Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Βριλήσσια    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΔΡΑΣΗ: Ζήτω η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821.

Θα απαιτηθούν και πάλι θυσίες και νέοι προσωπικοί και συλλογικοί αγώνες.


25η Μαρτίου 1821. Η πιο σπουδαία από τις συλλογικές απελευθερωτικές δράσεις της νεότερης ιστορίας μας, κομβικός σταθμός στη μακρά διαδρομή και περιπέτεια του Ελληνικού Έθνους. Αφετηρία αγώνων για δημοκρατία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία.


25η Μαρτίου 1821. Αφορμή για περίσκεψη και υπενθυμίσεις. Πως η ελευθερία κατακτιέται από ένα λαό ενωμένο και αποφασισμένο. Πως το ζητούμενο της εθνικής επιβίωσης, εν μέσω παγκόσμιας θύελλας, τίθεται στο επίκεντρο κάθε σχεδίου κοινωνικής αλλαγής. Για να ξεκλειδωθούν δυνατότητες και απελευθερωτικές προοπτικές.


25η Μαρτίου 1821. Απέναντι στην κυρίαρχη ιδεολογία που μας καλεί να ξεχάσουμε τα μεγάλα αφηγήματα, τους μεγάλους σχεδιασμούς, τα όνειρα και τελικά την ίδια την πολιτική, κρατάμε ζωντανή την αλήθεια και τη μνήμη της ελληνικής εξέγερσης: Πως το έθνος μας δεν απελευθερώθηκε από τις «μεγάλες δυνάμεις», αλλά επειδή υπήρξαν 500 χιλιάδες νεκροί επί ενάμισι εκατομμυρίου Ελλήνων. Επειδή δηλαδή, ένας στους τρείς Έλληνες θυσιάστηκε για να σωθούν οι άλλοι δύο, κυρίως, για να υπάρξει η Ελλάδα. Επειδή το δίλλημα Ελευθερία ή Θάνατος αντιμετωπίστηκε απόλυτα, κυριολεκτικά, κατάματα.


25η Μαρτίου 2023. Σε μια χώρα που χάνει την νεολαία της, την συνοχή της, το περιβάλλον της, τους πόρους της, την κυριαρχία της, την αξιοπρέπειά της, την υπόστασή της, όπου τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, η δικαίωση της ιστορικής παρουσίας του ελληνικού λαού θα απαιτήσει και πάλι θυσίες και νέους προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες.

Που πρέπει να δοθούν.
Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη


(Φωτογραφία: Αμοργός, Ασφοντυλίτης – «ΛΙΘΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ», Αντώνιος Καπετάνιος).

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 5:27 pm


«Κενή Διαθήκη».

Το νέο βιβλίο του Χρ. Βατούσιου στο στέκι της ΔΡΑΣΗΣ. Παρασκευή 31 Μαρτίου, 8:00 μμ.


Η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη σας prosκαλεί στην παρουσίαση του καινούριου βιβλίου του Χρήστου Ι. Βατούσιου «Κενή Διαθήκη», εκδόσεις manifesto.


Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 31 Μαρτίου, 8:00μμ., στα γραφεία της ΔΡΑΣΗΣ (Πάρνηθος 21, Βριλήσσια).


Για το βιβλίο συνομιλούν με τον συγγραφέα:

- Θοδωρής Παντούλας, νεοελληνιστής

- Γιάννης Καρανικόλας, φιλόλογος


Λίγα λόγια για το βιβλίο


Ένα βιβλίο με δεκάδες διαθήκες και κανένα πένθος! Δεν είναι παράδοξο αυτό. Το πένθος -και η διαχείρισή του- αφορά αυτούς που μένουν, όχι αυτούς που φεύγουν. Οι ΚΕΝΕΣ ΔΙΑΘΗΚΕΣ δεικνύουν κάτι που οι ζωντανοί, κατ' επανάληψη, ξεχνάμε με ευκολία: ότι ο θάνατος δεν έχει τον τελευταίο λόγο. Όσες «διορθώσεις» κι αν γίνουν με την έσχατη βούληση του νεκρού, η ζωή συνεχίζεται ερήμην του. Κανένας λογαριασμός δεν κλείνει με καμιά διαθήκη.

Οι νεκροί είναι κεκοιμημένοι.

Κι αλίμονο μας όταν ξυπνήσουν.

(Θεόδωρος Ε. Παντούλας, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Ο Χρήστος Ι. Βατούσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973, όπου και ζει. Εργάζεται στα Βριλήσσια.


Από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης» έχουν εκδοθεί οι ποιητικές συλλογές:

- «Πεζά και Τροχοφόρα» (2009)

- «Ρημάτων τύχη» (2011)

- «Νόμιμη μοίρα» (2014)


Από τις εκδόσεις «manifesto»:

- «Μάρτυς μου ο Μάρτης» (2019)

- «Αναψυκτήριο» (2021)


Έχουν επίσης εκδοθεί τα θεατρικά του έργα: «Η ζωή του Δημήτρη» (2012) εκδόσεις «Γαβριηλίδης», «Μια γνωριμία - το μυστικό» (2015) και «θεατρικά διηγήματα (2017), εκδόσεις «24 γράμματα».

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 5:25 pm


Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ.

Σήμερα στις 7.00 μ.μ. στα Βριλήσσια. 

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 5:17 pm


Γιατί λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στα Βριλήσσια.

Εκδήλωση: Γιατί λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού/ Παρασκευή στις 19:30 , Γράμμου 38


ΣΥΡΙΖΑ-Π. Σ. ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝΤην Παρασκευή 24/03 στις 19:30,  η Ο.Μ. ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ θα πραγματοποιήσει στο στέκι της οργάνωσης, στην οδό Γράμμου 38,  την εκδήλωση:

ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ


ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΑΣ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ


Ομιλητές


Γιώργος Αλεξανδράκης, Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Εκπρόσωπος Εργαζομένων Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ

Γιάννης Καρδαράς, εξειδικευμένος Δικηγόρος, μέλος  της Ν.Ε. Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ

Δημήτρης Τσέκερης, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Περιβάλλοντος & Οικολογίας της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Κώστας Βαφειάδης, Αντιδήμαρχος Βριλησσίων, πρώην Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 5:15 pm


Βράβευση Δήμου Βριλησσίων για το Πόρτα-Πόρτα Σύστημα.

Διαλογής Απορριμμάτων στην Πηγή «Ανακύκλωση στο Σπίτι».

Το πρόγραμμα «Ανακύκλωση στο Σπίτι» του Δήμου Βριλησσίων, ένα πόρτα-πόρτα σύστημα συλλογής προδιαχωρισμένων ανακυκλώσιμων και ανταπόδοσης για κάθε νοικοκυριό, βραβεύθηκε ως βέλτιστη πρακτική στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Τεχνολογιών Περιβάλλοντος “VERDETEC”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παιανία (MEC 17-19/3) από την “T-Press Τεχνοεκδοτική”.

 Το καινοτόμο πρόγραμμα που βραβεύθηκε, έχει στόχο τη διεύρυνση της ανακύκλωσης στην πόλη των Βριλησσίων, με τη μέθοδο της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ), η οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς ως απαραίτητο στοιχείο για την αποτελεσματική ανακύκλωση των απορριμμάτων.

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει  ταυτοποίηση των χρηστών, μέσω χρωματικής κωδικοποίησης των απορριμμάτων, του Δήμου Βριλησσίων. Ο εκσυγχρονισμός  της διαχείρισης των αποβλήτων του Δήμου, θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση και θα ενδυναμώσει τη συμμετοχή των πολιτών με εμπλοκή στη διαδικασία της ανακύκλωσης, στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και στην δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας. 

Απώτερος σκοπός είναι η μείωση του κόστους διαχείρισης που προκύπτει από την απόρριψη ανακυκλώσιμων υλικών, που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά προσμίξεων, στη διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας μέσω του βαθμού επαναχρησιμοποίησης των μεθόδων  ανακύκλωσης να διαφοροποιήσουν τα υλικά συσκευασίας που περιέχουν χημικά από εκείνα που περιέχουν τρόφιμα, είναι ο βασικός παράγοντας που εμποδίζει την χρήση πλαστικών υλικών από την εκ νέου χρήση τους ως συσκευασίες τροφίμων. 

Το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης που προωθεί ο Δήμος Βριλησσίων στρέφεται στην πιο αποτελεσματική διαλογή των απορριμμάτων συσκευασίας εντός των νοικοκυριών, χωρίς την ανάμειξη των απορριμμάτων συσκευασίας, ως προαπαιτούμενη λύση για τον υψηλό βαθμό καθαρότητας των απορριμμάτων, τη μείωση του κόστους και την αύξηση του βαθμού ανάκτησης των υλικών αυτών. Γιατί επιτρέπει το διαχωρισμό διακριτών κατηγοριών απορριμμάτων συσκευασίας στο σημείο της παραγωγής τους με ταυτοποίηση χρηστών, με σκοπό την ξεχωριστή συλλογή, αποτελεσματική ανάκτηση και εν τέλει την επαναξιοποίησης τους.

 Ας δούμε συνοπτικά πώς λειτουργεί το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το οποίο είναι συνδεδεμένο με προσφορές-εκπτώσεις σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και, το σημαντικότερο, οδηγεί σε μείωση 10% των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού τους συνεπείς χρήστες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις):

 1. Κάθε χρήστης (πχ ένα νοικοκυριό 3-4 μελών) παραλαμβάνει «έξυπνα» αυτοκόλλητα με QRCodes σε 3 διαφορετικά χρώματα, για τα 3 ρεύματα ανακύκλωσης:

Κίτρινα Αυτοκόλλητα (χαρτί-χαρτόνι)

Κόκκινα Αυτοκόλλητα (πλαστικές φιάλες)

Μπλε Αυτοκόλλητα (άλλα πλαστικά, τετραπακ, μέταλλο).

 2. Κάθε σετ με έξυπνα αυτοκόλλητα αναγράφει τον μοναδικό 12ψήφιο αριθμό, τον οποίο θα πρέπει ο Δημότης να καταχωρήσει στην «εφαρμογή» στο προσωποποιημένο προφιλ που θα έχει δημιουργήσει στο link anakiklosistospiti.gr, για να λειτουργήσει το σύστημα ανταπόδοσης.

 3. Κάθε μέρα διαλέγουν από τα απορρίμματα της ημέρας, τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα τοποθετούν σε ξεχωριστές σακούλες, καθαρά χωρίς υπολείμματα τροφών. Κάθε φορά που γεμίζει η σακούλα τοποθετούν την κατάλληλη αυτοκόλλητη ετικέτα, σύμφωνα με το χρώμα αναφοράς.

4. Το πρόγραμμα «Ανακύκλωση στο Σπίτι» βασίζεται, όπως αναφέρει και η ίδια η ονομασία του, στη λογική του όσο ανακυκλώνεις με συνέπεια κερδίζεις (περιβαλλοντικά και οικονομικά). Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών πραγματοποιείται από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου πόρτα-πόρτα, σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα: Τρίτη – Πέμπτη 7-10 πμ για τα ανακυκλώσιμα σε όλο το φάσμα εφαρμογής των συμμετεχόντων νοικοκυριών, καθώς και Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή για τα οργανικά/κομποστοποιήσιμα υπολείμματα και τα σύμμεικτα/σκουπίδια σε ορισμένες γειτονιές του πεδίου εφαρμογής.

5. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας καταμετράται η ποσότητα οικιακών απορριμμάτων που ανακυκλώνει κάθε χρήστης-νοικοκυριό και αναλόγως της χρήσης επιβραβεύεται με εκπτωτικά κουπόνια από συνεργαζόμενες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις και στη συνέχεια με έκπτωση έως 10% στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Το πρόγραμμα επιβράβευσης και ανταπόδοσης «Ανακύκλωση στο Σπίτι» λειτουργεί και καθημερινά από τους εργαζόμενους του Δήμου Βριλησσίων, σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο πάροχο του λογισμικού και των συνδεδεμένων με τις επιδόσεις των χρηστών προσφορών και εκπτώσεων σε αγαθά για την κάλυψη βασικών αναγκών και ψυχαγωγίας. Ανάλογα με το βάρος και το είδος απορρίμματος κάθε σακούλας, δίνονται τα αντίστοιχα εκπτωτικά κουπόνια από επιχειρήσεις που υποστηρίζουν  το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης.  Στο “anakiklosistospiti.gr” υπάρχουν όλες οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν τη δωρεάν εφαρμογή για iOS και Android συσκευές και να επωφεληθούν από τα μοναδικά προνόμια του δημοτικού προγράμματος Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ). Το πρόγραμμα έχει προοπτική σταδιακής επέκτασης στο σύνολο των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της πόλης και την άμεση αύξηση των χρηστών και της απόδοσής του εντός του τρέχοντος έτους. 

 

Ποια είναι τα οφέλη του προγράμματος «Ανακύκλωση στο Σπίτι»;

1. Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και συμβολή στην αντιμετώπιση  της κλιματικής αλλαγής.

2. Μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που καταλήγουν σε Χώρους  Υγειονομικής Ταφή.

3. Προσαρμογή του Δήμου στα πιο εξελιγμένα και «πράσινα» διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.

4. Αποσυμφόρηση των μπλε κάδων (ανάμεικτης) ανακύκλωσης και βελτιστοποίηση της ανακύκλωσης του δήμου και των δημοτών.

5. Ώθηση στην κυκλική οικονομία με την εμπλοκή των τοπικών επιχειρήσεων.

 6. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών μέσω της συμμετοχής.

 7. Αύξηση των θέσεων εργασίας και ιδιαίτερων των «πράσινων».

 8. Ενίσχυση στην πράξη της έννοιας της έννοιας της «Κυκλικής Οικονομία».

9. Συμβολή στην επίτευξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs).

 10. Συμβολή για την «πράσινη μετάβαση», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην «Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνίας», προς μια κοινωνία και οικονομία βιώσιμης Ανάπτυξης (ESG).

 

Θέλουμε και μπορούμε να λειτουργήσουμε ως μοχλοί πίεσης και ανάπτυξης, ως δήμος πρότυπο και πολλαπλασιαστής για μια Αττική και μια Ελλάδα της καινοτομίας και της φιλικής στο περιβάλλον παραγωγικής δράσης και ανάπτυξης.

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 5:12 pm


Ο Λαβύρινθος.

Στις 30/3/2023, στις 8.30 μ.μ., στο ΤΥΠΕΤ, από το Cine Δράση.

Ο Λαβύρινθος/Labyrinth

Πέμπτη 30 Μαρτίου 8:15μμ, στο ΤΥΠΕΤ (Υμηττού & Πλαταιών) από το Cine Δράση.

Ελλάδα, Ντοκιμαντέρ, 2019. Διάρκεια: 75’. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης. Αφηγητής: Κώστας Καζανάς. Φωτογραφία: Γιάννης Φώτου. Μοντάζ: Σταμάτης Μαγουλάς. Βοηθός σκηνοθέτη: Τούλα Ακρίβου. Ηχοληψία: Μιχάλης Σαριμανώλης. Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Μπιλικάς.

To Cine  Δράση συνεχίζει τις προβολές του την Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 8:15’μμ, στο ΤΥΠΕΤ με το ντοκιμαντέρ   «Λαβύρινθος» του Δημήτρη Αθανίτη. Ένας  ποιητικός και κομψός περίπατος στον λαβύρινθο των στοών στην καρδιά της Αθήνας  όπου συνυπάρχει η ιστορία της πόλης με τις υποβλητικές ιστορίες των καταστημάτων και στον οποίο ο  σκηνοθέτης συνθέτει μια ωδή στην σαγήνη της πόλης και των ανθρώπων της. Η κίνηση της κάμερας καθώς βυθίζεται στον λαβύρινθο των στοών δίνει μια μυστικιστική χροιά στην ταινία, που μοιάζει με βουτιά στο ασυνείδητο.

 Μετά την προβολή συζητάμε με το σκηνοθέτη για την ταινία και τους ανθρώπους της. 


Παραθέτουμε απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε ο Δημήτρης Αθανίτης  στο Greek News Agenda, και  στην Φλωρεντία Κιορτσή (Μάρτιος 2021)  στην οποία αναφέρθηκε στην αγάπη του για τις στοές και την αποφασιστικότητά του να κρατήσει το φως πάνω τους.

-Τι σας οδήγησε σε αυτό το ντοκιμαντέρ;

-Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην καρδιά της πόλης. Έχω μια ισχυρή σχέση με όλα αυτά τα μέρη στην ταινία, με όλες αυτές τις στοές. Έχω περάσει χιλιάδες φορές. Τώρα, βλέποντάς τες να ξεθωριάζουν, θέλησα να διατηρήσω το φως τους, την εικόνα τους καθώς είναι ακόμα ζωντανές…

-Υπάρχει μια ανθρωπιστική προσέγγιση στο «Λαβύρινθο» που φέρνει στο φως την ιστορία της πόλης και τις προσωπικές ιστορίες των καταστημάτων με κομψό τρόπο. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα;

-Ήξερα τις στοές αλλά όχι τους ανθρώπους που εργάζονταν εκεί. Και η γνωριμία μαζί τους ήταν ένα είδος ανακάλυψης. Οι προσωπικές τους ιστορίες είναι οι ιστορίες του τόπου, αλλά και ιστορίες της πόλης, και ακόμη περισσότερο, ιστορίες μιας χώρας, καθώς πολλοί από αυτούς είναι εκεί για δεύτερη ή τρίτη γενιά. Είναι σημαντικό ότι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν πράγματα οι ίδιοι, είναι τεχνίτες, ακόμη και καλλιτέχνες, και είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους, που είναι η ζωή τους. Έτσι, αν και μιλούν για τη δουλειά τους, ταυτόχρονα περιγράφουν την εικόνα και τον χάρτη του κέντρου της πόλης και την ιστορία της, για σχεδόν τον τελευταίο αιώνα.

-Γιατί επιλέξατε ένα περιπλανώμενο αφηγητή στην ταινία;

-Ο Λαβύρινθος είναι μια υβριδική ταινία. Είναι ένα μείγμα ντοκιμαντέρ και προσωπικής ματιάς πάνω στις στοές. Έτσι, ο αφηγητής δίνει την προσωπική πλευρά της ταινίας. Είμαι ο περιπλανώμενος και ήθελα να βάλω δίπλα στις ιστορίες των ανθρώπων, την προσωπική μου άποψη.

-Η αρχιτεκτονική, η αγάπη σας για το αστικό κέντρο και ο μυστικισμός συνυπάρχουν σε μια πολύ αθηναϊκή ταινία. Πώς συνεργαστήκατε με τον διευθυντή φωτογραφίας σας για να συνδυάσετε αυτά τα στοιχεία;

-Η Αθήνα είναι ο αόρατος πρωταγωνιστής στις περισσότερες ταινίες μου. Όπως είπα, έχω μια ισχυρή, βιωματική σχέση μαζί της. Κάθε στοά φέρει αναμνήσεις, ιστορίες και εικόνες. Αποφάσισα να γυρίσω την ταινία σε μαύρο και άσπρο, ώστε να μπορέσω να προχωρήσω πίσω από τον ρεαλισμό, αγγίζοντας την εσωτερική αίσθηση των ανθρώπων και των τόπων…

-Ο «Λαβύρινθος» είναι μια ωδή στους εργαζόμενους στις στοές και την αξιοπρέπεια της εργασίας. Τι σε προσέλκυσε στους ανθρώπους στις στοές;

-Οι πρωταγωνιστές στις ταινίες μου είναι συνήθως εξαιρετικά πρόσωπα, γυναίκες και άνδρες. Οι άνθρωποι στον «Λαβύρινθο» είναι επίσης εξαιρετικοί καθώς συνδυάζουν μια προσωπική ηθική και μια καθαρή και υγιή πίστη στο έργο τους, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν εκπληκτικά ταπεινοί.

-Θα θέλατε να πείτε μερικά πράγματα σχετικά με την αναφορά στο φως στην ταινία;

-Πάντα εντυπωσιαζόμουν από το μόνιμο τεχνητό φως στις στοές. Δίνει την αίσθηση ενός άλλου κόσμου, ένα μαγικό μέρος στην καρδιά της πραγματικότητας. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους κάτω από αυτό το φως. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια αναφορά στο «Καμιά Συμπάθεια Για Τον Διάβολο», την ταινία μου για τον Ορφέα και την Ευρυδίκη σε μια δυστοπική Αθήνα. Η ταινία ξεκινά με την ίδια φωνή: «Φώτα, ατελείωτα φώτα…»

-Ποιες ήταν οι προκλήσεις στη δημιουργία αυτής της ταινίας και ποια είναι τα σχέδιά σας;

-Ποτέ δεν σκέφτηκα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ. Αλλά όπως είπα, αυτή είναι μια υβριδική ταινία που έφτιαξα με σχεδόν ενστικτώδη τρόπο, ακολουθώντας τις αναμνήσεις μου και ακούγοντας ανθρώπους που γνώρισα για πρώτη φορά. Ταυτόχρονα, μέσα στις στοές, είχα μια απροσδόκητη συνάντηση με τον ίδιο τον κινηματογράφο. Όλα αυτά έδωσαν μια μαγική χροιά στην ταινία, οπότε νομίζω ότι έχω προχωρήσει περισσότερο από τις αρχικές σκέψεις μου.

Εδώ:  https://www.youtube.com/watch?v=Zv0fw7yJ5Ro trailer


 Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 5:08 pm


ΔΕΙΛΙΑ.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ι. ΒΑΤΟΥΣΙΟΥ. 


Παράξενο είπε η γιαγιά 

πως αφέθηκε μόλις έμαθε

- φτου να μην το πω -

μόλις έμαθε για την επάρατη νόσο

Κι ήταν τόσο γενναίος

Έπεσε με τα μούτρα στη ζωή

σπούδασε μεγάλωσε τα παιδιά του

δουλευτής καλός 

Τι να πεις...


Κρίμας κι είχε σχέδια πολλά

Το σπίτι στο νησί τ’ αμπελάκι τη βάρκα θυμάσαι;

Κι όλο έλεγε «αχ να μπορούσα... Ίσως του χρόνου»

Τον πρόλαβε ο καταραμένος

Τον πρόλαβε


Κρατήθηκα 

Είπα να σωπάσω μα μ’ έπνιξε

«Από δειλία πεθαίνουμε καθημερινά γιαγιά» 


ΠΊΝΑΚΑΣ:  Ουμβέρτος Αργυρός - Ανεμόμυλοι. Μύκονος.

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 4:58 pm


Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

(ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ) - ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΚΑ.


Προοίμιο

Στην Άπω Ανατολή, φιλοσοφικά,  συμβολίζουν την ευτυχία  του κάθε ανθρώπου με έναν αριθμό, που μεγαλώνει ανάλογα με τα αγαθά που κατέχει και απολαμβάνει, π.χ. εάν κάποιος επιθυμεί και διαθέτει μεγάλη φήμη βαθμολογείται με 10. Εάν διαθέτει και πλούτη, τότε αυξάνεται στο 100. Εάν μπορεί και κάνει ταξίδια, γίνεται 1000. Εάν έχει πολλούς φίλους 10000 κοκ. Κάθε φορά που αποκτιέται  ένα αγαθό προστίθεται ένα μηδενικό στο τέλος και ο αριθμός της ευτυχίας μεγαλώνει και μπορεί να γίνει τεράστιος π.χ. 1000000…. Η μονάδα στην αρχή του αριθμού, όμως, παριστάνει την υγεία, τουτέστιν την ύπαρξη του ίδιου του ανθρώπου. Παρατηρούμε εύκολα ότι εάν υπάρχει η μονάδα, τότε τα μηδενικά προσαυξάνουν κάθε φορά την ευτυχία, εάν όμως εκλείψει η υγεία, τότε όλα τα αγαθά, είναι άνευ αξίας. Εάν το παράδειγμά μας εφαρμοστεί στην περίπτωση της Πατρίδας αμέσως διαπιστώνεται  ότι  εάν η Πατρίδα δεν  έχει υπόσταση, τότε όλα τα αγαθά είναι   απλά μηδενικά.


Εισαγωγή

Για να έχει υπόσταση ένας ζωντανός οργανισμός, (από το νουκλεοτίδιο, μέχρι τη Συνομοσπονδία Κρατών), πρέπει να συντρέχουν  τρεις βασικές συνθήκες: 

Τα συστατικά όργανα να λειτουργούν με σχετική ελευθερία στο δικό τους  ζωτικό χώρο και να έχουν αρμονική συνοχή συντονισμένα μέσα στο όλο.

Ένα περίβλημα να εξασφαλίζει το όλον, που έχει την ικανότητα αυτοοργάνωσης και

Το περίβλημα να επιτρέπει την  επικοινωνία με το περιβάλλον .

 Εάν ένας από τους τρεις παράγοντες εκλείψει  ο οργανισμός νεκρώνεται.

Το πώς αναπτύσσεται η αυτοοργάνωση είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθεί.  Ο πιο πολύπλοκος αυτοοργανούμενος οργανισμός είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος με περισσότερους από εκατό πενήντα δισεκατομμύρια νευρώνες και  περισσότερες από εξακόσια δισεκατομμύρια συνάψεις. Και όμως, όταν δεν έχει σοβαρές  διαταραχές, λειτουργεί αρμονικά αναβλύζοντας το ανθρώπινο πνεύμα..

Οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι τα πιο πολύπλοκα σύνολα επί της Γης, καθόσον ποτέ, σχεδόν, δεν επιτυγχάνεται αρμονική συλλειτουργία των μελών λόγω ετερογενών βουλήσεων. Γι’ αυτό ακριβώς πολύ ενωρίς οι άνθρωποι αντιλήφθηκαν την ανάγκη να οργανώσουν την κοινωνική τους  ζωή σε ομάδες- πυρήνες, όπως οικογένεια, φυλή, έθνος κ. λ. π.

 Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιεί για αυτούς τους πυρήνες την περίφημη έννοια  εστία, την οποία οι πρόγονοί μας τίμησαν και ως θεά. Εστία είναι ο χώρος μέσα στο σπίτι, ο οποίος χρησιμεύει για θέρμανση. 


Σημερινό παγκοσμιοποιημένο  σκηνικό

Στο σημερινό παγκόσμιο σκηνικό, με την οικονομική παγκοσμιοποίηση και τις πολλαπλές παγκοσμιότητες νιώθουμε ότι  μάς αγκαλιάζει ένα γιγαντιαίο πλανητικό στραγγαλιστικό   χωροδικτύωμα, που συνίσταται  από κάθε είδος συμφέροντα και επιρροές. Οι οικογένειες, οι φυλές είναι υπερβολικά ευάλωτες και δύσκολα ανθίστανται στην εξωτερική πίεση. Έτσι, ουσιαστικά αφανίζεται ο άνθρωπος ως πρόσωπο. Αλλά και τα έθνη-κράτη αλλοιώνονται σημαντικά από πλευράς αυτονομίας τους, καθόσον εξαρτώνται από τις επιρροές ισχυρότερων παραγόντων, που είναι ανεξέλεγκτοι. Μόνον η ουσιαστική οντότητα της Πατρίδας είναι δυνατόν να αποτελέσει ανθρώπινη εστία.


Πατρίδα: Είναι η διευρυμένη μεγάλη οικογένεια, όπου το άτομο διαμορφώνεται  ως πρόσωπο. Μόνον μέσα στην  γίνεται το μεγαλύτερο συνειδητό πλάτεμα του εαυτού μας με βαθύτερο ρίζωμα στο χρόνο και στην ιστορία. 

Η ελληνική γλώσσα σηματοδοτεί την έννοια της Πατρίδας, ως την ωραιότερη σύνθεση, ετυμολογικά, των κοινών ρόλων του  πατέρα και μητέρας, την πατρική αυστηρότητα και ισχύ μαζί με μητρική αγάπη και φροντίδα.

 Η εξασφάλιση της υπόστασης της Πατρίδας σημαίνει ότι το  συμφέρον του όλου  υπερτερεί του ατομικού. Ύπατος εξουσιαστής είναι ο Νόμος, ο μόνος, που εξασφαλίζει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, αφού και εμείς τηρούμε  τις υποχρεώσεις μας φυσικά. Με ευπείθεια τηρούμε τους νόμους της και δεν νομιμοποιούμαστε  να τους παραβιάζουμε, επειδή κάποιος άλλος τους παραβιάζει. Αναθέτουμε την εξουσία στους ικανούς, που υπηρετούν το ευρύτερο συμφέρον της Πατρίδας, οπότε ωφελούνται οι πολλοί. Τα όρια της Πατρίδας μας φθάνουν στα  σύνορα, αλλά η αξιοπρέπειά της μεταδίδεται  σε όλη την Οικουμένη. 

Η  Πατρίδα, ως οντότητα κινδυνεύει, όπως και  κάθε ζωντανός οργανισμός, όταν: εσωτερική συνοχή διαταραχθεί  ή  αποκοπούν οι δεσμοί με το ευρύτερο περιβάλλον ή  διαρραγεί ανεπανόρθωτα το εξωτερικό περίβλημα( τα σύνορά της).


Η Δημοκρατία, η οποία ως πολίτευμα τείνει να επικρατήσει, τουλάχιστον ονομαστικά, σε ολόκληρο τον Πλανήτη μας συνιστά την πιο λεπτή(ελληνική) επινόηση του ανθρώπινου πνεύματος για την κοινωνική ζωή, καθόσον δημιουργεί συνθήκες αποκέντρωσης και διάχυσης της εξουσίας.  Είναι το πιο ευαίσθητο σύστημα. Απαιτεί από τους πολίτες  για τη σωστή λειτουργία της περισσότερα από όσα εκείνοι μπορούν ή διατίθενται να δώσουν, εάν δεν καλλιεργηθούν με αντίστοιχη  ολιστική παιδεία. 

 Δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ένα ιδεώδες πρότυπο, το οποίο  μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες των πολιτών με δικαιοσύνη. Έτσι προκαλούνται εσωτερικές τριβές που οδηγούν ακόμη και στην  αυτοκαταστροφή.  Η Δημοκρατία δεν επιβάλλεται. Είναι η πιο ευαίσθητη ανάδυση μιας ευνομούμενης και αρμονικής Κοινωνίας.  Απαιτεί πολίτες σώφρονες και αγαθούς, ώστε να δικαιούνται μερίδιο στη διακυβέρνηση της χώρας. Δημοκρατία δεν σημαίνει μακαριότητα, ηρεμία και ακινησία. Ποτέ οι δημοκρατικές κατακτήσεις δεν είναι απόλυτα προστατευμένες!


Η αγωγή του πολίτη, ( πολιτειότητα (polity)) στη μαζική κοινωνία μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη και έχει αφεθεί στην αδιάκριτη «δικαιοδοσία» των ΜΜΕ και της ανεύθυνης διάδοσης πληροφοριών. Ταυτόχρονα, η υπερβολική εξειδικευμένη γνώση, ως συνέπεια της πολυπλοκότητας της σημερινής κοινωνικής ζωής, προκάλεσε θύλακες ανευθυνότητας για τον μέσο πολίτη. Έτσι προκλήθηκε ένας άκρατος εγωτισμός και η ψευδαίσθηση ότι όλα είναι γνωστά σε όλους και όλοι είμαστε ίσοι και ικανοί για όλα! 

 Επιδιώκεται πρώτιστα η ατομική απόλαυση και ηδονή. Λησμονείται το βασικότερο ότι στη δημοκρατική συμβίωση όλοι μας έχουμε ένα μέρος ευθύνης για τη λειτουργία της Πολιτείας, εκτελώντας τα καθήκοντά μας και βοηθώντας τους αρμοδίους στο ρόλο τους. Δεν αρκεί το ασφαλές όριο της κριτικής για τις παραλείψεις των αρμοδίων. Το πώς πρέπει  να  υπερισχύσει του γιατί!

 

Εθνική Άμυνα: Για κάθε αγαθό υπάρχουν οι ειδικοί, αλλά η φροντίδα ανήκει σε όλους μας. Έτσι και για την Εθνική Άμυνα έχουμε του λειτουργούς της( Μόνιμα Στελέχη), αλλά η ευθύνη βαρύνει όλους μας! Η  Πολιτεία λειτουργεί ως ενιαίος οργανισμός, έστω και εάν στηρίζεται σε επιμέρους εξειδικευμένους θεσμούς. Η σωστή και εναρμονισμένη λειτουργία του κάθε θεσμού επηρεάζει το Όλον. Η Εθνική Άμυνα είναι απόλυτα  καθολικό αγαθό. Χωρίς υγιές  κοινωνικό, οικονομικό, παιδευτικό στοιχείο δεν νοείται Εθνική Άμυνα που αρχίζει από το ίδιο το άτομο και ολοκληρώνεται στις Μονάδες των συνόρων και στα Γενικά Επιτελεία. Το στράτευμα δεν συνιστά μια ξεχωριστή ομάδα, αλλά είναι αυτός ο ίδιος ο Λαός. Ειδικά στις Χώρες που αντιμετωπίζουν κινδύνους ακεραιότητας  και δεν έχουν την  οικονομική πολυτέλεια για μισθοφορικό στρατό, όπως η δική μας Πατρίδα, ο πιο κρίσιμος και μοναδικός παράγοντας είναι ο ανθρώπινος πλούτος.


Στρατιωτική Θητεία: Αποστολή του Στρατού  στην ειρήνη είναι να προετοιμάζει τους νέους μας για την κρίσιμη ώρα της μάχης. Η στρατιωτική εκπαίδευση, απλά ως  ενημέρωση και εκμάθηση   χειρισμού του οπλισμού είναι το ελάχιστο έργο και θα αρκούσε ένας μικρός χρόνος στράτευσης. Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη, δυστυχώς, επικρατεί και από εκεί απορρέει το α-νόητο  ερωτηματικό: γιατί «να υπηρετούν τόσους μήνες τα παιδιά μας και να χάνουν πολύτιμο χρόνο από τη σταδιοδρομία τους»! Δεν είναι χαμένος χρόνος! Παραβλέπεται η ύψιστη αποστολή της κορυφαίας φάσεως της ανθρώπινης αγωγής η στρατιωτική αγωγή, η οποία, ως προσωπική ενεργητική συμμετοχή στο  ύπατο αγαθό της ελευθερίας την καθιστά πρώτιστη δημοκρατική αξία.

  Επιγραμματικά κατά φάση της στρατιωτικής αγωγής συμβαίνει: Μέσα σε ένα ιδιάζον κλίμα, πολύ διαφορετικό από το σπιτικό και οικογενειακό, αναπτύσσεται η προαίρεση και η προθετικότητα για ευθύνη του νέου,  λόγω της ορμέμφυτης ανθρώπινης ιδιότητας της κοινωνικότητας (μίμησης). Προκαλείται μια έντονη συγκινησιακή ενεργοποίηση του συναισθηματικού του χώρου. Ταυτόχρονα αφυπνίζεται ο συνειδησιακός  χώρος, καθόσον βρίσκεται μπροστά στη σκληρή  πραγματικότητα της ευθύνης.  Δια του παραδείγματος  των μελών της ομάδας  και με τη συνδρομή του  εκπαιδευτή- ανδραγωγού καλλιεργείται η ευγενής άμιλλα και η ηθική συνείδηση, οπότε αναπτύσσεται η  βούληση  για προσφορά μέχρι την αυτοθυσία. Με τη στρατιωτική αγωγή ο νέος αναπτύσσει την αυτοσυνειδησία, αυτοπεποίθηση. Συνειδητοποιεί την έννοια και την αξία  της Πατρίδας και νιώθει άξιος να συμβάλει στην ελευθερία της. Έτσι πλαταίνουν τα στενά ατομικά του όρια μέχρι και την αιωνιότητα του Έθνους. 

Καλλιεργείται  η ενσυνείδητη πειθαρχία. Μέχρι εκείνη τα στιγμή οι άλλοι του υπαγόρευαν το τι πρέπει να κάνει. Τώρα πια είναι εκείνος, οποίος συνειδητά αποφασίζει. Καθίσταται ένας ικανός μαχητής του πολέμου και της ζωής.  Τότε νιώθει την Πατρίδα ως Οικογένειά του.


Σχολιασμός

Η Πατρίδα είναι αρμονική σύνθεση τεράστιας ποικιλότητας σε ενότητα. Ο άμεσα ορατός εξωτερικός κίνδυνος από ένστικτο αυτοσυντήρησης μας, συσπειρώνει. Τα ατομικά συμφέροντα αναστέλλονται σε σημαντικό βαθμό. Ο Λαός χαλυβδώνεται  και εάν υπάρχει σχετική προετοιμασία για τον επικείμενο κίνδυνο, τότε επιτυγχάνονται θαυμαστά  αποτελέσματα , όπως εκείνα της Γενιάς του 1940 . Όταν σιγήσουν του πολέμου οι σειρήνες, συνήθως, ο ένας  στρέφεται κατά του άλλου, Ο διπλανός μας γίνεται αντίπαλος ή και εχθρός ακόμη. Στο κυνήγι της απόλαυσης της ατομικής ευμάρειας λησμονούμε τη μεγάλη αλήθεια, ότι το προσωπικό συμφέρον είναι απόλυτα συνυφασμένο με το ευρύτερο καλό και ειδικά με την ύπαρξη της Πατρίδας μας.

 Οι δυνάμεις εθνικής συνοχής, οι αξίες μας, ξεθωριάζουν και η κοινωνία λαμβάνει μαζικό χαρακτήρα και καθίσταται ένα απλό συνονθύλευμα.  Ο τρόπος σκέψης, η νοοτροπία μας, αλλάζει σύμφωνα με την καλούμενη  « μαζική κουλτούρα»,  που αντικατέστησε την παιδεία με την ευρεία έννοια που έδωσαν οι  προγονοί μας. Το άτομο θεοποιείται ως προς τα δικαιώματά του και στην καλύτερη περίπτωση το έργο που αφορά  στην Πατρίδα ανατίθεται στους «ειδικούς», ενώ οι λοιποί είμαστε εκτός ευθύνης!

Τις τελευταίες δεκαετίες ζούμε στην εποχή της κυριαρχίας του οικονομικού παράγοντα. Τα πάντα στον βωμό του κέρδους και της διασημότητας. Τα πάντα στραμμένα προς τα εκεί, αδιαφορώντας τι είδος ανθρώπων καλλιεργούμε και ποια ευδαιμονία επιζητούμε. Τα πάντα μετρήσιμα με αριθμούς και ποσοστά  κέρδους και κατανάλωσης. Μια απόλυτα μηχανιστική αντίληψη, που αμβλύνει μέχρι μηδενισμού τις  άλλες αξίες και αρετές.

Η έννοια της φιλοπατρίας, η αγάπη για την Πατρίδα, την οποία οι πρόγονοί μας θεωρούσαν, ως ύπατη αρετή, ουσιαστικά απαλείφεται από το λεξιλόγιό μας και, δυστυχώς, από την συνείδησή μας. Η φιλοπατρία μεταλλάχθηκε σε πατριωτισμό (αντιδάνειο του γαλλικού patriotisme). Ο εθνισμός διαστρεβλώθηκε σε εθνικισμό και κακοποιήθηκε σε σωβινισμό,  που τελικά αντιπαρατάχτηκε με τον διεθνισμό.

 Αμβλύνθηκε  κάθε αγνό συναίσθημα αγάπης προς  την Πατρίδα, όπως και η συνειδητή ευθύνη εθελοντικής σύγκλισης των προσπαθειών όλων.

Σε ένα υγιές δημοκρατικό σύστημα ο φαύλος δεν μπορεί να βλάψει τη χώρα. Σε μια κακή, όμως, δημοκρατία ακόμα και οι ενάρετοι πολίτες δεν μπορούν να δρουν προς όφελος του συνόλου. 

  Για την οντότητα της Πατρίδας απαιτούνται να συνυπάρχουν τα εξής: Έδαφος, Λαός και Κράτος(ισχύς). Στη σημερινή δική μας πραγματικότητα το «έδαφος» υπάρχει , παρά τις «γκρίζες ζώνες» που επιδιώκουν γείτονές μας. Η κρατική ισχύς , παρά το ότι στην τρέχουσα περίοδο, για λόγους κυρίως οικονομικούς έχει αμβλυνθεί, στη γενική περίπτωση είναι σημαντική. 

Σε ότι αφορά, όμως, την έννοια του «λαού» υφίστανται μείζονες αμφισβητήσεις. Ο Λαός υπάρχει όχι μόνον ως αριθμητικό μέγεθος, αλλά κυρίως, ως οντότητα με  ουσιαστική συνοχή. Ως συνδετικοί παράγοντες θεωρούνται η κοινή καταγωγή, θρησκεία, η γλώσσα, τα κοινά ήθη και έθιμα … που μετατρέπουν το άθροισμα των ανθρώπων σε Δήμο, Πόλη, Πολιτεία και Πατρίδα. 

Η Πατρίδα, κοντολογίς, πραγματώνεται με το βιωματικό  συναίσθημα, ότι ανήκομε σε ένα σύνολο, στο οποίο θέλουμε να ανήκουμε και εκείνο μας δέχεται με αγάπη ως μέλη. 

Κατά την  στρατιωτική  θητεία του ο νέος δεν εκπαιδεύεται απλά  στον χειρισμό των όπλων, αλλά για να καταστεί μαχητής στον πόλεμο και στη ζωή. 

Η Εθνική Άμυνα δεν είναι υπόθεση μόνον των λειτουργών της, οι οποίοι φέρνουν ακέραιη της ευθύνη της  επιτελικής και επιχειρησιακής διεξαγωγής, αλλά όλων, όσων επιθυμούν να απολαμβάνουν τα  αγαθά, έστω και ολίγα, που τους προσφέρει η Πατρίδα μας. Είναι προσωποπαγές καθήκον και όχι εξαγοράσιμο. Ο ιδρώτας και το αίμα δεν αποτιμώνται με χρήματα. Είναι συστατικά της  ζωής μας. Ας αναλογιστούμε πώς είναι δυνατόν να συγκριθεί μια ώρα φρουρού στο «Φυλάκιο Ω» ή μια υπηρεσία στο υποβρύχιο που πλέει  στο βυθό της θάλασσας ή  η επαγρύπνηση ενός παρατηρητή στο ξερονήσι με οποιαδήποτε άλλη εργασία σε κλίμα ασφάλειας! Ποια δύναμη ψυχής πρέπει να έχει αποκτήσει ο νέος για να σηκώνει την ευθύνη της τιμής της Πατρίδας ολόκληρης! 

Η οικονομική ισχύς πρέπει να συνδυαστεί απαραίτητα με το εθνικό φρόνημα για να καταστεί  αειφόρος αξία. Το εθνικό φρόνημα δεν επιβάλλεται με τη βία, αλλά  αναδύεται από την τα βάθη της καρδιάς και ριζώνει στην συνείδηση του κάθε νέου με την αγωγή και τη ευρεία παιδεία. Καλλιεργείται  όχι στα σκληρά πεδία των  ανταγωνισμών για την απόκτηση μόνον οικονομικής ισχύος. Η λεβεντιά επιτυγχάνεται με την ολιγόμηνη δημιουργική στρατιωτική θητεία μέσα στο γόνιμο περιβάλλον του Στρατεύματος.


Αποτιμήσεις 

Το οικονομικό στοιχείο διαδραματίζει το δικό του σημαντικό ρόλο, όπως άλλωστε  το Κοινωνικό, η  Δικαιοσύνη, η Εθνική άμυνα, το Θρησκευτικό , η Παιδεία κλπ. Το Πολιτικό στοιχείο έχει τον κύριο συντονιστικό ρόλο, αλλά δεν κυριαρχεί στα λοιπά, ούτε ποδηγετείται  από κανένα.

Η ύπαρξη της Πατρίδας είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για ανάπτυξη όλων των λοιπών αγαθών (δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα, ευημερία, δικαιοσύνη). 

Πατρίδα ευυπόληπτη και αξιοπρεπή, όχι απομονωμένη και τυφλή  δημιουργούν οι πολίτες, με εθνικό φρόνημα, οι οποίοι πλάθονται  με τη δοκιμασμένη αγωγή, που αρχίζει από την κούνια με το χαμόγελο της μάνας, χτίζεται  στο σχολείο και στο στράτευμα.

Η Δημοκρατία δεν είναι η ονομαστική εφαρμογή , κατά το δοκούν του καθενός, αλλά ένα διαρκές πρόταγμα όλων των μελών  και των οργάνων της πολιτείας.

 Τότε καθίσταται αρετή ολόκληρου του Λαού, ο οποίος  δημιουργεί την οντότητα  Πατρίδας  άξιας σεβασμού στα πλαίσια του  Παγκόσμιου περιβάλλοντος.


Επίλογος 

« Δεν ζει χωρίς Πατρίδα η ανθρώπινη ψυχή»( Παλαμάς). Και εάν ακόμη επιτευχθεί το απίθανο μια πλανητική  Συνομοσπονδία Κρατών, οι Πατρίδες θα υπάρχουν πάντα, γιατί ο άνθρωπος μόνον μέσα στην Πατρίδα βιώνει με πληρότητα τον εαυτό του.

Η Πατρίδα ξεπερνάει το κατώφλι της ιερότητας και εισέρχεται στην αγιότητα, «…απάντων τιμιώτερον και αγιότερον …εστί η πατρίς..» (Σωκράτης).

 Κρυσταλλώνεται στην ιστορική διαδρομή και εκφράζει ένα ευαγές μέλλον των επόμενων γενεών. Οι γενεές δεν χωρίζονται μεταξύ τους. Η καθεμιά φέρνει μέσα της όλες τις προηγούμενες και τις επόμενες. Έτσι πλάθονται πολίτες,  οι οποίοι  δημιουργούν Πατρίδα ευυπόληπτη και αξιοπρεπή. Όχι απομονωμένη και τυφλή! Αλλά Πατρίδα σεβαστή στους άλλους, που σημαίνει σεβαστή πρώτα σε εμάς.  Τέτοια, όμως,  Πατρίδα δημιουργούν οι σωστοί πολίτες, που αντίστοιχα πλάθονται  με τη δοκιμασμένη ολιστική παιδεία. 

Πέρα από τα καταγεγραμμένα με «χρυσά γράμματα» στις Δέλτους της  Ιστορίας της Πατρίδας μας κατορθώματα, την  προσφορά σε αίμα  και ψυχές στα πεδία των Μαχών του Έθνους μας, μια ευεργετική γενναιοδωρία, στην οποία χρωστάμε σήμερα και τη δική μας ευημερία, οι ΕΔ προσφέρουν μια ανεκτίμητη και κορυφαία διττή «παραγωγική» προσφορά: Το αίσθημα ασφάλειας έναντι εξωτερικών απειλών και την ευρεία παιδεία(ανδραγωγία), που αναπτύσσει πρόσωπα υπεύθυνα για τη δημοκρατική κοινωνία μας. 

Το αίσθημα ασφάλειας είναι το πρώτιστο και το ισχυρότερο που βιώνει κάθε έμβιο ον.  Η βασική προϋπόθεση της ζωής είναι η εξασφάλιση της ύπαρξής της. Η ακεραιότητα της Πατρίδας μας, συνιστά το πρώτιστο καθήκον των ΕΔ. Είναι όμως και μια  υποχρέωση προσωποπαγής για τον καθένα μας, που ζει και απολαμβάνει τα αγαθά της ζωής στη Χώρα μας. Γι’ αυτό η στρατιωτική θητεία δεν εξαγοράζεται, πλην αδήριτης, προσωπικής ανικανότητας.

 Όσο πιο πολύπλευρη είναι η πνευματική καλλιέργεια τόσο πιο γόνιμη καθίσταται η εξειδικευμένη εκπαίδευση. Όλες οι μεγαλοφυείς Προσωπικότητες, που πρόσφεραν τεράστιο πνευματικό έργο στην ανθρωπότητα είχαν, σχεδόν πάντοτε, μια ευρεία  παιδεία. Αυτού του είδους η ολιστική παιδεία (ανδραγωγία) καλλιεργείται  στα Παραγωγικά Στρατιωτικά Σχολεία και  αφορά σε όλο το φάσμα του ανθρώπινου γίγνεσθαι: γνωστικό, θυμικό(φρόνημα) και ηθική συγκρότηση, τα οποία εξελίσσονται δια βίου.

 Είναι η ανδραγωγία ηγητόρων, οι οποίοι θα κληθούν, εάν απαιτηθεί, να οδηγήσουν τους νέους μας στη μάχη και ακόμη στην αυτοθυσία. Απόκτηση ηγετικών προσόντων  σημαίνει ανάπτυξη εμπιστοσύνης και κατανόησης των ανθρώπων. Ενσυναίσθηση, όραμα, ολιστική νοημοσύνη, πολυμάθεια, πολύτροπη δράση. Αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και του απροόπτου. Αρμοστικότητα, σύνεση, σωφροσύνη και κοινή  πίστη, βούληση και προσπάθεια. Πάνω από όλα, αγάπη για τον διπλανό. Προσωπική ευθύνη και συναδελφοσύνη μαζί.

Πρώτιστη ενέργεια του Οραματιστή Πρώτου Κυβερνήτη της Νεότερης Ελλάδας Ιωάννου Καποδίστρια, για να δώσει ελπίδα ζωής και μέλλον στην καθημαγμένη Πατρίδα, ήταν να ιδρύσει τη Σχολή Παραγωγής Αξιωματικών που θα δομούσαν προσωπικότητες με προσόντα να οδηγήσουν τους νέους  στην αγάπη για την Πατρίδα  τους. Τους ονόμασε «Ευέλπιδες», ήτοι «καλές ελπίδες» του Έθνους, γιατί αυτοί θα δομούσαν τα υπεύθυνα μέλη της Κοινωνίας. Αυτή είναι  η αποστολή της Σχολής Ευελπίδων και δεν έχει αλλάξει, ούτε μπορεί να αλλάξει ποτέ στο μέλλον. Η αειφόρος ρήτρα: «άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει». Είναι  στην ουσία της  η «πνευματική ατμομηχανή»  της  εθνικής  ανδραγωγίας των νέων μας.  Να καταστούν ικανοί να φέρουν όπλα και να επωμισθούν την ευθύνη της ακεραιότητας της Πατρίδας μας.

 Δεν μεταλλάσσεται δια μαγείας ο άνθρωπος σε αγωνιστή πολέμου. Πρέπει να καταστεί πρώτα  αγωνιστής της ζωής. Να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που πάντα απρόοπτα έρχονται και δεν μπορεί να τον απαλλάξει από αυτά κανένας άλλος, εάν και ο ίδιος δεν καταβάλει την προσπάθεια, που του ανήκει. Τέτοιους  ευσυνείδητους πολίτες απαιτεί και η ευνομούμενη Δημοκρατία

Η ακεραιότητα της Πατρίδας διασφαλίζεται με τη φιλοπατρία ολόκληρου του λαού. Μια ανυπέρβλητη  δύναμη για ζωή, που τον εξοπλίζει με αρετές, πιστεύω, φιλότητα, ελπίδα, μελλοντική προσδοκία! Μια αγάπη, που υπερβαίνει  τον έρωτα και την φιλία  εγγίζοντας  τα όρια της αγάπης για  κάτι το ιερό και άγιο, την Πατρίδα.

Τότε  το   καλό  της Πατρίδας,  συνιστά υπόθεση του καθενός μας και η ατομική μας ελευθερία υπόθεση όλων. Το ίδιο πιστεύω πρέπει να έχει και ένας πολίτης άξιος να ζει σε μια δημιουργική Δημοκρατία.  Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο  διατεινόμαστε ότι η στρατιωτική θητεία συνιστά διαχρονική δημοκρατική αξία. 

Το Στράτευμα σήμερα συνιστά και θα συνιστά και στο μέλλον το πρότυπο εύρυθμου, αποδοτικού και δημιουργικού πολύτροπου Φορέα της Πατρίδας μας. Η συνοχή του ερείδεται στην ενσυνείδητη πειθαρχία, που συνιστά την πιο ισχυρή αρετή συνοχής.  Ήτοι η όλη λειτουργία του βρίσκεται πάντοτε στο ιδανικό σημείο της χρυσής αναλογικής σύνθεσης, ως μέτρον άριστο,  μεταξύ της αυθαιρεσίας και της καθυπόταξης. 

 Κοντολογίς, οι Ένοπλες Δυνάμεις με την ευέλικτη δομή και την  αρμοστικότητα στις απαιτήσεις του διαρκώς εξελισσόμενου περιβάλλοντος συνιστούν  το πρότυπο παράδειγμα εύρυθμου «ζωντανού οργανισμού», που δημιουργεί συνθήκες ικανοποιητικές στο προσωπικό του, αλλά και από τον οποίο αναδύεται υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης για όλο τον Λαό. Ήτοι το άριστο παράδειγμα (paradigm) προς μίμηση.

                                                                                                         

Η έννοια της φιλοπατρίας, την οποία οι πρόγονοί μας θεωρούσαν, ως ύπατη αρετή, σήμερα μεταλλάχθηκε και κακοποιήθηκε.  Είναι απόλυτη ανάγκη να  προβούμε σε μια Πανελλήνια εθνική εγρήγορση. Να ορθώσουμε το πνευματικό ανάστημα της Αιώνιας Ελλάδας.  Την υπεροχή  του ελληνικού τρόπου σκέπτεσθαι, συναισθάνεσθαι και πράττειν.  Η Ελληνική  Φυλή  στέκεται στην ύπατη βαθμίδα, γιατί είναι η κοιτίδα και  η μητέρα παντός πολιτισμού. «Όποιος σκέπτεται σήμερα, σκέπτεται ελληνικά, έστω κι αν δεν το υποπτεύεται» (Romilly). Δεν αμφισβητεί κανένας στον Πλανήτη ότι οι Πρόγονοί μας υπήρξαν οι φωτοδότες της Οικουμένης, στην ανθρώπινη σκέψη και τον ανθρωπισμό.

 Εμείς, όμως, είμαστε οι γνήσιοι απόγονοί τους;  Όχι, μόνον στα λόγια, αλλά και στην ουσία μας; Η γλώσσα μας, η Παιδεία μας , η Σκέψη μας έχουν τα στοιχεία της αδιάλειπτης συνέχειας της  καταγωγής μας, όπως αυτά μετεξελίχθηκαν  στη ροή της Ιστορίας και εμπλουτίσθηκαν ή εναρμονίσθηκαν στις εξελίξεις της ζωής της ανθρωπότητας;  Αποκτήσαμε μια ταυτότητα δική μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε ανένταχτοι στο σύγχρονο περιβάλλον;  Πάντα υπάρχει μια διακριτή και ευανάγνωστη προσωπικότητα κάθε λαού. Εμείς οφείλουμε να έχουμε τη δική μας. Απαιτείται να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη Πατρίδα εφάμιλλη των προηγμένων Εθνών της Γης. Να έχει αυτοδύναμη πρόοδο, να είναι αυτοοργανούμενη, δημιουργική , προοδευτική και η οποία να εμπνέει τους νεότερους και να δίνει αισιοδοξία. 

Μια Πατρίδα ισότιμη και σε αρμονία με ό,τι της αξίζει ιστορικά. Αυτό είναι δικό μας άμεσο έργο. Το ότι «οι άλλοι δεν μας αφήνουν» δεν ευσταθεί, γιατί είναι δικαιολογία που μας βολεύει. Η θλίψη που νιώθουμε πρέπει να μετατραπεί σε πείσμα, σε θέληση για ενέργεια και δράση. Δράση  όλων μας ή τουλάχιστον μιας μεγάλης κρίσιμης μάζας.

 

Στα δύσκολα πάντοτε ξεχώριζαν οι πρόγονοί μας. Οφείλουμε να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Να γίνουμε πάλι «εμείς» με τη διπλή του έννοια. Να γίνουμε ένα  αρμονικό «όλο» και ταυτόχρονα να γίνουμε «εμείς», ως εάν «Έλληνες».  Να επαναφέρουμε σταδιακά στο άριστο μέτρο τις αξίες συνοχής. Οι αξίες είναι σχέσεις που συγκροτούν  τους Κοινωνικούς δεσμούς ζωής. Την κατανόηση της πραγματικότητας, την ωραιότητα των ανθρώπινων σχέσεων και την απόδοση της δικαιοσύνης, κοντολογίς, την ηθική πράξη. Να καταργήσουμε την προσωπική μας αυθεντία. 

Να θεωρήσουμε ως καλύτερη προσέγγιση εξεύρεσης λύσεων των προβλημάτων τον ειλικρινή δημιουργικό διάλογο με ουσιαστικά επιχειρήματα μεταξύ γενεών, γιατί ποτέ δεν αποκόπτεται το παρόν από το παρελθόν και το μέλλον.

 Με δημιουργικό διάλογο οδηγούμαστε στη συναίνεση. Από την επιβολή απόψεων αναδύονται πάντα αντίπαλοι. Ο διάλογος, όμως, απαιτεί ενσυναίσθηση. Να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και να θεωρούμε το διπλανό ίσο με εμάς. Τότε συντίθενται αρμονικά η ελευθερία, με την ισότητα μέσα στην αδελφοσύνη της αγάπης. 

Τότε δημιουργείται το υπέροχο συναίσθημα του να ανήκουμε σε μια ομάδα, που θέλουμε να ανήκουμε, αλλά και εκείνη μας θέλει. Τότε δημιουργούνται ακατάλυτοι δεσμοί. Κορυφαίο πρότυπο η αρμονική οικογένεια. Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ , που δυστυχώς χάθηκε!!!

Κανένας δεν πρόκειται να μας βοηθήσει. Μόνον έτσι η Ελλάδα θα καταστεί πάλι υγιής και στέρεα εθνική και πολιτική οντότητα. 

Δεν δικαιολογούνται οι νέοι μας σε αποχή, αλλά ούτε εμείς οι μεγαλύτεροι σε αδράνεια. Το τι πρέπει να κάνουμε περίπου το διαισθανόμαστε, αλλά το πιο δύσκολο είναι η βούληση για την  πραγματοποίησή του. Εάν δεν  ξεκινήσουμε  τώρα, ίσως αύριο να είναι αργά. Η θλίψη για τις αστοχίες που νιώσαμε τα τελευταία  χρόνια , που είναι επανωτές και οδυνηρές μάς έχουν φέρει πιο κοντά στη σκληρή αλήθεια. Αποκτήσαμε άραγε  τη σωστή γνώση; Ένα είδος σοφίας  για ενέργειες και πράξεις και μια τεράστια  δύναμη  βούλησης  πρέπει να αναδυθούν, λόγω της ευεργετικής θλίψης που νιώθουμε αυτή τη στιγμή.

Οι νέοι μας είναι οι «ευέλπιδες»  του Έθνους μας και πρέπει να είναι πρωτοπόροι. Μαζί  και τα λαμπρά παιδιά μας , που απόκτησαν εμπειρία προόδου στο Εξωτερικό, όπως και τα Ελληνόπουλα της Ομογένειάς μας. Όλοι μαζί! Και  παλαιότεροι με το παράδειγμά τους  νιώθοντας  το βάρος της ευθύνης από τη σοφία  της ζωής.

 Και εάν οι αριθμοί είναι αρνητικοί,  η ποιοτική υπεροχή  ασφαλώς θα αποδώσει θετικό αποτέλεσμα.

Ας ανυψώσουμε και ας προβάλλουμε προς όλες τις κατευθύνσεις έναν πολιτισμικό παλμό και φρόνημα. Ας απλώσουμε χέρι συνεργασίας στο διπλανό μας. Ας φτιάξουμε όλοι μαζί  τη σύγχρονη Πατρίδα μας, πρωτοπόρο  Μέλος της Διεθνούς Κοινότητας. 


Ειδικά  σήμερα, που πλησιάζουν οι μέρες της  Επετείου του 1821 οφείλουμε ως ελάχιστο χρέος  μας  άπαντες  να τιμήσουμε Εκείνους που θυσίασαν την δική τους Μονάδα, την ζωή τους δηλαδή, για να σωθεί η Ύπαρξη της Εθνικής μας Εστίας, που παραμένει πάντα ό,τι τιμιότερο και αγιότερο  έχουμε. 

Και θα Τους τιμήσουμε ειλικρινά,  μόνον εάν δώσουμε και τηρήσουμε  την υπόσχεση ότι  θα διατηρήσουμε  την Ελλάδα μας υψηλά  εκεί που αρμόζει στην Ιστορική Της θέση.


                                                                                      

                                                                      Δημήτρης Κ. Μπάκας

                                                                          23   Μαρτίου  2023                               
Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 4:54 pm


Σεισμός: Η σωστή ενημέρωση προστατεύει.

Μέτρα Αντισεισμικής Προστασίας.

Η Αντιδημαρχία Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία με θέμα : ‘Μέτρα Αντισεισμικής Προστασίας’, την Τετάρτη 22 Μαρτίου στο ΤΥΠΕΤ, ξεκινώντας με τους μαθητές του 2ου Λυκείου Βριλησσίων.

Στόχος της δράσης είναι η σωστή ενημέρωση και η απόκτηση γνώσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του σεισμού.

Η ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών σχετικά με τις απαραίτητες προετοιμασίες και ενέργειες συμβάλλουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων και στην απόκτηση της σωστής αντισεισμικής συμπεριφοράς, ώστε να μην επικρατήσει σύγχυση και πανικός σε περίπτωση σεισμού.

Ο σκοπός επετεύχθη, οι μαθητές εξέφρασαν τις απορίες τους για να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες-οδηγίες για την προστασία τους.

Ομιλητές:

Ιωάννα Δέδε (Γεωλόγος, Τμήμα Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης ΟΑΣΠ)

Φώτης Καραγιάννης (Πολιτικός Μηχανικός, Τμήμα Επικοινωνίας ΟΑΣΠ)

Έλσα Βεντούρα (Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων ΟΑΣΠ)

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 4:50 pm


Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ.

 Πρόσκληση.

θα είναι τιμή μας η παρουσία σας στην κατανυχτική βραδιά που συνδιοργανώνουμε ως Κοινωνικός Οργανισμός  του Δήμου Βριλησσίων με την εκκλησία των Αγ. 12 Αποστόλων εν όψη του ΠΑΣΧΑ, 26/3/2023 και ώρα 18.00.

"Ο ΗΧΟΣ των ΠΑΘΩΝ " είναι μία  διαφορετική παρουσίαση από την χορωδία του ΚΑΠΗ και την διακεκριμένη υψίφωνο σοπράνο κ.Σοφία Παπαδημητροπούλου, σε εκτέλεση και διασκευή του μαέστρου Αγγελου Βελεγράκη.


Πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον Δήμο μας σε μία προσπάθεια μας να βιώσουμε  μέσα από τα σημαντικότερα μουσικά έργα κλασικής μουσικής  το νόημα των Αγίων Παθών..


Eίναι μεγάλη η χαρά μας  αλλά και η τιμή , για την αποδοχή της συνεργασίας  μας από την Ιερα Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και τον Πρωτοπρεσβύτερο π.Νικόλαο Κοντά. 


Με αμέριστη εκτίμηση 


Β. Αρσένη-Λάμπρου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΚΠΑΔΒ 

ΑΝΤΙΔ/ΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

& ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 4:47 pm


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΟΚΠΑΔΒ Β. ΛΑΜΠΡΟΥ - ΑΡΣΕΝΗ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ, ΤΟΥ κ. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ 

(Σχετικα με το δημοσιευμα του στα Βριλησσιωτικα ΝΕΑ http://vrilissiotikanea.blogspot.com/2023/03/blog-post_54.html#more )


Καλωσορίζουμε την κάθε διάθεση για δημιουργικότερη και καλύτερη παροχή υπηρεσιών στις κοινωνικές μας δομές, οπως και στα ιατρεία. 

Σας καλούμε κ. Μπέγκο όπως και τον κ. Ντινόπουλο, τον επικεφαλής σας, να σας ενημερώσουμε για τα Δημοτικά Ιατρεία για τα οποία προφανώς δεν είστε ενημερωμένοι  επαρκώς. Το χρεωνόμαστε εμείς αφου εσείς είστε νέος στην παράταξη του κ. Ντινόπουλου. 


Ενδεικτικά αναφερουμε ότι τα Δημοτικά Ιατρεία εξυπηρετούν τουλάχιστον 4.500 συμπολίτες μας ετησίως, διαθέτουν μόνιμο και εθελοντικό ιατρικό προσωπικό, και είναι το 2ο δημοτικό ιατρείο στην Αθήνα, το οποίο συνταγογραφεί επισήμως μέσω ΗΔΙΚΑ. 


Παρέχουν  Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προληπτική ιατρική και την Προαγωγη Υγείας. 

Σχετικά με τις συνεργασίες με το Γ.Ν Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμινγκ, ο Διοικητής  σας μπορεί να σας ενημερώσει ότι υπάρχει απόφαση του Δ.Σ σας εδώ και 8 ετη οπου εχει διασφαλιστεί αυτή η συνεργασία σε πολλά επίπεδα (μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, ανταλλαγή φαρμάκων από το Κοινωνικό μας Φαρμακειο , υποστήριξη του Ψυχιατρικού σας τμήματος σε επίπεδο ιματισμού ασθενών σας, αιμοδοσία κλπ). Η γέφυρα λοιπόν στην οποία αναφέρεστε ως προοπτική σας στα όμορα νοσοκομεία, έχε στηθεί ήδη καθώς και σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής όπως το Αλεξάνδρας, ο Ερυθρός, το Λαικό κλπ. Οπως και με το ΕΚΑΒ αφου από το 2017 τα δημοτικά ιατρεία έχουν χαρακτηριστεί ως υποσταθμός του ΕΚΑΒ εξυπηρετώντας  και την γύρω περιοχή.


Στα Δημοτικά μας Ιατρεία, εξυπηρετούνται χωρίς καμμία διάκριση όλοι οι πολίτες μας,  με  ιατρεία που λειτουργούμε καθημερινά: Ορθοπεδικό, Καρδιολογικο, Πνευμονολογικό, Ψυχιατρικό-Νευρολογικό, Ιατρείο Μνήμης, Κέντρο Αννοιας , Ψυχολογική υποστήριξη και διάγνωση (ανηλίκων και ενηλίκων) ,Συμβουλευτική Ζεύγους και Οικογένειας , Λογοθεραπεία (ενηλίκων και ανηλίκων), Διαιτολογία-Διατροφολογία, Ιατρείο Πόνου, Συμβουλευτική Κακοποιημένων ατόμων, Ποδολογίας, Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης, προσεχώς οφθαλμιατρειο μετά την δωρεά που αποδεχτήκαμε, κλπ. Πραγματοποιούμε δε  test covid-19 (είτε με τις δικές μας δυνάμεις μέχρι σήμερα, είτε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ή και την Περιφέρεια ακόμα οταν χρειάστηκε τα 2μιση χρόνια της πανδημίας) με δυνατοτητα χορήγησης βεβαίωσης αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας gov.gr.


Λειτουργούμε επίσης και ιατρείο ελέγχου long covid, το μόνο Δημοτικό ιατρείο που πραγματοποιεί δωρεάν τον εξειδικευμένο ιατρικό αυτό έλεγχο long covid με Πνευμονολόγο. 

Είναι υπεύθυνο για την λειτουργία μητρώου αιμοδοτών και διεξαγωγή αιμοδοσιών 3-4 φορές τον χρόνο σε συνεργασία με τα ομορα νοσοκομεία μας και τους συλλόγους αιμοδοτών της πόλης μας συμπεριλαμβανομενου και του Κοινωνικού Οργανισμού που διαθέτει αριθμό μητρώου αιμοδοσίας. Το αποτέλεσμα δε αυτών των συνεργασιών σε τακτά προκαθορισμένα διαστήματα απέδωσε τον τριπλάσιο αριθμό μονάδων αίματος και την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας αιμοδότη για την αποφυγή μεσαζόντων καθώς τριπλασιαστηκαν οι εθελοντές αιμοδότες. 

Επίσης λειτουργούμε ιατρείο με ειδικοτητα Παθολόγου στο χώρο του ΚΑΠΗ με δυνατοτητα επίσης συνταγογράφησης και συμπλήρωσης ιατρικού φακέλου. 

 

Δίνουμε μεγάλη σημασία όπως θα διαπιστώσετε  στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υλοποιώντας  προγράμματα συμβουλευτικής υγείας και εν γένει φροντίδας υγείας είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία  με τις υπόλοιπες οργανικές μονάδες του τμήματος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι όλο το χρόνο πραγματοποιείται σε όλους τους μαθητές των σχολείων μας εξέταση σκολίωσης από τον μόνιμο ιατρό μας Χειρουργό Ορθοπεδικό , οπως και εξετάσεις που αναφέρονται στον γυναικείο πληθυσμό (μαστογραφίες, καρδιολογικές εξετάσεις, κ.α) αλλά και σπιρομετρήσεις , εξετάσεις οστικής πυκνότητας ,ακοής κλπ.. 

Θα μου επιτρέψετε να θυμίσω ή να ενημερώσω, ότι την περίοδο δε του covid-19 ως κέντρο αντιμετωπίσης κρίσης ο Οργανισμός μας και τα Δημοτικά Ιατρεία, ανταποκρίθηκαν γρηγορότερα και απο την πολιτεία, με διεύρυνση κυρίως των υπηρεσιών του Β.σ.Σ ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι δημότες προς αποφυγήν μετακίνησεων , με τηλεργασία μέρους του προσωπικού, έτσι ώστε ο Οργανισμός μας δεν έμεινε ποτέ χωρίς προσωπικό λόγω ασθένειας, τα δε Δημοτικά Ιατρεία διενεργούσαν (και συνεχίζουν) τεστ κοβιντ  διαρκώς , να θυμίσουμε επίσης ότι εξασφαλίσαμε και την χαμηλότερη τιμή για pcr σε όλη την Ελλάδα για όλη την εκπαιδευτική και μαθητικη κοινότητα και τις οικογενειες τους. 


Παρέχουμε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας με στόχο την ανάπτυξη, διατήρηση,  και αποκατάσταση της κίνησης και λειτουργικότητας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, τόσο στα μέλη του ΚΑΠΗ μας όσο και στους δικαιούχους των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι και τους απόρους . 


Το δε Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετεί τόσο τις ευπαθείς ομάδες, όσο και αιτήματα διαφόρων φορέων ανά την Ελλάδα , λειτουργεί δε (μετά την καταψήφιση και της παράταξης σαςμε αποτέλεσμα την απόλυση του προσωπικού,  διότι είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Φτώχειας ΑΤΤΙΚΗ της Περιφέρειας και εργαζοταν Φαρμακοποιός και κοινωνικός Λειτουργός, πλεον συνεχίζει να λειτουργεί με εθελοντή φαρμακοποιό  και βοηθους. 


Θα είναι χαρά μας να σας ενημερώσουμε δια ζωσης, ώστε να μην εκτίθεστε στην παρθενική σας εμφάνιση και να βρούμε απο κοινού ακόμα καλύτερες ιδέες και πράξεις λειτουργίας μας. 


Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας ενημερώσω επίσημα και δημοσίως . Για κάθε διευκρίνηση είμαι πάντα στην διάθεση σας . 


Με εκτίμηση 
Β. Αρσένη-Λάμπρου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΚΠΑΔΒ 

ΑΝΤΙΔ/ΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

& ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 4:44 pm


Σεμινάριο Κινηματογράφος και Λογοτεχνία.

19η Συνάντηση Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, 9:00 μμ ζωντανά και διαδικτυακά.

  Στην 19η συνάντηση του σεμιναρίου «Κινηματογράφος και Λογοτεχνία» που θα γίνει την  Παρασκευή  24 Μαρτίου   στις 9:00μμ,  συνεχίζουμε τη συζήτηση για το ελληνικό φιλμ νουάρ βλέποντας και σχολιάζοντας τις ταινίες «Όλγα Ρόμπαρντς» (Olga Robards, 1989) του Χρήστου Βακαλόπουλου και «Η εποχή των Δολοφόνων» (A Time to Kill, 1993) του  Νίκου Γραμματικού.

Όλγα Ρόμπαρντς/Olga Robards 

Ελλάδα, Φιλμ νουάρ, 1989. Διάρκεια: 90'. Σενάριο: Χρήστος Βακαλόπουλος, Αντώνης Κιούκας. Σκηνοθεσία: Χρήστος Βακαλόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Όλια Λαζαρίδου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Σταύρος Τσιώλης. Μουσική: Νίκος Ξυδάκης.

Το μυστήριο γύρω από μια σειρά δολοφονιών διακεκριμένων Αράβων επιχειρηματιών έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Αθήνα. Ενώ όλοι αναζητούν το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τις εκτελέσεις, ένας νεαρός διαρρήκτης, ο Δημήτρης, είναι εκείνος που ανακαλύπτει τυχαία την ταυτότητα του δράστη όταν γίνεται κατά λάθος μάρτυρας μίας εκ των δολοφονιών. Ο μυστηριώδης δολοφόνος είναι γυναίκα δεν είναι άλλη από την Όλγα Ρόμπαρντς, μια ιδιόρρυθμη Ελληνοαμερικανίδα που συχνάζει σε ταράτσες. Εντυπωσιασμένος από το μυστήριο της παρουσίας της ψάχνει να την βρει. Προκειμένου να τα καταφέρει, ζητά τη συνδρομή του «Επιστήμονα», ενός φυγόδικου ερημίτη, αυθεντία στο έγκλημα. Η συνάντηση, φυσικά, κρύβει ανατροπές.

Είκοσι χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του, ο Χρήστος Βακαλόπουλος παραμένει μία από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου. Η οπτικοποιημένη ποίηση του συναντά, στο φιλμ αυτό, την ευγενή φυσιογνωμία της Όλιας Λαζαρίδου σε μια ταράτσα στην καρδιά της πόλης, κάπου στην Κυψέλη.  Μετά από δύο ταινίες μικρού μήκους και συμμετοχές σε σενάρια άλλων ήρθε η ώρα για την πρώτη ολοκληρωμένη και μεγάλη σε διάρκεια κινηματογραφική προσπάθεια του  σκηνοθέτη, το 1989. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εκτός από τη Λαζαρίδου συναντάμε τον Αντώνη Καφετζόπουλο, τον Γιώργο Συμεωνίδη και τον Σταύρο Τσιώλη. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Βακαλόπουλος ήθελε να κάνει μια ταινία από εκείνες για τις οποίες λένε: «αυτά μόνο στον κινηματογράφο συμβαίνουν!». Για αυτό κι η μισή έχει γυριστεί πάνω σε ταράτσες, ένα χώρο «κρυφό» που δεν συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή.   

Η εποχή των δολοφόνων/A Time to Kill

Ελλάδα, Γαλλία, Φιλμ νουάρ, 1993. Διάρκεια: 118'.Σκηνοθεσία: Γραμματικός Νίκος. Σενάριο: Κυριακίδης Αχιλλέας- Γραμματικός Νίκος, Σισκοπούλου Φωτεινή, Σκρουμπέλος Θανάσης. Πρωταγωνιστούν: Λιβανού Μπέττυ, Δημητράτος Νίκος, Παλαντζίδης Τάσος, Κωνσταντινίδης Δημήτρης, Καζάζη Στέλλα, Νομικός Χρήστος, Χατζησάββας Μηνάς, Αγγελάκης Γιάννης, Σακελλαρίου Άκης, Λιανός Περικλής, Γιαννόπουλος Γιώργος.

 Ο Νίκος και ο Κώστας είναι φίλοι, συγκάτοικοι, με το ίδιο χόμπι: τη σκοποβολή. ΄Ηταν κάποτε πρωταθλητές. Σήμερα απλώς ο ένας συναγωνίζεται τον άλλον. Στο σκοπευτήριο, ο Νίκος συναντά έναν παράξενο άντρα, τον Αντρέα, που του προτείνει να κάνει κάποιους φόνους με αντάλλαγμα πολλά χρήματα. Ο Νίκος αρνείται, όμως το μπλέξιμο του Κώστα μ' ένα μεγάλο χαρτοπαικτικό χρέος που απειλεί τη ζωή του, τον κάνει να δεχτεί να μπει στο παιχνίδι του Αντρέα. Δεν μπορεί να σκοτώσει όμως. Παρ' όλα αυτά, ο φόνος γίνεται από τη Δάφνη. Ο Νίκος αρνείται να συνεχίσει και ο Αντρέας πλησιάζει τον Κώστα, ο οποίος δέχεται πιο εύκολα να σκοτώσει για εύκολο κέρδος. Ο Κώστας έχει ήδη γνωρίσει τη Δάφνη και αναπτύσσει μαζί της μια έντονη ερωτική σχέση, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι συνεργάτιδα του Αντρέα. Ο Νίκος όμως δημιουργεί με τον Αντρέα μια σχέση έλξης-απώθησης, προσπαθώντας να μάθει ποιο είναι αυτό το μυστηριώδες πρόσωπο. Ο Αντρέας, κάποια στιγμή, εκβιάζει τον Νίκο, με τεκμήριο κάποια βιντεοκασέτα που περιέχει φόνους που έκανε ο Κώστας. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου και κέρδισε τα Βραβεία Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Άκης Σακελαρίου) και Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Μπέτυ Λιβανού). Κέρδισε επίσης το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού. Προβλήθηκε τη σαιζόν 1993-1994 και έκοψε 20.000 εισιτήρια πανελλαδικά.  

 Ο Νίκος Γραμματικός γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1963. Σπούδασε Κινηματογράφο και Μαθηματικά. Από το 1984 μέχρι το 1994 ήταν παραγωγός του ραδιοφωνικού προγράμματος «Ο Κινηματογράφος στο Τρίτο Πρόγραμμα» στο κρατικό ραδιόφωνο, σε συνεργασία με τους σκηνοθέτες Αντώνη Κόκκινο και Γιάννη Καρυπίδη. Έχει γυρίσει τις ταινίες Ο Βασιλιάς (2002), Νυχτολούλουδα (ντοκ.,1999) Απόντες (1996), Έξοδος (τηλεταινία1995) Η εποχή των δολοφόνων (1993).


Το σεμινάριο πραγματοποιείται ζωντανά στο στέκι της Δράσης για μια Άλλη Πόλη (Πάρνηθος 21) και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom στην παρακάτω διεύθυνση:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/82631045253?pwd=Q1VtdEwxQzdBSU1IRHE5alZvUXExQT09

 Meeting ID: 826 3104 5253

Passcode: 161882

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2023 | 4:40 pm


Ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Το πρόγραμμα του Δήμου Βριλησσίων.

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2023 | 2:58 pm


Ανακοίνωσε υποψηφίους ο Αργύρης Ντινόπουλος.

Τον Κώστα Μπέγκο, τον Γιώργο Τζουγά και την Αλέκα Θωμά.


Kώστας Μπέγκος: ” Τα Βριλήσσια να γίνουν Δήμος-πρότυπο στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας” Βίντεο.


Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ Κώστας Μπέγκος πρωτοστατεί στην δημιουργία της ομάδας τεχνοκρατών που εντάσσεται στο συνδυασμό «Βριλήσσια Δυνατά» του Αργύρη Ντινόπουλου.«Ένα βήμα μπροστά για τον άνθρωπο» είναι η φράση που χρησιμοποιεί για να δώσει το πολιτικό, αυτοδιοικητικό αλλά και το συνδικαλιστικό στίγμα του.


Τομεάρχης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών στο Αμαλία Φλέμινγκ ο Κώστας Μπέγκος στρέφεται τώρα στην τοπική αυτοδιοίκηση για να συνεχίσει ένα σημαντικό κοινωνικό έργο.


Με μεταπτυχιακό τίτλο στην διαχείριση των ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών  από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Αμαλία Φλέμινγκ και μέλος της ΠΟΕΔΗΝ.


Αυτή είναι η συνέντευξή του στο VP

Πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με το ΕΣΥ;


Πρέπει να στήσουμε γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους Δήμους και στα Νοσοκομεία, αλλά και στα Κέντρα Υγείας. Για παράδειγμα ο Δήμος Βριλησσίων μπορεί να ξεκινήσει αυτήν την διαδικασία με τα όμορα Νοσοκομεία Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμινγκ. Για εμένα είναι μεγάλη πρόκληση να συμμετέχω σε μια τέτοια προσπάθεια.


Πόσο εύκολη, όμως, είναι μια τέτοια διαδικασία με δεδομένες τις διαχρονικές παθογένειες τόσο του ΕΣΥ όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης;


Με την ιεράρχηση των αναγκών των Δημοτών στις υπηρεσίες υγείας και με σωστά βήματα από ικανούς και έμπειρους επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζονται οι παθογένειες. Πρώτα από όλα θα ξεκινήσουμε από την ενημέρωση των δημοτών και κατοίκων των Βριλησσίων  για τις υπηρεσίες υγείας που θα παρέχουμε στα Δημοτικά Ιατρεία. Εν συνεχεία, θα δημιουργήσουμε τους πυλώνες επικοινωνίας των Δημοτικών μας Ιατρείων με τα όμορα Νοσοκομεία για την γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση των Δημοτών σε υπηρεσίες υγείας που χρήζουν Νοσοκομειακής δομής. Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι η διασφάλιση των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τους χρόνιους ασθενείς. Είναι άξιο αναφοράς ότι στο Αμαλία Φλέμινγκ λειτουργεί Μονάδα αιμοκάθαρσης και Διαβητικού ποδιού που μπορούν να υποδεχτούν και να εξυπηρετούν ευάλωτους Δημότες μας που συχνά αντιμετωπίζουν και προβλήματα μετακίνησης.


Αναφορικά με την πρωτοβάθμια περίθαλψη ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης;


Εξαιρετικά σημαντικός, εστιάζοντας στη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων. Ειδικότερα τα Δημοτικά Ιατρεία θέλουμε να λειτουργήσουν ως πραγματικός φορέας ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), παρέχοντας ουσιαστικές υπηρεσίες Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης που περιλαμβάνουν υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας, παρακολούθηση χρόνιων πασχόντων, διαβητικών κλπ. που δεν απαιτούν εισαγωγή στο Νοσοκομείο.


Πόσο ένα τέτοιο ιατρείο θα εξυπηρετούσε πραγματικά τους δημότες ή και τους κατοίκους των Βριλησσίων;


Βάζουμε ένα τέλος στη ταλαιπωρία του Δημότη αφού δε θα χρειάζεται να επισκέπτεται δομές όπως ο ΕΟΠΥΥ και τα εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων. Τα Δημοτικά Ιατρεία δεν θα περιοριστούν μόνο σε συνταγογράφηση αλλά θα προσφέρουν ουσιαστικές Ιατρικές Υπηρεσίες. Όλα αυτά απαιτούν σωστή οργάνωση, στελέχωση, ψηφιοποίηση υπηρεσιών και φιλικό περιβάλλον προς τον Δημότη. Διαθέτω τη γνώση και την εμπειρία για να δημιουργήσουμε υπερσύγχρονα Ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να γίνουν τα Βριλήσσια ένας Δήμος πρότυπο στη παροχή ιατρικών υπηρεσιών.  Αυτός είναι και ο λόγος της υποψηφιότητας μου.


Γιώργος Τζουγάς: «Η επιστήμη των δεδομένων στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος» (ΒΙΝΤΕΟ).Kαθηγητής (Associate Professor) στο Πανεπιστήμιο HERIOT WATT του Εδιμβούργου της Σκωτίας σε ηλικία 39 ετών ο Γιώργος Τζουγάς είναι μέλος της ομάδας τεχνοκρατών που εντάσσονται ως υποψήφιοι στο συνδυασμό «Βριλήσσια Δυνατά» του Αργύρη Ντινόπουλου.


H επιστήμη δεδομένων (Data Science) και η υπολογιστική στατιστική είναι οι τομείς του Γιώργου Τζουγά με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς φήμης.


Με χρήση  ασφαλιστικών μαθηματικών και στατιστικής έχει εκπονήσει σειρά ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο να διερυνηθεί ποιός είναι ο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα χρήματο-οικονομικά ζητήματα.


Οι παλαιότεροι βριλησσιώτες θυμούνται, βέβαια, ότι η μητέρα του Τίνα Μουσουρούλη-Τζουγά υπήρξε , το 2002, δυναμικό στέλεχος και υποψήφια με τον δημοτικό συνδυασμό της τότε «Νέας Πνοής» που ίδρυσε ο Αργύρης Ντινόπουλος.


Τι ακριβώς είναι η Data Science;


Είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο που έχει ως σκοπό την εξαγωγή της γνώσης από αδόμητα ή δομημένα δεδομένα και αποτελεί επέκταση επιστημών όπως η υπολογιστική στατιστική και η μηχανική μάθηση. Σήμερα αυτή η συλλογή, με την μεγάλη κυριαρχία του internet αλλά και με την ψηφιακή επανάσταση, προέρχεται, πλέον, από μια αφθονία πηγών. Αλλά η κατανομή των δεδομένων και κυρίως η αξιοποίησή τους, με όρους, προϋποθέσεις και με ανάλογες νομικές προδιαγραφές συνιστούν μια νέα επιστήμη.


Πώς αυτό συνδυάζεται με την κλιματική αλλαγή;


Η χρήματο-οικονομική αξιοποίηση των δεδομένων παράγει οικονομικά αποτελέσματα, δηλαδή πλούτο. Ένας τέτοιος τομέας είναι και τα πράσινα ομόλογα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και με την προστασία του περιβάλλοντος. Σκοπός της ερευνητικής μου ομάδας είναι να  αναδείξουμε την σημασία των πράσινων ομολόγων στη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ξεκινάμε διερευνώντας το λόγο για τον οποίο τα πράσινα ομόλογα αποτελούν αναδυόμενη και κρίσιμη συνιστώσα σε μια σημαντική συμβολή που μπορούν να έχουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.


Και ποιά είναι αυτή η συμβολή;


Μα η χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής μετάβασης σε μια βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Είναι πρωτοβουλίες που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) των Ηνωμένων Εθνών.


Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης τι εφαρμογές μπορούν να υπάρξουν;


Σε επίπεδο δήμων η αξιοποίηση των δεδομένων μπορεί να δημιουργήσει την χρήματο-οικονομική υποδομή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτεταμένη κλίμακα με την ανάλογη εξοικονόμηση πόρων. Η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων μπορεία να συμβάλει επίσης και στην ενεργειακή αυτονομία του συγκεκριμένου Δήμου.


Σε αμιγώς επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος ποια είναι η συμβολή της «επιστήμης των δεδομένων»;


Στην εποχή μας τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων. Πρόσφατα μια ευρωπαϊκή οδηγία γνωστή ως «Fit for 55» , το ξέρω ακούγεται λίγο σαν πρόγραμμα γυμναστηρίου, θέτει ως στόχο την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% μέχρι το 2030. Εδώ, λοιπόν, όλα τα στοιχεία που θα αξιολογηθούν για την επίτευξη του στόχου θα περάσουν μέσα από την «επιστήμη των δεδομένων». Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον…


 Ποιο είναι αυτό;


Ότι η ίδια ευρωπαϊκή οδηγία θέτει ως βάση για την επίτευξη αυτού του στόχου την αξιοποίηση των δασών, ανά διοικητικές περιοχές που μπορεί να είναι και σε επίπεδο Δήμων, ανάλογα με την διοικητική δομή κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Αυτά τα δάση, λοιπόν, λειτουργούν ως απορροφητήρες (χρησιμοποιούν και τον όρο «ρουφήχτρες») των αερίων του θερμοκηπίου.


 Πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στα Βριλήσσια;


Στο δάσος Θεοκλήτου! Η αξιοποίησή του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κομβικής σημασίας για τον Δήμο μας. Βεβαίως δίπλα είναι και η Πεντέλη. Αλλά ένα τέτοιο δάσος, μέσα, στην ουσία, σε πολεοδομικό ιστό είναι ένα θείο δώρο. Εκτός από τα αυτονόητα που είναι ο καθαρισμός, η προστασία από την φωτιά και η ενδεχόμενη επέκταση της δενδροφύτευσης , το δάσος αυτό μπορεί να λειτουργήσει και «εκπαιδευτικά» για μαθητές, κυρίως του δημοτικού, ώστε από μικρή ηλικία τα παιδιά μας να διδαχθούνε την τεράστια σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα ζήσουν.


Aλέκα Θωμά: “Θα αγωνιστώ για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και για την περιοχή μου, τα Άνω Βριλήσσια” (ΒΙΝΤΕΟ).

 Ο παππούς της, Βαγγέλης Θωμάς , εγκαταστάθηκε στα Άνω Βριλήσσια στην διάρκεια της κατοχής και μετά τη απελευθέρωση το σπίτι του έλαβε την πρώτη οικοδομική άδεια στην περιοχή. Σε αυτό το ίδιο … ιστορικό σπίτι, στην οδό Μεταμορφώσεως 19, απέναντι ακριβώς από τον ιερό ναό κατοικεί η Αλέκα Θωμά, ίσως η πιο γνωστή άνω-βριλησσιώτισα


«Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά για δύο λόγους. Για τα ΑΜΕΑ και για την περιοχή μου, τα  Άνω Βριλήσσια» λέει η Αλέκα Θωμά.


Γιατί ειδικά για τα ΑΜΕΑ;


Γιατί είμαι αιμοκαθαρόμενη με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Και πιστεύω ότι εμάς που ζούμε με την αιμοκάθαρση τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να κάνουμε τα πάντα. Αλλά χρειάζεται αγώνας για τα δικαιώματά μας. Για παράδειγμα τα «οδοιπορικά» που μας δίνει η πολιτεία παραμένουν τα ίδια εδώ και χρόνια! Με την τιμή της βενζίνης να έχει εκτιναχθεί στα ύψη.


Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τα Άνω Βριλήσσια που πρέπει να θέσει μια νέα δημοτική αρχή;


Οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια! Κοινόχρηστοι χώροι ,δηλαδή να εξωραΐσουμε τις δύο πλατείες μας. Είμαστε μια από τις ωραιότερες περιοχές των βορείων προαστείων με την αξία των ακινήτων να είναι πολύ υψηλή. Χρειάζεται επιτέλους και ο Δήμος να δώσει αντίστοιχη αξία στους κοινόχρηστους χώρους.


Από την επαφή σας με τους δημότες και κατοίκους της περιοχής τι είναι αυτό που τους απασχολεί περισσότερο;


Η βελτίωση της καθημερινότητας, η άμεση επέμβαση της δημοτικής αρχής όταν οι δρόμοι κλείνουν από το χιόνι και βεβαίως ο τρόπος αξιοποίησης του ακινήτου στην είσοδο των Άνω Βριλησσίων.


Εκεί τι πρέπει να γίνει;


Πρώτα να σας πω τι ΔΕΝ πρέπει να γίνει. Δηλαδή υπόγειο γκαράζ απορριμματοφόρων, αυτό και μόνον που το σκέπτονται κάποιοι είναι λάθος. Η έκταση πρέπει να αξιοποιηθεί ως κοινόχρηστος χώρος, με πράσινο και ήπιες εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής. Βεβαίως είναι στην συμβολή δύο λεωφόρων, αλλά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να αποτελεί μια όαση πρασίνου.


Στους επόμενους μήνες μέχρι τις δημοτικές εκλογές ποια είναι η στρατηγική σας;


Μα έχω αρχίσει ήδη τις επαφές με τον κόσμο των Άνω Βριλησσίων. Έχω καταγράψει, για παράδειγμα, την απαίτηση για αξιόπιστη, το τονίζω αυτό, δημοτική συγκοινωνία προς τον σταθμό του μετρό. Οι δημότες έχουν την αίσθηση ότι η περιοχή έχει παραμεληθεί. Ακόμη και στο δάσος Θεοκλήτου υπάρχουν μπάζα και σκουπίδια. Δυστυχώς! Αυτήν την απομόνωση των Άνω Βριλησσίων θέλω να σπάσω. Και να σας πω και κάτι; Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τόσο θετική στις επαφές που έχω μαζί τους που με κάνει πολύ αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 4:47 pm


ΔΡΑΣΗ: "Προεκλογικές μπίζνες στο Πεντελικό Όρος;"

Και ο Δήμος Βριλησσίων παρακολουθεί...


ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:


"Ο Δήμος Βριλησσίων μαζί με άλλους έντεκα Δήμους, μετέχει στον Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ανάπλαση και Προστασία του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). (Δήμοι Αμαρουσίου, Γαλατσίου, Διονύσου, Κηφισιάς, Μαραθώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδας και Χαλανδρίου).


Ο ΣΠΑΠ όμως, λειτουργεί ερήμην των δημοτικών συμβουλίων των μελών του. Ουδέποτε το δημοτικό συμβούλιο των Βριλησσίων έχει ενημερωθεί για επιλογές του Συνδέσμου. (Εκτός αν πρόκειται για το ετήσιο... φωτογραφικό υλικό από τον καθαρισμό του άλσους του «Θεόκλητου»). Και ούτε οι διοικήσεις των Βριλησσίων ενδιαφέρθηκαν να ενημερώσουν το Δημοτικό τους Συμβούλιο. Απλώς... μετέχουμε!


Εν προκειμένω, δεν υπήρξε ενημέρωση ούτε για σχέδιο του ΣΠΑΠ να υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις για μελέτες ύψους 1.605.800 ευρώ! Παρά το ότι στην πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή που τον διοικεί μετέχει αντιδήμαρχος του Δ. Βριλησσίων και στο Διοικητικό του Συμβούλιο δύο ακόμη δημοτικοί σύμβουλοι!


Έτσι, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ στις 13/3/2023, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Πεντέλης, συζητήθηκε ξαφνικά ένα σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΣΠΑΠ και τεσσάρων Υπουργείων, με τίτλο «Περιβαλλοντική και Πολιτιστική Αναβάθμιση του Πεντελικού Όρους». Και αυτό θα είχε υπογραφεί, ένα δεν υπήρχαν αντιδράσεις από εκπροσώπους του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης (ΠΣΠ), του Συλλόγου Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου και Παρατάξεων του Δήμου Πεντέλης. Η συζήτηση αναβλήθηκε για 15 ημέρες, για να ενημερώσει με επιστολή του ο ΣΠΑΠ τα δημοτικά συμβούλια...


Στο παραπέντε δηλαδή των βουλευτικών εκλογών, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, με διαδικασίες fast track, με μελέτες στο όριο των απευθείας αναθέσεων και των πρόχειρων διαγωνισμών, ύψους 1.605.800 ευρώ*, (ΜΟΝΟ για τις μελέτες των έργων που θα ακολουθήσουν), χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δασαρχείου και άλλων... αρμόδιων φορέων (π.χ. Πυροσβεστική), τρείς Υπουργοί, ο κ. Σκρέκας (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), η κα Μενδώνη (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), ο κ. Γεωργιάδης, (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και ο κ. Σιώμος (πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ), συγκροτούν μια «Επιτροπή Παρακολούθησης» από έξι εκπροσώπους τους, για να υλοποιήσουν μια Σύμβαση διάρκειας 5 ετών, που οι ίδιοι αποφάσισαν και η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο παρεμβάσεων στο Πεντελικό βουνό.


Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Βριλησσίων - μέλος του Συνδέσμου και της διοίκησής του, δεν ενημερώνει κανέναν...


Πόσο «κόσμο» θα φέρουν στο Πεντελικό όρος αυτές οι δραστηριότητες; Πόσα έργα και πόσοι νέοι δρόμοι θα απαιτηθούν; Και τέλος πάντων, ποιος αποφασίζει για την τύχη της Πεντέλης; Ποιος θέτει αυτές τις προτεραιότητες και όχι άλλες; Πόσα άλλα ερωτήματα τίθενται;


- «Προτείνονται παρεμβάσεις αμφιβόλου ωφελιμότητας και αυξημένης δυσκολίας προσπελασιμότητας (π.χ. πολιτιστικές εκδηλώσεις στην κορυφή του Πεντελικού)». - «Η ένταση των μέτρων προσέλκυσης κοινού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελεί μια μόνιμη απειλή για το Πεντελικό». - «Η αποσπασματική μελέτη και κατασκευή διάσπαρτων έργων στο Πεντελικό, χωρίς ενιαία θεώρηση των μεταξύ των αλληλοεπιδράσεων και συνεργειών, χωρίς εκτίμηση του αρνητικού αποτυπώματος στο φυσικό περιβάλλον και χωρίς εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας του βουνού, αυξάνουν τους κινδύνους των πυρκαγιών και συνιστούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην αποκατάσταση της πληγωμένης οικολογικής ισορροπίας του Πεντελικού.»... - «H εκπόνηση τριάντα αποσπασματικών μελετών, χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) συνοδευόμενου από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), συνιστά παράκαμψη της προβλεπόμενης από τις ισχύουσες διατάξεις διαδικασίες σχεδιασμού και δεν εγγυάται την προστασία από την περαιτέρω υποβάθμιση που θα προκαλέσει η αλόγιστη κατασκευή εγκαταστάσεων προσέλκυσης κοινού (αθλητικές και πολιτιστικές), χωρίς την λήψη των αναγκαίων ανασχετικών μέτρων.»... μας πληροφορεί, αναλύοντας την Προγραμματική Σύμβαση ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Πεντέλης «Η Πεντέλη μας». Ανάλυση που πρέπει να περιέλθει σε γνώση όλων των σχετιζόμενων δημοτικών συμβουλίων.

(Οι θέσεις αυτές του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δ. Πεντέλης προσυπογράφονται και από τον Σύλλογο Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου).


Μόνοι τους αποφάσισαν. Πίσω από τις πλάτες των δημοτικών συμβουλίων. Έτσι κατανοούν τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. Έτσι κατανοούν την αυτοδιοίκηση.


Πρέπει να γίνουν πολλά στην Πεντέλη, αλλά με διαφάνεια και πραγματική γνώση της κατάστασης. Όχι ξαφνικά και προεκλογικά, για να υπηρετηθούν άγνωστοι σχεδιασμοί.


Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή των Βριλησσίων πλήρη ενημέρωση.

Να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Και να σταματήσει απλώς να παρακολουθεί...Για την Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη


Γιάννης Τσούτσιας,

Μαρίνα Παπαχριστοδούλου,

Μάρκος Κρητικός


Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Βριλησσίων


(Το αίτημα συζήτησης του θέματος έχει τεθεί προς την Δημοτική Αρχή του Δήμου Βριλησσίων).


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ


* Ο συνολικός προϋπολογισμός μόνον της πρώτης φάσης του έργου που αφορά στις μελέτες ωρίμανσης, ανέρχεται στα 1.605.800 ευρώ.


Από αυτές...


Δέκα μελέτες θα δημοπρατηθούν από τον Δήμο Πεντέλης

- Μελέτη για την βιοποικιλότητα, συνολικού προϋπολογισμού 68.200€

- Μελέτες ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, συνολικού προϋπολογισμού 235.600€.

- Τεχνικές Μελέτες χώρων υπαίθριας αναψυχής και αθλητισμού,

συνολικού προϋπολογισμού 260.400€.

- Τεχνικές Μελέτες χώρων εκθέσεων και εκδηλώσεων, συνολικού προϋπολογισμού 74.400€

- Μελέτη εφαρμογής δικτύωσης για τους επισκέπτες του Πεντελικού Όρους, συνολικού προϋπολογισμού 12.400€

- Διαχειριστική μελέτη ορεινού δασικού όγκου Πεντέλης, συνολικού προϋπολογισμού 74.400€.

- Διάφορες υποστηρικτικές τεχνικές μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 223.200€.

- Σχέδιο-πλαίσιο για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του Πεντελικού όρους, συνολικού προϋπολογισμού 24.800€.

- Υπηρεσίες δημιουργίας GIS εφαρμογής, συνολικού προϋπολογισμού 37.200€.

- Μελέτη διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και ατόμων με κινητικά προβλήματα στο Πεντελικό, συνολικού προϋπολογισμού 37.200€.


Τρείς μελέτες θα δημοπρατηθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

- Υδρογεωλογική Μελέτη του Πεντελικού Όρους. Π/Υ: 49.600€

- Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για την Ανάλυση και Εκτίμηση Κινδύνων Φυσικών Καταστροφών στο Πεντελικό Όρος. Π/Υ: 99.200€.

- Μελέτη δημιουργίας Περιβαλλοντικού - Δασικού Πάρκου Αναψυχής στο Πεντελικό Όρος. Π/Υ: 24.800€


Πέντε μελέτες που θα δημοπρατηθούν από τον ΣΠΑΠ.

- Μελέτη αντιπυρικής προστασίας με την χρήση νέων τεχνολογιών. Π/Υ: 24.800€

- Σχεδιασμός δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Π/Υ: 24.800€.

- Μελέτη ανάδειξης του Ιερού του Διονύσου, Ικάριο. Π/Υ: 37.200€

- Μελέτη ανάδειξης Λατομείου Κοκκιναρά. Π/Υ: 74.400€

- Μελέτη ανάδειξης Βυζαντινών μνημείων του Πεντελικού. Π/Υ: 223.200€


Φωτογραφία - χάρτης Πεντέλης: topoguide.gr".

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 4:39 pm


Το Ηφαίστειο.

 Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, 8:15μμ, στο ΤΥΠΕΤ, από το Cine Δράση.

Το Ηφαίστειο/Ixcanul/Volcano

 

Γουατεμάλα, Γαλλία, Δραματική, 2015’. Διάρκεια: 90’. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Jayro Bustamante . Πρωταγωνιστούν: Marvin Coroy, Justo Lorenzo, Manuel Antun, Maria Telon, Maria Mercedes Coroy.

Tο «Ixcanul», κινηματογραφικό ντεμπούτο του Jayro Bustamante είναι ένας συναρπαστικός συνδυασμός γεγονότων και μύθων, μια ονειρική απεικόνιση της καθημερινότητας της φυλής των Kaqchikel Μάγια, που δεν μιλούν καν ισπανικά αλλά το δικό τους γλωσσικό ιδίωμα. Γεννημένος στην  ίδια περιοχή, ο 38χρονος σκηνοθέτης γύρισε την ταινία, αφού έμαθε από την αρχή όλες τις παραδόσεις μιας φυλής που μοιάζει να ζει ακόμη σε έναν αρχαίο χρόνο, μακριά από τον πολιτισμό και τα σύγχρονα ήθη και αυτής ακόμη της Λατινικής Αμερικής. Λιτό, έντονο, εντυπωσιακό, εξαιρετικά δυνατό, απαλλαγμένο από οτιδήποτε υπερβολικό, γραφικό ή πομπώδες το «Ηφαίστειο»,  είναι γεμάτο ευαισθησία. Βαθιά πολιτικό, αποδίδει ευθύνες χωρίς να καταδικάζει, αναδεικνύει έναν τόπο αρχέγονο όπου οι λαογραφικές εθιμοτυπίες συγκρούονται με τη σύγχρονη λογική και η ποίηση συμβαδίζει με τη σκληρή πραγματικότητα.

Η ανθρώπινη κινηματογράφηση του μεταμορφώνει την ιστορία μιας οικογένειας ιθαγενών σε ανθρωπολογικό παραμύθι, κοινωνικό πορτρέτο και ταυτόχρονα φεμινιστικό δράμα ενηλικίωσης, σκληρό και συγκινητικό.  Η 17χρονη Μαρία, νεαρή απόγονος των Μάγια, ζει με τους γονείς της στους πρόποδες ενός ενεργού ηφαιστείου στα υψίπεδα της Γουατεμάλας σε μια φυτεία καφέ. Σε   όλη της τη ζωή προετοιμάζεται να αποδεχθεί έναν γάμο  συμφωνημένο ανάμεσα στους γονείς της και τον εύπορο γαμπρό και να ζήσει ένα προδιαγεγραμμένο, βαρετό  μέλλον γεμάτο προγονικές πεποιθήσεις και αρχέγονες παραδόσεις,. Αλλά εκείνη, που δουλεύει το ίδιο σκληρά όπως όλοι και παραμένει κατηφής όσο προχωράνε οι ετοιμασίες του γάμου, έχει τα δικά της όνειρα και σχέδια για το μέλλον που αποκλίνουν από τα συμφωνηθέντα. Θέλει να ακολουθήσει τον φτωχό  και ανήσυχο Πέπε στην «Αμερική», τη δική της γη της επαγγελίας  που κρύβεται πίσω από το βουνό. Να  δραπετεύσει μαζί του εγκαταλείποντας τον τόπο της και την κουλτούρα του πιστεύοντας ότι εκεί θα έχει ένα καλύτερο μέλλον. Οι δύο νέοι θα βρουν τρόπο να σχετιστούν, θα κάνουν   έρωτα, αλλά αυτός θα την  προδώσει  και η Μαρία  εγκαταλειμμένη και έγκυος θα πρέπει να βρει τη δύναμη να αλλάξει το πεπρωμένο της. 

Ο Jayro Bustamante  μεγάλωσε στην περιοχή των Kaqchikel  Μάγια σπούδασε στο εξωτερικό και επέστρεψε για να γυρίσει το «Ηφαίστειο». Έκανε εργαστήρια, πήρε συνεντεύξεις από τους αυτόχθονες, μέλη μιας κοινότητας που υπήρξαν θύματα μιας πολιτικής διακρίσεων και φυλετικής εξόντωσης. Έμαθε  για τη ζωή τους και τις προσωπικές εμπειρίες τους, εξέτασε πολύ προσεκτικά τις σύγχρονες  συνθήκες διαβίωσης τους, και συγκινήθηκε από την ιδιαίτερη σχέση των γυναικών με τις παραδόσεις των μητέρων τους και των γιαγιάδων τους. Αυτό που ανακάλυψε και αυτό που μεταφέρει στην ταινία, δεν είναι  μια σπουδή πάνω σε έναν άγνωστο πολιτισμό, μια ακόμη εθνογραφική ταινία για έναν άγνωστο κόσμο, αλλά η ρεαλιστική εξιστόρηση μιας παράδοσης υπό κατάρρευση που ανήκει σε ένα λαό υπό εξαφάνιση. Η ιστορία του δραματοποιημένη από ερασιτέχνες ηθοποιούς-κατοίκους της περιοχής, μεταφέρεται στο θεατή σαν μια ασυνήθιστη καθημερινότητα,   μακριά από κόσμο της παγκοσμιοποίησης και το   σύγχρονο τρόπο ζωής. Ως φόντο έχει ένα μυσταγωγικό φυσικό περιβάλλον με τις προαιώνιες τελετουργικές παραδόσεις που συνδέονται με το επιβλητικό τοπίο του ενεργού ηφαιστείου σε ευθεία μεταφορά με την πιο καθοριστική στιγμή στην ζωή ενός κοριτσιού που περιμένει να γίνει μητέρα. Το φυσικό περιβάλλον όπου ανθίζει αυτή η νεαρή γυναίκα είναι και το πιο  ξεχωριστό στοιχείο του φιλμ. Ο κόσμος που ζει έχει ιερή, μυστικιστική σχέση με τη γη που είναι φίλος και εχθρός μαζί. Το ηφαίστειο, εδώ παίζει ρόλο καθοριστικό: είναι η δύναμη στην οποία γίνονται οι επικλήσεις,   ο κριτής   κάθε πράξης,  ο Σαμάνος,  ο Θεός. Μεταφορικά ένα  ηφαίστειο είναι και η Μαρία. Ένα ηφαίστειο που κανείς δεν θέλει ενεργό και έτσι δεν της απομένει παρά να καίγεται σιωπηλά και εσωτερικά.   Οι προσωπικές στιγμές της μελαγχολικής κοπέλας καθώς αναζητά με αφέλεια έφηβης διέξοδο στο «αμερικάνικο όνειρο» κινηματογραφείται παράλληλα με τη ζωή της μητέρας της, μια γυναίκας- αρχηγού  που προσπαθεί να διατηρήσει την ταυτότητα της οικογένειάς της σε έναν κόσμο που καταρρέει από παντού. Στενοί μητριαρχικοί δεσμοί είναι κρατούν ενωμένη αυτή την κοινωνία που εκτός των άλλων απειλείται από τις απαγωγές και το εμπόριο βρεφών. Η σχέση μάνας-κόρης μεταφέρεται σαν ζεστό υπόδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης που σπάνια θα βρίσκαμε σε πιο «ανεπτυγμένες» κοινωνίες. Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και οι παρενέργειές της  αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο του «πολιτισμένου» κόσμου  και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τη δύναμη και την τόλμη του γυναικείου φύλου. Η θέα της μητέρας, που μέσα σε μια αυτοσχέδια σάουνα, καθαρίζει την κόρη της, η αντίδραση της ως γονιού που αντιλαμβάνεται ότι κάποιες παραδοσιακές δοξασίες και πρακτικές θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τού παιδιού του, είναι ένα μικρό δείγμα των εικόνων που γεμίζουν εικαστικά και συναισθηματικά, αλλά ποτέ μελοδραματικά ή εκβιαστικά το θεατή. 

Αυτό που κάνει το «Ηφαίστειο» διαφορετικό, μια ταινία που υποβάλλει το θεατή και  δεν τον αφήνει να τραβήξει τα μάτια και το μυαλό του  από την οθόνη είναι η φυσικότητα με την οποία μια κοινωνία αποκομμένη από τον πολιτισμό αποδεικνύεται πιο ανεκτική σε όλα. Ανεκτικότερης πάντως  από τις κοινωνίες της βουτηγμένης στον πολιτισμό Δύσης στο ξένο, το διαφορετικό, το αποκλίνον. Αργυρή Άρκτος (Βραβείο Alfred Bauer) στο Βερολίνο, Βραβείο  Καλύτερης Ταινίας στα Φεστιβάλ της Γκουανταλαχάρα, της Καρταγκένα, του Κεντ, Βραβείο Σκηνοθεσίας στη Γκουανταλαχάρα και πρώτη στα χρονικά  υποψηφιότητα της Γουατεμάλας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=EJfvKnLPqFM το trailer

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 4:34 pm


ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΑΓΩΓΙΑΣ.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΚΑ * - ΜΈΡΟΣ Β΄.

Επιπλέον δύο ακόμη μεγάλα θέματα ενασκούν σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη της ατομικής αλλά και της κοινωνικής συνείδησης. Το πρώτο είναι μια «νοητική» σφαίρα[νοόσφαιρα] απείρων ιδεών, εννοιών και φανταστικών «οντοτήτων», η οποία έχει δημιουργηθεί από το ανθρώπινο πνεύμα, που πολλές φορές προκαλεί σύγχυση στην πραγματικότητα που αναζητούμε.  Το δεύτερο στοιχείο που προκαλεί μεγάλη απροσδιοριστία είναι η «χωρητικότητα» του ανθρώπινου μυαλού, που είναι λίαν περιορισμένη σε σχέση με τον απαιτούμενο όγκο πληροφοριών κάθε φύσεως.

Μια βασική αρχή που έχει προκύψει επιστημονικά, πλέον, είναι ότι οποιαδήποτε πρόταση δεν είναι δυνατόν να περιλάβει το σύνολο του όλου θέματος ( θεώρημα του  Gödel). Από αυτή την απλή σκέψη προκύπτει, ότι είναι αδύνατον να εκφράσουμε απόλυτα ολοκληρωμένες ιδέες και απόψεις. Δεν μπορούμε να συλλάβουμε το απόλυτο «όλο», αλλά και δεν μπορούμε  να το εκφράσουμε απόλυτα. Ό,τι και  να πούμε πάντοτε  θα έχει απομείνει κάτι έξω από το λεγόμενο και μάλιστα με την πιθανότητα να έχει απομείνει το σπουδαιότερο. Αυτό απλά σημαίνει ότι όλοι μας μπορούμε να λέμε «αληθινά» στοιχεία, αλλά όχι όμως την πλήρη αλήθεια που απλά προσεγγίζεται. Άρα, όπως προκύπτει και από την αρχή της απροσδιοριστίας [ Χάιζενμπεργκ] μόνον με πιθανότητες μπορούμε να προσεγγίσουμε την αλήθεια. Άρα πάντοτε εμφιλοχωρεί  και ο κίνδυνος της πλάνης, συγγνωστής ή μη. Αλλά αυτή η απλή σκέψη θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε φαινόμενα που η καθημερινότητα μας επιφυλάσσει. Όπως π.χ. το πως άνθρωποι της πολιτικής για το ίδιο θέμα μας εκφράζουν ποικίλες απόψεις, οι οποίες φαίνονται όλες αληθοφανείς.

Προσέτι αυτό σημαίνει ότι στα όσα θα εκθέσουμε στη μελέτη μας θα υπάρξουν πολλά στοιχεία τα οποία μπορούν να αμφισβητηθούν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό. Κανένας δεν διατείνεται, πλην των ανόητων, ότι έχει κατακτήσει ολόκληρο την αλήθεια. Εμείς κάποιες εμπειρίες και απόψεις θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε και όχι απόλυτες αλήθειες, που άλλωστε, είναι αδύνατον να τις προσεγγίσουμε. Υπάρχει όμως πιθανότητα  σε αυτές τις απόψεις να συναντήσει κάποιος και περιστατικά της ίδιας του της ζωής. Είναι δυνατόν να βρει μια κάποια σχετική βοήθεια. Διατυπώνουμε τις απόψεις μας με την απόλυτη ειλικρίνεια, αλλά και με τη βεβαιότητα ότι και εμείς προσωπικά να τις αναθεωρήσουμε μόλις προκύψουν νέα στοιχεία.

Από την άλλη μεριά ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει σε συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας. Η ψυχή του δεν μπορεί να ηρεμήσει, όταν βρίσκεται στο απόλυτο χάος. Προτιμά  μια σχετική προβλεψιμότητα. Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να προσεγγίζουμε ολογραμμικά και ολιστικά το κάθε θέμα, ώστε να είναι δυνατόν να το δέχεται το ανθρώπινο πνεύμα. 

Επίσης κάποιες βασικές, όχι απαράβατες αρχές , μπορούν να διατυπωθούν στη προσέγγιση των προβλημάτων. Μια τέτοια  βασική  αρχή που θα πρέπει να τηρείται κατά νουν είναι ότι θα λαμβάνεται υπόψη πάντοτε ότι οποιοδήποτε θέμα ερευνάται αποτελεί ένα μέρος ενός ευρύτερου θέματος πολύ πολύπλοκου. Ταυτόχρονα, όμως, θα θεωρούμε ότι και το εξεταζόμενο θέμα είναι ένα επίσης πολύπλοκο θέμα και συναποτελείται από επιμέρους θέματα που και αυτά είναι πάλι πολύπλοκα. Όθεν στην κάθε ερευνά μας πρέπει να αποφεύγεται να εξετάζεται ως τελείως απομονωμένο ένα θέμα. Πάντοτε θα υπάρχει στις θεωρήσεις μας, ότι συνιστά  μέρος ευρύτερου προβλήματος, αλλά και εμπεριέχει συνιστώσες που πάντοτε δεν βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το όλον.  Η απλούστευση που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε , ώστε να γίνεται αντιληπτό το θέμα θα πρέπει να είναι απόλυτα προσεχτική, γιατί ενδέχεται αν κάποιο σημαντικό στοιχείο να μη ληφθεί υπόψη, οπότε εμφιλοχωρεί πλάνη, άρα απομακρυνόμαστε από την πραγματικότητα που πρέπει  είναι αφετηρία όλων των ενεργειών μας.


Βασικός σκοπός μας είναι να προσδιορισθεί η ορθή ατομική συγκρότηση, ως αδήριτης αναγκαιότητας για το ίδιο το άτομο, αλλά και την  κοινωνία , όπως και το ανθρώπινο γένος. Η ιστορική πορεία του ανθρώπου απέδειξε ότι χωρίς την κατάλληλη εξάσκηση των φυσικών και επίκτητων  χαρακτηριστικών της ανθρώπινης φύσης , οι κοινωνίες υπολειτουργούν με συνέπεια να προκαλείται κακό και στα μέλη τους. Αυτή την κατάλληλη εξάσκηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων αναζήτησε ο άνθρωπος από την αρχέγονη ήδη εποχή. Αναγνώρισε ως πρώτιστη ανάγκη, οπότε της  απέδωσε πολύ μεγάλη  αξία. Διαπίστωσε, όμως, και τη πολύ μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή της, και ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο όρος παιδεία είναι πολύ κοντά στον παιδεμό και πιθανότατα την τοποθέτησε πολύ κοντά στο παιχνίδι για να είναι πιο άνετη.

 Εδώ θα πρέπει, ίσως, να τονιστεί η αξία και η σημασία που δόθηκε από την κλασσική ελληνική αρχαιότητα στην αγωγή του ανθρώπου, η οποία μάλιστα έφθασε σε ύψος  ευθύνης ανυπέρβλητο και αποτέλεσε  την περίφημη ελληνική παιδεία. Είναι δε περίφημη η αρχαία ελληνική παιδεία γιατί  δεν αποβλέπει σε ένα πρότυπο ανθρώπου για την εποχή εκείνη και τις τοπικές συνθήκες του χώρου της, αλλά συνιστά πρότυπο παγκόσμιου και αιώνιου ανθρώπου, όπως αναγνωρίζουν οι πάντες που ασχολούνται με την παιδεία.

Τελικά, η όλη διαδικασία πλασίματος και δόμησης του ατόμου έλαβε τη μορφή  τέχνης και μάλιστα  ύψιστης Τέχνης, που ονομάσθηκε  «βασιλική τέχνη», ίσως γιατί ο καθένας μας κατά κανόνα αποφασίζει μόνος του για τον τρόπο της πραγματοποίησής της. Κατά βάση  αφορά στην πολύπλοκη εκείνη διαδικασία [ανδραγωγική τέχνη] απόκτησης επίκτητων αρετών, αλλά και την  ανάπτυξη-βελτίωση των αντίστοιχων φυσικών αρετών, ώστε το άτομο να καθίσταται στο δυνατό βέλτιστο βαθμό αρμονικά  δομήσιμο προς επίτευξη κοινωνίας που δημιουργεί περιβάλλον γόνιμο ανθρώπινης ολβιότητας. Φυσικά εξυπακούεται ότι η όλη διαδικασία επηρεάζεται και από την ταυτόχρονη εξελικτική πορεία της ανθρώπινης ιστορικής ανάπτυξης.

H διαδικασία αυτή, που επίπονη είναι, μακροχρόνια, πολύπλευρη και πολυεπίπεδη   συντελείται με κύριους παράγοντες την ατομική προσπάθεια, την ομαδική συντονισμένη και μεθοδευμένη συνδιδασκαλία, αλλά και το κατάλληλο κλίμα αγωγής [κουλτούρα], μέσα στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Είναι μια πολυσχιδής διαδικασία μορφοποίησης του ατόμου και μετάλλαξη σε «πρόσωπο» απόλυτης μοναδικότητας. 

Την συνολική αυτή πορεία περικλείουν οι έννοιες, όπως παιδεία, αγωγή, καλλιέργεια, εμείς σαν συνθετική έννοια στο πόνημά μας χρησιμοποιούμε την ελληνικής καταγωγής αλλά ως αντιδάνειο από την γερμανική γλώσσα, λέξη ανδραγωγία [ή ανδραγωγική τέχνη. Η λέξη άνδρας έχει την αρχική, ομηρική έννοια άνθρωπος, όπως στη φράση : «Δίας πατήρ ανδρών τε και θεών ]. Η ανδραγωγία αρχίζει μετά τη φάση της παιδαγωγίας [ παιδαγωγικής τέχνης], που αφορά  στη νηπιακή και παιδική ηλικία, διέρχεται το στάδιο της εφηβείας, και συνεχίζεται δια της δια βίου παιδείας μέχρι το τελικό στάδιο της ωριμότητας, της αυτοδιδασκαλίας- αυτοπραγμάτωσης.

Στο πόνημά μας θα ασχοληθούμε με το στάδιο της εφηβείας και μετέπειτα. Το σπουδαιότατο αρχικό στάδιο της κυρίως παιδαγωγικής,  αν και είναι το θεμελιακό στάδιο θα το διεξέλθουμε στη γενική του μορφή, καθόσον κρίνεται απόλυτα  εξειδικευμένο και ξεφεύγει από τα όρια της μελέτης και των δυνατοτήτων μας. Και ασφαλώς το τελικό στάδιο της αυτοπραγμάτωσης ανήκει στον καθένα μας προσωπικά και εμείς μόνον κάποιες βασικές όσο και γενικές αρχές θα αναπτύξουμε.


Η ανδραγωγία εκτιμάται ως το πιο βασικό στάδιο ανάπτυξης της ανθρώπινης προσωπικότητας για δύο τουλάχιστο σημαντικούς λόγους:

Η  παιδαγωγία ασκείται κυρίως με τη συνδρομή ενός παιδαγωγού, ο οποίος πρέπει να κατέχει και να βιώνει τις αξίες  και τις γνώσεις της παιδαγωγικής τέχνης, άλλως θα είναι ατελέσφορος και κακός- ανίκανος παιδαγωγός.

Ο όγκος των γνώσεων του ανθρώπου σήμερα είναι τόσο μεγάλος, ώστε κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω επιμήκυνση της μαθησιακής ηλικίας. Στην περίπτωσή μας όμως  θεωρούμε  την δια βίου παιδεία , που αναφέρεται  πέραν του καθαρά γνωστικού πεδίου και στην αισθητική και ηθική κατάρτιση , δηλαδή, μιας ολοκληρωμένης  ανθρώπινης προσωπικότητας.

  

      Πρακτικός χαρακτήρας της αγωγής: Χωρίς εφαρμογή και πράξη, που σημαίνει πέρας, κάθε καλλιέργεια θεωρείται ημιτελής. Το παράδειγμα είναι ο μοναδικός πειστικός τρόπος μετάδοσης της αγωγής, γιατί μόνον  η συνέπεια λόγων – πράξεων  εμπνέει την εμπιστοσύνη μεταξύ διδάχου και διδασκομένων.

  Η ολιστική δόμηση του ατόμου, η ανδραγωγία, συνιστά, όθεν, την ύψιστη τέχνη της Ζωής. Είναι μια συνεχής δια βίου προσαρμογή. Ένα άλγημα ευγενών αξιών. Είναι η «βασιλική»  Τέχνη, που μορφοποιεί το ωραιότερο έργο τέχνης της Πλάσης, τον Άνθρωπο. Ουσιαστικά είναι η ίδια του η Ζωή.  Με αυτή γράφει την ιστορία του.  Μόνο ο άνθρωπος συμβάλλει με τη θέλησή του στην αυτοπραγμάτωσή του.

 Απαιτείται η τεράστια εσωτερική του δύναμη για να αχθεί δια της αγωγής στη δυνατότητα να προσεγγίζει το αληθινό, το ωραίο και το αγαθό. Με  τη δύναμη αυτή επιβιώνει τόσες χιλιάδες χρόνια και προσχεδιάζει και το μέλλον  των παιδιών του.  Αν  καταναλώσει όλη την ενέργειά του  για το ίδιο προσωπικό συμφέρον, τότε γίνεται ρίψασπις και επίορκος, ως φθηνός  «συμφεροντολόγος». Είναι λοιπόν θέμα ηθικό η συμμετοχή μας στην ευθύνη της δημιουργίας παραγωγικού συνόλου. Είναι υπέρτατο καθήκον, απόλυτο και άκαμπτο, η συμμετοχή μας στο έργο της Κοινωνίας μας με απώτερο σκοπό μια υπέρτατη, ιδεατή ίσως, Πραγματικότητα.

Η συμμετοχή μας είναι το μερτικό ευθύνης μας, αλλά και το ηθικό εισόδημά μας. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μας το αναγνωρίσουν οι συνάνθρωποί μας και να μας  αγαπήσουν με την καρδιά τους, η οποία  θα νοιώθει την ευγνωμοσύνη για την προσφορά μας. Και αν δεν συμβεί αυτό, υπάρχει η πιθανότητα μιας προσωπικής λύτρωσης, η οποία πάντοτε συνοδεύει την εκτέλεση του καθήκοντός μας.


Οι ατομικές μας, όμως, δυνάμεις είναι πενιχρές, απέναντι στις φοβερές προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντός μας. Μόνον με τη σύμπραξη με τους συνανθρώπους μας θα έχουμε κάποια  ελπίδα για  θετικό αποτέλεσμα. Είναι χαλεποί οι καιροί μας και οι οδοί δύσβατοι και  ναρκοθετημένοι. Χέρι-χέρι και με μια ανάσα, μπορούμε!

Η Παιδεία, με το ιδανικό της, την [συν]ανθρωποποίηση των ατόμων, σε μια «μαζική» κοινωνία, που είναι πεδίο των «νάρκισσων», «αλαζόνων- μακιαβελικών τύπων» και όπου ισχύει το  «όλοι εναντίον όλων» , είναι η μοναδική διέξοδος.

Η  Παιδεία, συμπερασματικά, με αυτή τη μορφή, είναι ένα αντίδοτο στη δυστυχία του ανθρώπου. Γιατί  ρίχνει φως στην πραγματικότητα, βελτιώνει τις σχέσεις των συν-ανθρώπων και τελικά, όχι σπάνια, αμβλύνει την  ένταση της δυστυχίας. Συνιστά τη μοναδική  ανθρωποηθική! Μας κάνει πιο δυνατούς και ικανούς, ώστε   να  βιώνουμε σχετικά πιο «ωραία»  τη ζωή, ακόμη και  στις  πάρα πολύ  δύσκολες πτυχές της. 

Η παιδεία, που παράγει αυτά τα αγαθά είναι εκείνη, που οι αρχαίοι προγονοί μας εμπνεύσθηκαν. Πνευματική του αρχή είναι ο ανθρωπισμός και όχι  η ατομοκρατία. Πέραν από ένα αυτόνομο «εγώ» υπάρχει μια εικόνα , ως ιδέα του ανθρώπου . Μια εικόνα, που ισχύει και υποχρεώνει  το ανθρώπινο είδος, όπως την έπλασαν οι παιδαγωγοί, οι ποιητές, οι καλλιτέχνες, οι ερευνητές και οι φιλόσοφοι.

Η κρίση , που μας κατατρύχει , που είναι ουσιαστικά παγκόσμια, ίσως, είναι και μοναδική ευκαιρία αφύπνισης όλων μας. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά στη μορφή του εθελοντισμού. Τα προβλήματα πια είναι πανανθρώπινα και δεν λύνονται με αλληλοσυγκρούσεις. Απαιτούν συναίρεση, διάλογο και συναινετικές λύσεις. Όχι με «αλληλοσφαγές».

 Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν, συνέχεια, μέσα στο μίσος και την έχθρα, γιατί  είναι γεννήματα έρωτα και αγάπης. Κατά βάση, απεχθάνονται τον  ψεύτη, τον άσχημο και τον κακό εαυτό τους. Από τη φύση τους προτιμούν, ως αξίες, την αλήθεια, το ωραίο και το αγαθό. Μόνον που είναι δυσπρόσιτες αξίες. 

 Φυτρώνουν μόνον σε «εδάφη» σχολαστικά και άρτια «καλλιεργημένα». 

Μόνον η Παιδαγωγία και η Ανδραγωγία αναπτύσσουν τις γόνιμες ανθρώπινες συνειδήσεις, που είναι το μεγάλο ζητούμενο όλων των εποχών. Και της δικής μας. 

Δύσκολη η οδός ,αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε.

                                                                                    

                                                                                      Δημήτριος Μπάκας

                                                                                             16 Μαρ.2023      

 *Ο Δημήτρης Κ. Μπάκας είναι Αντιστράτηγος εα Επίτ. Διοικητής ΣΔΑ, Διπλωματούχος Πολ. Μηχ.  Ε.Μ.Π., Πτυχιούχος Νομικής Παν. Αθηνών, MSc RCDS LONDON, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΠΙΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ 'ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ', www.xrysitomi.gr, [email protected] 210-6131174. 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 4:30 pm


Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στα Βριλήσσια.

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023.

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 4:25 pm


"Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο".

Πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων.

Οι κίνδυνοι από την μη ασφαλή πλοήγηση των παιδιών μας στο διαδίκτυο είναι πιο κοντά από ότι νομίζουμε. Chat Rooms, Εικονικοί Φίλοι, Cyberbullying, Gaming, Εθισμός, Sextortion… Οι νέοι όροι είναι πολλοί και αρκετοί από τους γονείς μπορεί να μην έχουν την γνώση για να προστατεύσουν τα παιδιά.


Ανταποκρινόμενος σε αρκετά αιτήματα γονέων για αυτή την πραγματική και επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης και πληροφόρησης, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων διοργανώνει ομιλία με θέμα την «Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο». Η ομιλία θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου, στις 18:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου (Πίνδου και Μακεδονίας, Βριλήσσια) με εισηγητή τον Δρ. Γιώργο Νάκο, Ψυχολόγο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.  

Το διαδίκτυο είναι ένας καινούριος κόσμος και για πολλούς πρωτόγνωρος. Προσφέρει διαδραστικότητα, έντονη εναλλαγή εικόνων και συναισθημάτων. Είναι μια εικονική κοινωνία, η οποία διαμορφώνεται παράλληλα με την πραγματικότητα. Η ασφάλεια του σπιτιού μας όμως, στο οποίο βρίσκεται ο υπολογιστής, μπορεί να μας οδηγήσει στο να μην αντιληφθούμε την απειλή, καθώς ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος και ορατός. Η γνώση των κανόνων ασφάλειας, η ανάπτυξη κριτικής και αντιληπτικής ικανότητας και η ικανότητα αναγνώρισης των κινδύνων είναι βασικά εφόδια για την ασφαλή πλοήγησή στο διαδίκτυο. 

Ας ενημερωθούμε σωστά και υπεύθυνα, από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία υλοποιεί σειρά καινοτόμων δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Σας περιμένουμε όλους εκεί!

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 4:21 pm


Ο Δήμαρχος ανέλαβε ευθύνες και μίλησε για «πόλεμο εκ των έσω».

Ερώτηση της ΔΡΑΣΗΣ αναδεικνύει την κατάσταση των δημοτικών οχημάτων.


"Είναι γνωστό ότι ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Μανιατογιάννης κατέρχεται ως υποψήφιος βουλευτής βορείου τομέα Αθηνών στις προσεχείς εκλογές με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Και επομένως, ότι επίκειται η αποχώρησή του από τον Δήμο. Προφανώς, αυτή είναι η αιτία που αυτή τη φορά οι απαντήσεις του σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου δεν ήταν διεκπεραιωτικός, ως συνήθως, αλλά απέκτησαν έναν απολογιστικό χαρακτήρα, προσφέροντας χρήσιμο υλικό.


Στο επίκεντρο της συζήτησης, ερώτηση του επικεφαλής της ΔΡΑΣΗΣ για την κατάσταση των δημοτικών οχημάτων. Όπως θα διαπιστώσετε από το – απομαγνητοφωνημένο - σχετικό απόσπασμα, (χωρίς, για λόγους συντομίας, τις τοποθετήσεις των αντιδημάρχων κ.κ. Βαφειάδη και Μαυραγάνη), το θέμα πράγματι είχε ενδιαφέρον! *


Τσούτσιας: Ήθελα να ρωτήσω, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα που έχουν συμβεί στα Τέμπη... επειδή καμιά φορά κοιτάμε πολύ μακριά και δεν κοιτάμε δίπλα μας... ήθελα να σας ρωτήσω για την κατάσταση των δημοτικών οχημάτων. Για το αν γίνονται επισκευές, συντηρήσεις, για το αν τα οχήματα του Δήμου είναι ασφαλή. Και το λέω αυτό, διότι από την ενημέρωση που έχουμε από τους εργαζόμενους, τα 2/3 του δημοτικού στόλου είναι στα συνεργεία. Και αυτό είχε ειπωθεί και δημόσια, όταν ως παράταξη είχαμε επισκεφθεί τις υπηρεσίες καθαριότητας πριν λίγους μήνες, δεν πρόκειται για κάτι μυστικό. Δηλαδή τα 2/3 των δημοτικών οχημάτων δεν κυκλοφορούν. Μάλιστα σήμερα κυκλοφορούσε ένα μόνο απορριμματοφόρο στον Δήμο. Φαίνεται λοιπόν ότι χρωστάμε στα συνεργεία και αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις στην επιστροφή των οχημάτων που έχουν βλάβη. Και δεν βλέπω ούτε στη σημερινή αναμόρφωση του προϋπολογισμού κάποιο σχετικό ποσό. Τέλος, κάτι τελευταίο, έχουμε πάρει και κάποια αυτοκίνητα από την Περιφέρεια, αυτά κυκλοφορούν;


Δήμαρχος: Θέλω να σταθώ συνολικά στην ερώτηση του κ. Τσούτσια, που έβαλε ένα σημαντικό θέμα, για την κατάσταση των οχημάτων και για τα οχήματα του Δήμου γενικότερα. Θα σας πω κάποια πράγματα… και επειδή και κ. Τσούτσια πιθανόν το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να είναι το τελευταίο στο οποίο θα παρίσταμαι, θα σας τα φέρω και εγγράφως για να τα έχετε, μια περίληψη των όσων κι εγώ έχω ζήσει αυτά τα χρόνια γι’ αυτή την κατάσταση. Ό,τι σας πω δηλαδή, θα τα φέρω και εγγράφως, τα νούμερα που θα αναφέρω είναι πραγματικά, με μια απόκλιση συν - πλην του 10%.


Όταν αναλάβαμε το 2014, ο Δήμος πλήρωνε περίπου 580 χιλ. ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση των αυτοκινήτων του. Ουσιαστικά κοβόταν ένα τιμολόγιο στο τέλος του χρόνου και μετά αυτό πήγαινε και πληρωνόταν 1/1 ή 31/12. Όταν λοιπόν αναλάβαμε, το πρώτο πράγμα που ζήτησα ήταν να πάνε όλα τα αυτοκίνητα μια φορά στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία, (επειδή δεν πήγαιναν σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία τα τελευταία χρόνια πριν αναλάβω), για να δούμε σε ποια κατάσταση βρίσκονταν, να έχουμε μια εικόνα. Αυτό π.χ. θα έκανα εγώ και για το αυτοκίνητό μου, μια πρώτη φορά θα το πήγαινα σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο και μετά θα έβλεπα...


Το δεύτερο βασικότερο το οποίο ζήτησα και προσπάθησα, και τελικά το καταφέραμε, έστω και με μια αργή διαδικασία, ήταν να γίνει όλο αυτό μέσα από έναν μεγάλο διαγωνισμό, που θα είχε «ομάδες», ξεχωριστή ομάδα οι υπερκατασκευές, τα φορτηγά, τα λεωφορεία, τα μικρά οχήματα κτλ. Με τα πολλά, ο μεγάλος διαγωνισμός για τη συντήρηση των οχημάτων, ο «διαγωνισμός – πλαίσιο», όπως λέμε, έγινε μετά από τρία χρόνια. Γιατί υπήρχε μια μάχη, κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει ο διαγωνισμός... Όπως σας τα λέω.


Χρηστάκης: Κάποιοι εντός Δήμου;


Δήμαρχος: Εντός Δήμου, εντός Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Ξεκάθαρα!

Έγινε λοιπόν αυτό, προχωρήσαμε σ’ αυτό, κάποια τμήματα του διαγωνισμού τότε, αλλά, κρατήστε το αυτό και για τη συνέχεια, κηρύχτηκαν άγονα και εκεί υπήρξε η διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης και των απευθείας αναθέσεων, σε κάποια προβλεπόμενα ποσά για διαγωνισμούς οι οποίοι έχουν κηρυχθεί άγονοι. Βεβαίως, πάντα θα μπαίνει στο πρόβλημα η παράμετρος ότι είναι ένας στόλος γερασμένος… – και εκεί γίνεται κριτική στη διοίκηση και τον Δήμαρχο ότι δεν έκανε ανανέωση του στόλου, την δέχομαι την κριτική και θα σας απαντήσω σε ένα κομμάτι πάνω σ’ αυτό… Ο στόλος αυξήθηκε εκείνη την χρονική στιγμή με εισηγήσεις των Υπηρεσιών και των τεχνικών των Υπηρεσιών, να υπάρχουν και κάποια από τα αυτοκίνητα της παραχώρησης που έγινε τότε από την ΕΥΔΑΠ… δεν πήγα εγώ ένα πρωί και είπα θέλω εκείνο κι εκείνο, πήγαμε όλοι μαζί και επελέγησαν κάποια αυτοκίνητα για τις ανάγκες του Δήμου, μάλιστα μας είπε η ΕΥΔΑΠ αν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μην μας τα επιστρέψετε…, ο Δήμος λοιπόν έφθασε τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια να πληρώνει για τις ανάγκες συντήρησης των αυτοκινήτων του περίπου 200 - 240 χιλιάδες ευρώ, από τις 580 χιλιάδες που πλήρωνε το 2013 – 2014. Αυτά είναι κάποια πρώτα οικονομικά δεδομένα. **


Θέλω να σας πω επίσης, ότι κάποιες φορές πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις στη συνεργασία με τα συνεργεία, που κάποιες φορές αυτές οφείλονται σε εμάς, κάποιες φορές στους ίδιους, με την έννοια των φορολογικών ή ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Υπήρχαν περιπτώσεις κ. Τσούτσια, που τους λέγαμε ελάτε να πληρωθείτε, αλλά δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα, υπήρξε καθυστέρηση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως φταίει το Δημόσιο, ο Δήμος, έχουμε διαδικασίες οι οποίες σταματάνε, διαδικασίες προϋπολογισμού, διαδικασίες που εκπίπτουν και πρέπει να επαναληφθούν κτλ.


Σήμερα πάλι, βρισκόμαστε σε διαδικασία ενός μεγάλου διαγωνισμού, όπου για κάποιες από τις ομάδες έχουν βρεθεί ανάδοχοι, για κάποιες άλλες ο διαγωνισμός έχει καταστεί άγονος και βρίσκεται στη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης. Είναι λοιπόν μια χρονική στιγμή, όπου μετά και την αναμόρφωση και το σταμάτημα πληρωμών λόγω του τέλους του χρόνου, πλην κάποιων περιπτώσεων, από αύριο προχωρούν οι πληρωμές προς τα συνεργεία που είναι τιμολογημένες… Θα σας πει και ο κ. Βαφειάδης και ο κ. Μαυραγάνης για τις διαδικασίες της απευθείας διαπραγμάτευσης, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ροή σε ότι αφορά τις επιδιορθώσεις των αυτοκινήτων. Θα πληρωθούν από αύριο, γιατί υπάρχει προτεραιότητα να πληρωθούν πρώτα τα συνεργεία, ώστε να μπορούμε να «βάζουμε» βλάβες που προκύπτουν και να μην έχουμε μεγάλα χρονικά κενά που χρωστάμε, ώσπου να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα.


Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, μου λέτε ότι σήμερα τα 2/3 των αυτοκινήτων μας είναι στα συνεργεία, μπορεί, εγώ δεν σας λέω ότι δεν είναι, μπορεί να είναι έτσι, υπάρχουν περίοδοι που στα συνεργεία είναι το 1/3 των οχημάτων, τα 2/3 ή τα μισά, δεν σας το λέω ειρωνικά, το λέω πραγματικά. Πρόκειται για παλιά αυτοκίνητα, βλάβες δημιουργούνται… Βλάβες που οφείλονται σε δολιοφθορές… ξεκάθαρα σας το λέω και νομίζω ότι το έχω ξαναπεί στο δημοτικό συμβούλιο, πρόσφατα κιόλας… ότι το πλυντήριο που επισκευάστηκε, μια από τις πολλές φορές που έχει φτιαχτεί, μια από αυτές, ήταν κομμένα τα σωληνάκια του. Γιατί ενοχλούσε, κούραζε ή για οποιονδήποτε λόγο, τέτοιο λόγο. Εγώ δεν είμαι ειδικός, τοπογράφος είμαι, το ξέρετε, αλλά δεν γίνεται να είναι κομμένα τα σωληνάκια σε ένα συγκεκριμένο σημείο όπως μου εξηγούσαν οι συνάδελφοί μας… Έχουμε επίσης περιπτώσεις που έγιναν κλοπές. Κλοπές που δεν μπορούν να συμβούν χωρίς κάποιος να γνωρίζει αυτό που πάει να κλέψει... π.χ. από ένα φορτηγό. Διαδικασίες, αστυνομία, ασφάλειες κλπ σε ένα χώρο που φυλάσσεται. Η Ναυτική Βάση μέχρι νεότερου σχεδιασμού, φυλάσσεται με τρείς βάρδιες. Και η κλοπή έγινε σε μικρό χρονικό διάστημα, μισής ώρας. Μια στοχευμένη κλοπή. Και δεν ήταν από μένα και από σας κ. Τσούτσια που περνάγαμε απ’ έξω. Δεν μπορώ να αποδείξω κάτι περισσότερο, το λέω, το καταθέτω, η αστυνομία δεν βρήκε στοιχεία, η ασφάλεια δεν βρήκε κοκ.


Σε κάθε περίπτωση πάντως, φαντάζομαι ότι ο σκοπός της ερώτησης που κάνατε, είναι να έχουμε συντηρημένα και ασφαλή αυτοκίνητα, και με αφορμή αυτό που αναφέρατε. Ναι, κάθε αυτοκίνητο που βγαίνει από το συνεργείο, μπορεί να καθυστερούν, αλλά βγαίνει με ασφάλεια, με ταχογράφους, με λάστιχα, όποτε χρειάζεται κάνουμε καινούργιες συμβάσεις κτλ. Είναι μια δύσκολη και συνεχής προσπάθεια η συντήρηση των αυτοκινήτων, υπάρχουν χρονικές περίοδοι που μπορεί να έχεις παραπάνω αδυναμίες, ενδεχομένως από αντικειμενικούς λόγους, ενδεχομένως από δικές μας αδυναμίες, (παίρνω πάντα το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί), σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια μάχη που δίνεται συνέχεια, ώστε από τη μια πλευρά, και οικονομικά να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, και – το κυριότερο- να γίνεται η δουλειά μας με ασφάλεια, το πρώτο που θέλουμε να διασφαλίσουμε για τους ανθρώπους που κυκλοφορούν με αυτά, είναι η ασφάλειά τους.


Για τα αυτοκίνητα από την Περιφέρεια θα σας πει ο κ. Μαυραγάνης, νομίζω ότι τα είδα να κινούνται, αλλά είναι και δυο ακόμη αυτοκίνητα, παραχωρήθηκαν στον Δήμο το ένα από την εταιρεία «Βασιλόπουλος», το άλλο από τον ΟΔΥ, είναι δυο Fiat τύπου Doblo, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, οι πινακίδες για να μπορούν να κυκλοφορήσουν.


Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η κατάσταση σήμερα. Σας «χρωστάω» όμως κ. Τσούτσια, αυτά να σας τα δώσω και εγγράφως για να μην υπάρχουν προβληματισμοί και απορίες πάνω σ’ αυτό το θέμα.


Το τελευταίο που θέλω να συμπληρώσω σ’ αυτό το θέμα είναι ότι μέσα από το πρόγραμμα «Τρίτσης» είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσουμε σε μια αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ύψους ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ, κάτι το οποίο είναι έτοιμο να εγκριθεί, μας ζητήθηκε πριν λίγο καιρό να θέσουμε τις προτεραιότητές μας, όπου σ’ αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνεται η αγορά άλλων έντεκα αυτοκινήτων για τις ανάγκες του Δήμου.* Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του θέματος είναι το σχετικό άρθρο της «Αμαρυσίας» , με τίτλο: Ξ. Μανιατογιάννης: «Δολιοφθορές στον δημοτικό στόλο»


** Με στοιχεία που εμείς διαθέτουμε, διατηρούμε επιφυλάξεις για την εκτίμηση του Δημάρχου, ότι επί της θητείας του μειώθηκαν περίπου στο μισό οι δαπάνες συντήρησης των δημοτικών οχημάτων. Εμείς αντιθέτως υπολογίζουμε ότι επί της θητείας του αυξήθηκαν οι δαπάνες συντήρησης, αφού κατά την τριετία 2014-2016, δεν ξεπερνούσαν τις 150 χιλ. ευρώ ετησίως. Επομένως θα περιμένουμε τα στοιχεία που ο ίδιος ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα προσκομίσει στο επόμενο Δ.Σ.."

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2023 | 9:21 am


Εκδηλώσεις από τον ΠΑΟΔΗΒ.

Την Τετάρτη 15 και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΗΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ "ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ"

Η αναβληθείσα παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Ανδριόπουλου «Σκηνές και Εικόνες μιας εποχής», μετά το τραγικό γεγονός στα Τέμπη, προγραμματίστηκε εκ νέου και θα γίνει την Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο  του Δήμου Βριλησσίων, Κισσάβου 11.

 

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 ΕΚΘΕΣΗ Β΄ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΟΔΗΒ "ΖΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ"

44 καλλιτέχνες συνομιλούν με  44  ποιήματα

Ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός και η υπεύθυνη του Β΄ Εργαστηρίου ζωγραφικής ενηλίκων Μαργαρίτα Πέτροβα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, θα διοργανώσουν έκθεση με έργα των μαθητών του εργαστηρίου.

- Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, αίθουσα ΜΟΥΣΩΝ Πνευματικού Κέντρου (Κισσάβου 11). Ώρες έκθεσης 17:00 έως 22:00.

Στις 19:30 ο ιατρός και ποιητής Χαράλαμπος (Χάρης) Τοκατλίδης,

θα αναγνώσει αποσπάσματα από την τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο "ΕΠΤΑ" (ποιητική έκφραση ερωτική) από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

-ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ-

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2023 | 8:42 am


Σεμινάριο Κινηματογράφος και Λογοτεχνία.

18η Συνάντηση Παρασκευή 17 Μαρτίου  2023, 9:00 μμ ζωντανά και διαδικτυακά.

Στην 18η συνάντηση του σεμιναρίου «Κινηματογράφος και Λογοτεχνία» που θα γίνει την  Παρασκευή  17 Μαρτίου   στις 9:00μμ,  κάνουμε ένα διάλειμμα  από το ελληνικό φιλμ νουάρ βλέποντας και σχολιάζοντας τις ταινίες «Αντίο, Ωραία Νιάτα» (Goodbye Mr. Chips, 1939) του Sam Wood που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του James Hilton  και «Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα»  (Blackboard Jungle, 1955) του Richard Brooks η οποία βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Ivan Hunter. 

 Εισηγητής: Νικόλαος Αλέτρας Διδάκτορας Κινηματογράφου του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αντίο, Ωραία Νιάτα/ Goodbye, Mr. Chips

Ηνωμένο Βασίλειο, Δραματική, 1939. Διάρκεια: 114΄. Σκηνοθεσία: Sam Wood.  Σενάριο:: R. C. Sherriff, Claudine West, Eric Maschwitz, James Hilton Πρωταγωνιστούν: Robert Donat, Greer Garson.

Το 1870 ο καθηγητής κος Chips φθάνει στο οικοτροφείο του Μπρούκφιλντ προκειμένου να διδάξει ιστορία στις μικρότερες τάξεις. Συναντά πολλές δυσκολίες μέχρι να επιβληθεί και να αγαπηθεί από τους μαθητές του. Δεκαετίες αργότερα κι έχοντας χάσει το μεγάλο έρωτα της ζωής του, τη σύζυγό του Κάθριν, προάγεται σε διευθυντή του σχολείου, προσωποποιώντας το πρότυπο του καθηγητή που όλοι θα θέλαμε να είχαμε συναντήσει κατά τη διάρκεια των μαθητικών μας χρόνων. Όπως διαφαίνεται και παραπάνω, στα 114 λεπτά αυτού του δράματος θα ασχοληθούμε με τη ζωή του κύριου Chips (Robert Donat), ενός δασκάλου σε σχολείο αρρένων, που καλείται να αντιμετωπίσει την υπέρμετρη ντροπαλότητα και εσωστρέφειά του απέναντι από τα «ζιζάνια» στα οποία διδάσκει. Ο φιλμικός χρόνος εκκινεί από τη στιγμή της πρόσληψής του στο σχολείο, και εξελίσσεται ως το πέρας της ζωής του. Στο αναμεταξύ υπάρχουν εκατομμύρια στιγμές και γεγονότα. Αυτά που ορίζουν και χρωματίζουν την ύπαρξη μας. Μέσα σ` αυτά θα διακρίνουμε την παραμυθένια σχέση του Mr. Chips με την όμορφη σύζυγο του, το ακλόνητο δέσιμο του με τα παιδιά,  το πάθος του για τη διδασκαλία. την, σύμφωνη με τα όνειρα του, επαγγελματική ανέλιξη καιμιααναφορά στον Παγκόσμιο Πόλεμο, που εντάσσεται κυρίως στον ενθουσιασμό του δημιουργού να μιλήσει για όλα, ή στην ατολμία να εστιάσει εξ ολοκλήρου στον εσωτερικό κόσμο του Chips, μένοντας ανεπηρέαστος από τις εξωτερικές συνθήκες.

Το «Goodbye, Mr. Chips» είναι πρωτίστως ένα σπαραξικάρδιο δράμα, που επιδεικνύει αξιοπρόσεκτη ωριμότητα για την ηλικία του -η καλύτερα για την ηλικία του κοινού του- στην γενναία αφηγηματικά διαχείριση της απώλειας. Εντάσσεται στις μνημειώδεις ταινίες που αναφέρονται στο δίπτυχο της σχέσης καθηγητή-παιδιών, τονίζοντας το άναρχο της διαδικασίας της διδασκαλίας, απαλλαγμένης από την απλή μεταφορά ξύλινης και στέρεας γνώσης. Δεν υπάρχει τέτοια. Η διδασκαλία έγκειται στην εσωτερικευμένη μοιρασία του εξωτερικού βιώματος και συμπράττεται εντός και των δύο μερών που την συναποτελούν.  

Η ζούγκλα του μαυροπίνακα/ Blackboard Jungle

ΗΠΑ,  Δραματική, 1955. Διάρκεια: 101′ . Σκηνοθεσία: Richard Brooks. Σενάριο: Richard Brooks, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Ιβαν Χάντερ. Φωτογραφία: Ράσελ Χάρλαν. Πρωταγωνιστούν: Glenn Ford, Anne Francis, Richard Kiley, Sidney Poitier, Vic Morrow.

Ο κύριος Νταντιέρ διορίζεται σε ένα υποβαθμισμένο και κακόφημο δημόσιο σχολείο αρρένων, όπου κουμάντο κάνουν μαθητικές συμμορίες και όχι οι δάσκαλοι. Οι μαθητές δεν είναι απλά αδιάφοροι και ανυπάκουοι, αλλά και επικίνδυνοι. Ο δάσκαλος βρίσκεται αντιμέτωπος με τους τραμπουκισμούς κάποιων νταήδων και με την αδιαφορία ή εχθρότητα της διεύθυνσης που είναι εξίσου αν όχι περισσότερο κυνική. Η ταινία, που ήθελε να επιστήσει την προσοχή στο πρόβλημα που είχε ανακύψει στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή με τους ανήλικους εγκληματίες, είναι η πρώτη που καταγράφει τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, καταδεικνύει τις σχέσεις μαθητών – καθηγητών, καταγράφει τον αστικό μικρόκοσμο μιας σκληρής γειτονιάς, τις κοινωνικές προεκτάσεις που μετατρέπουν τα παιδιά σε θύματα, την ωμή έξαρση της βίας, αλλά και το ρόλο των εκπαιδευτικών. Θεωρείται σταθμός ως προς τη θεματολογία της, με την οποία καταπιάστηκαν μετέπειτα πάρα πολλοί κινηματογραφιστές και δεκάδες φιλμ.

Η  «Ζούγκλα του Μαυροπίνακα» προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση κατά την πρώτη διανομή της το 1955, κερδίζοντας υποψηφιότητες για 4  Όσκαρ, την απαγόρευσή της σε πολλές πολιτείες της Αμερικής που ανησυχούσαν   για την πρόκληση βίαιων επεισοδίων και  την έλλειψη σε αυτή «φυλετικής καθαρότητας». Λογοκρίθηκε ως ακατάλληλη στην Αγγλία, όπου οι νεαροί θεατές έσκιζαν με ξυράφια τα καθίσματα των κινηματογραφικών αιθουσών, απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση Αϊζενχάουερ να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Βενετίας. Οι παραγωγοί της, για να αποφύγουν να χαρακτηριστούν ως υποκινητές βίας, πρόσθεσαν στην αρχή της το εξής γραπτό μήνυμα: «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εγκληματικότητα που βράζει στα σχολεία μας... Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι το πρώτο βήμα για τη λύση κάθε προβλήματος», παρουσιάζοντας την σαν μοχλό πίεσης για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντιμετώπιζαν τα σοβαρά προβλήματα βίαιης συμπεριφοράς. 

Αν και στην ταινία   ακούγεται ένα μόνο ροκ τραγούδι, το Rock Around The Clock των Bill Haley & The Comets, (και αυτό στους τίτλους αρχής), έμεινε στην ιστορία ως αυτή που λάνσαρε τη μόδα του ροκ εν ρολ στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, δημιουργώντας την εικόνα μιας επικίνδυνης νεανικής μουσικής με τους δικούς της κανόνες. Και αυτό γιατί η σύνδεση ανάμεσα στη ροκ μουσική και τη νεανική εξεγερτική διάθεση ήταν αναπόφευκτη, καθιστώντας το ήχο αμφισβήτησης. Τέλος στην ταινία   κάνει την εμφάνιση του ως μαθητής, άκρως προβληματισμένος για τη βία που επικρατεί, ο Σίντνεϊ Πουατιέ, που μια δεκαετία αργότερα θα πάρει τη θέση του καθηγητή στο φιλμ «Στον κύριο μας με αγάπη».

Νικόλαος Αλέτρας, Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Αλέτρας είναι Διδάκτορας Κινηματογράφου του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα να επικεντρώνονται στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού συνεχούς ροής (streaming) και στην ψηφιακή διανομή, στην ανάλυση του νοτιοκορεάτικου κινηματογράφου ως full service cinema, καθώς και στο είδος των School Movies (η μεταδιδακτορική του έρευνα αφορά την παραγωγή ενός School Movie). Είναι Μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, όπου διδάσκει μαθήματα του πεδίου της Κινηματογραφικής Παραγωγής. Επιστημονικά του άρθρα έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί στα πρακτικά τους.

Είναι δημοσιογράφος/κριτικός κινηματογράφου και έχει αρθρογραφήσει, για πολλά χρόνια σε διάφορες εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα, τα οποία εκπροσώπησε, ως διαπιστευμένος απεσταλμένος τους, σε διάφορα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάννες, Κωνσταντινούπολη, Πουσάν, κ.ά.). Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας (2009-2017). Είναι επίσης διευθυντής της κινηματογραφικής ιστοσελίδας icineman.com καθώς και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Άρθρα και κριτικές του έχουν εκδοθεί σε συλλογικές εκδόσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, διετέλεσε μέλος της Ομάδας Εργασίας Οπτικοακουστικού Εγγραμματισμού της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία (Νοέμβριος 2015-Ιούνιος 2016), ενώ από τον Μάρτιο του 2022 είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Καλλιτεχνικής Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων School Movies, Η παγκόσμια φύση ενός κινηματογραφικού είδους (ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ, 2020) και Streaming και Ψηφιακή Διανομή (ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ, 2020).

Αποτέλεσμα της μεταδιδακτορικής του έρευνας είναι η συγγραφή του σεναρίου Καλαμώνας, το οποίο πρόκειται να κινηματογραφηθεί από τον ίδιο, ως ταινία 3D animation μεγάλου μήκους με τη χρήση εργαλείων software, όπως το Autodesk Maya.  

 

Το σεμινάριο πραγματοποιείται ζωντανά στο στέκι της Δράσης για μια Άλλη Πόλη (Πάρνηθος 21) και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom στην παρακάτω διεύθυνση:


Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/82631045253?pwd=Q1VtdEwxQzdBSU1IRHE5alZvUXExQT09

 Meeting ID: 826 3104 5253

Passcode: 161882

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2023 | 8:38 am


Το Γεγονός.

 Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ, από το Cine Δράση.

Το Γεγονός/L'Événement / Happening

 

Γαλλία,  Δραματική, 2021. Διάρκεια: 100'.  Σκηνοθεσία:   Audrey Diwan.  Πρωταγωνιστούν: Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet-Klein, Sandrine Bonnaire, Louise Orry-Diquero, Louise Chevillotte, Pio Marmaï, Anna Mouglalis, Fabrizio Rongione.

Το Cine Δράση συνεχίζει τις προβολές του την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στις 8:15΄μμ στο ΤΥΠΕΤ με την ταινία «Το Γεγονός»  της Audrey Diwan. Μια  ταινία τολμηρή, μαχητική, επίκαιρης κοινωνικής θεματολογίας, η οποία απέσπασε στο Φεστιβάλ Βενετίας το  Χρυσό Λιοντάρι  και το βραβείο κριτικών FIPRESCI, καθώς και τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Γυναικείας Ερμηνείας στα Lumieres (βραβεία της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών της Γαλλίας). Την βλέπουμε με την κριτικό  κινηματογράφου Ιφιγένεια Καλαντζή και μαζί της κάνουμε μια συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών. 

Μέσα από μια συγκινητική ιστορία πόνου, αποφασιστικότητας και ελπίδας, το φιλμ πραγματεύεται το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας και όλων των ανθρώπων  να αποφασίζουν για οτιδήποτε σχετίζεται με το σώμα και την ψυχή τους. Σε μια εποχή μιας επικίνδυνης ροπής προς το συντηρητισμό, όπου οι ελευθερίες και των γυναικών περιστέλλονται και κεκτημένα δικαιώματα όπως αυτό της άμβλωσης και της σωματικής αυτοδιάθεσης πλήττονται βάναυσα ή τελούν  υπό αμφισβήτηση  το φιλμ αποκτά εξαιρετικά επίκαιρες διαστάσεις. Η κυκλοφορία του συνέπεσε με την επαναφορά του οπισθοδρομικού νόμου κατά των αμβλώσεων στην πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα το ίδιο δικαίωμα  αμφισβητείται από τους πιο συντηρητικούς πολιτειακούς και εκκλησιαστικούς κύκλους σε μεγάλες «προηγμένες» και «πολιτισμένες» χώρες στον κόσμο όλο, ακόμα και στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι σήμερα, έξι δεκαετίες μετά την περίοδο που εκτυλίσσεται η δράση του φιλμ,  η γυναικεία αυτοδιάθεση δεν είναι αυτονόητη, ούτε καν για τον νομοθέτη. 

«Το Γεγονός» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Νομπελίστριας Ανί Eρνό, μίας από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης γαλλικής κουλτούρας, η οποία αντλεί την έμπνευσή της κατά κύριο λόγο από αυτοβιογραφικά στοιχεία. Στη Γαλλία της δεκαετίας του ’60, η Αν,  είναι μια 23χρονη φέρελπις  φοιτήτρια λογοτεχνίας η οποία βλέπει τις πανεπιστημιακές της σπουδές ως το μέσο που θα της επιτρέψει να ξεφύγει από τα προδιαγεγραμμένα της εργατικής καταγωγής της και ταυτόχρονα διψά να γνωρίσει τον εαυτό της και να γευτεί τη ζωή. Αλλά  ανακαλύπτει τρομαγμένη ότι είναι έγκυος σε μια χώρα που τη συγκεκριμένη στιγμή η άμβλωση είναι παράνομη και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης. Η άμβλωση που επιδιώκει η Αν δεν είναι από αυτές  τις περιπτώσεις που εύκολα θα θεωρούνταν θεμιτές. Το έμβρυο που κυοφορεί δεν είναι προϊόν μη συναινετικής συνουσίας, ούτε έχει σοβαρά και ανεπανόρθωτα προβλήματα υγείας. Πρόκειται απλά για την περίπτωση μιας νεαρής γυναίκας που αποφασίζει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να φέρει ένα παιδί στον κόσμο. Για πολλούς λόγους. Γιατί είναι μικρή, γιατί θα σταθεί τροχοπέδη στα όνειρά της, γιατί δεν θα έχει βοήθεια από τον σύντροφό της, ή γιατί πολύ απλά δεν θέλει και από αυτή την άποψη θα έπρεπε να είναι η μοναδική που την αφορά το θέμα, χωρίς να εξαρτάται από τις επιταγές του νομοθέτη ή να επηρεάζεται από τις κρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις.  Αλλά τα πράγματα είναι αλλιώς και η Αν βρίσκεται εγκλωβισμένη σε  περιορισμένες επιλογές. Ή θα κρατήσει το παιδί, με αποτέλεσμα το τέλος της φοιτητικής ζωής, της ελευθερίας  και των ονείρων της, ή  θα βρει κάποιον τρόπο να   τερματίσει την εγκυμοσύνη της  πέρα από το αυστηρό γράμμα του νόμου και ενάντια στην καθεστηκυία ηθική.  Επιπλέον η Αν δεν είναι αγωνίστρια ή  χαρακτήρας συμβολικός, που προσωποποιεί τις διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος. Είναι μια απλή, νεαρή γυναίκα που έχει τους φόβους της, τις αμφιβολίες της και τις αγωνίες της και βρίσκει το σθένος να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Καθώς, μάλιστα, επιδίδεται σε μια  αγωνιώδη και οδυνηρή πορεία  προς αυτό το θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα, ο χρόνος κυλλά γρήγορα όπως ενημερώνουν τακτικά μια σειρά από κάρτες που αναφέρουν τις συμπληρωμένες εβδομάδες εγκυμοσύνης, οι προσπάθειες της  αποδεικνύονται αναποτελεσματικές και ο κλοιός γύρω της στενεύει. Κανείς δεν της προσφέρει βοήθεια και βρίσκεται  αντιμέτωπη με τη ντροπή και τον πόνο. Συνεχίζοντας, θα πρέπει να αψηφήσει το νόμο  και να ρισκάρει την υγεία, τη ζωή της και την ελευθερία της. 

 Με μία αφαιρετικότητα   η καλύτερα αποσιώπηση του χρονικού πλαισίου δράσης του φιλμ, η σκηνοθέτης Audrey Diwan  σχολιάζει με το «Γεγονός» το ζήτημα της άμβλωσης κάτω από ένα  διαχρονικό πρίσμα. Και το κάνει ρεαλιστικά, διεκδικώντας επάξια, με τη δεύτερη κιόλας ταινία της, μια θέση στην ομάδα των πιο υποσχόμενων Ευρωπαίων δημιουργών. Η αφήγηση της έχει στοιχεία ντοκιμαντέρ. Η κάμερά της λειτουργεί ως αυτόπτης μάρτυρας, που μεταφέρει στο κοινό απλώς και μόνο τα γεγονότα αποφεύγοντας  να σοκάρει με φτηνά τρικ. Η ιστορία από μόνη της είναι αρκούντως σοκαριστική. Και η πολυσυζητημένη ταινία της, αν και θυμίζει το «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες» του Cristian Mungiu, του οποίου η δράση τοποθετείται στη Ρουμανία της δεκαετίας του '80, ή το πρόσφατο «Never Rarely Sometimes Always»  της Eliza Hittman, κατακτά το δικό της κινηματογραφικό χώρο και λόγο ύπαρξης. Κινούμενη μακριά από κάθε προσπάθεια καταγγελίας, διδακτισμού ή μελοδραματισμού, ξεδιπλώνει την προσωπική οδύσσεια μιας νεαρής γυναίκας παγιδευμένης στις Συμπληγάδες μιας κοινωνίας σε σύγχυση. Καταγράφει με επώδυνη καθαρότητα την κοινωνική πραγματικότητα, την ιατρική και νομική αναλγησία μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής, δημιουργώντας ένα φιλμ σκληρό αλλά απόλυτα  απαραίτητο. Με την πρωτοεμφανιζόμενη σαγηνευτική εμφανισιακά και συναρπαστική ερμηνευτικά, Γαλλο-Ρουμάνα Anamaria Vartolomei να κουβαλάει την ταινία στους ώμους της, καθώς δεν λείπει από κανένα πλάνο. Ως Αν δίνει μια υπόκωφη αλλά γενναία ερμηνεία χτίζοντας μια απόλυτα μοντέρνα και συνειδητοποιημένη ηρωίδα. Ηρωίδα που προκαλεί αυθόρμητη ενσυναίσθηση στους θεατές οι οποίοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την αγωνιώδη διαδρομή της και  κρατούν την προσοχή τους πάνω της από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή, χωρίς να χάνουν την ψυχραιμία και την συμπόνοια τους ακόμη και όταν αυτά που βλέπουν  στην οθόνη τους γεμίζουν πόνο και οργή. 

Εδώ https://www.youtube.com/watch?v=1XP-VoxiTHo το trailer

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2023 | 8:35 am


18o ATHENS ANIMFEST

16 - 19 Μαρτίου 2023.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

18o ATHENS ANIMFEST

Συνεργασία


Η Ars Anima σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine Δράση διοργανώνουν το 18ο Athens Animfest – Διεθνές Φεστιβάλ Ανιμέισον Αθήνας, με προβολές ταινιών μικρού μήκους, σπουδαστικές, και πειραματικές από όλο το κόσμο, καθώς επίσης και ελληνικές τελευταίας παραγωγής. Όλες οι ταινίες διαγωνίζονται για τα βραβεία του φεστιβάλ. Το μεγαλύτερο μέρος των προβολών θα γίνουν διαδικτυακά και ένα μέρος στην Αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος», Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (Πρώην ΤΥΠΕΤ), Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023.


Φέτος, προσκεκλημένοι του 18ου Athens Animfest 2023 είναι οι Αντώνης Ντούσιας και Αλέκος Παπαδάτος  δύο καταξιωμένοι δημιουργοί του οπτικοακουστικού τομέα και στο πεδίο της τέχνης του κόμικ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική πορεία τους, με απλό και κατανοητό τρόπο για όλους, όσοι παραβρεθούνε για να τους ακούσουν, να δούνε χαρακτηριστικά δείγματα των έργων τους, να μάθουν τα μυστικά της τέχνης τους, να συνομιλήσουν μαζί τους, και να μάθουν έτσι τη διαδικασία από τη σύλληψη μιας ιδέας και πως αυτή μεταφέρεται στην οθόνη ή το χαρτί, ολοκληρώνοντας έτσι έναν ολόκληρο κύκλο παραγωγής και υλοποίησης του τελικού έργου τέχνης.


Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Αίθουσα Ν. Εγγονόπουλος, Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (Πρώην ΤΥΠΥΤ) 

Παύλου Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια


Ώρες: 19:00- 22:00

- Προβολές διαγωνιστικών ταινιών μικρούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 

Αίθουσα Ν. Εγγονόπουλος, Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (Πρώην ΤΥΠΥΤ) 

Παύλου Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια


Ώρες: 11:00- 14:00

- Αυτο-παρουσιάσεις δυο Ελλήνων δημιουργών.

Α. Αντώνης Ντούσιας (11:00-12:00)

Β. Αλέκος Παπαδάτος ( 12:30-14:00)


19:00 – 22:00

- Προβολές διαγωνιστικών ταινιών μικρούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Α. ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΟΥΣΙΑΣ

Ο Αντώνης Ντούσιας θα δείξει αποσπάσματα από τις ταινίες του, και θα αναφερθεί σε θέματα τεχνικών ζητημάτων, καλλιτεχνικών αναζητήσεων και γενικότερα στη διαδικασία παραγωγής των ταινιών του, οι οποίες, ας σημειωθεί, έχουν όλες ως θέμα τη σύνδεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τον κινηματογράφο. Με αφορμή τις δικές του δημιουργίες, θα αναφερθεί γενικότερα για το animation, τα είδη και τις ιδιαιτερότητες που έχει αυτό το ιδιαίτερο είδος κινηματογραφικής γλώσσας ως προς το πως κανείς μπορεί να αφηγηθεί ιστορίες.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΟΥΣΙΑΣ, βιογραφικό

Ο Αντώνης Ντούσιας αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΦΜΣ, Τμήμα Φυσικής). 

Ανήκει στην πρώτη ομάδα Ελλήνων που ασχολήθηκαν με την τρισδιάστατη σχεδίαση και κίνηση, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον χώρο της διαφήμισης, σε τηλεοπτικές παραγωγές, στην εκπαίδευση, σε δημιουργία πολυμέσων και –κυρίως- σε κινηματογραφικές ταινίες από διάφορες θέσεις (animation, digital effects, art direction, technical supervision, production, direction). 

Οι τελευταίες μικρού μήκους ταινίες animation που σκηνοθέτησε είναι το ΑΙΝΙΓΜΑ (2017), η ΒΙΑΙΗ ΕΞΙΣΩΣΗ (2019), το ΑΕΝΑΟΝ (2020), το ΜΕΤΕΙΚΑΣΜΑ (2021) και η ΦΟΥΓΚΑ (2023)

Το βασικό του ενδιαφέρον είναι η σύνδεση των κλασικών εικαστικών τεχνών με τις νέες τεχνολογίες και το σινεμά.


Β. ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Ο Αλέκος Παπαδάτος, σκιτσογράφος της βιογραφίας του Αριστοτέλη σε graphic novel, σε σενάριο του Τάσου Αποστολίδη, παρουσιάζει μέσα από ένα masterclass το ταξίδι δημιουργίας του βιβλίου, από το σενάριο έως και την εικονογράφηση. 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό για το έργο και την τέχνη των κόμικς γενικότερα.

Ο «Αριστοτέλης» κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ίκαρος πριν από λίγους μήνες και το κοινό τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, graphic novel, Εκδόσεις Ίκαρος, 2022

Η ζωή του Αριστοτέλη μέσα από τη ματιά του συγγραφέα και σεναριογράφου Τάσου Αποστολίδη και του δημοφιλή σκιτσογράφου Αλέκου Παπαδάτου.

Ένα εκτενές graphic novel, που ξεδιπλώνει με ιδιαίτερη γλαφυρότητα τη ζωή και το έργο του εμβληματικού φιλόσοφου, ο οποίος άσκησε μια συνεχή επίδραση στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης για ένα διάστημα είκοσι τεσσάρων αιώνων, παραμένοντας και σήμερα ακόμη ένας απόλυτα επίκαιρος στοχαστής.

Ένα βιβλίο που δίνει την ευκαιρία στους νέους αναγνώστες να γνωρίσουν το έργο και τα διδάγματα του φιλοσόφου, τα οποία έχουν παγκόσμια και διαχρονική αξία.

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ, βιογραφικό

Ο Αλέκος Παπαδάτος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε Οικονομικά στο ΑΠΘ και Φιλοσοφία στο Panthéon-Sorbonne Ι. 

Στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το παλιό του μεράκι, το animation. Μαθήτευσε στο Παρίσι κοντά στους Stéphane Bernasconi και Patrick Cohen. 

Εργάστηκε ως animator και σκηνοθέτης animation στη Γαλλία και στην Ελλάδα στο χώρο των τηλεοπτικών σειρών, των διαφημιστικών και των μεγάλου μήκους ταινιών.

Από το 2003 στρέφεται στα κόμικς και την εικονογράφηση. Σχεδιάζει το "Logicomix" (εκδόσεις Ίκαρος, 2008) σε σενάριο του Απόστολου Δοξιάδη, τη "Δημοκρατία" (εκδόσεις Ίκαρος 2015) σε συνεργασία με τον συγγραφέα και σεναριογράφο Αβραάμ Κάουα. Το “Logicomix" εκδόθηκε σε 27 και η “Δημοκρατία” σε 11 γλώσσες.

Συνεργάζεται ως δημιουργός κόμιξ με το μηνιαίο γαλλικό περιοδικό "Historia” και ως εικονογράφος με την ελληνική μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου "The Books’ Journal”, για την οποία έχει σχεδιάσει όλα τα εξώφυλλα.

Παράλληλα παράγει storyboards για ταινίες animation, εικονογράφηση για παιδικά βιβλία, μικρά κόμικς για διάφορα έντυπα και animation για ντοκιμαντέρ.

Τα τελευταία χρόνια, μετά από πρόσκληση ανωτάτων και ανωτέρων σχολών και εκπαιδευτικών οργανισμών της Πολωνίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, οργανώνει και παραδίδει εργαστήρια και μαθήματα αφήγησης με τις τεχνικές του animation, με έμφαση στο storyboard και στο character design.

Το τελευταίο του έργο είναι το graphic novel «Αριστοτέλης» που σχεδίασε σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Τάσο Αποστολίδη. Ο «Αριστοτέλης» εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ίκαρος στην ελληνική γλώσσα και από τις εκδόσεις Dargaud στη γαλλική το 2022.

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2023 | 8:32 am


ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΑΓΩΓΙΑΣ.

Του Δημήτρη Μπάκα * - (Μέρος Α΄).

Όλοι μας θα επιθυμούσαμε να είμαστε ευτυχισμένοι σε όλη μας τη ζωή. Η ευτυχία είναι ένα από τα σημαντικά αγαθά. Ίσως το πιο σημαντικό. Δύσκολα, όμως μπορεί να προσδιοριστεί η έννοια της ευτυχίας και προπαντός πιο δύσκολα επιτυγχάνεται από όλους. Τι είναι, όμως ευτυχία! Πως προσδιορίζεται; Είναι κάτι που μας χαρίζεται! Πώς αποχτιέται;  Είναι κάτι προσωπικό ή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες; Η τύχη τι ρόλο παίζει; Ρυθμίζεται σε κάποιο βαθμό! Ποιου είδους ευτυχία είναι η καλύτερη; Τι είδους άνθρωποι είναι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι; Πολλά και αναπάντητα τα ερωτήματα. Μιλάμε φυσικά για μια παρούσα στη ζωή μας ευτυχία και όχι για μια μελλοντική.

Ένα είναι σίγουρο ότι στη σημερινή δική μας κοινωνική αντίληψη και άποψη που κυριαρχεί είναι ότι η ευτυχία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα πόσα υλικά αγαθά ( και βασικά χρήματα) διαθέτουμε για κατανάλωση και πόση δύναμη έχουμε για επιρροή στο περιβάλλον μας.

Ο άνθρωπος είναι ο πρωταγωνιστής  της ζωής και ο κύριος αποδέκτης της. Παρά το ότι τα πάντα παράγονται για τον άνθρωπο  και παρά την απίστευτη πληθώρα των σημερινών υλικών κυρίως  αγαθών και απολαύσεων η ευτυχία είναι μάλλον ασύλληπτο αγαθό.


Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο άνθρωπος, όπως τουλάχιστο επιστημονικά γίνεται αποδεχτό, δεν προήλθε από παρθενογένεση.  Δεν είναι αποκομμένος πλήρως από τα άλλα έμβια όντα. Ασφαλώς είναι από πολλές, πλευρές το πιο τέλειο έμβιο ον, αλλά έχει ριζώματα και στη φύση και στον άλλο έμβιο κόσμο. Όποια και να είναι η γένεσή του, είτε είναι αποτέλεσμα ανάδυσης του ύπατου φαινομένου της ζωής είτε δημιούργημα της Υπέρτατης Δύναμης ο άνθρωπος είναι ενταγμένος με δυνατά ριζώματα στο φυσικό και κυρίως στο ανθρώπινο περιβάλλον. Τόσο, όμως, το πρώτο όσο και το δεύτερο φαίνεται απείρως μεγάλα για να κατανοηθούν από την ανθρώπινη νόηση.

Πέρα, όμως, από το άπειρο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον ο ίδιος ο άνθρωπος διαπίστωσε με την δύναμη της συνειδήσεώς του ότι υπάρχει και ένας άλλος εσωτερικός κόσμος με άπειρες διαστάσεις και αθέατες για τη συνείδηση  πτυχές,  που συμβάλλει καθοριστικά στη αίσθηση που έχει για τη ζωή του. Ήτοι τα κύρια ριζώματα του κάθε ανθρώπινου όντος βρίσκονται στο φυσικό-αντικειμενικό Κόσμο, στο ανθρώπινο γένος[είδος] και στον εσωτερικό του κόσμο. Ο προσωπικός μας εαυτός βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο στην οπισθοτομία των τριών αυτών κατευθύνσεων.

Ο άνθρωπος μέσα σε αυτούς τους χώρους βρίσκει τα ερείσματά του, που συνήθως είναι και εμπόδια για την ελευθερία του. Βασική του επιθυμία είναι να τους γνωρίσει μέσα από τα ερεθίσματα που παίρνει με τα αισθητήρια όργανά του, να σχηματίσει αντίληψη μέσα από εικόνες- μορφές που ο νους του σχηματίζει. Να τους τακτοποιήσει, ως σχήματα προβλέψιμα και να νιώσει ασφάλεια, έτσι σε κάποιο βαθμό μπορεί να προβλέψει κάθε μεταβολή που θα προκαλούσε καταστροφή στον ίδιο. Ακριβώς τα όργανά του είναι σχεδιασμένα να διακρίνουν κυρίως τις μεταβολές σε ήχους, παραστάσεις και καταστάσεις. Οι δυνατότητες και τα μεγέθη που διακρίνει είναι στα δικά του μέτρα. Με άλλα λόγια δε μπορεί να δει[ με γυμνό μάτι και αυτί] σε μεγάλες αποστάσεις, ούτε όλη τη γκάμα του φωτεινού φάσματος, ούτε τα σχήματα πέρα από εκείνα που έχει συνηθίσει να αντιλαμβάνεται. Με την ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων και κυρίως των τεχνολογικών εργαλείων κατορθώνει να πολλαπλασιάσει προς μέγιστο άπειρο, αλλά και προς το ελάχιστο άπειρο τα μεγέθη θεώρησής του.

Από την πλευρά των ανθρώπινων συνόλων «αισθάνεται» κυρίως, όσα τον εγγίζουν συναισθηματικά… με τα ανθρώπινα σύνολα κυρίως, αλλά και με τους άλλους δυο σημαντικούς χώρους συνδέεται με σχέσεις αλληλουχίας. Οι σχέσεις αυτές στο επίπεδο του ανθρώπου λαμβάνουν μορφή αξιών, που σημαίνει ότι διατηρούνται σε χρόνο και τόπο ουσιαστικά σταθερές.

Σημαντική και συνάμα μοναδική ιδιότητα του ανθρώπου είναι το ότι με βάση την αναπτυγμένη του συνείδηση, που αναδύεται από μια ολιστική σύνθεση νοητικών, συναισθηματικών και πνευματικών ιδιοτήτων του δίνει τη μοναδική αρετή να θεωρεί τόσο τον αντικειμενικό, όσο και τον ανθρώπινο κόσμο και μάλιστα και το εσωτερικό κόσμο ως αντικείμενο έρευνα και γνώσης. Αυτό καθίσταται δυνατόν, γιατί ο άνθρωπος βγάζει ένα είδος ενέργειας που τον οδηγεί σε ανώτερο επίπεδο θεώρησης.

Με αυτή τη δυνατότητα κατορθώνει την αυτογνωσία, την προσέγγιση της πραγματικότητας και τη μεταβλητότητα της κοινωνίας. Παράλληλα μπορεί να συνθέτει τη γνώση, τα συναισθήματα και τις βουλήσεις προς στόχους που συνιστούν αξίες. Αυτή είναι η βασική ιδιότητα- ικανότητα[αρετή] που καθιστά τον άνθρωπο συνειδητό homo educandus (επιδεκτικός αγωγής). Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό έμβιο ον που διαμορφώνει το καλούμενο πρόσωπο. Είναι ιδιότητες  που αναδύονται από την αρμονική σύνθεση πολλών αρετών γνωστικών, αισθητικών και ηθικών. Ως πρόσωπο ο άνθρωπος επιγραμματικά θα λέγαμε : σκέπτεται, αισθάνεται και ενεργεί. Είναι τα τρία βασικά ενεργήματα, που συνθέτουν μια ανθρώπινη προσωπικότητα. 

Το σκέπτεσθαι ως αξία, είναι η φυσική, βιολογική, νοητική και ψυχική  σύνδεση του ατόμου με το φυσικό κυρίως περιβάλλον και όχι μόνον. Ο άνθρωπος έχει το μοναδικό προσόν της αυτοσυνειδησίας, δηλαδή να θεωρεί και τον ίδιο τον εαυτό ως αντικείμενο γνώσης, αλλά και τους λοιπούς συνανθρώπους του , ως άτομα- πρόσωπα και ως σύνολα.  Με το σκέπτεσθαι δημιουργεί την αντίληψη της πραγματικότητας, ως απόρροια της γνώσεως και εξασφαλίζει τις συνθήκες επιβιώσεώς  του και ασφάλειας. Εκεί προσαρμόζει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του την ζωή του μέσα σε μια οικοφωλεά. Κύριο έργο αυτού του ενεργήματος είναι η προσέγγιση της αλήθειας. Ένα αίσθημα ασφαλείας δημιουργείται και αποφεύγεται το άλγος του στρες και του φόβου. Ήδη βρισκόμαστε στον «αστερισμό της Αλήθειας». Το οπλοστάσιο είναι ευρύτατο. Ήδη υπάρχει μια συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση του ανθρώπου από τότε άρχισε να καταγράφει και να μεταδίδει προφορικά στους επιγόνους του. Είναι το πνευματικό καταπίστευμα των προγόνων μας. Ένας πολύτιμος ξεχωριστός Κόσμος που ήδη μπαίνουμε με τη δική μας προσπάθεια. Είναι ο χώρος της φιλοσοφίας, των θρησκειών, των επιστημών. Είναι κατά βάσει το «βασίλειο» του Λόγου.


Τα ερεθίσματα μέσω των αισθητηρίων οργάνων καταγράφονται ως συγκινήσεις, συναισθήματα, ενδιαφέροντα και προκλήσεις μέσα στο εσωτερικό κόσμο μας, όπου είναι καταγεγραμμένα και τα ορμέμφυτα και ένστικτά μας, όπως και τα εγγράμματα[ παλαιές] συνήθειες και πεποιθήσεις. Παρά το ότι θεωρούμε ως έδρα των συναισθημάτων την καρδιά, εντούτοις, στην πραγματικότητα συνιστούν λειτουργίες του ίδιου του οργάνου της σκέψης, του εγκεφάλου. Τα συναισθήματα σε συνδυασμό με τα εγγράμματα των εμπειρικών, αλλά και τις ορμές που έμφυτες ενυπάρχουν για την επιβίωσή μας, τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους και την ασφάλειά μας παράγουν δυνάμεις ενέργειας και δράσεως. 

Τα συναισθήματα ενέργειας και δράσεως επηρεάζονται και εξισορροπούνται με τη δύναμη του νου και δημιουργούν γόνιμο κλίμα ανάδυσης αξιών, πεποιθήσεων και πιστεύω. Στην περίπτωση ισορροπίας εσωτερικών επιθυμιών και επιδράσεων της εξωτερικής πραγματικότητας [συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου περιβάλλοντος]ένα αίσθημα ευεξίας και ηδονής αναπτύσσεται στο ψυχικό μας κόσμο. Τότε λέμε  ότι βρισκόμαστε  στο κάλλος και την ωραιότητα.

Οι αξίες, ως έννοιες σχέσεων με το περιβάλλον και κυρίως το ανθρώπινο έχουν θετικό χαρακτήρα, όταν οδηγούν σε πράξεις του αγαθού. Ένας διαρκής διάλογος αλήθειας, ομορφιάς και αγαθού μάς εξασφαλίζει τις ασφαλείς, ωραίες  και ωφέλιμες πεποιθήσεις και πιστεύω , που τελικά κρυσταλλώνονται ως υγιή εγγράμματα στη ψυχή μας για περαιτέρω ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Το ευτύχημα είναι ότι έχουμε ένα υπέροχο όργανο με τεράστιες δυνατότητες τον εγκέφαλο!


Ζούμε  σε μια  εποχή που χαρακτηρίζεται από  μια ασύλληπτη πολυπλοκότητα, μια εποχή της πλησμονής, της οικονομικής Παγκοσμιοποίησης και των πολλαπλών παγκοσμιοτήτων. Εποχή των ταχύτατων εξελίξεων  σε όλους του τομείς και των  άπειρων αντιθέσεων. Ζούμε σε έναν Κόσμο που τον θεωρούσαμε κόσμο, γιατί ήταν ένα σύνολο που ακολουθούσε σταθερούς κανόνες, τους οποίους ο άνθρωπος με την οξύτατη κρίση του προσπαθεί να συλλάβει. Και όμως. αυτός ο Κόσμος, αποδεικνύεται επιστημονικά πλέον, ότι μόνο σταθερός δεν είναι. Ένα μόνον σίγουρο και «σταθερό» υπάρχει η αβεβαιότητα. Ναι η μοναδική  βεβαιότητα είναι η … αβεβαιότητα. 

Ενώ ο άνθρωπος έχει αναπτύξει τεράστιες δυνατότητες σε άπειρους τομείς και έχει κατακτήσει γνωστικά πελώριους χώρους που κάλυπταν το χάος και το σκότος, η αμάθεια και η δεισιδαιμονία. Ενώ βρισκόμαστε ουσιαστικά στην εποχή της γνώσης, πάλι βρισκόμαστε σε ένα χάος επιλογών και αγνώστων δεδομένων. Το άτομο, παρά το ότι έχει αποκτήσει πολύ περισσότερα αγαθά[υλικά], έχει γνώσεις και εργαλεία, με τα οποία αντιμετωπίζει πολλά από τα δεινά που μας προκαλεί το περιβάλλον και έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις του με τους άλλους συνανθρώπους του, ανέπτυξε  «καλύτερο» πολιτισμό και παράλληλα είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλύτερα και τον εσωτερικό του κόσμο, εντούτοις απέχει πολύ από το να έχει βρει αυτό που ο Αριστοτέλης έλεγε «ευ ζην». Δηλαδή μια ευτυχισμένη ζωή.

Αυτή ευτυχισμένη ζωή είναι ένα όνειρο, επιδίωξη και φαίνεται ότι εξαρτάται από άπειρους παράγοντες, αστάθμητους. Αλλά προπαντός εξαρτάται από την ισορροπία των δικών του εσωτερικών του δυνάμεων –αντοχών και των αντίστοιχων δράσεων του εξωτερικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος. Η ευεξία που απαιτεί η ευτυχία είναι ένα λεπτότατο σημείο δυναμικής συνθετικής ισορροπίας, η οποία είναι αποτέλεσμα πολλαπλών επιμέρους συσχετισμών και συνθέσεων , που παρουσιάζουν έναν άπειρο επίσης συνδυασμών όσων και οι άνθρωποι και όχι μόνον. Και όμως πάλι εμφιλοχωρεί η απορία: μια υποτιθέμενη τέτοια ευτυχισμένη ζωή, που θα χαρακτηριζόταν από μια απόλαυση διάρκειας, θα ήταν  η ιδανική συνθήκη διαβίωσης, αν δεν υπήρχαν και οι περιπτώσεις αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που πάντοτε σχεδόν είναι αποτελέσματα και συνέπειες «εκτροπών»!


Ένα άλλο μετέωρο ερωτηματικό μας βασανίζει: είναι δυνατόν να υπάρξει  «ιδανική» κοινωνία, η οποία να εξασφαλίζει, δηλαδή, την ιδανική αρμονία , ώστε να ζουν ευτυχισμένοι όλοι οι άνθρωποι; Επίσης  απόλυτα τέλειος άνθρωπος  είναι δυνατόν να υπάρξει ποτέ; Με την εκτίμηση ότι και στα δύο ερωτηματικά  θα δοθεί μάλλον, αρνητική απάντηση, είναι λογικό να υπάρχει πάντοτε μια «φυσιολογική» δυσαρμονία μέσα σε κάθε κοινωνία και ειδικότερα μεταξύ των ανθρώπων. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η δυσαρμονία τόσο είναι μεγαλύτερο και το κακό που προκαλείται στα μέλη της Κοινωνίας, τα άτομα. Όσο καλύτερη είναι η αρμονία τόσο πιο ανεκτό είναι και το κακό που βαραίνει τους ανθρώπους.

Απλούστατα, όταν έχουμε κοινωνία που λειτουργεί αρμονικά  παράγεται καλύτερο έργο και επωφελούνται τα άτομα περισσότερο. Στην αντίθετη περίπτωση κάποιοι επωφελούνται από την ταλαιπωρία των άλλων. Το πρόβλημα είναι να βρούμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες συνύπαρξης και συνεργασίας των ανθρώπων και όχι να μηδενίσουμε παντελώς την αταξία.

Η  κοινωνία ενεργοποιείται μέσα σε ένα πλέγμα άλλων κοινωνιών και συστημάτων με άπειρες αλληλοεπιδράσεις. Έτσι ζούμε ήδη μέσα σε ένα «παγκόσμιο χωριό». Μέσα στο είναι μας έχει εισχωρήσει επιρροή από ποικίλους πολιτισμούς της Γης, τις περισσότερες φορές χωρίς αυτό να γίνεται συνειδητό. Είμαστε όλοι μας αλλοιωμένοι, αλλά έχουμε την πεποίθηση, ότι είμαστε αυθεντικοί, είμαστε  οι εαυτοί μας! Κάθε άλλο. Είμαστε υποκείμενα  και θεωρούμε τον εαυτό μας ως σημείο αναφοράς των πάντων, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και αντικείμενα, όπου ενασκούνται κάθε είδους επιρροές από το περιβάλλον, φυσικό και ανθρώπινο.


Ο κόσμος γύρω μας είναι κατά βάση καθρέφτης των δικών μας δυνατοτήτων αντίληψης και των προθέσεών μας. Ο καθένας μας έχει μια ξεχωριστή κοσμοαντίληψη. Ο καθένας μας είναι μια ξεχωριστή ύπαρξη, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει και ούτε πρόκειται να υπάρξει. Μας χαρακτηρίζει τον καθένα μας μια μοναδικότητα, μια ταυτότητα. Αλλά είμαστε και μέλη  της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Η μοναδική ύπαρξή μας παίρνει νόημα μόνον μέσα στην Κοινωνία. Μόνον με την ετερότητα συνυφασμένη με τη δική μας ταυτότητα υπάρχουμε, άλλως είμαστε αίολοι! Έτσι δεν μπορούμε να συζητήσουμε για ταυτότητα αν δεν λάβουμε υπόψη και τον άλλον και μάλιστα μέσα σε ένα χωροχρονικό , κοινωνικοφυσικό περιβάλλον. 

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να αλιεύσουμε στοιχεία από ένα τουλάχιστο τριπλό «χαοτικό»  χώρο. Ένα χώρο συμπαντικό, γήινο και αντικειμενικό κόσμο που είναι ένα άπειρο , άγνωστο στο ανθρώπινο γένος, από που όμως εκείνο προέρχεται και το οποίο προσπαθεί να κατανοήσει αλλά και να κατακτήσει. Ένα χώρο εσωτερικό της ανθρώπινης ύπαρξης , ο οποίος παρά το ότι τον έχουμε πάντα «μπροστά μας», εντούτοις λίγο τον γνωρίζουμε ακόμη, αλλά παρά πολύ μας επηρεάζει. Και τέλος ένας τρίτος χαοτικός κόσμος είναι το ανθρώπινο περιβάλλον ,που ξεκινά από το εγγύτερο κοινωνικό κύτταρο που είναι η οικογένειά μας και φθάνει πλέον να καλύπτει όλη πλέον την πλανητική επιφάνεια, αλλά ενασκεί σφοδρή επίδραση στα άτομα.

Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι αυτοί οι τρεις παραπάνω χαοτικοί και άπειροι χώροι για μας, αλληλοεπηρεάζονται μεταξύ τους και συνιστούν ένα πολλαπλά πολύπλοκο πλέγμα μέσα από το οποίο διαπερνά υποχρεωτικά κάθε δικό μας ενέργημα.(Συνέχεια στο επόμενο)

                                                                               Δημήτρης Μπάκας 

                                                                                         09 Μαρ. 2023 

*Ο Δημήτρης Κ. Μπάκας είναι Αντιστράτηγος εα Επίτ. Διοικητής ΣΔΑ, Διπλωματούχος Πολ. Μηχ.  Ε.Μ.Π., Πτυχιούχος Νομικής Παν. Αθηνών, MSc RCDS LONDON, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΠΙΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ 'ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ', www.xrysitomi.gr, [email protected] 210-6131174. 

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2023 | 8:29 am


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

ΠΑΟΚ - Βριλήσσια: 39 - 26 - SDNA

ΠΑΟΚ - Βριλήσσια: 39 - 26  SDNA

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 6:20 pm


Χάλκινος ο Γιαγκουνίδης! - PAOK24

Χάλκινος ο Γιαγκουνίδης!  PAOK24

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 2:45 pm


«Πάμε ΠΑΟΚΑΡΑ!» - PAOK24

«Πάμε ΠΑΟΚΑΡΑ!»  PAOK24

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 1:08 pm


Ψάχνει απόδραση πρωτιάς! - PAOK24

Ψάχνει απόδραση πρωτιάς!  PAOK24

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 9:52 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια

Φιλικοί ιστότοποι: