Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φωκίδας   »   Ιτεα Φωκιδας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΛΩΣΗ Η ΝΤΟΡΑ ΣΤΑ "ΝΕΑ"; «ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ, ΑΛΛΑ...»

Μια δήλωση που φέρεται να έχει κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη προκαλεί αίσθηση. Η βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ, που έχει ταχθεί υπέρ της προσφυγής στην Χάγη, εμφανίζεται να δηλώνει στα "Νέα" ότι «τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες για μας, όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελλορίζου, αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου»....
Συγκεκριμένα, όπως έγραψε ο  δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος στην στήλη του στα ΝΕΑ, η κ. Μπακογιάννη επικοινώνησε μαζί του και ενημερώνοντάς τον για τις θέσεις της μεταξύ άλλων ανέφερε:  «Πρέπει να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μεταξύ μας προβλήματα, να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή «με άλλο μάτι», και να κατανοήσουμε ότι τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες για μας, όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελλορίζου, αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου».


Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2020 | 1:36 pm


ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙ ΣΤΟ 1142

Διαβάστε το ΕΞΑΙΡΕΤΟ κείμενο του Χαριτόπουλου.
Σάλο έχει προκαλέσει στα social media o Διονύσης Χαριτόπουλος με το άρθρο του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" υπό τον τίτλο 1142 χαρακτηρίζει όποιον κάνει καταγγελία για το τσιγάρο"σπιούνο" και "χαφιέ" ενώ τον συγκρίνει με τον Εφιάλτη και τον Πήλιο Γούση.
Μάλιστα, όπως γράφει συγκεκριμένα: "Πολύ θα ήθελα να γνωρίσω έναν που παίρνει τηλέφωνο στο 1142 για να καταγγείλει ότι κάποιος συμπολίτης του καπνίζει. Να τον δω πώς είναι, δηλαδή, τι φοράει, πώς μιλάει, έχει δυο χέρια και δυο μάτια ή μήπως στο κούτελο γράφει σπιούνος για να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε;" ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι "αν περάσεις τη γραμμή και καλέσεις το 1142, μεταβάλλεσαι σε όργανο των μηχανισμών καταστολής και απεμπολείς την ιδιότητα του πολίτη. Είσαι νέτα σκέτα χαφιές. Κι όσο κι αν προσπαθήσεις να το εξωραΐσεις, αυτό δεν αλλάζει: χαφιές κατάπτυστος" γράφει μεταξύ άλλων προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Αναλυτικά το άρθρο του Δ. Χαριτόπουλου στην "Εφημερίδα των Συντακτων":

Πολύ θα ήθελα να γνωρίσω έναν που παίρνει τηλέφωνο στο 1142 για να καταγγείλει ότι κάποιος συμπολίτης του καπνίζει. Να τον δω πώς είναι, δηλαδή, τι φοράει, πώς μιλάει, έχει δυο χέρια και δυο μάτια ή μήπως στο κούτελο γράφει σπιούνος για να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε;
Στο σχολείο μάθαμε για τον Εφιάλτη, τον Πήλιο Γούση, ζήσαμε το καρφί της τάξης, ακούσαμε για χαφιέδες της Κατοχής και της δικτατορίας, αλλά είναι άλλο να τον δεις μπροστά σου ζωντανό τον πατενταρισμένο ρουφιάνο. Αναρωτιέσαι από τι σπίτι βγήκε, τι του συνέβη και μισεί την κοινωνία, τι μόλυνση έχει υποστεί η ψυχούλα του, αν κάνει και τα παιδιά του σαν τα μούτρα του.
Αμφιβάλλω ότι θα γνωρίσω ποτέ κάποιον καταδότη, αλλά δεν πειράζει, ξέρω τους «πολιτισμένους» και τους «κοσμοπολίτες», που έδωσαν το έναυσμα γι’ αυτόν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, να πρέπει να φυλαγόμαστε από τον διπλανό μας. Και καμαρώνουν οι γελοίοι. Δεν έχουν καταλάβει τι κάνουν.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ναζιστικό καθεστώς μελετήθηκε όσο κανένα άλλο. Μία παράμετρος που εντυπωσίασε τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος που ασκούσε επί των πολιτών. Ενώ η αστυνομία ήταν σχετικά ολιγάριθμη, είχε κατορθώσει να ασκεί πλήρη εποπτεία στη ζωή πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων.
Όπως διαπιστώθηκε, αυτό η γερμανική αστυνομία το είχε πετύχει μεταβάλλοντας τους πάντες σε πληροφοριοδότες της. Έστρεψαν τους ανθρώπους το έναν εναντίον του άλλου. Αν η γκόμενα που έμπαζες σπίτι ήταν, ας πούμε, κοκκινομάλλα, η γειτόνισσα που παρακολουθούσε πίσω απ’ την κουρτίνα, σε κάρφωνε αμέσως ότι τραβιέσαι με Εβραία. Δυστυχώς το ίδιο φαινόμενο επαναλήφθηκε μεταπολεμικά σε αρκετά απολυταρχικά καθεστώτα. Η ταινία «Οι ζωές των άλλων» ήταν μια καλή δόση του ζόφου και της παράνοιας που επικράτησε. Καταστράφηκαν άνθρωποι, λεηλατήθηκαν ζωές, κοινότητες αποδιοργανώθηκαν.
Τώρα, όπως ξέρουμε, εναντίον των καπνιστών έχει εξαπολυθεί πογκρόμ. Οι εντεταλμένοι αρθρογράφοι και σχολιαστές δεν αρκούνται στην καταδίκη του καπνίσματος ως συνήθειας ανθυγιεινής. Επιχειρούν να μειώσουν και ηθικά τους καπνιστές ως «απολίτιστους», «σιχαμερούς», «οπισθοδρομικούς» κ.λπ., να τους στερήσουν κάθε δικαίωμα αντίλογου και προσωπικών επιλογών.
Εξωφρενικό, αλλά συμβατό με το εξουσιαστικό ήθος που ανέκαθεν ψεύδεται, σπιλώνει και τρομοκρατεί για να επιβληθεί.
Ομως το 1142 τι το θέλανε; Ήταν αναγκαία αυτή η προστυχιά;
Ξέρουμε πως κάθε εξουσία επιδιώκει «συμμορφούμενους» υπηκόους. Αν όμως περάσεις τη γραμμή και καλέσεις το 1142, μεταβάλλεσαι σε όργανο των μηχανισμών καταστολής και απεμπολείς την ιδιότητα του πολίτη. Είσαι νέτα σκέτα χαφιές. Κι όσο κι αν προσπαθήσεις να το εξωραΐσεις, αυτό δεν αλλάζει: χαφιές κατάπτυστος. Κι επειδή η μια υπακοή φέρνει την άλλη, αν αύριο αποφασιστεί ότι οι χοντροί είναι ασύμφοροι στην οικονομία ή μια έρευνα αποφανθεί ότι οι καράφλες γυαλίζουν προσβλητικά, τι κάνουμε;
Αντε... αγαπηθείτε, και καλή σταδιοδρομία.

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2020 | 1:25 pm


ΜΑΣ ΛΕΝΕ... "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΤΟ BREXIT"....

Ακόμη και το ΔΝΤ το ομολογεί: The IMF has predicted the UK economy will grow faster than any other major EU economy over the next two years...(Το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτυχθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη σημαντική οικονομία της ΕΕ κατά τα επόμενα δύο χρόνια ..)

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2020 | 1:15 pm


"ΆΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»: ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΆΟΥΣΒΙΤΣ ΠΟΥ ΤΑ ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Γιόζεφ Μένγκελε ονομαζόταν ο διαβόητος γιατρός του Άουσβιτς που έγινε γνωστός ως «Άγγελος του θανάτου» εξαιτίας των αποτρόπαιων πειραμάτων που έκανε στους κρατουμένους και υπολογίζεται ότι εξαιτίας του πέθαναν 40.000 άνθρωποι.
Ο Μένγκελε είχε σπουδάσει Ιατρική και είχε κάνει διδακτορική διατριβή για τη φυλετική μορφολογία. Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν ήδη στις τάξεις του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ και στρατολογήθηκε στη Βέρμαχτ. Το 1943 ενώ πολεμούσε στο Ανατολικό Μέτωπο τραυματίστηκε και επέστρεψε στη Γερμανία. 
Ήταν η αρχή του κακού. Τότε διορίστηκε γιατρός του στρατοπέδου εξόντωσης στο Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου και ξεκίνησε τα φρικιαστικά πειράματα,

Τα πειράματα 
Ο Μένγκελε ενδιαφερόταν για τις φυλετικές διακρίσεις και χρησιμοποίησε τους αιχμαλώτους για να θεμελιώσει της θεωρίες του και να βρει τρόπους  να αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί τα εμπόδια που συναντούσαν στη διάρκεια του πολέμου. Για να βρει έναν τρόπο προκειμένου το ανθρώπινο σώμα να αντιμετωπίζει το πόλικο ψύχος που συνάντησαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της μάχης του Στάλινγκραντ,  έβαζε τους κρατούμενους σε δεξαμενές με παγωμένο νερό ή τους ζητούσε να περπατήσουν γυμνοί έξω από το στρατόπεδο σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός.  Όταν η θερμοκρασία του σώματος έπεφτε, οι κρατούμενοι άρχιζαν να χάνουν τη συνείδησή τους και στο τέλος πέθαιναν ουρλιάζοντας από τους πόνους.
Σε άλλες περιπτώσεις λίγο πριν πεθάνουν τους έβαζαν σε βραστό νερό με αποτέλεσμα η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας να τους προκαλέσει ένα βασανιστικό θάνατο. Επίσης χορηγούσε καυτό νερό με σωλήνες στο στομάχι τους, στην ουροδόχο κύστη και το έντερο.
Για να ανακαλύψει το μέγιστο ύψος που θα μπορούσαν να επιβιώσουν οι πιλότοι της Γερμανικής πολεμικής αεροπορίας έβαζε τους κρατούμενους σε ειδικό θάλαμο χαμηλής πίεσης στον οποίο μετρούσαν τον χρόνο που θα άντεχαν χωρίς οξυγόνο. Οι περισσότεροι πέθαιναν βασανιστικά από ασφυξία. Μάλιστα, πολλές φορές τους άνοιγαν το κρανίο όσο ήταν ακόμη ζωντανοί, προκειμένου να διαπιστώσουν τις μεταβολές του εγκεφάλου από την έλλειψη οξυγόνου.
Η ομάδα του Μένγκελε κολλούσε τους κρατουμένους με φυματίωση, κίτρινο πυρετό, χολέρα, τύφο, ελονοσία, ηπατίτιδα, ευλογιά, διφθερίτιδα ή χολέρα και στη συνέχεια δοκίμαζε τα φάρμακα που θα γιάτρευαν την ασθένεια, τα οποία τις περισσότερες φορές τους σκότωναν. Υπό την καθοδήγηση του Μένγκελε, οι γιατροί της ομάδας του έκαναν μαζικές στειρώσεις, χορηγούσαν δηλητήρια, έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία, έβαζαν αιχμαλώτους σε θαλάμους με χημικά αέρια και δεκάδες ακόμα αποτρόπαια εγκλήματα. Μάλιστα, όσοι δεν πέθαιναν από τον πόνο, τους οδηγούσαν στο τραπέζι ανατομίας όπου τους θανάτωναν με ένεση χλωροφορμίου στην καρδιά. 
Τα ανατριχιαστικά πειράματα αφαίρεσαν τη ζωή από χιλιάδες κρατούμενους και συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του πολέμου. Το 1945 ο διαβολικός Γιόζεφ Μένγκελε συνελήφθη από τους Αμερικανούς όμως αφέθηκε ελεύθερος επειδή δεν τον αναγνώρισαν.
Το κυνήγι του «Αγγέλου του θανάτου» 
Αμέσως μετά τη σύλληψή του παρέμεινε στο Γκίνσμπουργκ και έζησε ανενόχλητος για τα επόμενα 5 χρόνια. Όταν διάσημοι κυνηγοί Ναζί ανέλαβαν τον εντοπισμό των εγκληματιών για να τους οδηγήσουν σε δίκη για τα εγκλήματά τους, ο Μένγκελε διέφυγε στη Λατινική Αμερική. Με πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες έζησε κρυμμένος στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, την Παραγουάη, τη Βραζιλία, την Ιταλία ενώ τη δεκαετία του '60 βρέθηκε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κύθνο. Μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, Μάρθα, νοίκιαζε ένα δωμάτιο στο  Μέριχα απ'όπου έφυγε μια ημέρα πριν καταφθάσει στο νησί δημοσιογράφος του Spiegel, τον οποίο είχε στείλει ο κυνηγός των Ναζί, Σιμόν Βίζενταλ. Έζησε κυνηγημένος μέχρι το τέλος της ζωής του ενώ ποτέ δεν τιμωρήθηκε για τις φρικαλεότητες που έκανε χιλιάδων ανθρώπων. Πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 1979.

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2020 | 1:11 pm


ΛΑΜΙΑ: Η ΓΙΑΓΙΑ-ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΠΟΥ ΑΝΑΣΥΡΕΙ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία από τις πιο συγκινητικές εικόνες που βλέπει κανείς οδηγώντας και μπαίνοντας μπαίνοντας στην πόλη της Λαμίας.
Παρατηρεί κανείς μια γιαγιά υπερήλικη φορτωμένη στην πλάτη της μια στοίβα πουρνάρια. Με το μαντήλι στο κεφάλι, τη ρόμπα, την ποδιά και το μπαστούνι της.  Όπως όλες εκείνες οι παλιές γιαγιάδες. Σιωπηλή και αδιαμαρτύρητη τραβάει το δρόμο, σκυφτή από το βάρος του φορτίου. 

Μια εικόνα από άλλη εποχή, που όλα μετρούσαν με διαφορετικές παραμέτρους. 

Σαν όλες εκείνες τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, που στάθηκαν παλικάρια στα πραγματικά δύσκολα, στον πόλεμο, στην πείνα, στις κακουχίες. 
Παππούδες και γιαγιάδες που αγωνίζονταν και επιβίωναν και τα κατάφερναν. Με μόνα όπλα τη δύναμη της ψυχής τους και
τα δυο τους χέρια. Με αυτά τα όπλα δούλευαν τη γη, με αυτά έφτιαχναν τα σπιτικά τους, το φαί τους, τη ζεστασιά τους. 
Συνέχεια στο lamianow.gr


Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2020 | 1:11 pm


ITEA RUNNING TEAM: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ “ΛΕΒΑΔΟΣ MOUNTAIN TRAIL”

Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία εκκίνησης αγώνα στην Ελλάδα, δόθηκαν οι 2 εκκινήσεις για 5η συνεχή χρονιά  του “ΛΕΒΑΔΟΣ mountain trail την Κυριακή που μας πέρασε 19 Ιανουαρίου 2020. Στις δύο διαδρομές  πήραν εκκίνηση συνολικά 760 αθλητές. Η περιοχή των πηγών και του φαραγγιού του ποταμού Έρκυνα στην Λιβαδειά -(που ονομάζεται Κρύα) αποτελεί περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους με τα γάργαρα νερά να κυλάνε σε επίπεδα διαμορφώνοντας καταρράκτες, ενώ πλατάνια και πλούσια βλάστηση συμπληρώνουν την εικόνα-  πλημμύρησε από αθλητές συνοδούς και επισκέπτες !  Η ομάδα του ITEA RUNNING TEAM
εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτριος Ζιακόπουλο οποίος κατέλαβε την 6η θέση στη διαδρομή των 10,8χλμ με χρόνο 1:00:52.

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2020 | 12:32 pm


ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΙΕΡΩΜΕΝΟ

Η είδηση είναι, κατά τη γνώμη μου, κορυφαία: ιερέας συνελήφθη στην Πάτρα επειδή πυρπολούσε τις νύχτες  κατασκευές που ετοιμάζει ο δήμος για το γνωστό καρναβάλι της πόλης. 
Συνάντησε τυχαία τον παππού του;
Δεν ξέρω αν το γεγονός θα θεωρηθεί κάποτε «ιστορικό», εφόσον ακολουθήσουν και άλλα, πολλά παρόμοια κρούσματα ένοπλης δράσης ιερωμένων. Οπωσδήποτε, όμως, είναι η πρώτη φορά που έχουμε αντάρτικο πόλης από την Εκκλησία, με την πολύ γενική έννοια του όρου – όπως ακριβώς θα λέγαμε «από την Αριστερά», για την περίπτωση μιας ακροαριστερής τρομοκρατικής ενέργειας. Ταιριάζει στο μοντέλο του αντάρτικου πόλης και το ότι ο συλληφθείς ιερωμένος είναι μόλις 40 ετών – πολιτικά, δηλαδή, λογίζεται ως «παιδί».

Από το σχετικό ρεπορτάζ της «Κ», χθες, με συγκινεί ιδιαιτέρως η λιτή, αλλά τόσο δυνατή εικόνα που μας δίνει η πρόταση: «Ο ιερέας έβαλε φωτιά στην καρναβαλική κατασκευή,
και αμέσως μετά έσπευσε να εξαφανιστεί». Τον φαντάζομαι με σηκωμένα τα ράσα να καλπάζει μέσα στη νύχτα και, από τα ακουστικά που τον συνδέουν με το κινητό του, να ακούει το «Δεν παραχαράσσεται». Στη φοβερή μείξη, βέβαια, του dj Ignacio, που μπορεί να την αγνόησε η Μύκονος, αλλά έκανε θραύση πέρυσι στα κλαμπ της Ιμπιθα…
Ο φίλος μας
Τον έχω έγνοια –γιατί είναι και μεγάλος άνθρωπος, μη μας πάθει τίποτε– και παρακολουθώ τα νέα για τον «Ρόμελ της Λιβύης», τον ηρωικό στρατάρχη Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), που τον έχουμε κατά κάποιο τρόπο αναλάβει υπό την προστασία μας και τον στηρίζουμε πολιτικά. (Το σύνδρομο Οτσαλάν; Μια σκέψη που περνά από το μυαλό...).

Προχθές, λοιπόν, ο ανταποκριτής του Middle East Eye στην Αγκυρα μετέδωσε μέσω Τwitter ότι ο πρόεδρος Σίσι της Αιγύπτου είναι δυσαρεστημένος με τον «Ρόμελ της Λιβύης» και επιθυμεί την αντικατάστασή του. Πρόσφατα, μάλιστα, ακύρωσε και μια συνάντηση που είχε μαζί του. Κατά τις πληροφορίες αυτές (η πηγή των οποίων είναι στην Αγκυρα, θυμίζω), αιτία της δυσαρέσκειας είναι οι στρατιωτικές ήττες του LΝA, δηλαδή η αποτυχία της στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη, με τα μέτρα που θα την ήθελε η Αίγυπτος.

Αλλού όμως (στον Independent, για όσους ενδιαφέρονται), διαβάζω ότι το βασικό πρόβλημα του Χαφτάρ, που υποσκάπτει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων και η υποχρέωση να πληρώνει κάθε μήνα 70.000 μισθούς στους στρατιωτικούς. Η βοήθεια των συμμάχων του δεν είναι οικονομική, οπότε αναγκάζεται να τα βρει μόνος του. Εχει φτιάξει, λοιπόν, μια Επιτροπή Δημοσίων Εργων και Στρατιωτικών Επενδύσεων, στην οποία έχει συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία της χώρας, που υπολογίζονται στην αξία του ενός δισ. δολαρίων και, μέσω αυτής, συγκεντρώνει ληστρικά όλες τις πηγές προσόδων της περιοχής που ελέγχει. Κυριότερη αυτών το λαθρεμπόριο πετρελαίου, που πέρυσι υπολογίστηκε στα 5 δισ. δολάρια. Το κάνει όλο αυτό για να χρηματοδοτεί τον στρατό του, όμως και επειδή προσπαθεί συνειδητά να αντιγράψει το μοντέλο οικονομικής ανεξαρτησίας του αιγυπτιακού στρατού, που είναι κράτος εν κράτει, με δικές του επιχειρήσεις, επενδύσεις κ.λπ. 
Βίοι παράλληλοι
Ο Ζουράρις είναι μια εικόνα από το μέλλον του Βαρουφάκη. Τους χωρίζει μια γενιά τουλάχιστον, αλλά και οι δύο είναι περιπτώσεις ναρκισσιστών του ακραίου τύπου (με την έννοια την καθημερινή, όχι την ψυχιατρική), για τους οποίους το να ξεχωρίζουν από τη μάζα είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης.

Στην περίπτωση της προεδρικής εκλογής, λ.χ., ο πρόεδρος Βαρουφάκης δεν άντεχε να συνταχθεί με την πρόταση που ικανοποιούσε τους περισσότερους (ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ), έτσι πρότεινε μία ανυποψίαστη γυναίκα, χωρίς προηγουμένως να τη ρωτήσει. Παρομοίως και ο Ζουράρις. Δεν ψήφισε την Κ. Σακελλαροπούλου, επειδή ο Μητσοτάκης έχει εξυβρίσει την όλη πολιτική και πνευματική σταδιοδρομία του (δικά του λόγια αυτά) και δεν έχει ζητήσει συγγνώμη. Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου; Αφήστε ότι προδίδει τεράστια οίηση: ο Ζουράρις αισθάνεται σαν να είναι ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄ και να έχει απέναντι του τον Φίλιππο Δ΄ της Γαλλίας. (Τον σώζει, βέβαια, ότι είναι αστείος...). Τέτοια οίηση συνήθως τη βλέπεις σε παιδιά. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, ότι ως δικαιολογία είναι παιδαριώδης.

Εχουν πολλά κοινά. Φέρ’ ειπείν, και οι δύο σταδιοδρόμησαν στην πολιτική ως ψευδοσοφοί, βασιζόμενοι στο παράδοξο και στο ακαταλαβίστικο. Εν πάση περιπτώσει, ο Πλούταρχος του μέλλοντος, σε δυο-τρεις αιώνες από τώρα, ελπίζω να εξιστορήσει εκ παραλλήλου τους βίους των δύο αυτών πολιτικών. Ανήκουν σε διαφορετικές εποχές και είναι φτιαγμένοι από διαφορετικά υλικά, αλλά ο τύπος είναι ο ίδιος.

Κήρυξε την επανάσταση
Αλλο και τούτο! Από τη μικρή Γκρέτα το περίμενα, αλλά την πρόλαβε ο πρίγκιπας Κάρολος –ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου– και κήρυξε αυτός πρώτος την επανάσταση από το Νταβός. Σε τόνο ασυνήθιστα δραματικό για τον θεσμό που εκπροσωπεί, ο Κάρολος ζήτησε από τους παράγοντες της διεθνούς οικονομίας να προχωρήσουν σε αλλαγές «σε επαναστατικά επίπεδα και με επαναστατικούς ρυθμούς», για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Πώς πρόλαβε ο μπαγάσας και ύψωσε πρώτος το λάβαρο της επανάστασης; Ισως επειδή ταξίδεψε μέχρι το Νταβός με ηλεκτρική Τζάγκουαρ και έτσι έφθασε πρώτος, ενώ η μικρή Γκρέτα (που, φαντάζομαι, θα πήγε με τα πόδια, σαν καλή οικολόγος) έδινε μάχες με αρκούδες και λύκους στον δρόμο της, οπλισμένη μόνο με τη σφεντόνα της. Από κάτι τέτοια που κάνει ο Κάρολος, καταλαβαίνετε, πάντως, γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν λέει να αναπαυθεί...

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 6:26 pm


ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ "ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ" ΚΑΙ "ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟ ΜΕ ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΜΟ"

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
«Ο Χίτλερ επέστρεψε. Χωρίς σβάστικες και μουστακάκι...
Ομιλεί την...
αγγλική κι επαναλαμβάνει πως “μας το ζητεί η Ευρώπη”.
Καταδικάζει τις τραγωδίες του παρελθόντος,
για να νομιμοποιήσει τις οικονομικές γενοκτονίες που επιτελεί,
πάντα στο όνομα της αγοράς και της ελεύθερης μετακίνησης»
Diego Fusaro

"Why Europe needs more migrants"... Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να ειπωθεί!
Το "The Economist", του The Economist Group των οικογενειών Rothschild, Cadbury, Schroder, Agnelli, Layton... το όργανο του μεγάλου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου με έδρα το Λονδίνο, μας εξηγεί γιατί η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία κι η Ιταλία "έχουν ανάγκη για περισσότερους μετανάστες".
Με δεδομένο πως αυτοί οι τεμπέληδες κι αχάριστοι εργάτες των ευρωπαϊκών χωρών, οι ξενόφοβοι, οι ρατσιστές κι ομόφοβοι λαϊκιστές δεν αναπαράγονται πλέον γιατί δεν θέλουν να φέρουν στον κόσμο άλλους εξαθλιωμένους άνεργους ή μερικώς απασχολούμενους,
υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δραστικής έλλειψης εργατικών, αλλά κι επιστημονικών "χεριών".
Λιγότερα "χέρια" στην αγορά σημαίνει πως για να κρατούν καλούς τους εργαζόμενους, τ' αφεντικά τους θα πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για μισθούς, για κοινωνική ασφάλιση κι υπάρχουν ακόμη ορισμένα συνδικαλιστικά δικαιώματα  που δεν έχουν καταπατηθεί.
Κι αυτοί οι κερατάδες εργαζόμενοι δεν ταΐζονται πλέον με το αφήγημα των προσωπικών πολιτικών δικαιωμάτων για ζωόφιλους, γκέι, λεσβίες, ουδέτερο φύλο, ενοικιάσεις μήτρας για τεκνοθεσίες, καύσεις νεκρών κι άλλα τοιαύτα. Θυμούνται εκείνες τις εποχές των κοινωνικών δικαιωμάτων, της δημόσιας Παιδείας, της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της κοινωνικής προστασίας γενικότερα.
Τρόμος, πανικός!
Γι' αυτό έχουμε ανάγκη να μην σταματήσει η λαθρομετανάστευση. Να έρχεται στην "πολιτισμένη" δύση, στη μεγάλη δημοκρατική ευρωπαϊκή οικογένεια άφθονο φρέσκο κρέας μεταναστών για τα εργοτάξια μας, τα εργοστάσιά μας, τις μεγάλες αγροτικές φάρμες και ήδη εμείς στην Ελλάδα το γνωρίζουμε καλά, να έρχονται γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί κι άλλοι επιστήμονες από τρίτες χώρες... μιας και θα πληρώνονται με μισθούς χωρών προέλευσης γιατί είμαστε προοδευτικοί, αγαπάμε τους μετανάστες όπως αγαπάμε το κατοικίδιο μας. Άλλωστε έχουμε αλώσει τα συνδικάτα, τους αγοράσαμε τις ηγεσίες με θέσεις σε Δ.Σ. και οι πάλαι ποτέ συλλογικές συμβάσεις πάνε περίπατο.
Είναι αναγκαίοι νέοι σκλάβοι που πρέπει να φθάνουν σαν μυρμήγκια, ν' αναπαράγονται για ακόμη περισσότερους νέους σκλάβους που θα δέχονται μεροκάματα πείνας κι εξαθλίωσης και θα κατεδαφίζουν όλα τα δικαιώματα των ντόπιων εργαζομένων στις χώρες τους.
Νέοι δούλοι ικανοί να καταστήσουν την κοινωνία μας περισσότερο «πολυπολιτισμική», όπως ακριβώς προτείνει ο Σόρος, η ιμπεριαλιστική "αριστερά", οι "αλληλέγγυοι" της παγκοσμιοποίησης. Μια κοινωνία, χωρίς αμφιβολία, με λιγότερα δικαιώματα, ισότητα, χωρίς δικαιοσύνη.
Ωστόσο -αν και είναι ξεκάθαρο τι θέλει κι υλοποιεί το υπερεθνικό κεφάλαιο- με τη δεξιά να συναινεί σιωπηλά έχουμε μια μια "αριστερά" υποταγμένη στο κεφάλαιο που αντί να μιλάει για άμεση φραγή των συνόρων, με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων πολιτών μισθώνει ΜΚΟ κι Εκκλησίες για να αυξηθεί η παράνομη μετανάστευση, η διακίνηση των απελπισμένων για να γίνουν το φρέσκο κρέας του κεφαλαίου.
Ας "απολαύσουμε" τους Rothschild πως "τεκμηριώνουν" την "ανάγκη για περισσότερους μετανάστες":

Why Europe needs more migrants

Όταν οι κομμουνιστές ήταν κομμουνιστές κι έκαναν αριστερή μαρξιστική πολιτική δράση.
Τότε που οι κομμουνιστές κι οι αριστεροί δεν είχαν μετατραπεί σε υπαλλήλους των Ρότσιλντ, του κεφαλαίου και των τραπεζιτών, ήταν κάθετα ενάντιοι στη μαζική μετανάστευση.
Τα λόγια του ιστορικού κομμουνιστή ηγέτη της Γαλλίας, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, σήμερα θα αντιμετωπιζόταν από την κοσμοπολίτικη "αριστερά" των "Radical chic", της γνωστής πλέον "ιμπεριαλιστικής αριστεράς" του Σόρος, των "ανοιχτών συνόρων", των καρναβαλικών παρελάσεων gay pride, των επαγγελματιών "αντιρατσιστών" και "αντιεθνικιστών", των "αλληλέγγυων", των ΜΚΟ των "φιλάνθρωπων"... ως λόγια ενός φασίστα.

George Marchais, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας από το 1972 μέχρι το 1994, Ανοιχτή Επιστολή στην L’Humanité (όργανο του Κ.Κ.Γ.), 6 Γενάρη 1981.
«Εργοδοσία και γαλλική κυβέρνηση προστρέχουν στη μαζική μετανάστευση όπως σε άλλες εποχές με την εμπορία μαύρων για να έχουν εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους, για υπερεκμετάλλευση και χαμηλές αμοιβές.
Χάρη σε αυτό, πραγματοποιούνται μεγαλύτερα κέρδη και ασκούνται πιο έντονες πιέσεις στους μισθούς, τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, τόσο των μεταναστών όσο και των Γάλλων. […]
Η μετανάστευση πρέπει να σταματήσει αν δεν θέλουμε να καταδικάσουμε άλλους εργαζόμενους στην ανεργία. […]
Για να είμαστε ακριβέστεροι: πρέπει να σταματήσουμε τη μετανάστευση, τόσο την παράνομη όσο κι αυτή την επίσημη, αλλά να μην απομακρύνουμε τους μετανάστες που είναι ήδη παρόντες στη Γαλλία. […]
Σε όσους βρίσκονται ήδη τώρα σε πραγματικά γκέτο, όπου στιβαγμένες οικογένειες με διαφορετικές παραδόσεις, γλώσσες και τρόπους ζωής, το αποτέλεσμα είναι εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών διαφορετικής προέλευσης κι ολοένα και πιο δύσκολες σχέσεις με τους Γάλλους.
Καθώς η συγκέντρωση αυξάνεται, οι στεγαστικές ελλείψεις επιδεινώνονται, ενώ η κοινωνική στέγαση γίνεται όλο και πιο δύσκολη στην πρόσβαση για τις οικογένειες των Γάλλων εργαζομένων.
Το κόστος της βοήθειας προς τους μετανάστες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας κι εξαθλίωσης καθίσταται ολοένα και περισσότερο μη βιώσιμη για τους προϋπολογισμούς των πληττόμενων Δήμων, καθόσον οι περισσότεροι Δήμοι κατοικούνται από (Γάλλους λαϊκών στρωμάτων) πολίτες εργάτες και υπαλλήλους. Το σχολείο δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση, συσσωρεύοντας καθυστερήσεις μάθησης, τόσο για τα παιδιά των μεταναστών όσο και για τα παιδιά των Γάλλων εργαζομένων[…]Τα επίπεδα δημόσιας τάξης έχουν ξεπεράσει τα όρια. Δεν είναι πλέον δυνατό να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις εάν στην αφόρητη κατάσταση που δημιουργείται από τη ρατσιστική πολιτική των αφεντικών και της κυβέρνησης δεν τεθεί ένα τέλος.»
  "Ξενοφοβία", "εθνικισμός", "εθνικοσοσιαλισμός", "νεοφασισμός", "ρατσισμός"... "Rouge-brune", "national-bolsceviques", "socialisme national", " nationaliste-revolutionnaire", "Nouvelle Droite";
ΟΧΙ!  Είναι ο Georges Marchais,* ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και δεν γράφτηκε για την Ελλάδα του σήμερα, αλλά το 1981..

19 Νοε 1997 - Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ γνωστοποίησε ότι αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ, αναχωρεί σήμερα Τετάρτη 19.11.97 για το Παρίσι για να παρευρεθεί στην κηδεία του πρώην Γενικού Γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ζορζ Μαρσέ... Ριζοσπάστης, "Ζoρζ Μαρσέ"

Ενδεικτική σταχυολόγηση...
Καταπέλτης ο Marco Rizzo, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας (αδελφού κόμματος του ΚΚΕ): "Οι μετανάστες χρειάζονται για να καταργήσουν τα δικαιώματα"
Λες κι υπάρχει ένα "κέντρο συντονισμού" της προπαγάνδας του κεφαλαίου...** "Ρεσάλτο", Περιοδικό Πολιτικής και Πολιτισμικής Παρέμβασης: Αναρτήσεις για το Μεταναστευτικό
"Η λαθρομετανάστευση χρησιμοποιείται αφ’ ενός ως απεργοσπαστικός μηχανισμός αφ’ ετέρου με τον εργατικό υπερπληθυσμό – πλεόνασμα που δημιουργεί ρίχνει το επίπεδο ζωής σε κατάσταση δουλοπάροικου...
Ο μετανάστης ανταγωνίζεται τον ντόπιο εργάτη και σιγά σιγά αναγάγει το μεροκάματο στο δικό του επίπεδο. Είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο του κεφαλαίου...
Σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών είναι η διατήρηση της δουλείας και η ακύρωση όλων των διεκδικήσεων των ντόπιων εργατών για μισθούς και συνθήκες εργασίας...
Οι μεταναστευτικοί νόμοι είναι τα μανιφέστα των εργοστασιαρχών...
Η μετανάστευση διαιρεί την εργατική τάξη της χώρας υποδοχής σε τόσα εχθρικά στρατόπεδα όσες και οι εθνοφυλετικές ομάδες διότι η κάθε μία καταλαβαίνει μόνο τον εαυτό της. Έτσι αναστέλλεται η εργατική επανάσταση και διαιωνίζεται η καπιταλιστική κυριαρχία..."

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 9:49 am


ΕΠΕΙΔΗ Ο ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΕΤΙΚΟΣ...

Ξαμολύθηκαν τα συριζοτρόλ και πουλάνε σανό για την εξίσωση των πτυχίων...
Επειδή ο Γκαιμπελισμος τους είναι εμετικός να μας πουν τι πέρασε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11/4/2018 και ποιοι κυβερνούσαν τότε

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 9:49 am


ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ - ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 13Η ΣΥΝΤΑΞΗ


         Ανακοίνωση 
«Στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και μετά την πλήρως αποτυχημένη παρέμβαση της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναμέναμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Το σχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση της Ν.Δ, δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Περιλαμβάνει μόνο αποσπασματικού χαρακτήρα ρυθμίσεις. Όμως χωρίς νέους πόρους και με αναιμική ανάπτυξη δεν μπορεί να υποδομηθεί ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα. Και αντίθετα δημιουργούνται και νέες αδικίες.
Αλλά η ΝΔ δεν παρουσιάζει κανένα σχέδιο για άντληση νεών πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά ούτε και μακροχρόνιο σχεδιασμό για την κρίση υπογεννητικότητας που εντείνει τα προβλήματα.
Ειδικότερα:

Απομακρύνεται η προοπτική καταβολής της κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους. Θέμα για το οποίο το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου.
Απουσιάζει κάθε μέριμνα για την επαναφορά του ΕΚΑΣ, ως κατώτερο εγγυημένο εισόδημα για τους συνταξιούχους.
Ακυρώνεται ακόμη και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία επαγγελματικών ταμείων στα πλαίσια του δεύτερου πυλώνα, μέσα από την ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ.
Διατηρούνται αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου και οι διαφορές μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να παραμένουν στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας.
Το Κίνημα Αλλαγής θα παρουσιάσει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο να αρθούν οι αδικίες και να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα δίκαιο, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης , με σταθερούς και απόλυτα διαφανείς κανόνες».

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 9:40 am


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΘΕΜΑ: Απάντηση στη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

 

Όσες φορές η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ασκήσει το αντιπολιτευτικό της καθήκον με διαστρέβλωση των γεγονότων, ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Δ. Μπούγας, με άμεσες ανακοινώσεις του, τους διέψευσε και κατέδειξε τις τεράστιες ευθύνες τους.
Με χθεσινή του ανακοίνωση αποκάλυψε την έλλειψη σεβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Φωκίδας προς τους νέους που θέλουν να σπουδάσουν και τις οικογένειές τους, καθώς και την αδιαφορία τους για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία που παρέθεσε η Υπουργός Παιδείας στη Βουλή. Με νέα ανακοίνωσή της η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, αντί συγγνώμης,
επαναλαμβάνει υποκριτικά την αγανάκτησή της για την αναστολή λειτουργίας Τμημάτων που ουδέποτε στην πραγματικότητα υπήρξαν και δε μπορούσαν να λειτουργήσουν.


Τους υπενθυμίζουμε ότι η συνειδητή χρήση ψεύδους για παραπλάνηση του λαού είναι πολιτική απάτη. Η επιμονή στο ψέμα που αποκαλύπτεται είναι πολιτικός εξευτελισμός.  


Πολιτικό γραφείο
Ιωάννη Δ. Μπούγα
Βουλευτή Φωκίδας, Αν. Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου


Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 9:32 am


ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΝΙΚΑΚΙΟΥ

Σ' ένα ιδιαίτερα ζεστό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Κοινότητα μας παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φωκίδας Κ.Κ. Θεόκτιστου και των σεβαστών πατέρων, Ιερέα Δημητρίου και Ιερέα Βασιλείου, του Αντιπεριφερειάρχη Γεωργίου Δελμούζου του Περιφερειακού συμβούλου Δρόσου Παρασκευά , των Αντιδημάρχων Νικόλαου Λουπάκου  & Χάρη Αγαπητού  του προέδρου της ΔΕΥΑ Σωτήρη Σωτηρόπουλου, του Δημοτικού συμβούλου Νικόλαου Κατσιούλη,
του Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Σερνικακιωτών, του Δ.Σ. Συλλόγου Γυναικών Σερνιακακίου, του Δ.Σ. της Διεθνής Ένωσης Αστυνομικών (IPA) Φωκίδας, της Προέδρου Τσινταβή Παρασκευής και των Κοινοτικών Συμβούλων Σερνικακίου Μαρίνου Λύτρα  Αθανασίου Λύτρα &  Ευθυμίου Μαλαγράκη με τη συμμετοχή δεκάδων κατοίκων.


Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 9:28 am


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ


Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 9:28 am


ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ... ΣΤΙΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΧΡΕΟΥΣ!

«Αναμένεται από ολόκληρο τον ελληνικό λαό
ν' αποδείξει η Ελληνική Δικαιοσύνη την ανεξαρτησία της,
τόσο απέναντι στην εκτελεστική εξουσία,
όσο και απέναντι στις αφόρητες και απαράδεκτες επεμβάσεις
της γερμανικής κυβερνήσεως.
Ο λαός αναμένει και θα κρίνει»

Ανδρέας Παπανδρέου, Αύγουστος 1976


Πριν 44 ολόκληρα χρόνια μια χρυσή σελίδα της ελληνικής δικαιοσύνης, μια ιστορική απόφαση.
Τον Ιούλη του 1976 συνελήφθη στην Αθήνα ο Ρολφ Πόλε, ως τρομοκράτης για τις γερμανικές διωκτικές αρχές. Συνήγορος του ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος.
Δικαστές χωρίς εισαγωγικά και μάλιστα στην Ελλάδα της δεξιάς... Δικαστές που δεν συνέδεσαν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης με πολιτική καριέρα, ή εντολές ξένων υπερδυνάμεων, το 5μελές Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με την απόφαση 12 της 20ής Αυγούστου 1976 Απέρριψε το γερμανικό αίτημα για έκδοση του Πόλε.
Αναφέρει η... Απόφαση:
«[ο Πόλεήτο κατά το 1971 μέλος μιας επαναστατικής εξτρεμιστικής οργανώσεως, ήτις είχε πολιτικούς σκοπούς και απέβλεπεν εις ενεργόν δράσιν προς ανατροπήν του κρατούντος εις την Δυτικήν Γερμανίαν πολιτικού καθεστώτος και εις αγώνα από κοινού μετά των καταπιεζομένων εις όλον τον κόσμον, κατά του Ιμπεριαλισμού και του μονοπωλιακού Καπιταλισμού και εστρέφετο εν γένει κατά του πολιτικού κατεστημένου της Δυτικής Κοινωνίας».
Η πλειοψηφία του δικαστηρίου (τρεις στους πέντε) έκρινε ότι τα εγκλήματα για τα οποία είχε καταδικαστεί ο Πόλε στη Γερμανία (πλαστογραφία εγγράφων, απάτη, ληστεία, εκβίαση, ένοπλη αντίσταση κατά αστυνομικών οργάνων και εγκλήματα σχετικά με εκρηκτικές ύλες) συνάπτονται ευθέως προς τους πολιτικούς σκοπούς της οργάνωσης, κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται η έκδοσή του.
Σήμερα, "σωτήριον έτος 2020"... με μαφιόζικες εγκληματικές ενέργειες (35η ημέρα απεργίας πείνας, απαγόρευση επικοινωνίας με τους συνηγόρους του, απαγόρευση εξέτασης από γιατρό της Ρωσικής πρεσβείας κ.α.π.), απήγαγαν και παρέδωσαν στη Γαλλία τον Αλεξάντερ Βίννικ, με έφοδο αστυνομικών στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.
Δυόμισι χρόνια (κυβέρνηση Τσίπρα και κυβέρνηση Μητσοτάκη) κρατούμενος σε συνθήκες Γκουαντάναμο, στα πλαίσια μιας σε διατεταγμένη υπηρεσία Αντί-Ρωσικής υστερίας (αντικατάστησε τον αντικομουνιστική υστερία εναντίον της ΕΣΣΔ), απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τον Κοτζιά, εμπάργκο και κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παραβίαση κάθε λέξης του "αστικού" Συντάγματος, στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Αλεξάντερ Βίννικ σάπιζε στις φυλακές, μέχρι να βρεθεί ο/η θαρραλέος/α να "νομιμοποιήσει" το έγκλημα.
Χωρίς καν να του κοινοποιηθεί η τελευταία απόφαση του ΣτΕ (άντε τώρα να έχει το όποιο ηθικό κύρος η Σακελλαροπούλου), σύμφωνα με την συνήγορο του την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Βίννικ απήχθη και παραδόθηκε νύχτα στη Γαλλία.
Το περιοδικό "Ρεσάλτο" επισημαίνει: Μακάβριος δωσιλογισμός: Εξαφάνισαν τον Αλεξάντερ Βίνικ
Σήμερα, αμέσως μετά την απόφαση "εθνικής μνημονιακής ομοψυχίας" (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, σημειώνει μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος Λαμπρινή Θωμά:
«Άρχισε να ακούγεται το θέμα και να συνδέεται όλο και πιο στενά με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, οπότε έγινε του Γκουαντάναμο.
Αρπαγή, Μεταφορά στο Παρίσι, ενός ανθρώπου με εύθραυστη υγεία, στην 35η μέρα απεργίας πείνας (για δημοκρατία και δικαιοσύνη ας μη μιλάμε).
Και ακόμη οι πολιτικοί μας σιωπούν και κάνουν γαργάρες... (...)
Ο άνθρωπος αυτός παραδίδεται αμαχητί από ολόκληρη την πολιτική τάξη, δεξιά και "αριστερά", στον πιο κτηνώδη δικαστή, τις ΗΠΑ, με μια μικρή στάση στο Παρίσι. Παραδίδεται στους Αμερικάνους. Εκεί που αγωνιζόμαστε να μη παραδοθεί ο Ασανζ...».
«Ο Χίτλερ επέστρεψε. Χωρίς σβάστικες και μουστακάκι.
Ομιλεί την αγγλική κι επαναλαμβάνει πως “μας το ζητεί η Ευρώπη”.
Καταδικάζει τις τραγωδίες του παρελθόντος, για να νομιμοποιήσει τις οικονομικές γενοκτονίες που επιτελεί, πάντα στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και της ελεύθερης μετακίνησης»
Το 1976, ο Καθηγητής Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, επισήμανε για την υπόθεση Πόλε: «Το θέμα είναι καθαρά νομικό. Οι πράξεις για τις οποίες καταδικάσθηκε στη Γερμανία έγκυρα έχουν αποδοθεί από την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή διεπίστωσε πολιτικό κίνητρο στον Πόλε. Αυτό σημαίνει ότι οι πράξεις του συνιστούσαν μεικτό πολιτικό αδίκημα. Τα μεικτά πολιτικά αδικήματα υπάγονται στην απαγόρευση εκδόσεως. (...) Πρέπει να κατανοηθεί ότι η απόφαση περί μη εκδόσεως του Πόλε δεν σημαίνει πολιτική ταύτιση μαζί του, αλλά σεβασμό στις δικονομικές αρχές του κράτους δικαίου».
Ο τότε γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης δήλωνε:
«Ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε εκτιμήσεις σχετικά με την ορθότητα των κοσμοθεωρητικών αντιλήψεων και την αποτελεσματικότητα της τακτικής του, η δράση του Ρολφ Πόλε είναι καθαρά πολιτική. Οι Έλληνες έχουν πλούσια και πικρή πείρα για το πώς μετατρέπονται τα πολιτικά αδικήματα σε ποινικά».
Ο τότε πρόεδρος της ΕΦΕΕ Στέφανος Τζουμάκας ήταν σαφής:
«Η σπουδάζουσα νεολαία της Ελλάδος, η γενιά του Πολυτεχνείου, μέσα από τα βασανιστήρια της ασφάλειας και της ΕΣΑ, ξέρει τι περιμένει τον Ρολφ Πόλε αν εκδοθεί. Ολόκληρη η ελληνική νεολαία είναι σίγουρη για τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης και γνωρίζει -απ' τη νεοελληνική ιστορία τουλάχιστον- εκτελέσεις αγωνιστών εν ψυχρώ από δουλικές και υποτελείς ελληνικές κυβερνήσεις. Σ' αυτή την υπόθεση οι δικαστές του Αρείου Πάγου δεν είναι "εύκολο" για το θεσμό να αποφασίσουν όπως επί δικτατορίας. Λευτεριά στον αγωνιστή Ρολφ Πόλε»
Σήμερα ο επί δυόμιση χρόνια φυλακισμένος στα κάτεργα της ελληνόφωνης αποικίας, σε συνθήκες που αρμόζουν σε χούντες της Λατινικής Αμερικής, με κυβερνήσεις "αριστεράς" και δεξιάς και μετά 35 ημέρες απεργίας πείνας, χωρίς να του κοινοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ (Σακελλαροπούλου), απήχθη από τη χώρα.
Σήμερα δεν ισχύουν πλέον οι κανόνες της "αστικής δημοκρατίας" και το πολιτικό προσωπικό περί άλλων τυρβάζει.
Άλλες εποχές...
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, για λίγες ακόμη ημέρες πρόεδρος της Δημοκρατίας και "καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου", στη ραδιοφωνική εκπομπή «Ανεμολόγιο» του Κ. Λαβίθη (ΣΚΑΪ, 24 Φλεβάρη 2012), δηλώνει ότι στηρίζει την παραβίαση του Συντάγματος για να το υπερασπιστεί. Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος "Συνταγματικού Δικαίου" παραδέχεται την παραβίαση του "αστικού" Συντάγματος κι όχι μιας Λαϊκής Δημοκρατίας... για να το υπερασπιστεί (sic!), για να "σώσει" τη χώρα.
Η νέα πρόεδρος χρήζει διερμηνείας, μετάφρασης, γνώσεων και σπουδών υποκριτικής... για να κατανοήσουμε τι θέλει και τι δεν θέλει να πει (20 Δεκέμβρη 2018): ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!
«Η αστική δημοκρατία είναι ένα πτώμα. Πέθανε ακριβώς τη στιγμή που γραφόταν η διακήρυξη των "Δικαιωμάτων του Ανθρώπου", όπου εγγυάται τα πάντα εκτός από την κοινωνική ισότητα των ανθρώπων κι ένα πτώμα δεν έχει δικαίωμα να βρωμίζει την ατμόσφαιρα: πρέπει να θαφτεί. Το καθήκον των αληθινών επαναστατών είναι ν' ανοίξουν ένα τάφο και να ρίξουν μέσα την αστική δημοκρατία.»
Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν (1874-1922)

ΑΠΟ ΤΟ "PRESS-GRμέσω sibilla-gr
Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2020 | 6:23 pm


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΗΓΕ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η σαφώς εχθρική συμπεριφορά της Γερμανίας ίσως έχει και την καλή της πλευρά: ίσως αναγκάσει επιτέλους κάποιους στην Αθήνα να αντιληφθούν όσα συστηματικά και υποκριτικά κάνουν ό,τι δεν βλέπουν. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις σχέσεις με το Βερολίνο, μα κυρίως τους πραγματικούς κινδύνους μπροστά στους οποίους βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και τα παραμύθια για το τι θα κάνει η ΕΕ όταν αυτοί εκδηλωθούν.
Η απαράδεκτη για την Ελλάδα αμιγώς νεοαποικιακή αυτή διάσκεψη που οργάνωσε η Γερμανία απέτυχε
Αντί να φύγει από τη Λιβύη, ο Ερντογάν έφυγε τελικά από τη διάσκεψη για τη Λιβύη όπου είχε προσέλθει λέγοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα της πολιτικής, της διπλωματίας αλλά και τη στρατιωτική μας δύναμης σε θέματα που αφορούν τη Συρία, τη Μεσόγειο και τη Λιβύη».
Η απαράδεκτη για την Ελλάδα αμιγώς νεοαποικιακή αυτή διάσκεψη που οργάνωσε η Γερμανία απέτυχε. Οπως ήταν φυσικό. Και θα έπρεπε να είχε προκαλέσει μείζονα κρίση στις ελληνογερμανικές σχέσεις, κάτι που δεν συνέβη. Ομως αυτή η σαφώς εχθρική συμπεριφορά της Γερμανίας ίσως έχει και την καλή της πλευρά: ίσως αναγκάσει επιτέλους κάποιους στην Αθήνα να αντιληφθούν όσα συστηματικά και υποκριτικά κάνουν ό,τι δεν βλέπουν. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις σχέσεις με το Βερολίνο,
μα κυρίως τους πραγματικούς κινδύνους μπροστά στους οποίους βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και τα παραμύθια για το τι θα κάνει η ΕΕ όταν αυτοί εκδηλωθούν. Οπως είχε και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για τα Ιμια, όταν εκείνος ξενυχτούσε στα τηλέφωνα, οι Ευρωπαίοι κοιμόντουσαν.
Τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Πρώτον, η απειλή είναι πολύ πιο σύνθετη, πολύ πιο εκτενής και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας σε σχέση με τότε πολύ σημαντικά αναβαθμισμένη. Δεύτερον, τώρα οι Ευρωπαίοι δεν κοιμούνται.
Αντίθετα, στο μέτρο που η Ευρώπη είναι πλέον ακολούθημα της Γερμανίας, διευκολύνουν και νομιμοποιούν τον Ερντογάν, ό,τι κι αν λένε περί του αντιθέτου. Αυτό οδηγεί άμεσα στο συμπέρασμα ότι τη στιγμή της κρίσης η Ευρώπη του Βερολίνου όχι απλώς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την Ελλάδα και την κυριαρχία της ως δικό της θέμα, αλλά, αντιθέτως, θα επιχειρήσει να επιβάλει την προσφυγή σε συνθηκολόγηση για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τις Αγκυρας. Αυτό εξελίσσεται. Και η διάσκεψη του Βερολίνου ήταν ουσιαστικά το πρώτο στάδιο μιας τέτοιας πορείας. Στην Ευρώπη η μόνη δύναμη που θα αντιταχθεί σε αυτή την πολιτική είναι η Γαλλία. Και αυτή είναι και η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας στο πλαίσιο του πολιτικά σαθρού «κοινού» οικοδομήματος.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πλέον να τα θεωρεί αυτά δεδομένα, αν τουλάχιστον διδάχθηκε κάτι από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Συνεπώς, εκείνο που οφείλει να πράξει είναι να μην επιτρέψει σε κανέναν να θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη. Αν η χώρα υποχωρήσει έναντι της Τουρκίας, θα διαπράξει το βαρύτερο σφάλμα που μπορεί μια ελληνική κυβέρνηση να διαπράξει: από τέτοια υποχώρηση δεν υπάρχει επιστροφή. Και αν συμβεί, η επόμενη αντίστοιχη διάσκεψη δεν θα είναι πια για τη Λιβύη, αλλά για τον καθορισμό των όρων συρρίκνωσης της Ελλάδας από την Τουρκία.
Ο τούρκος πρόεδρος, που ξεκαθαρίζει ότι οι δυνάμεις της χώρας του δεν αποχωρούν από τη Λιβύη, θέλει να εξασφαλίσει την ελληνική υποχώρηση στο Αιγαίο μέσω της συμφωνίας του με τη χώρα. Δεν το κρύβει. Το φωνάζει: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι στη Λιβύη μέχρι τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο να αναγνωριστούν και η νόμιμη κυβέρνηση των Λιβύων, με τους ισχυρούς δεσμούς των 500 χρόνων με τη χώρα μας, είναι ασφαλής» είπε προχθές στην Κωνσταντινούπολη. Και η αναγνώριση αυτή τον ενδιαφέρει διπλά: θέλει να περισώσει το σύμφωνο που υπέγραψε και να αποκτήσει προτεκτοράτο. Πόσο πιο φωναχτά μπορεί να το πει;
Η Τουρκία δεν θα φύγει από τη Λιβύη. Οικοδομεί με ταχύτητα μια νέα αυτοκρατορία από εκεί μέχρι τη Συρία. Πήγε εκεί αφενός για να μπει στα πετρέλαια της χώρας και αφετέρου, κυρίως, για να πάρει το Αιγαίο. Δυστυχώς, η Γερμανία και η Ευρώπη είναι απολύτως έτοιμες να της το «δώσουν», όπως της έδωσαν τα πάντα μέχρι τώρα. Εμείς;

Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2020 | 8:44 am


ΘΡΑΣΟΣ! ΞΕΜΥΤΙΣΕ ΚΑΙ Ο (ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ) ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ...

Ύστερα από μακρά απουσία του, σε μια προσπάθεια να "ξεχαστούν" οι ευθύνες του για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2004-2009 που ήταν ο απόλυτος "τσάρος", ο Γ. Αλογοσκούφης ...ξεμύτισε πάλι. 
Και σε συνέντευξή του στο Action24 το βράδυ της Πέμπτης, προσπάθησε με θράσος να τα φορτώσει όλα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κολακεύοντας ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Προφανώς για να αποκτήσει την ανοχή του εν όψει της αναζήτησης καινούργιων ρόλων...
Όπως είπε συγκεκριμένα πιστεύει ότι τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης είναι σε καλό δρόμο και ότι η σημερινή κυβέρνηση  θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ανάπτυξη γιατί πιστεύει στις επενδύσεις, κάτι που προσπάθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ...

Επίσης ισχυρίστηκε ότι:

-το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε με την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.
-οι τράπεζες καταστράφηκαν λόγω των μεγάλων εκροών το 2010, 2012 και 2015 και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση που το 2010  δεν έλαβε μέτρα.

Καρφώνοντας εμμέσως τον Προκόπη Παυλόπουλο είπε ότι επί των ημερών της τότε κυβέρνησης δεν προσλήφθηκαν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι απλά μονιμοποιήθηκαν οι συμβασιούχοι (!!!).

Τάχθηκε απροκάλυπτα υπέρ της λαθρομετανάστευσης αφού προέβαλε τη θεωρία ότι το δημογραφικό μεγάλο πρόβλημα  θα λυθεί σε συνεργασία με το μεταναστευτικό καθώς είναι γνωστό ότι οι Ελληνες δεν γεννάνε τα τελευταία χρόνια.

Για τον εαυτό του ισχυρίστηκε υποκριτικά ότι "δεν επιδιώκει κάτι από την πολιτική" αν και είναι κοινό μυστικό ότι επιδιώκει να βρεθεί πάλι σε κάποια θέση. Και φυσικά δεν έκανε την παραμικρή αυτοκριτική αφού ψέλλισε απλώς ότι έγιναν και κάποια λάθη τότε αλλά χωρίς να πει οτιδήποτε άλλο...

Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2020 | 8:43 am


ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΔΟΥΡΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ

Μνήμες από την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα, θα ξυπνήσουν σήμερα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, όπου πρόκειται να ξεκινήσει η δίκη των κατηγορουμένων της υπόθεσης.
Εξηγήσεις, κατά περίπτωση για τα πλημμελήματα της πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβασης καθήκοντος διά παραλείψεως, θα δώσουν συνολικά 21 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους η τέως περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων, κ.ά.
Η δίκη θα διεξαχθεί ενώπιον του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και
οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπηθούν στο δικαστήριο από τους δικηγόρους τους.
Η πολύκροτη αυτή υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο έπειτα από πολύμηνες έρευνες των δικαστικών αρχών και κατόπιν διάταξης που είχε εκδώσει, μετά από προκαταρκτική εξέταση, η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.
Μέσα σε 66 σελίδες, η εισαγγελέας περιέγραφε καρέ – καρέ τι (δεν) έπραξαν οι εκπρόσωποι της περιφέρειας Αττικής, οι αρμόδιοι των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων, οι τότε Δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ώστε το συγκεκριμένο γεγονός να μην είχε τόσο καταστροφικά αποτελέσματα.
Η εισαγγελέας είχε διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στη σχετική διάταξη που εξέδωσε τα εξής: «Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ήτοι στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλίας - Νέας Περάμου - Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».
Ακόμη, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη ένας κρίσιμος παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην τεράστια καταστροφή ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων και η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων.
Ανεπάρκεια, που όπως διαπίστωσε η εισαγγελέας, οφείλεται είτε στην κατασκευή των έργων είτε στο μη καθαρισμό και συντήρησή τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Ακόμη, στη διάταξη γίνεται αναφορά στη μη καταγραφή των αυθαιρέτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων: «Αναφορικά με τις παραλείψεις επί των πολεοδομικών θεμάτων η Υ.ΔΟΜ (υπηρεσία δόμησης) των εμπλεκομένων δήμων δεν είχε ενεργοποιηθεί ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών μετά το προηγηθέν πλημμυρικό φαινόμενο του 2015, αλλά και ούτε οι αρμόδιοι φορείς προστασίας και αστυνόμευσης, δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε να έχει γίνει εκ μέρους τους κάποια σχετική ενέργεια για τον εντοπισμό και την καταγραφή αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η εισαγγελέας είχε αναφερθεί στη διάταξη της και στον χαρακτηρισμό του φαινομένου ως «θεομηνία», για να σημειώσει πως η άποψη αυτή «δεν δικαιολογεί κατ' ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη».
Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη «η ωριμότητα της οριστικής μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων και η ολοκλήρωσή τους θα επιδρούσε αποτελεσματικά στην πρόληψη και προστασία της πόλεως της Μάνδρας από την πλημμύρα, ενώ η καθυστέρηση που προέκυψε στη δημοπράτηση των εργασιών με υπαιτιότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πλημμύρας με την ταχύτατη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων».
Να σημειωθεί, τέλος, πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας τον περασμένο Μάρτιο και την άσκηση των διώξεων η δικογραφία διαβιβάστηκε στην αρμόδια ανακρίτρια, ενώπιον της οποίας κλήθηκαν σε απολογία όχι μόνο οι αρχικοί κατηγορούμενοι, αλλά και νέα πρόσωπα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας.
Οι 21 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με απευθείας κλήσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2020 | 8:43 am


ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Ο Κόδρινγκτον στο Ναυαρίνο είχε πάνω στο πλοίο του μεγαλοστέλεχος αγγλικής τράπεζας. Kαι οι Ρώσοι και οι Γάλλοι συνειδητοποίησαν πως οι Αγγλοι θα αλώνιζαν στο νέο κράτος αν μόνο αυτοί θα αντιστέκονταν, δίπλα στους Ελληνες, απέναντι στους Οθωμανούς
Η ανάλυση και η πρόβλεψη των εξελίξεων στηρίζεται στη βαθιά γνώση, στην εμπεριστατωμένη παρατήρηση και στην κοινή λογική. Πλην ίσως της απόλυτης γνώσης, τα υπόλοιπα είναι διαθέσιμα στον καθένα. Αυτό που ίσως λείπει κάποιες φορές είναι η πνευματική πειθαρχία και η εφαρμογή κάποιας μεθόδου σκέψης.
Εξετάζοντας τα όσα συμβαίνουν τελευταία στην περιοχή μας, κάποιες λογικές σκέψεις κι ενατενισμοί έρχονται στο προσκήνιο. Απέναντι σε έναν γείτονα θρασύ, που αξιοποιεί το γεωγραφικό και στρατιωτικό του βάρος δίχως δισταγμό για την προώθηση γυμνά των εθνικών του συμφερόντων, πώς αντιδράς; Ιδιαίτερα όταν αντικειμενικά το ειδικό σου βάρος (στρατιωτικά και διπλωματικά, λόγω πολλαπλών συμφερόντων που εξυπηρετούνται) στην διεθνή σκακιέρα,
μειονεκτεί. Γεωπολιτικά δηλαδή βρίσκεσαι σε δυσμενέστερη θέση.
Η μια λύση είναι ένα είδος «φινλανδοποίησης». Συνειδητοποιείς δηλαδή τα πλεονεκτήματα της άλλης πλευράς κι υιοθετείς πολιτικές κατευνασμού που σου εξασφαλίζουν κάποια συμφέροντα, αλλά κυρίως την ησυχία σου. Θέλει δηλαδή η Τουρκία ισχυρό περιφερειακό ρόλο, κι εσύ τη διευκολύνεις κατευνάζοντας τις μεταξύ σας εντάσεις με κάποια ανταλλάγματα για τις όποιες σου υποχωρήσεις. Μια τέτοια στάση ενθουσιάζει τους συμμάχους και τους εφησυχαστες, αλλά καλλιεργεί έντονη δυσαρέσκεια στον λαό σου, που αισθάνεται έντονα ταπεινωμένος.
Η άλλη λύση είναι στροφή προς τη γεωοικονομία. Αυτό που αποκαλώ «σύνδρομο του Ναυαρίνου». Η διορατικότητα του Μαυροκορδάτου εξασφάλισε την ανεξαρτησία της λιλιπούτειας τότε Ελλάδας. Με τον πανίσχυρο στρατό του Ιμπραήμ να κυριαρχεί στην Πελοπόννησο και τους Ελληνες να αλληλοσφάζονται αδιαφορώντας για την τραγικότητα των στιγμών, ο τότε πρωθυπουργός εξασφάλισε ένα πολύ μεγάλο δάνειο για την εποχή εκείνη από το Λονδίνο.

Ξαφνικά οι τύχες της Ελλάδας έκαναν πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους στην Ευρώπη. Οι εγγλέζοι τραπεζίτες έτρεμαν μήπως χάσουν τα χρήματά τους με την εξαφάνιση του ελληνικού κράτους. Ο Κόδρινγκτον στο Ναυαρίνο είχε πάνω στο πλοίο του μεγαλοστέλεχος αγγλικής τράπεζας. Kαι οι Ρώσοι και οι Γάλλοι συνειδητοποίησαν πως οι Αγγλοι θα αλώνιζαν στο νέο κράτος αν μόνο αυτοί θα αντιστέκονταν, δίπλα στους Ελληνες, απέναντι στους Οθωμανούς. Ετσι όλοι μπήκαν στη μάχη και βύθισαν τον αιγυπτιακό στόλο. Αν κι ανάμεσά τους υπήρχαν και γάλλοι αξιωματικοί κι εκπαιδευτές.
Η γεωοικονομία έσωσε τότε την Επανάσταση. Μπορεί να το κάνει και τώρα! Με κατάργηση παρεμβάσεων της γραφειοκρατίας και με ελάχιστους φόρους, η χώρα μπορεί να γεμίσει από διεθνείς επενδύσεις. Κίνδυνοι τότε για την Ελλάδα θα συνιστούν κίνδυνο για τα κεφάλαια που θα βρίσκονται και θα αβγατίζουν εδώ. Τη δουλειά μας τότε στις ξένες πρωτεύουσες θα την κάνουν οι διεθνείς επενδυτικοί όμιλοι, τσακίζοντας τις διαθέσεις όποιου μας επιβουλεύεται.
ΥΓ. Αποκαλύπτεται πως η Αγκυρα έχει ήδη στείλει πάνω από 3.000 εμπειροπόλεμους τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη. Ποιος ελέγχει πόσοι τέτοιοι έχουν εισχωρήσει στη χώρα μας με τα καραβάνια των «αναξιοπαθούντων» μεταναστών;

Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2020 | 8:39 am


ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;

Της Δρ. Άννας Κανδαράκη
«Είναι μέρες που δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι..» «Η διάθεση μου αλλάζει απότομα» «κάποια πρωινά ξυπνάω μ' ένα τεράστιο βάρος στο στήθος»... Κουβέντες που ακούω καθημερινά από θεραπευόμενους οι οποίες σχεδόν πάντα καταλήγουν στην ίδια ερώτηση: «μήπως έχω κατάθλιψη;» Η απάντηση από την άλλη είναι, σχεδόν πάντα, η ίδια:
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Το πρώτο που έχουμε να θυμόμαστε είναι ότι η κλινική κατάθλιψη είναι ένα σύνδρομο. Σύνδρομο σημαίνει ότι για να μπορέσει να γίνει η διάγνωση της θα πρέπει να συνυπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν αρκεί μια πεσμένη διάθεση, ένας σωματικός πόνος,
ή μια δυσκολία στον ύπνο για να μιλήσουμε για κατάθλιψη. Κάποια από τα πιο συχνά συμπτώματα, που θα πρέπει να μας ενεργοποιήσουν είναι τα εξής:
  • Διαταραχή στη διάθεση
  • Διαταραχή στην όρεξη
  • Διαταραχή στον ύπνο
  • Αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης και ματαιότητας
  • Έντονες αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό ( αυτοκτονικός ιδεασμός)
  • Ανηδονία – δυσκολία να πάρω ευχαρίστηση από πράγματα που προηγουμένως μου έδιναν
  • Σωματική κόπωση
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Απουσία ερωτικής επιθυμίας
Τα αίτια που μπορεί να κρύβονται από πίσω είναι πολλά και μοναδικά στην κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις και σίγουρα...να μην πέφτουμε στην παγίδα να μας κάνουμε διάγνωση μέσα επιστημονικά ή μη άρθρα! Η διάγνωση μιας τέτοια ψυχικής νόσου είναι αρκετά περίπλοκη και μπορεί να γίνει μόνο από ειδικό, κλινικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο.
Θυμηθείτε ότι όλοι μας έχουμε στιγμές δυσκολίας και παθολογίας, όλοι μπορούμε να «βουλιάξουμε» κάποιες φορές σε στενάχωρες σκέψεις και απογοητεύσεις. Οι στιγμές παθολογίας είναι μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού. Αυτό που θα πρέπει να μας ενεργοποιήσει είναι αν αισθανθούμε ότι δεν καταφέρνουμε να βγάλουμε το κεφάλι ξανά στην επιφάνεια για να πάρουμε ανάσα, ότι οι δύσκολες στιγμές είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ότι επηρεάζεται η λειτουργικότητα μας και αισθανόμαστε ότι χάνουμε τον εαυτό μας. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να ζητήσουμε βοήθεια . Το πρώτο αλλά και το πιο σημαντικό βήμα είναι η αναγνώριση της δυσκολίας, η φροντίδα στον εαυτό, η απενοχοποίηση του ψυχικού πόνου και τέλος η ανάληψη της προσωπικής μου ευθύνης.
Κρατήστε ότι δε φταίω για το τι μου συμβαίνει, έχω όμως προσωπική ευθύνη και επιλογή για το πως θα το αντιμετωπίσω.
Η Δρ. Κανδαράκη Άννα είναι Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστούχος Paris V της Σορβόννης και Διευθύντρια Ψυχοθεραπευτκού Κέντρου Therapy Nest

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 5:49 pm


ΗΧΗΡΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ! «ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ, ΑΡΡΗΚΤΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟΙ»

Την είδηση που δημοσίευσε στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Το Ποντίκι» διέψευσε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, με επιστολή του που έστειλε στον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας Αντώνη Δελλατόλα.
Ειδικότερα, στο καθιερωμένο ειδησεογραφικό δισέλιδο με τίτλο «ΤΡΥΠΩΝΩ» και στην σχετική «είδηση» με τίτλο «Οι φήμες λένε ότι…» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: 
«Στον πάλαι ποτέ πανίσχυρο υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη έχει κάνει πρόταση ο Αλέξης Τσίπρας να παραβρεθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μια συμβολική κίνηση, που έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης». 
Όπως αναφέρει, εν συνεχεία, ο Κώστας Λαλιώτης: «Η διάψευσή μου είναι αυτονόητη και αναμενόμενη γιατί η ‘’είδηση’’ της εφημερίδας σας δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια, γιατί οι δεσμοί μου με το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικοί, άρρηκτοι και αδιαμφισβήτητοι και γιατί η ταύτισή μου με το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής,
ανεξάρτητα από τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις μου και τις πολιτικές διαφωνίες μου, είναι σαφής και δεδομένη. Ο συντάκτης της έγκυρης και της έγκριτης εφημερίδα σας ‘’ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ’’ οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες του, γιατί εκτός από το «τυράκι» μιας φήμης υπάρχει και η «φάκα» της αλήθειας….». 
Μάλιστα, καταλήγει σκωπτικά απευθυνόμενος στην εφημερίδα: «Σας συνιστώ με φιλικά αισθήματα και με χιούμορ : …. Ψυχραιμία παιδιά…., ….. προσοχή στις «ποντικο-παγίδες»…. ….. και κυρίως μη «μασάτε» τα «φημισμένα τυράκια»…... Φιλικά Κώστας Λαλιώτης Υ/Γ. Είμαι βέβαιος ότι αυτή την απάντησή μου, στο όνομα της αλήθειας και της δεοντολογίας, θα την αναρτήσετε σήμερα στην Ιστοσελίδα σας και θα τη δημοσιεύσετε στο φύλλο της επόμενης εβδομάδας».

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 5:39 pm


Ο ΡΩΣΙΚΟΣ «ΑΛΙΓΑΤΟΡΑΣ» ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ [VID]

Το στρατιωτικό ελικόπτερο Ka-52 Alligator σε εντυπωσιακές φιγούρες κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος για πιλότους στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα σε όσους «απειλούν» τα ρωσικά σύνορα.
Τα εντυπωσιακά ακροβατικά που έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει το στρατιωτικό ελικόπτερο Ka-52 Alligator, παρουσίασε μέσω βίντεο το τηλεοπτικό κανάλι Zvezda.
Μερικές από τις μανούβρες που έκανε το ελικόπτερο, έγιναν λίγα μόλις μέτρα πάνω από το έδαφος και περιελάμβαναν ανύψωση με την ουρά του ελικοπτέρου προς τα επάνω, άνοδο σε γωνία σχεδόν 90 μοιρών διάφορα άλλα ακροβατικά.
Το βίντεο τραβήχτηκε κοντά στην πόλη Καμπαρόφσκ,
στη Ρωσική Άπω Ανατολή, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος για πιλότους.

Στο πρόγραμμα αυτό, οι πιλότοι μαθαίνουν πως να πετούν σε άσχημες καιρικές συνθήκες μεταξύ άλλων, αναφέρει το Zvezda TV.
Πηγή: sputnik

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 2:13 pm


ΜΑΖΕΨΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ - ΑΝ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΧΑΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ...ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Θα είχαμε και δεύτερη γραβάτα δώρο. Βούτσης: Αν είχαμε λύσει και το Κυπριακό θα ήταν το κλειδί για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 2:06 pm


ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: «ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΡΗΓΜΑΤΩΝ» (VIDEO

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο καθηγητής σεισμολογίας για τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης για τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο που ξεκινούν άμεσα. Αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΕ ΓΑΛΑΖΙΟ ΦΟΝΤΟ» ΣΤΟ «ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ»
Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών
Δεν αποκλείει φαινόμενο blowout όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ.
Ο Άκης Τσελέντης ξεκαθάρισε από την αρχή,
πως δεν είναι αντίθετος με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ελλάδος. Όμως ζητά αυτή η εκμετάλλευση να γίνει σωστά, και όχι όπως πάνε. «Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος είναι η πιο σεισμική περιοχή της Ευρώπης και μία από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου. Να μην ξεχάσουμε επίσης πως το βασικό μας προϊόν είναι το τουριστικό προϊόν.

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 10:12 am


Η ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

Πού βρήκα να κολλήσω, θα πείτε και θα έχετε δίκιο, αλλά αυτός είμαι και τώρα είναι αργά να αλλάξω. Μου κάνει εντύπωση ότι πουθενά στην επιστολή Πομπέο προς Μητσοτάκη, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, δεν αναγράφεται ημερομηνία. Περίεργο δεν είναι για ένα επίσημο κείμενο τέτοιας κατηγορίας; Γιατί αυτή η παράλειψη, όταν από τα συμφραζόμενα είναι φανερό ότι η επιστολή γράφτηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ; Κάτι δεν πρέπει να δικαιολογεί την παράλειψη; Εστω η τύχη, βρε αδελφέ! Αλλά το αφήνω και προχωρώ, για να μην καταλήξω σαν τον σκύλο που κυνηγούσε τη σκιά του.
Κάνει προσπάθεια και όλοι τον βοηθάνε (από τον ΣΥΡΙΖΑ
μέχρι την κυβέρνηση), αλλά δεν το έχει για σοβαρός.
Πρέπει να ξαναγίνει αγορίνος και χοροπηδηχτός..
.
Ολη η ουσία της επιστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών νομίζω ότι εντοπίζεται σε μία λέξη, η οποία επαναλαμβάνεται δύο φορές στη δεύτερη παράγραφο: ασφάλεια (security). Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να υποστηρίζουν την ασφάλεια της Ελλάδος, γράφει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σ.σ.: πώς καταντήσαμε να γράφουμε το Στέητ Ντηπάρτμεντ...) Και στις δύο αυτές αναφορές, η ασφάλεια τοποθετείται ανάμεσα στην ευημερία και τη δημοκρατία – αλλά αυτά είναι διακοσμητικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται επειδή τα επιβάλλει η παράδοση, όπως π.χ. το ψωμί στα σάντουιτς. Η ουσία βρίσκεται στην υποστήριξη (support) που παρέχουν οι ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ελλάδος,

καθώς η αφηρημένη έννοια της ασφάλειας συγκεκριμενοποιείται στην τρίτη παράγραφο της επιστολής:

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και μένουν σταθερές στην πεποίθησή τους ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλουν να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με το άρθρο 33 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, και να αποφεύγουν οποιαδήποτε πράξη ή δήλωση θα μπορούσε να είναι προκλητική. Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο, που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο». Εδώ η δέσμευση της υποστήριξης γίνεται συγκεκριμένη, εδώ βρίσκεται και η αξία της επιστολής για την Ελλάδα. Θα έλεγα μάλιστα ότι η αμερικανική προτροπή για «ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο» φωτογραφίζει την ελληνική θέση υπέρ της προσφυγής στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία, διαδικασία που προϋποθέτει ειλικρινή διάλογο για τη σύνταξη του συνυποσχετικού.

Οι Αμερικανοί, και ιδίως η κυβέρνηση Τραμπ, δεν ήθελαν να έχουν σχέση με τη Λιβύη – είχαν άλλωστε και το φρικτό προηγούμενο με τη δολοφονία του πρεσβευτή τους. Ξέρετε όμως πώς είναι, όταν, στο πρώιμο στάδιο του ύπνου, εκεί που πας να βυθιστείς γλυκά, ξυπνάς απότομα με την αίσθηση της πτώσης στο κενό; Κάπως έτσι ξύπνησαν οι ΗΠΑ, όταν είδαν Τουρκία και Ρωσία να επιχειρούν να καλύψουν το κενό της δικής τους απουσίας από την περιοχή. Δεν θα με εξέπληττε, αν ήταν η δική τους πίεση αυτό που έκανε τον γνωστό μας «στρατάρχη» να σηκωθεί να φύγει από τις συνομιλίες στη Μόσχα για την εκεχειρία και μάλιστα να αρνείται να απαντήσει και στα τηλεφωνήματα του Πούτιν μετά την ένδοξη αποχώρηση. (Τι τον είχαν και τον έτρεφαν είκοσι χρόνια στις ΗΠΑ;)

Στην υπόθεση της Λιβύης, σώσαμε τα προσχήματα χάρη στην εκδήλωση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθυστερημένα έστω, για το ζήτημα. (Αυτή η αιώνια θεία από το Σικάγο...) Δεν ήταν θέμα τύχης, ωστόσο, ούτε επέμβασης του από μηχανής θεού. Η σαφής, αν και μετρημένη στη διατύπωσή της, υποστήριξη των ΗΠΑ ήλθε επειδή είχε προηγηθεί η επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, που συνέβαλε στην εναρμόνιση των ελληνικών συμφερόντων με τα αμερικανικά. Εχω την εντύπωση ότι το μάθημα αυτής της περιπέτειας με τη Λιβύη (που φυσικά βρίσκεται ακόμη στην αρχή της) είναι ότι η Ελλάδα κερδίζει ή, τέλος πάντων, δεν χάνει, όταν τα συμφέροντά της συμπλέουν και προστατεύονται από τα συμφέροντα των μεγαλύτερων δυνάμεων. Αντιθέτως, κινδυνεύει όταν κυνηγάει χίμαιρες, όπως το ηρωικό ερείπιο που θέλει να γίνει Καντάφι στα γεράματα.

Φυσικά, δεν συμφωνούν όλοι με τον ρεαλισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρ’ ειπείν, θα καταψηφίσει στη Βουλή την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ – τη συμφωνία, σημειωτέον, από την οποία ξεκινά ο Πομπέο την επιστολή του και στην οποία αφιερώνει περίπου το ήμισυ του κειμένου! Το γεγονός ότι η κυβέρνησή τους, κατά κύριο λόγο, προετοίμασε τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν τους ανησυχεί. Τότε κολάκευαν τους Αμερικανούς (ο Τσίπρας ανακάλυπτε κατάπληκτος πως ό,τι κάνει ο Τραμπ είναι για το καλό...), επειδή αυτό έκριναν ότι θα τους διατηρούσε στην εξουσία. Τώρα επιστρέφουν στον αταβιστικό  αντιαμερικανισμό τους, επειδή και πάλι κρίνουν ότι, μακροπρόθεσμα, αυτό θα τους φέρει πιο κοντά στην εξουσία. Προφανώς, στη στάση αυτή δεν υφίσταται συνέπεια θέσεων ούτε κατά διάνοια. Να αναγνωρίσουμε, εντούτοις, μια συνέπεια φιλοδοξιών...

Η πρόεδρος Φώφη, βεβαίως, δεν διαφωνεί «δομικά» με την ελληνοαμερικανική προσέγγιση. Οι αντιρρήσεις της είναι μάλλον στυλιστικές. «Φαινόμαστε δεδομένοι άνευ όρων», λέει και καλεί «τον κ. Μητσοτάκη να πάψει να είναι τόσο προβλέψιμα πρόθυμος πριν να είναι οριστικά αργά». Θα τον ήθελε, δηλαδή, πιο φλογερό και απρόβλεπτο, εύθικτο και περήφανο, κάπως σαν Βυρωνικό ήρωα. Θα του έδιναν περισσότερη σημασία τότε οι Αμερικανοί; Δεν μας το λέει, αλλά η Φώφη έτσι θα τον ήθελε…

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 10:07 am


Ιτεα Φωκιδας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Ιτεα Φωκιδας

Φιλικοί ιστότοποι: