Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Βριλήσσια    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Νέα αποκάλυψη: αγνόησαν την επιστολή


 Του Νομικού Συμβούλου της Ε.Ο.Ε.


Όπως προκύπτει και από το νέο ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε, ο Δήμος Βριλησσίων αγνόησε την από 15 Μαίου 2024 επιστολή του Νομικού Συμβούλου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σεραφείμ Πολυχρόνη και όχι μόνο δεν αφαίρεσε το Ολυμπιακό Σύμβολο των "Πέντε Κύκλων" από την προβολή της εκδήλωσης όπως ζητούσε η Ε.Ο.Ε., αλλά επιπλέον την διαφήμιζε με αναρτήσεις και το απόγευμα της Τρίτης που έστειλε στο fb όπως αυτή που αποκαλύπτουμε.

Αν θα έχουμε νομικά νταβαντούρια και αγωγές αποζημιώσεων ποιος θα φταίει και ποιος θα τα πληρώσει;

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 12:07 pm


Ντοκουμέντο: Αποκαλύπτουμε το έγγραφο

 

Νομικός Σύμβουλος Ε.Ο.Ε. προς Δήμαρχο: ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ


Με την από 15 Μαίου 2024 επιστολή του προς τον Δήμαρχο Βριλησσίων, ο Νομικός Σύμβουλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) κ. Σεραφείμ Πολυχρόνης, ζήτησε την αφαίρεση του Ολυμπιακού Συμβόλου των "Πέντε Κύκλων" από την ανακοίνωση και από κάθε υλικό προβολής της εκδήλωσης του Δήμου μας με τίτλο "Ολυμπιακό Ιδεώδες" της 16ης Μαίου 2024 με ομιλητή τον Ολυμπιονίκη και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Πύρρο Δήμα.

Τα Β.Ν. αποκαλύπτουν σήμερα το ντοκουμέντο δηλ. το έγγραφο που εστάλη από τον νομικό σύμβουλο στον Δήμαρχο.

Όπως αναφέρεται σε αυτό  το Ολυμπιακό Σύμβολο ανήκει κατ' αποκλειστικότητα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.), προστατεύεται στην Ελλάδα από τους ισχύοντες νόμους, απαγορεύεται αυστηρά να χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε τρίτο που δεν συνδέεται άμεσα με την Δ.Ο.Ε. και δεν έχει λάβει ταυτόχρονα άδεια από αυτήν. 

Προστίθεται στην επιστολή ότι η Ε.Ο.Ε. έχει υποχρέωση από το καταστατικό της και από τον νόμο να προστατεύει στην Ελληνική Επικράτεια την μη νόμιμη χρήση των Ολυμπιακών Συμβόλων.

Κατόπιν τούτων καταλήγει: "Επομένως παρακαλούμε να αφαιρέσετε άμεσα τους Ολυμπιακούς Κύκλους τόσο από την ανακοίνωση, όσο και από οποιοδήποτε έντυπο ή άλλου είδους υλικό προβολής της εκδήλωσης".

Είναι σαφές λοιπόν ότι μοναδικός σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προβολή προεκλογικά της υποψηφιότητας για ευρωβουλευτή με την Νέα Δημοκρατία του ομιλητή Ολυμπιονίκη μας κ. Πύρρου Δήμα, σε συνέχεια του γνωστού φάουλ της διοίκησης με την παρουσίαση της υποψηφιότητας για ευρωβουλευτή με την Νέα Δημοκρατία  του γνωστού δημοσιογράφου κ. Γιώργου Αυτιά στη γιορτή του Δήμου.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 9:47 am


Στα Βριλήσσια ο Πρωθυπουργός


 Το Σάββατο στις 11.30 το πρωί

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των περιοδειών του, θα πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των ευρωεκλογών, το Σάββατο το πρωί στις 11.30 στα Βριλήσσια (στην πλατεία Ελευθερίας).

Στη συνέχεια, θα περπατήσει στην τοπική αγορά και θα μιλήσει με δημότες. 

Από σήμερα το πρωί, ενόψει της έλευσής του, ολόκληρος ο δημοτικός μηχανισμός βρίσκεται σε εργώδη κατάσταση εργασιών (κουρέματα δένδρων και φυτών, καθαρισμός χώρων κλπ).

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 10:33 am


Η παράσταση «αιωνιότητα είναι θα περάσει»


Από τη θεατρική ομάδα του ΚΑΠΗ στο Πνευματικό Κέντρο το Σάββατο 18/5/2024

  

Η  θεατρική οµάδα του Κ.Α.Π.Η. Βριλησσίων θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ», το Σάββατο 18 Μαίου 2024 στην αίθουσα «Μουσών» του Πνευµατικού Κέντρου (Κισσάβου 11) στις 19:00.


Πρόκειται για  δραµατοποιηµένα κόµικς του Αρκά από την οµώνυµη σειρά « ΜΑΛΛΙ ΜΕ ΜΑΛΛΙ » και το «ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ». Την παράσταση συµπληρώνουν δύο δραµατοποιηµένα ανέκδοτα η «ΣΥΖΥΓΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ» και «Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΔΑΝΑΗΣ». Το τελευταίο µάλιστα προέκυψε από οµαδικό αυτοσχεδιασµό.


Η παράσταση σατιρίζει τις «βιτριολικές σχέσεις » των ανθρώπων µε σαρκασµό και χιούµορ, αλλά αναδεικνύει και την ανάγκη τους για αλλαγή από τα «κακώς κείµενα».


Διδασκαλία - Σκηνοθεσία: Τώνια Σταυροπούλου


Μουσική Επιµέλεια: Λίλιαν Δηµητρακοπούλου


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:43 pm


Πολιτική εκμετάλλευση εν όψει ευρωεκλογών


 Καταγγέλλει η "Πορεία Ευθύνης"


Πολιτική εκμετάλλευση εν όψει ευρωεκλογών, του Ολυμπιακού ιδεώδους, από τον Δήμο Βριλησσίων και από υποψηφίους ευρωβουλευτές, και μάλιστα Ολυμπιονίκες! Και καλώς να προβάλουν οι εξαιρετικοί αθλητές μας αυτό που έχουν διότι αυτό πρεσβευουν πρωτίστως, το αντιλαμβανόμαστε, όχι όμως με την πλάτη ενός δήμου για πολιτικούς λόγους.

Διοργανώνεται από τον Δήμο μας. Αυτό είναι  μεγάλο  "φάουλ" κύριοι της δημοτικής αρχής.

Ανεπίτρεπτο! Δεν γίνεται όλα να γίνονται με άλλοθι τον δήμο για κομματικές σκοπιμότητες.

(Έτσι κ η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του δήμου η οποία εξελίχθηκε σε προεκλογική εκστρατεία δημοσιογράφου για την ευρωβουλή, όσο και προώθηση του κυβερνητικού έργου.)

Σεβαστείτε τον θεσμικό σας ρόλο, εκπροσωπείτε όλους τους Βριλησσιωτες.

Μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε  άλλη περίοδο που δεν θα προκαλούσε και δεν θα πρόσβαλλε την νοημοσύνη μας.

Και έστω εάν επιθυμούσατε να τους προβάλλετε κομματικά, εν όψη ευρωεκλογών ,την εκδήλωση κάλλιστα μπορούσε να την διοργανώσει η τοπική ΟΝΝΕΔ. Όχι η Αντιδήμαρχία σας. Τα αυτονόητα δηλαδή. Κρίμα, τέτοια λάθη ανεπίτρεπτα.

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:36 pm


Κυκλοφορεί στην πόλη

 
Το δεύτερο φύλλο της έντυπης εφημερίδας μας

Κυκλοφορεί στην πόλη, το δεύτερο φύλλο της έντυπης εφημερίδας των 'Βριλησσιώτικων Νέων".

Τετρασέλιδη ασπρόμαυρη έκδοση μεγαλύτερου σχήματος, με πλουσιότερη ύλη και εκτενέστερες αναλύσεις, με τοπικά ενδιαφέροντα θέματα, σε καλύτερη ποιότητα χαρτιού και διευρυμένη κυκλοφορία.

Στο φύλλο αυτό φιλοξενούνται άρθρα των: Άκη Δημαρά Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Βούλας Λάμπρου - Αρσένη δημοτικής συμβούλου - επικεφαλής της Πορείας Ευθύνης, Βασίλη Αρχιμανδρίτη δημοτικού συμβούλου - επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και Δημήτρη Κοντοδίνα μέλους του Δήμου Δημιουργίας.

Επίσης, "ανοίγουν νέες στήλες: "ο διαβάτης της πόλης" (χρονογράφημα), "παραδημοτικά" και "Ποίηση".

Όταν ολοκληρωθεί η διανομή του εντύπου, θα αναρτηθεί ολόκληρη και έγχρωμη στο ιστολόγιό μας.

Φέρνουμε τα δημοτικά μας θέματα ακόμα πιο κοντά στους αναγνώστες και στις αναγνώστριές μας, στους Βριλησσιώτες και στις Βριλησσιώτισσες.

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:27 pm


O Μενέλαος Χαραλαμπίδης στα Βριλήσσια


Την Πέμπτη 23/5/2024 από το Cine Δράση


Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, 8:30’μμ, στο ΤΥΠΕΤ (Υμηττού & Πλαταιών) από το Cine Δράση

 

Η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine Δράση και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια οργανώνουν την Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 8:30’μμ, στο ΤΥΠΕΤ  συνάντηση γνωριμίας  με τον ιστορικό και συγγραφέα Μενέλαο Χαραλαμπίδη με την  ευκαιρία της έκδοσης του νέου βιβλίου  «ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής»

  Η συνεργασία με τον κατακτητή χαρακτήρισε την καθημερινότητα σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Πολιτικοί, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, δήμαρχοι, δικαστές, ιερείς, δημοσιογράφοι, συνεργάστηκαν στενά με τις αρχές κατοχής, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Η αρχικά διαφαινόμενη νίκη της Γερμανίας στον πόλεμο, ο αντικομουνισμός, η απόκτηση γρήγορου και εύκολου πλούτου, η ιδεολογική ταύτιση με την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία, η ανάγκη επιβίωσης, ήταν μερικοί από αυτούς. Στην Ελλάδα, αν και έχουν περάσει 80 ολόκληρα χρόνια από το τέλος της κατοχής, το ζήτημα της συνεργασίας με τον κατακτητή εξακολουθεί να αποτελεί θέμα-ταμπού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λήθης που ακολούθησαν όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τις πολιτικές συνέπειες του πρωτόγνωρου, σε ένταση και έκταση, συλλογικού τραύματος που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η συνεργασία. Η συνεργασία με τον κατακτητή υπήρξε η αφετηρία του νέου διχασμού, ο οποίος, με τη συμβολή και άλλων παραγόντων, οδήγησε στις εμφύλιες συγκρούσεις της κατοχής, των Δεκεμβριανών και τελικά στον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1940. 

Η Ιστορία είναι ένας συνεχής διάλογος ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν. Η σφαιρική και αντικειμενική μελέτη της τροφοδοτεί με γνώση, οξύνει την κρίση, καλλιεργεί τη συνείδηση, δίνει μαθήματα ζωής και πολιτισμού, προετοιμάζει τους πολίτες του αύριο. Είναι η φιλοσοφία μέσω του παραδείγματος, όπως είπε ο Θουκυδίδης,  ωθεί σε αναζήτηση εξηγήσεων για τα πράγματα του ανθρώπου και του κόσμου.

ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ

Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο βιβλίο παρακολουθούμε την πολιτική, οικονομική και ένοπλη συνεργασία με τον κατακτητή, όπως εκδηλώθηκε στον νομό Αττικής. Μέσα από τη μελέτη αρχείων που για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται, περιγράφεται η δράση αυτών που συνεργάστηκαν, εξετάζονται οι λόγοι και οι μηχανισμοί ανάπτυξης του φαινομένου της συνεργασίας καθώς και οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που ευνόησαν την εμφάνισή της. Οι πολιτικές που ακολούθησαν οι τρεις ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις, ο ρόλος εμπόρων, βιομηχάνων, πολιτικών μηχανικών και άλλων στις οικονομικές συναλλαγές με τους κατακτητές, η δράση της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, των Ταγμάτων Ασφαλείας, των Ελλήνων πρακτόρων των Ες-Ες και άλλων, που συγκρότησαν το ένοπλο σκέλος της συνεργασίας, και η δικαστική τους αντιμετώπιση μετά το τέλος της κατοχής, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της μελέτης.

 

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή δημοσιεύθηκε το 2012 με τίτλο Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα, ενώ το δεύτερο βιβλίο του, με τίτλο Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας, κυκλοφόρησε το 2014 – και τα δύο από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε το 2023 και το καινούριο βιβλίο του Οι δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής. Έχει συνεπιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ιστορικά περιοδικά και εφημερίδες. Ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, έχει συνδιοργανώσει τέσσερα συνέδρια. Από το 2013 ασχολείται συστηματικά με τη Δημόσια Ιστορία. Πραγματοποιεί ιστορικούς περιπάτους στο κέντρο της Αθήνας για την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, καθώς και (από τον Δεκέμβριο του 2019) ιστορικούς περιπάτους με μικρά γκρουπ κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο του Athens History Walks. Είναι ένας από τους σχεδιαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και ο εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος των δράσεων με τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», οι οποίες, υλοποιημένες από το 2015 ως το 2019, καθιέρωσαν τον μαζικό εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς και αποτέλεσαν μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις δημόσιας ιστορίας στην Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:06 pm


Μεικτή αποστολή από τα Βριλήσσια στο Μαυροβούνιο


Για τους διεθνείς ενταξιακούς αγώνες Bοcce 


Αναχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Μαΐου 2024  με προορισμό το Μαυροβούνιο η Μεικτή/ Unified  ομάδα Bocce των Special Olympics Hellas.   Στην ομάδα συμμετέχουν δύο μαθήτριες από το 2ο Γυμνάσιο Βριλησσίων και δύο ωφελούμενες από  το ΚΔΑΠ -ΑμεΑ Κρίκος του Δήμου Βριλησσίων.  


Οι τέσσερις αθλήτριες της Μεικτής Ομάδας Bocce προπονήθηκαν μαζί στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος  των  Special Olympics Hellas¨"Παίζουμε μαζί. Μαθαίνουμε μαζί" και είναι έτοιμες να διακριθούν στο  SNF Unified Sports Competition for Unified Schools,  το οποίο διοργανώνεται από τα Special Olympics Montenegro ως εορταστικό κλείσιμο του Προγράμματος των Σχολείων Ενταξιακού Αθλητισμού (Unified Schools) για την τρέχουσα σχολική χρονιά.  


Στους συγκεκριμένους αγώνες συμμετέχουν τα Special Olympics Hellas, τα Special Olympics Bosnia and Herzegovina, τα Special Olympics Serbia και τα Special Olympics Montenegro σε 2 αθλήματα, Bocce και Επιτραπέζια Αντισφαίριση.

 

Αρχηγός της αποστολής είναι η κα Ειρήνη Τρομπέτα, Προπονήτρια των Special Olympics Hellas στο άθλημα του Bocce και Γυμνάστρια του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Κρίκος.  Από το 2ο Γυμνάσιο συνοδεύει η καθηγήτρια κα Αναδιώτου.


Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Βριλησσίων Γιάννη Πισιμίση,  η Αντιδήμαρχος Οικογενειακής Πολιτικής , Ισότητας και Προσχολικής Ηλικίας Λίλη Τζίμα βρέθηκε στο αεροδρόμιο για να αποχαιρετήσει την αποστολή από τα Βριλήσσια και να ευχηθεί στη Λυδία, τη Σταυρούλα, την Έλλη και την Αναστασία, Καλή Επιτυχία! 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:00 pm


Τα Βριλήσσια τίμησαν τη Μητέρα


Οι συμπολίτες μας αγκάλιασαν τη γιορτή με πρωταγωνιστές τα παιδιά 


Σε μια όμορφη εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πάρκο Μίκης Θεοδωράκης ο Δήμος Βριλησσίων τίμησε τη Μητέρα και τη τεράστια προσφορά της στην κοινωνία αλλά και τον θεσμό της οικογένειας. Οι συμπολίτες μας αγκάλιασαν τη γιορτή με πρωταγωνιστές τα παιδιά που δημιούργησαν τα δικά τους χειροποίητα δώρα για τον πιο σημαντικό άνθρωπο στη ζωή του κάθε ανθρώπου. 


Τα παιδιά κατασκεύασαν τα δικά τους λουλούδια και πεταλούδες origami με την καθοδήγηση της Κατερίνας Σεντούκα και τη συνεργασία της Βασιλικής Χριστοπούλου -Χονδροματιδη. Ζωγράφισαν με την καθοδήγηση της Μαργαρίτας Πέτροβα, ενώ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παραδοσιακά παιχνίδια μιας άλλης εποχής από τη συλλογή του Μουσείου Μαθητικής Ζωής του Δήμου μας και να παίξουν επιδαπέδιο φιδάκι υπό την επίβλεψη του Λάμπρου Γκουρλή. Αρκετοί ήταν εκείνοι που επισκέφτηκαν και την έκθεση από την οποία επέλεξαν δωρεάν ένα λογοτεχνικό βιβλίο για να χαρίσουν στις μητέρες τους.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τα μέλη του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Κρίκος» του Δήμου Βριλησσίων.  Την εκδήλωση έντυσε μουσικά η Φιλαρμονική του Δήμου Βριλησσίων υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Βασιάδη. Η Μαργαρίτα Ανδριανού και η Φωτεινη Νιαμονιτού. Οι οικογένειες φωτογραφήθηκαν με φόντο μια εικαστική παρέμβαση αφιερωμένη στην γιορτή της Μητέρας. 


Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν η Αντιδήμαρχος Οικογενειακής Πολιτικής, Ισότητας και Προσχολικής Ηλικίας Λίλη Τζίμα και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτιστικών Υποδομών Κατερίνα Βουτσαδάκη. Σημαντική ήταν η συμβολή των αντιδημαρχιών Πολιτισμού και Καθαριότητας και των Αντιδημάρχων Τ. Δημητρίου και Γ. Μαρίνη, ενώ αρωγοί στάθηκαν η Δημ. Σύμβουλος και Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Ευαγγελία Καλογεράκη και η Δημ. Σύμβουλος Μαρίνα Παπαχριστοδούλου. Για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης συνέβαλαν οι υπάλληλοι του Δήμου Βριλησσίων Ελ. Δροσοπούλου, Φ. Μιχαηλίδης, Χρ. Παπαζαχαρίας, Ι. Κόλλια, Β. Θεοφίλου, Αγγελική Καραβά,  Δ. Κατσαφάνα και Ειρ. Τρομπέτα. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Τ. Χρηστάκης και Χρ. Γούναρης.  

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 2:56 pm


Το Ολυμπιακό Ιδεώδες και η Ιστορία των Αγώνων


Από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο την Πέμπτη 16/5/2024 στο Πνευματικό Κέντρο


Με τις αξίες και τα διαχρονικά μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκινούν οι διαλέξεις στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων. Η πρώτη θεματική με τίτλο: «Ολυμπιακό Ιδεώδες – Η ιστορία των Αγώνων – Γνωρίστε τους σύγχρονους ήρωές μας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16/05/2024 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11) στις 20:00. Σε λίγους μήνες το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ήδη αρκετοί Έλληνες αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, εκεί όπου συνολικά θα συμμετάσχουν 10.500 αθλητές και αθλήτριες, σε 329 αγωνίσματα από 32 αθλήματα.


Στην πρώτη διάλεξη θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους η Πρωταθλήτρια του στίβου και Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Αττικής Έρρικα Πρεζεράκου και ο χρυσός μας Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.


Οι εισηγητές θα αναφερθούν στην ιστορία και την εξέλιξη των Αγώνων στο πέρασμα του χρόνου, την διαχρονικότητα των Αξιών τους, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει σειρά διαλέξεων με ομιλητές και άλλους Ολυμπιονίκες μας. 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 2:51 pm


Καταγγελία αναγνώστη


Ενδεχόμενη απάντηση θα δημοσιευθεί άμεσα
 

Όπως είναι γνωστό, εμείς δημοσιεύουμε όλες τις απόψεις, όσο κι αν ενοχλούν.

Σήμερα το πρωί αναγνώστης των ΒΝ, προφανώς αντικυβερνητικών "αισθημάτων", μας απέστειλε την ακόλουθη επιστολή, με την οποία κατηγορεί τη δημοτική αρχή για εύνοια υπέρ της κυβέρνησης στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Με τη διευκρίνιση, ότι δεν μπορούμε να διασταυρώσουμε τα καταγγελλόμενα, τα δημοσιεύουμε στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης των απόψεων, τη στιγμή μάλιστα που και πολιτικό χαρακτήρα έχουν και υβριστικά δεν είναι.

Είναι αυτονόητο ότι κάθε απάντηση, αν υπάρξει, θα δημοσιευθεί άμεσα.

Η καταγγελία έχει ως εξής:

"Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα 4 μηνών που η διοίκηση του Δήμου προσφέρει εκδηλώσεις του Δήμου για τις προεκλογικές ανάγκες υποψηφίων της Ν.Δ. 

Η αρχή έγινε με την παρουσία του κ. Αυτιά σε εκδήλωση του Δήμου με αφορμή την νέα χρονιά και τώρα με την παρουσία του μεταπηδήσαντος από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ υποψηφίου κ. Πύρου Δήμα σε εκδήλωση του ανοικτού πανεπιστημίου με θέμα το "Ολυμπιακό Ιδεώδες" λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές. 

Προφανώς δεν μπορούσε να περιμένει το θέμα τις ευρωεκλογές, έπρεπε να γίνει τώρα. 

Είναι σαφές ότι ο Δήμος σιγά  σιγά εξελίσσεται σε προεκλογικό βραχίονα της Κυβέρνησης.  

Και παρατηρώ μια αφασία σε επίπεδο τοπικής πολιτικής. Γνωστοί λαλίστατοι τοπικοί παράγοντες δεν το αξιολογούν...

Είμαστε μπροστά σε μια διαδικασία άλωσης και των δήμων από τη δεξιά όπως έχει κάνει και με το κράτος. Δεν θα μιλήσει κανείς;

Υ.Γ. Και η κυρία Μπεκατώρου είναι ολυμπιονίκης, φρόντισαν να της ζητήσουν την συμμετοχή της;"

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 2:44 pm


Άμεση απάντηση του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας


Οι πυροσβεστικές φωλεές βγήκαν για συντήρηση επισκευή και βαφή
 

Άμεσα αντανακλαστικά επέδειξε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Μπήτας.

Απαντώντας στο δημοσίευμά μας για τις πυροσβεστικές φωλεές που έχουν βγει από τη Ναυτική Βάση, τόνισε ότι λόγω της κακής κατάστασης που βρίσκονταν, εξήχθησαν "προκειμένου να συντηρηθούν, να επισκευαστούν, να βαφτούν και να ξανατοποθετηθούν".

Μάλιστα, όλες οι παραπάνω εργασίες θα λάβουν χώρα άμεσα δηλ. σε 7-10 ημέρες.

Ευχαριστούμε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την πλήρη και άμεση ενημέρωσή του.

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 2:56 pm


«Σοβιετική και Ρωσική Κωμωδία»


Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, 8:30μμ, ζωντανά και διαδικτυακά, από το Cine Δράση


25η Συνάντηση Σεμιναρίου «Η Κωμωδία στο Σινεμά»

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, 8:30μμ, ζωντανά και διαδικτυακά

Θέμα: «Σοβιετική και Ρωσική Κωμωδία» 

Στην 25η συνάντηση του σεμιναρίου «Η Κωμωδία στο Σινεμά» που οργανώνει το Cine Δράση και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαΐου  2024, στις 8:30’μμ ζωντανά στο στέκι της Δράσης και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, συζητάμε για τη «Σοβιετική και Ρωσική Κωμωδία». Βλέπουμε αποσπάσματα και σχολιάζουμε κωμωδίες από την εποχή της ΕΣΣΔ και  σύγχρονες   ρωσικές όπως οι The Prisoner of the Caucasus (1966), The Diamond Arm (1968), Ivan Vasilievich Changes Profession (1973), όλα δημιουργίες του Leonid Gaidai ενός από τους δύο κορυφαίους σκηνοθέτες της σοβιετικής κωμωδίας. Από το δεύτερο κορυφαίο  Eldar Ryazanov, βλέπουμε τα φιλμ Carnival Night (1956), Girl without an Address (1957), The Hussar’s Ballad (1962). 

 Αν και η κωμωδία  της σοβιετικής περιόδου  απαιτεί ουσιαστική πολιτική και πολιτισμική γνώση για να εκτιμηθεί πλήρως, γενικά μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μια, μη μελετημένη στη Δύση, περίπλοκη εκδοχή ενός εξαιρετικά δημοφιλούς πολιτισμικού φαινομένου. Αντισυμβατική εθνική παραλλαγή ενός διεθνώς καθιερωμένου κινηματογραφικού είδους. 

Μια ολοκληρωμένη, σχετικά,  συζήτηση για αυτό το θέμα θα απαιτούσε απάντηση σε 2 τουλάχιστον ερωτήματα. Το πρώτο αφορά τον τρόπο με τον οποίο το Σοβιετικό καθεστώς αντιμετώπισε την τέχνη του Σινεμά. Είναι αλήθεια ότι από την αρχή της ύπαρξης του το νεαρό και αδύναμο σοβιετικό κράτος αντιλαμβάνονταν το ρόλο που μπορούσε να παίξει η τέχνη συνολικά, ιδιαίτερα   το θέατρο και το σινεμά, στην προπαγάνδιση των ιδεών του και στην εδραίωση του. Και οι καλύτερες ιδέες του έρχονται να συναντηθούν και να αξιοποιήσουν τις  καλύτερες παραδόσεις της τέχνης επί τσαρικής Ρωσίας.   Οι έντονα πειραματικοί δρόμοι στους οποίους περιπλανιόταν από τις αρχές του 20ου αιώνα η ευρωπαϊκή «ιστορική πρωτοπορία», στη Ρωσία διασταυρώθηκαν με το σημαντικότερο κοινωνικό πείραμα όλων των εποχών: το νέο εργατο-αγροτικό κράτος που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί. Έτσι στα επαναστατικά και τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση, ακόμα και την περίοδο 1917-1920 που μαίνονταν ο εμφύλιος και η ξένη εισβολή, σε συνθήκες πείνας, παγωνιάς και έλλειψης και των στοιχειωδών, συμπεριλαμβανομένου χαρτιού και φιλμ, υπήρξε μια πρωτοφανής καλλιτεχνική έκρηξη  συνοδευόμενη από θυελλώδεις συζητήσεις για θέματα αισθητικής και πολιτικής, σε συνθήκες απόλυτης καλλιτεχνικής ελευθερίας. 

Η έκκληση του Λένιν, η τέχνη να φθάσει στο λαό και ο λαός στην τέχνη,  που απηχούσε και τη θεμελιακή επιδίωξη της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας για ενότητα τέχνης και ζωής, βρήκε ανταπόκριση και από τις δύο πλευρές με μάλλον απρόσμενο τρόπο: Για πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου διαμορφώθηκαν ακροατήρια και κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων εναλλακτικά στα κλασικά καλλιεργημένα φιλότεχνα αστικά και αριστοκρατικά ακροατήρια. Νεαροί, απαίδευτοι άντρες και γυναίκες, άνθρωποι της δουλειάς στην πόλη και την ύπαιθρο, ήρθαν σε επαφή για μια δεκαπενταετία τουλάχιστον με καλλιτεχνικά έργα, φαινόμενα και διαδικασίες που αντιπροσώπευαν ό,τι πιο καινοτόμο στον κόσμο και σε «κανονικές» συνθήκες θα απαιτούσαν για να προσεγγιστούν ψηλό μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Τις τρομακτικές ελλείψεις στον μορφωτικο-πολιτιστικό εξοπλισμό αυτού του, πρωτοφανής μαζικότητας, υπό διαμόρφωση κοινού αντιστάθμιζαν το κλίμα της εποχής, ο ενθουσιασμός και από το γεγονός ότι, απαλλαγμένοι από τις προκαταλήψεις μιας συμβατικής εκπαίδευσης, ήταν πιο «ανοιχτοί» από τους κλασικούς φιλότεχνους και επεδείκνυαν μια έντονη διάθεση για το καινούργιο. Και όλα στην τέχνη για αυτούς ήταν καινούργια.

Το Νοέμβριο του 1918 ο Λένιν έστειλε το πρώτο τρένο «αγκίτ-προπ» (αγκιτάτσιας και προπαγάνδας) για να βοηθήσει στον προσεταιρισμό της υπαίθρου. Τα βαγόνια του ήταν εξωτερικά εικονογραφημένα και από ένα από αυτά γινόταν προβολές ταινιών στα πλήθη που συγκεντρώνονταν στις στάσεις. Θα ακολουθούσαν δεκάδες τέτοια τρένα, με τις λαμαρίνες τους ζωγραφισμένες από την πρωτοπορία και στολισμένα με στίχους του Μαγιακόβσκι, που διέτρεχαν τα μέτωπα του εμφύλιου και τις απελευθερωμένες από τους Λευκούς περιοχές οργανώνοντας συγκεντρώσεις και προβάλλοντας «επίκαιρα» εποχής. Το υλικό τραβούσαν εκατοντάδες νεαροί κάμεραμεν που επέβαιναν σ’ αυτά και τελούσαν υπό την καθοδήγηση κυρίως του νεαρού φουτουριστή ποιητή Ντζίγκα-Βερτόφ, (Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή)στον οποίο οφείλεται και το ένα από τα δύο βασικότερα ρεύματα που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια στο σοβιετικό κινηματογράφο, ο «κινηματογράφος-μάτι». Η σειρά γραπτών οδηγιών του Λένιν για τον κινηματογράφο τον Ιανουάριο του 1922 και η επακόλουθη συζήτηση του με τον Λουνατσάρσκι οδήγησε, ανάμεσα στα άλλα, και στο πρόδρομο κίνημα «κίνο-πράβντα» (κινηματογράφος-αλήθεια). Ο Ντζίγκα-Βερτόφ κάνοντας χρήση με ένα δικό του τρόπο της ακόμα ολοκαίνουργιας τότε (είχε πρωτοεμφανιστεί γύρω στα 1900 στο Παρίσι) αρχής του μοντάζ εφοδίαζε τις κινηματογραφικές αίθουσες με σύντομα εισαγωγικά φιλμ-πολιτικά μαγκαζίνο – εγκαινιάζοντας μια νέα μορφή κινηματογραφικής τέχνης, το κίνημα των ντοκιμαντέρ.

Ούτε ο Λένιν ούτε ο Τρότσκι ούτε ο Μπουχάριν (οι τρεις από την ηγεσία των μπολσεβίκων που συνήθως ασχολούνταν και με θέματα πολιτιστικής πολιτικής) θεωρούσαν υπόθεση του Κόμματος την επιβολή μιας δικής του γραμμής σε θέματα αισθητικής. Στο βιβλίο του Λογοτεχνία και Επανάσταση, που κυκλοφόρησε το 1923, ο Τρότσκι, απευθυνόμενος στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού ΛΕΦ, απορρίπτει το διατυπωμένο μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, αίτημα του Τσούζακ (που με τον Μαγιακόβσκι, τον Τετριακόφ κ.α. ανήκε στη «μαρξιστική τάση» των φουτουριστών)  να χαρακτηριστεί «το ΛΕΦ ή πτέρυγα του ως “τέχνη κομμουνιστική”». Η καλλιτεχνική πρωτοπορία επέζησε της ΝΕΠ, κατά την οποία κόπηκαν όλες οι κρατικές χρηματοδοτήσεις στις τέχνες εκτός από εκείνες για τα «ακαδημαϊκά» θέατρα. Παρόλα αυτά, αν και δεχόταν στο εξής μεγάλης έντασης πολεμικές, θα συνεχιζόταν μέχρι και το 1932 μια πολύ σοβαρή καλλιτεχνική δημιουργία και η επικοινωνία με το εργατικό κοινό μέσω παραστάσεων, εκδόσεων, εκθέσεων, ταινιών και ανεμπόδιστων ταξιδιών στο εξωτερικό. Τον Απρίλιο αυτής της χρονιάς διαλύθηκαν με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΣΕ όλες οι καλλιτεχνικές ενώσεις και οι καλλιτέχνες εντάχθηκαν υποχρεωτικά σε μια ενιαία ένωση κατά κλάδο τέχνης. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου η καινούργια Ένωση Σοβιετικών Συγγραφέων διακήρυξε μια νέα, ενιαία κατευθυντήρια θεωρία για την αισθητική και την τέχνη, τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό. Είχε προηγηθεί ανεπίσημη συνάντηση του Στάλιν με επιλεγμένους συγγραφείς στο διαμέρισμα του Γκόρκι, στην οποία τους είχε αποκαλέσει «μηχανικούς ψυχών». Όπως αποδείχτηκε στην πράξη η νέα, κρατική πλέον, κατεύθυνση είχε να κάνει λιγότερο με τον ρεαλισμό και τον σοσιαλισμό και περισσότερο με την επέκταση του κομφορμισμού και του διοικητικού ελέγχου και στον τομέα παραγωγής τέχνης και αισθητικών θεωριών. Η διακήρυξή της θα έβαζε την ταφόπετρα στο πιο σημαντικό και ενδιαφέρον πείραμα αλληλεπίδρασης κοινωνίας και τέχνης κατά τους τελευταίους αιώνες.

Το δεύτερο ερώτημα  είναι γιατί, αφού οι Σοβιετικοί παρήγαγαν ένα σύνολο από πολύ επιτυχημένες κωμωδίες, στη Δύση αυτές παραμένουν άγνωστες ακόμα και στους πιο σινεφίλ, ακόμα και στον προοδευτικό κόσμο που στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου αποτέλεσαν το βασικό κοινό των ταινιών από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο; Και αυτό σε αντίθεση με την εκτίμηση που απολάμβαναν οι ταινίες από την ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες που  χαρακτηρίζονται σοβαρές. Ακόμη και σκηνοθέτες που έχουν αναγνωριστεί από τους κριτικούς στη Δύση εκθειάζονται μόνο για τις πιο σκοτεινές ταινίες τους. Πάρτε για παράδειγμα τον Elem Klimov. Παρά το γεγονός ότι δημιουργεί στην απείρως εφευρετική και ευχάριστα αφελή πρωτοποριακή κωμωδία του Welcome, or No Trespassing (1956) (ένα πρώιμο Moonrise Kingdom που ο Wes Anderson γύρισε το 2012) το οποίο διαδραματίζεται σε μία κατασκήνωση πιονιέρων, είναι πολύ πιο γνωστός για το σκοτεινό αντιπολεμικό του έπος Come and See (Έλα να δεις, 1985) που σήμερα  ανακηρύσσεται ως η δεύτερη σημαντικότερη ταινία όλων των εποχών στο Letterboxd.  

Επιπλέον το ίδιο το καθεστώς δεν επιθυμούσε να κυκλοφορούν γιατί με πιο ανάλαφρο τρόπο σχολίαζαν, διακωμωδούσαν, καυτηρίαζαν  βασικά θέματα τα οποία συνδέονταν με τη διακυβέρνηση του τόπου, τα κακώς κείμενα, τα ήθη και τα έθιμα, την πάλη του παλιού με το καινούριο. Μεταξύ 1940-1975, η κρατική εταιρεία Artkino είχε αναλάβει αποκλειστικά την διανομή και πολλές από τις αποφάσεις της υπήρξαν προβληματικές. Ταινίες που θεωρούνταν κλασικές πήγαιναν πακέτο μαζί με άλλες άσχετες: Το Carnival Night (1956) κυκλοφόρησε μαζί με ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για μια αποστολή στην Αρκτική. Αλλά ούτε και οι Αμερικανοί κριτικοί είδαν με ευνοϊκό μάτι τις κωμωδίες. Ο Roger Greenspun των New York Times έγραψε ότι οι επιλεγμένες ρωσικές κωμωδίες που προορίζονταν για τη Δύση πριν ανέβει στην εξουσία ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, μεταξύ των οποίων το White Sun of the Desert (1970) και το Ivan Vasilyevich Changes His Profession (1973), απέπνεαν «μία σχεδόν αναισθητική απλότητα». Η ιστορία αυτών των ταινιών είναι πολύ διαφορετική στην ίδια τη Σοβιετική Ένωση. Εκτιμάται ότι οι ταινίες του Gaidai πούλησαν συνολικά 600 εκατομμύρια εισιτήρια, καθιστώντας τον πιο δημοφιλή σκηνοθέτη της χώρας. Εάν δεν ζούσε σε κομμουνιστική χώρα μόνο ένα μικρό μέρος των εισιτηρίων θα τον είχε κάνει πολυεκατομμυριούχο στο επίπεδο του George Lucas ή του Steven Spielberg. Σήμερα, η σοβιετική κωμωδία είναι αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ζωής. Το Irony of Fate (1976),  εξακολουθεί να παίζεται κάθε Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην τηλεόραση, ενώ το Love and Pigeons (1984) παραμένει η πιο δημοφιλής ταινία στο κανάλι της Mosfilm στο YouTube, με περισσότερες από 31 εκατομμύρια προβολές. Την εποχή που πραγματοποιήθηκε το 25ο Συνέδριο (1981) όταν γινόταν μια προσπάθεια να παραδεχθεί το καθεστώς ότι υπήρχαν προβλήματα με την εξήγηση (ή τη δικαιολογία) ότι ήταν προβλήματα ανάπτυξης η ταινία «Η ειρωνεία της Τύχης» καταλάμβανε μεγάλο μέρος της εισήγησης της ΚΕ, ως υπόδειγμα ταινίας καθώς έθιγε προβλήματα που απασχολούσαν τον πληθυσμό.

Αλλά και οι δυτικοί θεατές προτιμούσαν τις δραματικές ταινίες γιατί αυτές κυρίως συνδέονταν με την συνολική  (νικηφόρα επανάσταση του 1917) ή επιμέρους νίκη (Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος) του σοβιετικού κόσμου επί του αστικού. Ο θεατής είχε ανάγκη να επιβεβαιώνει -και μέσω του σινεμά- ότι ένας άλλος κόσμος ήταν εφικτός και ήδη οικοδομούνταν κάπου αλλού, μακριά από το μίζερο δικό του κόσμο. Ταυτόχρονα η αδυναμία αντίληψης από το μέσο θεατή της Δύσης του τρόπου διακυβέρνησης ή ζωής των Σοβιετικών, των ηθών και εθίμων που καυτηριάζονταν μέσα από τα φιλμ, δυσκόλευε την πρόσληψη των κωμικών στοιχείων και καθιστούσε τις κωμωδίες σχεδόν ακατανόητες.

Αξίζει επίσης να αναρωτηθούμε εάν ευθύνονται και τα δικά μας στερεότυπα και προκαταλήψεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ακόμα σημαντική αιτία  που οι σοβιετικές κωμωδίες δεν αντιμετωπίζονταν τόσο σοβαρά στη Δύση. Καθώς το περιεχόμενο τους δεν λογοκρινόταν αυστηρά, υπήρχε η υπόνοια ότι οι σοβιετικοί κωμικοί δεν ήταν πολιτικοί κινηματογραφιστές. Αλλά αυτό που πολλοί δεν συνειδητοποίησαν ήταν ότι η δουλειά τους ήταν εξίσου ανατρεπτική με εκείνη των συναδέλφων τους που έκαναν δραματικές ταινίες. Το Carnival Night του Ryazanov χρησιμοποιεί την ματαιοδοξία μιας πρωτοχρονιάτικης γιορτής για να σχολιάσει τη φύση της σοβιετικής λογοκρισίας, ενώ η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του Daneliya Kin-Dza-Dza! (1984) χρησιμοποιεί το παράλογο για να επικρίνει την διπλή γλώσσα της καθημερινής κοινωνίας. Οι ταινίες του Gaidai είναι λιγότερο θεματικές, αλλά οι φορμαλιστικές, ξέφρενες πλευρές τους, θυμίζουν τον μαξιμαλισμό των αμερικανικών κλασικών ταινιών, όπως το How To Steal a Million(1966), κρύβοντας τη σάτιρα μέσα στην τρέλα τους. Θα ήταν εύκολο να πούμε ότι οι λεπτές αποχρώσεις αυτών των κωμωδιών απλώς χάθηκαν στη μετάφραση, αλλά πώς εξηγείται η διεθνής απήχηση άλλων ταινιών που δεν είναι στην αγγλική γλώσσα;

 Στο σύγχρονο δίκτυο των φεστιβαλικών ταινιών, ο Andrey Zvyagintsev   έλαβε διθυραμβικές κριτικές για τις ζοφερές απεικονίσεις της ρωσικής ζωής. Σεξιστικές αμερικανικές ταινίες κατασκοπείας όπως το Red Sparrow (2018) και το Anna (2019), τροφοδοτούν ακόμα και τώρα αρνητικά στερεότυπα για τη Ρωσία, η οποία θεωρείται κρύα χώρα, μονοχρωματική, ένα μέρος όπου απουσιάζει η αγάπη και η ανθρώπινη ζεστασιά. Πιο δυναμικές ρωσικές ταινίες, από την πολιτική σάτιρα Election Day (2007) ως το μαγικό ρεαλιστικό ροκ μιούζικαλ Leto (2018), και το How Victor 'The Garlic' Took Alexey 'The Stud' to the Nursing Home (2017), παρουσιάζουν μία πολύ πιο εκλεπτυσμένη εικόνα. Ωστόσο, εξακολουθούν να μην κατορθώνουν να κάνουν αίσθηση έξω από την χώρα τους. Συμπερασματικά η αναγνώριση της τεράστιας αξίας των κωμωδιών της Σοβιετικής Ένωσης θα έκανε κάτι περισσότερο από το να τιμήσει τους καλλιτέχνες που έχουν χαθεί  εδώ και πολύ καιρό: θα συνέβαλε στην εξάλειψη των στερεοτύπων και θα έδινε μία νέα τροπή στην κριτική συζήτηση για την ιστορία του σινεμά.

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 2:44 pm


Οι «Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση»

Στα δημοτικά σχολεία των Βριλησσίων 


Το πρόγραμμα «Δημοτικά Σχολεία Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση»  που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας, στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης με έμφαση στην διαλογή στην πηγή ξεκίνησε στα δημοτικά σχολεία της πόλης μας. 


Ο Ολυμπιονίκης μας στο βόλεϊ Βασίλης Κουρνέτας, πρεσβευτής της δράσης βρέθηκε στο 2ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων. 


Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, εκτός από την διαδραστική παρουσίαση για τον τρόπο ανακύκλωσης στην πηγή, οι μαθητές εκπαιδεύονται στην ανακύκλωση χαρτιού και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών σε μπλε και κίτρινους κάδους.


Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε: «Είναι μεγάλης σημασίας η οικοδόμηση περιβαλλοντικής συνείδησης στους σημερινούς μαθητές και αυριανούς πολίτες. Τα παιδιά με μεγάλη θέρμη αγκαλιάζουν τέτοιες προσπάθειες και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη διαφύλαξη και την προστασία του περιβάλλοντος»


Κατά την παρουσίαση ο Ολυμπιονίκης Βασίλης Κουρνέτας εξήγησε στα παιδιά τι είναι η ανακύκλωση και πως θα πρέπει να γίνεται για να είναι αποτελεσματική. 


Το πρόγραμμα Γενικής  Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκε με ένα βιωματικό παιχνίδι,  μια ιδιότυπη σκυταλοδρομία όπου οι μικροί μαθητές και μαθήτριες διαχώρισαν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε ξεχωριστούς κάδους, συνδυάζοντας την εκπαίδευση με τη διασκέδαση. Επιπλέον διατέθηκαν στα σχολεία μπλε και κίτρινες τσάντες ανακύκλωσης για τις αίθουσες. 


Το παρών έδωσαν οι  Ζήσης Ιωαννίδης, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων και Χρήστος Γούναρης Αντιδήμαρχος Παιδείας. 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 2:41 pm


Από τη Σπηλιά Νταβέλη στα Βριλήσσια

 


7η Διάσχιση Ρεματιάς την Κυριακή 19 Μαΐου 2024


Η φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός και ο Δήμος Βριλησσίων σας προσκαλούν να περπατήσετε και να ανακαλύψετε μια μοναδική διαδρομή «στις ομορφιές της γειτονιάς μας». Την  διαδρομή που στα χρόνια της πανδημίας έγινε προορισμός για όλους του φυσιολάτρες του λεκανοπεδίου διάνοιξαν και εδώ και 12 χρόνια συντηρούν και σηματοδοτούν οι εθελοντές του Βριλησσού.

Ο αρχαίος δρόμος του μαρμάρου για την Ακρόπολη ξαναζωντανεύει με την παρουσία μας χάρη στις αναλυτικές ενημερώσεις από τους ειδικούς ξεναγούς μας.

Το γυμνό άσπρο, μαρμάρινο τοπίο που μας περιβάλλει αρχικά δίνει τη θέση του σταδιακά σε έντονη βλάστηση και τρεχούμενα νερά που σε συνδυασμό με την εποχή κάνουν τη διαδρομή μια απόλαυση για τις αισθήσεις. Καταλήγουμε στο πάρκο της Ρεματιάς για να κλείσουμε την μέρα με μουσική!

Η εκκίνηση της πεζοπορίας θα γίνει στις 9:30 π.μ. από τη σπηλιά του Νταβέλη (720 μ. υψόμετρο) και αναμένεται να διαρκέσει περί τις 3,5 ώρες, για τη διάνυση των 8,5 χλμ. μοναδικής φυσικής ομορφιάς, μέχρι τον τερματισμό της στο πάρκο Ρεματιάς της παραρεματίου περιοχής των Βριλησσίων (250 μ. υψόμετρο).

Για να φτάσουμε στην εκκίνηση της διαδρομής στην σπηλιά Νταβέλη, αρχικά θα επιβιβαστούμε σε λεωφορεία, ύστερα θα χρειαστεί να πεζοπορήσουμε 20 λεπτά από το σημείο που θα μας αφήσει το λεωφορείο.

Δωρεάν μεταφορά στη Σπηλιά Νταβέλη

Η μεταφορά είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες και θα γίνει με λεωφορεία που έχει  ναυλώσει ο Δήμος και θα ξεκινήσουν από 2 διαφορετικά σημεία:

1.    Με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν  στις 8 το πρωί μπροστά από το 1ο Γενικό Λύκειο Βριλησσίων  (Μακεδονίας και Θεσσαλίας –Βριλήσσια)

2.    Με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί στον σταθμό metro Δουκίσης Πλακεντίας https://g.page/moovencafe?share-

3.    Με λεωφορεία των συλλόγων–ομάδων που συμμετέχουν

  Για την επιβίβαση στο λεωφορείο είναι απαραίτητη η τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής.

Προσοχή: Τα λεωφορεία θα μας μεταφέρουν από τα Βριλήσσια  μέχρι την σπηλιά Νταβέλη. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει μετά την λήξη της πεζοπορίας που είναι η παραρεμάτιος Βριλησσίων (Διομήδους 11) να αποχωρήσουν με ίδια μέσα.

 Δηλώσεις συμμετοχής 

•        Στο τηλέφωνο του Βριλησσού 2108105665 από Δευτέρα 13/5 έως και Παρασκευή 17/5 από τις 10 το πρωί έως τις 13.00

•        Στο τηλέφωνο του Βριλησσού 2108105665   βραδινές ώρες μόνο την Τετάρτη 15/5 και την Παρασκευή 17/5 από τις 19.30 έως τις 21.00

•        Μόνο αν υπάρχουν θέσεις ο σύλλογος θα ανοίξει για συμμετοχές και το Σάββατο 18/5 από τις 11.00 εως τις 13.00

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ονομαστικές για κάθε άτομο που θα συμμετέχει – δηλαδή αν κάποιος δηλώσει περισσότερα από 1 άτομα θα πρέπει δώσει τα ονόματα τους.

Στο ξεκίνημα της διαδρομής θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τη σπηλιά Νταβέλη, το Πεντελικό όρος και την Οδό Λιθαγωγίας από τον ειδικό επιστήμονα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης (ΚΠΕΑ), Θεμιστοκλή Σμπαρούνη, βιολόγο-Msc Οικολογίας. 

Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα στάσεις ενημερώσεων στο γεφυράκι της οδού Ασκληπιού (φυτώριο) και στην πεντάτοξη μαρμάρινη γέφυρα της Δούκισσας της Πλακεντίας (στα όρια Μελισσίων – Βριλησσίων).

Από τον «Δρόμο Λιθαγωγίας» (σημείο εκκίνησης) θα χρειαστούμε μία περίπου ώρα για να φτάσουμε   στη Νέα Πεντέλη (πλησίον γέφυρας Παναγούλη), όπου ο Βριλησσός θα προσφέρει νερό, χυμούς και το καθιερωμένο πλέον λουκουμάκι.

Μετά από σύντομη στάση θα μπούμε στην ρεματιά και το μονοπάτι θα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του σκιερό με τρεχούμενα νερά. Θα κινηθούμε για λίγο στην παραρεμάτιο Μελισσίων και στη συνέχεια για 400 μέτρα σε δρόμο μέχρι το γεφυράκι της Δουκίσσης Πλακεντίας, οπότε θα μπούμε και πάλι στη Ρεματιά μέχρι τα Βριλήσσια.

Όλη η διαδρομή από την σπηλιά Νταβέλη και μέχρι τα Βριλήσσια θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες μαζί με τις ενημερώσεις στις 3 προγραμματισμένες στάσεις. Υπολογίζουμε να είμαστε στα Βριλήσσια στις 13.00.

Θα ξεκινήσουμε από υψόμετρο 720 μέτρα και θα κατέβουμε στα Βριλήσσια στα 250μέτρα. Το μήκος της διαδρομής μας είναι περίπου 8,5 χλμ.

Όσοι επιθυμούν συντομότερη περιπατητική διαδρομή (περίπου δύο ωρών), μπορούν να παρακάμψουν το πρώτο τμήμα από τη σπηλιά Νταβέλη μέχρι τη Νέα Πεντέλη και να βρίσκονται μέχρι τις 10:30 π.μ. στο γεφυράκι της οδού Παναγούλη της Νέας Πεντέλης για να συναντήσουν τους υπόλοιπους πεζοπόρους και να ακολουθήσουν την εξέλιξη της δράσης μέχρι την ολοκλήρωση της στα Βριλήσσια.

Στην Νέα Πεντέλη μπορείτε να φτάσετε είτε με δικά σας μέσα, είτε  με την λεωφορειακή γραμμή 451 που ξεκινά κάθε 30 λεπτά από τον σταθμό μετρό Χαλανδρίου και περνά από Δουκίσσης Πλακεντίας – Ηρακλείτου – Αναπαύσεως – Λεωφόρο Πεντέλης.

Όσοι επιλέξουν τη μικρότερη πεζοπορική διαδρομή που ξεκινά από την Νέα Πεντέλη Δεν χρειάζεται να δηλώσουν συμμετοχή γιατί δεν θα επιβιβαστούν στα λεωφορεία της διοργάνωσης.

Κατά τον τερματισμό της πεζοπορίας περίπου στις 13.30 στο Πάρκο Ρεματιάς Βριλησσίων (τέρμα οδού Διομήδους πάνω από τη Σισμανογλείου) ο Δήμος Βριλησσίων θα υποδεχτεί τους περιπατητές με φρέσκα φρούτα, χυμούς και νερό, καθώς και live μουσική απο πιάνο που θα ολοκληρώσουν την καθιερωμένη περιβαλλοντική γιορτή.

 Απαιτούμενος εξοπλισμός 

Απαιτείται βασικός πεζοπορικός εξοπλισμός (πεζοπορικά μποτάκια, καπέλο, σακίδιο, παγούρι με νερό, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, σνακ).

Η διαδρομή δεν έχει τεχνικές δυσκολίες, απαραίτητο είναι όμως οι συμμετέχοντες να έχουν υγεία και την στοιχειώδη φυσική κατάσταση.

Μεταξύ των πεζοπόρων θα κινείται 15μελής ομάδα αρχηγών αναβάσεων του Βριλησσού με ασύρματη επικοινωνία, θα υπάρχουν φορητά φαρμακεία, ενώ όχημα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων θα βρίσκεται σε επιφυλακή σε συγκεκριμένα σημεία για την περίπτωση που θα χρειαστεί βοήθεια κάποιος από τους συμμετέχοντες. Θα πεζοπορήσουν μαζί μας δύο ιατροί και μία νοσηλεύτρια μέλη του Βριλησσού.

Όλη η πεζοπορική διαδρομή από την Σπηλιά Νταβέλη μέχρι τα Βριλήσσια είναι σηματοδοτημένη από τον Βριλησσό με πράσινη πατουσίτσα σε πορτοκαλί φόντο.

Την 6η Πεζοπορική Διάσχιση στηρίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης.

Οι δραστηριότητες στη φύση ενέχουν τον κίνδυνο του ατυχήματος. Οι συμμετέχοντες σε κάθε εξόρμηση του Βριλησσού δηλώνουν ότι γνωρίζουν τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα, καθώς ότι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, εμπειρία, εξοπλισμό και ικανότητες που απαιτούνται για την δραστηριότητα που επιλέγουν να συμμετάσχουν. 

Επίσης έχουν ενημερωθεί για τους όρους συμμετοχής στις εξορμήσεις του συλλόγου όπως είναι αναρτημένοι στην σελίδα του συλλόγου 

Συμμετέχουν οι σύλλογοι: 

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης- Χαλανδρίου

Πεζοπόροι Χαλανδρίου

Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση πρέπει να είναι υγιείς και να έχουν την στοιχειώδη φυσική κατάσταση.

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 2:38 pm


"Εξαφανισμένες" όλες οι πυροσβεστικές φωλεές

Από την Ναυτική Βάση


"Εξαφανισμένες" είναι όλες οι "πυροσβεστικές φωλεές" από τη Ναυτική Βάση. 

Και μάλιστα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. 

Ελπίζουμε ο Δήμος να τις έχει στείλει για επισκευή.

Σε κάθε περίπτωση θα ήταν χρήσιμη η σχετική ενημέρωση των δημοτών από την αρμόδια Αντιδημαρχία.




Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 2:27 pm


“ΤΑΞΗΦΟΡΟΣ και ΟΧΙ ΤΑΞΙΦΟΡΟΣ ……..”


ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ 11η εκπομπή με την Έφη Βαλιάντζα - Αφτιά



ΑΣΚΗΣΕΙΣ 11ΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ : ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ

“ΤΑΞΗΦΟΡΟΣ και ΟΧΙ ΤΑΞΙΦΟΡΟΣ  ……..”

Α.ΑΣΚΗΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

Ο Προμηθεύς που έφερε στους ανθρώπους την φωτιά ονομάσθηκε:

1.                 Φωτοδότης

2.                 Πυρφόρος

3.                 Φωτομεταδότης

Β.ΑΣΚΗΣΗ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ

Αν ένα όχημα που μεταφέρει πετρέλαιο, το ονομάζουμε :

1.                 Υγροφόρο

2.                 Γκαζάδικο 

3.                 Πετρελαιοφόρο

Γ. ΑΣΚΗΣΗ ΛΟΓΙΚΗΣ

Από τις δύο επόμενες φράσεις α) όλα τα ψάρια κολυμπούν στο νερό  β) το μπαρμπούνι είναι ψάρι, ποιο είναι το λογικό συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς;

1.                 Το μπαρμπούνι είναι νόστιμο ψάρι

2.                 Το μπαρμπούνι είναι κόκκινο

3.                 Το μπαρμπούνι κολυμπά στο νερό

Δ. ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Διαβάστε φωναχτά ή πείτε τραγουδιστά το τραγούδι:

Απρίλη μου Απρίλη μου ξανθέ
Και Μάη μυρωδάτε καρδιά μου πώς αντέχεις

Καρδιά μου πώς καρδιά μου πώς αντέχεις
Μέσα στην τόση αγάπη και στις τόσες ομορφιές!

 

Γιομίζ' η γειτονιά τραγούδια και φιλιά
Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ
Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ
Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ μα το 'χω μυστικό!

 

ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΘΑΝΑΣΑΚΗ 2024 “

3 ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2024 ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

Αφού ακούσετε την ραδιοφωνική εκπομπή «ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ», σημειώνετε σε ένα χαρτί ποια είναι η σωστή απάντηση για κάθε ερώτηση από αυτές που σημειώνονται κάτω από την ερώτηση πχ. Α1, Β3, Γ4, κλπ. Όταν ζητείται να γίνει ΑΝΑΓΝΩΣΗ σε ένα κείμενο, απλώς ηχογραφείτε την ανάγνωση με ένα κοινό μαγνητόφωνο ή με το μαγνητόφωνο ενός έξυπνου τηλεφώνου (smart phone). Τα παιδιά που δεν γνωρίζουν ακόμα ανάγνωση, απλώς ακούνε το τραγούδι της εκπομπής και μαθαίνουν να το τραγουδούν.

Οι γονείς φωτογραφίζουν το χαρτί με τις απαντήσεις του παιδιού στις ασκήσεις και στέλνουν αυτή την φωτογραφία, καθώς και το ηχητικό αρχείο της ανάγνωσης του, ή του τραγουδιού του (για τα παιδιά που δεν γνωρίζουν ακόμα ανάγνωση), στο viber του τηλεφώνου 6947-263444, ή στο e-mail efivaliantza@gmail.com, σημειώνοντας επίσης το μικρό όνομα του παιδιού, την ηλικία του και το τηλέφωνο ενός γονέα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών της ηλικίας 5-12 ετών, προς τα οποία απευθύνονται αυτές οι ασκήσεις, έχει σημασία η προσπάθεια του συμπεράσματος (ακόμα και αν αυτό είναι λάθος) να γίνεται μόνον από τα ίδια. Μην τα υποκαθιστάτε ή τα πιέζετε, τους κάνει κακό.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Για κάθε σωστή απάντηση, το παιδί παίρνει 1 βαθμό, ενώ για κάθε ηχητικό ολοκληρωμένο αρχείο παίρνει 3 βαθμούς. Για την διατύπωση κάθε τυχόν δικής του ΑΠΟΡΙΑΣ (του παιδιού) που θέλει να συζητήσουμε στην εκπομπή, και την οποία εκείνο (αν ξέρει να γράφει) ή εσείς σημειώνετε στο τέλος (αν το παιδί δεν γνωρίζει γραφή), παίρνει 2 βαθμούς!!

Θα αναρτηθούν 12 εκπομπές με ασκήσεις μέχρι τον Ιούνιο.

ΌΛΑ τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις θα πάρουν ένα αναμνηστικό δώρο, ενώ εκείνα τα τρία που θα έχουν περισσότερους βαθμούς, θα πάρουν επί πλέον από ένα βραβείο έκπληξη!

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 11:51 am


Ελεύθερη πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους


Του Δήμου Βριλησσίων


Με γνώμονα τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για την άθληση των συμπολιτών μας, κάθε ηλικίας, ο Δήμος Βριλησσίων δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις από τη Δευτέρα 13/05/2024. 


Στόχος της πρωτοβουλίας ελεύθερης πρόσβασης στους αθλητικούς χώρους είναι η προώθηση της άθλησης ως μέρος της καθημερινότητάς των πολιτών, παρέχοντας τους επιπλέον κίνητρα προκειμένου να εντάξουν την άσκηση και τη γυμναστική στη ζωή τους.


Οι δημοτικοί αθλητικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί για τους συμπολίτες μας, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: 


ΜΠΑΣΚΕΤ

Γήπεδα Ολύμπου

Γήπεδο Α. 

Σάββατο 20:30 -22:30

Κυριακή 08:00-10:00

Γήπεδο Β. 

Σάββατο-Κυριακή 20:00-22:30

1ο Λύκειο Βριλησσίων (Θεσσαλίας και Μακεδονίας)

Δευτέρα-Παρασκευή 17:30-21:30

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γήπεδο Ποδοσφαίρου (Καλλιανίου και Μητροπούλου, Ο.Τ.365)

Τρίτη και Πέμπτη 17:30 - 18:30

Σάββατο και Κυριακή 17:30-20:30

ΣΤΙΒΟΣ

Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου (Ολυμπιονικών και Σπύρου Λούη)

Χρήση Στίβου για τρέξιμο-περπάτημα

Δευτέρα έως Παρασκευή 07:30- 13:30

ΤΕΝΙΣ

Γήπεδο Ολύμπου

Σάββατο–Κυριακή 09:00-13:00

Σάββατο– Κυριακή 17:30-21:30

Γήπεδο Δωδεκανήσου

Σάββατο 17:30-21:30

Κυριακή 09:00-13:00 και 17:30-21:30


Για τον καλύτερο προγραμματισμό της αθλητικής δραστηριότητας του τένις οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνούν με την γραμματεία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Αθλητισμού στα τηλ. 2108101510-11 για το κλείσιμο των γηπέδων.


Οι συμπολίτες μας που επιθυμούν να αθληθούν στις δημοτικές μας εγκαταστάσεις θα πρέπει να προσκομίσουν πρόσφατη ιατρική βεβαίωση στην γραμματεία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Βριλησσίων στην διεύθυνση Ολυμπιονικών και Σπύρου Λούη (Τέρμα Κισσάβου). Για περισσότερες πληροφορίες οι συμπολίτες μας μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 8101510-511 και στο email: [email protected] 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 9:31 am


Αύριο στις 5.30 μμ η κηδεία του Γιάννη Κοσμόπουλου


Στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου


Αύριο Παρασκευή 10/05/2024 στις 05.30 μμ στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου θα τελεστεί η κηδεία του Γιάννη Κοσμόπουλου, διευθυντή του 4ου Δημοτικού σχολείου Βριλησσίων.

Την είδηση του θανάτου του, έκανε γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και Υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων Θανάσης Γκούμας.

Η ανακοίνωση του μέλος του Διοικητικού ΔΟΕ Θανάση Γκούμα:

«Η μέρα έχει άσχημα μαντάτα…

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ειδικός παιδαγωγός, συντονιστής Σχ. Γονέων και Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων, Γιάννης Κοσμόπουλος ξεκινά σήμερα το ταξίδι στην αιωνιότητα…

Η είδηση έσκισε σαν αστραπή τον αέρα…

Απίστευτο….

Ο Γιάννης ο συνάδελφος, ο φίλος, ο σύντροφος “έφυγε” αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο τόσο σε εκπαιδευτικό , συνδικαλιστικό, κοινωνικό και επιστημονικό πεδίο… και δυσαναπλήρωτο κενό….

Αχ βρε Γιάννη έφυγες νωρίς…

Του μισεμού τα δάκρυα, είναι καυτά….πονάνε…

Καλό ταξίδι

Ειλικρινή Συλλυπητήρια στην οικογένεια»…

Ο Γιάννης Κοσμόπουλος ήταν ένας άνθρωπος με πλούσιο συγγραφικό έργο, που είχε αφιερώσει όλη του την ζωή στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση της Παιδείας σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης ήταν συντονιστής – εισηγητής στη σχολή γονέων του δήμου Βριλησσίων.

Ο εκλιπών ήταν μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ο οποίος εξέδωσε την ακόλουθη συλλυπητήρια ανακοίνωση για ο θάνατο του Γιάννη Κοσμόπουλου.

 Η ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο καλός συνάδελφος και εξαίρετος σύντροφος Γιάννης Κοσμόπουλος.

Ήταν Δάσκαλος, Ειδικός Παιδαγωγός, Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδας και μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. 

Υπήρξε ένας αγωνιστής της κοινωνίας και της ζωής. Η συμβολή του στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής ήταν ανεκτίμητη.

Προσηνής και συνετός, ερευνητής και πάντα δημιουργικός ερευνούσε τρόπους για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διαμορφώνοντας πλούσιο συγγραφικό, παιδαγωγικό έργο. Μόλις πρόσφατα είχε οργανώσει ένα επιστημονικό, διαθεματικό Συνέδριο Ειδικής Αγωγής.   

Ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Φίλε και συνάδελφε Γιάννη, Καλό σου ταξίδι!»

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Η ανάρτηση του Δημάρχου Βριλησσίων για τον θάνατο του Γιάννη Κοσμόπουλου:

«Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Γιάννη Κοσμόπουλου μας συγκλονίζει και μας προκαλεί μεγάλη θλίψη.

Ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, υπόδειγμα δασκάλου και εξαίρετος επιστήμονας. Ιδιαίτερα αγαπητός στη σχολική κοινότητα της πόλης μας αλλά και στην τοπική μας κοινωνία στο σύνολό της. Ο χαμός του συνιστά μεγάλη απώλεια για τα Βριλήσσια.

Γιάννη θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και απεριόριστο σεβασμό. Ευχαριστώ για την ειλικρινή σου φιλία. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια».

Αύριο Παρασκευή η κηδεία

H κηδεία του Γιάννη Κοσμόπουλου θα τελεστεί αύριο Παρασκευή 10/05/2024 στις 05.30 μμ στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

Αντί στεφάνων, η οικογένεια προτείνει να δοθούν χρήματα στο Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 10:10 am


Από το αρχείο μας


 ΚΑΔΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ (Μαϊος 2008)


Το Μάϊο του 2008, δηλαδή πριν 16 ολόκληρα χρόνια, τα Βριλησσιώτικα Νέα δημοσίευσαν το ακόλουθο θέμα:

ΚΑΔΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Το γεγονός είναι εντυπωσιακό.

Ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Οι κάδοι βγήκαν μέσα στη Λεωφόρο Πεντέλης!!!

Απίστευτο; Και όμως αληθινό!

Οι περίοικοι πηγαινοφέρνουν τους κάδους απορριμμάτων κυριολεκτικά μέσα στη Λεωφόρο, αφού κανείς δεν νοιάζεται να φτιάξει εσοχές.

Ο Δήμος Βριλησσίων είναι εντελώς απών...

Αδιαφορεί και περί άλλα τυρβάζει.

Αν και γνωρίζει άριστα τη σύγχρονη ντροπή της Λεωφόρου Πεντέλης σφυρίζει ανέμελα.

Το μόνο που ξέρουν είναι να παρουσιάζουν τα Βριλήσσια "ως Ελβετία της Ελλάδας" (Εφημερίδα Η ΑΠΟΨΗ 25/4/2008) και να μας κάνουν να γελάμε.

Και κάτι άλλο...

Στοίχισε και αν ναι πόσο αυτή η καμπάνια;;;

Μην ανησυχείτε ρε παιδιά, ρητορική είναι η ερώτηση, σιγά μη μας απαντούσατε...

Τουλάχιστον ενδιαφερθείτε να απομακρυνθούν οι κάδοι μέσα από τον δρόμο, διότι αυτή είναι υποχρέωσή σας αυτονόητη.

Αυτά για τότε. Για την κατάσταση σήμερα μετά από 16 χρόνια οι συγκρίσεις είναι δικές σας.

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 5:17 pm


Ο Life coach και συγγραφέας Στέφανος Ξενάκης


 Την Δευτέρα 13 Μαϊου 2024 στον πολυχώρο πολιτισμού της Καλλινίκης. Κισσάβου 18Α

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 5:05 pm


ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Τα Βριλησσιώτικα Νέα εύχονται σε όλους τους αναγνώστες και όλες τις αναγνώστριες, Καλή Ανάσταση με Ελευθερία, Δημοκρατία και Ειρήνη, για όλο τον κόσμο.

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 5:57 pm


Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση


Οι ευχές της Δράσης


Στην αφίσα, έργο του ζωγράφου Γιάννη Κομινόζογλου, με τίτλο «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».


Η φράση που το συνοδεύει είναι από ανάρτηση του Αντώνη Ανδρουλιδάκη, MSc. Αναπτυξιακού και Κοινωνικού ψυχολόγου: «Και πάλι θα μιλήσουν για την Ανάσταση οι συνήθεις κατασκευαστές του Σταυρού... Και πάλι ο Σταυρός εντελώς συγκεκριμένος και πάλι η Ανάσταση γενικώς και αορίστως! »



Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 5:43 pm


Οι Πασχαλινές ευχές

 

Του συνδυασμού "Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας"

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 5:39 pm


Από τις 10 έως 31 Μαΐου 2024 οι αιτήσεις εγγραφής και επανεγγραφής


Στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς

  

Η Αντιδημαρχία Οικογενειακής Πολιτικής, Ισότητας και Προσχολικής Ηλικίας ενημερώνει τους γονείς και τους κηδεμόνες που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους Δημοτικούς μας Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς για το σχολικό έτος 2024-2025 ότι oι αιτήσεις για την εγγραφή και την επανεγγραφή των παιδιών για τη σχολική χρονιά 2024 – 2025 θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο mail [email protected] ή ταχυδρομικά με την ένδειξη «Αίτηση εγγραφής /επανεγγραφής σε Παιδικό/Βρεφικό Σταθμό Δήμου Βριλησσίων» στην Αντιδημαρχία Οικογενειακής Πολιτικής, Ισότητας και Προσχολικής Ηλικίας, (Λ. Πεντέλης 62, Τ.Κ. 15235) από 10 έως 31 Μαΐου 2024.


Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να βρουν την αίτηση, όπου αναφέρονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά κάνοντας κλικ  ΕΔΩ 


Σημειώνεται ότι όταν ανακοινωθεί η Πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (www.eetaa.gr) για τη δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης», θα υπάρξει ενημέρωση από τον Δήμο μας, ώστε να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα.


Πληροφορίες: Αντιδημαρχία Οικογενειακής Πολιτικής, Ισότητας και Προσχολικής Ηλικίας Λ. Πεντέλης 62 (ισόγειο) 2108105052 & 2106135611 – εσωτ. 1009 ώρες 09:00 – 15:00.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 5:37 pm


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια





Φιλικοί ιστότοποι: