Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μαγνησίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Η Πεντηκοστή και το Άγιο Πνεύμα: Τι γιορτάζει η Εκκλησία μας.. Οι Ιεροί Ναοί που πανηγυρίζουν στη Μαγνησία

Η Πεντηκοστή είναι μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Γιορτάζεται πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, πάντα Κυριακή.
Η Πεντηκοστή θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Την ημέρα αυτή έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, που επικάθησε με τη μορφή πύρινων γλωσσών πάνω από τα κεφάλια των Αποστόλων και τους φώτισε. Με το κήρυγμα του Πέτρου πίστεψαν και βαπτίστηκαν 3.000 άνθρωποι στο Χριστό. Έτσι, ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία στα Ιεροσόλυμα. (Πράξεις Αποστόλων β΄, 1-41)
Η Πεντηκοστή γιορταζόταν από τα πρώτα χρόνια της Χριστιανοσύνης και την ημέρα αυτή τελούνταν οι βαπτίσεις των κατηχουμένων. Στις μέρες μας, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελείται στις εκκλησίες ο λεγόμενος «Εσπερινός της Γονυκλισίας», κατά τον οποίο ψάλλονται ύμνοι αφιερωμένοι στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ενώ την ίδια ώρα οι πιστοί προσεύχονται γονατιστοί.
Η Πεντηκοστή είναι εβδομαδιαία εορτή δηλαδή εορτάζεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας με ιδιαίτερη έξαρση το Σάββατο. Από τις μεθεόρτιες ημέρες ξεχωρίζει η Δευτέρα που είναι αφιερωμένη στο Άγιο Πνεύμα όπου και επαναλαμβάνεται ομοίως όλη η ακολουθία της Κυριακής.

Λατρευτικές εκδηλώσεις για την Πεντηκοστή – Οι Ιεροί Ναοί που πανηγυρίζουν στη Μαγνησία

Τη γενέθλια ημέρα Της εορτάζει η Εκκλησία μας την Κυριακή της Πεντηκοστής 16/6. Ο σεβ. μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα λειτουργήσει και θα τελέσει τον Εσπερινό της Γονυκλισίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.
Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (17/6) στην Τοπική μας Εκκλησία πανηγυρίζουν οι κάτωθι Ιεροί Ναοί:
Αγίας Τριάδος Νοσοκομείου ΒόλουΤην παραμονή της εορτής στις 7.30μ.μ., θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του σεβ. μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του αρχιμ. Ιγνατίου Αναγνωστοπούλου, ο οποίος θα ομιλήσει.
Αγίας Τριάδος Άνω ΒόλουΤην παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Χριστοφόρου Καρδατζή, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσή, ο οποίος θα ομιλήσει.
Αγίας Τριάδος ΜουρεσίουΤην παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Της ιεράς Πανηγύρεως θα προεξάρχει ο αρχιμ. Μάξιμος Παπαϊωάννου, γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ο οποίος θα ομιλήσει.
Αγίας Τριάδος ΤρικερίουΤην παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Της ιεράς Πανηγύρεως θα προεξάρχει ο αρχιμ. Πάμφιλος Κοιλιάς, ιεροκήρυξ, ο οποίος θα ομιλήσει.
Αγίας Τριάδος ΣούρπηςΤην παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του πρωτ. Γεωργίου Μπέκα, αρχιερατικού επιτρόπου Αλμυρού, ο οποίος θα ομιλήσει.
Αγίας Τριάδος ΚατηχωρίουΤην παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσή, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του αρχιμ. Αμφιλοχίου Μήλτου, ο οποίος θα ομιλήσει.
Αγίας Τριάδος ΜηλεώνΤην παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του πρωτ. Νικολάου Νασιώκα, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2019 | 1:52 pm


Ντέμης Ρούσσος 1946- 2015

Διεθνούς φήμης έλληνας τραγουδιστής, που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία, κυρίως τη δεκαετία του ‘70. Οι πωλήσεις των δίσκων του ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια.
Ο Αρτέμιος Βεντούρης - Ρούσσος, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1946 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του μηχανικού και κλασσικού κιθαρίστα Γιώργου Ρούσσου και της συζύγου του Όλγας. Από μικρός σπούδασε μουσική και εντάχθηκε στην εκκλησιαστική χορωδία της ενορίας του. Μετά την Κρίση στο Σουέζ το 1956, η οικογένειά του έχασε τα πάντα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα, ξεκινώντας από τους «The Idols» σε ηλικία 17 χρόνων. Αργότερα εντάχθηκε στους «We Five», αλλά έγινε γνωστός μέσα από τους «Aphrodite's Child», το ελληνικό συγκρότημα, που βρέθηκε στην πρωτοπορία του προοδευτικού ροκ (progressive rock). Σχηματίστηκε το Φεβρουάριο του 1968 από τους Βαγγέλη Παπαθανασίου (κίμπορντς), Ντέμη Ρούσσο (φωνητικά, μπάσο), Αργύρη Κουλούρη (κιθάρες) και Λουκά Σιδερά (ντραμς).
Με έδρα το Παρίσι κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά το άλμπουμ «The End of the World», από το οποίο ξεχώρισε το «Rain and Tears», διασκευή του κλασσικού «Κανόνα» του Πάχελμπελ, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και ταυτίστηκε με τη νεανική εξέγερση του Μάη του ‘68. Ακολούθησε το «It's Five O' Clock» με την ομώνυμη μεγάλη επιτυχία, ενώ η κορυφαία στιγμή του συγκροτήματος ήταν το άλμπουμ «666», με πηγή έμπνευσης την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη. Κυκλοφόρησε το 1972, πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια δίσκους και θεωρείται ένα από τα πρώτα κόνσεπτ άλμπουμ (concept album, δίσκος με ενιαία θεματολογία).
Παράλληλα με τους «Aphrodite's Child» και μετά τη διάλυσή τους ακολούθησε σόλο καριέρα, με διαβατήριο τη σπουδαία τενόρο φωνή του, με τη χαρακτηριστική βραχνάδα και το εκκεντρικό του ντύσιμο (ενδυματολογικό σήμα - κατετεθέν η κελεμπία), που προανήγγειλε το κιτς του γκλαμ-ροκ (glam-rock). Πρώτη του μεγάλη επιτυχία, το τραγούδι «We Shall Dance». Ακολούθησαν τα  «White Sails» (αγγλική διασκευή του τραγουδιού «Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε» του Δήμου Μούτση), «Forever And Ever», «My Friend the Wind», «My Reason», «Velvet Mornings», «Goodbye My Love, Goodbye», «Someday Somewhere» και «Lovely Lady of Arcadia», όλα τη δεκαετία του ‘70.
Τα επόμενα χρόνια παρέμεινε μουσικά ενεργός. Πραγματοποίησε μεγάλες περιοδείες και ηχογράφησε τις μεγάλες του επιτυχίες σε διάφορες γλώσσες, που εξάπλωσαν τη φήμη του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υδρογείου. Το 2010 έδωσε μία μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, μετά από 37 χρόνια απουσίας από τα συναυλιακά δρώμενα της Ελλάδας.
Για πολλά χρόνια ο Ντέμης Ρούσσος έδινε μάχες με την παχυσαρκία που τον ταλαιπωρούσε. Τον Ιούνιο του 1980, όταν ζύγιζε 147 κιλά, ξεκίνησε ένα αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας, με αποτέλεσμα μέσα σε δέκα μήνες να χάσει 50 κιλά. Το 1982 εξέδωσε το βιβλίο «A Question of Weight» («Είναι θέμα βάρους»), μαζί με τη φίλη του φωτογράφο Βερονίκ Σκαβίνσκα, στο οποίο με πάσα ειλικρίνεια περιέγραψε το πρόβλημά του με την παχυσαρκία και πώς την καταπολέμησε.
Στις 14 Ιουνίου 1985 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όταν έπεσε θύμα αεροπειρατείας, κατά τη διάρκεια της πτήσης 847 της TWA από την Αθήνα στη Ρώμη. Οι λιβανέζοι αεροπειρατές της «Χεζμπολάχ» και της «Ισλαμικής Τζιχάντ», μόλις τον αναγνώρισαν, γιόρτασαν τα γενέθλιά του την επομένη και τον απελευθέρωσαν μαζί με άλλους τέσσερις επιβάτες πέντε ημέρες αργότερα.
Στην προσωπική του ζωή νυμφεύθηκε τρεις φορές και απέκτησε δύο παιδιά. Τον Σεπτέμβριο του 2013, παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή που έγινε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Μετά τη βράβευση δήλωσε: «Αυτό το μετάλλιο αντιπροσωπεύει την πρώτη χώρα μου, την Ελλάδα και τη δεύτερη, τη Γαλλία. Ευχαριστώ και τις δυο χώρες στις οποίες ανήκω».
Ο Ντέμης Ρούσσος πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 2015 στην Αθήνα, ύστερα από μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο «Υγεία».

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2019 | 7:12 am


Μάνος Χατζιδάκις 1925 - 1994

Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας, ο Μάνος Χατζιδάκις, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη, τη φριχτή, που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες», όπως έλεγε και ο ίδιος.
Ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκι και της Αλίκη Αρβανιτίδου. Μετά τον χωρισμό των γονιών του, το 1932, ο Μάνος Χατζιδάκις με τη μητέρα του και την αδελφή του εγκαθίστανται οριστικά στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, από τα τέσσερά του χρόνια έχει αρχίσει μαθήματα πιάνου με δασκάλα την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης, αρμενικής καταγωγής. Παράλληλα διδασκόταν βιολί και ακορντεόν.

Παγοπώλης και φορτοεκφορτωτής

Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της απελευθέρωσης, ο Μάνος Χατζιδάκις εργάζεται ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι του Πειραιά, παγοπώλης στο εργοστάσιο του Φιξ, υπάλληλος στο φωτογραφείο του Μεγαλοοικονόμου, βοηθός νοσοκόμος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Συγχρόνως αρχίζει ανώτερα θεωρητικά μαθήματα μουσικής με τον Μενέλαο Παλλάντιο, σημαντική μορφή της ελληνικής εθνικής μουσικής σχολής, και σπουδές Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες ποτέ δεν ολοκλήρωσε.
Την εποχή εκείνη γνωρίζεται με καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γκάτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Τσαρούχης, Σικελιανός) της γενιάς του μεσοπολέμου, οι οποίοι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των προσανατολισμών και της σκέψης του. Ο Νίκος Γκάτσος, με τον οποίο γνωρίστηκε το 1943, θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του, ο μεγάλος δάσκαλος και ο ακριβός του φίλος.

Γνωριμία με τον Κουν

Η πρώτη του εμφάνιση στα μουσικά πράγματα της χώρας γίνεται το 1944 με τον «Τελευταίο Ασπροκόρακα» του Αλέξη Σολωμού στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Η γόνιμη συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης θα διαρκέσει 15 χρόνια, με μουσικές για παραστάσεις όπως: «Γυάλινος Κόσμος» (1946), «Αντιγόνη» (1947), «Ματωμένος Γάμος» (1948), «Λεωφορείον ο Πόθος» (1948), «Ο θάνατος του Εμποράκου» (1949) κ.ά.
Εν τω μεταξύ, το 1949 με μια διάλεξη του για το ρεμπέτικο τραγούδι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη συντηρητική ελληνική αστική κοινωνία.
Από το 1950 αρχίζει να γράφει μουσική για αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες. Ο Μάνος Χατζιδάκις έχει «ντύσει» μουσικά την Ορέστεια, τη Μήδεια, τις Βάκχες, τις Εκκλησιάζουσες, τη Λυσιστράτη, τον Πλούτο, τις Θεσμοφοριάζουσες, τους Βατράχους και τις Όρνιθες.
Το 1959 παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό τον Μίκη Θεοδωράκη, ενορχηστρώνοντας και ηχογραφώντας ο ίδιος το έργο του «Επιτάφιος» με τη Νάνα Μούσχουρη.

Χατζιδάκις καί ο σινεμάς

Μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν και οι μουσικές που συνέθεσε για σπουδαίες ταινίες του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου. Αναφέρουμε ενδεικτικά την «Κάλπικη Λίρα» (Γ. Τζαβέλλα 1954), τη «Στέλλα» (Μ. Κακογιάννη, 1955), το «Δράκο» (Ν. Κούνδουρου, 1956), το «America-America» (Ελ. Καζάν, 1962), «Sweet Movie» (Ντ. Μακαβέγιεφ, 1974), κ.ά.


Το 1960 κερδίζει το βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» από την ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή», τραγούδι το οποίο θα συμπεριληφθεί στα δέκα εμπορικότερα του 20ού αιώνα.
Ωστόσο, η μουσική του για τον ελληνικό κινηματογράφο και μια σειρά ελαφρών τραγουδιών τού χαρίζει μια «λαϊκότητα ανεπιθύμητη», την οποία δεν θα αποδεχθεί ποτέ και θα τη μάχεται μέχρι το τέλος της ζωής του.
Πνεύμα ανήσυχο, ο Μ. Χατζιδάκις χρηματοδοτεί το Διαγωνισμό Πρωτοποριακής Σύνθεσης «Μάνος Χατζιδάκις» του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Δοξιάδη. Το βραβείο απονέμεται στον Ιάννη Ξενάκη, άγνωστο τότε στο ελληνικό κοινό.
Το 1966 ο Μάνος Χατζιδάκις πηγαίνει στις ΗΠΑ, όπου ανεβάζει στο Μπρόντγουεϊ με τον Ζιλ Ντασέν και τη Μελίνα Μερκούρη τη θεατρική διασκευή του «Ποτέ την Κυριακή» με τον τίτλο «Illya Darling». Στην Αμερική θα παραμείνει μέχρι το 1972 και η μουσική του αντίληψη θα επηρεαστεί σημαντικά από την pop music. Αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης είναι ο κύκλος τραγουδιών «Reflections» με το συγκρότημα New York Rock and Roll Ensemble.
Τo 1972, τον πιο σκοτεινό χρόνο της χούντας, επιστρέφει στην Αθήνα και ιδρύει το μουσικό καφεθέατρο «Πολύτροπο», μέσα από το οποίο επιχειρεί να ανοίξει εκφραστικές διόδους στο μουσικό τέλμα της εποχής.

Η γέννηση του «Τρίτου»

Το 1975 αρχίζει η χρυσή εποχή του «Τρίτου». Γίνεται διευθυντής του κρατικού ραδιοσταθμού «Τρίτο Πρόγραμμα» (1975-81) τον οποίο, σε συνεργασία με μια ομάδα νέων και ταλαντούχων δημιουργών, γίνεται σημείο αναφοράς.
Το 1989-93 ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», για να παρουσιάσει «πρωτότυπα προγράμματα που συνήθως δεν καλύπτονται από τις συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες», την οποία διηύθυνε μέχρι το τέλος της ζωής του. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων με μαέστρο τον Χατζιδάκι έδωσε 20 συναυλίες και 12 ρεσιτάλ ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου με Έλληνες και ξένους σολίστ.
Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν διαρκώς παρών στην ελληνική δισκογραφία, με δεκάδες δίσκους που θεωρούνται πια κλασικοί: Ο Κύκλος με την Κιμωλία (1956), Παραμύθι χωρίς Όνομα (1959), Πασχαλιές μέσα απ' τη νεκρή γη (1961), Δεκαπέντε Εσπερινοί (1964), Μυθολογία (1965), Καπετάν Μιχάλης (1966), Τα Λειτουργικά (1971), Αθανασία (1975), Τα Παράλογα (1976), Σκοτεινή Μητέρα (1985), Τα Τραγούδια της Αμαρτίας (1992) κ.ά.
Μοναδικός, ιδιοφυής και αεικίνητος, ο Μάνος Χατζιδάκις «έφυγε» από κοντά μας στις 15 Ιουνίου 1994.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2019 | 7:08 am


ΚΟΝΤΡΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΗΛ

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΕΝΑΤΙΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΓΙΑ ΕΡΓΗΛ... Για αδιαφορία καταγγέλλει τα κυβερνητικά στελέχη, Κατερίνα Παπανάτσιου, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Κώστα Πουλάκη και τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξ. Μεϊκόπουλο και Μάκη Μπαλλή,
η δημοτική αρχή Βόλου, επισημαίνοντας ότι, παρά τις περί του αντίθετου διαβεβαιώσεις τους, δεν έκαναν τίποτα για τη νομοθετική θωράκιση της ΔΕΥΑΜΒ απο τις ληστρικές επιδρομές της ΕΡΓΗΛ. Παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν σε αλλεπάλληλες έγγραφες και τηλεφωνικές υπομνήσεις, από τον Οκτώβριο του 2018, για νομοθετική ρύθμιση ώστε να προστατεύονται από κατασχέσεις τουλάχιστον οι χρηματοδοτήσεις για τα μεγάλα έργα, η Βουλή διαλύθηκε χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, την ώρα που έγιναν δεκάδες άλλες διευθετήσεις και παρεμβάσεις μέσω τροπολογιών, τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου Βόλου.
ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ... Την σκληρή απάντηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη, υφυπουργού Εσωτερικών και υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε η προτροπή του Α. Μπέου να «μαυριστεί» ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ενώ καθύβρισε προσωπικά την κ. Χρυσοβελώνη και τον κ. Πουλάκη. Υποστήριξε ο Αχ.Μπέος ότι από τον Οκτώβριο του 2018, ζήτησε νομοθετική ρύθμιση ώστε να προστατεύονται από κατασχέσεις τουλάχιστον οι χρηματοδοτήσεις για τα μεγάλα έργα από την ΕΡΓΗΛ και η Βουλή διαλύθηκε χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Η κ. Χρυσοβελώνη τον διαψεύδει λέγοντας ότι έστειλε κάποια έγγραφα την προεκλογική περίοδο... Η μόνη αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο Αχ. Μπέος αποτελεί εδώ και πολύ καιρό μεγάλο μέρος του παλιού προβλήματος της ΔΕΥΑΜΒ με την ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ, κάτι που έκανε με δική του απόφαση..
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ  ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ... Από τον δήμο Βόλου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Απάντηση – παρωδία, αντάξια της πολιτικής και κομματικής της παρουσίας, έδωσε η πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επιχειρώντας να απαντήσει στις πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που της απέδωσε, όπως και στους νεόκοπους συντρόφους της στο ΣΥΡΙΖΑ, για την προκλητικά και απαράδεκτη αδιαφορία τους στο θέμα της προστασίας της ΔΕΥΑΜΒ, ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος. Η πολιτική γυρολόγος και τυχοδιώκτρια που ξεκίνησε από «άνθος» του Καραμανλισμού, έδωσε όρκους υποταγής και υπακοής ως Ανεξάρτητη Ελληνίδα και κατέληξε «αγωνίστρια» για την εγκαθίδρυση του Σοσιαλισμού (!) προκαλεί θυμηδία, αν όχι αηδία, παραδίδουσα μαθήματα ήθους και συμπεριφοράς, σε ανθρώπους που μάχονται καθημερινά, για την πόλη και τους Βολιώτες, και  όχι για την καρέκλα και την ματαιοδοξία τους.....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ Σε ανταπάντηση στην ανακοίνωση του δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου με την οποία καταφέρονταν εναντίον της, προχώρησε η Υφ. Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη, τονίζοντας ότι «δεν απαντά σε τίποτε συγκεκριμένο, παρά εξαπολύει μόνον ύβρεις»
Όπως αναφέρεται, «διαβάσαμε το δελτίο ύβρεων και βίαιου λόγου του κ. Μπέου, εναντίον της Υφυπουργού Εσωτερικών και υποψήφιας βουλευτή του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», κ. Μ. Χρυσοβελώνη. Τρεις παρατηρήσεις:  1) το δικό μας δελτίο τύπου με ημερομηνία 12|06|19 ανέφερε – με αποδείξεις – πολύ συγκεκριμένα πράγματα για βαριές ευθύνες της δημοτικής αρχής Μπέου στην υπόθεση της «ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ – ΔΕΥΑΜΠΒ» την οποία διαχειρίστηκε μόνος του, με δικές του αποκλειστικά αποφάσεις, τα τελευταία πέντε χρόνια.  Γι’ αυτές τις ευθύνες δεν μας απάντησε τίποτε συγκεκριμένο, μόνο ύβρεις…  2) το δικό μας δελτίο τύπου έγραφε πολύ συγκεκριμένα ΘΕΤΙΚΑ νούμερα (σ.σ.: Γενικό Σύνολο χρηματοδοτήσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο υπηρετεί ως Υφυπουργός η Μ. Χρυσοβελώνη, προς τον Δήμο και την ΔΕΥΑ Βόλου: 7.473.193 εκατομμύρια ευρώ κατά την τελευταία χρονιά, Ιούλιος 2018 – Ιούνιος 2019). Αντίθετα ο κ. Μπέος δεν μας απάντησε αν οι ψευτο-ηρωισμοί του στην υπόθεση ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ θα στοιχήσουν εξαψήφιο ή και επταψήφιονούμερο σε ευρώ, πλέον των παλαιών χρεών, τα οποία θα πληρώσουν οι πολίτες του Βόλου και οι εργαζόμενες/-οι της ΔΕΥΑΜΠΒ, σε τόκους, δικαστικές δαπάνες, κυρώσεις, εργατοώρες και επισφάλεια εργασίας. Για όλα αυτά δεν μας απάντησε τίποτε συγκεκριμένο, μόνο ύβρεις… 3) Στην ιστορία της πολιτικής έχουν περάσει πολλοί που με θεάματα αλλά και θεατρινισμούς, εκμεταλλεύτηκαν καιροσκοπικά δύσκολες εποχές και την παροδική «κουλτούρα» των κρίσεων. Μπορεί να ψηφίσθηκαν, ακόμη και να υπερψηφίσθηκαν, έναντι άλλων που καίτοι είχαν ουσιαστική παρουσία, δεν εκλέγονταν. Όμως στο τέλος, πάντοτε απορρίπτονταν θεαματικά και ξεγράφονταν από την μνήμη και την ιστορία ως επιζήμιοι για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Συνεπώς, είναι καλό να μάθει ο κ. Μπέος ότι στην πολιτική, αντίθετα από το «σκοτάδι», τελικά δεν έχει καμία σημασία το «τι έκανες», αλλά το «πως το έκανες». Ο κ. Μπέος βρίσκεται στην φάση της Άτης (τύφλωση). Ας μην ανησυχεί, η Νέμεσις θα έρθει μαζί με τον «ακριβό λογαριασμό» από την παρουσία του στα κοινά, και από κοντά θα ακολουθεί η Τίσις (τιμωρία), ως συνέπεια των διαρκών Ύβρεων του.
ΣΥΡΙΖΑ «Για την κατάσταση σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ, ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή Βόλου», τονίζεται σε απάντηση της Ν.Ε. και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή Μπέου, με την οποία τους κατηγορούσε για αδράνεια στο θέμα της ΕΡΓΗΛ, ενώ επισημαίνεται, ότι ουδέποτε μετά την πρώτη σύσκεψη τον Μάιο του 2018 , ήρθε ξανά σε επικοινωνία με τους ίδιους, ο δήμαρχος Βόλου. Όπως τονίζεται, «η πρόσφατη επιστολή του κ. Μπέου με την οποία εγκαλεί την Υφυπουργό Εσωτερικών και τον Γραμματέα του Υπουργείου, καθώς και τους βουλευτές Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ πως δεν φρόντισαν να προωθηθεί μια τροπολογία σχετική με το θέμα των απαιτήσεων της ΕΡΓΗΛ σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ, είναι μια ακραία προσπάθεια να βρει έναν επικοινωνιακό τρόπο μετάθεσης των ευθυνών του σε άλλους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η επιστολή αυτή δημοσιοποιήθηκε μετά την διάλυση της Βουλής, δηλαδή σε μια χρονική στιγμή που θα ήταν αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση ή παρέμβαση για αυτό το ζήτημα. Ο Δήμαρχος του Βόλου είχε καλέσει τους βουλευτές σε σύσκεψη γι΄αυτό το θέμα στις 19 Μαΐου 2018. Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, όπως έκανε και ο συνάδελφος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος. Ο Δήμαρχος περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΜΒ, λέγοντας πως δεν αποκλείει το κλείσιμο της επιχείρησης ως τον καταλληλότερο τρόπο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Διαφωνήσαμε με αυτή την θέση, συντασσόμενοι με τις προτάσεις που υποστηρίζει το σωματείο εργαζομένων στην ΔΕΥΑΜΒ, πιστεύοντας πως ο ρόλος αυτής της δημοτικής επιχείρησης είναι αναντικατάστατος. Έκτοτε και μέχρι σήμερα ο νυν Δήμαρχος δεν ήρθε σε καμία επαφή μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την ΔΕΥΑΜΒ και τις αξιώσεις της ΕΡΓΗΛ σε βάρος της και το πώς το διαχειρίστηκε. Θεωρούμε πως για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα πράγματα, με τις δικαστικές αποφάσεις σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ, ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή, η οποία αποδείχτηκε ανίκανη να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα. Θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτο ο Δήμαρχος της πόλης μας να προσπαθεί με τόσο κακότεχνο τρόπο να επηρεάσει το προεκλογικό κλίμα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνήσεων του τα τέσσερα αυτά χρόνια, επί των ημερών των οποίων, ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ χρηματοδοτήθηκαν με πολύ μεγάλα ποσά από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου στην επιστολή του δημάρχου. Δηλώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε, από όποια θέση μας τοποθετήσει η ετυμηγορία των συμπολιτών μας στις επικείμενες εκλογές της 07/07/2019, στην αναζήτηση λύσεων, μαζί με θεσμικούς παράγοντες της πόλης μας, στην κατεύθυνση της προάσπισης των συμφερόντων της ΔΕΥΑΜΒ και της διαφύλαξης του δημόσιου αγαθού που είναι το νερό. Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος Κατερίνα Παπανάτσιου Μάκης Μπαλλής 13/06/2019
Τι απαντά ο Δήμος Βόλου
Από τον Δήμο Βόλου, εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση σε απάντηση της κοινής δήλωσης της υφυπουργού και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:
“Μετά την ανεκδιήγητη Χρυσοβελώνη, ήρθε η σειρά της «ορθόδοξης» προοδευτικής (τρομάρα τους) πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των καρτούνς της Νομαρχιακής Επιτροπής και των ανύπαρκτων, για μια ολόκληρη τετραετία, απερχόμενων βουλευτών του, Παπανάτσιου, Μεϊκόπουλο και Μπαλλή, να μας επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά αυτό που και οι πολίτες του Βόλου γνωρίζουν άριστα, όπως όλοι οι Έλληνες: Ότι οι άνθρωποι έχουν πάρει διαζύγιο από την αλήθεια! 
Αντί να ζητήσουν μια δημόσια συγγνώμη γιατί μας κορόιδευαν, αδιαφορώντας προκλητικά στην έκκληση μας να συνδράμουν με νομοθετικό τρόπο ώστε να θωρακίσουν τη ΔΕΥΑΜΒ από τις ληστρικές επιδρομές των εργολάβων της ΕΡΓΗΛ, την ίδια ώρα που ξεδιάντροπα προέβαιναν σε κάθε είδους ρουσφέτια και διευθετήσεις, μας εγκαλούν ότι δήθεν επιδιώκαμε την διάλυση της ΔΕΥΑΜΒ, επικαλούμενοι μια σύσκεψη που συγκαλέσαμε τον Μάιο του 2018, όπου μεταξύ άλλων εναλλακτικών λύσεων συζητήθηκε και η περίπτωση της εκκαθάρισής της και η ανάληψη της λειτουργίας της από το Δήμο. Το πόσο σοβαροί και αξιόπιστοι είναι αποδεικνύεται από το έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ, που δημοσιοποιούμε, προς το υπουργείο Εσωτερικών, με κοινοποίηση και στο υπουργείο Οικονομικών, με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου 2018, αριθμό πρωτοκόλλου 17846 και θέμα τις χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζουμε: «…παρακαλούμε όπως διερευνήσετε τη δυνατότητα ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας, στην κατεύθυνση να υπάρξει προστασία των χρηματοδοτήσεων του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» ώστε να επιτελέσουν τη λειτουργία τους ως χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ και τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα, για τα οποία δημιουργήθηκαν».  Προφανώς την περίοδο αυτή, όπως και σε όλο το διάστημα που στο μεταξύ διέρρευσε, στη διάρκεια του οποίου μετ’ επιτάσεως ο πρόεδρος του ΔΣ και ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ τους ενοχλούσαν με τηλεφωνικές επικοινωνίες, λαμβάνοντες συνεχείς διαβεβαιώσεις για ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος όχι της Δημοτικής Αρχής ή του Δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου, αλλά της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, οι θλιβεροί και κατάπτυστοι εκπρόσωποι της Μαγνησίας μάλλον πετούσαν… αετό, παρά ασχολούνταν με τα μείζονα προβλήματα της πόλης.  Όπως εύλογα ο κάθε πολίτης μπορεί να συμπεράνει, με βάση τα αδιάψευστα ντοκουμέντα που παραθέτουμε, μέλημα τους δεν ήταν να προστατεύσουν το τεράστιας σημασίας περιουσιακό στοιχείο της πόλης, τη ΔΕΥΑΜΒ, αλλά μέσω της καταστροφής της να εκθέσουν τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, προσβλέποντας στην άλωση της εξουσίας εν όψει των εκλογών. Δυστυχώς γι αυτούς οι πολίτες του Βόλου γνώρισαν και αυτούς και εμάς και η ετυμηγορία τους υπήρξε συντριπτική και καταλυτική. Πλέον, παρά τις νέες υποσχέσεις που δίνουν, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να βρουν την τσίπα να ζητήσουν μια δημόσια συγγνώμη και να κρυφτούν στα περίφημα λαγούμια, που η συντρόφισσα τους Κοκκινάκη έσκαβε. Το ψέμα, η πολιτική απάτη και η ξεφτίλα οφείλουν να έχουν όρια ακόμα και γι αυτούς. Και εκεί ακριβώς είναι η διαφορά μας. Εμείς μιλάμε με ειλικρίνεια και αλήθεια και αυτοί με ένα ποτάμι ψεμάτων και δικαιολογιών προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα εξαπατώντας τους πολίτες”.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΗΛ
Στις 7-3-2005 η τεχνική εταιρεία “ΕΡΓΗΛ  ΑΤΕ” υπέγραψε σύμβαση με τη ΔΕΥΑΜΒ για την υλοποίηση του έργου “Υδρευση Βόλου-Επέκταση και Βελτίωση Δικτύου Ύδρευσης” του οποίου υπήρξε ανάδοχος. Η έναρξη των εργασιών της εργολαβίας έγινε στις 23-5-2005 (διοίκηση Μήτρου) και η βεβαίωση περαίωσης εκδόθηκε στις 14-9-2007 (διοίκηση Βούλγαρη).
Για το έργο αυτό η ΕΡΓΗΛ  ΑΤΕ εισέπραξε από τη ΔΕΥΑΜΒ μέχρι το 2009 περίπου 10 εκατ. ευρώ.
Πέραν τούτου, η εργολήπτρια εταιρεία διεκδικεί, με απόφαση τού Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας που έχει πλέον καταστεί αμετάκλητη, το ποσό των 4.028 εκ. ευρώ πλέον του αναλογούντος εργολαβικού οφέλους 28%, της νόμιμης αναθεώρησης, του ΦΠΑ, και των τόκων.
Που στηρίχτηκε και πέτυχε αυτή την απόφαση;
Οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΜΒ την περίοδο 2007-2009 άφησαν ακάλυπτη την Επιχείρηση, με συνέπεια να γίνει  εύκολο θήραμα στις αρπακτικές διαθέσεις της ΕΡΓΗΛ. Και τούτο γιατί δεν ασχολήθηκαν, στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος, με την διόρθωση της τελικής επιμέτρησης των εργασιών που αυθαίρετα είχε υποβάλει η ΕΡΓΗΛ, και με την παραλαβή του έργου. Στηριγμένη σ΄αυτές τις σοβαρές παραλείψεις, η ΕΡΓΗΛ έκανε αγωγές,  με συνέπεια ο Άρειος Πάγος να κρίνει τον Ιούνιο 2014 αμετάκλητα ότι στις 3-1-2008 είχε συντελεστεί αυτοδίκαιη έγκριση της τελικής επιμέτρησης του έργου, και τον Μάιο 2017 να κρίνει αμετάκλητα ότι στις 16-4-2009 είχε συντελεστεί και η αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου. Εξάλλου, σε όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, όπως αποδείχθηκε, άλλο έργο εκτελούνταν  και άλλο έργο, πολλαπλάσιο, πιστοποιούνταν και πληρωνόταν  στην ΕΡΓΗΛ. Αυτοί οι τρεις λόγοι (δηλαδή οι δύο χαμένες κρίσιμες προθεσμίες και η πιστοποίηση και πληρωμή πολλαπλάσιου έργου απ’ αυτό που εκτελέστηκε) είναι η  αιτία του προβλήματος και η ρίζα του σκανδάλου.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗ
Η απόφαση του Εφετείου της Λάρισας που αφορούσε την  αυτοδίκαιη έγκριση της τελικής επιμέτρησης ήρθε λίγο μετά που ανέλαβε η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ υπό τον Σκοτινιώτη (ανέλαβε στις 16-6-2011 και η απόφαση εκδόθηκε στις 20-10-2011). Οι πρώτες ενέργειες που έγιναν ήταν:
 1. Σχηματίσθηκε επιτροπή προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου, για να γίνει αυτό που έπρεπε να έχει γίνει το 2009 και να διαπιστωθεί ποιο έργο είχε πράγματι υλοποιηθεί.
 2. Όλος ο φάκελος του έργου στάλθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών  Δημοσίων Έργων, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες των αρμοδίων οργάνων της ΔΕΥΑΜΒ, αιρετών και υπηρεσιακών.
Ο στόχος ήταν να θωρακιστεί η ΔΕΥΑΜΒ με επιχειρήματα στους Δικαστικούς Αγώνες κατά της ΕΡΓΗΛ, ώστε να μην πληρώσει ούτε ευρώ παραπάνω από το έργο που υλοποιήθηκε, αλλά και να έρθουν όλα στο φως χωρίς να υπάρχουν σκιές πουθενά και για τίποτε.
Η Επιτροπή Παραλαβής του έργου δεν περιορίστηκε σε μια τυπική παραλαβή, αλλά ερεύνησε κάτω από τη γη προκειμένου να διαπιστώσει ποιο έργο πραγματικά  είχε υλοποιήσει η ανάδοχος εταιρεία, εν προκειμένω η ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ. Για το σκοπό αυτό, με την πιστοποίηση και Ανεξάρτητης Αρχής, της ΕΒΕΤΑΜ, πραγματοποίησε τομές σε διάφορα σημεία και υπολόγισε το παραχθέν έργο. Το αποτέλεσμα ήταν κόλαφος για την ΕΡΓΗΛ, η οποία σημειωτέον κλήθηκε να παραστεί στην όλη διαδικασία αλλά αρνήθηκε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, που παραδόθηκαν το 2013, το έργο που είχε υλοποιηθεί αξιολογήθηκε στα 4,2 εκ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι η ΔΕΥΑΜΒ που χρωστάει στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό των περίπου 5,7 εκ ευρώ (η ΕΡΓΗΛ πήρε από τη ΔΕΥΑΜΒ περίπου 9,9 εκ ευρώ μείον το πραγματικό έργο 4,2 εκ που υλοποίησε μένουν άλλα 5,7 εκ ευρώ που πήρε επιπλέον και πρέπει να τα επιστρέψει). Επιπλέον, ότι  όλο το πρόσθετο ποσό που διεκδικούσε και της είχε επιδικαστεί με την απόφαση του Εφετείου, δεν αφορούσε εκτελεσμένο έργο. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η ΕΡΓΗΛ κατέθεσε αγωγή κατά των μελών της Επιτροπής Παραλαβής, διεκδικώντας 300 χιλιάδες ευρώ από τον καθένα.
Η σκληρή δικαστική διαμάχη με την ΕΡΓΗΛ, που αφορούσε τον νομικό ισχυρισμό περί αυτοδίκαιης έγκρισης της τελικής επιμέτρησης του έργου, έφτασε μέχρι την Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Εκεί είναι προφανές ότι δεν δικάζονταν απλά η διαφορά ΔΕΥΑΜΒ με ΕΡΓΗΛ, αλλά και τα πανίσχυρα εργολαβικά συμφέροντα, που ήθελαν να παγιωθεί μια Νομολογία που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Έτσι, ενώ η εισήγηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήταν υπέρ μας και παρότι εν τω μεταξύ έγινε αλλαγή της σχετικής Νομοθεσίας που όμως δεν ίσχυε αναδρομικά, η απόφαση της Ολομέλειας ήταν υπέρ της ΕΡΓΗΛ, πράγμα που καθιστούσε την απόφαση του Εφετείου Λάρισας αμετάκλητη.  Ένα σημείο που πρέπει να τονισθεί εδώ είναι ότι αμέσως μετά την απόφαση του Εφετείου Λάρισας και μετά από μάχη στον ΄Αρειο Πάγο εκδόθηκε απόφαση αναστολής για το πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ ποσό και έτσι αποτράπηκε η καταλήστευση της ΔΕΥΑΜΒ ήδη από το 2012, όταν η ΔΕΥΑΜΒ ήταν εντελώς ξεκρέμαστη αφού δεν υπήρχε ακόμη το πόρισμα της Επιτροπής Παραλαβής, που έγινε το μεγάλο όπλο της ΔΕΥΑΜΒ.
Με τα δεδομένα των ευρημάτων της Επιτροπής  Παραλαβής, αλλά και μιας δεύτερης Επιτροπής (Επιτροπής Διαπίστωσης Αποκλίσεων) που συγκροτήθηκε, όπως προβλέπει ο νόμος,  από την προηγούμενη διοίκηση ώστε να διασφαλιστεί η ΔΕΥΑΜΒ και για την περίπτωση που κρινόταν -όπως και έγινε- ότι είχε συντελεστεί και αυτοδίκαιη  παραλαβή του έργου (ολοκλήρωσε το έργο της τον Ιούνιο 2014), η ΔΕΥΑΜΒ άσκησε αμέσως αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ διεκδικώντας την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων που αναφέραμε πιο πάνω. Όσον αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων, λόγω του ισχύοντος Ο.Ε.Υ. ο οποίος συνέδεε άμεσα την πειθαρχική με την ποινική διαδικασία, ανεστάλη μέχρι να τελεσιδικήσει η ποινική διαδικασία στο Εφετείο της Λάρισας, η οποία είχε κινηθεί μετά από καταγγελίες του Στάμου τον Αύγουστο 2010 για διάφορα θέματα της ΔΕΥΑΜΒ, μεταξύ αυτών και για την ΕΡΓΗΛ. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, για τη σωστή και πλήρη ενημέρωση, ότι με αμετάκλητο Βούλευμα του Εφετείου Λάρισας που κοινοποιήθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ  στις 13-8-2014, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να ασκηθεί κατηγορία  εναντίον κανενός από τους κατηγορούμενους υπηρεσιακούς και αιρετούς, γιατί το Συμβούλιο Εφετών διαπίστωσε μεν παρατυπίες στην όλη διαδικασία, ωστόσο διατήρησε αμφιβολίες για το αν ενήργησαν με δόλο. Να σημειώσουμε ακόμη ότι η πρώην δημοτική αρχή κατέθεσε άλλη μηνυτήρια αναφορά, με την οποία ζήτησε να ερευνηθούν σε βάθος όλες οι πτυχές της υπόθεσης, σε όλα τα στάδια του έργου (από τη μελέτη, το περιεχόμενο της σύμβασης, την επίβλεψη, τα προσκομιζόμενα από τη Ανάδοχο στοιχεία με τα οποία δολίως εμφανίζονταν ποσότητες εργασιών υπέρτερες των πραγματικά εκτελεσθεισών, τις πιστοποιήσεις, την πληρωμή των λογαριασμών κλπ), και να προσωποποιηθεί η ποινική ευθύνη κάθε εμπλεκομένου προσώπου, είτε της αναδόχου εταιρείας, είτε του τεχνικού συμβούλου του έργου, είτε των αρμοδίων οργάνων της ΔΕΥΑΜΒ.
Το καλοκαίρι του 2014, σε συνεννόηση της απερχόμενης με την νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή Μπέου, ζητήθηκε από το Τ.Ε.Ε. να κάνει και αυτό πραγματογνωμοσύνη στο έργο που υλοποίησε η ΕΡΓΗΛ, σαν ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα της υπερασπιστικής γραμμής της ΔΕΥΑΜΒ. Το αποτέλεσμα, που παραδόθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ τον Ιούνιο του 2015, ήταν ουσιαστικά το ίδιο με αυτό της Επιτροπής Παραλαβής και της Επιτροπής Διαπίστωσης Αποκλίσεων που είχαμε συστήσει προηγουμένως.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΠΕΟΥ
Έτσι η Νέα Δημοτική Αρχή αναλάμβανε όχι με την πλάτη στον τοίχο όπως η προηγούμενη, αλλά με όπλα την αγωγή που είχε κατατεθεί ήδη στο Εφετείο Λάρισας και είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 15-2-2015, τα πορίσματα των δύο Επιτροπών  που είχε συστήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και την πραγματογνωμοσύνη του Τ.Ε.Ε., που έβαζαν την ΕΡΓΗΛ από κυρίαρχο του παιχνιδιού σε υπόλογο και αμυνόμενο, με σαφείς αποδείξεις και όχι ενδείξεις για το έργο που υλοποίησε και πληρώθηκε, καθώς και τη μηνυτήρια αναφορά που επίσης είχε κατατεθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Εδώ αρχίζουν οι ευθύνες της  Δημοτικής Αρχής υπό τον κ. Μπέο για το αν και πώς αξιοποίησε τα ισχυρά  όπλα  που είχε όταν ανέλαβε τις τύχες του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ. Στην πραγματικότητα η αγωγή με τις τεκμηριωμένες από τα τρία πορίσματα διεκδικήσεις της ΔΕΥΑΜΒ είναι το όπλο που διαθέτει η ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να κριθεί επιτέλους η ουσία της υπόθεσης, δηλαδή ποιο έργο εκτελέστηκε και ποιο πληρώθηκε, και όχι οι τυπικές παραλείψεις από την παρέλευση κάποιων προθεσμιών. Γι’ αυτό και η ΕΡΓΗΛ όλα αυτά τα χρόνια κάνει τα πάντα για να μην συζητηθεί η ουσία της υπόθεσης.
Πού βρίσκονται οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής:
 1. Γιατί απέσυρε και δεν συνέχισε την αγωγή που είχε καταθέσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατά της ΕΡΓΗΛ; Και αν είχε τις όποιες διαφωνίες και ήθελε οπωσδήποτε να αποσύρει την αγωγή για να καταθέσει δική της, γιατί δεν κατέθεσε έγκαιρα άλλη βελτιωμένη και επαυξημένη, σύμφωνα με τις δικές της σκέψεις, αλλά την κατέθεσε τελικά μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, αφού πρώτα κατέθεσε κι άλλες τρεις τις οποίες μετά απέσυρε; Θα υπήρχε από χρόνια απόφαση του Δικαστηρίου, που κατά πάσα πιθανότητα θα δικαίωνε τη ΔΕΥΑΜΒ και δεν θα ήταν αυτή στη σημερινή δυσάρεστη θέση αλλά η ΕΡΓΗΛ. Και κατασχέσεις θα έκανε η ΔΕΥΑΜΒ στην ΕΡΓΗΛ και όχι η ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ.
 2. Γιατί δήλωνε ο Δήμαρχος τον Σεπτέμβρη του 2014 ότι διαπραγματευόταν με την ΕΡΓΗΛ ένα συμβιβασμό με την ΔΕΥΑΜΒ με κάποια μείωση του ποσού που είχε επιδικαστεί, ενώ γνώριζε ότι αυτή που χρωστούσε ήταν η ΕΡΓΗΛ και όχι η ΔΕΥΑΜΒ; Αφέλεια; Σκοπιμότητα και ποια;
 3. Σε ποιες ενέργειες προχώρησε από τον Ιούνιο του 2017 που κοινοποιήθηκε από την ΕΡΓΗΛ το απόγραφο, ώστε να αποτραπούν οι δυσάρεστες συνέπειες;

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2019 | 6:58 am


Ο θρίαμβος της Εθνικής Ελλάδος στο Ευρωμπάσκετ του 1987

Η 14η Ιουνίου 1987 είναι ημερομηνία - ορόσημο για τον ελληνικό αθλητισμό. Εκείνη τη ζεστή κυριακάτικη νύχτα, η εθνική ομάδα της καλαθοσφαίρισης ανάγκασε όλους τους Έλληνες - φιλάθλους και μη- να βγουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ, την πρώτη στην ιστορία του αθλήματος, που ήλθε έπειτα από ένα συγκλονιστικό αγώνα με τη Σοβιετική Ένωση και νίκη με 103-101 στην παράταση.
Ήταν ο μεγαλύτερος θρίαμβος του ελληνικού αθλητισμού σε ομαδικό άθλημα μέχρι τότε και θα παραμείνει μέχρι το 2004, όταν η εθνική ομάδα θα κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

Η διοργάνωση και η συγκρότηση της Εθνικής

Τα προηγούμενα χρόνια η εθνική ομάδα του μπάσκετ προερχόταν από συνεχόμενες αποτυχίες. Το 1985 δεν ήταν καν στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας, ενώ δύο χρόνια στη Γαλλία είχε τερματίσει στην 11η θέση. Από το 1965 στη Μόσχα είχε να γνωρίσει πρόκριση στην οκτάδα. Και με αυτό το στόχο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ του 1987, που έγινε στο νεόδμητο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), που είχε εγκαινιάσει το 1985 ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Λόγω έδρας, υπήρχε η πεποίθηση ότι η συμμετοχή της στην οκτάδα της διοργάνωσης θα ήταν υπέρβαση και θα αποτελούσε επιτυχία. Κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε.
Στο 25ο Ευρωμπάσκετ συμμετείχαν 12 ομάδες (Ελλάδα, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Πολωνία, Ισραήλ και Ολλανδία), που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των έξι ομάδων η κάθε μία. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα περνούσαν στην προημιτελική φάση. Η εθνική μας κληρώθηκε στον πρώτο όμιλο, που ήταν και ο δυσκολότερος, με αντιπάλους τη Σοβιετική Ένωση, τη Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πολίτης, 45 χρονών τότε, με σημαντική θητεία στο παρκέ είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής του Παναθηναϊκού, είχε αναλάβει τις τύχες της Εθνικής το 1982 κι έθεσε ως στόχο τη δημιουργία μιας νεανικής ομάδας με μακροπρόθεσμους στόχους. «Προχωρούσαμε βήμα βήμα και αυτή η ομάδα μέχρι το '87 είχε ωριμάσει και είχε αποκτήσει εμπειρίες. Άρχιζε να κάνει αισθητή την παρουσία της» είχε δηλώσει σε μία συνέντευξή του.
Οι 12 παίχτες που συγκρότησαν την εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ του 1887 ήταν: Νίκος Γκάλης (Άρης Θ., 29 ετών), Παναγιώτης Γιαννάκης (Άρης Θ., 28 ετών), Παναγιώτης Φασούλας (ΠΑΟΚ, 24 ετών), Φάνης Χριστοδούλου (Πανιώνιος, 22 ετών), Μέμος Ιωάννου (Παναθηναϊκός, 29 ετών), Λιβέρης Ανδρίτσος (Παναθηναϊκός, 27 ετών), Αργύρης Καμπούρης (Ολυμπιακός Π., 25 ετών), Νίκος Σταυρόπουλος (ΠΑΟΚ, 27 ετών), Νίκος Λινάρδος (Πανιώνιος, 23 ετών), Μιχάλης Ρωμανίδης (Άρης Θ., 21 ετών), Νίκος Φιλίππου (Άρης Θ., 24 ετών), Παναγιώτης Καρατζάς (Παγκράτι, 21 ετών).

Οι αγώνες της Εθνικής στη φάση των ομίλων

Οι αγώνες της εθνικής μας ξεκίνησαν στις 3 Ιουνίου, με εύκολη νίκη επί της πιο αδύνατης ομάδας του ομίλου, της Ρουμανίας με 109-77 (60-49), με 44 πόντους του Νίκου Γκάλη. Οι εξέδρες του ΣΕΦ δεν ήταν γεμάτες, δηλωτικό ότι οι φίλαθλοι δεν πίστευαν στις δυνατότητες της ομάδας για κάτι καλό, παρά την ύπαρξη σπουδαίων παικτών στην σύνθεσή της.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 44, Γιαννάκης 8 (1), Καμπούρης 6, Λινάρδος 4, Καρατζάς 2, Ρωμανίδης 3, Φιλίππου 12, Ανδρίτσος 2, Φασούλας 20, Ιωάννου 2, Χριστοδούλου 6 (1).
Ρουμανία (Νόβακ): Μετολίτσκι 5 (1), Ερμουράκε 10, Αρντελεάν 5, Ιονέσκου 8, Μπρανιστεάνου 14 (2), Τσέρνατ 9, Πόπα 2, Ντάβιντ 2, Βινερεάνου 12, Νικολέσκου 10.
Η νίκη επί της μεγάλης Γιουγκοσλαβίας των Ντράζεν Πέτροβιτς, Βράνκοβιτς, Κούκοτς και Πάσπαλι με 84-78 (42-49), στις 4 Ιουνίου, «ξύπνησε» συνειδήσεις κι έδωσε το έναυσμα για να κατακλύσουν τις εξέδρες του ΣΕΦ οι έλληνες φίλαθλοι. Ο Γκάλης, πραγματική καλαθομηχανή, πέτυχε για δεύτερη ημέρα 44 πόντους, δείχνοντας ότι θα είναι ο αναμφισβήτητος σταρ της διοργάνωσης. Στα αρνητικά του αγώνα ο τραυματισμός του Φιλίππου.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 44, Γιαννάκης 11 (1) , Σταυρόπουλος 1, Καμπούρης 5, Ρωμανίδης, Φιλίππου 4, Ανδρίτσος 2, Φασούλας 8, Χριστοδούλου 9 (2).
Γιουγκοσλαβία (Τσόσιτς): Ντράζεν Πέτροβιτς 18, (2) , Αλεξάντερ Πέτροβιτς 5 (1), Τζόρτζεβιτς, Κούκοτς 2, Πάσπαλι 24 (2), Γκρμπόβιτς 11 (3), Ράντοβιτς 2, Βράνκοβιτς 2, Ραντοβάνοβιτς 10, Τσβετίτσιανιν 4.
Ο ενθουσιασμός από τη νίκη επί των «πλάβι» μεγάλος, την επομένη ημέρα, 5 Ιουνίου, όταν η εθνική τέθηκε αντιμέτωπη με την Ισπανία. Η προσγείωση απότομη. Οι «φούριας ρόχας» επιβεβαίωσαν ότι είναι ο κακός δαίμονας της εθνικής μας κι επικράτησαν εύκολα με 106-89 (55-38), παρά τους 35 πόντους του Γκάλη, τους 20 του Φασούλα και τους 17 του Γιαννάκη.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 35 (1), Γιαννάκης 17 (2), Καμπούρης 1, Καρατζάς, Σταυρόπουλος, Ρωμανίδης 8 (2), Φιλίππου, Ανδρίτσος, Φασούλας 20, Χριστοδούλου 8.
Ισπανία (Ντίαζ): Βιγιακάμπα 12, Σιμπίλιο 9 (2), Χιμένεθ 24, Ρομάι 19, Μοντέρο 15 (1), Σολοθάμπαλ, Σαν Επιφάνιο 27.
Νέα ήττα για την εθνική, στις 6 Ιουνίου, από τη Σοβιετική Ένωση με 69-66 (30-37), αφού έβαλε το χεράκι του ο Τσεχοσλβάκος διαιτητής Κοτλέμπα, μεγάλη «σφυρίχτρα» της εποχής, που προκάλεσε με τις αποφάσεις του την εξέδρα κι έκτοτε αποδοκιμαζόταν όποτε εμφανιζόταν σε ελληνικό γήπεδο. Ο Γκάλης σημείωσε 31 πόντους, αλλά δεν έφταναν για τη νίκη.
Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 31 (1), Γιαννάκης 9 (1), Σταυρόπουλος, Καμπούρης 7, Ρωμανίδης, Ανδρίτσος, Φασούλας 13, Ιωάννου 2, Χριστοδούλου 4.
Σοβιετική Ένωση (Γκομέλσκι): Βολκόφ 2, Έντεν 5, Ταρακάνοφ, Χομίτσιους 5 (1), Μπαμπένκο 11, Τικχονένκο 9 (1), Βάλτερς 4, Τκατσένκο, Μαρτσουλιόνις 22 (3), Γιοβάισα 9 (1), Πανκράσκιν 5.
Και φθάνουμε στο τελευταίο κρίσιμο παιγνίδι της φάσης των ομίλων, στις 7 Ιουνίου, όπου η Ελλάδα έπρεπε να κερδίσει την ισχυρή Γαλλία, για να περάσει στα προημιτελικά και να μην εγγράψει άλλη μία αποτυχία στο παθητικό της. Με τη συμπαράσταση του κόσμου και τους 34 πόντους του Γκάλη, νίκησε 82-69 (38-38) και πέτυχε τον βασικό της στόχο, που ήταν να μπει στην οκτάδα. Μετά τη νίκη επί της Γαλλίας και την πρόκριση στους «8», η Ελλάδα ζούσε στον πυρετό του «Ευρωμπάσκετ».
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 34 (2), Γιαννάκης 10 (2) , Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 7 (1), Ανδρίτσος 4, Φασούλας 5, Ιωάννου, Χριστοδούλου 12.
Γαλλία (Ζαν Γκαλ): Ιφναγκέλ 9 (3), Ντεμορί 12 (2), Ντακουρί 15 (1), Οστρόφσκι 10, Μπρεσάν 2, Ντιμπουϊσόν 11 (3), Ντεγκανίς 2, Μπενιό 4, Βεστρίς 4.
Οι αγώνες της Εθνικής στην τελική φάση
Η Ελλάδα τερμάτισε τέταρτη στον πρώτο όμιλο και κλήθηκε να αντιμετωπίσει, στις 10 Ιουνίου, την πρώτη του άλλου ομίλου, Ιταλία. Από την αρχή υπήρχε διάχυτη η αισιοδοξία ότι η εθνική μπορούσε να επικρατήσει της «σκουάντρα ατζούρα», μιας από τις παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος με σπουδαίους παίχτες στη σύνθεσή της. Δεν την είχε κερδίσει ποτέ στον παρελθόν, αλλά ο προημιτελικός εξελίχθηκε σε μονόλογο και ο Νίκος Γκάλης έλεγε στο τέλος: «Ήμουν τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσουμε, από την ώρα της παρουσίασης των ομάδων. Έβλεπα φοβισμένα τα μάτια των Ιταλών».
Η παρέα του Γκάλη και του Γιαννάκη δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία για τον νικητή. Με 38 πόντους του Γκάλη, 22 του Γιαννάκη και 12 του Καμπούρη, που ήταν η αποκάλυψη του αγώνα, επικράτησε των Ιταλών με 90-78 (49-35) και πέρασε πανηγυρικά στα ημιτελικά.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 38 (1), Γιαννάκης 22 (4), Καμπούρης 14, Φασούλας 9, Ιωάννου 4, Χριστοδούλου 3 (1).
Ιταλία (Μπιανκίνι): Μοντέκι 5 (1), Τζεντίλε 5 (1) , Μανίφικο 14, Τονούτ 12, Μπρουναμόντι, Βιλάλτα 5 (1), Ρίβα 23 (3), Μοραντότι 2, Κόστα 4, Καρέρα 8.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ
Στα ημιτελικά της 12ης Ιουνίου ξαναβρήκε ως αντίπαλο τη Γιουγκοσλαβία, που είχε αποκλείσει στον δικό της προημιτελικό την Πολωνία με 128-81. Την ξανακέρδισε με επική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο 81-77 (35-45). Ο Φάνης Χριστοδούλου με 18 πόντους (3 τρ.) ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη μεγάλη νίκη, που έφερε την ομάδα του Κώστα Πολίτη στον τελικό της διοργάνωσης και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου να μην φαντάζει όνειρο. Για δεύτερη φορά πεσμένοι στο καναβάτσο, οι Γιουγκοσλάβοι και ο Αζα Πέτροβιτς έβραζαν από το κακό τους και προκάλεσαν με τις δηλώσεις τους, ευχόμενοι «καλή τύχη στη Ρωσία».
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 30 (1), Γιαννάκης 14 (2) , Ανδρίτσος 8, Φασούλας 11, Χριστοδούλου 18 (3), Σταυρόπουλος, Καμπούρης, Φιλίππου, Ιωάννου.
Γιουγκοσλαβία (Τσόσιτς): Ντράζεν Πέτροβιτς 22 (3), Αλεξάντερ Πέτροβιτς 4, Κούκοτς 3 (1), Πάσπαλι 9 (1), Γκρμπόβιτς 14 (3), Ράντοβιτς 1, Βράνκοβιτς, Ραντοβάνοβιτς 2, Ντίβατς 13, Τσετίτσιανιν 9 (2).
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
Στον μεγάλο τελικό της 14ης Ιουνίου, ξαναβρήκε μπροστά της τη Σοβιετική Ένωση, η οποία στον άλλο ημιτελικό της διοργάνωσης είχε επικρατήσει της Ισπανίας με 113-96. Σύσσωμη η τότε πολιτική ηγεσία της χώρας και η αντιπολίτευση στις θέσεις των επισήμων με ελληνικές σημαίες στα χέρια περίμεναν με αγωνία τον τελικό. Αδιαχώρητο στο ΣΕΦ και όλη η Ελλάδα καρφωμένη στην τηλεόραση. Στον πάγκο της Εθνικής και ο σπουδαίος Ρόνι Σεϊκέλι με πολιτικά, για να εμψυχώσει τους παίκτες, έστω κι αν πριν από ένα χρόνο αγωνίστηκε με τις ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ κι έχασε το δικαίωμα να φορέσει κάποια στιγμή τη «γαλάζια» φανέλα.
Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός και κρίθηκε με τις δύο βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου, που πήγε το ματς στην παράταση (89-89 η κανονική διάρκεια) και τις δύο βολές του Αργύρη Καμπούρη στην εκπνοή της παράτασης, που διαμόρφωσαν το τελικό σκορ 103-101 υπέρ της εθνικής μας.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2) , Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Ανδρίτσος 10, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10 (1), Φιλίππου.
Σοβιετική Ένωση (Γκομέλσκι): Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Χομίτσιους 10, Μπαμπένκο, Τικχονένκο, Βάλτερς 23 (2), Τκατσένκο 14 (1), Μαρτσουλιόνις 16 (1), Γιοβάισα 17 (4), Πανκράσκιν 8, Γκομπόροφ 4.
38 χρόνια μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Κάιρο, η Ελλάδα ανέβαινε ξανά στο βάθρο και μάλιστα στο ψηλότερο σκαλί του. Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ποιος να το φανταζόταν εκείνα τα χρόνια. Πολυτιμότερος παίκτης αναδείχθηκε ο Νίκος Γκάλης (37 πόντοι μ.ο) και τη χρυσή πεντάδα της διοργάνωσης συγκρότησαν οι Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αντρές Χιμένεθ (Ισπανία), Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις (ΕΣΣΔ) και Αλεξάντερ Βολκόφ (ΕΣΣΔ).
Τα επινίκια
Με τη κόρνα της λήξης στήνεται ολονύχτιο πανηγύρι σε κάθε σημείο της χώρας. Στα αποδυτήρια επικρατεί πανδαιμόνιο. Η Μελίνα Μερκούρη βρίσκεται ξαφνικά στην αγκαλιά του Παναγιώτη Φασούλα και η ομάδα φτάνει στο ξενοδοχείο της Γλυφάδας, ύστερα από τρεις ώρες. Ο Νίκος Φιλίππου αναγκάστηκε να κατέβει από το πούλμαν και να ανέβει σε δίτροχο της Τροχαίας για να φτάσει πιο γρήγορα στη Γλυφάδα. Εκεί περίμενε τον Κώστα Πολίτη και η μητέρα του, που ήταν άρρωστη και σηκώθηκε να πάει στο ξενοδοχείο για να φιλήσει τον γιο της. Εκεί την επομένη ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης έστειλε ένα συγκινητικότατο ποίημα στον Κώστα Πολίτη και μαζί ανοιχτές επιταγές για να μοιραστούν στους παίκτες. Τα δώρα από παντού, οι προσκλήσεις για φιλοξενία σε διάφορα νησιά ήταν μία αυθόρμητη πράξη ευγνωμοσύνης.
Η 14η Ιουνίου 1987 αποτέλεσε εφαλτήριο για την περαιτέρω εξέλιξη του αθλήματος, αλλά κυρίως σημάδεψε όλους τους Έλληνες εντός κι εκτός των συνόρων. Ο ελληνικός αθλητισμός χρειαζόταν μία επιτυχία, οι Έλληνες αναζητούσαν ένα θαύμα και οι «12» διεθνείς του Κώστα Πολίτη ανέλαβαν να γίνουν οι ήρωες που τόσο είχε ανάγκη ολόκληρος ο ελληνισμός. Τι κι αν το ποδόσφαιρο ήταν πάντα το άθλημα που υπερτερούσε στις συνειδήσεις των Ελλήνων φιλάθλων, τι κι αν το μπάσκετ μέχρι τότε εκτιμάτο από μία μειοψηφία της ελίτ. Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, δύο εύστοχες βολές από τον Αργύρη Καμπούρη στον τελικό με τη Σοβιετική Ένωση αποδείχτηκαν αρκετές για να ανακηρυχτεί το μπάσκετ εθνικό σπορ!

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2019 | 6:28 am


Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα 1928 – 1967

Αργεντίνος διεθνιστής επαναστάτης, μία από τις σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της Κουβανικής Επανάστασης και άσκησε μεγάλη επίδραση στη θεωρία και την τακτική του ανταρτοπόλεμου. Πίστευε στην επικράτηση του σοσιαλισμού μέσα από μια παγκόσμια επανάσταση. Με το πέρασμα των χρόνων ο Τσε έγινε το σύμβολο της αιώνιας επανάστασης και αντικείμενο λατρείας...

ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα (Ernesto «Che»  Guevara) γεννήθηκε στο Ροζάριο της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου 1928. Ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά μιας μεσοαστικής οικογένειας αριστερών τάσεων, με βασκικές και ιρλανδικές ρίζες. Από μικρός έγινε γνωστός για τις δυναμικές και ριζοσπαστικές απόψεις του, που αποσκοπούσαν στην «υπεράσπιση των φτωχών και των αδυνάτων». Αν και υπέφερε από κρίσεις άσθματος, που τον ταλαιπώρησε σε όλη του τη ζωή, διακρίθηκε για τις αθλητικές του επιδόσεις. Έπαιξε ράγκμπι, ποδόσφαιρο, ήταν δεινός ποδηλάτης και σκοπευτής. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και αποφοίτησε τον Μάρτιο του 1953. 

Τα καλοκαίρια περνούσε τις διακοπές του ταξιδεύοντας μαζί με τον φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Περού, Χιλή, Βενεζουέλα, Κολομβία) με μια πεντακοσάρα «Νόρτον» του 1939. Οι παρατηρήσεις του πάνω στα οικονομικά και πολιτικά  προβλήματα των χωρών της Λατινικής Αμερικής τον έπεισαν ότι η μόνη λύση είναι η επανάσταση. Οι αναμνήσεις του από τα ταξίδια αυτά κυκλοφόρησαν το 1992 σε βιβλίο με τίτλο «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας» και το 2004 μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη από τον βραζιλιάνο σκηνοθέτη Βάλτερ Σάλες.

Μετά την αποφοίτησή του πήγε στη Γουατεμάλα, όπου ο συνταγματάρχης Χακόμπο Άρμπενς ηγείτο ενός προοδευτικού καθεστώτος, το οποίο μέσα από την αναδιανομή της γης, απέβλεπε στην πραγματοποίηση της κοινωνικής επανάστασης. Την εποχή εκείνη, ο Γκεβάρα απέκτησε και το περίφημο υποκοριστικό του «Τσε», από μια γλωσσική συνήθεια των αργεντινών, που δίνουν έμφαση στο λόγο τους με το επιφώνημα «che». Η ανατροπή του καθεστώτος Άρμπενς το 1954 με πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τη CIA, τον έπεισε ότι οι ΗΠΑ θα καταπολεμούσαν πάντα τις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και των άλλων αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου. Η πεποίθησή του αυτή αποτέλεσε τη βάση των σχεδίων του για την επικράτηση του σοσιαλισμού μέσα από μια παγκόσμια επανάσταση.

ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Μετά την ανατροπή Άρμπενς, ο Τσε πήγε στο Μεξικό, όπου γνώρισε τους αδελφούς Κάστρο, οι οποίοι προετοίμαζαν εξέγερση στην Κούβα για την ανατροπή του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα. Προσχώρησε στις δυνάμεις τους και άρχισε να εκπαιδεύεται στον ανταρτοπόλεμο. Στις 25 Νοεμβρίου 1956 εγκατάλειψε το Μεξικό με το σκάφος Γκράνμα και με 82 συντρόφους του αποβιβάστηκε στις ακτές της επαρχίας Οριέντε της Κούβας. Εντοπίστηκαν, όμως, γρήγορα από τις αρχές και εξολοθρεύτηκαν σχεδόν όλοι. Οι λίγοι που επέζησαν μαζί με τον τραυματισμένο Τσε κατόρθωσαν να φτάσουν στον ορεινό όγκο Σιέρα Μαέστρα. Εκεί οργάνωσαν τον πρώτο αντάρτικο, το οποίο στην πορεία του χρόνου θα γιγαντωθεί και με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο θα ανατρέψει στις 2 Ιανουαρίου 1959 τη δικτατορία Μπατίστα και θα εγκαταστήσει ένα προοδευτικό καθεστώς με μαρξιστικό προσανατολισμό.

Ο Τσε έπαιξε ηγετικό ρόλο στο νέο καθεστώς της Κούβας και το εκπροσώπησε σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό. Απέκτησε μεγάλη φήμη στη Δύση, λόγω της θαρραλέας στάσης του σε κάθε μορφή ιμπεριαλισμού και νεοαποικιοκρατίας, που εκείνη την περίοδο τις εκπροσωπούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κατέλαβε διάφορα κυβερνητικά πόστα στη νέα του πατρίδα, ιδίως του οικονομικού τομέα. Στην προσωπική του ζωή χώρισε την περουβιανή σύζυγό του Ίλντα Γκαντέα, με την οποία είχε αποκτήσει μία κόρη, και νυμφεύθηκε την κουβανή Αλέιντα Μαρτς, στέλεχος του στρατού του Φιντέλ Κάστρο, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. 
Μετά τον Απρίλιο του 1965, ο Τσε αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή και έπειτα εξαφανίστηκε εντελώς. Η εξαφάνισή του αποδόθηκε σε διαφωνίες του με τον Φιντέλ Κάστρο σχετικά με την οικονομική πολιτική και την ιδεολογική γραμμή του καθεστώτος. Πάντως, τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου ο Κάστρο έδωσε στη δημοσιότητα μία επιστολή του Τσε, όπου επαναβεβαίωνε την ακλόνητη εμπιστοσύνη του στην Κουβανική Επανάσταση και τόνιζε ότι «άλλα έθνη έχουν ανάγκη από τις ταπεινές υπηρεσίες μου»

ΟΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
Μετά τη φυγή του από την Κούβα, ο Τσε περιπλανήθηκε αρκετά. Το φθινόπωρο του 1966 βρέθηκε στη Βολιβία για να συνεχίσει το επαναστατικό του έργο. Ήταν μία σύγχρονη εκδοχή του Σιμόν Μπολιβάρ, καθώς θεωρούσε τη Λατινική Αμερική όχι ως ένα σύνολο χωριστών εθνών, αλλά ως μία πολιτιστική και οικονομική ενότητα, για την απελευθέρωση της οποίας θα χρειαζόταν μια κοινή στρατηγική.
Την πάμφτωχη Βολιβία κυβερνούσε εκείνη την εποχή η αμερικανοκίνητη χούντα του στρατηγού Ρενέ Μπαριέντος. Ο Τσε με πάσα μυστικότητα οργάνωσε στη ζούγκλα της Σάντα Κρους μία ομάδα από 50 αντάρτες, που αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα του Βολιβιανού Απελευθερωτικού Στρατού. Η πρώτη μάχη με τον στρατό δόθηκε τον Μάρτη του 1967. Ο Τσε ήταν και πάλι στο προσκήνιο, γεγονός που προκάλεσε την οργή του δικτάτορα, ο οποίος ζήτησε από τις δυνάμεις του το κεφάλι του για να το κρεμάσει σε κεντρικό φανοστάτη της Λα Παζ. 
Ταυτόχρονα, δραστηριοποιήθηκε και η CIA, που δεν είχε ξεχάσει τη δράση του Γκεβάρα στην Κούβα και την καθοριστική του συνεισφορά στην επικράτηση των «μπαρμπούδος» του Κάστρο, αλλά και την εναντίον των ΗΠΑ ρητορική του. Εξόπλισε τις ειδικές δυνάμεις του βολιβιανού στρατού με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και την πλαισίωσε με ειδικούς συμβούλους, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Φέλιξ Ροντρίγκεζ, με δράση στην Κούβα. Εκτός από τον στρατό και τους Αμερικανούς, ο Τσε είχε να αντιμετωπίσει και την εχθρική συμπεριφορά του τοπικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που ήταν περισσότερο προσανατολισμένο προς τη Μόσχα, παρά προς στην Αβάνα. 
Ο κλοιός έσφιγγε γύρω του και ο Τσε δεν άργησε να πέσει στα χέρια των διωκτών του. Οι βολιβιανές ειδικές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες τις πληροφορίες από ντόπιους χωρικούς, τον συνέλαβαν ύστερα από σύντομη μάχη στις 8 Οκτωβρίου 1967 στην τοποθεσία Κεμπράδα Ντελ Ιούρο. Σύμφωνα με κάποιους στρατιώτες, ο Τσε φώναξε στους στρατιώτες: «Μη με πυροβολείτε. Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και αξίζω περισσότερο ζωντανός παρά νεκρός». Πάνω του βρέθηκε το ημερολόγιο που κρατούσε για τη δράση του στη Βολιβία. Η πρώτη εγγραφή ήταν στις 7 Νοεμβρίου 1966 και η τελευταία στις 7 Οκτωβρίου 1967 την παραμονή της σύλληψής του. 
Την επομένη μέρα, ο Τσε Γκεβάρα εκτελέστηκε σε μία αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα. Ο εκτελεστής του ήταν ο λοχίας Μάριο Τεράν, που έδωσε μάχη με τους συναδέλφους για το ποιος θα έχει την τιμή να σκοτώσει τον διακεκριμένο αιχμάλωτο. Με διαταγή του δικτάτορα Μπαριέντος, τον πυροβόλησε με τέτοιο τρόπο, ώστε να φανεί ότι σκοτώθηκε σε μάχη. Η σορός του 39χρονου επαναστάτη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Βαγιεγκράντε για να επιδειχθεί στους εκπροσώπους του Τύπου. Ακολούθως, ένας στρατιωτικός γιατρός τού ακρωτηρίασε τα δύο χέρια ως αποδεικτικό στοιχείο και στη συνέχεια το υπόλοιπο της σορού του τάφηκε σε άγνωστο σημείο. Ο τάφος του αποκαλύφθηκε το 1997 κοντά στο αεροδρόμιο του Βαγιεγκράντε από μια ομάδα κουβανών ιατροδικαστών. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κούβα και τάφηκαν στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα, όπου δόθηκε η καθοριστική μάχη της Κουβανικής Επανάστασης.
Ο ΘΡΥΛΟΣ
Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα αποτέλεσε ένα σοβαρό πλήγμα για το επαναστατικό κίνημα στη Λατινική Αμερική και οι διάφορες χούντες της περιοχής βρήκαν την ευκαιρία να σκληρύνουν τη στάση τους. Σε αυτό το σημείο εστιάζεται και η κριτική που ασκήθηκε στον Τσε Γκεβάρα, ότι, δηλαδή, η δική του δράση και όσων τον μιμήθηκαν αργότερα συνέβαλε στη διατήρηση ενός σκληρού και αμερικανοκίνητου μιλιταρισμού στη Λατινική Αμερική για πολλά χρόνια ακόμα.

Σχεδόν αμέσως με τον θάνατό του άρχισε να καλλιεργείται ο μύθος του. Ο γιατρός από την Αργεντινή έγινε το σύμβολο της εξέγερσης και της επανάστασης για το φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του '60. Πολλά νεαρά άτομα στη Δύση τον ξεχώρισαν ανάμεσα σε άλλους επαναστάτες, επειδή απαρνήθηκε τις ανέσεις μιας άνετης μεσοαστικής ζωής για να αγωνισθεί για τους φτωχούς και απόκληρους του πλανήτη και για μία δίκαιη κοινωνία. Ακόμη και όσοι διαφωνούσαν με τις κομμουνιστικές του ιδέες αναγνώρισαν τη ακεραιότητα και το πνεύμα αυτοθυσίας που τον διέκρινε..

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2019 | 5:38 am


ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΜΠΤΗ 13/6/2019 Παραδοσιακό Νησιώτικο Γλέντι.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019   18.00: Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Ιωνίας Βόλου «Βασίλης Πολύμερος».   Συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αθλημάτων Μαγνησίας (Ο.Φ.Α. Μαγνησίας) Εκμάθηση – επίδειξη κολύμβησης, κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσης στην γραμματεία του συλλόγου 6976776772 για την κατάλληλη προετοιμασία (βεβαιώσεις υγείας), παιδιών από 6 ετών μέχρι και ενήλικες κάθε ηλικίας.
19.00 έως 23.30: ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ, ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
Εκδήλωση Ενημερωτικού Χαρακτήρα για το Βιβλίο.
Συνεργασία με τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Εκδοτών Νομού Μαγνησίας.
Τα τοπικά βιβλιοπωλεία παρουσιάζουν την ετήσια βιβλιοπαραγωγή, την τοπική βιβλιοπαραγωγή αλλά και βιβλία αφιερωμένα στην θάλασσα και την τιμώμενη πόλη Αλεξάνδρεια.
20.30: Παραλία Βόλου – Χώρος έμπροσθεν Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Παραδοσιακό Νησιώτικο Γλέντι. Εδέσματα – Μουσική – Χορευτικά
Γευστική βραδιά με την συμμετοχή του κοινού
Συνεργασία: ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ Ι.Ε.Κ. ΓΙΑΤΣΟΣ
Παρασκευή, παρουσίαση και προσφορά στο κοινό παραδοσιακών
Αλεξανδρινών και Αιγυπτιακών εδεσμάτων.
Παραδοσιακοί νησιώτικοι χοροί (Κυκλάδων – Επτανήσων) από τα Χορευτικά Συγκροτήματα
• Πολιτιστικού Συλλόγου Αγριάς Δράκειας «ΟΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
• Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΗΜΑΤΙΣΙΔΗΣ»
• Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλεών «ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ».
• Πολιτιστικού Συλλόγου Πουρίου Πηλίου
• Χορευτικού Συνόλου Ι.Μ.Δ.»Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ»
Λαϊκό γλέντι με την Παραδοσιακή ορχήστρα
Νίκος Κερασιώτης (κλαρίνο)
Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα (τραγούδι)
Χρήστος Δασκαλόπουλος (Βιολί)
Κωνσταντίνος Μούτος (λαούτο – τραγούδι)
Αναστασία Λύτρα (κρουστά)

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2019 | 4:57 pm


Έφυγε από τη ζωή 52χονος Βολιώτης

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ένας 52χρονος Βολιώτης, ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα μέ την  καρδιάς του.
Πρόκειται για τον Βασίλειο Χριστοδούλου, η νεκρώσιμος ακολουθία του οποίου θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 17.30 από τον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνα.

Ο άτυχος άνδρας είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς προ περίπου ενός έτους, με αποτέλεσα να αντιμετωπίζει από τότε προβλήματα, καθώς δεν οξυγονώθηκε ο εγκέφαλος και από τότε βρισκόταν σε κέντρο αποθεραπείας στη Λάρισα. Προ ημερών η κατάστασή του υποτροπίασε, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λάρισας, όπου, παρά την προσπάθεια των γιατρών άφησε την τελευταία του πνοή. Εργαζόταν στη βιομηχανία ΣΥΡΜΑ, στην Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου.
Ο Βασίλειος Χριστοδούλου κατέλιπε σύζυγο και μια κόρη.

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2019 | 2:38 pm


ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 12/6/2019

18.00: Παραλία Βόλου  «Γνωριμία με την Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης».Ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν από κοντά ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, να πλεύσουν με αυτό υπό την επίβλεψη έμπειρου εκπαιδευτή της HIMERA SAILING SCHOOL, με την συνεργασία του Ι.Ο.Β.Α.Θ.
18.00: Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Ιωνίας Βόλου «Βασίλης Πολύμερος».
Συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αθλημάτων Μαγνησίας (Ο.Φ.Α. Μαγνησίας)
Εκμάθηση – επίδειξη κολύμβησης, κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσης στην γραμματεία του συλλόγου 6976776772 για την κατάλληλη προετοιμασία (βεβαιώσεις υγείας), παιδιών από 6 ετών μέχρι και ενήλικες κάθε ηλικίας.
19.00 έως 23.30: ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ, ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
Εκδήλωση Ενημερωτικού Χαρακτήρα για το Βιβλίο.
Συνεργασία με τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Εκδοτών Νομού Μαγνησίας.
Τα τοπικά βιβλιοπωλεία παρουσιάζουν την ετήσια βιβλιοπαραγωγή, την τοπική βιβλιοπαραγωγή αλλά και βιβλία αφιερωμένα στην θάλασσα και την τιμώμενη πόλη Αλεξάνδρεια.
19.30: Αύλειος χώρος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου
Ετήσια θερινή εκδήλωση προς τιμήν του Αγ. Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Προστάτου των εθελοντών – συνεργατών του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ»
• Εκκλησιαστικοί ύμνοι από τις ακολουθίες του Αγ. Λουκά και του Πεντηκοσταρίου. Ψάλει ο Βυζαντινός χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης».
• Ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Νικηφόρο Κοντογιάννη, Εφημέριο του Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου Λαρίσης και υπευθύνου ποιμαντικής κρατουμένων της πολυπληθούς φυλακής της Λαρίσης.
Θέμα: «Πνευματικά μηνύματα από τη ζωή και τα θαύματα του Ιατρού και Αρχιεπισκόπου Αγ. Λουκά του Ρώσου και Θαυματουργού».
• Μουσικό πρόγραμμα της Φιλαρμονικής Ενοριακής Συντροφιάς του Ιερού Ναού Μεγαλομάρτυρος Αγ. Γεωργίου Λαρίσης.
21.00: Παραλία Βόλου – Χώρος προβλήτας
Προσφορά της Attica Group
Περίπλους Παγασητικού (21.00 – 23.00) με το ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2019 | 1:45 pm


Άννα Φρανκ 1929 – 1945

Νεαρή Γερμανοεβραία Άννα Φρανκ είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολυσυζητημένα θύματα του Ολοκαυτώματος. Το ημερολόγιο, που κρατούσε κατά τη δίχρονη παραμονή της οικογένειας της σ' ένα κρησφύγετο στο γερμανοκρατούμενο Άμστερνταμ, είναι ένα από τα πιο πολυμεταφρασμένα και πολυδιαβασμένα βιβλία παγκοσμίως.
  Η Ανελίς «Άνε» Μαρί Φρανκ (Annelies «Anne» Marie Frank) γεννήθηκε στη Φραγκφούρτη στις 12 Ιουνίου του 1929. Ήταν η δεύτερη κόρη του επιχειρηματία Ότο Φρανκ (1889-1980) και της Εντίτ Χολέντερ (1900-1945). Η πρωτότοκη κόρη της οικογένειας ονομαζόταν Μαργκότ (1926-1945) και ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερη από την Άννα. Οι Φρανκ δεν ήταν φανατικά προσκολλημένοι στον Ιουδαϊσμό και ζούσαν σε μία μη εβραϊκή γειτονιά της Φραγκφούρτης.
Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, η οικογένεια Φρανκ μετακόμισε στο Άμστερνταμ. Αρχικά, ο Ότο Φρανκ δούλεψε σε μία εταιρεία παραγωγής πηκτίνης και το 1938 ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, ασχολούμενος με το χονδρεμπόριο φρούτων. Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ολλανδία το 1941, η Άννα αναγκάστηκε να μεταγραφεί από το Μοντεσοριανό σχολείο, στο οποίο φοιτούσε, σ’ ένα ειδικό σχολείο για Εβραίους.
Αντιμετωπίζοντας την απειλή της εκτόπισης σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων, ο Ότο Φρανκ και η οικογένειά του αποφάσισαν να κρυφτούν στην αποθήκη της επιχείρησής τους στο Άμστερνταμ (9 Ιουλίου 1942). Έχοντας εξασφαλισμένη τη διατροφή και τη βοήθεια ορισμένων φίλων τους μη Εβραίων, παρέμειναν στο κρησφύγετό τους έως τις 4 Αυγούστου του 1944, οπότε τους ανακάλυψε η Γκεστάπο και τους συνέλαβε.
Η οικογένεια Φρανκ οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου η μητέρα της Άννας, Εντίτ, πέθανε από τις κακουχίες στις 6 Ιανουαρίου του 1945. Η Άννα και η αδελφή της μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν και πέθαναν εκεί από τύφο, η μεν Μαργκότ στις 9 Μαρτίου 1945, η δε Άννα τρεις ημέρες αργότερα. Ο Ότο Φρανκ ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που επέζησε. Βρέθηκε ζωντανός στο Άουσβιτς και απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό.
Μετά τη σύλληψη των Φρανκ στο Άμστερνταμ, φίλοι της οικογένειας ερεύνησαν το κρησφύγετο και παρέδωσαν στον Ότο Φρανκ διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και το ημερολόγιο της Άννας, που ήταν γραμμένο στα ολλανδικά. Ο πατέρας της το εξέδωσε το 1947 με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι) ή όπως είναι γνωστό στη χώρα μας Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.
Το βιβλίο διακρίνεται για το ώριμο ύφος και τις οξυδερκείς παρατηρήσεις του και αποκαλύπτει τη συναισθηματική ωρίμαση της νεαρής συγγραφέως μέσα από τις αντιξοότητες, που δεν την εμπόδισαν να γράψει: «Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι κατά βάθος καλοί». Τα τελευταία χρόνια η αυθεντικότητα του ημερολογίου έχει αμφισβητηθεί από αναθεωρητές ιστορικούς του Ολοκαυτώματος, όπως ο Ρομπέρ Φορισόν, ο Ροζέ Γκαροντί και ο Ντέιβιντ Ίρβινγκ.

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2019 | 6:39 am


Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος) 1757 – 1798

Πρόδρομος και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Το θεωρούμενο ως πραγματικό του επώνυμο Αντώνιος Κυριαζής ή Κυρίτζης δεν επιβεβαιώνεται από τη σύγχρονη έρευνα. Ο ίδιος προτιμούσε να χρησιμοποιεί ως επώνυμο αυτό της γενέτειράς του, ενώ οι Έλληνες διανοούμενοι που ζούσαν στην εξορία τον αποκαλούσαν Φεραίο, επειδή στην αρχαιότητα η πόλη του ονομαζόταν Φεραί.
Ο νεαρός Ρήγας εγκατέλειψε το Βελεστίνο πολύ νωρίς, αφού πρώτα πήρε την βασική του μόρφωση. Το 1785 πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέχισε τις σπουδές του κι εντάχθηκε στο περιβάλλον των Φαναριωτών, ενώ το 1788 εγκαταστάθηκε στη Βλαχία ως διοικητικός υπάλληλος.
Στα χρόνια που ακολούθησαν διακρίθηκε ως λόγιος και συγγραφέας. Το 1790 και το 1796 ταξίδεψε στη Βιέννη για να τυπώσει τα βιβλία του, μεταξύ αυτών το «Σχολείο των ντελικάτων εραστών», το «Φυσικής Απάνθισμα», ο «Ηθικός Τρίποδας» και ο «Ανάχαρσις».
Ως κορυφαίο έργο του, πάντως, θεωρείται η «Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας» που περιείχε:
 • τον Θούριο, γνωστό επαναστατικό άσμα
 • μια επαναστατική προκήρυξη
 • τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου σύμφωνα με τα πρότυπα των Γάλλων Διαφωτιστών
 • το Σύνταγμα του Ρήγα
Το πολιτικό όραμα του Ρήγα συνίστατο στη δημιουργία μιας πολυεθνικής βαλκανικής επικράτειας που θα ήταν απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις της οθωμανικής πολιτικής και στην οποία οι Έλληνες θα είχαν κυρίαρχη θέση. Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου προσπάθησε να εξεγείρει όλους τους υπόδουλους στους Οθωμανούς λαούς της Βαλκανικής εναντίον του κοινού τυράννου.
Επεδίωξε, μάλιστα, να συναντήσει τον Μεγάλο Ναπολέοντα για να ζητήσει τη βοήθειά του. Συνελήφθη, όμως, στις 8 Δεκεμβρίου του 1797 από τους Αυστριακούς στην Τεργέστη και παραδόθηκε στους Τούρκους, οι οποίοι τον σκότωσαν δια στραγγαλισμού στις 12 Ιουνίου του 1798 στο Βελιγράδι...

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2019 | 6:20 am


ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΡΙΤΗ 11/6/2019

Η Βολιώτικη Χορωδία εμφανίζεται απόψε στη Ναυτική Εβδομάδα 
Η Βολιώτικη Χορωδία θα εμφανιστεί σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου στις 21.30 στον παραλιακό χώρο έμπροσθεν του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Βόλο σε μια παράσταση ειδικά για τη Ναυτική Εβδομάδα, βασισμένη σε έργα μελοποιημένης ποίησης από τους μεγάλους Ελληνες ποιητές και συνθέτες, με κεντρικό θέμα τη θάλασσα.
Τη Βολιώτικη Χορωδία διευθύνει η μαέστρος Στάσα Τζάλλα και στο πιάνο συνοδεύει η καθηγήτρια μουσικής Εύη Κανελλοπούλου. Η Βολιώτικη Χορωδία δίνει το «παρών» στη Ναυτική Εβδομάδα, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του φορέα της Μητρόπολης Δημητριάδος για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος «Μαγνήτων Κιβωτός» έως 14 Ιουνίου. Η Χορωδία καλεί τα μέλη και τους φίλους της, καθώς και όλο το κοινό του Βόλου και της περιοχής να τιμήσουν με την παρουσία τους την «παρά θιν’ αλός» όμορφη και ενδιαφέρουσα μουσική εκδήλωση της Ναυτικής Εβδομάδας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΡΙΤΗ 11/6/2019

18.00: Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Ιωνίας Βόλου «Βασίλης Πολύμερος».
Συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αθλημάτων Μαγνησίας (Ο.Φ.Α. Μαγνησίας)
Εκμάθηση – επίδειξη κολύμβησης, κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσης στην γραμματεία του συλλόγου 6976776772 για την κατάλληλη προετοιμασία (βεβαιώσεις υγείας), παιδιών από 6 ετών μέχρι και ενήλικες κάθε ηλικίας.
19.00 έως 23.30: ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ, ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
Εκδήλωση Ενημερωτικού Χαρακτήρα για το Βιβλίο.
Συνεργασία με τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Εκδοτών Νομού Μαγνησίας.
Τα τοπικά βιβλιοπωλεία παρουσιάζουν την ετήσια βιβλιοπαραγωγή, την τοπική βιβλιοπαραγωγή αλλά και βιβλία αφιερωμένα στην θάλασσα και την τιμώμενη πόλη Αλεξάνδρεια.
20.30: Παραλία Βόλου – Χώρος έμπροσθεν Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Μεγάλη παραγωγή της Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου για τα «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2019»
Τίτλος: «Αλεξάνδρεια»
Μουσική περιπλάνηση σε μουσική του Γιώργου Φουντούλη
και άλλων συνθετών.
Ποίηση των: Απολλώνιος Ρόδιος (Αλεξανδρινός ποιητής και Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, 3ος αι. π.Χ.), Κ.Π. Καβάφης, Μαίρη Γαβαλά, κα.
21.30: Παραλία Βόλου – Χώρος έμπροσθεν Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Βολιώτικη Χορωδία
Μαέστρος η Καθηγήτρια Μουσικής Στάσα Τζάλλα.
Παράσταση ειδικά για τη «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2019»,
βασισμένη σε έργα μελοποιημένης ποίησης από τους μεγάλους Έλληνες ποιητές και συνθέτες, με κεντρικό θέμα την θάλασσα.

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2019 | 1:50 pm


Ανδρέας Μιαούλης 1769 – 1835

Ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821. Ο τόπος της γέννησής του δεν είναι επακριβώς γνωστός. Ορισμένοι βιογράφοι του υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1769 στα Φύλλα της Εύβοιας, απ' όπου η οικογένεια του μετοίκησε στην Ύδρα, ενώ άλλοι στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Το πραγματικό του επίθετο ήταν Βώκος ή Μπώκος. Για το παρωνύμιο Μιαούλης υπάρχουν δύο εκδοχές: Η μία ότι του τo κόλλησαν οι ναύτες του, όταν τους έδινε τη διαταγή «Μία ούλοι!» για να κωπηλατούν συγχρόνως. Η δεύτερη, από ένα τουρκικό μπρίκι που αγόρασε, με την ονομασία «Μιαούλ». Ο Μιαούλης ήταν σχεδόν αγράμματος, σύμφωνα με τον ιστορικό Καρλ Μέντελσον -Μπαρτόλντι, εν τούτοις υπερείχε σε ευφυΐα και ναυτική τέχνη. Είχε ανεπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος μέχρι υπερβολής, που πολλές φορές έφθανε στα όρια της σκληρότητας για τους υφισταμένους του.
Από τα εφηβικά του χρόνια, ο Ανδρέας Μιαούλης ασχολήθηκε με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Για την ακρίβεια, ήταν ένας από τους πιο ονομαστούς κουρσάρους της Ανατολικής Μεσογείου. Έκανε σεβαστή περιουσία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, όταν έσπαγε τον ναυτικό αποκλεισμό των Άγγλων υπό τον ναύαρχο Νέλσον και ανεφοδίαζε τις ισπανικές πόλεις. Το 1816 ο Ανδρέας Μιαούλης παρέδωσε τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις στο γιο του Δημήτριο και ο ίδιος ασχολήθηκε με το εμπόριο.
Κατά την κήρυξη της Επανάστασης στην Ύδρα, στις 28 Απριλίου 1821, ο Μιαούλης υπέγραψε μαζί με άλλους πλοιοκτήτες έγγραφο, με το οποίο διέθεταν τα πλοία τους, αλλά και θα αναλάμβαναν τις δαπάνες για τις ναυτικές επιχειρήσεις του Αγώνα. Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου αναλαμβάνει ναύαρχος του υδραϊκού στόλου και στις 28 Σεπτεμβρίου έρχεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τουρκική ναυτική μοίρα στην Πύλο. Το Φεβρουάριο του 1822 καταστρέφει μία τουρκική φρεγάτα και προξενεί ζημιές σε άλλα πλοία στο λιμάνι της Πάτρας. Τον Οκτώβριο του 1823 ο Μιαούλης, επικεφαλής του ελληνικού στόλου, νικά τους Τούρκους στο Αρτεμίσιο και του Ωρεούς.
Μετά την καταστροφή των Ψαρών (20 - 22 Ιουνίου 1824), σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην εξουδετέρωση της τουρκικής δύναμης, που είχε παραμείνει στο νησί και στην ανακατάληψή του, στις 3 Ιουλίου. Στις 29 Αυγούστου 1824, ο Μιαούλης, επικεφαλής του ενωμένου ελληνικού στόλου, καταναυμαχεί τον τουρκοαιγυπτιακό στον Γέροντα. Οι απώλειες του εχθρού ανέρχονται σε 27 πλοία, ανάμεσά τους και η επιβλητική φρεγάτα «Ασία».
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου το 1826 τα ελληνικά πλοία υπό τις διαταγές του βοηθούν με την παροχή εφοδίων τους πολιορκουμένους. Τις παραμονές της Εξόδου, ο Μιαούλης αποτυγχάνει να διασπάσει επανειλημμένως τον αποκλεισμό της πόλης και διαμηνύει στους κατοίκους ότι δεν είναι δυνατή καμιά βοήθεια από τη θάλασσα.
Το 1827, με απόφαση της Γ' Εθνοσυνέλευσης, η αρχηγία του στόλου ανατίθεται στον Λόρδο Κόχραν και ο Μιαούλης υποβιβάζεται σε πλοίαρχο. Όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας αναλαμβάνει Κυβερνήτης της Ελλάδας, αναθέτει στο Ανδρέα Μιαούλη την αρχηγία του Στόλου του Αιγαίου. Η συνεργασία Μιαούλη - Καποδίστρια κράτησε ως τον Αύγουστο του 1829, όταν οι δύο άνδρες ήλθαν σε σύγκρουση για την πολιτική του Καποδίστρια απέναντι στους υδραίους πλοιοκτήτες, που ζητούσαν προνομιακή μεταχείριση σε αντάλλαγμα της συμβολής τους στον Αγώνα.
Ο Μιαούλης, ηγέτης πλέον της αντικαποδιστριακής παράταξης, οξύνει την κατάσταση και ο Καποδίστριας διατάσσει τον αποκλεισμό της Ύδρας από τα πλοία του εθνικού στόλου που ναυλοχούν στον Πόρο. Ο Μιαούλης μαθαίνει το σχέδιο και καταλαμβάνει τη φρεγάτα «Ελλάς». Την 1η Αυγούστου 1831 ο ρώσος ναύαρχος Ρίκορντ επιχειρεί να καταστείλει την εξέγερση και ο Μιαούλης διατάσσει την πυρπόληση των πλοίων του στόλου. Η ανατίναξη της φρεγάτας «Ελλάς» και της κορβέτας «Ύδρα» προκαλούν την πανελλήνια κατακραυγή.
Μετά την εκλογή του Όθωνα, ο Μιαούλης με τον Κίτσο Τζαβέλα και τον Δημήτριο Πλαπούτα ορίστηκαν μέλη της επιτροπής, που πήγε στο Μόναχο για να προσφέρει το στέμμα στον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας. Επί Όθωνος, ο Μιαούλης αναλαμβάνει αρχηγός του Ναυτικού Διευθυντηρίου με τον βαθμό του ναυάρχου, ενώ το 1834 διορίζεται Σύμβουλος Επικρατείας και γενικός επιθεωρητής του Στόλου.
Ο Ανδρέας Μιαούλης πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1835. Ετάφη στον Πειραιά, στη δεξιά ακτή του λιμανιού, που ονομάστηκε Ακτή Μιαούλη. Αργότερα, έγινε ανακομιδή των οστών του σε τάφο στην είσοδο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2019 | 6:35 am


Μιχάλης Κακογιάννης 1922 – 2011

Ο Κύπριος Μιχάλης Κακογιάννης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες κινηματογραφιστές με διεθνή απήχηση. Είναι γνωστός για τις ταινίες του «Στέλλα» (1955), «Ηλέκτρα» (1962), «Ζορμπάς» (1964). Διακρίθηκε, επίσης, ως σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας. Άφησε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές το κέντρο πολιτισμού «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Αθήνα.

Τα πρώτα βήματα του Μιχάλη Κακογιάννη

Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1921, στη βρετανοκρατούμενη Λεμεσό, και ήταν γιος του δικηγόρου Παναγιώτη Κακογιάννη, ο οποίος είχε τιμηθεί με τον τίτλο του «σερ» από τον βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1938 μετέβη στο Λονδίνο για να σπουδάσει νομικά, με πατρική υπόδειξη. Πήρε το πτυχίο του, αλλά τον κέρδισε η δραματική τέχνη.
Τα πρώτα χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, ο νεαρός Κακογιάννης εργαζόταν ως επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας του BBC, εμψυχώνοντας με τις εκπομπές του τους υπόδουλους Έλληνες, ενώ διδασκόταν σκηνοθεσία θεάτρου στο Ολντ Βικ. Το 1946 γνωρίστηκε με τον Νίκο Καζαντζάκη, οποίος ήταν προσκεκλημένος του Βρετανικού Συμβουλίου στο Λονδίνο και μαζί έκαναν μία σειρά εκπομπών για το BBC.
Το 1947 άρχισε να δουλεύει επαγγελματικά ως ηθοποιός και πρωταγωνίστησε στον «Καλιγούλα» του Αλμπέρ Καμί, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, που εκείνη την περίοδο ζούσε κι αυτός στο Λονδίνο. Τον Κακογιάννη επέλεξε ο ίδιος ο Καμί για τον επώνυμο ρόλο.

Το δημιουργικό έργο του Μιχάλη Κακογιάννη

Το 1953 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και άρχισε να γράφει το σενάριο της πρώτης του ταινίας «Κυριακάτικο ξύπνημα» (1954), μιας κωμωδίας με έντονα τα στοιχεία του ιταλικού νεορεαλισμού, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν τον σκηνοθέτη. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, ανοίγοντας στον σκηνοθέτη της τον δρόμο για τη διεθνή καριέρα.
Ακολούθησε, το 1955 η «Στέλλα», από τις καλύτερες ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη, με τη Μελίνα Μερκούρη εξαιρετική στο ρόλο τής πόρνης που θέλει να ζήσει ελεύθερη. Είναι ένας ύμνος στην ανεξαρτησία της γυναίκας, που αγγίζει τα όρια της τραγωδίας, ιδιαίτερα στις τελευταίες σκηνές της ταινίας.
Το νεορεαλιστικό στοιχείο, συνδυασμένο με στοιχεία της αρχαίας τραγωδίας και του μελοδράματος, είναι εμφανές και στις δύο επόμενες ταινίες του, με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη. Στο «Κορίτσι με τα μαύρα (1956), η σπουδαία ελληνίδα ηθοποιός υποδύεται μία καταπιεσμένη γυναίκα της ελληνικής επαρχίας, ενώ στο «Τελευταίο Ψέμα» (1958), μία νεαρή κοπέλα που πιέζεται να παντρευτεί έναν πλούσιο αστό για να σώσει την οικογένειά της από την πτώχευση.
Το 1959 θα γυρίσει την ταινία «Ερόικα» (1959), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη, το σενάριο της οποίας είχε γράψει στα χρόνια του Λονδίνου με προτροπή του Νάνου Βαλαωρίτη. Τον επόμενο χρόνο θα σκηνοθετήσει μία διεθνή παραγωγή στα στούντιο της Τσινετσιτά στη Ρώμη με τίτλο «Το χαμένο κορμί, με πρωταγωνίστρια και πάλι την Έλλη Λαμπέτη, σε σενάριο δικό του και του αμερικανού συγγραφέα Φρεντ Γουέϊκμαν, συζύγου της Λαμπέτη.
Το 1961 μετέφερε στη μεγάλη οθόνη την τραγωδία του Ευριπίδη «Ηλέκτρα», με τη σπουδαία ερμηνεία της Ειρήνης Παπά στον επώνυμο ρόλο. Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Κανών και κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής κι ένα τεχνικό βραβείο το 1962.

Το 1964 θα έλθει η μεγάλη στιγμή της κινηματογραφικής του καριέρας με την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Άντονι Κουΐν και Άλαν Μπέιτς, θα γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία, θα τιμηθεί με τρία Βραβεία Όσκαρ (1965) και θα δημιουργήσει τον μύθο του Ζορμπά – με τη συμβολή και της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη – που φτάνει ως τις μέρες μας.
Μετά τον «Ζορμπά», οι περισσότερες πόρτες ήταν ανοιχτές για τον Μιχάλη Κακογιάννη που άρχισε να εργάζεται και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, στην Αμερική και την Ευρώπη, ανεβάζοντας κλασικό ρεπερτόριο, όπερα, αλλά συχνά και τραγωδίες, ειδικά στη Νέα Υόρκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρουσίασε για πρώτη φορά τις «Τρωάδες» στο Φεστιβάλ των Δύο Κόσμων στο Σπολέτο της Ιταλίας για να τις επαναλάβει στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Παρίσι, πριν τις μεταφέρει κινηματογραφικά με την Κάθριν Χέπμπορν στο ρόλο της Εκάβης το 1969. Ενδιάμεσα, το 1966 είχε γυρίσει την ταινία «Τη μέρα που τα ψάρια βγήκαν στη στεριά», που αναφέρεται στην απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής, με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ο Κακογιάννης ζούσε στο εξωτερικό και ήταν από τους πρώτους που την 21η Απριλίου 1967 έκανε δηλώσεις εναντίον της χούντας στα γαλλικά ραδιόφωνα, αλλά και από εκείνους που συνεργάστηκαν ειδικά με τη Μελίνα Μερκούρη στον αντιχουντικό αγώνα. Το 1973 γυρίζει την τηλεταινία ιστορικοθρησκευτικού περιεχομένου «Η ιστορία του Ιακώβ και του Ιωσήφ», που θα προβληθεί τον επόμενο χρόνο από το αμερικανικό δίκτυο ABC. Ήταν και η μοναδική του δουλειά για την τηλεόραση.

Μία από τις κορυφαίες στιγμή της καριέρας του ήταν το πολιτικό ντοκιμαντέρ «Αττίλας ’74» (1975), που καταγράφει την κατάσταση στην Κύπρο, μετά το πραξικόπημα κατά του Μακάριου και την τουρκική εισβολή, μέσα από συνεντεύξεις με πολιτικούς, όπως ο Μακάριος και ο Σαμψών, αλλά και απλούς ανθρώπους. Όπως αφηγείτο ο ίδιος, μόλις είχε σκηνοθετήσει «Οιδίποδα Τύραννο» για το Εθνικό Θέατρο της Ιρλανδίας, όταν έμαθε για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Το 1977 μετέφερε στη μεγάλη οθόνη την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια Εν Αυλίδι» με τίτλο «Ιφιγένεια» και πρωταγωνίστρια τη νεοεμφανιζόμενη Τατιάνα Παπαμόσχου, η οποία κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Η φιλμογραφία του Μιχάλη Κακογιάννη περιλαμβάνει ακόμη τρεις ταινίες: «Γλυκιά Πατρίδα» (1986) με θέμα τα βασανιστήρια των στρατιωτικών καθεστώτων της Λατινικής, την κωμωδία «Πάνω, κάτω και πλαγίως» (1993) και τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του θεατρικού του Τσέχωφ «Ο Βυσσινόκηπος», που αποτελεί και το κύκνειο άσμα του στο χώρο του κινηματογράφου.

Το πολιτιστικό έργο του Μιχάλη Κακογιάννη

Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίστηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του διάσημου γάλλου φωτιστή Πιερ Μπιντό και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών.
Το 2004 ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών. Το φθινόπωρο του 2009 ξεκίνησε η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος, που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.
Για την προσφορά του και το έργο του τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’ (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ). Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του και αναγορεύθηκε διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College των ΗΠΑ, επίτιμος διδάκτωρ στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κύπρου και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Ανακηρύχτηκε Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Μονπελιέ (Γαλλία) και στο Ντάλας (Τέξας, Η.Π.Α.).
Για την προσωπική του ζωή ο ίδιος είχε αναφέρει: «Έζησα καλή ζωή, ασχέτως αν ποτέ δεν έκανα οικογένεια. Αγάπησα πλάσματα, που με μεγαλύτερη παραφορά αγάπησαν εμένα, έσπασα συχνά τις ερωτικές συμβάσεις, που η τρέχουσα ηθική επέβαλλε. Αγάπησα πολύ περισσότερο, ωστόσο, τη δουλειά μου».
Ο Μιχάλης Κακογιάννης πέθανε στις 25 Ιουλίου 2011, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας, σε ηλικία 90 ετών.

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2019 | 6:25 am


Ο Στέφανος Κορκολής σήμερα στην παραλία τού Βόλου

Πρόγραμμα Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019
18.00: Παραλία Βόλου «Γνωριμία με την Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης».
Ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν από κοντά ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, να πλεύσουν με αυτό υπό την επίβλεψη έμπειρου εκπαιδευτή της HIMERA SAILING SCHOOL, με την συνεργασία του Ι.Ο.Β.Α.Θ.

18.00: Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Ιωνίας Βόλου «Βασίλης Πολύμερος».
Συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αθλημάτων Μαγνησίας (Ο.Φ.Α. Μαγνησίας)
Εκμάθηση – επίδειξη κολύμβησης, κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσης στην γραμματεία του συλλόγου 6976776772 για την κατάλληλη προετοιμασία (βεβαιώσεις υγείας), παιδιών από 6 ετών μέχρι και ενήλικες κάθε ηλικίας.
19.00 έως 23.30: ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ, ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
Εκδήλωση Ενημερωτικού Χαρακτήρα για το Βιβλίο.
Συνεργασία με τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Εκδοτών Νομού Μαγνησίας.
Τα τοπικά βιβλιοπωλεία παρουσιάζουν την ετήσια βιβλιοπαραγωγή, την τοπική βιβλιοπαραγωγή αλλά και βιβλία αφιερωμένα στην θάλασσα και την τιμώμενη πόλη Αλεξάνδρεια.
21.00: Παραλία Βόλου – Χώρος έμπροσθεν Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Μεγάλη Συναυλία
«Τραγουδάμε τους Ποιητές μας»
Ο Στέφανος Κορκολής σε μελοποιήσεις του Καβάφη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη (σε πρώτη εκτέλεση) σε σύνθεση Στέφανου Κορκολή.
Ερμηνεύει η Σοφία Μανουσάκη
Σαξόφωνο – φλάουτο ο Βασίλης Δεφίγγος
Κιθάρα ο Κωστής Πυρένης
Πιάνο ο Στέφανος Κορκολής
Συμμετέχει η Χορωδία «ΙΩΝΙΑ» (παιδική – εφηβική – ενηλίκων) Διδασκαλία και διεύθυνση της Χορωδίας: Κορνηλίας Φραγκογιάννη.
Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής μαζί με την εξαιρετική Σοφία Μανουσάκη, μας ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της μελοποιημένης ποίησης. Συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μικρούτσικος, Λάγιος, Σπανός κ.α.

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2019 | 2:26 pm


ΑΝΩΣΗ Παραγγελία ελληνικών προϊόντων "Χωρίς Μεσάζοντες" για το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Αγαπητοί φίλοι/ες, ξεκινούν σήμερα οι παραγγελίες "Χωρίς Μεσάζοντες" για τα ελληνικά προϊόντα: Εξαιρετικά Παρθένο ΕλαιόλαδοΦέταΓίδινο τυρίΡύζιΕλιέςΣταφίδεςΞύδιΠετιμέζιΦυσικό Χυμό Ρόδι και Απορρυπαντικά-Χαρτικά. Οι παραγγελίες θα γίνονται ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας (www.anwsi.gr) και ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ τις ημέρες Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή στα τηλέφωνα 24210-20483, κιν.: 6936212706 (6 έως 9 το απόγευμα).
Σας προτρέπουμε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική φόρμα παραγγελίας από την ιστοσελίδα και να βοηθήσετε όσους δεν μπορούν ή δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Θα χρειαστούμε τη στήριξη σας. Σας καλούμε να συμμετέχετε ως εθελοντές στη διανομή συμπληρώνοντας τη ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ.

Προέλευση - Τιμές Προϊόντων
Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο ποικιλίας Κορωνέικης στην τιμή των 19 ευρώ/5λιτρο(3,8 ευρώ/λίτρο) σε μεταλλικό δοχείο των 5 λίτρων, σοδειάς 2018-19 από το Ασήμι Ηρακλείου Κρήτης. Το ελαιόλαδο είναι προϊόν ψυχρής έκθλιψης, μόνο με μηχανικές και φυσικές μεθόδους, με πιστοποίηση εφαρμογής του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Φέτα στην τιμή των 24 ευρώ/4,24 κιλά (καθαρό βάρος 4,24 κιλά - 5,67 ευρώ/κιλό) και Τυρί Γίδινο στην τιμή των 25 ευρώ/4,24 κιλά (καθαρό βάρος 4,24 κιλά - 5,90 ευρώ/κιλό)σε στεγανή πλαστική συσκευασία με γάρο από το Βελεστίνο Μαγνησίας (τυροκομείο Φλέγγα). Η φέτα διαθέτει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ΠΟΠ και το τυροκομείο διαθέτει πιστοποιητικά ISO και AGROCERT.
Ρύζι σοδειάς 2018-19 από τη Μονοκκλησιά Σερρών:
Ρύζι Kαρολίνα με τιμή 3 ευρώ/3,33 κιλά (0,90 ευρώ/κιλό)
Ρύζι Κίτρινο με τιμή 3 ευρώ/3,33 κιλά (0,90 ευρώ/κιλό)
Ρύζι Γλασέ με τιμή 3 ευρώ/3,53 κιλά (0,85 ευρώ/κιλό)
Ρύζι Νυχάκι με τιμή 3 ευρώ/3,53 κιλά (0,85 ευρώ/κιλό)
- Ελιές σοδειάς 2018-19 από τη Νεράιδα Στυλίδας:
Ελιές Αμφίσσης Μαύρες (120 τεμ./κιλό) με τιμή 6 ευρώ/2κιλο (3 ευρώ/κιλό) σε πλαστικό δοχείο με άλμη.
Ελιές Αμφίσσης Πράσινες (120 τεμ./κιλό) με τιμή 6 ευρώ/2κιλο (3 ευρώ/κιλό) σε πλαστικό δοχείο με άλμη.
Ελιές Καλαμών Μαύρες (230 τεμ./κιλό) με τιμή 6 ευρώ/2κιλο (3 ευρώ/κιλό) σε πλαστικό δοχείο με άλμη.
Ελιές Αμφίσσης Μαύρες Ζαρωμένες (110-120 τεμ./κιλό) σε συσκευασία vacuum ενός κιλού και τιμή 3 ευρώ/κιλό.
Σταφίδα χονδρή ξανθή με τιμή 4,5 ευρώ/κιλόΣταφίδα μαύρη κορινθιακή με τιμή 4 ευρώ/κιλόΞύδι κόκκινο-λευκό (6 βαθμών) με τιμή 2 ευρώ/2λιτροΒαλσάμικο Ξύδι με τιμή 1,5 ευρώ/250mlΒαλσαμική Κρέμα με τιμή 2 ευρώ/250ml και Πετιμέζι με τιμή 3,5 ευρώ/680 γραμ.σοδειάς 2018-19 από τον Άσσο Κορινθίας.
Φυσικός Χυμός Ρόδι (100% φυσικός - μη παστεριωμένος, μη συμπυκνωμένος) σε πλαστική φιάλη και τιμή 4 ευρώ/λίτροσοδειάς 2018-19 από το Ροδολίβος Σερρών.
Απορρυπαντικά και Χαρτικά από την ελληνική εταιρεία «Έψιλον Ελλάς» στην Πιερία:
Υγρό Πιάτων υπερσυμπυκνωμένο με τιμή 3 ευρώ/4 λίτρα (συσκευασία 4λιτρο).
- Μαλακτικό Ρούχων με τιμή 2 ευρώ/4 λίτρα (συσκευασία 4λιτρο).
Χλωρίνη Παχύρευστη με τιμή 3 ευρώ/4 λίτρα (συσκευασία 4λιτρο).
- Πλήρης Σκόνη Πλυντηρίου Ρούχων σε συσκευασία 8 κιλών (114 μεζούρες) προς 11 ευρώ, η οποία περιέχει λευκαντικό, αποσκληρυντικό και είναι άκρως φιλική προς το περιβάλλον (περισσότερο από το 90% των συστατικών της είναι βιοδιασπώμενα).
- Υγρό Πλυντηρίου Ρούχων Nanotechnology (υπερ-συμπυκνωμένο) σε συσκευασία 3 λίτρων (60 μεζούρες) προς 7 ευρώ (συσκευασία 3λιτρο).
- Υγροσάπουνο Extra Δράση (για τα χέρια) με τιμή 3 ευρώ/4 λίτρα (συσκευασία 4λιτρο).
- Υγρό Γενικής Χρήσης με τιμή 2 ευρώ/4 λίτρα (συσκευασία 4λιτρο).
- Υγρό Καθαρισμού Τζαμιών με τιμή 2 ευρώ/4 λίτρα (συσκευασία 4λιτρο).
Χαρτί Υγείας Δίφυλλο Λείο, από ελληνικό χαρτί extra super ποιότητας, μη ανακυκλωμένο, σε συσκευασία 24 ρολών και τιμή 9 ευρώ/συσκευασία (συνολικό βάρος: 4,8 κιλά, 200gr/ρολό, μήκος ρολού: 60 μέτρα, τιμή κιλού: 1,875 ευρώ).
Χαρτί Υγείας Τρίφυλλο Γκοφρέ, από ελληνικό χαρτί extra super ποιότητας, μη ανακυκλωμένο, σε συσκευασία 24 ρολών και τιμή 9 ευρώ/συσκευασία (συνολικό βάρος: 4,8 κιλά, 200gr/ρολό, μήκος ρολού: 42 μέτρα, τιμή κιλού: 1,875 ευρώ).
Χαρτί Κουζίνας, από ελληνικό χαρτί extra super ποιότητας, μη ανακυκλωμένο, σε συσκευασία 2 ρολών και τιμή 2 ευρώ/συσκευασία (συνολικό βάρος: 1 κιλό, 500gr/ρολό).
Χαρτοπετσέτες, από ελληνικό χαρτί extra super ποιότητας, μη ανακυκλωμένο, σε συσκευασία 500 τεμαχίων και τιμή 2,5 ευρώ/συσκευασία (συνολικό βάρος: 980gr, διαστάσεις 33x33cm).
Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 27/Ιουνίου στις 16:00, ενώ οι τηλεφωνικές παραγγελίες την Τετάρτη 26/Ιουνίου (6-9 το απόγευμα).
Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019, κατά τη διάρκεια της διανομής στο πάρκινγκ του Πανθεσσαλικού σταδίου, θα πραγματοποιηθεί συλλογή Πλαστικών Καπακιών(πληροφορίες), συλλογή Χρησιμοποιημένου Τηγανέλαιου (πληροφορίες), συλλογή από Κουτάκια Αλουμινίου, συλλογή Φαρμάκων (πληροφορίες) που δεν έχουν λήξει, και συλλογή Τροφίμων που θα διατεθούν σε όσους έχουν ανάγκη.
Διαδώστε το όπου μπορείτε.
Καλή δύναμη σε όλους!
ΑΝΩΣΗ - Εθελοντές Βόλου

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2019 | 6:31 am


Αλέξανδρος ο Μέγας 356 π.Χ. – 323 π.Χ.

Μακεδόνας στρατηλάτης, από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας.
Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 20 ή 21 Ιουλίου του 356 π.Χ στην Πέλλα της Μακεδονίας. Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β' και μητέρα του η Ολυμπιάδα, κόρη του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου. Από τον πατέρα του ο Αλέξανδρος κληρονόμησε την οξεία αντίληψη, τις οργανωτικές ικανότητες και την ταχύτητα ενεργειών. Και από τη μητέρα του τη φιλοδοξία, την υπερηφάνεια και την ισχυρή θέληση.

Στα παιδικά του χρόνια εκπαιδεύτηκε από τους παιδαγωγούς Λεωνίδα το Μολοσσό και Λυσίμαχο τον Ακαρνάνα. Σε ηλικία 13 ετών μαθήτευσε κοντά στον Αριστοτέλη. Ο μεγάλος φιλόσοφος τον μόρφωσε με τα ελληνικά ιδεώδη και του ενέπνευσε τον θαυμασμό και την αγάπη για το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό. Στον Αριστοτέλη έδειχνε πάντα σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Έλεγε πως τον πατέρα του χρωστάει “το ζην” και στο δάσκαλό του το “ευ ζην”.
Από τον πατέρα του έλαβε σπουδαία μαθήματα πολιτικής και στρατηγικής. Πάντοτε βρισκόταν κοντά του, όταν εκείνος συζητούσε με ξένους πρεσβευτές και απεσταλμένους. Τον ακολουθούσε στις εκστρατείες, όπου έπαιρνε μαθήματα στρατιωτικής τέχνης. Έτσι, από πολύ νωρίς απέκτησε πολιτική και στρατιωτική ωριμότητα. Σε ηλικία 16 ετών, ως αντικαταστάτης του πατέρα του, που έλειπε σε εκστρατεία, κατέπνιξε την επανάσταση της θρακικής φυλής των Μαίδων, ενώ σε ηλικία 18 ετών, στη Μάχη της Χαιρώνειας (2 Αυγούστου 338 π.Χ.) ήταν διοικητής στρατιωτικού σώματος και διακρίθηκε για τις πολεμικές του αρετές.
Σε ηλικία 20 ετών έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, μετά τη δολοφονία του πατέρα του το 336 π.Χ. Από πολύ νωρίς αντιμετώπισε οργανωμένες συνωμοσίες εναντίον του, τις οποίες διέλυσε με αστραπιαία ταχύτητα. Με την ίδια αστραπιαία ταχύτητα και αποφασιστικότητα εξεστράτευσε εναντίον των πόλεων της Νότιας Ελλάδας, οι οποίες μόλις έμαθαν το θάνατο του Φιλίππου επαναστάτησαν. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκαν την εκστρατεία του Αλεξάνδρου εναντίον τους, έσπευσαν να δηλώσουν υποταγή και σε συνέδριο, που έγινε στην Κόρινθο, τον ανακήρυξαν Ηγεμόνα της Ελλάδας, όπως και νωρίτερα τον πατέρα του και αρχιστράτηγο στην επικείμενη εκστρατεία κατά των Περσών.
Ο Αλέξανδρος ικανοποιημένος γύρισε στη Μακεδονία. Για να απαλλάξει το βασίλειό του από κάθε κίνδυνο, προτού εκστρατεύσει εναντίον των Περσών, εκστράτευσε εναντίον των βαρβαρικών φυλών, που κατοικούσαν βόρεια της Μακεδονίας (335 π.Χ.). Νίκησε τις φυλές αυτές, έφθασε ως τον Δούναβη και επέστρεψε στην Πέλλα. Απερίσπαστος πια άρχισε την προετοιμασία για τη μεγάλη εκστρατεία κατά των Περσών. Βρέθηκε, όμως, στην ανάγκη να έλθει για δεύτερη φορά στη Νότιο Ελλάδα, όπου οι Θηβαίοι και οι Αθηναίοι είχαν και πάλι επαναστατήσει. Αφού κατέστειλε την ανταρσία των δύο πόλεων, επέστρεψε στη Μακεδονία και συμπλήρωσε τις ετοιμασίες του για την εκστρατεία κατά της Περσίας.
Το πέρασμα του Γρανικού, του Σαρλ Λε Μπρεν


Την άνοιξη του 334 π.Χ, ο Αλέξανδρος ξεκίνησε με 50.000 πεζούς και 6.000 ιππείς, αφού άφησε για επίτροπό του στη Μακεδονία το στρατηγό Αντίπατρο. Προχώρησε από τη Θράκη κι έφθασε στον Ελλήσποντο. Εκεί τον περίμενε ο στόλος του, που τον αποτελούσαν 120 πολεμικά και πολλά άλλα βοηθητικά πλοία. Πέρασε στην Τροία, όπου επισκέφθηκε τον τάφο του Αχιλλέα, προσευχήθηκε κι έκανε θυσίες.
Στις όχθες του Γρανικού ποταμού είχε συγκεντρωθεί ο περσικός στρατός, έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει τον Αλέξανδρο. Στον Γρανικό έγινε η πρώτη μάχη μεταξύ των Μακεδόνων και των Περσών (22 Μαΐου 334 π.Χ.). Ο Αλέξανδρος οδηγούσε ο ίδιος το στρατό του και πολέμησε ο ίδιος στήθος προς στήθος με τους γενναιότερους πολεμιστές των Περσών. Κινδύνευσε, μάλιστα, σοβαρά. Οι Πέρσες, τελικά, δεν κατόρθωσαν ν’ αναχαιτίσουν την ορμή των Μακεδόνων, εγκατέλειψαν τον αγώνα και υποχώρησαν άτακτα.
Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Αλέξανδρος προχώρησε νότια και απελευθέρωσε τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας. Τον χειμώνα του 334 π.Χ. έφθασε στην πόλη Γόρδιο στις όχθες του Σαγγάριου ποταμού, όπου αποφάσισε να ξεχειμωνιάσει. Εκεί, στο βασιλικό ανάκτορο, υπήρχε ο περίφημος Γόρδιος Δεσμός. Η παράδοση έλεγε πως όποιος τον έλυνε θα κυρίευε την Ασία. Ο Αλέξανδρος απλά τον έκοψε με το σπαθί του.
Την άνοιξη του 333 π.Χ, βάδισε προς τα νότια, πέρασε το όρος Ταύρος και μπήκε στην Κιλικία. Κυρίευσε την πόλη Ταρσό και σταμάτησε εκεί για ν’ αναπαυθεί ο στρατός του. Ύστερα από ένα λουτρό στα κρύα νερά του ποταμού Κύδνου, ο Αλέξανδρος αρρώστησε, αλλά γρήγορα έγινε καλά και συνέχισε την πορεία του προς τη Συρία. Συνάντησε τότε για δεύτερη φορά τον περσικό στρατό από 500.000 μαχητές κι έδωσε μάχη κοντά στην πόλη Ισσό της Κιλικίας (12 Νοεμβρίου 333 π.Χ.). Οι Πέρσες υπέστησαν πανωλεθρία και διαλύθηκαν. Ο βασιλιάς Δαρείος κινδύνευσε και γλίτωσε μόνο με τη φυγή του. Στην Ισσό ο Αλέξανδρος κυρίευσε πλούσια λάφυρα και αιχμαλώτισε την οικογένεια του Δαρείου, αλλά της φέρθηκε μεγαλόψυχα.
Ο Αλέξανδρος, αντί να συνεχίσει την καταδίωξη του Δαρείου, προχώρησε νότια, για να γίνει κύριος όλων των παραλίων της Μεσογείου και να εξουδετερώσει κάθε απειλή του περσικού στόλου. Κατέλαβε, κατά σειρά, τη Φοινίκη, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Επισκέφθηκε στην έρημο το μαντείο του Άμμωνος Διός, όπου οι ιερείς τον χαιρέτισαν ως τον νέο Δία. Στις ακτές της Αιγύπτου, κοντά στις εκβολές του Νείλου και σε θέση κατάλληλη για την ανάπτυξη του εμπορίου, όρισε να χτιστεί η Αλεξάνδρεια. Ο ίδιος χάραξε τα τείχη και τους δρόμους της.
Επιστρέφοντας από την Αίγυπτο στην Ασία συνάντησε στα Γαυγάμηλα, πέρα από τον Τίγρη ποταμό, νέο πολυάριθμο περσικό στρατό και τον νίκησε (1 Οκτωβρίου 331 π.Χ). Ο Δαρείος σώθηκε και πάλι, αλλά δολοφονήθηκε από τον σατράπη της Βακτριανής Βήσσο. Ο περσικός στρατός καταστράφηκε, οι σπουδαιότερες πόλεις της Περσίας - Βαβυλώνα, Σούσα και Περσέπολη, όπου το ανάκτορο του Δαρείου- παραδόθηκαν στον Αλέξανδρο και ολόκληρη η Περσία κατακτήθηκε.
Μακεδόνας στρατηλάτης, από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας.
Ψηφιδωτό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης
Ο Αλέξανδρος, όμως, δεν σταμάτησε στην Περσία. Προχώρησε προς τα ανατολικά για να υποτάξει τις φυλές που κατοικούσαν εκεί και ν' απαλλάξει έτσι το μεγάλο του βασίλειο από μελλοντικό κίνδυνο. Πέρασε τη Σογδιανή και τη Βακτριανή και το 327 π.Χ. μπήκε στις Ινδίες, όπου νίκησε τον βασιλιά Πώρο. Οι στρατιώτες του, όμως, κουράστηκαν και αρνήθηκαν να προχωρήσουν. Αναγκάσθηκε τότε να ανακόψει την επική πορεία του προς Ανατολάς. Ένα μέρος του στρατού το έστειλε με πλοία στην Περσία, με επικεφαλής τον ναύαρχο Νέαρχο. Αυτός με το υπόλοιπο στράτευμα πέρασε την έρημο Γεδρωσία, όπου χάθηκαν πολλοί στρατιώτες του από την πείνα και τη δίψα, και επέστρεψε στα Σούσα.
Άρχισε τότε να σκέφτεται την οργάνωση της επικράτειάς του. Μελετώντας τον τρόπο της ζωής των Περσών και τον τρόπο της διοικήσεώς τους, έβγαλε το συμπέρασμα πως για να διατηρηθεί το αχανές κράτος που δημιούργησε έπρεπε να συμφιλιώσει τους Πέρσες ευγενείς με τους Έλληνες. Φαντάστηκε τον εαυτό του σαν ελληνοπέρση βασιλιά και μιμήθηκε την ενδυμασία και γενικά τον τρόπο ζωής τους. Παντρεύτηκε την κόρη του Δαρείου Στάτειρα και την ανιψιά της Παρυσάτιδα (324 π.Χ.), ενώ παρακίνησε τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του να παντρευτούν κι αυτοί Περσίδες. Νωρίτερα (327 π.Χ.) είχε παντρευτεί τη Ρωξάνη, κόρη τοπικού ηγεμόνα της Βακτριανής, παρά την αντίδραση των στρατηγών του. Η Ρωξάνη τού χάρισε και τον μοναδικό του απόγονο, τον Αλέξανδρο Δ', ο οποίος γεννήθηκε δύο μήνες μετά το θάνατο του στρατηλάτη και σκοτώθηκε σε ηλικία 12 ετών με διαταγή του Κάσσανδρου, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σφετεριστή του θρόνου της Μακεδονίας.
Στους Μακεδόνες δεν άρεσε η αλλαγή αυτή του Αλέξανδρου. Μερικοί από τους στρατηγούς του, μάλιστα, οργάνωσαν εναντίον του συνωμοσίες, τις οποίες ο Αλέξανδρος ανακάλυψε και τιμώρησε σκληρά τους πρωταίτιους. Οι πολλές διοικητικές φροντίδες, οι κόποι και τελευταία ο θάνατος του πιο στενού του φίλου, Ηφαιστίωνα, του έφθειραν την υγεία. Ο Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά και στις 10 ή 11 Ιουνίου του 323 π.Χ. άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το απέραντο κράτος του διαμοιράστηκε μεταξύ των στρατηγών του, που επί πολλά χρόνια διαφωνούσαν για τη διανομή. Δεν χάθηκε, όμως, το εκπολιτιστικό έργο του. Οι κατακτήσεις του άνοιξαν τα σύνορα μεταξύ του ελληνικού χώρου και της Ανατολής. Η επικοινωνία με τους “βαρβάρους” συνέβαλε στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες της Ασίας και της Αιγύπτου. Η ελληνική γλώσσα έγινε διεθνής. Τα ελληνική ήθη πέρασαν σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ανέτειλε ο πολιτισμός της λεγόμενης “Ελληνιστικής Εποχής”, που αποτελεί μία νέα λάμψη του ελληνικού πνεύματος. Δικαιολογημένα, η ιστορία ανακήρυξε τον Αλέξανδρο “Μέγα” για το γιγάντιο έργο του.

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2019 | 6:18 am


Πολιτιστική διαδρομή αποκτά ο Βόλος

Τη δική του πολιτιστική διαδρομή με λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ αποκτά ο Βόλος. Πρόκειται για μία ολοκαίνουρια γραμμή, η οποία θα συνδέει με ένα κυκλικό δρομολόγιο τα σημεία πολιτιστικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη λειτουργώντας σαν «ξεναγός» ιδίως για τους επισκέπτες της περιοχής. Η νέα γραμμή, που θα ονομαστεί «Πολιτιστική Διαδρομή», θα είναι η Νο 16 και θα ακολουθεί το δρομολόγιο από το λιμάνι στο κέντρο του Βόλου και μέχρι τον Αναυρο. Η αρχή θα είναι στην κεντρική αφετηρία των αστικών συγκοινωνιών και θα ακολουθεί το δρομολόγιο από τη Λαρίσης στη Ζάχου και στη Βότση όπου βρίσκονται στο Μουσείο Τσαλαπάτα και τα τείχη της Παλιάς Πόλης, από εκεί μέσω Λαχανά, Μητροπολίτου Γρηγορίου και Σουλίου μέχρι Φερών όπου λειτουργεί το Μουσείο Πόλης, θα γυρνά από τη Ζάχου και θα περνά από το εμπορικό κέντρο Old City και στη συνέχεια μέσω της 2ας Νοεμβρίου θα οδηγεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Εντομολογικό Μουσείο. Το δρομολόγιο θα συνεχίζει στη Ξενοφώντος όπου εδρεύουν η Εβραϊκή Συναγωγή, το Μνημείο Ολοκαυτώματος και το Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο», θα συνδέεται με την κεντρική αγορά του Βόλου και την περιοχή του Αγίου Νικολάου, αλλά και της παραλίας και μέσω Φιλελλήνων, Πολυμέρη και Περραιβού θα κατευθύνεται στο Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου, στο πάρκο Αναύρου και στην παραλία του Αναύρου πριν ολοκληρώσει τη διαδρομή στην οδό Αθανασάκη. Η επιστροφή θα γίνεται μέσω Αθανασάκη, Πλαστήρα, αφετηρία Αναύρου, Πολυμέρη, Φιλελλήνων, Δημητριάδος, Γρ. Λαμπράκη, Αθηνών, λιμάνι και έως την αφετηρία. Στάσεις θα υπάρχουν σε Βασσάνη (σταθμός ΟΣΕ), Ξενοφώντος (ύψος Δημαρχείου), Ιάσονος (Τράπεζα της Ελλάδας), Περραιβού (στο ύψος του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου), ενώ προτείνεται η δημιουργία τριών νέων στάσεων στο Μουσείο Τσαλαπάτα, στο Μουσείο Πόλης και στη Φερών πριν τη διασταύρωση με την οδό Ζάχου. Το αίτημά του το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου υπέβαλε στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας η οποία άναψε πράσινο φως για τη νέα γραμμή και θέτει το θέμα προς έγκριση στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου το μεσημέρι. Νυχτερινά δρομολόγια για… διασκέδαση Η «Πολιτιστική Διαδρομή» δεν είναι η μοναδική καινοτόμα πρόταση του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, με το οποίο ο Δήμος Βόλου έχει άριστη συνεργασία σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας Κων. Καραγιάννη. «Σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθεί η νεολαία στη μετάβασή της για την καλοκαιρινή νυχτερινή της διασκέδαση σε περιοχές εκτός κέντρου και προκειμένου να αποθαρρυνθεί ο συνδυασμός οδήγησης και κατανάλωσης αλκοόλ, έγινε σχεδιασμός για την επέκταση των δρομολογίων της γραμμής Νο 6 προς Αλυκές», εξηγεί ο κ. Καραγιάννης. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε αρχικά η καθιέρωση τριών επιπλέον δρομολογίων στις 00:45, 01:30 και 06:00 ώστε να εξυπηρετούνται όσοι κινούνται για διασκέδαση στις Αλυκές. Στο ίδιο πλαίσιο, η γραμμή τροποποιείται και θα ακολουθεί το δρομολόγιο από Φιλελλήνων προς Δημητριάδος, Λαμπράκη, Αθηνών, Πευκακίων, Προφήτη Ηλία, Αθηνών, Λαμπράκη και Ιάσονος και θα χωροθετηθούν τέσσερις νέες στάσεις στα σημεία Πευκακίων (Μίλωνος και Κουρίου), μπροστά από το Graceland, στην Παπαδάκη (μεταξύ Πέρδικα και Ασκαλάμου) και στην Προφήτου Ηλία με Παρμενίδου. Αλλαγές στις γραμμές 2 και 4 Αλλαγές όμως αποφασίζονται και για τις γραμμές Νο 2 και Νο 4. Στο πλαίσιο καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και προκειμένου να βελτιστοποιηθούν οι διαδρομές των λεωφορείων και να περιοριστούν στο ελάχιστο τα κενά χιλιόμετρα, προτείνεται η αναδιαμόρφωση των δρομολογίων των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου που εξυπηρετούν τις γραμμές Νο 2 και Νο 4. Η προτεινόμενη αναδιαμόρφωση θα δώσει ανάσα περιβαλλοντικά στο κέντρο της πόλης από συνολικά 31 δρομολόγια ημερησίως και θα καταστήσει τις γραμμές πιο ελκυστικές. Η τροποποίηση των δρομολογίων θα πραγματοποιηθεί ως ακολούθως: Γραμμή Νο 4 (+Αλυκές): Αφετηρία – Λαμπράκη – Κυκλικός Κόμβος – Λαρίσης – Νεαπόλεως – Κοδριγκτώνος – Αθηνών – Τουρούζια - Χώρος Αναμονής και επιστροφή μέσω των οδών Τουρούζια - Νικολαΐδη – Ύδρας - Νεαπόλεως – Λαρίσης – Ζάχου – Αφετηρία. Προτείνεται μάλιστα η διαμόρφωση χώρου αναμονής στις οδούς Ύδρας και Τουρούτζια, καθώς και η χωροθέτηση στάσεων, στις οδούς Νεαπόλεως (μετά την οδό Λαρίσης, έναντι LIDL), Νεαπόλεως (με Καλτέζων) και Κοδριγκτώνος (με Τσαμαδού). Για την επιστροφή προτείνεται η χωροθέτηση στάσεων στις οδούς Ύδρας (προ Νεαπόλεως), Νεαπόλεως (μεταξύ Κοδριγκτώνος και Καλλέργη), Νεαπόλεως (με Καλτέζων) και Νεαπόλεως (προ Λαρίσης, έναντι My Market). Γραμμή Νο 2: Αφετηρία – Σέκερη – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Αθηνών – Σέκερη … (για τη συγκεκριμένη τροποποίηση, τμήμα 40 μ. της οδού Σέκερη επί της γέφυρας του Κραυσίνδωνα προτείνεται να αμφιδρομηθεί μόνο για λεωφορεία, ώστε αυτά να προσεγγίζουν απρόσκοπτα τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου).Προτείνεται επίσης η χωροθέτηση στάσεως επί της οδού Σέκερη έναντι του κτιρίου της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών.
ΠΗΓΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 9 June 2019 | 9:01 pm


Εξαιρετικής ποιότητας το 97% των περιοχών κολύμβησης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), ένας συντριπτικός αριθμός —το 95,4 %— από τις 21.831 περιοχές κολύμβησης που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας βάσει των κανόνων της ΕΕ. Επιπλέον, στην έκθεση συμπεριλήφθηκαν επίσης 300 περιοχές κολύμβησης που παρακολουθούνται στην Αλβανία και την Ελβετία.
Σε τέσσερις χώρες διαπιστώθηκε ότι το 95 % ή περισσότερο των περιοχών κολύμβησης διαθέτουν νερό εξαιρετικής ποιότητας: Πρωταθλήτρια η Κύπρος (99,1 % του συνόλου των περιοχών κολύμβησης). Ακολουθούν η Μάλτα (98,9 % του συνόλου των περιοχών κολύμβησης), η Αυστρία (97,3 % του συνόλου των περιοχών κολύμβησης) και η Ελλάδα (97 % του συνόλου των περιοχών κολύμβησης.
Σημειώνεται ότι όλες οι δηλωθείσες περιοχές κολύμβησης στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία είχαν ποιότητα τουλάχιστον επαρκή το 2018. 
Στον αντίποδα οι τρεις χώρες με τους υψηλότερους αριθμούς περιοχών κολύμβησης με ύδατα ανεπαρκούς ποιότητας είναι η Ιταλία (89 περιοχές κολύμβησης ή 1,6 %), η Γαλλία (54 περιοχές κολύμβησης ή 1,6 %) και η Ισπανία (50 περιοχές κολύμβησης ή 2,2 %). Σε σύγκριση με το 2017, ο αριθμός των κολυμβητικών περιοχών στη Γαλλία με ύδατα ανεπαρκούς ποιότητας μειώθηκε (από 80 το 2017 σε 54 το 2018), ενώ αυξήθηκαν οι περιοχές με ανεπαρκή ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ιταλία (από 79 σε 89) και στην Ισπανία (από το 38 σε 50). 
Συνολικά στην Ε.Ε. το ποσοστό των κολυμβητικών περιοχών που πληρούν τα πλέον αυστηρά πρότυπα «εξαιρετικής ποιότητας» αυξήθηκε ελαφρά από 85,0 % το 2017 σε 85,1 % το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός εκείνων που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις για τον χαρακτηρισμό «ικανοποιητικής ποιότητας» μειώθηκε από 96 % σε 95,4 % από το 2017 έως το 2018. Αυτή η μικρή πτώση οφείλεται κυρίως στο άνοιγμα νέων περιοχών κολύμβησης για τις οποίες δεν είναι ακόμη διαθέσιμο το σύνολο δεδομένων τεσσάρων κολυμβητικών περιόδων που απαιτούνται για τον χαρακτηρισμό βάσει της οδηγίας. Το 2018, 301 (ή 1,3 %) του συνόλου των περιοχών κολύμβησης στην ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία χαρακτηρίστηκαν ως «ανεπαρκούς ποιότητας». Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 1,4 % του 2017.
Ο Καρμένου Βέλα, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, σχολίασε: «Όπως έδειξε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να γιορτάσουμε τις επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του περιβάλλοντος. Μια τέτοια επιτυχία που μας αφορά όλους είναι η ποιότητα των ευρωπαϊκών περιοχών κολύμβησης».
Όπως επεσήμανε με ορθές δοκιμές, υποβολή εκθέσεων, παρακολούθηση και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ποιότητα των αγαπημένων μας σημείων κολύμβησης.

Δημοσιεύθηκε στις 8 June 2019 | 9:02 am


Μάριος Τόκας 1954 – 2008

Δημοφιλής ελληνοκύπριος μουσικοσυνθέτης.
Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1954 στη Λεμεσό και έζησε από την πρώτη γραμμή -ως φαντάρος- τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής.
Με τη μουσική ασχολήθηκε από πολύ μικρός, με τη βοήθεια ενός πιάνου που του χάρισε ο πατέρας του.
Αφορμή στάθηκε μία συναυλία στη Λεμεσό το 1967 με τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Ελένη Ροδά. Τότε ήταν 13 ετών και «συγκλονίστηκε», όπως είχε δηλώσει.
Το 1975 εγκατέλειψε την Κύπρο και ήρθε στην Αθήνα για να φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή, ενώ παράλληλα σπούδασε και στο Εθνικό Ωδείο.
Το 1978 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Τα τραγούδια της παρέας» σε δικούς του στίχους και ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσά. Ακολούθησε ο δίσκος τα «Μικρά ερωτικά» με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη και κατόπιν το «Στη λεωφόρο της αγάπης» με ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο, τη Χαρούλα Αλεξίου, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Διονύση Θεοδόση.
Ο επόμενος δίσκος του «Σαν τρελό φορτηγό» με τον Γιάννη Πάριο γνώρισε τεράστια επιτυχία, για να ακολουθήσει ένας ακόμη δίσκος, «Η εθνική μας μοναξιά», με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο. Τον Μητροπάνο επέλεξε ως ερμηνευτή και στα «Λαδάδικα», γράφοντας τη δική του, χρυσή σελίδα στο πεντάγραμμο. Συνεργάστηκε ακόμα με πολλούς άλλους σημαντικούς τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Πασχάλης Τερζής, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Θέμης Αδαμαντίδης, η Κατερίνα Κούκα κ.ά.

Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η συνεργασία του με τον Γιάννη Ρίτσο στον δίσκο «Πικραμένη μου γενιά» (1981), ενώ σημαντική δουλειά του θεωρείται επίσης η μελοποίηση εκκλησιαστικών ποιημάτων με τον τίτλο «Θεομήτωρ Μαρία».
Ο Μάριος Τόκας πέθανε στις 27 Απριλίου του 2008, νικημένος από την επάρατο νόσο

Δημοσιεύθηκε στις 8 June 2019 | 6:39 am


Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές

Πρεμιέρα χθές για τις πανελλαδικές εξετάσεις, με τους υποψηφίους να διαγωνίζονται με στόχο να καταλάβουν μία θέση στη σχολή της επιλογής τους.
Οι εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο ξεκινησαν χθές, με τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) να παίρνουν το «βάπτισμα του πυρός», εξεταζόμενοι στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.
 
Σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας). 
Οι εξετάσεις των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού για τα ΓΕΛ και Ειδικότητας για τα ΕΠΑΛ θα ολοκληρωθούν έως τις 18 και 20 Ιουνίου, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από τις 21 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι το μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά, ενώ συνολικά θα διαγωνιστούν 102.000 υποψήφιοι, οι οποίοι θα διεκδικήσουν 78.335 θέσεις στα ΑΕΙ της χώρας
.Το πρόγραμμα
Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:
- 10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
- 12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
- 14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
- 18 Ιουνίου: οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).
Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι  εξεταστηταν χθές στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.
Σημειώνεται ότι η ώρα έναρξης της εξέτασης των παραπάνω μαθημάτων θα είναι 08.30, με τους υποψηφίους να πρέπει να έχουν προσέλθει στην αίθουσα εξέτασης μέχρι τις 08.00. Η διάρκεια εξέτασης για το κάθε μάθημα είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» (ΕΠΑΛ), που θα είναι τέσσερις ώρες.
Ειδικά μαθήματα
Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, στις 21/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αγγλικά και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γερμανικών και των Ισπανικών στις 22/6. Ακόμη, στις 24/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο ελεύθερο σχέδιο και την επόμενη ημέρα (25/6) στο γραμμικό σχέδιο  Στις 26/6 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γαλλικών και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών: 27/6 η Αρμονία, στις 28/6 ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, στις 29/6 η Μουσική Αντίληψη και Γνώση και την 1η Ιουλίου η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 2/7, με την εξέταση του μαθήματος των Ιταλικών
Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίστηκε το διάστημα από την Τρίτη 18-6-2019 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2019.
Σημειώνεται ότι η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες, των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες, ενώ του μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.
Επίσης, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» η εξέταση έχει διάρκεια 30' λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

Δημοσιεύθηκε στις 7 June 2019 | 7:29 am


Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου είναι ένα από τα παλαιότερα Μουσεία της χώρας και μέχρι πρότινος το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλίας. Κτίσθηκε το 1909 με χρήματα που διέθεσε ο Αλέξιος Αθανασάκης από την Πορταριά του Πηλίου. Πρόκειται για ένα ισόγειο νεοκλασικό κτήριο με συνολικό εμβαδόν 870 τ.μ. και επτά χώρους έκθεσης

Το αρχικό σχέδιο κατασκευής εκπόνησε ο μηχανικός της Αρχαιολογικής Εταιρείας Α. Αγγελίδης και υλοποίησε ο αρχιτέκτονας Ι.Π. Σκούταρης. Βρίσκεται στην παραλία του Βόλου, μέσα στο πάρκο του Αναύρου. Αφορμή και σκοπός της ίδρυσής του υπήρξε η στέγαση και η έκθεση των γραπτών επιτύμβιων στηλών ελληνιστικών χρόνων από το νεκροταφείο της αρχαίας Δημητριάδας, που είχαν έρθει στο φως με τις ανασκαφές του Α. Αρβανιτόπουλου στις αρχές του 20ου αι. 

Ο τεράστιος πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων των συλλογών του Μουσείου και η έλλειψη επαρκών εκθεσιακών χώρων και αποθηκών έκαναν επιτακτική την ανάγκη επέκτασης του κτηρίου. Το μακροχρόνιο αυτό αίτημα, αν και είχε διατυπωθεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, υλοποιήθηκε μόλις το 2004. 

Μετά τις επανεκθέσεις του 2004 και του 2009, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Η έκθεση αναπτύσσεται σε οκτώ αίθουσες (1-8) στο ισόγειο του παλιού και νέου κτηρίου και περιλαμβάνει ευρήματα από τις αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Νομό Μαγνησίας από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τις μέρες μας. Ενημερωτικά κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες βοηθούν τον επισκέπτη να αποκτήσει εμπεριστατωμένη άποψη για το είδος και τη χρήση των αρχαιολογικών ευρημάτων κατά την αρχαιότητα αλλά και για τους αρχαιολογικούς χώρους από τους οποίους προέρχονται αυτά. 
Στο Μουσείο σήμερα υλοποιούνται πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα σε σταθερή βάση αλλά και επετειακά, που βασίζονται στις αρχές της ενεργητικής μάθησης. Η έμφαση δίνεται στην προσεκτική έρευνα των εκθεμάτων, στην αυθόρμητη έκφραση των συναισθημάτων και των ιδεών και στη δημιουργική δραστηριότητα των συμμετεχόντων Τα προγράμματα αφορούν σχολικές μονάδες και ειδικές ομάδες κοινού.

ΑΙΘΟΥΣΑ 1, Εκδοτήριο εισιτηρίων: Στην αίθουσα υποδοχής διατίθενται εισιτήρια, ενημερωτικό υλικό και πωλητέα είδη. Επίσης, λειτουργούν πρωτοποριακά ηλεκτρονικά συστήματα πληροφόρησης και ξενάγησης.

ΑΙΘΟΥΣΑ 2, Ευρήματα ανασκαφών στο πλαίσιο μεγάλων έργων: Προβάλλονται αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία που ανασκάφηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας κατά τη διάρκεια μεγάλης κλίμακας σωστικών ανασκαφών, στο πλαίσιο δημόσιων έργων. Αντιπροσωπευτικά ευρήματα από τις αρχαίεςπόλεις της Άλου, των Φερών, του «Κάστρου» του Αερινού, από τους αρχαίους οικισμούς της λίμνης Κάρλας και από τον προϊστορικό οικισμό στον Κόμβο των Μικροθηβών οργανώνονται κατά αρχαιολογική θέση και κατά χρονολογική σειρά, πληροφορώντας τον επισκέπτη για τις πολιτιστικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν τις αρχαιολογικές περιόδους από το τέλος της νεολιθικής εποχής έως τα ελληνιστικά χρόνια


ΑΙΘΟΥΣΑ 3, Συλλογή Άγγελου Μπάστη: Εκτίθενται χαρακτηριστικά αντικείμενα της νεολιθικής εποχής (ειδώλια, εργαλεία, κοσμήματα), τονίζοντας την ποικιλομορφία του νεολιθικού υλικού, αλλά και τη σημαντική διασπορά του στο θεσσαλικό χώρο. Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης καταλαμβάνει η ιδιωτική Συλλογή του Βολιώτη Άγγελου Μπάστη, που δωρήθηκε στο Μουσείο του Βόλου το 1994.

ΑΙΘΟΥΣΑ 4 - Αίθουσα Γ.Χ. Χουρμουζιάδη, Νεολιθικός πολιτισμός της Θεσσαλίας: Η έκθεση παρουσιάζει ευρήματα κυρίως οπό τους νεολιθικούς οικισμούς στο Σέσκλο, στον Πρόδρομο Καρδίτσας και το Διμήνι (7η χιλιετία - 4η χιλιετία π.Χ.), καθώς και από άλλες νεολιθικές θέσεις του θεσσαλικού χώρου. Τα ευρήματα οργανώνονται σε τρεις θεματικούς άξονες: την οικιστική δραστηριότητα (αναπαράσταση στρωματογραφίας του Σέσκλου, οικοδομικά κατάλοιπα, ομοιώματα σπιτιών), την οικονομία (γεωργία, κτηνοτροφία, λίθινα και οστέινα εργαλεία, πήλινα αγγεία) και την ιδεολογία της εποχής (ειδώλια, κοσμήματα, σφραγίδες). Η ελεύθερη παρουσίαση των αντικειμένων, χωρίς τη μεσολάβηση προθηκών, συμβάλλει στην άμεση επαφή του επισκέπτη με τα εκθέματα, και κυρίως στην προσέγγιση του νεολιθικού ανθρώπου που τα δημιούργησε.

ΑΙΘΟΥΣΑ 5, Γραπτές επιτύμβιες στήλες Δημητριάδος: Τα μνημεία αυτά αποτελούν θαυμάσια δείγματα ελληνιστικής ζωγραφικής και ταυτόχρονα σημαντική ιστορική πηγή για τη ζωή στη Δημητριάδα. Μαζί με τα υπόλοιπα εκθέματα της αίθουσας δίνουν πληροφορίες για την πόλη που ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Πολιορκητή (294-292 π. Χ.) και αναπτύχθηκε κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή (3ος αι. π.Χ. - 4ος αι. μ.Χ.). Την εικόνα συμπληρώνουν κτερίσματα από τα νεκροταφεία και ευρήματα από το ανάκτορο και τις οικίες (νομίσματα και σφραγίσματα σε λαβές αμφορέων).


ΑΙΘΟΥΣΑ 6, Χθόνιες θεότητες, κτερίσματα τάφων: Η έκθεση λειτουργεί ως εισαγωγή για την επόμενη αίθουσα, που αφιερώνεται στο ταφικά έθιμα. Εκτίθενται ευρήματα κυρίως από τις αρχαίες πόλεις των Αμφανών, των Φερών και της Δημητριάδος, που καταδεικνύουν τη λατρεία θεοτήτων σχετιζόμενων με τον Κάτω Κόσμο, όπως ο Δίας Μειλίχιος, ο Ερμής, ο Διόνυσος, η Αφροδίτη Πασικράτα, η Εννοδία, η Κυβέλη, η Περσεφόνη, που λατρεύονταν στα τοπικά ιερά. Εκτίθενται επίσης κτερίσματα τάφων (χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αγγεία) από ολόκληρο το θεσσαλικό χώρο, που συμπληρώνουν την εικόνα για τις αρχαίες αντιλήψεις περί μεταθανάτιας ζωής.

ΑΙΘΟΥΣΑ 7, Ταφικά έθιμα: Παρουσιάζεται μια σαφής εικόνα των ταφικών εθίμων στη Θεσσαλία κατά τις διάφορες χρονικές περιόδους της αρχαιότητας (2η χιλιετία - 1ος αι. π.Χ.) με αναπαράσταση τάφων που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα των πρακτικών ταφής των νεκρών. Τάφοι κιβωτιόσχημοι , πήλινες λάρνακες και εγχυτρισμοί (ταφές σε μεγάλα αγγεία) περιέχουν το σκελετό του νεκρού και τα κτερίσματα που τον συνόδευαν, ενώ λάκκος αποτέφρωσης και τεφροδόχα αγγεία παρουσιάζουν την πρακτική της αποτέφρωσης των νεκρών. Επιτύμβιες στήλες, ανάγλυφες και γραπτές, δηλώνουν τη σήμανση των τάφων.

ΑΙΘΟΥΣΑ 8 - Αίθουσα Δ.Ρ. Θεοχάρη, Η εξέλιξη της Θεσσαλικής Πόλης στο μυχό του Παγασητικού κόλπου: Η νέα μόνιμη έκθεση στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου έχει ως θέμα την εξέλιξη της θεσσαλικής πόλης στο μυχό του Παγασητικού κόλπου, από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους, με άξονα τις τρεις σημαντικές πόλεις της περιοχής, την Ιωλκό, τις Φερές και τη Δημητριάδα, οι οποίες στη διάρκεια δύο χιλιάδων περίπου ετών ήκμασαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και διαδέχθηκαν η μια την άλλη στην κυριαρχία της περιοχής. Στην έκθεση περιλαμβάνονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα αντιπροσωπευτικά για το δημόσιο και ιδιωτικό βίο της κάθε πόλης, τα οποία πλαισιώνονται από πλούσιο ενημερωτικό και εποπτικό υλικό, αλλά και αναπαραστάσεις μνημείων που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονται από ηχητικά ακούσματα. Το σύνολο συντελεί ώστε η σχέση του επισκέπτη με την έκθεση να γίνεται ζωντανή, θερμή και φιλική.
Στο υπόγειο του νέου κτιρίου ανασκάφηκε από την 7η ΕΒΑ, το 1999, τμήμα παλαιοχριστιανικού λουτρικού συγκροτήματος, μέρος του οποίου διατηρείται κατά χώραν ως επισκέψιμο μνημείο.


Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2019 | 9:37 pm


Ελληνίδα ερευνήτρια ανακάλυψε το φάρμακο για τις αρρυθμίες της καρδιάς

Η Αγγελική Ασημάκη είναι ερευνήτρια παθολογοανατόμος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο «Beth Israel Deaconess» της Βοστώνης. Ως μέλος ερευνητικής ομάδας βοήθησε στην ανακάλυψη ένος νέου φαρμάκου για εκείνους που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες της καρδιάς.
Το ενδιαφέρον της για την συγκεκριμένη πάθηση άρχισε από νεανική ηλικία, αφού η ίδια διαγνώστηκε με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και χρειάστηκε να παραμείνει για αρκετό καιρό στο Ωνάσειο. Έζησε στην Ελλάδα ως την ηλικία των 18 ετών.
«Διάβαζα από πολύ μικρή ηλικία με στρατιωτική θα έλεγα πειθαρχία. Θυμάμαι πως μάθαινα 3 ξένες γλώσσες. Ο πατέρας μου μας έμαθε ότι το μεγαλύτερο όπλο στη ζωή είναι το τι ξέρεις και όχι το τι έχεις» είπε χαρακτηριστικά στο ellines.com
Κατόπιν, μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου σπούδασε στο University College του Λονδίνου και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.
«Δεν μετανιώνω που έφυγα από την Ελλάδα. Όσο δύσκολη κι αν ήταν και είναι η ξενιτιά, μου επέτρεψε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα» συμπληρώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε.
Η Ασημάκη και οι συνεργάτες της, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανακάλυψαν ένα φάρμακο που φαίνεται να στοχεύει άμεσα στο μηχανισμό γένεσης της αρρυθμίας, αν και ακόμη παραμένει ασαφές ποιός ακριβώς είναι αυτός ο μηχανισμός.
Η πρωτοτυπία της ανακάλυψης έγκειται στο ότι οι ερευνητές βάσισαν την ανακάλυψη τους στη μελέτη όχι ενός ζώου, αλλά ενός ψαριού (του λεγόμενου «ψαριού-ζέβρας»), το οποίο τροποποίησαν γενετικά, έτσι ώστε να εμφανίζει μία σχετικά σπάνια κληρονομική πάθηση, την αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια δεξιάς κοιλίας. Οι άνθρωποι με αυτή τη νόσο εμφανίζουν αρρυθμία, δυσκολία της καρδιάς να λειτουργήσει ως αντλία αίματος και βλάβες στον καρδιακό μυϊκό ιστό.
«Έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου μελετώντας τους μηχανισμούς παθογένεσης ενός νοσήματος που ονομάζεται αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια της δεξιάς κοιλίας»
Η έρευνα της τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στις καρδιομυοπάθειες και στις αρρυθμίες. Το 2009, έγινε ευρύτερα γνωστή με την ανακάλυψη και τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» μιας μη επεμβατικής διαγνωστικής εξέτασης για την αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια δεξιάς κοιλίας.

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2019 | 12:59 pm


Κική Δημουλά 6/6/1931

Διακεκριμένη και πολυβραβευμένη ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, με μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό.
Η Βασιλική Ράδου, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου του 1931, με καταγωγή από την Καλαμάτα. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές της, προσελήφθη ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία εργάστηκε επί 25 χρόνια, έως το 1974, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.
Για μια οκταετία εργάστηκε αποσπασμένη στη σύνταξη του περιοδικού Kύκλος, που εξέδιδε η τράπεζα, με λογοτεχνικό και οικονομικό περιεχόμενο, στο οποίο δημοσιεύονταν κείμενά της.
Το 1954 παντρεύτηκε τον ποιητή Άθω Δημουλά (1921-1986), ο οποίος εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός στους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1956) και την Έλση (1957).
Η Κική Δημουλά πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1952 με την ποιητική συλλογή Ποιήματα, την οποία αποκήρυξε μετά από λίγο και την απέσυρε από την κυκλοφορία. Από τότε εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές:
 • Έρεβος (1956)
 • Ερήμην (1958)
 • Επί τα ίχνη (1963)
 • Το λίγο του κόσμου (1971)
 • Το τελευταίο σώμα μου (1981)
 • Χαίρε ποτέ (1988)
 • Η εφηβεία της λήθης (1994)
 • Ενός λεπτού μαζί (1998)
 • Ποιήματα (συγκεντρωτική έκδοση 1998)
 • Ήχος απομακρύνσεων (2001)
 • Χλόη θερμοκηπίου (2005)
 • Συνάντηση (Ανθολογία με εβδομήντα τρία ζωγραφικά έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη, 2007)
 • Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως (2007)
 • Τα εύρετρα ( 2010)
Το 1972 τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Χαίρε Ποτέ, το 1996 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης και το 2001 με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της. Τον ίδιο χρόνο της απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, η τρίτη μόλις γυναίκα, που έτυχε αυτής της τιμής, από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας. Οι βραβεύσεις για την Κική Δημουλά συνεχίστηκαν το 2009 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της και το 2010 με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, επίσης, για το σύνολο του έργου της. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου (Αγγλικά Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Βουλγαρικά, Γερμανικά, Σουηδικά κ.ά.).
Η Κική Δημουλά έχει να επιδείξει και ένα μικρό σε έκταση αφηγηματικό έργο, μία επιλογή του οποίου περιέχεται στο βιβλίο Εκτός Σχεδίου (2005). Κυκλοφορούν, επίσης, η ομιλία που εκφώνησε στην Ακαδημία Αθηνών κατά την τελετή υποδοχής της με τίτλο Ο Φιλοπαίγμων Μύθος (2004) και η ομιλία της στην Αρχαιολογική Εταιρεία με τίτλο Έρανος σκέψεων (2009).
Ο ποιητικός λόγος της Κικής Δημουλά ακολούθησε μια εξελικτική πορεία, με επιδράσεις από την καβαφική ποίηση στο ξεκίνημά του και με βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία τη λογοπλαστική τάση και την εικονοπλαστική ενάργεια. Ο προβληματισμός της Δημουλά, σαφώς υπαρξιακός, εκφράζει την αγωνιώδη αναζήτησή της για το νόημα της φθαρτής ανθρώπινης ζωής. Τα θέματα που κυριαρχούν στα ποιήματά της είναι η απουσία, η φθορά, η απώλεια, η μοναξιά και ο χρόνος. Στοιχεία της γραφής της είναι ο γοργός και αιχμηρός στίχος, ο ειρωνικός τόνος με τη χρήση των λέξεων της καθαρεύουσας, της τεχνολογίας, της αργκό ή και νεολογισμών, η φιλοπαίγμων διάθεση με την παράθεση αντίθετων ή ομόηχων λέξεων, η ηθελημένη αμέλεια στη σύνταξη και οι επαναλήψεις.

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2019 | 9:11 am


Η Ανάληψη του Κυρίου

Θεοπατερική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Χριστού επί της Γης. Εορτάζεται από την Εκκλησία την 40η ημέρα από την Ανάσταση του Κυρίου (6 Ιουνίου 2019). Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ανάληψη.  Το εκκλησιαστικό γεγονός της Αναλήψεως περιγράφεται από τους ευαγγελιστές Μάρκο (ιστ΄ 19), Λουκά ( κδ΄, 51) και Ιωάννη (στ΄, 62 και κ΄, 17), στις Πράξεις των Αποστόλων (α΄ 2, 9), στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου (Προς Εφεσίους δ΄ 8-10, Προς Εβραίους δ΄14 και ζ΄ 26. Α' Προς Τιμόθεον γ΄ 16) και στην Α’ Καθολική Επιστολή του Αποστόλου Πέτρου (γ΄ 22). Μόνο ο ευαγγελιστής Ματθαίος παραλείπει κάθε μνεία για το γεγονός αυτό.
 Σύμφωνα με τις ως άνω περιγραφές της Καινής Διαθήκης, η Ανάληψη έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι παρακολούθησαν με δέος την απομάκρυνση του Διδασκάλου. Η πατερική παράδοση τονίζει ιδιαίτερα τον υπερφυσικό χαρακτήρα της Αναλήψεως του Κυρίου, το όποιο περιλήφθηκε στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας με τη χαρακτηριστική αναφορά στο Σύμβολο της Πίστεως («και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης...»). Τόσο στις Πράξεις των Αποστόλων, όσο και στο Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») διακηρύσσεται η σχέση της Αναλήψεως με τη Δευτέρα Παρουσία. Η Ανάληψη του Χριστού συνεορταζόταν με την Πεντηκοστή, κατά τους πρώτους αιώνες. Από τον 4ο αιώνα, όμως, άρχισε η προοδευτική διάκριση και ο αυτοτελής εορτασμός της.

Λαογραφία

Η γιορτή της Αναλήψεως εκτός από την επίσημη ονομασία της έχει και πολλές λαϊκές ονομασίες όπως: Αναληψού, στη Σαντορίνη.  Αναληψιός, στη Θράκη.  Τ’ Αγιού Αναληψιού, στην Ίμβρο.  Συναληψιού, στη Ρόδο.  Τα Σαράντα της Πασκαλιάς, στην Κομοτηνή.  Γαλατοπέφτη, στη Μύκονο, στη Σίφνο, στη Σκύρο κ.α, διότι την ημέρα αυτή οι τσοπάνηδες συνηθίζουν να μοιράζουν γάλα δωρεάν στα χωριά τους «για το καλό του κοπαδιού».   Η ονομασία της γιορτής χρησιμοποιείται και μεταφορικά σε λέξεις και φράσεις που δηλώνουν την εξαφάνιση και την κλεψιά: «αναλήφθηκε το αρνί», «έγινε της Αναλήψεως». Λέγεται και για άνθρωπο που αναχώρησε απροειδοποίητα και ξαφνικά.  Είναι γνωστή η παλαιότερη συνήθεια να πηγαίνουν της Αναλήψεως στη θάλασσα για το πρώτο μπάνιο. Μάλιστα, σε όρισμένα μέρη γέμιζαν με θαλασσινό νερό τα «σαράντα κύματα», ένα μπουκάλι που το φύλαγαν για φάρμακο σε πρηξίματα, δαγκώματα και διάφορους πόνους

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2019 | 7:28 am


Νομός Μαγνησίας - Ειδήσεις και Νέα

Ολοκληρώθηκε η «Ναυτική Εβδομάδα 2019» στο Βόλο (ΦΩΤΟ) - romfea.gr

Ολοκληρώθηκε η «Ναυτική Εβδομάδα 2019» στο Βόλο (ΦΩΤΟ)  romfea.gr

«Θα είναι ένα ταξίδι της καρδιάς μας, ένας μοναδικός προορισμός, με ιστορία, πικρή μεν αλλά γεμάτη πολιτισμό, νοσταλγία και βέβαια αναφορά και προσδοκία για ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2019 | 3:08 pm


Μαγνησία: Ποιά τα εξεταστικά κέντρα Ειδικών Μαθημάτων για τις Πανελλαδικές - Magnesianews

Μαγνησία: Ποιά τα εξεταστικά κέντρα Ειδικών Μαθημάτων για τις Πανελλαδικές  Magnesianews

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2019 | 1:15 pm


Μαρίνα Χρυσοβελώνη: Να γιατί είμαι υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία - Magnesianews

Μαρίνα Χρυσοβελώνη: Να γιατί είμαι υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Magnesianews

Σε δήλωση της η υποψήφια βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνει «Από όποια θέση είχα τα τελευταία χρόνια, αποφάσισα να ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2019 | 1:12 pm


Πικετοφορία κατά των Αμερικανών σε στρατόπεδα της Μαγνησίας - Magnesianews

Πικετοφορία κατά των Αμερικανών σε στρατόπεδα της Μαγνησίας  Magnesianews

Η Επιτροπή Ειρήνη Βόλου καλεί συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς του Βόλου και της Μαγνησίας, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, ώρα 19:00 σε ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2019 | 12:57 pm


Εκδήλωση του ΚΚΕ για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ - Magnesianews

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ  Magnesianews

Η τομεακή επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με τίτλο «Καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ – Η διαχρονική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2019 | 10:33 am


Εκλογές στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Μαγνησίας - Magnesianews

Εκλογές στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Μαγνησίας  Magnesianews

Λόγω παραίτησης 2 μελών του ΔΣ και εξάντλησης των αναπληρωματικών μελών, κηρύσσονται εκλογές για 2 θέσεις μελών στο 7μελές ΔΣ του Συλλόγου ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2019 | 9:09 am


Οι υποψήφιοι βουλευτές της Χ.Α. στη Μαγνησία - PagasitikosNews

Οι υποψήφιοι βουλευτές της Χ.Α. στη Μαγνησία  PagasitikosNews

Η Τ.Ο. Χρυσής Αυγής Μαγνησίας, ανακοίνωσε τους υποψηφίους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας. Πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται από τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2019 | 7:41 am


Κτηματολόγιο 2019: Σε ποιες περιοχές ξεκινούν οι αιτήσεις - Πού δόθηκε παράταση - CNN Greece

Κτηματολόγιο 2019: Σε ποιες περιοχές ξεκινούν οι αιτήσεις - Πού δόθηκε παράταση  CNN Greece

Ειδήσεις - Στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη , ξεκινά την επόµενη Τρίτη 18 Ιουνίου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηµατολόγιο , σύμφωνα µε ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2019 | 5:00 am


Στο Βόλο για πρώτη φορά ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Θεσσαλίας - Magnesianews

Στο Βόλο για πρώτη φορά ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Θεσσαλίας  Magnesianews

Το παράρτημα Θεσσαλίας του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης W.R.O™ Hellas, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Πρωτοβάθμιας ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2019 | 9:49 pm


Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στη Μαγνησία - Magnesianews

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στη Μαγνησία  Magnesianews

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Μαγνησία για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου απαρτίζεται από τους: Ακριβού Μυρτώ, ιδ. Εκπαιδευτικός από την ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2019 | 8:38 pm


Επίσκεψη Μ. Μιτζικού στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας - PagasitikosNews

Επίσκεψη Μ. Μιτζικού στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας  PagasitikosNews

Την Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας επισκέφτηκε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός και συναντήθηκε με τον διευθυντή Βασ. Καραΐσκο αλλά ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2019 | 8:22 pm


Μεγάλη συγκέντρωση οργάνωσαν φίλοι του Χρ. Μπουκώρου στις βόρειες συνοικίες - Magnesianews

Μεγάλη συγκέντρωση οργάνωσαν φίλοι του Χρ. Μπουκώρου στις βόρειες συνοικίες  Magnesianews

Σε εγκάρδιο και θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης συγκέντρωση του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, με φίλους από τις Βόρειες ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2019 | 8:00 pm


ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας : Η Κατερίνα Πατσογιάννη αποκάλυψε το πρόγραμμα μεσαίωνα της Ν.Δ. - Magnesianews

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας : Η Κατερίνα Πατσογιάννη αποκάλυψε το πρόγραμμα μεσαίωνα της Ν.Δ.  Magnesianews

Η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στη Μαγνησία κ. Κατερίνα Πατσογιάννη λειτουργεί αυστηρά στα πλαίσια της πολιτικής γραμμής του αρχηγού της κ.

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2019 | 6:44 pm


Αισιοδοξία στο ΚΙΝΑΛ για διψήφιο ποσοστό και εκλογή βουλευτή - Magnesianews

Αισιοδοξία στο ΚΙΝΑΛ για διψήφιο ποσοστό και εκλογή βουλευτή  Magnesianews

Αισιόδοξα είναι τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας ότι το κόμμα θα καταλάβει την Τρίτη θέση στις εκλογές και θα μπορέσει να εκλέξει βουλευτή στη Μαγνησία, ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2019 | 1:31 pm


Νέα παράταση σε Κτηματολόγιο για ακίνητα σε 3 περιφερειακές ενότητες - Athens Voice Online

Νέα παράταση σε Κτηματολόγιο για ακίνητα σε 3 περιφερειακές ενότητες  Athens Voice Online

Σημαντική «ανάσα» σε φορολογούμενους που διατηρούν ακίνητα σε τρεις περιφερειακές ενότητες.

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2019 | 11:04 am


Αγροτοεπιχειρηματικό Τμήμα δημιουργεί το Επιμελητήριο Μαγνησίας - Ύπαιθρος Χώρα

Αγροτοεπιχειρηματικό Τμήμα δημιουργεί το Επιμελητήριο Μαγνησίας  Ύπαιθρος Χώρα

Οι δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας της Μαγνησίας μέσα από τον ρόλο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, σε συνεργασία με το ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2019 | 4:00 pm


Π.Ε. Μαγνησίας: Άμεση αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο σε Χάνια, Κισσό, Δράκεια - Magnesianews

Π.Ε. Μαγνησίας: Άμεση αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο σε Χάνια, Κισσό, Δράκεια  Magnesianews

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι εργασίες του έργου «Άμεση αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2019 | 11:30 am


Στο πανελλήνιο βετεράνων αθλητών στίβου ο ΣΕΒΑΣ Μαγνησίας - Magnesianews

Στο πανελλήνιο βετεράνων αθλητών στίβου ο ΣΕΒΑΣ Μαγνησίας  Magnesianews

Στην Καρδίτσα θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βετεράνων αθλητών στίβου 2019 το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2019 | 2:44 am


Ποιοι και ποιες στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία - Magnesianews

Ποιοι και ποιες στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία  Magnesianews

Λίγο πριν… τις επίσημες ανακοινώσεις , έγιναν γνωστά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ονόματα προσώπων της Μαγνησίας, που θα στελεχώσουν τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2019 | 6:11 pm


Συνδιοργανώνει εκδηλώσεις με φορείς η Π.Ε. Μαγνησίας - Magnesianews

Συνδιοργανώνει εκδηλώσεις με φορείς η Π.Ε. Μαγνησίας  Magnesianews

Εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη, XXX Αγώνα Β. Σποράδων, 2ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Πήλιο 2019, ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2019 | 2:32 pm


Χρ. Τριαντόπουλος: Κίνητρο η ενεργή κοινωνία των πολιτών της Μαγνησίας - Magnesianews

Χρ. Τριαντόπουλος: Κίνητρο η ενεργή κοινωνία των πολιτών της Μαγνησίας  Magnesianews

Στην ενεργή κοινωνία των πολιτών της Μαγνησίας, που αποτελεί κίνητρο για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά και να δουλέψει για τον τόπο του, αναφέρθηκε.

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2019 | 7:40 am


Τα νέα ονόματα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία - Magnesianews

Τα νέα ονόματα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία  Magnesianews

Αύριο, Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για το Νομό Μαγνησίας. Έγκυρες πληροφορίες του ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2019 | 2:48 pm


Πάνω από δύο εκατ. ευρώ σε Δήμους της Μαγνησίας - Magnesianews

Πάνω από δύο εκατ. ευρώ σε Δήμους της Μαγνησίας  Magnesianews

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια αποφασίστηκε η κατανομή ποσού ύψους 106.467.720,99 €, το οποίο αποδίδεται ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2019 | 8:31 am


Μαγνησία: Σήμερα η συνέχεια με τις Πανελλαδικές για τους μαθητές ΕΠΑΛ - Magnesianews

Μαγνησία: Σήμερα η συνέχεια με τις Πανελλαδικές για τους μαθητές ΕΠΑΛ  Magnesianews

Συνεχίστηκαν χθες Δευτέρα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των αποφοίτων μαθητών των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων στα 21 εξεταστικά κέντρα της ΔΔΕ ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2019 | 7:54 am


Οι θέσεις των κολυμβητών του ΟΦΑ Μαγνησίας στα 2.500μ. Μάστερς - Magnesianews

Οι θέσεις των κολυμβητών του ΟΦΑ Μαγνησίας στα 2.500μ. Μάστερς  Magnesianews

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ διεξήχθη στο Βόλο το Σάββατο 8 Ιουνίου. Για το αγώνισμα των 2500μ. Μάστερς ο ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2019 | 6:05 pm


Κτηματολόγιο: Παράταση δηλώσεων σε Αχαΐα, Εύβοια, Μαγνησία, Σποράδες | naftemporiki.gr - naftemporiki.gr

Κτηματολόγιο: Παράταση δηλώσεων σε Αχαΐα, Εύβοια, Μαγνησία, Σποράδες | naftemporiki.gr  naftemporiki.gr

Παρατείνεται, με από απόφαση του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού για τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2019 | 1:51 pm


Εξετράπη νταλίκα με γαλακτοκομικά στα όρια της Μαγνησίας - Magnesianews

Εξετράπη νταλίκα με γαλακτοκομικά στα όρια της Μαγνησίας  Magnesianews

Μια νταλίκα που μετέφερε γαλακτοκομικά προϊόντα προς Αθήνα εξετράπη της πορείας της, στις 2.40 τα ξημερώματα, στο ρεύμα της εθνικής οδού προς Αθήνα, ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2019 | 7:11 am


ΚΚΕ Μαγνησίας: «Κάλπικος ο καυγάς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Πρόστυχα ψευτοδιλήμματα - thenewspaper.gr

ΚΚΕ Μαγνησίας: «Κάλπικος ο καυγάς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Πρόστυχα ψευτοδιλήμματα  thenewspaper.gr

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ Μαγνησίας αναφέρει: Ενισχυμένη εποπτεία και νέα αντιλαϊκά μέτρα περιγράφονται στην πρόσφατη αποκαλυπτική έκθεση της ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 June 2019 | 11:47 pm


Παρουσίαση προτάσεων επανάχρησης κτιριακών συγκροτημάτων του οικισμού Παλιουρίου Μαγνησίας - PagasitikosNews

Παρουσίαση προτάσεων επανάχρησης κτιριακών συγκροτημάτων του οικισμού Παλιουρίου Μαγνησίας  PagasitikosNews

Παρουσίαση προτάσεων επανάχρησης κτιριακών συγκροτημάτων του οικισμού Παλιουρίου Μαγνησίας , τα οποία σήμερα δεν κατοικούνται, έγινε από φοιτητές ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 June 2019 | 5:52 pm


Γεύση Μαγνησίας στο Αμστερνταμ | Ειδήσεις, νέα για Βόλος - Θεσσαλία TV

Γεύση Μαγνησίας στο Αμστερνταμ | Ειδήσεις, νέα για Βόλος  Θεσσαλία TV

Το μαυροσκορδάτο της Downvillage και του τυροκομείου Καρακάνας σε διεθνή έκθεση Με αλματώδη βήματα κατακτά την εγχώρια και τη διεθνή αγορά το ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 June 2019 | 9:11 am


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Μαγνησία [όλα τα ονόματα] - thenewspaper.gr

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Μαγνησία [όλα τα ονόματα]  thenewspaper.gr

Οι ώρες κυλούν βασανιστικά για τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας, καθώς μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, το αργότερο την ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 June 2019 | 4:39 pm


Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στις εκλογές δασκάλων και νηπιαγωγών Μαγνησίας - Magnesianews

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στις εκλογές δασκάλων και νηπιαγωγών Μαγνησίας  Magnesianews

Η ΔΑΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες με τη συμμετοχή δασκάλων και νηπιαγωγών στη νέα διοίκηση του Συλλόγου ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 June 2019 | 9:57 am


Συνδιοργανώνει τρεις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις στη Μαγνησία η Περιφέρεια - Magnesianews

Συνδιοργανώνει τρεις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις στη Μαγνησία η Περιφέρεια  Magnesianews

Το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών οργανώσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β.

Δημοσιεύθηκε στις 7 June 2019 | 6:12 pm


Παλιές βιομηχανίες του Βόλου θέμα τη έκθεσης των ΓΑΚ Μαγνησίας που σήμερα γιορτάζουν - thenewspaper.gr

Παλιές βιομηχανίες του Βόλου θέμα τη έκθεσης των ΓΑΚ Μαγνησίας που σήμερα γιορτάζουν  thenewspaper.gr

Γιορτάζουν σήμερα τα ΓΑΚ Μαγνησία στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας αρχείων η οποία έχει καθιερωθεί από το 2007 να εορτάζεται στις 9 Ιουνίου από το ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 June 2019 | 1:31 pm


Ημερίδα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας για τον πρωτογενή τομέα - PagasitikosNews

Ημερίδα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας για τον πρωτογενή τομέα  PagasitikosNews

Ημερίδα με θέμα «Η διαδικασία από το χωράφι στο ράφι-Ο ρόλος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στους επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα» διοργανώνει το ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 June 2019 | 1:30 pm


Νέα Διοίκηση θα εκλέξει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας - Magnesianews

Νέα Διοίκηση θα εκλέξει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας  Magnesianews

Κάλπες στήνονται σήμερα για νέο Δ.Σ. και τους αντιπροσώπους για την 88η Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 June 2019 | 12:08 pm


Το Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας για την αναστολή στάσης εργασίας - aftodioikisi.gr

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας για την αναστολή στάσης εργασίας  aftodioikisi.gr

Ανακοίνωση κατά της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ εξέδωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, διότι εξήγγειλε στάση εργασίας και την τελευταία στιγμή ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2019 | 5:24 pm


Τα ΓΑΚ Μαγνησίας υποδέχονται το κοινό την Παρασκευή 7 Ιουνίου - Magnesianews

Τα ΓΑΚ Μαγνησίας υποδέχονται το κοινό την Παρασκευή 7 Ιουνίου  Magnesianews

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων, τα ΓΑΚ Μαγνησίας την Παρασκευή 7 Ιουνίου θα είναι ανοιχτά όλη την ημέρα για να υποδεχθούν το κοινό και να το ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2019 | 11:49 am


Ξεσπούν οι αστυνομικοί της Μαγνησίας: Μήπως να κάνουμε κι εμείς απεργία πείνας όπως ο Κουφοντίνας για να σωθούμε; - Πρώτο ΘΕΜΑ

Ξεσπούν οι αστυνομικοί της Μαγνησίας: Μήπως να κάνουμε κι εμείς απεργία πείνας όπως ο Κουφοντίνας για να σωθούμε;  Πρώτο ΘΕΜΑ

Με αφορμή την μη καταβολή οδοιπορικών και τον αυξημένο όγκο εργασίας λόγω και των εκλογών των δύο προηγούμενων Κυριακών.

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2019 | 10:00 am


Κ. Παπανάτσιου: Ξεκίνησαν άμεσα αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας - Magnesianews

Κ. Παπανάτσιου: Ξεκίνησαν άμεσα αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας  Magnesianews

Ξεκίνησαν άμεσα αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας, τονίζει σε δήλωσή της, η Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Μαγνησίας κ.

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2019 | 10:00 am


Θετικός ο απολογισμός στους Σχολικούς Αγώνες για τα Λύκεια της Μαγνησίας - Magnesianews

Θετικός ο απολογισμός στους Σχολικούς Αγώνες για τα Λύκεια της Μαγνησίας  Magnesianews

Διεξήχθησαν και φέτος στη Μαγνησία οι Σχολικοί Αγώνες Λυκείων Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης, Κλασσικού Αθλητισμού ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2019 | 10:00 am


ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας: Και ξανά προς την δόξα τραβά... - thenewspaper.gr

ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας: Και ξανά προς την δόξα τραβά...  thenewspaper.gr

Επειδή στο ΠΑΣΟΚ πάλι τα κατάφεραν και έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, και επειδή πολύς ντόρος γίνεται γύρω από τις τέσσερις γυναίκες που ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2019 | 6:37 pm


ΝΔ Μαγνησίας: Δεν προχωρά η καταγραφή ζημιών από το χαλάζι - thenewspaper.gr

ΝΔ Μαγνησίας: Δεν προχωρά η καταγραφή ζημιών από το χαλάζι  thenewspaper.gr

«Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την θεομηνία σε περιοχές της Μαγνησίας και η καταγραφή των ζημιών δεν προχωρά» καταγγέλει ο Τομέας Αγροτικού της ΝΟΔΕ ΝΔ ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2019 | 3:35 pm


Αντίδραση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για την αναστολή των δρομολογίων του «Μουτζούρη - thenewspaper.gr

Αντίδραση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για την αναστολή των δρομολογίων του «Μουτζούρη  thenewspaper.gr

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Γιώργο Κακουλάκη, αλλά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας κ. Παναγιώτη Θεοχάρη ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2019 | 2:50 pm


Εκλογές στον σύλλογο καταστημάτων εστίασης Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Εκλογές στον σύλλογο καταστημάτων εστίασης Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Καταστημάτων Εστίασης Νομού Μαγνησίας, ανακοινώνει πως αύριο Τετάρτη (5/6) διεξάγονται εκλογές για την εκλογή ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2019 | 12:58 pm


Συγχαρητήρια της ΟΕΒΕΜ στους νέους δημάρχους της Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Συγχαρητήρια της ΟΕΒΕΜ στους νέους δημάρχους της Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια στους κ.κ. Χατζηκυριάκο Βαγγέλη, Μιτζικό ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2019 | 12:56 pm


Την Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζει η Περ. Πρωτοβουλία Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Την Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζει η Περ. Πρωτοβουλία Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Αύριο Τετάρτη γιορτάζεται η Ημέρα Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Αγώνα θα είναι εκεί για να στείλει το μήνυμα ότι συνεχίζει παντοιοτρόπως να ενημερώνει, ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2019 | 11:48 am


Η αποχή… κέρδισε στις εκλογές στους δήμους της Μαγνησίας - Magnesianews

Η αποχή… κέρδισε στις εκλογές στους δήμους της Μαγνησίας  Magnesianews

Η αποχή… φαίνεται πως τελικά, κέρδισε στις εκλογές στους δήμους της Μαγνησίας, ενώ είναι σημαντικές και χαρακτηριστικές περιπτώσεις που καταγράφηκαν και ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2019 | 10:00 am


Μαγνησία: Συνεχίζεται το μυστήριο με τα αίτια θανάτου της μητέρας βρέφους - Newsbeast.gr

Μαγνησία: Συνεχίζεται το μυστήριο με τα αίτια θανάτου της μητέρας βρέφους  Newsbeast.gr

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου της 34χρονης Βολιώτισσας, μητέρας ενός βρέφους μερικών μηνών, η οποία ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2019 | 10:00 am


Μαγνησία, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος: Μία μοναδική και πλήρης τουριστική ενότητα (audio) - ert.gr - ΕΡΤ

Μαγνησία, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος: Μία μοναδική και πλήρης τουριστική ενότητα (audio) - ert.gr  ΕΡΤ

Ο τουρισμός στη Μαγνησία με το μαγευτικό Πήλιο και στις Σποράδες νήσους ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Ελλάδα στον κόσμο» στο ραδιόφωνο της Φωνής της ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2019 | 10:00 am


Μαγνησία, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος: Αυξάνεται η ζήτηση για ακίνητα (audio) - ert.gr - ΕΡΤ

Μαγνησία, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος: Αυξάνεται η ζήτηση για ακίνητα (audio) - ert.gr  ΕΡΤ

Η αγορά ακινήτων της Μαγνησίας και των Σποράδων νήσων ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Ελλάδα στον κόσμο» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας.

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2019 | 10:00 am


ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: «Η μάχη δεν αφορά μόνο τα μέλη ή τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ» - Magnesianews

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: «Η μάχη δεν αφορά μόνο τα μέλη ή τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ»  Magnesianews

Η μάχη δεν αφορά μόνο τα μέλη ή τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, απευθύνοντας κάλεσμα ενόψει των εκλογών, ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2019 | 10:00 am


Χρυσοβελώνη: Θα είμαι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία - Εκλογές | News 24/7 - NEWS 24/7

Χρυσοβελώνη: Θα είμαι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία - Εκλογές | News 24/7  NEWS 24/7

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη απέδωσε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν είχαν το χρόνο να αισθανθούν την αλλαγή στην τσέπη τους, και κάλεσε τους ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2019 | 10:00 am


Διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Μαγνησίας ενόψει εθνικών εκλογών - ΕΡΤ

Διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Μαγνησίας ενόψει εθνικών εκλογών  ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: Facebook · Twitter · Google+; Pinterest. Πραγματοποιήθηκε σε ενωτικό και προεκλογικό κλίμα η συνεδρίαση της Διευρυμένης Νομαρχιακής ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2019 | 10:00 am


Ποια είναι τα τελικά αποτελέσματα στους Δήμους της Μαγνησίας - Magnesianews

Ποια είναι τα τελικά αποτελέσματα στους Δήμους της Μαγνησίας  Magnesianews

Σχετικά νωρίς ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, η έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων στις δημοτικές εκλογές στη Μαγνησία. Πρόκειται για τους νέους δημάρχους, που ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2019 | 10:00 am


Ν. Μαγνησίας: Οι νέοι δήμαρχοι στους 5 Δήμους (ονόματα) - aftodioikisi.gr

Ν. Μαγνησίας: Οι νέοι δήμαρχοι στους 5 Δήμους (ονόματα)  aftodioikisi.gr

Τη λίστα των υποψήφιων που εκλέγονται δήμαρχοι στους δήμους του νομού Μαγνησίας δημοσιεύει η aftodioikisi.gr. Στη λίστα περιλαμβάνονται και όσοι είχαν.

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2019 | 10:05 pm


ΤΩΡΑ: Έντονη χαλαζόπτωση σε περιοχές της Μαγνησίας [εικόνες και βίντεο] - thenewspaper.gr

ΤΩΡΑ: Έντονη χαλαζόπτωση σε περιοχές της Μαγνησίας [εικόνες και βίντεο]  thenewspaper.gr

Έντονη χαλαζόπτωση για περίπου πέντε λεπτά της ώρας σημειώθηκε στις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής στις Νηές και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2019 | 6:27 pm


Γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στον Πτελεό Μαγνησίας - Newsbeast.gr

Γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στον Πτελεό Μαγνησίας  Newsbeast.gr

Μια 34χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στον Πτελεό Μαγνησίας το απόγευμα της Παρασκευής και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2019 | 10:00 am


Αυστριακοί δημοσιογράφοι στη Μαγνησία - Magnesianews

Αυστριακοί δημοσιογράφοι στη Μαγνησία  Magnesianews

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Αυστρία ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2019 | 10:00 am


Οι πρώτοι των πρώτων στους δήμους της Μαγνησίας - Magnesianews

Οι πρώτοι των πρώτων στους δήμους της Μαγνησίας  Magnesianews

Τους πρώτους των πρώτων στους δήμους της Μαγνησίας, παρουσιάζει το www.magnesianews.gr, αναφορικά με τις ψήφους που έλαβαν οι υποψήφιοι δημοτικοί ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2019 | 10:00 am


Οι «σταυροί» των υποψηφίων για την ΠΕ Μαγνησίας - aftodioikisi.gr

Οι «σταυροί» των υποψηφίων για την ΠΕ Μαγνησίας  aftodioikisi.gr

Ανακοινώθηκαν από το Πρωτοδικείο Βόλου τα επίσημα αποτελέσματα των σταυρών προτίμησης που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2019 | 10:00 am


Νέο διοικητικό συμβούλιο στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Συγκεκριμένα: ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιαννουλή Μαρία. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Τσιτούμη Διαλεκτή.

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2019 | 10:00 am


Επανεξελέγη πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας η Μαρία Γιαννουλή - Magnesianews

Επανεξελέγη πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας η Μαρία Γιαννουλή  Magnesianews

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Μαΐου. Πρόεδρος επανεξελέγη η ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2019 | 10:00 am


Εκ νέου πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας η Μαρία Γιαννουλή - ΕΡΤ

Εκ νέου πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας η Μαρία Γιαννουλή  ΕΡΤ

Η κ. Μαρία Γιαννουλή επανεξελέγη πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, κατά τη συγκρότηση σε σώμα της νέας Διοίκησης που προέκυψε από τις πρόσφατες ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2019 | 10:00 am


Δεκατέσσερις οι έδρες της Μαγνησίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας - Magnesianews

Δεκατέσσερις οι έδρες της Μαγνησίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας  Magnesianews

Περιφερειακοί σύμβουλοι από τη χερσαία Μαγνησία και τις Σποράδες, θα καταλάβουν τα 14 από τα 51 έδρανα του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2019 | 10:00 am


Η σταυροδοσία των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στη Μαγνησία - ΕΡΤ

Η σταυροδοσία των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στη Μαγνησία  ΕΡΤ

Γνωστοποιήθηκαν από το Πρωτοδικείο Βόλου οι σταυροί των υποψηφίων των δημοτικών εκλογών στο δήμο του Βόλου. Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2019 | 10:00 am


Οι «σίγουροι» του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας - Πότε ανακοινώνει τους υποψηφίους - thenewspaper.gr

Οι «σίγουροι» του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας - Πότε ανακοινώνει τους υποψηφίους  thenewspaper.gr

Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας. Η βαριά ήττα ποπυ υπέστη το κυβερνών κόμμα ...

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2019 | 9:31 pm


Ποια σειρά καταλαμβάνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Μαγνησίας-Πρώτευσε η Δωροθέα Κολυνδρίνη - Magnesianews

Ποια σειρά καταλαμβάνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Μαγνησίας-Πρώτευσε η Δωροθέα Κολυνδρίνη  Magnesianews

Με πολύ μεγάλη διαφορά της τάξης του 29,22% μεταξύ Αγοραστού και Τσιλιμίγκα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καταγράφηκε η συντριπτική νίκη του νυν ...

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2019 | 10:00 am


Αυτά είναι τα τελικά επίσημα αποτελέσματα σε όλους τους Δήμους της Μαγνησίας [πίνακες] - thenewspaper.gr

Αυτά είναι τα τελικά επίσημα αποτελέσματα σε όλους τους Δήμους της Μαγνησίας [πίνακες]  thenewspaper.gr

Δείτετα τα τελικά αποτελέσματα όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με ενσωμάτωση του 100% των ψηφοδελτίων.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2019 | 10:00 am


Γκρίνιες στο ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας για την ήττα στις ευρωεκλογές - thenewspaper.gr

Γκρίνιες στο ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας για την ήττα στις ευρωεκλογές  thenewspaper.gr

Ξεκίνησε η γκρίνια στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής στον Βόλο για την ήττα σε τοπικό επίπεδο στις Ευρωεκλογές και το χαμηλό ποσοστό που σημείωσε το ...

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2019 | 10:00 am


Βράβευση μαθητών από τη Μαγνησία που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Μαθηματικά+παιχνίδι" - ΕΡΤ

Βράβευση μαθητών από τη Μαγνησία που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Μαθηματικά+παιχνίδι"  ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: Facebook · Twitter · Google+; Pinterest. Από την Επιτροπή Διαγωνισμών του Παραρτήματος του Ν. Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής ...

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2019 | 10:00 am


ΝΟΔΕ ΝΔ Μαγνησίας: Μια νέα, αισιόδοξη ημέρα μετά από ένα θριαμβευτικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ - thenewspaper.gr

ΝΟΔΕ ΝΔ Μαγνησίας: Μια νέα, αισιόδοξη ημέρα μετά από ένα θριαμβευτικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ  thenewspaper.gr

Σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ ΝΔ Μαγνησίας αναφέρει σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα: Συγχαρητήρια σε όλους όσοι εξελέγησαν, αλλά και σε όσους δεν τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2019 | 4:02 pm


Ποιους ψήφισαν οι ψηφοφόροι της Μαγνησίας - Magnesianews

Ποιους ψήφισαν οι ψηφοφόροι της Μαγνησίας  Magnesianews

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για ποια κόμματα και ποιους εκπροσώπους ψήφισαν οι ψηφοφόροι της Μαγνησίας για την Ευρωβουλή. Πιο ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2019 | 10:00 am


Τελικά αποτελέσματα σε έξι Δήμους της Μαγνησίας - Magnesianews

Τελικά αποτελέσματα σε έξι Δήμους της Μαγνησίας  Magnesianews

Ανακοινώθηκαν μετά από αρκετές ώρες τα τελικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στους περισσότερους δήμους της Μαγνησίας, καθώς εκκρεμούσαν δύο ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2019 | 10:00 am


Τι δείχνουν τα αποτελέσματα στους δήμους της Μαγνησίας - Magnesianews

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα στους δήμους της Μαγνησίας  Magnesianews

Με τον πρώτο γύρο εξελέγησαν τελικά δήμαρχοι στη Μαγνησία, ο Αχ. Μπέος στο Δήμο Βόλου και ο Δημ. Νασίκας στο Δήμο Ρήγα Φεραίου. Στους υπόλοιπους ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2019 | 10:00 am


«Κλείδωσαν» οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαγνησίας για όλους τους συνδυασμούς - Οι «σταυροί» και τα ντέρμπι [όλα τα ονόματα] - thenewspaper.gr

«Κλείδωσαν» οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαγνησίας για όλους τους συνδυασμούς - Οι «σταυροί» και τα ντέρμπι [όλα τα ονόματα]  thenewspaper.gr

Μητέρα των μαχών χαρακτηρίζεται η σταυροδοσία στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, για να συμπληρωθεί η λίστα των συμβούλων που θα εκπροσωπήσουν ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2019 | 10:00 am


Κλειστή η Δ/νση Μεταφορών Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων - Magnesianews

Κλειστή η Δ/νση Μεταφορών Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων  Magnesianews

Κλειστή θα παραμείνει η Διευθ. Μεταφορών τις επόμενες Τετάρτες λόγω εξετάσεων υποψηφίων οδηγών. Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του Περιφερειάρχη ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2019 | 10:00 am


Πόσες έδρες βγάζουν οι πρωτεύσαντες υποψήφιοι στους δήμους της Μαγνησίας - Magnesianews

Πόσες έδρες βγάζουν οι πρωτεύσαντες υποψήφιοι στους δήμους της Μαγνησίας  Magnesianews

Τις έδρες που σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, βγάζουν οι πρωτεύσαντες υποψήφιοι στους δήμους της Μαγνησίας δημοσιεύει η ΜΑΓΝΗΣΙΑ.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2019 | 10:00 am


Ποιοι υποψήφιοι της Μαγνησίας προηγούνται στους οκτώ συνδυασμούς της Περιφέρειας - Magnesianews

Ποιοι υποψήφιοι της Μαγνησίας προηγούνται στους οκτώ συνδυασμούς της Περιφέρειας  Magnesianews

Ποιοι υποψήφιοι της Μαγνησίας προηγούνται στους οκτώ συνδυασμούς της Περιφέρειας.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2019 | 10:00 am


Ώρα 13.15: Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Μαγνησία [πίνακες] - thenewspaper.gr

Ώρα 13.15: Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Μαγνησία [πίνακες]  thenewspaper.gr

Δείτε τα αποτελέσματα των Περιφερειακών εκλογών στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, όπως διμαορφώνονται μέχρι αυτή την ώρα: ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2019 | 10:00 am


Αποτελέσματα Εκλογών 2019 LIVE: Δήμος Βόλου Μαγνησίας (ΤΕΛΙΚΟ) - Newsbomb

Αποτελέσματα Εκλογών 2019 LIVE: Δήμος Βόλου Μαγνησίας (ΤΕΛΙΚΟ)  Newsbomb

Αποτελέσματα Εκλογών 2019 LIVE Δήμος Βόλου Μαγνησίας:Τα… ψέματα τελείωσαν. Οι κάλπες έκλεισαν και η εκλογική διαδικασία των Δημοτικών και ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2019 | 10:00 am


Τι ψήφισαν οι κάτοικοι της Μαγνησίας στις Ευρωεκλογές (αποτελέσματα μέχρι 10 μ.μ.) - Magnesianews

Τι ψήφισαν οι κάτοικοι της Μαγνησίας στις Ευρωεκλογές (αποτελέσματα μέχρι 10 μ.μ.)  Magnesianews

Όμιλος Καρεκλίδη Ιάσονος 77, Βόλος, 382 21. Τηλ.: 24210 85531 | Φαξ: 24210 65008. Εmail: [email protected] Διαχείριση - Λογιστήριο Τηλ.: 24210 ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 May 2019 | 10:00 am


Xωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν σήμερα οι κάλπες στη Μαγνησία - ΕΡΤ

Xωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν σήμερα οι κάλπες στη Μαγνησία  ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: Facebook · Twitter · Google+; Pinterest. Διεξάγονται από τις 7 σήμερα το πρωί οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 May 2019 | 10:00 am


Summer Camp στον Όμιλο Αντισφαίρισης Μαγνησίας! - Tennis24

Summer Camp στον Όμιλο Αντισφαίρισης Μαγνησίας!  Tennis24

O Ο.Α. Μαγνησίας σε συνεργασια με τους , Ζαχαρία Κατσιγιαννάκη και Άκη Αμούτζα αποφάσισαν να καθιερωσουν ως θεσμό την καλοκαιρινή προετοιμασία ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2019 | 10:00 am


Επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας η Αγία Άννα - Magnesianews

Επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας η Αγία Άννα  Magnesianews

Την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας επισκέφθηκαν την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 τμήματα της σχολής ποδοσφαίρου της Αγίας Άννας. Οι μικροί αθλητές ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2019 | 10:00 am


Αποδεκτά τα ψηφοδέλτια των "καθυστερημένων" συνδυασμών στη Μαγνησία - ΕΡΤ

Αποδεκτά τα ψηφοδέλτια των "καθυστερημένων" συνδυασμών στη Μαγνησία  ΕΡΤ

Διανεμήθηκε το εκλογικό υλικό, όλα έτοιμα για την Κυριακή. Μοιράσου το άρθρο: Facebook · Twitter · Google+; Pinterest. Ολοκληρώθηκε με μέριμνα της ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2019 | 10:00 am


Σε ετοιμότητα για τις εκλογές της Κυριακής η Π.Ε. Μαγνησίας - Magnesianews

Σε ετοιμότητα για τις εκλογές της Κυριακής η Π.Ε. Μαγνησίας  Magnesianews

Οι εκλογές αυτές για πρώτη φορά θα είναι τετραπλές. Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων θα λειτουργήσουν 335 εκλογικά τμήματα με την ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2019 | 10:00 am


Αυτό είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΜΔΥΔΑΣ Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Αυτό είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΜΔΥΔΑΣ Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΔΥΔΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ πού εξελέγη από τις αρχαιρεσίες πού έγιναν την 17η Μαίου, συστάθηκε σε σώμα την 23/05/2019 ως ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2019 | 10:00 am


Σε τριήμερη απεργία από σήμερα και οι εργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας - Magnesianews

Σε τριήμερη απεργία από σήμερα και οι εργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας  Magnesianews

Σε τριήμερη απεργία από σήμερα και οι εργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας, λόγω της γενικότερης υποβάθμισης της υγείας, αλλά και των οφειλών απέναντί τους ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2019 | 10:00 am


52 Χορευτικά Συγκροτήματα στο 2ο Αντάμωμα Χορευτικών Συνόλων Μαγνησίας - ΕΡΤ

52 Χορευτικά Συγκροτήματα στο 2ο Αντάμωμα Χορευτικών Συνόλων Μαγνησίας  ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: Facebook · Twitter · Google+; Pinterest. Με τη συμμετοχή 52 χορευτικών συγκροτημάτων από ολόκληρη τη Μαγνησία πραγματοποιήθηκε, ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2019 | 10:00 am


Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ σε δικαιούχους της Μαγνησίας - Magnesianews

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ σε δικαιούχους της Μαγνησίας  Magnesianews

Αποζημιώσεις ύψους 6.016.346,35 ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. αύριο Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, σε 5.236 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι δικαιούχοι ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2019 | 10:00 am


Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Μαγνησίας τίμησαν τον Δημητριάδος Ιγνάτιο - romfea.gr

Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Μαγνησίας τίμησαν τον Δημητριάδος Ιγνάτιο  romfea.gr

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Πολιτισμό (21/5), οι Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας πραγματοποίησαν σήμερα ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2019 | 3:15 pm


Νέο Διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Νέο Διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας συνήλθε σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Μαγνησίας. Η σύστασή του ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2019 | 10:53 am


Κατέθεσε μήνυση εναντίον υποψηφίου δημάρχου της Μαγνησίας - onlarissa.gr

Κατέθεσε μήνυση εναντίον υποψηφίου δημάρχου της Μαγνησίας  onlarissa.gr

Περίεργες διαστάσεις λαμβάνει η πολιτική αντιπαράθεση λίγες μέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής στο Νότιο Πήλιο. Όπως αποκαλύπτει το TheNewspaper.gr ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2019 | 10:00 am


Νέα Διοίκηση των Μηχανικών Δημοσίου Μαγνησίας - Magnesianews

Νέα Διοίκηση των Μηχανικών Δημοσίου Μαγνησίας  Magnesianews

Με μαζική συμμετοχή των Μηχανικών του Δημοσίου, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, οι αρχαιρεσίες της 17ης Μαΐου της ΕΜΔΥΔΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ. Συγκεκριμένα σε ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2019 | 10:00 am


Κλειστή η Δ/νση Μεταφορών Μαγνησίας για τρεις Τετάρτες - Magnesianews

Κλειστή η Δ/νση Μεταφορών Μαγνησίας για τρεις Τετάρτες  Magnesianews

Κλειστό θα παραμείνει το Μηχανολογικό τις τρεις επόμενες Τετάρτες λόγω εξετάσεων υποψηφίων οδηγών. Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του Περιφερειάρχη ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2019 | 10:00 am


Ανοιχτά τα γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε. Μαγνησίας για πληροφόρηση και προμήθεια ψηφοδελτίων - ΕΡΤ

Ανοιχτά τα γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε. Μαγνησίας για πληροφόρηση και προμήθεια ψηφοδελτίων  ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: Facebook · Twitter · Google+; Pinterest. Τα γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε. Μαγνησίας θα είναι ανοικτά για την πληροφόρηση και τη προμήθεια ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2019 | 10:00 am


Μουσική βραδιά από τους τρίτεκνους της Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Μουσική βραδιά από τους τρίτεκνους της Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Ο σύλλογος Τριτέκνων Νομού Μαγνησίας «Η Αργώ», με την υποστήριξη της Βολιώτικης Χορωδίας, διοργανώνει «μουσική βραδιά» με ελληνικά τραγούδια την ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2019 | 10:00 am


Σήμερα η προεκλογική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας - Magnesianews

Σήμερα η προεκλογική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας  Magnesianews

H κεντρική προεκλογική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου στις 19:30 στην παραλία του Βόλου ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2019 | 10:00 am


«Επιμελητήριο Μαγνησίας»: Στήριξη στους επαγγελματίες όλων των συνδυασμών - Magnesianews

«Επιμελητήριο Μαγνησίας»: Στήριξη στους επαγγελματίες όλων των συνδυασμών  Magnesianews

Στήριξη στους επαγγελματίες όλων των συνδυασμών ενόψει των εκλογών, ζητά με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Μαγνησίας

Φιλικοί ιστότοποι: