Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Βριλήσσια    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Προγραμματισμένες τμηματικές διακοπές υδροδότησης


Την Παρασκευή και το Σάββατο 

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 26/4 και το Σάββατο 27/4, θα πραγματοποιηθούν ολικές ή τμηματικές διακοπές υδροδότησης από 08:00 – 15:00 λόγω εργασιών του αναδόχου κατασκευής δικτύου ομβρίων.

Οι διακοπές θα επηρεάσουν τα ακίνητα που βρίσκονται επί των οδών:

  • Ολύμπου (βόρειο τμήμα, από Ροδόπης έως Θεμιστοκλέους)
  • Θεμιστοκλέους (από Ολύμπου έως Ταϋγέτου)
  • Μιλτιάδου
  • Ροδόπης (από Ολύμπου έως Κισσάβου)
  • Ταϋγέτου (από Ροδόπης έως Θεμιστοκλέους)
  • Ευριπίδου
  • Δώδεκα Αποστόλων
  • Βαλτετσίου (συμπεριλαμβανομένου του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου όσον αφορά μόνο τις καντίνες και τις βρύσες των προαύλιων χώρων και όχι τους χώρους υγιεινής)
  • Δίρφης (ανατολικό τμήμα, από Βαλτετσίου έως Κισσάβου)

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 11:59 pm


Πρασίνισε το προαύλιο


Στο 5ο Νηπιαγωγείο Βριλησσίων

 

Ο Δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Οργανισμό We4All συνεχίζει το πρόγραμμα περιβαλλοντικών εκπαιδεύσεων στις σχολικές μονάδες των Βριλησσίων. Αυτή τη φορά η δράση πραγματοποιήθηκε στο 5ο Νηπιαγωγείο Βριλησσίων.

 


Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γης οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν από το εξειδικευμένο προσωπικό της We4all  για τα οφέλη της φύτευσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση τους για την αξία των δέντρων, ιδιαίτερα μέσα στις πόλεις.  Μέσω του προγράμματος τα παιδιά αποκτούν με τρόπο βιωματικό μια ουσιαστική σύνδεσή με τη φύση και την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε.

 


Ακολούθησαν συνολικά 60 φυτεύσεις σε παρτέρια στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Η We4all παραχώρησε δωρεάν 20 τεμάχια λεβάντα, 30 τεμάχια βιβούρνο και 10 τεμάχια διμορφοθήκη. Η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Βριλησσίων καθάρισε τα παρτέρια, άνοιξε τους λάκκους φύτευσης και τοποθέτησε αυτόματο πότισμα. Η φύτευση έγινε από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του σχολείου με την καθοδήγηση γεωπόνου της We4All, αλλά και του εξειδικευμένου προσωπικού της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Βριλησσίων.

 

Στην δράση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Γιώργος Μαρίνης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Νέας Γενιάς Χρήστος Γούναρης, η Διευθύντρια Κατερίνα Σαβούρδου και οι εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Βριλησσίων, καθώς και γονείς.  


Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν περιβαλλοντικές εκπαιδεύσεις και δενδροφυτεύσεις σε όλα τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βριλησσίων.

 

Το είδος και ο αριθμός των φυτών που τοποθετούνται στους διαθέσιμους χώρους των σχολείων επιλέγονται με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις των σχολικών αύλειων χώρων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Βριλησσίων, η οποία και ενημερώνει την We4All για τις ανάγκες που υπάρχουν.

 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 11:53 pm


Δήλωση του Δημάρχου Γιάννη Πισιμίση


Αναστέλλονται οι οικοδομικές άδειες που κάνουν χρήση του Ν.Ο.Κ.


Δείτε την βιντεοσκοπημενη δήλωση του Δημάρχου Γιάννη Πισιμίση σε αυτό τον σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/share/r/HPzHuhARHafsjtTS/

Ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:

"Στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής αποφασίσαμε ομόφωνα την έγκριση της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στα Βριλήσσια σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των άρθρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, η εφαρμογή του οποίου έχει ήδη προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στην πόλη μας, με την ανέγερση οικοδομών που υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγιστο ύψος, το οποίο διαχρονικά προβλεπόταν για τον Δήμο μας. Η σχετική εισήγηση έχει ήδη αποσταλεί στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη.  

Αποφασίζουμε με γνώμονα την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος στα Βριλήσσια καθώς και την ανάγκη προστασίας του πολεοδομικού και περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην πόλη μας, τουλάχιστον έως την έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων του ΝΟΚ. 

Όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου είμαστε ενωμένες στο ζήτημα αυτό, το οποίο είναι εξόχως σοβαρό για το μέλλον της πόλης μας. Μοναδικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη, η προστασία και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής μας κοινωνίας."

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 7:30 pm


Κλειστό λόγω εργασιών το 1ο ΚΕΠ


Του Δήμου Βριλησσίων 24 και 25 Απριλίου
 

  

Κλειστό για το κοινό θα παραμείνει την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 το 1ο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Βριλησσίων στην οδό Σισμανογλείου 9, λόγω εργασιών ανακαίνισης του χώρου.


Οι συμπολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι από το 2ο ΚΕΠ του Δήμου Βριλησσίων στην οδό Αθανασίου Διάκου 14 στα Άνω Βριλήσσια.

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 7:24 pm


Έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Σπανάκος


Δημοσιογράφος με ήθος και ενεργός πολίτης


 Έφυγε από τη ζωή, την Κυριακή, ο Μάνος (Μανώλης) Σπανάκος, δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ,  ενεργός πολίτης, διαχειριστής τοπικού ιστολογίου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Την απώλειά του σε ηλικία 66 ετών γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, η οποία έχει ως εξής:

"Απεβίωσε ο Μανώλης Σπανάκος

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με λύπη ανακοινώνει την απώλεια του συναδέλφου Μανώλη Σπανάκου, ο οποίος απεβίωσε χθες μετά από σύντομη ασθένεια.

Ο Μανώλης Σπανάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε στην αρχή ευκαιριακά έως ότου προσλήφθηκε, τον Ιανουάριο του 1990, ως συντάκτης ύλης στην εφημερίδα «Έθνος». Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «Espresso», «Traffic», «Ελεύθερος Τύπος» και τα τελευταία χρόνια στον Τύπο της Κηφισιάς.

Ο Μανώλης Σπανάκος υπήρξε ένας συνάδελφος που εργάστηκε άοκνα και με ήθος ενώ είχε πάντοτε άψογη συναδελφική συμπεριφορά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται τους οικείους, τους φίλους και κυρίως τους δύο γιους του καλού συναδέλφου.

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός θα δοθεί αύριο Τρίτη, 23 Απριλίου στις 15:30 στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ"


Ανακοίνωση εξέδωσε ο συνδυασμός "Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης", του οποίου ο εκλιπών υπήρξε μέλος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ "ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ":

"Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη έναν υπέροχο άνθρωπο, φίλο, καταξιωμένο επαγγελματικά δημοσιογράφο μέλος της ΕΣΗΕΑ,και υποψήφιο της παράταξής μας "Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης  Μάνο Σπανάκο. Ο Μάνος  έφυγε από τη ζωή εχθές Κυριακή.

Θα τον αποχαιρετήσουμε αύριο Τρίτη 3:30 μμ στη Ριτσώνα, https://cremservices.gr/

«Ο καημός του θανάτου τόσο με πυρπόλησε  που η λάμψη μου επέστρεψε στον ήλιο».

Λακωνικόν, Ελύτης

Ποιός ήταν ο Μάνος Σπανάκος (με τα δικά του λόγια από το προεκλογικό βιογραφικό του ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος):

"Δημοσιογράφος - μέλος ΕΣΗΕΑ

"Γεννήθηκα στην Αθήνα, όπου και τελείωσα το σχολείο.

Σπούδασα Δημοσιογραφία και Δημόσιες Σχέσεις, ένα επάγγελμα για τους περισσότερους ίσως, αλλά ένα λειτούργημα όπως το έβλεπα τότε και το βλέπω και τώρα, σε πείσμα των καιρών.

   Ξεκίνησα από την εφημερίδα Έθνος (Εκδοτικό Συγκρότημα Πήγασος) το 1990 ως Συντάκτης ύλης και ακολούθως Αρχισυντάκτης και Διευθυντής Σύνταξης στο «Έθνος της Κυριακής». Μετά από περίπου δυο δεκαετίες αποχώρησα με την ιδιότητα του Διευθυντή Ειδικών Εκδόσεων του εκδοτικού συγκροτήματος.Ειμαι  ιδιαίτερα υπερήφανος που κείμενό μου (editorial) που είχε δημοσιευτεί το 2003 στην εφημερίδα «Έθνος» έχει συμπεριληφθεί στο σχολικό βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ’ Γυμνασίου.

Την τελευταία δεκαετία ανέπτυξα δραστηριότητα και στην ηλεκτρονική ενημέρωση με κάποιες ιστοσελίδες που δημιούργησε προσωπικά.

Διατελεσα μέλος του Δ.Σ. του ΟΚΠΑ Δήμου Βριλησσίων.

Έζησα ενεργά  τη μεγάλη ανάπτυξη των δομών, την ολόπλευρη στήριξη, όχι μόνο στις ευπαθείς ομάδες αλλά σε όλους τους πολίτες του Δήμου Βριλησσίων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η «συνταγή» για μια πόλη- πρότυπο με προτεραιότητα τον πολίτη και τις ανάγκες του, είναι η αλληλεγγύη, η ανεξάρτητη από πολιτικά χρώματα σκέψη και πράξη, η εμπεριστατωμένη μελέτη των αναγκών, η ειλικρινής βούληση και η συμμετοχή και συνεισφορά ενεργών πολιτών στην καθημερινή ζωή.".

Καλό ταξίδι φίλε, θα μας λείψεις..


Η επικεφαλής του συνδυασμού Βούλα Λάμπρου Αρσένη μίλησε με πολύ συγκινητικά λόγια για τον εκλιπόντα:

"➕Μάνος Σπανακος..

Έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη, όπως έμαθε να δίνει πάντα, ένας ακέραιος και ηθικός άνθρωπος, ευαίσθητος, δημοκρατικός, φιλοζωος, άξιος , ικανός, πιστός φίλος, που στην ζωή του αρνήθηκε το συμβιβασμό που μειώνει και εξαγοράζεται. Έγκριτος δημοσιογράφος έγραψε την δική του ιστορία απ' όπου και αν πέρασε, αληθινός δημοσιογράφος, όχι φερόμενος και όταν επιχείρησαν να του κατευθύνουν την πληροφορία, έκανε τον δικό του αγώνα με τον δικό του αξιοπρεπή πάντα τρόπο. Μάνο θα μου λείψεις για όλα αυτά που θαύμαζα στον χαρακτήρα σου, σε ευχαριστώ για την φιλία και την συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για την εμπιστοσύνη σου, ως μέλος του ΔΣ του ΟΚΠΑΔΒ συνεβαλες στο σπουδαίο έργο υποδομής του κοινωνικού προσώπου του δήμου Βριλησσίων... Σε ευχαριστώ  που στάθηκες μαζί μου σε κάθε προσπάθεια μου στα κοινά μας οράματα..

.... καλό ταξίδι φίλε....

Αναντικατάστατος.."

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2024 | 5:22 pm


«Η σύγχρονη γαλλική κωμωδία»


Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, 8:30 μμ, ζωντανά και διαδικτυακά, από το Cine Δράση


24η Συνάντηση Σεμιναρίου «Η Κωμωδία στο Σινεμά»

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, 8:30μμ, ζωντανά και διαδικτυακά

Θέμα: «H κωμωδία στο γαλλικό σινεμά», μέρος 4ο «Η σύγχρονη γαλλική κωμωδία» 

Στην 24η συνάντηση του σεμιναρίου «Η Κωμωδία στο Σινεμά» που οργανώνει το Cine Δράση και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 8:30’μμ ζωντανά στο στέκι της Δράσης και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, ολοκληρώνουμε τη συζήτηση για τη γαλλική κωμωδία. Βλέπουμε αποσπάσματα και σχολιάζουμε σύγχρονες γαλλικές κωμωδίες όπως «Για όλα φταίει το Γκαζόν» (Gazon Μaudit, Ζοσιάν Μπαλασκό, 1995), «Δείπνο Ηλιθίων» (Le dinner Le Diner de Cons, Φρανσίς Βεμπέρ, 1998).

  Οι γαλλικές κωμωδίες έχουν ένα  δικό τους ιδιαίτερο χιούμορ, το οποίο συνήθως επικεντρώνεται στις ταξικές διαφορές  σε αυτές του φύλου, ή φυλετικές διαφορές. Συχνά είναι ασεβείς,  αντικομφορμιστικές,  πολιτικά μη ορθές. … Xaρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι: « Άθικτοι»  (Intouchables, 2011),   «Αμελί»  (Le Fabuleux Destin d’ Amelie Poulain, 2001), «Είναι Τρελοί Αυτοί οι Βόρειοι» (Bienvenue Chez les Ch'tis , 2008), «Θεέ μου τι σου Κάναμε;» (Qu'est-ce_qu'on_a_fait_au_bon_dieu?, 2014), «Οικογένεια Μπελιέ» (La Famille Belier, 2014), «Για Όλα α Φταίει το Όνομα σου» (Le Prenom, 2012), «Η Ολοκαίνουργια Παλιά Διαθήκη» (The Brand New Tastement, 2015). 

Για όλα φταίει το γκαζόν/Gazon maudit / French Twist

Γαλλία, Κωμωδία, 1995. Διάρκεια: 104’. Σκηνοθεσία: Ζοσιάν Μπαλασκό. Πρωταγωνιστούν: Ζοσιάν Μπαλασκό, Βικτόρια Αβρίλ, Αλαίν Σμαμπά, Τίκι Χολγκάδο, Καθρίν Χίγκελ.

Η Λολί μια  Ισπανίδα που ζει στη Γαλλία,  είναι αλέγκρα, με  πικάντικη ομορφιά και  σφιχτό, παιχνιδιάρικο, μικροκαμωμένο κορμί  (Βικτόρια Αμπρίλ, εδώ στον απολαυστικότερο εκτός Αλμοδόβαρ ρόλο της καριέρας της). Μένει σε ένα άνετο σπίτι, είναι νοικοκυρά, έχει δυο μικρούς γιους κι ένα σύζυγο, τον Λοράν (Αλέν Σαμπά, σε μια χαμηλών τόνων, θαυμάσια ερμηνεία), που υπεραγαπά, παρότι πριν χρόνια τον έπιασε στα πράσα με άλλη γυναίκα. Η Λολί θα συντριβεί όταν συνειδητοποιήσει ότι ο Λοράν την απατά ακόμη, κατ' εξακολούθηση. Πάνω στην ώρα, θα περάσει από το σπίτι της, ως από μηχανής Θεά, η ανοιχτά λεσβία Μαριζό (Ζοζιάν Μπαλασκό που ερμηνεύει με ευαισθησία, χιούμορ και χωρίς ίχνος σχηματικότητας). Η Μαριζό θα πολιορκήσει τη Λολί κι εκείνη θα θυμηθεί τι σημαίνει να είσαι επιθυμητή. Διεκδικώντας την ευτυχία της, τη σεξουαλική ικανοποίηση και την οικογένειά της, η Λολί θα εφαρμόσει ένα δαιμόνιο σχέδιο: τρεις μέρες της εβδομάδας θα κοιμάται με τη Μαριζό, τρεις με τον Λοράν και την Κυριακή θα ξεκουράζεται.

To φιλμ γυρίστηκε το 1995 και όταν πρωτοκυκλοφόρησε έσπασε τα ταμεία και στην Ελλάδα. Η Μπαλασκό, με μικρή τότε καριέρα στο σινεμά ως ηθοποιός, μας χάρισε μια ευρείας αποδοχής ταινία έξυπνη, φρέσκια και αιχμηρή με ένα θέμα με το οποίο σπάνια καταπιανόταν ο κινηματογράφος. Ίσως μάλιστα, ξαφνιαστείτε βλέποντας το, γιατί πολλά πράγματα στον τομέα διεκδίκησης δικαιωμάτων δεν έχουν αλλάξει από τότε ή πιο σωστά έχουν κάνει αρκετά βήματα πίσω. Το «Γκαζόν» δεν πέφτει στην παγίδα των στερεοτύπων, δεν εκμεταλλεύεται καμία σχέση και κανέναν ήρωα για το εύκολο γέλιο, δείχνει τρυφερότητα και συμπάσχει... ισοσκελώς με ένα ιδιότυπο ρομαντικό τρίγωνο.  

Δείπνο Ηλιθίων/Le Diner de Cons (1998)

Γαλλία, Κωμωδία , 1998. Διάρκεια: 80’. Σκηνοθεσία: Φρανσίς Βεμπέρ. Πρωταγωνιστουν: Τιερί Λερμίτ, Ζακ Βιλρέ, Ντανιέλ Πρεβό, Αλεξάντρα Βαντερνούτ, Φρανσίς Ιστέρ, Κατρίν Φρο.

    Μεγαλοαστός εκδότης, μέλος παρέας η οποία καλεί σε δείπνο τους πιο… ηλίθιους ανθρώπους που θα εντοπίσει κάθε εβδομάδα, τεστάρει στο σπίτι του ένα νέο και πολλά υποσχόμενο εύρημα, έναν ανεγκέφαλο εφοριακό με αγαπημένο χόμπι τη δημιουργία μοντέλων από σπίρτα. Εννοείται πως θα του… κάψει τη ζωή. Μεγάλη εμπορική επιτυχία ως θεατρική παράσταση (ανέβηκε το 1993 και είχε διάρκεια ζωής 27 μήνες) αλλά και στο γαλλικό box-office (πάνω από 9.000.000 θεατές και μια θέση πιο κάτω από τον… «Τιτανικό»!) στην κινηματογραφική του μεταφορά από το δημιουργό τού έργου, Φρανσίς Βεμπέρ, 

Ως burlesque φάρσα που βάζει κάτω και κριτικάρει την ανωτερότητα του ανδρικού φύλου, τον κυνισμό αυτής, την έμφυτη κακία και την έφεση στην απιστία, το κείμενο του Βεμπέρ χτυπάει εύστοχα κάποιους από τους στόχους με ατάκες και  γκάφες οι οποίες οδηγούν ουσιαστικά την πλοκή. Το καστ είναι καλοδιαλεγμένο, με τον κλοουνίστικο Ζακ Βιλρέ να κλέβει εύκολα την… παράσταση, δίπλα στο γόη Τιερί Λερμίτ που ενίοτε ξεχνάει το λουμπάγκο που τον κρατά στο σπίτι και σχεδόν αιχμάλωτο της βλακείας του καλεσμένου του.

 Ο Φρανσίς Βεμπέρ, που υπογράφει το σενάριο  και τη σκηνοθεσία στο φιλμ είναι γνωστός κυρίως για τα σενάρια του όπως το «Κλουβί με τις Τρελές» (La Cage aux Folles, 1978), για το οποίο κέρδισε  υποψηφιότητα για Όσκαρ και για το ριμέικ του «Φτερά και Πούπουλα» (The Birdcage, 1996, Mike Nichols). Έχει σκηνοθετήσει δώδεκα μεγάλου μήκους ταινίες, με ποιο γνωστές εκ των οποίων τα «The Goat» (1981), «Out on a Limb» (1992)   και το «The Closet» (2001).  

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2024 | 5:01 pm


Συγκρότηση επιτροπής για την επέκταση της Γραμμής τρία (3) του Μετρό

Και την αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών στην πόλη μας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ "ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ":


Βριλήσσια 22/4/2024


ΠΡΟΣ: 1. κ. Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου

             2. κ. Δήμαρχο

             3. Επικεφαλής Δημοτικών Κινήσεων

             4. Μέλη Δημ. Συμβουλίου


Εισήγηση – Πρόταση

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων

Θέμα: « Συγκρότηση επιτροπής για την επέκταση της Γραμμής τρία (3) του Μετρό και την αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών στην πόλη μας»

Α. Εισαγωγή

Η κάμψη της  μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης της πόλης των Βριλήσσιων, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, συμπίπτει με τα εγκαίνια και τη λειτουργία των  δύο πρώτων τμημάτων των νέων γραμμών του Μετρό της Αθήνας : το τμήμα Σεπόλια - Σύνταγμα της Γραμμής 2 με επτά σταθμούς και το τμήμα Σύνταγμα - Εθνική Άμυνα της Γραμμής 3, επίσης με επτά σταθμούς. 

Οι  ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 καθώς και αυτές της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης της Αθήνας είχαν σαν αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2004 να παραδοθούν  και οι πρώτες επεκτάσεις του δικτύου οι οποίες αφορούσαν  και τις δύο γραμμές.

Συγκεκριμένα η  Γραμμή 3, στην οποία από τον  Απρίλιο του 2003 ήδη έχει προστεθεί το τμήμα ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ και λειτουργούσε ως ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, επεκτείνεται υπογείως προς τα βόρεια (κατά 5,9 χλμ.) έως τον Σταθμό ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ και από εκεί οι νέοι συρμοί του Μετρό συνεχίζουν επιφανειακά και μέσω των Γραμμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου φθάνουν στον Σταθμό του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Ταυτόχρονα τέθηκε σε λειτουργία στις 30 Ιουλίου 2004, η πρώτη γραμμή του Προαστιακού δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, εκτελώντας τότε το δρομολόγιο από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας ως το Αεροδρόμιο.

Με βάση τα προαναφερόμενα η πόλη των Βριλησσίων μετά τη λειτουργία της Αττικής οδού στα όριά της  με το Δήμο Χαλανδρίου, εξυπηρετείται  από τους  σταθμούς:  Λ. Πεντέλης ( προαστιακός) και Δουκίσσης Πλακεντίας  (κοινή χρήση γραμμής 3 Μετρό  και Προαστιακός).

Την ίδια περίοδο σχεδιάζονται και λειτουργούν οι λεωφορειακές γραμμές 411, 447, 450, 451, 460 και 461 ενώ σε επίπεδο Δήμου αρχίζει να λειτουργεί η Δημοτική Συγκοινωνία.

Β. Περίοδος 2004 – 2024

Από το 2000 ο Δήμος Βριλησσίων μαζί με τους Δήμους Πεντέλης και Μελισσίων είχαν θέσει το θέμα της επέκτασης της Γραμμής 3 από το σταθμό Δουκίσης Πλακεντίας και βόρειο – δυτικά τόσο για την εξυπηρέτηση των δημοτών τους όσο και για την αναβάθμιση λειτουργίας των Νοσοκομείων:  Παίδων Πεντέλης, Παπαδημητρίου, Αμαλία Φλέμινγκ και Σισμανόγλειο.

Τον Μάιο του 2007, ολοκληρώθηκε η επέκταση της γραμμής 3 μέχρι το Αιγάλεω, που περιελάβανε τους σταθμούς Κεραμικός και Ελαιώνα. 

Στις 13 Απριλίου 2009, ο Υπουργός του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς παρουσίασε το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Μητροπολιτική Περιοχή της Αθήνας με πλάνο μελλοντικών επεκτάσεων του Μετρό, με 8 συνολικά γραμμές, σε βάθος 25ετίας, που εμπνεύστηκε και διαμόρφωσε ο τότε πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιώργος Γιαννής μετά από σχετικές μελέτες. 

 Στο πλάνο αυτό των επεκτάσεων υπήρχε η Γραμμή 6 μία σημαντική νέα διπλή γραμμή που θα ξεκινούσε από τα Μελίσσια θα περνούσε από τα  Βριλήσσια και μέσω Χαλανδρίου-Ν. Ψυχικού-Γκύζη -Κέντρου θα κατέληγε στο Θησείο. Από εκεί ένας κλάδος θα κατευθύνεται προς Καλλιθέα-Πειραιά-Χατζηκυριάκειο και ο άλλος κλάδος κατά μήκος της Π. Ράλλη θα πηγαίνε Νίκαια, Κερατσίνι και Πέραμα.

Αν και στο ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας περιλαμβάνεται  μόνο η επέκταση της  Γραμμής  4  καθώς και η σχεδιαζόμενη διακλάδωση της Γραμμής 1 από τον σταθμό Θησείο έως το ΚΠΙΣΝ, η διοίκηση της Αττικό Μετρό τον Οκτώβριο του 2020, αναφέρθηκε και στο σχέδιο για τη γραμμή 6 του μετρό με 20 σταθμούς. Όπως είπε, «η γραμμή Μελίσσια - Πέραμα διέρχεται από Λεωφόρο Πεντέλης προς κέντρο Χαλανδρίου, τέμνεται με τη γραμμή 4 στον Φάρο Ψυχικού, διασχίζει την περιοχή Γκύζη, διέρχεται από κέντρο Αθήνας (πλατεία Κλαυθμώνος) και συνεχίζει δυτικά δια μέσω Π. Ράλλη προς Ι. Ρέντη, Νίκαια, Κερατσίνι και τελικώς Πέραμα». Πρόκειται για έργο κόστους 2,5 δισ. ευρώ και 25 σταθμούς που βρίσκεται «σε αρχικό στάδιο σχεδιασμού» και για το οποίο επίσης «απαιτείται τεκμηρίωση σκοπιμότητας». 

Το 2013 παραδόθηκαν   μια σειρά επεκτάσεων: Αρχικά, τον Απρίλιο του 2013 λειτούργησε η επέκταση της γραμμής 2 από τον Άγιο Αντώνιο στην Ανθούπολη που περιελάμβανε και τον σταθμό Περιστέρι. Τον Ιούλιο του 2013 εγκαινιάστηκε η επέκταση της γραμμής 2 από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό κάτω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης.  Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2013 δόθηκε σε λειτουργία ο σταθμός Αγία Μαρίνα της γραμμής 3, ενώ στις 7 Ιουλίου 2020 η γραμμή 3 επεκτάθηκε από την Αγία Μαρίνα έως τη Νίκαια με 3 νέους σταθμούς και στις 10 Οκτωβρίου 2022 έφτασε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με 3 ακόμα σταθμούς. Οι πρώτες εργασίες κατασκευής της Γραμμής 4 ξεκίνησαν το 2022 και αναμένεται να λειτουργήσει το 2030.

Για αυτά τα είκοσι χρόνια, σαν μα μην πέρασε ούτε ημέρα από την έναρξή εφαρμογής, λειτουργούν οι εξής, ίδιες,  λεωφορειακές γραμμές: 

Η γραμμή 411, Σταθμός Δουκίσης  Πλακεντίας - Σισμανόγλειο – Χαλάνδρι, είναι  μια κυκλική γραμμή με 57 στάσεις που αναχωρεί από το σταθμό    Δουκίσης  Πλακεντίας.

Η γραμμή 447,  Άνω Βριλήσσια – Χαλάνδρι, έχει 32 στάσεις αναχωρεί από Πλ. 25ης Μαρτίου στα Βριλήσσια και τερματίζει στο σταθμό Μετρό Χαλάνδρι.

Η γραμμή 450, Νέα. Πεντέλη - Χαλάνδρι - Σταθμός Μετρό Χαλάνδρι, έχει 30 στάσεις αναχωρεί από Νέα Πεντέλη - Πλ. Αγ. Σιλα και τερματίζει στο σταθμό Μετρό Χαλάνδρι.

Η γραμμή 451, Σταθμός Μετρό Χαλάνδρι - Χαλάνδρι – Νέα Πεντέλη - Χαλάνδρι) είναι μια κυκλική γραμμή με 66 στάσεις που αναχωρεί από το σταθμό Μετρό Χαλάνδρι.

Η γραμμή 460, Παλαιά Πεντέλη - Χαλάνδρι - Σταθμός Μετρό Χαλάνδρι, έχει 30 στάσεις αναχωρεί από Παλαιά Πεντέλη – Νοσοκομείο Παίδων, και τερματίζει στο σταθμό Μετρό Χαλάνδρι.

Η γραμμή 461, Σταθμός Μετρό Χαλάνδρι - Χαλάνδρι – Παλαιά Πεντέλη – Χαλάνδρι είναι μια κυκλική γραμμή με 75 στάσεις που αναχωρεί από τον σταθμό Μετρό Χαλάνδρι.

Την ίδια χρονική περίοδο η λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας για διάφορους λόγους είναι φθίνουσα και καθόλου αποτελεσματική. 

Γ. Επισημάνσεις

     Κατά την περίοδο αυτή των είκοσι ετών ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

Ο πληθυσμός της πόλης των Βριλησσίων υπερδιπλασιάστηκε. Το ίδιο συμβαίνει  και με τον πληθυσμό του Δήμου Πεντέλης – Μελισσίων καθώς και της όμορης  πλευράς του Δήμου Χαλανδρίου. 

Ο σημαντικά υψηλότερος ρυθμός αύξησης των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης αποτελεί ένα σημαντικό διττό πρόβλημα: Στάθμευσης κοντά στους σταθμούς Μετρό και κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης. 

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί άμεσα μέτρα όπως μείωση κυκλοφορίας Ι.Χ. οχημάτων καθώς και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Η εξυπηρέτηση των δημοτών της πόλης από το Μετρό απαιτεί κυρίως τη χρήση Ι.Χ. ενώ οι λεωφορειακές γραμμές αδυνατούν να βοηθήσουν το σύνολο της πόλης αφού  εκτός του ότι κινούνται στον άξονα της Λ. Πεντέλης, οι τέσσερεις από τις έξη, οι άλλες δύο διέρχονται  από τα όρια της παρουσιάζουν καθυστερήσεις και αναποτελεσματικότητα στην εκτέλεση των δρομολογίων.

     

Επίσης:

Η ύπαρξη  οδικών αξόνων όπως η Ηρακλείτου, η Λ. Αναπαύσεως και η Λ. Πεντέλης βοηθάει στο σχεδιασμό τόσο της επέκτασης όσο και της αναζήτησης σύνθετων και επίγειων λύσεων. 

Η λειτουργία μεγάλων Μονάδων Υγείας όπως και του Κοιμητηρίου Χαλανδρίου -Βριλησσίων έχει σαν αποτέλεσμα εργαζόμενοι και επισκέπτες να χρησιμοποιούν καθημερινά το Ι.Χ. τους.

Εκτός από την προφανή  καθημερινή εξυπηρέτηση των δημοτών  έρευνες και στοιχεία που υπάρχουν υποστηρίζουν τα θετικά αποτελέσματα της επέκτασης του μετρό σε μία πόλη. Μερικά από αυτά είναι:

1. Μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης: Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη του συστήματος μετρό μπορεί να μειώσει τον χρόνο μετακίνησης και την πιθανότητα εμφάνισης κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

2. Βελτίωση της κυκλοφορίας: Η επέκταση του μετρό μπορεί να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη, διευκολύνοντας τη μετακίνηση των πολιτών. 

3. Προστασία του περιβάλλοντος: Η χρήση μαζικών μεταφορικών μέσων όπως το μετρό συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενώ βελτιώνεται και η  ποιότητα του αέρα στην πόλη.

4. Επιπτώσεις στην υγεία: Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του μετρό μπορεί να συνδέεται με μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της άγχος λόγω της μειωμένης έκθεσης στον θόρυβο και τη ρύπανση του αέρα.

5. Εξοικονόμηση χρόνου: Οι πολίτες μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο με τη χρήση του μετρό, καθώς δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν την καθημερινή κίνηση και την αναζήτηση πάρκινγκ.

6. Ανάπτυξη της οικονομίας: Η επέκταση του μετρό μπορεί να ενισχύσει την προσβασιμότητα περιοχών και να συμβάλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η ανάπτυξη νέων λεωφορειακών γραμμών    συνδέεται θετικά με την επέκταση του μετρό αφού εξασφαλίζει:

Σύνδεση των διαφόρων μέσων μαζικής μεταφοράς: Η ανάπτυξη των λεωφορειακών γραμμών μπορεί να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μεταφορών στην πόλη, το οποίο μπορεί να συνδέει το μετρό με άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία και τρόλεϊ.

Επέκταση της εξυπηρέτησης: Οι λεωφορειακές γραμμές μπορούν να επεκτείνουν την εξυπηρέτηση των περιοχών που δεν καλύπτονται από το μετρό, παρέχοντας περισσότερες επιλογές μετακίνησης στους κατοίκους.

Μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης: Η συνεργασία μεταξύ του μετρό και των λεωφορειακών γραμμών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμούν τη χρήση μαζικών μέσων μεταφοράς αντί για το προσωπικό τους αυτοκίνητο.

Η διαδικασία για την επέκταση ενός συστήματος μετρό περιλαμβάνει συνήθως τα παρακάτω στάδια:

Σχεδιασμός και έρευνα: Αρχικά, γίνεται έρευνα και διεξάγεται σχεδιασμός για την πρόταση επέκτασης του μετρό. Αυτό περιλαμβάνει μελέτες ανάγκης, εφικτότητας, κόστους και επίδρασης στο περιβάλλον.

Επιλογή διαδρομής και σταθμών: Με βάση τις μελέτες και τις ανάγκες, επιλέγεται η βέλτιστη διαδρομή για τη νέα γραμμή μετρό, καθώς και οι τοποθεσίες των νέων σταθμών.

Οικονομική αξιολόγηση: Πραγματοποιείται μια οικονομική αξιολόγηση του έργου, ώστε να προσδιοριστεί το συνολικό κόστος και η βιωσιμότητα της επέκτασης.

Σχεδιασμός και κατασκευή: Ακολουθεί ο λεπτομερής σχεδιασμός του έργου και η κατασκευή των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των τούνελ, σταθμών και συστημάτων ελέγχου.

Δοκιμές και εκκίνηση λειτουργίας: Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, γίνονται δοκιμές του συστήματος και των τρένων πριν αρχίσει η επίσημη λειτουργία της νέας γραμμής.

Δ. Πρόταση

   Επειδή:

Οι ανάγκες των δημοτών απαιτούν λύσεις.

Το θέμα της επέκτασης της Γραμμής 3 ενώ υπάρχει στις σκέψεις των αρμοδίων μία εικοσαετία τώρα παραμένει σε πολύ αρχικό στάδιο.

Απαιτείται νέα αναβαθμισμένη δημόσια συγκοινωνία για την πόλη των Βριλησσίων.

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη συστηματικού σχεδιασμού, προγραμματισμού και χάραξης στρατηγικής πολιτικής και οργανωμένης παρέμβασης για το σοβαρό αυτό θέμα

Προτείνουμε

Τη συγκρότηση και λειτουργία διαπαραταξιακής επιτροπής αγώνα  με τη συμμετοχή φορέων του Δήμου και επικεφαλής τον κ. Δήμαρχο. 

Η επιτροπή αυτή έχει ως κύριο έργο της να:

Αναπτύξει διαδημοτική συνεργασία με τους όμορους Δήμους της πόλης μας για το θέμα της  επέκτασης της Γραμμής τρία (3) του Μετρό και την αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών στους συμμετέχοντες Δήμους.

Αναζητήσει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς την καλύτερη λύση του θέματος καθώς και κάθε εναλλακτική λύση η οποία πρέπει να εξεταστεί με βάση τις τοπικές ανάγκες, το κόστος και τη βιωσιμότητα προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική επέκταση του συστήματος μετρό και ο σχεδιασμός των νέων λεωφορειακών γραμμών.

Να ενημερώνει και να κινητοποιεί τους δημότες σχετικά με την εξέλιξη και επιτυχία του θέματος.


Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη ψήφισή του.


Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης


Β. Αρσένη 

Επικεφαλής Κίνησης Δημοτών

Δημοτική Σύμβουλος 


Κ.Λιακόπουλος

 Δημοτικός Σύμβουλος  


Σ. Ράπτη 

Δημοτική Σύμβουλος                 


Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2024 | 4:57 pm


Φθινόπωρο


Πέμπτη 25/4/2024, στις 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ, από το Cine Δράση

 

Πέμπτη 25 Απριλίου 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ (Υμηττού & Πλαταιών) από το Cine Δράση

Φθινόπωρο/Sonbahar/Autumn

Τουρκία, Γερμανία, Δραματική, 2008. Διάερκεια:99’. Σκηνοθεσία-Σενάριο:  Ozcan Alper. Πρωταγωνιστούν: Onur Saylak, Megi Kobaladze, Serkan Keskin, Raife Yenigul, Nino Ledjava, Sibel Oz, Onur Saylak, Megi Kobaladze, Serkan Keskin,      Cihan Camkerte,    Serhan Pirpir,    Yasar Güven.

Από τα πιο ποιητικά και θαρραλέα πράγματα που μπορεί να δει κάποιος στη μεγάλη οθόνη είναι  το «Φθινόπωρο»  του Τούρκου σκηνοθέτη  Özcan Alper. Το φιλμ με αφορμή το μελαγχολικό οδοιπορικό ενός ανθρώπου προς την αυτογνωσία, την αυτοκάθαρση και τον επαναπροσδιορισμό των πράξεων που τον οδήγησαν σε δραματική κατάσταση, καταπιάνεται με θέματα που απασχολούν κάθε ανθρώπινη ύπαρξη:  το νόημα της ζωής και του θανάτου, το αναπόφευκτο της μοίρας, την επιθυμία για αγάπη, αποδοχή, ζεστασιά και ασφάλεια, την σχέση με την πολιτική και την έγκλειστη ζωή είτε μέσα από τα κάγκελα της φυλακής, είτε έξω. Εξαιρετικός κινηματογράφος με εθνική ταυτότητα και περηφάνια, μεστός σε περιεχόμενο, στον οποίο ο θεατής βρίσκει κάτι περισσότερο από τις συνηθισμένες βιομηχανικές παραγωγές των στούντιο και ανταμείβεται πλουσιοπάροχα για την επιλογή του. Μια έκκληση υψηλού λυρισμού για ανθρωπιά και ανεκτικότητα, είτε στην Τουρκία είτε σε άλλες χώρες όπου οι άνθρωποι καταπιέζονται από αυταρχικά ή και δικτατορικά καθεστώτα. 

Τουρκία. Δεκαετία του 1990. Δικτατορία του Εβρέν. Ο Γιουσούφ, ένας επιστήμονας-ερευνητής, αποφυλακίζεται  για λόγους υγείας αφού έχει εκτίσει φυλάκιση δέκα ετών. Είχε συλληφθεί στα 22 του χρόνια για παράνομη πολιτική δράση, καθώς όντας φοιτητής συμμετείχε σε αντικυβερνητικές, αντιδικτατορικές διαδηλώσεις ο οποίες είχαν μετεξελιχθεί σε βίαιες ταραχές.  Ελεύθερος πλέον, καταπονημένος, με αδύναμους πνεύμονες, υποφέροντας από αϋπνία και εντελώς μουδιασμένος καθώς η ζωντάνια του έχει φθαρεί όπως ακριβώς και οι νεανικές πολιτικές του ιδέες έχει ως μόνη επιλογή την επιστροφή στη γενέτειρα του,  στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στα σύνορα με την Γεωργία.   Η φτώχεια είναι πανταχού παρούσα, το ίδιο και η άγρια ομορφιά του ορεινού αρχέγονου τοπίου. Τον υποδέχεται η ηλικιωμένη  μητέρα του στην ξύλινη καλύβα τους. Η κοπέλα του παντρεύτηκε, ο πατέρας πέθανε, η αδελφή του και η οικογένεια της  μετακόμισαν στη μεγάλη πόλη αναζητώντας καλύτερη ζωή. Την ίδια επιλογή έχουν κάνει και όλοι οι νέοι του χωριού. Εκεί απόμειναν μόνον οι γέροι. Και ο Μιχαήλ, ξυλουργός, πρώην ριζοσπάστης, παιδικός φίλος του Γιουσούφ  ο μόνος  που παντρεύτηκε και παρέμεινε στο χωριό, ίσως γιατί δεν είχε τη δύναμη να διεκδικήσει αλλού ένα καλύτερο μέλλον. Ο   Γιουσούφ  προσπαθεί να ενταχθεί σε μια κοινωνία που τον ξεπέρασε και της οποίας δεν είναι πλέον μέρος. Βοηθάει τον Μιχαήλ σε χειρωνακτικές εργασίες, περνάνε παρέα τον περισσότερο χρόνο τους. Ανήμποροι και οι δυο να διαγράψουν τις αναμνήσεις των διαδηλώσεων και των εξεγέρσεων στις φυλακές παρακολουθούν τις ένδοξες εκείνες εποχές να ξεγλιστράνε σαν νερό μέσα από τα χέρια τους. 

Καθώς σταδιακά ο χειμώνας αντικαθιστά το φθινόπωρο, ο Γιουσούφ θα γνωρίσει την πανέμορφη Έκα, μια νεαρή Γεωργιανή που έχει διασχίσει  τα σύνορα με σκοπό να κερδίσει χρήματα ως πόρνη, ώστε να συντηρήσει την μητέρα και την μικρή κόρη της που βρίσκονται στο Μπατούμι.  Αν και η χρονική στιγμή και οι συνθήκες δεν ευνοούν αυτούς τους δύο ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους να «συναντηθούν», ανάμεσα τους θα αναπτυχθεί ένα πλατωνικό φλερτ, μια περίεργη, «σιωπηλή» σχέση. Ο Γιουσούφ   θυμίζει  στην Έκα  τις φιγούρες των ρωσικών μυθιστορημάτων που λατρεύει να διαβάζει, και οι λυπητερές λακωνικές συναντήσεις τους καταλήγουν μια νύχτα σε κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί πράξη αγάπης ή ίσως απλά μια αμοιβαία πράξη συμπόνοιας. Οτιδήποτε περισσότερο φαντάζει ουτοπικό, όπως ακριβώς οι ιδέες που πίστεψε ο Γιουσούφ  στη νεότητα του και «έχασε» για αυτές 10 χρόνια και ίσως όλη του τη ζωή. 

Το «Φθινόπωρο» είναι το ντεμπούτο του Τούρκου σκηνοθέτη Ozcan Alper,  που δείχνει να έχει αφομοιώσει τις καλύτερες παραδόσεις του τουρκικού σινεμά που υπηρετήθηκαν από δημιουργούς όπως ο Σεμίχ Καπλάνογλου και ο Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν.  Ένα σινεμά εσωτερικής δράσης, εκθαμβωτικών τοπίων και λίγων λέξεων. Λέει την ιστορία του απλά, αλλά με βάθος. Με χαμηλούς τόνους και αργούς, ήρεμους ρυθμούς αποδίδει με επιτυχία το εξαίσιο σκηνικό χωρίς να  αποσπάσει την προσοχή του θεατή από τη ψυχολογία των χαρακτήρων. Οι δενδρόφυτες πλαγιές της περιοχής και το ίδιο το Φθινόπωρο  είναι πτυχές του πραγματικού πρωταγωνιστή της ταινίας: της φύσης. Μιας φύσης ευλογημένης, απειλητικής, καθησυχαστικής και αντιφατικής όσο ο ανθρώπινος χαρακτήρας. Το Φθινόπωρο   είναι εδώ η βαθιά ανάσα που παίρνει η φύση, βγαίνοντας από το καλοκαίρι και οδεύοντας προς τον χειμώνα. Είναι τα σύννεφα που σκεπάζουν τον ουρανό, η βροχή που υγραίνει το χώμα, ο αέρας που θροΐζει ανάμεσα στα φύλλα των δέντρων, μια συνεχής αίσθηση απόλυτης και μελαγχολικής ηρεμίας. Η επιλογή του σκηνοθέτη  να επικεντρωθεί στο περιβάλλον και όχι στον ήρωά του, τον βοηθούν να μεταφέρει την αίσθηση ματαιότητας, απογοήτευσης και πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται ο πάλαι πότε αγωνιστής Γιουσούφ για το χαμένο όνειρο του και μια ολόκληρη σειρά από ιδανικά που έχουν κλονιστεί. Η πολιτική διάσταση στην ταινία παραμένει κυρίαρχη και στέλνει πολύ έντονα μηνύματα για την σημερινή ρευστή σε κάθε επίπεδο γειτονική χώρα. 

Τα βραβεία σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (Άδανα, Λοκάρνο, Τιφλίδα, Καναδάς, Γαλλία, Άγκυρα, Σόφια, Γιερεβάν, «Ευρωπαϊκή ανακάλυψη της χρονιάς») είναι απλά η επιβεβαίωση της καλλιτεχνικής αξίας του φιλμ και των ερμηνευτών του. Στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ο θεατρικός ηθοποιός (και σκηνοθέτης) Onur Saylak ενσαρκώνει με ένταση έναν αποδυναμωμένο άντρα. Προσπαθώντας να ξαναρχίσει τη ζωή του – μια σπίθα ζωής φωτίζει τα μάτια του καθώς ρίχνει μια φευγαλέα ματιά στο μπαλέτο που δείχνει η τηλεόραση. Η εξαιρετική Megi Kobaladze αποτελεί το ιδανικό ταίρι καθώς στο σιωπηλό πρόσωπό της αντανακλάται η δύναμη  της απώλειας.

Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=mVy1YrgVGcw   το trailer

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2024 | 4:51 pm


Για τη βελτίωση της προσβασιμότητας


Παρεμβάσεις από τον Δήμο Βριλησσίων 


Το έργο της αποκατάστασης και συντήρησης ραμπών AμεΑ για την απρόσκοπτη πρόσβαση των συμπολιτών μας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς ο Δήμος Βριλησσίων.


 Με στόχο την ισότιμη συμμετοχή όλων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας κλιμάκιο εργαζομένων της Αντιδημαρχίας Αστικών Υποδομών και Βιώσιμης Κινητικότητας ολοκλήρωσε την ανακατασκευή επτά ραμπών ΑμεΑ σε διάφορα σημεία της πόλης μας. 


Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και αφαίρεση εμποδίων προκειμένου οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα να μετακινούνται απρόσκοπτα.


 Συγκεκριμένα τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Βριλησσίων επισκεύασαν τις φθαρμένες ράμπες ΑμεΑ στη συμβολή των οδών Αναλήψεως και Φλωρίνης, Ομήρου και Θέτιδος, Γράμμου και Αναλήψεως, 25ης Μαρτίου και Ηπείρου, Τροίας και Αίαντος. Επίσης πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης σε ράμπες στην οδό Νέστου και στην Λ. Πεντέλης στο ύψος της οδού Πάρνηθος. 


To προηγούμενο διάστημα τοποθετήθηκαν και κολωνάκια σε κεντρικά σημεία των Βριλησσίων για την αποτροπή του φαινομένου αντικοινωνικής στάθμευσης. 


Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε: «Με κάθε ράμπα που αποκαθιστούμε ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον μεγάλο στόχο της αποκατάστασης της προσβασιμότητας, στην επίτευξη της ισότιμης συμμετοχής όλων των συμπολιτών μας στο Δημόσιο Χώρο. Για εμάς το ζήτημα αυτό έχει υψηλή αξιακή σημασία. Ας δείξουμε όλοι μας τον απαραίτητο σεβασμό στις υποδομές της πόλης μας και στους συμπολίτες μας. Μαζί αλλάζουμε τα Βριλήσσια»

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2024 | 4:47 pm


Να μην λησμονήσουμε τον φασισμό


Για να μην τον ξαναζήσουμε 

Ο λαός δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει τη Χούντα των συνταγματαρχών που σαν σήμερα πριν 57 χρόνια κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα.

Οι παλιοί οφείλουμε όχι μόνο να συνεχίσουμε να θυμόμαστε, αλλά και να πληροφορήσουμε την νέα γενιά, για την επταετία 1967 - 1974.

Η στέρηση της ελευθερίας και η καταστρατήγηση όλων των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας, τα στρατοδικεία, οι εξορίες, οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις, τα φρικτά βασανιστήρια της ΕΑΤ - ΕΣΑ, οι κλαγγες των πυροβόλων στο Πολυτεχνείο και η μεγάλη θυσία και τέλος η απώλεια του ενός τρίτου της Κύπρου, είναι μερικά μόνο από τα καταστροφικά αποτελέσματα της Χούντας.

Να μην λησμονήσουμε τον φασισμό.

Για να μην τον ξαναζήσουμε.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 10:52 pm


Δήλωση του Βασίλη Αρχιμανδρίτη


Για τη σημερινή Γιορτή Αγάπης που διοργάνωσαν 11 σύλλογοι της πόλης 



 Δείτε εδώ το βίντεο της δήλωσης 

Δήλωση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων, Βασίλη Αρχιμανδρίτη, στο πλαίσιο της όμορφης εκδήλωσης ενίσχυσης του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου, εν όψει του Πάσχα, που οργάνωσαν 11 σύλλογοι της πόλης μας: ΒΡΑΧΟΣ Βριλησσου, ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ φυσιολατρική κίνηση, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Βριλησσίων, ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Βριλησσίων, ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ Βριλησσίων, Ε.Ε.Φ.Α.Σ. ΑΝΩ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ «Ο ΠΥΡΡΟΣ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΗΣΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ Αιγαίου, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΡΚΑΔΩΝ Βριλησσίων, 4ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Βριλησσίων.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 10:17 pm


Οι πρώτες βοήθειες σώζουν ζωές

Σπουδαία ενημερωτική εκδήλωση από το Σύλλογο Καλλινίκη και τον Ερυθρό Σταυρό 


Μια πολύ σημαντική δίωρη ενημέρωση για τα θέματα πρώτης βοήθειας πραγματοποίησε χθές ο σύλλογος Βριλησσίων Καλλινίκη σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό.


Η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών είναι ένα πολύτιμο μάθημα που σώζει ζωές. Ο κύριος στόχος του δεν είναι η περίθαλψη ανθρώπων αλλά η παροχή άμεσης προσοχής ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης εν αναμονή της πλήρους ιατρικής φροντίδας.


Μετά από κάθε ενημερωτικό τμήμα υπήρχε και δια ζώσης επίδειξη.


Η διασωστρια από τον Ερυθρό Σταυρό Κατερίνα Χονδρού, η οποία υπήρξε εξαιρετικά μεταδοτική, μας πληροφόρησε και μας έμαθε να κάνουμε ΚΑΡΠΑ, με τη βοήθεια κούκλας καθώς και τη χρήση του απινιδωτη.


Επίσης πώς να αντιμετωπίζουμε και να διαχειριζόμαστε τις λιποθυμίες.


Μας μίλησε για τα τσιμπήματα, τις δηλητηριάσεις, τα εγκαύματα και πώς να τα αντιμετωπίζουμε.


Τέλος, μας κατατοπισε σχετικά με τα απαραίτητα είδη που πρέπει να περιέχει το φαρμακείο μας.


Ήταν η πρώτη μιας σειράς ενημερώσεων που ακολουθούν, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Καλλινίκης με τους διασώστες του Ερυθρού Σταυρού.


Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από τη σελίδα του Συλλόγου Καλλινίκη στο f/b









Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 3:05 pm


Δείτε την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ


Στα Βριλήσσια για τις Ευρωεκλογές 

Δείτε στα δύο βίντεο το μεγαλύτερο τμήμα της εκδήλωσης 

Ζητούμε την κατανόησή σας διότι στο πρώτο βίντεο τα τεχνικά προβλήματα και μόνο για τα πρώτα τρία - τέσσερα λεπτά δυσκολεύουν την παρακολούθηση, ωστόσο στη συνέχεια επιλύονται και μπορείτε να δείτε την εκδήλωση απρόσκοπτα.





 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων η πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο βουλευτής Παναγιώτης Δουδωνης και ο αναπληρωτής γραμματέας του τομέα ιδιωτικού χρέους και κόκκινων δανείων Δημήτρης Αναστασόπουλος που αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτό το καυτό για την κοινωνία πρόβλημα και εξέθεσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.


Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς η βουλευτης Βορειου Τομέα Αθηνών Μιλένα Αποστολάκη και οι πρώην υπουργοί και υποψήφιοι ευρωβουλευτές Γιάννης Μανιάτης και Φίλιππος Σαχινίδης και οι υποψήφιες ευρωβουλευτινες  Μαρινικη Θεοδωρου και Όλγα Μαρκογιαννάκη.

Τόσο ο Παναγιώτης Δουδωνης όσο και οι Μιλένα Αποστολάκη Γιάννης Μανιάτης,  Φίλιππος Σαχινίδης και Μαρινικη Θεοδωρου ζήτησαν την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε ηγεμονική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με προοπτική διακυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Φωτογραφίες από την σημερινή εκδήλωση 


















Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 2:12 pm


Συνάντηση κορυφής σήμερα το απόγευμα


Στο Δημαρχείο για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό


Συνάντηση των επικεφαλής όλων των δημοτικών συνδυασμών συγκάλεσε για σήμερα στις 06.00 το απόγευμα ο Δήμαρχος Βριλησσίων στο Δημαρχείο της πόλης.

Αντικείμενο της σύσκεψης κορυφής θα αποτελέσει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (Ν.Ο.Κ.).

Αναμένεται να συμμετάσχουν ο Δήμαρχος κι επικεφαλής της Νέας Πνοής Γιάννης Πισιμίσης, καθώς και οι επικεφαλής: του Δήμου Δημιουργίας Κώστας Βαφειάδης, της Πορείας Ευθύνης Βούλα Λάμπρου - Αρσένη, της Δράσης Γιάννης Τσούτσιας και της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Αρχιμανδρίτης.

Ο Ν.Ο.Κ. έχει αναχθεί σε μείζον θέμα και ιδιαίτερα το μπόνους που δίδεται καθ' ύψος για τα ενεργειακά κτίρια που θα δομούνται με νέες άδειες σε αδόμητα οικόπεδα.

Όπως είναι γνωστό αρκετοί Δήμοι έχουν ήδη προσφύγει κατά του Ν.Ο.Κ. και αναμένεται απόφαση του ΣτΕ.

Σε γενικές γραμμές οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης αντιδρούν στον Ν.Ο.Κ. και ζητούν από τον Δήμαρχο να συνταχθεί με τους άλλους Δήμους που διαφωνούν και προσφεύγουν. Η διοίκηση του Δήμου φαίνεται δεκτική κατ' αρχήν στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και σήμερα ενδέχεται να υπάρξει μια πιο συγκεκριμένη εξέλιξη. 

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 3:59 pm


Δωρεάν προληπτικός έλεγχος οστεοπόρωσης


Στα δημοτικά ιατρεία την Πέμπτη 25/4/2024

  

Ο Δήμος Βριλησσίων μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής & Πρωτοβάθμιας Υγείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» διοργανώνουν δράση προληπτικού ελέγχου για την οστεοπόρωση. Συγκεκριμένα θα διενεργείται εξέταση μέτρησης με ειδικό μηχάνημα αλλά και ενημέρωση για την οστεοπόρωση.


Ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος θα διενεργηθεί την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στα Δημοτικά Ιατρεία (Λ. Πεντέλης 62 , 1ος ορ), από ώρα 9:30-12:30, με την ιατρική επίβλεψη της ενδοκρινολόγου κας Κρίστη Μωραΐτη.


Κύριος στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση γύρω από την οστεοπόρωση, την πρόληψη και την αντιμετώπισή της.


Πληροφορίες και ραντεβού στα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Βριλησσίων, τηλέφωνο 210-8045564 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.


Η δράση απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για ένα θέμα υγείας που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις. Η ενημέρωση αποτελεί την αρχή της πρόληψης και της σωστής αποκατάστασης τόσο για τους νέους όσο και για τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας.

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 3:01 pm


Αποθέωσαν τα αγαπημένα τους "αστέρια"

 

Φίλαθλοι του Παναθηναϊκού σήμερα το μεσημέρι στα Βριλήσσια


Στο κατάστημα της IMOB Βριλησσίων επί της Λ. Πεντέλης και οδού Κύπρου, βρέθηκαν αστέρια της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, σήμερα το μεσημέρι.

Συγκεντρώθηκαν από νωρίς αρκετοί φίλαθλοι του "τριφυλλιού" που αποθέωσαν τα ινδάλματα της ομάδας τους. 

Οι παίκτες του ΠΑΟ έφτασαν στο κατάστημα περί τις 14.30 επευφημούμενοι από τους οπαδούς της ομάδας τους. 




Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 2:46 pm


Επιχείρηση καθαρισμού και απολύμανσης


Στην πλατεία Αναλήψεως 


Αργά το βράδυ της Δευτέρας 15/4 πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση απολύμανσης και καθαρισμού στην πλατεία Αναλήψεως. 




Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Καθαριότητας ξεκίνησαν την υδροσάρωση στον χώρο της πλατείας σε μια επιχείρηση που διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στον καθαρισμό συμμετείχαν δύο μηχανικές βούρτσες και ένα υδροφόρο όχημα του Δήμου Βριλησσίων. 




Η πλατεία Αναλήψεως υπέστη μια εντατική διαδικασία καθαρισμού, με τη χρήση σύγχρονων μέσων και εξειδικευμένου προσωπικού. Τα ειδικά οχήματα του Δήμου Βριλησσίων, υπό την επίβλεψη του Δημάρχου Γ. Πισιμίση και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Γ. Μαρίνη, προχώρησαν σε πλύση του χώρου με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.


Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε: «H επιχείρηση βαθέως καθαρισμού στην πλατεία Αναλήψεως είναι η πρώτη στοχευμένη δράση σε κοινόχρηστο χώρο στην πόλη μας. Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε συνολικά τον Δημόσιο Χώρο στην πόλη μας, να αλλάξουμε την εικόνα των Βριλησσίων»

 

Μέσα από μια επιμελή διαδικασία πλυσίματος με νερό, σαπούνι αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον απολυμαντικό υγρό και με τη χρήση των ειδικών μηχανικών μέσων η κεντρική πλατεία της πόλης μας παραδόθηκε καθαρή, πιο όμορφη και φιλική στους συμπολίτες μας. 


Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντανακλά τη συνεχή δέσμευση του Δήμου Βριλησσίων για τη δημιουργία ενός καθαρού, ασφαλούς και βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες. Το προσεχές διάστημα ανάλογες συντονισμένες επιχειρήσεις καθαρισμού και απολύμανσης θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα σημεία της πόλης μας. 

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 10:03 am


Απάντηση της Σοφίας Μαντινίδου στην Πορεία Ευθύνης

Για την εκδρομή του ΚΑΠΗ στη Σικελία 


ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κ. ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΙΔΟΥ - ΤΣΟΥΒΑΛΟΥ:

"Όταν κάποιος έχει εντρυφήσει στη δημιουργία εντυπώσεων με απολύτως λαϊκίστικο τρόπο δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα λιγότερο!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

- η πενθήμερη εκδρομή του ΚΑΠΗ στη Σικελία κοστίζει 785€.

- έπειτα από ενδελεχή αναζήτηση οικονομικότερης προσφοράς, επιλέγει το συγκεκριμένο πρακτορείο. Όλες οι προσφορές έχουν αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. 

- η προϊσταμένη του ΚΑΠΗ αρνήθηκε να ασχοληθεί με τις εκδρομές στο εξωτερικό και ορθώς έπραξε διότι βάσει του Κανονισμού Λειτουργίας Τμήματος Λεσχών Φιλίας & Αλληλεγγύης και τις ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ που περιγράφονται μέσα δεν εμπίπτει στα καθήκοντά της.

- όταν ανεβάζεις μια εικόνα στην οποία η αναφορά στις τιμές ξεκινάει ...''από 685€''..., το σωστό θα ήταν να αναρτηθεί όλη η σελίδα ώστε να διαπιστώσουμε πως διαμορφώνεται η τελική τιμή που πρέπει να πληρώσει ο πελάτης. Μόνο μ' αυτό τον τρόπο προστατεύονται τα μέλη μας από την κερδοσκοπία.

Όλα τα υπόλοιπα είναι προσωπικές κακεντρεχείς εκτιμήσεις.

Ας μου απαντήσει, παρακαλώ, κάποιος υπεύθυνος στα παρακάτω ερωτήματα σχετικά με τη εκδρομή του ΚΑΠΗ που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία το Δεκέμβρη του 2023.

1) Ποιός την οργάνωσε;

2) Από πόσα πρακτορεία ζήτησε και πήρε προσφορές;

3) Ποιός αξιολόγησε τις προσφορές;

4) Όταν τα παραπάνω ερωτήματα τέθηκαν σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του πρώην ΟΚΠΑ γιατί αναφέρθηκε ότι πρόκειται τελικά για ιδιωτική εκδρομή και όχι εκδρομή του ΚΑΠΗ; 

5) Γιατί την επόμενη μέρα της συνεδρίασης τυπώθηκε νέο πρόγραμμα του ΚΑΠΗ όπου είχε αφαιρεθεί η συγκεκριμένη εκδρομή; 

Μάλλον, επειδή είσασταν απασχολημένοι με τις δημοτικές εκλογές δεν δώσατε την πρέπουσα σημασία στο παραπάνω γεγονός.

Καλό θα ήταν να είστε πιο προσεκτικοί στα ερωτήματα που θέτετε και στα εσφαλμένα συμπεράσματα που προσπαθείτε να ωθείσετε την κοινή γνώμη.

Οι έχοντες μάτια ανοιχτά βλέπουν ξεκάθαρα τι διακαώς και εναγωνίως θέλετε να πετύχετε. 

Εμείς συνεχίζουμε απερίσπαστοι τον αγώνα μας να αλλάξουμε τα Βριλήσσια σε όλα τα επίπεδα!"

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 10:35 pm


Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στα Βριλήσσια

 


Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 στις 11.00 πμ στο Πνευματικό Κέντρο

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 3:42 pm


Εξαώροφα: Νέα δεδομένα απαιτούν επανεκτίμηση της κατάστασης


ΔΡΑΣΗ: "Η δημοτική αρχή οφείλει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά"


ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:




"Οι τελευταίες εξελίξεις μετά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου των Βριλησσίων, όπου τέθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανοικοδόμηση εξαώροφων κτηρίων, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα που απαιτούν επανεκτίμηση της κατάστασης και λήψη άμεσων μέτρων.


Το θέμα της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων του Νέου οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.) έχει πάρει πλέον μεγάλη δημοσιότητα. Επιπλέον ακούγεται πως η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων ώστε να αμβλύνει την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους Δήμους.


Το πρόβλημα είναι πως τέτοιες μεταβατικές περίοδοι λειτουργούν καταλυτικά ώστε να επιταχυνθούν ενέργειες και διαδικασίες, από εκείνους που θέλουν να προλάβουν να κατοχυρώσουν το συμφέρον τους. Με απλά λόγια οι εργολάβοι - μηχανικοί θα προστρέξουν να λάβουν οικοδομικές άδειες με το υφιστάμενο καθεστώς, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μη αντιστρεπτά τετελεσμένα.


Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι συνήθως, όταν επέρχεται μια νέα κανονιστική ρύθμιση - για λόγους χρηστής διοίκησης - δεν θίγονται τα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί μέχρι την ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος. Άρα η όποια ρύθμιση έρθει, δεν αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, (κάτι για το οποίο άλλωστε δεν υπάρχει πολιτική βούληση).


Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και τη στάση των πολεοδομιών, οι οποίες δεν κάνουν αποδεκτές τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων περί αναστολής έκδοσης των οικοδομικών αδειών, είναι προφανές ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση - αστοχία, υπό τις παρούσες περιστάσεις δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.


Κάθε μέρα που περνάει οι ανεγειρόμενες οικοδομές υψώνονται μέτρο το μέτρο και η όποια επαναφορά στη πρότερη κατάσταση γίνεται ουσιαστικά ανέφικτη (να θυμίσουμε ότι υπάρχουν δεδικασμένα που ενώ υποχρεώνουν σε κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων, στην πράξη όμως δεν μπορούν να εκτελεστούν).


Για αυτούς τους λόγους είναι επιτακτική ανάγκη η Δημοτική αρχή να προστατεύσει το οικιστικό περιβάλλον ουσιαστικά και όχι προσχηματικά. Πρέπει αφενός να απαιτήσει κατεπείγουσα και αναλυτική ενημέρωση από την αρμόδια Πολεοδομία σχετικά με την τρέχουσα οικοδομική δραστηριότητα στον δήμο μας και αφετέρου να δράσει άμεσα (να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα) και αποτελεσματικά (να προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα ή όποιο άλλο κατάλληλο ένδικο μέσο μπορεί να αναστείλει στην πράξη την οικοδομική δραστηριότητα).


Η απώλεια του δημόσιου αγαθού είναι ένα έργο που το έχουμε δει πολλές φορές. Και για να μην έχει και πάλι το ίδιο τέλος, ζητούμε επιτέλους η δημοτική αρχή να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, με τον ίδιο ζήλο και την ίδια μαχητικότητα, με την οποία και ο ιδιώτης επιδιώκει τα συμφέροντά του.



Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη"

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 3:36 pm


800 ευρώ η πενθήμερη εκδρομή του ΚΑΠΗ στην Σικελία;


Πορεία Ευθύνης: Ανακοίνωση


Με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης απευθύνει τα ακόλουθα ερωτήματα στη δημοτική αρχή:

"1) ποιος κάνει την κοστολόγηση των εκδρομών του ΚΑΠΗ

2) με ποια ιδιότητα άσχετος παράγοντας με το ΚΑΠΗ χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα τους τηλ κλπ και τους πιέζει να συμμετέχουν στις εκδρομές και στα θέατρα, ενώ παράλληλα κάνει πολιτική δυσφήμιση της προηγούμενης διοίκησης του ΚΑΠΗ;

3) γιατί δεν γίνεται αξιολόγηση προσφορών και ποιοτικών παροχών από την Προϊσταμένη του ΚΑΠΗ (της έχει απαγορευτεί να ασχολείται πλέον)

4) Γιατί δεν προστατεύονται τα μέλη μας από την κερδοσκοπία;"

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 3:33 pm


Μιχαήλ Μάνος (1898 - 1944) η ζωή το έργο και η θυσία ενός αληθινού πατριώτη


Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Αγγελή στα Βριλήσσια


Η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς του Δήμου Βριλησσίων και ο Εκδοτικός Οίκος Historical Quest σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: “Μιχαήλ Μάνος (1898 - 1944). Η ζωή, το έργο και η θυσία ενός αληθινού πατριώτη” του Κώστα Αγγελή.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 και ώρα 19.30, στην αίθουσα “Νίκος Εγγονόπουλος” στο Πάρκο Μ. Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ).


Για την ξεχωριστή προσωπικότητα του άγνωστου ήρωα Μιχαήλ Μάνου θα μιλήσουν:

- η Γ. Γ. του ΙΔΙΣΜΕ - Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ειρήνη Σαρίογλου

- ο Εκπαιδευτικός - Ιστορικός Νίκος Γιαννόπουλος

- ο Οικονομικός Αναλυτής Γιώργος Μώρος, απόγονος του Μιχαήλ Μάνου

- ο Συγγραφέας Κώστας Αγγελής


Παρεμβαίνει και συντονίζει ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Στάμου.


Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης 

και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς Χρήστος Γούναρης.

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 1:24 pm


Οδοιπορικό στο όμορφο Πήλιο


Kαι τα υπέροχα χωριά της Φθιώτιδας - Εκδρομή Καλλινίκης

Επιμέλεια: Φωτεινή Παναγοπούλου

Κλικάρετε επάνω σε κάθε εικόνα για μεγέθυνση




Δημοσιεύθηκε στις 16 April 2024 | 4:59 pm


Η εφημερίδα μας τα "Βριλησσιώτικα Νέα" κυκλοφορεί στην πόλη και "στο χαρτί".

Διαβάστε και εδώ την έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας

Τα Βριλησσιώτικα Νέα κυκλοφορούν τώρα και "στο χαρτί". 

Η νέα μηνιαία εφημερίδα της πόλης μας είναι γεγονός. 

Θα τη βρίσκετε σε διάφορα σημεία τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές.  

Η νέα έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας θα έχει χρονική συνέπεια και σταθερότητα στο ραντεβού της με τους Βριλησσιώτες και τις Βριλησσιώτισσες.

Στην πορεία θα διαπιστώσετε ότι θα αναδεικνύει με μαχητικότητα τα τοπικά μας προβλήματα και τα συμφέροντα του δημότη.

Η πένα μας θα διέπεται από εποικοδομητική κριτική και θα βρίσκεται απέναντι στην εξουσία διότι αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος του τύπου δηλ. οφείλει να ελέγχει την εξουσία.

Αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζονται άλλες συστάσεις. Γνωριζόμαστε άλλωστε από πολύ παλιά.

Τα ΒΝ έρχονται από μακριά και θα πάνε μακριά.

Μπορείτε να διαβάσετε την έντυπη εφημερίδα μας και από εδώ κλικάροντας επάνω σε κάθε σελίδα για μεγέθυνση.

  



Δημοσιεύθηκε στις 16 April 2024 | 9:53 am


Εντουάρ Μολιναρό και Μάρκο Φερέρι


H κωμωδία στο γαλλικό σινεμά

Θέμα: «H κωμωδία στο γαλλικό σινεμά», μέρος 3ο «Εντουάρ Μολιναρό και Μάρκο Φερέρι»

Στην 23η συνάντηση του σεμιναρίου «Η Κωμωδία στο Σινεμά» που οργανώνει το Cine Δράση και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στις 8:30’μμ ζωντανά στο στέκι της Δράσης και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, συνεχίζουμε τη συζήτηση για τη γαλλική κωμωδία. Βλέπουμε αποσπάσματα και σχολιάζουμε τις ταινίες του Γάλλου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Εντουάρ Μολιναρό (Edouard Molinaro, Μάιος 1928, Δεκέμβριος 2013) και του Μάρκο Φερέρι (Marco Ferreri, Μάιος 1928, Μιλάνο, Ιταλία- Μάιος 1997, Παρίσι, Γαλλία).

Εντουάρ Μολιναρό 

Πρώτη του ταινία το αριστουργηματικό ασπρόμαυρο νουάρ «Ο δολοφόνος δεν είμαι εγώ» (1958). Στην αρχή θεωρήθηκε εκπρόσωπος της νουβέλ βάγκ, αλλά στη συνέχεια πέρασε στον εμπορικό κινηματογράφο και σκηνοθέτησε όλους τους μεγάλους ηθοποιούς του Γαλλικού σινεμά (Μπαρντό, Ντελόν, Μπελμοντό, Λίνο Βεντούρα, Ζαν Κλών Μπριαλί, Ανί Ζιραντό, Λουί Ντε Φινές). Στα 50 του χρόνια, το 1978, σκηνοθετεί «Το κλουβί με τις τρελές» και προτείνεται για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Από τα καλύτερα του φιλμ είναι «Εγώ, δυο γυναίκες τρείς βαλίτσες», «Ο Λουί Ντε Φινές κατεψυγμένος». «Επιχείρηση: Το κυνήγι του άνδρα», «Αρσέν Λουπέν εναντίον Αρσέν Λουπέν», «Ο κακός μπελάς». Από τη δεκαετία του '90 στράφηκε στη διασκευή θεατρικών έργων για τη μεγάλη οθόνη καθώς και σε τηλεοπτικές παραγωγές.

Το Κλουβί με τις Τρελές/La Cage Aux Folles

 Γαλλία, Κωμωδία, 1978. Διάρκεια: 97’. Σκηνοθεσία: Εντουάρ Μολιναρό. Πρωταγωνιστούν: Ούγκο Τονιάτσι, Μισέλ Σερό, Κλερ Μοριέ, Ρεμί Λοράν, Κάρμεν Σκαρπίτα, Μπένι Λουκ, Λουίζα Μανέρι, Μισέλ Γκαλαμπρί

Μία από τις πιο δημοφιλείς και ανατρεπτικές για την εποχή της κωμωδίες, «Το Κλουβί με τις Τρελές» βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Ζαν Πουαρέ και κατάφερε να γίνει η πρώτη mainstream ταινία που έφερε τη θεματική και την κουλτούρα του queer-drag τρόπου ζωής σε ένα ευρύτερο κοινό, με το επιπλέον σπάνιο για γαλλική παραγωγή φαινόμενο να σπάει τα ταμεία σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Ρενάτο και ο Αλμπέν είναι ζευγάρι εδώ και μία εικοσαετία, μεγαλώνοντας μαζί τον βιολογικό γιο του πρώτου, τον Λοράν, με τη βιολογική του μητέρα απούσα από τη ζωή του. Όταν ο Λοράν βρίσκει τη γυναίκα με την οποία θέλει να μοιραστεί το υπόλοιπο του βίου του, τους ανακοινώνει πως θα τη φέρει για φαγητό… παρέα με τους γονείς της. Ο Αλμπέν, όμως, δεν έχει θέση στο τραπέζι, καθώς ο πατέρας της κοπέλας είναι ο Υπουργός… Ηθικής! Ο Λοράν ασφαλώς τους έχει αποκρύψει την αλήθεια για τον κόσμο μέσα στον οποίο μεγάλωσε, το gay club με drag shows που ανήκει στον πατέρα του, όπου η μεγαλύτερη star του, η diva Ζαζά Ναπολί, δεν είναι άλλη από… τον Αλμπέν! Ο Ρενάτο ζητά από τη μητέρα τού Λοράν να παρουσιαστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά της, το σπίτι μεταμορφώνεται σε συντηρητικό οίκο και η ψευδαίσθηση ολοκληρώνεται. Το κατά πόσον θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, όμως, είναι άλλο θέμα…

Πέραν των αρκετών κωμικών σεκάνς που εναλλάσσουν επιτυχημένα την ξεκαρδιστική φαρσοκωμωδία με την κοινωνική σάτιρα, η τεράστια και διαχρονική αποδοχή της ταινίας έγκειται περισσότερο στη συναισθηματική της ευαισθησία και τη συμπαθή σκιαγράφηση χαρακτήρων για τους οποίους το κοινό νοιάζεται αληθινά. Ο Ρενάτο, ερμηνευμένος με δυναμισμό αλλά και συναισθηματικό βάθος από τον βετεράνο Ιταλό star Ούγκο Τονιάτσι, προσπαθεί (αρχικά) συγκροτημένα και λογικά να ευχαριστήσει τον γιο του, καθώς δέχεται να κάνει πράγματα που πάνε κόντρα στους δικούς του ηθικούς κώδικες και αισθήματα, παραγκωνίζοντας αναπόφευκτα τον λατρεμένο του Αλμπέν και την ευτυχισμένη ζωή που έχουν χτίσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο Αλμπέν, από την άλλη (έξοχα κωμικοτραγικά ερμηνευμένος από τον Μισέλ Σερό), drama queen επάνω και εκτός σκηνής, είναι ο ευαίσθητος όσο και υστερικός σύντροφος με τη μεγάλη καρδιά, που δίκαια θεωρεί τον Λοράν παιδί του και επιθυμεί να βρίσκεται δίπλα του στις μεγάλες του στιγμές, χωρίς ωστόσο να έχει αυτό το δικαίωμα μπροστά στη συντηρητική, επικριτική ματιά τού «έξω κόσμου». Αλλά και ο Λοράν, ο οποίος εκτιμά την ευτυχισμένη του ζωή μεγαλωμένος από δύο άνδρες, ενώ βρίσκεται στο δίλημμα μεταξύ του να πει την αλήθεια ρισκάροντας να χάσει την κοπέλα των ονείρων του και του να παίξει ένα «θέατρο» όπου τίποτα σχεδόν δεν είναι αληθινό, δεν θ’ αργήσει να αποφασίσει τι είναι πιο σημαντικό για τον ίδιο και το μέλλον του.

Μάρκο Φερέρι

Ο Μάρκο Φερέρι ήταν Ιταλός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1950 σκηνοθετώντας τρεις ταινίες στην Ισπανία, ακολουθούμενες από 24 ιταλικές ταινίες μέχρι τον θάνατό του το 1997. Υπήρξε από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές στην Ιταλία, με ταινίες όπως «Πιπί, Κακά και Νάνι» (Αργυρή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1979), «Η Τελευταία Γυναίκα», «Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας», «Γεια σου Πίθηκε» κλπ, έγινε διάσημος για το προσωπικό του βλέμμα στο σινεμά. Με το «Μεγάλο Φαγοπότι» καταξιώνεται ως ο πλέον αιρετικός σκηνοθέτης της Ιταλίας. Υπήρξε, σύμφωνα με τον Θόδωρο Σούμα (http://www.cinephilia.gr/index.php/prosopa/europa/4390-marco-ferreri#) «Προάγγελος μιας νέας κριτικής και μιας διαφορετικής, παραβατικής κι αντισυμβατικής προβληματικής που έχει ως αντικείμενο τις σχέσεις των δύο φύλων, ο Φερέρι υποσκάπτει ή σαρκάζει, με οξύτητα και δηκτικότητα, τους παραδοσιακούς ρόλους του αρσενικού και του θηλυκού, και προαναγγέλλει τη φεμινιστική αμφισβήτηση στον κινηματογράφο, χωρίς στην ουσία να την ενστερνίζεται απόλυτα. Ίσως, μερικώς, την κριτικάρει με συμπάθεια, κυρίως γιατί τα φιλμ του θεμελιώνονται πάνω στο αντρικό βλέμμα και υπαινίσσονται πως ο φεμινισμός είναι μια γυναικεία και όχι αντρική ιδεολογία και θεώρηση. Ταινίες-δείγματα των απόψεών του Το συζυγικό κρεβάτι (Ape regina), Η γυναίκα πίθηκος και το Marcia nuziale γυρίστηκαν μόλις το ’63, το ’64 και το ’66, αντίστοιχα. Ήταν πραγματικά ένας πρωτοπόρος διανοητής σκηνοθέτης.»

Το Μεγάλο φαγοπότι/ La Grande Bouffe

Γαλλία, Ιταλία, Σινεφίλ, 1973. Διάρκεια: 135'. Σκηνοθεσία: Μάρκο Φερέρι. Πρωταγωνιστούν: Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Ούγκο Τονιάτσι, Φιλίπ Νουαρέ, Μισέλ Πικολί, Αντρέα Φερεό.

Ο αδέσμευτος σοσιαλιστής και άθεος Φερέρι, το 1973, σε μια ταραχώδη εποχή, στην οποία άνθιζε ο πολιτικός κινηματογράφος και η ταξική κριτική στην Ιταλία, θα γράψει μαζί με τους Ραφαέλ Αζκόνα και Φράνσις Μπιανς, το σενάριο της πολυθρύλητης ταινίας του, βάζοντας στο στόχαστρό του την μπουρζουαζία. Πρόκειται για μία αριστουργηματική σουρεαλιστική, αναρχική ταινία, η οποία το 1973, έκανε το Φεστιβάλ των Καννών άνω κάτω και ανάγκασε κοσμικές κυρίες και έγκριτους κριτικούς αμερικάνικων εφημερίδων να αποχωρήσουν σοκαρισμένοι πριν το τέλος, ενώ το νεανικό κοινό και όσοι κατάλαβαν το περιεχόμενο της κοινωνικοπολιτικής αλληγορίας του, την αποθέωναν. Ταινία φαινόμενο, σκανδαλώδης όσο ίσως καμία, με ένα μοναδικό κουαρτέτο πρωταγωνιστών, που δίνει τα ρέστα του, βάζοντας στόχο να αυτοκτονήσει καταναλώνοντας απίστευτες ποσότητες εδεσμάτων. 

Τέσσερις φίλοι, ένας δικαστικός, ένας πιλότος, ένας σκηνοθέτης και ένας σεφ, μια αντροπαρέα που φέρεται ξεδιάντροπα, μετέχουν σε ένα θανατερό παιχνίδι, μία άσκηση πάνω στη λαιμαργία, τη λαγνεία και την απληστία. Μαζεύονται σε μια έπαυλη, με σκοπό να φάνε μέχρι σκασμού. Να φάνε μέχρι θανάτου. Να κάνουν ένα φαγοπότι ασυδοσίας και ηδονής, απόλυτης παρακμής, στο οποίο αφήνονται ταυτόχρονα και έρμαια των ερωτικών τους παρορμήσεων με την πρόσκαιρη συνοδεία ιερόδουλων.Πρόκειται για τέσσερις άνδρες, σύμβολα μίας εποχής, που φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα μέλλον, αηδιασμένοι από την κενότητα της ζωής τους, το αδιέξοδο ενός μοντέλου, στο οποίο δεν χωρά το συναίσθημα, παρά μόνο το «φαίνεσθαι» η επιβεβαίωση μέσω της κατανάλωσης. Ο τρόπος της αυτοκτονίας που επιλέγουν δεν είναι φυσικά τυχαίος. Θα μπορούσαν να βουτήξουν από ένα μπαλκόνι, να καταπιούν δυο χούφτες χάπια, αλλά προτιμούν έναν τρόπο γλεντιού, ταιριαστού με τις ενοχές τους, τον κόσμο αφθονίας που υπηρέτησαν και έγιναν δούλοι του. Συναισθηματικά άδειοι, θα διαλέξουν να αυτοκτονήσουν εν μέσω μίας αφθονίας, η οποία δεν μπορεί να επουλώσει τις πληγές τους, να καλύψει τις ενοχές τους για τη συμμετοχή τους και την αποθέωση ενός κόσμου που πάει κατά διαόλου.

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 April 2024 | 10:35 pm


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια





Φιλικοί ιστότοποι: