Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μαγνησίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας 377 – 473

Χριστιανός ασκητής και ιδρυτής μοναστικών κέντρων στην περιοχή της Παλαιστίνης, μία από τις πιο σημαντικές μορφές του Χριστιανισμού. Ήταν γνωστός στην εποχή του για την αυστηρότητα του βίου και τα θαύματά του. Προσηλωμένος στην Ορθοδοξία, όπως αυτή είχε καθορισθεί από τις Οικουμενικές Συνόδους, πολέμησε τις αιρέσεις και ιδιαίτερα αυτή του Μονοφυσιτισμού. Η μνήμη του τιμάται σε Ανατολή και Δύση στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Ευθύμιος γεννήθηκε στη Μελιτηνή της Αρμενίας το 377 επί βυζαντινού αυτοκράτορος Γρατιανού. Ήταν μοναχογιός και οι γονείς του τον ονόμασαν Ευθύμιο για να ευχαριστήσουν τον θεό, που τους χάρισε αυτή την ευθυμία. Σε ηλικία τριών ετών έμεινε ορφανός από πατέρα και η χήρα μητέρα του ανέθεσε την ανατροφή του στον τοπικό επίσκοπο Ευτρώιο. Αυτός τον εκπαίδευσε καλώς και σε ηλικία 28 ετών τον χειροτόνησε πρεσβύτερο.
Το 406 ο Ευθύμιος μετέβη στα Ιεροσόλυμα και ασκήτευσε στο σπήλαιο του Αγίου Θεοκτίστου. Σύμφωνα με τον βιογράφο του Κύριλλο τον Σκυθοπολίτη, τα μεγάλα πνευματικά του χαρίσματα γρήγορα τον ανέδειξαν και η φήμη του ως Αγίου απλώθηκε παντού. Πολλοί Σαρακηνοί (Άραβες) έγιναν χριστιανοί, ενώ αρκετοί αιρετικοί, όπως Μανιχαίοι, Νεστοριανοί και Ευτυχιανοί, επέστρεψαν στην ορθή πίστη. Ακόμη και η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ευδοκία (408-450), που λοξοκοίταζε προς τον Μονοφυσιτισμό, αναγκάστηκε να διακόψει κάθε σχέση μαζί του, όταν πείστηκε από την επιχειρηματολογία του Ευθυμίου. Γύρω του συγκεντρώθηκαν πολλοί μοναχοί, που τον ανακήρυξαν ηγούμενό τους.
Ο Ευθύμιος είχε το χάρισμα της θαυματουργίας, σύμφωνα με τους συναξαριστές. Κάποτε, με ελάχιστα ψωμιά κατόρθωσε να χορτάσει 400 ανθρώπους που τον επισκέφθηκαν την ίδια ημέρα στο κελί του. Με την προσευχή του, γυναίκες που ήταν στείρες αποκτούσαν παιδιά και η διψασμένη γη της Παλαιστίνης ποτιζόταν από την πολλή βροχή και κάρπιζε.
Ο Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας κοιμήθηκε σε βαθιά γηρατειά στις 20 Ιανουαρίου του  473. Η Εκκλησία για την προσωπικότητα του και την προσφορά του στον Χριστιανισμό τον ανακήρυξε Μέγα. Στη βυζαντινή αγιογραφία, ο Όσιος Ευθύμιος παρουσιάζεται με αρκούντως μακριά γενειάδα.

Λαογραφία

Στη λαϊκή λατρεία, ο Όσιος Ευθύμιος συνδέεται με τον Άγιο Αντώνιο και τον Άγιο Αθανάσιο σε μία δεισιθανατική, όπως την αποκαλεί ο λαογράφος Δημήτριος Λουκάτος, αντίληψη για όσους πεθαίνουν τις ημέρες των εορτών τους. Ιδιαίτερα στα ορεινά της Ρούμελης, οι άνθρωποι συνήθιζαν να μετακινούν τα κρεβάτια τους στη γιορτή του αγίου, για να μην τους βρει, όταν έρθει να τους πάρει στον Άδη. 
Το όνομα του Οσίου Ευθυμίου συχνά παρετυμολογείται από το ρήμα «θυμάμαι», γεγονός που έχει δημιουργήσει την αντίληψη ότι ο άγιος απαιτεί από τους πιστούς, και μάλιστα από τις μητέρες μικρών παιδιών, να θυμούνται και να τιμούν την εορτή του με εθιμική αργία. Αν τον θυμηθούν, πιστεύουν ότι θα τους θυμηθεί κι εκείνος, χαρίζοντάς τους απογόνους και ευγονία. Έτσι, στη γιορτή του οι παντρεμένες γυναίκες συνήθιζαν να παρασκευάζουν πίτες, να τις πηγαίνουν στο ναό για να ευλογηθούν και κατόπιν να τις μοιράζουν σε αρσενικά παιδιά, για να αποκτήσουν και οι ίδιες αγόρια.

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 5:47 am


Ανοιχτή η αγορά του Βόλου την Κυριακή :

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα αύριο Κυριακή 20 Ιανουαρίου σε Βόλο και Νέα Ιωνία στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τον Εμπορικό Σύλλογο 11 το πρωί έως 4 το απόγευμα. Η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων είναι προαιρετική, ενώ οι έμποροι ευελπιστούν ότι θα «ζεσταθεί» η «παγωμένη» κίνηση στην αγορά.  Η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή από τις οκτώ θεσμοθετημένες της νέας χρονιάς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τονωτική ένεση για τους εμπόρους, οι οποίοι δηλώνουν ότι η κίνηση που σημειώνεται μέχρι στιγμής, από την έναρξη των εκπτώσεων, είναι κατώτερη των προσδοκιών τους. Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων φθάνουν έως 50% στα τοπικά καταστήματα, εντούτοις η εικονα της αγορας ειναι απογοητευτική, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η αναμενόμενη κίνηση. 

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 7:58 am


Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας 295 – 373

Εξέχουσα μορφή της Χριστιανικής Εκκλησίας, που
διακρίθηκε για τους μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες του υπέρ της ορθής πίστης και εναντίον της αίρεσης του Αρειανισμού.
| Γι’ αυτό τον λόγο ονομάσθηκε από την εκκλησία Μέγας. Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 2 Μαΐου από την Καθολική Εκκλησία. Την ημέρα αυτή η Ορθοδοξία τιμά την ανακομιδή των λειψάνων του. Στα καθ’ ημάς, είναι πολιούχος Άγιος του Διδυμοτείχου, της Ιστιαίας και της Αμφιλοχίας. Ο Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 στην Αλεξάνδρεια από γονείς χριστιανούς. Υπάρχει ένας θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο, όταν ήταν ακόμα παιδί, βάφτιζε στην ακρογιαλιά παιδιά ειδωλολατρών, τηρώντας τους ιερούς κανόνες. Ο τοπικός επίσκοπος Αλέξανδρος, γεμάτος θαυμασμός γι' αυτό το αυθόρμητο έργο του νεαρού παιδιού, λέγεται ότι αναγνώρισε ως έγκυρες όλες της βαπτίσεις του. Στη συνέχεια τον πήρε υπό την προστασία του και ανέλαβε τις σπουδές και τη γενική μόρφωσή του. Με τον καιρό, ο Αθανάσιος έγινε γραμματέας του επισκόπου και σε ηλικία 24 ετών χειροτονήθηκε διάκονος.
Όταν άρχισε τη θρησκευτική του δράση, η Αλεξάνδρεια ήταν ανάστατη από τη διδασκαλία του τοπικού πρεσβυτέρου Άρειου, που δίδασκε ότι ο Χριστός δεν ήταν θεός, αλλά κτίσμα του Θεού. Γι’ αυτό το λόγο, ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκάλεσε το 325 την Α' Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί δόθηκε η μεγάλη μάχη της Ορθοδοξίας, με πρωταγωνιστή τον Αθανάσιο. Η ρητορική του δεινότητα και η απροσδόκητη μαχητικότητά του προκάλεσε τον θαυμασμό εχθρών και φίλων, με αποτέλεσμα η φήμη του να εξαπλωθεί σε Ανατολή και Δύση. Ο Αθανάσιος έγινε το σύμβολο για τους ορθοδόξους στον αγώνα τους κατά κακοδοξιών του Αρείου και σύμφωνα με τη διδασκαλία του συντάχθηκαν τα πρώτα επτά άρθρα του «Συμβόλου της Πίστεως» («Πιστεύω…»).
Μετά τρία χρόνια, ο επίσκοπος Αλέξανδρος πέθανε, αφού είχε υποδείξει τον Αλέξανδρο ως διάδοχό του. Κλήρος και λαός τον αναγόρευσαν Πατριάρχη Αλεξανδρείας το 328, σε ηλικία 33 ετών. Ο Αθανάσιος συνεχίζει τον αγώνα του κατά του Αρειανισμού, αλλά υψηλά ιστάμενοι οπαδοί του Αρείου κατορθώνουν να τον εξορίσουν. Το 337, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ανακλήθηκε από την εξορία του και γύρισε θριαμβευτής στην Αλεξάνδρεια.
Όμως, οι εχθροί του δεν είχαν πει την τελευταία λέξη τους. Κατορθώνουν να τον εξορίσουν και πάλι, αλλά το 346 ξαναγύρισε στον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξάνδρειας. Εξορίστηκε για τρίτη φορά και κατέφυγε στην έρημο, όπου έζησε με κινδύνους και μεγάλες ταλαιπωρίες έξι ολόκληρα χρόνια. Ο Ιουλιανός τον επανέφερε στην Αλεξάνδρεια, αλλά τον εξόρισε και πάλι, όταν βάφτισε γυναίκες ειδωλολατρών επισήμων. Για πέμπτη φορά εξορίστηκε από τον αυτοκράτορα Ουάλη, αλλά ο ίδιος τον επανέφερε έπειτα από επίμονη απαίτηση του λαού της Αλεξάνδρειας.
Ο Μέγας Αθανάσιος διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας επί 46 έτη, 16 από τα οποία τα πέρασε στην εξορία, πότε στη Δύση (Ρώμη, Ακηλυία, Νύσσα κλπ) και πότε στην έρημο. Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου του 373, σε ηλικία 78 ετών. Συνέγραψε πολλά έργα, λόγους και επιστολές, για να αντικρούσει τους ειδωλολάτρες και τους αρειανούς. Έγραψε, επίσης, τη βιογραφία του δασκάλου και φίλου του Μεγάλου Αντωνίου. Τμήματα των λειψάνων του βρίσκονται στο ναό του Αγίου Ζαχαρία στη Βενετία και στον Κοπτικό ναό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο.

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 9:42 am


Άγιος Αντώνιος ο Μέγας 250 – 356

Ονομαστός χριστιανός ασκητής της Αιγύπτου και θεμελιωτής του μοναχικού βίου στην Ανατολή. Η μνήμη του εορτάζεται στις 17 Ιανουαρίου.
Ο Αντώνιος γεννήθηκε γύρω στο 250 στην πόλη Κομά της Άνω Αιγύπτου, από γονείς εύπορους και ευλαβείς. Έζησε στα χρόνια ρωμαίων αυτοκρατόρων, όπως ο Διοκλητιανός (284-305), ο Μαξιμιανός (285-305) και ο Μέγας Κωνσταντίνος. Από την παιδική του ηλικία ήταν ολιγαρκής και αυτάρκης και έδειξε ενδιαφέρον για τη λατρευτική ζωή της εκκλησίας.
Σε ηλικία 20 ετών έχασε και τους δύο γονείς του. Έξι μήνες αργότερα μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς, υπακούοντας στην ευαγγελική περικοπή του πλούσιου νεανίσκου, και αποσύρθηκε σε σπήλαιο της ερήμου, όπου έζησε ασκητικό βίο για 25 συναπτά έτη. Η φήμη του διαδόθηκε σύντομα στις τοπικές εκκλησίες, πολλοί δε χριστιανοί κατέφευγαν στην ίδια περιοχή για να ασκητεύσουν και να ακούσουν τη διδασκαλία του.
Το έτος 311, κατά το διωγμό του αυτοκράτορα Μαξιμίνου (307-313), κατήλθε στην Αλεξάνδρεια, για να ενθαρρύνει και να βοηθήσει τους πιστούς της τοπικής εκκλησίας. Όταν έπαυσε ο διωγμός, ο Αντώνιος επανήλθε στην έρημο. Αισθανόταν, όμως, ενοχλημένος από την παρουσία πολλών πιστών που πήγαιναν να τον συναντήσουν κι έτσι αναζήτησε ένα νέο καταφύγιο στο όρος Κολξίμ της Ερυθράς Θάλασσας. Κι εκεί, όμως, προσέρχονταν πολλοί χριστιανοί για να λάβουν την ευλογία του και να θεραπευτούν. Η φήμη του έφθασε μέχρι και τα υψηλά κλιμάκια της αυτοκρατορίας. Ο Μέγας Κωνσταντίνος και γιοι του, Κωνστάντιος και Κώνστας, είχαν τακτική αλληλογραφία μαζί του και τον συμβουλεύονταν για διάφορα θέματα.
Κατά τη διάρκεια του ασκητικού βίου του δεν άλλαξε ποτέ ένδυμα, ούτε έπλυνε το σώμα ή τα πόδια του με νερό. Δίδασκε τους μαθητές του να μη θεωρούν τίποτε ανώτερο από την αγάπη του Χριστού και να μη νομίζουν ότι επειδή απέχουν από τα κοσμικά αγαθά, στερούνται κάτι αξιόλογο. Το να αφήνει κανείς τα επίγεια αγαθά, έλεγε, είναι σαν να καταφρονεί μία δραχμή από χαλκό, για να κερδίσει εκατό χρυσές. Τόνιζε ότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο ανθρώπινος βίος είναι πρόσκαιρος συγκρινόμενος προς την αιώνια ζωή και ότι δεν πρέπει να κοπιάζουμε για την απόκτηση πρόσκαιρων αγαθών, τα οποία δεν μπορούμε να πάρουμε μαζί μας, αλλά για την απόκτηση αιώνιων αγαθών, δηλαδή της φρόνησης, της δικαιοσύνης, της σωφροσύνης, της ανδρείας, της συνέσεως και της αγάπης.
Ο  Άγιος Αντώνιος, ο επονομασθείς από την εκκλησία Μέγας, κοιμήθηκε το 356 σε ηλικία 105 ετών, έχοντας απόλυτη σωματική και πνευματική υγεία. Λίγο πριν από την αποδημία του χάρισε στους δύο πιο διαπρεπείς μαθητές του, τον Σεραπίωνα και τον Μέγα Αθανάσιο, τα μοναδικά του περιουσιακά στοιχεία, ένα χιτώνιο και δύο μηλωτές (προβιές). Σύμφωνα με την επιθυμία του, ο τόπος της ταφής του παρέμεινε μυστικός. Αργότερα, τα λείψανά του μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια επί Ιουστινιανού (561) και από εκεί το 635 στην Κωνσταντινούπολη. Τον 11ο αιώνα τα παρέλαβε ένα γάλλος ευγενής, ονόματι Ζοσλέν, ο οποίος τα εναπόθεσε στο Αββαείο του Αγίου Αντωνίου, στην ομώνυμη πόλη της Ν.Α. Γαλλίας (Saint-Antoine-l'Abbaye), όπου βρίσκονται σήμερα.

Απολυτίκιο

Τον ζηλωτήν Ηλίαν τοις τρόποις μιμούμενος,
τω Βαπτιστή ευθείαις ταις τρίβοις επόμενος,
Πάτερ Αντώνιε, της ερήμου γέγονας οικιστής,
και την οικουμένην εστήριξας ευχαίς σου.
Διό πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ,
σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Λαογραφία

 • Στη λαϊκή παράδοση υπάρχει η δοξασία ότι ο Άγιος Αντώνιος τιμωρεί όσους εργάζονται την ημέρα της μνήμης του.
 • Οι κάτοικοι της Βέροιας τιμούν τον άγιο ως ιατρό των ψυχοπαθών, των «δαιμονισμένων», οι οποίοι πρέπει να έχουν νηστέψει επί σαράντα ημέρες και να έχουν προσδεθεί, αφιερωματικά και τελετουργικά, στο ναό του αγίου.
 • Η εορτή του Αγίου Αντωνίου θεωρείται το κέντρο του χειμώνα, άρα είναι και ημέρα βαρυχειμωνιάς. Λόγω της κακοκαιρίας που συνήθως επικρατεί κατά την ημέρα αυτή και του ψύχους, υπάρχει η κατάρα: «Κακή ριπή τ' αγι-Αντωνιού να σε βρει».
 • Είναι όμως και ορόσημο για το επερχόμενο καρναβάλι, γι' αυτό και η προτροπή του λαού: «Απ' τ' αγι-Αντωνιού και πέρα / δώσ' του φουστανιού σ' αέρα».
 • Στη Δυτική παράδοση, ο Άγιος Αντώνιος είναι προστάτης των πασχόντων από δερματοπάθειες, των νεκροθαφτών, των καλαθοπλεκτών και των ψηκτροποιών.

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 7:34 am


Δημήτρης Χορν 1921 – 1998

Ο κορυφαίος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Δημήτρης Χορν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1921 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου (νυν Εθνικού), όπου έκανε το ντεμπούτο του το 1940, στην οπερέτα του Στράους «Η Νυχτερίδα».
Αμέσως μετά εμφανίστηκε στο «Θέατρο Ρεξ» της Μαρίκας Κοτοπούλη, ως πρωταγωνιστής σε έργα, όπως «Ο πρωτευουσιάνος»,
«Αλάτι και πιπέρι», «Η κυρία με τις καμέλιες» κ.ά. Την περίοδο 1943 - 1944 συμμετείχε στο θίασο της Κατερίνας, με την οποία συμπρωταγωνίστησε στο «Σύζυγοι με δοκιμή». Το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο μαζί με τη Μαίρη Αρώνη και λίγο αργότερα συνέπραξε με τη Βάσω Μανωλίδου. Το 1945 συνεργάστηκε με τον θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου, ενώ την περίοδο 1946 - 1950 επέστρεψε στο «Βασιλικό Θέατρο».
Ύστερα από απουσία δύο ετών στο εξωτερικό, επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1953 γνωρίζει την Έλλη Λαμπέτη. Ο δεσμός τους επισπεύδει το διαζύγιο της Λαμπέτη με τον Μάριο Πλωρίτη και μαζί γράφουν μία από τις πιο αστραφτερές σελίδες στην υποκριτική τέχνη. Συγκροτούν δικό τους θίασο, μαζί με τον Γιώργο Παππά, ανεβάζοντας έργα, όπως: «Ο βροχοποιός», «Νυφικό Κρεβάτι» και «Το παιχνίδι της Μοναξιάς». Οι δρόμοι τους χώρισαν το 1959 και δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ στο θεατρικό σανίδι.
Μεγάλη ήταν η συμβολή του Δημήτρη Χορν και στον κινηματογράφο. Πρωταγωνίστησε μόνο σε 10 ταινίες, δίνοντας όμως ανεπανάληπτες ερμηνείες, όπως στην «Κάλπικη λίρα» (1954), στο «Μια ζωή την έχουμε» (1955) και «Το κορίτσι με τα μαύρα» (1956).
Έντονη ήταν και η ραδιοφωνική παρουσία του. Εκτός από τις μαγνητοφωνήσεις δεκάδων θεατρικών έργων, είχε «περάσει» στον κόσμο με ιδιαίτερο κέφι και φινέτσα ένα «αεράκι» εβδομαδιαίων πεντάλεπτων εκπομπών, που έγραφε ο Κώστας Πρετεντέρης. Με μια σουρεαλιστική ειρωνεία στη φωνή του, διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών στην εκπομπή «Ο Ταχυδρόμος έφτασε».
Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 -1975, ενώ το 1980 ίδρυσε με τη σύζυγό του Άννα Γουλανδρή το Ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού. Η Πολιτεία του απένειμε το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'.
Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου του 1998, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια.

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2019 | 5:45 am


«Βρώμικο ’89» ή «Κάθαρση»

Διαλέγετε και παίρνετε... Για τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ η τριετία 1989 - 1992 έμεινε στην ιστορία ως «Βρώμικο '89», καθώς θεωρούν σκευωρία την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας και του ενιαίου Συνασπισμού να διερευνήσουν και να αποδώσουν ευθύνες για τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα για το σκάνδαλο Κοσκωτά.
Αντίθετα, για τους νεοδημοκράτες ήταν μια προσπάθεια με αγνά κίνητρα για την κάθαρση της πολιτικής ζωής από τα δεινά που είχε σωρεύσει η οκταετής κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ (1981 - 1989). Ως συνήθως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.
Από τα μέσα του 1988 η χώρα βρισκόταν στον αστερισμό του σκανδάλου Κοσκωτά, του νεαρού τραπεζίτη, που ήλθε από το πουθενά για να δημιουργήσει μια μικρή αυτοκρατορία στον τραπεζικό και εκδοτικό χώρο. Εναντίον του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση δισεκατομμυρίων δραχμών (19 Οκτωβρίου 1988) και όλοι περίμεναν την έκδοσή του στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου είχε διαφύγει και συλληφθεί.
Τον χορό της κριτικής κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έσερνε ο συμπολιτευόμενος Τύπος (ΕλευθεροτυπίαΈθνοςΤα ΝέαΤο Βήμα), που έκανε λόγο ακόμη και για δωροδοκία του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κοσκωτά («Πάμπερς»). Βασικός στόχος της αντιπολίτευσης και του Τύπου ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, που κατηγορείτο ότι εμπόδιζε τον έλεγχο της Τράπεζας Κρήτης. Αντιδράσεις υπήρξαν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με κορυφαία στελέχη (Γ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης) να ζητούν δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Μέσα σε αυτή την όζουσα ατμόσφαιρα έγιναν οι εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989. Η ΝΔ, παρότι επικράτησε του ΠΑΣΟΚ με πέντε ποσοστιαίες μονάδες (44,25% έναντι 39,15%), δεν κατόρθωσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, λόγω του εκλογικού συστήματος, που είχε κόψει και ράψει στα μέτρα του το ΠΑΣΟΚ. Μητσοτάκης, Φλωράκης και Κύρκος αποφάσισαν την 1η Ιουλίου 1989 τη δημιουργία μιας φιλελευθερο-κομμουνιστικής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού, η οποία δημιούργησε αίσθηση και συζητήθηκε παγκοσμίως. Το νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη θα ήταν βραχύβιο και θα είχε διπλό στόχο: τη δρομολόγηση των διαδικασιών της κάθαρσης και την προετοιμασία αδιάβλητων εκλογών βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Ανδρέας Παπανδρέου
Το εναρκτήριο λάκτισμα της λεγόμενης «κάθαρσης» δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1989, όταν 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν πρόταση κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων πέντε υπουργών του ΠΑΣΟΚ, για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, παραβλέποντας τη σύσταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «οι πρωθυπουργοί πηγαίνουν στα σπίτια τους». Την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ δεν υπέγραψαν, αλλά την υποστήριξαν στη Βουλή, οι βουλευτές του Συνασπισμού. Στις 18 Ιουλίου η ολομέλεια του κοινοβουλίου αποφάσισε την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δωδεκαμελή προανακριτική επιτροπή, για να διερευνηθούν οι ευθύνες τους στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Στη σχετική ψηφοφορία 171 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής, 121 κατά, 1 παρών, ενώ βρέθηκαν και 3 άκυροι ψήφοι.


Στις 23 Αυγούστου η Βουλή ασχολήθηκε με το σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού και παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Νίκο Αθανασόπουλο. Η υπόθεση αφορούσε την πώληση από την κρατική εταιρεία ITCO σε χώρα της ΕΟΚ γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως ελληνικό, προκειμένου να εισπραχτούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις. Η Κομισιόν ανακάλυψε την κομπίνα και παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο, ζητώντας επιστροφές ύψους 400 εκατομμυρίων δραχμών.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 1989 η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο τέως πρωθυπουργός κατηγορήθηκε για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας κατ' εξακολούθηση στην παγίδευση και παραβίαση των τηλεφωνημάτων και της προφορικής συνομιλίας. Για την παραπομπή του, ψήφισαν 173 βουλευτές της ΝΔ και του Συνασπισμού με μυστική ψηφοφορία, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα. Η παραπομπή του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποφασίστηκε με 169 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 2 λευκά. Μαζί του παραπέμφθηκαν ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ Κώστας Τσίμας και ο πρώην διοικητής του ΟΤΕ Θεοφάνης Τόμπρας.

Γιώργος Πέτσος
Το «κυρίως πιάτο» των παραπομπών σερβιρίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1988, όταν η Βουλή αποφάσισε να παραπέμψει εκ νέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αυτή τη φορά, τον Ανδρέα Παπανδρέου μαζί τους υπουργούς της κυβέρνησής του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Γεώργιο Πέτσο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Δημήτρη Τσοβόλα, μία μέρα μετά τη δολοφονία από τη 17Ν του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλου Μπακογιάννη. Μέρος του τύπου επιχείρησε να συνδέσει την τρομοκρατική οργάνωση με το ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας τις οξύτατες αντιδράσεις των στελεχών του κινήματος.


Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγορήθηκε για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, 166 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής και 121 κατά, ενώ για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν 165 υπέρ και 121 κατά. Από την ψηφοφορία απουσίασε ο ίδιος, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Απόστολος Ανδρεουλάκος, ο Αχμέτ Σαδίκ και ο δολοφονηθείς Παύλος Μπακογιάννης, η θέση του οποίου δεν είχε αναπληρωθεί. Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του στη Βουλή, ο Ανδρέας Παπανδρέου αποδέχθηκε την πολιτική του ευθύνη για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έφερε ποινικές ευθύνες, χαρακτηρίζοντας τις παραπομπές ως πολιτική δίωξη, με στόχο την πολιτική εξόντωση του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ.
Από τους λοιπούς συγκατηγορουμένους του, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης παραπέμφθηκε για παράβαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης. Τελικώς, όμως, δεν δικάστηκε, λόγω μη άρσης της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Δημήτρης Τσοβόλας παραπέμφθηκε για απιστία περί την υπηρεσία, ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας για παράβαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, για υπόθαλψη εγκληματία, για παθητική δωροδοκία και για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια και ο Γεώργιος Πέτσος για απιστία περί την υπηρεσία και δωροληψία.

Γιώργος Κοσκωτάς
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - Συνασπισμού έλαβε τέλος στις 7 Οκτωβρίου, αφού ολοκλήρωσε το έργο των παραπομπών. Προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 5 Νοεμβρίου 1989, αλλά και πάλι δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση (ΝΔ 46,2%, ΠΑΣΟΚ 40,7%). Μετά τις αποτυχημένες διερευνητικές εντολές σχηματίστηκε οικουμενική κυβέρνηση υπό την υπέργηρο οικονομολόγο Ξενοφώντα Ζολώτα. Έκπληκτος ο κόσμος πληροφορήθηκε ότι ο «αρχάγγελος της κάθαρσης» Μητσοτάκης συνεργάζεται με τον «κλέφτη» Παπανδρέου.


Η αξιοπιστία των πολιτικών δέχεται ισχυρό πλήγμα, ενώ αποδεικνύεται ότι η κάθαρση ήταν απλά ένα πολιτικό εύρημα, με στόχο την αξιοποίηση των λαθών και των σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επιτευχθεί η απομάκρυνσή του από την εξουσία. Το κυβερνητικό σχήμα υπονόμευσε εξ αρχής ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προκειμένου να στηρίξει τη θέση του ότι τα σχήματα συνεργασίας ήταν αναποτελεσματικά και ότι απαιτείτο η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Η οικουμενική κατέρρευσε, όταν απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για τις 8 Απριλίου 1990.
Η Νέα Δημοκρατία και πάλι δεν κατέκτησε την αυτοδυναμία, αν και συγκέντρωσε το 46,88% των ψήφων. Χρειάστηκε η προσχώρηση του μοναδικού βουλευτή της ΔΗΑΝΑ Θεόδωρου Κατσίκη για να σχηματιστεί ο μαγικός αριθμός 151, που έδινε την αυτοδυναμία στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η πρώτη υπόθεση που ήχθη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, που συνεδρίασε για τρίτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, ήταν για το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Αθανασόπουλος καταδικάσθηκε στις 11 Αυγούστου 1990 σε φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών για ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, χρήση πλαστού εγγράφου και απλή συνέργεια σε νόθευση βιβλίων απόπλου - κατάπλου λιμεναρχείου Καβάλας.
Στις 11 Μαρτίου 1991 άνοιξε η αυλαία για τη μεγάλη δίκη του σκανδάλου Κοσκωτά, χωρίς την παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία και του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, που εκείνη την περίοδο ήταν ευρωβουλευτής και η Ευρωβουλή δεν συναίνεσε στην άρση της ασυλίας. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν μόνο ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, ο Γεώργιος Πέτσος και ο Δημήτρης Τσοβόλας. Το Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο), που συνεδρίασε στο κτίριο του Αρείου Πάγου, αποτελείτο από 13 αρεοπαγίτες και προέδρους εφετών υπό την προεδρία του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Κόκκινου. Ρόλο εισαγγελέα έπαιζαν τρεις βουλευτές (Νίκος Κωνσταντόπουλος, Νίκος Κατσαρός και Κώστας Κωνσταντινίδης). Η δίκη μπήκε σε κάθε σπίτι, καθώς μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΡΤ και για πρώτη φορά οι Έλληνες είδαν τους ανώτερους δικαστές με την επίσημη στολή τους (τήβεννο, καπελάκι και άσπρο γουνάκι για τον πρόεδρο). Η πορεία της δίκης επιφύλασσε μια απροσδόκητη εξέλιξη, καθώς τον Απρίλιο του 1991 πέθανε, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, ο οποίος κατά πολλούς ήταν ο άνθρωπος - κλειδί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η δίκη έχασε το ενδιαφέρον της, αφού οι μάρτυρες που κατέθεσαν κατά του Ανδρέα Παπανδρέου θεωρήθηκαν αναξιόπιστοι από το δικαστήριο, καθώς περιέπεσαν σε αντιφάσεις και δεν προσκόμισαν κάποιο στοιχείο ικανό για την καταδίκη του. Υπέρ του πρώην πρωθυπουργού ήταν και οι καταθέσεις των μεγαλοεκδοτών, που τόνισαν τις πολιτικές του ευθύνες. Άλλωστε, το πολιτικό κλίμα είχε αλλάξει, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει ανοίξει μεγάλα μέτωπα με την κοινωνία και το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν και πάλι στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων.


Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εκδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1992. Με ψήφους 7 προς 6, ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύχθηκε αθώος, ενώ στον Δημήτρη Τσοβόλα επεβλήθη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και στον Γεώργιο Πέτσο φυλάκιση 10 μηνών και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για μια απλή πολεοδομική παράβαση.
Η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο λειτούργησε υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ενίσχυσε τη συνοχή του, που είχε αρχίσει να κλονίζεται μετά την οκταετή παραμονή του στην εξουσία και το επανέφερε θριαμβευτικά στην εξουσία τον Οκτώβριο του 1993, βοηθούσης και της κρίσης ταυτότητας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με τη διαμάχη Μητσοτακικών και Καραμανλικών. Το άλλο στρατόπεδο της «κάθαρσης», αφού δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει κέρδη από την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη (ΚΚΕ και ΣΥΝ). Σε αυτό συνετέλεσε και η διάλυση του κομμουνιστικού στρατοπέδου και η κρίση ταυτότητας του χώρου.
Στις 15 Μαΐου 1992 με απόφαση της Βουλής ανεστάλη η δίωξη κατά του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Στη σχετική ψηφοφορία, από την οποία απουσίαζαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, 117 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναστολής, 24 κατά και 3 δήλωσαν «παρών». Η αυλαία του «Βρώμικου '89» ή της «Κάθαρσης» έπεσε και τυπικά στις 17 Ιανουαρίου 1994, όταν η Βουλή συγκατατέθηκε στην άρση των εννόμων συνεπειών της καταδίκης του Νίκου Αθανασόπουλου για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού. Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 26 Νοεμβρίου 1993, η Βουλή με απόφασή της είχε συγκατατεθεί στην απονομή χάριτος και την άρση των έννομων συνεπειών της καταδίκης του Δημήτρη Τσοβόλα.

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2019 | 5:44 am


Καταδίκη-κόλαφος της ΝΔ για κόκκινα δάνεια

Εξακολουθεί να «ποιεί την νήσσαν» η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία της, ωσάν η δικαστική απόφαση με την οποία καταδικάστηκε για μη εξυπηρέτηση δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ να ήταν μία απλή γραφειοκρατική διαδικασία δευτερευούσης σημασίας. Επί της ουσίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του εκβιάζουν την τράπεζα-δανειοδότη τους βασιζόμενοι στο ότι θα βρεθούν στο απυρόβλητο λόγω προεκλογικής περιόδου και πολιτικών ανακατατάξεων. Πιστεύουν, δηλαδή, στην Πειραιώς πως ουδείς πρόκειται να κινήσει διαδικασίες κατάσχεσης κ.λπ. λόγω πολιτικής συγκυρίας.

Είναι γνωστό και ουδείς κομίζει γλαύκα εις Αθήνας ότι τα κόμματα εξουσίας, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τις τελευταίες δεκαετίες συσσώρευσαν θαλασσοδάνεια που έλαβαν από τις τράπεζες και αφού τα πέρασαν στα κομματικά τους ταμεία, εν συνεχεία τα άφησαν απλήρωτα και αρρύθμιστα. 
Πρόκειται περί ενός γιγαντιαίου σκανδάλου, καθώς, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε με μία εταιρεία ή με έναν απλό πολίτη, θα είχαμε καταλήξει στο αυτονόητο. Θα είχε μπει λουκέτο στην εταιρεία, ενώ θα είχαν κατασχεθεί σπίτια και περιουσιακά στοιχεία του πολίτη και θα είχε βγει σε πλειστηριασμό η ιδιοκτησία του δανειολήπτη.  Όμως, στην Ελλάδα γράφεται κάπως αλλιώς η πολιτική ιστορία και γράφεται με μεθόδους βαλκανικές, όπου τα κόμματα εξουσίας είναι υπεράνω νόμου, ακόμη και υπεράνω αγορών. Δεν ισχύουν, δηλαδή, τα δεδομένα με τα οποία λειτουργεί η ελεύθερη αγορά και οι σχέσεις των δανειοληπτών με τους δανειοδότες.  Σύμφωνα με υπολογισμούς, το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια, ενώ τα άμεσα απαιτητά κυμαίνονται στα 30 εκατομμύρια.
  
Η Νέα Δημοκρατία καταδικάστηκε με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (εμπορικό τμήμα) την 1η Ιουνίου 2018. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου. Ενάγουσα η τράπεζα Πειραιώς, η οποία προέβη στο αυτονόητο. Κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία, αν και ήταν υποχρεωμένη από τις συμβάσεις δανειοδότησης να ικανοποιήσει τα οφειλόμενα, εντούτοις ούτε το έκανε αλλά ούτε και τα ρύθμισε. 

Η μεν τράπεζα, λοιπόν, υποχρεώθηκε να διασφαλίσει τα συμφέροντα τα δικά της, των μετόχων της και των καταθετών της ως όφειλε και όπως πράττει για κάθε δανειολήπτη ο οποίος δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του. Η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή, ενετάχθη στην κατηγορία των δανειοληπτών κόκκινων δανείων. Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος, ωστόσο, είναι ότι παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του κόμματος και κυρίως του προέδρου του Κυριάκου Μητσοτάκη για «νοικοκύρεμα» της ΝΔ, επιχειρήθηκε μέσω μίας εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων να αγοραστούν οι οφειλές του κόμματος μέσω ενός fund, έτσι ώστε στη συνέχεια να ακολουθηθεί η πεπατημένη. 

Δηλαδή, η απεριόριστη επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής, έως ότου τα δάνεια καταλήξουν να είναι απλά «αγύριστα». Το εγχείρημα αυτό επιχειρήθηκε με δικηγορική κάλυψη γραφείου το οποίο ανήκει στους επιγόνους πολύ γνωστού πολιτικού της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος προσφάτως απεβίωσε. Τελικά, το σχέδιο έπεσε στο κενό και η Τράπεζα πρόλαβε να εκδικάσει την υπόθεση. 

Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι το ακόλουθο: πώς είναι δυνατόν ένα πολιτικό κόμμα εξουσίας, το οποίο μάλιστα διεκδικεί να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση, να εμφανίζει τέτοιο έλλειμμα έως ακόμη και δόλο ως προς τη διαχείριση των οικονομικών του; Πώς ένας πολίτης-ψηφοφόρος είναι δυνατόν να εμπιστευθεί ένα κόμμα και μια κομματική ηγεσία που δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους τον νόμο και την τάξη, αλλά επιχειρούν να παρακάμψουν και τους νόμους και την τάξη, η οποία επιβάλλεται για όλους τους υπόλοιπους πολίτες και επιχειρηματίες. 

Τέλος, πώς είναι δυνατόν να εμπιστευθεί κάποιος ένα πολιτικό σχήμα, όταν ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών του παραπέμπει σε ανήθικες επιχειρηματικές μεθόδους του δόγματος «δανεικά και αγύριστα».

Για του λόγου το αληθές, δεν θα πρέπει να ξεχνά κάποιος και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προέβη με μαεστρία σε μία ανήθικη διαχείριση των δικών του οφειλών. Νομοτύπως άλλαξε όνομα και ΑΦΜ. Ποιος πολίτης σε αυτήν τη χώρα θα μπορούσε να επιχειρήσει κάτι παρόμοιο; 

Με την απόφαση-κόλαφο της Δικαιοσύνης η Νέα Δημοκρατία υποχρεούται να αποπληρώσει αυτά τα οποία έχουν εκδικαστεί. Παρ' όλα αυτά, εδώ και μήνες επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή στην έδρα του κόμματος. Κανένα στέλεχος της ΝΔ δεν ομιλεί για την «ταμπακιέρα» και όλοι κάνουν σαν να μην ξέρουν

Όπως προκύπτει λοιπόν από την απόφαση,  αν και η τράπεζα φέρεται να ενημερώνει τη γαλάζια παράταξη επανειλημμένως για τα ποσά που εκκρεμούν και τα οποία συνολικά αγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ (!) ζητώντας την αποπληρωμή τους, το πολιτικό κόμμα εμφανίζεται ανίκανο να ανταποκριθεί, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο λόγος είναι η ραγδαία μείωση της κρατικής επιχορήγησης από το 2012 και μετά. 
Έτσι, όπως αναφέρεται στην απόφαση-κόλαφο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να καταβάλει στην τράπεζα:

- το ποσό των 111.569.285 ευρώ
- το ποσό των 19.985.026 ευρώ.

Δηλαδή, συνολικά, η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να δώσει, σύμφωνα με το δικαστήριο, 131.554.311 ευρώ (!) -με τους τόκους υπερημερίας το ποσό ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ-, ενώ καλείται να πληρώσει και 370.000 ευρώ ως δικαστικά έξοδα. ΠΗΓΗ https://www.zougla.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2019 | 7:55 pm


Ναζίμ Χικμέτ 1902 – 1963

Τούρκος ποιητής, από τις σημαντικότερες φωνές της τουρκικής λογοτεχνίας τον 20ο αιώνα. Πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή για τις κομμουνιστικές του ιδέες και πέθανε εξόριστος στη Μόσχα. Θεωρείται ένα από τα ινδάλματα της τουρκικής Αριστεράς.

Η ζωή του

Ο Ναζίμ Χικμέτ Ραν (Nazim Hikmet Ran), όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιανουαρίου 1902, στους κόλπους μιας ευυπόληπτης οθωμανικής οικογένειας της πόλης, με γερμανοπολωνικές ρίζες από τη μητρική πλευρά. Ο πατέρας του Χικμέτ Μπέης ήταν ανώτερος αξιωματούχος του Σουλτάνου και η μητέρα του Τζελίλ Χανίμ, εγγονή του γερμανικής καταγωγής οθωμανού στρατάρχη Μεχμέτ Αλή Πασά (Λούντβιχ Ντιτρόιτ, το γερμανικό του όνομα). Πέρασε πολλά από τα παιδικά του χρόνια κοντά στο παππού του στις διάφορες περιπλανήσεις του ως ανώτερος κρατικός αξιωματούχος στη Μικρά Ασία, λόγω της διάστασης των γονέων του.
Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη και το 1918 αποφοίτησε από την Οθωμανική Ναυτική Σχολή. Ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο πολεμικό ναυτικό και εντάχθηκε στο πλήρωμα του καταδρομικού Χαμηδιέ. Ένα χρόνο αργότερα αρρώστησε σοβαρά και το 1920, μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, απαλλάχθηκε από τα στρατιωτικά του καθήκοντα για λόγους υγείας.
Το 1921 μαζί με δύο φίλους του ζήτησε να πολεμήσει στο πλευρό του Κεμάλ Ατατούρκ, που πολεμούσε τις Ελληνικές Δυνάμεις στη Μικρά Ασία. Μάλιστα, έγραψε κι ένα ποίημα, που εξυμνούσε τα στρατιωτικά κατορθώματα του τουρκικού στρατού και τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Ο Κεμάλ εκτίμησε πολύ τις πνευματικές του ικανότητές και αντί για το μέτωπο τον διόρισε διευθυντή ενός εξέχοντος σχολείου της Τουρκίας.
Ο Χικμέτ, που είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός για τις κομμουνιστικές του ιδέες, ήλθε γρήγορα σε σύγκρουση με τους συντηρητικούς προϊσταμένους του. Τον Σεπτέμβριο του 1921 εγκατέλειψε την Τουρκία και με πρώτο σταθμό το Μπατούμι της Σοβιετικής Γεωργίας εγκαταστάθηκε τελικά στη Μόσχα, με σκοπό να μελετήσει από κοντά τα επιτεύγματα της Οκτωβριανής Επανάστασης. Από το 1922 έως το 1925 σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Μόσχα, ενώ επηρεάστηκε καλλιτεχνικά από το κίνημα του ρωσικού φουτουρισμού, το οποίο εκπροσωπούσαν προσωπικότητες, όπως ο ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και ο σκηνοθέτης Βσέβολοντ Μέγερχολντ.
Το 1924, μετά την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ, επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα, ενώ ανέπτυξε κομμουνιστική δράση, για την οποίο συνελήφθη  και παρέμεινε στη φυλακή για πολλά χρόνια. Το 1949 διαπρεπείς προσωπικότητες της τέχνης, όπως ο Ζαν Πολ Σαρτρ, ο Πάμπλο Πικάσο και ο Πολ Ρόμπεσον ζήτησαν την απελευθέρωσή του.
Το 1951 αποφυλακίστηκε μετά την αμνηστία που χορήγησε στους πολιτικούς κρατούμενους η νέα κυβέρνηση του Αντνάν Μεντερές (ιδεολογικού προγόνου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν). Τον ίδιο χρόνο, εγκατέλειψε την Τουρκία και εγκαταστάθηκε εκ νέου στη Μόσχα. Το 1956, λίγο μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, ζήτησε από τους Τουρκοκυπρίους να ζήσουν ειρηνικά με τους Ελληνοκυπρίους και να υποστηρίξουν τον αγώνα τους για την αποτίναξη της Βρετανικής Κατοχής στο νησί.
Ο Ναζίμ Χικμέτ Ραν πέθανε στη Μόσχα στις 3 Ιουνίου 1963 από καρδιακή προσβολή και τάφηκε στο ονομαστό κοιμητήριο της ρωσικής πρωτεύουσας Νοβοντονίτσκι. Το 2009 η κυβέρνηση Ερντογκάν τού απέδωσε μετά θάνατον και πάλι την τουρκική ιθαγένεια, η οποία του είχε αφαιρεθεί το 1959. Η επιθυμία του να ταφεί κάτω από ένα πλάτανο σ' ένα οποιοδήποτε νεκροταφείο της Μικράς Ασίας δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Το έργο του

Ο Χικμέτ υπήρξε έξοχος χειριστής της γλώσσας και σπουδαίος λυρικός ποιητής. Εισήγαγε τον ελεύθερο στίχο κι ένα ευρύ φάσμα νέων θεμάτων στην ποίηση, επηρεάζοντας σημαντικά την τουρκική λογοτεχνία της δεκαετίας του '30. Στην αρχή έγραφε πατριωτικά ποιήματα, αλλά στη συνέχεια, όταν γνώρισε στη Μόσχα τον ρωσικό φουτουρισμό, εγκατέλειψε τις παραδοσιακές ποιητικές φόρμες, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά πληθωρικές ποιητικές εικόνες, σε εντυπωσιακούς και απρόσμενους συσχετισμούς. Αργότερα, πάντως, ο τόνος αυτός μετριάστηκε. Η κριτική τον έχει χαρακτηρίσει ως «ρομαντικό κομουνιστή» και «ρομαντικό επαναστάτη».
Εκτός από ποίηση, ο Χικμέτ έγραψε το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Οι Ρομαντικοί και ορισμένα θεατρικά έργα, το πιο γνωστό από τα οποία έχει τον τίτλο «Άραγε υπήρξε ο Ιβάν Ιβάνοβιτς;» Μετά τον θάνατό του όλα του έργα, που ήταν προηγουμένως απαγορευμένα από τη λογοκρισία, εκδόθηκαν και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην Τουρκία.
Στα ελληνικά, ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ μετέφρασε ο Γιάννης Ρίτσος και ορισμένα από αυτά μελοποίησαν ο Μάνος Λοΐζος και ο Θάνος Μικρούτσικος.
Το ποίημά του Kız Çocuğu (Το μικρό κορίτσι) είναι μια έκκληση για την ειρήνη από ένα επτάχρονο κοριτσάκι, δέκα χρόνια μετά το θάνατό του στη Χιροσίμα. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντιπολεμικά τραγούδια και το έχουν ερμηνεύσει σπουδαίοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα, όπως η Τζόαν Μπαέζ, οι The Byrds, ο Πολ Ρόμπσον, οι This Mortal Coil, και The Fall. Στον αγγλόφωνο κόσμο είναι γνωστό με τους τίτλους I Come and Stand At Every DoorI Come and Stand At Your Door και Hiroshima Girl. Την προσαρμογή των στίχων έκανε ο Μπομπ Σίγκερ, ενώ η μουσική βασίζεται σε λαϊκό σκοπό της Σκωτίας.
Το 2001 ο γνωστός Τούρκος πιανίστας και συνθέτης Φαζίλ Σαί, συνέθεσε το ορατόριο Ναζίμ, σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ.

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2019 | 3:21 am


Αριστοτέλης Ωνάσης 1906 – 1975

Ο έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1906 στη Σμύρνη, σε σχετικά εύπορη για την περιοχή και την εποχή εκείνη οικογένεια. Ήταν το δεύτερο παιδί των γονιών του. Είχε προηγηθεί η Άρτεμις, δυο χρόνια πριν.
Ο πατέρας του Σωκράτης Ωνάσης ήταν ένας από τους πλουσιότερους καπνέμπορους και επιχειρηματίες της Σμύρνης. Η μητέρα του Πηνελόπη Δολόγλου παντρεύτηκε στα 17 της χρόνια, αλλά πέθανε νέα στα 33 της. Έξι μήνες μετά, ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε την Ελένη, από την οποία ο Αριστοτέλης απέκτησε δύο αδελφές, τη Μερόπη και την Καλλιρρόη.


Η γιαγιά του, Γεσθημανή, ήταν πολύ θρήσκα και ονειρευόταν για τον εγγονό της να γίνει παπάς. Από μικρός ήταν παπαδάκι και του άρεσε να μαθαίνει απ’ έξω τους βυζαντινούς ψαλμούς. Ξεστράτισε, όμως, ως μαθητής, παρότι φοίτησε στα καλύτερα σχολεία.
Μεγαλώνοντας έκανε ένα ελκυστικό κορμί, που το επεδείκνυε με καμάρι στα κορίτσια. Είχε δύναμη, τόλμη, διασυνδέσεις και λεφτά... Δωροδοκούσε τους υπαλλήλους των σχολείων του, αγόραζε τσιγάρα που τα κάπνιζαν με τους φίλους του, καβγάδιζε συχνά κι έλεγε ψέματα για πλάκα. Όμως, ήταν αγαπητός για τα ελαττώματα και τις απερισκεψίες του, το πνεύμα του και φυσικά τα χρήματά του. Ήταν τακτικός πελάτης σε οίκο ανοχής και είχε τις πρώτες του εμπειρίες από τη δασκάλα του των γαλλικών, την πλύστρα της οικογένειάς του και μια παντρεμένη Τουρκάλα.
Με τη Μικρασιατική καταστροφή, ο πατέρας του βρέθηκε στη φυλακή. Η επιχείρησή τους περιήλθε στα χέρια των Τούρκων και η αποθήκη τους κάηκε. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Αριστοτέλης αποφάσισε να ξενιτευτεί για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη για εκείνον και την οικογένειά του.
Ήταν 16 ετών όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ελλάδα. Αρχικώς έμεινε σε μία υπαίθρια κατασκήνωση και μετά σε δωμάτιο κοντά στην αποβάθρα. Λίγο αργότερα επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και τον Αύγουστο του 1923 ξεκίνησε με 250 δολάρια για την Αργεντινή.
Στο Μπουένος Άιρες έκανε διάφορες δουλειές: Λαντζιέρης, υπάλληλος σε πλυντήριο, νυχτοφύλακας. Όταν η Βρετανική Τηλεφωνική Εταιρία προσέλαβε ανειδίκευτο προσωπικό πήγε κι αυτός ως νυκτερινός τηλεφωνητής. Κρυφακούγοντας τις συνομιλίες, αποσπούσε χρήσιμες πληροφορίες και τις αξιοποιούσε καταλλήλως. Έτσι, ίδρυσε μια μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής σιγαρέτων, την οποία διαφήμιζε πετώντας άδεια πακέτα στους πολυσύχναστους σταθμούς της πόλης.
Όταν ήρθε ξανά στην Ελλάδα, γνωρίστηκε με τον υπουργό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο και χάρη σ' αυτόν επέστρεψε στο Μπουένος Άιρες με καινούργιο ελληνικό διαβατήριο και τον τίτλο του ειδικού Ακολούθου. Είχε, όμως, και την αργεντινή υπηκοότητα.
Το 1931 έγινε αναπληρωματικός πρόξενος και το 1932 άρχισε ν' ασχολείται με τη ναυτιλία. Αρχικά αγόρασε ένα εμπορικό πλοίο 7.000 τόνων, που ήταν διαλυμένο και βυθίστηκε αγκυροβολημένο στο Μοντεβίδεο από φουρτούνα. Στη συνέχεια αγόρασε 6 καναδέζικα πλοία. Τα δυο πρώτα του στόλου του τα ονόμασε «Πηνελόπη Ωνάση» και «Σωκράτης Ωνάσης» προς τιμήν των γονιών του.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, εκτός των άλλων ικανοτήτων και χαρισμάτων που είχε, ήταν ικανός για κάτι που πολύ λίγοι στον πλανήτη μπορούν να πουν πως το έχουν: διέθετε ένα σχεδόν αλάθητο ένστικτο, το οποίο τον καθοδηγούσε κατευθείαν στο σημείο όπου υπήρχε μια καινούρια ευκαιρία για εκείνον. Έτσι, διέβλεψε τη βιομηχανική επανάσταση και το ρόλο του πετρελαίου. Παρήγγειλε το πρώτο τάνκερ στον κόσμο, 15.000 τόνων, και το ονόμασε «ΑΡΙΣΤΟΝ». Η άνοδος της ναυτιλίας ήταν αλματώδης και ο Ωνάσης αγόραζε διαρκώς νέα μεγαλύτερα τάνκερ.
Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταλείπει το Λονδίνο και εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη. Εκεί γνώρισε την άνοιξη του 1943 τη 16χρονη κόρη του μεγάλου έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, Αθηνά, και την ερωτεύτηκε. Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν κι εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, Στις 30 Απριλίου 1948 απέκτησαν τον γιο τους Αλέξανδρο και στις 11 Δεκεμβρίου 1950 το δεύτερο παιδί τους, τη Χριστίνα, η οποία γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη.
Στη δουλειά του συνέχεια επινοούσε νέα κόλπα. Υπέγραφε μεταφορές κάρβουνου με πλοία που δεν είχε, μεταφορές πετρελαίου με πλοία που ακόμα δεν είχαν ναυπηγηθεί. Παρ' όλα αυτά, μεγάλες εταιρίες πετρελαίου, όπως η Μόμπιλ, η Σοκόνι και η Τεξάκο, προτιμούσαν να υπογράφουν μακροπρόθεσμα σταθερά συμβόλαια μαζί του, παρά να πονοκεφαλιάζουν με άλλους.
Πριν από τον καθένα συνειδητοποίησε το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας μετά τον πόλεμο. Παρ' ότι η συμφωνία του Πότσδαμ του 1945 απαγόρευε στους Γερμανούς να ναυπηγούν πλοία πάνω από 15.000 τόνους, ο Ωνάσης σκέφθηκε τα φαλαινοθηρικά. Καμιά συμφωνία δεν απαγόρευε τις μετατροπές. Αυτή την εποχή διάλεξε και το Μόντε Κάρλο για έδρα των επιχειρήσεών του. Το 1953 σχεδόν όλο το Μονακό ήταν δικό του. Την ίδια χρονιά βάφτισε στο Αμβούργο το μεγαλύτερο τάνκερ του κόσμου με το όνομα Τίνα Ωνάση. Ωστόσο, οι σχέσεις με τη σύζυγό του δεν ήταν ιδανικές...
Το 1956 γνωρίστηκε με τον βρετανό πρωθυπουργό Ουίστον Τσόρτσιλ. Ένθερμος υποστηρικτής των Ελληνοκυπρίων και του Μακάριου, δεν δίστασε να τους υπερασπισθεί ανοιχτά, ενώ η Κύπρος βρισκόταν υπό βρετανική κατοχή.
Το 1957 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον ενθάρρυνε να αναλάβει τη μικρή επιζήμια αεροπορική εταιρία Τ.Α.Ε. Την απέκτησε για 2.000.000 δολάρια, τη μετέτρεψε σε «Ολυμπιακή Αεροπορία» και την ανέπτυξε σε αεροπορική εταιρεία των πέντε Ηπείρων. Ήδη είχε περί τις 70 εταιρίες σ' όλο τον κόσμο, όλοι τον πρόσεχαν, τον θαύμαζαν και τον ζήλευαν. Όταν πίστεψε ότι κατόρθωσε όσα ήθελε, αγόρασε τον Σκορπιό, ένα νησάκι στο Ιόνιο, το οποίο μετέβαλε σε θερινή διαμονή του.
Το 1958 συνάντησε τη διάσημη ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας. Η γνωριμία τους αυτή εξελίχθηκε τα επόμενα χρόνια σ' ένα φλογερό ειδύλλιο, που ποτέ όμως δεν κατέληξε σε γάμο. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στις 20 Οκτωβρίου του 1968 με την Ζακλίν (Τζάκυ) Μπουβιέ, μετά τη δολοφονία του συζύγου της Τζον Κένεντι. Είχαν γνωριστεί αρκετά χρόνια πριν, όταν ο Ωνάσης είχε συστήσει τον τότε γερουσιαστή της Μασαχουσέτης στον Τσόρτσιλ ως έναν ικανό πολιτικό που είχε τα προσόντα να εξελιχθεί σε πρόεδρο των ΗΠΑ.
Από τη ζωή του έλληνα μεγιστάνα πέρασαν κατά καιρούς πολλές ακόμα διάσημες γυναίκες, όπως η Τζεραλίν Σπερκλς -βαθύπλουτη κληρονόμος περιουσίας ζάχαρης που εθεωρείτο η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, η Εύα Περόν, η Μέριλιν Μονρόε, η Γκλόρια Σουανσόν και η Γκρέτα Γκάρμπο.
Η αντίστροφη μέτρηση για τον Αριστοτέλη Ωνάση άρχισε στις 22 Ιανουαρίου του 1973, όταν ο γιος του Αλέξανδρος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη συντριβή του αεροσκάφους του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τα τραύματα στον εγκέφαλο ήταν σοβαρότατα κι έπειτα από ιατρική σύσκεψη και με τη συγκατάθεση του πατέρα του οι γιατροί αφαίρεσαν τη μηχανική υποστήριξη. Ο ίδιος δεν πίστεψε ποτέ ότι ο μοναχογιός του σκοτώθηκε σε ατύχημα και πρόσφερε 1 εκατομμύριο δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορία ότι επρόκειτο για σαμποτάζ.
Το Δεκέμβριο του 1973, με την πτώση της παγκόσμιας αγοράς τάνκερ, οι ζημίες για τον Αριστοτέλη Ωνάση ανέρχονταν σε 12,5 εκατομμύρια δολάρια. Το διυλιστήριο στο Νιου Χαμσάιρ έκλεισε και στις 15 Ιανουαρίου του 1975 επέστρεψε την «Ολυμπιακή Αεροπορία» στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος την εθνικοποίησε.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε ήδη χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή. Προσβλήθηκε από μυασθένεια, μία νόσο που σιγά - σιγά εξασθενεί το μυϊκό σύστημα, κι αποσύρθηκε στο ιδιωτικό του νησί, τον Σκορπιό. Οι καλύτεροι γιατροί του κόσμου δυστυχώς δε μπόρεσαν να κάνουν τίποτε για τον άλλοτε παντοδύναμο Σμυρνιό, που τελικά έσβησε στις 15 Μαρτίου του 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού.
Μοναδική κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας του σήμερα είναι η εγγονή του Αθηνά, γόνος της Χριστίνας Ωνάση και του Τιερί Ρουσέλ. Η μοναχοκόρη του Αριστοτέλη Ωνάση βρέθηκε νεκρή το 1988 στο μπάνιο της, με αδιευκρίνιστα τα αίτια του θανάτου της. Η μητέρα των παιδιών του Τίνα βρέθηκε επίσης νεκρή στο κρεβάτι της, λόγω υπερβολικής χρήσης βαρβιτουρικών, ενώ η δεύτερη σύζυγός του Τζάκι πέθανε το 1994 από καρκίνο.

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2019 | 3:19 am


Μάρτιν Λούθερ Κινγκ 1929 – 1968

Αμερικανός ιερωμένος και ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60. Το 1964 τιμήθηκε με το Νόμπελ για την Ειρήνη.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεώτερος (Martin Luther King Jr) γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1929 στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Ο πατέρας και ο παππούς του ήταν βαπτιστές ιεροκήρυκες. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του το οικογενειακό του περιβάλλον δεν κατόρθωσε να τον κρατήσει μακριά από τον ζόφο της λευκής μισαλλοδοξίας.
Πολύ αργότερα θα μιλήσει εκτενώς για τις κουρτίνες που στοίχειωσαν τα παιδικά χρόνια του, εκείνες που χρησιμοποιούσαν στις τραπεζαρίες των τρένων για να χωρίσουν τους λευκούς από τους μαύρους. «Ήμουν πολύ μικρός όταν βίωσα την πρώτη μου εμπειρία πίσω από την κουρτίνα. Ένιωσα σαν να είχε πέσει μια κουρτίνα πάνω σε όλη μου τη ζωή».
Σε ηλικία 15 ετών, ο Μάρτιν Λούθερ άρχισε σπουδές στο Κολέγιο Μόρχαουζ της Ατλάντας, με βάση ειδικό πρόγραμμα για ταλαντούχους μαθητές. Στο τελευταίο έτος των σπουδών του εγκατέλειψε δια παντός το ενδιαφέρον του για την ιατρική και τη νομική και επέλεξε τη σταδιοδρομία του κληρικού, ύστερα από επιμονή του πατέρα του. Σπούδασε στο Θεολογικό Σεμινάριο του Κρόζερ στο Τσέοτερ της Πενσιλβανίας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1951 με δίπλωμα θεολογίας.
Τεράστια επίδραση στην ήδη αφυπνισμένη σκέψη του άσκησε η φιλοσοφία της «πολιτικής ανυπακοής» και της «μη βίας» του Μαχάτμα Γκάντι, καθώς και οι θεωρίες των σύγχρονων προτεσταντών θεολόγων. Από το Κρόζερ βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, όπου και γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του Κορέτα Σκοτ. Εκεί εξάλλου εναγκαλίστηκε και μία στέρεη βάση για τις δικές του θεολογικές και ηθικές αρχές, πάνω στην οποία έχτισε και τη διδακτορική διατριβή του με τίτλο «Συγκριτική μελέτη των ιδεών περί Θεού στη σκέψη του Πάουλ Τίλιχ και του Χένρι Νέλσον Βίμαν». Ο Κινγκ αντιλαμβανόταν τον Θεό ως μία ενεργή, εμπρόσωπη οντότητα. Επομένως, γι’ αυτόν η σωτηρία του ανθρώπου δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί ούτε στην επιδίωξη κοινωνικής προόδου, ούτε στη δύναμη του λογικού, αλλά στην πίστη ότι ο άνθρωπος οδηγείται από τον Θεό.
Ήταν σχεδόν ένα χρόνο εφημέριος της εκκλησίας των Βαπτιστών της λεωφόρου Ντέξτερ στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, όταν η ολιγομελής ομάδα οπαδών τού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα της πόλης εγκαινίασε τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων στα δημόσια λεωφορεία. Αφορμή, η σύλληψη την 1η Δεκεμβρίου 1955 της μοδίστρας Ρόζας Παρκς, η οποία αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σ’ ένα λευκό επιβάτη, όπως όριζε η νομοθεσία φυλετικών διακρίσεων. Μαχητικοί εκπρόσωποι του ντόπιου μαύρου πληθυσμού έσπευοαν να ιδρύσουν την «Ενωση για την Πρόοδο» του Μοντγκόμερι κι εξέλεξαν ηγέτη τους τον Κινγκ.


Στη διάρκεια της παρθενικής ομιλίας του ως προέδρου της οργάνωσης επέδειξε την εξέχουσα ρητορική του δεινότητα: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διαμαρτυρηθούμε. Επί πολλά χρόνια έχουμε δείξει απίστευτη υπομονή. Έχουμε δημιουργήσει μερικές φορές στους λευκούς αδελφούς μας την εντύπωση ότι μας άρεσε ο τρόπος με τον οποίο μας μεταχειρίζονταν. Ήρθαμε, όμως, εδώ για να λυτρωθούμε από την υπομονή εκείνη που μας κάνει να υπομένουμε οτιδήποτε το λιγότερο από την ελευθερία και τη δικαιοσύνη». Το αμερικανικό έθνος είχε μόλις αποκτήσει μία νέα φωνή. Ένα χρόνο αργότερα, οι μαύροι του Μοντγκόμερι είχαν αποκτήσει τη δική τους θέση στο λεωφορείο.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενός μαζικού μαύρου κινήματος, ο Κινγκ δημιούργησε την οργάνωση «Συνδιάσκεψη της Χριστιανικής Ηγεσίας των Πολιτειών του Νότου», εγκαινιάζοντας πλέον και επίσημα τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Έχοντας εξασφαλίσει ένα ισχυρό βήμα στο Νότο, ξεκινά τις ανθρωπιστικές περιοδείες του ανά τις ΗΠΑ, συζητεί με τους μαύρους για τα πολιτικά τους δικαιώματα, ακολουθεί την πολιτική τής ενεργού μη βίας, διοργανώνοντας καθιστικές διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, συναντά ξένους ηγέτες, δίνει πύρινους λόγους (εκείνο το θεόπνευστο «Έχω ένα όνειρο» στη διάρκεια μιας ειρηνικής «διαφυλετικής» συγκέντρωσης στην Ουάσιγκτον στις 28 Αυγούστου 1963 θα μείνει στην Ιστορία), διακηρύσσει ότι «έχει φθάσει η κατάλληλη στιγμή που μια συντονισμένη εξόρμηση εναντίον της αδικίας θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα και χειροπιαστά οφέλη».
Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘60 η δημοτικότητά του φθάνει στο αποκορύφωμά της. Το 1964 του απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ ψηφίζεται ο Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, που εξουσιοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλλει την απάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στους δημόσιους χώρους και να διώκει ποινικά τις διακρίσεις, τόσο στα κρατικά μέσα κοινής ωφέλειας, όσο και στην απασχόληση.


Σε λίγο, όμως, θα εμφανιστούν τα πρώτα σημεία αντιπολίτευσης στους κόλπους του μαύρου κινήματος. Η φιλοσοφία της μη βίας «σκοντάφτει» όλο και συχνότερα σε εξαγριωμένους ριζοσπάστες της λεγόμενης «Μαύρης Δύναμης», που δεν αργούν να του «κολλήοουν» και το άκρως ειρωνικό προσωνύμιο «de Lawd» («ο κ. Προσευχόμενος»). Ο Κινγκ απαντά διευρύνοντας τη βάση της οργάνωσής του: συγκροτεί ένα μέτωπο των φτωχών πληθυσμών από όλες τις φυλές, τάσσεται κατά του Πολέμου του Βιετνάμ, πολεμά πλέον «για μια ριζική αναδιάρθρωση ολόκληρης της κοινωνίας, μια επανάσταση αξιών».
Το σχέδιό του για μία «Πορεία των Φτωχών προς την Ουάσιγκτον», διακόπηκε την άνοιξη του 1968 από ένα ταξίδι του στο Μέμφις του Τενεσί για την υποστήριξη μιας απεργίας εργαζομένων στα νοσοκομεία. Στις 4 Απριλίου, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών από ένα λευκό ελεύθερο σκοπευτή, ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του μοτέλ, στο οποίο είχε καταλύσει με τους στενούς συνεργάτες του. Στις 10 Μαρτίου 1969 ο δολοφόνος του Τζέιμς Ιρλ Ρέι ομολόγησε και καταδικάστηκε σε 99 ετών ειρκτή.

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2019 | 3:18 am


ΕΦΥΓΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΙΑΛΑΤΖΗΣ

Σε ηλικία 78 χρόνων έφυγε χθες για τα γήπεδα του ουρανού ο παλαίμαχος επιθετικός του Ολυμπιακού Βόλου Κυριάκος Γιαλαντζής, ο οποίος είχε διαπρέψει με τα ερυθρόλευκα τη δεκαετία του 60’ και του 70’ ακόμη και στα γήπεδα της Α’ Εθνικής, στο πλάι τον Βασίλη Μποτίνου, Τάκη Συνετόπουλου και τόσων άλλων ιερών τεράτων του βολιώτικου ποδοσφαίρου. Ο Κυριάκος Γιαλαντζής μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο υπέστη δεν μπόρεσε να κερδίσει ακόμη μία μάχη και έτσι από χθες κοσμεί τα γήπεδα του ουρανού.Σε ανακοίνωση του ο Ολυμπιακός Βόλου αναφέρει: «Η Διοίκηση του Α.Σ Ολυμπιακός Βόλου 1937 εκφράζει την θλίψη της για τον χαμό του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Βόλου, Κυριάκου Γιαλαντζή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2019 | 7:52 pm


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 9/1/2019

Ελλάδα 

Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με έντονες καταιγίδες και χιονοπτώσεις. Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα δυτικά με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια - παράκτια και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. .

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον ΣΚΑΪ. Η αντιεξουσιαστική Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. .

Πώς θα λειτουργήσουν την Τετάρτη τα σχολεία στην Αττική. Ο κατάλογος ανανεώνεται, καθώς συνεχίζεται η ανταπόκριση των δήμων στην πρωινή έκκληση της περιφερεάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για έγκαιρη ενημέρωση αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, προκειμένου να προετοιμαστούν οι μαθητές και οι εργαζόμενοι κυρίως γονείς αλλά και να ληφθούν τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα .

Τα προβληματικά σημεία στη συμφωνία για τα F16. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία το 70% του έργου το οποίο περιγράφεται. .

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σέρρες και Κιλκίς λόγω πολικών θερμοκρασιών. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τον δήμο Κιλκίς και τον δήμο Παιονίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το παγωμένο χιόνι. 

Κόσμος

Αφγανιστάν: Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ ξεκινά περιοδεία στην Ασία. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αναχώρησε χθες για περιοδεία στην Ασία, καθώς συνεχίζει την προσπάθεια για να τερματιστεί μια σύρραξη η οποία διαρκεί πλέον πάνω από δεκαεπτά χρόνια. .

ΗΠΑ: Κονδύλια για το Τείχος απαίτησε ξανά ο Τραμπ από το Κογκρέσο . Διάγγελμα προς τους Αμερικανούς εκφώνησε τα ξημερώματα ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για μια «ανθρωπιστική» κρίση και ταυτόχρονα μια κρίση ασφάλειας στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, η οποία όπως υποστήριξε παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις. .

Σε ελεύθερη πτώση η θέση της Ιταλίας στη διεθνή κατάταξη των δημοκρατιών. Η Ιταλία, το τιμόνι της οποίας πήραν στα χέρια τους οι «αντισυστημικοί» λαϊκιστές και η αντιμεταναστευτική άκρα δεξιά από τον Ιούνιο, υποχωρεί θεαματικά σε μια ετήσια κατάταξη των δημοκρατιών που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η ομάδα ειδικών που την καταρτίζει. .

Μεξικό: Αποφυλακίζονται 16 «πολιτικοί κρατούμενοι». Η νέα κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι 16 κρατούμενοι, η φυλάκιση των οποίων θεωρεί πως οφειλόταν σε πολιτικούς λόγους. .

Αποχωρεί η Βραζιλία από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας διένειμε στους διπλωμάτες του τηλεγράφημα με το οποίο τους ζητεί να ενημερώσουν τον ΟΗΕ για την αποχώρησή της χώρας από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, μετέδωσαν ΜΜΕ την Τρίτη. .

Πολιτική

Συμφωνια Πρεσπων Ξεκινά σήμερα στην ΠΓΔΜ η διαδικασία αλλαγής του συντάγματος. Απέχει η εθνικιστική αντιπολίτευση  Λάσπη και πιέσεις από τη Ν.Δ. σε βουλευτές που έχουν τοποθετηθεί υπέρ της συμφωνίας  "Κομματική πειθαρχία" κατά της συμφωνίας στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη Φώφη Γεννηματά. "Δεν μας αφορά" απαντά η ΔΗΜ.ΑΡ.  Σήμερα οι ανακοινώσεις του Π. Καμμένου στην Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ.

«Κόντρα» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στη συζήτηση για δικαστική εξουσία και δημόσια διοίκηση. H Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, ασχολήθηκε την Τρίτη με τις διατάξεις που αφορούν τη δικαστική λειτουργία και εξουσία, τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, που είναι και η τελευταία θεματική ενότητα. .

Χρυσοβελώνη: Δεν θα συμμετάσχω στην ΚΟ των ΑΝΕΛ. H υφυπουργός Εσωτερικών και στέλεχος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εξέφρασε την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της, την Τετάρτη, σύμφωνα με επίσημη δήλωσή της. .

Για Παρασκευή έκλεισε η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες την αναβολή της συνάντησης ζήτησε ο πρωθυπουργός προκειμένου να μην επισκιασθεί η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα .

Σε νευρική κρίση οι ΑΝ.ΕΛ στον απόηχο της μη συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου. Σε τροχιά διάσπασης κινούνται πλέον οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να εμφανίζονται διχασμένοι για τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών και το περιβόητο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο να βρίσκεται στον αέρα .

Το Ποτάμι: NAI στη συμφωνία των Πρεσπών, ΌΧΙ σε ψήφο εμπιστοσύνης. Το Ποτάμι ξεκαθαρίζει ότι δεν στηρίζει ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αν ζητηθεί τονίζει όμως ότι θα ψηφίσει Ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Οικονομία

Τσακαλώτος: Θα βγούμε στις αγορές για 7 δισεκ. αλλά εμείς αποφασίζουμε πότε. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς χρέους προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με όργανο το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι». .

FT: Η Ελλάδα πετυχαίνει υπερπλεόνασμα βάζοντας φρένο στις επενδύσεις. Οι δημόσιες επενδύσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, περικόπτονται, στο όνομα του πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφέρει σε ανταπόκρισή της η μεγάλη οικονομική εφημερίδα. .

Ηandelsblatt: Δύσκολη επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές. "Τέσσερις μήνες μετά το τέλος των μνημονίων η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πρόσβαση στις αγορές. Καμία άλλη χώρα που βρίσκονταν σε πρόγραμμα δεν καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια" .

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο 59χρονος Κιμ θα παραμείνει στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. .

Πιτσιλής:«Πετύχαμε υπέρβαση εσόδων κατά τουλάχιστον 420 εκατ. ευρώ το 2018». Υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά τουλάχιστον 420 εκατομμύρια ευρώ το 2018 δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία τους τον Δεκέμβριο .

Αθλητισμός

Euroleague: Ο Μπαρτζώκας σταμάτησε το σερί νικών της Φενέρ. Στη Μόσχα ολοκληρώθηκε το αήττητο σερί των 12 νικών της Φενερμπαχτσέ, με την τουρκική ομάδα να βλέπει την Κίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα να την «προσγειώνει» με το τελικό 84-78 στην παράταση (72-72κ.α.), για την 17η αγωνιστική της Euroleague. .

Μπάσκετ: Στον Παναθηναϊκό ο Κιλπάτρικ (video). Παίκτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ πρέπει να θεωρείται ο Σον Κιλπάτρικ, κάτι που επί της ουσίας επιβεβαίωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. .

Euroleague: Με τρομερό Παπανικολαόυ ο Ολυμπιακός νίκησε τη Μπασκόνια. Ένας μαγικός Παπανικολάου πήρε τον Ολυμπιακό από το χέρι, όπου αρχικά τον έσωσε με τρομερό τρίποντο στην κανονική διάρκεια και μετά τον οδήγησε στη νίκη (91-87) επί της Μπασκόνια στην παράταση, για το 11-6! .

H ΑΕΚ πάλεψε μέχρις εσχάτων την Τρίτη στη Βαμβέργη, ωστόσο εν τέλει λύγισε με 77-73 σκορ απέναντι στην Μπάμπεργκ, γνωρίζοντας έτσι τη δεύτερη της ήττα στον τρίτο όμιλο του Basketball Champions League. Η ομάδα του Λούκα Μπάνκι μετά από αυτό το αποτέλεσμα είδε το ρεκόρ της να πέφτει στο 8-2, ενώ στον αντίποδα οι Γερμανοί, μετά τη σημερινή τους επικράτηση, έχουν πλέον επίδοση 7-3 στον όμιλο.

Για ναζιστικό χαιρετισμό κατηγορείται ο τερματοφύλακας της Κρίσταλ Πάλας. Στο στόχαστρο του Τύπου στη Βρετανία έχει μπει ο τερματοφύλακας της Κρίσταλ Πάλας, Γουέιν Χένεσι, που «συνελήφθη» από τον φακό να χαιρετάει ναζιστικά.

Ο αγώνας του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου για την Εuroleague, καθώς και το πρώτο παιχνίδι της ΑΕΚ κόντρα στον Κισσαμικό, για τη φάση των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της Τετάρτης. 

Αναλυτικά

02:00 COSMOTE SPORT 4 HD Philadelphia 76ers-Washington Wizard NBA Regular Season

15:00 COSMOTE SPORT 1 HD Απόλλων Σμύρνης-Ατρόμητος Κύπελλο Ελλάδας

17:15 COSMOTE SPORT 2 HD ΑΕΛ-Αστέρας Τρίπολης Κύπελλο Ελλάδας

18:30 ΕΡΤ Play1 Φενερμπαχτσέ-Ολυμπιακός FIBA EUROLEΑGUE ΓΥΝΑΙΚΩΝ

19:00 Novasports 5HD Ζενίτ - ΤσεντεβίταEurocup

19:15 Novasports 3HD Νταρουσάφακα-ΤΣΣΚΑ EuroLeague

19:30 Novasports 1HD Προμηθέας Π.-Μπαϊρόιτ Basketball Champions League

19:30 COSMOTE SPORT 1 HD Κισσαμικός ΜΓΣ-ΑΕΚ Κύπελλο Ελλάδας

20:00 ΕΡΤ2 Ολυμπιακός – Γιαντράν LEN Champions League

21:00 Novasports 2HD Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Μπάγερν EuroLeague

21:45 Novasports 1HD Μάντσεστερ Σίτι - Μπάρτον Αλμπιον Λιγκ Καπ Αγγλίας

22:05 Novasports 5HD Παρί Σ.Ζ. – Γκινγκάμπ Λιγκ Καπ Γαλλίας

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2019 | 8:02 am


Εφυγε από τη ζωή 47χρονη μητέρα τριών παιδιών

 Εφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 χρόνων η Μαρία Σοφτά -Χαλέβα, βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους της. Η Μαρία Σοφτά -Χαλέβα έφυγε από τη ζωή μετά από γενναία, αλλά άνιση μάχη με ασθένεια. Ηταν παντρεμένη και μητέρα τριών αγοριών. Η οικογένειά της, οι συγγενείς και οι φίλοι της θα την αποχαιρετίσουν αύριο Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου Βόλου, όπου θα τελεστεί η κηδεία της...

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2019 | 10:22 pm


Παγωνιά σε όλο το Νομό Μαγνησία

Παγωνιά σε όλη τη Μαγνησία και σήμερα, με τους δρόμους να είναι ανοικτοί, εκτός από το σημείο που υπέδειξε η Αστυνομία, ότι απαγορεύεται και συγκεκριμένα για την Επ. Οδό Χανίων – Κισσού από διασταύρωση Χιονοδρομικού Κέντρου έως τη διασταύρωση με την Επ.Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος) – Κισσό. Κανονικά εκτελούνται σήμερα τα δρομολόγια του πλοίου για τις Β. Σποράδες.
Στη Μαγνησία, αναμένονται αραιές συννεφιές, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -07…01 οC. Στον Βόλο -03…01 οC
Το νησί της Σκοπέλου και ιδιαίτερα την περιοχή της Γλώσσας πλήττει το νέο κύμα κακοκαιρίας καθώς χιονίζει από το μεσημέρι με ιδιαίτερη ένταση και δίνεται μάχη για να κρατηθεί το οδικό δίκτυο ανοιχτό. Χιονίζει και σε Σκιάθο και Αλόννησο αλλά χωρίς προβλήματα ενώ η πρόβλεψη της ΕΜΥ κάνει λόγο για ολονύχτια χιονόπτωση μέχρι και τις 8 αύριο το πρωί.
Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο εντεταλμένος σύμβουλος για της Β. Σποράδες Ν. Πλωμαρίτης, στη Γλώσσα και στις γύρω περιοχές το χιόνι φθάνει στα ορεινά και το μισό μέτρο και επιχειρούσαν μέχρι τις οκτώ το βράδυ πέντε μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας και ιδιωτών για να διατηρηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο Σκόπελος-Γλώσσας.
Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρ. Βασιλούδης, δήλωσε ότι η χώρα της Σκοπέλου είναι χωρίς ρεύμα από τις 8 το βράδυ και εκτίμησε ότι προκλήθηκε βλάβη στη γραμμή που δίνει ρεύμα στη χώρα.
Στην Σκιάθο και την Αλόννησο χιονίζει επίσης με τρία μηχανήματα να επιχειρούν σε κάθε νησί, αλλά το ύψος του χιονιού στα πεδινά δεν ξεπερνά του πέντε πόντους και στα ορεινά τους 15 πόντους. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ -2 και 1 βαθμούς Κελσίου.
Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανακοινώθηκε ότι αύριο Τρίτη δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Σκοπέλου.

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2019 | 8:04 am


Έλβις Πρίσλεϊ 1935 – 1977

Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός· εμβληματική προσωπικότητα του ροκ-εντ-ρολ, γνωστός και ως «Ο Βασιλιάς» (The King). Με την επιβλητική του φωνή, αλλά και με τη χαρισματική σκηνική του παρουσία με τον έντονα σεξουαλικό χαρακτήρα της, πυροδότησε την επανάσταση που προκάλεσε αυτή η μουσική.
Ο Έλβις Ααρών Πρίσλεϊ (Elvis Aaron Presley) γεννήθηκε στο Τιούπελο της πολιτείας Μισισίπι στις 8 Ιανουαρίου 1935 και μεγάλωσε με ακούσματα της μουσικής γκόσπελ. Το 1948 η οικογένειά του μετοίκησε στο Μέμφις του Τενεσί, όπου το νεαρό παιδί ήλθε σε επαφή με τα μπλουζ και την τζαζ.
Είχε μόλις τελειώσει το γυμνάσιο, όταν η φωνή του εντυπωσίασε τον Σαμ Φίλιπς, παραγωγό και ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας Sun, που αναζητούσε ένα λευκό με φωνή μαύρου. Ο Φίλιπς τον ενθάρρυνε να προχωρήσει στην ηχογράφηση των τραγουδιών «That’s All Right Mamma», αφιερωμένο στα γενέθλια της μητέρας του, και «Blue Moon Of Kentucky», τον Ιούλιο του 1954. Τα πέντε τραγούδια που ηχογράφησε για λογαριασμό της Sun γνώρισαν, τοπικά, μεγάλη επιτυχία και τον επόμενο χρόνο ο Φίλιπς πούλησε το συμβόλαιό του με τον Πρίσλεϊ στην RCA Victor.
Η καριέρα του απογειώθηκε με το τραγούδι «I Forgot To Remember To Forget» (το τελευταίο σινγκλ του για τη Sun και ταυτόχρονα το πρώτο για την RCA), το οποίο ανέβηκε στο νούμερο 1 του πίνακα επιτυχιών της κάντρι μουσικής, ενώ το «Heartbreak Hotel», μία υποβλητική μπαλάντα, έμεινε στην κορυφή για οκτώ εβδομάδες.
Σύντομα, ο Έλβις έγινε ο βασιλιάς του ροκ-εντ-ρολ και το ίνδαλμα της αμερικανικής νεολαίας. Οι πρωτοφανείς για την εποχή ρυθμοί του, το ύφος του, το χτένισμά του, ο αισθησιασμός των κινήσεων του (τον ονόμασαν Elvis the Pelvis για τον τρόπο που κινούσε τους γοφούς του - λογοπαίγνιο, εξαιτίας της ομοιότητας τού ονόματός του Elvis με την αγγλική λέξη pelvis, που δηλώνει τη λεκάνη του ανθρώπινου σώματος) αποτελούσαν πρόκληση για τα συντηρητικά μεσοαστικά στρώματα, αλλά ενθουσίαζαν τη νεολαία και προκαλούσαν υστερικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα στα νεαρά κορίτσια. Κάθε εμφάνισή του σε συναυλία ή στην τηλεόραση προκαλούσε σκάνδαλο.
Ακολούθησαν μεγάλες επιτυχίες , όπως τα τραγούδια «Don’t Be Cruel», «Hound Dog», «Love Me Tender», «All Shook Up» και «Jailhouse Rock». Το 1956 γύρισε την πρώτη από τις 33 συνολικά ταινίες του, με τίτλο «Love me Tender». Η καριέρα του διακόπηκε για δύο χρόνια (1956-1960), προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στη Γερμανία. Εκεί γνωρίστηκε και με την Πρισίλα Βάγκνερ (γ. 1945), τη μέλλουσα γυναίκα του, με την οποία απέκτησε μία κόρη, τη Λίζα Μαρί (γ. 1968).
Μετά την απόλυσή του από τον στρατό αφοσιώθηκε στη δισκογραφία και τον κινηματογράφο έως το 1968, οπότε εμφανίστηκε σε μία σειρά συναυλιών στο Λας Βέγκας και επανήλθε στην τηλεόραση. Είχε πια αλλάξει εντελώς στυλ, τραγουδούσε με ύφος καλού παιδιού γλυκανάλατες μπαλάντες κι έγινε ο αγαπημένος τραγουδιστής των μεσοαστικών στρωμάτων. Το κοινό του εξακολουθούσε να διευρύνεται αν και το αποτελούσαν πλέον μεγαλύτερες ηλικίες.
Ο Έλβις με τον καιρό άρχισε να καταρρέει από τα προσωπικά του προβλήματα, το άγχος της ηλικίας και την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά. Ο ξαφνικός θάνατός του στις 16 Αυγούστου 1977 στην Graceland, το ανάκτορό του στο Μέμφις, αποδόθηκε σε φυσικά αίτια. Προτού αναχωρήσει για τον άλλο κόσμο πρόλαβε να ηχογραφήσει κάποια ώριμα και ποιοτικά τραγούδια, όπως τα «In The Ghetto», «Suspicious Minds» και «Kentucky Rain».
Γύρω από το όνομά του αναπτύχθηκε μια επικερδής βιομηχανία εμπορικών προϊόντων, η οποία εξακολούθησε να είναι προσοδοφόρα ακόμη και μετά το θάνατό του. Θεωρείται ένας από τους επιδραστικότερους τραγουδιστές του 20ου αιώνα και σίγουρα ο πιο εμπορικός τραγουδιστής όλων των εποχών, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια δίσκους. Το σπίτι του στο Μέμφις εξακολουθεί να είναι τόπος προσκυνήματος για εκατομμύρια θαυμαστών του απ’ όλο τον κόσμο, ενώ το φαινόμενο Πρίσλεϊ εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης.

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2019 | 8:02 am


Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής

Ο τελευταίος και μεγαλύτερος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ονομάζεται «Πρόδρομος», γιατί με το κήρυγμα και με το έργο του εσήμανε τον ερχομό του Ιησού Χριστού και «Βαπτιστής», διότι βάπτιζε τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό και εβάπτισε και τον Ιησού Χριστό. Το βάπτισμα του Προδρόμου ήταν μία συμβολική πράξη καθαρμού εκείνων, που πήγαιναν σ’ αυτόν να εξομολογηθούν, ήταν όμως και ο τύπος του βαπτίσματος του Ιησού Χριστού, γι’ αυτό και ο Ιωάννης έλεγε: «Εγώ μεν εβάπτισα υμάς εν ύδατι, αυτός βαπτίσει υμάς  εν Πνεύματι Αγίω» (Μάρκου α΄ 8).
Ο Ιωάννης (εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού ονόματος Γιοχανάν, που σημαίνει «παρά Θεώ εύρον χάριν») γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο από τον ιερέα Ζαχαρία και τη γηραιά Ελισάβετ. Ήταν συγγενής του Ιησού Χριστού από την πλευρά της μητέρας του και έξι μόλις μήνες μεγαλύτερός του. Έζησε ασκητικό βίο στην έρημο και δεν δίστασε να ελέγξει απερίφραστα και κατά πρόσωπο την αδικία και την ηθική υπόσταση των ανθρώπων της εποχής του. Αυτό έγινε αιτία να συλληφθεί και να φυλακισθεί από τον τοπάρχη της Ιουδαίας Ηρώδη Αντύπα, που συζούσε παράνομα με την Ηρωδιάδα, σύζυγο του αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου. Η Ηρωδιάδα έπεισε την κόρη της Σαλώμη να ζητήσει την «κεφαλήν του Ιωάννου επί πίνακι» (Μάρκου στ΄25) ως δώρο γενεθλίων και ο Ηρώδης Αντύπας για να την ευχαριστήσει διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.
Ο  Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους στην Ελλάδα. Θεωρείται προστάτης και φύλακας της κουμπαριάς και των νοσούντων από ελονοσία. Το όνομά του αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα βαφτιστικά ονόματα και είναι παράγωγο πολλών επωνύμων. Μεγάλος αριθμός εκκλησιών και ξωκλησιών φέρουν το όνομά του, καθώς και εκατοντάδες οικισμοί. Η μνήμη του τιμάται από τον Χριστιανισμό έξι φορές τον χρόνο:
 • 7 Ιανουαρίου, Σύναξη του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
 • 24 Φεβρουαρίου, Α' και Β' Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
 • 25 Μαΐου, Γ' Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
 • 24 Ιουνίου, Γενέθλιον του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Την παραμονή της εορτής κυριαρχούν πυρολατρικά έθιμα (Φωτιές τ’ Αϊγιαννιού).
 • 29 Αυγούστου, Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Η ημέρα θεωρείται πένθιμη και συνδέεται με αυστηρή νηστεία.
 • 23 Σεπτεμβρίου, Σύλληψις Τιμίου Προδρόμου.

Δημοσιεύθηκε στις 7 January 2019 | 5:42 am


Nέο κύμα κακοκαιρίας ΕΡΧΕΤΑΙ Ο "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" -

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ανακοινώθηκε ότι, σύμφωνα με Δελτίο Πρόγνωσης Καιρικών Φαινομένων από την Ε.Μ.Υ. για σήμερα Δευτέρα 07 Ιανουαρίου, θα επικρατήσουν στη Θεσσαλία νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια κυρίως θάλασσα-παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην Εύβοια, στις Σποράδες και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά.
Μεμονωμένες
καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από -06 έως 08 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Κατόπιν τούτου συστήνεται στους ιδιοκτήτες και κυβερνήτες μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα
ασφαλούς πρόσδεσης και να μην αποπλεύσουν κατά το χρόνο ισχύος του Δελτίου.
Οι χειμερινοί κολυμβητές συστήνεται να επιδεικνύουν την απαραίτητη προσοχή και να συμμορφώνονται με
τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης. Ναυταθλητικοί και αλιευτικοί σύλλογοι, παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους, και να αποφύγουν
Για περισσότερες πληροφορίες όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου (τηλ: 2421353862 & 108).

Δημοσιεύθηκε στις 7 January 2019 | 5:28 am


ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ

Η ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ
Την Κυριακή 6 Ιανουαρίου, στις 5 μ.μ, στο «Χωριό του Αη Βασίλη» στον Βόλο, μετά την αναγκαστική αναβολή εξαιτίας της χιονόπτωσης, θα κοπούν και θα μοιραστούν 10.000 κομμάτια βασιλόπιτας, στα οποία θα βρίσκονται 20 μεγάλα δώρα φλουριά από διάφορες επιχειρήσεις της Μαγνησίας. Την γιγάντια βασιλόπιτα επιμελήθηκε το Σωματείο Αρτοποιών Βόλου και Περιχώρων «Η Δήμητρα» που με μεγάλη χαρά ήθελε να συμμετάσχει σε αυτήν την εκδήλωση του θεματικού πάρκου και της πόλης του Βόλου.
Ο αχνοστολισμός της Βασιλόπιτας την Κυριακή θα ξεκινήσει από τις 4.30 μ.μ από τα μέλη του σωματείου, παιδιά και εθελοντές και το κέρασμα θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ.
Την ίδια ημέρα θα γίνει και η μεγάλη κλήρωση του Χωριού του Αη Βασίλη όπου ένας τυχερός ή μια τυχερή θα κερδίσουν ένα πενθήμερο ταξίδι στη Βουδαπέστη.

ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ
Με την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων η Δημοτική Αρχή προσφέρουν σε όλα τα παιδιά ηλικίας έως 14 ετών δωρεάν ψυχαγωγία στο χώρο του μαγικού χωριού του Αη Βασίλη, την Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Ολα τα παιδιά ηλικίας έως 14 ετών θα μπορούν να ανέβουν σε όποιο παιχνίδι του Luna Park επιθυμούν εντελώς δωρεάν. Με τον τρόπο αυτό τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι διοργανωτές του Χωριού ευχαριστούν τους πολίτες για την συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 6 January 2019 | 6:03 am


Τα Θεοφάνεια στη Μαγνησία

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η Τοπική μας Εκκλησία ετοιμάζεται να εορτάσει και φέτος την μεγίστη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, στο κλίμα των οποίων θα εισέλθουμε είδη από σήμερα 4 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «το λατρευτικό πρόγραμμα της εορτής θα εξελιχθεί ως εξής:
Σάββατο 5 Ιανουαρίου
6-9π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία – Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Αμέσως μετά, οι Ιερείς μας θα περιέλθουν τις ενορίες τους, για τον αγιασμό των οίκων.
6.μ.μ. Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Θεοφανείων, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρωτ. Δημήτριος Καρακώστας, Αρχιερατικός Επίτροπος Βελεστίνου.
Κυριακή 6 Ιανουαρίου
7.30 – 11.30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Ο Σεβασμιώτατος θα λειτουργήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου θα τελέσει την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Αμέσως μετά θα εκκινήσει λιτανεία προς την παραλία του Βόλου, για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού».
To πρόγραμμα εορτασμού στον Δήμο Ρήγα Φεραίου
Ο Αγιασμός των Υδάτων θα γίνει την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019, μετά τη Θεία Λειτουργία, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίων Κων/νου & Ελένης Βελεστίνου. Ειδικότερα: Ώρα 10:00 π.μ.: Πέρας προσέλευσης επισήμων στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία. Ώρα 10:30 π.μ: Καθαγιασμός των υδάτων.
Το πρόγραμμα εορτασμού στον Αλμυρό
Από τον Δήμο Αλμυρού ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανείων, στο οποίο καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όλες οι Στρατιωτικές, οι Αστυνομικές και οι Πολιτικές Αρχές, οι Οργανισμοί, οι διάφοροι Σύλλογοι, τα Εργατικά Σωματεία, οι Οργανώσεις και όλοι οι πολίτες.
Στις 10 το πρωί της Κυριακής 6 Ιανουαρίου 2019 θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου και θα ακολουθήσει η προσέλευση των επισήμων και του κόσμου στο χώρο της γέφυρας «Ξηριά» όπου θα τελεσθεί ο Αγιασμός των Υδάτων.
Στις 12 το μεσημέρι, θα τελεστεί ο καθαγιασμός των υδάτων στην παραλία Αλμυρού.

Δημοσιεύθηκε στις 5 January 2019 | 4:40 pm


Στην «κατάψυξη» απο σήμερα και την Παρασκευή Βόλος και Μαγνησία

Στην «κατάψυξη» μπαίνουν από σήμερα Πέμπτη μέχρι και την Παρασκευή ο Βόλος και η Μαγνησία, με χιόνια ακόμη και στα πεδινά και πολικό κρύο, με το θερμόμετρο να πέφτει ακόμη και στους -11 βαθμούς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις από σήμερα το πρωί, μετά τις 5 ξημερώματα θα αρχίσει να εξελίσσεται το φαινόμενο, από τις 10 θα χιονίζει μέχρι τη θάλασσα (μηδενικό υψόμετρο) και θα βρίσκεται σε πλήρη έξαρση μέχρι το βράδυ, ενώ για αύριο Παρασκευή αναμένεται αραιή χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά λιγότερη, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Λόγω των έκτακτων φαινομένων, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη συγκάλεσε έκτακτα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που δήλωσαν ετοιμότητα. Όπως επισημάνθηκε, στο εθνικό δίκτυο θα βρίσκονται 60 εκχιονιστικά μηχανήματα που θα κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους και θα ρίχνουν αλάτι, για ν’ αποφευχθεί ο παγετός, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Η κα. Κολυνδρίνη υπογράμμισε πως οι θερμοκρασίες στο νομό σήμερα θα κινηθούν κάτω από το μηδέν, καθώς στα ορεινά θα φτάσουν ακόμα και στο -11, ενώ στα πεδινά ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους -2 βαθμούς κελσίου, ενώ έτοιμα είναι 60 μηχανήματα.

Συνέστησε στους Δήμους να έχουν έτοιμα μηχανήματα για τους επαρχιακούς και τους αγροτικούς δρόμους και να μεριμνήσουν για τις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ απευχήθηκε η ένταση των καιρικών φαινομένων να θυμίσει τις αντίστοιχες χιονοπτώσεις του 2014, αν και τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν κάτι τέτοιο. Ήδη από την Αστυνομία ανακοινώθηκε ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακό οδό Χανίων – Κισσού, από διασταύρωση Χιονοδρομικού Κέντρου – Αγριόλευκες Πηλίου έως τη διασταύρωση με την Επ.Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος) Η αντιπεριφερειάρχης στην ενημέρωση που έκανε προς τους φορείς, τόνισε ότι διακόπηκε η κυκλοφορία στον συγκεκριμένο δρόμο, για να γίνουν προσπάθειες, ώστε να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο, ενώ ζήτησε από την Τροχαία να υπάρχουν περιπολικά γιατί κολλούν αυτοκίνητα στα χιόνια και κλείνει ο δρόμος. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Παναγιώτης Δαρειώτης ζήτησε να εξασφαλιστεί προσβασιμότητα στο σταθμό του Πανθεσσαλικού, για να μπορούν να κινούνται τα ασθενοφόρα.
Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και του Χιονοδρομικού Κέντρου Γρηγόρης Ιγγλέσης είπε ότι υπάρχουν παράπονα που δεν άνοιξε το Χιονοδρομικό, αλλά δεν έπεσε πολύ χιόνι, παρά μόνο χθες το βράδυ έπεσε αρκετό αλλά υπήρχαν ανεμοσούρια. Ο ίδιος τόνισε ότι τα τρία ρατράκ δουλεύουν και αν το επιτρέψει ο καιρός ελπίζει το Χ.Κ. Πηλίου να λειτουργήσει το Σαββατοκύριακο.

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 5:37 am


Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις – Συστάσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Ε.Μ.Υ,
το οποίο ισχύει για αύριο Δευτέρα 31/12/0218, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κυρία χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλασσιά- παραθαλάσσια τμήματα, τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο και τους θυελλώδεις βόρειους άνεμους στο Αιγαίο.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συστήνει στους πολίτες:
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Δημοσιεύθηκε στις 30 December 2018 | 4:40 pm


Λευκή Πρωτοχρονιά προβλέπουν οι μετεωρολόγοι στη Μαγνησια

Λευκή Πρωτοχρονιά, τουλάχιστον στα ηπειρωτικά της Μαγνησίας προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, καθώς από το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, παραμονή του νέου έτους, αναμένεται επιδείνωση του καιρού, με βροχές, καταιγίδες, ενώ από το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να το γυρίσει σε χιόνι και εντός της πόλης του Βόλου.

 Τη Δευτέρα, παραμονή του νέου έτους, αναμένονται αρχικά νεφώσεις, που σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από -4 μέχρι 6 βαθμούς και στον Βόλο από 0 μέχρι 6, ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα πνέουν ισχυροί από βορειοανατολικές διευθύνσεις.
Την Πρωτοχρονιά προβλέπονται αρχικά βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και στον Βόλο και χιονοπτώσεις στα ορεινά, πυκνές στο Πήλιο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση και θα κυμανθεί στη Μαγνησία από -7 μέχρι 5 βαθμούς και στον Βόλο από -2 μέχρι 5. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί και στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη αναμένεται χιονόπτωση και εντός της πόλης του Βόλου, που θα συνεχιστεί μέχρι το μεσημέρι της 2ης μέρας του νέου έτους.
Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυρίως τις πρωινές ώρες θα κυμαίνεται από -5 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου στις πεδινές περιοχές, ενώ στις ορεινές θα είναι τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερη.

Δημοσιεύθηκε στις 29 December 2018 | 5:09 pm


Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλη την Ελλάδα

Μακεδονία - Θράκη

Στη Φλώρινα, οι κάτοικοι υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα, που συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός.
Φωτιές ανάβουν επίσης και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Τα παιδιά της κάθε γειτονιάς αρχίζουν τότε να μαζεύουν ξύλα από κέδρο, να τα βάζουν σε ένα ασφαλές μέρος, για να μη τους τα κλέψουν παιδιά από άλλες γειτονιές και ορίζουν ένα φύλακα για κάθε βραδιά.
Αν τα παιδιά καταφέρουν να κλέψουν ξύλα που προορίζονται για τη φωτιά μιας άλλης γειτονιάς, στήνουν γλέντι για το πανηγυρίσουν, ενώ ο ντροπιασμένος θεωρείται ο φύλακας που του έκλεψαν τα ξύλα. Παλιότερα ήταν τόσο μεγάλη η ντροπή για εκείνον που άφησε να του κλέψουν τα ξύλα, που ούτε στο σχολείο δεν τολμούσε να πάει την άλλη μέρα.
Στην Πέλλα αναβιώνει το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω» που έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν το βράδυ φωτιές, φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω», δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο, οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.
Στη Σιάτιστα Κοζάνης αναβιώνουν οι «κλαδαριές», τα «κόλιαντα» και τα «μπουμπουσάρια». Οι «κλαδαριές» είναι οι φωτιές που ανάβονται κάθε χρόνο για να ζεστάνουν τον Χριστό. Τα «κόλιαντα» είναι τα κάλαντα στο τοπικό σιατιστινό ιδίωμα, ενώ την ημέρα των Θεοφανίων αναβιώνουν τα «μπουμπουσάρια», δηλαδή τα καρναβάλια με το καθαρά σιατιστινό Αϊβασιλιάτικο χορό.
Όπως γράφει ο λαογράφος Γεώργιος Μπόντας, παλαιότερα τα παιδιά της κάθε γειτονιάς, από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου έκαναν ομάδες και φρόντιζαν να συγκεντρώσουν ξερά χόρτα, τα φουρφούρια (Γεράνεια) ή λόζιο (Χώρα), για να έχουν το απαραίτητο σύνολο ξερών χόρτων, με το οποίο θα τροφοδοτήσουν τη φωτιά, τη λεγόμενη «κλαδαριά», που θα ανάψουν στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ.
Το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς, στους δρόμους και τις πλατείες πολλών μακεδονικών πόλεων εκτυλίσσεται η γιορτή του μαγκαλιού. Ο κόσμος αποχαιρετά τον παλιό χρόνο ψήνοντας χοιρινό στο μαγκάλι. Από παλιά, το χοιρινό αποτελούσε κύριο πιάτο των εορτών μετά τη 40ήμερη νηστεία. Οι οικογένειες τάιζαν το γουρούνι, προσπαθώντας να το παχύνουν και το έσφαζαν για το εορταστικό τραπέζι.
Τα Θεοφάνια στη Μακεδονία αναβιώνουν τα «ραγκουτσάρια» στην Καστοριά, οι «φωταράδες» στη Χαλκιδική, τα «τζαμαλάρια» στην Αρνισσα Πέλλας και οι «προδρομίτες» στην Πιερία.
Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Δράμα, με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης.
Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πιο συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές.
Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μία από τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου (25 Δεκεμβρίου - 6 Ιανουαρίου) που γίνονται στο Νομό Δράμας και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, στο Βώλακα, στην Πετρούσα, στον Ξηροπόταμο, στους Πύργους και στην Καλή Βρύση.
Το ίδιο έθιμο αναβιώνει, επίσης, κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας.
Οι Μωμόγεροι, ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, αναβιώνει στους Σιταγρούς και Πλατανιά, χωριά όπου υπάρχουν πρόσφυγες από τον Πόντο. Η ονομασία Μωμόγεροι προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος, από τις μιμητικές κινήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές με μορφή γεροντικών προσώπων. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται όλο το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια).
Στο νησί της Θάσου οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο: Το σπόρδισμα των φύλλων. Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ' αναμμένα κάρβουνα φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μία ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.
Στην πόλη της Καβάλας, πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα κάποια από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, όπως το σπάσιμο του ροδιού μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη, αλλά και η μεταφορά μιας πέτρας -συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας- στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο το σπίτι και γερή ολόκληρη η οικογένεια τη νέα χρονιά.
Με θέματα που προέρχονται τόσο από τη σύγχρονη πραγματικότητα, όσο και από τη λαϊκή παράδοση, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης συμμετέχουν στις Χριστουγεννιάτικες Γιορτές, που αποτελούν μία ευκαιρία υπόμνησης της πλούσιας σε ήθη, έθιμα και τραγούδια παράδοσης της Θράκης. Από τα έθιμα αυτά ξεχωρίζουν τα πολλά χριστουγεννιάτικα τραγούδια της, γνωστά και ως «Ρουγκάτσια», και εδέσματα όπως τα εννιά νηστίσιμα φαγητά και η «μπάμπο».

Θεσσαλία

Ένα από πιο χαρακτηριστικά έθιμα των Τρικάλων είναι η λεγόμενη «Γουρνοχαρά» Ανήμερα των Χριστουγέννων, οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία κι έπειτα αφού τελειώσει η Θεία Λειτουργία, σε σπίτια και αυλές ψήνουν «τη γουρνάδα». Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα τα παιδιά τα ψάλλουν είτε την παραμονή είτε ανήμερα. Παλαιότερα, η κάθε παρέα που έλεγε τα κάλαντα χτυπούσε τις πόρτες των σπιτιών με ξύλα και μόλις η νοικοκυρά τους άνοιγε κατευθύνονταν στο τζάκι και ανακάτευαν τη φωτιά με το ξύλο, λέγοντας ευχές για τη νέα χρονιά.
Χαρακτηριστικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς είναι η βασιλόπιτα. Οι γυναίκες του σπιτιού, κάνουν ζυμάρι, στο οποίο τοποθετούν νόμισμα, ένα κομμάτι κλήμα, άχυρο ή χορταράκι, μία μικρή πέτρα όπως κι ένα σπόρο καλαμποκιού. Στο μεσημεριανό τραπέζι ο νοικοκύρης του σπιτιού θα κόψει τη βασιλόπιτα, αφού πρώτα τη φέρει τρεις φόρες γύρω στο ταψί. Στη συνέχεια θα τη μοιράσει σε κομμάτια με σειρά ηλικίας σε όλα τα μέλη της οικογένειας.
Σε όποιον πέσει το κλήμα θα έχει πολλά σταφύλια, σε όποιον πέσει η μικρή πέτρα θα είναι δυνατός στην υγεία του, ενώ αυτός που θα πετύχει το άχυρο ή το χόρτο θα αποκτήσει πολλά ζώα, αυτός που θα πετύχει το νόμισμα θα γίνει πλούσιος και τέλος αυτός που θα πετύχει τα καλαμπόκι, θα κερδίσει τη φετινή σοδειά.
Ξεχωριστό «χρώμα» έχουν τα Χριστούγεννα για τους Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας, τα έθιμα και οι παραδόσεις των ημερών στους οποίους έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο.
Η γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ασκούσε ανέκαθεν τεράστια επίδραση στην καραγκούνικη ψυχή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτικός και μελετητής, Ζήσης Τζιαμούρτας.
Την παραμονή οι νοικοκυρές ήταν από νωρίς στο πόδι, προετοιμάζοντας με ιδιαίτερη φροντίδα και λαχτάρα τις κλούρες για τα μικρά παιδιά, που θα τραγουδούσαν στο χωριό την παραμονή, τις αυγοκλούρες, αλλά και τη Χριστουγεννιάτικη κότα.
Την παραγεμιστή κότα, όπως την έλεγαν, που στο εσωτερικό της έβαζαν λίγο ρύζι, σύκα, σταφίδες, εντόσθια από κοτόπουλο και κομμάτια από πρόσφορα για να είναι ευλογημένο το τραπέζι του Χριστού.
Πριν ξημερώσει, κατά τις τρεις, με τα καινούργια τους ρούχα και «καθαροί» από τη νηστεία των 40 ημερών έπαιρναν το δρόμο για την εκκλησία με ξεχωριστή ευλάβεια, για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και να πάρουν τη μεταλαβιά.
Όταν τελείωνε η λειτουργία, οι γυναίκες μοίραζαν στους ενορίτες, άλλες μέσα στο ναό, ψωμί, που είχαν στις κανίστρες και τηγανισμένα κοτόπουλα που είχαν σε χωμάτινα πιάτα και άλλες έξω στην αυλή για να πασχίσουν οι ψυχές των πεθαμένων, λέγοντας την ευχή «Χρόνια πολλά και ο Θεός σχωρεσ'».
Όταν όλοι οι χωριανοί έβγαιναν από την εκκλησία, στον αύλειο χώρο, χαρούμενοι και γελαστοί έλεγαν μεταξύ τους «Χρόνια πολλά». Δεν ασπάζονταν οι μικρότερες ούτε οι νύφες τα χέρια των μεγαλυτέρων, όταν μεταλάβαιναν τα άχραντα μυστήρια. Μερικοί δε τουφεκούσαν με τους γκράδες.
Και αυτό, εξηγεί ο κ. Τζιαμούρτας, για να απομακρυνθούν τα κακά πνεύματα που επενεργούν πάντοτε επικίνδυνα στις προσπάθειες των ανθρώπων, όπως πίστευαν.
Το μεσημέρι, όλη η οικογένεια, καθισμένη στην ψάθα γύρω από την τάβλα, έτρωγε την παραγεμιστή κότα και σούπα, αφού πρώτα έκαναν το σταυρό τους. Το γεγονός των Χριστουγέννων δεν το έψελναν μόνο μέσα στην εκκλησία οι Καραγκούνηδες, αλλά και τα μικρά παιδιά, ηλικίας 8-13 ετών, την παραμονή, γυρνώντας σε όλα τα σπίτια του χωριού πριν ακόμα χαράξει καλά.
Νέες ετοιμασίες έκαναν οι νοικοκυρές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αργά τα μεσάνυχτα πήγαιναν στη βρύση και την άλειφαν με λίπα, ρίχνοντας νομίσματα, λίγο καλαμπόκι και στάρι. Οι νοικοκυρές σηκώνονταν τα χαράματα για να ζυμώσουν και να ψήσουν την βασιλοκλούρα, που ήταν μια μπουγάτσια από σιταρένιο αλεύρι και πάνω είχε κεντήματα με το ψαλίδι, λουλούδια και σταυρούς.
Μέσα σ’ αυτήν έβαζαν το φλουρί, ένα κλωναράκι κορομηλιάς, ένα σπυρί σιτάρι και λίγες τρίχες από την αγελάδα, σύμβολα ασφαλώς, εξηγεί ο εκπαιδευτικός, που κρύβουν ζωτική δύναμη, που είναι αναγκαία, για να εξασφαλιστεί η αφθονία και η ευημερία.
Όταν ξημέρωνε, όλη η οικογένεια έπαιρνε το δρόμο για την εκκλησία με τα γιορτινά τους ρούχα. Μεγάλος άγιος στις συνειδήσεις των Καραγκούνηδων είναι ο Βασίλειος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, γυναίκες μοίραζαν στους ενορίτες τεμάχια βασιλοκλούρας και «πεντακάθαρο τυρί σαν την ψυχή του Άι-Βασίλη», που θα ήταν όλη τη χρονιά βοηθός τους και θα έφερνε ευτυχία στα σπίτια τους.
Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, αυτή τη μέρα άνοιγαν τα ανατολικά παράθυρα των σπιτιών τους, για να μπει ο καινούργιος χρόνος. Για να είναι δε γερά τα ζώα και ιδιαίτερα τα πρόβατα, ο νοικοκύρης έπαιρνε τη βασιλοκλούρα, που έφτιαχνε γι” αυτά και πήγαινε στο μαντρί, όπου με το τσομπάνη έσπαζε την κλούρα στην πλάτη του κριαριού ή προβατίνας και έδινε μικρά τεμάχια για το καλό στα πρόβατα και τα έτρωγαν.
Το ίδιο έκανε και στο στάβλο των ζώων, όπου έσπαζε στη ράχη της αγελάδας την κλούρα. Το μεσημέρι, καθισμένοι όλοι στην ψάθα γύρω από το σοφρά περίμεναν με μεγάλη αγωνία και λαχτάρα την βασιλοκλούρα. Μόλιςτην έβαζε η νοικοκυρά πάνω στην τάβλα, ο σπιτονοικοκύρης την έκοβε σε ίσια κομμάτια. Ένα για το Χριστό και τα υπόλοιπα για τα μέλη της οικογένειας. Ο καθένας έπαιρνε από ένα κομμάτι.
Όποιος πετύχαινε τις τρίχες της αγελάδας θα έφτιαχνε πολλά ζώα, όποιος το κλωναράκι της κορομηλιάς θα είχε πολλά αμπέλια και δένδρα και όποιος κέρδιζε το σπυρί θα ήταν καλός και ευτυχισμένος γεωργός, με άφθονους καρπούς. Αν πετύχαινε το φλουρί, θα ήταν όλο το χρόνο ευτυχισμένος. Στην τάβλα τοποθετούσαν και ένα κουτάλι και πιρούνι γι' αυτόν που ήταν στα ξένα, ή το στρατιώτη.

Στερεά Ελλάδα

«Τσιγαρίθρες», λουκάνικα, «μπουμπάρια», «χριστόψωμα», «βασιλόψωμα», «βασιλοκουλούρες», μπακλαβάδες και πολλά κάλαντα είναι γεμάτα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στη Ρούμελη. Τα έθιμα ξεκινούν από την παραμονή των Χριστουγέννων και ολοκληρώνονται μετά την Πρωτοχρονιά. Ξεκινούν με τη «χοιροσφαγή», αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σφάζουν τα γουρούνια και φτάνει μέχρι το «πάντρεμα της φωτιάς». Συνοδεύονται με γλέντι, με κάλαντα και αρκετά μεγάλο τελετουργικό.
Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και του Δομοκού, της Παρνασσίδας και της Δωρίδας η «σφαγή των χοίρων» η λεγόμενη «χοιροσφαγή» παίρνει ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει γουρούνι. Οι κάτοικοι και οι προσκεκλημένοι σε ομάδες ξεκινούν το σφάξιμο από σπίτι σε σπίτι. Μάλιστα, προσδίδουν ένα τελετουργικό στη «χοιροσφαγή». Είναι απαραίτητο να υπάρχει φωτιά και ζεστό νερό, να υπάρχει κάρβουνο και λιβάνι και την ώρα που γίνεται η σφαγή, η νοικοκυρά, θα πρέπει να τα ρίξει πάνω στη σφαγή. Μάλιστα, στο στόμα του χοίρου συνηθίζεται να τοποθετούν ένα λεμόνι για να μένει ανοιχτό.
Στη συνέχεια τοποθετούν το χοιρινό ανάμεσα σε δύο ξύλα μεγάλα και αρχίζουν το «ξεπάστωμα». Όταν τελειώσουν όλους του χοίρους της γειτονιάς, αρχίζει το γλέντι, ενώ την ίδια ώρα οι νοικοκυρές ξεκινούν να φτιάξουν λουκάνικα «τσιγαρίθρες» και «μπουμπάρια». Σε ένα μεγάλο καζάνι ρίχνουν τμήματα από το λίπος του χοίρου που έχει και κομμάτια κρέας πάνω του, το βάζουν στη φωτιά και αυτό αρχίζει να λιώνει. Συλλέγουν το ρευστό λίπος σε δοχεία και ότι απομένει στο τέλος είναι «τσιγαρίθρες». Το «σβήνουν» με καλό κρασί και είναι από τους πρώτους μεζέδες στο γλέντι.
Τα πνευμόνια, τη σπλήνα και άλλα εντόσθια μαζί με πράσο, ρύζι και μυρωδικά οι νοικοκυρές στη Φθιώτιδα τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν «μπουμπάρια». Όλη αυτή τη μάζα την περνούν μέσα σ' ένα έντερο και στη συνέχεια τα βράζουν για αρκετή ώρα. Από κει και μετά μεταφέρονται στο φούρνο για να ροδοκοκκινίσουν και αποτελούν έναν πρώτης τάξεως μεζέ για τις επόμενες μέρες.
Τα ξημερώματα των Χριστουγέννων σε ορισμένες περιοχές όπως σε αυτές τις Λοκρίδας το «τσικνίζουν». Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τα ξημερώματα των Χριστουγέννων ανάβουν τις φωτιές και πριν ακόμα βγει ο ήλιος έχουν ήδη στήσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με χοιρινά και μεζέδες.
Στα χωριά της δυτικής Φθιώτιδας τα ξημερώματα των Χριστουγέννων συνηθίζουν να «αρραβωνιάζουν τη φωτιά». Οι νοικοκυρές τοποθετούν στο τζάκι ένα πολύ μεγάλο ξύλο κι εκείνη την ώρα σύμφωνα με την παράδοση ό,τι ζητήσεις μπορεί να γίνει. Βεβαίως, αυτό που θα ζητήσεις πρέπει να αφορά στα παιδιά και όχι στους παντρεμένους.
Όμως, μετά τους «αρραβώνες» έχουμε το «πάντρεμα της φωτιάς», που γίνεται τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς. Στο τζάκι την παραμονή της πρωτοχρονιάς μπαίνουν δύο μεγάλα ξύλα. Ο νοικοκύρης φροντίζει να είναι ακριβώς ίδια και να καίγονται το ίδιο. Σύμφωνα με την παράδοση, τα δύο ξύλα συμβολίζουν την αλλαγή της ημέρας, αλλά και την αλλαγή του χρόνου. Η παράδοση επιμένει ότι όποια ευχή και αν κάνει κάποιος εκείνη τη μέρα, ακόμη και κατάρα, αυτή θα πιάσει τόπο.
Σε άλλες περιοχές της Φθιώτιδας αυτό έχει αντικατασταθεί με το «σπούρνι». Ένα μικρό παιδί κάθεται σταυροπόδι μπροστά στο αναμμένο τζάκι, ρίχνει αλάτι πάνω στη φωτιά και κάνει διάφορες ευχές για την οικογένεια, για την υγεία, για τα σπαρτά, που σύμφωνα με την παράδοση «πιάνουν τόπο». Αποζημίωση του μικρού παιδιού είναι το πρώτο και καλύτερο κομμάτι «μπακλαβά» που φτιάχνουν οι νοικοκυρές.
Είτε με καρύδια, που είναι επικρατέστερο, είτε με αμύγδαλα, κάθε σπίτι στη Ρούμελη έχει το μπακλαβά του. Υπάρχει, μάλιστα, ανταγωνισμός στις νοικοκυρές για το ύψος που θα έχει το γλυκό τους, το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουν, ενώ τις προηγούμενες ημέρες το ξενύχτι είναι δεδομένο για να ανοίξουν τα χειροποίητα «φύλλα».
Μέσα σε όλα τα άλλα ξεχωρίζουν το «βασιλόψωμο» και οι «βασιλοκουλούρες», που τρώγονται ανήμερα του Αγίου Βασιλείου, αφού από τον Αϊ Βασίλη πήρε το όνομά του. Σε ορισμένες περιοχές, εκτός από αλεύρι οι νοικοκυρές βάζουν μέσα ρεβύθι αλεσμένο ή ακόμη και ντόπιο καλαμπόκι. Βάζουν μέσα βασιλικό και μυρωδικά και πάνω του δημιουργούν διάφορα σχήματα και παραστάσεις, οι οποίες έχουν σχέση με την καθημερινότητα. Αφορούν είτε στην παραγωγή και τα χωράφια, είτε στην υγεία και τα ακίνητα, είτε στην οικογένεια. Μετά το ψήσιμό του είναι έτοιμο να κοπεί, την ώρα του φαγητού, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς.

Ιόνια Νησιά - Ήπειρος

Στη Ζάκυνθο, ένα νησί που υπήρξε για πολλούς αιώνες σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, τα έθιμα σχηματοποιήθηκαν στη διαδρομή του χρόνου με διάχυτες τις επιρροές της θρησκευτικής μας παράδοσης, αλλά με στοιχεία τόσο από την ανατολική ορθόδοξη εκκλησία, όσο και από τη δυτική καθολική εκκλησία Για πολλούς αιώνες το νησί ήταν κάτω από την κυριαρχία Λατίνων, Ενετών, Γάλλων και Αγγλών και οι επιδράσεις από τα έθιμα της τότε άρχουσας τάξης πέρασαν σταδιακά στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και αφομοιώθηκαν από τον απλό λαό. Το γεγονός ότι οι κατά καιρούς κατακτητές υπήρξαν ομόθρησκοι με το ντόπιο πληθυσμό επέτρεψε να μεταλαμπαδευτούν έθιμα και παραδόσεις με αναγεννησιακά και πρώϊμα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα σημαντικη υπήρξε η επιροή των Ενετών που είχαν ενσωματώσει τη Ζάκυνθο και όλα τα Ιόνια νησιά στο διοικητικό σύστημα της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου» για περίπου τρεις αιώνες.
Πριν τον εορτασμό της γέννησης του Χριστού, προηγείται ένα σαραντάημερο νηστείας, σωματικής και πνευματικής, που αρχίζει από τις 14 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου.
Η ήμερα της παραμονής των Χριστουγέννων είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες του χρόνου για κάθε Ζακυνθινή οικογένεια. Όλα τα μέλη της μαζεύονται στο πατρικό σπίτι της οικογένειας, ώστε να κόψουν όλοι μαζί τη Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων.
Η ζακυνθινή κουλούρα είναι μοναδικό έθιμο στο νησί και αποτελεί μια πραγματική ιεροτελεστία για κάθε σπίτι. Συμβολίζει την ενότητα της οικογένειας και την πίστη στη γέννηση του θεανθρώπου.
Τη διαδικασία της κοπής την αναλαμβάνει το γηραιότερο μέλος της οικογένειας. Αυτό παίρνει της κουλούρα στα χέρια του, την κρατάει από την κάτω πλευρά της, τη βάζει πάνω από το τζάκι ή σε μια γωνία του σπιτιού και με ένα ποτήρι κρασί, αλλά και με λάδι, τη βρέχει από πάνω σχηματίζοντας έναν σταυρό. Χαράματα της προπαραμονής των Χριστουγέννων η νοικοκυρά έχει ξεκινήσει το ζύμωμα ενώ έχει αρχίσει να ζεσταίνει τον φούρνο για το ψήσιμο των χριστόψωμων.
Αφού σταυρώσει τρεις φορές τα υλικά μέσα στη σκάφη αρχίζει και ζυμώνει το προζύμι κι αργότερα ζυμώνει τα χριστόψωμα. Ένα ξεχωριστό χριστόψωμο με τρύπα στη μέση θα είναι η περίφημη Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων, που μέσα βάζει ένα κέρμα ή όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι «ηύρεμα».
Πάνω στο τραπέζι, την παραμονή των Χριστουγέννων, το μόνα φαγητά που υπάρχουν είναι μπρόκολα και ελιές.
Όταν έρθει η ώρα της κοπής της κουλούρας, όλοι κάθονται στο τραπέζι και ο αρχηγός της οικογένειας αρχίζει να κόβει από τυχαίο σημείο την κουλούρα. Το πρώτο κομμάτι είναι του Χριστού ή του φτωχού, το δεύτερο του σπιτιού και τα άλλα των υπολοίπων μελών της οικογένειας, πάντα κατά σειρά ηλικίας, από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο.
Την ίδια μέρα το μεσημέρι, όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι και περιμένουν με λαχτάρα τις νοικοκυρές του σπιτιού να φέρουν τη βραστή γαλοπούλα, αυγολέμονο και φυσικά το κρασί.
Η Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με μια παλιά τοπική παράδοση, συμβολίζει το άστρο της Βηθλεέμ, που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο Σπήλαιο της Γέννησης.
Το «ηύρεμα» συμβολίζει το Θείο Βρέφος. Το κρασί και το λάδι, που ρίχνει ο σπιτονοικοκύρης στη φωτιά από το κέντρο της κουλούρας, συμβολίζουν τα δώρα των Μάγων.
Η φλόγα που φουντώνει στιγμιαία, δείχνει την Ανάσταση του Ιησού και την απολύτρωση των Πρωτοπλάστων. Τέλος, οι πυροβολισμοί που ρίχνονται και λένε «για τον Ηρώδη», δείχνουν την αγανάκτηση των ανθρώπων για τον καταχθόνιο διώχτη του νεογέννητου Χριστού.
Στην Ήπειρο, λαμβάνει χώρα «Tο αναμμένο πουρνάρι», μια ωραία συνήθεια που βασίζεται σε μια παλιά παράδοση της περιοχής,ενώ το γλύκισμα που κυριαρχεί στο ηπειρώτικο τραπέζι την παραμονή των Χριστουγέννων ονομάζεται «σπάργανα του Χριστού».

Κυκλάδες

Στις Κυκλάδες το δωδεκαήμερο από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και την ημέρα των Φώτων επικρατεί ο φόβος για τους καλικάντζαρους, ο οποίος δημιούργησε έθιμα γύρω από την εστία του σπιτιού, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποτραπεί η ανεπιθύμητη παρουσία τους. Στα χωριά της Νάξου και τις δώδεκα ημέρες των εορτών καίει άσβεστο ένα ξύλο στο τζάκι, το «χριστοκούτσουρο», τη στάχτη του οποίου θα ρίξουν αργότερα για ευλογία σε φυτά και ζώα.
Το «πάντρεμα» της φωτιάς είναι ένα ακόμη έθιμο των νησιών και σκοπό έχει την ενίσχυση των δεσμών του ζευγαριού. Στο Γλινάδο της Νάξου, τοποθετούν σταυρωτά δυο ξύλα στη φωτιά, για να είναι το ανδρόγυνο ευτυχισμένο, ακριβώς όπως ζευγαρώνουν τα ξύλα.
Οι Κυκλαδίτες θεωρούν καλό οιωνό να φυσάει βοριάς την Πρωτοχρονιά, αλλά και να έρθει στην αυλή τους περιστέρι. Αν, όμως, πετάξει πάνω από το σπιτικό τους κοράκι τούς βάζει σε σκέψεις μελαγχολικές ότι τάχα τους περιμένουν συμφορές.
Σε όλα τα Κυκλαδονήσια, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς οι νέοι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα κάλαντα. Με τα χρήματα που μαζεύουν στήνουν παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού.
Ονομαστά είναι τα σιφνέικα κάλαντα, αυτοσχέδια στιχουργήματα που σχολιάζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το έθιμο του «κάβου», στο χωριό Τριπόταμος της Τήνου.
Στη Σέριφο, ένα έθιμο μετρά πολλά χρονιά ζωής και αναβιώνει κάθε Χριστούγεννα. Όλοι οι άνδρες του νησιού πηγαίνουν στον παπά για να του ευχηθούν και να του δώσουν κάποιο φιλοδώρημα και με αυτόν τον τρόπο να «φλερτάρουν» -όπως λέγεται- τον παπά.

Κρήτη - Δωδεκάνησα


Στη δυτική Κρήτη, η νηστεία του 40ήμερου τηρείται ευλαβικά, ενώ οι εκκλησίες και οι ναοί κατακλύζονται από πιστούς. Πιο παλιά, το βραδύ της παραμονής των Χριστουγέννων έκοβαν κλαδιά και βλαστούς οι νοικοκυρές και τα πήγαιναν στο σπίτι. Τα έβαζαν σε ποτήρι με νερό και προσμονούσαν να ανθίσουν. Το προζύμι και το Χριστόψωμο είχαν ξεχωριστή θέση σε κάθε σπίτι, ενώ το «ανάθρεμμα» του χοίρου που σφάζονταν την παραμονή κυριαρχούσε στα περισσότερα χωριά. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων από το κρέας του χοίρου παρασκεύαζαν λουκάνικα, απάκια, πηχτή, σύγκλινο, ομαθιές και τσιγαρίδες.
Πολλά είναι τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην ανατολική Κρήτη. Το Χριστόψωμο το φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, ανταλλάσσοντας ευχές.
Την προπαραμονή των Χριστουγέννων, την Ημέρα των Αγίων Δέκα, στα χωριά της ανατολικής Κρήτης έσφαζαν τους χοίρους που είχαν ανατραφεί κυρίως με βελανίδια, χουμά και αποφάγια. Από το σφάξιμο του χοίρου δεν πετούσαν τίποτα. Από το κρέας παρασκεύαζαν λουκάνικα, ομαθιές, τσιλαδιά με τη χοιροκεφαλή, απάκια από λουρίδες ψαχνού κρέατος καπνισμένες στο τζάκι, σύγκλινα (κομμάτια κρέας μισοβρασμένα και αποθηκευμένα σε κιούπι) μαζί με τη γλίνα (το λίπος) που τα βοηθούσε να διατηρηθούν πολλούς μήνες τα μαγείρευαν με πατάτες.
Η «καλή χέρα» παραμένει ένα από τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς, όπου συνηθίζεται να δίνεται ένα χρηματικό ποσό σαν δώρο σε παιδιά που θα επισκεφτούν κάποιο σπίτι την Πρωτοχρονιά. Το έθιμο του ποδαρικού καλά κρατεί, αφού είναι πολλοί αυτοί που ανήμερα της Πρωτοχρονιάς βάζουν στο σπίτι τους μια πέτρα για να είναι γερό, ενώ άλλοι πάλι μεταφέρουν νερό για να τρέχουν τα καλά όλο τον χρόνο σαν το νερό.
Τέλος, στο Ηράκλειο υπάρχει και το έθιμο της μπουγάτσας, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μεγάλες ποσότητες μπουγάτσας, θέλοντας να είναι γλυκιά η πρώτη τους γεύση. 
Με ιδιαίτερο χρώμα και με διαφορετικά έθιμα από νησί σε νησί και από χωριό σε χωριό γιορτάζονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στα νησιά της Δωδεκανήσου.
Οι προετοιμασίες ξεκινούν από τις προηγούμενες μέρες των Χριστουγέννων και κορυφώνονται την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Από τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων είναι ότι οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου 40 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα βρισκόταν σε νηστεία, με σκοπό να προετοιμαστούν για τη γέννηση του Χριστού και να απολαύσουν στη συνέχεια το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Κύριο φαγητό στα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου ήταν και παραμένει το ψητό χοιρινό κρέας.
Σε αρκετά χωριά της Ρόδου, το σφάξιμο του χοίρου που μεγάλωναν οι οικογένειες γινόταν σε παρέες και με ειδική ιεροτελεστία. Από τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά ήταν επίσης τα παραδοσιακά «γιαπράκια», τα οποία δεν έλειπαν από το τραπέζι. Σε ότι αφορά τα γλυκά, τόσο στη Ρόδο, όσο και στα υπόλοιπα νησιά, το χαρακτηριστικό είναι οι δίπλες, οι οποίες εξακολουθούν να παρασκευάζονται και σήμερα.
Την Πρωτοχρονιά ένα από τα έθιμα που και σήμερα διατηρείται είναι αυτό της «μπουλουστρίνας». Τα μικρά παιδιά την πρώτη ημέρα του χρόνου επισκέπτονται τους συγγενείς και παίρνουν από αυτούς χρηματικό ποσό εν είδει δώρου, το οποίο ονομάζεται μπουλουστρίνα.
Από τα αξιοσημείωτα των ημερών είναι ότι την ημέρα των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Ρόδου συνηθίζουν να πηγαίνουν οικογενειακά στην εκκλησία και αμέσως μετά να επισκέπτονται τους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες για τις σχετικές ευχές.

Δημοσιεύθηκε στις 28 December 2018 | 7:51 am


Πλημμύρισε με φαναράκια ο ουρανός του Βόλου

Από εκατοντάδες φαναράκια που μετέφεραν ευχές
των Βολιωτών για το νέο έτος 2019, πλημμύρισε χθές ο ουρανός του Βόλου, στην καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Δήμο στο Ηρώο της παραλίας Βόλου.
Από νωρίς το απόγευμα ντόπιοι και επισκέπτες, εκμεταλλεύτηκαν τις καλές καιρικές συνθήκες, προμηθεύονταν χάρτινα φαναράκια καταβάλλοντας ένα συμβολικό ποσό από το σταντ της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα ορατό από πολλά σημεία της πόλης. https://www.facebook.com/volospanemorfipolis/videos/359404701290511/ Το ποσό που συγκεντρώθηκε από τις δωρεές των Βολιωτών και το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Δήμο Βόλου, θα πάει για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της πόλης. Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για φαναράκια που «κάθισαν» σε δέντρα.  Ακολούθησε συναυλία με τον τραγουδιστή Ηλία Βρεττό στην παραλία του Βόλου.

Δημοσιεύθηκε στις 27 December 2018 | 6:11 am


Πέθανε η αρχόντισσα του Πηλίου Ελένη Αντώνογλου- Κασσαβέτη


Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελένη Αντώνογλου -Κασσαβέτη, η τελευταία αρχόντισσα του Πηλίου και η τελευταία της γενιάς των μεγάλων ευεργετών και πολιτικών, μητέρα του μηχανικού Γιώργου Αντώνογλου, τέως δημάρχου Ζαγοράς-Μουρεσίου. Ήταν κόρη του Τζων Κασσαβέτη, ο οποίος διετέλεσε επί 24 χρόνια δήμαρχος Ζαγοράς και της Μαρίας Ματσάγγου.
Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που εντάχθηκαν στον Συνεταιρισμό της Ζαγοράς και από τις πρώτες που εντάχθηκαν στην ΕΠΟΝ έχοντας μεγάλη αντιστασιακή δράση, προσφέροντάς τις υπηρεσίες της ως νοσοκόμα στο νοσοκομείο των ανταρτών στο Κεραμίδι, όπου συνήθως μετέβαινε με τα πόδια από τη Ζαγορά. Η ίδια είχε αναπτύξει και μεγάλη πολιτιστική δράση κατά τη διάρκεια της κατοχής καθώς «ανέβαζε» παραστάσεις στην πλατεία της Ζαγοράς για να ανυψώσει το πατριωτικό φρόνημα των κατοίκων. Για αντίποινα οι Ιταλοί έκαψαν το σπίτι της οικογένειας στο Χορευτό.
Ταυτόχρονα εργαζόταν και στο ελαιοτριβείο της οικογένειας στο Χορευτό. Γεννήθηκε το 1924 στη Ζαγορά και αδελφός της ήταν ο βουλευτής Δημήτρης Κασσαβέτης. Σύζυγός της ήταν ο Βύρων Αντώνογλου, διευθυντής των μεταλλείων Αποστολίδη, τον οποίο γνώρισε κατά την κατοχή όταν ασχολήθηκε με το εμπόριο ξυλείας και συγκεκριμένα της αγριοκαστανιάς, που χρησιμοποιούσαν τα μεταλλεία για την υποστήλωση των στοών.
Η ίδια διαχειρίζονταν την οικογενειακή περιουσία αναπτύσσοντάς την συνεχώς και ήταν πρωτοπόρα και στον τουρισμό καθώς δημιούργησε ξενώνα και εστιατόριο στο Χορευτό τη δεκαετία του ‘ 60 όπου φιλοξενήθηκαν μεταξύ άλλων ο Γ. Ράλλης, ο Κ. Σημίτης και ο Γ. Παπανδρέου και πολλοί παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου όπως η οικογένειες Λάτση και Ζαλοκώστα και άλλοι. Η ίδια διαφήμισε τον τουρισμό της περιοχής σε πολλά ξένα περιοδικά.
Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Σάββατο 22 Δεκεμβρίου και ώρα 1.30 Μ.Μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου – Βόλου. 
ΠΗΓΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ .

Δημοσιεύθηκε στις 22 December 2018 | 8:06 am


Νομός Μαγνησίας - Ειδήσεις και Νέα

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για τα χθεσινά γεγονότα κατά την εκδήλωση της Παρασκευής - Η Αυγή

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για τα χθεσινά γεγονότα κατά την εκδήλωση της Παρασκευής  Η Αυγή

"Η διοργάνωση αντισυγκεντρώσεων εναντίον εκδηλώσεων δημοκρατικών κομμάτων αποτελεί μια ακραία αντιδημοκρατική ενέργεια. Αυτή τη φορά όμως δεν ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 7:40 pm


«Γκέλαρε» ο Βόλος στη Λάρισα, νίκη-ανάσα για Κισσαμικό - MetroSport.gr

«Γκέλαρε» ο Βόλος στη Λάρισα, νίκη-ανάσα για Κισσαμικό  MetroSport.gr

Ο Απόλλων Λάρισας σταμάτησε τον Βόλο (1-1) ενώ στα υπόλοιπα παιχνίδια κέρδισαν οι γηπεδούχοι. Δεν ανέδειξε νικητή το ντέρμπι κορυφής στη Football League ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 5:44 pm


Το ΣΥΡΙΖΑίϊκο ξύλο πονάει περισσότερο... - thenewspaper.gr

Το ΣΥΡΙΖΑίϊκο ξύλο πονάει περισσότερο...  thenewspaper.gr

Δεν προσπάθησε να κρύψει την συγκίνησή του σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 4:24 pm


ΑΝΤΑΡΣΥΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο με τα ΜΑΤ μπορείς να κυβερνάς - thenewspaper.gr

ΑΝΤΑΡΣΥΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο με τα ΜΑΤ μπορείς να κυβερνάς  thenewspaper.gr

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας, σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στο Δημαρχείο του Βόλου, λόγω της εκδήλωσης του Πάνου Σκουρλέτη, καταγγέλει την πολιτική του ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 10:43 am


ΣΥΡΙΖΟρύπανση στον Βόλο καταγγέλει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας - thenewspaper.gr

ΣΥΡΙΖΟρύπανση στον Βόλο καταγγέλει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καταγγέλει με ανακοίνωσή της τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο Δημαρχείο του Βόλου, για να προστατευθεί ο ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 10:13 am


Σε 7 περιοχές κλειστοί οδοί λόγω κακοκαιρίας - Πού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες (Λίστα) - Documento

Σε 7 περιοχές κλειστοί οδοί λόγω κακοκαιρίας - Πού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες (Λίστα)  Documento

Μπορεί τ απανωτά κύματα κακοκαιρίας που σάρωσαν τη χώρα να αποτελούν παρελθόν, ωστόσο, σε πολλές περιοχές παραμένουν τα προβλήματα στους δρόμους ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 8:50 am


Έρχεται στην Πάτρα ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος - Culture - BEST News

Έρχεται στην Πάτρα ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος - Culture  BEST News

Για την παρουσίαση του νέου του μυθιστορήματος με τίτλο «Γάλα Μαγνησίας» που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, θα έρθει στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 10:33 pm


Περιοδεία Αγοραστού στη Μαγνησία - ΕΡΤ

Περιοδεία Αγοραστού στη Μαγνησία  ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: Facebook · Twitter · Google+; Pinterest. Σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας βρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 9:05 pm


Χρήματα από τους ΚΑΠ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών ΟΤΑ Μαγνησίας - ΕΡΤ

Χρήματα από τους ΚΑΠ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών ΟΤΑ Μαγνησίας  ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: Facebook · Twitter · Google+; Pinterest. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, αποφασίστηκε η κατανομή ποσού ύψους 106.641.220,99 ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 6:41 pm


Στις 31/1 η καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις βοσκοτόπων στη Μαγνησία - thenewspaper.gr

Στις 31/1 η καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις βοσκοτόπων στη Μαγνησία  thenewspaper.gr

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής δικαιοδοσίας της ότι η ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 4:50 pm


"Εμφύλιος" στην τοπική ΟΝΝΕΔ - Πρόεδρος "φάντασμα" χαρακτηρίζεται ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ - ΕΡΤ

"Εμφύλιος" στην τοπική ΟΝΝΕΔ - Πρόεδρος "φάντασμα" χαρακτηρίζεται ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ  ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: Facebook · Twitter · Google+; Pinterest. «Εμφύλιος πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ της Δημοτικής Οργάνωσης Βόλου της ΟΝΝΕΔ και της ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 3:17 pm


Χαμός στη ΝΔ του Βόλου: Τελικά, ο Δένδιας δε θα έρθει… - onlarissa.gr

Χαμός στη ΝΔ του Βόλου: Τελικά, ο Δένδιας δε θα έρθει…  onlarissa.gr

Έντονο παρασκήνιο υπάρχει γύρω από την εκδήλωση που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει η ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας και δημοσιεύθηκε σήμερα στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 9:09 am


Μόνιμους διορισμούς 160 εκπαιδευτικών έχει ανάγκη η Πρωτοβάθμια στη Μαγνησία - thenewspaper.gr

Μόνιμους διορισμούς 160 εκπαιδευτικών έχει ανάγκη η Πρωτοβάθμια στη Μαγνησία  thenewspaper.gr

Το θέμα των διορισμών στην εκπαίδευση για να λειτουργήσουν άψογα όλα τα σχολεία της Α'θμιας και όχι μόνο έθεσε ο διευθυντής της Α'θμιας Γιώργος Πολύζος ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 8:03 pm


Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας | Ειδήσεις, νέα για Βόλος - Θεσσαλία TV

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας | Ειδήσεις, νέα για Βόλος  Θεσσαλία TV

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας. Σήμερα το πρωί πραγματοποίησαν νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 2:31 pm


Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Μαγνησίας και της Καρδίτσας από τα τελευταία χιόνια - Τα Μετέωρα

Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Μαγνησίας και της Καρδίτσας από τα τελευταία χιόνια  Τα Μετέωρα

Ανακοινώνεται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ. Η κυκλοφορία ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 9:15 am


Γερμανική πολυεθνική επενδύει σε τυροκομείο στον Αλμυρό - Το Βήμα Online

Γερμανική πολυεθνική επενδύει σε τυροκομείο στον Αλμυρό  Το Βήμα Online

Η Hochland, που είναι Leader στην αγορά λευκών τυριών στην αγορά της Γερμανίας, εξαγόρασε 25% της Greek Family Farm - Κτηνοτροφική Μαγνησίας.

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 8:44 am


Ποιοι βουλευτές Μαγνησίας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και ποιοι όχι - thenewspaper.gr

Ποιοι βουλευτές Μαγνησίας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και ποιοι όχι  thenewspaper.gr

Στις 22.10 το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Οι βουλευτές ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2019 | 10:33 pm


Επιστολή Κολυνδρίνη στον Υπουργό Αποστολάκη για την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών - thenewspaper.gr

Επιστολή Κολυνδρίνη στον Υπουργό Αποστολάκη για την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών  thenewspaper.gr

Επιστολή για την μη απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας πεζοναυτών από το στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο απέστειλε στον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2019 | 4:39 pm


ΕΛΜΕ- ΣΕΠΕ Μαγνησίας: Συμμετοχή σε απεργία 17/1 - AlfaVita

ΕΛΜΕ- ΣΕΠΕ Μαγνησίας: Συμμετοχή σε απεργία 17/1  AlfaVita

Πρόγραμμα δράσης για την απόσυρση του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για το σύστημα διορισμών.

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2019 | 10:50 am


Η Ένωση Ποντίων Μαγνησίας κόβει την βασιλόπιτά της - thenewspaper.gr

Η Ένωση Ποντίων Μαγνησίας κόβει την βασιλόπιτά της  thenewspaper.gr

Η Ένωση Ποντίων Μαγνησίας, γνωστοποίησε την κοπή πίτας ,που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11 π.μ. στην έδρα του ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2019 | 11:15 pm


Τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας «δείχνουν» οι επαγγελματοβιοτέχνες για την απομάκρυνση της 32ης Ταξ. Πεζοναυτών - thenewspaper.gr

Τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας «δείχνουν» οι επαγγελματοβιοτέχνες για την απομάκρυνση της 32ης Ταξ. Πεζοναυτών  thenewspaper.gr

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους της περιοχής, η φημολογία μέσω δημοσιευμάτων για την απομάκρυνση ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2019 | 11:10 am


Νέο Δ.Σ. στην Ένωση Ναυτικών Πρακτόρων Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Νέο Δ.Σ. στην Ένωση Ναυτικών Πρακτόρων Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Μετά από διαδικασία αρχιαιρεσιών αναδείχθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ναυτικών πρακτόρων Μαγνησίας το οποίο αποτελούν: Πρόεδρος: Ιωάννης ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2019 | 11:10 am


Αριστούχους μαθητές βράβευσε η Eurobank στο Βόλο - Larissanet.gr

Αριστούχους μαθητές βράβευσε η Eurobank στο Βόλο  Larissanet.gr

Τους 93 αριστούχους απόφοιτους από τα Λύκεια των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας βράβευσε η Eurobank σε ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2019 | 2:31 pm


Κακοκαιρία: Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης και παγετού - Πού εντοπίζονται προβλήματα - CNN Greece

Κακοκαιρία: Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης και παγετού - Πού εντοπίζονται προβλήματα  CNN Greece

Διακοπές κυκλοφορίας εντοπίζονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, λόγω χιονοπτώσεων αλλά και του παγετού που καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολη ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2019 | 10:30 am


Συνταξιούχοι ΙΚΑ Μαγνησίας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τους εκπαιδευτικούς - thenewspaper.gr

Συνταξιούχοι ΙΚΑ Μαγνησίας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τους εκπαιδευτικούς  thenewspaper.gr

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τους εκπαιδευτικούς και να υλοποιήσει η κυβέρνηση το αίτημα για τη μονιμοποίηση 30.000 εκπαιδευτικών, για την ικανοποίηση ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2019 | 9:10 am


Μαγνησία: Υγραέριο καίνε 6.338 αυτοκίνητα - Thessaliaeconomy.gr

Μαγνησία: Υγραέριο καίνε 6.338 αυτοκίνητα  Thessaliaeconomy.gr

Το υγραέριο κίνησης κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε σχέση με τα άλλα υγρά καύσιμα, με τους Βολιώτες να δείχνουν την προτίμησή τους στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2019 | 6:47 am


Μακεδόνες του Βόλου θέτουν προ των ευθυνών τους, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Μακεδόνες του Βόλου θέτουν προ των ευθυνών τους, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με τη στάση που τηρούν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά και η υφυπουργός Εσωτερικών (αν και η ίδια ως εξωκοινοβουλευτική δεν ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2019 | 1:54 am


Η Ένωση Μαγνησίας Μικράς Ασίας έκοψε την πίτα της - Pontos News

Η Ένωση Μαγνησίας Μικράς Ασίας έκοψε την πίτα της  Pontos News

Το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου η Ένωση Μαγνησίας Μικράς Ασίας έκοψε βασιλόπιτα στη φιλόξενη αίθουσά της. Η ατμόσφαιρα ήταν φιλική και ζεστή, ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2019 | 11:09 pm


Σύσκεψη με τους υποψήφιους βουλευτές στο ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Σύσκεψη με τους υποψήφιους βουλευτές στο ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Συνάντηση με τους πέντε από του έξι υποψηφίους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής του νομού (ο Κώστας Πόπωτας απουσιάζει στο εξωτερικό) είχε η ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2019 | 7:51 pm


Το αδιαχώρητο στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του Χρήστου Μπουκώρο [εικόνες] - thenewspaper.gr

Το αδιαχώρητο στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του Χρήστου Μπουκώρο [εικόνες]  thenewspaper.gr

Παρουσία ενός απίστευτου πλήθους πολιτών, που κατέκλυσαν όλους τους χώρους του ξενοδοχείου Volos Palace, ακόμη και τον δρόμο μπροστά από το ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2019 | 4:15 pm


H ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας καταγγέλλει την άγρια καταστολή της διαδήλωσης των απεργών εκπαιδευτικών - thenewspaper.gr

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας καταγγέλλει την άγρια καταστολή της διαδήλωσης των απεργών εκπαιδευτικών  thenewspaper.gr

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τους χιλιάδες απεργούς εκπαιδευτικούς που διαδήλωσαν μαχητικά την Παρασκευή 11/1, δεν έσπασαν από την τρομοκρατία των ΜΑΤ και ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2019 | 1:26 pm


Στάση εργασίας εκπαιδευτικών της Μαγνησίας - AlfaVita

Στάση εργασίας εκπαιδευτικών της Μαγνησίας  AlfaVita

Πρόγραμμα δράσης για την απόσυρση του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για το σύστημα διορισμών. Σε συνέχεια της απόφασης ΟΛΜΕ-ΔΟΕ , η ΕΛΜΕ ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2019 | 11:53 am


Απίστευτη καταγγελία - Μάνα εκδίδει την κόρη της σε νησί της Μαγνησίας - onlarissa.gr

Απίστευτη καταγγελία - Μάνα εκδίδει την κόρη της σε νησί της Μαγνησίας  onlarissa.gr

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου σε μία διαφαινόμενη υπόθεση μαστροπείας με θύμα μία 18χρονη κοπέλα και ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2019 | 10:12 am


Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας κόβει την πίτα του - thenewspaper.gr

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας κόβει την πίτα του  thenewspaper.gr

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας, ενημερώνει τα μέλη του οτι το Σάββατο 16/2/2019 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Κέντρο «ΕΝΥΔΡΕΙΟ», ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 January 2019 | 11:02 pm


Καταδικάζει τη στάση της Αστυνομίας το ΠΑΜΕ Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Καταδικάζει τη στάση της Αστυνομίας το ΠΑΜΕ Μαγνησίας  thenewspaper.gr

To ΠΑΜΕ Μαγνησίας καταδικάζει την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον της συγκέντρωσης εκπαιδευτικών στην Αθήνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στην οποία αναφέρει:.

Δημοσιεύθηκε στις 11 January 2019 | 11:02 pm


«Επιζήμιο για τη Μαγνησία να χαθεί και πάλι η έδρα του ΚΙΝΑΛ» - thenewspaper.gr

«Επιζήμιο για τη Μαγνησία να χαθεί και πάλι η έδρα του ΚΙΝΑΛ»  thenewspaper.gr

Με τη φράση «παίζουν την Ελλάδα στα ζάρια» ο υποψήφιος βουλευτής ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας περιέγραψε την άποψή του για την σημερινή ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 January 2019 | 7:01 pm


Προβλήματα στην κτηνοτροφία της Μαγνησίας από το ψύχος - AgroNews

Προβλήματα στην κτηνοτροφία της Μαγνησίας από το ψύχος  AgroNews

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν πολλοί κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στον κλάδο η έντονη και μεγάλης διάρκειας κακοκαιρία.

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2019 | 7:14 pm


Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας λόγω παγετού - thenewspaper.gr

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας λόγω παγετού  thenewspaper.gr

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στον κλάδο τους η έντονη και μεγάλης διάρκειας, ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2019 | 1:22 pm


Βρήκε στέγη ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Νομού Μαγνησίας - ΕΡΤ

Βρήκε στέγη ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Νομού Μαγνησίας  ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: Facebook · Twitter · Google+; Pinterest. Λύση στο πρόβλημα της στέγασης του Συλλόγου Καρκινοπαθών Νομού Μαγνησίας δίνει η διάθεση, ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2019 | 11:43 am


Συναντήσεις για την πορεία εκτέλεσης έργων στη Μαγνησία - thenewspaper.gr

Συναντήσεις για την πορεία εκτέλεσης έργων στη Μαγνησία  thenewspaper.gr

Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων και παρεμβάσεων στη Μαγνησία που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018 εξέτασαν χθες ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2019 | 10:00 am


Συνεκπαίδευση Πεζοναυτών Ελλάδας-ΗΠΑ στη Μαγνησία, στον Παγασητικό (ΦΩΤΟ) - Defence-Point.gr

Συνεκπαίδευση Πεζοναυτών Ελλάδας-ΗΠΑ στη Μαγνησία, στον Παγασητικό (ΦΩΤΟ)  Defence-Point.gr

Κοινή άσκηση πραγματοποιήθηκε στον Παγασητικό Κόλπο μεταξύ της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και του προσωπικού της 1ης Αεροπορικής Ταξιαρχίας του ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2019 | 12:10 am


​Η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα - Trikalanews

​Η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα  Trikalanews

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα, έκοψε η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στο Επιμελητήριο Μαγνησίας. Σε ζεστό κι ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2019 | 10:51 pm


Οι υποψήψιοι δήμαρχοι που στηρίζει το ΚΚΕ στη Μαγνησία - ΕΡΤ

Οι υποψήψιοι δήμαρχοι που στηρίζει το ΚΚΕ στη Μαγνησία  ΕΡΤ

Τους υποψηφίους δημάρχους των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Θεσσαλία, που στηρίζει το ΚΚΕ,ανακοίνωσε η Επιτροπή Περιοχής της ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2019 | 10:28 pm


Για να καταβληθούν στους νεφροπαθείς Μαγνησίας τα οδοιπορικά του Νοέμβρη - 902.gr

Για να καταβληθούν στους νεφροπαθείς Μαγνησίας τα οδοιπορικά του Νοέμβρη  902.gr

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου και Γιώργος Λαμπρούλης, προκειμένου να καταβληθούν στους ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2019 | 6:05 pm


ΛΑΕ Μαγνησίας: Να εμποδίσουμε την μετατροπή του τόπου μας σε άλλο ένα πολεμικό ορμητήριο των Η.Π.Α. - thenewspaper.gr

ΛΑΕ Μαγνησίας: Να εμποδίσουμε την μετατροπή του τόπου μας σε άλλο ένα πολεμικό ορμητήριο των Η.Π.Α.  thenewspaper.gr

«Στο λιμάνι του Βόλου αγκυροβόλησε από το μεσημέρι της 6ης Γενάρη το καταμαράν του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού «USS Carson City», ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2019 | 3:42 pm


Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας κόβει τη βασιλόπιτά του και βραβεύει τον Χ. Τσιμά - thenewspaper.gr

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας κόβει τη βασιλόπιτά του και βραβεύει τον Χ. Τσιμά  thenewspaper.gr

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» διοργανώνει την ετήσια συνεστίαση κοπή πίτας, που θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου 2019 ημέρα ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2019 | 10:54 am


H Π.Ε. Μαγνησίας για την αδειοδότηση και νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων - thenewspaper.gr

H Π.Ε. Μαγνησίας για την αδειοδότηση και νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων  thenewspaper.gr

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους οι οποίοι είναι φορείς κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ότι : α) Για όσες ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2019 | 10:39 am


Οι Ευρωπαίοι βάζουν πόδι στη φέτα μέσω Μαγνησίας-Γερμανική πολυεθνική αγόρασε ποσοστό τυροκομικής στον Αλμυρό | Ειδήσεις, νέα για Βόλος - Θεσσαλία TV

Οι Ευρωπαίοι βάζουν πόδι στη φέτα μέσω Μαγνησίας-Γερμανική πολυεθνική αγόρασε ποσοστό τυροκομικής στον Αλμυρό | Ειδήσεις, νέα για Βόλος  Θεσσαλία TV

Μετά τις προτάσεις της Κομισιόν για αποζημίωση στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, μία ακόμη επιθετική κίνηση από Γερμανική πολυεθνική γαλακτοκομικών ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2019 | 10:00 am


Ποια σχολεία της Μαγνησίας δε λειτουργούν σήμερα - thenewspaper.gr

Ποια σχολεία της Μαγνησίας δε λειτουργούν σήμερα  thenewspaper.gr

Επαναρχίζουν σήμερα, Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019, τα μαθήματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2019 | 10:00 am


Ποια σχολεία σε Βόλο και Μαγνησία θα λειτουργήσουν αύριο Τετάρτη & ποια θα μείνουν κλειστά - thenewspaper.gr

Ποια σχολεία σε Βόλο και Μαγνησία θα λειτουργήσουν αύριο Τετάρτη & ποια θα μείνουν κλειστά  thenewspaper.gr

Αύριο Τετάρτη κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Σκόπελο, Σκιάθο, Αλόννησο, Ζαγορά και Νότιο Πήλιο, πλην του σχολείου των Καλών Νερών όπου τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2019 | 10:00 am


Ακυρώθηκαν δρομολόγια του ΚΤΕΛ Μαγνησίας λόγω παγετού - thenewspaper.gr

Ακυρώθηκαν δρομολόγια του ΚΤΕΛ Μαγνησίας λόγω παγετού  thenewspaper.gr

Ο παγετός στο Πήλιο έχει προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις και στην εκτέλεση δρομολογίων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας. Σήμερα, δεν ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 January 2019 | 10:00 am


Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για τη Μαγνησία. Που θα χιονίσει - thenewspaper.gr

Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για τη Μαγνησία. Που θα χιονίσει  thenewspaper.gr

Σύμφωνα με την πρόγνωση του ΕΜΕΣ και του Θεοφάνη Τακούδη σήμερα για τη Μαγνησίας αναμένονται αραιές συννεφιές και θα σημειωθούν ασθενείς ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 January 2019 | 10:00 am


Επτά νέα έργα ξεκινούν στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων - Larissanet.gr

Επτά νέα έργα ξεκινούν στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων  Larissanet.gr

Στη φάση υλοποίησης μπαίνουν επτά νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,8 εκατ ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων από την ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 January 2019 | 10:00 am


Οι Περιβολιώτες της Μαγνησίας κόβουν την βασιλόπιτά τους - thenewspaper.gr

Οι Περιβολιώτες της Μαγνησίας κόβουν την βασιλόπιτά τους  thenewspaper.gr

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Περιβολιωτών Ν. Μαγνησίας διοργανώνει εκδήλωση για την «Κοπή της Βασιλόπιτας» που θα πραγματοποιηθεί το ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 January 2019 | 10:00 am


Μαγνησία - Πολιτικοί φορείς : Το 2019 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα | Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία - Θεσσαλία TV

Μαγνησία - Πολιτικοί φορείς : Το 2019 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα | Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία  Θεσσαλία TV

Τη βεβαιότητα ότι το 2019 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα λόγω των ρευστών πολιτικών εξελίξεων σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο εξέφρασε ο ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 January 2019 | 10:00 am


Ένας ο θαραλλέος στον Πλατανιά Μαγνησίας [εικόνα] - thenewspaper.gr

Ένας ο θαραλλέος στον Πλατανιά Μαγνησίας [εικόνα]  thenewspaper.gr

Ένας ήταν ο γενναίος που έπεσε στα παγωμένα νερά του Αιγαίου Πελάγους σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων στον Πλατανιά Μαγνησίας ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 January 2019 | 10:00 am


Έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν στη Μαγνησία - Larissanet.gr

Έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν στη Μαγνησία  Larissanet.gr

Έξι άτομα που εγκλωβίστηκαν στην περιοχή Ανεμούτσα, κοντά στην Αγριά, απεγκλώβισε χθες το βράδυ η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας που μετέβη στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 January 2019 | 10:00 am


Αλλαγές στα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας λόγω κακοκαιρίας - thenewspaper.gr

Αλλαγές στα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας λόγω κακοκαιρίας  thenewspaper.gr

Καθώς οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι πολύ δυσχερείς το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι αύριο Σάββατο 5/1/2019 ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Μαγνησία: Έρευνα για την εξαφάνιση τριών ανηλίκων από κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων | naftemporiki.gr - naftemporiki.gr

Μαγνησία: Έρευνα για την εξαφάνιση τριών ανηλίκων από κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων | naftemporiki.gr  naftemporiki.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Αστυνομίας, λόγω της εξαφάνισης τριών ανηλίκων που διέμεναν στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Αγριά ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών της Λάρισας και της Μαγνησίας - parapolitika.gr

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών της Λάρισας και της Μαγνησίας  parapolitika.gr

Η κακοκαιρία προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης διακοπές της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Μελιβοίας και λίγες ώρες αργότερα σε τμήματα του δήμου Αγιάς ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Σε λευκό κλοιό η Μαγνησία- 1,5 μέτρο στην Αναύρα το χιόνι και 1 μέτρο στις Αγριόλευκες | Ειδήσεις, νέα για Βόλος - Θεσσαλία TV

Σε λευκό κλοιό η Μαγνησία- 1,5 μέτρο στην Αναύρα το χιόνι και 1 μέτρο στις Αγριόλευκες | Ειδήσεις, νέα για Βόλος  Θεσσαλία TV

Στο 1,5 μέτρο είναι το ύψος του χιονιού που έπεσε στην Ανάβρα στην ¨Όθρυ, στα 70 εκατοστά στην Αργαλαστή στο Νότιο Πήλιο, στο ένα μέτρο στις Αγριόλευκες ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Η «Σοφία» διαλύει το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ στην Μαγνησία - Larissanet.gr

Η «Σοφία» διαλύει το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ στην Μαγνησία  Larissanet.gr

Συνεχίζονται τα προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Μαγνησίας ακόμα και στο κέντρο του Βόλου, λόγω πτώσεων κυρίως δέντρων και κλαδιών, ενώ για πάνω από ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Καιρός: Απίστευτη ταλαιπωρία των επιβατών του ΚΤΕΛ Μαγνησίας - «Ανεπίτρεπτο να κλείνει Εθνική Οδός» λέει ο πρόεδρος - Πρώτο ΘΕΜΑ

Καιρός: Απίστευτη ταλαιπωρία των επιβατών του ΚΤΕΛ Μαγνησίας - «Ανεπίτρεπτο να κλείνει Εθνική Οδός» λέει ο πρόεδρος  Πρώτο ΘΕΜΑ

Έχουν ακυρωθεί όλα τα δρομολογία της Παρασκευής, από Αθήνα προς Βόλο και αντιστρόφως, μετά τις 6.00 το απόγευμα - Μεγάλες καθυστερήσεις σε άλλα ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Καιρός: Χωρίς ρεύμα περιοχές της Μαγνησίας - Newsit

Καιρός: Χωρίς ρεύμα περιοχές της Μαγνησίας  Newsit

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση φαίνεται πως αντιμετωπίζουν περιοχές της Μαγνησίας εξαιτίας της κακοκαιρίας, καθώς χωρίς ρεύμα έχουν μείνει ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν περιοχές της Μαγνησίας - Real.gr

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν περιοχές της Μαγνησίας  Real.gr

Αρκετά και σοβαρά είναι τα προβλήματα στην παροχή ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν περιοχές της Μαγνησίας εξαιτίας βέβαια της κακοκαιρίας.

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Ε.Ο.Δ. Μαγνησίας: Στο πλευρό των φορέων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας | Ειδήσεις, νέα για Βόλος - Θεσσαλία TV

Ε.Ο.Δ. Μαγνησίας: Στο πλευρό των φορέων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας | Ειδήσεις, νέα για Βόλος  Θεσσαλία TV

H Eλληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας και στο φετινό κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται στο πλευρό των αρμόδιων Φορέων και των πολιτών για την αντιμετώπιση ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Σε λευκό σκηνικό ξύπνησε η Μαγνησία - Πού χρειάζονται αλυσίδες - Larissanet.gr

Σε λευκό σκηνικό ξύπνησε η Μαγνησία - Πού χρειάζονται αλυσίδες  Larissanet.gr

Σε λευκό σκηνικό ξύπνησε σήμερα η Μαγνησία, όπου το χιόνι έφθασε μέχρι την πόλη, αλλά χωρίς να έχουν αναφερθεί στη διάρκεια της νύκτας κάποια σοβαρά.

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Στο πλευρό αστυνομικών ο ΑΣ Βόλου - Ύπαιθρος Χώρα

Στο πλευρό αστυνομικών ο ΑΣ Βόλου  Ύπαιθρος Χώρα

Ο Α.Σ. Βόλου και η Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ παρέδωσαν 220 δέματα με γαλακτοκομικά προϊόντα στην Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, προκειμένου να ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Μικρασιάτικα κάλαντα στις γειτονιές της Νέας Μαγνησίας - Lamianow

Μικρασιάτικα κάλαντα στις γειτονιές της Νέας Μαγνησίας  Lamianow

Το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, παραμονή των Θεοφανίων το βράδυ, θα ψάλλουμε όπως κάθε χρόνο τα Μικρασιάτικα κάλαντα στις γειτονιές της Νέας Μαγνησίας ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας – Πρώτη μας μέριμνα η ασφάλεια των επισκεπτών - Daily Traveling News

Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας – Πρώτη μας μέριμνα η ασφάλεια των επισκεπτών  Daily Traveling News

Μετά τον τελευταίο θόρυβο από κάποια μέσα τα οποία μιλούσαν για κλεισμένους δρόμους στο Πήλιο και για εγκλωβισμένα οχήματα την στιγμή κατά την οποία δεν ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 1:47 pm


Έκοψαν την βασιλόπιτά τους οι Τρίτεκνοι της Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Έκοψαν την βασιλόπιτά τους οι Τρίτεκνοι της Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Παρουσία της Υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη και των βουλευτών Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και Χρήστου Μπουκώρου τα μέλη του Συλλόγου ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Τροποποιούνται και ακυρώνονται δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Τροποποιούνται και ακυρώνονται δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας ανακοινώθηκε ότι εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεις, κλπ.) αύριο Παρασκευή 4 Ιανουαρίου θα ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Εθνική, εντός ορίων ν. Μαγνησίας - Larissanet.gr

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Εθνική, εντός ορίων ν. Μαγνησίας  Larissanet.gr

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας.

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Ακύρωση δρομολογίων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας. Ποιες περιοχές αφορά. - thenewspaper.gr

Ακύρωση δρομολογίων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας. Ποιες περιοχές αφορά.  thenewspaper.gr

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας για Κανάλια, Κερασιά & Κεραμίδι σήμερα Πέμπτη 3/1. Η αιτία, σύμφωνα με τον ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Χιονίζει στη Μαγνησία - Με αλυσίδες από την Πορταριά και πάνω - Real.gr

Χιονίζει στη Μαγνησία - Με αλυσίδες από την Πορταριά και πάνω  Real.gr

Χιονίζει στη Μαγνησία - Με αλυσίδες από την Πορταριά και πάνω - Μετά τις επτά περίπου, ξεκίνησαν χιονοπτώσεις στα ορεινά και στη συνέχεια αναμένεται στα ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Χιονίζει και στα ορεινά της Μαγνησίας - Newsbeast.gr

Χιονίζει και στα ορεινά της Μαγνησίας  Newsbeast.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χιονόπτωση και σε ορεινές περιοχές της Μαγνησίας. Από το πρωί το φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του στα ορεινά του Αλμυρού, στον ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Χιονοπτώσεις σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Μαγνησία (ΦΩΤΟ) - 902.gr

Χιονοπτώσεις σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Μαγνησία (ΦΩΤΟ)  902.gr

Χιονόπτωση και σε νομούς της Θεσσαλίας με το τοπίο να είναι κατάλευκο. Στα Τρίκαλα. Στο Νομό Τρικάλων, το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και 50 πόντους στα ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Έκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία στην Περιφ. Ενότητα Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Έκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία στην Περιφ. Ενότητα Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συγκλήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας εν όψει του επιχειρησιακού ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 January 2019 | 10:00 am


Σε ετοιμότητα και η Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας εν όψει της κακοκαιρίας | Ειδήσεις, νέα για Βόλος - Θεσσαλία TV

Σε ετοιμότητα και η Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας εν όψει της κακοκαιρίας | Ειδήσεις, νέα για Βόλος  Θεσσαλία TV

Εκτάκτως συνεδρίασε το μεσημέρι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για την προετοιμασία ενόψει της νέας ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 January 2019 | 10:00 am


Μαγνησία: Κυνηγός βρήκε βλήμα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - NewsBomb

Μαγνησία: Κυνηγός βρήκε βλήμα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο  NewsBomb

Ένας άνδρας που έχει βγει για κυνήγι το πρωί της παραμονής της πρωτοχρονιάς (1/1/2019) εντόπισε ένα βλήμα. Από την περιοχή της Ανάβρας Μαγνησίας όπου ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 January 2019 | 10:00 am


Η Μαγνησία «πεθαίνει». Πολλοί θάνατοι, λίγες γεννήσεις το 2018 - onlarissa.gr

Η Μαγνησία «πεθαίνει». Πολλοί θάνατοι, λίγες γεννήσεις το 2018  onlarissa.gr

Μειώνεται ο πληθυσμός της Μαγνησίας, οι θάνατοι υπερτερούν κατά πολύ των γεννήσεων σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 January 2019 | 10:00 am


Η τελική πρόγνωση του καιρού στη Μαγνησία για το τριήμερο. Πότε θα χιονίσει και που! - thenewspaper.gr

Η τελική πρόγνωση του καιρού στη Μαγνησία για το τριήμερο. Πότε θα χιονίσει και που!  thenewspaper.gr

Οριστικοποιήθηκε η πρόγνωση των καιρικών φαινομένων από σήμερα έως το επόμενο τριήμερο. Χιονόπτωση μέσα στην πόλη του Βόλου την Πέμπτη τελικά ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 December 2018 | 10:00 am


Υψηλές πληρότητες για την Πρωτοχρονιά- Έως 90% σε Βόλο, Πορταριά και Μακρινίτσα - Zougla

Υψηλές πληρότητες για την Πρωτοχρονιά- Έως 90% σε Βόλο, Πορταριά και Μακρινίτσα  Zougla

Στο 90% υπολογίζεται η πληρότητα σε Βόλο, Πορταριά και Μακρινίτσα, που αποτελούν τις πρώτες προτιμήσεις των επισκεπτών... Πρωτοχρονιά Πληρότητα Βόλος ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 December 2018 | 10:00 am


Τον Τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΝΟΔΕ Μαγνησίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Τόλιας | Ειδήσεις, νέα για Βόλος - Θεσσαλία TV

Τον Τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΝΟΔΕ Μαγνησίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Τόλιας | Ειδήσεις, νέα για Βόλος  Θεσσαλία TV

Ο Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Γιάννης Τόλιας, αναλαμβάνει τον Τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΝΟΔΕ Μαγνησίας. Όπως αναφέρεται σε ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 December 2018 | 10:00 am


«Μας βάζουν στον περιθώριο» καταγγέλουν οι τρίτεκνοι της Μαγνησίας - thenewspaper.gr

«Μας βάζουν στον περιθώριο» καταγγέλουν οι τρίτεκνοι της Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Παραμονή Χριστουγέννων το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επέλεξε να φέρει στη δημοσιότητα και προς διαβούλευση το «Σύστημα Διορισμού ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 December 2018 | 4:33 pm


Πορταριά Μαγνησίας: Ζευγάρι έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια καβγά - iefimerida

Πορταριά Μαγνησίας: Ζευγάρι έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια καβγά  iefimerida

Άσχημο τέλος είχαν οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Πορταριά για ένα ζευγάρι που μάλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής και έπεσε από το μπαλκόνι του ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 December 2018 | 10:00 am


Παραίτηση Τόρη από το Επιμελητήριο Μαγνησίας λόγω υποψηφιότητας Πλαστάρα - thenewspaper.gr

Παραίτηση Τόρη από το Επιμελητήριο Μαγνησίας λόγω υποψηφιότητας Πλαστάρα  thenewspaper.gr

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τρύφωνα Πλαστάρα με το βουλευτικό ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής, προκάλεσε την αντίδραση του σύμβουλου ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 December 2018 | 10:00 am


Αγκαλιασμένο έφυγε από τη ζωή ζευγάρι στη Μαγνησία παραμονή Χριστουγέννων - epiloges

Αγκαλιασμένο έφυγε από τη ζωή ζευγάρι στη Μαγνησία παραμονή Χριστουγέννων  epiloges

Νεκρό βρέθηκε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στο σπίτι του στα Άνω Λεχώνια Μαγνησίας, από την κοινωνική λειτουργό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»,

Δημοσιεύθηκε στις 25 December 2018 | 9:46 pm


Μαγνησία: Τράκαρε 20 οχήματα και δεν το… κατάλαβε! - Πρώτο ΘΕΜΑ

Μαγνησία: Τράκαρε 20 οχήματα και δεν το… κατάλαβε!  Πρώτο ΘΕΜΑ

Πολύωρη καταδίωξη από τους αστυνομικούς της Τροχαίας Βόλου για να σταματήσουν το Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Δημοσιεύθηκε στις 25 December 2018 | 10:00 am


Αγκαλιασμένο έφυγε από τη ζωή το ζευγάρι στη Μαγνησία - Newsbeast.gr

Αγκαλιασμένο έφυγε από τη ζωή το ζευγάρι στη Μαγνησία  Newsbeast.gr

Νεκρό βρέθηκε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στο σπίτι του στα Άνω Λεχώνια Μαγνησίας, από την.

Δημοσιεύθηκε στις 25 December 2018 | 10:00 am


Ζευγάρι ηλικιωμένων εντοπίστηκε νεκρό στο σπίτι του στη Μαγνησία - thenewspaper.gr

Ζευγάρι ηλικιωμένων εντοπίστηκε νεκρό στο σπίτι του στη Μαγνησία  thenewspaper.gr

Νεκρό στο σπίτι του εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι ένα ζευγάρι στα Άνω Λεχώνια Μαγνησίας. Το αντρόγυνο παρακολουθούνταν από κοινωνικές δομές και όταν ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 December 2018 | 10:00 am


Ας ξαναπιάσουμε το νήμα εκεί που το άφησε η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία - thenewspaper.gr

Ας ξαναπιάσουμε το νήμα εκεί που το άφησε η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία  thenewspaper.gr

Του Νίκου Χαυτούρα. Ιατρού-νευροχειρουργού. υποψήφιου Βουλευτή ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας. Μπορεί η πρόσκαιρη επικαιρότητα, οι τρέχουσες εξελίξεις στην πόλη ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 December 2018 | 10:00 am


Στο 100% ανέρχεται πλέον η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας | Ειδήσεις, νέα για Βόλος - Θεσσαλία TV

Στο 100% ανέρχεται πλέον η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας | Ειδήσεις, νέα για Βόλος  Θεσσαλία TV

Your browser does not currently recognize any of the video formats available. Click here to visit our frequently asked questions about HTML5 video.

Δημοσιεύθηκε στις 24 December 2018 | 10:00 am


Ο Ιππόκαμπος δώρισε ρουχισμό στους εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας | Ειδήσεις, νέα για Βόλος - Θεσσαλία TV

Ο Ιππόκαμπος δώρισε ρουχισμό στους εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας | Ειδήσεις, νέα για Βόλος  Θεσσαλία TV

Αναγνωρίζοντας το εξαιρετικά σημαντικό εθελοντικό έργο που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο οι εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, το Δ.Σ ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 December 2018 | 10:00 am


«Γάλα Μαγνησίας» ή όταν ο Ολυμπιακός πέρασε από το Βόλο - Fosonline

«Γάλα Μαγνησίας» ή όταν ο Ολυμπιακός πέρασε από το Βόλο  Fosonline

Ένα «ερυθρόλευκο» επεισόδιο του Κώστα Ακρίβου για τον τρόπο που είδαν οι Βολιώτες του μάγκες Πειραιώτες.

Δημοσιεύθηκε στις 21 December 2018 | 10:00 am


Πέθανε ο π. πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού της Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Πέθανε ο π. πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού της Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Σε ηλικία 94 ετών πέθανε ο παλιός πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Περιβλέπτου Κωνσταντίνος Γάτος. Υπήρξε παντρεμένος και είχε τρία παιδιά και ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 December 2018 | 10:00 am


Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Παρόντος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη, αλλά και πλήθος περιφερειακών συμβούλων και ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 December 2018 | 10:00 am


H «ακτινογραφία» των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας από την ΠΟΕΔΗΝ - thenewspaper.gr

H «ακτινογραφία» των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας από την ΠΟΕΔΗΝ  thenewspaper.gr

Την ακτινογραφία 50 Κέντρων Υγείας όλης της χώρας παρουσιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), μια «σκοτεινή» ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 December 2018 | 10:00 am


Εικόνα «απόλυτης εγκατάλειψης» σε κέντρα υγείας σε Λάρισα- Μαγνησία | Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία - Θεσσαλία TV

Εικόνα «απόλυτης εγκατάλειψης» σε κέντρα υγείας σε Λάρισα- Μαγνησία | Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία  Θεσσαλία TV

Μια εικόνα «απόλυτης εγκατάλειψης» σε 50 κέντρα υγείας αγροτικού τύπου, ανά τη χώρα, αποκαλύπτει η αυτοψία που έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 December 2018 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Μαγνησίας

Φιλικοί ιστότοποι: