η θέση της προτίμησης θα χάνεται και θα μπορεί να την διεκδικήσει άλλος ενδιαφερόμενος.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 

Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση στην εμποροπανήγυρη χωρίς την έγκριση συμμετοχής.

Δεν θα χορηγείται έγκριση συμμετοχής εάν δεν έχει εξοφληθεί το τέλος χρήσης για την εμποροπανήγυρη και εάν δεν υφίσταται Δημοτική Ενημερότητα από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

Αιτήσεις στις οποίες δεν αναγράφεται αριθμός θέσης, θα τους χορηγείται από την Επιτροπή της Εμποροπανηγύρεως.

Η εγκατάσταση των πάγκων των πωλητών επιτρέπεται από την Παρασκευή 14.06.2024 από ώρα 14:00

Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν εκπρόθεσμα θα εξετάζονται κατά περίπτωση σύμφωνα με τις εναπομείνασες κενές θέσεις.  

Η παρούσα ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ εκδόθηκε βάση της 54/2022 (ΑΔΑ: ΩΑ4ΙΩ9Ψ-ΠΩΓ) Απόφασης Δ.Σ. Δήμου Βόρειας Κυνουρίας όπως τροποποιήθηκε με την 96/2023 (ΑΔΑ:6ΔΩΗΩ9Ψ-ΜΞ0) Απόφαση Δ.Σ. και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας  μαζί με το Τοπογραφικό Σχέδιο με τις θέσεις.

Οι ανωτέρω αποφάσεις Δ.Σ. καθώς και το Τοπογραφικό είναι αναρτημένα και στο πληροφοριακό σύστημα Ο.Π.Σ.Α.Α (https://openmarket.mindev.gov.gr).

Για οποιαδήποτε άλλη  πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας www.boriakinouria.gov.gr (ενημέρωση πολιτών-ανακοινώσεις) ή στα τηλέφωνα: 2755360112 (για τις αιτήσεις), 2755360140 (για τις πληρωμές), 2755360124 (για το πρωτόκολλο).

Δείτε τα έγγραφα της αίτησης ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 4:15 pm


Eκδήλωση στην Τρίπολη: «Σχολές, Σπουδές και Διαχείριση Χρόνου»

Η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος είναι από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι μαθητές/τριες για την πορεία και την εξέλιξή τους. Η αναζήτηση αυτή αρχίζει ήδη από την Α’ Λυκείου ώστε να καταλήξει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές η επιφανειακή ενημέρωση και οι διάσπαρτες πληροφορίες οδηγούν σε εσφαλμένες αντιλήψεις. Κατανοώντας ,λοιπόν, τη σπουδαιότητα μια τέτοιας απόφασης και διαδικασίας, το Φροντιστήριο ΣΥΜΒΟΛΟ διοργανώνει ανοιχτή ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε συνεργασία με τη διακεκριμένη και ηγετική - στον κλάδο της - επιστημονική ομάδα της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας. Ομιλητής της παρούσας εκδήλωσης θα είναι ο Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Συγγραφέας & Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και ένας από τους πλέον έμπειρους ομιλητές πανευρωπαϊκά.

Στην ημερίδα αυτή, οι συμμετέχοντες/ουσες θα πληροφορηθούν μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση για δεδομένα πού αφορούν:

Tις άγνωστες ευκαιρίες που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη & τις Νέες Τεχνολογίες στους περισσοτέρους κλάδους

Τις “κλασικές” σπουδές που οδηγούν σε καινοτόμες ειδικότητες

Τα Άγνωστα Επαγγέλματα του Μέλλοντος

Τις αλλαγές και παγίδες του Συστήματος Εισαγωγής στην Επιλογή Σπουδών

Τη διεπιστημονικότητα των τμημάτων και τις μοναδικές ευκαιρίες που δημιουργεί

Τους παράγοντες που συμβάλλουν για την Επιτυχία στις εξετάσεις

Tips για σωστή διαχείριση χρόνου

Έχοντας πραγματοποιήσει δεκάδες μελέτες για τη διεπιστημονικότητα και την εξέλιξη των επαγγελμάτων, ο Δρ Ταουσάνης Χρήστος θα βοηθήσει τους/τις μαθητές/τριες να αντιληφθούν την μελλοντική αγορά εργασίας και τις ευκαιρίες που μπορούν να συνδυάσουν μέσα από τα προγράμματα σπουδών, αλλα και τους γονείς να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα δεδομένα για το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό μέλλον των παιδιών τους.

Μετά το πέρας της ομιλίας, θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για συζήτηση με τον ομιλητή και επίλυση αποριών. Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 στις 18:30 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης.

Σας περιμένουμε να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον σας!

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 4:15 pm


Ημερίδα με θέμα: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποκαλύπτει τα μυστικά της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού»

Με την Επιστημονική Ημερίδα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποκαλύπτει τα μυστικά της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού», ολοκληρώνονται το Σάββατο 11 Μαΐου οι εκδηλώσεις του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στο πλαίσιο του εορτασμού της 201ης επετείου από τη σύγκληση της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος το 1823.

Ο στόχος που είχε τεθεί από το 2023 ήταν η καθιέρωση ενός ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου ώστε να αναδεικνύεται κάθε φορά και μια διαφορετική πτυχή της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής παράδοσης του τόπου μας.

Η επιλογή της προβολής της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού, ενός από τα πιο σημαντικά μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς το μνημείο παραμένει αναξιοποίητο, δεκαετίες μετά την ανακάλυψή του. Ενώ, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, στο οποίο στεγάζονται ευρήματα κυρίως από την Έπαυλη, παραμένει κλειστό.

Στην Ημερίδα θ’ αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν το μνημείο ξεχωριστό και θα συζητηθούν ζητήματα συντήρησης και ανάδειξής του, όπως και οι ενέργειες για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Μουσείου. Σκοπός είναι να προκληθεί στην επιστημονική κοινότητα ένας γόνιμος διάλογος που, αφενός, θα φέρει σ’ επαφή τους πολίτες με την τοπική ιστορία και αφετέρου, θα κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου στο Ίδρυμα «Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη», και ώρες 10.00 – 14.00.

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 4:12 pm


Νέος πονικικός κώδικας ΚΟΚ

Από την 1η Μαΐου 2024, θα τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος 5090/2024, ο οποίος φέρνει σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα της Ελλάδας και σε ότι αφορά τους παραβάτες οδηγούς…

Ο νέος ποινικός κώδικας αστικοποιεί τις ποινές του Κ.Ο.Κ. επιδιώκοντας να ενισχύσει την ασφάλεια στους δρόμους και να περιορίσει τα τροχαία ατυχήματα μέσω της αστικοποίησης των ποινών για σοβαρές παραβάσεις, όπως η επικίνδυνη οδήγηση.

Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά το νέο άρθρο 290Α, το οποίο ορίζει ως “επικίνδυνη οδήγηση” την οδήγηση που προκαλεί σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή ή την υγεία των ανθρώπων.

Αυτή περιλαμβάνει την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, την αγνόηση των σηματοδοτών και άλλες παραβάσεις που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

Ποινές για Επικίνδυνη Οδήγηση
Οι ποινές για την επικίνδυνη οδήγηση έχουν γίνει πολύ αυστηρότερες. Συγκεκριμένα:

Πρόστιμα: Αυξάνονται σημαντικά τα πρόστιμα, με εκκίνηση από 2.000 ευρώ για τις πρώτες παραβάσεις και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10.000 ευρώ για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.

Φυλάκιση: Η επικίνδυνη οδήγηση που οδηγεί σε ατύχημα με σοβαρούς τραυματισμούς μπορεί να επιφέρει ποινές φυλάκισης από 1 έως 5 χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 4:01 pm


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυκλών «γιορτάζει το Μάη» με την υποστήριξη της περιφέρειας

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυκλών «Η Νιόβη», «γιορτάζει το Μάη», την Κυριακή 12 Μαΐου, μέσα στα χρώματα κι αρώματα της φύσης, στον όμορφο χώρο του Καταγιάννη του Δήμου Σπάρτης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκτιμά τέτοιου είδους δράσεις, οι οποίες πέραν της ψυχαγωγίας, συμβάλλουν στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 3:30 pm


Ευρωεκλογές εθνικής σημασίας

Του Κώστα Βλάση

Η διαδικασία των Ευρωεκλογών αποτελεί παραδοσιακά μια εκλογική αναμέτρηση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μια διαδικασία την οποία οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Παρότι η χώρα μας αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «σύνδεση» των Ελλήνων πολιτών με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου κάποιες φορές η ψήφος των Ελλήνων στις ευρωεκλογές διακρίνεται από χαλαρότητα, με αυξημένα ποσοστά αποχής, ενώ άλλες φορές οι επιλογές των πολιτών εδράζονται σε κριτήρια που εκφεύγουν της ουσίας μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας.

Αν ο Έλληνας πολίτης είχε πλήρη εικόνα του βαθμού στον οποίο επηρεάζεται η ζωή του από τις αποφάσεις που παίρνονται και τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε επίπεδο ΕΕ, τότε είναι βέβαιο πως η συμμετοχή του στη διαδικασία θα ήταν αυτονόητη και η επιλογή του στην κάλπη θα ήταν πιο συνειδητή και μελετημένη.

Σ’ ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και απροσδόκητες εξελίξεις, η χώρα μας οφείλει να ενισχύσει τη σχέση της με τους ευρωπαίους εταίρους της και να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η επάνοδος της χώρας μας στο ευρωπαϊκό προσκήνιο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά από μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα ήταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, μια χώρα παράδειγμα προς αποφυγή και ένας αναξιόπιστος εταίρος, η ηγετική φυσιογνωμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησής του μετέτρεψαν την Πατρίδα μας σε πρωταγωνίστρια.

Αυτή είναι η «κληρονομιά» που διακυβεύεται στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και οφείλουμε να την στηρίξουμε, για να μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε όσα έχουμε πετύχει. Το status της Πατρίδας μας στο ευρωπαϊκό στερέωμα είναι σίγουρα το καλύτερο των τελευταίων δεκαετιών, και μπορεί στη δεδομένη στιγμή να συγκαταλεγόμαστε μεταξύ εκείνων που συνδιαμορφώνουν - μέσω σημαντικών πρωτοβουλιών - την ευρωπαϊκή ατζέντα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορούμε να θεωρούμε τη θέση μας δεδομένη. Ο κάθε πειραματισμός και η όποια αμφισβητίσιμη στρατηγική μπορεί να έχουν ολέθρια αποτελέσματα.

Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις την επόμενη πενταετία και ο κάθε Έλληνας πολίτης οφείλει να στοχαστεί βαθιά πριν πάρει την απόφασή του για την εκπροσώπηση της Πατρίδας μας στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου. Σ’ αυτά τα έδρανα οφείλουν να μας εκπροσωπήσουν άνθρωποι με εμπειρία, άνθρωποι που έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους στον πολιτικό αλλά και τον επαγγελματικό στίβο, άνθρωποι που μπορούν να διεκδικήσουν και να διαπραγματευτούν, μα πάνω απ’ όλα άνθρωποι που αγαπούν την πατρίδα και παραμένουν προσηλωμένοι στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Γιατί τελικά οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι και εθνική υπόθεση και μάλιστα υψίστης σημασίας.

* Ο Κώστας Βλάσης είναι Ορθοπεδικός - Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Έξωτερικών

Άρθρο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ // Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 3:28 pm


Εορτή Ζωοδόχου Πηγής στην Παλαιά Eπισκοπή Τεγέας

Ο Τεγεατικός Σύνδεσμος σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή 10/5/2024

Μετά τη Θεία Λειτουργία θα τιμήσουμε την Τεγεάτισσα Μάνα με Ομιλία – “Τιμή στην Τεγεάτισσα Μάνα", και κέρασμα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 3:15 pm


Συνελήφθη ένα άτομο για καταδικαστικό έγγραφο στην Μεσσήνη

Συνελήφθη, χθες (7.5.2024) το απόγευμα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μεσσήνης, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 58χρονος ημεδαπός, γιατί σε έρευνα που έγινε σε όχημα του βρέθηκε περίστροφο μετά -6-
φυσιγγίων, το οποίο κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 3:01 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας