Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Θεσσαλονίκης    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Επίθεση από φασίστες δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης

Επίθεση από ομάδα φασιστών δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά την παρουσία του στις εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων, στην πλατεία του Λευκού Πύργου το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο κ. Μπουτάρης μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας μετέβη στον Λευκό Πύργο, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, για την τελετή υποστολής της σημαίας από ποντιακό και στρατιωτικό τιμητικό άγημα.

Συγκεντρωθέντες του επιτέθηκαν απρόκλητα, αρχικά λεκτικά, ζητώντας του να αποχωρήσει. Στη συνέχεια ορισμένοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του ασκώντας και σωματική βία ενώ προκάλεσαν υλικές ζημιές και στο αυτοκίνητο του.

Οι συνοδοί του δημάρχου τον απομάκρυναν από τον χώρο, ενώ μετά την επίθεση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί από γιατρούς.

Πληροφορίες: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2018 | 9:58 pm


Αντιδραστικός κομφορμισμός. Του Χρήστου Λάσκου

Όποιος είχε την τύχη να δει το τελευταίο προπαγανδιστικό σποτάκι του Μαξίμου (sic) θα μπορούσε, υπό άλλες συνθήκες, απλώς θα κάνει καινούργιο συκώτι από τα γέλια. 

Τώρα δεν γίνεται. 

Και δεν γίνεται, εκτός των άλλων, γιατί ο εξακολουθητικός εξευτελισμός της Αριστεράς εδώ, κυριολεκτικά, απογειώνεται. Όποιος έφτιαξε αυτό το κατασκεύασμα «το τερμάτισε».  

Αναρωτιέμαι, λοιπόν. Μήπως οι άνθρωποι έχουν, απλώς, χαζέψει; 

Δεν μπορεί να μην σου μπει κι αυτή η ιδέα. 

Γιατί, πραγματικά, τα είχαμε δει όλα. Τον Τσίπρα να ανοίγει τα χέρια ακριβώς όπως ο Ανδρέας, τον Τσίπρα να μιλάει με την φωνή από το επέκεινα, με τον Εξορκιστή να παραφυλάει, τον Τσίπρα να χαριεντίζεται ψοφοδεώς με τον Τραμπ, τον Τσίπρα να λέει Τγαμπ, τον Τσίπρα να… Πράγματα λογικά και αναμενόμενα από κάποιους που έδωσαν την εκλογική μάχη του Σεπτεμβρίου του 2015 με σύνθημα «ψηφίζουμε για πρωθυπουργό». Προφανώς, χτίζοντας έτσι «αριστερή ηγεμονία». 

Τελικά, όμως, το βιντεάκι δείχνει πως ποτέ δεν θα τα έχουμε δει όλα. Πράγμα που στην αίσθηση απελπισίας και απόγνωσης για την παρούσα κατάσταση προσθέτει και μια έντονη χροιά αληθινού τρόμου  για όσα έρχονται. 

Δείτε το ή δείτε το ξανά. Κυρίως εντοπίστε –παγώστε την εικόνα- στο κόκκινο χαλί (ποιανού Λουί, άραγε;) και στην… καθαρίστρια. Αναλογιστείτε: η καθαρίστρια τι χρειάζεται; Να καθαρίσει το κόκκινο χαλί, θα μου πείτε. Ναι, αλλά πού είναι τα κόκκινα γάντια; 

Ποιος μπορεί να αποφύγει την αναρώτηση: τι έγινε, ρε παιδιά; Έχουν χαζέψει; Ού γαρ οίδασι τι ποιούσι; Συνειδητά μας προκαλούν; Ή αυτοτρολάρονται; Τελικά το έργο ανήκει στο είδος του horror story ή των ιστοριών σχετικά με διαταραγμένους εξωγήινους;

Κι εμείς που τα βλέπουμε και τρομάζουμε τι να κάνουμε; 

Να επισημάνουμε, κυρίως, τη γελοιότητα; Νομίζω όχι, στο μέτρο που παίρνουμε το γέλιο μας στα σοβαρά. 

Να εννοήσουμε, γι’ άλλη μια φορά, πως η παρούσα «κυβερνώσα» δεν είναι παρά για την ελάχιστη διαχείριση μιας συνθήκης στην οποία απόλυτος κυρίαρχος είναι το κράτος ως το πραγματικό κόμμα της άρχουσας τάξης, του οποίου το κυβερνόν κόμμα δεν είναι παρά θλιβερό υποπόδιο; Νομίζω η διαπίστωση αυτή σχεδόν εμπεριέχει συμπάθεια πια για τους κυβερνώντες, μετά από όσα έχουν γίνει –είναι πολύ λίγη.

Να θυμηθούμε πως με αυτά και με αυτά αυτοί είναι που φέρνουν πίσω τα νεοφιλελεύθερα κακιασμένα/βλαμμένα της Δεξιάς; Το ξέρουν κι οι πέτρες.   

Όχι, το βιντεάκι θέτει ζητήματα που πάνε ακόμα παραπέρα. Που είναι ηθικής τάξης με την πιο βαθιά, δηλαδή την πιο απλή έννοια της λέξης. Δεν πρόκειται για εκδήλωση ενός ναπολεόντειου συμπτώματος, αλλά για ηθική προσβολή της καθαρίστριας, δηλαδή όλων μας. 

Δεν πρόκειται, δηλαδή, για το λογικό κομφορμισμό που ακολουθεί την παραδεδεγμένη προσχώρηση στην ΤΙΝΑ. 

Πρόκειται για έναν αντιδραστικό κομφορμισμό, που επιδιώκει να προβάλλει ως επιτυχία τη μεγαλύτερη ντροπή όχι για ριζοσπάστες αριστερούς, αλλά ακόμη και για αξιοπρεπείς μετριοπαθείς liberals ή για σοβαρούς συντηρητικούς. 

Ο αντιδραστικός κομφορμιστής θεωρεί «φυσική την ανεπάρκεια της ζωής του» κι έτσι, στο μέτρο που έχει την «εξουσία», επιχειρεί να την επιβάλλει σε όλους. Πράγμα που τον κάνει τόσο επικίνδυνο όσο και τον πιο κραγμένο νεοφιλελεύθερο αντιδραστικό. 

ΥΓ. Το σκίτσο του Αναστασίου είναι στην αρχή ως αφορμή αντίστιξης. Αφορά δε όσους και όσες από Νέα Αριστερά και «φαντασία στην εξουσία» κατέληξαν να ανέχονται και λυσσαλέα να στηρίζουν ένα πραγματικό ηθικό και αισθητικό εφιάλτη. 

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2018 | 12:11 pm


20 +1 ταινίες για τον Μάη του ’68

Πενήντα χρόνια από τον Μάη του 68 τι απομένει αληθινά στην μνήμη ή τι μπορεί να ενδιαφέρει έναν που μόνο ως μια ημερομηνία την έχει ακούσει; Απομένει, πέρα από την Ιστορία, τις σελίδες της, τις απόψεις των μελετητών της και τις μαρτυρίες όσων ήταν εκεί,  παρόντες στα γεγονότα, μια άλλη μηχανή μνήμης: ο Κινηματογράφος.

Γράφει ο Τέλλος Φίλης για το blog.tiff.gr

Και μπορεί ο Κινηματογράφος σαν μέσο να εμπεριέχει μυθοπλασία για να δημιουργηθεί μια ελάχιστη πλοκή, αλλά πολύ συχνά όταν το πέρασμα του χρόνου φτάνει τις δυο γενιές, όπως στην περίπτωση του Μάη του ’68, ίσως να είναι το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο, με την δύναμη της εικόνας που εμπεριέχει, ώστε να γίνει με εναν τρόπο κατανοητό το κλίμα, η ατμόσφαιρα, το πάθος και γιατί όχι, τα λάθη, μιας εποχής που για τους περισσότερους θεωρείται η τελευταία μυθολογικών διαστάσεων εξέγερση των νέων στην Ευρώπη.

20+1 ταινίες λοιπόν που άξίζει να δούμε ή να ξαναδούμε:

1. 1968 Mai 68 (Γαλλία, 98′) Andre Harris & Alain de Sedouy

2. 1968 La reprise du travail aux usines Wonder (Γαλλία, 10′) Jacques Willemont

 

3. 1968 La revolution n’est qu’un debut. Continuons le combat. (Γαλλία, 30′) Pierre Clementi

4. 1968 Film-Tract No 1968 (Γαλλία, 3′) Jean-Luc Godard & Gerard Fromanger

 

5. 1971 Mourir d’aimer (Γαλλία, 110′) Andre Cayatte

6. 1972 Coup pour Coup (Γερμανία, 89′) Marin Karmitz

7. 1973 La maman et la putain (Γαλλία, 217′) Jean Eustache

8. 1973 L’An 01 (Γαλλία, 90′) Gebe & Jacques Doillon (Alain Resnais & Jean Rouch)

9. 1974 Mai 68 (Γαλλία, 190′) Gudie Lawaetz & Jerome Kanapa

10. 1978 Grands soirs et petits matins (Καναδάς 240′) William Klein

11. 1982 Mourir a 30ans (Γαλλία 95’ ) Romain Goupil

12. 1996 Reprise (Γαλλία, 98′) Herve le Roux

13. 1997 Metroland (ΙΓαλλία /ΗΒ, 105′) Philip Saville

14. 2004 Le fantome d’Henri Langlois (Γαλλία, 210′) Jacques Richard

15. 2008 68 (Γαλλία, 110′) Patrick Rotman

16. 2008 Generations 68 (Γαλλία, 53′) Simon Brook

17. 2003 The Dreamers (Ιταλία, 115′) Bernardo Bertolucci

18. 2005 Les amants reguliers (Γαλλία, 183′) Philippe Garrel

19. 2006 La faute a Fidel! (ΙΓαλλία, 99′) Julie Gavras

20. 2008 Nes en 68 (Γαλλία, 173′) Olivier Ducastel & Jacques Martineau

+1. 2017 Le Redoutable (Γαλλία 107’ ) Michel Hazanavicius

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2018 | 10:48 pm


Το πρόγραμμα προβολών του σινέ Φαργκάνη από την Πέμπτη 17 Μαΐου

Με τις ταινίες «Η προσβολή», «Μαργκερίτ Ντυράς: Η οδύνη» και «Μπλε Βασίλισσα» συνεχίζει τις προβολές του το σινέ Φαργκάνη Art  (Αγ. Παντελεήμονος 10 , Αρχή Ιασωνίδου- Καμάρα, τηλ. 2310-208-007) από την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018.

Η προσβολή (Προβολές: 18.00, Τρίτη και Τετάρτη καμία προβολή)

Λιβανέζικη ταινία, σκηνοθεσία Ζιάντ Ντουεϊρί με τους: Αντέλ Καράμ, Κάμελ Ελ Μπάσα, Καμίλ Σαλαμέχ

Όταν μια λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε έναν Λιβανέζο φανατικό χριστιανό κι έναν Παλαιστίνιο πρόσφυγα κλιμακώνεται, η υπόθεση φτάνει στο δικαστήριο και παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

 

Μαργκερίτ Ντυράς: Η οδύνη (Προβολές: 19.50, Τρίτη και Τετάρτη καμία προβολή) 

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Εμανουέλ Φινκιέλ με τους: Μελανί Τιερί, Μπενουά Μαζιμέλ, Μπενζαμάν Μπιολέ

Τους τελευταίους μήνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η νεαρή συγγραφέας Μαργκερίτ Ντιράς, μέλος της αντίστασης, αναζητά τα ίχνη του συζύγου της Ρομπέρ Αντέλμ, τον οποίο έχουν συλλάβει οι Γερμανοί.

 

Μπλε Βασίλισσα (Προβολές: 22.00, Τρίτη και Τετάρτη καμία προβολή)

Eλληνική ταινία, σκηνοθεσία Αλέξανδρος Σιπσίδης με τους: Ράσμι Σούκουλη, Θέμη Πάνου, Μιχάλη Οικονόμου, Δημήτρη Ήμελλο

Μια σπείρα καταφέρνει να κλέβει την Μπλε Βασίλισσα, ένα από τα πολυτιμότερα πετράδια στον κόσμο. Το κάθε μέλος της όμως έχει ένα δικό του σχέδιο για τη συνέχεια…

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2018 | 10:38 pm


Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηλία Γκότση, Μια Μικρή Άγνωστη Λύπη, στη Θεσσαλονίκη

Την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 και ώρα 19:45 στον Αρμό Θεσσαλονίκης (Πρασακάκη 5, Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηλία Γκότση, "Μια Μικρή Άγνωστη Λύπη", που κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Αρμός.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

- Παπαδόπουλος Γιάννης, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτης, Εκπ. μελος της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας

- Λεοντιαδου Κρυσταλλία, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

- Τριανταφύλλου Φανή, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια, Συντάκτρια του περιοδικού Μετάλογος.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2018 | 10:35 pm


«ΟΧΙ στη φασιστική βία σε βάρος των δημοσιογράφων»

Σε τρίωρη στάση εργασίας για τρεις ώρες προχώρησαν την Τετάρτη τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Λέσβου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ύβρεις, τις απειλές, τους προπηλακισμούς και τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι άνθρωποι του Τύπου της Λέσβου το τελευταίο διάστημα από ακραία στοιχεία. Καταγγέλλουν τις φασιστικές επιθέσεις στον Τύπο, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ), τα ΜΜΕ του νησιού να σιγήσουν από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου από τις αυξανόμενες απειλές και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και ανθρώπων του Τύπου στο νησί του Β. Αιγαίου.
 
Παράλληλα, καλούν Αστυνομία και Δικαιοσύνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους «αντιμετωπίζοντας ριζικά τέτοια φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας».
 
«Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου είναι υπόθεση όλων και προπάντων της κοινωνίας» τονίζουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο της Λέσβου, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους σε όλο το φάσμα του χώρου των ΜΜΕ «για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία της Δημοκρατίας».
 
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΕΜΜΕΛ:
 

Το Διοικητικό Συμβούλιο τoυ Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου προκηρύσσει για την Τετάρτη 16 Μάη 2018 3ωρη στάση εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ της Λέσβου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ύβρεις, τις απειλές, τους προπηλακισμούς και τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι άνθρωποι του Τύπου της Λέσβου το τελευταίο διάστημα από ακραία στοιχεία. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και αφορά τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στα τοπικά Μέσα.
 
Το ΣΕΜΜΕΛ ήταν και παραμένει σταθερά απέναντι σε φαινόμενα εκφοβισμού της κοινωνίας και των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου. Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτά τα φαινόμενα, όπως και κάθε άλλου είδους ύβρεις ,απειλές, τραμπουκισμούς, προπηλακισμούς και επιθέσεις από οποιονδήποτε και αν προέρχονται κατά συναδέλφων και πολιτών και καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλους τους πολίτες του νησιού μας να μην υποτιμήσουν το φασιστικό αυτό φαινόμενο και να αγωνίζονται για τη προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων τους, κατά τη διάρκεια της άσκησης της εργασίας τους.
 
Οι άνθρωποι του Τύπου στη Λέσβο δεν πρόκειται να καμφθούν από απειλές και επιθέσεις και θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο της ενημέρωσης. Είναι, όμως, πλέον καιρός οι αστυνομικές αλλά και οι δικαστικές αρχές να ασχοληθούν συστηματικά και να δώσουν ένα τέλος στα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους αντιμετωπίζοντας ριζικά τέτοια φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου είναι υπόθεση όλων και προπάντων της κοινωνίας. Καλούμε τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ να προβάλουν αντίσταση σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία της Δημοκρατίας. Μαζί με τους συναδέλφους της Ένωσης Συντακτών θα δώσουμε από κοινού αυτό τον αγώνα.

 
Την ίδια ώρα, 15 δημοσιογράφοι της Λέσβου καταγγέλλουν «τις συνεχείς και εντεινόμενες το τελευταίο διάστημα επιθέσεις που δέχονται από ακραίους κύκλους την ατιμώρητη πρακτική ακραίων κύκλων και την επίσης ατιμώρητη διασπορά ψευδών ειδήσεων που διχάζουν την κοινωνία», με αφορμή και την τρίωρη στάση εργασίας.
 
Τη στάση εργασίας έχουν κηρύξει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και το Σωματείο εργαζομένων στα ΜΜΕ της Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) με την κάλυψη του Παλλεσβιακού Εργτουπαλληλικού Κέντρου.
 
Τη διακήρυξη υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Βερβέρη Ντίνα, Γιακουμή Πέλλη, Γκαγκαδέλλης Βασίλης, Δαφιώτη Νάσια, Μανάβης Νίκος, Μπαλάσκας Στρατής, Ορφανός Μαρίνος, Παζιάνου Ανθή, Παπανικολάου Νατάσσα, Παπαντώνης Βαγγέλης, Πολλάτου Μαρίνα, Σπυριδάκη Αναστασία, Τζινέλλη Μυρσίνη, Σαμιώτης Στρατής και Χατζηγεωργίου Μαρία.
 
Διαβάστε τη διακήρυξη των δημοσιογράφων της Λέσβου:
 

ΟΧΙ στη φασιστική βία

 
σε βάρος των δημοσιογράφων,
 
σε βάρος της ενημέρωσης των πολιτών
 
Η Δημοκρατία είναι υπόθεση όλων μας
 
Αγαπητοί αναγνώστες/ αγαπητές αναγνώστριες,
 
Αγαπητοί ακροατές/ αγαπητές ακροάτριες,
 
Εμείς, οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Λέσβου, μαζί με όλους τους κατοίκους του νησιού βρεθήκαμε το 2015 μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο, για τον 21ο αιώνα, κύμα προσφύγων. Θυμίζουμε ότι πάνω από 800.000 άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της Λέσβου, καθιστώντας το νησί μας κεντρική πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
 
Η τοπική ειδησεογραφία άλλαξε άρδην.
 
Την ίδια ώρα που τα Μέσα Ενημέρωσης είχαν συρρικνωθεί λόγω της κρίσης, με αρκετούς συναδέλφους να βρίσκονται στην ανεργία, οι λιγοστοί δημοσιογράφοι καλούμασταν και, ακόμα και σήμερα, καλούμαστε κάτω από αντίξοες εργασιακές συνθήκες να ενημερώσουμε όχι μόνο τους συμπολίτες μας στη Λέσβο και στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και διεθνώς. Δουλεύοντας νύχτα και μέρα, ζήσαμε πρωτόγνωρες τραγωδίες και άλλες δύσκολες στιγμές, μακριά από την οικογένειά μας. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή μεταδίδοντας τα πραγματικά γεγονότα.
 
Την ίδια ώρα, απαξιώνοντας όλα τα παραπάνω, διάφοροι κύκλοι κυρίως μέσω του Διαδικτύου, άτομα που δεν έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία και με στόχο οικονομικά και πολιτικά οφέλη, συστηματικά από το 2015 ακόμα δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν ψευδείς «ειδήσεις». Ανύπαρκτα και κατασκευασμένα γεγονότα, τα οποία μάλιστα εμείς οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι κατηγορούμαστε ότι δεν προβάλλουμε!  Εναντιωθήκαμε μέσα από τη μετάδοση των πραγματικών γεγονότων στην παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, στη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δυστυχώς, οι αρμόδιες Αρχές δεν απομόνωσαν τους δράστες, ανέχθηκαν και επέτρεψαν με τον τρόπο τους τη συστηματική διασπορά ψευδών ειδήσεων. Κι αυτό παρά το ότι οι διαστάσεις που έλαβε αυτή η παραπληροφόρηση δυσφήμισαν το νησί της Λέσβου σε πολύ μεγάλο βαθμό.
 
Από το 2016 έως σήμερα, που με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας χιλιάδες αιτούντες άσυλο εγκλωβίστηκαν στο νησί μας, ο διχασμός στην κοινωνία εντάθηκε, γεγονός που έχει καταγραφεί στα ρεπορτάζ μας. Κοινό αίτημα όλων είναι η αποσυμφόρηση του νησιού. Από το 2016 έως σήμερα, μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ακροδεξιών στοιχείων επιτίθενται με προπηλακισμούς και απειλές κατά της ζωής των επαγγελματιών δημοσιογράφων και εργαζόμένων του Τύπου, έχοντας στοχοποιήσει την ορθή ενημέρωση και τους φορείς της. Ανάλογες μάλιστα καταστάσεις έχουν ζήσει και οι δημοσιογράφοι στη Χίο, όπου όμως αξίζει να σημειωθεί ότι υπόθεση προπηλακισμού κατά δημοσιογράφων από ακροδεξιά στοιχεία έχει οριστεί να εκδικαστεί στις 31 Μαΐου.
 
Εδώ εμείς πρώτοι και πρώτες ξεκαθαρίζουμε ότι είναι διαφορετική, και μάλιστα καλοδεχούμενη, η κριτική σε ένα ρεπορτάζ που συμβάλλει στον πλουραλισμό και τον διάλογο, σε σχέση με τη στοχοποίηση και τις φασίζουσες επιθέσεις σε λειτουργούς της ενημέρωσης και σε εργαζόμενους των Μ.Μ.Ε., ιδίως όταν αυτές γίνονται μπροστά στις Αστυνομικές Αρχές, ή είναι σε γνώση των Αστυνομικών Αρχών που αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους, αφήνοντας χώρο σε αυτά τα στοιχεία - εχθρούς της Δημοκρατίας.
 
Συγκεκριμένα άτομα που μας στοχοποιούν γιατί δεν θέλουν να γράφουμε την αλήθεια ενάντια στα ψέματά τους, μας συκοφαντούν με τον αισχρότερο τρόπο φτάνοντας στο σημείο να λένε μάλιστα ότι χρηματιζόμαστε από μη κυβερνητικές οργανώσεις.
 
Δε φοβόμαστε να τους αποκαλούμε κοινούς ψεύτες και συκοφάντες, γιατί δε φοβόμαστε να απαντήσουμε:
 
Είμαστε οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, από τις ελάχιστες κατηγορίες εργαζομένων που κάθε χρόνο εδώ και χρόνια υποβάλλουμε δήλωση πόθεν έσχες. Δεν έχουμε λοιπόν να κρύψουμε τίποτα. Την ίδια ώρα που έχουν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι μισθοί μας κάθε άλλο παρά αυξάνονται, επιμένουμε να υπερασπιζόμαστε την ενημέρωση. Το δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση.
 
Κι ενώ στη μεγάλη απεργία του νησιού στις 3 Μαΐου μας ζητήθηκε από το Συντονιστικό των Επαγγελματικών Φορέων να δουλέψουμε για να καλύψουμε το κύμα δυσαρέσκειας απέναντι στην επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. και στις συνθήκες που επικρατούν λόγω του προσφυγικού, οι διοργανωτές δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με αποτέλεσμα να μην απομονώσουν τα επεισόδια βίας που ξέσπασαν, πάλι από ακροδεξιά στοιχεία, εναντίον δημοσιογράφων και εργαζομένων του Τύπου, κάτι που είχε επαναληφθεί και πάλι ατιμώρητα το βράδυ της 22ας Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς κατά την κάλυψη των γεγονότων.
 
Είναι υπόθεση όλων μας!
 
Οι λειτουργοί του Τύπου που απέχουμε σήμερα Τετάρτη από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι υπερασπίζοντας το δημοκρατικό δικαίωμα στην ενημέρωση, δηλώνουμε πως δεσμευόμαστε από τους συνταγματικούς κανόνες της χώρας μας, τη δημοκρατική μας συνείδηση και τις αρχές δεοντολογίας ότι θα συνεχίσουμε, παρά τις όποιες επιθέσεις, να υπηρετούμε την ενημέρωση.
 
Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου, όμως, είναι υπόθεση όλων και προπαντός της κοινωνίας. Σε αυτήν την πορεία υπεράσπισης της ενημέρωσης και της επαγγελματικής δημοσιογραφίας, που έχει εξελιχθεί σε αγώνα και τώρα τελευταία σε μάχη, δυστυχώς σώμα με σώμα, θέλουμε μαζί μας και εσάς.
 
Ενάντια στον διχασμό και το κλίμα εμφυλίου, να προστατεύσουμε την Αλήθεια και τη Δημοκρατία.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2018 | 10:30 pm


2ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride

Από τη Δευτέρα 14 Μαΐου έως και το Σάββατο 19 Μαΐου θα διαρκέσουν οι δράσεις και εκδηλώσεις του 2ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride με σύνθημα "Θεσσαλονίκη - Πόλη Αντιφασιστική, ΛΟΑΤΚΙΑ+ και Μετανάστριες είμαστε μαζί".

Όπως αναφέρει το κάλεσμα στις εκδηλώσεις:

To Μάη του 2017 όλες μαζί βγήκαμε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και φωνάξαμε κατά μιας "κανονικότητας" που μας έχει επιβληθεί από το σύστημα, φορώντας τα χρώματα μας και αψηφώντας την βροχή. Από τότε ως σήμερα πολλά έχουν συμβεί. Η νομοθεσία για την ταυτότητα φύλου, η ακροδεξιά κινητοποίηση με αφορμή τα συλλαλητήρια, η "δίκη" Αμβρόσιου και τώρα η συζήτηση για την αναδοχή και παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον. 

Μέσα στο σκηνικό αυτό εμείς δεν μένουμε αδρανείς. Σας καλούμε να απαντήσουμε μαζί, στο 2ο Αυτοοργανωμένο Pride της Θεσσαλονίκης. 

Ξεκινάμε τη Δευτέρα 14 Μαΐου με το Φεμινιστικό Εργαστήρι για την αυτοδιάθεση του σώματος, στις 20:00 στο Μικρόπολις:
https://www.facebook.com/events/452815528472539/

Και συνεχίζουμε την Πέμπτη 17 Μαΐου με την εκδήλωσή μας για τους λοατκια+ πρόσφυγες στο Πολυτεχνείο στις 19:00, στην οποία θα μιλήσουν μέλη της ομάδας LGBTQI+ Refugees in GREECE:
https://www.facebook.com/events/1797844756925432/

Η κεντρική μας εκδήλωση με θέμα "Χτυπάνε Έναν, Απαντάμε Όλες: Ενάντια στη Ρητορική Μίσους Εθνικιστών, Σεξιστών, Ρατσιστών" θα γίνει στο Κοινωνικό Κέντρο/Στέκι Μεταναστ(ρι)ών την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 20.00 το βράδυ. Οι εισηγήσεις θα γίνουν από το RADical Pride, το Patras Pride και την Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό".

Το επόμενο πρωί βγαίνουμε στο άγαλμα Βενιζέλου και στήνουμε τα περίπτερά μας. H προσυγκέντρωση για την Πολύχρωμη Πορεία του Σαββάτου θα ξεκινήσει στις 13.30 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου. 

Το 2ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με ΛΟΑΤΚΙΑ+ Party και Drag Show στη Σχολή Θετικών Επιστημών, απέναντι από το νοσοκομείο Γεννηματάς:
https://www.facebook.com/events/2100339006876611/

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2018 | 10:21 pm


«Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» στο Θέατρο Αθήναιον

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις την περασμένη άνοιξη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Bob Festival στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την sold-out περιοδεία σε Ηράκλειο, Πρέβεζα, Κύπρο, Δραπετσώνα, Ρέθυμνο, Σαντορίνη, Χανιά, Γιάννενα και Σύρο, και την επιστροφή στην Αθήνα για δεύτερη χρονιά, η παράσταση που αγαπήθηκε από χιλιάδες θεατές, «Όλα Αυτά τα Υπέροχα Πράγματα» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, με την ηθοποιό Μελίνα Θεοχαρίδου επί σκηνής, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά, στο Θέατρο Αθήναιον, από Δευτέρα 14 μέχρι Πέμπτη 17 Μαΐου.

Η μαμά ενός επτάχρονου κοριτσιού κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. «Ήταν κάτι εντελώς ανόητο, κάτι που συμβαίνει όταν κάποιος δεν μπορεί με τίποτα να είναι ευτυχισμένος», της είπαν. Το κοριτσάκι θέλοντας να βοηθήσει τη μητέρα του ξεκινάει μια λίστα με κάθε υπέροχο πράγμα στον κόσμο για το οποίο αξίζει κανείς να ζει. Ενήλικας πια, έρχεται να διηγηθεί την ιστορία της, παρακινώντας το κοινό να παίξει τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ζωής της.

To πολυβραβευμένο «Every Brilliant Thing» του Ντάνκαν Μακμίλαν (1984, Πνεύμονες) και του Τζώνυ Ντόναχο, ένα έργο για την κατάθλιψη ή για το τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε γι' αυτούς που αγαπάμε. Σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και ελεύθερη προσαρμογή από την Ιόλη Ανδρεάδη και τον Άρη Ασπρούλη (Οικογένεια Τσέντσι, Young Lear). 

Το «Every Brilliant Thing» ανέβηκε για πρώτη φορά το 2013 στην Αγγλία και έκτοτε ταξιδεύει ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο. Έχει αποσπάσει το Critics’ Pick των New York Times και τις διθυραμβικές κριτικές των Guardian, Time Out, Independent, Evening Standard, Telegraph και Sunday Times, ενώ έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία - τώρα και στην Ελλάδα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Προσαρμογή κειμένου: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης

Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη

Σκηνικός χώρος - Κοστούμι: Δήμητρα Λιάκουρα

Φωτισμός: Χριστίνα Θανάσουλα

Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

Ερμηνεύει η Μελίνα Θεοχαρίδου

Μια παραγωγή της OliviosK Παραγωγές

Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Παραστάσεις : 21.00
Τιμές Εισιτηρίων : Κανονικό €12 -  Ομάδες 10 ατόμων και άνω: €9
Διάρκεια: 90 λεπτά
Προπώληση: Viva.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2018 | 10:21 pm


Διακρίσεις και ανισότητες στην εκπαίδευση και την εργασία των ΑμεΑ

Διακρίσεις και βαθιά ανισότητα χαρακτηρίζουν την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την εκπαίδευση 2017-18, που παρουσιάστηκε χθες στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Γράφει η Διαλεκτή Αγγελή για την Εφημερίδα των Συντακτών

Η έκθεση εκπονήθηκε από το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και παρουσιάζει τα βασικά μεγέθη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης καθώς και πληθυσμιακά αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των ατόμων με αναπηρίες στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρώπη των 28.

Τα στοιχεία της έρευνας αφορούν την εξαετία 2010-2016, περίοδο κατά την οποία αναδείχθηκε η ανισότητα ως προς την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση, με την έρευνα να εξετάζει επιπλέον δείκτες που αφορούν την πρόσβαση στην απασχόληση αλλά και δείκτες αναφορικά με το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης των ΑμεΑ.

Πρόωρη εγκατάλειψη

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς δείκτες, προκύπτει ότι τα Ατομα με Αναπηρίες καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά στην πρόωρη εγκατάλειψη της εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και υψηλές τιμές στον δείκτη NEETs (νέοι που βρίσκονται ταυτόχρονα εκτός εργασίας και εκπαίδευσης).

Συγκεκριμένα, το 42,8% των ατόμων στην Ελλάδα που έχουν -το πολύ- απολυτήριο Γυμνασίου δηλώνει περιορισμό δραστηριότητας/αναπηρία, ενώ μόλις ένας στους δέκα (12,3%) που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση χαρακτηρίζεται άτομο με αναπηρία.

Η Ελλάδα καταγράφει ιδιαίτερα χαμηλούς δείκτες συμμετοχής τόσο στην τυπική όσο και στη μη τυπική εκπαίδευση των ΑμεΑ ηλικίας από 15 έως και 64 ετών (1,4% και 0,6% αντίστοιχα), το 2016 παρουσιάζει το έκτο υψηλότερο ποσοστό (39,2%) στην πρόωρη εγκατάλειψη από την εκπαίδευση/κατάρτιση, ενώ στον δείκτη NEETs το ποσοστό είναι 55,3%.

Ωστόσο, έχει σημασία να τονιστεί ότι τα αντίστοιχα ποσοστά της Ε.Ε. δεν είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι μάλλον πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα της κρίσης, όπως επισήμανε και ο Νίκος Παΐζης, μαθηματικός-ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, που παρουσίασε την έκθεση.

Υψηλή ανεργία

Στο πλαίσιο της έρευνας παρουσιάστηκαν επίσης δείκτες ανεργίας και απασχόλησης σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα, βάσει στοιχείων του 2013, κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας για τα άτομα με περιορισμό/αναπηρία ηλικίας από 16 έως και 64 ετών (37,2%) και την ίδια στιγμή τον δεύτερο χαμηλότερο δείκτη απασχόλησής τους στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (30,5%).

Τέλος, έγινε λόγος και για τους δείκτες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με περίοδο αναφοράς την τριετία 2010-2013, όπου ο δείκτης για την Ελλάδα είναι το συντριπτικό 61,7%, αν δεν συνυπολογιστούν οι κοινωνικές παροχές που προστίθενται στο εισόδημα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

«Η αναπηρία σε επίπεδο κοινωνίας είναι κομμάτι της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και όχι ανάθεμα ή κατάρα. Είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαιτεί συμπράξεις και συνέργειες. Εδώ και δεκαετίες υποστηρίζουμε ότι η εκπαίδευση είναι η βάση για την εργασία και τη μείωση των ανισοτήτων. Το σύστημα παράγει φτώχεια, ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό και διακρίσεις, ειδικά στους νέους με αναπηρία», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου και ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Θανάσης Κικινής.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα στην οποία συμμετείχαν η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας και ο Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής του Ποταμιού.

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2018 | 10:08 pm


ΑΙΑΣ του Σοφοκλή, στην Μικρή Σκηνή του Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών

«Η βία που μας προστατεύει, μετατρέπεται σε βία που μας απειλεί»

Σ’ ένα ερημικό τοπίο, η πόλις αντικαθίσταται από το στρατό. Ο ίδιος ο Αίαντας θα μπορούσε να εκπροσωπεί αυτή την πόλη. Την πόλη που ζει με την πλάνη ότι μπορεί να είναι αυτάρκης. Ένας εμφύλιος. Ο σύμμαχος γίνεται εχθρός.

Την τραγική πτώση του ήρωα ακολουθεί η πολιτική, με τη μορφή της διαμάχης και της εξισορρόπησης. Μια πολιτική εξουσία ανίκανη να λειτουργήσει για το καλό του συνόλου. Αποτυχημένη και πλήρως διεφθαρμένη.

Ο εχθρός δεν κρύβεται πίσω από τείχη. Κοιμάται δίπλα μας. Η βρώμα που αναδύεται από το αίμα των σκοτωμένων ζώων, σηματοδοτεί τη στοιχειώδη έλλειψη ευγνωμοσύνης, του συνόλου απέναντι στο άτομο.

Τα διαμελισμένα κορμιά τους υποδηλώνουν τον σπαραγμό, τη σήψη αυτής της κοινωνίας, αλλά και την αδυναμία του ατόμου να ενεργήσει για το καλό του συνόλου. Κανένας θεός δε θα μας βγάλει απ’ αυτό το τέλμα. Ίσως μόνο ένας τρίτος δρόμος ως εναλλακτική. Μια εναλλακτική για την οποία σημασία δεν έχουν οι «ανταγωνιστικές» αλλά οι «συναγωνιστικές» αρετές. Ένας προσανατολισμός προς τη συμβίωση.

Είδος: Αρχαίο Δράμα

Μετάφραση: Εν Κύκλω

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Σουγάρης - Κατερίνα Κουτσοχερίτη

Επιστημονικός Σύμβουλος: Μενέλαος Χριστόπουλος-Πανεπιστήμιο Πατρών

Κείμενο παράστασης: Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού και θίασος

Σκηνικά-Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου

Μουσική: Αλέξης Κωτσόπουλος 

Κίνηση: Φαίδρα Σούτου

Φωτισμοί: Άρης Τρουπάκης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Κουτσοχερίτη - Μαρία Απατσίδου

Βοηθοί Σκηνογράφων-Ενδυματολόγων: Δώρα Τουρβά - Στέλιος Κοτίδης

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πουλής

Παραγωγή: Έως ΑΜΚΕ

Διανομή

Αθηνά: Νίκη Σερέτη

Οδυσσέας: Σεραφείμ Ράδης                

Αίας: Χριστόδουλος Στυλιανού

Τέκμησσα: Ελεάνα Γεωργούλη

Άγγελος: Λάζαρος Βαρτάνης

Τεύκρος: Γιώργος Τσιαντούλας

Μενέλαος: Μιχάλης Μουλακάκης

Αγαμέμνων: Παναγιώτης Μαρίνος

Ευρυσάκης: Ορέστης Πετούα

Ναύτες: Παναγιώτης Μαρίνος, Λάζαρος Βαρτάνης , Μιχάλης Μουλακάκης, Γιώργος Τσιαντούλας , Σεραφείμ Ράδης

 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Τετάρτη: 21:00
Πέμπτη: 21:00

Παρασκευή: 21:00

Σάββατο: 21:00

Κυριακή: 21:00


Τιμές εισιτηρίωνΓενική Είσοδος: 12 €,Φοιτητικό, ανέργων: 8 €,Ατέλειες ηθοποιών: 5 €

Προπώληση :

Εκδοτήρια Βασιλικού Θεάτρου – τηλ. 2315 200 200


Εκδοτήρια Πλ.Αριστοτέλους ΚΘΒΕ

 

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2018 | 11:56 amΔείτε αγγελίες στο Νομό Θεσσαλονίκης

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr