Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Θεσσαλονίκης    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Αποχώρηση των ΜΑΤ από την Λευκίμμη ζητούν γιατροί και Σωματεία

Την άμεση εκκένωση της Λευκίμμης από τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ ζήτησε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας, τονίζοντας ότι «τάσσεται στο πλευρό των εξεγερμένων πολιτών» αναφορικά με τα σχέδια του κράτους για ανέγερση ΧΥΤΑ στην περιοχή της Λευκίμμης. Σωματεία της Κέρκυρας αποφάσισαν δίωρο αποκλεισμό της γέφυρας στην περιοχή της Μεσογγής, επαναλαμβάνοντας το αίτημα τους για αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Σε ανακοίνωση της η ένωση νοσοκομειακών γιατρών Κέρκυρας ζητά την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη, με τις αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται στην περιοχή για να προστατέψουν την ανέγερση ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη.

Υπενθυμίζεται ότι επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 15 Ιουλίου στην περιοχή του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη στην Κέρκυρα, την 23η ημέρα κινητοποιήσεων. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στις εγκαταστάσεις του χώρου όμως εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ένωση αναφέρει ότι «παρατηρούμε για πολύ μεγάλο διάστημα ότι η κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και ηθική κατάσταση του τόπου μας κινείται στα δυο άκρα του εκκρεμούς: Τεμπλόνι – Λευκίμμη. Τασσόμαστε στο πλευρό των εξεγερμένων κατοίκων, γιατί τα δίκαιά τους είναι αυτονόητα. Οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση προφανώς από την αναποτελεσματικότητα, όλων όσων έχουν την ευθύνη διαχείρισης των προβλημάτων και εν προκειμένω των απορριμμάτων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

 

Η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ σε πνεύμα αλληλεγγύης κοινωνικών φορέων, κινημάτων και συλλογικοτήτων που είναι δομικά συστατικά της κοινωνίας μας και ουσιώδης παράγοντας για κίνηση και δράση με στόχο την κανονικότητα των πολιτών ΔΗΛΩΝΕΙ:

 

Παρατηρούμε για πολύ μεγάλο διάστημα ότι η κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και ηθική κατάσταση του τόπου μας κινείται στα δυο άκρα του εκκρεμούς: Τεμπλόνι – Λευκίμμη.

Τασσόμαστε στο πλευρό των εξεγερμένων κατοίκων, γιατί τα δίκαιά τους είναι αυτονόητα.

Οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση προφανώς από την αναποτελεσματικότητα, όλων όσων έχουν την ευθύνη διαχείρισης των προβλημάτων και εν προκειμένω των απορριμμάτων.

Λέμε ξεκάθαρα:

 

ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ.

 

ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ.

 

Το φαινόμενο να προσφεύγουν πολίτες ή συλλογικότητες στην Εισαγγελέα για να δικαιωθούν για όσα θεωρούν ότι παραβιάζουν Νόμους και κανόνες και εγκυμονούν ατομικούς ή συλλογικούς κινδύνους, σημαίνει ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί απέτυχαν.

Αρνούμαστε κατηγορηματικά ότι είναι όλοι οι πολιτικοί είναι φασίστες.

Αρνούμαστε κατηγορηματικά ότι όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο.

Θεωρούμε ότι αυτές οι απόψεις εξυπηρετούν ακριβώς το αντίθετο των λαϊκών κινημάτων.

Ενδεχομένως να φαίνεται ότι επιχειρησιακά πέτυχαν, με την συνδρομή των ΜΑΤ και τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Πολιτικά όμως έχουν συντριβεί.

Ο Λαός, όταν έρθει η ώρα, θα αποδώσει τις ευθύνες όπου αναλογούν.

Την ίδια ώρα, σωματεία αποφάσισαν δίωρο αποκλεισμό της γέφυρας στη Μεσογγή το Σάββατο 21 Ιουλίου από τις 7.00 – 9.00 μμ. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, το συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας και ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων.

Αίτημα τους αποτελεί «η αποχώρηση των δυνάμεων της αστυνομίας από τη Λευκίμμη», ενώ στην ανακοίνωση τους αναφέρουν πως η κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και ότι θα ακολουθήσουν αποκλεισμοί στο αεροδρόμιο και το λιμάνι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

 

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Τα ΜΑΤ και η ΟΠΚΕ περιφρουρούν τον επικίνδυνο για την υγεία των οικογενειών μας ΧΥΤΑ/Υ στη Λευκίμμη, δίνοντας με την παρουσία τους αφορμές για δημιουργία επεισοδίων κάθε τρεις και λίγο!

Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου πέρασε το χθεσινό βράδυ στην Αστυνομία γιατί διαμαρτύρεται για τη δημιουργία και νέας χωματερής στην περιοχή τους, μια περιοχή που ΟΛΟΙ επιβεβαιώνουν ότι είναι εδώ και καιρό υπερκορεσμένη!

Τα σκουπίδια – ειδικά στη Βόρεια Κέρκυρα – ξαναγίνονται βουνά στους δρόμους!

Η αποκομιδή των σκουπιδιών έχει ήδη παραδοθεί στο μεγαλύτερο μέρος της σε ιδιώτες, φορτώνοντας τα βάρη ξανά στις πλάτες των εργαζομένων, του λαού μας.

Οι αποφάσεις για όλα τα παραπάνω, στη δεδομένη χρονική στιγμή, βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλους τους υπόλοιπους κρίκους του αστικού κράτους όπως αυτοί αποτυπώνονται στους συγκεκριμένους συσχετισμούς στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Κερκυραίων, δηλαδή τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ που συνυπέγραψαν τα πάντα!

Όλοι εκείνοι οι όψιμοι διαμαρτυρόμενοι (π.χ. οι κ.κ. Λαφαζάνης – Σαμοΐλης της ΛΑΕ ή οι παραιτούμενοι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ή δημοτικές καρέκλες και πάει λέγοντας), θέλουν ξανά να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, να μας πείσουν ότι «δεν ήξεραν, δεν γνώριζαν», όταν με μαθηματική ακρίβεια, η πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, οδηγεί σε παραπέρα υποβάθμιση τη ζωή των λαϊκών οικογενειών ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ!

ΚΑΙ ήξεραν ΚΑΙ ξέρουν!

Με τις μεγαλοστομίες τους ακόμα και τούτη τη στιγμή, δεν θέλουν απλά να σώσουν το τομάρι τους, αλλά και την πολιτική που γεννά όλα τα αντιλαϊκά μέτρα – ακόμα και τα κατασταλτικά. Στους μεγαλοεπιχειρηματίες κάθε κλάδου κάνουν τεμενάδες, πράγμα που τα ταξικά σωματεία γνωρίζουν καλά, μιας και τους έχουν απέναντι, μαζί ή παράλληλα με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, σε μια σειρά χώρους και κλάδους, κάνοντας το λαγό για την εργοδοσία.

Δεν είναι άμοιροι ευθυνών καμία από τις πολιτικές – συνδικαλιστικές δυνάμεις που, πίνοντας νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των πολυεθνικών, ψάχνουν στα «επιμέρους» να εντοπίσουν το πρόβλημα, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική που γεννά φτώχεια, υποβάθμιση, ανεργία, σκουπιδαριό μέσα στα σπίτια μας, αμορφωσιά για τα παιδιά μας, αλλά και πολέμους, προσφυγιά!

Έχουν ευθύνη όλοι εκείνοι, που με την ταμπέλα του «ακομμάτιστου» και «δημοκρατικού», σβήνουν τις ταξικές διαχωριστικές γραμμές, καλώντας σε συμπόρευση εκμεταλλευτές και εκμεταλλευομένους, τάχα για το ΚΟΙΝΟ καλό!

Το πόσο ΚΟΙΝΟ μπορεί να είναι ένα τέτοιο «καλό», το γνωρίζουν οι εμποροϋπάλληλοι που καλούνται να δουλέψουν 7 μέρες την εβδομάδα! Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που λιώνουν από την εντατικοποίηση! Οι φτωχοί αγρότες που βλέπουν την τιμή του λαδιού να κατρακυλά! Οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που το «θαύμα του τουρισμού» μεταφράζεται σε περισσότερους φόρους, πλειστηριασμούς, αδυναμία να συντηρήσουν επιχείρηση και οικογένεια! Αυτές οι λογικές «ταΐζουν» τους εγκληματίες της φασιστικής ΧΑ όπως έγινε και στις πλατείες των αγανακτισμένων!

Ο αποκλεισμός στη Μεσογγή το Σάββατο, έχει συμβολικό και προειδοποιητικό χαρακτήρα. Δεν θα μείνουμε εκεί. ΑΝ δεν φύγουν ΤΩΡΑ οι δυνάμεις καταστολής από τη Λευκίμμη και όλο το νησί, το επόμενο ραντεβού θα είναι στο αεροδρόμιο, το λιμάνι και όπου αλλού χρειαστεί.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΔΙΩΡΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ της γέφυρας στη Μεσογγή που θα πραγματοποιηθεί το ΣΑΒΒΑΤΟ 21/7/2018 από τις 7.00 – 9.00 μμ.

 

Πηγή: thepressproject.gr

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2018 | 2:31 pm


Βιάστηκαν να τον απελάσουν και τώρα τον θέλουν πίσω

Στις 13 Ιουλίου οι γερμανικές αρχές απέλασαν στην πατρίδα του, την Τυνησία, τον ισλαμιστή Sami A. που πιστεύεται ότι ήταν πρώην σωματοφύλακας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Λίγο αργότερα όμως, την ίδια ημέρα, δικαστήριο της πόλης Gelsenkirchen αποφάσιζε ότι ο Sami πρέπει να επιστρέψει στη Γερμανία, με βάση νόμο που αναφέρει ότι κρατούμενοι δεν πρέπει να εκδίδονται σε χώρες όπου κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή κακοποίηση. 

Την επόμενη ημέρα οι Τυνήσιοι είπαν ένα μεγαλοπρεπές «όχι» στην επιστροφή του Sami στη Γερμανία, με το επιχείρημα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα δική τους έρευνα.  

Από την Τύνιδα ο δικηγόρος του απελαθέντος Sami κατηγόρησε τη Γερμανία ότι αυτή φταίει για όλα αυτά που υφίσταται ο πελάτης του, αφού αγνόησε τα δικαιώματα του Sami, κλείνοντας τα μάτια και στο γεγονός -σύμφωνα με τον ίδιον- ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως διέπραξε έγκλημα.

Ο Sami έπεσε« θύμα κακομεταχείρισης», υποστήριξε ο δικηγόρος, οι αρχές τον εμπόδιζαν να επικοινωνεί με την οικογένειά του και για διαστήματα στην διάρκεια κράτησης του στη Γερμανία, τον υποχρέωναν να είναι γυμνός.

«Ολα όσα συνέβησαν στον Sami ήταν εκτός πλαισίου του γερμανικού νόμου. Δεν τον σεβάστηκαν ως άνθρωπο», τόνισε ο δικηγόρος αναφέροντας ότι το πρώτο πεντάμηνο φέτος έχουν απελαθεί 155 Τυνήσιοι, μια πολιτική την οποία χαρακτήρισε «ρατσιστική». 

Πηγή: efsyn.gr

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2018 | 2:27 pm


Απεργία των εργαζομένων της Ryanair στις 25 και 26 Ιουλίου - Ακυρώνεται το 12% των πτήσεων

Τουλάχιστον το 12% των πτήσεων της Ryanair θα ακυρωθούν στις 25 και 26 Ιουλίου εξαιτίας της απεργίας που κήρυξαν τα μέλη των πληρωμάτων καμπίνας, καθώς η κρίση των εργασιακών σχέσεων στην εταιρεία κλιμακώνεται.

Η ιρλανδέζικη αεροπορική εταιρεία υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της ότι αναμένει να διαταραχτούν τα ταξιδιωτικά σχέδια περίπου 50.000 πελατών της που ταξιδεύουν προς και από το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς θα ακυρωθούν έως και 300 πτήσεις κάθε μέρα.

Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους ακύρωσε 30 πτήσεις στις 12 Ιουλίου, όταν αρκετοί πιλότοι στην Ιρλανδία πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα απεργία στην εταιρεία.

Οι προγραμματισμένες απεργίες που στοχεύουν στην επίτευξη βελτιωμένων εργασιακών συνθηκών, αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα στις απόπειρες της αεροπορικής εταιρείας να κατευνάσει την «ανταρσία» του προσωπικού που ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο.

Τα μέλη των πληρωμάτων καμπίνας σε όλη την Ευρώπη έδωσαν στις 4 Ιουλίου στη δημοσιότητα μια λίστα 34 απαιτήσεων, ανάμεσά τους «ένα δίκαιο μισθό διαβίωσης», βελτιωμένες αποδοχές στην αναρρωτική άδεια και συμβάσεις εργασίας στη δική τους γλώσσα με βάση την τοπική παρά την ιρλανδέζικη νομοθεσία.

Η Ryanair τονίζει ότι το προσωπικό της εργάζεται σε κάποιες από τις καλύτερες συνθήκες στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Τα μέλη των πληρωμάτων τονίζουν ότι η εταιρεία απέτυχε να βελτιώσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις συνθήκες μετά την αναγνώριση των συνδικάτων το Δεκέμβριο.

Η Ryanair, που πραγματοποιεί πτήσεις σε 37 χώρες και πέρσι μετέφερε 130 εκατομμύρια επιβάτες, απέτρεψε εκτεταμένες απεργίες πριν τα Χριστούγεννα αποφασίζοντας να αναγνωρίσει τα συνδικάτα για πρώτη φορά στα 32 χρόνια ιστορίας της.

Ωστόσο από τότε αγωνίζεται να καταλήξει σε συμφωνία για τους εργασιακούς όρους με αρκετά από τα συνδικάτα.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2018 | 12:59 pm


Κοινή δήλωση οργανώσεων με αφορμή την πρόταση Μπακογιάννη για παράδοση των Τούρκων αγωνιστών στη Τουρκία

Κοινή δήλωση στήριξης και μη έκδοσης στην Τουρκία των εννέα Τούρκων και Κούρδων που κρατούνται στη χώρα μας με κατηγορίες για τρομοκρατία εξέδωσαν κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Το κείμενο συντάχθηκε με αφορμή την «προκλητική», όπως τη χαρακτηρίζουν, πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη οι συγκεκριμένοι να μπουν σε διαδικασία ανταλλαγής με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, ενώ περιέχει σαφείς αιχμές και κατά της κυβέρνησης.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση: 

Η απαράδεκτη και προκλητική πρόταση της Ν. Μπακογιάννη για παράδοση στο τουρκικό αντιδραστικό καθεστώς των εννέα Τούρκων και Κούρδων αντιφασιστών, δημοκρατών και κομμουνιστών που είναι φυλακισμένοι με αστήρικτες κατηγορίες για “τρομοκρατία”, επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου. Αποδεικνύεται πως στο παρασκήνιο από ορισμένες πλευρές εντός και εκτός Ελλάδας επιχειρείται στο παζάρι το οποίο γίνεται με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης να εμπλέξουν με απαράδεκτο, προκλητικό, αντιδραστικό και επικίνδυνο τρόπο και τους κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές.

Απέναντι σ΄ αυτές τις προσπάθειες συναλλαγής υπό την άμεση αμερικανοΝΑΤΟϊκή εποπτεία και σε κλίμα όξυνσης της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Οι Τούρκοι και Κούρδοι αντιφασίστες, δημοκράτες και κομμουνιστές δεν είναι τρομοκράτες! Παλεύουν για δεκαετίες με ανυπολόγιστο κόστος ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς, τα βασανιστήρια και τα ανελεύθερα μέτρα που εφαρμόζουν κατά καιρούς όλες οι κυβερνήσεις στην Τουρκία. Στάθηκαν με θάρρος ενάντια στις επεμβάσεις του τούρκικού στρατού στο Ιράκ, την Συρία και παλιότερα στην Κύπρο. Οι Τούρκοι και Κούρδοι αντιφασίστες, δημοκράτες και από τη γειτονική χώρα αποτελούν γέφυρες ενότητας με τον τουρκικό λαό και ανεπιθύμητα εμπόδια σε φιλοπόλεμες και εθνικιστικές πολιτικές!

Η ελληνική κυβέρνηση φέρει σοβαρές ευθύνες για την παρατεινόμενη ομηρία των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών. Φέρει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τη φυλάκιση τους και την πιθανή τους απέλαση, και την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της υγείας του κομμουνιστή Τουργκούτ Καγιά, ο οποίος συνεχίζει να πραγματοποιεί απεργία πείνας αντιδρώντας στην απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου για έκδοση του στην Τουρκία. Απαιτούμε να μην εκδοθεί και ν’ απελευθερωθεί άμεσα! Το πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης στους φυλακισμένους αγωνιστές απαιτεί την ελευθερία και την ασφάλεια τους από το κυνηγητό των κρατικών αρχών της Τουρκίας που τους καταδιώκουν άγρια και με φασιστικές μεθόδους.

Καλούμε σε διαρκή εγρήγορση και κινητοποίηση για να υπερασπίσουμε τους Τούρκους και Κούρδους αντιφασίστες, δημοκράτες και κομμουνιστές. Καμιά σκέψη για παζάρια με την Τούρκικη κυβέρνηση. Η αλληλεγγύη των λαών πρέπει να υπερισχύσει των πολιτικών του πολέμου, των εθνικισμών και του ιμπεριαλισμού ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΕΕΚ
ΕΚΚΕ
Ένωση των Δικαίων
ΚΚΕ(μ-λ)
ΛΑΕ
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Μ-Λ ΚΚΕ
ΝΑΡ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Σύγχρονο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2018 | 12:36 pm


Τουρκία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης από... την πίσω πόρτα

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια τερματίζεται επίσημα στην Τουρκία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε παραταθεί επτά φορές, ωστόσο η κυβέρνηση του Ερντογάν προγραμματίζει να την αντικαταστήσει επί της ουσίας από μία σειρά νόμων ενάντια στις «απειλές» για την ασφάλεια.

Στο πλαίσιο των μέτρων έκτακτης ανάγκης με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, πάνω από 75.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν και περιμένουν να δικαστούν, ενώ πάνω από 130.000 απολύθηκαν στο δημόσιο τομέα.

Η απόφαση της Άγκυρας για κατάργηση συνοδεύεται σήμερα με την κατάθεση από μια κοινοβουλευτική επιτροπή ενός νέου αντιτρομοκρατικού νόμου, που δίνει περαιτέρω
εξουσίες στις κυβερνητικές αρχές και αναμένεται να υιοθετηθεί σε μία ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα.

Με τη συγκεκριμένη νομοθεσία θα υπάρχει η δυνατότητα για διεύρυνση στις απαγορεύσεις διαδηλώσεων, θα μπορεί να περιορίζεται η κυκλοφορία σε μέρη επαρχιών, όταν το άτομο είναι ύποπτο ότι θα διαταράξει τη δημόσια τάξη και θα επιτρέπεται η συνέχιση μαζικών απολύσεων στο δημόσιο, όπως και η κράτηση υπόπτων μέχρι και 12 μέρες.

Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια του Τούρκου προέδρου για να ελέγχει πλήρως την κατάσταση λίγες εβδομάδες μετά την επανεκλογή του στις κάλπες της 24ης Ιουνίου, που άνοιξαν τον δρόμο να γίνει ο απόλυτος άρχοντας στη γείτονα μέσω της εγκαθίδρυσης του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης και των συνταγματικών αλλαγών, που πέρασαν οριακά με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του 2017.

Πηγή: efsyn.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2018 | 12:32 pm


#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess

Πορεία προς τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης οι συμβασιούχοι στον τομέα καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης για να παραστούν στην εκδίκαση της αγωγής τους, με την οποία ζητούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, και να συνεχίσουν την εργασία τους.

Φωτογραφία: Ιάσων Μπάντιος

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2018 | 12:27 pm


Στους 30 οι νεκροί από το ναυάγιο μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας

Τουλάχιστον 30 Σύροι πρόσφυγες πνίγηκαν στα ανοιχτά της Γιαλούσας, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όταν βυθίστηκε η βάρκα στην οποία επέβαιναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης, η βάρκα μετέφερε περίπου 150 ανθρώπους, από τους οποίους 103 διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Μερσίνη της Τουρκίας.

Ένας από τους διασωθέντες, του οποίου η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή, διακομίστηκε σε νοσοκομείο στα Κατεχόμενα.

Σε εξέλιξη είναι έρευνες των τουρκικών αρχών για τον εντοπισμό αγνοοουμένων.

Τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν φωτογραφίες και βίντεο από την περιοχή του ναυαγίου.

Το ναυάγιο, σύμφωνα με την πληροφόρηση των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, έγινε κοντά στη διαχωριστική γραμμή του FIR Λευκωσίας και της Τουρκίας, βόρεια του ακρωτηρίου Αποστόλου Ανδρέα.

Η κυπριακή κυβέρνηση διαβίβασε μέσω των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητά της να βοηθήσει στη διάσωση, αλλά, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Πηγή: efsyn.gr

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2018 | 11:39 am


«Αχαρνής» του Αριστοφάνη στο Θέατρο Δάσους για τρία βράδια

Μετά τo Φεστιβάλ Επιδαύρου το έργο του Αριστοφάνη «Αχαρνής», σε απόδοση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, θα παρουσιαστεί σε περιοδεία σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 18, Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20 Ιουλίου.

Στο ρόλο του Δικαιόπολι  ο Πέτρος Φιλιππίδης, με βασικούς πρωταγωνιστές τους Παύλο Χαϊκάλη (Λάμαχος), Κώστα Κόκλα (Μεγαρίτης),  Τάκη Παπαματθαίου (Θηβαίος) και  Ιωάννης Παπαζήσης (Ευριπίδης). Πρωταγωνιστεί επίσης ο Χορός των Αχαρνέων, που αποτελείται από 14 ηθοποιούς και μουσικούς.

Το έργο:

Αθήνα 425 πχ., έκτη χρονιά του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο Δικαιόπολις, ένας αγρότης της Αττικής, απελπισμένος από τις ταλαιπωρίες, αποφασίζει να μιλήσει για την ειρήνη στην Εκκλησία του Δήμου. Στην Πνύκα δε βρίσκει κανέναν από τους συνέδρους, οι οποίοι συνήθως αργούν, και όταν εμφανιστούν σπανίως συζητούν για τα φλέγοντα ζητήματα. Ο Δικαιόπολις αδίκως προσπαθεί να τους πείσει για την αναγκαιότητα της ειρήνης. Οι κήρυκες τον κατεβάζουν κάτω, γιατί ήρθαν οι Πρέσβεις από την Περσία που θα ‘φερναν «έξωθεν βοήθεια». Γίνεται μια αλλοπρόσαλη συζήτηση με τα πιο άσχετα θέματα.

Ο Δικαιόπολις αποφασίζει να στείλει τον Αμφίθεο στη Σπάρτη, για να συνάψει  ειρήνη. Όταν εκείνος γυρίζει με τη συνθήκη, τον κυνηγούν οι καρβουνιάρηδες Αχαρνιώτες που δε θέλουν ειρήνη με τους Σπαρτιάτες, γιατί τους κατέστρεψαν τα κτήματα.

Ο Δικαιόπολις, με την ειρήνη στα χέρια του, ορίζει τη δική του «επικράτεια» έξω από το σπίτι του, για να εμπορεύεται ελεύθερα ακόμα και με τα Μέγαρα και τη Βοιωτία, που τους είχαν σε εμπάργκο. Οι Αχαρνιώτες του επιτίθενται, ενώ εκείνος προσπαθεί να τους πείσει ότι η συνέχεια του πολέμου δεν τους συμφέρει. Για να τον λυπηθούν, επισκέπτεται τον Ευριπίδη να του δώσει κουρελιασμένα ρούχα από παραστάσεις  του, ώστε να μοιάζει με ζητιάνο. Ακολουθούν σπαρταριστά επεισόδια, ενώ το έργο   τελειώνει με ένα γλέντι και διαγωνισμό για το ποιος θα πιει περισσότερο κρασί. Νικάει ο Δικαιόπολις, έχοντας στην αγκαλιά του δυο πανέμορφες εταίρες, ενώ ο πολεμοκάπηλος Λάμαχος γυρίζει από τις μάχες πληγωμένος και σε άθλια κατάσταση.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Ο δεκαεννιάχρονος Αριστοφάνης παρουσίασε την κωμωδία «Αχαρνής» στα Λήναια το 425 π.Χ., στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Στόχος του ήταν να γελοιοποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκφράσει τη λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή. Τοποθετεί τη δράση του έργου στην αγροτική περιοχή της Αττικής, Αχαρνές, το σημερινό Μενίδι. Δεν ξεχνά πως η κωμωδία γεννήθηκε από λαϊκές λατρευτικές τελετές της γονιμότητας. Στους «Αχαρνής» υπάρχουν αρκετές αναφορές στον Διόνυσο∙ σε μια σκηνή του έργου, ο αγρότης Δικαιόπολις και η οικογένειά του τελούν πομπή του φαλλού και τον υμνούν μ’ ένα φαλλικό άσμα. Με έξοχες κωμικές σκηνές που κρατούν από τα μεγαρικά σκώμματα και τον ορμητικό και ολοζώντανο χορό των καρβουνιάρηδων από το Μενίδι, ο Αριστοφάνης μας χαρίζει μια θαυμάσια κωμωδία, σαν ξέφρενο διονυσιακό πανηγύρι. Η παράστασή μας φιλοδοξεί να βρει το δρόμο της μέσα από τις λαϊκές μας παραδόσεις, που συγγενεύουν ολοφάνερα με το διάχυτο στους “Αχαρνής” διονυσιακό πνεύμα.

Συντελεστές:

Απόδοση - Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος

Χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου, Κώστας Τσιάνος
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Λουκία Στεργίου

Artwork/Σχεδιασμός προγράμματος: Κάρολος Πορφύρης

Φωτογραφίες παράστασης: Ιωάννα Χατζηανδρέου

Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΓΑΡΗ

Παίζουν:

Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Τάκης Παπαματθαίου, Ιωάννης Παπαζήσης.

Χορός (αλφαβητικά): Βατικιώτης Νίκος, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Καμμένος Παναγιώτης, Κατσώλης Παναγιώτης, Κοράκης Κωνσταντίνος, Κυπαρίσσης Βαγγέλης, Κωστάκης Ηρακλής, Μαγγόνας Αλκιβιάδης, Παυλίδης Παύλος, Πετκίδης Μάριος, Σταμούλης Γρηγόρης, Τσουρουνάκης Γιώργος, Φλέουρας Χάρης, Χιώτης Χάρης. 

Ώρα έναρξης : 9.30 μμ

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 July 2018 | 2:31 pm


Θερινό Cine «Το Πάρκο» - Τα Παράπονά σας στον Δήμαρχο

Βαρέθηκες να περνάς τα βράδια σου κοιτάζοντας το ταβάνι, τις φωτογραφίες των φίλων σου από τις διακοπές τους και εσύ ακόμη να “λιώνεις” στην πόλη; 

Η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου σε καλεί να συμμετάσχεις στις εβδομαδιαίες κινηματογραφικές βραδιές που οργανώνουμε στο Πάρκο Τσέπης (Ιωάννου Μιχαήλ και Αγαπηνού). Οι προβολές θα ξεκινήσουν αυτή την Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 20:30 με την ιταλική κωμωδία “ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ” και θα συνεχιστούν σε εβδομαδιαία βάση. 

Έλα με τις προτάσεις σου καθώς, με την ολοκλήρωση κάθε προβολής θα συναποφασίζουμε την επόμενη ταινία που θα προβληθεί!

Μάθε νεότερα για τις επόμενες προβολές από την σελίδα μας στο Facebook “Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου”. 

Τέλος, επιθυμούμε να οργανώσουμε παιδικό κινηματογράφο, αλλά για αυτό θα θέλαμε να ξέρουμε την διαθεσιμότητα των γονέων-παιδιών.

Δημοσιεύθηκε στις 18 July 2018 | 1:33 pm


Προβολή της γκανγκστερικής περιπέτειας του Σίντνεϊ Λουμέτ, «Η μεγάλη ληστεία της Νέας Υόρκης»

Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕMΕΣ συνεχίζουν το αφιέρωμά τους Μεταμοντέρνο νουάρ και προβάλλουν τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στις 21:30 στο θερινό σινεμά ΑΠΟΛΛΩΝ (Σαρανταπόρου 4 - Βασ. Γεωργίου, τηλ. 2310828642) την γκανγκστερική περιπέτεια του Σίντνεϊ Λουμέτ Η μεγάλη ληστεία της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ, 1971, έγχρωμη, 99’). Παίζουν: Σον Κόνερι, Ντάιαν Κάνον, Μάρτιν Μπάλσαμ, Κρίστοφερ Γουόκεν, Ραλφ Μίκερ.

Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί στους θεατές, ενώ στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο μάθημα για τον κινηματογράφο θα είναι: Οι παρακολουθήσεις στο σινεμά.

Έχοντας εκτίσει μια μεγάλη ποινή, ένας διαρρήκτης αποφασίζει να κάνει μια τελευταία ληστεία για να συνταξιοδοτηθεί. Πολλοί από τους συνεργάτες του, όμως, παρακολουθούνται από τις αρχές με κρυμμένα μαγνητόφωνα και κάμερες.

Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«H ταινία στην εποχή της έκανε μια αρκετά προχωρημένη δήλωση: αν ακόμη και οι κλέφτες και οι απατεώνες γενικώς δεν μπορούν να ξεγελάσουν τις αρχές με τα μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που διαθέτουν, τότε τι επιφυλάσσει η μοίρα για την ιδιωτική ζωή των πολιτών;

Έχοντας εκτίσει τα 10 χρόνια της ποινής του, ο Άντερσον (Σον Κόνερι) αποφασίζει να κάνει μια τελευταία μεγάλη ληστεία για να συνταξιοδοτηθεί. Στόχος του είναι να διαρρήξει και να ληστέψει όλα τα διαμερίσματα μιας πολυτελούς πολυκατοικίας. Θα συνεργαστεί με τον μαφιόζο της περιοχής, έναν πρώην έμπορο ναρκωτικών και πλέον ειδικό στους συναγερμούς και με μερικούς άλλους ανθρώπους του υποκόσμου. Πολλοί από τους συνεργάτες του, όμως, παρακολουθούνται από τις αρχές με κρυμμένα μαγνητόφωνα και κάμερες.

Ο Σιντνεϊ Λουμέτ, από τους σημαντικούς Αμερικανούς σκηνοθέτες (Σκυλίσια Μέρα, Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές, Οι 12 ένορκοι, Σέρπικο, Ο ενεχυροδανειστής κ.α.) ασχολείται με ένα θέμα προχωρημένο για την εποχή της ταινίας και πάντα διαχρονικό. Η αλήθεια είναι πως καταφέρνει να δημιουργήσει μία ασφυκτική ατμόσφαιρα, παρουσιάζοντας την ανάσα των αρχών στο σβέρκο των επίδοξων ληστών και χρησιμοποιώντας «ρομποτικούς» ήχους σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. H σκηνοθετική του ματιά προκαλεί ηθελημένα μια ασφυκτική εμπειρία και στο θεατή. Το προχωρημένο θέμα της ταινίας για την εποχή που γυρίστηκε ήταν ικανό να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή και να δίνει μια αίσθηση «high-tech».

Συνταρακτικό φιλμ, επίκαιρo όσο ποτέ, με άκρως μοντέρνα σκηνοθεσία, ελλειπτική, θραυσματική, με ρωγμές, νύξεις και υπαινιγμούς. Είναι ο ορισμός ενός πρωτοποριακού σινεμά, ενώ υπάρχει η πρώτη έμμεση καταγγελία για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Ουσιαστικά, το θέμα προχωρεί παραπάνω, μια και μέσα από αφαιρετικές διαδικασίες μεταφερόμαστε σε έναν καφκικό εφιάλτη. Ο Λουμέτ σχολιάζει το απρόσωπο των μηχανών, κάτι που θα δούμε και στη μεταγενέστερη του H γοητεία της εξουσίας. Σε όλη την ταινία κυκλοφορεί η αίσθηση του ατελέσφορου και ανολοκλήρωτου, χαρακτηρίζοντας έτσι την τραγική για τις ΗΠΑ δεκαετία του ’70. Με καταπληκτικό τον Μάρτιν Μπάλσαμ, εξαιρετικούς τους άλλους ρόλους, αυτή η άγνωστη ταινία του Λουμέτ αναδεικνύει την παντοτινή γοητεία της.»                                                                                

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μη χάσετε τη Μεγάλη ληστεία της Νέας Υόρκης είναι:

  1. Για τη δυναμική σκηνοθεσία του Λουμέτ, που είναι μία από τις καλύτερές του.
  2. Για το εξαιρετικό σενάριο του Φρανκ Πίρσον, που διασκευάζει ένα μυθιστόρημα πλουτίζοντάς το με επίκαιρα στοιχεία.
  3. Γιατί μεταφέρει στη δεκαετία του ’70 το θέμα ανάλογων παρελθοντικών νουάρ, όπως Το χρήμα της οργής (1956) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
  4. Για την εκπληκτική ερμηνεία του Σον Κόνερι, που παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα.
  5. Για τους εξαιρετικούς δεύτερους ρόλους, κυρίως του Μάρτιν Μπάλσαμ ως ομοφυλόφιλου διαρρήκτη και του Ραλφ Μίκερ ως γελοίου σούπερ αστυνομικού.
  6. Για την ατμοσφαιρική μουσική επένδυση του Κουίνσι Τζόουνς.
  7. Για την αγωνιακή σεκάνς της ληστείας.
  8. Για το εξαιρετικά πικρό τέλος του φιλμ.
  9. Για το ιδιαίτερα έντονο σχόλιο πάνω στις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, που προλέγει και το μέγα σκάνδαλο Watergate.
  10. Γιατί με το σχόλιο για την καταπάτηση της ιδιωτικότητας μέσω των παρακολουθήσεων παραμένει ιδιαίτερα προφητική μέχρι σήμερα.

Υ.Γ. Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου στις 21:30 η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ προβάλλουν στα πλαίσια του μικρού αφιερώματός τους Συμφωνία σε μαύρο το νουάρ θρίλερ Ο μαύρος καθρέφτης (1946).

Δημοσιεύθηκε στις 18 July 2018 | 1:32 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Θεσσαλονίκης

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr