Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Βριλήσσια    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Έντονες διαμαρτυρίες περιοίκων του Β΄ Γυμνασίου


 Δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν - Τα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες δεν μπορούν να διαβάσουν


Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες περιοίκων του Δευτέρου (Β΄) Γυμνασίου Βριλησσίων, για ενοχλήσεις από θορύβους τόσο τα πρωϊνά όσο και τα απογεύματα.

Μας λένε ότι οι θόρυβοι προέρχονται, τα πρωϊνά από τις σχολικές ενημερώσεις μέσω των ηχητικών εγκαταστάσεων του σχολείου και κυρίως κάθε απόγευμα από τα μαθήματα χορών που διοργανώνονται και μετατρέπουν ακόμα και το προαύλιο σε πηγή έντονων και θορυβωδών οχλήσεων.

Ιδιαίτερα στο τρέχον χρονικό διάστημα, που όσα παιδιά δίνουν Πανελλήνιες και έχουν την ατυχία να κατοικούν πέριξ του σχολείου, δεν μπορούν να διαβάσουν από τους έντονους θορύβους και τις οχλήσεις, διαμαρτύρονται στους γονείς τους και τους παρακαλούν κάτι να κάνουν.

Επίσης, δεν είναι σωστό να θέλουν οι άνθρωποι να ησυχάσουν λίγο, να πιουν έναν καφέ, βρε αδερφέ και να μην μπορούν.

Επιτέλους, αυτοί που έχουν υποχρέωση ας κάνουν κάτι, γιατί η κατάσταση "δεν πάει άλλο".     

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2024 | 9:46 am


Καταγγέλλει τον Δήμαρχο για αλαζονεία


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ


"Κύριε Δήμαρχε,

όταν επιπλήττεις προσβάλεις, υποτιμάς, και κατηγορείς έναν άνθρωπο (πόσω δε μάλλον έναν δημοτικό σύμβουλο με 15ετη θητεία, επικεφαλής παράταξης), αγνοώντας το αίσθημα της δημοκρατίας που χαρακτηρίζει εδώ και αιώνες την χώρα μας, θα πρέπει τουλάχιστον, προκειμένου να γίνεις πιστευτός, να επιχειρηματολογείς και να τεκμηριώνεις την επίθεση σου. Διαφορετικά γίνεσαι εμπαθής και επικίνδυνος.

Καφενειακές φράσεις του τύπου "μαζέψου" και "ξέρεις εσύ", δεν αρμόζουν σε ένα δημοκρατικό χώρο όπως το δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που στηλίτευσαν (σιωπηρά βέβαια) και μέλη της παράταξής σου.

Τέτοιες συμπεριφορές υποδεικνύουν την υποκρισία του "δήθεν" ενδιαφέροντος σχετικά με την έμφυλη βία και το μπούλινγκ.

Ένας Δήμαρχος οφείλει να είναι θεματοφύλακας της ευνομίας, της ορθής λειτουργίας, και της αξιοπρέπειας μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Όχι υποκινητής απρεπών συμπεριφορών, συμπαρασύροντας σε αντίστοιχες στάσεις στελέχη του. 

Αλλαζονικές συμπεριφορές, επίδειξη δύναμης σε συνάδελφο,το μόνο που καταφέρνουν είναι να μειώνουν το κύρος ενός δημοτικού συμβουλίου. 

Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης"

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2024 | 3:35 pm


Πού ψηφίζουμε στα Βριλήσσια


 Για τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου 2024

Α/Α ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

1 Β1' Αθηνών (Βόρειος Τομέας) Βριλησσίων Βριλησσίων 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ  ΠΙΝΔΟΥ & ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

2 Β1' Αθηνών (Βόρειος Τομέας) Βριλησσίων Βριλησσίων 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ  ΦΛΩΡΙΝΗΣ 24  ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

3 Β1' Αθηνών (Βόρειος Τομέας) Βριλησσίων Βριλησσίων 2ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ  ΤΑΫΓΕΤΟΥ & ΛΕΥΚΩΝ ΟΡΕΩΝ  ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

4 Β1' Αθηνών (Βόρειος Τομέας) Βριλησσίων Βριλησσίων 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ  ΠΙΕΡΙΩΝ 16  ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2024 | 12:23 pm


Παραιτήθηκε ο Μάρκος Κρητικός


 Από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου

Παραιτήθηκε ο Μάρκος Κρητικός από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου.

Ο Μάρκος Κρητικός είχε εκλεγεί με τη Δράση στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Επικαλέστηκε αυστηρά προσωπικούς λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Κόσμημα για την πόλη χαρακτήρισε τον Μάρκο Κρητικό ο Γιάννης Τσουτσιας επικεφαλής της Δράσης.

Υπόδειγμα δημοτικού συμβούλου ήταν ο Μ. Κρητικός, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χ. Κάππας.

Στην πολύ καλή τους παλαιότερη συνεργασία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης επισημαίνοντας ότι μας στεναχωρεί όλους η απόφαση του Μ. Κρητικού.

Ο εκπαιδευτικός Θανάσης Σπηλιώτης αντικαθιστά τον Μάρκο Κρητικό στην εκπροσώπηση της Δράσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 11:24 pm


Βίντεο: η ομιλία του Γιάννη Τσούτσια


Στο συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας

 

Γιάννης Τσούτσιας: από 04.14.00 - 04.29.00 


Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 3:13 pm


Live το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο

 
Η συνεδρίαση αρχίζει στις 18.30 


Για να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση κάντε κλικ στην εικόνα

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 3:00 pm


Η πρόσκληση της ημερήσιας διάταξης


Για το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο
 








Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 2:56 pm


Συγκρότηση Τοπικού Συμβουλίου


Πρόληψης Παραβατικότητας στον Δήμο Βριλησσίων - Η εισήγηση στο Δ.Σ.


Δημοσιεύουμε την εισήγηση της διοίκησης προς το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο με το παραπάνω θέμα:

"Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 84, του ν.3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα ∆ήμων και Κοινοτήτων» και του άρθρου 16, του ν 2713/1999 όπως έχει τροποποιηθεί και αντικατασταθεί με το άρθρο 13, του ν. 3387/2005 και ισχύει στους Δήμους άνω των 3.000 κατοίκων προβλέπεται η συγκρότηση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας προκειμένου σε συνεργασία με την Αστυνομία, τους φορείς της πόλης, την ∆ημοτική Αρχή, αλλά και το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, να προβαίνει σε δράσεις πρόληψης, ελέγχου και μείωσης της εγκληματικότητας.


Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας αποτελούν συμβουλευτικά γνωμοδοτικά όργανα για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την κινητοποίηση των δημοτικών αρχών.

Το ανωτέρω Συμβούλιο αποτελείται από επιστήμονες και λειτουργούς που διαμένουν στην περιφέρεια του Δήμου και διαθέτουν ειδικές γνώσεις στον τομέα της εγκληματικότητας, όπως δικαστικούς λειτουργούς, εγκληματολόγους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ιατρούς, καθώς και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων. 

Τα μέλη του Συμβουλίου δεν επιτρέπεται να είναι λιγότερα των πέντε (5) ή περισσότερα των έντεκα (11), ορίζονται για τρία (3) χρόνια και η θέση τους είναι τιμητική και άμισθη.

Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας που λειτουργούν, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης.

Βασική αποστολή τους λοιπόν είναι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας σε τοπικό επίπεδο με την ενίσχυση των δεσμών της γειτονιάς και η μείωση του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών με απώτερο σκοπό την προστασία της τοπικής κοινωνίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής τους. 

Ο ν. 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 73/24-3-2014) επέφερε αλλαγές στο θέμα της οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση είχε ως σκοπό τη σύνδεση της Ελληνικής Αστυνομίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτή περιγράφεται στις διατάξεις του άρθρου 12 του ανωτέρω νόμου, σύμφωνα με το οποίο ένας από τους βασικούς άξονες της προτεινόμενης αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι και η ανάπτυξη της συνεργασίας και της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής αστυνομίας και των Τοπικών Συμβουλίών Πρόληψης Παραβατικότητας.

Σύμφωνα με το π.δ. 10/21 (ΦΕΚ 19 Α/10-2-2021): Οργάνωση και λειτουργία της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συστάθηκε σε αυτό αυτοτελή Υπηρεσία, υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αποστολή το σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων βίας. Οι βασικές εκφάνσεις της αποστολής της είναι ο προγραμματισμός σχετικών δράσεων, ο συντονισμός, η παροχή κατευθύνσεων και η συνεργασία, υποστήριξη και παρακολούθηση των φορέων και των Σωμάτων που υπάγονται στο Υπουργείο, καθώς και των λοιπών συναρμόδιων φορέων και οργανισμών για την υλοποίησή τους, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή διακλαδικότητα και διαλειτουργικότητά τους.

Στην παρ. 2, του άρθρου 11 του ανωτέρω αναφέρονται τα εξής: 

2. Σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η Εθνική Στρατηγική Πρόληψης της Βίας και οι επιμέρους δράσεις, που σχεδιάζονται από τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, υλοποιούνται, κατά περίπτωση, είτε αυτοτελώς από τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, είτε σε συνεργασία με τις οικείες αστυνομικές, δημοτικές και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, τις Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας (Ε.Π.Σ.Α.) και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.). Στην περίπτωση αυτή, οι δράσεις από μέρους των ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. και Ε.Π.Σ.Α. υλοποιούνται υπό τις επιστημονικές οδηγίες και κατευθύνσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, το οποίο, εφεξής, λειτουργεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας.

 

Τα ανωτέρω συμβούλια συγκροτούνται και λειτουργούν με απόφαση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2713/1999 (ΦΕΚ 89 Α΄), όπως ισχύει, σε Δήμους και Κοινότητες με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Αποτελούνται από πέντε (5) έως έντεκα (11) μέλη, τα οποία είναι επιστήμονες και λειτουργοί που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της παραβατικότητας, όπως δικαστικοί λειτουργοί, εγκληματολόγοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και αστυνομικοί.


Δύναται να αποτελούνται από τον ∆ήμαρχο ή τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ή Εντεταλμένο Σύμβουλο, έναν (1) δημοτικό σύμβουλο, έναν (1) εκπρόσωπο της Αστυνομίας, δύο (2) εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών που έχουν ασχοληθεί ενεργά με τα θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της έναν (1) νομικό, έναν (1) κοινωνιολόγο, έναν (1) ψυχολόγο, έναν (1) εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων ∆ήμου και έναν (1) εκπρόσωπο των μαθητικών κοινοτήτων σχολείων ∆ήμου.


Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας που λειτουργούν, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης.


Το ∆ημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει και να εγκρίνει τη συγκρότηση 11μελούς Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟΣΠΠΑ) στον ∆ήμο

και να προτείνει τα μέλη του. 


Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου θα συγκαλεί σε σύσκεψη. Η δράση του Συμβουλίου δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ∆ήμου και οι εκδηλώσεις που θα προγραμματίζει θα γίνονται σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της πόλης. Θα συνεδριάζει τακτικά μια φορά το τρίμηνο και έκτακτα όταν το ζητήσει ο Πρόεδρος ή τουλάχιστον το 1/3 των μελών του, ενώ οι αποφάσεις του θα εγκρίνονται από το ∆ημοτικό Συμβούλιο.


Το ΤΟΣΠΠΑ προτείνουμε να αποτελείται από: 


1) Τον Δημοτικό Σύμβουλο, Αντιδήμαρχο Πολιτικής προστασίας και Ασφάλειας Πόλης κ. Ιωάννη Μπήτα, ως Πρόεδρο της Επιτροπής

2) Τον Δικαστή, Πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιά, κ. Κατσαλούλη Ευθύμιο

3) Έναν εκπρόσωπο της Αστυνομίας (Α.Τ Βριλησσίων) , κ Κουμουδή Βασίλειο, Αστυνομικό Υπ/ντη, Διοικητή Α.Τ Βριλησσίων 

4) Έναν εκπρόσωπο της Αστυνομίας (Τ.Α Βριλησσίων) , κα Αρνοκούρου Σταματίνα, Αστυνομικός (Υπαστυνόμος Β’, Τ.Α Βριλησσίων-Υπεύθυνη Β.Τ Αθηνών για την παραβατικότητα ανηλίκων)

5) Τον κ. Τσόπελα Χρήστο, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, Ψυχίατρο

6) Την κα Θεού Αικατερίνη, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, Ψυχολόγο

7)Τον κ. Παπαγεωργίου Γεώργιο, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, Ψυχολόγο 

8) Την κα Παναγίδη Αδαμαντία, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, Ψυχολόγο

9) Την κα Σκούρα Αγγελική, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών

10) Την κα Προκοπίου Αναστασία, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών

11) Τον κ. Γκιουρτζιδη Δημήτριο, Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Δήμου Βριλησσίων





Έργο του εν λόγω Συμβουλίου θα είναι :

Η καταγραφή και μελέτη τοπικών παραβατικών συμπεριφορών.

Η κατάρτιση προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας.

Ο συντονισμός προληπτικών πρωτοβουλιών των κοινωνικών φορέων της πόλης για την πρόληψη και τον περιορισμό ορισμένων μορφών παραβατικότητας.

Απώτερος σκοπός του εν λόγω Συμβουλίου είναι η εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας στη διαβίωση των κατοίκων και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας εστιάζει τη δράση του στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας. 

Έχει προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, που επικεντρώνεται στη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών αλλά και στη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία και παραβάτη. 

Η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών των δημοτών αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Συμβουλίου.

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας αναλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες για τη διεξαγωγή, ανάπτυξη και προβολή του έργου του:



Καθιέρωση ημερίδων με αφορμή τις ∆ιεθνείς Ημέρες σχετικές με την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.

Ανταλλαγή ενημερωτικών εγγράφων για θέματα τεχνογνωσίας μεταξύ των ΤΟΣΠΠΑ.

∆ημιουργία ενός ενημερωτικού φυλλαδίου ή/και βίντεο για παιδιά κατά της παραβατικότητας, με συμβουλές για την προφύλαξή τους από τους καθημερινούς κινδύνους εντός και εκτός σχολικού χώρου.

Προβολή μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων και γνωστοποίηση της ύπαρξής του Συμβουλίου στο ευρύ κοινό των δημοτών.

Ενθάρρυνση δημοτών να συμμετέχουν στα προγράμματα και στις δράσεις του ΤΟΣΠΠΑ.

Καθιέρωση επισκέψεων των μελών σε σχολεία, κέντρα ηλικιωμένων, τοπικούς συλλόγους κλπ., όπου τα μέλη ενημερώνουν και ενημερώνονται για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, αναπαράγουν βίντεο με θεματικές, που αναφέρονται ξεχωριστά στην κάθε ομάδα στόχου, αναφέροντας και τα ανάλογα προστατευτικά μέτρα. 

Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός και καθοδηγητικός, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αφύπνιση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις ∆ημοτικές και Αστυνομικές αρχές.

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα δύναται να πραγματοποιεί θεατρικές, μουσικές εκδηλώσεις κ.α. με αφορμή θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την παραβατικότητα, όπως οι προαναφερθείσες παγκόσμιες ημέρες, καλώντας να συμμετάσχουν άτομα όλων των ηλικιών.

Σύσταση και συντονισμός δικτύου εθελοντών 


Χρέη  γραμματέα της Επιτροπής θα εκτελεί υπάλληλος του Δήμου με τον  αναπληρωτή του που θα ορισθεί με απόφαση Δημάρχου.

                                                                                        

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και  Ασφάλειας Πόλης Ι.ΜΠΗΤΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 2:45 pm


Green City: H κινητή μονάδα ανακύκλωσης


Στο 3o Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων


Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων βρέθηκε η κινητή μονάδα του προγράμματος ανακύκλωσης «Green City». Tο ειδικευμένο προσωπικό του προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής μίλησε στους μαθητές για τα οφέλη της ανακύκλωσης, τον ορθό διαχωρισμό και την διαλογή των απορριμμάτων. 




Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν τα οφέλη της ανακύκλωσης με τρόπο βιωματικό και να οικοδομήσουν έτσι περιβαλλοντική συνείδηση. Την κινητή μονάδα ανακύκλωσης υποδέχθηκε στο σχολείο η Διευθύντρια Φ. Νταρακλίτσα και οι εκπαιδευτικοί, ενώ στην παρουσίαση του προγράμματος το παρών έδωσε ο  Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης και οι αντιδήμαρχοι Παιδείας Χ. Γούναρης και Καθαριότητας Γ. Μαρίνης. 


Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και πρόθυμοι να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην κοινή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντός. 

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να βλέπουμε το μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών της πόλης μας για την προστασία του φυσικού μας οικοσυστήματος. Τα παιδιά είναι οι αυριανοί πολίτες και θέλοντας να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα μας ξεκινάμε από τα σχολεία μας. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται την αξία της ανακύκλωσης και συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον»


Στην δράση βρέθηκαν και στελέχη της ΔΕΗ, η οποία είναι αρωγός του προγράμματος. Από τη νέα σχολική χρονιά η δράση θα συνεχιστεί με αντίστοιχες επισκέψεις σε όλα τα σχολεία του Δήμου Βριλησσίων. 

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 2:39 pm


Πολιτιστικά Μηνύματα 2024


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 28/5 έως 7/7/2024





Το ετήσιο φεστιβάλ των Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων του Δήμου Βριλησσίων ξεκινά από τα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται στις αρχές Ιουλίου. Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

«Η ανάπτυξή του Πολιτισµού στην πόλη µας ως βασική κοινωνική έκφραση και η δηµιουργία υψηλού πολιτισµικού κεφαλαίου προ όφελος τη τοπικής µας κοινωνία µπορεί να τονώσει την ίδια την κοινωνική συνοχή και να δηµιουργήσει τι συνθήκες εκείνες για ένα νέο περιβάλλον συµµετοχής και δεσµών επικοινωνίας των συµπολιτών µας . Το Φεστιβάλ των Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων του Δήµου µας συµβάλλει στην ενεργοποίηση των συµπολιτών µας στις πολιτιστικές δράσεις µε τρόπο δηµιουργικό και συµµετοχικό αλλά και στην ανάδειξη του Πολιτισµού στην πόλη µας. Τα Καλλιτεχνικά µας Εργαστήρια θα στείλουν και εφέτος τα δικά τους µηνύµατα έκφρασης και δηµιουργίας µε τις εκθέσεις και τις παραστάσεις τους . Σας προσκαλούµε να παρακολουθήσουµε όλοι µαζί από κοντά τα εξαιρετικά έργα τους!», αναφέρει στο μήνυμά του Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης.

«Η πολιτιστική περίοδος στον Δήµο Βριλησσίων ολοκληρώνεται µε τις εκδηλώσεις των 20 Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων στα οποία συµµετέχουν πάνω από 500 συµπολίτες µας και καθοδηγούνται από καταξιωµένους και έµπειρους δασκάλους. Η µεγάλη συµµετοχή των δηµοτών στα επιµέρους εργαστήρια εκφράζει µε τον καλύτερο τρόπο την έντονη πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην πόλη µας και στέλνει το µήνυµα πως ο σύγχρονος πολιτισµός µπορεί να συνδυάσει την καινοτοµία µε την αναφορά στην τοπική κοινωνία και την αλληλεπίδραση, τη έκφραση και τη δηµιουργία», επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Τάσος Δημητρίου.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

ΜΑΪΟΣ 2024

ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2024

Έκθεση Παιδικού Εργαστηρίου Ζωγραφικήç

Διδασκαλία: Μαργαρίτα Πέτροβα

Εγκαίνια Έκθεσης :19:00

Ώρες λειτουργίας : 18:00-21:30

ΠΑΡΚΟ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» (πρώην ΤΥΠΕΤ)

Αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος» Π. Μπακογιάννη 38-42

TΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2024

Διαδηµοτικό Φεστιβάλ Χορωδιών

Συµµετέχουν οι χορωδίες :

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΡΑΥΡΩΝΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

             «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ-ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ»

ΧΟΡΩΔΙΑ «ΕΥΦΩΝΙΑ»

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Ζιάκας – Μαέστρος

Ώρα έναρξης 19:00

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Αίθουσα «Μουσών» Κισσάβου 11

ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Τουρνουά ΣΚΑΚΙ από το παιδικό τµήµα του Δήµου Bριλησσίων

Διδασκαλία: Άρης Σταυρόπουλος

Συµµετέχουν µαθητές από τα Δηµοτικά Σχολεία της πόλης.

Ώρα έναρξης: 09:00

Πνευματικό Κέντρο, Κισσάβου 11

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Πανηγύρι Ανάληψηç

Παραδοσιακοί Χοροί µετά τη λιτανεία της εικόνας

Συµµετέχουν τα χορευτικά τµήµατα των συλλόγων:

ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ «ΟΙ ΤΡΑΝΤΕΛΛΗΝΕΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ «ΠΥΡΡΟΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΒΡΑΧΟΣ» ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Ώρα έναρξης 21:30

Πλατεία Ανάληψης

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 & ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Έκθεση Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής ενηλίκων

Διδασκαλία: Δηµήτρης Σκλείδης

Εγκαίνια έκθεσης : Σάββατο 15/06, ώρα 19:00

Ώρα 20:00 οµιλία Δηµήτρη Σκλείδη µε θέµα: «ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ»

Ώρες λειτουργίας έκθεσης 18:00-21:30

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Αίθουσα «Μουσών» Κισσάβου 11

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 & ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

1ο Παιδικό Φεστιβάλ Βριλησσίων

Με πολλές αθλητικές & πολιτιστικές δράσεις στα διάφορα σηµεία του πάρκου. Συµµετέχουν σύλλογοι & φορείς της πόλης .

Ώρες λειτουργίας : 18:00 - 22:00

ΠΑΡΚΟ «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ» (Πρώην Ναυτική Βάση) Λ. Πεντέλης & Αναπαύσεως

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

«ΑΗΔΟΝΙΔΕΙΑ» Εκδήλωση παραδοσιακής µουσικής & χορών αφιερωµένη στον Χρόνη Αηδονίδη.

Παρουσίαση Κώστας Παπασπήλιος

Τραγουδούν: Μπάµπης Τσέρτος , Νάντια Καραγιάννη, Νίκος Καραγιάννης

Συνοδεύει 5µελής παραδοσιακή ορχήστρα.

Συµµετέχει το Τµήµα Παραδοσιακών Χορών του Δήµου Βριλησσίων

Διδασκαλία - Χορογραφίες : Άντα Συριάτου

Ώρα έναρξης 21:00

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ»

Μεταµ. Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Χορευτική Βραδιά

Συµµετέχουν τα εργαστήρια Αργεντίνικου Τάνγκο, LATIN & Ευρωπαϊκών Χορών & το παιδικό Εργαστήρι Μοντέρνων Χορών του Δήµου Βριλησσίων

Χορογραφίες - Διδασκαλία: Μαργαρίτα Πέτροβα, Νίκος Παπουτσής , Άννα Γαλανοπούλου, Πέγκυ Σβυντρίδου

Ώρα έναρξης 21:00

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ» Μεταµ. Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Βραδιά παραδοσιακών χορών

Θα χορέψουν τα τµήµατα ανηλίκων και ενηλίκων του εργαστηρίου παραδοσιακών χορών του Δήµου Βριλησσίων

Διδασκαλία-Χορογραφίες Άντα Συριάτου, Μαρία Γαλαίου

Ώρα έναρξης 21:00

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ» Μεταµ. Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Μουσική βραδιά µε τη Δηµοτική Φιλαρµονική Ορχήστρα για την παγκόσµια ηµέρα της µουσικής .

Διεύθυνση: Νίκος Βασιάδης - Αρχιµουσικός

Ώρα έναρξης : 21:00

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ»

Μεταµ. Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια

ΠΕΜΠΤΗ 20 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Έκθεση Β΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικήç ενηλίκων

Διδασκαλία: Μαργαρίτα Πέτροβα

Εγκαίνια έκθεσης : Πέµπτη 20/06, ώρα 19:00

Ώρες λειτουργίας έκθεσης 18:00-21:30

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Αίθουσα «Μουσών» Κισσάβου 11

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 & ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Έκθεση Εργαστηρίου Φωτογραφίας

Διδασκαλία: Θέµης Μαρτέκας

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 29/06, ώρα 19:00

Ώρες λειτουργίας έκθεσης 18:00-21:30

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Αίθουσα «Μουσών» Κισσάβου 11

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 & ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Θεατρική παράσταση «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜ»

από το Β΄ Θεατρικό Εργαστήρι ενηλίκων του Δήµου Βριλησσίων

Διδασκαλία-Σκηνοθεσία-Διασκευή: Έφη Πίκουλα

Ώρα έναρξης : 21:00

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ»

Μεταµ. Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια

ΙΟΥΛΙΟΣ 2024

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 & ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Θεατρική παράσταση «Η ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΖΗΤΙΑΝΟΥ» από το Α΄ Θεατρικό Εργαστήρι ενηλίκων του Δήµου Βριλησσίων

Διδασκαλία-Σκηνοθεσία-Διασκευή: Τόνια Σταυροπούλου

Ώρα έναρξης : 21:00

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ»

Μεταµ. Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 2:34 pm


«Βαλκανική Κωμωδία»


Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, 8:30μμ, ζωντανά και διαδικτυακά από το Cine Δράση


27η Συνάντηση Σεμιναρίου «Η Κωμωδία στο Σινεμά»

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, 8:30μμ, ζωντανά και διαδικτυακά

Θέμα: «Βαλκανική  Κωμωδία» 

 

Στην 27η συνάντηση του σεμιναρίου «Η Κωμωδία στο Σινεμά» που οργανώνει το Cine Δράση και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου  2024, στις 8:30’μμ ζωντανά στο στέκι της Δράσης και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, ξεκινάμε τη συζήτηση για τη «Βαλκανική Κωμωδία» με ένα αφιέρωμα στη Γιουγκοσλαβία (με ό,τι ήταν και σε ό,τι αυτή μετατράπηκε αυτή η χώρα μετά τον πόλεμο). Βλέπουμε αποσπάσματα από ταινίες και συζητάμε το έργο των Εμίρ Κουστουρίτσα και Ντούσαν Μακαβέγιεφ. 

Οι εθνικές κινηματογραφίες δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους σινεφίλ  και τους ερευνητές. Η κινηματογραφική παραγωγή κάθε συγκεκριμένης  χώρας συνδέεται με τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δρώμενα, καθώς και με τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην δοσμένη κάθε φορά χρονική περίοδο.  Αυτοί οι παράγοντες διαμορφώνουν τις ιδέες που κυκλοφορούν στις κοινωνίες. Αυτές οι ιδέες επηρεάζουν τους κινηματογραφιστές, είναι μια από τις πηγές έμπνευσής τους και  με τη σειρά τους επηρεάζονται από τις ταινίες, αφού η κοινωνία λαμβάνει κάποια μηνύματα και τα επεξεργάζεται. Είναι λοιπόν φανερό ότι οι εθνικές κινηματογραφίες είναι ως κάποιο βαθμό το είδωλο της ιστορίας, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής, των διάφορων χωρών. Τα Βαλκάνια έχουν να επιδείξουν μια σημαντική κινηματογραφική παραγωγή. Είναι όμως λυπηρό ότι αυτή είναι άγνωστη στο ελληνικό κοινό.  

Ντούσαν Μακαβέγιεφ (Душан Макавејев  Οκτώβριος1932-Γενάρης 2019)

Ο Ντούσαν Μακαβέγιεφ ήταν χωρίς αμφιβολία το πρόσωπο το πιο αρχέγονο του «Νέου Κινηματογράφου» (Novi Film) ενός τολμηρού κύματος κινηματογραφικού που άνθισε στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1960. Το έργο του συνδυάζει το ερωτικό με το πολιτικό, αναφέρεται στην πολιτική της σεξουαλικότητας και αντιμετωπίζει την απελευθέρωση της λίμπιντο ως επαναστατική πράξη. Παράλληλα, ασκεί κριτική τόσο στη σοσιαλιστική κοινωνία όσο και στον καπιταλισμό. Όταν γύρισε το 1965, την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Ο Άνθρωπος δεν είναι ένα Πουλί» (Covec Nijetica) είχε στο ενεργητικό του πολλά εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, από τα οποία η «Παρωδία»,  ειρωνικό σχόλιο πάνω στον εορτασμό της Ιης Μάη και πολλά πειραματικά φιλμ δείχνοντας έναν δρόμο που ακολούθησε ξεκινώντας από τον ερασιτεχνικό κινηματογράφο έως τη Σχολή του κινηματογράφου Την ντοκιμαντερίστικη, ειρωνική ματιά του ξαναβρίσκουμε στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, «Μια Υπόθεση Αγάπης» (1967) αλλά η μορφή της ταινίας ήταν κάτι το εντελώς καινούργιο,   ανεπανάληπτο στο γιουγκοσλάβικο κινηματογράφο. Η κοινωνική πραγματικότητα φαίνεται να μην ήταν για τον σκηνοθέτη παρά ένα φόντο μπρος στο οποίο διαδραματιζόταν μια ερωτική σχέση ανάμεσα σ' ένα μηχανικό, μέλος του Κόμματος, και μια  νεαρή κομμώτρια, αλλά μ' αυτή την πρόφαση ο σκηνοθέτης έκανε σχόλια αποστασιοποιημένα και ειρωνικά στην γιουγκοσλάβικη κοινωνία και  ορισμένα ταμπού της. Ισχύουν τα ίδια για τα επόμενα φιλμ του, αλλά, ο Μακαβέγιεφ δεν κατηγορούσε ούτε κατέκρινε. Του αρκούσε να πιστοποιεί και να «παίζει»  με τα μελαγχολικά θέματα και πρόσωπά του. Η ταινία  «Αθώος χωρίς  προστασία» (1968), ήταν ένα παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερη σημασία, ο θρίαμβος της καλλιτέχνιδας ως homo ludens, ένα κολάζ που παρέθετε αποσπάσματα απ' το πρώτο ηχητικό γιουγκοσλάβικο φιλμ, απ' τα επίκαιρα των ναζί και από συζητήσεις του 1968, ένας κύκλος απ' όπου απελευθερώνονταν ένα ιδεολογικό μήνυμα, πολύ ειρωνικό. Με αυτή την έννοια το φιλμ αυτό ήταν  πρόδρομος της πιο προβοκατόρικης ταινίας «W.R ή τα Μυστήρια του Οργανισμού» (1971). Το σουρεαλιστικό κολάζ συμπεριλάμβανε αυτή τη φορά μια γκροτέσκο άποψη απ' την θεωρία του οργασμού του Βίλχελμ Ράιχ (Ο οργασμός του ανθρώπου μπορεί να ανακτάται απ' την κοινωνία με τα συστήματά της, με τους ελέγχους της, με τις απόψεις της και με την σύγχυση της), μια ερωτική κριτική της επανάστασης (Στον ελεύθερο έρωτα η επανάσταση του Οκτώβρη απέτυχε) και του σταλινισμού (Ο Στάλιν είναι μια φιγούρα τρομερά πορνογραφική).Μέσα από εικόνες, σεξουαλικά σύμβολα, και από καταδόσεις του εκφυλισμού της επανάστασης Το φιλμ  πήγαινε πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο των χωρών του υπαρκτού και αποτέλεσε μια καλλιτεχνική επιτυχία χωρίς προηγούμενο. Δεν διανεμήθηκε ποτέ στην Γιουγκοσλαβία και ο Μακαβέγιεφ έπρεπε να πάει να γυρίσει στο εξωτερικό την επόμενη ταινία του, «Sweet Movie» 1974, μια άλλη παραβολή, πικρή, ωμή και λιγότερο επιτυχημένη, πάνω στην σύγχρονη κοινωνία, βασισμένη σε μια αισθητική της ασχήμιας και της απώθησης. Ο σκηνοθέτης αγαπήθηκε στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι στο υπέροχο. Οι δυο τους έγραψαν ιστορία, δίνοντας πνοή σε μια εποχή όπου οι έννοιες της ελευθερίας και της απελευθέρωσης αποκτούν νέες διαστάσεις.   φόρο τιμής στους ανθρώπους που δημιούργησαν εκείνη την ταινία, ενώ παράλληλα ρίχνει μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας του. Το φιλμ κερδίζει Αργυρή Άρκτο στο 18ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη επαναστατική δημιουργία του σκηνοθέτη. Αποτελείται από δύο ιστορίες που καταλήγουν σε δύο αδιέξοδα, προβάλλεται και διχάζει.  

Στο εξωτερικό, διδάσκει κινηματογράφο σε Πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ και επανέρχεται στη σκηνοθεσία επτά χρόνια αργότερα, με την ταινία «Μοντενέγκρο: Γουρούνια και Μαργαριτάρια» στο οποίο εξακολουθεί να εξερευνά την πολιτική της σεξουαλικότητας με την ιστορία μιας παντρεμένης Σουηδής που απελευθερώνεται σεξουαλικά μέσα από την ερωτική της επαφή με έναν σέρβο μετανάστη. Επόμενη ταινία του είναι το γυρισμένο στην Αυστραλία «The Coca-Cola Kid», μια σάτιρα για τον καπιταλισμό.   Τόσο σε αυτή την ταινία, όσο και στην επόμενή του, το «Manifesto» (1988) ο Μακαβέγιεφ συνεχίζει την αναζήτησή του πάνω στις έννοιες της σεξουαλικότητας και της επανάστασης. Με το «Manifesto» επιστρέφει στη Γιουγκοσλαβία για ένα ευρωπαϊκό «παραμύθι»: ένας βασιλιάς ετοιμάζεται να επισκεφθεί ένα μικρό και ήσυχο χωριό της κεντρικής Ευρώπης, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσει σύντομα ότι το εν λόγω χωριό δεν είναι τόσο ήσυχο όσο πίστευε. Τελευταία του μεγάλου μήκους ταινία είναι το «Gorilla Bathes at Noon» (1993), στο οποίο χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό από ένα σοβιετικό φιλμ προπαγάνδας για να αφηγηθεί την ιστορία ενός Ρώσου στρατιώτη που εγκαταλείπεται στο μετά-κομμουνιστικό Βερολίνο, όταν η μονάδα του λιποτακτεί.

Εμίρ Κουστουρίτσα (Emir Nemanja Kusturica, Νοέμβριος   1954…)

Πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, αλλά και ηθοποιός, μουσικός, τραγουδιστής και αγρότης, ο Εμίρ Κουστουρίτσα, μεταξύ άλλων, έχει καλέσει σε μονομαχία τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος της Σερβίας, έχει υποδυθεί τον Ρώσο πράκτορα της KGB στη γαλλική ταινία «Υπόθεση Farewell», έχει ανοίξει τη συναυλία του μουσικού συγκροτήματός του στο Παρίσι με τον εθνικό ύμνο της ΕΣΣΔ και έχει ανεβάσει στην Όπερα της Βαστίλης την πανκ όπερα «Ο καιρός των τσιγγάνων». Το άλλοτε «τρομερό παιδί» του κινηματογράφου βρίσκεται σε δυσμένεια στη Δύση, αντιμέτωπος με αποκλεισμό από φεστιβάλ, λογοκρισία και ανάκληση βραβείων, λόγω της στήριξης του στη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1954 στο Σεράγεβο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Τελειώνοντας το σχολείο σπούδασε στην Ακαδημία Τεχνών της Πράγας, από την οποία αποφοίτησε το 1978. Τρία χρόνια μετά, σε ηλικία μόλις 27 ετών, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας με την ταινία «Ποιος θυμάται τη Ντόλυ Μπελ» ενώ το 1985 έκανε το μεγάλο άλμα κατακτώντας τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες με την πολιτική (διαμάχη Στάλιν-Τίτο) αλλά ταυτόχρονα και την πιο χαμηλόφωνη ταινία του «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές». Πάλι στις Κάννες, τέσσερα χρόνια αργότερα, κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία «Ο καιρός των τσιγγάνων», ένα οδοιπορικό για τη βαρβαρότητα της ζωής των Ρομά που ακροβατεί ανάμεσα στον ωμό και τον μαγικό ρεαλισμό, διανθισμένη με χιούμορ και ντυμένη με την ξεσηκωτική μουσική του Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Το 1993 κατέκτησε την Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνου για την ταινία «Αριζόνα Ντριμ», που γυρίστηκε στο Χόλιγουντ με πρωταγωνιστές τους Τζόνι Ντεπ, Φέι Νταναγουέι και Τζέρι Λιούις.

Ήταν όμως το 1995, όταν έφτασε στο ζενίθ της δημιουργικότητάς του, με το θρυλικό πια «Underground», το οποίο κέρδισε στις Κάννες τον Χρυσό Φοίνικα απέναντι στο «Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η ταινία, με ένα ευφυέστατο σενάριο και μια πληθωρική σκηνοθεσία, ξεκινά από την αντίσταση στη γερμανική κατοχή για να καταλήξει στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το 1998 κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα καλύτερης σκηνοθεσίας στη Βενετία για την κωμωδία «Μαύρη γάτα, άσπρος γάτος» και το 2005 ορίστηκε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών. Την ίδια χρονιά, προς έκπληξη πολλών, βαπτίστηκε χριστιανός στην ορθόδοξη σερβική εκκλησία, ενώ το 2007 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ για τον Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά και το συνοδευτικό μουσικό βίντεο στο τραγούδι του Μανού Τσάο «Rainin In Paradize».Το 2014 καταδίκασε την πυρπόληση του κτιρίου των Συνδικάτων στην Οδησσό συγκρίνοντας τα γεγονότα του Μαϊντάν με όσα είχαν συμβεί στη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έτσι, το 2015 δεν του επιτράπηκε η είσοδος στην Ουκρανία για μια σειρά από συναυλίες με την μπάντα The No Smoking Band, στην οποία ως ενορχηστρωτής παντρεύει τα χάλκινα πνευστά και τα βιολιά με τις ηλεκτρικές κιθάρες, σε ένα εκρηκτικό μουσικό μίγμα όπου το ροκ συναντά το βαλκανικό πανηγύρι. Το 2016 η ταινία του «On the Milky Road», με πρωταγωνίστρια την Μόνικα Μπελούτσι, δεν έγινε δεκτή στις Κάννες, ενώ σε συνέντευξή του τον Δεκέμβρη του 2022 στην Αθήνα δηλώνει ότι «στην εποχή μας η ιδεολογία της αγοράς σκότωσε την Δημοκρατία». Μετά τη θέση του με την οποία χαρακτήρισε ως αντιναζιστικό τον πρόσφατο ρωσοουκρανικό πόλεμο, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Febiofest αποφάσισε να του αφαιρέσει το βραβείο Christian που του είχε απονείμει για την προσφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 2:25 pm


Το ΚΚΕ Βριλησσίων


Στο πλάι των εργαζομένων του Δήμου


Κλιμάκιο της Κ.Ο. Βριλησσίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Βασίλη Αρχιμανδρίτη δημοτικό σύμβουλο Βριλησσίων και επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Βριλησσίων, περιόδευσε στην αυτεπιστασία του Δήμου Βριλησσίων, στους εργάτες στο Πράσινο, καθώς και στην υπηρεσία Πρασίνου, συνοδευόμενο από τον Βασίλη Βήττο, δημοτικό σύμβουλο, την Όλγα Παπαϊωσήφ, εργαζόμενη στο Δήμο Βριλησσίων, τον Ανδρέα Ξευγένη, μέλος του σωματείου ΟΤΑ Αττικής και τον Σάββα Γεωργίου συνταξιούχο οικοδόμο.



Βρεθήκαμε στο πλάι των εργαζομένων του Δήμου, για πολλοστή φορά, πέρα και ανεξάρτητα από τις εκλογικές μάχες.

▪️Η αντιπροσωπεία συζήτησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι παρέθεσαν τα μεγάλα προβλήματα της υποστελέχωσης που υπάρχουν στις υπηρεσίες του Δήμου, όπως και γενικά τις τεράστιες δυσκολίες στις ζωές τους, ενώ πολλοί από αυτούς ανάφεραν πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό τους, αναγνωρίζοντας τις κοινές καθημερινές μάχες.

▪️Ο Βασίλης Αρχιμανδρίτης κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν το ΚΚΕ βγάζοντας συμπεράσματα από όσα  βιώνουν καθημερινά, τόσο στον χώρο εργασίας τους, όσο και στο σπίτι τους. Τόνισε ότι κάθε κομμάτι της καθημερινότητάς τους είναι αποτέλεσμα των κατευθύνσεων της Ε.Ε., κατευθύνσεις τις οποίες, όλα τα άλλα κόμματα, ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο και τις οποίες πρόθυμα τα εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες.

▪️Κατευθύνσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των Δήμων, την κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία, την ελλιπή πυρασφάλεια και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, την τεράστια ακρίβεια που γονατίζει τα λαϊκά εισοδήματα, τη σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα με τα κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα, την ακρίβεια κ.α.

▪️Και στο Δήμο Βριλησσίων άλλωστε η πλειοψηφία στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στο πράσινο και στην καθαριότητα είναι συμβασιούχοι, όμηροι μιας τραγικής πολιτικής, κόντρα στην ανάγκη για μόνιμη και σταθερή εργασία. Ο Βασίλης Βήττος υπενθύμισε στους εργαζόμενους ότι μόνο οι κομμουνιστες εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκονται σταθερά στο πλάι τους, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε από τους εργαζόμενους. 

▪️Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι τραγικές και η ζωή μας μπαίνει στο εγκληματικό ζύγι κόστους-οφέλους, αλλά η χώρα μας επιλέγει να δίνει 500.000 ευρώ την ημέρα για την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα», προκειμένου να εμπλακεί και να πρωτοστατήσει στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.


▪️Τονίστηκε πως όλα αυτά πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου αλλά και συμμετοχής στους αγώνες, ακόμα και από κόσμο που μπορεί να μη συμφωνεί σε όλα με το ΚΚΕ και να μην το έχει ξαναψηφίσει, ωστόσο προβληματίζεται με όλα όσα γίνονται και όλα όσα βιώνει.

▪️Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις πλούσιες συζητήσεις με τους εργαζόμενους και στο ζωντανό διάλογο και στις 3 υπηρεσίες, αυτοί που μαλώνουν σαν τα κοκόρια στα τηλεπαράθυρα, αλλά προσκυνούν τον ίδιο θεό του κέρδους έναντι των λαϊκών αναγκών, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συμφώνουν σε όλα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει ό,τι και η ΝΔ στο 75% των ψηφοφοριών!

Το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει ό,τι και η ΝΔ στο 93% των ψηφοφοριών!

Η Ελληνική Λύση έχει ψηφίσει ό,τι και η ΝΔ στο 54,3% των ψηφοφοριών!ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά έχουν τοποθετηθεί με την ίδια ψήφο στο 70% των ψηφοφοριών! 

Ψηφίζεις ΚΚΕ και η ψήφος σου μένει στο ΚΚΕ, δεν γίνεται κάτι άλλο, ανέφερε η Όλγα Παπαϊσήφ, επισημαίνοντας τις στρατηγικές ταυτίσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αλλά και ότι κόμματα, όπως του Βελόπουλου και της Κωνσταντοπούλου, επίσης συμφωνούν στα βασικά, οπότε είναι ανώδυνες επιλογές για το σύστημα.

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 2:40 pm


Και δεύτερη επιστολή κατοίκων για το ρέμα Βριλησσού


Να αποσυρθεί η μελέτη που προβλέπει εκσκαφή όλων των δέντρων


«Καμία διευθέτηση χωρίς προστασία του δασικού πλούτου» είχαν ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Μαρτίου οι εκπρόσωποι των περιοίκων της παραρεμάτιας ζώνης. 

Το θέμα είχε εισηγηθεί, μαζί με τους κατοίκους, ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΡΑΣΗΣ Μάρκος Κρητικός, επισημαίνοντας ότι στα 870 μέτρα διαδρομής του ρέματος, από την οδό Ολύμπου μέχρι την οδό Αναπαύσεως, υπάρχουν πάνω από 300 ψηλά δέντρα, ύψους από 15-25, ίσως και 30 μέτρων, τα οποία σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη διευθέτησης, θα κοπούν! 

«Θα επιτρέψουμε να καταστραφεί δάσος δύο στρεμμάτων και ολόκληρο το οικοσύστημα που αυτό φιλοξενεί;», ήταν το ερώτημα που τέθηκε προς το δημοτικό συμβούλιο. 

Σήμερα, δύο μήνες μετά, καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει και οι κάτοικοι «αναγκάζονται» να προχωρήσουν σε δεύτερη επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας «ανασύνταξη της μελέτης με στοιχεία κατασκευής που θα αντιμετωπίζουν τα υδρογεωλογικά προβλήματα του ρέματος και θα σέβονται τις οικολογικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις της περιοχής». 

Το ζήτημα εξάλλου, της προστασίας των ρεμάτων, απασχολεί σήμερα πολλούς κοινωνικούς φορείς στη χώρα. Ενδεικτικά: Kίνηση Πολιτών Ηλιούπολης και Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων ΡΟΗ.


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Δράσης

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 2:35 pm


Επεκτείνεται το δίκτυο



Καφέ κάδων βιοαποβλήτων στα Βριλήσσια

 

Ξεκίνησε η προμήθεια από τον Δήμο Βριλησσίων 282 νέων καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων, τους οποίους παραχωρεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο μας, ο ΕΔΣΝΑ της Περιφέρεια Αττικής.

 


Πρόκειται για 94 καφέ κάδους των 770 λίτρων, 94 καφέ κάδους των 1100 λίτρων και 94 καφέ κάδους των 240 λίτρων. Στόχος, η βελτίωση της υποδομής συλλογής και η ανάπτυξη μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην πόλη μας. 

 

Ήδη ο Δήμος Βριλησσίων έχει προμηθευτεί άλλους 600 νέους καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων. Πρόκειται για 300 κάδους των 240 λίτρων και άλλους 300 των 360 λίτρων. Το αμέσως προσεχές διάστημα το δίκτυο καφέ κάδων στα Βριλήσσια πυκνώνει και επεκτείνεται σημαντικά.

 

Σήμερα στην πόλη μας ο αριθμός των καφέ κάδων δεν ξεπερνά τους 310. Από αυτούς παραπάνω από τους μισούς καφέ κάδους είναι δυσλειτουργικοί, καθώς η αποκομιδή και η πλύση τους από τα δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που παραχώρησε στον Δήμο μας η Περιφέρεια Αττικής ήταν μέχρι πρότινος ουσιαστικά αδύνατη. Πλέον, όχι μόνο θα αντικατασταθούν αυτοί οι ακατάλληλοι καφέ κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας, αλλά το δίκτυο θα επεκταθεί με περισσότερους καφέ κάδους σε πιο πολλά σημεία της πόλης μας.  

 

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε: «Πυκνώνουμε το δίκτυο καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων στα Βριλήσσια. Μειώνουμε τα απορρίμματα που καταλήγουν στη χωματερή και το κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο Δήμος μας για την ταφή τους. 282 νέοι καφέ κάδοι που μας παραχώρησε η Περιφέρειας Αττικής μπαίνουν στην πόλη μας.  Μετά από χρόνια, αντικαθιστούμε άμεσα τους καφέ κάδους εκείνους που ήταν ακατάλληλοι και δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στην αποκομιδή, με καφέ κάδους συμβατούς με τα δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που διαθέτουμε, και που μέχρι σήμερα ήταν παροπλισμένα. Απορριμματοφόρα τα οποία ταυτόχρονα με την περισυλλογή των βιοαποβλήτων απολυμαίνουν και καθαρίζουν τους καφέ κάδους. Αλλάζουμε τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μας και θέλουμε όλους τους συμπολίτες μας συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια.»

 

 

Πλέον το δίκτυο των καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων θα τυγχάνει συστηματικής πλύσης και απολύμανσης στο σύνολό του διαρκώς και αμέσως μετά την αποκομιδή των υλικών.

Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς του Δήμου μας για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.


Με τη χρήση των νέας τεχνολογίας καφέ απορριμματοφόρων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ρομποτικά μπέκ ψεκασμού νερού και απολυμαντικού υγρού υψηλής πίεσης, διασφαλίζουμε την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη καθαριότητα κάθε καφέ κάδου, αμέσως μετά την ολοκληρώση της αποκομιδής του.

 

Τι απορρίπτουμε στους καφέ κάδους

 

-Δημητριακά, άλευρα, ψωμί, γλυκά, κέικ .

-Ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά.

-Υπολείμματα τροφών- αποφάγια (πριν την τοποθέτηση στον κάδο, αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα τροφών να στραγγίξουν).

-Υπολείμματα καφέ, φίλτρα από καφέ και τσάι (όχι πλαστικές κάψουλες καφέ).

-Κρέας και ψάρι μαγειρεμένο (όχι νωπό).

-Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια.

-Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες μαναβικής (όχι πλαστικοποιημένο χαρτί, όχι χρωματιστά, όχι γυαλιστερά).

-Κουκούτσια ελιάς, αυγό και τσόφλι αυγού.

-Ξηροί καρποί και περιβλήματα.

-Γαλακτοκομικά, τυρί, γιαούρτι, παχύρευστες κρέμες (όχι γάλα).

-Κλαδάκια, φύλλα, χώμα, γκαζόν, πριονίδι.

-Στάχτες από το τζάκι.

 

Τοποθετούμε τα οργανικά υπολείμματα στον καφέ κάδο, χύδην ή σε  χάρτινες σακούλες μαναβικής. Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των υλικών του καφέ κάδου και απαγορεύεται η χρήση τους.                                       

Επιτρέπεται η χρήση  βιοδιασπώμενης σακούλας.

 

Στους καφέ κάδους, ΔΕΝ απορρίπτουμε:

 

-Γυαλί ( χρησιμοποιούμε τους ειδικούς κάδους <<καμπάνες>>).

-Συσκευασίες πλαστικού, χαρτί, μέταλλο, χαρτόνι (μπλε κάδος).

-Κάψουλες καφέ.

-Ρούχα, υφάσματα, παπούτσια

-Λάδια, μαργαρίνες, βούτυρο, λίπη.

-Χαρτί υγείας, πάνες κλπ.

-Ξύλινα αντικείμενα.

-Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές( ειδικός κάδος).

-Μπαταρίες (ειδικός κάδος).

-Αποτσίγαρα, γόπες, τσιγάρων.

-Τροφές ζώων και περιττώματα ζώων.

-Ογκώδη αντικείμενα, στρώματα, υλικά οικοδομών, μπάζα κλπ

- Χοντρά κλαδιά δέντρων

Είναι σημαντικό να τηρούμε αυτούς τους κανόνες για να διατηρήσουμε την ποιότητα των βιοαποβλήτων και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας κομποστοποίησης. Με τη χρήση του καφέ κάδου μειώνουμε τον όγκο απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.  Μειώνουμε την ρύπανση του εδάφους, του υδάτινου περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας. Η παραγωγή κομπόστ από τα βιοαπόβλητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, προωθώντας έτσι την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 Η νέα υποδομή συλλογής βιοαποβλήτων θα συμβάλλει στην προώθηση μιας πιο βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον νοοτροπίας απόρριψης αποβλήτων στην πόλη μας.

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 2:30 pm


ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΛΑΘΟΥΣ


Του Δημήτρη Μπάκα
                 


Η γνώση δεν είναι ένα εργαλείο «έτοιμο» προς χρήση, χωρίς να ξέρουμε από τι είναι φτιαγμένη! Συνιστά έναν ουσιαστικά «ζωντανό» οργανισμό, που απαιτεί φροντίδα, προσπάθεια, μέριμνα για να αποδίδει ανθούς και καρπούς. Η παιδεία που καλλιεργεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο οφείλει να είναι πολύπλευρη, ολιστική και συντονισμένη, ώστε να αποφεύγονται τα «κενά» σκέψης που οδηγούν σε λάθη και αυταπάτες.  Είναι απόλυτα απαραίτητο να αναπτυχθούν οι εγκεφαλικές ικανότητες, τα  πνευματικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης γνωστικής ικανότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η διαύγεια σκέψης και οι διαδικασίες και οι μορφές των ψυχικών διαθέσεων που εκθέτουν τη γνώση σε λάθη και αυταπάτες.

 Κάθε γνώση φέρνει μέσα της τον κίνδυνο του λάθους και της ψευδαίσθησης. Η υποτίμηση αυτού συνιστά μοιραίο λάθος. Κανένας άνθρωπος δεν απέφυγε αυτό το τεράστιο πρόβλημα! Το πρώτο θέμα που πρέπει να αναδείξει η παιδεία είναι να προβάλλει τη μέγιστη αυτή απειλή ευθύς εξαρχής. Κάθε γνώση ξεκινάει από μια πληροφορία, που έχει μέσα της έναν κίνδυνο ανασφάλειας και έλλειψης πληρότητας. Κυρίως στη μετάδοσή της και την κατανόησή της, καθόσον κάθε επικοινωνία έχει μέσα της πάντοτε μια επίδραση αταξίας ή «θορύβου», πέρα από τα  fake  news στην εποχή μας! 

 Πρακτικά όλες οι αντιλήψεις και ανασυνθέσεις, με βάση τα ερεθίσματα των αισθητικών οργάνων μας, είναι εγκεφαλικές μεταφράσεις! Ακόμη και η πιο αξιόπιστη αίσθησή μας , η όραση δεν δίνει περισσότερο από 2% των ερεθισμάτων, τα υπόλοιπα 98% αφορούν στον ψυχικό μας κόσμο, στις ανάγκες, όνειρα, επιθυμίες, ιδέες και οράματα, απόπου προκύπτουν αμέτρητα λάθη  στη σύλληψη. Η γνώση είναι συγχρόνως μετάφραση, ερμηνεία, ανασύνθεση, όπου υπεισέρχονται παρά τους ορθολογικούς ελέγχους  αμέτρητα λάθη..

Η προβολή των επιθυμιών και   φόβων μας, όπως και η όλη  συναισθηματικότητα και ειδικά το μίσος, ο έρωτας, αλλά και η φιλία μπορούν να προκαλέσουν τυφλώσεις. Η συναισθηματικότητα δεν μπορεί ποτέ να διαχωριστεί από τον ορθολογισμό, γιατί συνιστά τη δύναμη ενέργειας. Πάντα νοημοσύνη και συναίσθημα συνιστούν ένα  ενιαίο βρόχο, απαραίτητο για κάθε συμπεριφορά κοκ. Και η επιστημονική γνώση ,ακόμη πάσχει, ως προς τη γνώση λόγω των παραδειγμάτων και θεωριών που χρησιμοποιεί και υπόκεινται πάντα σε μια διαψευσιμότητα.  Οι επιστήμες δεν μπορούν να έχουν τον οριστικό λόγο σε θέματα φιλοσοφικά, ηθικά. Κοντολογίς, η γνώση βρίσκεται πάντα υπό την απειλή του λάθους και της ψευδαίσθησης.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν υπάρχει εγκεφαλικό όργανο που μας δίνει τη δυνατότητα να διακρίνουμε την παραίσθηση από την αίσθηση, το όνειρο από την εγρήγορση, το φαντασιακό από το πραγματικό και το αντικειμενικό από το υποκειμενικό! Κάθε πνεύμα είναι δυνατόν να αυταπατηθεί, γεγονός που είναι αστείρευτη πηγή λαθών και ψευδαισθήσεων. Ο εγωκεντρισμός, η αυτο-δικαιολόγηση, η τάση επίρριψης στον άλλον την ευθύνη του κακού συνεργούν στο να ψεύδεται κάποιος στον εαυτό του, χωρίς μάλιστα να  αντιλαμβάνεται ότι εκείνος επινοεί το ψέμα. Το πνεύμα έχει την τάση να παραμορφώνει τις αναμνήσεις, έτσι η μνήμη μας, που είναι αναντικατάστατη πηγή αλήθειας να υπόκειται σε λάθη και ψευδαισθήσεις.

Τα διανοητικά λάθη δεν είναι ολίγα.  Οι πολλές θεωρίες, τα δόγματα οι ιδεολογίες υπόκεινται σε λάθη, αλλά συνήθως και τα προστατεύουν για δικούς τους λόγους. Ακόμη και οι επιστημονικές θεωρίες, που είναι οι μόνες θεωρίες που δέχονται το ενδεχόμενο κατάρριψης, εντούτοις έχουν την τάση να εμφανίζουν μεγάλη αντίσταση. Σε ό,τι αφορά στα δόγματα, που είναι κλειστές θεωρίες, απόλυτα πεπεισμένες για την αλήθεια τους, είναι άτρωτα απέναντι στην κριτική που αποδεικνύει τα λάθη τους.

Τα λάθη του Λόγου δεν είναι επίσης ολίγα. Η αληθινή ορθολογικότητα, ανοιχτή εκ φύσεως, βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με την πραγματικότητα, η οποία ουσιαστικά ανθίσταται διαρκώς.  Ο ορθολογισμός πρέπει να αναγνωρίζει το μερίδιο του συναισθήματος, της αγάπης, της μετάνοιας. Να γνωρίζει τα όρια της λογικής. Η ορθολογικότητα κινδυνεύει διαρκώς αν δεν χρησιμοποιεί την αυτοκριτική της επαγρύπνηση, να εκπέσει σε εκλογικευμένη   ψευδαίσθηση.  

Το ανθρώπινο πνεύμα δεν μπορεί να είναι πανταχού παρόν ακόμη  και στο μυστήριο που κλείνει μέσα της η πραγματικότητα. Διαπραγματεύεται ό,τι δεν έχει εξηγηθεί ορθολογικά με ό,τι είναι ασαφές, με ό,τι δεν μπορεί να αποδοθεί ορθολογικά. Ορθολογικότητα υπάρχει ακόμη και στο μύθο και στη θρησκεία όχι μόνον στην επιστήμη. Είμαστε υποχρεωμένοι η  Ολιστική Παιδεία μας να αναγνωρίσει μια βασική αρχή ορθολογικής αβεβαιότητας. Και αυτό συνιστά ειλικρινή ταπεινοφροσύνη! Η αληθινή ορθολογικότητα κινδυνεύει διαρκώς, εάν δεν χρησιμοποιεί την αυτοκριτική της επαγρύπνησης. 

Σε κάθε ορθολογική διαδικασία χρησιμοποιείται ένα  παράδειγμα (paradigm),  μοντέλο, σύμβολο, τα οποία κρυμμένα πίσω από τη λογική υπαγορεύουν και αντίστοιχες λύσεις, ενώ αποκρύπτουν άλλες. Εδώ συνήθως αναδύεται η διάζευξη πιο πολύ από τη σύζευξη. Τουτέστιν ορίζουν κατηγορίες διανόησης και κατευθύνουν τα άτομα να σκέπτονται και να ενεργούν μάλλον «εργαλειακά». Πολλές φορές απλοποιούνται οι καταστάσεις και οδηγούμαστε σε τεράστια λάθη.  Πρώτο, ίσως παράδειγμα ότι ο άνθρωπος είναι κάτι ξεχωριστό από τη φύση ή αντίθετα είναι συνυφασμένο με τη φύση. Ακόμη το βασικό παράδειγμα συνιστά το καρτεσιανό παράδειγμα που οδηγεί σε δυισμούς , οι οποίοι είναι μεν διαισθητικά ορθοί, αλλά λογικά είναι απαράδεκτοι!

Ψυχή/σώμα, πνεύμα/ύλη, ποιότητα /ποσότητα, συναίσθημα /λογική κοκ.  μάς οδηγούν σε απόλυτες διαζεύξεις και τυφλώσεις. Είναι σε όλους μας πιο εύκολο να «ξεκαθαρίζουμε» τις έννοιες παρά να τις συνθέτουμε, αγνοώντας ότι τα πάντα γύρω μας είναι συνθέσεις αρμονικές και μάλιστα αντιθέτων από τις οποίες αναδύονται όλες οι υπέρτερες ποιότητες που έχουμε. Ακόμη και η ζωή , όπως και το πνεύμα αναδύσεις είναι οπωσδήποτε.

Η αιτιοκρατία των παραδειγμάτων  και των μοντέλων μας κατευθύνει σε πεποιθήσεις και πιστεύω που βασιλεύουν στην κοινωνία και μάλιστα έχουν προστακτικό χαρακτήρα και καθίστανται στερεότυπα, είτε γνωστικά, είτε ιδέες, που προκαλούν τον διαβόητο κομφορμισμό στη ζωή μας.  Από τον κομφορμισμό αναδύονται τα ποικίλα εγγράμματα (imprintings). Τα αποτυπώματα , που σαν σφραγίδες της νεανικής μας ηλικίας, της οικογένειας  και τη κουλτούρας , της μόδας κοκ. χαρακτηρίζουν την κάθε σκέψη μας και απόφασή μας.  Μπορεί, όμως, να είναι ολέθρια για την αναζήτηση της αλήθειας . Έτσι , η κοινωνιολογική και πολιτισμική επιλογή των ιδεών σπάνια υπαγορεύεται από την πραγματική αλήθεια και η γνώση απομακρύνεται από την πραγματικότητα.

Από την απαρχή της ανθρωπότητας ανέτειλε η νοόσφαιρα, ήτοι η σφαίρα των πραγμάτων του πνεύματος. Μύθοι, Θεοί, έφθασαν , ακόμη και τώρα να προβαίνουν σε θανατώσεις άλλων ανθρώπων ακριβώς λόγω μια κλειστής πίστης! Τα ίδια κατέστησαν σύμβολα της ζωής μας  και επηρέασαν τον τρόπο σκέψης παράλληλα με τα τόσο καλά που πρόσφεραν, όπως συγκινήσεις, αγάπη, έκσταση και μανία, κ.ά..  που ώθησαν τους ανθρώπους σε λατρείες, εκστάσεις, αλλά και ωμότητες  και μεγαλεία. Εντούτοις , οι ιδέες μάς επιτρέπουν να συλλάβουμε τις αδυναμίες και τους κινδύνους της ιδέας. Εδώ είναι και το πλέον κρίσιμο σημείο της μάχης. Να δώσουμε ένα κρίσιμο αγώνα ενάντια στις ιδέες, αλλά δεν μπορούμε να τον δώσουμε χωρίς τη βοήθεια των ιδεών μας! Οι ιδέες παίζουν πάντα ένα μεσολαβητικό ρόλο και πρέπει πάντα να τις αντιπαραθέτουμε με το πραγματικό , με το οποίο δεν ταυτίζονται εύκολα. Η ταύτιση συνιστά το κρίσιμο σημείο , όπου τα πάντα είναι κρίσιμα και παίζονται στην ελάχιστη κλίμακά τους και λεπτομέρειες, είναι ,ως εάν κορυφές, τουτέστιν αρετές. Αξίες που πραγματώνονται σε ένα κρίσιμο σημείο. Ένα κρίσιμος αγώνας ενάντια στην ψευδαίσθηση. Το στάδιο του τακτ της κρίσεως! 

 Όλοι μας επιθυμούμε και επιδιώκουμε να ζούμε σε ασφάλεια, που να είναι μάλιστα προβλέψιμη, γιατί το απροσδόκητο μάς εκπλήσσει, συνήθως επώδυνα. Γι’ αυτό κατοχυρωνόμαστε σε σίγουρες θεωρίες , δόγματα , πεποιθήσεις, σε ιδέες σταθερές  και θεωρίες. Εντούτοις το απρόοπτο έρχεται από εκεί που δεν το περιμένουμε. Τι απρόοπτο θα ήταν , άλλωστε εάν  ήταν προβλέψιμο! Το μόνον, που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα. Αυτό σημαίνει να έχουμε αναπτύξει τις κατάλληλες ψυχικές δυνάμεις για αντιμετώπιση των δυσκολιών τις αρετές. Οι αρετές συνιστούν τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης των αβεβαιοτήτων!

Κάθε απροσδόκητο, όμως,  μάς δίνει και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διορθωθούμε στο τρόπο σκέψης μας, του συναισθάνεσθαι και να ενεργούμε ανάλογα. Αυτός είναι ακριβώς και ο πρώτιστος σκοπός της ολιστικής παιδείας και όχι  απλά  μόνον της εξειδικευμένης. Δεν λησμονούμε ποτέ ότι η γνώση δεν είναι κάτι σταθερό και αμετάβλητο, αλλά είναι ως εάν ζωντανός οργανισμός που απαιτεί  φροντίδα, αγάπη και έγνοια για τη διαρκή ανανέωση και βελτίωση μέχρι πέρατος της ζωής μας. Αυτό είναι και το πρώτιστο μέλημά μας. Μια διαρκής αναθεώρηση και αποκατάσταση των λαθών μας. Υπόψη, ότι κυρίως από τα λάθη μας …μαθαίνουμε!

Σε κάθε γνώση προκύπτουν πολλές και ανυπολόγιστες πηγές λαθών και ψευδαισθήσεων. Άρα η παιδεία μας θα πρέπει να είναι ευρύτατου φάσματος και ολιστικού χαρακτήρα. Να εκπαιδευτούμε όλοι μας να αντιμετωπίζουμε την αμφιβολία που πάντοτε μοιραία θα συναντήσουμε στη ζωή μας. Να εξοικειωθούμε στην αμφιβολία , όπως οι πρωτόγονοι  αναερόβιοι οργανισμοί εξοικειώθηκαν με το οξυγόνο. Σε κάθε περίπτωση, η γνώση παραμένει για τον άνθρωπο μια ανοιχτή  περιπέτεια που μόνον η Παιδεία  μπορεί να προμηθεύσει τα απαραίτητα εφόδια.

Η ολιστική παιδεία  συνιστά τη  βασική αρχή προετοιμασίας του κάθε προσώπου ευθύνης. Ο άνθρωπος , ως πρόσωπο είναι υποχρεωμένος να είναι έτοιμος να αναλάβει τις βασικές ευθύνες του. Είναι υποχρεωμένος να αντιληφθεί πως, στην αναζήτηση της αλήθειας, η αυτοπαρατήρηση πρέπει να είναι να είναι αδιαχώριστη από την παρατήρηση. Η αυτοκριτική αδιαχώριστη από την κριτική. 

Πρέπει να μάθουμε πως η αναζήτηση της αλήθειας απαιτεί την αναζήτηση μετα-απόψεων που θα επιτρέπουν την αναστοχαστικότητα και συγκεκριμένα, την εισαγωγή του παρατηρητή  -σκεπτόμενου στην παρατήρηση και σύλληψη μέσα στο πνευματικό πολιτισμικό  περιβάλλον. Ήτοι να ανοιχτούμε σε νέες ιδέες κριτικής και αυτοκριτικής, ώστε να αντιμετωπίζουμε αυθεντικά την πολυπλοκότητα. 

Να μην υπερασπίζουμε απλά τις ιδέες που κατέχουμε, αλλά το πνεύμα να βρίσκει και φρέσκες ιδέες που αρμόζουν στις νέες συνθήκες, οικολογία. Ένας διαρκής έλεγχος απέναντι στις ιδέες που παράγει, συνιστά τη ζωτική ανάγκη για να αποφευχθεί η αυταπάτη που πάντοτε ελλοχεύει. Μια κριτική αρμονική συμβίωση των παλαιών ιδεών με τις νέες. Μια συμβίωση των  νέων  ιδεών με τους μύθους και πιστεύω μας.

Το ανθρώπινο πνεύμα θα πρέπει να δυσπιστεί διαρκώς  απέναντι στις ιδέες που παράγει , που συνιστούν συγχρόνως ζωτική ανάγκη. Χρειάζεται ένας διαρκής έλεγχος για να αποφύγουμε ον ιδεαλισμό και την ορθολογικοποίηση. Διαρκείς έλεγχοι ανάμεσα στο πνεύμα μας και στις ιδέες μας. Επικοινωνία και διάλογος ειλικρινής. Μια άγρυπνη έρευνα για αποφυγή της αυταπάτης που πάντα ελλοχεύει σε κάθε βήμα. Υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού των ιδεών μας , με πιο ανοιχτές κριτικές  και αυτοκριτικές. Σε ένα δρόμο  αυτό-αναμόρφωσης. Μια συνεχής αυτό-καλλιέργεια του πνεύματος για να είναι ικανό να αποδεχθεί μετα-απόψεις και να επιβιώνει ενεργά σε μια διαρκώς αυξανόμενη πολυπλοκότητα, που απαιτεί μια διαρκώς πιο πολύπλοκη γνώση, από το πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Οι πιθανότητες λάθους και ψευδαίσθησης είναι ποικίλες και διαρκείς. Συνήθως έρχονται απέξω αποκλείουν την αυτονομία του πνεύματος και ουσιαστικά απαγορεύουν την αναζήτηση της αλήθειας.   Αυτές που προέρχονται από μέσα , κρυμμένες ορισμένες φορές στους κόλπους των καλύτερων γνωστικών μέσων, έχουν ως συνέπεια  το πνεύμα να κάνει λάθος για το τι είναι και να νομίζει ότι είναι κάτι που δεν είναι.

Πόσα βάσανα και παραλογισμούς  χρωστάμε στα λάθη και στις ψευδαισθήσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας και , μάλιστα, με τρομακτικό τρόπο τον 20ο αιώνα ! Το γνωστικό πρόβλημα έχει ανθρωπολογική , πολιτική, κοινωνική και ιστορική σημασία. 

Εάν θα υπάρξει μια βασική μελλοντική πρόοδος θα προέλθει, όπως πιστεύουμε από μια Ολιστική Παιδεία που θα βοηθήσει, ώστε οι άνθρωποι να μην είναι ασυνείδητα και άβουλα όργανα  ούτε των ιδεών τους , αλλά ούτε και των ίδιων των αυταπατών τους, που δέχονται από τον εαυτό τους.

  Μόνον  η ολιστική παιδεία μπορεί να  εξοπλίσει τον καθένα άνθρωπο με  τον  κατάλληλο πνευματικό εξοπλισμό, με τον οποίο θα μπορεί να δώσει τη μάχη της διαύγειας!.

                                                                                        Δημήτρης Μπάκας 

                                                                                          24  Μαΐου   2024

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 2:28 pm


Ο ΔΙΑΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Χρονογράφημα


 Το αναδημοσιευόμενο άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο δεύτερο φύλλο Μαίου 2024 των έντυπων "Βριλησσιώτικων Νέων"


Παρατηρώ, περιδιαβαίνοντας την πόλη, κάποια φαινόμενα που μου προκαλούν, αν μη τι άλλο, ενόχληση. Μου χαλούν, βρε παιδί μου, την ωραία εικόνα που έχω σχηματίσει για τον τόπο μου. 

Παράδειγμα: η στάση επί των οδών Θερμοπυλών και 28ης Οκτωβρίου, η οποία είχε καταντήσει ερείπιο. 

Συνεργεία του Δήμου την επισκεύασαν, την ανακαίνισαν, την έβαψαν, την έκαναν καλαίσθητη. Η όμορφη αυτή εικόνα διατηρήθηκε για πέντε μόνο ημέρες. Διότι την έκτη ημέρα, κάποιοι - δεν έχει καμία σημασία ποιοι - την λέρωσαν με ... «γκράφιτυ» της προτίμησής τους. 

Ο Δήμος και πάλι αντέδρασε και την ξαναέβαψε, αλλά θα διατηρηθεί; Άλλο παράδειγμα: εργάτες του Δήμου τοποθέτησαν σε πολλά σημεία πλαστικά κολωνάκια ώστε να αποτρέπεται η παράνομη στάθμευση. 

Ωστόσο, πολλά από αυτά έχουν στραπατσαριστεί από οχήματα και άλλα έχουν καταστραφεί εντελώς. Βλέπεις αυτοκίνητα να τα «πατάνε»  κυριολεκτικά   και αφού οι   οδηγοί τους το   διαπιστώνουν, δεν τα κάνουν λίγο πίσω ώστε να απελευθερώσουν τα κολωνάκια, αλλά τα αφήνουν επιδεικτικά έτσι... 

Με αυτόν τον τρόπο αναιρούν όλη την κοπιώδη εργασία που κατέβαλλαν οι εργαζόμενοι του Δήμου. Όμως, ούτε κι αυτό είναι το πρόβλημα, αλλά υπάρχει ένα ερώτημα: εάν εμείς ως δημότες  διαθέτουμε την αναγκαία κουλτούρα προστασίας και διαφύλαξης του «δημόσιου χώρου». 

Εάν νιώθουμε ως στοιχειώδη υποχρέωσή μας τη διατήρηση της ωραίας αισθητικής του. 

Εάν αυτά που γίνονται στο δημόσιο χώρο, γίνονται ποτέ και στα σπίτια όσων τα προξενούν... 

Μόνο «εκεί έξω» ο καθένας μπορεί να «απελευθερώνει» διαθέσεις και ενέργειες που ποτέ δεν θα ήθελε να του κάνουν στις ιδιοκτησίες του. 

Εάν εμείς οι ίδιοι δεν νιώθουμε εσωτερική μας ανάγκη τη διαφύλαξη του δημόσιου χώρου, εάν δεν τη μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας, τότε κακά τα μαντάτα που έρχονται. Ο σεβασμός ξεκινά από την αισθητική μας για την πόλη αφού πρώτα τον μαθαίνουμε  στα σπίτια μας.  

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 11:36 am


ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ!

 


ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ 12Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗ ΒΑΛΙΑΝΤΖΑ - ΑΦΤΙΑ




ΑΣΚΗΣΕΙΣ 12ΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ : ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ

“ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ……..”

Α.ΑΣΚΗΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

Τα άτομα αποτελούνται από :

1.                 Πρωτόνια, Νετρόνια και Ηλεκτρόνια

2.                 Πυρήνες

3.                 Ηλεκτρόνια

Β.ΑΣΚΗΣΗ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ

Αν διασπάσουμε τον πυρήνα ενός ατόμου αυτό λέγεται :

1.                 Πυρηνική Σχάση

2.                 Πυρηνική Έκρηξη

3.                 Πυρηνική Φωτιά

Γ. ΑΣΚΗΣΗ ΛΟΓΙΚΗΣ

Από τις δύο επόμενες φράσεις α) όλα μαρούλια είναι πράσινα β) σου δίνω ένα μαρούλι, ποιο είναι το λογικό συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς;

1.                 Το μαρούλι που σου δίνω είναι νόστιμο

2.                 Το μαρούλι που σου δίνω είναι πράσινο

3.                 Το μαρούλι που σου δίνω είναι φρέσκο

Δ. ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Διαβάστε φωναχτά ή πείτε τραγουδιστά το τραγούδι:

Και προχωρούσα μέσα στην νύχτα,

Χωρίς να γνωρίζω κανέναν,

Κι΄ούτε κανένας , κι ούτε κανένας

Με γνώριζε, με γνώριζε.....εεε

 

 

ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΘΑΝΑΣΑΚΗ 2024 “

3 ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2024 ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

Αφού ακούσετε την ραδιοφωνική εκπομπή «ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ», σημειώνετε σε ένα χαρτί ποια είναι η σωστή απάντηση για κάθε ερώτηση από αυτές που σημειώνονται κάτω από την ερώτηση πχ. Α1, Β3, Γ4, κλπ. Όταν ζητείται να γίνει ΑΝΑΓΝΩΣΗ σε ένα κείμενο, απλώς ηχογραφείτε την ανάγνωση με ένα κοινό μαγνητόφωνο ή με το μαγνητόφωνο ενός έξυπνου τηλεφώνου (smart phone). Τα παιδιά που δεν γνωρίζουν ακόμα ανάγνωση, απλώς ακούνε το τραγούδι της εκπομπής και μαθαίνουν να το τραγουδούν.

Οι γονείς φωτογραφίζουν το χαρτί με τις απαντήσεις του παιδιού στις ασκήσεις και στέλνουν αυτή την φωτογραφία, καθώς και το ηχητικό αρχείο της ανάγνωσης του, ή του τραγουδιού του (για τα παιδιά που δεν γνωρίζουν ακόμα ανάγνωση), στο viber του τηλεφώνου 6947-263444, ή στο e-mail efivaliantza@gmail.com, σημειώνοντας επίσης το μικρό όνομα του παιδιού, την ηλικία του και το τηλέφωνο ενός γονέα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών της ηλικίας 5-12 ετών, προς τα οποία απευθύνονται αυτές οι ασκήσεις, έχει σημασία η προσπάθεια του συμπεράσματος (ακόμα και αν αυτό είναι λάθος) να γίνεται μόνον από τα ίδια. Μην τα υποκαθιστάτε ή τα πιέζετε, τους κάνει κακό.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Για κάθε σωστή απάντηση, το παιδί παίρνει 1 βαθμό, ενώ για κάθε ηχητικό ολοκληρωμένο αρχείο παίρνει 3 βαθμούς. Για την διατύπωση κάθε τυχόν δικής του ΑΠΟΡΙΑΣ (του παιδιού) που θέλει να συζητήσουμε στην εκπομπή, και την οποία εκείνο (αν ξέρει να γράφει) ή εσείς σημειώνετε στο τέλος (αν το παιδί δεν γνωρίζει γραφή), παίρνει 2 βαθμούς!!

Θα αναρτηθούν 12 εκπομπές με ασκήσεις μέχρι τον Ιούνιο.

ΌΛΑ τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις θα πάρουν ένα αναμνηστικό δώρο, ενώ εκείνα τα τρία που θα έχουν περισσότερους βαθμούς, θα πάρουν επί πλέον από ένα βραβείο έκπληξη!

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 11:20 am


Ήρθε η ώρα η Διοίκηση


Να παρουσιάσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της


Διανύουμε ήδη τον πέμπτο μήνα της θητείας της νέας  - υπό τον Δήμαρχο Γιάννη Πισιμίση - Δημοτικής Αρχής. 

Σε αυτό το πρώτο μικρό χρονικό διάστημα η Διοίκηση, αναμφίβολα, προσπαθεί πάρα πολύ, τόσο στον τομέα της καθαριότητας, όσο και σε αυτόν των τεχνικών έργων. 

Η καθημερινότητα σε αυτούς τους τομείς σίγουρα είναι τώρα καλύτερη από το 2023. 

Στα οικονομικά η διοίκηση παρέλαβε μια δυσχερή κατάσταση 3 εκατ. ευρώ οφειλών και χρεών, ανύπαρκτων ισολογισμών των 6 τελευταίων ετών  και ταμείο μόλις 65 χιλ. ευρώ, που σημαίνει, χωρίς καμία αμφισβήτηση, λιτότητα. 

Για να είμαστε όμως δίκαιοι και ακριβείς, πρέπει να σημειώσουμε ότι και οι πρώην Δήμαρχοι Ξ. Μανια-τογιάννης και Κ. Ιωαννίδης διαχειρίστηκαν οφειλές άνω των 5 εκατ. ευρώ, είχαν ωστόσο πολύ καλύτερα ταμειακά διαθέσιμα και ολοκληρωμένους ισολογισμούς. 

Ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης και οι συνεργάτες του, ανεξαρτήτως των προεκλογικών συνθηκών, οφείλουν τώρα, έχοντας πλήρη επίγνωση της επικρατούσας κατάστασης του Δήμου σε όλους τους τομείς, να εισηγηθούν μία απολύτως αξιόπιστη και τεκμηριωμένη πρόταση για να πάει η πόλη στο  μέλλον. Διότι ο τόπος μπορεί, αξίζει και πρέπει να πάει μπροστά. 

Πώς θα πάει όμως; Με ποιον οδικό χάρτη; Ποιο είναι το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο της Διοίκησης Πισιμίση; Εν τέλει, ποιος είναι ο στρατηγικός της σχεδιασμός; 

Καλή η καθημερινότητα, μεγάλες και μικρές μάχες δίνονται και ορθά, οφείλουν όμως ο Δήμαρχος και το επιτελείο του, σύντομα, να εμφανίσουν το μεγάλο πλάνο της Διοίκησης για τον τόπο και να μας πουν πώς θα προχωρήσει η πόλη  στα επόμενα χρόνια, σε όλα τα επίπεδα δουλειάς του Δήμου μας.

Ήρθε η ώρα κύριε Δήμαρχε να μας παρουσιάσετε τον στρατηγικό σας σχεδιασμό για τα Βριλήσσια των επόμενων πέντε και δέκα ετών.

Ήρθε η ώρα ο τόπος, μακριά από λαϊκισμούς, πέρα κι έξω από ανέφικτες δυνατότητες, να σταθμίσει με αξιοπιστία το παρόν και να χαράξει ένα καλύτερο μέλλον. 

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 10:46 am


Σημαντική έλλειψη χώρων ελεύθερης άθλησης


Η  πόλη χρειάζεται  έργα  υποδομών


Το αναδημοσιευόμενο άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο δεύτερο φύλλο Μαίου 2024 των έντυπων "Βριλησσιώτικων Νέων"


Είναι γεγονός ότι η πόλη μας στερείται χώρων ελεύθερης άθλησης των δημοτών της. 

Οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, αν και περιορισμένες, χρησιμοποιούνται, ως επί το πλείστον, από τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους. Οι τελευταίοι, χωρίς καμία αμφιβολία, επιτελούν ιδιαίτερα σημαντικό έργο, αφού σε αυτούς αθλούνται νέοι και νέες των Βριλησσίων επί πληρωμή, διαθέτουν προπονητές, συμμετέχουν σε διοργανώσεις διαφόρων κατηγοριών και πρωταθλημάτων πραγματοποιώντας αγώνες. Και μάλιστα, ο Δήμος μας τους χορηγεί τις αναγκαίες παραχωρήσεις χρήσης των δημοτικών γηπέδων προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν. Όμως και για τους αθλητικούς συλλόγους, που είναι αρκετοί, δεν επαρκούν πλήρως. 

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τους δημότες και τα παιδιά τους, που επιθυμούν την ελεύθερη ή και τη δωρεάν άθληση. Παλαιότερα, με δυσκολία μεν, πάντως όλο και βρισκόταν κάποιος αθλητικός χώρος. Τώρα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και όσο κι αν αναζητούν οι συνδημότες μας έναν χώρο, δεν βρίσκουν. 

Ακόμα και τα προαύλια των σχολείων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, συνήθως είναι κλειστά. 

Το πρόβλημα έχει απασχολήσει πολλές φορές το Δημοτικό μας Συμβούλιο, πλην όμως ικανοποιητική λύση δεν έχει βρεθεί. 

Σε πρόσφατη συνεδρίαση, το θέμα τέθηκε από την κ. Αρσένη και τον κ. Αρχιμανδρίτη. 

Ο Δήμαρχος, αφού τόνισε ότι τα τελευταία εννέα χρόνια δεν έγινε κανένα έργο αθλητικής υποδομής, απάντησε ότι η δημοτική αρχή μελετά διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση του υπαρκτού αυτού προβλήματος με την απελευθέρωση χώρων κάποιες μέρες και ώρες. 

Πρόσφατα, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ελεύθερη πρόσβαση δημοτών σε δημοτικούς αθλητικούς χώρους, συγκεκριμένες ημέρες (κυρίως Σαββατοκύριακα) και για 40 περίπου ώρες εβδομαδιαίως. 

Ασφαλώς, η απόφαση του Δημάρχου συνιστά ένα «πρώτο βήμα» αλλά  δεν  αρκεί.  

Η  πόλη χρειάζεται  έργα  υποδομών. 

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 10:15 am


ΠΟΙΗΣΗ


Από την πρώτη ποιητική συλλογή της


Το αναδημοσιευόμενο ποίημα πρωτοδημοσιεύθηκε στο δεύτερο φύλλο Μαίου 2024 των έντυπων "Βριλησσιώτικων Νέων"



Είναι κι αυτοί που

διεκδικούν

 είναι κι αυτοί που

       συνειδητοποιούν 

       εναι κι αυτοί που

                                                                                     ζουν                                                                                           

άλλοι πολύ 

άλλοι λίγο

μακαρίως και ηδέως άλλοι 

                                        άλλοι δυστήνως                                      

             άλλοι μετρίως τον βίον διάγουν

                                                                    όλοι εντέλει ευτυχώς                                                                 

ζουν ανθούν 

Και έπειτα  μαραίνονται

     εναλλάσσονται αξιωματικά

    οι εποχές τους

     άλλωστε


(Ποίημα από την πρώτη ποιητική συλλογή της Θεοδώρας Καλαντζή με τον τίτλο:                          «Υποστιγμή» από τις εκδόσεις «ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ»)

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 10:05 am


ΠΑΡΑΔΗΜΟΤΙΚΑ (49)


Τοπικό Προσκήνιο και Παρασκήνιο  


Το αναδημοσιευόμενο άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο δεύτερο φύλλο Μαίου 2024 των έντυπων "Βριλησσιώτικων Νέων"


*** Με εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Πισιμίση, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο είπε όχι στα εξαώροφα. *** Το πιο σημαντικό ωστόσο θα είναι το ΣτΕ να μπλοκάρει τον νόμο. *** Η κυβέρνηση, κατέθεσε τροποποίηση για μπόνους ύψους δύο μέτρων και όχι ενός ορόφου για τις νέες άδειες. *** Η Βούλα Αρσένη έφερε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για επέκταση της γραμμής του μετρό στην πόλη. *** Ο Δήμαρχος ήταν θετικός να συζητηθεί το θέμα μελλοντικά αρκεί να έχουμε μια σχετική τεχνική μελέτη. *** Ασφαλώς και να γίνει μελέτη αν μπορεί να υλοποιηθεί το έργο, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η πραγματική βούληση. Υπάρχει; *** Στο τέλος της σχολικής χρονιάς (Ιούνιο 2024) καταργούνται τα νομικά πρόσωπα των σχολικών επιτροπών. *** Που σημαίνει ότι ο Δήμος πρέπει να κάνει πλέον ολόκληρη την οργάνωση για τα σχολεία. Προετοιμαζόμαστε κ. Δήμαρχε; ***Η αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου έχει πολύ καλύτερες δυνατότητες ενίσχυσης του θεσμικού της ρόλου. *** Διαθέτει ικανά και έμπειρα στελέχη για να ασκήσουν άμεσα ποιοτική και τεκμηριωμένη πολιτική. *** Δεν είμαι της άποψης του τύπου: «είναι νωρίς ακόμα κι ας δώσουμε ένα τράτο στο Δήμαρχο να διοικήσει». *** Μια αξιόπιστη αντιπολίτευση και ένας αποτελεσματικότερος έλεγχος, άμεσα και χωρίς άλλες χρονοτριβές, πρέπει να είναι ο αληθινός ρόλος της.*** *** Μαχητικός και δυναμικός στο δημοτικό συμβούλιο ο Βασίλης Αρχιμανδρίτης επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. *** Ασκεί πολιτική με συνέπεια στις απόψεις του χώρου του (ΚΚΕ), με πάθος, με ένταση, αλλά με ανθρωπιά και ευγένεια. *** Και βάζει καυτά κοινωνικά και τοπικά ζητήματα πρώτης γραμμής για τον απλό δημότη. *** Περαστικά στον πρώην Δήμαρχο Ξένο Μανιατογιάννη για έναν ελαφρύ ευτυχώς τραυματισμό από τροχαίο που είχε. *** Όμως τέλος καλό, όλα καλά. *** Πηγαίνει πολύ καλά το νεότευκτο Ενιαίο Σώμα Εθελοντών με επικεφαλής τον εντεταλμένο Σύμβουλο Μαρίνο Σακελλαριάδη υπαγόμενο στην Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας του Γιάννη Μπήτα. *** Το καλοκαίρι θα το δούμε και στην πράξη αν θα έχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. *** Ο Θέμης  Μουμουλίδης δημοσίευσε ένα  καυστικότατο σχόλιο για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. *** Δεν μπορείς να δίνεις χρόνο σε μια πλήρη μετάλλαξη που δεν σε εκφράζει ιδεολογικοπολιτικά. *** Αυτό είναι το νόημα της θέσης του συμπολίτη μας και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. *** Εξαιρετική η πρώτη πολιτική εκδήλωση που έκανε το ΠΑΣΟΚ στην πόλη για τις ευρωεκλογές. *** Πλήρης ανάλυση για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια από τον αναπληρωτή του τομέα αυτού του ΠΑΣΟΚ δικηγόρο Δημήτρη Αναστασόπουλο. *** Εντυπωσιακός ο πολιτικός λόγος του 33χρονου συνταγματολόγου και βουλευτή Παναγιώτη Δουδωνή. *** Η προσέλευση του κόσμου υπήρξε ικανοποιητική, όχι όμως όπως στις παλιές καλές εποχές. *** «Έφυγε» ο Δημήτρης Σακελλαριάδης, αγαπητός συνδημότης και πατέρας του Μαρίνου, δημοτικού συμβούλου της Νέας Πνοής. Θερμά συλλυπητήρια. *** Απώλεια για το Χαλάνδρι ο θάνατος του Κώστα Παττακού πρώην κι επί 12ετία επιτυχημένου Δημάρχου υποστηριζόμενου πάντα από το ΠΑΣΟΚ. *** Οι Βριλησσιώτες που τον αποχαιρέτησαν ήταν οι: Σταμάτης Λώλας, Τάσος Χρηστάκης, Πάνος Φυκίρης και Αλέξης Μαυραγάνης. *** Συγκλονιστική και η απώλεια του 40χρονου Χάρη Μπελτεγρή, Γραμματέα της Νομαρχιακής Βόρειου Τομέα του ΠΑΣΟΚ και στενού φίλου του Νίκου Ανδρουλάκη. Τόσο νέος… *** Επί του πιεστηρίου, τη μεγάλη απώλεια του Γιάννη Κοσμόπουλου, Διευθυντή του 4ου Δημοτικού μας Σχολείου, θρηνεί η πόλη μας. *** «Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, υπόδειγμα δασκάλου και εξαίρετος επιστήμονας», δήλωσε ο Δήμαρχος για τον εκλιπόντα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. *** Ο ΠΑΡΑΔΗΜΟΤΙΚΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 9:55 am


Η δημοτική αρχή πέταξε πάνω από 200.000€ στα σκουπίδια


Γράφει ο Δημήτρης Κοντοδίνας, μέλος του Συνδυασμού «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας

    

Το αναδημοσιευόμενο άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο δεύτερο φύλλο Μαίου 2024 των έντυπων "Βριλησσιώτικων Νέων"


    Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο λογοδοσίας η παράταξη ‘Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας’ δια του επικεφαλής της κατέθεσε την εξής ερώτηση: 

    ‘Τον Νοέμβριο του 2023, ο Δήμος Βριλησσίων ενημερώθηκε ότι  η πρόταση που είχε κατατεθεί με άλλους 8 συνεργαζόμενους φορείς/οργανισμούς εγκρίθηκε για χρηματοδότηση μέσα από μία απαιτητική και ανταγωνιστική διαδικασία. Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Interreg MED και αφορούσε εργαλεία και πλαίσια δράσεων και αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα θα βοηθούσε πόλεις: 

• Στην αξιολόγηση και κατανόηση του επιπέδου του κλιματικού κινδύνου σε διαφορετικές χωρικές κλίμακες (από ένα μόνο κτίριο σε μια γειτονιά)

• Στον σχεδιασμό βέλτιστων μέτρων προσαρμογής του κλίματος σε σχέση με τα τοπικά πλαίσια

• Στην εφαρμογή των μέτρων προσαρμογής του κλίματος μέσω μέσων πολιτικής υψηλού αντίκτυπου

•Στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μέτρων προσαρμογής σε βάθος χρόνου. 

    Οι συνεργαζόμενοι φορείς/οργανισμοί ήταν: 

1. L-Università ta' Malta (Μάλτα) 

2.Ministeru għal Għawdex (Μάλτα) 

3.international initiative for a Sustainable Built Environment Italia R&D - iiSBE Italia R&D (Ιταλία)

4.Comune di Genova (Ιταλία) 

5. ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ EΡΕΥΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟY ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟY ΑΘΗΝΩΝ 

6. ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

7. Grad Crikvenica (Κροατία) 

8. Fundación CIEDES (Ισπανία) 

9. Ayuntamiento de Málaga (Ισπανία).

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 2,406,287.10€ και για τον Δήμο Βριλησσίων 225,920.00 €. 

    Από αυτόν 45.184 € ήταν ίδια συμμετοχή που θα κάλυπτε τις μισθοδοσίες των συμμετεχόντων υπαλλήλων και οι 225,920.00 € ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 

    Πριν λίγες ημέρες, ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Βριλησσίων αποσύρθηκε από το πρόγραμμα. 

    Άραγε η Διοίκηση δεν αντιλαμβάνεται την κλιματική κρίση ως πρόβλημα; 

    Δεν επιθυμεί χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα; 

  Δεν επιθυμεί τη συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο που είναι ένας από τους κατεξοχήν ερευνητικούς και τεχνικούς συμβούλους της Πολιτείας για θέματα Κλιματικής Κρίσης; 

    Ή απλά ότι δεν κατανοεί και προέρχεται από την προηγούμενη Διοίκηση (που έφερε πλήθος χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων) το απορρίπτει; 

    Ο Δήμος Βριλησσίων αντικαταστάθηκε από τον Δήμο Ασπροπύργου. 

    Έτσι, ο Δήμος Βριλησσίων, με απόφαση της Δημοτικής Αρχής ‘χάρισε’ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, άνω των 200.000 €. 

    Με ποιο κριτήριο συνέβη αυτό; 

    Πάντως, στον Δήμο Ασπροπύργου θα πρέπει να αναγράψουν με χρυσά γράμματα: 

    «το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Βριλησσίων ως ελάχιστη ευγνωμοσύνη στον Γ. Πισιμίση και τους συνεργάτες του».

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 8:03 am


«Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει»


Άρθρο του Βασίλη Αρχιμανδρίτη, Δημοτικού Συμβούλου Βριλησσίων επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Το αναδημοσιευόμενο άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο δεύτερο φύλλο Μαίου 2024 των έντυπων "Βριλησσιώτικων Νέων"


    «Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά.» Η παραπάνω φράση του Μάνου Χατζιδάκι αποτυπώνει τη συνήθεια και την αποδοχή της βαρβαρότητας, του αμοραλισμού, του χαμηλώματος του  πήχη των απαιτήσεων, του να εφαρμόζουμε αντιλαϊκές πολιτικές στο όνομα της, είτε «προόδου», είτε του «ρεαλισμού» και της «πραγματικότητας». Αυτή η αντίληψη καθοδηγεί τη σκέψη και τη δράση, διαχρονικά, όλων όσων ασκούν εξουσία, πίνοντας νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών, στο να θέτουν τις ανάγκες μας στο ζύγι του κόστους και του οφέλους. 

    Νομίζετε ότι στο Δήμο μας τα πράγματα είναι διαφορετικά; Και η σημερινή δημοτική αρχή τον ίδιο θεό προσκυνάει. Σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, με τις παρεμβάσεις μας ως Λαϊκή Συσπείρωση, αναδεικνύουμε κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα που αφορά τον κάτοικο της πόλης μας. Η σταθερά μονότονη αρνητική απάντηση της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών, όπως οι ελεύθεροι χώροι, η ολοκληρωμένη πολιτική προστασία, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, οι υποδομές τις πόλης μας, το κτηριακό ζήτημα των σχολείων, η στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου με το αναγκαίο προσωπικό είναι: «έχετε δίκαιο, συμφωνούμε με όσα λέτε, αλλά η οικονομική κατάσταση του Δήμου που κληρονομήσαμε είναι τραγική και λεφτά δεν υπάρχουν.» Και τότε αρχίζει ένα αδιάφορο, κουραστικό γαϊτανάκι ευθυνών ανάμεσα στους πρώην και τους νυν. 

    Ξέρετε όμως ποια είναι η διαφορά μιας διεκδικητικής δημοτικής αρχής και μιας η οποία ακολουθεί πιστά το αφήγημα της κυβερνητικής πολιτικής; Η διεκδίκηση, η κινητοποίηση των συλλογικών φορέων της πόλης, η ενεργοποίηση των κατοίκων της,  το  να μην κάθεται φρόνιμα και να μην χειροκροτεί αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Δεν θέλουμε ο Δήμος να είναι άλλος ένας βραχνάς που θα χαρατσώνει τους δημότες και θα είναι «ντίλερ» διάφορων εργολάβων και συμφερόντων. 

    Όσον αφορά εμάς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, ως ΚΚΕ, δηλώνουμε κατηγορηματικά: αρνούμαστε να γίνουμε το «μακρύ χέρι» του κράτους, της κυβέρνησης και της Περιφέρειας. Τον δρόμο τον δείχνουν οι αγωνιστικές δημοτικές αρχές της Πάτρας, της Καισαριανής, της Πετρούπολης και του Χαϊδαρίου, οι οποίες πριν λίγες ημέρες πραγματοποίησαν μαζικές κινητοποιήσεις απαιτώντας το δεδομένο: να αναλάβει το κράτος τις ευθύνες του, να αποδοθούν από την κυβέρνηση στους Δήμους οι χρηματοδοτήσεις που παρανόμως παρακρατούνται, να σταματήσει το κράτος να μετακυλύει αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση στους Δήμους, δίχως τους αναγκαίους πόρους και το προσωπικό. 

    Λεφτόδεντα δεν υπάρχουν, αλλά τα ματωμένα πλεονάσματα των 4,01 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση δεν θα πάνε στις τσέπες μας. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, αλλά πάντα βρίσκονται χρήματα για τις ανάγκες του κεφαλαίου, για «πράσινες» μπίζνες, για να συμμετέχουν οι ελληνικές φρεγάτες στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα πέρατά της γης. 

    Ως Λαϊκή Συσπείρωση τον πήχη τον θέτουμε ψηλά. Γιατί τόσο είναι το μπόι των ονείρων μας. Δεν αναδεικνύουμε ως βαρυσήμαντα έργα τα φύτεμα ενός δέντρου ή τα κολωνάκια στα πεζοδρόμια. Δεν αναδεικνύουμε ως καινοφανές το - για εμάς - απολύτως δεδομένo. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου. Με τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, με την  άσκηση  πίεσης  και   κυρίως  με  την   ανάδειξη  της αιτίας, του ενόχου και του ασφυκτικού πλαισίου στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η τοπική διοίκηση. 

    Είμαστε εδώ. Δυνατοί. Για τα μικρά και τα μεγάλα. Για τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2024 | 4:48 pm


Υποβάθμιση και Αναβάθμιση των Κέντρων των Πόλεων


Μια Κοινωνικοχωρική Διαχρονική Προσέγγιση

Άρθρο της ΒΟΥΛΑΣ ΑΡΣΕΝΗ – ΛΑΜΠΡΟΥ Δημοτικής Συμβούλου Βριλησσίων και επικεφαλής της «Πορείας Ευθύνης»


Το αναδημοσιευόμενο άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο δεύτερο φύλλο Μαίου 2024 των έντυπων "Βριλησσιώτικων Νέων"


Τα τελευταία χρόνια όλοι μας συνειδητοποιούμε  ότι η ζωή στην πόλη  είναι μια πολύ σκληρή πραγματικότητα. Τα προβλήματα όπως κυκλοφοριακό, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κατάρρευση του κοινωνικού ιστού έχουν πλέον φθάσει σε οριακά σημεία και οδηγούν όλο και περισσότερους αστούς να αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους φυγής από την πόλη.

Όσοι κατοικούμε στις αστικές περιοχές – κέντρα  παρακολουθούμε τα προβλήματα της αστικής ζωής να διογκώνονται καθημερινά και αισθανόμαστε ανίκανοι να κάνουμε κάτι για να αναστρέψουμε τη διαδικασία αυτή. Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η απουσία ελεύθερων χώρων είναι μερικά από τα προβλήματα που παρατηρούνται να απασχολούν και να περιορίζουν όλους.. Όλο και συχνότερα διαβάζουμε για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, τη ρύπανση του εδάφους, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Βέβαια, η επιδείνωση της ζωής στις μητροπόλεις δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Ωστόσο, σήμερα οι ειδικοί μιλούν για μία κρίση που μαστίζει τα αστικά κέντρα η οποία απειλεί την υγεία και τη ζωή μας.

Πάμε να δούμε όμως πώς είναι η ζωή μας στην πόλη γενικότερα.

√ Οικοδομικές κατασκευές απλώνονται σε όλη την έκταση.

•Οι πόλεις κατάντησαν απάνθρωπες και καταπιεστικές

• Δεν σέβονται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

• Είναι απρόσωπες μέσα από τον υπερπληθυσμό που σωρεύεται εκεί.

•Κυριαρχεί η αποξένωση. Οι κάτοικοι απομονώνονται από τους άλλους.

• Διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός. Αυξάνεται η  Εγκληματικότητα.

• Δεν υπάρχει σεβασμός στη φύση.

• Όλα οικοδομούνται.

• Παντού κυριαρχεί το τσιμέντο.

• Οι ελεύθεροι χώροι μειώνονται/απειλούνται.

• βιομηχανική και αστική μόλυνση εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς.

• Δυσκολίες αέρινης ανανέωσης καθώς τα ψηλά κτίρια εμποδίζουν την κίνηση του αέρα (σε λίγο και στην όμορφη πόλη μας τα Βριλήσσια θα έχουμε πρόβλημα).

• Μόλυνση από αυτοκίνητα. Παντού χρησιμοποιούνται τα αυτοκίνητα που ωστόσο μολύνουν την ατμόσφαιρα. • Κυκλοφοριακό πρόβλημα

•Αύξηση τοπικά της θερμοκρασίας λόγω του τσιμέντου και της ασφάλτου.

• Ενεργειακή σπατάλη.

√ Ελεύθεροι χώροι (εννοούνται τα μεγάλα πάρκα, οι πλατείες με κυριαρχία πρασίνου κλπ).

• Απουσιάζουν από τις πόλεις οι χώροι με φυσικό πράσινο (συστάδες δέντρων και θάμνων σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων με χώμα, όχι τσιμεντένιες πλατείες ή πάρκα με γκαζόν). Ευτυχώς στα Βριλήσσια ακόμα υπάρχει πνεύμονας πρασίνου, πλην όμως δεν είναι αρκετός με την ραγδαία εξέλιξη της αύξησης του πληθυσμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι όμως η θετική πλευρά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία, ξεφεύγοντας από τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτά  της απλής διαχείρισης και συνέχισης ενεργειών που ανήκουν σε άλλες εποχές... Η μεγαλύτερη παροχή οξυγόνου και απορρόφηση από τα δέντρα κυρίως  του διοξειδίου του άνθρακα, απομακρύνουν τη μόλυνση από τα καυσαέρια και βελτιώνουν τοπικά το κλίμα. Συνεπώς φυτεύουμε δέντρα, κάνουμε πράσινες τις ταράτσες μας, τις νησίδες στις λεωφόρους μας, δεν εγκρίνουμε άδειες χωρίς εξασφάλιση ενεργειακών λύσεων, παιδικών χαρών κλειστών και ανοικτών. Επενδύουμε στην δημιουργία χώρων συνάθροισης κατοίκων.

Δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής επαφής κι εκτόνωσης.

•    Ενίσχυση κοινωνικής συνοχής, στην πράξη.

   Ενίσχυση συλλογικών δράσεων (κόντρα στον ατομισμό και την απομόνωση).

•    Εξανθρωπισμός του αστικού βίου.

•    Κοινωνικοποίηση

•    Βελτίωση της ψυχολογίας των κατοίκων μας  μέσα από το παιχνίδι για τα παιδιά, από την επαφή με τη φύση και το πράσινο (περίπατοι, δράσεις μέσα στη φύση). Το πράσινο ως εικόνα και βιωματική σχέση λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία του κατοίκου μιας πόλης. Γιατί; Διότι συμβάλει στην:

•     Μείωση του στρες/άγχους.

•     Μείωση εντάσεων (εντός ή εκτός οικογένειας).

•     Βελτίωση της υγείας.

Δίνεται η ευκαιρία για δημιουργικές δράσεις πολιτών, πολιτιστικού ή πολιτικού χαρακτήρα, οι σύλλογοι πρέπει να ανοίξουν ακόμα περισσότερο τις δράσεις τους πέρα από τα συνηθισμένα, με αρωγό τον Δήμο που εκ των πραγμάτων μόνος του δεν μπορεί να ανθίσει σε όλες αυτές τις απαιτήσεις των καιρών.

•Χώροι δημιουργικής ψυχαγωγίας και πολιτισμού

•Πάρκα παιδικής και εφηβικής διάδρασης και ψυχαγωγίας.

Γίνεται πια φανερό ότι η ζωή στις πόλεις ολοένα κι επιδεινώνεται. Είναι ανάγκη όσο ποτέ στο παρελθόν με μεθοδικότητα και ζήλο να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το χώρο στον οποίο ζούμε. Οι λιγοστοί εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι ίσως είναι η μόνη ελπίδα  μας,  ώστε  να  κάνουμε  τη  ζωή μας πιο εύκολη και ανθρώπινη.

Ο Δήμος μας οφείλει να αγοράζει οικόπεδα και να τα παρέχει με αλλαγή χρήσης γης στους πολίτες του ως χώρους δημιουργικής απασχόλησης, αθλητισμού, σκέψης, πολιτισμού.

Να εστιάσει όχι σε ένα μοντέλο που διαχρονικά απλά «κυλάει» αλλά σε ένα διαφορετικό ύφος και στυλ υπηρέτησης του πολίτη. Να επενδύσουμε στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σύγχρονων που θα ενδυναμώνει τον νέο, το παιδί, την γυναίκα, τον άνδρα, τον ηλικιωμένο, να δημιουργήσουμε συνδετικό ιστό για απόλυτη εξυπηρέτηση σε όλα τα επίπεδα.

Να νοιώθει ο πολίτης ότι όλα μπορούν να γίνουν, άμεσα, με ασφάλεια και κατανόηση. Να εκπαιδευτεί προσωπικό με συγκεκριμένες ειδικότητες για σύγχρονη διοίκηση και εξυπηρέτηση. Τέλος να δημιουργηθεί ένα γραφείο απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων απευθείας από την Ε.Ε πρωτίστως και δευτερευόντως από την Ελλάδα.

Όλα γίνονται, με όραμα, θέληση και κυρίως πλήρη κατανόηση των προβλημάτων που υπάρχουν και που θα αντιμετωπίσουμε σύντομα. Θέλουμε μια πόλη, μία χώρα σύγχρονη. Όλοι θαυμάζουμε την Σουηδία. Ηχηρό παράδειγμα που όμως δεν έγινε δια μαγείας... Ο πήχης ψηλά για όλους... Ο κόσμος προχωράει, η ζωή το ίδιο και εμείς πρέπει πάντα να βρισκόμαστε δυο βήματα πιο μπροστά για να αξίζει ό,τι κάνουμε … Ειδάλλως θα μείνουμε στάσιμοι στην εποχή που φυλακίζαμε τον Κολοκοτρώνη από φόβο, που δίναμε άδεια για επαιτεία στον Καραϊσκάκη, που κολλάμε ταμπέλες σε ό,τι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε λόγω παιδείας και έλλειψης θάρρους,  στον ξυλοδαρμό του παιδιού που δείχνει διαφορετικό, στον καθημερινό βιασμό της αντίληψής μας μέσα από ένα κουτί ηλεκτρονικό...

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2024 | 4:40 pm


Άκης Δημαράς: Είναι πολλά αυτά που πρέπει να διορθωθούν στην πόλη


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ


Το αναδημοσιευόμενο άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο δεύτερο φύλλο Μαίου 2024 των έντυπων "Βριλησσιώτικων Νέων"

    

Τέσσερις μήνες πέρασαν ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων μου, ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αστικών Υποδομών και Βιώσιμης Κινητικότητας στο Δήμο Βριλησσίων, και οφείλω να ομολογήσω, ότι ο χρόνος τρέχει και οι ώρες της ημέρας δεν είναι αρκετές. Αυτή είναι η αίσθηση που έχω, καθώς είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να διορθωθούν στην πόλη μας και τόσο έντονη η επιθυμία όλων μας να τα φτιάξουμε όλα, που μερικές φορές δεν προλαβαίνουμε να συνειδητοποιήσουμε όλες αυτές τις δουλειές που γίνονται καθημερινά. Και οι παρεμβάσεις μας είναι πολλές … 

    Για να τα πιάσουμε από την αρχή. Στον τομέα ευθύνης μας ανήκουν τα θέματα τεχνικής φύσεως, η ύδρευση, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές, τα σχολεία, τα δημοτικά κτίρια, οι πινακίδες-σημάνσεις, ο οδοφωτισμός!!! Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσα αιτήματα μπορεί να δεχόμαστε καθημερινά για όλα αυτά τα θέματα. Να πω εδώ, ότι θεωρώ πολύ σημαντικό, να ανταποκρινόμαστε άμεσα στο αίτημα του συνδημότη μας. Θέλουμε κάθε ένας και κάθε μία να είναι βέβαιος/η ότι λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας κάθε τι που μας αναφέρεται-καταγράφεται ώστε να ιεραρχείται και να ικανοποι-είται κάθε αίτημα. 

    Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος. Ένας βασικός άξονας για όλη τη Διοίκηση, τον Δήμαρχό μας Γ. Πισιμίση κι εμένα προσωπικά, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας, η διασφά-λιση της ασφάλειας στη βάδιση και στην κυκλοφορία μέσα στην πόλη μας. Για το λόγο αυτό από την πρώτη ημέρα της θητείας της Διοίκησής μας βγήκαμε στο δρόμο με τα συνεργεία μας και ξεκινήσαμε να επισκευάζουμε πεζοδρόμια, να τοποθετούμε κολωνάκια, να επισκευάζουμε ράμπες και να βάφουμε δεκάδες σημεία. Να σας πω ότι αυτή τη στιγμή το Τμήμα Αυτεπιστασίας έχει ήδη αποκαταστήσει επτά (7) Ράμπες ΑΜΕΑ, με ιδίους πόρους και έχει επισκευάσει πάνω από 100 μικρά σημεία στα πεζοδρόμια της πόλης μας.

    Παρεμβαίνουμε καθημερινά και επισκευάζουμε σπασμένες πλάκες και ανοιχτές τρύπες, οι οποίες κρίνονται επικίνδυνες για τραυματισμούς, αλλά και τοποθετούμε κολωνάκια τόσο στα πεζοδρόμια, ώστε να παραμένουν ελεύθερα για τους πεζούς και να αποτρέπεται η παράνομη στάθμευση, όσο και πλαστικά στους δρόμους, με προτεραιότητα τις διαβάσεις πεζών, τις πλατείες και εν γένει σημεία όπου παρατηρείται κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω της στάθμευσης των οχημάτων. Επιπλέον έχουμε ξεκινήσει να βάφουμε και να συντηρούμε παγκάκια, στύλους, στάσεις, σημεία που είχαν βανδαλιστεί στο παρελθόν. Έχουμε προχωρήσει σε βαφές στις πλατείες Χατζηδάκη, Ελευθερίας, Αναλήψεως, 25ης Μαρτίου και σε όλη την παραρεμάτιο ζώνη και το πάρκο Τρίτση. Όλες αυτές οι εργασίες συν οι καθημερινές που προκύπτουν στα δημοτικά κτίρια ευθύνης μας, όπως σχολεία, ΚΕΠ, δημοτικά γραφεία, πολιτιστικούς χώρους υλοποιούνται από το τμήμα Αυτεπιστασίας. 


 

«Τα πεζοδρόμια πρέπει να είναι ελεύθερα και ασφαλή για τους πεζούς. Θέλουμε να μπορούμε να περπατάμε με ασφάλεια στην πόλη μας.»  (Φωτογραφία από εργασίες επί της Λεωφόρου Πεντέλης για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων)


    Παράλληλα, η Τεχνική Υπηρεσία τρέχει όλες τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την υποβολή φακέλων, την ένταξη έργων για χρηματοδότηση αλλά και την εύρεση νέων προγραμμάτων. Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι ένα μεγάλο έργο ενεργειακής αναβάθμισης στο 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο Βριλησσίων. Μιλάμε για ένα μεγάλο έργο που θα αλλάξει την κτιριακή «φυσιογνωμία» των δύο σχολείων. Το μεγάλο έργο της αντικατάστασης 17 χιλιομέτρων παλαιών αγωγών ύδρευσης ξεκινά τους επόμενους μήνες. Είναι ένα έργο, για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι, γιατί κυριολεκτικά τελευταία στιγμή καταφέραμε να το «σώσουμε». Πρόκειται για χρηματοδοτούμενο έργο, το οποίο ήταν ξεχασμένο στο συρτάρι της προηγούμενης δημοτικής αρχής και χάρη στον αγώνα δρόμου που έκανε ο Δήμαρχος, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Οικονομικής Υπηρεσίας, καταφέραμε να το εντάξουμε, να το συμβασιοποιήσουμε και θα εκκινήσει πολύ σύντομα. Το καλοκαίρι επίσης, ξεκινά η αναβάθμιση των ανοικτών γηπέδων και των αύλειων χώρων σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι προγραμματισμένη επίσης η αλλαγή τάπητα στα γήπεδα της Ολύμπου, γήπεδα τα οποία χρησιμοποιούν οι αθλητικοί σύλλογοι της πόλης μας,  άρα εκατοντάδες παιδιά. Επίσης, προχωράμε σε αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού σε διάφορους χώ-ρους όπως είναι τα Νηπιαγωγεία μας. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η ανακαίνιση των δυο μας ΚΕΠ και δεν τελειώνουμε εδώ φυσικά.


 

Πλατεία Τρίτση, Μακεδονίας & Πάρνηθος


    Πολύ σημαντικός ακόμα για το μέλλον της πόλης μας είναι ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός, ο συνολικός αλλά και των επόμενων έργων μας. Για να γίνουν λοιπόν όλα αυτά έχουμε ξεκινήσει ένα γενικό νοικοκύρεμα, επιτρέψτε μου να πω. Έχουμε καταγράψει την ακίνητη περιουσία του Δήμου, ελέγχουμε τις τωρινές χρήσεις των χώρων και μελετάμε τις μελλοντικές, ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δημοτικά κτίρια και οικόπεδα, τους κοινόχρηστους χώρους, τους χώρους άθλησης και πολιτισμού, να οργανώσουμε με άλλα λόγια τα ακίνητα του Δήμου, ώστε να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες των συνδημοτών και τώρα και στο μέλλον. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου.


 

«Από την πρώτη ημέρα της θητείας της Διοίκησης μας βγήκαμε στο δρόμο με τα συνεργεία μας και ξεκινήσαμε να επισκευάζουμε πεζοδρόμια,  να τοποθετούμε κολωνάκια, να επισκευάζουμε ράμπες και να βάφουμε δεκάδες σημεία.»


    Στους ανθρώπους της αυτεπιστασίας, τους τεχνικούς, τους μηχανικούς, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους προϊσταμένους των τμημάτων, τους διευθυντές, τον εργοδηγό μας, σε όλους αυτούς τους συνεργάτες μας, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό για να μπορέσουμε να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Είναι ένα στοίχημα, το οποίο με πολλή δουλειά, επιμονή και συνέπεια θα το κερδίσουμε.

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2024 | 4:29 pm


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια





Φιλικοί ιστότοποι: