Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

1η θέση για τον Ζωγραφάκη του ομίλου τένις της ΑΕΚ Τρίπολης στο Ace

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της AEK TPIΠOΛHΣ κ. Bαλασόπουλος , το Δ.Σ., και η προπονητική ομάδα των κ. Παπαδόπουλου, Αρβανίτη και Δημητρόπουλου θα ήθελαν να συγχαίρουν τον αθλητή του ομίλου Δαβίδ Ζωγραφάκη για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο τουρνουά open του ACE TENNIS CLUB στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα ο αθλητής του ομίλου τένις της ΑΕΚ Τρίπολης Δαβίδ Ζωγραφάκης συμμετείχε σε 16άρι ταμπλό ερχόμενος απο προκριματικούς γύρους στο τουρνουά του Ace -40. Στον προκριματικό γύρο επικράτησε του αθλητή Παπάζογλου με 2-1 σετ (26 63 10-3) μπαίνοντας στο κυρίως ταμπλό όπου αντιμετώπισε επιτυχημένα στον πρώτο γύρο τον Πιτσίκο με 2-0 σετ (61 62) και στον δεύτερο γύρο τον Μανή με 2-0 σετ (60 60). Στα ημιτελικά ο Δαβίδ απέκλισε τον Περιβολαράκη με 2-0 σετ (63 76) και στον μεγάλο τελικό τον Robbs με 2-0 σετ (75 75) καταλαμβάνοντας την 1η θέση του τουρνουά.

Πολλά συγχαρητήρια στον Δαβίδ Ζωγραφάκη για μια ακόμη επιτυχημένη εμφάνιση στο τουρνουά του Ace  και του ευχόμαστε πολ

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 1:30 pm


Ξεχάστε το «κερνάω καφέ» - Ολοταχώς για τα 3 ευρώ στο... χέρι

Η τιμή του καφέ για μια ακόμη φορά κινείται ανοδικά, ενώ σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει εκτιναχθεί κατά 72,92%. Συγκεκριμένα στις 17 Αυγούστου του 2023, κόστιζε 144 δολάρια/ κιλό ενώ τον Απρίλιο του ’24 η τιμή άγγιξε τα 249 δολάρια/ κιλό. Αυξήσεις που σύντομα θα τις δούμε και στο ράφι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Αναστάσιο Γιάγκογλου.

Διαβάστε περισσότερα για τις αυξήσεις στην τιμή του καφέ στο χέρι, έως και 3 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 1:18 pm


Στασινός – ΤΕΕ: Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης θα κάνει τη δουλειά όλων πιο εύκολη και γρήγορη

Συνέντευξη του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το ΤΕΕ να έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και μάλιστα έχετε αναφέρει ότι σύντομα θα έχουμε τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, ένα έργο εμβληματικό για εσάς. Τι θα προσφέρει και πότε θα έχει ολοκληρωθεί;

Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι ένα εμβληματικό έργο για τη χώρα, το οποίο όντως έχουμε σχεδιάσει, προτείνει, διεκδικήσει και στο τέλος υλοποιήσει. Για να μιλήσω απλά πρόκειται για ένα εργαλείο που θα επιτρέπει με λίγα κλικς να έχουμε όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που χρειαζόμαστε από την έκδοση αδειών, έως την υλοποίηση μίας επένδυσης.

Θα έχουμε μία, μοναδική και κοινή πηγή από όπου θα αντλούμε με λίγα κλικς, για να το πω σχηματικά, πληροφορίες για το τι ισχύει σε σχέση με όλα τα απαραίτητα στοιχεία μίας αδειοδότησης, ανά περιοχή, με ασφάλεια δικαίου, ταχύτητα και ευκολία.
Αυτό που καταφέρνουμε είναι οποιοσδήποτε πολίτης, επαγγελματίας, επενδυτής να μπορεί από το σπίτι του ή από το γραφείο του σε όποιο σημείο της χώρας και του κόσμου βρίσκεται να λαμβάνει εύκολα και γρήγορα μία έγκυρη και ολοκληρωμένη πληροφορία. Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, ποιοι όροι ισχύουν και ποιες προϋποθέσεις, όσα στοιχεία δηλαδή απαιτούνται για να φτιάξει κάποιος κάτι σε ένα οικόπεδο της χώρας θα περιλαμβάνονται σε αυτόν τον χάρτη.

Ήδη το έργο μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία και σύντομα, σε λίγο χρόνο, θα είμαστε έτοιμοι και η πλατφόρμα θα μπει σε παραγωγική λειτουργία. Όταν λειτουργήσει δεν θα χρειάζεται να παρακαλάς κανέναν Υπουργό, κανέναν στο δασαρχείο, την πολεοδομία ή στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Θα έχεις όλες τις πληροφορίες μπροστά σου και τις ίδιες πληροφορίες θα έχει μπροστά της και η διοίκηση.

Είναι μια μεγάλη, θεσμική μεταρρύθμιση που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τους Έλληνες Μηχανικούς και το ΤΕΕ για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ παράλληλα ενισχύει τον τεχνικό κλάδο.
Και δεν είναι ένα σύστημα που φτιάχνεται και θα μείνει με όσα δεδομένα φτιάχτηκαν στην αρχή. Θα επικαιροποιείται συνέχεια. Θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούν να «κλειδώνουν», αν μου επιτρέπεται όλα τα αντίστοιχα συστήματα του δημοσίου που έχουν γεωχωρικά δεδομένα. Θα εμπλουτίζεται συνέχεια. Θα περάσει σε αυτό ολόκληρος ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας, μόλις ολοκληρωθεί. Και πολλά άλλα.

Και είναι, από όσα γνωρίζω, το πρώτο, χρονικά, μεγάλο έργο ψηφιοποίησης, ψηφιακού μετασχηματισμού, που έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ολοκληρώνεται. Και αρχίζει σταδιακά να αποδίδει οφέλη στην κοινωνία και στην οικονομία. Πιστεύω ειλικρινά ότι στην πλήρη του ανάπτυξη και λειτουργία θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα αλλαγής, θα κάνει τη δουλειά όλων πιο εύκολη και γρήγορη.

Στην πορεία για την ψηφιακή μετάβαση το ΤΕΕ συμμετέχει με διάφορες πρωτοβουλίες, συνδέετε αυτά τα εργαλεία και με την ανθεκτικότητα στην οποία δίνετε έμφαση;
Ξέρετε, η ανθεκτικότητα είναι στο επίκεντρο των δράσεών μας διότι και στα έργα ψηφιοποίησης, πέρα από την εξυπηρέτηση των μηχανικών και των πολιτών, η ανθεκτικότητα είναι κύρια διάσταση. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε αντιληφθεί και θέλουμε να το δει και η κοινωνία.

Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών έχει κύριο στόχο την Ανθεκτικότητα, μέσα από τη συντήρηση των υποδομών, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης επίσης, το ίδιο και ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα.
Ξέρετε, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, που τρέχει παράλληλα με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, θα θεραπεύσει αυτό που όλοι ξέρουμε ως τεράστιο πρόβλημα: το ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει μέχρι σήμερα συνολική εικόνα για όλες τις υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα. Κανείς μέχρι σήμερα δεν ξέρει, δεν μπορεί να απαντήσει πόσα και ποια είναι τα έργα, για παράδειγμα οι γέφυρες. Ούτε πότε έχουν συντηρηθεί ή τί ανάγκες υπάρχουν. Τώρα δίνεται αυτή η ευκαιρία. Σε λίγο θα κληθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς να «περάσουν« στο σύστημα όλα τα έργα που έχουν υπό την ευθύνη τους. Και τα στοιχεία τους, όπως πότε κατασκευάστηκαν, πότε συντηρήθηκαν, από ποιον, τις αρμοδιότητες κλπ. Και θα αποκτήσει η Πολιτεία έτσι για πρώτη φορά για τις ανάγκες, πχ συντήρησης, ώστε να μπορεί να προγραμματίσει. Ώστε να μπορέσουμε να προλαμβάνουμε αστοχίες και
καταστροφές. Και να έχουμε στοιχεία αν τυχόν συμβούν καταστροφές. Αυτό είναι μια δράση ακριβώς στην καρδιά της Ανθεκτικότητας που μέχρι σήμερα έλειπε από τη χώρα.

Προωθούμε παράλληλα και νέα, σύγχρονα έργα, που βελτιώνουν άμεσα την Ανθεκτικότητα των Υποδομών μας, στηριζόμενα στην ψηφιοποίηση όπως είναι οι Έξυπνες Γέφυρες, όπου το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών.

Ακόμη, οι Έξυπνες Διαβάσεις για την οδική και αστική ασφάλεια, ο οδοφωτισμός
μεγάλων οδικών αξόνων…

Και ιδίως πρέπει να αναφέρω τον προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα. Οι έλεγχοι αυτοί, που ξεκινούν μέσα στον Μάιο, σε κρίσιμες υποδομές είναι στην καρδιά της Ανθεκτικότητας, αποτελούν νέο καθήκον και δουλειά για τους Μηχανικούς, κυρίως όμως είναι προσφορά από τους Μηχανικούς στο κοινωνικό σύνολο.

Για το ΤΕΕ είναι μία εκλογική χρονιά και στις 19 Μαΐου έχετε κάλπες σε όλη τη χώρα. Πιστεύετε ότι ο απολογισμός των τελευταίων ετών είναι θετικός;
Ο απολογισμός είναι θετικός για το ΤΕΕ και για το επάγγελμά μας καθώς καταφέραμε να το εξελίξουμε, να δημιουργήσουμε νέα επαγγελματική ύλη, να δώσουμε νέα δυναμική και νέο ενδιαφέρον αξιοποιώντας τις τεχνολογίες και τις ευκαιρίες της περιόδου.

Καθιερώσαμε το ηλεκτρονικό σύστημα e-Άδειες την επέκτασή του σε νέες υπηρεσίες και τομείς. Προχωρήσαμε στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, στο ψηφιακό Κτηματολόγιο, τους Ελεγκτές Δόμησης, τους Εκτιμητές Ακινήτων και Εγκαταστάσεων, τις αλλαγές και τα νέα Προγράμματα Εξοικονομώ, την καταγραφή και έλεγχο των υποδομών προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια, με νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο ΤΜΕΔΕ, στο Ταμείο Εγγυοδοσίας των μηχανικών και των εργολάβων που ξεκίνησε, πρώτο στη χώρα, να παρέχει και μικροπιστώσεις εκτός τραπεζικού τομέα.

Υλοποιούμε νέα έργα που θα ενισχύσουν τη δουλειά μας όπως ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, η Ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών σε όλη τη χώρα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα.

Προχωρήσαμε με προτάσεις αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο των δημοσιών συμβάσεων και των δημοσίων έργων, με νέες τεχνικές οδηγίες και κανονισμούς, με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως το BIM και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σίγουρα δεν λέμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Αυτό που λέμε όμως είναι ότι όλα όσα κάνει το ΤΕΕ σήμερα, η μεγάλη τομή που έχει καταφέρει να αναλαμβάνει και να προωθεί έργα που η Πολιτεία δεν μπορούσε να κάνει εδώ και 50 χρόνια, είναι σημαντικά για την μετέπειτα πορεία μας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 1:15 pm


ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κατά 8% σημείωσαν οι θάνατοι στη χώρα

Μείωση κατά 2.836 θανάτους ή 8% σημείωσαν οι θάνατοι στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19, τις πρώτες 13 εβδομάδες εφέτος (1/1/2024- 31/3/2024) και ανήλθαν σε 32.822 (16.597 άνδρες και 16.225 γυναίκες). Ενώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (2/1/2023- 2/4/2023) είχαν ανέλθει σε 35.658 (17.822 άνδρες και 17.836 γυναίκες).

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, μείωση κατά 2.795 θανάτους (7,8%) σημειώθηκε σε σχέση με τον μέσο όρο των συνολικών θανάτων των πρώτων 13 εβδομάδων για τα έτη της περιόδου 2018- 2023 (35.617 θάνατοι). Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταβολής, ανά έτος, για την περίοδο 2018-2023 ανέρχονται σε -13,2% το 2023 σε σχέση με το 2022 (41.096 θάνατοι), σε 19,3% το 2022 σε σχέση με το 2021 (34.440 θάνατοι), σε -2,1% το 2021 σε σχέση με το 2020 (35.173 θάνατοι), σε 0,3% το 2020 σε σχέση με το 2019 (35.079 θάνατοι) και σε 8,8% το 2019 σε σχέση με το 2018 (32.255 θάνατοι).

Την περίοδο των πρώτων 13 εβδομάδων του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, παρατηρείται μείωση των θανάτων για όλες τις εβδομάδες. Οι πιο σημαντικές μειώσεις καταγράφονται την 7η (12/2/2024- 18/2/2024), την 9η (26/2/2024- 3/3/2024) και την 8η εβδομάδα (19/2/2024- 25/2/2024) κατά 18,3%, 13,8% και 13% αντίστοιχα.

Ανά ηλικιακή ομάδα, παρατηρείται μείωση των θανάτων στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, με τις κυριότερες μειώσεις, σε απόλυτες τιμές, να καταγράφονται για τις ηλικιακές ομάδες 80 έως 84 ετών (756 θάνατοι), 85 έως 89 ετών (722 θάνατοι) και άνω των 90 ετών (714 θάνατοι).

Κατά περιφέρεια μόνιμης διαμονής του θανόντα, παρατηρείται ότι οι θάνατοι παρουσιάζουν μείωση, σε απόλυτες τιμές, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι σημαντικότερες μειώσεις παρουσιάζονται στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας κατά 927, 408 και 346 θανάτους αντίστοιχα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 12:48 pm


Εορτή Παναγίας Θρηνωδούσας στο Κεραστάρι

Με κάθε λαμπρότητα θα εορτασθεί και φέτος, Κυριακή των Μυροφόρων 19 Μαϊου 2024, η Παναγία η Θρηνωδούσα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Κεραστάρι Αρκαδίας. 

 

Την παραμονή της εορτής Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 18:00 το απόγευμα, θα τελεσθεί  Πανηγυρικός Εσπερινός. 

 

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή των Μυροφόρων και ώρα 7:00 θα τελεσθεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 12:30 pm


Οι ευρωεκλογές, η Eurovision και τα «λόμπι» που κάνουν κουμάντο στην Ευρώπη

Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

Καταλήψεις γίνονται σε πρωτοκλασάτα πανεπιστήμια για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Στη χώρα μας, εκείνοι που μέμφονται τους δικούς μας φοιτητές οι οποίοι κάνουν καταλήψεις για «ψύλλου πήδημα», όπως λένε, όπως τα εργασιακά δικαιώματα, την ενίσχυση της έρευνας και τις προσλήψεις προσωπικού στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλα.. ήσσονος σημασίας ζητήματα, έζησαν τις ημέρες να δουν καταλήψεις σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που λειτουργούν υποδειγματικά και στα οποία τέτοια «αίσχη» δεν είχαν συμβεί ποτέ.

Καταλήψεις έγιναν, ή εξακολουθούν να υφίστανται, στην Οξφόρδη, στο Καίμπριτζ, στο πανεπιστήμιο της Γάνδης, στη Σορβόννη, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Μάλιστα, στο τελευταίο πριν από δύο εβδομάδες, η Αστυνομία δεν εμφανίστηκε όταν στους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές που διαδήλωναν, επιτέθηκαν «αντιδιαδηλωτές», δείχνοντας εγκληματική απάθεια, σύμφωνα με ανεξάρτητους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο σημείο.

Σύμφωνα με τους «New York Times», δύο εβδομάδες μετά την επίθεση το πανεπιστήμιο δεν έχει δώσει εξηγήσεις ως προς το γιατί οι αξιωματικοί ασφαλείας δεν επενέβησαν, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση, ούτε συνέλαβαν κάποιον από τους δράστες οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με μεταλλικές ράβδους και κροτίδες.

Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων του Λος Άντζελες, προτού η αστυνομία διαλύσει το πλήθος και προβεί σε 200 συλλήψεις.

Στη μεγάλη αμερικανική δημοκρατία της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της γενναιότητας, δεν μπορείς να διαδηλώνεις κατά της γενοκτονίας στη Γάζα και, αν το κάνεις, και σου την πέσουν οι «άλλοι», οι «αντιδιαδηλωτές» (sic), η αστυνομία περιμένει πρώτα να δείρουν οι μεν τους δε και μετά να επέμβει.

Εκείνες τις ημέρες, δηλαδή περίπου την Πρωτομαγιά, η διεύρυνση της σημασίας του ορισμού του αντισημιτισμού που χρησιμοποιεί το Αμερικανικό υπουργείο Παιδείας εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψηφοφορία. Το μέτρο προτάθηκε σε απάντηση στο κύμα διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων που σαρώνει τις πανεπιστημιουπόλεις. Η πρόταση νόμου που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, υιοθετεί τον ορισμό του αντισημιτισμού που προτείνει η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Κατ’ αυτόν, «αντισημιτισμός είναι συγκεκριμένη αντίληψη για τους Εβραίους, που μπορεί να εκδηλώνεται με την έκφραση μίσους εναντίον τους», και «οι ρητορικές και έμπρακτες εκδηλώσεις μίσους που βάζουν στο στόχαστρο εβραίους ή/και ιδιοκτησιακά τους στοιχεία, θεσμούς της κοινότητάς τους και χώρους λατρείας».

Όσοι διαφώνησαν με την πρόταση νόμου, κατηγόρησαν το Κογκρέσο ότι πιέζει την υιοθέτησή του για να καταπνίξει την ελευθερία της έκφρασης στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Ευρωεκλογές έχουμε. Οι οποίες δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, ας μην γελιόμαστε. Στη χώρα όπου δεν εκπαιδευόμαστε καν να ψηφίζουμε με κριτήρια αμιγώς πολιτικά, και ρίχνουμε την ψήφο στον αγαπημένο βουλευτή του μπαμπά ή εκείνον που νομίζουμε ότι θα μας διορίσει, η ψήφος στην ευρωκάλπη είναι το λιγότερο ψιλά γράμματα.

Οι ευρωεκλογές, δυστυχώς, στη χώρα μας αντιμετωπίζονται και από το κυβερνών κόμμα και από τα αντιπολιτευτικά κόμματα ως ένα «βαρόμετρο» για το πόσα απίδια θα πιάσει ο σάκος όταν έρθει η ώρα των βουλευτικών εκλογών. Ο Μητσοτάκης περιμένει ένα ποσοστό νίκης για να το τρίψει στη μούρη των αντιπάλων του (μέσα κι έξω από το Μαξίμου) και οι αντίπαλοί του αγωνιούν να τσιμπήσουν ποσοστά που θα τους γεμίσουν ελπίδες για τις επόμενες εκλογές. Έτσι, και με δεδομένη την αδιαφορία του κόσμου, τα κόμματα... κείνται μακριά από την ουσία των ευρωεκλογών, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη ζωή και το μέλλον της χώρας μας.

Οι υποψήφιοι -στην πλειονότητά τους- δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό φαίνεται.

Για τους πολίτες, δεν το συζητάμε καν. Η μεγαλύτερη επαφή που έχουν με την ΕΕ είναι τα σχολικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Περίπου 13.000 «εταιρίες» με περίπου 40.000 εργαζομένους κάνουν «λόμπινγκ» εις τας Βρυξέλλας. Ο «Economist» υπολογίζει ότι ο τζίρος είναι πάνω από 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ταξίδια, δώρα, δωράκια κάθε είδους περνούν χαμηλά από τα «ραντάρ» του αδύναμου, έτσι κι αλλιώς, ελέγχου τως οργάνων της Επιτροπής.Εξήντα λομπίστες αναλογούν σε κάθε ευρωβουλευτή. Και οι μεγαλύτερες οργανώσεις που κάνουν «λόμπινγκ», έχουν πρόσβαση σε υψηλότατους αξιωματούχους.Ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες, λοιπόν;..

Πριν από δύο μέρες, παρακολουθήσαμε τον διαγωνισμό της Eurovision, από τον οποίον δεν αποκλείστηκε το Ισραήλ, όπως είχε αποκλειστεί η Ρωσία το 2022, εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. 

Με σημαίες της Παλαιστίνης και πλακάτ κατά της Eurovision 2024, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι φώναξαν συνθήματα στο Μάλμε της Σουηδίας όπως «Eurovision, δεν μπορείς να κρυφτείς, υποστηρίζεις τη γενοκτονία» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Από τους συμπαθείς Ζερόμ και Θ. Αλευρά, που παρουσίαζαν για λογαριασμό της ΕΡΤ τον διαγωνισμό, πληροφορηθήκαμε ότι το Ισραήλ δεν αποκλείστηκε επειδή άλλαξε τους στίχους του τραγουδιού, το οποίο αναφερόνταν αρχικά στην επίθεση της Χαμάς στη χώρα τον Οκτώβριο, που ήταν η αφορμή για να εξαπολύσει την επίθεση εναντίον της Παλαιστίνης, ενώ άλλαξαν και οι στίχοι.

Ωραίες όλες αυτές τις δικαιολογίες. 

Βεβαίως. 

Αλλά θα ήθελα να εξηγήσει κάποιος πώς θα ήταν δυνατόν να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό, την ώρα που εις εκ των δύο χορηγών του διαγωνισμού ήταν η εταιρία Moroccanoil, η οποία είναι ισραηλινή και έχει έδρα στο Κεμπέκ, και τα προϊόντα της παρασκευάζονται και στον Καναδά και στο Ισραήλ.

Δεν κάνει «λόμπινγκ» το Ισραήλ στην Ευρώπη.. 

Όχι, καλέ.

Ούτε καν στη Eurovision...

 

Γαλανιάδη Εύα

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 12:16 pm


Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος Δικαστικός Χάρτης στην Αρκαδία - Τι γίνεται με τα Εφετεία

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής την 1η Μαΐου 2024 το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης ενοποιείται ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας με την αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες, ώστε να λειτουργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η Δικαιοσύνη.

Βασικός κανόνας της χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων είναι ότι κάθε περιφερειακή ενότητα θα έχει στην πρωτεύουσά της την κεντρική έδρα Πρωτοδικείου στην οποία υπάγεται το σύνολο πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών. Προβλέπονται επίσης, παράλληλη και περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου, σε περιοχές όπου υπάρχουν ανάγκες.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης κ. Δημήτρης Κωστόγιαννης σε συνέντευξή του μίλησε για τις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο στις δικαστικές υπηρεσίες της Αρκαδίας, θέτοντας το πρόβλημα των οργανικών κενών στις δικαστικές υπηρεσίες της Τρίπολης.

Ο κ. Κωστόγιαννης δήλωσε ικανοποιημένος από την ψήφιση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι θα αποκατασταθεί μια αδικία δύο αιώνων.

Αποκαθίσταται η ενότητα του νομού Αρκαδίας, όλες πλέον οι υπηρεσίες θα βρίσκονται στην Τρίπολη, στην έδρα του νομού

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, στο παρελθόν οι υπηρεσίες ήταν διασκορπισμένες σε Αρκαδία, Ηλεία και Αργολίδα, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο των δικηγόρων, των δικαστικών υπαλλήλων και φυσικά του κοινού.

Τα νέα δεδομένα αφορούν το Ειρηνοδικείο του Άστρους, το καταργηθέν Ειρηνοδικείο του Λεωνιδίου και την Κοντοζάβαινα με τα έξι δημοτικά της διαμερίσματα, τα οποία πλέον θα υπάγονται στην αρμοδιότητα της Τρίπολης.

Όσον αφορά τα Εφετεία και το πού αυτά εδρεύουν, ο κ. Κωστόγιαννης επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση το ζήτημα αυτό δεν θίγεται, αναφέροντας ότι αυτό το θέμα θα κριθεί μελλοντικά, και σημειώνοντας παράλληλα ότι στην παρούσα φάση δεν καταργήθηκε κανένα Εφετείο ούτε άλλαξε έδρα.

«Είναι ουδέτερο το νομοσχέδιο, το μεγάλο θετικό είναι η αποκατάσταση της ενότητας και είναι μία προσωπική δικαίωση, γατί 25 χρόνια ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου, ο πρόεδρος έκανε και μια πρόβλεψη για το αν θα επιτευχθεί ο στόχος της μεταρρύθμισης για μείωση των χρόνων στην έκδοση αποφάσεων και την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Εγώ δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό, αλλά όλα τα νομοσχέδιο δοκιμάζονται στην πράξη

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 12:05 pm


Κ. Τζιούμης: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ευάλωτους κοινωνικά και οικονομικά συμπολίτες μας

Με προσωπική του επιστολή ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, ευχαρίστησε όσους συνεισέφεραν τόσο υλικά όσο και οικονομικά στην ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης των ωφελούμενων παιδιών από τις παροχές των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρίπολης. Συγκεκριμένα, φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και ιδιώτες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Δήμου μας για χορηγία παιδικών υποδημάτων.

Τους ευχαριστούμε ειλικρινά και είμαστε σίγουροι ότι σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης θα μπορούμε ξανά ν’ απευθυνθούμε σε αυτούς για κάθε είδους αρωγή.

Ακολουθεί το κείμενο της ευχαριστήριας επιστολής

 

Ευχαριστήρια Επιστολή

Αξιότιμοι Κύριοι,

Θα ήθελα ως Δήμαρχος του Δήμου Τρίπολης αλλά και ως απλός πολίτης να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, που επιδείξατε και την έμπρακτη απόδειξη αυτής με την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημα του Δήμου μας για τη χορηγία παιδικών υποδημάτων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου μας.

Η κίνησή σας αυτή όχι μόνο συνέβαλλε αποφασιστικά στην ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης των ωφελουμένων παιδιών από τις παροχές των Κοινωνικών Υπηρεσιών, αλλά αποτελεί και μια σημαντικότατη πράξη αλληλεγγύης και συνδρομής του κοινωνικού έργου του Δήμου Τρίπολης. Ενός έργου, το οποίο επιτελεί καθημερινά καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο των περιορισμένων οικονομικών πόρων του, με γνώμονα και οδηγό την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά συμπολιτών μας, ώστε να νιώθουν ισότιμα μέλη, χωρίς αποκλεισμούς.

Η άμεση προσωπική σας ανταπόκριση, το προσωπικό σας ενδιαφέρον, η διακριτικότητα και η ευγένεια, που επιδείξατε στο αίτημά μας, υπήρξαν αξιέπαινα και μας καλλιεργούν την ελπίδα ότι σε περίπτωση σημαντικής μελλοντικής ανάγκης, θα μπορούμε να απευθυνθούμε και πάλι σε εσάς για αρωγή.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Τρίπολης

Κωνσταντίνος Τζιούμης

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 11:35 am


Άμεση ανταπόκριση του Γιάννη Τρουπή στα αιτήματα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν.Αρκαδίας

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν.Αρκαδίας ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ.Γιάννη Τρουπή καθώς και τα Επιμελητήρια Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας για
την προώθηση των αιτημάτων μας με επιστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας και τον Υπουργό κ.Πιερρακάκη. Τα αιτήματα κατατέθηκαν από τις Διοικήσεις των Συλλόγων Ι.Κ.Ξ.Γ Αρκαδίας, Δωδεκανήσου, Κορινθίας, Μεσσηνίας και Ρεθύμνου και κατά την επίσκεψή τους στο Υπουργείο στις 26 Μαρτίου 2024.

Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για την άμεση ανταπόκριση του κ.Τρουπή και την έμπρακτη στήριξη των Επιμελητηρίων Πελοποννήσου. Η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας των Επιμελητηρίων συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας και που δυσχεραίνουν την
διαχρονική προσπάθεια μας για την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών υπηρεσιών .
Θεωρούμε την συνεργασία Επιμελητηρίων και Συλλόγων καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη των κατά τόπους επιχειρήσεων και για την προώθηση στην Πολιτεία των ζητημάτων  που απασχολούν τους επαγγελματίες. Χαιρόμαστε για τη δέσμευση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για
συνεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η επιστολή του Επιμελητηρίου Αρκαδίας βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.arcadianet.gr

Η πρόεδρος Κλημέντζου Βούλα

Η Γεν.Γραμματέας Μπαρδαβίλια Μαρία

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 11:20 am


Καμία ίδια ενδεκάδα με την άλλη σε τρία παιχνίδια του Παναρκαδικού στα μπαράζ ανόδου

Ο Παναρκαδικός σε τρία παιχνίδια στον πέμπτο όμιλο της Γ’ Εθνικής κατηγορίας βρίσκεται στην κορυφή του ομίλου με εφτά βαθμούς έχοντας δύο νίκες και μία ισοπαλία που τον φέρνουν στην κορυφή της βαθμολογίας και σε τροχιά ανόδου.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Λαγός το παιδεύει, το ψάχνει και συνεχώς βρίσκει νέους τρόπους επιχειρώντας η ομάδα του να προσαρμοστεί στα δεδομένα του κάθε αγώνα με ξεχωριστό τρόπο ανάλογα με τον αντίπαλο.

Αυτό μπορούμε να το διακρίνουμε και από το γεγονός πως και στα τρία παιχνίδι υπάρχουν λίγες σε πρόσωπα αλλαγές αλλά καμία ενδεκάδα δεν είναι ίδια με την άλλη με τον νεαρό τεχνικό να κάνει τις κινήσεις του.

Ο κορμός είναι ίδιος και αναλλοίωτος ωστόσο υπάρχουν μια-δυο κινήσεις σε πρόσωπα που αλλάζουν που δείχνουν και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την κατάσταση ο Σπύρος Λαγός από την δική του πλευρά.

Οι πράσινοι είναι πολύ κοντά στην επιστροφή τους στην Γ’ Εθνική κατηγορία και ο Σπύρος Λαγός έχει την δική του συμβολή αναφορικά πάντα με την καθοδήγηση της ομάδας σε τεχνικό κομμάτι.

Παναρκαδικός με Παλληξουριακό: Κουμπαρούλης, Κολοστούμπης, Κοπρένκα, Νάνος, Μιχόπουλος, Οπόκου, Στρέμπας, Λυμπερόπουλος Ν. (59’ Σαραντόπουλος), Παναγόπουλος, Παπαλάμπρος (81’ Πλεμμένος), Τσακωνάκος.

Παναρκαδικός με Ατρόμητο Πατρών: Κουμπαρούλης, Δαύρος (60’ Κολοστούμπης), Κοπρένκα (74’ λ.τ. Παναγόπουλος), Νάνος, Οπόκου, Μιχόπουλος, Δ. Λυμπερόπουλος, Στρέμπας, Ν. Λυμπερόπουλος (85’ Γιαννακούρας), Σαραντόπουλος (60’ Παπαλάμπρος), Τσακωνάκος.

Παναρκαδικός με Θύελλα Αμπελοκήπων: Κουμπαρούλης, Κολοστούμπης (Βόρφι), Οπόκου, Νάνος, Μιχόπουλος (Γιαννακούρας), Λυμπερόπουλος Δ. (62′ Παπαλάμπρος), Στρέμπας, Λυμπερόπουλος Ν. (Πλεμμένος), Σαραντόπουλος (Τασσόπουλος), Παναγόπουλος, Τσακωνάκος.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 11:15 am


Εικόνες από τα παλιά στο γήπεδο του Παναρκαδικού (pics)

Το γήπεδο του Παναρκαδικού στο παιχνίδι με την Θύελλα Αμπελοκήπων ήταν κατάμεστο με 800 και πλέον φίλους του ποδοσφαίρου να γεμίζουν τις κερκίδες για να παρακολουθήσουν την προσπάθεια του τριφυλλιού.

Οι γεμάτες εξέδρες τόσο στην σκεπαστή όσο και στη απέναντι πλευρά σχολιάστηκαν και συνάμα έκαναν τους ανθρώπους της ομάδας να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που ήρθε να σταθεί στο πλευρό των παιχτών του Σπύρου Λαγού.

Παράλληλα με την κατάμεστη κερκίδα ο «Αττίλιο του Παναρκαδικού» ο Κυριάκος Παπακωνσταντίνου με την τρομπέτα του ως άλλος μαέστρος της κερκίδας έδωσε τον ρυθμό και τον τόνο ξεσηκώνοντας με το σάλπισμα του το πλήθος και με τον ίδιο μάλιστα να γνωρίζει την αποθέωση.

Να σημειωθεί ότι στο γήπεδο ήταν παλαίμαχοι του Παναρκαδικού, μέλη της διοίκηση της ΕΠΣ Αρκαδίας με τον πρόεδρο της Σταύρο Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος των διαιτητών της ΕΠΣ Αρκαδίας Γιώργος Τσούκάς, ο πολιτευτής Κώστας Μπεντεβής, ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης και ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Γιάννης Σμυρνιώτης.

Από την πλευρά της η ομάδα αποζημίωσε τους φιλάθλους τόσο με την μεγάλη της νίκη όσο και με το καλό ποδόσφαιρο με τον προπονητή του Παναρκαδικού να κάνει ειδική αναφορά στις δηλώσεις του στην εντυπωσιακή παρουσία του κόσμου στο γήπεδο.

Επιπλέον οι άνθρωποι του Παναρκαδικού κάνουν κάλεσμα για γεμάτο γήπεδο και στο πολύ σημαντικό παιχνίδι που έρχεται κόντρα στον Μιλτιάδη (Τετάρτη 15/55, 17:00) που ουσιαστικά αποτελεί τελικό για την άνοδο.

Ομάδα και κόσμος «ένα» με τους φιλάθλους να ανταποκρίνονται και να γίνονται με την παρουσία τους αρωγός για την επιστροφή του Παναρκαδικού εκεί που αξίζει να είναι και επιβάλει η ιστορία του.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 10:36 am


Ο Μητσοτάκης για την πρόεδρο της Β. Μακεδονίας: Δεν θα δεχθούμε παρόμοια ολισθήματα

Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόκληση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στην ορκωμοσία της, η οποία αποκάλεσε «Μακεδονία» τη χώρα της, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας και των Βρυξελλών.

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε ως εξής:

«Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 9:56 am


Η Eurovision είναι πλέον ακατάλληλη για ανηλίκους

Ω, Παίδες Ελλήνων, τι είδαμε και φέτος στον διαγωνισμό της Eurovision! Κακόγουστο πορνό, μαζί με διαβόλους, θεάματα ακατάλληλα δι' ανηλίκους ως προς το ένα σκέλος, αχαρακτήριστα ως καλλιτεχνικές, υποτίθεται, δημιουργίες ως προς το άλλο...

Ξεκίνησα να βλέπω τον διαγωνισμό και είπα να μην είμαι τόσο αρνητικός, διότι υπάρχει και το χάσμα των γενεών από τα αρχαία χρόνια του Σωκράτη μέχρι σήμερα. Ως αρχαίος Έλληνας έχω δει στα χρόνια μου διονυσιακές εκδηλώσεις, αρκετές παραστάσεις με σάτυρους του Αριστοφάνη αλλά και ερωτευμένους Ιερολοχίτες, οπότε δεν σοκάρομαι εύκολα.

Αλλά τόσο κακόγουστο θέαμα ομολογώ ότι δεν έχω ξαναδεί.

Σκέφτομαι, δε, και τους γονείς των μειρακίων, όχι των εφήβων πάνω από 12, αλλά των πολύ μικρών παιδιών, που είπαν να δουν με τα παιδιά τους Σαββατόβραδο την Eurovision και κατέληξαν να βλέπουν όλοι μαζί αναπαραστάσεις οργίων.

Πόσες ερωτήσεις και απορίες είχαν τα παιδιά, μην τα ρωτάτε.

Έχοντας πάρει ένα δείγμα από τις πρόβες δεν θα έπρεπε να έχει μπει ένα τεράστιο X - Ακατάλληλο δι' ανηλίκους, έστω κάτω των 12 ετών;

Δημόσιο κανάλι, σου λέει μετά. Το ΕΣΡ είχε ρίξει κάποτε βαρβάτο πρόστιμο στον Παπακαλιάτη για ένα φιλί μεταξύ ανδρών σε σίριαλ που προβαλλόταν αργά τη νύχτα, αλλά οι πισινοί έξω, το ντραγκ σόου και όλα τα συμπαρομαρτούντα του μεγαλύτερου μουσικού διαγωνισμού είναι κατάλληλα για όλη την οικογένεια, ε;

Δύο μέτρα, δύο σταθμά.

Με ξέρετε. Συντηρητικός δεν υπήρξα ποτέ. Αλλά ούτε υποκριτής.

Φτάνει πια! Ό,τι δείχνει η ΕΡΤ και ό,τι μας δείχνουν από τας Ευρώπας είναι καλά και άγια, και κατάλληλα και φροβεροτρομερά, αλλά αλίμονο μην ανεβεί καμία θεατρική παράσταση με πιο προκλητικό περιεχόμενο, αλίμονο αν καταξιωμένοι χορογράφοι και σκηνοθέτες παρουσιάσουν κάτι προκλητικό και ανατρεπτικό, τότε, θα πέσει φωτιά να μας κάψει και θα μεταμορφωθούμε συντηρητούκλες του κερατά ξανά.

Ω καιροί, ω ήθη, Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές!

Για να μην πω ότι για τα επεισόδια έξω από τον «ναό της καλλιτεχνικής δημιουργίας» για τα δίκαια της Παλαιστίνης τα οποία πληροφορηθήκαμε την άλλη μέρα.

Όχι, δεν ήταν πολιτικός ο διαγωνισμός...

Η Ρωσία όταν εισέβαλε στην Ουκρανία, είχε αποκλειστεί.

Το Ισραήλ όμως, και διαγωνίστηκε και βγήκε πέμπτο.

Ειδήσεις: 
Tags: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 9:39 am


Ρίξε μια ζαριά καλή...

Το σκίτσο της ημέρας από τον Γιώργο Καπράνο.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 9:11 am


Επιστολή 66 ευρωβουλευτών στον Σαρλ Μισέλ για τη σύγκληση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Ράφα

φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την επείγουσα σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να συζητηθούν οι συνέπειες της ισραηλινής εισβολής στη Ράφα και να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις, συνυπογράφουν 66 ευρωβουλευτές από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πράσινων, των Φιλελευθέρων και της Αριστεράς. Η επιστολή εστάλη και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ.

Η επιστολή αναφέρεται σε «πρωτοφανείς ανθρωπιστικές συνέπειες που θα έχει η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, δεδομένου ότι βρίσκονται ήδη εκεί 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένων Παλαιστινίων”.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την επίθεση εντελώς απαράδεκτη και προειδοποίησε πως θα υπάρξει ευρωπαϊκή αντίδραση αν το Ισραήλ την πραγματοποιήσει. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Πρόεδρο να τηρήσει αυτή την υπόσχεση και να συγκαλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ληφθούν άμεσα, όσα μέτρα εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της για να επιβάλει τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές δίκαιο και τα προσωρινά μέτρα που επέβαλε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Διαβάστε την επιστολή ΕΔΩ.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 9:00 am


Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα σήμερα

Eurokinissi

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα στην Άγκυρα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας. Στις 15:30 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 8:45 am


Εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (pics)

Την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (8/5) τίμησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) με μια λαμπρή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου παρουσιάστηκαν οι πολυσχιδείς δράσεις του οργανισμού στην Ελλάδα προς ενίσχυση των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Μάλιστα, η Ελληνική Πολιτεία, αναγνωρίζοντας το έργο του διεθνούς ανθρωπιστικού κινήματος, φωταγώγησε την Βουλή των Ελλήνων με τα χρώματα του Ερυθρού Σταυρού. 

Ολόκληρη η εκδήλωση του Ε.Ε.Σ. ΕΔΩ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Ε.Ε.Σ., σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, ετιμήθη η μνήμη του αείμνηστου Παύλου Γιαννακόπουλου για το φιλανθρωπικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο, με την Ανώτερη Τιμητική Διάκριση του Χρυσού Σταυρού, μετά χρυσού κλάδου Δάφνης. 

Την τιμητική διάκριση παρέλαβε η σύζυγος, κα Δέσποινα Γιαννακοπούλου και ο γιός του, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος.  Ο Πρόεδρο Δ.Σ. & Διευθύνον Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ανέφερε: «Αν θέλαμε να συνοψίσουμε το φιλανθρωπικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο, θα λέγαμε ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε μια οικουμενική αντίληψη για την προσφορά και αυτό πήγαζε από την αγάπη του για τον άνθρωπο και τη δημιουργική δύναμη που τον χαρακτήριζε. Ήταν πάντα δίπλα σε όλους όσοι τον χρειάζονταν, για γνωστούς και αγνώστους, τους συγγενείς του, την οικογένεια της ΒΙΑΝΕΞ, τους συντοπίτες του αλλά και ανθρώπους που δεν είχε γνωρίσει ποτέ και ζητούσαν τη βοήθειά του. Ταυτόχρονα, το όνομά του ήταν και συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς για τη δημόσια υγεία. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να πούμε ότι “έχουμε κάνει καλά” γενιές Ελλήνων. Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ με αδιάλειπτη προσφορά στη φαρμακευτική αγορά, στην εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, γιορτάζει φέτος 100 χρόνια από τη στιγμή που η οικογένεια Γιαννακόπουλου μπήκε στον κλάδο του φαρμάκου. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού, σας ευχαριστώ πολύ που τιμάτε τον πατέρα μου και εύχομαι στους ανθρώπους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να έχουν δύναμη, για να συνεχίσουν να δίνουν μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, όπου υπάρχει ανάγκη». Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε: «Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αποφάσισε ομόφωνα στις 8 Μαΐου 2024, γενέθλιο ημέρα του ιδρυτού του Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου Ερρίκου Ντυνάν, να τιμήσει, στην ειδική εκδήλωση στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, την σεπτή μνήμη του εμπνευσμένου πρωτεργάτη και ευγενούς μυσταγωγού της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της κοινωνικής προσφοράς, τον ΠΑΥΛΟ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος υπήρξε ένας αυθεντικός μύθος με διεθνή αναγνώριση. Το όνομά του έγινε ύμνος στα χείλη εκατομμυρίων ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο . Υπήρξε προσωποποίηση ήθους, ύφους, σεμνότητος, πραότητος, ανθρώπινης προσφοράς και αλτρουισμού. Απίστευτα οραματιστής και ρομαντικός και άριστος οικογενειάρχης. Παράλληλα, είχε τη μοναδική ικανότητα να εμπνέει όλους τους συνεργάτες του. Βεβαίως, υπήρξε ο Πατριάρχης της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Δεν υπήρξε μυστικό ή μαγικό στη συνταγή της επιτυχίας του. Όλα ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς ενός ανθρώπου που εμπνέονταν από μια αποστολή ζωής, μακριά από εξωτερικά ψιμύθια δόξας, πλούτου και πρόσκαιρης δημοσιότητας. Δίπλα στον ανυπέρβλητο ηγέτη υπήρξε η άκρως διακριτική και ευγενική σύζυγός του, κα Δέσποινα Γιαννακοπούλου. Στυλοβάτης μιας δεμένης οικογένειας. Έχοντας πλούσια επιστημονική μόρφωση ερχόμενη από την ακμάζουσα Ελληνική παροικία του Καΐρου, συνέγραψε πολλά βιβλία σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο υιός της οικογένειας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, άξιος συνεχιστής της δημιουργικής πορείας του πατρός του, με σκληρή δουλεία, πείσμα και διορατικότητα επαύξησε στο έπακρο αυτά που έχτισε ο πατέρας του. 

Η δημιουργία του ιδρύματος «Παύλου Γιαννακόπουλου» είναι το επιστέγασμα της συνεχούς και αδιάληπτης κοινωνικής προσφοράς της οικογενείας του προς την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον υγιή Αθλητισμό. 

Τέλος, όλοι εμείς που τον τιμούμε έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε τις αρετές του και να λειτουργήσουμε ως οδοδείκτες κοινωνικής προσφοράς και ανθρωπισμού». 

Εν συνεχεία, ετιμήθησαν από τον Ε.Ε.Σ. ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου και οι δημοσιογράφοι κα Φωτεινή Γεωργίου και κ. Γιώργος Γρηγοριάδης, για την υποστήριξή τους στο ανθρωπιστικό έργο του Ε.Ε.Σ. Την παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποίησε η δημοσιογράφος, κα Ελένη Χρονά. 

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση του Ε.Ε.Σ., χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Δελτίο Τύπου

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 8:22 am


Πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του μαστού: SMS στις νέες δικαιούχους για δωρεάν μαστογραφία

Ξεκίνησε την Τετάρτη 8 Μαΐου η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού "Φώφη Γεννηματά". Οι νέες ηλικιακές ομάδες αφορούν γυναίκες 45 – 49 ετών και 70 – 74 ετών, με το σύνολο των νέων δικαιούχων να ανέρχεται στις 566.494.

Καθημερινά γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτική μαστογραφία με μήνυμα (SMS). Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 45-74 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. (Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα mastografia.gov.gr)

Η αποστολή του συνόλου των ενημερωτικών SMS για την ηλικιακή ομάδα 45 – 49, που αφορά 318.358 γυναίκες δικαιούχους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 10 Μαΐου, ενώ η αποστολή των ενημερωτικών SMS για τις 248.136 γυναίκες δικαιούχους της ηλικιακής ομάδας 70 – 74 αναμένεται να ολοκληρωθεί έως Παρασκευή 17/5/2024.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Το πρόγραμμα αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και δωρεάν επίσκεψη στο ιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες.

Η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκ ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

O Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

Μέσω του προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες. Από σήμερα το πετυχημένο αυτό πρόγραμμα επεκτείνεται με την αποστολή μηνυμάτων σε γυναίκες 45 – 49 και 70 – 74, με στόχο να ενταχθούν ακόμα περισσότερες γυναίκες - δικαιούχοι στο πρόγραμμα προληπτικών και δωρεάν εξετάσεων που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και το πρόγραμμα εξετάσεων πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, στόχος μας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των προσυμπτωματικών ελέγχων ώστε να καλύπτουν περισσότερες ομάδες πολιτών και περισσότερα είδη χρόνιων νοσημάτων.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

Για πρώτη φορά η χώρα μας επενδύει στην Πρόληψη και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες. Θέλω να ζητήσω από όλες τις νέες δικαιούχους να μην αγνοήσουν το SMS που θα λάβουν, αλλά να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα αυτή και να κάνουν τις δωρεάν εξετάσεις τους. Η Πρόληψη είναι το κλειδί για να κερδίζουμε υγεία και όχι απλά να αποφύγουμε τις συνέπειες της νόσου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:

«Η ενίσχυση και η διεύρυνση των προληπτικών εξετάσεων και της έγκαιρης διάγνωσης για μια σειρά από ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού, παράλληλα με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο περίθαλψης, αποτελούν προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Για την επίτευξη αυτού του εθνικής σημασίας στόχου, σημαντική είναι η συνδρομή των ευρωπαϊκών πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, κάνουμε πράξη το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια δημόσια Υγεία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα, στις ανάγκες των γυναικών και των νέων, στις ανάγκες του συνόλου των συμπολιτών μας».

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 11:00 pm


Καρέ τερμάτων ο Στρέμπας και πρώτος σκόρερ στα μπαράζ ανόδου

Ο Παναρκαδικός κέρδισε με 5-1 την Θύελλα Αμπελοκήπων για την 3η αγωνιστική του 5ου ομίλου των μπαράζ ανόδου για την Γ’ Εθνική κατηγορία με τον Αποστόλη Στρέμπα να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης.

Ο «Στρεμπ» πέτυχε καρέ τερμάτων και τα τέσσερα γκολ του οδήγησε την ομάδα του στην δεύτερη της νίκη κάνοντας ακόμα ένα βήμα για τον μεγάλο της στόχο που είναι ασφαλώς η άνοδος στην Γ’ Εθνική κατηγορία.

Ο Δαραίος άσος μετράει πέντε γκολ σε τρία παιχνίδια και είναι ο πρώτος σκόρερ του 5ου ομίλου σε μια χρονιά που μοιάζει ασταμάτητος με τους αριθμούς του να βρίσκονται κυριολεκτικά σε άλλη διάσταση.

Ο Αποστόλης Στρέμπας πιο αναλυτικά έχει 37 γκολ και στις τρεις διοργανώσεις και σε συνολικά 28 συμμετοχές με την πράσινη φανέλα και ενώ ακόμα έχει τρία παιχνίδια μπροστά του για να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την επίδοση του.

Σε περίπτωση που ο Αποστόλης Στρέμπας βγει πρώτος σκόρερ και στον 5ο όμιλο των μπαράζ ανόδου τότε θα έχει καταφέρει να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις.

Α’ Αρκαδίας: 27 γκολ

Κύπελλο Αρκαδίας: 5 γκολ

Μπαράζ Ανόδου: 5 γκολ

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 10:06 pm


Συγχαρητήρια του Ηρακλή στον Πήγασο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Με ανακοίνωση του ο Ηρακλής Βερβένων στέλνει τα συγχαρητήρια του στον Πήγασο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 ΕΣΚΑΚ.

Αναλυτικά

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ηρακλή Βερβένων θέλει να εκφράσει τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα του Πήγασου ΑΟ Θυρέας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 ΕΣΚΑΚ!

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 9:35 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας