Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μαγνησίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Αλόννησο - Εκκενώθηκε ξενοδοχείο

Σε εξέλιξη είναι φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ στην Αλόννησο στην περιοχή Γερακίνας Λάκκα.
Λόγω της πυρκαγιάς που καίει δασική έκταση, εκκενώθηκε ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται στην περιοχή.
Στο σημείο επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 4 οχήματα και δύο οχήματα του δήμου ενώ με σκάφος του λιμενικού μεταφέρονται περισσότερες δυνάμεις.
Ρίψεις νερού ξεκίνησαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2018 | 6:52 am


«Η ανακοίνωση της ΑΓΕΤ προσβάλλει την νοημοσύνη των ενεργών πολιτών»

«Η ανακοίνωση της ΑΓΕΤ προσβάλλει την νοημοσύνη των ενεργών πολιτών», υποστηρίζει η «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών», με αφορμή τη χθεσινή γνωστοποίηση εκ μέρους της τσιμεντοβιομηχανίας για την εφαρμογή πλατφόρμας καταγραφής αέριων ρύπων, καθώς όπως τονίζεται, ήταν υποχρέωσή της απ΄ το 2012!

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «η ανακοίνωση με ύφος εθνικού ευεργέτη της πολυεθνικής Lafarge Holcim και της θυγατρικής της εταιρείας ΑΓΕΤ, ότι ανοίγει την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής αέριων ρύπων για την άμεση ενημέρωση των πολιτών προσβάλλει τη νοημοσύνη των ενεργών και ενημερωμένων πολιτών. Μία υποχρέωση που έπρεπε η εν λόγω βιομηχανία να τηρεί από το 2012 – της έχει υποβληθεί πρόστιμο για τη μη συμμόρφωσή της – παρουσιάζεται ως πρωτοπορία και ως δείγμα ευαισθησίας και σεβασμού εκ μέρους της προς το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.
Αλλά ακόμη και αυτή τη φορά δεν το κάνει με τον σωστό τρόπο, αλλά χρησιμοποιεί ένα τρικ. Οι μετρήσεις των ρύπων, όπως θα αναρτούνται στην πλατφόρμα, πρώτον, δεν θα αφορούν τις διοξίνες και τα φουράνια, που είναι οι πιο επικίνδυνοι ρύποι και δεύτερον, θα είναι πίνακες με έτοιμα στοιχεία, πιθανώς αμφιβόλου εγκυρότητας και αξιοπιστίας, αφού γίνονται από την ίδια την εταιρεία, αντί να αποτυπώνονται οι μετρήσεις των συγκεκριμένων ρύπων σε πραγματικό χρόνο, όπως στην πραγματικότητα ορίζει ο νόμος.
Ως Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου εκτιμούμε ότι η επίδειξη συμμόρφωσης της ΑΓΕΤ με τη νομιμότητα αποτελεί μία νίκη της τοπικής κοινωνίας με την πρόσφατη μεγάλη κινητοποίησή της απέναντι στο μέτωπο των πολυεθνικών εταιρειών και των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Ωστόσο, η στάχτη που προσπαθεί η ΑΓΕΤ – LAFARGE να μας ρίξει στα μάτια δεν μειώνει την αγωνία των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ΥΓΕΙΑ μας και στο ευρύτερο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, τις οποίες θα έχει στο άμεσο μέλλον η επιλογή της εταιρείας να χρησιμοποιεί ως τσάμπα καύσιμο τα επεξεργασμένα σκουπίδια (RDF, SRF).
Είναι καταφανές ότι το μόνο που σέβεται η βιομηχανία είναι η αύξηση των κερδών της και ας είναι εις βάρος της δημόσιας υγείας. Σεβασμό και ευαισθησία θα έδειχνε αν μας ανακοίνωνε ότι αποφάσισε να καίει ένα λιγότερο επιβλαβές καύσιμο, όπως το φυσικό αέριο. Η καθυστερημένη αυτή ενέργεια δεν αποσοβεί το γεγονός ότι διοξίνες,
φουράνια, υδράργυρος, χλώριο και άλλα τοξικά βαρέα μέταλλα και μικροσωματίδια εκλύονται στην ατμόσφαιρα της πόλης μας, είτε ως επικίνδυνα τοξική ιπτάμενη τέφρα, είτε ως αέριοι ρύποι. Κανένα όριο και κανένας νόμος περί μετρήσεων και ελέγχων, όπως είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους , δεν μας εξασφαλίζουν μια υγιή και ποιοτική ζωή.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ε.Ε. προς την οποία πρέπει να εναρμονίζεται κάθε κράτος-μέλος, η πολιτική της Κοινότητας για το περιβάλλον πρέπει να βασίζεται στην Αρχή της Προφύλαξης, η οποία πρέπει να τυγχάνει εφαρμογής σε περίπτωση όπου υπάρχει λογική επιστημονική αξιοπιστία του κινδύνου, όπως συμβαίνει στην περίπτωσή μας, της καύσης εναλλακτικών καυσίμων από τσιμεντοβιομηχανίες (μελέτη Χριστόλη και επιδημιολογικές μελέτες). Η αρχή της προφύλαξης λοιπόν είναι αυτή που υποχρεώνει τις αρμόδιες αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα – που μπορεί να είναι και παύση της δραστηριότητας, δηλαδή παύση της καύσης σκουπιδιών – έτσι ώστε να αποτρέψουν ορισμένους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον εξασφαλίζοντας την υπεροχή των απαιτήσεων, που συνδέονται με την προστασία των συμφερόντων αυτών επί των οικονομικών συμφερόντων.
Ο αγώνας που ξεκινήσαμε συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά μετά από την τεράστια συναίνεση της κοινωνίας των πολιτών του Βόλου. Αποκτά μάλιστα πανελλήνια διάσταση, καθώς αναπτύσσονται τοπικά κινήματα, που διεκδικούν τα αυτονόητα συνταγματικά τους δικαιώματα στην Προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας».

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2018 | 8:29 pm


Εφυγε από τη ζωή 50χρονος Βολιώτης

Σε ηλικία 50 ετών «έφυγε» από ζωή ο 50χρονος Βολιώτης, Κωνσταντίνος Κολιαμήτρας, πατέρας δυο παιδιών. Ο άτυχος συμπολίτης κατέληξε μετά από πολύμηνη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, συγγενείς και φίλους. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.00 το πρωί στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Σαμπάναγα Διμηνίου, ενώ ο ενταφιασμός θα γίνει στο κοιμητήριο του Σέσκλου.

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2018 | 6:20 am


Αλέξανδρος ο Μέγας 356 π.Χ. – 323 π.Χ.

Μακεδόνας στρατηλάτης, από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας.
Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 20 ή 21 Ιουλίου του 356 π.Χ στην Πέλλα της Μακεδονίας. Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β' και μητέρα του η Ολυμπιάδα, κόρη του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου. Από τον πατέρα του ο Αλέξανδρος κληρονόμησε την οξεία αντίληψη, τις οργανωτικές ικανότητες και την ταχύτητα ενεργειών. Και από τη μητέρα του τη φιλοδοξία, την υπερηφάνεια και την ισχυρή θέληση.
Στα παιδικά του χρόνια εκπαιδεύτηκε από τους παιδαγωγούς Λεωνίδα το Μολοσσό και Λυσίμαχο τον Ακαρνάνα. Σε ηλικία 13 ετών μαθήτευσε κοντά στον Αριστοτέλη. Ο μεγάλος φιλόσοφος τον μόρφωσε με τα ελληνικά ιδεώδη και του ενέπνευσε τον θαυμασμό και την αγάπη για το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό. Στον Αριστοτέλη έδειχνε πάντα σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Έλεγε πως τον πατέρα του χρωστάει “το ζην” και στο δάσκαλό του το “ευ ζην”.
Από τον πατέρα του έλαβε σπουδαία μαθήματα πολιτικής και στρατηγικής. Πάντοτε βρισκόταν κοντά του, όταν εκείνος συζητούσε με ξένους πρεσβευτές και απεσταλμένους. Τον ακολουθούσε στις εκστρατείες, όπου έπαιρνε μαθήματα στρατιωτικής τέχνης. Έτσι, από πολύ νωρίς απέκτησε πολιτική και στρατιωτική ωριμότητα. Σε ηλικία 16 ετών, ως αντικαταστάτης του πατέρα του, που έλειπε σε εκστρατεία, κατέπνιξε την επανάσταση της θρακικής φυλής των Μαίδων, ενώ σε ηλικία 18 ετών, στη Μάχη της Χαιρώνειας (2 Αυγούστου 338 π.Χ.) ήταν διοικητής στρατιωτικού σώματος και διακρίθηκε για τις πολεμικές του αρετές.
Σε ηλικία 20 ετών έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, μετά τη δολοφονία του πατέρα του το 336 π.Χ. Από πολύ νωρίς αντιμετώπισε οργανωμένες συνωμοσίες εναντίον του, τις οποίες διέλυσε με αστραπιαία ταχύτητα. Με την ίδια αστραπιαία ταχύτητα και αποφασιστικότητα εξεστράτευσε εναντίον των πόλεων της Νότιας Ελλάδας, οι οποίες μόλις έμαθαν το θάνατο του Φιλίππου επαναστάτησαν. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκαν την εκστρατεία του Αλεξάνδρου εναντίον τους, έσπευσαν να δηλώσουν υποταγή και σε συνέδριο, που έγινε στην Κόρινθο, τον ανακήρυξαν Ηγεμόνα της Ελλάδας, όπως και νωρίτερα τον πατέρα του και αρχιστράτηγο στην επικείμενη εκστρατεία κατά των Περσών.
Ο Αλέξανδρος ικανοποιημένος γύρισε στη Μακεδονία. Για να απαλλάξει το βασίλειό του από κάθε κίνδυνο, προτού εκστρατεύσει εναντίον των Περσών, εκστράτευσε εναντίον των βαρβαρικών φυλών, που κατοικούσαν βόρεια της Μακεδονίας (335 π.Χ.). Νίκησε τις φυλές αυτές, έφθασε ως τον Δούναβη και επέστρεψε στην Πέλλα. Απερίσπαστος πια άρχισε την προετοιμασία για τη μεγάλη εκστρατεία κατά των Περσών. Βρέθηκε, όμως, στην ανάγκη να έλθει για δεύτερη φορά στη Νότιο Ελλάδα, όπου οι Θηβαίοι και οι Αθηναίοι είχαν και πάλι επαναστατήσει. Αφού κατέστειλε την ανταρσία των δύο πόλεων, επέστρεψε στη Μακεδονία και συμπλήρωσε τις ετοιμασίες του για την εκστρατεία κατά της Περσίας.

Το πέρασμα του Γρανικού, του Σαρλ Λε Μπρεν
Την άνοιξη του 334 π.Χ, ο Αλέξανδρος ξεκίνησε με 50.000 πεζούς και 6.000 ιππείς, αφού άφησε για επίτροπό του στη Μακεδονία το στρατηγό Αντίπατρο. Προχώρησε από τη Θράκη κι έφθασε στον Ελλήσποντο. Εκεί τον περίμενε ο στόλος του, που τον αποτελούσαν 120 πολεμικά και πολλά άλλα βοηθητικά πλοία. Πέρασε στην Τροία, όπου επισκέφθηκε τον τάφο του Αχιλλέα, προσευχήθηκε κι έκανε θυσίες.


Στις όχθες του Γρανικού ποταμού είχε συγκεντρωθεί ο περσικός στρατός, έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει τον Αλέξανδρο. Στον Γρανικό έγινε η πρώτη μάχη μεταξύ των Μακεδόνων και των Περσών (22 Μαΐου 334 π.Χ.). Ο Αλέξανδρος οδηγούσε ο ίδιος το στρατό του και πολέμησε ο ίδιος στήθος προς στήθος με τους γενναιότερους πολεμιστές των Περσών. Κινδύνευσε, μάλιστα, σοβαρά. Οι Πέρσες, τελικά, δεν κατόρθωσαν ν’ αναχαιτίσουν την ορμή των Μακεδόνων, εγκατέλειψαν τον αγώνα και υποχώρησαν άτακτα.
Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Αλέξανδρος προχώρησε νότια και απελευθέρωσε τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας. Τον χειμώνα του 334 π.Χ. έφθασε στην πόλη Γόρδιο στις όχθες του Σαγγάριου ποταμού, όπου αποφάσισε να ξεχειμωνιάσει. Εκεί, στο βασιλικό ανάκτορο, υπήρχε ο περίφημος Γόρδιος Δεσμός. Η παράδοση έλεγε πως όποιος τον έλυνε θα κυρίευε την Ασία. Ο Αλέξανδρος απλά τον έκοψε με το σπαθί του.
Την άνοιξη του 333 π.Χ, βάδισε προς τα νότια, πέρασε το όρος Ταύρος και μπήκε στην Κιλικία. Κυρίευσε την πόλη Ταρσό και σταμάτησε εκεί για ν’ αναπαυθεί ο στρατός του. Ύστερα από ένα λουτρό στα κρύα νερά του ποταμού Κύδνου, ο Αλέξανδρος αρρώστησε, αλλά γρήγορα έγινε καλά και συνέχισε την πορεία του προς τη Συρία. Συνάντησε τότε για δεύτερη φορά τον περσικό στρατό από 500.000 μαχητές κι έδωσε μάχη κοντά στην πόλη Ισσό της Κιλικίας (12 Νοεμβρίου 333 π.Χ.). Οι Πέρσες υπέστησαν πανωλεθρία και διαλύθηκαν. Ο βασιλιάς Δαρείος κινδύνευσε και γλίτωσε μόνο με τη φυγή του. Στην Ισσό ο Αλέξανδρος κυρίευσε πλούσια λάφυρα και αιχμαλώτισε την οικογένεια του Δαρείου, αλλά της φέρθηκε μεγαλόψυχα.
Ο Αλέξανδρος, αντί να συνεχίσει την καταδίωξη του Δαρείου, προχώρησε νότια, για να γίνει κύριος όλων των παραλίων της Μεσογείου και να εξουδετερώσει κάθε απειλή του περσικού στόλου. Κατέλαβε, κατά σειρά, τη Φοινίκη, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Επισκέφθηκε στην έρημο το μαντείο του Άμμωνος Διός, όπου οι ιερείς τον χαιρέτισαν ως τον νέο Δία. Στις ακτές της Αιγύπτου, κοντά στις εκβολές του Νείλου και σε θέση κατάλληλη για την ανάπτυξη του εμπορίου, όρισε να χτιστεί η Αλεξάνδρεια. Ο ίδιος χάραξε τα τείχη και τους δρόμους της.
Επιστρέφοντας από την Αίγυπτο στην Ασία συνάντησε στα Γαυγάμηλα, πέρα από τον Τίγρη ποταμό, νέο πολυάριθμο περσικό στρατό και τον νίκησε (1 Οκτωβρίου 331 π.Χ). Ο Δαρείος σώθηκε και πάλι, αλλά δολοφονήθηκε από τον σατράπη της Βακτριανής Βήσσο. Ο περσικός στρατός καταστράφηκε, οι σπουδαιότερες πόλεις της Περσίας - Βαβυλώνα, Σούσα και Περσέπολη, όπου το ανάκτορο του Δαρείου- παραδόθηκαν στον Αλέξανδρο και ολόκληρη η Περσία κατακτήθηκε.

Ψηφιδωτό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης
Ο Αλέξανδρος, όμως, δεν σταμάτησε στην Περσία. Προχώρησε προς τα ανατολικά για να υποτάξει τις φυλές που κατοικούσαν εκεί και ν' απαλλάξει έτσι το μεγάλο του βασίλειο από μελλοντικό κίνδυνο. Πέρασε τη Σογδιανή και τη Βακτριανή και το 327 π.Χ. μπήκε στις Ινδίες, όπου νίκησε τον βασιλιά Πώρο. Οι στρατιώτες του, όμως, κουράστηκαν και αρνήθηκαν να προχωρήσουν. Αναγκάσθηκε τότε να ανακόψει την επική πορεία του προς Ανατολάς. Ένα μέρος του στρατού το έστειλε με πλοία στην Περσία, με επικεφαλής τον ναύαρχο Νέαρχο. Αυτός με το υπόλοιπο στράτευμα πέρασε την έρημο Γεδρωσία, όπου χάθηκαν πολλοί στρατιώτες του από την πείνα και τη δίψα, και επέστρεψε στα Σούσα.


Άρχισε τότε να σκέφτεται την οργάνωση της επικράτειάς του. Μελετώντας τον τρόπο της ζωής των Περσών και τον τρόπο της διοικήσεώς τους, έβγαλε το συμπέρασμα πως για να διατηρηθεί το αχανές κράτος που δημιούργησε έπρεπε να συμφιλιώσει τους Πέρσες ευγενείς με τους Έλληνες. Φαντάστηκε τον εαυτό του σαν ελληνοπέρση βασιλιά και μιμήθηκε την ενδυμασία και γενικά τον τρόπο ζωής τους. Παντρεύτηκε την κόρη του Δαρείου Στάτειρα και την ανιψιά της Παρυσάτιδα (324 π.Χ.), ενώ παρακίνησε τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του να παντρευτούν κι αυτοί Περσίδες. Νωρίτερα (327 π.Χ.) είχε παντρευτεί τη Ρωξάνη, κόρη τοπικού ηγεμόνα της Βακτριανής, παρά την αντίδραση των στρατηγών του. Η Ρωξάνη τού χάρισε και τον μοναδικό του απόγονο, τον Αλέξανδρο Δ', ο οποίος γεννήθηκε δύο μήνες μετά το θάνατο του στρατηλάτη και σκοτώθηκε σε ηλικία 12 ετών με διαταγή του Κάσσανδρου, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σφετεριστή του θρόνου της Μακεδονίας.
Στους Μακεδόνες δεν άρεσε η αλλαγή αυτή του Αλέξανδρου. Μερικοί από τους στρατηγούς του, μάλιστα, οργάνωσαν εναντίον του συνωμοσίες, τις οποίες ο Αλέξανδρος ανακάλυψε και τιμώρησε σκληρά τους πρωταίτιους. Οι πολλές διοικητικές φροντίδες, οι κόποι και τελευταία ο θάνατος του πιο στενού του φίλου, Ηφαιστίωνα, του έφθειραν την υγεία. Ο Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά και στις 10 ή 11 Ιουνίου του 323 π.Χ. άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το απέραντο κράτος του διαμοιράστηκε μεταξύ των στρατηγών του, που επί πολλά χρόνια διαφωνούσαν για τη διανομή. Δεν χάθηκε, όμως, το εκπολιτιστικό έργο του. Οι κατακτήσεις του άνοιξαν τα σύνορα μεταξύ του ελληνικού χώρου και της Ανατολής. Η επικοινωνία με τους “βαρβάρους” συνέβαλε στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες της Ασίας και της Αιγύπτου. Η ελληνική γλώσσα έγινε διεθνής. Τα ελληνική ήθη πέρασαν σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ανέτειλε ο πολιτισμός της λεγόμενης “Ελληνιστικής Εποχής”, που αποτελεί μία νέα λάμψη του ελληνικού πνεύματος. Δικαιολογημένα, η ιστορία ανακήρυξε τον Αλέξανδρο “Μέγα” για το γιγάντιο έργο του.
.

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2018 | 6:47 am


Ανοιχτή επιστολή απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα κατά του RDF στο προσωπικό της ΑΓΕΤ

Ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών, απευθύνοντας κάλεσμα να δώσουν- όπως λέει, μαζί τον αγώνα για την υγεία όλων.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων η  Επιτροπή υπογραμμίζει ότι δεν επιθυμεί να κλείσει το εργοστάσιο και να χάσουν τη δουλειάς όσοι απασχολούνται σ’ αυτό, αλλά στόχος της είναι αντί για RDF, η ΑΓΕΤ να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο.
« Την στιγμή που η μητρική Lafarge-Holcim ανακοινώνει μέσα από το επίσημο site της ότι το 2017 κατέγραψε κέρδη σχεδόν 6 δις ελβετικά φράγκα ,ζητά δραστικές περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα των (μόνιμων) εργαζομένων και ταυτόχρονα αξιώνει να ρυπαίνει το περιβάλλον και να καταστρέφει την υγεία όλων μας» και συνεχίζοντας τονίζει: «Εμείς αγωνιζόμαστε για την υγεία μας, για την υγεία των παιδιών μας και για την υγεία όλων των πολιτών. Σας καλούμε να σκεφτείτε κι εσείς την υγεία τη δική σας και, ακόμη περισσότερο των παιδιών σας, των οποίων οι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι.
Σας καλούμε να δώσουμε μαζί τον αγώνα για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και για να αντικατασταθεί άμεσα με το φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για νέες θέσεις εργασίας, με καλύτερους μισθούς, με καλύτερες συνθήκες δουλειάς μέσα σε ένα καθαρό περιβάλλον».

Δημοσιεύθηκε στις 8 June 2018 | 9:13 am


Μαζικό το συλλαλητήριο στο Βόλο για τη Μακεδονία

Διαδήλωσαν ειρηνικά πολλές εκατοντάδες Βολιώτες χθές στην παραλία της πόλης για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Ο Βόλος έδωσε δυναμικό παρών στον κύκλο συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε 24 πόλεις για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας.
Ο μεγάλος αριθμός Βολιωτών που συγκεντρώθηκαν στην παραλία, κρατώντας ελληνικές σημαίες, διαδήλωσαν με παλμό και δυναμικά για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Το συλλαλητήριο, που τελούσε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος, διοργάνωσε ο Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή του Α.Π.Θ. και καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Αθανάσιο Καραθανάση, ο οποίος είναι Βολιώτης.
Τηn εκδήλωση πλαισίωσαν, επίσης, το χορευτικό του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου, με παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Γ. Σούρλας και η Έλενα Αντωνοπούλου από τη ΝΔ, ο Τέλης Δουλόπουλος,  ο Θ. Σταυρίδης καί άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής Βόλου εκπρόσωποι του κλήρου καί ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος.... 

Δημοσιεύθηκε στις 7 June 2018 | 6:53 am


Συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στην παραλία του Βόλου και αντισυγκέντρωση στο Ταχυδρομείο

O Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», και ο πολιτευτής του ΛΑΟΣ Γ. Γρηγορίου διοργανώνουν υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος σήμερα στις 19:30, στην παραλία του Βόλου, στην Τράπεζα της Ελλάδος, συλλαλητήριο «για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας». Ομιλητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ Αθανάσιος Καραθανάσης. Ανακοίνωση στήριξης του Συλλαλητηρίου εξέδωσε η ΟΕΒΕΜ και η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών.
Την ίδια ώρα προγραμματίζεται «αντισυγκέντρωση», στο ύψος του ταχυδρομείου, στη Δημητριάδος μια «ανάσα» από το συλλαλητήριο, στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Πρόκειται σύμφωνα με τους διοργανωτές για «αντιπολεμική, εργατική απάντηση στον εθνικισμό, το φασισμό και τον κλήρο», που δίνει ο Ταξικός Συντονισμός Ανατροπής...

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2018 | 8:52 am


Κλειστή η πλαζ Αλυκών

Το άνοιγμα της αυλαίας της θερινής περιόδου βρήκε  την πλαζ των Αλυκών κλειστή. Κλειδωμένες οι πόρτες του περιφραγμένου χώρου, ψηλά αγριόχορτα, εγκατάλειψη, καμία κινητικότητα που να δείχνει ότι ξεκινά η προετοιμασία για τη λειτουργία του χώρου. Όπως φαίνεται, η πλαζ των Αλυκών θα μείνει κλειστή για ένα ακόμη καλοκαίρι…
Η πλαζ των Αλυκών παρέμενε επί τέσσερις σχεδόν σεζόν κλειστή. Ο ανάδοχος που είχε αναδειχθεί έως και το 2015 δεν είχε βάλει ούτε καρφί στον χώρο,,,
Τότε είχαν ξεσηκωθεί και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι είχαν στείλει το δικό τους τελεσίγραφο για τη λειτουργία του χώρου, προκειμένου να μη χάνεται η μία σεζόν μετά την άλλη.
Δεν είναι μόνο οι κάτοικοι των Αλυκών που στερούνται μιας οργανωμένης παραλίας για τα καλοκαιρινά μπάνια τους. Η εικόνα της κλειστής και παραμελημένης πλαζ δρα… αντι-τουριστικά για τους επισκέπτες της περιοχής.
Πέρυσι το καλοκαίρι η πλαζ λειτούργησε. Φέτος, οι κάτοικοι βλέπουν επιστροφή στο… παρελθόν. «Ο χώρος παραμένει κλειστός και δεν υπάρχει καμία κινητικότητα, ούτε εργασίες προκειμένου να ανοίξει και να λειτουργήσει...
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανάδοχος που δεν λειτουργεί την πλαζ, κι άρα δεν έχει και έσοδα, εμφανίζεται ως οφειλέτης των δημοτικών ταμείων, και σε βάρος του έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες.
Όμως οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την τουριστική υποβάθμιση των Αλυκών όσο η πλαζ παραμένει κλειστή και ταυτόχρονα και οι ίδιοι οι κάτοικοι του Βόλου στερούνται της επιλογής να κάνουν ένα κοντινό μπάνιο σε καθημερινή βάση σε οργανωμένη παραλία.

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2018 | 9:01 am


Βολιώτης πέθανε στο γαμήλιο γλέντι της κόρης του

Ασύλληπτη είναι η τραγωδία που εκτιλύχθηκε στον Βόλο με τον θάνατο ενός 66χρονου επιχειρηματία. Πρόκειται για τον Νίκο Μπρόζο, ιδιοκτήτης της εταιρείας κατεψυγμένων «Τα μπατζανάκια» ο οποίος πέθανε χθες το μεσημέρι, την ώρα που γλεντούσε τον γάμο της κόρης του στον Βόλο.
Ο άνδρας έχασε τις αισθήσεις του λίγο μετά τον χορό με το νιόπαντρο ζευγάρι και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Βόλου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θανατός του.
Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα σέ λίγη ώρα στις 6:00 απόγευμα στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας.

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2018 | 5:19 pm


Ιγνάτιος κατά πάντων για την επένδυση στις Νηές

Πυρά κατά πάντων εξαπέλυσε χθες από τον Αλμυρό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφορικά με την εξέλιξη της επένδυσης στις Νηές, η οποία όπως είπε παραμένει καθηλωμένη από ένα «αόρατο» χέρι, παρά το γεγονός ότι το μείζον ζήτημα που αφορούσε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης που θα υλοποιηθεί η επένδυση, έχει επιλυθεί.
Σε τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού με θέμα «Μεγάλες Τουριστικές Επενδύσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη», ο κ. Ιγνάτιος εμφανίστηκε συναισθηματικά φορτισμένος και έβαλε κατά των πολιτικών οι οποίοι όπως είπε «δεν θέλησαν να πάρουν την ευθύνη τους» και «που φοβήθηκαν το κόστος» οδηγώντας την επένδυση σε μια «γραφειοκρατία ατελεύτητη». Ο Σεβασμιότατος μάλιστα έκανε λόγο και για «εμμονές» ορισμένων οι οποίες όμως όπως είπε έχουν «πολύ ακριβό τίμημα» δείχνοντας εμφανώς οργισμένος για το γεγονός ότι μια επένδυση που θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σε μία δύσκολη συγκυρία, δεν προχωρά προς υλοποίηση χωρίς σαφή λόγο. Ο κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε «μυθιστόρημα» την όλη εξέλιξη της υπόθεσης λέγοντας πως δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα συνέβαινε, σε μια υπόθεση που φαινόταν ξεκάθαρη από την αρχή. «Ελάχιστοι άνθρωποι, αλλά οργανωμένοι φαίνεται, ως επί το πλείστον εξασφαλισμένοι, σε μια εποχή που δεν φαινόταν η κρίση τόσο φανερά, έπρεπε να έχεις μια διαισθητικότητα για να τη δεις, πίστεψαν ακλόνητα ότι μπορούν να θέσουν φραγμό. Αμφισβητώντας την ιδιοκτησία» κάτι που στην πορεία όπως είπε ο κ. Ιγνάτιος αποσαφηνίστηκε οριστικά. «Αν είχαμε υποχωρήσει τώρα η έκταση θα ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ, στους δανειστές δηλαδή» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιότατος, «αλλά υπομείναμε και περιμέναμε» κατέληξε.
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Ιγνάτιος κάλεσε τους πολιτικούς να λειτουργήσουν αποφασιστικά και να δείξουν ότι έχουν βούληση να προχωρήσουν. «Είμαστε σε ένα παράδεισο. Αρκεί να το πιστέψουμε. Εγώ το έχω πιστέψει» δήλωσε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ελπίδα να ζήσει να δει τα όνειρά του να γίνονται πραγματικότητα.
Η πρόθεση του, όπως είπε ήταν να δημιουργήσει ένα ίδρυμα στην περιοχή, αξιοποιώντας το τίμημα από την επένδυση για να δημιουργήσει, όπως είπε μέλλον για την τοπική εκκλησία. «Σήμερα δεν ξέρω αλήθεια τι μπορώ να κάνω την επόμενη μέρα σ’ αυτό τον τόπο πλέον, στην Ελλάδα» δήλωσε.
Επιχειρώντας να δείξει τις προοπτικές του θρησκευτικού τουρισμού ο Σεβασμιότατος έφερε ως παράδειγμα την παραχώρηση της Αγίας Ζώνης που φυλάσσεται στην Μονή Ξενιά στην ορθόδοξη εκκλησία της Ρουμανίας, η οποία «επέστρεψε» σε πολλαπλάσιο βαθμός, με πιστούς από τη Ρουμανία να επισκέπτονται συχνότατα το Μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς. Αυτό στάθηκε αφορμή να εκφράσει την απογοήτευσή του και για το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες και τις υποσχέσεις που είχε λάβει, δαπανώντας μάλιστα χρήματα γι’ αυτό τον σκοπό, το έργο της αναστήλωσης της παλαιάς Μονής Ξενιάς δεν εντάχθηκε τελικά σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Σε λίγο που θα έχουμε το παλιό μοναστήρι το οποίο ούτε αυτό εντάχθηκε στο περίφημο πρόγραμμα θρησκευτικού τουρισμού» θα μπορούμε να φιλοξενούμε κόσμο που θέλει να έρθει και να μείνει σε μοναστηριακό περιβάλλον». «Θα κτιστεί το παλιό μοναστήρι και θα γίνει πολύ καλό, τόνισε ο Σεβασμιότατος, αφήνοντας αιχμές κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία παρά τις υποσχέσεις δεν το ενέταξε στο ΕΣΠΑ. «Λέγονται λέξεις και διαφημίζονται πράγματα και κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιγνάτιος, αναφορικά με το πρόγραμμα «θρησκευτικού τουρισμού» υποσχόμενος ότι «θα κτιστεί τελικά το παλιό μοναστήρι και θα γίνει πολύ καλό, καταλήγοντας ότι ο προϋπολογισμός του δεν θα ξεπεράσει το 1,5 εκ. ευρώ».
ΠΗΓΗ https://magnesianews.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2018 | 9:13 am


Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο από 11 έως 17 Ιουνίου

Θεσμό αποτελεί για τον Βόλο η Ναυτική εβδομάδα, που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, με τιμώμενη μεσογειακή πόλη τη Μασσαλία της Γαλλίας, από τις 11 έως τις 17 Ιουνίου,
στον ίδιο χώρο που καθιερώθηκε από την περασμένη χρονιά στην παραλία του Βόλου, με βασικό σημείο αναφοράς τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στις εκδηλώσεις που έχουν ως τιμώμενη πόλη τη Μασσαλία, έχει προσκληθεί και η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η Μητρόπολη Δημητριάδος δια της «Μαγνήτων Κιβωτού», οι φορείς της Γαλλοφωνίας του Βόλου, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β. Α.Ε.), η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Θα λάβουν μέρος αθλητικοί και πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι του Βόλου, στις εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ποικίλες δράσεις με επίκεντρο τη θάλασσα.
Προκαταρκτικές δράσεις
Ο κύκλος των προκαταρκτικών δράσεων ανοίγει τη  στις 10.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΒ με τη «Φωτογραφική διαδραστική έκθεση λαϊκών τεχνών από Ελλάδα και άλλες χώρες», με συμμετοχές από Νορβηγία, Δανία, Τουρκία, Λίβανο, Ρουμανία, Ινδία και Νότια Αμερική. Στη δράση, που πλαισιώνεται από παλιές φωτογραφικές μηχανές, καλούνται και μαθητές. Διάρκεια έως τον Σεπτέμβριο.
Από την Τρίτη 5 έως την Παρασκευή 8 Ιουνίου, στις 10.00 προγραμματίζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΟΛΒ με τίτλο «Φύσηξε αεράκι, λύστε τα πανιά». Η δράση απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και της Στ’ τάξης του δημοτικού.
Την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 10.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΒ, προγραμματίζεται η παρουσίαση του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου. Παρουσιάζονται δέκα ταμπλό με εποπτικό υλικό για τη ναυπηγική και ναυτική ιστορία της Σκιάθου.
Την Κυριακή 10 Ιουνίου, 19.00 έως 20.00, στον εκθεσιακό χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου θα γίνει ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Πνοές ανέμων κινούν καράβια» και στις 20.00 στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου προγραμματίζεται εκδήλωση αφιερωμένη στη Μασσαλία, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και φορείς Γαλλοφωνίας Μαγνησίας. 
Κεντρικές εκδηλώσεις
Η εναρκτήρια κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 20.00 στην παραλία του Βόλου, μπροστά από τον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Βόλο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον αγιασμό που θα τελέσει ο κ. Ιγνάτιος, χαιρετισμό του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και ομιλία του προέδρου του ΟΛΒ κ. Σταυριδόπουλου. Στη διάρκεια της συναυλίας, που θα πλαισιωθεί από παράλληλες ναυταθλητικές εκδηλώσεις, θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στον πρέσβη της Γαλλίας και στους εκπροσώπους της Μασσαλίας.
Την Τρίτη 12 Ιουνίου στις 20.30 στην παραλία, μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία από την Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου, που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον Γιώργο Φουντούλη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους φορείς Γαλλοφωνίας Μαγνησίας και θα πλαισιωθεί από ναυταθλητικές εκδηλώσεις.
Την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 20.30, στον ίδιο χώρο της παραλίας, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του 2ουΓυμνασίου Αλμυρού «Θωρηκτό Αβέρωφ, ένας ζωντανός θρύλος, στις 21.00 ακολουθούν νεανικά χορευτικά συγκροτήματα, ενώ παράλληλες αθλητικές και προσκοπικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από  17.30 έως 20.00, μπροστά από το Πανεπιστήμιο, στην παραλία.
Την Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 20.30, μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο, διοργανώνεται γευστική βραδιά, στις 21.30 ακολουθεί μουσική, ενώ παράλληλες αθλητικές και προσκοπικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται από 17.30 έως 20.00 μπροστά από το Πανεπιστήμιο στην παραλία.
Την Παρασκευή 15 Ιουνίου, στις 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΒ εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας, στις 20.30 ακολουθεί η παρουσίαση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου και 21.00 - 23.00 το «Σκιάθος εξπρές» θα κάνει τον περίπλου του Παγασητικού. Παράλληλες αθλητικές και προσκοπικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται 17.30 - 20.00, μπροστά από το Πανεπιστήμιο στην παραλία.
Το Σάββατο 16 Ιουνίου στις 12.00 στον χώρο τέχνης «δ» (Χατζυαργύρη 4 – Ιάσονος) κλείνει η έκθεση του Γιάννη Μιχαηλίδη.
Στις 20.30 προγραμματίζεται συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας, μπροστά στον Αγιο Κωνσταντίνο. Ενδιαμέσως προγραμματίζονται αθλητικές και προσκοπικές εκδηλώσεις, 09.30 έως 12.30 μπροστά από το Πανεπιστήμιο στο λιμάνι, 12.00 έως 17.00 στην παραλία του Αναύρου, μπροστά από την «Αύρα» και στις 19.00 μπροστά από τον Αγ. Κωνσταντίνο.
Την Κυριακή 17 Ιουνίου στις 7.00 το πρωί θα ψαλεί Θεία λειτουργία στον Αγιο Κωνσταντίνο, χοροστατούντος του κ. Ιγνατίου. Στις 09.00 θα τελεστεί μνημόσυνο υπέρ του αγνώστου ναυτικού, στις 11.30 εθελοντική αιμοδοσία υπέρ πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και στις 20.30 τις εκδηλώσεις κλείνει η συναυλία του Μουσικού Σχολείου Βόλου στην παραλία, μπροστά από τον ναό του Αγ. Κωνσταντίνου.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2018 | 9:43 am


Μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στη λιτότητα και στην ανεργία

Μεγάλη κινητοποίηση αναμένεται σήμερα Τετάρτη 30 Μαΐου στον Βόλο, στο πλαίσιο κινητοποίησης ενάντια στη λιτότητα και στην ανεργία, ενώ στην πόλη μας, έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις
στις 9 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας, από την «Κοινωνική Συμμαχία», με τη συμμετοχή του ΕΚΒ, της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας και δεκάδων φορέων και συλλόγων και στις 10 το πρωί στην Πλατεία Πανεπιστημίου του ΠΑΜΕ και άλλων ταξικών σωματείων.
Οι φορείς και Σύλλογοι που απαρτίζουν την «Κοινωνική Συμμαχία» διεκδικούν, δυναμικά, εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση:
– Δραστική καταπολέμηση της ανεργίας στη Μαγνησία και δημιουργία νέων, μακροπρόθεσμα βιώσιμων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβές.
– Κοινωνικό Κράτος που παρέχει δίχτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη των θυμάτων της κρίσης.
– Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με γνώμονα ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο και μια πολιτική αναστροφής της ύφεσης και της στασιμότητας στο Νομό μας, για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της Χώρας και της περιοχής μας.
– Πολιτικές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που θα ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα, τον παραγωγικό σχεδιασμό και το αναπτυξιακό μοντέλο της Χώρας.
– Προστασία της Δημόσιας Υγείας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ, με το φάρμακο να παραμένει δημόσιο αγαθό. Ενίσχυση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών Υγείας στη Μαγνησία, σε προσωπικό και σε ιατρικό εξοπλισμό.
– Δημόσιο σύγχρονο, αποτελεσματικό, ψηφιακό, αξιοκρατικό, δημοκρατικό και βιώσιμο με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και των λειτουργών του. Εξάλειψη των αντιαναπτυξιακών, διαρθρωτικών και γραφειοκρατικών εμποδίων.
– Αξιοπρεπείς συντάξεις και – αυτονοήτως – πλήρη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για τον ανακαθορισμό του ύψους τους.
– Περιορισμό της εξοντωτικής φορολόγησης και εξάλειψη της δημευτικού χαρακτήρα εισφορολόγησης, με παροχή φορολογικών κινήτρων συνδεδεμένων με την υγιή ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
– Πολιτικές αγοράς εργασίας που δεν θα αναπαράγουν την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά αντίθετα θα αναβαθμίζουν το ανθρώπινο δυναμικό και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
– Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και εμπέδωση του Κράτους Δικαίου.
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 σήμερα το πρωί στην Πλατεία Πανεπιστημίου και όπως τονίζει, πρέπει να εκφράσει την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων από σημαντικά εργατικά τμήματα. Να καταδικαστεί η πολιτική της λιτότητας, η πολιτική της συρρίκνωσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων που «ματώνουν» τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να ανοίξουν πλατιά τη συζήτηση μέσα στην εργατική τάξη, στους χώρους δουλειάς και στις επιχειρήσεις γύρω από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που μπορούν σήμερα να αναχαιτίσουν τις αρνητικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2018 | 9:15 am


Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης 29 Μαίου 1453

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.Το Βυζάντιο σ' εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί. Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».
Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.
Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίουάρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς. Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.
Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη. Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2018 | 7:18 am


Μαθητές του 1ου Λυκείου Βόλου με ταλέντο στην ποίηση – Νέες διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς

Μέσα από την ποίηση μπορούν και εκφράζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τους κοινωνικούς προβληματισμούς τους, όλα αυτά που βλέπουν γύρω τους. Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου συμμετείχαν εκ νέου σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και σημείωσαν ξανά επιτυχίες.

Μάλιστα σημαντικό εφόδιο για τις διακρίσεις τους αποτελεί ο ενδοσχολικός λογοτεχνικός διαγωνισμός διηγήματος και ποίησης που πραγματοποιείται εδώ και εννιά χρόνια στο σχολείο, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται και να καλλιεργούνται οι ικανότητες των μαθητών.
Στον φετινό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών δύο μαθητές του σχολείου, ο Αλέξανδρος Αγραφιώτης της Γ’ Τάξης και η Άννα Εμμανουήλ της Α’ Τάξης πέτυχαν διακρίσεις. Και οι δύο απέσπασαν έπαινο.
Επίσης στον πανελλήνιο διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης και στην κατηγορία της ποίησης η μαθήτρια Όλγα Μανωλή έλαβε το Γ’ βραβείο, η Ελένη Κοτρώτσιου τον Β’ έπαινο και ο Ορέστης Μπεφάνης τον Γ’ έπαινο.
Η Άννα Εμμανουήλ που απέσπασε τον έπαινο στον διαγωνισμό της πανελλήνιας ένωσης λογοτεχνών ασχολήθηκε στο ποίημά της με την προσφυγιά που στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και το βλέπουμε καθημερινά μέσα από τις ειδήσεις. «Αυτό που ανέδειξα, ήταν τα άσχημα βιώματα των παιδιών μέσα από τη μετανάστευση και του άγνωστου που πάνε. Προσπαθούν να βρουν με τους γονείς τους έναν τόπο που θα υπάρχει ειρήνη» υπογράμμισε.
Η μαθήτρια της Α’ Τάξης Όλγα Μαρία Μανωλή ανέφερε πως το ποίημά της αφορούσε στην αγάπη. «Ήταν το πρώτο μου ποίημα με το οποίο συμμετείχα σε διαγωνισμό. Δεν ανέμενα αυτή τη διάκριση και νιώθω πολύ χαρούμενη και περήφανη γι’ αυτό. Η ποίηση μου αρέσει πάρα πολύ και το καλοκαίρι σκέφτομαι να συνεχίσω να γράφω» τόνισε.
Από την πλευρά της η Ελένη Κοτρώτσιου ασχολήθηκε στο ποίημά της με τις εφηβικές σχέσεις. «Σε αυτή την ηλικία υπάρχει μεγάλη έμπνευση για αυτά τα θέματα. Μάλιστα επειδή οι περισσότεροι έφηβοι είναι μπερδεμένοι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ποίηση για να εκφραστούν» ανέφερε.
Οι δύο φιλόλογοι του 1ου ΓΕΛ Βόλου κ.κ. Ματίνα Μωραΐτη και Γιώργος Βουλγαρίδης επισήμαναν πως «για ένατη συνεχή χρονιά διοργανώνουμε τον ενδοσχολικό διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος σε μια προσπάθεια να μυήσουμε τους μαθητές στη δημιουργική γραφή και να προσφέρουμε ένα ερέθισμα για την επαφή με τη λογοτεχνία. Και είναι μια προσπάθεια που αποδίδει καρπούς, καθώς στη συνέχεια οι μαθητές συμμετέχουν και σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες. Το αξιοσημείωτο είναι πως τα ποιήματα έχουν πολύ καλή ποιότητα που μπορούν να σταθούν ακόμη και στο επίπεδο της διδασκαλίας. Τα θέματα που αναδεικνύουν είναι οι εφηβικές σχέσεις, αλλά και οι κοινωνικοί προβληματισμοί. Άλλωστε η λογοτεχνία είναι η ελευθερία, η έκφραση, η αναζωογόνηση»

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2018 | 4:55 pm


ΑΡΕΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΛΟΥ

Νέο πανδαιμόνιο χθές στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, όπου η δημοτική αρχή κατέθεσε πρόταση να ανατεθεί σε δικηγορικό γραφείο η εξέταση του ζητήματος εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ, με την αντιπολίτευση να την καταγγέλλει και να τονίζει ότι λαμβάνει παράνομες αποφάσεις. Μετά από φραστικά επεισόδια που δημιουργήθηκαν με την Φωτεινή Κοκκινάκη, ο Α. Μπέος δήλωσε πως την επόμενη φορά δεν θα έρθουν φαντάροι στο δημοτικό συμβούλιο για να την αναζητήσουν, αλλά ναύτες,
γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι και αποχώρησαν οι αντιπολιτεύσεις. Ο Α. Μπέος αποκαλούσε κουκουλοφόρους πέντε πολίτες που ανήκουν στα Κινήματα του Νερού και εκείνοι φώναζαν πως ο Βόλος έχει για δημοτική αρχή τη Χρυσή Αυγή και δήμαρχο έναν φασίστα, ενώ έλεγαν επίσης πως ξέρουν ποιος έσπασε το κέντρο τουριστικής πληροφόρησης του Δήμου. Ο δήμαρχος επιτέθηκε και στον δημοτικό σύμβουλο Ν. Κανελλή ταυτίζοντας τον με αναρχικούς που σπάνε τράπεζες και φοράνε κουκούλες.
Ο Α. Μπέος είχε έντονη αντιπαράθεση με τους κ.κ. Κλημόπουλο και Κανελλή. Με τον πρώτο, που εξοργισμένος για όσα ειπώθηκαν εις βάρος της κ. Κοκκινάκη, χτύπησε το χέρι του στο έδρανο και είπε πως πρέπει να σταματήσει ο κανιβαλισμός και με τον δεύτερο γιατί του είπε πως δεν θα του «περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ»Ταυτόχρονα ο Α. Μπέος αποκαλούσε «νούμερα» τους δημοτικούς συμβούλους και τους ελάχιστους πολίτες του Κινήματος για το Νερό.
«Αυτοί που αποχωρήσανε είναι πολiτικοί απατεώνες. Νομίζουν οι Κλημόπουλοι και οι Κανελλ;hδες πως θα κάνουν στο συμβούλιο ότι κάνουν στους δρόμους. «Στοιχεία» σαν αυτά, τα αντιμετωπίζω ανάλογα. Σε τραμπούκους και ανθρώπους με τέτοιες θέσεις και προτάσεις, τους αντιμετωπίζεις ανάλογα. Δεν έχω πρόβλημα να αντιμετωπίσω τον κάθε Καννελή και Κλημόπουλο και την παρεϊτσα τους».
Η κ. Κοκινάκη κατήγγειλε, στο μεταξύ, πως δέχτηκε έμμεση απειλή εις βάρος του παιδιού της από τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Καπουρνιώτη. Όταν εκείνη τον ειρωνεύτηκε, εκείνος, σύμφωνα με την ίδια, τη ρώτησε σε απειλητικό ύφος εάν ξέρει που βρίσκεται το παιδί της…
Ο Μ. Καπουρνιώτης δήλωσε πως δεν γνωρίζει εάν η κ. Κοκκινάκη έχει παιδί και ο Γ. Μουλάς του είπε πως εάν της είπε κάτι για το παιδί της πρέπει να ζητήσει συγγνώμη γιατί μπορεί να τον άκουσε ο διπλανός της κ. Κοκκινάκη και να καταθέσουν και μηνύσεις …μιας και υπάρχουν και δικομανείς.
«Εάν αυτοί φέρουν πέντε μάρτυρες, εμείς θα φέρουμε 50», είπε ο Α. Μπέος και δήλωσε πως η Φωτεινή Κοκκινάκη δεν είναι αξιόπιστο πρόσωπο. «Εγώ της είπα πως εάν έχει κάποια κόρη ή φίλη να την φέρει για πρωταθλητισμό», είπε ο Μ. Καπουρνιώτης.
«Εμένα ψήφισε ο βολιώτικος λαός και όχι τους απατεώνες με τις γραβάτες και τους συνδικαλιστές», έλεγε στη συνεδρίαση ο Α. Μπέος, όταν η Φωτεινή Κοκκινάκη επαναλάμβανε ασύντακτες προτάσεις που έλεγε ο ίδιος.«Τα λες όλα σε άπταιστα ελληνικά που θες να σε καταλάβουμε», του είπε και δέχτηκε επίθεση από τους συμβούλους της πλειοψηφίας.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Πατσιαντάς, ο κ. Γαργάλας και η Νατάσα Οικονόμου δήλωσαν πως η συνεδρίαση είναι παράνομη καθώς για να αναλάβει ένα δικηγορικό γραφείο την πρόταση εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να έχουν δηλώσει αδυναμία οι τέσσερις δικηγόροι του δήμου εγγράφως, ενώ η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφία 25 ατόμων.
«Εσείς θα κάνετε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη και εμείς θα πάμε στο άρθρο 152 όπου το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Εκεί που πάμε εμείς, υπάρχει κανονική δικαστής και εκεί που πάτε εσείς διορισμένοι κοπρίτες».
Ο Α. Μπέος είπε πως η δημοτική αρχή θέλει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά αν οι δικαστικές αποφάσεις είναι αρνητικές για τη ΔΕΥΑΜΒ.
Στο μεταξύ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να λάβει απόφαση με βάση την εισήγηση για ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο, ο Α. Μπέος είπε πως μπορεί να την αναλάβει ακόμα και λογιστής ή οικονομολόγος.
Όταν ζήτησε το λόγο ο Α. Νάνος και ξεκίνησε να τοποθετείται ο Α. Μπέος ζήτησε από τα μέλη της παράταξής του να αποχωρήσουν για να λάβει η αντιπολίτευση το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει»
Δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε δικηγόρους
Ο κ. Γαργάλας και ο κ. Αποστολάκης δήλωσαν πως ο δικηγόρος της ΔΕΥΑΜΒ έχει λάβει μόνο για το Μαϊο εγκρίσεις 16. 000 ευρώ και το γραφείο «Ρούσου» στην Αθήνα 20.000 ευρώ . Μάλιστα ανέφερε πως ο δικηγόρος της ΔΕΥΑΜΒ χρέωσε 162 ώρες για 23 ημέρες.
«Ήμασταν από την αρχή ενάντια στην διαδικασία εκκαθάρισης. Εμείς ήμασταν και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια όπως την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού», είπε ο κ. Γαργάλας και ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως η δημοτική αρχή έχει πρεμούρα να διαλύσει τη ΔΕΥΑΜΒ αλλά δεν θα της το επιτρέψει κανείς. Κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι τα έχει «βρει» με την ΕΡΓΗΛ και ότι από την αρχή του χρόνου έχουν δώσει το αστρονομικό ποσό των 60.000 ευρώ σε δικηγόρους. Ο κ. Κανελλής τους κατηγόρησε ότι έχουν απαξιώσει και διαλύσει τη ΔΕΥΑΜΒ, αλλά δεν θα τους επιτραπεί το ξεπούλημα, ενώ δήλωσε πως κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της ΔΕΥΑΜΒ απέναντι στην ΕΡΓΗΛ.
Καραγκιόζη αποκάλεσε ο Α. Μπέος τον Φώτη Λαμπρινίδη που του είπε πως έχει σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα στην παράταξή του.
«Χρωστάς μια απάντηση στον Καραπαπά από πέρσι στις 18 Απριλίου και από όσα συνεχώς σου λέει. Απάντησε στον Καραπαπά πρώτα και μετά λες σε μας ότι θες. Πρώτα όμως θα απαντήσεις στον Ολυμπιακό και σε όσα σου λένε», είπε ο κ. Λαμπρινίδης.
Τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για τη ΔΕΥΑΜΒ ψήφισαν οι Μιτζικός, Δουλόπουλος και Χαυτούρας.

Εξώδικο Κατρούγκαλου στον Αχιλλέα Μπέο. 

Εξώδικη δήλωση -πρόσκληση προς τον Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο απέστειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ζητώντας εντός 48 ωρών να ανακαλέσει ισχυρισμούς που διατύπωσε εναντίον του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2018.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε τον κ. Μπέο: «εντός 48 ωρών να ανακαλέσετε τους ισχυρισμούς σας με δημόσια δήλωσή σας, να ζητήσετε ταυτόχρονα δημόσια συγγνώμη για την παράνομη προσβολή της προσωπικότητάς μου, να γνωστοποιήσετε με πρόσφορο μέσο τη δημόσια δήλωσή σας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ιδίως σε όσα δημοσίευσαν την ως άνω αναληθή δήλωσή σας. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιδιώξω την πλήρη ικανοποίηση μου προσφεύγοντας ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».
Η δημοσιοποίηση του εξώδικου έγινε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και όπως αναφέρει σε αυτό ο κ. Κατρούγκαλος προς τον κ. Μπέο, «οι παντελώς ανυπόστατοι, ψευδείς και κατασκευασμένοι ισχυρισμοί, των οποίων την αναλήθεια προφανώς γνωρίζετε, πλήττουν ευθέως την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπόληψή μου και προσβάλλουν βάναυσα την προσωπικότητά μου».
Οι "επίμαχες" αναφορές του κ. Μπέου για τις οποίες ο αν. Υπουργός Εξωτερικών έστειλε την εξώδικη δήλωση είναι οι εξής: «Μακάρι ως δήμος να είχαμε τη δυνατότητα να τους κρατήσουμε. Δεν την έχουμε όμως. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν οκτάμηνες συμβάσεις και μόλις έληξαν απολύθηκαν. Υπάρχουν κι άλλοι άνεργοι που έχουν το δικαίωμα να δουλέψουν. Αλλά τι τραβούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που το τραβά όλη η Ελλάδα. Το Υπουργείο Εσωτερικών ψήφισε Νόμο και έδιωξε τους εργαζόμενους με τη λήξη των συμβάσεων. Έρχεται όμως ο Κατρούγκαλος -που αν είχε ευσυνειδησία θα έπρεπε να ανοίξει την πόρτα της φυλακής και να μπει μόνος του μέσα- και βρίσκει ένα παράθυρο στον Νόμο. Και λέει στους εργαζόμενους, πάτε σε αυτό το γραφείο -που είναι δικό του- για να πάρετε προσωρινή διαταγή και να κερδίσετε την υπόθεση. Έτσι είναι οι πολιτικοί απατεώνες».

Δήλωση του Αχ. Μπέου

Ο Δήμαρχος Βόλου, πριν την έναρξη της χθεσινής  έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, λαμβάνοντας τον λόγο, προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση για τις αναφορές που έκανε για τον κ. Κατρούγκαλο λέγοντας: «Τη Δευτέρα αναφέρθηκα κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου στον υπουργό κ. Κατρούγκαλο, με αφορμή το θέμα των εργαζομένων που απολύθηκαν και τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα παραιτούμενοι από τα δικαστήρια του Βόλου και επιλέγοντας να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια των Αθηνών. Υστερα από πληροφορίες και απόψεις που έχουν γραφτεί στον Τύπο πανελλαδικά, έκανα μία τοποθέτηση για τον κ. Κατρούγκαλο. Η τοποθέτησή μου έχει να κάνει με τον πολιτικό κ. Κατρούγκαλο κι όχι το φυσικό πρόσωπο, τον επαγγελματία ή τον οικογενειάρχη. Ως εκ τούτου η τοποθέτησή μου είναι μία αξιολογική κρίση, είναι μία πολιτική τοποθέτηση και τίποτα παραπάνω».

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2018 | 9:21 am


Αντάμωμα χορευτικών συλλόγων στην παραλία ΒόλουΠαραδοσιακοί ρυθμοί και ήχοι από κάθε γωνιά της Μαγνησίας και του ελληνισμού κυριάρχησαν στο χορευτικό αντάμωμα, που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή σαράντα χορευτικών στο προαύλιο του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.
Κύματα ενθουσιασμού προκάλεσε το χθεσινό παραδοσιακό χορευτικό αντάμωμα στο πλήθος του κόσμου που το παρακολούθησε, επικροτώντας την προσπάθεια.Το 1ο Αντάμωμα Χορευτικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε με την προτροπή «με χορούς κυκλωτικούς πάντα ν’ ανταμώνουμε», πλαισίωσε με παραδοσιακό χρώμα τη φετινή πανήγυρη του Αγίου Κωνσταντίνου και διοργανώθηκε από τη «Μαγνήτων Κιβωτό» της Μητρόπολης Δημητριάδος, με την προοπτική να αποτελέσει θεσμό.
Σαράντα χορευτικές ομάδες απ’ όλη τη Μαγνησία και σύσσωμη η πόλη αντάμωσαν και γιόρτασαν στην παραλία του Βόλου παραδοσιακά με ζωντανούς ήχους κλαρίνων, ζουρνάδων, κρουστών, λύρας και βιολιού, βιώνοντας τον παλμό της αθάνατης ελληνικής μουσικής, που περνάει από γενιά σε γενιά στο πέρασμα του χρόνου.Στο χθεσινό αντάμωμα συμμετείχαν οι: Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου Βελεστίνου, Σύλλογος Χοροστέκι «Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε.», Πολιτιστικός Σύλλογος Διμηνίου Μαγνησίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Βόλου «Διαδρομή», Χορευτικός Ομιλος Αλμυρού, Χορευτικό σύνολο εφήβων - νέων Ι.Μ.Δ. «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», Σύλλογος Μακεδόνων «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», Σύλλογος Βλατσιωτών Βόλου «ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ», Ομιλος Ερευνών Πηλίου, Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βόλου, Σύλλογος Φίλων – Νέων Αγίου Γεωργίου Φερών, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Βόλου «Το Εγγλεζονήσι», Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «ΙΩΝΕΣ», Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΜΝΗΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ», Χορευτικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας Βόλου, Κρητική Αδελφότητα Βόλου «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βόλου, Ηπειρωτική Αδελφότης ΕΝ ΒΟΛΩ, Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου, Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού, Χορευτικό Σύνολο Γυναικών Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Πουρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυράχης, Χορευτικό τμήμα διεθνούς ένωσης αστυνομικών, Σύλλογος Καραγκούνηδων Καρδίτσας στο Ν. Μαγνησίας, Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» Βόλου, Σύλλογος εν Θεσσαλία Οξυωτών Μαγνησίας «Η ΟΞΥΑ», Πολιτιστικός σύλλογος διδασκαλίας παραδοσιακών χορών Βόλου «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ», Σύλλογος Αργιθεατών Μαγνησίας, Ενωση Ποντίων Μαγνησίας, Σύλλογος διατήρησης και προβολής της παράδοσης Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου, Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αγχιάλου «ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ», Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου, Εξωραϊστικός Σύλλογος Μουρεσιωτών, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγριάς – Δράκειας «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», Αθλητικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «ΟΡΜΙΝΙΟ» Πορταριάς, Χορευτική παρέα «Γ. ΡΗΜΑΤΙΣΙΔΗΣ» Συκή Πηλίου, Σύλλογος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Στεφανοβικείου, Αγροτικός Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος ΦυτόκουΜαγνησίας. ΠΗΓΗ http://www.taxydromos.gr/index.phpΔημοσιεύθηκε στις 23 May 2018 | 9:24 am


Φοβούνται και χουγιάζουν προκαλώντας την αγανάκτηση των δημοκρατικών πολιτών

Τον πρόεδρο του Δ.Σ. Βόλου, Γ. Μουλά, και τον δήμαρχο, Α. Μπέο, καταγγέλλουν, σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», με επικεφαλής τη Ν. Οικονόμου, και «Δρόμοι Συνεργασίας», με επικεφαλής τον Μ. Πατσιαντά, και ο ανεξάρτητος σύμβουλος, Ι. Αποστολάκης, με αφορμή όσα θλιβερά συνέβησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με την άρνηση της δημοτικής αρχής για συζήτηση του ψηφίσματος που είχε καταθέσει η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», για την καταδίκη της φασιστικής επίθεσης σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Μπουτάρη,
και τις ύβρεις και τις απειλές εκ μέρους του Α. Μπέου σε βάρος των δημοτικών συμβούλων των αντιπολιτεύσεων, που οδήγησαν στην αποχώρησή τους από τη συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Την ώρα που όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ καταδικάζουν απερίφραστα τη φασιστική επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Μπουτάρη. Την ώρα που δημοτικά συμβούλια στη χώρα συγκαλούνται εκτάκτως, για να δηλώσουν τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονική επίθεση. Την ώρα που διάφοροι φορείς εκδίδουν ψηφίσματα καταδίκης των δραστών και συμπαράστασης προς τον κ. Μπουτάρη. Την ώρα που προετοιμάζονται, σε διάφορα μέρη της χώρας, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του αποτρόπαιου αυτού γεγονότος και υπέρ της προάσπισης της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Την ώρα που προκαλείται εισαγγελική παρέμβαση για τη διερεύνηση του γεγονότος. Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, σήμερα, με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου, Γ. Μουλά, εκτυλίχθηκε άλλη μία παρωδία συνεδρίασης, που καταρράκωσε, για ακόμη μία φορά, το κύρος του οργάνου.
Για άλλη μία φορά, η δημοτική αρχή αποκάλυψε τη φασιστική νοοτροπία, την αυταρχική της συμπεριφορά και τη δυσανεξία της στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η άρνηση του προέδρου, Γ. Μουλά, να δώσει τον λόγο στις μειοψηφίες να τοποθετηθούν επί του ψηφίσματος που είχε καταθέσει η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», για την καταδίκη της σοκαριστικής επίθεσης κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, και η προκλητική του στάση, να επιτρέψει στον δήμαρχο, Α. Μπέο, να τοποθετηθεί για το θέμα, δηλώνοντας ότι η συμπολίτευση έχει την πλειοψηφία και θα κάνει ό,τι θέλει, υβρίζοντας τις αντιπολιτεύσεις, χλευάζοντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, και, το πιο θλιβερό, εκτοξεύοντας ξεδιάντροπα ευθείες απειλές προς τις μειοψηφίες, ενώ κρατούσε ο κ. Μουλάς κλειστά τα μικρόφωνα για τις μειοψηφίες, ώστε να μην ακούγονται και καταγράφονται οι αντιδράσεις τους, βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την καθεστωτική, διχαστική και ολοκληρωτική λειτουργία της δημοτικής αρχής, όλα αυτά τα χρόνια. Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη και εξευτελιστική για δημοκρατική πολιτεία συμπεριφορά, οι δημοτικοί σύμβουλοι, σεβόμενοι την προσωπική και πολιτική τους αξιοπρέπεια, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Ωστόσο, οι απειλές του δημάρχου προς τις μειοψηφίες δείχνουν ότι «φοβούνται και χουγιάζουν», όπως λέει ο λαός. Γιατί αποκαλύπτουν την αδυναμία και τον φόβο τους, αφού πλέον τους έχουν πάρει όλοι είδηση. Γιατί η άρνησή τους, να καταδικάσουν την αποτρόπαιη πράξη, αποκαλύπτει, στην ουσία, την αποστροφή τους προς τη δημοκρατία και την ανοιχτή κοινωνία. Κι αυτό που προκαλούν, είναι αγανάκτηση σε κάθε σκεπτόμενο και δημοκρατικό πολίτη. Γιατί κανένας εχέφρων πολίτης δεν ανέχεται απειλές σε βάρος των συμπολιτών του, κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν επιτρέπει τη ζουγκλοποίηση της δημόσιας ζωής.
Τους καλούμε να συγκρατηθούν και να σταματήσουν τις απειλές απέναντι σε όποιους δεν υποτάσσονται στη θέλησή τους. Καλούμε, επίσης, σε δημοκρατική εγρήγορση την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς απέναντι σε τέτοιες ξεδιάντροπες εκδηλώσεις εκφοβισμού, διχασμού και εκφασισμού της τοπικής κοινωνίας.
Εκ μέρους της «Επιλογής Ευθύνης», η επικεφαλής, Νατάσα Οικονόμου
Εκ μέρους των «Δρόμων Συνεργασίας», ο επικεφαλής, Μαργαρίτης Πατσιαντάς
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Ιάσονας Αποστολάκης

ΣΧΟΛΙΟ ΜΠΕΟΥ
Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον δήμαρχο Βόλου, κ. Μπέο, γιατί δεν καταδικάζει την επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν ασχολείται με θέματα που δεν αφορούν την πόλη του και αφήνει τους άλλους να ασχολούνται με έναν άνθρωπο που έχει κλείσει θέση στο νεκροταφείο.
«Εδώ έχουμε σοβαρά θέματα, ποια επίθεση. Δεν βγάζουμε ψηφίσματα για θέματα που δεν αφορούν την πόλη και δεν ασχολούμαι. Αυτοί (η αντιπολίτευση) είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν για το θεαθήναι ασχολούνται με τον Μπουτάρη . Έχει κλείσει στο νεκροταφείο 88 χρονών και ασχολούνται με τον Μπουτάρη. Αμα θέλουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια δικαίωμά τους » δήλωσε.

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2018 | 4:52 pm


Πανηγυρίζει ο Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου

Τη μνήμη των Αγίων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης πανηγυρίζει η Εκκλησία τη Δευτέρα 21 Μαΐου.
Επίκεντρο του εορτασμού στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θα είναι ο  Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου,
όπου σήμερα  παραμονή της εορτής, θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Στις 12μ. θα πραγματοποιηθεί, στα προπύλαια του Ναού η επίσημη Υποδοχή της αριστεράς χείρας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μεγάλης Παναγίας Σάμου.
Στις 7μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, θ’ ακολουθήσει η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του Αγίου Γεωργίου στην παραλία της πόλης, με κατεύθυνση στο μνημείο των Ηρώων, όπου θα τελεστεί Αρτοκλασία.
Στις 9.30μ.μ. θα ξεκινήσει Ιερά Αγρυπνία, η οποία θα απολύσει στις 12.30π.μ.
Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα ομιλήσει.
Στις 7μ.μ. θα ψαλεί ο Μεθεόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός και αμέσως μετά, στο προαύλιο του Ναού, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη Πολιτιστική Μουσικοχορευτική εκδήλωση, με την συμμετοχή σαράντα (40) και πλέον Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας, σε συνεργασία με τον φορέα Πολιτισμού της Τοπικής μας Εκκλησίας «Μαγνήτων Κιβωτός». Θα ακολουθήσει παραδοσιακό πανηγύρι.
Πανηγυρίζουν στη Μαγνησία
Την μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πανηγυρίζουν επίσης οι ιεροί ναοί: Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βελεστίνου, όπου σήμερα θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος  θα πραγματοποιήσει κήρυγμα. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.
Στο ναό  Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βρυναίνης σήμερα θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Της ιεράς Πανηγύρεως θα προεξάρχει ο Πρωτ. Βασίλειος Ακριβόπουλος.
Στο ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γαύριανης θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Νεκταρίου Υφαντίδη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πρωτ. Γεωργίου Μπέκα, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αλμυρού.
Στον ναό  Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης 111Π.Μ. σήμερα θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Παμφίλου Κοιλιά, Ιεροκήρυκος.
Στο ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μαράθου σήμερα θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πρωτ. Χρήστου Παλάγγα, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πρωτ. Θεοδώρου Μπατάκα.

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2018 | 7:55 am


Απαγχονισμένος βρέθηκε 50χρονος γιατρός από τον Βόλο

Nεκρός βρέθηκε χθες το βράδυ 50χρονος Βολιώτης γιατρός στο πατρικό του σπίτι στους Αγίους Θεοδώρους. Τον 50χρονο εντόπισε απαγχονισμένο ο αδερφός του στην αποθήκη του πατρικού τους σπιτιού περίπου στις 10 το βράδυ και αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρχές. Από την αστυνομία αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και διατάχθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Την προανάκριση για το συμβάν έχει αναλάβει το Α.Τ. Αλμυρού. Άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι που ο 50χρονος έθεσε τέλος στη ζωή του. Όπως έγινε γνωστό ο 50χρονος άνδρας δεν ήταν παντρεμένος και δεν διατηρούσε ιατρείο. Παλιότερα είχε διατελέσει εργασιακός γιατρός στην ΑΓΕΤ και στο Δήμο Βόλου.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2018 | 4:56 pm


Νίκος Γούναρης 1915 – 1965

O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή, Νίκος Γούναρης, γεννήθηκε στη Ζαγορά του Πηλίου  το 1915 και μεσουράνησε τη δεκαετία του 1950 στο ελληνικό πεντάγραμμο, είτε σόλο, είτε σε συνεργασία με το Τρίο Μπελκάντο. Υπηρέτησε με συνέπεια το λεγόμενο ελαφρό τραγούδι, αυτό που πολλοί Έλληνες αποκαλούν «Ευρωπαϊκό».
Η δεκαετία του ’50 χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη κόντρα του λαϊκού και ελαφρού τραγουδιού, το οποίο ταίριαζε απόλυτα με την προσπάθεια της Ελλάδας να γίνει επιτέλους Ευρώπη, μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο. Ο Γούναρης ήταν ο κύριος εκφραστής αυτού του είδους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Τσιτσάνη: «Όσο υπάρχει Γούναρης δεν μπορεί το λαϊκό να σηκώσει κεφάλι». Το λαϊκό τραγούδι θα πάρει, βεβαίως, τη ρεβάνς πολύ σύντομα, τη δεκαετία του ’60 και θα κυριαρχήσει ολοκληρωτικά τα επόμενα χρόνια.
Ο Νίκος Γούναρης πρωτοεμφανίστηκε το 1936 και αναδείχθηκε στην Κατοχή, παράλληλα με τη συμμετοχή του στην Αντίσταση. Προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αγώνα της απελευθέρωσης και για τις πράξεις του τιμήθηκε με το Αριστείο της Εθνικής Αντίστασης.
Μεγάλες επιτυχίες του υπήρξαν τα τραγούδια: «Αυτός ο άλλος», «Ένα βράδυ που ’βρεχε», «Σκαλί σκαλί θα κατεβώ» και «Άρχισαν τα όργανα».
Πέθανε στις 5 Μαΐου του 1965, χτυπημένος από την επάρατη νόσο
ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥΒΡΕΧΕ

ΜΙΑ ΚΟΤΑ ΣΤΡΟΠΜΟΥΛΗ..

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2018 | 1:38 pm


Βασίλης Διαμαντόπουλος 1920 – 1999


Διακεκριμένος Έλληνας ηθοποιός και δάσκαλος της υποκριτικής.
Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1920 στον Πειραιά. Σπούδασε αρχικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Στο Θέατρο Τέχνης έκανε το ντεμπούτο του το 1942, παίζοντας μαζί με το δάσκαλό του, Κάρολο Κουν, στην ιστορική παράσταση της «Αγριόπαπιας» του Ίψεν, με την οποία το «Θέατρο Τέχνης» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο
«Αλίκης»

(νυν «Μουσούρη»). Μέχρι και το 1949, που παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης, ερμήνευσε περισσότερους από 30 ρόλους που τον καθιέρωσαν ως πρωταγωνιστή του ελληνικού θεάτρου. Ανάμεσα στα έργα που έπαιξε ήταν και τα «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» του Πιραντέλο, «Ρόσμερσχολμ» και «Βρικόλακες» του Ίψεν, «Για ένα κομμάτι γης» του Κόλντγουελ, «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ, «Εμείς και ο χρόνος» και «Ο ανακριτής έρχεται» του Πρίσλεϊ, «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» και «Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ, «Ματωμένος γάμος» του Λόρκα, «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο’ Νιλ, «Το φιόρο του Λεβάντε» του Ξενόπουλου, «Λεωφορείο ο πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς και «Άννα Λουκάστα» του Τζόρνταν.
Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον θίασο της Κατερίνας στη «Νίνα» του Ρουσέν και το καλοκαίρι του 1950 πρωταγωνίστησε στην κωμωδία των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου «Ανώμαλος Προσγείωσις» στο ρόλο του Μαυρογιαλούρου, ρόλο που δόξασε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην κινηματογραφική εκδοχή της κωμωδίας το 1965 με τον τίτλο «Υπάρχει και Φιλότιμο». Μέσα στον ίδιο χρόνο προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο. Εκεί έπαιξε σε παραστάσεις σταθμούς: «Ερρίκος Δ’» του Πιραντέλο, «Άνθρωποι και ποντίκια» του Στάινμπεκ, «Τρεις αδελφές» και «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ, «Αγία Ιωάννα» του Μπέρναρντ Σο, τα περισσότερα σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν.
Τη σεζόν 1953-1954 συγκροτεί προσωπικό θίασο και ανεβάζει το έργο «Εκατομμυριούχοι της Νάπολης» του Ντε Φιλίπο, πάλι με σκηνοθέτη τον Κουν και το «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή» του Πιραντέλο. Το καλοκαίρι του 1954 συνεργάζεται με τον θίασο του Νίκου Χατζίσκου και ερμηνεύει το ρόλο του πατέρα Λαυρέντιου στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σέξπιρ, που ανεβαίνει στο θέατρο «Εθνικού Κήπου». Τη σεζόν 1954-1955 κάνει μία έκτακτη εμφάνιση στο νέο «Θέατρο Τέχνης», που έχει ξεκινήσει την πορεία του στο υπόγειο του «Ορφέα», με τα μονόπρακτα του Τσέχοφ «Αρκούδα», «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» και του Πιραντέλο «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα».
Επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο το 1956 και συμμετέχει στις παραστάσεις «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σέξπιρ, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, «Η ηδονή της τιμιότητας» του Πιραντέλο, «Η άμαξα» του Μεριμέ, «Βασιλιάς Ληρ» και «Οθέλος» του Σέξπιρ.
Το 1958 είναι έτος - σταθμός στην καριέρα του. Ιδρύει το «Νέο Θέατρο», που εγκαινιάζει το σημερινό θέατρο «Αλάμπρα» και λειτουργεί έως το 1966 με πρωταγωνίστρια την τότε σύντροφό του Μαρία Αλκαίου. Ανεβάζει τα έργα: «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Καμπανέλλη, «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια» του Κασόνα,­ μία παράσταση που αφήνει εποχή και γίνεται θρύλος,­ «Το φιόρο του Λεβάντε» του Ξενόπουλου, «Γαλιλαίος» του Μπρεχτ, «Σαββάτο, Κυριακή, Δευτέρα» του Ντε Φιλίπο, «Πέντε στρέμματα παράδεισος» των Σταύρου - Φραγκιά, «Το νησί της Αφροδίτης» του Πάρνη, «Αθάνατη πολυαγαπημένη» του Ρούσσου, όπου ερμήνευσε τον Μπετόβεν, άλλον ένα ρόλο του που πολυσυζητήθηκε, «Η τύχη της Μαρούλας» του Κορομηλά και άλλα. Για την προσφορά του τότε είχε τιμηθεί από την πολιτεία με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 5 Μαΐου 1999, σε ηλικία 78 ετών.Παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με την ηθοποιό και ραδιοφωνική παραγωγό Τώνια Καράλη, με την οποία απέκτησε μία κόρη και τη δεύτερη με την ηθοποιό Μαρίνα Γεωργίου, με την οποία απέκτησε ένα γιο.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2018 | 1:37 pm


Καρλ Μαρξ 1818 – 1883

Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και οικονομολόγος, εισηγητής του επιστημονικού σοσιαλισμού και του κομουνισμού. Όπλισε την εργατική τάξη με δύο σπουδαία θεωρητικά κείμενα για τους αγώνες της, το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» και «Το Κεφάλαιο». Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και επιδραστικότερους διανοητές στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο Καρλ Μαρξ (Karl Marx) γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1818 στην πόλη Τριρ (Τρέβηροι στην εξελληνισμένη ονομασία της) της Πρωσικής Ρηνανίας. Ήταν το δεύτερο από τα επτά παιδιά του νομικού Χέρσελ Μορντεκάι (1777-1838), γόνου οικογενείας ραβίνων και της ολλανδοεβραίας Χενριέτα Πρέσμπουργκ (1788 - 1863). Δύο χρόνια πριν από τη γέννηση του Καρλ, ο πατέρας του βαπτίστηκε χριστιανός, προσχωρώντας στην Ευαγγελική Εκκλησία της Πρωσίας κι έλαβε το όνομα Χάινριχ Μαρξ. Στην κίνησή του αυτή δεν τον ακολούθησε η σύζυγός του, η οποία παρέμεινε πιστή στην ιουδαϊκή θρησκεία.
Η οικογένεια Μαρξ ζούσε σ’ ένα απλό, αλλά άνετο ιδιόκτητο σπίτι στην οδό Μπρίγκεργκασετ, που χρόνο με το χρόνο γινόταν κέντρο συνάντησης πλουσίων εμπόρων, πελατών του δικηγόρου Χάινριχ Μαρξ. Το 1824, όταν ο Καρλ ήταν έξι ετών, τα αδέλφια του βαφτίστηκαν ομαδικά χριστιανοί. Η μητέρα του και πάλι δεν ακολούθησε την απόφαση του συζύγου της.
Ο μικρός Καρλ άρχισε να προσκολλάται και να θαυμάζει τον πατέρα του, ενώ τη μητέρα του, που δεν είχε ιδιαίτερη παιδεία, την κορόιδευε για την ολλανδική προφορά της και για τα λάθη της στη γερμανική γλώσσα. Τον περιγράφουν ως χαρακτήρα «δύστροπο, επίμονο, απότομο, αυταρχικό, προσηλωμένο σε ό,τι κάθε φορά του καρφωνόταν στο κεφάλι», καλό μαθητή, με άμεμπτη διαγωγή, που θεωρούσε τους συνομηλίκους του «μικρούς».

Ο Καρλ Μαρξ σε νεαρή ηλικία
Ο Καρλ βιαζόταν να μπει στον κύκλο των μεγαλυτέρων του. Ιδιαίτερο σεβασμό, συμπάθεια και εκτίμηση έτρεφε προς τον φίλο του πατέρα του και βασιλικό σύμβουλο Λούντβιχ φον Βεστφάλεν, τον άνθρωπο που έμελλε να του καθορίσει τη ζωή. Ο φον Βεστφάλεν είχε μία ωραία κόρη, την Τζένη (1814-1881), στενή φίλη της αδελφή του Σοφίας. Η όμορφη Τζένη και οι συζητήσεις με τον πατέρα της, τον είχαν κάνει σχεδόν οικότροφο στο σπίτι του βασιλικού συμβούλου.

Το σκούρο χρώμα της επιδερμίδας του νεαρού Καρλ του «κόλλησε» το παρατσούκλι «Μαύρος». «Ο Μαύρος σας με έστυψε για άλλη μία φορά σαν λεμόνι στην κουβέντα μας» έλεγε ο φον Βεστφάλεν στον πατέρα Μαρξ, καμαρόνοντας για την πνευματική εξέλιξη του Καρλ. Είναι η εποχή που ο «Μαύρος» τελειώνει το σχολείο και ανακαλύπτει ότι θέλει να γίνει ποιητής. Όνειρό του είναι «με τα έργα και τη φαντασία του να κατακτήσει τον κόσμο». Όπως κάθε «καθωσπρέπει» νεαρός Γερμανός των ημερών του, ο Καρλ πίστευε ότι κρύβεται μέσα του ένας Χάινε. Βαθύτατα επηρεασμένος από τον επίσης εβραίο ποιητή, συγκινημένος από τη μουσική των Σούμπερτ, Σούμαν και Μέντελσον και με μούσα την όμορφη Τζένη, αρχίζει να γράφει στίχους ακατάπαυστα.
Το 1835 αποφοιτά με αρκετά καλούς βαθμούς, αλλά και με ένα δηλητηριώδες σχόλιο του καθηγητή του Βίτενσμπαχ στο απολυτήριο: «Περιπίπτει εις το αδιόρθωτον σφάλμα να καταφεύγη εις πολλάς μεταφορικάς παραστάσεις και να χρησιμοποιή εξεζητημένο και παράδοξόν πως ύφος». Ένα χρόνο μετά εγγράφεται στη Νομική Σχολή της Βόννης - και όχι του Βερολίνου, όπως θα ήθελε ο πατέρας του - για να βρίσκεται κοντά στην όμορφη φίλη της αδελφής του.
Το πρώτο έτος σπουδών ήταν συμφορά και για τις επιδόσεις του και για το οικογενειακό κομπόδεμα. Το πατρικό επίδομα ξοδευόταν σε γλέντια. Όπως έγραφε μάλιστα αργότερα στον φίλο του Ένγκελς, η αστυνομία τον είχε συλλάβει «επί μέθη και διαταράξει της νυχτερινής ησυχίας». Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς αρραβωνιάζεται κρυφά από τους γονείς του τη Τζένη Βεστφάλεν.
Ως φοιτητής δεν αναμειγνύεται στην πολιτική, αν και οι ιδέες του Τζουζέπε Ματσίνι για τη «Νέα (ελεύθερη, ανεξάρτητη και ενιαία) Ιταλία» κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη. Στο Βερολίνο νοικιάζει το σπίτι, όπου κάποτε είχε διαμείνει ο ποιητής Λέσινγκ. Εισχωρεί σύντομα στους κύκλους της γερμανικής διανόησης, όπου εκείνη την εποχή κυριαρχεί «ο παγκόσμιος φιλόσοφος, ο φωτεινός φάρος και το κόσμημα του Πανεπιστημίου του Βερολίνου» Γκέοργκ Χέγκελ (Ο Έγελος των Ελλήνων).
Εγκαταλείπει τον έκλυτο βίο της Βόννης και συνεχίζει να γράφει. Στο δωμάτιό του έβρισκε κανείς παντού χειρόγραφα και τετράδια με ποιήματα, όπως «Τα Βιβλία του Έρωτα», αφιερωμένα - φυσικά - στην Τζένη φον Βεστφάλεν. Ανάμεσα στα έργα που γράφει είναι και μία κωμική νουβέλα, στην οποία δίνει τον τίτλο «Ο Σκορπιός και ο Ευτύχιος». Οι στίχοι του φθάνουν στα γραφεία εκδοτικών οίκων και περιοδικών, αλλά επιστρέφονται με την ίδια παρατήρηση του γυμνασιακού καθηγητή Βίτενσμπαχ.
Το 1838, σε ηλικία 20 ετών, χάνει τον πατέρα του. Ο θάνατος αυτός και η ποιητική αποτυχία τον οδηγούν σε βαριά μελαγχολία και κατάθλιψη. Δεν παρακολουθεί πια τα μαθήματα, απλώς συχνάζει στις συνεδριάσεις του «Κύκλου των Καθηγητών». Ασχολείται πια σχεδόν αποκλειστικά με τη φιλοσοφία. Οι απουσίες από τα μαθήματα τον οδηγούν σε «εξ αποστάσεως» αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο της Ιένας. Ο τίτλος της πτυχιακής του εργασίας φέρει τον τίτλο «Περί της διαφοράς της περί φύσεως φιλοσοφίας του Δημοκρίτου και του Επικούρου» και την υπογράφει στα λατινικά ως Carolus Enricus Marx Trevirensis.
Είναι δύσκολο να βρει απασχόληση, τα οικονομικά της οικογενείας είναι σε δεινή θέση. Ο φίλος του Μπρούνο Μπάουερ του έχει υποσχεθεί θέση υφηγητή στη Βόννη, εφόσον εκείνος καταλάμβανε έδρα καθηγητή. Αλλά και ο Άρνολντ Ρούγκε του είχε δώσει μία υπόσχεση: να εκδώσουν μαζί ένα περιοδικό, το «Αρχείον Αθεΐας». Ο αθεϊσμός, όμως, στον οποίον είναι προσκολλημένος, βάζει τέλος στα όνειρα για μια θέση υφηγητή. Οι πόρτες του πανεπιστημίου γι’ αυτόν κλείνουν οριστικά.
Αρχίζει να αναζητεί οποιαδήποτε αξιοπρεπή εργασία για βιοπορισμό. Σανίδα σωτηρίας, η πρόταση δύο φίλων από τον «Κύκλο των Καθηγητών». Ο Γιουνγκ και ο Οπενχάιμ τον καλούν το 1842 να εργασθεί ως δημοσιογράφος στην «Εφημερίδα του Ρήνου» («Rheinische Zeitung»). Πέντε μήνες προσπαθεί να γράψει το πρώτο του άρθρο, το οποίο τελικά δημοσιεύεται ανυπόγραφο και περνά απαρατήρητο. Οι φίλοι που τον πρότειναν αρχίζουν να απογοητεύονται από την αδράνειά του.
Εν τω μεταξύ, το κυκλοφοριακό φιάσκο της «Εφημερίδας του Ρήνου» (800 φύλλα έναντι 8.000 της αντιπάλου «Εφημερίδας της Κολωνίας») τον οδηγεί στη θέση του διευθυντή. Πρώτη ενέργεια του πρώην ράθυμου συντάκτη και νυν διευθυντή της «Εφημερίδας του Ρήνου» είναι να διαμαρτυρηθεί για τη λογοκρισία. Τα αντίπαλα έντυπα αρχίζουν να του επιτίθενται με κακεντρεχή σχόλια του τύπου «τα παιδιά των πλουσίων εμπόρων της Koλωνίας επεδίδοντο εις τον σνομπισμόν του κομμουνισμού για να σκοτώσουν την ώρα των εις βάρος των περιουσιών των γονέων των». Ένα δημοσίευμα περί διαζυγίου φέρνει τη ρήξη με το εκκλησιαστικό κατεστημένο και την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας.
Το έτος 1843 βρίσκει τον Μαρ στο Παρίσι να εκδίδει τα «Γερμανογαλλικά Χρονικά» και να συγγράφει μια μελέτη περί ιουδαϊσμού, την «Εισαγωγή στην κριτική της φιλοσοφία του δικαίου του Χέγκελ» και το «Δοκίμιο κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας». Η ύλη, όμως, του πρώτου τεύχους των «Γερμανογαλλικών Χρονικών» οδηγεί σε κατάσχεση του εντύπου και στη σύλληψή του. Τότε ακριβώς είναι που συνδέεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς, τον φίλο που θα τον στηρίξει με όλα τα μέσα ως τον θάνατό του.
Ο Ένγκελς «συμπληρωματικά» προς τη φιλοσοφική θεώρηση του Μαρξ διατυπώνει την αρχή ότι οι νόμοι της εξέλιξης των κοινωνιών οδηγούν αναπόφευκτα προς τον κομμουνισμό. Ο Μαρξ αρχίζει να παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις των γερμανών εργατών στο Παρίσι και των «μυστικών εταιρειών», όπως ο «Σύνδεσμος των Δικαίων». Παρ’ ότι δεν εγγράφεται μέλος, γίνεται στόχος της γαλλικής αστυνομίας, η οποία αρχίζει να παρακολουθεί κάθε κίνησή του.

Το 1844 γνωρίζει τον Προυντόν και τον (κατόπιν άσπονδο αντίπαλό του) Μπακούνιν, με τους οποίους συνεργάζεται στην εφημερίδα «Vorwärts» («Εμπρός»). Οι γερμανοί ηγεμόνες αντιδρούν λυσσαλέα στα δημοσιεύματά του. Κάνουν το παν (και τα καταφέρνουν το 1845) να εκτοπισθεί στις Βρυξέλλες, όπου τον ακολουθεί και η - σύζυγός του πλέον - Τζένη. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, συνοδευόμενος από τον φίλο του Ένγκελς, πηγαίνει στην Αγγλία για να μελετήσει την κατάσταση των εργατών. Επιστρέφοντας και οι δύο στις Βρυξέλλες γράφουν το έργο «Η γερμανική ιδεολογία».
Αποπειρώνται να δημιουργήσουν ένα ευρύτερο κομμουνιστικό κίνημα, αλλά ο γερμανός πρέσβης στο Βέλγιο, αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο που εγκυμονούσε το δίδυμο Ένγκελς - Μαρξ για την ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρα, ζητεί την εκτόπισή του. Ο Μαρξ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις εργατικές οργανώσεις σε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία. Τότε είναι που ο «Σύνδεσμος των Δικαίων» τον καλεί στο Λονδίνο για να αναδιοργανώσει αυτή τη «μυστική εταιρεία». Ο Μαρξ αποδέχεται την πρόσκληση και τον Ιούνιο του 1847 παρευρίσκεται στο συνέδριο του «Συνδέσμου των Δικαίων».
Από τις εργασίες του συνεδρίου προκύπτουν οι εξής αλλαγές: Ο Σύνδεσμος αντικαθιστά στην ονομασία του τη λέξη «Δικαίων» με τη λέξη «Κομμουνιστών» και το κεντρικό σύνθημα «Όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια» μετατρέπεται σε «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!». Έξι μήνες μετά ο Σύνδεσμος του αναθέτει τη σύνταξη του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου», το οποίο ο Μαρξ ολοκληρώνει το 1848.

Ο Καρλ Μαρξ με τη σύζυγός του Τζένη
Την ίδια χρονιά συλλαμβάνεται στις Βρυξέλλες μαζί με τη σύζυγό του. Αποφυλακίζεται, όμως, σε λίγες ημέρες και μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου έχει κηρυχθεί επανάσταση. Ο άνεμος των ταραχών φθάνει στην Αυστρία και στη Γερμανία, όπου ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Δ' αναγκάζεται να προβεί σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και να συγκαλέσει εθνοσυνέλευση στη Φραγκφούρτη. Το κλίμα αυτό οδηγεί τα βήματα του Μαρξ στην Κολονία. Εκεί κατηγορείται για αδικήματα Τύπου και ένοπλη αντίσταση κατά της αρχής. Κατηγορείται όμως και από ορισμένα μέλη του Συνδέσμου ως «μυστικό όργανο της κεφαλαιοκρατικής αριστοκρατίας».

Τον Μάιο του 1849 καταφεύγει και πάλι στη Γαλλία, όπου πλέον η επανάσταση έχει κατασταλεί. Το 1850 η κόπωση από τους ατελέσφορους δεκαετείς αγώνες είναι εμφανής - και σ’ αυτόν και στο κίνημα. Αποχωρεί από τον Σύνδεσμο φτωχός και χωρίς δουλειά. Ζει πλέον από τη συγγραφή των έργων του και μόνον. Η γέννηση του τέταρτου παιδιού του τον βρίσκει σε άθλια οικονομική κατάσταση. Αποφεύγοντας πλέον κάθε ενεργό ανάμειξη στην πολιτική, αφιερώνεται αποκλειστικά στη συγγραφή του μεγαλύτερου έργου του, του «Κεφαλαίου».
Μετά τον θάνατο του βασιλιά της Πρωσίας (και μεγάλου διώκτη του) Φρειδερίκου Γουλιέλμου Δ', το 1861, επιστρέφει στη Γερμανία, αλλά το 1864 τον βρίσκει ξανά στο Λονδίνο να διαβάζει με ενθουσιασμό την προκήρυξη που έχει συντάξει στο Διεθνές Εργατικό Συνέδριο. Πρόκειται κατ’ ουσίαν για τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως της Α' Διεθνούς. Στις τάξεις του νέου κομματικού σχηματισμού, όμως, παρεισφρέουν αναρχικοί, με πρώτο και καλύτερο τον Μπακούνιν. Είναι τέτοιο το μένος του εναντίον του ρώσου αναρχικού, ώστε η εφημερίδα του δημοσιεύει ότι η Γεωργία Σάνδη «κατέχει έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία ο Μπακούνιν είναι πράκτορας της μυστικής τσαρικής αστυνομίας».
Η Παρισινή Κομμούνα τον βρίσκει στο Λονδίνο, από όπου αποστέλλει στους επαναστάτες οδηγίες και συμβουλές. Στις 30 Μαΐου 1871 συντάσσει την προκήρυξη προς την Κομμούνα. Έχει διαβλέψει ήδη την αποτυχία της. Πιστεύει ότι το κίνημα έπρεπε να έχει στραφεί κατά της νομίμου κυβερνήσεως των Βερσαλλιών, ώστε να μην κλειστούν οι επαναστάτες στο Παρίσι, όπου τελικά και εξοντώθηκαν.
Το 1872 είναι 54 ετών, απογοητευμένος και με υγεία που έχει αρχίσει να κλονίζεται. Προτείνει τη μεταφορά της έδρας της Α' Διεθνούς στη Νέα Υόρκη, αποσύρεται και συνεχίζει τη συγγραφή του «Κεφαλαίου». Η ζωή του έχει κυλήσει με στερήσεις και ταλαιπωρίες, αλλά έχει μοναδικά στηρίγματά του την αγαπημένη του γυναίκα Τζένη Μαρξ και τον αφοσιωμένο φίλο του Φρίντριχ Ενγκελς. «Είμαι ερωτευμένος από την κορυφή ως τα νύχια» γράφει για την κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερή του σύζυγό του. Η Τζένη είναι η ζωή του. Θεωρεί ότι ο χρόνος δεν είναι σε θέση να πληγώσει την ομορφιά της, η οποία «παραμένει έκπαγλος παρά την προχωρημένη ηλικία». Μαζί της θα αποκτήσει συνολικά επτά παιδιά, από τα οποία μόνο τα τρία θα φθάσουν ως την ενηλικίωση. Το 1878, όμως, η Τζένη πεθαίνει από καρκίνο. «Ο θάνατός της σκότωσε κάθε κίνητρο ζωής γι’ αυτόν» έγραφε ο Ένγκελς.
Ο Καρλ Μαρξ πέθανε στις 14 Μαρτίου 1883 στο Λονδίνο, απογοητευμένος, χωρίς καμία ιδιαίτερη αναγνώριση ή ένδειξη ότι αργότερα θα χαρακτηριζόταν «ο προφήτης φιλόσοφος που σφράγισε την πορεία της ανθρωπότητας». Τάφηκε ως άπατρις, τρεις μέρες αργότερα, στο νεκροταφείο του Χαϊγκέιτ στο Βόρειο Λονδίνο.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2018 | 1:36 pm


ΜΗΝΥΣΗ ΜΠΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΕΤ

 Εξω από το δικαστικό Μέγαρο Βόλου βρέθηκε ο Αχιλλέας Μπέος, προκειμένου να καταθέσει μήνυση και αγωγή «μαμούθ» ύψους 500 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, κατά της διοίκησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής για ρύπανση της πόλης.
Ο Δήμαρχος Βόλου πηγαίνοντας με το ρεύμα της κοινής γνώμης, βλέποντας τους πολίτες που αντιδρούν στην καύση RDF από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία να πολλαπλασιάζονται ενόψει και του αυριανού συλλαλητηρίου, αποφάσισε να στραφεί νομικά κατά της  εταιρίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, αξιώνοντας μια πρωτοφανούς ύψους αποζημίωση. 
Η είδηση της αγωγής έγινε δεκτή με αντιδράσεις, τόσο από δημοτικούς συμβούλους όσο και από απλούς πολίτες οι οποίοι σχολίαζαν την κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την απόφαση του Δήμου Βόλου να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής RDF στον ΧΥΤΑ Βόλου.
Προβληματισμό προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι μια τέτοια σοβαρή απόφαση για την άσκηση μήνυσης και αγωγής δεν πέρασε νωρίτερα από συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου προκειμένου να εγκριθεί από το Σώμα.
Να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη μήνυση που είχε καταθέσει ο Αχιλλέας Μπέος κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΑΓΕΤ Ηρακλής τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών....

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2018 | 9:11 am


Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο Κατά της Καύσης Σκουπιδιών!


5 Μαΐου όλοι στις 12 το μεσημέρι στη Πλατεία Ελευθερίας!

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ εδώ και ένα χρόνο καίει σκουπίδια (RDF) προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη της. Τα σκουπίδια έρχονται όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες καθιστώντας τον Βόλο αποτεφρωτήρα της ΝΑ Ευρώπης.

Θα τους σταματήσουμε μόνο αν αγωνιστούμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά! Όσοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τα σχέδια που θα σκορπίσουν το θάνατο σε μας και τα παιδιά μας!

Καλούμε τον κάθε Βολιώτη να συμμετάσχει στις 5-5-2018 στις 12:00 στο Πανβολιώτικο Συλλαλητήριο προκειμένου να σταματήσουμε τον καρκίνο που έρχεται.

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2018 | 7:49 am


Θανάσης Βέγγος 1927 – 2011

Ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ταυτίστηκε με την εικόνα του αεικίνητου ανθρώπου («τρέχω σαν τον Βέγγο»), ενώ η ατάκα του «καλέ μου άνθρωπε!» τον χαρακτήρισε προσωπικά, καθώς ξεχώρισε για το ήθος και τη σεμνότητά του.
Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927. Ήταν μοναχοπαίδι του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγγου. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από τη δουλειά του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων.
Έτσι, ο Θανάσης άρχισε να εργάζεται από μικρός για να βοηθήσει την οικογένειά του. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την επεξεργασία δερμάτων, ενώ παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του.
Κατά τα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Εκεί γνώρισε και τον άνθρωπο που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του, τον Νίκο Κούνδουρο. Το 1954 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία του σκηνοθέτη «Μαγική Πόλις» και για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε ταινίες που άφησαν εποχή, δείχνοντας το μεγάλο και έμφυτο ταλέντο του.
Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε υποκριτική. Το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή, αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο, με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Την ίδια χρονιά έκανε και το θεατρικό του ντεμπούτο, στην επιθεώρηση Ομόνοια πλατς πλουτς, δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη.
Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ο δράκος, Διακοπές στην Αίγινα, Μανταλένα, Ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος είναι μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία Οι δοσατζήδες του 1960.
Τα χρόνια που ακολούθησαν συνεργάστηκε, κυρίως, με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη και ανέπτυξε τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου ανθρώπου, που τον καθιέρωσε. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό, με ταινίες όπως Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ, Μην είδατε τον Παναή, Ζήτω η τρέλα, Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης.
Το 1964 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής ΘΒ - Ταινίες Γέλιου. Έως το 1969, συνεργαζόμενος με τον Πάνο Γλυκοφρύδη και τον Ερρίκο Θαλασσινό, αλλά και σκηνοθετώντας ο ίδιος κάποιες φορές, γύρισε τις καλύτερες κατά γενική ομολογία ταινίες του, όπως τις Φανερός πράκτωρ 000, Τρελός, παλαβός και Βέγγος, Ποιος Θανάσης;, οι οποίες πρόσφεραν άφθονο γέλιο με τον σουρεαλισμό τους και τις τρελές ατάκες του πρωταγωνιστή τους. Ωστόσο, παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή.
Το 1971 η στενή σχέση του με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη τον οδηγεί σε θρίαμβο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την ταινία Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;. Κοινό και κριτική τον αποθεώνουν και αποσπά το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου. Έναν χρόνο μετά, ο ρόλος του στην ταινία Θανάση, πάρε το όπλο σου! του χαρίζει ένα ακόμη βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου.
Τη δεκαετία του '80 αποσύρεται από το σινεμά και κάνει λίγες βιντεοταινίες. Θα επιστρέψει στον κινηματογράφο το 1991, με την ταινία Ήσυχες μέρες του Αυγούστου του Παντελή Βούλγαρη. Η ερμηνεία του έχει πια διαφοροποιηθεί, είναι χαμηλών τόνων, αλλά μεγάλης εκφραστικότητας. Το 1995 συμμετείχε στην ταινία Το βλέμμα του Οδυσσέα, του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ κορυφαία στιγμή υπήρξε ο ρόλος του στο Όλα είναι δρόμος του 1998. Τελευταία εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη ήταν στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή Βαθιά» (2009). Το 1997 εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο,  στο ρόλο του Δικαιόπολι στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη, με μεγάλη επιτυχία.
Στην τηλεόραση, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε στις σειρές: Βεγγαλικά (ΕΡΤ, 1988), Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης (ΑΝΤ1, 1990), Περί ανέμων και υδάτων (Mega, 2002), Έρωτας, όπως έρημος (ΝΕΤ, 2003), Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου (ΑΝΤ1, 2006) και Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας (ΕΤ3, 2009).
Ο Θανάσης Βέγγος ήταν παντρεμένος με την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε δυο γιους κι έζησε μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 3 Μαΐου του 2011.

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2018 | 6:52 amΔείτε αγγελίες στο Νομό Μαγνησίας

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr