Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αχαϊας   >   Καλαβρυτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ο Λεχουρίτης Πτέραρχος Περικλής Οικονόμου 1929-2023


Τον Νοέμβριο η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει τους προστάτες της Αρχαγγέλους. Ευκαιρία να τιμήσουμε και τους δικούς μας ανθρώπους, όπως τον Αντιπτέραρχο Περικλή Οικονόμου, τον μοναδικό Καλαβρυτινό που διετέλεσε αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας.
Ο Αντιπτέραρχος Περικλής Οικονόμου με καταγωγή από το του Λεχούρι Καλαβρύτων (Γεννήθηκε το 1929 και πέθανε το 2023), διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Eπιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) από 23 Ιανουαρίου 1975 έως 04 Ιανουαρίου 1978.
Διετέλεσε διοικητής της 28ης Τακτικής Αεροπορικής Δύναμης (η οποία μετεξελίχθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως ΑΤΑ -Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της πολεμικής κρίσης στην Κύπρο είχε έλθει αντιμέτωπος με την επιπολαιότητα και τελικά την καταστροφική για τον Ελληνισμό στάση του καθεστώτος Ιωαννίδη, το οποίο προτίμησε τελικά να αφήσει την Κύπρο ακάλυπτη αεροπορικά, ενώ είχε στρέψει όλες τις δυνάμεις του, όχι κατά των Τούρκων, αλλά εναντίον του Μακαρίου και των υποστηρικτών του. Όπως ο ίδιος είχε γράψει «ακατάλληλοι ή άσχετοι άνθρωποι στις καίριες θέσεις οδήγησαν την Κύπρο στην καταστροφή» συμπληρώνοντας: «Νομίζω ότι είναι καιρός να σταματήσουν οι αυταπάτες μας, να σταματήσουμε να βλέπουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία όπως εμείς θα θέλαμε να είναι και να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, αλλάζοντας ριζικά την πολιτική μας.
Οι Τούρκοι σέβονται μόνο τη δύναμη και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Οσο πιο διαλλακτικοί είμεθα, τόσο αυτοί αποθρασύνονται, διότι το θεωρούν αδυναμία, δίδοντάς τους να καταλάβουν ότι σήμερα είμαστε πολύ δυνατοί, και το εννοώ αυτό, και συνάμα αποφασισμένοι. Και τότε θα δείτε πόσο καλοί γείτονες θα γίνουν..»
Ως πιλότος μαχητικών, είχε πετάξει την δεκαετία του '60 πάνω από το αγαπημένο του Λεχούρι και το φωτογράφησε, φωτογραφίες που ακόμα πολλοί Λεχουρίτες έχουν στην κατοχή τους. 
Μετάλλια – Παράσημα
✔ Πολεμικός Σταυρός Γ' Τάξης
✔ Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ' Τάξης
✔ Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α', Β' Τάξης
✔ Χρυσός Σταυρός του Φοίνικα άνευ ξιφών
✔ Χρυσός Σταυρός του Γεωργίου Α' άνευ ξιφών
✔ Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα άνευ ξιφών
✔ Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα άνευ ξιφών
✔ Τάγμα Ιππέως της Μαδάρας μετά ξιφών Α' Τάξεως
✔ Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής άνευ ξιφών
✔ Τάγμα του TUDOR VLADIMIRESCU A' Τάξεως
✔ Τάγμα του COMMANDEUR DE LA LEGION D'HONNEUR
✔ Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας
Τιμή και Δόξα

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2025 | 5:36 am


Υπερψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο - Tι περιλαμβάνει



Η Βουλή υπερψήφισε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης. Στόχος είναι η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών της μεσαίας τάξης, με παρεμβάσεις σε εισοδήματα, ενοίκια, τεκμήρια και ΕΝΦΙΑ, αλλά και νέο μισθολόγιο για τα Σώματα Ασφαλείας.
🔹 Νέα φορολογική κλίμακα
Από το 2026 καθιερώνεται νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος με συντελεστές 9%–44%. Προβλέπονται μειωμένοι συντελεστές για οικογένειες με παιδιά. Παράλληλα, αλλάζει και η φορολόγηση ενοικίων, με τέσσερα κλιμάκια 15% έως 45%.
🔹 Τεκμήρια και ακίνητα
Τα τεκμήρια διαβίωσης μειώνονται σημαντικά από το 2025, ενώ θεσπίζονται ειδικές απαλλαγές για ηλεκτρικά οχήματα και μικρούς οικισμούς.
Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 50% το 2026 και μηδενίζεται από το 2027 για κύρια κατοικία σε οικισμούς έως 1.500 κατοίκους, με όριο αξίας έως 400.000 ευρώ.
🔹 Κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές και ΦΠΑ
Παρατείνεται για το 2026 η έκπτωση 30% για e-αποδείξεις (μέχρι 5.000 ευρώ), ενώ επεκτείνεται η μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, του Έβρου και των Δωδεκανήσων. Η αναστολή ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων παρατείνεται για όλο το 2026.
🔹 Νέο ειδικό μισθολόγιο ενστόλων
Θεσπίζεται νέο μισθολόγιο για αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, με σαφείς κλάσεις, επιδόματα και αποζημιώσεις. Προβλέπεται περιφερειακό επίδομα 130 ευρώ για υπηρετούντες σε ακριτικές περιοχές και αυξημένες απολαβές για νυχτερινή ή έκτη ημέρα εργασίας.
🔹 Άλλες ρυθμίσεις
Καταργείται το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης από 1.1.2026, αναμορφώνονται επιδόματα ειδικών καθηκόντων στο Δημόσιο και θεσπίζονται κίνητρα υπερέκπτωσης δαπανών για στρατηγικές επενδύσεις σε άμυνα και βιομηχανία.

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 9:37 pm


Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς



Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τουρνάς είχε ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συγκεκριμένη πρόθεσή του να αποχωρήσει.
Συγκεκριμένα όπως επισημαίνουν «Ο Βαγγέλης Τουρνάς ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο του στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό στον τελευταίο ανασχηματισμό ότι θα ήθελε να αποχωρήσει καθώς ολοκλήρωσε το έργο του, αλλά του ζητήθηκε να παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθεί και η φετινή αντιπυρική περίοδος, όπως και έγινε. Ο Βαγγέλης Τουρνάς με το έργο του αφήνει στο Υπουργείο έναν έτοιμο μηχανισμό πολιτικής προστασίας και με την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου υπέβαλε την παραίτησή του η οποία έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν θα υπάρξει πλήρωση της θέσης του, που σημαίνει ότι καταργείται η συγκεκριμένη θέση του υφυπουργού στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Κεφαλογιάννης: Η παρακαταθήκη του στο Υπουργείο θα είναι πάντα ζωντανή και έντονη
Για την αποχώρηση του Ευάγγελου Τουρνά, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με βαθύ σεβασμό και ειλικρινή συγκίνηση θέλω να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου προς τον Υφυπουργό κ. Ευάγγελο Τουρνά, έναν πολύτιμο συνεργάτη μου, για την εξαιρετική και πολυδιάστατη προσφορά του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Έχοντας ήδη μια πολύχρονη και άριστη πορεία στις Ένοπλες Δυνάμεις που έφτασε μέχρι και το ύψιστο αξίωμα του Αρχηγού ΓΕΑ, ο κ. Τουρνάς από το 2021 υπηρέτησε με απόλυτη αφοσίωση την αποστολή της Πολιτικής Προστασίας, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που φέρει τη σφραγίδα της εμπειρίας, της μεθοδικότητας και του ήθους του. Με τη βαθιά του γνώση, την αποφασιστικότητά του και την επιχειρησιακή του αντίληψη, συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού και σύγχρονου Πυροσβεστικού Σώματος, του βασικού βραχίονα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Πατρίδας μας.
Τον ευχαριστώ θερμά για την κοινή μας διαδρομή, τη στήριξη και τη συνεργασία του, και του εύχομαι κάθε επιτυχία και προσωπική ευτυχία στη συνέχεια της πορείας του. Η παρακαταθήκη του στο Υπουργείο θα είναι πάντα ζωντανή και έντονη.»
Τουρνάς: Βασικό μέλημα ήταν η δημιουργία ενός νέου Πυροσβεστικού Σώματος
Από την μεριά του ο κ. Τούρνας δήλωσε τα εξής:
«Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο κ. Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή και μου ανέθεσε την υψηλών απαιτήσεων θέση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπεύθυνου για τα θέματα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Βασική εντολή και προτεραιότητα ήταν η δημιουργία ενός ισχυρού Μηχανισμού αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης μέσω της δημιουργίας, νέων δυνάμεων, της ενίσχυσης των υφισταμένων, της νέας επιχειρησιακής σχεδίασης και του συντονισμού όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Στην κατεύθυνση αυτή συνεργαστήκαμε στενά με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Δασικές Υπηρεσίες, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Εθελοντικές Οργανώσεις, σε όλες τις φάσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, από την πρόληψη, την εμπλοκή των δυνάμεων και καταστολή, μέχρι και την αποκατάσταση.
Βασικό μέλημα ήταν η δημιουργία ενός νέου Πυροσβεστικού Σώματος, ως κύριο επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, με ανανεωμένες δυνάμεις, σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό και νέο Δόγμα, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε 21 μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια, δρομολογήσαμε τις προσλήψεις Πυροσβεστών Επταετούς Θητεία που θα στελεχώσουν τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τους Σταθμούς και θα καλύψουν τις ανάγκες ανανέωσης του προσωπικού, διπλασιάσαμε σχεδόν τον αριθμό των εισερχομένων στις παραγωγικές σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και προωθήσαμε τις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τη μετάβαση στη νέα ψηφιοποιημένη εποχή για το Πυροσβεστικό Σώμα.
Παράλληλα, ενισχύουμε το Πυροσβεστικό Σώμα με τα απαραίτητα μέσα και εξοπλισμό μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σύγχρονα συστήματα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης, συστήματα διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων, επίγεια, θαλάσσια και εναέρια μέσα, και νέο σύγχρονο ατομικό εξοπλισμό.
Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε η επανασχεδίαση της αεροπυρόσβεσης, διπλασιάζοντας τον αριθμό των μισθωμένων εναερίων μέσων και προγραμματίζοντας έμφορτες περιπολίες 3 επιτήρησης με τη δυνατότητα άμεσης προσβολής με νερό σε πρώτο χρόνο. Στην ίδια κατεύθυνση σχεδιάστηκε η ανάπτυξη Drones σε κρίσιμες περιοχές της χώρας και έγινε η σχεδίαση της διασποράς των επίγειων δυνάμεων για μείωση του χρόνου επέμβασης σε κάθε συμβάν.
Τέλος, προχωρήσαμε στην υιοθέτηση ενός νέου δόγματος που περιλαμβάνει, νέα επιχειρησιακή σχεδίαση βασισμένη στις ανάγκες επιτήρησης – έγκαιρης προειδοποίησης, άμεσης κινητοποίησης όλων των δυνάμεων και φορέων για την επέμβαση στο συντομότερο χρόνο και την καταστολή με όλους τους διαθέσιμους πόρους και μέσα.
Σήμερα, έπειτα από 4 χρόνια ως Υφυπουργός στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της φετινής αντιπυρικής περιόδου, κλείνει για εμένα ένας μεγάλος κύκλος υπηρέτησης της αποστολής της Πολιτικής Προστασίας της Χώρας.
Αποχωρώντας λοιπόν, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργαστήκαμε και συνέβαλαν στην προσπάθεια δημιουργίας του Μηχανισμού αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και του νέου Πυροσβεστικού Σώματος.
Μα πάνω από όλους θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή που μου έκανε και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, αναθέτοντάς μου αυτή την υψηλών απαιτήσεων αποστολή.
Είναι εκείνος που πρώτος προέβλεψε και μίλησε για κλιματική κρίση και είδε την ανάγκη δημιουργίας ενός ξεχωριστού Υπουργείου και με την δική του εντολή και στήριξη προχωρήσαμε στο νέο σύγχρονο Πυροσβεστικό Σώμα.»

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 9:32 pm


Δείτε την εκπομπή "Metropolis" από το ΙΟΝΙΑΝ TV με όλη την επικαιρότητα της Αχαΐας

Δευτέρα έως Παρασκευή στις 18:00, με την Λίνα Μπάστα η εκπομπή "Metropolis" στο ΙΟΝΙΑΝ TV. Η Μητρόπολη της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου στο δικό της τηλεοπτικό σημείο αναφοράς. Η Metropolis, είναι η φωνή και η εικόνα για ό,τι συμβαίνει σε Πάτρα, Καλάβρυτα και Αχαΐα. Ανταποκριτής από τα Καλάβρυτα για το ΙΟΝΙΑΝ -TV Νίκος Κυριαζής

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 8:38 pm


ΕΛΤΑ: Σε τροχιά επανεξέτασης το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες



Συνάντηση με τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) είχε σήμερα, Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γιάννης Παπαχρήστου, στον απόηχο της έντονης κοινωνικής και πολιτικής αντίδρασης που προκάλεσε η απόφαση για το κλείσιμο 204 καταστημάτων σε όλη τη χώρα και της παραίτησης του CEO των ΕΛΤΑ, Γρηγόρη Σκλήκα.
Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν οι τρεις βασικές προτεραιότητες του Υπερταμείου για τη θυγατρική του εταιρεία:
Η άμεση έναρξη επισκέψεων και διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου πρόκειται να εφαρμοστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης, προκειμένου να εντοπιστούν οι πραγματικές ανάγκες και να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.
Η ανάληψη πρωτοβουλίας ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των ΕΛΤΑ και τις υπηρεσίες που ήδη παρέχονται.
Η επιτάχυνση του συνολικού προγράμματος μετασχηματισμού της εταιρείας, το οποίο παραμένει στρατηγική προτεραιότητα του Υπερταμείου.
Ο κ. Παπαχρήστου αναγνώρισε ότι, αν και είχε εκπονηθεί ένας ολοκληρωμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός, δεν είχαν ληφθεί υπόψη κρίσιμες κοινωνικές παράμετροι, όπως η ενημέρωση και η προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών. Τόνισε, ωστόσο, πως το Υπερταμείο δεσμεύεται να προχωρήσει σε εκτενή και ουσιαστική διαβούλευση με θεσμικούς φορείς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και στη διερεύνηση συνεργασιών με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα, το Υπερταμείο διαβεβαιώνει ότι το πλάνο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, με έμφαση στη στήριξη και τον σεβασμό προς τις ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές. Όπως επισημαίνεται, αυτό συνάδει με τη βούληση της Πολιτείας για έναν εκσυγχρονισμένο, αλλά και κοινωνικά ευαίσθητο οργανισμό ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 5:58 pm


Δελτίο Καιρού - Ο Καιρός στα Καλάβρυτα


Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε σήμερα (07.11.2025) η ΕΜΥ που προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες το ερχόμενο τριήμερο. Τα φαινόμενα θα χτυπήσουν κυρίως τη δυτική Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται, ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα είναι αρκετά βροχερός. Από το Σάββατο έως και το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται καταιγίδες που αρχικά θα ξεκινήσουν από Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά και βορειοδυτική Πελοπόννησο και όσο περνούν οι ώρες θα κατευθυνθούν προς την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία.
Αναλυτικά, τα φαινόμενα θα χτυπήσουν το απόγευμα του Σαββάτου Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά και βορειοδυτική Πελοπόννησο ενώ νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής θα περιοριστούν στο Ιόνιο.
Από το απόγευμα της Κυριακής καταιγίδες θα πλήξουν τη δυτική Στερεά και την Ήπειρος ενώ τη Δευτέρα, στο «μάτι» της κακοκαιρίας θα βρεθούν Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική Στερεά, κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Το βράδυ αναμένονται βροχές και πάλι στη δυτική Πελοπόννησο.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ
Αναλυτικά κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται:
1. Το Σάββατο (08-11-25) μέχρι το απόγευμα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο.
2. Την Κυριακή (09-11-25) από τις προμεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο και από το απόγευμα στη δυτική Στερεά και την Ήπειρο.
3. Τη Δευτέρα (10-11-25)
α. μέχρι και το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά
β. μέχρι και το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο
γ. από τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία.


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ
Με σχετικά ήπιες θερμοκρασίες και παροδικές βροχές θα κυλήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στα Καλάβρυτα, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση καιρού. 
Σάββατο 8 Νοεμβρίου
Η μέρα θα ξεκινήσει με αυξημένη συννεφιά και πιθανότητα για τοπικές μπόρες κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10°C το πρωί έως 16°C το μεσημέρι. Οι βροχές δεν αναμένεται να έχουν διάρκεια ή ένταση, ωστόσο οι επισκέπτες καλό είναι να έχουν μαζί τους ελαφρύ αδιάβροχο.
Κυριακή 9 Νοεμβρίου
Η Κυριακή θα είναι νεφελώδης, χωρίς σημαντικά φαινόμενα. Ο καιρός θα παραμείνει ήπιος, με θερμοκρασίες από 11°C έως 19°C. Η συννεφιά θα επιμείνει, όμως τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα κάνουν πιο ευχάριστη την ημέρα για βόλτες στην πόλη και τις γύρω περιοχές.

O καιρός το Σάββατο 08-11-2025
Αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο, βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία και από τις βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειονανατολικού Αιγαίου αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα στα βόρεια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 19 βαθμούς και τοπικά τους 20 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 20 με 22 και τοπικά στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

O καιρός την Κυριακή 09-11-2025
Στα δυτικά και τα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο και μέχρι το μεσημέρι στο βορειοανατολικό Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 12:42 pm


Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



Στις 26 Νοεμβρίου 2025 ξεκινά το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Μιλάνο-Κορτίνα 2026».
Η διαδρομή της επί ελληνικού εδάφους θα διαρκέσει 9 ημέρες, καλύπτοντας 2.200 χιλιόμετρα, διασχίζοντας 23 νομούς και 7 περιφέρειες της χώρας, ενώ στο πλαίσιο της θα πραγματοποιηθούν 36 τελετές υποδοχής.
Αμεσως μετά την Αφή 26 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το ταξίδι. Την πρώτη μέρα θα ακολουθήσει την διαδρομή Αρχ. Ολυμπία- Πύργος- Αμαλιάδα- Αρχ. Ήλιδα- Λαμπεία-Τριπόταμα - Πάος - Κλειτορία και θα φτάσει Καλάβρυτα όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής και θα διανυκτερευσει. Στις 27 Νοεμβρίου θα πάει από Καλάβρυτα- Πάτρα- Γέφυρα Ρίο- Αγρίνιο- Καρπενήσι.
«Η διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας απ’ την Κλειτορία και τα Καλάβρυτα, η υποδοχή και η διανυκτέρευση της εδώ, είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους μας. Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο που σηματοδοτεί την Ειρήνη, την Αλληλεγγύη, την Ενότητα, την Φιλία και την συνύπαρξη των λαών, αξίες διαχρονικά επίκαιρες και ιδίως σήμερα. Η δε διέλευση και φιλοξενία της στον Δήμο Καλαβρύτων είναι και μια σύνδεση της ιστορίας του τόπου μας με τους συμβολισμούς που εκπέμπει σ’ όλη την υφήλιο η Ολυμπιακή Φλόγα», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος.   
Η διαδρομή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους θα διαρκέσει 9 ημέρες, καλύπτοντας 2.200 χιλιόμετρα, διασχίζοντας 23 νομούς και 7 περιφέρειες της χώρας, ενώ στο πλαίσιο της θα πραγματοποιηθούν 36 Τελετές Υποδοχής. 
Αναλυτικά, η Φλόγα θα ξεκινήσει από την Αρχαία Ολυμπία και θα διανύσει σταδιακά διαδρομές μέσα από πόλεις και περιοχές όπως: Πύργος, Αμαλιάδα, Κλειτορία, Καλάβρυτα, Πάτρα, Αγρίνιο, Καρπενήσι, Μέτσοβο, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Νάουσα, Σέρρες, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Αράχωβα, Λιβαδειά, Αθήνα, καταλήγοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 4 Δεκεμβρίου 2025 για την Τελετή Παράδοσης στην Οργανωτική Επιτροπή «Μιλάνο-Κορτίνα 2026», ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι της στην Ιταλία μέχρι την Τελετή Έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2026.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στα Καλάβρυτα στο τέλος της πρώτης μέρας της Λαμπαδηδρομίας, έχοντας διανύσει τη διαδρομή Αρχαία Ολυμπία, Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ήλιδα, Λαμπεία και Κλειτορία. Το πρωί της επόμενης μέρας, 27 Νοεμβρίου, θ’ αναχωρήσει για την Πάτρα. 
Όπως έχει ανακοινώσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή «η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει από σημαντικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, αναδεικνύοντας όχι μόνο την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και τη σύνδεση της χώρας με τα χειμερινά αθλήματα και τους ορεινούς προορισμούς. Η διαδρομή έχει σχεδιαστεί ώστε να προσεγγίζει περιοχές όπου βρίσκονται τα 12 μεγαλύτερα Χιονοδρομικά Κέντρα της Ελλάδας, προβάλλοντας το φυσικό πλούτο και τις δυνατότητες της χώρας στον τομέα του χειμερινού τουρισμού». 
Επίσης, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ανακοινώσει την έναρξη των αιτήσεων για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν ως Λαμπαδηδρόμοι στη Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους. H πλατφόρμα των αιτήσεων θα παραμείνει διαθέσιμη έως τις 10 Οκτωβρίου 2025, ημερομηνία κατά την οποία η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα προχωρήσει στην τελική επιλογή των λαμπαδηδρόμων.

 

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 11:55 am


ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: Ολιγόωρος αποκλεισμός του κλάδου εξόδου του Κόμβου Κ1 της Περιμετρικής Πατρών



Στο πλαίσιο ασφαλτικών εργασιών επί της οδού Διοδώρου στην περιοχή της Κάτω Διάβασης Κ603 της Περιμετρικής Πατρών, από τις 07:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου 8/11/2025 θα πραγματοποιηθεί προσωρινός αποκλεισμός της εξόδου της Περιμετρικής Πατρών προς την οδό Διοδώρου στο ύψος του κόμβου Πατρών-Κ1 στο ρεύμα προς Αθήνα.
Στο διάστημα αυτό η κυκλοφορία των οχημάτων θα εξυπηρετείται μέσω του επόμενου κόμβου Ρίου. Επί της οδού Διοδώρου θα γίνει αποκλεισμός στο ύψος της Κάτω Διάβασης και η κυκλοφορία θα εξυπηρετείται από την παράπλευρη οδό με την βοήθεια σηματωρών, προκειμένου να γίνεται διευθέτηση της κυκλοφορίας με ασφάλεια.
Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή άλλου παράγοντα, οι ρυθμίσεις θα υλοποιηθούν αντίστοιχα την επόμενη μέρα.

Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 11:46 am


Δυτική Ελλάδα: Ηλικιωμένος βρέθηκε μαχαιρωμένος – Προσήχθη η 49χρονη κόρη του



Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (7/11) στο κέντρο του Αγρινίου, προκαλώντας κινητοποίηση των αρχών.
Περί τις 8:30 το πρωί, το ΕΚΑΒ έσπευσε σε διαμέρισμα όπου εντοπίστηκε 79χρονος άνδρας με τραύματα από μαχαίρι στο θώρακα. Ο ηλικιωμένος μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
Παράλληλα, στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσήγαγαν τη 49χρονη κόρη του τραυματία, που φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.
Η Αστυνομία διερευνά τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό, ενώ η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη.
με πληροφορίες από agrinionews.gr

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 11:41 am


Η McLaren Formula 1 συνάντησε τη φύση στο δρυοδάσος της Φολόης (ΦΩΤΟ)



Μια απρόσμενη, αλλά εντυπωσιακή εικόνα αντίκρισαν όσοι (πολύ λίγοι) βρέθηκαν πρόσφατα στο μαγευτικό δρυοδάσος της Φολόης, στην Ηλεία. Ένα μονοθέσιο της McLaren Formula 1 μεταφέρθηκε στο σημείο για τις ανάγκες διαφημιστικής φωτογράφισης γνωστής εταιρείας, δημιουργώντας ένα σκηνικό που θύμιζε κινηματογραφική παραγωγή.
Παρότι δεν υπήρξε καμία κίνηση του οχήματος –η φωτογράφιση ήταν στατική– οι λίγοι τυχεροί που το είδαν από κοντά εντυπωσιάστηκαν από το μοναδικό θέαμα: ένα σύγχρονο μονοθέσιο αγώνων ταχύτητας, μέσα στο μυθικό δάσος της Φολόης, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία κατοικούσαν οι Κένταυροι.
Η περιοχή βέβαια δεν είναι ξένη προς τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς κάθε χρόνο εκεί διεξάγεται ειδική διαδρομή του Ολυμπιακού Ράλλυ. Ωστόσο, η παρουσία ενός μονοθεσίου Formula 1 αποτελεί γεγονός εντελώς διαφορετικής εμβέλειας και επιπέδου.
Στο χώρο της φωτογράφισης παρευρέθηκε και ο Δασάρχης Πύργου, Δρ. Παναγιώτης Λάττας, καθώς η υπηρεσία έδωσε την απαραίτητη άδεια για την πραγματοποίηση της φωτογράφισης, η οποία πραγματοποιήθηκε με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Το Δάσος της Φολόης
 Το Δάσος της Φολόης, γνωστό και ως "μπαλκόνι της Ηλείας", αποτελεί ένα από τα σπανιότερα και ομορφότερα δρυοδάση της Ευρώπης, ενταγμένο στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο στα νοτιοδυτικά του όρους Ερύμανθου, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, και η ονομασία του προέρχεται, σύμφωνα με τη μυθολογία, από τον Κένταυρο Φόλο.
Αυτό που κάνει το δάσος ξεχωριστό είναι η κυριαρχία της πλατύφυλλης βελανιδιάς (Quercus frainetto), που οι ντόπιοι αποκαλούν "κάπελη". Τα δέντρα αυτά, ψηλά και αιωνόβια, δημιουργούν ένα παραμυθένιο τοπίο, ιδιαίτερα το φθινόπωρο, όταν τα φύλλα τους αποκτούν χρυσαφένιες και πορτοκαλί αποχρώσεις.
Η περιοχή φιλοξενεί πλούσια πανίδα, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων ειδών όπως η ενυδρίδα, καθώς και αλεπούδες, σκίουρους και πολλά είδη πουλιών.

με πληροφορίες και φωτό από ilialive.gr

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 10:06 am


Η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Τo Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025 η Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας πανηγυρίζει την ετήσια εορτή της μνήμης των Παμμεγίστων Ταξιαρχών μετά πάσης εκκλησιαστικής ιεροπρέπειας και λαμπρότητας.

Η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών
Στη δεξιά όχθη του Σελινούντα, κάτω από το βουνό Kλοκός, μέσα σε οργιώδη βλάστηση και άφθονα νερά, βρίσκεται μια από τις σπουδαιότερες Μονές της Πελοποννήσου τόσο για την ιστορία της όσο και για τα κειμήλια της η Βασιλική και Σταυροπηγιακή ιστορική ιερά Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Το μοναστήρι απέχει από το Αίγιο 15 χλμ. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος. Αρχίζει από την Kουλούρα Αιγίου, διασχίζει το χωριό Μαυρίκι (Βόβοδα) και ακολουθώντας τη δεξιά όχθη του ποταμού - αφού τον περνά - φτάνει στο μοναστήρι. Η διαδρομή είναι εξαιρετικά όμορφη.

το ησυχαστήριο (Παλαιομονάστηρο) του οσίου Πατρός ημών Λεοντίου, κτήτορος της Ιεράς Μονής

Ιστορία Μονής:

Η ιστορία της Μονής αρχίζει με τον Όσιο Λεόντιο, που υπήρξε και ο κτήτορας της Μονής. Ο Όσιος Λεόντιος γεννήθηκε περί το 1377 στη Μονεμβασιά. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια. Ήταν υιός του Ανδρέα Μαμωνά, δούκα της Μονεμβασίας και της Θεοδώρας Παλαιολογίνης κόρης του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Δ' Παλαιολόγου.
Μετά το θάνατο της μητέρας του έγινε μοναχός.
Γύρω στα 1415 - 1420, ,φεύγει από Αγιο Ορος και έρχεται στο όρος Κλωκός ανω του Αιγίου και στη θέση, που σήμερα είναι το «Παλαιομονάστηρο» με τον απότομο βράχο και την αφιλόξενη γη, όπου κάνει το ασκηταριό του.

Στη συνέχεια, με την συμπαράσταση των θείων του Θωμά και Δημητρίου Παλαιολόγων ιδρύεται μεγαλοπρεπές μοναστήρι περί το 1450. Ο θαυμασμός των Παλαιολόγων για την αρετή του οσίου Λεοντίου ήταν μεγάλος και και δωρίζουν στην Μονή τα Άχραντα Πάθη του Σωτήρος Χριστού δηλαδή τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, τον ακάνθινο Στεφάνι, την Χλαμύδα, τον Κάλαμο, τον Σπόγγο ,τα καρφιά , τα οποία σώζονται άθικτα μέχρι σήμερα
Η αρχική αυτή Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους το 1500 και 1620. Μετά τη δεύτερη αυτή καταστροφή κτίζεται η Μονή στη σημερινή επίπεδη τοποθεσία κοντά στον Σελινούντα, επ' ονόματι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και γίνεται πλέον γνωστή σαν Μονή των Ταξιαρχών. Καταστρέφεται και πάλι το έτος 1772 από τους Τουρκαλβανούς κατά τα Ορλωφικά.
Σε διάστημα τριών ετών - δηλαδή το 1775 κτίζεται η σημερινή μορφή της Μονής. Από το σχέδιο του B.G. Barsky, γνωρίζουμε την προγενέστερη μορφή της Μονής. Το καθολικό της είναι Σταυρόσχημο, τετρακίονο, καμαρωτό, με οκταγωνικό τρούλο και μαρμαροσκάλιστα παράθυρα. Στολίζεται με αγιογραφίες των Δ.Κ.Φάνελλη, Α. Μανέλη και Ι. Οικονόμου.
Στον αιώνα μετά την απελευθέρωση, η Μονή γνώρισε πολύ καλές ημέρες. Εφτασε να έχει 150 περίπου μοναχούς και μοναχοπαίδια. Είχε γίνει μια πολυάνθρωπη μοναχική κοινότητα, με αρκετή κοινωνική προσφορά. Σήμερα έχει μικρό αριθμό μοναχών, που πιστοί στη μοναχική παράδοση συνεχίζουν την ιστορία και την προσφορά της Μονής.




Εθνική προσφορά της Μονής:

Κατά την Τουρκοκρατία, η μονή ήταν πνευματικό κέντρο και εθνικός προμαχώνας. Μόλις κηρύχθηκε η επανάσταση, οι μάχιμοι μοναχοί της μονής κατέβηκαν στο Αίγιο και κατατάχθηκαν στο επαναστατικό σώμα του Γερμανού που πήρε μέρος στην πρώτη πολιορκία του Πατρινού κάστρου. Το Μάϊο του 1821 η μονή των Ταξιαρχών γίνεται αποθήκη τροφίμων, διαφόρων πολεμοφοδίων και εξακολουθεί να είναι μέχρι το 1827. Έτσι από την αρχή ως το τέλος του μεγάλου αγώνα η μονή των Ταξιαρχών υπήρξε μια αξιόλογη επαναστατική εστία. Ιδιαίτερη είναι η υλική προσφορά της μονής στην επανάσταση του 1821. Στο χειρόγραφο κώδικα του μοναστηριού αναγράφονται με λεπτομέρεια τα χρηματικά ποσά, τα ασημικά κλπ, που δόθηκαν για τον αγώνα και μάλιστα πολλές φορές ύστερα από δανεισμό γιατί το μοναστήρι ήταν χρεωμένο με μεγάλο τόκο.

Πνευματική προσφορά:

Μετά την απελευθέρωση, η μοναχική κοινότητα των Ταξιαρχών παρουσιάζει πλούσια δράση στον πνευματικό, στον εκκλησιαστικό και κοινωνικό τομέα της ελληνικής ζωής. Το 1833, είχε 74 μοναχούς. Οι εγγράμματοι μοναχοί κατέβηκαν στο Αίγιο και εργάστηκαν στα γύρω χωριά σαν εφήμεροι, δάσκαλοι, συμβολαιογράφοι και δικολάβοι (δικηγόροι). Το 1837, ο Ηγούμενος της μονής Μελέτιος Ροβήτος, ίδρυσε ελληνικό σχολείο στη μονή όπου δίδαξαν πολλοί μοναχοί και λαϊκοί με εξαιρετική μόρφωση. Από το ελληνικό αυτό σχολείο απεφοίτησαν πάρα πολλοί μοναχοί με αξιοσημείωτη μόρφωση που στελέχωσαν στη συνέχεια την ελληνική εκκλησία. Το 1880, ιδρύεται με άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Γυμνάσιο που λειτούργησε μέχρι το 1926. Μετά την κατοχή που και πάλι η ελληνική ύπαιθρος βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, η μονή Ταξιαρχών διαδραματίζει τον πνευματικό της ρόλο, με την ίδρυση Γυμνασίου - Οικοτροφείου που λειτούργησε δωρεάν μέχρι το 1970 περίπου και προσέφερε πάρα πολλά στα φτωχόπαιδα της υπαίθρου.

Σήμερα οι μοναχοί της Μονής είναι λίγοι και φυλάσσουν τους θησαυρούς της όπως τα "Άχραντα Πάθη", την "Κάρα του Οσίου Λεοντίου", τα χρυσοκέντητα άμφια και καλύμματα, την μεγάλη συλλογή Σταυρών και Ευαγγελίων κ.λπ. Φημισμένη είναι η Μονή για την παραγωγή του γλυκού "ροδοζάχαρη" που γίνεται από ειδικά τριαντάφυλλα.

------------------------
Δείτε το ησυχαστήριο από την ταινία "Ο Αδελφός Άννα" (1963) με τους Ξένια Καλογεροπούλου, Μάνο Κατράκη, Πέτρο Φυσσούν, Βύρωνα Πάλλη, Μήτσο Λυγίζο, Χαριτίνη Καρόλου, κα.
Ο Πέτρος Φυσσούν πήρε το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη το 1963.Βασισμένο σε μια ιδέα του Τζόαν Νόρμαν, που έζησε αρκετό διάστημα στο Άγιο Όρος. Μουσική: Γιώργος Κατσαρός Σενάριο -- Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου


Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 9:00 am


Εορτασμός του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας στην 116 Πτέρυγα Μάχης Αράξου

Εκδηλώσεις από 5 έως 9 Νοεμβρίου με στατικές εκθέσεις, προβολές και εκδηλώσεις



Η 116 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας τιμά και φέτος τον Προστάτη της, Αρχάγγελο Μιχαήλ, με σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Αεροπορική Βάση Αράξου από την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025.
Οι πύλες της Μονάδας θα είναι ανοιχτές για το κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της Πολεμικής Αεροπορίας, το έργο και την προσφορά της.
Εκθέσεις και προβολές για το κοινό
Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στον χώρο της Μονάδας Συντήρησης Βάσης (ΜΣΒ) θα λειτουργεί Στατική Έκθεση με εντυπωσιακά εκθέματα, μεταξύ των οποίων τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced και Rafale F3R, καθώς και μέσα Επίγειας Άμυνας και Προστασίας Δυνάμεων.
Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε Φωτογραφική Έκθεση, η οποία περιλαμβάνει στιγμιότυπα από την καθημερινότητα του προσωπικού της Μονάδας αλλά και ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην ιστορική διαδρομή της 116 Πτέρυγας Μάχης.
Στο πλαίσιο των δράσεων, θα πραγματοποιούνται επίσης προβολές βίντεο και οπτικοακουστικού υλικού, παρουσιάζοντας την αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας, την κοινωνική της προσφορά, καθώς και τη συνδρομή της στην πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Ωράριο επισκέψεων
Η Πτέρυγα θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 09:00 έως 17:00, ενώ το Σάββατο 8 Νοεμβρίου οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται από 13:00 έως 17:00.
Κορύφωση του εορτασμού
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025, ανήμερα της εορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με την Επίσημη Δοξολογία που θα τελεστεί στις 11:00 στον χώρο της Αεροπορικής Βάσης Αράξου, παρουσία των τοπικών αρχών, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθους πολιτών.
Η Πολεμική Αεροπορία, μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, επιδιώκει να αναδείξει τη διαχρονική προσφορά της στην πατρίδα και την κοινωνία, αλλά και να ενισχύσει τον δεσμό εμπιστοσύνης και σεβασμού που τη συνδέει με το κοινό.

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 9:00 am


Δημοτικό Σχολείο Κλειτορίας: «Παιχνίδια στη Νεροπολιτεία» με το ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας



Με μεγάλο ενθουσιασμό, οι μαθητές των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας, συμμετείχαν την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2025 στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας με τίτλο «Παιχνίδια στη Νεροπολιτεία».
Η δράση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΠΕΑ και στο μαγευτικό πλατανόδασος του Πλανητέρου, προσφέροντας στα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να μάθουν βιωματικά για τον κύκλο του νερού. Μέσα από παιχνίδια, πειράματα και ομαδικές δραστηριότητες, οι μικροί συμμετέχοντες παρατήρησαν, ανακάλυψαν και συνεργάστηκαν, ενισχύοντας την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση.
Η μετακίνηση των μαθητών πραγματοποιήθηκε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αχαΐας, εξασφαλίζοντας την ασφαλή και άνετη μεταφορά τους.
Το πρόγραμμα «Παιχνίδια στη Νεροπολιτεία» αποτελεί μια πρωτοβουλία που συνδυάζει μάθηση, παιχνίδι και οικολογική συνείδηση, προάγοντας την ενεργό συμμετοχή των μαθητών στη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 8:54 am


Παπαδόπουλος στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ: «Οι δήμοι δεμένοι χειροπόδαρα – Χωρίς πόρους και λύσεις» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Καλαβρύτων καταγγέλλει την εγκατάλειψη των δήμων από την Πολιτεία 



Με έντονο και καυστικό ύφος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, τοποθετήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνει η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.
«Αισθάνομαι ότι είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το συνέδριο «ουσιαστικά έχει τελειώσει» χωρίς να έχει δοθεί καμία απάντηση στα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους δήμους.
«Οι υπουργοί πέρασαν, μας τα είπαν, αλλά δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα άλλο», τόνισε, αφήνοντας αιχμές για την απουσία ουσιαστικού διαλόγου και δέσμευσης από την πλευρά της Πολιτείας.
«Η φωνή της αυτοδιοίκησης δεν ακούγεται»
Ο κ. Παπαδόπουλος αναρωτήθηκε με έμφαση:
«Ποιος είναι ο τρόπος που θα ακουστεί η φωνή μας; Υπάρχει τρόπος; Θα ακουστούμε ή επειδή τα λέμε εδώ μεταξύ μας είναι όλα μια χαρά;»
Τόνισε πως η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι δήμοι και οι δήμαρχοι «που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και ακούν καθημερινά τα προβλήματα των δημοτών», έχουν αφεθεί χωρίς στήριξη και χωρίς εργαλεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών.
Δρόμοι γεμάτοι λακκούβες και απελπισία
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της δημοτικής οδοποιίας, περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς δήμους:
«Οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες. Οι πολίτες πέφτουν, τα αυτοκίνητα σπάνε, και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Δεν το ξέρετε ότι έχουμε 25 χρόνια ασυντήρητα τα δημοτικά μας δίκτυα;»
Ο ίδιος επισήμανε ότι το νομικό και διοικητικό πλαίσιο αφήνει «ξεκρέμαστους» τους δήμους, αφού η κυβέρνηση δηλώνει αρμόδια μόνο για το εθνικό οδικό δίκτυο και οι περιφέρειες μόνο για το περιφερειακό.
«Εμείς, οι δήμοι, που έχουμε τη δημοτική οδοποιία, δεν έχουμε πουθενά να απευθυνθούμε», είπε, τονίζοντας ότι οι πόροι για συντήρηση και αποκατάσταση είναι ανύπαρκτοι.
Έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων για τους Δήμους
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων αναφέρθηκε επίσης στην παντελή έλλειψη χρηματοδοτικών προγραμμάτων που να απευθύνονται απευθείας στους δήμους, επισημαίνοντας ότι αυτή η κατάσταση «στραγγαλίζει» την αυτοδιοίκηση:
«Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να αφορά αποκλειστικά τους δήμους, χωρίς μεσολάβηση. Δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία στα χέρια μας. Ό,τι κι αν θέλουμε να κάνουμε, πρέπει να περιμένουμε εγκρίσεις, προσκλήσεις, ή να περάσουμε από χίλια φίλτρα. Πώς να λειτουργήσει έτσι ένας δήμος;»
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η έλλειψη άμεσης πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις καθιστά αδύνατη την επίλυση βασικών προβλημάτων υποδομών και καθημερινότητας, ιδίως στους μικρούς και ορεινούς δήμους.
«Ποιος μπορεί να βάλει τέλη παραπάνω;»
Αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ο κ. Παπαδόπουλος υπήρξε κατηγορηματικός:
«Ποιος μπορεί να βάλει παραπάνω τέλη στους δημότες; Το τέλος δεν είναι φόρος, είναι χαράτσι. Δεν μπορούμε να φορτώσουμε άλλο τους πολίτες.»
Κατέστησε σαφές ότι οι δήμοι δεν έχουν άλλα περιθώρια επιβάρυνσης των δημοτών, ζητώντας συγκεκριμένες λύσεις και άμεση ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με σταθερούς και επαρκείς πόρους.
Ο ίδιος πρότεινε μάλιστα να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να επιστραφούν στο κράτος όλες οι αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στους δήμους χωρίς αντίστοιχους πόρους. «Είναι πάνω από χίλιες οι αρμοδιότητες που μας έχουν ανατεθεί χωρίς χρηματοδότηση», είπε.
Ενδεικτικά ανέφερε το ζήτημα της φροντίδας των αδέσποτων ζώων: «Ξοδέψαμε 300 χιλιάδες ευρώ και πήραμε μόλις 17 χιλιάδες. Μας υποσχέθηκαν τριπλασιασμό, δηλαδή 52 χιλιάδες, τη στιγμή που μέχρι το 2028 ο Δήμος θα χρειαστεί 800 χιλιάδες ευρώ για τα αδέσποτα».
«Φεύγουμε όπως ήρθαμε»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη αποτελεσμάτων:
«Όταν γυρίσουμε πίσω, τι να πούμε στους δημότες; Ότι πήγαμε στο συνέδριο και τα λύσαμε; Δεν λύθηκε τίποτα. Φεύγουμε όπως ήρθαμε.»
Το θέμα της ανεπαρκούς χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στο ψήφισμα του συνεδρίου, με αρκετούς δημάρχους να ζητούν πλέον συλλογική θεσμική και νομική αντίδραση.

Στο κείμενο που παρέδωσε στο προεδρείο του Συνεδρίου ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ άλλων, έθεσε και εκεί το ζήτημα της αντισυνταγματικής πρακτικής της μεταφοράς αρμοδιοτήτων απ’ την κεντρική διοίκηση στους Δήμους χωρίς τους αναλογούντες πόρους. 
Επίσης, αναφέρονται συνοπτικά και τα εξής: 
«Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι ανατίθενται στους Δήμους αρμοδιότητες χωρίς να συνοδεύονται από χρηματοδοτήσεις σε πεδία πολιτικής όπως η συντήρηση των σχολικών μονάδων, η Πολιτική Προστασία, η διαχείριση των ζώων συντροφιάς και άλλα». 
«Οι υποδομές σε πόλεις και χωριά βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Δημοτική και αγροτική οδοποιία, κτίρια, γήπεδα, κοινόχρηστοι χώροι, όλα αδυνατούν να συντηρηθούν μέσα από τους σημερινούς προϋπολογισμούς και δεν περιλαμβάνονται σε κανένα εθνικό χρηματοδοτικό εργαλείο». 
«Για τη στήριξη των ορεινών περιοχών, όπου υπήρχε ώριμο νομοθέτημα, με κίνητρα, πόρους και εργαλεία για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι, έχει μείνει στα κυβερνητικά συρτάρια, παρά τη συμβολή και την πίεση της ΚΕΔΕ. Είμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της υπαίθρου». 
«Έχουμε μείνει να αντιπαλεύουμε μόνοι μας την ερήμωση της επαρχίας. Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, σε βασικές Υπηρεσίες προς τους πολίτες ιδίως στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Διαρκής η απαξίωση των Υπηρεσιών στην περιφέρεια από Τράπεζες, Σχολεία, Κέντρα Υγείας, όλα σε συνεχή κατήφορο. Η αιφνιδιαστική αναγγελία κλεισίματος των καταστημάτων των ΕΛΤΑ έφερε τους κατοίκους σε απόγνωση, αφού σε πολλά μέρη δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τις συναλλαγές τους». 
« Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή περαιτέρω υποβάθμιση. Ιδίως για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές». 
«Να διασφαλιστούν βασικές υπηρεσίες - Ταχυδρομεία, Τράπεζες, Σχολεία, Υγεία. Να αποκτήσουν οι πολίτες της υπαίθρου τα ίδια δικαιώματα. Να γίνει πράξη η ισόρροπη ανάπτυξη - όχι σύνθημα. Έχουμε πόλεις και χωριά με ηλικιωμένο πληθυσμό που χρειάζονται ενίσχυση της «Βοήθειας στο Σπίτι» και των δημοτικών υπηρεσιών για να καλύψουν αυξημένες ανάγκες». 
«Κανένας νέος ή νέα δεν μπορεί να μείνει στην περιφέρεια, χωρίς πολιτική και δομές στήριξης της οικογένειας και των παιδιών». 
«Να θεσμοθετηθεί άμεσα η ενίσχυση των ΚΕΠ σε σύγχρονα one stop shop, για όλη την αναγκαία βεντάλια Υπηρεσιών σε κάθε Δημοτική Ενότητα». 
«Να συγκροτηθούν γραφεία τοπικής ανάπτυξης με γεωπόνο, οικονομολόγο και τεχνικό Η/Υ σε κάθε ορεινή κοινότητα. Χωρίς την αναγκαία παροχή υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, η επαρχία πεθαίνει». 
«Επείγει επιτέλους να συγκροτηθεί Ειδικό Πρόγραμμα χρηματοδότησης, σύγκλισης και ανάπτυξης για όλους τους Δήμους της χώρας».
ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
Επίσης, αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα της ξήρανσης των δασών ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας κατέθεσε κείμενο με την πρόταση να περιληφθεί στο Ψήφισμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ. 
Στο κείμενο, μεταξύ άλλων, τίθεται το ζήτημα της επίσπευσης απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) της εκπόνησης Ειδικού Προγράμματος διαχείρισης και αποκατάστασης των πληγεισών και ευπαθών δασικών συστάδων στις ορεινές περιοχές, με έμφαση στη συλλογή και αξιοποίηση της ξηρής δασικής βιομάζας, με βάση τις συστάσεις των επιστημονικών φορέων και τις βέλτιστες ενδεδειγμένες πρακτικές βιωσιμότητας.
Επίσης, οι δασικές περιοχές με εκτεταμένες ξηράνσεις να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόληψης και αποκατάστασης  με σκοπό την αύξηση της ανθεκτικότητας του περιβάλλοντος (build back better) και προστασίας των τοπικών κοινωνιών από επαγόμενους κινδύνους Πολιτικής Προστασίας (δασικές πυρκαγιές, διάβρωση, απώλεια  βιοποικιλότητας, κ.λπ.).
Ακόμα, να υπάρξει η απαραίτητη επιστημονική επίβλεψη και συντονισμός σε εθνικό επίπεδο από το ΥΠΕΝ (Γενική Γραμματεία Δασών, Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Προστασίας Δασών, Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών, τις Διευθύνσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, τις Διευθύνσεις Δασών ανά νομό) και με τα κατά τόπους Δασαρχεία, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΕ - ΟΤΑ) και τις Περιφέρειες, για την ορθολογική, ασφαλή και περιβαλλοντικά βιώσιμη εφαρμογή του αναγκαίου προγράμματος διαχείρισης και αποκατάστασης.


Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 9:35 pm


ΣΚΕΠΑΣΤΟ: Η Υπουργός Παιδείας μίλησε ζωντανά με τους μαθητές του Σκεπαστού (ΦΩΤΟ)

Πρωτοβουλία της COSMOTE TELEKOM για δωρεάν γρήγορο ίντερνετ σε δυσπρόσιτα σχολεία



Μια νέα εποχή συνδεσιμότητας και ψηφιακής ισότητας ξεκίνησε από το μικρό Δημοτικό Σχολείο του Σκεπαστού Καλαβρύτων, όπου η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, συνδέθηκε ζωντανά με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για να εγκαινιάσει το νέο πρόγραμμα δωρεάν γρήγορου ίντερνετ σε δυσπρόσιτα σχολεία της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο δωρεάς της COSMOTE TELEKOM προς το Υπουργείο Παιδείας και στοχεύει να φέρει γρήγορο και αξιόπιστο ίντερνετ σε σχεδόν 600 σχολικές μονάδες σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπου φοιτούν περισσότεροι από 19.500 μαθητές.
Το Δημοτικό Σχολείο Σκεπαστού ήταν από τα πρώτα που επιλέχθηκαν για να εξοπλιστούν με την τεχνολογία COSMOTE 5G WiFi (Fixed Wireless Access), παρέχοντας ταχύτητες έως 300 Mbps. Μέσω της νέας σύνδεσης, οι μαθητές συμμετείχαν σε διαδραστική τηλεσυνομιλία με την Υπουργό, η οποία τους ρώτησε για τα μαθήματά τους και τις εμπειρίες τους από τη νέα ψηφιακή δυνατότητα.
«Είναι μεγάλη μου χαρά που ξεκινάμε από εδώ, από ένα ορεινό σχολείο της Αχαΐας, αυτό το πρόγραμμα που δίνει σε κάθε παιδί την ευκαιρία να συνδεθεί με τον κόσμο. Η τεχνολογία γίνεται γέφυρα γνώσης και ελπίδας», δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη, ευχαριστώντας τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για τη θερμή τους υποδοχή και συμπλήρωσε: «Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσω της δωρεάς της COSMOTE TELEΚOM και στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα: της ενότητας, των ίσων ευκαιριών και της ελπίδας. Με τη συγκεκριμένη δωρεά δίνεται η δυνατότητα στα πιο μακρινά και πιο δυσπρόσιτα σχολεία μας, να συνδέονται με τον κόσμο, να ανοίγουν παράθυρα στη γνώση και να προσφέρουν στα παιδιά ευκαιρίες μάθησης χωρίς όρια. Και, βέβαια, είναι μια πράξη ισότητας — μια απάντηση στις ανισότητες που πολλές φορές δημιουργεί η γεωγραφική απομόνωση. Ευχαριστώ θερμά την COSMOTE TELEΚOM για αυτή τη μεγάλη προσφορά στα σχολεία μας. Είμαι σίγουρη ότι είναι μόνο η αρχή. Ήδη εξοπλίζουμε τα σχολεία με διαδραστικούς πίνακες, σετ ρομποτικής και άλλα ψηφιακά εργαλεία. Όμως τη διαφορά την κάνουν πάντα οι άνθρωποι: οι δάσκαλοι, οι δασκάλες και η μαθητική κοινότητα, που συμβάλλουν καθημερινά σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι της γνώσης. Τους ευχαριστώ όλους, μέσα από την καρδιά μου».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Κώστας Νεμπής, τόνισε πως ««Την εποχή που η τεχνολογία προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες κανείς δεν πρέπει να μένει πίσω. Στην COSMOTE TELEKOM πιστεύουμε ότι η υψηλής ταχύτητας συνδεσιμότητα είναι το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Κάθε σχολείο που συνδέεται σε γρήγορο ίντερνετ, κάθε μαθητής που αποκτά πρόσβαση στη ψηφιακή γνώση, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μια Ελλάδα ίσων ευκαιριών, καινοτομίας, και προοπτικής.» ».
Εκτός από το ίντερνετ, κάθε σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα λαμβάνει το Τ Tablet 2 με ενσωματωμένο Magenta AI, το οποίο μετατρέπει τη συσκευή σε ψηφιακό βοηθό μέσω του Perplexity, δίνοντας στους μαθητές και τους δασκάλους πρόσβαση σε προηγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Με τη νέα αυτή δράση, η COSMOTE TELEKOM επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως τεχνολογικός ηγέτης με κοινωνικό αποτύπωμα, προωθώντας τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακή μετάβαση. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, στόχος της είναι να ωφελήσει πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες την περίοδο 2025–2027 μέσα από αντίστοιχες δράσεις ψηφιακής ενδυνάμωσης.
Οι μαθητές του Σκεπαστού Καλαβρύτων έκλεισαν τη σύνδεση με χαμόγελα και ενθουσιασμό, υποσχόμενοι στην Υπουργό να αξιοποιήσουν το νέο εργαλείο της γνώσης στο έπακρο.
Μικρό σχολείο, μεγάλο βήμα για την εκπαίδευση της νέας ψηφιακής Ελλάδας.

για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 3:46 pm


Κινηματογραφική καταδίωξη στην Ιόνια Οδό - Συνελήφθη 18χρονος που έτρεχε με 218 χλμ/ώρα



Την Τρίτη το πρωί, 4 Νοεμβρίου 2025, οι αστυνομικοί της τροχαίας πραγματοποίησαν μια καταδίωξη στην Ιόνια Οδό, στο ύψος της Φιλιππιάδας, όταν εντόπισαν έναν 18χρονο να οδηγεί αυτοκίνητο χωρίς πινακίδα με ταχύτητα 218 χλμ./ώρα, υπερβαίνοντας κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο των 100 χλμ./ώρα.
Παρά τα σήματα στάσης των αστυνομικών, ο νεαρός προσπέρασε τα περιπολικά και συνέχισε την πορεία του, προσπαθώντας να διαφύγει. Ακολούθησε μια καταδίωξη που συντόνισαν τα Κέντρα Επιχειρήσεων των Διευθύνσεων Αστυνομίας Άρτας, Ακαρνανίας και Αιτωλίας, κινητοποιώντας αρκετές δυνάμεις για την ακινητοποίηση του οχήματος.
Τελικά, αστυνομικοί του Α΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων Αντιρρίου – Ιωαννίνων κατάφεραν να σταματήσουν τον οδηγό στο ύψος του Μεσολογγίου και να τον συλλάβουν.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση και μη συμμόρφωση σε σήμα στάσης αστυνομικών, ενώ του επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 2.350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 14 μήνες.
Η υπόθεση έρχεται να υπενθυμίσει τους κινδύνους της υπερβολικής ταχύτητας και της ανευθυνότητας στον δρόμο, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον ίδιο τον οδηγό όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 3:25 pm


Συνεταιρισμός Καλαβρύτων: Λεωφορεία για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο των αγροτών - Πληροφορίες



Ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των αγροκτηνοτρόφων της χώρας, ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο, πως προτίθεται να διαθέσει δωρεάν λεωφορεία για τη μεταφορά των παραγωγών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο των αγροτών, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025, στην Αθήνα. 
Παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων και της Τριταίας, να δηλώσουν εγκαίρως τη συμμετοχή τους έως και την Παρασκευή το πρωί, 07 Νοεμβρίου 2025. Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2692023013 (εσωτ. 234)


Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 3:20 pm


Συνελήφθησαν δύο μαθητές Λυκείου στη Ναύπακτο για διακίνηση κοκαΐνης



Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στη Ναύπακτο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας και του Τμήματος Τροχαίας Ναυπακτίας, ένας 17χρονος και ένας 18χρονος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για διακίνηση ναρκωτικών.
Ειδικότερα, χθες το πρωί και το μεσημέρι, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης διακίνησης ναρκωτικών μέσα σε Λύκειο στη Ναύπακτο, οι δύο μαθητές, κατά το ωράριο λειτουργίας του Λυκείου, εισέρχονταν και εξέρχονταν στο εκπαιδευτικό συγκρότημα, μεταβαίνοντας κάθε φορά σε πυλωτή πολυκατοικίας και σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.
Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τους κατηγορούμενους για έλεγχο, κατά τον οποίο βρήκαν στην κατοχή τους και κατέσχεσαν -125- ευρώκαι -2- κινητά τηλέφωνα.
Σε έρευνα που ακολούθησε στην πυλωτή της πολυκατοικίας και στοσταθμευμένο αυτοκίνητο, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν -14- συσκευασίες, που περιείχαν συνολικά -6,6- γραμμάρια κοκαΐνης και τις είχαν αποκρύψει οι κατηγορούμενοι, για να τις διακινούν σε χρήστες.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας/Παράλληλη Έδρα Μεσολογγίου και ενημερώθηκε η Διεύθυνση του Λυκείου.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διακριβωθεί η πηγή προέλευσης των ναρκωτικών, αλλά και ποιοι μαθητές του Λυκείου έκαναν χρήση ναρκωτικών.

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 2:17 pm


Συνεργασία Υπουργείου Μετανάστευσης, Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και Ερυθρού Σταυρού για την ένταξη νεαρών προσφύγων



Μια σημαντική συνεργασία με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο υπεγράφη την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2025, ανάμεσα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Hellenic Red Cross).
Το Μνημόνιο Συνεργασίας στοχεύει στην ένταξη ασυνόδευτων ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, πρακτικής εμπειρίας και πρόσβασης στην τοπική αγορά εργασίας, με έμφαση στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η αγροτική παραγωγή της περιοχής.
Η πρωτοβουλία αναδεικνύει τη δυναμική των τοπικών κοινωνιών και συμβάλλει στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, δείχνοντας ότι η ένταξη μπορεί να είναι πράξη καθημερινής συνεργασίας και κοινωνικής υπευθυνότητας.
Συνάντηση με την ΕΘΕΑΣ για τις δυνατότητες απασχόλησης
Σε συνέχεια της υπογραφής του Μνημονίου, την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, κ. Ηρακλή Μοσκώφ, και το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς, οι Αντιπρόεδροι κ. Αντρέας Δημητρίου και κ. Χρήστος Γιαννακάκης, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το επίκεντρο των συζητήσεων αποτέλεσαν οι δυνατότητες απασχόλησης και κατάρτισης νεαρών ενηλίκων από δομές φιλοξενίας, με σκοπό την ομαλή μετάβασή τους στην αγορά εργασίας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε περιοχές όπου ο αγροτικός τομέας αποτελεί θεμέλιο της τοπικής οικονομίας.
Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και βιώσιμη ανάπτυξη
Η συνεργασία αυτή ανοίγει νέους δρόμους για βιώσιμη παραγωγή και κοινωνική πρόοδο, προσφέροντας σε νεαρούς πρόσφυγες και μετανάστες τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες και επαγγελματική εμπειρία που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν ομαλά στις τοπικές κοινότητες.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε το έργο «Προώθηση της ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέσω του έργου δίνεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε νόμιμα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών στον αγροτικό τομέα, ενισχύοντας τη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Η πρωτοβουλία αυτή επιβεβαιώνει τον ρόλο των Καλαβρύτων ως σημείου αναφοράς όχι μόνο για την αγροτική ανάπτυξη, αλλά και για την προώθηση δράσεων κοινωνικής ένταξης και αλληλεγγύης.

για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 2:07 pm


Η Επικαιρότητα με Χιούμορ...



Η ενημέρωση δεν χρειάζεται να είναι πάντα σοβαρή και βαριά. Το χιούμορ μπορεί να την κάνει προσβάσιμη, ενδιαφέρουσα και – κυρίως – ανθρώπινη. Στην "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" και στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS συνεχίζουμε με πάθος να αποτυπώνουμε τα γεγονότα όπως τα ζούμε, αλλά και με καλή διάθεση και ευρηματικότητα. Γιατί στο τέλος της ημέρας, το γέλιο είναι αληθινό φάρμακο και το χιούμορ η καλύτερη γέφυρα επικοινωνίας.

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 1:43 pm


ΑΙΓΙΟ: Σύλληψη για απόπειρα κλοπής –Εξιχνίαση κλοπής σε οικία



Συνελήφθη, χθες το πρωί, στο Αίγιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αιγιαλείας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι ενεργώντας από κοινού με τρεις άγνωστους δράστες, προχθές το μεσημέρι, σε περιοχή της Αιγιαλείας, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν οικία, ωστόσο έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι. Από την αστυνομική προανάκριση προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος ενεργώντας από κοινού με τρεις άγνωστους δράστες, στις 20-10-2025, διέρρηξε οικία και αφαίρεσε -400- ευρώ, μια κουρευτική μηχανή και ένα κινητό τηλέφωνο, συνολικής αξίας 500 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 1:38 pm


ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ: Μαθητές του ΓΕΛ σε κινητοποίηση για εκπαιδευτικούς, υποδομές και το “Εθνικό Απολυτήριο”



Συμβολική κατάληψη πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Κλειτορίας, στο πλαίσιο των πανελλαδικών μαθητικών κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα σε πολλά σχολεία της χώρας.
Η μαθητική κοινότητα του Γ.Ε.Λ Κλειτορίας, αποφάσισε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την ανησυχία και τη δυσαρέσκεια της για ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Οι μαθητές θέτουν τρία βασικά αιτήματα:
  • Έλλειψη εκπαιδευτικών, που δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία των μαθημάτων.
  • Κακές υποδομές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου.
  • Αντίθεση στο “Εθνικό Απολυτήριο”, το οποίο – όπως τονίζουν – εντείνει την πίεση στους μαθητές και αυξάνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες.
Η κινητοποίηση έχει συμβολικό χαρακτήρα, χωρίς να επιδιώκει την αντιπαράθεση με τη διοίκηση του σχολείου. Όπως τονίζουν οι μαθητές, σκοπός τους είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς ώστε να δοθούν ουσιαστικές λύσεις.
Το Γενικό Λύκειο Κλειτορίας είναι ένα από τα πολλά σχολεία της χώρας που συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις, αποδεικνύοντας ότι η φωνή των μαθητών παραμένει ενεργή και διεκδικητική.

για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 1:17 pm


Ελληνικά Ταχυδρομεία: Δύο Αιώνες Ιστορίας και Προσφοράς (ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΦΩΤΟ)



Εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν έναν ζωντανό οργανισμό επικοινωνίας, ενότητας και προσφοράς. Εκατομμύρια γράμματα και δέματα έχουν διασχίσει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, συνδέοντας ανθρώπους, κοινότητες και επιχειρήσεις.
Αν και στην εποχή του διαδικτύου η αποστολή επιστολών δεν έχει πια τον ίδιο ρομαντισμό και τη σημασία του παρελθόντος, τα ΕΛΤΑ συνεχίζουν να «ζουν» και να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες. Είναι η αρχαιότερη Δημόσια Υπηρεσία της χώρας, με σημαντική συμβολή στην οικονομική, πολιτιστική και περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας.
Από τους Αγγελιοφόρους στους Ταχυδρόμους
Η ανάγκη επικοινωνίας υπήρχε από την αρχαιότητα. Πριν από την ύπαρξη οργανωμένου ταχυδρομείου, τη μεταφορά μηνυμάτων αναλάμβαναν αγγελιοφόροι, που θεωρούνται οι πρόδρομοι των σημερινών ταχυδρόμων. Στην ελληνική μυθολογία, ο θεός Ερμής είναι ο πρώτος συμβολικός «ταχυδρόμος».
Κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, εμφανίζεται η πρώτη μορφή οργανωμένης ταχυδρομικής δραστηριότητας για κρατικές ανάγκες. Στην Τουρκοκρατία, προύχοντες και προεστοί μετέφεραν αλληλογραφία μέσω ιδιωτικών αγγελιαφόρων, χωρίς όμως να υπάρχει ενιαία υπηρεσία.
Οι Πρώτες Προσπάθειες Οργάνωσης (1821–1828)
Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, οι ανάγκες επικοινωνίας του αγώνα επέβαλαν τη δημιουργία οργανωμένου ταχυδρομείου. Στην αρχή, τη μεταφορά επιστολών αναλάμβαναν οι λεγόμενοι γραμματοφόροι ή πεζόδρομοι, που εκτελούσαν εντολές των τοπικών αρχών ή ακόμη και του κράτους.
Το 1821, ο Δημήτριος Υψηλάντης προσπάθησε να θέσει τάξη στο ταχυδρομικό σύστημα, ενώ ο Θεόδωρος Νέγρης, στη Συνέλευση της Άμφισσας, πρότεινε την υιοθέτηση του τουρκικού συστήματος «ποδοκόπι». Ένα χρόνο αργότερα, η Πελοποννησιακή Γερουσία απέκτησε 15 άλογα για τη μεταφορά ειδήσεων και διαταγών.
Το 1823, μετά από εισήγηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, οργανώθηκε το πρώτο τακτικό έφιππο ταχυδρομείο, με υπεύθυνο τον Αθανάσιο Καρδαρά. Παρά τις προσπάθειες αξιωματικών όπως ο Στάνχοουπ και ο Φαβιέρος, το Γενικό Ταχυδρομείο δεν ιδρύθηκε τότε λόγω έλλειψης οργάνωσης και πολιτικών εμποδίων.
Τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα που τυπώθηκαν στο Παρίσι


Η Ίδρυση του Γενικού Ταχυδρομείου (1828)
Το όραμα έγινε πραγματικότητα το 1828, όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, υπέγραψε στον Πόρο το ψήφισμα ΙΖ΄ «περί συστάσεως τακτικής ταχυδρομικής συγκοινωνίας».
Με αυτή την πράξη ιδρύθηκε το «Γενικόν Ταχυδρομείον», θέτοντας τα θεμέλια της σύγχρονης ταχυδρομικής υπηρεσίας.
Αρχικά λειτούργησαν πέντε κεντρικά γραφεία σε Άργος, Τρίπολη, Επίδαυρο, Αίγινα και Σύρο. Εννέα πεζοί και δεκαέξι έφιπποι ταχυδρόμοι μετέφεραν αλληλογραφία σε ολόκληρη τη χώρα, υπό δύσκολες συνθήκες.
Πρώτος Γενικός Διευθυντής διορίστηκε ο Αλέξιος Λουκόπουλος, ο οποίος, μαζί με τον Δημήτριο Περρούκα, συνέταξε τον πρώτο Κανονισμό των Ταχυδρομείων.
Ο Κανονισμός προέβλεπε:
  • τον καθορισμό ταχυδρομικών τελών,
  • τη λειτουργία πλοιαρίου για τη γραμμή Αίγινα–Επίδαυρος,
  • τον διορισμό 25 υπαλλήλων,
  • και την ίδρυση 15 νέων ταχυδρομικών γραφείων στην Πελοπόννησο μεταξύ των οποίων και στα Καλάβρυτα.
Ο Θεόδωρος Λεονάρδος, γραμματέας του Γενικού Διευθυντή, συνδέθηκε με την υπηρεσία για πάνω από πενήντα χρόνια, αφήνοντας έντονο αποτύπωμα στην ταχυδρομική ιστορία της χώρας.
Οι Πρώτες Δυσκολίες και Ο «Κανονισμός της Αίγινας»
Η γεωγραφική πολυμορφία και η έλλειψη συγκοινωνιακών υποδομών καθιστούσαν το έργο των ταχυδρόμων δύσκολο και επικίνδυνο. Οι ληστρικές επιδρομές στη στεριά και οι πειρατείες στη θάλασσα αποτελούσαν σοβαρή απειλή.
Για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες δημιουργήθηκαν δύο βασικά δρομολόγια:
Πόρος–Ναύπλιο–Σύρος, με τα μπρίκια «Λυκούργος» και «Θρασύβουλος»,
Αίγινα–Πόρος, με το ατμόπλοιο «Ερμής», το οποίο αργότερα μετονομάστηκε «Μαξιμιλιανός».
Το 1829, ο Καποδίστριας ενέκρινε τον «Κανονισμό της Αίγινας», που εισήγαγε νεωτερισμούς στη λειτουργία του ταχυδρομείου. Για πρώτη φορά:
τα τέλη υπολογίζονταν με βάση το βάρος και όχι την απόσταση,
και πληρώνονταν από τον αποστολέα αντί για τον παραλήπτη.
Αν και στην αρχή η υπηρεσία δεν κέρδισε άμεσα την εμπιστοσύνη του κοινού, ο Καποδίστριας έθεσε τα θεμέλια ενός θεσμού που θα συνδεόταν αναπόσπαστα με την πορεία του ελληνικού κράτους.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία Σήμερα
Σήμερα, τα ΕΛΤΑ βρίσκονται σε μια μεταβατική και κρίσιμη περίοδο. Υπό το βάρος του ψηφιακού μετασχηματισμού και της μείωσης της παραδοσιακής αλληλογραφίας, ο οργανισμός προχωρά σε κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων σε όλη τη χώρα.
Η απόφαση αυτή, αν και παρουσιάζεται ως «αναδιάρθρωση» και «εξορθολογισμός του δικτύου», έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις: χωριά και μικρές πόλεις μένουν χωρίς ταχυδρομείο, στερούμενα μια από τις ελάχιστες δημόσιες υπηρεσίες που τους απέμεναν.
Για τους κατοίκους της υπαίθρου, το ταχυδρομείο δεν είναι απλώς ένα σημείο εξυπηρέτησης· είναι χώρος επικοινωνίας, ανθρώπινης επαφής και κοινωνικής συνοχής. Το κλείσιμό του σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς την ερημοποίηση της επαρχίας, την απομόνωση ηλικιωμένων και την απώλεια ενός θεσμού που επί σχεδόν δύο αιώνες υπήρξε συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη.
Σε μια εποχή που οι αποστάσεις μικραίνουν ψηφιακά, οι πραγματικές αποστάσεις στην ελληνική περιφέρεια φαίνεται να μεγαλώνουν ξανά.


Από τους αγγελιοφόρους της αρχαιότητας έως τη σημερινή εποχή των ταχυμεταφορών και της ψηφιακής επικοινωνίας, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν γράψει τη δική τους ξεχωριστή ιστορία.
Με πλούσια παράδοση, κοινωνική προσφορά και συνεχή προσαρμογή στις ανάγκες κάθε εποχής, παραμένουν ένας θεσμός ταυτισμένος με την ίδια την εξέλιξη του ελληνικού κράτους.
Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι απλώς η επιβίωσή τους, αλλά η διατήρηση του ρόλου τους ως φορέα κοινωνικής παρουσίας και δημόσιας εγγύησης σε κάθε γωνιά της χώρας.
«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν είναι απλώς ένας οργανισμός· είναι η ζωντανή ιστορία και η φωνή της ελληνικής επαρχίας.»

για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 1:11 pm


Οινική Συνάντηση στη Δυτική Ελλάδα: Παρουσίαση Σπάνιων Γηγενών Ποικιλιών της Αχαΐας

Μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον πλούτο και το δυναμικό των σπάνιων γηγενών ποικιλιών της αχαϊκής γης είχαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην Οινική Συνάντηση Δυτικής Ελλάδας – Wine Meeting, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, στον χώρο του Tulum Casa Mexico, στα Υψηλά Αλώνια.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν τέσσερα καταξιωμένα οινοποιεία της Αχαΐας – οι Αμπελώνες Αντωνόπουλου, το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, η Οινοποιεία Παρπαρούση και το M20 Winery – τα οποία παρουσίασαν στο κοινό σπάνιες και ξεχωριστές ποικιλίες, προβάλλοντας τη δυναμική και τον πλούτο του αχαϊκού αμπελώνα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, κ. Τάκης Παπαδόπουλος ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να δώσουν ώθηση και εξωστρέφεια στον οινικό τομέα της Δυτικής Ελλάδας. Επίσης παρέστη η Γενική Διευθύντρια της Αχαΐας Αναπτυξιακής, κ. Ηρώ Τσιμπρή, που τόνισε ποιες δράσεις θα ακολουθήσουν από την εταιρεία με στόχο την ενίσχυση του οινοτουρισμού και κυρίως της ανάδειξης του μοναδικού πλούτου του αχαϊκού αμπελώνα.
Ακολούθησαν παρουσιάσει Γηγενών Ποικιλιών:
• Σιδερίτης – Οινοποιία Παρπαρούση:
Η κ. Δήμητρα Παρπαρούση, του ομώνυμου οινοποιείου, μίλησε για την ιστορική ποικιλία Σιδερίτης, την οποία το κτήμα καλλιεργεί και οινοποιεί τα τελευταία 40 χρόνια. Με χαρακτηριστική οξύτητα και μεταλλικότητα, ο Σιδερίτης δικαίως έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση στον οινικό χάρτη της Αχαΐας και αποτελεί μια ποικιλία συνυφασμένη με το συγκεκριμένο οινοποιείο τόσο σε λευκή όσο και ροζέ οινοποίηση.
• Λαγόρθι – M20 Winery:
Ο κ. Δημήτρης Σταΐκος, ιδρυτής του οινοποιείου M 20 στην Αιγιάλεια, αναφέρθηκε στη σπάνια ποικιλία Λαγόρθι, η οποία αν και ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα, τα φρουτώδη αρώματα και την κομψότητά της, παραμένει περιορισμένη στην παραγωγή. Το M20 Winery παρουσίασε τη μοναδική μονοποικιλιακή εμφιάλωσή της, ενισχύοντας το ενδιαφέρον για την ανάδειξή της.
• Σκιαδόπουλο – Αμπελώνες Αντωνόπουλου:
Ο οινολόγος κ. Σωτήρης Καραγιάννης των Αμπελώνων Αντωνόπουλου παρουσίασε τη σπάνια ποικιλία Σκιαδόπουλο, με καταγωγή από τη Ζάκυνθο, η οποία πλέον καλλιεργείται με επιτυχία και στην Αχαΐα. Είναι μια ιδιαίτερα κομψή ποικιλία, όπου η δύναμη αλλά και η φινέτσα συνυπάρχουν , ένα κρασί που αναδεικνύει τη δυναμική του αχαϊκού αμπελώνα. Πρόκειται για μια περιορισμένης παραγωγής οινοποίηση που το οινοποιείο έκανε για να διαπιστώσει πώς η ποικιλία εκφράζεται και αναπτύσσεται στα εδάφη της Αχαΐας.
• Μαύρο Καλαβρυτινό & Ξηρή Μαυροδάφνη – Κτήμα Μέγα Σπήλαιο:
Ο κ. Σπύρος Λεμάνης , υπεύθυνος οινοτουρισμού του Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, παρουσίασε το Μέγα Σπήλαιο ερυθρό, ένα κρασί blend από δύο τοπικές ποικιλίες: Μαύρο Καλαβρυτινό (60%) και ξηρή Μαυροδάφνη (40%). Με βαθύ κόκκινο χρώμα, πλούσια αρώματα μαύρων φρούτων, υψηλές τανίνες , το κρασί αυτό κατέδειξε το δυναμικό παλαίωσης που έχουν οι συγκεκριμένες ποικιλίες αλλά και την δυνατότητα έκφρασή τους στα υψόμετρα των Καλαβρύτων και της Αιγιάλειας.
Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει ελεύθερα όλα τα κρασιά και να συνομιλήσει ταυτόχρονα με τους εκπροσώπους του κάθε οινοποιείου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιόπουλος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, επιστημονικού κόσμου όπως η κ. Μαρία Φιλοπούλου, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο κ. Μάριος Πραπόπουλος, υπεύθυνος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Γενική Γραμματέας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Ευτυχία Μπάρλου, o χημικός-οινολόγος κ. Μάκης Κοuλούρης, ο Αργύρης Αγγελόπουλος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, o εκδότης Θεόδωρος Παπαβασιλείου καθώς και πολλοί φίλοι του κρασιού, όπως η Αλεξάνδρα Φραίμη κ.α..
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 7:00 am


Υπερπανσέληνος του Νοεμβρίου: Το «Φεγγάρι του Κάστορα» φώτισε τον ουρανό

Η μεγαλύτερη και πιο φωτεινή πανσέληνος του 2025 χάρισε ένα εντυπωσιακό ουράνιο θέαμα το βράδυ της Τετάρτης.


Ένα μαγευτικό φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του το βράδυ της Τετάρτης, 5 Νοεμβρίου 2025 αν και αρκετές φορές κρύφτηκε λόγο της συννεφιάς. Η πανσέληνος του Νοεμβρίου —γνωστή ως «Φεγγάρι του Κάστορα» (Beaver Moon)— εμφανίστηκε πιο μεγάλη και πιο λαμπερή από κάθε άλλη φορά φέτος, χαρίζοντας ένα υπερθέαμα στον νυχτερινό ουρανό.
Πρόκειται για την τελευταία και πιο εντυπωσιακή υπερπανσέληνο του έτους, καθώς η Σελήνη βρέθηκε στο περίγειό της, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, σε απόσταση περίπου 356.500 χιλιομέτρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φαίνεται περίπου 8% μεγαλύτερη και 16% πιο φωτεινή σε σχέση με μια συνηθισμένη πανσέληνο.
Ο όρος «υπερπανσέληνος» επινοήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε και περιγράφει την πανσέληνο που συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο 90% ή πλησιέστερα της μικρότερης απόστασής της από τον πλανήτη μας.
Κατά την ανατολή της, το φεγγάρι πήρε μια έντονη πορτοκαλί απόχρωση, ένα θέαμα που κράτησε για περίπου 15 με 20 λεπτά. Το φαινόμενο οφείλεται στη σκέδαση του φωτός μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης: τα μικρότερα μήκη κύματος του μπλε φωτός απορροφώνται και διαχέονται, ενώ τα κόκκινα και πορτοκαλί καταφέρνουν να περάσουν, δίνοντας στο φεγγάρι αυτή τη ζεστή, χρυσοκόκκινη λάμψη.

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 6:30 am


Καλαβρυτα - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καλαβρυτα