Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Βριλήσσια    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΡΕΦΩΝ-ΝΗΠΙΩΝ

 ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
 
Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων από την αρμόδια Επιτροπή και την έγκριση των προσωρινών πινάκων από το Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων» αναρτώνται οι πίνακες.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΒΡΕΦΩΝ-ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ – ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων από την αρμόδια Επιτροπή και την έγκριση των προσωρινών πινάκων από το Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων» αναρτώνται οι κάτωθι πίνακες:


Ενστάσεις επί των προσωρινών πινάκων μπορούν να υποβάλλονται εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επόμενη της ημερομηνίας ανάρτησής τους και συγκεκριμένα από 08.07.2019 έως και 10.07.2019 εγγράφως σε σφραγισμένο φάκελο με την ένδειξη «Ένσταση επί προσωρινού πίνακα κατάταξης» στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Ο.Κ.Π.Α. Δήμου Βριλησσίων (Λ. Πεντέλης 62) και ώρες 08:00 – 16:00.

Στην ένσταση θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ο λόγος για τον οποίο υποβάλλεται η ένσταση και να επισυνάπτονται τα σχετικά δικαιολογητικά.

Όλες οι ενστάσεις θα εξεταστούν από την Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων.

Μετά την εξέταση των υποβληθεισών ενστάσεων, θα αναρτηθούν οι οριστικοί Πίνακες.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2020 | 6:57 pm


Οι πρώτοι υπογειοποιημένοι κάδοι

Τοποθετούνται  στον Δήμο Βριλησσίων

Υπεγράφη η σύμβαση για την «Προμήθεια Συστημάτων Διαβαθμισμένης Συμπίεσης Απορριμμάτων για την Αναβάθμιση Κοινόχρηστων Χώρων», ύψους 296.856.00 ευρώ.

Η πρώτη φάση της παρέμβασης θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, με την τοποθέτηση των δύο πρώτων συστημάτων υπογειοποιημένων κάδων, αρχικά στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς αναβαθμίζεται η αισθητική εικόνα του χώρου χάρη στην υπόγεια εγκατάσταση των κάδων. Αυξάνεται η αποθηκευτική ικανότητα, αποτρέπεται ριζικά η έκθεση των απορριμμάτων σε κοινή θέα και ελέγχεται με βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα δυσοσμιών, χάρη στη στεγανότητα του συστήματος.
Επιπλέον, είναι συμβατοί με τα υφιστάμενα απορριμματοφόρα, έχουν μηδαμινές απαιτήσεις συντήρησης και δεν απαιτούνται αναλώσιμα υλικά ή ανταλλακτικά.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης τονίζοντας τη σημαντικότητα του έργου, δήλωσε «συμβάλλουμε αποτελεσματικά στον εκσυγχρονισμό της πόλης με πρωτοβουλίες αναβάθμισης, φιλικές προς το περιβάλλον».

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2020 | 6:46 pm


Δράση: Καλλιανίου και Μητροπούλου γωνία

Προσβάλλουμε τους εαυτούς μας...


Από το 2015 που ο δημοτικός χώρος της Μητροπούλου "επέστρεψε" πανηγυρικά στους δημότες έχει περάσει αρκετός καιρός. Και έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις.

Και μπορεί να εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι με τις χρήσεις του χώρου ή πώς θα λυθούν οι εκκρεμότητες και οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από την Πολεοδομία, μπορεί δηλαδή να υπάρχουν πολλές δικαιολογίες για όλα, όμως τίποτα δεν δικαιολογεί την εικονιζόμενη κατάσταση.

Ένας μικρός βούρκος δίπλα σε κατοικίες και σε χώρο που αγωνίζονται μικροί αθλητές.

Δεν είναι μόνο τα ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που προκύπτουν.

Δεν είναι ούτε οι οσμές που αναδύονται.

Είναι η έκδηλη αδιαφορία προς τον δημότη. Αυτό κυρίως ενοχλεί.

Γι' αυτό και κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Έστω μόνο για το συγκεκριμένο.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2020 | 6:42 pm


Με Εργαστήρι Κομποστοποίησης και Εκπαίδευση πρόληψης

 Πυρκαγιών ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της 6ης Εβδομάδας Περιβάλλοντος
Με δύο περιβαλλοντικές δράσεις και με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού, του Φυσιολατρικού Συλλόγου «Βριλησσός» και του 4ου Συστήματος Προσκόπων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 1 Ιουλίου η 6η  Εβδομάδα Περιβάλλοντος του Δήμου Βριλησσίων στην Πλατεία Αντώνη Τρίτση. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν:
- Εκπαιδευτικό Εργαστήρι Συνοικιακής Κομποστοποίησης από το Δίκτυο «Rethink Βριλήσσια» στο νέο(4ο) κομποστοποιητή που τοποθετήθηκε στην Πλατεία Αντώνη Τρίτση έξω από το σπιτάκι του φυσιολατρικού Συλλόγου «Βριλησσός» για χρήση από τα μέλη του και κατοίκους της γειτονιάς. Στο Εργαστήρι παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας του Συνοικιακού Κομποστοποιητή ώστε να διαχειριζόμαστε επί τόπου τα τροφικά υπολείμματα του νοικοκυριού μας, μετατρέποντας σε λίπασμα για τις γλάστρες μας. 
- Εκπαίδευση σε θέματα πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών από τον 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό στα μέλη του «Βριλησσού» και των Προσκόπων, καθώς και στους εθελοντές και δημότες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Την εκπαίδευση πραγματοποίησε ο κ. Λιάκος από τον 12 Π.Σ., τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη διαχρονική συνεισφορά του σε θέματα ενημερώσεων και ανάπτυξης του εθελοντισμού των φορέων και δημοτών της πόλης. 

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μουσική περιβαλλοντική γιορτή.
Ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης σημείωσε ότι, παρά τις φετινές δυσχέρειες διεξαγωγής της Εβδομάδας Περιβάλλοντος λόγω των αυστηρά εφαρμοζόμενων μέτρων εναντίον της διασποράς της πανδημίας, «οργανώθηκε και υλοποιήθηκε ένα γεμάτο και ουσιαστικό εναλλακτικό πρόγραμμα δράσεων προστασίας, ανάδειξης και βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού μας περιβάλλοντος».
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών, Αλέξης Μαυραγάνης ευχαρίστησε τα μέλη των  περιβαλλοντικών συλλόγων και των εθελοντών δημοτών για τη συνδρομή τους στις σταθερές αλλά και τις νέες κάθε χρονιά δράσεις και ευχήθηκε «για μια ομαλή διεξαγωγή της επόμενης 7ης Εβδομάδας Περιβάλλοντος, μακριά από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε φέτος στη διεξαγωγή της».
Στην εκδήλωση εκπαίδευσης σε πρακτικές πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών παραβρέθηκαν από τη δημοτική αρχή και οι αντιδήμαρχοι κα Β.Αρσένη και κ. Κ.Βαφειάδης, τη δημοτική παράταξη «Νέα Πνοή» ο κ. Ι. Πισιμίσης, ο κ. Ν. Σταματελόπουλος και η κα Μαντινίδου, κι από την παράταξη « Δράση για μια Άλλη Πόλη» η κα Μ. Παπαχριστοδούλου.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2020 | 6:37 pm


Τ' ΑΛΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ι. ΒΑΤΟΥΣΙΟΥ
 
Μ’ ένα πορτοκαλί χαμόγελο
χαράζεις τ’ όνομά σου
σε βράχο ανοιχτό
και την αλμύρα σου χτυπάς στα φύκια
εωσότου ραγίσουν
τα πέταλα τ' ανέμου στα μαλλιά σου
κι αρχίσουν τα χείλη σου να ψαρεύουν
στ' αλώνια του βυθού 

ΠΙΝΑΚΑΣ: William Henry Margetson (1861-1940), Μία νύμφη της θάλασσας

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2020 | 6:32 pm


Προς οριστική επίλυση

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Βριλησσίων
Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Βριλησσίων, κ. Ξένου Μανιατογιάννη και του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ., κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, με θέμα την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βριλησσίων.

Κατά την εποικοδομητική συζήτηση τέθηκε από τον Δήμαρχο η επιτακτική ανάγκη για ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, καθώς, μέσω αυτής της εξέλιξης, θα ισχύσει πλέον στην πόλη σύγχρονο πλαίσιο πολεοδομικού σχεδιασμού.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του Γ.Γ. του Υπουργείου για οριστική επίλυση της εκκρεμότητας της τροποποίησης του Γ.Π.Σ. Βριλησσίων εντός χρονοδιαγράμματος έως τις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παναγιώτης Φυκίρης και ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Βριλησσίων, κ. Δημήτρης Κούνας.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2020 | 2:19 pm


Αιχμάλωτη

Πέμπτη 9 Ιουλίου, 9:00 μμ, στο Β΄ Γυμνάσιο Βριλησσίων από το Cine Δράση 
 

Πέμπτη 9 Ιουλίου, 9:00μμ, στο Β΄ Γυμνάσιο Βριλησσίων (Ταϋγέτου κι Ξάνθης) από το Cine Δράση   
Cautiva (Αιχμάλωτη)
 
Aργεντινή, 2003. Διάρκεια:115’. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Gaston Biraben. Πρωταγωνιστούν: Barbara Lombardo, Susana Campos, Hugo Arana, Osvaldo Santoro, Naomi Frenkel, Lidia Catalano, Mercedes Funes, Silvia Bayle.
Η Αργεντινή, πολύ πριν από τις απανωτές χρεωκοπίες της και τις καταστροφικές επεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν γνωστή για την αμερικανοκίνητη δικτατορία (1976-1983) του στρατηγού Χόρχε Ραφαέλ  Βιδέλα. Στη διάρκεια του αποκαλούμενου «Βρώμικου Πολέμου» περίπου 30.000 ακτιβιστές φοιτητές και άλλοι αντιφρονούντες, άνθρωποι κάθε ηλικίας από βρέφη έως υπερήλικες εξαφανίστηκαν. Ανάμεσα στους κρατούμενους βρίσκονταν 500 (σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς) έγκυες γυναίκες. Τα παιδιά που γέννησαν απομακρύνθηκαν βίαια από κοντά τους και δόθηκαν για υιοθεσία σε πλούσιες οικογένειες πιστές στην χούντα. Μετά την ήττα τους από τους Βρετανούς στον πόλεμο των Φώκλαντ οι στρατιωτικοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την εξουσία με τον όρο να μην υπάρξουν διώξεις. Έτσι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1983,  δεν συνοδεύτηκε από απόδοση ευθυνών, αντίθετα στο όνομα της εθνικής ενότητας επιβλήθηκε ένα καθεστώς καθολικής αμνηστίας. Οι πρωταίτιοι δεν συνελήφθησαν, παρέμειναν στην Αργεντινή, προστατευμένοι από νόμους. Μόνον, το 2003, η κυβέρνηση του Νέστερ Κίρχνερ ανέτρεψε τους νόμους αυτούς και ξεκίνησε δειλά κάποιες διαδικασίες απόδοσης ευθυνών. Σε όλο αυτό το διάστημα οι γιαγιάδες των εξαφανισμένων συγκεντρώνονται και διαδηλώνουν κυρίως στην Πλατεία του Μαΐου του Μπουένος Άιρες, κρατώντας πλακάτ και πανό με φωτογραφίες,  αναζητώντας τα χαμένα παιδιά και εγγόνια τους. Δεν είναι μάταια η προσπάθεια τους αφού μέχρι σήμερα εντόπισαν 127 παιδιά ενώ «θετοί» γονείς μετέφεραν τα κάποια από αυτά εκτός χώρας για να αποφύγουν τις δικαστικές διώξεις. 
Η «Αιχμάλωτη» είναι μια ταινία που αναφέρεται σε αυτήν ακριβώς την μακρά περίοδο αμνηστίας, εσκεμμένης αμνησίας και ατιμωρησίας. Το φιλμ του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Gaston Biraben είναι μια οδυνηρή αλληγορία για την ανάγκη η χώρα του να ξεπεράσει τις συνέπειες της δικτατορίας.  Αντικατοπτρίζει τις μακροχρόνιες συνέπειες μιας κοινωνίας στην οποία η ελευθερία είχε κατασταλεί για καιρό και απαιτεί, σε τόνους προσωπικούς και παθιασμένους, απόδοση   δικαιοσύνης έστω και καθυστερημένα. 
Η ιστορία του ανοίγει με πλάνα από τη νίκη της Αργεντινής επί της Ολλανδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1978. Παρακολουθούμε το γήπεδο  γεμάτο εκστασιασμένους οπαδούς. Καθώς αυτοί παραληρούν η κάμερα επικεντρώνεται σε μερικές φιγούρες: «Οι Εξοχότητές τους, οι διοικητές των Ένοπλων Δυνάμεων του έθνους. Μέλη της Στρατιωτικής Χούντας!» ανακοινώνει το εκφωνητής καθώς το πλήθος επισκιάζεται από κομφετί και μπλε και άσπρες σημαίες. Αυτή την ημέρα του  ‘78, όπως ανακαλύπτουμε αργότερα, γεννιέται η Κριστίνα στο σκοτεινό υπόγειο μιας στρατιωτικής φυλακής. 16 χρόνια αργότερα γιορτάζει τα γενέθλια της σε ένα άνετο, στοργικό σπίτι μεσαίας τάξης έξω από το Μπουένος Άιρες. Τίποτα δε  λείπει στην Κριστίνα. Έχει την αγάπη των δικών της, είναι όμορφη, έξυπνη, καλή μαθήτρια και δημοφιλής  στο σχολείο. 
Η ευτυχισμένη ζωή της κοπέλας  καταρρέει όταν μια μέρα μεταφέρεται με συνοδεία στο γραφείο ενός δικαστή  ο οποίος την ενημερώνει ότι όλα όσα ήξερε για τον εαυτό της δεν ισχύουν. Μια πρόσφατη εξέταση αίματος απέδειξε την καταγωγή της, ωθώντας την πραγματική της οικογένεια να αγωνιστεί για την επιμέλεια της. Γιατί στην πραγματικότητα είναι κόρη ενός ζευγαριού στρατευμένων αρχιτεκτόνων, ένα από τα εκατοντάδες κλεμμένα μωρά που γεννήθηκαν από γονείς πολιτικούς κρατούμενους. Το πραγματικό της όνομα  δεν είναι αυτό που απαντάει σε όλη της τη ζωή, οι άνθρωποι που θεωρεί γονείς της δεν είναι.  Η νεαρή κοπέλα  μπροστά σε μια τέτοια αποκάλυψη αποδιοργανώνεται και όταν μια ντροπαλή και συναισθηματική ηλικιωμένη γυναίκα παρουσιάζεται ως η βιολογική γιαγιά της εξαφανίζεται πανικόβλητη. Επιστρέφοντας σπίτι έρχεται αντιμέτωπη με τους τρομοκρατημένους, από την αποκάλυψη της αλήθειας, «θετούς» γονείς της. Επιβεβαιώνει την «υιοθεσία» και συνειδητοποιεί ότι ο θετός πατέρας της, συνταξιούχος αξιωματικός  της αστυνομίας της χούντας είναι υπεύθυνος και για την εξαφάνιση των γονιών της, γεγονός που οριστικοποιεί την ρήξη στις σχέσεις τους. Η Κριστίνα, αρχίζει να μαθαίνει περισσότερα για την ιστορία της χώρας της και την ιστορία των βιολογικών της  γονιών. Ξεπερνώντας σιγά-σιγά το αρχικό σοκ αρχίζει να ανακατασκευάζει ένα παρελθόν που δεν ήξερε και να επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα της. 
Η προσαρμογή της Κριστίνα στη νέα πραγματικότητα, είναι το κύριο θέμα του σκηνοθέτη και εδώ βρίσκεται η αλληγορία του. Οι αποκαλύψεις που τραυμάτισαν ψυχικά  και προκάλεσαν υπαρξιακή κρίση στη νεαρή γυναίκα έχουν τραυματίσει βαθιά και τη ίδια την Αργεντινή. Η Κριστίνα αγνοεί την πραγματική της ταυτότητα, με ευθύνη άλλων, η πατρίδα της, από επιλογή,  αρνείται να βγάλει συμπεράσματα από το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν. Το έγκλημα που παρέμεινε ατιμώρητο και το αίμα αθώων πολιτών λεκιάζει τις κρατικές υπηρεσίες και τους πολίτες της Αργεντινής. Στον πυρήνα της ιστορίας του Biraben υπάρχει ένα καθολικό μήνυμα για τιμωρία, μια κραυγή για δικαιοσύνη. Η σκηνοθεσία του είναι εντυπωσιακή. Η Barbara Lombardo στο ρόλο της Κριστίνα δίνει μια ώριμη ερμηνεία. Η φωτογραφία συμπληρώνει τους  πρωταγωνιστές και τις ενέργειές τους. Το πρωτότυπο soundtrack του Jose Luis Castineira de Dios είναι απόλυτα ταιριαστό με το πνεύμα της ταινίας. 
(Η ταινία δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα και στο Cine Δράση παραχωρήθηκε ευγενικά από το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα)

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2020 | 2:17 pm


Ο κινηματογράφος της Νότιας Κορέας

Οι σύγχρονοι σκηνοθέτες

Κινηματογραφική Γεωγραφία 20η Συνάντηση
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6 Ιουλίου, 8:30μμ, Πάρνηθος 21
Ο κινηματογράφος της Νότιας Κορέας, οι σύγχρονοι σκηνοθέτες
Ο κινηματογράφος της Νότιας Κορέας είναι γνωστός-  όπως μπορέσαμε να διαπιστώσουμε και στις 19η και 20η συναντήσεις μας- για την ακραία, χωρίς περιορισμούς  βία, που αναπτύσσει στην οθόνη. Το μεγαλύτερο όνομα στον κορεατικό κινηματογράφο συνεχίζει να είναι ο Park Chan-wook, που με τη διεθνή επιτυχία του άνοιξε δρόμο και σε άλλους πατριώτες τους σκηνοθέτες, που ήδη βρίσκουν αναγνώριση   σε δημοφιλή διεθνή πλήθη φεστιβάλ.
Παρόλο που ο Bong Joon-ho και ο Kim Jee-Woon είναι σύγχρονοι του Park και άρχισαν να κάνουν ταινίες την ίδια εποχή, αυτός είναι ο πρώτος που αναγνωρίστηκε ως  κορυφαίος σκηνοθέτης και ως εκ τούτου επηρεάζει ολόκληρη τη γενιά του. Οι σύγχρονοι ανανεωτικοί σκηνοθέτες όπως ο Park Chan-wook, ο Kim Jee-Woon και ο Bong Joon-ho , οι νεότεροι Lee Chang-dong,  Kim Ki-Duk,  Hong Sang-soo, Im Kwon-Taek έχουν κερδίσει μια θέση στο πάνθεον του παγκόσμιου  σινεμά. Με αυτούς ο νοτιοκορεάτικος κινηματογράφος  βρήκε μια ισορροπία ανάμεσα στη βία και την τέχνη. 
Στη Νότια Κορέα δαπανώνται εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να παραχθούν ταινίες-αριστουργήματα. Εδώ περιλαμβάνονται κάποιες που ταξίδεψαν εκτός συνόρων, χρησιμοποιήθηκαν από την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία ως πηγή έμπνευσης με τη μορφή των ριμέικ, ταινίες που διακρίνονται για τη φρεσκάδα, την ξεχωριστή ματιά των δημιουργών τους, την αισθητική αναζήτηση συνδυασμένη πάντα με υψηλά στάνταρ παραγωγής. Αναφέρουμε μερικές από αυτές. Τις επιλεγμένες ταινίες τρόμου και μυστηρίου «A tale of two sisters» ένα πολυεπίπεδο φιλμ που ξεφεύγει από τα στενά όρια των ταινιών τρόμου, το ψυχολογικό θρίλερ «Memento Mori», το ατμοσφαιρικό «Phone, την ασιατική απάντηση στο «Seven» «Tell me something», το σκοτεινό «Sorum». Το αισθηματικό δράμα «Interview», την πρώτη ασιατική ταινία που εντάσσεται στο περίφημο «Δόγμα ‘95». Οι ταινίες του εξαιρετικού Κιμ Κι Ντουκ: «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και πάλι Άνοιξη» η ταινία που του χάρισε την παγκόσμια αναγνώριση, το «Νησί», η σημαντικότερη, κατά πολλούς, ταινία της πλούσιας φιλμογραφίας του, το «Bad Guy» μια από τις πιο τολμηρές δημιουργίες του σκηνοθέτη, το «Coast Guard», μια σκληρή ταινία για τις συνέπειες του πολέμου, το αντιαυταρχικό «Το Δίχτυ». Ο αυτοδίδακτος Κιμ Κι Ντουκ, από τους πλέον επιφανείς δημιουργούς του σύγχρονου σινεμά, και παρά την ολοένα αυξανόμενη αναγνώριση παραμένει πεισματικά ανεξάρτητος, κατασκευάζει ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού και υψηλών συγκινήσεων, δράματα που εκτυλίσσονται σε ειδυλλιακά τοπία με τους «τραυματισμένους» ήρωες του να εκφράζονται μέσα από μια βίαιη, εκκωφαντική σιωπή. Ταινίες όπως τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο  (και οι άλλες δικές του «Μνήμες Φόνων», «Μητέρα» «Σκύλος που Γαβγίζει»), το  «Burning»  του Chang-dong Lee και άλλες που κέρδισαν πολυάριθμα βραβεία σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, αποτέλεσαν μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες  και έκαναν το σινεμά της χώρας τους αγαπητό στους σινεφίλ όλου το κόσμου.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2020 | 2:13 pm


‘Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω’

Ξεκίνησε η καμπάνια ενημέρωσης για το καινοτόμο πρόγραμμα 

Ξεκίνησε η καμπάνια ενημέρωσης για το καινοτόμο πρόγραμμα ‘Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω’ - Pay As You Throw (LIFE)

Ο Δήμος Βριλησσίων πάντα πρωτοπόρος στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, βρίσκεται στη φάση υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων LIFE Pay As You Throw (‘Πληρώνω όσο πετάω’). Το εφαρμοζόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προωθεί εναλλακτικές μορφές διαχείρισης απορριμμάτων, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα πιο δίκαιο σύστημα κοστολόγησης των υπηρεσιών που συνδέονται με την παραγωγή απορριμμάτων και βαρύνουν τον κάθε πολίτη.
Η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, για το λόγο αυτό, έχει ξεκινήσει την καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργούς συμμετοχής των δημοτών. Η υπηρεσία Καθαριότητας-Ανακύκλωσης ενημερώνει τα νοικοκυριά που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους κατοίκους και παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του.

Το νέο σύστημα «Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω - Πληρώνω Όσο Πετάω» βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», παρέχοντας  κίνητρο για τη  μείωση των απορριμμάτων και ενεργή συμμετοχή στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Προβλέπεται παραχώρηση κλειδωμένων κάδων που θα χρησιμοποιούνται με κατάλληλες ηλεκτρονικές κάρτες για μέτρηση των  απορριμμάτων και παροχή οφελών για τη μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2020 | 2:07 pm


Πενθήμερο υγείας για τα παιδιά

Με ΔΩΡΕΑΝ προληπτικό έλεγχο 

Πενθήμερο υγείας για τα παιδιά με ΔΩΡΕΑΝ προληπτικό έλεγχο από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τον Ιατρικό / Οδοντιατρικό Σύλλογο Αθηνών στον Δήμο Βριλησσίων

Ο Δήμος Βριλησσίων μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας,  σε συνεργασία με το «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής, πραγματοποιούν ΔΩΡΕΑΝ προληπτικό παιδιατρικό, οφθαλμολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό και οδοντιατρικό έλεγχο για παιδιά ηλικίας 1-17 ετών.

 

Η δράση Προληπτικής Ιατρικής/Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας «ΟΠΑΠ στη Γειτονιά», που υλοποιεί ο ΟΠΑΠ και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής και των Δημοτικών Ιατρείων Βριλησσίων.

 

Ο προληπτικός ιατρικός/οδοντιατρικός έλεγχος (4 ιατρικών ειδικοτήτων) θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 4 έως και την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, στο Πάρκο Μπακογιάννη (ΤΥΠΕΤ) από τις 08.30 πμ- 14.30.

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού: 2106135611 και 2108045564 – 210-8105052 Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2020 | 1:59 pm


Τηλεοπτική συνέντευξη του Δημάρχου Βριλησσίων

Ξένου Μανιατογιάννη στο ATTICA TV

 Συνέντευξη στο atticatv και στην εκπομπή «Δημοσκοπήσεις» με τον Γιώργο Λαιμό.
Αναφερθήκαμε μεταξύ άλλων στα έργα που υλοποιούνται στον Δήμο Βριλησσίων, όπως: 
➡️την αντικατάσταση οδοφωτισμού με λαπτήρες led, 
➡️την τοποθέτηση των πρώτων συστημάτων υπογειοποιημένων κάδων 
➡️τον εκσυχρονισμό του δικτύου ύδρευσης,  αλλά και στο θέμα που έχει προκύψει με τις αυξημένες τιμολογήσεις στα απορρίμματα από τον ΕΔΣΝΑ.
#xenosmaniatogiannis #atticatvdimoskopis #giorgoslaimos

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2020 | 10:11 pm


Ολοκληρώθηκε το πλύσιμο των ΚΑΦΕ κάδων

Συλλογής οργανικών απορριμμάτων
Ολοκληρώθηκε και νέος κύκλος πλυσίματός (όλων) των καφέ κάδων χωριστής συλλογής οργανικών. Είχε προηγηθεί το πλύσιμο των (μπλε)κάδων ανακύκλωσης και των κάδων κοινών απορριμμάτων όλων των συνοικιών της πόλης.


Τα τρία προγράμματα καθαρισμού περιλάμβαναν επιμελή εσωτερική και εξωτερική πλύση με ζεστό νερό και κατάλληλο απορρυπαντικό απολύμανσης κάθε κάδου και εκτελέστηκαν από την 1η ως την 30η Ιουνίου, σε καθημερινή βάση (πλην Σαββατοκύριακων).
 Ξεκινά άμεσα ο επόμενος κύκλος πλύσης όλων των προγραμμάτων και ρευμάτων κάδων που θα διαρκέσει ως το τέλος Ιουλίου.

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2020 | 9:57 pm


Για την πυροπροστασία του δάσους του Αγίου Θεοκλήτου

Διαθέτουμε ένα απόγευμα από το καλοκαίρι μας
Κάλεσμα της Κίνησης Δημοτών Βριλησσίων «Δράση για μια Άλλη Πόλη» προς όλους τους δημότες
 
Η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη από την Δευτέρα  6 Ιουλίου και κάθε Δευτέρα, για μια ακόμα χρονιά, θα προσφέρει τις δυνάμεις της στην συλλογική προσπάθεια πυρασφάλειας του Δάσους Αγίου Θεοκλήτου. Αυτό το δάσος είναι ο τελευταίος μεγάλος πνεύμονας πράσινου στο προάστιο μας, ένας χώρος αναψυχής με τη δική του ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα. Έχει σχετικά μεγάλες διαστάσεις και πολλά σημεία από όπου μπορεί να παρατηρήσει κάποιος για τυχόν εστίες πυρκαγιάς από την πολύ-πολύ αρχή τους. Εστίες για το ίδιο το δάσος αλλά και για την κοντινή μας Πεντέλη ή την πιο μακρινή μας Πάρνηθα.
 Είναι μικρό αλλά είναι δικό μας και είναι το μόνο που έχουμε. Θα το προστατεύσουμε  και θα το φροντίσουμε σαν να είναι το μοναδικό στον κόσμο!
Η ευθύνη να είναι και το 2020 μια χρονιά χωρίς πυρκαγιές στο δάσος μας δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου ή της Δράσης. Είναι υπόθεση όλων των δημοτών, όλων  όσοι απολαμβάνουμε τα αγαθά του. 
Για αυτό σας καλούμε όλους να ζήσετε μια «Δευτέρα στο Θεόκλητο». Να διαθέσετε ένα απόγευμα από το καλοκαίρι σας για την προστασία του δάσους. Πάρτε τα παιδιά σας μικρά και μεγάλα και ελάτε ένα  βραδάκι, όποια Δευτέρα μπορείτε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.  Δεν  είναι μια διαδικασία  άχαρη και βαρετή. Είναι μια εκδρομή, μια ευκαιρία να βρίσκεσαι στη φύση χωρίς να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις, να θαυμάζεις τη θέα της Αττικής μέχρι τη θάλασσα του Πειραιά, τη δύση του ήλιου πίσω από την Πάρνηθα, να συζητήσεις με αυτούς που ήρθατε μαζί ή να γνωρίσεις άλλους γείτονες που έχετε τις ίδιες ανησυχίες. Έτσι απλά για  να ηρεμήσεις από τις έννοιες της δουλειάς, τη βαβούρα της κίνησης, τις αγωνίες της καθημερινότητας. 
Αν σας αρέσει η πρωτοβουλία μας και θέλετε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς, μπείτε στο site Δράσης για μια Άλλη Πόλη https://www.drasivrilissia.gr/Pyrasfaleia/Pyrasfaleia και δηλώστε  το ενδιαφέρον σας όποιο απόγευμα Δευτέρας μπορείτε από τώρα και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στην σχετική φόρμα που υπάρχει εκεί. 
Με αυτή σας την  δήλωση δεν προκύπτει καμία υποχρέωση και μπορείτε να την ανακαλέσετε όποια στιγμή το επιθυμείτε.

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2020 | 9:53 pm


Δράση ενημέρωσης και εκπαίδευσης

Εθελοντών για την πυροπροστασία την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020
Στο πλαίσιο της 6ης Εβδομάδας Περιβάλλοντος του Δήμου Βριλησσίων και σε συνεργασία με τον φυσιολατρικό σύλλογο «Βριλησσός» και το 4ο Σύστημα Προσκόπων, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση στους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας από κλιμάκιο του 12ου Π.Σ. της Πυροσβεστικής.
Η δράση ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την πυροφύλαξη και τη συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δασικής πυρκαγιάς πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 1 Ιουλίου 8:30 μ.μ. στην πλατεία Αντώνη Τρίτση (επί των οδών Μακεδονίας και Πάρνηθος έξω από το σπιτάκι του Βριλησσού).

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2020 | 9:49 pm


«Πράσινοι Μαθητές σε Αποστολή»

Ο Δήμος Βριλησσίων βράβευσε τα δημοτικά σχολεία

Που συμμετείχαν στη Σχολική Δράση «Πράσινοι Μαθητές σε Αποστολή» 2019-2020

Εντυπωσιακή η συμμετοχή των μαθητών


Στο πλαίσιο της 6ης Εβδομάδας Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 25/6 η βράβευση των δημοτικών σχολείων του Δήμου Βριλησσίων για την συμμετοχή των μαθητών τους στη Σχολική Δράση τηλε-εκπαίδευσης για την Ανακύκλωση στην Πηγή «Πράσινοι Μαθητές σε Αποστολή!».Η σχολική δράση υλοποιήθηκε από τον Δήμο Βριλησσίων μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοτικής ανακύκλωσης followgreen.gr/vrilissia.
Βραβεύτηκαν για την ενεργό συμμετοχή τους το 3οδημοτικό σχολείο και το Athener Schule που πρώτευσαν στην παρακολούθηση της τηλε-εκπαίδευσης, από τον Δήμαρχο Βριλησσίων Ξένο Μανιατογιάννη, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ψηφιακών Εφαρμογών Aλέξη Μαυραγάνη, της Αντιδημάρχου Παιδείας Σοφία Χαντζάρα και την εκπρόσωπο του συστήματος ανακύκλωσης μπαταριών «ΑΦΗΣ» κα Σαλώμη Διακρούση.
Υπενθυμίζουμε ότι στη δράση συμμετείχαν 5 δημοτικά σχολεία, τα οποία συγκέντρωσαν διαδικτυακά περισσότερους από 4.000 πόντους, ολοκληρώνοντας επιτυχώς 11 «School Green Missions» με τη βοήθεια των γονέων τους. 
Τα δώρα που διανεμήθηκαν στα σχολεία ήταν χορηγία του συστήματος ανακύκλωσης μπαταριών «ΑΦΗΣ».
Ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης θέλοντας να τιμήσει τους μαθητές, για την προσπάθεια τους, παρέδωσε στους διευθυντές των δύο σχολείων για την επιτυχία τους, έπαινο συμμετοχής, ηλεκτρονική συσκευή (tablet), καθώς και από ένα δεντράκι για να φυτέψουν στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους. Επιπλέον, όλα τα σχολεία παρέλαβαν επαίνους συμμετοχής για την προσπάθειά τους. Ο κ. Μανιατογιάννης, αναφερόμενος στην εντυπωσιακή προσπάθεια των μαθητών να ενημερωθούν για θέματα ανακύκλωσης, τόνισε πως «η φετινή συμμετοχή είχε μία επιπλέον σημασία για όλους εξαιτίας των νέων συνθηκών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλά κυρίως για τους μικρούς μαθητές».
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα ανακύκλωσης Aλέξης Μαυραγάνης, συνεχάρη με τη σειρά του τους μαθητές για την αξιόλογη προσπάθεια που κατέβαλαν, παρά τα νέα δεδομένα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Επιπλέον, τόνισε «πόσο σημαντική είναι η τηλεκπαίδευση σε θέματα ανακύκλωσης, για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον».
Ο Δήμος Βριλησσίων δεσμεύεται να εξακολουθήσει να στηρίζει σταθερά την πρωτοβουλία αυτή και την ερχόμενη σχολική χρονιά, κατά την οποία θα ενισχύσει και θα εμπλουτίσει και με νέες περιβαλλοντικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών.
*Αναλυτικά στο infographic της πλατφόρμας followgreen.gr έχουν αναρτηθεί  τα αποτελέσματα της Σχολικής Δράσης «Πράσινοι Μαθητές σε Αποστολή!»

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2020 | 9:44 pm


Το Μαργαριταρένιο Κουμπί

Πέμπτη  2 Ιουλίου 9:00 μμ από το Cine Δράση στο Β΄ Γυμνάσιο Βριλησσίων
(Ταϋγέτου και Ξάνθης ) 

Το Μαργαριταρένιο Κουμπί/El Boton de Nacar / The Pearl Button
Χιλή, 2015. Διάρκεια: 82'. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Patricio Guzman.  Πρωταγωνιστούν: Martin Calderon, Cristina, Patricio Guzman, Ema Malig, Gabriela Paterito, Gabriel Salazar Vergara.
«Το Μαργαριταρένιο Κουμπί» είναι ένα συναρπαστικό και υποβλητικό ντοκιμαντέρ, μια ωδή στο νερό και όσα το συνδέουν με την τραγική μνήμη της ανθρωπότητας.  Η ιστορία της Χιλής και της ευρύτερης περιοχής της Παταγονίας, γίνεται ένας αποστομωτικής ομορφιάς στοχασμός που ξεκινάει από τις άγριες περιπέτειες που κρύβονται στα νερά της θάλασσας  και  καταλήγει στον ουρανό και τη γένεση του σύμπαντος. Ένα φιλμ  που δίκαια κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου, το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και άλλα 9 Βραβεία σε διεθνείς διοργανώσεις. 
 Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στην τραγική ιστορία ενός ιθαγενούς  που στα 1830 οι αποικιοκράτες έπεισαν, με αντάλλαγμα ένα μαργαριταρένιο κουμπί, να τον μεταφέρουν «πειραματικά» μαζί τους στη Μεγάλη Βρετανία  για να τον «εκπολιτίσουν». Συμβολικά τον ονόμασαν  Τζέρεμι Μπάτον.  Ο «εκπολιτισμός» του Μπάτον η βίαιη εξόντωση  ενός πανάρχαιου λαού (20 μόνο είναι σήμερα οι άμεσοι απόγονοι των ιθαγενών) και ενός αρχέγονου πολιτισμού λίγο είναι γνωστά. Η εξαφάνιση ακόμα και αυτής της ανάμνησής του, ο "εκπολιτισμός" των εναπομεινάντων είναι εθνική ντροπή που κουβαλάνε όλοι οι Χιλιανοί, αθώοι και  φταίχτες, αλλά δεν προκαλεί καμία συγκίνηση στις αποικιοκρατικές χώρες που τα προκάλεσαν. 
 Το φιλμ ξεκινά   με ποιητικό τρόπο, με μια ήρεμη ωδή προς το νερό, τη σημασία του, τους μύθους που το θέλουν να είναι το στοιχείο που μας ενώνει με το σύμπαν, τις δοξασίες για την υγρή απαρχή του κόσμου. Οι εικόνες της φύσης, των ποταμών και τη μεγαλύτερης στον κόσμο ακτογραμμής, αυτή της Χιλής είναι μαγικές. Το νερό «μιλάει» και αυτό -καθώς ένας ειδικός βιολόγος μιμείται τη «φωνή» του- και διηγείται τις δικές του ιστορίες. Με όλα αυτά ο θεατής παρασύρεται σαγηνευτικά στην αφήγησή, η οποία σταδιακά μεταμορφώνεται, από αδιανόητης ομορφιάς σπουδή σε αξιομνημόνευτο μάθημα Χιλιανής Ιστορίας, που θα το ζήλευε κάθε μαθητής. Μέσα από τη φυσική, άγρια και παράξενη ομορφιά της Παταγονίας, μαθαίνουμε την ιστορία των ιθαγενών φυλών που ζούσαν σε συνθήκες πολικού ψύχους σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον  και τον βασικό  πόρο ζωής τους το νερό, μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα που το ίδιο το νερό έφερε στις ακτές τους τους πρώτους αποικιοκράτες. Το  τι συνέβη μετά είναι λίγο πολύ γνωστό αφού ταιριάζει με όλες τις ιστορίες της αποικιοκρατίας που έζησαν και εν μέρει ζουν πολλές χώρες σε όλο τον πλανήτη. Οι  επιζώντες σήμερα μέλη  αυτών των «καταδικασμένων» φυλών, κρατούν ως δείγματα της παλιάς τους ταυτότητας το λεξιλόγιο, τις άγραφτες ιστορίες, την απτή σχέση τους με τη φύση, με το νερό.  
Στη συνέχεια από τις φρικαλεότητες εναντίον των ιθαγενών φυλών ο δημιουργός μεταφέρει  τον θεατή  σε αυτές της πιο σύγχρονης Χιλιανής ιστορίας, στα 17 χρόνια της αμείλικτης στρατιωτικής δικτατορίας του Πινοσέτ (1973-1990). Συμπεριλαμβάνει συνεντεύξεις με ανθρώπους που βίωσαν από πρώτο χέρι την αγριότητα του καθεστώτος και μαρτυρίες για τα θύματα που «εξαφανίστηκαν» στον βυθό του αρχιπελάγους. Συνδέει το Σύμπαν, τον πλανήτη Γη και την ανθρώπινη μνήμη μέσα από την ιστορία των ντόπιων ιθαγενών, από αναρίθμητους αιώνες, κατοίκων της Παταγονίας, των ναυτικών που κατέφθασαν από την Αγγλία και έγιναν οι πρώτοι άποικοι της Χιλής και των πολιτικών κρατουμένων της Χούντας του Πινοσέτ.
Ο  Patricio Guzman γεννήθηκε το 1941 στο Σαντιάγκο της Χιλής. Σπούδασε κινηματογράφο στη Μαδρίτη και στα τέλη της δεκαετίας του ’60 επέστρεψε στην πατρίδα του με στόχο να πραγματοποιήσει την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας. Η κοινωνικοπολιτική έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε όμως τη δεδομένη στιγμή στη Χιλή άλλαξε ριζικά τα σχέδια του δημιουργού, καθορίζοντας την μετέπειτα πορεία του. Μετά το πραξικόπημα, συλλαμβάνεται και κρατείται για σύντομο χρονικό διάστημα, πριν καταφέρει να διαφύγει από τη χώρα το Νοέμβριο του 1973. Ταξιδεύει στην Κούβα, στην Ισπανία και τη Γαλλία, απ’ όπου, εξόριστος πλέον, υπερασπίζεται τα πιστεύω του και στηλιτεύει την πολιτική κατάσταση στη Χιλή, με όπλο του την κάμερα. Το ίδιο διάστημα δίδαξε την τέχνη του σε Πανεπιστήμια και σχολές. 
 «Χώρα χωρίς ντοκιμαντέρ είναι σαν μια οικογένεια χωρίς φωτογραφίες.»
Αυτή η ρήση του Guzman εξηγεί το τι σημαίνει για αυτόν φιλμ τεκμηρίωσης. Από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες παγκοσμίως και εμβληματική προσωπικότητα στη Χιλή ο σκηνοθέτης έζησε όλη την ταραγμένη ιστορία της πατρίδας του, αποτυπώνοντάς την σε πολύτιμα κουτιά φιλμ που τον έκαναν αρχικά  persona non grata στην χώρα του και μετά από δεκαετίες  χρονογράφο της μνήμης της.  Το φιλμ «Το μαργαριταρένιο κουμπί» είναι το 2ο μέρος της τριλογίας της ιστορικής μνήμης.  Το 2010 υπογράφει το 1ο, ντοκιμαντέρ «Νοσταλγώντας το φως» (2010), ένα υπαρξιακό δοκίμιο, στο οποίο αναμοχλεύει,  ποιητικά, όλα όσα τον συγκινούν ως δημιουργό. Το φιλμ είναι ταυτόχρονα πολιτικό σχόλιο για τα «φαντάσματα» που κληρονόμησε το καθεστώς Πινοσέτ στη Χιλή και ποιητικό ημερολόγιο που συγκίνησε τους θεατές σε όλον τον κόσμο με την σύνδεση της αστρονομίας με την ανθρώπινή ύπαρξη. Το 2015 σκηνοθετεί την ταινία «Το Μαργαριταρένιο Κουμπί» και το 2019 ολοκληρώνει την τριλογία  με το φιλμ «Οροσειρά των Ονείρων», με το οποίο  εξερευνά το αόρατο νήμα που συνδέει τον χρόνο, την τραγική ανθρώπινη ύπαρξη και την αδιάφορη αιώνια φύση. 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2020 | 9:38 pm


«CAPITALISM MEANS I can’t BREATH»

Μεγάλη επιτυχία για το μαθητικό Street Event της ΚΝΕ στο Χαλάνδρι - φωτό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/6 το μαθητικό Street Event της ΚΝΕ στο Χαλάνδρι με σύνθημα «CAPITALISM MEANS I can’t BREATH». 
Δεκάδες μαθητές από τα σχολεία των Βριλησσίων και τις γύρω περιοχές, Χαλανδρίου, Μελισσίων - Πεντέλης, Αγίας Παρασκευής και Χολαργού συμμετείχαν στις δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε συζητήσεις, επίδειξη του αθλήματος της πυγμαχίας από τον Θοδωρή Ριτζάκη (3 φορές πρωταθλητής Ελλάδας) και τους αθλητές του, βίντεο των μαθητών με θέμα «Το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα», συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα και το διαδραστικό παιχνίδι «Αδύναμος Κρίκος».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση που συντόνισαν Κνίτες μαθητές, όπου με τις εμπειρίες από την οργανωμένη τους ζωή ανέδειξαν την ομορφιά της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, όλα αυτά που πρεσβεύει η ΚΝΕ. Η βραδιά έκλεισε με hip-hop live από τους Φρανκ και Pavlov. 
Λίγες μέρες πριν οι μαθητές των σχολείων στα πλαίσια της προβολής και διάδοσης της εκδήλωσης τους, ανέβασαν πανό σε κεντρικό σημείο των Βριλησσίων, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε πολιτιστική δραστηριότητα. Καταγγέλλουμε το Δήμο Βριλησσίων που προχώρησε στο κατέβασμα του πανό μέσα σε λίγα 24ωρα από την ανάρτηση του και 2 μέρες πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης με στόχο να εμποδίσει να μαθευτεί το πολιτιστικό αυτό γεγονός.
Προφανώς τους ενοχλεί το περιεχόμενο. Θεωρούν εχθρικό ό,τι καλεί την νεολαία και τους μαθητές να ξεσηκωθούν, να δράσουν και να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά ενάντια στον ρατσισμό και στο σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό. Η μεγάλη συμμετοχή μαθητών και από την περιοχή μας ήταν η καλύτερη απάντηση.
Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Στόμιο της Λάρισας.

ΚΟΒ Βριλησσίων του ΚΚΕ
ΟΒ Βριλησσίων της ΚΝΕ

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2020 | 9:32 pm


Ξεκινά τις προβολές του το Cine - Δράση

Από σήμερα και κάθε Πέμπτη στις 9:00 μ.μ. στο Β’ Γυμνάσιο Βριλησσίων

Η Τσέχικη πικρή κωμωδία "Παιχνίδια διχασμού και εγκυμοσύνης" η πρώτη ταινία της περιόδου

Τσεχία, 2000. Διάρκεια: 117'. Σενάριο: Jan Hrebejk, Petr Jarchovsky (βιβλίο). Σκηνοθεσία: Jan Hrebejk. Πρωταγωνιστούν: Bolek Polivka, Csonger Kassai, Anna Siskova, Boleslav Polivka, Jaroslav Dusek.

Διασκεδαστική κωμωδία που αποκαλύπτει, με απλό και ειλικρινή τρόπο, τον παραλογισμό της ζωής και των ανθρώπινων πράξεων, αλλά και το πόσο έτοιμοι είναι συνηθισμένοι άνθρωποι να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα σε δύσκολους καιρούς και αντίξοες συνθήκες. Ταινία απλή που όμως περιλαμβάνει τον πλούτο, την πολυμορφία και την πολυπλοκότητα της ζωής.

Βρισκόμαστε στην κατεχόμενη Τσεχία, λίγο πριν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γιόζεφ και η Μαρία, ένα άτεκνο ζευγάρι αναγκάζεται, σχεδόν άθελά του, να κρύψει στο σπίτι του τον Ντέιβιντ, έναν νεαρό Εβραίο, το μόνο επιζών του Ολοκαυτώματος μέλος της εβραϊκής οικογένειας των πρώην εργοδοτών τους. Ο Γιόζεφ είναι ένας συνηθισμένος, λίγο καταθλιπτικός, λίγο οκνηρός και καθόλου ηρωικός άνθρωπος. Αυτή η πράξη ακούσιας γενναιότητας παγιδεύει την οικογένεια του και όλους γύρω της σε μια σειρά από παράδοξα κωμικά και τρομακτικά πράγματα. Αρχικά αποφασίζει, για να διασκεδάσει τυχόν υποψίες σε βάρος τους, να δουλέψει για τους κατακτητές κατάσχοντας τις περιουσίες των εξοντωμένων Εβραίων. Τη δουλειά του την έχει εξασφαλίσει ο οικογενειακός φίλος Χορστ, ένας δωσίλογος με ναζιστικό σήμα στο πέτο και μουστάκι αλά Χίτλερ, που έχει βάλει στο μάτι τη Μαρία και για αυτό το σκοπό πηγαινοέρχεται στο σπίτι τους με καφέδες, κρέατα και άλλα σπάνια για τον υπόλοιπο πληθυσμό αγαθά. Αυτές οι συχνές επισκέψεις του δωσίλογου υποχρεώνουν τον Γιόζεφ και τη Μαρία να αναζητήσουν και άλλες τρελές, λύσεις. Η έσχατη είναι να προφασιστούν ότι η Μαρία είναι έγκυος. Αλλά ο Γιόζεφ δεν μπορεί να κάνει παιδιά και αυτό είναι γνωστό στη γειτονιά. Καθώς λοιπόν έχουν επείγουσα ανάγκη από μια πραγματική εγκυμοσύνη θα ζητήσουν τη βοήθεια του δραπέτη. Όσο οι Γερμανοί χάνουν έδαφος στον πόλεμο, η συμπεριφορά του Χορστ αρχίζει να αλλάζει. Με βάση τις προηγούμενες υποψίες του ότι κάποιος άλλος ζει με τον Γιόζεφ και τη Μαρία, διώχνει τις κατοχικές αρχές όταν οι τελευταίοι ψάχνουν αντιστασιακούς από σπίτι σε σπίτι. Και όταν στο τέλος οι Γερμανοί χάνουν, ο Γιόζεφ αρχικά θα θεωρηθεί από τις νέες αρχές συνεργάτης, στη συνέχεια με τη βοήθεια του δραπέτη θα κριθεί ως αντιστασιακός και επιπλέον θα βγάλει λάδι τον δωσίλογο.

Οι ταινίες που γυρίζονται με θέμα τις ναζιστικές θηριωδίες είναι πάρα πολλές. Λίγες όμως είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν το θέμα τους από χιουμοριστική πλευρά. Η πιο γνωστή από όλες «Η ζωή είναι ωραία» του Roberto Benini, έχει προκαλέσει σοβαρές ενστάσεις αφενός για την απόδοση της ιστορικής πραγματικότητας (πχ στο Άουσβιτς δεν μπήκαν πρώτα τα αμερικανικά στρατεύματα) και αφετέρου για το είδος του χιούμορ που χρησιμοποίησε το οποίο δημιουργεί την εντύπωση ότι απαλύνει τη φρίκη των ναζιστικών θηριωδιών. Σε αντίθεση με αυτό, το χιούμορ του "Παιχνίδια Διχασμού και Εγκυμοσύνης" δεν υποτιμά, αλλά προσπαθεί να εξηγήσει το τερατώδες του ναζισμού. Γιατί και ο 33χρονος Τσέχος σκηνοθέτης Jan Hrebejk (στο Cine Δράση είδαμε την τελευταία του ταινία «Η δασκάλα») επέλεξε το χιούμορ και τη φάρσα για να αφηγηθεί την ιστορία του.

Με τέσσερα όλα κι όλα πρόσωπα συνθέτει την κοινωνική γεωγραφία της Τσεχίας, αλλά θα μπορούσε να είναι της Ελλάδας. Αντιμετωπίζει τις αδυναμίες των χαρακτήρων του με συμπάθεια, χωρίς απόλυτους διαχωρισμούς. Ξεκαθαρίζει ότι οι συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν κάποιο δειλό άνθρωπο σε μια ηρωική πράξη που πάντα συνοδεύεται από φόβο, δισταγμούς και υπαναχωρήσεις. Οι φυσιολογικές αδυναμίες του Γιόζεφ η νωθρότητα του, η γκρίνια του, ο σαρκασμός του - είναι δύσκολο να διακριθούν από τις αρετές του. Είναι, με το δικό του μελαγχολικό του τρόπο, ένας αξιοπρεπής και ανεκτικός άνθρωπος που όταν εμφανίζεται ο δραπέτης, θα του δώσει καταφύγιο, κάνοντας το σωστό, όχι γιατί έχει την αίσθηση του καθήκοντος, αλλά επειδή δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι άλλο. Βέβαια ο χαρακτήρας του είναι από αυτούς που «έχουν τα μέσα» σε όλες τις καταστάσεις. Από τη μια ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του στο δωσίλογο και από την άλλη κρύβει το νεαρό Εβραίο. Ο δωσίλογος τού εξασφαλίζει τον κατοχικό επιούσιο. Ο Εβραίος θα του εξασφαλίσει την μεταπολιτευτική επιβίωση και την αναγνώριση του ως αντιστασιακού. Κερδισμένος και στις δύο περιπτώσεις. Μέσα σε όλα.

Τα «Παιχνίδια Διχασμού και Εγκυμοσύνης» ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Τιμήθηκαν με 15 Βραβεία σε 18 συνολικά υποψηφιότητες. Οι ερμηνευτές του Jaroslav Dusek (Χόρστ), Anna Siskova (Μαρία), Boleslav Polivka (Γιόζεφ), είναι όλοι εξαιρετικοί στους ρόλους τους.


* Οι καλοκαιρινές κινηματογραφικές προβολές του Cine-Δράση πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στο δροσερό προαύλιο χώρο του φιλόξενου B' Γυμνασίου Βριλησσίων, Ταϋγέτου και Ξάνθης, Βριλήσσια, στις 9.00 το βράδυ.
Λόγω άπλετου διαθέσιμου -υπαίθριου- χώρου, οι προβλεπόμενες προδιαγραφές για μια υγειονομικά ασφαλή παρακολούθηση, υπερκαλύπτονται!

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2020 | 10:27 am


Summer camp Δήμου Βριλησσίων

Ξεκίνησαν οι εγγραφές των παιδιών

Ξεκίνησαν την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 οι εγγραφές  για τη συμμετοχή των παιδιών στο Summer camp του Δήμου Βριλησσίων.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να προσέρχονται στο Κλειστό Γυμναστήριο (Ολυμπιονικών και Σπ. Λούη-τέρμα Κισσάβου) από ώρα 08:30 έως 15:00.

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας προσέλευσης, λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει το γενικό πρωτόκολλο για αθλητικά Summer Camps

gga.gov.gr/component/content/article/278 covid/2981/covid19 sports για τους συγκεκριμένους χώρους.

Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός
Κλειστό Γυμναστήριο : Ολυμπιονικών & Σπ. Λούη (τέρμα Κισσάβου)
Ώρες 09:00-20:00
Τηλ. Επικοινωνίας. : 2108101510, 2108101511

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2020 | 10:19 am


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2020 | 10:10 am


Προσχολική αγωγή Δήμου Βριλησσίων

Στο επίκεντρο της διοίκησης το ζήτημα της στέγασης

Στο επίκεντρο της διοίκησης οι αίθουσες στέγασης της δίχρονης προσχολικής αγωγής
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δημάρχου Βριλησσίων, κ. Ξένου Μανιατογιάννη και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΚΤ.ΥΠ., κ. Αθανασίου Γιάνναρη σχετικά με το επείγον θέμα που εκκρεμεί με τις αίθουσες στέγασης της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την καθυστέρηση στο θέμα και τόνισε ότι ως Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στην απόκτηση επιπλέον δύο αιθουσών πέρα από τη συγκεκριμένη, που ήδη έχει δρομολογηθεί από την ΚΤ.ΥΠ.

Ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Γιάνναρης διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και ότι ήδη έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία όπου αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες τοποθέτησης των προκατασκευασμένων αιθουσών, σε σημεία που η ανωτέρω υπηρεσία έχει χωροθετήσει.

Οι πλευρές συμφώνησαν να είναι σε στενή συνεργασία τόσο για τις προδιαγραφές και μελλοντικές παρεμβάσεις στα σχολεία του Δήμου Βριλησσίων, όσο και για τις νέες εγκαταστάσεις που θα υλοποιηθούν με κεντρική χρηματοδότηση.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Δ/ντής Έργων των Κτιριακών Υποδομών , κ. Κυριαζόπουλος Θεόδωρος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας-Εθελοντισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Βριλησσίων κα Σοφία Χαντζάρα και ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων του Δήμου Βριλησσίων, κ. Κώστας Βαφειάδης.

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2020 | 10:36 am


Δράση: βιασύνες και παρεξηγήσεις

Στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων...
Η ΔΡΑΣΗ διευκρινίζει για δεύτερη φορά τη θέση της και παρεμβαίνει με ερώτηση στο Δ.Σ..
 
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 17ης Ιουνίου η ΔΡΑΣΗ επανέφερε –με τη μορφή ερώτησης –το ζήτημα της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων υγειονομικής χρήσης που είχε συζητηθεί στη συνεδρίαση της 27ης Μαΐου. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τροπολογία της κυβέρνησης δόθηκε δυνατότητα στους Δήμους, με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, να διευκολύνουν τα καταστήματα εστίασης προκειμένου να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. (άρ.65, 4688/2020). Στην πόλη μας τέτοιες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε 7 σημεία: παράδρομος Λ. Πεντέλης / Ολύμπου, πλ. 28ης Οκτωβρίου (Άνω Βριλήσσια), οδός Αναλήψεως, πλ. Αναλήψεως, οδός Εθν. Αντιστάσεως, πλ. Ελευθερίας και στο πάρκο ρεματιάς. Η ΔΡΑΣΗ ζήτησε να επαναξιολογηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτές οι αποφάσεις, διότι ελήφθησαν (διαδικτυακή διαδικασία) πρόχειρα και χωρίς καλή τεκμηρίωση.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή -δικαίως- οσάκις κάποιος διαφωνεί με τις παρεμβάσεις που η ίδια πρότεινε, κραδαίνει το «ομόφωνο» της απόφασης, δηλαδή το ότι «φταίνε» όλοι! Στην πραγματικότητα όμως, η αντιπολίτευση υπήρξε περισσότερο συγκαταβατική και άτολμη, παρά σύμφωνη με τις εισηγήσεις.

Αυτή την «αντίφαση» επεσήμανε στο τελευταίο Δ.Σ. ο Γιάννης Τσούτσιας, αποσαφηνίζοντας για δεύτερη φορά τη θέση της ΔΡΑΣΗΣ. Να σημειωθεί ότι επισήμανση έγινε και από την Μαρίνα Παπαχριστοδούλου για το γεγονός της απαράδεκτης απόσυρσης των κοινόχρηστων μεταλλικών παγκακιών από το κιόσκι της πλ. Ελευθερίας υπέρ καταστήματος.

-ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Δ.Σ. 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)
(Η απομαγνητοφώνηση έγινε με ευθύνη της ιστοσελίδας μας, καθώς η δημοτική αρχή συστηματικά δεν παραχωρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων).

ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: «Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων προκαλεί παρεξηγήσεις. Το ίδιο το θέμα μάλιστα είναι μια παρεξήγηση. Ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση, με δημόσια ανάρτησή μας*, μια ημέρα μετά το συμβούλιο, ζητήσαμε να επανεξεταστούν οι αποφάσεις, ως βιαστικές και αρκετά ασαφείς. Δεν ξέρω αν αυτό είναι σωστό να γίνει άμεσα, δεν θα είχαμε αντίρρηση π.χ. να περάσει πρώτα λίγος χρόνος, ας πούμε ένας μήνας, πριν ξαναγίνει αυτή η συζήτηση, ώστε να μην αλλάζει τόσο γρήγορα αποφάσεις ένα Δ.Σ., όμως σε κάθε περίπτωση, το θέμα πρέπει να ξανασυζητηθεί.

Η πρώτη παρεξήγηση που πρέπει να λυθεί είναι η εξής: Υπάρχουν κάποια παράπονα από δημότες, (βέβαια πάντα υπάρχουν παράπονα σ’ αυτού του είδους τις αποφάσεις), στα οποία εσείς απαντάτε με τρόπο κατευναστικό, λέγοντας ότι η απόφαση του Δ.Σ. ήταν ομόφωνη και επομένως δεν υπάρχει αντίρρηση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Πράγματι η απόφαση του Δ.Σ. ήταν ομόφωνη, όμως αυτή είναι η πρώτη παρεξήγηση, καλώς ή κακώς, εμείς θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν συμφωνούμε με αυτή την απόφαση, δεν θέλουμε να λέγεται ότι όλοι συμφωνούν, ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε δηλώσει, (ο ένας εκ των τριών δημοτικών συμβούλων της ΔΡΑΣΗΣ που ήταν παρών), ότι ψηφίζουμε με επιφυλάξεις. Αυτή η τακτική βέβαια, όπου κάποιος μπορεί να ψηφίζει «με επιφυλάξεις», είναι λανθασμένη, προϊόν της διαδικτυακής συζήτησης, κάτι που δημιουργεί ασάφειες.

Η δεύτερη παρεξήγηση: Υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης και του Δήμου να διευκολυνθούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, που συμβαίνει παράλληλα. Αρχίζουμε να δοκιμάζουμε διάφορες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας). Αυτά είναι δυο διαφορετικά πράγματα, τα οποία κακώς έχουν μπει μαζί και κακώς με αφορμή το πρώτο, αρχίζει να υλοποιείται κομμάτι του δεύτερου. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να γνωρίζουμε ως δημοτικό συμβούλιο, ποια συγκεκριμένα καταστήματα ζήτησαν να επεκταθεί ο χώρος που διέθεταν. Μας είπαν ότι έχουν επισκεφθεί τους πάντες και ότι υπάρχει γενικό ζήτημα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων, ακόμη και στους δρόμους. Εμείς δεν έχουμε αυτή την εικόνα. Στην πλ. Ελευθερίας για παράδειγμα, (Θέτιδος), παρόλο που εκεί οι επιχειρηματίες είναι θετικότατοι για να κλείσει ο δρόμος, να πεζοδρομηθεί, να γίνει κάποια παρέμβαση, δεν έχει εκδηλωθεί πρόθεση να βγουν τραπέζια στον δρόμο. Διότι χώρος υπάρχει. Αλλά και στην περιοχή του παράδρομου της Λ. Πεντέλης στο ύψος της Ολύμπου, πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμαρχος μίλησε μεν με τους καταστηματάρχες, αλλά αυτό έγινε τον Νοέμβριο του 2019, δηλαδή προ κορωνοϊού! Μάλιστα τότε του ζητήθηκε να κλείσει ο δρόμος, αίτημα ίσως θεμιτό, αλλά πάντως άσχετο με τον κορωνοϊό και την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων. Έχουμε δηλαδή εδώ μπλέξει δυο διαφορετικά ζητήματα, δεν ξέρω αν το κάνουμε επίτηδες ή κατά λάθος, πάντως είναι άλλο πράγμα κάποιος να σου ζητάει επιπλέον χώρο, όπως προβλέπεται, για να εφαρμόσει τα πρότυπα υγιεινής, αποστάσεων κτλ, και άλλο με αφορμή τον κορωνοϊό εμείς να προχωράμε με έναν τρομερά πρόχειρο τρόπο, από κάθε άποψη πρόχειρο, σε κομμάτια του ΣΒΑΚ. Αν θέλετε να συζητήσουμε το τελευταίο, να το συζητήσουμε απευθείας, όχι δια της τεθλασμένης.

Συμπερασματικά: Με την παρέμβαση που γίνεται στον παράδρομου της Ολύμπου δεν συμφωνούμε. Διατηρούμε πλήρη διαφωνία. Νομίζουμε ότι εκεί δεν έπρεπε να γίνει τίποτα. Στις άλλες περιπτώσεις, (Θέτιδος, Αναλήψεως, Εθνικής Αντιστάσεως), θα ήμασταν θετικοί σε μια δοκιμή κατά το πρότυπο πολλών νησιωτικών δήμων, δηλαδή ο δρόμος να αποκλείεται πλήρως για τα αυτοκίνητα για λίγες ώρες, π.χ. από τις 8.00 έως τις 12.00 το βράδυ. (Θα ήταν εύκολο να αναλάβει κάποιος καταστηματάρχης ανά σημείο να βάζει μια ενημερωτική ταμπέλα). Αυτό θα διευκόλυνε να μην υπάρχουν προβλήματα το πρωί, διότι όπως θα έχετε διαπιστώσει -και δεν ξέρω αν αυτό θα αλλάξει- το πρόβλημα σήμερα είναι ότι τα μαγαζιά δεν έχουν αρκετό κόσμο, όχι χώρο. Αυτά είναι τα θέματα που θεωρούμε ότι πρέπει να ξανασυζητήσουμε στο Δ.Σ.. Πάντως η κατάσταση όπως εξελίσσεται δεν έχει τη συμφωνία μας».


* Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, «Και να δουλέψουν τα μαγαζιά, και να είναι ασφαλείς οι κάτοικοι! Χρήσιμα συμπεράσματα από μια πρόχειρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου»: https://www.drasivrilissia.gr/Articles/Article/3888

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2020 | 7:16 pm


Παρέμβαση Πισιμίση για τη στέγαση

Των παιδιών προσχολικής ηλικίας στον Δήμο μας
Διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων έπειτα από σχεδόν δυο χρόνια απραξίας προσπαθεί ακόμα ανεπιτυχώς να λύσει το πρόβλημα στέγασης της προσχολικής ηλικίας στον Δήμο μας. Ο ίδιος ο Δήμαρχος μάλιστα, κ. Μανιατογιάννης, επιρρίπτει ευθύνες στην ΚΤ.ΥΠ και στα αρμόδια Υπουργεία για καθυστερήσεις.
Εμείς, προτάσσοντας πάντα το συμφέρον της πόλης μας, ζητήσαμε σε σημερινή μας συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Σίσσυ - Αναστασία Γκίκα, την επιτάχυνση και το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών προκειμένου να εγκατασταθούν τόσο οι αίθουσες των Κτηριακών Υποδομών όσο και η αίθουσα που πρόκειται να εγκατασταθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συναρμοδιότητας των Υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 
Από την σημερινή μας συνάντηση μείναμε ικανοποιημένοι. Η κα Γκίκα αφουγκράστηκε πλήρως τις ανησυχίες μας και δεσμεύτηκε για την γρήγορη  ολοκλήρωσή των διαδικασιών ώστε από τη νέα σχολική χρονιά να λειτουργούν οι απαραίτητες υποδομές ώστε να μην δημιουργηθούν τα ίδια προβλήματα στα σχολεία που είδαμε πέρυσι. 
Τελικός στόχος πρέπει πάντα να είναι η δημιουργία νέων μόνιμων κτηριακών υποδομών στην πόλη μας και η συνολική αναβάθμιση των υποδομών Παιδείας στα Βριλήσσια.
Η "Νέα Πνοή" έχει δεσμευθεί για εποικοδομητική αντιπολίτευση. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Όπως και με το θέμα αποτροπής του ΣΜΑ στη Ναυτική Βάση έτσι και σε αυτό το μείζον ζήτημα για την πόλη μας λειτουργούμε με έναν και μοναδικό γνώμονα: το καλό της πόλης μας, τον εκσυγχρονισμό του Δήμου Βριλησσίων σε επίπεδο νοοτροπίας, σε επίπεδο πράξης. Συνεχίζουμε.

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2020 | 7:12 pm


«Πράσινοι Μαθητές σε Αποστολή!»

Βράβευση της Σχολικής Δράσης 

Στο πλαίσιο των δράσεων της 6ης Εβδομάδας Περιβάλλοντος, την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 και ώρα 11:00π.μ. θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των δημοτικών σχολείων του Δήμου Βριλησσίων για την ανακύκλωση στην Πηγή που πραγματοποίησαν κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020.
Η Σχολική Δράση «Πράσινοι Μαθητές σε Αποστολή!» υλοποιήθηκε από τον Δήμο μας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η διασύνδεση της σχολικής κοινότητας, των νοικοκυριών και της τοπικής αγοράς.
Στόχος της δράσης ήταν γονείς & παιδιά ν’ απασχοληθούν διασκεδαστικά και δημιουργικά στο σπίτι, μέσω του ειδικά διαμορφωμένου ενημερωτικού υλικού των «Green Missions» σε άρθρα, βίντεο και κουίζ, ολοκληρώνοντας στόχους και παράλληλα κερδίζοντας πόντους επιβράβευσης.
Πιο συγκεκριμένα, τα 7 δημοτικά σχολεία που συμμετείχαν στη δράση, συνέλεξαν περισσότερους από 4.000 πόντους ολοκληρώνοντας επιτυχώς 11 ‘School Green Missions’ με τη βοήθεια των γονέων τους.
Τα πρώτα σε επιδόσεις σχολεία θα λάβουν ως δώρο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη σχολική τους μονάδα, καθώς και ένα δέντρο για να φυτέψουν στο προαύλιο του σχολείου τους. Επιπλέον, όλα τα σχολεία θα παραλάβουν επαίνους συμμετοχής για την προσπάθειά τους. 

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2020 | 7:05 pm


ΠΡΟΔΟΜΕΝΑ ΦΥΛΑ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ι. ΒΑΤΟΥΣΙΟΥ

Φορτώθηκα όλες τις ευθύνες 
και τις ελπίδες σου μαζί
Κι όμως το βλέπω 
δεν μπορώ

Μήτε να κάνω πίσω μπορώ
Κάθε που σε κοιτώ 
ένας κόμπος σπαρταρά στο λαιμό μου 
μα σιωπώ

Το ξέρω πως μάταια μιλώ
Μάταια μιλώ γιατί είναι τέτοια 
η αγάπη που σου ‘χω

Κι όμως να· 
να που πρέπει να τα πω 
ν’ αλαφρώσω
Κυλώ σαν φύλλο στο ποτάμι 
και το μόνο που ονειρεύομαι 
είναι το ταξίδι

Άσε με· 
άσε με να γείρω στον ίσκιο της συκιάς 
στα προδομένα φύλλα 
ως μου ταιριάζει
 
ΠΙΝΑΚΑΣ: V. Hammershoi, Υπνοδωμάτιο. 1890. 

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2020 | 7:02 pm


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

Neighbour-hook στα Βριλήσσια - clickatlife

Neighbour-hook στα Βριλήσσια  clickatlife

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2019 | 10:00 am


Κούλουμα στα Βριλήσσια - Zougla

Κούλουμα στα Βριλήσσια  Zougla

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια

Φιλικοί ιστότοποι: