Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Θεσσαλονίκης    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση μετά την απόφαση Ζέρβα για την Νέα Παραλία

Κριτική στην επικοινωνιακή τακτική του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Νέα Παραλία ασκούν με ανακοινώσεις τους οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «Θεσσαλονίκη Μαζί» και «Πόλη Ανάποδα».

Η ανακοίνωση της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί»:

Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Νέα Παραλία  Θεσσαλονίκης που ισχύει από σήμερα το μεσημέρι είναι ακόμη μια κίνηση του Δημάρχου  καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Με το εν λόγω μέτρο είναι προφανές πως μεταθέτει αλλού, σε πολύ μικρότερους χώρους την όποια κίνηση και θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος των αναίτιων απαγορεύσεων, επιφέροντας πιθανώς αύξηση του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού.

Η Νέα Παραλία είναι ίσως ο μόνος ελεύθερος χώρος στην πόλη, όπου μπορούν  να αθληθούν και να ανασάνουν οι έγκλειστοι Θεσσαλονικείς. Θα μπορούσε να παραμείνει ελεύθερη η κυκλοφορία με ελεγχόμενη πρόσβαση και έλεγχο κατά τη διέλευση με τη βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας.

Επιτέλους η προεκλογική περίοδος έχει τελειώσει!

Επιτέλους ζητείται Δήμαρχος να αναλάβει τις ευθύνες του εν μέσω πανδημίας, που θα κάνει το Δήμο ασπίδα προστασίας των πολιτών του απέναντι στην υγειονομική και οικονομική κρίση που πλήττει τις ζωές τους!

Ο τρόπος με τον οποίο όλοι οι ιθύνοντες κατέληξαν στην εύκολη λύση της απαγόρευσης υπακούοντας σε υπερβολικά ή υποκινούμενα ρεπορτάζ εμφορείται από τον αυταρχισμό τους.

Ο πανικός σε συνθήκες κρίσης όταν δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης και διαχείρισής της, οδηγεί σε αυταρχισμό, δημαγωγία και ΛΑΘΗ.

Δυστυχώς παραμένει η:

Ανεπάρκεια στη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων του Δήμου που δίνουν τη μάχη για όλους εμάς στην πρώτη γραμμή.

Ανεπάρκεια στη διαπαιδαγώγηση των πολιτών για την τήρηση των μέτρων αυτοπεριορισμού,  χωρίς να καταστρατηγείται εντελώς η ατομική τους ελευθερία.

Ανεπάρκεια στη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας που πλήττονται από τη διττή κρίση.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος έλαβε ΚΑΙ αυτήν την απόφαση χωρίς την προηγούμενη έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ή έστω την διαβούλευση με τους επικεφαλής των παρατάξεων, επιδεικνύοντας αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

Ο ίδιος Δήμαρχος που μετά την επαφή του με το πρώτο κρούσμα έδινε συνέντευξη ενώπιον πλήθους συνωστιζόμενων χωρίς καν μάσκα λέγοντας «Καταρχάς όπως βλέπετε δεν είμαστε σε καμία καραντίνα».

Ο ίδιος Δήμαρχος που επέτρεψε να «παστωθούν» οι σχολικοί καθαριστές χωρίς να τους προμηθεύσουν καν μέτρα ατομικής προστασίας.

Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν κρατούσες, λέει ο θυμόσοφος λαός…

Ξέρουμε πως πίσω από το  άθλιο αφήγημα των «ανεύθυνων Θεσσαλονικέων» κρύβεται το πορτραίτο του «ανεπαρκούς Δημάρχου».

Η ανακοίνωση της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα»:

Έχοντας υποβαθμίσει συστηματικά το δημόσιο σύστημα υγείας, η μόνη άμυνα που είχαν οι κυβερνώντες απέναντι στην επιδημία ήταν οι αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση. Οι περιορισμοί βέβαια δεν αρκούν για να μειωθούν οι ασθένειες και οι απώλειες, αφού ο στόχος τους είναι αναβάλλουν και να απλώνουν στο χρόνο τα περιστατικά. Ωστόσο, μπροστά στο φάσμα μιας πιθανής κατάρρευσης του υποστελεχωμένου ΕΣΥ, οι πολίτες συναινέσαμε και τηρήσαμε τα μέτρα με ευλάβεια. Ανεχτήκαμε χωρίς αντιδράσεις ως και την μερική απαγόρευση κυκλοφορίας και τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους πάνω στις ζωές μας, ακόμα και αν μας προκαλεί αλλεργία.

Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν ανέλαβε με τη σειρά της καμία ευθύνη: αρνείται να ενισχύσει γενναία το ΕΣΥ με ανθρώπους και υλικό, την ίδια στιγμή που μοιράζει εκατομμύρια σε ιδιωτικές κλινικές και φιλικά ΜΜΕ. Έτσι, ακόμα και τώρα, η μόνη ουσιαστική άμυνα παραμένει η εσαεί αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού. Και μάλιστα, μέσα από τον διαστρεβλωτικό, κυριολεκτικά και μεταφορικά, φακό πρόθυμων ΜΜΕ, η αναγκαστική συναίνεση της κοινωνίας μεταφράζεται σε «λατρεία προς τον Υπεύθυνο Ηγέτη» και πίεση για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα. 

Ζηλεύοντας λοιπόν τη δόξα του, οι τοπικοί άρχοντες προσπαθούν να πλειοδοτήσουν στις απαγορεύσεις, αγγίζοντας πια τα όρια του παραλόγου. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο κ. Τζιτζικώστας επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρο το Σέιχ Σου, ένα περιαστικό δάσος έκτασης 30.000 στρεμμάτων, για την αποφυγή του συνωστισμού! Τώρα ο κ. Ζέρβας, με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη και της Αστυνομίας και δίχως καμία πρότερη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαγορεύει ουσιαστικά την κυκλοφορία στη Νέα Παραλία. Μήπως όμως υπήρξε κάποια σχετική οδηγία από τους αρμόδιους επιστήμονες; Όχι, ήταν αρκετά κάποια επιλεκτικά πλάνα και σχόλια που αναπαρήγαγαν τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τα οποία διαψεύδονται από πολλές φωτογραφίες, βίντεο και μαρτυρίες που έχουν αναρτηθεί από συμπολίτες στο διαδίκτυο. 

Ας είμαστε σαφείς: στις συνθήκες εγκλεισμού που ζούμε, ο καθημερινός σύντομος «προαυλισμός» μας στους λίγους ελεύθερους χώρους που διαθέτει η πόλη, είναι αναγκαία συνθήκη για τη διαφύλαξη της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δημιουργείται επικίνδυνος συνωστισμός, είτε στη Νέα Παραλία είτε στο Σέιχ Σου, από ανθρώπους που περπατάνε ή τρέχουν, χωρίς να έρχονται σε στενή επαφή με τρίτους. 

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη της ατομικής άθλησης προβλέπεται ακόμα και από τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, οπότε Δήμαρχος και Περιφερειάρχης δεν μπορούν να κλείνουν για ολόκληρο το 24ωρο -ή για το μεγαλύτερο μέρος του- τους μόνους μεγάλους ελεύθερους χώρους της πόλης, χωρίς να προτείνουν καμία λύση, εξωθώντας μάλιστα έτσι τον κόσμο να «συνωστιστεί» όντως σε μικρότερους.

Αν θυμηθούμε δε τον πραγματικό συνωστισμό που δημιουργήθηκε με εντολή του Διοίκησης του Δήμου στα εργοτάξια της καθαριότητας (23/03), χωρίς μάλιστα να έχουν δοθεί στις εργαζόμενες τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας, η επιλεκτική υπερευαισθησία του Δημάρχου ακούγεται ακόμα πιο υποκριτική. 

Αν θέλει λοιπόν να προστατεύσει πραγματικά τη δημόσια υγεία, του προτείνουμε, αφού σταματήσει να ακούει τους επικοινωνιολόγους που τον τριγυρίζουν, να φροντίσει, κοντά στα υπόλοιπα αυτονόητα που έχουμε ζητήσει εδώ και μέρες, να εξασφαλίσει ελεύθερους δημόσιους χώρους πρασίνου και αναψυχής για τους πολίτες. 

Και μάλιστα όχι μόνο για τώρα. Γιατί η επιδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει, αλλά αύριο-μεθαύριο, αντί για κινήσεις βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας, θα ακούμε πάλι πόσο σημαντικό είναι να χτίσουμε ένα πολυώροφο ξενοδοχείο στη ΔΕΘ -ή να καίμε απορρίμματα στο ΤΙΤΑΝ.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 9:53 pm


Οι καναλάρχες απαλλάσσονται από την καταβολή συνολικά 21 εκατ. ευρώ το 2020

Μετά τη δέσμευση πίστωσης 11 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη φάση της διαφημιστικής καμπάνιας για την πανδημία του κορονοϊου, που θα μπορούσε να είναι δωρεάν, ήρθε και δεύτερο δώρο στα ΜΜΕ, αυτήν τη φορά συγκεκριμένα στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ορίζεται ότι οι καναλάρχες απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Το δώρο αφορά τους σταθμούς ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, OPEN, Star, Alpha και ΜEGA, επομένως το συνολικό ύψος της παροχής είναι 21 εκατ. ευρώ.

Εν μέσω πανδημίας, ελλείψεων στο ΕΣΥ, γενικευμένης ανασφάλειας εργαζομένων και της κυβερνητικής άμυνας ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», αλλά και της προσπάθειας διαμοιρασμού των ευθυνών, η κυβέρνηση με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου, οι έξι τηλεοπτικοί σταθμοί ενημερωτικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταβάλουν την ετήσια δόση των 3,5 εκατ. ευρώ. Καθώς πρόκειται για έξι κανάλια, το συνολικό ποσό που θα λείψει από τα κρατικά ταμεία είναι 21 εκατ. ευρώ. Δεν είναι σαφές επίσης το αν αυτή η δόση διαγράφεται ή αναβάλλεται, ή αναστέλλεται και θα επιμεριστεί στις επόμενες, από το 2021 δηλαδή και εάν δεν υπάρξει κάποια νεότερη ρύθμιση. Το συγκεκριμένο ερώτημα απηύθυνε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης:

Μάριος Κάτσης/Marios [email protected]_katsis

K. @SteliosPetsas μια ερώτηση παρακαλώ:
Φέρνετε την απαλλαγή των καναλαρχών από τη δόση της άδειας για το 2020 γιατί δείχνετε ιδιαίτερη "στοργή" στα ΜΜΕ και σας την ανταποδίδουν.
Το υπολειπόμενο ποσό περιλαμβάνει τη δόση του 2020 ή όχι; Δεν είναι σαφές στην ΠΝΠ όπως στο αρ.2

Προβολή εικόνας στο Twitter

41

5:20 μ.μ. - 31 Μαρ 2020

Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter

Oι καναλάρχες μάλιστα γλυτώνουν ακόμα και τα 50.000 ευρώ που όφειλαν να καταβάλουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ωστόσο, εδώ γίνεται ξεκάθαρο ότι το ποσόσ αθ επιμεριστεί στις επόμενες δόσεις, κάτι που δεν συμβαίνει στην προηγούμενη παράγραφο…

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ΠΝΠ:

«1. Κατά παρέκκλιση των οριζομένων στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 4339/2015 (Α΄ 133), ειδικά για τους παρόχους επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου που κατέχουν σχετική άδεια περιεχομένου έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, τοτίμημα κάθε άδειας καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή σε εννέα (9) ετήσιες δόσεις, με ισάριθμες τραπεζικές επιταγές που εκδίδονται σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4339/2015, καθεμία δε από τις επόμενες δόσεις καταβάλλεται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, εξαιρουμένου του ημερολογιακού έτους 2020, εντός του οποίου δεν καταβάλλεται οιαδήποτε δόση.Το υπολειπόμενο, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, ποσό τιμήματος κάθε άδειας καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή σε ισόποσες δόσεις.

2. Κατά παρέκκλιση των οριζομένων στο έκτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 4339/2015, ειδικά αναφορικά με τους ως άνω κατόχους άδειας παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, που σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1, δεν πρόκειται να καταβάλουν οιαδήποτε δόση τιμήματος άδειας εντός του ημερολογιακού έτους 2020, το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για κάθε άδεια που δεν θα αποδοθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), θα επιμερισθεί αναλογικά στις επόμενες ετήσιες δόσεις που θα καταβάλλει έκαστος υπερθεματιστής και θα προσαυξάνει αναλογικά το ετησίως αποδιδόμενο στο Ε.Σ.Ρ. ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ»

Η φώτο από το Documento

Πηγή: thepressproject.gr

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 9:20 pm


Η επιδημική ετοιμότητα μίας χώρας προϋποθέτει τη συλλογή ολοκληρωμένων στοιχείων και τη διαφάνεια στην επικοινωνία τους

Σοβαρό προβληματισμό προκαλούν, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ) «τα σημαντικά κενά στη συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων για την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19 και τη διάχυση αυτών των δεδομένων στην επιστημονική κοινότητα της χώρας».

Όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων στην έκθεσή τους ο Ηλίας Κονδύλης, Αναπλ. καθηγητής ΠΦΥ-Πολιτικής Υγείας και ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και ΠΦΥ στο ΑΠΘ «σε όλες τις περιπτώσεις η ικανότητα και ο προγραμματισμός της απάντησης ενός συστήματος υγείας στις προκλήσεις μίας επιδημίας προϋποθέτει τη λεπτομερή και καθημερινή συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων και την έγκυρη και με διαφάνεια επικοινωνία τους με την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες».

Ακολουθεί η έκθεση του ΚΕΠΥ:

Η επιδημική ετοιμότητα μίας χώρας προϋποθέτει τη συλλογή ολοκληρωμένων στοιχείων και τη διαφάνεια στην επικοινωνία τους

Ηλίας Κονδύλης  \ Αναπλ. Καθηγητής ΠΦΥ – Πολιτικής Υγείας |  Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

Αλέξης Μπένος \ Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και ΠΦΥ |  Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

Επιδημική ετοιμότητα μίας χώρας είναι η ικανότητα των οργανισμών δημόσιας υγείας, των υγειονομικών υπηρεσιών και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας να ανιχνεύουν, αναφέρουν, ελέγχουν και αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μίας επιδημίας.1

Η επιδημική ετοιμότητα  (epidemic preparedness) είναι εξ’ ορισμού έννοια πολυδιάστατη και συμπεριλαμβάνει πολλαπλές δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα. 

Εμπεριέχει για παράδειγμα την ικανότητα και επάρκεια των υπηρεσιών δημόσιας υγείας να ανιχνεύουν έγκαιρα και συστηματικά κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων, να τα επιβεβαιώνουν εργαστηριακά και να υλοποιούν όλες εκείνες τις φαρμακευτικές (πχ εμβολιασμοί) και μη-φαρμακευτικές παρεμβάσεις (πχ κλείσιμο σχολείων, περιορισμός συχνωτισμού, μέτρα καραντίνας) για τον αποτελεσματικό έλεγχο της διασποράς τους.1,2

Συμπεριλαμβάνει επίσης την ικανότητα και επάρκεια του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει την αυξημένη ανάγκη και χρήση εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια μίας επίδημιας (πχ επάρκεια κλινών ΜΑΦ και ΜΕΘ), προστατεύοντας και στηρίζοντας το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, το οποίο σε συνθήκες γενικευμένης νοσηρότητας τελεί υπό διπλό κίνδυνο τόσο εργασιακής εξάντλησης όσο και νόσησης.3,4

Σε όλες τις περιπτώσεις η ικανότητα και ο προγραμματισμός της απάντησης ενός συστήματος υγείας στις προκλήσεις μίας επιδημίας προϋποθέτει τη λεπτομερή και καθημερινή συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων και την έγκυρη και με διαφάνεια επικοινωνία τους με την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες.1,3,5,6,7

Ο βασικός αυτός κανόνας για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των συνεπειών των επιδημιών, μοιάζει να υποτιμάται στη χώρα μας.

Παρά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τους εκπροσώπους του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Υγείας και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας σοβαρό πλεόν προβληματισμό προκαλούν τα σημαντικά κενά στη συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων για την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19 και τη διάχυση αυτών των δεδομένων στην επιστημονική κοινότητα της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης στην κοινότητα και δειγματοληπτικός έλεγχος του πληθυσμού δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Ο χαμηλός αριθμός διαγνωστικών ελέγχων (<150 έλεγχοι ανά 100,000 πληθυσμού)8 δεν επιτρέπει την παρακολούθηση της πραγματικής διασποράς της νόσου στην κοινότητα και την παρακολούθηση της εξέλιξής της.
  • Ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο με αναλυτικά στοιχεία για τη γεωγραφική διασπορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 και των εκβάσεών τους για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου,9 τρείς εβδομάδες δηλαδή μετά την έναρξη της επιδημίας στη χώρας μας. Η δε δημοσίευσή του δεν είναι συστηματική. Την περίοδο 26 έως και 28 Μαρτίου δεν δημοσιεύτηκε το σχετικό ημερήσιο δελτίο.
  • Συστηματική καταγραφή (ή κοινοποίηση) επιβεβαιωμένων και ύποπτων κρουσμάτων στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας, δεν πραγματοποιείται από πλευράς ΕΟΔΥ. Τα όποια διαθέσιμα στοιχεία προέρχονται από τον ημερήσιο τύπο και τις καταγραφές της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών. 
  • Ο σχεδιασμός ανάπτυξης νοσοκομειακών κλινών και κλινών ΜΕΘ για ασθενείς covid-19 από πλευράς Υπουργείου Υγείας δηλώνεται ότι γίνεται βάσει μαθηματικών μοντέλων και προβολών σχετικών με την εξέλιξη της επιδημίας, μοντέλα και προβολές οι οποίες ουδέποτε κοινοποιήθηκαν στην επιστημονική κοινότητα ή τέθηκαν στη διαδικασία επιστημονικής κρίσης.
  • Από τις 26 Μαρτίου τόσο το δελτίο τύπου όσο και το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ δεν καταγράφουν (ή δεν κοινοποιούν) πλέον τον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών covid-19 καθώς και το συνολικό αριθμό των θεραπευμένων εξελθόντων ασθενών από τα νοσοκομεία της χώρας.8,10

Η συλλογή ολοκληρωμένων επιδημιολογικών δεδομένων σε καθημερινή βάση είναι αναγκαία για τον έλεγχο της εξέλιξης της επιδημίας στην κοινότητα, τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και το σημαντικότερο την έγκαιρη προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας για την αντιμετώπιση του όποιου επερχόμενου υγειονομικού φορτίου. 

Η δε κοινοποίησή τους αποτελεί κοινή και επιβεβλημένη πρακτική (βλ ενδεικτικά ημερήσιο δελτίο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εκβάσεών τους στην Ιταλία),11 την οποία η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καλείται να τηρήσει.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

 1. Oppenheim B, Gallivan M, Madhav NK, Brown N, Serhiyenko V, Wolfe ND, et al. Assessing global preparedness for the next pandemic: development and application of an Epidemic Preparedness Index. BMJ Glob Heal. 2019;4:e001157. 

2. Flahault A. COVID-19 cacophony: is there any orchestra conductor? Lancet. 2020; 10.1001/jama.2020.3972

3. Chopra V, Toner E, Waldhorn R, Washer L. How Should U.S. Hospitals Prepare for Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)? Ann Intern Med. 2020; doi:10.7326/M20-0907

4. Adams JG, Walls RM. Supporting the Health Care Workforce During the COVID-19 Global Epidemic. JAMA. 2020; doi: 10.1001/jama.2020.3972

5. World Health Organization. A strategic framework for emergency preparedness. Geneva: World Health Organization; 2017. 

6. World Health Organization. Outbreak communication planning guide. Geneva: World Health Organization; 2008. 

7. World Health Organization. Strengthening the health system response to covid-19. Recommendations for the WHO European region. Policy brief. Copenhagen: WHO regional office for Europe; 2020. 

8. ΕΟΔΥ. Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα - 30/03/2020.  Αθήνα: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας; 2020. 

9. ΕΟΔΥ. Covid-19 στην Ελλάδα. Δεδομένα έως 20 Μαρτίου 2020. Αθήνα: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας; 2020. 

10. ΕΟΔΥ. Covid-19 στην Ελλάδα. Δεδομένα έως 29 Μαρτίου 2020. Αθήνα: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας; 2020. 

11. Ministero della Salute. Covid-19 - Situazione in Italia. Rome: Ministero della Salute; 2020. 

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 6:03 pm


Μαθήματα από τη Wuhan. Του Mike Davis

Αν δεν συζητήσουμε δημόσια για μια δημοκρατική αντίδραση στη πανδημία τώρα, κινδυνεύουμε να παραχωρήσουμε την εξουσία σε τυράννους.

Πηγή: The Nation/ 25 Μαρτίου

Ένα καινούριο άρθρο στο περιοδικό Infections πραγματεύεται τους λόγους της φαινομενικής επιτυχίας της Κίνας στην καταστολή του πρώτου κύματος του Covid-19. Η δρακόντεια καραντίνα της Wuhan και των κοντινών πόλεων μαζί με περιορισμούς στα ταξίδια σε όλη τη χώρα επιβράδυνε σημαντικά την μετάδοση στην υπόλοιπη Κίνα. Αυτό επέτρεψε σε χιλιάδες γιατρούς, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό από όλη την επικράτεια να συρρεύσει στην Hubei, όπου βρήκαν όλα τα απαραίτητα αποθέματα από διαγνωστικά κιτ, αναπνευστήρες, μέσα ατομικής προστασίας και κλίνες για να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό των σοβαρών περιπτώσεων.

Σύμφωνα με κινεζικές αναφορές, που έχουν επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων περιορίστηκε στο ένα από τα 57 εκατομμύρια που κατοικούν στην επαρχία Hubei: ποσοστό επίθεσης μικρότερο του 2%, πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο. Αντιθέτως, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Newsom ανέφερε στον Donald Trump ότι οι ειδικοί αναμένουν ένα ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού της τάξης του 56% (25,5 εκατομμύρια κρούσματα) μέσα στις επόμενες οχτώ εβδομάδες.

Είναι, βέβαια, αλήθεια πως ενώ η Κίνα χαλαρώνει τα μέτρα της καραντίνας και επαναφέρει τους εργαζόμενους στα γραφεία και τα εργοστάσια, η επιδημία μπορεί να επιστρέψει δυναμικά εν μέσω της απουσίας εμβολίου. Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια ότι αυτό μπορεί ήδη να συμβαίνει, καθώς Κινέζοι πολίτες επαναφέρουν τον ιό από την Ιταλία και άλλα επίκεντρα. Οι τρεις χώρες που, όπως η Κίνα, έχουν καταστείλει τον ιό (Ταϊβάν, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα) βρίσκονται αντιμέτωπες με την ίδια άμεση απειλή. Αλλά έχοντας κερδίσει την αποδοχή του κόσμου, πιθανότατα θα κινηθούν ακόμα πιο επιθετικά για να ελέγξουν το δεύτερο κύμα, αν και το οικονομικο κόστος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Η φαντασμαγορική επιτυχία της Κίνας, αν και προσωρινή, έχει αποδοθεί από πολλούς δυτικούς δημοσιογράφους και αξιωματούχους στο γεγονός ότι είναι ένα κράτος σχεδόν ολοκληρωτικής επιτήρησης. Η βασικότερη απόδειξή τους είναι η πρώιμη αντίδραση των τοπικών γραφειοκρατών που κατέστειλαν ζωτικά δεδομένα και φίμωσαν τον Τύπο. Αλλά αυτό είναι ένα μέρος όλης της ιστορίας.

Όπως τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής της Λουιζιάνα Bill Cassidy, ανώτερος γαστρεντερολόγος, οι Κινέζοι υγειονομικοί επιστήμονες έχουν αποδειχθεί «εξαιρετικοί» στην ταχεία ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών με την παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Όντως, αυτή η συνεχής ροή αναφορών και στατιστικών έχει αποτελέσει το πληροφοριακό θεμέλιο για την μάχη ενάντια στον ιό σχεδόν παντού. Μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα για τον Covid-19 του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και να βρείτε όλη τη σχετική βιβλιογραφία.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα και η Κούβα είναι οι μόνες χώρες, προς το παρόν, που στέκονται απέναντι στην πρόκληση της παροχής σημαντικής ιατρικής βοήθειας και εξειδίκευσης σε φτωχότερες χώρες. Οι διεθνιστές γιατροί της Κούβας εδώ και χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε επικύνδυνες επιδημίες στον Τρίτο Κόσμο, υποφέροντας πολλές απώλειες στην πρόσφατη μάχη με τον ιό του έμπολα στη Δυτική Αφρική. Είναι αξιόπιστα επιθετικά στρατεύματα, αλλά οι Κινέζοι φέρνουν το βαρύ πυροβολικό τους: μια υπόσχεση για παροχή εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, διαγνωστικών κιτ, μέσων ατομικής προστασίας και ούτω καθεξής. Ενώ οι Ευρωπαίες «αδερφές» της Ιταλίας, σε μία κατάσταση που μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, κλείνουν τα σύνορά τους και αρνούνται να μοιραστούν προμήθειες, η Κίνα προετοιμάζει ένα μαζικό σχέδιο δράσης υγειονομικής διάσωσης σε χαλαρή συνεργασία με την Ρωσία.

Το Πεκίνο, φυσικά, εξασκεί ηγεμονικές πολιτικές και καλλωπίζει την εικόνα του σε μια συγκυρία όπου η Ουάσινγκτον έχει τοποθετήσει στο Άγαλμα της Ελευθεριάς την ταμπέλα «Μείνετε μακριά και μην τηλεφωνείτε» και ο ΠΟΥ έχει δεμένα τα χέρια του λόγω της αδράνειας των δυτικών κυβερνήσεων. Σε έναν μέσο Λιβεριανό αγρότη ή μια Κενυάτισσα μητέρα ή, επί τω προκειμένω μια ηλικιωμένη Ιταλή που βρίσκεται κλεισμένη στο σπίτι της, δεν έχουν σημασία οι υποσχέσεις αλλά οι μάσκες, τα φάρμακα και η ύπαρξη πολλών γιατρών στο πεδίο.

Αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα της Κίνας, ωστόσο, πρέπει να αποφύγουμε να πάρουμε το λάθος μάθημα: η ικανότητα του κράτους για αποφασιστικές δράσεις σε μία έκτακτη ανάγκη δεν επιβάλλει την καταστολή της δημοκρατίας. Άσχετα με το τί υποστηρίζουν πολλοί ειδήμονες, η τοποθέτηση ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων σε στρατόπεδα αναμόρφωσης δεν αποτελούσε προϋπόθεση για την καταστολή του κορονοϊού στην Hubei, ούτε οι πρακτικές «Μεγάλου Αδερφού» παρακολούθησης όλων των αφηρημένων περιπατητών στις κινεζικές πόλεις και η κακή «βαθμολογία πολίτη» αποδείχθηκαν αποφασιστικές στην εθνική καραντίνα.

Ακόμα, είναι αναπόφευκτο ότι οι δεξιοί ηγέτες σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο, Ιερουσαλήμ και αλλού θα αδράξουν κάθε ευκαιρία, όπως έκαναν και με την 11η Σεπτεμβρίου, για να αποκτήσουν καινούριες απολυταρχικές εξουσίες, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες της δικής τους αδράνειας και καταστροφικής διακυβέρνησης για να ορίσουν δεδικασμένα για το κλείσιμο δημόσιων χώρων, απαγόρευση συναθροίσεων ακόμα και αναβολή εκλογών.

Για αυτό πρέπει να απαιτούμε δημοκρατικά μοντέλα αποτελεσματικής αντίδρασης σε πανδημίες του παρόντος και του μέλλοντος, μοντέλα που κινητοποιούν το θάρρος του λαού, να δίνουν ηγετική θέση στην επιστήμη και να χρησιμοποιούν τους πόρους ενός συνολικού συστήματος παγκόσμιας υγειονομικής κάλυψης και δημόσιας υγείας. Αλλιώς παραχωρούμε την ηγεσία σε αυτούς τους καιρούς της συνεχούς κρίσης στους τυράννους μας.

Μετάφραση: Συντακτική ομάδα του alterthess

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 5:20 pm


Διακόσιοι υγειονομικοί θέτουν επτά κρίσιμα ερωτήματα

Eπτά «καυτά» ερωτήματα διατυπώνουν με κείμενο υπογραφών τους εκατοντάδες γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας που απευθύνουν προς την Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας. «Οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου που μας καλούν να «κρυφτούμε» από τον ιό γιατί κρύβουν τη μισή αλήθεια;», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 Μεταξύ άλλων, διερωτώνται ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει την απαγόρευση υπαίθριας συνάθροισης άνω των δύο ατόμων, αλλά όχι την καταγγελία λειτουργίας επιχειρήσεων και βιομηχανιών παραγωγής αγαθών μη πρώτης ανάγκης, γιατί οι εργαζόμενοι στην υγεία σε περίπτωση που νοσήσουν μπαίνουν σε καραντίνα μόνο για 7 μερες αντί για 14 που είναι η διεθνής πρακτική, και ποια επιστημονική λογική υπαγορεύει τη μη διενέργεια μαζικών τεστ, όπως συστήνει ο ΠΟΥ.

Ακολουθεί το κέιμενο και οι πρώτες 200 υπογραφές;

-Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει, η καθημερινή ενημέρωση για την επιδημία COVID19 (κορονοϊός SARS-CoV-2) να περιλαμβάνει μόνο τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, των διασωληνημένων και των θανάτων, την επίκληση της «ατομικής ευθύνης» και την απειλή έντασης των περιοριστικών μέτρων με βάση τις προβλέψεις για την πορεία της ΑΛΛΑ ΟΧΙ τον καθημερινό αριθμό του μόνιμου προσωπικού που αναλαμβάνει καθήκοντα, τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που ανοίγουν, τον αριθμό επιπλέον αναπνευστήρων που εξασφαλίζονται και των ειδικών νοσοκομείων που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της;

-Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει την ανοχή – ούτε καν την επισήμανση ως μη απαραίτητης υγειονομικά – σε ότι αφορά την κυκλοφορία συμπολιτών μας με γάντια και μάσκες σε ανοιχτό χώρο και αντίθετα την αντιμετώπιση με ειρωνεία και «δεν πειράζει» της υγειονομικά και κοινωνικά υπεραναγκαίας εξασφάλισης όλων των Ατομικών Μέσων Προστασίας στους υγειονομικούς στα νοσοκομεία και τα ιατρεία; Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει στον ΕΟΔΥ να δίνει ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΔΗΓΙΑ προς τα νοσοκομεία με την οποία ΑΝΕΧΕΤΑΙ την έλλειψη αυτών των Ατομικών Μέσων Προστασίας για τους υγειονομικούς ; Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει να ΜΗΝ ανακοινώνεται ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν ασθενήσει και έχουν τεθεί εκτός μάχης;

-Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει την απαγόρευση υπαίθριας συνάθροισης άνω των δύο ατόμων, ΑΛΛΑ ΟΧΙ την καταγγελία λειτουργίας επιχειρήσεων και βιομηχανιών παραγωγής αγαθών μη πρώτης ανάγκης με δεκάδες εργαζόμενους στοιβαγμένους σε κλειστούς χώρους και χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας;

-Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει την καραντίνα μόνο 7 ημερών (και όχι 14 όπως λένε οι διεθνείς οδηγίες) στους υγειονομικούς που είναι θετικοί για κορονοϊό SARS-CoV-2; 

-Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει τη μη διενέργεια μαζικών test ιχνηλάτησης του ιού στο γενικό πληθυσμό παρά τις συστάσεις του ΠΟΥ (WHO); Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει τη χορήγηση 11.000.000 Ευρώ στους καναλάρχες για τη διαφημιστική καμπάνια ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και το διπλασιασμό του νοσηλίου για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό;

-Ποια επιστημονική προσέγγιση οδηγεί στο κλείσιμο και την υπολειτουργία των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Περιφερικά Ιατρεία, ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας) και την μεταφορά του προσωπικού τους στα νοσοκομεία, στερώντας τον οικογενειακό γιατρό και εκεί ακόμα που υπάρχει, επομένως και την μοναδική δυνατότητα του πληθυσμού για άμεση πρόσβαση σε στοιχειώδη έγκαιρη περίθαλψη;

– Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλλει την στέρηση Μέσων Ατομικής Προστασίας και για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς που θέλουν να συμβάλουν στην μάχη ενάντια στην επιδημία; Πως γίνεται να καλούμε τον κόσμο να επικοινωνεί άμεσα με το γιατρό του αν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα και ταυτόχρονα αυτόν τον γιατρό στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει να τον απομακρύνουμε ; Δεν μετατρέπεται έτσι το “μένουμε σπίτι” σε “κινδυνεύουμε στο σπίτι” μόνο και μόνο για να παρουσιάσει η κυβέρνηση μια ψεύτικη εικόνα ότι έκανε προσλήψεις στα νοσοκομεία;

Οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου που μας καλούν να «κρυφτούμε» από τον ιό γιατί κρύβουν τη μισή αλήθεια;

Η επιστήμη πρέπει να είναι ανεξάρτητη από πολιτικές, κυβερνητικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες.

Την ανεξαρτησία της και το ελεύθερο, δημιουργικό πνεύμα κόντρα σε όλα τα συμφέροντα θα το υπερασπίσουμε σθεναρά. Είναι ζήτημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης !

 

Συλλογή Υπογραφών

1) Τσιμάρας Κώστας, Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας, Κ.Ψ.Υ.-Γ.Ν. Κεφαλονιάς.

2) Κουβίδης Γιώργος, Ακτινολόγος, ΨΝΑ Δρομοκαίτειο

3) Γιαννόπουλου Ασημίνα, νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο Βούλας.

4) Ζολινδάκη Χρυσούλα Αναισθησιολογος, Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

5) Καραντάλη Ειρήνη, Υ. Ε Βοηθός Θαλάμου Τμήμα Αποστείρωσης, Ασκληπιείο Βούλας

6) Συντριλάλας Αντώνιος Ορθοπαιδικος, Ασκληπιείο Βουλας

7) Φίλιος Αθανασιος, Ουρολόγος, Ασκληπιείο Βουλας

8) Πανταζης Λαμπρος, ΕΚΑΒ.

9) Σκούρτη Ισμήνη, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιειο Βούλας

10) Πανά Αναστασία, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο Βούλας

11) Διαμαντοπουλος, Νικόλαος οδηγός, Ασκληπιειο βουλας

12) Τσαλαπατάνη Ειρήνη, Βιβλιοθηκονόμος, Ασκληπιείο Βούλας

13) Θεοδωροπούλου Ρεβέκκα, Κοινωνική Λειτουργός, ΨΝΑ

14) Τσοχανταρης Λάμρος, Νοσηλευτής, Ασκληπιείο Βούλας

15) Κατσέτα Ευφροσύνη, νοσηλεύτρια, Ασκληπειιο Βουλας

16) Γεροκωστα Κωνσταντίνα, Β. Νοσηλευτή, Γ.Ν.Ν.Σητειας

17) Μπανουμπ Μαρία, Νοσηλευτρια, Ασκληπιείο Βούλας

18) Βασιλειάδη Αικατερίνη, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο Βούλας

19) Ξιφιλινου Αναστασία, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο Βούλας .

20) Λεβέντη Αργυρώ, ειδικευόμενη ΩΡΛ , Γεννηματάς

21) Σερβετά Κέλλυ, Γιατρός, Τζανειο Νοσοκομείο

22) Βαρναβα Δέσποινα, Κοινωνική Λειτουργός, Ασκληπιειο Βουλας

23) Καραβάς Αντώνης, Παθολόγος, Κ.Υ. Ηλιούπολης

24)Καλιαμπάκος Σωτήρης, αυτοαπασχολούμενος, Υγεία

25) Ηλιόπουλος Ηλίας, ορθοπεδικός, ΓΝ Αιγίου

26) Τραντος Γιάννης Άγγελος, ειδικευόμενος Ορθοπαιδικής, ΓΝΑ ΚΑΤ

27)Ζερβα Κανελλινα, καρδιολόγος, αυτοαπασχολούμενη

28)Κυριαζή Ιωάννα, Παρασκευάστρια, Κ.Υ. Ναυπλίου

29)Τζαβάρα Βασιλική, Παθολόγος, Γ.Ν. Ερυθρός

30)Βήχας Γιώργος, Καρδιολόγος, Κ.Υ. Δάφνης

31)Παταβούκας Γεώργιος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

32)Φαλάρα Αρετή, Αναισθησιολόγος, Αγροτική Ιατρός, Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου

33)Κριμιτζά Ελίζα Κ.Υ. Αγνάντων

34)Καραμπέλη Μαρία, ειδικευόμενη Παθολογίας, Γ.Ν. Ερυθρός

35)Χαμόδρακα Ευτυχία, Καρδιολόγος, Ασκληπιείο

36)Γκιόκα Αλεξάνδρα, Ψυχίατρος, Αυτοαπασχολούμενη

37)Καράνταλη Ειρήνη, Βοηθητικό Υγειονομικό, Ασκληπιείο

38)Κουτσανέλλου Δώρα, Ψυχολόγος, Δρομοκαΐτειο

39)Καρούτσου Αλεξάνδρα, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο

40)Καλαβρή Ελένη, Πνευμονολόγος, Ασκληπιείο

41)Πύρρου Νικολέτα, Αγροτικός Ιατρός, Ν. Γρεβενών

42)Καραταράκης Κώστας, Παθολόγος, Λασιθίου

43)Μαυρεδάκη Πηνελόπη, Παιδίατρος, Κ.Υ. Βάμου

44)Κοκκινάκη Ιώαννα, ειδικευόμενη Παθολόγος, Ν. Σωτηρία

45)Ζουρμπάκη Ανδρομάχη, Παθολόγος, Αυτοαπασχολούμενη

46)Παπακωστοπούλου Αικατερίνη, Στρατιωτικός Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

47)Μαρκάκος Αναστάσιος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

48)Γρίβας Γρηγορής, Παιδίατρος, Κ.Φ. Σκαραμαγκά

49)Δεληγιάννη Χρύσα, Παιδίατρος, Κ.Υ. Αμοργού

50)Νταουντάκη Ειρήνη, Νεφρολόγος, Ν. Ρεθύθμνου

51)Ασημακόπουλους Λάμπρος, ειδικευόμενος Ψυχίατρος, Κατερίνης

52)Φωτάκης Στέλιος, Καρδιολόγος, Κ.Υ. Καλυβίων

53)Τσουμίδη Πόπη, ειδικευόμενη Καρδιολόγος, Ν. Γεννηματάς

54)Παπαθεοδώρου Παναγιώτης, Νοσηλευτής, Κ.Υ. Βάμου

55)Θεοδωσοπούλου Πολυξένη, ειδικευόμενη Αναισθησιολογίας, Αρεταίειο

56)Κυπαράκης Γεώργιος, Γενικός Ιατρός, Κ.Υ. Βάμου

57)Καλουδά Τριανταφυλλιά, ειδικευόμενη Ψυχίατρος, Ψ.Ν.Θ.

58)Κλωνιζάκης Μάρκος, αυτοαπασχολούμενη Ψυχίατρος

59)Ντόβολος Σεραφείμ, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

60)Καλάρας Γιώργος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

61)Πρώιμος Αλέξανδρος, Ε/Θ, Ψ.Ν.Α

62)Λιώρη Σωτηρία, ειδικευόμενος Καρδιολόγος, Αττικό

63)Διαμαντόπουλος Μάριος Ιωάννης, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

64)Σταυρόπουλος Γιώργος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

65)Νικολαϊδης Γιώργος, Ψυχίατρος, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού

66)Συνδικάκης Κωνσταντίνος, Οφθαλμίατρος, αυτοαπασχολούμενος

67)Παπανικολάου Πάνος, Νευροχειρουργός, Γ.Ν. Νίκαια

68)Ρίζος Μιχάλης, Παθολόγος-Εντατικολόγος, Αττικό

69)Σκούφογλου Νικόλας, είδ/νος ορθοπεδικός, Ευαγγελισμός

70)Δικαιάκος Ι. Μιχάλης, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου

71)Λιοδάκης Ανδρέας, Ωτορινολαρυγγολόγος, ελ. Επαγγελματίας

72)Στεργίου Δημήτρης, Ειδικευόμενος Χειρουργικής , Ευαγγελισμός

73)Ζδούκος Θοδωρής , Γενικός Γιατρός , Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας

74)Τσοχατζής Στέλιος, Γ.Ν. Αιγίου

75)Οταπασίδου Σταυρούλα, Οφθαλμιατρείο Αθηνών -Συνεργάτης ΕΚΑΒ

76)Μαρκάτης Λευτέρης, Πνευμονολόγος, Γ.Ν. Κέρκυρας

77)Ζιαζιάς Δημήτρης , ειδικευόμενη παθολογίας, ΠΓΝΠ

78)Αργύρης Χρήστος, ειδικευόμενος ακτινολογίας, Γεννηματάς Αθήνα

79)Πανταζόπουλος Τάσος, ειδικευόμενος ογκολογίας, ΑΤΤΙΚΟ

80)Οικονόμου Δημήτρης, ειδικευόμενος Καρδιολογίας, Ευαγγελισμό

81)Καραγιάννης Μηνάς, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

82)Γαβριηλίδου Μάρθα, Νοσηλεύτρια, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

83)Καττούλας Μάνος, Ψυχίατρος, Αυτοαπασχολούμενος

84)Θεοδωρίδου Αντιγόνη, Νοσηλεύτρια, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

85)Νείλα Χριστίνα, Παιδίατρος, Αυτοαπασχολούμενη, Αγρίνιο

86)Χαρίτος Παντελής, Ειδικευόμενος Παθολόγος, Π.Ν Βασιλείας, Ελβετία

87)Ανδροβιτσανέα Πέγκυ, Οδοντίατρος, Αθήνα

88)Μπέκος Χρήστος, Νοσηλευτής, Νοσοκομείο Τρίπολης

89)Μόρφης Νικόλαος, Ειδικευόμενος Γενικής χειρουργικής, Ευαγγελισμός

90)Παπανικολάου Σπυριδούλα, Νοσηλεύτρια, ΚΥ Βόνιτσας

91)Μπεμπλιδάκης Θρασύβουλος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

92)Μερμίγκης Στέλιος, Φαρμακοποιός, Νομός Αγρινίου

93)Καλαρά Ηλέκτρα, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

94)Γκάντος Σταύρος, Νοσηλευτής ΚΑΤ

95)Δημητρακόπουλος Χαράλαμπος, ειδικευόμενος Παθολογίας, ΓΝ Χαλκίδας

96)Φωκάς Σταύρος, ειδικευόμενος Νεφρολόγος, Γεννηματάς

97)Παυλής Ευστράτιος, Παθολόγος, ΚΥ Άτισσας

98)Πουλικάκος Παναγιώτης, Παθολόγος Εντατικολόγος, αυτοαπασχολούμενος

99)Σκυργιανή Μυρτώ, Αγροτική Ιατρός, Ν. Μυτιλήνης

100)Κουκούλα Χρυσούλα, Αγροτική Ιατρός, Κ.Υ. Πλωμαρίου

101)Λιόπα Παναγιώτα, Νοσηλεύτρια, Ν. Κοζάνης

102)Μίχου Παρασκευή, Νοσηλεύτρια, Στουτγκάρδη

103)Δάφνη Μαρία, Παθολόγος, ΓΝ. Ερυθρός

104)Αποστόλου Ουρανία, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Νίκαια

105)Χαραλαμπίδης Χαράλαμπος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

106)Αντωνιάδης Λάμπρος, Κτηνίατρος, Ζωγράφου

107)Ράπτης Ιωάννης, Γενικός Ιατρός, Αθήνα

108)Ζαροκώστας Κωνσταντίνος, ειδικευόμενος Βιοπαθολογίας, Άγιος Σάββας

109)Ψυχάρης Παναγιώτης, Ορθοπαιδικός, ΚΥ Βύρωνα

110)Χαραλαμπίδης Νίκος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Λαμία

111)Παπαναστασίου Αφροδίτη, Νοσηλεύτρια

112)Σταύρου Μιχάλης, Οδοντίατρος, Αθήνα

113)Γεωργόπουλος Αχιλλέας, ειδικευόμενος καρδιολογίας, Παπανικολάου Θεσσαλονίκη

114)Χούχου Παγώνα, Παιδίατρος – Νεογνολόγος, 1ο ΤΟΜΥ , Ξάνθη

115)Τζουγανάτου Ελένη- Μαργαρίτα, Ειδικευόμενη Παθολογίας, Τζάνειο

116)Δαλαμπίρα Αναστασία, Νοσηλεύτρια, ΚΥ Σιατίστας

117)Χριστοδούλου Παναγιώτης, Ειδικευόμενος Βιοπαθολογίας, Ν. Χατζηκώστα, Ιωάννινα

118)Νικολαίδου Μαρία, Κοινοτική Νοσηλεύτρια

119)Βαρτζελή Παναγιώτα, Πνευμονολόγος/Εντατικολόγος, Μεταξά

120)Γιαπράκης Γιάννης, Ακτινολόγος, αυτοαπασχολούμενος, Αγρίνιο

121)Χακάς Γιάννης, Ακτινολόγος, Γιαννιτσά

122)Βήνη Δήμητρα, Παιδίατρος, Νίκαια

123)Παπανάκη Αργυρώ, Νοσηλεύτρια, ΚΥ Νεάπολης

124)Διονυσοπούλου Βασιλική, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Νίκαια

125)Βλάχος Στέφανος, Ειδικευόμενος Παθολογίας, Λαικό

126)Κουτσοδόντης Γιάννης, Νοσηλευτής, Νοσοκομείο Χίου

127)Νικολούλης Νικόλαος, Καρδιολόγος, ΓΝ Κατερίνης

128)Δουγάλη Σουλτάνα, Νοσηλεύτρια, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

129)Καμτσίου Δημήτριος, Νοσηλευτής, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

130)Παπαδοπούλου Αντιγόνη, Νοσηλεύτρια, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

131)Σαρμανιώτη Ευθαλία, Νοσηλεύτρια, ΓΝ Λάρισας

132)Καρακούλα Μαρία, Ειδικευόμενη Ψυχίατρος, ΨΝΘ

133)Τσιρώνης Γιώργος, Παθολόγος- Ογκολόγος, Νοσοκομείο Λευκωσίας

134)Βρύση Ελένη, Νοσηλεύτρια, Γ.Ν. Καρδίτσας

135)Ζολινδάκη Χρυσούλα, Αναισθησιολόγος, Νοσοκομείο Νίκαιας

136)Ντουράκη Σοφία, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

137)Δεμερίδου Φανή, Οδοντίατρος, Θεσσαλονίκη

138)Ζαμάνης Νικόλαος, Νοσηλευτής, Σισμανόγλειο

139)Μπέλτσιος Μιχάλης, Ορθοπεδικός, Θριάσιο

140)Καραπάνου Αμαλία, Νοσηλεύτρια

141)Μπούρτζος Ζήσης, Φαρμακοποιός – Φοιτητής Ιατρικής

142)Χρυσικάκος Ευστάθιος, Νοσηλευτής, Σισμανόγλειο

143)Βάβουλης Γιώργος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

144)Πρέκατες Χρήστος, Οφθαλμίατρος, Τρίκαλα

145)Αλεξανιάν Ιωάννης, Καρδιολόγος, Ευαγγελισμός

146)Κωστούλα Ευτυχία, Αγροτική ιατρός, ΚΥ Ιτέας

147)Μπογάς Μανουσέλης Αλέξανδρος, Ιατρός

148)Σαββίδης Γρηγόριος, Γενικός Ιατρός, ΚΥ Πλωμαρίου

149)Μπάρκουλα Θεοδώρα, Νευρολόγος, ΓΟΝΚ Άγιοι Ανάργυροι

150)Χαράλαμπος Κώστας, Γενικός Χειρουργός, Υγεία

151)Χριστόπουλος-Τιμογιαννάκης Ευάγγελος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

152)Ηλιάκη Αγάπη, Αγροτική ιατρός, ΚΥ Πλωμαρίου

153)Σεμερτζιαν Σωτήριος, Ειδικευόμενος Παιδιατρικής, Αγία Σοφία

154)Μαραγκουδάκης Μανώλης, Ειδικευόμενος Ακτινοθεραπευτικής, Αττικό

155)Μηλιού Δέσποινα, Ειδικευόμενη Ψυχιατρικής, Αιγινήτειο

156)Μηνακάκη Νεφέλη, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

157)Παπαδημητρίου Μαριάννα, Βιοπαθολόγος, Αθήνα

158)Μπουχάλη Βάσω, Παθολόγος, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

159)Αννέτα Πολίτου, Χειρούργος Οδοντίατρος, ομοιοπαθητικός, Καλαμάτα

160)Δημητρακόπουλος Χρήστος, Γενικός Ιατρός, ΚΥ Μεγαλόπολης

161)Κουκουνιάρης Γεώργιος, Γενικός Χειρούργος, N. Hull, Ηνωμένο Βασίλειο

162)Νούνη Αθανασία, Νοσηλεύτρια, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

163)Κοσμοπούλου Όλγα, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Νίκαια

164)Κουτσίμπα Δάφνη, Ακτινοδιαγνώστρια, Γεννηματάς Θεσσαλονίκης

165)Μποτσάκης Κωνσταντίνος, Ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής, Ευαγγελισμός

166)Μποξίνη Άννα, Νοσηλεύτρια, Ν. Χατζικώστα, Ιωάννινα

167)Σπηλιοπουλος Ορέστης, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

168)Γκουτζιώτης Ιωάννης, Γενικός χειρουργός, Θεσσαλονίκη

169)Πάππου Χριστίνα, νοσηλεύτρια , ΓΝ Βέροια

170)Παπαδόπουλος Ευθύμης, Ορθοπεδικός, Ηράκλειο Κρήτης

171)Καρακώτια Αλεξάνδρα, Ειδικευόμενη Ψυχιατρικής, ΚΨΥ

172)Μαρκούτσα Θεοδοσία, Αγροτική ιατρός, ΚΥ Κανδάνου

173)Παπαδόπουλος-Μανωλαράκης Παναγιώτης, ειδικευόμενος Νευροχειρουργικής, Νίκαια

174)Καραγεωργίου Άννα, ειδικευόμενη γενικής ιατρικής, Ιπποκράτειο

175)Γιαμούρη Στέλλα, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

176)Ανδρουτσοπούλου Χριστίνα, Γενική ιατρός, 2η ΤΟΜΥ Πάτρας

177)Παπαδημητρίου Μαρία, Νοσηλεύτρια 2ο ΚΥ Περιστερίου

178)Μαριέττα Κωνσταντοπούλου, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας

179)Μαρία Γρενζελιά, ειδικευόμενη ακτινοθεραπευτικής, Αρεταίειο

180)Χαριτίδη Μαρία, Παθολόγος, ΜΕΘ Θριασίου

181)Νείλας Γιάννης, Νευρολόγος Αγρίνιο

182)Ρομπολάκη Μαντώ, Αγροτική ιατρός, ΓΝ – ΚΥ Νάξου

183)Μουστεράκης Στέλιος, Διοικητικός υπάλληλος, Ασκληπιείο Βούλας

184)Παπαδοπούλου Ευτυχία-Ελευθερία, Τραπεζοκόμος, Ασκληπιείο Βούλας

185)Χαλιόρη Ιουλία, Αιματολόγος, Γεννηματάς

186)Σαριδάκης Γιάννης, Γιατρός, Νοσοκομείο Ρεθύμνου

187)Λυμπεροπούλου Ευδοκία, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο

188)Παπούτση Μαρία, Νοσηλεύτρια, Ν. Χατζηκώστα

189)Μπάντα Σοφία, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο Βούλας

190)Σκυλάκου Βασιλική, Β. Νοσηλευτή, Ασκληπιείο Βούλας.

191) Γαλιανου Στέλλα, ψυχολόγος, Δρομοκαΐτειο

192) Μιχαήλ Μυρσίνη, διοικητικός, Ασκληπιείο Βούλας

193) Δαρεμα Σταματίνα, διοικητικός, Ασκληπιείο Βούλας

194) Δημήτρης Γαρδικλής, Νοσηλευτής, Ασκληπιείο Βούλας

195) Δημήτρης Μπαμπαλής, Παθολόγος – Εντατικολόγος, Δ/ντής ΤΕΠ ΓΝ Λάρισας

196) Χριστίνα Κυδώνα,Παθολόγος-Εντατικολόγος, Ιπποκράτειο Θεσσαλονικης

197) Παραστατιδου Δημητρα, Νοσηλευτρια, Ασκληπιειο Βουλας

198) Τσαβαλά Κατερίνα, Διοικητικός, Ασκληπιείο Βούλας

199) Κοσιώρη Ιωάννα, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο Βούλας

200) Παρθένης Δημήτρης, Αγγειοχειρουργός, Λαϊκό

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 4:16 pm


Ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών κατά της καύσης απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ

Σε ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών κατά της καύσης απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ στη δυτική Θεσσαλονίκη προχωρούν φορείς και πολίτες της περιοχής που αντιτίθενται στη σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρουν στο ψήφισμα τους, «ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ένας ΝΕΟΣ ΙΟΣ, ήρθε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο ¨ιός της καύσης απορριμμάτων¨εν μέσω της πανδημίας του COVID-19. Αυτός όμως ο ιός έρχεται να μείνει για πάντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία μας και το περιβάλλον. Φουράνια και διοξίνες, θα κατακλύσουν τον αέρα της Θεσσαλονίκης και οι πολίτες αφού καταφέρουμε κάποια στιγμή να ορθοποδήσουμε από τον κορονοϊό, θα βρεθούμε μόνιμα με μια αόρατη απειλή που δεν θα μπορέσουμε να την νικήσουμε, αν δεν την ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!».

Διαβάστε αναλυτικά το ψήφισμα και υπογράψτε το εδώ.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 3:29 pm


Τι ΚΑΝΟΥΝ και τι ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ οι κυβερνήσεις με τα «μέτρα στήριξης» για τον κορωνοϊό

Δε χρειάζεται να σχολιάσουμε τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και απαλλαγής τους από τις υποχρεώσεις που είχαν έναντι των συμβάσεων εργασίας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για αυτονόητα μέτρα για μια αστική κυβέρνηση που υλοποιεί το δόγμα «πρώτα οι επιχειρήσεις και τα κέρδη τους».

Γράφει ο Παναγιώτης Μαυροειδής στο pandiera.gr

Θα σταθούμε περισσότερο στα οικονομικά μέτρα που αφορούν μισθωτούς εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε οικονομικά «μέτρα στήριξης» για μισθωτούς εργαζόμενους στην περίπτωση που η επιχείρηση στην οποία εργάζονταν έκλεισε λόγω των μέτρων για την πανδημία, με την παροχή 800 ευρώ για 1,5 μήνα. Το μέτρο ισχύει και για διάφορες κατηγορίες αυτό-απασχολούμενων. Για το ίδιο διάστημα, το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές τους.  Υπάρχουν επίσης και άλλες οικονομικές διευκολύνσεις για μισθωτούς και επαγγελματίες, όπως αναστολή/μετάθεση ή ελάφρυνση ορισμένων πληρωμών. Μόνο τα μέτρα για μισθωτούς, θα κοστίσουν πάνω από 1 δις, καθώς διευρύνονται οι κωδικοί επιχειρήσεων που μπαίνουν σε αυτή την κατηγορία.

Τι έγινε λοιπόν; Η κυβέρνηση της ΝΔ άρχισε να γίνεται …αριστερή;

Ας ανοίξουμε όμως λίγο περισσότερο την εικόνα. Τις προάλλες εμφανίστηκε ο «επίσημος ανεπίσημος» Ντράγκι να δηλώνει ότι, χωρίς δισταγμό θα πρέπει να παρθούν έκτακτα μέτρα στήριξης, αδιαφορώντας για την αύξηση των ελλειμμάτων και του εξωτερικού χρέους των χωρών της ΕΕ. Παράλληλα, ζήτησε την ελάφρυνση ή/και διαγραφή εσωτερικών χρεών!

Τι είναι και τούτο πάλι; Θα ξεχάσουμε και τα λίγα (μνημονιακά) που είχαμε μάθει;

Ας προσθέσουμε και άλλες εικόνες. Στις ΗΠΑ τόσο με μέτρα απλόχερης δανειοδότησης από την Κεντρική Τράπεζα προς τις επιχειρήσεις, όσο και με ευρύτερο σχέδιο στήριξης «επιχειρήσεων και εργαζομένων» ύψους 2 τρις από την κυβέρνηση Τραμπ, ανακοινώθηκαν αντίστοιχες πολιτικές γενναίας παρέμβασης του κράτους μπροστά στην Πανδημία.

Στην ΕΕ δεν έχει ακόμη αποφασισθεί, λόγω των διαφωνιών μεταξύ Γερμανίας και Νότου, το ακριβές σχήμα που θα χρησιμοποιηθεί. Λίγο ως πολύ ωστόσο, θα αναπτυχθούν δράσεις παροχής χρήματος και δανειοδοτήσεων κρατών-μελών και επιχειρήσεων, με αυτούς ή τους άλλους όρους (πιο ελαστικούς σε σχέση με το παρελθόν), από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ.

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για κάποια «σοσιαλμανία», αλλά αγωνιώδη όσο και επιθετική ταυτόχρονα (προς τα λαϊκά στρώματα) προσπάθεια των καπιταλιστικών κρατών, να αντέξουν όχι την πανδημία, αλλά την οικονομική κρίση που απειλεί σοβαρά τα θεμέλιά τους.

Αυτό θα γίνει περισσότερο καθαρό, αντιπαραβάλλοντας το τι κάνουν με το τι δεν κάνουν οι κυβερνήσεις.

Αυτό που κάνουν τελικά, είναι να δανείσουν σήμερα, συχνά και απλόχερα τις εργατικές τάξεις και τα λαϊκά στρώματα. Θέλουν να τους «σώσουν», τόσο όσο είναι αναγκαίο ώστε με τη σειρά του ο κόσμος της εργασίας να σώσει την ίδια την καπιταλιστική λειτουργία. Να μπορέσει να δουλέψει, να καταναλώσει, να πληρώσει δόσεις για δάνεια και άλλα απαραίτητα. Η αποπληρωμή του «δανείου», εδώ είμαστε, θα ζητηθεί την επομένη. Θα γίνει μέσω της φορολογίας, της μείωσης των μισθών, της νέας έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, δήθεν για ανεργία και υγεία. Θα είναι ιδιαίτερα αλμυρή αποπληρωμή και θα επιβληθεί με τέτοιο βίαιο τρόπο, που μπροστά του θα ωχριούν τα μέτρα περιστολής των ελευθεριών που πάρθηκαν τώρα, πολλά από τα οποία με πολιτικά και όχι υγειονομικά κριτήρια, όπως η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 3(!), την ώρα που 2 εκ. εργαζόμενοι συναθροίζονται σε κλειστούς εργασιακούς χώρους.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα και οι αντίστοιχες σε άλλες καπιταλιστικές χώρες, είναι σαφές το τι δεν κάνουν.

Πρώτο, ενώ υπερ-χρησιμοποιούν το κράτος ως αιμοδότη των επιχειρήσεων και επιτηρητή των αντιδράσεων, δε διανοούνται (παρά ίσως ως εξαίρεση) να πάρουν ούτε Κευνσιανού τύπου μέτρα εκτεταμένων δημόσιων επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας ή/και εθνικοποιήσεων χωρίς αποζημίωση ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Δεύτερο, δε διανοούνται να βάλουν χέρι στον ήδη συσσωρευμένο και αμύθητο πλούτο των αστικών τάξεων σε όλο τον κόσμο. Ούτε καν με τη μορφή μιας έκτακτης βαριάς φορολόγησης! Αν θέλουν βέβαια οι μεγιστάνες, θα μπορούν να κάνουν «δωρεές», για να φτιάξουν κοινωνικό πρόσωπο ή/και να συγχωρεθεί η ψυχή τους….

Ας μη βιαστούν λοιπόν διάφοροι αφελείς να προσφέρουν συναίνεση και ανοχή στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, με την αυταπάτη ότι αυτές τώρα, έστω κάτω από την ανάγκη, «ηγούνται της προσπάθειας κοινωνικής σωτηρίας».

Επίσης, από πότε αλήθεια, το ζητούμενο για την αντικαπιταλιστική, κομμουνιστική αριστερά ήταν το «περισσότερο και ισχυρότερο κράτος» και από εκεί και πέρα, τελεία και παύλα; Ο αντιδραστικός και εκμεταλλευτικός χαρακτήρας του καπιταλισμού δεν κρίνεται μόνο από την ασυδοσία της «αγοράς» και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Είναι παραπάνω από καθοριστική η δράση του «γενικού επιτελείου της αστικής τάξης», δηλαδή του αστικού κράτους. Τόσο σε ότι αφορά το ρόλο του στην οικονομία, όσο και στο πεδίο της επιβολής της καπιταλιστικής κυριαρχίας, έχοντας το μονοπώλιο της βίας, αλλά και με την ανάπτυξη σύγχρονων μορφών επιτήρησης και ελέγχου.

Το πώς θα μοιάζει η επόμενη μέρα της πανδημίας, σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τη σημερινή μέρα, από τα μέτρα που παίρνονται ή δεν παίρνονται, τη συναίνεση ή αντίσταση που συναντούν, τη συζήτηση που γίνεται ή λείπει, τα στρατηγικά προτάγματα που τίθενται από μεριάς διαφορετικών κοινωνικών τάξεων και πολιτικών ρευμάτων.

Οι αστικές τάξεις, έχουν ήδη χαράξει ξεκάθαρα τις γραμμές τους: «Για να σωθεί η οικονομία, θα πρέπει αναγκαστικά να σωθεί ο κόσμος της εργασίας, αλλά μόνο ως προς τον παραγωγικό του ρόλο. Αποδεχόμενος παράλληλα, την αποστέρηση βασικών κοινωνικών, συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εκχωρώντας τα πάντα στις μεγάλες εφοδιαστικές και παραγωγικές καπιταλιστικές αλυσίδες και σε ένα κράτος-πατερούλη που θα ρυθμίζει ακόμη και τις αναπνοές».

Οι σημαίες της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής αριστεράς είναι ολότελα διαφορετικές. Παλεύουμε για αξιοβίωτη, συλλογική κοινωνική ζωή, με ελευθερία.

Αυτή η ζωή μπορεί να υπάρξει, μόνο με όρους καθολικότητας, ισότητας και δημοκρατίας, επομένως συγκρούεται με το καθεστώς της ατομικής ιδιοκτησίας και κερδοσκοπίας. Θεμέλιο του κοινωνικού πολιτισμού αποτελεί η έννοια των «κοινών αγαθών» στους βασικούς τομείς.

Η αξιοβίωτη ζωή δε νοείται με όρους βιασμού της φύσης και αντιμετώπισής της ως δήθεν ανεξάντλητης πηγής εκμετάλλευσης και άντλησης κέρδους που έχει οδηγήσει σε οικολογική κατάρρευση.

Οι τεράστιες οικουμενικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, απαιτούν προσέγγιση διεθνικής συνεργασίας (οικονομικής, επιστημονικής κλπ) και υπέρβασης της λογικής των ανταγωνισμών (με περίκλειστα εθνικά και υπερεθνικά σύνορα), που αποτελεί και το υπόβαθρο των αχρείαστων πολέμων.

Αν αυτό είναι το δικό μας πρόταγμα για την επόμενη μέρα, δεν μπορεί παρά αυτό να σφραγίζει τη άμεση πολιτική απάντηση από μεριάς του εργατικού κινήματος και της αριστεράς.

Λένε πως «έχουμε πόλεμο», σωστά;

Στον πόλεμο του 40, για να συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο, ένα πρωί η κυβέρνηση, επιστράτευσε με μιας και χωρίς όρους, τον αγρότη, μαζί με γιό του και το μουλάρι του, στο όνομα της πατρίδας και τους έστειλε στο μέτωπο.

Έτσι και σήμερα, η κοινωνία, στο όνομα της προστασίας της όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από φτώχεια, ανεργία και πείνα που μας απειλούν, έχει δικαίωμα να μιλήσει για επίταξη χωρίς αποζημίωση.

Όχι μόνο για την υποδομή του ιδιωτικού τομέα υγείας, όπως σωστά ζητούν οι γιατροί, αλλά και για τις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων, όπως πολλοί λογικά πρότειναν οι γεωπόνοι.

Έχουμε επίσης δικαίωμα να «βάλουμε χέρι» στο σύνολο του συσσωρευμένου πλούτου της αστικής τάξης που έχει αντληθεί μέσω της υπερ-εκμετάλλευσης των εργαζόμενων τάξεων με την αρωγή των υποτακτικών τους αριστερών κυβερνήσεων.

Έχουμε δικαίωμα να απαιτήσουμε εργατικό, κοινωνικό, δημοκρατικό έλεγχο στα πάντα και δεν το εκχωρούμε αυτό ασυλλόγιστα σε κανένα κράτος, ακόμη και αν ήταν «δικό» μας.

Η κατάσταση μοιάζει δυστοπική, αλλά αυτή είναι μόνο η μία της όψη. Την ίδια στιγμή που ο ιός του φόβου συχνά οδηγεί στη σιωπή και την αποδοχή ανήκουστων πραγμάτων, εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο βλέπουν ως αδήριτη ανάγκη την ύπαρξη δημόσιου συστήματος υγείας, δωρεάν και για όλους, των «κοινών αγαθών» γενικά, αλλά και την αχρηστία της αγοράς, των ανταγωνισμών και των ασυλλόγιστων πολεμικών δαπανών.

Όπως πάντα, όλα είναι θέμα μάχης, που πάντα κρίνεται κυρίως στον παροντικό χρόνο, όχι στο μέλλον.

Η κυβέρνηση ως γνωστόν με ένα στεγνό  (και κόστους 11 εκ) “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” (μετά τη δουλειά πάντα, που αποτελεί “ιερό δισκοπότηρο”), επιχείρησε εκβιαστικά να εξασφαλίσει ,μαζί με την τήρηση μιας αναγκαίας πλευράς (τήρηση αποστάσεων) από ένα σύνολο μέτρων που ΔΕΝ πήρε για αντιμετώπιση της πανδημίας, ένα γενικότερο ΝΑΙ σε πλήθος αντεργατικών και αντιδημοκρατικών μέτρων.

Πολύ σωστά, αντιδράσαμε σε αυτή τη σειρήνα, χωρίς να κάνουμε το λάθος να απαντήσουμε με ένα ασυλλόγιστο “ΟΧΙ, ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ”, αλλά αντιστρέφοντας το ερώτημα και θέτοντας το πραγματικό ζητούμενο, που είναι “ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ” και ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ/
Διεκδικώντας την κοινωνική συλλογικότητα με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Που θα προσιδιάζουν, όχι μόνο στην ανάγκη προφυλάξεων, αλλά και στην ψυχολογία του κόσμου και την ανάγκη να νικήσουμε την περιρρέουσα θανατίλα

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 3:10 pm


Επικοινωνιακό παιχνίδι Ζέρβα-Τζιτζικώστα με το κλείσιμο της Νέας Παραλίας

Νέα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την παραλία της Θεσσαλονίκης, η οποία θα παραμένει κλειστή από τις 14.00 το μεσημέρι μέχρι και τις 8:00 της επόμενης μέρας ενώ παράλληλα κλειστή θα παραμένει και όλο το Σαββατοκύριακό. Η απόφαση αυτή που θα διαρκέσει για 14 μέρες από σήμερα, έγινε μετά από αίτημα του δημάρχου Κ. Ζέρβα και του Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η αποτροπή των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών και ο συνωστισμός. Μάλιστα από το πρωί, αστυνομικοί τοποθετούν κιγκλιδώματα σε όλες τις εισόδους της Νέας Παραλίας από τον Λευκό Πύργο μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής τοποθετώντας ειδικές πινακίδες σήμανσης για τις ώρες της απαγόρευσης. Οι πολίτες κατά τη σημερινή ημέρα θα ενημερώνονται για την απαγόρευση ανεξαρτήτως εάν έχουν έγγραφη βεβαίωση ή αν έχουν στείλει sms, ενώ από αύριο, Τετάρτη, θα κόβονται πρόστιμα σε όσους παραβαίνουν το μέτρο.

Ωστόσο η απόφαση αυτή συνιστά μόνο μια επικοινωνιακή διαχείριση της ανάγκης για προστασία της υγείας των πολιτών εκ μέρους του δημάρχου, του περιφερειάρχη και της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε κανένας λόγος να επιβληθεί αυτή η απαγόρευση στην πόλη. Τις τελευταίες μέρες δεν παρατηρήθηκε κανένας συνωστισμός στην παραλία, όπως υποστηρίζουν δήμαρχος και περιφερειάρχης, αντίθετα η πλειοψηφία των πολιτών, που έκανε χρήση του δημόσιου χώρου για σωματική άσκηση ή για βόλτα με το κατοικίδιο, τηρούσε τις απαραίτητες αποστάσεις. Αυτή μάλιστα είναι και η προτροπή του ΕΟΔΥ αλλά και αντίστοιχων οργανισμών σε όλο τον κόσμο, ότι, δηλαδή, σε συνθήκες εγκλεισμού και μεγάλων περιορισμών της κοινωνικής ζωής, ένας περίπατος που θα τηρεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κάνει καλό και όχι το αντίθετο.

Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη, και ειδικά στις περιοχές του κέντρου και των ανατολικών συνοικιών, δεν υπάρχει κανένας άλλος μεγάλος δημόσιος χώρος που κάποιος-α θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για τη σωματική του άσκηση. Δεν υπάρχουν πάρκα, το Σέιχ Σου έχει κλείσει όπως και τα γήπεδα και οι χώροι άθλησης.

Διερωτόμαστε, λοιπόν, ποιον χώρο προτείνουν οι αρμόδιοι για αυτές τις κατά τα άλλα νόμιμες και απαραίτητες δραστηριότητες. Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε αυτό που σκοπεύουν να αποτρέψουν, μεγαλύτερο συνωστισμό και συγκέντρωση του κόσμου στους δρόμους κυκλοφορίας οχημάτων και στα «δείγματα» πάρκων που υπάρχουν στο κέντρο. Θα οδηγήσει επιπλέον και σε μια ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση ασφυξίας για τους ανθρώπους που ζουν όλο το 24ωρο ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους και για τους οποίους η βόλτα αυτή είναι και ένα τρόπος να συνεχίσουν να τηρούν «ευλαβικά» τα πολύ περιοριστικά για την ελευθερία τους μέτρα.

Είναι πολύ περίεργος ο ζήλος των ΜΜΕ που συνέδραμαν όλες αυτές τις μέρες στο να παρθεί αυτή η απόφαση, κάνοντας χρήση βίντεο με εικόνες και πλάνα συνωστισμού που αφορούσαν την περίοδο πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά και με ρεπορτάζ που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

    Βίντεο ποδηλάτη από τη Νέα Παραλία στις 30 Μαρτίου

Ο δήμαρχος που κατά τα άλλα τόσο πολύ νοιάζεται για την υγεία των πολιτών θα ήταν καλύτερο να μην συνωστίζει εργαζόμενους στην καθαριότητα σε κλειστό χώρο του ΣΜΑ με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται, όπως έκανε πριν λίγες μέρες. Καλό θα ήταν, επίσης, να εξοπλίσει τους εργαζόμενούς του με όλα τα προστατευτικά μέσα που μέρες τώρα ζητούν και ίσως να διεκδικούσε, ως δήμαρχος που είναι, την ενίσχυση των νοσοκομείων που έχουν μπει σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Αλλά για αυτά δεν ακούσαμε κουβέντα.

Σταυρούλα Πουλημένη

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 2:35 pm


Ήρθε η ώρα να κοιταχτούν κατάματα Βορράς και Νότος

Η Ευρώπη βρίσκεται στη καρδιά της υγειονομικής κρίσης. Οι ώρες που περνούν είναι ιδιαίτερα κρίσιμες τόσο για την πατρίδα μας, όσο και για χώρες της Μεσογείου όπως η Ιταλία κι η Ισπανία που μετρούν χιλιάδες θύματα από το πέρασμα του φονικού ιού.

Την ίδια ώρα τα κρατικά συστήματα υγείας σηκώνουν όλο το βάρος με ήρωες τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Οι ιδιώτες όχι μόνο απέχουν από την πρώτη γραμμή, αλλά επωφελούνται από συμφωνίες "ενοικίασης" κι όχι επίταξης κρεβατιών, αναπνευστήρων ΜΕΘ και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Πρόκειται για το ιδανικό "σοκ" που θα μας φέρει προ αποφασιστικών αλλαγών. Όλα αυτά την ώρα που η κλιματική αλλαγή, που έχει ως συνέπειά της την υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Γράφει ο Μίλτος Τόσκας

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι ξεκάθαρο πλέον πως παγκόσμια κοινότητα δεν υφίσταται. Η Ρωσία τον δρόμο της, η Αμερική τον δικό της, η Κίνα αντίστοιχα. Κάτι ανάλογο αποφάσισε κι η Μεγάλη Βρετανία τορπιλίζοντας ουσιαστικά τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία απόφαση που οι συνέπειές της αργά ή γρήγορα θα γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Φτάνουμε σήμερα εν μέσω πανδημίας, η Γερμανία να υψώνει το δικό της τείχος. Ανθρωπιστική, διεθνιστική βοήθεια καταφθάνει από την Κούβα, την ώρα που οι δυνατοί της Ένωσης δεσμεύουν αναπνευστήρες, μάσκες, γάντια προκειμένου να δημιουργήσουν ένα τεράστιο απόθεμα για παν ενδεχόμενο. Γιατί να συμβαίνει όμως αυτό;

Αυτή τη φορά το πρόβλημα δε ξεκινάει από τον φασισμό, παρ’ ότι υφαίνεται στον τεράστιο ιστό, στο τεντωμένο τόξο, αλλά από το ακραία νεοφιλελεύθερο μοντέλο της Γερμανίας. Δεν έχει σκοπό να διαπραγματευτεί το παραμικρό, να χαρίσει ούτε cent. Φαίνεται πως η ίδια βρήκε τη λύση με το πανίσχυρο σύστημα υγείας που διαθέτει. ΕSM που σημαίνει δανεισμός και κατ’ επέκταση "μνημόνιο" ή ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Καμία κουβέντα για "κορονο-ομόλογο", καμία ευελιξία, καμία αχτίδα ανθρωπιάς. Το 2010 και ειδικά το 2015 ήταν η Ελλάδα απέναντι, τώρα είναι ολόκληρος ο Νότος της Ευρώπης που έχει ανάγκη. Αυτόν θέλουν να πατήσουν και να τον στραγγαλίσουν. Το βέτο του Κόντε αποτελεί ελπίδα. Κομβικός είναι όμως πλέον ο ρόλος της Γαλλίας.

Κάποτε πάτησε πόδι για να είναι η Ιταλία ανάμεσα στις "μεγάλες" χώρες της Ένωσης. Τώρα καλείται να διαλέξει στρατόπεδο. Ο Εμμάνουελ Μακρόν βρίσκεται σε οριακό επίπεδο δημοτικότητας. Μη ξεχνάτε πως έχουν προηγηθεί μαζικές απεργίες για το ασφαλιστικό, το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και ποικίλης φύσης εντάσεις. Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα μοιάζουν έμμεσα να "συμμαχούν". Προσωπικά θεωρώ ότι δεν έχουν κι άλλη επιλογή. Στην αντίπερα όχθη στο πλευρό της Καγκελαρίου συναντάς τους αδίστακτους Ολλανδούς, τους Φιλανδούς, τους Ούγγρους, τους Βέλγους κι άλλες χώρες του Βορρά, που δεν επιθυμούν επ’ ουδενί να διαταραχθούν οι παρόντες συσχετισμοί. Τα συμφέροντα είναι τεράστια.

Γιατί όμως να φέρονται έτσι, πού αποσκοπεί όλο αυτό; Βασίζονται τόσο πολύ στην ισχυρή οικονομία τους; Αποφάσισαν μήπως κι αυτοί να χαράξουν τη δική τους μοναχική πορεία; Αναρωτιέμαι αν όλο αυτό έχει τις ρίζες του βαθιά πίσω στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η "εκδικητική" διάθεση απέναντι στους λαούς. Όχι απέναντι στις ηγεσίες των κρατών, αλλά απέναντι στην πλατιά μάζα του κόσμου. Επιθυμούν να συνθλίψουν καθέναν που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες. Οι ζωές μετριούνται σαν απλοί αριθμοί κι αυτό μαθηματικά μας οδηγεί σε μαύρες περιόδους. Ως εδώ ήταν άραγε η Επανάσταση ή έχουμε ακόμα σφυγμό;

Η φιλοσοφία Βορρά και Νότου είναι διαφορετική, όπως και τα δεδομένα που τη διαμόρφωσαν. Εμείς έχουμε τον ήλιο, αυτοί τη σιδηρά πειθαρχία. Εδώ οι ρυθμοί είναι λίγο πιο χαλαροί, εκεί ο όρος "πρόγραμμα" αποτελεί θεμέλιο λίθο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας ώστε να υπάρξει αρμονική επιβίωση. Ήρθε η ώρα να κοιταχτούμε στα μάτια και να πούμε αλήθειες. Όλες αυτές που μέχρι σήμερα έμπαιναν κάτω από το χαλάκι. Δίνεται μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αφήσουμε τα "παυσίπονα" και να πάρουμε δραστικά μέτρα, ίσως με πόνο ψυχής και μεγάλος κόστος. Αν όχι τώρα, πότε;

Είναι το ελάχιστο χρέος μας. Το στερνό καθήκον. Στην μνήμη όσων έφυγαν κι όσων φεύγουν καθημερινά ...

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 2:32 pm


Πόσα κανάλια χρειάζονται για το χτίσιμο ενός ηγέτη

Σταματήστε ό,τι κάνετε, έχουμε νικητή! 

Βρήκαμε ηγέτη που ψήθηκε στις φουρτούνες και στις δυσκολίες! Θέλεις στα εθνικά θέματα; Θέλεις στα θέματα υγείας;  Όλα καλά τα έκανε και συνεχίζει! Αν διαφωνείς, να καταπιείς τη γλώσσα σου! Εγκαίρως πήρε αυστηρά μέτρα, γιατρούς προσέλαβε, ιδιωτικές κλινικές επίταξε, απανωτά τεστ έκανε σε όλους και κυρίως προστάτευσε το εργατικό δυναμικό της χώρας - τι, όχι;

 

Είναι μια κυβέρνηση που δεν την νοιάζουν τα δισεκατομμύρια αλλά οι άνθρωποι!  

Τι δεν καταλαβαίνεις; Μισό λεπτό… Όπως με πληροφορούν απο τον κοντρόλ, αυτό το διάστημα στη χώρα μας παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της εθνικής ενότητας και της εθνικής συνοχής. Λίγο τα υγειονομικά  αναλώσιμα μας τελείωσαν σχετικά νωρίς ΑΛΛΆ βγαίνουμε αποψε στις 9 και χειροκροτάμε απο τη βεράντα μας για ηθική εμψύχωση. Πάει και αυτό, το λύσαμε- τι, όχι;

 

Σε αυτόν τον πόλεμο ενάντια στον κορονοϊό,  Στρατηγός μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντιστράτηγος ο ψάλτης της καρδιάς μας- Σωτήριος Τσιόδρας. Είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι, στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη χρονική στιγμή. Είναι σαν το σύμπαν να τους έβαλε καρμικά εκεί που πρέπει να είναι- τι, όχι;

 

Στο σημείο αυτό έρχεται και κολλά ένα πολύ καίριο ερώτημα που βασανίζει πάρα πολύ κόσμο. Τι θα παθαίναμε  αν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί είναι που ανοίγουν οι Πύλες της Κολάσεως (και του Ανεξήγητου με τον Κώστα Χαρδαβέλλα) και βγαίνουν  οι τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκαλύψεως να φέρουν όλα τα δεινά στη Γη . Δηλαδή έως τώρα τρέχαμε ανέμελοι με ξέπλεκες τις πλεξούδες στα λιβάδια, αφού πρώτα στείλαμε 6 στο 13033 - τι όχι; 

 

Μάλλον οι ίδιοι θα αναρωτιούνται με την  ίδια ευκολία τι θα παθαίναμε αν αυτή η κυβέρνηση, εκτός του να απαγορεύει την κυκλοφορία, δεν έκλεινε νοσοκομεία πριν απο 8 χρόνια,  είχε περισσότερες ΜΕΘ, είχε περισσότερους γιατρούς, έκανε περισσότερα τεστ, δεν πετούσε το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης αλλά αναλάμβανε η ίδια την ευθύνη…- τι, όχι;

 

Θέλουν να μας πείσουν δηλαδή πως ο Θεός μας έσωσε που μας κυβερνά η Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας! Τέτοια κυβέρνηση θέλουμε συμφωνα με το 85%  των δημοσκοπήσεων! Εντάξει. Ας μη γελιόμαστε, για να λειτουργήσει σωστά μια κυβέρνηση χρειάζεται και τη σωστή κριτική στα πεπραγμένα της, ώστε να διορθώσει τις όποιες αστοχίες της. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε την τέταρτη εξουσία να ασκεί αυτό τον ρόλο! Μα δε βλέπεις πώς τους ιδρώνουν  εκεί στο Σκαϊ τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας;- τι, όχι;

 

Έλα όμως που δεν είναι ένα κανάλι, δεν είναι ούτε δύο. Σύσσωμο το μιντιακό καθεστώς της χώρας βρήκε τον καινούργιο του Ηγέτη και μας τον παρουσιάζει με ευχολόγια κάθε μέρα, πρωί-μεσημέρι-βράδυ! Αν όντως τα κάνει όλα τόσο καλά γιατί αυτή η ανάγκη και αυτή η υπερπροσπάθεια να του δημιουργήσουν το τέλειο προφιλ; Προφανώς τώρα σπέρνουμε τον πανικό και τον φόβο. Εμείς έχουμε το πρόβλημα! Άλλωστε τόσοι κατασκευαστές Κοινής Γνώμης συνιστούν Κυριάκο- αυτοί ξέρουν!

 

ΥΓ. 164,541  έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊο ως τώρα. Κερδάμε, αδέρφια!

 

Μαρία Λαφτσίδου, Μιχάλης Δαρνάκης

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 2:18 pm


Νομός Θεσσαλονίκης - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Θεσσαλονίκης

Φιλικοί ιστότοποι: