Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αχαϊας   >   Καλαβρυτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Άνω Βλασία: Οι Καταρράκτες του Ταξιάρχη - Το επιβλητικό θαύμα της ΑνωΒλασίτικης φύσης (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Από την Άνω Βλασία ακολουθούμε τον δρόμο που διασχίζει το χωριό και σε λίγο μετατρέπεται σε χωματόδρομο. Οδηγούμε μέσα σε ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον μέχρι να φθάσουμε στην τοποθεσία με τους καταρράκτες του Ταξιάρχη (περίπου 15' από το χωριό). 
Για να δούμε τους καταρράκτες πρέπει να κατέβουμε τα 100 σκαλοπάτια που ξεκινούν από το ύψος του δρόμου. Εκεί θα δούμε μία πολύ όμορφη εικόνα με καταρράκτες που πέφτουν από τα βράχια σε μία μικρή λιμνούλα και μετά σχηματίζουν ένα ρυάκι που κυλά κάτω από ένα ξύλινο γεφύρι.
Είναι αναμφίβολα το πιο επιβλητικό θαύμα της ανωβλασίτικης φύσης και ένα ελάχιστα γνωστό μυστικό μονοπάτι.
Αναμφίβολα από εδώ θα πέρασε και η Καλλιστώ και όλες οι νύμφες της Άρτεμης και θα λούστηκαν γυμνές στη σκιερή δροσιά. Από εδώ θα πέρασε ο Πάνας με τη δική του οργιώδη συνοδεία μεθυσμένη από τα φοβερά κρασιά της περιοχής, και οπωσδήποτε εδώ ήταν κάποτε το ενδιαίτημα των αερικών και των πλασμάτων της αθώας φαντασίας των Ανωβλασιωτών.

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2024 | 6:03 pm


Καλάβρυτα: Πινελιές Καλαβρύτων από την Ιερά Μονή Μακελλαριάς - Έκθεση ΖωγραφικήςΗ Ιερά Μονή Μακελλαριάς και το καλλιτεχνικό εργαστήρι “Painting Alchemy”  διοργανώνουν μια μεγάλη έκθεση ζωγραφικής με έργα αφιερωμένα στην ιστορική πόλη των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα είναι το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 και ώρα 20.00 και θα έχει διάρκεια έως και το Σάββατο 17 Αυγούστου.
Ωράριο λειτουργίας:καθημερινά 10-13.00 και 18.00-21.00.
Στην έκθεση θα παρουσιάσουν τα έργα τους 17 πατρινοί καλλιτέχνες  και θα παρουσιάσουν 51 έργα με διάφορες τεχνικές ζωγραφικής.
Συμμετέχουν: Αποστολοπούλου Βαρβάρα, Γεωργίου Σπυριδούλα, Γκανάς Ηλίας, Γουρδούπη Μαρκέλλα (Ηγουμένη Ι. Μ. Μακελλαριάς), Δημητρόπουλος Χρύσανθος, Δημητροπούλου Συγκλητική ( μοναχή Ι.Μ. Μακελλαριάς), Δημητροπούλου Χριστίνα, Δομετίου Δομέτιος, Δριμάλας Γεώργιος, Κουνδουράκη Νίκη, Λαμπροπούλου Ουρανία, Μποιλέ Δέσποινα, Παλαιολόγου Μαγδαληνή, Σωτηροπούλου Ρούλα, Τσαφογιάννη Αγγελική, Τσίπουρα Ελευθερία, Τσιρώνης Νίκος.

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2024 | 2:48 pm


ΦΙΛΙΑ: το χρόνιο πρόβλημα της ύδρευσης του χωριού επανέρχεται πιο έντονοΕπιστολή προς την δημοτική αρχή απέστειλε ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΕΞΩΡΑ'Ι'ΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΩΝ με την οποία αναφέρει το έντονο πρόβλημα ύδρευσης στο χωριό κάνοντας λόγο για μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.
Η επιστολή αναφέρει: 
"Για μια ακόμη φορά το χρόνιο πρόβλημα της ύδρευσης του χωριού μας επανέρχεται με τρόπο άσχημο και έντονο .
Εν μέσω ακραίου καύσωνα και χωρίς καν στο χωριό μας να βρίσκεται πλήθος κόσμου, σημειώθηκαν πολυήμερες διακοπές υδροδότησης ,
εγείροντας σοβαρότατο ζήτημα υγείας και θέτοντας εν αμφιβόλω την άφιξη οικογενειών ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ενόψει των θερινών διακοπών του Αυγούστου .
Δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που σέρνεται επι χρόνια , ένα ζήτημα για το οποίο επανειλημμένως θέσαμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ , τόσο στις θεσμικές συναντήσεις μας με το Δημαρχο ,
όσο και με επίσημη και ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο .
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ παρέμβαση , καμία απολύτως εξέλιξη δεν υπήρξε παρά τις συνεχείς μας προσπάθειες κι ΕΝΩ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και μάλιστα λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν
σε ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ , κάτι για το οποίο πολύς λόγος γίνεται .
Του Φίλια ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ .
Ο Σύλλογός μας θα προβεί άμεσα σε ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ , αφού η κατάσταση αυτή αφορά σε τριτοκοσμικές συνθήκες που αποτελούν κυριολεκτικά ΝΤΡΟΠΗ ,
πολύ περισσότερο , όταν λύσεις υπάρχουν , αρκεί να υπάρχει και η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ να εφαρμοστούν."

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2024 | 1:37 pm


ΛΕΥΚΑΣΙΟ: "Πάρτι Νεολαίας" το βράδυ της Τετάρτης 14 ΑυγούστουΜια βραδιά γεμάτη διασκέδαση με djs, χορό, κέφι και διασκέδαση χωρίς όρια, με συμμετέχοντες τους νέους του χωριού μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
“Πάρτυ Νεολαίας” όλοι οι δρόμοι οδηγούν το βράδυ της Τετάρτης 14 Αυγούστου και ώρα 23:30 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Λευκασίου.
ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΟΥ ΚΙ ΕΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2024 | 1:04 pm


Ο «Εξηνταβελόνης» απ’ το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών και οι «Επτά επί Θήβας» σε Ψωφίδα και ΚαλάβρυταΔυο θεατρικές παραστάσεις, ένα μουσικό πάρτι και παράσταση Θεάτρου Σκιών περιλαμβάνει αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2024» του Δήμου Καλαβρύτων.
Την Τετάρτη 24 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στην Δημοτική Κοινότητα Ψωφίδας στην Αροανία, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Εξηνταβελόνης» του Κωνσταντίνου Οικονόμου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου. Η παράσταση αποτελεί μια παραγωγή απ’ το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών και παρουσιάζεται στην Ψωφίδα με την ευγενική υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας.
Το έργο δε αποτελεί την ελληνική απόδοση απ’ τον Κωνσταντίνο Οικονόμου του «Φιλάργυρου» του Μολιέρου και γράφτηκε το 1816 εστιάζοντας σε κοινωνικά θέματα της εποχής του.
Η υπόθεση: Στη Σμύρνη του 19ου αιώνα, ο Εξηνταβελόνης θεωρείται ο πλουσιότερος και, ταυτόχρονα, ο πιο σκληρός τσιγκούνης της περιοχής. Αν και κατέχει μεγάλη περιουσία, τα παιδιά και οι υπηρέτες του, ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ωστόσο, ο υπηρέτης του, που έχει βασανιστεί από την απάνθρωπη τσιγγουνιά του, αποφασίζει να τον εκδικηθεί. Με την αναπάντεχη συμμαχία του γιου του Εξηνταβελόνη, καταστρώνει ένα σκοτεινό σχέδιο που θα δώσει μια δίκαιη λύση στην ανάλγητη τσιγγουνιά του και θα ανατρέψει τα σχέδια της άγριας φιλαργυρίας του.
Παίζουν οι ηθοποιοί Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Κουκιάς, Αλίκη Οικονομοπούλου, Βάλια Τζιτζικάκη και Βασίλης Τσόρλαλης.
Επίσης, την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία Κάτω Γουμένισσας, στις 9 το βράδυ, θα παρουσιαστεί η παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο κόκκινος κουρσάρος» απ’ το Μαύρο Θέατρο της Πάτρας (Καραγκιόζης του Μακρή, Θέατρο Σκιών Μπάμπη και Κώστα Μακρή).
Το Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 10 το βράδυ στην πλατεία Χελμού στα Καλάβρυτα, το συγκρότημα «Τα Κλεφτόπουλα» οργανώνει μεγάλο μουσικό πάρτι μ’ ελληνική και ξένη ποπ, ντίσκο και ροκ εν ρολ μουσική (επιτυχίες δεκαετίας 60’s-70’s-80’s-90’s). Με τους Δημήτρη Μπενάκη, φωνή και κιθάρα Ρόλη Γιαμοπούλου, φωνή και τύμπανα, Φωτεινή Τσακνάκη φωνή και πλήκτρα και Χρήστο Τζελεπόπουλο, μπάσο.
Την Κυριακή 28 Ιουλίου (9 μ.μ.) στην πλατεία Χελμού στα Καλάβρυτα το Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Μαραθώνα θα παρουσιάσει την παράσταση «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη, μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, μουσική Γιώργου Βαρσαμάκη και σκηνικά και κοστούμια Τίνας Βασιλοπούλου.
Πρωταγωνιστούν: Ετεοκλής: Ορέστης Ζακυνθινός, Αγγελιοφόρος 1: Γιώργος Λέπουρης, Αγγελιοφόρος 2: Φάνης Βορεινάκης, Αντιγόνη: Στεφανία Κωσταρέλου, Ισμήνη: Ειρήνη Γεραμάνη, Κήρυκας: Κωνσταντίνος Σκούντζος. Και Χορός Γυναικών: Τίνα Βασιλοπούλου, Ειρήνη Γεραμάνη, Μαρία Κουρομιχελάκη, Στεφανία Κωσταρέλου, Κατερίνα Σκόρδη-Τσούρα, Κατερίνα Τσαρλακουτάκη.

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2024 | 12:52 pm


Εκδήλωση μνήμης για τον βομβαρδισμό στα χωριά Μάνεσι – Τρεχλό – ΛαπάταEκδήλωση μνήμης για τον βομβαρδισμό στα χωριά Μάνεσι – Τρεχλό – Λαπάτα από τα Γερμανικά «στούκας» τον Ιούλιο του 1943.
Δήμος Καλαβρύτων
Πρόσκληση
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του βομβαρδισμού στα χωριά Λαπάτα-Τρεχλό-Μάνεσι, απο τα Γερμανικά στούκας τον Ιούλιο του 1943 που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 στον οικισμό Λαπάτας της Δημοτικής Κοινότητας
Τρεχλού του Δήμου Καλαβρύτων.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τρεχλού Ανδρέας Σπηλιόπουλο

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
Οικισμός Λαπάτας Δημοτικής Κοινότητας Τρεχλού Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου
Μνημείο Εκτελεσθέντων
Ώρα: 09.00 π.μ. : Τέλεση μνημοσύνου για τα θύματα βομβαρδισμού από τα γερμανικά
στούκας στα χωριά Λαπάτα - Τρεχλό - Μάνεσι.
Ώρα: 10.00 π.μ. :- Επιμνημόσυνη δέηση
- Προσκλητήριο πεσόντων
- Ομιλία από τον κ. Δημήτριο Λιαρομάτη,
εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
- Κατάθεση στεφάνων
- Σιγή ενός λεπτού
- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη
Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2024 | 12:49 pm


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - Το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Επί της οδού Αγίου Αλεξίου (πίσω από την κεντρική πλατεία) βρίσκεται ένα σπάνιας ομορφιάς οικοδόμημα του 15ου αιώνα, το "Αρχοντικό της Παλαιολογίνας" όπου έχει αναστηλωθεί στην πρωταρχική του μορφή και σας ταξιδεύει στην εποχή της ένδοξης οικογένειας των Παλαιολόγων.
Στις πηγές αναφέρεται ότι πιθανώς κτίστηκε από το Θωμά Παλαιολόγο, και το έτος 1440 πέρασε στον αδελφό του Κωνσταντίνο, επί του οποίου τα Καλάβρυτα είχαν εξελιχθεί σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο. 
Την ίδια περίοδο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πιθανώς δώρισε το Παλάτι στην πριγκίπισσα Αικατερίνη Παλαιολόγου, κόρη ευγενών από τη Χαλανδρίτσα και συγγενή της αυτοκρατορικής οικογένειας για την οποία οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι όταν τα Καλάβρυτα καταλήφθηκαν από τους Τούρκους, το 1460, προτίμησε την αυτοκτονία από τον εξευτελισμό της αιχμαλωσίας.
Στη συνέχεια το Παλάτι έγινε κατοικία του Τούρκου μπέη και του Βοεβόδα διοικητή. Μια σύντομη χριστιανική τριακονταετής ανάπαυλα φάνηκε λίγο πριν το1700 με τη προσωρινή Βενετσιάνικη κατάκτηση για να ξαναγυρίσουν οι Τούρκοι το 1715. Το 1769, επί Αικατερίνης Β’, μια αποτυχούσα εξέγερση των ραγιάδων θα πνιγεί στο αίμα αλλά μετά από μισό αιώνα, τον Μάρτιο του 1821, ακολουθεί η άλωση των Καλαβρύτων από τους Έλληνες επαναστάτες της Αγίας Λαύρας.
Έκτοτε τα Καλάβρυτα παρέμειναν Ελληνικά, εκτός από τρεις ημέρες: α) την 4η Μαΐου 1826, και β) την 4η Ιουνίου 1827, όταν ο Ιμπραήμ σε επιδρομή του κατά της πόλης την κατέκαψε και έσφαξε τους κατοίκους και γ) την 13η Δεκεμβρίου 1943, όταν γερμανική φάλαγγα, για άλλη μια φορά, εξολόθρευσε τους κατοίκους και έκαψε ολοσχερώς την πόλη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι παρ' όλες αυτές τις δραματικές περιπέτειες του έθνους, το θρυλικό «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας» διεσώθη με μόνη καταστροφή τη φθορά του χρόνου και κάποιες μεταλλαγές από τους Τούρκους να το έχουν επηρεάσει. Το ιστορικό αυτό σπίτι φιλοξένησε, μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς, περίπου σαράντα άστεγες οικογένειες και αποτελούσε εστία στέγασης όσων προσέρχονταν στα Καλάβρυτα για να βοηθήσουν τους Καλαβρυτινούς στις δύσκολες στιγμές τους.
Αποτελεί ευτύχημα ότι ο τελευταίος ιδιοκτήτης του, κ. Βασίλειος Τσαπάρας, προσέφερε το κτίριο στο Δήμο Καλαβρύτων με τον όρο να αξιοποιηθεί και να διασωθεί για έναν κοινωφελή σκοπό.
Το κτίριο διαρθρώνεται σε τρεις ορόφους, με συνολικό καθαρό εμβαδόν 530 τ.μ. Διαθέτει καταχύστρα στην είσοδο, πολεμίστρες στο ισόγειο και μικρά τοξωτά ανοίγματα στα πλάγια πυργοειδή τμήματα. Ο όροφος του κεντρικού τμήματος της κατοικίας διαθέτει περισσότερα ανοίγματα. Στους κύριους χώρους διατηρούνται τζάκια με καθαρά τουρκική μορφολογία.

Η μελέτη του εκπονήθηκε από εργαστήριο Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του χώρου, του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Διονύσιο Βέρρα.
Προέβλεπε τη δομική και μορφολογική αποκατάσταση του μνημείου και την προσαρμογή του σε πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων.
Το έργο ολοκληρώθηκε υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και χρηματοδοτήθηκε από το Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδος με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, λειτουργεί ως «πολυχώρος» δραστηριοτήτων για συνέδρια, ημερίδες, συναντήσεις, διαλέξεις, προβολές και φιλοξενία μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων με ιστορικό και λαογραφικό περιεχόμενο.
φωτό από το μπαλκόνι του αρχοντικού

Ο Θωμάς Παλαιολόγος 

Ο Θωμάς Παλαιολόγος (1409/10 - 1465) υπήρξε πρίγκηπας του Βυζαντίου, Δεσπότης του Μωρέως και Πρίγκηπας της Αχαΐας. Κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης του Δεσποτάτου του Μωρέως (μετά το 1428) με τους αδελφούς του, κατάφερε να εξασφαλίσει μέσω γάμου του με την Αικατερίνη, κόρη του Κεντυρίωνα Β΄ Ζαχαρία ότι το Πριγκιπάτου της Αχαΐας (δυτική Πελοπόννησος) θα περνούσε στα χέρια του. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και μετά την επέλαση των Τούρκων στην Πελοπόννησο το 1458, κατέφυγε το 1460 στην Ιταλία, όπου και απεβίωσε το 1465.
Ο Θωμάς Παλαιολόγος νυμφεύθηκε την Αικατερίνη Ζαχαρία πριγκίπισσα της Αχαΐας, θυγατέρα του Κεντυρίωνα Β΄ τελευταίου ηγεμόνα του Πριγκηπάτου της Αχαΐας και της Κρέουσας Τόκκο (Creusa Tocco). Η Αικατερίνη είχε γεννηθεί το 1410 και απεβίωσε το 1461 στην Κέρκυρα. Από τον γάμο τους απέκτησαν τέσσερα τουλάχιστον τέκνα:
Ελένη 1431-1473, παντρεύτηκε τον Λαζάρ Β΄ δεσπότη της Σερβίας.
Ζωή 1440/49-1503. Μετονομάστηκε σε Σοφία και παντρεύτηκε τον Ιβάν Γ΄ μέγα δούκα της Μοσχοβίας, μεταλαμπαδεύοντας τα Βυζαντινά ήθη στην Ρωσική Αυλή. Ο υιός της Βασίλειος Γ΄ ήταν πατέρας του Ιβάν Δ' του τρομερού, που άλλαξε τον τίτλο του σε καίσαρα (tsar), διεκδικώντας ως Αυτοκράτορας των Ρωμαίων τη διαδοχή και υιοθετώντας τον δικέφαλο αετό ως θυρεό της Ρωσίας.
Ανδρέας 1453-1502, που διεκδικούσε τον Θρόνο του Βυζαντίου από την εξορία και τελικά επώλησε το αυτοκρατορικό δικαίωμα στον Κάρολο Η' Βαλουά βασιλιά της Γαλλίας. Μάλλον είχε γιο τον Κωνσταντίνο.
Μανουήλ 1455-1512. Είχε γιο τον  Ανδρέα.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής
πηγές: Δήμος Καλαβρύτων (kalavrita.gr), el.wikipedia.org. Ι.Μ.Πατρών

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2024 | 12:10 pm


Δελτίο Καιρού

Συνεχίζονται για 15η ημέρα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι (ξαφνικές σύντομες μπόρες) ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.
στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 με 40 και τοπικά 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στα νότια βαθμιαία δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 41 βαθμούς Κελσίου και στις Σποράδες έως 36 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΡΙΤΗ 23-07-2024
Στα βόρεια παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στην κεντρική Μακεδονία και από τις μεσημβινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές. Βελτίωση τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια όπου η μέγιστη θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στη Μακεδονία, που τα φαινόμενα θα κρατήσουν μέχρι τις βραδινές ώρες, θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα φτάσει τους 33 με 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-07-2024
Στα βόρεια παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αίθριος καιρός, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί σχεδόν στις κανονικές τιμές για την εποχή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-07-2024
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ανατολικά ηπειρωτικά και τις Σποράδες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2024 | 9:10 am


ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ: Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής και η συνοικία Περιτσαίοι


γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Δεν θα μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση η συνοικία Περιτσαίοι στο Λειβάρτζι, από τον κανόνα που θέλει η παράδοση: η εκκλησία του χωριού (ή του μαχαλά) να είναι το μεγαλύτερο κτίριο και να δεσπόζει.
«…οι Λειβαρτζινοί απαλλαγέντες του ζυγού της δουλείας, εκδηλώνουν το θρησκευτικόν των αίσθημα εν τω μέσω του πολεμικού σάλου και ικανοποιούν μίαν απόλυτον ανάγκην, κτίζοντες ναόν της Αγίας Παρασκευής εν Περιτσαίοις», όπως μας πληροφορεί ο Λειβαρτζινός δάσκαλος και συγγραφέας Αθανάσιος Λέλος.
Εξ ολοκλήρου δωρεά του πολύτεκνου παπα-Αναστάση – γιού του παπα-«Αντρία» –, εγκαινιάστηκε στις 4 του Οκτώβρη του 1823, ημέρα Πέμπτη, από τον εκ Λαρίσης Επίσκοπο Ωλένης Κύριλλο και ήταν ο ενοριακός ναός της συνοικίας για εκατό χρόνια, περίπου. Πριν την ανέγερσή του, ενορία των κατοίκων του μαχαλά ήταν, πιθανότατα, ο καθεδρικός ναός του χωριού σήμερα, ο Άγιος Γεώργιος. Σίγουρα τα ακόμα παλαιότερα χρόνια λειτουργούσε και ο ναός του Αγίου Βασιλείου, που ήταν στην πλατεία. Έργο, επίσης, του παπα-Αναστάση είναι και ο ναός των Αγίων Αναργύρων, στο Λειβάδι.
Ανακαινίστηκε «εκ θεμελίων» το 1887 με «γενναία» προσφορά του Περιτσαιίτη εμπόρου Παναγή Σπυρόπουλου, που ζούσε στην Πάτρα. Τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος ναού έγιναν στις 15 Ιουλίου 1915 από τον επίσκοπο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Χαρίτωνα. Ο Λειβαρτζινός Σταύρος Ανδρόπουλος δώρισε στο ναό ιερά βιβλία, ενώ άλλοι κάτοικοι της συνοικίας εικόνες. Το 1940 αντικαταστάθηκε η παλιά πλακοσπεπή με νέα, από «ντόπιες» πλάκες και με εισφορές των Λειβαρτζινών. Τέλος, με ενέργειες του παπα-Σωτήρη Κλεπετούνα, η πλάκα αντικαταστάθηκε με κεραμίδια, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ιδιαίτερα συναισθήματα και αναμνήσεις συνδέουν όλους μας (τους Λειβαρτζινούς) και με την καμπάνα της Αγίας Παρασκευής, που μας καλούσε κάθε πρωί και κάθε απόγευμα στο σχολείο, που λόγω της θέσης της εκκλησίας ακουγόταν σε όλο το χωριό. Ιδιαίτερα πανηγυρικό και παρατεταμένο το χτύπημά της, όταν ήταν να πάμε ημερήσια εκδρομή! Το ίδιο και την τελευταία μέρα, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όπως και στο τέλος της σχολικής χρονιάς. «Βαρύς» όμως ο ήχος της, ή τουλάχιστον έτσι μας φαινότανε, τις μέρες που μας «περίμενε» διαγώνισμα και γραπτές εξετάσεις!
Στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής γιορτάζουμε πανηγυρικά δυο φορές το χρόνο: Στη μνήμη της Αγίας, στις 26 Ιουλίου και στη μνήμη του Αγίου Νικολάου, στις 6 του Δεκέμβρη, που είναι και η εικόνα του στην εκκλησία αυτή. Και τις δυο μεγάλες αυτές γιορτές τα σπίτια του μαχαλά ανοίγουν διάπλατα και υποδέχονται τους προσκυνητές, που δεν είναι μόνο συγχωριανοί, αλλά και από τα γύρω χωριά.
Μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1960, που του Αγίου Νικολάου ήταν αργία, χαράς ευαγγέλια για τη μαθητιώσα νεολαία! Καμία παρέκκλιση όμως στο πρωινό ξύπνημα, αφού πηγαίναμε «με γραμμή» στην εκκλησία.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη από ευσεβείς γονείς, που την ανάθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Σε πολύ νέα ηλικία ανέπτυξε μεγάλη χριστιανική δράση, κάτι που προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος αφού τη συνέλαβε, την έβαλε μέσα σ’ ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Όταν είδε την Αγία να βγαίνει άθικτη από το λέβητα, δοκίμασε το υγρό στο πρόσωπό του και τυφλώθηκε. Τότε ο αυτοκράτορας πίστεψε και την παρακάλεσε να τον βαπτίσει, όπως και έγινε.
Η Αγία συνέχισε να κηρύττει το Χριστιανισμό, ταξιδεύοντας και σε άλλες χώρες. Όταν έφτασε στα Τέμπη, συνελήφθη από τον τοπικό ειδωλολάτρη άρχοντα Ταράσιο και μαρτύρησε δι’ αποκεφαλισμού.
Εξ αιτίας, πιθανότατα, του θαύματος της αποκατάστασης της όρασης του αυτοκράτορα Αντωνίνου, «η Αγία Παρασκευή είναι για τα μάτια», όπως μας έλεγαν στερεότυπα οι γονείς μας και οι παππούδες μας και την ημέρα της γιορτής της νηστεύαμε. Πράγματι, σχεδόν πάντα βλέπουμε την Αγία να κρατάει με τα χέρια της ένα πιάτο μέσα στο οποίο υπάρχουν δύο μάτια.

Λίγα λόγια για τη συνοικία

Η συνοικία Περιτσαίοι (ή Περιτσέικα) οφείλει τον ονομασία της στη μεγάλη και οικονομικά εύρωστη οικογένεια των Περίτσηδων. Είχε τα μεγαλύτερα εμπορικά καταστήματα του χωριού, τα σχολεία, (δημοτικό, σχολαρχείο-ημιγυμνάσιο) και το παρθεναγωγείο που λειτουργούσε ακόμα παλαιότερα. Στη συνοικία αυτή ήσαν και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες: το κοινοτικό γραφείο (και πριν από αυτό το δημαρχείο), το τηλεγραφείο-ταχυδρομείο, το ιατρείο, η πολυκλινική-νοσοκομείο του Θούα του ιατρού, η αστυνομία. Εδώ ήταν πάντα και οι κατοικίες της «ελίτ» του χωριού (και όλης της γύρω περιοχής): των δασκάλων, των γιατρών, των αστυνόμων, των χωροφυλάκων. Στα Περιτσαίικα δέσποζε κάποτε και οι ιστορικός πύργος του Τομαρά. Καθ’ όλα δικαιολογημένοι, λοιπόν, κάποιοι κάτοικοι της συνοικίας, που, χαριτολογώντας, ήθελαν να την λένε και να την ακούνε από άλλους «Κολωνάκι»!

Πηγές:
Ι. Περικλή Π. Δουδούμη ή Ντουντούμη: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΣ ΛΕΙΒΑΡΖΙΟΥ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ».
ΙΙ. Αθανασίου Θ. Λέλου: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΨΩΦΙΔΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΒΑΡΖΙΟΥ».
ΙΙΙ. Βίοι Αγίων.

Η συνοικία Περιτσαίοι, στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ή αρχές του 1950 από του «Μιάλη το Λιθάρι». Διακρίνεται «κυκλωμένη» η Αγία Παρασκευή, με δύο κυπαρίσσια μπροστά στο ιερό. (Φωτογραφία από το βιβλίο του Αθανασίου Θ. Λέλου: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΨΩΦΙΔΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΒΑΡΖΙΟΥ»).
Επιβλητικό και μεγαλοπρεπές το ιερό της εκκλησίας με πωρόλιθο ανοιχτού καφέ χρώματος, που με το κατάλευκο του επιχρίσματος και της πέτρας κάνει μια φανταστική αντίθεση!

Πάνω ακριβώς από την πλαϊνή πόρτα του ναού… (Φωτο: Λευτέρης Αβραμίδης)

Το εσωτερικό του ναού. (Φωτο: Λευτέρης Αβραμίδης).

Η Αγία Παρασκευή, η μεγαλομάρτυς. (Φωτο: Λευτέρης Αβραμίδης).


«Ο Σπηλιωτάκης έσχε την μεγαλοφυή και φιλάνθρωπον έμπνευσιν, εις εποχήν καθ’ ήν τρώγλαι και κατώγεια εχρησιμοποιούντο δια σχολεία, να οικοδομήση σχολείον περίλαμπρον, σπάνιον δε μέχρι και σήμερον, φέρον την πρόσοψιν περίπου της Σιναίας Ακαδημίας…». (Περικλής Δουδούμης ή Ντουντούμης, 1941).
Η πολυκλινική-νοσοκομείο του Θούα του Ιατρού, όπως είναι σήμερα

Παλιό πέτρινο μεγάλο εμπορικό, στα Περιτσαίικα

Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2024 | 9:03 am


24 Ιουλίου 1974 - Η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου. Από την ημέρα αυτή αρχίζει η εποχή της «Μεταπολίτευσης».
Η γενική επιστράτευση που κηρύχτηκε στις 21 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν χαώδης και ανοργάνωτη και κατέδειξε την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας. Η κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου, που ήταν υποχείριο του «αόρατου δικτάτορα» Δημητρίου Ιωαννίδη, ήταν ανίκανη να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Έτσι, η προσφυγή στους πολιτικούς ήταν μονόδρομος για τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Το πρωί της 23ης Ιουλίου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι αρχηγοί του Στρατού, αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, Ναυτικού, αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη διατύπωσαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς. Στη συνέχεια, ο Γκιζίκης κάλεσε τον Ιωαννίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος, χωρίς αυτός να αντιδράσει.
Στις 2 μετά το μεσημέρι κλήθηκαν σε σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, Σπύρος Μαρκεζίνης, Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Πέτρος Γαρουφαλλιάς και Ξενοφών Ζολώτας. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε ήδη καταρρεύσει.
Η άφιξη Καραμανλή στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. 
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος έλαβε προθεσμία έως τις 8 το βράδυ να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που προέκρινε τη λύση Καραμανλή, ήλθε σε επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό, που ζούσε αυτοεξόριστος στο Παρίσι από το 1963, και του ζήτησε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην Ελλάδα. Στις 6:30 το απόγευμα, ο Αβέρωφ, με υπόδειξη του Γκιζίκη, τηλεφώνησε στον Κανελλόπουλο και του ανακοίνωσε την άρση της εντολής που του είχε ανατεθεί.
Στις 8 το βράδυ επαναλήφθηκε η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς και επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διέθεσε πάραυτα το προσωπικό του αεροπλάνο για την άμεση επιστροφή του Καραμανλή, ο οποίος αφίχθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός από ένα τεράστιο πλήθος πολιτών, που τον χαιρετούσε κυριολεκτικά ως ελευθερωτή. Στις 4 το πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ορκίστηκε το πρώτο κλιμάκιο της κυβέρνησής του, αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα της δεξιάς και του κέντρου. Ο Καραμανλής δίσταζε να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» πολιτικούς της Αριστεράς, για να μην προκαλέσει τους σκληροπυρηνικούς χουντικούς, που κατείχαν ακόμα καίρια πόστα στον κρατικό μηχανισμό. Στις 26 Ιουλίου συμπληρώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με την ορκωμοσία του δευτέρου κλιμακίου της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος: κατάργηση του στρατοπέδου της Γυάρου, απόλυση όλων των κρατουμένων, αμνήστευση όλων των πολιτικών αδικημάτων και απόδοση της ιθαγένειας στους πολίτες από τους οποίους την είχε στερήσει η δικτατορία του 1967. Στις άμεσες επιδιώξεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας συμπεριλαμβάνονταν η αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας και η διαμόρφωση κλίματος εθνικής ενότητας, η αποδιοργάνωση του πλέγματος εξουσίας της δικτατορίας και η αποκατάσταση του πολιτικού ελέγχου στο στράτευμα, η προετοιμασία για τη διενέργεια εκλογών και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο.


Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2024 | 9:01 am


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα και Ηλεία την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι ΠΕ Αχαΐας και Ηλείας θα βρίσκονται στην κατηγορία 4 (πολύ υψηλή) σε σχέση με τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, όπως φαίνεται στον επισυναπτόμενο ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς. Αντίστοιχα, η ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3
Εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά..
Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο
 απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 ισχύει ότι για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς σε περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς και δασικά οικοσυστήματα πάρκα και άλση όπως ορίζονται στην διάταξη του Ν. 998/1979 ( ΦΕΚ Α΄ 289), απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε ημέρες υψηλού κινδύνου (κατηγορία 3 του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) και από ώρα 00:00 πμ ως 06:00 πμ.
 ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές από 21:00 έως 6:00 στις περιοχές Περιφερειακών Ενοτήτων που έχουν γνωστοποιηθεί
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr/gr/), όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου.
Ιδιαίτερα για την ΠΕ Ηλείας, για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς σε περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς και δασικά οικοσυστήματα πάρκα και άλση όπως ορίζονται στην διάταξη του Ν. 998/1979 ( ΦΕΚ Α΄ 289), τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων κ.λπ., από τις 00:00 πμ ως 06:00 πμ με βάση την υπ΄ αριθ. πρωτ. ΠΔΕ/ΔΠΠ/ 158772/1315/18-05-2023 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηλείας.
Επιπλέον δε, η Αστυνομική Δ/νση Ηλείας δια των Τμημάτων Τροχαίας αναλαμβάνει μέριμνα για την στάθμευση στον παραλιακό οικισμό του Αγ. Ηλία του Δήμου Πύργου & και στον οικισμό Αρκούδι του Δήμου Πηνειού, καθόσον γειτνιάζουν με πευκόφυτη δασική έκταση και δεν υπάρχει δεύτερη όδευση διαφυγής. Συνιστάται να υπάρχει ικανό πλάτος δρόμου για πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, υδροφόρων και μηχανημάτων έργου αν απαιτηθεί.
Με διαβιβαστικό της έγγραφο η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καλεί τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους και να προβούν σε άμεση ενημέρωση των αρμοδίων Υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων αυτών.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.


Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2024 | 8:56 am


Η Καμάλα Χάρις υποψήφια διάδοχος του ΜπάιντενMετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι παραιτείται από τις εθνικές εκλογές των ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε την υποψήφιότητά της για την προεδρία της χώρας. Με ανάρτηση στον λογαριασμό της, η Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι είναι τιμή της που έχει την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι δίνει χρίσμα στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Η ίδια ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την εξαιρετική ηγεσία του και για την ανιδιοτελή και πατριωτική πρακτική του. Επίσης πρόσθεσε: Είναι τιμή μου που έχω την υποστήριξη του προέδρου και πρόθεσή μου είναι να κερδίσω αυτή την υποψηφιότητα. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα –και να ενώσουμε το έθνος μας– για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και την ακραία ατζέντα του για το Project 2025. Έχουμε 107 ημέρες μέχρι την ημέρα των εκλογών. Μαζί, θα παλέψουμε. Και μαζί, θα νικήσουμε.

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2024 | 2:00 am


Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Τζο ΜπάιντενΟΤζο Μπάιντεν αποσύρει την υποψηφιότητά του από την προεδρική κούρσα, σύμφωνα με επιστολή που ανάρτησε ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα.
«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως Πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποχωρήσω και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον αμερικανικό λαό.
Ο Μπάιντεν είπε ότι θα απευθυνθεί στο έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα για «περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή του». Είπε ακόμα ότι «θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως προέδρου» για το υπόλοιπο της θητείας του, που λήγει την 20η Ιανουαρίου 2025.
Η βαρυσήμαντη απόφαση του Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα έρχεται μετά από μια μεγάλη εκστρατεία πίεσης από κορυφαίους Δημοκρατικούς και μεγάλους δωρητές να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Παράλληλα, πληθώρα δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι πολλοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι δεν ήθελαν να παραμείνει ως υποψήφιος.
Σημείο καμπής για το κύμα αμφισβήτησης του Αμερικανού προέδρου ήταν η πολύ κακή του εμφάνιση στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, που δημιούργησε αμφιβολίες για την καταλληλότητά του για το αξίωμα.
Δεν υποστήριξε αμέσως την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, το άμεσο φαβορί του κόμματος για την υποψηφιότητα στο συνέδριο των Δημοκρατικών, τον Αύγουστο, στο Σικάγο.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 9:21 pm


Έγκλημα στην Αρκαδία: Πώς έγινε το φονικό μετά το γλέντι βάφτισης στην πλατεία του χωριού

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, στην Αρκαδία, μετά την άγρια δολοφονία ενός 64χρονου, μετά από βάφτιση.
Για την υπόθεση κρατείται ένα ζευγάρι, ένας 41χρονος και μία 34χρονη. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 41χρονος και η 34χρονη φέρονται να διαπληκτίστηκαν με τον 64χρονο, μετά το πολύωρο γλέντι βάφτισης στην πλατεία του χωριού.
Σύμφωνα πάντα με όσα έχουν γίνει γνωστά υπήρξε λογομαχία μεταξύ του θύματος του και του 41χρονου συλληφθέντα, η οποία πήρε ανεξέλεγκτη τροπή και οδήγησε στον θάνατο του 64χρονου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο δράστης ισχυρίστηκε ότι ο 64χρονος υπό την επήρεια μέθης παρενόχλησε με λεκτικά υπονοούμενα την 34χρονη και ο σύζυγός της του ζήτησε τον λόγο, ενώ άρχισε να τον χτυπά.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, στον ξυλοδαρμό του 64χρονου συμμετείχε και ακόμη ένα άτομο από την παρέα των συλληφθέντων.
Μάλιστα, κατά τις ίδιες μαρτυρίες, ο 41χρονος άφησε αρχικά ημιλιπόθυμο τον 64χρονο, αποχώρησε για λίγο, επέστρεψε στο σημείο και άρχισε να τον χτυπά εκ νέου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο για να παραλάβουν τον άτυχο 64χρονο είδαν να έχει σημαντικές βλάβες στον λαιμό και το κεφάλι.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 7:59 pm


Φονικό στην ΑρκαδίαΣτη σύλληψη ενός ζευγαριού, προχώρησαν οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Τριπόλεως για την ανθρωποκτονία 64χρονου στην κοινότητα του Αγίου Πέτρου του δήμου Βόρειας Κυνουρίας.
στην Αρκαδία αναζητούν οι αρχές.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 64χρονος βρέθηκε νεκρός, σήμερα τα ξημερώματα φέροντας ίχνη σωματικών βλαβών στο λαιμό και το κεφάλι, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.
Οι συλληφθέντες, ένας 41χρονος και η 34χρονη σύζυγός του, έφευγαν από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου ήταν καλεσμένοι σε βάφτιση, όταν δέχθηκαν λεκτική παρενόχληση από τον 64χρονο, με αποτέλεσμα τη συμπλοκή τους και τον θάνατό του.
Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από το τμήμα Ασφάλειας της Τρίπολης.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 11:01 am


Καλάβρυτα: «Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας;» - Βραδιά θεάτρου στην πλατεία Χελμού με εξαιρετική παράστασηΤην θεατρική παράσταση «Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας;» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσει το βράδυ της Κυριακής 20 Ιουλίου το πολυπληθές κοινό που γέμισε την πλατεία Χελμού στα Καλάβρυτα. Η μαύρη κωμωδία του Γιάννη Σολδάτου, σε σκηνοθεσία Άγγελου Δεληκάρη, εξαιρετική και καθήλωσε το κοινό δημιουργώντας σκέψεις, συναισθήματα, ερωτηματικά αλλά και γέλιο.  Η παράστασηπραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Καλαβρύτων "Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024" με δωρεάν είσοδο.
Ένα δωμάτιο! Λες και οι άνθρωποι αψηφούν την ύπαρξή τους μέσα σ’ αυτό… Το γεγονός, όμως, γίνεται ακόμα πιο τρομακτικό καθώς πέντε ήρωες συγκρούονται μεταξύ τους και μπλέκονται σ’ ένα τρελό γαϊτανάκι. Ένα μικρό λάθος του ενός, φτάνει για να φέρει την καταστροφή. Έπειτα, μένεις να παρακολουθείς, ν’ ακούς και να μαθαίνεις αποσβολωμένος. Μη το κάνεις! Φύγε! Αν, φυσικά, μπορείς… Δεν ξέρεις τίποτα! Δεν άκουσες τίποτα! Δεν είδες τίποτα! Εκτός κι αν αποφασίσει κάποιος να… να…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Γιάννης Σολδάτος
Δραματουργική επεξεργασία/Σκηνοθεσία: Άγγελος Δεληκάρης
Σκηνικά: Μαρία Λυδία Γουζίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεωνόρα Γιόκοτα 
Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης): Δημήτρη Πίτσος, Εύα Αγραφιώτη, Άγγελος Δεληκάρης, Μαρία Λώλα, Βασίλης Τριχάς
Στην αφήγηση, τη φωνή του χαρίζει ο Γιώργος Αλκαίος 

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 11:01 am


Κάτω Λουσοί: Η εορτή του Άι Λιά - Τοποθέτηση φωταβολταϊκών φαναριώνΟ εξωραϊστικός και πολιτιστικός σύλλογος Κάτω Λουσών "Ο ΧΕΛΜΟΣ" στην προσπάθεια του εξωραϊσμού του χωριού τοποθέτησε φωταβολταϊκά φανάρια κατά μήκος της σκάλας που οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου και στον Πύργο Πετμεζά. Παράλληλα στο χωριό εορτάστηκε ο Άι Λιάς με πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και με πλούσια χειροποίητα τοπικά εδέσματα που προσφέρθηκαν μετά την Θεία Λειτουργία.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 10:34 am


Άρμπουνας: Με μεγάλη συμμετοχή το13ο Παναρμπουνιώτικο ΣυναπάντημαΤο διήμερο Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στον Άρμπουνα του Δήμου Καλαβρύτων το "13ο Παναρμπουνιώτικο Συναπάντημα'.
Το Συναπάντημα οργανώθηκε από την Ένωση Αρμπουναίων και το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού και η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού πλήθος συχωριανών βρέθηκαν στο όμορφο χωριό τους.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 10:18 am


Λαγοβούνι: Έφυγε από την ζωή ο Σταύρος ΜητρόπουλοςΕκοιμήθη πλήρης ημερών ο Σταύρος Μητρόπουλος, ετεροθαλής αδερφός του πρωτ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λαγοβουνίου στις 12το μεσημέρι

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 9:34 am


Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στα ΧανιάΣεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 07:01 ώρα Ελλάδος, νοτιοδυτικά της Παλαιοχώρας Χανίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,3 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 350 χλμ. Ν των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 59 χλμ. ΝΔ της Παλαιοχώρας Χανίων.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 17,2 χλμ, ενώ είχαν προηγηθεί μικρότερες σεισμικές δονήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σεισμική δόνηση σημειώθηκε και το απόγευμα του Σαββάτου στην ίδια περιοχή της τάξεως των 4,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ωστόσο οι Αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 7:36 am


Πυρά από την τουρκική πλευρά του Έβρου τραυμάτισαν Έλληνα συνοριοφύλακαΣυναγερμός σήμανε στον Έβρο, στην περιοχή του Σουφλίου, καθώς άγνωστοι από τα τουρκικά σύνορα πυροβόλησαν κατά Ελλήνων συνοριοφυλάκων που περιπολούσαν στην περιοχή.
Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε ένας Έλληνας συνοριοφύλακας, ο οποίος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Ο συνοριοφύλακας δέχτηκε σφαίρα στην κοιλιακή χώρα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η σφαίρα διαπέρασε και χτύπησε το λεπτό έντερο του, με τις ιατρικές πηγές να εξηγούν πως για δύο χιλιοστά (!) σώθηκε από τον θάνατο.
Η κρίσιμη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ολοκληρώθηκε με επιτυχία με τους γιατρούς να έχουν αφαιρέσει τη σφαίρα. Ο συνοριοφύλακας έχει μεταφερθεί στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας, δέχθηκαν πυροβολισμούς από άγνωστα άτομα που βρίσκονταν στην τουρκική πλευρά.
Το περιστατικό ερευνάται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας
«Σήμερα, Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 και περί ώρα 18.20 σε παρέβρια περιοχή του Σουφλίου Έβρου, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας, δέχθηκαν πυροβολισμούς από άγνωστα άτομα ευρισκόμενα στην τουρκική πλευρά.
Από τους πυροβολισμούς τραυματίσθηκε Έλληνας συνοριοφύλακας, ο οποίος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για παροχή πρώτων βοηθειών.
Το όλο περιστατικό ερευνάται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές».

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 1:50 am


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος

Είμαι εδώ βαθιά συγκινημένος εκπροσωπώντας΄κάθε Ελληνίδα και Έλληνα και επαναλαμβάνω δύο λέξεις που μάς σημάδεψαν, «δεν ξεχνώ», ενώ προσθέτω 3 λέξεις ακόμα: Ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από το προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας στην Κύπρο.
Δεν είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε αλλά και να αγωνιστούμε προβάλλοντας το Κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής που στις ημέρες μας βρίσκει μιμητές, όπως στην Ουκρανία. Καμία μάχη δεν χάνεται εάν πρώτα δεν δοθεί. Αργά η γρήγορα η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κύπρο.

«Έχουμε ακλόνητη πίστη μέσα μας. Συναντάμε τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής σε μια συγκυρία που μας καλεί να ζυγίσουμε τα βήματα που κάναμε μπροστά ώστε τα διδάγματα του χθες να γίνουν προστάγματα του σήμερα».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για αφετηρία νέας ορμής για τις μελλοντικές μας εθνικές διεκδικήσεις. Έκανε μια αναδρομή στην ιστορία και τόνισε ότι κοιτάμε μπροστά αντλώντας δυνάμεις από την οδυνηρή εμπειρία.

«Στον μισό αιώνα που πέρασε αυτό το νησί στην άκρη της Μεσογείου έγινε μια σύγχρονη δημοκρατία και στάθηκε όρθιο απέναντι στις ολέθριες συνέπειες του Αττίλα. Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα η Λευκωσία κράτησε ζωντανό το αίτημα επανένωσης της χώρας. Η Κύπρος με την βοήθεια της Ελλάδας έγινε μέλος της ΕΕ με την οικονομία της να αναπτύσσεται συνεχώς. Η πληγή ωστόσο εξακολουθεί να αιμορραγεί και ο Βορράς εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή. Η γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη και υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι και πρόσφυγες.


Εδώ κοντά προκαλεί το μόνο τείχος του καιρού μας που διχοτομεί μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Μίλησε για την ανοχή που επιδεικνύουν κάποιοι «που δεν μπορεί να οδηγήσει σε λήθη. Απέναντι σε όλο αυτά δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα».
Η επιδίωξή μας είναι μια, κυπριακή δημοκρατία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, και μια ιθαγένεια σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα ενιαίο κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα είναι και κύπριοι και Ευρωπαίοι χωρίς στρατό κατοχής. Όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι δυο εθνικοί πόλι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ κάτι που δεν ήταν ανέκαθεν σταθερό δεδομένο. Η εμπειρία μας χαλύβδωσε τη συνεργασία. Απορρίπτουμε το χρεοκοπημένο δόγμα ότι η ακινησία παράγει κίνηση. Ούτε συμβιβαζόμαστε με την μοιρολατρική διαπίστωση ότι κάθε νέος χρόνος θα είναι ίδιος ή χειρότερος από τον προηγούμενο. Η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και ο Κυπριακό και αναδεικνύουμε συστηματικά το εθνικό μας θέμα. Είμαι ειλικρινής προς την Άγκυρα: το γεγονός ότι συζητούμε σε σημαίνει και ότι συμφωνούμε.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτό που συμμετέχει και ο γ.γ. του ΟΗΕ της επανεκκίνησης των συνομιλιών με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει η κα Ολγκίν. Μονο όποιος δεν έχει δίκιο αποφεύγει τον διάλογο και όταν προκαλεί επιβαρύνει το κλίμα. Δεν μπορεί να απουσιάζει η Ευρώπη γιατί η Κύπρος αποτελεί κομμάτι της. Κάθε απειλή εναντίον της γίνεται κίνδυνος για την ήπειρό μας και όλο τον δυτικό κόσμο.
Πριν από 50 χρόνια τα όμορφα νερά της Κερύνειας βεβηλώθηκαν και το χρυσοπράσινο φύλλο της μεσογείου πατήθηκε με χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και εκατοντάδες χιλιάδες ελληνοκύπριους αποκλεισμένους από τον ίδιο τους τον τόπο και την Αμμόχωστο να ανασαίνει ακόμα βαριά. Όμως δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε αλλά και για να αγωνισθούμε και να δικαιωθούμε προβάλλοντας το κυπριακό ως κάτι που προσβάλλει την διεθνή νομιμότητα.
Στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου δεν επιτρέπονται δυο μέτρα και δυο σταθμά. Καμία μάχη δεν χάνεται αν πρώτα δεν δοθεί. Έχω εμπιστοσύνη στις θέσεις μας. Υπάρχει πάντοτε ελπίδα όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν δίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του ελληνισμού. Η διεθνής κοινότητα επίσης αντιδρά και δεν αναγνωρίζει αυτό το τεχνητό κατασκεύασμα, Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πως οι φιλοδοξίες της δεν μπορεί να ταυτίζονται με μαύρες επετείους και με εμπρηστικές δηλώσεις παρουσιάζοντας την αποστολή στη γάζα ανθρωπιστικής βοήθειας ως δήθεν κίνδυνο.
Οφείλουμε να δούμε με πραγματισμό την κατάσταση σήμερα. Τα δυο κράτη μας ανήκουν στο δυτικό κόσμο συμβαδίζουν με πυξίδα τις αξίες του. Κάθε λύση προβλέπει γενναίες και τολμηρές αποφάσεις γι αυτό δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες είμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι αι για τον ίδιο σκοπό.
Κλείνοντας είπε ότι η Ελλάδα θα στέκεται δίπλα στην Κύπρο και υπογράμμισε: δεν θα κλείσω με ακόμα ένα σύνθημα αλλά με μια δέσμευση ότι ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος να επουλωθούν οι πληγές και να επιστρέψει η ειρήνη και η σταθερότητα στην Μεγαλόνησο.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 1:46 am


Το Ισραήλ βομβάρδισε λιμάνι στην Υεμένη

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν το Σάββατο επιδρομές σε στόχους των ανταρτών Χούθι στη πόλη-λιμάνι Χοντέιντα στην Υεμένη, προκαλώντας μια τεράστια πυρκαγιά, την επομένη της φονικής επίθεσης με drone στο Τελ Αβίβ που πραγματοποίησαν οι υεμενίτες αντάρτες, σε μια νέα κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή. «Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικούς στόχους του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι στην περιοχή του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης, σε αντίποινα σε εκατοντάδες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά του κράτους του Ισραήλ» από τους αντάρτες τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Πρόκειται για τα πρώτα πλήγματα στην Υεμένη για τα οποία το Ισραήλ αναλαμβάνει την ευθύνη.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 1:41 am


Τα πρωτοσέλιδα των Αθλητικών εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των Αθλητικών εφημερίδων

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 1:30 am


Καλαβρυτα - Ειδήσεις και Νέα

Φονικό στην Αρκαδία - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Φονικό στην Αρκαδία  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2024 | 11:00 am


Σεισμός 4,5 στα Καλάβρυτα - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Σεισμός 4,5 στα Καλάβρυτα  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 12 July 2024 | 10:00 am


Το Άγιο Φως στα Καλάβρυτα - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Το Άγιο Φως στα Καλάβρυτα  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καλαβρυτα