Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ηλείας   >   Πύργος    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για την Αγία Φιλοθέη αύριο Τρίτη, 2-3-21 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

 Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για την Αγία Φιλοθέη αύριο Τρίτη, 2-3-21 και ώρα: 19:00 μ.μ,

στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

Αθήνα, 1-3-21

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλησπέρα, καλό μήνα ! 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην αυριανή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 2/3/2021 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε για τον άχραντη κόρη των Αθηνών, Αγία Φιλοθέη.

Την εμπνευσμένη Αγία της Αθήνας, που θυσίασε την πελώρια περιουσία της για τους φτωχούς και τους αδυνάτους, υπήρξε πρόγονος της τεχνικής παιδείας των Ελληνοπαίδων, δημιουργώντας πολλά τεχνικά σχολεία στην Αθήνα, διέσωσε τις κοπέλες της πόλης μας, από την ατίμωση και τον

αναγκαστικό εξισλαμισμό των Τούρκων, προσφέροντας τους στέγη, ηθική θαλπωρή και παιδεία και σφυρηλάτησε το αγωνιστικό φρόνημα των Ελλήνων, σπέρνοντας παντού τον σπόρο της ελευθερίας. Μέχρι που ήλθε η πολυπόθητη ώρα της λευτεριάς και το γένος αποτίναξε τον «βαρύ και απαραδειγμάτιστον ζυγό της τυραννίας», στα λόγια του έξοχου ποιητή Ανδρέα Κάλβου !

Στην εκπομπή παρεμβαίνει και μιλά για την Αγία Φιλοθέη, ο σεπτός Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης κ.κ. Βαρνάβας Θεοχάρης. Τον οποίο και ευχαρι-στούμε από καρδιάς, για την σπουδαία ηθική του συμβολή, στην εκπομπή.

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Μαζί σας λοιπόν αύριο Τρίτη  2/3/2021 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», για την άχραντη κόρη των Αθηνών, Αγία Φιλοθέη.

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Αθήνα, 1-3-2021

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2021 | 9:40 pm


Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (Μέρος Εικοστό)

 Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος  (Μέρος Εικοστό) 

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Ο Χαρίλαος Τρικούπης λοιπόν έμπλεος από μεταρρυθμιστικό πνεύμα κατέρχεται στον πολιτικό στίβο της χώρας. Παρότι όμως προβαίνει στην μεγάλη δημοκρατική τομή με την εισαγωγή της «Αρχής της Δεδηλωμένης»  το κόμμα του το «νεωτεριστικό» ή «Τρικουπικό» όπως αποκαλούνταν δεν κατόρθωσε να αποσπάσει την  πλειοψηφία. Ωστόσο κατόρθωσε να παραμείνει πολιτικά ζωντανό να εμπνεύσει σταδιακά τον ελληνικό λαό και τελικά να ανέλθει στην εξουσία. Κεντρικό διακύβευμα του τρικουπικού κόμματος ήταν η λεγόμενη σχηματικά «εθνική ανόρθωση». Και ήταν το κόμμα που είχε κατορθώσει πριν καν διακυβερνήσει τον τόπο να αλλάξει με την θέσπιση της «Αρχής της Δεδηλωμένης» τις κεντρικές πολιτικές μας δομές και να διενεργήσει ακόμα τις πρώτες ανόθευτες εθνικές εκλογές. Στα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει η βία, η νοθεία και η άσκηση πιέσεων κατά την διενέργεια εκλογών, ήταν σύνηθες φαινόμενο. Ο Χ. Τρικούπης είχε επιτύχει να φυσήξει δημοκρατικός άνεμος στα πολιτικά πράγματα της χώρας και να εμπνεύσει το όραμα της εθνικής αναγέννησης στους Έλληνες πολίτες. Ένα πραγματικό στοιχείο της εποχής που αξίζει να σημειώσουμε είναι ο τρόπος με τον οποίον γίνονταν η ψηφοφορία. Μέχρι το 1926 έτσι, η ψηφοφορία δεν γίνονταν με τα γνωστά μας ψηφοδέλτια, αλλά με τα σφαιρίδια. Πως ήταν ακριβώς η διαδικασία; Για κάθε υποψήφιο υπήρχε από ένα ξεχωριστό κουτί-κάλπη. Το κουτί αποτελούνταν από δυο τμήματα. Το αριστερό τμήμα ήταν μαύρο και το δεξί λευκό. Είχε ακόμα το κουτί από μια είσοδο εν είδει σωλήνα. Ο ψηφοφόρος έβαζε το χέρι του στην είσοδο και τοποθετούσε ένα βόλο-σφαιρίδιο κατά προτίμηση. Είτε στο αριστερό τμήμα είτε στο δεξιό. Και για τους ψηφίζοντες στο αριστερό τμήμα μαύρο, έμεινε η ιστορική φράση «τον μαύρισαν» για την ψήφο αποδοκιμασίας. Με το σύστημα αυτό ακόμα προσμετρούνταν τόσο οι θετικές ψήφοι όσο και οι αρνητικές. Ο Χαρίλαος Τρικούπης πρέπει να σημειώσουμε ακόμα ότι συνέβαλε στην πολιτική σταθεροποίηση της Ελλάδος. Οι μέχρι τότε πολιτικοί σχηματισμοί ήταν ακραιφνώς προσωποπαγή κόμματα χωρίς ιδεολογική πλατφόρμα και αρχές. Έτσι το φαινόμενο της ώσμωσης από το ένα κόμμα στο άλλο με τις αλλεπάλληλες μεταπηδήσεις στελεχών ήταν διαρκές. Η συμβολή του Χ. Τρικούπη με την εδραίωση του κόμματος προτύπου με αξίες και αρχές που θα απέτρεπε ιδιοτελείς μετακινήσεις στα κόμματα ήταν ξεχωριστή. Γιατί λειτούργησε παραινετικά και προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, να διαμορφώσουν κόμματα αρχών και να καταστείλουν το φαινόμενο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού. 


Το απολιτικό αντίπαλο δέος του Χ. Τρικούπη συνιστούσε αρχικά ο αξιόλογος πολιτικός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος και εν συνεχεία ο Θεόδωρος Δεληγιάννης. Ο Κουμουνδούρος σε πρώτη φάση συντάχθηκε με τον Τρικούπη και τον στήριξε μάλιστα και στην θέσπιση της Αρχής της Δεδηλωμένης. Στη συνέχεια ακολούθησε τη δική του πορεία αντιπολιτευόμενος τον Χ. Τρικούπη.  Το πολιτικό κληροδότημα που ουσιαστικά αποτέλεσε το πρόπλασμα της συντηρητικής παρατάξεως στην Ελλάδα του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου ανέλαβε ο Θεόδωρος Δηληγιάννης και στην συνέχεια οι Γεώργιος Θεοτόκης, Δημήτρης Ράλλης και Δημήτρης Γούναρης. Στους τελευταίους μάλιστα αν προσθέσουμε και τον βασιλιά Κωνσταντίνο τον Α΄ έχουμε τους κεντρικούς διαμορφωτές της φυσιογνωμίας της συντηρητικής παρατάξεως στην Ελλάδα, της αποκαλούμενης Δεξιάς παρατάξεως, αν θα την προσδιορίζαμε με σημερινούς πολιτικούς όρους. Κεντρικό ιδεολόγημα της συντηρητικής παρατάξεως τότε ήταν η αυστηρά πρόσδεσή της στην ιδέα του έθνους εξού και ο γνωστός μας όρος της εθνικοφροσύνης. Ο Χαρίλαος Τρικούπης λοιπόν ήταν αυτός που συνέβαλε στην εδραίωση με το αντίπαλο προς τη συντηρητική παράταξη κόμμα του, του δικομματισμού και στην εναλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας δυο διαφορετικών παρατάξεων.  Θετική απόρροια έτσι της πολιτικής παρουσίας στον τόπο ήταν η σταθεροποίηση του πολιτικού μας συστήματος, που με την σειρά της ήταν βασική προϋπόθεση για την εποικοδομητική διακυβέρνηση της χώρας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο Χαρίλαος Τρικούπης κυβέρνησε την Ελλάδα για έντεκα σχεδόν χρόνια και κατέχει την τρίτη θέση ως μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας μετά τον πρώτο Κωνσταντίνο Καραμανλή με δεκατρία χρόνια πρωθυπουργίας και τον Ελευθέριο Βενιζέλο με δωδεκάμισι χρόνια. Ακόμα επτάμισι χρόνια πρωθυπουργίας είχε ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος και πέντε χρόνια ο αμφιλεγόμενος Θεόδωρος Δεληγιάννης. Ο Δεληγιάννης όπως προαναφέραμε υπήρξε ο βασικός αντίπαλος του Χ. Τρικούπη. Κατάγονταν από την Αρκαδία. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο Δεληγιάννης ήταν αντίπαλος του Χ.Τ.  όχι με την έννοια ότι πρέσβευε άλλες πολιτικές ιδέες, αλλά με την έννοια ότι είχε άλλη πολιτική κουλτούρα. Συνεχίζεται …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2021 | 10:10 pm


Το έγκλημα και τα περισσεύματα της ΠάτραςΤου Αθανάσιου Κατσίμπελη*Οι Ηλείοι βιώνουμε εκ νέου τις απροκάλυπτες μεθοδεύσεις του πολιτικού κατεστημένου της Πάτρας εις βάρος του τόπου μας.Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο θα έπρεπε άμεσα να μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, δεν κατανοεί τον Περιφερειακό του ρόλο και δεν του τον υπενθυμίζει και κανένας.Μας ζητάνε να γκρεμίσουμε ξανά ότι καλό φτιάξαμε στην Ηλεία και να ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν.Θα μας βρουν απέναντι συντεταγμένους αυτή τη φορά.


Διάβασα με σεβασμό την πρόταση του βουλευτή Ηλείας κ.Ανδρέα Νικολακόπουλου να μεταφερθεί στην Ηλεία Σχολή Μηχανικών επειδή στην Πάτρα υπάρχουν δύο και περισσεύουν.Καταλαβαίνω τη λογική να έχουμε στην Ηλεία μια βιώσιμη σχολή αλλά η Ηλεία του πολιτισμού, της παιδείας και της εύφορης πεδιάδας δεν είναι δυνατόν, Ανδρέα μου, να βολεύεται με τα περισσεύματα της Πάτρας.


Δεν είμαστε ζητιάνοι.Διαθέτουμε δύο τμήματα που συνδέονται με το παραγωγικό μοντέλο του τόπου μας μας που βασίζεται στην πρωτογενή παραγωγή (τμήμα Γεωπονίας), την Παιδεία και τον Πολιτισμό (Τμήμα Μουσειολογίας) και θα έπρεπε να έχουμε και τμήματα σχετικά με τον Αθλητισμό και τον Τουρισμό καθώς διαθέτουμε αναπτυσσόμενες τουριστικές δομές και η Ολυμπία είναι η παγκόσμια Αθλητική πρωτεύουσα.Αυτά τα τμήματα οφείλουμε να τα ενισχύσουμε και να τα εδραιώσουμε.Στη συνέχεια μπορούμε να συζητήσουμε για μηχανικούς και μακάρι κατόπιν να καταφέρουμε να φέρουμε και την Πολυτεχνική Σχολή εξασφαλίζοντας μόνιμες εγκαταστάσεις και έδρα για την Πολυτεχνική σχολή.


Το τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο βρίσκεται στον κατάλληλο τόπο και θα είναι έγκλημα που θα διαπράξει το πολιτικό κατεστημένο της Πάτρας αν τελικά  καταφέρει τη μεταφορά του από την πόλη μας.Οι ευθύνες σε τέτοια περίπτωση θα βαρύνουν πλήρως όχι μόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά κυρίως την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Παράταξη που εκλέχθηκε για να αποκαταστήσει την αδικία χρόνων εις βάρος της Ηλείας.Το ίδιο ισχύει και για το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας.


Το τμήμα Μουσειολογίας, ιδιαίτερα, συνδέεται με την ύπαρξη του πολιτισμού στην πρωτογενή του διάσταση και δίνει στην πρωτεύουσα της Ηλείας την αίγλη που της ταιριάζει.Ανυψώνει το πνευματικό επίπεδο και δημιουργεί τη μαγιά συγκρότησης μιας ακαδημαϊκής κοινότητας ικανής να διατυπώσει βιώσιμες αναπτυξιακές προτάσεις που να συνάδουν με το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο της περιοχής μας.Δίνει το έναυσμα για διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και πανεπιστημιακών δράσεων που θα αναδείξουν την γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε Παγκόσμιο Επίπεδο.


Η γεωγραφική συνάφεια της πνευματικής κοιτίδα της Αρχαίας Ολυμπίας και του τμήματος Μουσειολογίας, δημιουργεί τη βάση της εκπαίδευσης, δίνει το έναυσμα για την Mουσειακή εκπαίδευση, την προσέγγιση της ιστορίας με αυτοψία και με το τρόπο των διευρυμένων κύκλων, ξεκινώντας από την κεντρική ιδέα του ολυμπιακού ιδεώδους.Το τμήμα αυτό θα έπρεπε ήδη να ανθεί και όχι να περιμένει την έλευση του Πρωθυπουργού για να σταματήσει να μαραζώνει.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 στο Νταβός στη συνάντηση με το Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith,  έχει το όραμα της Μουσειολογίας και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός από τότε είχε προτείνει στην αμερικανική εταιρεία  να επισκεφθεί την  Ολυμπία, και να υποβάλει μια πρόταση στην κυβέρνηση για το πως η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναδείξει τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη.


Η έλευση του Πρωθυπουργού στην Ηλεία θα πρέπει να περιλαμβάνει την εξασφάλιση όσων διαθέτουμε και το όραμα για το μέλλον του τόπου μας καθώς η στήριξη των Πανεπιστημιακών μας τμημάτων και η μετατροπή της Ηλείας σε Παγκόσμιο Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό αίτημα.


-- 
Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος ΠΕ70-M.Ed,
 Νομικός ΠΕ78-M.Sc in Education management

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2021 | 1:54 pm


Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (Μέρος Δέκατο Ένατο)

  Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος  (Μέρος Δέκατο Ένατο) 

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


19 Οκτωβρίου 1863 έως 18-21 Ιουλίου 1875 βασιλεύοντος του Γεωργίου του Α΄ έχουμε τις εξής κυβερνήσεις. Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη με πέντε μήνες θητεία, Κωνσταντίνου Κανάρη με ενάμιση μήνα, Ζηνοβίου Βάλβη με τρεισήμισι μήνες, Κωνσταντίνου Κανάρη με επτά μήνες, Αλέξανδρου Κουμουνδούρου  επτά μήνες, Επαμεινώνδα Δεληγιώργη με δώδεκα ημέρες, Δημητρίου Βούλγαρη με δυο ημέρες, Αλέξανδρου Κουμουνδούρου με επτά ημέρες, Μπενιζέλου Ρούφου με έξι μήνες, Δημητρίου Βούλγαρη με έξι μήνες, Αλέξανδρου Κουμουνδούρου με ένα έτος, Αριστοτέλη Μωραϊτίνη με τριανταπέντε ημέρες, Δημητρίου Βούλγαρη με ένα έτος, Θρασύβουλου Ζαΐμη με ένα έτος, Επαμεινώνδα Δεληγιώργη με ενάμιση έτος, Δημητρίου Βούλγαρη με δεκατέσσερις μήνες, Χαριλάου Τρικούπη με πέντε μήνες. Προβάλλει όμως εδώ το ερώτημα πως ο Χ.Τρικούπης, μέχρι πρότινος σφοδρός επικριτής του Γεωργίου του Α΄ το 1874 κατόρθωσε το 1875 και ενώ μάλιστα είχε κολαστεί για την αρθρογραφία του, να γίνει πρωθυπουργός. Τονίζοντας ακόμα ότι ο Γεώργιος ο Α’ ενώ σαν πολιτική προσωπικότητα δεν ξεπερνούσε την μετριότητα, ήταν παράλληλα πολύ ευέλικτος και αρκετά συμβιβαστικός. Και λαμβάνοντας επίσης υπόψιν ότι εκείνη την περίοδο πέραν του κραταιού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, δεν υπήρχε κανένας άλλος πολιτικός μεγάλου εκτοπίσματος, που θα μπορούσε να έλθει αρωγός στην προσπάθεια του νέου και άπειρου πολιτικά βασιλιά Γεωργίου Α΄, για την εδραίωση του ελληνικού βασιλείου όπως ο ίδιος διακαώς επιθυμούσε. Με τον ίδιο τρόπο έτσι που και αργότερα θα επιχειρήσει δήθεν τυχαία να συναντήσει τον Ελευθέριο Βενιζέλο, επιχειρεί μια τυχαία συνάντηση με τον Χαρίλαο Τρικούπη. Επεσκέφθη λοιπόν την αδελφή του Τρικούπη Σοφία, επιχειρώντας την «τυχαία» συνάντηση με τον λαμπρό Μεσολογγίτη πολιτικό. Ξεκίνησε έτσι η μεταξύ τους συνεργασία και αργότερα τον πρότεινε στην πρωθυπουργία. Ο Χαρίλαος Τρικούπης αποδέχθηκε την πρόταση και παρέμεινε στην εξουσία για πέντε μήνες. Προκήρυξε μάλιστα και τις πρώτες απολύτως «καθαρές» εκλογές στην  σύγχρονη πολιτική μας ιστορία στις 18-21 Ιουλίου του 1875, που κατά τραγική ειρωνεία της ιστορίας όπως αναφέραμε δεν κατόρθωσε να αποσπάσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Η Ελλάδα του έδειχνε για πρώτη φορά ποια ήταν !!! Εν τέλει την πρωθυπουργία ανέλαβε ο άξιος συντηρητικός πολιτικός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σ΄ αυτή την πρωθυπουργική θητεία, εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα ο δικομματισμός. Βασικός αντίπαλος του Αλέξ. Κουμουνδούρου ήταν όπως προείπαμε ο ηγέτης του φοιτητικού κινήματος Επαμεινώνδας Δεληγιώργης. Μεταξύ τους εναλλάχτηκαν στην πρωθυπουργία δυο φορές. Ποιος ήταν όμως ο προοδευτικός και ποιος ο συντηρητικός στο πολιτικό μας αυτό δίπολο με την σημερινή αν και ξεπερασμένη έννοια του όρου ; Ο Δεληγιώργης ως νέος και ηγέτης των φοιτητών είχε το φωτοστέφανο του προοδευτικού. Ανήλθε στη  πρωθυπουργία το 1865 σε ηλικία τριάντα έξι χρονών, ο νεότερος πρωθυπουργός της συγχρόνου Ελλάδος. Πάραυτα η παρουσία του δεν κόμισε καμιά προοδευτική καινοτομία στην πολιτική μας ζωή.  Ηγήθηκε βραχύβιων κυβερνήσεων που δεν μπόρεσαν να επιφέρουν κάποια σημαντική αλλαγή.  Στην αντίπερα τώρα όχθη ο φερόμενος συντηρητικός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος υπήρξε επι της ουσίας από τους πιο προοδευτικούς πολιτικούς και πρωθυπουργούς της Ελλάδος. 


Τι περίεργοι τελικά είναι αυτοί οι χαρακτηρισμοί προοδευτικός και συντηρητικός και πόσο αληθινά έχουν νόημα στην πράξη; O  Αλέξανδρος Κουμουνδούρος λοιπόν εμπνευστής της καθολικής ψηφοφορίας στο σύνταγμα του 1864, εφήρμοσε την αγροτική μεταρρύθμιση, κατατμίζοντας τις μεγάλες γαιές σε μικρό αγροτικό κλήρο, συνετέλεσε στην εδραίωση του κοινοβουλευτισμού, πιέζοντας μαζί με τον Χαρίλαο Τρικούπη να γίνει αποδεκτή η «Αρχή της Δεδηλωμένης»  (ότι δηλαδή για να διορίζεται κανείς πρωθυπουργός πρέπει να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής) και ακόμα συνέδραμε ζωτικά στην εδαφική επέκταση των ορίων της χώρας. Ένας αληθινά προοδευτικός πολιτικός μακριά και πέρα από ψευδεπίγραφους χαρακτηρισμούς. Ας επιστρέψουμε όμως στην πολιτική μας σκηνή, όπως διαμορφώθηκε από τις εκλογές του Αυγούστου του 1875. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν έλαβε την πλειοψηφία. Επέβαλε όμως στον Γεώργιο Α’ να υιοθετήσει την «Αρχή της Δεδηλωμένης». Και ο Γεώργιος αποδέχτηκε την πρότασή του με επίσημο μάλιστα τρόπο. Στον εναρκτήριο λόγο του στέμματος όταν η Βουλή συγκροτήθηκε σε σώμα, τον ιστορικό «Λόγο του Θρόνου» όπως απεκαλείτο, ο Γεώργιος εκφώνησε το κείμενο που είχε γράψει ο ίδιος ο Τρικούπης και που με το οποίο γινόταν η ουσιωδέστερη μεταρρύθμιση στο πεδίο του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος. Στη φωτογραφία η αδελφή του μεγάλου Χαριλάου Τρικούπη, Σοφία Τρικούπη. Μια πολυδύναμη γυναίκα, με ευρυδιάστατη αστική παιδεία και υψηλές πολιτισμικές καταβολές, που διαδραμάτισε καθοριστικούς ρόλους στην πολιτική πορεία του αδελφού της Χαρίλαου Τρικούπη. Με το υψηλό της κύρος κανοναρχούσε άτυπα πολλές φορές τα πολιτικά μας δρώμενα, την περίοδο της πρωθυπουργίας του Χ.Τ. Ήταν σφοδρά ερωτευμένη – ειρωνεία της ιστορίας - με τον «προαιώνιο» πολιτικό αντίπαλο του αδελφού της Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Πάραυτα έμεινε ανύπαντρη και θυσίασε την προσωπική της ευτυχία και διαδρομή στην ζωή, για να μείνει μέχρι τέλους δίπλα στον αδελφό της, προσφέροντάς του, τις ατίμητες υπηρεσίες της. Η πολυδύναμη ηθικά φυσιογνωμία της, ενέπνευσε το σπουδαίο συγγραφέα μας Φρέντυ Γερμανό, να γράψει το ιστορικό του μυθιστόρημα «Γυναίκα απο Βελούδο», που πραγματεύεται αριστουργηματικά τη ζωή της. Συνεχίζεται …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2021 | 11:25 am


Κεντρικό μας άρθρο στην ψηφιακή εφημερίδα «Real», για την αγνή κόρη των Αθηνών, Αγία Φιλοθέη !

 Κεντρικό μας άρθρο στην ψηφιακή εφημερίδα «Real»,

για την αγνή κόρη των Αθηνών, Αγία Φιλοθέη !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

https://www.real.gr/koinonia/arthro/panos_n_abramopoulos_h_axranti_kori_ton_athinon_agia_filothei-714952/


Στην μακραίωνη και κοπιώδη πορεία του ελληνισμού στους αχανείς δαιδάλους της ιστορίας, πλήθος μαρτύρων έδωσαν το αίμα τους και την ζωή τους, για την προάσπιση της ελευθερίας του γένους, της Ορθοδοξίας, αλλά και για την διαφύλαξη της πολιτισμικής και της εθνικής μας ταυτότητας. Περίοπτη θέση αδιαμφισβήτητα σ΄ αυτούς, κατέχει η αρχοντοπούλα Φιλοθέη Μπενιζέλου, που αφού παρήγε ένα πολυσχιδές και ιδεοφόρο ανθρωπιστικό και πνευματικό έργο, κεντρικός πυρήνας του οποίου ήταν η εμπέδωση της ελληνικής παιδείας και της ατίμητης ορθόδοξης ταυτότητας στα ελληνόπουλα, παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο, κάτω απο τα θανατηφόρα βασανιστήρια των Τούρκων. Υπήρξε η τιμημένη Αγία Φιλοθέη,  άσβεστος λίκνος του ελληνισμού στα σκληρά και αδυσώπητα χρόνια της τουρκι-κής δουλείας και με την πολύπλαγκτη ηθικά και ανθρωπιστικά παρουσία της, έκανε ένα στέρεο και πολύτιμο βήμα, στην μακρά και δύσβατη πορεία για την ανάκτηση της εθνικής μας ελευθερίας. Το όνομά της είναι σύμφυτο με την γνωστή σε όλους μας περιοχή της Φιλοθέης, με τις τις πολυφρόντιστες πλατείες της και τα καλαίσθητα σπίτια της – η οποία ονοματοδοτήθηκε πρός τιμήν της – αλλά και την κυριώνυμη εκκλησίας της, στην οποία κάθε χρόνο πλήθος κόσμου σπεύδει στις 19 Φεβρουαρίου, για να ανάψει ένα κεράκι και να τιμήσει τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης. Πώς όμως ονοματοδοτήθηκε  η περιοχή της Φιλοθέης και που αίρει τις ρίζες της η καλλιεπής αυτή συνοικία, που αποτελεί πόλο έλξης για πολύ κόσμο ; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Αθήνα στα 1522 τελεί υπο τον τουρκικό ζυγό και ένα αρχοντικό ζευγάρι – με υψηλή οικονομική ευμάρεια - της εποχής, φέρνει στην ζωή το κοριτσάκι τους. Γεννιέται η Φιλοθέη Μπενιζέλου, πατέρας της οποίας είναι ο Άγγελος Μπενιζέλος και μητέρα της η βαθύπλουτη Συρίγη Παλαιολόγου. Η οικογένεια στεγάζεται σε ένα αρχοντικό, εκεί όπου σήμερα είναι η οδός Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα, παραπλεύρως του αρχιεπισκοπικού μεγάρου. Η μικρή Φιλοθέη ανατρέφεται με λαμπρή μόρφωση και όλες τις ανέσεις ενός μεγαλοαστικού σπιτιού. Όμως ο φόβος των Τούρκων σκιάζει τη ζωή στην Αθήνα. Πρό του διαφαινόμενου κινδύνου το παιδί δια της βίας να μπεί σε σπίτι Τούρκων πασάδων, που κυνηγούσαν για τα χαρέμια τους χριστιανές παρθένες, ο πατέρας της αποφασίζει να παντρέψει την μόλις 14 χρονών μικρή Φιλοθέη. Θα της δώσει για σύζυγο έναν κατά πολύ μεγαλύτερό της άνδρα, τον Γιώργο Χειλαδά, που διακρίνεται για την τσιγγουνιά και την ζηλοφθονία του. Επειδή όμως οι παντρεμένες κοπέλες δεν διατρέχουν κίνδυνο, η Φιλοθέη γλιτώνει με τον συμβατικό αυτό γάμο από τους Τούρκους. Ο Χειλαδάς δυο χρόνια αργότερα θα πεθάνει και η Φιλοθέη αυτόνομη πια αποδύεται σε ένα γιγαντιαίων διαστάσεων ανθρωπιστικό έργο. Στο σπίτι της που το μεταβάλει σε μοναστήρι, βρίσκουν στέγη όλες οι κατατρεγμένες κοπέλες που τις βοηθάει και τις διαπαι-δαγωγεί. Σύντομα μάλιστα αυτό θα εξελιχθεί στην πρώτη για την εποχή επαγγελματική σχολή της Αθήνας. Είχε εδραία την πεποίθηση η σπουδαία αυτή ελληνίδα, ότι η παιδεία θα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο, τόσο για την επιβίωση της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας των σκλαβωμένων Ελλήνων, όσο και για τον βιοπορισμό τους στη  ζωή. Έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια «Σχολεία δια τους παίδας των Αθηνών, δια να ανοίξη τους οφθαλμούς αυτών πρός την παράδοσιν και την δόξαν των προγόνων των». Και με όλη της την ηθική και πνευματική ικμάδα, αφού πρωτίστως όπως αναφέραμε διέθεσε όλη της την περιουσία σ΄αυτό τον μεγάλο οραματικό στόχο, ίδρυσε σχολεία ορφανοτροφεία και ευαγή ιδρύματα για να προσφέρει στέγη, τροφή, ηθική ανακούφιση και ψυχική ξεκούραση, στους κατατρεγμένους έλληνες, απο τους απηνείς διωγμούς και την τρομοκρατία των Τούρκων. Ήταν εξάλλου τόσο σπουδαίο το ευρυδιάστατο πνευματικά και ανθρωπιστικά έργο της Φιλοθέης, που σύντομα θα έσπαζε τα όρια του σκλαβωμένου έθνους και θα γίνονταν αντικείμενο θαυμασμού και μίμησης στον τότε πολιτισμένο δυτικό κόσμο. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται και απο την αλληλογραφία που διατηρούσε η Αγία, με τη Γερουσία της Βενετίας (1583 μ.Χ.), από την οποία ζητούσε οικονομική βοήθεια. Όμως η εμπνευσμένη Φιλοθέη που έχει τη χάρη του θεού, δεν σταματάει το έργο της εδώ. Δημιουργεί με την οικονομική αρωγή πλουσίων και ένα δεύτερο μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα στα Πατήσια. 

Στην δημιουργία αυτού του μοναστηρίου προβαίνει, δοθέντος ότι είχε δεί σε όραμα τον Πρωτόκλητο Άγιο Ανδρέα και την είχε καθοδηγήσει για την δημιουργία του.Πρός τιμήν του μάλιστα θα του δώσει και το όνομά του. Θα οικοδομήσει έτσι η Φιλοθέη ένα μοναστήρι πρότυπο, με πολλά κελιά, βοηθητικά οικοδομήματα, μετόχια και υποστατικά, που θα αποτελέσει στην κυριολεξία μια όαση ηθικής ανάτασης, τόσο για τις μονάζουσες σ΄ αυτό κοπέλες, όσο και τις άλλες κατατρεγμένες ελληνίδες, που έσπευδαν να βρούν ασφάλεια και ανακούφιση απο τον ανελέητο διωγμό των Τούρκων. Το μοναστήρι αυτό του Αγίου Ανδρέα θα διασωθεί και θα λειτουργήσει και μετά τον θάνατο της Αγίας Φιλοθέης, ενισχυμένο πέραν του σπουδαίου για την εποχή οικιστικού εξοπλισμού του, με τα μετόχια και τα υποστατικά που αναφέραμε πιο πάνω και με ποικίλα ιερατικά σκεύη μεγάλης αξίας, όπως και χρυσοΰφαντα ιερατικά άμφια, που ήσαν απαραίτητα για τις ετήσιες ιερές τελετές του και αγρυπνίες. Πάνω από όλα όμως το μοναστήρι, είχε την μεγάλη ηθική τιμή να κοσμείται και να εγκαλωπίζεται για πολλά χρόνια, με τον θησαυρό του τιμίου και αγίου λειψάνου της Αγίας Φιλοθέης, το οποίο ήταν αποτεθειμένο στο δεξιό μέρος του Ιερού Αγίου Βήματος και προσφέρονταν ως ευλαβικό προσκύνημα σε όλους τους χριστιανούς. Το ιερό λείψανο της Αγίας Φιλοθέης σκορπούσε ευωδία, στοιχείο που τεκμηριώνει την σεπτή φυσιογνωμία της και την αγιοσύνη της.

Ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα δημιουργήσει και τρίτο μοναστήρι, σε μια ήσυχη και ήρεμη τότε περιοχή. Η περιοχή μάλιστα θα πάρει το όνομά της από την ανθρωπιστική δραστηριότητα της  Φιλοθέης. Ήτοι «Καλογρέζα», τόπος δηλαδή της καλής καλογριάς. Σ΄ αυτό το μοναστήρι η Φιλοθέη αναπαύεται ψυχικά και κάνει τα σχέδιά της για να διευρύνει την ανθρωπιστική συμβολή της, στο υπόδουλο γένος. Έτσι παρατηρεί και τους αγρότες που κατεβαίνουν από μακριά φορτωμένοι με κατεύθυνση την Αθήνα για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Τους βλέπει καθημερινά κάθιδρους, ξαποσταγμένους και αναζητεί τρόπους για να τους αλαφρώσει τον κάματο της δουλειάς. Με δικά της έξοδα έτσι επιλέγει ένα καλό σημείο του αγροτόδρομου και ανοίγει ένα πηγάδι, στο οποίο θα μπορούν να καθίσουν να ξεκουραστούν από την μακριά διαδρομή και να δροσιστούν με το φρέσκο κρυστάλλινο νερό του. Το πηγάδι θα αποτελέσει όαση για όλους τους πεζοπόρους της περιοχής, αλλά και πηγή δροσιάς για το δυσεύρετο νερό του. Για την ψυχική ευφορία που προσφέρει στους αγρότες, η περιοχή θα πάρει το όνομα «Ψυχικό». Όμως το πολύπλευρο και οιστρηλατημένο ηθικά έργο της Φιλοθέης, σύντομα την φέρνει σε διάσταση τόσο με την τουρκική στρατιωτική διοίκηση, αφού της προσάπτουν ότι φυγαδεύει ελληνίδες και έλληνες καταζητούμενους, αλλά και με έλληνες παράγοντες της τοπικής εξουσίας. Στην Τζιά η Φιλοθέη έχει φτιάξει και άλλο μοναστήρι όπου φυγαδεύει με άνεση πολλούς πατριώτες. Το κλίμα θα βαρύνει όταν σε ένα βράδυ μέσα από τέσσερα τουρκικά σπίτια, εξαφανίζονται τέσσερις κοπέλες, οπότε και οι Τούρκοι τη φυλακίζουν. Όμως η κατάσταση θα γίνει τραγική για τη Φιλοθέη  τον Οκτώβρη του 1588, κατά την παραμυθία του Αγίου Διονυσίου. Οι Τούρκοι εισβάλλουν στο μοναστήρι της στα Πατήσια και αφού τη σύρουν στο περιβόλι της εκκλησίας, μαστιγώνουν τη γερόντισσα Φιλοθέη ανηλεώς. Μάλιστα έξω από το ναό, στα δεξιά της εισόδου του, σώζεται η κολώνα, όπου η Φιλοθέη δέθηκε και μαστι-γώθηκε. Όμως η Φιλοθέη πάνω απο όλα είναι μια μεγάλη ελληνίδα και χριστιανή και η ηθική της ταυτότητα είναι αξεδιάλυτα δεμένη, με τον πατριωτισμό, την αυτοθυσία και το ακατάβλητο θρησκευτικό συναίσθημα, των μαρτύρων της μακραίωνης ιστορικής μας πορείας. Δεν κάμπτεται απο τα βασανιστήρια και την ηθική τρομοκρατία των Τούρκων. Τους αντιμετωπίζει με λεβεντιά και με χριστιανική καρτερία λέγοντας «Εγώ διψώ να υπομείνω διάφορα είδη βασανιστηρίων για το όνομα του Χριστού, τον οποίο λατρεύω και προσκυνώ με όλη μου την ψυχή και την καρδιά, ως Θεό αληθινό και άνθρωπο τέλειο και θα σας χρωστάω μεγάλη ευγνωμοσύνη αν μπορείτε μια ώρα πρωτύτερα να με στείλε-τε προς Αυτόν με το στεφάνι του μαρτυρίου».

Την μεταφέρουν οι καλόγριες του μοναστηριού στο άλλο μοναστήρι της Καλογρέζας, όπου και αφήνει εξαντλημένη από τον βασανισμό, την τελευταία της πνοή στις 19 Φεβρουαρίου του 1589. Οι σεπτές καλόγριες για τον φόβο των Τούρκων, θάβουν το σώμα της Φιλοθέης στην ευρύτερη περιοχή της Καλογρέζας μυστικά. Και όταν η Ελλάδα εξέλθει από το έρεβος της οθωμανικής δουλείας, το ιερό σώμα της αποκαλύπτεται με αναπάντεχο τρόπο. Κάποιοι εργάτες που επιχειρούν εξόρυξη σε ένα νταμάρι, ανακαλύπτουν μια κρύπτη με ένα σκήνω-μα μέσα, που φέρει άμφια. Καλούν έτσι οι αρχές τον περίφημο τότε ιστορικό Δημήτριο Καμπούρογλου για να ταυτοποιήσει τον τάφο, ο οποίος και αποφαίνεται ότι πρόκειται για τον τάφο της  Φιλοθέης. Στο σημείο αυτό μάλιστα κτίστηκε και το εκκλησάκι της Αγίας Φιλοθέης, που υπάρχει σήμερα στην ομώνυμη περιοχή.

Η Αγία Φιλοθέη πέραν του πολυσχιδούς θεαρέστου ανθρωπιστικού της έργου, με τον ενάρετο βίο της και την απαρασάλευτη πίστη στην θεία δύναμη, είχε παράλληλα αποκτήσει και θαυματουργική χάρη. Είναι πολλά τα θαύματα στα οποία προέβη με την δύναμη του Θεού, για να ανακουφίσει πάσχοντες και ψυχικώς ταλαιπωρημένους. Μεταξύ αυτών κατα-γράφεται και το εξής.

Στα χρόνια της Αγίας Φιλοθέης ένας νεαρός τσοπάνος διήγε πολύ προκλητικό βίο και περνούσε την ζωή του, ανάμεσα στον δόλο, την αρπαγή και τις ραδιουργίες. Ήταν ερειστι-κός και δημιουργούσε διαρκώς προβλήματα στους οικείους και τους περιοίκους του. Η βλάσφημη αυτή συμπεριφορά του, δεν άργησε να τον φέρει κοντά με τον σατανά, που κυρίευσε την ψυχή του και μετέτρεψε πλέον τη ζωή του σε κόλαση. Γύριζε βυθισμένος μέσα στην πνευματική και ηθική του παρακοή , γυμνός δώθε κείθε και προξενούσε με την ελεεινή παρουσία του, την απέχθεια και την ηθική απαξία του κόσμου. Όταν έρχονταν στα σύγκαλά του, προσέφευγε στα μοναστήρια της περιοχής των Αθηνών, ζητώντας εναγωνίως βοήθεια, για να απαλλαγεί απο το άγος του σατανά, που τον είχε καταστήσει ψυχικώς κουρέλι και συνάμα «υπάνθρωπο». Δεν κατόρθωνε πάραυτα κανείς να τον βοηθήσει και απογοητευμένος έφευγε, για να βυθιστεί και πάλι στα τυραννικά δεσμά του δαίμονα. Κάποιοι άνθρωποι όμως που τον λυπήθηκαν και γνώριζαν την αγιοσύνη και τη  θεία χάρη της Αγίας Φιλοθέης, τον παρέπεψαν σ΄ αυτήν για να τον βοηθήσει. Πράγματι η Φιλοθέη μετά απο μακρά και πολυήμερη προσευχή στην θεία δύναμη, τον βοήθησε, να απαλλαγεί απο την τυραννία του σατανά και να ξαναρχίσει ομαλά την ζωή του. Μάλιστα η Αγία Φιλοθέη, θα τον νουθετήσει στις χριστιανικές αξίες και ήθη και όταν εμπράκτως είχε δείξει ότι ακολουθεί έναν ενάρετο τρόπο ζωής, τον εισήγε και στους μοναχούς. Στο δρόμο του θεού, ο αλλοτε αλοπαρμένος νέος, θα βρεί την γαλήνη, την ψυχική ηρεμία και την ηθική ξαποστασιά. Εκάρη έτσι απο την Αγία Φιλοθέη μοναχός και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στην άσκηση και την προσευχή, αποσπώντας τον θαυμασμό και την εκτίμηση, όλου του κόσμου.

Για την μαρτυρική της θυσία προκειμένου να προασπίσει τις ανυπεράσπιστες ελληνοπού-λες απο τα νύχια των Τούρκων, τον ενάρετο βίο της, την ηθική της εντιμότητα και άσκηση στον δρόμο του Θεού, την προσφορά της στην διάδοση της ελληνικής παιδείας και το πολυμερές και ηθικά ευγενές ανθρωπιστικό και κοινωνικό της έργο, η Αγία Φιλοθέη, ανακηρύχτηκε απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1597 σε Οσία.

Η ανακήρυξή της έλαβε χώρα επι οικουμενικού πατριάρχου Ματθαίου Β΄ (1595-1600 μ.Χ.). Και αφού προηγήθη εισήγηση του Μητροπολίτου Αθηνών Νεοφύτου, με την σύμφωνο γνώμη των Επισκόπων Κορίνθου και Θηβών και των προκρίτων της Αθήνας, οι οποίοι γνωρίζοντας τον ενάρετο βίο και την πολυμερή προσφορά στην Χριστιανοσύνη της Φιλο-θέης, αισθάνονταν βαρύ το χρέος της ηθικής της αποτίμησης απο την επίσημη ορθόδοξη εκκλησία μας. Μάλιστα στην συνοδική απόφαση ανακήρυξης της Φιλοθέης σε οσία, αναφέ-ρονται και τα εξής  «Eπειδή εδηλώθη ασφαλώς ότι το θειότατον σώμα της οσιωτάτης Φιλοθέης ευωδίας πεπληρωμένον εστί και μύρον διηνεκώς εκχείται, αλλά και τοις προσιούσι τε ασθενέσι τε και θεραπείας δεομένοις την ίασιν δίδωσι... τούτου χάριν έδοξε ημίν τε και πάση τη ιερά Συνόδω των καθευρεθέντων ενταύθα αρχιερέων συγγραφήναι και ταύτην εν τω χορώ των οσίων και αγίων γυναικών, ώστε κατ' έτος τιμάσθαι και πανη-γυρίζεσθαι». Ένας ευρυμαθής στη χριστιανική γραμματεία και πολύ ευσεβής άνθρωπος, επ΄ εονόματι  Ιέραξ, έγραψε την ακολουθία της Αγίας Φιλοθέης. 

Το σκήνωμα της Αγίας Φιλοθέης φυλάσσεται σήμερα στο Άγιο Βήμα της Μητρόπολης των Αθηνών. Αυτή είναι η ιστορία της Αγίας Φιλοθέης, αλλά και της θεσπέσιας φερώνυμης περιοχής, που ποτίστηκε από το ιερό αίμα της έξοχης αυτής ηθικά προσωπικότητας, της Ορθοδοξίας.  Η Αγία Φιλοθέη υπήρξε πρότυπο, κοινωνικού αλτρουϊσμού, διαθέτοντας όλη την περιουσίας της στην υπηρεσία του υπόδουλου γένους, εραστής και πρωτεργάτης της ελληνικής τεχνικής παιδείας, δημιουργώντας την πρώτη επαγγελματική σχολή για τα ελληνόπουλα, προκειμένου τα παιδιά του υπόδουλου γένους μας, να μη απολέσουν την επαφή τους με την ελληνική παιδεία, αλλά και να αποκτήσουν ακόμα ένα εφόδιο, που θα τους επέτρεπε να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες της τουρκικής τρομοκρατίας. Μα πάνω απο όλα ένα ατίμητο πρότυπο χριστιανικού ήθους και ορθόδοξης παιδείας. Η πολυεπίπεδη μόρφωσή της στα χνάρια των μεγάλων πατέρων της ορθοδοξίας μας, αποτελ-ούσε πόλο έλξης για όλους τους σκλαβωμένους έλληνες, μα και σπουδαίο ηθικό έρεισμα για να εγκολπωθούν την πολύτιμη για την ηθική ενότητα του γένους μας, χριστιανική παιδεία. Η Αγία Φιλοθέη αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο πατριωτισμού, ανιδιοτέλειας, κοινωνικής ευαισθησίας, ανθρώπινης αλληλεγγύης, πνευματικής ελευθερίας, ηθικής αξιοπρέπειας και ορθόδοξου ήθους. Συνιστά μια λαμπρή εθνομάρτυρα του σύγχρονου ελληνισμού, που όπως ο απαράμιλλος Πατροκοσμάς ο Αιτωλός, στα ίδια δίσεκτα χρόνια της οθωμανικής δουλείας, κράτησε άσβεστη τη φλόγα της ελευθερίας και έθρεψε ηθικά και πνευματικά τις ρίζες του σκλαβωμένου γένους. Η συμβολή της στην υπόθεση της εθνεγερ-σίας του έθνους, είναι καίρια και καθοριστική και για τούτο η ελληνική πολιτεία, μαζί με την ορθόδοξη εκκλησία μας, την τιμούν και την περιβάλλουν με την αχλή της ήρωος του έθνους. Η ηθικά άχραντη και ευγενής μορφή της Αγίας Φιλοθέης, αποτέλεσε το έναυσμα για να γραφούν απο ιστορικούς και ερευνητές της ορθόδοξης παράδοσής μας, πλήθος μελετών και ιστορικών πονημάτων. Με το τιμημένο αίμα της που πρόσφερε στην υπηρεσία της πατρίδος, η Αγία Φιλοθέη, συνιστά μια περίσεπτη ηθικά μορφή της σύγχρονης μαρτυρι-κής πορείας του ελληνισμού. Η μνήμη της εορτάζεται κάθε χρόνο απο την εκκλησία μας στις 19 Φεβρουαρίου. Το πολυδύναμο ηθικά και φωτερό πνευματικά σήμα της Αγίας Φιλοθέης, αποτελεί σήμερα για όλους τους  Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, φάρο πνευματι-κού προσανατολισμού, εθνικής ανάτασης και αδιάψευστο ηθικό οδοδείκτη μιας δημιου-ργικής αντεπίθεσης των Ελλήνων, απο το μετερίζι του ο καθένας, για να ξαναβρεί ο ελληνι-σμός την προοδευμένη του πορεία στους αχανείς ορίζοντες της ιστορίας. Ιδιαίτερα για εμάς τους έλληνες, που προσφέραμε στην ανθρωπότητα ατίμητα δώρα ήθους και πολιτισμού, μέσα απο τον συγκερασμό του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και των ακένωτων πηγών της Ορθοδοξίας, η γεμάτη ηθική έξαρση μορφή της Αγίας Φιλοθέης, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πνευματικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Στα ηθικά και αισθητικά πολυδύναμα για το κάλλος και το περιεχόμενό τους εγκώμια που έχουν γραφτεί για την Αγία Φιλοθέη, περιλαμβάνεται και το παρακάτω :  «Δαυΐδ γαρ το πράον έσχες και Σολομώντος, σεμνή, την σοφίαν, Σαμψών την ανδρείαν, και Aβραάμ το φιλόξενον, υπομονήν τε Iώβ, του Προδρόμου δε θείαν άσκησιν...».

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2021 | 8:39 pm


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον Μέγα Αθανάσιο, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της "Πεμπτουσίας"

   Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον Μέγα Αθανάσιο,

 στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της "Πεμπτουσίας"

Αθήνα, 15-2-21

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι, 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην αυριανή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 16/2/ 2021 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε για τον κορυφαίο Ιεράρχη της ορθοδοξίας, Μέγα Αθανάσιο.

Τον έξοχο ηθικά Πατριάρχη Αλεξανδρείας, που σφυρηλάτησε την ενότητα της ορθόδοξης εκκλησίας, με την εμπνευσμένη και κραταιά παρουσία του, στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας, υπερφαλαγγίζοντας θεολογικά τον Άρειο, αλλά και εδραίωσε το σύμβολο της πίστεως. Σημειώνοντας ακόμα το μεγίστης αξίας συγγραφικό έργο που μας κατέλειπε.


Στην εκπομπή παρεμβαίνει και μιλά για τον Μέγα Αθανάσιο, ο σεπτός ιεράρχης μας Μητροπολίτης Μεσσηνίας και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Χρυσόστομος. Τον οποίο και ευχαριστούμε από καρδιάς, για την σπουδαία ηθική του συμβολή, στην εκπομπή.

Μαζί σας λοιπόν αύριο Τρίτη  16/2/2021 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», για τον κορυφαίο ιεράρχη της Ορθοδοξίας, Μέγα Αθανάσιο.


Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 15-2-2021

Δημοσιεύθηκε στις 15 February 2021 | 9:13 pm


Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (Μέρος Δέκατο Όγδοο)

 Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος  (Μέρος Δέκατο Όγδοο) 

Γράφει ο  Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΜιλούσε παράλληλα τέσσερις γλώσσες απταίστως (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά). Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός πρέσβης δίπλα στον πατέρα του και αργότερα έγινε πρέσβης και ο ίδιος. Ακόμα ευτύχησε να απολαμβάνει την ηθική θαλπωρή της αδελφής του Σοφίας που ούσα από τις πιο μορφωμένες και δυναμικές γυναίκες της εποχής της, είχε συγκροτήσει ένα περίφημο πνευματικό και φιλολογικό σαλόνι της τότε Αθήνας. Ακόμα ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε διεθνή εμπειρία κατά την μακρά ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία που συνετέλεσε στο να σφυρηλατήσει μια πολυτάλαντη προσωπικότητα. Κάτι που εξάλλου θα συναντήσουμε ανελλιπώς σε όλους τους μεγάλους σύγχρονους έλληνες πολιτικούς. Όλοι τους ανεξαιρέτως από τον Ιωάννη Καποδίστρια, έως τους Κ. Καραμανλή και Α. Παπανδρέου, είχαν θητεύσει σε ένα ζωτικό κομμάτι της ακαδημαϊκής και πολιτικής τους σταδιοδρομίας στο εξωτερικό. Έχοντας εισκομίσει ο Χαρίλαος Τρικούπης την εμπειρία του πρέσβεως κατά την διπλωματική του σταδιοδρομία είχε πλατιά και σαφή αίσθηση της διεθνούς πραγματικότητας. Ως άνθρωπος ήταν πολύ λιτός, ενώ δεν διακρίνονταν για την ρητορική του δεινότητα. Έκανε μάλιστα και μαθήματα ορθοφωνίας για να μπορέσει να βελτιώσει την εκφορά του λόγου του και να μην υστερεί έναντι των άλλων πολιτικών. Στο τέλος κατάφερε να διακριθεί και σ΄ αυτό το δύσβατο πεδίο. Δοθέντος λοιπόν ότι δεν ήταν ταλαντούχος στη ρητορική έκανε προπαρασκευή των λόγων του, των λόγων των αντιπάλων του, καθώς και των δευτερολογιών του. Με όπλα έτσι την φρόνηση, την μόρφωση και την ευθυκρισία του, ο Χ. Τρικούπης ρίχνονταν στην αρένα της πολιτικής, φέροντας στους ώμους του μια ιστορική αποστολή για τον τόπο. Και κατόρθωσε με την ευρυδιάστατη πολιτική παρουσία του, πρώτον τον θεσμικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό του κράτους και δεύτερον την εμπέδωση και παγίωση για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορίας, ενός σταθερού πολιτικού συστήματος. Πρίν προχωρήσουμε όμως στην αποτίμηση της πελώριας συμβολής του Χ. Τρικούπη, ας δούμε για λίγο τα πολιτικά πράγματα της εποχής. 


Ας θυμηθούμε εδώ πως την εποχή των Καποδίστρια και Όθωνα τα κόμματα εξαρτώνταν από τις προστάτιδες δυνάμεις εξού και τα ονόματά τους «Αγγλικό», «Γαλλικό», «Ρωσικό». Στην εποχή του Γεωργίου Α΄ είχαμε αρχικώς τους «Πεδινούς» και τους «Ορεινούς» εκ των οποίων οι «Ορεινοί» που αποτελούνταν κατά βάση από το στρατό ήταν πιο δημοκρατικοί σε σχέση με την στάση που είχαν κρατήσει στο μείζον θέμα της καθολικής ψηφοφορίας. Ενώ αργότερα είχαμε κατακερματισμό των κομμάτων, με κύριο στοιχείο τον προσωποπαγή χαρακτήρα τους. Σ΄ αυτή τη φάση είχαμε αρχικά τέσσερα κόμματα. Από ένα κόμμα μπορούσε να «χρεωθεί» στους Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, Θρασύβουλο Ζαΐμη, Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, και Δημήτριο Βούλγαρη. Και ένα πέμπτο κόμμα ίδρυσε ο Χαρίλαος Τρικούπης. Πως εισήλθε όμως  ο Χ.Τ. στην πολιτική μας σκηνή; Στην Εθνική Αντιπροσωπεία θα εκλεγεί για πρώτη φορά το 1865. Κομβικό σημείο ωστόσο της  πολιτικής σταδιοδρομίας του Χ.Τ. ήταν η συμβολή του το 1874-875 στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα με τη θέσπιση της «Αρχής της Δεδηλωμένης». ΄Ενώ όπως ήδη έχουμε αναφέρει συγκλόνισε το πολιτικό μας σύστημα το 1874 με την δημοσίευση στην εφημερίδα «Καιροί» των ρηξικέλευθων άρθρων του «Τις πταίει», και «Παρελθόν και ενεστώς». Για το «τις πταίει» μάλιστα οδηγήθηκε στη φυλακή. Δικάστηκε και τελικά αθωώθηκε. Ποια ήταν όμως τα κίνητρα του Χ.Τ. που τον εξώθησαν σ΄ αυτές τις κινήσεις. Ο Χ. Τρικούπης είχε εδραία την πεποίθηση πως έπρεπε να χτυπηθεί η πολιτική αστάθεια, που ήταν γενεσιουργός αιτία μύριων δεινών για τον τόπο.  Οσάκις ο βασιλεύς Γεώργιος έκανε ωμά τις παρεμβάσεις του στις κυβερνήσεις όταν λόγω του κατακερματισμού των κομμάτων δεν υπήρχε στην  Βουλή σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όταν ακόμα ενέσκηπταν μείζονα εθνικά θέματα που διαιρούσαν τους Έλληνες, τότε αυτομάτως επέρχονταν πολιτική αστάθεια και ακυβερνησία. Στην προαναφερθείσα χρονική περίοδο 1864-1875 κύριοι λόγοι της πολιτικής αστάθειας ήταν οι παρεμβάσεις του στέμματος. Συνολικά όπως αναφέραμε σε διάστημα  11 ετών εναλλάχθησαν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος είκοσι δυο κυβερνήσεις. Με κίνητρο λοιπόν να δούμε πόσο επιβλαβής είναι για τη χώρα η πολιτική αστάθεια, αλλά και για να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη ευθύνη που έχουν έναντι του έθνους όσοι την προκαλούν, παραθέτουμε τα ονόματα των πρωθυπουργών αυτών των κυβερνήσεων και την χρονική τους διάρκεια. Συνεχίζεται …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2021 | 12:28 pm


Λαμβάνοντας την ευλογία του αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου

  Λαμβάνοντας την ευλογία του αρχιεπισκόπου μας Αθηνών 

και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου


Είχαμε τη  ηθική τιμή και χαρά,  την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021,  να επισκεφτούμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.  Ιερώνυμο, να λάβουμε την ευλογία του και να συζητήσουμε για την πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας μας,  εστιάζοντας και στον σπουδαίο και  ατίμητο Βυζαντινό της χαρακτήρα. 

Παράλληλα συζητήσαμε και για το πολυεδρικό  ανθρωπιστικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  που συνδράμει τα μέγιστα τους κοινωνικά αδυνάτους και τους πάσχοντες,  σε μία οδυνηρή περίοδο για την ελληνική κοινωνία,  με την φοβερή Πανδημία του covid-19. Με την ευλογία της παναχράντου Παναγίας μας όμως,  που πάντοτε υπήρξε ο φύλακας άγγελος και η τιμαλφής πολιτισμική μήτρα του Ελληνισμού,  θα  υπερκεράσουμε  και αυτό το μεγάλο εμπόδιο.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 4-2-2021

Δημοσιεύθηκε στις 4 February 2021 | 5:55 pm


Ευ. Στυλιανίδης: Απαιτείται εθνική ομοψυχία

 

«Οι συνθήκες επιβάλλουν το κάθε πολιτικό κόμμα να ορθώσει το πολιτικό του ανάστημα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να μένει  καθηλωμένος στο ιδεοληπτικό παρελθόν , εμείς έχουμε επιλέξει να προχωρήσουμε μπροστά και να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών».

Ο βουλευτής της ΝΔ του νομού Ροδόπης κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης ,αναφερόμενος στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων, υποστήριξε πως εάν όλα τα πολιτικά κόμματα είναι ενωμένα απέναντι σε τέτοια ζητήματα ,τότε θα απομονωθούν άμεσα όσοι επιβουλεύονται τη χώρα. 

Επίσης επεσήμανε, ότι η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την τεράστια αυτή κρίση άσκησε κοινωνική πολιτική ,εφάρμοσε άμεσα τη σύγκλιση ψηφιακής τεχνολογίας με τον εκπαιδευτικό τομέα αλλά και με την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών ενώ στήριξε με μειώσεις φόρων και εισφορών το εμπόριο στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ένα τεράστιο έργο που δρομολόγησε η ΝΔ και αφορά στην πλωτή εξέδρα που θα εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, μεταξύ Δικέλλων και Μάκρης ,και από εκεί το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται μέσω TAP και IGB στα Βαλκάνια, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη πολυσήμαντο ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη αλλά και την Αμερική .

Ένα επίσης αξιοσημείωτο έργο ,είναι το φράγμα στην περιοχή όπου για πρώτη φορά θα αξιοποιηθούν 300.000 στρέμματα .

«Πρέπει να προχωρήσουμε» είπε ολοκληρώνοντας ,δίνοντας το δικό του μήνυμα στα κόμματα του αντιπολιτευτικού θώκου.
Δημοσιεύθηκε στις 13 December 2020 | 7:53 pm


Επιστολή Στυλιανίδη σε δύο υπουργούς και έναν υφυπουργό για τα ταξί της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης

 Κατέθεσε ατζέντα με 12 μέτρα στήριξης


Με επιστολή του ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε τη στήριξη του κλάδου των Ταξί στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, εξηγώντας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν και περιγράφοντας τα προβλήματα του κλάδου στην περιοχή που λόγω πανδημίας έχει πληγεί τόσο από τα κλειστά σύνορα όσο και από το κλειστό Πανεπιστήμιο που είναι και οι βασικές πηγές εισοδήματος.

Στην επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς ο Θρακιώτης πολιτικός επιμένει σε λύσεις υποστηρικτικές για να ξεπεραστεί η κρίση και να παραμείνουν βιώσιμοι οι τοπικοί επαγγελματίες.

Ο βουλευτής ζητάει:
«1. Την ένταξη των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ταξί στις πληττόμενες επιχειρήσεις (ΚΑΔ: 4932xxxx) και σε κάθε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που αφορά αυτές, με αρχή τη χορήγηση σε όλους τους ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ του επιδόματος ειδικού σκοπού των 800 ευρώ (επίδομα Νοεμβρίου).
2. Την ένταξη των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ταξί σε ευρωπαϊκά κοινοτικά ή εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα.
3. Την μονιμοποίηση του Φ.Π.Α. στο 13% (και όχι μόνο μέχρι τον Απρίλιο του 2021), την κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020 και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
4. Την εξαίρεση των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ταξί από την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ε.Φ.Κ.Α. για τους μήνες διάρκειας των lockdown και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες εργασίας με περιορισμό στον αριθμό επιβατών, με παράλληλη επιδότηση των εισφορών και της διαφοράς από τις μειωμένες εισφορές από τον μηχανισμό του ταμείου SURE, ώστε να μην χαθούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους.
5. Την επιδότηση των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων Ταξί για τις κενές θέσεις και την συνακόλουθη έλλειψη μεταφορικού έργου, εξαιτίας του περιορισμού του ανώτατου αριθμού επιβατών για υγειονομικούς λόγους, στα πρότυπα της ειδικής επιδότησης προς ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΚΤΕΛ και τουριστικά λεωφορεία, από το Μάρτιο του 2020 και για όλο το χρονικό διάστημα διάρκειας των περιορισμών.
6. Την παράταση του ορίου ηλικίας των ήδη κυκλοφορούντων Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων Ταξί τουλάχιστον μέχρι τις 31-12-2021, καθώς στις 31-03-2021 λήγει η αναστολή υποχρέωσης αντικατάστασης αυτοκινήτου και τίθενται σε ισχύ τα όρια ηλικίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ, που ορίζει η υπάρχουσα νομοθεσία.
7. Την επιδότηση για την αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου (περιβαλλοντικού προτύπου εκπομπής καυσαερίων τουλάχιστον EURO 6) αυτοκινήτου, ανεξαρτήτως καυσίμου, καθώς η επιδότηση για αγορά αυτοκινήτων υβριδικού τύπου PLUG-IN είναι πρακτικά αδύνατη για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λόγω έλλειψης θέσεων φόρτισης υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
8. Τη δημιουργία θέσεων ηλεκτρικής φόρτισης υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις πιάτσες των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων Ταξί στην Αν. Μακεδονία και Θράκη και κίνητρα για τη δημιουργία πρατηρίων φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουν να ταξινομηθούν και ηλεκτρικά/υβριδικά και φυσικού αερίου Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα Ταξί στην περιφέρεια μας.
9. Την επιδότηση για την αντικατάσταση των ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρων, που λήγουν στις 31.12.2020 και εφεξής.
10. Την ταξινόμηση Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων Ταξί έως και εννέα μετά του οδηγού θέσεων με ταξίμετρο.
11. Τη μεταφορά χωρίς περιορισμό με Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων Ταξί μελών της ίδιας οικογένειας, που διαβιούν στην ίδια οικία (π.χ. σύζυγοι, ενήλικα αδέλφια, και όχι μόνο ένας γονέας με ανήλικα τέκνα), όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας και πάντα σύμφωνα με τον προβλεπόμενο στην άδεια αυτοκινήτου ανώτατο αριθμό επιβατών, και
12. Την εντατικοποίηση των ελέγχων των εκμισθωμένων Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό».

Δημοσιεύθηκε στις 30 November 2020 | 11:12 pm


Τον Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη πρότεινε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την επιτροπή επιλογής δικαστών στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


 Μπορεί η πανδημία να εμπόδισε να πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή για πρώτη φορά η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ωστόσο η λειτουργία του Διεθνούς Οργανισμού δεν σταματά. Eτσι την 25/11  συνεδρίασε μετά από ένα χρόνο διαδικτυακά η Επιτροπή Επιλογής Δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Ανθρώπου, ίσως η πιο σημαντική και ουσιαστική Επιτροπή, όπου έκανε την πρώτη του παρουσία με παρέμβαση ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.

Η σημασία αυτής της Επιτροπής έγκειται στο ότι αυτή επιλέγει και προκρίνει τους Δικαστές από καθένα από τα 47 Κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτούς δηλαδή που καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Τα μέλη αυτής της Επιτροπής που θα αξιολογήσουν και θα προκρίνουν τους Δικαστές πρέπει να είναι ισχυρές προσωπικότητες με ξεχωριστά βιογραφικά. Επιλέγονται ουσιαστικά 17 Βουλευτές από τα 47 Κράτη – Μέλη μετά από πρόταση, όχι των Κρατών τους, αλλά των διεθνών Πολιτικών Ομάδων.
Τον Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Επίκουρο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Κύπρου τον πρότεινε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Στην πρώτη Συνεδρία του συζητήθηκε αν θα πρέπει να αναβληθεί λόγω της Πανδημίας ή να γίνει διαδικτυακά τον Ιανουάριο η εκλογή των Δικαστών από την Ελβετία και την Ελλάδα, ο Βουλευτής Ροδόπης τόνισε ότι : «Σαφώς η διαζώσης αξιολόγηση θα ήταν καλύτερη. Ωστόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε η πανδημία να μας νικήσει. Ο Οργανισμός μας έχει τη δύναμη να συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και διαδικτυακά, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη».
Αποφασίστηκε η επόμενη εκλογή Δικαστών να γίνει τον Ιανουάριο σε κάθε περίπτωση.

Δημοσιεύθηκε στις 26 November 2020 | 11:06 pm


Ευρυπίδης Στυλιανίδης : «Μας κουνούν το δάχτυλο αυτοί που στα 5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν τίποτε για την Ψηφιακή Εκπαίδευση»

 «Μας κουνούν το δάχτυλο αυτοί που στα 5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν τίποτε για την Ψηφιακή Εκπαίδευση»

του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη


Βουλευτής Ροδόπης, Νέα Δημοκρατία
Πρώην Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Το 2007 ως νέος Υπουργός Παιδείας παρέλαβα ένα φλεγόμενο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστή τότε τον αρχηγό του εργαλειοποιούσε τους μαθητές, προκαλώντας πάνω από 5000 καταλήψεις στα 15.000 σχολεία της Χώρας.
Αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις εντάσεις.
Σεβαστήκαμε τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς στα δίκαια αιτήματα τους.
Παλέψαμε για λύσεις στα εύλογα ζητήματα της εκπαιδευτικής καθημερινότητας που επί χρόνια παρέμεναν άλυτα.
Προχωρήσαμε παράλληλα με συστηματικότητα τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να εγκλωβιζόμαστε, όπως συνήθως έκαναν πολλοί Υπουργοί Παιδείας, αποκλειστικά στα ζητήματα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και στο Νόμο-πλαίσιο των ΑΕΙ, γιατί είχαμε την πεποίθηση ότι η Εκπαίδευση ξεκινά από το Νηπιαγωγείο και ολοκληρώνεται με τη Δια Βίου Μάθηση.
11 Σεπτεμβρίου του 2008 ήταν η πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, όπως ομολογεί ακόμα το σύνολο των εκπαιδευτικών, που η σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, χωρίς διπλοβάρδιες, με τα λειτουργικά κενά Καθηγητών, Δασκάλων και Νηπιαγωγών όλα καλυμμένα, με τα βιβλία να περιμένουν τους μαθητές και τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς όλους να έχουν ολοκληρώσει Εισαγωγική Επιμόρφωση πριν μπουν στην τάξη. Οι νεοδιόριστοι μάλιστα και οι αναπληρωτές ενημερώθηκαν με προσωπικό SMS για την τοποθέτηση τους από τις 15 Αυγούστου. Την ίδια περίοδο 2004-2009 ολοκληρώσαμε μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) ή με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) 923 νέες σχολικές υποδομές σε όλη την Ελλάδα δρομολογώντας άλλες τόσες.
Το 2008 μετά από Στρατηγική Συμφωνία με τη Microsoft που υπογράφηκε στην Αθήνα μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του Bill Gates και αφού επισκέφθηκα δύο φορές τις ΗΠΑ, μια φορά στο Σηάτλ για να δω τα νέα Projects του Bill Gates και μια φορά στη Philladelphia για να μελετήσω το «Σχολείο του Μέλλοντος» (School of the Future) ξεκινήσαμε την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:
1. Αυξήσαμε τις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για το μάθημα των νέων τεχνολογιών δημιουργώντας την κατάλληλη διδακτική ύλη και τις απαιτούμενες υποδομές με την πολιτική του Έξυπνου Σχολείου
2. Επιτύχαμε τη δωρεάν διανομή 100.000 υπολογιστών κάθε χρόνο στα παιδιά της 3ης Γυμνασίου, ώστε να διασφαλίζεται η ισότητα στην πρόσβαση για όποιους μαθητές δεν έχουν την οικονομική άνεση.
3. Εγκαθιδρύσαμε το πρόγραμμα Safe Internet για να προστατεύονται τα παιδιά από επικίνδυνους ιστότοπους.
4. Εκπαιδεύσαμε τους γονείς στους Η/Υ στις Σχολές Γονέων που ιδρύσαμε σε όλη τη Χώρα για να χτυπήσουμε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα παιδιά τους στα διαδικτυακά τους ταξίδια.
5. Ξεκινήσαμε να υλοποιούμε την ψηφιακή τάξη με ψηφιακούς πίνακες και σύστημα on line τηλεεκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.
6. Κάναμε παρεμβάσεις στα συναρμόδια Υπουργεία για να επεκταθούν και να εκσυγχρονιστούν τα δίκτυα παντού (wifi, fiber to the home, κλπ), ώστε το Έξυπνο Σχολείο να φτάσει και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας υλοποιώντας το άρθρο 5Α που θεσπίσαμε στο Σύνταγμα για την Ισότητα στην Πρόσβαση ως Δικαίωμα.
Την περίοδο εκείνη ήταν η πρώτη ίσως φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία που το κοινωνικό κράτος έτρεξε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από την ιδιωτική πρωτοβουλία και συνεργάστηκε μαζί της χωρίς complex και ιδεοληψίες σαν αυτές που χαρακτηρίζουν σήμερα πολλά στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όλα αυτά υλοποιήθηκαν με το λιγότερο δυνατό κόστος (πχ οι πιστώσεις που δαπανήθηκαν για τους αναπληρωτές ήταν σχεδόν οι μισές απ’ότι την τελευταία περίοδο ΣΥΡΙΖΑ) και με πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με ποσοστό απορρόφησης 117% (το ΥΠΕΠΘ πρωταγωνιστής στην απορροφητικότητα).
ΘΑ ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Γιατί είναι προκλητικό πρώην Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνουν προβοκατόρικα μια τηλεοπτική μου φράση, επιδιώκοντας να κατασκευάσουν προπαγανδιστικά επιχειρήματα για να καλύψουν τη δίκη τους πολιτική αμηχανία και ανεπάρκεια. Είπα στο OPEN TV ότι «Η Τηλεεκπαίδευση λειτούργησε γρηγορότερα στα ιδιωτικά σχολεία και αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας…». Είπα κάτι ψέμματα;
Αυτή η φράση τους οδήγησε στο στρεβλωτικό και προπαγανδιστικό συμπέρασμα, ότι εμείς είμαστε κυνικά κατά της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των λαϊκών συμφερόντων(sic). Δεν στέκομαι στο προσωπικό γεγονός ότι είμαι παιδί δασκάλων του Δημόσιου Σχολείου, απόφοιτος κανενός κολλεγίου αλλά του 1ου Δημοσίου Λυκείου Κομοτηνής και του επίσης Δημοσίου Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Την εκπαίδευση την έχω υπηρετήσει ως πρόεδρος των μαθητών, των φοιτητών, ως μέλος της ΕΦΕΕ και φυσικά ως Ακαδημαϊκός δάσκαλος. Εναντιθέσει με πολλούς από του κριτές μου της Αριστεράς που αποφοίτησαν από γνωστά ιδιωτικά σχολεία και κολλέγια. Αυτό που πάντα με ενδιέφερε είναι η ποιότητα των υπηρεσιών και η ισότητα στην πρόσβαση, ανεξάρτητα από αριστερές ιδεοληψίες. Ο δημόσιος ή ιδιωτικός χαρακτήρας αφορά τις προκαταλήψεις τους και ανήκει στο παρελθόν, όταν φυσικά διασφαλίζονται οι ίσες ευκαιρίες για όλους. Καταλαβαίνω την αγωνία τους να ψηφοθηρήσουν αμήχανα, βλέποντας τη εποχή να του εγκαταλείπει. Ωστόσο επειδή πλέον δεν είναι άγνωστοι, διότι κυβέρνησαν 5 ολόκληρα χρόνια, πρέπει να δώσουν κι αυτοί απαντήσεις:
1. Το Υπουργείο Παιδείας μέσα σε ελάχιστο χρόνο πέτυχε να διασυνδέσει και να εξυπηρετήσει 1,6 εκ. χρήστες της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές. Από αυτούς καθημερινά παρακολουθούν μαθήματα 39.800 τμήματα Γυμνασίων και Λυκείων και 55.000 τμήματα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων. Πόσο θράσος αλήθεια θέλει, επειδή χρειάστηκαν λίγες ώρες προσαρμογής, ώσπου να ξεκινήσει το σύστημα τη πλήρη λειτουργία του, κάποιοι που επί 5 ολόκληρα χρόνια κυβερνούσαν και δεν έκαναν απολύτως τίποτε να κουνούν το δάκτυλο;
2. Γιατί η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διέκοψε όλες τις μεταρρυθμίσεις που εμείς ξεκινήσαμε από την προηγούμενη δεκαετία εξαντλώντας την κυβερνητική δυναμική της στα τηλεοπτικά παράθυρα;
3. Πόσο ώριμο και υπεύθυνο είναι σε μια κρίσιμη στιγμή για τους Έλληνες, όταν η κάθε οικογένεια δοκιμάζεται σκληρά απο την πανδημία ή το κλείσιμο της οικονομίας κάποιες γραφικές φιγούρες της αριστερής ιδεοληψίας να προβοκάρουν, να ψηφοθηρούν κυνικά επιδιώκοντας να σκεπάσουν την πολιτική αμηχανία τους και την ανεπάρκεια τους να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών;
Στις δύσκολες αυτές ώρες όλοι κρινόμαστε, αν έχουμε το ηθικό ανάστημα να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα και τις προκλήσεις και να προτάξουμε αυτά που ενώνουν και δυναμώνουν το λαό και την πατρίδα μας και όχι λογικές και στάσεις που διχάζουν, υπονομεύουν και επενδύουν πάνω στην δυστυχία της κοινωνίας και την αποτυχία της Ελλάδας.
Προσωπικά δεν πρόκειται να παρακολουθήσω αυτόν το κατήφορο ενός τμήματος της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό πράττει και η παράταξη που πιστεύω και υπηρετώ από παιδί, η Νέα Δημοκρατία.

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2020 | 2:10 pm


Το 3ο Hybrid Learning Webinar της Ο3 είναι γεγονός! Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

 Το 3ο Hybrid Learning Webinar της Ο3 είναι γεγονός! 

 

Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

 

Τα εκπαιδευτικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και εμείς πρέπει να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα! Η Ο3 είναι η πρώτη που εισάγει το Hybrid Learning στην Ελλάδα, για μεθόδους βιωματικής εκπαίδευσης όπως το STEAM, η εκπαιδευτική ρομποτική και η εκμάθηση κώδικα-προγραμματισμού, με τα Webinars που διοργανώνει εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Τα Webinars αυτά έχουν σκοπό να ενημερώσουν δασκάλους, καθηγητές, εκπαιδευτές, γονείς κ.α, ανθρώπους δηλαδή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης και χρειάζονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά εργαλεία για να συνεχίσουν απρόσκοπτα και με την ίδια όρεξη και ενδιαφέρον να προσφέρουν στην εκπαιδευτική διαδικασία παρόλο τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορονοϊού.

 

Το 3ο Webinar της Ο3 είναι αφιερωμένο στους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και για αυτό λόγω θα βρίσκεται σε για να μοιραστεί μαζί μας καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο, η Amanda Workman, από την LEGO® Education και το τμήμα των διαγωνισμών FIRST® LEGO® League. Αυτό σημαίνει πως οι Εκπαιδευτικοί Διαγωνισμοί Ρομποτικής αλλάζουν μορφή και προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα και πρακτικές. Επίσης, λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν για τις συναθροίσεις πολλών ανθρώπων, όπως είναι η προετοιμασία για ένα διαγωνισμό ρομποτικής, αλλάζει και όλη η προετοιμασία των ομάδων γι’ αυτούς τους διαγωνισμούς. Έτσι, η Ο3 σε συνεργασία με την EDUACT|EDUCATION UNLIMITED  θα παρουσιάσει τις νέες συνθήκες με τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί ρομποτικής FIRST® LEGO®Leagueθέλοντας να δείξει πως η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ αλλά πάντα βρίσκει εναλλακτικές και καινοτόμες λύσεις σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν!

Την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί το 3ο Webinar της σειράς “Hybrid Learning” από την Ο3.

 

Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ, αλλά και να παρακολούθησετε τα δύο πρώτα webinar της σειράς, συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα: 3o Hybrid Learning Webinar by O3 . Αφού εγγραφείτε, σας αποστέλλεται ένα ενημερωτικό email με τον σύνδεσμο που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να παρακολουθήσετε το webinar.

 

Ακόμα, με την παρακολούθηση του σεμιναρίου θα έχετε κερδίσει έκπτωση 20% στον εξοπλισμό της LEGO® Education και στις εξ’ αποστάσεως επιμορφώσεις του LEGO® Education SPIKE™ Prime από την Ο3, αλλά και σε εκπαίδευση και εγκατάσταση του Google Workspace για εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

www.greekteachers.gr


 


Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2020 | 12:50 pm


Κεντρικό μας άρθρο στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» της 31-10-20, για τον μεγάλο μας ηθοποιό Θόδωρο Μορίδη !

 Κεντρικό μας άρθρο στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» της 31-10-20, για τον μεγάλο μας ηθοποιό Θόδωρο Μορίδη !

 


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 1-11-2020

Δημοσιεύθηκε στις 1 November 2020 | 8:06 pm


Το διαχρονικό ηθικοπνευματικό μήνυμα της 28-ης Οκτωβρίου 1940

 Το διαχρονικό ηθικοπνευματικό μήνυμα της 28-ης Οκτωβρίου 1940

Γράφει ο  Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΤην 28 Οκτωβρίου 1940 το εκκρεμές της ιστορίας καλούσε και πάλι τον μαρτυρικό λαό των Ελλήνων, στο γνώριμο ραντεβού για τον υπερπάντων αγώνα.  Η Ελλάς εδέχετο την ιταμή αξίωση του Ιταλών φασιστών για την παράδοση του εθνικού εδάφους. Και η απάντηση όμως γνωστή στη συνείδηση κάθε γνήσιας ελληνικής ψυχής. Γονιμοποιημένη από το διαχρονικό όραμα της ελευθερίας και της προάσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας, που μετέδωσαν οι Έλληνες στην οικουμένη, με τους ένδοξους και λαμπρηφόρους αγώνες τους. Αυτήν την απάντηση σάρκωσε με το ΟΧΙ του ο «απόγονος μαρτύρων» κατά τον ποιητή, Ιωάννης Μεταξάς. Την αποφράδα νύχτα της 28-ης Οκτώβρη, ο λαός της Αθήνας ξυπνούσε από το βόμβο των σειρήνων, μέσα στο ζόφο του κηρυχθέντος πολέμου. Το ραδιόφωνο καλούσε σε επιστράτευση τους έλληνες και στην παγωμένη Πίνδο έπεφταν οι πρώτες κανονιές. Η αθάνατη ελληνική ψυχή όμως αποκρίθηκε με λεβεντιά στο κέλευσμα της ιστορίας. Με το τραγούδι στο στόμα οι επίστρατοι έφευγαν για το μέτωπο και η γλυκιά ευχή της μάνας, τους κατευόδωνε στο ραντεβού με τη ιστορία. Η Ευρώπη με κομμένη  την ανάσα παρακολουθούσε τις εξελίξεις και προκαθόριζε την έκβαση της άνισης μάχης. Πως θα μπορούσε η μικρή στρατιωτικά Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα στίφη και της σιδερόφραχτες μεραρχίες των ιταλικών μελανοχιτώνων, που προσέρχονταν στον απρόκλητο πόλεμο, όχι μόνον με καθολική αριθμητική υπεροχή, αλλά και με στρατιωτικό εξοπλισμό μακράν ογκωδέστερο και πιο σύγχρονο; Δεν είχαν σταθμίσει όμως την αδούλωτη ελληνική ψυχή και πως η ύλη είναι ανίσχυρη μπροστά στο πνεύμα. 


Πόσο ωραία εξάλλου αποτύπωσε αυτή την λογική αντινομία ο ποιητής. «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα». Οι Έλληνες απέκρουσαν με σθένος, ηρωισμό και αυτοθυσία ανείπωτη, στη παγωμένη Πίνδο την ιταλική επίθεση και διατράνωσαν στην ανθρωπότητα την ακλόνητη πεποίθησή τους, να προασπίσουν μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος τα πατρέα εδάφη. Και ήταν αυτός ο απερίγραπτος ηρωισμός τους που εξώθησε τον μεγάλο Ουίνστον Τσώρτσιλ να αναφωνήσει «Κάποτε λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Από σήμερα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες». Μια ακόμα σελίδα δόξας και ηρωισμού γράφονταν από την αδούλωτη ελληνική ψυχή και λεβεντιά, στο πάνθεον της ιστορίας. Ανάλογη με αυτές που μόνον έλληνες με το απαράμιλλο πατριωτικό τους φρόνημα και την απαρασάλευτη πίστη τους στις ιδέες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ημπορούν να γράφουν. Πλάι στα άλλα μεγάλα ιστορικά ορόσημα του έθνους. Στο χώμα του Μαραθώνα, τα νερά της Σαλαμίνας, τις Θερμοπύλες, το Μανιάκι και την Αλαμάνα. Στα παντοτινά ηθικοπνευματικά σύμβολα χρέους και τιμής προς την πατρίδα. Αυτό όμως είναι το πεπρωμένο της ένδοξης φυλής των Ελλήνων στην αχανή λεωφόρου του χρόνου.

 
Αυτή είναι η εθνική μας ταυτότητα και ιδιοσυστασία. Θυσίες, ολοκαυτώματα, ηρωισμός και αίμα. Είναι η ιστορική εντολή που αείποτε έχουμε, να αντιμετωπίζουμε επιβουλείς και να δημιουργούμε εποποιίες, διδάσκοντες του λαούς πως «οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι». Και σ΄ αυτόν τον υπερπάντων αγώνα δεν θα μπορούσε παρά να δώσει το δυναμικό παρών όπως πάντοτε έπραξε σε δύσκολες ώρες της ιστορίας και η ελλαδική εκκλησία. Αμέσως κιόλας από την επιστράτευση, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών οργάνωσε εράνους για τις οικογένειες των στρατευμένων. Το Ιερό ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου, εκποίησε τιμαλφή της Μεγαλόχαρης και πρόσφερε 5.000.000 δρχ στον ελληνικό στρατό, ενώ πλειάδα λαμπρών κληρικών επιστρατεύτηκαν ως στρατιωτικοί ιερείς και πότισαν με το αίμα τους την εποποιία της Πίνδου. Η ιστορική απόκρουση του φασισμού στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, δεν ήταν απλά μια επιτυχημένη στρατιωτική απάντηση σε έναν άνισο αγώνα. Και τούτο διότι μόνον η βιβλική περιγραφή της μάχης μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ, μπορεί να δώσει το αληθινό μέτρο σύγκρισης. Η άσβηστη όμως φλόγα της ελευθερίας, πύρωνε την αδούλωτη ελληνική ψυχή για να δώσει ένα μάθημα πατριωτισμού και εθνικής αξιοπρέπειας στον αλαζόνα Ιταλό κατακτητή. Και δεν ήταν αυτός αγώνας, μόνον αγώνας για την προάσπιση του εθνικού εδάφους. Ήταν πάνω από όλα αγώνας προάσπισης της ατίμητης πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων. Αγώνας του πνεύματος και του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας. Γιατί πεποίθηση των τιμημένων μαχητών της Πίνδου ήταν, ότι τα σπουδαία και αθάνατα πνευματικά επιτεύγματα, τα εμπνέονται και τα υλοποιούν ελεύθεροι  μόνον άνθρωποι. Υπήρξαν χρονικές περίοδοι που αρκετοί πολιτισμοί προσήγγισαν υψηλά επίπεδα ακμής Χάθηκαν όμως από το προσκήνιο της ιστορίας διότι η βάση τους δεν ήταν πνευματική, αλλά είχε ως κέντρο την ύλη. Ο μοναδικός όμως ελληνικός πολιτισμός, επέζησε διαχρονικά μεταλαμπαδεύοντας αξίες και γονιμοποιώντας τους άλλους πολιτισμούς, διότι ήταν πρωτίστως πολιτισμός του πνεύματος, του ήθους και της άμιλλας. Ελαυνόμενοι από αυτές τις αδαμάντινες ηθικοπνευματικές μας παρακαταθήκες, οι δοξασμέ-νοι Έλληνες φαντάροι πάλεψαν, νικώντας το ανθρώπινο μέτρο στην παγωμένη Πίνδο, για να προασπίσουν τις προγονικές μας αξίες. Έτσι ο χαμένος ανθυπολοχαγός της Αλβανίας άφησε άσβηστο στον ιστορικού ρού, το αιματοβαμμένο από τα κρυοπαγήματα πέλμα του, στα άξενα και δυσπρόσιτα βουνά της Αλβανίας. Και έτσι δίδαξε την ανθρωπότητα πως η νίκη δεν στεφανώνει τους πολλούς. Αλλά αυτούς  που έχουν το σθένος και την ηθική αρετή, υπο αντίξοες συνθήκες, να μάχονται για ιδανικά και αξίες. Η ιερή ωστόσο μέρα της 28-ης Οκτωβρίου, δεν πρέπει να αποτελεί μόνο μέρα εορτασμού και ιστορικής μνήμης. Αλλά και γόνιμο έναυσμα περισυλλογής και προβληματισμού, για το πως πορεύεται ο ελληνισμός απέναντι στις νέες προκλήσεις που συνθέτουν το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μας. Μέρα όπου με μέτρο και φρόνηση όλοι οι φορείς της πνευματικής και πολιτικής μας ηγεσίας, θα πρέπει να αναζητήσουν ένα modus vivendi, μέσω του οποίου με σοβαρότητα και ευθύνη, φαντασία και ρεαλισμό, θα οδηγήσουν την πατρίδα μας στη λεωφόρο της προόδου και της ευημερίας, πλάι στους άλλους προοδευμένους λαούς της Ευρώπης.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2020 | 3:14 pm


Προσκαλώντας σας, στην ραδιοφωνική εκπομπή μου, στο ραδιόφωνο της "Πεμπτουσίας" !

 Προσκαλώντας σας, στην ραδιοφωνική εκπομπή μου, στο ραδιόφωνο της "Πεμπτουσίας" !

 Αγαπημένοι φίλες και φίλοι, γειά σας,


Σας προσκαλώ για μια δημιουργική ακρόαση, στην εκπομπή μου, «Πνευματικοί Αντίλαλοι», στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας», με αντικείμενο τον Πολιτισμό, την Ορθοδοξία και την Ιστορία.

Από αύριο και κάθε Τρίτη στις 7:00 μ.μ. και στην διαδικτυακή διεύθυνση :

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Ευελπιστώ να έχουμε μαζί, μια γόνιμη ακρόαση, επιχειρώντας ένα οδοιπορικό, στο απέραντο πεδίο του πολιτισμού, της Ορθοδοξίας και της πολύπλαγκτης ιστορίας μας. Αδιαμφισβήτητα και σε αυτό μου το βήμα, η αγάπη και η ηθική σας στήριξη είναι μείζονος σημασίας, γιατί αυτά αποτέλεσε πάντα την ακένωτη ηθική πηγή, της δημιουργικότητας και της αισιόδοξης θέασής μου στη ζωή ! Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου !

Με αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
Αθήνα, 20-10-2020

Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2020 | 3:07 pm


Ηθική έξαρση, για τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη, στον ομώνυμο ναό των Αμπελοκήπων !

  Ηθική έξαρση, για τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη, 

στον ομώνυμο ναό των Αμπελοκήπων !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την κατακλυσμιαία παρουσία του λαού του 7-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και άλλων Αθηναίων από τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πόλης,  που είχαν στην κυριολεξία μετατρέψει την οδό Πανόρμου σε ένα ορμητικό λαϊκό ποτάμι, εορτάστηκε σήμερα Κυριακή 25-10-20, με την προσήκουσα ιεροπρέπεια και λαμπρότητα, η μνήμη του Ιερού Δημητρίου του Μυροβλήτου, που καταυγάζει για αιώνες τώρα στην οικουμένη, την ηθική αρετή, αλλά και την απαρασάλευτη πίστη στο ιδεώδες της Ορθοδοξίας μας. Του Αγίου Δημητρίου που καίτοι γεννημένος και αναθρεμμένος, σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής ευκρασίας,  που προδιέγραφε μια λαμπρή κοινωνική και στρατιωτικοπολιτική καριέρα, δεν δίστασε, να τα θυσιάσει όλα για τη αγάπη του

Χριστού μας. Για να διατρανώσει σε όλο τον πολιτισμένο τότε κόσμο με τον μαρτυρικό θάνατό του, την ηθική υπεροχή της Ορθοδοξίας, αλλά και την υπερτάτη αξία, να πέφτεις κανείς για ιδεώδη και ιδανικά, περιφρονώντας τις φθαρτές αξίες και τα πλαστά πρότυπα ζωής. Ο Ιερός Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 μ.Χ. στην Θεσσαλονίκη και πολύ γρήγορα με τις ασύγγνωστες για την ηλικία του αρετές και ικανότητες, ανελίχθη στον επίζηλο βαθμό του χιλίαρχου, υπο την διοίκηση του Τετράρχη και μετέπειτα αυτοκράτορα της Ρώμης  Γαλερίου Μαξιμιανού και όταν στο στέμμα ήταν ο τρομερός για τους διωγμούς του Διοκλητιανός. Γοητεύτηκε από το ιδεώδες της Ορθοδοξίας και προσκύνησε τον Χριστιανισμό, ιδρύοντας παράλληλα και έναν κύκλο για την μελέτη της Αγίας Γραφής. Αγνοώντας αγέρωχα, το διάταγμα του Διοκλητιανού, «περί αρνήσεως του Χριστιανισμού»,

ήλθε σε ευθεία ρήξη με τον Μαξιμιανό, που διέταξε να τον φυλακίσουν. Στην φυλακή ευρίσκονταν και ένας νεαρός και ατρόμητος Χριστιανός – που θα τον έβαζαν προκειμένου να οδηγηθεί στο θάνατο, να παλαίψει με τον φοβερό και γιγαντόσωμο μονομάχο της εποχής Λυαίο – ο Νέστορας, που έσπευσε να ζητήσει την ευχή και την ηθική στήριξη του Δημητρίου, για την θανατηφόρο μάχη του. Και πράγματι με την πρεσβεία προς τον Χριστό του Δημητρίου, ο Νέστορας έκανε το θαύμα στην κυριολεξία και νίκησε τον γίγαντα Λυαίο, αφήνοντας αμήχανους τον Μαξιμιανό και τους ειδωλολάτρες επιτελείς του ! Και τότε εξοργισμένος ο τελευταίος, έδωσε εντολή – το 303 ή το 305 μ.Χ., να θανατώσουν τους «ασεβείς» Νέστορα και Δημήτριο, που τον ταπείνωσαν δημοσίως, με την θεόπνευστη δύναμή τους. Το μεν Νέστορα με αποκεφαλισμό, τον δε Δημήτριο δια του ειδεχθούς λογχισμού !  Αναφέρεται από τους δημιουργούς των εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Γρηγόριο Παλαμά, Ευστάθιο Θεσσαλονίκης και Δημήτριο Χρυσολωρά, ότι ο το σεπτό σώμα του Δημητρίου ετάφη στον σημείο του μαρτυρίου του, όπου και μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ στη γή, από το οποίο ανέβλυζε μύρο !

Για τούτο και εδόθη στον Ιερό Δημήτριο, το προσωνύμιο Μυροβλήτης. Για να αποτελεί τον ηθικό Έφορο και Προστάτη της νύμφης του Βορρά Θεσσαλονίκη μας. Είναι χαρακτηριστικά δε δυο θαύματα του Αγίου Δημητρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην μεν Θεσσαλονίκη ανήμερα της ιερής μνήμης του, επέπρωτο από την ιστορική μοίρα, η βασίλισσα της Βορείου Ελλάδος, μετά από αιώνες δουλείες, να παραδοθεί στον προελαύνοντα ελληνικό στρατό. Και κυμάτιζε και πάλι περήφανα στον  Λευκό Πύργο η γαλανόλευκη. Στην δε Αθήνα, στα 1823 και κατά την  πολιορκία της Ακροπόλεως οι Τούρκοι ήταν οχυρωμένοι στην Ακρόπολη και ο ελληνικός στρατός είχε αναπτυχθεί πέριξ του ναού του Αγίου Δημητρίου, τον οποίο και ετοιμάζονταν οι Τούρκοι να βομβαρδίσουν, με τις λουμπάρδες τους – «τούρκικα κανόνια». Τότε ως εκ θαύματος, με την θεία παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου, οι μπαρουταποθήκες των Οθωμανών πήραν φωτιά και εξερράγησαν μαζί τους, σκορπώντας τους τον θάνατο και καταστρέφοντας  και ένα μικρό τμήμα της Ακρόπολης  ! Και ένεκα αυτού του θαύματος, ο Άγιος Δημήτριος έκτοτε, ονομάστηκε «Λουμπαρδιάρης» !


Στους πανέμορφους Αμπελόκηπους λοιπόν, που μυροβολούν την ευγένεια και την καλοδεχτικότητα των ανθρώπων τους, με τους επιβλητικούς και πολυφρόνιστους δρόμους τους και τα σφύζοντα από κόσμο νεολαιίστικα μαγαζιά τους, σύσσωμη όλη η Αθήνα έδωσε το βροντερό παρόν, για να τιμήσει την άχραντη μνήμη του Αγιομάρτυρα της ορθοδοξίας μας Δημητρίου του Μυροβλήτου. Στους Αμπελόκηπους, που με τους ολάνθιστους κήπους τους κάποτε και τα μποστάνια τους κόμιζαν το καλοκαίρι στην Αθήνα, αλλά και που πρωτοστάστησαν, στην αστική μεγαλουργία της πόλης αργότερα, με την «Βίλα Μαργαρίτα», το «Κτήμα Θών» και όλα τα άλλα αλησμόνητα στοιχεία της κοινωνικής τους ευμάρειας. Επιβλητικός ο καλλιεπής ναός της Πανόρμου και σημαιοστολισμένος με την γαλανόλευκη και τους χρυσοπόρφυρους σταυραετούς του Βυζαντίου, κατηύγαζε την άφατη κατάνυξη των πιστών, αλλά και την ιερότητα της μνήμης της έξοχης ηθικά

φυσιογνωμίας του Αγίου Δημητρίου. Με έκδηλη την αγάπη και την ηθική φροντίδα για την επιμέλειά του, τόσο του ευσεβούς προϊσταμένου του ναού Αρχιμανδρίτου κ.κ. Πλάτωνος Κρικρή και των υπολοίπων ιερέων του, όσο και των ευγενών εθελοντών της εκκλησίας, που με ξεχωριστή αφοσίωση και αγάπη, στόλισαν τον ναό. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάστησε ο θεφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ.κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη κ.κ. Πλάτωνος Κρικρή, των υπολοίπων ευλαβών ιερέων του Αγίου Δημητρίου  κ.κ. Κίκιζα Γεώργιου, Αποστόλου Αστέριου, Κωνσταντέλλου Δημητρίου, Γασπαράτου Θεολόγου και Βακαλάκη Πλάτωνος, αλλά και άλλων ιερέων, που προσήλθαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου. Με το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, τον λόγο έλαβε ο σεπτός Επίσκοπος

κ.κ. Χρυσόστομος και αφού διαβίβασε το ευλαβές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, αναφέρθηκε στην ηθικά άχραντη μορφή του Αγίου Δημητρίου και τον ενάρετο βίο του και κάλεσε τους πιστούς να εγκολπωθούν την χριστοφόρο ζωή του και να αντλήσουν από τις ατίμητες ηθικές σταθερές, με τις οποίες πορεύτηκε στον βίο του, ο εκλεκτός του Θεού Άγιος Δημήτριος, ο μυροβλήτης. Στην αντιφώνησή του, προϊστάμενος του ναού Πατέρας Πλάτωνας, ευχαρίστησε το φιλόχριστο λαό των Αμπελοκήπων, που προσήλθε νοερά για να τιμήσει τον έφορό του Άγιο Δημήτριο, τους ευγενείς εθελοντές, το ενοριακό συμβούλιο και τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για τις άοκνες φροντίδες τους στην άρτια υλοποίηση του πανηγυρικού διημέρου. Επίσης έλαβε χώρα βράβευση από τον ναό του Αγίου Δημητρίου, των μαθητών των Αμπελοκήπων που εισήχθησαν εφέτος, στις ανώτερες και ανώτατες πανεπιστημιακές σχολές, στους οποίους και ευχήθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος, να είναι πάντα άξιοι και με οδηγό πάντα το Χριστό, να πορεύονται σε δρόμους ηθικής ευημερίας. Να τονίσουμε εμφατικά κλείνοντας, το πολυεδρικό έργο που

παράγει η εργώδης ενορία του Αγίου Δημητρίου, με την αρωγή των άοκνων και ευαίσθητων ιερέων της, λειτουργώντας συσσίτια, κοινωνικό φροντιστήριο για τους αδυνάτου  μαθητές, σχολή δημοτικών χορών και αγιογραφίας και υλοποιώντας ακόμα πλείστες άλλες πολιτισμικές δράσεις. Ο μεγάλος Θεός και ο Άγιος Δημήτριος, ας είναι συμπαραστάτες τους.

Και του χρόνου με υγεία, αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι. Ο Ιερός Δημήτριος, ο Μυροβλήτης, να χαρίζει σε εσάς και τις οικογένειές σας υγεία και ηθική ευημερία και να χαριτώνει τα άξια βήματά σας στη ζωή. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου :

Μέγαν εύρατο εv τοις κιvδύvοις, σε υπέρμαχοv, η οἰκουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον.  Ως ούν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίῳ θαρρύvας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τον Θεὸν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν τὸ μέγα έλεος.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          


Δημοσιεύθηκε στις 26 October 2020 | 12:52 am


Άφατη κατάνυξη για τον εορτασμό του Αγίου Αρτεμίου, Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, στον ομώνυμο ναό του Παγκρατίου

   Άφατη κατάνυξη για τον εορτασμό του Αγίου Αρτεμίου, 

Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, στον ομώνυμο ναό του Παγκρατίου

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Ανεκλάλητη ηθική κατάνυξη στο ιστορικό Παγκράτι, με την μοναδική του αστική αύρα, για την εορτή του μεγαλομάρτυρος Αγίου Αρτεμίου, προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, στον ομώνυμο ναό του Παγκρατίου. Με την μαζική παρουσία του κόσμου από το 2-ο Διαμέρισμα - Παγκρατίου, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων που συνέρρευσαν στο προάστιο από τα άλλα διαμερίσματα της πόλης, για να τιμήσουν την περίσεπτη φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, εκπροσώπων της ελληνικής αστυνομίας και της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά και προσωπικοτήτων από το φάσμα των γραμμάτων και του πολιτισμού, εορτάστηκε  με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια, η μνήμη του ιερού Αρτεμίου, στον περικαλλή ναό της Φιλολάου στο Παγκράτι. Στο πανέμορφο προάστιο, που καταλάμπει πάντα στην Αθήνα μας, με την αριστοκρατικότητά του και κομίζει

κοινωνικά, τα σπέρματα της πνευματικής και πολιτισμικής μεγαλουργίας, της παλιάς αριστοκρατικής Αθήνας.  Ηθικός αίνος στην μνήμη του έξοχου στρατιωτικού και πολιτικού άνδρα Αρτεμίου, που διακρίθηκε για την απαράμιλλη γενναιότητα και τις στρατιωτικές του αρετές στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τιμήθηκε από τον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο, με το αξίωμα του Αυγουσταλίου της Αλεξανδρείας – με τους σημερινούς πολιτικούς όρους, θα λέγαμε Αντιπροέδρου κυβερνήσεως – γνώρισε ασύγγνωστη ηθική αίγλη και τιμές και που πάραυτα, δεν δίστασε να αντιταχθεί σθεναρά – προσφέροντας και την τιμία κεφαλή του, στις φονικές λεπίδες του – στον αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη, για να προασπίσει τους αδυνάτους χριστιανούς που βασανίζονταν αδίκως στην Αντιόχεια !  Το 357 μ.Χ ο Άγιος Αρτέμιος κατ΄ εντολή του

αυτοκράτορα Κωνστάντιου – γιού του Μεγάλου Κωνσταντίνου- κατέφυγε στην Πάτρα, για να κάνει ανακομιδή των ιερών  λειψάνων του Αγίου Ανδρέα, μεταφέροντάς τα, στον νεόδμητο ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την παρουσία του στην Πάτρα, στην Μονή του Γηροκομείου, κατασκεύασε υδραγωγείο και συνέδραμε πολλαπλώς τους γέροντες και του αδυνάτους. Για τούτο εξάλλου και η περιοχή ονομάστηκε «Γηροκομείο». Για να διατηρήσει το αξίωμα του Αυγουσταλίου και με τον νέο αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη. Πληφορηθείς ωστόσο ο Αρτέμιος, τα βάναυσα και άδικα βασανιστήρια του Παραβάτη το 363 μ.Χ. σε αδυνάμους  χριστιανούς στην Αντιόχεια, του άσκησε δριμεία κριτική για το απάνθρωπο, αλλά πρωτίστως άδικο της συμπεριφοράς του. Και ήλθε στα χείλη του ο ψαλμός του Δαυίδ «Κύριε, πνεύματι ηγεμονικώ στήριξόν με» (Ψαλμός Ν' (50), στ. 14). Ήτοι Κύριέ βοήθησέ με, ισχυρή θέληση και σταθερές σκέψεις, να με κατευθύνουν ανένδοτα, στην θαρραλέα προάσπιση του αγαθού. Ο Ιουλιανός που εξέλαβε ως βαθιά προσβολή την κριτική και δη από έναν τόσο υψηλά ιστάμενο της αυτοκρατορίας, έδωσε εντολή να μαστιγώσουν τον Άγιο Αρτέμιο. Και στην άκαμπτη με την μαστίγωση στάση του, διέταξε να του συντρίψουν τα κόκαλα και εν συνεχεία να του κόψουν την τιμία κεφαλή του. Όμως με την θυσιαστική του προσφορά στον χριστιανικό κόσμο, αλλά και στο νομικό και διοικητικό πολιτισμό της εποχής, ο θαρραλέος Αρτέμιος κέρδισε την επουράνιο βασιλεία και περίσεπτη θέση στον πάνθεον των αγιομαρτύρων της ορθοδοξίας μας. Το σεπτό λείψανο του Αγίου Αρτεμίου, παρέλαβε μια διακόνισσα, ονόματι Αρίστη, που το μετέφερε στην βασιλεύουσα, στην εκκλησία του Προφήτη Προδρόμου. 


Σύσσωμος λοιπόν ο αθηναϊκός λαός, παρέστη το σημερινό γλυκύ φθινοπωρινό λιόγερμα, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, για να τιμήσει την άχραντη μνήμη του Αγίου Αρτεμίου. Και λαμπύριζε ηθικά ο περικαλλής ναός του Παγκρατίου,  από την πορφύρα των  σταυραετών του βυζαντίου, που καταυγάζουν στην λεωφόρο του χρόνου την πνευματική μεγαλουργία της αυτοκρατορίας, αλλά και από την άφατη κατάνυξη των πιστών, που με ζέση καρδιάς προσήλθαν στο Παγκράτι, για να δεηθούν στην στον σεπτό μάρτυρα της ορθοδοξίας μας. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάστησε ο σεπτός  Μητροπολίτης Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητος, συγχοροστατούντος του ευλαβούς  Αρχιμανδρίτη του Αγίου Αρτεμίου κ.κ. Σαξαμπάνη Ιγνάτιου- προϊσταμένου του ναού, των υπολοίπων ευλαβών

ιερέων του,  αλλά και άλλων ιερέων από παρακείμενες ενορίες, που προσήλθαν για να λειτουργήσουν στην μνήμη του Αγιομάρτυρος Αρτεμίου.   Με την αποπεράτωση του εσπερινού, τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ.κ. Θεόκλητος και αφού διεβίβασε το μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, κάλεσε τους πιστούς να εμπνευστούν από την σεπτή μορφή και τον ενάρετο βίο του Αγίου Αρτεμίου και να κραταιώσουν την πίστη τους, μέσα στα δροσερά και ιδεοφόρα ηθικά νάματα της ορθοδοξίας, αποκρούοντας σθεναρά τα πνιγηρά μηνύματα της εποχής μας και τα φθαρτά και ευτελή πρότυπα ζωής που προβάλλουν. Επακολούθησε αρτοκλασία. 

Και του Χρόνου με υγεία, αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι και ο Ιερός Αρτέμιος, να σκέπει με την ευλογία του τις οικογένειάς σας και να σας χαρίζει ηθική ευκρασία. Χρόνια Πολλά !  Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Αρτεμίου :

Ευσέβειας τοις τρόποις καλλωπιζόμενος, αθλητικής αγλαΐας ώφθης σοφὲ κοινωνός, πρὸς αγώνας ανδρικοὺς παραταξάμενος· όθεν ώς λύχνος φωταυγής, τών θαυμάτων τας βολάς, εκλάμπεις τη οικουμένῃ, Αρτέμιε Αθλοφόρε, πρὸς σωτηρίαν των ψυχών ημών.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2020 | 12:25 am


Ηθικός αίνος για τον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή, στον ομώνυμο ναό των Πατησίων !

 Ηθικός αίνος για τον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή, στον ομώνυμο ναό των Πατησίων !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Μέσα σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την μεγάλη συμμετοχή του λαού του κέντρου των Αθηνών, αλλά της ευρύτερης περιοχής των Πατησίων, εορτάστηκε σήμερα Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, στον λαμπρηφόρο ναό του Αγίου Λουκά Πατησίων, η σεπτή μνήμη της κορυφαίας φυσιογνωμίας της ορθοδοξίας και ευαγγελιστή Αγίου Λουκά. Στην πανέμορφη και ιστορική περιοχή των Πατησίων, που είναι διάστικτη από την ευγένεια και καλοσύνη των κατοίκων της, την μεγαλοπρέπεια των παλιών νεοκλασικών αρχοντικών της, αλλά και την ανεξίτηλη μνήμη των ολάνθιστων κήπων της, που ευωδίαζαν και μυροβολούσαν σε ολόκληρη την Αθήνα. Για τούτο εξάλλου, τα πανέμορφα Πατήσια, με τους κήπους τους, τα δροσερά νερά τους, αλλά και το πρωτοπόρο σε τεχνολογία εργοστάσιο μπύρας και πάγου των αδελφών Κλωναρίδη, στις αρχές του 20-ου αιώνα, αποτελούσαν κεντρικό θέρετρο αναψυχής των Αθηναίων.

Στο λαμπροστόλιστο ναό του Αγίου Λουκά Πατησίων λοιπόν,

αυτό το ορθόδοξο στολίδι της Αθήνας, που σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ και διέχεε την ιερότητα της μεγάλης ημέρας της ορθοδοξίας, σύσσωμος παρέστη ο αθηναϊκό λαός, για να εορτάσει, τον έξοχο ηθικά Άγιο Λουκά, που σε όλη του την ζωή διακόνησε ακάματα το ιδεώδες της ορθοδοξίας. Κατά την ιερά παράδοση, ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής, ήρε την καταγωγή του από την Αντιόχεια της Συρίας, ήταν ελληνικής εθνικότητας και στο επάγγελμα γιατρός. Παράλληλα είχε και εξαίρετες επιδόσεις στην ζωγραφική και με το σπουδαίο του αυτό τάλαντο, είχε αποτυπώσει τις πρώτες εικόνες της Παναγίας με τον Χριστό, βρέφος στην  αγκαλιά της – μια εκ των οποίων υπάρχει στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου – αλλά και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.


Ο Άγιος Λουκάς ασπάσθηκε τον χριστιανισμό, αφότου κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο στη Θήβα και έκτοτε με ηθική ζέση και απαρασάλευτη πίστη, διακόνησε το λόγο του ευαγγελίου. Κήρυξε το λόγο του Θεού, στην Ιταλία, την Δαλματία, την Γαλλία, την Αχαΐα, τη Βοιωτία κ.α. Συνέγραψε το τρίτο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, όπως επίσης και τις πράξεις των Αποστόλων. Αναφέρεται ότι πέθανε μαρτυρώντας για την ορθοδοξία ή κατά μια άλλη εκδοχή με φυσικό θάνατο, σε ηλικία 80 ετών. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Νικόλαου Μαλαξού και βάσει ενός βασιλικού χρυσόβουλου της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, ο Ευαγγελιστής Λουκάς έγραψε το Ευαγγέλιο του δεκαπέντε χρόνια μετά την Aνάληψη του Κυρίου. Ο Ιππόλυτος ο Θηβαίος όμως, τοποθετεί την συγγραφή του Ευαγγελίου στην Αλεξάνδρεια.


Του μεθεόρτιου εσπερινού, χοροστάτησε ο σεπτός Αρχιμανδρίτης κ.κ. Νικόλαος, του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, συνεπικουρούμενος, από τον ευσεβή Αρχιμανδρίτη και προϊστάμενο του ναού κ.κ. Μάξιμο  Ματθαίο και  τους άλλους ιερείς του ναού σεβαστούς πατέρες κ.κ. , Θεολόγο Γρύλλη, Κατσαρή Ηλία και Χρήστο Βλάχο. Με την αποπεράτωση του εσπερινού, τον λόγο έλαβε ο κ.κ. Νικόλαος και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς υγεία και η χάρις και η ευλογία του Αγίου Λουκά, να σκέπει και να καθοδηγεί τη ζωή τους. Στην αντιφώνησή του, ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης κ-ος Μάξιμος, ευχαρίστησε από καρδιάς τον Πατέρα Νικόλαο, που τίμησε με την

παρουσία του, τον μεθεόρτιο εσπερινό, τους ευλαβείς πιστούς για την βροντερή παρουσία τους, στην εορταστική πανήγυρη, παρόλες τις αντιξοότητες  της πανδημίας του κορονοιού, αλλά και του ευγενείς εθελοντές και τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την ξεχωριστή συμβολή τους, στην αρτιότητα των διήμερων εκδηλώσεων. Επακολούθησε αρτοκλασία.

Χρόνια Πολλά και του Χρόνου με υγεία, ευλαβείς Αθηναίοι. Ο Άγιος Λουκάς, να σας χαρίζει υγεία και ως υπηρέτης του ιατρικού λειτουργήματος και να λαμπρύνει ηθικά την άξια ζωή σας !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Λουκά :

Ἀκέστωρ σοφώτατος, Ἱερομύστα Λουκᾶ, ζωγράφος πανάριστος, τῆς Θεοτόκου Μητρός, ἐδείχθης Ἀπόστολε, ἔγραψας μάκαρ, λόγους, διὰ πνεύματος θείου, ἔδωκας ἐννοῆσαι, συγκατάβασιν ἄκραν, Χριστοῦ τῆς παρουσίας, διὸ πρέσβευε σωθήναι ἠμᾶς.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Δημοσιεύθηκε στις 19 October 2020 | 1:06 am


Σύσσωμος ο ελληνικός λαός, καταδικάζει τον φασισμό και τη «Χρυσή Αυγή» ! Ποτέ πια φασισμός !

 Σύσσωμος ο ελληνικός λαός, καταδικάζει τον φασισμό και τη «Χρυσή Αυγή» !

Ποτέ πια φασισμός !

Αύριο 7-10-20 στο Εφετείο της οδού Λουκάρεως, είναι μια ιστορική μέρα και τίθενται η ελληνική δικαιοσύνη

απέναντι στην ελληνική ιστορία. Η Καταδίκη της φασιστικής «Χρυσής Αυγής», την οποία απερίφραστα ηθικά και πολιτικά ,αξιώνει σύσσωμη η πλειονότητα του ελληνικού λαού, δεν αφορά μόνον τα συγκεκριμένα καταγγελλόμενα περιστατικά που αναφέρονται στην δικογραφία. 

Αφορά πολύ περισσότερο, την ποιότητα της δημοκρατίας μας, αλλά και το ευγενές πολιτισμικό ήθος του ελληνικού λαού, που πάντα ήταν σύμφυτο, στους αχανείς δαιδάλους της ιστορίας, με τις έννοιες του ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Σύσσωμος έτσι ελληνικός λαός, αναμένει με ανείπωτη ηθική αγωνία, την καταδίκη της φασιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», που με τα έργα και τις μέρες της, ποδοπάτησε βάναυσα τις έννοιες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και προπαντός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Μια «δικαίωση» αύριο της «Χρυσής Αυγής», θα σημάνει με την βούλα του δικαστηρίου, την ηθική, πολιτική και δικαστική νομιμοποίηση, της  φασιστικής δράσης της. Με ότι αυτό θα σημάνει. Την «επανάκαμψη» δηλαδή νοερά στο κοινωνικό μας πεδίο, των φοβερών «ταγμάτων εφόδου» της, που ξυλοκοπούσαν ανηλεώς, προσέβαλαν βάναυσα και τρομοκρατούσαν ηθικά ανυπεράσπιστους πολίτες, για να φθάσει ένα μέλος της – από σύμπτωση και μόνο δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα – και στον ειδεχθή φόνο, του τραγικού Παύλου φύσα.

Έχουμε εμπιστοσύνη όμως, στην ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και την απόλυτη βεβαιότητα, ότι οι έντιμοι έλληνες δικαστές – που από την δίκη του Γέρου του Μοριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με τα λαμπρά υποδείγματα δικαστικού ήθους Τερτσέτη και Πολυζωΐδη, έως και τους σύγχρονούς μας Χρήστο Σαρτζετάκη και Παύλο Δελαπόρτα, που καταδίκασαν τους παρακρατικούς φονιάδες του αείμνηστου βουλευτή Χρήστου Λαμπράκη, έχουν σηκώσει με το ακέραιο δικαστικό ήθος τους την ελληνική δικαιοσύνη ψηλά – θα πράξουν απερίσπαστοι το καθήκον τους. Και θα είναι από τον ελληνικό λαό, η όποια απόφασή τους σεβαστή. 

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 6-10-2020

Δημοσιεύθηκε στις 8 October 2020 | 11:47 pm


Ευλαβική προσευχή για τον Πολιούχο Αθηνών, Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, στον ομώνυμο ναό του Κολωνακίου !

 Ευλαβική προσευχή για τον Πολιούχο Αθηνών, Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη,

στον ομώνυμο ναό του Κολωνακίου !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Μέσα σε ένα κλίμα άφατης κατάνυξης και ανεκλάλητης συγκίνησης, εορτάστηκε σήμερα Παρασκευή 2-10-20,   ο πανηγυρικός εσπερινός για την μνήμη του Πολιούχου των Αθηνών Αγίου Διονυσίου. Του Αγίου Διονυσίου που τύχη αγαθή είχε μεταβεί νέος στην τότε Ηλιούπολη της Αιγύπτου (περίπου στο τωρινό Κάιρο) και βίωσε την μαρτυρική σταύρωση του Ιησού μας. Την φοβερή Μεγάλη Παρασκευή της Σταύρωσης και με την συσκότιση του ηλίου που συγκλόνισε τον κόσμο, ο νεαρός Διονύσιος ανεφώνησε εμπνευσμένος από την χάρη του Θεού «Ή Θεός πάσχη ή το πάν απόλλυται» ( ή ο Θεός υποφέρει ή χάνεται το παν). Με αυτή την ηθική αναφορά και την επιστροφή του στην Αθήνα, ο Διονύσιος παρακολούθησε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου και εδραιώθηκε μέσα του, η αγάπη του για την νέα πίστη. Έτσι μαζί με την γυναίκα του Δάμαρη και την

οικογένειά του εβαπτίσθη Χριστιανός. Μάλιστα η υπαγωγή του Διονυσίου στην Ορθοδοξία, αποτυπώνεται στις Πράξεις των Αποστόλων (κεφ.17 στιχ. 34) «τινὲς δὲ ἄνδρες κολληθέντες αὐτῷ ἐπίστευσαν, ἐν οἷς καὶ Διονύσιος ὁ Ἀρεοπαγίτης καὶ γυνὴ ὀνόματι Δάμαρις καὶ ἕτεροι σὺν αὐτοῖς». Ο Άγιος Διονύσιος υπήρξε στην Αθήνα, περίσεπτο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, για τούτο και είναι προστάτης των Δικαστικών. Διετέλεσε πρώτος Επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών, για αυτό είναι και ο έφορός της και βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην πυρά. Το τεκμήριο της διακονίας του ως Επίσκοπος Αθηνών, το καταγράφει ο Διονύσιος Κορίνθου και στην εκκλησιαστική ιστορία του, μας το αναφέρει ο Ευσέβιος Καισαρείας. Στο πανέμορφο Κολωνάκι λοιπόν, που μετέφερε πάντα στην ιστορική εκπόρευση της Αθήνας, την κοινωνική αμφισβήτηση, την πνευματική πρωτοπορία – ως περιοχή διαμονής των διανοουμένων, όπως Γαλάτεια Καζαντζάκη, Μίτια Καραγάτσης, Μάρκος Αυγέρης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος,  Οδυσσέας

Ελύτης, σχεδόν δίπλα στην εκκλησία της Σκουφά κ.α.- αλλά και την αστική αύρα της οικονομικής ευημερίας, σύσσωμοι λαός των Αθηνών και πνευματική ηγεσία, προσήλθαν ευλαβικά, για να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Πολιούχο της πόλης. Και πρόβαλλε επιβλητικά ο περικαλλής ναός του Αγίου Διονυσίου στην πανηγυρική του ημέρα, προσφέροντάς σε όλους τους πιστούς ηθική ανάταση με την κατανυκτική ατμόσφαιρα της πανηγύρεως και την ιερότητα της έξοχης μορφής του Πολιούχου μας, αλλά και εκπέμποντας την αισθητική του μεγαλοπρέπεια, ως απαράμιλλο βυζαντινό μνημείο της πόλης μας. Θυμίζουμε ότι τα σχέδια του περικαλλούς ναού της Σκουφά, είχε εκπονήσει ο μεγάλος μας Βυζαντινολόγος – Αρχιτέκτονας Αναστάσιος Ορλάνδος και την εκτέλεσή τους είχε επιμεληθεί ο επίσης σπουδαίος μας αρχιτέκτονας Δημήτριος φιλιππάκης. Τέλος την

πανοραμική αγιογράφηση του Αγίου Διονυσίου, είχε εκτελέσει ο διαπρεπής ζωγράφος μας Σπύρος Βασιλείου. Ένα βυζαντινό στολίδι αληθινό για την Αθήνας μας, που με την ιερότητα της εμβληματικής μορφής για την Ορθοδοξία μας, του Αγίου Διονυσίου, έχει καταστεί υψηλό σημείο πολιτιστικής αναφοράς για την πόλη. Αλλά πέρα από την υψηλή αισθητική του ναού, κοσμούν ηθικά την ιερότητά του, το μοναδικό αντίγραφο, από το πρωτότυπο της Παναγίας της Γερόντισσας, που βρίσκεται στην Ιερή Μονή Παντοκράτορος του Άθω, που είναι και η μοναδική εικονιζομένη ορθία μορφή της Παναχράντου Παναγίας μας, δεξιά όπως μπαίνουμε στην εκκλησία, ένα παπούτσι του Επισκόπου Αιγίνης Αγίου Διονυσίου και αριστερά από την είσοδο, το ένα εκ των παπουτσιών του Οσίου Δαυίδ εν Ευβοία. Μοναδικά ορθόδοξα κειμήλια, που δίνουν με την ευλογία τους κουράγιο και ηθική απαντοχή στον ευλαβή λαό των Αθηνών. Ακόμα σημειώνουμε ότι τμήματα της τιμίας κάρας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ευρίσκονται στις Ιερές Μονές Δοχειαρίου και Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους και αποτμήματα των άκρων του και του δέρματός του, στις Αγίες Μονές, Γρηγορίου και Παντοκράτορος, επίσης του ιερού όρους της Αθωνικής πολιτείας. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο Άγιος Θαυμακού, σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Ιάκωβος, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συνεπικουρούμενος από τον ευλαβή Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη κ.κ. Βαρνάβα Θεοχάρη, τον εποπτεύοντα ιερατικώς την τελετή πρωτοπρεσβύτερο πατέρα κ-ο Θωμά Συνοδινό και τους ευσεβείς ιερείς του ναού, Αρχιμανδρίτη κ-ο Θεοφάνη Δαρζέντα και Παναγιώτη Καχρίλα.

Με την αποπεράτωση του πανηγυρικού εσπερινού, τον λόγο έλαβε ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Ιάκωβος και αφού διεβίβασε το πανανθρώπινο μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, κάλεσε τον ευσεβή λαό των Αθηνών, εμπνευσμένο από την οιστρηλατημένη στα δροσερά νάματα της ορθοδοξίας, ζωή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, που θυσίασε την άξια ζωή του, για την αγάπη του Χριστού μας, να εδραιώσει το ορθόδοξο φρόνημά του και με την ευλογία του μεγαλοδύναμου Θεού, να πορευτεί σε δρόμους ηθικής ευκρασίας και κοινωνικής ευημερίας. Χρόνια Πολλά, αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι και ο άχραντος έφορος της πόλης μας Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, να χαρίζει σε εσάς και τις ευσεβείς οικογένειές σας, υγεία και κάθε ηθική επιτυχία, στην έντιμη ζωή σας.  

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Διονυσίου :

Ἦχος πλ. α’. Τὸ συνάναρχον Λόγον.

Ἀγρευβεῖς τῷ τοῦ Παύλου Πάτερ κηρύγματι, ὑφηγητὴς ἀνεδείχθης τῶν ὑπὲρ νοῦν δωρεῶν, διαvoiα ὑψηλὴ καλλωπιζόμενος, τῶν γὰρ ἀΰλων οὐσιῶν, τᾶς ἀρχὰς μυαταγωγεῖς, ὡς μύστης τῶν ἀπορρήτων, καὶ τῆς σοφίας ἐκφάντωρ, Ἱερομάρτυς Διονύσιε.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2020 | 1:18 pm


Η Ελλάδα ευλαβικά, χαιρετά το παιδί της Λοχία (ΠΖ) Κ.Μ. !

Η Ελλάδα ευλαβικά, χαιρετά το παιδί της Λοχία (ΠΖ) Κ.Μ. !

Σύσσωμος ο ελληνικός λαός αποχαιρετά το άξιο τέκνο της πατρίδας Λοχία(ΠΖ) Κ.Μ. που τραυματίστηκε θανάσιμα χθές υπέρ πατρίδος, στα πλαίσια νυχτερινής άσκησης ελευθέρας πτώσεως.

Για να απολαμβάνουμε τα αγαθά της εθνικής ανεξαρτησίας – ελευθερίας και της δημοκρατίας, ορισμένοι Έλληνες θυσιάζουν στην ελληνική διαχρονία τη ζωή τους. Σε αυτούς τους σπουδαίους Έλληνες σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ και τους ευχαριστούμε ολόψυχα, που με το ιδεοφόρο παράδειγμά τους, δίνουν στις νεότερες γενιές το παράδειγμα της θυσίας και της προσφοράς. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει το έξοχο Ελληνόπουλο Λοχία Κ.Μ. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην τιμημένη οικογένειά του.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 4-9-2020

Δημοσιεύθηκε στις 5 September 2020 | 8:18 am


Ηθικός αίνος, για την εορτή της χαριτόβρυτης Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, στον ομώνυμο ναό της Κυψέλης !

Ηθικός αίνος, για την εορτή της χαριτόβρυτης Τιμίας Ζώνης της Παναγίας,
στον ομώνυμο ναό της Κυψέλης !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε ένα κλίμα άφατης κατάνυξης και με την κατακλυσμιαία παρουσία του λαού του 6-ου Διαμερίσματος των Αθηνών (Κυψέλης), αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων, από τις υπόλοιπες περιοχές της πόλης, εορτάστηκε με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια και χάρη, σήμερα Κυριακή 30 Αυγούστου 2020, το απόγευμα,  η πάνσεπτος εορτή της Ανακομιδής της χαριτόβρυτης Τιμίας Ζώνης της Παναγίας. Του ιερού κειμηλίου και μοναδικού στοιχείου της επίγειας ζωής της θεομήτορος, που είχε δωρίσει στον Απόστολο Θωμά, προτού αναληφθεί με τους αγγέλους στους ουρανούς. Και πού μέσα από την πολυκύμαντη και δαιδαλώδη πορεία του, ωσότου καταλήξει στην Αγία και Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, καταδεικνύει την αταλάντευτη πίστη των κορυφαίων προσωπικοτήτων της ορθοδοξίας μας, οι οποίες μερίμνησαν για την διαφύλαξή του, αλλά και την ιερότητά του, ως εγκόσμιου στοιχείου της παναχράντου Παρθένου Μαρίας, που είναι η Μητέρα, του ιστορικού γένους των Ελλήνων. 

Την Τιμία Ζώνη της Παναγίας, είχε φτιάξει η ίδια η Παναγία από τρίχες καμήλας και πρίν αναληφθεί στους ουρανούς, την προσέφερε κατόπιν παράκλησής του, στον Απόστολο – Άγιο Θωμά, που ιερουργούσε στα Ιεροσόλυμα, για να την φυλάσσουν έκτοτε αγνές παρθένες, καταγόμενες από την ευλαβή οικογένεια της Παναγίας, στους αγίους τόπους. Η ανακομιδή της ιεράς ζώνης έγινε από τον αυτοκράτορας Αρκάδιο (395-408), στην Κωνσταντινούπολη και με έξοχες ηθικές τιμές, όποτε και την τοποθέτησε σε λειψανοθήκη, ονομάζοντάς της «αγίαν σωρόν». Και η κόρη του αυτοκράτορα Αρκάδιου η Πουλχερία, για να διακοσμήσει την τιμία ζώνη, την κέντησε με χρυσές κλωστές, που φαίνονται και σήμερα στο εναπομείναν τμήμα της Αγίας Ζώνης, στην Ιερά και Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, ενώ είχε και οικοδομήσει και ναό προς τιμήν της Παναγίας, στην περιοχή των «Χαλκοπρατείων» στην πόλη. Στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας και σε ειδική λειψανοθήκη,
φυλάσσονταν η Αγία Ζώνη. Και πλήθος κόσμου τότε συνέρρεε από όλη την ανθρωπότητα, για να προσευχηθεί στην Παναγία και να το απαλλάξει από τις ασθένειες και τις θλίψεις που το ταλάνιζαν. Στην συνέχεια η αγία ζώνη τεμαχίστηκε και κομμάτια της μεταφέρθηκαν σε διάφορες εκκλησίες της βασιλεύουσας. Ενώ όταν αλώθη η πόλη το 1204 από τους Σταυροφόρους, ορισμένα από αυτά μεταφέρθηκαν, από απολίτιστους και βάρβαρους κατακτητές στην  δύση. Με την ανακατάληψη της βασιλεύουσας ένα τμήμα της Αγίας Ζώνης που είχε διασωθεί, φυλάσσονταν στον ιερό ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών, από τον αυτοκράτορα τον Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο. Ενώ κατά την παράδοση των Αγίων Πατέρων της Αγίας και Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου,  τμήμα της αγίας ζώνης, είχε δωρηθεί στην Μονή, από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Κατακουζηνό (1341-1354), ο οποίος αργότερα παραιτούμενος από το αυτοκρατορικό αξίωμα, μόνασε στο Βατοπαίδι, με το όνομα Ιωάσαφ. Αφότου κατελήφθη η πόλη από τους Τούρκους το 1453, χάθηκαν τα ίχνη της Αγίας Ζώνης από την πόλη. Συνέβαινε όμως το εξής. Ο Άγιος Κωνσταντίνος, είχε φτιάξει έναν χρυσό
σταυρό, για να τον προστατεύει στις εκστρατείες. Είχε εγχαράξει σε αυτόν και λειψανοθήκες στις οποίες είχε τοποθετήσει αποτμήματα ιερών λειψάνων αγίων, για να τον προστατεύουν στις σκληρές μάχες που έδινε και βεβαίως και ένα τμήμα της Αγίας Ζώνης. Τον Άγιο Κωνσταντίνο, μιμούνταν αρκετοί αυτοκράτορες και αυτό έκαμε και ο Ισαάκιος Β΄ Άγγελος (1185-1195), σε μια καθοριστική μάχη με τον βούλγαρο ηγεμόνα Ασάν, που νικήθηκε από τον τελευταίο. Στον χαλασμό της μάχης, ένας ιερέας άρπαξε τον σταυρό και τον πέταξε σε ένα ποτάμι, για να μην τον σπιλώσουν ηθικά οι βέβηλοι. Τον βρήκαν όμως μετά από λίγο καιρό οι Βούλγαροι και έτσι περιήλθε στα χέρια του Ασάν. Θα ακολουθήσουν και οι Βούλγαροι αυτοκράτορες τα παράδειγμα των βυζαντινών, φέροντας κοντά τους στις μάχες, την σεπτή και θαυματουργή Αγία Ζώνη, αλλά σε μια ιστορική μάχη με τους Σέρβους, θα ηττηθούν συντριπτικά από τον ηγεμόνα Λάζαρο (1371-1389), ο οποίος με θείο δέος και ευλάβεια, θα δωρίσει τόσο τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όσο και το τμήμα της Αγίας Ζώνης, στην Αγία και Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, πέραν της δωρεάς του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Κατακουζηνού. Έτσι διασώζεται μέχρι σήμερα, το χαριτόβρυτο  απότμημα της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, στην Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, το οποίο με δέος και άφατη κατάνυξη, επισκέπτονται και κατανυκτικά προσεύχονται για την ευλογία του, εκατομμύρια πιστών από την οικουμένη, αλλά και πλήθος προσωπικοτήτων και ηγεμόνων από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και πολλοί άλλοι.

Στον λαμπροστόλιστο ναό έτσι της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, συνέρρευσαν μαζικά οι Αθηναίοι, για να εορτάσουν το κορυφαίο επίγειο σημείο της Παναγίας. Σημαιοστολισμένος ο ναός με την βυζαντινή πορφύρα και την καθολική φροντίδα και αγάπη των σεπτών ιερέων και των εθελοντών του ναού, έλαμπε και μετέδιδε τα πιο συγκινητικά αισθήματα ευλάβειας και κατάνυξης σε όλους τους πιστούς. Για την κορυφαία προσωπικότητα τη Παναγίας, που ως στοργική μητέρα του γένους των Ελλήνων, υποστασιοποιεί στην διαχρονία, όλα τα όσια και τα ιερά του ελληνισμού, σώζοντας με την θεία παρέμβασή της τα γένος, σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές καμπές του. «Εκ παντίων με κινδύνων ελευθέροσον»! Γιατί η Πλατυτέρα των Ουρανών, είναι «και των προ αυτής αιτία και των μετά αυτής προστάτης και των αιωνίων πρόξενος» !

Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο Άγιος Θαυμακού κ.κ. Ιάκωβος, συνεπικουρού-μενος από τον σεπτό Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη κ.κ. Βαρνάβα Θεοχάρη, τον αρχιερέα του ναού, Αρχιμανδρίτη κ.κ.  Άνθιμο Ηλιόπουλο, τους άλλους ιερείς του, Πατέρες Νιράκη Εμμανουήλ και Στάμο Χαράλαμπο και άλλους ακόμα ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Με το πέρας του Εσπερινού, τον λόγο έλαβε ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Ιάκωβος και αφού διεμήνυσε το παναθρώπινο μήνυμα αγάπης για την Τιμία Ζώνη της Παναγίας, του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, τόνισε εμφατικά την μοναδική ευκαιρία που μας δίνει η εορτή της χαριτόβρυτης ζώνης της Παναγίας, για να αναβαπτιστούμε ηθικά και να ενωτιστούμε το ευλαβές μήνυμα της Παναγίας, που ανυψώνει ηθικά τον άνθρωπο και τον θωρακίζει απέναντι στα ευτελή μηνύματα της παθογενούς εποχής μας. Στην αντιφώνηση του, ο ευλαβής αρχιερέας της εκκλησίας Αρχιμανδρίτης κ-ος Άνθιμος Ηλιόπουλος, ευχαρίστησε τους πιστούς για την συγκινητική παρουσία τους στην εορταστική διήμερη πανήγυρη, που αναδεικνύει την αξεδιάλυτα δεμένη σχέση στο χρόνο, των Ελλήνων με την Παναγία, τους ευγενείς εθελοντές, το ενοριακό συμβούλιο και τις ακαταπόνητες κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την φροντίδα τους στον καλλωπισμό του ναού και την εν γένει συμβολή τους στην αρτιότητα της πανηγύρεως.

Χρόνια Πολλά ευλαβείς Αθηναίοι και η χαριτόβρυτη ζώνη της Παναγίας, μητέρας όλων των Ελλήνων, να χαριτώνει εσάς και τις ευσεβείς οικογένειές σας, να σας απαλλάσσει από κάθε «θλίψη και ανάγκη» και να σας χαρίζει κάθε ηθική ευτυχία ! Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε, το απολυτίκιο της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας : 
«Πρὸς δόξαν ακήρατον, ανερχομένη Αγνή, χειρί σου δεδώρησαι τω αποστόλω Θωμά την πάνσεπτον Ζώνην σου»

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 31 August 2020 | 12:23 am


Κεντρικό άρθρο μας, για τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, στην έγκριτη ψηφιακή Real !

Κεντρικό άρθρο μας, για τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, στην έγκριτη ψηφιακή Real !

https://www.real.gr/koinonia/arthro/panos_n_abramopoulos_o_ethnomartyras_mitropolitis_xrysostomos_kai_h_pyrpolisi_tis_smyrnis-665568/
Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 28-8-2020

Δημοσιεύθηκε στις 28 August 2020 | 7:09 pm


Ο ταλαντούχος ηθοποιός μας, Δημήτρης Καλλιβωκάς

Ο ταλαντούχος ηθοποιός μας, Δημήτρης Καλλιβωκάς

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την αστική του αύρα, την έμπεδη δραματική του παιδεία, αλλά και την βαθιάν του αγάπη για το θέατρο, το οποίο υπηρέτησε σε όλο του το φάσμα, διήγε μια μακρά και επιτυχημένη καλλιτεχνική πορεία ο Δημήτρης Καλλιβωκάς. Αλησμόνητοι θα μείνουν σε όλους μας, οι ποικίλοι δραματικοί του ρόλοι, τόσο στο πεδίο της κωμωδίας, όσο και του δράματος, όπου μας συγκίνησε με το ευγενές λυρικό του κύτταρο. Υπενθυμίζουμε εδώ τον ρόλο του ως γιατρός Κωλέττης στο ιστορικό μας δράμα «Η Λίμνη των στεναγμών» (1959) του Γρηγόρη Γρηγορίου, όπου και επιδιώκει να σώσει από τον θάνατο την κυρά- Φροσύνη (Ειρήνη Παππά), την αξεπέραστη συμμετοχή του, στην κωμωδία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» (1965) του Γιώργου Τζαβέλλα, όπου υποδύεται ως Ιάσων Παγκιναρόπουλος αριστοτεχνικά, έναν εκ των φίλων του Αντωνάκη Κοκοβίκου  (Γιώργος Κωνσταντίνου), ο οποίος προσπαθεί να τον πείσει ότι οφείλει να αποκαταστήσει ηθικά την μνηστή του Μάρω Κοντού, την χαριέσσα συμμετοχή του στην ταινία «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (1970) του Γιάννη Δαλιανίδη, με την αξεπέραστη Ρένα Βλαχοπούλου και τόσες άλλες εμπνευσμένες συμμετοχές, που κατεδείκνυαν το μεγάλο δραματικό του τάλαντο.

Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς είδε το φως της ζωής στις 30 Ιουλίου του 1930 στην Αθήνα. Από μικρός εκδήλωσε μεγάλη αγάπη για το θέατρο και την τέχνη. Αποφοιτώντας από το γυμνάσιο, ενεγγράφη στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με καθηγητές τους κορυφαίους μας θεατρανθρώπους Δημήτρη Ροντήρη, Αιμίλιο Βεάκη, Γ. Σιδέρη κ.α. Με την αποπεράτωση της Σχολής προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο και ξεκίνησε την μακρά του πορεία. Την πρωτόλεια συμμετοχή του θα κάνει το καλοκαίρι του 1954 συμμετέχοντας στον χορό της «Ορέστειας» του Αισχύλου στο Ηρώδειο. Θα συνεχίσει για τρία ακόμα χρόνια στο Εθνικό, παίζοντας σημαντικούς ρόλους του δραματολογίου. Όπως τον Βαλεντίνο στον «Φάουστ» του Γκαίτε,  τον Μαρτινέθ στην «Άμαξα» του Μεριμέ, τον Όσβαλντ στον «Βασιλιά Λήρ» του Σαίξπηρ και αρκετούς ακόμα ρόλους. Το 1957 κάνει μια στροφή στην καριέρα του φεύγοντας από το Εθνικό και δραστηριοποιούμενος στο ελεύθερο θέατρο. Και σε αυτή την κυρία θεατρική του φάση, θα συνεργαστεί με τους περισσότερους από τους κορυφαίους μας σκηνοθέτες, αλλά και τους μεγάλους μας ηθοποιούς. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους : Αλεξανδράκη, Βλαχοπούλου, Κωνσταντάρα, Καρέζη, Κοντού, Κούρκουλο, Παπαγιαννόπουλο, Κωνταντίνου κ.α.

Παράλληλα με την υποκριτική του ενασχόληση, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, αποτέλεσε ιδρυτικό στέλεχος, πολλών εταιρικών θεατρικών σχημάτων. Όπως : ο Εταιρικός θίασος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, το «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού, το Δημοτικό Θέατρο Κηφισιάς, το «Πειραϊκό Θέατρο – Δημήτρης Ροντήρης» και το Δημοτικό Θέατρο Θράκης. Στη εύκρατη θεατρική παρουσία του, ο μεγάλος μας ηθοποιός έπαιξε σε 95 θεατρικές παραστάσεις και υποδύθηκε κορυφαίους ρόλους του εγχώριου και του διεθνούς δραματολογίου.  Σε ότι αφορά την παρουσία του στην μεγάλη μας οθόνη άφησε και εκεί αναλλοίωτο το ευγενές καλλιτεχνικό του αποτύπωμα και με το βαθύ λυρικό του σήμα, αγαπήθηκε πλατιά από το κινηματογραφικό μας κοινό. Συμμετείχε σε 38 ταινίες. Από τις χαρακτηριστικές ταινίες του Δημήτρη Καλλιβωκά είναι οι : 1959 «Στουρνάρα 288», «Η λίμνη των στεναγμών», 1965 «Μια τρελλή τρελλή οικογένεια», «Η δε γυνή να  «Μαντάμ Σουσού», «Επειδή και δια ταύτα», «Ξενοδοχείο ο 7ος ουρανός», 1976 «Γιούγκερμαν», 1980 «Αργώ», 1985 «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του», 1989 «Όλη η δόξα όλη η χάρη», 1991 «Το ρετιρέ», 1995 «Ντόλτσε Βίτα», «Το τρίτο στεφάνι», 2004 «Επτά Θανάσιμες Πεθερές» κ.α.  Με το εμπνευσμένο λυρικό του κύτταρο και το ευγενές κοινωνικό του ήθος, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, διήνυσε μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και μας κατέλειπε σπουδαίες ερμηνείες. Και με αυτά τα στοιχεία τον αγαπούμε βαθιά, σαν έναν από τους μεγάλους ηθοποιούς, μας ιστορικής καλλιτεχνικής γενιάς.
φοβήται τον άνδρα», 1970 «Ο ντιρλαντάς», «Μια ζωή χωρίς αγάπη», «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», 1985 «Ρένα, τα ρέστα σου», 2001 «Στάκαμαν», 2007 «Ελ Γκρέκο» κ.α. Τέλος ευπρόσωπο υπήρξε το πέρασμα του Δημήτρη Καλλιβωκά και από την μικρή μας οθόνη, όπου φανέρωσε τις μεγάλες δραματικές του αρετές. Από τις σημαντικές του τηλεοπτικές του παρουσίες, υπήρξαν στις σειρές : 1972

Φιλμογραφία

1958 Ο Μιμίκος και η Μαίρη, Μακρυά από τον κόσμο
1959 Στουρνάρα 288, Η λίμνη των στεναγμών
1962 Όταν ξυπνά το παρελθόν, Μερικοί το προτιμούν κρύο, Δέκα μέρες στο Παρίσι
1965 Μια τρελλή τρελλή οικογένεια, Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα
1966 Τζένη Τζένη, Ο ξυπόλητος Πρίγκιψ
1967 Ο αχόρταγος, Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας
1969 Ο γόης, Η Παριζιάνα
1970 Ο ντιρλαντάς, Μια ζωή χωρίς αγάπη, Μια τρελή τρελή σαραντάρα
1971 Διακοπές στο Βιετνάμ, Μια Ελληνίδα στο χαρέμι, Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης
1980 Γεύση από Ελλάδα, Ρένα, να η ευκαιρία
1982 Φυλακές ανηλίκων
1983 Ο δράκος, το πρόσωπο της ημέρας
1985 Ρένα, τα ρέστα σου
1987 Βίος και Πολιτεία
2001 Στάκαμαν
2007 Ελ Γκρέκο


Θεατρικές παραστάσεις

1954/1955 Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνζορ
1954/1955 Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται
1955/1956 Ο άρχοντας
1955/1956 Θεοφανώ
1956/1957 Η κυρά της αυγής
1956/1957 Δεσποινίς Τζούλια - Άμαξα
 1959/1960 Η διαβολεμένη μυλωνού
1960/1961 Η κυρά της αυγής
1960/1961 Η διαβολεμένη μυλωνού
1964/1965 Να ντύσουμε τους γυμνούς
1977/1978 Ο Ταρτούφος
1993/1994 Ο εχθρός του λαού

Τηλεοπτικές Εμφανίσεις

1971 Δόκτωρ Τικ
1972 Μαντάμ Σουσού, Επειδή και δια ταύτα, Ξενοδοχείο ο 7ος ουρανός
1974 Αληθινές ιστορίες
1976 Γιούγκερμαν
1978 Έρωτας και επανάσταση
1980 Αργώ
1984 Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία
1985 Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του
1989 Όλη η δόξα όλη η χάρη
1991 Το ρετιρέ
1992 Θα μιλήσεις με το δικηγόρο μου
1994 Ταύρος με Τοξότη
1995 Ντόλτσε Βίτα, Το τρίτο στεφάνι

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 August 2020 | 10:11 pm


Πύργος - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Πύργος

Φιλικοί ιστότοποι: