Ελλάδα > Ν. Μαγνησίας > Ειδήσεις & Τοπικά Νέα
Οι Τρεις Ιεράρχες
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 5:00 am
Μενέλαος Λουντέμης 1906 – 1977
Πολυγραφότατος και πολυδιαβασμένος λογοτέχνης, ο επονομαζόμενος και Μαξίμ Γκόργκι της Ελλάδας. Η «πένα» του έχει αμεσότητα, λυρισμό, δύναμη και ρεαλισμό. Έργα του, όπως τα μυθιστορήματα «Συννεφιάζει», «Οι κερασιές θα ανθίσουν φέτος» και το μπεστ-σέλερ «Ένα παιδί μετράει τ' άστρα» διαβάστηκαν πολύ από τη νεολαία τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70.
Γεννήθηκε το 1906 ή κατ' άλλους το 1912 στο χωριό Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Μπαλάσογλου ή Βαλασιάδης. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά του περιπλανήθηκε αρκετά, μέχρι να εγκατασταθεί το 1923 στο χωριό Εξαπλάτανος της Έδεσσας.
Η οικογένειά του ήταν εύπορη, αλλά έχασε τα πάντα στον Μεγάλο Ξεριζωμό. Έτσι, ο νεαρός Δημήτρης αναγκάστηκε από τα νεανικά του χρόνια να εργαστεί σκληρά ως λαντζέρης, λούστρος, ψάλτης, δάσκαλος και επιστάτης στα έργα του Γαλλικού Ποταμού (Λουδίας). Από τον ποταμό Λουδία εμπνεύστηκε το φιλολογικό του ψευδώνυμο Λουντέμης. Η στράτευσή του στην Αριστερά και η πολιτική δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ του στοίχισε την αποβολή του απ' όλα τα γυμνάσια της χώρας.
Στα ελληνικά γράμματα εμφανίσθηκε πολύ νωρίς, το 1927, με δημοσιεύσεις ποιημάτων του σε εφημερίδες της Έδεσσας. Το 1930 ποιήματα και διηγήματά του δημοσιεύτηκαν στο λογοτεχνικό περιοδικό «Νέα Εστία», ενώ το 1934 υπογράφει για πρώτη φορά ως Μενέλαος Λουντέμης στο διήγημά του «Μια νύχτα με πολλά φώτα κάτω από μια πόλη με πολλά αστέρια».
Έπειτα από μια οδύσσεια μετακινήσεων, ο Λουντέμης θα έλθει στην Αθήνα και θα γνωριστεί με αριστερούς διανοούμενους, οι οποίοι σύχναζαν στη λέσχη «αν Σουσί» της οδού Πατησίων. Καθοριστική ήταν η γνωριμία του με τους διακεκριμένους ομοτέχνους του Κώστα Βάρναλη, Άγγελο Σικελιανό και Μιλτιάδη Μαλακάση. Ο τελευταίος θα τον βοηθήσει να βρει δουλειά ως βιβλιοθηκάριος στην «Αθηναϊκή Λέσχη» και να ανασάνει οικονομικά.
Την ίδια εποχή αναπτύσσει στενή φιλία με τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Δημήτρη Βέη, ο οποίος θα τον δεχθεί ως ακροατή στις παραδόσεις του, αφού ο Λουντέμης δεν μπορούσε να εγγραφεί στη Φιλοσοφική, καθώς δεν είχε τελειώσει το γυμνάσιο, λόγω των πολιτικών του περιπετειών και της οικονομικής του ανέχειας. Το 1938 ήταν ήδη φτασμένος συγγραφέας και τιμήθηκε με το Μέγα Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας για τη συλλογή διηγημάτων του «Τα πλοία δεν άραξαν».
Στην κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ και διετέλεσε γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων. Κατά τον εμφύλιο συλλαμβάνεται για τα αριστερά του φρονήματα, δικάζεται για εσχάτη προδοσία και καταδικάζεται σε θάνατο, ποινή που δεν εκτελέστηκε ποτέ. Αντ' αυτού, εξορίζεται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη, μαζί με το Θεοδωράκη και τον Ρίτσο.
Το 1956 τον μετέφεραν στην Αθήνα από τον τόπο εξορίας του για να δικαστεί, επειδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο βιβλίο του «Βουρκωμένες μέρες» αναφέρονται «….προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας….». Στη δίκη που έγινε με τον εμφυλιοπολεμικό νόμο 509/47, οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι το βιβλίο του «προπαγανδίζει τας πολιτικάς του ιδέας, θίγει την έννοια του κράτους, κλονίζει την εμπιστοσύνη του λαού στη Δικαιοσύνη, καλλιεργεί το μίσος».
Επιφανείς πνευματικές προσωπικότητες έσπευσαν να τον υπερασπιστούν (Άγις Θέρος, Γιώργος Θεοτοκάς, Κώστας Βάρναλης, Στράτης Δούκας, Ασημάκης Πανσέληνος, Κώστας Κοτζιάς), υποστηρίζοντας ότι το βιβλίο του «είναι ένα εξαιρετικό έργο, γεμάτο αγάπη για τον άνθρωπο και πίστη στην πορεία του προς το μέλλον». Απολογούμενος, ο Λουντέμης δέχτηκε παρέμβαση του προέδρου, ο οποίος του είπε πως «αν πράγματι νιώθεις στοργή για το παιδί και τη γυναίκα σου, θα 'πρεπε να 'χεις κάνει δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ». Και η απάντηση του Λουντέμη: «Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δεν θα τα κάνω πάλι τέσσερα εγώ».
Μετά τη δίκη και την απαγόρευση κυκλοφορίας των βιβλίων του, το κλίμα είναι βαρύ για τον Λουντέμη. Εκπατρίζεται στο Βουκουρέστι και χάνει την ελληνική ιθαγένεια από τη δικτατορία του Παπαδόπουλου. Στη Ρουμανία συνεχίζει το συγγραφικό του έργο, αλλά νοσταλγεί πάντα την πατρίδα, «ένα ελληνικό καφεδάκι...μιά ρετσίαν..», έγραφε σ' ένα φίλο του. Μετά την μεταπολίτευση ανακτά την ελληνική ιθαγένεια και επιστρέφει στην Ελλάδα το 1976. Δεν πρόλαβε να χαρεί για την επάνοδό του και στις 22 Ιανουαρίου 1977 πεθαίνει από καρδιακή προσβολή και ενταφιάζεται στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο Μενέλαος Λουντέμης ανήκει στους έλληνες λογοτέχνες του μεσοπολέμου που στράφηκαν προς τον κοινωνικό ρεαλισμό. Η ιδιοτυπία του έργου του έγκειται στον «ερασιτεχνικό» τρόπο γραφής, τον οποίο υπηρέτησε εν πλήρει συνειδήσει, καθώς ο ίδιος υποστήριζε πως δε τον ενδιαφέρει η Τέχνη, αλλά η καταγραφή της πραγματικότητας και η κατάδειξη της κοινωνικής ανισότητας. Το έργο του εντάσσεται στο ρεύμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού (Κνουτ Χάμσουν, Μαξίμ Γκόργκι, Παναΐτ Ιστράτι κ.ά.): ρεαλιστική απεικόνιση τοπίων και προσώπων με έντονη αισθηματολογία, που αγγίζει κάποτε το μελοδραματισμό, βιωματική γραφή, ηθογραφικά και συμβολικά στοιχεία.
Στη λογοτεχνία του Λουντέμη δεσπόζει η τάση του να στρέφεται εξ' ολοκλήρου γύρω από ένα κεντρικό πρόσωπο - αφηγητή, που ανήκει στους περιθωριακούς τύπους των καταπιεσμένων κοινωνικά στρωμάτων και το οποίο μας δίνει την προσωπική του οπτική της μοναξιάς, του ανεκπλήρωτου του έρωτα και της δυστυχίας του κόσμου. Μέρος της κριτικής (Ζήρας) του καταλογίζει τεχνικές και εκφραστικές ατέλειες, στρατευμένο ύφος που αποβαίνει σε βάρος της οικονομίας της, αφήγησης, αλλά αναγνωρίζει τον λυρικό του οίστρο. Κάποιοι άλλοι θεωρούν το έργο του απολύτως ξεπερασμένο σήμερα, καθώς αναφέρεται σ' ένα κόσμο που δεν υπάρχει πια.
Ποιήματα του Λουντέμη μελοποίησαν οι αδερφοί Κατσιμίχα («Ερωτικό Κάλεσμα») και ο συνθέτης Σπύρος Σαμοίλης («Οι κερασιές θ' ανθίσουνε και φέτος») με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη.
Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2023 | 6:38 am
Τα Θεοφάνια
Λέγεται, επίσης, Επιφάνια και Φώτα. Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.
Ιστορικό
Όταν ο Ιησούς έγινε 30 ετών βαπτίστηκε στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερός του και ασκήτευε στην έρημο, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετανοίας.Τη στιγμή της Βάπτισης, κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού που έλεγε: «Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός, δια του οποίου ευδόκησε ο Θεός να σώσει τους αμαρτωλούς». Το γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Μάρκος, ο Ματθαίος και ο Λουκάς. Αυτή δε είναι η πρώτη και μοναδική εμφάνιση στη Γη της Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με τις Γραφές Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται τα Θεοφάνια δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς αναφέρει ότι κάποιοι αιρετικοί Γνωστικοί γιόρταζαν από τις αρχές του δεύτερου αιώνα τη Βάπτιση του Ιησού, κατ' άλλους μεν στις 6 Ιανουαρίου, κατ' άλλους στις 10 Ιανουαρίου. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί. Κατά τον τέταρτο αιώνα, η εορτή των Θεοφανίων γιορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ' όπου και το όνομα «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων». Τελετές
Ο Μέγας Αγιασμός, που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών. Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό. Ο εκκλησιαστικός ύμνος που κυριαρχεί την ημέρα και βρίσκεται στα χείλη κάθε πιστού είναι το Απολυτίκιο των Θεοφανίων:Ο Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο εντός λιμένων, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, όπως στην Αθήνα, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Η εκδήλωση αυτή στη χώρα μας έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς παρίστανται οι Αρχές της κάθε περιοχής. Στην πρωτεύουσα, η επίσημη κατάδυση ορίστηκε να γίνεται από το 1900 στον Πειραιά έναντι της παλαιάς βασιλικής αποβάθρας ή του παλιού Δημαρχείου, σήμερα μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Παρόμοιες τελετές γίνονται σε όλους τους νομούς της χώρας.
Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε
η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις
του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει Σοι
αγαπητόν Σε Υιόν ονομάζουσα
και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς
εβεβαίου του λόγου το ασφαλές
Ο επιφανής Χριστέ ο Θεός
Και τον κόσμον φωτίσας δόξα Σοι.
Έθιμα
Κάλαντα των Φώτων. Ψάλλονται από τα παιδιά την παραμονή της εορτή σε πολλές παραλλαγές. Οι περισσότερες αρχίζουν με τους στίχους: Σήμερα είν' τα Φώτα και ο φωτισμός / και χαρά μεγάλη και αγιασμός…»
Ανέλκυση του Σταυρού (το «πιάσιμο του Σταυρού») από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες, κατά την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Νεαρά, κυρίως, άτομα βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν πρώτα τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους. Στον Πειραιά απαγορεύτηκε από τα προπολεμικά χρόνια η ανέλκυση του Σταυρού από βουτηχτές, έπειτα από μια θανάσιμη συμπλοκή μεταξύ τους. Στις μέρες μας, η ανέλκυση γίνεται από τον Επίσκοπο με την κορδέλα που φέρει ο Σταυρός. Αγιασμός των οικιών από τους ιερείς. Στην Ελλάδα ο αγιασμός γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανίων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός» ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση». Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Παλαιότερα, οι λαϊκές δοξασίες συνέδεαν τον φωτισμό των σπιτιών με την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, τους οποίους φαντάζονταν να φεύγουν περίτρομοι με την έλευση του ιερέα, κραυγάζοντας: «Φύγετε να φύγουμε κι έφτασε ο τρουλόπαπας με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του! Η εορτή των Θεοφανίων περικλείει άλλωστε και πολλές εκδηλώσεις που αποτελούν διαιώνιση αρχαίων ελληνικών εθίμων. Ο Αγιασμός στη χώρα μας έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων. Η τελευταία αυτή έννοια δεν είναι αυστηρά χριστιανική, αλλά έχει τις ρίζες της στην αρχαία λατρεία. Η κατάδυση του Σταυρού, κατά τη λαϊκή πίστη, δίνει στο νερό καθαρτικές και εξυγιαντικές ικανότητες. Οι κάτοικοι πολλών περιοχών μετά τη κατάδυση τρέχουν στις παραλίες ή στις όχθες ποταμών και λιμνών για να πλύνουν τα αγροτικά τους εργαλεία, ακόμη και εικονίσματα. Κατά τη λαϊκή δοξασία, ακόμη και τα εικονίσματα με το πέρασμα του χρόνου χάνουν την αρχική δύναμη και αξία τους, που την αποκτούν όμως εκ νέου από το αγιασμένο νερό. Αυτή ακριβώς η διαδικασία δεν αποτελεί παρά επιβίωση της αρχαίας αθηναϊκής γιορτής των «Πλυντηρίων». Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Δράμα με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης. Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πιο συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές. Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής.Το ίδιο έθιμο συναντάμε επίσης και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος. Αναβιώνει επίσης κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας. Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα των Θεοφανίων, τα «ραγκουτσάρια», αναβιώνει κάθε χρόνο στην πόλη της Καστοριάς, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται για να ξορκίσουν το κακό.
Στην Λευκάδα τηρείται το έθιμο «των πορτοκαλιών». Οι πιστοί βουτούν στη θάλασσα τα πορτοκάλια που κρατούν στα χέρια τους και τα οποία είναι δεμένα μεταξύ τους με σπάγκο. Έπειτα τα παίρνουν στο σπίτι τους για ευλογία και αφήνουν ένα από αυτά για ένα ολόκληρο χρόνο στα εικονίσματα του σπιτιού. Πριν τηντελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ρίχνουν στη θάλασσα τα παλιά πορτοκάλια.
Δημοσιεύθηκε στις 6 January 2023 | 6:00 am
Ο Πύργος του Άιφελ
Το κτίριο - σύμβολο των Παρισίων κι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια του κόσμου. Αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο (7 εκατομμύρια το 2011) και πηγή σημαντικών εσόδων για την πρωτεύουσα της Γαλλίας.Δημοσιεύθηκε στις 27 December 2022 | 9:16 am
Η ιστορία της Αγια-Σοφιάς
Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου του 360.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία έγινε τζαμί και με την επανάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο. Η Αγία Σοφία ως μουσείο άνοιξε τις πύλες της την 1η Φεβρουαρίου 1935 και στις 6 Δεκεμβρίου 1985, ανακηρύχθηκε από την UNESCO, Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στις 10 Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα μετατραπεί και πάλι σε τζαμί, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους ξένους, όπως δήλωσε. Το «πράσινο φως» είχε δώσει νωρίτερα με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ακυρώνοντας το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ.
Δημοσιεύθηκε στις 27 December 2022 | 7:00 am
Ιησούς Χριστός
Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση του δόθηκε στο θείο βρέφος το όνομα Ιησούς, που σημαίνει «Ο Γιαχβέ (Θεός) συντρέχει» στα αραμαϊκά (Yeshua)
Δημοσιεύθηκε στις 25 December 2022 | 5:00 am
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Κατά συνεκδοχή, Χριστούγεννα ονομάζεται όλο το εορταστικό δεκαπενθήμερο από την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) έως την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (7 Ιανουαρίου). Για τις Δυτικές Εκκλησίες τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης, ενώ για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ο σταυρικός θάνατος και η Ανάσταση.
Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε με υπερφυσικό τρόπο από την Παρθένο Μαρία σ’ ένα σπήλαιο της Βηθλεέμ, μεταξύ 7 και 4 π.Χ., σύμφωνα με διάφορους επιστημονικούς υπολογισμούς. Εκείνη την εποχή, βασιλιάς της Ιουδαίας ήταν ο Ηρώδης ο Μέγας, ηγεμόνας της Συρίας ο Κυρήνιος και αυτοκράτορας της Ρώμης ο Οκταβιανός Αύγουστος, ο οποίος είχε διατάξει απογραφή πληθυσμού των υπηκόων του. Γι’ αυτό και ο Ιωσήφ πήρε την ετοιμογέννητη Μαρία και μετέβησαν στη Βηθλεέμ από τη Ναζαρέτ, όπου διέμεναν..
Μετά τη γέννηση του Ιησού, ένας άγγελος εμφανίσθηκε στους ποιμένες της περιοχής, αγγέλλοντας το χαρμόσυνο γεγονός, ενώ πλήθος άλλων αγγέλων έψαλλαν «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».
Ενώ συνέβαιναν αυτά, άστρο φωτεινό εξ Ανατολής οδήγησε τρεις Μάγους (Μελχιόρ, Γάσπαρ, Βαλτάσαρ) στη Βηθλεέμ, όπου μαζί με τους βοσκούς προσκύνησαν τον Θεάνθρωπο, προσφέροντάς του χρυσό, λίβανο και σμύρνα.
Η φύση του αστέρα που οδήγησε τους Μάγους απασχόλησε όχι μονάχα τη θεολογία, αλλά και την αστρονομία. Κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν δώσει διάφορες ερμηνείες: ότι επρόκειτο για σύνοδο πλανητών, για υπερκαινοφανή αστέρα, για κομήτη, ακόμη και για μετεωρίτη. Η σύγχρονη αστρονομία, ωστόσο, δεν θεωρεί πειστικές τις ερμηνείες αυτές. Σε τελευταία ανάλυση, εκείνο που έχει σημασία για τους Χριστιανούς δεν είναι τόσο η φύση του φαινομένου, όσο η αξία του ως «σημείου» της έλευσης του Μεσσία, που εκπληρώνει τις προφητείες των Εβραϊκών Γραφών ερχόμενος στη Γη για να λυτρώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους. Οι αρχαιότερες και πλέον αξιόπιστες εκκλησιαστικά πηγές για τη γέννηση του Ιησού περιέχονται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου και του Λουκά, που είναι και οι μόνοι από τους τέσσερεις Ευαγγελιστές που ασχολούνται με τα της Γεννήσεως του Χριστού.
Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου έλαβε καθολική μορφή στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ, πρώτα στη Δύση και μετά στην Ανατολή. Μέχρι τότε η Γέννηση του Ιησού εορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου μαζί με τη Βάπτιση κατά την εορτή των Θεοφανείων. Η Αρμενική Εκκλησία δεν δέχθηκε την αλλαγή και διατήρησε την παλαιότερη παράδοση, την οποία ακολουθούν σήμερα όσες Εκκλησίες ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (Ιουλιανό). Για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα καθιερώθηκαν ως αργία με τον Ιουστινιάνειο Κώδικα (529/534)...
Με δεδομένο ότι στα Ευαγγέλια δεν αναφέρεται η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του Ιησού, η καθιέρωση της 25ης Δεκεμβρίου ως ημέρας εορτασμού των Χριστουγέννων θα πρέπει να συνδέεται, σύμφωνα με μια θεωρία, με τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου (Βρουμάλια) από τους ειδωλολάτρες της ρωμαϊκής επικράτειας, αλλά και των γενεθλίων του Μίθρα, του ανίκητου Ήλιου (Dies Natalis Solis Invicti), που είχε καθιερωθεί επί αυτοκράτορα Αυρηλιανού το 275μ.Χ. Νωρίτερα, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Σατουρνάλια (17-23 Δεκεμβρίου), όπου επικρατούσε κλίμα γενικής ευφορίας και ανταλλάσσονταν δώρα. Σύμφωνα με τις απόψεις που αντλούν επιχειρήματα από την ιστορία των θρησκειών, η Εκκλησία διεκδίκησε την 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα των Χριστουγέννων για να ασκήσει πολεμική με τα κηρύγματά της κατά των εθνικών και αιρετικών. Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα γέννησης του Χριστού προκύπτει από σειρά ημερολογιακών υπολογισμών, που έχουν λάβει υπόψη τους πατερικά κείμενα και παλαιοδιαθηκικές πηγές. Πάντως, η προσπάθεια εύρεσης του ακριβούς χρόνου της Γέννησης του Χριστού ξεκίνησε αρκετά νωρίς και έχει οδηγήσει σε διαφορετικά συμπεράσματα. Κάποιοι την τοποθετούν τη νύχτα της 19ης προς την 20η Απριλίου, άλλοι τον Ιανουάριο, ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς στις 18 Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τον Κυπριανό ο Χριστός γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου...
Κατά τους πρώιμους εκκλησιαστικούς χρόνους η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία απαιτούσε ολιγοήμερη νηστεία. Από τον έκτο αιώνα στα μοναστήρια είχε καθιερωθεί νηστεία σαράντα ημερών, η οποία κατά τον 12ο αιώνα επεκτάθηκε σε όλους τους Χριστιανούς της Ανατολής. Έτσι, η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινά από την εορτή του Αγίου Φιλίππου στις 14 Νοεμβρίου. Η εκκλησιαστική ακολουθία των Χριστουγέννων ψάλλεται στις εκκλησίες νωρίς το πρωί, κατά το ξημέρωμα. Είναι πανηγυρική και γεμάτη λαμπρούς ύμνους των μεγάλων υμνογράφων της εκκλησίας, όπως του Ιωάννου Δαμασκηνού, του Ρωμανού του Μελωδού και του Κοσμά Μαϊουμά.
Απολυτίκιο
Η Γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες υπό αστέρος εδιδάσκοντο Σε προσκυνείν τον ήλιον της δικαιοσύνης και Σε γινώσκειν εξ ύψους ανατολήν Κύριε δόξα Σοι.
Κοντάκιο (σύνθεση Ρωμανού του Μελωδού)
Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει και η Γή το σπήλαιον τω απροσίτω προσάγει Άγγελοι μετά ποιμένων δοξολογούσι Μάγοι δε μετα αστέρος οδοιπορούσι Δι’ ημάς γαρ εγεννήθη παιδίον νέον ο προ αιώνων Θεός.
Στις ελληνικές πόλεις και τα χωριά τα Χριστούγεννα γιορτάζονται μέσα σε θερμή οικογενειακή ατμόσφαιρα. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν γλυκά (μελομακάρονα και κουραμπιέδες) και ψωμί («Χριστόψωμο») ζυμωμένο με ειδικό τρόπο σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας και στολισμένο με καλλιτεχνική διάθεση. Υπό την πίεση των μεγάλων χριστιανικών εορτών, οι αρχαίες ειδωλολατρικές γιορτές εξαλείφθηκαν με την πάροδο των αιώνων. Έμειναν, όμως, μέχρι τις μέρες μας, οι δοξασίες, οι θρύλοι και ο μεταφυσικός φόβος για τα δαιμονικά των Χριστουγέννων: τους δικούς μας καλικάντζαρους και τους λυκάνθρωπους στη Γαλλία.
Δημοσιεύθηκε στις 24 December 2022 | 6:00 am
Νίκος Μπελογιάννης 1915 – 1952
Στον εμφύλιο, ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν πολιτικός επίτροπος μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού. Παράλληλα με την καθοδηγητική του δουλειά, έγραψε άρθρα και μελέτες που αφορούσαν στην ελληνική ιστορία και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Σήμερα το στρατόπεδο σωπαίνει.
Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή
όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα.
Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος.
Ξεκρέμασαν μια μεγάλη καμπάνα και την ακούμπησαν στη γη.
Μες στο χαλκό της καρδιοχτυπά η ειρήνη.
Σιωπή. Ακούστε τούτη την καμπάνα.
Σιωπή. Οι λαοί περνούν σηκώνοντας στους ώμους τους
το μέγα φέρετρο του Μπελογιάννη.
Δημοσιεύθηκε στις 22 December 2022 | 4:00 am
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ
Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο είναι όρος της αστρονομίας που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει μια συγκεκριμένη στιγμή του έτους, όταν ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού. Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου, οπότε παρατηρείται η μικρότερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του χειμώνα. Αντίστροφα, στο Νότιο Ημισφαίριο παρατηρείται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.
Δημοσιεύθηκε στις 21 December 2022 | 9:04 am
Κώστας Βάρναλης ( 1884 – 1974)
Το 1898 τέλειωσε το Ελληνικό Σχολείο και συνέχισε την εκπαίδευσή του στα Ζαρίφεια διδασκαλεία της Φιλιππούπολης και έπειτα με την υποστήριξη του Μητροπολίτη Αγχιάλου ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει φιλολογία και εκεί πήρε μέρος στη διαμάχη για το γλωσσικό ζήτημα ως υποστηρικτής των δημοτικιστών.
Το 1907 συμμετείχε στην ίδρυση του ποιητικού περιοδικού Ηγησώ, το οποίο κυκλοφόρησε δέκα τεύχη. Το 1908 πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και άρχισε να εργάζεται στην εκπαίδευση, στην αρχή στο ελληνικό διδασκαλείο του Πύργου (Μπουργκάς), σε ηλικία δεκαοχτώ ετών, και στη συνέχεια στην Ελλάδα (στην Αμαλιάδα) αργότερα σχολάρχης στην Αργαλαστή και μετά την εμπλοκή στην υπόθεση των «Αθεϊκών» του Βόλου μετατέθηκε στα Μέγαρα καί στην Ανωτάτη Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών. Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε για βιοποριστικούς λόγους και ως δημοσιογράφος. Από το 1910 άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση και ως το 1916 ολοκλήρωσε τους Ηρακλείδες του Ευριπίδη, τον Αίαντα του Σοφοκλή, τα Απομνημονεύματα του Ξενοφώντα και τον Πειρασμό του Αγίου Αντωνίου του Φλωμπέρ. Μετά τον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο, στον οποίο πήρε μέρος, φοίτησε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης του Γληνού.
Το 1926 παύθηκε από τη θέση του ως καθηγητή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, με αφορμή ένα δημοσίευμα της Εστίας, που δημοσίευσε ένα απόσπασμα από Το φως που καίει. Ο Βάρναλης στράφηκε στη δημοσιογραφία και έφυγε για τη Γαλλία ως ανταποκριτής της Προόδου. Το 1927 τύπωσε τους Σκλάβους Πολιορκημένους. Το 1929 νυμφεύθηκε την ποιήτρια Δώρα Μοάτσου. Το 1932 εξέδωσε την Αληθινή απολογία του Σωκράτη. Το 1935 πήρε μέρος ως αντιπρόσωπος των Ελλήνων συγγραφέων στο Συνέδριο Σοβιετικών Συγγραφέων στη Μόσχα και μετά εξορίστηκε στη Μυτιλήνη και τον Άγιο Ευστράτιο. Υπήρξε Κομμουνιστής και στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος του ΕΑΜ. Tο 1956 τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και το 1959 τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν. Είχαν προηγηθεί μεταξύ άλλων εκδόσεις των έργων τουΖωντανοί άνθρωποι, Το Ημερολόγιο της Πηνελόπης, Ποιητικά, Διχτάτορες, Αισθητικά- Κριτικά (δύο τόμοι). Το 1965 εκδόθηκε η τελευταία ποιητική συλλογή του με τίτλο Ελεύθερος κόσμος και το 1972 το θεατρικό έργο Άτταλος ο Γ΄. Υπήρξε συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες, μεταξύ των οποίων και στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια. Πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου 1974. Το ταφικό μνημείο του ποιητή, στο Α΄ Νεκροταφείο φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Κοσμάς Ξενάκης, το 1975.
ΟΙ ΜΟΙΡΑΙΟΙ χειρογραφο τού Βάρναλη |
Δημοσιεύθηκε στις 16 December 2022 | 6:00 am
Άγιος Νικόλαος
Δημοσιεύθηκε στις 6 December 2022 | 5:00 am
3 Δεκεμβρίου.. Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία... Εκδήλωση στο Βόλο..
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ. Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.ΒΟΛΟΣ.. Το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιούν με αφορμή την 3η Δεκέμβρη- Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ενημερωτική εκδήλωση- ημερίδα με θέμα «Ανεξάρτητη διαβίωση- Προσωπικός βοηθός». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στο Domotel Xenia Volos City Hotel.
Δημοσιεύθηκε στις 3 December 2022 | 7:55 am
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Βόλου
-Πέμπτη 1/12, παραλία Βόλου «Ηρώο», 19.00, Φωταγώγηση της πόλης: Εναρκτήρια εορταστική εκδήλωση με τον Αντώνη Ρέμο. Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και οι Xορωδίες του Δημοτικού Ωδείου Βόλου (διδασκαλία: Σύλβια Τσιμπανάκου).Δ/νση ορχήστρας: Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς. Τραγούδι: Απόστολος Μόσιος & Σύλβια Τσιμπανάκου. Ενορχηστρώσεις: Θεόδωρος Λεμπέσης. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ανδρέας Μιμαίος. Συμμετέχουν οι Σχολές Χορού: Break A Move, Dance Studio, Apparatus Circus lab με χορογράφους τους: Νικολέτα Δεφαράνα, Nikki Critchlow, Αγγελική Μέλη, Ραφαέλα Μηνά, Μαρίνα Μιχαηλίδου, Κωνσταντίνο Πα¬νόπουλο, Κατερίνα Σαρρή. Κοστούμια: Κώστας Μαγαλιός. Ακολουθεί μουσικός περίπατος στη φωτισμένη πόλη με τη Φιλαρ¬μονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου (μαέστρος Βασίλης Τασούδης).-Παρασκευή 2/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30 & 18.00-21.00, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση): Πολυθεματική έκθεση εντός της οποίας ξεδιπλώνεται μέσα από 10 θεματικές ενότητες, που λειτουργούν ως ένα γενικό πλαίσιο αναφοράς και από ποικίλα τεκμήρια (δωρεές συμπολιτών τα περισσότερα) φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες και σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό με οθόνες αφής, η ιστορία του Βόλου από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας. Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 19.00-21.00, Νοέμβρης φωτογραφίας 2022, έκθεση των φωτογραφιών που διακρίθηκαν στον 13ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος» με θέμα «Looking Glass». Ομαδική έκθεση μελών της Φωτογραφικής Ομάδας Λαμίας με θέμα «Περιβάλλον και Άνθρωπος». Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 14.00-21.00, Νοέμβρης φωτογραφίας 2022, ομαδική έκθεση μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου με θέμα «Ταξιδεύοντας». Με την υποστήριξη της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.
-Σάββατο 3/12, Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 10.00-16.00, Νοέμβρης φωτογραφίας 2022, ομαδική έκθεση μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου με θέμα «Ταξιδεύοντας». Με την υποστήριξη της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση). Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, 20.00, Δύο γυμνά άσπρα χέρια, θεατρικός μουσικός μονόλογος, ένας ύμνος στη Μητρότητα και την Τέ¬χνη, κείμενο – σκηνοθεσία – ερμηνεία: Μελίνα Μποτέλλη, είσοδος 10€ & 5€, προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr & «Κεχαΐδης» (μία παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου).
-Κυριακή 4/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση).
-Δευτέρα 5/12, Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30, Νοέμβρης φωτογραφίας 2022, έκθεση των φωτογραφιών που διακριθήκαν στον 13ο Πανελλήνιο Δια¬γωνισμό Φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος» με θέμα «Looking Glass». Ομαδική έκθεση μελών της Φωτογραφικής Ομάδας Λαμίας με θέμα «Περιβάλλον και Άνθρωπος». Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 14.00-21.00, Νοέμβρης φωτογραφίας 2022, ομαδική έκθεση μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου με θέμα «Ταξιδεύοντας». Με την υποστήριξη της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.
-Τρίτη 6/12, πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ερμού, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – VOX The Acapella Group σε χριστουγεννιάτικες μελωδίες… που τις παράγει μόνο με τη φωνή του!
-Τετάρτη 7/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30 & 18.00-21.00, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση). Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30, Νοέμβρης φωτογραφίας 2022, έκθεση των φωτογραφιών που διακριθήκαν στον 13ο Πανελλήνιο Δια¬γωνισμό Φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος» με θέμα «Looking Glass». Ομαδική έκθεση μελών της Φωτογραφικής Ομάδας Λαμίας με θέμα «Περιβάλλον και Άνθρωπος». Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 14.00-21.00, Νοέμβρης φωτογραφίας 2022, ομαδική έκθεση μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου με θέμα «Ταξιδεύοντας». Με την υποστήριξη της Δ/νσης Πολιτισμού του του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.
-Πέμπτη 8/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση).
-Παρασκευή 9/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30 & 18.00-21.00, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου». Διάρκεια περιοδικής έκθεσης: 9/12/2022 – 26/3/2023. Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 19.30, εγκαίνια έκθεσης, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών», διάρκεια έκθεσης έως 15/1/2023, 19.30, εγκαίνια έκθεσης, Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών, διάρκεια έκθεσης έως 15/1/2023. Πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ερμού, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Restart σε μουσικές pop & rock.
-Σάββατο 10/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου». Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 19.30, εγκαίνια έκθεσης Το Ανθρώπινο όνειρο, έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών», διάρκεια έκθεσης έως 15/1/2023. Πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ερμού, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Appartia σε μουσικές rock, pop & έντεχνο.
-Κυριακή 11/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου». Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, 11.30, Βηθλεέμ ετοιμάζου – Βυζαντινοί Ύμνοι Χριστουγέννων, Christmas Byzantine Hymns of the Greek Orthοdox Church Tradition, ο Χορός Ψαλτριών Αι Άδουσαι θα παρουσιάσει αυθεντικούς Βυζαντινούς Ύμνους της περιόδου του Δωδεκαημέρου και των Χριστουγέννων, είσοδος ελεύθερη.
-Δευτέρα 12/12, Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελ¬λήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο, έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών». Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, 20.30, Άγρυπνο φεγγάρι, συναυλία με τραγούδια του Νότη Μαυρουδή, εξαιρετικές μελωδίες πάνω σε στίχους πολλών και σημαντικών στιχουργών, συμμετέχουν: Νότης Μαυρουδής, κιθάρα, Μαρία Θωίδου, φωνή, Γιώργος Τοσικιάν, κιθάρα, είσοδος ελεύθερη.
-Τρίτη 13/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου». Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελ¬λήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο, έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών». Πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ερμού, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Ζωή Τζαλαβρέτα And the Band σε μουσικές pop & rock.
-Τετάρτη 14/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30 & 18.00-21.00, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου». Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελ¬λήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο, έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών». Πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ερμού, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Seven Sec σε μουσικές rock & pop.
Εκθεσιακός Πολυχώρος Δήμου Βόλου (Πεδίον του Άρεως), 21.00, συναυλία με τον Γιάννη Πάριο, είσοδος 8€, προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr & «Κεχαΐδης».
-Πέμπτη 15/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου». Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελ¬λήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο, έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών». Πεζόδρομος Τάκη Οικονομάκη και Γκλαβάνη, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Mr Pulse σε μουσικές blues & rock.
-Παρασκευή 16/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30 & 18.00-21.00, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου», Από την Πατρίδα: Τεκμήρια και μνήμες, μεγάλη περιοδική έκθεση στο πλαίσιο δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Η έκθεση παρουσιάζει αυθεντικά τεκμήρια από τη ζωή στη Μικρά Ασία και προφορικές μαρτυρίες απογόνων προσφύγων. Στόχος της έκθεσης είναι τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, εκτός από αφορμή για την ανάδειξη πτυχών της περιπέτειας του μικρασιατικού ελληνισμού να γίνουν ευκαιρία να συλλεχθεί ό,τι έχει ακόμη διασωθεί από την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά της πρώτης γενιάς προσφύγων, διάρκεια περιοδικής έκθεσης: 16/12/2022-26/3/2023. Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελ¬λήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο, έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλή¬νων Χαρακτών». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 17.30, Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από τη Χορωδία του Πολι¬τιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 18.00, Μήνυμα Αγάπης, Χορωδία του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Βόλου, χοράρχης – Ιωάννης Μαρινάκης. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 18.30, Christmas Music Waves, από την παιδική χορωδία και τους μαθητές του στούντιο φωνητικής τέχνης «Ιόλη». Πεζόδρομος Τάκη Οικονομάκη και Γκλαβάνη, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Φώτης Τάμπας – έντεχνη μουσική.
-Σάββατο 17/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου», Από την πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες, περιοδική έκθεση στο πλαίσιο δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 11.30, Καλές Γιορτές με χίλιες ευχές, από τη χορωδία του 10ου Γυμνασίου Βόλου, διδασκαλία Κατερίνα Αποστολοπούλου. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 12.00, Χοροί, παρουσίαση παραδοσιακών και λαϊκών χορών από τα χορευτικά τμήματα της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου, Πλατεία Αγίου Νικολάου, 13.00, 3 βαλίτσες μακριά από τα Χριστούγεννα, μια χριστουγεννιάτικη παράσταση παντομίμας και βωβού θεάτρου από την Ομάδα «Ομπρέλα», Μίμος: Δήμητρα Παππά (μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Παντομίμας). Πάρκο Αγίου Κωναστντίνου, 17.00, Παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια, από τον Αθλητικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Το Ορμίνιο» Πορταριάς, συμμετέχουν: Νίκος Κερασιώτης, κλαρίνο, Κων/νος Μούτος, λαούτο, Χρήστος Δασκαλόπουλος, βιολί, Αναστασία Λύτρα, κρουστά, Αγγελική Χατζηβασιλείου, φωνή. Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, 18.00, Χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική εκδήλωση, από τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Πληροφορικής Τσιάβου-Ράπτη σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Make-A-Wish, είσοδος ελεύθερη. Πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ερμού, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Απόστολος Μόσιος σε μουσικές pop & rock. Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, 20.00, Ελληνισμός – 4.000 χρόνια ταξίδι, μια μουσική παράσταση με ποιήματα και κείμενα, ένα μουσικό ταξίδι από την Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Φουντούλη, είσοδος ελεύθερη.
Χριστουγεννιάτικο Εργαστήρι Τεχνών και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Διοργάνωση: Εκπαιδευτήρια «Άξιον Εστί». Στα πλαίσια αυτής της ανοιχτής γιορτής, παιδιά και γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, να προγραμματίσουν τα δικά τους ρομπότ, να εκτυπώσουν τις δικές τους 3D δημιουργίες με την αρωγή των έμπειρων εκπαιδευτών του Διεθνούς Πανεπιστημίου και των εξειδικευμένων παιδαγωγών του Εκπαιδευτηρίου. Ταυτόχρονα, θα λειτουργούν χριστουγεννιάτικα εργαστήρια μουσικής και θεατρικού παιχνιδιού. Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σχετική ημερίδα για τα οφέλη της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Προσχολική και Α/θμια Εκπαίδευση από τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Τσαγκάρη Απόστολο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως 13 ετών. Διάρκεια: 3 ώρες και ώρα 11.00. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Εργαστήρι είναι η δήλωση συμμετοχής στη γραμματεία του Άξιον Εστί: 2421027767, e-mail: [email protected], www.axionesti.gr/. Δωρεάν συμμετοχή.
-Κυριακή 18/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου», Από την πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες, περιοδική έκθεση στο πλαίσιο δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 11.00, Χριστουγεννιάτικα τραγούδια μικρών αγγέλων, από την παιδική και εφηβική χορωδία «Η Νέα Αγχίαλος». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 11.30, Παραδοσιακοί χοροί της Θράκης, από τον Σύλλογο Θρακών Νομού Μαγνησίας. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 12.00, Παραδοσιακοί χοροί, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πήγασος», Δυτικής Θεσσαλονίκης. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 12.30, Παραδοσιακοί χοροί από τη Μακεδονία, Νεανική Εστία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Ευόσμου. Κινηματοθέατρο Αχίλλειον, 17.00, Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη, μια παράσταση Θεάτρου Σκιών του Αντώνη Βαγενά, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου.
-Δευτέρα 19/12, Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο, έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 17.30, Είναι μέρα χαράς, από την ορχήστρα παιδιών της Babyland – το σχολείο της χαράς. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 18.00, Νύχτα Χριστουγέννων στην πόλη, από την Καμεράτα και το τμήμα φωνητικής του Ωδείου Παλάσκα. Πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ερμού, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Spiral Ion σε μουσικές rock. Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, 21.00, Αντώνης Μιτζέλος – Έρρικα Πατρικίου, ο σημαντικός συνθέτης, κιθαρίστας και ερμηνευτής Αντώνης Μιτζέλος, που έχει αφήσει έντονο στίγμα στη σύγχρονη ελληνική μουσική από τους θρυλικούς Τερμίτες μέχρι σήμερα, συναντά την ερμηνεύτρια και μουσικό Έρρικα Πατρικίου και μαζί με την μπάντα τους παρουσιάζουν μια εκρηκτική μουσική παράσταση, είσοδος ελεύθερη.
-Τρίτη 20/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου», Από την πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες, περιοδική έκθεση στο πλαίσιο δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00
έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελ¬λήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο, έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 17.30, Με τη φλόγα της καρδιάς, από την παιδική χορωδία της Κιβωτού του Κόσμου – Βόλου. Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, 18.00, Η γιορτινή κούνια, χριστουγεννιάτικη χοροθεατρική παράσταση από τα Εκπαιδευτήρια «Άξιον Εστί», για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, είσοδος ελεύθερη. Πλατεία Αγίου Νικολάου,18.00, Κάλαντα και τραγούδια της καρδιάς μου, από τον Όμιλο Αριστείας, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας «Μουσικοί του Δρόμου» – 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 19.00, Χοροί, παρουσίαση μοντέρνων χορών από τα χορευτικά τμήματα της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου. Πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ερμού, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – The Christmas Song από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Βόλου, μαέστρος: Βασίλης Τασούδης, στο τραγούδι ο Θωμάς Σκοτίδας και η Εύα Παυλακούδη. Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, 21.00, Περιπλανήσεις στα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής, συναυλία με τον συνθέτη – ενορχηστρωτή Ζαφείρη Κουκουσέλη και την εξαμελή καλλιτεχνική του ομάδα, όπου θα παρουσιάσουν μια επιλογή από σημαντικά τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου, τραγουδούν: Κώστας Ζεμπίλας, Δέσποινα Σβερώνη, συντελεστές: Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι, λάφτα), Δημήτρης Νάσιος (κιθάρες), Άγγελος Τσιριγωτάκης (τύμπανα), Χρήστος Θωμαϊδης (μπάσο), είσοδος ελεύθερη.
-Τετάρτη 21/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30 & 18.00-21.00, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου», Από την πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες, περιοδική έκθεση στο πλαίσιο δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο, έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 18.00, Τα ωραιότερα Χριστούγεννα – χορωδία, Χορεύοντας στους δρόμους της Βιέννης – δρώμενο, από την παιδική χορωδία και το τμήμα άθλησης του Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Ιωσήφ Βόλου». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 19.00, Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, από το παραδοσιακό τμήμα και το φωνητικό σύνολο του Ωδείου Παλάσκα. Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, 19.00, Το αστέρι και η ευχή, Χριστουγεννιάτικη χοροθεατρική παράσταση από τα Εκπαιδευτήρια «Άξιον Εστί», για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, είσοδος ελεύθερη. Πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ερμού, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Tuners σε μουσικές indie & rock. Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, 21.00, Όλα αγάπη είναι, συναυλία σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού με τον Στέφανο Κάκκο, την μπάντα του και με συνοδεία παιδικής χορωδίας, είσοδος ελεύθερη.
-Πέμπτη 22/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου», Από την πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες, περιοδική έκθεση στο πλαίσιο δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μι¬κρασιατική καταστροφή. Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο, έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 18.00, Η μαγεία των Χριστουγέννων, από το κιθαριστικό σύνολο και την παιδική χορωδία του Ωδείου Πα¬λάσκα. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 19.20, Ελλάδος καλαντίσματα, από τη χορωδία και την ορχήστρα του Δημοτικού Σχολείου «Άξιον Εστί». Πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ερμού, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Βόλου σε μουσικές jazz – rock, έντεχνο, μαέστρος: Βασίλης Τασούδης, τραγουδούν: Κωνσταντίνος Ζεμπίλας, Θωμάς Σκοτίδας, Δέσποινα Σβερώνη.
-Παρασκευή 23/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30 & 18.00-21.00, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου», Από την πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες, περιοδική έκθεση στο πλαίσιο δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελ¬λήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο, έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλή¬νων Χαρακτών». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 17.00, Τα δικά μας Χριστούγεννα – Αφήγηση, μουσική, χορός, διάδραση, μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, με τραγούδια και Κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας και της Κύπρου, συντελεστές: Μιχάλης Μητρούσης, αφήγηση, Θάνος Ματζίλης, τρα¬γούδι, Ελεάννα Βαρελά, τραγούδι, Γιάννης Γκαβαρδίνας, σαντούρι & κρουστά, Ρίτα Ζωβοϊλίδη, κανονάκι, Ρισέλ Μέτα, κιθάρα-λαούτο, Σταυρούλα Τρυφιάτη, καβάλι & κρουστά, Νίκος Χιώτογλου, πιάνο. Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, 18.30, 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βόλου, είσοδος ελεύθερη. Πεζόδρομος Ερμού, Άγιος Νικόλαος, 19.00, «Μια πράξη αγάπης», γιορτινό γεύμα για όλους τους συμπολίτες μας, ευγενική χορηγία των καταστηματαρχών της πόλης και του Δήμου Βόλου.
-Σάββατο 24/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου», Από την πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες, περιοδική έκθεση στο πλαίσιο δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Μέσα στην πόλη, 11.30, Πηλιορείτικοι ζουρνάδες, κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα και χορευτικοί σκοποί, κατά μήκος του πεζοδρόμου της Ερμού από την οδό Μεταμορφώσεως έως την πλα¬τεία Αγίου Νικολάου, με τους μουσικούς Βαγγέλη Μπαντελά, ζουρνά, Ιάκωβο Μπαδιανούδη, ζουρνά, Γιάννη Καραμανιώλα, νταούλι, συνοδεύουν, χορεύοντας και τραγουδώντας μέλη του Χορευτικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας Βόλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρα¬σιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 12.00, Να τα πούμε; Κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα, από τη χορωδία και την παραδοσιακή ορχήστρα «Ιωνία» (κλαρίνο: Σταύρος Κουσκουρίδας, γκάιντα-νέι-καβάλι: Νίκος Μούτσελος, βιολί: Δημήτρης Δεμελής, κανονάκι: Γιώργος Διαμαντόπουλος, ούτι: Δημήτρης Μαμούρης, ακορντεόν: Χρυσόστομος Χατζηγεωργίου, σαντούρι: Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μαντολίνο: Θανάσης Μπασδάνης, λαούτο: Αντώνης Βούλγαρης, κιθάρα: Στέφανος Κωστό¬πουλος, κόντρα μπάσο: Γιώργος Χαρίτος, πιάνο: Κασσιανή Αμυγδαλίτση, νταούλι: Νικόλαος Μυλωνάς, παραδοσιακά κρουστά: Νεκτάριος Δεμελής), διεύθυνση χορωδίας: Κορνηλία Φραγκογιάννη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Νεκτάριος Δεμελής. Πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ερμού, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Brandy Σουαρέ σε μουσικές swing, jazz & soul.
-Δευτέρα 26/12, παραλία Βόλου «Ηρώο», 19.00, «Ένα φως, μια ευχή» η βραδιά των φαναριών!, μια ευχή στον ουρανό για όλους μας, μια συμβολική πράξη αγάπης. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Πέτρο Ιακωβίδη. Τα έσοδα από την πώληση των φαναριών θα διατεθούν υπέρ ευαγών ιδρυμάτων.
-Τρίτη 27/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου», Από την πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες, περιοδική έκθεση στο πλαίσιο δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μι¬κρασιατική καταστροφή. Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελ¬λήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο, έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 18.00, Παραδοσιακοί χοροί, από την Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 18.30, Μικρασιάτικα Γιορτάσια, τμήμα παραδοσιακών χορών της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 19.00, Παραδοσιακοί χοροί, από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Βόλου. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 19.30, Το έθιμο Κόλιντα Μπάμπω, ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου που συναντάμε κυρίως στην περιοχή της Πέλλας, του Βοΐου Κοζάνης και άλλων περιοχών της Μακεδονίας, κατά μήκος του πεζοδρόμου της Ερμού, από την οδό Μεταμορφώσεως έως την πλατεία Αγίου Νικολάου, από την Ορχήστρα Νίκου Μούτσελου και το Χοροστέκι ΕΔΡΑΜΕ.
-Τετάρτη 28/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30 & 18.00-21.00, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου», Από την πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες, Περιοδική έκθεση στο πλαίσιο δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελ¬λήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο. έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλή¬νων Χαρακτών». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 17.30, Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη, μια παράσταση Θεάτρου Σκιών του Αντώνη Βαγενά, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 19.00, Παραδοσιακοί χοροί Μακεδονίας – περιοχής Κοζάνης, από τον Σύλλογο Μακεδόνων Βόλου «Ο Μέγας Αλέξανδρος». Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, 19.00, Γιορτινό Μουσικοχορευτικό Σεργιάνι, κάλαντα, χοροί και έθιμα από τις αλησμόνητες πατρίδες από τα τμήματα της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», είσοδος ελεύθερη. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 19.15, Παραδοσιακοί χοροί, από τον Σύλλογο Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανα¬τολικής Ρωμυλίας. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 19.30, Παραδοσιακοί χοροί, από τον Χορευτικό Όμιλο Βόλου. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 20.00, Παραδοσιακοί χοροί, από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γ. Ρηματισίδης». Πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ερμού, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Marquis σε μουσικές rock.
-Πέμπτη 29/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου», Από την πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες, περιοδική έκθεση στο πλαίσιο δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο, έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 17.30, Πηλιορείτικοι σκοποί, από τον Πολιτιστικό / Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Βλασίου Πηλίου. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 18.00, Καραγκούνικα δρώμενα, χοροί και κάλαντα, Από τον Σύλλογο Καραγκούνηδων Καρδίτσας στον Νομό Μαγνησίας. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 18.30, Κρητικά αποσπερίσματα, από την Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 19.00, Δωδεκαήμερο στις Κυκλάδες, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στεφανοβικείου «Αριστοτέλης». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 19.30, Εορταστικό μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στη Χίο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες». Πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ερμού, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Όμπραξ Band σε μουσικές rock, pop & disco. Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, 20.30, Happy Jazzy New Year, από το Μουσικό Σύνολο Ίαμβος, μια μουσική βραδιά με αξέχαστες αγαπημένες μελωδίες, συμμετέχουν: Κων/νος Γράβος, τρομπέτα, Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη, πιάνο, Ζαφειρούλα Χαντή, βιολοντσέλο, τραγούδι: Τζένη Χατζηδήμου (mezzo soprano), είσοδος ελεύθερη.
-Παρασκευή 30/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30 & 18.00-21.00, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου», Από την πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες, περιοδική έκθεση στο πλαίσιο δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 11.30-13.30 & 17.00-20.00, έκθεση Ελλήνων Χαρακτών από το ιστορικό αρχείο της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών» (2ος όροφος), Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μια συλλογική εικαστική περιπέτεια με τη συμμετοχή 112 καλλιτεχνών (ισόγειο-ημιώροφος). Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, 17.00-20.00, Το Ανθρώπινο όνειρο, Έκθεση με έργα νέων Ελλήνων Χαρακτών μελών της «Ένωσης Ελλή¬νων Χαρακτών». Μέσα στον πόλη, 17.00, «5ο Volos Santa Run» 2022, εκκίνηση από την «Αργώ» στην παραλία, διασχίζουμε την πόλη και τερματίζουμε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, φοράμε τη στολή του Άη Βασίλη ή το κόκκινο σκουφάκι μας, μια φιλανθρωπική εκδήλωση για την ενίσχυση των ευαγών ιδρυμάτων. Με την υποστήριξη του Σ.Δ.Υ. Βόλου «Κένταυρος», της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων και όλων των αθλητικών συλλόγων της πόλης. Πληρο¬φορίες 2421071770. Διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 18.00, Θάλασσά μου και στεριά μου, παραδοσιακοί χοροί από τα νησιά του Αιγαίου, από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Νοτίου Πηλίου: Πολιτιστικός Σύλ¬λογος Αργαλαστής «Τα Σπάλαθρα» & Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλίνας «Φιλοκτήται». Πλατεία Αγίου Νικολάου, 18.30, Παραδοσιακοί χοροί, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βόλου «Διαδρομή» Αγίας Αικατερίνης. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 19.00, Γιορτάζουμε με Μικρασιάτικους σκοπούς, παραδοσιακοί χοροί από τον Αγροτικό Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλ¬λογο Φυτόκου Μαγνησίας. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 20.00, Γευστικές μνήμες του Δωδεκαήμερου – Υ(γ)είαν, Eυλο(γ)ίαν και Καλοχρονίαν! Παρασκευή Χριστουγεννιάτικου Ποντιακού γλυκίσματος με ταυτό¬χρονη επεξήγηση της παραγωγικής διαδικασίας και κεράσματα στους παρευρισκόμενους. Κάλαντα – τραγούδια και χορός με τη συνοδεία Ποντιακής λύρας και νταουλιού. Διοργάνωση: Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας με την υποστήριξη της Δ/νσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Πεζόδρομος Τάκη Οικονομάκη και Γκλαβάνη, 20.00-22.00, μουσική σκηνή στην πόλη – Little Birds σε μουσικές reggae, funk, soul & rock.
-Σάββατο 31/12, Μουσείο της Πόλης, 10.30-13.30, Βόλος 10 + Ιστορίες (μόνιμη έκθεση), έκθεση – παρουσίαση έργων από τη Συλλογή του Δήμου Βόλου, με αφορμή την πρόσκτηση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα «Η παραλία του Βόλου», Από την πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες, περιοδική έκθεση στο πλαίσιο δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πλατεία Αγίου Νικολάου, 12.00, Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Βόλου..
Δημοσιεύθηκε στις 28 November 2022 | 9:13 am
Black Friday στο Βόλο 25 Νοεμβρίου
Συγκεκριμένα σας ενημερώνουμε: 1.. Δεν αποτελεί τακτικές εκπτώσεις αλλά προωθητική ενέργεια και αφορά όλη την αγορά και όλες τις επιχειρήσεις, μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. 2.. Η συμμετοχή των εμπορικών καταστημάτων είναι προαιρετική, δηλ. όσα καταστήματα επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν τα είδη τους σε μειωμένη τιμή. 3..Στα προϊόντα που προσφέρονται, θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή. 4.. Εφόσον αναγράφεται ποσοστό μείωσης, αυτό θα πρέπει να αναρτάται σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα. 5.. Δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των κωδικών που διαθέτει το κατάστημα. 6..Χρειάζεται προσοχή τόσο στην αποτύπωση όσο και στην ουσία των μειώσεων, καθώς τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα είναι μεγάλα. 7... Δεν υπάρχει παράταση ωραρίου καταστημάτων, βάσει νόμου το ωράριο εμπορικών καταστημάτων λήγει στις 21:00, η λειτουργία μετά το πέρας του ωραρίου αποτελεί παράβαση και υπόκειται η επιχείρηση σε βαρύτατο πρόστιμο.
Η «BlackFriday» είναι καταναλωτική προωθητική ενέργεια μιας ημέρας κι όχι μιας εβδομάδας. Το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και θα έπρεπε όλοι να το ακολουθούν. Για όσους από τους εμπόρους, τελικώς συμμετάσχουν στην προωθητική ενέργεια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εφαρμόζονται οι όροι και κανόνες της Υπουργικής Απόφασης 56885/19-11-2014 για τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες.
Δημοσιεύθηκε στις 25 November 2022 | 6:00 am
Τα Εισόδια της Θεοτόκου
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου και από τις δύο Εκκλησίες, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου τη γιορτάζουν οι χριστιανοί που ακολουθούν το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2022 | 6:00 am
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.
Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Προβαίνει σ΄ αυτή τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού για να μπορεί το παιδί να ζήσει ευτυχισμένο τα παιδικά του χρόνια και να απολαμβάνει, για το δικό του καλό και το καλό της κοινωνίας, τα δικαιώματα που περιέχονται στη Διακήρυξη και καλεί τους γονείς, τους άνδρες και τις γυναίκες σαν άτομα, τις εθελοντικές οργανώσεις, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις εθνικές Κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα αυτά και να επιδιώξουν την τήρησή τους με νομοθετικά και άλλα μέτρα, που θα ληφθούν προοδευτικά, σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:
ΑΡΧΗ ΠΡΩΤΗ Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται σε τούτη τη Διακήρυξη. Τα δικαιώματα αυτά αναγνωρίζονται σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά χωρίς διάκριση φυλή, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσεως του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του.
ΑΡΧΗ ΔΕΥΤΕΡΗ Το παιδί θα απολαμβάνει ιδιαίτερη προστασία και θα του παρέχονται, με νομοθετικά ή άλλα μέσα, ευκαιρίες και δυνατότητες για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωματικά, ψυχικά, ηθικά, πνευματικά και κοινωνικά, με τρόπο φυσιολογικό και υγιεινό και σε συνθήκες ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Όταν θεσπίζονται νόμοι για το σκοπό αυτόν, πρωταρχική φροντίδα θα είναι η εξασφάλιση των πραγματικών συμφερόντων του παιδιού.
ΑΡΧΗ ΤΡΙΤΗ Στο παιδί θα αναγνωρίζεται από τη στιγμή της γεννήσεώς του το δικαίωμα να έχει όνομα και εθνικότητα.
ΑΡΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Το παιδί θα απολαμβάνει τα δικαιώματα της κοινωνικής ασφάλειας. Θα του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται με υγεία. Για το σκοπό αυτό θα παρέχεται στο παιδί και τη μητέρα του ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία, στην οποία περιλαμβάνεται και η ικανοποιητική προγεννητική και μετά – γεννητική μέριμνα. Το παιδί θα έχει το δικαίωμα ικανοποιητικής διατροφής, στεγάσεως, ψυχαγωγίας και ιατρικής περιθάλψεως.
ΑΡΧΗ ΠΕΜΠΤΗ Το παιδί που μειονεκτεί σωματικά, διανοητικά ή κοινωνικά θα απολαμβάνει την ιδιαίτερη μεταχείριση, εκπαίδευση και φροντίδα που απαιτεί η ειδική κατάστασή του.
ΑΡΧΗ ΕΚΤΗ Το παιδί έχει ανάγκη, για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, από αγάπη και κατανόηση. Θα μεγαλώνει, όπου είναι δυνατόν, με την ευθύνη και την φροντίδα των γονέων του και πάντοτε σε μια ατμόσφαιρα στοργής και ηθικής και υλικής ασφάλειας. Το παιδί της τρυφερής ηλικίας, δεν θα αποχωρίζεται από την μητέρα του παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η κοινωνία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα έχουν το καθήκον να παρέχουν ιδιαίτερη φροντίδα στα παιδιά χωρίς οικογένεια και στα παιδιά που δεν έχουν επαρκή μέσα συντηρήσεως. Η παροχή κρατικών επιδομάτων και άλλης βοήθειας για τη συντήρηση των παιδιών πολυμελών οικογενειών είναι επιθυμητή.
ΑΡΧΗ ΕΒΔΟΜΗ Στο παιδί αναγνωρίζεται το δικαίωμα της εκπαίδευσης, η οποία θα παρέχεται δωρεάν και θα είναι υποχρεωτική, στη στοιχειώδη τουλάχιστον βαθμίδα. Στο παιδί θα παρέχεται μια εκπαίδευση που θα προάγει τη γενική παιδεία του και θα του δώσει τη δυνατότητα με βάση την αρχή της ισότητας των ευκαιριών να αναπτύξει τις ικανότητές του, την ατομική του κρίση και το αίσθημα της ηθικής και κοινωνικής ευθύνης του και να γίνει ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας. Τα πραγματικά συμφέροντα του παιδιού θα αποτελούν την κατευθυντήρια αρχή εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση και την καθοδήγησή του. Η ευθύνη αυτή ανήκει κατά πρώτο λόγο στους γονείς του. Το παιδί θα έχει κάθε ευκαιρία για παιχνίδι και ψυχαγωγία, που πρέπει να κατευθύνονται προς τους ίδιους σκοπούς που επιδιώκει και η εκπαίδευση. Η κοινωνία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα επιδιώξουν να προωθήσουν την απόλαυση του δικαιώματος αυτού.
ΑΡΧΗ ΟΓΔΟΗ Το παιδί θα είναι σε κάθε περίπτωση από τους πρώτους που θα απολαμβάνουν προστασία και περίθαλψη.
ΑΡΧΗ ΕΝΑΤΗ Το παιδί θα προστατεύεται από κάθε μορφή εγκατάλειψης, σκληρότητας και εκμετάλλευσης. Δεν θα είναι αντικείμενο κανενός είδους συναλλαγής. Το παιδί δεν θα προσλαμβάνεται σε εργασία πριν φτάσει στη κατάλληλη κατώτατη ηλικία. Σε καμία περίπτωση δεν θα εξαναγκάζεται ή θα του επιτρέπεται να απασχολείται σε εργασία ή επάγγελμα που θα ζημιώνει την υγεία ή την εκπαίδευσή του ή θα παρεμποδίζει την σωματική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξή του.
ΑΡΧΗ ΔΕΚΑΤΗ Το παιδί θα προστατεύεται από κάθε ενέργεια που μπορεί να ενθαρρύνει φυλετικές, θρησκευτικές ή όποιας άλλης μορφής διακρίσεις. Το παιδί θα ανατρέφεται με πνεύμα κατανόησης, ανοχής, φιλίας μεταξύ των λαών, ειρήνης και παγκόσμιας αδελφοσύνης και με πλήρη συναίσθηση ότι η δραστηριότητα και οι ικανότητές του πρέπει να αφιερώνονται στην εξυπηρέτηση των συνανθρώπων του.
Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2022 | 6:45 am
Οδυσσέας Ελύτης 1911 – 1996
Ήταν ο μικρότερος από τα έξι παιδιά του Λέσβιου επιχειρηματία Παναγιώτη Αλεπουδέλη
και της συμπατριώτισσάς του Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του εγκαταστάθηκε το 1895 στο Ηράκλειο, όπου ίδρυσε εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελουργίας, και δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη μητέρα του.
![]() |
Ο Οδ. Ελύτης παραλαμβάνει το Νόμπελ |
Δημοσιεύθηκε στις 2 November 2022 | 5:00 am
Άγιοι Ανάργυροι
».
- Κοσμάς και Δαμιανός, Ανάργυροι εκ Ρώμης.
Τα δύο αδέλφια κατόρθωσαν να προσηλυτίσουν στον Χριστιανισμό τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Καρίνο (282-285). Προκάλεσαν, όμως, τον φθόνο του δασκάλου τους στην ιατρική και με δόλο οδηγήθηκαν από αυτόν σ’ ένα λόφο κοντά στη Ρώμη, δήθεν για τη συλλογή ιαματικών βοτάνων, και εκεί λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου. Η μνήμη τους εορτάζεται την 1η Ιουλίου. - Κοσμάς, Δαμιανός, Άνθιμος, Ευπρέπιος και Λεόντιος, Ανάργυροι οι εξ Αραβίας.
Τα πέντε αδέλφια αποκεφαλίστηκαν μετά από φρικτά βασανιστήρια, στα οποία υποβλήθηκαν από τον έπαρχο των Αιγών Λυσία επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305). Η μνήμη του εορτάζεται στις 17 Οκτωβρίου. - Κοσμάς και Δαμιανός, οι Ανάργυροι
Δύο αδέλφια ιατροί από την Ασία. Συνεορτάζονται την 1η Νοεμβρίου. - Κύρος και Ιωάννης, Ανάργυροι Μάρτυρες
Ο Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ο Ιωάννης από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Ασκήτευσαν και οι δυο σε μοναστήρι του Αραβικού Κόλπου και μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό μαζί με την Αθανασία και τις τρεις κόρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία, επί Διοκλητιανού (284-305). Συνεορτάζονται στις 31 Ιανουαρίου. - Παντελεήμων μεγαλομάρτυρας ο ιαματικός
Καταγόταν από τη Νικομήδεια και θεράπευε τους ασθενείς χωρίς αμοιβή, γι’ αυτό κατατάσσεται στη χορεία των Αναργύρων. Μαρτύρησε με αποκεφαλισμό επί συναυτοκράτορος Μαξιμιανού (286-305). Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Ιουλίου. - Ερμόλαος ο Ανάργυρος
Ιατρός και ιερέας από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 26 Ιουλίου. - Διομήδης ο Μάρτυρας
Ιατρός από την Ταρσό της Κιλικίας, που αποκεφαλίστηκε με διαταγή του Διοκλητιανού (284-305). Η μνήμη του εορτάζεται στις 16 Αυγούστου. - Όσιο Σαμψών ο ξενοδόχος
Γιατρός από τη Ρώμη, που έζησε την εποχή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανού. Διέθεσε όλη την περιουσία του και έθεσε την επιστήμη του στην υπηρεσία των φτωχών και των πασχόντων. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Ιουνίου.
Δημοσιεύθηκε στις 1 November 2022 | 6:00 am
Η Δίκη των Έξι
Η δίκη διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 1922 στην ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής (Παλαιά Βουλή). Ήταν ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του Εθνικού Διχασμού. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κι ενώ η Ελλάδα παρουσίαζε εικόνα διάλυσης, εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα υπό τους συνταγματάρχες Πλαστήρα και Γονατά και τον αντιπλοίαρχο Φωκά, που προκάλεσε την παραίτηση της κυβέρνησης Τριανταφυλλάκου και του βασιλιά Κωνσταντίνου (14 Σεπτεμβρίου 1922) υπέρ του υιού του Γεωργίου Β'. Ο χαρακτήρας του βασιζόταν στην ανάγκη της πίστης ότι «ο ελληνικός στρατός δεν νικήθηκε, αλλά προδόθηκε». Στην Αθήνα συγκροτήθηκε Επαναστατική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε άμεση δράση, διατάσσοντας εκτεταμένες συλλήψεις αντιβενιζελικών πολιτικών, υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Μία ογκώδης διαδήλωση 100.000 ανθρώπων στην Πλατεία Συντάγματος στις 9 Οκτωβρίου ζητά την εκτέλεση υπευθύνων της τραγωδίας. Ο Πλαστήρας, που είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του κινήματος, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Οι αδιάλλακτοι στον στρατό (Πάγκαλος, Οθωναίος, Χατζηκυριάκος), αλλά και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου απαιτούν εκτελέσεις. Οι μετριοπαθείς (Πλαστήρας, Δαγκλής, Γονατάς), θέλουν κανονική δίκη, όπως και οι μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης, που ζητούν από τον Πλαστήρα να αποφύγει τις βεβιασμένες ενέργειες και τις συνοπτικές διαδικασίες. Τελικά, οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν και αποφασίστηκε η ίδρυση εκτάκτου στρατοδικείου, που από τη φύση του δεν παρέχει τα εχέγγυα για μια δίκαιη δίκη. Επικεφαλής της ανακριτικής επιτροπής ανέλαβε ο σκληροπυρηνικός υποστράτηγος Θεόδωρος Πάγκαλος, με βοηθούς τους συνταγματάρχες Ιωάννη Καλογερά και Χαράλαμπο Λούφα. Στο πόρισμα της Επιτροπής, που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου, παραπέμφθηκαν να δικασθούν στο έκτακτο στρατοδικείο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας οκτώ πρόσωπα, που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 1920 - 1922: Δημήτριος Γούναρης (59 ετών, πρώην Πρωθυπουργός) Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (68 ετών, πρώην Πρωθυπουργός) Νικόλαος Στράτος (50 ετών, πρώην Πρωθυπουργός ) Νικόλαος Θεοτόκης (44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη) Γεώργιος Μπαλτατζής (56 ετών, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος ε.α. (53 ετών, Υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Γούναρη) Μιχαήλ Γούδας, υποναύαρχος ε.α. (54 ετών, Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Γούναρη) Γεώργιος Χατζανέστης, αντιστράτηγος (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης) Το δίκαιο αίτημα των κατηγορουμένων να δικασθούν από το Ειδικό Δικαστήριο κατ' εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών απορρίφθηκε από τον Πάγκαλο με εξωνομική αιτιολόγηση. Τρεις μέρες νωρίτερα (21 Οκτωβρίου) είχε συγκροτηθεί το έκτακτο στρατοδικείο με πρόεδρο τον υποστράτηγο Αλέξανδρο Οθωναίο. Στις 9 το πρωί της 31ης Οκτωβρίου 1922 άρχισε η ακροαματική διαδικασία στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής (Παλαιά Βουλή). Τον πρόεδρο του Αλέξανδρου Οθωναίο πλαισίωναν ως στρατοδίκες τρεις συνταγματάρχες, ένας πλοίαρχος, ένας αντισυνταγματάρχης, δύο αντιπλοίαρχοι, τρεις ταγματάρχες, ένας λοχαγός και ένας στρατιωτικός δικαστικός σύμβουλος. Επαναστατικοί επίτροποι ήταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Γεωργιάδης και οι συνταγματάρχες Ιωάννης Ζουρίδης και Νεόκοσμος Γρηγοριάδης. Γραμματέας του δικαστηρίου ήταν ο Ιωάννης Πεπονής. Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ανέλαβαν διαπρεπείς δικηγόροι (Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Οικονομίδης, Δουκάκης, Νοταράς, Ρωμανός και Σωτηριάδης). Η δίκη διεξήχθη σε 14 συνεδριάσεις. Μετά την απόρριψη των ενστάσεων των κατηγορουμένων εξετάστηκαν 12 μάρτυρες κατηγορίας και 12 υπεράσπισης. Επιτυχία της κατηγορούσας αρχής υπήρξε ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας προήρχοντο από το αντιβενιζελικό στρατόπεδο, όπως και οι κατηγορούμενοι. Στις 6 Νοεμβρίου ο κατηγορούμενος Δημήτριος Γούναρης ασθένησε σοβαρά από τύφο και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική. Υπέβαλε αίτημα αναβολής της δίκης, το οποίο απορρίφθηκε και έτσι δικαζόταν ωσεί παρών. Κοινή ήταν η πεποίθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό ότι το δικαστήριο θα επιβάλει θανατικές ποινές. Οι διεθνείς πιέσεις υπέρ των κατηγορουμένων εντείνονται. Υπό το βάρος τους, η κυβέρνηση του μετριοπαθή Σωτηρίου Κροκιδά παραιτείται στις 10 Νοεμβρίου και την πρωθυπουργία αναλαμβάνει στις 14 Νοεμβρίου ο συνταγματάρχης Στυλιανός Γονατάς, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού κινήματος. Την ίδια μέρα ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της 15ης Νοεμβρίου, το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη για να εκδώσει την απόφασή του. Στις 6:40 π.μ. οι στρατοδίκες επανέρχονται στην έδρα και ο Πρόεδρος του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αλέξανδρος Οθωναίος διαβάζει την ετυμηγορία του δικαστηρίου: Εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Β' το Έκτακτον Στρατοδικείον συσκεφθέν κατά νόμον, κηρύσσει παμψηφεί τους μεν Γεώργιον Χατζηανέστην, Δημήτριον Γούναρην, Νικόλαον Στράτον, Πέτρον Πρωτοπαπαδάκην, Γεώργιον Μπαλτατζήν και Νικόλαον Θεοτόκην εις την ποινήν του Θανάτου. Τους δε Μιχαήλ Γούδαν και Ξενοφώντα Στρατηγόν εις την ποινήν των ισοβίων δεσμών. Διατάσσει την στρατιωτικήν καθαίρεσιν των Γεωργίου Χατζανέστη αρχιστρατήγου, Ξενοφώντος Στρατηγού υποστρατήγου και Μιχαήλ Γούδα υποναυάρχου και επιβάλλει αυτούς τα έξοδα και τέλη. Επιδικάζει παμψηφεί χρηματικήν αποζημίωσιν υπέρ του Δημοσίου κατά του Δημητρίου Γούναρη δραχμών 200 χιλιάδων, Νικολάου Στράτου δραχμών 335 χιλιάδων, Γεωργίου Μπαλτατζή και Νικολάου Θεοτόκη δραχμών 1 εκατομμυρίου και Μιχαήλ Γούδα δραχμών 200 χιλιάδων. Αμέσως μετά, ο επαναστατικός επίτροπος Νεόκοσμος Γρηγοριάδης μεταβαίνει στις φυλακές Αβέρωφ, όπου εκρατούντο οι κατηγορούμενοι και τους ανακοινώνει την καταδικαστική απόφαση. Είναι 9 το πρωί. Στους έξι θανατοποινίτες ανακοινώνει ότι η εκτέλεση θα γίνει σε δύο ώρες. Υποβολή ενδίκων μέσων δεν προβλεπόταν για τους καταδικασθέντες. Στις 10:30 δύο φορτηγά τους παραλαμβάνουν και τους μεταφέρουν στον χώρο εκτελέσεων στου Γουδή, πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Μία ώρα αργότερα, 36 πυροβολισμοί αντηχούν από τους άνδρες του εκτελεστικού αποσπάσματος και οι 6 πέφτουν νεκροί. Στις 2:30 μ.μ. κηδεύονται στο Α' Νεκροταφείο, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η επίσπευση της εκτέλεσης των 6 έγινε με προτροπή του Πάγκαλου. Ο στρατηγός ήθελε να μην τους προλάβει ζωντανούς ο πλοίαρχος Τάλμποτ, που έφθασε λίγο αργότερα στην Αθήνα ως απεσταλμένος της Αγγλικής Κυβέρνησης για να πιέσει την κυβέρνηση να αναβάλει την εκτέλεση των θανατικών ποινών. Ο ρόλος του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένος. Ο ίδιος είχε αποσυρθεί της πολιτικής και ευρίσκετο στο εξωτερικό μη αναμιγνυόμενος, όπως έλεγε, στις κυβερνητικές υποθέσεις. Ένα τηλεγράφημά του προς την κυβέρνηση για τις δυσμενείς επιπτώσεις της εκτέλεσης έφθασε την επομένη (16 Νοεμβρίου). Η εκτέλεση των 6 έγινε, κυρίως, για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα και όχι γιατί πραγματικά είχαν διαπράξει προδοσία σε βάρος της Ελλάδας. Την άποψη αυτή επαληθεύουν τα λόγια του Θεόδωρου Πάγκαλου, χρόνια αργότερα: «Δεν παραδέχομαι ότι διέπραξαν συνειδητήν προδοσίαν… αλλά υπήρξαν μοιραία και αναγκαία θύματα εις τον βωμόν της Πατρίδος».
Η Επανάληψη της Δίκης
Στις 20 Ιανουαρίου 2008 ο Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και ζήτησε με αίτησή του την ακύρωση της απόφασης του Εκτάκτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών της 15ης Νοεμβρίου 1922 και την επανάληψη της διαδικασίας (δίκης), με το αιτιολογικό της ύπαρξης νέων στοιχείων, σύμφωνα με το άρθρο 525 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα νέα στοιχεία που επικαλέστηκε ο αιτών ήταν μία επιστολή του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγή Τσαλδάρη (Ιανουάριος 1929) και ένα απόσπασμα από την ομιλία του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Βουλή στις 31 Μαρτίου 1932. Στην επιστολή του προς τον Παναγή Τσαλδάρη έγραφε ο Ελευθέριος Βενιζέλος: Δύναμαι να διαβεβαιώσω υμάς κατά τον πλέον κατηγορηματικόν τρόπο ότι ουδείς των πολιτικών αρχηγών της δημοκρατικής παρατάξεως θεωρεί ότι οι ηγέται της πολιτικής, ήτις ηκολουθήθη μετά το 1920, διέπραξαν προδοσία κατά της χώρας ή ότι εν γνώσει οδήγησαν τον τόπο εις την μικρασιατική καταστροφή. Δύναμαι μάλιστα να σας διαβεβαιώσω ότι πιστεύω ακραδάντως ότι θα ήσαν ευτυχείς αν η πολιτική των οδηγεί την Ελλάδα εις εθνικόν θρίαμβον. Κατά δε τη συνεδρίαση της Βουλής της 31ης Μαρτίου 1932, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, αναφερθείς στο θέμα της θανατικής καταδίκης των «έξι» , δήλωσε ότι αποτελεί ειλικρινή του επιθυμία να αποκατασταθεί η μνήμη των νεκρών, υπέρ των οποίων ήταν έτοιμος να προσέλθει σε μνημόσυνο όπως δεηθεί, μετά των συγγενών και φίλων αυτών, από κοινού υπέρ εκείνων. Στις 19 Νοεμβρίου 2009 το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συνελθών σε συμβούλιο δέχθηκε τους ισχυρισμούς του αιτούντος με ψήφους 3 έναντι 2 και παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την οριστική απόφαση (1533/2009). Στις 20 Δεκεμβρίου 2009 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών και με εισήγηση του αντεισαγγελέα του δικαστηρίου Αθανασίου Κονταξή έκρινε ότι εσφαλμένα παραπέμφθηκε ενώπιόν της από το Ποινικό Τμήμα το ζήτημα της επανάληψης της «δίκης των έξι» και ότι κατά συνέπεια αναβιώνει η απόφαση 1533/2009 του Ζ' Ποινικού Τμήματος. Στις 12 Μαΐου 2010 συνήλθε σε συμβούλιο το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου υπό νέα σύνθεση, για να συμπληρώσει την απόφαση 1533/2009 και να διατυπώσει το διατακτικό, σύμφωνα με το άρθρο 145 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στη δίκη παρενέβη με δήλωση πολιτικής αγωγής η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, που εκπροσωπεί 185 σωματεία και πλέον των 300.000 απογόνων των προσφύγων του 1922, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να απορριφθεί η αίτηση επανάληψης της διαδικασίας, επειδή οι έξι καταδικασθέντες από το Στρατοδικείο με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους προκάλεσαν τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τις πατρογονικές ρίζες του, μετά 3.000 χρόνια παρουσίας στη Μικρά Ασία. Η παράσταση πολιτικής αγωγής απορρίφθηκε ως απαράδεκτη από το δικαστήριο. Στις 20 Οκτωβρίου 2010 το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του και έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκη, κρίνοντας αθώους τους έξι καταδικασθέντες σε θάνατο από το Έκτακτο Επαναστατικό Δικαστήριο Αθηνών. Με την απόφαση 1675/2010 το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ακυρώνει την απόφαση του Εκτάκτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών ως προς όλους τους καταδικασμένους για εσχάτη προδοσία και παύει οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.
Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2022 | 6:00 am
ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ 20/4/1922 - 30/10/1988
Η μητέρα του, παντρεμένη για δεύτερη φορά, απόκτησε με το Λύσανδρο, εκτός από τον Τάσο, άλλα τρία παιδιά, το Δημήτρη, τον Αλέξανδρο και τη Χρυσαφένια. Ο Κωνσταντίνος, που ζούσε μαζί τους, ήταν από τον πρώτο γάμο της μητέρας του. Η οικογένεια του ήταν εύπο¬ρη. Αργότερα όμως αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Το 1943 ο Τάσος Λειβαδίτης εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε νομικά για ένα χρόνο περίπου και άκουσε μαθήματα του Κων/νου Τσάτσου. Βιοτικές ανάγκες όμως και η συμμετοχή του στην εθνική αντίσταση τον απομάκρυναν από τις σπουδές του. Στην περίοδο των Δεκεμβριανών δεν ανήκε στους μάχιμους του Ε.Λ.Α.Σ., αλλά σε μια ομάδα της Ε.Π.Ο.Ν., που διοργάνωνε πολιτιστικές εκδηλώσεις και έκανε εράνους για τη συγκέντρωση τροφίμων. Με τη λήξη των Δεκεμβριανών συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές Χατζηκώστα. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας αφέθηκε ελεύθερος. Η πιο ολοκληρωμένη δράση του στο χώρο της Αριστεράς άρχισε στη συνέχεια. Στη συντροφιά του εκείνη την εποχή συγκαταλέγονταν ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός και ο Κώστας Κοτζιάς. Στο μεταξύ παντρεύτηκε τη Μαρία Στούπα και απόκτησε τη μοναδική του κόρη, τη Βασιλική Λειβαδίτη. Τον Ιούνιο του 1948 συνελήφθη και εξορίστηκε στο Mούδρο, όπου κάθισε ένα χρόνο. Έγραφε στίχους και έκανε ποιητικά σχέδια. Το καλοκαίρι του 1949 μεταφέρθηκε με πολλούς άλλους στη Μακρό¬νησο. Ο χειμώνας εκείνη τη χρονιά ήταν πολύ σκληρός και συνοδεύονταν από την αρρώστια, τις εκτελέσεις και το φοβερό άνεμο για τον οποίο γίνεται λόγος στις πρώτες ποιητικές του συνθέσεις. Παρά τις κακουχίες ο ποιητής δεν υπέγραψε δήλωση και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στον Αη Στράτη. Εκεί ολοκληρώθηκε η συγγραφή της ποιητικής σύνθεσης Μάχη στην άκρη της νύχτας, που είχε αρχίσει ήδη στη Μακρόνησο. Στον ίδιο χώρο θα γραφτεί και η δεύτερη ποιητική του σύνθεση Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας. Τα χειρόγραφα μετέφερε κρυφά στην Αθήνα η γυναίκα του. Στον Αη Στράτη άρχισε να σχεδιάζει και το Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου, που ολοκληρώθηκε όμως αργότερα. Απ' τον Αη Στράτη μεταφέρθηκε στις φυλακές Χατζηκώστα στην Αθήνα, απ' όπου αφέθηκε ελεύθερος το 1951. Οι διώξεις όμως δε σταμάτησαν. Το Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου θεωρήθηκε «κήρυγμα ανατρεπτικό» και κατασχέθηκε. Ο ίδιος ο ποιητής μάλιστα πέρασε από δίκη, που προκάλεσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των στενών λογοτεχνικών κύκλων, αλλά και του ευρύτερου κοινού, τόσο μέσα όσο και έξω από την Ελλάδα. Τη δίκη παρακολούθησαν δημοσιογράφοι από πολλά μέρη του κόσμου, αλλά και ένα πλήθος συναγωνιστών του. Η κατηγορία στηρίχτηκε στον αναγκαστικό νόμο 509 «Περί μέτρων ασφαλείας του Κράτους, του πολιτεύματος, του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών». Τελικά όμως το δικαστήριο τον απάλλαξε λόγω αμφιβολιών. Από το 1954 ο ποιητής εμφανιζόταν συστηματικά στις στήλες της εφημερίδας Η Αυγή ως κριτικός ποίησης. Το κλείσιμο της Αυγής από τη δικτατορία το 1967 είχε ως συνέπεια να χάσει τη δουλειά του. Από το 1969 ως το 1980 με το ψευδώνυμο Α. Ρόκος παρουσίαζε συνόψεις έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας στο περιοδικό Φαντάζιο. Του δόθηκε έτσι η ευκαιρία να ξαναδιαβάσει ένα πλήθος συγγραφέων της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γενικά η γνώση του Τάσου Λειβαδίτη γύρω από την παγκόσμια λογοτεχνία ήταν ευρύτατη. Γνώριζε καλά γαλλικά και οι προτιμήσεις του ήταν ο Ντοστογιέφσκι και ο Ρίλκε. Από το 1974 ως το 1980 συνέχισε την κριτική της ποίησης στην Αυγή. Στο ελληνικό κοινό ο Τάσος Λειβαδίτης εμφανίστηκε το 1946, μέσα από τις στήλες του περιοδικού Ελεύθερα Γράμματα (τεύχ. 55, 15-11-46) με το ποίημα «Το τραγούδι του Χατζηδημήτρη». Το γεγονός δεν είναι τυχαίο, αφού στα Ελεύθερα Γράμματα συσπειρωνόταν μια ομάδα από αριστερούς διανοούμενους (Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Παππάς κ.ά.). Το κλίμα ακόμη του περιοδικού ήταν ευνοϊκό για τους νέους ποιητές. Το 1947 ο Τάσος Λειβαδίτης έγινε μέλος της ομάδας που έβγαλε τη βραχύ-βια περιοδική έκδοση Θεμέλιο και εκεί μετάφρασε το ποίημα του Loys Masson, «Επιτάφιος για τον Μωρίς Λανγκλουά, Ροζέ Ράντισαν και άλλους» (1947, 32). Στη Νέα Εστία δημοσίευσε μόνο ένα ποίημα με τίτλο «Η Κυρά της Όστριας» (1947, 917-918). Πρωτοστάτησε ακόμη στην έκδοση του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης του οποίου υπήρξε τακτικός συνεργάτης. Το 1952 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική σύνθεση με τίτλο Μάχη στην άκρη της νύχτας. Δημοσίευσε με χρονολογική σειρά τις παρακάτω ποιητικές συλλογές: Μάχη στην άκρη της νύχτας, 1952 Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας, 1952 Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου, 1953 Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο, 1956 Συμφωνία αρ. 1, 1957 Οι γυναίκες με τ' αλογίσια μάτια, 1958 Καντάτα, 1960 25η ραψωδία της Οδύσσειας, 1963 Οι τελευταίοι, 1966 Νυχτερινός επισκέπτης, 1972 Σκοτεινή πράξη, 1974 Οι τρεις, 1975 Ο διάβολος με το κηροπήγιο, 1975 Βιολί για μονόχειρα, 1977 Ανακάλυψη, 1978 Ποιήματα (1958-1963), 1978 Εγχειρίδιο ευθανασίας, 1979 Ο τυφλός με το λύχνο, 1983 Βιολέτες για μια εποχή, 1985 Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα, 1987 Τα χειρόγραφα του φθινοπώρου, 1990 (Εκδόθηκε μετά το θάνατο του ποιητή.) Το 1966 κυκλοφόρησε η μοναδική του συλλογή διηγημάτων με τίτλο Το εκκρεμές. Το 1965 έχουμε μια πρώτη συγκεντρωτική έκδοση των μέχρι το 1963 συλλογών καθώς και άλλων ποιημάτων της περιόδου 1950-1962, που τιτλοφορείται Ποίηση. Στην ανατύπωση του 1985 από τον «Κέδρο» προστέθηκαν ο υπότιτλος Τόμος πρώτος, η συλλογή Οι τελευταίοι καθώς και ποιήματα που δημοσιεύτηκαν το 1966 στην Επιθεώρηση Τέχνης. Ο τόμος διαιρείται σε δυο μέρη (1950-1956, 1957-1966). Το 1987 κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος, που περιλαμβάνει τις συλλογές που εκδόθηκαν από το 1972 ως το 1978. Ο τρίτος τόμος (1988) περιλαμβάνει τα έργα της περιόδου 1979-1987. Στίχοι του Τάσου Λειβαδίτη, που δεν περιλήφθηκαν σε καμιά συλλογή, μελοποιήθηκαν από το Μίκη Θεοδωράκη (Δραπετσώνα, Τα Λυρικά: κύκλος τραγουδιών αφιερωμένων στη γενιά της εθνικής αντίστασης). Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες: Ρωσικά, Ουγγρικά, Σουηδικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αλβανικά, Βουλγάρικα, Κινέζικα, Αγγλικά, Τουρκικά, κ.ά. Έγραψε ακόμη με τον Κώστα Κοτζιά τα σενάρια των ελληνικών ταινιών Ο θρίαμβος και Η συνοικία το όνειρο. Ο Τάσος Λειβαδίτης ανήκε στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Τιμήθηκε το 1955 με το πρώτο βραβείο ποίησης στο παγκόσμιο φεστιβάλ νεολαίας της Βαρσοβίας για τη συλλογή Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου. Πήρε ακόμη το πρώτο βραβείο ποίησης του δήμου Αθηναίων για τη Συμφωνία αρ. 1, το δεύτερο κρατικό βραβείο ποίησης για το Βιολί για μονόχειρα και το πρώτο κρατικό βραβείο ποίησης για τη συλλογή Εγχειρίδιο ευθανασίας. Μετά το 1972 συνεργάστηκε με τα περιοδικά Τραμ, Το Δέντρο και Η Λέξη. Ο θάνατος τον βρήκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών στις 30 Οκτωβρίου του 1988 (μετά από δυο εγχειρήσεις για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής). Άφησε αδημοσίευτη μια συλλογή (Τα χειρόγραφα του φθινοπώρου), που εκδόθηκε στη συνέχεια. Τέλος το 1997 εκδόθηκε από τον «Κέδρο» ένα Απάνθισμα του Τάσου Λειβαδίτη. Την επιλογή των κειμένων έκανε ο Γιώργος Δουατζής.
Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2022 | 6:00 am
Το ΟΧΙ των Ελλήνων
![]() |
«H Καθημερινή», 29/10/1940 |
![]() |
Αναχώρηση για το μέτωπο |
Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2022 | 5:00 am
Παρθεναγωγείο Βόλου: Ένα πρότυπο και πρωτοποριακό σχολείο
Σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου του 1908 ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του το Παρθεναγωγείο Βόλου δίνοντας την ευκαιρία να φοιτήσουν σε αυτό μόνο κορίτσια, σε αντίθεση με το πνεύμα της εποχής, όπου μόνο αγόρια κατά κύριο λόγο, μπορούσαν να πάνε σχολείο. Το Ανώτερο Παρθεναγωγείο ήταν ένα πρότυπο, αλλά και αρκετά πρωτοποριακό σχολείο για την συγκεκριμένη περίοδο και την τοπική κοινωνία του Βόλου.
Από τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση του Βόλου τα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια της πόλης είχαν ασχοληθεί με το θέμα της παροχής μέσης εκπαίδευσης στα κορίτσια. Δήμαρχος Βόλου ήταν ο Κωνσταντίνος Γκλαβάνης το δημοτικό συμβούλιο ανέθεσε σε επιτροπή, στην οποία μετείχε και ο ιατρός Δημήτριος Σαράτσης, να ερευνήσει και να προτείνει μέτρα που θα είχαν ως αποτέλεσμα την παροχή ουσιαστικής εκπαίδευσης στα κορίτσια μετά το δημοτικό... .Ο Σαράτσης υπέβαλε στο δημοτικό συμβούλιο έκθεση με την οποία εισηγούνταν την ίδρυση ανώτερης σχολής θηλέων με σκοπό την ευρυτέραν μόρφωσιν των νεανίδων και την πρακτικήν αυτών κατάρτισην. Η εισήγηση του Σαράτση έγινε δεκτή και τον Οκτώβριο του 1908 ιδρύθηκε το Ανώτερο Δημοτικό Παρθεναγωγείο του Βόλου στο οποίο τοποθετήθηκε διευθυντής ο Αλέξανδρος Δελμούζος ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ https://volospelionmagnesia.blogspot.com/2015/12/1880-1956.html...
Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της διδασκαλίας στο Ανώτερο Παρθεναγωγείο, που το διαφοροποίησε από την τότε σχολική πραγματικότητα, ήταν η χρήση και η διδασκαλία της δημοτικής γλώσσας. Επίσης το κέντρο του ενδιαφέροντος στο σχολείο αυτό, ήταν οι μαθήτριες και όχι οι δάσκαλοι και πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος, στη διδασκαλία, του διαλόγου ανάμεσα στο δασκάλο και τα παιδιά.Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο περιορίστηκε σε μια ώρα την εβδομάδα και για πρώτη φορά εντός του ελληνικού κράτους μαθητές δευτεροβάθμιου σχολείου διδάχθηκαν κείμενα κλασσικών συγγραφέων σε νεοελληνική μετάφραση. Αντίθετα δόθηκε ιδαίτερη έμφαση στο μάθημα των Νέων Ελληνικών στη διάρκεια του οποίου οι μαθήτριες μελετούσαν έργα Νεοελλήνων συγγραφέων και ποιητών, έγραφαν εκθέσεις κ.α. Διδάσκονταν επίσης Μαθηματικά, Φυσιογνωστικά-Φυσικά, Ιστορία, Θρησκευτικά και Γεωγραφία ενώ έκαναν και Μουσική, Ιχνογραφία, Γυμναστική και Οικοκυρικά. Τέλος εισήχθησαν και νέα μαθήματα όπως Υγιεινή-Νοσηλευτική και Ιστορία της Τέχνης. Βιβλία χρησιμοποιούνταν μόνο για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας ενώ στα υπόλοιπα οι μαθήτριες χρησιμοποιούσαν χειρόγραφα ή πολυγραφημένα βοηθήματα με βάση τις σημειώσεις που κρατούσαν στη διάρκεια των μαθημάτων. Στα Θρησκευτικά χρησιμοποιούσαν το κείμενο των Ευαγγελίων.
Ακόμα ένα ή δύο απογεύματα κάθε εβδομάδα οι μαθήτριες με επικεφαλής τους καθηγητές έκαναν μορφωτικούς περιπάτους στην εξοχή.
Δημοσιεύθηκε στις 10 October 2022 | 7:54 am
Μάνος Λοΐζος 1937 – 1982
Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, όταν ο Μάνος ήταν επτά ετών.
το 1955 ήλθε στην Αθήνα και γράφτηκε αρχικά στη Φαρμακευτική Σχολή και στη συνέχεια στην ΑΣΟΕΕ. Στις αρχές του 1960 ήλθε η μεγάλη στροφή στη ζωή του, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική.
Βασική Δισκογραφία
«Θαλασσογραφίες» (1970): 11 τραγούδια σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. («Minos») Επιτυχίες: «Έχω ένα καφενέ», «Τζαμάικα», «10 παλληκάρια». Τραγουδούν: Γιάννης Καλατζής, Γιώργος Νταλάρας, Μαρίζα Κωχ, Γιάννης Πάριος και ο συνθέτης.- «Ευδοκία» (1971): Το σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας του Αλέξη Δαμιανού. («Minos») Επιτυχία: «Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας».
- «Να 'χαμε τι να 'χαμε...» (1972): 10 τραγούδια σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. («Minos») Επιτυχίες: «Παποράκι», «Ήλιε μου σε παρακαλώ», «Κουταλιανός», «Ελισσώ». Τραγουδούν: Γιάννης Καλατζής και Γιώργος Νταλάρας.
- «Τραγούδια του δρόμου» (1974): 12 τραγούδια σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Νίκου Γκάτσου και Μάνου Λοΐζου. («Minos») Επιτυχίες: «Μέρμηγκας», «Τσε», «Τ' Ακορντεόν», «Τρίτος Παγκόσμιος». Τραγουδούν: Αλέκα Αλιμπέρτη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χορωδία Γιώργου Κακίτση και ο συνθέτης.
- «Καλημέρα ήλιε» (1974): 12 τραγούδια σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου και Μάνου Λοΐζου. («Minos») Επιτυχίες: «Καλημέρα Ήλιε», «Μια καλημέρα», «Με φάρο το φεγγάρι», «Θα έρθει μόνο μια στιγμή», «Δώδεκα παιδιά» και «Όταν σε είδα να ξυπνάς». Τραγουδούν: Κώστας Σμοκοβίτης, Χάρις Αλεξίου, Αλέκος Αλιμπέρτης και ο συνθέτης.
- «Τα νέγρικα» (1975): Κύκλος 10 τραγουδιών σε ποίηση Γιάννη Νεγρεπόντη. («Minos») Επιτυχία: «Ο γερο νέγρο Τζιμ». Τραγουδούν: Μαρία Φαραντούρη και Μανώλης Ρασούλης.
- «Τα τραγούδια μας» (1976): 12 τραγούδια σε στίχους Φώντα Λάδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. («Minos») Επιτυχίες: «Λιώνουν τα νιάτα μας», «Πάγωσε η τζιμινιέρα», «Το Δέντρο». Ο δίσκος έγινε πλατινένιος, αλλά τα περισσότερα τραγούδια κόπηκαν από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, λόγω των πολιτικοκοινωνικών τους μηνυμάτων.
- «Τα τραγούδια της Χαρούλας» (1979): 12 τραγούδια σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και Πυθαγόρα. («Minos») Επιτυχίες: «Γύφτισσα τον εβύζαξε», «Τέλι, Τέλι, Τέλι», «Όλα σε θυμίζουν». Τραγουδούν: Χάρις Αλεξίου και Δημήτρης Κοντογιάννης. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος.
- «Για μια μέρα ζωής» (1980): 12 τραγούδια σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μανώλη Ρασούλη, Δώρας Σιτζάνη, Φώντα Λάδη, Τάσου Λειβαδίτη και Μάνου Λοΐζου. («Minos») Επιτυχίες: «Σ' ακολουθώ», «Κι αν είμαι ροκ», «Η ημέρα εκείνη δεν θα αργήσει». Τραγουδούν: Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δώρα Σιτζάνη και ο συνθέτης.
- «Γράμματα στην αγαπημένη» (1983): Μελοποιημένη ποίηση του τούρκου Ναζίμ Χικμέτ σε απόδοση Γιάννη Ρίτσου. («Minos»)
- «Εκτός Σειράς. Σαράντα σκόρπιες ηχογραφήσεις» (2002): Συλλογή με επιτυχίες του που δεν είχαν συμπεριληφθεί σε δίσκους. («Minos»)
- «Τα τραγούδια του Σεβάχ» (2003): Συλλογή με τις μεγάλες επιτυχίες του («Minos»)
Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2022 | 6:30 am
Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος
Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Την πρωτοβουλία είχαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με μικρασιατική καταγωγή, ο Γιάννης Καψής, ο Γιάννης Διαμαντίδης και ο Γιάννης Χαραλάμπους, οι οποίοι κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου στις 12 Μαΐου 1997. Στην εισηγητική έκθεση ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι:Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2022 | 7:00 am
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας 1956 – 2019
Τα τραγούδια του «Διδυμότειχο μπλουζ», «Εκεί στο Νότο», «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Tερατάκια τσέπης», «Έλα ψυχούλα μου» αγαπήθηκαν από το κοινό και θεωρούνται κλασικά στο είδος τους. Ξεκίνησε την μουσική του διαδρομή στα μέσα της δεκαετίας του '70 , αρχικά με το συγκρότημα P.L.J και στην συνέχεια με τους «Τερμίτες», ενώ από το 1989 ακολούθησε σόλο καριέρα ως συνθέτης και τραγουδιστής. Ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής θεωρεί τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ως τον πιο δημιουργικό τραγουδοποιό και αναγεννητή της ελληνικής ροκ μπαλάντας, που συνδύαζε όλα τα στοιχεία του σύγχρονου τροβαδούρου της εποχής μας. «Εάν ο Σαββόπουλος έδωσε ανατρεπτικά στοιχεία στο ρεπερτόριο του '60, ο Λαυρέντης ανέλαβε τον ίδιο ρόλο είκοσι χρόνια μετά. Έστρωσε δρόμους στο παραπαίον και ομιχλώδες στιλιστικό ελληνικό ροκ του '80, αντιπροτείνοντας λυρικές και μέσα στο πλαίσιο του μεσογειακού μας κλίματος μελωδικές φράσεις του» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Φέισμπουκ.
Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2022 | 5:00 am
Νομός Μαγνησίας - Ειδήσεις και Νέα
Συνελήφθη ο Πέτρος Τατσόπουλος – Kρατείται στο ΑΤ Ομονοίας - Newspaper TAXYDROMOS
Συνελήφθη ο Πέτρος Τατσόπουλος – Kρατείται στο ΑΤ Ομονοίας Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 31 January 2023 | 12:46 am
Πριν 30 χρόνια 31 Ιανουαρίου 1993 - Newspaper TAXYDROMOS
Πριν 30 χρόνια 31 Ιανουαρίου 1993 Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 31 January 2023 | 12:40 am
Γιορτάζουν σήμερα - Newspaper TAXYDROMOS
Γιορτάζουν σήμερα Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 31 January 2023 | 12:34 am
Η Νίκη κέρδισε στο βολιώτικο ντέρμπι τον Ολυμπιακό - Newspaper TAXYDROMOS
Η Νίκη κέρδισε στο βολιώτικο ντέρμπι τον Ολυμπιακό Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 9:46 pm
Νίκησαν άνδρες και παίδες της Αργούς - Newspaper TAXYDROMOS
Νίκησαν άνδρες και παίδες της Αργούς Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 9:43 pm
Ηττήθηκε για ένα γκολ ο Κένταυρος Αγριάς - Newspaper TAXYDROMOS
Ηττήθηκε για ένα γκολ ο Κένταυρος Αγριάς Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 9:30 pm
Δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων από τον Δ. Αλμυρού - Newspaper TAXYDROMOS
Δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων από τον Δ. Αλμυρού Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 8:51 pm
Αισθητά μειωμένα τα κρούσματα στη Μαγνησία - Newspaper TAXYDROMOS
Αισθητά μειωμένα τα κρούσματα στη Μαγνησία Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 8:23 pm
Βρέθηκαν ναρκωτικά στην κατοχή του γιου του Θεοδωρικάκου - Newspaper TAXYDROMOS
Βρέθηκαν ναρκωτικά στην κατοχή του γιου του Θεοδωρικάκου Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 8:16 pm
Ψηφιακές υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης για νέους ?... - Newspaper TAXYDROMOS
Ψηφιακές υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης για νέους ?... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:57 pm
Διαδικτυακές επιμορφώσεις από την «Πρόταση Ζωής» - Newspaper TAXYDROMOS
Διαδικτυακές επιμορφώσεις από την «Πρόταση Ζωής» Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:22 pm
Που θα γίνουν δωρεάν rapid tests tτην Τρίτη στη Μαγνησία - Γεγονότα - Γεγονότα News
Που θα γίνουν δωρεάν rapid tests tτην Τρίτη στη Μαγνησία - Γεγονότα Γεγονότα News
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:17 pm
Κοπή πίτας για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου - Newspaper TAXYDROMOS
Κοπή πίτας για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:14 pm
Ακόμη μία πικρή ισοπαλία για τον Ολυμπιακό Βόλου - Newspaper TAXYDROMOS
Ακόμη μία πικρή ισοπαλία για τον Ολυμπιακό Βόλου Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:46 pm
Ανδραβίδα: Αυτός είναι ο υποσμηναγός του μοιραίου Φάντομ - Newspaper TAXYDROMOS
Ανδραβίδα: Αυτός είναι ο υποσμηναγός του μοιραίου Φάντομ Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:12 pm
Κούγιας: Νέα επίθεση σε Λέων, Καρακούκη και Καλόγρηα - Newspaper TAXYDROMOS
Κούγιας: Νέα επίθεση σε Λέων, Καρακούκη και Καλόγρηα Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:05 pm
Έρχονται προσλήψεις στη Μαγνησία από την Coca-Cola Τρία Έψιλον - Magnesianews
Έρχονται προσλήψεις στη Μαγνησία από την Coca-Cola Τρία Έψιλον Magnesianews
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 5:39 pm
Το αυριανό πρόγραμμα των rapid tests στη Μαγνησία - e-thessalia.gr
Το αυριανό πρόγραμμα των rapid tests στη Μαγνησία e-thessalia.gr
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 5:23 pm
Μαγνησία: Που και πότε μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test - thenewspaper.gr
Μαγνησία: Που και πότε μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test thenewspaper.gr
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 5:05 pm
Συνταξιούχοι Μαγνησίας: Οι αυξήσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ... - mousiko vagoni
Συνταξιούχοι Μαγνησίας: Οι αυξήσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ... mousiko vagoni
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 2:05 pm
Χωρίς νερό αύριο τα Λεχώνια - Newspaper TAXYDROMOS
Χωρίς νερό αύριο τα Λεχώνια Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 1:15 pm
Αναγκαιότητα η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου στη β?... - Newspaper TAXYDROMOS
Αναγκαιότητα η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου στη β?... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 1:04 pm
ΠΑΕ Βόλος: «Ούτε για αγώνα παλαιμάχων ο Τσέτσιλας» - Newspaper TAXYDROMOS
ΠΑΕ Βόλος: «Ούτε για αγώνα παλαιμάχων ο Τσέτσιλας» Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 12:44 pm
Κοπή πίτας στο ΚΗΦΗ Αγχιάλου - Newspaper TAXYDROMOS
Κοπή πίτας στο ΚΗΦΗ Αγχιάλου Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 12:44 pm
Συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ ΟΛΒ και εργαζομένων - Newspaper TAXYDROMOS
Συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ ΟΛΒ και εργαζομένων Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 12:30 pm
Σπαγγέτι ναπολιτάνα με ψητά ντοματίνια - Newspaper TAXYDROMOS
Σπαγγέτι ναπολιτάνα με ψητά ντοματίνια Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 12:22 pm
Ηττήθηκε στο φινάλε ο Βόλος - Newspaper TAXYDROMOS
Ηττήθηκε στο φινάλε ο Βόλος Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 12:12 pm
Απαραίτητος ο έλεγχος στατικής επάρκειας από μηχανικό για... - Newspaper TAXYDROMOS
Απαραίτητος ο έλεγχος στατικής επάρκειας από μηχανικό για... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 11:53 am
Ντεραπάρισε αυτοκίνητο ηλικιωμένης – Στο νοσοκομείο η 7... - Newspaper TAXYDROMOS
Ντεραπάρισε αυτοκίνητο ηλικιωμένης – Στο νοσοκομείο η 7... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 11:39 am
Γενική συνέλευση των συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας - FORMedia
Γενική συνέλευση των συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας FORMedia
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 11:29 am
Κλειστά σήμερα, Δευτέρα, τα φροντιστήρια - Newspaper TAXYDROMOS
Κλειστά σήμερα, Δευτέρα, τα φροντιστήρια Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 11:22 am
Ο Βολιώτης Survivor Στέλιος Χανταμπάκης όταν «μάγευε» στα γήπεδα της Μαγνησίας [εικόνα] - thenewspaper.gr
Ο Βολιώτης Survivor Στέλιος Χανταμπάκης όταν «μάγευε» στα γήπεδα της Μαγνησίας [εικόνα] thenewspaper.gr
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 11:21 am
Ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας - e-thessalia.gr
Ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας e-thessalia.gr
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 10:58 am
Ποιον στηρίζει στη Μαγνησία ο Γ. Πετρουλάκης - thenewspaper.gr
Ποιον στηρίζει στη Μαγνησία ο Γ. Πετρουλάκης thenewspaper.gr
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 10:54 am
Γενική συνέλευση των συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας - e-thessalia.gr
Γενική συνέλευση των συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας e-thessalia.gr
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 10:44 am
Παράσυρση πεζού στον κόμβο του Δημαρχείου - Newspaper TAXYDROMOS
Παράσυρση πεζού στον κόμβο του Δημαρχείου Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 10:42 am
Προγραμματισμένη διακοπή νερού στην Α ΒΙΠΕ - Newspaper TAXYDROMOS
Προγραμματισμένη διακοπή νερού στην Α ΒΙΠΕ Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 10:31 am
«Πάγο» σε νέο Fuel Pass έβαλε ο Γεωργιάδης - Newspaper TAXYDROMOS
«Πάγο» σε νέο Fuel Pass έβαλε ο Γεωργιάδης Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 10:19 am
Αθ. Λιούπης: Θετικός στη νέα επένδυση της ΕΒΟΛ ο Υπ. Αγροτικ... - Newspaper TAXYDROMOS
Αθ. Λιούπης: Θετικός στη νέα επένδυση της ΕΒΟΛ ο Υπ. Αγροτικ... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 10:09 am
Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος - Newspaper TAXYDROMOS
Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 10:00 am
Στον Αλμυρό ο Γ. Γεωργαντάς | Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Βόλου ... - Newspaper TAXYDROMOS
Στον Αλμυρό ο Γ. Γεωργαντάς | Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Βόλου ... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 9:52 am
Ψηφιακό και πράσινο άλμα για τους εμπόρους - Newspaper TAXYDROMOS
Ψηφιακό και πράσινο άλμα για τους εμπόρους Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 9:46 am
Αγρότες Θεσσαλίας: Στήνουν μπλόκο σήμερα στην Καρδίτσα - Newspaper TAXYDROMOS
Αγρότες Θεσσαλίας: Στήνουν μπλόκο σήμερα στην Καρδίτσα Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 9:36 am
Το ΤΕΕ Μαγνησίας κόβει την πίτα του - Magnesianews
Το ΤΕΕ Μαγνησίας κόβει την πίτα του Magnesianews
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 9:13 am
Συνταξιούχοι ΙΚΑ Μαγνησίας: Παραμύθια της Χαλιμάς οι αυξήσεις ... - Γεγονότα News
Συνταξιούχοι ΙΚΑ Μαγνησίας: Παραμύθια της Χαλιμάς οι αυξήσεις ... Γεγονότα News
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 8:39 am
Στρατίκης: «Ακολουθήσαμε πιστά το πλάνο μας» - Newspaper TAXYDROMOS
Στρατίκης: «Ακολουθήσαμε πιστά το πλάνο μας» Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:14 am
Νιώθει πλέον βαθμολογική πίεση ο Βόλος - Newspaper TAXYDROMOS
Νιώθει πλέον βαθμολογική πίεση ο Βόλος Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 5:34 am
Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου - Newspaper TAXYDROMOS
Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 12:15 am
Oι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ - Newspaper TAXYDROMOS
Oι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2023 | 10:07 pm
Κλέφτες μόλις 9 και 10 ετών στη Λάρισα! - Newspaper TAXYDROMOS
Κλέφτες μόλις 9 και 10 ετών στη Λάρισα! Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2023 | 5:23 pm
Πράσινο φως για προμήθεια υπόγειων κάδων - Newspaper TAXYDROMOS
Πράσινο φως για προμήθεια υπόγειων κάδων Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2023 | 4:06 pm
Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία και την υπόλ... - Newspaper TAXYDROMOS
Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία και την υπόλ... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2023 | 3:55 pm
Δύο βιβλία μνημειώδους αξίας: «Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975» και «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη» - e-thessalia.gr
Δύο βιβλία μνημειώδους αξίας: «Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975» και «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη» e-thessalia.gr
Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2023 | 2:32 pm
Ο Δημήτρης Τσιμπανάκος υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας - e-thessalia.gr
Ο Δημήτρης Τσιμπανάκος υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας e-thessalia.gr
Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2023 | 2:10 pm
Πάνος Σκοτινιώτης: Ο Βόλος και ο Νομός Μαγνησίας, ο τόπος για τον οποίο ουδέποτε θα πάψω να συναισθάνομαι το χρέος της οφειλής - e-thessalia.gr
Πάνος Σκοτινιώτης: Ο Βόλος και ο Νομός Μαγνησίας, ο τόπος για τον οποίο ουδέποτε θα πάψω να συναισθάνομαι το χρέος της οφειλής e-thessalia.gr
Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2023 | 1:59 pm
Βόλος: Άμυνα σουρωτήρι η ομάδα της Μαγνησίας - OnSports.gr - Onsports.gr
Βόλος: Άμυνα σουρωτήρι η ομάδα της Μαγνησίας - OnSports.gr Onsports.gr
Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2023 | 12:36 pm
Πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαγοράς - Newspaper TAXYDROMOS
Πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαγοράς Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2023 | 11:56 am
Ετήσιος χορός των Περιβολιωτών Ν. Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS
Ετήσιος χορός των Περιβολιωτών Ν. Μαγνησίας Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2023 | 10:33 am
«Απογειώθηκαν» ενοίκια με αυξήσεις 25% στη Μαγνησία - e-thessalia.gr
«Απογειώθηκαν» ενοίκια με αυξήσεις 25% στη Μαγνησία e-thessalia.gr
Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2023 | 9:50 am
Ο Ν. Δένδιας έκοψε τη βασιλόπιτα της ΔΕΕΠ Μαγνησίας ... - thenewspaper.gr
Ο Ν. Δένδιας έκοψε τη βασιλόπιτα της ΔΕΕΠ Μαγνησίας ... thenewspaper.gr
Δημοσιεύθηκε στις 28 January 2023 | 9:25 pm
Διεύρυνση των λειτουργιών του Κέντρου Στήριξης Αυτιστικών ... - ΕΡΤ News
Διεύρυνση των λειτουργιών του Κέντρου Στήριξης Αυτιστικών ... ΕΡΤ News
Δημοσιεύθηκε στις 28 January 2023 | 6:40 pm
Επισκέψεις του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας στον Αλμυρό | Εφημερίδα ... - Newspaper TAXYDROMOS
Επισκέψεις του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας στον Αλμυρό | Εφημερίδα ... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 28 January 2023 | 1:13 pm
Κοπή πίτας από το ΤΕΕ Μαγνησίας - mousiko vagoni
Κοπή πίτας από το ΤΕΕ Μαγνησίας mousiko vagoni
Δημοσιεύθηκε στις 28 January 2023 | 11:34 am
Πριν 30 χρόνια 28 Ιανουαρίου 1993 - Newspaper TAXYDROMOS
Πριν 30 χρόνια 28 Ιανουαρίου 1993 Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 28 January 2023 | 12:07 am
Μετακινείται στην Καρδίτσα ο Διευθυντής Αστυνομίας Μαγνησίας ... - Γεγονότα News
Μετακινείται στην Καρδίτσα ο Διευθυντής Αστυνομίας Μαγνησίας ... Γεγονότα News
Δημοσιεύθηκε στις 27 January 2023 | 9:54 pm
Παρουσιάζεται «Η Λιμνονεραϊδούλα και οι φίλοι της» - Newspaper TAXYDROMOS
Παρουσιάζεται «Η Λιμνονεραϊδούλα και οι φίλοι της» Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 27 January 2023 | 8:58 pm
Δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική ... - Syriza.gr
Δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική ... Syriza.gr
Δημοσιεύθηκε στις 27 January 2023 | 6:56 pm
ΚΚΕ Μαγνησίας: Οδεύει προς το τέλος η φετινή οικονομική εξόρμηση του κόμματος - Magnesianews
ΚΚΕ Μαγνησίας: Οδεύει προς το τέλος η φετινή οικονομική εξόρμηση του κόμματος Magnesianews
Δημοσιεύθηκε στις 27 January 2023 | 1:45 pm
Βράβευση μαθητών και εκπαιδευτικών - Newspaper TAXYDROMOS
Βράβευση μαθητών και εκπαιδευτικών Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 27 January 2023 | 12:23 pm
Μαθητές τιμούν το «Ολοκαύτωμα» - Newspaper TAXYDROMOS
Μαθητές τιμούν το «Ολοκαύτωμα» Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2023 | 9:09 pm
Αεροπορική σύνδεση με Τσεχία αποκτά η Αγχίαλος - Newspaper TAXYDROMOS
Αεροπορική σύνδεση με Τσεχία αποκτά η Αγχίαλος Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2023 | 7:36 pm
Οι 24 μαθητές της Μαγνησίας που εκπλήσουν με τις γνώσεις τους ... - Γεγονότα News
Οι 24 μαθητές της Μαγνησίας που εκπλήσουν με τις γνώσεις τους ... Γεγονότα News
Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2023 | 5:22 pm
Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Αττικής, Εύβοιας και ... - Larissanet.gr
Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Αττικής, Εύβοιας και ... Larissanet.gr
Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2023 | 2:11 pm
Μήνυμα από το "112" στους κατοίκους της Μαγνησίας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- Πυκνό χιόνι στο Πήλιο - The TOC
Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2023 | 1:41 pm
Εκδηλώσεις και δράσεις συλλόγων της Μαγνησίας - Magnesianews
Εκδηλώσεις και δράσεις συλλόγων της Μαγνησίας Magnesianews
Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2023 | 7:26 am
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή συνταξιούχος υπάλληλος της Νομαρχίας ... - thenewspaper.gr
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή συνταξιούχος υπάλληλος της Νομαρχίας ... thenewspaper.gr
Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2023 | 10:03 pm
Ο Γιώργος Σταθάκης σε συνεστίαση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας - FORMedia
Ο Γιώργος Σταθάκης σε συνεστίαση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας FORMedia
Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2023 | 4:25 pm
Ξεμπλοκάρουν τα έργα και στη Μαγνησία - Newspaper TAXYDROMOS
Ξεμπλοκάρουν τα έργα και στη Μαγνησία Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2023 | 1:20 pm
Χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ στα σχολεία της Μαγνησίας για θέ... - Newspaper TAXYDROMOS
Χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ στα σχολεία της Μαγνησίας για θέ... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2023 | 1:13 pm
Υπεξαιρέθηκαν 250.000 ευρώ από Δήμους της Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS
Υπεξαιρέθηκαν 250.000 ευρώ από Δήμους της Μαγνησίας Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2023 | 9:41 am
Φόβος και τρόμος οι επιδρομές λύκων στη Μαγνησία - Newspaper TAXYDROMOS
Φόβος και τρόμος οι επιδρομές λύκων στη Μαγνησία Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2023 | 9:15 am
Εθελοντική αιμοδοσία στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητ?... - Newspaper TAXYDROMOS
Εθελοντική αιμοδοσία στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητ?... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2023 | 12:06 pm
Υπηρεσίες δόμησης με ένα άτομο… στη Μαγνησία - Newspaper TAXYDROMOS
Υπηρεσίες δόμησης με ένα άτομο… στη Μαγνησία Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2023 | 11:52 am
Ολα τα ονόματα που αναλαμβάνουν τομέαρχες στο ΠΑΣΟΚ ... - Γεγονότα News
Ολα τα ονόματα που αναλαμβάνουν τομέαρχες στο ΠΑΣΟΚ ... Γεγονότα News
Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2023 | 8:10 pm
Τεράστια προβολή των Υποθαλάσσιων Μουσείων της Μαγνησίας ... - Newspaper TAXYDROMOS
Τεράστια προβολή των Υποθαλάσσιων Μουσείων της Μαγνησίας ... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2023 | 7:59 pm
Στην Πυροσβεστική το ΚΚΕ Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS
Στην Πυροσβεστική το ΚΚΕ Μαγνησίας Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2023 | 1:30 pm
O Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας έκοψε την πίτ... - Newspaper TAXYDROMOS
O Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας έκοψε την πίτ... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2023 | 12:50 pm
«Πλημμύρισαν» με τρακτέρ Λάρισα, Καρδίτσα και χωριά της Μα... - Newspaper TAXYDROMOS
«Πλημμύρισαν» με τρακτέρ Λάρισα, Καρδίτσα και χωριά της Μα... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2023 | 10:23 am
Υδροπονική επένδυση εκατομμυρίων στον νομό Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS
Υδροπονική επένδυση εκατομμυρίων στον νομό Μαγνησίας Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2023 | 10:10 am
Αξιολόγηση 110 νεοδιόριστων στη Μαγνησία - Newspaper TAXYDROMOS
Αξιολόγηση 110 νεοδιόριστων στη Μαγνησία Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2023 | 12:24 pm
Αποζημίωση των παραγωγών μήλων και καστάνων της Μαγνησίας - News.gr
Αποζημίωση των παραγωγών μήλων και καστάνων της Μαγνησίας News.gr
Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2023 | 10:00 am
Μαγνησία: Εντοπίστηκε λύκος να κολυμπάει στον Παγασητικό - Δείτε βίντεο - Πρώτο Θέμα
Μαγνησία: Εντοπίστηκε λύκος να κολυμπάει στον Παγασητικό - Δείτε βίντεο Πρώτο Θέμα
Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2023 | 10:00 am
«Ντου» της ΑΑΔΕ σε επιχείρηση της Μαγνησίας - Απέκρυψε 90.000 ... - Newspaper TAXYDROMOS
«Ντου» της ΑΑΔΕ σε επιχείρηση της Μαγνησίας - Απέκρυψε 90.000 ... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2023 | 9:18 pm
Στις πλατείες των χωριών την Κυριακή οι αγρότες της Μαγνησίας - mousiko vagoni
Στις πλατείες των χωριών την Κυριακή οι αγρότες της Μαγνησίας mousiko vagoni
Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2023 | 2:42 pm
Ο Πάνος Σκοτινιώτης κάνει μία ανατομία της πολιτικής ιστορίας της Μαγνησίας κι όχι μόνο - News247.gr
Ο Πάνος Σκοτινιώτης κάνει μία ανατομία της πολιτικής ιστορίας της Μαγνησίας κι όχι μόνο News247.gr
Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2023 | 10:00 am
Μαζική έξοδος στους δρόμους από τους αγρότες της Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS
Μαζική έξοδος στους δρόμους από τους αγρότες της Μαγνησίας Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2023 | 10:00 am
Η Μαγνησία αλλάζει με έργα ουσίας - Newspaper TAXYDROMOS
Η Μαγνησία αλλάζει με έργα ουσίας Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2023 | 10:00 am
Η πολιτική ιστορία της Μαγνησίας μέσα από την κάλπη, 1934-1967 ... - Γεγονότα News
Η πολιτική ιστορία της Μαγνησίας μέσα από την κάλπη, 1934-1967 ... Γεγονότα News
Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2023 | 10:00 am
Δύο σεισμοί στη Μαγνησία - Newspaper TAXYDROMOS
Δύο σεισμοί στη Μαγνησία Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2023 | 10:00 am
Σχεδόν 10 εκατ. ευρώ σε εταιρείες της Μαγνησίας από το Ταμεί... - Newspaper TAXYDROMOS
Σχεδόν 10 εκατ. ευρώ σε εταιρείες της Μαγνησίας από το Ταμεί... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 7 January 2023 | 10:00 am
Εκλογικός συναγερμός στα επιτελεία της Μαγνησίας | Εφημερίδα ... - Newspaper TAXYDROMOS
Εκλογικός συναγερμός στα επιτελεία της Μαγνησίας | Εφημερίδα ... Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 1 January 2023 | 10:00 am
Ο Ρινέρ του Βόλου υποψήφιος για Μουντιάλ - Newspaper TAXYDROMOS
Ο Ρινέρ του Βόλου υποψήφιος για Μουντιάλ Newspaper TAXYDROMOS
Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2022 | 10:00 am