Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ηλείας   »   Πύργος    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Άφατη κατάνυξη για την κεχαριτωμένη Μαρία, στην Παναγία Κολοκυνθούς - Κολωνός !

Άφατη κατάνυξη για την κεχαριτωμένη Μαρία, στην Παναγία Κολοκυνθούς - Κολωνός !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε μια ατμόσφαιρα ηθικής έξαρσης και με την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του 4-ου Διαμερίσματος των Αθηνών – Κολωνός, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων, που συνέρρευσαν από το κέντρο της Αθήνας και παρακείμενα Διαμερίσματα, εορτάσθηκε πανηγυρικά την Τετάρτη 14-8-19,  η κοίμηση της Θεοτόκου Παναγίας. Της κεχαριτωμένης Μαρίας, που συνιστά την μητέρα του τραγικού στην ιστορία γένους των Ελλήνων και επισκοπεί με την παρουσία της στην αχανή λεωφόρο του χρόνου, την τιμαλφή πολιτισμική μήτρα του ελληνισμού. Βρέθηκε πολλές φορές ο ελληνισμός στα σταυροδρόμια της ιστορίας και στην δίνη της επιβουλής αμέτρητων εχθρών, αλλά ήταν η πάντοτε παρούσα η γλυκοματούσα Παναγιά, που σαν στοργική μητέρα άπλωνε τις προστατευτικές της φτερούγες και διέσωζε το γένος. «Εκ παντίων με κινδύνων ελευθέροσον» ! Εκεί στο τέρμα της Λένορμαν λοιπόν, στην λαμπροστόλιστη Παναγία της Κολοκυνθούς, που λαμπυρίζοντας στο γλυκύ λιόγερμα, κατηύγαζε το πνευματικό θάμπος του σταυραετού του βυζαντίου, αλλά και την ηθική μεγαλουργία της Ορθοδοξίας, με την καταιγιστική παρουσία του, ο ευσεβής λαός των Αθηνών, διατράνωσε την ακατάλυτη στο χρόνο, σχέση ελληνισμού και ορθοδοξίας. Με την διάστικτη κατάνυξή του, αλλά και την ηθική του έξαρση, για την προστάτιδα του γένους κεχαριτωμένη Μαρία. Κατασυγκινημένος και ένδακρυς για την κοίμηση της Πλατυτέρας των Ουρανών, που μεταλαμπαδεύει διαχρονικά στα πέρατα της οικουμένης, την πνευματική ταυτότητα και το ήθος των Ελλήνων. Αλλά και ο περικαλλής ναός της Κολοκυνθούς, με έκδηλη την φροντίδα και την αγάπη σε κάθε του σημείο, του ευλαβούς Αρχιμανδρίτη και Αρχιερέα του, πατρός Φιλόθεου Θεοδωρόπουλου, είχε στην κυριολεξία τα γιορτινά του και λαμποκοπούσε από ομορφιά και παστρικότητα, για να τιμήσει την κοίμηση της κορυφαίας της Ορθοδοξίας μας, παναχράντου Παναγίας. Της κεχαριτωμένης Μαρίας, που είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της κτίσης όλης. Η «και των προ αυτής αιτία και των μετ αυτής προστάτης και των αιωνίων πρόξενος» !

Του πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησε ο Άγιος Περιστερίου κ.κ. Κλήμης, συνεπικου-ρούμενος από τον προϊστάμενο του ναού, Αρχιμανδρίτη πατέρα Φιλόθεο, αλλά και πολλούς άλλους ιερείς από τις εκκλησίες του Κολωνού και άλλου, που προσήλθαν ευλαβικά, να τιμήσουν την Παναγία. Ενώ η συγκλονιστική παρουσία του κόσμου, που στην κυριολεξία βούλιαξε τον ναό, δημιούργησε μια ανεκλάλητη ατμόσφαιρα ηθικής κατάνυξης και έξαρσης, με τους πιστούς να δέονται ταπεινά στην Παναγία, να τους προστρέξει να υπερκεράσουν τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της άστατης ηθικά εποχής μας και να έχουν μια προοδευμένη πορεία στην ζωή. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δεήσεις πλήθους μητέρων, αλλά και νεαρών μαθητών και νέων παιδιών,  που προσεύχοντο στην Παναγία, για να έλθει αρωγός στην ζωή τους και να λαμπρύνει ηθικά τα βήματά τους.

Κατά την απόλυση, τον λόγο έλαβε ο σεπτός Επίσκοπος Περιστερίου κ.κ. Κλήμης, που με τον μελίρρυτο θεολογικά λόγο του, για την κεχαριτωμένη Μαρία, συγκίνησε και δόνησε τις καρδιές του χριστεπώνυμου πλήθους. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Επίσκοπος, αφού πρωτίστως διαβίβασε το έμπλεο αγάπης μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για τον πανηγυρικό εορτασμό της Παναγίας, επεσήμανε εμφατικά πως σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική πατρίδα, σύσσωμος ο λαός μας, πρέπει να επαναπροσεγγίσει με βαθύτερη πίστη, τις ανώτερες ηθικές αρετές και αξίες της ορθοδοξίας και μέσα τους, να αναβαπτισθεί ηθικά και πνευματικά, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της δύσβατης εποχής μας. 

Περαίνοντας τον λόγο έλαβε ο σεπτός προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης κ-ος Φιλό-θεος Θεοδωρόπουλος, που κατασυγκινημένος για τον εξαιρετικού ήθους και κύρους εορτασμό της παναχράντου Παναγίας, ευχαρίστησε εκ βαθέων καρδίας, όλους τους συντελεστές της ιεράς πανηγύρεως της Παναγίας της Κολοκυνθούς. Ειδικώτερα το χριστε-πώνυμο πλήθος, που με την συγκλονιστική παρουσία του, διατράνωσε την ακατάλυτη σχέση λαού και ορθοδοξίας. Τον ευλαβή Επίσκοπο Περιστερίου κ.κ. Κλήμη, που τίμησε και λάμπρυνε με την παρουσία του, την κοίμηση της Θεοτόκου, τους ευγενείς εθελοντές του ναού, που καθάρισαν και κόσμησαν την εκκλησία στην πανηγυρική της ημέρα, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την συμβολή τους στην αρτιότητα του εορτασμού, αλλά και το ενοριακό συμβούλιο, για τις ανύσταγες υπηρεσίες του και την στήριξή του, στην επίμοχθη προσπάθεια του πατρός Φιλοθέου, στο ωφέλιμο θεολογικό και κοινωνικό του έργο. Και του χρόνου φίλες και φίλοι και η κεχαριτωμένη Μαρία, να προστατεύει τις αξιοπρεπέστατες οικογένειές σας, από κάθε κίνδυνο και να σας χαρίζει υγεία και κάθε ηθική επιτυχία στην  ενάρετη ζωή σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Παναχράντου Παναγίας :

Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2019 | 8:07 pm


Κεντρικό μου άρθρο για τον Ιερό Δεκαπενταύγουστο, στην υψηλού κύρους ψηφιακή πύλη, για την Ορθοδοξία και τον Πολιτισμό, «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ» !

Κεντρικό μου άρθρο για τον Ιερό Δεκαπενταύγουστο, στην υψηλού κύρους ψηφιακή πύλη,
για την Ορθοδοξία και τον Πολιτισμό, «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ» !
Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Αθήνα, 14-8-19

Δημοσιεύθηκε στις 15 August 2019 | 11:44 am


Κεντρικό άρθρο μου, για τον ιερό Δεκαπενταύγουστο, στην ψηφιακή Real, του έγκριτου Νίκου Χατζηνικολάου !

Κεντρικό άρθρο μου, για τον ιερό Δεκαπενταύγουστο, στην ψηφιακή Real, 
του έγκριτου Νίκου Χατζηνικολάου !


https://www.real.gr/koinonia/arthro/panos_abramopoulos_dekapentaugoustos_bioma_elpidas_kai_empeiria_zois-565079/

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Αθήνα, 14-8-19
www.panosavramopoulos.blogspot.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2019 | 2:02 pm


Κεντρικό άρθρο μου για την απαράμιλλη Κατίνα Παξινού, στην ψηφιακή έκδοση της Real, του έγκριτου Νίκου Χατζηνικολάου !

Κεντρικό άρθρο μου για την απαράμιλλη Κατίνα Παξινού, στην ψηφιακή έκδοση της Real, 
του έγκριτου Νίκου Χατζηνικολάου !

https://www.real.gr/koinonia/arthro/katina_paksinou_h_akseperasti_pagkosmia_iereia_tou_theatrou_kai_tou_kinimatografou_mas-562622/

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
A΄Αναπληρωτής Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 4 August 2019 | 10:14 am


Κεντρικό άρθρο μου για την απαράμιλλη Κατίνα Παξινού, στην ψηφιακή πύλη enikos.gr του έγκριτου Νίκου Χατζηνικολάου !

Κεντρικό άρθρο μου για την απαράμιλλη Κατίνα Παξινού, στην ψηφιακή πύλη enikos.gr 
του έγκριτου Νίκου Χατζηνικολάου !

https://www.enikos.gr/society/665330/www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Α΄Αναπληρωτής Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 August 2019 | 7:51 pm


Ευλαβική προσευχή, για τον Ιαματικό Αγιομάρτυρα Παντελεήμονα, στον ομώνυμο ναό της Αχαρνών !

Ευλαβική προσευχή, για τον Ιαματικό Αγιομάρτυρα Παντελεήμονα,
στον ομώνυμο ναό της Αχαρνών !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την αθρόα συμμετοχή του λαού του 1-ου και του 6-ου Διαμερίσματος, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων, έλαβε χώρα σήμερα Σαββάτο 27-7-19, ο ευλαβικός εορτασμός του ιαματικού Αγιομάρτυρος της Ορθοδοξίας μας Παντελήμονος.  Του ευγενούς την  ψυχή και την καταγωγή ιατρού από την Νικομήδεια της Βιθυνίας, που αρνήθηκε όλα τα πλούτη, τις τιμές και την κοινωνική του ανέλιξη, για να διατρανώσει στον διώκτη αυτοκράτορα του Χριστιανισμού Μαξιμιανό, την απαρασάλευτη πίστη του στην Ορθοδοξία και να εμπεδώσει με το ιδεοφόρο παράδειγμα και την μαρτυρική θυσία του, τις διδαχές του Κυρίου μας. Ήρε την καταγωγή του γεννημένος περί το 275 μ.Χ στην Νικομήδεια, από επιφανή κοινωνικά οικογένεια ο νεαρός Παντολέων, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, με πατέρα εθνικό τον Ευστόργιο, μητέρα χριστιανή την Ευβούλη και ήταν βεβαία η κοινωνική και επαγγελματική του επιτυχία, με τις επίζηλες για την εποχή του σπουδές στην ιατρική, δίπλα στον Ευστόργιο, αλλά και ισχυρές διασυνδέσεις στο παλάτι του πανίσχυρου αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η ηθική του ζέση όμως και το πύρωμα της ψυχής του, για τον λόγο του Κυρίου, τον οδήγησαν και με την επίνευση του ιερέα της Νικομήδειας Ερμόλαου, στις υψηλές αξίες της Ορθοδοξίας μας. Με τον θάνατο του πατέρα του ο εμπνευσμένος νεαρός ιατρός Παντολέων, που ήδη είχε βαπτισθεί χριστιανός, θα διαμοιράσει την περιουσία του και θα ασκεί την ιατρική αμισθί, επ΄ωφελεία των κοινωνικώς αδυνατών, όπως
διεκήρυττε ο Ιησούς. Αλλά αυτή η κοινωνική του προσφορά, θα επιφέρει την μήνιν των ιατρών, που θα τον καταδώσουν στον Μαξιμιανό για το χριστιανικό του φρόνημα. Ο αυτοκράτορας θα διατάξει να φέρουν μπροστά του έναν παράλυτο και θα ζητήσει από τους ιερείς και από τον ιερό Παντελεήμονα, να επιχειρήσουν να τον αποθεραπεύσουν. Και όταν ο Μαξιμιανός θα συνειδητοποιήσει την θεία παρέμβαση στο θαύμα του Αγίου Παντελεήμονα, εξοργισμένος θα διατάξει να τον βασανίσουν και να τον  θανατώσουν. Πολλώ μάλλον που κατ΄ επανάληψη είχε ζητήσει στον εκλεκτό του Χριστού Παντολέωνα, να θυσιάσει στα είδωλα και ο Άγιος αρνείτο μετ΄επιτάσεως. Οι δήμιοι του Μαξιμιανού έκαιγαν με πυρσούς το σώμα του Ιερού Παντελεήμονα, τον μαστίγωναν ανηλεώς και του έριχναν καυτό λάδι. Επι ματαίω όμως, αφού ο Κύριος τον προστάτευε. Όταν και στην αρένα με τα θηρία απέτυχε ο αιμασταγής και χριστιανοδιώκτης Μαξιμιανός, έδωσε εντολή να αποκεφαλίσουν τον ευλαβικό Παντελεήμονα. Όμως η σπάθα του δημίου λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί !, ενώ οι παρευρισκόμενοι ειδωλολάτρες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος θέλοντας να ανυψωθεί στην βασιλεία του κυρίου, πρόσφερε ο ίδιος την τιμία κεφαλή του. Ήταν το 305 μ.Χ. όταν η έξοχη αυτή φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, παρέδωσε την ευγενική και χριστιανική καρδιά της, στον κύριο!

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε λοιπόν στον περικαλλή ναό του Αγίου στην Αχαρνών, για να τιμήσει την σεπτή μνήμη του και να δεηθεί για την ιαματική αρωγή του. Του πανηγυρικού συλλείτουργου χοροστάτησαν οι Άγιοι Πατέρες, κ.κ. Λαοδικείας Θεοδώρητος, Πτολεμαίδος  Εμμανουήλ και Ευρίπου Χρυσόστομος, με την  επικουρία των ευλαβών ιερέων του ναού, του Προϊσταμένου του Αρχιμανδρίτη, πατρός Νικολάου  Κατσαφαρόπουλου, Ταριάδη Αβίβου , Ναζαρούκ Πέτρου, Γιαννακόδημου Παναγιώτη, Kalandadze Συν, Ejibishvili Zaza, Γιουρίνα Μιχαήλ, Πανουσόπουλου Παναγιώτη, Ζολοτένκο Γεωργίου, των διακόνων του Αλέξιου Περεβόζτσικοβ και Νικόλαου Khvichia και πλήθους ακόμα ιερέων, που προσήλθαν να τιμήσουν την ιερή μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος. Πανέμορφος και επιβλητικός ο λαμπροστόλιστος ναός της Αχαρνών, έλαμπε στην κυριολεξία από το θείο φώς του Αγίου και κατηύγαζε ηθικά την άχραντη μορφή του. Και αποτέλεσε η κατανυκτική αυτή πανηγυρική εορτή, ένα πελώριο αντάμωμα όλου του λαού των Αθηνών, που κατασυγκινημένος ήλθε να προσκυνήσει τον Άγιό μας, προστάτη και Έφορο της επιστήμης της Ιατρικής. Με το πέρας του εσπερινού επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου, στους περιμετρικούς δρόμους της εκκλησίας στην Αχαρνών,  υπο τις χαρμόσυνες νότες της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που λάμπρυνε την λιτανεία με το ηχόχρωμά της. Και διάστικτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι των πολυκατοικιών έραιναν την εικόνα του εφόρου τους, με μύρα και άνθη. Εκφράζοντας ευλαβικά την πίστη τους στον Ιερό και Ιαματικό Παντελεήμονα, που επισκοπεί ανά τους αιώνες με την αγιομαρτυρική του θυσία, το ευγενές ήθος της Ορθοδοξίας μας. 

Με την επάνοδο της εικόνας στον ναό, τον λόγο έλαβε ο Αρχιερατικός Προϊστάμενος του ναού, ευλαβής Αρχιμανδρίτης κ-ος Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος και  αφού πρωτίστως διεμήνυσε το έμπλεο αγάπης μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για τον εορτασμό της μνήμης  του Ιερού και Ιαματικού Παντελεήμονα, ευχαρίστησε ευγενικά, τους Επισκόπους κ.κ. Εμμανουήλ, Θεοδώρητο και Χρυσόστομο, που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου, τον ευσεβή λαό των Αθηνών, για την συγκλονιστική παρουσία του, το ενοριακό συμβούλιο, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου και τους εθελοντές του ναού, που με πολύ μόχθο και ηθική φροντίδα, μερίμνησαν για τον πανηγυρικό στολισμό του, την φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων που επένδυσε αισθητικά με τους παιάνες της την πανήγυρη, αλλά και την Τροχαία Αθηνών και την Ελληνική Αστυνομία, για τα άψογα μέτρα τάξης και την εν γένει τους φροντίδα στον εορτασμό.

Χρόνια Πολλά και του Χρόνου με υγεία, αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι. Ο ιδεοφόρος και Ιαματικός, Αγιομάρτυρας της Χριστιανοσύνης μας Παντελεήμονας, να σκέπει και να ευλογεί τις ευλαβικές οικογένειές σας και να σας χαριτώνει στη ζωή, με κάθε ηθικήν ευτυχία. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Παντελεήμονος
Αθλοφόρε Άγιε, και  ιαματικὲ Παντελεήμον, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχῃ ταις ψυχαίς ἡμών

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2019 | 1:01 am


Ηθικός αίνος για την Παρθενομάρτυρα Μαρκέλλα, στον ομώνυμο ναό του Βοτανικού !

Ηθικός αίνος για την Παρθενομάρτυρα Μαρκέλλα,
στον ομώνυμο ναό του Βοτανικού !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε κλίμα άφατης συγκίνησης και με την καταιγιστική παρουσία του λαού των Αθηνών του 3-ου Διαμερίσματος (Βοτανικός, Θησείο, Πετράλλωνα), αλλά και πολυάριθμου πλήθους Αθηναίων, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, γιορτάστηκε σήμερα Δευτέρα 22-7-19, στον λαμπρηφόρο ναό της του Βοτανικού, η ιερά μνήμη της Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλας. Της ευλαβούς κόρης της Χίου, που από τα χλωρά της νιάτα – έζησε περί το 1500 μ.Χ. στην Βολισσό της Χίου – αφιερώθηκε με όλην την δύναμη της ψυχής και της ευγενικής καρδιάς της στον Χριστό, κατά τις ηθικές επιταγές της σεμνής, χριστιανής μητέρας της, που την άφησε ορφανή πολύ μικρή. Φεύ όμως η ευλαβής Μαρκέλλα που διακρίνονταν για την ευγένεια, την ευπροσηγορία, την καλοσύνη και το άκαμπτο σε κάθε πίεση και εμπόδιο χριστιανικό της φρόνημα, βρέθηκε γρήγορα στο στόχαστρο του ειδωλολάτρη πατέρα της. Πέρα από την ορθόδοξη πίστη της, που του προξενούσε μίσος αδιάλλακτο, ο σαρκολάτρης πατέρας της επιθυμούσε και το σώμα της, δοθείσης ότι η θεία δύναμη, την είχε προικοδοτήσει πέρα από τα έξοχα ψυχικά της χαρίσματα και με εκστατική ομορφιά. Αναγκάστηκε έτσι για να αποφύγει τις ιταμές σαρκικές ορέξεις του πατέρα της, να κρυφτεί σε μια βάτο, όπου και ένας βοσκός την πρόδωσε και ο πατέρας της για να την κάψει, έβαλε φωτιά στην βάτο. Με την  παρέμβαση της θείας δύναμης η
Μαρκέλλα διέφυγε, αλλά καθώς έτρεχε, ο πατέρας της την  τόξευσε και το βέλος του την βρήκε στο σώμα. Το αγνό αίμα της άχραντης Μαρκέλλας πότισε τα βράχια και έτρεξε έστω και τραυματισμένη για να γλυτώσει. Όταν άρχισαν οι δυνάμεις της να την εγκαταλείπουν και να την πλησιάζει ο σαρκολάτρης πατέρας της, η Αγία της Χίου, έστρεψε τα μάτια της ψηλά, στον Ουράνιο νυμφίο παρακαλώντας να ανοίξει ο βράχος που πλησίαζε και να την κρύψει. Ο βράχος άνοιξε και προστάτευσε το μισό σώμα της αγνής Μαρκέλλας. Ο πατέρας της εκστασιαμένος εξοργίστηκε αφόρητα, από την θεία παρέμβαση. Έβγαλε έτσι το μαχαίρι του, έκοψε τους μαστούς της Αγίας και τους πέταξε στα βράχια και εν συνεχεία της έκοψε και το κεφάλι, το οποίο πέταξε στην θάλασσα. Έχασε έτσι την φθαρτή βιολογική ζωή με το μαρτύριο της, η άμωμη και τίμια Αγία της Χίου, αλλά κέρδισε την επουράνιο βασιλεία και τον κότινο, της ηθικής αριστείας του Χριστού μας. Ενώ ο σχισμένος βράχος που υπεδέχθη το μαρτυρικό σώμα της Αγίας, αποτελεί και σήμερα ευλαβικό προσκύνημα και αναβλύζει αγίασμα. Οι δε επισκέπτες που προσεύχονται με πίστη στην αγία, παρατηρούν ενίοτε τον ερυθρό χρωματισμό του και το νερό που ατμίζει. Η πολύαθλος πνευματικά Αγία Μαρκέλλα, έχει φανερώσει θαυμαστά σημεία, σε σπουδαίες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας, που ήκμασαν ηθικά και πνευματικά με την χάρη και την ευλογία της, προεξαρχόντος του Επισκόπου Πενταπόλεως Αγίου Νεκταρίου.

Στον περικαλλή ναό του Βοτανικού λοιπόν, έδωσε το δυναμικό παρόν ο αθηναϊκός λαός, για να τιμήσει την έξοχη παρθενομάρτυρα της ορθοδοξίας μας Μαρκέλλα. Έκδηλη παντού η ηθική φροντίδα και η αγάπη του προϊσταμένου του ναού, Αρχιμανδρίτη, πατρός Ανδρόνικου Αλεξάκη, για τον άψογο στολισμό της εκκλησίας, αλλά και την άρτια υποδοχή των προσκυνητών. Λαμπύριζε από την βυζαντινή πορφύρα ο ναός της Σπύρου Πάτση και πρόσφερε μοναδική ηθική ανάταση στους πιστούς, από την άχραντη και κατανυκτική του ατμόσφαιρα. Του εσπερινού της απολύσεως χοροστάτησε ο Άγιος Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Συμεών Βολιώτης, συνεπικουρούμενος, από τον Αρχιερέα πατέρα Ανδρόνικο και από πολλούς άλλους ιερείς γειτονικών εκκλησιών, που προσήλθαν ευλαβικά, για να τιμήσουν την ιερά μνήμη της Αγιομαρτύρου Μαρκέλλας. Με το πέρας της λειτουργίας, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγίας, στους παρακείμενους δρόμους του ναού, υπο τους γλυκείς παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και της Πυροσβεστικής – η οποίες ευγενικά συμμετείχαν στην πανήγυρη- που προσέδωσαν ξεχωριστό χρώμα στην πομπή, αλλά και την συνοδεία παραδοσιακού χορευτικού τμήματος της Κρήτης, που λάμπρυνε και αυτό με τις ωραίες ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές του, την ιερά λιτανεία. Σε κλίμα ηθικής έξαρσης οι κάτοικοι των πολυκατοικιών, στους  δρόμους της πομπής, για την άχραντη μνήμη της Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλας, που έραιναν ένδακρεις την σεπτή εικόνα της, με μύρα και ροδοπέταλα. Είναι στιγμές που εγγίζει κανείς τα ακένωτα κοιτάσματα ευσέβειας του χριστιανικού λαού μας και πείθεται, ότι ο ευλογημένος από τον Χριστό, λαός των Ελλήνων, δεν θα πέσει ποτέ και με τίποτα.

Με την επάνοδο στον ναό τον  λόγο έλαβε ο Επίσκοπος Θεσπιών κ.κ. Συμεών, ο οποίος αφού διαβίβασε το μήνυμα αγάπης και ευλάβειας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εξήρε το χριστιανικό ήθος, την σεμνότητα και την απαρασάλευτη πίστη της Παρθενομάρτυρος Αγίας Μαρκέλλας, στις αξίες και τις ιδέες της Ορθοδοξίας μας. Στην αντιφώνησή του ο ευλαβής προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης κ-ος Ανδρόνικος Αλεξάκης, ευχαρίστησε τον σεπτό επίσκοπο που τίμησε με την παρουσία του την πανήγυρη, το χριστεπώνυμο πλήθος που με τόση ζέση καρδιάς και ευλάβεια προσήλθε για να τιμήσει την μνήμη της Αγίας, τους εθελοντές, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου και το ενοριακό συμβούλιο, για τις ανύσταγες προσπάθειές τους στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως, τις Φιλαρμονικές του Δήμου Αθηναίων και της Πυροσβεστικής, που εμπλούτισαν αισθητικά την ιερά λιτανεία, αλλά και στην Ελληνική Αστυνομία, για την άψογη τήρηση  των μέτρων τάξης, κατά την εκφορά της εικόνος. Παρόντες και μείς με την αδελφή μας Ελένη Αβραμοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλο του Κεντρικού Τομέα της Αττικής, στην κατανυκτική εορτή για την παρθενομάρτυρα Μαρκέλλα, για να τιμήσουμε το σεπτό όνομά της και να αντλήσουμε ηθικές δυνάμεις από το ακένωτο ορθόδοξο ηθικό της φέγγος, που καταυγάζει και λαμπρύνει κάθε καθαρή χριστιανική καρδιά !

Χρόνια Πολλά, Αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι και του χρόνου με υγεία. Η Παρθενομάρτυς  Αγία Μαρκέλλα, να σας  χαρίζει υγεία, ηθική και πνευματική ευεξία και να σκέπει τις σεβαστές οικογένειές σας.

Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε παρακάτω το απολυτίκιο, στην μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας

Της αγνείας το ρόδον καὶ της Χίου το βλάστημα, την Αγίαν Μαρκέλλαν εν ωδαὶς ευφημήσω-μεν τμηθείσα γὰρ χειρὶ τη πατρική, ως φύλαξ εντολών των του Χριστού, ρώσιν νέμει και κινδύνων απαλλαγήν, τοις προς αυτὴν κραυγάζουσι, δόξα τω δεδοκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2019 | 2:17 am


Ευλαβική προσευχή για την πανεύφημη Αγία Μαρίνα, στον ομώνυμο ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Ευλαβική προσευχή για την πανεύφημη Αγία Μαρίνα,
στον ομώνυμο ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Έλαμψε όλη η Αττική την Τετάρτη 17-7-19 το βράδυ, από το πνευματικό θάμπος και το ηθικό φέγγος της καλλιπαρθένου μάρτυρος Αγίας Μαρίνας, στην ευλαβική εορτή που έγινε στην μνήμη της, στον ομώνυμο ναό, της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. Στην πανέμορφη περιοχή της Ηλιούπολης, με τις πολυφρόντιστες πλατείες της, τον ανοικτό της ορίζοντα στον αττικό ουρανό – που δεν τον σκέπασε ο συντελεστής δόμησης – και προπαντός με τους ευγενείς και καλοσυνάτους ανθρώπους της, που μυροβολούν ευγένεια, αξιοπρέπεια και καλοσύνη. Με το άχραντο θρησκευτικό τους συναίσθημα και την αδιάρρηκτη ηθική σχέση τους, με τις παραδόσεις και τις κλασικές αξίες και αρετές, του μαρτυρικού λαού και προοδευμένου – στους δαιδάλους της ιστορίας - λαού μας.

Στην αρχοντική Ηλιούπολη, έδωσε το καταιγιστικό παρόν ο αθηναϊκός λαός, από όλα τα διαμερίσματα της Αττικής, για να τιμήσει την έξοχη ηθικά αγιομάρτυρα της Ορθοδοξίας μας. Την καλλιπαρθένο Μαρίνα, που αντιπαρήλθε όλες τις τιμές, τα προνόμια και τα πλούτη του Έπαρχου της Αντιόχειας Ολύμβριου, για να διατρανώσει την πίστη της στο Χριστό μας και να παραδώσει την τίμια κεφαλή της στην μάχαιρα του ρωμαίου διοικητή. Όταν απελπισμένος ο έπαρχος, είδε ότι η ευλαβική Μαρίνα απέκρουε σθεναρά, όλες τις τιμές και τις προνομίες που τις προσέφερε για να αποποιηθεί το ορθόδοξο ήθος της, τότε στην υστάτη προσπάθειά του, της πρότεινε να την κάνει και γυναίκα του ! Και η ευλαβική Μαρίνα, με απαρασάλευτη πίστη, στην θεία δύναμη του απήντησε : «Έπαρχε, ο Χριστός είναι ο νυμφίος της καρδιάς μου» ! και τότε εξοργισμένος ο Ρωμαίος διοικητής διέταξε τον ειδεχθή αποκεφαλισμό της, που της χάρισε ωστόσο, τον ιερό κότινο της ηθικής αθανασίας, στο πάνθεον της ορθοδοξίας.

Δόνησε στην κυριολεξία την Ηλιούπολη, η συγκλονιστική παρουσία του λαού της Αττικής,  για να τιμήσει την σπουδαία αυτή πρέσβειρα της χριστιανοσύνης μας, που αισθάνθηκε ξεχωριστή ηθικήν ανάταση, από την κατανυκτική προσευχή στην καλλοπαρθένο Μαρίνα, ψάλλοντας το  «Φως ιλαρόν αγίας δόξης, αθανάτου Πατρός, ουρανίου, αγίου, μάκαρος, Ιησού Χριστέ. Ελθόντες επί την ηλίου δύσιν, ιδόντες φως εσπερινόν, υμνούμεν Πατέρα, ...» !!! Του εόρτιου πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ισπανίας και Πορτογαλίας κ.κ. Πολύκαρπος, που με περισσήν αγάπη προσήλθε για τιμήσει την πανεύφημο κόρη της ορθοδοξίας μας, Μαρίνα, συνεπικουρούμενος από τους σεπτούς Αρχιμανδρίτες κ.κ. Σεραφείμ Δημητρίου – που είναι και Αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού – Δαμασκηνό Φυλακτό - που συνέδραμε την εποπτεία της εορτής, με τον πατέρα Σεραφείμ – Ευσέβιο Μεάντζια και τους ευλαβείς ιερείς της Αγίας Μαρίνας, αλλά κα πολλούς ακόμα ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που με ευσέβεια προσήλθαν για να τιμήσουν την σεπτή μνήμη της Αγίας Μαρίνας. Με το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, επακλούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας της Αγίας Μαρίνης και τιμίων λειψάνων, στους περιμετρικούς δρόμους του ναού, υπο τους γλυκείς παιάνες των Φιλαρμονικών του Πυροσβεστικού Σώματος και του Στρατού, που χρωμάτισαν ξεχωριστά με το ωραίο τους ηχόχρωμα, την πομπή. Στην εκλιτάνευση συμμετείχαν ακόμα τιμητικό άγημα του στρατού, ιεροπαίδες και κατηχητικά σχολεία με πανέμορφους σχηματισμούς, αλλά και Σύλλογοι με εντυπωσιακές παραδοσιακές σχολές Κρητών και Ηπειρωτών Ηλιουπόλεως. Και διάστικτοι από συγκίνηση, οι κάτοικοι της Ηλιούπολης, μέσα σε αυτό το χαρμόσυνο και πανηγυρικό κλίμα και με την υποβλητική ατμόσφαιρα της λαοθάλασσας που ευλαβικά ακλουθούσε την ιερή εικόνα της Αγίας Μαρίνας, την έραιναν με ρόδα και μύρα και προσεύχονταν κατανυκτικά για να τους προστρέξει στους δύσκολους και τρικυμισμένους καιρούς μας και και να τους χαρίσει ψυχική και σωματική υγεία. Κατά την διάρκεια της εκλιτάνευης, έλαβε χώρα επιμνημόσυνη δέηση, για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, στο Μνημείο της Ανεξαρτησίας, αφού ειδικά εφέτος η εορτή ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια, από την δολοφονική εισβολή των Νεοτούρκων, στον μαρτυρικό Πόντο.

Με το πέρας της λιτανείας και την επιστροφή στο ναόν, τον λόγο έλαβε ο ευσεβής Αρχιμανδρίτης και αρχιερατικός προϊστάμενος του Ναού, κ.κ. Σεραφείμ Δημητρίου και αφού διεβίβασε το ευγενές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου και αναφέρθηκε για τον  σεμνό και αυστηρά προσηλωμένο στην Ορθοδοξία βίο της Αγίας Μαρίνας και την υψηλή συνδρομή της, στην εδραίωση του χριστιανικού φρονήματος, στην περιοχή της Πισιδίας, ευχαρίστησε θερμά τον σεπτό Αρχιεπίσκοπο Ισπανίας και Πορτογαλίας κ.κ. Πολύκαρπο, που με περισσήν αγάπη και ευλάβεια προσήλθε για να ευλογήσει την πανηγυρική εορτή, την πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία, που τίμησε την λιτανεία, τις φιλαρμονικές Πεζικού και Πυροσβεστικής που λάμπρυναν με τους ήχους τους την τελετή, το ενοριακό συμβούλιο, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, τους ευγενείς εθελοντές – που άοκνα από το μετερίζι τους ο καθείς συνέδραμαν τις πανηγυρικές εορτές – και την Ελληνική Αστυνομία για τα άψογα μέτρα τάξης, ευχήθηκε από καρδιάς, στην παριστάμενη λαοθάλασσα των ευσεβών χριστιανών, Χρόνια Πολλά και η καλλιπαρθένος μάρτυρας της Ορθοδοξίας μας, να σκέπει και να ευλογεί την έντιμή ζωή τους. Τέλος επακολούθησε λαϊκή συναυλία, με συγκινητικούς παραδοσιακούς χορούς, από τις χαμένες, λατρεμένες πατρίδες της Μικρασίας, από τον Χορευτικό, Λαογραφικό Όμιλο Ηλιούπολης.


Παρόντες και μείς με την αδελφή μας Ελένη Αβραμοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλο του Κεντρικού Τομέα της Αττικής, στην κατανυκτική εορτή για την καλλιπάρθενο Μαρίνα, για να τιμήσουμε το σεπτό όνομά της και να αντλήσουμε ηθικές δυνάμεις από το ακένωτο ορθόδοξο ηθικό της φέγγος, που καταυγάζει και λαμπρύνει κάθε καθαρή χριστιανική καρδιά ! Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι και η Αγία Μαρίνα, να σκέπει και να χαριτώνει εσάς και τις ευλαβικές οικογένειές σας.


Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα, από τον λαμπυρίζοντα την έξοχη βυζαντινή πορφύρα και την κατανυκτική αύρα της ορθοδοξίας μας, καλλιεπή ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2019 | 2:17 am


Με τον Βασίλη του άχραντου λυρισμού και της δημιουργίας !

Με τον Βασίλη του άχραντου λυρισμού και της δημιουργίας !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Δεν είναι δύσκολο να συγκεράσεις στο έντεχνο λαϊκό μας τραγούδι, την ηθική ένταση της οικουμενικής ελληνικής ψυχής - που δονεί στη διαχρονία όλο τον κόσμο - με την αισθαντικότητα και την λεπταισθησία των μεγάλων μας μουσουργών. Την μεγαλοπρέπεια και την δωρικότητα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μαρκόπουλου, με την λεπταισθησία και την μουσική ευγένεια, του Μάνου Χατζηδάκη και του Ηλία Ανδριόπουλου. Αρμονικά συνταιριασμένος σε όλους αυτούς τους μεγάλους μας δημιουργούς, υπάρχει ο απαράμιλλος Βασίλης Λέκκας, που δονεί συθέμελα σε κάθε του εμφάνιση την καρδιά μας και μεταδίδει ρίγη συγκίνησης, από όλες τις ασημογάλανες μαρμαρυγές της ελληνικής ψυχής.

Από την «Εποχή της Μελισσάνθης» του αξεπέραστου Μάνου Χατζηδάκη, έως και τους «Προσανατολισμούς» του πρωτόθρονου οικουμενικού ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, σε μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου, ο αξεπέραστος Βασίλης Λέκκας, διασταυρώθηκε με όλες τις μεγάλες στιγμές του έντεχνου τραγουδιού μας και με το μοναδικό δραματικό του ήθος, που συγκλονίζει στην σκηνή, πέρα από την ολύμπια φωνή του, μας χάρισε μουσικές ερμηνείες, που συνιστούν πολύτιμα διαμάντια, στην καλλιτεχνική μας δημιουργία.

Σε αυτόν τον μεγάλο ερμηνευτή και δημιουργό, που μας ταξιδεύει και μας ανατείνει – ενώ αποτελεί συνάμα, με την καλλιτεχνική βιοτροπία του, πρότυπο δημοσίου ήθους – υποκλινόμαστε ηθικά και του εκφράζουμε απερίφραστα την αγάπη μας !

Να είσαι καλά Βασίλη και πάντα να ερμηνεύεις, με τις αξεπέραστες και δραματικά μουσικές παρουσίες σου, τα κλέη κα τα πάθη, της πολύπλαγκτης και αιματοβαμμένης στους δαιδάλους της ιστορίας, ελληνικής ψυχής. 

Σε αγαπούμε πολύ !!!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2019 | 2:17 am


Κατίνα Παξινού Η αξεπέραστη παγκόσμια ιέρεια, του θεάτρου και του κινηματογράφου μας !

Κατίνα Παξινού
Η αξεπέραστη παγκόσμια ιέρεια, του θεάτρου και του κινηματογράφου μας !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σαν φωτεινό μετέωρο εμφανίστηκε στην καλλιτεχνική σκηνή του πρώτου μισού του 20-ου αιώνα στην Ελλάδα, η μοναδική Κατίνα Παξινού, για να πραγματοποιήσει μια εκτυφλωτική – ονειρική στην κυριολεξία – καλλιτεχνική καριέρα, να διώσει σαν αστραπή το πολιτισμικό μας πεδίο, να διακριθεί παγκοσμίως θεατρικά και κινηματογραφικά, με ανεξάλειπτα αποτυπώματα στο Χόλυγουντ, να αποσπάσει στα 1944 το βαρύτιμο Βραβείο Όσκαρ, για την συγκλονιστική ερμηνεία της στην ταινία του Σαμ Γούντ, «Για ποιόν κτυπά η καμπάνα» και να αναγορευθεί από την αδέκαστη ιστορική μοίρα, ως κορυφαία ελληνίδα ηθοποιός του 20-ου αιώνα ! Αυτή η ιέρεια του θεάτρου μας, που με το αξεπέραστο δραματικό της κύτταρο, συγκλόνισε την Ελλάδα καλλιτεχνικά και της προσέδωσε με το δυσθεώρητο  καλλιτεχνικό της ανάστημα, διεθνές κύρος !

Γεννημένη  στις 27 Δεκεμβρίου του 1900 στον Πειραιά, μέσα στην ηθική θαλπωρή μιας μεγαλοαστικής οικογένειας, με πατέρα τον αλευροβιομήχανο Βασίλη Κωνσταντόπουλο, που τις παρείχε πλουσιοπάραχα όλες τις εκπαιδευτικές ανέσεις και δυνατότητες μιας μεγα-λοαστικής οικογένειας, δεν θα μπορούσε παρά να σφυρηλατήσει η νεαρή Αικατερίνη, ένα επίζηλο και πολυεδρικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Μάλιστα μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές της σπουδές  και έχοντας υψιπετές όραμα στον καλλιτεχνικό ορίζοντα για να γίνει μια μεγάλη αρτίστα, πηγαίνει να σπουδάσει μουσική και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο της Γενεύης, αλλά και σε ανάλογες υψηλής περιωπής σχολές του Βερολίνου και της Βιέννης.   Εν παραλλήλω έτσι με το σπάνιο λυρικό κύτταρο που διέθετε και τον προικισμένο σωμα-τότυπο, προδιέγραφε την καταλυτική της επέλαση στην καλλιτεχνική και πολιτισμική μας σκηνή. Πρόβα τζενεράλε στο λυρικό μελόδραμα η μεγάλη Κατίνα Παξινού, θα πραγματο-ποιήσει πρωταγωνιστικά, από την θεατρική έπαλξη του περίφημου – με τεράστια προσφο-ρά στα θεατρικά και πολιτισμικά μας δρώμενα – Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στα 1920 και στην όπερα «Αδελφή Βεατρίκη», του μεγάλου μας μουσουργού Δημήτρη Μητρόπουλου.

Εμβόλιμα είχε ωστόσο εμφιλοχωρήσει και ο έρωτας στη ζωή της, έχοντας παντρευτεί τον βιομήχανο Γιάννη Παξινό, με τον οποίο απέκτησαν δυο κόρες, από τις οποίες μοίρα τραγική η μία έφυγε νεότατη από την ζωή. Η αγωνιώδης ωστόσο προσπάθεια της ελπιδοφόρας Κατίνας Παξινού, να εδραιωθεί στο λυρικό μελόδραμα, με λαμπρές μάλιστα για την εποχή της σπουδές, δεν θα ευοδωθεί και έτσι κάνει στροφή στην πρόζα. Πραγματοποιεί την πρωτόλεια εμφάνισή της το 1929, συμμετέχοντας στην παράσταση του Ανρί Μπατάιγ «Γυμνή γυναίκα», συνιστώντας μέλος του θιάσου της κραταιάς Μαρίκας Κοτοπούλη. Αλλά η απαρχή των ερμηνειών της στο πεδίο της πρόζας στον θίασο της Κοτοπούλη, συνδυάζεται και με ένα άλλο γεγονός, που θα αποβεί καθοριστικό τόσο για την καλλιτεχνική της απογείωση, όσο και για την προσωπική της ευτυχία. Γνωρίζει και ερωτεύεται στον θίασο, τον λαμπρό μας θεατράνθρωπο και διανοούμενο Αλέξη Μινωτή, τον οποίο και παντρεύεται και αφού χωρίσει τον Γιάννη Παξινό, του οποίου όμως θα διατηρήσει το όνομα. Έκτοτε θα συμπορευτούν πέρα από την ζωή και θεατρικά και συζεύγοντας τις τεράστιες καλλιτεχνικές τους αρετές και δυνάμεις, θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό δίδυμο της σύγχρονης Ελλάδας. 

Στα 1931 η Κατίνα Παξινού με τον πυγμαλλίωνά της Αλέξη Μινωτή, επιχειρούν μια θεατρική συνεργασία, με τον Συνεταιριστικό Θίασο του Αιμίλιου Βεάκη, ο οποίος με υψηλό πολι-τισμικό κύρος έπαιζε μεγάλες παραστάσεις του διεθνούς δραματολογίου. Με χαρακτηρι-στικότερες τις : «Ο πατέρας» του Αύγουστου Στρίνμπεργκ, «Ο θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχωφ, «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» κ.α.

Την περίοδο 1932 – 1940 η μεγάλη μούσα του ελληνικού θεάτρου ερμηνεύει κορυφαίους ρόλους στο Εθνικό Θέατρο, με το οποίο έχει εγκαινιάσει καλλιτεχνική συνεργασία και με το άφθαστο δραματικό της τάλαντο, εξακοντίζεται το καλλιτεχνικό της κύρος, όχι μόνο στην Ελλάδα, μα και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό υποδύεται στην ομώνυμη μνημειώδη παρά-σταση του Εθνικού, «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, την κεντρική ηρωίδα και προξενεί στην κυριο-λεξία πανδαιμόνιο, όπου εμφανίζεται. Στο ίδιο μήκος επιτυχίας και οι αξεπέραστες ερμη-νείες της, ως Γερτρούδη στον «Άμλετ» του Σαίξπηρ και ως κυρία Άλβινγκ στους «Βρικόλα-κες» του Ερρίκου  Ίψεν. Στα χρόνια του μεσοπολέμου, η μεγάλη Κατίνα Παξινού, ακαταδά-μαστο πνεύμα, καλλιτεχνικά καθώς είναι, φεύγει για την Αμερική, όπου σύντομα εδραιώνε-ται στο Μπρόντγουει και υποδύεται με το μοναδικό της λυρικό κύτταρο, δυσβάσταχτους ρόλους, που την καταξιώνουν παγκοσμίως. Είναι οι μεγάλες ώρες, αυτής της αξεπέραστης ελληνίδας – ντίβας !

Θα επανακάμψει στην Ελλάδα, στα 1950, εμφανιζόμενη ξανά στο Εθνικό Θέατρο, από κοινού με τον Μινωτή, ενώ πραγματοποιούν  και περιοδείες στην Ευρώπη και την Αμερική. Στην Νέα Υόρκη ξαναπαίζει στο έργο «Το σπίτι της Μπερνάντα  Άλμπα» του Φρειδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σπουδαία παράσταση, την οποία ξαναπαίζει  στο Θέατρο Κοτοπούλη, στην Αθήνα. Από το 1957 και εντεύθεν η μεγάλη Κατίνα Παξινού, βρίσκει μόνιμη θεατρική στέγη στο Εθνικό, υποδυόμενη ρόλους του αρχαίου θεάτρου, αλλά και του διεθνούς δραματολο-γίου. Με χαρακτηριστικότερες συμμετοχές της στις παραστάσεις, «Μήδεια», «Εκάβη», «Βάκχες», «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, «Η επίσκεψις της γηραιάς κυρίας» του Ντίρενματ, «Η τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιροντού, «Ο πατέρας» του Στρίντμπεργκ, «Μάκβεθ» του Σαίξ-πηρ, «Το ταξίδι της μακράς μέρας μέσα στην νύχτα» του Ο΄ Νήλ κ.α.

Το αξεπέραστο καλλιτεχνικό μας δίδυμο Παξινού – Μινωτής, θα συνεχίσει την καταλυτική του επέλαση και στα 1968 συγκροτούν θεατρικό σχήμα, που εμφανίζεται στο Θέατρο «Αυλαία» της νύμφης του Βορρά, αλλά και στο θέατρο «Διάνα» στην Ιπποκράτους στην Αθήνα. Ακόμα στο κινηματοθέατρο «Σινεάκ», που αργότερα θα λάβει το όνομά της σε θέατρο «Κατίνα Παξινού», πρωταγωνιστεί στις παραστάσεις «Οι βρικόλακες» του Ίψεν, «Η Ήρα και το παγώνι» του Σόν Ο΄Κέιζι, «Ματωμένος γάμος» του Λόρκα κ.α. Το διάστημα 1971-72, παίζει την ακροτελεύτια μεγάλη της επιτυχία, «Μάνα Κουράγιο», του Μπέρτολντ Μπρέχτ.

Αλλά εξίσου αξεπέραστη δραματικά με το θέατρο, ήταν η μεγάλη μας ντίβα και στην μεγάλη οθόνη, όπου μέσα από την μεγάλη της εκλεκτικότητα και εκεί μας χάρισε ερμηνεί-ες, ασύλληπτου δραματικού ήθους. Μόλις 11 είναι οι ταινίες στις οποίες συμμετείχε, αλλά συνιστούν μνημεία υποκριτικής ερμηνείας, μια εκ των οποίων θα τις χαρίσει τον παγκόσμιο κότινο αριστείας για έναν ηθοποιό, ήτοι το επίζηλο Βραβείο Όσκαρ. Σε αυτό το πεδίο συνεργάστηκε με κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες και μας χάρισε τα αριστουργήμα-τά της. Συνεργάστηκε έτσι με τον Λουκίνο Βισκόντι το 1960, στην ταινία «Ο Ρόκο και τα αδέλφια του», παίζοντας μαζί με τον Αλαίν Ντελόν – ένας από τους κινηματογραφικούς γιούς της – τον Όρσον Γουέλς το 1955 στην ταινία «Ο κύριος Αρκάντιν» και βεβαίως στην επική ταινία «Για ποιόν κτυπά η καμπάνα» του Σάμ Γούντ, για την οποία απέσπασε το 1944, το χρυσό αγαλματίδιο του Β γυναικείου ρόλου. Στην ταινία, η έξοχη Κατίνα Παξινού, υποδύετο μια ηρωική αντάρτισσα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, που μπορούσε να αναλύει το μέλλον. Αλλά ένα ακόμα μεγάλο βραβείο θα λάβει το 1949, το Βραβείο Κοκτό στο Φεστιβάλ Μπιαρίτς, για την συγκλονιστική υποκριτική της, στην ταινία «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», του Ντάντλεϊ Νίκολς.

Στην Ελλάδα η Κατίνα Παξινού, συμμετείχε σε μια μόνον ταινία, ήτοι «Το νησί της Αφροδί--της» του Γιώργου Σκαλενάκη, που εδράζονταν στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αλέξη Πάρ-νη. Ο εμπνευσμένος Αλέκος Σακελλάριος είχε επιλέξει την μεγάλη Κατίνα Παξινού, για να υποδυθεί τον ρόλο της θείας Καλλιόπης, στην ομώνυμη ταινία του «Η θεία από το Σικάγο», πάραυτα αντετάσσετο ο Φιλοποίμην Φίνος, εκτιμώντας ότι η ταινία δεν θα είχε επιτυχία, δοθέντος ότι το κοινό είχε γνωρίσει την Κατίνα Παξινού, από τους δραματουργικούς ρόλους της στην Επίδαυρο και όχι σε ελαφρότερα έργα του κινηματογράφου. Ένα ακόμα πεδίο στο οποίο άθλησε η αξεπέραστη ντίβα μας, ήταν οι θεατρικές μεταφράσεις, όπου και μετέφρασε έργα του Ευγένιου Ο΄Νήλ, ενώ συνάμα έγραψε ούσα πολυδύναμο καλλιτεχνικό όν και την μουσική, για την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, που ανέβασε το Εθνικό σε σκηνοθεσία του Φώτου Πολίτη το 1933 και σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή το 1952.

Για την πολυεδρική προσφορά της στην δραματουργική τέχνη και τον πολιτισμό, η αξεπέραστη Κατίνα Παξινού, τιμήθηκε με τον Χρυσό Ανώτερο Ταξιάρχη του Γεωργίου Α΄, καθώς και με τον Ανώτερο Ταξιάρχη της Γερμανίας. Ακόμα τιμήθηκε με το αριστείο του Αξιωματούχου Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλίας, όπως και με το Βραβείο «Ιζαμπέλα Ντ΄Εστέ». Στις 22 Φεβρουαρίου του 1973, χτυπημένη ήδη από το 1969 από καλπάζουσας μορφή καρκίνο και σε  ηλικία 72 ετών, η λαμπρή καλλιτεχνικά Κατίνα Παξινού, που στην υποκριτική της δονήθηκαν παγκοσμίως καρδιές, εκδήμησε από την ζωή, έχοντας διαγράψει μιας ασύλληπτης έκτασης παγκόσμια καλλιτεχνική πορεία, που στην κυριολεξία τα είχε όλα,  περιλαμβανομένου και του Όσκαρ ! Το αλγεινό άγγελμα του θανάτου της, προξένησε ρίγη συγκίνησης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ήταν αδιαμφισβήτητα αυτή η μούσα των τεχνών, η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός, του 20-ου αιώνα. Πλαισιώνοντας άξια στο πάνθεον της παγκόσμιας δραματουργικής τέχνης, την μοναδική Μαρία Κάλλας. Και στην καλλιτεχνική μνήμη της, θα σεμνύνεται για πάντα όλη η Ελλάδα.

Φιλμογραφία 

«For Whom the Bell Tolls», ελλην. τίτλος: «Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα», του Σαμ Γουντ (1943), «Hostages», ελλην.τίτλος: «Πυρ!»,του Φρανκ Τατλ(1943)
«Confidential Agent», ελλην.τίτλος: «Ο εμπρηστής»,του Χέρμαν Σάμλιν(1945)
«Uncle Silas»,ελλην.τίτλος: «Η οργή του Θεού», του Τσαρλς Φρανκ (1947)
«Mourning Becomes Electra», ελλην. τίτλος: «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα», του Ντάντλεϊ Νίκολς (1947)
«Prince of Foxes»,ελλην.τίτλος: «Καίσαρ Βοργίας», του Χένρι Κινγκ (1949)
«Confidential Report», ελλην. τίτλος: «Ο κύριος Αρκάντιν», του Όρσον Γουέλς(1955)
«Τhe miracle», ελλην.τίτλος: «Το θαύμα», του Έρβιν Ρέιπερ (1959)
«Rocco e i suoi fratelli», ελλην.τίτλος: «Ο Ρόκο και τ' Αδέλφια του», του Λουκίνο Βισκόντι(1960)
«Τante Zita», ελλην. τίτλος: «Πως γνώρισα τον έρωτα», του Ρομπέρ Ανρικό (1968)
«Un ete Fauvage» του Μαρσέλ Καμί (1969)
«Το νησί της Αφροδίτης», του Γιώργου Σκαλενάκη (1969)

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2019 | 9:11 pm


Αφροδίτη της Μήλου, ο δαιδαλώδης μισεμός ενός αριστουργήματος !

Αφροδίτη της Μήλου, ο δαιδαλώδης μισεμός ενός αριστουργήματος !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Ποιος θα μπορούσε να υποψιαστεί τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ένα αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής θα ξενιτεύονταν για την Γαλλία και μάλιστα ότι για λίγες μόνο ημέρες θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ο εκπατρισμός του;  Φυσικά κανείς. Διότι κανείς δεν μπορεί να υποπτευθεί τις περίεργες βουλές της ιστορίας, που αρέσκεται να «παίζει» με τα υποκείμενά της. Πως έχουν όμως τα πράγματα για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής τέχνης, την Αφροδίτη της Μήλου;  Τον Απρίλιο του 1820 στην τουρκοκρατούμενη Μήλο ένας φτωχός αγρότης ο Γιώργος Κεντρωτάς, αποζητά πέτρες για να χτίσει έναν τοίχο. Σκάβει έτσι το χωράφι του, ώσπου η τσάπα του χτυπάει έναν υπόγειο θόλο. Κατεβαίνει κάτω στην μεγάλη τρύπα που έχει ανοίξει και έκπληκτος αντικρίζει ένα πανέμορφο άγαλμα. Απεικόνιζε μια ωραία κοπέλα με γυμνά
στήθη και τα δυο της χέρια κομμένα. Αλλά με άρτιο όλο το υπόλοιπο σώμα. Το σώμα του αγάλματος ήταν τεμαχισμένο στα δυο και το δεύτερο του μισό (κάτω τμήμα) θα βρεθεί στον ίδιο επίσης χώρο, μετά από ολίγες ημέρες. Ο Κεντρωτάς μην μπορώντας να αποτιμήσει την αξία του αγάλματος μίλησε στους συγχωριανούς του για το εύρημά του. Στο μεταξύ όμως έχει προσαράξει λόγω της κακοκαιρίας στο λιμάνι της Μήλου το γαλλικό πλοίο «Εσταφέτ». Και ένας βαθμοφόρος του πληρώματος επ΄ ονόματι «Βουτιέ» πληροφορούμενος το γεγονός σπεύδει να το δεί. Διάβασε μάλιστα στη βάση του αγάλματος και το όνομα «Αφροδίτη».Στο λιμάνι σε λίγες μέρες θα καταπλεύσει και ένα ακόμα γαλλικό πλοίο το «Σεβρέτ», του οποίου το πλήρωμα γρήγορα μαθαίνει για το εύρημα. Ο αξιωματικός του Ντομόν ντ’ Ουρβίλ εκφράζει ενδιαφέρον για το άγαλμα και μέσα από μια διεξοδική του συνομιλία με τον Βουτιέ, αποφαίνονται μαζί για την μεγάλη αξία της αρχαιότητας, που η τσάπα του Κεντρωτά από λάθος είχε φέρει στην επιφάνεια. Αποπλέουν για την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να ενημερώσουν τον πρέσβη της Γαλλίας στην πόλη. Όμως η αξία του αγάλματος έχει διαρρεύσει στη Μήλο και έτσι στο παιχνίδι της διεκδίκησής του έχουν μπεί και άλλοι. 


Δεν θα μπορούσε άλλωστε η ιστορία που ήδη εξυφαίνει τους δαιδάλους της, να τους αφήσει έξω ! Πρώτος και  καλύτερος ο γάλλος πρόξενος στη Μήλο Βρέστ. Περιέργως όμως και ένας καλόγερος που μόνο φιλότεχνος δεν είναι. Πρόκειται για ένα ασήμαντο μοναχό, που του έχουν προσάψει κατηγορίες για ατασθαλίες και τον έχουν καλέσει στην Κωνσταντινούπολη για απολογία. Ο παμπόνηρος καλόγερος σκέφτεται έτσι να αγοράσει από τον Κεντρωτά το άγαλμα και να το κάνει δώρο στον διερμηνέα του στόλου, προκειμένου να τον εξευμενίσει. Το αξίωμα του διερμηνέως του στόλου κατείχε τότε ο πρίγκιπας Νικόλαος Μουρούζης, γιός του ηγεμόνα της Μολδαβίας. Όμως ο γάλλος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολή καθώς ενημερώνεται για την ύπαρξη του αγάλματος προβαίνει σε ενέργειες για να το αγοράσει νόμιμα. Στην προσπάθειά του αυτή και για να κάνει πιο εύκολη την αγορά της «Αφροδίτης», παίρνει και μερικά «υψηλά χαρτιά». Αποσπά έτσι βούλα της υψηλής πύλης για να την προσκομίσει στους Τούρκους, αλλά και επιστολή του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ για τους έλληνες. Ως εκπρόσωπό του για να διενεργήσει την αγορά αποστέλλει στη Μήλο τον υποκόμη Μάρκελο, ο οποίος καταπλέει με το «Εσταφέτ» στο λιμάνι της νήσου στις 20 Μαΐου του 1820. Και κυριολεκτικά μόλις προλαβαίνει την έξοδο του αγάλματος από το νησί. Ήδη  βρίσκεται φορτωμένο σε ένα σπετσιώτικο καΐκι με τουρκική σημαία, έτοιμο να ταξιδέψει για την πόλη και από κεί για την Μολδαβία. Πως όμως έχει περιέλθει ο αρχαιολογικός θησαυρός στα χέρα των Τούρκων;  Ο άμοιρος οικονομικά Κεντρωτάς δέχεται από παντού πιέσεις για να πουλήσει το άγαλμα. Η οικονομική του ένδεια, αλλά και το χαμηλό του μορφωτικό επίπεδο δεν του επιτρέπουν άλλες σκέψεις για το μέλλον της πολύτιμης «Αφροδίτης» Αποφασίζει έτσι να το δώσει στους Τούρκους, οι οποίοι του υπόσχονται ότι θα τον ανταμείψουν πλουσιοπάροχα. Το λόγο τώρα όμως έχει ο Μάρκελος που θα προσπαθήσει να ξαναπάρει το άγαλμα από τους Τούρκους επιστρατεύοντας όλα τα μέσα με τα οποία τον έχει εφοδιάσει ο γάλλος πρέσβης στην πόλη, βεβαίως και πολλά χρήματα. Θα επακολουθήσει ένας σκληρός κύκλος διαπραγματεύσεων και μέσα από έναν αδιευκρίνιστο τρόπο ο Μάρκελος – που πιθανόν να περιελάμβανε από δωροδοκία των τούρκων ναυτών, μέχρι και επίθεση του γαλλικού πλοίου στο καΐκι - κατορθώνει τελικά να αποσπάσει το άγαλμα. Όσο για τον φτωχό και δυστυχή Κεντρωτά που προσέβλεπε σε ένα καλό οικονομικό ποσό για να φύγει από τα δεσμά της φτώχειας, η αμοιβή του είναι πολύ μικρή, αφού το όλο εγχείρημα θα κοστίσει στους γάλλους χίλια φράγκα. Έτσι ένα αριστούργημα της αρχαιοελληνικής τέχνης, μέσα από έναν τελείως τυχοδιωκτικό τρόπο περνά σε γαλλικά χέρια, για να καταλήξει στις μέρες μας    στο περίφημο Μουσείο του Λούβρου. Και η ειρωνεία, ότι λίγους μόνον μήνες αργότερα θα εκσπάσει η ελληνική επανάσταση, που θα μπορούσε να διασώσει το άγαλμα στην πατρώα του γή. Βλέπετε περίμενε η «Αφροδίτη» είκοσι δύο αιώνες κρυμμένη στα χώματα της Μήλου και δεν είχε υπομονή για λίγους μήνες που ξέσπασε η επανάσταση ! Έτσι φαίνεται πως είχε καθορίσει την μοίρα της η ιστορία και τον άδικο για την ελληνική πατρίδα μισεμό της …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 5 July 2019 | 1:34 pm


Ηθικός αίνος για τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, στον ομώνυμο ναό του Αγίου Παύλου Αθηνών !

Ηθικός αίνος για τον Απόστολο των Εθνών Παύλο,
στον ομώνυμο ναό του Αγίου Παύλου Αθηνών !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε κλίμα ηθικής έξαρσης και με την καθολική συμμετοχή του λαού του κέντρου των Αθηνών και πλήθους άλλων πιστών από τα Διαμερίσματα της Αθήνας, εορτάστηκε σήμερα Σάββατο 29-6-19,  πανηγυρικά και με ξεχωριστή λαμπρότητα, ο μεθεόρτιος εσπερινός, για την ιερή μνήμη του Αποστόλου των Εθών Παύλου, στον ομώνυμο ναό της λαοφιλούς περιοχής του Αγίου Παύλου, στο κέντρο των Αθηνών. Του οιστρηλατημένου δασκάλου του ευαγγελίου, που από απηνής διώκτης του χριστιανισμού, μετηλλάχθη με την παρέμβαση του Ιησού, σε διαπρύσιο κήρυκα της αγάπης του. «Σαούλ, Σαούλ, τι με διώκεις» ! Με έκδηλη την ηθική φροντίδα και μέριμνα του αρχιερατικού υπευθύνου του ναού, σεπτού πατέρα Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου Ορφανουδάκη, των άλλων εφημερίων της εκκλησίας σεβαστών ιερέων κ.κ.  Τασόπουλου Γαβριήλ, Καστανά Μιλτιάδους , Χριστοφόρου Eμμανουήλ, και του διακόνου κ-ου Κωστή Χρήστου, της ενοριακής επιτροπής, αλλά και των εθελοντών, έλαμπε ο περικαλλής ναός της οδού Ψαρρών, σημαιοστολισμένος μέσα στην βυζαντινή πορφύρα και προσέφερε στο χριστεπώνυμο πλήθος, μοναδική ηθική ανάταση. Και την κατανυκτική ατμόσφαιρα διαδέχονταν η βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και το πνευματικό φέγγος και θάμπος του Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Του εξαίρετου Ταρσέως, που δίδαξε στην οικουμένη τον λόγο του ιερού ευαγγελίου και μεταλαμπάδευσε με άφατη προσήλωση σε όλο τον κόσμο της εποχής του, την αγάπη του Χριστού, για να παραδώσει την έξοχη χριστιανική καρδιά το στον φονικό Νέρωνα.

Του μεθεόρτιου εσπερινού χοροστάτησε  ο Άγιος Μοζαμβίκης κ.κ. Χρυσόστομος, συνεπικουρούμενος από τον σεβαστό Αρχιμανδρίτη κ.κ. Φιλόθεο Ορφανουδάκη, με την αρωγή ακόμα των εφημερίων του ναού και πολλών ακόμα ιερέων που προσήλθαν ευλαβικά, για να τιμήσουν την σεπτή μνήμη του Αποστόλου Παύλου. Με το πέρας του εσπερινού επακολούθησε  εκλιτάνευση της εφέστιας εικόνος του Αποστόλου και αποτμήματος των ιερών λειψάνων του, στους παρακείμενους δρόμους του ναού, υπο τους γλυκείς παιάνες της Φιλαρμονικής της Ελληνικής Αστυνομίας,  που σκόρπισε με τις  ευφρόσυνες νότες της τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα στους πιστούς. Συγκινητική η ηθική συμμετοχή των κατοίκων κατά την λιτανεία, που από τους ορόφους των πολυκατοικιών τους, έραιναν την ιερή εικόνα του Αποστόλου με μύρο και ροδοπέταλα, εκφράζοντας νοερά την κατανυκτική τους παρουσία, στην εορτή του κορυφαίου της ορθοδοξίας Αποστόλου Παύλου. Και ανέδυε αυτή η μοναδική κοσμοπλημύρα  της πομπής μια ανεκλάλητη ηθική δύναμη και ψυχική έξαρση, αναδεικνύοντας για μιαν ακόμα φορά την βρυσομάνα πηγή της Ορθοδοξίας, ως τον διαχρονικό εγγυητή της ηθικής ενότητας του ελληνισμού. Επίκαιρος παρά ποτέ εδώ ο οικουμενικός μας ποιητή Οδυσσέας Ελύτης «Στις εκκλησιές, ο ελληνικός λαός αναγεννιέται ψυχικά και βρίσκει την ηθική ενότητά του» και «Όποιος δεν μπορεί να αντλήσει δύναμη από αυτές ,του λείπει το εσωτερικό βάρος» !

Με την  επάνοδο της πομπής στο ναό, ο ευλαβής αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης κ.κ. Φιλόθεος Ορφανουδάκης,  αφού διαβίβασε το ευγενές μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου, για την επιβαλλόμενη αναβάπτιση των πιστών, μέσα στις έξοχες ορθόδοξες διδαχές του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, διακήρυξε την ηθική υπεροχή του κορυφαίου της ορθοδοξίας μας και την μοναδική ευκαιρία που μας δίνει η εορτή της μνήμης του, να προσεγγίσουμε ακόμα πιο κοντά του λόγο του κυρίου και να ενωτιστούμε το πανανθρώπινο μήνυμα της αγάπης του Χριστού μας. 

Παράλληλα ευχαρίστησε ευγενικά τον Άγιο Μοζαμβίκης κ.κ. Χρυσόστομο που χοροστάτησε και τίμησε με την παρουσία του, τον έφορο της περιοχής Απόστολο Παύλο, τους εθελοντές, την ενοριακή επιτροπή και όσους ακόμα με αγάπη και περίσσευμα καρδιάς, συνέβαλαν στην άψογη διεξαγωγή του εορταστικού διημέρου. Συνάμα  ευχαρίστησε τους πιστούς, που με ξεχωριστή αγάπη και πύρωμα ψυχής συμμετείχαν στην ιερά πανήγυρη, την φιλαρμονική για την πολύ ουσιαστική συμμετοχή της, την τροχαία Αθηνών, για την υποδειγματική τήρηση των μέτρων τάξης, αλλά και τους τοπικούς άρχοντες για την ευγενή συμμετοχή τους στην λαμπρή εορτή του Αποστόλου. Επακολούθησαν εξαιρετικές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς, από τον μουσικοχορευτικό σύλλογο της περιοχής, που λάμπρυναν περαιτέρω με το ωραίο ηθικά χρώμα τους, την πανηγυρική εορτή. Παρόντες και εμείς, για να τιμήσουμε τον Απόστολο των Εθνών και κορυφαίο της Ορθοδοξίας μας Άγιο Παύλο, αλλά και να αρδεύσουμε ηθικές δυνάμεις, από την ακένωτη αγάπη και ευλογία του.

Χρόνια Πολλά αγαπημένες μου φίλες και φίλοι και η ευλογία και οι ιερές διδαχές του Αποστόλου των Εθνών, να κατευοδώνουν εσάς και τις  σεβαστές οικογένειές σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 June 2019 | 1:14 am


Σκέψεις για τις «Πρέσπες» 2018-2019 Ιωάννου Θ. Μάζη, Εκδόσεις «Λειμών»

Σκέψεις για τις «Πρέσπες» 2018-2019
Ιωάννου Θ. Μάζη, Εκδόσεις «Λειμών»

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ρέκτης της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής επιστήμης, ο εμπνευσμένος καθηγητής Ιωάννης Θ. Μάζης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει αποτυπώσει με τις εμπεριστατωμένες μελέτες του, αδρά τον ίσκιο του στα διεθνοπολιτιά δρώμενα της Ελλάδος και πολλές φορές με την νηφάλια και οξυδερκή σκέψη του, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για τα λάθη και τις παλινωδίες μας στην εξωτερική πολιτική. Με το νέο καλοφρόντιστο βιβλίο του, από τις ποιοτικές εκδόσεις «Λειμών», που επιγράφεται «Σκέψεις για τις Πρέσπες» 2018-19, με τον υπαινικτικό υπότιτλο «Η μελαγχολική saga της ελληνικής διπλωματίας», επιχειρεί με τον έμπεδο και οξυδερκή λόγο του, μια πανοραμική κάτοψη, στα λάθη και τις δυστοκίες της ελληνικής διπλωματίας, που οδήγησαν πρίν λίγο καιρό, με την απαράδεκτη – ιστορικά, διπλωματικά και νομικά – συμφωνία, στην ιστορική ήττα της ελληνικής διπλωματίας και την οδυνηρή εθνική ταπείνωση της Ελλάδος. Αξίζει ωστόσο εδώ, πρίν παραθέσουμε τα στέρεα επιχειρήματα του καθηγητή Γιάννη Μάζη για την επικίνδυνη αυτή συμφωνία, που νομιμοποιεί από το παράθυρο – με την αχαρακτήριστη παράδοση στα Σκόπια, της γλώσσας και της εθνότητας, που ουσιαστικά σημαίνει παράδοση της ιστορίας, της πολιτισμικής ταυτότητας και της εθνικής μας κληρονομιάς – τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών, να παραθέσουμε τα λόγια για το πρόβλημα, πρίν είκοσι περίπου χρόνια του, του λαμπρού μας διανοούμενου, καθηγητή και ακαδημαϊκού Μανώλη Ανδρόνικου. Ήτοι : «Στο θέμα των Σκοπίων, συμπεριφερθήκαμε, με ηττοπαθή και φοβικά σύνδρομα, λες και είμαστε μείς οι ένοχοι και οι πλαστογράφοι της ιστορίας» !!! Αλλά άς έλθουμε ευσύνοπτα στα επιχειρήματα που επιστρατεύει ο οιστρηλατημένος Γιάννης Μάζης, για να καταδείξει τις νομικές και διπλωματικές βλάβες της συμφωνίας. Βάσει της νομικής τάξης, θα έπρεπε να έχει αποσταλεί πρώτα ο φάκελος της Συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μετά να ξεκινήσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εδώ έγινε το αντίθετο και μάλιστα ακόμα ο φάκελος δεν έχει αποσταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν έλαβε χώρα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια από πλευράς των Σκοπίων – που είναι απαρέγκλιτος όρος στις διεθνείς συμφωνίες – η επιτυχής ολοκλήρωση της συνταγματικής αλλαγής στα ΣΚΟΠΙΑ έως τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά πολύ αργότερα ! Στο άρθρο 1 παραγ 4.  Προβλέπεται κύρωση
από το Σκοπιανό Κοινοβούλιο της Συνθήκης, ενώ στην παράγραφο 4 προβλέπεται δημοψήφισμα, που δημιουργεί τυπικό ζήτημα αναντιστοιχίας και ασυμμετρίας των διαδικασιών μονογραφής και κυρώσεως της Συμβάσεως αμφιπλεύρως, ενώ συνάμα δημιουργείται θέμα και μέγα ζήτημα συνταγματικής τάξης στην Ελληνική Δημοκρατία, για την οποία δεν προβλέφθηκαν, ανάλογες θεσμικές και πολιτικές διαδικασίες, εντός του κειμένου της Συμφωνίας, γράφει εύγλωττα ο καθηγητής Μάζης.  Ακόμα κατά το άρθρο 7 παράγραφος 1, πρόνοια, δεν καθορίζεται σαφώς ποια θεωρεί το Δεύτερο Μέρος – Σκόπια, ότι είναι η πολιτιστική κληρονομιά του και σε συνδυασμό με την πρόταση των Σκοπίων, για ονοματολογική λύση του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν», αλλά και με το περιεχόμενο της παραγράφου 4, του ιδίου άρθρου, ο επικίνδυνος αλυτρωτισμός των Σκοπίων, φεύγει από τα αρχαία χρόνια του Αλεξάνδρου  -  όπου δεν μπορεί να σταθεί -  και μεταφέρεται στην ιστορική περίοδο των μέσων των ΙΘ΄αιώνος, μέχρι και το τέλος του Κ, όπου εκεί τα Σκόπια έχουν  την σθεναρή υποστήριξη της Άγκυρας, αλλά και όλων των εθνικιστικών αλβανικών κομμάτων και πολιτιστικών σωματείων. Ακόμα κατά τα ισχύοντα βάσει της Συμφωνίας της Βιέννης (23-5-1969), για την ισχύ των διεθνών συνθηκών, δεν τηρήθηκε και μια πλειάδα άλλων παραμέτρων, που αναφέρονται ακροθιγώς στο βιβλίο και συνεπάγονται την κατάρριψη της ανομολόγητης Συνθήκης.

Με την παρούσα μελέτη του, ο ακαταπόνητος και έντιμος πνευματικά καθηγητής της Γεωστρα-τηγικής Γιάννης Μάζης, για άλλη μιαν φορά συνεισφέρει ζωτικά στην ελληνική εξωτερική πολι-τική και τον δημόσια διάλογο και προξενεί καθολική αφύπνιση, στις ναρκωμένες πολιτικές μας ελίτ, που μέσα στην νιρβάνα της κομματικής τους μακαριότητας, παραδίδουν αμαχητί τα πάντα! Θερμά συγχαρητήρια στις εκδόσεις «Λειμών», για την άψογη αισθητικά έκδοσή τους, αλλά και στην εμμονή τους, με εκδόσεις ποιότητας, να συνδράμουν ζωτικά τον δημόσιο διάλογο.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή 21-6-2019, στην Στοά του Βιβλίου (Αρσάκειο), από τους : κ.κ. Περικλή Νεάρχου, Πρέσβυ ε.τ. της Κυπριακής Δημοκρατίας, Λάμπρο Καλαρρύτη δημοσιογράφο, Παναγιώτη Ήφαιστο Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς και Δημήτρη Απόκη διεθνολόγο – δημοσιογράφο. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Περικλής Γρύσπος.

 *Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2019 | 11:35 pm


Θερμά συγχαρητήρια στην αγαπημένη μου αδελφή Ελένη Αβραμοπούλου, για την πρωτιά της στην Περιφέρεια Αττικής, με τον Γιώργο Πατούλη !

Θερμά συγχαρητήρια στην αγαπημένη μου αδελφή Ελένη Αβραμοπούλου, για την πρωτιά της στην Περιφέρεια Αττικής, με τον Γιώργο Πατούλη !

Με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, για τους υποψηφίους Συμβούλους των Περιφερειακών Εκλογών, εχθές Πέμπτη 20-6-19, από το Πρωτοδικείο Αθηνών, έκλεισε και τυπικά ο κύκλος μιας μεγάλης εργώδους προσπάθειας, για την αγαπημένη μου αδελφή Ελένη Αβραμοπούλου, που ήταν υποψήφια με τον άξιο και ελπιδοφόρο Γιώργο Πατούλη, στον Κεντρικό Τομέα της Αττικής. Τον Γιώργο Πατούλη, που αναβαπτισμένος με την λαϊκή εντολή, θα ξεκινήσει την μεγάλη του προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της πολύπαθης Αττικής. Και είναι βέβαιον ότι με το πάθος του για την αυτοδιοίκηση, το πολυμερές και υποστατό έργο που έχει μέχρι σήμερα παραγάγει, θα συνδέσει το όνομά του, με την μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της Αττικής. Δικαιώνοντας στο έπακρο τους πολίτες της, που τον τίμησαν.


Τα οριστικά αποτελέσματα κατέταξαν την Ελένη στην πρώτη θέση των υποψηφίων του Κεντρικού Τομέα του Συνδυασμού, «Νέα Αρχή για την Αττική», με τον μεγάλο αριθμό των 18.171 σταυρών. Σταυροδοσία ρεκόρ, που την κατατάσσει «πρώτη των πρώτων» ! από όλα τα περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια της Αττικής ! Μια μεγάλη ηθική τιμή για την αγαπημένη μου αδελφή, αλλά συνάμα και ευθύνη, προς όλους τους πολίτες του Κεντρικού Τομέα της Αττικής, που την τίμησαν με την εκλογικής τους ετυμηγορία και την περιέβαλλαν απερίφραστα με την αγάπη τους. Και εκτιμούμε ότι με το υψηλό αίσθημα ευθύνης και την ακαταπόνητη εργατικότητά της, θα τιμήσει την αγάπη και την πολιτική επικρότηση των ανθρώπων, που τόσο γενναιόδωρα την τίμησαν.


Μαζί όμως με την αυτονόητη αγάπη προς την αδελφή μου Ελένη, θα ήθελα να εκφράσω πάνω από όλα τα θερμά μου συγχαρητήρια, στον μεγάλο ΜΑΧΗΤΗ της ζωής, που έχω την ηθική τιμή να είναι αδελφή μου. Την γρανιτένια ψυχικά Ελένη, που αντίπερα στους ριπτασμούς της ζωής, με ένα άκαμπτο ηθικό φρόνημα, έχει δώσει άπειρες μάχες, κερδίζοντας πάντα τους πολέμους ! Την Ελένη που δεν λύγισε ποτέ – καίτοι σχεδόν συνομήλικη με εμένα – και με εκείνες τις αστείρευτες ολύμπιες ψυχικές δυνάμεις της, κράτησε την οικογένειά μας ηθικά υψηλά, σε κάθε αντιξοότητα της ζωής. Σχεδόν φτιαγμένη από μέταλλο, δεν εκάμφθη σε καμία δυσκολία. Αναγεννιώταν από την τέφρα της, μέσα από τα αστείρευτα ψυχικά της αποθέματα, με όραμα, ψυχή και καρδιά λιονταριού και απαντούσε αποτελεσματικά σε όλες τις προκλήσεις. Είχαμε την τραγωδία να χάσουμε τον πατέρα μας στα τρία μας χρόνια και να μας βαρύνει η πικρή πατρική ορφάνια, αλλά η Ελένη πέρα από την αγωνίστρια μητέρα μου Αδαμαντία Αβραμοπούλου, σαν ένας ανίκητος Αχιλλέας στο σπίτι, με το ακλόνητο φρόνημά της, το υψηλό της όραμα για την ζωή και τις ανεξάντλητες ψυχικές δυνάμεις, που άρδευε από το ιδώδες της Ορθοδοξίας και τις αρετές της ελληνικής ζωής, έθεσε τις βάσεις για την ηθική ευημερία της οικογένειας.

Αριστούχος και σημαιοφόρος στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, αλλά και σε πλείστες άλλες μάχες, έριξε το γλυκύ και ηθικά ευγενές φώς της στην οικογένεια μας και την λάμπρυνε. Όσο για εμένα, υπήρξε πάντα ο φύλακας άγγελος μου, που σμίλευσε στην κυριολεξία το μέλλον μου. Με ενέγραψε στην Σχολή Αναβρύτων, ένα από τα καλύτερα Λύκεια στην Ελλάδα – άσχετα του αν δεν την ακολούθησα τελικά – με έγραψε στα καλύτερα φροντιστήρια των Αθηνών, εισάγοντας με στην μαγεία του Κωστα Μανωλκίδη στον «Ηράκλειτο», «έχτισε» την εισαγωγή μου στο Πολυτεχνείο, με έντυσε με τους μισθούς της, σαν πριγκιπόπουλο και με φωτοδότησε με στόχους υψηλούς στο κοινωνικό και πολιτισμικό προσκήνιο. Της οφείλω τα πάντα και με όλες μου τις ηθικές δυνάμεις, μαζί και με την αγαπημένη μας άλλη αδελφή Γιάννα Αβραμπούλου, θα είμαστε πάντα δίπλα της, για να την στηρίξουμε στα άξια και ωραία κοινωνικά της φτερουγίσματά !

Θερμά συγχαρητήρια αγαπημένη μου αδελφή Ελένη. Είμαι περήφανος για εσένα. Αλλά τα πιο θερμά συγχαρητήρια, στα στέλνει από υψηλά ο πατέρας μας Νίκος Αβραμόπουλος ή Πεπελάσης, που έφυγε άτυχος νέος από τη ζωή και δεν ζει να σε καμαρώσει. Πάντα άξια, πάντα υψηλά, πάντα γρανιτένια, πάντα άκαμπτη !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Αθήνα, 21-6-19
www.panosavramopoulos.blogspot.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2019 | 8:26 am


Κορυφαία διάκριση για το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας σε διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος!!

Κορυφαία διάκριση για το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας σε διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος!!

Την ευτυχέστερη κατάληξη, με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους, είχε η πολύμηνη προσπάθεια της μαθητικής ομάδας του σχολείου μας Vytina Aerospace, η οποία βρέθηκε ανάμεσα στις νικήτριες ομάδεςτου ευρωπαϊκού διαγωνισμού Mission Space Lab, που διοργανώθηκε από την ESA (European SpaceAgency) και το Raspberry pi Foundation.

Η έκθεση της έρευνας που υπέβαλε η ομάδα των μαθητών/-τριών των Ε-ΣΤ τάξεων του σχολείου μας αξιολογήθηκε ως "…μία από τις εξαιρετικότερες για την επιστημονική της αξία, τη μέθοδο που ακολουθήθηκε, την επιτυχία πειραμάτων και την ποιότητα της αναφοράς της...".Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 471 ομάδες από 24 χώρες μέλη της ESA, από τις οποίες τελικά επιλέχθηκαν οι 11 νικήτριες ομάδες, αυτές που κατέθεσαν τις πιο ενδιαφέρουσες και επιστημονικά άρτιες αναφορές ερευνών.


Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει την ευκαιρία σε παιδιά και νέους να σχεδιάσουν και να διεξαγάγουν μια πρωτότυπη επιστημονική έρευνα στο διάστημα, συλλέγοντας και αναλύοντας πραγματικά δεδομένα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το πρόγραμμα στοχεύει, επίσης, στη διαμόρφωση θετικών στάσεων και αντιλήψεων των παιδιών για τις θετικές επιστήμες, τη γνωριμία με τα  βασικά στάδια της επιστημονικής έρευνας κα.

Περισσότερα για την υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο μας παρακάτω


Η ομάδα του σχολείο μας Vytina Aerospace συγκροτήθηκε από μαθητές και μαθήτριες των Ε΄-ΣΤ΄ τάξεων, με στόχο να μελετήσει την κλιματική αλλαγή καταγράφοντας δεδομένα και φωτογραφίες που απεικόνιζαν μεγάλες λίμνες της επιφάνειας της Γης.

Για τη λήψη των δεδομένων αξιοποιήθηκε ο μικροϋπολογιστής AstroPi που στάλθηκε στο σχολείο από την ESA προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές. Οι μαθητές/-τριες ακολουθώντας τις οδηγίες επέλεξαν τις βασικές παραμέτρους του κώδικα και μετά από πολλές δοκιμές τον υπέβαλαν  πίσω στην ESA, όπου και έλαβε έγκριση αποστολής στον ISS (International Space Station).Ο κώδικας στον μικροϋπολογιστή AstroPi, που ήταν προσαρμοσμένος σε ένα από τα παράθυρα του Διαστημικού Σταθμού, έτρεξε για τρεις ώρες το πρωί της 14ης Απριλίου 2019 όταν και ο ISS ολοκλήρωσε δύο περιφορές γύρω από τη Γη σε υψόμετρο περίπου 400χλμ. Στη διάρκεια αυτή λήφθηκαν περίπου 1600 φωτογραφίες.
Οι καταπληκτικότερες φωτογραφίες που έχουν τραβήξει ποτέ οι μαθητές/-τριες έφτασαν στα χέρια τους, ένας θησαυρός που μόνο οι αστροναύτες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν. Η θέα της Γης από το διάστημα είναι απίθανη!

Η Ερυθρά Θάλασσα ανάμεσα στο Τζιμπουτί και την Υεμένη
Η λίμνη Ισσύκ Κουλ στην Κιργιζία
Η Κασπία θάλασσα στα σύνορα Καζακστάν-Τουρκμενιστάν
Η λίμνη Τουρκάνα στην Κένυα
Κάτω από την πυκνή νέφωση οι βόρειες ακτές της Ιαπωνίας

Στην τελική φάση της έρευνας, η ομάδα προχώρησε στην ανάλυση των φωτογραφιών.
Αρχικά οι λήψεις ανέβηκαν σε έναν ψηφιακό χάρτη google maps με βάση τα αποθηκευμένα στοιχεία γεωγραφικών συντεταγμένων για την αναγνώριση της τοποθεσίας λήψης.Στη συνέχεια επιλέχθηκαν οι φωτογραφίες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πραγματοποιήθηκαν συγκρίσεις με ιστορικές φωτογραφίες της τελευταίας 30ετίας, που βρέθηκαν στο ιστορικό αρχείο του google earth και στο αρχείο δορυφορικών φωτογραφιών της ESA space in images.
Google Earth Pro

Μετά την μελέτη των αποτελεσμάτων η μαθητική ομάδα υπέβαλε στην ESA μια έκθεση αναφοράς για τη μέθοδο εργασίας και τα συμπεράσματα της έρευνας, στα τέλη του Μαΐου, η οποία ελέγχθηκε από ειδική επιστημονική επιτροπή.
Οι  νικήτριες ομάδες έχουν την καταπληκτική ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τον αστροναύτη Frank de Winne, επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης αστροναυτών της ESA και να υποβάλλουν ερωτήσεις για θέματα επιστήμης και διαστήματος.
Βίντεο ανασκόπησηςΤο πρόγραμμα Mission Space Lab της ESA υλοποιήθηκε από τους/τις μαθητές/-τριες των Ε-ΣΤ τάξεων του σχολείου μας ως μέρος του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο "Μικροί Επιστήμονες"   και συντονίστηκε από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Καρούντζο Ιωάννη.

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2019 | 8:07 pm


Τίτος Βανδής Ο έξοχος και διεθνώς αναγνωρισμένος πρωταγωνιστής μας !

Τίτος Βανδής
Ο έξοχος και διεθνώς αναγνωρισμένος πρωταγωνιστής μας !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Γεννημένος  με σπουδαίο υποκριτικό τάλαντο, φυσική ομορφιά, αλλά και με μια ακόρεστη δίψα για το θέατρο, δεν θα μπορούσε παρά να ακούσει την φωνή της καρδιάς του, ο έξοχος Τίτος Βανδής και να διαγράψει μια σπουδαία καμπύλη προόδου και ευημερίας στο θέατρο και τον κινηματογράφο, που ήδη συνιστά κεφάλαιο για την έβδομη τέχνη μας. Μας πρόσφερε δραματικές ερμηνείες πολύ υψηλού ήθους στο θέατρο  - τόσο από το εγχώριο, όσο και από το διεθνές δραματολόγιο - με αντίστοιχα λαμπρά αποτυπώματα και στην μεγάλη οθόνη και η καριέρα του εξακοντίστηκε διεθνώς, παίζοντας με ξεχωριστή επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ και το Χόλυγουντ ! Επίτευγμα μέγα για έλληνα ηθοποιό και μάλιστα της δύσκολης μεταπολεμικής μας περιόδου.

Ο Τίτος Βανδής είδε το φως της ζωής στην Αθήνα το 1917, αλλά πάραυτα μεγάλωσε στην Καβάλα. Ακολούθησε σπουδές στο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στην Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου, που σμίλευσε καθοριστικά την δραματική του ταυτότητα. Ήδη από τα παιδικά του χρόνια, ζούσε για να γίνει ηθοποιός όταν μεγαλώσει. Θα εξομολογηθεί κάποτε στον έγκριτο Άρη Σκιαδόπουλο, «Ήθελα να γίνω ηθοποιός, από όταν ήμουν 5 ετών. Καθόμουν, κλεινόμουν μέσα στο δωμάτιο και έκανα ιστορίες. Περισσότερο έπαιζα τον Ταρζάν και την αδερφή μου την είχα για Τζέιν. Ήθελα μάλιστα να την παντρευτώ την αδερφή μου, αλλά 8 ετών κατάλαβα ότι αυτό δεν γίνεται. Συνειδητά είπα ότι θα γίνω ηθοποιός όταν ήμουν 11 ετών» ! Και αυτή του η θεία δίψα για την θεατρική τέχνη, θα ικανοποιηθεί με την ακατάβλητη αποφασιστικότητα του, πολύ γρήγορα ! Καθώς ήταν έτσι σπουδαστής του Γαλλικού Λυκείου, αλλά και του Ωδείου Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 16 ετών τα «βρόντηξε», για να έλθει στην Αθήνα και να εγγραφεί στο μεγάλο σχολείο της υποκριτικής, την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Πρόβα τζενεράλε ο μεγάλος μας ηθοποιός θα κάνει στο σανίδι το 1934, στην παράσταση «Ιούδας» του μεγάλου μας συγγραφέα και ακαδημαϊκού Σπύρου Μελλά και σε παραγωγή του εθνικού θεάτρου. Θα επακολουθήσουν κεντρικές του ερμηνείες στην κρατική σκηνή, ήτοι «Θυσία του Αβραάμ» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», που αχνά- αχνά προμηνύουν την καταλυτική του επέλαση στα θεατρικά μας δρώμενα. Στα 1940 ξεκινάει συνεργασία με το σχήμα της κραταιάς Μαρίκας Κοτοπούλη και το 1941, συνεργάζεται με το θέατρο της κ-ας Κατερίνας, στο οποίο και απέδωσε ορισμένες από τις καλύτερες, δραματικές του ερμηνείες. Είχε πλέον εκπέμψει το σπουδαίο θεατρικό του σήμα στα καλλιτεχνικά μας δρώμενα ο έξοχος Τίτος Βανδής και απολάμβανε της εκτίμησης του θεατρικού κόσμου. Με την απελευθέρωση συνεχίζει την θεατρική του παρουσία, συστήνοντας σχήμα με τους Αλέκα Παΐζη και Δήμο Σταρένιο, ενώ αργότερα επανακάμπτει στο θέατρο «Κοτοπούλη», αλλά και στον θίασο της Κατερίνας Ανδρέαδη.

Στην μεγάλη μας οθόνη θα πραγματοποιήσει την παρθενική του εμφάνιση το 1953, συμμετέχοντας στην ταινία «Το κλειδί της ευτυχίας», αλλά η φήμη του στο ευρύτερο κινηματογραφόφιλο κοινό, θα εξακοντιστεί με την περίφημη ταινία – στην οποία πρωταγωνιστεί η ανυπέρβλητη Μελίνα Μερκούρη – του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή», το 1960. Έκτοτε θα επακολουθήσει μια μακρά αλυσίδα ταινιών, στις οποίες ο κορυφαίος μας ηθοποιός, ξεδιπλώνει το λυρικό του κύτταρο και αποσπά την αγάπη και τον θαυμασμό του κοινού της μεγάλης μας οθόνης.  Στα 1962 μάλιστα θα κερδίσει και το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την συμμετοχή του στην ταινία «Πολιορκία» ελληνογαλλικής παραγωγής του Κλόντ Μπερνάρ Ομπέρ. Στα χρόνια που θα επακολουθήσουν ο Τίτος Βανδής συνεχίζει την καταλυτική του παρουσία στον κινηματογράφο, πραγματοποιεί καλλιτεχνικές συνεργασίες με μεγάλους δημιουργούς όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ προχωρά σε ένα μεγάλο εγχείρημα που αποτυπώνει εν άλλοις και την άμετρη αγάπη του, για την τέχνη της υποκριτικής, ιδρύοντας με τον επίσης σπουδαίο δάσκαλο Γιώργο Θεοδοσιάδη, Σχολή Δραματικής Τέχνης, στην οποία και δίδαξε υποκριτική.

Ωστόσο τα εγχειρήματά του γύρω από τον δύσκολο χώρο του θεάτρου, του σωρεύουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που τον αναγκάζουν το 1965 να φύγει στην Αμερική, αποζητώντας την ευκαιρία να ορθοποδήσει και προϊόντος του χρόνου, να αποπληρώσει τις οφειλές του. Ξεκινάει έτσι με όραμα και μεράκι να κάνει μια νεα αρχή, στα βαθιά νερά του αμερικάνικου θεάτρου και κινηματογράφου και κατορθώνει με το πείσμα και την ακαταπόνητη εργατικότητά του, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να εδραιωθεί και να πραγματοποιήσει μια δεύτερη καριέρα στο Μπρόντγουεϊ στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Θα αντιμετωπίσει αρχικά δυσκολία με την γλώσσα, δοθέντος ότι ήξερε άπταιστα γαλλικά, αλλά καθόλου αγγλικά. Πάραυτα είχε την αρωγή ενός βοηθού, που του μάθαινε τα λόγια των ρόλων του και έτσι υπερκέρασε και αυτό το εμπόδιο, μέχρι να μάθει και τα αγγλικά.

Στο Μπρόντγουέι διεύρυνε την δημοτικότητά του, συμμετέχοντας σε υψηλού κύρους κινηματογραφικές ταινίες όπως : «Youngs Doctors in Love», «Τα πάντα γύρω από το σεξ» του Γούντυ Άλεν, «The Betsy», «Εξορκιστής», ενώ  συμπρωταγωνίστησε και με την κραταιά Μελίνα, στην διασκευή του «Ποτέ την Κυριακή». Συνάμα συμμετείχε και σε μεγάλης τηλεθέασης τηλεοπτικά σήριαλ στην Αμερική, όπως τα «Χαβάη 5-0» και «Κότζακ», με τον επίσης σπουδαίο Έλληνοαμερικανό ηθοποιό Τέλυ Σαβάλας, που εξακτίνωσαν το καλλιτεχνικό του κύρος, στην αμερικάνικη σκηνή. Ένα ακόμα επίσης πεδίο στο οποίο ο μεγάλος έλληνας ηθοποιός άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, ήταν οι μεταφράσεις θεατρικών έργων,  ενώ δίδαξε υποκριτική στο κολέγιο της Σάντα Μόνικα, στη δύση της δεκαετίας του ΄70.

Ωστόσο σε κάθε βήμα και επιτυχία του μεγάλου μας ηθοποιού, ενυπήρχε ο νόστος και  η μύχια σκέψη να γυρίσει στην μητέρα Ελλάδα. Για τούτο κρατούσε την επαφή με την Ελλάδα, παίζοντας κατά καιρούς στο Εθνικό μας Θέατρο, όπως στην παράσταση «Λυσσασμένη γάτα» του σπουδαίου Τενεσί Ουίλιαμς και σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.  Αλλά να που το 1982, ο έρωτας θα χτυπήσει ξανά την πόρτα του Τίτου Βανδή, καθώς ερωτεύεται την μεγάλη μας ηθοποιό Μπέτυ Βαλάση –  η οποία μας είχε δώσει μεταξύ άλλων και μια αριστουργηματική ερμηνεία στην σειρά «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου στην ΕΡΤ, ένα έξοχο σήριαλ, που πραγματεύονταν την ηθική μεγαλουργία, αλλά και το δράμα συνάμα του ελληνισμού της Ιωνίας, που με την μικρασιατική τραγωδία, εκπαραθυρώθηκε από τις προαιώνιες πατρογονικές του εστίες. Δυο χρόνια αργότερα θα παντρευτούν και επιστρέφουν μαζί οριστικά στην Ελλάδα, δοθέντος , ότι η Μπέτυ Βαλάση, τον είχε ακολουθήσει στην Αμερική. 

Στα 1983 ο μεγάλος μας ηθοποιός θα δρέψει τις δάφνες ενός ακόμα βραβείου, αυτό του Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ερμηνεία του στην ταινία «Προσοχή Κίνδυνος». Ενώ με την ίδια ηθική ένταση και αγάπη συνέχιζε να παίζει στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Κλείσιμο της αυλαίας θα σημάνει για αυτόν καλλιτεχνικά το 2000, οπότε και συμμετείχε στο σήριαλ της κρατικής τηλεόρασης «Παππούδες εν δράσει». Θα γράψει ακόμα και ένα αυτοβιογραφικού χαρακτήρα βιβλίο υπο τον τίτλο «Κουβέντα με τους φίλους μου», στο οποίο με αδρές πινελιές, αποτύπωνε την πολύπλαγκτη καλλιτεχνική του διαδρομή, με μαρμαρυγές της προσωπικής του ζωής και της κοινωνικής του δράσης. Ο Τίτος Βανδής, ήταν ένα βαθύτατα πολιτικοποιημένο άτομο, με άτεγκτο δημοκρατικό ήθος και με πλούσια και από τις επάλξεις της τέχνης, πολιτική δράση. Είχε ενταχθεί στις γραμμές του ΚΚΕ – από τις οποίες και εξέπεμψε τις διαυγείς και κρυστάλλινες θέσεις του, για την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τέχνη – και είχε μυηθεί και στο ΕΑΜ, από τον άλλο επίσης μεγάλο μας ηθοποιό Δήμο Σταρένιο. Έκτοτε πάλευε από τις γραμμές του ΚΚΕ για τις ιδέες του, με ήθος και συνέπεια. Για την κοινωνική παθητικοποίηση και τον «ωχαδελφισμό» των νεοελλήνων, ο κορυφαίος μας ηθοποιός έλεγε χαρακτηριστικά, στηλιτεύοντας την αδιαφορία «Θα κάνω μια ευχή. Να καταργηθεί το ρητό "Η σιωπή είναι χρυσός". Γιατί η σιωπή είναι ντροπή. Και να φωνάζουμε όλοι μαζί για το Δίκιο. Για τη Λευτεριά. Για τον Άνθρωπο». Αυτή ήταν η ηθική και πολιτική βιοσοφία του εκλεκτού της τέχνης μας Τίτου Βανδή. Το 2003 σε ηλικία 86 ετών πλήρης δόξης και ημερών, ο Τίτος Βανδής, εκδήμησε από την ζωή. Ο θάνατός του σκόρπισε πάνδημη θλίψη στον καλλιτεχνικό μας κόσμο που τον εκτιμούσε βαθύτατα ως περίσεπτο και διεθνώς διακεκριμένο μέλος του, αλλά πολύ περισσότερο στον  ελληνικό λαό, που τον περιέβαλλε με την θάλλεια της αγάπης του, ως έναν κορυφαίο του πρωταγωνιστή !

Υ.Γ. Ο πολιτισμός στις οδυνηρές οικονομικά μέρες μας, είναι τελείως περιθωριοποιημένος από την πολιτεία και υποχρηματοδοτημένος, με τις κεντρικές του δομές να αργοσβήνουν μία, μία. Πέρα από τον ελάχιστο παραπάνω οφειλόμενο φόρο τιμής, στους μεγάλους έλληνες κωμικούς μας, που διαμόρφωσαν το σύγχρονο πνευματικό ήθος του ελληνικού λαού και τον στήριξαν ηθικά στις δίσεκτες μεταπολεμικές μας δεκαετίες, που τις σκίαζαν οι οικονομικές στρεβλώσεις και οι κοινωνικές δυσπλασίες, οφείλουμε σήμερα ως πολιτεία με σοβαρότητα και ευθύνη, να καταστρώσουμε ένα κεντρικό Master Plan για τον πολιτισμό, που συνυφαίνοντας αρμονικά, τις αρχαιότητες, την πολιτισμική κληρονομιά και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, σε κάθε γωνιά της ελληνικές περιφέρειας, θα δώσει ώθηση στην εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 8 June 2019 | 9:33 am


O Δρόμος της Εκεχειρίας μία μοναδική γιορτή για την ΕιρήνηΗ επιτυχία και του εφετινού Δρόμου Εκεχειρίας που οργάνωσε την Κυριακή 5 Μαΐου από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία, η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» καταδεικνύει ότι ένας νέος θεσμός εδραιώθηκε στα δρομικά δρώμενα της χώρας, τον οποίο η κοινωνία αγκαλιάζει κάθε χρόνο και περισσότερο.
Περίπου 550 δρομείς, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά,  πέρασαν μέσα από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας προκειμένου να φθάσουν στην Αρχαία Ολυμπία και να μεταφέρουν το μήνυμα της Εκεχειρίας που ήταν προαπαιτούμενο για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας.
Η πομπή ξεκίνησε στις 6.00 το πρωί και παρά τα εναλλασσόμενα καιρικά φαινόμενα (ήλιος, αέρας, σύννεφα, βροχή) οι δρομείς λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα μπήκαν στην Ολυμπία με τον κόσμο στα πεζοδρόμια να τους επευφημεί.
Η ιδιαιτερότητα του Δρόμου της Εκεχειρίας, που εφέτος έγινε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Νίκη αποτελεί ο τερματισμός και για τον λόγο αυτό βραβεύονται με αριθμημένο μετάλλιο όλοι οι δρομείς που τερματίζουν. Ο Δρόμος στηρίζεται στην ίδια λογική με την Εκεχειρία, η εφαρμογή της οποίας, όταν έχει επιτυχία οδηγεί στην ειρήνη.
Οι δρομείς ξεκίνησαν το πρωί και πέρασαν μέσα από 13 χωριά (Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Καράτουλα, Μαγούλα, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος, στα οποία οι κάτοικοι τους υποδέχονται με τοπικά εδέσματα. Σε όλα τα χωριά από όπου διέρχεται το Μονοπάτι της Εκεχειρίας οι κάτοικοι είχαν ετοιμασθεί για το μεγάλο γεγονός. Οι κάτοικοι κάθε χρόνο γίνονται εθελοντές και προσφέρουν στους δρομείς τη μοναδική Ηλειακή φιλοξενία, υποδεχόμενοι τους δρομείς όχι μόνο με νερά και χυμούς αλλά και καλούδια του τόπου τους που έχουν ετοιμάσει οι τοπικοί Σύλλογοι. Οι δρομείς ξεκουραζόμενοι ανασυντάσσονταν για  το επόμενο χωριό και συνέχιζαν  μέχρι τον τερματισμό,   στην Αρχαία Ολυμπία. 
Παρά την βροχή που έπεσε περίπου στο 30ο χιλιόμετρο (Από το Χειμαδιό στο Σόπι) οι δρομείς δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να βαδίζουν μέχρι το παγκόσμιο σύμβολο των Ολυμπιακών Αξιών, την Ολυμπία!
Η εικόνα του πεζόδρομου της Ολυμπίας πλημμυρισμένη από δρομείς, δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν, καθώς αποτελεί ένα μικρό μόνο δείγμα του τι μπορεί να προσφέρει, όχι μόνο στην περιοχή της Ηλείας, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα η συγκεκριμένη περιοχή, με την μοναδική ιστορία και το απαράμιλλο κάλος.
Της πορείας ηγείτο ο πρωταθλητής ποδηλασίας Γιάννης Τρίπυλας, ο οποίος κατάγεται από την Ηλεία.
Η τελετή έναρξης
To Σάββατο 4 Μαΐου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αμαλιάδος, έγινε η τελετή έναρξης, από τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και τον υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη, οι οποίοι εξήραν τον ρόλο της διοργανώτριας του Δρόμου, Συμπολιτείας Ολυμπίας, στην ανάδειξη των Ολυμπιακών Αξιών και στην προβολή της Ηλείας.
Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κυρία Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη επισήμανε ότι «Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο παρά ποτέ, ίσως  αυτός ο θεμελιακός όρος για τη διεξαγωγή των Αγώνων- ο όρος της Εκεχειρίας- να είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη του Ολυμπισμού. Γιατί για να έχουν μέλλον οι λαοί του κόσμου, και στο σύνολό της η ανθρωπότητα, πρέπει να πάψουν οι εχθροπραξίες μεταξύ μας και να έχουμε ειρήνη. Και το πρώτο βήμα είναι να τους πούμε όλοι μαζί «να ξεκινήσουν όλοι για την Ολυμπία».
Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε δρώμενο με αναπαράσταση Ολυμπιακών αθλημάτων από μαθητές του δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, το οποίο υλοποιεί το πρόγραμμα Erasmus «το Σχολείο είναι η φλόγα».
Ειδικό βραβείο δόθηκε στον κ. Γιάννη Τρίπυλα που ηγήθηκε του Δρόμου της Εκεχειρίας και στον ιατρό κ. Σπύρο Τζουλέκη, πρ. αντιδήμαρχο Ήλιδας για την διαρκή προσφορά του στην Εκεχειρία.
Τα κεράσματα ήταν ευγενική προσφορά των συλλόγων Ήλιδας, Καλυβίων και Αυγείου και «Πύρρων».
Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία του συγκροτήματος Passepartout όπου δρομείς και μουσικοί έγιναν ένα πάνω στη σκηνή σε μια εκδήλωση χαράς και κεφιού.
Παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δημ. Μπαξεβανάκης, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρ. Χριστοδουλόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Βασ. Σεϊντής (εκπρόσωπος του Δημάρχου Πύργου), η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας και Γ.Γ. της Συμπολιτείας Ολυμπίας κ. Άννα Παπαϊωάννου Γεωργακοπούλου, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας και εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Απόστ. Μαρτζάκλης, ο πρ. βουλευτής και υπουργός κ. Γ. Κοντογιάννης, ο πολιτευτής κ. Θ. Βλαγκούλης, ο κ. Πάνος Μπράμος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γ. Χήνος, δημοτικοί σύμβουλοι εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου. 
Τον Δρόμο της Εκεχειρίας διοργανώνει κάθε χρόνο η «Συμπολιτεία Ολυμπίας». Εφέτος συνδιοργάνωτες ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμοι Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, συνεργαζόμενος φορέας υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, του CISM, του ΝΑΤΟ, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της ΕΘΝΟΑ, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της Καλλιπάτειρας, την τεχνική υποστήριξη του ΑΣΑΕΔ και του Πολεμικού Μουσείου, θεσμικούς φορείς υποστήριξης τον Δήμο Σπάρτης, την Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία και την WIIS HELLAS Γυναίκες στη Διεθνή Ασφάλεια.
Τις εκδηλώσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας υποστηρίξαν οι: ΟΠΑΠ, AVANCE car rental, FARGECO Hellas, ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ Στέφανος Πλαφουντζής, Λουξ, solidus securities χρηματιστηριακή, προμηθευτές υποστηρικτές ΠΙΚ Κινινής, Κτήμα Μερκούρη, ΗΛΒΙΓΑΛ Καλομοίρης, Ασφαλιστικοί σύμβουλοι ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΩΝ, Bioilis, μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Ελληνικό φιστίκι, Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας ΑΕΣ ΑΕ, ΟΕΣΗ Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας,

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ, ΕΡΤ 3, ΕΡΤ Πύργος, Π.Σ.Α.Τ., RUNNING NEWS.GR, WeLoveSports.gr, Apopseis.gr, The OVI, Greek Teachers.


Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2019 | 1:45 am


Η φανέλα 7 στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

Η μάχη τελικά είναι για τη «φανέλα», είναι για τη Νέα Δημοκρατία, όπως είπε ο πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και εγώ για τη «φανέλα» κατέβηκα να παίξω. Βεβαίως και θέλω να εκλεγώ και μάλιστα όσο πιο ψηλά γίνεται. Αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημά μου. Το ζήτημα είναι να καταγραφεί η μεγάλη νίκη της «Νέας Δημοκρατίας».
Το βράδυ της 26ης Μαΐου θα έχουμε στείλει ένα μεγάλο και ηχηρό μήνυμα.
Αυτή όμως θα είναι η νίκη μόνο του α΄ ημιχρόνου. Το β΄ ημίχρονο θα είναι οι εθνικές εκλογές. Από το αποτέλεσμα όμως του α΄ ημιχρόνου, από το εύρος της νίκης μας στις ευρωεκλογές, θα κριθούν πολλά.
Πρώτα απ’όλα με τι σύστημα θα κατέβουν οι αντίπαλοι.
Είναι σίγουρο ότι ο θρίαμβός μας στο α΄ημίχρονο δεν θα τους αφήσει περιθώρια για δημιουργικό και παραγωγικό παιχνίδι. Θα προτιμήσουν το καταδικασμένο πλέον «κατενάτσιο», δηλαδή το ανούσιο, καταστροφικό παιχνίδι της καμένης γης. Αυτό που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα τους οδηγήσει στην συντριβή.
Τεράστιοι παίχτες που έγραψαν ιστορία στο ποδόσφαιρο (π.χ.Γκαρίντσα, Ζαϊρζίνιο, Μπεστ) φόρεσαν το νούμερο 7 στην πλάτη. Θέλει ψυχή, φαντασία, και γνώση για να φορέσει κάποιος το νούμερο 7.

Αυτή είναι η δική μου φανέλα!

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2019 | 1:03 am


Αναστάσιμες ευχές Αθανάσιου Κατσίμπελη

Εύχομαι η Ανάσταση του Θεανθρώπου να προσφέρει σε όλους μας Ελπίδα, Αισιοδοξία και Δύναμη, για να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις προκλήσεις των καιρών!


Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2019 | 10:17 am


1ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ με Ηλείο εκλεγμένο στην Κεντρική Επιτροπή


Ολοκληρώθηκαν χθες 21 Απριλίου 2019 το απόγευμα οι εργασίες του 1ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ με κεντρικό σύνθημα "Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ" με την εκλογή του Αθανάσιου Κατσίμπελη, Γραμματέα Παιδείας και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου, στην νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Στην κεντρική ομιλία του αλλά και στην ομιλία του προς την νέα Κεντρική Επιτροπή ο Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ Φαήλος Κρανιδιώτης υπογράμμισε την σημασία των επερχόμενων Ευρωεκλογών και την δέσμευση της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ για την καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών και της Συνθήκης του Μαρακές.
Picture
Στηλίτευσε τις συκοφαντικές και υβριστικές επιθέσεις της κυβέρνησης στους διαφωνούντες πολίτες, που αρνούνται να συμβιβαστούν με το έγκλημα των Πρεσπών και αναφέρθηκε στις συμμαχίες της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ με τις ανερχόμενες δυνάμεις της πατριωτικής Δεξιάς που θα ανατρέψουν το διεφθαρμένο καθεστώς των Βρυξελλών υπέρ μιας συμμαχίας ελεύθερων Εθνών - Κρατών, ενάντια στο επιδοτούμενο ισλαμικό εποικισμό και την κατάλυση της Εθνικής Ταυτότητας και μιας αποτυχημένης συνταγής στην οικονομία που 10 χρόνια τώρα παράγει όλο και χειρότερα αποτελέσματα. Κάλεσε δε τους πολίτες να ενημερωθούν για τις θέσεις της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ, να συστρατευθούν μαζί της για να ανακτήσουμε την Πατρίδα μας.

Picture
Ο Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ παρουσίασε επίσης τους 32 από τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ.
Picture
Ακολούθησαν βιντεομηνύματα με θερμούς χαιρετισμούς του Γκέρολφ Άννεμανς, Προέδρου του Κινήματος για μια Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, στο οποίο ανήκει η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, καθώς και της Μαρίν Λεπέν, Προέδρου του Εθνικού Συναγερμού για την Γαλλία, Ευρωβουλευτού και ψυχή του Κινηματος, καλώντας τους Έλληνες να υπερψηφίσουν την ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ και τον Φαήλο Κρανιδιώτη στις Ευρωεκλογές.
Picture
Η ευρωβουλευτής Δρ. Ελένη Θεοχάρους από την Κύπρο, απέστειλε το παρακάτω μήνυμα που ανάεγνωσε ο πρόεδρος του συνεδρίου Γιώργος Καραποστόλου:

"Το πατριωτικό ανατρεπτικό Κίνημα Αλληλεγγύη , πιστόστην αναγκαιότητα εφαρμογής χρηστής πολιτικήςΕθνικής σωτηρίας στέκεται αποφασιστικά μπροστάρης στους αγώνες του Ελληνικού Λαού αλλά και δίπλα στους αγωνιζόμενους Έλληνες. Γι’ αυτό με περηφάνεια χαιρετίζουμε το πανελλήνιο συνέδριο της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ ευχόμενοι δύναμη, αντοχή, σπαργή και σφρίγος και κάθε επιτυχία στους στόχους του κινήματος.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
Ελένη Θεοχάρους 
Ευρωβουλευτης και πρόεδρος του Κινηματος Αλληλεγγυη"

Παρόντες στο συνέδριο ήταν ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Βασίλης Καπερνάρος, ο Στηβ Λάλας, ήρωας για κάθε Έλληνα πατριώτη, ο διεθνής ποδοσφαιριστής Βασίλης Τσιάρτας και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, που απηύθυναν θερμό χαιρετισμό στους πάνω από 600 συνέδρους από όλη την Ελλάδα.

Picture
Picture
Picture
Στο συνέδριο παρουσιάστηκε και το νέο Καταστατικό του κόμματος, με τροποποιήσεις που αναλύθηκαν από τον εισηγητή Χρήστο Χρηστίδη και εγκρίθηκαν από την απόλυτη πλειοψηφία των συνέδρων
Picture
Τέλος με μυστική ψηφοφορία και σε πνεύμα απόλυτης σύμπνοιας και ενότητας Πρόεδρος του κόμματος εξελέγη ο Φαήλος Κρανιδιώτης και Γενικός Γραμματέας ο Χρήστος Χρηστίδης.
Picture
Στην Κεντρική Επιτροπή εξελέγησαν ως μέλη:
Αλειφτήρας ΙωάννηςΑλέξης ΚωνσταντίνοςΒεργίνη-Μόσχη Θεοδώρα, Βλάχος ΓεώργιοςΓκούρλας ΚωνσταντίνοςΓκριτζάνης ΧρήστοςΓούλα ΒασιλικήΓούλας ΓεώργιοςΔημητρόπουλος ΝικόλαοςΔημολιός ΦιλήμωνΖάννας ΚωνσταντίνοςΖάχος ΚωνσταντίνοςΙωσηφίδης ΝικόλαοςΚαλυμνίου ΑντώνιοςΚαπλάνης ΝικόλαοςΚαραθανάσης ΔημήτρηςΚαραλάζος ΔημήτρηςΚαραλάζος ΠέτροςΚαράμπελας ΠαναγιώτηςΚαραποστόλου ΓεώργιοςΚατσίμπελης ΑθανάσιοςΚώσση ΡέναΚωστόπουλος ΗλίαςΜαγειρόπουλος ΑνδρέαςΜάστορα ΙωάνναΜελετιάδης ΚώνσταντίνοςΜηνόπετρας Χαράλαμπος, Παλάζης ΓεώργιοςΠαλάσκας ΠαναγιώτηςΠαπαδόπουλος Βασίλης, Παπαλαζάρου ΠαναγιώτηςΡάλλη ΙωάνναΣκαπινάκης Θεόδωρος - ΟρέστηςΣοφούλης ΑναστάσιοςΣτάγγος ΧρήστοςΣταύρακας ΜιχάληςΣτρωματιάς Ηλίας , Τζάνη ΜαρίαΤζωρτζόπουλος ΓεώργιοςΤσελεκίδης ΓιάννηςΦαραντάτος ΑναστάσιοςΧατζή Αντωνία Ψωμιάδης Χαρίλαος.

Το χθεσινό 1ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δεξιάς οριοθέτησε την αρχή της νικηφόρου πορείας του κόμματος. Διεξήχθη μέσα σε ένα πραγματικά πολιτισμένο περιβάλλον πρωτόγνωρο για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας. Η άρτια οργάνωση, οι εισηγήσεις, και η συμβολική παρουσία των κυρίων Καπερνάρου, Τσιάρτα και Στηβ Λάλα εμπλούτισε την πλειάδα των εξαιρέτων συμμετεχόντων. Η ποιότητα του ευρωψηφοδελτίου που παρουσίασε ο Πρόεδρος καταδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ για επιτυχία στις επερχόμενες ευρωεκλογές με συμμάχους την ευρωπαϊκή ομάδα της "Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας".

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2019 | 9:21 pm


Από την εορτή της Κυριακής των Βαΐων, στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών !

Από την εορτή της Κυριακής των Βαΐων, στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Κορυφαία ημέρα της Ορθοδοξίας σήμερα και ο ευλαβής λαός των Αθηνών, έσπευσε με άφατη κατάνυξη, να εορτάσει την έλευση του Ιησού από την Βηθυνία στα Ιεροσόλυμα, «μετά βαΐων και κλάδων». Κατά την Καινή Διαθήκη ο Χριστός ερχόμενος στην ιερή πόλη, έστειλε δυο μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι, πάνω στο οποίο διέβη την πόλη. Ο λαός στο άκουσμα του ερχομού του, έσπευσε να τον υποδεχτεί πανηγυρικά και του έστρωσε είτε με τα ταπεινά ρούχα του, είτε με κλαδιά από δένδρα, για να περάσει. Και περιχαρής ηθικά, αναφωνούσε «: Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ». Ωστόσο η είσοδος του Χριστού στα
Ιεροσόλυμα, είναι και η είσοδος του μαρτυρίου, στην επίγεια ζωή του κυρίου ! Της σεπτής θείας λειτουργίας που ανέτεινε ηθικά το χριστεπώνυμο πλήθος, χοροράστησε ο προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης κ.κ. Κονταρίνης Ευγένιος, συγχοροστατούντων των ευλαβών πατέρων κ.κ. Δουληγέρη Νικολάου και Δημητρίου Παπανδρέου.

Με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων κ-ο Γιώργο Βουλγαρακη, ως υποψήφιος Δημοτικός του Σύμβουλος, στον Συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ», επισκεφθήκαμε την εκκλησία, την ιερή αυτή ημέρα και ενωτιστήκαμε την άχραντο λυρισμό και τη ευλάβειά της, όπου και τύχαμε θερμής υποδοχής από το λαό των 5-ου και 6-ου Διαμερίσματος των Αθηνών.

Με το πέρας της θείας λειτουργίας, ο ευλαβής πατέρας κ-ος Δημήτριος Παπανδρέου, που εξέφρασε δημοσίως τις θερμές του ευχαριστίες προς τον τ. Υπουργό Πολιτισμού και υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων κ-ο Γιώργο Βουλγαράκη, για την σθεναρή στήριξή του, στην συντήρηση και αποκατάσταση, των ατίμητης αξίας αγιογραφιών του Αγίου Νικολάου Αχαρνών, του κορυφαίου μας ζωγράφου και εμπνευσμένου διανοούμενου Φώτη Κόντογλου – αλλά και την σύνολη εν γένει αρωγή του, στις ανάγκες του ναού – μας πρόσφερε ευγενικά, έναν καφέ, σε παρακείμενη στο ναό καφετέρια. Τον ευχαριστήσαμε εγκάρδια και ο υποψήφιος Δήμαρχος κ-ος Βουλγαράκης, εδεσμεύθη, με την ίδια αγάπη και ευαισθησία, να συνεχίσει να προστρέχει την ενορία, από κάθε του μετερίζι.

Και του χρόνου με υγεία ευλαβείς Αθηναίες και Αθηναίοι και η ευλογία του Ιησού, να σκέπει και να χαριτώνει τις αξιοπρεπέστατες οικογένειές σας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, με τον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ», του Γιώργου Βουλγαράκη


www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2019 | 1:58 pm


Από την ραδιοφωνική μου παρουσία στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Fm 90,1», ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, με τον Γιώργο Βουλγαράκη, σήμερα Παρασκευή, 19-4-19

Από την ραδιοφωνική μου παρουσία στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Fm 90,1», ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, με τον Γιώργο Βουλγαράκη, σήμερα Παρασκευή, 19-4-19

Είχα την ηθική τιμή, να φιλοξενηθώ προ ολίγου, σήμερα Παρασκευή 19-4-19,  ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, με τον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ», υπο τον εμπνευσμένο Γιώργο Βουλγαράκη, στα ραδιοκύματα του φιλόξενου «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Fm 90,1» και στην εκπομπή του έγκριτου Διευθυντή του Σταθμού κ-ου Λάμπρου Καλαρρύτη και να κάνουμε μια διεξοδική συζήτηση, για τα νέα αυτοδιοικητικά προτάγματα της Αθήνας μας, αλλά και για μείζονα ιστορικά στοιχεία της πόλης, από το βιβλίο μας «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα…».

Μιλήσαμε έτσι εκτενώς, για το μεγάλο όραμα του Γιώργου Βουλγαράκη, για μια Αθήνα του πολιτισμού της ασφάλειας και της ευημερίας, πολλώ μάλιστα που ο εμπνευσμένος και μαχητικός Γιώργος Βουλγαράκης, με την ατίμητη εμπειρία του, ως τ. Υπουργός Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη, μπορεί να μετουσιώσει το σπουδαίο του αυτό κεφάλαιο, σε ωφέλιμο αυτοδιοικητικό έργο, για την ταχεία ανασυγκρότηση της Αθήνας μας.

Ενώ κάναμε διεξοδικές αναφορές, στα σπουδαία ιστορικά ορόσημα της πόλης, από το βιβλίο μας «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα…» - για το οποίο πολλές φορές τιμητικά μας έχει φιλοξενήσει και η επιτυχημένη  εκπομπή «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» -  όπως : Την έπαυλη Μάλκομ – Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη, τις φοβερές Φυλακές Αβέρωφ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, την περίφημη «Μπλε Πολυκατοικία» στα Εξάρχεια, το Αδριάνειο Υδραγωγείο στην Δεξαμενή στο Κολωνάκι, τον Πύργο της Κυρρύστου - Αέρηδων στην Πλάκα, τον «Μενδρεσέ», αλλά και την ιστορική Πλατεία του Ψυρρή, που κομίζει τόσες σπουδαίες εθνικές μνήμες !


Τέλος αναφέραμε ιστορικά, πως προέκυψαν οι λέξεις : «Τραμπούκοι», «Μόρτηδες», αλλά και οι φράσεις «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» και «Δεν κάνει ούτε για ζήτω», σύμφυτες με την Πλατεία Ψυρρή στην παλιά Αθήνα, αλλά και μια σκληρή δημοτική αναμέτρηση στην Αθήνα, στις αρχές του 20-ου αιώνα.


Με μπροστάρη τον Γιώργο Βουλγαράκη, συνεχίζουμε μαχητικά τον αγώνα, για την μεγάλη νίκη στις 26 του Μάη.  Μια μεγαλειώδη μας νίκη, για την Αθήνα του πολιτισμού, της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής.

Τέλος ευχαριστούμε από καρδιάς τον ακροατή των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Fm 90,1» κ-ο Δάλλα, για το συγχαρητήριο ευγενικό μήνυμά του στον σταθμό, «Ευχαριστούμε τον κ-ο Αβραμόπουλο, μας έκανε σοφότερους». Εγώ ευχαριστώ για την ηθική σας ευγένεια κ-ε Δάλλα !

www.panosavramopoulos.blogspot.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2019 | 10:55 pm


Από την ραδιοφωνική μου παρέμβαση, σήμερα το πρωί 16-4-19 στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Open Radio 106,7 Fm, με τον Γιάννη Κανελλάκη, ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, με τον Γιώργο Βουλγαράκη !

Από την ραδιοφωνική μου παρέμβαση, σήμερα το πρωί 16-4-19 στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Open Radio 106,7 Fm, με τον  Γιάννη Κανελλάκη, ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, 
με τον Γιώργο Βουλγαράκη !

Είχαμε την χαρά και την ηθική τιμή σήμερα Τρίτη 16-4-19, το πρωί και στα υψηλού πολιτισμικού ήθους ραδιοκύματα της ΕΡΤ, να κάνουμε  μια ραδιοφωνική παρέμβαση για την υποψηφιότητά μου ως Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, με τον Συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ», με τον Γιώργο Βουγαράκη.

Πρωτίστως ευχαριστούμε από καρδιάς, τους αγαπημένους μας ακροατές της ΕΡΤ, για τα μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης που μαζικά απέστειλαν στο τηλεφωνικό κέντρο της εκπομπής, αλλά και τον ηθικά ευγενή και αδέσμευτο δημοσιογράφο Γιάννη Κανελλάκη, για την ηθική του φιλοξενία στην εκπομπή. Μια δυνατή ραδιοφωνική εκπομπή, που αγκαλιάζει ο λαός των Αθηνών, για την δημοσιογραφική της ανεξαρτησία και τον αδέσμευτο λόγο της.

Μιλήσαμε με παρρησία για :

Το σπουδαίο πολιτικό κεφάλαιο του υποψήφιου Δημάρχου Αθήνας και αρχηγού του συνδυασμού μας «ΑΘΗΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ»  Γιώργου Βουλγαράκη, που ως τ. υπουργός Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορεί με την ατίμητη πελώρια εμπειρία του, να υπηρετήσει τα νέα  μεγάλα αυτοδιοικητικά προτάγματα της πόλης.

Τις κεντρικές μας κατευθυντηρίους, ως υποψήφια Δημοτική Αρχή και τις θεσμικές παρεμβάσεις που προτιθέμεθα να κάνουμε, για  μια Αθήνα :

Καθαρή, Ασφαλή, Σύγχρονη, Φωτεινή, Πράσινη


Για την αναβάθμιση του διεθνούς πολιτισμικού κύρους της πόλης, που έχει κατρακυλήσει στο ναδίρ. Για το μείζον θέμα των σκουπιδιών στην Αθήνα, που δεν χρειάζεται ιδιωτικοποίηση, αλλά ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υποδομών των Σκουπιδιών στον Δήμο της Αθήνας, με την παράλληλη ηθική στήριξη του προσωπικού, που καταβάλλει ηρωικές προσπάθειες, για να κρατήσει την πόλη καθαρή. Για την αναγκαία επανακατοίκηση με την επακόλουθη κινητροδότηση των υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης μας, ώστε να ξαναγίνουν και πάλι ζωντανά κύτταρα του κοινωνικού ιστού της Αθήνας. Για την ανάδειξη των πανέμορφων λόφων της Αθήνας, σε προορισμών ανάτασης και αναψυχής των Αθηναίων, με την διοργάνωση από τον Δήμο, περιοδικών πολιτισμικών events, αλλά και εστίες εν γένει πολιτισμού. Για τον φωτισμό της πόλης, που είναι εγκαταλελειμμένος στα γραφειοκρατικά γρανάζια της σημερινής δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα, στο σκοτάδι να αναφύεται το έγκλημα και η παρανομία. Για τη υποστήριξη με την δημιουργία νέων σύγχρονων και φιλικών προς τον πολίτη δομών, της εργαζόμενης μητέρας, της νεανικής επιχειρηματικότητας, των φοιτητών, των ανεργων και όλων όσων, θέλουν να μετουσιώσουν την δημιουργικότητά τους, σε ωφέλιμο κοινωνικό έργο.
Τέλος μιλήσαμε, αναφέροντας αποσπάσματα από το βιβλίο μας «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα …» για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας – που τιμητικά μας φιλοξενεί και η επιτυχημένη εκπομπή «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»-  για το πώς βγήκαν οι «τραμπούκοι», οι «μόρτηδες», αλλά και η ιστορική έκφραση «χαιρέτα μου τον πλάτανο» !!!

Με μπροστάρη τον εμπνευσμένο και δυναμικό Γιώργο Βουλγαράκη, στις Δημοτικές εκλογές της 26-ης Μαίου και με την στήριξη του ωραίου και αξιαγάπητου αθηναϊκού λαού, κάνουμε πράξη, το μεγάλο μας όραμα, για την Αθήνα, του πολιτισμού, της ασφάλειας και της κοινωνικής ευημερίας.


Με αγάπη
Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ» - Γιώργος Βουλγαράκης
Α’ Αναπληρωτής Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.μ συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 April 2019 | 1:27 pm


Από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Συνδυασμού «ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ», Γιώργος Βουλγαράκης !

Από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Συνδυασμού «ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ», Γιώργος Βουλγαράκης !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα κλίμα ηθικής πανδαισίας και με την καθολική συμμετοχή του λαού της Αθήνας, έγινε σήμερα Κυριακή 14-4-19 στις 12:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων – στο περίφημο παλιό Πηλοποιείο Πουλοπούλου – «Πιλ-Πούλ», στα Πετράλωνα, η παρουσίαση το ψηφοδελτίου του Συνδυασμού «ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ», από τον αρχηγό του Συνδυασμού, τ. Βουλευτή της Α΄ Αθηνών και υπουργό κ-ο Γιώργο Βουλγαράκη. Πρωτίστως τα λόγο έλαβε ο πρύτανης της αυτοδιοίκησης στην Αθήνα και κατ΄ επανάληψη Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας και Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ-ος Άγγελος Μοσχονάς και με τα διάστικτα από αγάπη και σεβασμό λόγια του για τον Γιώργο Βουλγαράκη, ανέφερε συνοπτικά, το πόσο σπουδαίο ρόλο, μπορεί να διαδραματίσει ο Γιώργος Βουλγαράκης, με την ατίμητη εμπειρία του, ως τ. υπουργός Πολιτισμού και Δημοσίας Τάξεως, στην κοινωνική και πολιτισμική ανασυγκρότηση της Αθήνας.

Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε ο αρχηγός του συνδυασμού κ-ος Γιώργος Βουλγαράκης και με αδρές γραμμές και με τον μεστό και διακριτό αυτοδιοικητικό λόγο του, εξέθεσε τις κεντρικές θεσμικές παρεμβάσεις του συνδυασμού στην πόλη, για να εκκινήσει άμεσα, η επείγουσα προσπάθεια της ανασυγκρότησης της λατρεμένης μας Αθήνας, που σήμερα βιώνει την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση. Κατόπιν  έγινε η παρουσίαση του υποψηφίων, που με τον πολύχρωμο και πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα τους, δίνουν την αύρα ενός πολύ δυνατού, μαχητικού και αξιόπιστου ψηφοδελτίου. Με την συμμετοχή επιστημόνων, εμπόρων, βιοτεχνών, ανθρώπων του πολιτισμού και των τεχνών και πολλών ακόμα άξιων ανθρώπων, από τον κοινωνικό ιστό της πόλης, που κάθε μέρα με την έντιμη και ευπρεπή παρουσία τους, δίνουν ηθική αξία και ζωή στην Αθήνα !

Έχουμε την ηθική τιμή να συμμετάσχουμε και εμείς ως υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τον κ-ο Γιώργο Βουλγαράκη και θα δώσουμε τον αγώνα τον καλό, με σηματωρό την δική σας αγάπη και στήριξη, για την κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική ανασυγκρότηση της πόλης. Ευχαριστούμε έτσι θερμά, τον κ-ο Γιώργο Βουλγαράκη, που μας απηύθυνε την μεγάλη τιμή, να συμμετάσχουμε στο ελπιδοφόρο και μαχητικό ψηφοδέλτιό του, που κομίζει στις εκλογές της 26-ης Μαίου 2019, τις πιο μεγάλες ελπίδες, για την πραγματική επανεκκίνηση της Αθήνας μας.

Την εκδήλωση τίμησαν προσωπι-κότητες από όλο το κοινωνικό πεδίο της πόλης, που αποτυπώνει και την υψηλή αποδοχή του συνδυασμού. Αναφέρουμε ενδεικτικά τον τ. πρόεδρο της ΟΛΜΕ κ-ο Αντώνη Αντωνάκο, τους τ. ποδοσφαιρι-στές του Παναθηναϊκού κ.κ. Νίκο Καρούλια και Μιχάλη Γεροθό-δωρο, τον πρόεδρο του Συλλόγου των Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων κ-ο Βασίλη Πολυμερόπουλο κ.α..


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, με τον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ», του Γιώργου Βουλγαράκηwww.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 April 2019 | 8:05 pm


Με Κατσίμπελη ο Γιάννης Αργυρόπουλος ισχυροποιεί το ψηφοδέλτιο του "Οράματος Δημιουργίας"

Δήλωση Αθανάσιου Κατσίμπελη

Με πίστη, πως μπορούμε να αλλάξουμε την Πόλη του Πύργου και να την μετατρέψουμε σε μια πολιτισμένη πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας που σέβεται τα δικαιώματα όλων των δημοτών και κυρίως των παιδιών και προσφέρει ποιότητα ζωής, ανταποκρίνομαι θετικά στην πρόσκληση του Γιάννη Αργυρόπουλου να ενώσουμε δυνάμεις για το καλό του Δήμου Πύργου.
Αντιστέκομαι διαχρονικά στις δυνάμεις της συντήρησης και της αφωνίας και ενώνω τις δυνάμεις μου με έναν νέο άνθρωπο που προτείνει λύσεις για την Υπέρβαση της Παρακμής που βιώνουμε.Οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις οδηγούν στη  σύνθεση και όλοι εμείς που έχουμε επιλέξει να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας στον Δήμο Πύργου, αγαπάμε αυτόν τον τόπο και ελπίζουμε πως μπορούμε να τον αλλάξουμε.Είμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε.
Με Όραμα Δημιουργίας μπορούμε να νικήσουμε την Παρακμή.

Δημοσιεύθηκε στις 10 April 2019 | 10:24 pm


Πύργος - Ειδήσεις και Νέα

Θεσσαλονίκη: Γι' αυτές τις εκδηλώσεις αξίζει να βγεις από το σπίτι το σαββατοκύριακο! - Thestival

Θεσσαλονίκη: Γι' αυτές τις εκδηλώσεις αξίζει να βγεις από το σπίτι το σαββατοκύριακο!  Thestival

Ο Αύγουστος οδεύει προς το τέλος του και μαζί με αυτόν ολοκληρώνεται και το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς εκμεταλλεύονται αυτές τις ημέρες για να ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 August 2019 | 9:00 am


Ορκίστηκε η Νέα Δημοτική Αρχή Ήλιδας! - ILIA.NEWS

Ορκίστηκε η Νέα Δημοτική Αρχή Ήλιδας!  ILIA.NEWS

«Προχωράμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου μας και των παιδιών μας» τόνισε ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης δευτερόλεπτα μετά την τελετή ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 August 2019 | 1:58 am


Καραμανλής: Το Πάτρα - Πύργος και το θέλουμε και θα το υλοποιήσουμε - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Καραμανλής: Το Πάτρα - Πύργος και το θέλουμε και θα το υλοποιήσουμε - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

H παρούσα κυβέρνηση και επιθυμεί το έργο και θα εντοπίσει τον τρόπο για να το υλοποιήσει». Αυτό απάντησε ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 August 2019 | 7:46 pm


Λονδίνο: Φωτιά απέναντι από τον Πύργο Γκρένφελ - Το Βήμα Online

Λονδίνο: Φωτιά απέναντι από τον Πύργο Γκρένφελ  Το Βήμα Online

Μεγάλη κινητοποίηση στο δυτικό Λονδίνο, όπου έχει ξεσπάσει φωτιά σε πολυκατοικία κοντά στον Πύργο Γκρένφελ, την 24ώροφη πολυκατοικία που τον Ιούνιο του ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 August 2019 | 3:46 pm


Λονδίνο: Φωτιά απέναντι από τον Πύργο Γκρένφελ – Ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες - sports.in.gr

Λονδίνο: Φωτιά απέναντι από τον Πύργο Γκρένφελ – Ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες  sports.in.gr

Μεγάλη κινητοποίηση στο δυτικό Λονδίνο, όπου έχει ξεσπάσει φωτιά σε πολυκατοικία κοντά στον Πύργο Γκρένφελ, την 24ώροφη πολυκατοικία που τον Ιούνιο του ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 August 2019 | 3:17 pm


Πολιτιστική ατζέντα, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 - Ο Φιλελεύθερος

Πολιτιστική ατζέντα, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019  Ο Φιλελεύθερος

Paradise Jazz Festival στο Val's Place Με το The Amalgamation Choir αρχίζει απόψε το 20ο Paradise Jazz Festival που φέτος οργανώνεται στον πανέμορφο ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 August 2019 | 9:19 am


Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο-Πύργος-Αλφειός-Ολυμπία - Alpha Πάτρας

Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο-Πύργος-Αλφειός-Ολυμπία  Alpha Πάτρας

Την ένταξη του έργου, «Aναβάθμιση της υφιστάμενης μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, αποβάθρων και τεχνικών, στο σιδηροδρομικό τμήμα Κατάκολου ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 August 2019 | 8:49 pm


Πύργος: Φεύγει κι αφήνει πίσω του σκουπίδια... - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Φεύγει κι αφήνει πίσω του σκουπίδια... - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Λίγες ημέρες απομένουν για την αλλαγή σκυτάλης στο δήμο Πύργου και η πόλη και τα χωριά πνίγονται στα σκουπίδια. Πέντε χρόνια μετά την ανάληψη των ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 August 2019 | 7:46 am


Πύργος: Δημοτικό συμβούλιο σε διακοπές - Παραίτηση Βαρουξή από το ΔΛΤ - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Δημοτικό συμβούλιο σε διακοπές - Παραίτηση Βαρουξή από το ΔΛΤ - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Δεν κλείνει με τον καλύτερο τρόπο η θητεία του Γαβρίλη Λιατσή, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο δεν κατάφερε για 4η φορά να συνεδριάσει, έχοντας συσσωρευμένα ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 August 2019 | 7:16 am


Θα "πέσει" ο Λευκός Πύργος - Τρεις παικταράδες του ΠΑΟΚ μπορεί να πωληθούν τέλος Αυγούστου! - Sportdog.gr

Θα "πέσει" ο Λευκός Πύργος - Τρεις παικταράδες του ΠΑΟΚ μπορεί να πωληθούν τέλος Αυγούστου!  Sportdog.gr

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις! Copyright © 2007-2019 TNC Media Group. Handcrafted with love by.

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2019 | 8:41 pm


Πατρών-Πύργου: Σύντομα και φθηνά, το πλάνο Καραμανλή - pelop.gr

Πατρών-Πύργου: Σύντομα και φθηνά, το πλάνο Καραμανλή  pelop.gr

Η παρούσα κυβέρνηση και επιθυμεί το έργο και θα εντοπίσει τον τρόπο για να το υλοποιήσει. Χρειάζεται λίγο χρόνο, προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2019 | 1:14 pm


Πατρών - Πύργου: Σοβαρό τροχαίο στην διασταύρωση Παλουκίου - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πατρών - Πύργου: Σοβαρό τροχαίο στην διασταύρωση Παλουκίου - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Τροχαίο ατύχημα συνέβη περίπου στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου στο ύψος της διασταύρωσης Παλουκίου. Σύμφωνα με τις πρώτες ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2019 | 10:38 am


Πύργος: Γκρέιντερ έπεσε σε χαράδρα - νεκρός ο χειριστής - Documento

Πύργος: Γκρέιντερ έπεσε σε χαράδρα - νεκρός ο χειριστής  Documento

Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί της Κυριακής ένας εργάτης- χειριστής μηχανήματος Γκρέιντερ στο δρόμο Πλατάνα – Νέδα – Φιγαλεία.

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2019 | 8:41 pm


Πύργος - Έχασε τη μάχη ο 70χρονος που είχε υποστεί εγκαύματα μετά από φωτιά στο σπίτι του - Patras Events

Πύργος - Έχασε τη μάχη ο 70χρονος που είχε υποστεί εγκαύματα μετά από φωτιά στο σπίτι του  Patras Events

Έχασε, δυστυχώς, τη μάχη που έδινε για να μείνει στη ζωή ο 70χρονος Αναστάσιος Γιάνναρος από τον Πύργο, αφήνοντας σήμερα την τελευταία του πνοή.

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2019 | 10:30 am


Ο Λευκός Πύργος, το κορυφαίο μνημείο της Θεσσαλονίκης - Voria

Ο Λευκός Πύργος, το κορυφαίο μνημείο της Θεσσαλονίκης  Voria

Η ιδιαιτερότητα του σχήματός του αλλά και η περίοπτη θέση του στην παραλία τον έχουν καταστήσει το νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα μνημείο της πόλης.

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2019 | 7:31 am


Πύργος: Αυξάνεται η κίνηση στην 4η Λευκή Νύχτα - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Αυξάνεται η κίνηση στην 4η Λευκή Νύχτα - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Αυξάνεται η κίνηση στο κέντρο του Πύργου για την 4η Λευκή Νύχτα. Όλο και περισσότερος κόσμος βγαίνει στην αγορά και πλέον τα καταστήματα γεμίζουν σιγά ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 August 2019 | 9:56 pm


Ξεκίνησε η 4η Λευκή Νύχτα στον Πύργο - Πρώτες εικόνες - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Ξεκίνησε η 4η Λευκή Νύχτα στον Πύργο - Πρώτες εικόνες - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Πρώτες εικόνες απο την 4η Λευκή Νύχτα στον Πύργο με τον κόσμο σιγά - σιγά να κινείται στην αγορά της πολης, που ετοιμάζεται για μια μεγάλη βραδιά που θα ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 August 2019 | 8:57 pm


Πύργος: Τρία χρόνια με αναστολή στον «νταή» εμπρηστή - Newsbomb

Πύργος: Τρία χρόνια με αναστολή στον «νταή» εμπρηστή  Newsbomb

Ελεύθερος αφέθηκε, ύστερα από την εκδίκαση της υπόθεσής του που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στις αίθουσες του δικαστικού μεγάρου Πύργου, ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 August 2019 | 3:28 pm


Γκρεμίζεται ο “Πύργος της Βαβέλ” της νέας ουκρανικής εκκλησίας και οι Φαναριώτες ζουν στον κόσμο τους! Άκυρη η - Pentapostagma

Γκρεμίζεται ο “Πύργος της Βαβέλ” της νέας ουκρανικής εκκλησίας και οι Φαναριώτες ζουν στον κόσμο τους! Άκυρη η  Pentapostagma

Διαλύεται στα εις τα εξ ων συνετέθη το εκκλησιαστικό δημιούργημα Κιέβου, Φαναρίου και Ουάσινγκτον και την ίδια στιγμή οι Φαναριώτες όχι μόνο δεν.

Δημοσιεύθηκε στις 17 August 2019 | 2:37 pm


Πύργος: Συνέλαβαν 37χρονη ΡΟΜΑ για έκθεση του γιου της στα φανάρια Φιλοθέης - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Συνέλαβαν 37χρονη ΡΟΜΑ για έκθεση του γιου της στα φανάρια Φιλοθέης - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Η επαιτεία παρουσιάζεται αυξημένη στα “στέκια” που κάποιοι ΡΟΜΑ εκμεταλλευόμενοι τα παιδιά τους, “βγάζουν μεροκάματο” στον Πύργο. Ένα από αυτά είναι τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 August 2019 | 11:18 am


Ο Πύργος του Πειραιά και το... "Μαρμάρινο Μέλαθρον" Λονδίνου - Nooz.gr

Ο Πύργος του Πειραιά και το... "Μαρμάρινο Μέλαθρον" Λονδίνου  Nooz.gr

Το 1966 ένας ουρανοξύστης ύψους 82 μέτρων ορθώνεται νεόδμητος, στην οδό Bryanston στην πόλη του Λονδίνου και λαμβάνει το όνομα "Marble Arch Tower".

Δημοσιεύθηκε στις 17 August 2019 | 10:20 am


Απόψε με πλούσιο πρόγραμμα και Χολίδη η 4ης Λευκής Νύχτας στον Πύργο - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Απόψε με πλούσιο πρόγραμμα και Χολίδη η 4ης Λευκής Νύχτας στον Πύργο - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Λίγες ώρες απέμειναν για τη μεγάλη βραδιά της αγοράς του Πύργου. Η 4η Λευκή Νύχτα είναι γεγονός και όλα τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, έχουν ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 August 2019 | 8:15 am


Πύργος: Δικάστηκε άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος ο εμπρηστής - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Δικάστηκε άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος ο εμπρηστής - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την εκδίκαση της υπόθεσής του ο 58χρονος που τον βαρύνουν οι κατηγορίες του εμπρησμού από πρόθεση, της αντίστασης κατά της ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2019 | 3:47 pm


Πύργος: Στον εισαγγελέα ο φερόμενος εμπρηστής - Επιτέθηκε σε πυροσβέστες - Patras Events

Πύργος: Στον εισαγγελέα ο φερόμενος εμπρηστής - Επιτέθηκε σε πυροσβέστες  Patras Events

Tην πόρτα του δικαστικού μεγάρου Πύργου πέρασε το πρωί της Παρασκευής ο άνδρας που κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση. Συγκεκριμένα, άνδρες της ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2019 | 1:03 pm


Πύργος: Τρεις συλλήψεις για απόπειρα διαρρήξεων - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Τρεις συλλήψεις για απόπειρα διαρρήξεων - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Συνελήφθησαν, προχθές το απόγευμα στον Πύργο, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, τρεις ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 29, 24 και 24 ετών. Οι δράστες ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2019 | 11:58 am


Πύργος: Τροχαίο στον κόμβο Αγ. Παρασκευής στην οδό Ολυμπίων - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Τροχαίο στον κόμβο Αγ. Παρασκευής στην οδό Ολυμπίων - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Τροχαίο ατύχημα συνέβη πριν λίγα λεπτά κοντά στον κομβο Αγ. Παρασκευής στην οδό Ολυμπίων. Ένα άτομο έχει εγκλωβιστεί... Νεότερη ενημερώση 11:01 Μια ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2019 | 10:42 am


Πύργος: Ενώπιον του εισαγγελέα ο ύποπτος εμπρησμού που τραυμάτισε πυροσβέστες (pics) - Reader.gr

Πύργος: Ενώπιον του εισαγγελέα ο ύποπτος εμπρησμού που τραυμάτισε πυροσβέστες (pics)  Reader.gr

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 58χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό αλλά και για επίθεση στους ανακριτικούς υπαλλήλους της πυροσβεστικής.

Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2019 | 10:00 am


Έκτακτο - Πύργος: Συναγερμός για πυρκαγιά σε οικία - Ένας άντρας σοβαρά με εγκαύματα - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Έκτακτο - Πύργος: Συναγερμός για πυρκαγιά σε οικία - Ένας άντρας σοβαρά με εγκαύματα - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβρστική Υπηρεσία Πύργου το πρωί της Παρασκευής, για πυρκαγιά σε οικία στη γειτονιά του 6ου δημοτικού σχολείου, πίσω από ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2019 | 10:00 am


Κ. Καραμανλής: Για το Πάτρα-Πύργος θα συνεννοηθούμε με την Κομισιόν - Capital.gr

Κ. Καραμανλής: Για το Πάτρα-Πύργος θα συνεννοηθούμε με την Κομισιόν  Capital.gr

Του Δημήτρη Δελεβέγκου. Η έκβαση των συζητήσεων μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καθορίσει το ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2019 | 7:48 am


Πύργος: Μη μου πεις μετά ποιος φταίει... Εικόνα - εμπρηστής - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Μη μου πεις μετά ποιος φταίει... Εικόνα - εμπρηστής - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Συνηθίζουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα με όσα ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι συμβαίνουν δίπλα μας και μέσα από τα social media κυρίως, εξαπολύουμε ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 August 2019 | 11:54 am


Πύργος: Συμπλοκή πυροσβεστών με φερόμενο εμπρηστή - Τους επιτέθηκε με μανία και προκάλεσε τροχαίο - Έγκλημα | News 24/7 - NEWS 24/7

Πύργος: Συμπλοκή πυροσβεστών με φερόμενο εμπρηστή - Τους επιτέθηκε με μανία και προκάλεσε τροχαίο - Έγκλημα | News 24/7  NEWS 24/7

Ο άνδρας είναι ύποπτος για την πυρκαγιά που προκλήθηκε στην περιοχή ανάμεσα στην Παλαιοβαρβάσαινα και τις Καρούτες στην Ηλεία και η προσαγωγή του ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 August 2019 | 10:00 am


ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Απάντηση για τον άξονα Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα - Messinialive

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Απάντηση για τον άξονα Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα  Messinialive

Απάντηση του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου, σε συνέντευξη του Υπουργού στον Ελεύθερο Τύπο "Είναι η 2η φορά που η ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2019 | 10:00 am


Τροχαίο ατύχημα στην Πατρών - Πύργου - Patras Events

Τροχαίο ατύχημα στην Πατρών - Πύργου  Patras Events

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του Λάππα όταν όχημα εξετράπη της πορείας του και ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Λευκοχώρι - Zougla

Πύργος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Λευκοχώρι  Zougla

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το απόγευμα, στην περιοχή Λευκοχώρι Γαστούνης, στην Ηλεία...

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2019 | 5:42 pm


Πύργος - Χειροπέδες σε 32χρονη για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος - Patras Events

Πύργος - Χειροπέδες σε 32χρονη για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος  Patras Events

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, μία 32χρονη ημεδαπή, διότι διαπιστώθηκε από αρμόδιο ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2019 | 1:12 pm


Συνάντηση για το Πάτρα – Πύργος με τον βουλευτή της ΝΔ στο νομό Ηλείας, Κ. Τζαβάρα είχε ο υπουργός Υποδομών - metaforespress

Συνάντηση για το Πάτρα – Πύργος με τον βουλευτή της ΝΔ στο νομό Ηλείας, Κ. Τζαβάρα είχε ο υπουργός Υποδομών  metaforespress

Συνάντηση για το Πάτρα – Πύργος με τον βουλευτή της ΝΔ στο νομό Ηλείας, Κ. Τζαβάρα είχε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Όπως αναφέρει σε ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2019 | 10:01 am


Πύργος: Αντιμετωπίστηκε άμεσα η φωτιά στη Νέα Μανωλάδα - Capital.gr

Πύργος: Αντιμετωπίστηκε άμεσα η φωτιά στη Νέα Μανωλάδα  Capital.gr

Άμεσα αντιμετωπίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά που εκδηλώθηκε σε έκταση κοντά στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Νέας ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Λευκοχώρι - The TOC

Πύργος: Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Λευκοχώρι  The TOC

Αγροτοδασική έκταση καίει η φωτιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, στην περιοχή Λευκοχώρι Γαστούνης, στην Ηλεία. Όπως ανέφερε στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Θρήνος για τον ΕΚΑΒίτη Αντώνη - Δεν τον πρόλαβαν οι συνάδελφοί του - Κοινωνία | News 24/7 - NEWS 24/7

Πύργος: Θρήνος για τον ΕΚΑΒίτη Αντώνη - Δεν τον πρόλαβαν οι συνάδελφοί του - Κοινωνία | News 24/7  NEWS 24/7

Σοκαρισμένοι οι συνάδελφοί του κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να τον επαναφέρουν στη ζωή κατά τη διακομιδή του στο Γ.Ν. Πύργου, ενώ και οι γιατροί στα ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2019 | 10:00 am


Κάτω Πύργος Τηλλυρίας: Ξεχασμένο κερί έκαψε δωμάτιο ξενοδοχείου - 24sports.com.cy

Κάτω Πύργος Τηλλυρίας: Ξεχασμένο κερί έκαψε δωμάτιο ξενοδοχείου  24sports.com.cy

Από την φωτιά, το δωμάτιο του ξενοδοχείου υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2019 | 10:00 am


Κώστας Αχ. Καραμανλής για Πάτρα - Πύργος: "Σύντομα θα υπάρξει λύση" - Patras Events

Κώστας Αχ. Καραμανλής για Πάτρα - Πύργος: "Σύντομα θα υπάρξει λύση"  Patras Events

Επανεξέταση των διαγωνισμών που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση «με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή χρόνο υλοποίησης, κόστος, νομιμότητα και ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2019 | 10:00 am


Μια βιβλιοθήκη φτιαγμένη σαν Πύργος της Βαβέλ στην Κίνα - Elculture.gr

Μια βιβλιοθήκη φτιαγμένη σαν Πύργος της Βαβέλ στην Κίνα  Elculture.gr

Στο Harbin, στην Κίνα, μια βιβλιοθήκη «αλλιώτικη από τις άλλες», δημιουργήθηκε ένα μέρος για την τοπική κοινότητα προκειμένου ο κόσμος να απολαύσει τη ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2019 | 10:00 am


Δεν γέρνει μόνο ο Πύργος της Πίζας - Όλοι οι πύργοι την έχουν την κλίση τους - Pronews

Δεν γέρνει μόνο ο Πύργος της Πίζας - Όλοι οι πύργοι την έχουν την κλίση τους  Pronews

Ο Πύργος της Πίζας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των τουριστών παγκοσμίως γιατί εκτός από αριστούργημα του μεσαίωνα έχει ακόμα ένα χαρακτηριστικό. Γέρνει.

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2019 | 8:22 pm


Πύργος: Έπεσε με το αυτοκίνητό του σε δέντρο τα ξημερώματα - BEST News

Πύργος: Έπεσε με το αυτοκίνητό του σε δέντρο τα ξημερώματα  BEST News

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ένας 25χρονος από το Κουζούλι του δήμου Πύργου μετά από τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα του ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2019 | 12:35 pm


Πύργος: Τα "δέντρα" στο σπίτι έφταναν τα 2,5 μέτρα - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Τα "δέντρα" στο σπίτι έφταναν τα 2,5 μέτρα - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Συνελήφθη, χθες το πρωί, σε περιοχή του Πύργου,  από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2019 | 10:00 am


H Barcelona FA έγινε... Πύργος FC | News - SigmaLive

H Barcelona FA έγινε... Πύργος FC | News  SigmaLive

Την παρουσία της Πύργος FC στο γυναικείο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της νέας σεζόν ενέκρινε η ΚΟΠ. Η νέα ομάδα θα πάρει τη θέση της Barcelona FA, με την ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Σοβαρά 26χρονος μετά από τροχαίο στον Ελαιώνα - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Σοβαρά 26χρονος μετά από τροχαίο στον Ελαιώνα - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Σοβαρά τραυματισμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, νοσηλεύεται ένας 26χρονος από το Κουζούλι μετά από τροχαίο ατύχημα που ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Μαϊμού τεχνικός της ΔΕΗ άρπαξε €9.800 από ηλικιωμένη! - Πρώτο ΘΕΜΑ

Πύργος: Μαϊμού τεχνικός της ΔΕΗ άρπαξε €9.800 από ηλικιωμένη!  Πρώτο ΘΕΜΑ

Απατεώνες που έκαναν τους τεχνικούς της ΔΕΗ άρπαξαν περιουσίες από δυο ηλικιωμένες - Ο γνωστός- άγνωστος «μαϊμού»τεχνικός της ΔΕΗ έχει εξαπατήσει ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2019 | 10:00 am


Γνωρίζεις τι ακριβώς είναι ο Πύργος της Πίζας; - SigmaLive

Γνωρίζεις τι ακριβώς είναι ο Πύργος της Πίζας;  SigmaLive

Ο Πύργος της Πίζας, το δημοφιλές καμπαναριό του καθεδρικού ναού της Πίζας, επί 800 χρόνια, στέκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία φλερτάροντας με τους ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2019 | 10:00 am


Σαν σήμερα: Αρχίζει η κατασκευή του μυστήριου Πύργου της Πίζας (pics) - E-Radio.gr

Σαν σήμερα: Αρχίζει η κατασκευή του μυστήριου Πύργου της Πίζας (pics)  E-Radio.gr

Ο Πύργος της Πίζας είναι το πιο γνωστό μνημείο της μικρής αυτής πόλης της Ιταλίας των 90.000 κατοίκων. Πρόκειται για ένα καμπαναριό που είναι αφιερωμένο ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2019 | 10:00 am


Η Πατρών - Πύργου διαιωνίζεται... - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Η Πατρών - Πύργου διαιωνίζεται... - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Το έργο του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος συζητήθηκε διεξοδικά κατά την διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2019 | 10:00 am


Νικολούτσος: Επιμένουμε για ενιαίο έργο στο Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Νικολούτσος: Επιμένουμε για ενιαίο έργο στο Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Την ξεκάθαρη θέση του ΕΒΕ Ηλείας για το θέμα της Πατρών - Πύργου, έδωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος με αφορμή την συνεδρίαση του ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: "Έφυγε" από τη ζωή ο Δημοσθένης Κουμπάτης - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: "Έφυγε" από τη ζωή ο Δημοσθένης Κουμπάτης - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Ο 63χρονος επιχειρηματίας Δημοσθένης Κουμπάτης από τον Πύργο, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Ήταν ένας άνθρωπος αγαπητός, καθώς έχαιρε σεβασμού ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Πάρκαρε στο πεζοδρόμιο της οδού Γερμανού και έκλεισε την κυκλοφορία - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Πάρκαρε στο πεζοδρόμιο της οδού Γερμανού και έκλεισε την κυκλοφορία - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Λάθος θέση βρήκε για να σταθμεύσει το όχημά του ένας ετεροδημότης και για αρκετή ώρα κατάφερε να αποκλείσει την κυκλοφορία σε έναν απο τους πιο στενούς ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2019 | 10:00 am


Καλογρίτσας τέλος από το Πάτρα-Πύργος - Πρώτο ΘΕΜΑ

Καλογρίτσας τέλος από το Πάτρα-Πύργος  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ο Καραμανλής κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο και υποβιβάζει το πτυχίο της Τοξότης στην 3η τάξη - Στην αγορά των κατασκευών επισημαίνουν ότι πρόκειται για ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2019 | 10:00 am


Οριστικά έκπτωτη η Τοξότης από το Πάτρα-Πύργος - Capital.gr

Οριστικά έκπτωτη η Τοξότης από το Πάτρα-Πύργος  Capital.gr

Του Δημήτρη Δελεβέγκου. Την έκπτωση της κοινοπραξίας Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών από το τέταρτο τμήμα Βάρδα-Κυλλήνη του αυτοκινητοδρόμου ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 August 2019 | 10:00 am


Μύλος με τον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Μύλος με τον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Την πρώτη φορά, επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για τη χρηματοδότηση του οδικού άξονα Πάτρα ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Γιορτάζει η Σπιάντζα... του Σωτήρος - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Γιορτάζει η Σπιάντζα... του Σωτήρος - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Τα γιορτινά της έχει φορέσει χθες και σήμερα η Σπιάντζα που γιορτάζει του "Σωτήρος". Εκατοντάδες πιστοί που παραθερίζουν αυτό το καλοκαίρι στην περιοχή, ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Εξιχνιάστηκαν δεκάδες κλοπές σε σπίτια - Athens Voice Online

Πύργος: Εξιχνιάστηκαν δεκάδες κλοπές σε σπίτια  Athens Voice Online

Δεκάδες κλοπές, που είχαν σημειωθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε διάφορες περιοχές της Ηλείας, εξιχνίασαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Δημοσιεύθηκε στις 5 August 2019 | 4:19 pm


Γιατί δεν πρέπει να χτιστεί ακόμη ένας πύργος στη Λεμεσό; - SigmaLive

Γιατί δεν πρέπει να χτιστεί ακόμη ένας πύργος στη Λεμεσό;  SigmaLive

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μία από τις πιο εμπεριστατωμένες και to-the-point τοποθετήσεις σχετικά με την οικιστική «ανάπτυξη» της Λεμεσού ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Αγωνία για 17 μηνών βρέφος - Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση - Κοινωνία | News 24/7 - NEWS 24/7

Πύργος: Αγωνία για 17 μηνών βρέφος - Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση - Κοινωνία | News 24/7  NEWS 24/7

Διασωληνωμένο σε σοβαρή κατάσταση, μεταφέρθηκε το πρωί της Κυριακής ένα βρέφος 17 μηνών στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 August 2019 | 10:00 am


Σπιάντζα Πύργου: Νέα πυρκαγιά στην πρώην λίμνη - Πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Σπιάντζα Πύργου: Νέα πυρκαγιά στην πρώην λίμνη - Πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της πρώην λίμνης στην Σπιάντζα Πύργου, κοντά στο ενωσιακό γήπεδο. Η φωτιά έχει λάβει διαστάσεις, καθώς πνέουν στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Περιστατικά συμπλοκών μεταξύ ΡΟΜΑ στην είσοδο της πόλης - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Περιστατικά συμπλοκών μεταξύ ΡΟΜΑ στην είσοδο της πόλης - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Τουλάχιστον δύο περιστατικά συμπλοκών μεταξύ ομάδων ΡΟΜΑ έχουν γίνει γνωστά τις τελευταίες ημέρες στον Πύργο. Άγνωστο γιατί, επικρατεί ένταση ανάμεσα ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές στην Ηλεία - Larissanet.gr

Πύργος: Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές στην Ηλεία  Larissanet.gr

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα δύο πύρινα μέτωπα στην Ηλεία.

Δημοσιεύθηκε στις 4 August 2019 | 10:00 am


Η «καταραμένη» Πατρών – Πύργου - Πάει για μετά το 2023 το έργο - BEST News

Η «καταραμένη» Πατρών – Πύργου - Πάει για μετά το 2023 το έργο  BEST News

Όλο το ιστορικό του πολύπαθου έργου και πώς φτάσαμε πάλι στο μηδέν.

Δημοσιεύθηκε στις 4 August 2019 | 10:00 am


Πύργος Ηλείας: Πυρκαγιά έχει λάβει διαστάσεις λόγω ισχυρών ανέμων - Το Βήμα Online

Πύργος Ηλείας: Πυρκαγιά έχει λάβει διαστάσεις λόγω ισχυρών ανέμων  Το Βήμα Online

Η φωτιά καίει μέσα σε εκτάσεις με καλάμια και ξερά χόρτα στην περιοχή Ανεμοχώρι.

Δημοσιεύθηκε στις 4 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Led φώτα για το... μισό δρόμο - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Led φώτα για το... μισό δρόμο - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Η οικονομία στην κατανάλωση και η βελτίωση του φωτισμού αποτελούν τα δύο βασικά κίνητρα για την επιλογή φωτιστικών Led για τους δήμους. Η αρχή έγινε ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή Λούβρο Αρχαίας Ολυμπίας - Euro2day

Πύργος: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή Λούβρο Αρχαίας Ολυμπίας  Euro2day

Ειδικότερα, στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 112 πυροσβέστες με 33 οχήματα και πέντε πεζοπόρα τμήμα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε.

Δημοσιεύθηκε στις 3 August 2019 | 10:00 am


Κάτω Πύργος Τηλλυρίας: Ικανοποίηση για την απομάκρυνση των πλοιαρίων των διακινητών - Ο Φιλελεύθερος

Κάτω Πύργος Τηλλυρίας: Ικανοποίηση για την απομάκρυνση των πλοιαρίων των διακινητών  Ο Φιλελεύθερος

Mετά από ένα ολόκληρο χρόνο ασχημίας και κινδύνου διαρροής καυσίμων στη θάλασσα, το γραφικό λιμανάκι του ακριτικού Πύργου Τηλλυρίας θυμίζει ξανά ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 August 2019 | 10:00 am


Πύργος δίπλα σε δεξαμενές - Politis News

Πύργος δίπλα σε δεξαμενές  Politis News

Πολυώροφο κτήριο με πολυτελή διαμερίσματα, σε κοντινή απόσταση από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου, προγραμματίζει να ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Συνελήφθη με δύο φύτα και λίγα γραμμάρια χασίς στο σπίτι - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Συνελήφθη με δύο φύτα και λίγα γραμμάρια χασίς στο σπίτι - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στον Πύργο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας 57χρονος ημεδαπό;.

Δημοσιεύθηκε στις 2 August 2019 | 10:00 am


ΤΕΕ Ηλείας: «Η τώρα ή ποτέ» για την Πατρών - Πύργου - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

ΤΕΕ Ηλείας: «Η τώρα ή ποτέ» για την Πατρών - Πύργου - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Την δική του θέση για το έργο της Πατρών - Πύργου μετά τις τελευταίες εξελίξεις έκανε γνωστή το παράρτημα του ΤΕΕ Ηλείας. Στην ανακοίνωση του το ΤΕΕ ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Αισιοδοξία στο πρώτο δρομολόγιο του διώροφου ανοικτού λεωφορείου - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Αισιοδοξία στο πρώτο δρομολόγιο του διώροφου ανοικτού λεωφορείου - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Το πρώτο βήμα έγινε και χαρακτηρίστηκε ως θετικό με την έλευση του πρώτου δρομολογίου του διώροφου τουριστικού ανοικτού λεωφορείου στον Πύργο. Λίγο ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 August 2019 | 10:00 am


Δεν θέλουν τον πύργο - Ο Φιλελεύθερος

Δεν θέλουν τον πύργο  Ο Φιλελεύθερος

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Λονδίνου, με τη νικώσα ψήφο του δημάρχου, απέρριψε αίτημα για ανέγερση ουρανοξύστη ύψους 305 μέτρων. Το λεγόμενο Tulip ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Χειροπέδες σε δύο γυναίκες για ρευματοκλοπή - thebest.gr - BEST News

Πύργος: Χειροπέδες σε δύο γυναίκες για ρευματοκλοπή - thebest.gr  BEST News

Συνελήφθησαν το πρωί, της Τετάρτης σε χωριά του Πύργου, σε διαφορετικές περιπτώσεις, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δυο ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 August 2019 | 10:00 am


Πύργος: Το τροχαίο της ημέρας στα φανάρια Φιλοθέης - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Το τροχαίο της ημέρας στα φανάρια Φιλοθέης - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Πάνω το παρτέρι της εισόδου της πόλης, σταμάτησε την πορεία του ένα τζιπ BMW X5 το πρωί της Παρασκευής στον Πύργο. Το ατύχημα συνέβη λίγο μετά τις 7,30 ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 August 2019 | 10:00 am


Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Πύργο στο χωριό Παλούμπα - Arcadia Portal

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Πύργο στο χωριό Παλούμπα  Arcadia Portal

Η Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Εταιρείας του Μουσείου σας καλούν να παρευρεθείτε στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα γίνουν μέσα στο χώρο ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 August 2019 | 10:00 am


Τι αποφάσισαν Μητσοτάκης - Καραμανλής για την Πατρών - Πύργου - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Τι αποφάσισαν Μητσοτάκης - Καραμανλής για την Πατρών - Πύργου - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Οι προτεραιότητες του υπουργείου Μεταφορών τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 August 2019 | 10:00 am


Κατάκολο: "Φορτώνει" και έρχεται με τουρίστες στον Πύργο το διώροφο - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Κατάκολο: "Φορτώνει" και έρχεται με τουρίστες στον Πύργο το διώροφο - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Το διώροφο τουριστικό ανοιχτό  λεωφορείο κάνει σήμερα επίσημη πρεμιέρα. Εισήλθε κανονικά στο χώρο του λιμένα, έγινε ο απαραίτητος έλεγχος από το ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 August 2019 | 10:00 am


Μουσική βραδιά και βραβεύσεις μαθητών στα Πλατάνια - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online - Εφημερίδα Ελευθερία

Μουσική βραδιά και βραβεύσεις μαθητών στα Πλατάνια - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online  Εφημερίδα Ελευθερία

Μουσική βραδιά με τον Μπάμπη Τσέρτο και βράβευση μαθητών γυμνασίων – λυκείων Ηλείας και Μεσσηνίας που διαγωνίστηκαν στην έκθεση θα πραγματοποιηθεί ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 August 2019 | 10:00 am


Λαστέικα Πύργου: Φωτιά σε εξέλιξη δίπλα σε εργοτάξιο - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Λαστέικα Πύργου: Φωτιά σε εξέλιξη δίπλα σε εργοτάξιο - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Φωτιά ξέσπασε περίπου στις εφτά το απόγευμα της Πέμπτης στην περιοχή των Λαστεϊκων, δίπλα σε εγκαταστάσεις εργοταξίου. Η φωτιά ξέσπασε σε έκταση με ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 August 2019 | 10:00 am


Στον Πύργο γεμάτο τουρίστες το διώροφο ανοικτό λεωφορείο - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Στον Πύργο γεμάτο τουρίστες το διώροφο ανοικτό λεωφορείο - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Γεμάτο με τουρίστες διέσχισε το κέντρο του Πύργου το διώροφο ανοικτό λεωφορείο. Το Pyrgos Sightseeing and Tours πραγματοποίησε το πρώτο του επί της ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 August 2019 | 10:00 am


Πατρών- Πύργου: Χρειάζεται δραστική λύση χωρίς μισόλογα - BEST News

Πατρών- Πύργου: Χρειάζεται δραστική λύση χωρίς μισόλογα  BEST News

Μικρή αναδρομή. Το 2013 ο τότε υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αφήνει το τμήμα της Ολυμπίας Οδού που αφορά στην Πατρών – Πύργου εκτός της ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2019 | 10:00 am


Ερώτηση για το έργο της νέας Πάτρων - Πύργου κατέθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Ερώτηση για το έργο της νέας Πάτρων - Πύργου κατέθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Την πρώτη του ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ο Βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, σχετικά με το ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 July 2019 | 10:00 am


Πύργος: Συνέλαβαν ανήλικους που έκλεψαν ποδήλατα - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Συνέλαβαν ανήλικους που έκλεψαν ποδήλατα - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, σε χωριό της Ηλείας, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, δύο ανήλικοι ηλικίας 12 και 13 ετών, διότι ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 July 2019 | 10:00 am


Κάτω Πύργος Τηλλυρίας: Απομακρύνουν τα πλοιάρια των διακινητών - Ο Φιλελεύθερος

Κάτω Πύργος Τηλλυρίας: Απομακρύνουν τα πλοιάρια των διακινητών  Ο Φιλελεύθερος

Mετά από ένα ολόκληρο χρόνο ασχημίας και κινδύνου διαρροής καυσίμων στη θάλασσα, αρχίζει αύριο στο λιμανάκι του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας η επιχείρηση ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 July 2019 | 10:00 am


Σύγχρονος και ασφαλής δρόμος από την είσοδο του Πύργου έως το Κατάκολο - BEST News

Σύγχρονος και ασφαλής δρόμος από την είσοδο του Πύργου έως το Κατάκολο  BEST News

Ένας σύγχρονος και ασφαλής δρόμος από την είσοδο του Πύργου έως το Κατάκολο, με ανάδειξη και εξωραϊσμό του τμήματος Πύργος -Άγιος Ιωάννης, ...

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2019 | 10:00 am


Πύργος: Έκλεβε ρεύμα και κατέληξε με χειροπέδες - Κοινωνικά νέα και ειδήσεις - BEST News

Πύργος: Έκλεβε ρεύμα και κατέληξε με χειροπέδες - Κοινωνικά νέα και ειδήσεις  BEST News

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας 49χρονος 'Ελληνας, διότι από αρμόδιο συνεργείο της ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2019 | 10:00 am


Τα μεγάλα ρίσκα της ακύρωσης συμβάσεων στο Πάτρα - Πύργος, του Νίκου Χ. Ρουσάνογλου - Η Καθημερινή

Τα μεγάλα ρίσκα της ακύρωσης συμβάσεων στο Πάτρα - Πύργος, του Νίκου Χ. Ρουσάνογλου  Η Καθημερινή

Δύσκολη «εξίσωση», που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρει λύση, θεωρούν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου την απόπειρα ακύρωσης του έργου της οδικής ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2019 | 10:00 am


Στο παρά πέντε ο Λευκός Πύργος δεν έγινε hotspot - Ethnos

Στο παρά πέντε ο Λευκός Πύργος δεν έγινε hotspot  Ethnos

Δεκάδες Κούρδοι από το Ιράκ συγκεντρώθηκαν µπροστά στο αστυνοµικό τµήµα ζητώντας να συλληφθούν και να καταγραφούν.

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2019 | 10:00 am


Στον Παρθένο Πύργο του Μπακού - Η Αυγή

Στον Παρθένο Πύργο του Μπακού  Η Αυγή

Κείμενο - φωτογραφίες: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ. Δύο χιλιάδες χρόνια χωρίζουν τις εκτιμήσεις των ερευνητών για την ηλικία του εμβληματικότερου μνημείου όχι ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2019 | 10:00 am


Πύργος: Μια νεκρή και τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί, σε φρικτό τροχαίο - Πρώτο ΘΕΜΑ

Πύργος: Μια νεκρή και τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί, σε φρικτό τροχαίο  Πρώτο ΘΕΜΑ

Τροχαίο στον Πύργο: Δείτε φωτογραφίες από το δυστύχημα - Πώς έγινε η σύγκρουση των δύο αυτοκινήτων - Στο νοσοκομείο Πύργου οι τραυματίες.

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2019 | 10:00 am


Τροχαίο δυστύχημα στην Πατρών-Πύργου: Μία νεκρή - Athens Voice Online

Τροχαίο δυστύχημα στην Πατρών-Πύργου: Μία νεκρή  Athens Voice Online

Με αίμα βάφτηκε η εθνική οδός Πατρών – Πύργου.Μια νεκρή και τρεις τραυματίες σε τροχαίο, ανάμεσα τους μικρό παιδί,

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2019 | 10:00 am


Θανατηφόρο τροχαίο στον Πύργο: Μία νεκρή – Τραυματίστηκε Νήπιο (pics) - Reader.gr

Θανατηφόρο τροχαίο στον Πύργο: Μία νεκρή – Τραυματίστηκε Νήπιο (pics)  Reader.gr

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα του Σαββάτου, στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης του Κολιρίου, ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2019 | 10:00 am


Πύργος: Μια νεκρή και τρεις τραυματίες σε τροχαίο στη διασταύρωση Κολιρίου - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Μια νεκρή και τρεις τραυματίες σε τροχαίο στη διασταύρωση Κολιρίου - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Δύο άτομα έχουν εγκλωβιστεί μετά απο τροχαίο ατύχημα που συνέβη λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου στην διασταύρωση Κολιρίου στην Ε.Ο.

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2019 | 10:00 am


Θεσσαλονίκη: Πρόσφυγες έξω από το Α.Τ. Λευκού Πύργου ζητώντας σύλληψη - Voria

Θεσσαλονίκη: Πρόσφυγες έξω από το Α.Τ. Λευκού Πύργου ζητώντας σύλληψη  Voria

Το περιστατικό έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης - Βανάκι της αστυνομίας τους μετέφερε στα τμήματα Αλλοδαπών για την απαραίτητη καταγραφή.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2019 | 10:00 am


Πύργος: Άγνωστος σκότωσε σκύλο με μαχαίρι - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Άγνωστος σκότωσε σκύλο με μαχαίρι - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Θύμα άγνωστου δράστη έπεσε ένας αδέσποτος σκύλος στην περιοχή του Πύργου. Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε από πολίτη το απόγευμα της Πέμπτης ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2019 | 10:00 am


Διαβατήριο στον πύργο Σιακόλα από δήμο Λεμεσού - Stockwatch

Διαβατήριο στον πύργο Σιακόλα από δήμο Λεμεσού  Stockwatch

Με οριακή ψηφοφορία, το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού άναψε χθες βράδυ το πράσινο, στον πύργο Aura της εταιρείας Σιακόλα, στο παραλιακό μέτωπο της ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2019 | 10:00 am


Πύργος: Ξαναχτύπησαν οι απατεώνες - υποτιθέμενοι τεχνικοί της ΔΕΗ - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Ξαναχτύπησαν οι απατεώνες - υποτιθέμενοι τεχνικοί της ΔΕΗ - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις έδρασαν απατεώνες, που προσποιούμενοι τους τεχνικούς της ΔΕΗ εξαπάτησαν ή προσπάθησαν να εξαπατήσουν ηλικιωμένους.

Δημοσιεύθηκε στις 18 July 2019 | 10:00 am


Πύργος: "Φούντωσε" το πρανές της Εθνικής Οδού - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: "Φούντωσε" το πρανές της Εθνικής Οδού - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου στο πρανές της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, στο τμήμα ανάμεσα στις διασταυρώσεις Φιλοθέης ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Πύργος

Φιλικοί ιστότοποι: