Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Βριλήσσια    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Βανδαλισμοί στο κτίριο του πάρκου Μίκης Θεοδωράκης

Δήλωση του Δημάρχου Βριλησσίων

Προβληματισμό προκαλεί η επίθεση αγνώστων κατά του κτιρίου στο πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, πρώην ΤΥΠΕΤ, τα ξημερώματα με βαριοπούλες, όπου κατάφεραν εκτεταμένες ζημιές στην τζαμαρία της αίθουσας.

Στο σημείο κατέφθασε αστυνομική δύναμη μετά από τηλεφωνική κλήση μάρτυρα στο αστυνομικό τμήμα.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης από νωρίς το πρωί βρέθηκε στο σημείο και στη συνέχεια έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Για τις ζημιές θα φροντίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να αποκατασταθούν σύντομα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, πιστεύω ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι απόρροια πίεσης και θυμού. Η πανδημία μας έχει επηρεάσει όλους και πολύ περισσότερο τα νέα παιδιά που νιώθουν εγκλωβισμένα σε μια κατάσταση που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν».

Στο σημείο υπάρχουν ενδείξεις τραυματισμού.

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2021 | 4:43 pm


Κοινωνικό Παντοπωλείο - Ιματιοθήκη – Ανταλλακτήριο

1 χρόνος covid 19 - Απολογισμός

Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων (ανά δομή)


Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Βριλησσίων ως Επιχειρησιακό Κέντρο διαχείρισης του COVID-19 έκλεισε ένα χρόνο αδιάλειπτης στήριξης του πληθυσμού σε όλα τα επίπεδα όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα και συνεχίζει.


Τόσο το Κοινωνικό Παντοπωλείο όσο και η Κοινωνική Ιματιοθήκη /Ανταλλακτήριο, υποστηρίζονται αποκλειστικά από τους κατοίκους, τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας, και τα φροντιστήρια,  εδώ και 7 έτη ανελλιπώς. Η ευαισθητοποίηση τους πάντα τεράστια, η δε προσφορές τους έστω και από το υστέρημα, αποτελούν παράδειγμα και συμβάλλουν στην αλληλεγγύη στον μέγιστο βαθμό , γεγονός που δυναμώνει τους συνδετικούς κρίκους μίας κοινωνίας που είναι πολιτισμένη. Η προσφορά όλων γίνεται "κύμα προστασίας" και η Αλληλεγγύη, ο Άνθρωπος για τον Συνάνθρωπο αποδεικνύεται έμπρακτα για ακόμη μία φορά, πανίσχυρη.


·         Από το μήνα Μάρτιο του έτους 2020 έως και τον Απρίλιο του έτους 2021 έχουν πραγματοποιηθεί 13 διανομές σε αντιστοιχία μία διανομή ανά μήνα ενώ εξυπηρετήθηκαν 315 οικογένειες. Διενεργήθηκαν 86 νέες αιτήσεις και ως εκ τούτου αντίστοιχες κατ' οίκον επισκέψεις διερευνητικές από τις Κοινωνικές Λειτουργούς. Οι διανομές του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου καθώς και Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν κατ' οίκον σε όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου για λόγους περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών.

·         Τα ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ ετοιμάστηκε γεύμα 3 ημερών, το οποίο παρασκευάστηκε από το προσωπικό κουζίνας των Βρεφονηπιακών Παιδικών Σταθμών και με την στήριξη εθελοντών.

·         Την περίοδο του χιονιά, εξυπηρετήθηκαν επιπροσθέτως 294 συμπολίτες μας, με υποστήριξη δυο οχημάτων και συνδρομή σε επίπεδο αγορών, διατροφής, φαρμάκων, συνοδειών σε εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και συνέχιση της καθημερινής διεξαγωγής του προγράμματος Β.σ.Σ.

·         Επιπλέον, εκτελέστηκαν σε τακτά χρονικά διαστήματα και συνεχίζεται να εκτελούνται rapid test για covid-19 για όλους τους δικαιούχους όπως και για όλο τον πληθυσμό και τους εργαζόμενους.

·         Πραγματοποιείται διανομή καθημερινού συσσιτίου ανελλιπώς σε 40 οικογένειες.

·         Σημαντική η υποστήριξη των 75 τοπικών εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων της πόλης μας αλλά και των 12 εταιρειών που συνεργάζονται μαζί μας.

·      Πολύτιμη η υποστήριξη των μαθητών των τοπικών μας σχολείων που πάντα στηρίζουν την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου

·         Προσφέρθηκε βοήθεια και σε 20 οικογένειες άπορες από τον Λίβανο, εφόσον υπήρξε η δυνατότητα.

·         Συνεργαστήκαμε με το « Ίδρυμα Νιάρχος» και το « Όλοι μαζί Μπορούμε» ενώ γίναμε παράλληλα αποδέκτες της χορηγίας ενός νέου καταψύκτη από επιχείρηση φροντιστηρίου και ενός ψυγείου.

·         Παραλάβαμε και συνεχίζουμε καθημερινά τις προσφορές από συμπολίτες μας ανώνυμα και επώνυμα, ενώ τα σχολεία της πόλης στήριξαν με την συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης

·         Πραγματοποιήθηκαν 38 αποστολές από την Κοινωνική Ιματιοθήκη /Κοινωνικό Ανταλλακτήριο, σε φορείς και Ιδρύματα τόσο στην Αττική όσο και στην Υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό (Συρία, Λίβανος) ενώ παράλληλα εξυπηρετεί καθημερινά κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να την επισκεφτεί

·         Το Πάσχα πραγματοποιήθηκε BAZAAR για την στήριξη ασθενούς άπορης συμπολίτισσας μας η οποία δίνει μάχη για την ζωή της.

-       Με αγάπη και περίσσιο μεράκι ετοιμάστηκαν από το προσωπικό των βρεφονηπιακών Παιδικών σταθμών του Δήμου μας, καλαθάκια της αγάπης, με πασχαλινά εδέσματα και συνοδεύτηκαν από χειροποίητες κάρτες που επιμελήθηκαν οι ίδιες οι παιδαγωγοί παρά την αναστολή λειτουργίας των δομών και παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντα τους στην επέκταση του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι.

-     Όμορφες κάρτες και στεφάνια δημιούργησαν τα μέλη μας του Κρίκου ΚΔΑΠ ΑμεΑ τα οποία προσφέρθηκαν στο προσωπικό του ΟΚΠΑΔΒ

-     Πραγματοποιήθηκε το 1ο Bazaar βιβλίου, το οποίο συνεχίζεται, τα έσοδα του οποίου καλύπτουν ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

-      Πραγματοποιήθηκε δράση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τα σκυλάκια στις περιοχές της Κορινθίας που επλήγησαν από την φωτιά

-    Είχαμε την χαρά να είμαστε όλοι μάρτυρες σε γάμο δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου ο οποίος τελέστηκε στον χώρο του Οργανισμού από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής & Αγωγής Υγείας.

      

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2021 | 4:39 pm


Αναλυτικές οδηγίες για το πρόγραμμα

Του Camp του Δήμου Βριλησσίων 


Το πρόγραμμα του Camp του Δ. Βριλησσίων θα πραγματοποιηθεί σε τρεις χώρους, στο Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων, στο Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου (Ολυμπιονικών & Σπ. Λούη) και στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. 

 

H προσέλευση των παιδιών θα γίνεται από ώρα 07:00 έως 08:30 και η αποχώρηση έως τις 15:30. 

 

Τα παιδιά κατά την προσέλευσή τους θα θερμομετρούνται. Την πρώτη μέρα θα τους δοθεί καρτελάκι - που θα πρέπει να το φορούν καθημερινά-  στο οποίο θα αναγράφεται το όνομα και η ομάδα τους.  

 

Σε περίπτωση αδιαθεσίας  παιδιού θα ενημερώνεται άμεσα ο γονέας/ κηδεμόνας  και το παιδί θα παραμένει σε ειδικό χώρο, υπό την επίβλεψη του συνεργαζόμενου με τον ΠΑΟΔΗΒ γιατρό, έως την αναχώρησή του. 

 

Οι γονείς των παιδιών θα πρέπει να προμηθεύσουν τα παιδιά τους με αντισηπτικό υγρό ή μαντηλάκια, νερό (γιατί δεν επιτρέπεται το γέμισμα από τη βρύση), ένα μικρό σνακ που θα μπορεί να μένει εκτός ψυγείου, ενώ θα πρέπει να φορούν αθλητικά παπούτσια και καπέλο. 

 

Προσοχή για τα παιδιά που έχουν νοσήσει, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να υπάρχει παιδιατρική γνωμάτευση και να ενημερωθεί  η γραμματεία. 

 

Κάθε Δευτέρα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις βεβαιώσεις (υπεύθυνες δηλώσεις) με τα αποτελέσματα των self tests, με υπογραφή γονέα/ κηδεμόνα. 

 

Να σημειώσουμε ότι ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός θα διαθέσει αντισηπτικά σε όλα τα σημεία απασχόλησης των παιδιών.

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CAMP

 7:00 - 8:30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ 

9:00 - 12:00 ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ & ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ 

12:00 - 13:00 ΚΟΛΑΤΣΙΟ (ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ & ΧΥΜΟ) 

13:00 - 15:00 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ (ΣΚΑΚΙ – ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ –  ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ – ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ - ΧΟΡΟΣ) 

15:15 – 15.30 ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ 

 

Kάθε Παρασκευή, και εάν και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, τα παιδιά θα πηγαίνουν εκδρομή. (Η συμμετοχή είναι προαιρετική και υπάρχει επιπλέον κόστος). 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ : Λόγω covid-19  και σύμφωνα με τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του camp τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τη δική τους κασετίνα ( ψαλιδάκι , ξυλομπογιές, γόμα, ξύστρα και μαρκαδόρους) η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από εκείνα. 

 

ΤΕΝΝΙΣ: Για το μάθημα του τένις τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τη δική τους ρακέτα. 

  

Ημερήσιο αναλυτικό πρόγραμμα επόμενης εβδομάδας θα βγαίνει κάθε Παρασκευή και θα αναρτάται στην αθλητική εγκατάσταση προς ενημέρωση των γονέων /κηδεμόνων. 

  

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ενημερώνουμε, ότι θα λειτουργήσει camp τριών εβδομάδων από 23 Αυγούστου έως και το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου.  

 

- 23 /8/2021 έως 27/8/202 

 

- 30 /8/2021 έως 3/9/2021 και 

 

- 6 /9/2021 έως 10/9/2021 

  

Παρακαλούνται, όσοι από τους γονείς ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των παιδιών τους να ενημερώσουν άμεσα, διότι ο αριθμός των παιδιών που θα συμμετέχουν θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρά  σειρά προτεραιότητας. 

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού. 

 

Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων 

Ολυμπιονικών & Σπ. Λούη (τέρμα Κισσάβου) 

Τηλ. Επικοινωνίας 2108101511, 2108101510 e-mail [email protected] ;

Site www.vrilissia-arts –sports.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2021 | 4:28 pm


Τιμητική εκδήλωση για την αφυπηρέτηση των εκπαιδευτικών

Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βριλησσίων

Τιμητική εκδήλωση για την αφυπηρέτηση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οργανώθηκε από το Δήμο Βριλησσίων, την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, στο φιλόξενο και δημιουργικό χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Η εκδήλωση περιελάβανε ομιλία από τη Διευθύντρια του 1ου Δημ. Σχολείου την κα. Ε. Καλογεράκη, αφηγήσεις και αναμνήσεις από παλιούς μαθητές, σύντομους χαιρετισμούς από τους τιμώμενους εκπαιδευτικούς και απονομή αναμνηστικών, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευχαριστιών.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, κατά την ομιλία του αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, τόνισε: «Σήμερα τιμούμε τους δάσκαλους που χρόνια τώρα έδιναν και έδειχναν την αγάπη τους στο παιδί. Στο παιδί που δεν ήταν δικό τους, άλλα έγινε δικό τους όταν συνδέθηκε μαζί του μέσα από την παιδευτική σχέση. Το παιδί που του εμπιστεύτηκαν να διδάξει και έγινε άξονας ζωής, της δικής του αλλά και του μαθητή. Εκφράζω τις προσωπικές ευχαριστίες σε όλους εσάς, αλλά και εκ μέρους των οικογενειών των μαθητών του Δήμου για το ύψιστο λειτούργημα που επιτελέσατε τόσα χρόνια στη διαμόρφωση χαρακτήρων, με αρετή και αφοσίωση».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης κα. Σοφία Χαντζάρα, ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Οικονομικών Πόρων κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, ο Πρόεδρος της Α Σχολικής Επιτροπής κ. Πολίτης Κων/νος ο οποίος και άνοιξε με χαιρετισμό την εκδήλωση, ο κ. Εγκολφόπουλος Άλκης, Πρόεδρος της 2ης Σχολικής Επιτροπής, ο Δντής της Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής κ. Χ. Μπαμπαρούτσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ο Περικλής» κ. Ν. Τσιρίγος, οι Δημ. Σύμβουλοι Α. Χριστάκης και Κ. Κάππας  και οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων.

Την εκδήλωση συνόδευσαν μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου όπου έπαιξαν μουσική.

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2021 | 4:24 pm


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΣ ΑΡΕΤΗ

Του Δημήτρη Κ. Μπάκα*

Ήδη οι Αρχαίοι Πρόγονοί μας είχαν ήδη διερωτηθεί με μεγάλη φροντίδα στις έννοιες της Πολιτικής (Τέχνης) και του Πολιτικού (άνδρα) και προσπάθησαν να τις διερευνήσουν. Υπάρχει λόγος ύπαρξής τους; ήτοι έχουν κάποια μόνιμη αξία;  Ποιος είναι ο σκοπός τους, το «τέλος» ; Ποιο το ουσιαστικό νόημά τους; Τί πρέπει να εκφράζει δια των λόγων και πράξεών του ένας αυθεντικός πολιτικός; Η τελική απάντηση που κατέληξαν ήταν: Ως πνευματικό λειτούργημα η πολιτική συνιστά  παιδαγωγία»! Ανήκει στη σφαίρα της ηθικής. Ο πολιτικός που είναι διψασμένος για δύναμη επιβολής ή παλεύει με κάθε τρόπο για οικονομικά μόνον συμφέροντα συνιστά «προσωπείο» πολιτικού! 

Το αληθινό Πρόσωπο του πολιτικού, συμπίπτει με την ιδιότητα του παιδαγωγού, του  νομοθέτη και του ηγέτη των πολιτών. Να εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες όπου οι πολίτες να πραγματώνουν την ηθική τους προσωπικότητα. 

 Η εξέλιξη της ανθρώπινης πολιτικής ιστορίας, όμως, ακολούθησε όχι τα μονοπάτια της ηθικής, αλλά τις λεωφόρους της πλεονεξίας και των σκανδάλων! Πάντοτε, όμως, φυσικά υπάρχουν και λαμπρά αυθεντικά παραδείγματα. Αλλοίμονο!   Η Πολιτική είναι λειτούργημα υψηλής ευθύνης και χρέους, καθόσον επηρεάζει όλες τις ανθρώπινες πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς του. Γι’ αυτό έμειναν ως «θείοι» και ιερά πρόσωπα νομοθέτες-πολιτικοί: Ο  Λυκούργος, μια  μορφή στο μεταίχμιο  μεταξύ του θρύλου και της ιστορίας, όπως  και ο  Σόλωνας  και ο Περικλής…

 Ο Πολιτικός ως νομοθέτης και κυβερνήτης παιδεύει τους ανθρώπους και καθίσταται με το παράδειγμά του  κατά κύριο λόγο διδάχος της ηθικής. Αυτό είναι το βαθύτερο αλλά και υψηλότερο νόημα της Πολιτικής. 

 Η δύναμη, με την οποία  περιβάλλεται ο πολιτικός είναι το μέσον και όχι ο σκοπός. Μέλημά της είναι κυρίως να ισορροπεί με το καλύτερο τρόπο τα αντιτιθέμενα συμφέροντα  και πάθη που προκαλούν   ρήξη μεταξύ των μελών της κοινωνίας.  Σώζει έτσι τις ανθρώπινες δυνάμεις από την τριβή που φέρνει αρρυθμίες των κοινωνικών  σχέσεων και αποτρέπει τη φθορά από την αυθαιρεσία και πλεονεξία. Τότε προάγονται οι  ατομικές συνειδήσεις. Τότε ελευθερώνεται η ατομική και η συλλογική βούληση από την πίεση των κοινών αναγκών και αναδύεται μία  πιο ανθρώπινη μορφή ζωής!

Η έννοια της Πολιτικής και του Πολιτικού είναι ελληνική έμπνευση. Προσχεδιάζεται από τους Έλληνες στοχαστές της Ιωνίας και της Μεγάλης Ελλάδας, συλλαμβάνεται καθαρά από τον Σωκράτη και διατυπώνεται με τρόπο απαράμιλλο από τον Πλάτωνα: « Το παρασκευάζειν, όπως ως βέλτιστα έσονται των πολιτών αι ψυχαί». Τούτο  το έργο του πολιτικού ρήτορα. Και ο Αριστοτέλης : «Ο κατ’ αλήθειαν πολιτικός  βούλεται γαρ τους πολίτας αγαθούς ποιείν και νόμους υπηκόους..»

Η αξία της πολιτικής γίνεται εμφανέστατη μέσα στον εμπαιγμό και την καταισχύνη που νοιώθουμε, συνήθως, για την πολιτική σήμερα. Και το ερώτημα προς κάθε πολιτευόμενο έρχεται άμεσα από το πάντα ενοχλητικό αιωνόβιο Σωκράτη:  «Έτσι καθώς πολιτεύεστε, γίνεστε πραγματικά παιδευτές του λαού, διδάσκαλοι αρετής; Με το  παράδειγμά σας θα γίνουν καλύτεροι ή  χειρότεροι οι πολίτες αυτού του τόπου; Τι διδάσκετε με όσα πράττετε; Όχι με όσα λέτε; Διδάσκετε την ευλάβεια προς τις ηθικές αρχές και τους νόμους της Πολιτείας; Διδάσκετε συνέπεια προς όσα διακηρύσσετε»;  Ας διερωτηθεί ο καθένας μας : ποιος πολίτης αυτής τη Χώρας έγινε καλύτερος από ό,τι ήταν πριν από το δικό μας παράδειγμα; Άραγε η πολιτική πλέον δεν έχει καμία σχέση με την ηθική;

 Τί κάνει άραγε η πνευματική ηγεσία του Τόπου μας σήμερα; Μήπως η υπερβολική εξειδίκευση κάνει πολύ μεγάλο κακό; Μήπως αναπτύσσεται παράλληλα με την εξειδίκευση μία έλλειψη της προσωπικής ευθύνης για τα κοινά; Πολλοί βέβαια αναρωτούνται : « τι κάνουν σήμερα οι άνθρωποι του «πνεύματος»; Αλλά πρέπει οι άνθρωποι του πνεύματος ν’ ασχολούνται με την πολιτική; μήπως πρέπει  μόνο αποκλειστικά να διακονούν την επιστήμη τους, τις τέχνες του ή ακόμη τους τυχόν αγαθούς σκοπούς τους και μόνον;

 Από την άλλη πλευρά διερωτόμαστε: είναι δυνατόν να ζει ο πιστός της επιστήμης και της τέχνης σε πλήρη απομόνωση από τους συνανθρώπους του, προς τους οποίους απευθύνεται το έργο του και να μη συμμετέχει στις περιπέτειες του συλλογικού βίου; Μήπως αυτό είναι απάνθρωπο; Όταν το κοινωνικό σκάφος κινδυνεύει να καταποντιστεί από την απερισκεψία, την αδεξιότητα, την εμπάθεια, την ακηδία άραγε δεν κινδυνεύουμε όλοι μας; Όταν μαίνεται γύρω μας η θύελλα ο ειδικός πρέπει να παραμένει απορροφημένος  στην απόλαυση της έρευνάς του; είναι ηθική στάση αυτή;

Τα συνθήματα « η τέχνη για την τέχνη» και αντίστοιχα « η επιστήμη για την επιστήμη» είχαν κάποιο βαθύτερο νόημα να είναι αδιάλλακτες απαιτήσεις, όταν κινδυνεύει να υποδουλωθεί η επιστήμη και η τέχνη σε αλλότριες σκοπιμότητες. Ποιους, όμως,  εννοούμε σήμερα πνευματικούς ανθρώπους;  Στην εποχή μας  «πνευματικός» άνθρωπος απλώθηκε  σε όλα τα κοινωνικά  στρώματα και όποιος μεταχειρίζεται έναν υπολογιστή και γράφει, στίχους, δοκίμια ,διηγήματα,  διατριβές και άρθρα ανήκει στον κύκλο των «πνευματικών ανθρώπων»! Αμβλύνθηκε η έννοια του πνεύματος. Μπορούμε, όμως, να μιλάμε για την υψηλή «πνευματικότητα»  «και ανώτερο «ήθος» ενός λόγιου ή καλλιτέχνη, όταν ξεπερνάει τα κοινά μέτρα και κινείται σε πιο ανοιχτούς ποιοτικούς  ορίζοντες και υψηλά επίπεδα. Τότε θα ονομάζαμε, με ταπεινότητα, ως ανθρώπους των γραμμάτων, τεχνών και επιστημών, χωρίς άλλον πνευματικό προσδιορισμό.

 Θαρρούμε ότι δεν είναι απώτερος  σκοπός και δικαίωση της τέχνης και της επιστήμης, όπως και οποιασδήποτε  ατομικής και συλλογικής ασχολίας παρά μόνον ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!. Ο άνθρωπος ως πρόσωπο και ο εξευγενισμός του. Για τον άνθρωπο εργάζεται μοχθεί κάθε επιστήμονας και καλλιτέχνης, όπως ακριβώς, και κάθε λειτουργός ηθικών πράξεων. Η καλλιέργεια της αγνής αλήθειας, του κάλλους και του αγαθού, με την οποία πραγματώνεται ο εξανθρωπισμός του ανθρώπου  είναι ο σκοπός όλων των ανθρώπινων κόπων και μόχθων  της ολιστικής παιδείας του.

Με αυτή την έννοια θα πρέπει να δεχτούμε ότι ο «υγιής ηθικά» ολοκληρωμένος  άνθρωπος δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό ον. Ήτοι αδιάφορος και ασυγκίνητος μέσα στις περιπέτειες της πολιτικά οργανωμένης κοινωνικής -εθνικής ομάδας, μέσα στην οποία ζει , και λογαριάζεται ως μέλος της. Φύσει «πολιτικό ον» (Αριστοτέλης)δεν είναι απλά αγκυροβολημένος αλλά οργανικά δεμένος στην πολιτεία που αγκαλιάζει, ως εάν  μητέρα, που θέλει τα μέλη της να  μετέχουν  στο πεπρωμένο της. 

Η ολοκλήρωση του ατομικού βίου νοείται μόνο μέσα στον συλλογικό βίο. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένος ψυχικά άνθρωπος ως πρόσωπο, όταν έχει αποκοπεί από το κοινωνικό σώμα  συσπειρωμένος στον εαυτό του. Μπορεί το επιστημονικό ή καλλιτεχνικό έργο του να ευδοκιμήσει αλλά ο ίδιος χάνει οπωσδήποτε τη ζωντάνια, τη γνησιότητα, την αρτιότητά του και καθίσταται ένα ισχνό κλάσμα ανθρώπου, που σιγά -σιγά χάνει το νόημα της ζωής και μηδενίζεται ως άνθρωπος. 

Κοντολογίς δεν έχει κανένα δικαίωμα ο επιστήμονας ή ο καλλιτέχνης να συνθλίψει το άνθρωπο μέσα του. Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς το κοινό αγαθό μέσα  στη πράξη του. Η γνώση πάντα πρέπει να συνδυάζεται αρμονικά με το κάλλος και το πρακτικό αγαθό. Τότε ο άνθρωπος είναι ολοκληρωμένος και νοιώθει την πλήρωση που του εξασφαλίζει την ολβιότητα του βίου. 

Δεν επιτρέπεται σε κανένα ανθρώπινο ον να ακρωτηριάζει  τον άνθρωπο μέσα του νεκρώνοντας την ορμή προς τον κοινωνικό και δημόσιο βίο. Έχει υποχρέωση και ανάγκη να παίρνει μέρος στη δημόσια ζωή  της πολιτείας και να  συμπαραστέκεται στους συμπολίτες του με τις γνώσεις , τις συμβουλές του, αλλά προπαντός με το παράδειγμα της ζωής του. Δεν του επιτρέπεται ούτε του ζητάει κανείς να εκδηλώνεται με φανατισμούς, βιαιότητες και μη κοσμικές συμπεριφορές. Ο ρόλος του είναι να σταθεί ψηλά στις θέσεις του και να μη παρασύρεται από πάθη ταπεινά. Ούτε να μείνει  απρόσιτος και ουδέτερος στη κρίσιμη ώρα που οι απλοί πολίτες, αμήχανοι και ταραγμένοι έχουν στυλωμένα στους ηγέτες πολιτικούς και πνευματικούς και περιμένουν τη βοήθεια τους.

Το ποικίλο δημιουργικό και καλλιτεχνικό έργο δεν υποφέρει, ούτε νοθεύεται από τη συμπαράσταση αυτού του είδους. Απεναντίας « ζεσταίνεται» από τη ζωντανή ανθρώπινη παρουσία και γίνεται ουσιαστικότερο, γνησιότερο και δημιουργικότερο.

Κανένας δεν λέει στον επιστήμονα και στον καλλιτέχνη να προδώσει την  αποστολή του μισθώνοντας το μολύβι του ή το χρωστήρα του σε εκείνους που χρειάζονται την ιδιοφυία του για πολιτικές  εκστρατείες τους .  Μόνο οι ιδέες που πιστεύει του ζητάμε να στηρίξει αναλογιζόμενες τις αδαμάντινες αλήθειες: Έχει βαριές απέναντι στους συνανθρώπους του ευθύνες. Εξάλλου ο άνθρωπος υπέχει ευθύνη όχι μόνο για όσα πράττει, αλλά και όσα παραλείπει  να πράξει όταν τα μπορεί. Γι’ αυτό διατεινόμαστε ότι η πολιτική συνιστά αρετή υψίστης σημασίας για τον άνθρωπο. Μία δια βίου αποκτώμενη πνευματική και ψυχική δύναμη για την αντιμετώπιση   των  πολλαπλών  αδυναμιών και ελαττωμάτων  μας που αναδύονται από το πανίσχυρο ατομικό συμφέρον μας, που συνήθως μας τυφλώνει!

Παρά τις όσες ενστάσεις που είναι δυνατόν να υπάρξουν, η ευγενής προσδοκία για κάτι καλύτερο πρέπει να υπάρχει   για τον άνθρωπο. Είναι ανάγκη ζωής.  Εάν δεν σκοπεύουμε μακριά και κάπου ψηλότερα δεν βρίσκουμε κανένα στόχο.  Εάν δεν βάλλουμε βλέψεις για στόχους  τελειότητας  δεν είναι δυνατόν να θεραπεύσουμε και να υπερνικήσουμε ατέλειές μας.

.

                                                                                     Δημήτρης Κ. Μπάκας 

                                                                                         24  Ιουνίου   2021 

*Ο Δημήτρης Κ. Μπάκας είναι Αντιστράτηγος εα Επίτ. Διοικητής ΣΔΑ, Διπλωματούχος Πολ. Μηχ.  Ε.Μ.Π., Πτυχιούχος Νομικής Παν. Αθηνών, MSc RCDS LONDON, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΠΙΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ 'ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ', www.xrysitomi.gr, [email protected] 210-6131174 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2021 | 4:15 pm


ΔΡΑΣΗ: "Πρόγραμμα «Α. Τρίτσης - Παρουσίαση και κριτική"

"Ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια στα Βριλήσσια"

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:

"Την άνοιξη του 2020 το Υπουργείο Εσωτερικών αντικατέστησε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος» με ένα νέο, που το ονόμασε «Αντώνης Τρίτσης». Όπως δήλωσε τότε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Δημ. Παπαστεργίου, «είναι η πρώτη φορά που οργανωμένα, με πόρους, ασχολούμαστε με την αντισεισμική θωράκιση Δημοτικών κτιρίων και σχολείων. Είναι η πρώτη φορά που οργανωμένα και με σχέδιο, πάμε να στήσουμε εφαρμογές για έξυπνες πόλεις». Αυτά θεωρήθηκαν ως οι θετικές καινοτομίες του προγράμματος. (18.06.2020, https://www.ypes.gr/takis-theodorikakos).

Την ίδια περίοδο πάντως ακούστηκαν στη Βουλή καταγγελίες «για εταιρείες που κυκλοφορούν» στους Δήμους προς άγραν πελατών, μιλώντας για προσκλήσεις που ...ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί». (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/888596_kritiki-tis-antipoliteysis-gia-programma-antonis-tritsis)

Κάποιες μάλιστα, από αυτές, αυτή του Δημάρχου Ορχομενού Γιάννη Τσιάμη, ανέφερε ότι οι προσκλήσεις για υποβολές προτάσεων από Δήμους για δράσεις ψηφιακής σύγκλισης βρίσκονταν ήδη σε εταιρίες που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς, όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα. Αυτές συνδιαλέγονταν με «εκλεκτούς» Δήμους, ώστε μόλις δημοσιευτούν οι σχετικές προσκλήσεις, να υπάρχει άμεση ετοιμότητα για υποβολή πρότασης και στη συνέχεια να «προκαθοριστούν» οι όροι των διαγωνισμών ώστε να είναι απολύτως «φωτογραφικοί» Η καταγγελία επιβεβαιώθηκε και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου. (https://tvxs.gr/news/ellada/kataggelies-gia-stimenes-proskliseis-sta-erga-ton-dimon-kai-mikrokommatikes-methodeyseis).

Αλλά υποθέτουμε ότι αυτά δεν εκπλήσσουν κανέναν…

Θόρυβος έγινε και για το ότι ο Υπουργός Εσωτερικών σύστησε για τον έλεγχο των προτάσεων των δήμων επταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης υπό τον έλεγχό του και (για πρώτη φορά), με τη συμμετοχή ιδιωτών. Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του υπουργού και αποτελείται από 1 Υπάλληλο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του ΥΠΕΣ, 1 Υπάλληλο της Διεύθυνσης Οικονομικής & Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΥΠΕΣ, 1 εκπρόσωπο του ΥΠΕΣ, 1 εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ, 1 εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και «2 εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση στη διαχείριση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων».

«Για χιλιάδες έργα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια που θα δημιουργήσουν περί τις 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης», μίλησε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. (https://www.euro2day.gr/news/politics/article/2028748/mhtsotakhs-to-programma-an-tritshs-tha-dhmioyrghse.html)

Έτσι, και αφού μεσολάβησαν οι... αναμενόμενες παρατάσεις και… διεκδικήσεις, (η ΚΕΔΕ ζήτησε -μάταια- να μην προσμετρηθούν τα ποσά του «Φιλόδημου» στη χρηματοδότηση) το «Α. Τρίτσης» ξεκίνησε με προϋπολογισμό 2.500.000.000 ευρώ, από τα οποία το 1,5 δισ. προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπόλοιπο 1 δισ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. (Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ταμείο διαχειρίζεται τα επιλέξιμα επενδυτικά έργα). Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμμετέχει αρχικά με 500 εκ. ευρώ και πως η αύξηση της συμμετοχής της έως και του συνολικού προϋπολογισμού, θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό απορρόφησης του αρχικού ποσού από τους δικαιούχους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το όριο χρηματοδότησης για τους δήμους της Αττικής με πληθυσμό μικρότερο των 100 χιλιάδων κατοίκων, όπως τα Βριλήσσια, τέθηκε στα 18.000.000 ευρώ, ενώ στον υπολογισμό του συνολικού ύψους της χρηματοδότησης, συμπεριελήφθησαν και τα έργα που μεταφέρθηκαν από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟ¬ΔΗΜΟΣ Ι». Τα Βριλήσσια έχουν έργα τέτοιες περιπτώσεις. (βλ. στη συνέχεια).

Σύμφωνα με τους άξονες που επελέγησαν, (πολιτική προστασία, ποιότητα ζωής, περιβάλλον, ψηφιακή σύγκλιση, κοινωνική συνοχή, παιδεία, πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός, το ΥΠΕΣ διαμόρφωσε τις αντίστοιχες «προσκλήσεις» προς τους Δήμους για την υποβολή προτάσεων: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ01: «Υποδομές ύδρευσης», ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ02: «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων». ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ03: «Βελτίωση της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων», ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ04: «Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων», ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ05: «Ανάπτυξη της υπαίθρου-Αγροτική Οδοποιία», ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ06: «Αστική Αναζωογόνηση», ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ07: «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων», ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ08: «Smart cities», ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ09: «Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του Προγράμματος», ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ10: «Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων, προσβασιμότητα ΑμΕΑ», ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ11: «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας» και ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ12: «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους».

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Από τις 12 αυτές προσκλήσεις, ο Δήμος Βριλησσίων υπέβαλε τις εξής προτάσεις για χρηματοδότηση:

1) Στην πρόσκληση ΑΤ01 ενέταξε το παλιό έργο «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΔΡΟΛΗΠΤΩΝ», που είχε υποβληθεί και στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», εκτιμώμενης δαπάνης ποσού 3.224.000 € με συνοδό έργο την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΩΝ» εκτιμώμενης δαπάνης ποσού 1.463.200 €. (Συνολική εκτιμώμενη δαπάνη 4.687.000€).

2) Στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ04 ο Δήμος υπέβαλε πρόταση για «Ανάπτυξη Δικτύου Συλλογής και Διαχείρισης Βιοαποβλήτων» που περιλαμβάνει 5 ΥΠΟΕΡΓΑ, συνολικής εκτιμώμενης αξίας ποσού 2.014.678,84 €: 1) «Προμήθεια εξοπλισμού» (οικιακοί κάδοι, κάδοι βιοαποβλήτων, κομποστοποίησης, τεμαχιστές κλπ) (115.580,40€), 2) «Προμήθεια δύο απορριμματοφόρων οχημάτων βιοαπόβλητων τύπου πρέσας», (471.200€), 3) Προμήθεια ενός κινητού τεμαχιστή πράσινων και ενός δεύτερου μικρότερου, προμήθεια ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΗ 150 ΤΟΝΩΝ ανά έτος και ενός δεύτερου των 70 ΤΟΝΩΝ ανά έτος, προμήθεια συστήματος ΘΡΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕΝΩΝ ΓΥΑΛΙΝΩΝ ΦΙΑΛΩΝ (1.384.622,44 €), 4) «Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης» (37.076 €) και 5) «Υπηρεσίες Συμβούλου για την προετοιμασία φακέλου υποβολής αίτησης» (6.200 €).

3) Στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ06 υπέβαλε πρόταση για την προμήθεια «συστημάτων βυθιζόμενων κάδων», ανάλογων με αυτά που έχουν τοποθετηθεί στις πλατείες Αναλήψεως και Ελευθερίας, εκτιμώμενης αξίας 1.759.138 €. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και «Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης», εκτιμώμενης δαπάνης 16.938 € και «Υπηρεσίες Συμβούλου για την προετοιμασία του φακέλου» (6.200€).

4) Στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ08 υποβλήθηκε πρόταση για «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ προϋπολογισμού 372.000€, η οποία, μεταξύ άλλων, αφορά: Εφαρμογές ηλεκτρονικής ξενάγησης, Ημερολόγιο Εκδηλώσεων, Σύστημα Καταχώρησης θέσεων εργασίας τοπικών επιχειρήσεων, προώθησης της συμμετοχής των πολιτών στην βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου και της Πόλης, (Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Συμμετοχής), Εφαρμογές αλληλεπίδρασης με άλλους επισκέπτες και ηλεκτρονικές κοινότητες για ανταλλαγή ιδεών, σύγκριση εμπειριών και διασκέδαση, Εκπτωτικές Προσφορές, στους χρήστες από τις επιχειρήσεις της περιοχής, Κάρτες Αφοσίωσης (!), Οδηγός Πόλης με το σύνολο των καταστημάτων της περιοχής, Εφαρμογή Κράτησης Θέσεων στα Πάρκινγκ της περιοχής, Εφαρμογή Κράτησης Θέσεων για Επιχειρήσεις Εστίασης, Τιμοκατάλογοι Εμπορικών καταστημάτων, Μενού Επιχειρήσεων Εστίασης, Διαγωνισμοί, Σύστημα ενημέρωσης για θέσεις Παρκινγκ κ.α.

5) Στο πλαίσιο της ίδιας πρόσκλησης ΑΤΟ8 υποβλήθηκε και το έργο «Καινοτόμες Ψηφιακές Υποδομές και Δράσεις για τον Δήμο Βριλησσίων», συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1.933.160 €, το οποίο περιλαμβάνει προμήθεια «Κέντρου επιχειρήσεων και Συντονισμού Ψηφιακών εφαρμογών», ώστε ο Δήμος να οργανώνει και να ειδοποιεί ομάδες εθελοντών, κατοίκων για τις δράσεις του, να προωθεί «Δράσεις Προώθησης της Διαλογής στη Πηγή (ΔσΠ), με ταυτοποίηση δημοτών, μέσω χρωματικής κωδικοποίησης των απορριμμάτων». Επίσης, «Προμήθεια ειδικών ζυγιστικών συστημάτων με δυνατότητα ταυτοποίησης δημοτών», «Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών και ποιότητας του αέρα», «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Τηλεματικής, Πληροφόρησης και Δρομολόγησης Στόλου Οχημάτων για την Αποκομιδή Αστικών Αποβλήτων», «Πλατφόρμα Ανταλλακτικής Οικονομίας σε Blockchain», τηλε-έλεγχο της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών κτηρίων και ανάπτυξη ενεργειακού ισοζυγίου, κ.α.

6) Στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ09, ο Δήμος υπέβαλε πρόταση για τη χρηματοδότηση τριών σημαντικών μελετών, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 2.241.266 €. Πρόκειται α) για την «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ Ο.Τ 415», δηλ. της ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, εκτιμώμενης δαπάνης 975.225 €, η οποία βασίζεται στην αρχιτεκτονική προμελέτη - διατριβή της αρχιτέκτονος δημοτικής υπαλλήλου Ελευθερίας Σταθοπούλου που πρόσφατα είχε αναδείξει η ΔΡΑΣΗ στην ιστοσελίδα της. Στόχος, να χρηματοδοτηθεί το πλήθος των απαιτούμενων μελετών, (Τοπογραφική, Αρχιτεκτονική Οριστική Μελέτη και Μελέτη Εφαρμογής, Στατικές Μελέτες, Μελέτες Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων, κ.λ.π. για την αδειοδότηση του έργου. β) «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ Ο.Τ. 388», δηλ. του Κλειστού Γυμναστηρίου και του ανοικτού γηπέδου ποδοσφαίρου, με σκοπό την επέκταση των αθλητικών χώρων, την κατασκευή κερκίδων με τους απαραίτητους χώρους εξυπηρέτησης αθλητών και θεατών και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, (κι εδώ έχει εκπονηθεί Προκαταρκτική Αρχιτεκτονική Μελέτη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου), εκτιμώμενης δαπάνης 1.154.441 € και γ) η «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΠΩΣ ΠΕΤΑΩ”», (111.600 €).

7) Στον άξονα της ΑΤ10, ο Δήμος Βριλησσίων υπέβαλε πρόταση για την «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ & ΧΩΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ», συνολικής εκτιμώμενης αξίας 598.535 €. Το ποσό αυτό επιμερίζεται στην «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ», (409.200 €,) την «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΤΑΠΗΤΑ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ», (85.560 €) και την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ», (97.575 €). Πρόκειται ουσιαστικά για εργασίες συντήρησης, οι οποίες εκκρεμούν επί χρόνια, όπως η πολυεξαγγελθείσα ανακατασκευή του χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου που πλέον έχει καταστεί επικίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των αθλουμένων και η βελτίωση των ανοικτών γηπέδων της οδού Ολύμπου. Το έργο είχε ενταχθεί και στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».

8) Στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ12 («Δράσεις Ηλεκτροκίνησης»), ο Δήμος υπέβαλε πρόταση για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 10 ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ» και «5 ΣΤΑΘΜΩΝ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ» εκτιμώμενης συνολικής δαπάνης ύψους 1.534.740€. (ένα επιβατηγό για μεταφορά προσωπικού, τρία φορτηγά τύπου VAN για μεταφορά υλικών, ένα ημιφορτηγό , ένα απορριμματοφόρο μικρών διαστάσεων, δύο ηλεκτρικά λεωφορεία, ένα ανυψωτικό μικρό φορτηγό, ένα αυτοκινούμενο αναρροφητικό σάρωθρο). Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο απορριμματοφόρο που απέκτησε ο Δήμος χρονολογείται από το 2004 και πως, γενικότερα, ο δημοτικός στόλος είναι ιδιαίτερα γερασμένος.

9) «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΕΓΑΣΤΡΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 57.800€ με επί πλέον δαπάνη

Φ.Π.Α. 24%, ήτοι 13.672€, ήτοι σύνολο δαπάνης 71.472 € και «ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΑμΕΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ», συνολικής εκτιμώμενης αξίας δημόσιας σύμβασης ποσού 74.400 €, είναι δύο ακόμη μικρότερες χρηματοδοτήσεις που εκκρεμούν από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».

ΣΧΟΛΙΑ – ΚΡΙΤΙΚΗ

Τα ευρώ πέφτουν από τον ουρανό;

Υπάρχει μια αρκετά διαδεδομένη άποψη, και στην αυτοδιοίκηση, ότι «τα λεφτά τα δίνει η Ε.Ε. », (επομένως γιατί γκρινιάζετε;). Στην πραγματικότητα αυτό που σχηματικά συντρέχει, είναι ότι μέσω των προγραμμάτων χρηματοδότησης ανακατανέμονται οι πόροι της φορολογίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, (ένας ακόμα λόγος για να ζητηθεί τουλάχιστον η γνώμη τους!) Παράλληλα, αντί το όποιο όφελος να διαχέεται στους πολίτες, (η χρησιμότητα των έργων είναι αμφίβολη και ο χρόνος υλοποίησής τους μεγάλος), οδεύει προς τις εταιρείες που αναλαμβάνουν να τα υλοποιήσουν. (Οι προτάσεις που χρηματοδοτούνται δεν αποτελούν καν «απόσταγμα» της τοπικής κοινωνίας, ούτε επενδύονται σ’ αυτήν, εισάγονται «από τα πάνω», με τρόπο που τελικά κανείς δεν ξέρει εάν ένα έργο ήταν πράγματι απαραίτητο…). Με τον τρόπο αυτό επιπλέον, στους Έλληνες επιχειρηματίες απομένει ο ρόλος του μεσάζοντα, αφού τα κονδύλια δεν επενδύονται στην εγχώρια παραγωγή, (δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία), αλλά επανεξάγονται στις ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει συνεπώς αμφιβολία για την υπέρμετρη, καθοριστική και απροκάλυπτη εμπλοκή του υπερεθνικού επιχειρηματικού τομέα στη διαχείριση και «αξιοποίηση» των κονδυλίων της αυτοδιοίκησης. Μιλώντας για «εμπλοκή», εννοούμε την κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας βάσει σχεδιασμών που υλοποιούνται μέσω των δήμων - πελατών, αφού προετοιμαστεί κατάλληλα το κλίμα. Έτσι π.χ., παρακολουθούμε την επέκταση της δαπανηρής εφαρμογή των βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί άλλες επιλογές, (π.χ. η αποκομιδή των απορριμμάτων σε προσδιορισμένη ώρα από τα εμπορικά σημεία) ή το κόστος συντήρησης του έργου ή παρακολουθούμε την παρέλαση συμβούλων που προπαγανδίζουν ψηφιακές εφαρμογές αμφίβολης χρησιμότητας*, με αποτέλεσμα, η μεν δημοκρατία να νοείται ως πρόγραμμα συλλογής πόντων, συνδεδεμένο με εκπτώσεις από την τοπική αγορά, η δε ανακύκλωση, ως κάτι ανταποδοτικό που στέκεται «στον αέρα», αφού ο δήμος δεν διαθέτει χώρους που θα δώσουν πραγματική υπόσταση –όχι μόνο ψηφιακή- στις πρακτικές ανακύκλωσης. Μέρος του «παιχνιδιού» εξάλλου είναι η συγκρότηση επάλληλων μηχανισμών διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και η συντήρηση των κάθε είδους τοπικών πελατειακών δικτύων.

Βριλήσσια: Το ζήτημα της απορρόφησης

Αναφερθήκαμε ακροθιγώς στο γενικό ζήτημα της απορρόφησης των κονδυλίων, όμως αυτό για τον Δήμο Βριλησσίων, του οποίου οι ρυθμοί «κίνησης» είναι εξαιρετικά αργοί, εξελίσσεται σε κομβικό θέμα. Ενδεικτικά, ένα πρόσφατο και σχετικά μικρό έργο, προϋπολογισμού 319.800 €, («ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ»), δημοπρατήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2014, η σύμβαση με την ανάδοχο επιχείρηση υπογράφηκε στις 21 Απριλίου 2015 , η προθεσμία περαίωσης του έργου ορίστηκε στις 21 Ιουνίου 2016, αλλά τελικά χρειάστηκαν 8 παρατάσεις και 4 χρόνια για να παραδοθεί στις 31-07-2018! Επίσης, ακόμη και το περίφημο «πολιτιστικό λεύκωμα» της διοίκησης Μανιατογιάννη, αξίας 41.458€, (η εταιρεία που το ανέλαβε έχει αναλάβει δεκάδες ανάλογα έργα σε όλη τη χώρα), έχει ήδη συμπληρώσει δύο παρατάσεις, εξαντλώντας τον νόμιμο χρόνο παράτασης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αρχικό χρόνο του έργου! (6 μήνες ο χρόνος παράδοσης, 6 μήνες ήδη οι παρατάσεις!). Αναρωτιέται κανείς εάν με αυτά τα δεδομένα, μπορούν να προχωρήσουν στα Βριλήσσια έργα εκατομμυρίων ευρώ με γοργούς ρυθμούς χωρίς να βαλτώσουν... Καταλαβαίνει επίσης κανείς, ότι με τους ρυθμούς της αυτοδιοίκησης, από τη χρηματοδότηση της μελέτης για την ανάπλαση της Ναυτικής Βάσης (κυρίως) και την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων, μέχρι την υλοποίησή της, θα χρειαστούν πολλά χρόνια και πολλές θητείες ακόμη...

Βριλήσσια: Επείγει μια «θεωρία των πάντων»

Υπάρχει όμως κάτι ακόμη πιο σημαντικό, που μας αφορά όλους και με κάθε αφορμή, (βλ. Ναυτική Βάση), το θέτουμε στο δημοτικό συμβούλιο: Ο Δήμος Βριλησσίων, πρέπει να διατυπώσει και να σχεδιάσει μια «θεωρία των πάντων», δηλαδή έναν προγραμματισμό σε βάθος χρόνου, για το ποιες είναι οι προτεραιότητες (τι θέλουμε) και τι μπορεί να γίνει. Θα γίνει ο χώρος της Μητροπούλου Κέντρο Διοίκησης, όπως προβλέπεται από το ισχύον Γ.Π.Σ.; Θα δημιουργηθεί δεύτερο κλειστό στη Ναυτική Βάση, στο πρώην τένις κλαμπ ή στον χώρο του γηπέδου του ποδοσφαίρου; Προέχει η μελέτη ανάπλασης της Ναυτικής Βάσης ή του οικοπέδου στην είσοδο των Άνω Βριλησσίων, χαρακτηρισμένου ως χώρου υπόγειου αμαξοστάσιου; Ή μήπως του πρώην τένις κλαμπ; Επείγει η ανανέωση του γερασμένου στόλου των δημοτικών απορριμματοφόρων, (ορισμένα των οποίων έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια λειτουργίας) ή η δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων; Προέχει η προμήθεια πλατφόρμας για την προβολή της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας προϋπολογισμού 372.000€ ή η χρηματοδότηση της δημοτικής βιβλιοθήκης, μετά από δυο τετραετίας απαξίωσης; Και πώς, με ποιο τρόπο και μέσα από ποια διαδικασία αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν;

Συμπέρασμα

Είναι γενικό χαρακτηριστικό της περιόδου, που ισχύει ακόμη πιο έντονα στα Βριλήσσια, να λαμβάνονται αποφάσεις ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ, εν αγνοία όλων, στο πλαίσιο μιας επταμελούς Οικονομικής Επιτροπής, επειδή σ’ αυτήν, η διοίκηση διαθέτει πλειοψηφία. Με παροπλισμένο το δημοτικό συμβούλιο, συχνά με αντίθετη και την μείζονα αντιπολίτευση, με αποκλεισμένες τις 3 από τις 6 παρατάξεις του δήμου και με δημοτικούς συμβούλους που λαμβάνουν τις εισηγήσεις λίγο πριν την έναρξη των συνεδριάσεων, το αυτοδιοικητικό «σύστημα» παράγει αποφάσεις… ανάλογης με αυτή τη διαδικασία, ποιότητας… Ούτε βέβαια οι δημότες γνωρίζουν οτιδήποτε. Εκτός της ΔΡΑΣΗΣ, κανείς δεν αναφέρεται στα σημαντικά, οι διοικούντες αρέσκονται να ομιλούν μόνο σε εκδηλώσεις, βραβεύσεις και επετείους.

Αυτή η μετάλλαξη της φιλελεύθερης δημοκρατίας σε δημοκρατία τύπου Ζιμπάμπουε, σαγηνεύει βέβαια πολλές κυβερνήσεις, όπως του κ. Μητσοτάκη, αλλά και πολλές τοπικές αρχές, όπως αυτή των Βριλησσίων, όπου ο κ. Μανιατογιάννης, από διαπρύσιος υποστηρικτής της απλής αναλογικής, κατέληξε να διοικεί εν κλειστώ με τους αντιδημάρχους του.

Εύλογα καθίσταται κεντρικό το αίτημα μιας «άλλης» πολιτικής, που θα θέτει στο επίκεντρό της την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, προσανατολισμένης σ’ ένα σχέδιο διεξόδου, στόχος απαιτητικός, και υπό της παρούσες συνθήκες, τόσο δύσκολος, που υπερβαίνει κάθε επιμέρους δυνατότητα και προσφορά.

Όμως ακριβώς γι’ αυτό, οφείλει να τεθεί επιτέλους το ζήτημα της συμβολής εκάστου απέναντι στα αναγκαία, ώστε ανάμεσα στις ρωγμές που αφήνει το τείχος που υψώνεται γύρω μας, να μπορέσει να λειτουργήσει η κοινότητα, η αυτοδιοίκηση και η Πόλη, μ’ έναν τρόπο πιο δίκαιο, πιο ανοιχτό, πιο δημοκρατικό.

Και τότε όλα θα αλλάξουν.

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

*«Τα κονδύλια είναι τεράστια για τα μέχρι πρότινος δεδομένα του κλάδου της πληροφορικής. Μόνο για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημοσίου έχουν ήδη προϋπολογιστεί περί τα 565 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη ψηφιακή μετάβαση της χώρας μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος προσεγγίζει το γιγάντιο νούμερο των 6 δισ. Ευρώ». («Τεράστια κονδύλια χτυπούν την πόρτα της πληροφορικής», Απ. Μάνθος, 5.5.2021, www.mikrometoxos.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2021 | 3:56 pm


Οι μαθητές διαδίδουν το μήνυμα της ανακύκλωσης

Εκδήλωση βράβευσης των σχολείων
Για τη σχολική δράση «Ανακυκλώνουμε γιατί μετράει» 2021

Την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε η βράβευση των σχολείων του Δήμου μας, για τη συμμετοχή τους στη σχολική δράση «Ανακυκλώνουμε γιατί μετράει», στο πλαίσιο των δράσεων της 7ης Εβδομάδας Περιβάλλοντος. Η σχολική δράση υλοποιήθηκε από τον Δήμο Βριλησσίων, για 4η σχολική χρονιά, μέσω της δημοτικής πλατφόρμας followgreen.gr/vrilissia.

Η βράβευση έλαβε χώρα στο 3ο δημοτικό σχολείο και στο Athener Schule, παρουσία του Δημάρχου κ. Μανιατογιάννη Ξένου, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας κ. Aλέξη Μαυραγάνη, της Αντιδημάρχου Παιδείας κας Σοφίας Χαντζάρας και της  κας Σαλώμης Διακρούση, υπεύθυνη επικοινωνίας του συστήματος ανακύκλωσης μπαταριών «ΑΦΗΣ».

Υπενθυμίζουμε, πως στη δράση συμμετείχαν 14 σχολεία, όπου οι μαθητές με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών ανακύκλωσαν, σε 3 ρεύματα υλικών (χαρτί, μπαταρίες και συσκευές). Ανεξαρτήτως του μικρού διαστήματος, που ήταν εφικτή η ανακύκλωση εντός των σχολικών μονάδων, λόγω της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η στήριξη των σχολείων από τα μέλη της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης του Δήμου ήταν εξαιρετικά υψηλή, καθώς έγινε συνολική δωρεά 40.000 πόντων επιβράβευσης.

Ο Δήμαρχος κ. Ξένος Μανιατογιάννης  θέλοντας να τιμήσει τους μαθητές, για την προσπάθεια τους, παρέδωσε στους διευθυντές/εκπροσώπους των σχολείων που πρώτευσαν στη σχολική δράση, έπαινο συμμετοχής, χρηστικό δώρο, καθώς και ένα συμβολικό δώρο για το σχολείο τους. Επιπλέον, όλα τα σχολεία παρέλαβαν επαίνους συμμετοχής για την προσπάθειά τους. Στη συνέχεια, ο κ.Μανιατογιάννης αναφερόμενος στην προσπάθεια των μαθητών να ενημερωθούν για θέματα ανακύκλωσης τόνισε, πως η φετινή συμμετοχή είχε μία επιπλέον σημασία για όλους εξαιτίας των νέων συνθηκών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά κυρίως για τους μικρούς μαθητές.

Με τη σειρά του ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας κ. Aλέξης Μαυραγάνης, συνεχάρη τους μαθητές για την αξιόλογη προσπάθεια που κατέβαλαν, παρά τα νέα δεδομένα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Επιπλέον, τόνισε πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση, για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον.

Από την πλευρά της η "ΑΦΗΣ" συγχαίρει όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους φορείς που συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις ανακύκλωσης, και ειδικά για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση των μπαταριών. Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση των μαθητών απέναντι στην ανακύκλωση, καθώς αποτελούν τους αυριανούς υπεύθυνους πολίτες. Οι μπαταρίες ανήκουν στα επικίνδυνα απόβλητα και συνεπώς, η ανακύκλωσή τους επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία μας. Ας γίνει η ανακύκλωση καθημερινότητά μας, για ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Ο Δήμος Βριλησσίων, θα συνεχίσει την πρωτοβουλία αυτή και την ερχόμενη σχολική χρονιά, όπου θα ενισχύσει τις περιβαλλοντικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών. 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2021 | 3:50 pm


Η ταινία: "οι ψίθυροι"

Σήμερα στις 21.00 μ.μ. στο προαύλιο του Β΄ Γυμνασίου από το Cine Δράση

Πέμπτη 24  Ιουνίου 2021, 9:00μμ

Β’ Γυμνάσιο Βριλησσίων (Ταϋγέτου και Ξάνθης)

Οι Ψίθυροι/Children's Hour

ΗΠΑ, Δραματική, 1961. Διάρκεια: 107'. Σκηνοθεσία: William Wyler.  Σενάριο: Lillian Hellman (θεατρικό έργο), John Michael Hayes. Πρωταγωνιστούν: Audrey Hepburn , Shirley MacLaine, James Garner , Miriam Hopkins, Fay Bainter, Karen Balkin , Veronica Cartwright

«Οι Ψίθυροι», ριμέικ του «These Three» προηγούμενου φιλμ του σκηνοθέτη (1936) με το ίδιο θέμα, στηρίζονται στο ομώνυμο έργο της σπουδαίας Αμερικανίδας  θεατρικής συγγραφέως Λίλιαν Χέλμαν. Είναι ένα συγκλονιστικό, νουάρ ψυχολογικό μελόδραμα, καλαίσθητα ψυχαγωγικό.  Λαμπρός διαλογισμός για την ύπουλη και διαβρωτική δύναμη των ψιθύρων και τις έωλες κατηγορίες εναντίον ανθρώπων που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Διερευνά σε βάθος ηθικά ζητήματα, ασκεί οξεία κοινωνική κριτική και  παραμένει, όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται, ανθεκτική στο πέρασμα του χρόνου.  Διαθέτει πυκνή αφήγηση και άψογες ερμηνείες. 

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Νέας Αγγλίας, δύο φίλες από την εφηβεία τους, η Κάρεν και η Μάρθα διευθύνουν ένα οικοτροφείο  για νεαρά κορίτσια, με τη βοήθεια της θείας της δεύτερης, μιας εκκεντρικής και απερίσκεπτης πρώην ηθοποιού. Με τη σκληρή δουλειά και αυτοθυσία τους, αρχίζουν να καθιερώνονται. Η Κάρεν, καθώς επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην καταξίωση του σχολείου, αναβάλλει συνεχώς τον γάμο της με τον Τζο, έναν αξιόπιστο παιδίατρο, ανιψιό της Αμέλια, της ισχυρότερης γυναίκας της περιοχής.  Η Μαίρη, εγγονή της  Αμέλια, μια αναιδής και μυθομανής μαθήτρια, διαταραγμένο και μοχθηρό μυαλό, για να εκδικηθεί για την τιμωρία που της επιβλήθηκε, «ψιθυρίζει» στη γιαγιά της ότι οι δύο δασκάλες έχουν μια «αφύσικη» σχέση. Η γιαγιά καταπίνει το ψέμα, την αποσύρει αμέσως από το σχολείο και με τη σειρά της «ψιθυριστά»  αναμεταδίδει τη φήμη στους άλλους γονείς. Ο κοινωνικός μικρόκοσμος σοκάρεται ανεπανόρθωτα και οι γονείς αντιδρούν όπως ακριβώς η ισχυρή κυρία. Σύντομα οι δασκάλες αντιμετωπίζουν την οικονομική καταστροφή και την κοινωνική κατακραυγή. Μόνο ο Τζο  δείχνει να αμφισβητεί τις φήμες.  Αλλά παρά την σταθερή υποστήριξη, η αρραβωνιαστικιά  του τον χωρίζει   όταν διακρίνει σε αυτόν ένα ίχνος αμφιβολίας. Γιατί ξέρει ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει και αργά ή γρήγορα  θα χάσει και αυτόν όπως το σχολείο.  

Ο θεματικός πυρήνας  του φιλμ κινείται σε πολλά επίπεδα.  Για τα ήθη του 1961, και εν μέρει τα σημερινά,  η απόφαση του σκηνοθέτη να στήσει το θέμα του πάνω στον αστήριχτο ψίθυρό μίας γκέι σχέσης, αποτελεί τη δύναμη της ταινίας. Το κακόβουλο κουτσομπολιό της σατανικής μαθήτριας δεν είναι αλήθεια (ή, τουλάχιστον, για την Μάρθα «είναι ψέμα με μία δόση αλήθειας»), αυτό όμως που αληθεύει είναι η κοινωνική αντίδραση απέναντί του. Η έλλειψη ανοχής σε οποιαδήποτε διαφορετικότητα, η  απομόνωση, ο ρατσισμός. Σε μια κοινωνία γεμάτη προκατάληψη η έλλειψη αυτή γίνεται εντονότερη όταν εμπλέκονται παιδιά. Η οποιαδήποτε ανεκτικότητα και λογική σταματούν εκεί και τα παιδιά ήταν και θα είναι πάντα το κοινωνικό άλλοθι για να χαράζονται διαχωριστικές γραμμές..  Γιατί στο μικροσκόπιό του  σκηνοθέτη βρίσκεται η ίδια η κοινωνία, αυτά που πιστεύει ότι ξεπέρασε και όσα έχουν μείνει τρομαχτικά ίδια. Με τόλμη και ενάργεια δηλώνει  ότι τα θύματα των συκοφαντικών εκστρατειών, δεν μπορούν ποτέ να ανακάμψουν και η έννοια της συγχώρεσης αποτελεί θρησκευτική υποκρισία. Η ξεκάθαρη αντίθεση του στο «κυνήγι των μαγισσών» στο Χόλυγουντ επί εποχής Μακάρθι, δίνουν στους «Ψιθύρους» μια αίσθηση κατηγορητηρίου για τον «στιγματισμό» ως κομμουνιστών πολλών ανθρώπων, στιγματισμό που οδήγησε τους πιο ευάλωτους από αυτούς σε απονενοημένες πράξεις.   Στο στόχαστρο της κριτικής του μπαίνει και η εξουσία, καθώς η κατηγορία ξεκίνησε από το στόμα της ισχυρής κυρίας της πόλης και η δυνατότητα να αλλάξει η κοινή γνώμη και να αποκατασταθεί η τιμή των γυναικών, προέρχεται και πάλι από αυτήν. Επιπλέον θίγονται και άλλα πιο λεπτά θέματα όπως αυτό της εμπιστοσύνης και της επιβίωσης της φιλίας παρά τις αποκαλύψεις. Στο τελευταίο πλάνο, η Κάρεν φεύγοντας, παρά την τραγωδία που βίωσε, περπατά μακριά από τους κατοίκους της μικρής πουριτανικής πόλης, με το κεφάλι ψηλά, αρνούμενη να χαιρετήσει οποιονδήποτε. Κάτι την δυνάμωσε αντί να την συντρίψει. Ίσως γιατί θα ξεκινήσει από την αρχή τη ζωή της χωρίς να δεσμεύεται από  ό,τι δεν αξίζει.     

Ο Γουάιλερ υπήρξε ίσως ο πιο κλασσικός Αμερικανός σκηνοθέτης. εγκρατής, ακριβολόγος και πρωτοποριακός, ένας αληθινός μάστορας του σινεμά Η φιλμογραφία του τον κατατάσσει ως δεύτερο αξιολογικά δημιουργό της γενιάς του, μετά τον Τζον Φορντ. Στους «Ψίθυρους» καθοδηγεί αριστοτεχνικά και αποσπά μεγάλες ερμηνείες από  τις δύο πρωτοκλασάτες ηθοποιούς του την Όντρεϊ  Χέπμπορν που υπήρξε ανακάλυψη του και την  Σίρλεϊ Μακ Λέιν που  σε μια από τις καλύτερες δραματικές στροφές της καριέρας της, ξεπερνά τους  κωμικούς ρόλους της. Το επίτευγμα της, είναι ότι συνδυάζει την καθημερινή απασχόληση της δασκάλας με λεπτές ενδείξεις μιας καταπιεσμένης λαχτάρας που ξεπερνά την απλή φιλία.  Η σκοτεινή, γεμάτη δυσοίωνες σκιές, ασπρόμαυρη φωτογραφία του Franz Planer σε συνδυασμό με την υποβλητική μουσική υπόκρουση του Alex North συνθέτουν μια ζοφερή ατμόσφαιρα εγκλεισμού και καταπίεσης. 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2021 | 3:44 pm


Δήλωση του Γιάννη Πισιμίση

Για την αποπνικτική ατμόσφαιρα της 
Λ. Πεντέλης

Σαν να μην έφτανε η χρόνια προβληματική κατάσταση της Λ. Πεντέλης (απέραντο πάρκινγκ, ίχνος πρασίνου στο διάζωμα, χωρίς δημοτική συγκοινωνία και χώρους στάθμευσης) τους τελευταίους μήνες στην όλη κατάσταση έχει προστεθεί και μια έντονη δυσοσμία που προέρχεται από τα φρεάτια.

Από την οδό Κύπρου μέχρι, περίπου, την οδό 25ης Μαρτίου, η δυσοσμία επί της Λ. Πεντέλης είναι πραγματικά αποπνικτική. Εν τω μεταξύ, με την έλευση του καύσωνα, η όλη κατάσταση στο σημείο αποκτά ακόμα χειρότερες διαστάσεις.

Παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις μας η Δημοτική Αρχή αρνείται για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα της πόλης. Επιτέλους υπάρχει κάποιος να ασχοληθεί;

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2021 | 5:34 pm


ΠΑΡΑΔΗΜΟΤΙΚΑ (24)

Εκτάκτως σήμερα στα Β.Ν.

Καλησπέρα τσ' αφεντιάς σας. *** Εκτάκτως, η στήλη σήμερα, με μία ημέρα καθυστέρηση, λόγω της εορτής του Αγίου Πνεύματος. *** Που, μακάρι, να μας φωτίσει, αλλά... *** Πάμε γρήγορα με τα δικά μας. *** Διαμαρτύρονται εντονότατα για ανυπόφορες οχλήσεις, μαθαίνω, οι περίοικοι των γηπέδων τένις στη Μητροπούλου. *** Έχουμε και λέμε: εκτυφλωτικά φώτα στα γήπεδα την νύχτα. Δεν μπορούνε να βγούνε στα μπαλκόνια τους, δεν μπορούν να ηρεμήσουν, ούτε να κοιμηθούνε. *** Επιπλέον, ο ήχος από τα μπαλάκια του τένις είναι εφιαλτικός. *** Έχει κάνει τα νεύρα τους τσατάλια. *** Ούτε οι επιτυχίες του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη δεν τους καλμάρησαν... *** Και το ερώτημα: γιατί ο Δήμος έδωσε άδεια λειτουργίας, ωρέ;;; *** Ας πάει "να τα βγάλει πέρα" τώρα ο τόλμη και γοητεία. *** Κι άμα τα καταφέρει "σφυράτε μου κλέφτικα". *** Γενικώς, η περιοχή "δεν τον σηκώνει". *** Παραδίπλα στη Ναυτική Βάση μάλιστα έχουμε νέα τζέρτζελα.*** Εργολάβοι πάνε και εναποθέτουν στον χώρο, τα μπάζα που βγάζουν από τα έργα στους δρόμους. *** Με την έγκριση του Δήμου, παρακαλώ, όχι από μόνοι τους, ούτε αυθαίρετα. *** Τους δίνει προφορική έγκριση ο Δήμος να τα "εναποθέτουν" δήθεν "για λίγο χρόνο", ωστόσο είναι βέβαιο ότι ΔΕΝ θα τα αποσύρουν οριστικά από την ναυτική βάση. *** Πως θα τα ξεχάσουν οριστικότερα!!! *** Βέβαια, αυτή είναι η δική μου - όπως πάντα "κακοπροαίρετη" - προσέγγιση. *** Κάποιοι άλλοι συνδημότες μας έχουν χιούμορ (γι' αυτό και τους ζηλεύω). *** Μου γράφουν: Η αποκατάσταση του χώρου της ναυτικής βάσης άρχισε, εναποθέτοντας οι εργολάβοι στο χώρο της ναυτικής βάσης ό,τι μπάζα βγάζουν από τα έργα που αναλαμβάνουν. *** Οπότε είναι μια καλή αρχή ώστε να μπαζωθεί όλος ο χώρος. *** Τα τελευταία μπάζα, τα έφερε φορτηγό εργολάβου την Πέμπτη και την Παρασκευή για πρόχειρη, λέει, εναπόθεση. *** Όπως, άλλωστε, όλα όσα έχουν "εναποθέσει" εδώ και δέκα χρόνια χωρίς ποτέ να διώξουν τίποτα...*** "Για τα μπάζα είμαστε"... *** Και μια και μιλάμε για τη ναυτική βάση, να σας δώσω και μία είδηση. *** Για την απομάκρυνση του στόλου των απορριματοφόρων από εκεί. *** Ο Δήμαρχος συζητά με άλλον ιδιοκτήτη, γειτονικού ακινήτου με εκείνο του οποίου "η δουλειά χάλασε", για να πάνε τα οχήματά μας. Είθε. *** Η βρώμα, η δυσωδία κι η αποφορά, από τους υπονόμους της Λεωφόρου Πεντέλης, συνεχίζεται ακάθεκτη. *** Πρωί, μεσημέρι, βράδυ, δεν υποχωρεί με τίποτα. *** Και γιατί παρακαλώ να ξεβρωμίσει, κάνει ο Δήμαρχος τίποτα; *** Έρχεται καύσωνας, θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι με τη βρώμα από αύριο. *** Πού είναι η αντιπολίτευση; Υπάρχει;;; *** Φοβερά πράγματα και πρωτοφανή για το Δημοτικό Συμβούλιο. *** Έχει να γίνει συνεδρίαση του Σώματος από τις 14 Απριλίου 2021. *** Τι να σας πω μωρέ! Δεν γαλουχηθήκατε έτσι ποτέ, αλλά από θεσμικούς Δημάρχους σε θεσμικές διαδικασίες. ***  Τι είναι αυτά που κάνετε; *** Δεύτερον δόθηκαν πρακτικά συνεδρίασης του ΔΣ, κατόπιν αίτησης - δι' αριθμού πρωτοκόλλου παρακαλώ - ενός χρόνου πίσω... *** Για τα μεταγενέστερα δεν υπάρχει καμία περίπτωση. *** Αυτό δεν είναι δημοκρατική τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά ενός ανδρός αρχή, τουλάχιστον... *** Για πάρτε το αλλιώς... και γρήγορα. *** Αλλά - και πάλι - η αντιπολίτευση πού είναι; Υπάρχει;;; *** Αυτά τα ολίγα, αλλά πολύ "ζουμερά" για σήμερα. *** Την άλλη Δευτέρα τα σπουδαιότερα. *** Έρρωσθε! *** Ο ΠΑΡΑΔΗΜΟΤΙΚΟΣ.

Δημοσιεύθηκε στις 22 June 2021 | 4:56 pm


Επίσκεψη του Δημάρχου Ξένου Μανιατογιάννη

Στους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων

Στον πλήρως ανακαινισμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών χώρο της βιβλιοθήκης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων, συναντήθηκε, ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης με τους μαθητές του Ε΄1 τμήματος την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.

Η εκπαιδευτικός κα Ειρήνη Δέμμου οργάνωσε ένα άτυπο «Δημοτικό Συμβούλιο» όπου οι συμμετέχοντες μαθητές - μέλη του ρώτησαν τον κ. Δήμαρχο και συζήτησαν μαζί του για θέματα που τους απασχολούν καθώς επίσης και για θέματα της πόλης, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα σχετικά με την πανδημία Covid-19 και τέλος για το τί θα ήθελαν να αλλάξει στην πόλη των Βριλησσίων.


Τα παιδιά μεταξύ άλλων ανέφεραν στον Δήμαρχο την επιθυμία τους να έχουν περισσότερα βιβλία στη διάθεσή τους και τον ενημέρωσαν για το διαγωνισμό που ετοιμάζουν ώστε να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλία για το σχολείο τους αλλά και για τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου  Η συνάντηση έκλεισε με ομαδικό παιχνίδι με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των μαθητών και του Δημάρχου.


Ο δήμαρχος μετά τη συνάντηση με τους μαθητές δήλωσε « Ομολογουμένως οι μικροί μαθητές της Ε΄ Δημοτικού του 4ου σχολείου Βριλησσίων με εξέπληξαν με τις πολύ εύστοχες ερωτήσεις που μου έθεσαν, αλλά και για τον τόσο απλό και ουσιαστικό τρόπο, που καταγράφουν μέσα από τα δικά τους μάτια τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας.

Δεσμεύτηκα απέναντί τους πως θα φροντίσω άμεσα για όλα τα αιτήματα που μου έθεσαν και ανυπομονώ για την επόμενη συνάντηση είτε με τους ίδιους μαθητές είτε με μαθητές άλλου σχολείου. Ευχαριστώ θερμά το διευθυντή κ. Κοσμόπουλο Ιωάννη και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για το έργο που προσφέρουν ».

 

Στη συνέχεια και πριν την αναχώρησή του από το σχολείο  ο κ. Δήμαρχος  επισκέφθηκε τον επίσης πλήρως ανακαινισμένο και  λειτουργικά αναβαθμισμένο χώρο των γραφείων διοίκησης και του συλλόγου διδασκόντων όπου ευχήθηκε σε όλους τους εκπαιδευτικούς  υγεία και καλό καλοκαίρι. 

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2021 | 10:59 am


«Μιλάς Ψηφιακά»

Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δήμου Βριλησσίων
Με εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων εξυπηρέτησης του πολίτη και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του

Η νέα δράση του Δήμου Βριλησσίων με τίτλο «Μιλάς Ψηφιακά» αποτελεί μια άμεση απάντηση του Δήμου στις προκλήσεις του μεγάλου ψηφιακού άλματος που επιχειρεί η χώρα. Σκοπός της δράσης είναι να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και να βοηθήσουμε όσους νιώθουν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη ραγδαία εξέλιξη του διαδικτύου.


Σε αυτή τη σημαντική εξέλιξη δεσμευόμαστε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Το «Μιλάς Ψηφιακά» γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία και την υιοθέτηση καλών πρακτικών στην αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Βριλησσίων, του Δήμου Τρικκαίων και της Αναπτυξιακής Α.Ε του Δήμου Τρικκαίων  "eTrikala Α.Ε".


Η σύμβαση έχει τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δήμου Βριλησσίων με εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων εξυπηρέτησης του πολίτη και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του» και σκοπεύουμε να συμβάλλουμε μέσω της συγκεκριμένης δράσης στη βελτίωση της «έξυπνης» ταυτότητας του Δήμου Βριλησσίων.


Συστήνουμε στους δημότες μας τους χαρακτήρες Dino και Dino Jr. (DJ) δυο γλυκύτατους δεινόσαυρους, που σε κάθε τεύχος θα σας δίνουν πληροφορίες και συμβουλές για το πώς θα μιλάμε ψηφιακά!


Οι χαρακτήρες και ο σχεδιασμός του φυλλαδίου έχουν διπλό σκοπό.

Πρώτα, να δώσουν ένα όμορφο ερέθισμα στα παιδιά που είναι εξοικειωμένα με τις ψηφιακές συσκευές και μπορούν να κινητοποιηθούν και να βοηθήσουν τους μεγαλύτερους, να μάθουν βασικές λειτουργίες της ψηφιακής εποχής


Δεύτερον, να είναι εύχρηστο και για τους μεγαλύτερους που θέλουν να εξερευνήσουν μόνοι τους την ψηφιακή γνώση.


Το πρώτο τεύχος του «Μιλάς Ψηφιακά» σας μαθαίνει, τί είναι η άυλη συνταγογράφηση. Θα μοιραστεί στα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας και σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, σε ΚΑΠΗ, αθλητικά σωματεία και σημεία κεντρικού ενδιαφέροντος ώστε να το αποκτήσουν όλοι.


Μπορείτε να ακολουθήσετε τη δράση Μιλάς Ψηφιακά στην ιστοσελίδα Μιλάς Ψηφιακά (milas-psifiaka.gr), στο Facebook στη Σελίδα Smart Vrilissia (https://www.facebook.com/102525525327356/) ,  όπου θα παρουσιάζονται όλες οι δράσεις του Δήμου μας που σκοπό έχουν να τον ολοκληρωμένο ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης. Επίσης στην ιστοσελίδα του Δήμου Βριλησσίων (www.vrilissia.gr ) και στην κεντρική σελίδα του Δήμου Βριλησσίων στο Facebook (https://www.facebook.com/vrilissia.gr/).


Μιλήστε ψηφιακά. Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε!

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2021 | 10:57 am


Εκκρεμές

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ι. ΒΑΤΟΥΣΙΟΥ


Μη μιλάς για σιωπή

τώρα που τα όνειρα είναι πηχτό σκοτάδι


Μη μιλάς για το αύριο

δεν υπήρξε ποτέ

Τι γλυκό το χθες στα μουδιασμένα χείλη σου


Όλα γυρίζουν στο σήμερα σαν εκκρεμές


Μη μου μιλάς τώρα

που κρεμάστηκα απ' τα χείλη σου

Ανόητε μικράνθρωπε

Στα χέρια σου η ζωή

αυτοκτόνησε


Πίνακας:Νικόλαος Χειμώνας (1866-1929), Σκηνή λιμανιού.

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2021 | 10:54 am


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ

Του Δημήτρη Κ. Μπάκα*

 Η έννοια του πολίτη εκφράζει  θεσμικά την αναγνώριση της φύσης του ανθρώπου,  ως όντος πολιτικού με ρόλο στο πλαίσιο της Πολιτείας. Η Πολιτική είναι η λειτουργία και η δυναμική της σχέσης  Πολιτείας και πολίτη. Δημοκρατική Πολιτεία είναι η Πολιτεία, η οποία αποδέχεται ως μόνη νομιμοποιημένη ήτοι έγκυρη εξουσία , εκείνη που προκύπτει από τη δημοκρατική πολιτική, δηλαδή που ανάγεται στον πολίτη, τελικά από τη δημοκρατική λειτουργία της Πολιτείας. 

 Κοντολογίς, η Δημοκρατία σημαίνει πολιτική νομιμοποίηση των πολιτειακών αποφάσεων, ως συνολική λειτουργία. της Δημοκρατίας. Η πολιτική μετουσιώνει τους θεσμούς από αφηρημένη συνταγματική ρύθμιση σε πραγματικότητα. Ήτοι συναιρεί την ιδέα της Δημοκρατίας με την ιστορική της πραγμάτωση σε αδιαίρετη ενότητα.

Άραγε, υπάρχει δυνατότητα τυποποίησης  ή και εξιδανίκευσης της πολιτικής ως  συστήματος αξιών! Τυποποίηση, δηλαδή, μια σχηματική κατάταξη μιας ύλης με βάση γενικά και απόλυτα χαρακτηριστικά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες της εκάστοτε πραγματικότητας. Ήτοι: εξιδανίκευση με μία εκ των προτέρων αναγνώριση της απόλυτης ποιότητας; Η τυποποίηση είναι αδύνατη, γιατί είναι ανύπαρκτη η σαφής έννοια της γενικής βούλησης του λαού.

 Για εξιδανίκευση δεν μπορούμε να μιλήσουμε, απλούστατα γιατί η σύγχρονη Δημοκρατία παρουσιάζει σοβαρές παθολογίες όπως: Το φαινόμενο της εμπορίας  των ειδήσεων, ήτοι ο πολιτικός λόγος δεν είναι αυτός που  πραγματικά είναι, αλλά εκείνος που  παρουσιάσουν τα ΜΜΕ. Η δια γυμνού οφθαλμού παρατήρηση δεν είναι εφικτή αλλά φτάνει στον πολίτη-θεατή, όπως την εστιάζει ο μηχανισμός. Έτσι βρισκόμαστε στο κυρίαρχο φαινόμενο της «ψευδούς αλήθειας», αληθοφάνειας! Υπάρχει ο απόκρυφος χαρακτήρας της δημόσιας πολιτικής και της ιδιωτικής. Οι φορείς των πολιτικών λειτουργημάτων έχουν διάφορο βαθμό «δημοκρατικής ωριμότητας» με δυσδιάκριτα τα όρια της πολιτικής δεοντολογίας και του ιδιωτικού κινήτρου. Ο «πολιτικός συκοφάντης» νομίζει πως βρίσκει τον τρόπο να επιδίδεται στην απόλαυσή του, διεκδικώντας ταυτόχρονα την κοινωνική επιδοκιμασία!

 Ενώ  η Δημοκρατία είναι το κατ’ εξοχήν πολίτευμα, το οποίο προϋποθέτει ανθρώπους , που  υπερνικούν την τάση να κάνουν την πολιτική όργανο ιδιωτικής συμπεριφοράς, το ιδιωτικό πάθος ως κίνητρο δημόσιας συμπεριφοράς παραμορφώνει τους θεσμούς που μας οδηγεί σε αυτό που λέγεται κατάχρηση εξουσίας. Η γνώση της γνώσης και η σωστή πληροφόρηση συνιστούν τα κύρια «όπλα άμυνας» κατά της απόκρυφης και ιδιωτικής  πολιτικής.

 Ο άνθρωπος, οι κοινωνίες αλλά και ο Κόσμος  στην ολότητά του βρίσκονται μπροστά σε νέες καταστάσεις αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων: προστασία του περιβάλλοντος, δημόσια υγεία, παιδεία, παγκοσμιοποιημένη οικονομική πολιτική... Η τοποθέτηση του πολίτη απέναντι σ’ αυτά και η διαμόρφωση αντίστοιχης πολιτικής βούλησης προϋποθέτει τη δυνατότητα  γνώσης τους.

Η έγκυρα θεμελιωμένη επιστημονική γνώση κρίνεται βασική προϋπόθεση διαμόρφωσης της ελεύθερης πολιτικής βούλησης. Η επιστημονική γνώση παραμένει αρχέγονα  οριοθετημένη γενικά μεταξύ της  απλής άποψης (δόξας, opinion) και αφετέρου έναντι της Τέχνης ως ελεύθερης δημιουργίας του ανθρώπου, που εμπίπτει στην νομοτέλεια της αισθητικής. Λόγω της βασικής παραδοχής ότι το τεκμήριο της εγγύτερης προσέγγισης της αλήθειας είναι μαχητό τεκμαίρεται ότι δεν υπάρχει πάντοτε κατ’ ανάγκη μία και μόνη ορθή επιστημονική διάγνωση. Κοντολογίς, η διάγνωση της αλήθειας με απόλυτη ορθότητα υπερβαίνει τα γνωστικά όρια του ανθρώπου. Δεν υπάρχει η απόλυτη από έδρας διδασκαλίας για την κρατούσα άποψη και απαγορευμένων απόψεων.

Έτσι προκύπτει η δυνατότητα μιας πολλαπλότητας των επιστημονικών  εκδοχών. Κάθε  «αλήθεια» τελεί υπό προθεσμία διάψευσης. Πρόσφατο παράδειγμα η πανδημία του κορωνοϊού! 

Εξάλλου οι επιστήμονες είναι εντεταγμένοι μέσα στην κοινωνία με πολλαπλές συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και πλουραλισμό και οι ίδιοι είναι μέρος της ενδοκοινωνικής σύγκρουσης. Τελικά δεν υπάρχει πιο ανέντιμη ακαδημαϊκή στάση από εκείνη που διεκδικεί πολιτική και κοινωνική ουδετερότητα σε κρίσεις για τα μεγάλα θέματα αξιών της ανθρώπινης συμβίωσης. Η ελευθερία του επιστημονικού λόγου κινδυνεύει, όταν η κοινωνική ένταξη του επιστήμονα αποκρύπτεται, οπότε κάθε προσπάθεια καθυπόταξής του σε συγκεκριμένα συμφέροντα δεν θα περιορίζεται από την προστατευτική λειτουργία της διαφάνειας.

Ισχύει το πανάρχαιο ερώτημα η Δημοκρατία πρέπει να κυβερνιέται από τους πολλούς, δηλαδή, την Εκκλησία του Δήμου ή από τους σοφούς. Ή ισχύει εκείνο, το οποίο ο Αριστοτέλης πίστευε: «εν μέρει άρχειν και άρχεσθαι» ! Στη σύγχρονη Δημοκρατία υπάρχουν μεγάλα θέματα που δεν επιλύονται αλλά, απλά προσεγγίζονται.  Κάθε απόλυτη γνωμάτευση γίνεται, μάλλον, από πολιτικό δόλο.

Απαιτείται, τελικά, μια πολιτική και επιστημονική ευθύνη που εδράζονται στη δημοκρατική συνείδηση των πολιτών και των αρχόντων. Μια επιστημονική ευθύνη της πολιτικής και μια πολιτική ευθύνη της επιστήμης, όπως και μια διαλογική μεταξύ τους σχέση. Από αυτή τη σχέση αναδύεται η απαιτούμενη αξιοπιστία ως προϋπόθεση δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών.

Αυτό, όμως, απαιτεί τόσο οι επιστήμονες, όσο και οι άρχοντες, όπως και όλοι (ή το μείζον μέρος των πολιτών)  καλλιεργούνται σε ένα κλίμα παιδαγωγίας και ανδραγωγίας που  οι δημοκρατικές πεποιθήσεις και τα πιστεύω να θεμελιώνονται στις αξίες της αλήθειας, του κάλλους και της αγαθότητας. Κλίμα, που δημιουργεί,  ως ανάδυση την εμπιστοσύνη.  Μόνο όταν  αναπτυχθεί ένα κοινό συναίσθημα συν-ανήκειν σε σύνολο, το οποίο ολοκληρώνεται από εμάς και εκείνο μας φροντίζει με τις δυνατότητες που αναδύονται από την αρμονική σύνθεσή του και λειτουργία του.

Όλα τούτα είναι θέματα ολιστικής παιδείας ( παιδαγωγίας – ανδραγωγίας). Καλλιέργεια του πολιτικού ηθικού φρονήματος…….που ενέχει φρόνηση, σωφροσύνη, ειλικρίνεια, θάρρος αγνότητα, καλή προαίρεση, καλή πίστη στο καλό της Ανθρωπότητας.  

Ας φανταστούμε τις τρεις μορφές πρακτικής ζωής να διαδέχονται η μία την άλλη μέσα στην ιστορία όχι μόνο της ανθρωπότητας αλλά και του κάθε ανθρώπου. Ο κάθε  άνθρωπος  στη ζωή του επαναλαμβάνει την ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά και κάθε ανθρώπου! Στην αρχή ένα παιδί χωρίς κάποια πληρότητα αλλά με πολλές εν δυνάμει ικανότητες, που ζει σύμφωνα με τους ορισμούς των εθίμων. «Έτσι καθόμαστε» , έτσι τρώμε, « έτσι πλενόμαστε , έτσι φέρνονται» κοκ. Αυτά καθορίζει ο εθιμικός κώδικας . 

Σταδιακά έρχεται η φάση της ωριμότητας: Ο νέος ζει μέσα στην οργανωμένη Κοινωνία και πολιτεία, ζει επαγγελματικά, ως μέλος του εκλογικού σώματος, είναι φορολογούμενος πολίτης. Στρατεύεται και υπηρετεί την Πατρίδα του,.. Όλα αυτά είναι συνέχεια του εθίμου , που δεν εξαλείφεται ποτέ εντελώς, αλλά είναι το θετικό δίκαιο που τα επιβάλλει, ως γραπτός νόμος που προστάζει.

 Προσέτι, οι άνθρωποι ως πολίτες, διαμορφώνουν τη ζωή τους με μια προσωπική αντίληψη και μάλιστα υπερ-προσωπική. Μια αντίληψη δεσμευτική, αλλά και ελεύθερη ταυτόχρονα. Ευθύνη ποιητική και δημιουργική. Ζουν με την αγαθή προαίρεση και την πράξη τους. Αυτό το λέμε ηθικό φρόνημα. Ήτοι:νθρώπινο ήθος!

Το έθιμο και το δίκαιο συνιστούν βασικές ανθρώπινες αξίες, καθόσον καθορίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, και  ανοίγουν  περιθώρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί και πραγματοποιηθεί η ηθική προσωπικότητα ελεύθερα.   Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να αναπνεύσει! Αλλά η αγνή ηθική ζωή αρχίζει από εκεί και επάνω από το ελάχιστο περιθώριο των υποχρεώσεων. Εκεί αρχίζει η περίσσεια, η αφθονία , η ελευθερία και  το ξεχείλισμα ψυχής.

Συμπερασματικά: Θαρρούμε ότι η πολιτική είναι πάνω από όλα παιδαγωγία και ανδραγωγία. Είναι το πιο ισχυρό παράδειγμα ηθικής. Ας σκεφτούμε τους μεγάλους νομοθέτες που λάτρεψαν όλοι οι λαοί. Είναι τα μέγιστα παραδείγματα για όλες τις γενεές ανθρώπων. Τους μεγάλους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες τους λάτρεψαν οι Λαοί τους, ως ένα θεϊκά πρόσωπα!  

Βέβαια  η πολιτική, όπως ασκείται στον κόσμο μας απέχει πολύ από αυτή την ιδανική της  μορφή. Εντούτοις η φύση του γνήσιου πολιτικού είναι να κάνει την αρετή κτήμα των πολλών.  Να βοηθήσει τους συμπολίτες του να γίνουν πιο ανθρώπινοι αποκτώντας αρετές του συνανήκειν. 

Ο νομοθέτης και ηγέτης των ανθρώπων είναι κατ’ εξοχήν Παιδαγωγός και Ανδραγωγός. Ειδάλλως απλά έχει ένα προσωπείο πολιτικού διψασμένου για δύναμη και επιδιώκει τα δικά του συμφέροντα και των συντρόφων του.  

  Το αληθινό Πρόσωπο του πολιτικού, συμπίπτει με την ιδιότητα του παιδαγωγού, του  νομοθέτη και του ηγέτη των πολιτών. Ήτοι εξασφαλίζει τις  κατάλληλες συνθήκες, όπου χωρίς περιορισμούς και δόλιες ενέργειες οι πολίτες να πραγματοποιούν την ηθική τους προσωπικότητα.

Όπως ο ρόλος του κάθε Γονιού είναι ν’ ανατρέφει καλούς ανθρώπους, του Δασκάλου να δημιουργεί αρίστους μαθητές, του  Αξιωματικού να πλάθει στρατιώτες μαχητές  που να νικούν στη μάχη, έτσι και ο Πολιτικός οφείλει να καλλιεργεί  σωστούς πολίτες για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της πολιτικής συνύπαρξης.

 Ήτοι: η πολιτική είναι αρετή! (συνέχεια στο επόμενο) 

                                                                                    Δημήτρης Κ. Μπάκας

                                                                                        18  Ιουνίου  2021

*Ο Δημήτρης Κ. Μπάκας είναι Αντιστράτηγος εα Επίτ. Διοικητής ΣΔΑ, Διπλωματούχος Πολ. Μηχ.  Ε.Μ.Π., Πτυχιούχος Νομικής Παν. Αθηνών, MSc RCDS LONDON, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΠΙΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ 'ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ', www.xrysitomi.gr, [email protected] 210-6131174 

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2021 | 10:51 am


Μουσικοί στο Πάρκο!

Μουσική βραδιά στο Πάρκο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Βριλησσίων συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της και επιθυμώντας να συμβάλει στην πολιτιστική ζωή της πόλης, στο πλαίσιο του εορτασμού  της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής διοργανώνει μουσική βραδιά στο Πάρκο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ με τίτλο «Rock Θερινής Νυκτός». Έξω από το ομώνυμο κτίριο, που ευγενικά παραχωρείται από το Δήμο Βριλησσίων, οι καθηγητές του Μοντέρνου Τμήματος του Εθνικού Ωδείου Βριλησσίων θα συνομιλήσουν μαζί μας μέσω της γλώσσας της μουσικής, που ενώνει και λυτρώνει! 

Σας περιμένουμε, λοιπόν, την Τρίτη 22 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. στο δροσερό πάρκο του Δήμου Βριλησσίων ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (ΤΥΠΕΤ),

για να απολαύσουμε ξεχωριστές μουσικές στιγμές και εμπειρίες!


Συμμετέχουν:

Φοίβος Βολιώτης: φωνή – ηλεκτρική κιθάρα

Ορέστης Βολιώτης: πλήκτρα – drums

Πάνος Μαλαχιάς: ηλεκτρική κιθάρα

Χρήστος Πουρής: πλήκτρα

Άγγελος Χαραλαμπίδης: ηλεκτρικό μπάσοΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Mail : [email protected]

Facebook :  https://www.facebook.com/koinonia.politon.vrilissia

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2021 | 10:47 am


Προσφυγή στο ΣτΕ για έργα

Χωρίς άδεια στο ΣΜΑ Μελισσίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13/6/2021

Προσφυγή στο ΣτΕ για έργα χωρίς άδεια στο ΣΜΑ Μελισσίων


Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ) κατά της Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την κατασκευή έργων διαμόρφωσης του ΣΜΑ, χωρίς την έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών, κατέθεσαν οι τρεις υπογράφοντες περιβαλλοντικοί σύλλογοι και ομάδα πολιτών της περιοχής.

 

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, o Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δ. Πεντέλης «Η Πεντέλη μας» και το Σωματείο Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων «Ροή» καθώς και 5 πολίτες που κατοικούν στην περιοχή υποβάλαμε αίτηση ακύρωσης στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο που ελέγχει τη νομιμότητα των διοικητικών πράξεων κατά «α) της Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. ΟΙΚ. ΥΠΕΝ/ ΔΑΟΚΑ/391Ο5Π618 από 07-05-2021 του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Συμπλήρωση εργασιών για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση άδειας ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας στην παράγραφο 1 του άρθρου 30 του v. 4495/2017» (ΦΕΚ 1851/ Β'/ 2021) β) κάθε συναφούς ή συνεφελκομένης προς την πράξη αυτήν πράξης ή παράλειψης της διοίκησης».

 

Με απλά λόγια όταν στο ΥΠΕΝ συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορεί να πραγματοποιούνται εργασίες διευθέτησης του χώρου γιατί απαιτείται οικοδομική άδεια, έβγαλαν την Υπουργική Απόφαση ώστε να μην απαιτείται πλέον οποιαδήποτε άδεια και για «…κδ) εργασίες που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)…, όπως προστατευτική περίφραξη του χώρου, διαμορφώσεις για την κυκλοφορία και την εξυπηρέτηση πρόσβασης των οχημάτων συμπεριλαμβανομένων και τυχόν απαιτούμενων αναλημματικών τοίχων, πετάσματα για αντιανεμική προστασία, τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων (φυλάκιο/κτίριο προσωπικού),καθώς και τα απαραίτητα δίκτυα υποδομής για τη λειτουργία του σταθμού και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.».

 

Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή στο ΣτΕ έρχεται μετά από σειρά ενεργειών των Συλλόγων όπως:

Μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων από 11-02-2021, η οποία διαβιβάσθηκε αρμοδίως στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Κοινή αναφορά 6 περιβαλλοντικών και πολιτιστικών από 05-03-2021 προς τις ΚΟ των κομμάτων Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25, όπου ενημέρωσαν τα κόμματα για τις εξαιρετικά αρνητικές για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής της χωροθέτησης Προσωρινού ΣΜΑ στην περιοχή κατά το άρθρο 142 ν. 4759/2020, καθώς επίσης την ασυμβατότητα του Προσωρινού ΣΜΑ με το όλο προστατευτικό καθεστώς της περιοχής όπου η οικεία υπό χωροθέτηση έκταση.

Κοινή αναφορά 5 περιβαλλοντικών και πολιτιστικών συλλόγων προς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, από 23-03-2021, ως διαμαρτυρία για την προσωρινή χωροθέτηση ΣΜΑ στην περιοχή Μελισσίων και καταγγελία συστηματικών επιχώσεων στην περιοχή του ρέματος με πρωτοβουλία του Δήμου Πεντέλης χωρίς καμία άδεια ή σχεδιασμό αυτών των έργων

Καταγγελία 6 περιβαλλοντικών και πολιτιστικών συλλόγων από 23-04-2021 στον κ. Εισαγγελέα Περιβάλλοντος, με αναφορά στις επιβλαβείς συνέπειες της χωροθέτησης Προσωρινού ΣΜΑ αλλά και το πρόβλημα των συστηματικών επιχώσεων και απόθεσης προϊόντων εκσκαφής από συνεργεία που λειτουργούν για λογαριασμό του Δήμου Πεντέλης και με ευθύνη του.

 

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι το ΥΠΕΝ και ο Δήμος Πεντέλης είναι σε διαρκή αναζήτηση τρόπων κατάργησης και παράκαμψης της ισχύουσας νομοθεσίας για να προβούν σε μη σύννομες περιβαλλοντικές ενέργειες.

 

Εκφράζοντας τις ανησυχίες μας για την επιμονή της ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του Δήμου σε αντιπεριβαλλοντικές μεθοδεύσεις, καλούμε τους κατοίκους σε επαγρύπνηση για την προάσπιση του ισχύοντος προστατευτικού νομικού πλαισίου για το Πεντελικό βουνό και το ρέμα Πεντέλης-Χαλανδρίου (τμήμα του οποίου είναι και το Βαθύρεμα Μελισσίων).

 

 

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δ. Πεντέλης «Η Πεντέλη μας»

Σωματείο Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων «Ροή»

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2021 | 10:45 am


Γεωστρατηγικές εξελίξεις στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ

Με μεγάλη συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Ιουνίου η διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πεντέλης, με συνδιοργανωτές τις ΟΜ Βριλησσίων, Αγ. Παρασκευής (Α2) και Αν. Αμαρουσίου και

θέμα: «Γεωστρατηγικές εξελίξεις στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια: Εθνικό ή Ευρωπαϊκό ζήτημα;». Την

εκδήλωση παρακολούθησαν 1.300 άτομα, ενώ υπήρχε μεγάλη διαδραστικότητα με θετικές αντιδράσεις και

σχόλια.

Οι Ομιλητές, Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής του βόρειου Τομέα

και Κωνσταντίνος Φίλης διεθνολόγος, εκτελεστικός Διευθυντής ΙΔΙΣ του Παντείου Πανεπιστημίου, με τις

τοποθετήσεις τους κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, οι οποίοι παρακολούθησαν ενεργά

θέτοντας πολλά κι ενδιαφέροντα ερωτήματα. Τη συζήτηση συντόνισε με επιτυχία ο δημοσιογράφος

Δημήτρης Χατζηνικόλας.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, αλλά και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόσο ο Γιώργος

Κατρούγκαλος, όσο και ο Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησαν εφ΄όλης της ύλης για το συγκεκριμένο θέμα,

αναφερόμενοι, από τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο τα

Συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, μέχρι για τα οφέλη που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και

πώς αυτή ισχυροποιεί τη θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια και τη ευρύτερη περιοχή. Κατά γενική ομολογία

επρόκειτο για μια συζήτηση υψηλού επιπέδου και με εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον.

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2021 | 10:42 am


Τηλεργασία και απασχόληση ΑΜΕΑ

Στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα μέσω ποσοστώσεων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 15/06/2021 Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών Προς:      Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ:   «Τηλεργασία και απασχόληση ΑμΕΑ στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα μέσω ποσοστώσεων» Κύριε Υπουργέ, 

Είναι αυτονόητο ότι, στον σύγχρονο πολιτισμό μας και σε ένα κράτος δικαίου, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), έχοντας  διαφόρων ειδών και βαθμών αναπηρίες, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα σε κάθε έκφανση του κοινωνικού βίου. Αυτό ισχύει και στο θέμα της εργασίας / απασχόλησής τους, που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως των ψυχοσωματικών του διαφοροποιήσεων και ιδιαιτεροτήτων. Υπό τις σημερινές συνθήκες της πανδημίας του «COVID-19» και των επακόλουθων επιδράσεών του στον τομέα της εργασίας, κρίνεται ότι, η ένταξη των ΑμΕΑ στην αγορά εργασίας δύναται να γίνει με ευνοϊκότερους όρους, λόγω και της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασίας). Η τηλεργασία ειδικότερα, προσφέρει μία μοναδικής τάξης ευκαιρία για περαιτέρω ενσωμάτωση των ΑμΕΑ στην εργασιακή διαδικασία, εφ' όσον επιτρέπει στα άτομα αυτά  προσβασιμότητα στον εργασιακό τους χώρο, μέσω της τεχνολογίας, χωρίς την υποχρεωτική φυσική τους παρουσία σ' αυτόν. 


Είναι, λοιπόν, εύλογο ότι, στην παρούσα φάση, με την έξαρση της πανδημίας του ιού «COVID-19», θα μπορούσε να αυξηθεί το ποσοστό εργαζομένων ΑμΕΑ στον Δημόσιο Τομέα, αλλά και να δοθούν επιπλέον κίνητρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την πρόσληψη εργαζομένων με κινητικές δυσκολίες ή άλλες μορφές αναπηρίας. 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 


Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Υπάρχει από πλευράς Κυβέρνησης κατάλληλος σχεδιασμός, που να προβλέπει την αύξηση της ποσόστωσης των εργαζομένων ΑμΕΑ στον Δημόσιο Τομέα, εν μέσω πανδημίας του «COVID-19»; 


2. Προτίθεσθε να θεσπίσετε κίνητρα απευθυνόμενα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε αυτές να διευκολύνονται να προσλαμβάνουν ανθρώπους με αναπηρίες, σε συνθήκες τηλεργασίας; 


Η ερωτώσα βουλευτής Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου 

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2021 | 10:37 am


Στην καλοκαιρινή γιορτή του Σικιαριδείου Ιδρύματος

 H Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη παραβρέθηκε την Τρίτη (15/6) στην καλοκαιρινή εκδήλωση του Σικιαριδείου Ιδρύματος.

Η κα Κεφαλογιάννη στο χαιρετισμό της εξήρε το όραμα και το έργο του Ιδρύματος, τονίζοντας την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά του Περιφερειάρχη.

«Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στο Σικιαρίδειο Ιδρυμα και με κάθε ευκαιρία αποδεικνύει την αγάπη του και την έμπρακτη στήριξή του σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Παραμένουμε κοντά σας. Μέλημά μας η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η δημιουργική απασχόληση, η ενίσχυση της κοινωνικοποίησης των παιδιών και η στήριξη των οικογενειών».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η κα Κεφαλογιάννη συνεχάρη την πρόεδρο του Σικιαριδείου κ. Λιούτα, καθώς επίσης τους λειτουργούς και όλους τους εργαζομένους για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και μαζί με τον πρόεδρο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Π.Κόνιαρη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου Δημήτρη Σμυρνή ξεναγήθηκαν στους χώρους του Σικιαριδείου Ιδρύματος.

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2021 | 10:35 am


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

COVID-19 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ (O.K.Π.Α.Δ.Β) ανά δομή

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ 

Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Βριλησσίων ως Επιχειρησιακό Κέντρο διαχείρισης του COVID-19  έκλεισε ένα χρόνο αδιάλειπτης στήριξης του πληθυσμού σε όλα τα επίπεδα όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα και συνεχίζει ….  

Τον Ιούλιο του 2020 η δομή απέκτησε μόνιμο ιατρό χειρουργό ορθοπεδικό . 

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η δομή αναγνωρίστηκε από την ΗΔΙΚΑ ως επίσημος φορέας ιατρικής συνταγογράφησης.  

Η εθελοντική προσφορά ιατρικών ειδικοτήτων παρέμεινε ενεργή και η κίνηση των ιατρικών επισκέψεων διαμορφώνεται ως εξής κατά την διάρκεια του ενός έτους covid-19 με συνεχόμενη  εξυπηρέτηση ασθενών στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και με κατ οίκον εξετάσεις ο Ορθοπεδικός Ιατρός:

Οι ειδικότητες που εξυπηρετούνται είναι Ορθοπεδικός, Καρδιολόγος, Χειρουργός, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Γυναικολόγος , ΩΡΛ, Παιδίατροι, Οδοντίατρος, Παθολόγος, ψυχολόγοι,Λογοθεραπευτές, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ογκολόγος. 

Επισκέψεις 2020-2021 με εξαίρεση το πρώτο αυστηρό LOCK DOWN 2987 άτομα.

4-8 Ιουλίου 2020 Εξετάστηκαν : 320 παιδιά 

σε συνεργασία με το Xαμόγελο του παιδιού και τους ιατρούς εθελοντές μας. (ειδικότητες ήταν οδοντίατρος, ΩΡΛ, παιδίατρος και οφθαλμίατρος) 

Το Ιατρείο πρόληψης και αγωγής υγείας για γυναίκες, εξυπηρέτησε μόνο 45 γυναίκες, και λόγω υποχρεωτικής καραντίνας σταμάτησε αρχές Νοέμβρη. Οι ειδικότητες που περιελάβανε ήταν καρδιολόγος, ορθοπεδικός και γυναικολόγος.Η λειτουργία του θα συνεχιστεί από Σεπτέμβριο του 21

Σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό κολλέγιο, όπως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συνεδρίες  λογοθεραπείας σε ενήλικες και ανήλικους. 

Με την έναρξη της περιόδου  τον Οκτώβριο του 2020 υπήρξαν και νέα αιτήματα λογοθεραπείας .Η έναρξή τους πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 21 . 
Ψυχολογική Διάγνωση –Υποστήριξη / Παιδοψυχολόγος

Συμβουλευτική Ζεύγους-Οικογένειας 

Οι συνεδρίες συνεχίστηκαν κανονικά σε όλο το διάστημα του ενός χρόνου είτε μέσω τηλεδιάσκεψης είτε κατ΄ιδίαν. Εξυπηρετήθηκαν  σύνολο 264 αιτήματα από το 2020 έως τον Απριλίου του 2021 και πλέον συνεχίζεται η εξυπηρέτηση και δια ζώσης.  

Συνεχίστηκε η συνεργασία με την Ψυχογηριατρική εταιρία ΝΕΣΤΩΡ, και αναπτύχθηκε η συνεργασία μέσω της διάθεσης ψυχιάτρου στα Δημοτικά Ιατρεία. (τεστ ιατρείου μνήμης –αξιολόγηση- εξέταση κτλ)

Συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης οι Ομάδες Νοητικής Τηλεδιάσκεψης 

Συνεχίστηκαν κανονικά κάθε Παρασκευή σχεδόν μέσω τηλεδιάσκεψης οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων

Ανταποκριθήκαμε σε  αίτημα του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου με 3 τηλεδιασκέψεις συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση των θεμάτων που δημιούργησε η καραντίνα σε όλους και ειδικά στην ψυχολογία των παιδιών


COVID TEST

Μετά από συνεχείς προσπάθειες και στο πλαίσιο του ελέγχου ανά τακτά διαστήματα για το προσωπικό,   που εργάζεται στην πρώτη γραμμή ο δήμος σε συνεργασία με κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της περιφέρειας, των Δημοτικών Ιατρείων αλλά και ιδιωτικά έχει πραγματοποιήσει  16 ελέγχους COVID-19 τόσο για το προσωπικό  όσο και για τους κατοίκους του Δήμου Βριλησσίων  και συνεχίζει…. 


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΑΦΟΡΑ ΕΙΔΟΣ ΤΕΣΤ

ΚΛΙΜΑΚΙΟ


07/12/2020 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΗΜΟΥ ΜΟΡΙΑΚΟΣ28/12/2020

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ


ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΤΕΣ DRIVE THROUGH RAPID


ΕΟΔΥΥ


22/02/2021 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΤΕΣ RAPID ΤΕΣΤ

ΕΟΔΥΥ12/03/2021


ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΚΠΑ-ΠΑΙΔΙΚΟΙ-ΚΑΠΗ


ΜΟΡΙΑΚΟΣ


ΙΔΙΩΤΙΚΟ18/03/2021


ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΚΠΑ-ΠΑΙΔΙΚΟΙ-ΚΑΠΗRAPID ΤΕΣΤΙΔΙΩΤΙΚΟ


22/03/2021 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΑΡΔΙΑΣ

RAPID ΤΕΣΤ

ΙΔΙΩΤΙΚΟ

01/04/2021

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΤΕΣ

RAPID ΤΕΣΤ

ΕΟΔΥΥ

07/04/2021

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ


ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΤΕΣ


RAPID ΤΕΣΤ

ΕΟΔΥΥ


12/04/2021

ΤΥΠΕΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΗΜΟΥ

RAPID ΤΕΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ22/04/2021


ΤΥΠΕΤ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΗΜΟΥ

RAPID ΤΕΣΤ


28/04/2021 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

RAPID ΤΕΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ


10/05/2021 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

RAPID ΤΕΣΤ

ΕΟΔΥ


10/05/2021

ΤΥΠΕΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΗΜΟΥ

RAPID ΤΕΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ

31/5/2021             


Πλατεία Άνω Βριλησσίων  ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ RAPID ΤΕΣΤ ΕΟΔΥ

18/6/2021 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ RAPID ΤΕΣΤ EOΔΥ

Ενώ συνεχίζονται κανονικά κάθε Τρίτη τα TEST COVID-19 στο προσωπικό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Καθαριότητας & Βιώσιμης Ανάπτυξης ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η εξάπλωση του ιού στο προσωπικό της πρώτης γραμμής με ευθύνη του μόνιμου ιατρού των Δημοτικών Ιατρείων κου Τουργέλη και την υποστήριξη εθελοντών ιατρών μελών του Δ.Σ ΟΚΠΑΔΒ και του φαρμακοποιού του Κοινωνικού Φαρμακείου και νοσηλευτικού προσωπικού . 

Έλεγχοι covid-19 πραγματοποιήθηκαν στα Δημοτικά Ιατρεία από το ιατρικό μας κλιμάκιο σε σχολικους φύλακες και καθαρίστριες εβδομαδιαίως από όταν επαναλειτούργησαν τα σχολεία και συνεχίστηκε και σε εκείνους που στην συνέχεια δεν ήταν συμβατοί στο ηλεκτρονικό σύστημα ως προς την προμήθεια των τεστ. 

Προμηθευτήκαμε από την Περιφέρεια Β.Τομέα 500 rapid test για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων πριν τα self test και την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων.


ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ

Ο Δήμος Βριλησσίων μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού προκειμένου να συμβάλλει στις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία μας λόγω και του covid-19, και σε συνεργασία με τους συλλόγους αιμοδοσίας του δήμου, προχώρησε εκτός του  ετήσιου προγραμματισμού του  (3 ετησίως)  και  σε έκτακτες εθελοντικές αιμοδοσίες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενισχύοντας τις ανάγκες εκτός των δημοτών του και των τμημάτων Αιμοδοσίας του Γ.Ν Σισμανογλείου Αμαλία-Φλέμινγκ, και των αναγκών του Λαϊκού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών το οποίο αιτήθηκε την στήριξη μας. 

Εξυπηρετήθηκαν πάνω από 700 συμπολίτες μέχρι σήμερα και κατά  το διάστημα 2020-2021 ένα έτος covid-19 

Το δίκτυο εθελοντών αιμοδοτών, αυξήθηκε  και πλέον ανέρχεται σε  410 άτομα . ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ


28/03/2020

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ


26/04/2020

Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ Γ.Ν. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ – ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ


13/09/2020 Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ Γ.Ν. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ – ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ


19/12/2021

1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γ.Ν. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ – ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ


30/01/2021

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ + ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ


09/05/2021

Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ


ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ 

Εξ αρχής της κρίσης του COVID-19  πραγματοποιήθηκαν απολυμάνσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, καθώς και των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και των δημόσιων κοινοχρήστων χώρων οι οποίες συνεχίστηκαν σε τακτά χρονικά διαστήματα και συνεχίζονται έως σήμερα .


ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ 

Συνεχίστηκαν οι φυσικοθεραπείες μέσω του εθελοντή φυσικοθεραπευτή μας, κατ΄ οίκον σε 12 περιπτώσεις μερικής ακινησίας σε άτομα ευπαθούς ομάδας και συνεχίζονται πλέον και στα Δημοτικά Ιατρεία

Τέλος Μαΐου με εντολή Δημάρχου ξεκίνησε η φυσικοθεραπεία και στα μέλη του ΚΑΠΗ κατόπιν ραντεβού, για την εξυπηρέτηση τους με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά covid-19


ΚΑΠΗ

Παρά την απαγόρευση λειτουργίας της μονάδας Λέσχη Φίλιας για την 3η ηλικία εδώ και ένα έτος, με απόφαση μας συνεχίστηκε η εξυπηρέτηση των μελών μας σε θέματα υγείας, συνταγογράφησης και συμβουλευτικής, ομάδων νοητικής ενδυνάμωσης κλπ. Το προσωπικό του ΟΚΠΑΔΒ και του ΚΑΠΗ, ήταν ένα χρόνο τώρα σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέλη μας ώστε να νοιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι  ο δήμος τους νοιάζεται  για την αποφυγή των μετακινήσεων τους για την προφύλαξη τους, να τους εξυπηρετεί σε κάθε τους ανάγκη

Απρίλιος 2020 έως τέλος του 2020 εξυπηρετήθηκαν  1748 αιτήματα μελών του ΚΑΠΗ, δηλαδή 5244 μηνιαίες συνταγογραφήσεις φαρμάκων, εξετάσεων κτλ.

Ιανουάριος του 2021 έως Ιούνιο 2021 εξυπηρετήθηκαν 973 αιτήματα μελών , δηλαδή 2.919 μηνιαίες συνταγογραφήσεις φαρμάκων, εξετάσεων  κλπ


Συνολικά αιτήματα από Απρίλιο 2020 έως 3 Ιουνίου 2021 εξυπηρετήθηκαν 2.721 αιτήματα μελών ΚΑΠΗ ,συνολικά 8.163 μηνιαίες συνταγογραφήσεις φαρμάκων , εξετάσεων κλπ.

Να τονιστεί ότι ο αριθμός των εξυπηρετούμενων είναι κατά πολύ μειωμένος  λόγω αναστολής λειτουργίας  του ΚΑΠΗ, διότι αρκετά από τα μέλη μας βρίσκονται εκτός Αθήνας κατά την περίοδο αυτή για την προφύλαξη τους.

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2021 | 11:05 am


Δωρεάν covid test για όλους τους κατοίκους των Βριλησσίων

Την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 ώρες 10:00 – 15:00 στην Πλατεία Αναλήψεως

Ο Δήμος Βριλησσίων μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης , στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της διασποράς του ιού covid-19 , διοργανώνει σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) , δωρεάν έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στην πλατεία Αναλήψεως, την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, από τις 10:00 – 15:00.

Κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Ιατρικό Κλιμάκιο των Δημοτικών Ιατρείων, θα βρίσκεται στο σημείο, όπου όλοι οι πολίτες των Βριλησσίων άνω των 10 ετών , θα μπορούν να προσέλθουν από τις 10:00 - 15.00 και να υποβληθούν σε δειγματοληπτικό έλεγχο δωρεάν, γρήγορα και με ασφάλεια.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα , ΑΜΚΑ καθώς επίσης και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου στον οποίο θα λάβουν τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2021 | 10:47 am


Για την πυρασφάλεια του Δάσους Θεόκλητου

Συνάντηση για την οργάνωση των βαρδιών

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Πάρκο Μ. Κάλλας (πρώην Ν. Βάση) για την οργάνωση των φετινών βαρδιών πυρασφάλειας του Δάσους Θεόκλητου από την Πολιτική Προστασία και με την ενεργό συμμετοχή των σταθερά και με τακτικές βάρδιες συμμετεχόντων του φυσιολατρικού συλλόγου «Βριλησσός», της δημοτικής παράταξης «Δράση» και του 4ου Συστήματος Προσκόπων Βριλησσίων, εκπροσωπούμενοι από τον Διαμαντή Παπαδόπουλο, την Μαρίνα Παπαχριστοδούλου και τον Μάρκο Κρητικό και τον Βαγγέλη Καρακούση, αντίστοιχα. 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αλέξης Μαυραγάνης, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσης Σιώμος , ο διοικητής του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Β. Ζαφείρης και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δ. Βριλησσίων Α. Κοντομάρης.

Φωτό: Δράση

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2021 | 10:43 am


Η παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας

Μέσα στον χώρο και τον χρόνο - Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη
  Ρέμα με πολύ πλούσια ιστορία, με θρύλους και μύθους που πάνε βαθιά πίσω στο ιστορικό παρελθόν, είναι το περίφημο ρέμα της Πύρνας. Γνωστό και ως ρέμα Κοκκιναρά, ξεκινά από το όρος Πεντέλη και διασχίζει μεγάλα κομμάτια των βορείων προαστίων των Αθηνών (Κηφισιά, Πεύκη, Λυκόβρυση), ενώ δεσπόζει σε μια όμορφη περιοχή του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, όπου και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα. Μια άγνωστη ιστορική πορεία χιλιετιών συνεχίζει να διαδραματίζεται και στις ημέρες μας γύρω από τη ρεματιά της Πύρνας, μέσα από λαϊκές δοξασίες για νύμφες, νεράιδες, ξωτικά και μυστικά σπήλαια που την σημάδεψαν ανεξίτηλα... 

Πύρνα. Λέξη που σχετίζεται άμεσα με το “πυρ” (τη φωτιά), χρώμα δε του πυρός είναι το κόκκινο, εξ 'ού και η ονομασία της ως “ρέμα Κοκκιναρά”. Το σπήλαιο, από το οποίο εκκινεί το ρέμα, βρίσκεται στις δυτικές παρυφές της Πεντέλης -στη σημερινή Πολιτεία-, γνωστό στα αρχαία χρόνια ως “άντρο των νυμφών”, λόγω του ότι εκεί λατρεύονταν οι περίφημες Κηφισίδες Νύμφες: μυστικές ιερουργίες και άλλα δρώμενα λάμβαναν χώρα, ενώ η ευρύτερη γειτονική έκταση θεωρείτο ιερή. Λίγο πιο κάτω, άλλωστε, στο σημερινό Κεφαλάρι Κηφισίας, μία δεξαμενή νερού ονομαζόταν “νυμφαία πηγή”, αμφότεροι δε οι ως άνω χώροι λειτουργούσαν ως άσυλα και καταφύγια. 

Έχει απόλυτο δίκιο ο γνωστός πολιτικός μηχανικός και αστικός σπηλαιολόγος, κύριος Παναγιώτης Δευτεραίος, ο οποίος τονίζει: “Τα ρέµατα της Αθήνας είναι ένα παρεξηγηµένο στοιχείο της φύσης που τείνει να εξαφανιστεί από τον πολεοδοµικό ιστό. Με τη νέα σειρά εξορµήσεων που ανοίγει αυτή η εναλλακτική βόλτα στο ρέµα του Κοκκιναρά επιχειρούµε να φέρουµε στο φως τόσο τα ορατά όσο και τα χαµένα (υπογειοποιηµένα) τµήµατά τους περπατώντας µέσα στις κοίτες. Συναντάµε, εκτός από αναπάντεχες καταπράσινες εικόνες, διάφορα κρυµµένα από την κοινή θέα “µυστικά”, όπως παµπάλαια γεφύρια, ξεχασµένες υπόγειες στοές ορυγµένες στα πρανή και µικρές σπηλιές που άλλοτε µπορεί να συνδέθηκαν άρρηκτα µε τη σχέση που είχε το τρεχούµενο νερό στην αρχαιότητα µε τη λατρεία θεοτήτων όπως οι Νύµφες”. 

Η διαδρομή γύρω από το ρέμα της Πύρνας είναι γεμάτη από περιπέτειες, αντάξιες της ιστορικής φήμης του. Μια πεζοπορία μες στην άγρια κυριολεκτικά φύση, με το φυσικό περιβάλλον στην κοίτη και στις όχθες του ρέματος να είναι απίστευτο, αλλά και καλά κρυμμένο από τα βιαστικά βλέμματα της καθημερινότητας... Ένας παλιός (ανενεργός σήμερα) καταρράκτης κρύβει υπόγεια μυστικά, ενώ ένα εντυπωσιακό λιθόκτιστο τούνελ μάς θυμίζει μεσαιωνική στοά! Πιο πέρα, παλιά γεφύρια εναλλάσσονται με μεγάλες στοές υδραγωγείων που τροφοδοτούσαν επί αιώνες με νερό την Αθήνα. Κι όλα αυτά, να αγγίζουν σχεδόν τον αστικό ιστό, αλλά και να παραμένουν εν πολλοίς αναξιοποίητα από τις διάφορες κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα... 

Το θέμα της παραρεμάτιας περιοχής της Πύρνας έφερε με ερώτησή της στη Βουλή των Ελλήνων, στις 7 Μαΐου 2021, η βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου. Απευθυνόμενη προς τους αρμοδίους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, και με θέμα ερώτησης “Ανάγκη αρμόδιας μέριμνας για την παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας Λυκόβρυσης”, η δραστήρια βουλευτής σημειώνει τα κάτωθι: 

“Στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, του νομού Αττικής, υπάρχει ένας χώρος πρασίνου (δυτικά της Λυκόβρυσης), γνωστός ως “παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας”, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το ομώνυμο ρέμα της Πύρνας και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Η ρεματιά συνδέεται με τη σπηλιά της Πύρνας, η οποία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πεντέλη και δημιουργεί ένα φυσικό σύμπλεγμα-πνεύμονα οξυγόνου, δίπλα, ακριβώς, από τον αστικό ιστό. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεωγραφικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής, μια και πέραν του φυσικού του κάλλους και της αισθητικής του, σχετίζεται με τη μυθολογία και τους μετέπειτα ιστορικούς χρόνους, με μια σειρά λαϊκών θρύλων και παραδόσεων, που εμπλουτίζουν την πολιτισμική αξία του τόπου. 

Έως σχετικώς πρόσφατα, όμως, το εν λόγω φυσικό τοπίο ήταν μη προσβάσιμο για τους πολίτες, εφ' όσον, επί σειρά ετών, δεν είχε καθαριστεί και αποψιλωθεί από την πυκνή βλάστηση, με συνέπεια να έχει μετατραπεί σε “αχαρτογράφητη” έκταση για τους κατοίκους του Δήμου και τους επισκέπτες. Με πρωτοβουλία και ενέργειες των τοπικών Αρχών, πάντως, έγινε σχετικός καθαρισμός και καλλωπισμός του, αλλάζοντας τη μορφή του τοπίου προς το βέλτιστο, ενώ επιπλέον η παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας εντάχθηκε στους χάρτες αναζήτησης της Google και έχουν δημιουργηθεί οδηγίες πλοήγησης για την πρόσβαση σε αυτήν. Τέλος, σήμανση έχει τοποθετηθεί στους παραπλήσιους δρόμους της, προκειμένου να διευκολύνεται η επισκεψιμότητά της. Όλα αυτά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και προοπτικές για την τακτική συντήρηση, αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου της ρεματιάς της Πύρνας και των όμορων εκτάσεων, με συνέπεια, οι ευθύνες της Πολιτείας για τη βελτίωση των συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή να είναι αυτονόητες, από τη στιγμή που πρόκειται για ένα ζωντανό φυσικό τοπίο, του οποίου οι ανάγκες φροντίδας του είναι διαρκείς και πρόδηλες”. 

Πρέπει εδώ οπωσδήποτε να σημειώσουμε τις προσπάθειες και ενέργειες στις οποίες προέβη ο αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, κύριος Παναγιώτης Ιωάννου, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της ρεματιάς της Πύρνας και της εν γένει παραρεμάτιας περιοχής να έχει ήδη από το 2020 αναβαθμιστεί, αποτελώντας πόλο έλξης για περίπατο αναψυχής, εκδρομή, αλλά και έρευνα... Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε για το θέμα: 

“Η δράση μας και η κινητοποίηση φορέων, υπηρεσιών, επιχειρηματιών και ιδιωτών για τον καθαρισμό, τον εξωραϊσμό και την ασφάλεια του ρέματος της Πύρνας Λυκόβρυσης συνεχίζονται αμείωτες. Ξεκινήσαμε με την ανάδειξη του θέματος για την ύπαρξη της περιοχής αυτής φυσικού κάλλους και αναψυχής στον Δήμο μας και την ευκαιρία αξιοποίησής της και απόδοσής της στους Δημότες μας για υγιεινές οικογενειακές  αποδράσεις, πριν καν αναλάβουμε θέση ευθύνης στον Δήμο. Εντάξαμε την περιοχή στους χάρτες της Google, κάναμε εύκολη την πρόσβασή της μέσα από τις εφαρμογές πλοήγησης, δημιουργήσαμε βίντεο με αναλυτική περιγραφή του τρόπου ανακάλυψης και προσέγγισης των Δημοτών μας στην περιοχή αυτή με την φυσική ομορφιά και ηρεμία και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα. 

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας σε θέση ευθύνης στον Δήμο μας και πιστοί στις  προεκλογικές μας εξαγγελίες και υποσχέσεις κινητοποιήσαμε τις Δημοτικές Υπηρεσίες, τους τοπικούς φορείς και ιδιώτες προβήκαμε στον καθαρισμό της περιοχής και στην φροντίδα του Ιερού Ναού. Με την δωρεά της Βρετανικής Σχολής St. Catherine πετύχαμε την τοποθέτηση τραπεζοπάγκων και άλλων πρόσθετων (καλάθων απορριμμάτων κλπ.) στην Πύρνα, κάνοντάς την ελκυστική για επισκέψεις και ξεκούραση. Δημιουργήσαμε το Λογότυπο της περιοχής της Πύρνας Λυκόβρυσης για να συνοδεύει τις δράσεις προώθησης για περαιτέρω αξιοποίηση και εξωραϊσμό της περιοχής. 

Γνωστοποιήσαμε το θέμα της Πύρνας και το προωθήσαμε με την ενεργή συμπαράσταση και συνεργασία της Περιφερειακής Συμβούλου Κας Φ. Δαλιάνη προς την Περιφέρεια Αττικής, με στόχο την αξιοποίηση της περιοχής. Ήδη για το θέμα του εξωραϊσμού και της αξιοποίησης της περιοχής έχει επιληφθεί η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, ενώ επίσης εξετάζονται οι τυχόν απαιτούμενες παρεμβάσεις για την σταθεροποίηση των πρανών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι κατολισθήσεων κλπ., εντάσσοντας την περιοχή στις σχετικές τεχνικές μελέτες και παρεμβάσεις σταθεροποίησης των πρανών υδατορεμάτων της Περιφέρειας Αττικής. 

Βήμα – βήμα και όλοι μαζί συνεχίζουμε για μια πιο όμορφη Πύρνα, για ένα πιο όμορφο Δήμο. Σας θέλουμε όλες και όλους έμπρακτα δίπλα μας”! 

Δημοσιεύθηκε στις 16 June 2021 | 10:56 am


Δημοσίευμα του in.gr έπαινος για τον Γ. Πισιμίση

"Παράδειγμα δημιουργικής αντιπολίτευσης στο δήμο Βριλησσίων"

Εντοπισμός ανάγκης, συντονισμός ενεργειών, συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση του δήμου και ένα εξαίρετο παραδοτέο.

Χρήστος Ράπτης

15 Ιουνίου 2021, 11:14

IN.GR

Ο Γιάννης Πισιμίσης είναι επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πνοή» στο δήμο Βριλησσίων και αποφάσισε να δράσει προκειμένου ένα πάρκο στο οποίο είχαν εντοπιστεί ανάγκες φύτευσης δέντρων να καλυφθούν.

Το ιδιαίτερο του γεγονότος είναι πως η δράση αυτή δεν έγινε από την δημοτική αρχή αλλά από την αντιπολίτευση του δήμου, που έδειξε πως δεν χωρούν αναβολές σε πρωτοβουλίες αναγκαίες για την πόλη.

Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός πως υπήρξε άριστη συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία Πρασίνου του δήμου και συμπόρευση στις υποδείξεις αυτής από πλευράς συμμετεχόντων στη δράση.

«Νέα Πνοή» λοιπόν και ήθη και έθιμα στο δήμο Βριλησσίων από την αντιπολίτευση που άθελα της ίσως καθιερώσει τον όρο «δημιουργική αντιπολίτευση» στο λεξικό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ολοκληρώθηκε λοιπόν η δεντροφύτευση στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης (πρ. ΤΥΠΕΤ) όπου φυτεύθηκαν πολλά δέντρα (Σοφόρες, Ψευδοπιπεριές, Καλλωπιστικές Μουριές και Κουτσουπιές) και άλλαξαν κυριολεκτικά την όψη του πάρκου.

Τα δέντρα φυτεύτηκαν, κατόπιν υπόδειξης της διεύθυνσης Πρασίνου, στον κεντρικό διάδρομο του πάρκου καθώς και σε πολλούς πλευρικούς διαδρόμους όπου δεν υπήρχαν δέντρα. 

Ο Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε σχετικά: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη της Νέας Πνοής που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και με απόλυτη οργάνωση και μεθοδικότητα καταφέραμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη στην σημερινή μας δράση τον πρώην Δήμαρχο Βριλησσίων Κώστα Ιωαννίδη και την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Βριλησσίων και τους εργαζόμενους, για την συνδρομή τους σε ειδικά εργαλεία, στους πασσάλους στερέωσης και για την γενικότερη συνδρομή τους όπου χρειάστηκε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μια καλύτερη πόλη».

Θεωρούμε πως το θέμα είναι άξιο αναφοράς διότι αποδεικνύει στη πράξη πως ακόμη και αν μια παράταξη δεν ασκεί εξουσία σε ένα δήμο, μπορεί με τις ενέργειες της,  να διαφοροποιηθεί από τις συνήθης υποδείξεις και αντιρρήσεις που εκφράζει στα δημοτικά συμβούλια και να κάνει αξιόλογες πράξεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις ενός δήμου. Δημιουργώντας προηγούμενο πλέον, η συνέχεια οφείλει να είναι ακόμη εντονότερη σε πρωτοβουλίες, με σκοπό την βελτίωση του δείκτη κοινωνικής ευημερίας.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2021 | 3:00 pm


Απολογισμός covid-19

Για το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Βριλησσίων

Ο Κοινωνικός Οργανισμός Προστασίας & Αλληλεγύης  του Δήμου Βριλησσίων, ως Επιχειρησιακό Κέντρο διαχείρισης του COVID-19,  έκλεισε έναν και πλέον χρόνο αδιάλειπτης στήριξης του πληθυσμού κατά το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας. 

 

Στο Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετούνται όλοι οι δικαιούχοι των κοινωνικών αλληλέγγυων δομών του Οργανισμού. Δημιουργήθηκε στην οικονομική κρίση του 2016 με την συμβολή εθελοντών φαρμακοποιών και σήμερα συνεχίζει με την καθημερινή παροχή υπηρεσιών φαρμακοποιού και μίας Κοινωνικής Λειτουργού,  μέσα από πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Αντιμετώπιση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού»  

 

Από την αρχή της λειτουργίας του υποστηρίχθηκε και συνεχίζει να υποστηρίζεται από τις προσφορές των συμπολιτών μας, καθώς και την ανταλλαγή φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προϊόντων αλλά και υγειονομικού υλικού μέσα από το δίκτυο Κοινωνικών Φαρμακείων, εντός και εκτός Αττικής. 

Επίσης, διατηρείται εξαιρετική συνεργασία με πολλές δομές και φορείς απ΄τους οποίους προμηθευόμαστε και ανταλλάσσουμε φάρμακα για τους δικαιούχους μας . 

 

Τον έναν και πλέον δύσκολο χρόνο covid-19, η προσφορά φαρμάκων συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε συνεργασία με αρκετά κοινωνικά φαρμακεία αλλά και ιδρύματα, καθώς επίσης συλλόγους και οργανισμούς εντός περιφέρειας Αττικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα: Κ.Φ. Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αιγάλεω, Ίλιον, Ζωγράφου, Aμαρουσίου, Φυλής, Μεταμόρφωσης, Καλλιθέας, Γαλατσίου, Ραφήνας – Πικερμίου, Παλλήνης, Αθηναίων, Μαραθώνα, Πεντέλης, Ελευσίνας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Βύρωνα, Κηφισιάς, Μοσχάτου - Ταύρου, Μαρκόπουλου, Καισαριανής, Δάφνης, Πετρούπολης, Άγγιγμα ζωής στην Κηφισιά, Praksis, Ελληνικός Βιβλικός Σύνδεσμος, Το Σπίτι της Χριστιανικής Αγάπης, Ο Κάλος Σαμαρείτης , Ενοριακό Φιλόπτωχο Γηροκομείο Αγίου Σπυρίδωνα , Ορθόδοξος Χριστιανική Γωνιά, Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρόνιων Πασχόντων, ΕΠΑΨΥ – Οικοτροφείο Πεντέλης, Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Μελισσίων , Σύλλογος «ΝΟΣΗΛΕΙΑ», Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι», ΔΟΜ Χαλανδρίου , ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΟΡΕΙΑ», Ψυχιατρική Κλινική «Αθηνά», ΕΠΑΨΥ– ξενώνας «ΘΕΤΙΣ», Στέγη Πρόνοιας Γερόντων Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία «ΝΗΦΙΜ» , Χατζηπατέρειο Ίδρυμα, Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Παιανία , Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου, Tact Hellas, ΚΙΠΟΔΑ, ΜΦΗ Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, Δομή Ασυνόδευτων Ανήλικων Πεντέλης ,το «Άσυλο Ανιάτων» και στην «Εστία Κωνσταντινουπόλεως» στην παλαιά Φώκαια. 

 

Εκτός περιφέρειας  Αττικής πραγματοποιήθηκαν αποστολές στον ΕΟΔΥ Οινοφύτων Βοιωτίας, στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Κύμης, στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Καρύστου, στο Εκκλησιαστικό ίδρυμα Παιδικής Προστασίας Γιαννιτσών «Παναγία η Οδηγήτρια», στο Κέντρο φύλαξης μεταναστών Ριτσώνα Ευβοίας, στο νησί της Ανάφης και της Νάξου αλλά και σε κοινωνικά φαρμακεία διαφορετικών δήμων της Θεσσαλονίκης. Επίσης, μέσω της συνεργασίας με τη Givmed, προμηθεύσαμε με φάρμακα το Αγάπης Μέλαθρον στο Αίγιο, Το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο Χανίων, το ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ – Η ΑΓΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΣ», τη μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων Κρεούζος Καλαμαριάς, το Κ.Φ. Νάουσας, το Κ.Φ. Κέρκυρας, το Κ.Φ. Λήμνου και το Κ.Φ.. Αγρινίου.  

Επιπλέον, το Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Βριλησσίων συνέδραμε άμεσα και στις αποστολές αλληλεγγύης του Κοινωνικού Οργανισμού, μετά τις μεγάλες καταστροφές σε Λίβανο, Αρμενία, Καρδίτσα, Εύβοια, Κεφαλλονιά και Σάμο με μεγάλο όγκο σκευασμάτων.  

 

Το προσωπικό του Κοινωνικού Φαρμακείου συνέβαλε , όπως και το υπόλοιπο προσωπικό του ΟΚΠΑΔΒ, εξ ολοκλήρου στη στήριξη όλων των πολιτών λόγω covid-19 σε διανομές κατ' οίκον στους δικαιούχους του παντοπωλείου και του φαρμακείου, στην διεξαγωγή των rapid test στο Δήμο και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥΥ, όπου μπορούσε να συμμετέχει όποιος ήθελε, καθώς και στους ελέγχους του προσωπικού του Δήμου που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ενώ από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής διευκόλυνε την υλοποιήθηκε συσσίτιο για τους δικαιούχους με δύο μερίδες την ημέρα για τον καθένα. 

 

Έγινε επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για την εξυπηρέτηση δημοτών από τα Super Market, πληρωμή λογαριασμών και συνταγογράφηση φαρμάκων από γιατρούς , με σκοπό τη μείωση των μετακινήσεων. 

 

Το προσωπικό του συμμετέχει σε όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται στον Οργανισμό, με συμμετοχή του επίσης στην πρόσφατη δράση το Σάββατο 12/6/21 την συγκέντρωση φαρμάκων σε συνεργασία με το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ .  

 

Ευχαριστούμε τους εθελοντές φαρμακοποιούς και όλους τους Βριλησσιώτες που στηρίζουν τόσα χρόνια τη δομή αυτή με τις προσφορές τους και την εμπιστοσύνη τους.  

 

ΟΚΠΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ 

Διεύθυνση Λ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ 62, ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ 

Τηλέφωνα Επικοινωνίας 21 0613 5611 /210-8100224 /210-6840833 

Email [email protected] ;

Ωράριο Λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή 7:30 π.μ. – 4:30 μ.μ.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2021 | 2:55 pm


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια

Φιλικοί ιστότοποι: