Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αχαϊας   >   Καλαβρυτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

«Θερινή κατοικία» στο βουνό



Του Νίκου Χρ. Παπακωνσταντόπουλου 
Η ζωή στα βουνά του τόπου μας ξεκίναγε/ξεκινάει λίγο μετά το Πάσχα, που ανέβαιναν/ανεβαίνουν οι τσοπάνηδες με τα κοπάδια να ξεκαλοκαιριάσουν, μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη, που ξανακατεβαίνουν στα χωριά για το χειμώνα.
Το βασικό νοικοκυριό ήταν κι εκεί απαραίτητο και στεγαζόταν σε ένα μικρό και σχετικά προχειροφτιαγμένο καλύβι, για να προστατεύεται από τα καιρικά φαινόμενα, τα ζουλάπια και τα αρπακτικά. Πολλά τέτοια καλύβια έβλεπες κάποτε στα βουνά μας, αφού ο κάθε τσοπάνης είχε το δικό του, χτισμένο, συνήθως, με τα χέρια του. Χρειαζούμενα στο καλοκαιρινό αυτό γρέκι, τι άλλο από τις ανάγκες που έχει κάθε πρόχειρο κατάλυμα, με έμφαση πάντα στα απαραίτητα για το τυροκομιό.
Ο κύριος ανεφοδιασμός από το χωριό, που γινόταν πάνω-κάτω μια φορά τη βδομάδα, ήταν το ψωμί, αφού καμία υποδομή δεν υπήρχε στο βουνό για ζύμωμα. Στην άλλη κύρια τροφή, στο γάλα, υπήρχε πάντα μεγάλη επάρκεια.
Σε μια άλλη γωνιά του καλυβιού έβλεπες κρεμασμένα μαζί με την κάπα και μια-δυο αλλαξιές ρούχα και λίγο πιο κει το βασικότερο γεωργικό εργαλείο, το ξινάρι, απαραίτητο για τα μικρά τους περιβόλια που είχαν μπροστά στην «αυλή» τους. Η κοντινότερη πηγή συμπλήρωνε τη φροντίδα του Δημιουργού σε αυτά και έτσι δεν τους έλειπαν το καλοκαίρι η ντομάτα, το κολοκύθι και το αγγούρι.
Ένα σωρό λιθάρια, ή στην καλύτερη περίπτωση μισογκρεμισμένα χαλάσματα, βλέπει κανείς σήμερα τα καλύβια αυτά, που στέγασαν όχι μόνο τις ανάγκες της ζωής στο βουνό, αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρα των κοντινών και μακρινότερων προγόνων μας. Ένα σωρό λιθάρια – αδιάψευστους μάρτυρες της ορεσίβιας ζωής και του πολιτισμού μιας άλλης, μα πολύ κοντινής μας εποχής.

Σωρός από πέτρες-βουβή μαρτυρία,
στο Λειβαρτζινό βουνό «Κούρος»
αλάσματα από το καλύβι του Ανδρέα Καλογήρου
στον Κούρο (Λειβάρτζι)







Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων και είναι υγειονομικός (Διπλωματούχος Νοσηλευτής).Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε εδώ και αρκετά χρόνια, δημοσιεύοντας αρχικά άρθρα και κείμενά του στον Επαρχιακό – Καλαβρυτινό Τύπο, καθώς και σε διάφορα περιοδικά. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Λειβάρτζι σ’ ευχαριστώ!» εξέδωσε το 2002. Δύο χρόνια αργότερα προχώρησε σε μια προσπάθεια μετάφρασης για «Τα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης και του Μεγάλου Σαββάτου», καθώς και άλλων περικοπών της Μεγάλης Εβδομάδος (περιορισμένος αριθμός αντιτύπων). Ακολούθησε η συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Έμμετρα», το 2008, από τις Εκδόσεις «Άπειρος Χώρα». Το 2009 ολοκλήρωσε την ογκώδη έρευνά του με τίτλο «“Καταθέσεις” από την Νοσηλευτική μου διαδρομή». Το 2011 εκδόθηκαν τα βιβλία του «Η Φωτογραφία» και «Όταν η ελπίδα άρχισε ν’ ανατέλλει» («Άπειρος Χώρα»). Αναμένεται να εκδοθεί ακόμα και το σχεδόν ολοκληρωμένο βιβλίο του (μυθιστόρημα), με τίτλο «Αθόρυβοι εργάτες». Παράλληλα, συνεχίζει να δημοσιεύει πολύ συχνά άρθρα, κείμενα και ποιήματα σε εφημερίδες και περιοδικά (έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος). Ακόμα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ομιλίες του για διάφορα λογοτεχνικά και κοινωνικά θέματα.Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.


Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2024 | 9:58 am


27 Ιουλίου γιορτάζουν - Συναξαριστής

Σήμερα 27 Ιουλίου γιορτάζουν
Ονομαστικές Εορτές:
ΠΑΝΤΕΛΗΣ Παντελεήμων, Παντελεήμονας, Παντελής, Παντελάκης, Παντέλος, Παντελίτσα, Παντελίνα, Παντελεούσα

Συναξαριστής:
Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού (†305). Των εν Θράκη 153 αγίων μαρτύρων. Νεομάρτυρος Χριστοδούλου του εν Θεσ/νίκη (†1777). Οσίων Ανθούσης της ομολογητρίας και Μανουήλ.

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια (βλέπε 30 Μαρτίου). Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο (βλέπε 26 Ιουλίου) που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.
Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε.
Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.
Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.
Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος γ’.
Ἀθλοφόρε Ἅγιε, καὶ ἰαματικὲ Παντελεῆμον, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.




Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2024 | 6:54 am


Στις 11 Αυγούστου στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Αγία Λαύρα η μεγάλη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου



Η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, την Κυριακή 11 Αυγούστου, στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821 στην Αγία Λαύρα είναι το κορυφαίο γεγονός του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2024» του Δήμου Καλαβρύτων.
Η συναυλία που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων μεγάλων εκδηλώσεων στον ίδιο ιστορικό χώρο (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη και Μανώλης Μητσιάς) διοργανώνεται απ’ τον Δήμο Καλάβρυτων με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη της ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς έργου «Αιγέας».
Στη συναυλία της 11η Αυγούστου στο Ηρώο (ώρα έναρξης 9 μ.μ.), ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τα πιο αγαπημένα τραγούδια του.
Έχοντας στο πλευρό του δύο σπουδαίους ερμηνευτές, τον Δημήτρη Μπάση και την Ηρώ Σαϊα και διευθύνοντας ό ίδιος πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, θα μας χαρίσει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά του έργα.
Ο Σταύρος Ξαρχάκος, από τους κορυφαίους της ελληνικής μουσικής, αξεδιάλυτα συνδεδεμένος με την έκφραση της συλλογικής μας περιπέτειας από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, επιστρατεύει τη δύναμη των τραγουδιών, τα οποία, όπως ο ίδιος γράφει, «μας δείχνουν τον δρόμο, είναι σύμμαχοι στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή και διώχνουν τον φόβο».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ ΣΤΗΝ ΨΩΦΙΔΑ
Επίσης, μια εβδομάδα νωρίτερα, δυο ακόμα καταξιωμένοι ‘Έλληνες τραγουδιστές, συμμετέχοντας στο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024», θα εμφανιστούν στην Ψωφίδα και στα Καλάβρυτα (ενώ έχει ήδη προηγηθεί η συναυλία του Γρηγόρη Μπιθικώτση στην Κλειτορία).
Την Κυριακή 4 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Ψωφίδας, ο Βασίλης Λέκκας, με άξονα τους μεγάλους κλασικούς συνθέτες του τόπου μας, τον Μάνο Χατζιδάκι τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γιάννη Μαρκόπουλο, θα παρουσιάσει μια σειρά μεγάλων τραγουδιών σε μια μουσική παράσταση που θα μας ταξιδέψει στην νεότερη ιστορία του τόπου μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας, με την ευαισθησία και τη στιβαρότητα της φωνής του, θ’ ανοίξει στο κοινό ένα μουσικό «Παράθυρο στο άπειρο», όπως τιτλοφορείται το τελευταίο του άλμπουμ.
Μαζί του η Μυρτώ Βασιλείου και η Δήμητρα Μπουλούζου Παίζουν οι μουσικοί: Δήμητρα Μπουλούζου: φωνή/βιολί, Άκης Κατσουπάκης: πλήκτρα, Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, Ηρακλής Παχίδης: τύμπανα, Γιάννης Πλαγιαννάκος: μπάσο, Κώστας Μιχαλός: κιθάρες, Στρατής Καραδημητράκης/Λάμπρος Μπούνας: επιμέλεια ήχου, Μανώλης Μπράτσης: επιμέλεια φωτισμού.
«Αυτό το καλοκαίρι ο Δήμος Καλαβρύτων ξαναγίνεται -όπως κάθε καλοκαίρι- πρώτος προορισμός», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.
Και προσθέτει: «Προορισμός Ιστορικός, θρησκευτικός, φυσιολατρικός, τουριστικός αλλά και πολιτιστικός, μ’ ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων, σ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες, με αναφορά στη Μουσική, στο Θέατρο, στον Κινηματογράφο, στο Χορό, στο Θέατρο Σκιών και στις μαριονέτες, στην Εικαστική Τέχνη και στον Αθλητισμό. Μια μεγάλη πολιτιστική γιορτή που θα κρατήσει όλο το καλοκαίρι. Ελάτε να τη ζήσετε μαζί μας. Απ’ την αρχή ως το τέλος της, πάνω στα βήματα του μουσικού και πολιτισμικού πλούτου μας. Σας περιμένουμε».

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:36 pm


ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΝΤΙΑΣ: Λαμπρός ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής (ΦΩΤΟ)



Με θρησκευτική κατάνυξη και εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο εξωκλήσιο του Μεγάλου Ποντιά Καλαβρύτων η εορτή της Αγίας Παρασκευής με πλήθος πιστών.
Ιεροργούντος του πρωτοπρεσβύτερου Αθανάσιου Γεωργόπουλου με την βοήθεια των ιεροψαλτών Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Αθανασίου Φραντζή. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία Το πανηγυρικό της ημέρας συνεχίστηκε στο τέλος με προσφορά πλούσιων τοπικών εδεσμάτων. Την εορτή τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Αθανάσιος Παπαδόπουλος ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας κος Ζησιμόπουλος Ζήσης, ο Δημοτικός σύμβουλος κος Φλογεράς Ευθύμιος, ο πρόεδρος τ.κ Μικρού Ποντιά κος Φραντζής Παναγιώτης και ο τοπικός σύμβουλος κος Ζυγούρας Χρήστος.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:15 pm


Σοκαριστικό το πολύνεκρο τροχαίο – Τέσσερις νεκροί, οι δύο παιδιά 13 χρόνων και 8 μηνών



Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε την Παρασκευή (26.07.2024) στην Εθνική οδό Κυπαρισσίας – Πύργου, όταν μια νταλίκα συγκρούστηκε με τρία αυτοκίνητα προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων τεσσάρων.
Η νταλίκα που είχε κατεύθυνση προς Κυπαρισσία, έχασε τον έλεγχο και δίπλωσε με αποτέλεσμα να περάσει στο αντίθετο ρεύμα και να παρασύρει τρία αυτοκίνητα, προκαλώντας το τροχαίο δυστύχημα.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι πυροσβέστες χρειάστηκε να κόψουν τις οροφές των αυτοκινήτων, για να απεγκλωβίσουν τραυματίες και νεκρούς.
Από τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρωποι. Οι 2 βρίσκονταν στο ίδιο όχημα και πρόκειται για ένα κοριτσάκι 13 χρόνων και έναν 38χρονο άνδρα. Σε άλλο αυτοκίνητο ήταν οι άλλοι δύο νεκροί, οι οποίοι ήταν ένα αγοράκι 8 μηνών και ένας 50χρονος άνδρας.
Επίσης πέντε τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας σε σοβαρή κατάσταση και ένας εξ’ αυτών κρίθηκε αναγκαίο να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του.
Οι τραυματίες είναι μια 38χρονη, ένας 61χρονος, ένα 6χρονο παιδί που μεταφέρεται στο Καραμανδάνειο, ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας και ένας 25χρονος που είναι διασωληνωμένος στην Καλαμάτα.
Η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για το δυστύχημα
«Χωρίς τις αισθήσεις τους ανασύρθηκαν δυο (2) ενήλικες και δυο (2) ανήλικοι, ενώ επιπρόσθετα απεγκλωβίστηκαν δυο (2) τραυματίες, οι οποίοι παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, συνεπεία τροχαίου δυστυχήματος, μεταξύ Ε.Ι.Χ οχημάτων με Φ.Ι.Χ. όχημα, που συνέβη σήμερα 26 Ιουλίου 2024, τις μεσημεριανές ώρες, στο 47ο χλμ της Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας στην περιοχή Ελαία Μεσσηνίας. Επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα».

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:07 pm


Δελτίο Καιρού

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ο καιρός το Σάββατο (27/07/2024) θα είναι γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και τοπικά στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 38, στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα παράκτια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και τοπικά έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 31 και στη νότια Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 34 με 35 και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:02 pm


Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων: Το πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών για το μήνα Αύγουστο

Το πρόγραμμα της Ιεράς Μονής Μακελλαριάς Καλαβρύτων για το μήνα Αύγουστο.
Πινελιές Καλαβρύτων από την Ιερά Μονή Μακελλαριάς - Έκθεση Ζωγραφικής
Η Ιερά Μονή Μακελλαριάς και το καλλιτεχνικό εργαστήρι “Painting Alchemy” διοργανώνουν μια μεγάλη έκθεση ζωγραφικής με έργα αφιερωμένα στην ιστορική πόλη των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής. 
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα είναι το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 και ώρα 20.00 και θα έχει διάρκεια έως και το Σάββατο 17 Αυγούστου. Ωράριο λειτουργίας:καθημερινά 10-13.00 και 18.00-21.00. Στην έκθεση θα παρουσιάσουν τα έργα τους 17 πατρινοί καλλιτέχνες και θα παρουσιάσουν 51 έργα με διάφορες τεχνικές ζωγραφικής. Συμμετέχουν: Αποστολοπούλου Βαρβάρα, Γεωργίου Σπυριδούλα, Γκανάς Ηλίας, Γουρδούπη Μαρκέλλα (Ηγουμένη Ι. Μ. Μακελλαριάς), Δημητρόπουλος Χρύσανθος, Δημητροπούλου Συγκλητική ( μοναχή Ι.Μ. Μακελλαριάς), Δημητροπούλου Χριστίνα, Δομετίου Δομέτιος, Δριμάλας Γεώργιος, Κουνδουράκη Νίκη, Λαμπροπούλου Ουρανία, Μποιλέ Δέσποινα, Παλαιολόγου Μαγδαληνή, Σωτηροπούλου Ρούλα, Τσαφογιάννη Αγγελική, Τσίπουρα Ελευθερία, Τσιρώνης Νίκος.


Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:52 pm


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η είσοδος της ελληνικής αποστολής με το πρώτο πλοιάριο (ΒΙΝΤΕΟ)

Εντυπωσιακές εικόνες από το Παρίσι και τον Σηκουάνα, με την ελληνική αποστολή να κάνει την εμφάνισή της ανοίγοντας την παρέλαση της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων!
Με σημαιοφόρους την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, σύσσωμη η Ελληνική Ολυμπιακή ομάδα, έκανε την εμφάνισή της εν μέσω αποθέωσης, με την περηφάνια να είναι έκδηλη στα πρόσωπα των αθλητών μας! 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:22 pm


Καλάβρυτα: Εκτροπή Ι.Χ. προς το... νεκροταφείο (ΦΩΤΟ)


Εκτροπή οχήματος ΙΧ πριν από λίγο στα Καλάβρυτα πλησίον του Κοιμητηρίου Καλαβρύτων. Ο επιβαίνων (μόνο οδηγός) γύρω στα 60, είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Καλαβρύτων, ενώ το όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Στο σημείο έσπευσε άμεσα περιπολικό του Α.Τ. Καλαβρύτων και όχημα της Π.Υ. Καλαβρύτων. 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 9:20 pm


«Παράθυρο στο άπειρο» με τον Γιάννη Κότσιρα στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων



Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας, με την ευαισθησία και τη στιβαρότητα της φωνής του, θ’ ανοίξει στο κοινό ένα μουσικό «Παράθυρο στο άπειρο», όπως τιτλοφορείται το τελευταίο του άλμπουμ.
Μαζί του η Μυρτώ Βασιλείου και η Δήμητρα Μπουλούζου Παίζουν οι μουσικοί: Δήμητρα Μπουλούζου: φωνή/βιολί, Άκης Κατσουπάκης: πλήκτρα, Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, Ηρακλής Παχίδης: τύμπανα, Γιάννης Πλαγιαννάκος: μπάσο, Κώστας Μιχαλός: κιθάρες, Στρατής Καραδημητράκης/Λάμπρος Μπούνας: επιμέλεια ήχου, Μανώλης Μπράτσης: επιμέλεια φωτισμού.
«Αυτό το καλοκαίρι ο Δήμος Καλαβρύτων ξαναγίνεται -όπως κάθε καλοκαίρι- πρώτος προορισμός», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.
Και προσθέτει: «Προορισμός Ιστορικός, θρησκευτικός, φυσιολατρικός, τουριστικός αλλά και πολιτιστικός, μ’ ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων, σ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες, με αναφορά στη Μουσική, στο Θέατρο, στον Κινηματογράφο, στο Χορό, στο Θέατρο Σκιών και στις μαριονέτες, στην Εικαστική Τέχνη και στον Αθλητισμό. Μια μεγάλη πολιτιστική γιορτή που θα κρατήσει όλο το καλοκαίρι. Ελάτε να τη ζήσετε μαζί μας. Απ’ την αρχή ως το τέλος της, πάνω στα βήματα του μουσικού και πολιτισμικού πλούτου μας. Σας περιμένουμε».

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 6:37 pm


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: "Τα κλεφτόπουλα" στην πλατεία Χελμού


Ένα μουσικό σχήμα από νέους μουσικούς, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει ελληνική και ξένη pop, disco και rock’n roll που θα μας γυρίσει πίσω στις δεκαετίες 60’-70’-80’-90’, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024, ώρα 21:30μ.μ. στην Πλατεία Χελμού στα Καλάβρυτα. Το μουσικό σχήμα “Τα κλεφτόπουλα” αποτελείται από: Μπενάκης Δημήτρης-φωνή, κιθάρα Ρόλη Γιαμοπούλου-φωνή, τύμπανα Φωτεινή Τσακνάκη-φωνή, πλήκτρα Χρήστος Τζελεπόπουλος-μπάσο.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 6:36 pm


Πολύνεκρο τροχαίο στην Πύργου - Κυπαρισσίας – Μάνα με μωρό ανάμεσα στα θύματα



Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, στο ύψος της Ελαίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μια νταλίκα “δίπλωσε” και συγκρούστηκε με δύο διερχόμενα οχήματα, προκαλώντας ανείπωτη τραγωδία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί, ενώ ανάμεσά τους είναι μια μάνα με το μωρό της. Η είδηση έχει σοκάρει την τοπική κοινωνία με τις εικόνες από το σημείο του δυστυχήματος να συγκλονίζουν.
Οι αρχές έσπευσαν άμεσα στο σημείο, με ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν για την απεγκλωβισμό των θυμάτων.
Η αιτία της σύγκρουσης παραμένει υπό διερεύνηση.
Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν τέσσερις νεκροί και τέσσερις βαριά τραυματίες (ο ένας διασωληνώθηκε και μεταφέρεται στην Καλαμάτα), ενώ ανάμεσα στα θύματα φέρεται να βρίσκονται μια μητέρα με το μωρό της. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι εγκλωβισμένοι στα οχήματα που ενεπλάκησαν στο τροχαίο.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 3:01 pm


Ταξίδι στην αιωνιότητα για τον Νίκο Πρόγκα, τον άνθρωπο που όλοι οι Καλαβρυτινοί ταξίδεψαν μαζί του




Έφυγε από την ζωή ο Νικόλαος Παν Πρόγκας σε ηλικία 87 ετών. Ο γνωστός και αγαπητός σε όλους αυτοκινητιστής έγραψε ιστορία στην επαρχία Καλαβρύτων, συνδέοντας για πολλές δεκαετίες την άγονη γραμμή του επαρχιακού μας δικτύου με το θρυλικό λεωφορείο του που όλοι μα όλοι είχαν ταξιδέψει. Ο Νίκος Πρόγκας, άριστος οικογενειάρχης, άφησε έντονο το αποτύπωμά τους στην Καλαβρυτινή κοινωνία για την καλοσύνη και την αξιοσύνη του. 
Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί το Σάββατο 27 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Κάτω Λουσών στις 12 το μεσημέρι.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 2:46 pm


Αθανάσιος Κανελλόπουλος: Συγχαρητήρια στους μαθητές για την προσπάθεια, την αφοσίωση και την επίτευξη των στόχων σας



Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες και ειδικότερα του Δήμου μας. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια, την αφοσίωση και την επίτευξη των στόχων σας. Σας εύχομαι καλή φοιτητική ζωή, γεμάτη νέες γνώσεις και εμπειρίες. Για όσους δεν κατάφεραν το στόχο τους αυτή τη φορά, να θυμάστε ότι στη ζωή δίνονται και νέες ευκαιρίες για εξέλιξη και επίτευξη των στόχων μέσω άλλων διαδρομών.
Καλή σταδιοδρομία σε όλους!
O Επικεφαλής της Παράταξης της μειοψηφίας
και Δημοτικός Σύμβουλος,
Θανάσης Κανελλόπουλος

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 2:10 pm


Αθανάσιος Παπαδόπουλος: Συγχαρητήρια στους μαθητές, γονείς και καθηγητές



Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε.Δ.Δ.Ε.) Θανάσης Παπαδόπουλος σε δήλωση του αναφέρει:
«Θέλω ολόψυχα να συγχαρώ τις υποψήφιες και τους υποψηφίους που και με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής επικυρώνουν την είσοδο τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Κατάφεραν με επιτυχία να ολοκληρώσουν μια κοπιώδη διαδρομή που απαιτούσε προσπάθεια, δουλειά, μεθοδικότητα, πολλές θυσίες και προσήλωση στο στόχο. Και ταυτόχρονα κατάφεραν να κατοχυρώσουν μια θέση σ’ ένα νέο ταξίδι απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων, επιστημονικών και επαγγελματικών εφοδίων.
Πολλά συγχαρητήρια επίσης στους γονείς και στους καθηγητές που όλο αυτό το διάστημα ήταν στυλοβάτες της προσπάθειας των παιδιών.
Όμως, ακόμα και για τα παιδιά που η ανακοίνωση των βάσεων δεν έφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, τίποτα δεν έχει χαθεί.
Οι ευκαιρίες στη ζωή δεν σταματούν σε μια δοκιμασία, ούτε οι Πανελλήνιες είναι ο αποφασιστικότερος παράγοντας για την επίτευξη των προσωπικών στόχων κάθε νέας ή νέου που συμμετέχει σ’ αυτές. Πολλά συγχαρητήρια και σ’ αυτούς τους υποψηφίους για την προσπάθεια τους και πολλές ευχές για κάθε επιτυχία σε ό,τι επιλέξουν στο μέλλον να κάνουν».

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 2:06 pm


ΚΡΥΟΝΕΡΙ: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Παρασκευής



Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου εορτάστηκε στο Κρυονέρι Καλαβρύτων, η Αγία Παρασκευή. Σήμερα 26 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεπτού Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ΄Αιγιαλείας κ.κ.Ιερωνύμου, στον υπέρλαμπρο Ιερό Ναό του χωριού,
Το Τοπικό Διαμέρισμα Κρυονερίου βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου στον οδικό άξονα Καλαβρύτων - Πατρών και 20 χμ. περίπου έξω από τα Καλάβρυτα.
Το Κρυονέρι πήρε το όνομά του από τα πολλά νερά που αναβλύζουν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Η ονομασία αυτή αντικατέστησε το 1955 το όνομα Ασάνι.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:59 am


Μάνεσι: Έφυγε από την ζωή ο Παναγιώτης Μαντάς



Έφυγε από την ζωή ο Παναγιώτης Μαντάς σε ηλικία 93 ετων. Αγωνιστής της ζωής, αγρότης, κτηνοτρόφος, οικοδόμος, άνθρωπος προκομμένος και δημιουργικός μέσα σε δύσκολα χρονια σε δύσκολες εποχές. Ήταν παντρεμένος με την Αναστασία Κιούση και είχε αποκτήσει 4 παιδιά (Γιώργο, Αγγελική, Γεωργία, Τρύφωνα), εγγόνια κ δισέγγονα. 
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο 27 Ιουλίου και ώρα 11:30 στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου στο Μάνεσι Καλαβρύτων

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:14 am


Παρίσι: Όλα έτοιμα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί απόψε, στις 20:30 ώρα Ελλάδας, η φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» η οποία, όπως και όλη η διοργάνωση, θα μεταδοθεί μέσα από τα κανάλια της ΕΡΤ.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:31 am


Ολυμπιακοί 1896 - Πρώτοι των πρώτων και... Καλαβρυτινοί (Ι. Μητρόπουλος - Αρ. Πετμεζάς)

Η Ελλάδα υπήρξε η πατρίδα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και ο τόπος που αναβίωσαν οι σύγχρονες Ολυμπιάδες το 1896. Πολλοί γνωριζουμε τον Σπύρο Λούη αλλά όχι τους υπολοίπους Ολυμπιονίκες των πρώτον σύχρονων Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 1896. Μεταξύ αυτών και οι Καλαβρυτινοί, Ιωάννης Μητρόπουλος και ο Αριστόβουλος Πετιμεζάς. Ας τους γνωρίσουμε

Ιωάννης Μητρόπουλος 
Ο Ιωάννης Μητρόπουλος γεννήθηκε το 1874 στην Αθήνα και καταγόταν από τη Ζαχλωρού Καλαβρύτων.  Ήταν φοιτητής της Νομικής και αθλητής της γυμναστικής στον Εθνικό Γ.Σ., όταν πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Εκεί αποδείχτηκε ασυναγώνιστος στους κρίκους, όπου νίκησε τον κορυφαίο Γερμανό γυμναστή Χέρμαν Βεϊνγκάρτνερ και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Τρίτος ήταν ο Πέτρος Περσάκης.
Χρονικά ήταν το πρώτο χρυσό που κατέκτησε η Ελλάδα το 1896 μέσα στο Παναθηναϊκό στάδιο, αφού τα χρυσά που είχε πάρει μέχρι τότε, ήταν σε άλλους χώρους.
Ακόμη, ο Μητρόπουλος πήρε την 3η θέση ως μέλος της ομάδας του Εθνικού Γ.Σ. στο δίζυγο ομαδικό. Πολλά χρόνια αργότερα η ΔΟΕ αναγνώρισε αυτή την κατάταξη ως χάλκινο μετάλλιο.
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες διέπρεψε ως δικηγόρος και έγινε διδάκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Αριστόβουλος Πετμεζάς
Ο Αριστόβουλος Πετμεζάς γεννήθηκε στα Καλάβρυτα και ήταν αθλητής του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου Πατρών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, πήρε μέρος στη γυμναστική και στο μονόζυγο κατέκτησε την τρίτη θέση, πίσω από δύο σπουδαίους Γερμανούς αθλητές, τον Χέρμαν Βεϊνγκάρτνερ και τον Άλφρεντ Φλάτοου. Σύμφωνα με τον Θέμο Άννινο, στο μονόζυγο μετείχαν συνολικά 17 γυμναστές και ο Πετμεζάς ήταν ο μοναδικός Έλληνας, στοιχείο που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην επιτυχία του.
Σε κάποια αρχεία ξένων ιστορικών, το όνομά του εμφανίζεται στη λατινική γραφή ως Πετ Μεσάς κι αυτό προκαλούσε σύγχυση, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν στον Αριστόβουλο Πετμεζά το χάλκινο μετάλλιο του μονόζυγου, κάτι που είναι λάθος.
Άλλοι ιστορικοί τον εμφανίζουν να έχει πάρει μέρος και στο άλμα εις ύψος, αλλά και εδώ επικρατεί σύγχυση, καθώς τον έχουν στην τρίτη θέση και κατ' επέκταση του αποδίδουν το χάλκινο μετάλλιο, κάτι που επίσης είναι λάθος, καθώς υπήρξαν δύο αθλητές στη δεύτερη θέση και επομένως δεν υπάρχει χάλκινο στο συγκεκριμένο αγώνισμα, αλλά δύο αργυρά, που δόθηκαν στους Αμερικανούς Τζέιμς Κόνολι και Ρόμπερτ Γκάρετ. Το χρυσό κατέκτησε ο επίσης Αμερικανός Έλερι Κλαρκ.
Από εκεί και πέρα, το σίγουρο είναι ότι ο Πετμεζάς μετείχε στη γυμναστική και στον ίππο, όπου πήρε την 4η θέση, ενώ αγωνίστηκε και στην σκοποβολή, στο ελεύθερο πιστόλι, αλλά χωρίς να πετύχει διάκριση.
Ασχολήθηκε επίσης με την πολιτικής εκλεγόμενος πρώτη φορά βουλευτής Καλαβρύτων το 1908 σε αναπληρωματική εκλογή λόγω θανάτου του πατέρα του Λεωνίδα Πετμεζά. Επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας και Ήλιδος στις εκλογές του Αυγούστου 1910, του 1912, του Μαΐου 1915 καθώς και σε αυτές του Δεκεμβρίου 1915.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:30 am


Europa League: Ο Παναθηναϊκός 2-1 την Μπότεφ Πλόβντιβ - Δείτε φάσεις και γκολ

Ο Παναθηναϊκός για 70 λεπτά φαινόταν να ελέγχει απόλυτα το πρώτο παιχνίδι του με την Μπότεφ για τον Β’ προκριματικό του Europa League, είχε πάρει προβάδισμα δύο τερμάτων με τα γκολ των Γερεμέγεφ (8’) και Μπακασέτα (44’ πέναλτι), όμως ένα λάθος του Βιλένα και το γκολ του Κόροβετς, δεν επέτρεψαν στους «πράσινους» να πάρουν «καθαρό» σκορ ενόψει της ρεβάνς.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:29 am


Κακοποιοί με βαρύ οπλισμό ανατίναξαν ΑΤΜ στον Ισθμό Κορίνθου



Τρία άτομα που είχαν βαρύ οπλισμό χτύπησαν ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, στον Ισθμό Κορίνθου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 οι 3 δράστες έφθασαν με ΙΧ σε σούπερ μάρκετ της περιοχής , όπου στην πρόσοψή του έχει μηχάνημα ανάληψης χρημάτων. Αμέσως, αφου επόπτευσαν τον χώρο και διαπίστωσαν πως δεν έχουν γίνει αντιληπτοί, με εκρηκτικό μηχανισμό ανατίναξαν το ΑΤΜ,
Μάλιστα είχαν μαζί τους και τροχό , με τον οποίο έκοψαν τμήματα του μηχανήματος , ώστε να μπορέσουν να αρπάξουν τις κασετίνες με τα χρήματα. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που αφαίρεσαν.
Στην συνέχεια μπήκαν και πάλι στο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν. Από εκείνη την στιγμή η ΕΛΑΣ έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή τους

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:22 am


Smart Cities: Ένταξη 52 Δήμων στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ»



Την ένταξη 52 Δήμων στη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσία των Δημάρχων των Δήμων, συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μανόλης Γιαμπουράς.

Η δράση για τις Smart Cities υλοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 235.285.163 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για τις συγκεκριμένες 52 εντάξεις ανέρχεται σε περισσότερα από 39 εκατ. ευρώ. Το πόσο για κάθε Δήμο κυμαίνεται από 210.000 έως 2.770.000 ευρώ ανάλογα με τον πληθυσμό του.
Τα έργα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 10 ανά Δήμο και επιλέγονται μεταξύ 38 προτεινόμενων έργων από τους ίδιους τους Δήμους με βάση τις τοπικές ανάγκες. Από το σύνολο των προτάσεων που υπέβαλαν οι 312 Δήμοι, οι πέντε δημοφιλέστερες είναι οι ακόλουθες:

– Η ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall, Endpoint security κλπ.) και η παροχή συστήματος τηλε-εργασίας που επιλέχθηκε από 165 Δήμους
– Η κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ που επιλέχθηκε από 149 Δήμους
– Η οργάνωση γραφείου κίνησης και η διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων που επιλέχθηκε από 145 Δήμους
– Ο έξυπνος οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων που επιλέχθηκε από 144 Δήμους
– Το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών που επιλέχθηκε από 135 Δήμους
Επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με έξυπνες εφαρμογές τεχνολογίας και πληροφορικής προς όφελος των κατοίκων, των επιχειρήσεων, αλλά και των επισκεπτών των Δήμων. Ειδικότερα οι δράσεις έχουν στόχο τη βιώσιμη μετακίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας, την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις, την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και ευρύτερα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος δήλωσε: «Έχουμε διαβεβαιώσει από την πρώτη στιγμή τους φορείς και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ότι θα διαθέσουμε προς αυτούς όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεών τους. Στο πλαίσιο αυτό, η δράση για τις “Smart Cities” που υλοποιείται σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίνει την ευκαιρία στους Δήμους να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα και μας προσφέρει εργαλεία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά να οικοδομήσουμε τις πόλεις του μέλλοντος.
Πρόκειται για πόλεις “έξυπνες” που αφουγκράζονται τις ανάγκες των πολιτών και δίνουν λύση στα προβλήματά τους. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών δίνουμε στους Δήμους την ευκαιρία να υιοθετήσουν τα τεχνολογικά εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να γίνουν πιο φιλικοί, πιο προσβάσιμοι και πιο βιώσιμοι. Θέλουμε πόλεις όπου οι δημότες θα μετακινούνται με ευκολία, θα συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων, θα εξυπηρετούνται άμεσα και άκοπα από τις δημοτικές υπηρεσίες. Με μία λέξη θέλουμε οι πόλεις μας να είναι “ανθρώπινες”».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε: «Το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ: «Smart Cities», είναι πολύ σημαντικό για τους Δήμους και τους πολίτες όλης της χώρας. Είναι θετικό το γεγονός ότι Υπουργός Εσωτερικών είναι ο κ. Θεόδωρος Λιβάνιος που μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ξεκίνησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και το συνεχίζει ο νυν Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Υπάρχει δηλαδή, συνέχεια και συναντίληψη για τη σημαντικότητα του προγράμματος και για την πρόοδο του συγκεκριμένου έργου. Είμαστε θετικοί και επισημαίνουμε την αύξηση του ρυθμού των αξιολογήσεων και της έκδοσης των σχετικών Αποφάσεων Ένταξης για να υλοποιηθούν τα προγραμματισμένα από τους δήμους έργα το συντομότερο δυνατόν».
Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με τους Δήμους που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός τον ΟΤΑ» και τον προϋπολογισμό ανά Δήμο:


Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:30 am


Παιχνίδια των δικών μας παιδικών χρόνων (μέρος γ΄)


Του Νίκου Χρ. Παπακωνσταντόπουλου 
 Κλείνοντας το αφιέρωμα «στα παιχνίδια των δικών μας παιδικών χρόνων», αναφερόμαστε σε ομαδικά, που παίζαμε είτε στις γειτονιές και στις μεγαλύτερες αυλές του μαχαλά, μέχρι που νύχτωνε καλά και δε βλέπαμε τη… μύτη μας, είτε στο προαύλιο του σχολείου, στα διαλείμματα. Συμπαίκτες μας πολλές φορές και οι δασκάλες μας και οι δάσκαλοί μας, ιδίως όταν ήσαν σε μικρή ηλικία, που πάντα μας μάθαιναν και κάτι καινούργιο. Ήσαν όμως και οι «φύλακες άγγελοί» μας, αφού λόγω της ανωριμότητας και το μεθύσι του ίδιου του παιχνιδιού, δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε πόσο μερικές φορές κινδυνεύαμε.
     Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα ευρέως γνωστά και πολυ-παιγμένα, όπως π.χ. κυνηγητό (κυνήγι), μπάλα (σπανιότατα δερμάτινη ή έστω πλαστική), πολεμικά παιχνίδια – με ξύλα για όπλα –(!), κρυφτό, τυφλόμυγα, κουτσό, μέλισσα-μέλισσα, μακριά γαϊδούρα, μήλα, αμάδες, η μικρή Ελένη, μπιζ,  τσιλίκι, σκλαβάκια και πολλά ακόμα. (Στο Λειβάρτζι τα δύο τελευταία τα λέγαμε αντίστοιχα «κλίτσικα» και «φωτιά»). Στεκόμαστε όμως περισσότερο στην αξία τους, που εδώ  «πρωταγωνιστεί» η απ’ ευθείας επικοινωνία και η δια ζώσης επαφή μεταξύ των παιδιών που συμμετέχουν. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ομαδικά παιχνίδια τα νοσταλγούμε περισσότερο.

     Εύκολα έρχονται στο νου μας εκείνα τα θαυμάσια ντοκιμαντέρ με ζώα και τους ειδικούς να μας πληροφορούν πως το παιχνίδι τα προετοιμάζει για τη συνύπαρξη και την επιβίωση. Μήπως κάτι ανάλογο δεν γίνεται και με τον άνθρωπο;
     Στο ομαδικό παιχνίδι το παιδί «λογοδοτεί» και ελέγχεται, αν χρειαστεί, από τους συμπαίκτες του, ενώ η επιβολή «τιμωριών» έχει σαν σκοπό να επαναφέρει στην τάξη τον άτακτο παίκτη. Έτσι, τού δίνει τη δυνατότητα να μάθει να σέβεται και να τηρεί ορισμένους κανόνες, προετοιμάζοντάς τον να βγει στην κοινωνία και στη ζωή, να κοινωνικοποιηθεί.  

         Σε διαφορετική κάπως τροχιά βρίσκεται το ατομικό παιχνίδι, με το παιδί να έχει, ίσως, τον απόλυτο έλεγχο και τη δυνατότητα εύκολης αλλαγής κάποιων κανόνων του. Η αστυφιλία και ο πολιτισμός αποδείχθηκε στην πράξη πως καλλιεργούν τη απομόνωση, θύματα της οποίας είναι και τα παιδιά. Η έλλειψη χώρων παιχνιδιού στις γειτονιές των μεγάλων πόλεων, αλλά και οι σύγχρονοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν (π.χ. εγκληματικότητα), περιορίζουν το παιχνίδι μέσα στο σπίτι, που δεν έχει πολλές δυνατότητες να είναι ομαδικό και καμία την επαφή με τη φύση. Στις μέρες μας μάλιστα, που η ηλεκτρονική τεχνολογία κερδίζει συνεχώς έδαφος, βυθίζει τον παίκτη σε ακόμα μεγαλύτερη μοναξιά, με τα συνεπακόλουθα του υπολογιστή, του διαδικτύου και της συνεργασίας με αγνώστους συμπαίκτες. …Ίσως αυτά να είναι και «μέρος του σχεδίου»!

     Τελειώνοντας, αν και η αναφορά στα παιδικά μας χρόνια και σε κάθε τι που έχει σχέση με αυτά δεν έχει τελειωμό, πάντα ατενίζουμε με νοσταλγία και σεβασμό ό,τι μας μεγάλωσε. Απόδειξη γι’ αυτό είναι το πόσο λαχταρούμε να βρεθούμε με παιδικούς φίλους-παλιούς συμπαίκτες και να ξαναζωντανέψουμε στη μνήμη μας τις ατέλειωτες εκείνες ώρες παιχνιδιού, τις εξυπνάδες, τα επιτεύγματα και τις ζαβολιές του καθενός μας, τις διαφωνίες που πολύ συχνά έφταναν μέχρι να ματώσουμε και να μη μιλάμε για κάτι μέρες ή βδομάδες!  Και πόσες φορές δεν βιώναμε εκείνα τα οποία σήμερα τα λέμε και γελάμε, όπως την τιμωρία του άτακτου, με το να μιμηθούμε κάποιο ζώο και να γελάσουν οι άλλοι εις βάρος μας, ή και το να βρισκόμαστε εκτός παιχνιδιού!
     Τελικά, δεν είναι ψέμα ότι «μένουμε για πάντα παιδιά»! 

διαβάστε:
Παιχνίδια των δικών μας παιδικών χρόνων (μέρος β)

Παιχνίδια των δικών μας παιδικών χρόνων (μέρος α)




Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων και είναι υγειονομικός (Διπλωματούχος Νοσηλευτής).Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε εδώ και αρκετά χρόνια, δημοσιεύοντας αρχικά άρθρα και κείμενά του στον Επαρχιακό – Καλαβρυτινό Τύπο, καθώς και σε διάφορα περιοδικά. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Λειβάρτζι σ’ ευχαριστώ!» εξέδωσε το 2002. Δύο χρόνια αργότερα προχώρησε σε μια προσπάθεια μετάφρασης για «Τα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης και του Μεγάλου Σαββάτου», καθώς και άλλων περικοπών της Μεγάλης Εβδομάδος (περιορισμένος αριθμός αντιτύπων). Ακολούθησε η συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Έμμετρα», το 2008, από τις Εκδόσεις «Άπειρος Χώρα». Το 2009 ολοκλήρωσε την ογκώδη έρευνά του με τίτλο «“Καταθέσεις” από την Νοσηλευτική μου διαδρομή». Το 2011 εκδόθηκαν τα βιβλία του «Η Φωτογραφία» και «Όταν η ελπίδα άρχισε ν’ ανατέλλει» («Άπειρος Χώρα»). Αναμένεται να εκδοθεί ακόμα και το σχεδόν ολοκληρωμένο βιβλίο του (μυθιστόρημα), με τίτλο «Αθόρυβοι εργάτες». Παράλληλα, συνεχίζει να δημοσιεύει πολύ συχνά άρθρα, κείμενα και ποιήματα σε εφημερίδες και περιοδικά (έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος). Ακόμα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ομιλίες του για διάφορα λογοτεχνικά και κοινωνικά θέματα.Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 12:44 am


Ηλεία: Γέμισε ο δρόμος ντομάτες από ανατροπή τρακτέρ



Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στη διασταύρωση Γρανιτσέικων, όταν τρακτέρ που μετέφερε βιομηχανικές τομάτες εξετράπη της πορείας του και αναποδογύρισε.
Το ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα η άσφαλτος στην οδό Κατακόλου να γεμίσει με τα προϊόντα που μετέφερε, κάνοντάς την να μοιάζει με ένα… κόκκινο ποτάμι από τομάτες. Το ευτυχές είναι πως από το ατύχημα δεν τραυματίστηκε κανείς.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδηγός του τρακτέρ έχασε τον έλεγχο του οχήματος, πιθανόν προσπαθώντας να κάνει ελιγμό για να αποφύγει έτερο όχημα.
Το τρακτέρ αναποδογύρισε, προκαλώντας την εκτόνωση του φορτίου του στην άσφαλτο.

patrisnews.com

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 12:40 am


Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση έως τις 2 Αυγούστου

Οι φορολογικές δηλώσεις παίρνουν μικρή παράταση, έως τις 2 Αυγούστου, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να υποβληθούν από τους φορολογούμενους, έγινε γνωστό νωρίς το βράδυ της Πέμπτης (25/7).
Αναφερόμενος στο ζήτημα των φορολογικών δηλώσεων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ, προανήγγειλε ότι από του χρόνου ο στόχος είναι οι φορολογικές δηλώσεις να ξεκινούν τον Μάρτιο και να ολοκληρώνονται τον Ιούνιο.
«Όμως, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει εντός του πρώτου διμήνου να έχουν αναρτήσει τα απαραίτητα παραστατικά, διαφορετικά θα υπάρξουν μεγάλες κυρώσεις για αυτούς».

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 12:38 am


Καλαβρυτα - Ειδήσεις και Νέα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:24 pm


Θα πούμε το νερό... νεράκι - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Θα πούμε το νερό... νεράκι  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 10:31 am


Φονικό στην Αρκαδία - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Φονικό στην Αρκαδία  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 11:00 am


Σεισμός 4,5 στα Καλάβρυτα - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Σεισμός 4,5 στα Καλάβρυτα  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 12 July 2024 | 10:00 am


Το Άγιο Φως στα Καλάβρυτα - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Το Άγιο Φως στα Καλάβρυτα  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καλαβρυτα