Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ηλείας   >   Πύργος    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Με τον οραματικό Νίκο, του υγιούς εμπορίου και της ευπρέπειας !

   Με τον οραματικό Νίκο, του υγιούς εμπορίου και της ευπρέπειας !


Κάθε κοινωνική μου διασταύρωση με τον Νίκο Κογιουμτζή,  είναι μία ευκαιρία δημιουργι-κού διαλόγου για τα τρέχοντα, αλλά ευρύτερα και για τα μείζονα θέματα που ταλανίζουν τον εμπορικό  ιστό της πόλης.  Ο ηθικά ευγενής Νίκος Κογιου-μτζής,  για πολλά χρόνια πια αποτελεί θεσμικό εκφραστή του Εμπορικού κόσμου της Αθήνας,  αφενός ως εκλεγείς Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών αρκετές φορές,  αφετέρου ως ένας άνθρωπος με οξυδερκή μάτια και αίσθηση,  για τα τεκταινόμενα στο εμπορικό φάσμα της Αθήνας.  Πέρα από τις οικονομικές σπουδές του  και τη στέρεα και πολυεπίπεδη οικονομική του συγκρότηση,  είναι για χρόνια οργανικά ενσωματωμένος στις μεγάλες υποθέσεις του Εμπορικού κόσμου της Αθήνας και με ευαισθησία και αγάπη για το εμπόριο και την υγιή επιχειρηματικότητα, έχει κάνει πλήθος θεσμικών παρεμβάσεων.

Η στήριξη έτσι του Εμπορικού κόσμου της Αθήνας στα χρόνια του κορονοϊού,  αλλά και πρωθύστερα στα αλγεινά και οδυνηρά χρόνια των μνημονίων -  που αποδόμησαν τον εμπορικό ιστό της πόλης,  συντέλεσαν στο κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων και περιθωριο-ποίησαν πολλούς εμπόρους στο φάσμα της ανεργίας -  για να αποτραπούν τα χειρότερα,  φέρει ακέραια τη σφραγίδα και την ευαισθησία του αγαπητού Νίκου Κογιουμτζή.  Όπως επίσης οι θεσμικές παρεμβάσεις του,  για την υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα από τους θεσμικούς κρατικούς φορείς ανάπτυξης,  των Εμπόρων της Αθήνας,  την εφαρμογή επίσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής-επικοινωνίας, αλλά και την εισαγωγή της καινοτομίας στο εμπορικό φάσμα της πόλης,  ώστε η Αθήνα εμπορικά να μην παρου-σιάσει υστερήσεις  και να συνταυτίζεται  με τις άλλες μεγάλες  Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,  ανάλογου πολιτισμικού και ιστορικού κύρους.

Αλλά την εργώδη και οραματική παρουσία  του εμπνευσμένου Νίκου Κογιουμτζή στα εμπορικά δρώμενα της πόλης,  την διακατέχει και την κατευοδώνει πάντα,  το αδιαπραγμάτευτο δημοκρατικό του ήθους,  μέσα από το οποίο στοχεύει στη σύμμετρη ανάπτυξη,  στην προάσπιση των μικρών εμπόρων, μέσα από θεσμικές, τεχνικές λύσεις,  από την επίλευση των κατακλυσμιαίων  ρευμάτων, των εμπορι-κών και γιγάντων - αλυσίδων  και στη συνακόλουθη δημιουργία υψηλού κοινωνικού μερίσματος,  σε όλους τους εμπόρους των Αθηνών,  που μέσα από αντίξοες συνθήκες,  δίνουν τον αγώνα τους για να βιοπορίσουν,  αλλά και να εξυπηρετήσουμε στις καταναλωτικές ανάγκες του, το Αθηναϊκό κοινό.

Κλείνοντας θα σημειώσω με πολύ σεβασμό,  την ευγένειά του ήθους  του Νίκου Κογιουμτζή,  που με ευπρέπεια και σοβαρότητα,  μακριά από «σταριλίκια» και φθηνές επικοινωνιακές πιρουέτες,  αναπτύσσει τη συνδικαλιστική του δράση στο εμπορικό πεδίο της πόλης,  ενώ τείνει χείρα βοηθείας με αγάπη,  σε όσους από τις περιστάσεις επικαλεστούν  τη βοήθεια του. Συνιστά ηθική τιμή για μένα, η σχέση φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης που για χρόνια έχω με τον αγαπητό Νίκο  και εύχομαι η άχραντος Παναγία,  να σκέπει και να λαμπρύνει τα ωραία και τίμια κοινωνικά και εμπορικά βήματα του !

Αθήνα, 28/1/2023

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Δημοσιεύθηκε στις 28 January 2023 | 11:21 am


Κεντρικό μας άρθρο στο enikos.gr για τον κορυφαίο μας ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, Λάκη Κομνηνό !

  Κεντρικό μας άρθρο στο enikos.gr για τον κορυφαίο μας ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, Λάκη  Κομνηνό !

https://www.enikos.gr/arthra/lakis-komninos-o-axeperastos-gois-tou-kinimatografou-mas/1917988/Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 28-1-2023

Δημοσιεύθηκε στις 28 January 2023 | 8:33 am


Στην αιωνιότητα, ο ακέραιος δημοκράτης Μανώλης Μηλιαράκης !

  Στην αιωνιότητα, ο ακέραιος  δημοκράτης Μανώλης  Μηλιαράκης !


Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου,  φίλων του αλλά και συνεργατών του από διάφορες κοινωνικές συλλογικότητες, τις οποίες με ήθος αξιοπρέπεια και συνέπεια υπηρέτησε ο Μανώλης  Μηλιαράκης,  έγινε η κηδεία του πάνδημος,  το πρωί του Σάββατου 21 Ιανουα-ρίου 2023, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, χοροστατούντος της εξοδίου ακολουθίας του σεπτού Μητροπολίτη Χίου, Ψαρρών και Οινουσών κ.κ. Μάρκου. Ο Μανώλης Μηλιαράκης, υπήρξε ένας ευγενής, ανιδιοτελής άνθρωπος και εμπνευσμένος κοινωνικός οραματιστής,  με άτεγκτο δημοκρατικό ήθος και μοναδική ηθική συνέπεια.  Ερχόμενος από την Κρήτη στην Αθήνα,  σπούδασε Φυσικός στη Φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθη-νών  και αποτέλεσε μεταπολιτευτικά έναν από τους διακεκριμένους Φυσικούς της φροντιστηριακής φυσικής, που ήταν σε έξαρση τα χρόνια εκείνα,  πλάι στα μεγάλα φροντιστήρια του Μαντά, του Σαββαΐδη, του Κανέλλου,  του «Ηράκλειτου», του «Οροσήμου» κ.α.


Ζυμωμένος με  δημοκρατικές ιδέες  και τα εμπνευστικά οράματα και τις αξίες του μεγάλου Ελευθερίου Βενιζέλου,  που άλλαξε τον ρου της Ελληνικής ιστορίας,  ερχόμενος στην Αθήνα εντάχθηκε στη «Χριστιανική Δημοκρατία» και αποτέλεσε κεντρικό της στέλεχος  και Αντιπρόεδρος της, πλάι στον αείμνηστο Νίκο Ψαρουδάκη,  τον οποίο ο αοίδιμος Ανδρέας Παπανδρέου,  για να τιμήσει τους μακρούς και ανύσταγους δημοκρατικούς αγώνες του  στα δίσεκτα χρόνια της δικτατορίας, τον είχε εντάξει το 1985 σε εκλόγιμη θέση στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κινήματος,  την οποία με ήθος και αξιοπρέπεια υπηρέτησε.
Πλάι στον Νίκο ψαρουδάκη,  ο Μανώλης Μηλιαράκης  έδωσε μεγάλους αγώνες για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τα τυραννικά δεσμά της επτάχρονης χούντας,  για την ανεξαρτησία της Κύπρου και το μαρτυρικό Κυπριακό αγώνα απέναντι στην Αγγλική αποικιο-κρατία,  αλλά και για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων πολλών κοινωνικών αγωνιστών, που υφίσταντο τους απηνείς διωγμούς, είτε των νόμιμων είτε των παράνομων παρακρατικών μηχανισμών της χούντας. Μάλιστα στα οδυνηρά χρόνια της επτάχρονης ανομίας των Αθηνών,  το θεσμικό κεντρικό όργανο της Χριστιανικής Δημοκρατίας, η εφημε-ρίδα της «Χριστιανική»  και μέχρι να την κλείσουν οριστικά οι συνταγματάρχες,  υπήρξε ένας φωτεινός φάρος αντίστασης και δημοκρατικής έγερσης του ελληνικού λαού. Γεγονός για το οποίο πάντα την τιμούσαν οι σκεπτόμενοι και δημοκρατικοί άνθρωποι.

Με την έξοδο από τη ζωή του Νίκου Ψαρουδάκη,  ο μαχητικός και ακέραιος Μανώλης Μηλιαράκης ανέλαβε την προεδρία της "Χριστιανικής Δημοκρατίας" και  έδωσε νέους μεγάλους αγώνες στις γραμμές και τις παρακαταθήκες του,  για το ζέον θέμα των γερμα-νικών αποζημιώσεων, για την απελευθέρωση  του παράνομα καταληφθέντος τμήματος της μαρτυρικής Κύπρου,  για θέματα  θεσμικής ακεραίωσης της δημοκρατίας, αλλά και για άλλα αντίστοιχα θέματα υψηλής κοινωνικής και δημοκρατικής ευαισθησίας.

Ως άνθρωπος υπήρξε  γλυκύς,  ευγενής,  προσηνής,  λιτός, με κείνη την ανεκλάλητη κρητική δωρικότητα,  να κατευοδώνει το κάθε του βήμα,  αλλά και με μεγάλη θέρμη και αγάπη για τους νέους,  τους οποίους πάντα υποστήριζε από κάθε του μετερίζι.  Και είχα και εγώ την ηθική  τιμή και τύχη,  να συνεργαστώ για ένα χρονικό διάστημα μαζί του,  δημοσιεύοντας στην εφημερίδα «Χριστιανική»,  άρθρα μου για τα «Βυζαντινά αριστουργήματα της Αθή-νας»,  αλλά και ευρύτερου λογοτεχνικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Απέκτησε οικο-γένεια και δυο παιδιά, αλλά μοίρα τραγική ο γιός του, έφυγε πρόωρα από τη ζωή, κάτι που ηθικά τον είχε τσακίσει.


Ο Μανώλης Μηλιαράκης έφυγε από κοντά μας,  υπακούοντας στις φυσικές νόρμες της ανθρώπινης ζωής,  αλλά και της τραγικότητας της ανθρώπινης μοίρας.  Θα μένει για πάντα ζωντανό όμως στις καρδιές μας, το φωτοβόλο και πολυδύναμο κοινωνικό του σήμα, αλλά και ο ίδιος,  ως πρότυπο ανθρώπινης αξιοπρέπειας,  ανιδιοτέλειας,  δημοκρατικού ήθους, και υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας,  αφήνοντας μία αδαμάντινη παρακαταθήκη για τους επιγενόμενους,  που είχαν την τύχη και την τιμή, να ψαύσουν, την εμπνευσμένη και οραμα-τική κοινωνική του παρουσία.


Με το πέρας της εξοδίου ακολουθίας, ο Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος αφού μετέφερε το συλλυπητήριο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, μίλησε με αγάπη και σεβασμό για τον ενάρετο βίο του εκλιπόντος, ενώ επικηδείους εκφώ-νησαν, ο Πρόεδρος της «Χριστιανικής Δημοκρατίας», Διευθυντής Σύνταξης της «Χριστιανι-κής» και αχώριστος συνεργάτης για δεκαετίες του αξέχαστου Μανώλη Μηλιαράκη δικηγόρος κ-ος Γιάννης Ζερβός, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι άλλων συλλογικοτήτων.


Καλό σου ταξίδι για την  «Οδό ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκη, αγαπημένε μας Μανώλη Μηλιαράκη !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 23-1-2023
Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2023 | 1:06 pm


Ηθική έξαρση, για την εορτή του Αγίου Αθανασίου, στο ομώνυμο Μετόχι του, στην Κυψέλη

  Ηθική έξαρση, για την εορτή του Αγίου Αθανασίου, στο ομώνυμο Μετόχι του, στην Κυψέλη


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Μέσα σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την παρουσία του λαού των Αθηνών, τόσο από το 6-ο Διαμέρισμα (Κυψέλη), όσο και από άλλα διαμερίσματα της πόλης, έλαβε χώρα σήμερα Τρίτη 17-1-23, ο πανηγυρικός εσπερινός για τον εορτασμό του στυλοβάτη της ορθοδόξου εκκλησίας μας, Επισκόπου Αλεξανδρείας, Μεγάλου Αθανασίου. Της περίσεπτης φυσιογνωμίας της πίστεώς μας, που με την θεολογική του οξύνοια και τον έμπεδο φιλοσοφικό του στοχασμό, κατέρριψε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας τον ασεβή Άρειο και εδραίωσε την ορθόδοξη πίστη στον χριστιανικό κόσμο. Στην αρχοντική Κυψέλη λοιπόν που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μεταπολεμικά σκιρτήματα του αστικού εκσυγχρονισμού της Αθήνας μας και μας αναρριπίζει τόσες και τόσες έξοχες μνήμες από την μεγαλουργία της Φωκίονος Νέγρη, της πολιτισμικής δημιουργίας με την διαμονή σε αυτήν των κορυφαίων του πολιτισμού μας, Νίκου Γκάτσου, Κικής Δημουλά, Έλλης Λαμπέτη κ.α. αλλά και πολλών άλλων ακόμα ατίμητων πνευματικών επιτευγμάτων, συνέρρευσε ο αθηναϊκός λαός, στο λαμπροστόλιστο με την βυζαντινή πορφύρα Μετόχι του Αγίου Αθανασίου, επι της οδού Κρίσης, για να

τιμήσει την άχραντη μνήμη του κορυφαίου της πίστεώς μας. Κατά την ορθόδοξη παράδοση, ο Άγιος Αθανάσιος είδε το φώς της ζωής το 296 μ.Χ. ή το 295 κατά άλλους μελετητές της ορθοδοξίας. Οι γονείς του ήταν φτωχοί και δεν είχε την οικονομική άνεση για να λάβει την μόρφωση που επιθυμούσε. Πάραυτα με την επίπονη και σκληρή προσωπική του μελέτη, κατόρθωσε να σφυρηλατήσει ένα πολύ σπουδαίο θεωρητικό υπόβαθρο στην θεολογία και την φιλοσοφία. Αλλά την ίδια ώρα που έλειπαν  στην οικογένεια τα χρήματα για την επιβαλλόμενη μόρφωση, οι ευλαβικοί και ενάρετοι γονείς του, τον γαλούχησαν με αγάπη και ξεχωριστή φροντίδα, σε ευγενή ηθικά πρότυπα ζωής. Θεσμικά θα ενταχθεί στο φάσμα της ορθοδόξου πίστεως, με την χειροτόνησή του ως διάκονος το 312 μ.χ. απο τον πατριάρχη Αλεξανδρείας

Αλέξανδρο. Η χρονική αυτή περίοδος ταυτίζεται, με τις μεγάλες αναστατώσεις στο φάσμα της ορθοδοξίας, απο την εμφάνιση της αίρεσης του Αρείου και των θεολογικά ομοϊδεατών του. Γεγονός που συγκλόνισε τον ορθόδοξο κόσμο και υπέσκαψε το θεολογικό φρόνημα πολλών χριστιανών. Ο Άγιος Αθανάσιος ωστόσο καίτοι νεαρός στην ηλικία και χαμηλόβαθμος στην ιερατική ιεραρχία, προσήλθε με θάρρος και παρρησία στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 325 μ.Χ. και καταπλήσσοντας τους παρευρισκομένους επισκόπους, διατύπωσε ακλόνητα επιχειρήματα για την κατάρριψη του Αρειανισμού, εστιάζοντας στο Ομοούσιο της Αγίας Τριάδος. Ήταν μια εκδήλωση της υψηλής και

στέρεας θεολογικής του παιδείας, γονιμοποιημένης απο την ευλογία του θεού, προκειμένου να αποβληθεί το εξάμβλωμα της αρειανικής αιρέσεως απο το σώμα της εκκλησίας. Κατ΄ουσίαν όπως έχει καταγραφεί απο τους μεγάλους πατέρες της εκκλησίας μας, τα πρώτα επτά άρθρα του Ιερού Συμβόλου της Πίστεώς μας δηλαδή του «Πιστεύω», τεκμηριώθηκαν απο τον Άγιο Αθανάσιο, που άφησε αναλοίωτο έτσι το πολυεπίπεδο θεολογικό του αποτύπωμα, στην ορθόδοξη ιστορία. Το 326 μ.Χ. ή το 328 ο Άγιος Αθανάσιος, εκλεγμένος απο τον κλήρο και τον λαό, ανήλθε στο ύπατο αξίωμα του επισκόπου Αλεξανδρείας διαδεχόμενος τον Αλέξανδρο. Και επισκοπούσε την διδασκαλία του κυρίου, με ευγενές θεολογικό ήθος, αλλά και με αυστηρά προσήλωση συνάμα στους ιερούς κανόνες.  Γνωρίζοντας την καιροσκοπική θεολογικά συμπερι-φορά του Αρείου, ο Άγιος Αθανάσιος του αρνήθηκε την κοινωνία. Κάτι που τον έφερε αντιμέτω-πο, με την υψηλή πολιτική επιρροή που διέθετε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Άρειος, επισύροντας σωρεία διώξεων και βασανιστηρίων. Με αλλεπάλληλες συκοφαντίες πρός τους αυτοκράτορες Μ. Κωνσταντίνο, Κωνσταντίνο τον υιό, Ιουλιανό τον Παραβάτη και τον Ουάλη, ο Άρειος και οι συνοδοιπόροι του ειδωλολάτρες ή Εθνικοί όπως αποκαλούνταν,

κατόρθωσαν να εκδιώξουν τον Αθανάσιο απο τον επισκοπικό θρόνο και να τον εξορίσουν συνάμα πολλές φορές. Όμως παρόλες τις διώξεις και τα παρελκόμε-να βασανιστήρια, δεν εκάμφθη ποτέ το υψηλό και αδαμάντινο φρόνημα του μεγάλου πατέρα της εκκλησίας μας. Ο Άγιος Αθανάσιος εξορίστηκε στην πόλη Τρίβερι (Τρέβιρα) της Γαλλίας, φυγαδεύτηκε στη Ρώμη και στην συνέχεια στην έρημο και για πολλούς μήνες έμενε κρυμμένος σε υπόγεια και τρώγλες, υφιστάμενος χίλιες μύριες ταλαιπωρίες. Συνολικά διήρκεσαν 46 ολόκληρα χρόνια οι αλλεπάλληλοι διωγμοί του. Ενώ εμβόλιμα πολλοί απο τους αυτοκράτορες που τον εξεδίωκαν αναγνωρίζοντας την πλάνη τους, τον ανακαλούσαν στο επισκοπικό του αξίωμα. Όμως


και ο επόμενος νέος αυτοκράτορας υπο την επίρροια των ανθρώπων του Αρείου, υπέπεφτε στο ίδιο ολίσθημα της δίωξης του Μεγάλου Αθανασίου, υιοθετώντας τις σκευωρίες που είχαν χαλκευτεί για τον σκοπό αυτό. Το χρονικό διάστημα που ο Αθανάσιος κρύβονταν στην έρημο, απόλαυσε την ηθική θαλπωρή και στήριξη των μοναχών της ερήμου, ηγέτιδα φυσιογνωμία των οποίων ήταν ο Άγιος Αντώνιος. Ο Αθανά-σιος γοητεύτηκε απο την ιερά ασκητική μορφή του Αγίου Αντωνίου, που ήταν αξεπέραστο πρότυπο της μοναστικής ζωής και συνέγραψε έτσι και τον βίο του. Όμως είχε σημάνει η ώρα της ηθικής αποκατάστασης του Αγίου Αθανασίου, μετά απο πολύχρονες διώξεις και εξορίες και επέστρεψε έτσι μετά βαΐων και κλάδων στον επισκοπικό θρόνο της Αλεξανδρείας, διδάσκοντας και ιεραρχώντας τον ορθόδοξο λαό. Τελικά μετά απο όλη αυτή την πολύπλαγκτη και βασανιστική μακραίωνη θεολογική του πορεία, παρέδωσε το πνεύμα του στην θεία δύναμη στις 2 Μαίου του 373 μ.Χ. 


Διάστικτο από κατάνυξη, αλλά και από τον ωραίο στολισμό της βυζαντινής πορφύρας - που έχει πάντα την φροντίδα και την μέριμνα του ευλαβούς προϊσταμένου του ναού, πατέρα Νικολάου Κουλιανοπούλου, αλλά και του σεπτού Μητροπολίτη Γουϊνέας και Β' Διευθυντή του Πατριαρχι-κού Γραφείου Αλεξανδρείας Αθηνών, κ.κ. Γεωργίου – το Πατριαρχικό Μετόχι του Αγίου Αθανασίου, ανέδυε τον άχραντο λυρισμό των πιστών και την ιερότητα της μεγάλης ημέρας της Ορθοδοξίας μας. Του πανηγυρικού εσπερινού,  χοροστάτησε ο ευσεβής Επίσκοπος Αρσινόης κ.κ. Βασίλειος, συγχοροσταστούντων των ευλαβών ιερέων του ιερού Μετοχίου, αλλά και άλλων πατέρων, που προσήλθαν για να τιμήσουν την άχραντη

μνήμη του Αγίου Αθανασίου.  Με το πέρας του εσπερινού, ο ευλαβής Μητροπολίτης Γουϊνέας κ.κ. Γεώργιος, αφού μετέφερε το ευγενές εόρτιο μήνυμα του σεπτού Πατριάρχη και Πάπα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, εξήρε την προσφορά του Αγίου Αθανασίου στον ορθόδοξο κόσμο, τονίζοντας εμφατικά τις αρετές που διέκριναν όλο τον ενάρετο βίο του, ευχαρίστησε το χριστεπώνυμο πλήθος που με τόσην αγάπη και ευλάβεια τίμησε τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου, αλλά και τους συντελεστές του ναού που συνέβαλαν στην άρτια προετοιμασία της ιεράς πανηγύρεως, έκοψε την παραδοσιακή βασιλόπιτα με τον Επίσκοπο κ.κ. Βασίλειο, ευχόμενοι σε όλους υγεία, ηθική και πνευματική ευημερία και ο ιερός Αθανάσιος να σκέπει τη ζωή τους.

Και του χρόνου με υγεία, αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα. Και ο στυλοβάτης της ορθοδοξίας μας Άγιος Αθανάσιος, να κατευοδώνει τα άξια βήματά σας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Μεγάλου Αθανσίου :

Ἒργοις λάμψαντες, Ὀρθοδοξίας, πᾶσαν σβέσαντες κακοδοξίαν, νικηταί τροπαιοφόροι γεγόνατε· τῇ εὐσεβείᾳ τά πάντα πλουτίσαντες, τήν Ἐκκλησίαν μεγάλως κοσμήσαντες, ἀξίως εὕρατε Χριστόν τόν Θεόν, δωρούμενον πᾶσι τό μέγα ἔλεος.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων


Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2023 | 12:16 am


Άφατη κατάνυξη, για τον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Αντωνίου, στα Άνω Πατήσια !

  Άφατη κατάνυξη, για τον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Αντωνίου, στα Άνω Πατήσια !


Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την  συντριπτική παρουσία του λαού του 5-ου και του 6-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, ο πανηγυρικός εσπερινός, για την μνήμη του Αγίου Αντωνίου, στην ομώνυμη εκκλησία των Άνω Πατησίων. Για να δεηθούν ευλαβικά στην έξοχη φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, που την λάμπρυνε ηθικά και θεολογικά, με τον ευλαβή και ενάρετο βίο του. Ο Άγιος Αντώνιος, ο μέγας όπως απεκλήθη, για τα ασύγγνωστα επίπεδα ηθικής τελειότητας τα οποία προσήγγισε, υπήρξε πρότυπο ηθικής και πνευματικής άσκησης, ασκητής των ασκητών και μέγας διδάχος της χριστιανικής πίστης και κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον των αγίων της ορθοδόξου εκκλησίας μας. Τόσο με τον ενάρετο βίο του και την επίπονη άσκηση, που του επέτρεψαν να απαλλαγεί απο κάθε κάθε ανθρώπινη

έξη και πάθος – για τούτο και του απεδόθη ο τίτλος του αρχηγού του μοναστικού βίου- όσο και με το βαθύβλυστο θρη-σκευτικό του συναίσθημα, που υπήρξε ατίμητο πρότυπο της ορθόδοξης πίστης, διαμόρφωσε μια μοναδική παρουσία στο μακραίωνο γίγνεσθαι της ορθόδοξης εκκλησίας μας. Ο Άγιος Αντώνιος είδε το φώς της ζωής στην Αίγυπτο το 251 μ.Χ. ή κατά άλλους μελετητές της ορθοδο-ξίας το 264 μ.Χ. απο πλούσιους γονείς, που του παρείχαν κάθε μέσο για να αποκτήσει μια επίζηλη μόρφωση για την εποχή, αλλά και ένα πολύ ισχυρό συνάμα ηθικό και κοινωνικό υπό-βαθρο. Απο παιδί όμως έδειξε να αδιαφορεί για τις υλικές απολαύσεις και εξεδήλωσε ξεχωρι-στό ενδιαφέρον για τα γράμματα και την ορθοδοξία. Αδιαμφισβήτητα σ΄ αυτές τις επιλογές στην παιδική

του ηλικία, με το άνοιγμα της ευαισθησίας του, καθοριστικό ρόλο διαμόρφωσαν οι ευλαβικοί γονείς του, που πέρα απο την οικονομική και κοινωνική τους ευμάρεια, υπήρξαν ευσεβείς και ενάρετοι άνθρωποι. Τον γαλούχησαν πάνω στο ιδεώδες της αγάπης και της προ-σφοράς στον άνθρωπο. Παρακολουθούσε ανελλιπώς κάθε Κυριακή το θείο ευαγγέλιο και τον είχε καταλυτικά γοητεύσει το ανθρωποκεντρικό υπόβαθρο της ορθόδοξης πίστεως. Με διαίτερη προσήλωση άκουγε κάθε Κυριακή την περικοπή του ευαγγελίου, την σχετική με τον πλούσιο νεανίσκο στον οποίο ο Κύριος είπε «Αν θέλεις να γίνεις τέλειος, πήγαινε, πώλησε τα υπάρχο-ντά σου και μοίρασέ τα στους φτωχούς και θα έχεις θησαυρό στον

ουρανό. Και έλα να με ακολουθήσεις». (Ει θέλεις τέλειος είναι, ύπαγε, πώλησόν σου τα υπάρχοντα και δος πτωχοίς, και έξοις θηαυρόν εν ουρανώ και δεύρο ακολούθει μοι» (Ματθ. 19:21). Όμως στην νεαρή ηλικία των είκοσι μόλις χρονών, ο Άγιος Αντώνιος θα δοκιμάσει και μια μεγάλη πίκρα και ηθική απογοήτευση στη ζωή. Χάνει και τους δυο γονείς του και επωμίζεται έτσι και την επιμέλεια της μικρής αδελφής του. Η βαθιά πίστη του όμως στη  θεία δύναμη, τον βοηθά να ανακτήσει τις ψυχικές του δυνάμεις και να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για την περαιτέρω ζωή του. Έτσι αποφασίζει να δωρήσει την περιουσία του σε

αναξιοπαθούντες και φτωχούς οικογενειάρχες, κρατώντας μόνον ένα μικρό τμήμα της προκειμένου να διασφαλίσει την μικρή αδελφή του -  την ανατροφή της οποίας εμπιστεύεται σε ένα παρθεναγωγείο με ενάρετες γυναίκες – και να αναχωρήσει για την έρημο στην μεγάλη διοκιμασια του ασκητικού βίου. Για είκοσι ολόκληρα χρόνια ο Αντώνιος πάλευε με τα πάθη, τους σαρκικούς πειρασμούς και τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης. Και κατόρθωσε το ασύλληπτο, με την συσσώρευση και καταβολή όλων των ψυχικών του δυνάμεων, να υπερκεράσει τους πειρασμούς της ανθρώπινης φύσης και να απονε-κρώσει κάθε μορφής πειρασμό, προσεγγίζοντας την τελειότητα. Σε μια τέτοι αγνή, άμωμη και άσπηλη ηθικά προσωπικότητα, είχε επελέξει ο μεγάλος θεός, να κληροδοτήσει τις θείες πνευματικές του προνομίες. 

Η φήμη του και ο βαθμός της ασκητικής και ηθικής του τελειότητας, δεν άργησε να εκσπάσει τα όρια  της ερήμου και να καταστεί φυσιογνωμία σύμβολο της ορθοδοξίας της εποχής εκείνης. Απο όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γής, έρχονταν προσκυνητές για να εισδεχθούν,

την χάρη, την ευλογία και την αγιοσύνη του Αγίου Αντωνίου, που του απεδόθη και ο περίσεπτος ηθικά χαρακτηρισμός Μέγας. Η έρημος στην κυριολεξία, μεταμορφώθηκε απο τους επισκέπτες προσκυνητές του Αγίου σε πόλη, στην οποία ο Αντώνιος κανοναρχούσε τις αρχές και τις αξίες του μοναχικού βίου. Τον επισκέφτηκαν έτσι και οι δυο λαμπροί και πολύφωτοι αστέρες της Ορθοδόξου εκκλησίας μας, ο Μέγας Βασίλειος και ο Μέγας Αθανάσιος.Ο τελευταίος μάλιστα θα επιμεληθεί και την συγγραφή του βίου του Αγίου Αντωνίου. Όμως ο άγιος προσέφερε την ηθική του αρωγή και βοήθεια σε όλους τους χριστιανούς και τους ανθρώπους που την είχαν ανάγκη και πέραν της ερήμου. Όποτε παρέστη ανάγκη ο Αντώνιος έσπευσε με απαρασάλευτη πίστη να συνδράμει τους χριστιανούς. Έτσι το 312 μ.Χ. όταν ο αυτοκράτορας Μαξιμίνος πραγματοποίησε διωγμούς και φόνευσε πόλλούς πιστούς, ο άγιος έσπευσε να τους προσφέρει ηθική παρηγορία και στήριξη. Το ίδιο με πολλήν αγάπη και ηθική ζέση για την Ορθοδοξία, έκανε και το 335 μ.Χ. όταν στους κόλπους της είχε εμφυλοχωρήσει η έρις του Αρείου. Ο Άγιος Αντώ-νιος πήγε στην Αλεξάνδρεια τότε και με το πελώριο κύρος της ασκητικής του φυσιογνωμίας, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες, στον χριστιανισμό για να ξεπεράσει την αίρεση του Αρείου. Και κατόρθωσε με την ενάρετο ήθος του, να επαναπροσεγγίσει πολλούς χριστιανούς, που είχε κλονιστεί το φρόνημά τους, στους κόλπους της Ορθοδοξίας. Υπηρετώντας αυτές τις αξίες και αρετές ο Άγιος Αντώνιος, αναγορεύτηκε σε αδαμάντινο σύμβολο της Ορθοδοξίας και του μοναχικού βίου. Πλήρης δόξης και ημερών και με την ευλογία του Κυρίου, παρέδωσε το πνεύμα του σε ηλικία 105 ετών, το 356 μ.X. Η ορθόδοξη εκκλησία μας εορτάζει κάθε χρόνο την μνήμη του Αγίου Αντωνίου του Μέγα, στις 17 Ιανουαρίου. 


Στον καλλιεπή ναό λοιπόν του Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων, που λαμπύριζε από την βυζα-ντινή πορφύρα, εξέπεμπε το χαρμόσυνο μήνυμα της εορτής του Αγίου και ήταν διάστικτος από την επιμελημένη φροντίδα του Αρχιερατικού Προϊσταμένου του ναού, ευλαβούς Πατρός Σταύ-ρου Λινού, αλλά και όλων των άλλων ευγενών εθελοντών του ναού, που κοπίασαν για την  άρτια υλοποίηση της ιεράς πανηγύρεως, προσήλθαν ευλαβικά οι Αθηναίοι, για τιμήσουν την μνήμη του Αγίου και να αρδεύσουν ηθική δύναμη, από την θεοφόρο παρουσία του. Του εσπερι-νού χοροστάτησε ο ευλαβής Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος, συνεπικουρούμενος από τον Πατέρα Σταύρο Λινό και άλλους ευλαβείς ιερείς, που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Αντωνίου. Και ήταν αληθινά τόσο κατανυκτικός ο εσπερινός για τον μέγα ιεράρχη της ορθοδοξίας μας Αντώνιο, που προξένησε άφατη συγκίνηση στους πιστούς, αλλά και ηθική ανάταση από την διάχυτη παντού θεία παρουσία - ευλογία του. Με το πέρας του εσπερινού, ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Κωνστάντιος, αφού διεμήνυσε το ευγενές μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την σεπτή μνήμη του Αγίου Αντωνίου, μας μίλησε με τον μελίρρυτο θεολογικά λόγο του, για τον μεγάλο δάσκαλο – ασκητή της ερήμου και κάλεσε τους πιστούς να ενωτιστούν τα ιδεοφόρα μηνύματα της λιτής και άχραντης ηθικά ζωής του Αγίου Αντωνίου και να αναβαπτισθούν ηθικά, μέσα από αυτά. Χρόνια Πολλά ευλαβείς Αθηναίοι και ο μέγας Δάσκαλος της ερήμου Άγιος Αντώνιος, να σκέπει και να προστατεύει τις οικογένειές σας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Μεγάλου Αντωνίου :

Τόν ζηλωτήν Ἠλίαν τοῖς τρόποις μιμούμενος, τῷ Βαπτιστῇ εὐθείαις ταῖς τρίβοις ἑπόμενος, Πάτερ Ἀντώνιε, τῆς ἐρήμου γέγονας οἰκιστής, καί τήν οἰκουμένην ἐστήριξας εὐχαῖς σου· διό πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2023 | 12:33 am


Με τον Γιώργο του ήθους και της δημοσιογραφικής ευρεσιέπειας !

   Με τον Γιώργο του ήθους και της δημοσιογραφικής ευρεσιέπειας !


Θαρρείς πως  ορισμένα κοινωνικά συναπαντήματα είναι ευλογημένο απο το Θεό  και κομίζουν μέσα τους, τα σπέρματα της αξιοπρέπειας, της ηθικής ευγένειας και της ανθρώπι-νης φιλότητας. Αυτά τα αισθήματα με διακατείχαν,  από την πρώτη στιγμή που γνώρισα  στο τηλεοπτικό στούντιο, τον εμπνευσμένο και ελπιδοφόρο δημοσιογραφικά Γιώργο Πιέρρο,  αλλά πρωτίστως τον ωραίο άνθρωπο,  πού στην διάστικτη από κοινωνική και ηθική οξύτητα εποχή μας,  προττάσει την ευγένεια και την αξιοπρέπεια.

Ο Γιώργος Πιέρρος είναι ένας νέος δημοσιογράφος,  με δημοσιογραφικό όμως format  της «παλιάς μεγάλης σχολής»,  όπως μας την κληροδότησαν στην πολιτική ανάλυση, στο κοινω-νικό - πολιτισμικό δοκίμιο,  αλλά και το χρονογράφημα,  ο Παύλος Παλαιολόγος,  ο Λέοντας Καραπαναγιώτης, ο Χρήστος Πασαλάρης,  ο Γιάννης Καψής,  ο Αντώνης Καρκαγιάννης  και τόσοι άλλοι μεγάλοι, που διέλαμψαν στο δημοσιογραφικό πεδίο  και μας κατέλειπαν την  ατίμητη δημοσιογραφική τους κληρονομιά.

Με σύγχρονες σπουδές Δημοσιογραφίας,  τις οποίες  συναιρεί με  επάλληλες σπουδές στην Πληροφορική,  έχει μία πολυεδρική παρουσία  στο δημοσιογραφικό φάσμα,  από την οξυ-δερκή   έντυπη αρθρογραφία  στο πολύστυλο  και τη μαχητική έπαλξη του Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασης,  έως τα social media,  με σπουδαίες αναφορές στο Facebook και στο Twitter.  Εκφέρει δηλαδή δημοσιογραφικά,  μία πλατιά σύνθεση,  που διασταυρώνει την παλιά πολύτιμη δημοσιογραφική στόφα,  με τις καινοτόμες μαρμαρυγές,  της σύγχρονης ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.

Πάνω από όλα όμως ο Γιώργος Πιέρρος, διακρίνεται για το ανένδοτο δημοκρατικό του ήθος,  την ιστορική του εμβρίθεια και την πλατεία πολιτισμική τους συγκρότηση,  που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους νέους δημοσιογράφους  και να εγγράφει παρακαταθήκες,  για μία σπουδαία και επιτυχημένη δημοσιογραφική καριέρα.  Για τούτο και σε όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά event,  ο Γιώργος καλείται να δώσει το παρών και να τα επενδύσει δημοσιογραφικά και αισθητικά, με τον έμπεδο λόγο του  και την πολύκλαδη δημοσιογραφι-κή του παιδεία.  Τον θυμάμαι να είναι πάντα ακοίμητος φρουρός του δημοκρατικού ήθους  και να μην επιτρέπει στα panel του,  δόλιες ιστορικές ανακρίβειες,  που παραχαράσσουν την αλήθεια και δημιουργούν  τεχνηέντως  επίπλαστες πολιτικές και ιστορικές εντυπώσεις.  Αλλά και με ένα ανεκδιήγητο αίσθημα δημοσιογραφικής αιδημοσίνης,  να μην διολισθαίνει όπως πολλοί άλλοι,  στη δημοσιογραφία της «κλειδαρότρυπας»  και να πραγματώνει πολι-τικές εκπομπές,  που τις χαρακτηρίζει η σοβαρότητα, το ήθος και η αξιοπρέπεια και όχι η φθήνια  του εφήμερου δημοσιογραφικού λόγου.

Τέλος τον αγαπώ πολύ,  για το γλυκύ χαμόγελο και την καθαρή μάτια του,  που δείχνουν άνθρωπο λεβέντη,  τίμιο,  με ήθος,  αξιοπρέπεια  και προπαντός  απεξαρτημένο  απο αλαζο-νικά σύνδρομα και «σταριλίκια» που συχνά-πυκνά διαπιστώνουμε στα «ψωνάκια» της δημοσιογραφικής πιάτσας.  Θεωρώ ηθική τιμή που είναι φίλος μου  και εύχομαι η άχραντος Παναγία  να του χαρίζει υγεία  και κάθε ευτυχία στην ενάρετη ζωή του !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 14-1-23

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2023 | 11:13 am


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον Μέγα Αθανάσιο, αύριο Τρίτη, 10-1-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

 Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον Μέγα Αθανάσιο, αύριο Τρίτη, 10-1-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !


Αθήνα, 9-1-23

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλημέρα, καλό μήνα ! 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην αυριανή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 10/1/2023 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε, φιλοξενώντας τον ευλαβή Επίσκοπο Ωρεών και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου κ.κ. Φιλόθεο,  για τον στύλο της Ορθοδοξίας,  Άγιο Αθανάσιο

Ειδικότερα ο εμπνευσμένος μας θεολογικά Επίσκοπος κ.κ. Φιλόθεος, με τις μαρμαρυγές της πολυμερούς θεολογικής του παιδείας, μας μιλά :

 • Για τον ενάρετο και φιλόχριστο βίο του Αγίου Αθανασίου.
 • Για την υποδειγματική ασκητική του ζωή και την ηθική του φιλότητα, που τον έκαναν ως άνθρωπο, να ξεχωρίζει και να κερδίζει την αγάπη και την εκτίμηση ποιμνίου του και του κόσμου ευρύτερα.
 • Για την σπουδαία θεολογική του συγκρότηση, που τον κατέστησε κορυφαίο στους μεγά-λους της Ορθοδοξίας και της θεολογικής μας γραμματείας, φέρων μαζί με τους ιεράρχες μας Βασίλειο, Φώτιο και Αντώνιο, το επίθετο «Μέγας».
 • Για την έξοχη συμβολή του στην αντιμετώπιση των αιρέσεων και την αντιαιρετική παρουσία του στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας.
 • Τέλος για το πολυεπίπεδο συγγραφικό του έργο – που περιλαμβάνει  και την βιογραφία του Μεγάλου Αντωνίου, ασκητή της ερήμου – που τον αναγόρευσε στους μεγάλους της θεολογικής μας γραμματείας.

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Μαζ σας λοιπόν αύριο Τρίτη  10/1/2023 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», σε μια εκπομπή για τον στύλο της Ορθοδοξίας Μέγα Αθανάσιο, διάστικτη αγάπη και φιλοκαλία !

Με πολλήν αγάπη


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 9-1-2023

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2023 | 11:20 pm


Από τον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων !

 Από τον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων στον  Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, / η τής Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις,
τού γάρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα,

καί τό Πνεύμα εν είδει περιστεράς, εβεβαίου τού λόγου τό ασφαλές.
Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός, /καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι»

 


Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια, αλλά και την άφατη κατάνυξη του χριστεπώνυμου πλήθους του 7-ου Διαμερίσματος και άλλων περιοχών των Αθηνών, πραγματοποιήθηκε εχθές 6-1-2023,  ο εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων και της ηθικής μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστή, στον περικαλλή ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελο-κήπων.  Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, ο Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν συγγενής της Θεοτόκου. Σχετικά με την σύλληψη και την γέννησή του, που συνέβη 6 μήνες πριν από τη γέννηση του Ιησού Χριστού ο ίδιος Ευαγγελιστής

εξιστορεί θαυμαστά γεγονότα. Επιπλέον, τότε όλος ο κόσμος πήγαινε να συμβουλευτεί τον Ιωάννη, και, βαπτίζοντάς τους, οι ίδιοι εξομολογούνταν τις αμαρτίες τους. Όσο για το κυριότερο και θαυμαστότερο γεγονός, ήταν η γέννησή του. Αν και η Ελισάβετ θεωρούνταν στείρα, ο αρχάγγελος Γαβριήλ διαμήνυσε στον Ζαχαρία ότι τελικά η γυναίκα του θα γεννή-σει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης[1] (Λουκ. 1,13). Στην αρχή ο Ζαχαρίας φέρεται να μην πίστεψε τα λόγια του Γαβριήλ και πιθανώς να υπέστη κάποιο κλονισμό κατά τον οποίο έχασε την ομιλία του (γεγονός που ερμηνεύτηκε ως τιμωρία) όπου και παρέμεινε άλαλος έως την ημέρα της ονομασίας του παιδιού. Έτσι και έγινε. Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση του βρέφους, όταν ζητήθηκε από τον ίδιον να φανερώσει το όνομα του παιδιού, εκείνος έγραψε σε μια πινακίδα το όνομα «Ιωάννης» και αμέσως επανήλθε η φωνή του[1]. (Λουκ. 1,63)


Πατρίδα του Ιωάννη, κατά μία παράδοση, θεωρείται η Χεβρών, κατ' άλλη όμως γνώμη φέρεται η πόλη Ιούττα. Περί της νεανικής ζωής του Ιωάννη και του ιδιωτικού του βίου καμία πληροφορία δεν υπάρχει εκτός της πολύ λιτής αναφοράς του ίδιου παραπάνω Ευαγγελιστή ότι: «το παιδίον ηύξανε και εκραταιούτο πνεύματι και ήν εν ταις ερήμοις έως ημέρας αναδείξεως αυτού προς τον Ισραήλ». Σημειώνεται εν προκειμένω, με τη λέξη «ερή-μοις» (δοτική πληθυντικού) χαρακτηρίζονται τα διάφορα μέρη της ίδιας της ερήμου της Ιουδαίας, οι οποίες έφεραν διάφορες επιμέρους ονομασίες. Στις ερήμους αυτές φαίνεται

να κατέφυγε ο Ιωάννης, για προπαρασκευή του έργου του όπως παλαιότερα είχαν ομοίως καταφύγει ο Μωυσής και ο προφήτης Ηλίας.Σύμφωνα με αναφορά του Ευαγγελιστή Λουκά, ο Ιωάννης εμφανίζεται πλέον σε ηλικία 30 ετών «κατά θείαν εντολήν», «εν τη ερήμω της Ιουδαίας». Κάνοντας όμως λόγο περί του ποταμού Ιορδάνη συνάγεται ότι αναφέρεται στο νότιο τμήμα της χώρας, την περιορδάνεια περιοχή, κηρύσσοντας: «Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών», «βαπτίζοντας τους προσερχόμενους προς αυτόν» [5](Ματθ. 3,2). Παράλληλη με τα κηρύγματά του, ήταν και η εμφάνισή του καθώς ο ασκητικός βίος και η διατροφή του. Φορούσε μάλλινο ένδυμα «από τρίχες καμήλου και ζώνη δερμάτινη περί την οσφύ του», ενώ η διατροφή του ήταν άγριο μέλι και ακρίδες. Φαίνεται πως δεν παρέμενε συνέχεια στο ίδιο μέρος αλλά περιερχόταν «πάσαν την περίχωρον του Ιορδάνου κηρύσσων βάπτισμα μετανοίας».

Τόσο η εμφάνιση αυτή όσο και ο ασκητικός βίος του Ιωάννη

παράλληλα με τα κηρύγματα και τις βαπτίσεις μετάνοιας που προέβαινε ήταν επόμενο να προκαλέσει πλήθος ακροατών αλλά και πολλών θαυμαστών του απ' όλη την Παλαιστίνη που έσπευδαν να τον ακούσουν, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες και Σαδδουκαίοι και Φαρισαίοι, τους οποίους όλους στη συνέχεια βάπτιζε στον Ιορδάνη ποταμό. Έτσι δεν άργησε αυτή η δράση του να προκαλέσει και τη προσοχή του Μεγάλου Συνεδρίου των Εβραίων που έστειλε αντιπροσωπεία για να ελέγξει τι συνέβαινε και να μάθει περί αυτού, από την οποία και έλαβε ως απάντηση σχετική προφητική ρήση του Προφήτη

Ησαΐα «φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ευθύνατε την οδόν Κυρίου»[1]. (Ιωαν. 1,23) Εκεί τον συνάντησε και ο Ιησούς Χριστός και του ζήτησε να τον βαπτίσει. Εκείνος αρχικά αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν είναι άξιος να βαφτίσει τον Μεσσία, αλλά ο Μεσσίας πρέπει να βαφτίσει αυτόν[5] (Ματθ. 3,14), όμως ο Χριστός επέμενε, και έτσι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε τον Ιησού Χριστό στα νερά του ποταμού Ιορδάνη. Τα λόγια του Προδρόμου ενοχλούσαν τους Φαρισαίους καθώς και τον τετράρχη της Γαλιλαίας και Περαίας Ηρώδη Αντίπα, όταν τον έλεγξε για την παράνομη συμβίωσή του με τη σύζυγο του ζώντος αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου, την Ηρωδιάδα, ο οποίος και τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του, ο Ηρώδης ζήτησε από την κόρη του Σαλώμη να του χορέψει και της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ό,τι του ζητήσει. Η Ηρωδιάς, η μητέρα της, που μισούσε τον Ιωάννη, βρήκε τότε την ευκαιρία που αναζητούσε όπου προέτρεψε τότε την κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του προφήτη Ιωάννη μέσα σε ένα πινάκιο (πιάτο). Έτσι ακολούθησε ο αποκεφαλισμός. Μετά από το μαρτυρικό αυτό τέλος του Ιωάννη, προσελθόντες οι μαθητές του «ήραν το πτώμα αυτού και έθηκαν αυτό εν μνημείω».  


Στους Αμπελόκηπους λοιπόν, που με τους ολάνθιστους κήπους τους και τα μποστάνια τους κόμιζαν κάποτε το καλοκαίρι στην Αθήνα, αλλά και που πρωτοστάστησαν, στην αστική μεγαλουργία της πόλης αργότερα, με την «Βίλα Μαργαρίτα», το «Κτήμα Θών» και όλα τα άλλα αλησμόνητα στοιχεία της κοινωνικής τους ευμάρειας. Επιβλητικός ο καλλιεπής ναός της Πανόρμου και σημαιοστολισμένος με την γαλανόλευκη και τους χρυσοπόρφυρους σταυραετούς του Βυζαντίου, κατηύγαζε την άφατη κατάνυξη των πιστών, αλλά και την ιερό-τητα των Αγίων Θεοφανείων, που σηματοδοτούν την

αναγέννηση και την ηθική αναβάπτι-ση των ανθρώπων.  Με έκδηλη την αγάπη και την ηθική φροντίδα για την επιμέλειά του, τόσο του ευσεβούς προϊσταμένου του ναού Αρχιμανδρίτου κ.κ. Πλάτωνος Βακαλάκη, όσο και των φροντιστών του κ.κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου, Κυριακής Κωνσταντοπούλου, αλλά και των ευγενών εθελοντών της εκκλησίας, που με ξεχωριστή αφοσίωση και αγάπη, εγκαλ-λώπισαν  τον ναό.  Σύσσωμος λοιπόν ο λαός των Αθηνών προσήλθε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της Πανόρμου, όπου και έλαβε χώρα πανηγυρική δοξολογία και εν συνεχεία ο αγιασμός των Υδάτων. Της πανηγυρικής δοξολογίας, χοροστάστάτησε ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης και αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού Πατέρας κ.κ. Πλάτωνας Βακαλάκης, συνε-πικουρούμενος και από τους άλλος ιερείς του ναού, κ.κ. Κίκιζα Γεώργιο, Κωνσταντέλλο Δημήτριο, Γασπαράτο Θεολόγο και τον ευσεβή διάκονο Αστέριο Αποστόλου.

Και του Χρόνου με υγεία φίλες και φίλοι και ο Αγιασμός των Υδάτων, να αποτελέσει χαρμό-συνο έναυσμα ηθικής και πνευματικής ανασυγκρότησης, αλληλεγγύης και ηθικής μας ευημερίας. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα, με πολλήν αγάπη !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 7 January 2023 | 11:03 am


Τηλεοπτική μας εκπομπή «ΑΘΗΝΑ, ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σήμερα Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 και ώρα : 13:30 μ.μ. το μεσημέρι και σε επανάληψη στις 9:30 μ.μ. το βράδυ, στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» - pemptousia.tv

 Τηλεοπτική μας εκπομπή «ΑΘΗΝΑ, ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σήμερα Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 και ώρα : 13:30 μ.μ. το μεσημέρι και σε επανάληψη στις 9:30 μ.μ. το βράδυ, στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» -  pemptousia.tv 

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλημέρα σας, 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην τηλεοπτική μας εκπομπή, με τίτλο «ΑΘΗΝΑ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της λατρεμένης μας Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σήμερα Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 και ώρα : 13:30 μ.μ. το μεσημέρι, η οποία θα επαναληφθεί και το βράδυ  στις 21:30 μ.μ. στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» -  pemptousia.tv 

Επιχειρώντας μια ξενάγηση :

 • Στο πολυαγαπημένο μας γήπεδο του Παναθηναϊκού της Λεωφόρου, σύμφυτο με την μεγαλουργία του Τριφυλλιού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, όταν είχε προκριθεί τον Ιούνιο του 1971 στον τελικό και απεκλείσθη στο θρυλικό Γουέμπλευ, από τον αξεπέραστο Άγιαξ.
 • Στην ιστορική καφετέρια «Σόνια», στέκι για δεκαετίες της αστικής τάξης της Αθήνας, αλλά και κοινωνικό ορμητήριο του αγαπημένου μας ηθοποιού Διονύση Παπαγιαννόπουλου – «Μπάρμπα -Γιώργου», που διέμενε σε παρακείμενη πολυκατοικία. 
 • Στις ιστορικές «Προσφυγικές Πολυκατοικίες» της Λεωφόρου, που υπομνίζουν εγκαυστικά με τις ανεξάλειπτες τρύπες από τις αδελφοκτόνες σφαίρες στους τοίχους τους, τον τραγικό εμφύλιο σπαραγμό του Δεκέμβρη του ΄44!
 • Στο αγαπημένο μας ουζερί «Τηνιακό», που στην δροσερή και φιλόξενη αυλή του, υπεδέχθη όλο το φοιτητόκοσμο της μεταπολιτευτικής Αθήνας και κατέστη κέντρο των πολιτικών, αθλητικών και κοινωνικών συζητήσεων !
 • Στο ιστορικό μας νοσοκομείο «Ελπίς», που λειτούργησε κατά το διάστημα 1842-1986, ως Δημοτικό Νοσοκομείο του Δήμου Αθηναίων και έχει μα αδιάλειπτη παρουσία κοινωνικής προσφοράς στο φάσμα της υγείας στην ελληνική κοινωνία.
 • Στους ιστορικούς κινηματογράφους «Ζίνα», «Γρανάδα» - «Θέατρο Λαμπέτη» και «Αλεξάνδρα», σύμφυτους με την πολιτισμική «μαγεία» της μεγάλης οθόνης, στην αθηναϊκή κοινωνία.


Και σε πλείστα άλλα τοπόσημα της ιστορικής Λεωφόρου, με τα οποία διασταυρωθήκαμε κοινωνικά και αισθανθήκαμε ηθική έξαρση, για την ομορφιά και την μεγαλοπρέπειά της.

Στην εκπομπή ευρύτερα επιχειρούμε, ένα μακρύ και πολυεδρικό οδοιπορικό στην ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της πόλης, από τους αρχαίους χρόνους έως τα σήμερα.Πρόσωπα

Μνημεία

Γεγονότα

Οδονύμια

Μείζονα ιστορικά ορόσημα

Υψηλού κύρους τοπόσημα

Βυζαντινοί ναοί υψηλού αισθητικού κύρους και κάλους


και άλλα ενδιαφέροντα πολιτισμικά στοιχεία, που συνθέτουν την αξεπέραστη ηθική φυσιο-γνωμία της λατρεμένη μας Αθήνας, παρουσιάζονται στην  εκπομπή, αναδεικνύοντας το ήθος της, την ιστορικότητα, τις ομορφιές, τα χρώματα και τα αρώματα της πόλης, που την καθιστούν μοναδική !  Κατά πως λέει ο μεγάλος λυράρης του λαού μας Νίκος Γκάτσος :Αθήνα, Αθήνα,

χαρά της γης και της αυγής
μικρό γαλάζιο κρίνο.

Κάποια βραδιά στην αμμουδιά
κοχύλι σου θα γίνω.

https://pemptousia.tv/lang/el_GR

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Πέμπτη  5/1/2023 και ώρα 13:30 μ.μ., αλλά και σε επανάληψη το βράδυ στις 21:30 μ.μ. στη διαδικτυακή τηλεόραση της  «Πεμπτουσίας», σε μια τηλεοπτική εκπομπή - πανδαισία, για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της λατρεμένης μας Αθήνας !

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
 

Δημοσιεύθηκε στις 5 January 2023 | 12:00 pm


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τα Άγια Θεοφάνεια, αύριο Τρίτη, 3-1-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

  Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τα Άγια Θεοφάνεια, αύριο Τρίτη, 3-1-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !


Αθήνα, 2-1-23

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλησπέρα, καλή χρονιά, καλό μήνα !
 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην αυριανή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 3/1/2023 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε για τα Άγια Θεοφάνεια και τον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο και Βαπτιστή.

Ειδικότερα :
 • Για τον ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα των Αγίων Θεοφανείων, στον κοινωνικό μας βίο, όπου και σηματοδοτούν με τον αγιασμό των υδάτων, την ηθική μας αναγέννηση και ανασυγκρότηση.
 • Για τα ήθη και έθιμα σε όλη την Ελλάδα, τις δοξασίες και παραδόσεις που συναρτώνται με τα Άγια Θεοφάνεια, όπως την χαρακτηριστική εκδίωξη των καλικαντζάρων, αλλά και για τα κάλαντα που ψάλλονται σε όλη την Ελλάδα, την εορτή των Αγίων Θεοφανείων.'
 • Για την αξεπέραστη πνευματικά και θεολογικά προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου, προτύ-που λιτότητας, ασκητικής ζωής και πνευματικότητας, που υπήρξε «Πρόδρομος» - προοικο-νόμησε την έλευση του μεσσία, «Βαπτιστής», αφού είχε την ευλογία να βαπτίσει τον Χριστό, ενώ θυσίασε την τιμία κεφαλή του, για να μην απεμπολήσει την χριστιανική πίστη, ασκώντας συνάμα, δριμυτάτη κριτική στην έκκληση των  ηθών από τον Ηρώδη Αντύπα και την αυλή του !
 • Τέλος, για την ηθική επίδραση των εορτών του δωδεκαημέρου, στον ορθόδοξο 
 • κόσμο και την διαχρονική παρουσία του Αγίου Ιωάννου, ως κορυφαίας προσωπικότητας της Χριστιανοσύνης, στη ζωή μας !

Μαζί σας λοιπόν αύριο Τρίτη  3/1/2023 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», σε μια εκπομπή για τα Άγια Θεοφάνεια και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή, διάστικτη αγάπη και φιλοκαλία !

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 3-1-2023

Δημοσιεύθηκε στις 2 January 2023 | 11:05 pm


Ηθική ανάταση για την ιερή Πρωτοχρονιά, στον Άγιο Δημήτριο Μυροβλήτη των Αμπελοκήπων !

  Ηθική ανάταση για την ιερή Πρωτοχρονιά, στον Άγιο Δημήτριο Μυροβλήτη 

των Αμπελοκήπων !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την καθολική συμμετοχή του λαού του 7-ου Διαμερίσματος των Αθηνών,   εορτάστηκε πανηγυρικά εχθές Κυριακή 1-1-23, με την προσήκουσα ιεροπρέπεια και λαμπρότητα, η ιερή ημέρα της ιερής Πρωτοχρονιάς και του κορυφαίου μας ιεράρχη Επισκόπου Καισαρείας και προστάτη εν  άλλοις των γραμμάτων μας Μεγάλου Βασιλείου. Στους πανέμορφους Αμπε-λόκηπους λοιπόν, που μυροβολούν την ευγένεια και την καλοδεχτικότητα των ανθρώπων τους, με τους επιβλητικούς και πολυφρόνιστους δρόμους τους και τα σφύζοντα από κόσμο νεολαιίστικα μαγαζιά τους, σύσσωμος ο λαός των Αμπελοκήπων έδωσε

το βροντερό παρόν, για να τιμήσει με πανηγυρικό τρόπο την μεγάλη μας ημέρα της ιερής πρωτοχρονιάς. Στους Αμπελόκηπους, που πρωτοστάστησαν, στην αστική μεγαλουργία της πόλης αργότερα, με την «Βίλα Μαργαρίτα», το «Κτήμα Θών» και όλα τα άλλα αλησμόνητα στοιχεία της κοινω-νικής τους ευμάρειας. Επιβλητικός ο καλλιεπής ναός της Πανόρμου και σημαιοστολισμένος με την γαλανόλευκη και τους χρυσοπόρφυρους σταυραετούς του Βυζαντίου, κατηύγαζε την άφατη κατάνυξη των πιστών, αλλά και την ιερότητα της μνήμης του κορυφαίου των γραμμάτων μας, Επισκόπου Καισαρείας Μεγάλου Βασιλείου. Με έκδηλη την αγάπη και την ηθική φροντίδα για την επιμέλειά του, τόσο του ευσεβούς προϊσταμένου του ναού Αρχιμα-νδρίτου κ.κ. Πλάτωνος Βακαλάκη, όσο και των φροντιστών του κ.κ. Βασίλη Γιαννακόπου-λου, Κυριακής Κωνσταντοπούλου, αλλά και των ευγενών εθελοντών της εκκλησίας, που με ξεχωριστή αφοσίωση και αγάπη, επιμελούνται τον ναό. 


Της θείας λειτουργίας χοροστάστησε ο ευλαβής ιερέας του του Αγίου Δημητρίου  κ.κ. Κων-σταντέλλος Δημήτριος, μετά των άλλων ιερέων του ναού.  Με το πέρας της λειτουργίας επακολούθησε πανηγυρική δοξολογία επι τη ελεύσει του νέου έτους και στην συνέχεια, ο Πατέρας Δημήτριος ευχήθηκε σε όλους, το νέο έτος 2023 να είναι ευτυχισμένο εποικοδο-μητικό και να αποτελέσει την απαρχή πνευματικής και ηθικής ευημερίας στη ζωή μας, με κατευθυντήριο δύναμη το Χριστό, που είναι και η μόνη οδός  σωτηρίας, από τα φθοροποιά καταναλωτικά μηνύματα της παθογενούς εποχής μας. Τέλος με πολλήν αγάπη, με το πέρας της πανηγυρικής δοξολογίας, οι ιερείς μας μοίρασαν εξαιρετικής ποιότητας κομμάτια βασι-λόπιτας, με την υπομνηστική εικόνα του κορυφαίου ιεράρχη μας Μεγάλου Βασιλείου.


Χρόνια Πολλά και ευλογημένα αγαπημένοι μου Αθηναίοι. Ο καινούριος χρόνος 2023, να είναι ευτυχισμένος, γόνιμος και να σηματοδοτήσει την ηθική και πνευματική ευκρασία στη ζωή μας, υπο την ηθική σκέπη του προστάτη των γραμμάτων μας και κορυφαίου της Ορθο-δοξίας, Μεγάλου Βασιλείου !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Μεγάλου Βασιλείου :

Εἰς πᾶσαν τὴν γῆν ἐξῆλθεν ὁ φθόγγος σου, ὡς δεξαμένην τὸν λόγον σου• δι' οὗ θεοπρεπῶς ἐδογμάτισας, τὴν φύσιν τῶν ὄντων ἐτράνωσας, τὰ τῶν ἀνθρώπων ἤθη κατεκόσμησας. Βασίλειον ἱεράτευμα, Πάτερ Ὅσιε• πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 January 2023 | 11:56 am


Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

    Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Καινούριος χρόνος πάλι ξημερώνει, λάμπει ο σκοτισμένος ουρανός, μ’ ελπίδες ο θεός να τον χρυσώνει και να’ ναι ευτυχισμένος και καλός. Γ. Βερίτης Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους 2023, εύχομαι ολόψυχα για εσάς και τις οικογένειές σας, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, Υγεία, προκοπή και ευόδωση όλων των ευγενών προσδοκιών σας. Ένας καινούριος χρόνος ξημερώνει. Ας αδράξουμε την ευκαιρία, με την ευλογία του Χριστού, σε αυτή την ηθική επανεκκίνηση, να πράξουμε τα καλύτερα, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία, δίκαιη, περισσότερο όμορφη και πολιτισμικά προηγμένη.

Ανανεωμένοι απο το Μακρυγιαννικό συλλογικό «Εμείς» και αντλώντας ατέλευτες ηθικές δυνάμεις,

απο την τιμαλφή μήτρα του ελληνισμού την Ορθοδοξία, αλλά και απο τις κλασικές αξίες αρετής των Ελλήνων, όπως αγάπη, φιλότιμο, αλληλεγγύη, φιλαλληλία, και το φλογερό πάθος για δημιουργία, ας προστρέξουμε την πατρίδα μας, για να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην πνευματική άθληση και την πολιτισμική οδοιπορία. Η Ελλάς είναι προορισμένη απο την αδέκαστη ιστορική μοίρα και απο την ευλογία του Χριστού, να επιβιώσει στο ιστορικό διηνεκές και να πρωταγωνιστήσει στο δύσβατο πεδίο της ηθικής και πνευματικής ευποιΐας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να ολιγωρήσουμε, ούτε έναντι της ιστορίας μας, ούτε έναντι των μαρτυρικών προγόνων μας, που με το αίμα τους, πύργωσαν ηθικά τον ελληνισμό, στα πέρατα της οικουμένης. Στα λόγια του ποιητή :


«Δεν ζούμε εμείς μέσα στο ψέμα και την απάτη των ονείρων/
τρέχει στις φλέβες μας ηρώων αίμα, είμαστε απόγονοι μαρτύρων».

Ενωμένοι όλοι λοιπόν και ο καθείς μέσα απο τις υπερβάσεις του προσωπικά, ας δώσουμε τον καλό αγώνα για την κοινωνική και πολιτισμική πρόοδο της πατρίδας μας. Χρόνια σας Πολλά και Καλή και ευλογημένη Χρονιά.
Με βαθύβλυστη αγάπη Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Συγγραφέας www.panosavramopoulos.blogspot.gr 
Αθήνα, 30-12-2022


Δημοσιεύθηκε στις 31 December 2022 | 1:27 am


Στην αιωνιότητα ο κορυφαίος Έντσον Αράντες ντο Ντασιμέντο (Πελέ) !

   Στην αιωνιότητα ο κορυφαίος  

Έντσον Αράντες ντο Ντασιμέντο (Πελέ) !


Θαρρείς πως ορισμένες προσωπικότητες έχουν περάσει στη σφαίρα του μύθου  και δεν τις αγγίζει η τραγικότητα της ανθρώπινης μοίρας,  παρά μόλις έρθει η φυσική τους έξοδο από τη ζωή.  Και σε αυτά τα διάττοντα αστέρια, που εμφανίστηκαν σαν λαμπρά μετέωρα στη γη,  για να αλλάξουν με την πολυδύναμη κοινωνική τους παρουσία και την  πολυτάλαντη προσωπικότητά  τους,  τον ρούν των ανθρώπινων κοινωνιών,  ανήκει αξεπέραστος Έντσον Αράντες ντο Ντασιμέντο.

Ο λατρεμένος μας Πελέ,  βασιλιάς του ποδοσφαί-ρου,  αποκαλούμενος και «μαύρο διαμάντι» - «Perοla negra»,  που ξεπέρασε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ στο φάσμα του ποδοσφαίρου και όλων των αθλημάτων,   πέτυχε 1.303 γκολ νούμερο που φαντάζει φαντασμαγορικό και ανθρώπινα αξεπέραστο,  κατέκτησε τρία παγκόσμια κύπελλα – ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στον κόσμο- ανακηρύχθηκε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών από τη Fifa,  αλλά και ο καλύτερος αθλητής του 20-ου αιώνα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ! Δεν υπήρχε τίποτα που να μην το κατακτήσει !


Ένας οδοσφαιριστής,  που με την αρι-στοτεχνική του κατάρτιση,  την ασύλ-ληπτη και μαγική ντρίπλα του,  τις αξεπέραστες επιδόσεις του στο υψηλό ποδόσφαιρο, τις με γεωμετρική ακρί-βεια μεταβιβάσεις  του, τις αξεπέρα-στες κεφαλιές και τα έξοχα ψαλίδια του και τέλος την ανυπέρβήτη εκτελε-στική του δεινότητα ως σκόρερ,  υποστασιοποίησε το όνειρο και τη μεγαλουργία του ποδοσφαίρου,  μας χάρισε ασύλληπτες  στιγμές ηθικής χαράς και αρμονίας -  παρακολουθώ-ντας οι  νεότεροι εκ των υστέρων τα παιχνίδια του από videos  - και προχώρησε με την κατακλυσμιαία παρουσία του το ποδόσφαιρο, πολλά επίπεδα μπροστά,  αθλητικά και πολιτισμικά.


Ένας αθλητής επίσης που ξεχώρισε για το αδαμάντινο ήθος του,  την πάντα ευπρεπή δημόσια παρουσία του,  το πολυμερές φιλανθρωπικό έργο του – που λύτρωσε  από τη φτώχεια και την πείνα πολλά παιδάκια της λατινικής Αμερικής-  αλλά και για τη μοναδική ηθική αύρα του,  πού θαρρείς πως συναιρούσε και συγκέντρωνε στο γλυκύτατα ανθρώπινο πρόσωπό του, όλους τους ανθρώπους και όλες τις φυλές του κόσμου.  Αυτό τέλος το προικισμένο από το Θεό φτωχόπαιδο,  που γυάλιζε παπούτσια απέξω από κινηματογρά-φους του Rio de Janeiro,  για να εξασφαλίσει τα λίγα απαραίτητα χρήματα, με τα οποία θα αγόρασε μία πραγματική δερμάτινη – εξού και το παρατσούκλι του «Πελέ», μιας και σε πολλές λατινογενείς γλώσσες, «pele» σημαίνει δέρμα-  μπάλα.

Θα μείνει για πάντα στην ψυχή και στην καρδιά μας,  ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής και αθλητής του 20 –ου αιώνα.  Μα πάνω από όλα, ως ο αξεπέραστος άνθρωπος,  πού σάρκωσε την αρετή, την αξιοπρέ-πεια, τη λεβεντιά, την ανθρώπινη αγάπη και καλοσύνη.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Πελέ,  μοναδικό «μαύρο διαμάντι» της Βραζιλίας,  αλλά της ανθρωπό-τητας ολόκληρης.  Θα σε ραίνουν  για πάντα οι μοίρες, με δάφνες και στέφανα,  στο παγκόσμιο πάνθε-ον των γιγάντων.  Σε ευχαριστούμε για όσα μοναδικά μας πρόσφερες και ηθικά και πολιτισμικά μας κληροδότησες !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 30-12-2022

Δημοσιεύθηκε στις 30 December 2022 | 2:10 pm


Τηλεοπτική μας εκπομπή «ΑΘΗΝΑ, ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για το 2-ο Μέρος της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Αμπελοκήπων, του Γουδίου και των Ιλισίων σήμερα Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 9:30 μ.μ. το βράδυ, στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» - pemptousia.tv

   Τηλεοπτική μας εκπομπή «ΑΘΗΝΑ, ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για το 2-ο Μέρος της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Αμπελοκήπων, του Γουδίου και των Ιλισίων σήμερα Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα  9:30 μ.μ. το βράδυ, στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» -  pemptousia.tv 

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλησπέρα σας, 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην τηλεοπτική μας εκπομπή, με τίτλο «ΑΘΗΝΑ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για το 2-ο Μέρος της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας των πολυδύναμων κοινωνικά Αμπελοκήπων, του ιστορικού Γουδίου και των Ιλισίων σήμερα Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα : 9:30 μ.μ. το βράδυ, στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» -  pemptousia.tv 

Επιχειρώντας μια ξενάγηση :

Στο βαρύτιμο ιστορικά και άχραντο ναό του Αγίου Δημητρίου στους Αμπελοκήπους

Στην ιστορική πλατεία Σοφίας Βέμπο, προς τιμήν της εθνικής μας τραγουδίστριας της νίκης.

Στο ιστορικό – σημερινό 15-ο Γυμνάσιο Αθηνών στην οδό Κυριακού στους Αμπελόκηπους, ειδεχθές αναμορφωτήριο θηλέων τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60, στο οποίο γυρίστηκε η ανεπανάληπτη ταινία «Στεφανία» του Γιάννη Δαλιανίδη, με τους μοναδικούς Ζωή Λάσκαρη, Δέσπω Διαμαντίδου, Τασσώ Καββαδία, Σπύρο Φωκά κ.α.

Στο θρυλικό στρατόπεδο  «Συνταγματάρχης Ζορμπάς», μέσα από το οποίο ξεκίνησε το ιστορικό κίνημα στο Γουδί,  στις 15 Αυγούστου 1909, που άλλαξε τον  ρού της ελληνικής ιστορίας, φέρνοντας στην πολιτική μας σκηνή, τον μεγάλο Ελευθέριο Βενιζέλο.

Στην οικία του αναγεννησιακού μας πολιτικού άνδρα και διανοούμενου Νάσου Κανελλόπουλου

Στο αξεπέραστο νεοκλασικό, που φιλοξενεί το ιστορικό μπαράκι της Αθήνας «Μπαλτάσαρ».

Στην προτομή του κορυφαίου ρασοφόρου, δασκάλου, φωτιστή του γένους και κυρίου εκπροσώπου του νεοελληνικού διαφωτισμού Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων.


Και σε πλείστα άλλα τοπόσημα των ολόδροσων το πάλαι ποτέ Αμπελοκήπων, του ιστορικού Γουδίου και των πανέμορφων Ιλισίων.

Στην εκπομπή ευρύτερα επιχειρούμε, ένα μακρύ και πολυεδρικό οδοιπορικό στην ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της πόλης, από τους αρχαίους χρόνους έως τα σήμερα.


• Πρόσωπα

• Μνημεία

• Γεγονότα

• Οδονύμια

• Μείζονα ιστορικά ορόσημα

• Υψηλού κύρους τοπόσημα

• Βυζαντινοί ναοί υψηλού αισθητικού κύρους και κάλους

και άλλα ενδιαφέροντα πολιτισμικά στοιχεία, που συνθέτουν την αξεπέραστη ηθική φυσιο-γνωμία της λατρεμένη μας Αθήνας, παρουσιάζονται στην  εκπομπή, αναδεικνύοντας το ήθος της, την ιστορικότητα, τις ομορφιές, τα χρώματα και τα αρώματα της πόλης, που την καθιστούν μοναδική !  Κατά πως λέει ο μεγάλος λυράρης του λαού μας Νίκος Γκάτσος :

Αθήνα, Αθήνα,
χαρά της γης και της αυγής
μικρό γαλάζιο κρίνο.

Κάποια βραδιά στην αμμουδιά
κοχύλι σου θα γίνω.

https://pemptousia.tv/lang/el_GR

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Πέμπτη  29/12/2022 και ώρα 9:30 μ.μ το βράδυ στη διαδικτυακή τηλεόραση της  «Πεμπτουσίας», σε μια τηλεοπτική εκπομπή - πανδαισία, για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της λατρεμένης μας Αθήνας !

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Αθήνα, 29-12-2022

Δημοσιεύθηκε στις 29 December 2022 | 11:14 pm


Εγκάρδια υποδοχή του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ κ-ου Νίκου Ανδρουλάκη στη Βαρβάκειο αγορά, σήμερα Πέμπτη 29/12/2022

  Εγκάρδια υποδοχή του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ κ-ου  Νίκου Ανδρουλάκη στη Βαρβάκειο αγορά, σήμερα Πέμπτη 29/12/2022


 Με εγκάρδια συναισθήματα υποδέχτηκαν σήμερα Πέμπτη 29/12/2022 το πρωί,  οι επαγγελματίες της Βαρβακείου αγοράς,  τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  κ-ο Νίκο Ανδρουλάκη,  όπου και συζήτησε μαζί τους τα θεσμικά προβλήματα που τους ταλανίζουν. Τον  πρόεδρο του Κινήματος στην επίσκεψη της Βαρβακείου Αγοράς,  συνόδευσαν ο Βουλευτής της Α΄ Αθηνών του Κινήματος κ-ος Κώστας Σκανδαλίδης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ-ος Δημήτρης Μάντζος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ-ος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων, Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)  κ-ος  Γιώργος Καββαθάς, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ)  κ Νίκος Κογιουμτζής,  ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθηνών κ-ος Μανώλης Μποτζάκης,  μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιοι βουλευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη του κινήματος. 


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άκουσε με προσοχή τα ζωτικά προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της  Βαρβακείου Αγοράς,  τους εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του και συζήτησε μαζί τους για τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τονώσει την αγορά και να βοηθήσει ποικιλοτρόπως τον επαγγελματικό κλάδο,  που σήμερα πλήττετε βάναυσως,  από τον ακατάσχετο πληθωρισμό,  την έξαρση των τιμών της ενέργειας  και άλλων βασικών υλών, στην παραγωγική αλυσίδα.  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε εμφατικά τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει στην προγραμ-ματική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ,  η στήριξη των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων, 

που συνιστούν αναντίλεκτα τη σπονδυλική στήλη της εθνικής οικονομίας,  ενώ υπήρξαν και κατά παράδοση  ένθερμοι υποστηρικτές  του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος,  στην μακρά πολιτική του εκπόρευση.  Δεσμεύτηκε κάτι που εξάλλου ήδη κάνει, με τις αλλεπάλ-ληλες θεσμικές πολιτικές παρεμβάσεις του, για την τόνωση της αγοράς και των μικρομεσαί-ων,  να είναι μαζί τους και να τους στηρίξει νοερά, στο δύσκολο και πολυμέτωπο αγώνα που δίνουν για να σταθούν όρθιοι. Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ-ος Νίκος Ανδρουλάκης ευχήθηκε σε όλους τους επαγγελματίες της Βαρβακείου Αγοράς, Χρόνια Πολλά,  Καλή Χρονιά  και ο καινούργιος χρόνος 2023,  να αποτελέσει αφετηρία ανασυγκρότησης και ευημερίας,  της αγαπημένης για το λαό των Αθηνών, Βαρβακείου Αγοράς.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
www.panosavramopoulos.blogspot.gr 
Αθήνα, 29-12-22

Δημοσιεύθηκε στις 29 December 2022 | 5:31 pm


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για την Ιερή Πρωτοχρονιά, σήμερα Τρίτη, 27-12-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

 Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για την Ιερή Πρωτοχρονιά, σήμερα Τρίτη, 27-12-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

Αθήνα, 27-12-22

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην σημερινή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 27/12/2022 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε για την Ιερή Πρωτοχρονιά και το Μέγα Βασίλειο. 

Ειδικότερα :

 • Για τον ξεχωριστό χαρακτήρα που έχει συμβολιστικά στην ηθική μας αναγέννηση η Πρωτο-χρονιά.
 • Για τα ήθη και έθιμα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τις δοξασίες και παραδόσεις που συναρ-τώνται με την Ιερή Πρωτοχρονιά, προεξαρχόντων των καλάντων, αλλά και της αγαπημένης μας βασιλόπιτας.
 • Για την κορυφαία θεολογικά και πολιτισμικά προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου Επισκόπου Καισαρείας, που με το ιδεοφόρο πνευματικό και κοινωνικό έργο του, άλλαξε τον ρού της παγκόσμιας θεολογίας και αναγορεύτηκε ως κορυφαίας Πατέρας και προστάτης των Γραμμάτων.
 • Για το εμπνευσμένο και πολυδύναμο κοινωνικά έργο του Μεγάλου Βασιλείου, με εφαλτήριο την πρότυπη μονάδα περίθαλψης, εκπαίδευσης και κοινωνικής υποστήριξης που δημιούργησε την «Βασιλειάδα», μέσω της οποίας πρωτοπόρησε παγκοσμίως στην οργανω-μένη κοινωνική φροντίδα.
 • Τέλος για το αξεπέραστο συγγραφικό έργο του κορυφαίου μας Ιεράρχη Βασιλείου, ιδίως για την τοκογλυφία και την κοινωνική εκμετάλλευση, που η μοναδική  διαχρονικότητά του, το καθιστά λες και είναι χθεσινό, αλλά και άφθιτο στον πανδαμάτορα χρόνο.

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη  27/12/2022 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», σε μια εκπομπή για την Ιερή Πρωτοχρονιά και τον Μέγα Βασίλειο, διάστικτη αγάπη και φιλοκαλία !

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 27-12-2022

Δημοσιεύθηκε στις 27 December 2022 | 4:50 pm


  Άφατη κατάνυξη για τα Άγια Χριστούγεννα, στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Δόξα εν υψίστοις Θεώ και  επι γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία !


Μέσα σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την παρουσία του λαού του 6-ου Διαμερίσματος των Αθηνών (Κυψέλη), αλλά και φίλων του Αγίου Μετοχίου του Αγίου Αθανασίου, του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη, εορτάστηκε την Κυριακή 25-12-22 το πρωί, το θείο γεγονός της γεννήσεως του Χριστού μας, με την κορυφαία λειτουργία για την χριστιανοσύνη του Μεγάλου Βασιλείου.  Μια λειτουργία εμπνευσμένη από τον μεγάλο ιεράρχη της Καισάρειας και μέγα δάσκαλο των γραμμάτων Μέγα Βασίλειο, που γεραίρει κατά μοναδικό θεολογικά, αλλά και αισθητικά τρόπο, το έξοχο γεγονός της γέννησης του Χριστού και μας καθιστά ηθικά μετόχους του πανανθρώπινου μηνύματος της έλευσής του στη γή, με τον υπερφυσικό τρόπο της σύλληψης της παρθένου Μαρίας.


Στην αρχοντική Κυψέλη λοιπόν που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μεταπολεμικά σκιρτήμα-τα του αστικού εκσυγχρονισμού της Αθήνας μας και μας αναρριπίζει τόσες και τόσες έξοχες μνήμες από την μεγαλουργία της Φωκίονος Νέγρη, της πολιτισμικής δημιουργίας με την διαμονή σε αυτήν των κορυφαίων του πολιτισμού μας, Νίκου Γκάτσου, Κικής Δημουλά, Έλλης Λαμπέτη κ.α. αλλά και πολλών άλλων ακόμα ατίμητων πνευματικών επιτευγμάτων, συνέρ-ρευσαν οι κάτοικοι του προαστίου, στο λαμπροστόλιστο με την βυζαντινή πορφύρα Μετόχι του Αγίου Αθανασίου, επι της οδού Κρίσης, για να τιμήσουν το θείο γεγονός της γέννησης του Χριστού.


Διάστικτο από κατάνυξη, αλλά και από τον ωραίο στολισμό της βυζαντινής πορφύρας - που έχει πάντα την φροντίδα και την μέριμνα του ευλαβούς προϊσταμένου του ναού, πατέρα Νικολάου Κουλιανοπούλου, του σεπτού Μητροπολίτη Γουϊνέας και  Διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφεί-ου Αλεξανδρείας Αθηνών, κ.κ. Γεωργίου, με την ακόλουθη συνάμα φροντίδα του Μέλους του Ενοριακού Συμβουλίου Επιτρόπου, Επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Αθηνών κ-ου Θεόδωρου Πιτταρά – το Πατριαρχικό Μετόχι του Αγίου Αθανασίου, ανέδυε τον άχραντο λυρισμό των πιστών και την ιερότητα της μεγάλης ημέρας της Ορθοδοξίας μας. Της πανηγυρικής λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου χοροστάτησε ο ευσεβής Μητροπολίτης Γουϊνέας και Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα κ.κ. Γεώργιος, συνεπικουρούμενος από τους ευσεβείς ιερείς του Μετοχίου Πατέρες κ.κ. Σαμουήλ, Νικόλαο, Στέφανο, αλλά και άλλους ιερείς που προσήλθαν στο ιερό Μετόχιο του Αγίου  Αθανασίου, για να τιμήσουν την γέννηση του σωτήρα.


Με το πέρας της λειτουργίας ο ευλαβής πατέρας κ-ος Νικόλαος Κουλιανόπουλος, ανέγνωσε το ευγενές μήνυμα για το κορυφαίο γεγονός της γέννησης, του πανσέπτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, που με πύρωμα καρδιάς και τον έξοχο θεολογικά λόγο του, εξήρε το κοσμοϊστορικό γεγονός της Γεννήσεως για την ανθρωπότητα και κάλεσε τους πιστούς, να αναβαπτιστούν ηθικά από το ιδεοφόρο μήνυμά του και να τροχιοδρο-μήσουν την ζωή τους, στις μεγάλες αξίες της αγάπης, της θυσίας και της προσφοράς του Χριστού μας. Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Γουϊνέας 

κ.κ. Γεώργιος και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα, καλώντας μας, να ενωτιστούμε το πολυδύναμο ηθικά μήνυμα της Γέννησης του Χριστού και να αποτελέσει σηματωρό και κατευθυντήριο δύναμη, για μια ενάρετη πορεία στη ζωή μας, στις ιερές αξίες και τα πνευματικά προτάγματα της Ορθοδοξίας.

Χρόνια Πολλά και ευλογημένα αγαπημένοι φίλες καιν φίλοι, και το έξοχο γεγονός της Γεννή-σεως, που άλλαξε ριζικά τον ρού της ανθρώπινης ιστορίας, να σας κατευθύνει σε δρόμους προόδου και ηθικής ευημερίας.


Παραθέτουμε το Απολυτίκιο των Αγίων Χριστουγένων :

Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν ὑπερούσιον τίκτει, καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον, τῷ ἀπροσίτῳ προσάγει. Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι· Μάγοι δὲ, μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι·...*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr


Δημοσιεύθηκε στις 27 December 2022 | 12:42 pm


Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

   Χριστουγεννιάτικο  Μήνυμα

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,


Με την ευκαιρία της έλευσης της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, σας εύχομαι ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του θεανθρώπου, να ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές μας, από την οδυνηρή οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κυρίως κρίση που υφιστάμεθα - με τον φοβερό επίσης ΚΟΡΟΝΟΪΟ να συνεχίζει δοκιμάζει παράλληλα τις αντοχές μας - και να αποτελέσει έναυσμα δημιουργικής ανασυγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας. 

Όμως η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Αναγεννημένοι απο την ευλογία του Χριστού και αντλώντας δυνάμεις από τις κλασικές αξίες αρετής των Ελλήνων – αλληλεγγύη, φιλότιμο, φιλοπατρία - θα την απεγκλωβίσουμε από το φοβερό δίχτυ του κορονοϊού και της οικονομικής υστέρησης και θα την  επανατροχιοδρομήσουμε και πάλι στην λεωφόρο της ευημερίας. 

Η παρακαταθήκη του Νικολάου Πλαστήρα είναι επιτακτική «Την Ελλάδα απο τ΄ αυτί θα την πιάσουμε και θα την σώσουμε θέλει δεν θέλει»!  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι. Ο καινούριος χρόνος 2023, να είναι εποικοδομητικός, να σας χαρίσει Υγεία, ηθική ευημερία και κάθε καλό στο αρχοντικό σας. 

Με βαθύβλυστη αγάπη


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
Αθήνα, 24-12-22

Δημοσιεύθηκε στις 24 December 2022 | 8:34 am


Τηλεοπτική μας εκπομπή «ΑΘΗΝΑ, ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για το 1-ο Μέρος της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Αμπελοκήπων, του Γουδίου και των Ιλισίων σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα : 13:30 μ.μ. το μεσημέρι και σε επανάληψη στις 9:30 μ.μ. το βράδυ, στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» - pemptousia.tv

  Τηλεοπτική μας εκπομπή «ΑΘΗΝΑ, ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για το 1-ο Μέρος της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Αμπελοκήπων, του Γουδίου και των Ιλισίων σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα : 13:30 μ.μ. το μεσημέρι και σε επανάληψη στις 9:30 μ.μ. το βράδυ, στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» -  pemptousia.tv 


Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλησπέρα σας, 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην τηλεοπτική μας εκπομπή, με τίτλο «ΑΘΗΝΑ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για το 1-ο Μέρος της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας των πολυδύ-ναμων κοινωνικά Αμπελοκήπων, του ιστορικού Γουδίου και των Ιλισίων σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα : 13:30 μ.μ. το μεσημέρι, η οποία θα επαναληφθεί και το βράδυ  στις 21:30 μ.μ. στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» -  pemptousia.tv 

Επιχειρώντας μια ξενάγηση :

Στο βαρύτιμο ιστορικά και άχραντο ναό του Αγίου Νικολάου Θών στους Αμπελοκήπους


Στο υψηλής κοινωνικής ευαι-σθησίας και προσφοράς Μαιευτήριο «Έλενα», που σηματοδότησε τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας νοσο-κομειακής μαιευτικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, με την σφραγίδα της δωρεάς της αλησμόνητης εθνικής ευεργέτου Έλενας Βενιζέλου.

Στην ιστορική πολυκατοικία στην συμβολή Αλεξάνδρας και Κη-φισίας, όπου έγινε η αλγεινή παράδοση των Αθηνών, στο Γερμα-νό κατακτητή.

Στο ιστορικό – σημερινό 46-ο Γενικό Λύκειο Αθηνών στην οδό Κυριακού στους Αμπελόκη-πους, ειδεχθές αναμορφωτήριο θηλέων τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60, στο οποίο γυρίστηκε η ανεπανάληπτη ταινία «Στεφανία» του Γιάννη Δαλιανίδη, με τους μοναδικούς Ζωή Λάσκαρη, Δέσπω Διαμαντίδου, Τασσώ Καββαδία, Σπύρο Φωκά κ.α.

Στο υψηλής αισθητικής γλυπτό «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου, που καλλωπίζει την περιοχή του Χίλτον.

Στον επιβλητικό Πύργο των Αθηνών, που σηματοδότησε την αρχιτεκτονική έξαρση της μεταπολεμικής Αθήνας.


Και σε πλείστα άλλα τοπόσημα των ολόδροσων το πάλαι ποτέ Αμπελοκή-πων, του ιστορικού Γουδίου και των πανέμορφων Ιλισίων.

Στην εκπομπή ευρύτερα επιχειρούμε, ένα μακρύ και πολυεδρικό οδοιπορικό στην ιστορική και πολιτισμική ταυτό-τητα της πόλης, από τους αρχαίους χρόνους έως τα σήμερα.Πρόσωπα
Μνημεία
Γεγονότα
Οδονύμια
Μείζονα ιστορικά ορόσημα
Υψηλού κύρους τοπόσημα
Βυζαντινοί ναοί υψηλού αισθητικού κύρους και κάλους

και άλλα ενδιαφέροντα πολιτισμικά στοιχεία, που συνθέτουν την αξεπέραστη ηθική φυσιο-γνωμία της λατρεμένη μας Αθήνας, παρουσιάζονται στην  εκπομπή, αναδεικνύοντας το ήθος της, την ιστορικό-τητα, τις ομορφιές, τα χρώματα και τα αρώματα της πόλης, που την καθιστούν μοναδική !

  Κατά πως λέει ο μεγάλος λυράρης του λαού μας Νίκος Γκάτσος :

Αθήνα, Αθήνα,
χαρά της γης και της αυγής
μικρό γαλάζιο κρίνο.

Κάποια βραδιά στην αμμουδιά
κοχύλι σου θα γίνω.

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Πέμπτη  22/12/2022 και ώρα 13:30 μ.μ., αλλά και σε επανάληψη το βράδυ στις 21:30 μ.μ. στη διαδικτυακή τηλεόραση της  «Πεμπτουσίας», σε μια τηλεοπτική εκπομπή - πανδαισία, για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της λατρεμένης μας Αθήνας !

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 22-12-2022

Δημοσιεύθηκε στις 22 December 2022 | 2:02 pm


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για την ιερή εορτή των Χριστουγέννων, σήμερα Τρίτη, 20-12-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό Ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας».

  Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για την ιερή εορτή των Χριστουγέννων, σήμερα Τρίτη, 20-12-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό Ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας». 

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλησπέρα σας, 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην σημερινή μας διαδικτυακή Ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 20/12/2022 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε για την ιερή εορτή των Χριστουγέννων. Και ειδικότερα :

 • Για την καθοριστική συμβολή που είχε το θείο γεγονός της Γέννησης, στην εκπόρευση του ανθρώπινου γένους.
 • Για την ηθική επίδραση που έχει η λαμπροφόρα εορτή των Χριστουγέννων, στην παιδική μας ηλικία και στην διαμόρφωση της κοινωνικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας.
 • Για τα κάλαντα και τους ύμνους που τραγουδιούνται και ψάλλονται σε όλη την Ελλάδα, εξυμνώντας το έξοχο γεγονός της γέννησης.
 • Για το δέντρο και το καραβάκι που στολίζουμε τα άγια Χριστούγεννα, συμμετέχοντας στο τελετουργικό της κορυφαίας εορτής της Χριστιανοσύνης.
 • Αλλά και για πλήθος έθιμα, παραδόσεις και λαϊκές δοξασίες, που υιοθετούνται την περίοδο των Χριστουγέννων, ανά την Ελλάδα.

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη  20/12/2022 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», σε μια εκπομπή διάστικτη από χαρά και ηθική λάμψη για τα Άγια Χριστούγεννα !

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 20-12-2022

Δημοσιεύθηκε στις 20 December 2022 | 12:32 pm


Με τον εμπνευσμένο πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ-ο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

   Με τον εμπνευσμένο πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

κ-ο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου


Ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός στην Ευρώπη και στον κόσμο ολάκερο, αλλάζει δραμα-τικά με αστρικές ταχύτητες. Νέες ιδέες, καινούργια επιτεύγματα, ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, αναδιατάσσουν άρδην τον κοινωνικό χώρο, την οικονομία και δημιουργούν νέες ευκαιρίες και προκλήσεις. Απέναντι στα γεγονότα, όποιοι ακούσουν την κλαγγή της ιστορί-ας, θα μπορέσουν επιτυχώς να προσαρμοστούν και να μετουσιώσουν τις ευκαιρίες, σε γόνιμο κοινωνικό και οικονομικό κεφάλαιο, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ηθική ευτυχία και ευημερία του ανθρώπου. Και  βεβαίως σε αυτή την κοσμογονία,  καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι leaders της κοινωνίας και της οικονομίας,  που αφουγκράζονται τις εξελίξεις και κάνουν τις επιβαλλόμενες αλλαγές.  

Σε αυτό το πλαίσιο  είναι ευλογία Θεού να διασταυρώνεσαι  με εμπνευσμένους ανθρώπους του κοινωνικού και οικονομικού πεδίου,  που με όραμα για την κοινωνική πρόοδο και ανά-πτυξη,  προβαίνουν σε εύτολμες αλλαγές  και προβαδίζοντας των τεχνολογικών και οικονο-μικών εξελίξεων,  αναγορεύονται σε ταγούς της κοινωνίας.  Και σε αυτούς αδιαμφισβήτητα ανήκει  και ο πρωτοπόρος πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πρόε-δρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ-ος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που με την οραματική και μεταρρυθμιστική του παρουσία,  έχει μετατρέψει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε κυψέλη κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.  Με εύτολμες και ρηξικέλευθες παρεμβάσεις,  προς την κυβέρνηση,  τους κοινωνικούς εταίρους και το δημό-σιο διάλογο,  για την υιοθέτηση σύγχρονων αναπτυξιακών μεθοδολογιών,  πού στην Ευρώ-πη έγιναν ατμομηχανές της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου.  Με την οργανική ενσωμάτωση,  τόσο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών όσο και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, πρωτοπόρων χρηματοδοτικών εργαλείων,  που στηρίζουν την και-νοτομία,  τις νεοφυείς start - ups επιχειρήσεις και τα πρωτοπόρα οικονομικά και αναπτυ-ξιακά εγχειρήματα. Με την πρωτοπόρο εκπαίδευση και εναρμόνιση στις νέες τεχνολογίες και το σύγχρονο management των στελεχών των μικρομεσαίων και όχι μόνο επιχειρήσεων, αλλά και με την υλοποίηση οραματικών συνεργειών,  με ποικίλους φορείς του οικονομικού γίγνεσθαι,  προκειμένου να παραχθούν εποικοδομητικές υπεραξίες,  για το κοινωνικό και αναπτυξιακό πεδίο.  Και πάντα και πάνω από όλα όμως,  με δημοκρατικό ήθος και αξιοπρέ-πεια,  που απολήγουν μέσω της προόδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες είναι διαχρονικά και η σπονδυλική στήλη της εθνικής οικονομίας,  στην ωφέλεια της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Του ευχόμαστε από καρδιάς να συνεχίσει το εμπνευσμένο έργο του και να αποτελεί πάντα το καλό παράδειγμα και πρότυπο,  της υγιούς και με δημοκρατικό έλεγχο, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 17-12-2022

Δημοσιεύθηκε στις 17 December 2022 | 10:20 am


Ευλαβική προσευχή για τον Ιερό Ελευθέριο, στον ομώνυμο ναό του Γκύζη !

  Ευλαβική προσευχή για τον Ιερό Ελευθέριο, στον ομώνυμο ναό του Γκύζη !


Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Ανεκλάλητη χαρά και ηθική λάμψη στην ιστορική συνοικία του Γκύζη, σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, για την πανηγυρική εορτή του Αγιομάρτυρος της εκκλησίας μας Ελευθερίου και της σεμνής μητέρας του Ανθίας, που μαρτύρυσαν για τα ιδεώδη της ορθοδοξίας και πρόσφεαραν την τιμία κεφαλή τους, στον διώκτη αυτοκράτορα του χριστιανισμού Σεπτίμιο Σεβήρο. Στην πανέμορφη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, που είναι συνυφασμένη με τα κλέη και τα πένθη του ελληνικού λαού και κομίζει μύριες μνήμες και αναμνήσεις. Από τον πρώιμο αστικό μετασχηματισμό της Αθήνας, τις τραγικές και αποφράδες μέρες του εμφυλίου πολέμου, που μάτω-σαν ακατάσχετα την καρδιά του ελληνικού λαού – με τις σφαίρες αποτυπωμένες στα προσφυγικά κτίσματα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, να θυμίζουν και σήμερα τον αδελφοκτόνο σπαραγμό – έως και την μεγαλουργια της αγαπημένης μας ομάδας του Παναθηναϊκου,  που με την φρενήρη πορεία της είχε δονήσει όχι μόνο το στάδιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά ολάκερη την Ευρώπη.  Και είναι σήμερα η αγάπη και η ηθική προστασία του Εφόρου της περιο-χής του Γκύζη Αγίου Ελευθερίου, που

σκέπει όλο τον κόσμο με την ευλογία του και του χαρίζει πρόοδο και ηθική ευημερία. Σύσσωμος παρευρέθη λοιπόν τόσον ο λαός του 7-ου Διαμερίσμα-τος της πόλης, όσον και από άλλες συνοικίες της Αθήνας, για να εορτάσουν παηγυρικά την σεπτή μνήμη του κορυφαίου της ορθοδοξίας μας Ελευθερίου. Κατά την ορθόδοξη παράδοση, ο Άγιος Ελευθέριος είδε το φως της ζωής τον 2-ο μ.Χ. στην Ελλάδα ή και κατά μια άλλη εκδοχή στην Ρώμη, από πλούσιους γονείς και είχε την ηθική ευτυχία να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον ηθικής ευμάρειας και πνευματικής ευκρασίας, που του διάνοιξε μεγάλους ορίζοντες στην από φυσικού του προικισμού ευρεία σκέψη του. Η γέννησή του μάλιστα έλαβε χώρα όταν

αυτοκρά-τορες ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίμιος Σεβήρος. Πάραυτα έχασε ενωρίς τον πατέρα του, γεγο-νός που εξώθησε την μητέρα του Ανθία, στο να αναζητήσει εξόχους διδασκάλους για την περαι-τέρω πνευματική και ηθική του θωράκιση. Η Ανθία είχε εντυπωσιαστεί από το ηθικό μεγαλείο και τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του χριστιανισμού, ακούγοντας κηρύγματα από μαθητές του Αποστόλου Παύλου. Ασπάστηκε αμέσως έτσι τον χριστιανισμό και διακαής πόθος της υπήρξε ένα ταξίδι στην Ρώμη, για να ψαύσει ηθικά τα χώματα που είχαν ποτιστεί με το αγνό αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Έλαβε την απόφαση λοιπόν να ταξιδέψει για την Ρώμη και μαζί της πήρε και τον νεαρό Ελευθέριο, που διψούσε να έλθει σε επαφή με μεγάλους δασκάλους των γραμμάτων και των τεχνών. Στην Ρώμη η Ανθία συνάντησε τον Επίσκοπο Ανίκη-το, που έμεινε έκθαμβος, από την ευφυΐα, την θρησκευτική προσήλωση, αλλά και τον ενάρετο χαρακτήρα του ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου στο πεδίο των γραμμάτων, νεαρού Ελευθέριου. 


Έτσι τον πήρε υπο την ηθική προστασία του και την πνευματική καθοδήγησή του. Ο Ελευθέριος πολύ γρήγορα εξεδήλωσε τις έξοχες πνευματικές και ηθικές του αρετές στον Επίσκοπο Ανίκητο, που είχε πειστεί πλέον με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι είχε απέναντί του μια πνευματική προσωπικότητα με σπάνια χαρίσματα, η οποία θα μπορούσε να συνδράμει ζωτικά, την διδαχή του κηρύγματος του Κυρίου, αλλά και την ηθική υποστήριξη της Ορθοδοξίας, στα απέραντα εδάφη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Έτσι τον έχρισε – ένεκα των αδαμάντινων αρετών του - διάκονο σε ηλικία μόλις 15 ετών, ηλικία που ήταν απαγορευτική κατά τους μετέπειτα ιερούς κανόνες της 6-ης Οικουμενικής Συνόδου, αλλά και τις διατάξεις της Τοπικής Συνόδου της Νεοκαισαρείας, οι οποίες θα όριζαν ότι ο διάκος χειροτονείται σε ηλικία 25 ετών, ο πρεσβύ-τερος σε ηλικία 30 ετών και ο επίσκοπος από 30 ετών και άνω. Από την ηθική έπαλξη λοιπόν του Διακόνου, ο Άγιος Ελευθέριος θα παράξει ευγενές και πολυμερές ορθόδοξο και φιλανθρωπικό έργο και θα προστρέξει πολυδύναμα τους κοινωνικά αδύναμους και τους ασθενεστέρους. Τρία χρόνια αργότερα θα χειροτονηθεί και ιερέας και με την οιστρηλατημένη πνευματικά και ηθικά προσωπικότητά του, θα εξακτινώσει το αδαμάντινο ήθος

του σε όλη την περιοχή του ποιμνίου του, προσφέροντας κάθε ανακούφιση στους κατατρεγμένους. Το πολυεπίπεδο και νοηματισμέ-νο από τις αξίες της ορθοδοξίας έργο που παρήγε ο Άγιος Ελευθέριος, κατέστησε την προσωπι-κότητά του ηθικό σύμβολο αρετής και έτσι με την κοινή ψήφο του λαού και του κλήρου, χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ιλλυρίας, της σημερινής δηλαδή Αλβανίας, με έδρα την Αυλώνα.  Η πελώρια αποδοχή όμως και το μέγα ηθικό κύρος του ιερομάρτυρα Ελευθερίου, εξόργισαν τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο. Και σύντομα ο Σεβήρος διέταξε την σύλληψη του Αγίου. Του άσκησε πίεση να αποποιηθεί την πίστη του και όταν ο Ελευθέριος αγέρωχα παρέβλεψε τις απειλές του, διέταξε να τον ρίξουν στην αρένα με τα θηρία. Τα θηρία όμως δεν επετέθησαν στον Άγιο !!! και τότε εξοργισμένος ο Σεβήρος έδωσε εντολή να αποκεφαλίσουν τον Άγιο Ελευθέριο, μαζί με την μητέρα του Ανθία. Αποκεφαλισμός που τους πρόσφερε το ηθικά λαμπρό φωτοστέφανο των μαρτύρων του Θεού. Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται και προστάτης των εγκύων γυναικών, δίνοντάς τους «καλή λευτεριά». Για τούτο πολλές έγκυες γυναίκες ζητούν την συνδρομή του Αγίου και ακουμπούν το εικόνισμά του επάνω στο σώμα τους. 


Στον λαμπροστόλιστο ναό λοιπόν του Αγίου Ελευθερίου στο Γκύζη, που ήταν διάστικτος από την αγάπη και την φροντίδα του προϊσταμένου του, σεπτού πατρός Αρχιμανδρίτη και Πρωτοσυγκέ-λου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Βαρνάβα Θεοχάρη, αλλά και των άλλων ευλαβών ιερέων του, όπως και των ευγενών εθελοντών του ναού και  αντιφέγγιζε σημαιοστολισμένος νοερά, την βυζαντινή πορφύρα και την άφατη κατάνυξη του χριστεπώνυμου πλήθους, σύσσω-μοι οι Αθηναίοι έδωσαν το δυναμικό παρόν, για να τιμήσουν την ιερή μνήμη του κορυφαίου αγιομάρτυρά μας Ελευθερίου. Της δοξολογιακής λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Ευρίπου κ.κ. Χρυσόστομος, συνεπικουρούμενος από τον ευσεβή Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκο-πής κ.κ. Βαρνάβα Θεοχάρη τους ευλαβείς ιερείς του ναού, πατέρες Αρχιμανδρίτη κ.κ. Αϊβαλιώτη Ιωακείμ και πρεσβύτερο Τσιαντή Παναγιώτη, αλλά και από άλλους ιερείς, που προσήλθαν από παρακείμενες εκκλησίες και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου. Με το πέρας της θείας λειτουργίας, επακολούθησε  εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Ελευθερίου, αποτμήματος τιμίων λειψάνων, στους περιμετρικούς δρόμους του Αγίου

Ελευθερί-ου, υπο τους χαρμόσυνους ήχους της Φιλαρμονικής Αθηνών, που ανέτεινε ηθικά τους πιστούς και χρωμάτισε αισθητικά, την μεγαλοπρεπή τελετή. Ανείπωτη η κατάνυξη των ευλαβών κατοίκων του Γκύζη για την σεπτή εικόνα του Αγίου Ελευθερίου, που την έραιναν με άνθη και μύρα από τις πολυκατοικίες και εδεούντο στην σεπτή μνήμη του, να τους προστρέξει με την ηθική προστασία του, στους δύσκολους και αναθεωρητικούς καιρούς μας και να τους χαρίζει υγεία και ηθική ευπραξία. Και μέσα από αυτή την μύχια σχέση λαού και ορθοδοξίας, μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τα ανεξάντλητα ηθικά αποθέματα της ρωμιοσύνης, που θα υπερκεράσει όλα τα μεγάλα σημερινά εμπόδια και θα επισκοπεί για πάντα στην λεωφόρο του χρόνου, την πολιτισμική μεγαλουργία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Με την

επάνοδο της πομπής στον ναό, τον λόγο πήρε ο εμπνευσμένος ιεράρχης κ.κ. Χρυσόστομος και αφού  διεβίβασε το κατάφορτο μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την εορτή του Αγιομάρτυρα της Ορθοδοξίας μας Ελευθερίου, ευχαρίστησε τον ευσεβή λαό των Αθηνών, για την καταιγιστική παρουσία του και κάλεσε όλους τους πιστούς να εμπνευστούν από τον ενάρετο βίο του Ιερού Ελευθερίου και μέσα από τους κόλπους της εκκλησίας μας, να κραταιώσουν την πίστη τους, που είναι και η μόνη οδός για την ηθική και πνευματική ακεραίω-ση του ανθρώπου. Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο ευσεβής Αρχιμανδρίτης Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και προϊστάμενος του ναού κ.κ. Βαρνάβας Θεοχάρης και αφού ευχαρί-στησε τους πιστούς για την έμπλεη σε ηθικό παλμό παρουσία τους, τους ευγενείς εθελοντές του ναού, τις κυρίες του Φιλοπτώχου Ταμείου, τον Υπευθύνο κ-ο Στάθη Πεκιά  και το ενοριακό συμβούλιο, για την πολυεπίπεδη συμβολή τους, στην άρτια υλοποίηση της ιεράς πανηγύρεως, την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, που σκόρπισε τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα ανάτασης στην τελετή, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία για τα άψογα μέτρα τάξης, ευχήθηκε σε όλους, ο Ιερός Ελευθέριος, να τους εμπνέει, να τους χαρίζει υγεία και να συνιστά τον κεντρικό ηθικό σηματωρό στην άξια ζωή τους. Και του χρόνου με υγεία, ευλαβείς Αθηναίοι. 

Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα και ο κορυφαίος Αγιομάρτυρας της εκκλησίας μας Ιερός Ελευθέριος, να χαριτώνει εσάς και τις ενάρετες οικογένειές σας. 

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Ελευθερίου :

Φερωνύμῳ σου κλήσει καλλωπιζόμενος, ἐλευθερίαν παρέχεις καὶ ἀπολύτρωσιν, τοῖς προσκά-μνουσι δεινῶς, ποικίλας θλίψεσιν, Ἐλευθέριε σοφέ, ἱερῶν καλλονή, Μαρτύρων ἡ ὡραιότης· διὸ μὴ παύσῃ βραβεύων, ἀναψυχὴν τοῖς σὲ γαιρέρουσι.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 December 2022 | 10:19 pm


Τηλεοπτική μας εκπομπή «ΑΘΗΝΑ, ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα του Πεδίου του Άρεως, σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα : 13:30 μ.μ. το μεσημέρι και σε επανάληψη στις 9:30 μ.μ. το βράδυ, στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» - pemptousia.tv

 Τηλεοπτική μας εκπομπή «ΑΘΗΝΑ, ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα του Πεδίου του Άρεως, σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα : 13:30 μ.μ. το μεσημέρι και σε επανάληψη στις 9:30 μ.μ. το βράδυ, στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» -  pemptousia.tv 

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλημέρα σας, 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην καινούρια τηλεοπτική μας εκπομπή, με τίτλο «ΑΘΗΝΑ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα του βαρύτιμου ιστορικά Πεδίου του Άρεως, σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα : 13:30 μ.μ. το μεσημέρι, η οποία θα επαναληφθεί και το βράδυ  στις 21:30 μ.μ. στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» -  pemptousia.tv 

Επιχειρώντας μια ξενάγηση :

Στο απαράμιλλης αισθητικής επιβλητικό άγαλμα της Αθηνάς, που όταν είχε σπάσει τον ένα  εκ των χεριών της, οι Αθηναίοι την αποκαλούσαν «κουλοχέρα» !

Στον ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στον  αύλειο χώρο του οποίου υπάρχει το περικαλλές άγαλμα του  ηγέτης της Φιλικής Εταιρείας και πρωτεργάτη της ελληνικής ελευθερίας, Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Στην πανέμορφη Οδό των Ηρώων της εθνεγερσίας του ΄21, όπου προβάλλουν επιβλητικά οι προτομές των κορυφαίων ηρώων του ΄21.

Στο βαρύτιμο ιστορικά μνημείο του Ιερού Λόχου, που μας υπομνίζει πάντα την πελώρια ηθική  προσφορά του στην  πατρίδα, με τον ηγέτη του υποστράτηγο Χριστόδουλο Τσιγάντε.

Στο μεγαλοπρεπές άγαλμα του Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Στον πρωτουργό της ολυμπιακής ιδέας, ιστορικό Σύλλογο του Πανελληνίου.

Στο αξέχαστο αναψυκτήριο του «Άλσους», όπου ο Γιώργος Οικονομίδης μεγαλούργησε και το κατέστησε συνώνυμο της καλοκαιρινής διασκέδασης των Αθηναίων.


Και σε πλείστα άλλα τοπόσημα του μοναδικού Πεδίου του Άρεως, που συνιστά στολίδι της ιστορικής ταυτότητας της Αθήνας μας !

Στην εκπομπή ευρύτερα επιχειρούμε, ένα μακρύ και πολυεδρικό οδοιπορικό στην ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της πόλης, από τους αρχαίους χρόνους έως τα σήμερα.


Πρόσωπα
Μνημεία
Γεγονότα
Οδονύμια
Μείζονα ιστορικά ορόσημα
Υψηλού κύρους τοπόσημα
Βυζαντινοί ναοί υψηλού αισθητικού κύρους και κάλους

και άλλα ενδιαφέροντα πολιτισμικά στοιχεία, που συνθέτουν την αξεπέραστη ηθική φυσιο-γνωμία της λατρεμένη μας Αθήνας, παρουσιάζονται στην  εκπομπή, αναδεικνύοντας το ήθος της, την ιστορικότητα, τις ομορφιές, τα χρώματα και τα αρώματα της πόλης, που την καθιστούν μοναδική !  Κατά πως λέει ο μεγάλος λυράρης του λαού μας Νίκος Γκάτσος :

Αθήνα, Αθήνα,

χαρά της γης και της αυγής
μικρό γαλάζιο κρίνο.

Κάποια βραδιά στην αμμουδιά
κοχύλι σου θα γίνω.

https://pemptousia.tv/lang/el_GR

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Πέμπτη  15/12/2022 και ώρα 13:30 μ.μ., αλλά και σε επανάληψη το βράδυ στις 21:30 μ.μ. στη διαδικτυακή τηλεόραση της  «Πεμπτουσίας», σε μια τηλεοπτική εκπομπή - πανδαισία, για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της λατρεμένης μας Αθήνας !

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 15-12-2022

Δημοσιεύθηκε στις 15 December 2022 | 11:34 am


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, με τον σεπτό Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, συζητώντας για την θεοσκεπή Άγιο Νικόλαο, σήμερα Τρίτη, 13-12-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό Ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας».

  Ραδιοφωνική μας εκπομπή, με τον σεπτό Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, συζητώντας για την θεοσκεπή Άγιο Νικόλαο, σήμερα Τρίτη, 13-12-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό Ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας». 

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλησπέρα σας, 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην σημερινή μας διαδικτυακή Ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 13/12/2022 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε, φιλοξενώντας τον σεπτό μας Ιεράρχη Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, για τον θεοσκεπή Άγιο Νικόλαο, αλλά και για ποικίλα άλλα θέματα της ορθόδοξης ζωής και διδασκαλίας.

Οι οιστρηλατημένος μας Ιεράρχης κ.κ. Χρυσόστομος, που έχει την ηθική τιμή να είναι και καθηγητής της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την έμπεδη και πολυμερή θεολογική του συγκρότηση, μας σκιαγραφεί το πορτραίτο του κορυφαίου της Ορθοδοξίας μας άχραντου Αγίου Νικολάου. Μας αναλύει  έτσι και κατά το αξεπέραστο πνευματικά απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου, τις τρείς έξοχες ηθικές αρετές που χαρακτήριζαν τον ενάρετο βίο του Ιερού Επισκόπου Μύρων Νικολάου. Συνιστώντας :

 • Κανόνα πίστεως, για την απαρέγκλιτη πίστη, αφοσίωση και θεολογική ορθοέπεια, στην χριστιανική διδασκαλία.
 • Εικόνα πραότητας, για την άχραντη και διάστικτη από ανθρώπινη ευγένεια και γλυκύτητα ζωή του. Μια ζωή που είχε καταστήσει τον Ιερό Νικόλαο με τις θυσίες, τους αγώνες και τα βασανιστήριά του από τον Διοκλητιανό, αλλά και την διανομή της περιουσίας του στους φτωχούς, προστάτη και πατέρα των αδυνάτων και των κατατρεγμένων.
 • Αλλά και εγκρατείας Διδάσκαλον, αφού με την έμπλεη από σύνεση και ηθική και θεολογική φρόνηση ζωή του, ο θεοσκεπής Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας Νικόλαος, συνιστούσε το μέτρο και την αξία της εγκράτειας, της υπακοής και της απραρέγκλιτης προσήλωσης στις αξίες και τις ιδέες της διδασκαλίας του Χριστού.

Ενώ μας ομιλεί και για ποικίλα άλλα θέματα της ορθόδοξης ζωής και διδασκαλίας.

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη  13/12/2022 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», φιλοξενώντας τον σεπτό μας Ιεράρχη, Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, σε μια εκπομπή θεολογικής αρετής και φιλοκαλλίας.

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 13-12-2022

Δημοσιεύθηκε στις 13 December 2022 | 10:56 am


Κατανυκτικός αίνος, για τον Άγιο Σπυρίδωνα, στον ομώνυμο ναό του Παγκρατίου !

   Κατανυκτικός αίνος, για τον Άγιο Σπυρίδωνα, στον ομώνυμο ναό του Παγκρατίου !


Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Στιγμές άφατης ηθικής ευφορίας και βαθιάς κατάνυξης στο Παγκράτι σήμερα Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, για την εορτή του Επίσκοπου Τριμυθούντος, Αγίου Σπυρίδωνος, στον ομώνυμο περικαλλή ναού του Παγκρατίου. Σύσσωμος ο λαός του 2-ου Διαμερίσματος, αλλά και από άλλες περιοχές της πόλης, προσήλθε ευλαβικά στο πανέμορφο προάστιο της Αθήνας, που αναρριπίζει με την αρχοντιά και την μεγαλοπρέπειά του, τις χάρες και της ομορφιές της παλιάς Αθήνας, για να τιμήσει την μνήμη του ιερού Σπυρίδωνος και να αντλήσει από την ευλογία του, ακένωτές ηθικές δυνάμεις, απέναντι στις αντιξοότητες και τους ριπτασμούς της ζωής. Στο Παγκράτι της αριστοκρατικότητας και του πρώιμου αστικού μετασχηματισμού της Αθήνας μας. Εκεί που αποτύπωσαν αδρά τον ηθικό τους σφραγιδόλιθο, ο

Στρατής Μυριβήλης, ο Μάνος Χατζηδάκης με τον κύκλο του «μαγικού αυλού», ο Γιάννης Διακογιάννης και τόσοι άλλοι των γραμμάτων μας και του πολιτισμού. Κατά την ορθόδοξη παράδοσή μας, ο Άγιος Σπυρίδωνος, με τον ενάρετο ασκητικό του βίο, την απαρασάλευτη προσήλωσή του στην διδασκαλία του κυρίου, αλλά και την ακατάβλητη ευσέβειά του, αναγορεύτηκε στις μεγάλες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας μας και αφήκε αναλλοίωτο το θεολογικό του σήμα, με αποκορύφωμα την υψηλού ήθους παρέμβασή του, στην  Α΄ Οικουμενικό Σύνοδο το 325, όπου και κατατρόπωσε τον Αρειανισμό. Είδε το φως της ζωής γύρω στο 270 μ.Χ. στο χωριό Άσσια (Άσκια) της κατεχόμενης Κύπρου. Στα νεανικά του χρόνια

για να βιοπορίσει ήταν βοσκός. Παντρεύτηκε και απέκτησε μια κοπέλα την Ειρήνη. Όμως δυστύχησε στο χάσει την σύντροφό του και έτσι με τον θάνατο της γυναίκας του, αφιερώθηκε στον μοναχισμό. Ως μοναχός ο Σπυρίδων εξεδήλωσε μεγάλες θεολογικές αρετές και με την διαρκή και επίπονη άσκηση και μελέτη, εξελίχθηκε σε έναν πάνσοφο θεολόγο-μελετητή της Ορθοδόξου εκκλησίας μας. Περικαλλής ναός στεγάζει σήμερα στην Κέρκυρα το σκήνωμα του αγίου, που κτίστηκε το 1589 και σε ρυθμό μονόκλιτης βασιλικής. Συμπληρωματικά προς τον ναό κτίστηκε το 1620 και υψηλό πυργωτό καμπαναριό. Το τέμπλο του ναού κατασκευασμένο το 1864 από τον αυστριακό αρχιτέκτονα Μάουερς, είναι από μάρμαρο της Πάρου. Και ο ουράνιος θόλος είναι ζωγραφισμένος από τον Κερκυραίο ζωγράφο Νικόλαο

Ασπιώτη το 1852. Οι δε εικόνες του τέμπλου είναι ζωγραφισμένες από τον Κερκυραίο ζωγράφο Σπύρο Προσαλένδη. Η λάρνακα που φυλάσσεται το σκήνωμα του αγίου φτιάχτηκε το 1867 στην Βιέννη. Είναι κατασκευασμένη από σκληρό πολυτελές ξύλο με εξωτερική ασημένια επένδυση. Και είναι ενθυλακωμένη μέσα σε ειδική κρύπτη, η οποία κατασκευάστηκε προκειμένου να υποδεχθεί το ιερό λείψανο του αγίου Σπυρίδωνα, που αποτελεί αντικείμενο προσευχής για χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Συναποτελεί μαζί με τα ιερά λείψανα των Αγίων Διονυσίου και Γερασίμου αντιστοίχως στις Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, ένα από τα τρία άγια λείψανα του Ιονίου.  Το λείψανό του ετέθη σε μαρμάρινη λάρνακα δίπλα στην είσοδο του ναού της Τριμυθούντος στην Κύπρο και παρέμεινε εκεί για τριακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του. Ενώ η μαρμάρινη λάρνακα εξακολουθεί να υφίσταται στο ίδιο σημείο. Περί το

648 μ.Χ. η Κύπρος εδέχετο αλλεπάλληλες επιθέσεις από Σαρακηνούς και δοθέντος ότι το ιερό λείψανο του αγίου κινδύνευε, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη και το τοποθέτησε σε εκκλησία μαζί με το λείψανο της Αυγούστας Θεοδώρας. Στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει μέχρι και λίγες μέρες πρίν από την πτώση της βασιλίδας, οπότε και το μετέφερε μαζί με αυτό της Αυγούστας προκειμένου να τα σώσει ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος, μέσω Σερβίας Θράκης και Μακεδονίας, στην Παραμυθιά της Ηπείρου. Ο Πολύευκτος κατέβαλε σισσύφεια προσπάθεια για να προστατεύσει τα ιερά λείψανα και περιπλανήθηκε για τρία ολόκληρα χρόνια, μέχρι να φθάσει τελικά στην Κέρκυρα. Στην προσπάθειά του αυτή, με ευφυή τρόπο είχε βάλει τα λείψανα σε σακιά με άχυρα και σε όποιον τον ρωτούσε έλεγε πως ήταν τροφή για το άλογό του. Θεωρώντας πως στην Κέρκυρα τα λείψανα θα ήταν ασφαλή, έφθασε στην πόλη το 1456  η οποία τελούσε υπο την κυριαρχία των Ενετών. Εκεί τύχη αγαθή βρήκε έναν συμπατριώτη του ιερέα τον Γεώργιο Καλοχαιρέτη και του εμπιστεύτηκε τα ιερά λείψανα, κληροδοτώντας τα σαν μια ηθική περιουσία, με την ευθύνη να τα διαφυλάξει από κάθε κίνδυνο. Πεθαίνοντας ο Καλοχαιρέτης άφησε κληρονομικώ τω δικαιώματι τα

λείψανα, στα παιδιά του Λουκά και Φίλιππο, τα οποία θέλησαν να μεταφέρουν τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Βενετία. Ενώ προέκυψε και δικαστική διαμάχη γύρω από αυτήν τους την πρόθεση, δοθέντος ότι υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις από την κοινωνία της Κερκύρας. Η υπόθεση έφτασε μέχρι ο ανώτατο δικαστικό όργανο των ενετών, την ενετική Γερουσία, η οποία αποφάνθηκε ότι τα λείψανα ήταν περιουσία των δυο κληρονόμων του Καλοχαιρέτη και επομένως είχαν την ελεύθερη βούληση να τα μεταφέρουν, όπου ήθελαν. Όμως ο λαός της Κερκύρας πρόταξε μεγάλες άμυνες και με αποφασιστικότητα και πυγμή παρεμπόδισε δυναμικά την μεταφορά των ιερών λειψάνων. Στην κατεύθυνση τελικά αυτή κινήθηκε και το ενετικό δικαστήριο, επιδιώκοντας να μην δημιουργούνται εστίες κοινωνικής έντασης, στις υπο την ενετική σημαία περιοχές. Το 1512 όμως στην Άρτα συντάχθηκε δωρητήριο συμβόλαιο στο όνομα της κόρης - του γιού του Καλοχαιρέτη Φιλίππου – Ασημίνας η οποία ενυμφεύθη τον Σταμάτιο Βούλγαρη. Για να τα κληροδοτήσει τελικά και η Ασημίνα στους γιούς της και στους απογόνους της, με παραχωρητήρια διαθήκη, η οποία χρονολογείται στις 25 Νοεμβρίου του 1571. Επίσης πολλοί ναοί προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος υπάρχουν και στην γενέθλια γή του της Κύπρου. Στον λαμπροστόλιστο ναό λοιπόν του Αγίου Σπυρίδωνος στο Παγκράτι, που αντιφέγγιζε με την λαμπρότητα και την επιμέλειά του, την βυζαντινή πορφύρα, αλλά και την ανεκλάλητη κατάνυξη του ευλαβούς λαού των Αθηνών, ομόψυχα οι κάτοικοι της πόλης προσήλθαν, για να τιμήσουν την σεπτή μνήμη του ιερού Σπυρίδωνος. Με έκδηλη την φροντίδα των ευγενών εθελοντών του ναού, αλλά και των πατέρων του, που αισθητικά του προσέδωσαν με την αγάπη τους, την λαμπρότητα και την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην ημέρα. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησαν οι ευλαβείς ιερείς της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος, κ.κ. Τσουρός Κυριακός-προϊσταμένος του ναού, Αργυρόπουλος Χρήστος και Σκόνδρας Δημήτριος, παρευρισκομένων και άλλων ιερέων από παρακείμενες εκκλησίες, που προσήλθαν ευλαβικά, για να τιμήσουν τον κορυφαίο της Ορθοδοξίας μας Άγιο Σπυρίδωνα. Κατάφορτο απο συγκίνηση το χριστεπώνυμο πλήθος, στην ευχαριστιακή λειτουργία και ιδιαίτερα με την ευλογία των αγίων άρτων, αλλά και τον δοξαστικό ύμνο προς την πλατυτέρα των Ουρανών πανάχραντο Παναγία, έψαλε νοερά, το «χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου». Προσευχόμενο στην Παναγία μας, αλλά και στον εορτάζοντα Έφορο της εκκλησίας Αγίας Σπυρίδωνα,  για τις πρεσβείες τους. Να του δώσουν δύναμη και ηθική απαντοχή για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες μέρες μας. Διατρανώνοντας

την αδιάρρηκτη σχέση του ελληνικού λαού, με την ορθοδοξία, που είναι ο ηθικός του σηματωρός στην κοπιώδη πορεία του ελληνισμού, στην αχανή λεωφόρο του χρόνου. Με το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, τον λόγο έλαβε ο ευλαβής προϊστάμενος του ναού Πατέρας Τσουρός Κυριακός και αφού διεμήνυσε το πανανθρώπινο μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, επ αφορμή της πανηγυρικής εορτής, εξήρε τον ενάρετο βίο του Αγίου Σπυρίδωνα, αλλά και την πελώρια συμβολή του, με το πολυδύναμο θεολογικό του σήμα, στην κραταίωση της ορθοδοξίας μας, που στις μέρες του εβάλλετο πολλαπλώς από τον Αρειανισμό. Κάλεσε συνακόλουθα όλους τους πιστούς, να αποκρούσουν σθεναρά, τα παθογενή καταναλωτικά μηνύματα της εποχής μας και με σηματωρό, τον εμπνευσμένο βίο του Αγίου Σπυρίδωνα και τις άφθαρτες αξίες και ιδέες της Ορθοδοξίας, να πορευτούν στην ζωή τους, σε δρόμους αρετής και ευημερίας. Παράλληλα ευχαρίστησε τον ευσεβή λαό των Αθηνών, για την καταιγιστική παρουσία του, τους εθελοντές της εκκλησίας, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου και το ενοριακό συμβούλιο για την πολευπίπεδη συμβολή τους, στην αρτιότητα της ιεράς πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς Χρόνια Πολλά και η ευλογία του Αγίου Σπυρίδωνος να κατευοδώνει τα βήματά τους. Και του χρόνου με υγεία αγαπημένοι μου Αθηναίες και Αθηναίοι ! Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα και ο Επίσκοπος Τριμυθούντος, ιερός Σπυρίδων, να σκέπει και να χαριτώνει εσάς και τις οικογένειές σας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Σπυρίδωνος : Τῆς Συνόδου τῆς πρώτης ἀνεδείχθης ὑπέρμαχος, καὶ θαυματουργὸς θεοφόρε, Σπυρίδων Πατὴρ ἡμῶν· διὸ νεκρᾷ σὺ ἐν τάφῳ προσφωνεῖς, καὶ ὄφιν εἰς χρυσοῦν μετέβαλες· καὶ ἐν τῷ μέλπειν τὰς ἁγίας σου εὐχάς, Ἀγγέλους ἔσχες συλλειτουρ-γούντάς σοι Ἱερώτατε. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ· δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι· δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 December 2022 | 11:36 pm


Πύργος - Ειδήσεις και Νέα

Χάρτινος πύργος - 902.gr

Χάρτινος πύργος  902.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2023 | 8:06 am


Θα λείψει ο "Πύργος"... - KarditsaSport

Θα λείψει ο "Πύργος"...  KarditsaSport

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2023 | 12:20 pm


Ο πύργος που καταρρέει - alithia.gr

Ο πύργος που καταρρέει  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2023 | 10:00 am


1ο Run Κατάκολο - Πύργος - Runner Magazine

1ο Run Κατάκολο - Πύργος  Runner Magazine

Δημοσιεύθηκε στις 5 September 2022 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Πύργος