Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Βριλήσσια    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Εορτασμός Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

Πρόγραμμα εκδηλώσεων  


Με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας, όπως συγκεκριμένα ορίζουν οι κείμενες διατάξεις των αρμόδιων Υπουργείων,  θα πραγματοποιηθούν στον Δήμο Βριλησσίων οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης  Οκτωβρίου 1940.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Δημοσιεύθηκε στις 26 October 2021 | 9:57 am


Για την οικονομική κατάσταση του Δήμου

Το χρονικό μιας αναπάντητης ερώτησης - Ανάρτηση της Δράσης


Εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, προβληματιστήκαμε για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γι’ αυτήν. Ζητήσαμε λοιπόν ορισμένα στοιχεία από την διοίκηση (11669/20-2021), εύκολο να αντληθούν, ώστε να διαμορφώσουμε εικόνα.


Συγκεκριμένα, ζητήσαμε ενημέρωση για...

1) Το ύψος των τυχόν απλήρωτων λογαριασμών του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ.

2) Το ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δήμου από έργα ή προμήθειες που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλ. ανεξόφλητες πλέον των 90 ημερών.

3) Tο χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου.


Πράγματι, λίγες ημέρες μετά, μας εστάλη ως απάντηση στο αίτημά μας απόσπασμα από το «Μητρώο Δεσμεύσεων του Δήμου» της 31ης Αυγούστου, όπου φαίνεται ότι στις 31/8/2021 «το σύνολο των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δήμου ήταν 2.434.443,12€ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 779.868,01€. Το δε χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου ήταν 1.753.102,44, από το οποίο περίπου το 1 εκατ. δεσμεύεται υποχρεωτικά για την μισθοδοσία δύο μηνών των δημοτικών υπαλλήλων. (Αντίστοιχα, στις 31/8/2020 ήταν 1.387.258,28€ και στις 31/8/2019 1.706.749,30€). Συμπέρασμα;


Επειδή όσα ρωτήσαμε δεν απαντήθηκαν πλήρως, (οφειλές προς ΕΥΔΑΠ), επανήλθαμε με νέο ερώτημα στις 11 Οκτωβρίου, θέτοντας και κάποιες πρόσθετες διευκρινήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν ακριβώς από το απαντητικό Excel που μας είχε σταλεί, όπου π.χ. εμφανίζονταν ποσό ύψους 1.050.908,87€ με τίτλο «Νόμιμες καθ’ υπέρβαση πιστώσεις», το οποίο θα έπρεπε να αναλυθεί. Τελικά, όλα αυτά τέθηκαν ως ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο της 20ης Οκτωβρίου για να λάβουμε αντί απαντήσεων γενικόλογες διαπιστώσεις...


Ο μεν Δήμαρχος επεσήμανε την «υστέρηση εσόδων λόγω κορωνοϊού» και χαρακτήρισε δύσκολες χρονιές το 2020 και το 2021, προστρέχοντας σε στοιχεία από το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου αναφέρθηκε ότι οι δήμοι δαπάνησαν 650εκ. ευρώ για την πανδημία ενώ επιχορηγήθηκαν μόλις με 170εκ. ενώ, επιπλέον, μας υπενθύμισε ότι αυτή την περίοδο ο Δήμος μας έχει μειωμένα έσοδα λόγω πολλών διακανονισμών των οφειλών των δημοτών και των τοπικών επιχειρήσεων.


Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, επεσήμανε ότι οι Δήμοι δυσκολεύονται ακόμη και να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα, αναγνωρίζοντας πάντως, ότι από τα στοιχεία που μας δόθηκαν δεν μπορούν να εξαχθούν με σαφήνεια οι οφειλές του Δήμου Βριλησσίων. «Θα ελέγξω το ποσό του 1.050.908,87 ευρώ που αναφέρατε, το οποίο πάντως δεν είναι μια ενιαία δαπάνη και θα σας ενημερώσω».


Το ζήτημα, συνεπώς, της ενημέρωσης των μελών του δημοτικού συμβουλίου παραμένει κρίσιμο. Ζητάς στοιχεία, και όταν αυτά σου χορηγηθούν, μετά από επιμονή, είναι ασαφή και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μια συζήτηση για το θέμα. Αν όμως αυτό συμβαίνει με μια δημοτική παράταξη, τότε τι είδους πληροφόρηση να περιμένει ο «απλός» δημότης;


Τελικά, μ’ αυτά και μ’ αυτά... παραμένουμε ανήσυχοι!

Δημοσιεύθηκε στις 26 October 2021 | 9:55 am


Δεν αφήνουμε την πλαστική ρύπανση να τρομάξει τον πλανήτη!

Nέα πράσινη επιστολή από το Followgreen του Δήμου Βριλησσίων 


«Trick or ReThink; - Green Mission» Δεν αφήνουμε την πλαστική ρύπανση να τρομάξει τον πλανήτη!

Το Followgreen Δήμου Βριλησσίων γιορτάζει το Halloween και μας καλεί να σκεφτούμε τον πλανήτη και την προστασία του, μειώνοντας το πλαστικό μας αποτύπωμα!


Λάβε μέρος στο Green Mission:

«Trick or ReThink;» & κέρδισε ένα μοντέρνο θερμός

www.followgreen.gr/vrilissia/Mission/Single/3059

Κάθε 10 ημέρες, μία νέα «Πράσινη Αποστολή» βρίσκεται στη διάθεση των δημοτών για να προσφέρει εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ανακύκλωσης, καθώς και υπέροχα δώρα! Ο χρήστης για να λάβει τους πόντους επιβράβευσης καλείται να ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα βήματα της «Πράσινης Αποστολής - Green Mission» και να δηλώσει συμμετοχή στην τρέχουσα κλήρωση.


Όροι και Προϋποθέσεις συμμετοχής στην κλήρωση:

Η ανάδειξη του/της νικητή/τριας της κλήρωσης θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής επιλογής τυχαίου αριθμού. Το δώρο θα αποστέλλεται στον χώρο της επιλογής του/της νικητή/τριας μέσω εταιρείας courier, ύστερα από την ταυτοποίηση των στοιχείων του/της. Απαραίτητη προϋπόθεση μίας έγκυρης συμμετοχής είναι η ολοκλήρωση των στόχων του Green Mission με παράλληλη εξαργύρωση των απαιτούμενων πόντων στην ενεργή κλήρωση.


Σας ευχαριστούμε όλους για την προσπάθεια που καταβάλλετε καθημερινά ανακυκλώνοντας και ελπίζουμε να συνεχίσετε, ακόμη δυναμικότερα μέσω αυτής της εκπαιδευτικής δράσης.

Δημοσιεύθηκε στις 26 October 2021 | 9:51 am


ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ 1940

Του Δημήτρη Κ. Μπάκα*

 

Κάθε άνθρωπος  ζει μεν στο παρόν, αλλά οφείλει να μη  λησμονεί τις ρίζες του και να μη περιορίζει τα ενδιαφέροντά του στα όρια της ζωής του. Η συνεισφορά του στους ευρύτερους αγαθούς σκοπούς συνιστά αξία.  Λαοί που επέζησαν μέσα στη σκληρή ιστορική πραγματικότητα  ήσαν εκείνοι που είχαν επίγνωση της κληρονομιάς τους και δεν αγνόησαν την ευθύνη τους  για το μέλλον. 

Ευτυχώς οι Έλληνες ανήκουν στους ελάχιστους λαούς που παρουσίασαν αξιοθαύμαστη αρμοστικότητα στις διαρκείς  βίαιες αλλαγές της όλης ανθρωπότητας.

Είναι μια μεγάλη παγκόσμια αλήθεια ότι το 1940- 41 η Μικρή στο δέμας, αλλά Γίγαντας στη ψυχή, Ελλάδα τόλμησε  το απίθανο, γιατί ήταν έτοιμη και πρόθυμη να θυσιασθεί για τη μεγάλη Αλήθεια της ύπαρξης της Πατρίδας μας ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε κόστος. Το επίτευγμα έχει χαρακτήρα καθολικό. Ηγεσία, λαός, εργατικά χέρια, οικονομικά μέσα και ιδρώτας αλλά προπαντός το  αίμα έγιναν μια ουσία με το πατριωτικό πνεύμα και το ελληνικό φιλότιμο. Και έγινε το θαύμα που έδωσε θάρρος και δύναμη σε όλη  την Ανθρωπότητα..  

Εκείνοι, οι Αθάνατοι πια Πρόγονοί μας, πίστεψαν τον Ποιητή: 

"Ναι! δεν αξίζει ο κόσμος χωρίς την ομορφιά, 

χωρίς την λεβεντιά και δίχως την αρετή.  »(Κ. Παλαμάς)

Στα αυτιά ολόκληρης της Οικουμένης  αντηχούσε:" Αί Ιταλικαί  Στρατιωτικαί Δυνάμεις προσβάλλουν από την 05.30 πμ σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεροι Δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους ." 

Το κροτάλισμα των Γερμανικών πολυβόλων στις πεδιάδες της Κεντρικής Ευρώπης είχε παγώσει την έντρομη ανθρωπότητα για κάθε σκέψη αντίστασης  στις ακατάβλητες Δυνάμεις του Άξονα. Οι αλλεπάλληλες επιτυχίες των σιδηρόφρακτων στρατιών του Χίτλερ, η προσάρτηση της Πολωνίας και η κατάρρευση της πολυσυζητημένης γραμμής "Μαζινό, σε συνδυασμό με την κατάληψη της Αλβανίας από τον Ντούτσε,  προδιέγραφαν την παγκόσμια επικράτηση του φασισμού. Η εποχή του σκοταδισμού και της δυνάμεως ήταν πραγματικότητα. Η πολεμόχαρη βία έγραφε (τότε) πάνω  στο στήθος της Ευρώπης, το πυρίκαυστο "Ναι" της υποταγής. 

Και η μικρή μας Ελλάδα τόλμησε να υψώσει το γυμνό της χέρι και να χαράξει στον ουρανό με τη φλόγα της πίστεως και με το αίμα της θυσίας το αθάνατο "Ο Χ Ι" της λευτεριάς. Ο Ελληνικός λαός σύσσωμος, με μια ψυχή και ένα στόμα. Με φωνή στεντόρεια, αναφώνησε το ιστορικό ΟΧΙ, που είπε ο Κυβερνήτης εκφράζοντας τον Λαό ολόκληρο στην ιταμή πρόκληση!

Η ιαχή "ΑΕΡΑ»  σκόρπισε, σαν φθινοπωρινά φύλλα, 30 άρτια εξοπλισμένες Μεραρχίες με 700.000 άνδρες, 17.000 οχήματα και 50.000 κτήνη. Απ' αυτούς, 14.000 νεκροί θάφτηκαν στα παγωμένα βουνά, 18.000 τραυματίες και άχρηστοι από κρυοπαγήματα και 13.000 αιχμάλωτοι. Μια μακάβρια απάντηση στην κομπορρημοσύνη του Μπενίτο.  Ήταν  οι πρώτες νίκες του ελευθέρου κόσμου.    Ήταν  η αρχή της συντριβής του φασισμού. Ήταν το λυκαυγές της αποθέωσης!

 Και  τότε ανοίγει μια άλλη μεγαλειώδης εφάμιλλη σελίδα της ατέλειωτης Ελληνικής περιπέτειας. Ο Μεγάλος συνέταιρος, ο Χίτλερ, αναλαμβάνει να ξεπλύνει την ντροπή της ήττας του Συντρόφου του:

 « Από την  05.15 πρωινή της 06 Απρ. 1941 , ο εν Βουλγαρία Γερμανικός Στρατός προσέβαλεν όλως απροόπτως τα ημέτερα στρατεύματα επί της Ελληνοβουλγαρικής  μεθορίου. Τα στρατεύματά μας αμύνονται του πατρίου εδάφους».  Το Πολεμικό ανακοινωθέν του Επιτελείου.

Ο Χίτλερ χρησιμοποιεί τις εκλεκτότερες μάχιμες μονάδες  που διαθέτει. Στέλνει τη διαβόητη εμπειροπόλεμη προσωπική του Φρουρά, το πιο επίλεκτο Συγκρότημα του τακτικού του Στρατού. Συνολικά κατά της Ελλάδας ενήργησαν 3 Τεθ/νες Μεραρχίες, 2 Ορεινές Μεραρχίες Πεζικού, 4 Μεραρχίες Πεζικού, 1 Μηχανοκίνητη Μεραρχία και 3 Στρατηγεία Σ.Σ.  Επίσης χρησιμοποιήθηκαν 1.394 πολεμικά αεροσκάφη.

Από την άλλη μεριά, οι ελληνικές Δυνάμεις ήσαν εκείνες,  που είχαν απομείνει εξαντλημένες από τον πεντάμηνο ελληνοϊταλικό αγώνα. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 5 Μεραρχίες Πεζικού  και 1 Μηχανοκίνητη Μεραρχία. ( συν 2 Βρετανικές μεραρχίες και μία Τ/Θ Ταξιαρχία).

Η Μάχη των Οχυρών υπήρξε μια πραγματική εποποιία. Τα Οχυρά ουσιαστικά δεν κατελήφθησαν ποτέ, αλλά παρακάμφθηκαν, λόγω εισβολής των Γερμανών μέσω Σερβίας. 

Η «Γραμμή Μεταξά»  σχεδιάσθηκε  για την  άμυνα κατά της Βουλγαρίας και ήταν μια αριστοτεχνική σχεδίαση και αντίστοιχη εκτέλεση σε χρόνο πρωτόγνωρο. Ο καθηγητής  του ΕΜΠ κ. Τάσιος γράφει «…Τώρα είναι  καιρός να αναμνησθούμε ότι Ελληνικά χέρια, Ελληνικά λεφτά , ελληνική διευθυντική οργάνωση και  Ελληνική τεχνογνωσία , κατασκεύασαν, τότε, ένα μέγιστο τεχνικό έργο: Την οχύρωση των Βόρειων Συνόρων της Χώρας, κατασκευασμένη από τον ελληνικό Στρατό και από Έλληνες μηχανικούς. Στη συνοριακή γραμμή της Ελλάδας – Βουλγαρίας , κατασκευάσθηκαν 21 Οχυρά, μεταξύ αυτών τα Ιστίμπεη, Αρπαλούκι, το Ρούπελ ,το Περιθώρι κλπ).

Το καθένα τους ήταν ένα περίκλειστο έργο ικανό να αμυνθεί προς κάθε κατεύθυνση. Μια γραμμή αμύνης που υπήρξε η χρυσή αναλογία εκείνων των δύο Μεγάλων Αντιπάλων (Γερμανίας και Γαλλίας). Αλλά και η επάνδρωση ήταν πιο θαυμαστή εάν λάβουμε υπόψη τον πολύμηνο αγώνα στην Ήπειρο.

Κατασκευάσθηκαν μέσα σε χρόνο τριών περίπου ετών. Δαπανήθηκαν περίπου 1,5 δις. (σημερινά  περίπου 20 τρις, δρχ) , με Έλληνες εργάτες ( σύνολο ημερομισθίων 3.000.000)…Κι όμως, το δημόσιο αυτό  Έργο,  πραγματοποιήθηκε φθηνά, σωστά και γρήγορα…» (σχολιάζει ο Καθηγητής). 

Εκείνα όμως που  δόξασαν τα Οχυρά, δεν ήταν μόνο τα 24.000 μ μήκος, ούτε τα 180.000 κυβικά μέτρα μπετόν με τους 12.000 τόνους σιδηρού οπλισμού. Ούτε η τέλεια για την εποχή τους  σχεδίαση και κατασκευή  τους, αλλά η Ελληνική Ψυχή που τα υπερασπίσθηκε. Ήσαν οι εξαντλημένοι σωματικά, όχι όμως ψυχικά φαντάροι μας. Εκείνοι πού έκαναν το υπέρτατο ηθικό τους καθήκον, να θυσιάσουν το δικό τους είναι για την Αθάνατη Πατρίδα τους. Για τη Λευτεριά μας. 

Τις μέρες εκείνες, εκεί επάνω στην πρώτη γραμμή του πυρός,  εξελίχθηκαν  ομηρικές σκηνές  ασύλληπτου μεγαλείου. Σκηνές που δεν περιγράφονται με λόγια. Η αυτοθυσία στο μεγαλείο της. Μόνο αν αναλογισθούμε τους φαντάρους μας μέσα στις στοές των οχυρών να τους καταπνίγουν οι καπνοί από τα  κλαδιά, που έκαιγαν επάνω  στις θυρίδες οι επιτιθέμενοι Γερμανοί! Το επίτευγμα των Οχυρών είναι καταπληκτικό! Τι και αν στις 27 Απριλίου, οι σιδερόφρακτοι Ναζί με τα φλογοβόλα, έμπαιναν στην Αθήνα να μας "διδάξουν τον πολιτισμό"!!! Τι και αν στην Ακρόπολη η Γαλανόλευκη κυμάτιζε ανάμεσα στην Ιταλική τρίχρωμη και τη Γερμανική Σβάστικα, όπως ο Χριστός ανάμεσα στους δυο ληστές! Οι ερπύστριες, οι οποίες ισοπέδωσαν ολόκληρη την Ευρώπη, δεν μπόρεσαν να υπερβούν τα Οχυρά και να κάμψουν την αδούλωτη ψυχή των γενναίων υπερασπιστών τους. 

Όταν τα παράκαμψαν καθημαγμένη  και η μικρή Ελλάδα συνθηκολόγησε οι επιδρομείς παρουσίασαν όπλα από θαυμασμό προς του ημίθεους μαχητές, αντάξιους απογόνους του Λεωνίδα.  «Τιμή σ’ εκείνους, όπου στην ζωή των όρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες ( Καβάφης).

Με την  ηρωική  της  αντίσταση Ελλάδα, πρώτη κατέρριψε το μύθο για το αήττητο του  Άξονα. Κατάφερε θανάσιμο πλήγμα στον έναν συνέταιρο. Τον κατέστησε ανάπηρο και ουδέποτε η Φασιστική   Ιταλία συνήλθε από την ήττα της. 

Η  Μάχη της Ελλάδας  1940-41 διήρκησε συνολικά 216 ημέρες, ήτοι επτά μήνες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε παγκόσμια κατάπληξη και θαυμασμό. Θεωρήθηκε το «Ελληνικό. Θαύμα! Σε αντιδιαστολή η  Γαλλία καταλήφθηκε σε 45 μέρες, το Βέλγιο σε 18, η Ολλανδία 5, ενώ η Δανία υπέκυψε σε 12 ώρες. Η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία ,η Ρουμανία και η Αλβανία παραδόθηκαν αμαχητί.  Η ελληνική  εποποιία του 1940-41, όπως έχει ομολογηθεί από συμμάχους και αντιπάλους μετέτρεψε εναντίον του  Άξονα τον ρου των πολεμικών γεγονότων. Η Μάχη της Ελλάδας υπήρξε το ζώπυρο για να δημιουργηθούν στη Γαλλία ,οι πρώτοι πυρήνες αντιδράσεως κατά της ηττοπάθειας. Γι’ αυτό αναγνωρίσθηκε με ενθουσιασμό από όλες τις προσωπικότητες και τα μέσα της εποχής εκείνης.  

  Το όραμα της Πατρίδας δίνει πλατύτερη, βαθύτερη και πιο στερεή διάσταση στα άτομα. Μόνον όταν ριζώσει στη συνείδησή  μας η Πατρίδα, τότε και μόνον τότε, μπορούμε να νοιώσουμε, ότι είμαστε απόγονοι των ενδόξων προγόνων μας και συνάμα επωμιζόμαστε και το δυσβάστακτο βάρος  ευθύνης  έναντι των επιγόνων μας. Έτσι, όμως, ουσιαστικά μετέχουμε στην οντότητα Έθνος-Πατρίδα.  

 Ας σταθούμε πάντοτε  ευλαβικά μπροστά στα μεγάλα γεγονότα, που άλλαξαν την πορεία της ιστορίας. Ας κρατήσουμε βαθιά στην ψυχή μας τα μεγάλα ορόσημα, που κατευθύνουν τα πεπρωμένα των λαών. Η ιστορική μνήμη είναι καθήκον. Είναι διδαχή. Είναι μελλοντική ενόραση και προσδοκία.  Εκείνοι, η γενιά του 40, έκαναν στο ακέραιο το ύψιστο καθήκον τους και μας έκαναν υπερήφανους, που έχουμε τέτοιους προγόνους. Θυσίασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Την ίδια τους τη ζωή.

 Η καταγραφή των επιτευγμάτων των προγόνων, η καλλιέργεια αγάπης και σεβασμού προς  Εκείνους  σε συνδυασμό με τη φροντίδα για τους επιγενόμενους  δίνει  τη δύναμη συνοχής στους λαούς και διασφαλίζει τη συνέχεια. 

 Σήμερα, η Πατρίδα μας δε μας ζητάει να θυσιάσουμε τη ζωή μας. Υπεύθυνα μέλη της μας θέλει. Για το δικό μας καλό να αναλογιζόμαστε, ότι ανήκουμε, σε ένα Έθνος-Πατρίδα. Να ομονοούμε παρά τις προσωπικές μας διαφορές. Να έχουμε αυτοπειθαρχία.  Τους Νόμους να μη τους χλευάζουμε. Να τηρούμε ηθική και ανθρώπινη στάση προς τους συμπολίτες μας. Αυτά τα απλά συνιστούν το όλο καθήκον μας!   Η έμπρακτη αγάπη για την Πατρίδα μας!!! 

Καθήκον του καθενός μας αλλά και απόδειξη αγάπης προς τους προγόνους μας και τους επιγόνους μας συνιστά η ελάχιστη δυνατή συμμετοχή μας στο διαρκές γίγνεσθαι της Πατρίδας μας. Γιατί: « Πατρός τε και μητρός  και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον και σεμνότερον και αγιώτερον εστί  η Πατρίς….» .

                                                                        Δημήτρης Κ. Μπάκας

                                                                            26  Οκτώβριος 2020

*Ο Δημήτρης Κ. Μπάκας είναι Αντιστράτηγος εα Επίτ. Διοικητής ΣΔΑ, Διπλωματούχος Πολ. Μηχ.  Ε.Μ.Π., Πτυχιούχος Νομικής Παν. Αθηνών, MSc RCDS LONDON, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΠΙΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ 'ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ', www.xrysitomi.gr, [email protected] 210-6131174 

Δημοσιεύθηκε στις 26 October 2021 | 9:47 am


Για την απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας

Και ταξινόμησης των οχημάτων των ΑμεΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 18/10/2021 Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών Προς:  Τον κ. Υπουργό Οικονομικών 


ΘΕΜΑ: «Περί απαλλαγής από τέλη ταξινόμησης και Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων των ΑμεΑ» Κύριε Υπουργέ, 

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ν. 4538 (ΦΕΚ Α85 – 16/05/2018), που αφορά στην “Τροποποίηση του άρθρου 16 του ν. 1798/1988”: “...η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας που δικαιούνται οι ανήλικοι ανάπηροι των παραπάνω κατηγοριών, δύναται να παραχωρείται έως την ενηλικίωσή τους στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή για οποιονδήποτε λόγο έχει την επιτροπεία τους για ένα μόνο όχημα, έστω και αν ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους ανήλικους αναπήρους. Σε περίπτωση θανάτου αναπήρου, για λογαριασμό του οποίου είχε χορηγηθεί στα ως άνω πρόσωπα η προαναφερθείσα απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη κυκλοφορίας οφείλονται από το επόμενο ημερολογιακό έτος εκείνου του θανάτου του αναπήρου”. 


Στην δε παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Ν. 1798/1988, “Υπολογισμός και συντελεστές του φόρου κατανάλωσης καπνοβιομηχανικών προϊόντων και άλλες διατάξεις”, διαβάζουμε, πως προκειμένου για άτομα με νοητική αναπηρία με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40 και για άτομα με αυτισμό, εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή νοητική αναπηρία ή οργανικό ψυχοσύνδρομο, οι οποίοι, εξαιτίας των παθήσεων αυτών έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, για άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ή πάσχουν από νεφρική ή ηπατική ή πνευμονική ή καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή είναι νεφροπαθείς ή ηπατοπαθείς ή καρδιοπαθείς ή πνευμονοπαθείς μεταμοσχευμένοι ή πάσχουν από συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία) ή κυστική ίνωση ή ομόζυγο κληρονομική υπερχοληστερολαιμία, οι οποίοι, εξαιτίας των παθήσεων αυτών, έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω: “Το παραλαμβανόμενο επιβατικό αυτοκίνητο πρέπει να έχει κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1.650 κυβικά εκατοστά. Κατ' εξαίρεση, οι ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω μπορούν να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 2.650 κυβικά εκατοστά και οι ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών με ποσοστό αναπηρίας 100% μπορούν να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 3.650 κυβικά εκατοστά”. 


Συνεπώς, κατά τα ανωτέρω απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας οι ανήλικοι ΑμεΑ, έως και την ενηλικίωση αυτών, ως προς την χρήση οχήματος από πρόσωπο το οποίο ασκεί γονική μέριμνα ή για οποιονδήποτε λόγο έχει την επιτροπεία τους. Για τον σκοπό αυτό, τους παρέχεται ειδικό Δελτίο στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες, με όλα τα προνόμια που αυτό εξασφαλίζει, όπως για παράδειγμα το να μην καταβάλλεται χρηματικό αντίτιμο σε χώρους επί πληρωμή σταθμεύσεως ή σε διόδια κυκλοφορίας αυτοκινητοδρόμων. 


Εν τούτοις, ερωτήματα προκύπτουν από τους ανωτέρω γονείς, σε ό,τι αφορά την απαλλαγή γονέων ανηλίκων ΑμεΑ που διαθέτουν όχημα στο όνομά τους, καθώς και αναφορικά με το εάν η απαλλαγή αφορά τα ανήλικα παιδιά ΑμεΑ, ως ιδιοκτήτες,  εφ' όσον είναι ευνόητο, ότι η αγορά νέου οχήματος στο όνομα του παιδιού από οικογένειες παιδιών με αναπηρίες έως τα άνω αναγραφόμενα κυβικά, επιβαρύνει εξαιρετικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό αυτών, με όλες τις επακουθήσασες συνέπειες. 


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Ποιο είναι το ακριβές καθεστώς που διέπει την απαλλαγή από Τέλη Ταξινόμησης και Κυκλοφορίας των οχημάτων των γονέων-προστατών οικογενειών με παιδιά ΑμεΑ, από την άποψη του ως άνω γονέα - φυσικού ιδιοκτήτη του εν λόγω οχήματος και ποιο την σχετική απαλλαγή των οχημάτων με ιδιοκτήτη το ίδιο το ανήλικο παιδί ΑμεΑ, όπως ρητά ορίζει η κείμενη νομοθεσία;Η ερωτώσα βουλευτής 
Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου 

Δημοσιεύθηκε στις 26 October 2021 | 9:42 am


ΔΡΑΣΗ: Πώς να αντέξουμε τόση δημοκρατία; Και τόση αποτελεσματικότητα!

Προχθές αποφασίστηκε το έργο, αλλά οι εργασίες για την υλοποίησή του ξεκίνησαν πριν 10 ημέρες! 

Ανάρτηση της Δράσης


Στην τελευταία (Τετάρτη 20 Οκτωβρίου) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βριλησσίων συζητήθηκε θέμα σχετικό με την «αποδοχή δωρεάς Συστήματος PHAETONS, επιδεικτικού των ωφελειών της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος».


Η δωρεά αφορά την εγκατάσταση δύο υβριδικών πυλώνων 10 μέτρων ύψους έκαστος, εντός του πάρκου Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ), οι οποίοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια, αρχικά θα φωτίζουν την περιοχή, ενώ στην πορεία θα μπορούν να παρέχουν δυνατότητες φόρτισης κινητών και χρήσης κάμερας. (Στο τέλος του κειμένου τα βασικά σημεία της εισήγησης).


Ζητήματα όπως η ανυπαρξία συνοδευτικής έκθεσης της Τεχνικής Υπηρεσίας, για να τεκμηριωθούν, μεταξύ των άλλων, α) οι λόγοι που προκρίθηκε ο συγκεκριμένος χώρος έναντι άλλων για την τοποθέτηση των πυλώνων, β) η χρησιμότητα του έργου (το ότι είναι «πρωτοποριακό» δεν το καθιστά αυτόματα και χρήσιμο), ακόμη και ζητήματα αισθητικής, αγνοήθηκαν. Τι κι αν δημοτικοί σύμβουλοι των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, της ΔΡΑΣΗΣ συμπεριλαμβανομένης*, τόνισαν ότι θα πρέπει να ενημερωθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο και οι περίοικοι πέραν των μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Παρόλες τις επιφυλάξεις, αποφασίστηκε να γίνει αποδεκτή η δωρεά. Θετικά ψήφισαν μόνον οι σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνεδρίαζε και το δημοτικό συμβούλιο. Πάλι κάποιοι εκ των δημοτικών συμβούλων αναφέρθηκαν στο θέμα και ζήτησαν να συζητηθεί, (αρχικά, Μάριος Δεσποτίδης, «Βριλήσσια Δυνατά»). Αλλά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αρκέστηκε σε μια περιληπτική ενημέρωση, αντί να γίνει συζήτηση για να ενημερωθούν και να πάρουν θέση και οι παρατάξεις που δεν συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή!


Για μια ακόμη φορά δηλαδή, η δημοτική αρχή αξιοποιεί τις αντιδημοκρατικές διατάξεις περί κυβερνησιμότητας και κρυπτόμενη πίσω από την Οικονομική Επιτροπή, αποφασίζει χωρίς «πολλά-πολλά» και με το «έτσι θέλω», εν προκειμένω, την ανέγερση δύο δεκάμετρων πυλώνων μέσα στο πάρκο του ΤΥΠΕΤ, χωρίς σημαντικό τμήμα των δημοτικών συμβούλων να μπορεί τουλάχιστον, να εκφράσει τη γνώμη του! Διότι, ως γνωστόν, το δημοτικό συμβούλιο είναι αναρμόδιο για τέτοια θέματα!


Στην περίπτωσή μας μάλιστα έχουμε και κάτι χειρότερο: Διαπιστώσαμε ότι, παράτυπα, 10 ημέρες πριν την απόφαση για την αποδοχή ή όχι της δωρεάς, τα έργα στο πάρκο ΤΥΠΕΤ είχαν ήδη ξεκινήσει! Αυτό αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες που παραθέτουμε: Φρεάτια 2Χ2 μέτρων έχουν ανοιχτεί, ξύλινες υποδοχές για το μπετόν της βάσης έχουν τοποθετηθεί, ενώ μικρότερα φρεάτια ανοίγονται σε κοντινή απόσταση για να συνδεθούν οι πυλώνες με το ρεύμα. Σύμφωνα μάλιστα με τους εργάτες της εταιρίας που έχει αναλάβει τα έργα, αυτά ξεκίνησαν πριν από την κακοκαιρία «Μπάλος», σταμάτησαν εξ αιτίας της και συνεχίζονται τώρα με γρήγορους ρυθμούς.


Πρόκειται δηλαδή για εμπαιγμό, όχι μόνον απέναντι στις παρατάξεις που δεν μετέχουν στην Oικονομική Eπιτροπή αλλά κυρίως σε όσες μετέχουν!

Διότι, τι νόημα έχει η συζήτηση για την αποδοχή ή όχι ενός έργου, όταν αυτό έχει ήδη ξεκινήσει; Κι αν η απόφαση ήταν αρνητική, αν ένας δυο σύμβουλοι της πλειοψηφίας άλλαζαν γνώμη, τι θα γινόταν; Θα άρχιζαν οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου; Και ποιος θα πλήρωνε τα σπασμένα;


Η διοίκηση Μανιατογιάννη έχει καταστήσει τις συζητήσεις των θεσμικών οργάνων προσχηματικές. Προφασίζεται ότι ο Δήμος λειτουργεί δημοκρατικά, με πρακτικές που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία.


Σε ότι μας αφορά, δεν αποδεχόμαστε το ρόλο του δημοκρατικού άλλοθι οποιουδήποτε.


Το ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των οργάνων του Δήμου, σε συνδυασμό με την πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση των δημοτών, είναι αδιαπραγμάτευτο!


ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων*Η ΔΡΑΣΗ, εκ του νόμου, δεν διαθέτει εκπρόσωπο στην Οικονομική Επιτροπή. Ωστόσο, ως εκπρόσωπός της, η δημοτική σύμβουλος Μαρίνα Παπαχριστοδούλου παρακολουθεί χωρίς δικαίωμα ψήφου τις συνεδριάσεις.ΘΕΜΑ: Αποδοχή δωρεάς Συστήματος PHAETONS, επιδεικτικό των ωφελειών της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».


Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με το από 12 Απριλίου 2021 (2:39 μμ) ηλεκτρονικό μήνυμα του εκπροσώπου του καθηγητού Δρ. Κωνσταντίνου Μακρόπουλου, διευθυντή του Τμήματος Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος», γνωστοποίησε στο Δήμο μας ότι προτίθεται να διαθέσει δωρεάν δύο μονάδες του συστήματος PHAETONS, επιδεικτικού για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, των ωφελειών της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και να εγκαταστήσει αυτά με δαπάνες του προτείνοντας ως κατάλληλο χώρο το πάρκο της πόλης «Μίκης Θεοδωράκης», καθώς ο εν λόγω δημόσιος χώρος που καθημερινά κατακλύζεται από δεκάδες πολίτες και παιδιά, είναι ο πλέον ενδεδειγμένος για την εγκατάσταση των συστημάτων.


Το σύστημα οδικού φωτισμού PHAETONS λειτουργεί με την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ηλιακής και της αιολικής και περιλαμβάνει:

1. Υβριδικό σύστημα και ειδικό ελεγκτή, που αποτελείται από τον ιστό, ο οποίος φέρει τα υποσυστήματα οδικού φωτισμού και παραγωγής/αποθήκευσης ενέργειας. Ο ελεγκτής, εγκατεστημένος εντός του ιστού, καταγράφει και ρυθμίζει όλα τα στοιχεία που αφορούν τις συνθήκες λειτουργίας της ανεμογεννήτριας, των φωτοβολταϊκών, των μπαταριών, του λαμπτήρα οδοφωτισμού και των υπόλοιπων φορτίων.

2. Απομακρυσμένη πλατφόρμα διαχείρισης, που περιλαμβάνει Κεντρικό Ενσωματωμένο Σύστημα 24/7 απομακρυσμένης διαχείρισης (Remote Management System). Διαθέτει την δυνατότητα παρακολούθησης και διαχείρισης του κάθε ιστού έξυπνου οδοφωτισμού με 100% αξιοπιστία. Επίσης διαθέτει μετεωρολογικό σταθμό που χρησιμοποιείται για την μέτρηση στοιχείων των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον εγκατάστασης των ιστών.

3. Μοντέλα Μηχανικής Μάθησης για την παροχή συστάσεων (recommendations) γιά την λειτουργία του Συστήματος με σκοπό την βελτιστοποίηση της απόδοσης του με χρήση μοντέλων μηχανικής μάθησης.


Το ενεργειακά αυτόνομο υβριδικό σύστημα οδικού φωτισμού PHAETONS αποτελείται από τα επιμέρους διακριτά στοιχεία (components), ήτοι:

• Ιστό, ειδικής κατασκευής με βάση ειδικά Standards για οδοφωτισμό- ύψους 10 μέτρων.

• Μονάδες παραγωγής ενέργειας, ήτοι Μικρές Ανεμογεννήτριες (κάθετου ή οριζόντιου άξονα) και Φωτοβολταϊκά στοιχεία

• Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, ήτοι Συσσωρευτές GEL: 2 ανά σύστημα

• Μονάδα ελέγχου συστήματος, ήτοι Υβριδικό Έξυπνο Ελεγκτή Συστήματος (Intelligent controller)

• Φορτία, ήτοι Λαμπτήρες τεχνολογίας LED, Πρόσθετα φορτία, φόρτισης κινητών συσκευών, πιθανώς Κάμερα


Βασικός στόχος είναι ο έλεγχος και η διαχείριση φωτισμού (οδών, πλατειών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, Δρόμων εκτός Ιστού Πόλεων ,απομακρυσμένων Περιοχών κ.τ.λ.) στα πλαίσια χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έξυπνων πόλεων (smart cities).

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2021 | 8:58 am


Προσφορά του Δήμου Βριλησσίων

Στο «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων» 

Ο Δήμος Βριλησσίων μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης ενισχύοντας το δικαίωμα στη μάθηση και στον πολιτισμό, παρέδωσε για ακόμη μία φορά 20 κούτες με βιβλία που αφορούν στην λογοτεχνία, την εκπαίδευση, το θέατρο, τον πολιτισμό, την ποίηση κ.α., στο «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων» που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 132.


Το «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων» είναι ένα εγχείρημα του Λεωνίδα Κουρσούμη με σπουδές στα οικονομικά, ο οποίος κατά την διάρκεια της κρίσης που βίωσε η Ελλάδα βρέθηκε άστεγος στα 69 του χρόνια. Μαζί με άλλους δύο αστέγους δημιούργησαν τον συγκεκριμένο χώρο, σκοπός του οποίου δεν είναι η φιλανθρωπία, αλλά μια προσπάθεια που θα βοηθήσει τους αστέγους να αναδιοργανώσουν τη ζωή τους.


Με τη συμβολή σας στο Κοινωνικό Ανταλλακτήριο του Δήμου προσφέρουμε σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη και αρκετά από τα βιβλία που έχουν συγκεντρωθεί, έχουν δοθεί στο «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων».


Στηρίζουμε την προσπάθεια των αστέγων για αξιοπρεπή επιβίωση.

Μένουμε κοντά στον Άνθρωπο.

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2021 | 8:48 am


Καθίζηση οδοστρώματος σε κεντρική οδό

Του Δήμου Χαλανδρίου της  Αττικής - Επερώτηση Αλεξοπούλου στη Βουλή


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 18/10/2021 Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών Προς:  Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών 

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Υποδομών 

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 


ΘΕΜΑ: «Καθίζηση οδοστρώματος σε κεντρική οδό του Δήμου Χαλανδρίου της  Αττικής» Κύριοι, κύριοι Υπουργοί, 

Ως γνωστόν, και σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά δελτία που μετέδωσαν τα Μέσα Ενημέρωσης, η πρόσφατη κακοκαιρία “Μπάλλος”, που έπληξε τη χώρα κυρίως κατά το διήμερο 14 και 15 Οκτωβρίου 2021, προξένησε σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών και οδηγών οχημάτων, εξαιτίας κατασκευαστικών προχειροτήτων και κακοτεχνιών που δυστυχώς, παρατηρούνται στους δρόμους κίνησης οχημάτων, αλλά και τα πεζοδρόμια. Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στο Χαλάνδρι Αττικής, συγκεκριμένα, στην οδό Παπανικολή, με εκτεταμένη εκτροπή κυκλοφορίας, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, η οποία ταλαιπώρησε επί ώρα τους οδηγούς, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος στο ύψος της διασταύρωσης αυτής της οδού με την οδό Ζαν Μωρεάς και ένεκα της έντονης βροχόπτωσης. 


Είναι γεγονός ότι, το παραπάνω περιστατικό, όπως και άλλα ανάλογα που σημειώθηκαν κατά το πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν, οφείλονται στο “σφράγισμα”, που υπέστησαν τα ρέματα και οι χείμαρροι, που διαπερνούν την περιοχή του Χαλανδρίου και που πλέον, εξ ανάγκης, κινούνται υπογείως, με συνέπεια να διαβρώνεται σταδιακά το υπέδαφος και το οδόστρωμα από τα κάτωθι της επιφάνειας της γης υπάρχοντα ύδατα. Ως φυσιολογική απόληξη, δε,  τούτου, σε κάθε επόμενη δυνατή βροχόπτωση ή καταιγίδα προκαλείται η ανεξέλεγκτη υπερχείλιση των νερών, με συνέπεια την πλημμύριση των δρόμων κυκλοφορίας και όλα τα συνακόλουθα προβλήματα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την από 28 Ιουνίου 2021 και με αριθμό πρωτοκόλλου 7619 Ερώτησή μας, με θέμα: “Άμεση η ανάγκη ανάδειξης, αποκάθαρσης και αξιοποίησης των ποταμών και ρεμάτων που διασχίζουν την επιφάνεια και το υπέδαφος του Δήμου Αθηναίων”, είχαμε θίξει το πρόβλημα της μη απορρόφησης των αστικών ομβρίων υδάτων λόγω της έμφραξης (“μπαζώματος”) των ποταμών και ρεμάτων που διασχίζουν το αθηναϊκό τοπίο, ενώ είχαμε προειδοποιήσει και για πλημμυρικά φαινόμενα, που ενδεχομένως, θα πλήξουν την Αθήνα, εξ΄ αιτίας μελλοντικών ισχυρών βροχοπτώσεων και που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και των Δήμων αυτής. Όπως, όμως, φανέρωσε η πρόσφατη θεομηνία “Μπάλλος”, κανένα μέτρο, έκτοτε, δεν πάρθηκε για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και για την προστασία των κατοίκων της Αττικής. 


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

1. Ποια είναι τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης της οδού Παπανικολή, στο Χαλάνδρι, και των υπολοίπων οδικών αρτηριών της ιδίας περιοχής, στα οποία προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να μην σημειωθούν εκ νέου ανάλογα προβλήματα στην κυκλοφορία, επί των προηγούμενων, όπως αυτά που σημειώθηκαν με τη θεομηνία “Μπάλλος”; 

2. Σκοπεύετε να προωθήσετε έργα ανάδειξης των ποταμών και ρεμάτων, που διασχίζουν υπογείως την περιοχή Χαλανδρίου, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν και απελευθερωθούν από τον σημερινό εγκλωβισμό τους, ο οποίος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους και τους διερχομένους από τις οδούς της περιοχής, σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων; 

 


Η ερωτώσα βουλευτής 
Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου 


Επισυνάπτεται : Η Ερώτηση 7619/28-06-2021


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 28/6/2021 


Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών 


Προς:        Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας 


ΘΕΜΑ:       «Άμεση η ανάγκη ανάδειξης, αποκάθαρσης και αξιοποίησης των ποταμών και ρεμάτων που διασχίζουν την επιφάνεια και το υπέδαφος του Δήμου Αθηναίων» Κύριε Υπουργέ, 

Είναι γνωστό, όσο και θλιβερά διαπιστωμένο ότι, μετά από κάθε έντονη νεροποντή, η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων Αττικής, όπου και εδρεύουν οι σημαντικότερες υποδομές της πρωτεύουσας της χώρας, είναι ανοχύρωτη απέναντι στις πλημμύρες των κεντρικών αρτηριών, οδών και παραδρόμων, με την δημιουργία πολλές φορές, επικίνδυνων συνθηκών για την ζωή και την σωματική  ακεραιότητα οδηγών οχημάτων και πεζών. Επιπροσθέτως, δε, παρατηρείται, συχνά, η εξ αιτίας των έντονων αυτών βροχοπτώσεων δημιουργία ανοικτών οχετών-εστιών μόλυνσης, γεγονός που κυοφορεί σοβαρά προβλήματα αφ' ενός για το φυσικό περιβάλλον, και αφ' ετέρου, για την Δημόσια Υγεία. 

Η  βασική αιτία της γένεσης και εξακολουθούμενης ανάπτυξης του παραπάνω ζοφερού φαινομένου, όπως έχουν εδώ και χρόνια διαπιστώσει ειδικοί επιστήμονες, είναι η μη απορρόφηση των αστικών ομβρίων υδάτων, κατά ποσοστό 80% και άνω, από το έδαφος της περιοχής, λόγω της έμφραξης (“μπαζώματος”) των ποταμών και των ρεμάτων που διασχίζουν το αθηναϊκό τοπίο, ως συνέπεια τεχνητών αστικών δημιουργημάτων, που εξαφανίζουν ή παρεμποδίζουν την ομαλή ροή των ομβρίων υδάτων. Είναι ενδεικτικό, ότι, βάσει αδιαμφισβήτητων στατιστικών δεδομένων, εκ των 700 χειμάρρων του Αττικού αστικού ιστού, μόλις 50 εξ αυτών δεν έχουν επιχωματωθεί, με συνέπεια, σε περιπτώσεις ορμητικών και με διάρκεια βροχών, το υδάτινο στοιχείο να διαχέεται με ισχύ πάνω σε αδιαπέραστες επιφάνειες. 

Πρέπει, δε, να προστεθεί ότι, ουκ ολίγα ανοικτά σημεία διαπέρασης των εν λόγω υδάτων έχουν μετατραπεί σε εστίες ρύπανσης και αγωγούς λυμάτων, με άμεσο επακόλουθο την υποβάθμιση των γειτνιαζόντων χώρων, μέσω δημιουργίας χώρων με στάσιμα  νερά (μικρών ελών) με πρόδηλους τους κινδύνους που κάτι τέτοιο σημαίνει για την Δημόσια Υγεία. Το σφράγισμα, επομένως, των ποταμών και των ρεμάτων, που άλλοτε διέσχιζαν την επιφάνεια της περιοχής της πρωτεύουσας, αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων της και των διερχομένων, σε περιπτώσεις νεροποντής, αποσυνθέτει την φυσική και ιστορική συνέχεια της γεωγραφίας του τόπου, ενώ δημιουργεί, ακόμη, εικόνα παρακμής για την αισθητική της πόλης. Κατά συνέπεια, πρέπει να διερευνηθούν και να υιοθετηθούν λειτουργικές μέθοδοι απεμπλοκής των εγκλωβισμένων υδάτων εντός της πόλης και σύνδεσης αυτών με το υπόλοιπο φυσικό τοπίο. 


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Πόσοι είναι και σε ποια ακριβώς σημεία της περιοχής του λεκανοπεδίου Αττικής εντοπίζονται οι ποταμοί και τα ρέματα που έχουν κατά καιρούς καλυφθεί και θαφτεί κάτω από αστικές τεχνητές υποδομές και κατασκευές, όπως δρόμοι, κτίσματα κλπ.; 

2. Κατά πόσο η έμφραξη των ομβρίων υδάτων και η αποκοπή τους από το υπόλοιπο αστικό τοπίο αποτελεί κίνδυνο για υπάρχουσες αστικές δομές, όπως δρόμους οδήγησης και κτηριακές εγκαταστάσεις, σε περίπτωση έκτακτων καιρικών συνθηκών, όπως  π.χ. νεροποντής και πλημμύρας; 

3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την αντιμετώπιση της ανωτέρω κατάστασης, δηλαδή την απελευθέρωση των υπογείων υδάτων των ποταμών και ρεμάτων της Αθήνας και την σύνδεσής τους με το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την αξιοποίησή τους για την βελτίωση των συνθηκών ζωής στην πρωτεύουσα; Η ερωτώσα βουλευτής 

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου 

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2021 | 8:40 am


Τα ελληνικά νοικοκυριά στα δίχτυα της ακρίβειας

Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου * 


Την ώρα που οι Έλληνες διαρκώς λιγοστεύουν -”συρρικνώνονται”, όπως παραδέχτηκε δημόσια και ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός- και μεθοδεύεται η αντικατάστασή τους από “άλλες πληθυσμιακές ομάδες”, το τελειωτικό χτύπημα στα ελληνικά νοικοκυριά το δίνει η ακρίβεια στην αγορά. Οι απότομες ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα, που ήδη νιώθουν στο πετσί τους οι πολίτες, κάνει τον απλό κόσμο να ασφυκτιά επικίνδυνα, ενόψει μάλιστα ενός βαρύτατου χειμώνα που καταφτάνει! Μετά τα μνημόνια και τους πανδημικούς εγκλεισμούς, έρχονται τώρα οι συνεχώς ανοδικές τιμές να δημιουργήσουν συνθήκες κόλασης στην αγορά... 

Λένε ότι οι αριθμοί είναι αλάνθαστοι, ότι λένε πάντα την αλήθεια. Ας δούμε λοιπόν τα νούμερα. Και ξεκινάμε από τα βασικά είδη, αυτά της διατροφής. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), 15,32% πάνω οι τιμές των νωπών φρούτων... 10,88% το κατσίκι και το αρνί... 10,79% τα βρώσιμα έλαια... 5,08% τα άλλα προϊόντα διατροφής... Συνεχίζουμε με τα προϊόντα ένδυσης και υπόδυσης: από 9,38% έως 10,46% πάνω! Περνάμε έπειτα στις μεταφορές: κι εδώ τα ίδια και χειρότερα, από 33,16% έως 52,71% πάνω οι τιμές στα εισιτήρια, αντίστοιχα, πτήσεων εξωτερικού και πτήσεων εσωτερικού! Απίστευτο, ε; Το δε πετρέλαιο κίνησης ανέβηκε “μόνο” κατά 15,27%... Όσο για τις ανατιμήσεις που καταγράφηκαν σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία, κι εκεί τα ίδια: 21,64% αύξηση του επιπέδου των τιμών, κι ας λέει ο κύριος Υπουργός ότι είναι η “βαριά βιομηχανία” της οικονομίας μας! Τέλος, η στέγαση: 34,24% άνοδος στο φυσικό αέριο και 10,23% στο πετρέλαιο θέρμανσης (θα... ξεπαγιάσουμε τον χειμώνα που έρχεται μ' όλα αυτά!)... Και είμαστε ακόμα μόνο στην αρχή... Προσοχή, όλα τα προηγούμενα στα οποία αναφέρθηκα είναι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, που ομολογεί η Κυβέρνηση! 

Και ρωτάει εύλογα ένας άνθρωπος με μέσο όρο νοημοσύνης και ευφυΐας: καλά, πώς θα τα βγάλουν πέρα φέτος οι ελληνικές οικογένειες; Τι είδους άλλη συμφορά θα βρει τον ελληνικό λαό, μετά από τόσες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, υγειονομικές πανδημίες, αλλά και θεομηνίες, όπως σεισμούς, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, και τόσα (μα τόσα) άλλα; Και, το κυριότερο όλων, τι επιτέλους κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να ανακόψει την ακρίβεια που μας τρομάζει και η οποία συγκαλύπτει έναν άτυπο πληθωρισμό; Μέχρι πρόσφατα ακούγαμε από κυβερνητικά χείλη για το περιβόητο “πακέτο των 32 δις” του Ταμείου Ανάκαμψης, για το νέο ΕΣΠΑ, για 77 δις σύνολο που θα  εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, και άλλα τέτοια μεγαλεπήβολα. Αντ' αυτών, όμως, βλέπουμε παντού γύρω μας την ακρίβεια! Και έπονται τα χειρότερα, αν κρίνουμε με βάση τις σημερινές τάσεις. Τι θα κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, πώς θα τα βγάλουν πέρα; 

Τι θα κάνει, ακόμα ακόμα, μία οικογένεια με παιδιά ΑμεΑ; Γνωρίζουν, άραγε, οι κύριοι της Κυβέρνησης πώς είναι να ζεις έχοντας παιδί με αναπηρίες; Πόσα έξοδα, πόσες φροντίδες, αλλά και πόσες θυσίες απαιτούνται για να μεγαλώσεις σωστά ένα τέτοιο πλάσμα; Οι πρόσφατες εξελίξεις, με την άνοδο της στάθμης των τιμών που απειλεί... να πνίξει τα ελληνικά νοικοκυριά (αλλά και τις επιχειρήσεις, όσες απέμειναν), αποτελούν έναν ακόμα σταυρό μαρτυρίου για τις οικογένειες με ανήλικα ΑμεΑ. Όμως το λεγόμενο “κοινωνικό πρόσωπο” της Κυβέρνησης δεν λέει να στρέψει το βλέμμα του προς αυτά τα Ελληνόπουλα και τους γονείς τους, για να δείξει την απαραίτητη ευαισθησία σε μια τόσο ευάλωτη κοινωνική ομάδα συνανθρώπων μας... 

Μέσα σ' όλα αυτά, να μην ξεχάσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ίδιοι οι κυβερνώντες παραδέχτηκαν (αναγκάστηκαν να παραδεχτούν, μάλλον...), ότι έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αυξάνοντας τη σχετική επιβάρυνση από πέρσι ακόμα και σε ποσοστό 50%! Κάτι στο οποίο, βεβαίως, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό κι η τρομακτική αύξηση στις τιμές των βασικών προϊόντων. Κι ας φωνάζει η Ελληνική Λύση, πως είναι εθνικό οικονομικό έγκλημα το πρόσφατο ξεπούλημα της ΔΕΗ, πως η κατάργηση της χρήσης λιγνίτη και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα επιφέρουν οικονομικό χάος στη χώρα. Θα προκαλέσουν, επιπλέον, μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από ξένες δυνάμεις, όχι πάντα φίλα προσκείμενες προς την Ελλάδα και τους Έλληνες... 

Έπειτα από την έκθεση όλων των προηγούμενων, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η λέξη “ανάκαμψη”, που τόσο χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση, είναι κενή περιεχομένου. Γιατί όλα όσα εκτέθηκαν πιο πάνω σημαίνουν περισσότερα, και πολλές φορές αφόρητα, βάρη για τα νοικοκυριά και, από εκεί και μετά, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για το σύνολο της οικονομίας μας που επιχειρεί κατά τα άλλα να “ανακάμψει”. Είναι ειρωνεία και αντίφαση, λοιπόν, να ομιλεί τη μια μέρα ο κύριος Μητσοτάκης για “ανάκαμψη” που δήθεν έρχεται στο βάθος του τούνελ, και την άλλη μέρα να έρχεται βαρύς ο πέλεκυς των ανατιμήσεων στα προϊόντα και στα βασικά είδη της αγοράς! Πώς θα έχουμε “ανάκαμψη” μ' αυτή την ακρίβεια, δεν μπορούμε να το καταλάβουμε κύριε Πρωθυπουργέ... 

Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση παραμένει θεατής των εξελίξεων. Και δεν κάνει τον κόπο, φυσικά, να μπει στη θέση του απλού ελληνικού λαού, που βλέπει μετά το “καυτό” φθινόπωρο με το ντόμινο ανατιμήσεων να έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας και... μια αβέβαιη άνοιξη, μέσα σε ένα όλο και πιο απροσδιόριστο μέλλον. Να μιλήσουμε και για την αισχροκέρδεια που κάποιοι επιτήδειοι προκαλούν από πάνω; Ή για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, στις οποίες πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι ελληνικές οικογένειες; Η Κυβέρνηση, απασχολημένη με το νεοφιλελεύθερο και αντικοινωνικό της πρόγραμμα, δεν έχει φυσικά απάντηση. 

Τι σημαίνουν, με απλά πρακτικά λόγια, όλα τα παραπάνω; Ότι η ελληνική κοινωνία μπαίνει ξανά -για πολλοστή φορά τα τελευταία 12 και πλέον χρόνια...- σε νέα παρατεταμένη οικονομική κρίση. Πάμε για νέο μνημόνιο, κι ας το κρύβουν έντεχνα από τον ελληνικό λαό! Που βέβαια, δεν θα το πούνε “μνημόνιο”, αλλά θα του βρουν άλλο, πιο καλαίσθητο, ονοματάκι. Όμως η ουσία θα είναι η ίδια. Η κρίση παρατείνεται και επιδεινώνεται, αλλά λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα με όλα αυτά τα κυβερνητικά “μέτρα” και (κυρίως)... ημίμετρα. Μόνο ένας είναι ο δρόμος, όπως εδώ και χρόνια επισημαίνουν η Ελληνική Λύση και ο Κυριάκος Βελόπουλος: επιτέλους, εδώ και τώρα επιστροφή στον πρωτογενή τομέα της οικονομικής μας ανάπτυξης, στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών και των δυνάμεών τους, για να μείνει ζωντανή η Ελλάδα και να ξαναγίνουν οι Έλληνες κύριοι του τόπου τους! Είναι ο μόνος ελληνικός δρόμος. Όλα τα άλλα (οι κυβερνητικές “συνταγές”) είναι είτε λάθος, είτε περιττά, είτε υπονομευτικά για το μέλλον του Ελληνισμού. 


* Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση. 

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2021 | 8:35 am


Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου

Περιφέρειας Βόρειου Τομέα - Συνάντηση εργασίας Οκτωβρίου 


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (20/10) η καθιερωμένη διαδικτυακή συνάντηση εργασίας του Βορείου Τομέα για το πρόγραμμα πρόληψης και προσυπτωματικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.


Η συνάντηση του Οκτωβρίου είχε ιδιαίτερο συμβολισμό και σημασία καθώς ο μήνας που διανύουμε είναι ο μήνας της ενημέρωσης και της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Οι εκπρόσωποι των Δήμων παρουσίασαν τις δράσεις και τα προγράμματα υγείας που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως γυναικολογικούς ελέγχους (μαστογραφίες, τεστ παπ), καρδιολογικούς ελέγχους, ορθοπαιδικούς ελέγχους κ.α. αλλά και προγράμματα που αφορούν την ψυχική υγεία. Οι δράσεις αυτές που υλοποιούνται μέσω των ΚΕΠ Υγείας δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες με απλό τρόπο να προασπίσουν την υγεία τους, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη προειδοποίησή τους και υιοθετώντας αποτελεσματικές για την υγεία τους συμπεριφορές.


«Εργαζόμαστε όλοι μαζί με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, κάνοντας πράξη το όραμα του Περιφερειάρχη για μια πρότυπη Περιφέρεια Υγείας», ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Λ. Κεφαλογιάννη.


Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Γ. Κεχρής, οι επιστημονικοί συνεργάτες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, εκπρόσωποι των Δήμων και ο Συντονιστής του Προγράμματος, Σωτήρης Παπασπυρόπουλος.

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2021 | 8:32 am


Με τη συμμετοχή του Δημάρχου Βριλησσίων

Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής 


Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το πρωί της Τρίτης 19 Οκτωβρίου 2021, συμμετείχε ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Ξένος Μανιατογιάννης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:


1. Μερικός απολογισμός αντιπυρικής περιόδου 2021.

2. Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων κατά την περίοδο 2021-2022.

3. Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω χιονοπτώσεων και παγετού κατά την περίοδο 2021-2022.


Ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Μανιατογιάννης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μεταξύ άλλων τόνισε, τη σημασία της ορθής εκτέλεσης των κατάλληλων ενεργειών πρόληψης, προ της εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και επεσήμανε, τον ορθό συντονισμό και την άμεση παρέμβαση που θα πρέπει να υπάρχει από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ και ΕΥΔΑΠ.


Τέλος, ο κ. Μανιατογιάννης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας για την κινητοποίηση και την διαρκή επιφυλακή τους στα τελευταία καιρικά φαινόμενα έντονης βροχόπτωσης που έπληξαν την πόλη.

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2021 | 2:03 pm


Μ. Βαρδής Σ. Μητραλέξης και Δ. Αρκάδας

Στην άΠΕΙΡΟ χΩΡΑ


Ο Μανώλης Γ. Βαρδής και ο Σωτήρης Μητραλέξης παρουσιάζουν και συζητούν με τον συγγραφέα Δημήτρη Αρκάδα για το τελευταίο του βιβλίο.

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα για την ασφάλεια όλων.

Τα κείμενα που περιέχονται στο νέο βιβλίο φιλοδοξούν να αναδείξουν διαστάσεις της πολιτικής ταυτότητας της χριστιανικής κοινότητας, αρχέγονης και σύγχρονης. Φωτίζουν πτυχές της εκκλησιαστικής εμπειρίας των χριστιανών, όταν οι τελευταίοι επέλεξαν να συγκρουστούν, εφόσον χρειάστηκε, με τον πολιτισμικό τους περίγυρο, αλλά και να διαλεχθούν γόνιμα με τις προκλήσεις του καιρού τους. Με άλλα λόγια τα κείμενα του βιβλίου επιχειρούν να φανερώσουν ότι ο πολιτικός προσανατολισμός συνιστά μια δομική σχέση της χριστιανικής αντίληψης, σκέψης και πράξης.


άΠΕΙΡΟΣ χΩΡΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ -ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Σισμανογλείου 10, Βριλήσσια, 211 410 9989

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2021 | 11:49 am


Τριήμερο πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Δωρεάν ψηφιακός έλεγχος μαστογραφίας στον Δήμο Βριλησσίων


Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε) συνεχίζοντας το «πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού», θα βρίσκεται 10, 11 και 12 Νοεμβρίου 2021 στα Βριλήσσια, για δωρεάν Μαστογραφικό Έλεγχο, στο χώρο του πάρκου Μίκης Θεοδωράκης (ΤΥΠΕΤ) επί της οδού Μπακογιάννη.


Τηλέφωνο για ραντεβού: 210 8045564 (09.00 π.μ. - 13.00 μ.μ.)

--Τα ραντεβού θα κλείνονται με σειρά προτεραιότητας


Προϋποθέσεις για το Μαστογραφικό έλεγχο:

• Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.

• Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.

• Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.

• Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).


Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας με τον αριθμό των νέων περιστατικών κάθε χρόνο να υπολογίζεται στις 7.500. Παρόλη την υψηλή συχνότητα της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητα της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση.

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η κινητή μονάδα μαστογράφου της Ε.Α.Ε. συνεχίζει δυναμικά και στρατευμένα το «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού», έχοντας ως χορηγό την εταιρεία καλλυντικών Estée Lauder Hellas.


Κέντρο επικοινωνίας της Ε.Α.Ε.: 210.38.26.600

#cancerhellas

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είναι η μεγαλύτερη Ιατροκοινωνική οργάνωση στον χώρο της ογκολογίας λειτουργώντας αδέσμευτα από πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα από το 1958, προάγοντας τον αντικαρκινικό αγώνα στη χώρα μας, αδιαλείπτως επί 63 συνεχή χρόνια. Βασικοί άξονες των δραστηριοτήτων μας είναι η ενημέρωση του πληθυσμού, η προώθηση της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, η ψυχοκοινωνική στήριξη όσων έχουν ασθενήσει και των φροντιστών τους, η επιστημονική ενημέρωση λειτουργών υγείας, η παροχή φιλοξενίας και υγειονομικών υπηρεσιών σε ασθενείς και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την Πολιτεία.

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2021 | 11:45 am


Cine Δράση: πρόγραμμα τριμήνου

Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2021 


Πρόγραμμα τριμήνου Οκτώβριος Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2021 


Στο Cine Δράση συνεχίζουμε να βλέπουμε ταινίες. Κρύωσε ο καιρός  και συναντιόμαστε στην αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος του πάρκου Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ, Υμηττού και Πλαταιών), κάθε Πέμπτη στα 8:15’μμ παίρνοντας όλα τα μέτρα για να μην  κινδυνεύσει η υγεία κανενός. 


Αυτό  το τελευταίο τρίμηνο του 2021  ξεχωρίσαμε  και προβάλλουμε 12 ταινίες: 


Από όλο το κόσμο.  Από την Κίνα «Ο Τρυφερός Αποχαιρετισμός», από τη Γερμανία το «Transit», «Οι Δυο Καρδιές» από τη Γαλλία, από το Βέλγιο το «Ανάμεσά μας»,  από τη Γουατεμάλα «Οι μητέρες μας», από την Μεγάλη Βρετανία το «Δυστυχώς Απουσιάζατε» και ο «Πόλεμος εκτός Προγράμματος», από το Ιράν η «Γιάλντα, η Νύχτα της Συγχώρεσης», από την Νότια Κορέα «Οι μνήμες φόνων» και το «Τραγουδώντας με τον Angry Bird», από τη Βραζιλία «Η αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο», από την Ιταλία «Ο προδότης» 


-Κάθε είδους: συγκινητική οικογενειακή κωμωδία «Ο Τρυφερός Αποχαιρετισμός», νεο­νουάρ παιχνίδι ταυτοτήτων και ιστορικής ευθύνης το «Transit»,  για τη δωρεά οργάνων «Οι Δυο Καρδιές», το «Ανάμεσά μας» αναφέρεται στο θρησκευτικό φανατισμό, «Οι μητέρες μας» σε εμφύλιους πολέμους και δικτατορίες, το «Δυστυχώς Απουσιάζατε» στην ανυπαρξία κοινωνικού κράτους, αντιπολεμική σάτιρα είναι ο «Πόλεμος εκτός Προγράμματος», ψυχολογικό δράμα και πολιτικοκοινωνική αναφορά στην ιρανική πραγματικότητα η «Γιάλντα, η Νύχτα της Συγχώρεσης», φιλμ νουάρ «Οι μνήμες φόνων», μουσικό ντοκιμαντέρ το «Τραγουδώντας με τον Angry Bird», ιστορία αδελφικής αγάπης και σχόλιο για τη  θέση της γυναίκας στη μακρινή Βραζιλία «Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο» και τέλος «Ο προδότης» αφορά τον αγώνα της ιταλικής κοινωνίας ενάντια στη σικελική μαφία 


-Από σκηνοθέτες καταξιωμένους ή πρωτοεμφανιζόμενους:  


Ο Κεν Λόουτς («Δυστυχώς Απουσιάζατε»), οι Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν («Ανάμεσα μας»), ο Κρίστιαν Πέτζολντ («Transit»), ο Μάρκο Μπελόκιο («Ο Προδότης) ο Νοτιοκορεάτης Bong Joon Ho («Μνήμες Φόνων»), ο  Κατέλ Κιγιεβερέ («Δυο Καρδιές»), η Λούλου Βανγκ («Τρυφερός Αποχαιρετισμός»), ο Σεζάρ Ντίαζ («Οι Μητέρες μας»), ο Μασούντ Μπακσί («Γιάλντα, η Νύχτα της Συγχώρεσης»), ο Αρμάντο Ιανούτσι («Πόλεμος Εκτός Προγράμματος»), ο Καρίμ Αϊνούζ («Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο») και ο Hyewon Jee («Τραγουδώντας με τον Angry Bird»). Είναι όλες  ταινίες της τελευταίας 5ετίας, έχουν βραβευτεί σε διάφορες κινηματογραφικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, τις ερμηνεύουν σπουδαίοι ηθοποιοί. 


 Βραβευμένες ή όχι οι ταινίες που προβάλλουμε δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Τις διαλέγουμε κάθε φορά με κέφι και σεβασμό στους φίλους που μας παρακολουθούν στα 11 χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση μας. Είναι ταινίες που αγαπάμε να βλέπουμε και να ξαναβλέπουμε εμείς οι ίδιοι. Μπορούν να ψυχαγωγήσουν, να συγκινήσουν, να προβληματίσουν κάθε θεατή. 

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2021 | 11:40 am


«Trick or ReThink; - Green Mission»

Δεν αφήνουμε την πλαστική ρύπανση να τρομάξει τον πλανήτη!

 

Το Followgreen Δήμου Βριλησσίων γιορτάζει το Halloween και μας καλεί να σκεφτούμε τον πλανήτη και την προστασία του, μειώνοντας το πλαστικό μας αποτύπωμα! 

Λάβε μέρος στο Green Mission:

«Trick or ReThink;» & κέρδισε ένα μοντέρνο θερμός


www.followgreen.gr/vrilissia/Mission/Single/3059

Κάθε 10 ημέρες, μία νέα «Πράσινη Αποστολή» βρίσκεται στη διάθεση των δημοτών για να προσφέρει εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ανακύκλωσης, καθώς και υπέροχα δώρα! Ο χρήστης για να λάβει τους πόντους επιβράβευσης καλείται να ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα βήματα της «Πράσινης Αποστολής - Green Mission» και να δηλώσει συμμετοχή στην τρέχουσα κλήρωση. 

Όροι και Προϋποθέσεις συμμετοχής στην κλήρωση

Η ανάδειξη του/της νικητή/τριας της κλήρωσης θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής επιλογής τυχαίου αριθμού. Το δώρο θα αποστέλλεται στον χώρο της επιλογής του/της νικητή/τριας μέσω εταιρείας courier, ύστερα από την ταυτοποίηση των στοιχείων του/της. Απαραίτητη προϋπόθεση μίας έγκυρης συμμετοχής είναι η ολοκλήρωση των στόχων του Green Mission με παράλληλη εξαργύρωση των απαιτούμενων πόντων στην ενεργή κλήρωση.

Σας ευχαριστούμε όλους για την προσπάθεια που καταβάλλετε καθημερινά ανακυκλώνοντας και ελπίζουμε να συνεχίσετε, ακόμη δυναμικότερα μέσω αυτής της εκπαιδευτικής δράσης.


Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2021 | 11:35 am


Συνεχίζονται εργασίες αποκατάστασης

Του οδοστρώματος στην οδό Παπανικολή του Δήμου Χαλανδρίου


Συνεχίζονται από την Περιφέρεια Αττικής οι εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος στην οδό Παπανικολή του Δήμου Χαλανδρίου – Tο Σάββατο 23/10 αναμένεται με τις παρούσες καιρικές συνθήκες να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία


Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης της βλάβης που προκλήθηκε μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» στην οδό Παπανικολή στο Δήμο Χαλανδρίου, εξαιτίας κακοτεχνίας από πλευράς εταιρείας δικτύου τηλεφωνικών επικοινωνίων. 


Από την πρώτη στιγμή, τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής έσπευσαν για αυτοψία στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε εκτεταμένη υποχώρηση του οδοστρώματος. Μετά την τοποθέτηση σήμανσης για την αποφυγή ατυχημάτων και τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες διερεύνησης και αποκατάστασης του προβλήματος.


Διαπιστώθηκε κακοτεχνία που οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το παρελθόν εταιρεία τηλεφωνικών δικτύων (κατά πάσα πιθανότητα ο ΟΤΕ) είχε διατηρήσει τον πλακοσκεπή αγωγό ομβρίων, με τη μέθοδο της κατευθυνόμενης διάτρησης (χωρίς δηλαδή ανοιχτή διατομή), και δημιούργησε ρήγμα στον αγωγό ομβρίων (παλιό αγωγό κατασκευασμένο από την ΕΥΔΑΠ), με αποτέλεσμα η πάροδος των χρόνων και η έντονη βροχόπτωση να προκαλέσει την καθίζηση του οδοστρώματος.   


Όλη την εβδομάδα εντατικά θα πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης (σιδέρωμα, καλούπωμα, σκυροδέτηση τοιχείων, επίχωση) και αναμένεται η ασφαλτόστρωση της οδού να ολοκληρωθεί το Σάββατο (23/10) με στόχο ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες να δοθεί το συντομότερο δυνατό η οδός σε κυκλοφορία και να επανέλθει η κανονικότητα.


«Εργαζόμαστε από την πρώτη στιγμή εντατικά και μεθοδικά για την αποκατάσταση της βλάβης με τον καλύτερο δυνατό τεχνικά τρόπο. Ζητούμε την κατανόηση των οδηγών καθώς όλες οι εργασίες γίνονται για την προάσπιση της ασφάλειάς τους», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λ.Κεφαλογιάννη.  

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2021 | 11:32 am


"Δια ζώσης" μετά από πάρα πολύ καιρό!

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων

 

14η/2021 Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η 14η/2021 Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων, οδός Κισσάβου 11, την 20/10/2021,  ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:30 μ.μ, για συζήτηση και λήψη απόφασης επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

πρόσκληση

Πηγή φωτογραφίας: ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΠΡΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2021 | 3:55 pm


Ανακοίνωση Πισιμίση για τον Χριστουγεννιάτικο φωτισμό

Κατηγορεί την διοίκηση για "άγνοια της πραγματικότητας"

Από όλες τις εναλλακτικές επιλογές που υπήρχαν, η Διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων αποφάσισε να (ξανα)νοικιάσει τον φετινό Χριστουγεννιάτικο φωτεινό διάκοσμο αξίας 74.400€, εις βάρος των δαπανών για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών της πόλης. 

Εκτός της απουσίας στοιχειώδους οργάνωσης και προγραμματισμού, η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει εμφατικά και πλήρη άγνοια της πραγματικότητας. 


Αντί να πιέσει την εργολήπτρια εταιρεία να προχωρήσει στην ανακατασκευή και την παράδοση, επιτέλους, των παιδικών χαρών της πόλης, αποφασίζει να μειώσει για το 2021 την σχετική δαπάνη. 

Όταν κυριαρχούν ο ανορθολογισμός, η προχειρότητα και η έλλειψη συναίσθησης του προβλήματος, τότε σίγουρα μια Διοίκηση δεν μπορεί να είναι ωφέλιμη για τον τόπο της.

(Η σχετική απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Βριλησσίων)

Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2021 | 3:47 pm


Σινεμά και Ιστορία: : «Η Ισπανική Επανάσταση»

 3η Συνάντηση Σεμιναρίου, Τρίτη 19 Οκτωβρίου 8:00μμ από το Cine Δράση


Σινεμά και Ιστορία: Οι Επαναστάσεις

Θέμα : «Η Ισπανική Επανάσταση»Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στη 3η συνάντηση του σεμιναρίου «Σινεμά και Ιστορία: Οι Επαναστάσεις» που οργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine Δράση, ξεκινάμε τη συζήτηση για την Ισπανική Επανάσταση αναλύοντας τις ταινίες «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» του Σαμ Γουντ και το  «Γη και Ελευθερία» του Κεν Λόουτς. 

-Για ποιον χτυπάει η καμπάνα/For whom the bell tolls 

ΗΠΑ, Κοινωνική, 1941.Διάρκεια: 170’. Σκηνοθεσία: Σαμ Γουντ. Σενάριο: Ντάντλεϊ Νίκολς, πάνω στο ομώνυμο βιβλίο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Πρωταγωνιστούν: Γκάρι Κούπερ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Ακιμ Ταμίροφ, Κατίνα Παξινού, Τζόφεφ Καλέια.

Πάνω στα βουνά μίας ελεύθερης, αλλά όχι για πολύ ακόμα ισπανικής περιοχής,   καθώς οι ορδές του Φράνκο καταλαμβάνουν την μία μετά την άλλη, ο Αμερικανός υποστηρικτής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ (Gary Cooper) αναλαμβάνει να ανατινάξει μία γέφυρα. Η ομάδα του βουνού έχει αρχηγό τον ξεπεσμένο πολεμιστή, τώρα μέθυσο Πάμπλο (AkimTamiroff) με υπαρχηγό, αλλά ουσιαστικά ψυχή της ομάδας, την γυναίκα του Πιλάρ  (Κατίνα Παξινού). Ο Ρόμπερτ ερωτεύεται την ωραία αντάρτισσα Μαρία (Ingrid Bergman) και μία μεγάλη ερωτική ιστορία αναπτύσσεται στα αφιλόξενα, χιονισμένα βουνά, λίγο πριν την τελική αποφασιστική μάχη. Στην εξέλιξη της ιστορίας, αποκαλύπτεται το φρικτό, τραγικό και δολοφονικό μένος του Ισπανικού εμφυλίου, στον οποίο αδελφός εκτελούσε αδελφό, χωρίς οίκτο και έλεος. Η τραγική εκτέλεση των γονιών της Maria από τους Εθνικιστές και ο μαζικός βιασμός της αποτελούν την μία όψη  από ιστορίες γνωστές και σε εμάς από τον Ελληνικό Εμφύλιο 1946-1949.

 Οι ερμηνείες της Παξινού και του Tamiroff είναι εκπληκτικές και επισκιάζουν αυτές των πρωταγωνιστών. Το έργο, όμως, στηρίζεται σε όλους τους συντελεστές του οι οποίοι πρόσφεραν όλη τους την ικανότητα για να φτιάξουν μία μεγαλειώδη ταινία, που υπήρξε η εμπορικότερη του 1943 με εισπράξεις 11 εκατομμυρίων δολαρίων. Προτάθηκε για 9 βραβεία Όσκαρ και χάρισε στην Κατίνα Παξινού που υποδύθηκε την Πιλάρ το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, το μοναδικό μέχρι σήμερα Όσκαρ που έχει δοθεί σε Ελληνίδα ηθοποιό.

- Γη και Ελευθερία/Land and Freedom

Αγγλία, Ισπανία, Δραματική, 1995. Διάρκεια: 109'. Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς. Σενάριο: Τζιμ  Άλεν. Πρωταγωνιστούν: Ίαν Χαρτ, Ροζάνα Πάστορ, Τομ Γκιλρόι. Άνοιξη του 1936. Ένας νεαρός Άγγλος κομμουνιστής αφήνει το Λίβερπουλ για να καταταγεί στις Διεθνείς Ταξιαρχίες του δημοκρατικού στρατού στο μέτωπο της Αραγονίας.

Ο Ντέιβιντ, ο κεντρικός ήρωας του αυτού του έπους του Κεν Λόουτς.  είναι  ένας άνεργος νέος από το Λίβερπουλ που πηγαίνει στην Ισπανία μετά το πραξικόπημα του Φράνκο εναντίον της εκλεγμένης δημοκρατικής κυβέρνησης για να βοηθήσει εθελοντικά. Αν και  υπότιτλος είναι «Μια ιστορία για την Ισπανική Επανάσταση» και καλύπτει  μερικούς μήνες από το μέτωπο της Βαρκελώνης και της Αραγωνίας, το 1936 ο εμφύλιος πόλεμος (1936-1939) δεν είναι το θέμα της ταινίας. Όπως όλοι οι άλλοι ξένοι που βρέθηκαν εκεί έτσι και  ο Ντέιβιντ βιώνει τις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες ομάδες που συγκροτούν το στρατόπεδο των δημοκρατικών: από τους αναρχικούς  του POUM  μέχρι τους κομμουνιστές. Στην αρχή κατάπληκτος  δέχεται τα μηνύματα  ελευθερίας και ισότητας και κατακλύζεται από αισθήματα αισιοδοξίας, ενθουσιασμού και αδελφοσύνης. Μέχρι την  προδοσία. 

Η άποψη του Κεν Λόουτς που αποτελεί και τον κεντρικό άξονας της ταινίας του είναι η ιδέα ότι οι δημοκρατικοί έχασαν τον πόλεμο, το 1939, όταν η Βρετανία και η Γαλλία αποφάσισαν από κοινού να μην ανακατεύονται, ενώ από την άλλη ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι βοηθούσαν ανοιχτά τους φασίστες. Στη ουσία, σύμφωνα με την ανάλυση του σκηνοθέτη, ο σκοπός προδόθηκε το 1937, όταν οι κομμουνιστές απέκτησαν μεγάλη εξουσία. Εν ολίγοις η βασική του ιδέα είναι ότι ο Στάλιν, για δικές του σκοπιμότητες επεδίωκε μια μετριοπαθή διέξοδο και πίεζε σε αυτή την  τους Ισπανούς κομμουνιστές  που στα πλαίσια του    Λαϊκού Μετώπου, ξεκίνησαν  μια καμπάνια εναντίον των αναρχικών και των αριστερών ακτιβιστών της επαναστατικής πολιτοφυλακής, γνωστής ως POUM. 

Η ταινία επευφημήθηκε στις Κάννες, κερδίζοντας το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών. Στην Ισπανία, χιλιάδες νέοι πολιόρκησαν τους κινηματογράφους για να ανακαλύψουν κάποια από τα μυστικά της ιστορίας της χώρας τους τους. Μια ομάδα από τις Διεθνές Ταξιαρχίες, όταν προκλήθηκαν να δουν την ταινία επιτέθηκαν στον σεναριογράφο Τζιμ Άλεν και στον σκηνοθέτη κατηγορώντας τους ότι δεν παρουσιάζουν τα ιστορικά γεγονότα αντικειμενικά. 


Παρακολούθηση Σεμιναρίου

Η παρακολούθηση του  σεμιναρίου μπορεί να είναι είτε ζωντανή στο Στέκι της Δράσης (Πάρνηθος 21, Βριλήσσια) είτε διαδικτυακή μέσω της πλατφόρμας zoom εδώ:

 Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/85422347324?pwd=RkVFaWpEQjVqUXlPY3hMMG52YXZaZz09

Meeting ID: 854 2234 7324

Passcode: 947205


Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2021 | 12:47 pm


ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΓΩΓΗΣ - «επεξεργασία διαμαντιών»

Του Δημήτρη Μπάκα*

                       

Η ανθρώπινη ύπαρξη θεωρείται και είναι το σπουδαιότερο δημιούργημα επί της Γης. Είναι το πολυτιμότερο στοιχείο της ζωής  μέσα σε αυτό το αρμονικό σύνολο, που ονομάζομαι Κόσμο [δηλαδή κόσμημα]. Άρα πρέπει να τύχει της  αντίστοιχης «επεξεργασίας» του πολυτιμότερου «λίθου», δηλαδή του διαμαντιού. Για να δημιουργηθούν τα φυσικά διαμάντια και να αποκτήσουν την πολύτιμη αξία τους  απαιτούνται τα εξής:

    • Καθαρό συστατικό τον άνθρακα, ως πρώτη ύλη.

    • Κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης  σε συνδυασμό με πάροδο μακρού  χρόνου και τέλος

    • Λεπτή επεξεργασία.

Αντίστοιχα και τα «ανθρώπινα διαμάντια»  έχουν σπουδαία χαρακτηριστικά, τα οποία κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, έχουν  εμπειρίες παιδείας, που το ανθρώπινο γένος έχει αποκτήσει μετά παρέλευση τόσων γενεών και έχουν ενσωματωθεί στις κοινωνίες μας και στις οικογένειές μας. Η επεξεργασία πρέπει να γίνει με τον αντίστοιχο τρόπο. Μετά από την αρχική  ( ίσως σκληρή) παιδαγωγική διαδικασία, αποβάλλονται όλες εκείνες οι αρνητικές ιδιότητες ,που απάδουν σε μια κοινωνική ζωή, αλλά διατηρούνται οι αρετές, τις οποίες έχουν οι νέοι από το σπίτι τους.  Έτσι διατηρούν την προσωπικότητά τους και εντάσσονται αρμονικά στο σύνολο.

Απαιτείται να απέλθει ένας εθισμός  αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης( αρμοστικότητας), που θα καταστεί βίωμα.

Σε παλαιότερες εποχές προβλεπόταν η αυταρχική μέθοδος, κατά την οποία ο παιδαγωγός δε συνεργάζεται με το παιδαγωγούμενο και έτσι κλείνει η πόρτα στην ελεύθερη αποδοχή, στην ευπείθεια. Καθόσον απαιτείται και η ενεργός συμμετοχή του ίδιου του ατόμου στην όλη διαδικασία αγωγής. Η παλαιά μέθοδος προέβλεπε, ουσιαστικά τη συντριβή της προσωπικότητας και την ανάπλασή της στη συνέχεια. Μία μέθοδος, δηλαδή,  παρωχημένη,  που εφαρμόζεται σε «ανακυκλώσιμα υλικά». Φυσικά στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για «ανωτεροποίηση» του νέου. Εφόσον η πρωτοβουλία  και η ευθύνη των νέων δε βρίσκουν έδαφος ευνοϊκό για την ανάπτυξή τους. Δεν είναι δυνατόν παρά να δημιουργηθούν άνθρωποι νωθροί, άβουλοι, δειλοί και υποκριτές και με τάσεις επαναστατικές, πολλές φορές, που θα εκδηλωθούν, στην πρώτη ευκαιρία, κατά της «αυθεντίας» και της αυταρχικότητας των ανδραγωγών, παιδαγωγών και δασκάλων. Ακόμη και κατά των προϊσταμένων και κατά της εξουσίας αλλά και της Κοινωνίας ευρύτερα.

Από την άλλη πλευρά , η ελεύθερη αγωγή δεν φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Κατά τη μέθοδο αυτή, ο παιδαγωγός ενεργεί με προϋπόθεση τον απόλυτο σεβασμό της νεανικής προσωπικότητας και ελευθερίας,  αλλά  η «λατρεία» της ελεύθερης ατομικότητας οδηγεί στην καλλιέργεια των παθών και ορέξεων….  και την υποδούλωση στον εξωτερικό κόσμο.

 Επομένως, αμφότερες οι παιδαγωγικές μέθοδοι κρίνονται ανεπαρκείς και επιζήμιοι. Καταλήγουν στην κατωτεροποίηση του νέου, η πρώτη γιατί τον συνθλίβει και η δεύτερη γιατί τον εξασθενεί.

Η ορθή μέθοδος βρίσκεται στη «χρυσή τομή» των δυο μεθόδων και είναι εκείνη ,που ενδυναμώνει τον αναπτυσσόμενο νέο και ευνοεί τη φυσική του εξέλιξη και ανέλιξη.

Είναι ευτύχημα που μια τέτοια μέθοδο βρίσκει  ισχυρά ερείσματα στη ψυχή του αναπτυσσομένου ανθρώπου, όπως είναι το πνεύμα του, η τάση του να πειθαρχεί, ενισχυμένη από την τάση των ανθρώπων προς τελείωση και τέλος η τάση του, η φυσική, προς την κοινωνικότητα.

Με τη βοήθεια των στοιχείων, που αναφέρθηκαν και με την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον παιδαγωγούμενο, όπως και με την κατανόηση των αναγκών του, είναι δυνατό ο παιδαγωγός να οδηγήσει τον αναπτυσσόμενο νέον άνθρωπο από τη ετερονομία (καταναγκασμό) στην αυτονομία και την αυτοπειθαρχία, η οποία με την καθοδήγηση του πνεύματος, θα τον ωθεί σε δράσεις και ενέργειες  άξιες του υψηλού προορισμού του για το καλό του ιδίου και της κοινωνίας μας ευρύτερα.

                                                                        Δημήτρης Κ. Μπάκας

                                                                         15  Ιανουάριος 2021 

*Ο Δημήτρης Κ. Μπάκας είναι Αντιστράτηγος εα Επίτ. Διοικητής ΣΔΑ, Διπλωματούχος Πολ. Μηχ.  Ε.Μ.Π., Πτυχιούχος Νομικής Παν. Αθηνών, MSc RCDS LONDON, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΠΙΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ 'ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ', www.xrysitomi.gr, [email protected] 210-6131174 

Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2021 | 12:43 pm


Για την πρόσφατη νεροποντή

 Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων
 


Τηλεφωνική παρέμβαση πραγματοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Βήττος στο Δήμο Βριλησσίων προκειμένου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευτούν οι δημότες και οι περιουσίες τους από τις έντονες βροχοπτώσεις. Ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα να παρέμβουν εάν χρειαστεί.

Ωστόσο, αρκετοί δρόμοι, όπως η Ροδόπης, η Σαλαμίνος και η Κισσάβου μετατράπηκαν σε ποτάμια αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Βριλησσίων όπου πλημμύρισαν όλοι οι δρόμοι περιμετρικά δυσχεραίνοντας την έξοδο των μαθητών/τριών.

Είμαστε σε ετοιμότητα να παρέμβουμε ξανά και να διεκδικήσουμε με παρεμβάσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα και έξω από το Δήμο μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης αντίστοιχα των επιτευγμάτων της επιστήμης του 21ου αιώνα που θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, τη λαϊκή περιουσία και θα αναβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο. 

Η πρόληψη και η προστασία του λαού από τα φυσικά φαινόμενα δεν είναι πολυτέλεια ούτε και «ατομική ευθύνη». Εδώ και τώρα να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον. 


Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων 

Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2021 | 12:35 pm


Κλειστά σήμερα σχολεία και παιδικοί σταθμοί

Στον Δήμο Βριλησσίων


Κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων και οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Βριλησσίων μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

  

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

--Απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στον Κηφισό και την Παραλιακή από τη 01:00 μέχρι τις 08:00 π.μ

 

--Κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, πλην των αναγκαίων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και των ΟΤΑ.

 

--Επιπλέον, ενθαρρύνεται η τηλεργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συνεισφέρει στην αποσυμφόρηση των δρόμων ώστε να οι αρμόδιες υπηρεσίες να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά.

 

--Αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων.

Δημοσιεύθηκε στις 15 October 2021 | 10:48 am


Σε πλήρη επιφυλακή όλος ο μηχανισμός

Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής λόγω της κακοκαιρίας


Παραμένει σε πλήρη επιφυλακή όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής λόγω της κακοκαιρίας-Το τελευταίο 24ωρο η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε προσωπικό και πάνω από 80 μηχανήματα, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα Δήμων, της Πυροσβεστικής, της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και της Τροχαίας


Ανοιχτές θα είναι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας σε όλη την Αττική


Γ. Πατούλης: «Παραμένουμε δίπλα στον πολίτη έχοντας ως προτεραιότητα την προάσπιση της ασφάλειάς του»


Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένει όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος βρίσκεται σε επιφυλακή από χθες το βράδυ λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας, κατόπιν σχετικής εντολής του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.


Η Περιφέρεια Αττικής καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας συνέδραμε με ειδικά μηχανήματα και προσωπικό στην αντιμετώπιση και διαχείριση έκτακτων αναγκών που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας, κατόπιν σχετικών αιτημάτων που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας από Δήμους, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και την Τροχαία.


Ειδικότερα διατέθηκαν πάνω από 80 μηχανήματα (χωματουργικά, αποφρακτικά, ειδικές αντλίες) για τις ανάγκες άντλησης νερών, καθαρισμών δρόμων από φερτά υλικά, αλλά και διάνοιξης κοιτών των ρεμάτων, όπου απαιτείτο. 


Παράλληλα από πολύ νωρίς το πρωί βρίσκονταν με εντολή του κ. Πατούλη 

ειδικά μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής σε ρέματα και περιοχές υψηλού κινδύνου σε όλο το εύρος της Περιφέρειας, προκειμένου να επέμβουν άμεσα, όπου και αν απαιτηθεί.


Επισημαίνεται πως την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας σε όλη την Αττική θα είναι ανοικτές για την εξυπηρέτηση των πολιτών. 


Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά:


«Παραμένουμε σε ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση, δίπλα στον πολίτη με στόχο την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειάς του.

Όλος ο  μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας θα βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή όλη τη νύχτα και την αυριανή μέρα, μέχρι την εξασθένηση των καιρικών φαινομένων, προκειμένου να επέμβουμε όπου απαιτηθεί, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε και τις προληπτικές δράσεις. Θέλω να ευχαριστήσω τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος που επέδειξαν αυτές τις κρίσιμες ώρες». 

Δημοσιεύθηκε στις 15 October 2021 | 10:42 am


"Στολίδια Vs παιδικές χαρές!"

"Ακόμη μια ακατανόητη «αναμόρφωση» του προϋπολογισμού"


Ζητήθηκε από τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν τηλεφωνικά , (προς διευκόλυνση της διοίκησης), σε «κατεπείγουσα - δια περιφοράς- συνεδρίαση» του δημοτικού συμβουλίου, (Παρασκευή 08/10/2021), επί της «6ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού», η οποία αφορούσε αποκλειστικά την αύξηση εξόδων κατά 74.400 ευρώ για «Μίσθωση ειδών φωτεινού διακόσμου» και 2.500 ευρώ για «δαπάνες δεξιώσεων και εθνικών ή τοπικών εορτών», ποσά που ισοσκελίστηκαν με την μείωση εξόδων κατά το αντίστοιχο ποσό (76.900 ευρώ) από τον κωδικό «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Βριλησσίων».


Με άλλα λόγια η δημοτική αρχή στις 8 Οκτωβρίου ανακάλυψε ότι δεν είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2021 την πραγματοποίηση δαπανών στολισμού για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και «για την προετοιμασία ενεργειών που απαιτούνται για την περίοδο των Χριστουγέννων». Ακόμη χειρότερα, δεν προέβλεψε αυτές τις δαπάνες ούτε προ 20 ημερών, όταν στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 εισηγήθηκε την 5η αναμόρφωση προϋπολογισμού!


Προφανώς κατά τους διοικούντες οι εθνικές επέτειοι και τα Χριστούγεννα αποτελούν «έκτακτα» γεγονότα... Εκτός κι αν η προχειρότητα είναι συνέπεια της βεβαιότητας, ότι με τις διατάξεις περί κυβερνησιμότητας για τον προϋπολογισμό, ό,τι κι αν εισηγηθούμε στο δημοτικό συμβούλιο θα καταγραφεί ως ομόφωνα δεκτό!


Δεν είναι όμως αυτό το μόνο ζήτημα. Ενοχλητικό είναι και το κόστος των 74.400 ευρώ για τη «μίσθωση ειδών φωτεινού διακόσμου», (άλλα 2.500 ευρώ για «δαπάνες δεξιώσεων και εθνικών ή τοπικών εορτών»), σε μια περίοδο που ανησυχούμε για την οικονομική ευμάρεια του Δήμου Βριλησσίων. Όταν μάλιστα, αυτό περίπου το ποσό δαπανάται κάθε χρόνο για την ενοικίαση - τοποθέτηση και όχι για την προμήθεια των στολιδιών.


Δεν μπορούμε επίσης να παραβλέψουμε το γεγονός ότι, για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, τα χρήματα αυτά αποσπώνται από το κονδύλι «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Βριλησσίων»! Αφαιρείται δηλαδή ένα σημαντικό ποσό από ένα έργο της πόλης, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει ήδη ανεπίτρεπτα καθυστερήσει, σε βάρος της ποιότητάς του και της ασφάλειας των υπηρεσιών που θα παρέχονται στα παιδιά.


Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να υπερψηφίζουμε εισηγήσεις που καθιστούν τον προϋπολογισμό διάτρητο.


Εάν πάλι κάποιοι, που σε κάθε ευκαιρία, αντί διαλόγου επί των θεμάτων, αρέσκονται σε συκοφαντίες, αναλάβουν δράση, τους ενημερώνουμε για το αυτονόητο: Η αρνητική ψήφος στο συγκεκριμένο θέμα δεν σχετίζεται με έλλειψη πατριωτικών αισθημάτων.


Αντιθέτως, θεωρούμε βαθιά πατριωτική πράξη την προστασία των οικονομικών αποθεμάτων του Δήμου από εξόφθαλμα επιπόλαιες αποφάσεις και πρακτικές.


8-10-2021

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2021 | 2:51 pm


Νέα αρχή για ένα κράτος καθολικής κοινωνικής πρόνοιας

 Διαδικτυακή Εκδήλωση


H θεματική Αλληλεγγύης της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, διοργανώνει την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου  2021 στις 7 μ.μ διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:

"Νέα αρχή.  Για ένα κράτος καθολικής   κοινωνικής πρόνοιας”


Εισηγήτρια:

Θεανώ Φωτίου

Βουλευτής  Β' Αθήνας Νότιος Τομέας 

Αν. Τομεάρχης  Κοινωνικής Πρόνοιας

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ


Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά sto Facebook

https://www.facebook.com/syrizakifisias

Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2021 | 2:47 pm


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια

Φιλικοί ιστότοποι: