Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μαγνησίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Οι αγίες Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη και η μητέρα τους Σοφία

Η αγία Σοφία και οι κόρες της, η Πίστη, η Ελπίδα και η Αγάπη, ζούσαν στην Ιταλία, το 2ο αιώνα μ.Χ., στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού. Κατάγονταν από λαμπρή γενιά, πλούσια οικογένεια, με ευσεβείς προγόνους. Η μητέρα ήταν χήρα, γυναίκα ενάρετη, που ζούσε με σοφία, πίστη, ελπίδα, αγάπη στο Χριστό, και με τον ίδιο τρόπο ανέτρεφε και τις θυγατέρες της.
Δεν έπαυε να τις θυμίζει πόσο ασύγκριτα μεγαλύτερη αξία έχει η ωραιότητα και τα χαρίσματα της ψυχής από την ωραιότητα του σώματος που κι αυτή διέθεταν. Αυτά όμως τις έλεγε ότι είναι πρόσκαιρα, δεν κρατούν ούτε καν σε ολόκληρη αυτή τη γήινη ζωή, αλλά πολύ γρήγορα μαραίνονται και χάνονται· ενώ τα άλλα μας προετοιμάζουν για να αντέξουμε μια ζωή αιώνια και να χαιρόμαστε για πάντα κοντά στον Θεό, στη Βασιλεία των Ουρανών. Έτσι  μεγάλωνε η πιστή και σοφή αρχόντισσα τις τρεις αγαπημένες κορούλες της. Κάποια φορά χρειάστηκε να πάνε στη Ρώμη, την πρωτεύουσα της μεγάλης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το γεγονός δεν έμεινε απαρατήρητο, καθώς η φήμη για τις αρετές της μητέρας και τις χάρες των κοριτσιών κυκλοφόρησε γρήγορα. Άλλοι χάρηκαν, πολλοί ζήλεψαν και κάποιοι έτρεξαν στον αυτοκράτορα να φανερώσουν ότι οι αρχοντοπούλες δεν σέβονταν τους θεούς του. Εκείνος διέταξε να τις φέρουν μπροστά του. Φυσικά δεν μπόρεσε να κρύψει το θαυμασμό του για την ομορφιά που αντίκρισε. Πήρε ιδιαιτέρως τη μητέρα και της μίλησε για την πίστη. Κατάλαβε όμως ότι ήταν πολύ γενναία και δεν φοβόταν τίποτα. Έπειτα ζήτησε να παρουσιαστούν οι θυγατέρες όλες μαζί. Άρχισε να τις κολακεύει και να τις καλοπιάνει με διάφορους τρόπους. Επειδή όμως κατάλαβε ότι δεν κολακεύονταν, γιατί ο νους τους δεν ήταν σε υλικά και κοσμικά πράγματα, όπως ωραία φορέματα, ακριβά κοσμήματα, διασκεδάσεις, πλούτη, δόξες, τιμές και παρόμοια γήινα αγαθά, τις πήρε μία μία χωριστά.
Πρώτα πήρε τη μεγαλύτερη, την Πίστη, που ήταν δώδεκα χρονών και της ζήτησε να θυσιάσει στα είδωλα. Εκείνη με θάρρος τον έλεγξε για την αγνωσία και την ανοησία του να πιστεύει ότι τα είδωλα, δηλαδή τα ξύλινα και πέτρινα αγάλματα που φτιάχνουν άνθρωποι, είναι θεοί! Και όχι μόνον αυτό, αλλά και να υποχρεώνει και άλλους ανθρώπους να αφήνουν τον αληθινό Θεό και δημιουργό των πάντων και να πιστεύουν σ’ αυτά ! Έξαλλος από θυμό ο αυτοκράτορας διέταξε τιμωρίες και βασανιστήρια, από τα οποία όμως η μάρτυς έβγαινε αβλαβής.  Έτσι διέταξε να την αποκεφαλίσουν.
Μετά παρουσιάζεται μπροστά στον τύραννο η Ελπίδα, η οποία ήταν δέκα χρονών, με την ίδια γενναιότητα κι εκείνη. Ανάμεσα στα βασανιστήρια, από τα οποία και εκείνη έμεινε αβλαβής, όπως και η αδελφή της, του είπε: «Με τη δύναμη και την υπομονή που θα μου δώσει ο Χριστός, ελπίζω να σε νικήσω στον πόλεμο που έστησες με ένα ανήλικο κορίτσι που δεν έχει καμιά βοήθεια εκτός από τη δύναμη που περιμένει από τον Θεό». Είχε κι αυτή ίδιο τέλος. Η τελική απόφαση ήταν αποκεφαλισμός.
Έπειτα ο τύραννος διέταξε να φέρουν μπροστά του τη μικρότερη, την Αγάπη. Ήταν ένα χαριτωμένο κοριτσάκι εννιά χρονών. Στέκεται μπροστά του και του λέει άφοβα: «Μη με βλέπεις μικρή και ελπίζεις να με ξεγελάσεις με τις κολακείες σου. Είμαι κι εγώ ένα κλαδί από το ίδιο δέντρο που δοκίμασες προηγουμένως και καταντροπιάστηκες και ξεφτιλίστηκες. Δεν είμαι λιγότερο ανδρεία από τις αδελφές μου·  αλλά ο Χριστός θα μου δώσει τόση περισσότερη υπομονή, όσο μικρότερη είμαι». Το θάρρος της μικρής μάρτυρος γέμισε με έκπληξη μεγάλη αλλά και με ασυγκράτητο θυμό τον τύραννο. Φρικτά βασανιστήρια δοκίμασε το μαρτυρικό κορμάκι της. Με τη Χάρη του Χριστού όμως βγήκε και αυτή απ’ όλα αβλαβής, γι’  αυτό την αποκεφάλισαν κι αυτή.
Η μητέρα τους, Σοφία, χάρηκε πάρα πολύ που είχε γεννήσει τέτοια ευλογημένα παιδιά και που αξιώθηκε να γίνει μητέρα μαρτύρων. Ευχαρίστησε τον Θεό που ενίσχυσε τα κορίτσια της να δεχθούν και να υπομείνουν με χαρά το μαρτύριο. Τον ευχαρίστησε που δέχθηκε και τη δική της προσφορά, αφού για το Χριστό και την αιώνια Βασιλεία Του τα προετοίμαζε από μικρά. Τώρα είχε εκπληρώσει τον προορισμό της·  μπορούσε κι εκείνη να αναχωρήσει για τη Βασιλεία Του. Αυτό παρακάλεσε, και ο Θεός μπορούσε να μην ακούσει την προσευχή μιας τέτοιας μάνας; Κήδευσε τα άγια και μαρτυρικά λείψανα των θυγατέρων της με ευλάβεια και  μεγαλοπρέπεια. Την τρίτη μέρα πήγε στον τάφο τους να τις αγκαλιάσει και να τις χαιρετίσει για τελευταία φορά. Από εκεί η ολόφωτη ψυχή της πέταξε κοντά τους, για να χαίρεται αιώνια κοντά στο Χριστό, στον οποίο είχε αφιερώσει όλη την εδώ ζωή της.
Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη τους στις 17 Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2019 | 7:17 am


Σωτήρης Μουστάκας 1940 – 2007

Κύπριος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, με σπουδαία κωμική φλέβα και μεγάλες δυνατότητες στο δράμα.
Ο Σωτήρης Μουστάκας γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1940 στο χωριό Κάτω Πλάτρες Λεμεσού και ήταν το τελευταίο παιδί πολυμελούς οικογένειας. Έκανε μουσικές σπουδές (βιολί), αλλά το όνειρό του ήταν να γίνει ηθοποιός.
Από το Δημοτικό κιόλας ήταν πρωταγωνιστής στα έργα που ανέβαζε με τους συμμαθητές του. Του άρεσε ο Σέξπιρ, αλλά και ο Τσάρλι Τσάπλιν, που τον είχε δει στο σινεμά.
Το άτυπο ντεμπούτο του στο θεατρικό σανίδι το έκανε στη Λεμεσό. Είχε πάει να δει τον θίασο του Νίκου Σταυρίδη και κάποια στιγμή βρήκε την ευκαιρία να τρυπώσει στα καμαρίνια. Εκεί ζήτησε τη βοήθεια του σπουδαίου κωμικού, όταν θα ερχόταν στην Αθήνα να σπουδάσει θέατρο. Στο διάλειμμα από σκηνής ο Σταυρίδης έλεγε ανέκδοτα στον κόσμο. «Κάποια στιγμή σταμάτησε κι άρχισε να φωνάζει το όνομά μου. Με κάλεσε στη σκηνή. Αυτό ήταν το ντεμπούτο μου» είχε πει.  
Σε ηλικία 15 χρονών, συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959), ως αγγελιοφόρος διαταγών του αρχηγού της, Διγενή Γρίβα, προς τις διάφορες αντιστασιακές ομάδες. Μοίραζε φυλλάδια κι έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για εφτά μήνες. Με πλαστό διαβατήριο ταξίδεψε στην Αθήνα για να σπουδάσει ηθοποιός, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του.
Όταν έφτασε στην Αθήνα, έπιασε δουλειά σ' ένα εστιατόριο ως σερβιτόρος και παράλληλα έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Κόπηκε, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Ξαναπροσπάθησε και πέρασε. Εκεί γνώρισε και την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου, την οποία παντρεύτηκε το 1973 κι έκαναν μία κόρη, την Αλεξία. Την περίοδο που σπούδαζε στο Εθνικό, πέρασε στο πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στην ΑΣΟΕΕ.
Ως σπουδαστής εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι κρατώντας ένα μικρό ρόλο στο έργο «Χαραυγή» του Δημήτρη Μπόγρη (1961) κι ένα χρόνο αργότερα έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση με τον θίασο της Κάκιας Αναλυτή και του Κώστα Ρηγόπουλου στο έργο των Βαγγέλη Γκούφα και Βασίλη Ανδρεόπουλου «Μια πόρτα δραχμές πεντακόσιες». Με τον ίδιο θίασο συνεργάστηκε και τον επόμενο χρόνο, ενώ ακολούθησαν συνεργασίες με τους θιάσους Μάρως Κοντού - Γιώργου Πάντζα και Λάμπρου Κωνσταντάρα - Μάρως Κοντού.
Στα μέσα της δεκαετίας του '60 έπαιξε στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, ενώ σημαντική θεωρήθηκε η ερμηνεία του στον «Ασυλλόγιστο» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μπούχλη. Τη θεατρική σεζόν 1969-1970 συνεργάστηκε με τον θίασο Αλέξη Μινωτή - Κατίνας Παξινού στο θεατρικό του Σον Ο’ Κέιζι «Η Ήρα και το παγόνι». Το 1976 συγκρότησε τον δικό του θίασο και ανέβασε τα έργα «Το κλουβί με τις τρελλές», «Βιολιστής στη στέγη», «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» και «Ο σιγανοπαπαδιάς».
Ηθοποιός με άνεση στον αυτοσχεδιασμό, διακρίθηκε ιδιαίτερα στην επιθεώρηση. Το 1994 τιμήθηκε με το βραβείο επιθεώρησης «Παναθήναια» για την ερμηνεία του στο νούμερο «Άμλετ» και δύο χρόνια η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων τού απένειμε το βραβείο «Παπαδούκα» για το νούμερο «Οι δύο δουλειές» στην επιθεώρηση «Και Μί-μη χειρότερα».
Στον κινηματογράφο, η καριέρα του ξεκίνησε το 1964 με τον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη, όπου υποδύθηκε τον τρελό του χωριού και ολοκληρώθηκε με τον ρόλο του Τιτσιάνο στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ελ Γκρέκο» το 2007. Σταθμός θεωρήθηκε η ερμηνεία του στην ταινία «Ο Νομοταγής Πολίτης», σε σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού και σενάριο Κώστα Μουρσελά. Τη δεκαετία του '80 πρωταγωνίστησε σε δεκάδες βιντεοταινίες. Το 2002 βραβεύτηκε για το ρόλο τού 98χρονου χάκερ στην τηλεοπτική σειρά του Γιάννη Σμαραγδή «Τα χαϊδεμένα παιδιά», που μεταδόθηκε από την ΕΤ1.
Ο Σωτήρης Μουστάκας πέθανε στις 4 Ιουνίου 2007 σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 66 ετών. Λίγες ώρες πριν από το μοιραίο είχε αισθανθεί αδιαθεσία, κατά τη διάρκεια πρόβας του «Πλούτου» του Αριστοφάνη, που θα παρουσίαζε με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Γιώργο Κωνσταντίνου και Βάσια Τριφύλλη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από καρκίνο.

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2019 | 6:57 am


Μάνος Λοΐζος 1937 – 1982

Κυπριακής καταγωγής μουσικοσυνθέτης, με σπουδαία προσφορά στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.
Ο Εμμανουήλ Λοΐζος γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1937 στο χωριό Άγιοι Βαβατσινιάς της επαρχίας Λάρνακας. Ήταν το μοναδικό παιδί του Ανδρέα Λοΐζου και της Δέσποινας Μανάκη, κόρης γεωπόνου από τη Ρόδο.
Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, όταν ο Μάνος ήταν επτά ετών.
Με τη μουσική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια. Γράφτηκε σε τοπικό Ωδείο και άρχισε να μαθαίνει βιολί, αλλά κατέληξε στην κιθάρα. Μετά την αποφοίτησή του από το Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας
το 1955 ήλθε στην Αθήνα και γράφτηκε αρχικά στη Φαρμακευτική Σχολή και στη συνέχεια στην ΑΣΟΕΕ. Στις αρχές του 1960 ήλθε η μεγάλη στροφή στη ζωή του, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική.
Για να επιβιώσει κάνει διάφορες δουλειές, από γκαρσόνι σε ταβέρνα μέχρι γραφίστας και διακοσμητής. Το 1962 έρχεται σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μεσολαβεί στη «Φίλιπς» για την ηχογράφηση του πρώτου του τραγουδιού. Είναι το «Τραγούδι του δρόμου», ελληνική απόδοση του Νίκου Γκάτσου σ' ένα ποίημα του Λόρκα με ερμηνευτή τον Γιώργο Μούτσιο.
Το Απρίλιο του 1962 έγινε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ), με στόχο τη στήριξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και την προβολή νέων δημιουργών. Στις τάξεις του συλλόγου θα βρεθούν πολύ γρήγορα ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Νότης Μαυρουδής, ο Φώντας Λάδης, ο Μάνος Ελευθερίου και πολλοί άλλοι. Αναλαμβάνει τη διεύθυνση της χορωδίας του συλλόγου και με αυτή συμμετέχει το καλοκαίρι στις παραστάσεις της μουσικής επιθεώρησης του Μίκη Θεοδωράκη «Όμορφη Πόλη» που ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Παρκ.
Τον Μάρτιο του 1965 παντρεύεται τη Μάρω Λήμνου, τη μετέπειτα συγγραφέα παιδικών βιβλίων, γνωστή ως Μάρω Λοΐζου. Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1966, θα γεννηθεί η κόρη τους Μυρσίνη. Τα επόμενα χρόνια θα είναι αρκετά δημιουργικά για τον συνθέτη. Γράφει τραγούδια και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών για τις αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις. Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 συνελήφθη και πέρασε 10 μέρες στα κρατητήρια στης Ασφάλειας. Μέσα στο ξέφρενο κλίμα της μεταπολίτευσης συμμετέχει στις μεγάλες λαϊκές συναυλίες της εποχής και στο τέλος του 1974 κυκλοφορεί το δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου», με όλα εκείνα τα τραγούδια του που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε δεν τους είχε επιτραπεί η ηχογράφηση από τη λογοκρισία της επταετίας. Την τριετία 1974 - 1977 υπήρξε ένας από τους βασικούς εκφραστές του πολιτικού τραγουδιού. Το 1978 αναλαμβάνει την προεδρία της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδας και πρωτοστατεί στη δημιουργία φορέα είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων. Τον ίδιο χρόνο παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη.
Στην εικοσαετή μουσική του διαδρομή έγραψε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια, συνεργαζόμενος με τους στιχουργούς Γιάννη Νεγρεπόντη, Φώντα Λάδη, Μανώλη Ραούλη, Δημήτρη Χριστοδούλου και Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον οποίο γνωρίστηκε το 1965 και έγιναν αχώριστοι φίλοι. Τα τραγούδια του, γεμάτα λυρισμό και τρυφερότητα, ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Γιάννης Καλατζής, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Δήμητρα Γαλάνη.
Ο Μάνος Λοΐζος έφυγε νωρίς από τη ζωή στις 17 Σεπτεμβρίου 1982. Άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Μόσχας, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Βασική Δισκογραφία

«Ο Σταθμός» (1968): Επτά τραγούδια σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και πέντε ορχηστρικά. («Minos») Επιτυχίες: «Δελφίνι, Δελφινάκι», «Το παληό ρολό», «Η δουλειά κάνει τους άντρες», «Ο Σταθμός». Τραγουδούν: Γιάννης Καλατζής, Λίτσα Διαμάντη, Δημήτρης Ευσταθίου και Γιώργος Νταλάρας.
 • «Θαλασσογραφίες» (1970): 11 τραγούδια σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. («Minos») Επιτυχίες: «Έχω ένα καφενέ», «Τζαμάικα», «10 παλληκάρια». Τραγουδούν: Γιάννης Καλατζής, Γιώργος Νταλάρας, Μαρίζα Κωχ, Γιάννης Πάριος και ο συνθέτης.
 • «Ευδοκία» (1971): Το σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας του Αλέξη Δαμιανού. («Minos») Επιτυχία: «Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας».
 • «Να 'χαμε τι να 'χαμε...» (1972): 10 τραγούδια σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. («Minos») Επιτυχίες: «Παποράκι», «Ήλιε μου σε παρακαλώ», «Κουταλιανός», «Ελισσώ». Τραγουδούν: Γιάννης Καλατζής και Γιώργος Νταλάρας.
 • «Τραγούδια του δρόμου» (1974): 12 τραγούδια σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Νίκου Γκάτσου και Μάνου Λοΐζου. («Minos») Επιτυχίες: «Μέρμηγκας», «Τσε», «Τ' Ακορντεόν», «Τρίτος Παγκόσμιος». Τραγουδούν: Αλέκα Αλιμπέρτη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χορωδία Γιώργου Κακίτση και ο συνθέτης.
 • «Καλημέρα ήλιε» (1974): 12 τραγούδια σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου και Μάνου Λοΐζου. («Minos») Επιτυχίες: «Καλημέρα Ήλιε», «Μια καλημέρα», «Με φάρο το φεγγάρι», «Θα έρθει μόνο μια στιγμή», «Δώδεκα παιδιά» και «Όταν σε είδα να ξυπνάς». Τραγουδούν: Κώστας Σμοκοβίτης, Χάρις Αλεξίου, Αλέκος Αλιμπέρτης και ο συνθέτης.
 • «Τα νέγρικα» (1975): Κύκλος 10 τραγουδιών σε ποίηση Γιάννη Νεγρεπόντη. («Minos») Επιτυχία: «Ο γερο νέγρο Τζιμ». Τραγουδούν: Μαρία Φαραντούρη και Μανώλης Ρασούλης.
 • «Τα τραγούδια μας» (1976): 12 τραγούδια σε στίχους Φώντα Λάδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. («Minos») Επιτυχίες: «Λιώνουν τα νιάτα μας», «Πάγωσε η τζιμινιέρα», «Το Δέντρο». Ο δίσκος έγινε πλατινένιος, αλλά τα περισσότερα τραγούδια κόπηκαν από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, λόγω των πολιτικοκοινωνικών τους μηνυμάτων.
 • «Τα τραγούδια της Χαρούλας» (1979): 12 τραγούδια σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και Πυθαγόρα. («Minos») Επιτυχίες: «Γύφτισσα τον εβύζαξε», «Τέλι, Τέλι, Τέλι», «Όλα σε θυμίζουν». Τραγουδούν: Χάρις Αλεξίου και Δημήτρης Κοντογιάννης. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος.
 • «Για μια μέρα ζωής» (1980): 12 τραγούδια σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μανώλη Ρασούλη, Δώρας Σιτζάνη, Φώντα Λάδη, Τάσου Λειβαδίτη και Μάνου Λοΐζου. («Minos») Επιτυχίες: «Σ' ακολουθώ», «Κι αν είμαι ροκ», «Η ημέρα εκείνη δεν θα αργήσει». Τραγουδούν: Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δώρα Σιτζάνη και ο συνθέτης.
 • «Γράμματα στην αγαπημένη» (1983): Μελοποιημένη ποίηση του τούρκου Ναζίμ Χικμέτ σε απόδοση Γιάννη Ρίτσου. («Minos»)
 • «Εκτός Σειράς. Σαράντα σκόρπιες ηχογραφήσεις» (2002): Συλλογή με επιτυχίες του που δεν είχαν συμπεριληφθεί σε δίσκους. («Minos»)
 • «Τα τραγούδια του Σεβάχ» (2003): Συλλογή με τις μεγάλες επιτυχίες του («Minos»)

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2019 | 6:51 am


Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Στις οκτώ απόψε το βράδυ, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει προαναγγελθεί, η σύσκεψη των επιστημονικών φορέων του Βόλου, για την καύση σκουπιδιών και τη δυσοσμία στην πόλη.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου που συγκαλεί και τη σύσκεψη, θα είναι κλειστή και θα εκδοθούν τα όποια συμπεράσματα και απόψεις...

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ
Στο OPEN φιλοξενήθηκε σήμερα  η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και μίλησε στην πρωϊνή εκπομπή του καναλιού με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και της Ανθής Βούλγαρη για τα θέματα του περιβάλλοντος. Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ
ΜΠΕΟΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
«Είναι μονόδρομος», είπε ο Αχ. Μπέος και επικαλέστηκε μελέτη του Π.Θ. που δείχνει μηδενική επιβάρυνση. Να παράγουμε εμείς και να ξέρουμε τι παράγουμε, αν είναι νόμιμο ή όχι» ζήτησε «να σταματήσουν να τρομάζουν τον κόσμο και να τρομοκρατούν χωρίς αποδείξεις και στοιχεία»
Η ανακοίνωση της Επιτροπής
Οι εξελίξεις στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ραγδαίες το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Ξαφνικά Περιφέρεια, φορείς της πόλης, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης (πρώην κυβερνητικοί) λύνουν τη σιωπή τους, ξεπερνάνε την αδράνειά τους, συμφωνούν μεταξύ τους και κατακλύζουν τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη με αιτήματα για συναντήσεις και ενέργειες που αποσκοπούν στην επίλυση του προβλήματος. Και όλοι εστιάζουν στην ανάγκη εγκατάστασης δικτύου μετρητών ώστε να προσδιοριστούν οι ρύποι που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση του Βόλου. Εντάξει, ας μην παραπονιόμαστε, είναι ένα βήμα και αυτό. Ένα βήμα για να μπουν επιτέλους μετρητές σε αυτή την πόλη, κάτι που έπρεπε ήδη από χρόνια να υπάρχει, τόσο για το αυτονόητο του πράγματος, όσο και γιατί είναι παλιά η γνώση για την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της περιοχής. Η έλλειψή τους δηλώνει αδιαφορία από την Πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και έδινε πάντα την ελευθερία στους ρυπαντές να παραμένουν «άγνωστοι» και ατιμώρητοι. Για αυτό αποτελούσε πάντα και αίτημα της Επιτροπής Πολιτών, που ελλείψει σχετικών ενεργειών από τους υπευθύνους, διερευνά από καιρό την περίπτωση εγκατάστασης δικτύου μετρητών από τους ίδιους τους πολίτες σε συνεργασία με φορείς που μπορούν να παρακολουθούν και να αναλύουν τα σχετικά δεδομένα και να εξαγάγουν ασφαλή και αξιόπιστα συμπεράσματα. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κανένας δεν μιλάει για το τι θα γίνει μέχρι να εγκατασταθούν οι μετρητές και μέχρι να περάσει ένα εύλογο διάστημα για την εξαγωγή των πρώτων ασφαλών συμπερασμάτων. Οι ρυπαντές θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν; Η ΑΓΕΤ θα συνεχίσει να καίει απορριμματογενή και άλλα ύποπτα, αγνώστου προέλευσης, επικίνδυνα καύσιμα; Ήδη μέσα στο σαββατοκύριακο νέο πλοίο ξεφόρτωσε RDF σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Κανείς δεν μιλάει επίσης για το είδος των ρύπων που θα μετριούνται. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται διοξίνες και φουράνια, που έχουν συγκεκριμένη προέλευση, ή όχι; Τέλος, γιατί κανείς δεν μιλάει για την αποδεδειγμένη ρύπανση από την καύση απορριμμάτων, που είτε μετριέται είτε όχι, είτε μυρίζει είτε όχι, πλανάται πάνω από την πόλη, μπαίνει στα πνευμόνια μας και σε κάθε έμβιο οργανισμό δηλητηριάζοντας ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο της περιοχής; Όλοι ξέρουμε ότι η καύση απορριμμάτων παράγει διοξίνες και σκορπίζει θάνατο! Κανείς δεν έχει άλλοθι ότι κάνει ό,τι μπορεί επειδή ζητά μετρητές αν παράλληλα δεν διεκδικεί την παύση της καύσης μέχρι να αποδειχτεί ότι αυτή είναι ασφαλής για τη δημόσια υγεία! Αν μπορεί να αποδειχτεί… Και από όσους όψιμα κόπτονται για το δίκτυο μετρητών κανείς δεν διεκδικεί να αρθεί η άδεια της εταιρείας να καίει σκουπίδια! Κι εδώ έρχεται και μια νέα αντίφαση από την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη, που μέρες τώρα προσπαθεί να μας πείσει ότι ζητά από τον κ. Χατζηδάκη ως και να σταματήσει δοκιμαστικά η λειτουργία της εταιρείας για να δούμε αν τότε θα μυρίζει η πόλη. Τα είπε με περισσή συγκίνηση τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο όσο και σε διάφορα τοπικά μέσα. Υπεραμύνεται, όμως, της νομιμότητάς της στην προχθεσινή συνέντευξη σε τοπικό κανάλι, δηλώνοντας ότι η ΑΓΕΤ ελέγχεται και δεν υπάρχουν παραβάσεις. Αν είναι τόσο σίγουρη για την καθαρότητα των ρύπων της ΑΓΕΤ, γιατί κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον της και γιατί δηλώνει επανειλλημμένα την «ξεκάθαρη θέση του περιφερειακού συμβουλίου κατά της καύσης RDF» και τη δική της προσωπική, «ανυποχώρητη διάθεση απέναντι στη φιλο-rdfικη πολιτική κάθε Κυβέρνησης»; Τελικά, κατά την ίδια, ρυπαίνει ή δεν ρυπαίνει η καύση RDF; Το φορτίο που ξεφορτώθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο θα καεί επειδή η ΑΓΕΤ είναι νόμιμη, επειδή η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα να σταματήσει την καύση του ή επειδή δεν έχουμε ακόμα δίκτυο μετρητών να μας δείξουν το ρυπαντή; Ως πολίτες που αγωνιζόμαστε για την υγεία και το δικαίωμά μας να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια στην πόλη μας, δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσει το δίκτυο μετρητών εργαλείο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το μείζον πρόβλημα της πόλης. Ναι, οι ρύποι πρέπει να μετριούνται, αλλά κυρίως να μην παράγονται! Για αυτό, πρωτίστως:
• Απαιτούμε να ανακληθεί οριστικά η άδεια καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.
• Αγωνιζόμαστε για να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για εργοστάσιο παραγωγής SRF/RDF και να εφαρμοστεί η ολοκληρωμένη οικολογική διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας.
• Καλούμε τους συμπολίτες μας στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουμε όλο το τελευταίο διάστημα με κορύφωση τη 17η Οκτωβρίου, που εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα πολιτών κατά της ΑΓΕΤ.

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 8:57 pm


Πανηγυρίζει ο υπόγειος Ναός των Αγίων Μαρτύρων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης

Την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, τιμά η Εκκλησία την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ Στην τοπική Εκκλησία πανηγυρίζει ο κάτωθεν του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Νέας Ιωνίας υπόγειος Ναός των Αγίων Μαρτύρων Γυναικών,
όπου σήμερα παραμονή της εορτής, στις 7μ.μ., θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα μιλήσει. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσή, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ιερές Αγρυπνίες θα τελεστούν την παραμονή της εορτής στους Ιερούς Ναούς: Αγίου Γερασίμου Βόλου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λόφου Επισκοπής.

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 7:34 am


Μαρία Κάλλας 1923 – 1977

Μαρία Κάλλας
Ελληνίδα υψίφωνος, η απόλυτη ντίβα στο χώρο του λυρικού θεάτρου. Με τα μοναδικά φωνητικά και υποκριτικά της προσόντα ανανέωσε την όπερα και το ρεπερτόριό της, ιδιαίτερα το ιταλικό «μπελ-κάντο». Αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε τραγουδίστρια της όπερας, που φιλοδοξεί να κερδίσει από τους ειδικούς και το κοινό τον τίτλο της «νέας Κάλλας».
Η Μαρία Σοφία Άννα Καικιλία Καλογεροπούλου, όπως ήταν το πλήρες ελληνικό όνομά της, γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη. Ήταν κόρη του φαρμακοποιού Γεωργίου Καλογερόπουλου από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας και της Ευαγγελίας (Λίτσας) Δημητριάδη από τη Στυλίδα Φθιώτιδος. Οι γονείς της είχαν μετακομίσει στην αμερικανική μεγαλούπολη προς αναζήτηση καλύτερη τύχης.
Από νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη μουσική, παίρνοντας τα πρώτα μαθήματα πιάνου-σολφέζ και σε ηλικία 11 ετών κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό παιδικών φωνών. Το 1937 εγκαταστάθηκε με τη μητέρα της και τη μεγάλη αδελφή της στην Αθήνα, μετά το διαζύγιο των γονιών της και εγγράφηκε στο Εθνικό Ωδείο, με δασκάλους τη Μαρία Τριβέλλα (τραγούδι), την Ήβη Πανά (πιάνο) και τον Γεώργιο Καρακαντά (μελοδραματική). Ο πρώτος ρόλος της ήταν η «Σαντούτσα» στην όπερα του Μασκάνι «Καβαλερία Ρουστικάνα», σε μία παράσταση των μαθητών του ωδείου. Το 1939 εγγράφηκε στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη τραγουδιού της διάσημης Ελβίρα ντε Ιντάλγκο (σημαντική τραγουδίστρια της όπερας στις αρχές του 20ου αιώνα), κοντά στην οποία γνώρισε την υψηλή τεχνική των ρόλων του ιταλικού ρομαντικού ρεπερτορίου.
Το 1940 προσλήφθηκε στη Λυρική Σκηνή του τότε Βασιλικού Θεάτρου και το 1941 πρωτοεμφανίστηκε ως «Βεατρίκη» στην οπερέτα Βοκκάκιος του Σουπέ. Στη συνέχεια και ως το 1945 πρωταγωνίστησε στην Τόσκα (1942, 1943), στον Κάμπο του Ντ' Αλμπέρ (1944, 1945), στην Καβαλερία Ρουστικάνα (1944), στον Πρωτομάστορα του Μανώλη Καλομοίρη (1944, το μόνο ελληνικό έργο που τραγούδησε), στον Φιντέλιο του Μπετόβεν (1944) και την οπερέτα Ο Ζητιάνος Φοιτητής του βιεννέζου συνθέτη Καρλ Μιλέκερ (1945).  Τον Σεπτέμβριο του 1945 επέστρεψε στη γενέτειρά της, όπου ζούσε ο πατέρας της, για να προωθήσει τη διεθνή της καριέρα, αλλάζοντας το επίθετό της σε Κάλλας. Παρότι έμεινε άνεργη έως το 1947, δεν το έβαλε κάτω και μετά από μία επιτυχημένη ακρόαση της ανέθεσαν να τραγουδήσει την «Τζιοκόντα» στην ομώνυμη όπερα του Αμίλκαρε Πονκιέλι στην Αρένα της Βερόνας, έναν από τους σπουδαιότερους λυρικούς χώρους της Ιταλίας. Αν και γλίστρησε στη γενική δοκιμή και στραμπούληξε τον αστράγαλό της, κατάφερε να κάνει με επιτυχία το πρώτο σημαντικό βήμα της σταδιοδρομίας της στις 2 Αυγούστου του 1947.
Η Μαρία Κάλλας με τον
Τζιανμπατίστα Μενεγκίνι
 
Μαέστρος της παράστασης ήταν ο διάσημος Τούλιο Σεραφίν, ο οποίος θαύμαζε τη φωνή της και έγινε δάσκαλός της, διευρύνοντας τους τεχνικούς και ερμηνευτικούς της ορίζοντες. Όμως, στη Βερόνα ζούσε και ο βιομήχανος Τζιανμπατίστα Μενεγκίνι, που τη λάτρεψε, όχι μόνο ως καλλιτέχνιδα, αλλά και ως γυναίκα. Έτσι, στις 21 Απρλίου του 1949, η Κάλλας τον παντρεύτηκε, παρότι είχε τα διπλά της χρόνια, ίσως για να αναπληρώσει συναισθηματικά την απουσία της πατρικής φιγούρας, όπως γράφτηκε. Με τη βοήθεια του Μενεγκίνι η καριέρα της Κάλλας απογειώθηκε σε ρόλους δραματικής υψιφώνου και δραματικής κολορατούρα. Το 1951 εκπόρθησε και τη «Σκάλα» του Μιλάνου (άντρο της μεγάλης αντιπάλου της Ρενάτα Τεμπάλντι), με τους Σικελικούς Εσπερινούς του Βέρντι. Το 1954 η ευτραφής Κάλλας υποβλήθηκε σε διαιτητική θεραπεία για να χάσει κιλά και να μπορεί να ενσαρκώνει τους ρόλους της, όχι μόνο με τη φωνή της, αλλά και με το παρουσιαστικό της.
Μετά τη «Σκάλα» του Μιλάνου ήταν η σειρά της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) να υποκλιθεί στο φαινόμενο Μαρία Κάλλας το 1956. Η ελληνίδα ντίβα θα επιβάλλει πλήρως τους όρους της, αναγκάζοντας τον διευθυντή της Ράντολφ Μπινγκ όχι μόνο να της καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό που είχε πληρώσει ποτέ ο θίασος για καλλιτέχνη, αλλά και να δηλώσει ότι η πρώτη εμφάνιση της Κάλλας στη «ΜΕΤ» ήταν η πιο συναρπαστική βραδιά της ζωής του. Ο μύθος της είχε αρχίσει να δημιουργείται, βοηθούντος και του Τύπου.
Όμως, η εξαντλητική δίαιτα στην οποία είχε υποβληθεί και οι φωνητικοί ακροβατισμοί της (συχνά έφθανε στα όρια της φωνής της, ερμηνεύοντας εκ διαμέτρου αντίθετους ρόλους σε μία σεζόν ή και σε ένα ρεσιτάλ) είχαν επιπτώσεις στην ποιότητα της φωνής της, η οποία σταδιακά άρχισε να αδυνατίζει στις υψηλές νότες. Το καλοκαίρι του 1957 εμφανίστηκε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και κυριολεκτικά αποθεώθηκε.
Από το 1958 άρχισε η καθοδική της πορεία. Τον Ιανουάριο στη Ρώμη αποχώρησε με την πρώτη πράξη της Νόρμας του Μπελίνι και αποδοκιμάστηκε από το κοινό και τον Μάιο η «Σκάλα» του Μιλάνου της διέκοψε το συμβόλαιο. Ο Τύπος άρχισε να της επιτίθεται και πολλοί βρήκαν την ευκαιρία που χρόνια ζητούσαν να χύσουν χολή στην Ελληνίδα θεά «αυτή την καλλιτέχνιδα δεύτερης κατηγορίας, που έγινε Ιταλίδα χάρη στον γάμο της, Μιλανέζα χάρη στον αδικαιολόγητο θαυμασμό μιας μερίδας του κοινού της Σκάλας, και διεθνής χάρη στην επικίνδυνη φιλία της με την Έλσα Μάξγουελ», σχολίασε με κακοήθεια η ιταλική εφημερίδα Il Giorno.
Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τους Αλέξη Μινωτή και Γιάννη Τσαρούχη για μια νέα παραγωγή της Μήδειας του Κερουμπίνι στη νεότευκτη Όπερα του Ντάλας. Αυτή η παράσταση μεταφέρθηκε το 1959 στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου και σ’ αυτή τη θριαμβευτική «πρεμιέρα» η Κάλλας γνώρισε τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον μεγάλο ανεκπλήρωτο έρωτα της ζωής της.
Η Μαρία Κάλλας με τον
 Αριστοτέλη Ωνάση
 
Οι εμφανίσεις της από το 1960 άρχισαν να αραιώνουν. Το καλοκαίρι του 1960 τραγούδησε Νόρμα στην Επίδαυρο και τον επόμενο χρόνο στον ίδιο χώρο Μήδεια. Η παράσταση αυτή μεταφέρθηκε και στη Σκάλα του Μιλάνου την περίοδο 1961-1962. Παρ’ όλα αυτά, η σταδιοδρομία της στα ιταλικά θέατρα είχε τελειώσει οριστικά. Το 1962 τραγούδησε Όμπερον του Βέμπερ στο Λονδίνο και οι Τάιμς έγραψαν «Τώρα πια η φωνή της μπορεί να χαρακτηριστεί άσχημη και εκτός τόνου», όμως το κοινό συνέχισε να την αποθεώνει. Το καλοκαίρι του 1964, σε μια έξοδό της από τον Σκορπιό, παρακολουθεί μαζί με τον Ωνάση μία μουσική εκδήλωση του φεστιβάλ της Λευκάδας και εκφράζει την επιθυμία να τραγουδήσει. Βρίσκεται ένα πιάνο κι ένας νεαρός πιανίστας (ο μετέπειτα συνθέτης Κυριάκος Σφέτσας), και χωρίς πρόβα η Κάλλας τραγουδά την άρια της Σαντούτσα Voi lo sapete, o mamma («Εσείς το ξέρετε, μητέρα») από την Καβαλερία Ρουστικάνα του Μασκάνι, που ήταν και ο πρώτος ρόλος της καριέρας της στην παράσταση του Εθνικού Ωδείου το 1937. Το 1965 αποσύρθηκε οριστικά από τις λυρικές παραστάσεις, παρά την εξαιρετική Τόσκα που τραγούδησε στη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης. Το κύκνειο άσμα της ήταν η Νόρμα, που ανέβηκε στο Παρίσι, στις 29 Μαΐου του 1965. Στην τρίτη πράξη της όπερας του Μπελίνι κατέρρευσε επί σκηνής και μεταφέρθηκε λιπόθυμη στο καμαρίνι της.
Στη συνέχεια προσπαθεί να βάλει μια τάξη στα προσωπικά της. Ζητά διαζύγιο από τον σύζυγό της για να παντρευτεί τον Ωνάση, ο οποίος αρνείται να της το δώσει. Το 1966 απεκδύεται την αμερικανική υπηκοότητα και λαμβάνει την ελληνική. Με αυτή της την ενέργεια λύεται και τυπικά ο γάμος της με τον Μενεγκίνι. Πλέον, ελπίζει ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα της ζητήσει να παντρευτούν, κάτι που τελικά δεν συμβαίνει, καθώς τον Ιούλιο του 1968 ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύεται τη χήρα του Αμερικανού Προέδρου Κένεντι, Τζακ. Αυτή του η πράξη βυθίζει σε κατάθλιψη την κορυφαία υψίφωνο.
Καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να ξεπεράσει τα προσωπικά της προβλήματα, επανακάμπτοντας στην καλλιτεχνική δράση. Παίζει στην κινηματογραφική εκδοχή της Μήδειας του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Πιερ-Πάολο Παζολίνι (1969), ηχογραφεί δίσκους, διδάσκει όπερα στη μουσική σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης και δίνει ρεσιτάλ με ένα παλιό της γνώριμο, τον ιταλό τενόρο Τζουζέπε Ντι Στέφανο, που κι αυτός αντιμετώπιζε φωνητικά προβλήματα. Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στην πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεμβρίου του 1974.
Έκτοτε, η Μαρία Κάλλας κλείστηκε στο διαμέρισμά της στο Παρίσι και τον εαυτό της. Η μεγάλη ντίβα έφυγε από τη ζωή το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου 1977 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 54 ετών.

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 6:52 am


Αργαλαστή: Γνωστός οινοποιός έκοψε την καρωτίδα του!!!

Τραγικό τέλος φέρεται να έδωσε στη ζωή του γνωστός οινοποιός στην Αργαλαστή. Πρόκειται για τον 67χρονο Δημήτρη Πατιστή που βρέθηκε στο σπίτι του, στην περιοχή Καμάρα, έξω από την Αργαλαστή όπου εκεί διατηρούσε και την επιχείρησή του.
Νεκρό τον βρήκε μέσα στην μπανιέρα, εργαζόμενος στην επιχείρηση. Όπως έγινε γνωστό, ο 67χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος στο λαιμό και φέρεται να προκάλεσε μόνος του τον θανάσιμο τραυματισμό στην καρωτίδα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να αυτοκτονήσει. Δεν φέρεται να αντιμετώπιζε οικονομικά αδιέξοδα καθώς η επιχείρησή του είναι υγιής και εύρωστη.

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2019 | 8:06 am


Σταύρος Παράβας 1937 – 2008

Ο μεγάλος μας κωμικός Σταύρος Παράβας γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1935 από γονείς Μικρασιάτες και ήταν ο μικρότερος από τα πέντε αδέλφια του. Μεγάλωσε στα Προσφυγικά, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, αλλά γεμάτα από αγάπη, ανεμελιά και όνειρα, όπως έλεγε.
 Από μικρός έπεσε στα βαθιά, καθώς έπρεπε να βοηθήσει την οικογένειά του. Έτσι, για αρκετά χρόνια έκανε δουλειές του ποδαριού. Όμως, το σαράκι του ηθοποιού τον έτρωγε. Από τα σχολικά του χρόνια, ακόμη, συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ τα αδέλφια και οι συμμαθητές του τον παρότρυναν να συνεχίσει.
Τα πρώτα μαθήματα υποκριτικής τα διδάχτηκε το 1952, δίπλα στον ηθοποιό Θεόδωρο Έξαρχο και λίγα χρόνια μετά σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη. Η πρώτη του επαφή με το σανίδι ήταν με το θίασο της κυρίας Κατερίνας στο έργο «Πρώτο Ψέμα» του Γεώργιου Ρούσσου. Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε διάφορα θεατρικά με το Ντίνο Ηλιόπουλο και τη Βίλμα Κύρου.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1960, στην ταινία «Χριστίνα» του Γιάννη Δαλιανίδη, με πρωταγωνιστές τον Ντίνο Ηλιόπουλο, την Τζένη Καρέζη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Ακολούθησε ο «Σκληρός Άντρας», το «Παιδί της πιάτσας» και το «Έξυπνο πουλί», σε ρόλους που σφυρηλάτησαν ένα από τα μετέπειτα στερεότυπα του κοινού για τον Σταύρο Παράβα, αυτό του λαϊκού μάγκα. Την ίδια χρονιά (1961) ήρθε και η «Αλίκη στο Ναυτικό» ως συνάδελφος ναυτικός δόκιμος του Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Σε αυτή την περίοδο και στο πλάι του Κώστα Χατζηχρήστου εργάστηκε άοκνα στο μουσικό θέατρο, ανεβάζοντας μερικά πολύ δημοφιλή νούμερα, όπως ο «Nτένις ο τρομερός», ο «Ντιρλαντά» κ.ά.
Συνεχίζοντας τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις, στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έδωσε σάρκα και οστά στο διαβόητο «Φίφη» σε αλλεπάλληλες ταινίες, όπως «Εμίρης και κακομοίρης» (1964), «Μπετόβεν και μπουζούκι» (1965) και «Φίφης ο ακτύπητος» (1966). Αυτός ήταν και ο δεύτερος ρόλος που έγινε σήμα κατατεθέν για το Σταύρο Παράβα: Μια οπισθοδρομική απεικόνιση του ομοφυλόφιλου άντρα, περισσότερο βασισμένη στην εικόνα που, όμως, στη συντηρητική Ελλάδα του 1960 έβγαλε άφθονο γέλιο.
Στα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών κι ενώ η καριέρα του ήταν στο απόγειό της, ένα θεατρικό νούμερο στο «ΡΕΞ» στάθηκε η αιτία να φυλακιστεί στη Γυάρο και να βασανιστεί. Η περίοδος αυτή σφράγισε και την καριέρα του, αφού ο ίδιος γύρισε αλλαγμένος. Από το «Φίφη» και το «Μάγκα», έκανε στροφή στο κλασσικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο. Στα αξιοσημείωτα, ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι, οι «Ιππείς» του Αριστοφάνη με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, οι «Εκκλησιάζουσες», οι «Ψύλλοι στ' αφτιά» του Φεντό με τον θίασο Καλογεροπούλου, το «Μόνο ζευγάρι» με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, στα «Σκουπίδια», στα «Χριστούγεννα των Κουπιέλο» κ.ά.
Ο Σταύρος Παράβας συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου. Έλαβε μέρος σε 47 ταινίες, σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και σε τηλεοπτικά σήριαλ («Το φάντασμα», «Τα αδέρφια», «Οικογένεια Μουσαμά»). Βραβευθεί για το έργο του ως Πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Σερρών, αλλά και για την προσφορά του στο θεατρικό σανίδι.
Από το γάμο του με τη σύζυγό του Άννυ απέκτησε τρία παιδιά: Δύο κόρες, τη Μάρθα και τη Βανέσσα, κι ένα γιο, τον Τζόναθαν. Την περίοδο της δικτατορίας, όμως, η σύζυγός και τα παιδιά του επέστρεψαν μόνιμα στην Αγγλία. Το 2002 ο γιος του πέθανε και ο θάνατός του του στοίχισε πολύ. Από κει και μετά η ζωή του άλλαξε, οι δουλειές του δεν πήγαιναν καλά, όμως, δεν το έβαλε κάτω...
Το Φεβρουάριο του 2008 εισήχθη στον Ερυθρό Σταυρό με επιπλοκές στην καρδιακή λειτουργία. Έπειτα από πολύμηνη μάχη, άφησε την τελευταία του πνοή στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, από ανακοπή καρδιάς.

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2019 | 6:52 am


Άγκαθα Κρίστι 1890 – 1976

Η Άγκαθα Κρίστι (Agatha Christie), η πιο διάσημη συγγραφέας έργων μυστηρίου, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 ως Μαίρη Κλαρίσα Άγκαθα Μίλερ, στο Ντέβον της Αγγλίας. Μεγάλωσε στο Άσφιλντ, όπου έβγαλε το σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι.

Το 1914, πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Άρτσιμπαλντ Κρίστι, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Όταν ο σύζυγός της αποστρατεύτηκε, η ίδια εργάστηκε ως βοηθός σε φαρμακείο, όπου έμαθε για τα δηλητήρια.
Άρχισε να γράφει με την ενθάρρυνση της αδερφή της και στο πρώτο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε το 1920 υπό τον τίτλο Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς παρουσίασε για πρώτη φορά τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, ένα χαρακτήρα που εμφανίστηκε σε περισσότερα από 25 ακόμα μυθιστορήματά της. Το δεύτερο βιβλίο της (Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόυντ - 1926) βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων, και η ίδια μεταξύ των δημοφιλέστερων συγγραφέων.
Παρά τη μεγάλη επιτυχίας της, μετά το θάνατο της μητέρας και του συζύγου της, η Άγκαθα Κρίστι εισήλθε σε μία περίοδο συναισθηματικής αναταραχής. Εξαφανίστηκε για 11 ημέρες και τελικά εντοπίστηκε σε ιαματικά λουτρά.
Το 1930 παντρεύτηκε έναν αρχαιολόγο, το σερ Μαξ Μάλοουαν, τον οποίο συνόδευε στις αποστολές του στη Μέση Ανατολή, όπου και εξελίχθηκαν πολλά από τα μυθιστορήματά της. Εκεί δημιουργήθηκε και η Μις Μαρπλ, μία από τις πιο αγαπημένες της ηρωίδες.
Συνολικά, η Άγκαθα Κρίστι έγραψε περίπου 80 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων και 15 θεατρικά έργα, καθώς και 6 αισθηματικά ρομάντζα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Μέχρι το θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου του 1976, είχαν πωληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2019 | 6:38 am


Το πιο …νόστιμο φεστιβάλ φαγητού στον Βόλο

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ φαγητού δρόμου πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στο Βόλο: Τρεις μέρες γεμάτες με μουσική γεύσεις και αρώματα. Ο πολυχώρος Τσαλαπάτα υποδέχεται το μεγαλύτερο street food θεσμό της Ελλάδας από χθες Παρασκευή 13 έως και αύριο Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019
 με τη συμμετοχή 16 επαγγελματιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Βόλο, Λάρισα και Αθήνα από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο. Γεύσεις και νοστιμιές από διάφορες χώρες, με ευρωπαϊκό, αλλά και εξωτικό στιλ, περιλαμβάνει το street food festival, που βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στον Βόλο. Η γευστική παλέτα διανθίζεται από ελληνικές νοστιμιές με σύγχρονο άγγιγμα, διεθνείς γαστρονομικές δημιουργίες, μεγάλη ποικιλία από μπέργκερ, προτάσεις για χορτοφάγους, ιταλικό παγωτό, ακόμη και ασιατική κουζίνα, που απολαμβάνουν οι επισκέπτες του φεστιβάλ στο αίθριο. Μέρες γεμάτες με μουσική, γεύσεις και αρώματα δίνουν διαφορετικό χρώμα στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, που υποδέχεται τον μεγαλύτερο street food θεσμό της Ελλάδας για δεύτερη φορά από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο. Περίπτερα με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, διάφορες κουζίνες και προτάσεις, δράσεις για όλη την οικογένεια μικρούς και μεγάλους και φυσικά dj sets από νωρίς μέχρι το βράδυ, συνθέτουν μια πανδαισία ήχων και γεύσεων.  Η εμπνευσμένη ιδέα της ομάδας Soul Food γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας το προφίλ του φαγητού του δρόμου, που γίνεται η αφορμή για διασκέδαση στην τριήμερη γιορτή των γεύσεων.

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2019 | 9:40 pm


Ο Δημαρχος Βόλου με Υπουργούς για θέματα της πόλης

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, , είχε χθές στην Αθήνα ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
 Ο Δήμαρχος Βόλου που συνοδευόταν από τον βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ, κ. Χρήστο Μπουκώρο, συναντήθηκε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο  καί με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδωνι Γεωργιάδη, θέτοντας υπόψη των υπουργών εκκρεμή ζητήματα  του Δήμου. Επίσης παρεδωσε σε όλους τους βουλευτές πλήρη φάκελο με τα 11 έργα προτεραιότητες για τον Δήμο Βόλου.. Σε προτεραιότητα Μουσείο Αργούς, λιμάνι, νερό,  η Καραμπατζάκη,  πάρκινγκ Φιλελλήνων, Θέατρο,  οι δύο κυκλικοί κόμβοι που απομένει να κατασκευαστούν στον Βόλο, στη συμβολή των οδών Αθηνών - Λαρίσης και στο τέρμα της οδού Πολυμέρη, όπως επίσης και η κατασκευή νέας γέφυρας στην εθνική οδό Βόλου - Αθηνών στο ύψος του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία στις Αλυκές  είναι τα κυρίαρχα ζητήματα.
ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1,7εκατ. ευρώ που προβλέπει δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας στη Ζάχου και στην Καραμπατζάκη που θα λειτουργούν ως ζεύγος μονοδρόμων και παράλληλα ανάπλαση των πεζοδρομίων, δημιουργία ποδηλατοδρόμων, νέες φυτεύσεις, νέο φωτισμό, παγκάκια. 
ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ
Πριν από το Πάσχα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και το πάρκινγκ της Φιλελλήνων σύμφωνα με τον εργολάβο, ενώ το Δημοτικό Θέατρο Βόλου που ανακατασκευάζεται αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση στην πόλη στις αρχές του 2021.
ΑΡΓΩ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το Μουσείο της Αργούς για το οποίο θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα με τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πριν το τέλος του χρόνου ο Δήμος Βόλου περιμένει και την πολυπόθητη παραχώρηση του Πανθεσσαλικού, που όπως δήλωσε ο κ. Μπέος θα αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αθλητικό χωριό για τους δημότες.
ΝΕΡΟ ΛΙΜΑΝΙ
Για τον δήμαρχο Βόλου που έχει αναλάβει και την προεδρεία της ΔΕΥΑΜΒ, μεγάλο στοίχημα αποτελεί όπως σημείωσε η διαχείριση των υδατικών πόρων. Το master plan αναμένεται να παραδοθεί τον Νοέμβριο και στη συνέχεια θα διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων που προβλέπονται είτε από το Πράσινο Ταμείο είτε από την Ε.Ε. Ζωηρό είναι και το ενδιαφέρον για το λιμάνι του Βόλου, με τον κ. Μπέο να αποκαλύπτει ότι σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, ο Δήμος θα συμμετέχει σε ΣΔΙΤ (σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου φορέα) για τη διεκδίκησή του και την αξιοποίησή του. «Το ΤΑΙΠΕΔ το βλέπει θετικά», σημείωσε ο δήμαρχος θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα αν επιτευχθεί ο στόχος, την απομάκρυνση της δραστηριότητας του σκραπ από την προβλήτα που σήμερα επιβαρύνει τη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου.
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
«Είναι μονόδρομος», είπε ο Αχ. Μπέος και επικαλέστηκε μελέτη του Π.Θ. που δείχνει μηδενική επιβάρυνση. Να παράγουμε εμείς και να ξέρουμε τι παράγουμε, αν είναι νόμιμο ή όχι» ζήτησε «να σταματήσουν να τρομάζουν τον κόσμο και να τρομοκρατούν χωρίς αποδείξεις και στοιχεία»

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2019 | 9:04 am


Η γιορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού πανηγυρίζει η Εκκλησία το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος πανηγυρίζουν οι κάτωθι Ιεροί Ναοί:Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου 
Την παραμονή της εορτής, στις 7.30 μ.μ., θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Μαξίμου Παπαϊωάννου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Στις 9.30μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία, η οποία θα απολύσει στις 12.15μ.μ. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα ομιλήσει. Στις 7μ.μ. θα τελεστεί ο Μεθεόρτιος Εσπερινός και η Παράκληση στον Τίμιο Σταυρό.
Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού Κάτω Γατζέας 
Την παραμονή της εορτής, στις 7.30μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσή, ο οποίος θα ομιλήσει.
Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού Πινακατών 

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Μήλτου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Αγιος Νικόλαος 
Ιερά Αγρυπνία για τη γιορτή του Τιμίου Σταυρού θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, από τις 9μ.μ. έως τη 1π.μ.

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2019 | 3:09 pm


Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός. Στη χώρα μας γιορτάζουν ο Σταύρος και η Σταυρούλα.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 326 η γηραιά μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, μετέβη στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Η μετέπειτα Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.
Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε. Στη θέση αυτή υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135 ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335.
Η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σχετίζεται με τους Βυζαντινο-Περσικούς Πολέμους (602-628). Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν την Παλαιστίνη και αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν και τον προσκυνούσαν. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών το 628, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Στις εκκλησίες ψάλλεται, μεταξύ των άλλων, το πασίγνωστο απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό. Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία. Απολυτίκιο Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα. Λαογραφία Η γιορτή του Σταυρού έχει ιδιαίτερη σημασία για τους γεωργούς, διότι αποτελεί την αφετηρία της νέας χρονιάς, ενόψει της σποράς. Οι γεωργοί φέρνουν στην εκκλησία μείγμα από τα δημητριακά που θα σπείρουν για να δεχθούν την ειδική ευλογία του ιερέα: «Βλαστήσαι την γην, και δούναι σπέρμα το σπείροντι, και άρτον εις βρώσιν» («Ευχή επί ευλογήσει του σπόρου»).
Την ημέρα του Σταυρού, οι ναυτικοί συνήθιζαν να σταματούν τα μακρινά ταξίδια με ιστιοφόρα, όπως συμβούλευε η παροιμία: «Του Σταυρού, σταύρωνε και δένε».
Με το βασιλικό που παίρνουν από την εκκλησία, οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν το προζύμι της χρονιάς (Πήλιο, Κορώνη κ.ά).
Στην Αίγινα αναβιώνει ο λεγόμενος «Λειδινός», μία μιμητική παράσταση, με μοιρολογήματα και ταφή ενός ομοιώματος μικρού παιδιού, έθιμο με πιθανότατα αρχαία καταγωγή. Ακολουθεί η προσφορά κολλύβων και η τελετουργία κλείνει με χορούς και τραγούδια. Οι επιλογικοί στίχοι του μοιρολογιού:
Πάλι θα ρθεις, Λειδινέ μου Με του Μάρτη τις δροσιές Με τ’ Απριλη τα λουλούδια Τσαι του Μάη τις δουλειές… Ήρθε η ώρα να μας φύγεις, πάαινε εις το καλό, τσαι με το καλό να έρθεις τσ’ όλους να μας βρεις γερούς…
Ο «Λειδινός» («Δειλινός» με αντιμετάθεση δ και λ) είναι ένα δρώμενο, όπου κυριαρχεί το στοιχείο του θανάτου ως προϋπόθεση για τη νέα ζωή, με αυτονόητο τον συμβολισμό που αφορά τον μαρασμό της φύσης και την αναγέννησή της κάθε χρόνο.

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2019 | 2:16 pm


Πανηγυρίζουν η Μονή του Αγίου Γερασίμου Μακρινίτσας και ο Ιερός Ναός Αγίου Γερασίμου Βόλου

Την μνήμη του Οσίου Γερασίμου του Νέου πανηγυρίζει η ομώνυμη Ιερά Μονή της Μακρινίτσας, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου. Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός θα τελεστεί την παραμονή της εορτής, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Μαξίμου Παπαϊωάννου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.
Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Καλλινίκου Γεωργακοπούλου, ο οποίος θα μιλήσει.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ
Στη δυτική πλευρά του Πηλίου, 17 χιλιόμετρα από το Βόλο και σε υψόμετρο 850 μ., κοντά στη Μακρυνίτσα, είναι κτισμένη η Μονή του Αγίου Γερασίμου του Νέου, του εκ Λεονταρίου Τριπόλεως, κάτω από μεγάλους βράχους «σαν να 'ναι χωμένη σε μια πελώρια κόγχη». Στο σημείο αυτό ο άγιος Γεράσιμος έκτισε αρχικά ένα φτωχικό κελλί και αφοσιώθηκε στην προσευχή και την άσκηση. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται παλαιές εκδόσεις πατερικών κειμένων. Οι αδελφές ασχολούνται με κέντημα, πλέξιμο, κατασκευή εικόνων επί ξύλου, αγιογραφία. Λειτουργούν έκθεση και ξενώνας. Ηγουμένη είναι η Ευπραξία Καψάλη και η αδελφότητα αριθμεί 15 μοναχές..
ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Την παραμονή της εορτής, 14/9 στις 7μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγκέλλου, ο οποίος θα μιλήσει. Εικόνα της Παναγίας Ευαγγελιστρίας, της Τρικεριώτισσας.

Ιδιαίτερη ευλογία για την τοπική Εκκλησία συνιστά η έλευση και ολιγοήμερη παραμονή στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου Βόλου της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ευαγγελιστρίας, της Τρικεριώτισσας. Η Ιερά Εικόνα, που φυλάσσεται στην ομώνυμη Ιερά Μονή της νήσου των Τρικέρων, θα αφιχθεί στον Ναό την Παρασκευή 13/9, ενόψει της Ιεράς Πανηγύρεως του Αγίου Γερασίμου και θα παραμείνει προς προσκύνηση, έως την Τρίτη 17/9. Κατά τη διάρκεια της ενταύθα παραμονής της Ιεράς Εικόνας, θα εξελιχθεί πλούσιο λατρευτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως εξής: Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 7μ.μ. Υποδοχή της θαυματουργού ιεράς εικόνας της Παναγίας Τρικεριώτισσας – Δέηση. 7.15 μ.μ. Εσπερινός Υψώσεως Τιμίου Σταυρού & Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου (Ύψωσις Τιμίου Σταυρού) 7 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία. 7 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου (Αγίου Γερασίμου) 7π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος θα μιλήσει. 7 μ.μ. Εσπερινός και Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου (Ευφημίας Μεγαλομάρτυρος) 7 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία 7 μ.μ. Ιερό Ευχέλαιο 8.30 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 11π.μ. Δέηση - Αναχώρηση Ιεράς Εικόνας Παναγίας Τρικεριώτισσας 7 μ.μ. Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο 8.30 μ.μ. Καταληκτήρια εκδήλωση στο προαύλιο του Ιερού Ναού. Τραγούδι και χορός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι». Για την προσκύνηση της Ιεράς Εικόνας, ο Ιερός Ναός θα είναι ανοικτός από τις 7 το πρωί έως & τις 9 το βράδυ.

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2019 | 7:16 am


Κάρολος Κουν 1908 – 1987

Δημιουργός τέχνης και παιδαγωγός του θεάτρου. Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1908 στην Προύσα. Ο πατέρας του, Ερρίκος Κοέν, πάμπλουτος έμπορος και κοσμοπολίτης, ήταν κατά το ήμισυ έλληνας χριστιανός και κατά το άλλο ήμισυ γερμανοπωλονοεβραίος. Η μητέρα του, Μελπομένη Παπαδοπούλου, ήταν ελληνίδα χριστιανή ορθόδοξη.
Οι γονείς του απουσίαζαν συχνά από το σπίτι, κάποια στιγμή χώρισαν και πολύ αργότερα η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε ένα μακρινό συγγενή της. Μοναχικό παιδί, ο Κάρολος μεγάλωσε σ' ένα αστικό σπίτι, με πρωσογερμανίδα γκουβερνάντα, μ' έναν παπά και μια καθηγήτρια πιάνου ανάμεσα στους κατ' οίκον διδασκάλους.
Από πολύ μικρός άρχισε να ξεδιπλώνει τα καλλιτεχνικά του χαρίσματα. Σχημάτιζε μελωδίες στην πιανόλα του σαλονιού. Έκοβε τα μοντέλα από τα περιοδικά μόδας της μητέρας του κι έκανε θέατρο. Τα έπιπλα του σαλονιού ήταν το σκηνικό που έπλαθε η φαντασία του. Οι πολυθρόνες γίνονταν βράχοι και τα χαλιά θάλασσα. Πιο πολύ, όμως, του άρεσε να ζωγραφίζει με νερομπογιές.
Τα χρόνια της εφηβείας του τα πέρασε εσώκλειστος στην αμερικανική Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης, με παιδιά από τα Βαλκάνια. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η ελληνική μειονότητα της Ροβερτείου Σχολής στερήθηκε τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας. Στον θεατρικό όμιλο Robert College Ρlayers Οfficers, ο Κάρολος εκτελούσε χρέη γραμματέα και συμμετείχε στις παραστάσεις, διαπρέποντας κυρίως στους γυναικείους ρόλους. Όταν αποφοίτησε το 1928, όλα είχαν αλλάξει στην Πόλης. Ακόμη και οι συγγενείς του δεν έμεναν πια εκεί.
Τον ίδιο χρόνο ο Κουν έφυγε για να σπουδάσει Αισθητική στη Σορβόννη και το 1929 εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του στην Ελλάδα. Έπιασε δουλειά ως καθηγητής Αγγλικών στο Κολέγιο Αθηνών, όπου άρχισε να κάνει τις πρώτες θεατρικές παραστάσεις με τους μαθητές του, με μικρά σκετς που έγραφε ο ίδιος. Παράλληλα, τα βράδια παρέδιδε μαθήματα αγγλικών στο σύλλογο Εθνικής Τραπέζης για να ενισχύει τα οικονομικά του. Μετά τον πόλεμο, ο πατέρας του είχε καταστραφεί οικονομικά.
Στο μεταξύ, καθοριστική για τον Κουν υπήρξε η γνωριμία του με τον Φώτη Κόντογλου. Όπως έλεγε ο ίδιος, τον βοήθησε να γνωρίσει την Ελλάδα, να νιώσει το ξάνοιγμα προς κάθε τι το Ελληνικό...
Σε μια προσπάθεια να μεταφέρει επί σκηνής το αίτημα της επιστροφής στο ρωμαίικο, τον χειμώνα του 1933 ιδρύει, μαζί με τον Γιάννη Τσαρούχη και τον δημοσιογράφο Διονύσιο Δεβάρη, τη Λαϊκή Σκηνή. Από τη δραματική σχολή που στεγάζεται σ' ένα εγκαταλελειμμένο καμαρίνι του Δημοτικού Θεάτρου, θα προκύψει ο βασικός πυρήνας του θιάσου.
Στην εναρκτήρια παράσταση της Ερωφίλης του Χορτάτση, στις 20 Απριλίου '34 στο Θέατρο Ολύμπια, ο Κουν τοποθετεί τους ηθοποιούς σύμφωνα με τις αγιογραφίες του Κόντογλου και τους φωτίζει σαν από φως καντηλιού. Στα δύο χρόνια της λειτουργίας της η «Λαϊκή Σκηνή» θα παρουσιάσει ακόμη τα έργα: «Άλκηστη», «Πλούτος», «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» και τα «Παντρολογήματα».
Το 1938 εγκαταλείπει το Κολέγιο και συνεργάζεται με τους θιάσους της Κυρίας Κατερίνας και της Μαρίκας Κοτοπούλη. Όμως, το όνειρο του ήταν να δημιουργήσει τη δική του μόνιμη, αφοσιωμένη ομάδα, να φτιάξει ηθοποιούς που να βλέπουν το θέατρο ως λειτούργημα και όχι ως επαγγελματική ενασχόληση. Το όνειρό του αυτό έγινε πραγματικότητα το 1942, ιδρύοντας μέσα στο σκοτάδι της γερμανικής κατοχής το Θέατρο Τέχνης.
Στο δωμάτιο μιας αυλής της οδού Ζωοδόχου Πηγής 9 ξεκίνησε τις πρόβες στην «Αγριόπαπια» του Ίψεν, με μαθητές της Σχολής το Β. Διαμαντόπουλο, το Δ. Καλλέργη, τον Π. Ζερβό, τη Β. Μεταξά, την Κ. Λαμπροπούλου και με τον ίδιο σκηνοθέτη και ηθοποιό. Τις παραστάσεις του τις έδινε σε διάφορα θέατρα, κυρίως στο θέατρο Κώστα Μουσούρη και το καλοκαίρι σε διάφορα θερινά που του παραχωρούσαν.
Οι οικονομικές δυσχέρειες τον ανάγκασαν να αναστείλει τις δραστηριότητες του Θεάτρου Τέχνης το 1950. Τότε κλήθηκε να σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο, όπου ανέβασε πέντε έργα: «Ερρίκος Δ'», «Άνθρωποι και ποντίκια», «Οι τρεις αδερφές», «Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός», «Ο θείος Βάνιας».
Το 1959 παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών τους «Όρνιθες», στο Ηρώδειο. Η παράσταση διακόπηκε από τις έξαλλες διαμαρτυρίες και τα γιουχαΐσματα του κοινού, ενώ η κυβέρνηση επενέβη δραστικά. Τρία χρόνια αργότερα, στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι, οι «Όρνιθες» του βέβηλου Κουν μοιράστηκαν το πρώτο βραβείο με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας. Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές.
Παρότι κέρδισε την εκτίμηση και την αποδοχή στην Ευρώπη, ενώ στο τόπο του εισέπραττε την περιφρόνηση και το χλευασμό, αρνήθηκε όλες τις προτάσεις που του έγιναν για να σκηνοθετήσει στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής. Η μοναδική φορά που δέχτηκε ήταν το 1967, που σκηνοθέτησε στο Στράτφορντ «Ρωμαίος και Ιουλιέττα». Η πρόσκληση ήταν από το Βασιλικό Σαιξπηρικό θέατρο της Αγγλίας. Ήταν ο δεύτερος σκηνοθέτης μέσα σε τριάντα χρόνια που τον καλούσαν να σκηνοθετήσει σ' αυτό το θέατρο. Η αγγλική κριτική χαρακτήρισε την παράσταση ως την καλύτερη Σαιξπηρική της τελευταίας δεκαετίας.


Ο Κάρολος Κουν στις πρόβες για την «Ορέστεια»
Η Μεγάλη Πορεία άρχισε από το 1954, οπότε ξανάστησε το θέατρο Τέχνης, στη δική του πια μόνιμη στέγη στο κυκλικό Υπόγειο της Στοάς Ορφέως. Μέσα από το «Υπόγειο των θαυμάτων», κάτω από τη σοφή, εμπνευσμένη καθοδήγηση του, βγήκαν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, μουσικοί, σκηνογράφοι. Το ελληνικό θέατρο είναι σπαρμένο με πνευματικά του τέκνα: Διαμαντόπουλος, Χατζηαργύρη, Καλλέργης,Ζερβός, Ζαβιτσιάνου, Λυμπεροπούλου, Φερτής, Μιχαλακόπουλος, Καρακατσάνης, Πιττακή, Κοταμανίδου, Χρυσομάλλης, Αρμένης, Μπάκας, Λαζάνης, Γκιωνάκης, Κουγιουμτζής. Παιδιά του ήταν οι στενοί του συνεργάτες, ο Πλωρίτης, ο Χατζηδάκης, ο Τσαρούχης, ο Σταματίου, ο Σεβαστικόγλου. Δικά του παιδιά είναι και οι περισσότεροι ηθοποιοί του Κυπριακού Θεάτρου.Το ελληνικό κοινό, χάρη στον Κουν, γνώρισε τα σύγχρονα ξένα θεατρικά ρεύματα, το θέατρο του «Παραλόγου», Ιονέσκο, Μαξ Φρις, Μπέκετ, Άλμπυ, Βάις, Πίντερ, Αραμπάλ, ενώ επανήλθε συχνά στους Ουίλλιαμς, Πιραντέλλο, Τσέχωφ, Μπρεχτ, Μίλλερ, Σαίξπηρ. Πρόβαλε το ελληνικό έργο μέσα από τον Βυζάντιο, Κορομηλά, Καπετανάκη, Ξενόπουλο και δημιούργησε νέους συγγραφείς: τον Καμπανέλλη, την Αναγνωστάκη, τον Κεχαΐδη, τον Σκούρτη, τον Μουρσελλά, τον Αρμένη.
Στη δεκαετία 1974-1983 δημιούργησε για πρώτη φορά και Β' σκηνή, τη «Λαϊκή», που λειτούργησε στο Θέατρο Βεάκη.
Η ερευνά του πάνω στην αναβίωση του Αρχαίου Δράματος θεωρείται από τις εγκυρότερες. Οι παραστάσεις των «Ορνίθων» και των «Περσών» ήταν οριακά γεγονότα στην ιστορία της ερμηνείας του Αρχαίου Δράματος κι έγιναν πρότυπα για τους νεότερους σκηνοθέτες. Ο ίδιος, όμως, ο Κουν έλεγε πως δε φτάνουν δυο ζωές για να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με την ερμηνευτική προσέγγιση του Αρχαίου Δράματος.
Το 1980 το θέατρο Τέχνης μπήκε στην Επίδαυρο με τη μεγαλειώδη παράσταση της τριλογίας «Ορέστεια» του Αισχύλου. Με παραστάσεις αρχαίου δράματος όργωσε την Ευρώπη και γύριζε πάντα στην Ελλάδα θριαμβευτής. Στις αρχές του 1985 απέκτησε και δεύτερη θεατρική αίθουσα στην Πλάκα, με τη βοήθεια της Πολιτείας.
Όταν άρχισε να ανασαίνει οικονομικά και να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων 50 χρόνων, η υγεία του είχε πλέον κλονιστεί. Στις 8 Φεβρουαρίου 1987 εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία» με έντονους πόνους στο στήθος. Άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου, την ώρα ακριβώς που θα δινόταν η πρεμιέρα του έργου «Ο ήχος του όπλου» της Λουλας Αναγνωστάκη, που λίγο καιρό πριν είχε αρχίσει να σκηνοθετεί στο «Υπόγειο», στο Θέατρο Τέχνης.

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2019 | 7:02 am


Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από το Λιμεναρχείο. Πανσέληνος Εναρξη Φθινοπώρου

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού για σήμερα Παρασκευή, στην περιοχή της Θεσσαλίας αναμένεται να επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-6 μποφόρ, στα ανατολικά 7-8 και από το βράδυ τοπικά ως και 9 μποφόρ.

Το Λιμεναρχείο Βόλου συστήνει στους ιδιοκτήτες και κυβερνήτες μικτών σκαφών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης και να μην αποπλεύσουν κατά τη διάρκεια ισχύος του έκτακτου δελτίου. Επιπλέον πληροφορίες δίνονται από το Λιμεναρχείο Βόλου, στα τηλ. 2421353800 και 108.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13 ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 
ΧΘΕΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΕΣΑ
 ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Το ολόγιομο φεγγάρι θα κάνει δυναμική εμφάνιση από το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά στο απόγειό της θα φτάσει στις 00:33 τα ξημερώματα του Σαββάτου.  Η Πανσέληνος της Παρασκευής, που ονομάζεται "harvest moon" είναι πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία ή αλλιώς την έναρξη του Φθινοπώρου, το οποίο κάνει επίσημα «πρεμιέρα» στις 23 Σεπτεμβρίου.Το όνομά της «harvest moon», προέκυψε από τη γεωργία, καθώς η φινοπωρινή ισημερία έπεφτε πάντα μαζί με τις γεωργικές εργασίες των αγροτών. Οι σοδειές τους μεγάλωναν πάντα στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να εργαστούν σκληρά έως αργά τη νύχτα προκειμένου να κάνουν τη συγκομιδή. Αν και το φεγγάρι είναι γεμάτο, εμφανίζεται πολύ μικρό στον ουρανό. Σήμερα Παρασκευή που φτάνει στο απόγειό του, θα βρίσκεται στο πιο μακρύ σημείο σε τροχιά γύρω από τη γη και ως εκ τούτου θα εμφανίζεται 14% μικρότερο στη Γη... 

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2019 | 6:49 am


Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο 43χρονης γιατρού

Βαρύ πένθος σκόρπισε η είδηση του θανάτου της 43χρονης γιατρού, Φωτεινής Πάνου, αδερφής του Προέδρου του Γηροκομείου Παύλου Πάνου. Η 43χρονη έδινε σκληρή μάχη εδώ και πέντε χρόνια με τον καρκίνο όμως η κατάσταση της υγείας της βελτιωνόταν.
Ωστόσο, δύο εβδομάδες πριν, νόσησε από πνευμονία, μειώνοντας τις αντοχές του οργανισμού της. Νοσηλεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου σήμερα άφησε την τελευταία της πνοή.
Η αγαπητή γενική γιατρός, που διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο στην Τσαγκαράδα, ήταν μητέρα ενός 8χρονου παιδιού. Η κηδεία της θα τελεστεί αύριο, Παρασκευή στις 11 το πρωί στην Τσαγκαράδα.

Ψήφισμα για τον θάνατο της Φωτεινής Πάνου             
Την Πέμπτη 12/09/2019 και ώρα 15.00 μ.μ. συνήλθαν εκτάκτως τα Διοικητικά Συμβούλια του Ιδρύματος «Γηροκομείον Βόλου» και του Φιλανθρωπικού Σωματείου. Η Αντιπρόεδρος ανακοινώνει στα Μέλη τον θάνατο της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΑΝΟΥ, Αδελφής  του Προέδρου του Ιδρύματος «Γηροκομείον Βόλου».             Τα  Διοικητικά Συμβούλια αποφασίζουν ομόφωνα: Να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια  των  Δ. Σ. στους οικείους της και να       δοθεί αντίγραφο του παρόντος. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο . Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να παραστούν στην εκφορά της. Να κατατεθεί το χρηματικό ποσό αντί στεφάνου στο Ίδρυμα «Γηροκομείον Βόλου».

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 5:35 pm


Νέα κινητοποίηση σήμερα κατά της καύσης σκουπιδιών.- Αναρμόδιος δηλώνει ο Υφ. Περιβάλλοντος

Για ακόμη μια Πέμπτη η Επιτροπή Πολιτών καλεί σήμερα τους δημότες του Βόλου σε πορεία διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει από την πλατεία Αγ. Νικολάου και θα συνεχίσει κατά μήκος της Ερμού ως την πλατεία Πανεπιστημίου για να κατευθυνθεί στην παραλία και να ολοκληρωθεί στο Πανεπιστήμιο.
 «Είναι σημαντική η παρουσία όλων μας. Η ποιότητα ζωής μας έχει υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια που άρχισε η καύση σκουπιδιών αλλά ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες που απανωτά φτάνουν πλοία που ξεφορτώνουν επικίνδυνα απόβλητα από άλλες χώρες για να καούν στους κλιβάνους παλιάς τεχνολογίας της ΑΓΕΤ-Lafarge. Οι ποσότητες σκουπιδιών που καίγονται έχει πολλαπλασιαστεί, οι οποίες πρόκειται τουλάχιστον να πενταπλασιαστούν σύμφωνα με την άδεια που έχει η βιομηχανία να καίει. Αυτό συνεπάγεται έκλυση διοξινών και άλλων αέριων ρύπων και βαρέων μετάλλων που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, που καταστρέφουν τα τοπικά μας προϊόντα και υποβιβάζουν την αξία της ακίνητης περιουσίας μας. Όλοι να επαναστατήσουμε, να καταγγείλουμε κάθε Πέμπτη την οσμή καμένου πλαστικού και να απαιτήσουμε την παύση της καύσης σκουπιδιών που μόνο αρνητικές συνέπειες έχει για τους πολίτες. Κανένα κέρδος για εμάς, μόνο για τους λίγους κρατούντες την εξουσία και το χρήμα», τονίζει η Επιτροπή.
ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ωριαία συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γεράσιμο Θωμά πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μπουκώρος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γεράσιμος Θωμάς, σε πνεύμα συνεργασίας, δήλωσε ότι για ορισμένα από τα ζητήματα είναι ενημερωμένος, ενώ κάποια άλλα αποτελούν αρμοδιότητες του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη ή του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος, καθηγητή κ. Αραβώση.

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 9:05 am


Η Μάχη του Μαραθώνα

Περίφημη μάχη, που έγινε τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. στην πεδιάδα του Μαραθώνα, μεταξύ των Αθηναίων και των Πλαταιέων με αρχηγό τον Μιλτιάδη και των Περσών με αρχηγούς τον Δάτι και τον Αρταφέρνη.
Η κύρια πηγή πληροφόρησης για τη Μάχη του Μαραθώνα, όπως και για το σύνολο των Περσικών Πολέμων, παραμένει ο Ηρόδοτος, ο αποκαλούμενος «πατέρας της ιστορίας». Όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία της μάχης, ο Γερμανός φιλόλογος Φίλιπ Άουγκουστ Μπεκ (1785 -1867) πρότεινε το 1855 τη 12η Σεπτεμβρίου, η οποία από τότε επικράτησε ως η συμβατική ημερομηνία για τη Μάχη του Μαραθώνα. Το 490 π.Χ. έγινε η δεύτερη περσική εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας, με σκοπό να τιμωρηθούν οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς, επειδή είχαν βοηθήσει τους Ίωνες να ξεσηκωθούν κατά των Περσών. Παράλληλα, όμως, ήταν και η αρχή για την πραγματοποίηση του σχεδίου υποταγής ολόκληρης της Ελλάδας από τον Δαρείο. Μαζί τους, οι Πέρσες είχαν ως οδηγό και σύμβουλο τον πρώην τύραννο της Αθήνας Ιππία, γιο του Πεισίστρατου.   Ο Περσικός στόλος με το στρατό ακολούθησε αυτή τη φορά διαφορετικό δρόμο σε σχέση με την πρώτη εκστρατεία του Μαρδόνιου (492 π.Χ). Από την Κιλικία, όπου συγκεντρώθηκε, έπλευσε στη Σάμο, πέρασε από τις Κυκλάδες κι έφθασε στην Ερέτρια. Μετά την κατάληψη της Ερέτριας, οι Πέρσες είχαν στόχο να υποτάξουν την Αθήνα και να επαναφέρουν στην αρχή τον πιστό σ’ αυτούς Ιππία. Με την καθοδήγηση του ηλικιωμένου άνδρα πέρασαν από την Ερέτρια απέναντι στον Μαραθώνα και στην αμμώδη παραλία του σημερινού Σχοινιά.
Την εκλογή του τόπου επέβαλαν από κοινού πολιτικά κριτήρια (οι φτωχοί κάτοικοι της περιοχής, οι Διάκριοι, υποστήριζαν τους Πεισιστρατίδες) και στρατηγικοί λόγοι (η πεδιάδα ήταν κατάλληλη για τη δράση του περσικού ιππικού). Από την πλευρά των Αθηναίων η αποστολή του στρατού τους στον Μαραθώνα αποτελούσε στρατηγική επιλογή, καθώς η Αθήνα δεν περιστοιχιζόταν από ισχυρά τείχη και δεν διέθετε στόλο για να αντιμετωπίσει τον ανεφοδιασμό σε περίπτωση πολιορκίας. Εξάλλου, η πεδιάδα προσφερόταν για τη δράση της αθηναϊκής φάλαγγας.  Οι Αθηναίοι ζήτησαν τη βοήθεια των Σπαρτιατών, με αγγελιοφόρο τον Φειδιππίδη. Οι Σπαρτιάτες, αν και δέχτηκαν, δεν έστειλαν εγκαίρως βοήθεια (οι 2.000 άνδρες που υποσχέθηκαν έφθασαν στο Μαραθώνα την επομένη της μάχης). Ο λόγος που επικαλέστηκαν ήταν θρησκευτικός. Γιόρταζαν τα Κάρνια και δεν μπορούσαν να εκστρατεύσουν πριν από την πανσέληνο. Ο Πλάτωνας, όμως, αναφέρει (Νόμοι 3, 698 Ε) ότι δίσταζαν να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους προς τους Αθηναίους, επειδή βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Μεσσηνίους και τους είλωτες. Στο κάλεσμα των Αθηναίων ανταποκρίθηκαν μόνο οι Πλαταιείς με 1.000 άνδρες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Αθηναίοι στρατοπέδευσαν στο Ηράκλειο του Μαραθώνος, στις βορειοανατολικές υπώρειες του όρους Αγριελίκι, όπου υπήρχε νερό και μπορούσαν να ελέγξουν τον ορεινό όγκο προς την Αθήνα και να υποχωρήσουν σε περίπτωση ήττας. Από το ύψωμα, επίσης, μπορούσαν να παρακολουθούν τις κινήσεις του εχθρού. Η δύναμη των Αθηναίων, σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, ανερχόταν σε 10.000 και των Πλαταιέων σε 1.000 άνδρες, ενώ των Περσών σε 44.000 με 55.000 άνδρες (νεώτερες εκτιμήσεις τους υπολογίζουν σε 26.000). Οι στρατηγοί των Αθηναίων είχαν διχαστεί, καθώς μερικοί δεν ήθελαν να ξεκινήσει η μάχη, προτού έλθει η βοήθεια των Σπαρτιατών. Τελικά, ο Μιλτιάδης τούς έπεισε να επιτεθούν αμέσως κατά των Περσών και του ανατέθηκε η αρχιστρατηγία.  Η έναρξη της επίθεσης ορίστηκε για το πρωί, προκειμένου να επιτευχθεί ο αιφνιδιασμός των αντιπάλων. Η σύγκρουση έγινε στην ομαλή περιοχή κοντά στον τύμβο, όπου βρισκόταν το περσικό στρατόπεδο. Οι Αθηναίοι έπρεπε να διατρέξουν απόσταση 8 σταδίων (περίπου 1,5 χιλιομέτρου) προς τις εχθρικές γραμμές για να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι βολές από τους τοξότες που διέθεταν οι αντίπαλοι. Οι οπλίτες ήταν παρατεταγμένοι σε πλάτος ίσο με αυτό της περσικής δύναμης. Οι πτέρυγες ήταν ενισχυμένες, ενώ το κέντρο, όπου αντιστοιχούσε το ισχυρότερο τμήμα του περσικού στρατού, ήταν ασθενές. Στο αριστερό άκρο, όπως έβλεπαν προς τον εχθρό, βρίσκονταν οι Πλαταιείς. Στο δεξιό άκρο έλαβε τη θέση του, σύμφωνα με την παλιά συνήθεια, ο πολέμαρχος Καλλίμαχος. Το ανίσχυρο κέντρο οδηγούσαν ο Αριστείδης και ο Θεμιστοκλής, που διέθεταν την απαραίτητη στρατιωτική ικανότητα, ώστε να καλύψουν την εύθραυστη αυτή γραμμή και να καθοδηγήσουν την προγραμματισμένη υποχώρηση.
 Όπως είχε σχεδιαστεί, το ελληνικό κέντρο εξασθένησε, αλλά οι πτέρυγες αναπτύχθηκαν και περικύκλωσαν τους Πέρσες, που τελικά τράπηκαν σε φυγή. Μέσα στη σύγχυση, πολλοί Πέρσες που δεν γνώριζαν την περιοχή, έπεφταν στο μεγάλο έλος, όπου οι απώλειες ήταν βαριές. Οι περισσότεροι, όμως, έτρεχαν στα πλοία που ήταν αναπτυγμένα στην ακτή του Σχοινιά. Στη συμπλοκή σώμα με σώμα που ακολούθησε, καθώς οι Πέρσες προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στα πλοία και οι Αθηναίοι να τους εμποδίσουν και να τα κάψουν, έπεσαν ο πολέμαρχος Καλλίμαχος, ο στρατηγός Στησίλαος και ο Κυναίγειρος, αδελφός του τραγικού ποιητή Αισχύλου.
H ηρωική μορφή του Κυναίγειρου έμεινε μοναδικό παράδειγμα ανδρείας και αυταπάρνησης στην Ιστορία. Όταν οι νικημένοι Πέρσες έτρεξαν πανικόβλητοι στα καράβια τους για να σωθούν, ο Κυναίγειρος άρπαξε με τα στιβαρά χέρια του ένα καράβι και προσπάθησε να το συγκρατήσει για να μην αποπλεύσει και να προφτάσουν έτσι οι συμπολεμιστές του να το καταλάβουν. Τότε, ένας Πέρσης του έκοψε το χέρι, αλλά ο Κυναίγειρος έπιασε το πλοίο με το άλλο του χέρι. Όταν ο Πέρσης του έκοψε και το δεύτερο χέρι, ο Κυναίγειρος γράπωσε το πλοίο με τα δόντια του. Ο γενναίος Αθηναίος εγκατέλειψε την προσπάθεια, όταν ο Πέρσης στρατιώτης του έκοψε το κεφάλι.  Κι ενώ εξακολουθούσε η μάχη γύρω από τα πλοία των Περσών, ο αγγελιοφόρος Φειδιππίδης έφυγε πεζός από τον Μαραθώνα για να φέρει τη χαρμόσυνη είδηση της νίκης στους Αθηναίους. Υπερέβαλε εαυτόν κατά τη διαδρομή και μόλις αναφώνησε «Νενικήκαμεν» ενώπιον των συμπολιτών του, έπεσε νεκρός από την εξάντληση. Ο Ηροδότος δεν αναφέρει κάτι σχετικό, αλλά ο θρύλος αυτός διαδόθηκε μεταγενέστερα από τον ιστορικό Πλούταρχο (ο Φειδιππίδης αναφέρεται ως Θέρσιππος) και στη συνέχεια από τον ρητοροδιδάσκαλο και συγγραφέα Λουκιανό τον Σαμοσατέα, που αναφέρει τον Φειδιππίδη ως Φιλιππίδη. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Αθηναίοι έχασαν στη μάχη 192 άνδρες και οι Πλαταιείς 11, ενώ οι απώλειες των Περσών ανήλθαν σε 6.400 νεκρούς και 7 βυθισμένα πλοία. Νεώτερες εκτιμήσεις, που αναφέρει η Wikipedia στο σχετικό αγγλικό λήμμα, ανεβάζουν τους νεκρούς των ελληνικών δυνάμεων σε 1.000 - 3.000 και υποβιβάζουν αυτές των Περσών στις 4.000 - 5.000. Οι Αθηναίοι, αφού έθαψαν τους νεκρούς τους στον Μαραθώνα, ανήγειραν μνημείο από λευκή πέτρα, πάνω στο οποίο χαράχτηκε το επίγραμμα του λυρικού ποιητή Σιμωνίδη του Κείου:
Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι
χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν.
Μετά την ήττα τους στο Μαραθώνα, οι Πέρσες έπλευσαν με το στόλο τους προς την Αθήνα, ελπίζοντας να τη βρουν αφρούρητη και να την καταλάβουν. Ο Μιλτιάδης, όμως, πρόλαβε να οδηγήσει έγκαιρα το στρατό στην πόλη κι έτσι οι Πέρσες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ασία.
Η νίκη των Αθηναίων στο Μαραθώνα:
 • Διέλυσε τον μύθο του αήττητου των Περσών και αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων.
 • Έδειξε την ανωτερότητα της ελληνικής πολεμικής τακτικής και ανέδειξε τη στρατιωτική μεγαλοφυΐα του Μιλτιάδη.
 • Ανέδειξε την πόλη τους σε δεύτερη δύναμη στην Ελλάδα, μετά τη Σπάρτη.
 • Ανέκοψε την προσπάθεια παλινόρθωσης της τυραννίας στην Αθήνα.
 • Εξασφάλισε τον αναγκαίο χρόνο, ώστε οι Έλληνες να προετοιμαστούν για τη συνέχιση του αγώνα τους κατά των Περσών.
 • Διέσωσε τον πολιτισμό τους κι έσωσε την Ευρώπη από το βάρβαρο ασιατισμό της εποχής εκείνης. Όπως είπε ο σπουδαίος βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος Τζον Στιούαρτ Μιλ «η μάχη του Μαραθώνα υπήρξε, ακόμα και για τη βρετανική ιστορία, σημαντικότερη κι από τη μάχη του Χέιστινγκς».
Λαϊκές παραδόσεις ή μύθοι περιέβαλαν από πολύ νωρίς τη νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα, ενώ η πίστη πως οι θεοί παρουσιάστηκαν και βοήθησαν στη μάχη ήταν διάχυτη. Εκτός από την ιστορία με τον Φειδιππίδη, ο Πλούταρχος αναφέρει ότι οι στρατιώτες είδαν το φάντασμα του μυθικού βασιλιά της Αθήνας Θησέα με πλήρη στρατιωτική εξάρτυση να καθοδηγεί και να οδηγεί τον ελληνικό στρατό προς τη νίκη. Ο Παυσανίας αφηγείται ότι κατά τη διάρκεια της μάχης εμφανίστηκε ένας αγρότης, που κρατούσε ένα άροτρο και «θέρισε» αρκετούς Πέρσες. Μετά τη μάχη, όταν τον αναζήτησαν, δεν το βρήκαν. Ρώτησαν το μαντείο, από το οποίο έλαβαν την απάντηση ότι πρέπει να τιμήσουν τον Εχετλαίο (εχέτλη = λαβή αρότρου). Σύμφωνα με τον ρωμαίο ιστορικό Κλαύδιο Αιλιανό, στη μάχη πήρε μέρος κι ένας σκύλος, που πολέμησε γενναία στο πλευρό του αφεντικού του.

Σχετικά

Εμπνευσμένος από τη διαδρομή του Φειδιππίδη από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να μεταφέρει το άγγελμα της νίκης είναι ο Μαραθώνιος δρόμος, που ως αγώνισμα δεν υπήρχε στην αρχαιότητα. Η ιδέα γέννησης αυτού του αθλήματος και η ένταξή του στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλεται στον Γάλλο γλωσσολόγο και ελληνιστή Μισέλ Μπράλ, φίλο του Πιερ ντε Κουμπερτέν, που πρότεινε κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα «την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος».  Το Σπάρταθλον, ο ετήσιος διεθνής αγώνας υπερμαραθωνίου δρόμου 245,3 χιλιομέτρων, που διεξάγεται από το 1983 στη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη, αναβιώνει την πορεία του αγγελιοφόρου Φειδιππίδη, που εστάλη από τους Αθηναίους για να ζητήσει βοήθεια από τη Σπάρτη, λίγες ημέρες πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα.
 • Ο σπουδαίος τραγικός ποιητής Αισχύλος θεωρούσε ως μεγαλύτερο επίτευγμά του τη συμμετοχή του στη Μάχη του Μαραθώνα, παρά τα θεατρικά του έργα. Γι’ αυτό στον τάφο του υπήρχε το επίγραμμα:«Αισχύλον Εοφορίωνος Αθηναίον τόδε κεύθει
  μνήμα καταφθίμενον πυροφόροιο Γέλας·
  αλκήν δ’ ευδόκιμον Μαραθώνιον άλσος αν είποι
  και βαθυχαιτήεις Μήδος επιστάμενος».
 • Το 1959 ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζακ Τουρνέρ γύρισε την ταινία «Η Μάχη του Μαραθώνα» με πρωταγωνιστή τον Στιβ Ριβς στο ρόλο του Φειδιππίδη.
 • Στις 8 Δεκεμβρίου 2010, κατά την 2500η επέτειο του γεγονότος, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με ψήφισμά της αναγνώρισε ότι η μάχη του Μαραθώνα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μάχες στην ιστορίας της ανθρωπότητας.
 • Ψηφιακή αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα


Μαραθών: Η αρχή της Ιστορίας (Ντοκιμαντέρ)Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 6:40 am


Τρισάγιο για τον Λ. Μαχαιρίτσα και την μικρή Σεραΐνα από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος σε αγιασμούς σχολείων

ΒΟΛΟΣ
Κοντά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς βρέθηκε σήμερα, πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων στην Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας.
 Αρχικά, ο κ. Ιγνάτιος τέλεσε τον αγιασμό στο Ελληνογαλλικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» και στην συνέχεια, τον επίσημο αγιασμό της Α΄θμιας Εκπαίδευσης, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, παρουσία του Διευθυντού Α΄θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γεωργίου Πολύζου, γονέων και εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Στην σύντομη ομιλία του μίλησε για την σπουδαιότητα της μαθητικής συνύπαρξης, στην μεγάλη μαθητική οικογένεια, που δημιουργεί προϋποθέσεις ευγενούς άμιλλας: «Καλείστε να δείξετε τον καλύτερό σας εαυτό, να βοηθήσετε τους άλλους, να προοδεύετε και να χαίρεστε μαζί, να επιδεικνύετε αγάπη, που είναι η ουσία του Θεού. Άρα, όταν κανείς γνωρίζει την αγάπη, γνωρίζει και τον Θεό, όταν αγαπά τον άλλον, αγαπά το δημιούργημα του Θεού. Να γνωρίζετε ότι το πιο σημαντικό στην ζωή είναι η αληθινή αγάπη και τότε ο Θεός θα είναι μαζί σας…». Ακολούθως, ο κ. Ιγνάτιος τέλεσε τον επίσημο αγιασμό της Β΄θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Βόλου, παρουσία των μαθητών και εκπαιδευτικών του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, του Διευθυντού της Β΄θμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτη Σαβελίδη και εκπροσώπων των αρχών. Στην σύντομη ομιλία του, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον σπουδαίο τραγουδοποιό Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που έφυγε προχθές από την ζωή και ήταν γέννημα θρέμμα της Ν. Ιωνίας. Αναφέρθηκε στο χάρισμά του να ομιλεί στις καρδιές των ανθρώπων μέσα από τους στίχους και την μουσική του, ενώ επισήμανε ότι ο ίδιος ομολογούσε την πίστη του στον Θεό σε κάθε ευκαιρία: «Μας είπε αλήθειες για τον Παράδεισο, για την αγάπη και τις αξίες της ζωής. Αυτές τις αξίες θα διδαχτείτε και στο σχολείο. Θα μάθετε να συνυπάρχετε και να αγαπάτε, μιμούμενοι την αγάπη του Θεού. Μάθετε να δίνετε ο ένας στον άλλο. Δεν έχει σημασία πως ανάμεσά σας θα βρίσκονται και παιδιά από άλλα μέρη. Αυτό είναι μια μοναδική ευκαιρία να δείξετε τί σημαίνει να είναι κανείς Χριστιανός Ορθόδοξος και να βλέπει τον κάθε άνθρωπο ως την ζωντανή εικόνα του Θεού. Το σχολείο αυτό είναι πρότυπο προσφοράς και θυσίας, γι’ αυτό εκφράζω τον απόλυτο σεβασμό στους γονείς και στους δασκάλου σας για το πολύμοχθο έργο που επιτελούν» Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος αγίασε το νέο σχολικό λεωφορείο του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Βόλου και τέλεσε τρισάγιο στην μνήμη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. 
ΑΛΜΥΡΟΣ
Στην συνέχεια, μετέβη στον Αλμυρό και τέλεσε, στο 1ο Γυμνάσιο, τον αγιασμό και τρισάγιο στην μνήμη της μικρής Σεραΐνας, η οποία έχασε την ζωή της, προ ημερών, στο τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ του Αλμυρού. Στην σύντομη ομιλία του, αναφερόμενος στο τραγικό γεγονός, διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι «υπάρχουν δύο μεγέθη στην ζωή μας, που είναι αθάνατα, η ψυχή μας και η αγάπη. Όταν αγαπήσεις κάποιον αληθινά, τον αγαπάς αιώνια και αυτή η αιωνιότητα είναι τρόπος ζωής, γιατί μπορείς να κρατάς τον αγαπημένο κοντά σου, στην καρδιά σου, έστω κι αν σωματικώς τον στερείσαι. Δεν μπορώ να προσεγγίσω τον πόνο των γονέων, αλλά τους διαβεβαιώ ότι θα έχουν την προσευχή μου, για να τους παρηγορήσει ο Θεός. Κι εσείς, βαδίστε τον δρόμο της αγάπης, για να κρατήσετε ζωντανή την μνήμη της και η προσευχή σας θα είναι μια ζωντανή κοινωνία μαζί της. Η πίστη στον Θεό, τελικά, είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά μας»

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 5:55 pm


Παναγιώτης Κανελλόπουλος 1902 – 1986

Πνευματική και πολιτική προσωπικότητα, που σημάδεψε τον 20ο αιώνα στη χώρα μας. Διατέλεσε πρωθυπουργός για σύντομο χρονικό διάστημα (συνολικά σαράντα ημέρες σε δύο περιόδους), ενώ κορυφαία πνευματική του κατάθεση θεωρείται η πολύτομη, αλλά ημιτελής «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος».

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Δεκεμβρίου 1902 και ήταν γιος του φαρμακοποιού Κανέλλου Κανελλόπουλου και της Αμαλίας Γούναρη, αδελφής του πρωθυπουργού Δημήτριου Γούναρη. Από μικρό παιδί έδειξε τις πνευματικές του ανησυχίες. Σε ηλικία 12 ετών γοητεύτηκε από τη φιλοσοφία και σε ηλικία 14 ετών διάβαζε Νίτσε από το πρωτότυπο και μετέφραζε έργα γάλλων ποιητών. Τα μαθήματα του σχολείου ελάχιστα συγκινούσαν τον νεαρό Αχαιό, που με δυσκολία περνούσε τις τάξεις.
Το 1919 εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολουθεί μαθήματα για ένα χρόνο και συνεχίζει τις σπουδές του στο ονομαστό Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία. Παράλληλα με τα νομικά, παρακολουθεί μαθήματα κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας και το 1923 ανακηρύσσεται διδάκτορας.
Επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1925 γίνεται μέλος της «Εταιρείας Κοινωνικών Επιστημών» με πρόταση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ενώ την ίδια χρονιά δημοσιεύει την πρώτη του κοινωνιολογική μελέτη. Το 1926 εισέρχεται στην πολιτική. Διορίζεται γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη. Τον Αύγουστο του 1927 παραιτείται και δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται υφηγητής της Κοινωνιολογίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1932 αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, αλλά παραιτείται για να διεκδικήσει την έδρα της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκλέγεται το 1934 και γίνεται ο πρώτος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Ιδρύματος. Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει πρόεδρος του νεοσύστατου ΙΚΑ και υπό την εποπτεία του συντάσσονται οι πρώτοι κανονισμοί των συντάξεων και του κλάδου ασφαλίσεων.
Το 1935 δημοσιεύει μια σειρά άρθρων στην «Ακρόπολη» κατά της βασιλείας, γεγονός που θα του στοιχίσει την έδρα του στο Πανεπιστήμιο και τη θέση του στο ΙΚΑ. Οι απολύσεις δεν τον πτοούν και τον ίδιο χρόνο νυμφεύεται τη Θεανώ (Νίτσα) Πουλικάκου. Στις εκλογές του 1936 συγκροτεί πολιτικό σχηματισμό με την ονομασία «Εθνικόν Ενωτικόν Κόμμα» και διακηρυγμένο στόχο την υπέρβαση του Διχασμού μεταξύ Βενιζελικών και Αντιβενιζελικών. Δεν θα εκλεγεί ούτε βουλευτής.
Κατά τη διάρκεια της Μεταξικής δικτατορίας συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Κύθνο, τη Θάσο και την Κάρυστο. Στις 28 Οκτωβρίου 1940 τηλεγραφεί στον Ιωάννη Μεταξά και του ζητά να πολεμήσει ως εθελοντής στρατιώτης στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Υπηρετεί στη 19η Μεραρχία και φθάνει ως το Πόγραδετς.
Στην Κατοχή συνέβαλε στην ίδρυση της αντιστασιακή οργάνωσης ΠΕΑΝ και τον Δεκέμβριο του 1941 εκδίδει τον πρώτο τόμο της «Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πνεύματος», που θα αποτελέσει το έργο της ζωής του. Καταζητούμενος από τους Γερμανούς θα διαφύγει με καΐκι από τη Ραφήνα (31 Μαρτίου 1942) και διαμέσου Τουρκίας θα βρεθεί στο Κάιρο. Από το σημείο αυτό ξεκινά η έντονη πολιτική δράση του.
Γ. Παπανδρέου- Π. Κανελλοπουλος
 
Στις 2 Μαΐου 1942 αναλαμβάνει αντιπρόεδρος στην εξόριστη κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού. Παραιτείται το Μάρτιο του 1943, έπειτα από την πρώτη ανταρσία στις ελληνικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Το 1944 συμμετέχει στο ενωτικό συνέδριο του Λιβάνου (17 - 20 Μαΐου) και τον Ιούνιο αναλαμβάνει υπουργός Ανασυγκροτήσεως και προσωρινά Οικονομικών στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεώργιου Παπανδρέου. Στις 27 Σεπτεμβρίου επιστρέφει στην Ελλάδα ως αντιπρόσωπος της κυβέρνησης και μεταβαίνει στην Πελοπόννησο για να εξομαλύνει την κατάσταση που ήταν έκρυθμη με τις συγκρούσεις ΕΛΑΣ και Ταγμάτων Ασφαλείας, μετά τα γεγονότα της Πηγάδας του Μελιγαλά (12 Σεπτεμβρίου). Στις 24 Οκτωβρίου ορκίζεται Υπουργός Ναυτικών και προσωρινά Παιδείας στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ μετά την παραίτηση του «εαμικού» Αλέξανδρου Σβώλου αναλαμβάνει και το Υπουργείο Οικονομικών. Παραιτείται μαζί με την κυβέρνηση Παπανδρέου στις 4 Ιανουαρίου 1945 και από τη 1 έως τις 22 Νοεμβρίου του ιδίου χρόνου ασκεί την πρωθυπουργία.
Στις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής (Αχαΐας) με το Εθνικόν Ενωτικόν Κόμμα σε συνασπισμό με τα κόμματα τουΓεώργιου Παπανδρέου και του Σοφοκλή Βενιζέλου. Τα επόμενα χρόνια θα αναλάβει διάφορα Υπουργεία στις διαδοχικές κυβερνήσεις του Εμφυλίου Πολέμου. Στην ιστορία έμειναν δύο ρήσεις του από εκείνη την περίοδο. Υποδεχόμενος τον αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Βαν Φλιτ, του είπε, παρουσιάζοντας το στρατιωτικό άγημα: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας», ενώ αποκάλεσε το κολαστήριο της Μακρονήσου «Νέο Παρθενώνα». Πολύ αργότερα έκανε την αυτοκριτική του και αποδοκίμασε αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
Μετά τον Εμφύλιο παραμένει στο χώρο του Κέντρου και μετέχει ως αντιπρόεδρος και Υπουργός Εθνικής Αμύνης στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου το 1950. Τον επόμενο χρόνο θα προσχωρήσει στη Δεξιά, όπως και πολλοί πολιτικοί του Κέντρου. Στις εκλογές του 1951 θα εκλεγεί βουλευτής Αχαΐας με τον «Ελληνικό Συναγερμό» του Παπάγου, όπως και στις εκλογές του 1952. Θα ορκισθεί Υπουργός Εθνικής Αμύνης και τον Σεπτέμβριο του 1954 αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παπάγου.
Μετά τον θάνατο του Στρατάρχη δεν ακολούθησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην ΕΡΕ, αλλά κατέβηκε ως συνεργαζόμενος με το κόμμα του και εξελέγη βουλευτής Αχαΐας το 1956 και το 1958. Τον Ιανουάριο του 1959 θα προσχωρήσει στην ΕΡΕ και ο Καραμανλής, που ήταν παντρεμένος με την ανιψιά του Αμαλία, θα τον χρίσει αντιπρόεδρο της Κυβέρνησής του. Με την ιδιότητά του αυτή θα υπογράψει τον Ιούλιο του 1961 τη Συμφωνία Σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα(ΕΟΚ).
Π. Κανελλόπουλος - Κ. Καραμανλης
 
Τον Νοέμβριο του 1963 διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην ηγεσία της ΕΡΕ και γίνεται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άσκησε δριμεία αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Παπανδρέου, υιοθετώντας ορισμένες φορές ακραίες συμπεριφορές και εκφράσεις, αναντίστοιχες με το προσωπικό του ύφος. Μετά τα «Ιουλιανά» (1965) στήριξε και τις τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις των «Αποστατών» (Αθανασιάδη - Νόβα, Τσιριμώκου και Στεφανόπουλου).
Στις 3 Απριλίου 1967 θα ορκισθεί για δεύτερη φορά πρωθυπουργός, αλλά δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Μάιο, αλλά θα προλάβουν οι συνταγματάρχες στις 21 Απριλίου και θα επιβάλουν την επτάχρονη στυγνή δικτατορία τους. Παρά τη βραχύβια παραμονή του στην πρωθυπουργία, αυτός και η κυβέρνησή του είχαν μεγάλες ευθύνες, αφού δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το μοιραίο για τη Δημοκρατία.
Από τις πρώτες μέρες της Δικτατορίας στάθηκε δεινός κατήγορός της, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Σεπτέμβριο του 1967. Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου δηλώνει παρών και συμπαρίσταται στους εξεγερμένους φοιτητές. Θα τεθεί και πάλι σε κατ' οίκον περιορισμό. Μία από τις κορυφαίες αντιδικτατορικές πράξεις υπήρξε η αποχώρησή του από την Ακαδημία Αθηνών, επειδή αρνήθηκε να εορτάζονται ισότιμα η 25η Μαρτίου και η 21η Απριλίου.
Μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, λαμβάνει μέρος στη δραματική σύσκεψη των στρατιωτικών και των πολιτικών (23 Ιουλίου 1974), που οδήγησε στην πτώση της Χούντας και την επάνοδο της Δημοκρατίας (Μεταπολίτευση). Προτείνεται για πρωθυπουργός, αλλά με παρέμβαση του Ευάγγελου Αβέρωφ θα επιλεγεί η λύση Καραμανλή. Αυτό θα τον χολώσει και θα αρνηθεί θέση στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Επανέρχεται στην πολιτική και εκλέγεται βουλευτές Επικρατείας, συνεργαζόμενος με τη Νέα Δημοκρατία, στις εκλογές του 1977 και του 1981. Θα του προταθεί τόσο από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όσο και από τον Ανδρέα Παπανδρέου η Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και πάλι θα αρνηθεί.
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 11 Σεπτεμβρίου 1987, σε ηλικία 85 ετών. Άφησε πίσω του ένα σημαντικό πνευματικό έργο αποτελούμενο από 200 βιβλία στους τομείς της κοινωνιολογίας, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας. Στη ζωή του προσπάθησε να συνθέσει την πνευματική δημιουργία με την πολιτική δράση. Συχνά, η προσπάθειά του αυτή κατέληγε σε τραγικά αδιέξοδα. Υπήρξε σημαντικός πολιτικός, χωρίς όμως να αφήσει το μεγάλο πολιτικό έργο που οραματιζόταν. Στη Μεταπολίτευση, του αποδόθηκε ο τίτλος του «Νέστορα» της ελληνικής πολιτικής για τη μετριοπάθεια, την αυτοκριτική διάθεση και το ήθος του.

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 7:44 am


Μαρίκα Κοτοπούλη 1887 – 1954

Ελληνίδα ηθοποιός· από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του νεοελληνικού θεάτρου. Ασχολήθηκε επιτυχημένα με όλα τα είδη του θεατρικού (δράμα, κωμωδία, επιθεώρηση), αν και αυτοδίδακτη. Διέπρεψε, όμως, στην τραγωδία, με τη βαθιά φωνή της, το πάθος και τη λιτότητα στην κίνηση. Ήταν ευφυέστατη και ετοιμόλογη και γενικά μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας.

Η Μαρίκα Κοτοπούλη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Μαΐου 1887, από γονείς ηθοποιούς, τον Δημήτριο Κοτοπούλη (1848-1919) και την Ελένη Κοτοπούλη (1851-1926), το γένος Σιλιβάκου. Είχε τρεις αδερφές, επίσης ηθοποιούς: τις δίδυμες Χρυσούλα Μυράτ ή Χρυσούλα Κοτοπούλη και Φωτεινή Κοτοπούλη - Λούη ή Φωτεινή Λούη και την Πόπη Κοτοπούλη.
Το βάπτισμα του πυρός στο θέατρο το πήρε βρέφος σαράντα ημερών στο έργο «Ο Αμαξηλάτης των Άλπεων», που ανέβασε ο θίασος των γονιών της. Σε ηλικία έξι ετών έπαιξε το ρόλο της μικρής μαθήτριας στην πρώτη ελληνική επιθεώρηση «Λιγ’ απ’ όλα» των Μίκιου Λάμπρου και Λάμπου Αστέρη. Μέχρι τα δέκα της είχε υποδυθεί το τέκνο του λοχία Γουλιέλμου στους «Δύο Λοχίας» των Ντομπινί, Μποντουέν και Μαγιάρ, το φάντασμα στον σεξπιρικό «Μάκβεθ», την Αδιαφορίδου στο «Παρθεναγωγείον» του Δεληκατερίνη και τον Έρωτα στο έργο του Καλοστύπη «Προμηθεύς εν Ολύμπω».
Από το 1897 έκανε θεατρικές εμφανίσεις με τον θίασο των γονιών της και εκτός Αθηνών - Θεσσαλονίκη, Σύρο, Ναύπλιο, Πάτρα και Σμύρνη - ερμηνεύοντας ρόλους, όπως την Κυρά-Γιάννενα στον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας» του Κορομηλά, τη Μάγδα στο ομώνυμο δράμα του Ζούντερμαν και την κυρία Λάσκαρη στα «Μαλλιά Κουβάρια» του Νικολάου Λάσκαρη. Έκανε μεγάλη εντύπωση για τις υποκριτικές της ικανότητες και οι κριτικοί της εποχής, όπως ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, ο Παύλος Νιρβάνας, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος, ο Άριστος Καμπάνης και ο Ιωάννης Κονδυλάκης, δεν φείσθηκαν κολακευτικών σχολίων για τις επιδόσεις της στο θεατρικό σανίδι. Τη χαρακτήρισαν «δόξα της ελληνικής σκηνής», «θαύμα σκηνικής σαγήνης», «αληθινή ενσάρκωση της μεγάλης τέχνης και ιδανικόν της ελληνικής σκηνής» και «μοναδική της Ελλάδος τραγωδό». 
Δίπλα της μαθήτευσαν και αναδείχθηκαν σημαντικές προσωπικότητες του νεοελληνικού θεάτρου, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Μήτσος Μυράτ, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Αλέξης Μινωτής, η Κατίνα Παξινού, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Γιώργος Παπάς, ο Βασίλης Λογοθετίδης, ο Γιώργος Γληνός, ο Κάρολος Κουν, η Μελίνα Μερκούρη, η Έλλη Λαμπέτη και η Σαπφώ Νοταρά. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το νεοελληνικό έργο και ανέδειξε συγγραφείς της γενιάς της και νεώτερους (Γρηγόριος Ξενόπουλος, Παντελής Χορν, Δημήτρης Μπόγρης, Αλέκος Λιδωρίκης, Δημήτρης Ιωαννόπουλος, Άγγελος Τερζάκης, Δημήτρης Ψαθάς, Σακελλάριος - Γιαννακόπουλος).
Η Μαρίκα Κοτοπούλη πέθανε αιφνιδίως από καρδιακή ανακοπή στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου 1954, σε ηλικία 67 ετών.

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 7:25 am


Σήμερα το πρώτο κουδουνι στα σχολεία της Μαγνησίας

Το πρώτο σχολικό κουδούνι, που θα σημάνει και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα χτυπήσει σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στα σχολεία και της Μαγνησίας.
  Ο επίσημος Αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους 2019 - 2020 για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας θα τελεστεί, στις 9:00 π.μ., στον προαύλειο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, παρουσία του διευθυντή Εκπαίδευσης Γεωργίου Πολύζου.

Τον Αγιασμό θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος. Στη συνέχεια ο διευθυντής Εκπαίδευσης θα παραστεί και στην τέλεση Αγιασμού του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς στις 10.30 π.μ. Για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο επίσημος Αγιασμός θα τελεστεί στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου και θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς του όμορου 4ου Γυμνασίου. Σύμφωνα με τον διευθυντή Σωκράτη Σαβελίδη στον Αγιασμό θα εγκαινιαστεί και το λεωφορείο που αγοράστηκε για τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του «Μαραθωνίου αγάπης για τον συμμαθητή με αναπηρία». Το λεωφορείο παραλήφθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα και από φέτος αναμένεται να διασφαλίσει τις απρόσκοπτες μετακινήσεις των μαθητών με αναπηρίες στις εξωσχολικές δράσεις. 
Αγιασμός και τρισάγιο στο 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού 
Σε βαρύ κλίμα θα τελεστεί ο Αγιασμός των μαθημάτων για τη νέα σχολική χρονιά στο 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού. Πρόκειται για το σχολείο που θρηνεί την απώλεια της 13χρονης μαθήτριας Σεραΐνας, η οποία βρήκε τραγικό τέλος όταν εκτοξεύτηκε από το παιχνίδι «χαλί» στην αυλαία της εμποροπανήγυρης του Αλμυρού. Η Σεραΐνα θα φοιτούσε φέτος στη β’ τάξη του Γυμνασίου. Ο Αγιασμός θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι και αμέσως μετά παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου και του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη της 13χρονης. 

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 7:25 am


11η Σεπτεμβρίου 2001

11 Σεπτεμβρίου 2001, 8:45 π.μ.: Η Νέα Υόρκη και όλος ο κόσμος παγώνουν, όταν ένα αεροσκάφος της εταιρίας American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας καταστροφική έκρηξη.
Πάνω από τον 75ο όροφο το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες και ο πανικός που προκαλείται είναι άνευ προηγουμένου. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό για να σωθούν. Σωστικά συνεργεία και δημοσιογράφοι σπεύδουν στο σημείο και λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03 π.μ., οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρίας, με 64 επιβαίνοντες, να προσκρούει στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
Η Αμερική παραδίδεται στον εφιάλτη της τρομοκρατίας. Δεν είναι μόνο η αμερικανοί πολίτες που δυσκολεύονται να πιστέψουν αυτό που συνέβη, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους, που πραγματοποιεί επίσκεψη σε σχολείο της Φλόριντα, πληροφορείται τα γεγονότα από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και αμέσως κάνει την πρώτη του ανακοίνωση: «Πρόκειται για εθνική τραγωδία. Δύο αεροσκάφη συνετρίβησαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σε μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».
Όμως, το έργο των τρομοκρατών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Στις 9:43 π.μ. η πτήση 77 της American Airlines, που ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον και είχε προορισμό το Λος Άντζελες, με 64 επιβάτες, προσκρούει στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει. Κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει και για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο και όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια στην Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και τα κτίρια των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αλλά η τραγωδία στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου δεν έχει τελειώσει. Με διαφορά λίγων λεπτών, καταρρέουν διαδοχικά οι δίδυμοι πύργοι και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει τον ουρανό του Μανχάταν. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου.
Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ένα ακόμα αεροσκάφος της United Airlines, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϊ, με προορισμό το Λος Άντζελες, είχε καταληφθεί επίσης από τρομοκράτες. Τα σχέδιά τους, όμως, εικάζεται ότι ανέτρεψαν οι επιβάτες, που εξεγέρθηκαν, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να καταπέσει περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.
Υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Από την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους αμερικανούς πολίτες, ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε σκληρή απάντηση, όχι μόνο στους τρομοκράτες, αλλά και σε αυτούς που τους υποθάλπουν.
Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στον Λάντεν. Στο όνομα του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», το Μάρτιο του 2003 οι ΗΠΑ επιτέθηκαν και στο Ιράκ, ανατρέποντας τον Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών, όπως στις 11 Μαρτίου 2004 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης και στις 7 Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου. Όπως πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, «ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος»…

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 7:01 am


Επιστολή του Ιατρικού.Σ.Μ στον Υπουργό Περιβάλλοντος για την ρύπανση στο Βόλο

Ως αδήριτη ανάγκη, χαρακτηρίζει στην επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, την ευρεία σύσκεψη φορέων και πολιτών με την παρουσία δημοσιογράφων για την αέρια ρύπανση στο Βόλο,
ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, καλώντας τον να αναλάβει δράση για το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο, όπως σημειώνεται, δημιουργεί τεράστια ανησυχία και ενόχληση στους κατοίκους της περιοχής. 
 Η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας 
«Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.), στη συνεδρίασή του την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, αποφάσισε ομόφωνα να απευθυνθούμε σε σας προκειμένου να λάβετε γνώση και να αναλάβατε πρωτοβουλίες για το χρονίζον, σοβαρό και ανεπίλυτο μέχρι τώρα ζήτημα της αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, με σκοπό την επίλυση αυτού του επικίνδυνου προβλήματος.
Το φαινόμενο αυτό επιδεινώθηκε από μηνών με την εμφάνιση επιπλέον μιας έντονης δυσοσμίας με χαρακτηριστικά χημικής ουσίας και καμένου πλαστικού, που εμφανίζεται συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες με προοδευτική επιδείνωση προϊόντος του χρόνου και στην έντασή του και στην συχνότητα εμφάνισής του.
Αυτό που μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο είναι ότι εκτός από τη δυσάρεστη αυτή οσμή που υπερίπταται της πόλης μας, πολλοί συνάνθρωποι μας, όπως μας αναφέρθηκε μετ’ επιτάσεως από συναδέλφους μας, κατά την διάρκεια εμφάνισης αυτής της δυσοσμίας, παρουσιάζουν και έντονα συμπτώματα, όπως βήχα, φαρυγγαλγία, δακρύρροια, ρινόρροια και δερματικά εξανθήματα.
Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Ι.Σ.Μ. ασχολείται διαχρονικά και αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στην πόλη του Βόλου, καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν την επιβάρυνση. Σε πρόσφατη μάλιστα παρουσίαση, τον Φεβρουάριο 2019, αναδρομικής επιδημιολογικής μελέτης που διεξήχθη από την έδρα της Στατιστικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναδείχθηκε με σαφή τρόπο ότι, εκτός των άλλων προβλημάτων υγείας των κατοίκων της περιοχής μας που καταγράφονται, περιγράφεται την τελευταία δεκαετία αυξημένη συχνότητα (μέχρι τετραπλάσια σχεδόν) στην θνησιμότητα από Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια στους κατοίκους του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου.
Είναι επιστημονική γνώση από πολλών ετών ότι η αέρια ρύπανση με τα μικροσωματίδια που εμπεριέχει (P.M.-10 & P.M.-2,5), εκτός των άλλων προδιαθεσικών παραγόντων (αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα κ.λπ.) προκαλεί αύξηση των καρδιαγγειακών και Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στους κατοίκους περιοχών με αέρια ρύπανση.
Ένεκα αυτών των εξελίξεων και των νέων δεδομένων ο Ι.Σ.Μ. κατ’ επανάληψη εξέφρασε την άποψή του προς την κοινωνία αλλά και προς τους αρμόδιους (προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου σας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Βόλου) προτείνοντάς τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά και πρωτοβουλίες, προκειμένου να καταγραφεί επακριβώς το πρόβλημα της αέριας ρύπανση (με δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης) αλλά και της δυσοσμίας με σκοπό να βρεθούν οι πηγές της ρύπανσης αυτής, να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι και να διακοπούν αυτές οι επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία πρακτικές.
Δυστυχώς, εκτός από ατέρμονη συζήτηση για τα προβλήματα αυτά και την άρνηση ανάληψης ευθυνών και πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Επιπλέον διαπιστώνουμε ότι η δημόσια συζήτηση περί αυτών των θεμάτων διολισθαίνει σε μία συζήτηση απεμπόλησης ευθυνών και αναζήτησης υπευθύνων του προβλήματος στους άλλους.
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης και της δυσοσμίας που παρατηρείται αυτό το χρονικό διάστημα, καταγράφεται σε μία χρονική περίοδο που ακόμη δεν έχουμε επιβάρυνση και από την καύση ξύλων ή άλλων υλικών για θέρμανση, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο ως εποπτεύουσα αρχή που είστε για θέματα Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες και γνώση επί αυτών των θεμάτων, αλλά επιπλέον διαθέτοντας προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ότι είναι αδήριτη ανάγκη να προεδρεύσετε και να συντονίσετε ειδική σύσκεψη στον Βόλο με συμμετοχή των πολιτικών και επιστημονικών φορέων της πόλης μας και της περιοχής μας, των βουλευτών μας, με εκπροσώπους πολιτών αλλά και με την παρουσία δημοσιογράφων που θα καταγράψουν και θα δημοσιοποιήσουν τις θέσεις και απόψεις όλων των συμμετεχόντων.
Κ. Υπουργέ,
Σας διαβεβαιώνουμε ότι το πρόβλημα δημιουργεί τεράστια ανησυχία και ενόχληση στους κατοίκους της περιοχής μας και χρήζει άμεσης παρέμβασής σας προκειμένου να συντονιστούμε όλοι στον κοινό σκοπό, που είναι η ανεύρεση της πηγής επιβάρυνσης του αέρα που αναπνέουμε και η άμεση διακοπή αυτής της δραστηριότητας.
Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και καταξίωσης της Πολιτικής στο πεδίο της επίλυσης των προβλημάτων της Κοινωνίας με αποτελεσματικότητα.
Οι καιροί ου μενετοί».

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2019 | 7:38 am


Νομός Μαγνησίας - Ειδήσεις και Νέα

ΛΑΕ Μαγνησίας: Κάλεσμα για αντιφασιστική πορεία - Magnesianews

ΛΑΕ Μαγνησίας: Κάλεσμα για αντιφασιστική πορεία  Magnesianews

Κάλεσμα για αντιφασιστική πορεία στον Βόλο και συγκέντρωση που θα προηγηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας στις 7 το απόγευμα, για την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2019 | 12:36 pm


Διεθνές συμπόσιο κεραμικής στο Μαλάκι - Newspaper TAXYDROMOS

Διεθνές συμπόσιο κεραμικής στο Μαλάκι  Newspaper TAXYDROMOS

Διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις της οικογένειας Ανετόπουλου στο Μαλάκι. Το διεθνές κέντρο κεραμικής διοργανώνει το α' πανελλήνιο συμπόσιο κεραμικής στον ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2019 | 11:41 am


50χρονος με νοητική στέρηση κατήγγειλε βιασμό και ληστεία στη Μαγνησία - Epoli.gr

50χρονος με νοητική στέρηση κατήγγειλε βιασμό και ληστεία στη Μαγνησία  Epoli.gr

Μια υπόθεση που προκαλεί σοκ, απασχολεί από το Σάββατο τις αστυνομικές ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2019 | 10:22 am


Γιορτάστηκε η μνήμη του προστάτη των εφέδρων αξιωματικών - Magnesianews

Γιορτάστηκε η μνήμη του προστάτη των εφέδρων αξιωματικών  Magnesianews

Πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου, ο εορτασμός του Προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών Αγίου Νικήτα καθώς & της Ημέρας Τιμής ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2019 | 9:55 am


Αλησμόνητες Πατρίδες: Το Κίρκαγατς Μαγνησίας στη Μικρά Ασία – Του Σταύρου Καπλάνογλου - kozanilife.gr

Αλησμόνητες Πατρίδες: Το Κίρκαγατς Μαγνησίας στη Μικρά Ασία – Του Σταύρου Καπλάνογλου  kozanilife.gr

Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου: ΤΙ ΗΤΑΝ Το Κίρκαγατς ήταν κωμόπολη με μεικτό πληθυσμό που βρισκόταν στο δημόσιο δρόμο Σώμα-Αξαρίου-Μαγνησίας και στη ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2019 | 4:58 am


Επιχορήγηση από τους ΚΑΠ στους ΟΤΑ της Μαγνησίας για λειτουργικές δαπάνες - PagasitikosNews

Επιχορήγηση από τους ΚΑΠ στους ΟΤΑ της Μαγνησίας για λειτουργικές δαπάνες  PagasitikosNews

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου εγκρίθηκε η απόδοση ποσού ύψους 106.513.508,71 από τους ΚΑΠ σε όλους τους Δήμους της χώρας, ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2019 | 4:34 am


Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας: Αντιφασιστική πορεία στον Βόλο - thenewspaper.gr

Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας: Αντιφασιστική πορεία στον Βόλο  thenewspaper.gr

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας αναφέρει: Έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι δολοφόνοι του εξακολουθούν να κυκλοφορούν ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2019 | 12:12 am


Στη σχολική κοινότητα παραδόθηκε το 2ο δημοτικό σχολείο Μαγνησίας του δήμου Δέλτα - Εφημερίδα Μακεδονία

Στη σχολική κοινότητα παραδόθηκε το 2ο δημοτικό σχολείο Μαγνησίας του δήμου Δέλτα  Εφημερίδα Μακεδονία

Στη σχολική κοινότητα της περιοχής παρέδωσε σήμερα, τελευταία μέρα της θητείας του, το 2ο Δημοτικό σχολείο Νέας Μαγνησίας ο απερχόμενος δήμαρχος Δέλτα, ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 11:06 pm


Το 2ο δημοτικό σχολείο Νέας Μαγνησίας παραδίδει στους μαθητές ο δήμος Δέλτα - Εφημερίδα Μακεδονία

Το 2ο δημοτικό σχολείο Νέας Μαγνησίας παραδίδει στους μαθητές ο δήμος Δέλτα  Εφημερίδα Μακεδονία

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μαγνησίας θα εγκαινιάσουν την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 10.30 το πρωί ο απερχόμενος δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 10:43 pm


Στις θάλασσες της Μαγνησίας: Ναυάγια ατμόπλοιων στον Μεσοπόλεμο (Μέρος Β) - Newspaper TAXYDROMOS

Στις θάλασσες της Μαγνησίας: Ναυάγια ατμόπλοιων στον Μεσοπόλεμο (Μέρος Β)  Newspaper TAXYDROMOS

Στο χρονικό διάστημα 1928 – 1931, όπως είδαμε στο πρώτο μέρος του άρθρου μας, καταγράφονται πέντε ναυάγια φορτηγών ή επιβατηγών ατμοπλοίων στις ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 6:45 pm


Ανοικτή εκδήλωση- αφιέρωμα στο παραδοσιακό παιχνίδι - Magnesianews

Ανοικτή εκδήλωση- αφιέρωμα στο παραδοσιακό παιχνίδι  Magnesianews

Με αφετηρία την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, της συνεργασίας και της άμιλλας στους μικρούς του φίλους, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν.

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 2:42 pm


Στο OPEN η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας για τις μεθόδους διερεύνησης της οσμής στον Βόλο - Magnesianews

Στο OPEN η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας για τις μεθόδους διερεύνησης της οσμής στον Βόλο  Magnesianews

Στο OPEN φιλοξενήθηκε σήμερα σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και μίλησε στην πρωϊνή εκπομπή του καναλιού με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και της ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 12:18 pm


Κοπή χόρτων και καθαρισμός ερεισμάτων στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Μαγνησίας - Magnesianews

Κοπή χόρτων και καθαρισμός ερεισμάτων στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Μαγνησίας  Magnesianews

Σε εργασίες κοπής χόρτων και καθαρισμού ερεισμάτων στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 11:45 am


Πάνω από 3.000 επισκέπτες, απ΄ τον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στη Δ.Ε.Θ. - Magnesianews

Πάνω από 3.000 επισκέπτες, απ΄ τον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στη Δ.Ε.Θ.  Magnesianews

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η παρουσία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό, «το ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 11:41 am


Ολοκληρώθηκε η παρουσία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στη ΔΕΘ - thenewspaper.gr

Ολοκληρώθηκε η παρουσία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στη ΔΕΘ  thenewspaper.gr

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η παρουσία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 11:32 am


Με τους καρκινοπαθείς της Μαγνησίας ο Θανάσης Λιούπης - thenewspaper.gr

Με τους καρκινοπαθείς της Μαγνησίας ο Θανάσης Λιούπης  thenewspaper.gr

Με μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Μαγνησίας συναντήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Θανάσης Λιούπης.

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 9:52 am


Αρτοκλασία από τους τρίτεκνους Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Αρτοκλασία από τους τρίτεκνους Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Ν. Μαγνησίας » Η ΑΡΓΩ» προσκαλεί τα μέλη του σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημήτριου Βόλου ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 9:32 am


Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας: «Καράβια πάνε και έρχονται… στην ΑΓΕΤ» - Magnesianews

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας: «Καράβια πάνε και έρχονται… στην ΑΓΕΤ»  Magnesianews

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καταδικάζει με ανακοίνωσή της, «την άσκηση βίας εργαζόμενων της ΑΓΕΤ κατά της Επιτροπής Πολιτών κατά της ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2019 | 8:47 am


Συνάντηση δημάρχου Σκοπέλου με φορείς της Μαγνησίας για θέματα του νησιού - thenewspaper.gr

Συνάντηση δημάρχου Σκοπέλου με φορείς της Μαγνησίας για θέματα του νησιού  thenewspaper.gr

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε στην Αλόννησο το πρώτο Κέντρο Ενημέρωσης Υποβρυχίων Μουσείων από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2019 | 7:27 pm


Πλατανίδια Μαγνησίας: Βρέθηκε απανθρακωμένος 61χρονος άνδρας - thenewspaper.gr

Πλατανίδια Μαγνησίας: Βρέθηκε απανθρακωμένος 61χρονος άνδρας  thenewspaper.gr

Τραγικό τέλος στη ζωή του έδωσε 61χρονος Βολιώτης ο οποίος βρέθηκε σήμερα ένα τέταρτο μετά τις 10 το πρωί, απανθρακωμένος μέσα στο αυτοκίνητό του στα ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2019 | 3:38 pm


Κρυφά διαμάντια της Μαγνησίας | Η Εφημερίδα των Συντακτών - Η Εφημερίδα των Συντακτών

Κρυφά διαμάντια της Μαγνησίας | Η Εφημερίδα των Συντακτών  Η Εφημερίδα των Συντακτών

Πέντε ειδυλλιακές καλοκαιρινές γωνιές του πιο θαλασσινού νομού της Θεσσαλίας απογειώνουν τις αισθήσεις, τις γλυκιές ζεστές μέρες του Σεπτέμβρη...

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2019 | 2:25 pm


Μαγνησία: Απανθρακωμένο πτώμα σε Ι.Χ. που είχε καεί ολοσχερώς - Πρώτο ΘΕΜΑ

Μαγνησία: Απανθρακωμένο πτώμα σε Ι.Χ. που είχε καεί ολοσχερώς  Πρώτο ΘΕΜΑ

Το αυτοκίνητο βρέθηκε μέσα σε ελαιοπερίβολο στα Πλατανίδια Βόλου.

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2019 | 2:00 pm


Συναγερμός στον Βόλο: Τετραπλάσιος αριθμός εγκεφαλικών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα - Larissanet.gr

Συναγερμός στον Βόλο: Τετραπλάσιος αριθμός εγκεφαλικών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα  Larissanet.gr

Τετραπλάσιο αριθμό εγκεφαλικών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα εμφανίζει η πόλη του Βόλου, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2019 | 9:43 am


Μαγνησία: Νεκρός γνωστός επιχειρηματίας από μαχαιριές - ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Μαγνησία: Νεκρός γνωστός επιχειρηματίας από μαχαιριές  ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Το απόγευμα του Σαββάτου εντοπίστηκε γνωστός επιχειρηματίας στην Αργαλαστή Μαγνησίας, μαχαιρωμένος και χωρίς τις αισθήσεις του.

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2019 | 11:28 pm


Σοκ στη Μαγνησία: Εντοπίστηκε νεκρός από μαχαιριές επιχειρηματίας της περιοχής - Πρώτο ΘΕΜΑ

Σοκ στη Μαγνησία: Εντοπίστηκε νεκρός από μαχαιριές επιχειρηματίας της περιοχής  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ο επιχειρηματίας από την Αργαλαστή Μαγνησίας εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2019 | 10:11 pm


Μαγνησία: ΔΑΣ-ΟΤΑ κατά κυβέρνησης, συνδικαλιστικού νόμου και Προεδρείο Συλλόγου - aftodioikisi.gr

Μαγνησία: ΔΑΣ-ΟΤΑ κατά κυβέρνησης, συνδικαλιστικού νόμου και Προεδρείο Συλλόγου  aftodioikisi.gr

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ καταγγέλλει στους εργαζόμενους των Δήμων της Μαγνησίας τη στάση της Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας και μέλους του ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2019 | 7:52 pm


Σύλληψη αλλοδαπών στον Κρατικό Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας - PagasitikosNews

Σύλληψη αλλοδαπών στον Κρατικό Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας  PagasitikosNews

Συνελήφθησαν, σήμερα (14-09-2019) το μεσημέρι στον Κρατικό Αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Νέας ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2019 | 3:00 pm


Στο 30% οι δηλώσεις δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, στη Μαγνησία - Magnesianews

Στο 30% οι δηλώσεις δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, στη Μαγνησία  Magnesianews

Παράταση μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου παίρνει το Κτηματολογικό γραφείο στην Ιάσονος που εξυπηρετεί τη Ν. Ιωνία και τις περιοχές του πρώην Δήμου Ιωλκού, ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2019 | 12:07 pm


Μαγνησία: Τα πρώτα χρήματα σε Δήμους για ανάγκες σχολείων - Magnesianews

Μαγνησία: Τα πρώτα χρήματα σε Δήμους για ανάγκες σχολείων  Magnesianews

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αποφασίστηκε να κατανεμηθούν από τους ΚΑΠ 28.000.000 € σε όλους τους Δήμους της ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2019 | 9:03 am


Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας η Δωροθέα Κολυνδρίνη ως το 2023 - Newspaper TAXYDROMOS

Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας η Δωροθέα Κολυνδρίνη ως το 2023  Newspaper TAXYDROMOS

Η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τον ορισμό των Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών Μαγνησίας και Τρικάλων δημοσιεύτηκε σήμερα ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2019 | 9:06 pm


Δράσεις του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS

Δράσεις του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Μαγνησίας  Newspaper TAXYDROMOS

Επέστρεψε δυναμικά ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Μαγνησίας, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, στις συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτιστικές του ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2019 | 7:25 pm


Kατανομη ποσού από τους ΚΑΠ σε Δήμους της Μαγνησίας - PagasitikosNews

Kατανομη ποσού από τους ΚΑΠ σε Δήμους της Μαγνησίας  PagasitikosNews

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε σήμερα στη «Διαύγεια», αποφασίστηκε να κατανεμηθούν από τους ΚΑΠ 28.000.000 ευρώ σε όλους ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2019 | 3:25 pm


Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Μαγνησίας και αύριο για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς - thenewspaper.gr

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Μαγνησίας και αύριο για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς  thenewspaper.gr

Με βάση τον χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς όπως εκδόθηκε από την Γ.Γ.Π.Π. και που ισχύει για αύριο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 προβλέπεται πολύ ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2019 | 2:05 pm


Παράταση στις δηλώσεις του κτηματολογίου και στη Μαγνησία - Magnesianews

Παράταση στις δηλώσεις του κτηματολογίου και στη Μαγνησία  Magnesianews

Παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο δίνονται με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου.

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2019 | 12:07 pm


Πολύ άσχημη τουριστική χρονιά για τη Μαγνησία - Magnesianews

Πολύ άσχημη τουριστική χρονιά για τη Μαγνησία  Magnesianews

Μία δύσκολη τουριστική χρονιά πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, καθώς η μείωση των τουριστών, Ελλήνων και ξένων ήταν ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2019 | 7:23 am


Κτηματολόγιο: Δεν έχει δηλωθεί ακόμη το 75% των δικαιωμάτων στη Μαγνησία - onlarissa.gr

Κτηματολόγιο: Δεν έχει δηλωθεί ακόμη το 75% των δικαιωμάτων στη Μαγνησία  onlarissa.gr

Ένα στα τέσσερα περίπου δικαιώματα επί ακινήτων είχαν δηλωθεί μέχρι χθες στο Κτηματολόγιο από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, στα δύο ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 11:00 pm


ΠΑΜΕ Μαγνησίας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες - thenewspaper.gr

ΠΑΜΕ Μαγνησίας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες  thenewspaper.gr

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρόκειται να πραγματοποιήσει την προσεχή Τρίτη στις 19.00 στην Πλατεια Πανεπιστημίου το ΠΑΜΕ Μαγνησίας. Σε σχετική ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 8:20 pm


Μαγνησία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση λόγω κινδύνου πυρκαγιάς - thenewspaper.gr

Μαγνησία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση λόγω κινδύνου πυρκαγιάς  thenewspaper.gr

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που ισχύει για αύριο Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 με Δείκτη Κατηγορίας Κινδύνου 4 (ΠΟΛΥ ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 2:31 pm


Τιμάται στους ναούς της Μαγνησίας η Παγκόσμιος Ύψωση του Τιμίου Σταυρού - Magnesianews

Τιμάται στους ναούς της Μαγνησίας η Παγκόσμιος Ύψωση του Τιμίου Σταυρού  Magnesianews

Την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού πανηγυρίζει η Εκκλησία μας το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. Στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 12:31 pm


ΓΑΔΑ: Προσαγωγή γυναίκας για το εγκαταλελειμμένο βρέφος της Μαγνησίας - naftemporiki.gr

ΓΑΔΑ: Προσαγωγή γυναίκας για το εγκαταλελειμμένο βρέφος της Μαγνησίας  naftemporiki.gr

Μία γυναίκα προσήχθη το πρωί στη ΓΑΔΑ, όπου εξετάζεται αν σχετίζεται με το βρέφος που βρέθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης εγκαταλελειμμένο, στην είσοδο ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 12:27 pm


Παράταση για το Κτηματολόγιο στη Μαγνησία ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - thenewspaper.gr

Παράταση για το Κτηματολόγιο στη Μαγνησία ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  thenewspaper.gr

Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Χατζηδάκη, για το ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 11:38 am


Συγκροτήθηκε τοπικό κέντρο ελέγχου στη Μαγνησία - Magnesianews

Συγκροτήθηκε τοπικό κέντρο ελέγχου στη Μαγνησία  Magnesianews

Με απόφασή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός συγκρότησε Τοπικό Κέντρο Ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων της ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 9:56 am


Πρόσκληση απ΄τον Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων Μαγνησίας - Magnesianews

Πρόσκληση απ΄τον Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων Μαγνησίας  Magnesianews

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, επιστρέψαμε στις συνδικαλιστικές, κοινωνικές, και πολιτιστικές δραστηριότητες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 8:13 am


Αθανάσιος Λιούπης: Σοβαρά τα προβλήματα στις υγειονομικές μονάδες της Μαγνησίας - Magnesianews

Αθανάσιος Λιούπης: Σοβαρά τα προβλήματα στις υγειονομικές μονάδες της Μαγνησίας  Magnesianews

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων στην οποία είναι μέλος ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ.

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 7:40 pm


Μαγνησία: Οι θησαυροί του Αλή Πασά και των ανταρτών στα... - Newsit

Μαγνησία: Οι θησαυροί του Αλή Πασά και των ανταρτών στα...  Newsit

Ζωντανεύουν στον Βόλο και τη Μαγνησία εν μέσω οικονομικής κρίσης διαδόσεις από στόμα σε στόμα για κρυμμένους θησαυρούς από αντάρτες στα χρόνια της ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 6:33 pm


Η ΤΕ Μαγνησίας της Πράσινης Αριστεράς για τα μάρμαρα του Παρθενώνα - Newspaper TAXYDROMOS

Η ΤΕ Μαγνησίας της Πράσινης Αριστεράς για τα μάρμαρα του Παρθενώνα  Newspaper TAXYDROMOS

Tην ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τα μάρμαρα του Παρθενώνα ζητά η Τοπική Επιτροπή Μαγνησίας της Πράσινης Αριστεράς, επικρίνοντας την ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 5:16 pm


Μαγνησία: Λήγει αύριο η προθεσμία για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο - Ποιες περιοχές αφορά - thenewspaper.gr

Μαγνησία: Λήγει αύριο η προθεσμία για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο - Ποιες περιοχές αφορά  thenewspaper.gr

Λήγει αύριο 12 Σεπτεμβρίου 2019, μετά από απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 3:25 pm


Ξέσπασε πυρκαγιά στον Αλμυρό Μαγνησίας - Larissanet.gr

Ξέσπασε πυρκαγιά στον Αλμυρό Μαγνησίας  Larissanet.gr

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε δασική έκταση στην περιοχή Παλιόμυλος – Άγιος Χαράλαμπος του Αλμυρού Μαγνησίας. Στο σημείο έσπευσαν ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 3:16 pm


Φωτιά ξέσπασε στον Αλμυρό Μαγνησίας - Το Βήμα Online

Φωτιά ξέσπασε στον Αλμυρό Μαγνησίας  Το Βήμα Online

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου στον Αλμυρό Μαγνησίας. Η φωτιά καίει δασική έκταση στην περιοχή Παλιόμυλος – Άγιος Χαράλαμπος ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 2:53 pm


Αρχαιολογικοί θησαυροί από τη Μαγνησία στο εξωτερικό - DiferNews

Αρχαιολογικοί θησαυροί από τη Μαγνησία στο εξωτερικό  DiferNews

Πώς κατέληξαν από τη Μαγνησία στο Λούβρο και το Βρετανικό Μουσείο – Σημαντικά ευρήματα στο Εθνικό Μουσείο. Καλά κρατεί η συζήτηση σχετικά με τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 2:53 pm


Γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ζητούν οι νεφροπαθείς της Μαγνησίας από τον Κικίλια - onlarissa.gr

Γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ζητούν οι νεφροπαθείς της Μαγνησίας από τον Κικίλια  onlarissa.gr

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 2:52 pm


Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Αλμυρό Μαγνησίας - News.gr

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Αλμυρό Μαγνησίας  News.gr

Άμεση κινητοποίηση επίγειων δυνάμεων της πυροσβεστικής.

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 2:33 pm


Πυρκαγιά στον Αλμυρό Μαγνησίας - ΤΩΡΑ - www.enikos.gr

Πυρκαγιά στον Αλμυρό Μαγνησίας - ΤΩΡΑ  www.enikos.gr

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Παλιόμυλος – Άγιος Χαράλαμπος του Αλμυρού Μαγνησίας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 25 πυροσβέστες με 11 ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2019 | 2:33 pm


Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας η Ζέττα Μακρή - thenewspaper.gr

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας η Ζέττα Μακρή  thenewspaper.gr

Επίσκεψη στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργο Πολύζο, πραγματοποίησε η Βουλευτής κ. Ζέττα Μακρή με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2019 | 4:36 pm


Μήνυση για την αέρια ρύπανση κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Μήνυση για την αέρια ρύπανση κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Την πόρτα των Δικαστηρίων του Βόλου πέρασε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο Νίκο ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2019 | 4:33 pm


Κοπή χόρτων στο οδικό δίκτυο της Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS

Κοπή χόρτων στο οδικό δίκτυο της Μαγνησίας  Newspaper TAXYDROMOS

Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας προγραμματίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2019 | 3:07 pm


Σειρά συναντήσεων του Κωνσταντίνου Μαραβέγια για προβλήματα της Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Σειρά συναντήσεων του Κωνσταντίνου Μαραβέγια για προβλήματα της Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Σειρά συναντήσεων το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας στο πλαίσιο του να ενημερώνεται για τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2019 | 2:27 pm


Πρώτο κουδούνι με κενά στα σχολεία της Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS

Πρώτο κουδούνι με κενά στα σχολεία της Μαγνησίας  Newspaper TAXYDROMOS

Παράδοξο, μαθητές θα έχουν παράλληλη στήριξη, αλλά όχι… καθηγητή τάξης! - Καλύτερη η εικόνα στην Πρωτοβάθμια. Με σημαντικά κενά, ακόμη και σε βασικές ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2019 | 12:52 pm


Τα σχολεία της Μαγνησίας όπου θα διανεμηθούν αύριο φυλλάδια της Τροχαίας - Newspaper TAXYDROMOS

Τα σχολεία της Μαγνησίας όπου θα διανεμηθούν αύριο φυλλάδια της Τροχαίας  Newspaper TAXYDROMOS

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα διανεμηθούν από αστυνομικούς στους μαθητές και τους γονείς ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2019 | 11:59 am


Αρτοκλασία για τους Τρίτεκνους Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Αρτοκλασία για τους Τρίτεκνους Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του θα τελεστεί την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημήτριου Βόλου στη Νέα Δημητριάδα στις 6.30 το ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2019 | 10:50 am


Δωρεά του ΚΤΕΛ Μαγνησίας στην Πυροσβεστική της ΒΙ.ΠΕ. Βόλου - Newspaper TAXYDROMOS

Δωρεά του ΚΤΕΛ Μαγνησίας στην Πυροσβεστική της ΒΙ.ΠΕ. Βόλου  Newspaper TAXYDROMOS

Η Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου ευχαριστεί τον πρόεδρό του Κ.Τ.Ε.Λ Ν. Μαγνησίας κ. Δημήτριο Κολυνδρίνη, για την.

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2019 | 10:39 am


Στον «αέρα» το μεγάλο αθλητικό site της Μαγνησίας - Δείτε το - thenewspaper.gr

Στον «αέρα» το μεγάλο αθλητικό site της Μαγνησίας - Δείτε το  thenewspaper.gr

Με την ισχυρότερη δημοσιογραφική ομάδα, έμπειρους αλλά και νέους αθλητικούς συντάκτες, με ανταποκρίσεις από κάθε γήπεδο της Θεσσαλίας, και νέα για όλες ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2019 | 10:08 am


Ανοικτή επιστολή του Μητροπολίτη στους εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας - Magnesianews

Ανοικτή επιστολή του Μητροπολίτη στους εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας  Magnesianews

Ανοικτή Επιστολή προς τους Εκπαιδευτικούς Λειτουργούς της Μαγνησίας απέστειλε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με την ευκαιρία της.

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2019 | 9:34 am


Έναρξη μαθημάτων ποντιακών χορών στην Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας - Pontos News

Έναρξη μαθημάτων ποντιακών χορών στην Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας  Pontos News

Την έναρξη των μαθημάτων για τα τμήματα ποντιακών χορών ανακοίνωσε η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας για την πολιτιστική περίοδο 2019-2020.

Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2019 | 9:55 pm


Παρέμβαση Χατζηδάκη για επίλυση προβλήματος αερορύπανσης ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Παρέμβαση Χατζηδάκη για επίλυση προβλήματος αερορύπανσης ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Για το πρόβλημα της αερορύπανσης στο Βόλο και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, ενημερώνει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ο ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2019 | 8:19 pm


Λειτουργία πρωινής ζώνης του ολοήμερου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας - PagasitikosNews

Λειτουργία πρωινής ζώνης του ολοήμερου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας  PagasitikosNews

Με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γ. Δοδοντσάκη, εγκρίθηκε η λειτουργία τμήματος πρωινής ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2019 | 5:41 pm


O επίσημος Αγιασμός της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας - Magnesianews

O επίσημος Αγιασμός της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας  Magnesianews

Η τελετή του Aγιασμού των σχολικών μονάδων της Μαγνησίας για το σχολικό έτος 2019-2020 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, πρώτη ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2019 | 3:22 pm


Βράβευση ομογενούς για τη δωρεά αυτοκινήτου στην Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS

Βράβευση ομογενούς για τη δωρεά αυτοκινήτου στην Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας  Newspaper TAXYDROMOS

Ενα καινούργιο όχημα μάρκας FORD τύπου 4Χ4 που θα καλύψει τις ανάγκες του Αστυνομικού Σταθμού Ζαγοράς δώρισε η κ. Αθανασία Παπούλια- Παρνέλλι.

Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2019 | 2:18 pm


Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στον Πτελεό Μαγνησίας - Larissanet.gr

Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στον Πτελεό Μαγνησίας  Larissanet.gr

Σοκαρισμένοι είναι όλοι όσοι πληροφορήθηκαν πριν λίγη ώρα το θάνατο του γνωστού και αγαπημένου τραγουδοποιού, καταγόμενου από τον Βόλο, Λαυρέντη ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2019 | 10:00 am


Πόλος έλξης στη ΔΕΘ το περίπτερο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας - Magnesianews

Πόλος έλξης στη ΔΕΘ το περίπτερο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας  Magnesianews

Πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφθηκαν το περίπτερο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κατά τη διάρκεια της έναρξης της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και.

Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2019 | 10:00 am


Πρώτο κουδούνι την Τετάρτη και στα σχολεία της Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS

Πρώτο κουδούνι την Τετάρτη και στα σχολεία της Μαγνησίας  Newspaper TAXYDROMOS

Αγιασμός σχολικής χρονιάς και τρισάγιο στη μνήμη της Σεραΐνας στο 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού. Το πρώτο σχολικό κουδούνι, που θα σημάνει και την έναρξη της νέας ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 September 2019 | 10:00 am


ΔΕΘ: Στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ο Υπουργός Τουρισμού - Magnesianews

ΔΕΘ: Στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ο Υπουργός Τουρισμού  Magnesianews

Το περίπτερο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Τουρισμού κ.

Δημοσιεύθηκε στις 7 September 2019 | 10:00 am


Στην 84η ΔΕΘ το Επιμελητήριο Μαγνησίας (video) - Magnesianews

Στην 84η ΔΕΘ το Επιμελητήριο Μαγνησίας (video)  Magnesianews

Στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο 2, σταντ 21, βρίσκεται το Επιμελητήριο Μαγνησίας με 14 επιχειρήσεις που εκθέτουν τις υπηρεσίες και τα.

Δημοσιεύθηκε στις 7 September 2019 | 10:00 am


Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις σε περιοχές της Μαγνησίας - 902.gr

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις σε περιοχές της Μαγνησίας  902.gr

Ολοκληρώθηκε το ταξίδι των εκδηλώσεων του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε περιοχές της Μαγνησίας και πλέον το ραντεβού δίνεται στις κεντρικές ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 September 2019 | 10:00 am


Σύσκεψη ενόψει νέας σχολικής χρονιάς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Σύσκεψη ενόψει νέας σχολικής χρονιάς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιά, την ερχόμενη Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, από πλευράς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Δημοσιεύθηκε στις 6 September 2019 | 10:00 am


Κάθοδος στις εκλογές του ΤΕΕ Μαγνησίας για την "Μηχανικών Αναγέννηση" - thenewspaper.gr

Κάθοδος στις εκλογές του ΤΕΕ Μαγνησίας για την "Μηχανικών Αναγέννηση"  thenewspaper.gr

Με μία επιστολή που χαρακτηρίζεται από σκληρή κριτική για την παρούσα διοίκηση του ΤΕΕ Μαγνησίας η Διοικούσα Επιτροπή του Διεπιστημονικού Φορέα ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 September 2019 | 10:00 am


Συνδιοργανωτής εκδηλώσεων σε Αγ. Λαυρέντιο και Βελεστίνο η Π.Ε. Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS

Συνδιοργανωτής εκδηλώσεων σε Αγ. Λαυρέντιο και Βελεστίνο η Π.Ε. Μαγνησίας  Newspaper TAXYDROMOS

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π. Ε. Μαγνησίας και Σποράδων συνδιοργανώνει, σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Αγίου Λαυρεντίου, διημερίδα με θέμα ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 September 2019 | 10:00 am


Δωρεά οχήματος στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας - Magnesianews

Δωρεά οχήματος στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας  Magnesianews

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας τιμά και βραβεύει την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου την κα. ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΠΑΡΝΕΛΛΙ Αθανασία, για τη δωρεά της στον Αστυνομικό ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 September 2019 | 10:00 am


Απινιδωτής εγκαταστάθηκε στο κτίριο της Περιφ. Ενότητας Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Απινιδωτής εγκαταστάθηκε στο κτίριο της Περιφ. Ενότητας Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Ένας αυτόματος απινιδωτής εγκαταστάθηκε σήμερα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας στον Βόλο. Προσωπικό εκπαιδεύτηκε προκειμένου να ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 September 2019 | 10:00 am


Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» επεκτείνεται στην Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» επεκτείνεται στην Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Μια σημαντική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας, το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», επεκτείνεται από σήμερα σε Υπηρεσίες της ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 September 2019 | 10:00 am


Χρήση μοντέλου μέτρησης ρύπων προτείνει το ΤΕΕ Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS

Χρήση μοντέλου μέτρησης ρύπων προτείνει το ΤΕΕ Μαγνησίας  Newspaper TAXYDROMOS

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας στη χθεσινή της συνεδρίαση με θέμα τον εντοπισμό των πηγών προέλευσης της ενοχλητικής οσμής, που έχει ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 September 2019 | 10:00 am


Συνάντηση για την ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών της Μαγνησίας - Magnesianews

Συνάντηση για την ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών της Μαγνησίας  Magnesianews

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στελεχών της Διεύθυνσης.

Δημοσιεύθηκε στις 5 September 2019 | 10:00 am


Αποζημίωση της Π.Ε. Μαγνησίας σε ιδιώτη για τροχαίο υλικών - Magnesianews

Αποζημίωση της Π.Ε. Μαγνησίας σε ιδιώτη για τροχαίο υλικών  Magnesianews

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους 249,84 € για αποζημίωση τροχαίου ατυχήματος υλικών ζημιών ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 September 2019 | 10:00 am


Εγκρίθηκαν τα ολιγομελή τμήματα σε σχολεία της Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS

Εγκρίθηκαν τα ολιγομελή τμήματα σε σχολεία της Μαγνησίας  Newspaper TAXYDROMOS

Για πρώτη φορά στα χρονικά, όπως σχολίαζαν χθες εκπαιδευτικοί κύκλοι, το Υπουργείο Παιδείας άναψε πράσινο φως για τη λειτουργία από τη νέα σχολική χρονιά ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 September 2019 | 5:23 pm


Τιμούν τον Προστάτη τους οι Έφεδροι Αξιωματικοί Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS

Τιμούν τον Προστάτη τους οι Έφεδροι Αξιωματικοί Μαγνησίας  Newspaper TAXYDROMOS

Εκδήλωση για τον εορτασμό του Προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών Αγίου Νικήτα, καθώς και της Ημέρας Τιμής και Μνήμης του Εφέδρου Αξιωματικού θα.

Δημοσιεύθηκε στις 4 September 2019 | 10:00 am


Και οι Τρίτεκνοι Μαγνησίας στην ΔΕΘ - thenewspaper.gr

Και οι Τρίτεκνοι Μαγνησίας στην ΔΕΘ  thenewspaper.gr

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Μαγνησίας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα συμμετέχει δυναμικά στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 7/9/2019 ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 September 2019 | 10:00 am


Αίθριος ο καιρός στη Μαγνησίας με περιοδική συννεφιά - Magnesianews

Αίθριος ο καιρός στη Μαγνησίας με περιοδική συννεφιά  Magnesianews

Στη Μαγνησία, αίθριος θα διατηρηθεί ο καιρός, με περιοδική συννεφιά και τη θερμοκρασία να φθάνει, μέχρι και τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Δημοσιεύθηκε στις 3 September 2019 | 10:00 am


Με δικό του περίπτερο στη ΔΕΘ το Επιμελητήριο Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS

Με δικό του περίπτερο στη ΔΕΘ το Επιμελητήριο Μαγνησίας  Newspaper TAXYDROMOS

Επιτάχυνση των ελαφρύνσεων φορολογίας ζητεί ο επιχειρηματικός κόσμος. Με 14 συνολικά επιχειρήσεις συμμετέχει και φέτος το Επιμελητήριο Μαγνησίας στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 September 2019 | 10:00 am


Νεκρός αγρότης στα Κανάλια Μαγνησίας - Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του - Πρώτο ΘΕΜΑ

Νεκρός αγρότης στα Κανάλια Μαγνησίας - Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ο 78χρονος μάζευε αμύγδαλα στο χωράφι του και κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του.

Δημοσιεύθηκε στις 1 September 2019 | 10:00 am


Σοκ στον Αλμυρό Μαγνησίας από θάνατο 14χρονης σε λούνα παρκ - In.gr

Σοκ στον Αλμυρό Μαγνησίας από θάνατο 14χρονης σε λούνα παρκ  In.gr

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία του Αλμυρού Μαγνησίας, καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής τραυματίστηκε θανάσιμα σε λούνα παρκ 14χρονη.

Δημοσιεύθηκε στις 31 August 2019 | 10:00 am


Μαγνησία: 13χρονη νεκρή σε λούνα παρκ στον Αλμυρό | naftemporiki.gr - naftemporiki.gr

Μαγνησία: 13χρονη νεκρή σε λούνα παρκ στον Αλμυρό | naftemporiki.gr  naftemporiki.gr

Τραγωδία εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον Αλμυρό Μαγνησίας, όταν ένα 13χρονο κορίτσι τραυματίσθηκε θανάσιμα στο λούνα παρκ ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 August 2019 | 10:00 am


Καμπανάκι από νεφροπαθείς της Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS

Καμπανάκι από νεφροπαθείς της Μαγνησίας  Newspaper TAXYDROMOS

Καμπανάκι από τον Σύλλογο Νεφροπαθών Μαγνησίας για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Γιαννάκος μιλά για ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 August 2019 | 10:00 am


Ληστεία – Βόλος: Έπιασαν τους ληστές του προέδρου των περιπτεριούχων Μαγνησίας - alphafreepress

Ληστεία – Βόλος: Έπιασαν τους ληστές του προέδρου των περιπτεριούχων Μαγνησίας  alphafreepress

Ληστεία - Βόλος: Στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου εντοπίστηκαν οι τρεις ληστές του καταστήματος του προέδρου των περιπτεριούχων Μαγνησίας. του Πέτρου ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 August 2019 | 10:00 am


Επιτυχόντες της Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS

Επιτυχόντες της Μαγνησίας  Newspaper TAXYDROMOS

Οι υψηλές βαθμολογίες τούς έδωσαν το εισιτήριο εισαγωγής στις σχολές της προτίμησής τους.

Δημοσιεύθηκε στις 28 August 2019 | 10:00 am


Επιτυχίες μαθητών της Μαγνησίας και εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια - PagasitikosNews

Επιτυχίες μαθητών της Μαγνησίας και εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια  PagasitikosNews

Πολλές επιτυχίες σημείωσαν οι Βολιώτες αριστούχοι, με την Ιατρική Σχολή να αποτελεί την πρώτη επιλογή των περισσοτέρων εξ' αυτών. Ειδικότερα, οι αριστούχοι ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2019 | 10:00 am


Δεύτερη στην Ιατρική Λάρισας, η πρώτη της Μαγνησίας - Magnesianews

Δεύτερη στην Ιατρική Λάρισας, η πρώτη της Μαγνησίας  Magnesianews

Τη δεύτερη θέση στην Ιατρική Λάρισας κατέκτησε η Ευανθία Λεφάκη, η απόφοιτη του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας που συγκέντρωσε στις πανελλαδικές εξετάσεις 19.186 ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2019 | 10:00 am


84η ΔΕΘ: Με 14 επιχειρήσεις το Επιμελητήριο Μαγνησίας - Thessaliaeconomy.gr

84η ΔΕΘ: Με 14 επιχειρήσεις το Επιμελητήριο Μαγνησίας  Thessaliaeconomy.gr

Με 14 συνολικά επιχειρήσεις συμμετέχει και φέτος το Επιμελητήριο Μαγνησίας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που εγκαινιάζει στις 7 Σεπτεμβρίου ο ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 August 2019 | 10:00 am


Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο μπάσκετ του Ολυμπιονίκη Μαγνησίας - thenewspaper.gr

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο μπάσκετ του Ολυμπιονίκη Μαγνησίας  thenewspaper.gr

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο μπάσκετ στο σωματείο Ολυμπιονίκης Μαγνησίας με υπεύθυνους προπονητές τους καθηγητές φυσικής αγωγής Μυριτζή Αντώνη, ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 August 2019 | 10:00 am


Λύκοι στα όρια χωριών της Μαγνησίας, κατασπαράσσουν κοπάδια - Newspaper TAXYDROMOS

Λύκοι στα όρια χωριών της Μαγνησίας, κατασπαράσσουν κοπάδια  Newspaper TAXYDROMOS

Προχθές νέα επίθεση σε ελαιοχώραφο πέντε μέτρα από την ποτίστρα - Κτηνοτρόφοι απευθύνθηκαν στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας ζητώντας λύση. Στα όρια ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 August 2019 | 10:00 am


37 κενά ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας - Newspaper TAXYDROMOS

37 κενά ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας  Newspaper TAXYDROMOS

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των αποσπάσεων για να «εμφανιστούν» τα κενά στα σχολεία.

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Μαγνησίας

Φιλικοί ιστότοποι: