Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μαγνησίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Γιάννης Ρίτσος 1909 – 1990

Σπουδαίος και πολυγραφότατος έλληνας ποιητής, με διεθνή απήχηση, που ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ‘30. Ο «Επιτάφιος», η «Ρωμιοσύνη» και η «Σονάτα υπό το Σεληνόφως» είναι τρία από τα πιο γνωστά έργα του. Το 1975 προτάθηκε για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την πρωτομαγιά του 1909. Ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά του μεγαλοκτηματία Ελευθέριου Ρίτσου
και της Ελευθερίας  Βουζουναρά. Τα τρία μεγαλύτερα αδέλφια του ήταν η Νίνα (1898-1970), ο Μίμης (1899-1921) και η Λούλα (1908- 1995).
Το 1919 αποφοίτησε από το Σχολαρχείο της Μονεμβασιάς και το 1921 γράφτηκε στο Γυμνάσιο του Γυθείου. Την ίδια χρονιά πέθαναν ο αδερφός του Μίμης και η μητέρα του Ελευθερία, και οι δύο από φυματίωση. Το 1924 δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στο περιοδικό «Διάπλαση των Παίδων» με το ψευδώνυμο «Ιδανικόν Όραμα».
Το 1925 ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γύθειο και έφυγε με την αδερφή του Λούλα για την Αθήνα. Είχε προηγηθεί η οικονομική καταστροφή του πατέρα του κι έτσι ο ποιητής αναγκάστηκε να εργαστεί για τα προς το ζην, αρχικά ως δακτυλογράφος και στη συνέχεια ως αντιγραφέας στην Εθνική Τράπεζα. Το 1926 προσβλήθηκε και ο ίδιος από φυματίωση και επέστρεψε στη Μονεμβασιά ως το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, οπότε γράφτηκε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, χωρίς να μπορέσει ποτέ να φοιτήσει. Συνέχισε να εργάζεται ως βοηθός βιβλιοθηκαρίου και γραφέας στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.
Τον Ιανουάριο του 1927 νοσηλεύτηκε στην κλινική Παπαδημητρίου και τον επόμενο μήνα στο σανατόριο «Σωτηρία», όπου έμεινε τελικά για τρία χρόνια. Στη «Σωτηρία» ο Ρίτσος γνωρίστηκε με τη Μαρία Πολυδούρη και με μαρξιστές και διανοούμενους της εποχής του, ενώ παράλληλα έγραψε κάποια ποιήματά του που δημοσιεύτηκαν στο φιλολογικό παράρτημα της Εγκυκλοπαίδειας «Πυρσός». Από το φθινόπωρο του 1930 και για ένα χρόνο έζησε στα Χανιά, αρχικά στο φθισιατρείο της Καψαλώνας και μετά από προσωπική του καταγγελία των άθλιων συνθηκών ζωής που επικρατούσαν εκεί σε τοπική εφημερίδα, μεταφέρθηκε μαζί με όλους τους τρόφιμους στο σανατόριο Άγιος Ιωάννης.
Τον Οκτώβριο του 1931 επέστρεψε στην Αθήνα κι ανέλαβε τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού τμήματος της Εργατικής Λέσχης. Εκεί σκηνοθέτησε και συμμετείχε σε παραστάσεις. Η υγεία του βελτιώθηκε σταδιακά, το ίδιο και τα οικονομικά του με τη βοήθεια της αδερφής του Λούλας, που είχε στο μεταξύ παντρευτεί και φύγει για την Αμερική. Τον επόμενο χρόνο, ο πατέρας του μπήκε στο Ψυχιατρείο στο Δαφνί (όπου πέθανε το 1938) και πέντε χρόνια αργότερα τον ακολούθησε η Λούλα, η οποία πήρε εξιτήριο το 1939.
Το 1933 συνεργάστηκε με το αριστερό περιοδικό «Πρωτοπόροι» και για τέσσερα χρόνια ως ηθοποιός με τους θιάσους Ζωζώς Νταλμάς, Ριτσιάρδη, Παπαϊωάννου και Μακέδου. Το 1934 άρχισε να αρθρογραφεί από τις στήλες του Ριζοσπάστη κι εξέδωσε την πρώτη του συλλογή με τίτλο «Τρακτέρ» με το ψευδώνυμο Σοστίρ (αναγραμματισμό του επιθέτου του). Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του. Το 1935 κυκλοφορεί τη δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Πυραμίδες» και προσλαμβάνεται ως επιμελητής κειμένων στις εκδόσεις «Γκοβόστη».
Στις 9 Μαΐου 1936 γίνονται στη Θεσσαλονίκη αιματηρές ταραχές, κατά τη διάρκεια της μεγάλης καπνεργατικής απεργίας. Την επομένη, ο Ρίτσος βλέπει στο «Ριζοσπάστη» τη φωτογραφία μιας μάνας να θρηνεί το νεκρό παιδί της και παίρνει αφορμή για να γράψει ένα από πιο δημοφιλή ποίηματά του, τον «Επιτάφιο», που εκδίδεται σε 10.000 αντίτυπα. Με τη δικτατορία Μεταξά (1936-1940) τα τελευταία 250 καίγονται στους στύλους του Ολυμπίου Διός.
Το 1937 νοσηλεύτηκε στο σανατόριο της Πάρνηθας και τον ίδιο χρόνο, συγκλονισμένος από την αρρώστια της πολυαγαπημένης του αδελφής Λούλας, γράφει την ποιητική σύνθεση «Το τραγούδι της αδελφής μου», ένα από τα ωραιότερα λυρικά της νεοελληνικής ποίησης. Ο Κωστής Παλαμάς, εντυπωσιασμένος από το ποίημα, έγραψε τους στίχους - εγκώμιο για τον Ρίτσο:
Γρήγορο αργοφλοίβισμα της γαλάζιας πλάσης
Να παραμερίσουμε για να περάσης.
Το 1938 κυκλοφορεί η «Εαρινή Συμφωνία» και προσλαμβάνεται στο Εθνικό Θέατρο. Δύο χρόνια αργότερα, εκδίδει την «Παλιά μαζούρκα σε ρυθμό βροχής» και προσλαμβάνεται ως χορευτής στη Λυρική Σκηνή.
Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Ρίτσος έζησε κατάκοιτος, παρόλα αυτά συμμετείχε στη δραστηριότητα του μορφωτικού τμήματος του ΕΑΜ και αρνήθηκε να δεχτεί χρήματα από έρανο όταν κινδύνεψε η ζωή του από τις κακουχίες το 1942. Μετά την ήττα του ΕΛΑΣ στα «Δεκεμβριανά» ακολούθησε τις δυνάμεις του στη σύμπτυξη. Περνά από τη Λαμία, όπου συναντά τον Άρη Βελουχιώτη και φθάνει μέχρι την Κοζάνη, όπου ανεβάστηκε το θεατρικό του «Η Αθήνα στ’ άρματα». Το 1945 γράφει τη «Ρωμιοσύνη», ένα ακόμη δημοφιλές ποίημά του, που το μελοποίησε το 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης.
Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου εξορίστηκε λόγω της αριστερής δράσης του στο Κοντοπούλι της Λήμνου (1948), στη Μακρόνησο (1949) και στον Άγιο Ευστράτιο (1950-1951). Το 1952 επέστρεψε στην Αθήνα και πολιτεύτηκε στην ΕΔΑ. Το 1954 παντρεύτηκε την παιδίατρο Φηλίτσα Γεωργιάδου από τη Σάμο, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Έρη (1955). Το 1956 ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση ως μέλος αντιπροσωπείας διανοουμένων και δημοσιογράφων και την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης για τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος». Όταν το διάβασε ο σπουδαίος γάλλος ποιητής και συγγραφέας Λουί Αραγκόν (1897-1982) αισθάνθηκε «το βίαιο τράνταγμα μιας μεγαλοφυΐας» και αποφάνθηκε πως ο δημιουργός του είναι «ο μεγαλύτερος από τους ποιητές του καιρού μας που βρίσκονται στη ζωή».
Το 1960 ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε τον «Επιτάφιο» και σηματοδότησε την περίοδο της διάδοσης της μεγάλης ποίησης στο πλατύ κοινό. Το 1962 ο Ρίτσος επισκέφθηκε τη Ρουμανία και συναντήθηκε με το Ναζίμ Χικμέτ, του οποίου μετέφρασε ποίηματα στα ελληνικά. Κατόπιν πήγε στην Τσεχία και τη Σλοβακία, όπου ολοκλήρωσε την Ανθολογία Τσέχων και Σλοβάκων ποιητών, την Ουγγαρία και τη Λ. Δ. της Γερμανίας. Το 1964 συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές με την ΕΔΑ.
Όταν ξέσπασε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, οι φίλοι του τον ειδοποίησαν να κρυφτεί, εκείνος όμως δεν έφυγε από το σπίτι του. Τον συνέλαβαν και τον έκλεισαν στον Ιππόδρομο του Φαλήρου. Στα τέλη Απριλίου μεταφέρθηκε στη Γυάρο και αργότερα στο Παρθένι της Λέρου. Το 1968 νοσηλεύθηκε στον «Άγιο Σάββα» και στη συνέχεια τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι της γυναίκας του στο Καρλόβασι της Σάμου. Το 1970 επέστρεψε στην Αθήνα, μετά όμως από άρνησή του να συμβιβαστεί με το καθεστώς του Παπαδόπουλου εξορίστηκε εκ νέου στη Σάμο ως το τέλος του χρόνου που μπήκε για εγχείρηση στη Γενική Κλινική Αθηνών. Το 1973 συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Μετά την πτώση της δικτατορίας και τη μεταπολίτευση έζησε κυρίως στην Αθήνα, όπου συνέχισε να γράφει με πυρετώδεις ρυθμούς. Το 1975 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τιμήθηκε με το μεγάλο γαλλικό βραβείο ποίησης «Αλφρέ ντε Βινί». Τον επόμενο χρόνο τιμήθηκε με το βραβείο «Λένιν» στη Μόσχα. Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια αναγορεύσεις του σε διάφορα ξένα πανεπιστήμια: Μπίρμιγχαμ (1978), Καρλ Μαρξ της Λειψίας (1984) και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987). Το 1986 του απονεμήθηκε το βραβείο «Ποιητής διεθνούς ειρήνης» του ΟΗΕ.
Ο Γιάννης Ρίτσος έφυγε από τη ζωή στις 11 Νοεμβρίου 1990, αφήνοντας πίσω του 50 ανέκδοτες ποιητικές συλλογές. Ενταφιάστηκε τρεις μέρες αργότερα στη γενέτειρά του Μονεμβασιά.
Το κύριο σώμα του έργου του συγκροτούν πάνω από 100 ποιητικές συλλογές, 9 πεζογραφήματα και 4 θεατρικά έργα. Οι μελέτες για ομοτέχνους του, οι πολυάριθμες μεταφράσεις και χρονογραφήματα, καθώς και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν την εικόνα του χαλκέντερου δημιουργού.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2018 | 7:29 am


Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ

Κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου η εκκλησία τιμά τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και γενικά όλους τους αγγέλους. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Μιχαήλ, Γαβριήλ, Άγγελος, Σεραφείμ, Ταξιάρχης και Πανορμίτης.
Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση οι άγγελοι είναι πνευματικά δημιουργήματα του Θεού, τα οποία έχουν ως αποστολή να δοξάζουν τον δημιουργό τους, να ανακοινώνουν στους ανθρώπους το θείο θέλημα και να εκτελούν τις θείες βουλές.
Την ύπαρξη των αγγέλων μαρτυρεί τόσο η Αγία Γραφή (Παλαιά και Καινή Διαθήκη), όσο και η εκκλησιαστική παράδοση. Άγγελοι ήσαν και οι διάβολοι ή δαίμονες, οι οποίοι εξέπεσαν από την αρχική τους θέση, επειδή παρέβησαν τις εντολές του Θεού.
Για τον χρόνο δημιουργίας των αγγέλων δεν υπάρχουν μαρτυρίες από την Αγία Γραφή. Οι περισσότεροι από τους Πατέρες της Εκκλησίας (Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Ιωάννης Δαμασκηνός κλπ) δέχονται ότι οι άγγελοι υπήρχαν προτού δημιουργηθεί ο υλικός κόσμος.
Ως προς τη φύση των αγγέλων, οι εκκλησιαστικοί πατέρες διδάσκουν ότι οι άγγελοι έχουν σώμα λεπτό, αιθέριο και άφθαρτο (Τερτυλιανός, Ωριγένης, Βασίλειος ο Μέγας, Αυγουστίνος, Γρηγόριος ο Θεολόγος), χωρίς, όμως, να παύουν να είναι ασώματες και νοερές φύσεις, απρόσβλητες από τις αλλοιώσεις που παθαίνει το ανθρώπινο σώμα, τη φθορά και τον θάνατο.
Ο αριθμός των αγγέλων είναι αναρίθμητος. Η Αγία Γραφή αναφέρει «μυριάδας αγγέλων» και «μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων». Μόνο τέσσερις αναφέρονται ονομαστικά. Πρόκειται για τους αρχαγγέλους και ταξιάρχες Μιχαήλ Γαβριήλ, Ραφαήλ και Ουριήλ. Σύμφωνα με τα έργα που αποδίδονται στον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, οι άγγελοι χωρίζονται σε τρεις τάξεις και εννέα τάγματα, ιεραρχικά διατεταγμένα:
  • Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι
  • Κυριότητες, Εξουσίες, Δυνάμεις
  • Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι
Ο Μιχαήλ και ο Γαβριήλ είναι οι πιο γνωστοί από τους αρχαγγέλους και Ταξιάρχες. Ο Μιχαήλ θεωρείται φύλακας άγγελος του ιουδαϊκού λαού και του Νέου Ισραήλ, δηλαδή του χριστιανισμού. Κατά την αποστασία του Σατανά, όταν ο Μιχαήλ είδε την πτώση του, κάλεσε τις ουράνιες δυνάμεις και αφού αναφώνησε το «πρόσχωμεν», ύμνησε με τους άλλους αγγέλους τον Θεό. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, αυτός που παίρνει τις ψυχές των ανθρώπων.
Ο αρχάγγελος Γαβριήλ αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη να αναγγέλλει τον χρόνο του ερχομού του Μεσσία, ενώ στην Καινή Διαθήκη το όνομά του αναφέρεται μόνο στο Ευαγγέλιο του Λουκά, να προλέγει στον Ζαχαρία τη γέννηση του Ιωάννη του Πρόδρομου, να αναγγέλλει στην Παρθένο Μαρία τη γέννηση του Χριστού από αυτήν και να αποστέλλει τους ποιμένες τη νύχτα της γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ, για να δουν και να προσκυνήσουν τον γεννηθέντα σωτήρα του κόσμου.

Σχετικά

  • Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι προστάτης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ είναι προστάτες Άγιοι της Μυτιλήνης, των Σερρών, του Αιτωλικού και του Κορυδαλλού Αττικής.

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2018 | 7:49 am


ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της
Συμφωνίας στο σύνολό της.
ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία αλλά πρόθεση από την πλευρά της Πολιτείας και της Εκκλησίας να βρεθεί λύση σε χρόνια προβλήματα  όμως  τίποτα δεν θα γίνει χωρίς τη συγκατάθεση των ιερέων.
ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
 «Πάρτε τα Λάβαρα της αντιστάσεως στα χέρια σας».
ΚΛΗΡΙΚΟΙ
«Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν» τονίζουν προσθέτοντας «Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα».
ΙΓΝΑΤΙΟΣ
Επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Συγκαλεί έκτακτη Σύναξη του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεώς , προκειμένουμε να υπάρξει ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων, τις οποίες και θα καταθέσουνε στο Ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Ιεραρχία, την έκτακτη σύγκλιση της οποίας άμεσα ζητούμε και αναμένουμε.
ΝΔ
«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.. <<Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες τις οποίες, υπενθυμίζεταιότι είχε λάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, >>
ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Τσίπρας όχι απλώς εγκατέλειψε την πάγια θέση του περί διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, κάνοντας ακόμα μια μεγαλοπρεπή kolotoumba (διεθνής όρος πλέον), αλλά αρνήθηκε ακόμα και την αρχή των διακριτών ρόλων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία.

ΚΚΕ
Η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου δεν λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει. Γιατί η βασική ιστορική εκκρεμότητα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες, και η οποία λείπει από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας. Ένας διαχωρισμός, ο οποίος σε τίποτε δεν εμποδίζει τα θρησκευτικά πιστεύω και την όποια θρησκευτική συνείδηση του ανθρώπου», επισημαίνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2018 | 7:40 am


Δημόσιος θηλασμός αύριο στον Βόλο

H Δήμητρα Βασιλού, διαχειρίστρια της εθελοντικής ομάδας υποστήριξης θηλασμού και μητρότητας Μαγνησίας, με αφορμή τον αυριανό 9ο πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό στον χώρο του Ηρώου στην παραλία Βόλου, απέναντι από το συγκρότημα Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε για τα οφέλη του φυσικού τρόπου σίτισης των βρεφών.

Τόνισε χαρακτηριστικά εν όψει της κυριακάτικης δράσης: «Οι νεότερες γενιές μεγαλώνουν με ξένο γάλα. Συχνά δεν υπάρχει υποστήριξη ούτε καν από το οικογενειακό περιβάλλον. Η εικόνα του θηλασμού πρέπει να καταστεί οικεία σε όλους. Γι’ αυτό κάθε χρόνο θηλάζουμε δημόσια και κάθε φορά αυξάνεται η προσέλευση των θηλαζουσών γυναικών. Όσον αφορά στον δημόσιο θηλασμό της Κυριακής, στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει η προσέλευση, ενώ στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η καταγραφή».
Η τοπική ομάδα αριθμεί 800 περίπου μέλη από τη Μαγνησία. Λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας, ενώ η κ. Βασιλού βρίσκεται στο «τιμόνι» της από το 2015. «Οι μητέρες, οι οποίες δείχνουν ενδιαφέρον για ενημέρωση σχετικά με τον μητρικό θηλασμό συνεχώς αυξάνονται. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες, ενώ τα μηνύματα που δεχόμαστε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι αμέτρητα. Πρόσφατα στήριξα μία μητέρα από τη Σκόπελο, ενώ πολλές φορές έχουμε κάνει και κατ’ οίκον επισκέψεις, πάντοτε εθελοντικά», έσπευσε να ξεκαθαρίσει για τον εκούσιο χαρακτήρα της δράσης. Άλλωστε, ανάλογες ομάδες υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, που ενισχύουν και ενθαρρύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. «Πάνω απ’ όλα είμαστε και οι ίδιες μητέρες με εμπειρία πάνω στον θηλασμό και βοηθούμε άλλες μαμάδες», είπε στη συνέχεια για τον ρόλο που διαδραματίζει η ομάδα μητρότητας Μαγνησίας και πρόσθεσε: «Παρέχουμε ψυχολογική στήριξη και πρακτικές συμβουλές. Λέμε στις γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν για τις επιλογές που έχουν, πόσο μάλιστα τώρα που η ροή θηλασμού έχει αυξηθεί».
Η Δήμητρα Βασιλού, μητέρα και η ίδια μίας κόρης τεσσάρων ετών, μίλησε επίσης για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος: «Δεν είναι απλά μία τροφή, που περιέχει θρεπτικά συστατικά για το μωρό. Προσωπικά θεωρώ πως αντιπροσωπεύει τα πάντα. Είναι συναίσθημα, αγάπη, όλα αυτά που μπορούν να δώσουν σ’ ένα βρέφος το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή του».
Όσο για το μέχρι πότε μπορεί να διαρκεί ο θηλασμός; Η κ. Βασιλού εξήγησε πως η συγκεκριμένη ερώτηση αφορά αποκλειστικά τη δυάδα μητέρας-μωρού. «Δεν μπαίνουν όρια. Πρόκειται για προσωπική απόφαση κάθε μάνας. Όσο θέλει εκείνη, αλλά και το μωρό. Ο αποθηλασμός δεν υπακούει σε χρονικά όρια, ακόμη και μετά το πρώτο εξάμηνο ζωής ενός μωρού, που οι στέρεες τροφές μπαίνουν στο καθημερινό διαιτολόγιο. Τα παιδιά θηλάζουν κατά μέσο όρο για δύο έτη, όσο διάστημα δηλαδή ενθαρρύνουν στις συστάσεις τους φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», κατέληξε.

Δημοσιεύθηκε στις 3 November 2018 | 8:08 pm


ΕΥΚΟΛΟ ΘΕΪΚΟ ΚΕΪΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ (χωρίς αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, μίξερ)

Υλικά ... 
1/2 ποτήρι μέλι
1 φλυτζανάκι του καφέ σπορέλαιο
1 ποτήρι πορτοκαλάδα
1 ξύσμα πορτοκαλιού
1 βανιλίνη
1/2 κ.γ. κανέλα (όχι παραπάνω, ίσα να ακούγεται)
1 και 1/2 ποτήρι αλεύρι γ.ο.χ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
1. Ζεστάνετε το μέλι στα 600W στα μικροκύματα για 1 λεπτό να γίνει υγρό.
2. Βάλτε σε ένα μπώλ όλα τα υγρά, τη βανιλίνη, το ξύσμα και την κανέλα και ανακατέψτε με μια μαρίζ.
3. Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν και κοσκινίστε το μέσα στο μπώλ με τα υγρά. 
4. Ανακατέψτε καλά με τη μαρίζ μέχρι να γίνει χυλός (όχι πολύ σφιχτός).
5. Βρέξτε ένα αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε το σε μια φόρμα. Ρίξτε το χυλό και ψήστε για 40-50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα, στη μεσαία σχάρα. Δοκιμάστε με ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό !
Υ.Γ.1. Η προετοιμασία θέλει περίπου 10 λεπτά max ! Τρώγεται πιο ευχάριστα κρύο από το ψυγείο ! Εγώ έβαλα και μια χούφτα χοντροσπασμένα καρύδια και ... τα σπάει !
Υ.Γ.2. Γίνεται και με αλεύρι ολικής, αλλά θα πρέπει να βάλετε και ένα αυγουλάκι, γιατί είναι "βαρύ" και φουσκώνει πιο δύσκολα !

Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2018 | 8:07 pm


Έφυγε από τη ζωή 56χρονος Βολιώτης

Για το μεγάλο ταξίδι χωρίς επιστροφή, έφυγε σήμερα, χτυπημένος από την επάρατο σε ηλικία 56 χρονών, γνωστός επαγγελματίας, με καταγωγή από τον Ριζόμυλο, που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στο Βόλο, με τη δική του ασφαλιστική εταιρία.
Ο λόγος, για τον Θεοχάρη Παππά, γιο του τέως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παππά, που ήταν γνωστός στην κοινωνία του Βόλου, όπου δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά.

Ο άτυχος 56χρονος, χτυπήθηκε από τον καρκίνο πριν από περίπου οκτώ μήνες και είχε ξεκινήσει χημειοθεραπείες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, ωστόσο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την ραγδαία επιδείνωση της ασθένειας που τελικά τον νίκησε. Θα μείνει γνωστός ως ένας εντατικά εργαζόμενος επαγγελματίας, αλλά και η ψυχή της παρέας για τους φίλους του στο Βόλο και στο Ριζόμυλο, ενώ η είδηση του θανάτου του, βύθισε στη θλίψη τους συγγενείς και όσους τον γνώριζαν.
Ο Χάρης Παππάς κατέλιπε έναν γιo 32 χρονών τον Αλέκο. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει σήμερα Παρασκευή στις 3μ.μ. από τον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Ριζομύλου.

Δημοσιεύθηκε στις 26 October 2018 | 9:33 am


ΚΑΙΡΟΣ Ο ''Oρέστης'' μας "χτυπά" την πόρτα

Διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα οδηγήσει στη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στα ανοικτά του Ιονίου την Κυριακή 21/10 το οποίο μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα κινηθεί προς τα ανατολικά προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο "Ορέστης" από το απόγευμα της Κυριακής 21/10 θα προκαλέσει τοπικές βροχοπτώσεις και λίγες σποραδικές καταιγίδες σε διάσπαρτες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Τη Δευτέρα 22/10 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη). Τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα δυτικά-κεντρικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και είναι πολύ πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Ενισχυμένοι άνεμοι εντάσεων 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο οι εντάσεις των ανέμων δε θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις βραδινές ώρες της Δευτέρας καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το δεύτερο μισό της Δευτέρας.
Το διήμερο Τρίτη 23/10 και Τετάρτη 24/10, καθώς ο "Ορέστης" θα κινείται προς το Ανατολικό Αιγαίο, βροχές οι οποίες τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα αναμένεται να εκδηλωθούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως σε θαλάσσια και παράκτια τμήματα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας και πιθανόν την Τετάρτη και σε ορεινά της Κεντρική Ελλάδας (σε υψόμετρα κατά προσέγγιση μεγαλύτερα από 1900 μέτρα). Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, ιδιαίτερα στο Αιγαίο όπου τοπικά οι εντάσεις τους θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.
Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του "Ορέστη" τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το πρώτο μισό της Τρίτης.
Σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Παρασκευής 19/10, βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 24/10, ωστόσο αυξημένες είναι οι πιθανότητες νέας υποτροπής του καιρού προς το τέλος της εβδομάδας.

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2018 | 4:42 am


Πέθανε 35χρονης Βολιώτισσα

Κανείς δε μπορεί να πιστέψει, τόσο οι δικοί της άνθρωποι, όσο και όλοι όσοι πληροφορήθηκαν το τραγικό γεγονός, θανάτου, ενός νέου ανθρώπου, μιας γυναίκας, που πάλεψε για τη ζωή και την οικογένειά της, έχοντας μάλιστα πέντε ανήλικα παιδιά.

Θλίψη, θρήνος και ένα τεράστιο «γιατί» στα χείλη όλων… Γιατί να φύγει από τη ζωή, ένας νέος άνθρωπος που είχε τη ζωή με τα παιδιά που απέκτησε και την οικογένειά της, μπροστά της.. Τελικά όμως, δεν άντεξε στις επίπονες, αλλά επίμονες προσπάθειες προκειμένου να το ξεπεράσει και τελικά έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, η Μαργαρίτα Βαλτσιώτη – Στεργιάδη, μόλις 35 ετών και μητέρα πέντε παιδιών, με το μεγαλύτερο να είναι 15 ετών και το μικρότερο μόλις 3 χρόνων. Συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, όλοι όσοι γνώριζαν την οικογένεια, θα προστρέξουν σήμερα για το τελευταίο αντίο, στην κηδεία της άτυχης 35χρονης, που διέμενε στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, και η οποία κηδεία, θα γίνει σήμερα Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, απ΄τον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας.

Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2018 | 9:28 am


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τήν ΤΕΤΑΡΤΗ στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου για το εργοστάσιο SRF

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών, με ανακοίνωσή της, «καλεί όλους τους πολίτες την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 6.00 μμ να παρευρεθούν στο δημαρχείο Βόλου, όπου θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου στο οποίο περιλαμβάνεται η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF».
Όπως τονίζεται, «ενώ δηλαδή η δημοτική αρχή τάχθηκε ενάντια στην καύση σκουπιδιών σε παλαιότερο δημοτικό συμβούλιο μετά από την έντονη παρουσία και πίεση των πολιτών, εμμένει στην πρόθεσή του να δεματοποιεί τα σκουπίδια μας και να τα στέλνει στην ΑΓΕΤ-Lafarge για καύση σπαταλώντας 41 εκατ. ευρώ αντί να τα διαθέσει για την ορθολογική διαχείρισή τους.
Οφείλουμε να αντιδράσουμε στο γεγονός ότι, ενώ οι πολίτες είπαν ένα εκκωφαντικό ΟΧΙ στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF στο συλλαλητήριο στις 5 Μαΐου, η δημοτική αρχή κωφεύει και συνεχίζει εμμονικά στην ίδια κατεύθυνση, αγνοώντας το κοινό καλό και τη δημόσια υγεία των πολιτών».

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2018 | 1:55 pm


Τα μανιτάρια «γιορτάζουν» στη Μακρυράχη

Η 2η γιορτή μανιταριών και βοτάνων διοργανώνεται στη Μακρυράχη Πηλίου το διήμερο 13 – 14 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης στις 19.00. Ο Σύλλογος των Απανταχού Μακρυραχιωτών «Γεώργιος Κανισκέρης» διοργανώνει τις διήμερες εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Οι διήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες με εισηγητές τον Βασίλειο Καουνά για τα μανιτάρια και τον Χρήστο Λύκα για τα βότανα, εξόρμηση στο δάσος για αναζήτηση μανιταριών και βοτάνων, επιστροφή και ταυτοποίησή τους.
Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη τόνισε: «Η γιορτή έχει ως σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο για τα βασικά και απαραίτητα μαθήματα μανιταρογνωσίας. Καλούμε όλους να παρευρεθούν σε αυτή την πολύ όμορφη γιορτή που η Περιφέρεια στηρίζει και να μάθουμε όλα τα απαραίτητα για τα μανιτάρια». Μετά την πρώτη επιτυχημένη διήμερη εκδήλωση του 2017, ο σύλλογος συνεχίζει ευελπιστώντας αυτή η εκδήλωση να γίνει θεσμός και να αναδειχθεί η πορεία της Μακρυράχης στο πέρασμα του χρόνου, η ιστορία και ο πολιτισμός της, με σκοπό οι επόμενες γενιές να γνωρίσουν τον τόπο τους, συμβάλλοντας και στην τουριστική προβολή της περιοχής.

Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2018 | 4:33 pm


ΑΝΩΣΗ. Παραγγελία ελληνικών προϊόντων για το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Αγαπητοί φίλοι/ες,ξεκίνησαν οι παραγγελίες "Χωρίς Μεσάζοντες" για τα ελληνικά προϊόντα: Γίγαντες, Φασόλια Πλακέ, Ρύζι, Λεμόνια, Ελιές, Αμύγδαλα, Ρόδια, Φυσικό χυμό ρόδι και Απορρυπαντικά. Οι παραγγελίες θα γίνονται ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας (www.anwsi.gr)και ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ καθημερινές στα τηλέφωνα 24210-20483, κιν.: 6936212706 (6 έως 9 το απόγευμα).
Σας προτρέπουμε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική φόρμα παραγγελίας από την ιστοσελίδα και να βοηθήσετε όσους δεν μπορούν ή δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Θα χρειαστούμε τη στήριξη σας. Σας καλούμε να συμμετέχετε ως εθελοντές στη διανομή συμπληρώνοντας τη Δήλωση Συμμετοχής Εθελοντών.

Προέλευση - Τιμές Προϊόντων
-Φασόλια Γίγαντες φετινής σοδειάς σε συσκευασία των 2 κιλών και τιμή 6,5 ευρώ/2κιλο (3,25 ευρώ/κιλό) από το Πλατύ Πρεσπών.
- Φασόλια Πλακέ φετινής σοδειάς σε συσκευασία των 2 κιλών και τιμή 6 ευρώ/2κιλο (3 ευρώ/κιλό) από το Πλατύ Πρεσπών
- Ρύζι φετινής σοδειάς από τις Σέρρες:
Ρύζι Kαρολίνα με τιμή 3 ευρώ/3,33 κιλά (0,90 ευρώ/κιλό)
Ρύζι Κίτρινο με τιμή 3 ευρώ/3,33 κιλά (0,90 ευρώ/κιλό)
Ρύζι Γλασέ με τιμή 3 ευρώ/3,53 κιλά (0,85 ευρώ/κιλό)
Ρύζι Νυχάκι με τιμή 3 ευρώ/3,53 κιλά (0,85 ευρώ/κιλό)
- Λεμόνια φετινής σοδειάς με τιμή 3 ευρώ/5 κιλά από την Αργολίδα (0,60 ευρώ/κιλό).
- Ελιές σοδειάς 2017-18 από τη Στυλίδα:
 Ελιές Αμφίσσης Μαύρες (120 τεμ./κιλό) με τιμή 6 ευρώ/2κιλο (3 ευρώ/κιλό) σε πλαστικό δοχείο με άλμη.
Ελιές Αμφίσσης Πράσινες (120 τεμ./κιλό) με τιμή 6 ευρώ/2κιλο (3 ευρώ/κιλό) σε πλαστικό δοχείο με άλμη.
Ελιές Καλαμών Μαύρες (230 τεμ./κιλό) με τιμή 6 ευρώ/2κιλο (3 ευρώ/κιλό) σε πλαστικό δοχείο με άλμη.
Ελιές Αμφίσσης Μαύρες Ζαρωμένες (110-120 τεμ./κιλό) σε συσκευασία vacuum ενός κιλού και τιμή 3 ευρώ/κιλό.
- Αμύγδαλα (ψίχα) ποικιλίας Texas με τιμή 7,5 ευρώ/κιλό, φετινής σοδειάς από το Σέσκλο Μαγνησίας.
- Ρόδια ποικιλίας Wonderful φετινής σοδειάς σε συσκευασία 6 κιλών και τιμή 5 ευρώ/συσκευασία (0,83 ευρώ/κιλό) από το Ροδολίβος Σερρών.
- Φυσικός Χυμός Ρόδι φετινής σοδειάς (100% φυσικός - μη παστεριωμένος, μη συμπυκνωμένος) με τιμή 4 ευρώ/λίτρο, σε πλαστική φιάλη από το Ροδολίβος Σερρών.
Απορρυπαντικά από την ελληνική εταιρεία «Έψιλον Ελλάς» στην Πιερία:
- Υγρό Πιάτων υπερσυμπυκνωμένο με τιμή 3 ευρώ/4 λίτρα (συσκευασία 4λιτρο).
- Μαλακτικό Ρούχων με τιμή 2 ευρώ/4 λίτρα (συσκευασία 4λιτρο).
- Χλωρίνη Παχύρευστη με τιμή 3 ευρώ/4 λίτρα (συσκευασία 4λιτρο).
- Πλήρης Σκόνη Πλυντηρίου Ρούχων σε συσκευασία 8 κιλών (114 μεζούρες) προς 11 ευρώ, η οποία περιέχει λευκαντικό, αποσκληρυντικό και είναι άκρως φιλική προς το περιβάλλον (περισσότερο από το 90% των συστατικών της είναι βιοδιασπώμενα).
- Υγρό Πλυντηρίου Ρούχων Nanotechnology (υπερ-συμπυκνωμένο) σε συσκευασία 3 λίτρων (60 μεζούρες) προς 7 ευρώ (συσκευασία 3λιτρο).
- Υγροσάπουνο Extra Δράση (για τα χέρια) με τιμή 3 ευρώ/4 λίτρα (συσκευασία 4λιτρο).
- Υγρό Γενικής Χρήσης με τιμή 2 ευρώ/4 λίτρα (συσκευασία 4λιτρο).
- Υγρό Καθαρισμού Τζαμιών με τιμή 2 ευρώ/4 λίτρα (συσκευασία 4λιτρο).
Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 18/Οκτώβρη 16:00, ενώ οι τηλεφωνικές παραγγελίες την Τετάρτη 17/Οκτώβρη (6-9 το απόγευμα).
Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, κατά τη διάρκεια της διανομής στο πάρκινγκ του Πανθεσσαλικού σταδίου, θα πραγματοποιηθεί συλλογή Πλαστικών Καπακιών(πληροφορίες), συλλογή Χρησιμοποιημένου Τηγανέλαιου (πληροφορίες), συλλογή από Κουτάκια Αλουμινίου, συλλογή Φαρμάκων (πληροφορίες) που δεν έχουν λήξει, και συλλογή Τροφίμων που θα διατεθούν σε όσους έχουν ανάγκη.
Διαδώστε το όπου μπορείτε.
Καλή δύναμη σε όλους!
ΑΝΩΣΗ - Εθελοντές Βόλου

Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2018 | 7:00 am


Μυρωδιές από φρεσκοζυμωμένο ψωμί στην παραλία του Βόλου – Ξεκίνησε η 2η Γιορτή Ψωμιού

Η Γιορτή Ψωμιού ξεκίνησε σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου έχει στηθεί ένας μεγάλος φούρνος που τον επισκέπτονται μικροί και μεγάλοι. «Περιμένουμε όλα τα παιδάκια να έρθουν εδώ, να παίξουν με τα ζυμαράκια και να δουν από κοντά πως βγαίνει το ψωμάκι.
Θα δουν όλη τη διαδικασία, δηλαδή πως από σιτάρι παίρνουμε το τελικό προϊόν, όπως το κουλουράκι ή το ψωμί.
Μπορούν επίσης να παίξουν με τους Μάγους. Τη διαδικασία δείχνουν στα παιδιά αρτοποιοί του Βόλου, από τον φούρνο της γειτονιάς σας, από εκεί που προμηθεύεστε κάθε πρωί το φρεσκοζυμωμένο ψωμί» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας Κώστας Τσουράπας.
Μάλιστα οι μαθητές θα πάρουν μαζί τους τα αποτελέσματα της «δημιουργίας» τους. Πέρυσι επισκέφθηκαν τη Γιορτή Ψωμιού περίπου 18.500 άτομα και φέτος ο Σύλλογος Αρτοποιών ελπίζει η επισκεψιμότητα να φτάσει τα 25.000 άτομα, αλλά και αν τις ξεπεράσει.
Οι διοργανωτές , σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, έχουν οργανώσει επισκέψεις σχολείων και μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να επισκεφθούν τη Γιορτή Ψωμιού περισσότεροι από 1.200 μαθητές.
«Λυπόμαστε που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και τους υπόλοιπους που μας πήραν τηλέφωνο. Θα τους περιμένουμε σε 6 μήνες στην τρίτη Γιορτή Ψωμιού» πρόσθεσε ο κ. Τσουράπας.

 Η έκθεση, που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, θα διαρκέσει ως την Κυριακή και συγκεκριμένα το πρωί από τις 9 ως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ Όλα τα παιδάκια που θα επισκεφθούν το βιωματικό εργαστήριο θα πάρουν κουλουράκι, χυμό από την ΕΨΑ, γάλα από την ΕΒΟΛ και ένα παραμύθι δώρο από τους Μύλους Λούλη.
Για τη διοργάνωση της Γιορτής Ψωμιού συνεργάζονται οι Μύλοι Λούλη, ο Σύλλογος Αρτοποιών Βόλου και Περιχώρων «Η Δήμητρα», το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ο Δήμος Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τοπικές επιχειρήσεις. ΠΗΓΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 10 October 2018 | 4:46 pm


Ο πάτερ Αντώνιος της “Κιβωτού” ο καλύτερος Ευρωπαίος Πολίτης!

Με ομόφωνη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου το Βραβείο του Καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη ανήκει πλέον στον πατερ Αντώνιο και κατ’ επέκταση στην «Κιβωτό του Κόσμου»,με μία από τις δομές ως γνωστό, να βρίσκεται στο Διμήνι του Βόλου.
Με τη συνοδεία 10 παιδιών από την «Κιβωτό του Κόσμου», έφτασε στις Βρυξέλλες ο πατέρας Αντώνιος για την παραλαβή του βραβείου. «Τι να σας πω; Για έναν ορθόδοξο ιερέα τα βραβεία ξέρετε δεν χρειάζονται με την έννοια ότι πιστεύω και νιώθω, ότι αυτό που κάνουμε είναι χρέος μας, υποχρέωση για το ποίμνιο μας για τα παιδιά και τις ψυχούλες τις τραυματισμένες. Οπότε όλα αυτά βοηθούν στην πιστοποίηση και στο να γίνει το έργο μας ακόμα πιο γνωστό και να πάρουμε βοήθεια» τόνισε, μιλώντας στο The Caller και συνέχισε:
«Όταν μου το ανακοίνωσαν, τους είπα ότι αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο που θα πρέπει να το βιώσουν και κάποια από τα μεγάλα παιδιά μας. Συγκεκριμένα είναι παιδιά λυκείου και ο λόγος που ήθελα να είναι μαζί μου αυτή τη στιγμή είναι για να μπορέσουν να ανοίξουν τα μάτια τους. Να δουν νέους ορίζοντες. Θα βάλω τα ίδια παιδιά να παραλάβουν το βραβείο και το μήνυμα που θέλω να δώσω και στα ίδια είναι να βάζουν στόχους και να τους καταφέρνουν. Επειδή πρόκειται για παιδιά που βίωσαν άσχημα πράγματα στην αρχή της ζωής τους αυτά τα παιδιά τώρα θα πρέπει να καταφέρουν να “ζωγραφίσουν” τη δική τους ζωή».
Ο πάτερ Αντώνιος όπως παραδέχθηκε: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ούτε καν την εξέλιξη που θα είχε αυτό το εγχείρημα της “Κιβωτού” ούτε είχα σκεφτεί ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο με τόσα παιδιά. Όπως συνηθίζω να λέω είναι ένα θαύμα. Η “Κιβωτός” αποτελεί ένα σχέδιο που προϋπήρχε και εγώ απλά είπα “ναι” και ακολούθησα τη μια ανάγκη μετά την άλλη».
Στόχος του βραβείου είναι να επιβραβεύσει άτομα και οργανώσεις των οποίων οι δράσεις προάγουν τη αλληλοκατανόηση μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, καθώς και την ευρωπαϊκή συνεργασία, προάγουν την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού πνεύματος μέσω μακροχρόνιων, υπερεθνικών και διασυνοριακών πολιτιστικών συνεργασιών, σχετίζονται με το θέμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Έτους, ή/και προάγουν στην πράξη τις αρχές και αξίες της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Eνωσης. ΠΗΓΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 10 October 2018 | 8:51 am


ΣΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ

Κανείς δεν έχει περιγράψει πιο εύστοχα την αυτοκαταστροφική σχέση του ανθρώπου με τη φύση από τον Καναδό αστροφυσικό Χιούμπερτ Ριβς: «Ο άνθρωπος είναι το πιο παράλογο είδος. Λατρεύει έναν αόρατο Θεό και καταστρέφει μια ορατή φύση, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι η φύση που καταστρέφει είναι ο Θεός που λατρεύει».
Ο πλανήτης Γη εκπέμπει για μία ακόμη φορά SOS. Μόνο που αυτή ίσως να είναι η τελευταία προειδοποίηση για τον κίνδυνο από την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.
Το Διακυβερνητικό Πάνελ του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (ΙPCC) καλεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να προβούν σε «ραγδαίες, εκτεταμένες και άνευ προηγουμένου αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας», ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα θέσει τον πλανήτη εκτός τροχιάς, με καταστροφικά αποτελέσματα, όπως άνοδο της στάθμης των θαλασσών, εκτεταμένη ερημοποίηση, λιώσιμο των πάγων και μεγαλύτερη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο πλανήτης έχει διορία έως το 2030 να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, εντείνοντας τις προσπάθειες για διατήρηση του στόχου αύξησης της θερμοκρασίας 1,5 βαθμό πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.
Για την επίτευξη όμως του συγκεκριμένου στόχου απαιτείται η συμβολή όλων μας και κυρίως των πολιτών, που θα πρέπει να αλλάξουν καθημερινές συνήθειες: π.χ. περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος, περισσότερο περπάτημα ή χρήση ποδηλάτου αντί οδήγηση με αυτοκίνητα συμβατικών καυσίμων και μετακίνηση με τρένα αντί με αεροπλάνα.
Η διάσωση του πλανήτη συνεπάγεται και μεγάλο κόστος. Η επίτευξη και διατήρηση του στόχου 1,5 βαθμού προϋποθέτει επενδύσεις στο ενεργειακό σύστημα περίπου 2,4 τρισ. δολαρίων στην 20ετία 2016-2035.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται απαισιόδοξοι. Τι θα συμβεί στο μέλλον; «Ιt’s the end of the world as we know it», για να επικαλεσθούμε το ρεφρέν του γνωστού τραγουδιού των REM; Στο χέρι του ίδιου του ανθρώπου είναι να συνεχίσει να καταστρέφει τη φύση. Όπως είναι στο χέρι του να κάνει στροφή 180 μοιρών, προστατεύοντάς την. Το οφείλει εξάλλου στις επόμενες γενεές. ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 9 October 2018 | 2:25 pm


Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα 1928 – 1967

EΙΣΑΓΩΓΗ
Αργεντίνος διεθνιστής επαναστάτης, μία από τις σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της Κουβανικής Επανάστασης και άσκησε μεγάλη επίδραση στη θεωρία και την τακτική του ανταρτοπόλεμου. Πίστευε στην επικράτηση του σοσιαλισμού μέσα από μια παγκόσμια επανάσταση. Με το πέρασμα των χρόνων ο Τσε έγινε το σύμβολο της αιώνιας επανάστασης και αντικείμενο λατρείας...

ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα (Ernesto «Che»  Guevara) γεννήθηκε στο Ροζάριο της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου 1928. Ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά μιας μεσοαστικής οικογένειας αριστερών τάσεων, με βασκικές και ιρλανδικές ρίζες. Από μικρός έγινε γνωστός για τις δυναμικές και ριζοσπαστικές απόψεις του, που αποσκοπούσαν στην «υπεράσπιση των φτωχών και των αδυνάτων». Αν και υπέφερε από κρίσεις άσθματος, που τον ταλαιπώρησε σε όλη του τη ζωή, διακρίθηκε για τις αθλητικές του επιδόσεις. Έπαιξε ράγκμπι, ποδόσφαιρο, ήταν δεινός ποδηλάτης και σκοπευτής. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και αποφοίτησε τον Μάρτιο του 1953. 

Τα καλοκαίρια περνούσε τις διακοπές του ταξιδεύοντας μαζί με τον φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Περού, Χιλή, Βενεζουέλα, Κολομβία) με μια πεντακοσάρα «Νόρτον» του 1939. Οι παρατηρήσεις του πάνω στα οικονομικά και πολιτικά  προβλήματα των χωρών της Λατινικής Αμερικής τον έπεισαν ότι η μόνη λύση είναι η επανάσταση. Οι αναμνήσεις του από τα ταξίδια αυτά κυκλοφόρησαν το 1992 σε βιβλίο με τίτλο «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας» και το 2004 μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη από τον βραζιλιάνο σκηνοθέτη Βάλτερ Σάλες.

Μετά την αποφοίτησή του πήγε στη Γουατεμάλα, όπου ο συνταγματάρχης Χακόμπο Άρμπενς ηγείτο ενός προοδευτικού καθεστώτος, το οποίο μέσα από την αναδιανομή της γης, απέβλεπε στην πραγματοποίηση της κοινωνικής επανάστασης. Την εποχή εκείνη, ο Γκεβάρα απέκτησε και το περίφημο υποκοριστικό του «Τσε», από μια γλωσσική συνήθεια των αργεντινών, που δίνουν έμφαση στο λόγο τους με το επιφώνημα «che». Η ανατροπή του καθεστώτος Άρμπενς το 1954 με πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τη CIA, τον έπεισε ότι οι ΗΠΑ θα καταπολεμούσαν πάντα τις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και των άλλων αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου. Η πεποίθησή του αυτή αποτέλεσε τη βάση των σχεδίων του για την επικράτηση του σοσιαλισμού μέσα από μια παγκόσμια επανάσταση.

ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Μετά την ανατροπή Άρμπενς, ο Τσε πήγε στο Μεξικό, όπου γνώρισε τους αδελφούς Κάστρο, οι οποίοι προετοίμαζαν εξέγερση στην Κούβα για την ανατροπή του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα. Προσχώρησε στις δυνάμεις τους και άρχισε να εκπαιδεύεται στον ανταρτοπόλεμο. Στις 25 Νοεμβρίου 1956 εγκατάλειψε το Μεξικό με το σκάφος Γκράνμα και με 82 συντρόφους του αποβιβάστηκε στις ακτές της επαρχίας Οριέντε της Κούβας. Εντοπίστηκαν, όμως, γρήγορα από τις αρχές και εξολοθρεύτηκαν σχεδόν όλοι. Οι λίγοι που επέζησαν μαζί με τον τραυματισμένο Τσε κατόρθωσαν να φτάσουν στον ορεινό όγκο Σιέρα Μαέστρα. Εκεί οργάνωσαν τον πρώτο αντάρτικο, το οποίο στην πορεία του χρόνου θα γιγαντωθεί και με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο θα ανατρέψει στις 2 Ιανουαρίου 1959 τη δικτατορία Μπατίστα και θα εγκαταστήσει ένα προοδευτικό καθεστώς με μαρξιστικό προσανατολισμό.

Ο Τσε έπαιξε ηγετικό ρόλο στο νέο καθεστώς της Κούβας και το εκπροσώπησε σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό. Απέκτησε μεγάλη φήμη στη Δύση, λόγω της θαρραλέας στάσης του σε κάθε μορφή ιμπεριαλισμού και νεοαποικιοκρατίας, που εκείνη την περίοδο τις εκπροσωπούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κατέλαβε διάφορα κυβερνητικά πόστα στη νέα του πατρίδα, ιδίως του οικονομικού τομέα. Στην προσωπική του ζωή χώρισε την περουβιανή σύζυγό του Ίλντα Γκαντέα, με την οποία είχε αποκτήσει μία κόρη, και νυμφεύθηκε την κουβανή Αλέιντα Μαρτς, στέλεχος του στρατού του Φιντέλ Κάστρο, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. 
Μετά τον Απρίλιο του 1965, ο Τσε αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή και έπειτα εξαφανίστηκε εντελώς. Η εξαφάνισή του αποδόθηκε σε διαφωνίες του με τον Φιντέλ Κάστρο σχετικά με την οικονομική πολιτική και την ιδεολογική γραμμή του καθεστώτος. Πάντως, τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου ο Κάστρο έδωσε στη δημοσιότητα μία επιστολή του Τσε, όπου επαναβεβαίωνε την ακλόνητη εμπιστοσύνη του στην Κουβανική Επανάσταση και τόνιζε ότι «άλλα έθνη έχουν ανάγκη από τις ταπεινές υπηρεσίες μου»

ΟΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
Μετά τη φυγή του από την Κούβα, ο Τσε περιπλανήθηκε αρκετά. Το φθινόπωρο του 1966 βρέθηκε στη Βολιβία για να συνεχίσει το επαναστατικό του έργο. Ήταν μία σύγχρονη εκδοχή του Σιμόν Μπολιβάρ, καθώς θεωρούσε τη Λατινική Αμερική όχι ως ένα σύνολο χωριστών εθνών, αλλά ως μία πολιτιστική και οικονομική ενότητα, για την απελευθέρωση της οποίας θα χρειαζόταν μια κοινή στρατηγική.
Την πάμφτωχη Βολιβία κυβερνούσε εκείνη την εποχή η αμερικανοκίνητη χούντα του στρατηγού Ρενέ Μπαριέντος. Ο Τσε με πάσα μυστικότητα οργάνωσε στη ζούγκλα της Σάντα Κρους μία ομάδα από 50 αντάρτες, που αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα του Βολιβιανού Απελευθερωτικού Στρατού. Η πρώτη μάχη με τον στρατό δόθηκε τον Μάρτη του 1967. Ο Τσε ήταν και πάλι στο προσκήνιο, γεγονός που προκάλεσε την οργή του δικτάτορα, ο οποίος ζήτησε από τις δυνάμεις του το κεφάλι του για να το κρεμάσει σε κεντρικό φανοστάτη της Λα Παζ. 
Ταυτόχρονα, δραστηριοποιήθηκε και η CIA, που δεν είχε ξεχάσει τη δράση του Γκεβάρα στην Κούβα και την καθοριστική του συνεισφορά στην επικράτηση των «μπαρμπούδος» του Κάστρο, αλλά και την εναντίον των ΗΠΑ ρητορική του. Εξόπλισε τις ειδικές δυνάμεις του βολιβιανού στρατού με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και την πλαισίωσε με ειδικούς συμβούλους, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Φέλιξ Ροντρίγκεζ, με δράση στην Κούβα. Εκτός από τον στρατό και τους Αμερικανούς, ο Τσε είχε να αντιμετωπίσει και την εχθρική συμπεριφορά του τοπικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που ήταν περισσότερο προσανατολισμένο προς τη Μόσχα, παρά προς στην Αβάνα. 
Ο κλοιός έσφιγγε γύρω του και ο Τσε δεν άργησε να πέσει στα χέρια των διωκτών του. Οι βολιβιανές ειδικές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες τις πληροφορίες από ντόπιους χωρικούς, τον συνέλαβαν ύστερα από σύντομη μάχη στις 8 Οκτωβρίου 1967 στην τοποθεσία Κεμπράδα Ντελ Ιούρο. Σύμφωνα με κάποιους στρατιώτες, ο Τσε φώναξε στους στρατιώτες: «Μη με πυροβολείτε. Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και αξίζω περισσότερο ζωντανός παρά νεκρός». Πάνω του βρέθηκε το ημερολόγιο που κρατούσε για τη δράση του στη Βολιβία. Η πρώτη εγγραφή ήταν στις 7 Νοεμβρίου 1966 και η τελευταία στις 7 Οκτωβρίου 1967 την παραμονή της σύλληψής του. 
Την επομένη μέρα, ο Τσε Γκεβάρα εκτελέστηκε σε μία αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα. Ο εκτελεστής του ήταν ο λοχίας Μάριο Τεράν, που έδωσε μάχη με τους συναδέλφους για το ποιος θα έχει την τιμή να σκοτώσει τον διακεκριμένο αιχμάλωτο. Με διαταγή του δικτάτορα Μπαριέντος, τον πυροβόλησε με τέτοιο τρόπο, ώστε να φανεί ότι σκοτώθηκε σε μάχη. Η σορός του 39χρονου επαναστάτη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Βαγιεγκράντε για να επιδειχθεί στους εκπροσώπους του Τύπου. Ακολούθως, ένας στρατιωτικός γιατρός τού ακρωτηρίασε τα δύο χέρια ως αποδεικτικό στοιχείο και στη συνέχεια το υπόλοιπο της σορού του τάφηκε σε άγνωστο σημείο. Ο τάφος του αποκαλύφθηκε το 1997 κοντά στο αεροδρόμιο του Βαγιεγκράντε από μια ομάδα κουβανών ιατροδικαστών. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κούβα και τάφηκαν στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα, όπου δόθηκε η καθοριστική μάχη της Κουβανικής Επανάστασης.
Ο ΘΡΥΛΟΣ
Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα αποτέλεσε ένα σοβαρό πλήγμα για το επαναστατικό κίνημα στη Λατινική Αμερική και οι διάφορες χούντες της περιοχής βρήκαν την ευκαιρία να σκληρύνουν τη στάση τους. Σε αυτό το σημείο εστιάζεται και η κριτική που ασκήθηκε στον Τσε Γκεβάρα, ότι, δηλαδή, η δική του δράση και όσων τον μιμήθηκαν αργότερα συνέβαλε στη διατήρηση ενός σκληρού και αμερικανοκίνητου μιλιταρισμού στη Λατινική Αμερική για πολλά χρόνια ακόμα.
Σχεδόν αμέσως με τον θάνατό του άρχισε να καλλιεργείται ο μύθος του. Ο γιατρός από την Αργεντινή έγινε το σύμβολο της εξέγερσης και της επανάστασης για το φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του '60. Πολλά νεαρά άτομα στη Δύση τον ξεχώρισαν ανάμεσα σε άλλους επαναστάτες, επειδή απαρνήθηκε τις ανέσεις μιας άνετης μεσοαστικής ζωής για να αγωνισθεί για τους φτωχούς και απόκληρους του πλανήτη και για μία δίκαιη κοινωνία. Ακόμη και όσοι διαφωνούσαν με τις κομμουνιστικές του ιδέες αναγνώρισαν τη ακεραιότητα και το πνεύμα αυτοθυσίας που τον διέκρινε..

Δημοσιεύθηκε στις 9 October 2018 | 9:09 am


Μαραθώνιος αλληλεγγύης στον Βόλο με σκοπό την απόκτηση λεωφορείου για μαθητές με αναπηρία

«Στα χέρια του» παίρνει την υπόθεση της μεταφοράς μαθητών με αναπηρία από και προς το σχολείο τους το Ειδικό Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Βόλου, μετά την άρνηση της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου να αναλάβει την ευθύνη.  Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και φίλων ΑμεΑ Μαγνησίας Ράνια Καρανικόλα.
Την πρωτοβουλία στηρίζει το σχολείο, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, που απευθύνονται από τους βουλευτές, τους φορείς ακόμη και τις τοπικές επιχειρήσεις, μέχρι τον καθένα από μας να ενισχύσουν την προσπάθεια, μέσω κουπονιών του 1 € που πρόκειται να κυκλοφορήσουν.
Το κόστος του ειδικά διαμορφωμένου λεωφορείου για τη μεταφορά παιδιών με αναπηρία σε αμαξίδια, είναι περίπου 65.000 €.
Για την πρωτοβουλία αυτή, οι συντελεστές των γονέων και των παιδευτικών έδωσαν συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσαν τη λειτουργία από αύριο Τρίτη της πλατφόρμας give&fund, όπου θα αναρτηθεί ένα βίντεο που έφτιαξαν οι μαθητές και ο καθένας μας θα μπορεί να την επισκέπτεται και να καταθέτει το ποσό που μπορεί, για να αποκτηθεί το λεωφορειάκι.
Όποιος επιθυμεί να ενισχύσει την προσπάθεια για την απόκτηση του διαμορφωμένου λεωφορείου για τους μαθητές μπορεί να το κάνει με τους εξής τρόπους:
1. κατάθεση στον λογαριασμό της εθνικής τράπεζας σύλλογος γονέων ΕΕΕΚ Βόλου ή μέσω e banking
αρ.λογαριασμού 202/0035000-96
IBAN: GR3301102020000020200350096
2. Δωρεά μέσω της πλατφόρμας Give & Fund
www.giveandfund.com/giveandfund/project /eeeekvolou
3,. Κατάθεση μέσω Paypal ([email protected]/sch.gr)
4. Κουπόνια 1 ευρώ που διαθέτει ο Σύλλογος Γονέων
Τα στοιχεία επικοινωνίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΕΕΕΚ είναι:
κα Ουρ. Καρανικόλα, τηλ. 6973-279354
E-mail: [email protected]
κα Αργ. Ιντζεσίλογλου, τηλ. 6944-259852
E-mail: [email protected]
Η Ράνια Καρανικόλα πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΕΕΕΚ και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ΑμεΑ Μαγνησίας τόνισε ότι ο Σύλλογος αποφάσισε να μοιραστεί την ιδέα που είχε μετά από πολύ σκέψη, για να αποκτήσει το σχολείο το δικό του λεωφορείο.
«Αποφασίσαμε να πάρουμε πάνω μας την αγορά ενός λεωφορείου ειδικά διασκευασμένο για μεταφορά παιδιά με αναπηρία, που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των 55 μαθητών του σχολείου», τόνισε και πρόσθεσε ότι απευθύνονται στις υφυπουργούς, στους βουλευτές, στους τοπικούς φορείς, σε επιχειρήσεις, αλλά και σε όλους τους Βολιώτες και όχι μόνο, για να λυθεί το θέμα της μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο.

Δημοσιεύθηκε στις 8 October 2018 | 3:55 pm


Λίμνη Κάρλα: Εγκαινιάστηκε σήμερα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί  τα εγκαίνια του έργου της λίμνης Κάρλας.
Η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου τόνισε ότι μ’ αυτό το μεγάλο έργο, ένα θραυσμένο οικοσύστημα είναι ζωντανό. Ο βιότοπος αποκτά ζωή. Η αναβίωση της Κάρλας φέρνει τη διατήρηση της βιοπικοιλοτητας και αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή.
«Θέλω να συγχαρώ τους εργαζομένους και μηχανικούς για το έργο τους. Είναι ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής συνοχής. Είναι μια μεταμόρφωση όχι μόνο της λίμνης, αλλά της οικονομίας. Επενδύσουμε επίσης σε σχολεία νοσοκομεία έργα υποδομών. Όλα αυτά τα έργα είναι η δύναμη ότι μπορείς να αλλάξεις τη ζωή των ανθρώπων.
Από την πλευρά του ο Υπουργός εσωτερικών Αλ. Χαριτσης τόνισε πώς πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στα Βαλκάνια. «Πολλές φορές συζητάμε για περιβαλλοντικά έργα και πολλές φορές τα βάζουμε σε αντιδιαστολή με την ανάπτυξη. Εδώ έχουμε ένα έργο που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι το περιβάλλον και η ανάπτυξη, συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Το έργο δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την περιοχή. Θα συμβάλει στην ύδρευση του πολεοδομικού συγκροτήματος και επίσης θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική προστασία. Είναι ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσωπο.
«Συνεργαστήκαμε με τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοράστο για να ξεμπλοκάρουμε το έργο που θα είχε απώλεια σημαντικών πόρων», είπε ο κ. Χαρίτσης και ευχαρίστησε τον κ. Αγοραστό για τη συνεργασία, όπως επίσης την κ. Κορίνα Κρέτσου, λέγοντας ότι χωρίς τη συμπαράστασή της δεν θα είχε επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. «Τώρα που η χώρα βγαίνει από την κρίση, όλοι οι ζωντανοί φορείς της κοινωνίας είναι σημαντικό να συνεργαστούν για να πάμε σε μια νέα φάση που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος», είπε.
 ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ
https://www.facebook.com/magnesianews/videos/253332278629188/
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό η επανασύσταση της λίμνης Κάρλας «είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ένα έργο συνολικού κόστους 320 εκ. ευρώ. Ένα έργο στο οποίο συναντώνται η συνεργασία, η συνέργεια, η αποτελεσματικότητα, η πάλη – κατασκευάστηκε σε μια δύσκολη περίοδο με έλλειψη ρευστότητας και capital control-, το περιβάλλον, ο μύθος, η παραγωγή, η τεχνολογία, η φύση και ο άνθρωπος.


Δημοσιεύθηκε στις 5 October 2018 | 9:26 pm


Έφυγε από τη ζωή 47χρονη Βολιώτισσα

Θλίψη στην οικογένεια, τους φίλους και όσους όσοι την γνώριζαν προκάλεσε ο θάνατος της 47χρονης Ειρήνης Γιαλίδη, που αφήνει πίσω τον σύζυγο της Νίκο, τα παιδιά της Ελευθέριο και Ελένη, τη μητέρα της Δήμητρα, τα αδέλφια και τα ανίψια της. Η κηδεία της θα γίνει αύριο Σάββατο στις 11 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Κοσμά Αιτωλού και Αρτεμίου. Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στην «Φλόγα».

Δημοσιεύθηκε στις 5 October 2018 | 9:26 pm


Η ιστορία των βραβείων Νόμπελ

Τα Νόμπελ (ορθή προφορά Νομπέλ) είναι τα πιο προβεβλημένα βραβεία στον κόσμο και σημείο αναφοράς για άλλες ανάλογες προσπάθειες που ακολούθησαν. Θεσμοθετήθηκαν το 1895 με τη διαθήκη του σουηδού επιχειρηματία και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896). Ανακοινώνονται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο (3 – 10 Οκτωβρίου το 2016) και απονέμονται (από το 1901) στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο θανάτου του Νόμπελ.
Τα βραβεία είναι πέντε τον αριθμό (Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής και Φυσιολογίας, Λογοτεχνίας και Ειρήνης), ενώ ένα έκτο, αυτό των οικονομικών, προστέθηκε το 1968, με χορηγό την Τράπεζα της Σουηδίας, που απλώς φέρει την ονομασία «Νόμπελ», χωρίς να σχετίζεται με τη βούληση του Άλφρεντ Νόμπελ. Φέρει τον τίτλο «Βραβείο Οικονομικών Επιστημών της Τράπεζας της Σουηδίας στη μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ».
Το κάθε βραβείο συνίσταται σ’ ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα που αναγράφεται το αιτιολογικό της απονομής κι ένα χρηματικό ποσό (830.000 ευρώ, το 2016), που ποικίλλει ανάλογα με τα έσοδα του Ιδρύματος Νόμπελ, θεματοφύλακα των βραβείων. Η απονομή γίνεται στη Στοκχόλμη και στο Όσλο για το Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896) υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 19ου αιώνα. Χημικός, μηχανικός, εφευρέτης και επιχειρηματίας απέκτησε 350 πατέντες, με πιο γνωστές αυτές για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας και του πυροκροτητή. Ως επιχειρηματίας δραστηριοποιήθηκε κυρίως στην πολεμική βιομηχανία.
Παρόλο που διαπνεόταν από φιλειρηνικά συναισθήματα και ήλπιζε ότι η καταστρεπτική δύναμη των εφευρέσεών του θα μπορούσε να συντελέσει στο να δοθεί ένα τέλος στους πολέμους, έβλεπε με απαισιοδοξία το μέλλον του ανθρωπίνου γένους. Οι διαπιστώσεις του αυτές, αλλά και σχόλια του Τύπου που τον χαρακτήριζαν «Έμπορο του Θανάτου», τον οδήγησαν να φροντίσει την υστεροφημία του.
Με τη διαθήκη του της 27ης Νοεμβρίου 1895, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, διέθεσε το 94% της τεράστιας περιουσίας του για να υλοποιηθεί αυτό που θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στον κόσμο: Το Βραβείο Νόμπελ. Στη διαθήκη ορίζεται ότι «τα βραβεία θα δίνονταν κάθε χρόνο, σε όσους κατά τον προηγούμενο χρόνο θα είχαν προσφέρει τη μεγίστη ωφέλεια στην ανθρωπότητα» στους τομείς της φυσικής, της χημείας, της φυσιολογίας και ιατρικής, λογοτεχνίας και ειρήνης. Με την ίδια διαθήκη συστήθηκε το «Ίδρυμα Νόμπελ» (29 Ιουνίου 1900), που φροντίζει για τη σωστή εκπλήρωση των όρων της, σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη.
Τα πρώτα βραβεία Νόμπελ απονεμήθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου 1901, την πέμπτη επέτειο από το θάνατο του Άλφρεντ Νόμπελ. Οι βραβευθέντες ήταν: ο γερμανός φυσικός Βίλχελμ Ρέντγκεν, Νόμπελ Φυσικής, για την ανακάλυψη των ακτίνων Χ, ο ολλανδός χημικός Γιάκομπους βαν’τ Χοφ, Χημείας, για την ανακάλυψη των νόμων της χημικής δυναμικής και ωσμωτικής πίεσης στα διαλύματα, ο γερμανός γιατρός Εμίλ φον Μπέρινγκ, Ιατρικής - Φυσιολογίας, για το έργο του που αφορούσε τη χρήση του ορού ως θεραπευτικού μέσου, ο γάλλος ποιητής Σιλί Πριντόμ, Λογοτεχνίας, ο ελβετός έμπορος Ερρίκος Ντινάν και ο γάλλος ειρηνιστής Φρεντερίκ Πασί, που μοιράστηκαν το Νόμπελ Ειρήνης, για την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού ο πρώτος, και τους αγώνες του για την εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης ο δεύτερος.
Οι γενικές αρχές που διέπουν την απονομή των βραβείων διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον Νόμπελ στη διαθήκη του, ενώ το 1900 συμφωνήθηκε η θέσπιση συμπληρωματικών διατάξεων (ερμηνευτικών, διαχειριστικών και διοικητικών), μεταξύ του Ιδρύματος Νόμπελ και των στενών συγγενών του διαθέτη.
Σύμφωνα με τη διαθήκη του Νόμπελ, τα βραβεία φυσικής και χημείας απονέμονται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, το βραβείο της φυσιολογίας - ιατρικής από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, το βραβείο της Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία και το βραβείο της Ειρήνης από πενταμελή επιτροπή, η οποία εκλέγεται από τα νορβηγικά νομοθετικά σώματα («Στόρτινγκ»). Ο διαθέτης είχε εκφράσει «την επιτακτική επιθυμία κατά την απονομή των βραβείων να μη λαμβάνεται καθόλου υπόψιν η εθνικότητα των υποψηφίων, αλλά να απονέμεται το βραβείο στον καλύτερο, ανεξαρτήτως εάν είναι Σουηδός ή όχι». Το Ίδρυμα Νόμπελ δεν ασχολείται με την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων, τις συζητήσεις και τις αποφάσεις των επιτροπών και γενικά με τη διαδικασία απονομής των βραβείων, αλλά φροντίζει μόνο το οικονομικό σκέλος του βραβείου και τη διοικητική υποστήριξη των αρμόδιων επιτροπών.
Ένα βραβείο είτε δίνεται ολόκληρο σ’ ένα μόνο πρόσωπο, είτε μοιράζεται σε δύο ή τρία πρόσωπα. Μπορεί να δοθεί βραβείο περισσότερες από μία φορές στο ίδιο πρόσωπο. Δεν είναι δυνατόν να προταθεί μεταθανάτια ένα πρόσωπο για βράβευση, αν όμως η πρόταση για βράβευσή του έγινε κανονικά (πριν από τον θάνατό του), η βράβευση μπορεί να γίνει μεταθανάτια, όπως συνέβη στις περιπτώσεις του Νταγκ Χάμαρσκγελντ (Ειρήνης, 1961), του Έρικ Κάρλφελτ (Λογοτεχνίας, 1931) και του Ραλφ Στάινμαν (Ιατρικής, 2011).
Αν ο βραβευόμενος αποποιηθεί ή δεν παραλάβει το βραβείο του μέσα σε ορισμένη προθεσμία, το χρηματικό ποσό επιστρέφεται στο ίδρυμα. Έχουν σημειωθεί αποποιήσεις βραβείων Νόμπελ στην ιστορία τού θεσμού (χαρακτηριστικότερη αυτή του Ζαν-Πολ Σαρτρ το 1964) και, σε μερικές περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις μερικών χωρών με ολοκληρωτικά ή αυταρχικά καθεστώτα, έχουν απαγορεύσει στον βραβευόμενο να δεχθεί το Βραβείο Νόμπελ. Παρ' όλ’ αυτά, ο βραβευόμενος καταχωρίζεται στη βίβλο των κατόχων Βραβείων Νόμπελ, με την παρατήρηση «δεν αποδέχθηκε το βραβείο».
Είναι δυνατόν να μην γίνει απονομή του βραβείου για μία χρονιά, αν δεν υπάρξει υποψήφιος άξιος βράβευσης σύμφωνα με το πνεύμα της διαθήκης του Νόμπελ ή αν η παγκόσμια κατάσταση εμποδίζει τη συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών κατά χώρα για τη λήψη απόφασης, όπως έχει συμβεί κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων.
Οι απονομές των Νόμπελ Φυσικής, Χημείας και Ιατρικής είναι οι λιγότερο αμφιλεγόμενες, ενώ αντίθετα εκείνες της Λογοτεχνίας και της Ειρήνης, λόγω της φύσης των δύο αυτών τομέων, υπήρξαν σε μεγαλύτερο βαθμό αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων και αμφισβητήσεων.
Η Ελλάδα, στην υπερεκατονταετή ιστορία του θεσμού, έχει κατακτήσει δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας με τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη (1963) και τον ομότεχνό του Οδυσσέα Ελύτη(1979).

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2018 | 9:26 am


ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019 -Δεν κόβονται συντάξεις -

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθές, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2019. Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού στηρίζεται σε ένα αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.
Οπως σημειώνεται στην εισαγωγική έκθεση οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.
Για το 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση:
• Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
• Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνει, επίσης, την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018. Η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2018 | 9:34 am


ΔΕΥΤΕΡΑ 1/10/2018 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΣΤΗ

Γιάννης Κωστής
Ψωμί……….
Λέξη και τροφή, σύμβολο κυρίως για τον σύγχρονο άνθρωπο, αφού στο μεγαλύτερο διάστημα της συμπαντικής του παρουσίας ο άνθρωπος ήταν κυνηγός κρέατος και καρπών δέντρων. Το ψωμί έλειψε, εξαφανίστηκε, περίσσεψε, σπαταλήθηκε, πετάχτηκε, άλλαξε μορφή και γεύσεις, τραγουδήθηκε όσο κανένα άλλο τρόφιμο. Η πρόσφατη οικονομική κρίση έφερε μερικώς πραγματική , αλλά και νοερή έλλειψή του στα μυαλά αρκετών από εμάς, παρά τον σύγχρονο πλουτισμό μας…

.
Αυτά και άλλα πολλά …. Στο βίντεο «ψωμί – παιδεία- ελευθερία» του γιατρού Γιάννη Κωστή που θα προβληθεί στις 1 Οκτωβρίου 2018, Δευτέρα στις 8 μμ, στην αίθουσα του νέου πολυχώρου τέχνης και εκδηλώσεων του Γιώργου Φουντούλη -Gallery, (Γαζή 107 με Χατζηαργύρη). Διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά.

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2018 | 3:53 pm


Νέα πτώση της θερμοκρασίας σήμερα στη Μαγνησία

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, σήμερα Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στη Μαγνησία και σε όλη τη Θεσσαλία πρόκειται να επικρατήσουν άνεμοι βορειοανατολικοί 5 έως 7 BF και στα ανατολικά 8 και τοπικά 9 BF, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Κατόπιν τούτου, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συστήνεται στους ιδιοκτήτες και κυβερνήτες μικρών σκαφών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης και να μην αποπλεύσουν κατά το χρόνο ισχύος του Δελτίου. Οι λουόμενοι συστήνεται όπως επιδεικνύουν την απαραίτητη προσοχή και να συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης. Ναυταθλητικοί και Αλιευτικοί σύλλογοι, παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους.
Για περισσότερες πληροφορίες όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου (τηλ: 2421353800 & 108)

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2018 | 9:45 am


«Βουτιά» της θερμοκρασίας από σήμερα Τρίτη

Η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα ο οποίος από σήμερα  Τρίτη 25/09 θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης σε συνδυασμό με το σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Αν. Μεσόγειο  θα δημιουργήσει  τις συνθήκες για τη σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ. Ταυτόχρονα ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη Βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι εντυπωσιακή, κυρίως στη βόρεια και κεντρικά, 8-12 βαθμούς χαμηλότερα από το βράδυ της Δευτέρα 24/09. Η κακοκαιρία «Ξενοφών» θα συνεχιστεί την Τετάρτη 26/09 με το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού να είναι οι θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο, οπότε τοπικά στο Αιγαίο η ένταση τους μπορεί να φτάσει και τα 10 Μποφόρ. Λόγω της έντασης των ανέμων σε αρκετές περιοχές  απαιτείται αυξημένη προσοχή.
Στο Βόλο
Για σήμερα  Τρίτη 25/9, θα εκδηλωθεί ασθενής βροχόπτωση, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 3 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες περιμένουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, με τοπική συννεφιά, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από ανατολική διεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2018 | 7:07 am


Γεώργιος Σεφέρης

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διπλωμάτης. Από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Γραμματολογικά ανήκει στη «Γενιά του '30».
Ο Γεώργιος Σεφεριάδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1900 στη Σμύρνη. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί του Στυλιανού Σεφεριάδη (1873-1951) - δικηγόρου, σημαντικού κοινωνικού παράγοντα της Σμύρνης και ανθρώπου με λογοτεχνικές ανησυχίες - και της Δέσποινας Τενεκίδη με καταγωγή από τη Νάξο. Το ζευγάρι είχε άλλα δυο παιδιά, τον Άγγελο (1905-1950) και την Ιωάννα (1902-2000), σύζυγο του φιλόσοφου και πολιτικού Κωνσταντίνου Τσάτσου.
Ο Σεφέρης ξεκίνησε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1906 στη Σμύρνη και τις ολοκλήρωσε το 1918 στην Αθήνα, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένειά του από το 1914. Στη συνέχεια γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, από την οποία αποφοίτησε με διδακτορικό το 1924. Τα χρόνια παραμονής του στο Παρίσι ήταν καθοριστικά για τη διαμόρφωση της ποιητικής του φυσιογνωμίας. Ήταν η εποχή που το κίνημα του μοντερνισμού βρισκόταν στην ακμή του.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίστηκε υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών (1926), αρχίζοντας έτσι μια λαμπρή καριέρα στο διπλωματικό σώμα, που κορυφώθηκε το 1957, με την τοποθέτησή του ως πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία. Παρέμεινε στο Λονδίνο έως το 1962, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Στις 10 Απριλίου του 1941, μία ημέρα μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, είχε νυμφευτεί στην Πλάκα τη Μαρώ Ζάννου, με την οποία δεν απέκτησε παιδιά.

Ο Γ. Σεφέρης στο ραδιόφωνo του BBC
Στα ελληνικά γράμματα ο Γιώργος Σεφέρης εμφανίστηκε το 1931, με την ποιητική συλλογή Στροφή, η οποία από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της προκάλεσε το ενδιαφέρον της λογοτεχνικής κοινότητας της Αθήνας, με θετικές και αρνητικές αντιδράσεις. Οι θαυμαστές του -Γιώργος Θεοτοκάς, Γιώργος Κατσίμπαλης και Ανδρέας Καραντώνης- υποστήριξαν ότι ηΣτροφή εγκαινιάζει μια καινούργια εποχή για την ελληνική ποίηση, ενώ οι επικριτές του, όπως ο Άλκης Θρύλος και ο Τάκης Παπατσώνης, ισχυρίστηκαν ότι η ποίηση του Σεφέρη είναι σκοτεινή και εγκεφαλική, χωρίς πραγματικό συναίσθημα. Με την πάροδο του χρόνου, η Στροφή απέκτησε τεράστιο συμβολικό βάρος, επειδή θεωρήθηκε από την κριτική ότι έστρεψε την ελληνική ποίηση από την παραδοσιακή στη μοντέρνα γραφή. Ο Μοντερνισμός του Σεφέρη, παρατηρεί ο Γιώργος Θεοτοκάς, υπήρξε «ένας μοντερνισμός τολμηρός, αλλά που κρατούσε το νήμα της παράδοσης, με αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό για τη γλώσσα».


Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε, αλλά και το ειδικό βάρος των Κατσίμπαλη και Καραντώνη στα λογοτεχνικά πράγματα, τον βοήθησε να επιβληθεί ως ένας πολλά υποσχόμενος νέος ποιητής. Η καθιέρωση του Σεφέρη ως μείζονος ποιητή έγινε το 1935, με την ποιητική συλλογή Μυθιστόρημα. Σ’ αυτό το έργο βλέπουμε πλήρως διαμορφωμένα τα σύμβολα που συνθέτουν την ποιητική μυθολογία του Σεφέρη: το «ταξίδι», οι «πέτρες», τα «μάρμαρα», τα «αγάλματα», η «θάλασσα», ο «Οδυσσέας» κ.ά.
Εκτός από το πλούσιο ποιητικό έργο του, ο Σεφέρης διακρίθηκε και στον δοκιμιακό λόγο, με μία σειρά ρηξικέλευθων κριτικών δοκιμίων, στα οποία τόνισε τη σημασία της ελληνικής παράδοσης και ανέδειξε το έργο περιθωριακών μορφών της, όπως του Γιάννη Μακρυγιάννη και του Θεόφιλου. Το μεταφραστικό του έργο είναι μικρό σε ποσότητα, αλλά σημαντικό. Μετέφρασε δύο έργα του αμερικανού ποιητή Τ.Σ. Έλιοτ (Έρημη Χώρα και Φονικό στην Εκκλησιά), ενώ μετέφερε στη νέα ελληνική δύο έργα της Βίβλου (Άσμα Ασμάτων και Αποκάλυψη του Ιωάννη). Ο Τ.Σ. Έλιοτ, ηγετική φυσιογνωμία της μοντερνιστικής ποίησης του 20ου αιώνα, ήταν ο ποιητής που τον επηρέασε όσο κανένας άλλος.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο Νόμπελ
Από τη δεκαετία του '50 το έργο του Σεφέρη μεταφράστηκε και εκτιμήθηκε στο εξωτερικό. Συνεπεία αυτού ήταν η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Δεκέμβριο του 1963, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας.


Κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, έσπασε τη σιωπή του στις 28 Μαρτίου του 1969 και στηλίτευσε τη χούντα με την περίφημη δήλωσή του στο ραδιόφωνο του BBC. «Είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, όπου όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι αυτές να καταποντισθούν μέσα στα ελώδη στεκάμενα νερά» τόνισε μεταξύ άλλων.
Στις αρχές Αυγούστου του 1971 ο Γιώργος Σεφέρης εισάγεται στον Ευαγγελισμό και εγχειρίζεται στον δωδεκαδάκτυλο. Θα πεθάνει από μετεγχειρητικές επιπλοκές τα ξημερώματα της 20ης Σεπτεμβρίου του 1971. Η κηδεία του, δύο ημέρες αργότερα, θα είναι πάνδημη και θα λάβει αντιδικτατορικό χαρακτήρα. Στη νεκρώσιμη πομπή προς το Α' Νεκροταφείο, μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία και αρχίζει να τραγουδά το απαγορευμένο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Σεφέρη Άρνηση (Στο περιγιάλι το κρυφό, όπως είναι πιο γνωστό). Στις 23 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύεται στην εφημερίδα Το Βήμα, το τελευταίο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη Επί Ασπαλάθων, που έγραψε στις 31 Μαρτίου 1971 και αποτελεί μία ακόμη καταγγελία κατά της δικτατορίας.
Αρκετοί συνθέτες έχουν ενσκήψει στο έργο του Σεφέρη και μελοποιήσει ποιήματά του, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Μαμαγκάκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Αδελφοί Κατσιμίχα, Ηλίας Ανδριόπουλος, Δήμος Μούτσης, Αργύρης Μπακιρτζής, Δημήτρης Αγραφιώτης, Θεόδωρος Αντωνίου, Λεωνίδας Ζώρας, Θεόδωρος Καρυωτάκης, Περικλής Κούκος, Γιώργος Κουρουπός, Γεώργιος Πονηρίδης, Θάνος Μικρούτσικος και Τζον Τάβενερ.

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2018 | 9:36 am


Έπεσε νεκρός την ώρα που οδηγούσε ο Γιώργος Αϋφαντής

Ένας 50χρονος μεταφέρθηκε χωρίς σφυγμό στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο περίπου στις 3 το μεσημέρι χθές. Ο 50χρονος έπεσε από το μηχανάκι του, μόλις ανέβηκε σε αυτό και πριν προλάβει να ανάψει τη μηχανή, στο ύψος της ΔΕΗ. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν είχε σφυγμό και οι προσπάθειες ανάνηψης απέβησαν άκαρπες.  Πρόκειται για τον Γιώργο Αϋφαντή, ιδιοκτήτη καφέ στην οδό Εθνικών Αγώνων, στη Νέα Ιωνία. Ο άτυχος 50χρονος ήταν ανύπαντρος και πριν από τρία χρόνια είχε χάσει τον αδελφό του, ο οποίος επίσης είχε πεθάνει ξαφνικά, ενώ οι ηλικιωμένοι γονείς τους είναι στη ζωή.

Δημοσιεύθηκε στις 19 September 2018 | 9:08 am


Νομός Μαγνησίας - Ειδήσεις και Νέα

Στο Βόλο η Κερκυραϊκή Χορωδία Λάρισας

  1. Στο Βόλο η Κερκυραϊκή Χορωδία Λάρισας  Larissanet.gr (Σάτιρα) (Δελτίο Τύπου) (Ιστολόγιο)
  2. Full coverage

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 5:36 pm


ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Συμμετοχή στην απεργία 14/11

  1. ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Συμμετοχή στην απεργία 14/11  AlfaVita (Σάτιρα) (Δελτίο Τύπου) (Ιστολόγιο)
  2. Full coverage

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2018 | 10:50 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Μαγνησίας

Φιλικοί ιστότοποι: