Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Βριλήσσια    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ερώτηση - τοποθέτηση της ΛΑ.ΣΥ. στο Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων


Στις 24/07/2024, σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα.



 Α. Η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων, όπως είχε δεσμευτεί, έθεσε με ερώτηση της προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 24/07/2024, το μείζον ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων στην πόλης μας, καταθέτοντας το σκεπτικό της, καθώς και τις προτάσεις της προς τη διοίκηση του Δήμου μας.


 Β. Τα τροχαία ατυχήματα στα Βριλήσσια είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς επαναλαμβάνεται διαχρονικά. Από τη στιγμή όμως που επαναλαμβάνεται, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί όπως θα έπρεπε.

 Άρα, αυτό επίσης σημαίνει ότι, αντικειμενικά και δίχως ίχνος λαϊκισμού όπως ορισμένοι κακεντρεχείς κλακαδόροι θα ισχυριστούν, οι διοικήσεις της πόλης μας, εδώ και χρόνια, δεν έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να περιορίσουν, στο μέτρο της δικής τους ευθύνης, τα τροχαία ατυχήματα.

 Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, οι εθνικοί δρόμοι δεν είναι οι πιο θανατηφόρες καρμανιόλες (33%). Και όμως, το 60% του συνόλου των τροχαίων σε δημοτικούς και κοινοτικούς δρόμους.

Γιατί, όσο σημαντική είναι η ατομική ευθύνη άλλο τόσο σημαντική (αν όχι περισσότερο) είναι η παρέμβαση της τοπικής διοίκησης με τη δική της αυτοτελή ευθύνη.

 Γ. Η οδική ασφάλεια, προϋποθέτει συμβατότητα μεταξύ παραγόντων που συμμετέχουν και διαμορφώνουν το σύστημα «οδηγός-όχημα-οδικό δίκτυο».

 Οι βασικοί άξονες για να αντιμετωπίσει κανείς τα τροχαία ατυχήματα είναι:

πολεοδομικός σχεδιασμός, μείωση της ταχύτητας, πολύπλευρη κινητικότητα, νομοθεσία, εκπαίδευση.

 Το κοινό στοιχείο που χαρακτηρίζει συνήθως τις φιλοσοφίες οδικής ασφάλειας είναι ότι τα περισσότερα ατυχήματα και τα θύματά τους αποτελούν φαινόμενα τα οποία μπορούν να αποφευχθούν. Τα ατυχήματα δεν θεωρούνται αναπόφευκτα συμβάντα, ή αναμενόμενη συνέπεια της αυξανόμενης ανάγκης της κοινωνίας για μετακίνηση, πόσο μάλλον στο σημερινό πλαίσιο της αποσάθρωσης των ΜΜΕ.


 Δ. Έχοντας λοιπόν τα παραπάνω υπόψη, το οδικό κυκλοφοριακό σύστημα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να μειώνονται τα πιθανά, ανθρώπινα, λάθη.

 Οι παραβιάσεις να είναι λιγότερο ελκυστικές ή φυσικά αδύνατες να πραγματοποιηθούν.

Η δυνατότητα πρόβλεψης του επιπέδου της ασφάλειας σε κρίσιμα σημεία του αστικού οδικού δικτύου, με συγκεκριμένα γεωμετρικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης στην επιλογή της βέλτιστης λύσης σε προβλήματα αστικού κυκλοφοριακού σχεδιασμού.

 Σε εκθέσεις σχετικά με την αποφυγή των τραυματισμών από οδικά ατυχήματα, αριθμούνται μια σειρά από οδηγίες για την επίτευξη της οδικής ασφάλειας και, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι τραυματισμοί από τα οδικά ατυχήματα είναι σε μεγάλο μέρος και αποτρέψιμοι και προβλέψιμοι. Το κυκλοφοριακό σύστημα καλείται να βοηθήσει τους χρήστες να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες απαιτούμενες συνθήκες.

 Ε. Αυτονόητα και οι δυνατότητες που δίνει η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στον 21ο αιώνα καταλήγουν όντως ευχές για το αόριστο μέλλον, αφού το κόστος για την υλοποίησή τους προβάλλεται πάντα ως εμπόδιο, καθώς τα πάντα υποτάσσονται στη λογική του «κόστους - ωφέλους».

 Είναι η ίδια όψη του «πάμε και όπου βγει», της προτεραιότητας του κέρδους έναντι της προστασίας της περιουσίας και τη ζωής.

 Η εξυπηρέτηση όμως των αναγκών προϋποθέτει όχι μόνο οργάνωση, μεράκι, αλλά και ένα δήμο, ένα κράτος που θα χρηματοδοτεί όλες τις αναγκαίες δράσεις.


 Στ. Οι βασικές και αναγκαίες προτάσεις της ΛΑ.ΣΥ. Βριλησσίων είναι:

Εδώ και τώρα πρέπει να προχωρήσει η συντήρηση του οδικού δικτύου της πόλης. Όχι με τσιμεντένια μπαλώματα στις τρύπες, αλλά με ολοκληρωμένη ασφαλτόστρωση στους δρόμους της πόλης. Θυμίζουμε ότι εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει καμία τέτοια, αναγκαία εργασία. Και αυτό το έργο δεν είναι φυσικά ατομική ευθύνη, αλλά άφευκτη ανάγκη που πρέπει να καλύψει η τοπική και κεντρική διοίκηση.

Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι κατασκευαστικές ατέλειες των εργολάβων με την ολοκλήρωση των διάφορων εργασιών που πραγματοποιούν στην πόλη και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες τους, αν και όταν χρειάζεται.

Να ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής και συντήρησης των διαβάσεων, ιδίως σε νευραλγικά και επικίνδυνα σημεία της πόλης (λεωφόρους, σχολεία, πάρκα, καταστήματα κλπ)

Να τοποθετηθούν άμεσα σήματα σύγχρονης τεχνολογίας (ηλιακό παλλόμενο φανάρι σήμανσης, ηλιακό παλλόμενο στοπ, ανακλαστήρες οδοστρώματος κλπ)

Να ξεκινήσει άμεσα η ενίσχυση της κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας των κατοίκων της πόλη (οδηγών και πεζών), ιδιαίτερα των μαθητών, με την αξιοποίηση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής που βρίσκεται στο πάτημα Χαλανδρίου. Η κυκλοφοριακή παιδεία είναι υποχρέωση της πολιτείας και δεν μπορεί αυτή η υποχρέωση να μεταφέρεται πάντα στην ατομική ευθύνη.

Ενίσχυση των ΜΜΜ.

Τα παραπάνω δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το αντιμετωπίζουν, στο μέτρο που μπορεί και πρέπει να ενεργεί κάθε διοίκηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, με τις δυνάμεις και την ευθύνη που της αναλογεί της θα πιέζει τη διοίκηση του δήμου προς την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεών της, καθώς και το κεντρικό κράτος για την χρηματοδότηση των λαϊκών αναγκών.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 6:22 pm


Nέο Κανονισμό Καθαριότητας


Αποκτά ο Δήμος Βριλησσίων


Για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια ο Δήμος Βριλησσίων αποκτά νέο Κανονισμό Καθαριότητας, ο οποίος εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στόχος μέσα από αυτό το νέο κανονιστικό πλαίσιο είναι να διασφαλιστεί η καθαριότητα της πόλης, η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας. Παράλληλα, ενισχύονται βιώσιμες πρακτικές όπως η πρόληψη, η διαλογή στην πηγή, η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση και η μείωση της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε: «Θέτουμε ως προτεραιότητα τη στενή συνεργασία με τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις της πόλης μας, ώστε να δημιουργήσουμε από κοινού ένα όρθο πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγουμε και να αναβαθμίσουμε συλλογικά την καθαριότητα στην πόλη μας. Στόχος μας είναι επίσης, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν προς ταφή στον ΧΥΤΑ της Φυλής, καθώς και η ενίσχυση και αποτελεσματικότερη λειτουργία της υπηρεσίας Καθαριότητας. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε όλοι μαζί το φυσικό και αστικό περιβάλλον του Δήμου μας και ταυτόχρονα εξοικονομούμε πόρους προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.  Προσπαθούμε καθημερινά να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας και στο πλαίσιο αυτό ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας που έχει ενσωματώσει την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία συνιστά ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών  μας. Με γνώμονα την εμπέδωση μιας κουλτούρας σεβασμού του Δημόσιου Χώρου και προστασίας του περιβάλλοντος δίνουμε έμφαση και στις περιβαλλοντικές δράσεις και εκπαιδεύσεις στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας, τις οποίες ήδη έχουμε ξεκινήσει και σκοπεύουμε να εντείνουμε από τη νέα σχολική χρονιά»

 Η ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος  για τον λόγο αυτό το προσεχές χρονικό διάστημα ο Δήμος Βριλησσίων ξεκινά ενημερωτική καμπάνια για το νέο Κανονισμό Καθαριότητας. Το νέο πλαίσιο προβλέπει μεταξύ άλλων τις υποχρεώσεις του Δήμου, των πολιτών και των επιχειρήσεων, τον τρόπο διαχείρισης των εναλλακτικών ροών αποβλήτων και τις διαδικασίες του διοικητικού ελέγχου σε περιπτώσεις παραβάσεων.

Δείτε εδώ το νέο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Βριλησσίων. 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 6:18 pm


Ζήσε και Γίνε

 


Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024, 9:00μμ, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο βριλησσίων (25ης Μαρτίου & Μακεδονίας) από το Cine Δράση

Ζήσε και Γίνε/Live and Become/Va Vis et Deviens

Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισραήλ, Δραματική Κομεντί, 2005. Διάρκεια: 120’.  Σκηνοθεσία:   Radu Mihaileanu. Σενάριο: Alain-Michel Blanc, Radu Mihaileanu. Πρωταγωνιστούν: Yaël Abecassis, Roschdy Zem, Sirak M Sabahat, Roni Hadar, Mosche Agazai, Mosche Abebe

Το Cine Δράση συνεχίζει τις προβολές του την Πέμπτη 1η Αυγούστου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων με την ταινία «Ζήσε και Γίνε»  του Radu Mihaileanu. Η συγκινητική, πολιτικά έξυπνη  επική ιστορία ενός νεαρού αγοριού, χριστιανού από την Αιθιοπία που το 1984  μετά από προτροπή της μητέρας του,  προσποιείται τον ορφανό και  Εβραίο ώστε να μεταφερθεί στο Ισραήλ  μαζί με  χιλιάδες άλλους Αιθίοπες Εβραίους (Falasha) που απελαύνονται από την αφρικανική αυτή χώρα εξ αιτίας των θρησκευτικών τους αντιλήψεων. Μια δυνατή και συναρπαστική ταινία η οποία με αφορμή αυτό το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός πραγματεύεται μεγάλα πανανθρώπινα ζητήματα όπως αυτά της   θρησκείας, της ταυτότητας, της συγγένειας, των δεσμών αίματος, της μητρικής αγάπης, της ένταξης-αφομοίωσης των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους.

Αφρική.  Αιθιοπία. Στα μέσα της δεκαετία του ’80, το καθεστώς του Μεγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ ανάμεσα στις διώξεις άλλων μειονοτήτων αποφασίζει να απελάσει στο Ισραήλ όλους τους Εβραίους κατοίκους του. Μια μεγάλη επιχείρηση με την επωνυμία «Μωυσής»  οργανώνεται για αυτό το σκοπό. Αυτή τη χρονική στιγμή, ο 9χρονος Σλόμο (Moshe Agazai) βρίσκεται με τη μητέρα του σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο Σουδάν και  παρακολουθούν το γιο μιας άλλης γυναίκας να πεθαίνει στην αγκαλιά της. Εκείνη ξέρει ότι αυτή είναι η μοναδική της ευκαιρία να σώσει τον δικό της παιδί. Τον τραβάει στην άκρη και του λέει: «Πήγαινε. Ζήσε. Γίνε». Δάκρυα γεμίζουν τα μάτια του γιατί δεν καταλαβαίνει την επιθυμία  της να φύγει μακριά. Αλλά υπακούει και ξεκινά ένα ταξίδι που θα τον οδηγήσει σε άγνωστα μέρη και πρωτόγνωρες εμπειρίες. Η γυναίκα που έχασε τον γιο της συμφωνεί να γίνει η «ανάδοχος» μητέρα του και μαζί επιβιβάζονται σε ένα αεροπλάνο που μεταφέρει σε ασφαλή γη χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους. Η γυναίκα που δέχτηκε να τον παρουσιάζει ως δικό της τον συμβουλεύει να κρατήσει μυστική την πραγματική του ταυτότητα. Αν ανακαλυφθεί ότι δεν είναι Εβραίος, θα απελαθεί πίσω στο Σουδάν. Το αγόρι αν και χριστιανός παίρνει το όνομα Σλόμο. 

Ακριβώς όταν αρχίζει να πιστεύει ότι αυτή η νέα ζωή θα είναι καλή για αυτόν, η ανάδοχος  μητέρα  πεθαίνει από φυματίωση βυθίζοντας τον σε μια περίοδο κατάθλιψης και βίαιης αντιμετώπισης των προβλημάτων στο ορφανοτροφείο που φιλοξενείται. Αποδεικνύεται άριστος μαθητής που μαθαίνει εύκολα τα εβραϊκά.  Μπαίνει σε πρόγραμμα υιοθεσίας. Η νέα του οικογένεια είναι ένα φιλελεύθερο, Γαλλοισραηλινό ζευγάρι  η Γιαέλ (Yael Abecassis) και ο Γιόραμ (Roschdy Zem). Δένεται με την ανάδοχη μητέρα του, μια παθιασμένη και υπομονετική γυναίκα που πρόθυμα αντέχει τη συστολή και την άρνησή του να φάει. Η Γιαέλ εξαγριώνεται όταν ο διευθυντής του σχολείου θέλει να  τον διώξει, κάτω από την πίεση προκατειλημμένων γονιών που πιστεύουν ότι ο νέος μαθητής θα μεταδώσει άγνωστες ασθένειες στα παιδιά τους και θα κατεβάσει το επίπεδο εκπαίδευσης τους. Από την άλλη ο θετός του πατέρας θα τον υπερασπιστεί όταν φανατικοί ραβίνοι θα επιδιώξουν να τον «εξαγνίσουν»  τελετουργικά.

Στον αγώνα του να επιβιώσει στο Ισραήλ, ο Σλόμο (Mosche Abede ως έφηβος, Sirak M. Sabahat ως νέος) βρίσκει πολλούς συμμάχους πέρα ​​από τους γονείς του. Ο θετός παππούς (Rami Danon) του παρέχει ηθική υποστήριξη. Είναι εκείνος που στη διάρκειας μιας επίσκεψης του στο κιμπούτς που ο Σλόμο προσφέρει εθελοντική εργασία θα του μιλήσει για την ανάγκη και τη δυνατότητα οι δυο λαοί Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί να ζουν ειρηνικά, σεβόμενοι ο ένας την ύπαρξη του άλλου.  Η σοφία του Αιθίοπα ραβίνου Κες Αμρά    που το παιδί  τον   επισκέπτεται και τον συμβουλεύεται τακτικά το ωριμάζει. Σε ένα σημείο καμπής στη ζωή του,  θα συναντήσει έναν ανεκτικό αστυνομικό που τον προτρέπει να αντικρούει όσους αρνούνται την αξιοπρέπειά του και να διεκδικεί τα δικαιώματά του.  Αλλά κυρίως θα έχει πάντα μαζί του τη Σάρα (Roni Hadar), μια τρελή νεαρή γυναίκα που τον κυνηγάει με πάθος δέκα ολόκληρα χρόνια.  Ο σκηνοθέτης κάνει αριστοτεχνική δουλειά μεταφέροντας την ενοχή που φέρει αυτός ο χριστιανός Αιθίοπας. Γιατί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του στο Ισραήλ ο Σλόμο θα βασανίζεται από  τα δύο μεγάλα μυστικά του. Και δεν θα  αποκαλύπτει ούτε στη Σάρα ότι δεν είναι  Εβραίος ή ορφανός, απλώς ένα αγόρι από την Αφρική που επέζησε εμφυλίων και λοιμών και θέλησε να εκπληρώσει την επιθυμία της μητέρας του να «φύγει, να ζήσει και να γίνει κάτι». Με τη δύναμη που του προσφέρει η βαθιά και ακλόνητη αγάπη των 4 γυναικών της ζωής–της πραγματικής του μητέρας που φυλάει σαν θησαυρό στη μνήμη του, της «παρένθετης», της θετής  και της Σάρα θα καταφέρει να διαμορφώσει τελικά μια ταυτότητα και να δημιουργήσει μια ευτυχία αποκλειστικά δική του. 

Το σενάριο της ιστορίας  γράφτηκε από τους Alain-Michel Blanc και  Radu Mihaileanu, και βασίζεται σε χιλιάδες προσωπικές ιστορίες Αιθιόπων-Εβραίων που μετανάστευσαν στο Ισραήλ αλλά και σε ιστορίες χιλιάδων άλλων ανθρώπων που ο μόνος δρόμος να επιβιώσουν είναι ο δρόμος της αναγκαστικής προσφυγιάς. Η ταινία συνοψίζει τις δοκιμασίες ενός ολόκληρου εκτοπισμένου πληθυσμού σε εκείνες του αγοριού και ταυτόχρονα καλύπτει πολλά πολιτικά θέμα όπως η αντιμετώπιση των Falasha από την ηγεσία των ραβίνων, η σύγκρουση στα Κατεχόμενα, η μετατροπή του Ισραήλ σε μια αυταρχική, αστυνομοκρατούμενη, στρατιωτικοποιημένη χώρα.  Κέρδισε 13 βραβεία σε διεθνείς διοργανώσεις  ανάμεσα τους 3 στη  Berlinale, στην Κοπεγχάγη, στο Βανκούβερ, το Βραβείο César Καλύτερου Σεναρίου και άλλα. Αντίθετα δεν κέρδισε κανένα στο Ισραήλ αν και ήταν υποψήφια για 3 βραβεία.

Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ObsGK8xktDI το trailer

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 6:15 pm


Ὁ ἄνθρωπος, ὁ κόσμος καὶ ἡ ποίηση


ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ
 

Ἀνάσκαψα ὅλη τη γῆ νὰ σὲ βρῶ.

Κοσκίνισα μὲς τὴν καρδιά μου τὴν ἔρημο· ἤξερα

πὼς δίχως τὸν ἄνθρωπο δὲν εἶναι πλῆρες

τοῦ ἥλιου τὸ φῶς. Ἐνῷ, τώρα, κοιτάζοντας

μὲς ἀπὸ τόση διαύγεια τὸν κόσμο,

μὲς ἀπὸ σένα - πλησιάζουν τὰ πράγματα,

γίνονται εὐδιάκριτα, γίνονται διάφανα -

τώρα μπορῶ

ν᾿ ἀρθρώσω τὴν τάξη του σ᾿ ἕνα μου ποίημα.

Παίρνοντας μία σελίδα θὰ βάλω

σ᾿ εὐθεῖες τὸ φῶς.

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 5:22 pm


Δεν λείπουν οι κανονισμοί, αλλά οι προθέσεις!


ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ


Εγκύκλιος για την ομαδόν ψήφιση κανονισμών καθαριότητας στους Δήμους

«Ο παρών Κανονισμός Καθαριότητας έχει συνταχθεί σε συμμόρφωση με τον πρότυπο Κανονισμό της YΑ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/119776/2429/21 (Φ.Ε.Κ. 5888 Β’/15-12-2021) «Δομή και ελάχιστο περιεχόμενο του Κανονισμού Καθαριότητας των Ο.Τ.Α. Α' βαθμού». Περιλαμβάνει τις προβλέψεις του Ν. 4819/2021 (Φ.Ε.Κ. 129 Α’) περί αποβλήτων και του Ν. 4685/2020 (Φ.Ε.Κ.Δ'92) και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020 -2030 και του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (ΠΥΣ 11 83Α’).»


Η αποκομιδή των απορριμμάτων αποτελεί βασική δραστηριότητα των Δήμων. Επ' αυτού, είναι χρήσιμοι οι κανονισμοί, αλλά το κρίσιμο ζήτημα παραμένει η συνεργασία πολιτών και Δήμου. Άρα και μια δημοτική πολιτική που θα επενδύει σ’ αυτή την συνεργασία.


Σε επίπεδο σχεδιασμού, η πρόταση είναι μία! Ο Δήμος και ακριβέστερα οι δημότες να αποκτήσουμε τον έλεγχο στην διαχείριση των απορριμμάτων μας. Το ιδανικό θα ήταν όλα τα -οικιακά τουλάχιστον- απόβλητα να ανακυκλώνονται ΕΝΤΟΣ Δήμου, κατά προτεραιότητα από τους δημότες ή δημοτικές υπηρεσίες και συμπληρωματικά από ιδιώτες -με τους δημότες και κατοίκους κατά κανόνα να προτιμούνται -αλλά υπό απόλυτη διαφάνεια ώστε ο «κύκλος» της προωθούμενης κυκλικής οικονομίας να καθίσταται πλήρως ΟΡΑΤΟΣ από τους δημότες: για εμάς αυτό είναι εμπράγματη Διαύγεια.


Μόνον έτσι θα αποκτήσουμε συνείδηση του προβλήματος και θα έχουμε τη δυνατότητα και να πειραματιζόμαστε υπεύθυνα αλλά και να διορθώνουμε λάθη ώστε τελικά να ωφεληθούμε και σαν τοπική κοινωνία και σαν τοπική οικονομία και σαν φυσικό και αστικό περιβάλλον.


Ο λόγος για την διαχείριση ΕΝΤΟΣ δήμου είναι πως ούτε το Κράτος μας ελέγχουμε ούτε τις Περιφέρειες ούτε την Ε.Ε., και είμαστε πεπεισμένοι πως παρά τα επικαιροποιημένα θεσμικά πλαίσια, τους κανονισμούς και την οπορτουνιστική ετοιμότητα τυχάρπαστων ΣΔΙΤ να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε «σοφές» προδιαγραφές, το πρόβλημα κατά γενική ομολογία μεγεθύνεται.


Κι επειδή εμείς οι δημότες θα υποστούμε τις ανεξέλεγκτες επιπτώσεις της Διαχείρισης (είτε ως πανάκριβο και δυσκόλως συντηρήσιμο εξοπλισμό διαχείρισης, είτε ως πρόστιμα, αυταρχική αστυνόμευση και ασφυκτικό έλεγχο του αστικού περιβάλλοντος, είτε ως φτωχοποίηση Δήμου και δημοτών και πλήρες κοινωνικό διαζύγιο εξ αιτίας των παραπάνω και βεβαίως άλλων κεντρικών πολιτικών) ο Δήμος συνιστά για εμάς το τελευταίο θεσμικό ανάχωμα σε τούτη την εξαιρετικά ασφυκτική πολιορκία που ήδη συνιστά πλήρη κατάληψη από αλλότρια Αρχή.


Καμία όμως Δημοτική Διοίκηση δεν προσλαμβάνει το σκεπτικό μας, ακριβώς γιατί έχουν, πάντες οι αρμόδιοι, προ πολλού ξεχάσει την αυτοδιοίκηση αγωνιώντας μόνο για την ευθυγράμμιση με τον καταιγισμό άνωθεν επιβαλλόμενων οδηγιών, Αποφάσεων, Νόμων.. Οι Δημοτικές δομές έχουν καταντήσει, κατ' εικόνα της κεντρικής Διοίκησης, οι τοπικές μας δομές ομηρίας δημοτών, κατοίκων, αλλά και ... διερχομένων.


Αυτό που συντελείται στην λεγόμενη Αυτοδιοίκηση είναι η κατάργηση της τελευταίας πολιτικής ελευθερίας, της πιο άμεσης, της πιο ορατής και χειροπιαστής, που δεν είναι άλλη από την ελευθερία επέμβασης στην Πόλη, στον τόπο όπου ζούμε και σχετιζόμαστε. Και πάντες οι πολιτικολογούντες, το βρίσκουμε αυτό φυσικό.


Στην πραγματικότητα όμως τα λεγόμενα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης απορριμμάτων και οι επικαιροποιημένοι Κανονισμοί Διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι παρά πολιορκητικά νομικοδιοικητικά εργαλεία που εντείνουν την ομηρία μας έναντι του άμεσου αστικού και κοινωνικού περιβάλλοντός μας, της πόλης μας.



Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 5:13 pm


Τα σχόλια της Πορείας Ευθύνης


Για το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 24/7/24 

1)Χαιρετίζουμε την επαναλειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης στον Δήμο μας για παιδάκια 5-12 ετών. 
Ένα πρόγραμμα  ΕΣΠΑ (voucher) δωρεάν για τους γονείς σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο . 
Συγχαίρουμε την Αντιδήμαρχο Οικογενειακής Ζωής κα Τζήμα Λ. διότι ήταν η πρώτη της προτεραιότητα από την ανάληψη των καθηκόντων της , καθώς και το εξαίρετο προσωπικό του πρώην ΝΠ ΟΚΠΑΔΒ για την υπευθυνότητα και ολοκλήρωση όλων των απαιτητικών διοικητικών διαδικασιών χωρίς χρονοτριβές. 
Ελπίζουμε να δημιουργηθούν και άλλα ΚΔΑΠ 5-12 στην πόλη μας ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες πέραν των 25 παιδιών που θα καλυφθούν από Σεπτέμβριο. 
2)Ψηφίσαμε τον ανανεωμένο κανονισμό καθαριότητας ο οποίος υπήρχε από το 2002 .  Ενας κανονισμός καθαριότητας που επί της αρχής ακολουθεί τις οδηγίες της Ε.Ε, πλην όμως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στο σύνολο του, όπως αποδείχτηκε και από τις απαντήσεις που έλαβε στις ερωτήσεις της η επικεφαλής μας κα Αρσένη Β. (ανά άρθρο του κανονισμού), και οι οποίες ανέδειξαν γενικότερα και  τις παθογένειες του συστήματος σε τοπικό επίπεδο,  αφού δεν είναι δυνατόν με τις σημερινές δυνατότητες του δήμου μας, να μπορέσει χωρίς προγραμματικό πλάνο δημιουργίας  υποδομών και αύξησης κατάλληλου προσωπικού, να διεκπεραιωθούν βασικές αρχές του κανονισμού αυτού. 
Ωστόσο θα πρέπει κάποια στιγμή ,πέραν του πολιτικού κόστους, να ξεκινήσει ο προσανατολισμός προς αυτή την κατεύθυνση διότι τα θέματα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο  το οποίο και οικονομικά μπορεί να υποστηρίξει τον δήμο μας αλλά και να συνεχιστεί η διαμόρφωση κατάλληλης κουλτούρας των κατοίκων για το περιβάλλον (επί 9 χρόνια καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες με εξαιρετικά αποτελέσματα). Δυστυχώς όμως η  παρουσία αυτής της  κουλτούρας  που χρειάζεται  στο θέμα ανακύκλωση κλπ, φαίνεται πως δεν είναι τόσο δυναμική όσο θα μπορούσε στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων . Για αυτό είναι πολύ σημαντική πέραν όλων των άλλων ,  η  αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών οι οποίοι αποτελούν τον «παράγοντα κλειδί» για την επίτευξη οποιοδήποτε στόχου, αλλά και η πολιτική δημοτική βούληση να δημιουργήσει σιγά σιγά το πλαίσιο αυτό για την δημιουργία ενός σύγχρονου οικολογικού δήμου με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων του. Όπως γίνεται και στην Ευρώπη. 
3) Αναδείξαμε για μία ακόμα φορά το θέμα του δάσους Θεόκλητου . Δυστυχώς οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν συνάδουν με την πραγματικότητα της εικόνας που διαπιστώθηκε τόσο από τους κατοίκους όσο και από μας. Ευελπιστούμε να διαψευστούμε, όμως προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα Antinero του ταμείου Ανάκαμψης ύψους 50 εκατ.  (προληπτικοί καθαρισμοί το οποίο υλοποιείται από το Δασαρχείο και τον ΣΠΑΠ) και προκειμένου να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες φωτιές ,πέραν του ενδοδαπέδιου καθαρισμού , προχωρήσανε σε “ξεγύμνωμα” στην κυριολεξία σε ύψος 5 μέτρων από τη γη , των δέντρων του δάσους. Διαφωνούμε, διότι έτσι δεν προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον,  τα ζωάκια που ζουν εκεί καθώς δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση προστασίας ενός δάσους (διότι ο Θεόκλητος είναι δάσος και όχι αλσύλλιο.) Πρόληψη ναι, με πρόγραμμα  καταστροφή όχι . Το "πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι δεν είναι στην δική μας φιλοσοφία".
4) Μεταφέραμε την αγωνία μας για τον στοιχείο υδροβιότοπου στην Ναυτική Βάση, λόγω του καθαρισμού που προηγήθηκε (κατά εμάς βίαιου) και ο οποίος φυσικά είναι αναγκαίος .Ο ζωικός κόσμος για μας είναι πολύ σημαντικός (χελώνες υδρόβιες και ψαράκια) και ας αυξάνονται ραγδαία με σπάνιο οικισμό ανάμεσα σε κυκλάμινα και καλαμιές που πια δεν υπάρχουν, έτσι είναι η φύση και η ομορφιά της, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουμε κατάλληλο περιβάλλον ,να φροντίζουμε για την επιβίωση τους, την ανάπτυξη τους , όχι για την εξολόθρευση τους.
Είναι γεγονός ότι ποτέ πριν δεν είχε καθαριστεί η λιμνούλα αυτή εκτενώς. Ευελπιστούμε στην γρήγορη αποκατάσταση της. 
5) Ρωτήσαμε για τις οφειλές των κυλικείων σε ΤΥΠΕΤ , παραρεμάτιο κλπ. Η απάντηση αόριστη
Γενικότερα,  για τις απαντήσεις που λαμβάνουμε στις περισσότερες από τις ερωτήσεις μας , εκτός εξαιρέσεων, η άποψη μας  είναι πως είναι γενικόλογες , έκθεση ιδεών θα μπορούσε κάποιος να τις χαρακτηρίσει και τις περισσότερες φορές ευθύνεται η προηγούμενη διοίκηση ως προς τα οικονομικά κλπ, μία καραμέλα που πλέον έχει λιώσει και δεν μπορεί να συνδυάζεται ούτε με την ύψωση του τόνου της φωνής, για να διαμορφωθούν εντυπώσεις.  Όλα μέχρι ενός σημείου. Επίσης είναι απαξιωτικό και δεν συνάδει με τον πολιτικό πολιτισμό που ζητείται ενίοτε. Κατανοούμε ότι έχετε διάθεση να κάνετε πράγματα όπως κάθε νέα διοίκηση, αλλά ήδη "τρέχουν" προγράμματα που η προηγουμένη διοίκηση είχε δρομολογήσει επί σειρά ετών , και τα προβάλλετε για δικά σας. Δεν γίνεται  να απαξιώνεται οτιδήποτε έχει γίνει  και να λέτε ότι γίνονται για πρώτη φορά.. Δεν γίνεται να αφήνετε υπονοούμενα για τις εντυπώσεις, ό,τι στοιχεία έχετε να τα καταθέσετε σε εισαγγελέα,  ειδάλλως σιωπήστε .  Ο κόσμος γνωρίζει και θυμάται. Μην υποτιμάται η νοημοσύνη κανενός. 
 Είμαστε εδώ τονίζοντας τα καλά που γίνονται αλλά και τα μη επιτρεπτά.

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 5:03 pm


Για ποιους λόγους το έφερναν και για ποιους λόγους το απέσυραν


Το θέμα της διαχείρισης μεταχειρισμένων ρούχων, παπουτσιών κλπ από εταιρεία


Στην δεύτερη πρόσκληση που έστειλε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη χθεσινή τακτική συνεδρίαση του Σώματος, είχε αφαιρεθεί το θέμα: "Εισήγηση για λήψη απόφασης για την έγκριση συνεργασίας με την εταιρεία EAST WEST GREECE Μ.I.K.E. για τη διαχείριση μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης, υπόδησης κ.α. στο πλαίσιο της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων στο Δήμο Βριλησσίων και για την έγκριση σχεδίου συμφωνητικού", το οποίο στην πρώτη πρόσκληση εισαγόταν με αριθμό 4.

Το καίριο ερώτημα είναι για ποιους λόγους η διοίκηση το έφερνε προς συζήτηση και για ποιους λόγους το απέσυρε. 

Διότι οι πολιτικοί χειρισμοί της δημοτικής αρχής, δείχνουν, σε κάθε περίπτωση, επιπολαιότητα και προχειρότητα. 

Ας σοβαρευτούμε.

Για την πλήρη απόδειξη των ισχυρισμών μας αναδημοσιεύουμε και τις δύο προσκλήσεις.


Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Για την 19η/2024 Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σας προσκαλώ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67, του Ν. 3852/2010, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες του άρθρου 78, του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ 136/τΑ/2022) και της υπ’ αριθμ. 98/ 8182/26.01.2024 εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί  συνδυαστικά, δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων, οδός Κισσάβου 11 και με τηλεδιάσκεψη με χρήση της εφαρμογής e-presence (μικτή συνεδρίαση), την 24/7/2024,  ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30, για συζήτηση και λήψη απόφασης επί των κάτωθι θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:

 

ΘΕΜΑ        1ο:  Υποβολή τριμηνιαίας έκθεσης εκτέλεσης του προϋπολογισμού Εσόδων – Δαπανών Α’ τριμήνου 2024

 

ΘΕΜΑ      2ο: Αξιολόγηση των στόχων του πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου Βριλησσίων Α’ τριμήνου 2024 σωρευτικά

 

ΘΕΜΑ       3ο: Έγκριση έβδομης (7ης) αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024 και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος έτους 2024

 

ΘΕΜΑ    4ο:  Λήψη απόφασης περί έγκρισης ή μη του νέου «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ»

 

ΘΕΜΑ   5ο:  Λήψη Απόφασης περί έγκρισης ή μη του Κανονισμού Λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) 5-12 ετών του Δήμου Βριλησσίων

 

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου παρακαλούνται όπως ενημερώσουν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας τον Πρόεδρο του Δ.Σ αναφορικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στη συνεδρίαση (δια ζώσης ή μέσω της εφαρμογής e-presence) έως την Τρίτη 23/7/2024.

Συνημμένα: Εισηγήσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης εκτός του 3ου , 4ου και 5ου θέματος.

Η παρούσα να επιδοθεί στο Δήμαρχο και τα μέλη του Δ.Σ. και να αναρτηθεί, συντασσομένου σχετικού αποδεικτικού, στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

                                                                         

          Ο Πρόεδρος του Δ.Σ

                                                                     

 

Χρήστος  Κάππας

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 4:52 pm


Συνεχίζεται εντατικά η περισυλλογή


Εγκαταλελειμμένων οχημάτων στα Βριλήσσια 

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τους δρόμους των Βριλησσίων. Άλλα εννέα οχήματα απομακρύνθηκαν το τελευταίο διάστημα από διάφορα σημεία της πόλης μας. Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν περισυλλεγεί με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία συνολικά 26 οχήματα. Πρόκειται για οχήματα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν αφήσει σε δρόμους αλλά και κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας.




Με την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από την πόλη μας αποτρέπεται η δημιουργία εστιών μόλυνσης στις γειτονιές μας. Η περισυλλογή τους απελευθερώνει Δημόσιο Χώρο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και στην εύρυθμη λειτουργία της. Τα οχήματα που περισυλλέγονται οδηγούνται στην ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να ανακτάται το σύνολο των υλικών τους. Η δράση θα συνεχιστεί εντατικά και το προσεχές χρονικό διάστημα. 


Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται καθημερινά στην Γραμμή Δημότη 2132050560-1 από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα προκειμένου να προχωρά η καταγραφή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων και οι εργαζόμενοι του Δήμου Βριλησσίων να επικολλούν την προβλεπόμενη από το νόμο ειδοποίηση, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης και ανακύκλωσης των οχημάτων.


Οι προϋποθέσεις του νομικού πλαισίου για την περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων είναι:


-Το όχημα να παραμένει σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο χωρίς πινακίδες ή ακόμα και εάν έχει πινακίδες κυκλοφορίας, να αποτελεί εστία μόλυνσης.

-Με τον εντοπισμό ενός αυτοκινήτου που έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά γίνεται από τον Δήμο Βριλησσίων επικόλληση ειδοποίησης σε εμφανές σημείο του οχήματος προς τον ιδιοκτήτη για την απομάκρυνσή του.

-Σε περίπτωση που παρέλθει το χρονικό διάστημα, το οποίο ορίζει ο νόμος και ο ιδιοκτήτης δεν απομακρύνει το όχημά του, τότε ο Δήμος προχωρά στην περισυλλογή και την ανακύκλωσή του.

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 2:22 am


Ανησυχία για τη "λίμνη" στη Ναυτική Βάση


Σοβαρά ερωτήματα για τη Δημοτική Αρχή 

Πριν από μερικές ημέρες (15/7/2024) είχαμε γράψει τα εξής:

"Ερωτήματα για την παρέμβαση στη "λίμνη"
του πάρκου της Ναυτικής Βάσης - Ζητούνται απαντήσεις από τον κ. Δήμαρχο


Η διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων, το τελευταίο χρονικό διάστημα, προβαίνει σε εργασίες στη "λίμνη" της πρώην Ναυτικής Βάσης.

Τα Β.Ν. με δημοσίευμά μας στις 5 Ιουλίου 2024 ανοίξαμε το θέμα αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι "ο Δήμος αδειάζει τη λίμνη από το πάρκο της Ναυτικής Βάσης".

Πράγματι από τότε μέχρι σήμερα φαίνεται πως οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Ο Δήμος μας συνεχίζει να αδειάζει και πιθανόν να αλλάζει ή να ανανεώνει το νερό της λίμνης καθώς και να προβαίνει και σε περαιτέρω παρεμβάσεις όπως ενδεχομένως να αποξηλώνει και καλάμια μέσα στη λίμνη.

Ωστόσο, επειδή η λίμνη αυτή αποτελεί τον "υδροβιότοπο" στον οποίο επιβιώνει πλήθος υδρόβιων χελωνών, των οποίων μάλιστα η παρούσα περίοδος συνιστά περίοδο της ωορηξίας τους, δημιουργούνται ερωτήματα, αναφορικά με την προστασία αυτών των χελωνών που τώρα επωάζουν τα αυγά τους, καθώς και των λοιπών υδρόβιων όντων της λίμνης.

Επίσης, αναρωτιόμαστε εάν η τυχούσα αφαίρεση καλαμιών δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης των χελωνών με την έννοια της απομάκρυνσης του υδροβιότοπου που επιβιώνουν.

Περαιτέρω, η όλη αυτή παρέμβαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Βριλησσίων τελεί κάτω από μία επιστημονικά επαρκή επίβλεψη ή εξελίσσεται χωρίς την απαραίτητη αυτή προϋπόθεση;

Τέλος, δεν θα όφειλε ο κ. Δήμαρχος και η αρμόδια Αντιδημαρχία να έχουν εκδώσει κάποιο σχετικό δελτίο τύπου, για να ενημερώσουν τους συνδημότες μας που ανησυχούν;"

Αυτό ήταν το δημοσίευμα μας στις 15 Ιουλίου.

Ωστόσο, ουδεμία απάντηση εδεησε να παράσχει η διοίκηση του Δήμου στους δημότες επάνω σε αυτά τα ερωτήματα.

Ούτε για την πιθανότητα να έχει δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στον "υδροβιότοπο" γιατί αποξηλωσαν τις καλαμιές.

Ούτε για την περίπτωση να έχουν ζήτημα οι χελώνες καθώς είναι η εποχή που οι χελώνες επωάζουν τα αυγά τους.

Ούτε, κυρίως, εάν η συγκεκριμένη παρέμβαση έλαβε χώρα με επιστημονική επάρκεια.

Κατόπιν αυτών η επικεφαλής της Πορείας Ευθύνης Βούλα Λάμπρου Αρσένη δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών τις οποίες αναδημοσιεύουμε παρακάτω, που δείχνουν πώς έχει γίνει τώρα η λίμνη μετά την παρέμβαση της διοίκησης και πώς ήταν πριν.

Βλέποντας τις φωτογραφίες πραγματικά ανησυχούμε και κατανοούμε για ποιο λόγο η δημοτική αρχή δεν απάντησε ποτέ στα αυτονόητα παραπάνω ερωτήματα.













Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2024 | 2:58 pm


Δράση: μπίζνες, βραβεία, ανακύκλωση, περικύκλωση


Τελικά τι μπορούν να κάνουν οι Δήμοι;

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:

Αυτές τις ημέρες συζητείται στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση συνεργασίας της εταιρείας EAST WEST GREECE Μ.I.K.E. (Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης), να αναλάβει τη διαχείριση των μεταχειρισμένων ρούχων και υποδημάτων που θα συλλέγουν οι κάτοικοι του Δήμου Βριλησσίων. Σύμφωνα με την σύμβαση, θα τοποθετηθούν 40 κάδοι εντός του Δήμου και έναντι αυτών, η εταιρεία θα καταβάλει 7.500 ευρώ ετησίως στον Δήμο Βριλησσίων, (τα 5.000 απευθείας και τα 2.500 υπό την μορφή εξόδων για εκδηλώσεις «καλλιέργειας της περιβαλλοντικής συνείδησης και αλληλεγγύης των πολιτών») και επιπλέον, θα παραδίδει στις κοινωνικές δομές του Δήμου ενδύματα και υποδήματα «σε άριστη κατάσταση» βάρους ίσου με το 2% των αποβλήτων που θα συλλέγονται ετησίως στο πλαίσιο του προγράμματος. Παρεμπιπτόντως, η πρόταση αυτή πρόκειται να συζητηθεί χωρίς προηγουμένως να έχει αποτιμηθεί η λειτουργία των (λίγων) ήδη εγκατεστημένων μωβ κάδων στο προάστιο, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί με άλλη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2017. Από τότε, κανένα απολογιστικό στοιχείο δεν έχει παρουσιαστεί, ούτε έχει δοθεί κάποια εξήγηση για την «αλλαγή μοντέλου» που εισηγείται η νέα διοίκηση. Η εταιρεία «EAST WEST GREECE» έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες. (Ισπανία, Γερμανία, Βουλγαρία). Συνεργάζεται με 100 περίπου Δήμους, (ιδίως στη Β. Ελλάδα και την Θεσσαλία) και έχει εγκαταστήσει περίπου 2500 χιλιάδες μωβ κάδους. Πέρσι απέσπασε πέντε βραβεία στα Green Brand Awards 2023 σε εκδήλωση σαν αυτές που βραβεύονταν και ο Δήμος Βριλησσίων επί διοίκησης Μανιατογιάννη. Είναι βέβαιο ότι και με τη σημερινή διοίκηση, η καλή «παράδοση» των Βριλησσίων με τα βραβεία ανακύκλωσης θα συνεχιστεί... Η «EAST WEST GREECE» είναι η μια από τις γνωστές εταιρείες που συνεργάζονται με Δήμους. Άλλος μεγάλος «παίκτης» στην ανακύκλωση ρούχων είναι η επιχείρηση «Β. ΑΡΑΠΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» με την επωνυμία «RECYCOM», η οποία και αυτή έχει εγκαταστήσει πάνω από 2000 κάδους σε όλη τη χώρα και συνεργάζεται με 130 Δήμους, με εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ιωάννινα. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες της, (που δεν μιλούν μόνο την ελληνικήν), βραβεύονται συστηματικά για την προσφορά τους στη μείωση των αποβλήτων (Greek Green Awards 2023 της Verdetec). Υπάρχουν και άλλες εταιρείες, όπως η Textcycle στη Θεσσαλονίκη που συνεργάζεται με τους Δήμους Σερρών και Φλώρινας και πολλές ακόμη, που συνεργάζονται απευθείας με επιχειρήσεις ρούχων και καταστήματα. Στις περιπτώσεις αυτές αναφερόμαστε, επειδή είναι τυπικά δείγματα εταιρειών που δημιουργούν πλεονάσματα συνεργαζόμενες με Δήμους. Για να το θέσουμε απλοϊκά, ο Δήμος Βριλησσίων για 5.000 ευρώ ετησίως, ποσό μικρότερο από αυτό που θα αντιστοιχούσε στα τέλη κατάληψης πεζοδρομίου για 40 κάδους, θα βάλει συνέταιρο - αν όχι αφεντικό, σε μια διαδικασία που κανονικά θα μπορούσε να διεκπεραιώσει ο ίδιος. Όλες αυτές οι εταιρείες εξασφαλίζουν «πρώτες ύλες» για τις δραστηριότητές τους και στη συνέχεια, χρηματοδοτούνται και από πάνω με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, εν προκειμένω από το ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία) για την αγορά εξοπλισμού και μέσων μεταφοράς. Στο τέλος, κάνουν και πολιτική μέσω δράσεων «κοινωνικής ευθύνης», όπως αυτή υπέρ των μεταναστών που διασχίζουν την Μεσόγειο, παίρνοντας τα ανάλογα βραβεία. (Στη φωτογραφία ο υιός του Τούρκου ιδιοκτήτη της «east west» κ. Kursun). Επιχειρηματικότητα! Και αναρωτιούνται μετά κάποια κάποτε σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, (Νοέμβριος 2022), «ποιος ελέγχει την εταιρεία και ποια είναι η ποσότητα που συλλέγεται βάσει της οποίας προκύπτει το αναλογούν ποσοστό του 1%» υπερ του Δήμου και πώς «η εταιρεία τηρεί τις υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τις καμπάνιες για την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση;» αφού παρόλο που «μέσα από αυτή τη διαδικασία συγκεντρώνονται σημαντικές ποσότητες ρούχων και παπουτσιών, αυτές τελικά δεν καταλήγουν στην επαναχρησιμοποίηση, αλλά γίνονται νήματα για να φτιαχτούν νέα ρούχα στη Βουλγαρία;». Και κάπως έτσι, εκσυγχρονιζόμαστε. Υποβαθμίζουμε τα ορατά, υπαρκτά ανθρώπινα μικροκυκλώματα στην διακίνηση μερικώς απαξιωμένων αγαθών και ενώ μέχρι πρότινος παραδίδαμε τα παραπανίσια ρούχα και παπούτσια μας, είτε κατ' ευθείαν σε ανθρώπους για τους οποίους γνωρίζαμε πως τα είχαν ανάγκη, είτε στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και στις ενοριακές εκκλησίες ή και σε παλιατζήδες και σε ρακοσυλλέκτες που τα αξιοποιούσαν οι ίδιοι συγκυριακά έναντι κάποιας υποτυπώδους αμοιβής, τώρα τα δίνουμε ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ σε ανώνυμα, διεθνή και ανεξέλεγκτα κυκλώματα της Αγοράς. Και η ανακύκλωση γίνεται «επιστημονικά», «πολιτισμένα» σε ειδικούς μωβ κάδους, τους οποίους ανεξέλεγκτοι διαχειριστές επαίρονται ότι θα ψεκάζουν ανά τρίμηνο με ποντικοφάρμακο και κατσαριδοκτόνο! 

Και ο δημότης; 

Πού είναι τελικά ο δημότης, ο οποίος συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια, θεωρώντας ότι έτσι βοηθά και κάποιους που έχουν ανάγκη; Πότε ρωτήθηκε για το πώς θα μπορούσε να συμβάλει, πέραν του να αποθέτει τα φθαρμένα του ρούχα στις εταιρείες; 

Και ο Δήμος; 

Πού υπάρχει Δήμος; Άραγε, ένας Δήμος δεν θα μπορούσε ο ίδιος να διεκπεραιώσει αυτές τις διαδικασίες; Να βρει έναν χώρο, να βρει σημεία συλλογής, εργαζόμενους, να διαθέσει ο ίδιος ένα «προϊόν» που «παράγεται» με τη συναίνεση των δημοτών στα όριά του; Δεν θα μπορούσε τουλάχιστον, να συμβάλει στη σύσταση μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ), ώστε να απασχοληθούν πέντε άνεργοι της περιοχής. Να κάνει μια μελέτη βιωσιμότητας και την νομική προετοιμασία. Αλλά του το επιτρέπει το ισχύον πλαίσιο; Μπορούν οι Δήμοι να σκεφτούν και να πράξουν «εκτός πλαισίου» ή μόνο αρκούνται να επαναλαμβάνει ο ένας μετά τον άλλον, το ίδιο μοτίβο κινήσεων μιας διατεταγμένης φθοράς; Οι Δήμοι, εμφανίζονται ανίκανοι να πράξουν οτιδήποτε. Παρά τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς και Συνδέσμους που συστήνουν, παρά τους Συμβούλους, τις Επιτροπές, τα συλλογικά τους όργανα και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που τους συνδράμουν, δεν είναι σε θέση ούτε καν να σκεφτούν σε άλλη κατεύθυνση, να επενδύσουν στην τοπικότητα και τον πολίτη, να ασκήσουν τοπική δραστηριότητα με οικονομικό περιεχόμενο, ιδίως σε έναν μικρό Δήμο σαν τα Βριλήσσια. Μας λένε συχνά, μόνο διαφωνείτε, κάντε προτάσεις! Αγνοώντας ότι οι προτάσεις τίθενται σε ένα πλαίσιο, που έχει κατευθυντήριες και στοχεύσεις. Και ότι κάθε επιμέρους πρόταση πρέπει να είναι συμβατή με το πλαίσιο που την περιέχει. Όταν το τελευταίο είναι «δώστε τα όλα στους ιδιώτες», τι πρόταση να κάνουμε; Σε μια χώρα υπό διάλυση, που ξεπουλάει κάθε τι, κάθε βουνοκορφή και ακρογιαλιά, κάθε δημόσια υποδομή, ακόμη και τον ιδιωτικό της πλούτο, που μετατρέπεται σε «χώρο» επενδύσεων και διευκολύνσεων και αποθήκη, οφείλουμε να αντιπαραθέσουμε μια άλλη λογική, μια λογική «κοινών». Κάνουμε ανακύκλωση επειδή αυτή επιστρέφει στη γειτονιά, στον τόπο μας, επειδή το επιλέγουμε, όχι με αντάλλαγμα έκπτωση στα δημοτικά τέλη. Κάνουμε ανακύκλωση, συγκροτώντας ταυτόχρονα κοινωνικό ιστό, Πόλη και πολίτες, όχι χυλούς, γνωρίζοντας ότι σημαντικό δεν είναι μόνο να αυξήσουμε το ποσοστό της, αλλά και να μειώσουμε την πρωτογενή παραγωγή απορριμμάτων, πράγμα που καμία επιχείρηση δεν έχει λόγο να επιδιώξει. Διότι, τι νόημα έχει να μιλάμε για ποσοστά, όταν ο όγκος των ρούχων που οδεύουν προς ανακύκλωση, διπλασιάζεται κάθε λίγα χρόνια; Και τέλος, την εβδομάδα αυτή συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Ας περιοριστούν λίγο οι μεγαλοστομίες και τα υποκριτικά, όταν από κάτω, ακόμη κι εδώ, προχωράει το ξεπούλημα με το κομμάτι, όσο – όσο. Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη


Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2024 | 1:16 pm


Καταστροφή του Δάσους Θεοκλήτου


 Επείγουσα Έκκληση προς Υπεύθυνους

Με το παρόν θα ήθελα να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου σχετικά με  τις πρόσφατες εργασίες καθαρισμού που πραγματοποιούνται στο δάσος  Θεοκλήτου στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας Δασών AntiNero. Αν και  αναγνωρίζω τη σημασία της πρόληψης πυρκαγιών, οι μέθοδοι που  εφαρμόζονται είναι υπερβολικές και επιζήμιες για το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα,  οι εργάτες που έχουν λάβει εντολή να κόψουν όλα τα κλαδιά των δέντρων  μέχρι ύψος 1,5 μέτρου και να αφαιρέσουν όλους τους θάμνους δεν φαίνεται  να είναι ειδικευμένοι και προχωρούν στην κοπή των πάντων χωρίς σκέψη ή  προγραμματισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού  τοπίου, την απώλεια της βιοποικιλότητας και την υποβάθμιση του  οικοσυστήματος του δάσους.

Τα δέντρα και οι θάμνοι είναι κρίσιμα  στοιχεία του οικοσυστήματος, παρέχοντας απαραίτητη σκιά, καταφύγιο και  τροφή για τα ζώα της περιοχής. Η υπερβολική κοπή τους όχι μόνο αλλοιώνει  την αισθητική του δάσους αλλά και διαταράσσει τη φυσική ισορροπία. Ως  μόνιμη κάτοικος της περιοχής, βλέπω με έκπληξη τα ζώα να επιμένουν και  να επιστρέφουν στα σπίτια τους, παρά τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές  που τους επιβάλλουμε κάθε χρόνο.

Είναι απαράδεκτο να θεωρείται  λύση η εκτεταμένη κοπή όλων των δέντρων και των θάμνων. Αν κοπούν όλα τα  δέντρα, τότε ναι, δεν θα υπάρχει δάσος για να καεί, αλλά αυτό δεν είναι  λύση – είναι καταστροφή. Η προσέγγιση αυτή δείχνει έλλειψη σκέψης και  σεβασμού για το φυσικό περιβάλλον και την τοπική κοινότητα. Απαιτούμε  άμεση επανεξέταση των πρακτικών αυτών και την εφαρμογή μεθόδων που θα  προστατεύουν το δάσος χωρίς να το καταστρέφουν.

Προτείνω να  επανεξετάσετε τις τρέχουσες πρακτικές καθαρισμού και να αναθέσετε το  έργο σε ειδικούς που θα μπορούν να εφαρμόσουν πιο στοχευμένες και  βιώσιμες μεθόδους. Η χρήση εξειδικευμένων και μελετημένων τεχνικών  μπορεί να επιτύχει την πρόληψη των πυρκαγιών χωρίς να προκαλέσει  εκτεταμένη ζημιά στο περιβάλλον.

✅Διαμαρτυρία κατοίκων Βορείων Βριλησσίων που αναρτήθηκε στη σελίδα της Πορείας Ευθύνης στο fb

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2024 | 1:00 pm


Η πρόσκληση για την αυριανή συνεδρίαση


Του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων
 




Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2024 | 12:32 pm


Βριλήσσια: Ξεκινά το μεγάλο έργο


Αναβάθμισης του Δημοτικού Δικτύου Ύδρευσης 


Το συμφωνητικό για το μεγάλο έργο της Αναβάθμισης του Δημοτικού Δικτύου Ύδρευσης υπέγραψε ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης.

Οι εργασίες αναβάθμισης θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και θα κρατήσουν περίπου ένα χρόνο. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής για την πόλη μας χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 2.600.000€.

 

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γ. Πισιμίσης δήλωσε: «Το έργο μεταξύ άλλων αφορά στην κατάργηση των αγωγών αμιάντου στα Άνω Βριλήσσια και την αντικατάστασή τους από νέους αγωγούς 3ης γενιάς. Επίσης, προβλέπεται η αντικατάσταση παλαιών αγωγών σε πολλά σημεία στην πόλη, που λόγω παλαιότητας παρουσίαζαν πολλές βλάβες. Συμπληρωματικά, προβλέπονται εργασίες για την βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας του νερού και την ομαλοποίηση των πιέσεων του δικτύου σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας που παρουσιάζουν διαχρονικά πολλά προβλήματα. Ακόμα μια προεκλογική μας δέσμευση γίνεται πράξη. Ένα έργο που κινδύνευε με απένταξη και ακύρωση, λόγω της χρόνιας αδιαφορίας, τώρα έρχεται να υλοποιηθεί ανεβάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής στην πόλη μας σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της καθημερινότητάς μας. Ευχαριστώ θερμά τις Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου μας καθώς και τους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν. Συνεχίζουμε τη μεγάλη μας προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τα Βριλήσσια σε όλα τα επίπεδα»

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2024 | 12:14 pm


Θεϊκό κόλπο


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, 9:00μμ, 3ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων (25ης Μαρτίου & Μακεδονίας) από το Cine Δράση 

Θεϊκό κόλπο/ Svecenikova djeca/ The priest's children

Κροατία, Σερβία, Κωμωδία, 2013. Διάρκεια: 96’. Σκηνοθεσία: Vinko Bresan. Πρωταγωνιστούν: Kresimir Mikic, Niksa Butijer, Marija Skaricic

Το Cine Δράση συνεχίζει τις προβολές του στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων την Πέμπτη 25 Ιουλίου με το «Θεϊκό Κόλπο» μια γνήσια διασκεδαστική, σαρκαστική κινηματογραφική εμπειρία που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο πρόγραμμα «Ματιές στα Βαλκάνια» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2013). Αυτή η έξυπνη, αφοριστική κωμωδία από την Κροατία του Vinko Bresan ξεκινάει από το υπαρκτό πρόβλημα της υπογεννητικότητας και με παιχνιδιάρικη προσέγγιση στην αφήγηση και στο ύφος, πολλές σπαρταριστές σκηνές και ξεκαρδιστικές ατάκες, αξέχαστους χαρακτήρες, πανέμορφα τοπία, γερές δόσεις χιούμορ σατιρίζει τη ζωή σε μια μικρή βαλκανική κοινωνία που σφύζει από ίντριγκες και πάθη, κυρίως όμως αποδομεί το δογματισμό και τις αντιφατικές τακτικές της καθολικής εκκλησίας και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, χωρίς μελοδραματισμούς τις τραγικές συνέπειες που προκαλούν.  

Ο νεαρός σε ηλικία πατήρ Φαμπιάν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε ένα μικρό νησί των Δαλματικών ακτών που μαστίζεται από υπογεννητικότητα. Υπό τον φόβο να μειωθεί το καθολικό ποίμνιο του, συλλαμβάνει ένα πρωτοφανώς ιδιόμορφο σχέδιο. Με τη βοήθεια του θεοσεβούμενου περιπτερά τρυπάνε όλα τα προς πώληση προφυλακτικά. Στη συνέχεια στην ομάδα τους προστίθεται ο φαρμακοποιός του χωριού, ο οποίος συλλαμβάνει την ακόμα πιο πρωτοποριακή ιδέα να αντικαθιστά τα αντισυλληπτικά χάπια με βιταμίνες. Αν και ο ήρωας μας είναι πεισμένος ότι κάνει το σωστό, αφού ακόμα και ο Πάπας είναι αντίθετος στη χρήση προφυλακτικών, σύντομα ο έλεγχος της σεξουαλικής ζωής των κατοίκων, ανδρών και γυναικών που προκαλεί η κατάργηση κάθε μέσου αντισύλληψης στο νησί, θα προκαλέσουν μία σειρά από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, που με τη σειρά τους θα φέρουν το απόλυτο χάος. Το σατανικό αλλά αφελές σχέδιο της συνωμοτικής τους ομάδας θα φανερώσει σταδιακά τις τραγικές αδυναμίες του και θα ξεφεύγει από τον έλεγχο τους, όσο περισσότερο επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων που πλέον να είναι κυρίαρχοι της τύχης τους. Βέβαια, ο πατέρας Φαμπιάν θα κάνει ό,τι μπορεί, για να παντρέψει σύμφωνα με το χριστιανικό πρότυπο ακόμα και παρά τη θέλησή τους, τα ζευγάρια που προκύπτουν. Αλλά οι πράξεις της συνωμοτικής τριάδας ξεφεύγουν από τον έλεγχο της, όσο περισσότερο επηρεάζουν τις ζωές των κατοίκων που πλέον δεν είναι κυρίαρχοι της τύχης τους. 

Το κωμικό της ταινίας προκύπτει από την αντίθεση ανάμεσα στον νεαρό ιερέα και τις όχι και τόσο ηθικές πρακτικές του και την ακραία διάθεση των κατοίκων του νησιού για ερωτικές περιπέτειες. Είναι ένα χιούμορ γήινο που εστιάζει, με συμπάθεια στις ανθρώπινες αδυναμίες. Η αλλαγή της ταινίας από κωμική σε δραματική στο τέλος -χαρακτηριστικό που συναντάμε συχνά στον κινηματογράφο των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας- υπογραμμίζει αυτό που ο σκηνοθέτης θεωρεί ως το βασικό θέμα της ταινίας του, που δεν είναι άλλο από τη στάση της καθολικής θρησκείας απέναντι στο σεξ και για τις πρακτικές απόκρυψης των περιστατικών παιδοφιλίας μέσα στους κύκλους της. 

Σύμφωνα με το σκηνοθέτη «Το γεγονός ότι οι Κροάτες είναι ως επί το πλείστον καθολικοί και το ότι η καθολική εκκλησία είναι ένας κυρίαρχος θεσμός, δεν μου άφησε κανένα περιθώριο ως σκηνοθέτη παρά να κάνω μια ταινία για το θέμα αυτό. Η πρωτοβουλία του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ να επιτρέψει μόνο την κατά περίσταση χρήση των προφυλακτικών μου έβαλε την ιδέα, σε εμένα τον άμεμπτο, ότι η τοπική ιστορία που ήθελα να διηγηθώ έγινε ξαφνικά παγκόσμια.». «Προσωπικά, δεν πιστεύω» συνεχίζει «ότι θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο σκηνικό για μια τέτοια υπόθεση από τα Βαλκάνια που βρέχονται από τη Μεσόγειο, τα οποία γνωρίζω πολύ καλά γιατί κι εγώ μεγάλωσα εκεί, σε μια μικρή πόλη της Αδριατικής Ακτής. Αυτή η περιοχή διαθέτει μια καταπληκτική, συναισθηματική και οπτική τρέλα που είναι πειστική και ρεαλιστική και από την άλλη ιδιαίτερα σουρεαλιστική, ενώ η καθολική εκκλησία και τα δόγματα της κουβαλάνε αντιφάσεις ειλικρίνειας και μεθόδευσης, σεξουαλικότητας, αγάπης για τον συνάνθρωπο, θρησκείας και υποκρισίας…» «Είμαι πεπεισμένος ότι ο θεατής θα αναγνωρίσει όλα αυτά τα στοιχεία σε μία ταινία και θα τα αποδεχτεί ως αληθινά μόνο μέσω του είδους της κωμωδίας, της λαϊκής κωμωδίας, με τα καλαμπούρια και τη χυδαιότητα του είδους που συναντάμε στην commedia dell’ arte…«Ωστόσο, η πραγματικότητα που ζούμε δεν μου επιτρέπει να παραμείνω αποκλειστικά στην κωμωδία και για αυτό στο δεύτερο μέρος της ταινίας έπρεπε να προσθέσω στοιχεία δράματος στην κωμική δομή, στην αρχή ανεπαίσθητα και μετά με περισσότερο προφανή τρόπο. Αυτά τα μικρά δραματικά στοιχεία αποτελούν την ένδειξη ότι το τέλος της ταινίας θα έχει το σημάδι της σοβαρότητας και της τραγωδίας. Απλώς γιατί η ζωή δεν ανήκει αυστηρά σε ένα συγκεκριμένο είδος, αλλά εμπεριέχει την κωμωδία και την τραγωδία.»

Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=uBmpYQYVz7k το trailer

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2024 | 12:09 pm


Μουσικές και Θεατρικές Διαδρομές 2024



Το πρόγραμμα του 35ου Φεστιβάλ του Δήμου Βριλησσίων 

Το φιλόξενο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» υποδέχεται το κοινό του 35ου Φεστιβάλ του Δήμου Βριλησσίων σε μια γιορτή τέχνης από τα τέλη Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που συνιστά θεσμό για την πόλη μας συνδυάζει δημοφιλείς μουσικές παραστάσεις, έργα κλασικής αλλά και σύγχρονης δραματουργίας.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε:  «Η ανάπτυξη του Πολιτισµού στην πόλη µας ως βασική κοινωνική έκφραση και η δηµιουργία υψηλού πολιτισµικού κεφαλαίου προς όφελος της τοπικής µας κοινωνίας συνιστά για εμάς προτεραιότητα. Το 35ο Φεστιβάλ του Δήμου Βριλησσίων που αποτελεί θεσμό για την πόλη μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή φιλοξενεί εφέτος 13 μουσικές και θεατρικές παραστάσεις ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.  Όλες ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, την άρτια καλλιτεχνική δημιουργία, την άψογη τεχνική υλοποίηση. Ο φιλόξενος χώρος του θεάτρου μας «Αλίκη Βουγιουκλάκη» στα Άνω Βριλήσσια υποδέχεται σπουδαίους δημιουργούς του θεάτρου και της μουσικής, ενώ παράλληλα δίνει βήμα και σε νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους.  Περιμένουμε τους συμπολίτες μας αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας για να απολαύσουμε όλοι μαζί όμορφα καλοκαιρινά βράδια κάτω από τον έναστρο ουρανό.»

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού Τ. Δημητρίου, ανέφερε: «Ο πολιτισμός ως μέσο κοινωνικής συνοχής, καλλιεργεί υγιείς ανθρώπινες σχέσεις, εκφράζει ανθρώπινα συναισθήματα και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας. Στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ευχάριστα πολιτισμικά ερεθίσματα επιλέξαμε καλλιτεχνικά σχήματα υψηλού επιπέδου που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των συμπολιτών μας. Σας περιμένουμε στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» να παρακολουθήσετε και να απολαύσετε ένα ελκυστικό πρόγραμμα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων»

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2024 | 12:03 pm


Διαλογή στην Πηγή


Σημαντική αύξηση για τον Δήμο Βριλησσίων το Ά εξάμηνο του 2024

Σημαντική αύξηση στην διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή πέτυχε ο Δήμος Βριλησσίων το πρώτο εξάμηνο του 2024, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, ο Δήμος Βριλησσίων απέτρεψε από την ταφή περίπου 2.000 τόνους απορριμμάτων κατά τους πρώτους έξι μήνες αυτής της χρονιάς, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 που ο όγκος των απορριμμάτων που δεν κατέληξαν στην χωματερή ήταν περίπου 1.600 τόνοι. Η επίδοση αυτή αποτελεί καρπό των συντονισμένων προσπαθειών του Δήμου Βριλησσίων αλλά και της ευαισθητοποίησης της τοπικής μας κοινωνίας. 
Συγκεκριμένα, για το Α’ εξάμηνο του 2024 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ έχουν καταγραφεί τα εξής αποτελέσματα:
- Συνολική Διαλογή στην Πηγή: Αύξηση 28%
- Μικτή Ανακύκλωση (μπλε κάδος): Αύξηση 9%
- Βιοαπόβλητα (καφέ κάδος και λαϊκή): 162 τόνοι έναντι 41 τόνων το 2023, αύξηση 395%. 
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στη συλλογή βιοαποβλήτων μέσω του καφέ κάδου, η οποία όχι μόνο υπερβαίνει τις επιδόσεις του περασμένου έτους, αλλά και τις αντίστοιχες των τελευταίων τεσσάρων ετών. 
- 2020: 58,7 τόνοι
- 2021: 87,8 τόνοι
- 2022: 42,1 τόνοι
- 2023: 19,2 τόνοι
- 2024: 137,2 τόνοι
Η χρήση του καφέ κάδου έχει σημαντικά οφέλη, καθώς τα βιοαπόβλητα οδηγούνται στην κομποστοποίηση με αποτέλεσμα την παραγωγή πολύτιμου οργανικού λιπάσματος. 
Ενδυναμώνοντας αυτή τη διαδικασία, μειώνονται οι ποσότητες των αποβλήτων που οδηγούνται στην ταφή συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων για τον Δήμο μας. 
Από την αρχή της χρονιάς επεκτάθηκε σημαντικά το δίκτυο καφέ κάδων βιοαποβλήτων στην πόλη μας. Οι μισοί καφέ κάδοι που είχαν τοποθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια στα Βριλήσσια ήταν δυσλειτουργικοί, καθώς η αποκομιδή και η πλύση τους από τα δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που παραχώρησε στον Δήμο μας η Περιφέρεια Αττικής ήταν ουσιαστικά αδύνατη. Οι ακατάλληλοι αυτοί καφέ κάδοι αντικαταστάθηκαν χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας και πλέον η αποκομιδή γίνεται κανονικά. Η ουσιαστική εκκίνηση της αποκομιδής στο ρεύμα των καφέ κάδων έφερε αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα. 
Τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ όμως, καταδεικνύουν πάνω από όλα τη δέσμευση όλων μας, του Δήμου Βριλησσίων και των κατοίκων του, στην προώθηση της ανακύκλωσης και της ορθής και βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων.
Η πρόοδος που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα είναι μόνο η αρχή. Ας κάνουμε τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητάς μας, δίνοντας το καλό παράδειγμα και ενθαρρύνοντας και άλλους να ακολουθήσουν. Με τη δική σας συμμετοχή, μπορούμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις πρακτικές μας, να μειώνουμε τα απόβλητα και να προστατεύουμε το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Άλλωστε, ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε ως κοινωνία τα απορρίμματα που παράγουμε είναι ο ίδιος μας ο καθρέφτης, είναι πρωτίστως ζήτημα Πολιτισμού.

Δημοσιεύθηκε στις 18 July 2024 | 6:33 pm


Περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στους εργαζόμενους του Δήμου Βριλησσίων

 

Βίντεο: δήλωση του Βασίλη Αρχιμανδρίτη 


▪️Η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων πραγματοποίησε άλλη μια περιοδεία - και - στους εργαζόμενους τους Δήμου Βριλησσίων προκειμένου να τους ενημερώσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους σχετικά με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Βριλησσίων, τη Σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, την αντίληψη της διοίκησης η οποία δημιουργεί πλαστούς και επικίνδυνους διαχωρισμούς μεταξύ εργαζομένων του Δήμου και κατοίκων της πόλης.

▪️Διεξήχθη εκτενής συζήτηση, με γόνιμο προβληματισμό σχετικά με τις θέσεις μας για το χαρακτήρα και την κατεύθυνση που έχει λάβει η τοπική διοίκηση, ως μακρύ χέρι του κράτους, την εντατικοποίηση της εργασίας, τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και στόχους προκειμένου να πιαστούν τα ματωμένα πλεονάσματα και πως αυτή η πολιτική αποτυπώνεται περίτρανα στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης μας.

👇Η σχετική ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ. για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Βριλησσίων και η τοποθέτησή μας στο δημοτικό συμβούλιο της 10ης/07/2024.
https://fb.watch/tlWBkGE0q2/

✅Η περιοδείες μας σε χώρους δουλειάς, στους αυταπασχολούμενους της πόλης μας, στις γειτονιές θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

Δημοσιεύθηκε στις 16 July 2024 | 10:23 pm


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαγραμμίσεων


Σε περισσότερες από 100 διαβάσεις πεζών στα Βριλήσσια


Ενεργοποιώντας το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Βριλησσίων με την Ηellas Direct οι διαβάσεις έξω από τις 18 σχολικές μονάδες της πόλης μας άλλαξαν όψη και είναι πλέον έτοιμες να υποδεχθούν τους μαθητές με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.



Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε: «Η οδική ασφάλεια συνιστά προτεραιότητα για εμάς. Ξεκινάμε από την ανανέωση των διαβάσεων για τους πεζούς και σύντομα ακολουθούν συνολικότερες παρεμβάσεις στο οδικό μας δίκτυο. 

Είμαι σίγουρος πως οι ανανεωμένες διαβάσεις που παραδίδονται στους συμπολίτες μας, με την ευγενική χορηγία της Hellas Direct θα συμβάλλουν ώστε οι οδηγοί να σταματούν και οι πεζοί να διασχίζουν τους δρόμους με μεγαλύτερη ασφάλεια»



Τα συνεργεία του Safe Roads Project, εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες στην πόλη μας και σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μας, παρέδωσαν ανανεωμένες τις διαβάσεις έξω από τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και αρκετά άλλα κεντρικά σημεία της πόλης μας.







Δημοσιεύθηκε στις 16 July 2024 | 9:59 pm


Ερωτήματα για την παρέμβαση στη "λίμνη"


Του πάρκου της Ναυτικής Βάσης - Ζητούνται απαντήσεις από τον κ. Δήμαρχο


Η διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων, το τελευταίο χρονικό διάστημα, προβαίνει σε εργασίες στη "λίμνη" της πρώην Ναυτικής Βάσης.

Τα Β.Ν. με δημοσίευμά μας στις 5 Ιουλίου 2024 ανοίξαμε το θέμα αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι "ο Δήμος αδειάζει τη λίμνη από το πάρκο της Ναυτικής Βάσης".

Πράγματι από τότε μέχρι σήμερα φαίνεται πως οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Ο Δήμος μας συνεχίζει να αδειάζει και πιθανόν να αλλάζει ή να ανανεώνει το νερό της λίμνης καθώς και να προβαίνει και σε περαιτέρω παρεμβάσεις όπως ενδεχομένως να αποξηλώνει και καλάμια μέσα στη λίμνη.

Ωστόσο, επειδή η λίμνη αυτή αποτελεί τον "υδροβιότοπο" στον οποίο επιβιώνει πλήθος υδρόβιων χελωνών, των οποίων μάλιστα η παρούσα περίοδος συνιστά περίοδο της ωορηξίας τους, δημιουργούνται ερωτήματα, αναφορικά με την προστασία αυτών των χελωνών που τώρα επωάζουν τα αυγά τους, καθώς και των λοιπών υδρόβιων όντων της λίμνης.

Επίσης, αναρωτιόμαστε εάν η τυχούσα αφαίρεση καλαμιών δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης των χελωνών με την έννοια της απομάκρυνσης του υδροβιότοπου που επιβιώνουν.

Περαιτέρω, η όλη αυτή παρέμβαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Βριλησσίων τελεί κάτω από μία επιστημονικά επαρκή επίβλεψη ή εξελίσσεται χωρίς την απαραίτητη αυτή προϋπόθεση;

Τέλος, δεν θα όφειλε ο κ. Δήμαρχος και η αρμόδια Αντιδημαρχία να έχουν εκδώσει κάποιο σχετικό δελτίο τύπου, για να ενημερώσουν τους συνδημότες μας που ανησυχούν;

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2024 | 5:56 pm


Η Πορεία Ευθύνης για την τροποποίηση


Του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο 


♦️ Δημοτικό Συμβούλιο 10/7 

θέμα 8ο:

Τροποποίηση ΟΕΥ κατόπιν κατάργησης των Νομικών προσώπων 

1) Δεν κατανοούμε  πως γίνεται να στεγάζονται 2 αντιδήμαρχιες σε μια οργανική μονάδα.

2)πως διασφαλίζεται η καθημερινή εύρυθμη λειτουργία όλων των δομών 

3)πως προβλέπετε μόνο 2 διοικητικούς όταν γνωρίζουμε την ήδη υποστελέχωση υπηρεσιών 

4) πως παραβλέπετε και γιατί το προβάδισμα στους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (άδικο, μη αποδοτικό και χαοτικό)όταν ο νόμος το απαιτεί.

5) οι υπάλληλοι που θίγονται δικαίως έστειλαν επιστολές τεκμηριωμένες απόλυτα.

6)οι υπάλληλοι που δεν συμμετείχαν σε αξιολόγηση και που παραιτήθηκαν από θέσεις ευθύνης, απαιτούν να προηγηθούν οι ΤΕ των ΠΕ! Με την προσκόμιση επιστολής συλλόγου παιδαγωγών σύμφωνα με την οποία επικαλούνται ότι είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι για αυτές τις ηλικίες! Η Θέση μας, είναι να μείνουν στις τάξεις αφού είναι ζήτημα παιδαγωγικό για αυτούς, και να μην αναλαβουν διοικητικές θέσεις, διότι οι διοικητικές θέσεις χρειάζονται οπωσδήποτε ΠΕ πτυχίο ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, γεγονός που δεν σχολιάστηκε από κανένα. ❓Τελικά τι μας ενδιαφέρει περισσότερο, να εξυπηρετηθούν 2  ή να συνεχίσει η εύρυθμη ποιοτική και πολυεπίπεδη λειτουργία των παιδικών σταθμών;

Δεν γίνεται να επιστρέφουμε 10 χρόνια πίσω γιατί αυτό ξέρουμε.





Ειπώθηκαν πολλά στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το θέμα αυτό. 

Θα πρέπει να εστιάσουμε και να διευκρινιστεί ως απάντηση στις ανακρίβειες που ακούστηκαν σχετικά με τις μη νόμιμες αναθέσεις  στις θέσεις ευθύνης στον ΟΚΠΑΔΒ.

Δεν έγιναν χάρες,δεν παρακάμφθηκε ουδείς.

Για τη Διεύθυνση του ΟΚΠΑ, η ήδη κριθησα από το Υπηρεσιακό συμβούλιο υπάλληλος που κατείχε την θέση  παραιτήθηκε λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας αφού ο ΟΚΠΑ γιγαντώθηκε, ερωτήθηκαν οι επόμενοι στην σειρά και αρνήθηκαν ολοι να αναλάβουν την θέση ευθύνης. Έτσι και εκδόθηκε απόφαση, νομιμοτατη σε υπάλληλο που αποδέχτηκε και είχε και τα απαιτούμενα προσόντα.Η δε παραιτηθείσα, τοποθετήθηκε ως προισταμενη σε παιδικό σταθμό χωρίς επίδομα, μετά από την σύμφωνη γνώμη των συναδελφισσων της μέχρι να συνταξιοδοτηθεί όπως ενημέρωσε η ίδια σε δύο ή τρία χρόνια. Αυτό είχε γίνει γνωστό και στο τότε διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΠΑΔΒ όπως και στο τότε Δημοτικό συμβούλιο και δεν αμφισβητείται. Οπότε οι "βαρυγδουπες" αιτιάσεις περί επιλεκτικων επιλογών και παρανομων τοποθετήσεων δεν ευσταθούν και πέφτουν στο κενό.

Επομένως νομιμοτατη η ανάθεση στην νυν διευθύντρια η οποία αποδεικνύεται ικανότητα τη και στάθηκε επάξια στο ύψος της θέσης της.


Όσο για το 2019 όταν συστάθηκε και εγκρίθηκε ο νέος ΟΕΥ δεν γινόταν κρίσεις. Πουθενά .Δεν συστάθηκαν Υπηρεσιακά συμβούλια, μεσολάβησε ο covid κλπ. 

Δεν απέφυγε κανεις να συμμετέχει σε κρίσεις. 


Όπως αντιλαμβάνεστε, ή πραγματικότητα  απέχει από τα λόγια ορισμένων που νομίζουν ότι θα κουνάνε και το δάκτυλο και θα υψώνουν την φωνή για την διαμόρφωση λανθασμένων εντυπώσεων για να δείξουν ότι λένε κάτι. Υπέρμαχοι ακριβώς σε τί; Σε ότι δεν ισχύει. 

Παρά το γεγονός ότι το προβάδισμα ισχύει (αποδεδειγμένα) , η πλειοψηφία ψήφισε την εισήγηση της.


Ευελπιστούμε στον επόμενο ΟΕΥ που θα αφορά όλο το Δήμο να αποκατασταθούν οι αδικίες αυτές. Διότι ούτε η κινητικότητα θα φέρει αποτελέσματα και η συρρίκνωση των υπηρεσιών θα είναι αναγκαστική,όταν θα αποχωρούν και αυτοί που υπάρχουν, λόγω φόρτου εργασίας και απουσία κινήτρου. Όσο για το σωματείο, παραμένει διασπασμένο, αναμένοντας να εκδώσει απλά μια απόφαση αφού ανέβει η απόφαση στην Διαύγεια. 

ΥΓ. Την κατανόηση σας για το μέγεθος του κείμενου.

Βριλήσσια 11/7/24

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2024 | 5:34 pm


Τις αναλυτικές μηνιαίες μισθοδοσίες και υπερωρίες


Ζητά από τον Δήμαρχο η Βούλα Λάμπρου - Αρσένη
                                               

 Βριλήσσια 12/7/2024

                                               Προς : τον Γενικό Γραμματέα Βριλησσίων 

                                               Κοιν  :Δήμαρχο Βριλησσίων 

                                                          Γραφείο Μισθοδοσίας 


Παρακαλούμε  όπως μας δοθούν αναλυτικές μηνιαίες καταστάσεις μισθοδοσίας και υπερωριών  όλων των τμημάτων του Δήμου από 1/7/2023 έως 30/6/2024 


ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Β.ΑΡΣΕΝΗ-ΛΑΜΠΡΟΥ 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2024 | 5:27 pm


Για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Βριλησσίων

 


Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων


1. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης/07/2024, συζητήθηκε η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Βριλησσίων, κατόπιν της αυτοδίκαιης κατάργησης των Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου, σύμφωνα με το ν. Ν.5056/2023. Μάλιστα ο Δήμαρχος ενημέρωσε στην αρχή της συνεδρίασης ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε ριζική τροποποίηση του Ο.Ε.Υ., ο οποίος είχε τροποποιηθεί τελευταία φορά το 2020, με τις θετικές ψήφους της νυν και πρώην διοίκησης.

2. Θυμίζουμε ότι η ΛΑ.ΣΥ. έχει εξαρχής διαφωνήσει με το αντιδραστικό νόμο 5056/2023, με τον οποίο καταργούνται τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι σχολικές επιτροπές, ενώ οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον Δήμο, χωρίς να διασφαλίζονται η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας των υπηρεσιών, όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Αυτός ο νόμος προβλέπει «υπερ-όργανα», υπό ασφυκτικό έλεγχο για την υλοποίηση των «πράσινων» και άλλων business, την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της λειτουργίας διαφόρων υπηρεσιών. Αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων («Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης» κλπ.), που έκαναν ακόμα πιο εχθρικούς τους δήμους και τις Περιφέρειες απέναντι στις μικρές και μεγάλες λαϊκές ανάγκες. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία, σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, θέτουμε τον προβληματισμό αν πρέπει να μιλάμε για τοπική «αυτό»διοίκηση, ή τοπική διοίκηση, η οποία υλοποιεί την κρατική πολιτική, με περιορισμένα πλέον περιθώρια ευελιξίας.

3. Έτσι συνέβη και με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας Βριλησσίων με τις νομικές δεσμεύσεις, αγκυλώσεις και φυσικά κατευθύνσεις, η αντιδραστικότητα των οποίων φανταζόμαστε θα γίνει  περισσότερο εμφανής, στην επερχόμενη ριζική τροποποίηση.

4. Η διοίκηση έφερε προς ψήφιση έναν Οργανισμό, ο οποίος αφορά πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους του Δήμου, γιατί αυτοί βρίσκονται κάθε μέρα στις υπηρεσίες και στην εργασία τους, γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα προβλήματα, τις παθογένειες, τις ελλείψεις, τις ανάγκες, τι χρειάζεται αλλαγή ή βελτίωση, ώστε να είναι και οι ίδιοι πιο αποδοτική στην εργασία τους.

5.  Με ευθύνη της δημοτικής αρχής η δημοσιοποίηση (5/7) του περιεχομένου έγινε 3 ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής (8/7), δεν έγινε ενδελεχής διάλογος με το σύνολο των μελών του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων, δεν διεξήχθη Γ.Σ. των μελών του σωματείου, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι αναλυτικά, συγκεκριμένα και να λάβουν συλλογικά τις αποφάσεις τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σωματείο εργαζομένων να μην εκφραστεί δημόσια, όπως θα έπρεπε, και να μην ακουστεί ούτε στο Δ.Σ. Αντ’ αυτού μεμονωμένοι εργαζόμενοι προσήλθαν στη δημοτική επιτροπή χωρίς να εκπροσωπούν το ΔΣ, ενώ άλλοι έστειλαν ατομικές ή ομαδικές επιστολές στο Δ.Σ. Με ατομικές επιστολές όμως δεν αποτυπώνεται η βούληση και η θέση των εργαζομένων, στάση η οποία είναι φυσικά εξαιρετικά ευνοϊκή προς τη Διοίκηση.

6. Ειρήσθω εν παρόδω,  είναι η ίδια διοίκηση που, για άλλη μια φορά, άρα καθόλου τυχαία, επιδιώκει να διαχωρίσει τους εργαζόμενους του Δήμου με τους κατοίκους της, δημιουργώντας την πλαστή και επικίνδυνη εντύπωση των αντιτιθέμενων συμφερόντων και αναγκών. Η φράση του αντιδημάρχου Οικονομικών στο Δ.Σ. της 10ης/07/2024, «είναι δυνατό ως ΔΣ που εκπροσωπούμε το σύνολο των Βριλησσιωτών, να αναλωνόμαστε μόνο στο πως θα εξυπηρετούμε και τα συμφέροντα του τελευταίου υπαλλήλου;» επιστρέφεται ως απαράδεκτη και έλαβε την απάντησή της από το δημοτικό σύμβουλο της ΛΑ.ΣΥ, Βασίλη Βήττο, ο οποίος δήλωσε στο ΔΣ ότι δεν είναι σε αντιπαράθεση τα δικαιώματα των εργαζομένων του Δήμου με τα δικαιώματα των κατοίκων της πόλης μας, γιατί όλοι μαζί, από κοινού, βιώνουν τις συνέπειες της ίδια πολιτικής που πετσοκόβει τα δικαιώματά τους.

7. Ο Οργανισμός, όπως εισήχθη προς ψηφοφορία, μεταφέρει, σε ένα βαθμό, τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτά ήταν κατοχυρωμένα, πριν τη διάλυση των ΝΠΔΔ. Την ίδια στιγμή όμως, στοχεύει στην οικονομία κλίμακος, στη μείωση προσωπικού, στην προσπάθεια να αναλάβουν το συνολικό κόστος οι Δήμοι – άρα οι κάτοικοι -, αντί να αυξηθεί η αναγκαία χρηματοδότηση, ενώ καταργεί 20 κενές οργανικές θέσεις, δηλαδή θέσεις αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργεία του Δήμου, άρα την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των κατοίκων. Η ΛΑ.ΣΥ. διαφωνώντας κάθετα με την λογική κόστους – οφέλους και τις προσλήψεις με το σταγονόμετρο, αλλά επειδή πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέρονταν των εργαζομένων, ψήφισε λευκό.

8. Όσα ακούστηκαν στο ΔΣ από νυν και πρώην διοικούντες, περί φωτογραφικών διατάξεων, αναθέσεων θέσεων ευθύνης με υποκειμενικά – κομματικά κριτήρια, παράνομων τοποθετήσεων κλπ βρίσκονται έξω από τον αξιακό μας κώδικα, την πρακτική τις θέσεις και τις αντιλήψεις, τα ακούμε, τα αναδεικνύουμε, αλλά φυσικά δεν τα υιοθετούμε.

9. Από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε τους κατοίκους και τους εργαζόμενους του Δήμου για τις θέσεις μας, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις μας ώστε ο νέος Ο.Ε.Υ. να μην είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα ενός δήμου, που υπηρετεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις,  αλλά να υπηρετεί τη βελτίωση της ζωής του λαού. Γιατί ο δήμος δεν είναι τα ντουβάρια και οι Οργανισμοί, αλλά οι άνθρωποί του.

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2024 | 5:05 pm


Σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου


Στον Δήμο Βριλησσίων


Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου συστήνεται στον Δήμο Βριλησσίων. Πρόκειται για αυτοτελές, ανεξάρτητο τμήμα, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Δήμαρχο. Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου σχεδιάζει και διενεργεί προγραμματισμένους και έκτακτους ελέγχους επί του συνόλου των υπηρεσιών, λειτουργιών και εκτελούμενων έργων του Δήμου μας. Αξιολογεί τη λειτουργία του Δήμου βάσει των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης,  ελέγχει την ορθή εφαρμογή των διαδικασιών εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς και τη διενέργεια δαπανών και διαχείρισης της περιουσίας του Δήμου για τον εντοπισμό τυχόν ενδείξεων φαινομένων κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, κατάχρησης, σπατάλης ή απάτης, ενώ ελέγχει και εάν ο Δήμος αναπτύσσει τις κατάλληλες δικλίδες για την αποτροπή τέτοιου είδους φαινομένων στο μέλλον. 


Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε: «Για πρώτη φορά στον Δήμο μας συστήνεται Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου. Πρόκειται για ένα τμήμα που στόχο έχει να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας. Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου θα έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα βιβλία, τα στοιχεία και τις δραστηριότητες του συνόλου των οργανικών μονάδων του Δήμου μας, προκειμένου να υλοποιεί το έργο της και να υποβάλλει προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας. Από την αρχή της θητείας μας θέσαμε ως στόχο μας την απόλυτη διαφάνεια και την οικοδόμηση σχέσεων ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας και η σύσταση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου είναι ένα εργαλείο που ενώ το ισχύον νομικό πλαίσιο έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε, μέχρι πρότινος, δυστυχώς αυτό δεν είχε γίνει. Μια προς μια υλοποιούμε τις προγραμματικές μας εξαγγελίες σε όλα τα επίπεδα. Από την αναβάθμιση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η πόλη μας μέχρι την απαραίτητη εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου μας με διαφάνεια παντού, εξορθολογισμό δαπανών, Δημόσιο Απολογισμό και Κοινωνική Λογοδοσία»


Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, μεταξύ άλλων, καταρτίζει ετήσια έκθεση και γνωστοποιεί άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες και στον πειθαρχικό προϊστάμενο, τυχόν ενδείξεις απάτης ή έλλειψης ακεραιότητας ή πειθαρχικής ευθύνης υπαλλήλων, ενώ μεριμνά και για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των εσωτερικών ελεγκτών.

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2024 | 4:57 pm


Άνοιξε η πλατφόρμα της ΕΕΤΑΑ για voucher


Σε ΚΔΑΠ, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ-ΑμεΑ


Ο Δήμος Βριλησσίων ενημερώνει πως άνοιξε η πλατφόρμα της ΕΕΤΑΑ για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης voucher για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑμεΑ.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο Πρόγραμμα της Δράσης «προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης περιόδου 2024-2025» ολοκληρώνεται την 01 Αυγούστου 2024. 

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά συμμετοχής θα μπορούν να υποβληθούν μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ ΑΕ, www.eetaa.gr - paidikoi.eetaa.gr, από 11/7/2024 - 01/8/2024, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του/της εκάστοτε Αιτούντα / Αιτούσας, ξεκινώντας ως ακολούθως:

·    11/7/2024 – 14/7/2024 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0, 1, 2.

·    15/7/2023 – 17/7/2024 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3, 4, 5.

·    18/7/2023 – 20/7/2024 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 6, 7, 8, 9.

·     21/7/2023 – 01/8/2024 για όλα τα ΑΦΜ.

Για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή είναι απαραίτητη η κατοχή των κωδικών Taxisnet αποκλειστικά της/του αιτούσας/ντα.

Η πλειοψηφία των στοιχείων που απαιτούνται θα αντληθούν αυτόματα, από διεπαφές με τα Πληροφοριακά Συστήματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι γονείς ή τα πρόσωπα που έχουν τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια, ανάδοχοι γονείς, επίτροποι ή συμπαραστάτες,  νόμιμοι εκπρόσωποι βρεφών και παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που επιθυμούν τη φιλοξενία των παιδιών τους, σε δομές αντίστοιχες με την ηλικία τους.

Δομές Δήμου Βριλησσίων:

ΚΔΑΠ για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών (Πιερίων 16)

Α' Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Βριλησσίων (Εθν. Αντιστάσεως 113)

Γ' Παιδικός Σταθμός Δήμου Βριλησσίων (Προποντίδος 3)

Δ’ Παιδικός Σταθμός Δήμου Βριλησσίων (Διός 45)

ΚΔΑΠ/ΑμεΑ Α' Βάρδια (Αθ. Διάκου 14)

ΚΔΑΠ/ΑμεΑ Β' Βάρδια (Αθ. Διάκου 14)

Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων και των Φορέων/Δομών περιγράφονται αναλυτικά στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί  στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ ΑΕ (www.eetaa.gr).

Όλοι οι αιτούντες/σες, δύνανται να υποβάλλουν ένσταση, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει οριστικοποιηθεί η αίτησή τους.

Δείτε εδώ την πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ

Περαιτέρω πληροφορίες θα παρέχονται από την ΕΕΤΑΑ :

-Τηλεφωνικά Κέντρα :

 Αθήνα: 213-1320600 & 210-5214600,

 Λάρισα: 2410-579620,

Θεσσαλονίκη: 2310-544714,  

-Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης  (helpdesk) :

 e-mail : [email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2024 | 4:52 pm


Η Μπαλάντα της Λευκής Αγελάδας


Πέμπτη 18 Ιουνίου 2024, 9:00μμ, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων (25ης Μαρτίου & Μακεδονίας) από το Cine Δράση


Η Μπαλάντα της Λευκής Αγελάδας/ Ghasideyeh Gave Sefid/ Ballad of a White Cow 

Ιράν, Γαλλία, Δραματική,  2020. Διάρκεια: 105΄. Σκηνοθεσία: Maryam Moghadam, Behtash Sanaeeha  Πρωταγωνιστούν: Maryam Moghaddam, Alireza Sanifar, Pourya Rahimisam, Avin Purraoufi, Farid Ghobadi

Τo Cine Δράση συνεχίζει τις προβολές του την Πέμπτη 18 Ιουλίου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων με την ταινία «Η Μπαλάντα της Λευκής Αγελάδας» των Maryam Moghadam και  Behtash Sanaeeha. Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου (2021) για αυτό το στιβαρό, συναρπαστικό δράμα χαρακτήρων με στοιχεία θρίλερ, ανατροπές και σασπένς στο οποίο οι σκηνοθέτες, πιστοί στην ιρανική κινηματογραφική παράδοση, παρακολουθούν την   υπομονετική,   σιωπηλή πεισματάρα Μίνα, η ζωή της οποίας ανατρέπεται όταν μαθαίνει ότι ο σύζυγός της ήταν αθώος για το έγκλημα για το οποίο εκτελέστηκε. Με  αφορμή την ιστορία της περιγράφουν ωμά και ειλικρινά τον κυνισμό ενός σκληρού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που συνθλίβει τους αδύναμους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, για τις  πολλαπλές αναχρονιστικές αγκυλώσεις της ιρανικής κοινωνίας, τους δεσμούς που ενώνουν τους ανθρώπους, τη θανατική ποινή, τη δύναμη της συγχώρεσης και τη δυνατότητα έστω και ενός μεμονωμένου ατόμου να νικήσει αν αποφασίσει να παλέψει ενάντια στην εξουσία.  

Μετά την εκτέλεση του θανατοποινίτη συζύγου της Μπαμπάκ, η Μίνα προσπαθεί να επιβιώσει στο σημερινό Ιράν με την κωφή κόρη της, αντιμέτωπη με την έλλειψη χρημάτων, την πίεση του κουνιάδου της να ζήσει μαζί του, με πρόσχημα να της προσφέρει τη βοήθεια του, αυτή όμως υποψιάζεται άλλα, την απειλή της οικογένειας του συζύγου της ότι θα της πάρουν την επιμέλεια του παιδιού και μια κοινωνία που θεωρεί την θανατική ποινή «ανθρώπινο δικαίωμα» και στην οποία, όπως εύγλωττα αναφέρει ένας μεσίτης όταν η Μίνα μετά από άδικη έξωση ψάχνει απεγνωσμένα καινούριο διαμέρισμα «χήρες, ιδιοκτήτες σκύλων, γατών και ναρκομανείς δεν είναι δεκτοί». Ένα χρόνο μετά την εκτέλεση  η γυναίκα θα πληροφορηθεί ότι ο άνδρας της εκτελέστηκε άδικα (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) ενώ ήταν αθώος και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει μια επίσημη συγγνώμη από το διάτρητο δικαστικό σύστημα. Οι αρχές ισχυρίζονται «ότι ο θάνατος είναι θέλημα του Αλλάχ», αλλά   απολογούνται για το λάθος τους και προσφέρουν αδρή αποζημίωση για τον «φονευθέντα» (στην ουσία) Μπαμπάκ, αλλά τότε η Μίνα ξεκινά μια βουβή μάχη εναντίον τους. Όταν ξεμένει τελείως από χρήματα, ο Ρεζά, ένας άγνωστος   χτυπάει την πόρτα της, λέγοντας ότι επιθυμεί να ξεπληρώσει ένα παλιό χρέος του προς το  νεκρό. Η Μίνα στην αρχή είναι επιφυλακτική, στη συνέχεια όμως του επιτρέπει όλο και περισσότερο να μπει στη ζωή της για να τη βοηθήσει να ορθοποδήσει αγνοώντας ότι τους δένει ένα βαρύ μυστικό που εκείνη δεν πρέπει να μάθει ποτέ. 

  «Η Μπαλάντα της Λευκής Αγελάδας» επιβεβαιώνει την ζωντάνια και την υπεροχή  της ιρανικής κινηματογραφίας. Η οποία παράγει είδη και μείξεις ειδών, μειώνει  την απόσταση ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία και αυτή για το μεγάλο κοινό, αποδεικνύοντας ότι ένα φιλμ μπορεί να είναι και τα δύο. Μια σπουδαία ταινία με σταθερά πλάνα, ένταση που παραλύει, άρτιες ερμηνείες, απόλυτη εξοικονόμηση του χρόνου και ερωτήματα υψηλού διαμετρήματος που απέχουν χιλιόμετρα από τις αυτάρεσκες  ομφαλοσκοπήσεις πολλών Ευρωπαίων και Ελλήνων δημιουργών. Με ένα σαρωτικό τελευταίο 10λεπτο και ευφυές διπλό φινάλε αποτυπώνει το γεγονός ότι οι άνθρωποι πρώτα καταστρέφουν τα πάντα  και μετά αδυνατούν αν διορθώσουν το οτιδήποτε καθώς βαδίζουν τους ίδιους δρόμους και με τον ίδιο τρόπο που τους έφερε έως εδώ. Μια ματιά γύρω μας θα μας πείσει για το αληθές αυτής της παρατήρησης. Επιπλέον παραφράζοντας τη γνωστή ρήση σύμφωνα με την οποία «αμαρτίες γονιών παιδεύουσι τέκνα» ισχυρίζεται ότι είναι οι αμαρτίες των ανδρών που παιδεύουν τις γυναίκες. 

 Στο σημερινό Ιράν υπάρχουν πολλά πράγματα που θυμίζουν Δύση: πολύς πλούτος, ωραία αυτοκίνητα, πληθώρα ηλεκτρικών συσκευών, πολύ φτώχεια, πολύ διαφθορά, καλό σινεμά και θανατική ποινή. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη, ότι η ταινία αυτή, πρώτη κοινή μυθοπλαστική προσπάθεια του διδύμου των Maryam Moghadam (υποδύεται και τη Μίνα) και  Behtash Sanaeeha ασχολείται με  το κατεξοχήν ηθικό ζήτημα της θανατικής ποινής και τις συνέπειες του στην ζωή των ανθρώπων. Φέρνοντας στο προσκήνιο το πρωταρχικό, πρακτικό ερώτημα του δικαστικού λάθους, δεν περιορίζεται σε αυτό, αλλά μελετά όσα ακολουθούν την εκτέλεση ενός ανθρώπου. Εστιάζει σε αυτούς που μένουν πίσω, συγγενείς, δικαστές και κρατικές δομές, επιχειρώντας ένα  σχόλιο διπλής κατεύθυνσης. Αφενός ηθικό που αφορά τη δυνατότητα των ανθρώπων να συγχωρούν, αφετέρου πολιτικό για το τι συνιστά ένα κράτος δικαίου, μια πολιτεία ανθρωποκεντρική. Βέβαια το Ιράν δεν διαθέτει πολιτεία ανθρωποκεντρική, αν και σήμερα είναι ζήτημα αν έχει απομείνει στον πλανήτη γη κάποια κοινωνία που να είναι ανθρωποκεντρική, εκτός ίσως από κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. Απορρίπτοντας το κρατικό επιχείρημα περί θεϊκού θελήματος αποδεικνύει  ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με απόφαση ανθρώπων, οι οποίοι έχουν κατάφορα αδικήσει άλλους. Και ίσως για να αποδοθεί μια στοιχειώδης δικαιοσύνη επ’ αυτού η ταινία παρακολουθεί να συντελείται η σταδιακή ολοκληρωτική κατεδάφιση ενός επαγγελματικά επιτυχημένου άνδρα μπροστά στα «πανίσχυρα» μάτια μιας απλής, «αδύναμης» γυναίκας, η οποία εργάζεται σε μια δουλειά που συμβολικά σχετίζεται με τον τίτλο του φιλμ. Σύμφωνα με το Κοράνι, μια αγελάδα πρέπει να θυσιαστεί για να αναστηθεί ένας άνθρωπος που δολοφονήθηκε από έναν άγνωστο. Έτσι, μέσα από το όνειρο που ακούμε στην αρχή, το οποίο επιστρέφει στο φινάλε της ταινίας η «Μπαλάντα» αφήνει την υπόνοια ότι οι  πράξεις μας καθορίζονται μεν από όσα υπάρχουν γύρω μας, μαζί και από την παρέμβαση του καθεστώτος, αλλά προσδιορίζονται και από το χαρακτήρα μας  και τις εκάστοτε αποφάσεις μας.

Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=BjkqOTQ-P34  το trailer

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2024 | 4:45 pm


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια





Φιλικοί ιστότοποι: