Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ηλείας   >   Πύργος    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ηθική έξαρση, για τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη, στον ομώνυμο ναό των Αμπελοκήπων !

  Ηθική έξαρση, για τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη, 

στον ομώνυμο ναό των Αμπελοκήπων !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την καθολική συμμετοχή του λαού του 7-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και άλλων Αθηναίων από τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πόλης,  εορτάστηκε σήμερα Τρίτη 26-10-21, με την προσήκουσα ιεροπρέπεια και λαμπρότητα, η μνήμη του Ιερού Δημητρίου του Μυροβλήτου, που καταυγάζει για αιώνες τώρα στην οικουμένη, την ηθική αρετή, αλλά και την απαρασάλευτη πίστη στο ιδεώδες της Ορθοδοξίας μας. Του Αγίου Δημητρίου που καίτοι γεννημένος και αναθρεμμένος, σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής ευκρασίας,  που προδιέγραφε μια λαμπρή κοινωνική και στρατιωτικοπολιτική καριέρα, δεν δίστασε, να τα θυσιάσει όλα για τη αγάπη του Χριστού μας. Για να διατρανώσει σε όλο τον πολιτισμένο τότε κόσμο με τον μαρτυρικό θάνατό του, την ηθική υπεροχή της Ορθοδοξίας, αλλά

και την υπερτάτη αξία, να πέφτεις κανείς για ιδεώδη και ιδανικά, περιφρονώντας τις φθαρτές αξίες και τα πλαστά πρότυπα ζωής. Ο Ιερός Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 μ.Χ. στην Θεσσαλονίκη και πολύ γρήγορα με τις ασύγγνωστες για την ηλικία του αρετές και ικανότητες, ανελίχθη στον επίζηλο βαθμό του χιλίαρχου, υπο την διοίκηση του Τετράρχη και μετέπειτα αυτοκράτορα της Ρώμης  Γαλερίου Μαξιμιανού και όταν στο στέμμα ήταν ο τρομερός για τους διωγμούς του Διοκλητιανός. Γοητεύτηκε από το ιδεώδες της Ορθοδοξίας και προσκύνησε τον Χριστιανισμό, ιδρύοντας παράλληλα και έναν κύκλο για την μελέτη της Αγίας Γραφής. Αγνοώντας αγέρωχα, το διάταγμα του Διοκλητιανού, «περί αρνήσεως του Χριστιανισμού», ήλθε σε ευθεία ρήξη με τον Μαξιμιανό, που διέταξε να τον

φυλακίσουν. Στην φυλακή ευρίσκονταν και ένας νεαρός και ατρόμητος Χριστιανός – που θα τον έβαζαν προκειμένου να οδηγηθεί στο θάνατο, να παλαίψει με τον φοβερό και γιγαντόσωμο μονομάχο της εποχής Λυαίο – ο Νέστορας, που έσπευσε να ζητήσει την ευχή και την ηθική στήριξη του Δημητρίου, για την θανατηφόρο μάχη του. Και πράγματι με την πρεσβεία προς τον Χριστό του Δημητρίου, ο Νέστορας έκανε το θαύμα στην κυριολεξία και νίκησε τον γίγαντα Λυαίο, αφήνοντας αμήχανους τον Μαξιμιανό και τους ειδωλολάτρες επιτελείς του ! Και τότε εξοργισμένος ο τελευταίος, έδωσε εντολή – το 303 ή το 305 μ.Χ., να θανατώσουν τους «ασεβείς» Νέστορα και Δημήτριο, που τον ταπείνωσαν δημοσίως, με την θεόπνευστη δύναμή τους. Το μεν Νέστορα με αποκεφαλισμό, τον δε Δημήτριο δια του ειδεχθούς λογχισμού !  Αναφέρεται από τους δημιουργούς των εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Γρηγόριο

Παλαμά, Ευστάθιο Θεσσαλονίκης και Δημήτριο Χρυσολωρά, ότι ο το σεπτό σώμα του Δημητρίου ετάφη στον σημείο του μαρτυρίου του, όπου και μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ στη γή, από το οποίο ανέβλυζε μύρο ! Για τούτο και εδόθη στον Ιερό Δημήτριο, το προσωνύμιο Μυροβλήτης. Για να αποτελεί τον ηθικό Έφορο και Προστάτη της νύμφης του Βορρά Θεσσαλονίκη μας. Είναι χαρακτηριστικά δε δυο θαύματα του Αγίου Δημητρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην μεν Θεσσαλονίκη ανήμερα της ιερής μνήμης του, επέπρωτο από την ιστορική μοίρα, η βασίλισσα της Βορείου Ελλάδος, μετά από αιώνες δουλείες, να παραδοθεί στον προελαύνοντα ελληνικό στρατό. Και κυμάτιζε και πάλι περήφανα στον  Λευκό Πύργο η γαλανόλευκη. Στην δε Αθήνα, στα 1823 και κατά την  πολιορκία της Ακροπόλεως οι Τούρκοι ήταν οχυρωμένοι στην Ακρόπολη και ο ελληνικός στρατός είχε αναπτυχθεί πέριξ του ναού του Αγίου Δημητρίου, τον οποίο και ετοιμάζονταν οι Τούρκοι να βομβαρδίσουν, με τις λουμπάρδες τους – «τούρκικα κανόνια». Τότε ως εκ θαύματος, με την θεία παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου, οι μπαρουταποθήκες των Οθωμανών πήραν φωτιά και εξερράγησαν μαζί τους, σκορπώντας τους τον θάνατο και καταστρέφοντας  και ένα μικρό τμήμα της Ακρόπολης  ! Και ένεκα αυτού του θαύματος, ο Άγιος Δημήτριος έκτοτε, ονομάστηκε «Λουμπαρδιάρης» !


Στους πανέμορφους Αμπελόκηπους λοιπόν, που μυροβολούν την ευγένεια και την καλοδεχτικότητα των ανθρώπων τους, με τους επιβλητικούς και πολυφρόνιστους δρόμους τους και τα σφύζοντα από κόσμο νεολαιίστικα μαγαζιά τους, σύσσωμη όλη η Αθήνα έδωσε το βροντερό παρόν, για να τιμήσει την άχραντη μνήμη του Αγιομάρτυρα της ορθοδοξίας μας Δημητρίου του Μυροβλήτου. Στους Αμπελόκηπους, που με τους ολάνθιστους κήπους τους κάποτε και τα μποστάνια τους κόμιζαν το καλοκαίρι στην Αθήνα, αλλά και που πρωτοστάστησαν, στην αστική μεγαλουργία της πόλης αργότερα, με την «Βίλα Μαργαρίτα», το «Κτήμα Θών» και όλα τα άλλα αλησμόνητα στοιχεία της κοινωνικής τους ευμάρειας. Επιβλητικός ο καλλιεπής ναός της Πανόρμου και σημαιοστολισμένος με την γαλανόλευκη και τους χρυσοπόρφυρους σταυραετούς του Βυζαντίου, κατηύγαζε την άφατη κατάνυξη των πιστών, αλλά και την ιερότητα της μνήμης της έξοχης ηθικά φυσιογνωμίας του Αγίου Δημητρίου. Με έκδηλη την αγάπη και την ηθική φροντίδα για την επιμέλειά του, τόσο του ευσεβούς προϊσταμένου του ναού τ. Αρχιμανδρίτου κ.κ. Πλάτωνος Κρικρή – που πρίν λίγες ημέρες εξελέγη πανηγυρικά από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Λαγκαδά και με περισσή συγκίνηση, τέλεσε για τελευταία φορά ως Προϊστάμενος του ναού που τόσο αγάπησε και αγαπήθηκε από τους πιστούς των Αμπελοκήπων, την θεία λειτουργία - και των υπολοίπων ιερέων του, όσο και των ευγενών εθελοντών της εκκλησίας, που με ξεχωριστή αφοσίωση και αγάπη, στόλισαν τον ναό. Σημειώνοντας ακόμα, πως νέος προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, τοποθετήθηκε, ο Πατέρας Πλάτωνας, πνευματικό παιδί, του εκλεγέντος Μητροπολίτη κ.κ. Πλάτωνα Κρικρή.


Της θείας λειτουργίας χοροστάστησε λοιπόν ο σεπτός νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Λαγκαδά Λιτής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνας, συγχοροστατούντων των υπολοίπων ευλαβών ιερέων του Αγίου Δημητρίου  κ.κ. Κίκιζα Γεώργιου, Αποστόλου Αστέριου, Κωνσταντέλλου Δημητρίου, Γασπαράτου Θεολόγου και Βακαλάκη Πλάτωνος, αλλά και άλλων ιερέων, που προσήλθαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου. Με το πέρας της λειτουργίας επακολούθησε μικρή περιμετρική γύρω από το ναό λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Δημητρίου, για λόγους ασφαλείας, ένεκα του Covid-19, με την αθρόα συμμετοχή των πιστών. Με την επάνοδο της εικόνας στον ναό, τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ.κ.

Πλάτωνας και αφού διαβίβασε το ευλαβές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, αναφέρθηκε στην ηθικά άχραντη μορφή του Αγίου Δημητρίου και τον ενάρετο βίο του και κάλεσε τους πιστούς να εγκολπωθούν την χριστοφόρο ζωή του και να αντλήσουν από τις ατίμητες ηθικές σταθερές, με τις οποίες πορεύτηκε στον βίο του, ο εκλεκτός του Θεού Άγιος Δημήτριος, ο Μυροβλήτης. Παράλληλα ευχαρίστησε το φιλόχρι-στο λαό των Αμπελοκήπων, που προσήλθε νοερά για να τιμήσει τον έφορό του Άγιο Δημήτριο, τους ευγενείς εθελοντές, το ενοριακό συμβούλιο και τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για τις άοκνες φροντίδες τους στην άρτια υλοποίηση του πανηγυρικού διημέρου. Να τονίσουμε εμφατικά κλείνοντας, το πολυεδρικό έργο που παράγει η εργώδης ενορία του Αγίου Δημητρίου, με την αρωγή των άοκνων και ευαίσθητων ιερέων της, λειτουργώ-ντας συσσίτια, κοινωνικό φροντιστήριο για τους αδυνάτους  μαθητές, σχολή δημοτικών χορών και αγιογραφίας και υλοποιώντας ακόμα πλείστες άλλες πολιτισμικές δράσεις. Ο μεγάλος Θεός και ο Άγιος Δημήτριος, ας είναι συμπαραστάτες τους.

Και του χρόνου με υγεία, αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι. Ο Ιερός Δημήτριος, ο Μυροβλήτης, να χαρίζει σε εσάς και τις οικογένειές σας υγεία και ηθική ευημερία και να χαριτώνει τα άξια βήματά σας στη ζωή. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου :

Μέγαν εύρατο εv τοις κιvδύvοις, σε υπέρμαχοv, η οἰκουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον.  Ως ούν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίῳ θαρρύvας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τον Θεὸν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν τὸ μέγα έλεος.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2021 | 3:10 am


Στερνό αντίο στην Φώφη Γεννηματά !

  Στερνό αντίο στην Φώφη Γεννηματά !


Εκδήμησε εχθές 25-10-21 από τη ζωή, σε ένα κλίμα πάνδημης θλίψης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Υπήρξε ευπρεπής πολιτικός του αστικού κόσμου και του ηπίου κλίματος και πορεύτηκε στα πολιτικά της βήματα, με σοβαρότητα και υψηλή συναίσθηση του ελληνικού προβλήματος. Μακριά από φθηνές και λαϊκίστικες αντιλήψεις και θέσεις και ευτελή πατριδοκάπηλα συνθήματα.

Προσβεβλημένη από τον καρκίνο, από νεαρή ηλικία, με θάρρος, παρρησία και μια ασύγγνωστη μαχητικότητα, που σου έκοβε την ανάσα, έδωσε γενναία την άνιση μάχη της και εστέφθη ηθικά νικητής της ζωής.  Διότι με την απαράμιλλη αγωνιστικότητά της, η έξοχη Φώφη  Γεννηματά, έστειλε ένα πολυδύναμο παράδειγμα ζωής, σε κάθε άνθρωπο, που παλεύει με την νόσο. Έμεινε δυνατή ως την τελευταία στιγμή στις κοινωνικές επάλξεις που πάλευε και «έπεσε» σαν παλικάρι. Για αυτό και βγήκε τελικά νικητής με τον καρκίνο, διότι η νόσος σε πέντε δέκα χρόνια, θα αντιμετωπιστεί ριζικά από την επιστήμη και θα περάσει στις μελανές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας. Ήδη ο καρκίνος του μαστού νικιέται πλέον ολοκληρωτικά από την  επιστήμη. Η ηθική μνήμη όμως της σπουδαίας Φώφης Γεννηματά, θα μένει νοερά άσβεστη για πάντα στην σκέψη και την καρδιά μας.

Τέλος η τραγικότητα της μοίρας της, δεν μπόρεσε ποτέ να της καταστείλει τη δίψα για ζωή ! Έγινε μια έξοχη μητέρα τριών παιδιών και πρότυπο, ελληνίδας οικογενειάρχη. Για αυτό παίρνει και ένα ακόμα εύγε από την ελληνική κοινωνία !

Σε χαιρετούμε όλοι, με σεβασμό και αγάπη Φώφη Γεννηματά. Διότι μας απέδειξες έμπρακτα, με το εμπνευστικό παράδειγμά σου, ότι οι ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ, δεν πέφτουν ποτέ !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 26-10-21

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2021 | 1:23 am


Κεντρικό μας άρθρο στην Real news, για την πρωθιέρεια του θεάτρου μας ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ !

   Κεντρικό μας άρθρο στην Real news, για την  πρωθιέρεια του θεάτρου μας ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ !

https://www.real.gr/koinonia/arthro/panos_n_abramopoulos_h_eksoxi_prothiereia_tou_theatrou_mas_aleka_katseli-777137/
Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 16-10-2021

Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2021 | 2:42 am


Κεντρικό μας άρθρο, στην ψηφιακή Real, για τον κορυφαίο της δραματουργίας μας, Αλέξη Μινωτή !

 Κεντρικό μας άρθρο, στην ψηφιακή Real, για τον κορυφαίο της δραματουργίας μας,

 

Αλέξη Μινωτή !

https://www.real.gr/koinonia/arthro/panos_n_abramopoulos_o_koryfaios_tis_ellinikis_dramatourgias_aleksis_minotis-765500/

 


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 3-9-2021

Δημοσιεύθηκε στις 3 September 2021 | 11:19 pm


Στην αθανασία, ο μεγάλος Έλληνας του 20-ου αιώνα, Μίκης Θεοδωράκης !

  Στην αθανασία, ο μεγάλος Έλληνας του 20-ου αιώνα, Μίκης Θεοδωράκης !


Πλήρης δόξης και ημερών αλλά και με ένα ογκωδέστατο παγκοσμίου κύρους καλλιτεχνικό έργο,  που τον κατέταξε στους κορυφαίους της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, έφυγε από τη ζωή σήμερα  2-9-21, ο μέγιστος μουσικοσυνθέτης μας και αγωνιστής της δημοκρατίας, Μίκης Θεοδωράκης. Ο αγαπημένος μας Μίκης,  του πολιτισμού,  του δημοκρατικού ήθους,  της  ανένδοτης αγωνιστικότητας  και της αντίστασης ,σε κάθε μορφή καταπίεσης, τυραννίας και εξουσιαστικού μηχανισμού.  Υπήρξε το σύμβολο της ηθικής ενότητας, της αγωνιστικότητας, αλλά και της δημιουργίας, για την πλειονότητα των Ελλήνων και για τούτο με σεβασμό και ευλάβεια, ο ελληνικός λαός  κλείνει ευλαβικά το γόνυ, στη «σεπτή» σωρό του.


Στη μακρά, πολυεδρική και επιτυχημένη πολιτισμική και κοινωνική του πορεία,  ο Μίκης χρειάστηκε να παλέψει με πολλών ειδών αντιδραστικές συμπεριφορές.  Οπλισμένος όμως με τις κλασικές αξίες αρετής των Ελλήνων, τη λεβεντιά, τη μαχητικότητα και την αξιοπρέπεια,  βγήκε πάντοτε νικητής και σμίλεψε μέσα την λαμπρή πορεία του, την ατίμητη σύγχρονη πολιτισμική ταυτότητα των Ελλήνων.

Υπέκυψε κατά τις ανθρώπινες βιολογικές νομοτέλειες, στο φυσικό του τέλος.  Θα μείνει όμως για πάντα ασβέστη στην καρδιά το νου και την ψυχή μας,  η γιγάντια πολιτισμικά και κοινωνικά, ενάρετη φυσιογνωμία του. Αυτός ο αξεπέραστος συνθέτης του «Ζορμπά», του «Γελαστού παιδιού» και άλλων αριστουργημάτων,  που έψαυσαν τις ανθρώπινες ευαισθησίες μας και χάραξαν για πάντα στην καρδιά μας,  τις αξίες της λεβεντιάς, της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας, μέσα από τις έξοχες ηθικά νότες του.

Καλό σου ταξίδι μέγιστη Μίκη Θεοδωράκη, σε χαιρετά ευλαβικά όλη η Ελλάδα και η παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα. Από τους Beatles και την Dalida, έως τα φυσικά παιδιά σου, Γιώργο Νταλάρα, Βασίλη Λέκκα και τόσους αμέτρητους άλλους !  Θα σε κατευοδώνουν για πάντα οι μούσες μας, στο αιώνιο ταξίδι της Αθανασίας !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 2-9-2021

Δημοσιεύθηκε στις 2 September 2021 | 10:59 pm


Ηθικός αίνος, για την εορτή της χαριτόβρυτης Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, στον ομώνυμο ναό της Κυψέλης !

  Ηθικός αίνος, για την εορτή της χαριτόβρυτης Τιμίας Ζώνης της Παναγίας,

στον ομώνυμο ναό της Κυψέλης !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Σε ένα κλίμα άφατης κατάνυξης και με την κατακλυσμιαία παρουσία του λαού του 6-ου Διαμερίσματος των Αθηνών (Κυψέλης), αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων, από τις υπόλοιπες περιοχές της πόλης, εορτάστηκε με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια και χάρη, σήμερα Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021, το απόγευμα,  η πάνσεπτος εορτή της Ανακομιδής της χαριτόβρυτης Τιμίας Ζώνης της Παναγίας. Του ιερού κειμηλίου και μοναδικού στοιχείου της επίγειας ζωής της θεομήτορος, που είχε δωρίσει στον Απόστολο Θωμά, προτού αναληφθεί με τους αγγέλους στους ουρανούς. Και πού μέσα από την πολυκύμαντη και δαιδαλώδη πορεία του, ωσότου καταλήξει στην Αγία και Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, καταδεικνύει την αταλάντευτη πίστη των κορυφαίων προσωπικοτήτων της ορθοδοξίας μας, οι οποίες μερίμνησαν για την διαφύλαξή του, αλλά και την ιερότητά του, ως εγκόσμιου στοιχείου της παναχράντου Παρθένου Μαρίας, που είναι η Μητέρα, του ιστορικού γένους των Ελλήνων. 


Την Τιμία Ζώνη της Παναγίας, είχε φτιάξει η ίδια η Παναγία από τρίχες καμήλας και πρίν αναληφθεί στους ουρανούς, την προσέφερε κατόπιν παράκλησής του, στον Απόστολο – Άγιο Θωμά, που ιερουργούσε στα Ιεροσόλυμα, για να την φυλάσσουν έκτοτε αγνές παρθένες, καταγόμενες από την ευλαβή οικογένεια της Παναγίας, στους αγίους τόπους. Η ανακομιδή της ιεράς ζώνης έγινε από τον αυτοκράτορας Αρκάδιο (395-408), στην Κωνσταντινούπολη και με έξοχες ηθικές τιμές, όποτε και την τοποθέτησε σε λειψανοθήκη, ονομάζοντάς της «αγίαν σωρόν». Και η κόρη του αυτοκράτορα Αρκάδιου η Πουλχερία, για να διακοσμήσει την τιμία ζώνη, την κέντησε με χρυσές κλωστές, που φαίνονται και σήμερα στο

εναπομείναν τμήμα της Αγίας Ζώνης, στην Ιερά και Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, ενώ είχε και οικοδομήσει και ναό προς τιμήν της Παναγίας, στην περιοχή των «Χαλκοπρατείων» στην πόλη. Στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας και σε ειδική λειψανοθήκη, φυλάσσονταν η Αγία Ζώνη. Και πλήθος κόσμου τότε συνέρρεε από όλη την ανθρωπότητα, για να προσευχηθεί στην Παναγία και να το απαλλάξει από τις ασθένειες και τις θλίψεις που το ταλάνιζαν. Στην συνέχεια η αγία ζώνη τεμαχίστηκε και κομμάτια της μεταφέρθηκαν σε διάφορες εκκλησίες της βασιλεύουσας. Ενώ όταν αλώθη η πόλη το 1204 από τους Σταυροφόρους, ορισμένα από αυτά μεταφέρθηκαν, από απολίτιστους και βάρβαρους κατακτητές στην  δύση. Με την ανακατάληψη της βασιλεύουσας ένα τμήμα της Αγίας Ζώνης που είχε διασωθεί, φυλάσσονταν στον ιερό ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών, από τον αυτοκράτορα τον Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο. Ενώ κατά την παράδοση των Αγίων Πατέρων της Αγίας και Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου,  τμήμα της αγίας ζώνης, είχε δωρηθεί στην Μονή, από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Κατακουζηνό (1341-1354), ο οποίος αργότερα παραιτούμενος από το αυτοκρατορικό αξίωμα, μόνασε στο Βατοπαίδι,

με το όνομα Ιωάσαφ. Αφότου κατελήφθη η πόλη από τους Τούρκους το 1453, χάθηκαν τα ίχνη της Αγίας Ζώνης από την πόλη. Συνέβαινε όμως το εξής. Ο Άγιος Κωνσταντίνος, είχε φτιάξει έναν χρυσό σταυρό, για να τον προστατεύει στις εκστρατείες. Είχε εγχαράξει σε αυτόν και λειψανοθήκες στις οποίες είχε τοποθετήσει αποτμήματα ιερών λειψάνων αγίων, για να τον προστατεύουν στις σκληρές μάχες που έδινε και βεβαίως και ένα τμήμα της Αγίας Ζώνης. Τον Άγιο Κωνσταντίνο, μιμούνταν αρκετοί αυτοκράτορες και αυτό έκαμε και ο Ισαάκιος Β΄ Άγγελος (1185-1195), σε μια καθοριστική μάχη με τον βούλγαρο ηγεμόνα Ασάν, που νικήθηκε από τον τελευταίο. Στον χαλασμό της μάχης, ένας ιερέας άρπαξε τον σταυρό και τον πέταξε σε ένα ποτάμι, για να μην τον σπιλώσουν ηθικά οι βέβηλοι. Τον βρήκαν όμως μετά από λίγο καιρό οι Βούλγαροι και έτσι περιήλθε στα χέρια του Ασάν. Θα ακολουθήσουν και οι Βούλγαροι αυτοκράτορες τα παράδειγμα των βυζαντινών, φέροντας κοντά τους στις μάχες, την σεπτή και θαυματουργή Αγία Ζώνη, αλλά σε μια ιστορική μάχη με τους Σέρβους, θα ηττηθούν

συντριπτικά από τον ηγεμόνα Λάζαρο (1371-1389), ο οποίος με θείο δέος και ευλάβεια, θα δωρίσει τόσο τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όσο και το τμήμα της Αγίας Ζώνης, στην Αγία και Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, πέραν της δωρεάς του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Κατακουζηνού. Έτσι διασώζεται μέχρι σήμερα, το χαριτόβρυτο  απότμημα της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, στην Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, το οποίο με δέος και άφατη κατάνυξη, επισκέπτονται και κατανυκτικά προσεύχονται για την ευλογία του, εκατομμύρια πιστών από την οικουμένη, αλλά και πλήθος προσωπικοτήτων και ηγεμόνων από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και πολλοί άλλοι.


 Στον λαμπροστόλιστο ναό έτσι της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, συνέρρευσαν μαζικά οι Αθηναίοι, για να εορτάσουν το κορυφαίο επίγειο σημείο της Παναγίας. Σημαιοστολισμένος ο ναός με την βυζαντινή πορφύρα και την καθολική φροντίδα και αγάπη των σεπτών ιερέων και των εθελοντών του ναού, έλαμπε και μετέδιδε τα πιο συγκινητικά αισθήματα ευλάβειας και κατάνυξης σε όλους τους πιστούς. Για την κορυφαία προσωπικότητα τη Παναγίας, που ως στοργική μητέρα του γένους των Ελλήνων, υποστασιοποιεί στην διαχρονία, όλα τα όσια και τα ιερά του ελληνισμού, σώζοντας με την θεία παρέμβασή της τα γένος, σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές καμπές του. «Εκ παντίων με κινδύνων ελευθέροσον»! Γιατί η Πλατυτέρα των Ουρανών, είναι «και των προ αυτής αιτία και των μετά αυτής προστάτης και των αιωνίων πρόξενος» !

Τ

ου πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο Άγιος Θαυμακού κ.κ. Ιάκωβος, συνεπικουρού-μενος από τον σεπτό αρχιερέα του ναού, Αρχιμανδρίτη κ.κ.  Άνθιμο Ηλιόπουλο, τους άλλους ιερείς του, Πατέρες Νιράκη Εμμανουήλ και Στάμο Χαράλαμπο και άλλους ακόμα ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Με το πέρας του Εσπερινού, τον λόγο έλαβε ο προϊστάμενος του ναού  Αρχιμανδρίτης κ.κ. Ηλιόπουλος και αφού διεμήνυσε το πανανθρώπινο μήνυμα αγάπης για την Τιμία Ζώνη της Παναγίας, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ευχαρίστησε τους πιστούς για την συγκινητική παρουσία τους στην εορταστική διήμερη πανήγυρη, που αναδεικνύει την αξεδιάλυτα δεμένη σχέση στο χρόνο, των Ελλήνων με την Παναγία, τους ευγενείς εθελοντές, το ενοριακό συμβούλιο και τις ακαταπόνητες κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την φροντίδα τους στον καλλωπισμό του ναού και την εν γένει συμβολή τους στην αρτιότητα της πανηγύρεως.

Χρόνια Πολλά ευλαβείς Αθηναίοι και η χαριτόβρυτη ζώνη της Παναγίας, μητέρας όλων των Ελλήνων, να χαριτώνει εσάς και τις ευσεβείς οικογένειές σας, να σας απαλλάσσει από κάθε «θλίψη και ανάγκη» και να σας χαρίζει κάθε ηθική ευτυχία ! Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε, το απολυτίκιο της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας : 

«Πρὸς δόξαν ακήρατον, ανερχομένη Αγνή, χειρί σου δεδώρησαι τω αποστόλω Θωμά την πάνσεπτον Ζώνην σου».

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 31 August 2021 | 1:37 am


Με την Μαριέττα στην Νέα Μάκρη, για μπάνιο και καφέ !

 Με την Μαριέττα στην Νέα Μάκρη, για μπάνιο και καφέ !

Καλοκαιρινές διακοπές και άδραξα την ευκαιρία, ανταποκρινόμενος σε ευγενική πρόσκληση της γλυκιάς μου θείας Μαριέττας Πεπελάση, για ένα μπάνιο και έναν δημιουργικό καφέ στην πανέμορφη και αισθαντική Νέα Μάκρη. Στα ωραία και δροσερά νερά της Μάκρης, με τα μεγαλοπρεπή και φιλόξενα καλοκαιρινά μαγαζιά της και την έξοχη αστική της αύρα, που σε ανατείνει ψυχικά και σε γοητεύει σαν Κίρκη.


Πάνω από όλα όμως με την ψυχή μου θα πώ, πως το μοναδικό για εμένα, ήταν η συζήτηση με την Μαριέττα, μετά το μπάνιο,  που σαν διακεκριμένη συγγραφέας και ψυχολόγος, εξευρίσκει πάντα τρόπους, να σαγηνεύει την ψυχή μου. Με την πολυεστιακή της όραση στα κοινωνικά μας δρώμενα και την οξυδερκή ματιά της, στα βάσανα και τις περιπέτειες του ελληνικού λαού, που είναι τελευταίως και πολλές. Αλλά και με τις στοχαστικές της αναλύσεις στον πολιτισμό. Πάντα όταν συζητούμε μου διανοίγει νέους ορίζοντες και γεμίζει την ψυχή και το μυαλό μου, με φρέσκιες ιδέες - προτάσεις για ηθική δράση. Θαρρείς πως με μιαν απίστευτη ηθική συμμετρία, υποκαθιστά τις ατίμητες πατρικές συμβουλές απέναντί μου, του λατρεμένου μου Διαμαντή. Καλύτερο manager  λοιπόν για τους στόχους και τα όνειρά μου, δεν θα μπορούσα να βρώ από την μαγική Μαριέττα !


Πέρα από τα τόσα ωραία και εμπνευσμένα όμως που συζητήσαμε, η κουβέντα αναπόδραστα περιεστράφη στον λατρεμένο μας Διαμαντή, που ο καθένας μας τον αγάπησε και τον λάτρεψε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Η Μαριέττα σαν στερνή σύντροφος στην ζωή του και εγώ σαν θείο μου – πατέρα ουσιαστικά, για τις συμβουλές, την ηθική στήριξη και την ανεκλάλητη ηθική θαλπωρή που μου πρόσφερε με κάθε ευκαιρία. Στον αξεπέραστο Διαμαντή  μας, που σκέπασε με την θέρμη της ζεστής οικουμενικής του καρδιάς την ελληνική κοινωνία στον 20-ο αιώνα και αναγορεύτηκε, από την αδέκαστη ιστορική μοίρα, κορυφαίος ακαδημαϊκός δάσκαλος, οικονομολόγος, συγγραφέας και διανοούμενος. Μα επάνω από όλα, ένας ΩΡΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, που διασταύρωσε τα ιδεοφόρα βήματά του, με όλες τις χάρες, τις ομορφιές και τους ενθουσιασμούς, της ελληνικής ζωής. Για τούτο και θα μένει για πάντα αθάνατος, στην σκέψη, το νου και την καρδιά μας !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
ή Πεπελάσης
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 29-8-2021

Δημοσιεύθηκε στις 30 August 2021 | 12:14 am


Άφατη κατάνυξη για την κεχαριτωμένη Μαρία, στην Παναγία Κολοκυνθούς - Κολωνός !

 Άφατη κατάνυξη για την κεχαριτωμένη Μαρία, στην Παναγία Κολοκυνθούς - Κολωνός !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Σε μια ατμόσφαιρα ηθικής έξαρσης και με την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του 4-ου Διαμερίσματος των Αθηνών – Κολωνός, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων, που συνέρρευσαν από το κέντρο της Αθήνας και παρακείμενα Διαμερίσματα, εορτάσθηκε πανηγυρικά σήμερα Σάββατο 14-8-21,  η κοίμηση της Θεοτόκου Παναγίας. Της κεχαριτωμένης Μαρίας, που συνιστά την μητέρα του τραγικού στην ιστορία γένους των Ελλήνων και επισκοπεί με την παρουσία της στην αχανή λεωφόρο του χρόνου, την τιμαλφή πολιτισμική μήτρα του ελληνισμού. Βρέθηκε πολλές φορές ο ελληνισμός στα σταυροδρόμια της ιστορίας και στην δίνη της επιβουλής αμέτρητων εχθρών, αλλά ήταν η πάντοτε

παρούσα η γλυκοματούσα Παναγιά, που σαν στοργική μητέρα άπλωνε τις προστατευτικές της φτερούγες και διέσωζε το γένος. «Εκ παντίων με κινδύνων ελευθέροσον» ! Εκεί στο τέρμα της Λένορμαν λοιπόν, στην λαμπροστόλιστη Παναγία της Κολοκυνθούς, που λαμπυρίζοντας στο γλυκύ λιόγερμα, κατηύγαζε το πνευματικό θάμπος του σταυραετού του βυζαντίου, αλλά και την ηθική μεγαλουργία της Ορθοδοξίας, με την καταιγιστική παρουσία του, ο ευσεβής λαός των Αθηνών, διατράνωσε την ακατάλυτη στο χρόνο, σχέση ελληνισμού και ορθοδοξίας. Με την διάστικτη κατάνυξή του, αλλά και την ηθική του έξαρση, για την προστάτιδα του γένους κεχαριτωμένη Μαρία. Κατασυγκινημένος και ένδακρυς για την κοίμηση της Πλατυτέρας των Ουρανών, που μεταλαμπαδεύει διαχρονικά στα πέρατα της οικουμένης, την πνευματική ταυτότητα και το ήθος των Ελλήνων. Αλλά και ο περικαλλής ναός της Κολοκυνθούς, με έκδηλη την φροντίδα και την αγάπη σε κάθε του σημείο, του ευλαβούς πατρός και προϊσταμένου της ιερέως Δημητρίου Κουντούρη, είχε στην κυριολεξία τα γιορτινά του και λαμποκοπούσε από ομορφιά και παστρικότητα, για να τιμήσει την κοίμηση της κορυφαίας της Ορθοδοξίας μας, παναχράντου Παναγίας. Της κεχαριτωμένης Μαρίας, που είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της κτίσης όλης. Η «και των προ αυτής αιτία και των μετ αυτής προστάτης και των αιωνίων πρόξενος» !


Του πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησε ο σεπτός Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως κ.κ. Θεόδωρος, συνεπικουρούμενος από τον προϊστάμενο του ναού, Πατέρα Δημήτριο Κουντούρη, αλλά και πολλούς άλλους ιερείς από τις εκκλησίες του Κολωνού και αλλού, που προσήλθαν ευλαβικά, να τιμήσουν την Παναγία. Ενώ η συγκλονιστική παρουσία του κόσμου, που στην κυριολεξία βούλιαξε τον ναό, δημιούργησε μια ανεκλάλητη ατμόσφαιρα ηθικής κατάνυξης και έξαρσης, με τους πιστούς να δέονται ταπεινά στην Παναγία, να τους προστρέξει να υπερκεράσουν τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της άστατης ηθικά εποχής μας και να έχουν μια προοδευμένη πορεία στην ζωή. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δεήσεις πλήθους μητέρων, αλλά και νεαρών μαθητών και νέων παιδιών,  που προσεύχοντο στην Παναγία, για να έλθει αρωγός στην ζωή τους και να λαμπρύνει ηθικά τα βήματά τους.


Κατά την απόλυση, τον λόγο έλαβε ο σεπτός Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως κ.κ. Θεόδωρος, που με τον μελίρρυτο θεολογικά λόγο του, για την κεχαριτωμένη Μαρία, συγκίνησε και δόνησε τις καρδιές του χριστεπώνυμου πλήθους. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Επίσκοπος, αφού πρωτίστως διαβίβασε το έμπλεο αγάπης μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για τον πανηγυρικό εορτασμό της Παναγίας, επεσήμανε εμφατικά πως σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική πατρίδα, σύσσωμος ο λαός μας, πρέπει να επαναπροσεγγίσει με βαθύτερη πίστη, τις ανώτερες ηθικές αρετές και αξίες της ορθοδοξίας και μέσα τους, να αναβαπτισθεί ηθικά και πνευματικά, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της δύσβατης εποχής μας. 

Περαίνοντας τον λόγο έλαβε εκπρόσωπος του ευλαβούς προϊσταμένου του ναού πατρός Δημητρίου Κουντούρη, που κατασυγκινημένος για τον εξαιρετικού ήθους και κύρους εορτασμό της παναχράντου Παναγίας, ευχαρίστησε εκ βαθέων καρδίας, όλους τους συντελεστές της ι

εράς πανηγύρεως της Παναγίας της Κολοκυνθούς. Ειδικότερα το χριστεπώνυμο πλήθος, που με την συγκλονιστική παρουσία του, διατράνωσε την ακατάλυτη σχέση λαού και ορθοδοξίας. Τον ευλαβή Επίσκοπο Ηλιουπόλεως κ.κ. Θεόδωρο, που τίμησε και λάμπρυνε με την παρουσία του, την κοίμηση της Θεοτόκου, τους ευγενείς εθελοντές του ναού, που καθάρισαν και κόσμησαν την εκκλησία στην πανηγυρική της ημέρα, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την συμβολή τους στην αρτιότητα του εορτασμού, αλλά και το ενοριακό συμβούλιο, για τις ανύσταγες υπηρεσίες του και την στήριξή του, στην επίμοχθη προσπάθεια του πατρός Δημητρίου, στο ωφέλιμο θεολογικό και κοινωνικό του έργο. Και του χρόνου φίλες και φίλοι και η κεχαριτωμένη Μαρία, να προστατεύει τις αξιοπρεπέστατες οικογένειές σας, από κάθε κίνδυνο και να σας χαρίζει υγεία και κάθε ηθική επιτυχία στην  ενάρετη ζωή σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Παναχράντου Παναγίας :

Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 August 2021 | 2:30 am


Δεκαπενταύγουστος, βίωμα ελπίδας και εμπειρία ζωής

 Δεκαπενταύγουστος, βίωμα ελπίδας και εμπειρία ζωής

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Σε πείσμα των χαλεπών καιρών μας και της ομογενοποίησης του πολιτιστικού ήθους των λαών απο τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, ο δεκαπε-νταύγουστος το δεύτερο ΠΑΣΧΑ των Ελλήνων, εξακολουθεί να συνεγείρει τη λαϊκή συνείδηση. Είναι ακένωτα τα κοιτάσματα της λαϊκής ευσέβειας του νεοέλληνα. Και αυτή η ηθική δύναμη που αναδύεται απο τα έγκατα της ψυχής του, διαχέεται στις σχέσεις του κοινωνικού του βίου.  Σε ποικίλα αισθητικά επίπεδα κινήθηκε ο Γιάννης Ρίτσος, όμως όλη τη δύναμη της ποιητικής του εκφραστικής την άντλησε απο τις πνευματικές του ρίζες. «Απο αυτές κρατιέται το δέντρο». Αλλά χαρακτηριστική είναι και η παραγγελιά που δίνουν οι μανάδες Μονεμβασιώτισσες στα παιδιά τους « Άιντε μωρέ διαβάστε ακόμα μια βολά την αλφαβήτα κάτου απ’ το λυχνάρι και πείτε το πατερμώ σας πρι πλαγιάστε». Κεντρικός πυρήνας της ορθόδοξης πίστης είναι ο Χριστός. Περιβεβλημένος απο τους αγίους και με κορυφαίο πρόσωπο την Παναγία. Στην παναγία εδράζεται η πνευματικότητα και το ήθος της εκκλησίας μας. Το δεκαπεντάυγουστο στις κατάμεστες απο πιστούς εκκλησίες είναι διάσχυτη η λαϊκή ευσέβεια, αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την παράδοση της εκκλησίας μας. Ψηλαφεί κανείς στα πρόσωπα των πιστών τη χαρά και την ηθική ευδία που τους προσφέρει η μετοχή στην εορτή της παλατυτέρας. Ηθικά δυνατό βίωμα ζωής και εμπειρία αναστάσιμης ελπίδας. Η Παναγία ασκεί στη συνείδηση του έλληνα μια απέραντη γοητεία. Είναι το ηθικό αποκούμπι του. Το απάνεμο λιμάνι που του δύναμη και ελπίδα να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής και στη θηριωδία της μοίρας. Αυτή την μύχια ηθική σχέση του έλληνα με την μεγαλόχαρη αιώνες τώρα, δεν μπορεί να την αποδομήσει καμιά  δύναμη πνευματική ή υλική. Με πόσην όμως αισθητική αρτιότητα υμνεί την παναγία ο Ρωμανός ο μελωδός ;  Χαίρε ακήρατε, χαίρε κόρη θεόκλητε / Χαίρε σεμνή, χαίρε τερπνή, χαίρε καλή / Χαίρε εύειδε, χαίρε άσπορε, χαίρε άφθορε. Στην κοπιώδη πορεία των ελλήνων στην αχανή λεωφόρο του χρόνου, η λατρεία της Παναγίας έχει δεσπόζουσα θέση. 


Ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης με νοσταλγία αναπολεί απο τα παιδικά του χρόνια τις λειτουργίες που διοργάνωνε ο πατέρας του τα καλοκαί ρια στα εξωκκλήσια. Αλλάν και την αίσθηση μεταφυσικού που του δημιουργούσε η ευωδιά απο θιμάρι και λιβάνι. Αυτή η εμπειρία εξομολογείται στην αυτοβιογραφία του, αποτέλεσε ζείδωρος πνευματική δύναμη για όλην του την ζωή. Και όποιος την έχει αποστερηθεί θα πεί ο ποιητής του φωτος «του λείπει το  εσωτερικό βάρος». Η Παναγία είναι ο «εμπνευ-στής», ο δημιουργός και ο προστάτης της κτίσης όλης.Είναι «και των πρό αυτής αιτία, και των μετ΄αυτής προστάτις και των αιωνίων πρόξενος».Είναι «η χώρα του αχωρήτου» η πλατυτέρα των ουρανών. Διάγουμε κρίσιμες στιγμές ως λαός, όπου οι μηχανισμοί της αγοράς για να μας αλώσουν κτυπούν την πολιτιστική μας ιδιοπροσωπεία και το κορυφαίο πολιτιστικό μας ήθος την Ορθοδοξία. Πολύ εύγλωττος ο μαίτρ της παγκόσμιας εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σταθερά πολέμιος των Ελλήνων Χένρι Κίσσιτζερ θα πεί «Τους έλληνες δεν τους υποδουλώνεται οικονομικά, κτυπήστε τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους». Η παγκοσμιοποίηση και τα υπερεθνικά πολυκεντρικά χρηματιστηριακά δίκτυα, στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν προγραμματισμένους πολίτες και σε συνθήκες τηλεοπτικής δημοκρατίας, προκειμένου να προωθήσουν την ανέλεγκτη και ύποπτη σώρευση οικονομικής τους ισχύος,  κτυπούν λυσσαλέα της σταθε-ρές αξίες ζωής και τα πολιτιστικά ήθη των λαών. Και το κάνουν πολύ εύκολα αυτό, όπου δεν βρίσκουν βαθιές ρίζες και αντιστάσεις. Οι έλληνες όμως ως κοινωνία έχουμε αυτές τις ακένωτες πηγές ηθικών εφοδίων, που τις γονιμοποεί επ άπειρον το λατρευτικό πολιτιστικό μας ήθος η ορθοδοξία. Επομένως δεν θα ξεπουλήσουμε την ψυχή μας στις δυάμεις του οικονομοκεντρισμού. Αλλά θα προχωρήσουμε αλώβητοι με οδηγό την αστείρευτη πνευματικότητά μας, που χάρισε διαχρονικά στην ανθρωπότητα ατίμητα δώρα ήθους και πολιτισμού. Η θρησκεία μας ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία κοινωνική και όχι ατομική. Είναι το λαμπρό πεδίο ηθικής και πνευματικής ακεραίωσης του ανθρώπου. Και η γεννεσιουργός αιτία της πνευματικής μεγαλουργίας του ατόμου. Πολύ ωραία αποτυπώνει εδώ ο ηθικά ευγενής πατήρ Φλωρόφσκυ την πορεία και την προοπτική της Ορθοδοξίας. «Η εκκλησία είναι ακόμα στη μέση του δρόμου. Αλλά τα «ιδεώδη της είναι καθοδηγούσα αρχή και κατευθυντήρια δύναμη της ανθρώπινης ζωής». Στην ηθική και πνευματική μέθεξη του δεκαπενταυγούστου γινόμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης βιωματικής εμπειρίας ζωής. Ας αντλήσουμε αχόρταγα απο την αστείρευτη δυναμή της για να προχωρήσουμε ως άτομα και ως λαός, στη λεωφόρο της προόδου και της ηθικής ευημερίας. Αυτή η απαράμιλλη μεταφυσική αίσθηση που μας δίνει η μίξη απο το θιμάρι και το λιβάνι όπως σημειώνει ο ποιητής του φωτός Ελύτης, ας διαποτίσει την ψυχή μας και ας μας δώσει δύναμη και κουράγιο να ανταπεξέλθουμε στην κάθε αντιξοότητα, αλλά και σε κάθε πρόκληση της ζωής στους τρικυμισμένους καιρούς μας. Στη φωτογραφία το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, κεντρικό σημείο αναφοράς του ξεριζωμένου Ποντιακού Ελληνισμού.

*Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι συγγραφέας 
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2021 | 11:20 am


Κεντρικό μας άρθρο στην Real.gr για τον παμμέγιστο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ !

 Κεντρικό μας άρθρο στην Real.gr για τον παμμέγιστο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ !

https://www.real.gr/koinonia/arthro/panos_n_abramopoulos_o_pammegistos_eleutherios_benizelos-751811/Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 10-7-2021

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2021 | 8:41 am


Κεντρικό μας άρθρο στην Real.gr για τον οραματιστή εθνικό μας ευεργέτη, ΜΑΡΙΝΟ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΙΟ !

 Κεντρικό μας άρθρο στην Real.gr για τον οραματιστή εθνικό μας ευεργέτη, 

ΜΑΡΙΝΟ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΙΟ !

 


https://www.real.gr/koinonia/arthro/panos_n_abramopoulos_o_ypsipetis_ethnikos_mas_euergetis_marinos_korgialenios-755395/

 

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 23-7-2021

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2021 | 8:30 am


Ευλαβική προσευχή, για τον Ιαματικό Αγιομάρτυρα Παντελεήμονα, στον ομώνυμο ναό της Αχαρνών !

   Ευλαβική προσευχή, για τον Ιαματικό Αγιομάρτυρα Παντελεήμονα,

στον ομώνυμο ναό της Αχαρνών !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την αθρόα συμμετοχή του λαού του 1-ου και του 6-ου Διαμερίσματος, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων, έλαβε χώρα σήμερα Τρίτη 27-7-21, ο ευλαβικός εορτασμός του ιαματικού Αγιομάρτυρος της Ορθοδοξίας μας Παντελήμονος.  Του ευγενούς την  ψυχή και την καταγωγή ιατρού από την Νικομήδεια της Βιθυνίας, που αρνήθηκε όλα τα πλούτη, τις τιμές και την κοινωνική του ανέλιξη, για να διατρανώσει στον διώκτη αυτοκράτορα του Χριστιανισμού Μαξιμιανό, την απαρασάλευτη πίστη του στην Ορθοδοξία και να εμπεδώσει με το ιδεοφόρο παράδειγμα και την μαρτυρική θυσία του, τις διδαχές του Κυρίου μας. Ήρε την καταγωγή του γεννημένος περί το 275 μ.Χ στην Νικομήδεια, από επιφανή κοινωνικά οικογένεια ο νεαρός Παντολέων, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, με πατέρα εθνικό τον Ευστόργιο, μητέρα χριστιανή την Ευβούλη και ήταν βεβαία η κοινωνική και

επαγγελματική του επιτυχία, με τις επίζηλες για την εποχή του σπουδές στην ιατρική, δίπλα στον Ευστόργιο, αλλά και ισχυρές διασυνδέσεις στο παλάτι του πανίσχυρου αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η ηθική του ζέση όμως και το πύρωμα της ψυχής του, για τον λόγο του Κυρίου, τον οδήγησαν και με την επίνευση του ιερέα της Νικομήδειας Ερμόλαου, στις υψηλές αξίες της Ορθοδοξίας μας. Με τον θάνατο του πατέρα του ο εμπνευσμένος νεαρός ιατρός Παντολέων, που ήδη είχε βαπτισθεί χριστιανός, θα διαμοιράσει την περιουσία του και θα ασκεί την ιατρική αμισθί, επ΄ωφελεία των κοινωνικώς αδυνατών, όπως διεκήρυττε ο Ιησούς. Αλλά αυτή η κοινωνική του προσφορά, θα

επιφέρει την μήνιν των ιατρών, που θα τον καταδώσουν στον Μαξιμιανό για το χριστιανικό του φρόνημα. Ο αυτοκράτορας θα διατάξει να φέρουν μπροστά του έναν παράλυτο και θα ζητήσει από τους ιερείς και από τον ιερό Παντελεήμονα, να επιχειρήσουν να τον αποθεραπεύσουν. Και όταν ο Μαξιμιανός θα συνειδητοποιήσει την θεία παρέμβαση στο θαύμα του Αγίου Παντελεήμονα, εξοργισμένος θα διατάξει να τον βασανίσουν και να τον  θανατώσουν. Πολλώ μάλλον που κατ΄ επανάληψη είχε ζητήσει στον εκλεκτό του Χριστού Παντολέωνα, να θυσιάσει στα είδωλα και ο Άγιος αρνείτο μετ΄επιτάσεως. Οι δήμιοι του Μαξιμιανού έκαιγαν με πυρσούς το σώμα του Ιερού Παντελεήμονα, τον μαστίγωναν ανηλεώς και του έριχναν καυτό λάδι. Επι ματαίω όμως, αφού ο Κύριος τον προστάτευε. Όταν και στην αρένα με τα θηρία απέτυχε ο αιμασταγής και χριστιανοδιώκτης Μαξιμιανός, έδωσε εντολή να αποκεφαλίσουν τον ευλαβικό Παντελεήμονα. Όμως η σπάθα του δημίου λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί !, ενώ οι παρευρισκόμενοι ειδωλολάτρες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος θέλοντας να ανυψωθεί στην βασιλεία του κυρίου, πρόσφερε ο ίδιος την τιμία κεφαλή του. Ήταν το 305 μ.Χ. όταν η έξοχη αυτή φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, παρέδωσε την ευγενική και χριστιανική καρδιά της, στον κύριο!


Πλήθος κόσμου συνέρρευσε λοιπόν στον περικαλλή ναό του Αγίου στην Αχαρνών, για να τιμήσει την σεπτή μνήμη του και να δεηθεί για την ιαματική αρωγή του. Του πανηγυρικού συλλείτουργου χοροστάτησαν οι Άγιοι Πατέρες, κ.κ. Χρυσόστομος Ευρίπου και Λαοδικείας Θεοδώρητος, με την  επικουρία των ευλαβών ιερέων του ναού, του Προϊσταμένου του Αρχιμανδρίτη, πατρός Νικολάου  Κατσαφαρόπουλου, Ταριάδη Αβίβου , Ναζαρούκ Πέτρου, Γιαννακόδημου Παναγιώτη, Kalandadze Συν, Ejibishvili Zaza, Γιουρίνα Μιχαήλ, Πανουσό-πουλου Παναγιώτη, Ζολοτένκο Γεωργίου, των διακόνων του Αλέξιου Περεβόζτσικοβ και Νικόλαου Khvichia και πλήθους ακόμα ιερέων, που προσήλθαν να τιμήσουν την ιερή μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος. Πανέμορφος και επιβλητικός ο λαμπροστόλιστος ναός της Αχαρνών, έλαμπε στην κυριολεξία από το θείο φώς του Αγίου και κατηύγαζε ηθικά την άχραντη μορφή του. Και αποτέλεσε η κατανυκτική αυτή πανηγυρική εορτή, ένα πελώριο αντάμωμα όλου του λαού των Αθηνών, που κατασυγκινημένος ήλθε να προσκυνήσει τον Άγιό μας, προστάτη και Έφορο της επιστήμης της Ιατρικής. Με το πέρας του εσπερινού επακολούθησε μικρής έκτασης – ένεκα της πανδημίας - εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου, περιμετρικά του ναού. Και διάστικτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι των πολυκατοικιών έραιναν την εικόνα του εφόρου τους, με μύρα και άνθη. Εκφράζοντας ευλαβικά την πίστη τους στον Ιερό και Ιαματικό Παντελεήμονα, που επισκοπεί ανά τους αιώνες με την αγιομαρτυρική του θυσία, το ευγενές ήθος της Ορθοδοξίας μας. 


Με την επάνοδο της εικόνας στον ναό, τον λόγο έλαβε ο Αρχιερατικός Προϊστάμενος του ναού, ευλαβής Αρχιμανδρίτης κ-ος Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος και  αφού πρωτίστως διεμήνυσε το έμπλεο αγάπης μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για τον εορτασμό της μνήμης  του Ιερού και Ιαματικού Παντελεήμονα, ευχαρίστησε ευγενικά, τους Επισκόπους κ.κ. Χρυσόστομο και Θεοδώρητο, που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου, τον ευσεβή λαό των Αθηνών, για την συγκλονιστική παρουσία του, το ενοριακό συμβούλιο, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου και τους εθελοντές του ναού, που με πολύ μόχθο και ηθική φροντίδα, μερίμνησαν για τον πανηγυρικό στολισμό του.


Χρόνια Πολλά και του Χρόνου με υγεία, αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι. Ο ιδεοφόρος και Ιαματικός, Αγιομάρτυρας της Χριστιανοσύνης μας Παντελεήμονας, να σκέπει και να ευλογεί τις ευλαβικές οικογένειές σας και να σας χαριτώνει στη ζωή, με κάθε ηθικήν ευτυχία. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Παντελεήμονος

Αθλοφόρε Άγιε, και  ιαματικὲ Παντελεήμον, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχῃ ταις ψυχαίς ἡμών

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 11:45 pm


Ηθικός αίνος για την Παρθενομάρτυρα Μαρκέλλα, στον ομώνυμο ναό του Βοτανικού !

  Ηθικός αίνος για την Παρθενομάρτυρα Μαρκέλλα,

στον ομώνυμο ναό του Βοτανικού !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Σε κλίμα άφατης συγκίνησης και με την καταιγιστική παρουσία του λαού των Αθηνών του 3-ου Διαμερίσματος (Βοτανικός, Θησείο, Πετράλλωνα), αλλά και πολυάριθμου πλήθους Αθηναίων, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, γιορτάστηκε σήμερα Τετάρτη 21-7-21, στον λαμπρηφόρο ναό της του Βοτανικού, η ιερά μνήμη της Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλας. Της ευλαβούς κόρης της Χίου, που από τα χλωρά της νιάτα – έζησε περί το 1500 μ.Χ. στην Βολισσό της Χίου – αφιερώθηκε με όλην την δύναμη της ψυχής και της ευγενικής καρδιάς της στον Χριστό, κατά τις ηθικές επιταγές της σεμνής, χριστιανής μητέρας της, που την άφησε ορφανή πολύ μικρή. Φεύ όμως

η ευλαβής Μαρκέλλα που διακρίνονταν για την ευγένεια, την ευπροσηγορία, την καλοσύνη και το άκαμπτο σε κάθε πίεση και εμπόδιο χριστιανικό της φρόνημα, βρέθηκε γρήγορα στο στόχαστρο του ειδωλολάτρη πατέρα της. Πέρα από την ορθόδοξη πίστη της, που του προξενούσε μίσος αδιάλλακτο, ο σαρκολάτρης πατέρας της επιθυμούσε και το σώμα της, δοθείσης ότι η θεία δύναμη, την είχε προικοδοτήσει πέρα από τα έξοχα ψυχικά της χαρίσματα και με εκστατική ομορφιά. Αναγκάστηκε έτσι για να αποφύγει τις ιταμές σαρκικές ορέξεις του πατέρα της, να κρυφτεί σε μια βάτο, όπου και ένας βοσκός την πρόδωσε και ο πατέρας της για να την κάψει, έβαλε φωτιά

στην βάτο. Με την  παρέμβαση της θείας δύναμης η Μαρκέλλα διέφυγε, αλλά καθώς έτρεχε, ο πατέρας της την  τόξευσε και το βέλος του την βρήκε στο σώμα. Το αγνό αίμα της άχραντης Μαρκέλλας πότισε τα βράχια και έτρεξε έστω και τραυματισμένη για να γλυτώσει. Όταν άρχισαν οι δυνάμεις της να την εγκαταλείπουν και να την πλησιάζει ο σαρκολάτρης πατέρας της, η Αγία της Χίου, έστρεψε τα μάτια της ψηλά, στον Ουράνιο νυμφίο παρακαλώντας να ανοίξει ο βράχος που πλησίαζε και να την κρύψει. Ο βράχος άνοιξε και προστάτευσε το μισό σώμα της αγνής Μαρκέλλας. Ο πατέρας της εκστασιαμένος εξοργίστηκε αφόρητα, από την θεία παρέμβαση. Έβγαλε έτσι το


μαχαίρι του, έκοψε τους μαστούς της Αγίας και τους πέταξε στα βράχια και εν συνεχεία της έκοψε και το κεφάλι, το οποίο πέταξε στην θάλασσα. Έχασε έτσι την φθαρτή βιολογική ζωή με το μαρτύριο της, η άμωμη και τίμια Αγία της Χίου, αλλά κέρδισε την επουράνιο βασιλεία και τον κότινο, της ηθικής αριστείας του Χριστού μας. Ενώ ο σχισμένος βράχος που υπεδέχθη το μαρτυρικό σώμα της Αγίας, αποτελεί και σήμερα ευλαβικό προσκύνημα και αναβλύζει αγίασμα. Οι δε επισκέπτες που προσεύχονται με πίστη στην αγία, παρατηρούν ενίοτε τον ερυθρό χρωματισμό του και το νερό που ατμίζει. Η πολύαθλος πνευματικά Αγία Μαρκέλλα, έχει φανερώσει θαυμαστά σημεία, σε σπουδαίες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας, που ήκμασαν ηθικά και πνευματικά με την χάρη και την ευλογία της, προεξαρχόντος του Επισκόπου Πενταπόλεως Αγίου Νεκταρίου.

Στον περικαλλή ναό του Βοτανικού λοιπόν, έδωσε το δυναμικό παρόν ο αθηναϊκός λαός, για να τιμήσει την έξοχη παρθενομάρτυρα της ορθοδοξίας μας Μαρκέλλα. Έκδηλη παντού η ηθική φροντίδα και η αγάπη του προϊσταμένου του ναού, Αρχιμανδρίτη, πατρός Ανδρόνικου Αλεξάκη, για τον άψογο στολισμό της εκκλησίας, αλλά και την άρτια υποδοχή των προσκυνητών. Λαμπύριζε από την βυζαντινή πορφύρα ο ναός της Σπύρου Πάτση και πρόσφερε μοναδική ηθική ανάταση στους πιστούς, από την άχραντη και κατανυκτική του ατμόσφαιρα. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Ευρίπου κ.κ. Χρυσόστομος, συνεπικουρούμενος, από τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Ανδρόνικο της Αγίας Μαρκέλλας και από πολλούς άλλους ιερείς γειτονικών εκκλησιών, που προσήλθαν ευλαβικά, για να τιμήσουν την ιερά μνήμη της Αγιομαρτύρου Μαρκέλλας.


Με το πέρας του εσπερινού, τον  λόγο έλαβε ο ευσεβής Επίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αφού διαβίβασε το μήνυμα αγάπης και ευλάβειας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εξήρε το χριστιανικό ήθος, την σεμνότητα και την απαρασάλευτη πίστη της Παρθενομάρτυρος Αγίας Μαρκέλλας, στις αξίες και τις ιδέες της Ορθοδοξίας μας. Στην αντιφώνησή του ο ευλαβής προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης κ-ος Ανδρόνικος Αλεξάκης, ευχαρίστησε τον ευλαβή Επίσκοπο που τίμησε με την παρουσία του την εορτή, το χριστεπώνυμο πλήθος που με τόση ζέση καρδιάς και ευλάβεια προσήλθε για να τιμήσει την μνήμη της Αγίας, τους εθελοντές, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου και το ενοριακό συμβούλιο, για τις ανύσταγες προσπάθειές τους στην άρτια οργάνωση της εορτής. Παρόντες και μείς στην κατανυκτική εορτή για την παρθενομάρτυρα Μαρκέλλα, με την αδελφή μας Περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής Ελένη Αβραμοπούλου, για να τιμήσουμε το σεπτό όνομά της και να αντλήσουμε ηθικές δυνάμεις από το ακένωτο ορθόδοξο ηθικό της φέγγος, που καταυγάζει και λαμπρύνει κάθε καθαρή χριστιανική καρδιά !


Χρόνια Πολλά, Αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι και του χρόνου με υγεία. Η Παρθενομάρτυς  Αγία Μαρκέλλα, να σας  χαρίζει υγεία, ηθική και πνευματική ευεξία και να σκέπει τις σεβαστές οικογένειές σας.

Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε παρακάτω το απολυτίκιο, στην μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας

Της αγνείας το ρόδον καὶ της Χίου το βλάστημα, την Αγίαν Μαρκέλλαν εν ωδαὶς ευφημήσωμεν τμηθείσα γὰρ χειρὶ τη πατρική, ως φύλαξ εντολών των του Χριστού, ρώσιν νέμει και κινδύνων απαλλαγήν, τοις προς αυτὴν κραυγάζουσι, δόξα τω δεδοκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2021 | 11:59 pm


Ηθική έξαρση για τον Προφήτη Ηλία, στην ομώνυμη εκκλησία του Παγκρατίου !

  Ηθική έξαρση για τον Προφήτη Ηλία, στην ομώνυμη εκκλησία του Παγκρατίου !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Στο πανέμορφο 2-ο Διαμέρισμα του Παγκρατίου, που αναδύει όλη την αύρα και την ομορφιά της παλιάς αριστοκρατικής Αθήνας, συνέρρευσε μαζικά σήμερα Δευτέρα 19-7-21 το απόγευμα, σε μια μεγαλειώδη αληθινά εκκλησιαστική λειτουργία, όλη η Αθήνα, για να εορτάσει πανηγυρικά και να τιμήσει την σεπτή μνήμη του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη. Προστάτη εν άλλοις των αρτοποιών και των γουναράδων, που κατήγετο από την φυλή του Ααρών. Της έξοχης θείας φυσιογνωμίας της Ορθοδοξίας μας, που με ξεχωριστή ζέση και αυταπάρνηση διατράνωσε την πίστη του στον Θεό. Υπέστη ανελέητα κυνηγητά ο ιερός Ηλίας από τον τότε βασιλιά Αχαάβ και την μοχθηρή γυναίκα του Ιεζάβελ στην Σιδωνία, καθώς εξεδίωκε τις ειδωλολατρικές θεότητες, αλλά δεν κάμφθηκε ποτέ το χριστιανικό φρόνημά του. Ακόμα και όταν αναγκάστηκε να κρυφτεί σε μια σπηλιά πέρα από τον Ιορδάνη, τρεφόμενος με ολίγο φαγητό που του έφερνε κάθε πρωί ένας κόρακας και ολιγότερο ακόμη νερό. Για να τιμωρήσει την αθεΐα του βασιλιά Αχαάβ, ο Προφήτης Ηλίας προσευχόμενος, είχε προξενήσει ανομβρία για τρεισήμισι χρόνια στην περιοχή του και έτσι κρύφτηκε στην σπηλιά, ώστε να αποφύγει την μήνιν του βασιλιά. Αλλά ξεχωριστός και ευλογημένος ήταν ακόμα ο ιερός Ηλίας και από τον Ιησού. Διότι όταν έλαβε χώρα  η μεταμόρφωση του Κυρίου, οι μαθητές του είδαν στο βουνό τους προφήτες Ηλία και Μωυσή, να συνομιλούν με τον Κύριο. Στην συνείδηση άλλωστε πολλών χριστιανών της εποχής είχε ταυτιστεί ο Προφήτης Ηλίας με τον Ιησού, βλέποντας τα θαύματά του και ακούγοντας την διδασκαλία του. Θα ρωτήσει ο Ιησούς : «Τίνα με λέγουσιν οἱ άνθρωποι είναι;». Και οι μαθητές του θα απαντήσουν «Ιωάννην τὸν βαφτιστήν, άλλοι δὲ  Ηλίαν....» !


Στο αρχοντικό Παγκράτι και στην ομώνυμη λαμπροστόλιστη εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που ανέδυε την γλυκιά κατάνυξη της Ορθοδοξίας και κατήυγαζε την πορφύρα της βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, έσπευσαν σωρηδόν, τόσον οι Αθηναίοι του ιστορικού 2-ου Διαμερίσματος, όσο και πλήθος Αθηναίων από τα άλλα διαμερίσματα της πόλης, για να τιμήσουν την έξοχη ηθικά μνήμη του κορυφαίου Προφήτη της Ορθοδοξίας μας και να αντλήσουν ψυχικές δυνάμεις, από την θεία χάρη του. Και φάνταζε σε αυτό το κατανυκτικό λιόγερμα του Ιουλίου, η πανέμορφη εκκλησία της οδού Αρύββου, σαν ένα πελώριο ξωκλήσι, που θαρρείς ανέδυε από την μεγάλη πύλη του, ο Προφήτης

Ηλίας. Με έκδηλη την φροντίδα και την αγάπη στον καθαρισμό και στολισμό του ναού, από τον αρχιερέα της εκκλησίας αρχιμανδρίτη κ-ο Νεόφυτο Δοντά. Της πανηγυρικής λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός Μητροπολίτης Κρήνης κ.κ. Κύριλλος. Με το πέρας της λειτουργίας επακολούθησε περιμετρικά του ναού, περιφορά της ιεράς εικόνας του Αγίου Ηλία, μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του εσπερινού. Που καταδείκνυε τα άπειρα κοιτάσματα της ευσέβειας του ελληνικού λαού, ο οποίος μέσα στα γλυκά νάματα της βρυσομάνας πηγής της ορθοδοξίας, σφυρηλατεί την ψυχική του ενότητα.


Με την επάνοδο στον ναό κατά την απόλυση, τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ.κ. Κύριλλος και αφού διεμήνυσε το χαρμόσυνο μήνυμα για την εορτή, του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, αναφέρθηκε στο ευγενές ορθόδοξο σήμα που εξέπεμψε ο ιερός Ηλίας, και κραταίωσε με τον λιτό και αυστηρά χριστιανικό βίο του. Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο ευλαβής αρχιερέας του ναού, Αρχιμανδρίτης κ.κ. Δοντάς και αφού ευχαρίστη-σε ευγενικά τους ευλαβείς πιστούς που προσήλθαν με θέρμη καρδιάς στις πανηγυρικές εκδηλώσεις, τους εθελοντές, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου και το ενοριακό συμβούλιο, που πάσχισαν για τη αρτιότητα του ναού και της πανηγύρεως,  ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους Χρόνια Πολλά και ο Προφήτης Ηλίας, να ευλογεί και να χαριτώνει τα βήματά τους.

Χρόνια Πολλά αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι και ο Ιερός Ηλίας, να σας χαρίζει υγεία και να στεφανώνει με ηθικές επιτυχίες, κάθε σας εγχείρημα στην ζωή. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2021 | 11:58 pm


Ραδιοφωνικές - τηλεοπτικές περιηγήσεις, με το Πάνο Ν. Αβραμόπουλο ! Πάνος Ν. Αβραμόπουλος You Tube

 Ραδιοφωνικές - τηλεοπτικές περιηγήσεις, με το Πάνο Ν. Αβραμόπουλο !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος You Tube

Φίλες και φίλοι,


Σας προσκαλούμε στο κανάλι μας στο You Tube, για να παρακολουθήσετε, τις ραδιοφωνι-κές μας εκπομπές στην «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ», όπου και επιχειρήσαμε μαζί σας, ένα μακρύ οδοιπορικό, στους κορυφαίους της ελληνικής γραμματολογίας, σε περίσεπτες προσωπικό-τητες της Ορθοδοξίας, ενώ εστιάσαμε και στα μείζονα ιστορικά μας ορόσημα.

Παρουσιάσαμε έτσι τους οιστρηλατημένους συγγραφείς της πολύπαθης και υπερπαραγω-γικής συνάμα γενιάς του ’30 : 
Ηλία Βενέζη, Μίτια Καραγάτση, Γιώργο Θεοτοκά, Άγγελο Τερζάκη, Στρατή Μυριβήλη, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο, Θανάση Πετσάλη – Διομήδη, Φώτη Κόντογλου, αλλά και τους έξοχους διηγηματογράφους μας : Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Γρηγόριο Ξενόπουλο, Γεώργιο Βιζυηνό, Μενέλαο Λουντέμη και Πηνελόπη Δέλτα.


Αναφερθήκαμε σε κορυφαίες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας, συνομιλώντας για την συμβολή τους στην διαμόρφωση του Ορθόδοξου ήθους, με τους ευλαβείς μας ιεράρχες, Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, για τους Τρεις Ιεράρχες, Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, για τον Μέγα Αθανάσιο, Πρωτοσύγκελο Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ.κ. Βαρνάβα, για  την Αγία Φιλοθέη, Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου κ.κ. Δωρόθεο, για την Μαντώ Μαυρογένους και Μητροπολίτη, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμο-να, για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Εστιάσαμε ακόμα στα μείζονα ιστορικά μας ορόσημα, που σμίλευσαν την ηθική ταυτότητα του ελληνισμού όπως :  Εθνική παλιγγενεσία του 1821, Εποποιία του ΄40, Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, Άλωση της Πόλης, Απελευθέρωση των Σερρών, κ.α.

Τέλος παρουσιάζουμε στο κανάλι μας στο You Tube, ορισμένες τηλεοπτικές μας παρουσίες, που αγαπήθηκαν ένθερμα από το κοινό και διαρκώς μας ζητούσαν να τις φιλοξενήσουμε κάπου σταθερά, όπου και θα είναι πάντα προσπελάσιμες. Παραθέτουμε έτσι :

Τις τηλεοπτικές φιλοξενίες μας, στην επιτυχημένη εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», του Χρήστου Βασιλόπουλου, όπου και μιλούμε για την ιστορική ταυτότητα της Αθήνας : για το ΚΟΛΩΝΑΚΙ, το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΗΝ ΧΟΛΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, αλλά και τις παλιές ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ στην πόλη.

Τις επίσης, αγαπημένες ραδιοφωνικές φιλοξενίες μας στον σταθμό του «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 fm», όπου και μιλούμε : Στους Χρήστο Φερεντίνο και Αθηναΐδα Νέγκα : για την Παλιγγενεσία του 1821 και την Εποποιία του 1940, και στον Ανδρέα Μαζαράκη : για την «Απελευθέρωση των Σερρών» και την «Πτώση της Βασιλεύουσας».

Σας ευχόμαστε καλές ακροάσεις και σας ευχαριστούμε από καρδιάς, για την αδιάπτωτη αγάπη και ηθική σας στήριξη, στην ραδιοφωνική – πολιτισμική μας παρουσία !

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 17-7-2021

Δημοσιεύθηκε στις 17 July 2021 | 5:24 pm


Η παρουσίαση του πορτρέτου του κορυφαίου μας συγγραφέα ΤΑΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, στο κανάλι μας στο youtube

 Η παρουσίαση του πορτρέτου του κορυφαίου μας συγγραφέα ΤΑΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ,

στο κανάλι μας στο youtubeΠάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 14-7-2021

Δημοσιεύθηκε στις 14 July 2021 | 12:42 am


Η ραδιοφωνική μας εκπομπή για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, στο κανάλι μας στο youtube !

 Η ραδιοφωνική μας εκπομπή για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, στο κανάλι μας στο youtube !

 https://www.youtube.com/watch?v=YjlpiEhKilY&t=2037s

 

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 10-7-2021

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2021 | 7:26 pm


Κεντρικό μας άρθρο για τον παμμέγιστο Ελευθέριο Βενιζέλο, στην ψηφιακή εφημερίδα «Real» !

 Κεντρικό μας άρθρο για τον παμμέγιστο Ελευθέριο Βενιζέλο, στην ψηφιακή εφημερίδα «Real» !


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 10-7-2021

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2021 | 10:54 am


Ευλάβεια και ηθική ανάταση για την εορτή των Αγίων Αναργύρων, στους Αγίους Αναργύρους «Βρεφοκομείου»

  Ευλάβεια και ηθική ανάταση για την εορτή των Αγίων Αναργύρων,

στους Αγίους Αναργύρους «Βρεφοκομείου»

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

«Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν,
 δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν»


Με ηθική λαμπρότητα, χάρη, αλλά και την άφατη κατάνυξη του χριστεπώνυμου πλήθους που έσπευσε κατά συρροήν για να τιμήσει τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό, εορτάστηκε σήμερα Τετάρτη 30-6-21, η ιερή μνήμη των ιατρών της Ορθοδοξίας μας, Αγίων Αναργύρων. Στο ταπεινό αλλά και φορτωμένο με βαρυσήμαντες ιστορικές μνήμες εκκλησά-κι τους στην Πλατεία Κουμουνδούρου, του ιστορικά αποκαλούμενου «Άγιοι Ανάργυροι του Βρεφοκομείου», συνέρρευσε πλήθος από τους κατοίκους ιδίως του κέντρου της Αθήνας, για να εορτάσουν την μνήμη των Αγίων μαρτύρων μας Κοσμά και Δαμιανού. Το εκκλησάκι επιμελημένο με την αγάπη και την ηθική φροντίδα των ενοριτών, αλλά και των κυριών του Βρεφοκομείου, έλαμπε μέσα στο γλυκό σούρουπο του Ιουνίου, σαν χρυσό στολίδι και δρόσιζε τις καρδιές των ενοριτών, ενώ ο αμφιτρύωνας του ναού πατέρας Ιγνάτιος διάστι-κτος από αγάπη και ηθική φιλότητα προς τους ενορίτες, συγκίνησε με τους καλούς του λόγους του, όλους τους παρισταμένους στην εορτή.


Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Αρχιμανδρίτης  Πατέρας Ιγνάτιος και άλλοι  ευλαβείς ιερείς, που είχαν έλθει για να τιμήσουν την εορτή. Με το πέρας του εσπερι-νού, ο Πατέρας Ιγνάτιος, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, έβγαλε έναν ζεστό λόγο, για την αδήριτη ανάγκη όλοι οι πολίτες να περιφρουρήσουμε την πίστη μας ως κόρην οφθαλμού, να αναβαπτισθούμε ηθικά μέσα στα ιερά νάματα της Ορθοδοξίας, να κάνουμε κάθε δυνατή θυσία και υπέρβαση από το μετερίζι του ο καθένας, για να στηρίξουμε την ανασυγκρότηση της ελληνικής πατρίδας και προπαντός να στηρίξουμε όσο μπορεί ο καθένας μέσα από τις δυνάμεις του, τους κοινωνικά ασθενεστέρους. Ενώ διαβίβασε επίσης την αγάπη, τις ευχές και τις ευλογίες του σεπτού αρχιεπισκόπου μας κ-ου Ιερωνύμου. 


Οι Άγιοι Ανάργυροι- αδέλφια – Κοσμάς και Δαμιανός υπήρξαν στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρίνου, σπουδαίοι ιατροί, που πρόσφεραν τις ιατρικές υπηρεσίες τους δωρεάν σε όλο τον κόσμο της αυτοκρατορίας, που είχε ανάγκη της υπηρεσίες τους. Η φήμη τους, όμως και η αγάπη με την οποία τους περιέβαλλε ο κόσμο, θορύβησε τον αυτοκράτο-ρα Καρίνο, δοθέντος ότι ψευδώς του είχαν πεί εν είδει διαβολής, ότι τις θεραπείες τις κάνουν με μαγικές τέχνες. Οι σεπτοί Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός για να μην φέρουν σε δύσκολη θέση άλλους χριστιανούς, παρουσιάστηκαν στον αυτοκράτορα για  να ακούσουν τις καταγγελίες και με

παρέμβαση της θείας δυνάμεως, το πρόσωπο του Καρίνου ανεστρά-φη και γύρισε πίσω στην πλάτη του. Ο αυτοκράτορας έντρομος ζήτησε την βοήθειά τους και οι θαυματουργοί Άγιοι Ανάργυροι τον ίασαν αμέσως. Του ζήτησαν όμως να ασπαστεί τον Χριστιανισμό, κάτι που  Καρίνος απεδέχθη αμέσως. Έκτοτε η φήμη τους εξακτινώθηκε σε όλη την αυτοκρατορία και έγινε συνώνυμο της ηθικής ευποιίας και της καλοσύνης. Όμως φθονώντας τους παράφορα, ο δάσκαλος που τους είχε διδάξει την ιατρική, τους κάλεσε να πάνε σε ένα βουνό για να μαζέψουν χρήσιμα για τις ασθένειες βότανα και εκεί με ύπουλο τρόπο τους χτύπησε με πέτρες και τους θανάτωσε. Παραδίδοντας την ψυχή και το αγνό ηθικά πνεύμα τους οι σεπτές αυτές φυσιογνωμίες της Ορθόδοξης πίστης μας, είχαν διδάξει τον Χριστιανισμό στην αυτοκρατορία και είχαν συνδράμει ζωτικά στην διάδοσή του. Η Ορθοδοξία μας, τιμά τους μάρτυρες Κοσμά και Δαμιανό κάθε χρόνο στις 1 Ιουλίου και στις 1 Νοεμβρίου.

Θερμά συγχαρητήρια και ηθικές ευχαριστίες, σε όλους τους συντελεστές για τον πανηγυρι-κό εσπερινό και την ιερά πανήγυρη, που τόσο ηθικά μας ανέτεινε. Με γεμάτες τις καρδιές και κατάφορτη από ηθική αγαλλίαση την ψυχή, από την εορτή της μνήμης των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, χαιρετήσαμε τον σεβάσμιο πατέρα Ιγνάτιο και ευχηθήκαμε σε όλους Χρόνια Πολλά και του Χρόνου με υγεία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr


Δημοσιεύθηκε στις 30 June 2021 | 11:16 pm


ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗ, ΤΡΙΤΗ 29/6/2021 ΚΑΙ ΩΡΑ : 7:00 Μ.Μ., ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑΣ», ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΜΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΙΖΥΗΝΟ

  Αθήνα, 29-6-21


Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλησπέρα και καλή δύναμη !


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην σημερινή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 29/6/2021 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε για τον κορυφαίο συγγραφέα της αθηναϊκής σχολής, Γεώργιο Βιζυηνό.

Για τον οιστρηλατημένο συγγραφέα της ελληνικής γραμματολογίας, που με την καινοτόμα αισθητική του τεχνοτροπία, την απήλλαξε από τους κόμητες και τους βαρώνους, που κυριαρχούσαν στην ελληνική λογοτεχνία του 19-ου αιώνα, ως δάνεια από τις επιφυλλίδες των γαλλικών εφημερίδων και την ζωογόνησε με την πρωτοπόρο στροφή του στην ψυχογραφία.


Για τον πολύγλωσσο και πλατιά κατηρτισμένο φιλόσοφο, που σφράγισε με την πολυεδρική πνευματική παρουσία του, την ελληνική διανόηση την προηγούμενη εκατονταετία.

Ακόμα για τον απαράμιλλο δημιουργό, του έξοχου διηγήματος «Το αμάρτημα της μητρός  μου» και του «Ποιος ήτο ο φονεύς του αδελφού μου», που δρόσισαν την ελληνική λογοτεχνία, με την πρωτοπόρα ψυχογραφική του προσέγγιση.

Τέλος για τον τραγικό δημιουργό, που πέθανε εγκαταλελειμμένος στο «Δρομοκαίτειο» Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, από παράνοια.

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη  29/6/2021 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», για τον κορυφαίο μας έλληνα συγγραφέα, ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΙΖΥΗΝΟ.

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 29-6-2021

Δημοσιεύθηκε στις 29 June 2021 | 11:06 pm


Ηθικός αίνος για τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, στον ομώνυμο ναό του Αγίου Παύλου Αθηνών !

   Ηθικός αίνος για τον Απόστολο των Εθνών Παύλο,

στον ομώνυμο ναό του Αγίου Παύλου Αθηνών !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Μέσα σε κλίμα ηθικής έξαρσης και με την καθολική συμμετοχή του λαού του κέντρου των Αθηνών και πλήθους άλλων πιστών από τα Διαμερίσματα της Αθήνας, εορτάστηκε σήμερα Δευτέρα 28-6-21,  πανηγυρικά και με ξεχωριστή λαμπρότητα, ο εόρτιος εσπερινός, για την ιερή μνήμη του Αποστόλου των Εθών Παύλου, στον ομώνυμο ναό της λαοφιλούς περιοχής του Αγίου Παύλου, στο κέντρο των Αθηνών. Του οιστρηλατημένου δασκάλου του ευαγγελίου, που από απηνής διώκτης του χριστιανισμού, μετηλλάχθη με την παρέμβαση του Ιησού, σε διαπρύσιο κήρυκα της αγάπης του. «Σαούλ, Σαούλ, τι με διώκεις» ! Με έκδηλη την ηθική φροντίδα και

μέριμνα του αρχιερατικού υπευθύνου του ναού, σεπτού πατέρα Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου Ορφανουδάκη, των άλλων εφημερίων της εκκλησίας, της ενοριακής επιτροπής, αλλά και των εθελοντών, έλαμπε ο περικαλλής ναός της οδού Ψαρρών, σημαιοστολισμένος μέσα στην βυζαντινή πορφύρα και προσέφερε στο χριστεπώνυμο πλήθος, μοναδική ηθική ανάταση. Και την κατανυκτική ατμόσφαιρα διαδέχονταν η βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και το πνευματικό φέγγος και θάμπος του Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Του εξαίρετου Ταρσέως, που δίδαξε στην οικουμένη τον λόγο του ιερού ευαγγελίου και μεταλαμπάδευσε με άφατη προσήλωση σε όλο τον κόσμο της εποχής του, την αγάπη του Χριστού, για να παραδώσει την έξοχη χριστιανική καρδιά το στον φονικό Νέρωνα.


Του εόρτιου εσπερινού χοροστάτησε  ο σεπτός Επίσκοπος Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γιαβριήλ, συνεπικουρούμενος από τον ευσεβή Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Βαρνάβα,  τον σεβαστό Αρχιμανδρίτη κ.κ. Φιλόθεο Ορφανουδάκη, με την αρωγή ακόμα των εφημερίων του ναού και πολλών ακόμα ιερέων που προσήλθαν ευλαβικά, για να τιμήσουν την σεπτή μνήμη του Αποστόλου Παύλου. Με το πέρας του εσπερινού ο σεπτός επίσκοπος κ.κ. Γαβριήλ, αφού διαβίβασε το ευγενές μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου, για την επιβαλλόμενη αναβάπτιση των πιστών, μέσα στις έξοχες ορθόδοξες διδαχές του Αποστόλου των Εθνών

Παύλου, απηύθυνε έναν πολύ μεστό και εμπνευσμένο θεολογικά λόγο, αναφερόμενος στην έξοχη ηθική και πνευματική συμβολή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, στην ορθοδοξία. Διακήρυξε ακόμα την ηθική υπεροχή του κορυφαίου της ορθοδοξίας μας και την μοναδική ευκαιρία που μας δίνει η εορτή της μνήμης του, να προσεγγίσουμε ακόμα πιο κοντά του λόγο του κυρίου και να ενωτιστούμε το πανανθρώπινο μήνυμα της αγάπης του Χριστού μας. 

Και ανέδυε αυτός ο μυσταγωγικός εσπερινός, μια ανεκλάλητη ηθική δύναμη και ψυχική έξαρση, αναδεικνύοντας για μιαν ακόμα φορά την βρυσομάνα πηγή της Ορθοδοξίας, ως τον διαχρονικό εγγυητή της ηθικής ενότητας του ελληνισμού. Επίκαιρος παρά ποτέ εδώ ο οικουμενικός μας ποιητή Οδυσσέας Ελύτης «Στις εκκλησιές, ο ελληνικός λαός αναγεννιέ-ται ψυχικά και βρίσκει την ηθική ενότητά του» και «Όποιος δεν μπορεί να αντλήσει δύναμη από αυτές ,του λείπει το εσωτερικό βάρος» !

Χρόνια Πολλά αγαπημένες μου φίλες και φίλοι και η ευλογία και οι ιερές διδαχές του Αποστόλου των Εθνών, να κατευοδώνουν εσάς και τις  σεβαστές οικογένειές σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 June 2021 | 11:57 pm


Κεντρικό μας άρθρο, για τον εθνικό μας ευεργέτη Γεώργιο Σίνα, στην ψηφιακή εφημερίδα Real !

 Κεντρικό μας άρθρο, για τον εθνικό μας ευεργέτη Γεώργιο Σίνα, στην ψηφιακή εφημερίδα Real !

 

https://www.real.gr/koinonia/arthro/panos_n_abramopoulos_o_empneusmenos_mas_ethnikos_euergetis_georgios_sinas-748561/

 *Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2021 | 9:07 am


Ο μεγαλουργός μας εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Παπάφης

  Ο μεγαλουργός μας εθνικός ευεργέτης

Ιωάννης Παπάφης

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Γεννημένος μέσα στα πολιτισμικά και κοινωνικά νάματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και με τις επιδράσεις μιας κοινωνικά και οικονομικά προηγμένης οικογένειας, ξεκίνησε την μακρά πορεία του στο επιχειρείν  ο Ιωάννης Παπάφης, για να εξελιχθεί σε έναν διαπρεπή οικονομικά παράγοντα πανευρωπαϊκού κύρους και με υψηλή πατριωτική ευαισθησία, να κληροδοτήσει στην Ελλάδα, πελώριες δωρεές για κοινωνικούς και εθνικούς σκοπούς. Πραγματοποίησε δωρεές και έργα κοινωνικής ευποιίας στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα - και την δεύτερη πατρίδα του την Μάλτα – που ανακούφισαν δραστικά τους κοινωνικά αδυνάτους και άλλαξαν δραματικά επι τα βελτίω τον χάρτη του αρτιγέννητου μεταπελευθερωτικού από τους Τούρκους, κοινωνικού μας κράτους. Ενώ μείζονα υπήρξε πρωθύστερα και η συμβολή του Ιωάννη Παπάφη και στην στήριξη του αγώνα, βοηθώντας οικονομικά τους Φιλικούς, αλλά και τον Ιωάννη Καποδίστρια, στην ανορθωτική του προσπάθεια. 

Ο Ιωάννης Παπάφης είδε το φως της ζωής στην Θεσσαλονίκη το 1792, σε ένα περιβάλλον κοινωνικής ευκρασίας, με τον πατέρα του Νικόλαο Παπάφη, να αποτελεί ισχυρό έμπορο και την μητέρα του, να κατάγεται από την εύπορη οικογένεια του Δημητρίου Αναστασιάδη. Με την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του, έφυγε για την Σμύρνη, για να δουλέψει στον εμπορικό οίκο του πατέρα του. Ο θάνατος όμως του πατέρα του δυο χρόνια αργότερα το 1810, θα τον εξωθήσει στον  θείο του – αδελφό της μητέρας του – Ιωάννη Αναστάση, στην Αλεξάνδρεια. Θα αναπτύξει τις επιχειρηματικές του δεξιότητες εκεί και λίγο αργότερα, ανήσυχο πνεύμα καθώς είναι, θα φύγει για την Μάλτα, όπου θα ξεκινήσει την μακρά επιχειρηματική του πορεία. Με την ακαταπόνητη εργατικότητά του, αλλά και την εμπορική του οξύνοια γρήγορα θα χτίσει μια αλυσίδα επιτυχημένων επιχειρήσεων που θα του αποφέρει μεγάλα κέρδη. Το κύρος του και οι επιδέξιοι ελιγμοί του, θα τον καταστήσουν τροφοδότη του αγγλικού στόλου στη Μεσόγειο και σύντομα τα κέρδη του θα αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό.  Και όχι πολύ αργότερα, θα εξελιχθεί σε επιχειρηματία κολοσσό. Όμως μέσα σε αυτήν την οικονομική μεγαλουργία του σπουδαίου Βορειοελλαδίτη, πάντα προεξά-ρχει η αγάπη προς την ελληνική πατρίδα και η καθοιονδήποτε τρόπο στήριξή της. 


Αρχικά θα στηρίζει τον αγώνα της εθνεγερσίας με όπλα και πολεμοφόδια και εν συνεχεία θα βοηθά πολυεπίπεδα τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια – τον οποίο είχε γνωρίσει κατά την επίσκεψη του κυβερνήτη στη Μάλτα  το 1827-  στην ανασυγκρότηση της Ελλάδος. Από τις πρώτες του πράξεις εθνικής ευεργεσίας, η αγορά μετοχών της νεοσυσταθείσας εθνικής τράπεζας, με τέσσερις χιλιάδες ισπανικά δίστηλα. Ενώ θα συνδράμει γενναία και τον οικουμενικό πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ΄, τον οποίο είχε γνωρίσει κατά την θητεία του τελευταίου ως Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, στην ίδρυση στην νήσο Πρώτη, Γηροκομείου, για τους απομάχους κληρικούς, ήτοι «γεγηρακότων και απομάχων κληρικών». Αποστέλλει έτσι 1.000 φράγκα στον Πατριάρχη, για την ανέγερση του γηροκομείου. Την ίδια χρονική περίοδο προσφέρει γενναία ποσά για το αρτιγέννητο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάτι για το οποίο θα του απονεμηθεί το «Μετάλλιο Εθνικής Ευγνωμοσύνης», ενώ επιχορηγεί και με 8.000 χρυσές λίρες το Πολυτεχνείο Αθηνών. 

Όμως πρωτεραία ευεργετική επιλογή του, αποτελεί η αγαπημένη του Θεσσαλονίκη και ξεκινά και προς αυτήν την μακρά αλυσίδα της κοινωφελούς του προσφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο κληροδοτεί για νοσοκομεία και ευαγή ιδρύματα της Θεσσαλονίκης 12.000 φράγκα από το εισόδημά του, ενώ εκφράζοντας την  άπειρη ευεργεσία του για την νύφη του Βορρά, κατέλειπε πεθαίνοντας όλη την περιουσία του, για την δημιουργία πρότυπου ορφανοτρο-φείου της εποχής, που θα έφερε το όνομα της δεύτερης πατρίδας του της Μάλτας, ήτοι : «Ο Μελιτεύς» ! 

Τα έργα κοινωνικής του ευποιίας θα συνεχίζονται αδιάκοπα και στην Αθήνα και τον Πειραιά και όπου αλλού η ευαίσθητη καρδιά του αφουγκράζονταν τον ανθρώπινο πόνο. Τέτοιας ποιότητας και ηθικής μεγαθυμίας, υπήρξε ο υψηλόφρων άνθρωπος, Ιωάννης Παπάφης. Προς αυτή την κατεύθυνση έτσι, πρόσφερε 10.000 λίρες Αγγλίας για το ορφανοτροφείο «Χατζηκώστα» στην Αθήνα, ενώ ανώνυμα αυτήν την φορά, είχε αποστείλει και 15.000 χρυσά γαλλικά φράγκα, για το ορφανοτροφείο Ελένης Τζάνη, στον Πειραιά. Δεν απολησμόνησε ωστόσο με την ίδια αγάπη και τα φτωχά παιδιά και τους αδυνάμους της Μάλτας ο Ιωάννης Παπάφης, η οποία τόσα πολλά του είχε προσφέρει για να επιτύχει την οικονομική του μεγαλουργία. Διέθεσε έτσι τα εισοδήματα που προέρχονταν από τα ακίνητά του στην Μάλτα, για την αρωγή των φτωχών άγαμων αρρένων 18 έως 24 ετών, που θα αναζητούσαν τη τύχη τους, πέρα από την γενέτειρά τους. 

Αλλά αξίζει να σημειώσουμε εμφατικά την επιμέλεια που είχε δείξει ο μεγάλος αυτός έλληνας και εθνικός μας ευεργέτης, σχετικά με την κοινωνική υποστήριξη της Θεσσαλονί-κης. Με την πρώτη διαθήκη του, γιατί θα επακολουθούσε και μια δεύτερη, κατέλειπε στα σχολεία και στο νοσοκομείο της «Ορθοδόξου ελληνικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης», ετήσιο εισόδημα 12.000 φράγκων και όριζε μάλιστα στους εκτελεστές της διαθήκης του, να εγγράψουν το εισόδημα αυτό – για λόγους ασφαλείας – σε γαλλικά χρεόγραφα ! Στην δεύτερη διαθήκη του όμως όριζε και την επιθυμία ιδρύσεως ασύλου, που θα έφερε το όνομα «Γηροκομείο Μελίτη» και στο οποίο θα φιλοξενούνταν δωρεάν, φτωχοί γέροντες και των δυο φύλλων, ανίκανοι για εργασία, που ανήκαν στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της πόλης. Και για την ίδρυση του εν λόγω γηροκομείου, κληροδοτούσε τα τοκομερίδια εισοδή-ματος 4.000 φράγκων, που είχε εγγράψει σε γαλλικά χρεόγραφα, πέραν των προηγούμενων 12.000 φράγκων, που προορίζονταν για το ορφανοτροφείο. Ένα βήμα πιο πέρα πάντα με άφατη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, έδινε εντολή στους εκτελεστές της διαθήκης του, ότι θα απέμενε από την εκκαθάριση της περιουσίας του με τον θάνατό του, θα χρησιμοποιούνταν και πάλι για περαιτέρω εγγραφή σε γαλλικά χρεόγραφα, των οποίων τα κέρδη θα αποδίδο-νταν και πάλι για τα ευαγή ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Μια αδιάκοπη δηλαδή αλυσίδα αγάπης και κοινωνικής προσφοράς, προς την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη. Εν τέλει και αφού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επικοινωνίες, με το Προεδρείο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Θεσσαλονίκης και τον τότε Μητροπολίτη της Καλλίνικο, ο Παπάφης, εξουσιοδότησε τους γενικούς κληρονόμους του, τα προοριζόμενα εισοδήματά του, για την ανέγερση γηροκομείου στην Θεσσαλονίκη, να διατεθούν και αυτά για την «κατάρτισιν ορφανοτροφείου διαρκούς». Και έτσι ανηγέρθη το γνωστό μας «Παπάφειο Ορφανοτροφείο», που πρόσφερε σπουδαίες κοινωνικές υπηρεσίες στην Βόρειο Ελλάδα.

Ο Ιωάννης Παπάφης, δεν είχε αποκτήσει οικογένεια και παιδιά. Τον συντριπτικό χρόνο της ζωής του, τον πέρασε στην αγαπημένη του Μάλτα, στην οποία και διέπρεψε. Στη δύση της ζωής του, διέμενε στο Ραμπάτ. Στις 16 Φεβρουαρίου του 1886, πλήρης δόξης και ημερών, σε ηλικία 94 ετών και αφού είχε διανύσει μια εκτυφλωτική πορεία στην ζωή του, δρέποντας πέρα από την οικονομική του επιφάνεια, πολλές και πολυποίκιλες ηθικές αριστείες,  ο υψιπετής Έλληνας και μεγάλος εθνικός ευεργέτης, έκλεισε για πάντα τα μάτια από την ζωή. Για να αφήσει παντοτινά στο πέρασμα του πανδαμάτορα χρόνου, τις εξέχουσες ηθικές υπηρεσίες του προς την ελληνική πατρίδα, που θα διατηρούν άσβεστη την ενάρετη προσωπικότητά του. 

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2021 | 11:55 am


Ραδιοφωνική εκπομπή μας για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας», Τρίτη 15/6/2021 και ώρα : 7:00 μ.μ.

  Ραδιοφωνική εκπομπή μας για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας», Τρίτη 15/6/2021 και ώρα : 7:00 μ.μ.

 

Αθήνα, 15-6-21

 

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

 

Καλημέρα και καλή δύναμη !

 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην σημερινή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 15/6/2021 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε για τον κορυφαίο συγγραφέα της νέα αθηναϊκής σχολής, Γρηγόριο Ξενόπουλο.

 

Για τον εμπνευσμένο συγγραφέα της ελληνικής γραμματολογίας, που αποτέλεσε τον εισηγητή του αστικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα.
Τον έξοχο μυθιστοριογράφο και θεατρικό μας συγγραφέα, που με το αισθαντικό ιδίωμα της Ζακύνθου και την οξυδερκή του ματιά στο αστικό αθηναϊκό τοπίο, ανακαίνισε τα ελληνικά γράμματα.

 


Τον ανυπέρβλητο «θείο Φαίδωνα» της «Διάπλασις των Παίδων», που για πενήντα χρόνια, διάπλασε ηθικά και πνευματικά τους ελληνοπαίδες, διανοίγοντας νέους πνευματικούς ορίζοντες στη ζωή τους.

 

Τον απαράμιλλό συγγραφέα, που με τον «Ποπολάρο», τους «Μυστικούς Αρραβώνες», τους «Πλούσιους και φτωχούς», την «Λάουρα», την «Τερέζα Βάμα Δακόστα» και τους «Φοιτητές», μας χάρισε μοναδικές αισθητικές στιγμές και γονιμοποίησε το απέραντο έδαφος της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

 

 

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη  15/6/2021 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», για τον κορυφαίο μας έλληνα συγγραφέα, ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟ.

 

Με πολλήν αγάπη

 

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 15-6-2021

Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2021 | 11:33 am


Αποχαιρετισμός στον Θάνο Τάτση

   Αποχαιρετισμός στον

  Θάνο Τάτση


Κεραυνό εν Αιθρία  αποτέλεσε την προηγούμενη Δευτέρα  η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του αγαπημένου μας φίλου και Διοικητή της Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών Θα-νου Τάτση. Γεγονός που έμπρακτα αποδεικνύει την τραγικότητα της ανθρώπινης μοίρας,  αφού ο αξέχαστος Θάνος  με την εκχυλίζουσα  ηθική δύναμη και ζωτικότητα του,  ήταν συνυφασμένος με τη δράση και τη ζωή.  Αλλά αυτά είναι τα παιχνίδια της ζωής,  που σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις τη ματαιότητα και την κενοδοξία των ασήμαντων πραγμάτων στην κοινωνική μας καθημερινότητα.  Άλλά δυστυχώς είναι τα σημαντικά και τα μεγάλα.  Ο αλησμόνητος Θάνος Τάτσης, γεννήθηκε πριν 47 χρόνια στα Ιωάννινα.  Και ήρθε στην Αθήνα όπως πολλά νέα παιδιά τότε της βρυσομάνας ελληνικής επαρχίας, για να διεκδικήσει στο μέλλον του και να χτίσει ένα καλύτερο αύριο.  Τελείωσε νομικά, ενώ έκανε και μεταπτυχια-κά στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο,  για να σφυρηλατήσει το ακαδημαϊκό υπόβαθρο.  Εντά-χθηκε στις τάξεις του δήμου Αθηναίων στο χώρο της Δημοτικής Αστυνομίας και πολύ σύντο-μα με την ακαταπόνητη εργατικότητα του, το άτεγκτο ήθος του και τους οραματκούς στόχους του,  κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση των ανθρώπων του Δήμου Αθηναίων και ανελίχθηκε στη θέση του Διοικητή της Δημοτικής Αστυνομίας. Από τη νευραλγική θέση  του Διοικητή στη Δημοτική Αστυνομία Αθηνών,  παρήγε ένα πολύμερές και ωφέλιμο έργο και θα έθεσε θεσμικές βάσεις,  για να χαράξει η Δημοτική Αστυνομία ένα νέο πλαίσιο επιχειρη-σιακή επιχειρησιακής  και κοινωνικής δράσης.  Ένα πλαίσιο που ακολούθησε το γοργό κοινωνικό βηματισμό και έθετε πάνω από όλα,  ως πρώτιστη αξία της Δημοτικής Αστυνομί-ας,  την υπηρεσία προς άνθρωπο. Σύμφυτη με τη στιβαρή εξάλλου παρουσία του Θάνου στο πηδάλιο της Δημοτικής Αστυνομίας,  ήταν η εμπέδωση στους Αθηναίους πολίτες, μιας νέας κουλτούρας σεβασμό των ατόμων με αναπηρία.  Πρωτοστάτησε έτσι στην τοποθέτη-ση  των τροχιοσφικτήρων,  δηλαδή δαγκάνων,  στην μπροστινή ρόδα αυτοκινήτων,  που παρεμπόδιζαν εισόδους και ράμπες σε πλατείες και δρόμους,  για άτομα με αναπηρία. Δείχνοντας το δρόμο για τη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης σεβασμού των ατόμων με αναπηρία και άλλες κινητικές αδυναμίες.  Ως άνθρωπος ο Θανάσης υπήρξε ζεστός, ευγενής και γλυκός,  την ίδια ώρα που καμάρωνε κανείς τη λεβεντιά και τη δωρικότητα του,  θυμίζο-ντας το σφρίγος και τη στιβαρότητα των ανθρώπων της λεβεντομάνας και προμαχούσας Ηπείρου.  


Αυστηρός και πειθαρχημένος εκεί που το επέβαλε η θεσμική τάξη,  αλλά και ευγενής και ζεστός και ανθρώπινος,  με τον κοινωνικό του περίγυρο, ίδιως με τους αδύνα-μους ανθρώπους,  πού προσεύφευγαν στη βοήθεια του. Έτσι είχε βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο στην Αθήνα,  όπου οι δυνάμεις και το κύρος του το επέτρεπαν,  αλλά την ίδια ώρα διατηρούσε σε υψηλό βαθμό, τη θεσμική ακεραιότητά του,  όταν οι περιστάσεις το απαι-τούσαν.  Θυμάμαι κάποτε τι σθεναρή αντίσταση αντέτασσε,  απέναντι στις πιέσεις πολιτι-κού παράγοντα, για να του σβήσει κλήση και να του παραδώσει τις πινακίδες αυτοκινή-του, που είχε παραβιάσει μπάρα αναπήρων ! «Αν δεν σεβόμαστε τους αναπήρους,  έχουμε ισοπεδώσει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας»,  ήταν η σθεναρή απάντηση του Θάνου. Την ίδια ώρα όμως είχε σβήσει αναρίθμητες κλήσεις,  σε μεροκαματιάρηδες ανθρώ-πους της Αθήνας,  είτε και σε ντελιβεράδες,  που στο πικρό τους μεροκάματο,  παραβίαζαν τον κώδικα της Δημοτικής Αστυνομίας.  Αυτός ήταν ο Θάνος, στιβαρός σαν ατσάλι, αλλά και γλυκύς σαν μέλι, όπως η κοινωνική περίσταση του υπαγόρευε. Τον γνώρισα πριν 15 χρόνια μαζί με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα και έκτοτε γίναμε πολύ καλοί φίλοι.  Τον τελευ-ταίο καιρό δεν βρισκόμαστε συχνά,  αλλά  πάντα υπήρχε μεταξύ μας, η βαθιά και άθραυστη φιλία και εκτίμηση. Ένας ζεστός και ευγενής άνθρωπος,  που απολαμβανες την ηθική θαλπωρή, της αξιοπρεπούς φιλίας του.  Ο Θάνος Τάτσης,  είχε αναπτύξει ευρεία συνδικαλι-στική δράση στο Δήμο Αθηναίων.  Διετέλεσε πρόεδρος των δημοτικών αστυνομικών Αθή-νας,  και μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων Δήμου Αθηναίων. Τελευταίως είχε τοποθετηθεί αντιπρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ,  όπου και από κει άφησε αναλλοίωτο,  το στίγμα της ευπρέπειας και της δημιουργικότητας του. Ο αξέχαστος Θάνος είχε παντρευτεί πριν 4 χρόνια και μοίρα τραγική,  η ευπρεπέστατη  σύζυγος του,  κυοφορεί το παιδί της. Αλλά είμαστε  βέβαιοι,  ότι αφότου έρθει στη ζωή,  θα το διαπαιδαγωγήσει με τις κλασικές αξίες της ελληνικής αρετής και θα το παραδώσει στην κοινωνία ένα ακέραιο άνθρωπο.  Δεν «ήνθισεν ματαίως», έτσι  ο αξέχαστος Θάνος στη ζωή,  αφού αφήνει πίσω, την ηθική του προέκταση.  Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Θάνο. Η ευγενική φυσιογνωμία και το χαμόγελό σου, θα μείνουν ανεξίτηλα για πάντα.Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 6-6-2021


Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2021 | 10:23 pm


Πύργος - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Πύργος