Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Θεσσαλονίκης    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Το alterthess.gr πάει διακοπές

Το alterthess.gr πάει διακοπές.

Η συντακτική ομάδα του alterthess.gr αναχωρεί για ολιγοήμερες διακοπές. Επιστροφή τη Δευτέρα 21 Αυγούστου.

Καλή αντάμωση, και προσοχή στους δρόμους.

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2017 | 6:24 pm


«Κυβερνητική πολιτική» η απαλλαγή του Αγίου Όρους ανεξαρτήτως κόστους

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να υπερασπιστεί ως κυβερνητικό έργο την τροπολογία που απαλλάσσει το Άγιο Όρος από παλαιότερα χρέη από ΕΤΑΚΤ και Ακίνητη Περιουσία επιχείρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, που ήταν ένας από τους τρεις βουλευτές που εισηγήθηκε τη ρύθμιση που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής την περασμένη εβδομάδα. «Σύμφωνη με το Σύνταγμα η ρύθμιση» ξεκαθαρίζει.

Σύμφωνα με το σχόλιο του Π. Σκουρολιάκου, στο περιθώριο των αντιδράσεων για τη ρύθμιση, ο ίδιος υποστήριξε την Τετάρτη πως αυτή αποτελεί μέρος της κυβερνητικής πολιτικής και του ίδιου του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Μία ημέρα αργότερα, ο ίδιος εξηγεί σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών πως η προσπάθεια της κυβέρνησης έγινε για να εναρμονιστεί «η νομοθετική δυσαρμονία του 2008, δηλαδή ο νόμος να είναι σύμφωνα με το άρθρο 105 του Συντάγματος και τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος», και υπογραμμίζοντας πως η πρωτοβουλία της είναι σε πλήρη συμφωνία με το Σύνταγμα.

Παράλληλα, ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως η πρωτοβουλία για τη ρύθμιση ανήκει στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ο Νόμος «δίνει τη δυνατότητα κάθε φορά να νομοθετεί όπως κρίνει η κάθε κυβέρνηση», καθώς προβλέπει μεν τα φορολογικά προνόμια, αλλά όχι τι θα αναφέρει η νομοθεσία.

«Η ρύθμιση για την οποία συζητάμε, αφορά παλιά χρέη από ΕΤΑΚΤ και Ακίνητη Περιουσία των χρόνων 2008 έως 2013  που εκ παραδρομής τότε δεν ταχτοποιήθηκε η μη καταβολή τους.  Αυτή η απαλλαγή  των φόρων είναι παλιά υπόθεση, έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και έχει να κάνει με εκτάσεις που παραχώρησαν οι μονές κατά το 1922 με 1924 στους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία αλλά και σε ακτήμονες» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, επιχειρώντας να υπερασπιστεί την τροπολογία που κατατέθηκε.

Παρόλα αυτά, σε ερώτηση της εφημερίδας για τα συνολικά χρέη από τα οποία απαλλάσσεται το Άγιο Όρος, ο ίδιος δεν είχε απάντηση, όπως και για την ίδια την αξία των εδαφών τα οποία αναφέρει πως οι μονές παραχώρησαν πριν από έναν αιώνα για τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Ακολούθως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να συνδέσει την κριτική που γίνεται στη ρύθμιση από πλήθος προοδευτικού, και όχι μόνο, κόσμου με την αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σημείωσε πως «η ιστορία αυτή έχει γίνει για αντιπολιτευτικούς λόγους».

Στη σημείωση, δε, της δημοσιογράφου πως «όταν διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρύνει τη φορολογική βάση κι όταν όλοι εμείς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στενάζουμε από τους φόρους, το να βλέπουμε ότι απαλλάσσεται το Αγιον Ορος από τις φορολογικές του υποχρεώσεις, κάπως μας χτυπάει• και δεν κάνουμε αντιπολίτευση», ο Π. Σκουρολιάκος επέμεινε να στρέφει τα βέλη του στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως από τη μία «δημιουργεί ένα αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόντρα στην Εκκλησία και τη θρησκεία κι από την άλλη, όταν κάνει κάτι η κυβέρνηση για να διευκολύνει αυτήν την ιστορία, η Νέα Δημοκρατία το χτυπάει»

Ωστόσο, ακολούθως δεν παρέλειψε να παραδεχτεί πως «ο λαός μας στενάζει πραγματικά κι έχει στην πλάτη του όλα αυτά που του επισώρευσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις κι εμείς προσπαθούμε να απαλείψουμε», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «για λόγους παράδοσης και πολιτισμού και σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές έπρεπε να γίνει αυτή η ρύθμιση».

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2017 | 9:13 am


Αναβολή των εγκαινίων του εργοστασίου στην Ολυμπιάδα ανακοίνωσε η Eldorado Gold

 

Αναβάλλονται τα εγκαίνια του εργοστασίου της Ολυμπιάδας, που ετοίμαζε η Eldorado Gold. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού δηλώνουν ακόμη μια φορά «η Χαλκιδική δεν τα θέλει τα μεταλλεία και θα τα διώξει».

Τα εγκαίνια του εργοστασίου της Ολυμπιάδας είχαν προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο με μία λιτή ανακοίνωση οι διοικήσεις της Eldorado Gοld και της Ελληνικός Χρυσός αναφέρουν πως αποφάσισαν να αναβάλουν την τελετή των εγκαινίων στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, μέχρι νεοτέρας.

Να θυμίσουμε πως το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, δεν είναι πλήρως αδειοδοτημένο καθώς η εταιρία δεν έχει προχωρήσει στον χαρακτηρισμό των αποβλήτων προκειμένου να εγκριθούν οι απαιτούμενους άδειες. Παράλληλα υπάρχει σε εκκρεμότητα προσφυγή των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ζητούν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων σχετικά με τα επικίνδυνα εξορυκτικά απόβλητα στον υπό κατασκευή Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στον Κοκκινόλακκα, η οποία θα εκδικαστεί τον Σεπτέμβρη.

Στα εγκαίνια του εργοστασίου είχαν αντιδράσει οι κάτοικοι και το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Ιερισσού σημειώνει μεταξύ άλλων πως η εταιρία «μέχρι τώρα συμπεριφέρεται στην Ελλάδα, όπως ακριβώς συμπεριφέρεται στις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, χωρίς να ιδρώνει το αυτί των Υπευθύνων της Κυβέρνησης. Ψεύδεται και εξαπατά κατά συρροή χωρίς να τιμωρείται για τα εγκλήματα και τις παρανομίες της. Δημιουργεί τετελεσμένα. Κι όσο αυτό συμβαίνει, τόσο της ανοίγει η όρεξη για μεγαλύτερες επιδόσεις στην παρανομία και στην εξαπάτηση».

Της αναβολής των εγκαινίων είχε προηγηθεί συνάντηση της διοίκησης της Ελληνικός Χρυσός με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη- συνάντηση στην οποία πληροφορίες ανέφεραν πως η εταιρία άσκησε πίεση για άλλη μια φορά ζητώντας την έκδοση νέων αδειών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται πως έχει ανατεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου στη διαιτητική διαδικασία με την Ελληνικός Χρυσός- διαδικασία που προβλέπεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου. Το υπουργείο εκτιμά, ακόμη, ότι η προσφυγή στη διαιτησία με την Ελληνικός Χρυσός είναι η καλύτερη λύση για την επίλυση όλων των θεμάτων με την εταιρία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας George Burns σε δηλώσεις του εμφανίστηκε δυσαρεστημένος, σημειώνοντας πως η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει λάβει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση περί διαιτησίας.

Για το θέμα της διαιτησίας υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες μία σειρά δημοσιευμάτων. Υπήρξαν και τοποθετήσεις από την πλευρά της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που επέκριναν την εν λόγω κίνηση, λέγοντας πως η κυβέρνηση εμποδίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς και ότι κινδυνεύει μία επένδυσή 2,8 δις. Αντίδραση υπήρξε και από το σωματείο εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που σε ανακοίνωσή του ζητά ξεκάθαρη ενημέρωση το συντομότερο δυνατό από το ΥΠΕΝ σχετικά με τις προθέσεις του και διαμηνύει ότι οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να ξεκινήσουν νέο γύρο κινητοποιήσεων.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιο σκηνικό επικοινωνιακού «πολέμου» με στόχο την απόσπαση εγκρίσεων αδειών είχε στήσει η εταιρεία τον Απρίλιο του 2015 όταν εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν με οχήματα της σε μια διαμαρτυρία- «υπερπαραγωγή» έξω από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και στη συνέχεια στα τέλη Αυγούστου σε σκηνοθετημένες από τα τηλεοπτικά μέσα κινητοποιήσεις στις στοές αντιδρώντας στην απόφαση του Υπουργείου για ανάκληση των εγκρίσεων τεχνικών μελετών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Πηγή: stokokkino.gr

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2017 | 9:10 am


Ημέρα απολύσεων στον ΔΟΛ

Χωρίς «Τα Νέα» και «Το Βήμα» ξεκινά η «νέα εποχή» στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Η ημερήσια εφημερίδα από την Παρασκευή δε θα βρίσκεται στα περίπτερα μετά την προσωρινή αναστολή της έκδοσής της, ενώ σταμάτησε και η λειτουργία των sites του ομίλου. Δεν θα κυκλοφορήσει ούτε το Κυριακάτικο Βήμα και ενώ οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να υπογράφουν τις απολύσεις τους. 

Αναστολή των εκδόσεων και της λειτουργίας των sites

Η νέα ιδιοκτησία της εταιρείας (Alter Ego) του Βαγγέλη Μαρινάκη, αποφάσισε να αναστείλει για ένα διάστημα τις εκδόσεις των δύο εφημερίδων του Συγκροτήματος (ΝΕΑ και ΒΗΜΑ), ενώ τεχνικοί και νομικοί λόγοι, οδήγησαν στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας και των sites.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι έφτασαν στην οδό Μιχαλακοπούλου για να υπογράψουν τις απολύσεις τους, με τη διαδικασία να κινείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Δημοσιογράφοι, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό σχημάτισαν ουρά έξω από το κτίριο έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων και τον καύσωνα.

 

Τα ΝέαEUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ

«Νέα εποχή»

Με πρωτοσέλιδο άρθρο τους «Τα Νέα» και τίτλο «Νέα εποχή» (φιλοξενείται και στα site του Συγκροτήματος) αναγγέλθηκε η μετάβαση στη νέα κατάσταση.

Μετά από μια μακρά και επίπονη δοκιμασία ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη από σήμερα αλλάζει σελίδα για να περάσει το συντομότερο σε μια νέα εποχή με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Με την υπογραφή των συμβάσεων μεταβίβασης εκ μέρους της Ειδικής Διαχείρισης στη νέα εταιρεία του Ευάγγελου Μαρινάκη τελειώνει ένας ολόκληρος κύκλος ζωής που έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην Ιστορία του τόπου. Η νέα εποχή για "Τα Νέα", "Το Βήμα" και τα άλλα μέσα ενημέρωσης του Οργανισμού θα ξεκινήσει εντός ολίγων ημερών ώστε με ασφάλεια να κινηθεί στο μέλλον. Θα απαιτηθεί αυτή η αναγκαία απουσία προκειμένου να διευθετηθούν πρακτικά και τεχνικά ζητήματα απολύτως απαραίτητα. Ανήκουν εύσημα και αναγνώριση σε όσους έφεραν όρθιο τον ΔΟΛ έως εδώ και είναι πολλοί, αλλά πρωτίστως η τιμή ανήκει στους χιλιάδες των αναγνωστών μας που μας στήριξαν σε όλες τις εποχές. Προσβλέπουμε με αισιοδοξία στη νέα εποχή που θα ξεκινήσει σύντομα για το μακρύ ταξίδι στο μέλλον.

ΕΣΗΕΑ-ΕΣΠΗΤ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων «διαμαρτύρονται για την ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα (σ.σ. 10/08) οι συνάδελφοι περιμένοντας να υπογράψουν την απόλυσή τους. Είναι τουλάχιστον λυπηρό άνθρωποι που πρόσφεραν τόσα πολλά για δεκαετίες και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο. Παρόλα αυτά, ελπίζουμε ότι η νέα εποχή που σήμερα ξεκινάει, θα είναι ένα ταξίδι σε γαλήνιες θάλασσες προς όφελος των εργαζομένων αλλά και της κοινής γνώμης» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τουςΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ

10/8/2017

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία:  EUROKINISSI

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2017 | 9:06 am


#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess

 

Με εντάσεις πραγματοποιήθηκε η ιστορική τελετή παραλαβής παράδοσης του δημόσιου, πλέον, Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι της Πέμπτης, στα γραφεία της διοίκησης του οργανισμού, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Την πρόθεση του να προσφύγει στη δικαιοσύνη επανέλαβε ο απερχόμενος πρόεδρος Χρήστος Στεφανίδης, ενώ από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος Στ. Παππάς ανέφερε ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, τονίζοντας ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης θα γίνει με συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

Φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2017 | 5:11 pm


Καταδικάστηκε ο αγρότης που βοηθά μετανάστες στα γαλλοϊταλικά σύνορα

Ο Cedric Herrou, ο αγρότης στα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία που έγινε γνωστός για τη βοήθεια που προσφέρει απλόχερα εδώ και καιρό σε μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση από τα γαλλικά δικαστήρια. «Έκανα τη δουλειά που οφείλει να κάνει το κράτος» σχολίασε ο ίδιος, ανακοινώνοντας πως θα προσβάλλει την απόφαση.

Ο Herrou έγινε γνωστός όταν προ μηνών κλήθηκε και πάλι από τη δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις για τη δράση του στην περιοχή της κοιλάδας Ρουαγιά, στα σύνορα Γαλλίας και Ιταλίας, όπου και ζει.
 
Ο ίδιος, ελαιουργός στο επάγγελμα, παραδέχτηκε πως έχει βοηθήσει περισσότερους από 3.000 μετανάστες να περάσουν από την Ιταλία, γεγονός που έδωσε την αφορμή στη δικαιοσύνη να τον καταδικάσει.
 
«Προσπαθούν να με κάνουν να σιωπήσω, ξεκινά από την κορυφή» σχολίασε ο Herrou, του οποίου η δράση έχει κερδίσει πλήθος υποστηρικτών αλλά και επικριτών. «Μου λένε τι δεν πρέπει να κάνω, αλλά όχι τι πρέπει να κάνω» σχολιάζει ο αγρότης, που βλέπει καθημερινά στην περιοχή όπου ζει ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.
 
Ο Herrou δήλωσε πως θα προσφύγει κατά της απόφασης στο ανώτατο δικαστήριο, καταγγέλλοντας την «αποτυχία του κράτους» να επιτελέσει το ανθρωπιστικό του καθήκον απέναντι σε χιλιάδες ανθρώπους που φεύγουν από πολέμους και διαμάχες.
 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, ο Γάλλος βρέθηκε στο δικαστήριο για τη μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών από τα ιταλικά σύνορα στο σπίτι του στην κοιλάδα Ρουαγιά, και τη στέγασή τους σε ένα αυτοσχέδιο καταυλισμό σε εγκαταλειμμένες σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις.
 
Μάλιστα, σημειώνεται πως διακινδυνεύει ακόμα μία δίκη, για ξεχωριστή περίπτωση, που αφορά τη σύλληψή με 150 μετανάστες κοντά στα ιταλικά σύνορα.
 
Σημειώνεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, του επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ με αναστολή επιβλήθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη, με την κατηγορία πως βοήθησε κάποιους μετανάστες να περάσουν παράνομα στη Γαλλία από την Ιταλία. «Εκείνοι είμαστε εμείς» δήλωσε στο άκουσμα της απόφασης στο δικαστήριο.
 
«Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν θα σταματήσουμε εξαιτίας της απειλής ενός νομάρχη ή τις προσβολές ενός ή δύο πολιτικών. Θα συνεχίσουμε γιατί είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε», σημείωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο ακτιβιστής κατά την έξοδό του από το δικαστήριο και επευφημούμενος από περίπου 200 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ποινικό δικαστήριο της Νίκαιας όπου εκδικάστηκε η υπόθεσή του.
 
«Δεν τους βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους επειδή είναι μαύροι ή μετανάστες ή για λόγους εθνικής ή ευρωπαϊκής πολιτικής. Όταν βλέπω ανθρώπους σε δύσκολη θέση στην άκρη του δρόμου, εγώ τους βοηθάω», πρόσθεσε ο Herrou.

Πηγή: thepressproject.gr

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2017 | 2:17 pm


Νεκρά δελφίνια στο Αιγαίο με πλαστικό στο στομάχι

Πολύ ανησυχητικά στοιχεία για την ανεξέλεγκτη ρίψη πλαστικού στο περιβάλλον είναι τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» για την εκτίμηση της περιεκτικότητας μικροσκοπικών ινών πλαστικού σε στομάχια δελφινιών, που έχουν βρεθεί νεκρά στις ακτές του Αιγαίου.

Το Ινστιτούτο αναλύει ένα μέρος του πεπτικού συστήματος από επτά δελφίνια που έχουν βρεθεί νεκρά στις ακτές νησιών του Αιγαίου κι εκεί έχουν ήδη εντοπιστεί περισσότερα από 700 μικροσκοπικά σωματίδια και ίνες πλαστικού.

«Στο στομάχι των δελφινιών, η διαδικασία της ανάλυσης είναι σύνθετη και πολύ χρονοβόρος διαδικασία. Μέχρι στιγμής αναλύσαμε 200 ml του πεπτικού συστήματος από το κάθε δελφίνι (το σύνολο του στομάχου είναι κατά μέσο όρο 900 ml - άρα έχουμε αναλύσει περίπου το 22%) και εντοπίσαμε 700 μικροσκοπικές ίνες πλαστικού» εξηγεί η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου, Αναστασία Μήλιου, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως προσθέτει, το πλαστικό συνήθως δεν είναι ορατό, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις όπου εντοπίζονται σε στομάχια δελφινιών και σε χελώνες, κομμάτι από αλιευτικά εργαλεία στα οποία μπλέκονται τα ζώα προσπαθώντας να κλέψουν τις “ψαριές”.

«Το ζήτημα είναι ότι βρήκαμε μεγάλο αριθμό από πλαστικές ίνες οι οποίες είναι ορατές μόνο από το μικροσκόπιο και προέρχονται από την κατάληξη των πλαστικών απορριμμάτων» συμπληρώνει.

Για τους ερευνητές του Ινστιτούτου, η αλόγιστη χρήση και απόρριψη του πλαστικού στο περιβάλλον, συνεχώς διογκώνεται και συσσωρεύεται, έπειτα από δεκαετίες συζητήσεων οι οποίες ποτέ δεν συνοδεύτηκαν από αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπισή του. Τα πλαστικά απορρίμματα στο περιβάλλον και στη ζωή μας, αντί να λιγοστεύουν, πληθαίνουν, ποιοτικά και ποσοτικά.

 Η έρευνα στοχεύει να δώσει μία πραγματική εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος στις ελληνικές θάλασσες και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόησή του αλλά και στην ευθύνη που έχουμε όλοι για τη λήψη δραστικών μέτρων.

«Καινούργιοι τύποι περιττού πλαστικού γίνονται γρήγορα μέρος της καθημερινότητάς μας, με τις ευλογίες της ΕΕ, η οποία στηρίζει σταθερά την Ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικού, το εμπόριο και τα καταναλωτικά προϊόντα, επικαλούμενη το κλισέ της στήριξης της απασχόλησης, χωρίς πρόθεση να υπάρξει επίλυση του προβλήματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση όπου υπογραμμίζεται ότι η ελληνική πολιτεία, από την πλευρά της, δεν έχει πάρει κανένα αποτελεσματικό μέτρο, «αλλά εφαρμόζει επιλεκτικά ακόμα και τις υποχρεώσεις μας έναντι στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία - αφήνοντας το πρόβλημα να διογκώνεται».

«Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τώρα, μεσούσης της θερινής περιόδου, οι νησιωτικές ακτές που ακόμα και οι πιο απομονωμένες, είναι γεμάτες από σκουπίδια τα οποία, με τις πρώτες βροχές του Οκτωβρίου, θα καταλήξουν στη θάλασσα» καταλήγει η κ.Μήλιου.

Πηγή: thepressproject.gr

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2017 | 11:24 am


Ποινικές διώξεις σε βάρος πρώην προέδρων και στελεχών της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» για τις υπεροκοστολογήσεις εκατομμυρίων ευρώ

Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν πρόεδροι, μέλη διοικητικών συμβουλίων, διοικητικά στελέχη και ανώτεροι υπάλληλοι της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» για την υπόθεση με την υπερκοστολόγηση-μαμούθ των σηράγγων του αυτοκινητόδρομου στη Δυτική Μακεδονία, που ζημίωσε το δημόσιο με ποσό που φτάνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ. Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος 23 ατόμων και η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή.

Οι διώξεις που παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης αφορούν κατά περίπτωση τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών, της απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της απλής κακουργηματικής απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις αυτές, ενώ για μια περίπτωση εμπλοκής πρώην νομικού συμβούλου της Εγνατίας ΑΕ παραγγέλθηκε δίωξη για απιστία δικηγόρου.

Στο κάδρο της απόδοσης ποινικών ευθυνών βρίσκονται δύο πρώην πρόεδροι της Εγνατίας (2009 και 2014), άλλοτε αντιπρόεδροι και μέλη παλαιών διοικητικών συμβουλίων, ενός διευθύνοντος συμβούλου, γενικών διευθυντών έργων και μηχανικών και ορισμένων ακόμη στελεχών της αναδόχου εταιρίας Αττικατ που ανέλαβε την κατασκευή των επίδικων σηράγγων.

Όπως προκύπτει από τη μηνυτήρια αναφορά της εταιρείας και από το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι επίμαχες σήραγγες προϋπολογίστηκαν και κατασκευάστηκαν ως συγκεκριμένης κατηγορίας αλλά πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας, σημαντικά ακριβότερης.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε τη διενέργεια και άλλης προκαταρκτικής εξέτασης και για τα τούνελ της Θεσσαλίας που επίσης κατασκεύασε η Αττικατ, όπως άλλωστε κα εκείνα της δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα της περιοχής Γρεβενών.

Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο των υπερκοστολογήσεων με τις σήραγγες της Εγνατίας αποκαλύφθηκε μετά την αλλαγή διοίκησης στην εταιρεία, και από το καλοκαίρι του 2015 οι νέοι διοικούντες άρχισαν να ξεσκονίζουν τις συμβάσεις και ποσά που καταβλήθηκαν σε αναδόχους.

Η εταιρεία έχει καταθέσει τις προηγούμενες μέρες αγωγή με την οποία διεκδικεί αποζημιώσεις από διοικούντες και στελέχη της ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή όλη η ζημιά που θεωρεί ότι προκλήθηκε από τις υπερκοστολογήσεις και την αλλαγή κατασκευαστικών κατηγοριών.

Πηγή: stokokkino.gr

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2017 | 11:02 am


Ανοιχτοχέρηδες οι επίτροποι με τα λεφτά των άλλων

Μια επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, συνολικού κόστους 75.000 ευρώ ήταν το πιο ακριβό ταξίδι Ευρωπαίου επιτρόπου τούς πρώτους δύο μήνες του 2016, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το βελγικό περιοδικό «Knack».

Αυτό το συγκεκριμένο δίμηνο τα 261ταξίδια που έκαναν συνολικά τα μέλη της Κομισιόν στοίχισαν περίπου 500.000 ευρώ στους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Ίσως η πιο ακριβή επίσκεψη ήταν η μία και μόνο διανυκτέρευση στην Αιθιοπία, που κόστισε 629 ευρώ. 

Η δαπάνη ήταν μεγαλύτερη όταν οι επίτροποι χρησιμοποιούσαν ναυλωμένα αεροσκάφη για τις μετακινήσεις τους, όπως έγινε στην περίπτωση της επίσκεψης της αρμόδιας για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο Μπακού.

Η Κομισιόν υποστήριξε ότι τα αεροπορικά «ταξί» μπορούν να χρησιμοποιούνται εάν οι κανονικές πτήσεις δεν εξυπηρετούν το πρόγραμμα του επιτρόπου. 

Ακριβή ήταν και η διήμερη διαμονή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Ρώμη τον Φεβρουάριο του 2016, που στοίχισε 27.000 ευρώ, αλλά και τα ταξίδια του Χρήστου Στυλιανίδη -αρμόδιου για την ανθρωπιστική βοήθεια- μεταξύ άλλων στη Σομαλία και την Τουρκία, ύψους συνολικά 11.000 ευρώ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται δαπάνες αυτού του είδους και μεγέθους, παρότι η Κομισιόν έκανε ό,τι μπορούσε για να εμποδίσει την αποκάλυψή τους.

Τα έγγραφα για τις ταξιδιωτικές δαπάνες ζήτησε η ισπανική ΜΚΟ για τη διαφάνεια, Access Info, που αφιέρωσε τρία ολόκληρα χρόνια προστριβών με τις Βρυξέλλες για το ποια και πόσα έγγραφα μπορεί να δει και να εξετάσει. Κι ακόμα προσπαθεί να δει τα στοιχεία για άλλες χρονικές περιόδους. 

«Απλώς ζητήσαμε τις ελάχιστες πληροφορίες για το πώς η Κομισιόν διαχειρίζεται τα δημόσια κονδύλια», δήλωσε στο «Knack» η Ελεν Ντάρμπισιρ, επικεφαλής της Access Info Europe. «Κάθε φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να μάθει πώς ξοδεύονται τα χρήματά του». 

Αυτό που υποστηρίζει δικαιολογώντας την κωλυσιεργία η Κομισιόν είναι ότι η δημοσιοποίηση των ταξιδιωτικών δαπανών για τους υπόλοιπους μήνες του 2016 μπορεί να αποτελέσει «μεγάλο βάρος» για τις διοικητικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς ο ευρωπαϊκός θεσμός είναι ήδη «ένας από τους πλέον ελεγχόμενους οργανισμούς παγκοσμίως» αφού υποβάλλει τις δαπάνες που και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Σώμα των Ελεγκτών.

Πηγή: efsyn.gr

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2017 | 10:56 am


Έφυγε από τη ζωή η Αρλέτα

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, η Αρλέτα, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες. Η αγαπημένη τραγουδοποιός νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Η Αρλέτα γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 3 Μαρτίου 1945, ως Αριάδνη-Νικολέτα Τσάπρα, που ήταν το πραγματικό της όνομα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όμως την κέρδισε το τραγούδι, χωρίς ωστόσο να σταματά να ζωγραφίζει. Παράλληλα με το τραγούδι έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων και έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ σκίτσα και πίνακές της συμμετείχαν σε δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Τζιά και την Αθήνα.

Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα τη δεκαετία του 1960, όταν ήταν σε άνθιση το «νέο κύμα» της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο πρώτος δίσκος της το 1966 «Αρλέτα» περιελάμβανε τραγούδια των Γιάννη Σπανού, Νότη Μαυρουδή, Νίκου Χουλιάρα και Γιώργου Κοντογιώργου, από τα οποία ξεχώρισαν το «Μια φορά θυμάμαι», «Τις άδειες νύχτες», «Το πέτρινο χαμόγελο» και άλλα.

Την ίδια περίοδο εμφανίζεται σε γνωστές μπουάτ της Πλάκας, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφορούν οι δίσκοι της «Αρλέτα 2», «Στο ρυθμό του αγέρα» (1968), «12+1 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» (1969) και «Έξι μέρες» (1970).

Λίγο μετά τη χούντα τραγούδησε, μετά από πρόσκληση του Ζωρζ Μουστακί, στο θέατρο «Bobino» στο Παρίσι. Ακολούθησαν δίσκοι όπως το «Romancero gitano» (1978) του Μίκη Θεοδωράκη (σε ποίηση Λόρκα και απόδοση Ελύτη), ενώ το 1981 ηχογραφεί το «Ένα καπέλο γεμάτο τραγούδια» (1981), τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό.

Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους «Περίπου» και «Τσάι Γιασεμιού». Σε αυτούς ξεχώρισαν τα τραγούδια, όπως «Σερενάτα», «Τσάι γιασεμιού», «Τα ήσυχα βράδυα» και «Βatida de coco».

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Από που πάνε για την άνοιξη» (Εκδόσεις Καστανιώτη) με στίχους, πεζά και ζωγραφιές. Οι δυο τελευταίοι δίσκοι της ήταν ο διπλός «Και πάλι χαίρετε» (2009) και ο αγγλόφωνος «Demo» (2010) με δέκα τραγούδια που βρέθηκαν 35 χρόνια μετά την ηχογράφησή τους στο αρχείο της «Lyra» και τα οποία δεν είχαν κυκλοφορήσει ως τότε.

Η τραγουδίστρια με την ιδιαίτερη, μελωδική φωνή, έκανε πολλές επιτυχίες, όπως το «Μια Φορά Θυμάμαι», «Τα Μικρά Παιδιά», «Ο Λύκος», η «Σερενάτα», το «Μπαρ το Ναυάγιο» και πολλά ακόμα.

Θεματικές: 

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2017 | 6:49 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Θεσσαλονίκης

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr