Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Χίου   »   Χίος    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

MR MON: ΜΙΚΡΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ

Η κα. Μονιούκα-Λεγάτου Ιουλία συνεχίζει με μία ακόμη πράξη αγάπης να προσφέρει τρόφιμα και χαρτικά σε  οίκους  ευγηρίας του νησιού μας. Αυτοί είναι ο οίκος Ζωρζής Μιχαληνός και η Αγία Μαρίνα Καρδαμύλων. Στην πράξη αυτή συμπεριλήφθησαν επίσης  η ενορία  Άγιος Λουκάς Λιβαδείων, καθώς και πολλές οικογένειες των Καρδαμύλων  που έχουν ανάγκη.

Η κα. Μονιούκα-Λεγάτου αναφέρει ότι: «ήταν ξεχωριστή η εμπειρία κοντά στους  ηλικιωμένους συνανθρώπους μας , καθώς συνειδητοποιήσαμε έτσι το μέγεθος της ανάγκης που έχουν από επικοινωνία και συντροφιά».

12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 10:24 pm


ASTRA AIRLINES: ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΘΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ

12Σε κενό αέρος βρίσκεται η Astra Airlines και το μέλλον της προδιαγράφεται αβέβαιο. Η Εταιρεία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η εταιρεία ενημερώνει το επιβατικό κοινό σχετικά με τις πτήσεις που ακυρώθηκαν πρόσφατα ότι τα αιτήματα για την αποζημίωση των επιβατών θα εξεταστούν και θα απαντηθούν μέχρι την 15-11-2019. Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε και εργαζόμαστε για την ομαλή και εύρυθμη συνέχιση των πτήσεων μας."

 

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 8:20 pm


ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΣ-ΑΕΝ ΧΙΟΥ

12Την 9η Νοεμβρίου 2019 ημέρα Σάββατο συνήλθε την 11η πρωινή το Απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο κατόπιν πρόσκληση του πρόεδρου Χατζελένη Αργύρη εις την αίθουσα του Συλλόγου με θέμα τον απολογισμό του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και παράδοση στο νεοεκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο.

Αναφέρθηκαν όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν από τον Σύλλογο μας κατά την διάρκεια του διετούς διοικητικοί Συμβουλίου.
 
Ο πρώτος σε ψήφους Χατζελένης Αργύρης Προέδρευσε στο νέο Διοικητικό συμβούλιο μετά από τον απολογισμό οι εκλεγέντες από το τελευταίο ψηφοδέλτιο εξέλεξαν το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.
 
Ο πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ευχήθηκε καλή επιτυχία και πορεία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        ΧΑΤΖΕΛΕΝΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                  ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ  ΛΟΥΚΑΣ

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                 ΜΠΑΚΟΛΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Β. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                ΚΟΥΜΠΙΑΣ  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΤΑΜΙΑΣ                                  ΣΤΟΥΠΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΤΑΜΙΑΣ Β’                             ΑΦΕΝΤΗΣ   ΓΙΑΓΚΟΣ

ΕΦΟΡΟΣ                        ΚΑΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ       ΧΛΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΜΕΛΗ                             ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ

                                          ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ

                                           ΝΤΟΜΑΤΑΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝ      

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 7:44 pm


ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

12 Στη σύλληψη ενός 34χρονου και ενός 33χρονου αλλοδαπού για κατοχή λαθραίων  καπνικών προϊόντων προέβησαν πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε μετά τον κατάπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στο λιμένα Χίου, οι ανωτέρω βρέθηκαν να κατέχουν, εντός των αποσκευών τους, ο μεν 34χρονος τριακόσια τριάντα  πακέτα τσιγάρων,   ο δε 33χρονος διακόσια πακέτα τσιγάρων κατά παράβαση των διατάξεων του τελωνειακού κώδικα. 
 
 
 

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 7:34 pm


ΣΥΛΛΗΨΗ ΗΜΕΔΑΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

12Στη σύλληψη ενός 20χρονου ημεδαπού, προέβησαν πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διενέργεια ελέγχου με τον κατάπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στο λιμένα Χίου,προερχόμενο από το λιμένα Πειραιά και μετά από ένδειξη αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Κ9 ''Λούνα'', εντοπίστηκε ο ανωτέρω να κατέχει εντός των αποσκευών του, μία πλαστική συσκευασία περιέχουσα ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μικτού βάρους εξήντα εννέα γραμμαρίων.
 
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε  η ανωτέρω ποσότητα ναρκωτικών ουσιών η οποία πρόκειται να αποσταλεί στη Χημική Υπηρεσία Χίου. 

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 6:38 pm


ΑΦΙΞΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

12Στον εντοπισμό και τη διάσωση πέντε  αλλοδαπών προέβησαν,  πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
 
Ειδικότερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες.
 
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 6:31 pm


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη στο Δημαρχείο Χίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του Υπουργού στο νησί. Σε αυτόν τον άξονα συζητήθηκαν τα σοβαρά θέματα που αφορούν την Χίο με κυρίαρχο το προσφυγικό. Συγχρόνως, τέθηκαν επί τάπητος και το θέμα του Φράγματος Κόρης Γεφύρι, το θέμα της επαναλειτουργίας της Γεωργικής Σχολής αλλά και γενικότερα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων πρωτογενούς τομέα. Να σημειωθεί πως στη συνάντηση μετείχε ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης από κοινού με στελέχη του κόμματος της Ν.Δ. στη Χίο καθώς και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Ξενάκης, Χαράλαμπος Μπουρνιάς, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χίου κ. Αντώνης Ζερβάκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Καλογεράκης.

12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 5:56 pm


ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΜΟΥΝΔΩΝ

12Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου θα τελεστεί θεία λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Μουνδων Διευχών.  Θα ακολουθήσει κέρασμα στο κελί της μονής από την εκκλησιαστική επιτροπή.

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 5:49 pm


Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΤΗΣ TEN ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ

12Τον καπετάνιο του τάνκερ Sola TS της ναυτιλιακής Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του Χιώτη εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, που εμπλέκεται στο ατύχημα με τη νορβηγική φρεγάτα KNM Helge Ingstad, κατονομάζει η νορβηγική αστυνομία ως έναν εκ των υπόπτων για το συμβάν.

 

Η φρεγάτα του νορβηγικού ναυτικού συγκρούστηκε με το χωρητικότητας 113,000-dwt aframax τάνκερ Sola TS (κατασκευής 2017), πριν από ένα χρόνο, στις 8 Νοεμβρίου 2018, κοντά στην ακτή της Δυτικής Νορβηγίας, στη Βόρεια Θάλασσα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί.

 

«Θα διερευνήσουμε την ύπαρξη ενός τέταρτου υπόπτου. Πρόκειται για τον καπετάνιο του Sola TS», επισήμανε ο δικηγόρος της αστυνομίας, Ole Bjorn Mevatne στο νορβηγικό κρατικό κανάλι NRK.

 

«Η εικόνα που έχουμε διαμορφώσει μέχρι τώρα, τον καθιστά ύποπτο». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο καπετάνιος προστέθηκε στη λίστα των υπόπτων λόγω της ιδιότητας του και των αρμοδιοτήτων του.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: mononews.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 5:45 pm


Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΝΙΑΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

13Με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Χίου, Στ. Κάρμαντζη οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας της Ιωνίας τον ζητούν να παρέμβει, καθώς οι υπηρεσίες της δημοτικής ενότητας υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης.

12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 5:13 pm


ΣΑΠΙΖΕΙ ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟ «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ»

Το όνομά του έγινε συνώνυμο της γρήγορης διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το λιμάνι του Πειραιά, σε καιρούς ευημερίας τόσο για την ελληνική ναυτιλία όσο και για την Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ).

12

 

Το «Αίολος Κεντέρης» αποτέλεσε τη ναυαρχίδα της ΝΕΛ πριν τα οικονομικά προβλήματα χτυπήσουν την πόρτα της εταιρείας. Από τότε τα πλοία τύπου «Κεντέρη» με πρώτο το «Αίολος Κεντέρης» ξεκίνησαν να πουλιούνται διαρκώς και να αλλάζουν χέρια και χρήσεις.

 

Όλα αυτά μέχρι το 2016 όπου η ΝΕΛ ανακοίνωσε ότι το πλοίο «Αίολος Κεντέρης» ναυλώθηκε στο εξωτερικό και αναχωρεί για ναυπηγία της Ιταλίας με σκοπό τις εκτεταμένες εργασίες.

 

Η μεταφορά του πλοίου από την Ελλάδα στο λιμάνι της πόλης Αουγκούστα της Ιταλίας έγινε με ρυμουλκά σκάφη, καθώς η ακινησία του – επί χρόνια παρέμενε δεμένο στη θέση Αμπελάκια της Σαλαμίνας- δεν του επέτρεπαν το ταξίδι με τη χρήση των μηχανών του.

 

Η συνέχεια γράφτηκε τον Νοέμβριο του 2016 στο θαλάσσιο νεκροταφείο του λιμένα της Αουγκούστα εκεί όπου παραμένει από τότε μέχρι σήμερα το άλλοτε καμάρι της ελληνικής ακτοπλοΐας.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, το πλοίο παραμένει εκεί ημιβυθιζόμενο εξαιτίας της εισροής υδάτων χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για την αξιοποίησή του. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου το πλοίο να μεταφερθεί σε άλλο σημείο υπό τον φόβο της πλήρους βύθισης και της θαλάσσιας ρύπανσης που τυχόν προκληθεί.

 

 

 

 

Πηγή: cyclades24.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:45 pm


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

Με την παρουσία των Διευθυντών της Ακαδημίας του Ολυμπιακού και του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή ARIEL IBAGAZA θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των γραφείων της ακαδημίας του Ολυμπιακού στη Χίο.

12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:35 pm


ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΕΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

12Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ & Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με το πρόβλημα των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών της ΑΕΝ Οινουσσών.

Ο Υπουργός ερωτάται εάν σκοπεύει να προβεί στην άμεση επίλυση του εν λόγω προβλήματος, ώστε να μην χαθούν διδακτικές ώρες.

12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:32 pm


Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2020

12Στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα», μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης. Αναφερόμενος στο επικείμενο νέο ασφαλιστικό, δήλωσε πως στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, είναι να εφαρμοσθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ επιβεβαίωσε πως θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης ερωτηθείς για τον απανυπολογισμό των συντάξεων, δήλωσε:

«Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως ο επανυπολογισμός που θα γίνει σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε μείωση συντάξεων. Το ΣτΕ έκρινε τη βάση υπολογισμού των συντάξεων για τις 31/12/2014 ως δίκαιη βάση απανυπολογισμού, επομένως δεν υπάρχει εκεί νομικό θέμα.

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα αφορά στην αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες με πάνω από 35- 40 έτη εργασίας, καθώς το ΣτΕ έκρινε πως τα ποσοστά αναπλήρωσης που όριζε ο Ν. Κατρούγκαλου ήταν αντισυνταγματικά. Αυτό που εξετάζεται πάντα εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, είναι να μπούμε σε μια λογική αυξήσεως των συντάξεων. Όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε μια αύξηση στις συντάξεις, πιθανότατα αυτό να γίνει μέσω μιας οριζόντιας ρύθμισης. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που εξετάζουμε για το 2020.»

Ως προς τους βασικούς στόχους που έχει θέσει το υπουργείο εντός του 2020, ο υφυπουργός ανέφερε:

«Πρώτη προτεραιότητα για το 2020 είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ καθώς και η μείωση των εισφορών ένα ζήτημα κρίσιμο για το εισόδημα των εργαζομένων, καθώς στην Ελλάδα έχουμε υψηλό μισθολογικό κόστος αλλά χαμηλούς καθαρούς μισθούς,. Αυτή η «ψαλίδα» πρέπει να κλείσει. Το ίδιο θα γίνει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι υπερφορολογήθηκαν από το Ν. Κατρούγκαλου και θα γίνει συνδυαστικά με τις αλλαγές στο φορολογικό.

Έτσι, μέτρα όπως η μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% και η μείωση των εισφορών σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες θα δώσουν πνοή στους εργαζομένους.

Άρα θα μπορούσαμε να πούμε συνολικά πως το διαθέσιμο εισόδημα για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους θα δούμε να βελτιώνεται εντός του  2020.»

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:26 pm


ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ Ο ΝΟΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΤΟΥ

12Ο ΝΟΧ εξέδωσε το παρακάτω ευχαριστήριο:

«Με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης και ευγνωμοσύνης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στο βαρύ μας πένθος για την αδόκητη απώλεια του αγαπημένου μας αθλητή Αδαμάντιου Μαντή. Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία, όλους όσους απέστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα, καθώς και όλους τους φιλάθλους που βρέθηκαν το Σάββατο στο Ιωνικό Κολυμβητήριο για να αποτίσουν φόρο τιμής,  επισφραγίζοντας την εκτίμηση, τον σεβασμό και την αγάπη για τον άνθρωπό μας και εκφράζοντας τη βαθιά τους θλίψη για τον πρόωρο χαμό του

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:22 pm


ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

12Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα δικαιώματα του Παιδιού (20/11), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το «Θέατρο ΡΕΤΡΟ», παρουσιάζει την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου (ώρες 09:30 και 11:30), τη θεατρική παράσταση «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές Α΄ και Β΄ Δημοτικού, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Μια φορά και έναν καιρό ένας πρίγκιπας ήθελε να παντρευτεί. Γύρισε όλη τη γη αλλά δεν βρήκε πουθενά μια πριγκίπισσα και επέστρεψε στο παλάτι του. Ένα βράδυ με τρομερή καταιγίδα χτύπησε το κουδούνι του παλατιού μια κοπέλα, η οποία ισχυρίστηκε πως είναι πριγκίπισσα. Η Βασίλισσα για να μάθει εάν λέει την αλήθεια, έδωσε εντολή να την βάλουν να κοιμηθεί σε κρεββάτι με 20 στρώματα και κάτω από αυτά να τοποθετήσουν ένα μπιζέλι. Το επόμενο πρωί η Βασίλισσα και ο πρίγκιπας τη ρώτησαν πως κοιμήθηκε. Η απάντηση της κοπέλας αποκαλύπτεται επί σκηνής.

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Κυραγιάννη, Αγγελική Φράγκου

Διδασκαλία κούκλας: Εμμανουέλα Καποκάκη

Placement: Ηρακλής Μπριασούλης

Σκηνικά αντικείμενα & Μουσική επιμέλεια: Θέατρο ΡΕΤΡΟ

Κοστούμι: Βιβέτα Στρατηγού

Γραφιστικά: Σπυριδούλα Αρταβάνη

Οργάνωση παραγωγής: Θηρεσία Θεοδώρου

Ερμηνεία: Αγγελική Φράγκου

Φωνή «μαμάς»: Μαργαρίτα Κυραγιάννη

Φωνή «βασίλισσας»: Ελένη Κασσίου

Φωνή «πρίγκιπα»: Αχιλλέας Παπαγεωργίου

Διάρκεια: 40 λεπτά

Το έργο, που βασίζεται στο Δανέζικο παραμύθι του Χανς Κριστιαν Άντερσεν «Η πριγκίπισσα και το ρεβίθι», έχει διασκευάσει η Μαργαρίτα Κυραγιάννη.

Μετά την κάθε παράσταση θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι.

Διάρκεια: 30 λεπτά

Η είσοδος στην παράσταση είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:11 pm


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ PHILOXENIA

12Το παρών στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη έδωσε ο Δήμος Χίου, εκπροσωπούμενος από τον Αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας κ. Κωνσταντίνο Βεργίνα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αντιδήμαρχος επισκέφτηκε το περίπτερο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνομίλησε με τα μέλη της αποστολής και πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπους αυτοδιοικητικών και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

 

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:55 pm


O ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΧΡ. ΜΕΡΟΥΣΗ

12Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ, συγχαίρει θερμά τον αθλητή του ΦΟΒ, Χριστόφορο Μερούση για την κατάκτηση της 4ης θέσης  στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου της Αθήνας (Κλασικός Μαραθώνιος) με χρόνο 2.28.06, στον αγώνα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10/11/2019.

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:49 pm


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΡΙΔΗ - ΜΠΟΥΓΔΑΝΟΥ

12Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη είχε στις 10/11/2019 Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την αγροτική οικονομία των νησιών μας, με πρώτο σε προτεραιότητα το υδρευτικό-αρδευτικό πρόβλημα και την ολοκλήρωση του Φράγματος Κόρης Γεφύρι. Επίσης τέθηκαν ζητήματα αξιοποίησης και προώθησης τοπικών προϊόντων, καθώς και της εκπαίδευσης νέων αγροτών σε σύγρονες μεθόδους καλλιεργειών.  Τέλος, τέθηκε το θέμα ανάγκης ενίσχυσης σε πόρους του Προγράμματος Leader που υλοποιείται στα νησιά μας.

Ο κ. Μπουγδάνος πρόσφερε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ειδικό αναμνηστικό της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για τα Ελευθέρια της Χίου 2019.

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:45 pm


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ 9Η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

12Ο Αντιδήμαρχος Απασχόλησης Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Κωνσταντίνος Βεργίνας συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Δήμου Χίου στην 9η ετήσια συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε 5-7 Νοεμβρίου στο Erding της Γερμανίας. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ο Αντιδήμαρχος παρουσίασε σε ευρύ κοινό τη Χίο ως προορισμό αλλά και ως υποψήφιο εταίρο για ενδεχόμενη συνεργασία με Γερμανικούς Δήμους, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Δήμου St. Ingbert με τον οποίο βρίσκεται ήδη σε συνεργασία ο Δήμος μας με τους οποίους συζήτησε το ενδεχόμενο συνέχισης της συνεργασίας σε τομείς που αφορούν κυρίως την εκπαίδευση του προσωπικού των δύο δήμων, την επαγγελματική κατάρτιση των δημοτών, την ανάπτυξη επιμορφωτικών ή άλλων ακαδημαϊκών προγραμμάτων, συζήτησε επίσης με εκπροσώπους ιδρυμάτων και αυτοδιοικητικών φορέων, συμμετείχε σε συζητήσεις και παρακολούθησε παρουσιάσεις ευρείας θεματολογίας σε τομείς ενδιαφέροντος όπως η καινοτόμα επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη της επαρχίας, οι επενδύσεις και η συμπράξεις δημοσίου ιδιωτικού τομέα, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επιπλέον, εκμεταλλευόμενος την παρουσία του στη Γερμανία ο κ. Βεργίνας παρακολούθησε πρόγραμμα με θέμα «Ιαματικός Τουρισμός» το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Κατά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αυτό ο Αντιδήμαρχος επισκέφτηκε ιαματικές πηγές καθώς επίσης εγκαταστάσεις θερμοπηγών της Βαυαρίας, ενημερώθηκε για τους διαφορετικούς τύπους λουτρών, τις κατά περίπτωση αναπτυξιακές δυνατότητες, τα διαφορετικά κατά περίπτωση επιχειρηματικά πλάνα που εφαρμόζονται στη Γερμανία, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τον εν γένει τον τρόπο λειτουργίας των πηγών και των συνοδών αυτών επενδύσεων.

 

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:38 pm


Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

12*Ο χρόνος κυλά και –όσον αφορά το πολυσυζητημένο μεταναστευτικό ζήτημα– δεν βλέπουμε και τη σημερινή κυβέρνηση (ΝΔ) να επιθυμεί να πράξει όσα επικαλείτο προεκλογικά.

Που είναι τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας; Που είναι η επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου; Που είναι οι επιστροφές στην Τουρκία;

Τίποτε από όλα αυτά δεν είδαμε. Απεναντίας, μιλούν διαρκώς για μετακίνηση μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, λες κι εκεί δεν υφίσταται ίδιο κράτος, λες κι εκεί δεν υφίσταται εθνικός και κοινωνικός κίνδυνος από τη μόνιμη εγκατάσταση αλλοφύλων και αλλοθρήσκων (εχόντων – μάλιστα– θρησκευτικές πεποιθήσεις φονταμενταλιστικές και άκρως επιθετικές…).

Στη Χίο, ακούγεται ότι θα ιδρυθεί και δεύτερη δομή (για τους παραβατικούς μετανάστες – το ΠΡΟΚΕΚΑ–, κάτι σαν φυλακές). Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επεχείρησε κάτι τέτοιο, προ τριετίας, ξεσηκώθηκε το νησί. Το στελέχη της ΝΔ έπνεαν μένεα. Σήμερα σιωπούν και με αργούς ρυθμούς συνεχίζουν το έργο των προκατόχων τους. Μιλάμε για την … ευλαβική… υποκρισία !

Αναμένουμε την αντίδραση των τοπικών παραγόντων και της κοινωνίας, εάν αθετηθεί η –πολλάκις ληφθείσα, διαχρονικά– Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι, στη Χίο θα υπάρχει ΜΙΑ και ΜΟΝΟ δομή μεταναστών (πάσης φύσεως).

 

*Η ανωτέρω ασυνέπεια εκ μέρους της ΝΔ, ήλθε και ως συνέχεια όσων παρήγγειλε η Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως για την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια του σχολείου (πήρε ήδη ΦΕΚ).

Θυμάμαι, όταν το ΠΑΣΟΚ θέσπισε τον πολιτικό γάμο, να ωρύεται η ΝΔ. Ήλθε, κατόπιν, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (ΝΔ) και όχι μόνο αποδέχθηκε τον πολιτικό γάμο, όχι μόνο αποδέχθηκε το αυτόματο διαζύγιο, αλλά έφερε και το Σύμφωνο συμβίωσης, όπου ένα ζευγάρι πήγαινε (ούτε στην Εκκλησία, ούτε στο Δημαρχείο) στον Συμβολαιογράφο (!) και καθόριζε τα του ιδιωτικού βίου του.

Μιλάμε για τόση… ευλάβεια και τόση… αγάπη προς την Εκκλησία, όση είχαν και οι ΣΥΡΙΖΑίοι…

 

*Αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα ότι, δεν υπάρχει – πλέον – σεβασμός προς την Εκκλησία και την παράδοσή μας, ούτε από την ΝΔ. Διαφορετικά, τι να το κάνω εγώ όταν λες ότι αγαπάς και σέβεσαι την Εκκλησία, ότι εκκλησιάζεσαι, συναναστρέφεσαι με Κληρικούς, αλλά ψηφίζεις Νόμους κατά του Eκκλησιαστικού φρονήματος και στην ιδιωτική σου ζωή πράττεις τα ακριβώς αντίθετα από όσα λέει το Ευαγγέλιο;

 

*Αποδεικνύεται, επίσης, ότι, ως έχει διαπιστωθεί από τη σύγχρονη ιστορία, τους μεγαλύτερους αντιλαϊκούς Νόμους έχουν ψηφίσει ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ κυβερνήσεις και τους πλέον αντεθνικούς Νόμους ΔΕΞΙΕΣ κυβερνήσεις. Αμφότερες δε, τους αντιεκκλησιαστικούς Νόμους, καθεμιά για τους λόγους της.

 

*Αρκετός ντόρος έγινε, για μια ακόμη φορά, με αφορμή την επίσκεψη στη Χίο του νέου Προέδρου του Οίκου Ναύτου, αναφορικά με την ύπαρξη αχρησιμοποίητου και αναξιοποίητου ιατρικού εξοπλισμού στο κτήριο του Οίκου Ναύτου Χίου. Όμως, η διαπίστωση αυτή, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται.

Επί δεκαετίες, σάπιζαν στα υπόγεια του Οίκου Ναύτου Χίου ιατρικά μηχανήματα μεγάλης αξίας, που είχε δωρίσει ο ευπατρίδης Ανδρέας Λαιμός.

Στον τοπικό Τύπο, αρχές-μέσα της δεκαετίας του 1990 τούτο είχε σχολιαστεί κατ΄επανάληψη. Κι εγώ προσωπικά, μετέπειτα, μαθητής Λυκείου τότε, είχα συμπεριλάβει σχετικό δημοσίευμα στο βιβλίο μου <<ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ>> .

Συνεπώς, δεν ΄΄εκόμισαν γλαύκας εις Αθήνας΄΄ εκ του γεγονότος τούτου σήμερα.

Πέρασαν έκτοτε κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, πολλές, αλλά ουδέν εποίησαν!

Αντί να ψάχνουν το πώς, πού, γιατί (που και αυτό είναι σοβαρό και πρέπει να γίνει) ας μεριμνήσουν για την χρησιμότητα και διάθεση του ιατρικού και μηχανολογικού αυτού εξοπλισμού, επ΄ωφελεία των ναυτικών της Χίου και των οικογενειών τους.

 

*Αρκετά, επίσης, γράφτηκαν, για μια ακόμη φορά, αναφορικά με τη χρήση αιγιαλού και παραλίας σε παράκτια σημεία της Χίου, με αφορμή τον χώρο στην Μπέλα Βίστα. Κάποιοι οφείλουν να σταματήσουν να ΄΄διυλίζουν τον κώνωπα, την δε κάμηλο να καταπίνουν΄΄, επικαλούμενοι διαρκώς την ύπαρξη Νόμου διότι, απλούστατα, οι Νόμοι αφενός δεν είναι πανάκεια και αφετέρου έγιναν για να υπηρετούν τον άνθρωπο {<<το Σάββατον (Νόμος) έγινε για τον άνθρωπο, όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο>> (Ι. Χριστός)}.  

Στο επίμαχο σημείο υφίστατο κατασκευή (πρώην κέντρο <<Κασαπάκη>>) από το έτος 1927. Πέραν αυτού και εφόσον το μεταγενέστερο οικοδόμημα (πρώην πιτσαρία <<Λύκου>>) κατεδαφίστηκε, ο Δήμος Χίου προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση του χώρου, διαθέτοντας μάλιστα αρκετές χιλιάδες Ευρώ προς τούτο. Κάτι παρόμοιο συνέβη και για τη θέση <<Τάγμα Δεσπότη Λιβαδίων>>. Ας μεριμνήσει για όλα τούτα ο Δήμος –σε συνεργασία με την Περιφέρεια– και ας σταματήσουν οι ένθεν κακείθεν αντιπαραθέσεις. Ο χρόνος (περίοδος) ΄΄χάριτος΄΄, δηλαδή ενημέρωσης και εναρμόνισης  με τις υφιστάμενες συνθήκες, πλησιάζει στο τέλος του. Κατόπιν, η κριτική των πολιτών θα είναι εντατικότερη.

Οι Δήμοι Καλύμνου και Λήμνου, όπως έχω πληροφορηθεί, είχαν παρόμοια προβλήματα και τα έλυσαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

 

*Ως γνωστόν, στη Λέσβο (Μυτιλήνη) εδρεύει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Εδώ και τέσσερις μήνες, που κυβερνά η ΝΔ, έχετε ακούσει κάτι να γίνεται; Το νησί μας, η Χίος, έχει κάποια σχέση και συνεργασία με τη Γραμματεία αυτή και σε ποιόν τομέα; Έχει γίνει κάτι και δεν το ξέρουμε;

 

*Έλεγα, πιο πάνω, για τη σύντομη εκπνοή του χρόνου χάριτος για τους πολιτικούς εν γένει (κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς). Μετά τις 100 πρώτες ημέρες οφείλουν να εμφανίσουν παραδοτέο έργο.    

Και, ασφαλώς, αυτό δεν είναι η συμμετοχή σε εθνικές εορτές, επετείους, παρελάσεις, εκθέσεις και επισκέψεις στις υπηρεσίες που προΐστανται. Ούτε οι ΄΄αδάπανες και ανώδυνες΄΄ αποστολές ευχών, μηνυμάτων και επιστολών.

Ο τόπος έχει προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Η απορροφητικότητα στα έργα του ΕΣΠΑ αγγίζει μόλις το 20 %. Η ανεργία θερίζει, το λαθρομεταναστευτικό και οι ΜΚΟ καλπάζουν. Κάποιοι, κοιμώμενοι και αυταρεσκούμενοι, διαβιούν την πολιτική τους ευτυχία- γραβατομένοι-, στην πολυθρόνα της θέσης εξουσίας που κατέχουν.   Κι αν αυτό συμβαίνει τώρα, που είναι ακόμη αρχή, φανταστείτε τι θα γίνει μετά.

Το ανθρώπινο δυναμικό, δυστυχώς, είναι φτωχό σε γνώση και αποτελεσματικότητα. Η ΄΄αυτάρκεια΄΄ του facebook και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τείνει να μετατραπεί σε ΄΄έργο΄΄, ΄΄δράση΄΄, ΄΄προιόν΄΄, από φορείς που δεν έχουν τίποτε το ουσιαστικό να επιδείξουν. Σε αυτή την πρακτική καθημερινότητας βουλιάζουμε ολοένα και περισσότερο, δίχως κανένα κοινωνικό κέρδος.

 

*Περιήλθε σε γνώση μας, από φίλους του Μοναστηριού, ότι, φερόμενος Κληρικός των Γ.Ο.Χ. (σωματείο και όχι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) υπογράφει έγγραφα και δηλώσεις ως εκπρόσωπος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου- Ιεράς Μονής, στη Χίο.

Το ζήτημα είναι λίαν σοβαρό, ενδεχομένως επέχει νομικές, ποινικές, πειθαρχικές και Κανονικές (Εκκλησιαστικές) ευθύνες.

Το γνωρίζει η Ιερά Μητρόπολις Χίου; Πότε θα μπει, επιτέλους, φρένο σε μια νοσηρή κατάσταση με τους ΓΟΧ;

 

*Πολλά και διάφορα θέλουμε να πούμε και να σχολιάσουμε, αλλά δεν μας το επιτρέπει ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος. <<Επιλήψει με γάρ διηγούμενον ο χρόνος>>.

Θα τα ξαναπούμε λίαν συντόμως. Μέχρι τότε, τα χαιρετίσματα και την αγάπη μου !-

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Ο Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:16 pm


ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ: ΠΛΕΩ ΜΕΘ‘ ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΙΝ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

12Στις 16  Δεκεμβρίου του 1912  και ενώ η πολιορκία της Χίου συνεχιζόταν, καθώς οι Τούρκοι αμύνονταν σθεναρά, ο Π. Κουντουριώτης αντιμετωπίζει σε μια κρίσιμη ναυμαχία στα στενά των Δαρδανελίων τον τουρκικό στόλο, πετυχαίνοντας περήφανη νίκη. Στην ιστορία έχει μείνει το συγκλονιστικό σήμα που απέστειλε προς τον στόλο των ελληνικών πλοίων (ο ίδιος ήταν επικεφαλής του Αβέρωφ) πριν την έναρξη της ναυμαχίας  και στο οποίο ο πάντα ολιγόλογος και αποφασιστικός Κουντουριώτης αναφέρει:

«Με την δύναμιν του Θεού και τα ευχάς του Βασιλέως και εν ονόματι του Δικαίου πλέω μεθ‘ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού του γένους.» 

Στη συνέχεια ο Π. Κουντουριώτης, που κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας παρέμενε στη γέφυρα του Αβέρωφ ακάλυπτος για να δείχνει στους  Τούρκους ότι δεν τους φοβάται, ύψωσε τη σημαία «Ζ», που στη γλώσσα του ναυτικού σημαίνει κινούμαι αυτόνομα, ανέπτυξε ταχύτητα, διαγράφοντας κυκλική τροχιά, κάνοντας τον περίφημο ελιγμό «Τ», υπερφαλαγγίζοντας έτσι τον τουρκικό στόλο. Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε τον τούρκικο στόλο και υπό τον κίνδυνο να περικυκλωθεί αρχίζει να οπισθοχωρεί άτακτα, κάτω από τα πυρά του ελληνικού στόλου και τελικά μπαίνει και πάλι στα Δαρδανέλια για να γλιτώσει τον όλεθρο. Η Ελλάδα εκείνη τη μέρα κατέγραψε ακόμη μια σπουδαία νίκη και λίγες μέρες αργότερα ο τούρκος στρατιωτικός διοικητής της Χίου, Ζιχνή Μπέης, καταλαβαίνοντας ότι δε θα έρθουν ενισχύσεις ζητά να παραδοθεί μαζί με 2.044 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την υποχώρηση των Τούρκων δε σημειώθηκε καμία βιαιοπραγία σε βάρος τους, καθώς αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό.  

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 6:09 pm


ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΤΑΡΑΞΙΑ

12Συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χίου, ένας αλλοδαπός ηλικίας 21 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της απείθειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο 21χρονος αρνήθηκε να συμμορφωθεί σε υποδείξεις υπαλλήλων υπηρεσίας αρμόδιας για τη διαχείριση αλλοδαπών, σε δομή παραμονής αλλοδαπών στη Χίο.

 

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 4:12 pm


107 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΩ ΜΥΡΙΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΓΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

12Με τη μεγάλη παρέλαση στην πόλη κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την απελευθέρωση της Χίου από τον τουρκικό ζυγό. Μαθητές, σπουδαστές, πολιτιστικοί - αθλητικοί σύλλογοι και τμήματα του στρατού παρέλασαν υπερήφανα αποτίοντας έναν ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 3:12 pm


ΠΑΡΕΛΑΣΑΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΑΛΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑΛ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα πρωτότυπο τρόπο βρήκαν οι κάτοικοι του Χαλκειού για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση με τους μετανάστες και τη μετατροπή του χωριού τους σε γκέτο. Συγκεκριμένα δεκάδες κάτοικοι του Χαλκειού, φορώντας μαύρα ρούχα και κρατώντας πανό παρέλασαν σήμερα, επικοινωνώντας τα προβλήματά τους και αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων

και αποσπώντας το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων

12

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 1:26 pm


Χίος - Ειδήσεις και Νέα

H Astra πέφτει από τα... άστρα; - alithia.gr

H Astra πέφτει από τα... άστρα;  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2019 | 9:11 pm


Χαίρε Χίος Ελευθέρα! - Politischios

Χαίρε Χίος Ελευθέρα!  Politischios

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2019 | 12:28 pm


Ξανά στο... σκοτάδι η Χίος - alithia.gr

Ξανά στο... σκοτάδι η Χίος  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2019 | 10:55 am


Το Konrad-Adenauer-Stiftung στη Χίο - alithia.gr

Το Konrad-Adenauer-Stiftung στη Χίο  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 November 2019 | 9:00 am


Χίος η μικρή... Ολλανδέζα - alithia.gr

Χίος η μικρή... Ολλανδέζα  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2019 | 9:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Χίος

Φιλικοί ιστότοποι: