Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αττικής - Αθηνών   »   Βριλήσσια    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18.00

Αγαπητοί Γονείς

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί η νέα μας συνάντηση της Σχολής Γονέων με
Θέμα:
«Ποιες επιστημονικές ανατροπές και νέες γνώσεις των τελευταίων 2 δεκαετιών οδηγούν στην Παιδαγωγική του Εγκεφάλου, γιατί αυτή σημαίνει Παιδαγωγική της Χαράς και γιατί έχει κρίσιμη σημασία για ένα παιδί που θα ζήσει στον 21οαιώνα;»
Ομιλήτρια  η κα Ευσταθία Οδυσσέως Βαλιάντζα-Αφτιά
Δρ. Μηχανικός Περιβάλλοντος και Νηπιαγωγός / Επισκέπτρια Καθηγήτρια με εντολή διδασκαλίας επί διετία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η ομιλήτρια θα αναφερθεί σε πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις, που ανατρέπουν ή τροποποιούν διάφορες θεωρήσεις πάνω στις οποίες βασιζόταν έως σήμερα η Παιδαγωγική. Θα εξηγήσει με όρους νευροεπιστημών τι σημαίνει Παιδαγωγική της χαράς και όχι του φόβου, γιατί αυτή θα είναι περισσότερο αναγκαία στο μέλλον, καθώς και με ποιες τακτικές την εφαρμόζουμε.
Θα αναφερθεί σε βασικά θέματα της διαφορετικότητας του 21ουαιώνα σε σχέση με τον 20οκαι την αναγκαιότητα ανάπτυξης συγκεκριμένων ανθρώπινων δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση του βίου από τις γενιές που θα ζήσουν κατά την διάρκεια του.

Σας περιμένουμε...


Σύντομο βιογραφικό 2019 :

Δρ. Ευσταθία Οδυσσέως Βαλιάντζα-Αφτιά
H Δρ. Ευσταθία Οδυσσέως Βαλιάντζα-Αφτιά είναι Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική (Μ.Sc.PurdueUniversity), στον τομέα της Μηχανικής του Περιβάλλοντος (Εnvironmentalengineering). Είναι αριστούχος Διδάκτωρ Επιστημών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και έχει διδάξει επί διετίαν (2011-2013), ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια με εντολή διδασκαλίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Μεγάλο μέρος της διδακτορικής διατριβής της (2009), αφορά τους μηχανισμούς δομής και λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.To2008 απέκτησε και το πτυχίο της νηπιαγωγού, από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Νηπιακή Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ενώ κατά το χρονικό διάστημα 2009-2012 πραγματοποίησε, με την εποπτεία του καθηγητού της Παιδαγωγικής του ΤΕΑΠΗ κ. Κ. Χρυσαφίδη, μεταδιδακτορική έρευνα για την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών ερεθισμάτων εν γένει σε νήπια 3-5 ετών, με ενδιαφέροντα θετικά αποτελέσματα. Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν σε ειδικές μετρήσεις (COR-USA), καθώς και σε πορίσματα των νευροεπιστημών του 21ουαιώνα για την λειτουργία του φυσιολογικού εγκεφάλου.
Από το 2013 έως σήμερα είναι σύμβουλος Περιβαλλοντικής Παιδαγωγικής και Παιδαγωγικής του Εγκεφάλου στον παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο «Λιλιπούπολη» της Πετρουπόλεως Δυτικής Αττικής, κάνοντας σχετικά καινοτομικά μαθήματα επιδείξεως στην Φύση και στην Τάξη, με σκοπό την εκπαίδευση νηπιαγωγών. Επίσης ασκεί συμβουλευτική γονέων με όρους λειτουργίας εγκεφάλου, και κάνει σχετικά σεμινάρια σε γονείς. Έχει διδάξει επί ένα έτος στο Προσχολικό Κέντρο του Ταμείου των Υπαλλήλων της Τραπέζης Ελλάδος στα πλαίσια της μεταδιδακτορικής παιδαγωγικής της έρευνας, ενώ κατά περίπτωση έχει κάνει μαθήματα σε προσχολικά παιδιά της Σχολής Χίλλ, καθώς και σε εφήβους του Κολλεγίου Αθηνών.
Η Δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά έχει διαρκή επαγγελματική δράση στην προστασία του περιβάλλοντος πάνω από 4 δεκαετίες, τόσο στον δημόσιο τομέα (15 έτη) όσο και στον ιδιωτικό (πάνω από 25 έτη). Κατά τύχην, είναι η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα Μηχανικός Περιβάλλοντος με μεταπτυχιακές σπουδές.
Υπήρξε προϊσταμένη επί τριετίαν της πρώτης δημόσιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος της χώρας (Πρόγραμμα Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Αθήνας-ΠΕΡΠΑ), σύμβουλος περιβάλλοντος των υπουργών Τρίτση, Γεννηματά και Μαγκάκη, Ειδική Γραμματεύς Συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας (επί υπουργίας Γ. Γεννηματά), προϊσταμένη μελετών περιβάλλοντος των εταιρειών ΝΑΜΑ Α.Ε, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., καθώς και της εταιρείας ΟΤΜ ΑΤΕ (Π. Βέττας).
Η Δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά είναι μητέρα δύο παιδιών που είναι μηχανικοί του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, και σταδιοδρομούν στην Ελλάδα. Είναι επίσης γιαγιά 4 εγγονών και συγγραφεύς των βιβλίων:
·         «Η ενέργεια του εγκεφάλου» Αθήνα-Εκδόσεις Καλέντη (2012)
·         «Τhe enterprise and the environment» Έκδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994)
·         «Για την Φύση και τους Έλληνες με Οδηγό τον Όμηρο»-Εκδόσεις Γεωργιάδη (2004)
·         «Αριστοτελικά Παιχνίδια Λόγου και Λογικής στην Φύση» Αθήνα. Υδρονομή (2019)
·         «Παιδαγωγική του Εγκεφάλου ή Παιδαγωγική της Χαράς» Αθήνα. Υδρονομή (Υπό έκδοση 2019)

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 11:55 am


Γιάννης Πισιμίσης: σε νοσηρή κατάσταση

Βρίσκεται το πάρκο της Ναυτικής Βάσης 

Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα, το πάρκο της Ναυτικής Βάσης στα Βριλήσσια να βρίσκεται στην νοσηρή κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της μετεγκατάστασης των απορριμματοφόρων και το πάρκο να αποδοθεί όπως πρέπει στους συνδημότες μας. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πλήρως αντίθετοι με οποιονδήποτε σχεδιασμό της Διοίκησης που προβλέπει την μεταφορά των απορριμματοφόρων στην είσοδο των Άνω Βριλησσίων. Ο χώρος αυτός πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και να συνδεθεί λειτουργικά με το πάρκο της Ναυτικής Βάσης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 9:18 am


Η Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους 13 Περιφερειάρχες

Δήλωση του Γιώργου Πατούλη

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Ο συντονισμός της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εθνική ανάπτυξη.

Η βαρύτητα που δίνει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φαίνεται αποδεικνύεται έμπρακτα και από το γεγονός ότι συναντιόμαστε μαζί του για δεύτερη φορά, από τη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα.

Θεωρώ ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική σε σημαντικά θέματα όπως είναι το κρίσιμο ζήτημα της απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και το μεταναστευτικό -προσφυγικό ζήτημα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στο ζήτημα της μετάβασης σε ένα επιτελικό κράτος, το οποίο θα μπορέσει να είναι πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό και πιο αποδοτικό για τον πολίτη.

Είναι ανάγκη να βάλουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη της Αττικής και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή, αναγκαίο βήμα είναι να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο λειτουργίας ενός επιτελικού κράτους, που θα προωθεί την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 9:11 am


ΜΕΛΙΣΣΕΣ

 
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ι. ΒΑΤΟΥΣΙΟΥ

Με βλέφαρα βαριά 
ταξιδεμένα 
περιπλανιέται μες στο χρόνο

Τα χρόνια που φύγαν
Οι μέρες που έρχονται 
τα δάκρυα που γύριζαν στο χώμα
Τα άνθη

Τα άνθη στον κήπο της καρδιάς του
Πόσο πάσχισε να τα κρατήσει 
και πόσο τα ‘κλαψε – κυρίως αυτό – 
κάθε που έκοβε 
να διώχνει τις μέλισσες

Πόσο τα ‘κλαψε
Κυρίως αυτό

ΠΙΝΑΚΑΣ: Daniel Ridgway Knight (American, 1839-1924), Χρυσάνθεμα.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 9:06 am


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΣΑΣ (13/11/2019)

Του Δημήτρη Κ. Μπάκα

Προοίμιο
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη  χαρά και πιο  ξεχωριστή τιμή από το να απευθύνεται κάποιος  ηλικιωμένος σε νέους συνανθρώπους μας.Ειδικά , όταν πρόκειται για τους Σπουδαστές της ΣΣΑΣ. Οι νέοι μας, πάντοτε,  είναι οι καλές ελπίδες της Πατρίδας μας, αλλά και όλης της ανθρωπότητας.
  Δεν υπάρχει άλλο υπέρτατο  καθήκον τον καθένα από εμάς, που είχαμε το δώρο της ζωής, από τη δια βίου φροντίδα για τη  βελτίωση της  ανθρώπινης ποιότητας, ώστενα υπάρξει μια παγκόσμια υπέρτατη πραγματικότητα,όπου οι άνθρωποι να ζουν μέσα σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον ειρήνης και ευτυχίας. Από αυτό το καθήκον, και ως ελάχιστη προσφορά, αποδέχθηκα να απευθυνθώ με λίγα ταπεινά λόγια στο υπέροχο σημερινό ακροατήριο.
Από τα βάθη της ψυχής μου ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή τόσο τη Διοίκηση της Σχολής και  προπαντός τους εκλεκτούς νέους μας αυτής της υπέροχης Πατρίδας, οι οποίοι θα αναλάβουν σε λίγο  την ευθύνη  της Κοινωνίας μας, υπηρετώντας στο πιο ευαίσθητο σύνολο, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας .

Εισαγωγή
Η χωρίς προηγούμενο   τεχνική ανάπτυξη, που μας προσφέρει έναν ασύλληπτο όγκο υλικών αγαθών και ανέσεων δε μας εξασφάλισε ικανοποιητική ευτυχία! Ο φόβος και ο τρόμος καλά κρατούν. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου παραμένει, ίσως, ο ίδιος ο άνθρωπος( εαυτός του). Η ειρήνη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η δημοκρατία, η ισονομία, η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων και η αντιμετώπιση τού φυσικού περιβάλλοντος βρίσκονται δυστυχώς σε μια διαρκή κρίση.
Η παιδεία,  με την ευρύτερη έννοιά της, συνιστούσε, συνιστά  και θα συνιστά τον ισχυρότερο παράγοντα ανάδυσης δύναμης για εξέλιξη του ανθρώπου.  Είναι ο οδοδείχτης της ζωής. Δεν είναι μια καθαρή γνώση, αλλά μια ευρύτερη καλλιέργεια, που  επιτρέπει την κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης  ενταγμένης στην κοινωνία και τον κόσμο, ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη ανθρώπων, ως πρόσωπα..
Η παιδεία μετεξελίχθηκε σε εκπαίδευση και είναι διασπασμένη σε πολλούς κλάδους σπουδών, λόγω της άμεσης ανάγκης κάλυψης του τεράστιου όγκου των πληροφοριών. Ταυτόχρονα όμως ανεφύησαν πολλά τυφλά σημεία γνώσης. Οι Αρχαίοι Έλληνες, πρωτοπόροι στην παιδεία που αποβλέπει σε αυτό τούτο το ανθρώπινο είναι προσωποποιούσαν την όλη νοημοσύνη με Θεά. Της είχαν δώσει το όνομα  Μήτις και την θεωρούσαν ως την πρώτη σύζυγο του Δία και την Μητέρα της Θεάς της Σοφίας, Αθηνάς (όντως υπέροχος  συμβολισμός!). Ήτοι η Παιδεία-Αγωγή συνιστούσε το σύνολο των διανοητικών ικανοτήτων, που συνδυάζουν διαίσθηση, αγχίνοια, πρόβλεψη, ευελιξία πνεύματος, άγρυπνη προσοχή, αίσθηση επικαιρότητας κοκ. (Ο Οδυσσέας ονομαζόταν πολυμήτις).

Επιτηδειότητες και αρετές
Η φύση έπλασε τον άνθρωπο «γυμνόν τε και ανυπόδητον και άοπλον». Κοντολογίς, χωρίς κάποιο κυρίαρχο γνώρισμα για την προστασία του στις εχθρικές συνθήκες του περιβάλλοντος, όπως το μάτι του αητού και του ελαφιού το πόδι.  Ο άνθρωπος, ως αντιστάθμισμα έχει τον μοναδικό εγκέφαλό του, από τον οποίο αναδύονται οι τεράστιες  πνευματικές δυνατότητες, που υπερακοντίζουν όλες τις  αδυναμίες του. Με τις ικανότητες τού εγκεφάλου του ο άνθρωπος σκέπτεται, αισθάνεται και πράττει. Αναζητεί δηλαδή γνώσεις, που τον οδηγούν στην αλήθεια, καλλιεργεί την ευαισθησία του αναζητώντας το κάλλος και αποκτά τη δύναμη να πράττει το αγαθό με διαρκή εξάσκηση. Αυτή η πολύπτυχη και ολιστική ανάπτυξη επιτυγχάνεται με την αγωγή, ήτοι με την ευρεία(ολιστική) παιδεία.
Με τις μοναδικές του νοητικές και πνευματικές  ικανότητες επεμβαίνει καθοριστικά στη βούλησή του προς την πραγμάτωση αξιών και την απόκτηση αρετών. Ως μια εξελικτική πορεία προς το νεότερο και κυρίως προς το πολυπλοκότερο  η αγωγή, είναι διαδοχή πολλαπλών τοκετών νέων ιδεών και δυνατοτήτων και κατά συνέπεια συνυπάρχουν και  οι «ωδίνες τοκετού». Την αγωγή τη χαρακτηρίζει ένα σύνδρομο πόνου και άλγους. Μορφώνω,  σημαίνει παιδεύω.  Γι’ αυτό οι αρχαίοι πρόγονοί μας  θεωρούσαν ότι η αγωγή πρέπει να γίνεται στο μεταίχμιο της παιδείας (παιδεμού) και της παιδιάς (παιχνιδιού).  Αυτή είναι και  η μεγάλη δυσχέρεια της αγωγής, καθόσον από τη φύση του ο άνθρωπος έχει ροπή προς τη φυγοπονία, γι’ αυτό  η ανθρώπινη σμίλευση μένει ελλιπής με συνέπεια να  δημιουργούνται μορφές, ατομικές και συλλογικές, ατελείς  και παράμορφες.
Αρετή  είναι ένας τρόπος ύπαρξης και ζωής  που έχει κατακτηθεί με την έξη .  Αρετή   είναι  το ευ ζην.Μια επιθυμία και μια  καλή προαίρεση προαπαιτούν όλες οι αρετές.  Κάθε αρετή καταχτιέται και χωρίς επιθυμία είναι αδύνατη. Επιθυμούμε δηλαδή ή να  είμαστε  άνθρωποι ή απάνθρωποι. Οι αρετές είναι οι ενσαρκωμένες αξίες μας, γι’  αυτό  είναι πάντοτε δυσχερέστατες.
Οποιαδήποτε ικανότητα, πουδεν έχει ως σκοπό το γενικό καλό εξελίσσεται σε απλή επιτηδειότητα.

Αυτοεκτίμηση(self-esteem)  και αρμοστικότητα(fitness)
Αυτοεκτίμηση είναι η σε ιδανικό μέτρο εκτίμηση του εαυτού  με  προσανατολισμό  το ευρύτερο καλό, από το οποίο επωφελείται και το άτομο. Είναι ο βασικός παράγοντας καθορισμού  των ορίων μας, σε σχέση με το περιβάλλον. Αποχτιέται με τη διαρκή και προσεχτική αυτογνωσία και αυτοσυνειδησία. Συνιστά την πηγή ενέργειας του εαυτού μας. Τη μπαταρία της ψυχής μας.Όποιος αποκτήσει υγιή αυτοεκτίμηση θα καταβάλλει πάντα προσπάθεια για να φροντίζει και να προστατεύει τον εαυτό του από τα αίτια προσβολών που τον ταπεινώνουν. Δε θα θεωρεί τους άλλους υπεύθυνους για τις πράξεις του και δεν θα  απομονώνεται και δε θα  αποξενώνεται από την κοινωνία.
 Η συναίσθηση της αξίας του εαυτού μας είναι ο μοναδικός δρόμοςνα γίνει κανείς Άνθρωπος με ψυχική υγεία, ευτυχία, με δημιουργικές ανθρώπινες σχέσεις, κατάλληλο μέλος της κοινωνίας, τουτέστιν να αποκτήσει την αρετή της αρμοστικότητας(fitness).
Ό,τι ισχύει για το άτομο, ισχύει και για κάθε κοινότητα ανθρώπων, λαών και εθνών. Χωρίς θετική αυτοεκτίμηση και αρμοστικότητα δεν επιβιώνουν.  Οι Λαοί πέτυχαν ιστορικά επιτεύγματα, όταν είχαν θετική αυτοεκτίμηση και ευημέρησαν, όταν επέτυχαν σταθερή αρμοστικότητα. Κάθε καταστροφή και ήττα επέρχεται, όταν ανακύψει  πληγωμένη εθνική συνείδηση!

Σχολιασμός
Η ανθρώπινη προσωπικότητα, που συνιστά τον απώτερο σκοπό της αγωγής, είναι η ισόρροπη και αρμονική βιωματική πλήρωση όλων των αξιών, ώστε να διαπλασθούν πρόσωπα- μέλη ικανά  και υπεύθυνα για αυτονομία και αυτοτέλεια. Η ανάθεση του παραπάνω έργου σε απόλυτα εξειδικευμένους είναι μερικώς ορθή και μας βολεύει επιφανειακά. Επειδή, όμως,τα μεγάλα κοινωνικά θέματα της ζωής μας  είναι ευθύνη όλων μας και απαιτείται η συμμετοχή  μας, είναι απόλυτα απαραίτητη μαζί με την εξειδικευμένη εκπαίδευση και μια γενικότερη, ολιστική Παιδεία, από την οποία θα αναδύεται μια ολιστική νοημοσύνη ως αρετή, που θα μας καθιστά ικανά για συμμετοχή στη δημιουργία Κοινωνίας  μέλη. Και αυτό συνιστά προσωπικό μας καθήκον, πρόταγμα και στοίχημα.
Η αντιπαλότητα μεταξύ μας για την απόκτηση ισχύος και εξουσίας καλλιεργεί μίση και πάθη και αναδύονται ο φόβος και  η ανασφάλεια  και προκαλείται  ένας φαύλος κύκλος και μια χωρίς προηγούμενο βαρβαρότητα. Η πραότητα και η ηπιότητα, από τις οποίες αναδύεται κάθε πολιτισμός βρίσκονται σε φοβερή ύφεση. Έχουμε λησμονήσει, δυστυχώς, ότι  όλοι μας είμαστε γεννήματα αγάπης!!!

Συμπεράσματα
Οφείλουμε να ανακτήσουμε τη χαμένη ισορροπία, ως  μέλη της κοινωνίας και της Πατρίδας μας. Κάθε αρετή συνιστά μια εσωτερική δύναμη προς την κατεύθυνση του αγαθού. Μια αντίσταση σε μια αδυναμία  που μας σπρώχνει προς το  κακό. Η φρόνηση αντιπαλεύει την αυταπάτη και το ψέμα. Η σωφροσύνη την υπερβολή, το θάρρος τον φόβο και η δικαιοσύνη την τάση προς αδικία….
Η αγάπη  και φροντίδα του εαυτού μας  συνιστά το πρωταρχικό στοιχείο για καταβολή προσπάθειας  και κόπου για ανάπτυξη της θετικής αξιοπρέπειας. Τότε το άτομο ζητά λιγότερα από τους άλλους και περισσότερα από τον εαυτό του. Όσο λιγότερα απαιτεί  από τους άλλους, τόσο περισσότερο τους εμπιστεύεται. Όσο περισσότερο  εμπιστεύεται τον εαυτό του και τους άλλους, τόσο πιο πολύ  μπορεί να αγαπάει. Τόσο πιο λίγο φοβάται τους άλλους, τόσο πιο πολλά οικοδομεί μαζί τους. Τόσο καλύτερα τους γνωρίζει. Τόσο πιο στέρεοι είναι οι δεσμοί και οι γέφυρες ανάμεσα σε αυτόν και τους άλλους.

Επίλογος
  Το καθήκον των παλαιοτέρων γενεών και της Κοινωνίας είναι η παιδεία-αγωγή ( education). Σιγά -σιγά μετατρέψαμε αυτό το ρόλο σε μια παροχή γνώσης δίκην «τροφής». Το παιδί μπουκώνεται με το ζόρι για να ξέρει περισσότερα για να μπορεί να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό, για να γίνει κερδισμένος και να κάμνει τους άλλους χαμένους. Υποβαθμίστηκε το e-ducere,  που σημαίνει  «οδηγώ ένα παιδί έξω από τον εαυτό του και το παρακινώ να αυτοδομηθεί» σε  educare που σημαίνει «εκτρέφω». Τα Σχολεία δεν λειτουργούν ως ιδρύματα καλλιέργειας νέων ως ανθρώπινα πρόσωπα.
Η αναγέννηση της κοινωνίας προϋποθέτει αναγέννηση του ατόμου, ως νέα έννοια του πολίτη και μέλους της σύγχρονης κοινωνίας. Ένα ολόγραμμα αρετών οφείλομε να συμπεριλάβουμε στην παιδεία μας, εάν θέλουμε να δομήσουμε ένα στέρεο ηθικό φορέα ανάπτυξης ανθρώπινης προσωπικότητας. Τότε εμπεδώνονται στη συνείδησή μας  η φρόνηση, η αυτάρκεια, η  ανδρεία και η δικαιοσύνη  και αναδύονται η πίστη, η βελτιοδοξία, και η ελπίδα όπως και όλες οι επιμέρους αρετές μέχρι τη φιλία και την ανυστερόβουλη αγάπη..
Ας  εναρμονιστούμε με το περιβάλλον μας, φυσικό και ανθρώπινο, με τον Κόσμο ολόκληρο με την ολιστική μας βιολογική, πνευματική και ψυχική καλλιέργεια. Ας αναπτύξουμε την αυτοεκτίμηση και την ολιστική(θετική και αμυντική) αρμοστικότητα  καλλιεργώντας όλες τις βασικές αξίες και αρετές.Ας  πλημμυρήσει η ψυχής μας με το  φως  της αλήθειας,που οδηγεί στο τακτ της ορθής ολιστικής κρίσης (φρόνηση), ας αναπτύξουμε την λεπταισθησία για να ευφρανθούμε το απανταχού διάχυτο κάλλος και ας καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για πράξη του  ηθικού αγαθού.
Τότε θα νιώσουμε την αυτοπεποίθηση, την  εμπιστοσύνη, την ελπίδα, τη φιλία  και την αγάπη. Τουτέστιν θα κατακτήσουμε την  αληθινή ηθική ωραιότητα.
 Τότε θα είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θέλουμε να ανήκουμε και εκείνο μας  δέχεται ως μέλος του.
Τότε θα αμβλυνθεί η ανασφάλεια και θα επικρατήσει η βελτιοδοξία.

Σχολιασμός ζωγραφικού έργου (εμπνευσμένο από την αρχική αποστολή της ΣΣΑΣ))
 Μπορεί, άραγε, ένα ζωγραφικό έργο να επηρεάσει τον τρόπο σκέπτεσθαι, συναισθάνεσθαι και πράττειν του ανθρώπου;
(1. Σκοπός-μήνυμα: Η μοναδικότητα της ένδοξης πορείας της Θεραπευτικής (Τέχνης)
2. Σύνθεση: Μνημεία-σύμβολα από την ιστορία, όπως:
Η «μεταφορά του τραυματία  μαχητή».
Ο Λευκός Πύργος, σύμβολο της Θεσσαλονίκης( ως Έδρα της Σχολής).
Η Πρόσοψη του βασικού Κτηρίου της Σχολής, ως σύμβολο συνέχειας.
Σπουδαστές, οι οποίοι δίνουν  τον Όρκο τους, στην αποφοίτησή τους.
Χειρουργείο Εκστρατείας, όπου λαμβάνουν χώρα οισωτήριες χειρουργικές επεμβάσεις.
Ο χώρος Αποκατάστασης των ασθενών.
3   Σχέδιο: Εφαρμογές της χρυσής αναλογίας για αρμονία και απλότητα στη σύνθεση.
4   Τονισμός του σημείου μέγιστου ενδιαφέροντος :Η μεταφορά του τραυματίαστους ώμους των συναδέλφων του.
5    Ολιστική αρμονία της σύνθεσης: ώστε με ματιά να ιδωθούν όλα τα στοιχεία  και η ψυχή μας να κατανοήσει το όλον και να   αναδυθούν   σκέψεις , συναισθήματα και ηθικά φρονήματα.
6  Τεχνική δημιουργίας: Ένα επαναλαμβανόμενο  πρότυπο « αναλύειν»- «λέχειν» - «τεύχειν»:
Αναλύειν: Ξεχωρίζονται και επανεξετάζονται διαρκώς τα στοιχεία, ώστε να είναι εφικτή η επιλογή και η χρησιμοποίηση των πιο κατάλληλων.
Λέχειν:(λέχω που σημαίνει επιλέγω και φροντίζω κάποιο   βάζοντας να κατακλισθεί) σημαίνει ότι επιλέγουμε κάτι πολύ προσεκτικά και το τοποθετούμε στην πιο κατάλληλη θέση.
Τεύχειν: διάπλαση και διαμόρφωσητηςσύνθεσης.
7   Αποτίμηση του αποτελέσματος. Αναδύονται  αλήθειες, κάλλος και ηθικά οράματα όπως:
Η φροντίδα για τη σωτηρία της υγείας και της ζωής του μαχητή.
Η ιερότητα του παντοτινού Όρκου στην αποστολή.
Από τα βλέμματα των δύο Νέων Σπουδαστών αναδύεται η ζωτικότητα του φρονήματος.
Το κάλλος, ως ενδόσιμο ευφραίνει την ψυχή μας.
Η όλη σύνθεση σε σχήμα του απείρου( ∞  ), ήτοι μια νοητή προπέλα  ή έλικας, ως εάν ελκυστής, που σφηνώνεται στο χαοτικό κενό, έχοντας σταθερό σημείο το σύμβολο ιερότητας( την μεταφορά του τραυματία) λαμβάνει δύναμη από  τις κινήσεις των τραυματιοφορέων και των Νοσοκόμων(!).

Τελικό συμπέρασμα
Το κάλλος δεν πρέπει να  μένει αποκλειστικά στην αισθητική τέρψη, αλλά να  προετοιμάζει τον όλο ψυχικό κόσμο μας για αέναη ανακάλυψη μιας άλλης πραγματικότητας πιο αληθινής και πιο γόνιμης για δημιουργία.(Αυτό επιτυγχάνεται με ένα πίνακα ζωγραφικής, με μια μουσική σύνθεση, με ένα ποίημα…). Τότε υπερβαίνει την αρχική αβίαστη ευεξία της καρδιάς και ανέρχεται σε υψηλότερα επίπεδα ολιστικής ψυχικής διάθεσης, ενσωματώνεται  με την αλήθεια και  με το ευρύτερο αγαθό προς όφελος της ανθρώπινης προσωπικότητας και του κοινωνικού συνόλου, και προάγεται σε αρετή.
Τότε δεν είναι διατεταγμένο σε προσωποπαγείς και  κερδοσκοπικούς σκοπούς, αλλά σε οράματα που βελτιώνουν τον Άνθρωπο ως ανθρώπινο γένος.
 Τότε  αναδύεται το πρώτιστο όραμα της ύπαρξης της Πατρίδας και μαζί του  αναδύεται το ιερό καθήκον της σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής.

Ας κρατήσουμε, όθεν,  ζωντανό βαθιά στη ψυχή μας:
ΤΟ ΟΛΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ:
ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΟΡΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ : ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ   ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΓΑΘΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ.
Δημήτριος Κ. Μπάκας
 Αντιστράτηγος εα(ΣΣΕ 1966)

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:57 am


Οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 στις 20.15 μ.μ. από το Cine Δράση

Οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, 2019, Ελλάδα: Το Cine Δράση προβάλει και φέτος τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας. Ανάμεσά τους, η "Απόσταση ανάμεσα στον Ουρανό κι εμάς" του Βασίλη Κεκάτου, η μόνη ελληνική ταινία που έχει τιμηθεί με το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών! 

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:53 am


Ο Γιώργος Κοντογιώργης στα Βριλήσσια

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

«Η αλλαγή πολιτείας ως προϋπόθεση για την ανασύνταξη της πολιτικής πράξης με πρόσημο το κοινό συμφέρον»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ:
«Η αλλαγή πολιτείας ως προϋπόθεση για την ανασύνταξη της πολιτικής πράξης με πρόσημο το κοινό συμφέρον»

Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 11.00 π.μ. αίθουσα πάρκου «Μ. Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ), Υμηττού 57, Βριλήσσια

Η "Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη" έχει την τιμή να παρουσιάσει στους πολίτες των Βριλησσίων έναν από τους πιο σημαντικούς διανοητές που διαθέτει σήμερα η χώρα: τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστήμιου Γιώργο Κοντογιώργη.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση της ΔΡΑΣΗΣ μετά από εκείνες των Παναγιώτη Ήφαιστου («Πολιτικές και στρατηγικές όψεις του διεθνούς συστήματος και οι προϋποθέσεις αξιόπιστης εθνικής στρατηγικής») και Βασίλη Καραποστόλη, («Ηθικές αξίες και εργασία στην Ελλάδα») που πυροδότησαν γόνιμες συζητήσεις σε όσους τις παρακολούθησαν.

Στόχος μας, να ξανα-ανοίξουμε γόνιμες συζητήσεις στην τοπική κοινωνία, με την ελπίδα να προσεγγισθούν οι παράμετροι των σύνθετων ερωτημάτων που απασχολούν τους ανήσυχους πολίτες, στο πλαίσιο μιας προοπτικής που οφείλει να θεμελιωθεί, όχι να... προκύψει!


Ενδεικτικά ερωτήματα που θα αναπτυχθούν κατά τη συζήτηση της Κυριακής:

• Η επανάσταση των εννοιών ως προϋπόθεση για την κατανόηση του πολιτικού φαινομένου και της εξελικτικής (βιολογικής) πορείας των κοινωνιών.
• Η οικονομική κρίση ως κρίση του πολιτικού συστήματος της εποχής μας
• H παγκοσμιοποίηση αποτελεί αιτία ή έκφανση των οικονομικών και πολιτικών ανακατατάξεων στο εσωτερικό των κρατών και στις μεταξύ τους σχέσεις;
• Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Δημοκρατίας, Αντιπροσώπευσης, Εκλόγιμης Μοναρχίας και που κατατάσσεται το σημερινό πολιτικό σύστημα;
• Πώς η αριστερά από «αντίπαλο δέος» του φιλελευθερισμού μεταβλήθηκε σε υποστηρικτικό παρακολούθημα του;
• Πού οδηγεί το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ ηγεσίας του πολιτικού συστήματος και κοινωνίας, μπορεί το κληροδότημα του διαφωτισμού (φιλελευθερισμός-σοσιαλισμός) να δώσει απαντήσεις για το μέλλον των κοινωνιών ή αποτελεί εμπόδιο στην πορεία μετάβαση τους;
• Είναι εφικτή η αλλαγή του σημερινού πολιτικού συστήματος και σε ποια κατεύθυνση για την μετάβαση των κοινωνιών στο μέλλον;
• Ο δημοσκοπικός δήμος ως μια διεργασία συμβολής των τοπικών κοινωνιών στην πολιτειακή αλλαγή και την υπέρβαση της κομματοκρατίας.


H Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία

O καθηγητής Κοντογιώργης έχει συγκροτήσει μια διαφορετική γνωσιολογία για την ερμηνεία της εξελικτικής πορείας των κοινωνιών και του πολιτικού φαινομένου, στον αντίποδα εκείνων που διδάσκει η νεοτερικότητα. Αποκαλεί αυτήν την γνωσιολογία κοσμοσυστημική διότι επιχειρεί τη συγκρότηση ενός καθολικού συστήματος γνώσης (εννοιών, κατηγοριών συστημάτων, μεθόδου), στο οποίο υπάγει τα επιμέρους φαινόμενα ή τις ιστορικές περιόδους. Έννοιες, όπως η δημοκρατία, η αντιπροσώπευση, η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η εργασία, το κεφάλαιο, το κράτος κλπ, ορίζονται εξ υπαρχής και αναλόγως ορίζονται και τα συστήματα (το οικονομικό, το πολιτικό κλπ) που καλούνται να τις εμπραγματώσουν. Τα ανωτέρω συνιστούν και τις αναγκαίες καταστατικές παραμέτρους για την υπέρβαση του σημερινού πολιτικού συστήματος και την μετάβαση των κοινωνιών στο μέλλον.
Ο Γιώργος Κοντογιώργης χρημάτισε πρύτανης του Παντείου Πανεπιστήμιου. Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, επί πολλά χρόνια επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (IEP) του Παρισιού, τιτουλάριος της έδρας Francqui του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου των Βρυξελλών, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου και του Συμβουλίου Ερευνών του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, εμπειρογνώμονας σε πανεπιστημιακά θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικής Επιστήμης (EPSNET) καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά ξένα πανεπιστήμια, ενώ έργα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές χώρες. Είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου και καθηγητής στο Μάστερ Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σιένας και αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας του Πολιτισμού της Πορτογαλίας. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία και περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα. Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://contogeorgis.blogspot.com/Βιβλία


(2017) Γνώση και μέθοδος, Παρουσία
(2017) Έθνος και "εκσυγχρονιστική" νεοτερικότητα, Εναλλακτικές Εκδόσεις
(2016) Η Συριζαία Αριστερά ως Νέα Δεξιά, Εκδόσεις Πατάκη
(2014) Οι ολιγάρχες, Εκδόσεις Πατάκη
(2014) ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟΣΥΣΤΗΜΑ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
(2012) Κομματοκρατία και δυναστικό κράτος, Εκδόσεις Πατάκη
(2011) Περί έθνους και ελληνικής συνέχειας, Ιανός
(2010) Οικονομικά συστήματα και ελευθερία, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
(2009) 12/2008: Οι νέοι, η ελευθερία και το κράτος, Ιανός
(2008) Η "Ελληνική δημοκρατία" του Ρήγα Βελεστινλή, Παρουσία
(2007) Η δημοκρατία ως ελευθερία, Εκδόσεις Πατάκη
(2006) ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟΣΥΣΤΗΜΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
(2003) Πολίτης και πόλις, Εκδόσεις Παπαζήση
(2003) Το αυταρχικό φαινόμενο 4η Αυγούστου, 21η Απριλίου, Παπαζήσης
(2001) Νεοτερικότητα και πρόοδος, Κάκτος
(2000) Το ιερατείο, Epicom Α.Ε.
(1985) Πολιτικό σύστημα και πολιτική, Πολύτυπο
(1982) Η θεωρία των επαναστάσεων στον Αριστοτέλη, Α. Λιβάνης
(1982) Κοινωνική δυναμική και πολιτική αυτοδιοίκηση, Α. Α. Λιβάνης
(1979) Η ελλαδική λαϊκή ιδεολογία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη


Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

(2019) Κράτος, Κοινωνικές τάξεις, καπιταλισμός, ιμπεριαλισμός, τα μαθήματα του Νίκου Πουλαντζά στο Πάντειο το 1977, Εκδόσεις Παπαζήση.
(2016) Πολιτική επιστήμη, Διακλαδική και συγχρονική διερεύνηση της πολιτικής πράξης, I. Σιδέρης
(2013) Πρόσωπον προς πρόσωπον, Αρμός
(2010) Οι δημοκρατικές αρχές των κλασικών χρόνων στους σύγχρονους πολιτικούς θεσμούς, Διεθνές Ίδρυμα για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό
(2009) Από τον ανένδοτο στη δικτατορία, Εκδόσεις Παπαζήση
(2009) Παρουσίαση του βιβλίου "Η ζωή και το έργο του Ιωάννη Α. Βαλαωρίτη, υποδιοικητή και διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, 1895 - 1914": Ομιλίες, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
(2007) Ελληνικότητα και "διανόηση", Ιανός
(2006) Ο ιστορικός Αλέξανδρος Ι. Δεσποτόπουλος, Εκδόσεις Παπαζήση
(2006) Παράδοση και εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, Ταξιδευτής
(2005) Διαφθορά και σκάνδαλα στη δημόσια διοίκηση και την πολιτική, Ι. Σιδέρης
(2003) Αυτοδιοίκηση και κράτος στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, Σάκκουλας
(2003) Πολιτιστικές ταυτότητες και παγκοσμιοποίηση, Εταιρεία Παιδείας και Πολιτισμού "Εντελέχεια"
(2001) Ελληνικό σχολείο και πολιτισμός στην προοπτική του 21ου αιώνα, Εταιρεία Παιδείας και Πολιτισμού "Εντελέχεια" [εισήγηση]
(2000) Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η εποχή του, Εκδόσεις Παπαζήση
(1999) Εμείς και οι άλλοι, Τυπωθήτω [εισήγηση]
(1998) Οι νέοι και η πολιτική, Τυπωθήτω [εισήγηση]
(1997) Αφιέρωμα στον Αντώνη Αντωνακόπουλο, Εκδόσεις Παπαζήση
(1995) Η ελληνική κοινωνία στο τέλος του 20ού αιώνα, Εκδόσεις Παπαζήση
(1992) Ιωάννης Καποδίστριας 1776-1831, Εκδόσεις Γκοβόστη
(1987) Αλέξανδρος Παπαναστασίου: Θεσμοί, ιδεολογία και πολιτική στο Μεσοπόλεμο, Πολύτυπο
(1986) Για μια δημοκρατική ραδιοτηλεόραση, Σύγχρονη Εποχή [εισήγηση]
(1985) Εκλογικό σύστημα, Παρατηρητής
Η πολιτική ζωή και οι θεσμοί, Παρατηρητής [επιμέλεια, κείμενα]

Λοιποί τίτλοι

(2004) Τριάντα χρόνια δημοκρατία, Κριτική [επιμέλεια]
(1990) Συλλογικό έργο, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές απόψεις του, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών [επιμέλεια]
(1989) Συλλογικό έργο, Δίκαιο και κοινωνία, Παρατηρητής [επιμέλεια]
(1984) Αναστασιάδης, Γεώργιος Ολ., Η εφημερίδα Συνταγματική και η πολιτειακή κρίση του 1874-75, University Studio Press [επιμέλεια σειράς]


Όλες οι εκδηλώσεις της ΔΡΑΣΗΣ μαγνητοσκοπημένες στο κανάλι μας στο YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCxAb2CMkIs7K63LPgRA2F3A

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:48 am


Youth Exchange 3R: Reduce, reuse, recycle

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής νέων για το πρόγραμμα στον Δήμο Βριλησσίων

Ο Δήμος Βριλησσίων, στο πλαίσιο του προγράμματοςYouthExchange 3R: Reduce, reuse, recycle -πρόγραμμα ανταλλαγής νέων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Kaunas της Λιθουανίας από 29/2 έως 7/3 και θα συγκεντρώσει συμμετέχοντες από 5 χώρες - τη Λιθουανία, την Κροατία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία με σκοπό την αλλαγή της στάσης των νέων στον τομέα της ανακύκλωσης, σας ενημερώνει για τα ακόλουθα:
Βασικοί Στόχοι του έργου:

• Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συνέπειες των αδιαχώριστων αποβλήτων και τη σημασία της ανακύκλωσης.
•Η εισαγωγή των συμμετεχόντων στη μέθοδο αναγωγής-επαναχρησιμοποίησης-ανακύκλωσης και στις τοπικές τους κοινότητες.
• Η ενθάρρυνση των τοπικών κοινοτήτων ώστε να αναλάβουν άμεση δράση και να ανακυκλώνουν υπεύθυνα τα απόβλητα.

Μπορείτε να βρείτε τη σύντομη περιγραφή του προγράμματος, όπως έχει δημοσιευθεί στο σχετικόιστολόγιο:

Youth Exchange 3R: Reduce, reuse, recycle

Καθώς και το σχετικό link για την αίτηση των ενδιαφερόμενων, με καταληκτική ημερομηνία, στις 25.11.2019:

Application form for Youth Exchange - YIA 18 NGO

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:44 am


ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.

Νικηφόρος  Βρεττάκος:  Μικρός τύμβος  (17 Νοεμβρίου 1973)

Δίχως τουφέκι και σπαθί, με το ήλιο στο μέτωπο,

υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. Είστε το Ποίημα.


Απλώνοντας το χέρι μου δεν φτάνει ως εκεί

που ωραία λουλούδια τις μορφές σας

Λιτανεύει ο αέρας της αρετής. Ω παιδιά μου,


Μπροστά σ’ αυτό το ποίημα μετράει μόνο η σιωπή.

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 7:25 pm


«Κανείς δε μένει πίσω»

Στη λήξη του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Γ. Πατούλης: «Στοχεύουμε στην καθολική κάλυψη της Υγείας βασισμένοι στους 6 Πυλώνες της Πολιτικής δράσης των Υγιών Πόλεων Ευρώπης»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή Δημάρχων, εκπροσώπων OTA, και επιστημονικών φορέων το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων διάρκειας τριών ημερών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν οι 6 Πυλώνες της Πολιτικής των Υγιών Πόλεων που είναι: Άνθρωποι, Τόπος, Ευημερία, Ειρήνη, Συμμετοχή και Πλανήτης. Παράλληλα στο επίκεντρο του συνεδρίου τέθηκαν ζητήματα, όπως η προτεραιότητα στους ανθρώπους και η διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε κοινά αγαθά και υπηρεσίες, η λήψη προοδευτικών μέτρων κοινωνικής προόδου και επενδύσεις στην κυκλική οικονομία.

Κατά την ενότητα των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. παρουσιάστηκε η Πολιτική του Π.Ο.Υ., του Δικτύου και των ΟΤΑ μελών για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πολύ σημαντική ήταν η ενημέρωση για τα Προγράμματα του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που επικεντρώνονται στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας. Αναπτύχθηκε εκτενώς ο ρόλος του ΕΔΔΥΠΠΥ στην Ελλάδα, η θεσμική του λειτουργία, το Προφίλ Υγείας και τα Κέντρα Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας).
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Σε ελληνικό επίπεδο, έχουμε αλλαγή και εκσυγχρονισμό του Καταστατικού, εναρμόνισή του με τις νέες πολιτικές, διεύρυνση προς τις Περιφέρειες της Χώρας και νέες Τοπικές Αρχές που μόλις ανέλαβαν μετά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία.
Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων έχει ήδη μια επιτυχημένη πορεία εντός και εκτός Χώρας. Μια πορεία που του επιτρέπει να προχωρήσει και στην υιοθέτηση των νέων πολιτικών και Συμφωνιών.
Με 227 ΟΤΑ μέλη, είναι πλέον ένα ισχυρό Δίκτυο που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Χώρας και με όλο και περισσότερους Δήμους και Περιφέρειες να διαδραματίζουν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο με καινοτόμα προγράμματα για τους πολίτες τους. Είναι έτοιμο να περάσει στην υλοποίηση των νέων πολιτικών και να πρωτοστατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Το φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο απέδωσε αυτήν τη νέα διάσταση και δυναμική για την προσεχή πενταετία. Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των ΟΤΑ παρουσίασαν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ. και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων μίλησαν για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, των νεότερων δεδομένων καθώς και την πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας με ηλεκτρονικές εφαρμογές. Καθώς το Δίκτυο αναπτύσσεται και εξελίσσεται διαρκώς, παρουσιάστηκαν προγράμματα που θα είναι στη διάθεση των μελών του στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια και των τριών ημερών του Συνεδρίου πραγματοποιούνταν ταυτόχρονες ενημερώσεις, εγγραφές και εκπαιδεύσεις σε ποικίλα θέματα, όπως: Ενημέρωση και Εγγραφή Εθελοντών Δοτών Αιμοποιητικών Κυττάρων – από τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδα, Παρουσίαση Πρώτων Βοηθειών ΚΑΡΠΑ από την ΕΔΟΚ, Επίδειξη του Συστήματος Φροντίδας Υγείας LLM Care, Ενημέρωση για το Πρόγραμμα ΚΕΠ Υγείας.

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου βραβεύτηκαν οι Δήμαρχοι περισσότερων από 80 Δήμους που πληρούν τα κριτήρια του Π.Ο.Υ ή έχουν δημιουργήσει ΚΕΠ Υγείας και έχουν επιδείξει σημαντικό έργο προς όφελος των δημοτών τους.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου και οι εκλογές του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Το νέο Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ συγκροτήθηκε σε σώμα με επανεκλογή ως Προέδρου του, τον κ. Γιώργο Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής.

Συμπεράσματα:

Η διάρθρωση των Ενοτήτων του φετινού Πανελλήνιου Συνεδρίου, στηρίχθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, πάνω στους έξι βασικούς πυλώνες πολιτικής δράσης των Υγιών Πόλεων Ευρώπης, όπως αποφασίσθηκαν και ψηφίστηκαν από την Σύνοδο Δημάρχων και στους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Η.Ε., με επίκεντρο την Υγεία. Σε κάθε ενότητα υπήρξε θεωρητική προσέγγιση και Καλές Πρακτικές των Δήμων μελών.

Η μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία στην εφαρμογή προγραμμάτων Δημόσιας και Αστικής Υγείας, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία των Τοπικών Αρχών, η αποτελεσματικότητα στην επαφή με τους πολίτες και τελικά μια επιτυχημένη μέθοδος για την προαγωγή της Υγείας, έχουν ως αποτέλεσμα να τεθεί το κίνημα των Υγιών Πόλεων στην καρδιά των πολιτικών του Π.Ο.Υ. δίνοντας αυξημένο ρόλο στις τοπικές αρχές.

Νέες Πολιτικές Ατζέντες και Συμφωνίες, που σηματοδοτούν την 7η πενταετία στην οποία εισήλθαμε , καθώς και νέες Στρατηγικές θα καθορίσουν τις δράσεις που θα υλοποιηθούν με συνέργειες, και συμμαχίες, ενώ νέες βασικές αρχές όπως η υγιής Διακυβέρνηση και Ηγεσία, θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή.


Ομιλητές
Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Ελληνικού ∆ικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής
Αναστασία Γκίκα, Γενική Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & Ειδικής Αγωγής
Ανδρέας Λεωτσάκος, Αντιπεριφερειάρχης ∆υτικού Τοµέα Αττικής, τ. Αντιδήµαρχος Αγ. Βαρβάρας - Μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής Ε∆∆ΥΠΠΥ   
Ελένη Γιαµαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιµώξεων Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χηµειοθεραπείας
Ιωάννης Τούντας, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Επιστηµονικής Επιτροπής Ελληνικού ∆ικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ.
Ιωάννης Φωστηρόπουλος, ∆ήµαρχος Παλαιού Φαλήρου, Ταµίας Ελληνικού ∆ικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ.
Elisabeth Bengtsson, Είδική Σύμβουλος του Π.Ο.Υ.
Εµµανουήλ Καλαµπόκας, MSc, PhD Μαιευτήρ - RCOG Γυναικολόγος Ογκολόγος Εντεταλµένος ∆ηµοτικός Σύµβουλος Υγείας ∆ήµου Αθηναίων
Γιώργος Κορµάς, Επιστηµονικός Υπεύθυνος των ΚΕΠ Υγείας και Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ∆ιαδικτύου
∆ήµητρα Παπαγεωργίου, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταµένη Τµήµατος Κοινωνικής Μέριµνας, Συντονίστρια Ε∆∆ΥΠΠΥ για το ∆ήµο Μοσχάτου - Ταύρου, Μέλος Επ. Επ. Ε∆∆ΥΠΠΥ
∆ρ. Ευανθία Ευαγγέλου, Κοινωνική Λειτουργός, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Προγράµµατος Υγιείς Πόλεις ∆ήµου Γλυφάδας
∆ρ. Ηρακλής Τιτόπουλος MD, Ph.D. Επεµβατικός Πνευµονολόγος ∆ιευθυντής Πνευµονολογικής Κλινικής Ιατρικό, ∆ηµ. Σύµβουλος Πυλαίας - Χορτιάτη, Μέλος ∆Σ Ε∆∆ΥΠΠΥ, ∆ιαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Εταιρείας Νοσηµάτων Θώρακος Ελλάδος, ∆ηµ. Σύµβουλος Πυλαίας - Χορτιάτη, Μέλος ∆Σ Ε∆∆ΥΠΠΥ
∆ρ. Μυρτώ - Μαρία Ράγγα, ∆ιευθύνων Σύµβουλος: 1ο STAY ACTIVE FESTIVAL, ∆ιδάκτωρ Ψυχολογίας - Γεροντολογίας
Αγγελική Οικονοµοπούλου, Ψυχολόγος MSc, ∆ιευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής ∆ήµου Αγ. Αναργύρων - Καµατερού, µέλος Επ. Επ. Ε∆∆ΥΠΠΥ
Αθανασία Μυγδάκη, Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια του ∆ήµου στο Ε∆∆ΥΠΠΥ, Υπεύθυνη ΚΕΠ Υγείας ∆ήµου Αγίας Βαρβάρας, Μέλος Επ. Επ. Ε∆∆ΥΠΠΥ
Αθανάσιος Μπαµπάνας, Προϊστάµενος Υπηρεσιών Υγείας & Πρόνοιας ∆ήµου Αγ. ∆ηµητρίου
Αιµιλία Σταθούλια, Συντονίστρια Έργου Προγράµµατος ESTIA της Ύπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο ∆ήµο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας
Αικατερίνη ∆ούρα, MSc Επόπτρια ∆ηµόσιας Υγείας, ∆ήµου Σερρών
Αικατερίνη Πλάκα, Κοινωνιολόγος MSc, υπεύθυνη ΚΕΠ Υγείας ∆ήµου Ηρακλείου Αττικής
Αναστασία Κεντεποζίδου, Κοινωνιολόγος (Msc) - Προϊσταµένη Τµήµατος Κοινωνικής Προστασίας ∆ήµου Αγ. Αναργύρων - Καµατερού, µέλος Επ. Επ. Ε∆∆ΥΠΠΥ
Αναστάσιος ∆. Χατζής, Παιδίατρος - Εντατικολόγος ∆ιευθυντής ΜΕΘ παιδιών Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών Μέλος ∆Σ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Άννα Γιαννάκου - Πάσχου, Αντιδήµαρχος Κοινωνικής Πολίτικης ∆ήµου Καλλιθέας
Αριστεία Πλακίδα, MSc Π.Φ.Υ. Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Προϊσταµένη Υπηρεσίας, Εκπαιδευτικός Υγειονοµικός Σταθµός Άνω Λιοσίων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Επ. Συνεργάτης Μ.Ε.Υ
Βασίλειος Μαυρίδης, ∆ήµαρχος Ορεστιάδας
Γεωργία Μπούρη, Κοινωνική Λειτουργός, MSs, Σύµβουλος Ψυχικής Υγείας BSc ECP , Προϊσταµένη Τµήµατος Πολιτικών Ισότητας & Αντιµετώπισης ∆ιακρίσεων, ∆ήµου Αθηναίων
Γεωργία Πίσπα, Υπ. ∆ιδάκτωρ Φιλοσοφίας, Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας "Αργώ", Εκπρόσωπος του ∆ήµου Αγίας Παρασκευής
Γεώργιος ∆αφούλας, Επιστηµονικός συνεργάτης υπηρεσιών ψηφιακής υγείας Cities Net
Γεώργιος Στάντζος, ∆ήµαρχος Ανατολικής Σάµου
Γιάννης Λαγουδάκης, ∆ήµαρχος Περάµατος
Γιάννης Φέρρας, Ψυχολόγος Υγείας Msc, Επιστηµονικός Υπεύθυνος Συµβουλευτικού Σταθµού για την Άνοια, ∆ήµου Μεταµόρφωσης
Γιώργος Μακρυνός, τ. ∆ηµ. Σύµβουλος Κορυδαλλού, Αντιπρόεδρος Β’ ∆Σ Ε∆∆ΥΠΠΥ
Γραµµατική Τριτσινιώτου, Αναπληρώτρια Προϊσταµένη ∆/νσης Τουρισµού, Πολιτισµού & Άθλησης
Ελένη Σίσκου, MSc Νοσηλεύτρια ∆ηµόσιας Υγείας, ∆ήµου Σερρών
Ελίζα Φερεκύδου, ∆ρ Βιολόγος - Coach Συντονίστρια εθελοντικού προγράµµατος "Σύµµαχοι Υγείας" του Πανεπιστηµίου Αθηνών
Ευαγγελία Ρωµανοπούλου, Υποψήφια ∆ιδάκτωρ Σχολής Επιστηµών Υγείας Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης & Επιστηµονική Συνεργάτης του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ
Ευαγγελία Τσαπατσάρη, Κοινωνιολόγος-Σύµβουλος Ψυχικής Υγείας, Προϊσταµένη Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής της ∆ηµόσιας Υγείας ∆ήµου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Μέλος Επ. Επ. Ε∆∆ΥΠΠΥ
Ευστάθιος Βλαχάκης, Ειδικός Σύµβουλος Υγείας στο ∆ήµο Μεταµόρφωσης και Νευροχειρουργός
Ευστάθιος Ρεστέµης, Γενικός Γραµµατέας ∆ήµου Ασπροπύργου, Κοινωνικός Λειτουργός MSc ∆ιοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Μέλος Επ. Επ. Ε∆∆ΥΠΠΥ
Ηλίας Σαββάκης, Χηµικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA, MSc, Γενικός Γραµµατέας ∆ήµου Αγίου ∆ηµητρίου
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ∆ήµαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, µέλος ∆Σ Ελληνικού ∆ικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ.
Ιωάννης Αρκουµάνης, Ιατρός Παθολόγος - ∆ιαβητολόγος, Αντιδήµαρχος Υγείας & Κοινωνικής Αρωγής ∆ήµου Παλαιού Φαλήρου
Ιωάννης Λαδόπουλος, ∆ηµ. Σύµβουλος Χαλανδρίου, Γενικός Γραµµατέας Ε∆∆ΥΠΠΥ
Κατερίνα Κωστή, Προϊσταµένη Τµήµατος Πολιτισµού ∆ήµου Αγίων Αναργύρων - Καµατερού
Κατερίνα Μάρκου, Πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός, Msc ∆ηµόσια Υγεία, Προϊσταµένη Τµήµατος, Τεχνικών Θεµάτων & Συντήρησης Υποδοµών του ∆ήµου Αλεξανδρούπολης, Μέλος Επ. Επ. Ε∆∆ΥΠΠΥ
Κατερίνα Πλεξίδα, ΤΕ, MSc Νοσηλευτών, Συντονίστρια ∆ήµου Ηρακλείου Αττικής
Κυπαρισσένια Σαµαρά, Επισκέπτρια Υγείας, ∆/τρια Κοινωνικής Προστασίας ∆ήµου Αιγάλεω Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής Τµήµα ∆ηµόσιας και Κοινοτικής Υγειας, Μέλος Επ. Επ. Ε∆∆ΥΠΠΥ
Κωνσταντίνα Φραγκιά - Τσίβου, M.D, Ph.D, Παθολογοανατόµος, Επιστηµονική ∆ιευθύντρια ΗistoBio Diagnosis [HBD] AE, Πρόεδρος ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ Οργανισµού Πρόληψης και Αντιµετώπισης Μελανώµατος Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώµατος – ΕΛΕΜΜΕΛ
Κωνσταντίνος Ασίκης, Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, MSc Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Προϊστάµενος Τµήµατος προγραµµατισµού ∆ήµου Φαρκαδόνας
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Πρόεδρος Κυπριακού ∆ικτύου Υγιών Πόλεων, ∆ήµαρχος Λευκωσίας
Λευτέρης Ραβιόλος, ∆ήµαρχος Καρύστου
Μ. Γαβαλά, Κοινωνική λειτουργός ∆ήµου Μοσχάτου - Ταύρου Γ. ∆ούνια, Κοινωνική λειτουργός ∆ήµου Μοσχάτου – Ταύρου
Μαίρη Καραµπέτσου, Εργοθεραπεύτρια MSc, ∆ιευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής ∆ήµου Ηρακλείου Αττικής, µέλος Επ. Επ. Ε∆∆ΥΠΠΥ
Μαρία Αϊδίνη, Ψυχολόγος MΑ, Υπεύθυνη Προγραµµάτων Ε∆∆ΥΠΠΥ
Μαρία Βερούχη - Λεµονιά, ∆ηµοτική Σύµβουλος ∆ήµου Καρύστου
Μαρία Ντούρου, Κοινωνιολόγος, Προϊσταµένη ∆/νσης Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής ∆ηµόσιας Υγείας ∆ήµου Μεταµόρφωσης
Μαρία Παπακωνσταντίνου, Ιατρός Βιοπαθολόγος, MD, MSc, Αντιπρόεδρος Medisyn
Μέµη Τσεκούρα, Πρόεδρος Συλλόγου Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα
Μιχάλης Λάβδας, Ψυχολόγος Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, υπεύθυνος εκπαίδευσης προγράµµατος Συµβουλευτικών Σταθµών για την άνοια στους ∆ήµους της Ελλάδας
Νέλλη Λάβδα, ∆ιαµερισµατική Σύµβουλος Φιλοθέης, τ. ∆ηµ. Σύµβουλος Φιλόθεης - Ψυχικού - Αναπλ. Ταµίας Ε∆∆ΥΠΠΥ
Νεόφυτος Νεοφύτου, Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας
Νικόλαος Παντελιάς, ∆ηµ. Σύµβουλος Αγ. Αναργύρων - Καµατερού, Μέλος ∆Σ Ε∆∆ΥΠΠΥ
Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια Προγράµµατος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό ∆ίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ Μέλος της Συµβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα ∆ίκτυα Υγιών Πόλεων
 Ξ. Ντβεικ, Ψυχολόγος ∆ήµου Μοσχάτου – Ταύρου
Ορέστης Γιωτάκος, Ψυχίατρος, Πρόεδρος ΜΚΟ Οµπρέλα
Παναγιώτης Γιατζίδης, Αντιδήµαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης ∆ήµου Ν. Σµύρνης
Παναγιώτης Ζητάκης, τ. ∆ηµ. Σύµβουλος Αλεξανδρούπολης, Ειδικός Γραµµατέας Αποκεντρωµένων και Παραµεθόριων Περιοχών Ε∆∆ΥΠΠΥ
Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Εσωτερικών
Παναγιώτης Λουσίδης, Αντιδήµαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Προαγωγής ∆ηµόσιας Υγείας ∆ήµου Μεταµόρφωσης, Ιατρός Καρδιολόγος
Παντελής Καστρινάκης, Πρόεδρος ∆Σ της Εθελοντικής ∆ιασωστικής Οµάδας Κρίσεων Ε.∆.Ο.Κ.
Σοφίκα Παπανικολάου, Γενική ∆ιευθύντρια Εν.Ε.Α.Π
Στάθης Παπαχρήστου, Ψυχολόγος MSc. Προαγωγή Ψυχικής Υγείας - Πρόληψη Ψυχιατρικών ∆ιαταραχών, ΙΚΠΙ
Στάθης Ρεστέµης, Γενικός Γραµµατέας Ασπροπύργου, Κοιν. Λειτουργός MSc ∆ιοίκηση Υπηρ. Υγείας
Στέλιος Ι. Γραφάκος, Αν. Καθηγητής Παιδιατρικής Αιµατολογίας, τ. ∆ιευθυντής Μονάδος Μεταµόσχευσης Μυελού των Οστών Γ.Ν.Π. Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Επιστηµονικός ∆ιευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών ∆οτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ»
Στέφανος Σιδηρόπουλος, Deputy CEO Trekking Hellas Group of Companies, Ταμίας Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων (ΣΕΤΕΥΔ)
Στράτος Ηλίας, Μηχανικός Υπολογιστών και Πληροφορικής ∆ήµου Μεταµόρφωσης
Συµεών ∆ανιηλίδης, ∆ήµαρχος Νεάπολης-Συκεών, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕ∆Ε
Τζαννής Πολυκανδριώτης, Νοσηλευτής, RNMH, MSc, Μέλος ∆ιοικητικού Συµβουλίου Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος
Χάρης Σβώλος, Μηχανολόγος Μηχανικός Msc, Προϊστάµενος Τµήµατος Μελετών, ∆/νση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, ∆ήµου Αιγάλεω

Παριστάμενοι
Θοδωρής Λιβάνιος Υφυπουργός Εσωτερικών, Αναστασία Γκίκα Γενική Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Ευστάθιος Κούλης Δήμαρχος Γορτυνίας, Γεώργιος Στάντζος Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Ηλίας Αποστολόπουλος Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού, Κωνσταντίνος Λύρος Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Γεώργιος Δανιήλ Δήμαρχος Οινουσσών Χίου, Δημήτρης Κάρναβος Δήμαρχος Καλλιθέας, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Γιώργος Θωμάκος Δήμαρχος Κηφισίας, Ιωάννης Λώλος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Γκυρίνης Δήμαρχος Αλεξάνδριας, Ανδρέας  Ευθυμίου Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ιωάννης Σέγκος Δήμαρχος Χερσονήσου, Ανδρέας Στεργίου Δήμαρχος Αργιθέας, Σταύρος Τζουλάκης Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Ιωάννης Φωστηρόπουλος Δήμαρχος Π. Φαλήρου, Βασίλειος Μαυρίδης Δήμαρχος Ορεστιάδας, Μπάμπαλος Νικόλαος Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Παυλίδης Μιχάλης Δήμαρχος Γεροσκήπου (Κύπρος), Ραβιόλος Λευτέρης Δήμαρχος Καρύστου, Βεντάρης Κωνσταντίνος Δήμαρχος Κιμώλου, Γρηγόρης Σταμούλης Δήμαρχος Μεγαρέων, Σπυρίδων Σταματόπουλος Δήμαρχος Σικυωνιών, Αναστάσιος Μαυρίδης Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Συμεων Δανιηλίδης Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Μικέλης Εμμανουήλ Δήμαρχος Μήλου, Ζούτσος Αθανάσιος Δήμαχρος Παλλήνης.
Και πλήθος εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πανελλαδικά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γραφείο Τύπου

16/11/2019
Δελτίο Τύπου
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.: 213-2063501, 504, 807, 210-6993404 Fax: 213-2063513 Ε-mail: [email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 7:14 pm


«ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ»

ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΤΕΣΙ - Η ΠΙΟ ΑΝΤΡΕΠΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ

Ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα
Από 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ κάθε Τρίτη 9:15 - Τετάρτη 7:15
Στο Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ


Ο σπουδαίος συγγραφέας ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ έρχεται για μια ακόμα φορά με το καυστικό του χιούμορ να μας κάνει να γελάσουμε με τους εαυτούς μας, σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις μέχρι το κόκκαλο. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό η τελευταία (1997) και εμπλουτισμένη από τον συγγραφέα αναθεώρηση του ενός από τα έξι μονόπρακτα του έργου του «Μικρο-αστικό δίκαιο» με τίτλο «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ». Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία, έργο της ενδιάμεσης περιόδου του συγγραφέα (1980-1984), γραμμένο το 1983 μετά την  ΤΕΛΕΤΗ (1982). Στην σπαρταριστή αυτή, ανορθόδοξη κωμωδία, την σουρεαλιστικά επίκαιρη,  ο μοναδικός Μάτεσις καυτηριάζει με πανέξυπνο τρόπο τον μικροαστισμό, την υποκρισία και την απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουμε όσα επειγόντως  μας αφορούν...


ΥΠΟΘΕΣΗ
Τρία φριχτά πρόσωπα, η μαμά, ο μπαμπάς και ο γιος, παίρνουν την βόλτα τους στο πάρκο με τελικό προορισμό το τσίρκο. Μαζί με την βόλτα τους, παίρνουν αμπάριζα τις αξίες, τα ήθη, τα πιστεύω και ό,τι άλλο έχει την ατυχία να βρεθει στον δρόμο τους, καθώς η μαμά και μπαμπάς βρίσκουν την ευκαιρία να γαλουχήσουν το παιδί τους στα ιδεώδη του εκφυλισμένου μικροαστισμού. Το διδάσκουν πως να βασανίζει, να σκοτώνει, να καταπατά και γενικώς να νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του. Κυρίως του διδάσκουν ότι η μοναδική υποχρέωση που έχει προς τους συνανθρώπους του είναι να απαιτεί και να επιβάλλει με κάθε μέσο τα δικαιώματα του: τα οποία και πάλι είναι να τρώει μέχρι σκασμού, να καταπατά τον θεϊκό και ανθρώπινο νόμο και να πράττει τα πάντα – τα πάντα όμως - για το προσωπικό του συμφέρον. Μόνο τότε το μέλλον θα είναι δικό του... Για να το θέσουμε πιο σωστά, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ. Αυτό έχει σημασία...
Μια παράσταση που θα μας εξοργίσει με το πόσο μας αφορά και το πόσο  μας πήρανε χαμπάρι. Αν σας αρέσει να σας χαϊδεύουν τα αυτιά …μην έρθετε,αν σας αρέσει  να χαϊδεύετε αυτιά μην έρθετε…αν έχετε αυτιά και μάτια που κάνουν σωστά την δουλειά τους …καλωσήρθατε… στον πιο απρόσμενο και κωμικό περίπατο… που σας έλαχε.

Ο Παύλος Μάτεσις (1933-2013) κατέχει μια εξέχουσα θέση, τόσο στην ελληνική πεζογραφία όσο και στην δραματουργία, χάριν πρωτίστως, στην ανατρεπτική χρήση της γλώσσας. Μια γλώσσα πολυσήμαντη, καυστική, αυτοαναιρούμενη, που σαρκάζει αυτοσαρκαζόμενη κάθε αλήθεια και κάθε ιδεολόγημα. Ο Μάτεσις  στο έργο του «Μικρο- Αστικό Δίκαιο», όπως και στα υπόλοιπα έργα του, είναι ένας ανελέητος μαστιγωτής των ηθών της κοινωνίας των μικροαστών. Μέσα από λεκτικά ανατρεπτικά παιχνίδια που πλουσιοπάροχα προσφέρει η γραφή του και μέσω παρωδίας των αξιών, απομυθοποιεί όλα τα στερεότυπα. Μέσω του αυτοχλευασμού των προσώπων επιτυγχάνει την αναμυθοποίηση των τρόπων αφήγησης της ιστορίας. Είναι αυτά τα λεκτικά παιχνίδια που τέμνουν την «άλλη» Ελλάδα, την «άλλη» ταυτότητα, αυτά, των οποίων τον άξονα άλλαξε η θρησκεία μετατοπίζοντας την ελπίδα στην μετά θάνατον ζωή. Παγιδευμένοι λοιπόν οι μικροαστοί του Μάτεσι, αναζητούν διέξοδο στη μελλοντική αγιότητα. Η σάτιρα, η χλεύη του Μάτεσι είναι και σκληρή αλλά ταυτόχρονα καίρια. Όταν ο καθένας μας στην προσπάθεια του, για να κυριαρχήσει, να επιβιώσει, χρειάζεται να παραβιάσει τους νόμους της φύσης, να τους ξεζουμίσει, να καταστρέψει το περιβάλλον για να ταμπουρωθεί στο καβούκι του, στο μικρό του καταναλωτικό φρούριο και όταν όλα αυτά τα χάσει, δεν έχει παρά να εφεύρει μια δραπέτευση, μια άτακτη φυγή προς το μεταφυσικό άγνωστο. Οι θλιβεροί μικροαστοί του Μάτεσι, απογυμνωμένοι από την στολή τους, αναζητούν τα φωτοστέφανα και τα φτερά των αγγέλων, αλλά διαπιστώνουν πως η πτεροφυΐα καταντά μασκαραλίκι και η παραγγελία, συμφέρουσας κατά τα ήθη της μικροαστικής ζωής, μεταφυσικής βολής είναι ένας τραγικός Καρνάβαλος.


Κείμενο: Παύλος Μάτεσις
Σκηνοθεσία: Φώτης Σπύρος
Σκηνικά - Κοστούμια: Ανθή Πετρουλάκη - Νάγια Ζαχαράτου
Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου
Γραφιστικά - Σχεδιασμός αφίσας: Ντίνα Ζαφειρίου
Επικοινωνία - Προβολή: Αγλαϊα Παγώνα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιορδάνης Ιωαννίδης
Οργάνωση παραγωγής: Φλάβιους Νεάγκου
Γραμματειακή υποστήριξη: Φωτεινή Κοσμάτου - Ιωάννα Πετρίδου

Παίζουν: Φώτης Σπύρος, Φανή Γέμτου, Νίκος Χρηστίδης.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: LONG VEHICLE PRODUCTIONS

Η παράσταση είναι κάθε Τρίτη στις 9:15 και κάθε Τετάρτη στις 7:15 στο Θέατρο Ριάλτο - Αλέκος Αλεξανδράκης.
Από 26 Νοεμβρίου έως 29 Ιανουαρίου.
Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ
Προπώληση: 12 ευρώ (στο ταμείο του θεάτρου & viva.gr)
Ανέργων - ΑΜΕΑ: 10 ευρώ 

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 7:04 pm


"ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΑ ΘΕΡΙΣΟΥΝ ΘΥΕΛΛΕΣ"

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΤΟ Θ. ΑΓΑΠΗΤΟ

KAI ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ - ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

Δελτίο τύπου για τις αντιδράσεις σχετικά με το πρόστιμο των 50000 ευρώ στο Θαναση Αγαπητό και την Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία
Μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης στον περιφερειακό σύμβουλο Κ. Μακεδονίας Θανάση Αγαπητό και την «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία» απέναντι στο άδικο και εξοντωτικό πρόστιμο των 50.000 € που επέβαλε η Επιτροπή Ελέγχου Εκλογικών Παραβάσεωντης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για 2 πανό και μία αφίσα στις Σέρρες. Πλήθος είναι τα ψηφίσματα καταδίκης του προστίμου και απαίτησης για κατάργηση των αντιδημοκρατικών διατάξεων.
Το πρόστιμο θορύβησε ακόμα και τους περιφερειάρχες.Την Τετάρτη 13/11/2019 στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ. ΠΕ.) ο επικεφαλής της Περιφερειακής Κίνησης  Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική – Ανταρσία σε κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο, Τουλγαρίδης Κώστας, κατήγγειλε την πολιτική εξόντωσης σε βάρος των δυνάμεων του αριστερού αντικαπιταλιστικού ρεύματος και τη μεροληπτική απόφαση. Κατέθεσε σχετικό ψήφισμα το οποίο καταλήγει στην απαίτηση ακύρωσης του εξοντωτικού προστίμου και κατάργησης των διατάξεων που προβλέπουν την επιβολή προστίμων. Τελικά το ψήφισμα από το συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε. πέρασε χωρίς καμιά αντίρρηση – ομόφωνα! Ένδειξη ότι η επιβολή του αποτελεί μια ακραία αντιδημοκρατική ενέργεια που γίνεται κατανοητό ότι αν σήμερα πλήττει τους εκπροσώπους της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αύριο μπορεί να στραφεί ενάντια σε οποιονδήποτε.
Αντίστοιχη θέση καταδίκης του προστίμου και κατάργησης των αντιδημοκρατικών διατάξεων υπάρχει και από όλες τις παρατάξεις της ίδιας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, επίσης,  σχετικά ψηφίσματα έχουν εκδοθεί από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Καταδίκη του προστίμου υπάρχει από τα δημοτικά συμβούλια Αγ. Παρασκευής, Βύρωνα, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Θέρμης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου ενώ το θέμα θα συζητηθεί και σε άλλα δημοτικά συμβούλια τις επόμενες μέρες.
Ταυτόχρονα μεγάλος είναι ο αριθμός των συνδικαλιστικών φορέων που καταδικάζουν την επιβολή προστίμου και δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο Θ. Αγαπητό και την περιφερειακή κίνηση, ανάμεσά τους η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ από τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, η ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής). Καθώς και πλήθος πρωτοβάθμια σωματεία από το χώρο της εκπαίδευσης, από την υγεία, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από συνταξιούχους και άλλους φορείς.
Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εσωτερικών της Ν.Δ. συνεχίζει να κωφεύει στο αίτημα 12 περιφερειακών και 31 δημοτικών κινήσεων που υποβλήθηκε από τις 4/11 για συνάντηση, ώστε να παραδοθεί υπόμνημα για ακύρωση του προστίμου και κατάργηση των αντιδημοκρατικών διατάξεων του ν. 3870/2010, που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διατήρησαν οι επόμενες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ. Οι αρμόδιοι κρύβονται και παραπέμπουν ο ένας στον άλλο. Ενώ, ο Υπουργός Θεοδωρικάκος δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι «ψάχνει τρόπο» να το διευθετήσει και στον περιφερειακό σύμβουλο Κ. Τουλγαρίδη αορίστως ότι θα κάνει συνάντηση από την άλλη βδομάδα.
Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα επιβάλει την ακύρωση του προστίμου και την κατάργηση των αντιδημοκρατικών διατάξεων υπονόμευσης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
15/11/2019

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 6:58 pm


Πτώση δένδρου (φωτό)

Σε Μπακογιάννη και Πλαταιών

Πτώση ενός δέντρου σημειώθηκε στην συμβολή των οδών Μπακογιάννη και Πλαταιών χθες το βράδυ. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα η πολιτική προστασία και τα συνεργεία του πράσινου του Δήμου Βριλησσίων, προέβησαν στις απαραίτητες εργασίες και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.


Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 10:05 am


Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί

Η έκδοση των 96.000 αδειών οδήγησης που είχαν παγώσει για 1.5 χρόνο

Γ. Πατούλης: « Σε συνεργασία με τους εργαζόμενούς μας που επέδειξαν υψηλό αίσθημα καθήκοντος, δίνουμε τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών»
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία έκδοσης των αδειών οδήγησης, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και 1,5 περίπου χρόνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών η διαδικασία έκδοσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο 15ημερο του Δεκέμβρη.
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ζήτησε να τεθεί το θέμα σε απόλυτη προτεραιότητα για να επιλυθεί.
Μετά τις σχετικές κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη και σε συνεργασία με το Γενικό Διευθυντή Μεταφορών και Επικοινωνιών Η. Δόλγυρα, το προσωπικό στις  Διευθύνσεις όλων των Γεωγραφικών Τομέων της Περιφέρειας επιτάχυνε τις διαδικασίες για την έκδοση των αδειών. Προς την κατεύθυνση αυτή οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν υπερωριακή εργασία και τα Σαββατοκύριακα, γεγονός το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Τμήμα Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις 10-09-2019 έως και σήμερα έχουν αποσταλεί συνολικά για εκτύπωση πάνω από 58.000 άδειες οδήγησης και έχουν εκτυπωθεί ήδη πάνω από  53.000.
Από τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ολοκλήρωση της έκδοσης των 96.000 αδειών οδήγησης που εκκρεμούν θα ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η έκδοση των αδειών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σχετική εξέλιξη και ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους των Διευθύνσεων Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι εργάζονται υπερωριακά, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης αδειών.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει τα εξής:
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τους γρήγορους ρυθμούς έκδοσης των αδειών οδήγησης και να συγχαρώ  τους εργαζόμενούς μας, οι οποίοι απασχολούνται υπερωριακά ακόμα και τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να λάβει τέλος η ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας. Με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτή μας την προσπάθεια και τους ευχαριστώ θερμά. Προτεραιότητά μας είναι η ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και αυτό θα το αποδεικνύουμε καθημερινά με πράξεις».
                    Η χαρτογράφηση των αδειών ανά τομέα
Παρακάτω παρουσιάζεται η χαρτογράφηση ανά Περιφερειακό τομέα των αδειών που έχουν αποσταλεί προς εκτύπωση στο Τμήμα Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε Κεντρικού Τομέα: έχουν αποσταλεί 10.930 Α.Ο
Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε Νοτίου Τομέα: έχουν αποσταλεί 7.475 Α.Ο
Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε Βορείου Τομέα: έχουν αποσταλεί 7.367 Α.Ο
Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε Δυτικού Τομέα: έχουν αποσταλεί 10.053 Α.Ο
Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε Ανατολικής Αττικής: έχουν αποσταλεί 8.067 Α.Ο
Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε Δυτικής Αττικής: έχουν αποσταλεί 4.516 Α.Ο
Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε Πειραιώς & Νήσων: έχουν αποσταλεί 10.157 Α.Ο

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 9:32 am


Ορθή διαχείριση των απορριμμάτων

Βασικοί κανόνες

Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξηςτου Δήμου Βριλησσίωνστοχεύοντας στην ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτώνεφιστά την προσοχήκαιτονίζει τουςβασικούς κανόνες διαχείρισης των απορριμμάτων.
YΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι στον καφέ κάδο εναποθέτουμε ΜΟΝΟ οργανικά υπολείμματα τροφών σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ σακούλες.
ΟΧΙ κλαδέματα - ΟΧΙ μπάζα και σύμμεικτα απορρίμματα.
Όταν δεν οδηγούμε τα απορρίμματά μας διαχωρισμένα στους κατάλληλους κάδους, οφείλουμε να τα τοποθετούμε αποκλειστικά στον πράσινο κάδο, για να μην υποβαθμίζεται η προσπάθεια των συνδημοτών μας.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η εναπόθεση μπάζων (απόβλητα εκσκαφών - κατασκευών) στις οδούς. Είναι υποχρέωση των νοικοκυριών να τα απομακρύνουν με δικά τους μέσα.
Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε εξαγωγή κλαδεμάτων ή ογκωδών και άλλων κατηγοριών αποβλήτων στο δρόμο πρέπει να γίνεται σε σημεία εμφανή και εύκολα προσβάσιμα στο γερανοφόρο δημοτικό όχημα και κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία Καθαριότητας - Ανακύκλωσης (τηλ. 210 6130917).
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, σύμφωνα με νέες οδηγίες του Σύνδεσμου Απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ), η απόρριψη ακόμα και μικρών ποσοτήτων κλαδεμάτων στον καφέ κάδο.
Ενημερωθείτε για τη χωριστή συλλογή των οργανικών απορριμμάτων στο www.fisikolipasma.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 9:21 am


Έναρξη Ελεύθερου Πανεπιστημίου

Δήμου Βριλησσίων
Η Αντιδημαρχία Παιδείας, Εθελοντισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού σας προσκαλεί στην Έναρξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Βριλησσίων για την περίοδο 2019-2020, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 6.00μ.μ., στην αίθουσα ‘Ν.Εγγονόπουλος’ στο Πάρκο Μ.Θεοδωράκης.

Θέμα 1ης Θεματικής: Διαδίκτυο-Εθισμός

Η παρουσίαση θα γίνει από την κα Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSli) - Κλινική Εγκληματολόγο - Σύμβουλο Οικογένειας και Υποστήριξης Θυμάτων, Υποψήφια διδάκτωρ Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Essexκαι την κα Πόλυ Κεφαλά, Ψυχολόγο-Επικοινωνιολόγο με εξειδίκευση στην Κλινική Κοινοτική Ψυχολογία, ειδικευμένη ψυχοθεραπεύτρια στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και εκπαιδευόμενη στη Σχεσιακή Ψυχανάλυση.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, όμως εάν αναγνωριστεί σε αρχικό στάδιο, είναι πιο εύκολο να αντιμετωπισθεί. Για το λόγο αυτό, επιλέξαμε να ξεκινήσουμε το φετινό ταξίδι μας στη γνώση με το συγκεκριμένο θέμα και με σκοπό ‘να καλλιεργούμε σωστές στάσεις αξιοποίησης του διαδικτύου ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα θετικά της τεχνολογίας χωρίς όμως τις αρνητικές της συνέπειες.

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 9:18 am


Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Ταξιδεύει στα Βριλήσσια

Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, ώρα 8:15 μμ, στο ΤΥΠΕΤ από το Cine Δράση

Η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων CineΔράση πιστή στο ετήσιο ραντεβού της με τους φίλους των ταινιών μικρού μήκους  προβάλει και φέτος τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας, ενός Φεστιβάλ που πέρασε τα 40, έφτασε στα 42, ωρίμασε και γίνεται όλο και καλύτερο. Στο 42οΦεστιβάλ  που έγινε από τις 15-21 Σεπτέμβρη δεκάδες ξένοι και Έλληνες σκηνοθέτες είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν υπέροχες και συγκλονιστικές δημιουργίες. Ταινίεςμικρές αλλά ανοιχτών οριζόντων.Ταινίες-αφηγήσεις ιστοριών με ευδιάκριτο το συναισθηματικό στοιχείο, με ήρωες πρόσωπα κάθε ηλικίας που εντυπώνονται έντονα στη μνήμη του θεατή και θέματα επίκαιρα αλλά και διαχρονικά. Ένα πρόγραμμα πλούσιο και ετερόκλητο με συγκλίνουσες ωστόσο τάσεις. Ό,τι το διέκρινε ήταν κυρίως το νεανικό του ύφος και μια δυναμική αξιοπρόσεκτη ως προς τη χρήση του κινηματογραφικού μέσου στη μικρή του φόρμα. Σπουδαστικές νέων σκηνοθετών που έχουν μέλλον, Έλληνες που δημιουργούν εκτός συνόρων στο τμήμα "GreeksoftheWorld και ξένες παραγωγές πραγματικά διαμάντια. Παρέες, λογοτεχνικά και κινηματογραφικά αίθρια, φιλόξενη διάθεση  ήταν τα χαρακτηριστικά της διοργάνωσης
Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις-συμπεράσματα από όσα είδαμε στο Φεστιβάλ.
Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι συνολικά  το επίπεδο των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους είναι εξαιρετικό. Εκτίμηση που αποδεικνύεται από τις περισσότερες βραβευμένες ταινίες και επιβεβαιώνεται από την ταινία «Index»του Νικόλα Κολοβού (Χρυσός Διόνυσος) και  πολύ περισσότερο από την ταινία του Βασίλη Κεκάτου«Η Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» ένα ποίημα για την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία.«Η Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», εκτός από το Βραβείο Σκηνοθεσίας στη Δράμα, είχε ήδη αποσπάσει το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών (2019)και το Α' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» (2019).Γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Βασίλη Κεκάτο και φωνογραφημένη υπέροχα από τον Γιώργο Βαλσαμή είναι μια ποιητική ιστορία αγάπης και τρυφερότητας. Αφηγείται την ιστορία δύο αγνώστων που συναντιούνται ένα βράδυ κάπου στην Εθνική Οδό σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στην μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50 ευρώ. Ό,τι διαδραματίζεται ανάμεσα τους στα 9 λεπτά που διαρκεί το φιλμ είναι μια πράξη που ξεκινάει σαν ψωνιστήρι και καταλήγει σε μια σχέση τρυφερού έρωτα. Διαθέτει ένα από τα πιο ωραία φινάλε ταινίας μικρού ή μεγάλου μήκους, δυναμικό, ποιητικό, αξέχαστο!Οι δυο ερμηνευτές του φιλμ  έχουν τιμηθεί ο μεν Νικολάκης Ζεγκίνογλου με Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας, ενώ ο Ιώκο-Ιωάννης Κοτίδης, με Εύφημο Μνεία.Η ταινία γεμίζει κάθε θεατή με αισιοδοξία για το τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες δημιουργοί με ελάχιστα χρήματα και χωρίς την υποστήριξη της πολιτείας.Και μόνο για να δει κανείς τις δύο παραπάνω ταινίες αξίζει να παρακολουθήσει τις διήμερες προβολές του Cine Δράση.
Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι όσον αφορά τη θεματολογία των ταινιών παρουσιάστηκε μια γενική τάση υποχώρησης της θεματικής  που αναφέρεται στην οικονομική-κοινωνική κρίση και τις συνέπειες της. Τα θέματα που κυριάρχησαν συνδέονταν περισσότερο με διαχρονικά προβλήματα όπως η αναζήτηση ταυτότητας και η αποξένωση. Ευδιάκριτη ήταν η τάση των κινηματογραφιστών για καταφυγή στο όνειρο, ακροβατώντας μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας μέσα από έναν ποιητικό λόγο, και μέσα από κάδρα με εικαστική δύναμη. Η θάλασσα υπήρξε φέτος εμβληματικός χώρος στο φεστιβάλ μέσα από πολλές ταινίες, ενώ η οικογένεια και ως επίκληση του οικογενειακού αρχείου, αναδείχθηκε καθοριστική παιδική μνήμη που σφραγίζει την ζωήτων ηρώων. Ευδιάκριτη ήταν επίσης η διερεύνηση έμφυλων ταυτοτήτων, η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής σεξουαλικού προσανατολισμού, η αμφισβήτηση φυλετικών στερεοτύπων. Το προσφυγικό ήταν παρόν και στη φετινή θεματολογία, όπως ο αυταρχισμός της εξουσίας και η επιστροφή στην ιστορία κυρίως «ως βιωμένη μνήμη και ως τραύμα».Η μελαγχολία της νέας γενιάς μοιάζει να έχει περάσει σε πρώτο πλάνο μέσα από θέματα όπως η αναγκαστική μετανάστευση στο εξωτερικό, οι συμμορίες, η νεανική παραβατικότητα, αλλά και ο τρόπος που νέοι άνθρωποι εισπράττουν την ασθένεια των γονιών τους, η οποία συχνά σημαδεύει ανεξίτηλα το μέλλον και τις ζωές τους. Η θεματολογία αλλά και οι παρεμβάσεις των νεαρών στην πλειοψηφία τους σκηνοθετών που παρευρέθηκαν στο Φεστιβάλ και υποστήριξαν τις δημιουργίες τους αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ανθρώπους που βλέπουν τα πράγματα αντισυμβατικά και παρουσιάζουν το θέμα τους χωρίς αγκυλώσεις.
 Μια τρίτη παρατήρηση-συμπέρασμα είναι ότι σε τεχνικό επίπεδο οι ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος ήταν φέτος πολύ πιο κοντά σε αυτές του διεθνούς. Τα φιλμ διέθεταν μεγάλη εικαστική δύναμη, φωτογραφία υψηλού επιπέδου, εξαιρετική επεξεργασία ήχου, ενώ η μουσική τους είναι συνδεδεμένη με το θέμα και συνέβαλε στην ολοκληρωμένη απόδοση του. ΄
Όπως επεσήμανε λίγο πριν την απονομή των Βραβείων η ιστορικός και θεωρητικός κινηματογράφου Ιωάννα Αθανασάτου στην αποτίμηση των εργασιών του Φεστιβάλ κάποια αρνητικά εξακολουθούν να παραμένουν και ανάμεσα τους κυρίαρχη θέση κατέχει το προβληματικό σενάριο: «Παραμένει ζητούμενο μια καλύτερη σεναριακή επεξεργασία με οικονομία στην αφήγηση και μια μεγαλύτερη εμβάθυνση στην ανάπτυξη των ιδεών» κατέληξε.
 Τα Βραβεία
Ο Χρυσός Διόνυσος στην ταινία Indexτου  Νικόλα Κολοβού
Το Βραβείο Σκηνοθεσίας   στην ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου
Το Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας Έλληνες  του Κόσμου στο «Υπνοβατώντας» της Μελίσσα Αναστάση.
Το Βραβείο Ντοκιμαντέρστην«Κλεονίκη» της  Άννας Αντωνοπούλου.
Το Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη«Ντίνος Κατσουρίδης» στο «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου.
Το Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας στο «SadGirlWeekend»των Δημήτρη Τσακαλέα & Λήδας Βαρτζιώτη.
Το Βραβείο ΤώνιαΜαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσίαστην ταινία «I am Mackenzie» της Αρτέμιδας Αναστασιάδου.
Το Βραβείο Animation στο «Βίαιη Εξίσωση» του Αντώνη Ντούσια.
Το Βραβείο  Σεναρίου στον Κωστή Θεοδοσόπουλο για το σενάριο του  «Ρουζ».
Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας στον Γιώργο Φρέντζο για την ταινία  «Το βάρος της Θάλασσας» του Κωστή Αλεβίζου.
Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στην ΛίβιαΝερουτσοπούλου για το μοντάζ στην ταινία «Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείαςστην  ΣίσσυΤουμάση για την ερμηνεία της στην ταινία «Το βάρος της θάλασσας» του Κωστή Αλεβίζου.
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Νικολάκη Ζεγκίνογλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου.
Τιμητική Διάκριση Ήχου στον Γιάννη Αντύπα για την ταινία «Pathologiesofeverydaylife» του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου.
Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου στον Χρήστο Γιαννακόπουλο για την ταινία «SableNoir» του Θανάση Τρουμπούκη.
Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής στους Νίκο Γιαννακάκη&Δημήτρη Γιαννούληγια τη μουσική στο «Chopper» του Γιώργου Καψανάκη.
Τιμητική Διάκριση Σκηνικών στον  Χρήστο Συμεωνίδη για την ταινία «Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς» του Ιάκωβου Παναγόπουλου.
Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών στον Βαγγέλη Καμπέρη για την ταινία «Sad Girl weekend» των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη.
Τιμητική Διάκριση Μακιγιάζ στην Ιωάννα Λυγίζου για την ταινία «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου.
Τιμητική Διάκριση Ειδικά Εφέ στους Γιάννη Πατσιαούρα και BertaValverde για την ταινία “W” του Στέλιου Κουπετώρη.
Εύφημος Μνεία  τον  Αλέξανδρο Κακανιάρη για την ταινία  «Ο Μάγκας »
Εύφημος Μνεία στον Ιώκο-Ιωάννη Κοτίδη, για την εξαιρετική  ερμηνεία του στην ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου.
Διακρίσεις- κίνητρα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου δόθηκαν στις ταινίες:  «Μίλα»  του Ανδρέα Βακαλιού,«Ο Καραγκιόζης» του Μιχάλη Γιγιντή, «Στο δωμάτιο» της Γεωργίας Μ. Σωτήρχου.
Έπαινος Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστώνστη Φίλη Ολσέφσκι για την ταινία «Μίλα» τουΑνδρέα Βακαλιού.
Το Βραβείο της ΟΚΛΕ στην ταινία «Μίλα» του Ανδρέα Βακαλιού.
Το Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφουστην ταινία «Μίλα» του Ανδρέα Βακαλιού.
Το Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ στην ταινία ”W" του Στέλιου Κουπετώρη.


Index, Νικόλας Κολοβός
Η καρότσα ενός φορτηγού φορτωμένου πρόσφυγες και ένα σφηνωμένο παιδικό δάχτυλο γίνονται το σκηνικό γύρω από το οποίο πλέκεται το συναισθηματικά φορτισμένο δωδεκάλεπτο μονοπλάνο του Νίκου Κολοβού. Μια οικογένεια προσφύγων έτοιμη να αποπλεύσει με λέμβο από μια απροσδιόριστη ακτή θα βρεθεί παγιδευμένη σε μία αδιέξοδη κατάσταση, που απαιτεί μια αποτρόπαια θυσία. Το δάχτυλο του μικρού αγοριού πρέπει να κοπεί προκειμένου η οικογένεια να ακολουθήσει τους υπόλοιπους  στο πολυπόθητο ταξίδι προς τη Δύση. Η ταινία, αν και καταφεύγει σε ένα από τα πιο ευαίσθητα και πολυσυζητημένα οικουμενικά θέματα, αποφεύγει το μελοδραματικό αφήγημα, αφού θέτει στο επίκεντρο ένα ηθικό δίλημμα και όχι την ίδια την περιπέτεια της φυγής. Το κωμικό του σεναριακού ευρήματος αμβλύνει εξάλλου την τραγικότητα φωτίζοντας με γκροτέσκο τρόπο μια ιστορία ανθρώπινης απόγνωσης. Όταν η λύση δίνεται με τη συγκινησιακά φορτισμένη σκηνή της αποκάλυψης του παιδικού τεχνάσματος,  η τραγικότητα εντείνεται, αποφορτίζεται ωστόσο από την αργή κίνηση της κάμερας που απομακρύνει το βλέμμα του θεατή προς ένα ανοιχτό τέλος. ΤoIndex, που ο τίτλος του μπορεί να διαβαστεί διπλά (ως δείκτης αλλά και ως ανώνυμος κατάλογος) κέρδισε το Χρυσό Διόνυσο στο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς του Βασίλη Κεκάτου
Νύχτα. Σε ένα παλιό βενζινάδικο λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα δυο νεαροί συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο πρώτος έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στη μηχανή του. Ο δεύτερος που έχει ξεμείνει από λεφτά τον πλησιάζει και του ζητάει τα 22,50 ευρώ που χρειάζεται για να επιστρέψει στην Αθήνα. Μια σχέση άνιση εξαρχής, που ξεκινάει με ένα επίμονο αλλά παιγνιώδες παζάρεμα, μεταμορφώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ένα αγοραίο παιχνίδι με τη φωτιά ή και ένα κυνήγι του ανέφικτου. Λέξεις χαμηλόφωνες σχεδόν ψιθυριστές, κινήσεις γρήγορες, κοντινά πλάνα σε απόσταση αναπνοής, ένα στροβίλισμα με φόντο τα μακρινά φώτα που τρεμοπαίζουν. Ένα ολιγόλεπτο παιχνίδι πρόκλησης και ερωτικής επιθυμίας, που με επίκεντρο ένα ερημικό νυχτερινό τοπίο σε μια τυχαία χρονική στιγμή, κινείται μεταξύ ρεαλιστικού-φαντασιακού, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αμφίσημη κι απογειώνεται τελικά με την ανατρεπτική σκηνή του τέλους στην πιο τρυφερή queer κινηματογραφική διαδρομή με μηχανή.
Σε μια μικρογραφία του τυχαίου ο Κεκάτος χρησιμοποιεί με τόλμη αλλά και εξαιρετική ευελιξία τα λιγοστά διαθέσιμα μέσα για να μεταμορφώσει μια απλή ιστορία αναζήτησης σε ποιητικό πυροτέχνημα. Την απόσταση που χωρίζει τα σώματα, το εξαιρετικά φωτισμένο γενικό πλάνο, τα εκφραστικά βλέμματα των πρωταγωνιστών του αλλά και τη μουσική του TheBoy στην υπέροχη σκηνή του τέλους. Η ταινία που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών απέσπασε και το βραβείο σκηνοθεσίας στο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Κλεονίκη της Αννας Αντωνοπούλου
Η Κλεονίκη ζει σε μια ορεινή περιοχή της Ευρυτανίας, σ' ένα σπίτι που μετρά πολλές δεκαετίες και πολλά βιώματα: έχει γλυκιά φωνή και μια χαριτωμένη παιδικότητα, της λείπει η παρουσία της μαμάς της, ανυπομονεί να έρθει το πανηγύρι του Σωτήρος για να τραγουδήσει και να γλεντήσει. Η Κλεονίκη είναι 101 χρόνων και ζει με τα δυο από τα οκτώ παιδιά της. Τίποτε «νοσταλγικό» ή παρελθοντολαγνικό δεν υπάρχει στην ταινία της Αννας Αντωνοπούλου, παρά μόνο μια ηρωίδα που σκορπίζει φως και γέλιο, διακριτικοί οικογενειακοί δεσμοί που βαστούν γερά, ένας βουκολικός τρόπος ζωής σ' έναν αραιοκατοικημένο, δύσκολο τόπο και μια διάθεση να κοροϊδέψει παιχνιδιάρικα τ' αναμενόμενα της ζωής. Η φωτογραφία είναι πιο κοντά στο homemovie, το μοντάζ θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σφιχτό, όμως στην αφήγησή της η Αντωνοπούλου χτίζει ακόμα και μικρές εκπλήξεις κι ανατροπές και, κυρίως, συστήνει και τιμά, χωρίς ίχνος παρέμβασης ή συγκινησιακού εκβιασμού, μια γυναίκα απολαυστική, της οποίας το σπουδαιότερο επίτευγμα είναι ότι έζησε, είδε κι έκανε με αγάπη - και φροντίζει να ταΐσει και τις κάμερες, μην μείνουν νηστικές
Υπνοβατώντας της Μελίσσας Αναστάση
Σε μια φάρμα, περικυκλωμένη από ένα επίπεδο τίποτα, ένα αγόρι μεγαλώνει με την απειλή της βίας: ο ίδιος κι η μητέρα του πρέπει να προσπαθήσουν να γλιτώσουν από τον θρησκόληπτο σαδιστή πατέρα. Αν, όμως, το αγόρι τα καταφέρει, τι θα το περιμένει εκεί έξω; Η Μελίσσα Αναστάση από την Αυστραλία στήνει ένα ενδιαφέρον περιβάλλον που μιλά περισσότερο από τους ήρωές της. Πατώντας, όμως, σε γνωστές φόρμες οικογενειακής εξουσίας και κρατώντας τη δράση των ηρώων της στα απολύτως αναμενόμενα, δεν γεμίζει το στέρφο αγρόκτημά της με πολλά περισσότερα από ένα ωραίο στιλ.
Ρουζ του Κωστή Θεοδοσόπουλου
Ένα περιστατικό σεξιστικής βίας πυροδοτεί εντάσεις στη φιλία της Δανάης με την Ιλόνα και την Τούφα. Διχασμένες ανάμεσα σε θεωρία και πράξη, οι τρεις φίλες αντιλαμβάνονται πως η πατριαρχία δεν πεθαίνει (μόνο) με μπουκάλια, και πλέον έχουν τα σημάδια για να το αποδείξουν.Ο Κωστής είναι πολύ ικανός σκηνοθέτης. Ταλέντο!!  Το φιλμάκι του, που διαρκεί 18 λεπτά διακατέχεται από απίστευτη κινηματογραφική  αντίληψη.Πλάνα, μοντάζ, γράψιμο σκηνών, διεύθυνση προσώπων, χρήση κοντινών πλάνων…. Και ρυθμός, φωτογραφία νυχτερινή υποβολή αλλά και τα εσωτερικά  ανάλογα. Εξαιρετική καθοδήγηση νεαρών κοριτσιών κι αποτύπωση από τον ίδιο του πως μιλούν και συμπεριφέρονται αυτά τα νεαρά κορίτσια της εποχής, Θαυμάσια κι η απόδοση του οικογενειακού γεύματος. Στα γρήγορα, με απόλυτη οικονομία η σχέση μάνας και κόρης (ΜΑΡΙΑ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ σούπερ μάνα), η ο ρόλος του πατέρα σε ένα σπίτι που μάλλον οι γυναίκες  ανεβοκατεβάζουν το …VOLUME κι ο άνθρωπος θέλει ένα ρημαδοφαϊ να φάει κι όλο αυτό αποτυπώνεται θαυμάσια, με το πώς ο Κωστής του έχει αποσπάσει τα βλέμματα. Υπάρχει μόνο μια ασάφεια στο κλείσιμο που θέτει λίγο εν αμφιβόλλω το what’s the movie about?, αν και φαίνεται ότι είναι η φιλία κι η καταφυγή σε αυτήν. Συνολικά Εξαιρετικό ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ Σκηνοθέτη , που πήρε και το σχετικό βραβείο.
ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» Του ΚΩΣΤΗ ΑΛΕΒΙΖΟΥ.
 Εδώ έχουμε εξαιρετικά αττμοσφαιρική φωτογραφία, που «φωτίζει» βαριά, σκοτεινά χρώματα (ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΕΝΤΖΟΣ) και που, ουσιαστικά, φτιάχνει κι όλη την ατμόσφαιρα για λογαριασμό  της σκηνοθεσίας (της σκηνοθεσίας είπα, όχι του σκηνοθέτη- έχει σημασία!). Σεναριακά το βρήκα κάπως θολό, όμως ένα δεύτερο προσόν ήταν η κοπέλα που παίζει, η ΣΙΣΣΥ ΤΟΥΜΑΣΗ, η οποία με τα εκφραστικό της πρόσωπο κατάφερνε να κάνει συναισθηματική επικοινωνία. Όχι, δεν ήταν από αυτά που ξεχώρισα.
ΜΙΛΑ» του ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΚΑΛΙΟΥ.
Λοιπόν, σε αυτό το ταινιάκι που διαρκεί 15 λεπτών, εκτίμησα κάτι το οποίο όμως είναι πολύ ιδιαίτερο. Τι είναι αυτό; Δεν μου φάνηκε τόσο για ταινία μικρού μήκους, όσο για σκηνή, για σεκάνς αν θέλετε  μιας μεγάλου μήκους ταινίας. Ως τέτοιο, ως σκηνή δηλαδή μεγάλου μήκους ταινίας θα έλεγα ότι είναι από τις πολύ καλές. Οι δηλητηριώδεις εξομολογήσεις μεταξύ πατέρα και κόρης όπου ο πρώτος πεθαίνει και τώρα θυμήθηκε να της πεί ότι την αγαπά κι εκείνη που έχει να του στείλει τα χαμπαράκια της. Ως σκηνή έχει αρχή μέση και τέλος, είναι γραμμένη με τους κανόνες μιας μεγάλου μήκους ταινίας με μονη τη διαφορά ότι πρόκειται για σκηνή, τέτοια εντύπωση αφήνει δηλαδή διότι υπάρχει κι ένα ακόμα μυστικό από τα πολλά, στη συγγραφή του σεναρίου. Το ότι κάθε σκηνή πρέπει να γράφεται κι αυτή με τους κανόνες του συνολικού σεναρίου, να έχει κεντρικό ήρωα η σκηνή, να έχει φινάλε η σκηνή, να έχει εμπόδια που να βάζει στον ήρωα μέχρι να φτάσει στο φινάλε. Όπως ακριβώς  στα σενάρια. Από αυτή την άποψη, ως έργο-σκηνή, το «ΜΙΛΑ» το εκτίμησα. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΤΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του πατέρα είχε και τσαμπουκά είχε όμως και συντριβή. Κι η ΕΥΘΑΛΙΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ έχει πολύ φωτεινά μάτια. Και της τα φωτίζει πολύ ωραία η διευθύντρια φωτογραφίας όπως φωτίζει υποβλητικά και το σύνολο.
Ο ΜΑΓΚΑΣ» Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΚΑΝΙΑΡΗ.
Ηταν η τελευταία στο πρόγραμμα, δεν ξέρω αν την έβαλαν τυχαία, πάντως ήταν ταινία για να φύγεις με τις τελευταίες καλές εντυπώσεις από την εκδήλωση. Την έβαλα δίπλα στου Κεκάτου και στο «Ρουζ» που ξεχώρισαν, τη χειροκρότησα θερμότατα. Μου έδωσε την εντύπωση αυτού που λέμε «ταινία μικρού μήκους» και τι πρέπει να εννοούμε, στα πλαίσια της ΑΦΗΓΗΣΗΣ. Σε 17 λεπτά είδα ένα ολόκληρο , κοινωνικό έργο, αστυνομικού χαρακτήρα, που είχε τα πάντα μέσα, φτωχογειτονιά, εγκληματικότητα ,λουμπεναρία, συμμορίες παιδιών, κάτι σαν ελληνική «μεγάλη νύχτα της Νάπολης», ταύτιση με ήρωα, διότι ο πιτσιρικάς είναι ολοκληρωμένος άρα αγωνιάς για την τύχη του, εξαιρετικά γραμμένοι κι οι ρόλοι των «κινδύνων» και των «ανταγωνιστών», κινηματογραφικότατη αντίληψη πάνω στο σενάριο, ανάλογα γυρισμένο με μοντάζ να αστράφτει και να συνεπαίρνει και να σε παρασύρει στην αγωνία καθώς ο μικρός τρέχει με το μηχανάκι και τον  κυνηγούν οι κακοί αλλά κι ο Χρόνος και το πλοίο που είναι έτοιμο να σαλπάρει, κι η ιδιοτελής  αγωνία εκείνων που τον καρτερούν στο λιμάνι…. Τι Πέραμα, τι Λαύριο… Από όπου κι αν κοιτάς τη θάλασσα περιμένεις να σε ταξιδέψει και να αφήσεις πίσω σου αυτά που σε σπρώχνουν στην αγκαλιά της… Αλλά…. Και με τι διακριτικότητα το «αλλά».. Μάγκας ο «Μάγκας»
Ο Καραγκιόζης του Μιχάλη Γιγιντή
Η ζωή είναι άδικη για τον Χρήστο-Ραφαήλ: έχει τόσο ωραίο όνομα και, σε κάθε κύκλο της ζωής του, έρχεται μια στιγμή που κάποιος, η μαμά του, ο διοικητής του στο στρατό, ακόμα και η αγάπη του, τον φωνάζουν κάτι πολύ χειρότερο: Καραγκιόζη! Μήπως ξέρουν κάτι που δεν ξέρει; Ο Μιχάλης Γιγιντής διασκευάζει το ομότιτλο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου και ο συνδυασμός τους γεννά μια ταινία με πετυχημένο μαύρο χιούμορ, διακριτικά ζοφερές προεκτάσεις και μια καρδιά ριζωμένη στην ελληνική λαϊκή παράδοση. Η φειδώ δεν είναι η αρετή της: οι συμβολισμοί φορτώνουν την εικόνα (όχι το απολαυστικό voiceover του Κωνσταντίνου Τζούμα) με μπόλικα... καραγκιοζιλίκια και η κορύφωση του φινάλε μοιάζει αταίριαστα δραματική, ειδικά εκτυλισσόμενη μπροστά σ' ένα κρεμασμένο αρνί της Λαμπρής.
SadGirlWeekend των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδα Βαρτζιώτη
Με μια μελαγχολία που χύνεται σε κάθε πλάνο και μοιάζει έτοιμη να πλημμυρίσει κάθε γωνιά του πανέμορφου τετράγωνου κάδρου, το δίδυμο των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη που ξεχώρισαν δίκαια πέρσι με το νεανικό «Yawth», μεγαλώνουν και είναι έτοιμοι κι αυτοί με τη σειρά τους, όπως και οι τρεις ηρωίδες τους, να αποχαιρετήσουν τον έφηβο που αφήνουν πίσω τους με την ιστορία τριών φιλενάδων που περνούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο μαζί στο σπίτι στο χωριό, αφού οι δρόμοι τους θα χωρίσουν τώρα, για πρώτη φορά. Ποπ, παστέλ, κοριτσίστικο, με τρεις υπέροχες ερμηνείες (οι - «δεν μπορώ να σε χορτάσω» - ΕλσαΛεκάκου, ΤζωρτζίναΛιώση, Νατάσα Εξηνταβελώνη), που δίνουν βάθος στην ελαφρότητα των στιγμιότυπων από τα οποία αποτελείται, το «SadGirlWeekend» αφήνει έντονη τη γεύση της θλίψης για όλα όσα τελειώνουν και μαζί ενός απόλυτα σημερινού σινεμά που θες γρήγορα να δεις τι θα γίνει όταν «μεγαλώσει».
PathologiesofEverydayLife του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου
Ο Σεμπάστιαν κι ο Ρόμπιν αισθάνονται μια ζωή παρίες: ήδη απ' όταν, στο σχολείο, ο κύριος Μπραντ τους ανέθετε μόνο τον Ρόζενκραντς και τον Γκίλντενστερν, ποτέ έναν Αμλετ. Τώρα, καθισμένοι σ' ένα αυτοκίνητο στη μέση του σκοτεινού πουθενά, συζητούν για το αν ήρθε η ώρα ν' ανατρέψουν την ταυτότητα που τους έχει δοθεί από την «κοινωνία» - κι αν ναι, ποιος από τους δυο τους θα πάρει την ευθύνη. Η 11λεπτη ταινία του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου περνά σαν αστραπή, σαρώνοντας στο πέρασμά της τον παλιό Ταραντίνο, τον παλιό Φρίαρς, τη νέα μελαγχολία μιας ζωής χωρίς αντίκρυσμα. Δυο ορμητικές ερμηνείες, διάλογος γεμάτος κυνικό χιούμορ κι οξυδέρκεια, μια κατάμαυρη ανατροπή στο φινάλε, ένα συνοπτικό δείγμα δουλειάς ενός μελλοντικού... πρωταγωνιστή.
Εξομολόγηση του Ανδρέα Σιεηττάνη
Το 1957, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά των Αγγλων, ένας από τους Κύπριους αγωνιστές βρίσκει καταφύγιο σε ένα μοναστήρι, αλλά όταν ένα βράδυ οι Αγγλοι μαθαίνουν πως κρύβεται εκεί, εκείνος αναγκάζεται να προσποιηθεί πως είναι ιερέας για να καταφέρει να γλιτώσει. Ικανό ως σύλληψη να αποτελέσει μια νέα, φρέσκια (;) ματιά πάνω σε μια μεγάλη ιστορική στιγμή της Κύπρου και εν γένει των ρόλων που αναγκάζεσαι να υποδυθείς όταν το ζητούμενο είναι η επιβίωση, το φιλμ του Ανδρέα Σιεηττάνη τελειώνει ακριβώς τη στιγμή που αρχίζει η υλοποίησή του. Τίποτα δεν είναι ακριβώς λάθος (μιλώντας για τις ερμηνείες, τις προφορές, την αίσθηση της ταινίας εποχής), αλλά ξαφνικά όλα μοιάζουν κάπως έτσι: από την στιλιζαρισμένη πλανοθεσία και φωτογραφία κενή ωστόσο από οποιαδήποτε ατμόσφαιρα, μέχρι την διαρκώς αμήχανη λανθάνουσα ομοερωτική σχέση των δύο κεντρικών πρωταγωνιστών που στην κορύφωσή της δεν καταφέρνει να αποδώσει τη μεταφυσική - φανταζόμαστε - ή λυτρωτική διάσταση που επιθυμούσε ο νεαρός δημιουργός
Το Βάρος της Θάλασσας του Κωστή Αλεβίζου
Ενα κορίτσι, εύθραυστο στην όψη, δυνατό στο βλέμμα, ακολουθεί κάθε μέρα την ίδια διαδρομή: πηγαίνει στη θάλασσα, γεμίζει ένα μεγάλο δοχείο με νερό και το μεταφέρει ως το σπίτι της. Την εγκαταλείπουμε έξω από την κλειστή πόρτα και την ξανασυναντάμε την άλλη μέρα, που θα επαναλάβει τα βήματά της, ως (αθώος) Σίσυφος. Θα χρειαστεί να περάσει χρόνος (που γίνεται αισθητός), αλλά κι ένα ελλειπτικό ρομάντζο, για να φτάσουμε στη λύση του αινίγματος, στο τι βρίσκεται πίσω από την κλειστή πόρτα του σπιτιού ή της ψυχής. Σε μια ιστορία που, όπως τίθεται από την αρχή, στηρίζεται σε προσωπικό βίωμα του σκηνοθέτη, είναι προφανές πως η επιθυμία του είναι να συμπληρώσει ο θεατής το αφαιρετικό σενάριο, αλλά ίσως λίγα παραπάνω στοιχεία, περισσότερα απ' αυτά που προσθέτουν οι θαυμάσιες αισθητικές επιλογές, η μελαγχολία κι η ευαισθησία της, θα έκαναν την ουσία της ταινίας πιο προσβάσιμη.
 «IAmMackenzie» της Αρτεμις Αναστασιάδου
Παγιδευμένο ανάμεσα στην τοξική αρρενωπότητα, ένα λαμέ φόρεμα και έναν εφηβικό έρωτα, ένα αγοροκόριτσο από το επαρχιακό Τέξας, κάνει σεξ για πρώτη φορά στο φορτηγάκι του πατέρα του.Ενα αγοροκόριτσο στη (σκληρή) καρδιά του Τέξας, εξερευνά τα όρια του αποδεκτού και μη, της τρυφερότητας και της βίας, της ταυτότητας που προσδιορίζεται ή όχι από το φύλο, της οικογενειακής πίστης και της προδοσίας της. Ενα πολυχρησιμοποιημένο φορτηγάκι γίνεται το όχημα για την ενηλικίωση. Η σκηνοθέτης του «Calling» συνεχίζει την πορεία της μ' ένα φιλμ αιχμηρό και ζεστό, απόλυτα επίκαιρο και διαχρονικό, συγκροτημένο και με δυνατή, καθαρή πρόθεση, έτοιμο να γίνει μια μεγάλου μήκους ταινία αυτού που παλιά θα χαρακτηρίζαμε «ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά» και τώρα, απλώς, «σημερινό». Η διακριτική ευαισθησία του φαίνεται τόσο περισσότερο, όχι στις (σκληρά φωτισμένες) εσωτερικές σκηνές, αλλά στην απαλή, αδέξια τρυφερότητα μιας μοναχικής εφηβείας και μιας κινηματογραφικής ωρίμανσης. Η σκηνοθέτης σπούδασε Θέατρο στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο UniversityofTexasatAustin. Από το 2007 έχει υπογράψει το μοντάζ σε πολλά βραβευμένα ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους ταινίες και σήριαλ. Η προηγούμενη μικρού μήκους ταινία της «Calling», απέσπασε το βραβείο «Έλληνες του Κόσμου» στο 41ο Φεστιβάλ της Δράμας. Το «IamMackenzie» είναι η πτυχιακή της ταινία, και απέσπασε βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο SXSW 2019, TexasShorts και στο L.AGreekFilmFestival.
W του Στέλιου Κουπετώρη
Μέσα σε μια σχολική τάξη, ο δάσκαλος παραδίδει: μιλά, με ένταση και επεξηγηματικότητα, για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους μέχρι την υψηλή διανόηση του homosapiens. Ο Στέλιος Κουπετώρης κάνει μια μινιμαλιστική, εξάλεπτη ταινία που λειτουργεί μόνο μαζί με το αποκαλυπτικό φινάλε της. Μπορεί ο δάσκαλος (η ερμηνεία του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου έχει κάτι το οικείο και το μαγνητικό) να μιλά αγγλικά με ελληνική προφορά χωρίς λόγο (παρά, ίσως, την πρόσβαση της ταινίας στο εξωτερικό;), μπορεί στη διάρκειά της να νιώθει κανείς μια αμηχανία για τη σημασία της, αλλά όταν ο κάδρο ανοίγει, πολύ, σαρωτικά, η ματιά του σκηνοθέτη γίνεται αυτομάτως καθηλωτικά κυνική και η συγκίνηση του θεατή διαπεραστική
Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου
Ο Δημήτρης και η Δήμητρα βρίσκονται μαζί με τις δύο τους κόρες στις 34ες διακοπές τους. Τη στιγμή που θέλουν όσο οτιδήποτε να συμβεί κάτι, έρχεται κάτι σαν το τέλος του κόσμου. Και μαζί προσπαθούν να βρουν μια έξοδο κινδύνου για να φύγουν από το νησί όπου είναι εγκλωβισμένοι. Παραβολή για το τέλμα ενός ζευγαριού που πρέπει να αλλάξει ρουτίνα προκειμένου να μπορεί να κοιτάξει ξανά στο μέλλον, το «Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» επιβεβαιώνει τις περγαμηνές που είχε δώσει ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος με το «Lea» του 2013 για ένα σινεμά οξυδερκές, με χιούμορ και αισθητική (εκπληκτική η φωτογραφία του Θοδωρή Μιχόπουλου), ρομαντισμό και φαντασία, σε ένα φιλόδοξο μείγμα που ακόμη κι όταν δεν ολοκληρώνει όλες τις προθέσεις του, αφήνει την όμορφη και σπάνια γεύση μιας ταινίας με άποψη κι ενός δημιουργού που μας κρατά αγκιστρωμένους στη χάρη του.
«Chopper» σε σκηνοθεσία Γιώργου Καψανάκη
HΑντζι, μη μπορώντας να δεχτεί ότι θα στείλουν τον παππού της στο γηροκομείο – έναν πρώην μηχανόβιο που πάσχει από άνοια - κλειδώνεται στο δωμάτιό του και παίρνει δραστικά μέτρα. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Καψανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στη Μυτιλήνη το 2016 και ξεκίνησε να εργάζεται στην τηλεόραση μεταξύ άλλων και ως σκηνοθέτης σε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Το Σεπτέμβρη του 2017 του χορηγήθηκε υποτροφία από το ίδρυμα Ωνάση για σπουδές στην Αγγλία και ένα χρόνο αργότερα τον Σεπτέμβρη του 2018 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του πάνω στη σκηνοθεσία στο BournemouthUniversity. Η ταινία «Chopper» είναι η πτυχιακή του εργασία.
SableNoir του Θανάση Τρουμπούκη
Μια αιθέρια κοπέλα, δίπλα στους αμμόλοφους και την γκρίζα θάλασσα του γαλλικού Βορρά, ανακαλύπτει ξεχασμένες κασέτες αλλόκοτων αφηγήσεων. Οσο προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τη σημασία τους, τόσο βυθίζεται εκεί όπου η πραγματικότητα και το όνειρο γίνονται ένα. Ο Θανάσης Τρουμπούκης έχει αποδείξει και τη φιλοδοξία και το ταλέντο του ήδη από το «Whale 52» κι η νέα του δουλειά κινείται στο ίδιο, αλλά πολύ πιο αφαιρετικό, ύφος, μιας εγκεφαλικά επιλεγμένης, εικαστικής ιδιαιτερότητας. Η φωτογραφία της Χριστίνας Μουμούρη, που δίνει στην κάθε φιγούρα δυο και τρεις περιβάλλουσες «αύρες», οπωσδήποτε ιντριγκάρει το μάτι και τη σκέψη στην αρχή, ωστόσο η υπερβολικά αινιγματική πλοκή σε συνδυασμό με την 20λεπτη διάρκεια της ταινίας, κάνουν τα νοήματά της να πνιγούν ελαφρώς στην κινούμενη άμμο της εικόνας.
Στο Δωμάτιο» της Γεωργίας Μ. Σωτήρχου
Όταν λείπει ο Θεός, κάποιος πρέπει να πάρει τη θέση του… Μέσα σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον, οι τρεις εμπλεκόμενοι χαρακτήρες, ένας άρρωστος ηλικιωμένος άνδρας, η νεαρή γυναίκα που τον φροντίζει και η άνεργη μεσήλικη κόρη του παλεύουν με τη συνείδηση και τις πεποιθήσεις τους, ενώ καλούνται να θέσουν τα όρια μεταξύ ηθικής και ελευθερίας. Η Γεωργία Σωτήρχου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Εφαρμοσμένες Τέχνες στις πρώην Σχολές Δοξιάδη και εργάστηκε ως γραφίστας για πολλά χρόνια σε μεγάλες εταιρείες και εκδοτικούς οίκους. Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα αυτοσχεδιασμού και υποκριτικής θεάτρου. Το 2015 αποφάσισε να αλλάξει πορεία και ξεκίνησε τη φοίτησή της σε κινηματογραφική σχολή της Αθήνας. Τον Σεπτέμβριο του 2019 πήρε το πτυχίο της από το Τμήμα Σκηνοθεσίας.
Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς» του Ιάκωβου Παναγόπουλου
Ελλάδα, 2017. Η αδυναμία οικονομικής στήριξης του Αρη (πάσχοντα της Νόσου Κινητικού Νευρώνα / ALS), θέτει τη γυναίκα του, Περσεφόνη, αντιμέτωπη με τα ανθρώπινα υπαρξιακά όρια. Πόσα χρόνια ταξίδι θέλει τελικά για να φτάσεις πραγματικά «σπίτι»; +Ο Ιάκωβος Παναγόπουλος είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, γνωστός για τις πρόσφατες ταινίες του «AStillSunrise» (2017) και «FlickeringSoulsSetAlight» (2019). Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας. Στόχος του είναι να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο. Το μεγαλύτερό του πρότζεκτ μέχρι στιγμής, η ταινία «Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς» (2019), είναι η κινηματογραφική απόδοση της έρευνάς του για την Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση. Μετά από πτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ηχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Ιάκωβος απέκτησε το μεταπτυχιακό ΜΑ Cinematographyforfilmandtelevision στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth της Αγγλίας. Μόλις παρέδωσε τη διδακτορική του διατριβή για το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Πανεπιστήμιο του CentralLancashire. Είναι ενεργός ερευνητής, με πολλαπλά διεθνή δημοσιεύματα. Επί του παρόντος έχει επιστρέψει στην Ελλάδα όπου το τρέχων έτος δίδασκε ως ErasmusTeachingAssistant στο Τμήμα Ηχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Είναι επίσης επίσημοςερευνητήςστο Story Lab International Film Development Research Network και επιστημονικόςσυνεργάτηςστοIn Arts (interactive research lab). Μόλις επέστρεψε από ένα ταξίδι έρευνας στην Καλιφόρνια με το StoryLab όπου και παρουσίασε την τεχνική βιογραφικής καταγραφής ethnomediology σε ιθαγενείς, μέλη της φυλής Tejon.
Γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Βασίλη Κεκάτο και φωτογραφημένη υπέροχα από τον Γιώργο Βαλσαμή είναι μια ποιητική ιστορία αγάπης και τρυφερότητας. Αφηγείται την ιστορία δύο αγνώστων που συναντιούνται ένα βράδυ κάπου στην Εθνική Οδό σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στην μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50€. Ο,τι διαδραματίζεται ανάμεσα τους στα 9 λεπτά που διαρκεί το φιλμ είναι μια πράξη που ξεκινάει σαν ψωνιστήρι και καταλήγει σε μια σχέση τρυφερού έρωτα. Διαθέτει ένα από τα πιο ωραία φινάλε ταινίας μικρού ή μεγάλου μήκους, δυναμικό, ποιητικό, αξέχαστο!
Η ταινία με γέμισε αισιοδοξία για το τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες δημιουργοί με ελάχιστα χρήματα και χωρίς την υποστήριξη της πολιτείας. Πιο αισιόδοξη με έκαναν όμως ο ίδιος ο δημιουργός και οι δύο ηθοποιοί του με τις δηλώσεις τους που φανερώνουν ανθρώπους με σθένος στην υποστήριξη της γνώμης τους και ομαδικό πνεύμα.
O Βασίλης Κεκάτοςείναι μόλις 28 χρόνων. Είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει τιμηθεί με το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών για ταινία μικρού μήκους για την "Απόσταση ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς". Έχει τιμηθεί επίσης με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" και το Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Δράμας κοκ. Οι δυο του ηθοποιοί έχουν τιμηθεί ο μεν Νικολάκης Ζεγκίνογλου με Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας, ενώ ο Ιώκο-Ιωάννης Κοτίδης, με Εύφημο Μνεία.
Ο σκηνοθέτης δηλώνει:
Η «Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς" είναι μια ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται σε ένα βενζινάδικο. Είναι συγχρόνως μια ταινία για την απόσταση που μας χωρίζει από ο,τιδήποτε πιστεύουμε ότι δε θα πλησιάσουμε ποτέ. Από ό,τι κι αν θαυμάζουμε ή επιθυμούμε αλλά για εμάς αστράφτει απρόσιτο. Στην προκειμένη, αυτό είναι ο έρωτας στην πιο τρυφερή και ρομαντική μορφή του. Η στιγμή της μαγείας σε έναν τόπο και χρόνο όπου ο,τιδήποτε όμορφο μπορεί να φαντάζει παράταιρο, ανέλπιστο κι απροσδόκητο. Τα δύο αυτά αγόρια είναι σαν μια καταιγίδα εν νηνεμία. Οι φυσιογνωμίες τους είναι συναρπαστικές λόγω ενός σπάνιου εκρηκτικού συγκερασμού αντιθέσεων. Από την αγριάδα και την ηρεμία που συγκατοικούν στο βλέμμα του Νικολάκη, μέχρι την τρυφερότητα και τη φιληδονία που βρίσκονται ανάγλυφες στα χαρακτηριστικά του προσώπου του Ιώκο. Η επιλογή τους από μέρους μου ήταν καθαρά ενστικτώδης. Η πλαστικότητα, η φαντασία και η καλοσύνη τους ήταν οι αρετές τους αυτές που μου αποκαλύφθηκαν στην πορεία και επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο το ένστικτο μου. Δεν θεωρώ ότι είναι ιδανικοί για τους ρόλους της ταινίας που φτιάξαμε. Θεωρώ ότι είναι ιδανικοί άνθρωποι για να συνεργαστεί ο οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε ταινία.
Η πολυβραβευμένη ταινία του Βασίλη Κεκάτου θα προβληθεί στα Βριλήσσια στις 21-22 Νοεμβρίου στα πλαίσια του αφιερώματος "Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει..." (στο ΤΥΠΕΤ από το Cine Δράση
Μην τη χάσετε!
https://vimeo.com/332465301 το trailer

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 9:14 am


SANTA RUN ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Ο Πολιτιστικός - Aθλητικός Οργανισμός του Δήμου Βριλησσίων, σε ένα εορταστικό κλίμα λίγο πριν τα Χριστούγεννα, πρόκειται να διοργανώσει αγώνα δρόμου SANTA RUN με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την Πλατεία Αναλήψης, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 17:00.
Ο αγώνας δρόμου «SANTA RUN ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ», γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας, έχει κοινωνικό χαρακτήρα και είναι χωρίς ανταγωνισμό.
Σκοπός του αγώνα είναι, οι συμμετέχοντες Αϊ Βασίληδες κάθε ηλικίας, να γίνουν μέρος μιας κεφάτης γιορτής προσφέροντας ταυτόχρονα και το δικό τους… Αγιοβασιλιάτικο δώρο, μέσω της συμμετοχής τους, σε συνανθρώπους μας που το χρειάζονται.
Το σύνολο των εσόδων από τη διοργάνωση θα διατεθεί στην ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.                          Μετά το τέλος της διαδρομής θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα.
Το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ.
Τα χρήματα θα κατατεθούν στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς της ΚΙΒΩΤΟΥ.
- EUROBANK : 0026 0178 870100 872073
IBAN: GR3702601780000870100872073
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023 – 032595 – 870 IBAN:GR3801720230005023032595870
- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 100/296102-42
IBAN: GR6201101000000010029610242
- ALPHA BANK : 183002002003534
IBAN: GR4801401830183002002003534

Όλοι οι δρομείς θα συμμετάσχουν στον αγώνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ. Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για ζητήματα που αφορούν την υγεία των συμμετεχόντων και οφείλονται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου.
Για τα παιδιά την αποκλειστική ευθύνη θα έχουν οι κηδεμόνες τους.

Κατηγορίες & αποστάσεις αγώνα:
1. Διαδρομή 5.000 ενηλίκων:
Ο αγώνας είναι διαδρομή 2χ2.500μ με Εκκίνηση: Πλατεία Αναλήψεως - Εθν. Αντιστάσεως - Κύπρου- Κονίτσης -Υμηττού – Πλαταιών - 28ηςΟκτωβρίου - Εθν. Αντιστάσεως και Τερματισμός στη πλατεία Αναλήψεως.
2. Αγώνας 1000μ για παιδιά:
Εκκίνηση Πλατεία Αναλήψεως - Εθν.Αντιστάσεως – Κύπρου – Φλωρίνης - 28ης Οκτωβρίου - Εθν. Αντιστάσεως και Τερματισμός πλατεία Αναλήψεως.

Περιμένουμε τις συμμετοχές σας για να ενισχύσουμε αυτή την πρωτοβουλία και να προσφέρουμε στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Για κάθε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πολιτιστικό & Αθλητικό Οργανισμό.
Κλειστό Γυμναστήριο : Ολυμπιονικών & Σπ. Λούη(τέρμα Κισσάβου)
Τηλ. Επικ. 2108101510, 2108101511
E.Mail [email protected]
Site www.vrilissia-arts-sports.gr

*  Συγκεντρώνουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας & καθαριστικά είδη για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Βριλησσίων.

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 9:10 am


Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Για το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
Πολίτες του Δήμου Πεντέλης
Δεν έχουν περάσει πολλές εβδομάδες που είμασταν όλοι μάρτυρες της έξαρσης ενδιαφέροντος της Δημάρχου κ.Κεχαγιά για την τύχη της Πτέρυγας Μπόμπολα του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ. Τότε που συζητούνταν η μεταφορά εκεί ανήλικων προσφύγων και μεταναστών.Με κύριο επιχείρημα ότι ο χώρος πρέπει να παραμείνει Νοσοκομείο.

Εδώ και μερικές μέρες γράφεται στον τύπο ότι επίκειται η αναστολή λειτουργίας της κλινικής ΩΡΛ του δημόσιου Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού γιατρών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάγωσε τις τοποθετήσεις γιατρών που είχαν επιλεγεί με προκήρυξη η οποία είχε διεξαχθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία για τις μόνιμες αυτές θέσεις είχε φτάσει στο τελικό στάδιο διορισμού των γιατρών που τόσο έχει ανάγκη το Παίδων Πεντέλης (όπως και οι άλλες Μονάδες Παίδων στην Αττική).

Αλήθεια αν κλείσει αυτή η κλινική θα μπορούν οι υπόλοιπες κλινικές (παιδιατρικές, χειρουργικές, κλπ) να λειτουργούν κανονικά χωρίς τη συγκεκριμένη ειδικότητα; Μπορούν να γίνονται κανονικά τα τακτικά ιατρεία και οι εφημερίες σε ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί παιδιά οικογενειών από την ευρύτερη περιοχή όχι μόνο της Βόρειας Αθήνας αλλά και της Βόρειας Αττικής;

Εμείς λέμε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι σαφής υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην περιοχή μας και θα εξωθήσει περισσότερο κόσμο να απευθύνεται εξ ανάγκης σε ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς. Κι αυτό είναι ξεκάθαρα πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Καλούμε τη Δήμαρχονα επιδείξει και τώρα την ίδια έγνοια για την διαφαινόμενη υποβάθμιση ενός δημόσιου Νοσοκομείου της πόλης μας. Εκτός κι αν το “ενδιαφέρον”για το Μπόμπολα ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά μόνο από την κυβερνητική πρόθεση για μεταφορά ανήλικων προσφύγων και μεταναστών.


ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ12/11/2019

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 9:05 am


"ΤΟ ΛΥΧΝΑΡΙ ΤΟΥ ΑΛΑΝΤΙΝ"

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στα Βριλήσσια

Παιδική θεατρική παράσταση  από τη θεατρική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου

Αίθουσα ΜΟΥΣΩΝ Πνευμ. Κέντρου Δ. Βριλησσίων (Κισσάβου 11)

Λίγα λόγια για την υπόθεση της παράστασης…

Ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Βριλησσίων θα φιλοξενήσει την παιδική θεατρική παράσταση "ΤΟ ΛΥΧΝΑΡΙ ΤΟΥ ΑΛΑΝΤΙΝ" .
Πρόκειται για ένα παραμύθι από τις "ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ”
που μεγάλωσε γενιές και γενιές και μιλά για τη δύναμη της φιλίας.
Ένα ΜΑΓΙΚΟ ΛΥΧΝΑΡΙ ...'Ενας μοχθηρός Μάγος... μια τρυφερή ιστορία Αγάπης που βρίσκει εμπόδια...
Ο ΑΛΑΝΤΙΝ, η ΑΪΣΕ κι ένα ΤΖΙΝΙ που εμφανίζεται ξαφνικά,
μας ταξιδεύουν στη μαγευτική Βαγδάτη, σε μια πραγματικά παραμυθένια ατμόσφαιρα.
Όλα αυτά επί σκηνής από την Παιδική Σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου.
Σπουδαίοι συντελεστές δημιούργησαν μια παράσταση
με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια και την μοναδική μουσική επένδυση
του αγαπημένου μας συνθέτη ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, που με τις μελωδίες του μας ταξιδεύει στην ονειρική Βαγδάτη!

Το κείμενο & η σκηνοθεσία είναι του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΤΖΕΣΚΑΚΗ,
ενός καταξιωμένου συγγραφέα και σκηνοθέτη στο χώρο του θεάτρου για παιδιά!
Τα εντυπωσιακά κοστούμια μας μεταφέρουν στην Ανατολή και είναι
σχεδιασμένα από την μοναδική στο είδος ΣΥΛΙΑ ΔΕΜΙΡΗ.
Οι χορογραφίες του πολλά υποσχόμενου ΙΑΣΟΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑ
που έχει διδάξει και την κινησιολογία, το εξαιρετικό σκηνικό κατασκεύασε ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,
η σκηνογραφία είναι του έμπειρου ΣΑΒΒΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ, ενώ την παράσταση φωτίζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΖΑΙΟΣ.

Παίζουν 6 επαγγελματίες ηθοποιοί από το θέατρο και την τηλεόραση: Πάνος Κούλης,
Μαρίνα Μπασέτα, Παναγιώτης Κατσίκης,
Σωτήρης Κηπουρός, Θαλής Πολίτης, Έμυ Βαλή και ο Σταύρος Μαυρίδης

Ώρες παραστάσεων: 17:30 & 19.30.
Προπώληση: Γραφείο ΠΑΟΔΗΒ
Κλειστό Γυμναστήριο Ολυμπιονικών & Σπ. Λούη (τέρμα Κισσάβου)
Ώρες 09:00-15:00
Προπώληση 7€ - Ταμείο 8€

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 8:59 am


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν ΑΓΙΩΝ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Στα πλαίσια της συνεργασίας Ιερού Ναού των 12 Αγίων Αποστόλων με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής - Υγείας  και την KPMG, θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό χώρο του Ι.Ν Αγίων 12 Αποστόλων (Ροδόπης 20 και Ταϋγέτου), ΣΗΜΕΡΑ Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 17:30

Ένα πολύ σπουδαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά την ορθή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου (Internet), και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες .

Επειδή η  ασφάλεια μας και των παιδιών μας αφορά όλους μας και έχουμε ευθύνη!

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 8:55 am


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ -ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΟΞΥΓΟΝΟΖΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 8:49 am


Να κάνουμε καμιά δημοσκόπηση;

19.500 ευρώ τον χρόνο πληρώνουν οι δημότες για την γραμμή του δημότη; Και τι είναι αυτή η γραμμή; Στ' αλήθεια εξυπηρετεί πραγματικά;  Και ποιούς; Μήπως να κάνουμε καμιά δημοσκόπηση για να το πληροφορηθούμε;

Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2019 | 8:42 pm


Επισκευές με καθυστέρηση πέντε ετών

Δήλωση του Γιάννη Πισιμίση
Ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια" Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε σχετικά με τις επισκευές στο Κλειστό της πόλης μας:
"Επισκευές στο Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων (με καθυστέρηση πέντε ετών) χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας.
Εν τω μεταξύ, ακόμα περιμένουμε την Διοίκηση να φέρει έστω υπό συζήτηση την δημιουργία νέου Κλειστού.
Πρότασή μας παραμένει η δημιουργία δεύτερου Κλειστού Γυμναστηρίου χαμηλού κόστους υπό την μορφή "μπαλονιού" στην πολύπαθη Ναυτική Βάση.
Το θέμα ανέδειξε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δημοτικός μας Σύμβουλος αρχιτέκτονας- μηχανικός Άκης Δημαράς".

Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2019 | 8:38 pm


Αποστολή Αλληλλεγύης του Δήμου Βριλησσίων

Στα παιδιά της Συρίας

Αποστολή Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων στα γραφεία της Στέγης Σύρων Ελλάδας στο Μαρούσι πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η προσφορά του Δήμου, η οποία περιελάμβανε φαρμακευτικό υλικό και είδη υπόδησης και ένδυσης, θα δοθεί στα παιδιά της Συρίας.
Την αποστολή συνόδευσε ο προϊστάμενος Κοινωνικών δομών του ΟΚΠΑ του Δήμου Βριλησσίων, κ. Μποζάς Ηλίας και την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Συριακής κοινότητας, κ. Ασμίν Γουέις και ο Γραμματέας, κ. Χαλπούνι .
Με επιστολή του ο Πρόεδρος της Στέγης Σύρων Ελλάδας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου και αναφέρει χαρακτηριστικά: «η προσφορά σας χάρισε πολλά χαμόγελα στα παιδιά που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη. Η πράξη σας, ενδεικτική της ευαισθησίας σας, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε».

Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2019 | 8:31 pm


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

«Νεφέλες» στα Βριλήσσια - Zougla

«Νεφέλες» στα Βριλήσσια  Zougla

Δημοσιεύθηκε στις 4 September 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια

Φιλικοί ιστότοποι: