Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Βριλήσσια    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Επανασχεδιασμός προϊόντων με φυσικά υλικά.

Παίξε & Κέρδισε Δώρα.

Το Followgreen Δήμου Βριλησσίων μας καλεί να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με την κατασπατάληση των φυσικών πόρων του πλανήτη και να ενημερωθούμε για τον επανασχεδιασμό προϊόντων από φυσικά υλικά και πως αυτός μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης.

Λάβε μέρος στο Green Mission

«Επανασχεδιασμός προϊόντων με φυσικά υλικά»

& Κέρδισε ένα Bamboo Bluetooth speaker


www.followgreen.gr/vrilissia/Mission/single/3210

Κάθε 10 ημέρες, μία νέα «Πράσινη Αποστολή» βρίσκεται στη διάθεση των δημοτών για να προσφέρει εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ανακύκλωσης, καθώς και υπέροχα δώρα! Ο χρήστης για να λάβει τους πόντους επιβράβευσης καλείται να ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα βήματα της «Πράσινης Αποστολής - Green Mission» και να δηλώσει συμμετοχή στην τρέχουσα κλήρωση. 

Όροι και Προϋποθέσεις συμμετοχής στην κλήρωση

Η ανάδειξη του/της νικητή/τριας της κλήρωσης θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής επιλογής τυχαίου αριθμού. Το δώρο θα αποστέλλεται στον χώρο της επιλογής του/της νικητή/τριας μέσω εταιρείας courier, ύστερα από την ταυτοποίηση των στοιχείων του/της. Απαραίτητη προϋπόθεση μίας έγκυρης συμμετοχής είναι η ολοκλήρωση των στόχων του Green Mission με παράλληλη εξαργύρωση των απαιτούμενων πόντων στην ενεργή κλήρωση.

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 11:32 am


Το μελάνωμα μπορεί να είναι ιάσιμο.

Με τη σωστή ενημέρωση, την αυτοεξέταση και την άμεση συνδρομή ειδικού ιατρού.

Η σωστή ενημέρωση - αυτοεξέταση- άμεση συνδρομή ειδικού ιατρού είναι η τακτική που εξασφαλίζει το μελάνωμα να είναι ιάσιμο.

Έναρξη λειτουργίας δερματολογικού ιατρείου με δωρεάν έλεγχο για το Μελάνωμα στον Δήμο Βριλησσίων.  

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας δερματολογικού ιατρείου με δωρεάν προληπτικό έλεγχο για το μελάνωμα.

 • Τι είναι το μελάνωμα; 

Το Μελάνωμα είναι ο σοβαρότερος καρκίνος του δέρματος.

 • Πού εντοπίζεται; 

Εκτός του δέρματος μπορεί να εμφανισθεί  και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Οι περιοχές του δέρματος που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ήλιο έχουν μεγαλύτερη συχνότητα ανάπτυξης μελανώματος λόγω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας.

 • Ποια η επίπτωσή του μελανώματος στη χώρα; 

Εκτιμάται ότι τα κρούσματα μελανώματος αυξάνονται 3-5% σε ετήσια βάση γεγονός που προκύπτει στο ότι ο αριθμός νέων διαγνώσεων έχει υπερ-τριπλασιαστεί την τελευταία 20ετια. 

Πρόληψη εμφάνισης του μελανώματος παραμένει η αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η σωστή διατροφή, ο υγιεινός τρόπος ζωής και η σωστή ενημέρωση  είναι αναμφισβήτητα ο ασφαλής τρόπος θωράκισης από τον καρκίνο του δέρματος.

Υπεύθυνη Ιατρός κ. Ιωάννα Τριανταφυλλοπούλου - Δερματολόγος 

Τηλέφωνο για ραντεβού 210-8045564  ( Γραμματεία Δημοτικών Ιατρείων Δήμου Βριλησσίων) 

Στην περίπτωση του μελανώματος η έγκαιρη διάγνωση το καθιστά ιάσιμο.

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 11:22 am


Ο Δήμος Βριλησσίων επίσημος προσκεκλημένος.

Στα εγκαίνια του πρώτου ελληνικού σταθμού ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου.

Στα εγκαίνια του πρώτου ελληνικού σταθμού ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Ξένος Μανιατογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Οικονομικών Πόρων, κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 18.05.2022 στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

 

Ο σταθμός που έχει κατασκευαστεί μέσα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην Αγία Παρασκευή Αττικής περιλαμβάνει μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου στα 200 bar, δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου σε υψηλή πίεση και σύστημα ανεφοδιασμού των οχημάτων με καύσιμο υδρογόνο.

 

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων τόνισε σχετικά : «Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου στην Ελλάδα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για ¨πράσινες¨ και φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις, με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η αξιοποίηση του υδρογόνου ως το καθαρό καύσιμο του μέλλοντος, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας για πράσινη μετάβαση στην καθημερινότητα των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.»

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανάπτυξη του όλου έργου βασίζεται κυρίως σε ελληνική τεχνογνωσία, καθώς και ότι η πρωτοποριακή τεχνολογία συμπίεσης του καυσίμου που ο σταθμός υδρογόνου ενσωματώνει αναπτύχθηκε από τη CYRUS ΑΕ, εταιρεία spin-off του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

 

Ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Οικονομικών Πόρων του Δήμου Βριλησσίων, κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, δήλωσε ότι η στρατηγική επιλογή να συμμετάσχει ο Δήμος Βριλησσίων από το 2017 στην «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πόλεων – Περιφερειών Υδρογόνου» και να καταρτίσει σχέδιο ενσωμάτωσης τεχνολογιών Η2 στις μεταφορές της πόλης, αποδεικνύεται ορθή και αρχίζει να πραγματοποιείται με την επιστημονική και τεχνολογική σύμπραξη των εταίρων που υλοποίησαν την πρώτη μονάδα ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο.

 

Τον σταθμό υδρογόνου εγκαινίασαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» κ. Γιώργος Νούνεσης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας - ΓΓΕΚ (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (H2TRANS, Τ1ΕΔΚ-05294).

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 11:18 am


Summer Camp 2022- Δήμου Βριλησσίων.

Καλοκαιρινό πρόγραμμα απασχόλησης παιδιών.

Ξεκινούν τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 και από ώρα 08:30 οι εγγραφές για τη συμμετοχή των παιδιών στο καλοκαιρινό πρόγραμμα  δημιουργικής απασχόλησης του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Βριλησσίων.


Το πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης απευθύνεται σε παιδιά δημοτών, κατοίκων και εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων που έχουν γεννηθεί από το 2010 έως και το 2016. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εργάζονται και οι δύο γονείς. Επειδή ο αριθμός των παιδιών που θα συμμετάσχουν θα είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.


Λειτουργία προγράμματος Summer Camp 2022::

•  1η εβδομάδα : 20 Ιουνίου έως 24 Ιουνίου 2022

•  2η εβδομάδα :  27 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2022

•  3η εβδομάδα : 4 Ιουλίου έως 8 Ιουλίου 2022

•  4η εβδομάδα : 11 Ιουλίου έως 15 Ιουλίου 2022

•  5η εβδομάδα : 18 Ιουλίου έως 22 Ιουλίου 2022

•  6η εβδομάδα :  25 Ιουλίου έως 29 Ιουλίου 2022


« Ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε το πρόγραμμα της θερινής δημιουργικής απασχόλησης με συνείδηση και επαγγελματισμό, τηρώντας πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας & έχοντας πάντα ως προτεραιότητα και επιδίωξη, την ασφάλεια και την ψυχική υγεία των παιδιών. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και ευχαριστούμε όλους τους γονείς που μας έχουν εμπιστευθεί  έως τώρα τα παιδιά τους! » δηλώνει σχετικά  η Πρόεδρος Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Βριλησσίων, κα  Ιωάννα ΚυρίτσηΠληροφορίες - χρηστικά:

Το πρόγραμμα φέτος θα υλοποιηθεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στο Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων,  στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης( πρώην ΤΥΠΕΤ) και στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Κολυμβητήριο ΟΑΚΑ).

Κάθε Παρασκευή θα  υπάρχει προγραμματισμένη εκδρομή, στην οποία η συμμετοχή θα είναι προαιρετική.Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων στο Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων και στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ) θα περιλαμβάνει  αθλητικές δραστηριότητες, μπάσκετ-τένις- βόλευ-δρομικά παιχνίδια –ποδόσφαιρο-κολύμβηση -ενόργανη & ρυθμική γυμναστική- μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς, αλλά και  θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, χειροτεχνία, φωτογραφία, σκάκι & επιτραπέζια παιχνίδια.

Τα παιδιά που θα πηγαίνουν κολυμβητήριο, θα χωρίζονται σε γκρουπ, ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν  επιπλέον,  μαγιό, πετσέτα, σαγιονάρες, σκουφάκι κολύμβησης και μία δεύτερη αλλαξιά ρούχων.  Η μεταφορά των παιδιών στο κολυμβητήριο του Ο.Α.Κ.Α. θα γίνεται  με πούλμαν.

H προσέλευση των παιδιών στους χώρους υλοποίησης του προγράμματος, θα γίνεται μόνο από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους και από ώρα 07:00 έως 08:30. Η αποχώρηση  θα γίνεται από 15:00 έως τις 15:30.

Η παραλαβή των παιδιών από τρίτο πρόσωπο θα γίνεται μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας του συνοδού που έχει δηλωθεί κατά την εγγραφή στο camp ότι μπορεί να παραλαμβάνει το παιδί.  Κατά τη διάρκεια της εξόδου, οι γονείς – κηδεμόνες -συνοδοί, φέρουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την επίβλεψη των παιδιών τους. Σε περίπτωση αδιαθεσίας του παιδιού, θα ενημερώνεται άμεσα ο γονέας και το παιδί θα παραμένει σε ειδικό χώρο με την επίβλεψη ειδικού, έως ότου παραληφθεί από  τον γονέα – κηδεμόνα.

Εάν κάποιο παιδί θελήσει να επικοινωνήσει με τους γονείς του, θα μπορεί να απευθύνεται στους υπεύθυνους καθηγητές φυσικής αγωγής,  ή στη Γραμματεία του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού.

Oι γονείς θα πρέπει να προμηθεύσουν τα παιδιά τους με αντισηπτικό υγρό ή υγρά μαντηλάκια, με νερό, ενώ θα πρέπει να  φορούν αθλητικά παπούτσια και καπέλο.  Τα  παιδιά θα χωριστούν σε τμήματα ανάλογα με την ηλικία τους. Θα τους δίνεται ένα καρτελάκι όπου θα αναγράφεται το όνομά τους καθώς και η ομάδα στην οποία  θα ανήκουν το οποίο θα πρέπει να φορούν καθημερινά και καθ’ όλη την διάρκεια  του προγράμματος. Κατά την αποχώρησή τους θα το παραδίδουν στον  καθηγητή φυσικής αγωγής που θα είναι υπεύθυνος για την αποχώρηση των παιδιών.

Οι συμμετέχοντες που δεν θα τηρούν  τους κανόνες λειτουργίας, δεν θα συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των καθηγητών φυσικής αγωγής και θα διαταράσσουν  την ομαλή λειτουργία του προγράμματος ασκώντας λεκτική ή σωματική βία στους συναθλητές τους, θα απομακρύνονται από το camp.

Δεν επιτρέπεται – απαγορεύεται :

α) τα παιδιά να έχουν  μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα

β) ηλεκτρονικές  συσκευές

γ) κινητά τηλέφωνα

δ) η είσοδος των γονέων στις εγκαταστάσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Για τυχόν απώλεια αντικειμένων των παιδιών, οι εργαζόμενοι του  ΠΑΟΔΗΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑIΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

• Αίτηση συμμετοχής  ΑΙΤΗΣΗ_CAMP_2022.pdf . Για κάθε παιδί της ίδιας οικογένειας θα γίνεται ξεχωριστή αίτηση.

• Ιατρική βεβαίωση  (παιδιάτρου ή καρδιολόγου). Ο γονέας βεβαιώνει ταυτόχρονα με την αίτησή του αυτή, ότι συμφωνεί με την συνημμένη γνωμάτευση του γιατρού και ότι το παιδί του μπορεί να συμμετέχει χωρίς κανένα πρόβλημα στο καλοκαιρινό πρόγραμμα. Για τυχόν αλλεργίες ή χρόνια νοσήματα, θα πρέπει να ενημερωθούν οι υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος και να τους παραδίδονται τα φάρμακα εάν και εφόσον το παιδί ακολουθεί κάποια αγωγή.

•    Αποδεικτικό κατοικίας (λογαριασμός ΔΕΚΟ)

•    Βεβαιώσεις εργασίας και των 2 γονέων (σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία

πρόσφατη  βεβαίωση ΕΦΚΑ)

•    Πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο έγγραφο που θα φαίνεται η ηλικία του παιδιού.

•    Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα  με τις καιρικές

συνθήκες  (περίπτωση καύσωνα ή βροχής).

•    Στα παιδιά θα προσφέρεται κολατσιό (συσκευασμένο σάντουιτς ,φρούτο και χυμός).

Όσα επιθυμούν, θα μπορούν να φέρουν φαγητό από το σπίτι, το οποίο να συντηρείται

εκτός ψυγείου (εάν κρίνεται απαραίτητο από τους γονείς).ΚΟΣΤΟΣ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SUMMER CAMP

Τα παιδιά που θα εγγραφούν την  1η εβδομάδα του  camp, θα έχουν την δυνατότητα

να ξεκινήσουν την Πέμπτη 16 & την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022,  ΔΩΡΕΑΝ, επειδή τα σχολεία κλείνουν στις 15 Ιουνίου, για τη διευκόλυνση των γονέων.

i.  Η συνδρομή για κάθε περίοδο θα είναι πενήντα ευρώ (50€ ) και θα καταβάλλεται μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας – περιόδου, διαφορετικά το παιδί  δεν θα γίνεται δεκτό στο πρόγραμμα.

ii. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και δεύτερου παιδιού στην ίδια οικογένεια το κόστος είναι σαράντα ( 40€ ) ευρώ.

iii. Εάν το παιδί απουσιάσει  έστω και μία μέρα από το πρόγραμμα  δεν μπορεί να  αναπληρωθεί σε άλλη περίοδο ούτε να μειωθεί το κόστος.

iv. Μετά την έναρξη του προγράμματος, επιστροφή χρημάτων γίνεται μόνο αν συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος και θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση της ιατρικής βεβαίωσης του παιδιάτρου και την απόδειξη πληρωμής.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τον Πολιτιστικό & Αθλητικό Οργανισμό  στο Κλειστό Γυμναστήριο: Ολυμπιονικών & Σπ. Λούη (τέρμα Κισσάβου)

Τηλ. Επικοινωνίας: 2108101510, 2108101511  E.Mail : [email protected]

Site : www.vrilissia-arts-sports.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 11:15 am


Συγκεντρώνουμε δώρα.

Για τα παιδιά του Δήμου Βριλησσίων.

Συγκέντρωση χριστουγεννιάτικων δώρων στον Δήμο Βριλησσίων, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 από τις 10:00-14:00, στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης (Λ. Πεντέλης 62) σε συνεργασία με το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

 Λόγω της πανδημίας υπάρχουν οικογένειες που στερούνται ακόμα και τα βασικά αγαθά. Οι γιορτές πλησιάζουν και πολλοί γονείς αδυνατούν να προσφέρουν χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά τους.

  To ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ και ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων και φέτος δεν θα αφήσει κανένα παιδί χωρίς το δώρο του. Καλούμε όλους τους κατοίκους των Βριλησσίων να προσφέρουν για τα παιδιά του Δήμου μας δώρα, παιχνίδια, παιδικά βιβλία και ό, τι άλλο μπορεί να ονειρευτεί κάθε παιδί.

 Η δράση πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021, από τις 10:00 έως τις 14:00. Ο χώρος συγκέντρωσης θα είναι ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων (Λ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ 62 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ)

 Τα χριστουγεννιάτικα δώρα που θα προσφερθούν θα πρέπει να είναι καινούρια ή μεταχειρισμένα, σε άριστη κατάσταση, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν.

 Όλη η Αττική, μία Χριστουγεννιάτικη αγκαλιά για τα παιδιά.

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 11:11 am


Επιχορήγηση 60.000 ευρώ στο Δήμο.

Για την ανάπτυξη της καθαρής κινητικότητας.

European City Facility (EUCF): Επιχορήγηση ύψους 60.000 ευρώ για την ανάπτυξη της επενδυτικής ιδέας «Προώθηση καθαρής κινητικότητας μέσω υποδομών πράσινου υδρογόνου» εξασφάλισε ο Δήμος Βριλησσίων

Ο Δήμος Βριλησσίων έχει υιοθετήσει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους στα σχέδια ΣΔΑΕΚ και ΣΒΑΚ. Οι στρατηγικές αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση υδρογονοκίνητων ηλεκτρικών οχημάτων κυψελών καυσίμου, όπου το υδρογόνο παράγεται από ΑΠΕ, για το σύστημα δημοτικών και ιδιωτικών μεταφορών.

 Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Βριλησσίων, επικεφαλής ομάδας 4 Δήμων (Βριλησσίων, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Χαϊδαρίου και Αλίμου), υπέβαλλε υποψηφιότητα στο European City Facility (EUCF) και πέτυχε να λάβει επιχορήγηση ύψους 60.000 ευρώ για την ανάπτυξη της επενδυτικής ιδέας «Προώθηση καθαρής κινητικότητας μέσω υποδομών πράσινου υδρογόνου». Η πρόταση αυτή είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που περνάει επιτυχώς την αξιολόγηση και λαμβάνει την εν λόγω επιχορήγηση. Το EUCF είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία παροχής τεχνοοικονομικής υποστήριξης σε τοπικές αρχές για την προώθηση έργων βιώσιμης ενέργειας, με ιδιαίτερο ανταγωνισμό μεταξύ τον προτάσεων. Ενδεικτικά, η πρόταση του Δήμου Βριλησσίων βαθμολογήθηκε κοντά στο 90% για να εγκριθεί.

 Η επενδυτική ιδέα της ομάδας Δήμων, με επικεφαλής τον Δήμο Βριλησσίων, προβλέπει την ανάπτυξη ενός αυτόνομου συστήματος παραγωγής πράσινου υδρογόνου μέσω τοπικής ηλεκτρόλυσης με χρήση φωτοβολταϊκής μονάδας (ένα σύστημα ανά Δήμο, συνολικά 4 συστήματα). Το κάθε σύστημα θα συνδεθεί με έναν σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου (H2) για απευθείας κατανάλωση από οχήματα, ενώ θα διαθέτει σύστημα αποθήκευσης για την περίσσεια παραγωγής. Το παραγόμενο υδρογόνο Η2, μέσω των 4 σταθμών ανεφοδιασμών, θα τροφοδοτείται σε:

· Δημοτικά οχήματα (σάρωθρα, ποδήλατα, mini-bus, απορριμματοφόρα κ.λπ.) υδρογόνου τα οποία θα καλύπτουν τόσο τις ανάγκες κινητικότητας και μεταφορών των υπηρεσιών των Δήμων, όσο και των πολιτών.

· ΙΧ οχήματα τεχνολογίας κυψελών καυσίμου υδρογόνου (FCH).

Η επιχορήγηση θα χρησιμοποιηθεί για τη μερική χρηματοδότηση των ακόλουθων μελετών για την ωρίμανση του έργου:

· Τεχνοικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες

· Ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου

· Ανάλυση τεχνικών προδιαγραφών οχημάτων και H2.

· Μελέτη νομικών απαιτήσεων

· Μελέτη λήψης αποφάσεων

 

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο την Τρίτη 17 Μαΐου 2022, παρουσία του Καθηγητή Ιωάννη Ψαρρά, Διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, του Αναπληρωτή Καθηγητή Χάρη Δούκα, της Δρ. Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και της ομάδας έργου, ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνεισέφεραν στη σύλληψη και στην επιτυχή έκβαση της πρότασης, δήλωσε:« Στοχεύουμε σε καινοτόμες πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κυκλικής Οικονομίας. Η συγκεκριμένη ιδέα φιλοδοξεί να αποτελέσει υπόδειγμα καινοτομίας για την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων και σε άλλους δήμους, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς επίσης και σε παράγοντα τεχνογνωσίας για τη διαμόρφωση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου παραγωγής και προμήθειας υδρογόνου» .

 

Η σύνταξη και υποβολή της παραπάνω επενδυτικής πρότασης του Δήμου Βριλησσίων υποστηρίχθηκε από το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης (ΕΣΑΔ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Η παραπάνω πρόταση για την παραγωγή και χρήση υδρογόνου

αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 του Δήμου Βριλησσίων, όπως αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης (ΕΣΑΔ) ΕΜΠ μέσω του έργου C-Track 50, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορίζοντας 2020.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης, Υπεύθυνος υλοποίησης προγράμματος Αντιδήμαρχος Υποδομών και Οικονομικών Πόρων Δρ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης δήλωσε:

«Η επιτυχής συνεργασία του Δήμου μας με το ΕΜΠ και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος αποδεικνύει ότι η συνδρομή του εξαιρετικού επιστημονικού δυναμικού των ερευνητικών ιδρυμάτων μας αλλά και η σταθερή βούληση του Δήμου μας για αειφόρο και βιώσιμη ενεργειακή αυτονομία και ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων, οδηγεί σε πρωτοπόρες και βέλτιστες πρακτικές με ιδιαίτερη σημασία και άμεση πρακτική εφαρμογή.»

 

Λίγα λόγια για το EUCF (European City Facility)

Το EUCF είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την παροχή τεχνοοικονομικής υποστήριξης σε δημοτικές/τοπικές αρχές στο να αναπτύξουν και να ωριμάσουν επενδυτικές ιδέες για την επιτάχυνση έργων βιώσιμης ενέργειας.

Με τη μορφή επιχορήγησης έως 60.000 ευρώ, το EUCF χρηματοδοτεί υπηρεσίες και δραστηριότητες ωρίμανσης επενδυτικών ιδεών, όπως

· (τεχνικές) μελέτες σκοπιμότητας,

· νομικές, οικονομικές και χρηματοοικονομικές αναλύσεις,

· αναλύσεις κινδύνου,

· αναλύσεις αγοράς,

· αναλύσεις ενδιαφερομένων, και

· περαιτέρω υποστηρικτικά καθήκοντα.

Η επιχορήγηση δεν προορίζεται για άμεση χρηματοδότηση επενδύσεων αλλά για την ωρίμανση αυτών, καθώς οι Δήμοι συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις τεχνικής επάρκειας, ανθρώπινης στελέχωσης και οικονομικής αδυναμίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην παροχή βοήθειας για έργα τα οποία δημιουργούν οικονομίες κλίμακας. Η επιχορήγηση στοχεύει στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ανάπτυξης μιας επενδυτικής ιδέας, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει την πρόσβαση σε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία και πηγές (όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ELENA, έως και εθνικές και ιδιωτικές επενδύσεις). Η συμμετοχής στο EUCF προϋποθέτει ότι οι προτεινόμενες μελέτες θα αφορούν έργα αειφορίας και πράσινης ενέργειας.

Η πρωτοβουλία «European City Facility - (EUCF)» χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση «Ορίζοντας 22020» (Horizon 2020)

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 11:01 am


Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων.

Οφείλουν να τους κρατούν καθαρούς.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Βριλησσίων σας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το νόμο «οι ιδιοκτήτες οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, οφείλουν να επιλαμβάνονται για την καθαριότητα αυτών».

Η υπηρεσία Καθαριότητας έχει ήδη αποστείλει επιστολές σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, για να φροντίσουν για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους, μέχρι 31 Μαΐου. Απαιτείται η θετική ανταπόκριση και άμεση συμμόρφωση των ιδιοκτητών που οι χώροι τους χρήζουν καθαρισμό ως ενέργεια ευθύνης και πρόληψης για την πόλη, το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βριλησσίων, δίνονται οι κατάλληλες προτεραιότητες για εργασίες αποψιλώσεως στα πιο επικίνδυνα σημεία, που είναι τα δάση και οι εφαπτόμενες στα ρέματα εκτάσεις και εν συνεχεία σε οικόπεδα και αδόμητους χώρους εντός του αστικού ιστού, ενώ ανάλογα με την περίπτωση κινδύνου ο Δήμος προχωρά στην προβλεπόμενη χρέωση ιδιοκτητών που αφήνουν ακαθάριστους δικούς τους χώρους ευθύνης. 

Συγκεκριμένα, από την πλευρά των υπηρεσιών του δήμου γίνονται κάθε χρόνο την τρέχουσα περίοδο οι απαιτούμενοι καθαρισμοί, με προτεραιότητα το Δάσος Θεοκλήτου, τα ρέματα Χαλανδρίου και Βριλησσού, τα περιμετρικά τμήματα των οδών που εφάπτονται των δασικών εκτάσεων, μέρος της περιοχής Κρασσά, τα οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου, τα αλσύλλια με δασικό χαρακτήρα του Δήμου, περιοχές της πρώην Ναυτικής Βάσης, τα αδόμητα οικόπεδα του Δήμου ξένης ιδιοκτησίας, τα πεζοδρόμια χωρίς πλακόστρωση, τις λεκάνες των δέντρων, τα ρείθρα των οδών και άλλα. 


Ο Δήμος Βριλησσίων προσβλέπει στη συνεργασία όλων και απευθύνει έκκληση προς όλους τους δημότες και ιδιοκτήτες οικοπέδων και πάσης φύσεως αδόμητων χώρων τους να ανταποκρίνονται έγκαιρα στην υποχρέωσή τους για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, καθώς αυτό αποτελεί πάνω απ’ όλα πράξη ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον.

Καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας. Συνεργαζόμαστε με την αρμόδια Υπηρεσία.

Κρατάμε το Δήμο μας καθαρό και ασφαλή.

Προφυλάσσουμε τη δική μας ζωή και των συμπολιτών μας.

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 10:51 am


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΥΤΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: 
https://www.facebook.com/watch/?v=1076902376517910

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Έκφραση" ο επικεφαλής της Δράσης Γιάννης Τσούτσιας, επισήμανε ότι η παράταξη θα είναι και πάλι παρούσα στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. "Η Δράση θα είναι παρούσα στις εκλογές διότι είναι παρούσα στην καθημερινότητα του προαστίου για 16 ολόκληρα χρόνια και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Είναι ο τρόπος που ζούμε αυτός, που πολιτευόμαστε, που εργαζόμαστε, που βλέπουμε την αυτοδιοίκηση. Ένας τρόπος με προσωπική συμμετοχή και συλλογικότητα.

Για την συνάντηση με τους εργαζόμενους δήλωσε: "καθυστέρησε πολύ αυτή η συνάντηση που είχε πολύ μεγάλη αξία. Συζητήσαμε για τα προβλήματα του αμαξοστασίου στην ναυτική βάση. Οι εργαζόμενοι είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με τις εργασίες αυτές και ιδιαίτερα της καθαριότητας. Ακούσαμε από αυτούς πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις. Δεν είναι δυνατόν τέτοια ζητήματα να συζητούνται σε επίπεδο Δήμου ερήμην των εργαζομένων. Αν υπήρχε συνεργασία δημοτικού συμβουλίου και εργαζομένων θα είχαμε οπωσδήποτε καλύτερη εικόνα των προβλημάτων. Άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας."

Για το θέμα της μεταφοράς των απορριματοφόρων σε άλλο χώρο τόνισε ότι "το κρύβουμε κάτω από το χαλί μέχρι να το βρει ο επόμενος". Χρειάζεται μια σοβαρή προετοιμασία και σχεδιασμός για να προχωρήσει αυτό το θέμα."

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 10:47 am


Σεμινάριο Σινεμά και Ιστορία: Αραβική Άνοιξη.

28η Συνάντηση σήμερα στις 7:00 μ.μ. από το Cine Δράση.

Σεμινάριο Σινεμά και Ιστορία: Αραβική Άνοιξη (διαδικτυακά και ζωντανά)

Στην 28η συνάντηση του σεμιναρίου «Σινεμά και Ιστορία» που οργανώνει το Cine Δράση συνεχίζουμε τη συζήτηση για την Αραβική Άνοιξη βλέποντας  και σχολιάζοντας τις ταινίες «Ajami» (Σταυροδρόμια Ζωής, 2009) των Scandar Copti & Yaron Shani και «Foxtrot» (2017) του Samuel Maoz. 

-Σταυροδρόμια Ζωής/Ajami

Γερμανία, Ισρήλ, Κοινωνική, 2009. Διάρκεια: Σενάριο- Σκηνοθεσία: Scandar Copti, Yaron Shani Πρωταγωνιστούν:Fouad Habash, Nisrine Rihan, Elias Saba, Youssef Sahwani, Abu George Shibli,  Ibrahim Frege, Scandar Copti, Shahir Kabaha  

 Τα «Σταυροδρόμια Ζωής» είναι μια εντελώς ρεαλιστική ματιά στο σήμερα, τοποθετημένη στη γειτονιά Ατζαμί της Τζάφα στο Ισραήλ, με πρωταγωνιστές Άραβες Μουσουλμάνους, Εβραίους και Χριστιανούς που συνυπάρχουν σε τεντωμένο σχοινί. Η περιοχή, χωνευτήρι αλληλοσυγκρουόμενων αντιλήψεων και διαφορετικών πολιτισμών,  εκφράζει καλύτερα από κάθε άλλο τόπο τη δραματική σύγκρουση κόσμων που διαφέρουν πολύ και συχνά διάκεινται εχθρικά ο ένας προς τους άλλους. Οι σκηνοθέτες (ο Ισραηλινός Yaron Shani και ο Παλαιστίνιος  Scandar Copti) με φλασμπάκ και μέσω της ιστορίας διαφόρων χαρακτήρων, παρουσιάζουν την  αδιέξοδη κατάσταση στην οποία ζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Ο ευαίσθητος 13χρονος Νασρί και ο μεγαλύτερος αδελφός του Ομάρ ζουν μες στο φόβο: ολόκληρη η οικογένειά τους κινδυνεύει επειδή ο θείος τους τραυμάτισε ένα εξέχον μέλος της κοινότητας. Ο αφελής νεαρός Παλαιστίνιος πρόσφυγας Μάλεκ εργάζεται παράνομα στο Ισραήλ για να μπορέσει να πληρώσει για την εγχείρηση που θα σώσει τη ζωή της μητέρας του, ενώ ο ευκατάστατος συμπατριώτης του  Μπιντζ ονειρεύεται ένα λαμπρό μέλλον με την Εβραία φίλη του. Ο Εβραίος αστυνομικός Ντάντο και η οικογένειά του ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τον φαντάρο αδελφό του που αγνοείται. 

Οι Scandar Copti και Yaron Shani δηλώνουν στην εφημερίδα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Πρώτο Πλάνο: «Ο μεγαλύτερος αγώνας ήταν απέναντι στον τεράστιο σκεπτικισμό που συνάντησα από κάθε κατεύθυνση. Ξεκινήσαμε με μια περίπλοκη ιστορία που πολύς κόσμος δεν καταλάβαινε. Θέλαμε να κάνουμε τα γυρίσματα με τον πιο τρελό τρόπο, χωρίς να δείξουμε το σενάριο στους ηθοποιούς και να κινηματογραφήσουμε με έναν παράδοξο χρονολογικά τρόπο και με πολλαπλές κάμερες. Σχεδόν όλοι γύρω μας πίστευαν πως δεν είχαμε ιδέα για το τι κάναμε. Ήταν χάρις σε μια χωρίς όρια αφοσίωση και πεποίθηση, που αυτό το σχέδιο έγινε πραγματικότητα». Και συνεχίζουν: «Η ταινία γυρίστηκε με ένα πολύ συγκεκριμένο σενάριο, όλες οι ταινίες, απλώς οι ηθοποιοί δεν το είδαν. Δεν ήξεραν ποτέ τι επρόκειτο να συμβεί καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Έπρεπε να νιώσουν την εμπειρία αυτής της ιστορίας σαν να τους συνέβαινε στην πραγματικότητα. Θέλαμε να παίζουν σύμφωνα με τις προσωπικές και αυθόρμητες αντιδράσεις τους. Θέλαμε τα λόγια τους να βγαίνουν από καρδιάς και όχι από ένα τυπωμένο χαρτί. Το αποτέλεσμα ήταν μια εκλεπτυσμένη και προσεκτικά σκηνοθετημένη ταινία μυθοπλασίας που διέθετε την εντιμότητα και την ειλικρίνεια ενός ντοκιμαντέρ. Αποφασίσαμε να δουλέψουμε έτσι γιατί πιστεύουμε ότι η πραγματικότητα είναι πάντα πιο ενδιαφέρουσα και πιο σημαντική από την φαντασία, που συνήθως κυβερνάται από λανθασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα.»

Η ταινία βραβεύτηκε με τη Χρυσή Κάμερα/Βραβείο Ειδικής Μνείας (Κάννες, 2009), τον Χρυσό Αλέξανδρο Καλύτερης Ταινίας και τα  Βραβεία Σεναρίου & Κοινού στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

-FoxTrot

Ισραήλ, Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, 2017. Διάρκεια: 108'. Σκηνοθεσία:

Samuel Maoz. Πρωταγωνιστούν: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray, Shira Haas.

Το «Foxtrot», η βραβευμένη με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ της Βενετίας ταινία του Ισραηλινού Samuel Maoz, είναι ένα πολυεπίπεδο έργο με ποικίλες εκπλήξεις και ανατροπές, ένας βαθύς στοχασμός πάνω στην ματαιότητα του ανθρώπινου βίου, την αέναη διαδοχή της ζωής και του θανάτου, την ηθική, την ενοχή και την αδυναμία του ανθρώπου να προστατευτεί από τα απρόβλεπτα και σκληρά παιχνίδια της μοίρας. Ένα φιλμ αντιπολεμικό που στο φόντο της ανακυκλούμενης βίας στην χρονίζουσα Ισραηλινοπαλαιστινιακή διαμάχη, τολμά να ορθώσει στέρεα και ισχυρή πολιτική θέση, θέση ενοχλητική για κάποιους υπουργούς στο Ισραήλ, που καταφέρθηκαν ανοιχτά κατά των μηνυμάτων του. Γιατί ο σκηνοθέτης αντιπαραβάλλει την πολύπαθη ιστορία της χώρας του με αυτήν μιας συγκεκριμένης οικογένειας  σκιαγραφώντας τα πάθη και τα λάθη των προηγούμενων και των μετέπειτα γενεών. Από γενιά σε γενιά, ισχυρίζεται, οι ήρωες αδυνατούν να ενεργήσουν αυτόνομα, καθώς καθορίζονται από τον τόπο τους, την ιστορία τους, τα διαρκώς αναπαραγόμενα τραύματά τους. Και αν στις προηγούμενες από του στρατιώτη γενιές, ο εβραϊκός λαός υπήρξε το θύμα του Ολοκαυτώματος, του πιο αποτρόπαιου εγκλήματος της ανθρώπινης Ιστορίας, στη σημερινή γενιά ο σκηνοθέτης απεικονίζει το κράτος και το στρατό του Ισραήλ ως θύτες.

Ένας χωματόδρομος στη μέση του πουθενά, άγνωστο πού και άγνωστο ποιος τον διασχίζει. Μια σχολή χορού όπου ζευγάρια χορεύουν ανυποψίαστα Foxtrot, ένα χορό που τα βήματα του είναι απλά και κυκλικά, όπως οι κύκλοι της μοίρας. Στην ίδια πολυκατοικία, στο διαμέρισμα της οικογένειας Φέλντμαν αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού χτυπάνε το κουδούνι. Η γυναίκα που την ανοίγει λιποθυμά στη θέα των επισκεπτών καθώς αντιλαμβάνεται ότι ήρθαν να ανακοινώσουν πως ο γιος της σκοτώθηκε σε ώρα υπηρεσίας. Αυτοί αφού δώσουν τυπικές συμβουλές διαχείρισης του πένθους και οδηγίες για την κηδεία φεύγουν αφήνοντας μόνους τους γονείς. Η μητέρα ναρκωμένη στο κρεβάτι και ο πατέρας οργισμένος προσπαθεί να συνειδητοποιήσει την απώλεια. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την κηδεία ξεκινούν, το κουδούνι ξαναχτυπά και οι ίδιοι αξιωματικοί ενημερώνουν ότι πρόκειται για φρικτό λάθος. Ο γιός είναι τελικά ζωντανός. O πατέρας σε κατάσταση υστερίας απαιτεί να έρθει το παιδί του σπίτι.

Σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο, μέσα σε ένα -κοντέινερ που σταδιακά βουλιάζει στη λάσπη, δίπλα στο οδόφραγμα πέντε στρατιώτες μαζί και ο νεαρός Φέλντμαν, φυλάνε μια άγονη γη. Μοναδικοί διερχόμενοι, ντόπιες καμήλες και σποραδικά αυτοκίνητα Αράβων. Οι στρατιώτες αφού ελέγξουν εξονυχιστικά την ταυτότητα των ανθρώπων παραδίδονται στην μοναξιά. Ένας από αυτούς χορεύει στον άδειο δρόμο Foxtrot. Οι μέρες και οι νύχτες κυλούν ράθυμα με ιστορίες από τη ζωή εκτός στρατού. Μέχρι που σε ένας τυπικός έλεγχος εξελίσσεται σε τραγωδία. Ο νεαρός Φέλντμαν στέλνεται επειγόντως σπίτι του. Πίσω στο διαμέρισμα της οικογένειας του, αντί για μια χαρούμενη επανένωση, οι δύο γονείς, σε διάσταση πλέον, θρηνούν. Η μητέρα κατηγορεί τον πατέρα ότι αυτός ευθύνεται για το χαμό του παιδιού τους. Αναπολούν την κοινή τους ζωή, κλαίνε και σε κάποια στιγμή θυμούνται κάποιες πιο ευτυχισμένες στιγμές και μοιράζονται ένα αυτοσχέδιο Foxtrot. Η τρυφερότητα και η φροντίδα μόνη διέξοδος στο πένθος. Ο χωματόδρομος στη μέση του πουθενά ήταν τελικά, ο τόπος της τραγωδίας, εκεί όπου θα ανατραπεί το στρατιωτικό φορτηγό που μεταφέρει το γιο της οικογένειας Φέλντμαν σπίτι.

Ο Samuel Maoz που το 2009 στο Φεστιβάλ Βενετίας κέρδισε το Χρυσό Λέοντα για το φιλμ «Lebanon», επανέρχεται το 2017 με το «Foxtrot». Με τη συμβολική δύναμη της κινηματογραφικής εικόνας και ένα πανέξυπνο σενάριο γραμμένο από τον ίδιο, ο σκηνοθέτης αποδίδει με περισσή δεξιοτεχνία και εικαστική δύναμη τον τρόπο που οι χαρακτήρες αποδέχονται την αγάπη και αντιμετωπίζουν την απώλεια, τη θλίψη και τον πόνο. Ο καθηλωτικός ήχος, η απόλυτα ταιριαστή μουσική και η ανατριχιαστικά όμορφη φωτογραφία κάνουν τον θεατή, όχι μόνο να μην παίρνει στιγμή το βλέμμα του από την οθόνη, αλλά και να κρατά στο μυαλό του τις εικόνες για πολλή ώρα μετά τους τίτλους τέλους. Από τις πολύ καλές ερμηνείες ξεχωρίζει αυτή του Lior Ashkenazi που αποδίδει συγκλονιστικά τον εκκωφαντικά σιωπηλό θρήνο του πατέρα. 

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 9:27 am


Τα παιδιά του παραδείσου.

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, στις 8:15΄μ.μ.,  στο ΤΥΠΕΤ, από το Cine Δράση.

Τα παιδιά του παραδείσου/Bacheha-Ye aseman/Children of Heaven

Ιράν, Κοινωνική,  1997. Διάρκεια: 87'Σενάριο-Σκηνοθεσία: Majid Majidi. Πρωταγωνιστούν: Amir Farrokh Hashemian, Bahare Seddiqi, Mohammad Amir Naji, Fereshte Sarabandi. Φωτογραφία: Parviz Malekzaade. Μουσική: Kayvan Jahanshahi. 

Αν και στον παγκόσμιο κινηματογράφο, τη φήμη και το μονοπώλιο κατέχουν κυρίως οι αμερικάνικες κι οι ευρωπαϊκές παραγωγές, εντούτοις τα τελευταία χρόνια ο ιρανικός κινηματογράφος μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο. Δεν είναι μόνον η καταξίωση σκηνοθετών όπως οι Abbas Kiarostami,  Jafar Panahi,     Marjane Satrapi  είναι κυρίως το γεγονός ότι από αυτή τη χώρα προέρχονται πολλές και πολύ ευχάριστες κινηματογραφικές εκπλήξεις που μας επιτρέπουν να μιλάμε για σινεμά αληθινό, λιτό, ανθρώπινο, ζωντανό και συναρπαστικό! Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και «Τα Παιδιά του Παραδείσου», μία αισιόδοξη ταινία, στην οποία ο σκηνοθέτης  με ίσες δόσεις πίκρας και χιούμορ ξετυλίγει το κινηματογραφικό του παραμύθι, αναδεικνύει έντονα συναισθήματα και  πανανθρώπινες αξίες,  όπως η  αδελφική αγάπη, η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια, ο αλληλοσεβασμός, η επικοινωνία. Και όλα αυτά μέσα από ένα άψυχο αντικείμενο: ένα ζευγάρι παιδικά παπούτσια.

Σε μια φτωχική συνοικία της Τεχεράνης, ο Ali χάνει τα παπούτσια της μικρής αδερφής του Zahra που μόλις έχει πάρει επισκευασμένα από τον τσαγκάρη. Καθώς η οικογένεια είναι φτωχή και η τιμωρία από τον πατέρα προβλέπεται αυστηρή, τα αδέλφια συμφωνούν κρυφά να φορούν εναλλάξ τα αθλητικά παπούτσια του αγοριού όταν ο καθένας τους έχει σχολείο μέχρι να βρουν τα χαμένα παπούτσια ή να εξασφαλίσουν κάποια καινούρια. Στο Ιράν υπάρχουν σχολεία αρρένων και θηλέων που λειτουργούν διαφορετικές ώρες γεγονός που    βοηθά στην υλοποίηση του σχεδίου,  παρά τις δυσκολίες. Πότε μουτρωμένα, τα δυο αδέλφια πότε συμφιλιωμένα θα φτιάξουν το μικρό τους μυστικό από τον κόσμο των μεγάλων και θα ξεκινήσουν την κοινή τους περιπέτεια.  Είναι η μικρή ηλικιακή διαφορά τους  που τα κρατάει τόσο μαγικά δεμένα μεταξύ τους Κι αν τα παπούτσια είναι μεγάλα κι άσχημα για τη Zahra κι ο Ali δεν τα έχει όταν θέλει να παίξει ποδόσφαιρο με τους φίλους του,  η στοργή και η αγάπη θα τα κρατήσουν ενωμένα και ικανά να αντιμετωπίσουν την ένδεια και τη σκληρή  πραγματικότητα. Καθώς οι γονείς δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται  την απώλεια των παπουτσιών   η λύση στο πρόβλημα φαίνεται πολύ μακρινή.  

Μέσα από το φιλμ, εκτός από την αδελφική αγάπη, ο σκηνοθέτης  παρουσιάζει  την κατάσταση της χώρας του, τα δύο πρόσωπα της Τεχεράνης και του Ιράν. Ένα φτωχό και ένα αναπτυσσόμενο. Από τη μια το φτωχικό κομμάτι, στο οποίο ζουν και κινούνται οι πρωταγωνιστές μας, με τα στενά του σοκάκια, τα χαμηλά σπίτια, τις μικρές μαθήτριες που με τις μαντίλες τους μοιάζουν όμοιες και το κάλεσμα των ιμάμη που διαπερνά τα παράθυρα των πιστών και τους καλεί σε προσευχή. Η πλευρά της παράδοσης και του Ισλάμ. Από την άλλη, το αναπτυσσόμενο κέντρο, με τα ψηλά κτίρια και τις δυτικότροπες επαύλεις των πλουσίων στις οποίες γυρνά ο Ali με τον πατέρα του ψάχνοντας δουλειά. Εν μέσω μιας ραγδαίας, αλλά τόσο μακρινής για τη μεγάλη πλειοψηφία του ιρανικού λαού   μετάβασης της χώρας από τα ήρεμα μονοπάτια της παράδοσης στις   λεωφόρους του σύγχρονου πολιτισμού.

Με  απλά και λιτά πλάνα που παραπέμπουν σε ντοκιμαντέρ, ο φακός του Majidi καταγράφει κάθε μικρή λεπτομέρεια της ζωής στις φτωχογειτονιές της νότιας Τεχεράνη όπου έχει αφήσει να ακούγονται οι αληθινοί ήχοι των ανθρώπων. Κινηματογραφεί με ρεαλισμό, παραθέτοντας μια ευαίσθητη ματιά πάνω στα προβλήματα που βιώνει η χώρα του και ο λαός της. Αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς του. Οι δύο νεαροί πρωταγωνιστές, ο   Mohammad Amir Naji ως Αλί και η Amir Farrokh Hashemian ως η μικρότερη αδελφή του διαθέτουν αφοπλιστική αθωότητα και συγκινούν βαθιά τον θεατή.   Το φιλμ  συγκρίθηκε με τον κλασικό «Κλέφτη Ποδηλάτων» του Vittorio de Sica και αναμετρήθηκε για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1997 όπου έχασε από το «Η Ζωή είναι Ωραία».   Κέρδισε ωστόσο, μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων σε όλον τον κόσμο, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Fipresci, Grand Prix des Ameriques, Βραβείο Κοινού και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ (1997).   

Εδώ:  https://www.youtube.com/watch?v=dqxvZeQsVzY    το trailer

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 9:22 am


Μια συνάντηση που άργησε!

Η ΔΡΑΣΗ συζητά με εργαζόμενους στην Καθαριότητα, στο Πράσινο και στην Ύδρευση.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου στα γραφεία της οδού Αναπαύσεως η ανοιχτή συνάντηση της ΔΡΑΣΗΣ με εργαζόμενους του Δήμου στις Υπηρεσίες Καθαριότητας - Πρασίνου και Ύδρευσης, με αποτέλεσμα μια συζήτηση που ξεπέρασε τις δυόμισι ώρες! Την αντιπροσωπεία της ΔΡΑΣΗΣ αποτελούσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Τσούτσιας, Μαρίνα Παπαχριστοδούλου, Μάρκος Κρητικός και ο Λάμπης Λαζάνης. Από την πλευρά των εργαζομένων, στο ισόγειο του κτηρίου, συμμέτοχοι στη συζήτηση, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας κ. Σωκράτης Κουκλάδας, η προϊσταμένη του Τμήματος Αστικού Περιβάλλοντος & Πρασίνου κα Αγγελική Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου κ. Σπύρος Τσιρίκος και τουλάχιστον 25 εργαζόμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων. Αναλόγως, στα γραφεία της Ύδρευσης, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Τρύφων Μαρτιγόπουλος μας ξενάγησε στο Master Room της Υπηρεσίας, όπου παρακολουθήσαμε παρουσίαση του νέου ψηφιοποιημένου συστήματος παρατήρησης των υδρομετρητών του Δήμου, μέσω του οποίου η Υπηρεσία έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα του δικτύου της πόλης και κάθε υδρομετρητή, ενώ ο κάθε καταναλωτής, μέσω εφαρμογής στο κινητό του, μπορεί να παρακολουθεί την κατανάλωση στο χώρο του. Κι εδώ πάντως κάνει εντύπωση το γεγονός, ότι ένα πλήρως σύγχρονο έργο συνδυάζεται με ελλιπή στόλο αυτοκινήτων για το προσωπικό και με την απουσία έστω ενός εργαζόμενου με ειδικότητα πληροφορικής στον Δήμο. Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά του Γιάννη Τσούτσια στην οπτική της ΔΡΑΣΗΣ ως μαχόμενης τοπικής προσπάθειας συμβολής με πολύπλευρη παρουσία 16 χρόνων στη ζωή της πόλης, που λειτουργεί εκτός κομματικών και εκλογικών λογικών, θέτοντας σε προτεραιότητα να ανοίξουν δρόμοι διασύνδεσης μέσα στην ίδια την κοινότητα, ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες, φορείς και πολίτες της πόλης, (ζητήματα καθημερινότητας, ποιότητας ζωής, πολιτισμού, εργασίας κα), έξω από το πλαίσιο του συστημισμού, της μικροπολιτικής, των τοπικών παραγόντων και των ασκούμενων πολιτικών χειραγώγησης. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι εργαζόμενοι και κυριάρχησε το θέμα της Ναυτικής Βάσης, του αμαξοστασίου, και γενικότερα, της έλλειψης υποδομών στον Δήμο, αφού αυτός είναι ο κύριος λόγος που κάποιοι δεν απολαμβάνουν καλές συνθήκες εργασίας, (π.χ. έλλειψη αποδυτηρίων που υποχρεώνει τους εργαζόμενους της καθαριότητας να φεύγουν με το λεωφορείο ή το μετρό με τα ρούχα της δουλειάς), ενώ και οι Υπηρεσίες χωρίς τους κατάλληλους χώρους στερούνται βασικών δυνατοτήτων, να αναπτύξουν δηλαδή, οργανωμένα και με ασφάλεια, εργασίες που σήμερα είτε δεν γίνονται, είτε γίνονται άναρχα και «κάτω από το χαλί». Στην έλλειψη υποδομών συμπεριλαμβάνεται και η έλλειψη κατάλληλων μηχανημάτων, όπως π.χ. ενός κλαδοφάγου – κλαδοθρυμματιστή, με τον οποίο θα μπορούσαν να γίνονται ολοκληρωμένα και πιο σύντομα ορισμένες κρίσιμες εργασίας. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που επισήμαναν οι εργαζόμενοι ήταν το θέμα της έλλειψης οχημάτων. Ο στόλος του Δήμου είναι μικρός, παλιός, ανεπαρκής και κακοσυντηρημένος, δεν εξασφαλίζει ασφαλείς μετακινήσεις. Αναφέρθηκαν στιγμιότυπα με οχήματα απαρχαιωμένα με μετέωρους προφυλακτήρες, δεμένους με σύρματα, και με πόρτες που αποκολλήθηκαν εν κινήσει. Αναφέρθηκαν επίσης συχνές βλάβες και δαπανηρές επισκευές αυτοκινήτων που θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί. Ο μικρός στόλος έχει ως συνέπεια να αναγκάζονται να μετακινούνται οι εργαζόμενοι με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα σε εργασίες του Δήμου! Μετακινήσεις παράνομες και συχνά επικίνδυνες, αφού πολλοί μετακινούνται με το ίδιο Ι.Χ.. Τα ίδια και στην Ύδρευση. Οι υπάλληλοι δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους γιατί δεν υπάρχει όχημα! Το μοναδικό αυτοκίνητο προσωπικού, ένα μικρό Atos, έχει αγοραστεί το 2000... Πολύ συζήτηση έγινε και για το «νταβατζιλίκι» (όπως, χαρακτηριστικά ειπώθηκε) της χωματερής και το τεράστιο κόστος που συνεπάγεται η μεταφορά, η απόθεση και η ταφή των απορριμμάτων για τους Δήμους. («Τι ακριβώς προσφέρουν φορείς, όπως ο ΕΣΔΝΑ και υποχρεωνόμαστε να πληρώνουμε τέτοια ποσά;») Αναφορά έγινε και στη μεγάλη αύξηση του κόστους ταφής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά το ότι σήμερα τα απορρίμματα στέλνονται διαχωρισμένα από τους δήμους και έτοιμα για ανακύκλωση. Τα ίδια και με το περιεχόμενο των μπλε κάδων. Ο Δήμος Βριλησσίων με υπόλειμμα 25% επί του βάρους τους, χρεώνεται σαν να έχει υπόλειμμα 50%, με το μέσο ποσοστό όλων των Δήμων, ανεξάρτητα δηλαδή, από το ακριβές ποσοστό ανακύκλωσης που ο ίδιος επιτυγχάνει. Την ίδια ώρα, όπως ειπώθηκε, «υπέρογκα κόστη προϋπολογίζονται για υποδομές, όπως το εργοστάσιο στη Φυλή, όπου ο προϋπολογισμός των 640 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του φαντάζει αστρονομικός». Εδώ οι εργαζόμενοι επεσήμαναν ότι οι διοικήσεις και οι αντιπολιτεύσεις των Δήμων δεν ασχολούνται με αυτά τα θέματα, ούτε διαμαρτύρονται, παρά την οικονομική αιμορραγία που τους προκαλούν αυτές οι αποφάσεις. Τέλος, επισημάνθηκε ότι ο Δήμος Βριλησσίων, παρά τα καλά του αποτελέσματα στον τομέα της ανακύκλωσης, δεν ανταμείβεται αναλόγως. Επί διοικήσεων Μανιατογιάννη δεν έχει παραχωρηθεί από την Περιφέρεια στον Δήμο ούτε ένα απορριμματοφόρο, ιδιαίτερα μάλιστα αυτό το οποίο χρησιμοποιείται για τη συλλογή των οργανικών, το οποίο έχει παραχωρηθεί στους περισσότερους άλλους Δήμους. Το τρίτο σημαντικό ζήτημα που προέκυψε από τη συζήτηση, αφορά στην ελλιπή επικοινωνία σε κάποιες περιπτώσεις, μεταξύ Υπηρεσιών και δημοτικής αρχής, πράγμα που ενίοτε οδηγεί σε αποσυντονισμό. Ενδεικτικά, όπως ειπώθηκε, "η Υπηρεσία Ύδρευσης δεν ενημερώθηκε για την πρόσθετη χρηματοδότηση που απέσπασε ο Δήμος για να ολοκληρωθεί το έργο ψηφιοποίησης όλων των υδρομετρητών του προαστείου, παρόλο που η ίδια το εισηγήθηκε". Οι εργαζόμενοι περιέγραψαν επίσης με σαφήνεια την ανάγκη ενός σχεδίου στον Δήμο, (αυτό για το οποίο και η ΔΡΑΣΗ επιμένει στο δημοτικό συμβούλιο), να είναι ξεκάθαρο δηλαδή το τι σκοπεύει να πράξει η εκάστοτε διοίκηση σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η Ναυτική Βάση, το πώς θέλει να αξιοποιήσει τους χώρους κτλ. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι θα ήταν ευκταίο, όχι μόνο από την πλευρά της δημοτικής αρχής αλλά και από την αντιπολίτευση, να προχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο σε αποφάσεις χωρίς να οπισθοχωρεί υπό το βάρος του πολιτικού κόστους σε ζητήματα όπως π.χ. η τύχη του ΟΤ 444, (του δημοτικού οικοπέδου Λ. Πεντέλης & Αναπαύσεως), ώστε κάποτε να αρχίσουν να υλοποιούνται τα σχέδια και να δημιουργούνται οι αναγκαίες υποδομές χωρίς να περάσει ακόμη μια εικοσαετία. Επισημάνθηκε μάλιστα, ότι οι προτάσεις πρέπει να συνοδεύονται από τις αντίστοιχες μελέτες. Αναφορά έγινε και στα συνεχή προβλήματα που προκαλούν στο οδόστρωμα οι παρεμβάσεις της ΔΕΔΗΕ και του Φυσικού Αερίου, επιβαρύνοντας και το προσωπικό του Δήμου. Πιο αισιόδοξη παρουσιάστηκε από τους εργαζόμενους η εικόνα για το δοκιμαστικό πρόγραμμα συλλογή πόρτα- πόρτα που διεξάγεται, καθώς εκτιμήθηκε ότι οι 4 εργαζόμενοι που διατίθενται επαρκούν, ενώ και οι δημότες που συμμετέχουν ανταποκρίνονται. Τέλος, ανησυχία και προβληματισμός εκφράστηκε για την γενικότερη έλλειψη προσωπικού, καθώς με τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις και χωρίς αντικατάσταση του προσωπικού λόγω απαγόρευσης των προσλήψεων, (ιδίως θέσεων Πανεπιστημιακής και Τεχνικής Εκπαίδευσης), η κατάσταση προμηνύεται δυσοίωνη, μάλιστα άμεσα σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες «αιχμής» εάν αποχωρήσουν οι "συμβασιούχοι covid". Συμπερασματικά, η συνάντηση υπήρξε αποδοτική, ουσιαστική και ανθρώπινη. Και οι τέσσερεις μετέχοντες από την πλευρά της ΔΡΑΣΗΣ, σκεφτήκαμε, ότι κρίμα που αυτή άργησε να πραγματοποιηθεί! Και φύγαμε πιο πλούσιοι. Όχι μόνο γιατί μάθαμε πολλά, αλλά γιατί συναντήσαμε ανθρώπους που αγαπούν τη δουλειά τους και αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους απέναντι στην τοπική κοινωνία και την Πόλη. Άλλωστε, οι περισσότεροι δημοτικοί υπάλληλοι είναι κάτοικοι Βριλησσίων, οι ίδιοι απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους... «Η ΔΡΑΣΗ είναι η μόνη δημοτική κίνηση που κατά περιόδους μας επισκέπτεται», μας είπε φεύγοντας, ο διευθυντής μιας υπηρεσίας. Αναρωτιόμαστε, πέρα από πολιτικές διαφωνίες ( ή μήπως ακριβώς γι’ αυτές; ), πώς είναι δυνατόν, μέσα σε μια πόλη όπως τα Βριλήσσια, δημοτικό συμβούλιο και εργαζόμενοι στον δήμο να μην έχουν καμία επικοινωνία... Να μην συζητούν ποτέ αυτά που θα υλοποιηθούν! Και κάτι ακόμη: Όπως όλοι, έτσι και οι εργαζόμενοι του Δήμου, έχουν ανάγκη να τους αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλουν. Από όλους τους εμπλεκόμενους στα δημοτικά. Πρωτίστως από τους διοικούντες. Με δικαιοσύνη... Σε ό,τι πάντως μας αφορά, ένα παράθυρο συνεννόησης άνοιξε. Και θα το κρατήσουμε ανοιχτό. Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους για την ανταπόκρισή τους. Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη  

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 9:15 am


Εκδρομή στην Ύδρα.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου από τον Δήμο Βριλησσίων.

Εκδρομή στην Ύδρα, τελευταίο προορισμό για τη φετινή σεζόν, διοργανώνει στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Βριλησσίων την Κυριακή 5 Ιουνίου.

«Το καλοκαίρι έφτασε κι όλοι ψάχνουμε μια αφορμή για να ξεφύγουμε έστω και για μία ημέρα από την πόλη. Ελάτε λοιπόν στην παρέα μας για να απολαύσουμε μία χαλαρή βόλτα και να κάνουμε τις βουτιές μας . Αγαπητοί μας φίλοι, σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και για την έως τώρα συμμετοχή σας και σας υποσχόμαστε νέες συναρπαστικές Πολιτιστικές Διαδρομές & Πεζοπορίες από τον Σεπτέμβρη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΟΔΗΒ. Για συμμετοχές καθώς και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνηση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Πολιτιστικό & Αθλητικό Οργανισμό.

Το πρόγραμμα της εκδρομής

• Ώρα 06:30 : Αναχώρηση από το Κλειστό Γυμναστήριο με ενδιάμεση στάση κατόπιν συνεννόησης.

• Ώρα 10:00 : Άφιξη στο Μετόχι Αργολίδος και αναχώρηση με το καραβάκι για την Ύδρα.

• Ώρα 10:30 : Άφιξη στο νησί της Ύδρας. Ελεύθερος χρόνος για περίπατο, κολύμπι, καφέ, φαγητό.

• Ώρα 18:00 : Αναχώρηση με το καραβάκι από την Ύδρα.

• Ώρα 18:30:  Άφιξη στο Μετόχι και αναχώρηση για τα Βριλήσσια με ενδιάμεση στάση κατόπιν συνεννόησης.

• Ώρα 10:30 : Πιθανή άφιξη στα Βριλήσσια.


Χρήσιμες πληροφορίες


* Κόστος εκδρομής: 15 ευρώ ανά άτομο και 10 ευρώ παιδικό.

Το κόστος για το καραβάκι είναι στα 12 ευρώ για τους ενήλικες και στα 6 ευρώ για τα παιδιά, με επιστροφή.

* Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους καπέλο, αντιηλιακό, μαγιό και πετσέτα για όσους θα κολυμπήσουν.

* Οι στάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης με την αρχηγό της εκδρομής.

* Το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες ενδέχεται να τροποποιηθούν ή ακυρωθούν

σε περίπτωση δυσμενών καιρικών φαινομένων ή άλλων τεχνικών παραγόντων

που τυχόν παρουσιαστούν και αποτρέπουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

* Αρχηγός εκδρομής : Κατερίνα Κασσιμάτη


Info


Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Βριλησσίων


Κλειστό Γυμναστήριο : Ολυμπιονικών & Σπύρου Λούη (τέρμα Κισσάβου)


Τηλ. Επικοινωνίας. : 2108101510, 2108101511


Ώρες 09:00-19:00 (καθημερινά πλην Σαββάτου & Κυριακής)


Mail : [email protected] ,Site : www.vrilissia-arts-sports.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2022 | 4:06 pm


Δωρεάν covid test.

Για όλους τους κατοίκους των Βριλησσίων την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022.

Ο Δήμος Βριλησσίων μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης , στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για τον περιορισμό της διασποράς  του ιού covid-19, διοργανώνει σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δωρεάν έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, από τις 09:30-15:00, στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Βριλησσίων.

Κινητή μονάδα του  ΕΟΔΥ  σε συνεργασία με το  ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εθελοντών των δημοτικών ιατρείων, θα βρίσκεται στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου μας , όπου όλοι οι πολίτες των Βριλησσίων  άνω των 10 ετών , θα μπορούν να προσέλθουν και να υποβληθούν σε δειγματοληπτικό έλεγχο  δωρεάν, γρήγορα και με ασφάλεια.   

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα , ΑΜΚΑ και αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2022 | 4:01 pm


Για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

 Μήνυμα του Δημάρχου Βριλησσίων Ξένου Μανιατογιάννη.
   

“19 Μαίου, Ημέρα θλίψης και μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.  

Διατηρούμε τη μνήμη μας ζωντανή και αποτίουμε φόρο τιμής στους εκατοντάδες χιλιάδες αδελφούς μας που έχασαν τη ζωή τους και εκδιώχθηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο από τις πατρογονικές τους εστίες στον Πόντο.  

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.  

Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων και οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα. Ο αγώνας για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας δεν είναι αγώνας μόνο για την αποκατάσταση του Παρελθόντος, αλλά και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα ΕΙΡΗΝΙΚΟ μέλλον. 

Σεβασμός και ιστορική ευθύνη στη μνήμη των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου. 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να ξεχάσουμε!».

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2022 | 3:55 pm


Σε πλήρη ετοιμότητα τα εξεταστικά κέντρα.

Του Δήμου Βριλησσίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Με την επίσκεψή της στο 1ο και 2ο Λύκειο Βριλησσίων, τη Δευτέρα 16 Μαΐου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης Σοφία Χαντζάρα είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την ετοιμότητα των δύο εξεταστικών κέντρων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

 

Η Αντιδήμαρχος κα Χαντζάρα και ο Αντιδήμαρχος Υποδομών & Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Κωνσταντίνος Βαφειάδης παρέδωσαν μάσκες προστασίας για το σύνολο των εξεταζόμενων μαθητών, είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις και συζήτησαν με τις Διευθύντριες των Λυκείων κα Κωνσταντίνου και κα Χαρίση, για την ετοιμότητα των χώρων και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

 

Ο Δήμος, μέσω της Αντιδημαρχίας Παιδείας και της έγκαιρης κινητοποίησης της 2ης Σχολικής Επιτροπής και του Προέδρου της κ. Άλκη Εγκολφόπουλου, φρόντισε ώστε να υπάρχουν σε επάρκεια, όλα τα απαιτούμενα, όπως καθαριστικά και αντισηπτικά, εμφιαλωμένα νερά, γραφική ύλη και μηχανήματα για την εύρυθμη διεξαγωγή των εξετάσεων.

 

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης κα Χαντζάρα διαβεβαίωσε τις Δ/ντριες ότι ο Δήμος είναι αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο τους, όχι μόνο κατά την περίοδο των εξετάσεων, αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ο Πρόεδρος της 2ης Σχολικής Επιτροπής κ. Άλκης Εγκολφόπουλος εύχεται στους μαθητές της Γ’ Λυκείου καλή επιτυχία και να θυμούνται ότι οι εξετάσεις είναι η αρχή του δρόμου και όχι το τέλος.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2022 | 11:49 am


Ο Δήμος Βριλησσίων τίμησε την επέτειο.

Της Ποντιακής Γενοκτονίας (φωτό).

Ο Δήμος Βριλησσίων, ως μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, συμμετείχε στην πρωτοβουλία «Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων - Κοινοτήτων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στην Πλατεία Ηρώων. 

Ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης μαζί με μέλη της Ένωσης Ποντίων Βριλησσίων ‘Οι Τραντέλληνες, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπους φορέων και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Αναλήψεως και πραγματοποίησαν πορεία με φαναράκια και κεριά ως το Μνημείο Πεσόντων, όπου έγινε η τελετή με μουσικό δρώμενο μοιρολογιού, συνοδεία ποντιακής λύρας και ολοκληρώθηκε με την εναπόθεση της Φλόγας.

 Ο Δήμαρχος Βριλησσίων κατά  την ομιλία του ανέφερε " σήμερα τιμούμε τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας ως ελάχιστη συμβολική πράξη απέναντι στο μεγαλείο της ψυχής τους". 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Βριλησσίων ‘Οι Τραντέλληνες κ. Α. Χονδροματίδης δήλωσε ότι " αποτελεί ιστορικό καθήκον η απόδοση τιμής στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους στις αλησμόνητες πατρίδες. Δεν ξεχνάμε ποτέ τις θυσίες και τον αγώνα τους".

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι κ. Κ .Βαφειάδης, η κα Χ. Μαλακού, ο κ. Α. Μαυραγάνης και η κα Σ. Χαντζάρα, η Πρόεδρος ΠΑΟΔΗΒ κα Ι. Κυρίτση, ο επικεφαλής της ‘Νέας Πνοής για τα Βριλήσσια’ κ. Γ. Πισιμίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τ. Χρηστάκης και Π. Αναγνώστου.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2022 | 11:46 am


ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΘΟΥ.

Του Δημήτρη Κ. Μπάκα*.

Μερικά παραδείγματα , ίσως μας πείσουν για τη σοβαρή ποικιλότητα που αντιμετωπίζεται στην περίπτωση του καλού, ηθικού και κακού. Ο φόνος θεωρείται το χειρότερο κακό που είναι δυνατόν να προκαλέσει κάποιος σε ένα συνάνθρωπό του. Εντούτοις όμως όλα, σχεδόν, τα ιστορικά μουσεία είναι γεμάτα με πορτρέτα των ηρώων εκείνων που έχουν σκοτώσει τους πιο πολλούς «εχθρούς». Για να μη αναφέρουμε ότι και ως «άγιοι» έχουν χαρακτηριστεί ,συνήθως στρατηλάτες που εξόντωσαν τους αντιπάλους. Εκεί θα μου πείτε ότι είναι θέμα ιεράρχησης των αξιών. Πολύ σωστά. Είναι όμως και θέμα οπτικής γωνίας. Αλλοίμονο αν δεν συνέβαινε αυτό. Τότε δεν θα υπήρχαν πατρίδες!

 Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και σε μικρότερες κλίμακες συνόλων. Σε φυλές, σε οικογένειες  και σε ομάδες κοινών συμφερόντων. Μη ξεχνάμε τα προνόμια, που επιδιώκουν τα κάθε είδους συνδικαλιστικά  σωματεία, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι αντικρουόμενα με αντίστοιχα άλλων ομάδων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αν μπορέσει και αχθεί ο παρατηρητής σε ανώτερο επίπεδο, τότε αλλάζουν χαρακτηρισμό πολλά πράγματα. Και αν τελικά η θεώρηση γίνει από το «άπειρο», τότε, απόλυτα θεωρητικά και  τα αρνητικά ακόμη φαίνονται ότι  έχουν θετικό ρόλο.     

Εκεί, όμως, που έχουμε  τις μεγαλύτερες αποκλίσεις, στις έννοιες του καλού και του κακού, είναι, όταν δούμε τα θέματα από την ατομική  «οπτική» πλευρά κάθε ανθρώπου. Τότε το καλό του ενός είναι πιθανότερο να είναι το «κακό» του άλλου. Η ωφέλεια του ενός να είναι η ζημιά του άλλου. Κοντολογίς στην περίπτωση αυτή βλέπουμε χωρίς καμιά σωστή προοπτική τα θέματα  και έτσι τα βλέπουμε απόλυτα διαστρεβλωμένα. Στην ουσία δεν έχουμε πλέον κοινωνία, αλλά απλά έχουμε ένα συνονθύλευμα ατόμων. Έχουμε δηλαδή αυτό που διατύπωσε ο Χομπς « όλοι εναντίον όλων» . Ή με άλλα λόγια η ρήση του Σαρτρ: « Η κόλαση είναι οι άλλοι άνθρωποι». 

Τότε, βρισκόμαστε πλέον στο μηδενικό σημείο συνύπαρξης. Ακριβώς στο αντίθετο σημείο της αρμονικής σύνθεσης. Οπότε και το παραγόμενο έργο είναι το ελάχιστο δυνατό. Και η όποια ατομική επιτυχία είναι σε βάρος των άλλων, άρα έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα, καθόσον  οι «άλλοι» καιροφυλαχτούν και μόλις δημιουργηθούν (και οπωσδήποτε θα δημιουργηθούν κάποτε) οι κατάλληλες συνθήκες τότε «άλλοι» θα έχουν το «πάνω χέρι». Άρα και το όφελος. Εκείνο όμως που τελικά  είναι απόλυτα μηδενικό είναι το γενικό καλό.

Τότε αναζητείται  ένας ηγέτης, ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό, ειδάλλως το σύνολο δεν θα υπάρξει ως οντότητα είτε είναι οικογένεια είτε φυλή, είτε έθνος ή οποιοδήποτε άλλης κλίμακας σύνολο.  Ο ηγέτης αρύεται τη δύναμή του, είτε από κληρονομικότητα, είτε επικαλούμενος τον ρόλο εντολοδόχου μεταφυσικών «δυνάμεων», εν ονόματι των οποίων απαιτεί υποταγή. Τουτέστιν η απαλλοτρίωση των προσωπικών απαιτήσεων υπέρ του συνόλου, ώστε να επιτευχθεί  η απαιτούμενη ενότητα για επίτευξη του γενικού σκοπού.   Στην περίπτωση αυτής της  σύνθεσης έχουμε επιβολή συνοχής «εκ των άνω». Δηλαδή υποταγή. Τουτέστιν «πειθαρχία» καταναγκαστική.

Από τότε, όμως που τα άτομα απόχτησαν ατομικά δικαιώματα προσωπικών επιλογών, τότε η έννοια της πειθαρχίας, λαμβάνει  τη μορφή της ενσυνείδητης πειθαρχίας και της ευπείθειας. Τότε τα άτομα είναι υποχρεωμένα να δεχθούν κάποια «ουσιαστική δύναμη», η οποία θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του συνόλου. Αυτή  η «δύναμη» θα πρέπει να είναι «κοινής αποδοχής» και προκύπτει φυσικά ως ανάγκη για το γενικό καλό. Άρα ο καθένας από το σύνολο έχει ένα προσωπικό μερτικό ωφέλειας. Το μερτικό, όμως, αυτό είναι δύσκολο να συμπέσει  με το προσδοκώμενο   από το κάθε μέλος όφελος .

Αυτή η κοινής αποδοχής δύναμη απορρέει από ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο, το οποίο ονομάζεται Σύνταγμα στην βασική του μορφή, αλλά συμπληρώνεται με ένα ενιαίο σύστημα Νόμων, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή του και η απαιτούμενη αναπροσαρμογή του. Το σύστημα αυτό των νόμων είναι η προστατευτική ομπρέλα των πολιτών μιας χώρας. Λογικά, πρέπει να το αποδέχονται όλα τα μέλη της κοινότητας, καθόσον είναι «δημιούργημα» δικό τους και φυσικά για ένα μερτικό ωφέλειας, που θα προκύψει από το γενικό καλό .

 Την δε εφαρμογή του θα πρέπει να εξασφαλίζει μια εκτελεστική εξουσία, η οποία ενσαρκώνεται στη νόμιμη Κυβέρνηση, η οποία και πάλι  τυγχάνει της αποδοχής των μελών, εφόσον η εκλογή της γίνεται με διαδικασία, που έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με σχετικό εκλογικό νόμου. Επειδή σε κοινωνίες πολυπληθείς δεν είναι δυνατή η «άμεση» δημοκρατία, δηλαδή  η ψήφιση των νόμων και  η άσκηση της εξουσίας να γίνεται με την προσωπική συμμετοχή των ατόμων ,συμφωνήθηκε η αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική διακυβέρνηση.

Αυτό είναι στην απλούστερη διατύπωση του όλου συστήματος που θεωρητικά τουλάχιστον εξασφαλίζει και το όλο σύστημα της ηθικής απολαβής των μελών μιας δημοκρατικής Κοινωνίας. Δηλαδή, στον «αστερισμό» του Αγαθού έχουμε, στη πρωταρχική βασική δόμηση, τις έννοιες του ηθικού, του δικαίου, του νόμιμου και του πολιτικού θέματος. Μιλάμε για τη βασική δόμηση καθόσον ο συντονισμός του όλου αστερισμού απαιτεί και άλλες δυνάμεις , κυρίως συνοχής και αρμονίας. Είναι όλα, λοιπόν, αλληλένδετα και το ηθικό και το νόμιμο και το πολιτικό. Αν και δεν ταυτίζονται απόλυτα οι έννοιες τα κοινά σημεία είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που τις διαφοροποιούν. 

Το ηθικό προσδιορίζει ευρύτερα την όλη «αρχιτεκτονική»  των ανθρώπινων  σχέσεων. Το νομικό πλαίσιο συνιστά το «σκελετό» του οικοδομήματος και η πολιτική εξουσία  είναι ο «μηχανικός»  ανέγερσης. Χωρίς τη συνεργασία όλων των συνιστωσών οικοδόμημα δεν οικοδομείται. Και η συνεργασία απαιτεί όραμα, γνώσεις, αλληλοκατανόηση, επικοινωνία, εμπιστοσύνη. Απαιτεί εμπειρίες ,που σφυρηλατούν τις απαραίτητες  αρετές.

 Πάνω, όμως, από όλα απαιτείται πίστη σε κάτι «ανώτερο», πέρα από το καθαρά προσωπικό. Ή μάλλον καλύτερα το κάθε άτομο να βλέπει  το δικό του όφελος μέσα από την πρόοδο του συνόλου. Αυτό όμως απαιτεί όραμα προοπτικής. Ακόμη και κάποιας ουτοπικής ακόμη, αρκεί να ευθυγραμμίζει τις προσπάθειες όλων και στη χειρότερη περίπτωση της πλειοψηφίας.

Πρέπει, όμως, να ομολογήσουμε ότι αυτά που φαίνονται τόσο λογικά και απαραίτητα,  ίσως ακούγονται ευχάριστα στη θεωρητική τους διάσταση. Μόλις, όμως φθάσουν στο σημείο της πρακτικής φαντάζουν σχεδόν ανέφικτα. Τα βλέπουμε σαν όνειρα θερινής νυκτός. 

Αυτούς που τα οραματίζονται τους θεωρούμε αιθεροβάμονες. Ανεδαφικούς και ονειροπόλους. Τα φαινόμενα, όμως, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, ειδικότερα την τρέχουσα περίοδο, μας υποχρεώνουν να δούμε τη σκληρότατη πραγματικότητα.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης που μας απομένει να προστρέξουμε και πάλι στις βασικές αρχές δόμησης των ατόμων και την μόρφωση προσωπικοτήτων, κατάλληλων για συγκρότηση σύγχρονης αρμονικής κοινωνίας.

 Η μόνη ελπίδα μας απομένει η ανθρωπουργός ολιστική παιδαγωγία. Στην περίπτωσή μας η ανδραγωγία. Πριν όμως φθάσουμε στην ανάπτυξη των θέσεών μας για την ανδραγωγία, η ολιστική παιδεία η οποία θα βασισθεί στους τρεις κατά βάση «άξονες» δόμησης [γνωστική ικανότητα, αισθητική καλλιέργεια και ηθική συγκρότηση], θα ήταν εύλογη μια σχετική εμβάθυνση στα θέματα ανθρωπο-ηθικής, όπως σήμερα αντιμετωπίζονται.( συνέχεια στο επόμενο).

                                                                               Δημήτρης Κ. Μπάκας

                                                                                      19 Μαΐου  2022

*Ο Δημήτρης Κ. Μπάκας είναι Αντιστράτηγος εα Επίτ. Διοικητής ΣΔΑ, Διπλωματούχος Πολ. Μηχ.  Ε.Μ.Π., Πτυχιούχος Νομικής Παν. Αθηνών, MSc RCDS LONDON, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΠΙΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ 'ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ', www.xrysitomi.gr, [email protected] 210-6131174.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2022 | 11:35 am


Εκδήλωση ευαισθητοποίησης μαθητών.

Και επιβράβευσης για την ανακύκλωση στα σχολεία του Δήμου Βριλησσίων.

Ο Δήμος Βριλησσίων διοργανώνει γιορτή ανακύκλωσης, την Τετάρτη 25 Μάϊου 2022 και ώρα 12:00,  στο Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» για τη βράβευση του Σχολικού Μαραθωνίου «Πάμε Ανακύκλωση» στο πλαίσιο της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης followgreen.

 

Στον μαραθώνιο, που υλοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά, οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στη χωριστή συλλογή υλικών όπως χαρτί, μπαταρίες και συσκευές. 

Στόχος, είναι τα παιδιά να μάθουν να ανακυκλώνουν σωστά τα ήδη υπάρχοντα υλικά που έχουν σπίτι τους.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα επιβραβευθούν με βεβαιώσεις  συμμετοχής, ενώ τα πρώτα σχολεία θα λάβουν βραβεία και δώρα για τις σχολικές τους μονάδες.

 

Σας περιμένουμε την Τετάρτη 25 Μάϊου 2022 για να γνωρίσετε τον κόσμο της ανακύκλωσης συμμετέχοντας βιωματικά σε περιβαλλοντικές δράσεις Followgreen.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2022 | 11:31 am


Δράση: σε αδιέξοδο το ζήτημα της Ναυτικής Βάσης...

Να αφήσουμε τα προεκλογικά και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.


Πρώτο ζήτημα. Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε έχει ημερομηνία λήψης 1η Μαΐου 2022. Έναν χρόνο μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει το δημοτικό συμβούλιο για την απομάκρυνση των απορριμματοφόρων από την Ναυτική Βάση.


Στη φωτογραφία απεικονίζεται η πραγματικότητα: Δυο αιτίες, (μεταξύ άλλων), δημιουργίας μπάζων στον χώρο, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται και η καταστροφή του πάρκου συνεχίζεται, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής.


Στα αριστερά, στρώματα και ογκώδη αντικείμενα. Η εικόνα δείχνει μικρό μόνο μέρος τους. Τα οποία, βεβαίως, προέρχονται από τους δημότες, όμως πώς κατέληξαν στη Ναυτική Βάση; Και με ποιο τρόπο θα απομακρυνθούν;


Στα δεξιά, μεγάλοι όγκοι κλαδιών, από τα κλαδέματα των κήπων ή από τα δέντρα των δρόμων. Γιατί αυτά συγκεντρώθηκαν στην Ναυτική Βάση και πώς θα απομακρυνθούν;


Πιο δίπλα άλλες εστίες: Οι κατεστραμμένες λάμπες που αντικαθίστανται στο πλαίσιο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού, (οι οποίες θεωρητικά ανακυκλώνονται με ευθύνη του εργολάβου, όμως κι αυτές συγκεντρώνονται εκεί), τα εγκαταλειμμένα – παροπλισμένα οχήματα, οι κάδοι απορριμμάτων, οικοδομικά υλικά, χώματα εκσκαφών, οι εγκαταστάσεις καθαριότητας κ.α. Ανάλογο το ερώτημα.


Τι «λέει» η φωτογραφία;


Ότι τόνοι από κλαδιά παραμένουν στον χώρο της Ναυτικής Βάσης και ότι παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις, τις βραβεύσεις, τις δαπάνες για υπηρεσίες συμβούλων με στόχο την αύξηση της κομποστοποίησης, ο Δήμος δεν διαθέτει έναν κλαδοθρυμματιστή για να μειώσει την παραγόμενη φυτική μάζα (και τα δρομολόγια των οχημάτων αποκομιδής), αποτρέποντας παράλληλα τον μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς.


Το ίδιο και με τα στρώματα. Η φωτογραφία λέει ότι ΔΕΝ γίνεται ανακύκλωση στρωμάτων και ογκωδών αντικειμένων. Ή αν γίνεται, γίνεται ανοργάνωτα με αποτέλεσμα τη συσσώρευση επικίνδυνων και εύφλεκτων υλικών στο πάρκο.


Το ίδιο και με τον όγκο των συσσωρευμένων φωτιστικών. Κάποτε θα τα πάρουν, αλλά πότε;


Για ποια λοιπόν «πράσινη» υπηρεσία καθαριότητας μιλάμε; Με ποια μέσα; Και πώς είναι δυνατόν τόσο εύφλεκτα υλικά να συγκεντρώνονται μέσα στο πάρκο;


Δεύτερο ζήτημα: Ο κ. Μανιατογιάννης προκρίνει να κατασκευαστεί δημοτικό αμαξοστάσιο εντός της Ναυτικής Βάσης, ως υπόγεια κατασκευή. Ο κ. Ντινόπουλος είχε επιλέξει θέση εκτός Δήμου, στον Ασπρόπυργο. Ο κ. Πισιμίσης κάπου αλλού, κοντά.


Αλλά το μείζον ΔΕΝ είναι το πού θα σταθμεύει ο στόλος των οχημάτων, αλλά το πού θα διεξάγονται οι εργασίες που συνεπάγεται η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων!


Σαν αυτές που εικονίζονται στη φωτογραφία και άλλες πολλές, που σήμερα είτε δεν γίνονται, είτε γίνονται υποτυπωδώς.


Όλα αυτά που δεν μπορούν να υλοποιηθούν ούτε μακριά από την πόλη, ούτε σε υπόγεια!


Στη συνεδρίαση του Μαΐου του 2020 είχαμε επισημάνει ότι της κάθε πρότασης, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί καταγραφή της παρούσας κατάστασης, υπολογισμός των αναγκών σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας (τώρα κατασκευάζονται στα Βριλήσσια δεκάδες νέα συγκροτήματα κατοικιών), προσαρμογή στο πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο και κάποια οικονομοτεχνική μελέτη, ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδιασμού.


Μάταια. Οι παρατάξεις «εξουσίας» υπεκφεύγουν. Αναζητούν τις λύσεις σε προεκλογικά «οράματα» και σε μακέτες, νομίζοντας ότι οι προτάσεις πέφτουν από τον ουρανό και ότι ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι κρίσιμο στοιχείο μιας πρότασης είναι η διαδικασία «παραγωγής» της και η βήμα – βήμα αντιμετώπιση των προϋποθέσεων που οδηγούν σε αποτέλεσμα. Μόνον έτσι πείθονται οι πολίτες.


Είναι ευθύνη της διοίκησης, που διαθέτει τον μηχανισμό, τα μέσα και την νομιμοποίηση, να οργανώσει και να προετοιμάσει τον δρόμο για την επίλυση του προβλήματος της Ναυτικής Βάσης. Αναθέτοντας σε εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία κάποιες μελέτες.


Με «εμπνεύσεις» και αυτοσχεδιασμούς δεν προκύπτουν λύσεις.

Αρκετά με τις αναβολές, τις δικαιολογίες, τους χειρισμούς, τις προχειρότητες και το φιάσκο - τύπου Γέρακα.


Να αφήσουμε τα προεκλογικά και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2022 | 4:19 pm


Πιλοτική Εγκατάσταση Συστημάτων Φωτισμού.

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Έρευνας, Ανάπτυξης και Πιλοτικής Εγκατάστασης των Συστημάτων Φωτισμού και Έξυπνης Δικτύωσης ‘Phaetons’ στον Δήμο Βριλησσίων


Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 ο Δήμος Βριλησσίων, σε συνεργασία με τους εταίρους του ερευνητικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ‘Phaetons’ - Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΕΚΕΦΕ- ‘Δημόκριτος»’, Enerco, Master AE & EKETA/ΙΔΕΠ - πραγματοποίησαν διαδικτυακή ‘Hμερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Έρευνας-Ανάπτυξης και Πιλοτικής Εγκατάστασης των Υβριδικών, Ενεργειακά αυτόνομων, έξυπνων Συστημάτων Φωτισμού’.

 

Ορισμένα συστήματα έχουν ήδη -με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Βριλησσίων- εγκατασταθεί και λειτουργούν πιλοτικά στο Πάρκο ‘Μίκης Θεοδωράκης’.

Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες από μεγάλο αριθμό διαφορετικών φορέων απ΄ όλη τη χώρα, όπως Δήμοι, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ερευνητικά ινστιτούτα και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

 

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξενοφών Μανιατογιάννης τόνισε τη χρησιμότητα των καινοτόμων αυτών συστημάτων τα οποία καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες των Δήμων, κυρίως για συνεχή φωτισμό τη νύχτα σε όλες τις εποχές του έτους και αυτό με χρήση μόνο ΑΠΕ- ‘Ηλιακής και Αιολικής Ενέργειας. Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες προοπτικές ευρύτερης εφαρμογής των συστημάτων αυτών στον Δήμο Βριλησσίων ή και στα πλαίσια σύμπραξης περισσοτέρων Δήμων, όπως και στην αναμενόμενη μεταξύ άλλων εξοικονόμηση ενέργειας με τις θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 

Ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Φυκίρης, ο οποίος συμμετείχε ενεργά μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία, στην εγκατάσταση των υβριδικών αυτών συστημάτων στον Δήμο Βριλησσίων, αναφέρθηκε στην λειτουργία των συστημάτων, καθώς και σε δημοτικές δραστηριότητες που θα μπορούσε κυρίως η εφαρμοσθείσα Τεχνολογία Internet of Things (ΙοΤ) να αξιοποιηθεί πλήρως (Δίκτυο Ύδρευσης).

 

Ο Δρ.Μηχ.-Οικ.Μηχ. του Πολυτεχνείου Aachen και Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ/Δ. Κ. Μακρόπουλος που είχε αποφασιστική συμμετοχή στον Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη των καινοτόμων αυτών συστημάτων,αναφέρθηκε διά μακρών και εξήγησε λεπτομερώς όλα τα στοιχεία της κατασκευής -με βάση διεθνή standards-στις ειδικές συνδεσμολογίες του Συστήματος αλλά και σε αυτές με το Δίκτυο, όπως και στην λειτουργία τους εν γένει, με ταυτόχρονη χρήση δύο ΑΠΕ, που εντάσσουν τα συστήματα αυτά στην Τεχνολογική Πρωτοπορία παγκοσμίως.

Κυρίως αναφέρθηκε στον «έξυπνο ελεγκτή» που αναπτύχθηκε και αποτελεί «τον εγκέφαλο και την καρδιά» του συστήματος, όπως και στο ειδικό λογισμικό που αξιοποιείται, -πέρα από την εφαρμοζόμενη Μηχανική Μάθηση-!προκειμένου με εφαρμογή dimming μέσω Τηλεχειρισμού, τα συστήματα να καλύπτουν την απαίτηση συνεχούς φωτισμού, χειμώνα -καλοκαίρι, και σε κάθε τόπο εγκατάστασης.

Τόνισε ότι το σύστημα αυτό μπορεί να βρει άμεσα ευρεία εφαρμογή και αποτελεί μια τεχνικο-οικονομική απάντηση τόσο στην Κλιματική όσο και στην Ενεργειακή κρίση. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα, ένα ουσιαστικό μέρος του συστήματος να κατασκευασθεί στην Ελλάδα, στα πλαίσια της αναγκαίας προώθησης της καινοτομίας στη χώρα.

 

Ο Διπλ.Ηλεκτρ.Μηχ. Β.Πιτσιλής Επιστημονικός Συνεργάτης τού ΕΚΕΦΕ/Δ μαζί με την Διπλ.Ηλεκτρ. Μηχ.Δήμητρα Παππά, PhD, (επιστημονικός υπεύθυνος του έργου) ΕΚΕΦ/Δ ,αναφέρθηκαν στό καινοτόμο ολοκληρωμένο σύστημα μετάδοσης των δεδομένων των συστημάτων μέσω ΙοΤ Δικτύων και στην Πλατφόρμα οπτικοποίησης δεδομένων και τηλεχειρισμού των συστημάτων, αλλά και σε διάφορους τομείς που είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί αυτή η τεχνολογία που αναπτύχθηκε.

 

Ο Διπλ.Μηχ.Μηχ. Κων/ος Μανωλίτσης, ENERCO, (συντονιστής του έργου) προέβη σε λεπτομερή τεχνικο-οικονομική ανάλυση σχετικά με την ευρύτερη εφαρμογή των καινοτόμων αυτών συστημάτων και τις θετικές επιπτώσεις στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

 

Η Διπλ.Πολ.Μηχ.Αφροδίτη Τσαπανίδου, επιστημονικός συνεργάτης -ΕΚΕΤΑ /ΙΔΕΠ αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάπτυξη τού Αλγόριθμου Μηχανικής Μάθησης, προκειμένου με βάση τις καιρικές συνθήκες, να υπάρξουν «συστάσεις» σχετικά με την λειτουργία των φορτίων των συστημάτων.

 

Κυρίαρχο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συμμετέχοντες είναι ότι το σύστημα αυτό PHAETONS ως ολοκληρωμένη λύση, μπορεί να αποτελέσει πλοηγό ευρύτερων εφαρμογών στην χώρα - κάτι το οποίο τόνισαν τόσο ο Δήμαρχος κ. Μανιατογιάννης όσο και ο Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ κ. Μακρόπουλος.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2022 | 4:13 pm


«Υγεία & Περιβάλλον».

Ημερίδα στον Δήμο Βριλησσίων.

Στο πλαίσιο της διαρκούς πρόληψης και ενημέρωσης, ο Δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο κοινωνικών δράσεων για την Υγεία και το Περιβάλλον «Καλλιστώ»,   διοργανώνουν Ημερίδα την Κυριακή 29 Μαίου και ώρα 19:00, στην αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος» του πάρκου Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ),  με θέμα “Υγεία και Περιβάλλον”.

Ο Δήμος Βριλησσίων σταθερός αρωγός σε θέματα αγωγής υγείας έχει επιτύχει, μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, να δημιουργήσει πρότυπες υποδομές παροχής υπηρεσιών υγείας με μοναδικό στόχο την προαγωγή της ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

Επιστήμονες από το χώρο της Υγείας και του Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα προσεγγίσουν και θα καταθέσουν τις απόψεις τους στα παρακάτω θέματα:

• Χρόνιες παθήσεις και προσβασιμότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

• Περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με προβλήματα υγείας.

• Ατμοσφαιρική ρύπανση και Δημόσια Πολιτική Βιώσιμης Διαχείρισης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έναρξη Εκδήλωσης ώρα 19:00

19:10 – 19:25 

Εισηγήσεις – Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

Η κα ΑΡΣΕΝΗ – ΛΑΜΠΡΟΥ ΒΟΥΛΑ – Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Αγωγής Υγείας – Πρόεδρος Ο.Κ.Π.Α.Δ.Β.   

Η κα ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ ΣΟΦΙΑ – Πρόεδρος του Συλλόγου κοινωνικών δράσεων για την Υγεία και το Περιβάλλον ΚΑΛΛΙΣΤΩ

 


Ομιλητές – Θεματολογία

19:30 – 19:45 « Χρόνιος πόνος σε χρόνιες καλοήθεις παθήσεις και ποιότητα ζωής»

ΚΟΚΟΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ  – Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, Αντιπρόεδρος Κ ΑΑ - ΠΑ.ΡΗ.ΣΥΑ, Εθελόντρια συνεργάτης Δημοτικών Ιατρείων Πόνου Δήμου Βριλησσίων

19:45 – 20:00  «Η επίδραση του χρόνιου πόνου στην ψυχική υγεία και η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπισή του»

ΚΡΙΕΖΗ ΦΑΙΔΡΑ – Ψυχολόγος Γ.Ν. Σισμανόγλειο, Εθελόντρια συνεργάτης Δημοτικών Ιατρείων Δήμου Βριλησσίων 

20:00 – 20:15 «Υγεία και Περιβάλλον»

ΜΑΛΑΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Καρδιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ - ΠΦΥ, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων και Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Βριλησσίων, Αντιπρόεδρος Ο.Κ.Π.Α.Δ.Β., Εθελόντρια συνεργάτης Δημοτικών Ιατρείων Δήμου Βριλησσίων 

20:15 – 20:30  «Ατμοσφαιρική ρύπανση: Συνέπειες για τις ευάλωτες ομάδες, σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία πρόληψης και βέλτιστες εφαρμογές σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας»

ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ - Πολιτικός Επιστήμονας, Περιβαλλοντολόγος, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ψηφιακών Εφαρμογών Δήμου Βριλησσίων, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ


Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Η εκδήλωση θα προβληθεί live μέσω facebook του Δήμου Βριλησσίων.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2022 | 4:09 pm


Η Mαμά Κλείνει τα 100.

 Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, 8:15μμ, στο ΤΥΠΕΤ, από το Cine Δράση.

Η Mαμά Κλείνει τα 100/ Mamá Cumple 100 Años

 Ισπανία, Κωμωδία, 1979. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Carlos Saura. Πρωταγωνιστούν: Geraldine Chaplin, Amparo Muñoz, Fernando Fernán-Gómez, Rafaela Aparicio, Norman Brisky, Caro Soriano, José Vivo.

«Η Μαμά Κλείνει τα 100» είναι μια πρωτότυπη και ξεκαρδιστική ταινία,  επίκαιρη ακόμα και σήμερα, περίεργη και συναρπαστική, αστεία αλλά και βαθιά θλιβερή. Οι καταστάσεις που διηγείται είναι απρόβλεπτες, οι ήρωες της πολύπλευροι, ερμηνευμένοι από εξαιρετικούς ηθοποιούς στην κορύφωση της καριέρας τους. Ο ιδιοφυής Κάρλος Σάουρα με αφορμή μια οικογενειακή συνεύρεση παρουσιάζει μια μικρογραφία της ισπανικής κοινωνίας στην εκπνοή της δεκαετίας του 1970. Προβληματίζεται και σατιρίζει τη σύγκρουση της παράδοσης με τη νεωτερικότητα, όλα όσα έχουν αλλάξει στη σύγχρονη Ισπανία και σε όλες τις δυτικές κοινωνίες όπως η συντριβή της πατριαρχίας, οι αλλαγές στη θέση της γυναίκας, η σεξουαλική απελευθέρωση αλλά και όλα εκείνα που σε πείσμα των καιρών μένουν ίδια και απαράλλαχτα όπως ο ρόλος της Εκκλησίας,  τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά  συμφέροντα που καταδυναστεύουν τον άνθρωπο, ο αυταρχισμός, τα ψέματα και η υποκρισία στα πλαίσια της οικογένειας,   το χάσμα των γενεών, την έλλειψη ανθρώπινης επικοινωνίας. Η «Μαμά» ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (1980), ενώ ο  σκηνοθέτης τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν (1979). 

Μια ολόκληρη «μεσογειακή» οικογένεια, παιδιά, εγγόνια, κοντινοί και μακρινοί συγγενείς, εκτός από έναν που έχει πεθάνει αλλά η θέση του στο τραπέζι τον περιμένει, συγκεντρώνεται σε ένα παλιό αρχοντικό στην επαρχία  για να γιορτάσει τα εκατό χρόνια της πλούσιας γηραιάς μητέρας, μιας γυναίκας φλύαρης και υπέρβαρης, με νεανική όψη, που περνάει σχεδόν όλη τη μέρα της στο κρεβάτι. Από την εορταστική συγκέντρωση δεν λείπουν η  Άνα πρώην γκουβερνάντα της οικογένειας και ο σύζυγος της  που εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να φλερτάρει με τις πρώην μαθήτριες της γυναίκας του. Μετά από τις πρώτες εκδηλώσεις χαράς, η ατμόσφαιρα στο σπίτι αρχίζει να φορτίζεται, καθώς παλιές προστριβές αναζωπυρώνεται και καινούριες δημιουργούνται. Νευρώσεις, πάθη, θυμοί, και μίση δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα. Κυρίως όμως η οικογενειακή επανένωση βγάζει στην επιφάνεια οικονομικές διεκδικήσεις και σκοτεινές προθέσεις διαφορετικών συγγενών, ωθώντας κάποια από τα μέλη της οικογένειας να συνωμοτήσουν για να σκοτώσουν την μητέρα-αρχηγό για να κληρονομήσουν την τεράστια περιουσία της. Οι συνωμότες μηχανεύονται πλήθος τρόπων δολοφονίας, αλλά χωρίς να το καταλάβουν, θα αποκαλύψουν την απόπειρα δολοφονίας. Η  μητέρα θα ανακαλύψει εύκολα μυστικά, κρυφές επιθυμίες, φιλοδοξίες και σχέδια  των νεότερων απογόνων της, γιων και νυφών της και  θα στραφεί στην Άνα,  αναζητώντας βοήθεια  για να εμποδίσουν τα γενέθλια να μετατραπούν σε τραγωδία. 

Ο Carlos Saura, που ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του σκηνοθέτη- χαμαιλέοντα, αναπτύσσει όλο το συμβολικό του οπλοστάσιο στη «Μαμά Κλείνει τα 100», μια από τις πιο ηχηρές επιτυχίες της μακρόχρονης και ουσιαστικής καριέρας του, που περιλαμβάνει ταινίες διαφορετικού είδους όπως  τα «El jardin des las delicias» (1970), «Prima Angelica» (1974), «Cria Cuervos» (Θρέψε κοράκια, 1976), η «τριλογία του φλαμένκο» που θα γυρίσει τη δεκαετία του ’80, ο «Ματωμένος γάμος» (1981) με συνοδοιπόρο τον μεγάλο χορογράφο Αντόνιο Γκάδες, η «Κάρμεν» (1983), ο «Μάγος έρωτας» (1986), το  «Ταξί» (1996). «Δεν θα μπορούσα να διαχωρίσω τον κινηματογράφο από τη ζωή μου. Κάθε ταινία μου ανταποκρίνεται στις δικές μου ανάγκες», δηλώνει ο 90χρονος σήμερα Σάουρα. Στη ζωή του πρόλαβε να τα κάνει σχεδόν όλα. Βίωσε πιτσιρικάς τον ισπανικό εμφύλιο, σπούδασε την πρώτη του αγάπη, τη φωτογραφία (υπήρξε επαγγελματίας φωτογράφος στα 18 του), πολέμησε με τον κινηματογραφικό φακό το φρανκικό καθεστώς, συνεργάστηκε με τον Λουίς Μπουνιουέλ, έκανε πρωταγωνίστριά και σύντροφο  του την κόρη του Τσάπλιν, συνέπραξε με τον αδελφό του αφηρημένο εξπρεσιονιστή ζωγράφο Αντόνιο Σάουρα και έστησαν από κοινού επικά «μιούζικαλ» με γερές δόσεις φλαμένκο και τανγκό. Οι ταινίες του υπήρξαν  αλληγορίες, δηλητηριώδεις σάτιρες για την Ισπανία του caudillo, προσέλκυαν το διεθνές ενδιαφέρον και χρησιμοποιήθηκαν από μια νεότερη γενιά Ισπανών σκηνοθετών ως υπόδειγμα για να αποφεύγουν τα αδηφάγα ψαλιδίσματα της λογοκρισίας. 

Πολύ πιο ελεύθερος στη σχέση του με τους οικονομικούς περιορισμούς του ισπανικού κινηματογράφου, μετά το θάνατο του Φράνκο και την «επίσημη» εξαφάνιση της λογοκρισίας, ο Saura  με την «Μαμά Κλείνει τα 100»  ολοκληρώνει  έναν κύκλο στενά συνδεδεμένο με τραύματα, με αναμνήσεις, με απογοητεύσεις της  Φραγκικής εποχής και  μιας  ισπανικής κοινωνίας ξένης προς τον εαυτό της. Και έχει το θάρρος να τελειώσει αυτά τα χρόνια με μια φράση που αποτελεί και το συμπέρασμα της ταινίας: «Η ζωή είναι σκληρή! Οι άνθρωποι είναι ανόητοι! Υπάρχουν τόσα άχρηστα βάσανα, άχρηστες θυσίες». Είναι η γλυκόπικρη πλευρά του φιλμ, η απαισιόδοξη. Γιατί μπορεί ο Φράνκο να είναι νεκρός και  η Ιστορία να γύρισε σελίδα, αλλά αν υποθέσουμε ότι αυτή η οικογένεια και αυτό το σπίτι αντιπροσωπεύουν την Ισπανία, τότε μπορούμε με άνεση να συμπεράνουμε ότι   οι πολίτες δεν μαθαίνουν τίποτα από λάθη του παρελθόντος. Επιπλέον, αν και ιστορικά νεκρή η παλιά γενιά δεν είναι έτοιμη να εξαφανιστεί και η νέα θα πρέπει να μάθει να ζει μαζί της, να μοιράζεται την ίδια «στέγη». Ταυτόχρονα ο σκηνοθέτης προικίζει την ταινία του με πάθος,  ερωτισμό, αρκετές αστείες σκηνές  και συγκλονιστικούς διαλόγους. Το σενάριο είναι  εξαιρετικά πρωτότυπο, γεμάτο  ζωή, χαρά και συναίσθημα. Η πρωταγωνίστρια Rafaela Aparicio βρίσκεται σε μεγάλα κέφια, η  Geraldine Chaplin  είναι τόσο λαμπερή  όσο  και ο  αισθησιακός Amparo Muñoz.

Μια καλή, όμορφη, ενδιαφέρουσα κωμωδία και εδώ είναι το trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=K49Zo3ms7JI 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2022 | 4:01 pm


Σεμινάριο Σινεμά και Ιστορία: Αραβική Άνοιξη.

27η Συνάντηση Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, 7:00 μμ.

Σεμινάριο Σινεμά και Ιστορία: Αραβική Άνοιξη (διαδικτυακά και ζωντανά)

Στην 27η συνάντηση του σεμιναρίου «Σινεμά και Ιστορία» που οργανώνει το Cine Δράση συνεχίζουμε τη συζήτηση για την Αραβική Άνοιξη βλέποντας  και σχολιάζοντας τις ταινίες «Η Προσβολή» (2017) του  Ziad Daoueiri  και «Καπερναούμ» (2018) της Ναντίν Λαμπακί.

-Τhe Insult/ Η προσβολή

Λίβανος, 2017. Διάρκεια: 112'. Σενάριο: Ziad Doueiri- Joelle Touma. Σκηνοθεσία: Ziad Daoueiri. Πρωταγωνιστούν: Adel Karam, Kamel El Basha, Camille Salameh, Diamand Bou Abboud, Rita Hayek.

«Η προσβολή» του Ziad Doueiri είναι ένα καθηλωτικό, αισιόδοξο και ουμανιστικό φιλμ που θίγει θέματα παγκόσμιας σημασίας τα οποία αφορούν κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας: Η δύναμη με την οποία τα κοινωνικά στερεότυπα επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ο αναπόφευκτος ρόλος του παρελθόντος και του περιβάλλοντος στην διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα. H δύναμη των λέξεων. Η δικαιοσύνη, η διαφορετική θρησκεία, οι πολιτικές πεποιθήσεις, ο φανατισμός που συχνά τα συνοδεύει και η αδυναμία να κατανοήσουμε ο ένας τον τρόπο σκέψης του άλλου ως αιτίες όξυνσης των αντιθέσεων. Η εθνικοφροσύνη, το ηθικό πλεονέκτημα και η αξιοπρέπεια ως πανανθρώπινες αξίες και όχι μονοπώλιο κάποιων ανθρώπων ή λαών.

Λίβανος λίγα χρόνια πριν, τότε που φαινόταν ότι οι πληγές του εμφυλίου πολέμου (1975- 1990), έχουν σχετικά επουλωθεί χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί πλήρης ειρήνη και ασφάλεια. Δυο άντρες ο Τόνι και ο Γιασέρ, ο πρώτος Χριστιανός Λιβανέζος, φανατικός οπαδός του χριστιανικού κόμματος και ο  δεύτερος Παλαιστίνιος πρόσφυγας αντιπαρατίθενται έντονα  εξ αιτίας μιας προσβλητικής κουβέντας του Γιασέρ. Η αντιπαράθεση τους γίνεται η αρχή μιας αψιμαχίας που ξεφεύγει από τον έλεγχό τους. Η ουσία της δεν βρίσκεται στην προσωπική τους διένεξη, ούτε στα όσα ειπώθηκαν, αλλά στην εθνική ταυτότητα τους. Όταν ο Τόνι εκδηλώνει εχθρική στάση απέναντι στην Παλαιστινιακή καταγωγή του Γιασέρ, τότε αυτή η φαινομενικά απλή διαμάχη φτάνει στα δικαστήρια. Στο εκρηκτικό φυλετικό και θρησκευτικό περιβάλλον του Λιβάνου και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής η δίκη παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Η κοινωνία διχάζεται, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βάζουν φωτιά στην ήδη τεταμένη κατάσταση. Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και εκτός αυτής ξεσπούν μια σειρά από εθνικές και ιδεολογικές διαμάχες που φέρνουν στην επιφάνεια τις διαφορές των δύο χωρών και τις πληγές που κουβαλούν οι δύο πρωταγωνιστές. Αυτά θα καθορίσουν την έκταση και την έκβαση της διαμάχης. Σε αυτή τη διαδικασία οι δύο ήρωες θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τις ζωές, τις προκαταλήψεις, τα κοινωνικά στερεότυπα και τα πιστεύω τους.

Ο Λιβανέζος σκηνοθέτης Ziad Doueiri, ο οποίος στα 18 του μετανάστευσε στην Αμερική και έγινε γνωστός ως βοηθός και χειριστής κάμερας στις ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο «Reservoir Dogs», «Pulp Fiction», «Jackie Brown» επιστρέφει στην πατρίδα του και τις ταινίες του «Επίθεση» και «Προσβολή» αγγίζει το άλυτο μεσανατολικό πρόβλημα με έντεχνο, συγκινητικό, διδακτικό τρόπο και το μετατρέπει σε πεζή καθημερινότητα. Διηγείται την ιστορία του ως δικαστικό δράμα και τοποθετεί τους δύο ανταγωνιστές, τον ένα απέναντι στον άλλο, παρουσιάζοντας την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεσή τους σαν μονομαχία σε κλειστό χώρο, υποστηρίζοντας ότι οι δύο ήρωες του μπορούσαν να ανήκουν σε οποιαδήποτε εθνικότητα ή θρησκεία. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Adel Karam και Kamel El Basha δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες. Χωρίς υπερβολές και συναισθηματικά ξεσπάσματα, αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της ιστορίας. Η ταινία κέρδισε 17 Βραβεία σε διεθνείς διοργανώσεις, υπήρξε η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα του Λιβάνου για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (2018) και έφτασε στην τελική πεντάδα. Ο Kamel El Basha  κέρδισε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Φεστιβάλ Βενετίας, 2017).

-Καπερναούμ/Capernaum

Λίβανος, ΗΠΑ, Γαλλία, Δραματική, 2018. Διάρκεια: 126 λεπτά. Σκηνοθεσία: Ναντίν Λαμπακί. Σενάριο: Ναντίν Λαμπακί, Τζιχάντ Χοτζελί, Μισέλ Κεσεργουάνι. Φωτογραφία: Κρίστοφερ Αούν. Μοντάζ: Κονσταντίν Μποκ. Μουσική: Κχαλέντ Μουζανάρ. Πρωταγωνιστούν: Ζαΐν Αλ Ραφέεα, Γιορντάνος Σιφεράβ, Μπολαγουατιφέ Τρέζερ Μπανκολέ.

Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η τρίτη ταινία της Ναντίν Λαμπακί  μετά το «Caramel» και το «Όταν Θέλουν οι Γυναίκες» είναι μια σκληρή ματιά στην ανθρώπινη δυστυχία που απλώνεται στη σύγχρονη Βηρυτό. H σκηνοθέτης χρειάστηκε να κάνει 3 χρόνια έρευνα πάνω στη ζωή  στερημένων και ταλαιπωρημένων σωματικά και ψυχικά ανθρώπων στις υποβαθμισμένες γειτονιές της. Αναθέτει τους βασικούς ρόλους σε ερασιτέχνες ηθοποιούς, άτομα, των οποίων οι προσωπικές ιστορίες μοιάζουν με αυτές των χαρακτήρων τους. Ο σκληρότητα και ο ωμός ρεαλισμός κάνει την ταινία σε πολλά σημεία να μοιάζει με ντοκιμαντέρ. Γιατί έτσι είναι  η πραγματικότητα. Η ανθρώπινη εξαθλίωση βρίσκεται παντού το ίδιο και η ασχήμια.  

Ο 12χρονος, όπως υπολογίζουν όλοι αφού ακόμη και οι γονείς του δεν γνωρίζουν την ηλικία του, Ζεν, μεγαλώνει με την πολυμελή οικογένειά του στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Βηρυτού. Είναι με κάποιο τρόπο ο άντρας του σπιτιού. Δουλεύει, κλέβει φαγητό για λογαριασμό όλων και φροντίζει τα αδέρφια του. Περισσότερος δεμένος με τη συνομήλικη αδερφή του, θα φύγει από το σπίτι, όταν οι γονείς του θα την «πουλήσουν» παντρεύοντας την με έναν ηλικιωμένο, ανταλλάσσοντας την έτσι με το διαρκές ενοίκιο του διαμερίσματος που μένουν. Στην περιπλάνηση του στην πόλη θα συναντήσει την Ραχήλ, πρόσφυγα από την Αιθιοπία που δουλεύει καθαρίστρια σε λούνα παρκ και μεγαλώνει κρυφά το παιδί της. Με τα χαρτιά της να έχουν λήξει, η Ραχήλ προσπαθεί να βρει λύση, ενώ εμπιστεύεται στον Ζεν τη φροντίδα του μωρού. 

Η ταινία ξεκινάει δυναμικά με το δωδεκάχρονο Zεν να βρίσκεται στην φυλακή, αφού επιτέθηκε σε κάποιον με μαχαίρι. Όταν έρχεται η ώρα της δίκης του, παίρνει το λόγο και κατηγορεί τους γονείς του «που τον έφεραν στον κόσμο». Στη διάρκεια της παρακολουθούμε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών με χίλιες διαφορετικές μορφές. Μικρά παιδιά πεινούν, εργάζονται, πέφτουν θύματα σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης, εξαναγκάζονται να παντρευτούν σε ηλικίες που θα έπρεπε να παίζουν ή να πηγαίνουν σχολείο. Τα πλάνα της Βηρυτού από ψηλά, σε συνδυασμό με τη συγκλονιστική μουσική του Khaled Mouzanar, αποκαλύπτουν τις μαζικές διαστάσεις φτώχειας και εξαθλίωσης,  προβάλλουν μία πραγματικότητα, που πολλοί θα προτιμούσαν να αγνοήσουν, και λίγοι θα άντεχαν να παραδεχτούν. H πλοκή εξελίσσεται με ρυθμούς αρκετά γρήγορους, ώστε να μην χάσει ο θεατής στιγμή το ενδιαφέρον του και  παράλληλα τόσο αργούς  όσο χρειάζεται για να του δοθεί  ο χρόνος να σκεφτεί για αυτούς που πεθαίνουν κάθε στιγμή της ύπαρξής τους.

Η ερμηνεία του νεαρού Zain Al Rafeea (Zεν), Σύρου πρόσφυγα σε συνεπαίρνει. Κάθε ατάκα του  και κάθε  βλέμμα κρύβουν θυμό απέναντι στους γονείς του και στην κοινωνία, για τις άθλιες και βάναυσες συνθήκες επιβίωσης που του έχουν επιβληθεί. Το υπόλοιπο καστ, εκφράζεται με  φυσικότητα δίνοντας την εντύπωση ότι αυτό που παρακολουθείς δεν είναι ταινία.


Παρακολούθηση Σεμιναρίου 

Η παρακολούθηση του  σεμιναρίου μπορεί να είναι είτε ζωντανή στο Στέκι της Δράσης (Πάρνηθος 21, Βριλήσσια) είτε διαδικτυακή μέσω της πλατφόρμας zoom εδώ: 

 Join Zoom Meeting 

https://us02web.zoom.us/j/85422347324?pwd=RkVFaWpEQjVqUXlPY3hMMG52YXZaZz09 

Meeting ID: 854 2234 7324 

Passcode: 947205

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2022 | 3:58 pm


Δράσεις για την 8η Γιορτή Περιβάλλοντος.

Στον Δήμο Βριλησσίων.

Για 8η συνεχή χρονιά ο Δήμος Βριλησσίων διοργανώνει εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, με επίκεντρο την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2022.  

Στον φετινό προγραμματισμό της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος επανέρχεται - μετά από δύο χρόνια,  λόγω πανδημίας-  η πεζοπορική εξόρμηση στο μοναδικής ομορφιάς μονοπάτι της Ρεματιάς.

Επίσης θα ακολουθήσουν μια σειρά από δράσεις και ημερίδες που έχουν στόχο να αναδείξουν και να τονώνουν το «πράσινο» πρόσημο της πόλης των Βριλησσίων. 

Μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί: 

 - 15 Μαΐου 5η Διάσχιση Ρεματιάς Από την Σπηλιά Νταβέλη στην Πεντέλη μέχρι τα Βριλήσσια και γιορτινή υποδοχή των πεζοπόρων στο Πάρκο Παραρεματίου (ολοκληρώθηκε).

 - 25 Μαΐου Εκδήλωση ευαισθητοποίησης και επιβράβευσης των μαθητών για την Ανακύκλωση στα σχολεία   

- 29 Μαΐου Ημερίδα «Υγεία και Περιβάλλον» 

- 1 Ιουνίου Παρουσίαση, υποστήριξη κι επέκταση του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης 

- 5 Ιουνίου Καθαρισμός Δάσους Θεόκλητου, δενδροφυτεύσεις και δράση φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς 

- 15 Ιουνίου Γιορτή στο Περιβόλι του «Βριλησσού» στην πρώην Ναυτική Βάση

 - 20 Ιουνίου Ημερίδα «Καθαρή ενέργεια και Περιβάλλον» 

Για κάθε εκδήλωση θα προηγείται έγκαιρη και αναλυτική ενημέρωση για κάθε δράση ξεχωριστά, όσον αφορά στο περιεχόμενο και στον ακριβή χρόνο διεξαγωγής, καθώς επίσης και για τυχόν αλλαγές που μπορεί να προκύπτουν,  από την επίσημη ιστοσελίδα και τους διαύλους επικοινωνίας του Δήμου Βριλησσίων.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2022 | 3:55 pm


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ «ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ» ΤΟΥ ΑΓΑΘΟΥ.

Του Δημήτρη Κ. Μπάκα*

Το αγαθό (ετυμολογικά ίσως από το άγαν: πάρα πολύ), σημαίνει αρχικά το αξιοθαύμαστο και κατ’ επέκταση αυτό, που έχει δύναμη και τόλμη, το γενναίο. Στην αρχαία, ήδη, ελληνική φιλοσοφία προσέλαβε αξιολογική και οντολογική σημασία και συναρτάται  με την έννοια της καταλληλόλητας. Επίσης αναφέρονται και χρήσεις του αγαθού ως «χρήσιμον», που τελικά οδηγεί τον άνθρωπο στον χαρακτηρισμό του «τέλειου».

Ο Πλάτων  είναι ο πρώτος που έδωσε στην έννοια του αγαθού χαρακτήρα  φιλοσοφικό και μάλιστα την ανύψωσε στη σφαίρα της οντολογικής κατηγορίας. Η «ιδέα» του Αγαθού  θεωρείται, ως η ύψιστη κατάκτηση της ψυχής και ως κριτήριο της χρησιμότητας όλων των αρετών( Πολιτεία). Κατέχει την ανώτατη θέση στην κλίμακα του νοητού και μετά δυσκολίας  γίνεται προσιτή  στην ψυχή. Επενεργεί ως ζωογόνος δύναμη των  όντων. Παρομοιάζεται  με την πολυδύναμη του Ήλιου.

Για τον Αριστοτέλη  το Αγαθό κατέχει το σημείο αναφοράς  όλων των ηθικών ενεργημάτων του ανθρώπου (Ηθικά Νικομάχεια 1096 23-27)  « ου πάντ’εφίεται». Στην κλίμακα των επιδιωκόμενων αξιών κατέχει την ύψιστη θέση και χαρακτηρίζεται, ως ύψιστη επιδίωξη και ταυτίζεται με την ευδαιμονία.

Στους νεότερους χρόνους, το αγαθό προσέλαβε διάφορες αποχρώσεις, από τον ωφελιμισμό των Άγγλων [Τζον Στιούαρτ Μιλ], ως την καντιανή  και χεγκελιανή αντίληψη  του αγαθού ως ταυτότητα της υποκειμενικής βούλησης με το αγαθό. Έτσι φθάνουμε πάλι στην παρατήρηση του Αριστοτέλη ότι το Αγαθό προσιδιάζει στο χαρακτήρα και τη φύση του κάθε ανθρώπου  («εκάστω τη φύσει οικείον»).


 Το αγαθό εννοείται σε αντιδιαστολή με το κακό. Οπότε αμέσως προκύπτει το μεγάλο θέμα της ηθικότητας της πράξεως  και της ηθικής.( σσ. Υπάρχει μια λεπτή διάκριση μεταξύ των εννοιών ηθικότητας και ηθικής: Η ουσιαστικότερη διαφορά συνίσταται στο ότι ηθική αναφέρεται κυρίως στην πρόθεση ενώ η ηθικότητα στην πράξη)

Η ένταξη του ατόμου στην Κοινωνία ( ανθρώπινη ζωή έξω από την Κοινωνία φυσικά δε νοείται), δημιουργεί υποχρεώσεις, λόγω συνύπαρξης με άλλα άτομα. Η απλή συμπεριφορά αλλά και οι σύνθετες ενέργειες και πράξεις του κάθε προσώπου πρέπει να συνάδουν με τις απαιτήσεις της Κοινωνίας, ως συνόλου, αλλά και τα δικαιώματα των άλλων συνανθρώπων.

 Δυστυχώς εδώ προκύπτει το τεράστιο πρόβλημα εναρμόνισης  και συναξιολόγησης  των αγαθών. Το πρόβλημα έχει ως άμεση αφετηρία, το ότι το ατομικό συμφέρον δεν ταυτίζεται πάντοτε με το γενικό (κοινωνικό) συμφέρον. Επί πλέον οι επιλογές δεν γίνονται με αντικειμενικά ορθολογικά κριτήρια και τις περισσότερες φορές εσωστρεφή συναισθήματα και ορμές κυριαρχούν της λογικής. Είναι γνωστή η ρήση : «βλέπω και επιδοκιμάζω τα καλύτερα, ενδίδω όμως στα χειρότερα»(«video meliora proboque, deteriora sequor”.Οβίδιος) .


Βασικότατη τάση του ανθρώπου, η οποία είναι και ολόκληρης της φύσεως είναι η παραγωγή του μεγαλύτερου αποτελέσματος με την καταβολή της ελάχιστης  προσπάθειας.  Είναι γνωστή στους τεχνικούς, ως  αρχή του ελάχιστου δυνατού έργου. Από εκεί ξεκινάει και σπουδαία έννοια της αρμονίας. Μόνον αν βρεθεί μια κατάλληλη αναλογία , στη προκείμενη περίπτωση ατομικών επιλογών και κοινωνικών επιλογών, τότε μόνον θα υπάρξει  δυνατότητα παραγωγής έργου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις  προκαλείται αρρυθμία  και έλλειψη συντονισμού, οπότε υ απόδοση είναι αρνητική.


 Η κρατούσα αντίληψη περί ηθικής αφορά κυρίως την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, των ελευθεριών του ατόμου, τον αυτοπροσδιορισμό του, την απόδοση του δικαίου με την έννοια ότι ο άνθρωπος αποτελεί το κυρίαρχο ον επί της. Με αφετηρία  και  γνώμονα το πρόσωπο και κάτω από τις αρχές του Διαφωτισμού (ισότητα, αδελφοσύνη, ελευθερία), σε ότι αφορά τις κοινωνίες της Δύσεως, η ηθική οδηγείται σε κατηγορικές επιταγές της μορφής της καντιανής ηθικής, πχ: «να  πράττεις ως εάν η πράξη να γινόταν κανόνας για όλους».

Αλλά, εάν οι ρίζες της ηθικής ξεκινήσουν από το μεταφυσικό χώρο, δηλαδή από την καθαρή νόηση και θεωρία, τότε με βάση τον Ορθό Λόγο προσδιορίζεται αρκούντως και το περιεχόμενο των επιταγών. Από τη στιγμή, όμως, που περιέλθουμε στην πρακτική πλευρά  των επιταγών ανακύπτουν τεράστια προβλήματα επιλογών.

Τη μεγάλη σημασία των αρμονικών σχέσεων διαπίστωσε ο άνθρωπος από τα πρώτα βήματά του για συγκρότηση κοινωνική ζωή. Από τότε που διαπίστωσε ότι τα προβλήματα ήταν ανυπέρβλητα, όταν ενεργεί μόνος του, ως άτομο δηλαδή. Οπότε αισθάνθηκε την ανάγκη να συμπράξει με συνανθρώπους του για την απόκτηση συλλογικής ισχύος.

 Οι όποιες εφαρμογές στις σχέσεις των ανθρώπων άρχισαν με τη δύναμη της συνήθειας να παίρνουν τη μορφή έθους και ήθους , άρα ηθικής.

 Είναι, λοιπόν, ηθική το όλο σύστημα των κανόνων, το οποίο εφαρμόζει  ένα σύνολο ατόμων, ώστε να είναι δυνατή ένα είδους αρμονικής συνύπαρξης.

Εδώ αναφύεται   και το  μεγάλο πρόβλημα της ποικιλότητας της έννοιας της ηθικής και ηθικότητας. Ο κάθε λαός έχει τις δικές του συνήθειες και έθιμά του. Από τόπο σε τόπο παρατηρούνται ποικίλα δρώμενα και αποδεχτές συνήθειες. 

Αλλά και ο καιρός αλλάζει τις έννοιες των ηθικών πράξεων. Απαξιωτικές πράξεις  κάποιων εποχών μετά από λίγα χρόνια είναι δυνατόν να γίνονται αποδεχτές. Εδώ φυσικά σπουδαίο ρόλο παίζει  και θρήσκευμα που επικρατεί στη κοινωνία.

Άρα, υπάρχει πιθανότητα κάποιες συμπεριφορές  να έχουν ηθικό χαρακτήρα σε κάποιες περιπτώσεις και σε άλλες όχι. Οπότε αμέσως διαφοροποιούνται σημαντικά  και οι έννοιες του καλού [αγαθού] και κακού. ( συνέχεια στο επόμενο)

                                                                    Δημήτρης Κ. Μπάκας

                                                                        13   Μάιος 2022


*Ο Δημήτρης Κ. Μπάκας είναι Αντιστράτηγος εα Επίτ. Διοικητής ΣΔΑ, Διπλωματούχος Πολ. Μηχ.  Ε.Μ.Π., Πτυχιούχος Νομικής Παν. Αθηνών, MSc RCDS LONDON, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΠΙΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ 'ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ', www.xrysitomi.gr, [email protected] 210-6131174.


Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2022 | 3:51 pm


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια

Φιλικοί ιστότοποι: