Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Βριλήσσια    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Οδηγός μοτοσυκλέτας έχασε τον έλεγχο

Έπεσε και τραυματίστηκε στη συμβολή Πεντέλης και Αναπαύσεως - Φωτό
Τροχαίο ατύχημα συνέβη σήμερα τα ξημερώματα (περί την 1.30 πρωϊνή) στη συμβολή των Λεωφόρων Πεντέλης και Αναπαύσεως.


Οδηγός μοτοσικλέτας από άγνωστη αιτία έχασε τον έλεγχό της με αποτέλεσμα την πτώση του και τον τραυματισμό του.
Ο τραυματίας οδηγός διακομίστηκε στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.


Στο σημείο έσπευσαν άμεσα η Τροχαία και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Βριλησσίων.
ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2020 | 4:17 pm


Για την πυροφύλαξη του Δάσους Θεόκλητου

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση εκπροσώπων
Στο πλαίσιο των περιορισμένων φετινών δράσεων της 6ης Εβδομάδας Περιβάλλοντος του Δήμου Βριλησσίων, λόγω των προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα 5 Ιουνίου 2020 – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση συνεργασίας ΜΟΝΟ των εκπροσώπων συναρμόδιων φορέων της Πολιτικής Προστασίας και συλλόγων της πόλης, που μετέχουν στο θερινό πρόγραμμα πυροφύλαξης της δασικής περιοχής.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για το περιβάλλον Αλέξης Μαυραγάνης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας. Εκ μέρους του ΣΠΑΠ, ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Σιώμος, εκ μέρους της Πυροσβεστικής οι κ.κ. Ζαφείρης και Λιάκος, διοικητής του 12 Π.Σ. και επικεφαλής του πυροσβεστικού κλιμακίου, αντίστοιχα, ενώ από την πλευρά των περιβαλλοντικών συλλόγων της πόλης, συμμετείχαν από τον φυσιολατρικό σύλλογο «Βριλλησσό» ο κ. Δ. Παπαδόπουλους και από το «4ο Σύστημα Προσκόπων» ο κ. Β. Καρακούσης.
Τις προηγούμενες ημέρες είχαν πραγματοποιηθεί οι τηλε-συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου (ΣΟΠΠ) και του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ενώ είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Στις αναφερόμενες συνεδριάσεις παρουσιάστηκαν αναλυτικά ο απολογισμός της χειμερινής περιόδου και ο σχεδιασμός της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου και κατατέθηκαν απόψεις και παρατηρήσεις για τα θέματα της πολιτικής προστασίας.

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2020 | 4:07 pm


Στην ποδηλατάδα της πλατείας Γκοτζιά

Συμμετείχε ο Δήμος Βριλησσίων
 
Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου χθες και ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης συμμετείχε στη γιορτή ποδηλάτου που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθήνας.
Δήμαρχοι απ΄ όλη τη χώρα ποδηλάτησαν από την πλατεία Γκοτζιά μέχρι και τον Εθνικό Κήπο σε μια συμβολική κίνηση με κοινό μήνυμα, «Ποδηλατούμε ολοταχώς για την ανάπτυξη της Βιώσιμης Κινητικότητας στις πόλεις μας».
Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης σε δήλωσή του αναφέρει: «ο εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης συμβάλλει καθοριστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, τη μείωση των ρύπων και τη φιλική προσέγγιση μας προς το περιβάλλον. Μέλημά μας αποτελεί η επέκταση του ποδηλατόδρομου των Βριλησσίων, ως κίνητρο για τους πολίτες να προτιμούν το ποδήλατο στην καθημερινότητά τους.»
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2020 | 3:59 pm


Με το θάρρος της γνώμης

Και με αφορμή τη διαμάχη διοίκησης - δημοτικής υπαλλήλου

Οφείλουμε να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, τόλμη και παρρησία. Και να μιλούμε μόνο για όσα γνωρίζουμε. Όχι και επί παντός του επιστητού. Επίσης, υποχρεούμαστε να διατυπώνουμε την άποψή μας, ιδίως όταν οι άλλοι περνούν δύσκολα και όχι μόνο στα εύκολα.
Δεν θα αναφερθούμε, επ' ουδενί, στην ουσία της διαμάχης που ανέκυψε μεταξύ της διοίκησης του Δήμου και της δημοτικής υπαλλήλου κ. Χρυσάνθης Κουρτέλη, διότι αγνοούμε όλα τα δεδομένα της.
Δεν θα διστάσουμε όμως να τολμήσουμε να αρθρώσουμε τον δέοντα λόγο για εκείνα που ασφαλώς έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας.
Με την κ. Κουρτέλη είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μόνο δύο φορές, μία για εξυπηρέτηση του Δήμου και μία για επαγγελματική μας υπόθεση που σχετιζόταν με την δημοτική αρμοδιότητά της.
Εκτιμήσαμε την αξιοπρέπεια, την ευγένειά της, την καλή της διάθεση, τις γνώσεις της για το αντικείμενό της, την επιστημονική της συνέπεια και κυρίως την απόλυτη αμεροληψία και αντικειμενικότητά της.
Έχουμε υποχρέωση ηθικής τάξης να τα καταθέσουμε δημόσια τώρα που η κ. Χρυσάνθη Κουρτέλη ταλαιπωρείται.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ  

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2020 | 3:59 pm


Δράση: "Όλοι είμαστε «Δήμος»

"Με αφορμή τη διαμάχη διοίκησης και δημοτικού υπαλλήλου"

"Δεν χρειάζεται να έχει κανείς μελετήσει τα έγγραφα ή να έχει παρακολουθήσει διεξοδικά όλα όσα δημοσιοποιούνται σχετικά με την υπόθεση της εντολής μετακίνησης υπαλλήλου του Δήμου στο κτήριο του ΤΥΠΕΤ, για να βγάλει συμπέρασμα.

Χωρίς πολλές αναλύσεις, η χρήση του παταριού του ΤΥΠΕΤ, είναι ακατάλληλη για οποιαδήποτε κεντρική υπηρεσία του Δήμου.

Δεν νοείται οποιοσδήποτε υπάλληλος να απομονώνεται από τον χώρο εργασίας του και να στέλνεται σε μια ιδιότυπη εξορία, μακριά από τους συναδέλφους του, μακριά από τον «κανονικό» και γνώριμο εργασιακό του περίγυρο, επειδή κάποιοι το αποφάσισαν χωρίς επαρκείς εξηγήσεις, και να αφήνεται εκεί παρατημένος χωρίς επιτήρηση, για ένα μήνα είπανε (!), λόγω κορωνοϊού...

Δεν νοείται μια διοίκηση να εκθέτει το προσωπικό της, να το φθάνει στα όριά του, αδιαφορώντας για τη συνέχεια της εργασιακής σχέσης και επομένως και για την εξυπηρέτηση των δημοτών, αδιαφορώντας για το παράδειγμα που μένει για επόμενες διενέξεις, να δημιουργεί χώρους απομόνωσης (οι οποίοι δεν «αξιοποιούνται» για πρώτη φορά), αντί να φροντίζει να διευθετεί τα θέματα όχι μόνο υπηρεσιακά αλλά και ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ. Χωρίς οξύνσεις, χωρίς να φθάνει σε καταστάσεις δίχως επιστροφή, σε σχέσεις που διαλύονται, σε άνισους ανταγωνισμούς, όπου το ένα άτομο – υπάλληλος καλείται να επιβιώσει απέναντι στον μηχανισμό και τη γραφειοκρατία των προϊσταμένων και των αιρετών που έρχονται και παρέρχονται.

Δεν νοούνται εξισωτισμοί σ’ αυτά τα ζητήματα. Δεν είναι εδώ το θέμα πόσο φταίει ο υπάλληλος και πόσες λάθος κινήσεις διέπραξε στη διάρκεια των χειρισμών της υπόθεσης. Δεν γίνεται ξαφνικά κάποιος «χορηγός» της αντιπολίτευσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με καταστάσεις ανομίας, με προβληματικές συμπεριφορές απέναντι στο κοινό ή στους υπαλλήλους, για να φθάνουν οι αντιθέσεις στα άκρα, για να δικαιολογούνται καταγγελίες και «μέτρα». Τίποτα τέτοιο δεν τέθηκε.

Διευθυντές, Γενικοί Γραμματείς, αντιδήμαρχοι, έχουν, μεταξύ άλλων, αυτήν ακριβώς την αρμοδιότητα: Να διευθετούν τις ανθρώπινες πλευρές των εργασιακών σχέσεων με αμεροληψία και δικαιοσύνη. Να σβήνουν τις φωτιές. Να αποκαθιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά στους ζωντανούς κοινωνικούς χώρους, με τρόπο αυτονόητο. Εύκολα, όπως συνήθως συμβαίνει οσάκις υπάρχει πρόθεση να λυθούν.

Να σταματήσει λοιπόν εδώ η επίθεση προς τον εκάστοτε «προβληματικό», (κατά τη δημοτική αρχή), εργαζόμενο. Και να αποκατασταθεί το εργασιακό κλίμα στον Δήμο.

Σιωπηρά, χωρίς να ακουστεί κουβέντα. Όπως πρέπει.
Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη"

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2020 | 3:43 pm


Ανακύκλωση και διαχείριση βιοαποβλήτων

Τηλεημερίδα με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων της Αττικής
Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ διοργανώνουν τηλεημερίδα για την Ανακύκλωση και τη διαχείριση βιοαποβλήτων με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων της Αττικής, αύριο Πέμπτη 4 Ιουνίου στις 11.30

Παρουσίαση του ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην Αττική, από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη αύριο Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, από τις 11:30 έως τις 13:30, θα πραγματοποιηθεί τηλεημερίδα με τη συμμετοχή Δημάρχων και Αντιδημάρχων της Αττικής, με θέμα: «2020: Έτος Ανακύκλωσης για την Αττική, Διαχείριση Βιοαποβλήτων - Η Επόμενη Μέρα».

Στην τηλεημερίδα, η οποία θα προβληθεί από το site της Περιφέρειας Αττικής  (http://www.patt.gov.gr/site/ ), ο κ. Πατούλης θα παρουσιάσει το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης των Βιοαποβλήτων στην Αττική.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κωστής Χατζηδάκης. 
Η τηλεημερίδα διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Παρασκευή 5 Ιουνίου, στο πλαίσιο της προώθησης της ανακύκλωσης, το έτος 2020, καθώς και της εφαρμογής ενός νέου μοντέλου ορθολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης των βιοαποβλήτων.
H τηλεημερίδα θα εστιάσει:
- Στο ρόλο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, τις υποχρεώσεις των Δήμων αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται.
-Στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με τη διανομή ειδικών απορριμματοφόρων και καφέ κάδων βιοαποβλήτων.
-Στα επόμενα βήματα για τη δημιουργία δικτύου ολοκληρωμένης διαχείρισης βιοαποβλήτων.
-Στις εν εξελίξει ενέργειες για παραγωγή πιστοποιημένου εδαφοβελτιωτικού από την κομποστοποίηση βιοαποβλήτων.
- Στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που αναμένονται από την υλοποίηση του δικτύου ολοκληρωμένης διαχείρισης βιοαποβλήτων.

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2020 | 9:38 pm


Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Στο Δημαρχείο Βριλησσίων
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της διασποράς κρουσμάτων covid-19 και σε συνεργασία με τον Δήμο Βριλησσίων, κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. μετέβη στο Δημαρχείο προκειμένου να πραγματοποιήσει μοριακό έλεγχο.

Συνολικά ελέγχθηκαν 108 άτομα από τις Διοικητικές Υπηρεσίες, τον Τομέα Καθαριότητας & Περιβάλλοντος του Δήμου, καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί των σχολείων των Βριλησσίων.

Να υπενθυμίσουμε ότι έχει προηγηθεί προληπτικός έλεγχος πριν από λίγες ημέρες και στα Δημοτικά Ιατρεία , όπου πραγματοποιήθηκαν 130 τεστ μοριακής ανίχνευσης, ενώ συνεχίζεται η συνεργασία για τον ορισμό νέου ραντεβού στο Δήμο από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Με γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, την προστασία των ευπαθών ομάδων και των εργαζομένων, ο Δήμος Βριλησσίων συνεχίζει προς αυτή την κατεύθυνση με αμείωτη  ένταση.

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2020 | 9:33 pm


e-Ανακύκλωσε και λάβε μέρος στην κλήρωση

Για ένα Tablet - Στον Δήμο Βριλησσίων εκπαιδευόμαστε δημιουργικά

Ο Δήμος Βριλησσίων, επενδύοντας στη γνώση για την Ανακύκλωση και ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής για ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, υλοποιεί μέσω του followgreen.gr/vrilissia για τους μαθητές/τριες των δημοτικών σχολείων τη δράση «Πράσινοι Μαθητές σε Αποστολή!».
Πιο συγκεκριμένα, μέσω του ειδικά διαμορφωμένου ενημερωτικού υλικού των «Green Missions» σε άρθρα, βίντεο και κουίζ τα παιδιά παρέα με τους γονείς αποκτούν γνώσεις για την ανακύκλωση, ολοκληρώνοντας στόχους και κερδίζοντας πόντους επιβράβευσης.
Από σήμερα και στο εξής, μαθητές και γονείς επιβραβεύονται και ατομικά για την προσπάθειά τους λαμβάνοντας αυτόματα μέρος στην κλήρωση για ένα Tablet. Η κλήρωση αφορά όλες τις συμμετοχές των μελών του Followgreen από την έναρξη της σχολικής δράσης και η ανάδειξη του νικητή/τριας θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής επιλογής τυχαίου αριθμού, στα μέσα Ιουνίου.
Επιπλέον, ο Δήμος θα επιβραβεύσει όλα τα σχολεία που έλαβαν μέρος μέσω των μαθητών και των γονέων, ενώ το 1ο σε άθροισμα πόντων σχολείο  θα λάβει ένα χρηστικό δώρο για τη σχολική του μονάδα.
Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι για την ενεργοποίηση της συμμετοχής στη δράση θα πρέπει να δηλωθεί το σχολείο στον λογαριασμό χρήστη, είτε για τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη, είτε μέσω νέας εγγραφής (followgreen.gr/vrilissia/account/register). Η συγκέντρωση των πόντων επιβράβευσης αθροίζεται σε επίπεδο σχολείου και η πορεία κάθε σχολείου καταγράφεται στην ειδική σελίδα followgreen.gr/vrilissia/contest.
Λάβετε μέρος σήμερα: Followgreen.gr/vrilissia/earnpoints

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2020 | 12:47 pm


Από Μνήμης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ι. ΒΑΤΟΥΣΙΟΥ

Απαλό αεράκι
να φυσούσε στα χείλη
των παιδιών των θλιμμένων
να 'ταν νύχτα ή δείλι

Κάτω η θάλασσα μαύρη
και τ' αστέρια σβησμένα
η σιωπή το σκοτάδι
να τα βρουν ενωμένα

Κάποιος ρίχνει μαντήλι
απ' της γης το μπαλκόνι
Αεράκι στα χείλη
με φωνές ξημερώνει

ΠΙΝΑΚΑΣ: Dame Laura Knight (1877-1970), Πετώντας χαρταετό. 1910.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2020 | 9:59 pm


Σε ασφαλές περιβάλλον η επιστροφή των μαθητών

Από σήμερα σε Δημοτικά και Παιδικούς Σταθμούς

Ημέρα επιστροφής σήμερα για τους μικρούς μαθητές των Δημοτικών σχολείων και των Παιδικών Σταθμών, σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και Παιδείας. 

Με μέριμνα του Δήμου Βριλησσίων, βάσει των κανόνων υγιεινής,  όλες οι αίθουσες διαθέτουν τα κατάλληλα αντισηπτικά και είδη καθαριότητας και όλοι οι χώροι θα διατηρούνται σχολαστικά καθαροί και θα αερίζονται φυσικά.
Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε καθαρισμό σε όλα τα σχολεία, ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν σε καθαρό και ασφαλές περιβάλλον για τη συνέχιση του σχολικού τους έτους .
Δήμος Βριλησσίων, Μένουμε ασφαλείς και στα σχολεία

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2020 | 7:15 pm


Επανεκκίνηση από σήμερα

Για τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Δήμο Βριλησσίων
Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 μετά τη διακοπή λόγω του covid 19, οι αθλητικές δραστηριότητες και τα πολιτιστικά εργαστήρια του Πολιτιστικού και  Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Βριλησσίων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση οι ενδιαφερόμενοι και τα μέλη μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού, ή με τους γυμναστές των προγραμμάτων και τους υπεύθυνους των εργαστηρίων.


Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός

Κλειστό Γυμναστήριο : Ολυμπιονικών & Σπ. Λούη

(τέρμα Κισσάβου)

Ώρες 08:30-20:00

Τηλ. Επικ. : 2108101510, 2108101511


Site : www.vrilissia-arts-sports.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2020 | 7:04 pm


O Πολιτισμός και η στήριξη των καλλιτεχνών

Είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση

Για μια ακόμη φορά η κα Δούρου μπερδεύει την ιδιότητά της ως κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με την ιδιότητα της Περιφερειακής Συμβούλου κι επικεφαλής της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Αυτή τη φορά εξέδωσε ανακοίνωση για να καταγγείλει την κυβέρνηση, αλλά και τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ότι δήθεν δεν στηρίζουν τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού, την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού.

Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ιδιότητα της κας Δούρου, ούτε η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση. Θα απαντήσουν άλλοι, περισσότερο αρμόδιοι στο ζήτημα αυτό. Δεν θα ανεχθούμε όμως να εμπλέκει την Περιφέρεια Αττικής σε αυτά τα μικροκομματικά παιχνίδια, όπως συνηθίζει τελευταία. Ούτε να λέει συστηματικά ψέματα.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού, για τους οποίους δήθεν κόπτεται η κα Δούρου, πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Πρώτον, η κα Δούρου είναι αυτή που βλέπει τον Πολιτισμό με κομματικές παρωπίδες. Η δική της παράταξη είναι αυτή που καταψήφισε δύο φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη συγκρότηση Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η εν λόγω επιτροπή υφίστατο και χειριζόταν τα θέματα πολιτισμού και κατά τη περίοδο 2010-2014 και την κατά την περίοδο 2014-2019, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία της για τον εύρυθμο προγραμματισμό, συντονισμό και υλοποίηση των δράσεων πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής. Η κα Δούρου υποκριτικά πρότεινε στη Διοίκηση της Περιφέρειας να στηρίξει με 2,5 εκ. ευρώ τον Πολιτισμό, αλλά η ίδια καταψήφισε τη συγκρότηση των Επιτροπών Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής.

Δεύτερον, θα έπρεπε η κα Δούρου να γνωρίζει ότι σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων και του ΕΟΔΥ, καμία πολιτιστική εκδήλωση δεν μπορεί να διοργανωθεί πριν τις 15 Ιουλίου. Ακόμη λοιπόν κι αν αύριο το πρωί αποφασίζαμε να διαθέσουμε χρήματα για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει πριν τις 15 Ιουλίου.

Τρίτον, σε αντίθεση με ότι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα για όλες τις δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό ακολουθούνται διαδικασίες πλήρους διαφάνειας. Και αποτελεί δέσμευση της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής η στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα αυτό, τώρα που επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα, να γίνει σύμφωνα με τα όσα επιτάσσουν τα νέα υγειονομικά δεδομένα, με διαφάνεια και με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. Ασφαλώς κι έχουμε σχέδιο για να στηρίξουμε τον Πολιτισμό, τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς , αλλά αυτό θα γίνει με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας και με προτεραιότητα να διαφυλάξουμε την υγεία όλων, πολιτών και καλλιτεχνών.

Τέταρτον, δεν είναι η κα Δούρου περισσότερο ευαίσθητη από τη Διοίκηση της Περιφέρειας για τους καλλιτέχνες. Αν ήταν ευαίσθητη, δεν θα ήταν «αόρατη» και θα είχε επιδείξει αυτήν την ευαισθησία και τις προηγούμενες βδομάδες, που δίναμε ως Περιφέρεια τη μάχη για την υγειονομική υποστήριξη των πολιτών της Αττικής αλλά και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Δεν θα κρυβόταν στα δύσκολα , ούτε θα περίμενε να περάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, για να εμφανιστεί και αναζητά πολιτικό ρόλο με υποκριτικές ανακοινώσεις.

Πέμπτον, δεν περιμένουμε η κα Δούρου να μας προτείνει το αυτονόητο, την αγορά εισιτηρίων για θεατρικές παραστάσεις που θα διεξαχθούν μελλοντικά και τη διανομή αυτών στους πολίτες. Είναι στις προθέσεις μας αυτό να γίνει, αλλά προϋπόθεση, είναι να ξεκινήσουν οι παραστάσεις. Όπως στις προθέσεις μας είναι η συνεργασία με φορείς και σωματεία καλλιτεχνών και η διοργάνωση σεμιναρίων, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ήδη από τον Μάρτιο είχε ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου της 11/3/2020 η διεξαγωγή σεμιναρίων με Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας. Δυστυχώς η συνεδρίαση ακυρώθηκε λόγω του κορωνοιού. Το θέμα είναι ενταγμένο στην ημερήσια διάταξη της 3/6/2020. Γιατί τόσο άγχος κα Δούρου;

Έκτον, δεν θα σχολιάσουμε τη σοβαρότητα της πρότασης της «να διατεθούν δωρεάν, ανεκμετάλλευτοι χώροι της Περιφέρειας Αττικής, όπως ο χώρος του “Beach Volley” στο Φαληρικό που προσφέρεται για μουσικές παραστάσεις μιας και ειδικά γι΄ αυτές οι συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολες, αλλά και άλλοι χώροι». Προφανώς ξεχνά η κα Δούρου σε ποια κατάσταση παρέδωσε το συγκεκριμένο χώρο. Όπως δεν χρειάζεται η υπόδειξη της κας Δούρου για να στηρίξουμε ως Περιφέρεια δράσεις όπως το Μικρό Παρίσι, που ήδη κάναμε. Η πρόθεσή μας είναι δεδομένη, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους Δήμους και τους φορείς και παρακολουθούμε το θέμα προκειμένου να αποφασίσουμε με πρώτο γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, για τις εκδηλώσεις που θα στηρίξουμε, με τη δική τους συνεργασία.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλοι και πρώτα από όλα η κα Δούρου να αντιληφθεί ότι είναι άλλος ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής και άλλος του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει , σχεδιάζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα:

ένα νέο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων, το οποίο θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ασφαλείς συνθήκες. Το πρόγραμμα αυτό θα είμαστε σε θέση σύντομα να το παρουσιάσουμε .

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους Δήμους της Αττικής, προκειμένου να στηρίξουμε την προσπάθειά τους.

Προωθούμε συνεργασίες υψηλού κύρους και αποδοχής με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της χώρας.δίνουμε προτεραιότητα στον τομέα της ψηφιακής πρόσβασης στον πολιτισμό, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις από το σπίτι. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η συνεργασία που ετοιμάζουμε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για την παραγωγή ψηφιακού μουσικού υλικού με την υπογραφή αυτού του κορυφαίου μουσικού φορέα της χώρας, το οποίο θα προσφέρεται δωρεάν στους πολίτες μέσω διαδικτύου.Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει πλήρη γνώση, τόσο των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, όσο και της ανάγκης να στηριχθούν οι άνθρωποι του Πολιτισμού, στους οποίους θα σταθούμε δίπλα. Με πράξεις και όχι με λόγια.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2020 | 6:52 pm


ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΗΜΑ, ΩΣ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ

Του Δημήτρη Μπάκα*

Προοίμιο
Ο χώρος των συναισθημάτων είναι στην «καρδιά μας»!, καθώς θέλουμε να πιστεύουμε! Είναι η πηγή της κινητήριας δύναμης της συνείδησης. Το συναίσθημα είναι για την ανθρώπινη προσωπικότητα, ό,τι το καύσιμο για τον καυστήρα του αυτοκινήτου. Κανένας άνθρωπος δεν έζησε ποτέ με φρόνηση χωρίς να χρησιμοποιήσει τη διάνοια, αλλά και κανένας άνθρωπος δεν έζησε ποτέ έντονα χωρίς το συναισθηματικό ενέργημα. Μερικοί αποδοκιμάζουν, χωρίς βαθύτερη σκέψη, τη συγκίνηση, που προκαλούν τα συναισθήματά μας. Εντούτοις, οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες μιλάνε για την αξία της συναισθηματικής νοημοσύνης, οποία συνιστά  αρετή. Όντως η πρόχειρη συγκίνηση είναι μια επικίνδυνη δύναμη, γιατί μας κάνει ακατάλληλους για μια εύστοχη ενέργεια με νου και γνώση, γιατί κάθε δυσκολία φέρνει απώλεια της ψυχραιμίας που οδηγεί στον αχαλίνωτο φόβο, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί παράλυση και παράνοια. Το σκέπτεσθαι και το συναισθάνεσθαι πηγαίνουν χέρι-χέρι για να συναντήσουν το αγαθό.

Εισαγωγή
Οι αξίες της ζωής αναδύονται από τον συναισθηματικό μας κόσμο και η αξιολόγησή τους γίνεται με τη βοήθεια του Λόγου. Σκεφτόμαστε με διαύγεια και συναισθανόμαστε βαθιά είναι ο αρμονικός συνδυασμός για μια νικηφόρο ζωή. Οι ευγενείς συγκινήσεις είναι τα δημιουργικά κίνητρα για δράση. Η αγάπη , το θάρρος, η ελπίδα, η υπομονή, η ανεκτικότητα είναι συντελεστές θετικής ανοικοδόμησης. Στον ίδιο χώρο των συναισθημάτων πηγάζει η θέληση για ανάληψη δράσης που αναδύεται από τη σύνθεση και αλληλεπίδραση ορμέμφυτων, στάσεων αλλά και της αγωγής.
Εδώ έγκειται και η μεγάλη σημασία της Τέχνης στη γενική της μορφή. Η αισθητική και συναισθηματική καλλιέργεια του εαυτού μας. Η αναζήτηση και η απόκτηση της δυνατότητας βιώσεως του Κάλλους συνιστά ανάδυση της ολιστικής καλλιέργειας. Το κάλλος σε όλα τα είδη των ενεργημάτων του εναρμονίζει το εσωτερικό χάος με την παγκόσμιο τάξη και αρμονία. Πρέπει κυρίως να το δούμε, κυρίως, ως εσωτερικό περιεχόμενο και να μη σταθούμε μόνον πχ. στην τέρψη μόνο του ματιού. Να το δούμε να διαχέεται και να πλημμυρίζει την όλη προσωπικότητα του ατόμου και να ακτινοβολεί και εξωτερικά. Να δώσουμε, ει δυνατόν, την άπειρη διάσταση του κάλλους. Ξεκινώντας από την αισθητηριακό ερέθισμα να προχωρήσουμε στην αισθητική εμπειρία του ωραίου και της γνώσης και πιο πέρα στην ολβιότητα της καλοσύνης και στην ιερότητα του πνευματικό κάλλους.
Δεν παραγνωρίζονται οι άπειρες ωραίες πτυχές της καθημερινότητας. Οι αρετές της λεπτότητας, της ευπρέπειας, της σύνεσης, της λεπταισθησίας, ευαισθησίας, της ανεκτικότητας κλπ., οι οποίες ενέχουν μικρές συχνότητες κάλλους, αλλά είναι απόλυτα κρίσιμες στη ζωή μας.
Στη σημερινή μας κουλτούρα που οι κατηγορικές εντολές των ηθικών κωδίκων πολύ δύσκολα τηρούνται. Μόνον η αισθητική καλλιέργεια μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα ανάπτυξης της προσωπικότητας του ανθρώπου. Η ευγένεια, ο αλληλοσεβασμός, η ευπρέπεια, όπως και η αρχαιοελληνική φιλανθρωπία ευδοκιμούν μόνο σε ένα κατάλληλο αισθητικά χώρο της ανθρώπινης ψυχής και συνιστούν αξίες μεγάλης προτεραιότητας. Μόνον μέσα σε ένα κλίμα, που είναι πλημμυρισμένο από ευγενή συναισθήματα, που είναι τα αντίδοτα του φόβου και της ανασφάλειας, αναδύεται ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας των ανθρώπων. Τότε νοιώθουμε το συναίσθημα της ευαρέσκειας, της ασφάλειας. Εκεί ευδοκιμεί η ανθρωπινότητα του ανθρώπου.

Αισθητικές κατηγορίες
Η Τέχνη στη γενικότερη μορφή της θεωρείται ο πλουτισμός, εξαγνισμός και ανάταση της συγκινησιακής μας ζωής. Με αυτή την έννοια μάς παρέχεται η δυνατότητα να διευρύνουμε τις κατηγορίες του κάλλους, που συνήθως ονομάζομε απλά ωραίο. Τότε διαπιστώνεται το ασύλληπτο του χαρακτήρα της ωραιότητας, ως αξία. Πολλοί θεωρούν, μάλιστα, αδύνατο τον ορισμό της ωραιότητας, την οποία , όμως, αναγνωρίζει άμεσα η ψυχή μας, όταν τη συναντήσει.
Διακρίνονται, κάποιες, βασικές αισθητικές κατηγορίες:
Το ωραίο: Η άκρατη χαρά στην απόλαυση της μορφής, που παρουσιάζει αρμονική ενότητα των μελών. Ευχάριστη συγκίνηση, που είναι στα μέτρα μας. Ετυμολογικά προέρχεται από τη λέξη «ώρα» (χρόνος). Δε θολώνει την ψυχή και νοιώθουμε ευτυχία! Η ώρα η καλή (λατ. bona hora). Κάτι που έρχεται ακριβώς στην ώρα του! Ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά. Δηλαδή την ώρα που συμπίπτουν η εκπλήρωση των επιθυμιών μας με τα γεγονότα της ζωής. Είναι οι στιγμές που επιδιώκουμε να έχουμε στη ζωή μας. Γιατί εκεί βρίσκουμε την ήρεμη γαλήνη. Στην κατηγορία του ωραίου, δημιουργείται αρμονία στα ανθρώπινα μέτρα. Αρμονία νόησης και αίσθησης, πχ. ο ελληνικός ναός είναι ωραίος.
Το υπέροχο- υψηλό, ξεπερνά τις δυνάμεις μας και νοιώθουμε μια υπέρτερη δύναμη, που επιζητούμε για να ζήσουμε, μια άλλη ατμόσφαιρα συναισθημάτων. Η αρμονία του μεγαλόπρεπου, του επιβλητικού και κολοσσιαίου. Π χ. το αιγυπτιακό ανάκτορο ή ο γοτθικός ναός.
Το χαριτωμένο, παρά του ότι υπολείπεται των δικών μας δυνάμεων και διαστάσεων το αισθανόμαστε άνετα και νοιώθουμε ευχαρίστηση, γιατί η χάρη υπερτερεί σημαντικά του όγκου. Το μικροκαμωμένο, η κομψότητα το κάνει αξιαγάπητο, εράσμιο, συμπαθή και γοητευτικό για προστασία.
Τα τραγικό, εισάγει στοιχεία του πόνου και δυσαρέσκειας, τα οποία όμως καθίστανται , λόγω τέχνης «πιο ανεκτά» σε μας και μάλιστα συγκινούμαστε σε βαθμό που τελικά νοιώθουμε τρόπον τινά ευχαρίστηση, γιατί φορτισθήκαμε και αποφορτισθήκαμε, ήτοι ζήσαμε μια παρεμφερή κατάσταση πόνου και δυσαρέσκειας, εικονικά μεν, αλλά πειστικά και επήλθε ο «κάθαρση» των παθημάτων. Αυτό είναι το μεγαλείο της τραγωδίας. Το είδος της τέχνης των αρχαίων προγόνων μας, το οποίο μαζί με το περίφημο ελληνικό κάλλος της αρμονίας δόξασαν το ανεπανάληπτο κλασσικό ελληνικό πνεύμα.
Το κωμικό, μας διασκεδάζει και μας διδάσκει ακόμη, αλλά δεν μας μεταμορφώνει εσωτερικά. Δεν εξαγνίζει, ούτε ανατείνει την ψυχή μας, όπως το αισθητικά υπέροχο και τραγικό. Μένει, μάλιστα πιο πίσω και από το χαριτωμένο, γιατί η θέση του είναι στα σύνορα της αισθητικής ζωής.

Η Τέχνη, ως πνευματική λειτουργία
Η Τέχνη, για τον ρομαντισμό αποτελεί την αποκορύφωση της πνευματικής ζωής και ο καλλιτέχνης είναι το κατεξοχήν πρότυπο του ανθρώπου. Αν αυτή η άποψη κρίνεται υπερβολή από την πρώτη θεώρηση, εντούτοις δε στερείται βάση αλήθειας. Συνήθως όταν λέμε τέχνη εννοούμε το χώρο που καλύπτουν οι καλούμενες «καλές τέχνες», έξι τον αριθμόν (Ζωγραφική, Μουσική, Γλυπτική, Ποίηση- Λογοτεχνία , Χορός, Αρχιτεκτονική), με έβδομη καλή τέχνη τον κινηματογράφο. Εμείς για την κάλυψη των απαιτήσεων της ανδραγωγίας θα ασχοληθούμε με την Τέχνη με την ευρύτερη έννοια. Δεν παραβλέπουμε τη μεγάλη αξία των καλών τεχνών, αλλά θαρρούμε ότι αν σταθούμε στη φράση «η τέχνη για την τέχνη», θα έχουμε αφήσει ένα σημαντικό μέρος της έννοιας της τέχνης ανεκμετάλλευτο. Θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε  την αισθητική εμπειρία με την ευρύτερη έννοια της τέχνης, ως τέχνη του βίου. Ως δόμηση του της ανθρώπινης προσωπικότητας, που είναι έργο της παιδαγωγίας.
Ο αντικειμενικός κόσμος ( πραγματικότητα) διακατέχεται από την «αλήθεια» που με τη σειρά της συνιστά αμείλικτη κυριαρχία της τυφλής ανάγκης, που κυβερνά. Το ίδιο, άκαμπτο είναι και το περιβάλλον των ανθρώπινων σχέσεων, με τις ηθικές επιταγές και τους κανόνες δικαίου. Ο χώρος της τέχνης συνιστά το μόνο ευέλικτο χώρο αρμονικής σύνδεσης των δύο άλλων χώρων. Συνιστά το ενδόσιμο, ήτοι ό,τι μας κάνει να πράξουμε κάτι. Ενεργεί καταλυτικά ώστε τα ερεθίσματα από το αντικειμενικό και ανθρώπινο περιβάλλον να περάσουν στο είναι μας ως συγκινήσεις και μετασχηματισμοί κατάλληλοι για αφομοίωση. Επιτυγχάνεται με το ευτυχές γεγονός της ανέλπιστης αρμονίας που μας δίνει το ωραίο, ως σύμπτωση των εσωτερικών μας αναγκών με τα όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα.
Μέσω της Τέχνης ο άνθρωπος βιώνει τον κόσμο, όχι ως άψυχο και χωρίς νόημα. Δέχεται μηνύματα από το περιβάλλον και ανταποκρίνεται ανάλογα με το πόσο εισέρχεται στην ουσία του έργου. Το έργο είναι εκείνο που τον φέρνει σε επικοινωνία με τον ψυχισμό του καλλιτέχνη και από εκεί στο κόσμο που απεικονίζεται. Ανάλογα πλάθουμε το δικό μας κόσμο τον οποίο και βιώνουμε. Λέγεται, εάν κάποιος δεν έχει νοιώσει την ομορφιά, δεν έχει ζήσει την ζωή του. Αλλά και όλο τον κόσμο να γυρίσει δεν πρόκειται να βρει την ομορφιά αν δεν την έχει μέσα του. Το τελευταίο σημαίνει ότι το να μπορέσει να δει την ωραιότητα κάποιος πρέπει να εξασκηθεί, γιατί η καλαισθησία είναι αρετή.

Σχολιασμός
Θαρρούμε ως την πιο σωστή την άποψη των αρχαίων Ελλήνων, οποίοι δε διέκριναν με σαφήνεια τις έννοιες του καλού (ωραίο) και αγαθού. Υπάρχει, βέβαια, η δυνατότητα μιας αισθητικής θεώρησης ενός αντικειμένου. Το αισθητικό ενέργημα είναι μια εμπειρία πλήρης, ήτοι δεν πρέπει να συνδέεται με την αναμονή κάποιας συνέχειας . Είναι τελικότητα χωρίς άλλο σκοπό. Πχ απολαμβάνω μια ωραία θέα ενός τοπίου, που συνιστά μια πλήρη απόλαυση, γιατί δεν αποβλέπω, φερ’ειπείν, στην εκμετάλλευση του τοπίου για άλλη χρήση, δηλαδή να χτίσω κάποιο ξενοδοχείο. Απολαμβάνω τη θέα και μόνο. Και αυτό μου φθάνει. Βλέπω ένα λουλούδι και απολαμβάνω τα χρώματά του ,το άρωμά του και δεν σκοπεύω να το πουλήσω για να εισπράξω κάποιο χρηματικό ποσό. Χαίρομαι την παρέα κάπου συνανθρώπου μου όχι γιατί θα με βοηθήσει στις αυριανές μπίζνες μου, ακόμη ούτε για τις γνώσεις του, ακόμη ούτε για την αγαθοεργία του. Εδώ βέβαια αρχίζουμε να ξεπερνάμε στα όρια του «βαθύτερου» κάλλους ,το οποίο είναι το αόρατο κάλλος, η ψυχική ωραιότητα και αυτή είναι η ύψιστη ομορφιά, που προϋποθέτει την καλλιέργεια θυμικού.
Δε σκεφτόμαστε μονάχα αλλά και αισθανόμαστε. Έτσι βιώνουμε τη ζωή μας. Απαιτείται προσοχή όμως. Όχι το συναίσθημα χωρίς μορφή. Ο άμορφος εσωτερικός κόσμος προκαλεί σκοτάδι στη ψυχή μας. Μόνον όταν δώσουμε μορφές στον εσωτερικό μας χώρο νοιώθουμε ισορροπημένοι. Μάλιστα οι μορφές πρέπει να είναι και εύμορφες. Ζούμε στην αρμονία και την ωραιότητα.
Με την αναζήτηση της αλήθειας προσπαθούμε να ρίξουμε ένα ελάχιστο «φως» στον αχανή αντικειμενικό έξω κόσμο. Με την αναζήτηση του κάλλους προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε το εσωτερικό μας χάος των συναισθημάτων μας και των διαθέσεών μας αναζητώντας, τελικά. Την πραγμάτωσης του αγαθού μέσα στο πλαίσιο του δικαίου και της ηθικής. Όταν κατορθώνουμε τη λεπτή εσωτερική ισορροπία δράσεων και αντιδράσεων τότε νοιώθουμε ευχάριστα και είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Ενώ σε κάθε περίπτωση έλλειψης ισορροπίας είμαστε δύσθυμοι , μελαγχολικοί, χωρίς όρεξη για δημιουργία ήτοι δυστυχισμένοι.
Μόνον ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με άψυχα όντα, γιατί έχει αναπτυγμένη ικανότητα της αισθαντικότητας και ευαισθησίας. Έχει το χάρισμα της «ανθρωπομορφισμού». Εκείνος δίνει λαλιά και ζωή στα βουνά, στα δένδρα, στο κύμα. Δίνει νόημα στις γραμμές, στους ήχους , στα χρώματα, σε ό,τι τον περιβάλλει και τον ενδιαφέρει. Έτσι βιώνει την πνευματική του ζωή. Επικοινωνεί, «εισέρχεται» αισθητικά στο χώρο που τον περιβάλλει, δημιουργεί ένα καθρέπτη του εαυτού του, μπορεί και έτσι πλαταίνει το είναι του και ζει μαζί με όσα έρχεται σε «επικοινωνία». Δημιουργεί σχέσεις και συνάφεια με τον ενόργανο αλλά και τον ανόργανο κόσμο. Και, ίσως, αυτό είναι ένα δώρο» τη Φύσης στο εκλεκτότερο δημιούργημά της, τον άνθρωπο.
Η ενσυναίσθηση(Einfuhlung, empathy, ενδιαισθησία, αισθητική συμπάθεια ) συνιστά τον δίαυλο των συναισθημάτων, γιατί είναι βασικός παράγοντας, επάνω στον οποίο γίνεται ένα παιχνίδι, όχι υποχρεωτικά παιγνιώδες. Στην αναζήτηση της αλήθειας πρωτεύοντα ρόλο έχει ο Λόγος. Αντίστοιχο ρόλο στο συναίσθημα αναλαμβάνει το «παιχνίδι». Το παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων είναι ένα μικρό μόνον μέρος του όλου παιχνιδιού. Όλοι μας γνωρίζουμε για τα ωραία παιχνίδια των Καλών Τεχνών: Ο ζωγράφος παίζει με τα χρώματα, ο ποιητής με τις λέξεις, ο μουσικός με τους ήχους-νότες, ο ηθοποιός με τις εκφράσεις του και κινηματογράφος με όλα μαζί. Ξέρουμε επίσης και για τα «παιχνίδια» της ζωής ή τα «παιχνίδια των «Μεγάλων»… που γίνονται στις «πλάτες μας». Όλα παιχνίδια έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας σε σχέση με επιστημονική ανεύρεση της αλήθειας, όπως και τον τρόπο εφαρμογής της ηθικής.  Κοντολογίς το παιχνίδι είναι μια πολύ σοβαρή πνευματική ασχολία, γιατί συνιστά μεταβατικό σταθμό στην κίνηση του ανθρώπου προς την ανώτερη σφαίρα των επιδιώξεων του, ακόμη και προς την ηθική τελείωσή του.
Η ενσυναίσθηση είναι κύριο στοιχείο της ανθρώπινης νόησης , αλλά και της ηθικής στάσης του. Η αρχική ενσυναισθητική θεωρία αναπτύχθηκε από τον τομέα της Τέχνης, και ειδικότερα για θέματα αισθητικής καλλιέργειας. Με την ικανότητα- χάρισμα « συμπαθητικής» διείσδυσης, ενσυναίσθησης, έχουμε μια άλλη αισθητική μορφή του περιβάλλοντός μας. Η εσωτερική μας ζωή όχι μόνον εκτείνει τα όριά της, αλλά και εντείνεται και ανατείνεται. Μέσω της ενσυναίσθησης είναι δυνατή η πολυπόθητη αρμονία, την οποία αναζητεί η ψυχή μας για να ηρεμήσει και να ευτυχήσει!
Αρμονία σημαίνει η σύζευξη δύο ή περισσότερων στοιχείων , ώστε να παραχθεί ένα νέο στοιχείο και μια νέα ουσία. Δηλαδή να λάβει χώρα μια μεταστοιχείωση και μετουσίωση. Ο συνδυασμός ενσυναίσθησης και παιχνιδιού συνιστά γόνιμη λειτουργία, γιατί είναι εκείνο που μπορεί να πετύχει μια αρμονική σύμπτωση, με τι άπειρες εναλλακτικές απόπειρες. Τέχνη, λοιπόν, πολύ απλά μπορούμε να πούμε, ότι είναι τρόπος τού να βρίσκουμε ένα τρόπο επίλυσης προβλημάτων. Τέχνη (από το ρήμα τίκτω) σημαίνει βρίσκω ή δημιουργώ κάτι για πρώτη φορά. Σχεδόν τα πάντα στην τέχνη είναι μονοτυπίες, ακόμη και η αντιγραφή ενός ζωγραφικού πίνακα και η εκτέλεση ενός κομματιού από ένα μουσικό έργο.

Αποτιμήσεις
Οι Καλές Τέχνες με τα ενεργήματά τους και τα δημιουργήματά τους παρεμβαίνουν άμεσα και ρυθμιστικά στο εσωτερικό μας κόσμο. Μας προκαλούν ποικίλα συναισθήματα και συγκινήσεις, τα οποία με τη σειρά τους καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη βούλησή μας για ενέργειες και στάσεις.
Για να μας δημιουργηθεί μια αισθητική εμπειρία πρέπει να τα δούμε με τα «μάτια» της ψυχής. Να τα δούμε σα σύνθεση , σαν ένα όλο, από το οποίο αναδύεται η αρμονία ήτοι η σύμμετρη διάταξη των μερών, ευρυθμία, ομαλή σχέση και αναλογικότητα.
Η ωραιότερη σύνθεση είναι η σύνθεση των αντιθέτων σε μια ενότητα. Βασική αρχή ο συνδυασμός της μεγαλύτερης ποικιλότητας σε μια ενότητα, μέσα στην οποία τα μέρη διατηρούν την προσωπικότητά τους. Αυτό είναι αποτέλεσμα μια αρχής της αναλογικότητας, που εφαρμόζεται από τη Φύση και την Τέχνη με βάση τον χρυσό λόγο , ήτοι τη χρυσή τομή.
Εάν η Φύση δεν είχε ανακαλύψει τη χρυσή αναλογία, τότε δεν υπήρχε ο Κόσμος μας. Η ίδια σχέση μάς δίνει και ωραιότερο αισθητικό αποτέλεσμα, γιατί με αυτή την αναλογία επιτυγχάνεται η εντύπωση, ότι το επιμέρους στοιχείο συνιστά μέρος του όλου και δεν είναι ξένο σώμα.
Με την πνευματική του συγκρότηση, ο άνθρωπος, επεμβαίνει στο περιβάλλον, προσθέτοντας νέες ιδιότητες και χαρακτηριστικά, τα οποία η φύση μόνη της δεν τα δίνει. Δηλαδή έχει το χάρισμα της δημιουργικότητας. Είναι λειτουργός της Τέχνης, δηλαδή φέρνει στην πραγματικότητα κάτι ,που δεν υπήρχε πριν από λίγο.
Με την Τέχνη, όταν αυτή λάβει το νόημα «Τέχνη της Ζωής», προσπαθούμε να «τακτοποιήσουμε» τον εαυτό μας μέσα στο «χάος», που νοιώθουμε γύρω μας αλλά και στο εσωτερικό μας. Επιζητούμε μια ισορροπία μεταξύ των δράσεων του περιβάλλοντος και των δικών μας δυνάμεων, δηλαδή των αντοχών μας. Όταν επιτευχθεί μια σχετική ισορροπία, τότε νοιώθουμε, άνετα. Οι εσωτερικές επιθυμίες και οι εξωτερικές συνθήκες βρίσκονται μέσα σε ένα αρμονικό φάσμα σύμπτωσης. Και τότε νοιώθουμε γαλήνη, ηρεμία και ευτυχία. Αυτή την ευχάριστη χρονική στιγμή [ ώρα= χρόνος] την ονομάζουμε «καλή ώρα» [bona hora ,στα λατινικά]. Αυτή την ώρα, ακριβώς, ο άνθρωπος αισθάνεται «ωραία» . Ζει ευτυχισμένος μέσα στην ωραιότητα του περιβάλλοντός του. Το αισθητικό-ψυχολογικό κλίμα είναι το πιο ευχάριστο, όταν βρισκόμαστε και ενεργούμε στο βασίλειο του ωραίου.
Επίλογος
Το κάλλος ως αξία ανήκει στις τρείς θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες και είναι ομότιμη με την αλήθεια και το αγαθό. Η αλήθεια και το αγαθό συνήθως αυτο-επιβάλλονται ενώ το κάλλος, ως το πλέον ευέλικτο, αμβλύνει τις δυσκολίες γι’ αυτό συνιστά το καλύτερο ενδόσιμο για σκέψη και δράση. Προκαλεί έντονα συναισθήματα. Εύκολα, όμως, μπορεί να λάβει χώρα η εκτροπή του από την αλήθεια και το αγαθό, τότε, συνήθως, γίνεται εμπορεύσιμο και ως υπερβολή καθίσταται πρόκληση. Το κάλλος καθίσταται αρετή, όταν συνδυαστεί αρμονικά με την αλήθεια και το γενικό αγαθό.
Η Τέχνη παίζει τον ρόλο του Θεράποντος σε κάθε βήμα της ζωής μας, ως άτομα και κοινωνία, γιατί συνθέτει αρμονικά το απλό με το πολύπλοκο και νοηματοδοτεί τα σύμβολα, από τα οποία αναδύονται άπειρες σκέψεις, συναισθήματα και δυνάμεις για δράση. Δεν μένει αποκλειστικά στην αισθητική τέρψη αλλά προετοιμάζει τον όλο ψυχικό κόσμο μας για μια αέναη ανακάλυψη μιας άλλης πραγματικότητας πιο αληθινής και πιο γόνιμης για δημιουργία.
Ίσως, στην εποχή μας είναι απόλυτα απαραίτητο αλλά και πιο βολικό να αρχίσουμε από τη βελτίωση των συναισθημάτων μας, αναζητώντας το ΚΑΛΛΟΣ, ως ενδόσιμο και παράλληλα να προχωρούμε στην αλήθεια και την ηθικότητα που είναι πιο δύσκολα. Γιατί, εάν υπάρξει ευαρέσκεια στη σχέση μας με τον διπλανό μας τότε ευκολότερα πιο συνετά και πιο ηθικά ενεργούμε.
Εκτιμάται ότι θα είναι ομαλότερος δρόμος της ζωής μας, εάν να κλείσουμε τα χάσματα που ανοίγουν τα μίση που μας χωρίζουν και να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ μας.
Τότε, οπωσδήποτε, ο κόσμος τον οποίο εμείς οι ίδιοι θα φτιάχνουμε θα είναι πιο ανθρώπινος. Είθε!!!
Δημήτρης Κ. Μπάκας
Μάρτιος 2020

*Ο Δημήτρης Κ. Μπάκας είναι Αντιστράτηγος εα Επίτ. Διοικητής ΣΔΑ, Διπλωματούχος Πολ. Μηχ.  Ε.Μ.Π., Πτυχιούχος Νομικής Παν. Αθηνών, MSc RCDS LONDON, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΠΙΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ 'ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ', www.xrysitomi.gr, [email protected] 210-6131174

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2020 | 6:24 pm


Υπεγράφη η σύμβαση για την αντικατάσταση

Του δημοτικού οδοφωτισμού με λαμπτήρες Led

Υπεγράφη η σύμβαση για την αντικατάσταση του δημοτικού οδοφωτισμού με λαμπτήρες Led
Υπεγράφη η σύμβαση για την αντικατάσταση του δημοτικού οδοφωτισμού με λάμπες LED μεταξύ του Δήμου Βριλησσίων και της αναδόχου εταιρείας.
Η διαχείριση του συστήματος θα γίνεται με ηλεκτρονικό έλεγχο μέσω των υπηρεσιών του Δήμου και θα δίνεται η δυνατότητα να έχουν τον πλήρη έλεγχο σε πραγματικό χρόνο.
Η εγκατάσταση θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα τόσο από πλευράς απόδοσης φωτισμού όσο και εξοικονόμησης ενέργειας.
Βάσει της σύμβασης, η προθεσμία εγκατάστασης των λαμπτήρων είναι 24 μήνες, ενώ προβλέπεται και περίοδος λειτουργίας, συντήρησης του συστήματος 60 μηνών από την εγκατάσταση. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στο 1.672.693,66 € χωρίς τα δικαιώματα προαίρεσης.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2020 | 6:17 pm


Και να δουλέψουν τα μαγαζιά και ασφαλείς οι κάτοικοι!

Χρήσιμα συμπεράσματα από μία συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου

Με κατανόηση απέναντι στις πληττόμενες επιχειρήσεις
Κοντεύουν τρεις μήνες από τότε που τα καταστήματα εστίασης είναι κλειστά. Όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειες και τα προβλήματα που προκλήθηκαν, γι’ αυτό και θεωρήθηκε αυτονόητη η διευκόλυνση των καταστηματαρχών από το δημοτικό συμβούλιο. Προσδοκία μας είναι η αγορά να λειτουργήσει καλύτερα την επόμενη περίοδο. Ακόμη κι’ αν κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα δυσκολέψουν την καθημερινότητά μας, η ανάκαμψη των μικρών επιχειρήσεων θα βελτιώσει τη ζωή όλων. Γι’ αυτό ως Δήμος οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους με κατανόηση.

Την τελευταία στιγμή
Με αυτό το κριτήριο και με αυτές τις σκέψεις προσήλθαμε στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. (27/5). Με την εισήγηση και τα 8 τοπογραφικά διαγράμματα που την συνόδευαν να φθάνει 3 ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη. Στη ΔΡΑΣΗ δεν γνωρίζαμε τίποτα για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις. Άλλοι όμως γνώριζαν. Η πληροφόρηση δεν είναι ένα ισότιμο αγαθό. Κάποιοι «συζητούσαν» εβδομάδες με τους επαγγελματίες για τα βάσανά τους. Πρώτος, ως αρμόδιος, ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, ο οποίος κατά δήλωσή του επισκέφτηκε ένα προς ένα ΟΛΑ τα ενδιαφερόμενα καταστήματα! Αλλά και παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαφήμιζαν ότι περιόδευσαν στην αγορά! Επομένως, ορισμένοι εκ των συμβούλων ήταν ενημερωμένοι, είχαν συζητήσει, είχαν ακούσει, δεν αιφνιδιάστηκαν.

Χωρίς δικαιολογίες
Πάντα η προχειρότητα έχει συνέπειες. Όχι μόνο για τη διοίκηση αλλά και για την αντιπολίτευση. Εν προκειμένω, χωρίς πρόθεση να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, υπό τις συνθήκες που πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, διέφυγαν της προσοχής των συμβούλων κάποια δεδομένα που δεν μπόρεσαν να επισημανθούν ή να συζητηθούν. Στην προσπάθειά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι να ανταποκριθούν στα αιτήματα των επαγγελματιών, έλαβαν αποφάσεις που έγειραν σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών.

Όχι συνύπαρξη οχημάτων και τραπεζοκαθισμάτων
Η πιο τρανταχτή περίπτωση διαμορφώθηκε στον παράδρομο της Λ. Πεντέλης, από την οδό Ολύμπου μέχρι την Ταϋγέτου. Εκεί ζητήθηκε ο χώρος που σταθμεύουν τα αυτοκίνητα. Οι πελάτες θα πίνουν τον καφέ ή την μπύρα τους σε ένα σημείο, όπου από τη μια πλευρά θα διέρχονται τα αυτοκίνητα που κινούνται ταχύτατα επί της Πεντέλης και από την άλλη όσα κινούνται στον παράδρομο! Είναι προφανές εδώ ότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. (π.χ. να ξεφύγει ένα παιδί ή να χάσει την ισορροπία του ένας σερβιτόρος). Επιπλέον, απορεί κανείς πως εκτιμήθηκε ότι χώροι αυτοί θα προσελκύσουν πελάτες, αφού πέραν του κινδύνου, οι καθήμενοι θα πνίγονται στο καυσαέριο και την ηχορύπανση.
Την ίδια επικινδυνότητα φαίνεται έχει και η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην οδό Θέτιδος, από την Ομήρου έως την Αίαντος, αλλά και στην Αναλήψεως, από την Γράμμου έως την Λ. Πεντέλης. Η συνύπαρξη οχημάτων και τραπεζοκαθισμάτων προκαλεί κινδύνους οι οποίοι επισημάνθηκαν από συναδέλφους όλων των παρατάξεων.

Η ασφάλεια σε προτεραιότητα
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν για άμεση πεζοδρόμηση αυτών των δρόμων δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς να προηγηθούν μελέτες και διαβούλευση με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες. Στο βαθμό όμως, που τελικά κριθεί απαραίτητη η παραχώρηση όλων αυτών των χώρων από την αρμόδια ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ και εφόσον κατατεθούν αιτήσεις ενδιαφέροντος από την πλευρά των καταστηματαρχών και ενημερωθεί η αστυνομία, τότε στα τμήματα των δρόμων που προαναφέραμε, (παράδρομος Λ. Πεντέλης, Θέτιδος, Αναλήψεως) κάτι άλλο πρέπει να γίνει.
Δεν θεωρούμε ότι ενδιαφερόμαστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο δημοτικό σύμβουλο για την ασφάλεια των διερχομένων, αλλά θεωρούμε ασφαλέστερο, για την καλοκαιρινή περίοδο, να απαγορευθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους συγκεκριμένους δρόμους, για κάποιες ώρες το βράδυ, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. Πρακτική που ακολουθείται από πολλούς νησιωτικούς Δήμους. Αρκεί να ορίσει η διοίκηση προσωπικό για τον έλεγχο της τήρησης των ρυθμίσεων, αφού ο Δήμος Βριλησσίων δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία...

Όχι βιασύνη, όχι προχειρότητα.
Η έγκαιρη ενημέρωση δεν είναι πολυτέλεια!
Όσοι είναι αρμόδιοι για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των δημοτικών συμβουλίων θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι (ευτυχώς) «κανονικοί» άνθρωποι, με επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις. Δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε άεργοι, ούτε ασχολούνται αποκλειστικά με τα δημοτικά. Η παρακολούθηση μιας κατεπείγουσας (χωρίς λόγο) συνεδρίασης, δεν είναι πάντα εφικτή. Ούτε και η συνεννόηση εν μέσω θορύβων τηλεδιάσκεψης.
Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε οι συνεδριάσεις να προετοιμάζονται σωστά. Η έγκαιρη ενημέρωση και ο απαραίτητος χρόνος για μελέτη των υπό συζήτηση θεμάτων δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασικό στοιχείο μιας δημοκρατικής διαδικασίας. Διαφορετικά προκύπτουν αποφάσεις με ασάφειες, όπως εδώ, όπου πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, παρά το «ομόφωνα», υπερψήφιζαν «με επιφυλάξεις» ή «σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους»!

Για όλους αυτούς τους λόγους η συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ. θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να επανεξεταστεί.Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 4:02 pm


Καμία επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών

Από τη διαχείριση των απορριμάτων

 

Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ επιβραβεύουν την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, όπου παρατίθενται μια σειρά από αναληθή γεγονότα σχετικά με την πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής από την Περιφέρεια, αλλά και τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:

1.    Δεν θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες και δεν αυξάνεται το ποσό που θα καταβάλουν οι Δήμοι της Αττικής στον ΕΔΣΝΑ.

Η εισφορά των Δήμων  δεν προσδιορίζεται με βάση τις αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά στη βάση αντικειμενικών στοιχείων και συγκεκριμένα,  του απολογιστικού διαχειριστικού κόστους του φορέα το έτος 2018 ( διαχειριστικό κόστος της περιόδου της κας Δούρου), το οποίο ανήλθε σε 91,2 εκ. € περίπου. Το 2020 οι Δήμοι και συνακόλουθα και οι πολίτες, μέσω των ανταποδοτικών τελών, θα πληρώσουν 90 εκ. €. Δηλαδή λίγο λιγότερα από όσα πλήρωσαν το 2018.

Άρα δεν υπάρχει καμία αύξηση στο ποσό που θα καταβάλλουν οι Δήμοι και μέσω αυτών οι πολίτες,  ως εισφορά στον ΕΔΣΝΑ.

2.    Δεν θα υπάρξει καμία αναδρομική επιβάρυνση των Δήμων, άρα και των πολιτών, για το 2019.

Είναι απολύτως αναληθές ότι θα υπάρξει αναδρομική επιβάρυνση των Δήμων για τη χρονιά που πέρασε. Δεν θα πληρώσει κανείς Δήμος αναδρομικά για τα απορρίμματα του 2019.  Δεν υπάρχει καμία εισήγηση σχετική αλλά ούτε και προβλέπεται από τον νόμο κάτι τέτοιο.

Όσοι το ισχυρίζονται αυτό είτε έχουν παρανοήσει τις αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ, είτε εσκεμμένα παραπληροφορούν, προφανώς γιατί εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

3.    Με το Νόμο του κ. Φάμελου η κοστολόγηση των αποβλήτων.

Η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, εφαρμόζοντας το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί Υπουργίας του κου Φάμελου, προχωρά στην ψήφιση για πρώτη φορά του νέου Κανονισμού  Τιμολόγησης (  ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΑΠΠ/31606/930/08.04.2019 (Β’ 1277). Το σχέδιο του Κανονισμού Τιμολόγησης εστάλη σε όλους τους δήμους για διαβούλευση και δεν υπήρξαν παρατηρήσεις επ’ αυτού. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ο κάθε Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων υποχρεούται να τιμολογήσει το κάθε ρεύμα  αποβλήτου μέσα στο εύρος που ορίζει η Υπουργική Απόφαση. Αν δεν τιμολογήσει, παραβιάζει το νόμο. Η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι τα απόβλητα που διατίθενται χωρίς καμία προδιαλογή για υγειονομική ταφή (σύμμεικτα και υπολείμματα αποβλήτων) να χρεώνονται χωρίς έκπτωση, ενώ τα βιοαπόβλητα για τα οποία οι δήμοι αναπτύσσουν δράσεις ανακύκλωσης να χρεώνονται στη μισή τιμή από ό,τι τα σύμμεικτα. Άρα την τιμολόγηση των βιοαπόβλητων δεν την αποφάσισε ούτε η Περιφέρεια Αττικής, ούτε ο ΕΔΣΝΑ. Είναι μια απόφαση που επιβάλλεται από το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

4.    Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ προωθούν την ανακύκλωση και τη συλλογή βιοαποβλήτων.

Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, προωθούν με συνέπεια ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, φιλικό στο περιβάλλον. Στηρίζουν στην πράξη την ανακύκλωση και ιδιαίτερα το σύστημα διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προχωρήσει στην προμήθεια 80 νέων απορριμματοφόρων ειδικά για τη συλλογή βιοαποβλήτων.

·         Έχουν προμηθευθεί   9.000 καφέ κάδους, σε διάφορα μεγέθη.

·         Ο εξοπλισμός αυτός παραλαμβάνεται σταδιακά και παραδίδεται στους Δήμους της Αττικής, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η προμήθεια και επιπλέον εξοπλισμού που θα δοθεί στους Δήμους για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.

·         Οι δράσεις της Περιφέρειας Αττικής και  του ΕΔΣΝΑ που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται , θα έχουν μέσα στο 2020 να έχουν θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη σημαντική αύξηση των ποσοτήτων των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και των πράσινων αποβλήτων, με  αντίστοιχη μείωση των σύμμεικτων που σήμερα οδηγούνται στη Φυλή χωρίς επεξεργασία.

·         Με τη σταδιακή τοποθέτηση και των 1.000 γωνιών ανακύκλωσης μέσα στο 2020-2021 , θα αυξηθεί περαιτέρω και η συλλογή των υλικών ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω και ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής δίνουν κίνητρο και δεν τιμωρούν όπως αναληθώς αναφέρεται στους Δήμους, για να ανακυκλώνουν και να αναπτύξουν δράσεις διαλογής στην πηγή. Κίνητρα οικονομικά αλλά και εξοπλισμό, ώστε ο στόχος για μια Αττική απαλλαγμένη από χωματερές και σύμμεικτα απορρίμματα  να γίνει πραγματικότητα. Η «πράσινη Αττική» απαιτεί πράξεις και όχι λόγια.

5.    Το 2025 κλείνει οριστικά η χωματερή στη Φυλή.

Με βάση το σχεδιασμό της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, το 2025 δεν θα λειτουργεί στη Φυλή χωματερή. Κι αυτή δεν είναι μια απλή υπόσχεση, σαν αυτή που έδωσε η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας, η οποία προβλέφθηκε μεν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό του 2016, όμως δεν έγινε τίποτα για να υλοποιηθεί.

Σήμερα,  Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ προετοιμάζονται μεθοδικά και προωθούν:

·         Το σταδιακό απεγκλωβισμό της Αττικής από τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή.

·         Την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της συστηματικής ανακύκλωσης , σε συνεργασία με τους Δήμους και υλοποιώντας οργανωμένες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

·         Την οργάνωση ενός νέου ρεύματος συλλογής βιο-αποβλήτων από τους Δήμους, παρέχοντας σύγχρονο εξοπλισμό.

·         Την κατασκευή νέων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων, καθώς  και την εξεύρεση χώρων ταφής υπολειμμάτων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ώστε να πάψει επιτέλους η Δυτική Αττική να σηκώνει όλο το βάρος του Λεκανοπεδίου .

6.    Με σχέδιο και υπευθυνότητα, προχωράμε μπροστά.

Με το σχέδιο μας κάνουμε βήματα μπροστά προς το μέλλον.

Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν γυρίζει σε ξεπερασμένα μοντέλα και πρακτικές του παρελθόντος.

Οι πολίτες του Λεκανοπεδίου αξίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής κι αυτό το δικαίωμα θα τους το εξασφαλίσουμε, χωρίς να χρειαστεί να το πληρώσουν ακριβά.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 3:50 pm


Αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στην εστίαση

Ζητά η Περιφέρεια Αττικής

Την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων στην εστίαση και την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων με προτεραιότητα την Ασφάλεια των Ταξιδιωτών, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Αττικής

Γιώργος Πατούλης: «Είναι η χρυσή μας ευκαιρία να αναβαθμίσουμε την ελληνική Φιλοξενία και Γαστρονομία, θωρακίζοντας την ασφάλεια της Ταξιδιωτικής Υγείας»

 

Σε τηλεδιάσκεψη για την επανέναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων και της εστίασης  με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, οποίος τόνισε την ανάγκη διατήρησης της αξιοπιστίας της χώρας μας στην Ταξιδιωτική Υγεία και Ασφάλεια για αυτό το κρίσιμο καλοκαίρι.

Την διάσκεψη διοργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων με την υποστήριξη ισχυρών επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε την σημασία του γαστρονομικού τουρισμού για την Ελλάδα και της γαστρονομικής κουλτούρας, η οποία , όπως είπε, αυξάνει την επιρροή στους προορισμούς επιλογής των ταξιδιωτών και  επεσήμανε την ανάγκη να συνδεθεί η γαστρονομική ταυτότητα της χώρας και της Αττικής με την ασφάλεια.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι τα εστιατόρια αποτελούν πεδίο πιθανών μολύνσεων αν δεν τηρούνται με αυστηρότητα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας σε όλη την αλυσίδα της εστίασης και εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε ότι από την θέση του ως Προέδρου του Εθνικού Φορέα Τουρισμού Υγείας, της ΕΛΙΤΟΥΡ, έχει ζητήσει την υιοθέτηση διεθνών πρωτοκόλλων και πιστοποιήσεων, που με αυστηρότητα θα μπορούν να εγγυηθούν στους Τουρίστες ότι τηρούνται οι αρχές προστασίας της Υγείας τους απέναντι στον κορονοϊό, «αφού τα πρωτόκολλα αυτά θα συνδέονται με αυστηρούς ελέγχους, που θα επιτρέπουν την πιστοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων, βελτιώνοντας τον κλάδο διαρκώς».

«Είναι ένα άλλο, διαφορετικό καλοκαίρι για το οποίο για πρώτη φορά, η ασφάλεια της Υγείας κατά την παροχή υπηρεσιών του Τουριστικού τομέα προηγείται της ποιότητας και της απόλαυσης. Ή μάλλον, ταυτίζεται πλέον με την ποιότητα και την πολυτέλεια, στο κομμάτι του Τουρισμού. Είναι εντυπωσιακό ότι η ιδιωτικότητα, η ασφάλεια και η υγιεινή, θα αποτελούν τους κύριους άξονες του Τουρισμού Πολυτελείας στη μετά πανδημίας περίοδο, όπως καταγράφουν τα διεθνή παρατηρητήρια.  

Είναι συνεπώς το παρόν διάστημα η χρυσή ευκαιρία, για να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το προϊόν του Ελληνικού Τουρισμού, θωρακίζοντας το κομμάτι της Ασφάλειας της Ταξιδιωτικής Υγείας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ κ. Γιώργος Πατούλης. 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 3:46 pm


Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου

Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός
Σήμερα κατά την μεγάλη εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου πανηγυρίζει ο ομώνυμος μητροπολιτικός Ιερός Ναός μας, αλλά και ολόκληρη η πόλη των Βριλησσίων.

Στις 19.30 μ.μ. στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως θα ψαλεί ο Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός και στις 19.45 μ.μ. θα προσέλθουν οι επίσημες αρχές. Θα παρίστανται ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών καθώς και οι πρώην Δήμαρχοι της πόλης.

Το πρωί εψάλη ο όρθρος και η πανηγυρική θεία λειτουργία.

Η συμμετοχή των πιστών περιορίζεται σε έως 40 άτομα λόγω των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν κατά της πανδημίας.

Τέλος, εφέτος δεν θα λάβει χώρα η λιτανεία της Ιερής Εικόνας, ούτε διοργανώνεται το ετήσιο πανηγύρι.

Και του χρόνου με υγεία και επιστροφή στην κανονικότητα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! 

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο μας.

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 3:52 pm


6η Εβδομάδα Περιβάλλοντος

Καθαρισμός Δάσους Θεόκλητου και βραβεύσεις για το σχολικό πρωτάθλημα
 
6η Εβδομάδα Περιβάλλοντος με υπηρεσιακό καθαρισμό του Δάσους Θεόκλητου και βραβεύσεις για το σχολικό πρωτάθλημα «Ανακυκλώνουμε Γιατί Μετράει»Ραντεβού για την άνοιξη του 2021 για την πεζοπορική γιορτή της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου και τις άλλες ετήσιες δράσεις, λόγω των μέτρων περιορισμού διασποράς του ΚορωνοϊούO Δήμος Βριλησσίων προσανατολισμένος σταθερά στην αυξημένη περιβαλλοντική προστασία και σε μια βιώσιμη συλλογική συνύπαρξη όλων στο δημόσιο χώρο της πόλης μας πραγματοποιεί κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την «Εβδομάδα Περιβάλλοντος», με οικολογικές και συνεργατικές κοινωνικές δράσεις από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οι ετήσιες δράσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την πεζοπορική διάσχιση της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου και την οικολογική μουσική γιορτή υποδοχής των πεζοπόρων, ημερίδα διαλόγου με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων για περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων, περιμετρικό καθαρισμό του Δάσους Θεόκλητου και της παραρεματίου περιοχής και ανοιχτή εκδήλωση βράβευσης των μαθητών και των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας για τον καθιερωμένο σχολικό διαγωνισμό «Ανακυκλώνουμε Γιατί Μετράει».Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας  (ΕΟΔΥ) και της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Ειδικών Λοιμωξιολόγων για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού», οι δράσεις της 6ης Εβδομάδας Περιβάλλοντος του Δήμου Βριλησσίων ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ στον Περιμετρικό Καθαρισμό του Δάσους Θεόκλητου και στις βραβεύσεις των σχολείων για τις επιδόσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή των απορριπτόμενων υλικών, «Ανακυκλώνουμε Γιατί Μετράει».Για την αποφυγή άσκοπης συνάθροισης κοινού, οι δυο δράσεις θα υλοποιηθούν ως εξής:-       Ο Περιμετρικός Καθαρισμός του Δάσους Θεόκλητου θα πραγματοποιηθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ από 27/5 ως 4/6 και θα ολοκληρωθεί το πρωί της Παρασκευής 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με τη συμβολική ετήσια συνάντηση προγραμματισμού και συνεργασίας ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ των αρμόδιων φορέων της Πολιτικής Προστασίας και των συλλόγων της πόλης που συμμετέχουν στο θερινό πρόγραμμα πυροφύλαξης της δασικής περιοχής.   -       Οι βραβεύσεις των σχολείων για τις επιδόσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των απορριπτόμενων υλικών «Ανακυκλώνουμε Γιατί Μετράει» θα πραγματοποιηθούν ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ (διευθυντής και εκλεγμένος αντιπρόσωπος των μαθητών κάθε σχολείου) σε προκαθορισμένες συναντήσεις με τον Δήμαρχο ή στέλεχος της δημοτικής αρχής και εκπρόσωπο των χορηγών-δωροθετών στήριξης του μαθητικού διαγωνισμού (πρωταθλήματος) ανακύκλωσης.

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 3:35 pm


6 προαπαιτούμενα για μια ουσιαστική διαβούλευση

Διαβούλευση στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας

Οδηγός διαβούλευσης χωρίς διαβούλευση

Συζητήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο κανονισμός λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Στον 7ο χρόνο της θητείας της η δημοτική αρχή κατέθεσε ξαφνικά ένα πόνημα 91 σελίδων, (χωρίς περίληψη), λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Έτσι το σχέδιο του Δήμου για τη δημόσια διαβούλευση, υποβλήθηκε στο Δ.Σ. χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση! Όχι μόνο μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, αλλά ούτε και μεταξύ των ενδιαφερομένων πολιτών. Γιατί άραγε τόση βιασύνη; Όταν μάλιστα, τα πρόσφατα γεγονότα στο ζήτημα της Ναυτικής Βάσης, έδειξαν πως η διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου είναι γενικότερο ζητούμενο και δεν αφορά μόνο την Επιτροπή Διαβούλευσης;

  Να αποκατασταθεί ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου

Σήμερα οι δημοτικές διοικήσεις ασφυκτιούν για πολλούς λόγους, όχι πάντως γιατί δεν λειτουργεί η διαβούλευση. Το πρόβλημά τους είναι η δυσκολία στη λήψη των αποφάσεων. Και η νομιμοποίησή τους. Το αδιέξοδο που προκάλεσε η συνύπαρξη του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης με την απλή αναλογική. Αυτό οδήγησε στα παράλογα της «κυβερνησιμότητας» και στην κατασκευή πλειοψηφιών που δεν υπάρχουν. Επιπλέον, σήμερα επικρατεί μια απίστευτη θεσμική πολυπλοκότητα. Αυτή οδηγεί σε μια τεχνοκρατική σύλληψη της πολιτικής, που με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση του πεδίου από τα θεσμικά όργανα των Δήμων, στο παρασκήνιο. Και αυτά τα είδαμε στην υπόθεση της Ναυτικής Βάσης. Να ασκούν πολιτική όσοι έχουν πρόσβαση στα Υπουργεία, στο κομματικό σύστημα, στα γραφεία Τύπου, όσοι διαθέτουν δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης για να επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Και στα Βριλήσσια αυτό συμβαίνει. Ίσως λοιπόν, μόνο για τη ΔΡΑΣΗ παραμένει κεντρικό ζητούμενο η αποκατάσταση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου...

Γιατί οι δημότες αδιαφορούν;

Υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό προκαταρτικό ζήτημα: Όποτε συγκληθήκε η Επιτροπή Διαβούλευσης, αυτή ατόνησε και απέτυχε παταγωδώς. Γιατί άραγε; Γιατί οι δημότες αισθάνονται ότι δεν εισακούονται, ότι δεν βρίσκουν δίοδο να προσφέρουν. Τώρα, τι θα αλλάξει; Πρέπει λοιπόν, πριν από τις οδηγίες, τους κανονισμούς και τις τεχνικές διαβούλευσης, να αποσαφηνιστεί η πολιτική στόχευση, μια στρατηγική που επενδύει στη συμμετοχή του πολίτη. Δεν μας έλειψαν τα ευχολόγια. Μας έλειψε η «ψυχή», η ειλικρινής πρόθεση να υλοποιηθούν όσα προτείνονται. Μας έλειψε το ενδιαφέρον, ο μόχθος, ώστε ο πολίτης να εμπιστευτεί τις διαδικασίες που του προτείνονται.

Πληροφόρηση - Ενημέρωση

Σε κάθε διαδικασία συζητείται κάτι συγκεκριμένο. Ο Δήμος οφείλει να δώσει το παράδειγμα, πώς μια πρόταση τεκμηριώνεται, εκτίθεται, πώς παρουσιάζεται και τι τελικά σημαίνει συζητώ. Διαβούλευση δεν σημαίνει αποφυγή της ευθύνης του να προτείνω. Ούτε λογύδρια τοπικών παραγόντων. Διαβούλευση επίσης σημαίνει συζήτηση ανάμεσα σε πολίτες που έχουν πληροφόρηση για όσα συζητούν! Που έχουν ενημερωθεί εγκαίρως από τις Υπηρεσίες και απολαμβάνουν συνεχούς υποστήριξης στο έργο τους.

Η Επιτροπή δεν είναι εφαλτήριο πολιτική καριέρας

Η συμμετοχή των πολιτών στην Επιτροπή Διαβούλευσης δεν νοείται να λειτουργεί ως προθάλαμος πολιτικής καριέρας. Δεν υπάρχει λόγος η πλειοψηφία των μελών να συγκροτείται από μέλη παρατάξεων, (μια άτυπη επανάληψη του δημοτικού συμβουλίου) ή και από εκπροσώπους συλλόγων, στην πλειοψηφία τους εξίσου συνδεδεμένων με τις τοπικές παρατάξεις. Η ΔΡΑΣΗ δεν θα προτείνει στο εξής μέλη της για την Επιτροπή Διαβούλευσης. Το ζητούμενο είναι να εκφραστεί το τμήμα της κοινωνίας που σιωπά, που δεν εμπιστεύεται, που δεν συναινεί, που δεν εντάσσεται στα γρανάζια της διοίκησης και του εκάστοτε συστήματος εξουσίας.

Διαβούλευση αλλά στο πλαίσιο μιας άλλης προοπτικής

Αντιμετωπίζουμε την Επιτροπή Διαβούλευσης όχι ως έναν μηχανισμό παραγωγής συναίνεσης, αλλά ως στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου. Συνεπώς, δεν βλέπουμε μπροστά μας μια κοινωνία "τακτοποιημένη", χωρίς διαφωνίες και συγκρούσεις, αλλά μια δυναμική κατάσταση, όπου κάποιοι ανταγωνίζονται να αποκτήσουν βήμα προσεγγίζοντας το κομματικό σύστημα. Στη δική μας οπτική το πράγμα τίθεται διαφορετικά: Προέχει η αυτοοργάνωση του πολίτη έξω από τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς. Μόνον έτσι η δημοκρατία λειτουργεί απο-αλλοτριωτικά, δηλαδή ως κατάκτηση βιωματικά και συνειδησιακά διαμορφωμένη, όχι διασφαλισμένη από επιτροπές και θεσμοθετήσεις.
Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

26/5/2020

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 11:36 am


Για το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων

H δημοτική αρχή να δηλώσει δημόσια αν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις

Προς: Δήμαρχο Βριλησσίων κ. Ξένο Μανιατογιάννη                               
Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους, Μέλη ΔΕΠ

Θέμα: H δημοτική αρχή να δηλώσει δημόσια αν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων

Κε Δήμαρχε,

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων και των Παιδικών Σταθμών χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν στοιχειωδώς τους όρους υγιεινής και ασφάλειας. Αντίθετα προωθεί ένα ακόμη αντιδραστικό Νομοσχέδιο που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το τοπίο στην εκπαίδευση που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα των δύο τελευταίων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν λαμβάνονται ούτε κατ’ ελάχιστον οι σχετικές ανησυχίες, οι διεκδικήσεις ακόμα και οι πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών. Είναι απαράδεκτο να «πετιέται το μπαλάκι» στις οικογένειες να αποφασίζουν με δική τους ευθύνη το εάν θα παρακολουθήσει ή όχι το παιδί τους την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το ερώτημα δεν τίθεται αν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία, αλλά με ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν και κυρίως τι μέτρα θα ληφθούν μπροστά στη νέα σχολική χρονιά και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύκλο της πανδημίας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων έχουμε καταθέσει έγκαιρα και με υπευθυνότητα για το πολύ σοβαρό ζήτημα, προς εσάς επιστολές και δελτία τύπου από τις 28.2.2020, 12.5.2020, 14.5.20

Σήμερα, είναι ιδιαίτερα επιτακτικό να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων. Για την καθαριότητα των σχολείων στον δήμο μας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, απασχολούνται 4 καθαρίστριες αορίστου χρόνου και 18 καθαρίστριες ορισμένου χρόνου, οι οποίες λόγω του μεγάλους αριθμού των σχολικών μονάδων δεν επαρκούν ώστε να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των αυξημένων αναγκών στα γυμνάσια και λύκεια του δήμου μας, οι εργαζόμενες το προηγούμενο διάστημα απασχολούνταν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που δεν θα συνεχιστεί τώρα που ανοίγουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

Επίσης, σε τέτοιες συνθήκες δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων να είναι «ευέλικτοι», κακοπληρωμένοι, και περιοδεύοντας από σχολείο σε σχολείο. Πολύ περισσότερο που τον Ιούνη λήγουν ακόμα και αυτές οι απαράδεκτες συμβάσεις τους.

Επίσης, μεταξύ άλλων, μένουν αναπάντητα:

·         Τι θα γίνει με την απαράδεκτη κατάσταση στο κτηριακό και τις πιεστικές πλέον ανάγκες για αποσυμφόρηση των σχολικών μονάδων; Τι θα γίνει με την ασφυκτική κατάσταση στα νηπιαγωγεία; Τι θα γίνει με την απαράδεκτη κατάσταση των containers τα οποία χρησιμοποιούνται για σχολικές αίθουσες; Τι θα γίνει με τις αναγκαίες αίθουσες για την στέγαση των παιδιών της δίχρονης  προσχολικής αγωγής;

·         
Τι θα γίνει με την μόνιμη στελέχωση των σχολείων σε εκπαιδευτικούς ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες δημιουργίας ολιγάριθμών τμημάτων δεδομένου ότι η εκ περιτροπής διδασκαλία προφανώς δεν αποτελεί λύση για τη νέα χρονιά;
·         Τι μέτρα θα παρθούν για τις ευπαθείς μονάδες εκπαιδευτικών; Τι ειδικά μέτρα για την αναπλήρωση ενδεχόμενων κενών λ.χ. στα νηπιαγωγεία;

·         Τι μέριμνα υπάρχει για την μόνιμη στελέχωση με βοηθητικό προσωπικό, τραπεζοκόμους, σχολικούς νοσηλευτές, και ιδιαίτερα καθαρίστριες. Τι πρόβλεψη υπάρχει για  σχολικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς  λειτουργούς για την στήριξη της ομαλής επανένταξης;

·         Τι σχεδιασμός υπάρχει για τον πλήρη και επαρκή εφοδιασμό με απολυμαντικά, μάσκες κτλ σε όλα τα σχολεία, για την έκτακτη κρατική επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών; Για την καθημερινή απολύμανση των σχολείων και των σχολικών οχημάτων;

Οφείλετε να πάρετε συγκεκριμένη και δημόσια θέση τόσο απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση.

Να απαιτήσετε την άμεση μονιμοποίηση των καθαριστριών και την πρόσληψη όσων χρειάζονται. Να ξεκαθαρίσετε ότι απορρίπτετε την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτες, εργολάβους και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Οφείλετε να δηλώσετε δημόσια εάν είναι εξασφαλισμένες οι βασικές προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, οπότε και με δική σας συνευθύνη ανοίγουν σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

Αν η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις οφείλετε να τοποθετηθείτε ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν μέχρι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ο δημοτικός σύμβουλος,

Βήττος Βασίλης

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 4:00 pm


Κοντά στους επιχειρηματίες εστίασης ο Δήμος Βριλησσίων

Καθαρισμός και απολύμανση των χώρων

Ο Δήμος Βριλησσίων, σε μια προσπάθεια κατανόησης και στήριξης, προχώρησε στον καθαρισμό και απολύμανση των χώρων πέριξ των επιχειρήσεων εστίασης, που επανέρχονται σε λειτουργία κάτω από νέο καθεστώς.

Επιπλέον της απαλλαγής τελών κοινόχρηστων χώρων, φωτισμού και καθαριότητας, η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει άμεσα στην εξειδίκευση επιπρόσθετων μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από την Υπηρεσία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας στην πλατεία Ελευθερίας και περιμετρικά της πλατείας Αναλήψεως, εκεί όπου εστιάζονται τα υγιειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 2:23 pm


Τηλεοπτική συνέντευξη του Γιάννη Τσούτσια

Γιάννης Τσούτσιας: Έχουμε ανάγκη μιας νέας οπτικής στην Αυτοδιοίκηση

Το κομματικό σύστημα απομυζά την τοπική αυτοδιοίκηση, είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Βριλησσίων "Δράση για μια άλλη πόλη", ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της Ναυτικής Βάσης, μιλώντας στους Παράγοντες και το Βασίλη Καραβάκο

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 1:20 pm


ΦΙΛΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΚΑΘΕ ΑΡΕΤΗΣ

Του Δημήτρη Κ. Μπάκα*

Προοίμιο
Φιλαλήθεια , η αξία  το να αγαπάμε την αλήθεια! Μα πιάνεται φίλος η αλήθεια; Κανένας δεν μπορεί να επιβληθεί στην αλήθεια. Εκείνη επιβάλλεται σε όλους και σε όλα! Εμείς απλά να τη γνωρίζουμε  και μάλιστα όχι απόλυτα ,αλλά την προσεγγίζουμε. Ακόμη και οι επιστήμες προχωρούν βήμα -βήμα  έχοντας ως βασική  αρχή την επιλαθευσιμότητα.  Η επιστημονική αλήθεια ισχύει μέχρι τη διάψευσή της. Ισχύει κάτι ως αληθές  μέχρις ότου διαπιστωθεί ότι είναι λάθος.
 Πολλές φορές, η αλήθεια είναι «πικρή», εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι  να την…αγαπάμε και  να την επιδιώκουμε. Αλλιώς, θα το μετανιώσουμε σίγουρα! Γιατί πρέπει να ζούμε μέσα στην πραγματικότητα. Το κάκιστο  είναι να γνωρίζουμε την αλήθεια και να τη διαστρέφουμε. Ήτοι  δεν υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων, οπότε η στάση μας δεν είναι ηθική. Δεν είμαστε καλής πίστης.  Τότε αφανίζεται κάθε αρετή. Γιατί δεν υπάρχει καμία αρετή χωρίς την αλήθεια.

Εισαγωγή
Η φιλαλήθεια είναι συμφωνία λόγων και πράξεών μας. Αυτά που πιστεύουμε, αυτά λέμε και αυτά πράττουμε! Νοητικό γεγονός, καθόσον αναζητάμε την αλήθεια, αλλά και ηθική στάση γιατί τη σεβόμαστε. Μια ταυτόσημη στάση προς το διπλανό μας και τον εαυτό μας.
Φιλαλήθεια   αποκλείει το ψέμα. Όχι όμως το λάθος! Ο φιλαλήθης λέει αλήθεια ως προς αυτό που πιστεύει. Υπάρχει, όμως,  περίπτωση να έχει εμφιλοχωρήσει κάποιο σφάλμα. Φιλαλήθεια σημαίνει συνέπεια σε αυτό που πιστεύουμε, τουλάχιστο στο βαθμό που  πιστεύουμε ότι είναι αληθινό. Φιλαλήθης  άνθρωπος δεν σημαίνει πως λέει  πάντοτε  την αλήθεια, αλλά τουλάχιστο πιστεύει σε αυτό που λέει.
Η φιλαλήθεια είναι  συνώνυμη με την παρρησία, ευβουλία, την καλή πίστη.. Είναι το αντίθετο της υποκρισίας, της κακής πίστης, της κακοβουλίας...Συγγενεύει με  την ειλικρίνεια, αλλά υπάρχει  μια μικρή ουσιαστική διαφορά.  Ο ειλικρινής δεν λέει ψέματα στον άλλον, ο  φιλαλήθης  δεν λέει ψέματα ούτε στον άλλον, ούτε και στον εαυτό του, καθόσον είναι συνετός και φρόνιμος. Ήτοι δεν είναι άκριτος, άφρων, απερίσκεπτος. Η φιλαλήθεια είναι μεταβιβαστική αλλά και αναστοχαστική  ειλικρίνεια. Ρυθμίζει τις σχέσεις  με τους άλλους  αλλά και με το εαυτό μας.

Η φιλαλήθεια στο πλαίσιο των αρετών
Η απόλυτη αλήθεια ουσιαστικά είναι απρόσιτη στον κοινό άνθρωπο. Μόνον οι σοφοί και οι άγιοι την αγγίζουν. Γι’ αυτό η φιλαλήθεια απαιτεί μια διαρκή προσπάθεια να είμαστε κοντά στην αλήθεια. Απαιτείται μεγάλη  ψυχική δύναμη γι’ αυτό συνιστά αρετή. Είναι η αρετή των διανοουμένων και ειδικότερα  των φιλοσόφων. Μεταξύ αυτών και των κοινών ανθρώπων παρεμβαίνει η έκφραση- διατύπωση  και η κατανόηση , που γίνεται κατά κανόνα με τη γλώσσα, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα  διαστρέβλωσης της   αλήθειας.
Η φιλαλήθεια μόνη της δεν αρκεί! Είναι μη πλήρης αρετή. Ένας ισχυρογνώμων ή  φανατικός μπορεί να είναι καλής πίστης άνθρωπος, αλλά να  απέχει η δική του αλήθεια από την πραγματική. Όπως η πίστη και το θάρρος, έτσι και η  φιλαλήθεια, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δικαιοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη! Χωρίς την αλήθεια, όμως,  η αγάπη θα ήταν ψεύτικη και η δικαιοσύνη κακής πίστης. Θα κυριαρχούσαν η εθελοτυφλία και το ψέμα!
Ο μεγαλύτερος εχθρός της φιλαλήθειας είναι η φιλαυτία. Η δύναμη του εγωισμού και του  στενού τοπικά και χρονικά ατομικού συμφέροντος. Δυστυχώς ο κανόνας είναι ότι η φιλαυτία να ξεπερνά την φιλαλήθεια. Είναι πολύ πιο δύσκολο να αγαπάει κάποιος της αλήθεια περισσότερο από τον εαυτό του. Απαιτείται τεράστια ψυχική δύναμη για να ξεπεραστεί ο ναρκισσισμός και ο τυφλός  εγωισμός! Στη μάχη αυτή κατά του εαυτού μας  βοηθούν η ταπεινότητα, η δικαιοσύνη,  η σύνεση , η σωφροσύνη , η γενναιοδωρία… Γι’ αυτό  διατεινόμαστε ότι δεν μπορούμε να απομονώσουμε τις αρετές, αλλά να τις θεωρούμε ως ένα ολόγραμμα. Η φιλαλήθεια οφείλει να αποδεσμευθεί στη «χρυσή» απόσταση  από τον εαυτό μας για να γίνει πραγματικά αρετή. Είναι η αρετή των καλόβουλων προσώπων

Σχολιασμός
Αναφύεται το ερώτημα: πρέπει  να τα λέμε όλα; Είναι δυνατόν! Φυσικά οι αρετές δεν απομονώνονται και αυτό είναι και καλό και κακό! Η ευπρέπεια, η ευγένεια, η γλυκύτητα αλλά προπαντός η ελεήμων αγάπη βάζουν  κάποιους περιορισμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να απομακρυνόμαστε πάντα από τη βασική οδός της αλήθειας.  Εξάλλου είμαστε ποτέ απολύτως βέβαιοι ότι αυτό που θεωρούμε ως αληθές είναι απόλυτα ακριβές;  Μήπως μεσολαβεί κάποιο σφάλμα;
Την αλήθεια πρέπει να την αγαπάμε γι’ αυτό που είναι, διαφορετικά δεν υπάρχει καλή πίστη. Η αλήθεια δεν υπακούει ούτε στη δικαιοσύνη ούτε στην αγάπη! Δεν εξυπηρετεί, ούτε παρηγορεί.  Απλά είναι αυτή που είναι. Η  πραγματικότητα. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να την κατανοήσουμε και να προετοιμαστούμε για  την εναρμόνισή μας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στην πράξη περιπτώσεις που φθάνουμε κοντά αλλά δεν αγγίζουμε την αλήθεια…  «Δεν πρέπει πάντα να τα λέμε όλα! Γιατί αυτό είναι ανοησία. Αυτό όμως που λέμε πρέπει να είναι αυτό που σκεφτόμαστε, διαφορετικά θα είναι εκ του πονηρού..!»» λέει ο Μονταίνιος. Και αποδεικνύεται  ότι έχει δίκαιο!.
Ο Αριστοτέλης το είχε επισημάνει: « φιλαλήθης είναι αυτός που αγαπάει την αλήθεια και που αρνείται το υπερβολικό  ψέμα όσο και εκείνο που μειώνει. Η φιλαλήθεια συνιστά  «μεσότητα» ανάμεσα στον κομπασμό και στην απόκρυψη, στην καυχησιολογία  και την κρυψίνοια. Δεν είναι ούτε επιδειξιομανία ούτε  ψεύτικη σεμνότητα. Φιλαλήθης είναι πρόσωπο χωρίς περιστροφές, που αναγνωρίζει τις ικανότητές του, δίχως να αφαιρεί ή να προσθέτει.  Η αναλήθεια  είναι κάτι το χαμερπές και αξιόμεμπτο και η ειλικρίνεια  κάτι ευγενές και αξιέπαινο…».
 Στην αρετή της φιλαλήθειας οι Αρχαίοι Πρόγονοί μας διέκριναν τους φιλοσόφους και τους σοφιστές. Σε εκείνους που τηρούσαν το μέτρο και σε εκείνους που δεν το τηρούσαν. Η φιλοσοφική  σκέψη είναι αρετή, Η σοφιστική το αντίθετό της. Να σκεπτόμαστε εν αληθεία ακόμη και εάν το τίμημα είναι η αγωνία, η απογοήτευση ή ακόμη και η δυστυχία. Έτσι αντιμετωπίζεται η πραγματικότητα! Καλύτερα αληθινή θλίψη παρά ψεύτικη χαρά.
Ο φιλαλήθης υποτάσσεται στη ρεαλιστική ιδέα. Αυτό που γνωρίζει ή  πιστεύει  ότι είναι αληθινό, ποτέ όμως  αυτό που ξέρει ή πιστεύει ότι είναι ψευδές. Κάθε ψέμα είναι κακόπιστο. Αγαπά τον εαυτό του, έτσι όπως τον γνωρίζει ότι είναι και όχι όπως θα ήθελε να φαίνεται  ή να τον βλέπουν οι άλλοι.  Η φιλαλήθεια είναι ψυχικό μεγαλείο και όχι ματαιοδοξία. Καλύτερα μια μεγαλοπρέπεια από μια ψεύτικη δόξα.

Αποτιμήσεις
Η φιλαλήθεια είναι αρετή , όπως η φρόνηση , η δικαιοσύνη και η αγάπη…Εάν πρόκειται να σώσουμε ό,τι αγαπάμε, και εφόσον πρόκειται να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα και το κακό , δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποκρύψουμε ακόμη και την αλήθεια.  Πιστός στην αλήθεια σημαίνει και πιστός στην ηθική μου στάση, την αληθινή ύπατη επιθυμία μου είναι η ανθρωπινότητα! Να είμαι άνθρωπος, που αγαπώ τον συνάνθρωπο.  Εδώ υπάρχει η υπεροχή της αγάπης έναντι της αλήθειας. Γιατί  φιλαλήθεια είναι αγάπη για αλήθεια που συνιστά την πραγματικότητα. Ο συνάνθρωπος και το ηθικό καλό βρίσκονται πιο ψηλά από την απλή ψυχρή πραγματικότητα. Ο άνθρωπος ως πνευματικό ον τείνει προς το αιώνιο Αγαθό. Το να είμαστε πιστοί στην αλήθεια δε σημαίνει πως δεν οφείλουμε να είμαστε πιστοί στη αγάπη, στη δικαιοσύνη, συμπόνοια. Δε είμαστε δίκαιοι, ούτε αληθινοί άνθρωποι όταν εγκαταλείπουμε ένα συνάνθρωπο που έχει την ανάγκη μας και είναι αθώος.
 Η φιλαλήθεια  είναι το αντίθετο του ψέματος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το ψέμα είναι πάντα απαγορευμένο. Κανένα ψέμα δεν είναι απόλυτα ελεύθερο. Απέναντι σε έναν κακοποιό σε αμαθή, φανατικό είναι δυνατόν να είμαστε ελεύθεροι; « φυλάξου, έχε το νου σου… Το ψέμα δεν είναι ποτέ αρετή, ούτε όμως η ανοησία, ούτε η αυτοκτονία…ορισμένες φορές  πρέπει να αρκείται κανείς στο μικρότερο κακό» ( Σπινόζα). Που σημαίνει ότι ενδεχομένως μπορεί να είναι το ψέμα.
Ο Καντ βέβαια είχε διαφορετική άποψη:  « απέναντι στους δολοφόνους που θα μας ρωτούσαν αν ο φίλος σας, τον οποίο καταδιώκουν , κρύβεται σπίτι σας , το ψέμα θα ήταν εγκληματικό». Πίστευε ότι μια εντολή του Λόγου είναι « ιερή , απόλυτη προσταγή, που δεν μπορεί να περιορισθεί από καμιά ανάγκη». Ακόμη εάν πρόκειται ακόμα και για τη ζωή του φίλου ή τη δική μας! Αλλά τι είδους καθήκον είναι αυτό που στερείται φρόνησης, συμπόνοιας και αγάπης; Το ψέμα είναι σίγουρα κακό. Αλλά η ψυχρή καρδιά είναι οπωσδήποτε πολύ βαρύτερο κακό. Η ειλικρίνεια είναι καθήκον σίγουρα. Η βοήθεια όμως προς τον άνθρωπο που κινδυνεύει είναι πιο πιεστικό καθήκον. Η  φρόνιμη αξιολόγηση οπωσδήποτε θα έβαζε πιο ψηλά τον συνάνθρωπο από την απλή συνείδησή μας. Πιο πειστικός είναι ο Ζανκέλεβιτς:  « δεν σημαίνει πως λέμε  ψέματα, αλλά πως μιλάμε τον λόγο της αλήθειας» . ‘Ήτοι επιλέγουμε το καθήκον που είναι ιερό και όχι απλά αληθινό.
Απόλυτα καθήκοντα δεν υπάρχουν . Τα καθήκοντα απορρέουν από τις αξίες και τις αντίστοιχες αρετές. Η φιλαλήθεια είναι αρετή και θεμελιώδης . Αλλά  εκτιμάται ότι είναι λιγότερο σημαντική από τη δικαιοσύνη, τη συμπόνοια, τη γενναιοδωρία, την ευσπλαχνία… Είναι αγάπη  για την αλήθεια αλλά η αγάπη για τον πλησίον μας είναι πιο κρίσιμη. Ο συνάνθρωπος είναι η «αλήθεια» με σάρκα και οστά. Η πιο αληθινή αλήθεια και προηγείται  στο συναίσθημα που είναι η αγάπη πριν γίνει αρετή. Ο άνθρωπος είναι η ζωή, η αλήθεια, πνεύμα και είναι το ύπατο για το επίπεδο της ανθρωπότητας αντικείμενο αγάπης μας.
Η πάσχουσα αλήθεια ο συνάνθρωπος έχει περισσότερη ανάγκη από την αλήθεια του πόνου και λιγότερο από την αλήθεια των λόγων! Η φιλαλήθεια είναι η δύναμη να βρούμε την πραγματική αλήθεια για να την αντιμετωπίσουμε για το γενικότερο Αγαθό της ανθρωπότητας. Δεν είναι απλά μια  ψυχρή «λατρεία» της αλήθειας. Ένας φανατισμός αφηρημένος,  «φιλοσοφικός» υπερβολικός. Καμία υπερβολή  , ούτε και ο φανατισμός μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρετή.
 Πρέπει να λέμε την αλήθεια σε έναν ετοιμοθάνατο; Ο Καντ θα έλεγε  «ναι» γιατί είναι απόλυτο καθήκον. Κάποιος άλλος θα έλεγε όχι απολύτως. Το να πούμε την αλήθεια , εφόσον το ζητάει σημαίνει ότι μπορεί να το αντέξει…. Το να μπορούμε να πούμε ψέματα ορισμένες φορές  από αγάπη εκτιμάται ότι είναι μέσα στα ανθρώπινα μέτρα.   Η γλυκύτητα και η συμπόνοια εδώ υπερέχουν  της αλήθειας. Αυτό  δεν εμποδίζει να  αγαπάμε την αλήθεια , να τη σεβόμαστε και υποτασσόμαστε εσωτερικά σε αυτήν. Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να λέμε ψέματα στον άλλον  από φρόνηση ή συμπόνοια, αλλά ποτέ δεν επιτρέπουμε να λέμε ψέματα στην αναστοχαστική  φιλαλήθεια, που απευθύνεται αποκλειστικά στον εαυτό μας. Αυτό θα σήμαινε ότι τοποθετούμε την ευημερία μας ψηλότερα από την ηθική  και πνευματική μας υπόσταση.

Επίλογος
Φιλαλήθεια στη γενική περίπτωση είναι η αγάπη για την αλήθεια, άρα είναι μια «φιλοσοφικής φύσεως αρετή» Με την έννοια ότι ο γνήσιος φιλόσοφος τοποθετεί την αλήθεια ψηλότερα από οτιδήποτε άλλο: εξουσία, χρήματα, ισχύ ίσως και από την αγάπη ακόμη. Είναι «ψυχρός» υποτελής του λόγου. Απουσιάζει η ευσπλαχνία, τα συναισθήματα αγάπης  χωρίς  τα οποία δεν αναδύεται η ανθρωπινότητα. Εάν απουσιάζει η αγάπη η οποία προϋποθέτει την ανάπτυξη όλων των αρετών άνθρωπος  ως  Πρόσωπο δεν υπάρχει. Κατά βάση προηγείται η αγάπη και έπεται η αλήθεια.
Η αλήθεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει πάντα τα ανθρώπινα! Αλλά και καμία  αρετή δεν μπορεί να καλύψει απόλυτα την αλήθεια, γι’ αυτό δεν έχει απόλυτη αξία χωρίς αλήθεια.
Ποιος όμως άνθρωπος μπορεί να είναι σίγουρος ότι κατέχει την όλη αλήθεια; Κανένας. Γνωρίζουμε  πράγματα μεμονωμένα, αληθινά  και γεγονότα. Αλλά την όλη αλήθεια δεν μπορεί να συλλάβει κανένας ανθρώπινος εγκέφαλος. Και με τη βοήθεια των επιστημών προσπαθούμε να γνωρίσουμε ένα μέρος της πραγματικότητας.
Ουσιαστικά, επίσης, είναι αδύνατον για τον άνθρωπο  διαρκώς να διακατέχεται από αυθεντική ανυστερόβουλη αγάπη, που είναι απροσπέλαστη στη γενική περίπτωση. Όταν οι ανθρώπινες υπάρξεις φθάνουν σε κρίσιμα σημεία αντοχών είτε σε όσο αφορούν την αληθινή πραγματικότητα, είτε την ηθική στάση τότε συνήθως οι δυισμοί δεν δίνουν  απόλυτη λύση. Ποιο να επιλέξουμε; αγάπη ή αλήθεια! Ποιο προηγείται;
Σε αυτή, την ακραία περίπτωση, επιβάλλεται  μια ευέλικτη στάση, η οποία να αμβλύνει την έντονη αντίθεση και τη φέρνει στα «ανθρώπινα μέτρα».  Η πιο αποτελεσματική  παρέμβαση- μεσολάβηση  μεταξύ της αλήθειας και της ηθικής στάσης συνιστά εκείνη του κάλλους. Μίας πιο  ευέλικτης και ήπιας αξίας. Μια ηπιότητα,  γλυκύτητα , ευφρόσυνη στάση δίνει μια ανθρώπινη λύση διεξόδου. Όπως  η  Φύση σε περιπτώσεις υπερφόρτωσης ενέργειας, «ανακουφίζεται» με  ξεσπάσματα ενέργειας,  διαλειπτότητας ( σεισμούς, κεραυνούς, κύματα , εκρήξεις κάθε είδους, που τη ανακουφίζουν, έτσι και οι ανθρώπινες σχέσεις ανακουφίζονται από ένα ωραίο ευφυολόγημα(χιούμορ) , όχι ειρωνεία! Ένα όμορφο χαμόγελο , όχι γέλιο ή ένα καλό λόγο( χάδι < ηχάδιον) . Αυτά ανακουφίζουν τον άνθρωπο γιατί ελαττώνουν το δυσβάστακτο φορτίο που φέρνουν κάποιες στιγμές οι συνθήκες της ζωής μας.
  Καμία  επιτηδειότητα  δεν είναι αληθινά ενάρετη χωρίς τη αλήθεια. Ο δρόμος της αρετής συμπίπτει με εκείνον της  αλήθειας. Χωρίς φιλαλήθεια δεν φθάνουμε ποτέ  και σε καμία αρετή.
 Γι’ αυτό η φιλαλήθεια συνιστά το θεμέλιο κάθε αρετής.
 Φιλαλήθεια, όμως , στα ανθρώπινα μέτρα. Τα ανθρώπινα όντα δεν είναι μηχανές! Είναι  Άνθρωποι  με λογική , αλλά και συναισθήματα και προπαντός αγάπη.                                                  
                                                                               
                                                                                     Δημήτρης Κ. Μπάκας
                                                                                                 Μάιος 2020

*Ο Δημήτρης Κ. Μπάκας είναι Αντιστράτηγος εα Επίτ. Διοικητής ΣΔΑ, Διπλωματούχος Πολ. Μηχ.  Ε.Μ.Π., Πτυχιούχος Νομικής Παν. Αθηνών, MSc RCDS LONDON, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΠΙΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ 'ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ', www.xrysitomi.gr, [email protected]
210-6131174

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 11:38 am


Στο επίκεντρο ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση


Την επόμενη μέρα μετά την καραντίνα

Με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάση η τηλεδιάσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τους  Δημάρχους της Αττικής - Στο επίκεντρο ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση την επόμενη μέρα μετά την καραντίνα

Γ. Πατούλης: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους της Αττικής. Με τη συνεργασία μας γινόμαστε ισχυρότεροι και αποτελεσματικότεροι»

Η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, το ζήτημα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, η κάλυψη των ελλείψεων σε σχολικές καθαρίστριες, η παροχή επιπλέον χώρων για τραπεζοκαθίσματα και η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη  με τους Δημάρχους. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γ. Μαρκόπουλος, ενώ παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάση.
Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τον κ. Παπαθανάση ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκλησή του για να παρέμβει στο πλαίσιο της συζήτησης. Κατά την παρέμβαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάση η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και στις οργανωμένες παραλίες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της παραχώρησης επιπλέον χώρων για τραπεζοκαθίσματα. Όπως επισημάνθηκε η παραχώρηση των σχετικών χώρων είναι προαιρετική και γίνεται σε συνεργασία των Δήμων με την αστυνομία. Ο υφυπουργός τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές διευκρινήσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση και τους επιχειρηματίες. 
Στη συνέχεια της συζήτησης οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και ιδιαίτερα σε σχολικές καθαρίστριες οι οποίες καλούνται να διπλασιάσουν το χρόνο απασχόλησής τους για να τηρούνται η οδηγίες του υπουργείου Παιδείας και τους ΕΟΔΥ. Ιδιαίτερα απασχολεί τους Δημάρχους και το πώς θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως επίσης και το ζήτημα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό των Δημάρχων διατύπωσε τη δυσαρέσκεια του και για τις σημαντικές δυσλειτουργίες και την αδυναμία καλής συνεργασίας με την αποκεντρωμένη Διοίκηση.    
Πρόγραμμα ανακύκλωσης και καταπολέμησης των κουνουπιών 
Ο κ. Πατούλης αφού επισήμανε ότι θα έχει επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση των σχετικών θεμάτων, τόνισε πως είναι αναγκαίο Περιφέρεια και Δήμοι να είναι σε στενή συνεργασία προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα που προκύπτουν και να εισέλθουμε ομαλά στην επόμενη μέρα μετά την καραντίνα. Επιπλέον έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωση 2020, ενημερώνοντας τους Δημάρχους ότι η παράδοση εξοπλισμού και κάδων ανακύκλωσης συνεχίζεται κανονικά. 
Κατά την τηλεδιάσκεψη ο κ. Πατούλης ανέφερε στους Δημάρχους πως συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς το εκτεταμένο πρόγραμμα των ψεκασμών κατά των κουνουπιών σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες, με τη χρήση και σύγχρονων μέσων για αεροψεκασμούς όπως είναι τα drones. Μάλιστα ζήτησε να υπάρξει ένας συντονισμός των δράσεων με τους Δήμους προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερες οι παρεμβάσεις και οι δράσεις που υλοποιούνται. Τέλος ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε του Δημάρχους ότι με πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής ξεκινάει ειδικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των λαϊκών αγορών.  
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι εξής Δήμαρχοι: Μαρκοπούλου Μεσογαίας Κ. Αλλαγιάννης, Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Παπάγου Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, Πετρούπολης Στ. Βλάχος, Φιλοθέης - Ψυχικού Δ. Γαλάνης, Αιγάλεω Ι. Γκίκας, Μοσχάτου - Ταύρου, Α. Ευθυμίου, Πόρου Ι. Δημητριάδης, Ιλίου Ν. Ζενέτος,  Ν. Ιωνίας Δ. Θωμαΐδου, Νίκαιας - Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Διονύσου Ι. Καλαφατέλης, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Πεντέλης Δ. Κεχαγιά, Αλίμου Ανδρ. Κονδύλης, Βύρωνα Γρ. Κατωπόδης, Περάματος Γ. Λαγουδάκης,   Παιανίας Ισ. Μαδης, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννης, Λυκόβρυσης Πέυκης Τ. Μαυρίδης,  Σπάτων Αρτέμιδας Δ. Μάρκου, Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Δάφνης – Υμηττού Αν. Μπινίσκος, Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς, Πειραιώς Ι. Μώραλης,  Χαϊδαρίου Ευ. Ντηνιακός, Ελευσίνας Αρ. Οικονόμου Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, Τροιζηνίας – Μεθάνων Σπ. Πολλάλης, Χαλανδρίου Σπ. Ρούσσος, Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρ. Στάθης, Μεγάρων Γρ. Σταμούλης,  Ελευσίνας Α. Οικονόμου, Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, Αγ. Αναργύρων – Καματερού Στ. Τσίρμπας, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, Μεταμόρφωσης Ευστρ. Σαραούδας, Ν. Σμύρνης Στ. Τζουλάκης, Σαρωνικού Π. Φιλίππου Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς, Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης, το Δήμο Αθηναίων εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος  Ν. Αβραμίδης .

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 11:18 am


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

Neighbour-hook στα Βριλήσσια - clickatlife

Neighbour-hook στα Βριλήσσια  clickatlife

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2019 | 10:00 am


Κούλουμα στα Βριλήσσια - Zougla

Κούλουμα στα Βριλήσσια  Zougla

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια

Φιλικοί ιστότοποι: