Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ηλείας   >   Πύργος    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τι λένε οι αποδόσεις του stoiximan για τον Δήμο Πύργου - Σίγουρος ο δεύτερος γύρος

 


Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί το ποιος θα είναι νέος Δήμαρχος Πύργου σύμφωνα με τις αποδόσεις του stoiximan.

Φαβορί θεωρείται ο νυν Δήμαρχος Πύργου (απόδοση 1,70) αλλά όλα θα κριθούν από το ποιος θα πάει στον δεύτερο γύρο μαζί του.

Εκεί οι επιλογές θα είναι και πολιτικές.

Την έκπληξη κάνει ο Σπύρος Λιατσής (απόδοση 4)  ο οποίος αν και ξεκίνησε αργά φαίνεται πως φλερτάρει με τη δεύτερη θέση καθώς απομένουν 2 εβδομάδες και είναι οριακά πίσω από τον Στάθη Κάννη (απόδοση 3) και μπροστά από τον Διονύση Μπέλτσο (απόδοση 5).

Ο υποψήφιος του ΚΚΕ κ.Αθανάσουλας έχει απόδοση 15!!



Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2023 | 1:21 pm


Αθανάσιος Κατσίμπελης : Για έναν σύγχρονο Δήμο Πύργου με τον Σπύρο Λιατσή

 


Υποψήφιος με τον Spiros Liatsis o Αθανάσιος Κατσίμπελης

Στηρίζουμε με την ψήφο μας για να Αλλάξουμε την Παιδεία στον Δήμο μας.
Ο Πύργος χρειάζεται ανθρώπους που να μπορούν να διεκδικήσουν και να προσφέρουν στην πόλη τους.

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2023 | 12:29 pm


Η Ελλάδα φλέγεται Η Ελλάδα φλέγεται !

 Η Ελλάδα φλέγεται !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Θα μπορούσε να είναι τίτλος ιστορικής ταινίας του Ντίμη Δαδήρα.  Δυστυχώς όμως είναι τραγική πραγματικότητα για τη σημερινή Ελλάδα, που έχει παραδοθεί στην πύρινη κόλαση. Ένα ατιθάσευτο μέτωπο φωτιάς κυκλώνει θανατηφόρα όλη την επικράτεια και συμπαρασύρει στο διάβα του ότι βρει μπροστά του, ανθρώπους, οικίες, υποδομές, ζώα καλλιέργειες και βεβαίως το σύνολο περιβάλλον. Στον Έβρο η καταστροφή θυμίζει την κόλαση του Δάντη,  με το νοσοκομείο της Αλεξαν-δρούπολης να βρίσκεται εν πλω,  στρατόπεδα να εγκαταλείπονται, αντίστοιχες αναλογικά οδυνηρές εικόνες να χαρακτηρίζουν τη Φυλή στην Αττική, η Πάρνηθα να ζώνεται και πάλι στη φωτιά και πολλά άλλα οδυνηρά και απίστευτα. Κόβει την ανάσα το τραγικό γεγονός του θανάτου των 15  δύστυχων μεταναστών, στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο,  μεταξύ τους και δύο παιδάκια, που έγιναν παρανάλωμα της φωτιάς. Και που δυστυχώς για τους οποίους ορισμένα φασιστοειδή, εξέμουν τον παγερό και μισάνθρωπο κυνισμό τους ! Μία τεράστια ανθρώπινη, οικολογική με τη χλωρίδα και την πανίδα,  αλλά  και αστική καταστροφή,  που συνθλίβει ηθικά κάθε Έλληνα και εγείρει ένα πελώριο γιατί, ξανά !


Δυστυχώς για μία ακόμα φορά το επιτελικό κράτος, φανερώθηκε γυμνό, αδύναμο, επιχειρησιακά αλυσιτελές και πολιτικά ανάπηρο,  για να αντιμετωπίσει την τεράστια συντελούμενη καταστροφή,  την οποία πλέον δεν μπορεί να επικαλύψει η χρυσόσκονη της πολιτικής επικοινωνίας.  Δοθείσης της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα,  επιβάλλεται σύσσωμο το πολιτικό μας προσωπικό, σε μία πανστρατιά πατριωτικού ήθους και πολιτικής αξιοπρέπειας,  να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποσοβηθεί έστω και τώρα, ότι είναι εφικτό.  Αυτονόητα η χώρα πρέπει να ζητήσει βοήθεια και πυροσβεστική συνδρομή, σε εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνικά μέσα,  από χώρες που έχουν την επάρκεια και την επιχειρησιακή και ετοιμότητα.

 Σε τούτες τις κρίσιμες ώρες μαζί με την εθνική προσπάθεια όλων από κάθε μετερίζι για να αποτρέψουμε την πλήρη καταστροφή,  ας είναι  αρωγός της πατρίδας μας και η μεγαλόχαρη Παναγία που πρόσφατα γιορτάσουμε και ας μας κατευοδώνουν τα λόγια του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη

«Ετούτη την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί» !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής, με τον Γιάννη Σγουρό.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 August 2023 | 11:45 am


Ο εμπνευσμένος Δήμαρχος Αθηναίων Αριστείδης Σκληρός

 Ο εμπνευσμένος Δήμαρχος Αθηναίων
Αριστείδης Σκληρός

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Ο Αριστείδης Σκληρός αποτέλεσε τον πρώτο δήμαρχος της μεταπελευθερω-τικής  απο τους Γερμανούς Αθήνας. Εκλήθη σαν απο την ιστορία, να αναλάβει τα ηνία της πόλης σε μια δύσκολη περίοδο, όπου έπρεπε να επουλωθούν οι χαίνουσες πληγές του φονικού Β΄ παγκοσμίου πολέμου και συνάμα η χώρα, αφότου αποκτούσε την πολιτική της σταθερότητα, να έβρισκε ξανά τον βηματισμό της πρός την κοινωνική ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία. Πάραυτα τα πράγματα μοίρα τραγική, δεν εξλίχθησαν έτσι, αφού θα ενέσκηπτε το σαράκι του εμφυλίου πολέμου και θα έμπαινε η χώρα σε νέες περιπέτειες. Ο Αριστείδης Σκληρός ήρε την κοινωνική του καταγωγή απο επιφανή προεπαναστατικά οικογένεια δημογερόντων. Είδε το φως της ζωής το 1890 και μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές, ακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους και απο το 1915 ρίχτηκε στην αρένα της μαχόμενης δικηγορίας στην Αθήνα, όπου και διακρίθηκε για την επιστημονική του αρτιότητα και το ευγενές κοινωνικό του ήθος. Συνεδέθη με ακατάλυτους δεσμούς φιλίας με τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον ακλούθησε σε όλα τα πολιτικά του μετερίζια. Στις στιγμές της πολιτικής του μεγαλουργίας, αλλά και στην πολιτική περιθωριοποίησή του. Εξ αυτού του λόγου ήρε πολιτική ισχύ, που αποτέλεσε και το εφαλτήριο της αυτοδιοικητικής του παρουσίας. Με τη απελευθέρωση απο τους Γερμανούς ο Γεώργιος Παπανδρέου, αναλαμβάνοντας πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, τοποθέτησε τον Σκληρό δήμαρχο Αθηναίων στις 12 Οκτωβρίου του 1944. Και θα παραμείνει στον δημαρχιακό θώκο μέχρι τις 17 Μαΐου του 1946. 


Όπως προαναφέραμε ο Αριστείδης Σκληρός εκλήθη να αναλάβει τα ηνία της πόλης σε δίσεκτα χρόνια. Για επτά μάλιστα μήνες έως τον Μάιο του 1945, διοικούσε τον Δήμο στην κυριολεξία κατάμονος, δοθέντος ότι δεν υπήρχε δημοτικό συμβούλιο. Πάραυτα και μέσα σ΄ αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ο Σκληρός με την ακαταπόνητη εργατικότητα, το συνετό και μετριοπαθή χαρακτήρα του, αλλά και την πολιτική του ευπρέπεια, μακριά απο τις πολιτικές διχοστασίες και τα πάθη που υπαγόρευε το πολωτικό και ταραγμένο κλίμα της εποχής, κατόρθωσε να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και επιτυχία τα φλέγοντα προβλήματα του Δήμου, στην ολιγόμηνη παρουσία του. Mutatis Mutandis το αυτοδιοικητικό έργο του Αριστείδη Σκληρού, κρίνεται δόκιμο και επιτυχές, με κεντρικό του πάνω απο όλα επίτευγμα, τον απεγ-κλωβισμό του Δήμου, απο το ψυχροπολεμικό ύφος της εποχής. Ο Αριστείδης Σκλη-ρός είχε δημιουργήσει οικογένεια με την Αικατερίνη Φαραντάτου, αποκτώντας έναν γιό. Απεβίωσε το 1976 απο πνευμονικό οίδημα, απολαμβάνοντας της αγάπης και της εκτίμησης του αθηναϊκού λαού.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής, με τον Γιάννη Σγουρό.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 August 2023 | 11:00 am


Ο ηθικά ευγενής δήμαρχος της Αθήνας Ιωάννης Παπαθεοδώρου

Ο ηθικά ευγενής δήμαρχος της Αθήνας
Ιωάννης Παπαθεοδώρου

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Ήρε την καταγωγή του απο την λεβεντομάνα Κρήτη και είχε μια διεσταλμένη και επιτυχή αυτοδιοικητική πορεία ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του Δήμου της Αθήνας. Άνθρωπος με ευγενές κοινωνικό ήθος, δημοκρατική αγωγή, πολιτική ευπρέπεια και προπαντός απο τους μεγάλους  «Αθηνολάτρες» της αιώνιας πόλης, αγάπησε με πάθος την Αθήνα και τιμήθηκε κατ΄ επανάλη-ψη απο τους πολίτες της, σε πολλές αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις. Ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου είδε το φως της ζωής το 1914 και μετά τις βασικές του σπουδές ακολούθησε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την αποφοίτησή του άσκησε μάχιμη δικηγορία και διακρίθηκε ως εξαιρετικός νομικός. Στα δίσεκτα χρόνια της κατοχής με πατριωτικό παλμό, συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση έχοντας πολύπλευρη και δυναμική παρουσία.

Στην αυτοδιοικητική σκηνή ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου κατήλθε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1954, υπο τον συνδυασμό του κεντρογενούς πολιτικά, στρατηγού Παυσανία Κατσώτα, όπου και εξελέγη με άνεση. Θα ξανακατέλθει υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας το 1959 και το 1964 και θα αναδειχτεί πρώτος σε σταυρούς προτίμησης απο όλους τους υποψηφίους, αποτυπώνοντας το πανύψηλο κοινωνικό του κύρος. Σε όλη την επιτυχημένη αυτή αυτοδιοικητική του πορεία εξελέγετο αδιαλείπτως για 25 ολόκληρα χρόνια δημοτικός σύμβουλος. Διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αδελφοποιημένων Πόλεων του Κόσμου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και γενικός εκπρόσωπος ακόμα της Ένωσης Μεσογειακών Πόλεων. Ο ευγενής ευπατρίδης Ιωάννης Παπαθεοδώρου, ανέλαβε τον θώκο του δημάρχου της Αθήνας ως μεταβατικός δήμαρχος στις 1/6/1975 και παρέμεινε στο πηδάλιο του δήμου μέχρι τις 31/12/1978. 


Στο διάστημα αυτό παρήγε ένα εμπνευσμένο και χρήσιμο συνάμα αυτοδιοικητικό έργο στο Δήμο της Αθήνας, προσδίδοντάς του συνάμα και δημοκρατική πνοή. Απεβίωσε απροσδόκητα στις 26 Ιανουαρίου του 1983 σκορπώντας στον λαό της Αθήνας που τόσο είχε αγαπήσει - τον «ευγενή και ανθρώπινο κ-ο Γιάνννη», όπως φιλικά τον αποκαλούσαν οι Αθηναίοι- πάνδημη θλίψη. Η κηδεία του έλαβε χώρα δημοσία δαπάνη στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, εξόδοις του Δήμου Αθηναίων, σε τάφο που τιμητικά του είχε παραχωρήσει ο Δήμος της Αθήνας. Ήταν αδιαμφισβήτητα απο τις ευγενέστερες αυτοδιοικητικές μορφές της μεταπολεμικής Αθήνας, αυτός ο ευγενής ευπατρίδης, αθηνολάτρης απο την λεβεντομάνα Κρήτη...

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής, με τον Γιάννη Σγουρό.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 August 2023 | 10:44 am


Ο οραματιστής Δήμαρχος της Αθήνας Αντώνης Τρίτσης !

 Ο οραματιστής Δήμαρχος της Αθήνας 
Αντώνης Τρίτσης !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Αν αναζητούσαμε την πιο εμπνευσμένη, αλλά και τραγική συνάμα μορφή στο αυτοδιοικητικό πεδίο της Αθήνας, θα την βρίσκαμε αδιαμφισβήτητα στο πρόσωπο του Αντώνη Τρίτση. Εμπνευσμένος πολεοδόμος με όραμα στους μακρινούς ορίζοντες για την χωροταξική και πολιτισμική ανασυγκρότηση της Αθήνας, φλογερός δημοκράτης με ανυποχώρητους αγώνες στο φάσμα των δημοκρατικών ελευθεριών και των κοινωνικών διεκδικήσε-ων, οραματιστής της αυτοδιάθεσης των λαών, πέρα απο τα άγη και τις δουλείες κάθε μορφής αποικιοκρατίας, φώτισε με την ιδεοφόρα παρουσία του, την πολιτική και αυτοδιοικητική μας σκηνή. Μοίρα τραγική όμως έφυγε νεότατος απο την ζωή μόλις 55 ετών, προσβεβλημένος απο εγκεφαλικό επεισόδιο στο γραφείο του δημάρχου στην Αθήνα στις 7 Απριλίου του 1992. Ήταν ο δήμαρχος εκείνος που οραματίστηκε την αδήριτη ανάγκη της δημιουργίας του τράμ στην σύγχρονη Αθήνα, αλλά και της ενοποίησης των Αρχαιολογικών μας χώρων. Φεύ δεν έζησε ο ίδιος για να δεί το εμπνευσμένο οραμά του για την πόλη υλοποιημένο. Ο Αντώνης Τρίτσης είδε το φως της ζωής στο Αργοστόλι το 1937. Με λαμπρές επιδόσεις τόσο στα μαθηματικά, αλλά και στα άλλα μαθήματα, εισήχθη παναριστεύσας στην Αρχιτεκτονική του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Με την αποφοίτησή του, έλαβε υποτροφία απο το ίδρυμα Φουλ-μπράιτ (Fulbright) και έκανε λαμπρές μεταπτυχιακές σπουδές Πολεοδομίας και Χωτοταξίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλλινόι (Illinois) στην Αμερική και αργότερα ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Παντείου Πανεπιστημίου. Την σπάνια και πολυεδρική παιδεία του, συμπλήρωνε και η γλωσσομάθειά του, μιλώντας άπταιστα Αγγλικά Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά. Παράλληλα με τις σπουδές του, στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε έξοχος αθλητής στο δέκαθλο και στο άλμα εις ύψος, με πανελλήνιες και βαλκανικές διακρίσεις. Πρωταθλητής Ελλάδος στο ύψος το 1956, στο δέκαθλο το 1958, αλλά και βαλκανιονίκης το 1958. Μια χαρισματική αληθινά φυσιογνωμία. Στα πλαίσια τώρα του πλήθους εμπνευσμένων κοινωνικών και πολιτικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε, ίδρυσε το Διεθνές Συμβουλευτικό Σύστημα Αυτοανάποτυξης (Auto Develo-pment Consulting System), επανδρωμένο με εξειδικευμένα στελέχη στην εθνική αυτοανά-πτυξη. Επανέκαμψε στην Ελλάδα το 1963. Και με την επιβολή της Απριλιανής δικτατορίας ανέπτυξε πολυσχιδή αντιστασιακή δράση κατά της χούντας των συνταγματαρχών, δραστη-ριοποιούμενος στους κόλπους του ΠΑΚ υπο τον Ανδρέα Παπανδρέου. 


Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία εξελέγη βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης το 1981 και το 1985. Και στο διάστημα 1981-1984 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, ενώ στο διάστημα 1986-1988 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου και προέβη σε πλήθος μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων. Ιδιαίτερα στο φάσμα της Χωροταξίας, με την εφαρμογή του Πλήρους Θεσμικού Πλαισίου (Νόμος 1337/83), προεβλέπετο δεσμευτικά η διαδικασία της κοινωνικής συμμετοχής και διαβούλευσης, στις μελέτες πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Ελλάδος. Μέτρο δημοκρατικό και πολύ προχωρημένο στην εποχή του. Ακόμα στα χρόνια της υπουργείας του στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ο Αντώνης Τρίτσης διετέλεσε πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και μέλος ακόμα του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των λαών. Όμως ο αδέσμευτος και ρηξικέλευθος χαρακτήρας του σύντομα τον έφερε σε ευθεία ρήξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου και αποχώρησε έτσι απο το ΠΑΣΟΚ. Τον Μάιο του 1989 ο Αντώνης Τρίτσης ίδρυσε το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα και τον Οκτώβριο του 1990 υποστηριζόμενος απο την «Νέα Δημοκρατία», κατήλθε υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, όπου και εξέλεγη με άνεση, περνώντας πλέον στον χώρο της Αυτο-διοίκησης. Πάραυτα ενώ θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για μια δημιουργική ανασυγκρότηση του Δήμου της Αθήνας, μοίρα τραγική προσβεβλημένος απο οξύτατο εγκε-φαλικό επεισόδιο θα φύγει νεότατος 55 μόλις χρονών απο την ζωή, στις  7 Απριλίου του 1992. Απεβιώνοντας κατέλειπε όλη την περιουσία του για τον σκοπό της δημιουργίας «Ιδρύματος Αντώνης Τρίτσης», με κεντρικό μέλημα του ιδρύματος πέρα απο την διαχείριση και προβολή του αρχείου του, «Τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών». Ήταν αδιαμφισβήτητα μια λαμπρή φυσιογνωμία της πολιτικής και των γραμμάτων, που αποτύ-πωσε αδρά τον ίσκιο του στα πολιτικά και πολιτισμικά μας δρώμενα. Πάνω απο όλα όμως ένας ευγενής εραστής της μεγάλης Ιδέας του Ανθρώπου. Διότι πρώτα και πέρα απο κάθε του πολιτική στόχευση, ο ηθικά μεγαλουργός Αντώνης Τρίτσης υπηρετούσε τον άνθρωπο...

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής, με τον Γιάννη Σγουρό      
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
#avramostokentro

Δημοσιεύθηκε στις 22 August 2023 | 10:40 am


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής, με τον Γιάννη Σγουρό Κεντρική μας Συνέντευξη στην Political.gr 19/8/23

  


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής, με τον Γιάννη Σγουρό
Κεντρική μας Συνέντευξη στην Political.gr  19/8/23

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΤΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ !

(1). Γιατί κατέρχεστε στην Περιφέρεια Αττικής υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος και τι σας προσήλκυσε στον Γιάννη Σγουρό; 


Είμαι ενεργός στέλεχος της Αυτοδιοίκησης για αρκετά χρόνια και δυο φορές οι πολίτες της Αθήνας, με είχαν αναδείξει εκλέξιμο Δημοτικό Σύμβουλο Αθηναίων –ατυχώς ένεκα του εκλογικού συστήματος, είχα χάσει την έδρα μου. Ενώ ασχολούμαι εκτενώς με την πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας, έχοντας γράψει και το βιβλίο «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα…» για το οποίο προσκαλούμαι και μιλάω στην επιτυχημένη εκπομπή «ΜΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», αλλά και διατηρώντας τηλεοπτική εκπομπή στο pemptousia.tv για την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης. Η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδος, αποτελεί έτσι εκ των πραγμάτων πρόσφορη έπαλξη, για την παραγωγή  γόνιμου και ωφέλιμου αυτοδιοικητικού έργου, κάτι το οποίο πάντα με γοήτευε. Ζούμε μια δύσκολη περίοδο του δημόσιου βίου, όπου η έκπτωση των ηθών έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, με πολλούς αυτοδιοικητικούς, να προσβάλλουν με τις  ανερμάτιστες συμπεριφορές τους τα δημόσια ήθη. Ο Γιάννης Σγουρός υπήρξε πάντοτε σοβαρός, εργώδης με ένα πολυεδρικό έργο που άλλαξε την φυσιογνωμία της Αττικής, ενώ ξεχωρίζει για την ευγένεια και την ανθρωπιά του.

(2).Ποιά θεωρείτε ότι είναι σήμερα τα μείζονα προβλήματα της Αττικής; 

«να κάνουμε άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά, προτού η φθορά μας ξεπεράσει» !

Η Αττική βιώνει σήμερα την εγκατάλειψη και την απαξίωση από την αποπεμφθείσα διοίκηση Πατού-λη, με μικρά έργα βιτρίνας και πλήρη αδιαφορία για τις  μεγάλες αναπτυξιακές υποδομές. Εξάλλου όλοι είδαμε όταν προέκυψαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αττική, την Περιφέρεια να παρακο-λουθεί ανίκανη και αναποτελεσματική στις θεσμικές της υποχρεώσεις. Ενώ και η αδιαφάνεια, που σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε οριακής νομιμότητας, με την υπερπληθώρα απευθείας αναθέσεων να κυριαρχεί, δίνουν τον τόνο της κακοδιοίκησης. Εξού και τα πορίσματα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). Επείγουν σήμερα στην Αττική : Οι χωροταξικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση του πελώριου κυκλοφοριακού προβλήματος, η ανασυγκρότηση των υποδομών υγεί-ας, που αδυνατούν να προσφέρουν ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές επίπεδο υγείας, η αναβάθμιση του πράσινου και του περιβάλλοντος, στη βάση ενός μακρόπνοου masterplan περιβαλλοντικής ανασυγ-κρότησης, η ενδελεχής φροντίδα για την οδική ασφάλεια, η καλοσχεδιασμένη διαχείριση των απορ-ριμμάτων της Αττικής κ.α. Η νέα περιφερειακή αρχή από τις εκλογές της 8-ης Οκτώβρη, πρέπει στα λόγια του Ελύτη, να «κάνει άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά, προτού η φθορά την ξεπεράσει» !

(3). Ποιες θεσμικές παρεμβάσεις κατά την γνώμη σας, πρέπει να γίνουν από την κεντρική κυβέρνη-ση στην Περιφέρεια – Αυτοδιοίκηση, για να καταστεί πιο παραγωγική και ωφέλιμη στο ρόλο της; 

Πρωτίστως ας ομιλήσει ο κραταιός Δημοσθένης «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων». Πρέπει πρώτιστα να τροφοδοτήσει με πόρους η πολιτεία την Περιφέρεια, αφού από την αλγεινή περίοδο τω μνημονίων και εντεύθεν, και οι δυο βαθμοί αυτοδιοίκησης έχουν «στεγνώσει». Επιγενομένως αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ, να προσληφθεί εξειδικευ-μένο επιστημονικό προσωπικό, που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή και ούριο άνεμο ανανέωσης στις επιχειρησιακές της δομές, για να φύγουν μπροστά και να παράξουν ωφέλιμο και απτό έργο για τους πολίτες της Αττικής. Τέλος πρέπει να προχωρήσουν συνέργειες και με άλλα επιχειρησιακά κομμάτια –πρώτης γραμμής της κεντρικής διοίκησης, ώστε μέσα από την σύζευξη τεχνογνωσίας και υψηλής ποιότητας ανθρωπίνου δυναμικού, να γίνουν ζωτικές τομές σε πολλές υπηρεσίες της περιφέρειας για τους πολίτες.

(4). Σε ποιους τομείς εκτιμάτε, ότι μπορείτε να προσφέρετε αν εκλεγείτε στην Περιφέρεια Αττικής; 

Ως  M.Sc Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. έχω μακρά εμπειρία και μέσα από την θητεία μου στην Intracom στην σχεδίαση και υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, ιδίως νέων τεχνολογιών. Διετέλεσα μάλιστα Διευθυντής Εκπαίδευσης στο μεγαλύτερο έργο Πληροφορικής στην Ελλάδα ΟΠΣ-ΙΚΑ. Ενώ από την πρόσληψή μου με τον 13Κ/2017  Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στην ΑΑΔΕ,  έχω επίσης μια σημαντική εμπειρία στις καινοτόμες εφαρμογές Πληροφορικής του Δημοσίου, που άλλαξαν σημαντικά την αποδοτικότητα και την φιλικότητα προς τον πολίτη, των δημοσίων υπηρεσι-ών. Παράλληλα ως συγγραφέας ασχολούμαι εκτενώς με τον Πολιτισμό και έχω αναπτύξει ένα ευρύ συγγραφικό έργο, στο δοκίμιο, την αισθητοκριτική, τις ιστορικές μονογραφίες και την πολιτική ιστο-ρία, έχοντας συγγράψει και το βιβλίο «Πολιτική Ιστορία της νεωτέρας Ελλάδος», με προλόγους των κ.κ. Στέλιου Παπαθεμελή, Παναγιώτη Κρητικού, Στάθη Παναγούλη και του τ. Προέδρου της Δημοκρα-τίας Προκόπη Παυλόπουλου. Τέλος διατηρώ ραδιοφωνική και τηλεοπτική εκπομπή στα pemptou-sia.fm και pemptousia.tv για την Ορθοδοξία και τον Πολιτισμό. Ψηφιακή Πολιτική, Τεχνικά Έργα και Πολιτισμός, είναι τα κύρια πεδία της δράσης μου.

(5). Ποιος αυτοδιοικητικός σας έχει γοητεύσει με το έργο του; 

Έχοντας συγγράψει το βιβλίο «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα…», βιογραφώ στο πρώτο μέρος του, τους δια-τελέσαντες Δημάρχους της Αθήνας και έχω απτή εικόνα του έργου και της πολιτισμικής βιοτροπίας, των κεντρικών κατά βάση αυτοδιοικητικών μας προσώπων. Αναμφίβολα ο αείμνηστος Δήμαρχος Αθηναίων Αντώνης Τρίτσης, υπήρξε ο αυτοδιοικητικός που επηρέασε τη σκέψη μου καθοριστικά. Οραματίστηκε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, το τράμ και άλλες παρεμβάσεις, που άλλαξαν ριζοτομικά το πολιτισμικό ήθος και τη φυσιογνωμία της Αθήνας. Ας εμπνευστούμε έτσι από το ιδεοφόρο παράδειγμά του και ας κάνουμε από το αυτοδοικητικό μας μετερίζι ο καθένας, τις περιφέρειες και τις πόλεις μας, ομορφότερες, λειτουργικότερες, φιλικότερες και πολιτισμικά υψωμένες, αντάξια της ατίμητης ιστορίας μας, που χάρισε στην ανθρωπότητα ατίμητα δώρα ήθους και πολιτισμού.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής - Γιάννης Σγουρός
M.Sc Δ/χος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στις 21 August 2023 | 11:19 am


Ο οραματικός Δήμαρχος Αθηναίων Τιμολέων Φιλήμων

  Ο οραματικός Δήμαρχος Αθηναίων

 Τιμολέων Φιλήμων 

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Πολυσχιδής πνευματικά, πολιτικά και κοινωνικά φυσιο-γνωμία ο Τιμολέων Φιλήμων, αποτύπωσε αδρά το στίγμα του στην πολιτική μας εκπόρευση στον 19-0 αιώνα. Ήταν πολιτικός, έξοχος και πρωτοπόρος δημοσιογράφος, αλλά και διανοούμενος, αποτελώντας μάλιστα και δάσκαλο του Βασιλέως Γεωργίου. Αδιαμφισβήτητα η μεγάλη έπαλξη της πολιτικής και κοινωνικής του σταδιοδρομίας, υπήρξε η εφημερίδα «Αιών» που ίδρυσε ο πατέρας του Ιωάννης Φιλήμων και της οποίας την διεύθυνση ανέλαβε ο Τιμολέων Φιλήμων απο το 1856. Μάλιστα το 1857 θα φυλακιστεί για τρείς μήνες, για δημοσιεύματα στην εφημερίδα, τα οποία εξελήφθησαν ως προσβλητικά για τον βασιλέα Όθωνα. Ο Τιμολέων Φιλήμων είδε το φως της ζωής στις 7 Μαρτίου του 1833 και απεβίωσε το 1898. Γεννήθηκε στην πόλη του Ναυπλίου και ακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην μακρά πολιτική του παρουσία, εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές του 1868, για να επανεκλεγεί το 1875 και το 1879, ενώ εξελέγη και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Ένεκα του

υψηλού του κύρους ο Τιμολέων Φιλήμων  ήταν μέλος της τριμε-λούς επιτροπής, που παρέδωσε το στέμμα στον βασιλιά Γεώργιο στην Δανία. Και εν συνεχεία διετέλεσε και δάσκαλος του βασιλέως Γεωργίου έως το 1867. Στον δημαρχιακό θώκο ο Φιλήμων εξελέγη το 1887 και επεδόθη σε ένα σημαντικό έργο ανασυγκρότησης του Δήμου. Σημαντική ακόμα υπήρξε η συμβολή του Τιμολέντος Φιλήμονος στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1897, με τον Δημήτριο Βικέλλα. Ήταν ο άνθρωπος εκείνος που επέδωσε στον μεγαλεπιχειρηματία ομογενή και έξοχο ηθικά ευεργέτη της πατρίδος Γεώργιο Αβέρωφ, την επιστολή με την οποία η Ελλάδα επίσημα του ζητούσε, την οικονο-μική του στήριξη, για το τιτάνιο έργο της τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων. Και ο μεγάλος ευπατρίδης Γεώργιος Αβέρωφ όπως και στα άλλα προσκλητήρια της πατρίδας ήταν δυναμικά παρών, βοήθησε τα μέγιστα.


Πολυεπίπεδο όμως έργο επιτέλεσε ο Τιμολέων Φιλήμων και απο την έπαλξη του Εφόρου της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, την οποία στην κυριολεξία ριζικά ανασυγκρότησε. Σ΄ αυτήν εργάστηκε απο το 1874 έως το 1887. Πριν την παρουσία του στην Βιβλιοθήκη αυτή αριθμούσε 5.000 τόμους και στα χρόνια του έφθασε πάνω απο 120.000 τόμους. Το έργο που παρήγε στον εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό της, ήταν στην κυριολεξία γιγάντιο. Τέλος ο αναγεννησιακός αυτός πολιτικός μας άνδρας, είχε σημαντική συνεισφορά και στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και χρημάτισε πρώτος πρόεδρός της. Στο πεδίο του λόγου τώρα ο Φιλήμων είχε συγγράψει ένα βιβλίο υπο τον τίτλο «Ο Δήμαρχος». Εν συμπεράσματι η παρουσία του στον Δήμο, αλλά και στις άλλες επάλξεις της πολιτικής και πολιτισμικής μας ζωής, υπήρξε λαμπρή και για τούτο η ιστορία του το αποδίδει. Το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα από το Βιβλίο μου «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα….»,  που πραγματεύεται την κοινωνική, πολιτισμική και αυτοδιοικητική ταυτότητα της Αθήνας μας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα της Αττικής, με τον Γιάννη Σγουρό
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2023 | 10:42 am


Ο Πάνος Αβραμόπουλος Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής,με τον Γιάννη Σγουρό !

 Ο Πάνος Αβραμόπουλος
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής,με τον Γιάννη Σγουρό !


Στο πλαίσιο ενός διαλόγου αρχών για την αυτοδιοίκηση, συναποφασίσαμε με τον ευπρεπή Γιάννη Σγουρό, να είμαι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα, του συνδυασμού «Αττική ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση».

Η αυτοδιοίκηση αποτέλεσε διαχρονικά τον κορυφαίο αναπτυξιακό τελεστή της ελληνικής κοινωνίας και διοχέτευσε προς την κεντρική διοίκηση, όλες τις δημιουργικές της δυνάμεις, για να συνδράμει την πατρίδα μας, στην κοινωνική, πολιτισμική και αναπτυξιακή της ανασυγκρότηση. Από τα ιστορικά Αμπελάκια στα χρόνια της τουρκοκρατίας,  που ήταν «πρώτα στα άρματα, στα γρόσια και τα γράμματα», έως τις μέρες μας, των Ελλήνων οι Κοινότητες, υπήρξαν ο κορυφαίος μας, αναπτυξιακός πόλος, αλλά και ο ιμάντας μεταφοράς, προβολής και διάσωσης της πολιτισμικής μας ιδιοπροσωπίας. 

Διαπνεόμενος από αυτές τις σκέψεις και αξίες, μπαίνω στην μάχη της Περιφέρειας Αττικής, της μεγαλύτερης εκλογικές περιφέρειας της χώρας, με τον ευπρεπή, εργώδη και οραματικό Γιάννη Σγουρό και με την παράταξή του «Αττική ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση» – που συνέδεσε το όνομά του, με το πολιτικό ήθος, την αξιοπρέπεια, αλλά και τις μεγάλες αυτο-διοικητικές παρεμβάσεις στην Αττική – προκειμένου να συνδράμω με τις δυνάμεις μου, την μεγάλη του προσπάθεια, της κοινωνικής και πολιτισμικής της ανασυγκρότησης.

Ο ευπρεπής Γιάννης Σγουρός, με το δικαιωμένο, οραματικό έργο του, που είναι διάστικτο σε κάθε γωνιά και κομμάτι της αττικής γής, αλλά και με την αληθινή αγάπη του για αυτήν, που είναι στάση ζωής μέσα από την βιοτροπία του, εγγυοδοτεί ότι μπορεί να βοηθήσει την Περιφέρεια Αττικής, να κάνει αλλαγή παραδείγματος και να την επανατροχιοδρομήσει  με όλο το άξιο στελεχιακό του δυναμικό και πάλι, στη λεωφόρο της ευημερίας.

Στρατεύομαι και εγώ κοντά του ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος του Κεντρικού Τομέα Αττικής και καλώ όλους τους σκεπτόμενους και δημοκρατικούς πολίτες της, να μας στηρίξουν για να γυρίσουμε ΜΑΖΙ σελίδα και να καταστήσουμε και πάλι την Περιφέρεια, κοιτίδα δημιουργίας,  ανάπτυξης, αλληλεγγύης και πολιτισμού.

ΜΑΖΙ λοιπόν με τον οραματικό αυτοδιοικητικά Γιάννη Σγουρό, για την Περιφέρεια Αττικής, 

της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και του πολιτισμού !

Με αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
M.Sc Δ/χος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 25-7-23

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Πάνος Αβραμόπουλος είναι ένα έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος και γνωρίζει καλά την πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας.  Στις δημοτικές εκλογές του 2010 και του 2014, με 2.384 και 2.121 σταυρούς αντίστοιχα, ήταν εκλέξιμος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, αλλά έχασε την έδρα λόγω του εκλογικού συστήματος. 

Γεννήθηκε στην Γαστούνη της Ηλείας το 1968 και μεγάλωσε στην Κυψέλη, όπου και κατοι-κεί. Τελείωσε το 30-ο Λύκειο Αθηνών- Κυψέλη. Είναι M.Sc. Δ/χος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., συγγραφέας. Ενώ έχει τελειώσει με άριστα και μονοετή κύκλο σπουδών στο ΕΚΠΑ, με αντικείμενο το marketing και την επικοινωνία. Μέλος του Τ.Ε.Ε., της Ε.Π.Υ. και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.). 

 Διετέλεσε Μηχανικός Λογισμικού, μεγάλων εταιρειών Πληροφορικής και Ενέργειας. Μετα-ξύ άλλων Project Leader - Διευθυντής Εκπαίδευσης στην Intrasoft και Intracom, στο  μεγα-λύτερο έργο Πληροφορικής στην Ελλάδα ΟΠΣ-ΙΚΑ (Μηχανογράφηση ΙΚΑ). Από το 2020 με τον 13Κ/2017 Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, διορίστηκε ως Μηχανικός Πληροφορικής στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).

Ως συγγραφέας αρθρογραφεί πολιτικές αναλύσεις, ιστορικά και πολιτισμικά δοκίμια στα sites : real.gr, enikos.gr, politisonline.com, olympia.gr, fimotro.gr, αλλά και δοκίμια για την Ορθοδοξία στο Διεθνές Εκκλησιαστικό Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» και στο pemptousia.gr. Στον έντυπο τύπο γράφει το «Πανόραμα του Ελληνικού Κινηματογράφου» κάθε Σάββατο στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», ενώ διετέλεσε συνεργάτης των περιοδικών  κύρους πολιτικού προβληματισμού, «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» (Λιβάνης), «ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» (Παπαζήσης), κ.α. Εδώ και τρία χρόνια διατηρεί Ραδιοφωνική Εκπομπή, στον pemptousia.fm, για την Ορθοδοξία και τον Πολιτισμό, ενώ είχε και Τηλεοπτική Εκπομπή στην pemptousia.tv  με αντικείμενο την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας.

Το συγγραφικό του έργο εκτείνεται σε πολλές ενότητες του γραπτού λόγου, όπως πολιτικά δοκίμια, ιστορικά μελετήματα, κείμενα αισθητοκριτικού χαρακτήρα, αθηναιογραφία κ.α. Διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου, του τ. υπουργού κ-ου Στέλιου Παπαθεμελή . Στο φάσμα του πολιτικού δοκιμίου έχει γράψει τα βιβλία: «ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» και «ΠΟΛΙ-ΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Μελέτη στην οποία επιχειρεί μια πανοραμική κάτοψη σε όλα τα μείζονα ιστορικά μας ορόσημα, απο την Α΄ Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας το 1827, μέχρι τις μέρες μας.  Στο πεδίο της Αθηναιογραφίας, έχει γράψει το βιβλίο «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα…», με αντικείμενο την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας, για το οποίο προσκαλείται και μιλάει πολλές φορές, στην επιτυχημένη εκπομπή «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», του Χρήστου Βασιλόπουλου. Στο επιστημονικό πεδίο έχει γράψει 25 (είκοσι πέντε) βιβλία με αντικείμενο τα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Η ιστοσελίδα του είναι :  www.panosavramopoulos.blogspot.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 2 August 2023 | 10:22 am


Μαριέττα Πεπελάση «Προσωπογραφίες», Μικρός Ιανός

  Μαριέττα Πεπελάση
«Προσωπογραφίες», Μικρός Ιανός 
 
Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Οξυδερκής παρατηρητής της κοινωνικής πραγματικότητας η αγαπημένη μας Μαριέττα Πεπελάση - ένα πολυεδρικό καλλιτεχνικά ταλέντο, που διχάζει την ψυχή της στο πεζογράφημα, την ποίηση,  στους πίνακες της ως αισθαντικός εικαστικός, αλλά και στις συνθέσεις της στο πιάνο, ως εμπνευσμένη μουσικός - και με την αρωγή της πολύπλαγκτης  κοινωνικά παιδείας της και της αισθητικά άρτιας πένας της,  μας έδωσε πρόσφατα από τις επιμελημένες εκδόσεις του «Μικρού Ιανού»,  ένα ακόμα πολυδύναμο κοινωνικά πόνημα, με τίτλο «Προσωπογραφίες»,  που πραγματεύεται την πανανθρώπινη αξία της αγάπης και της δοτικότητας στην κοινωνία,  μέσα από μικρές αυτοδύναμες ξεχωριστές ιστορίες,  οι οποίες αποτυπώνουν  με ενάργεια,  τις προσδοκίες, τις ελπίδες, τα οράματά και τις διαψεύσεις πολλών ανθρώπων,  στην γύρω μας κοινωνική πραγματικότητα.  Σημειώνοντας  την δόκιμη  συγγραφική παρουσία της Μαριέττας πρωθύστερα, με τις επιτυχημένες της εκδόσεις στην πεζογραφία και την ποίηση,  με τα έργα :  «Για μία Γαλήνη με πολύ αγωνία»  Φέξης (1966),  «Τα ασάλευτα χρόνια και η σπορά» Φέξης (1974),  «Πλοηγός» Καστανιώτης (1991),  «Όλα ήταν μία στιγμή» Καστανιώτης (2001),  «Σχιζογόνος μήτηρ» Ιανός (2005),  «Δίδυμες ακτίνες» Ιανός (2014) και πολλά άλλα βεβαίως ακόμα.


Ανθρώπων λοιπόν στις «Προσωπογραφίες», που παρόλες τις δυσκολίες, τις κοινωνικές δυσπλασίες και τις οικονομικές στρεβλώσεις, της διάστικτης από κοινωνική οξύτητα εποχή μας,  επιλέγουν να προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους και την ηθική τους ευαισθησία,  στο σύντροφο, στο γείτονα, στο συνεργάτη, στο συνάδελφο,  στον εραστή,  μα πάνω από όλα στον κοινωνικά αδύναμο,  που αποζητά την αγάπη και την κατανόηση στην ανθρώπινη ευαισθησία μας,  για να βρει ένα στήριγμα και να σταθεί στα πονεμένα πόδια του, στην τραχύτατη εποχή μας.  Αυτοί οι ηθικά γενναίοι άνθρωποι, που επιμένουν να διακονούν την ιδέα και την αξία του ανθρώπου,  με τη λεβεντιά τους,  με την ανένδοτη αξιοπρέπειά τους  και την αδιαπραγμάτευτη κοινωνικά δοτικότητά τους,  είναι εν τέλει και οι πρωταγωνιστές και τα αγαπημένα πρόσωπα της λατρεμένης μας Μαριέττας,  που με τη μαστοριά της συγγραφικής της τέχνης, αλλά και τη γλυκύτατη ψυχή της,  μας δίνει ένα ακόμα διαχρονικό μήνυμα αγάπης, ως κατάθεση ψυχής στον κοινωνικό διάλογο,  αλλά και ως ένα πολύκλαδο αισθητικά αχνάρι,  στο συγγραφικό μας γίγνεσθαι.

Η Μαριέττα Πεπελάση κατορθώνει με την ενάρετη γραφίδα της και σε αυτή τη συγγραφική της προσπάθεια,  να επιτύχει το στόχο της,  πού είναι η κοινωνία αγάπης και ένα  ατελείωτο   σάλπισμα αλληλεγγύης και ευαισθησίας και να μας δώσει εν τέλει και ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.  Γιατί είναι παραδεδεγμένο, πως ότι είναι γραμμένο από γενναίες καρδιές και ηθικά καλογυμνασμένες συνειδήσεις,  είναι αισθητικά όμορφο και άψογο.  Σε ότι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του βιβλίου,  είναι σε Pocket έκδοση,  πολύ πρακτικό και ευκολανάγνωστο,  με μία ζεστή, γλαφυρή, λαγαρή και ρωμαλέα εκφραστικά γλώσσα. Η οποία είναι το καταστάλαγμα της αγωνιώδους πορείας της αγαπημένης μας Μαριέττας,  στις συγγραφικές της δημιουργίες, αφενός μεν στα πεζογραφήματα, αφετέρου δε στα αισθαντικά της ποιήματα.  Τα αυτοδύναμα μικρά κείμενα που συνθέτουν τις «Προσωπογραφίες» της Μαριέττας, είναι ευρύχωρα, ευφυή, διάστικτα από χιούμορ και μικροπερίοδο λόγο, που δεν «στομώνει»- κουράζει τον αναγνώστη. Και κατορθώνουν στην κυριολεξία να μας μαγνητίσουν.  Της απευθύνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια, και ευχόμαστε και αυτή η συγγραφική της σύνθεση,  να είναι καλοτάξιδη και επιτυχημένη,  όπως και οι προγενέστερες εμπνευσμένες δημιουργίες της !

*Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι συγγραφέας 
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 28-3-23

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2023 | 8:48 pm


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου «Συνοπτική θεώρηση εκκλησιαστικής περιουσίας», με τον Επίσκοπο Ωρεών κ.κ. Φιλόθεο σήμερα Τρίτη, 28-3-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

  Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου «Συνοπτική θεώρηση εκκλησιαστικής περιουσίας», με τον Επίσκοπο Ωρεών κ.κ. Φιλόθεο σήμερα Τρίτη, 28-3-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

Αθήνα, 28-3-23

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλημέρα σας ! 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην σημερινή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 28/3/2023 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε, για  το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου «Συνοπτική θεώρηση εκκλησιαστικής περιουσίας», με τον Επίσκοπο Ωρεών κ.κ. Φιλόθεο.

Διεξοδικότερα και με την αρωγή της πολυμερούς παιδείας του ευλαβούς μας Επισκόπου Ωρεών και Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου κ.κ. Φιλοθέου, μιλούμε παρουσιάζοντας το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου :

  • Για την θεσμική εκκίνηση των σχέσεων εκκλησίας-κράτους, με αφετηρία την ιστορική Συνθήκη των Καλτεζών στις 20 Μαίου 1821, οπότε και συνεστήθη η Πελοποννησιακή Γερουσία.
  • Για την προπαρασκευή του αγώνα της εθνεγερσίας και την πρώτη γενναία οικονομική στήριξή του, από την εκκλησιαστική τότε περιουσία.
  • Για την πολυεδρική προσφορά του έξοχου κυβερνήτη  Ιωάννη Καποδίστρια και το αίτημα της εκκλησίας, για την σύσταση Αρχιερατικής Συνέλευσης.
  • Για την απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας, προκειμένου να στηριχθεί οικονομι-κά το αρτιγέννητο ελληνικό κράτος, μετά την βαριά και απαραδειγμάτιστη 400-χρονη οθωμανική δουλεία.
  • Ακόμα για τις συμβάσεις εκκλησίας πολιτείας και την προσπάθεια διευθέτησης του εκκρε-μούντος θέματος το 2018.

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη  28/3/2023 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», με τον ευλαβή Επίσκοπο Ωρεών κ.κ. Φιλόθεο, για το εμπνευσμένο βιβλίο του σεπτού Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου «Συνοπτική θεώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα,  28-3-2023

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2023 | 2:45 pm


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σαρανταήμερο μνημόσυνο Αδαμαντίας Ν. Αβραμοπούλου

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Σαρανταήμερο μνημόσυνο
Αδαμαντίας Ν. Αβραμοπούλου



Την Κυριακή 26-3-23 και ώρα : 9:30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαστούνης,
 τελούμε το σαρανταήμερο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής, της λατρεμένης μας μητέρας Αδαμαντίας Αβραμοπούλου, το γένος Κρέμη απο τον Πύργο. Μετά το μνημόσυνο θα προσφερθεί ευγενικά καφές, στο καφέ «Μόττα», απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Προσκαλούνται όλοι οι φίλοι, οι συγγενείς και συμπατριώτες.

Με αγάπη

Τα παιδιά της
τα αδέλφια της
οι λοιποί συγγενείς

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 7:10 am


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για την Αγία Φιλοθέη, σήμερα Τρίτη, 28-2-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

 Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για την Αγία Φιλοθέη, σήμερα Τρίτη, 28-2-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

Αθήνα, 28-2-23

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλημέρα σας ! 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην σημερινή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 28/2/2023 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε, για τον άχραντη κόρη των Αθηνών και συμπολιούχο της Αγία Φιλοθέη.

Διεξοδικότερα μιλούμε :



  • Για το πολυμερές ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό της έργο.
  • Για την εκπαιδευτική της πρωτοπορία στην Αθήνα, με την δημιουργία των πρώτων τεχνικών σχολείων, για την εκπαιδευτική αρωγή των νέων της Αθήνας.
  • Για το εμπνευσμένο και πολυδιάστατο μοναστικό της έργο, οπότε και ίδρυσε πολλά Μοναστήρια, για να εκπαιδεύσει και να προφυλάξει τις νέες των Αθηνών, από τις ατιμωτικές συμπεριφορές των Τούρκων.
  • Τέλος για την μαρτυρική της θυσία – κρέμασμα από τους Τούρκους, στο Μοναστήρι της του Αγίου Ανδρέα  στα Πατήσια

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη  28/2/2023 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», σε μια εκπομπή για την άχραντη κόρη των Αθηνών Αγία Φιλοθέη, διάστικτη αγάπη και φιλοκαλία !

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα,  28-2-2023

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2023 | 10:49 am


Άφατη θλίψη και ατελείωτος πόνος !

 Άφατη θλίψη και ατελείωτος πόνος !

Η αγαπημένη μας μητέρα Αδαμαντία Αβραμοπούλου – το γένος Κρέμη απο τον Πύργο - έφυγε από τη ζωή …

Με ανείπωτη οδύνη, κηδεύουμε τον ωραίο άνθρωπο, ακατάβλητο μαχητή της ζωής και πρότυπο Μητέρας, που μέσα από τα βαριά δεσμά της χηρείας στα 35-ης χρόνια, πάλεψε για τα ηθικά ιδεώδη, της αξιοπρέπειας και της τιμής.


Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 12:30 το μεσημέρι στον Άγιο Νικόλαο Γαστούνης και η ταφή της στο Κοιμητήριο Γαστούνης. Θα επακολουθήσει μετά την ταφή καφές, στο κέντρο «Άρια» των αφ/ων Κουνανή, στη Γαστούνη.

Προσκαλούνται όλοι οι φίλοι, οι συγγενείς και οι συμπατριώτες, στην εξόδιο ακολουθία της.

Με αγάπη τα παιδιά της

Πάνος, Ελένη, Ιωάννα
Αβραμοπούλου

www.panosavramopoulos.blogspot.gr










Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2023 | 8:50 pm


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον άγιο Χαράλαμπο σήμερα Τρίτη, 14-2-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

 Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για  τον άγιο Χαράλαμπο σήμερα Τρίτη, 14-2-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

Αθήνα,  14-2-23

Αγαπημένοι φίλες και φίλοι,


Σας προσκαλούμε στην σημερινή μας ραδιοφωνική εκπομπή Τρίτη, 14-2-23 και ώρα: 19:00 μ.μ.   στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας», όπου και συζητούμε για τον κορυφαίο ιεράρχη μας Άγιο Χαράλαμπο.

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Μιλούμε διεξοδικά για :

Για το υποδειγματικά ανένδοτο θεολογικό του ήθος

Για τα ατέρμονα βασανιστήρια που υπέμεινε με βιβλική υπομονή, για να μην απεμπολήσει την πίστη του στο Χριστό.

Για τον ενάρετο και απέριττο βίο του, που ήταν μια ατελείωτη πορεία θυσιαστι-κότητας, προσφοράς και ανιδιοτέλειας.

Αλλά και για τα πάμπολα θαύματα του, που πραγμάτωσε ένεκα της θείας χάριτος που είχε αποκτήσει με την μακρά άσκηση και προσευχή του.

Σας προσκαλούμε για μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή, διάστικτη από ήθος φιλο-καλλίας, για τον απαράμιλλο Γέροντα της Ορθοδοξίας μας, Άγιο Χαράλαμπο.

Με αγάπη και εκτίμηση


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 14-2-2023

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2023 | 4:28 pm


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, σήμερα Τρίτη, 7-2-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

 Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για  τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, σήμερα Τρίτη, 7-2-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

Αθήνα,  7-2-23

Αγαπημένοι φίλες και φίλοι,

Σας προσκαλούμε στην σημερινή μας ραδιοφωνική εκπομπή Τρίτη, 7-2-23 και ώρα: 19:00 μ.μ.   στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας», όπου και συζητούμε με τον Πατέρα Γεννάδιο Μανώλη, για τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό.

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/


Μιλούμε διεξοδικά με τον Πατέρα Γεννάδιο, για τον θεόπνευστη παρουσία και το πολυμερές έργο, του κορυφαίου συγγραφέα της θεολογικής μας Γραμματείας, Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού.

Ειδικότερα μιλούμε :

  • Για τον ενάρετο μοναστικό βίο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, την ανθρώπινη σεμνό-τητα και ανιδιοτέλειά του και την πολυεδρική θεολογική, φιλοσοφική, μουσική, αστρονομι-κή και μαθηματική του παιδεία, που ήταν παροιμιώδεις στην εποχή του.
  • Για το αξεπέραστο συγγραφικό, μουσικό και υμνολογικό του έργο – ασύλλπητο για τα ανθρώπινα όρια με τα μέτρα της εποχής- ένεκα του οποίου απεκλήθη από τους μελετητές της θεολογικής μας γραμματείας και ιστορίας, «χρυσορρόας» για την ευμέλεια του λόγου του και «Μαίστωρ της μουσικής», για τις οιστρηλατημένες μουσικές του συνθέσεις.
  • Για την ανένδοτη προσήλωσή του στις αξίες και τα ιδεώδη της Ορθοδοξίας, δίκην της οποίας, όταν με άδικη κατηγορία μάλλον του εικονομάχου αυτοκράτορα Λέοντος του Ισαύρου, του έκοψε το δεξί χέρι ο  Χαλίφης Ουαλίντ (705-715) - διότι πρόσφερε τάχα με παρακινητικές επιστολές του την Δαμασκό στους Βυζαντινούς – η Παναγία με θαύμα του το επανένωσε, για τούτο και η επανομαζόμενη έκτοτε «Παναγία η τρυχερούσα», εικονίζεται με τρία χέρια, εκ των οποίων το τρίτο είναι του  Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού. Συγκλονι-σμένος τότε ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός έγραψε το ιστορικό : «Σού η τροπαιούχος δεξιά, θεοπρεπώς εν ισχύϊ δεδόξασται».
  • Ακόμα για την σπουδαία και ακάματη προσφορά του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, με τους ανύσταγους αγώνες του, αντίπερα στην διαιρετική εικονομαχία.

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη 7/2/23 και ώρα: 7:00 μ.μ. σε μια εκπομπή διάστικτη από φιλοκαλία, με τον  εμπνευσμένο Πατέρα Γεννάδιο Μανώλη, για τον πολύφωτο αστέρα της Ορθοδοξίας μας, Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό.

Με αγάπη και εκτίμηση

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 7-2-2023

Δημοσιεύθηκε στις 7 February 2023 | 11:48 am


Με τον οραματικό Νίκο, του υγιούς εμπορίου και της ευπρέπειας !

   Με τον οραματικό Νίκο, του υγιούς εμπορίου και της ευπρέπειας !


Κάθε κοινωνική μου διασταύρωση με τον Νίκο Κογιουμτζή,  είναι μία ευκαιρία δημιουργι-κού διαλόγου για τα τρέχοντα, αλλά ευρύτερα και για τα μείζονα θέματα που ταλανίζουν τον εμπορικό  ιστό της πόλης.  Ο ηθικά ευγενής Νίκος Κογιου-μτζής,  για πολλά χρόνια πια αποτελεί θεσμικό εκφραστή του Εμπορικού κόσμου της Αθήνας,  αφενός ως εκλεγείς Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών αρκετές φορές,  αφετέρου ως ένας άνθρωπος με οξυδερκή μάτια και αίσθηση,  για τα τεκταινόμενα στο εμπορικό φάσμα της Αθήνας.  Πέρα από τις οικονομικές σπουδές του  και τη στέρεα και πολυεπίπεδη οικονομική του συγκρότηση,  είναι για χρόνια οργανικά ενσωματωμένος στις μεγάλες υποθέσεις του Εμπορικού κόσμου της Αθήνας και με ευαισθησία και αγάπη για το εμπόριο και την υγιή επιχειρηματικότητα, έχει κάνει πλήθος θεσμικών παρεμβάσεων.

Η στήριξη έτσι του Εμπορικού κόσμου της Αθήνας στα χρόνια του κορονοϊού,  αλλά και πρωθύστερα στα αλγεινά και οδυνηρά χρόνια των μνημονίων -  που αποδόμησαν τον εμπορικό ιστό της πόλης,  συντέλεσαν στο κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων και περιθωριο-ποίησαν πολλούς εμπόρους στο φάσμα της ανεργίας -  για να αποτραπούν τα χειρότερα,  φέρει ακέραια τη σφραγίδα και την ευαισθησία του αγαπητού Νίκου Κογιουμτζή.  Όπως επίσης οι θεσμικές παρεμβάσεις του,  για την υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα από τους θεσμικούς κρατικούς φορείς ανάπτυξης,  των Εμπόρων της Αθήνας,  την εφαρμογή επίσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής-επικοινωνίας, αλλά και την εισαγωγή της καινοτομίας στο εμπορικό φάσμα της πόλης,  ώστε η Αθήνα εμπορικά να μην παρου-σιάσει υστερήσεις  και να συνταυτίζεται  με τις άλλες μεγάλες  Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,  ανάλογου πολιτισμικού και ιστορικού κύρους.

Αλλά την εργώδη και οραματική παρουσία  του εμπνευσμένου Νίκου Κογιουμτζή στα εμπορικά δρώμενα της πόλης,  την διακατέχει και την κατευοδώνει πάντα,  το αδιαπραγμάτευτο δημοκρατικό του ήθους,  μέσα από το οποίο στοχεύει στη σύμμετρη ανάπτυξη,  στην προάσπιση των μικρών εμπόρων, μέσα από θεσμικές, τεχνικές λύσεις,  από την επίλευση των κατακλυσμιαίων  ρευμάτων, των εμπορι-κών και γιγάντων - αλυσίδων  και στη συνακόλουθη δημιουργία υψηλού κοινωνικού μερίσματος,  σε όλους τους εμπόρους των Αθηνών,  που μέσα από αντίξοες συνθήκες,  δίνουν τον αγώνα τους για να βιοπορίσουν,  αλλά και να εξυπηρετήσουμε στις καταναλωτικές ανάγκες του, το Αθηναϊκό κοινό.

Κλείνοντας θα σημειώσω με πολύ σεβασμό,  την ευγένειά του ήθους  του Νίκου Κογιουμτζή,  που με ευπρέπεια και σοβαρότητα,  μακριά από «σταριλίκια» και φθηνές επικοινωνιακές πιρουέτες,  αναπτύσσει τη συνδικαλιστική του δράση στο εμπορικό πεδίο της πόλης,  ενώ τείνει χείρα βοηθείας με αγάπη,  σε όσους από τις περιστάσεις επικαλεστούν  τη βοήθεια του. Συνιστά ηθική τιμή για μένα, η σχέση φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης που για χρόνια έχω με τον αγαπητό Νίκο  και εύχομαι η άχραντος Παναγία,  να σκέπει και να λαμπρύνει τα ωραία και τίμια κοινωνικά και εμπορικά βήματα του !

Αθήνα, 28/1/2023

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Δημοσιεύθηκε στις 28 January 2023 | 11:21 am


Κεντρικό μας άρθρο στο enikos.gr για τον κορυφαίο μας ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, Λάκη Κομνηνό !

  Κεντρικό μας άρθρο στο enikos.gr για τον κορυφαίο μας ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, Λάκη  Κομνηνό !

https://www.enikos.gr/arthra/lakis-komninos-o-axeperastos-gois-tou-kinimatografou-mas/1917988/



Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 28-1-2023

Δημοσιεύθηκε στις 28 January 2023 | 8:33 am


Στην αιωνιότητα, ο ακέραιος δημοκράτης Μανώλης Μηλιαράκης !

  Στην αιωνιότητα, ο ακέραιος  δημοκράτης Μανώλης  Μηλιαράκης !


Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου,  φίλων του αλλά και συνεργατών του από διάφορες κοινωνικές συλλογικότητες, τις οποίες με ήθος αξιοπρέπεια και συνέπεια υπηρέτησε ο Μανώλης  Μηλιαράκης,  έγινε η κηδεία του πάνδημος,  το πρωί του Σάββατου 21 Ιανουα-ρίου 2023, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, χοροστατούντος της εξοδίου ακολουθίας του σεπτού Μητροπολίτη Χίου, Ψαρρών και Οινουσών κ.κ. Μάρκου. Ο Μανώλης Μηλιαράκης, υπήρξε ένας ευγενής, ανιδιοτελής άνθρωπος και εμπνευσμένος κοινωνικός οραματιστής,  με άτεγκτο δημοκρατικό ήθος και μοναδική ηθική συνέπεια.  Ερχόμενος από την Κρήτη στην Αθήνα,  σπούδασε Φυσικός στη Φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθη-νών  και αποτέλεσε μεταπολιτευτικά έναν από τους διακεκριμένους Φυσικούς της φροντιστηριακής φυσικής, που ήταν σε έξαρση τα χρόνια εκείνα,  πλάι στα μεγάλα φροντιστήρια του Μαντά, του Σαββαΐδη, του Κανέλλου,  του «Ηράκλειτου», του «Οροσήμου» κ.α.


Ζυμωμένος με  δημοκρατικές ιδέες  και τα εμπνευστικά οράματα και τις αξίες του μεγάλου Ελευθερίου Βενιζέλου,  που άλλαξε τον ρου της Ελληνικής ιστορίας,  ερχόμενος στην Αθήνα εντάχθηκε στη «Χριστιανική Δημοκρατία» και αποτέλεσε κεντρικό της στέλεχος  και Αντιπρόεδρος της, πλάι στον αείμνηστο Νίκο Ψαρουδάκη,  τον οποίο ο αοίδιμος Ανδρέας Παπανδρέου,  για να τιμήσει τους μακρούς και ανύσταγους δημοκρατικούς αγώνες του  στα δίσεκτα χρόνια της δικτατορίας, τον είχε εντάξει το 1985 σε εκλόγιμη θέση στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κινήματος,  την οποία με ήθος και αξιοπρέπεια υπηρέτησε.




Πλάι στον Νίκο ψαρουδάκη,  ο Μανώλης Μηλιαράκης  έδωσε μεγάλους αγώνες για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τα τυραννικά δεσμά της επτάχρονης χούντας,  για την ανεξαρτησία της Κύπρου και το μαρτυρικό Κυπριακό αγώνα απέναντι στην Αγγλική αποικιο-κρατία,  αλλά και για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων πολλών κοινωνικών αγωνιστών, που υφίσταντο τους απηνείς διωγμούς, είτε των νόμιμων είτε των παράνομων παρακρατικών μηχανισμών της χούντας. Μάλιστα στα οδυνηρά χρόνια της επτάχρονης ανομίας των Αθηνών,  το θεσμικό κεντρικό όργανο της Χριστιανικής Δημοκρατίας, η εφημε-ρίδα της «Χριστιανική»  και μέχρι να την κλείσουν οριστικά οι συνταγματάρχες,  υπήρξε ένας φωτεινός φάρος αντίστασης και δημοκρατικής έγερσης του ελληνικού λαού. Γεγονός για το οποίο πάντα την τιμούσαν οι σκεπτόμενοι και δημοκρατικοί άνθρωποι.

Με την έξοδο από τη ζωή του Νίκου Ψαρουδάκη,  ο μαχητικός και ακέραιος Μανώλης Μηλιαράκης ανέλαβε την προεδρία της "Χριστιανικής Δημοκρατίας" και  έδωσε νέους μεγάλους αγώνες στις γραμμές και τις παρακαταθήκες του,  για το ζέον θέμα των γερμα-νικών αποζημιώσεων, για την απελευθέρωση  του παράνομα καταληφθέντος τμήματος της μαρτυρικής Κύπρου,  για θέματα  θεσμικής ακεραίωσης της δημοκρατίας, αλλά και για άλλα αντίστοιχα θέματα υψηλής κοινωνικής και δημοκρατικής ευαισθησίας.

Ως άνθρωπος υπήρξε  γλυκύς,  ευγενής,  προσηνής,  λιτός, με κείνη την ανεκλάλητη κρητική δωρικότητα,  να κατευοδώνει το κάθε του βήμα,  αλλά και με μεγάλη θέρμη και αγάπη για τους νέους,  τους οποίους πάντα υποστήριζε από κάθε του μετερίζι.  Και είχα και εγώ την ηθική  τιμή και τύχη,  να συνεργαστώ για ένα χρονικό διάστημα μαζί του,  δημοσιεύοντας στην εφημερίδα «Χριστιανική»,  άρθρα μου για τα «Βυζαντινά αριστουργήματα της Αθή-νας»,  αλλά και ευρύτερου λογοτεχνικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Απέκτησε οικο-γένεια και δυο παιδιά, αλλά μοίρα τραγική ο γιός του, έφυγε πρόωρα από τη ζωή, κάτι που ηθικά τον είχε τσακίσει.


Ο Μανώλης Μηλιαράκης έφυγε από κοντά μας,  υπακούοντας στις φυσικές νόρμες της ανθρώπινης ζωής,  αλλά και της τραγικότητας της ανθρώπινης μοίρας.  Θα μένει για πάντα ζωντανό όμως στις καρδιές μας, το φωτοβόλο και πολυδύναμο κοινωνικό του σήμα, αλλά και ο ίδιος,  ως πρότυπο ανθρώπινης αξιοπρέπειας,  ανιδιοτέλειας,  δημοκρατικού ήθους, και υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας,  αφήνοντας μία αδαμάντινη παρακαταθήκη για τους επιγενόμενους,  που είχαν την τύχη και την τιμή, να ψαύσουν, την εμπνευσμένη και οραμα-τική κοινωνική του παρουσία.


Με το πέρας της εξοδίου ακολουθίας, ο Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος αφού μετέφερε το συλλυπητήριο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, μίλησε με αγάπη και σεβασμό για τον ενάρετο βίο του εκλιπόντος, ενώ επικηδείους εκφώ-νησαν, ο Πρόεδρος της «Χριστιανικής Δημοκρατίας», Διευθυντής Σύνταξης της «Χριστιανι-κής» και αχώριστος συνεργάτης για δεκαετίες του αξέχαστου Μανώλη Μηλιαράκη δικηγόρος κ-ος Γιάννης Ζερβός, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι άλλων συλλογικοτήτων.


Καλό σου ταξίδι για την  «Οδό ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκη, αγαπημένε μας Μανώλη Μηλιαράκη !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 23-1-2023




Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2023 | 1:06 pm


Ηθική έξαρση, για την εορτή του Αγίου Αθανασίου, στο ομώνυμο Μετόχι του, στην Κυψέλη

  Ηθική έξαρση, για την εορτή του Αγίου Αθανασίου, στο ομώνυμο Μετόχι του, στην Κυψέλη


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Μέσα σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την παρουσία του λαού των Αθηνών, τόσο από το 6-ο Διαμέρισμα (Κυψέλη), όσο και από άλλα διαμερίσματα της πόλης, έλαβε χώρα σήμερα Τρίτη 17-1-23, ο πανηγυρικός εσπερινός για τον εορτασμό του στυλοβάτη της ορθοδόξου εκκλησίας μας, Επισκόπου Αλεξανδρείας, Μεγάλου Αθανασίου. Της περίσεπτης φυσιογνωμίας της πίστεώς μας, που με την θεολογική του οξύνοια και τον έμπεδο φιλοσοφικό του στοχασμό, κατέρριψε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας τον ασεβή Άρειο και εδραίωσε την ορθόδοξη πίστη στον χριστιανικό κόσμο. Στην αρχοντική Κυψέλη λοιπόν που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μεταπολεμικά σκιρτήματα του αστικού εκσυγχρονισμού της Αθήνας μας και μας αναρριπίζει τόσες και τόσες έξοχες μνήμες από την μεγαλουργία της Φωκίονος Νέγρη, της πολιτισμικής δημιουργίας με την διαμονή σε αυτήν των κορυφαίων του πολιτισμού μας, Νίκου Γκάτσου, Κικής Δημουλά, Έλλης Λαμπέτη κ.α. αλλά και πολλών άλλων ακόμα ατίμητων πνευματικών επιτευγμάτων, συνέρρευσε ο αθηναϊκός λαός, στο λαμπροστόλιστο με την βυζαντινή πορφύρα Μετόχι του Αγίου Αθανασίου, επι της οδού Κρίσης, για να

τιμήσει την άχραντη μνήμη του κορυφαίου της πίστεώς μας. Κατά την ορθόδοξη παράδοση, ο Άγιος Αθανάσιος είδε το φώς της ζωής το 296 μ.Χ. ή το 295 κατά άλλους μελετητές της ορθοδοξίας. Οι γονείς του ήταν φτωχοί και δεν είχε την οικονομική άνεση για να λάβει την μόρφωση που επιθυμούσε. Πάραυτα με την επίπονη και σκληρή προσωπική του μελέτη, κατόρθωσε να σφυρηλατήσει ένα πολύ σπουδαίο θεωρητικό υπόβαθρο στην θεολογία και την φιλοσοφία. Αλλά την ίδια ώρα που έλειπαν  στην οικογένεια τα χρήματα για την επιβαλλόμενη μόρφωση, οι ευλαβικοί και ενάρετοι γονείς του, τον γαλούχησαν με αγάπη και ξεχωριστή φροντίδα, σε ευγενή ηθικά πρότυπα ζωής. Θεσμικά θα ενταχθεί στο φάσμα της ορθοδόξου πίστεως, με την χειροτόνησή του ως διάκονος το 312 μ.χ. απο τον πατριάρχη Αλεξανδρείας

Αλέξανδρο. Η χρονική αυτή περίοδος ταυτίζεται, με τις μεγάλες αναστατώσεις στο φάσμα της ορθοδοξίας, απο την εμφάνιση της αίρεσης του Αρείου και των θεολογικά ομοϊδεατών του. Γεγονός που συγκλόνισε τον ορθόδοξο κόσμο και υπέσκαψε το θεολογικό φρόνημα πολλών χριστιανών. Ο Άγιος Αθανάσιος ωστόσο καίτοι νεαρός στην ηλικία και χαμηλόβαθμος στην ιερατική ιεραρχία, προσήλθε με θάρρος και παρρησία στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 325 μ.Χ. και καταπλήσσοντας τους παρευρισκομένους επισκόπους, διατύπωσε ακλόνητα επιχειρήματα για την κατάρριψη του Αρειανισμού, εστιάζοντας στο Ομοούσιο της Αγίας Τριάδος. Ήταν μια εκδήλωση της υψηλής και

στέρεας θεολογικής του παιδείας, γονιμοποιημένης απο την ευλογία του θεού, προκειμένου να αποβληθεί το εξάμβλωμα της αρειανικής αιρέσεως απο το σώμα της εκκλησίας. Κατ΄ουσίαν όπως έχει καταγραφεί απο τους μεγάλους πατέρες της εκκλησίας μας, τα πρώτα επτά άρθρα του Ιερού Συμβόλου της Πίστεώς μας δηλαδή του «Πιστεύω», τεκμηριώθηκαν απο τον Άγιο Αθανάσιο, που άφησε αναλοίωτο έτσι το πολυεπίπεδο θεολογικό του αποτύπωμα, στην ορθόδοξη ιστορία. Το 326 μ.Χ. ή το 328 ο Άγιος Αθανάσιος, εκλεγμένος απο τον κλήρο και τον λαό, ανήλθε στο ύπατο αξίωμα του επισκόπου Αλεξανδρείας διαδεχόμενος τον Αλέξανδρο. Και επισκοπούσε την διδασκαλία του κυρίου, με ευγενές θεολογικό ήθος, αλλά και με αυστηρά προσήλωση συνάμα στους ιερούς κανόνες.  Γνωρίζοντας την καιροσκοπική θεολογικά συμπερι-φορά του Αρείου, ο Άγιος Αθανάσιος του αρνήθηκε την κοινωνία. Κάτι που τον έφερε αντιμέτω-πο, με την υψηλή πολιτική επιρροή που διέθετε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Άρειος, επισύροντας σωρεία διώξεων και βασανιστηρίων. Με αλλεπάλληλες συκοφαντίες πρός τους αυτοκράτορες Μ. Κωνσταντίνο, Κωνσταντίνο τον υιό, Ιουλιανό τον Παραβάτη και τον Ουάλη, ο Άρειος και οι συνοδοιπόροι του ειδωλολάτρες ή Εθνικοί όπως αποκαλούνταν,

κατόρθωσαν να εκδιώξουν τον Αθανάσιο απο τον επισκοπικό θρόνο και να τον εξορίσουν συνάμα πολλές φορές. Όμως παρόλες τις διώξεις και τα παρελκόμε-να βασανιστήρια, δεν εκάμφθη ποτέ το υψηλό και αδαμάντινο φρόνημα του μεγάλου πατέρα της εκκλησίας μας. Ο Άγιος Αθανάσιος εξορίστηκε στην πόλη Τρίβερι (Τρέβιρα) της Γαλλίας, φυγαδεύτηκε στη Ρώμη και στην συνέχεια στην έρημο και για πολλούς μήνες έμενε κρυμμένος σε υπόγεια και τρώγλες, υφιστάμενος χίλιες μύριες ταλαιπωρίες. Συνολικά διήρκεσαν 46 ολόκληρα χρόνια οι αλλεπάλληλοι διωγμοί του. Ενώ εμβόλιμα πολλοί απο τους αυτοκράτορες που τον εξεδίωκαν αναγνωρίζοντας την πλάνη τους, τον ανακαλούσαν στο επισκοπικό του αξίωμα. Όμως


και ο επόμενος νέος αυτοκράτορας υπο την επίρροια των ανθρώπων του Αρείου, υπέπεφτε στο ίδιο ολίσθημα της δίωξης του Μεγάλου Αθανασίου, υιοθετώντας τις σκευωρίες που είχαν χαλκευτεί για τον σκοπό αυτό. Το χρονικό διάστημα που ο Αθανάσιος κρύβονταν στην έρημο, απόλαυσε την ηθική θαλπωρή και στήριξη των μοναχών της ερήμου, ηγέτιδα φυσιογνωμία των οποίων ήταν ο Άγιος Αντώνιος. Ο Αθανά-σιος γοητεύτηκε απο την ιερά ασκητική μορφή του Αγίου Αντωνίου, που ήταν αξεπέραστο πρότυπο της μοναστικής ζωής και συνέγραψε έτσι και τον βίο του. Όμως είχε σημάνει η ώρα της ηθικής αποκατάστασης του Αγίου Αθανασίου, μετά απο πολύχρονες διώξεις και εξορίες και επέστρεψε έτσι μετά βαΐων και κλάδων στον επισκοπικό θρόνο της Αλεξανδρείας, διδάσκοντας και ιεραρχώντας τον ορθόδοξο λαό. Τελικά μετά απο όλη αυτή την πολύπλαγκτη και βασανιστική μακραίωνη θεολογική του πορεία, παρέδωσε το πνεύμα του στην θεία δύναμη στις 2 Μαίου του 373 μ.Χ. 


Διάστικτο από κατάνυξη, αλλά και από τον ωραίο στολισμό της βυζαντινής πορφύρας - που έχει πάντα την φροντίδα και την μέριμνα του ευλαβούς προϊσταμένου του ναού, πατέρα Νικολάου Κουλιανοπούλου, αλλά και του σεπτού Μητροπολίτη Γουϊνέας και Β' Διευθυντή του Πατριαρχι-κού Γραφείου Αλεξανδρείας Αθηνών, κ.κ. Γεωργίου – το Πατριαρχικό Μετόχι του Αγίου Αθανασίου, ανέδυε τον άχραντο λυρισμό των πιστών και την ιερότητα της μεγάλης ημέρας της Ορθοδοξίας μας. Του πανηγυρικού εσπερινού,  χοροστάτησε ο ευσεβής Επίσκοπος Αρσινόης κ.κ. Βασίλειος, συγχοροσταστούντων των ευλαβών ιερέων του ιερού Μετοχίου, αλλά και άλλων πατέρων, που προσήλθαν για να τιμήσουν την άχραντη

μνήμη του Αγίου Αθανασίου.  Με το πέρας του εσπερινού, ο ευλαβής Μητροπολίτης Γουϊνέας κ.κ. Γεώργιος, αφού μετέφερε το ευγενές εόρτιο μήνυμα του σεπτού Πατριάρχη και Πάπα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, εξήρε την προσφορά του Αγίου Αθανασίου στον ορθόδοξο κόσμο, τονίζοντας εμφατικά τις αρετές που διέκριναν όλο τον ενάρετο βίο του, ευχαρίστησε το χριστεπώνυμο πλήθος που με τόσην αγάπη και ευλάβεια τίμησε τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου, αλλά και τους συντελεστές του ναού που συνέβαλαν στην άρτια προετοιμασία της ιεράς πανηγύρεως, έκοψε την παραδοσιακή βασιλόπιτα με τον Επίσκοπο κ.κ. Βασίλειο, ευχόμενοι σε όλους υγεία, ηθική και πνευματική ευημερία και ο ιερός Αθανάσιος να σκέπει τη ζωή τους.

Και του χρόνου με υγεία, αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα. Και ο στυλοβάτης της ορθοδοξίας μας Άγιος Αθανάσιος, να κατευοδώνει τα άξια βήματά σας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Μεγάλου Αθανσίου :

Ἒργοις λάμψαντες, Ὀρθοδοξίας, πᾶσαν σβέσαντες κακοδοξίαν, νικηταί τροπαιοφόροι γεγόνατε· τῇ εὐσεβείᾳ τά πάντα πλουτίσαντες, τήν Ἐκκλησίαν μεγάλως κοσμήσαντες, ἀξίως εὕρατε Χριστόν τόν Θεόν, δωρούμενον πᾶσι τό μέγα ἔλεος.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων


Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2023 | 12:16 am


Άφατη κατάνυξη, για τον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Αντωνίου, στα Άνω Πατήσια !

  Άφατη κατάνυξη, για τον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Αντωνίου, στα Άνω Πατήσια !


Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την  συντριπτική παρουσία του λαού του 5-ου και του 6-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, ο πανηγυρικός εσπερινός, για την μνήμη του Αγίου Αντωνίου, στην ομώνυμη εκκλησία των Άνω Πατησίων. Για να δεηθούν ευλαβικά στην έξοχη φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, που την λάμπρυνε ηθικά και θεολογικά, με τον ευλαβή και ενάρετο βίο του. Ο Άγιος Αντώνιος, ο μέγας όπως απεκλήθη, για τα ασύγγνωστα επίπεδα ηθικής τελειότητας τα οποία προσήγγισε, υπήρξε πρότυπο ηθικής και πνευματικής άσκησης, ασκητής των ασκητών και μέγας διδάχος της χριστιανικής πίστης και κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον των αγίων της ορθοδόξου εκκλησίας μας. Τόσο με τον ενάρετο βίο του και την επίπονη άσκηση, που του επέτρεψαν να απαλλαγεί απο κάθε κάθε ανθρώπινη

έξη και πάθος – για τούτο και του απεδόθη ο τίτλος του αρχηγού του μοναστικού βίου- όσο και με το βαθύβλυστο θρη-σκευτικό του συναίσθημα, που υπήρξε ατίμητο πρότυπο της ορθόδοξης πίστης, διαμόρφωσε μια μοναδική παρουσία στο μακραίωνο γίγνεσθαι της ορθόδοξης εκκλησίας μας. Ο Άγιος Αντώνιος είδε το φώς της ζωής στην Αίγυπτο το 251 μ.Χ. ή κατά άλλους μελετητές της ορθοδο-ξίας το 264 μ.Χ. απο πλούσιους γονείς, που του παρείχαν κάθε μέσο για να αποκτήσει μια επίζηλη μόρφωση για την εποχή, αλλά και ένα πολύ ισχυρό συνάμα ηθικό και κοινωνικό υπό-βαθρο. Απο παιδί όμως έδειξε να αδιαφορεί για τις υλικές απολαύσεις και εξεδήλωσε ξεχωρι-στό ενδιαφέρον για τα γράμματα και την ορθοδοξία. Αδιαμφισβήτητα σ΄ αυτές τις επιλογές στην παιδική

του ηλικία, με το άνοιγμα της ευαισθησίας του, καθοριστικό ρόλο διαμόρφωσαν οι ευλαβικοί γονείς του, που πέρα απο την οικονομική και κοινωνική τους ευμάρεια, υπήρξαν ευσεβείς και ενάρετοι άνθρωποι. Τον γαλούχησαν πάνω στο ιδεώδες της αγάπης και της προ-σφοράς στον άνθρωπο. Παρακολουθούσε ανελλιπώς κάθε Κυριακή το θείο ευαγγέλιο και τον είχε καταλυτικά γοητεύσει το ανθρωποκεντρικό υπόβαθρο της ορθόδοξης πίστεως. Με διαίτερη προσήλωση άκουγε κάθε Κυριακή την περικοπή του ευαγγελίου, την σχετική με τον πλούσιο νεανίσκο στον οποίο ο Κύριος είπε «Αν θέλεις να γίνεις τέλειος, πήγαινε, πώλησε τα υπάρχο-ντά σου και μοίρασέ τα στους φτωχούς και θα έχεις θησαυρό στον

ουρανό. Και έλα να με ακολουθήσεις». (Ει θέλεις τέλειος είναι, ύπαγε, πώλησόν σου τα υπάρχοντα και δος πτωχοίς, και έξοις θηαυρόν εν ουρανώ και δεύρο ακολούθει μοι» (Ματθ. 19:21). Όμως στην νεαρή ηλικία των είκοσι μόλις χρονών, ο Άγιος Αντώνιος θα δοκιμάσει και μια μεγάλη πίκρα και ηθική απογοήτευση στη ζωή. Χάνει και τους δυο γονείς του και επωμίζεται έτσι και την επιμέλεια της μικρής αδελφής του. Η βαθιά πίστη του όμως στη  θεία δύναμη, τον βοηθά να ανακτήσει τις ψυχικές του δυνάμεις και να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για την περαιτέρω ζωή του. Έτσι αποφασίζει να δωρήσει την περιουσία του σε

αναξιοπαθούντες και φτωχούς οικογενειάρχες, κρατώντας μόνον ένα μικρό τμήμα της προκειμένου να διασφαλίσει την μικρή αδελφή του -  την ανατροφή της οποίας εμπιστεύεται σε ένα παρθεναγωγείο με ενάρετες γυναίκες – και να αναχωρήσει για την έρημο στην μεγάλη διοκιμασια του ασκητικού βίου. Για είκοσι ολόκληρα χρόνια ο Αντώνιος πάλευε με τα πάθη, τους σαρκικούς πειρασμούς και τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης. Και κατόρθωσε το ασύλληπτο, με την συσσώρευση και καταβολή όλων των ψυχικών του δυνάμεων, να υπερκεράσει τους πειρασμούς της ανθρώπινης φύσης και να απονε-κρώσει κάθε μορφής πειρασμό, προσεγγίζοντας την τελειότητα. Σε μια τέτοι αγνή, άμωμη και άσπηλη ηθικά προσωπικότητα, είχε επελέξει ο μεγάλος θεός, να κληροδοτήσει τις θείες πνευματικές του προνομίες. 

Η φήμη του και ο βαθμός της ασκητικής και ηθικής του τελειότητας, δεν άργησε να εκσπάσει τα όρια  της ερήμου και να καταστεί φυσιογνωμία σύμβολο της ορθοδοξίας της εποχής εκείνης. Απο όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γής, έρχονταν προσκυνητές για να εισδεχθούν,

την χάρη, την ευλογία και την αγιοσύνη του Αγίου Αντωνίου, που του απεδόθη και ο περίσεπτος ηθικά χαρακτηρισμός Μέγας. Η έρημος στην κυριολεξία, μεταμορφώθηκε απο τους επισκέπτες προσκυνητές του Αγίου σε πόλη, στην οποία ο Αντώνιος κανοναρχούσε τις αρχές και τις αξίες του μοναχικού βίου. Τον επισκέφτηκαν έτσι και οι δυο λαμπροί και πολύφωτοι αστέρες της Ορθοδόξου εκκλησίας μας, ο Μέγας Βασίλειος και ο Μέγας Αθανάσιος.Ο τελευταίος μάλιστα θα επιμεληθεί και την συγγραφή του βίου του Αγίου Αντωνίου. Όμως ο άγιος προσέφερε την ηθική του αρωγή και βοήθεια σε όλους τους χριστιανούς και τους ανθρώπους που την είχαν ανάγκη και πέραν της ερήμου. Όποτε παρέστη ανάγκη ο Αντώνιος έσπευσε με απαρασάλευτη πίστη να συνδράμει τους χριστιανούς. Έτσι το 312 μ.Χ. όταν ο αυτοκράτορας Μαξιμίνος πραγματοποίησε διωγμούς και φόνευσε πόλλούς πιστούς, ο άγιος έσπευσε να τους προσφέρει ηθική παρηγορία και στήριξη. Το ίδιο με πολλήν αγάπη και ηθική ζέση για την Ορθοδοξία, έκανε και το 335 μ.Χ. όταν στους κόλπους της είχε εμφυλοχωρήσει η έρις του Αρείου. Ο Άγιος Αντώ-νιος πήγε στην Αλεξάνδρεια τότε και με το πελώριο κύρος της ασκητικής του φυσιογνωμίας, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες, στον χριστιανισμό για να ξεπεράσει την αίρεση του Αρείου. Και κατόρθωσε με την ενάρετο ήθος του, να επαναπροσεγγίσει πολλούς χριστιανούς, που είχε κλονιστεί το φρόνημά τους, στους κόλπους της Ορθοδοξίας. Υπηρετώντας αυτές τις αξίες και αρετές ο Άγιος Αντώνιος, αναγορεύτηκε σε αδαμάντινο σύμβολο της Ορθοδοξίας και του μοναχικού βίου. Πλήρης δόξης και ημερών και με την ευλογία του Κυρίου, παρέδωσε το πνεύμα του σε ηλικία 105 ετών, το 356 μ.X. Η ορθόδοξη εκκλησία μας εορτάζει κάθε χρόνο την μνήμη του Αγίου Αντωνίου του Μέγα, στις 17 Ιανουαρίου. 


Στον καλλιεπή ναό λοιπόν του Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων, που λαμπύριζε από την βυζα-ντινή πορφύρα, εξέπεμπε το χαρμόσυνο μήνυμα της εορτής του Αγίου και ήταν διάστικτος από την επιμελημένη φροντίδα του Αρχιερατικού Προϊσταμένου του ναού, ευλαβούς Πατρός Σταύ-ρου Λινού, αλλά και όλων των άλλων ευγενών εθελοντών του ναού, που κοπίασαν για την  άρτια υλοποίηση της ιεράς πανηγύρεως, προσήλθαν ευλαβικά οι Αθηναίοι, για τιμήσουν την μνήμη του Αγίου και να αρδεύσουν ηθική δύναμη, από την θεοφόρο παρουσία του. Του εσπερι-νού χοροστάτησε ο ευλαβής Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος, συνεπικουρούμενος από τον Πατέρα Σταύρο Λινό και άλλους ευλαβείς ιερείς, που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Αντωνίου. Και ήταν αληθινά τόσο κατανυκτικός ο εσπερινός για τον μέγα ιεράρχη της ορθοδοξίας μας Αντώνιο, που προξένησε άφατη συγκίνηση στους πιστούς, αλλά και ηθική ανάταση από την διάχυτη παντού θεία παρουσία - ευλογία του. Με το πέρας του εσπερινού, ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Κωνστάντιος, αφού διεμήνυσε το ευγενές μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την σεπτή μνήμη του Αγίου Αντωνίου, μας μίλησε με τον μελίρρυτο θεολογικά λόγο του, για τον μεγάλο δάσκαλο – ασκητή της ερήμου και κάλεσε τους πιστούς να ενωτιστούν τα ιδεοφόρα μηνύματα της λιτής και άχραντης ηθικά ζωής του Αγίου Αντωνίου και να αναβαπτισθούν ηθικά, μέσα από αυτά. Χρόνια Πολλά ευλαβείς Αθηναίοι και ο μέγας Δάσκαλος της ερήμου Άγιος Αντώνιος, να σκέπει και να προστατεύει τις οικογένειές σας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Μεγάλου Αντωνίου :

Τόν ζηλωτήν Ἠλίαν τοῖς τρόποις μιμούμενος, τῷ Βαπτιστῇ εὐθείαις ταῖς τρίβοις ἑπόμενος, Πάτερ Ἀντώνιε, τῆς ἐρήμου γέγονας οἰκιστής, καί τήν οἰκουμένην ἐστήριξας εὐχαῖς σου· διό πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2023 | 12:33 am


Με τον Γιώργο του ήθους και της δημοσιογραφικής ευρεσιέπειας !

   Με τον Γιώργο του ήθους και της δημοσιογραφικής ευρεσιέπειας !


Θαρρείς πως  ορισμένα κοινωνικά συναπαντήματα είναι ευλογημένο απο το Θεό  και κομίζουν μέσα τους, τα σπέρματα της αξιοπρέπειας, της ηθικής ευγένειας και της ανθρώπι-νης φιλότητας. Αυτά τα αισθήματα με διακατείχαν,  από την πρώτη στιγμή που γνώρισα  στο τηλεοπτικό στούντιο, τον εμπνευσμένο και ελπιδοφόρο δημοσιογραφικά Γιώργο Πιέρρο,  αλλά πρωτίστως τον ωραίο άνθρωπο,  πού στην διάστικτη από κοινωνική και ηθική οξύτητα εποχή μας,  προττάσει την ευγένεια και την αξιοπρέπεια.

Ο Γιώργος Πιέρρος είναι ένας νέος δημοσιογράφος,  με δημοσιογραφικό όμως format  της «παλιάς μεγάλης σχολής»,  όπως μας την κληροδότησαν στην πολιτική ανάλυση, στο κοινω-νικό - πολιτισμικό δοκίμιο,  αλλά και το χρονογράφημα,  ο Παύλος Παλαιολόγος,  ο Λέοντας Καραπαναγιώτης, ο Χρήστος Πασαλάρης,  ο Γιάννης Καψής,  ο Αντώνης Καρκαγιάννης  και τόσοι άλλοι μεγάλοι, που διέλαμψαν στο δημοσιογραφικό πεδίο  και μας κατέλειπαν την  ατίμητη δημοσιογραφική τους κληρονομιά.

Με σύγχρονες σπουδές Δημοσιογραφίας,  τις οποίες  συναιρεί με  επάλληλες σπουδές στην Πληροφορική,  έχει μία πολυεδρική παρουσία  στο δημοσιογραφικό φάσμα,  από την οξυ-δερκή   έντυπη αρθρογραφία  στο πολύστυλο  και τη μαχητική έπαλξη του Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασης,  έως τα social media,  με σπουδαίες αναφορές στο Facebook και στο Twitter.  Εκφέρει δηλαδή δημοσιογραφικά,  μία πλατιά σύνθεση,  που διασταυρώνει την παλιά πολύτιμη δημοσιογραφική στόφα,  με τις καινοτόμες μαρμαρυγές,  της σύγχρονης ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.

Πάνω από όλα όμως ο Γιώργος Πιέρρος, διακρίνεται για το ανένδοτο δημοκρατικό του ήθος,  την ιστορική του εμβρίθεια και την πλατεία πολιτισμική τους συγκρότηση,  που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους νέους δημοσιογράφους  και να εγγράφει παρακαταθήκες,  για μία σπουδαία και επιτυχημένη δημοσιογραφική καριέρα.  Για τούτο και σε όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά event,  ο Γιώργος καλείται να δώσει το παρών και να τα επενδύσει δημοσιογραφικά και αισθητικά, με τον έμπεδο λόγο του  και την πολύκλαδη δημοσιογραφι-κή του παιδεία.  Τον θυμάμαι να είναι πάντα ακοίμητος φρουρός του δημοκρατικού ήθους  και να μην επιτρέπει στα panel του,  δόλιες ιστορικές ανακρίβειες,  που παραχαράσσουν την αλήθεια και δημιουργούν  τεχνηέντως  επίπλαστες πολιτικές και ιστορικές εντυπώσεις.  Αλλά και με ένα ανεκδιήγητο αίσθημα δημοσιογραφικής αιδημοσίνης,  να μην διολισθαίνει όπως πολλοί άλλοι,  στη δημοσιογραφία της «κλειδαρότρυπας»  και να πραγματώνει πολι-τικές εκπομπές,  που τις χαρακτηρίζει η σοβαρότητα, το ήθος και η αξιοπρέπεια και όχι η φθήνια  του εφήμερου δημοσιογραφικού λόγου.

Τέλος τον αγαπώ πολύ,  για το γλυκύ χαμόγελο και την καθαρή μάτια του,  που δείχνουν άνθρωπο λεβέντη,  τίμιο,  με ήθος,  αξιοπρέπεια  και προπαντός  απεξαρτημένο  απο αλαζο-νικά σύνδρομα και «σταριλίκια» που συχνά-πυκνά διαπιστώνουμε στα «ψωνάκια» της δημοσιογραφικής πιάτσας.  Θεωρώ ηθική τιμή που είναι φίλος μου  και εύχομαι η άχραντος Παναγία  να του χαρίζει υγεία  και κάθε ευτυχία στην ενάρετη ζωή του !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 14-1-23

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2023 | 11:13 am


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον Μέγα Αθανάσιο, αύριο Τρίτη, 10-1-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

 Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον Μέγα Αθανάσιο, αύριο Τρίτη, 10-1-23 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !


Αθήνα, 9-1-23

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλημέρα, καλό μήνα ! 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην αυριανή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 10/1/2023 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε, φιλοξενώντας τον ευλαβή Επίσκοπο Ωρεών και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου κ.κ. Φιλόθεο,  για τον στύλο της Ορθοδοξίας,  Άγιο Αθανάσιο

Ειδικότερα ο εμπνευσμένος μας θεολογικά Επίσκοπος κ.κ. Φιλόθεος, με τις μαρμαρυγές της πολυμερούς θεολογικής του παιδείας, μας μιλά :

  • Για τον ενάρετο και φιλόχριστο βίο του Αγίου Αθανασίου.
  • Για την υποδειγματική ασκητική του ζωή και την ηθική του φιλότητα, που τον έκαναν ως άνθρωπο, να ξεχωρίζει και να κερδίζει την αγάπη και την εκτίμηση ποιμνίου του και του κόσμου ευρύτερα.
  • Για την σπουδαία θεολογική του συγκρότηση, που τον κατέστησε κορυφαίο στους μεγά-λους της Ορθοδοξίας και της θεολογικής μας γραμματείας, φέρων μαζί με τους ιεράρχες μας Βασίλειο, Φώτιο και Αντώνιο, το επίθετο «Μέγας».
  • Για την έξοχη συμβολή του στην αντιμετώπιση των αιρέσεων και την αντιαιρετική παρουσία του στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας.
  • Τέλος για το πολυεπίπεδο συγγραφικό του έργο – που περιλαμβάνει  και την βιογραφία του Μεγάλου Αντωνίου, ασκητή της ερήμου – που τον αναγόρευσε στους μεγάλους της θεολογικής μας γραμματείας.

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Μαζ σας λοιπόν αύριο Τρίτη  10/1/2023 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», σε μια εκπομπή για τον στύλο της Ορθοδοξίας Μέγα Αθανάσιο, διάστικτη αγάπη και φιλοκαλία !

Με πολλήν αγάπη


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 9-1-2023

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2023 | 11:20 pm


Από τον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων !

 Από τον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων στον  Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, / η τής Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις,
τού γάρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα,

καί τό Πνεύμα εν είδει περιστεράς, εβεβαίου τού λόγου τό ασφαλές.
Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός, /καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι»

 


Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια, αλλά και την άφατη κατάνυξη του χριστεπώνυμου πλήθους του 7-ου Διαμερίσματος και άλλων περιοχών των Αθηνών, πραγματοποιήθηκε εχθές 6-1-2023,  ο εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων και της ηθικής μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστή, στον περικαλλή ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελο-κήπων.  Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, ο Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν συγγενής της Θεοτόκου. Σχετικά με την σύλληψη και την γέννησή του, που συνέβη 6 μήνες πριν από τη γέννηση του Ιησού Χριστού ο ίδιος Ευαγγελιστής

εξιστορεί θαυμαστά γεγονότα. Επιπλέον, τότε όλος ο κόσμος πήγαινε να συμβουλευτεί τον Ιωάννη, και, βαπτίζοντάς τους, οι ίδιοι εξομολογούνταν τις αμαρτίες τους. Όσο για το κυριότερο και θαυμαστότερο γεγονός, ήταν η γέννησή του. Αν και η Ελισάβετ θεωρούνταν στείρα, ο αρχάγγελος Γαβριήλ διαμήνυσε στον Ζαχαρία ότι τελικά η γυναίκα του θα γεννή-σει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης[1] (Λουκ. 1,13). Στην αρχή ο Ζαχαρίας φέρεται να μην πίστεψε τα λόγια του Γαβριήλ και πιθανώς να υπέστη κάποιο κλονισμό κατά τον οποίο έχασε την ομιλία του (γεγονός που ερμηνεύτηκε ως τιμωρία) όπου και παρέμεινε άλαλος έως την ημέρα της ονομασίας του παιδιού. Έτσι και έγινε. Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση του βρέφους, όταν ζητήθηκε από τον ίδιον να φανερώσει το όνομα του παιδιού, εκείνος έγραψε σε μια πινακίδα το όνομα «Ιωάννης» και αμέσως επανήλθε η φωνή του[1]. (Λουκ. 1,63)


Πατρίδα του Ιωάννη, κατά μία παράδοση, θεωρείται η Χεβρών, κατ' άλλη όμως γνώμη φέρεται η πόλη Ιούττα. Περί της νεανικής ζωής του Ιωάννη και του ιδιωτικού του βίου καμία πληροφορία δεν υπάρχει εκτός της πολύ λιτής αναφοράς του ίδιου παραπάνω Ευαγγελιστή ότι: «το παιδίον ηύξανε και εκραταιούτο πνεύματι και ήν εν ταις ερήμοις έως ημέρας αναδείξεως αυτού προς τον Ισραήλ». Σημειώνεται εν προκειμένω, με τη λέξη «ερή-μοις» (δοτική πληθυντικού) χαρακτηρίζονται τα διάφορα μέρη της ίδιας της ερήμου της Ιουδαίας, οι οποίες έφεραν διάφορες επιμέρους ονομασίες. Στις ερήμους αυτές φαίνεται

να κατέφυγε ο Ιωάννης, για προπαρασκευή του έργου του όπως παλαιότερα είχαν ομοίως καταφύγει ο Μωυσής και ο προφήτης Ηλίας.Σύμφωνα με αναφορά του Ευαγγελιστή Λουκά, ο Ιωάννης εμφανίζεται πλέον σε ηλικία 30 ετών «κατά θείαν εντολήν», «εν τη ερήμω της Ιουδαίας». Κάνοντας όμως λόγο περί του ποταμού Ιορδάνη συνάγεται ότι αναφέρεται στο νότιο τμήμα της χώρας, την περιορδάνεια περιοχή, κηρύσσοντας: «Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών», «βαπτίζοντας τους προσερχόμενους προς αυτόν» [5](Ματθ. 3,2). Παράλληλη με τα κηρύγματά του, ήταν και η εμφάνισή του καθώς ο ασκητικός βίος και η διατροφή του. Φορούσε μάλλινο ένδυμα «από τρίχες καμήλου και ζώνη δερμάτινη περί την οσφύ του», ενώ η διατροφή του ήταν άγριο μέλι και ακρίδες. Φαίνεται πως δεν παρέμενε συνέχεια στο ίδιο μέρος αλλά περιερχόταν «πάσαν την περίχωρον του Ιορδάνου κηρύσσων βάπτισμα μετανοίας».

Τόσο η εμφάνιση αυτή όσο και ο ασκητικός βίος του Ιωάννη

παράλληλα με τα κηρύγματα και τις βαπτίσεις μετάνοιας που προέβαινε ήταν επόμενο να προκαλέσει πλήθος ακροατών αλλά και πολλών θαυμαστών του απ' όλη την Παλαιστίνη που έσπευδαν να τον ακούσουν, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες και Σαδδουκαίοι και Φαρισαίοι, τους οποίους όλους στη συνέχεια βάπτιζε στον Ιορδάνη ποταμό. Έτσι δεν άργησε αυτή η δράση του να προκαλέσει και τη προσοχή του Μεγάλου Συνεδρίου των Εβραίων που έστειλε αντιπροσωπεία για να ελέγξει τι συνέβαινε και να μάθει περί αυτού, από την οποία και έλαβε ως απάντηση σχετική προφητική ρήση του Προφήτη

Ησαΐα «φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ευθύνατε την οδόν Κυρίου»[1]. (Ιωαν. 1,23) Εκεί τον συνάντησε και ο Ιησούς Χριστός και του ζήτησε να τον βαπτίσει. Εκείνος αρχικά αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν είναι άξιος να βαφτίσει τον Μεσσία, αλλά ο Μεσσίας πρέπει να βαφτίσει αυτόν[5] (Ματθ. 3,14), όμως ο Χριστός επέμενε, και έτσι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε τον Ιησού Χριστό στα νερά του ποταμού Ιορδάνη. Τα λόγια του Προδρόμου ενοχλούσαν τους Φαρισαίους καθώς και τον τετράρχη της Γαλιλαίας και Περαίας Ηρώδη Αντίπα, όταν τον έλεγξε για την παράνομη συμβίωσή του με τη σύζυγο του ζώντος αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου, την Ηρωδιάδα, ο οποίος και τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του, ο Ηρώδης ζήτησε από την κόρη του Σαλώμη να του χορέψει και της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ό,τι του ζητήσει. Η Ηρωδιάς, η μητέρα της, που μισούσε τον Ιωάννη, βρήκε τότε την ευκαιρία που αναζητούσε όπου προέτρεψε τότε την κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του προφήτη Ιωάννη μέσα σε ένα πινάκιο (πιάτο). Έτσι ακολούθησε ο αποκεφαλισμός. Μετά από το μαρτυρικό αυτό τέλος του Ιωάννη, προσελθόντες οι μαθητές του «ήραν το πτώμα αυτού και έθηκαν αυτό εν μνημείω».  


Στους Αμπελόκηπους λοιπόν, που με τους ολάνθιστους κήπους τους και τα μποστάνια τους κόμιζαν κάποτε το καλοκαίρι στην Αθήνα, αλλά και που πρωτοστάστησαν, στην αστική μεγαλουργία της πόλης αργότερα, με την «Βίλα Μαργαρίτα», το «Κτήμα Θών» και όλα τα άλλα αλησμόνητα στοιχεία της κοινωνικής τους ευμάρειας. Επιβλητικός ο καλλιεπής ναός της Πανόρμου και σημαιοστολισμένος με την γαλανόλευκη και τους χρυσοπόρφυρους σταυραετούς του Βυζαντίου, κατηύγαζε την άφατη κατάνυξη των πιστών, αλλά και την ιερό-τητα των Αγίων Θεοφανείων, που σηματοδοτούν την

αναγέννηση και την ηθική αναβάπτι-ση των ανθρώπων.  Με έκδηλη την αγάπη και την ηθική φροντίδα για την επιμέλειά του, τόσο του ευσεβούς προϊσταμένου του ναού Αρχιμανδρίτου κ.κ. Πλάτωνος Βακαλάκη, όσο και των φροντιστών του κ.κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου, Κυριακής Κωνσταντοπούλου, αλλά και των ευγενών εθελοντών της εκκλησίας, που με ξεχωριστή αφοσίωση και αγάπη, εγκαλ-λώπισαν  τον ναό.  Σύσσωμος λοιπόν ο λαός των Αθηνών προσήλθε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της Πανόρμου, όπου και έλαβε χώρα πανηγυρική δοξολογία και εν συνεχεία ο αγιασμός των Υδάτων. Της πανηγυρικής δοξολογίας, χοροστάστάτησε ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης και αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού Πατέρας κ.κ. Πλάτωνας Βακαλάκης, συνε-πικουρούμενος και από τους άλλος ιερείς του ναού, κ.κ. Κίκιζα Γεώργιο, Κωνσταντέλλο Δημήτριο, Γασπαράτο Θεολόγο και τον ευσεβή διάκονο Αστέριο Αποστόλου.

Και του Χρόνου με υγεία φίλες και φίλοι και ο Αγιασμός των Υδάτων, να αποτελέσει χαρμό-συνο έναυσμα ηθικής και πνευματικής ανασυγκρότησης, αλληλεγγύης και ηθικής μας ευημερίας. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα, με πολλήν αγάπη !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 7 January 2023 | 11:03 am


Τηλεοπτική μας εκπομπή «ΑΘΗΝΑ, ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σήμερα Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 και ώρα : 13:30 μ.μ. το μεσημέρι και σε επανάληψη στις 9:30 μ.μ. το βράδυ, στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» - pemptousia.tv

 Τηλεοπτική μας εκπομπή «ΑΘΗΝΑ, ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σήμερα Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 και ώρα : 13:30 μ.μ. το μεσημέρι και σε επανάληψη στις 9:30 μ.μ. το βράδυ, στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» -  pemptousia.tv 

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλημέρα σας, 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην τηλεοπτική μας εκπομπή, με τίτλο «ΑΘΗΝΑ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της λατρεμένης μας Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σήμερα Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 και ώρα : 13:30 μ.μ. το μεσημέρι, η οποία θα επαναληφθεί και το βράδυ  στις 21:30 μ.μ. στην διαδικτυακή τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» -  pemptousia.tv 

Επιχειρώντας μια ξενάγηση :

  • Στο πολυαγαπημένο μας γήπεδο του Παναθηναϊκού της Λεωφόρου, σύμφυτο με την μεγαλουργία του Τριφυλλιού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, όταν είχε προκριθεί τον Ιούνιο του 1971 στον τελικό και απεκλείσθη στο θρυλικό Γουέμπλευ, από τον αξεπέραστο Άγιαξ.
  • Στην ιστορική καφετέρια «Σόνια», στέκι για δεκαετίες της αστικής τάξης της Αθήνας, αλλά και κοινωνικό ορμητήριο του αγαπημένου μας ηθοποιού Διονύση Παπαγιαννόπουλου – «Μπάρμπα -Γιώργου», που διέμενε σε παρακείμενη πολυκατοικία. 
  • Στις ιστορικές «Προσφυγικές Πολυκατοικίες» της Λεωφόρου, που υπομνίζουν εγκαυστικά με τις ανεξάλειπτες τρύπες από τις αδελφοκτόνες σφαίρες στους τοίχους τους, τον τραγικό εμφύλιο σπαραγμό του Δεκέμβρη του ΄44!
  • Στο αγαπημένο μας ουζερί «Τηνιακό», που στην δροσερή και φιλόξενη αυλή του, υπεδέχθη όλο το φοιτητόκοσμο της μεταπολιτευτικής Αθήνας και κατέστη κέντρο των πολιτικών, αθλητικών και κοινωνικών συζητήσεων !
  • Στο ιστορικό μας νοσοκομείο «Ελπίς», που λειτούργησε κατά το διάστημα 1842-1986, ως Δημοτικό Νοσοκομείο του Δήμου Αθηναίων και έχει μα αδιάλειπτη παρουσία κοινωνικής προσφοράς στο φάσμα της υγείας στην ελληνική κοινωνία.
  • Στους ιστορικούς κινηματογράφους «Ζίνα», «Γρανάδα» - «Θέατρο Λαμπέτη» και «Αλεξάνδρα», σύμφυτους με την πολιτισμική «μαγεία» της μεγάλης οθόνης, στην αθηναϊκή κοινωνία.


Και σε πλείστα άλλα τοπόσημα της ιστορικής Λεωφόρου, με τα οποία διασταυρωθήκαμε κοινωνικά και αισθανθήκαμε ηθική έξαρση, για την ομορφιά και την μεγαλοπρέπειά της.

Στην εκπομπή ευρύτερα επιχειρούμε, ένα μακρύ και πολυεδρικό οδοιπορικό στην ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της πόλης, από τους αρχαίους χρόνους έως τα σήμερα.



Πρόσωπα

Μνημεία

Γεγονότα

Οδονύμια

Μείζονα ιστορικά ορόσημα

Υψηλού κύρους τοπόσημα

Βυζαντινοί ναοί υψηλού αισθητικού κύρους και κάλους


και άλλα ενδιαφέροντα πολιτισμικά στοιχεία, που συνθέτουν την αξεπέραστη ηθική φυσιο-γνωμία της λατρεμένη μας Αθήνας, παρουσιάζονται στην  εκπομπή, αναδεικνύοντας το ήθος της, την ιστορικότητα, τις ομορφιές, τα χρώματα και τα αρώματα της πόλης, που την καθιστούν μοναδική !  Κατά πως λέει ο μεγάλος λυράρης του λαού μας Νίκος Γκάτσος :



Αθήνα, Αθήνα,

χαρά της γης και της αυγής
μικρό γαλάζιο κρίνο.

Κάποια βραδιά στην αμμουδιά
κοχύλι σου θα γίνω.

https://pemptousia.tv/lang/el_GR

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Πέμπτη  5/1/2023 και ώρα 13:30 μ.μ., αλλά και σε επανάληψη το βράδυ στις 21:30 μ.μ. στη διαδικτυακή τηλεόραση της  «Πεμπτουσίας», σε μια τηλεοπτική εκπομπή - πανδαισία, για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της λατρεμένης μας Αθήνας !

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
 

Δημοσιεύθηκε στις 5 January 2023 | 12:00 pm


Πύργος - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Πύργος