Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ηλείας   >   Πύργος    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ευλαβική προσευχή για τον Πολιούχο Αθηνών, Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, στον ομώνυμο ναό του Κολωνακίου !

  Ευλαβική προσευχή για τον Πολιούχο Αθηνών, Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη,

στον ομώνυμο ναό του Κολωνακίου !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Μέσα σε ένα κλίμα άφατης κατάνυξης και ανεκλάλητης συγκίνησης, εορτάστηκε σήμερα Δευτέρα 3-10-22,   πανηγυρικά με αρχιερατικό συλλείτουργο, η μνήμη του Πολιούχου των Αθηνών Αγίου Διονυσίου. Του Αγίου Διονυσίου που τύχη αγαθή είχε μεταβεί νέος στην τότε Ηλιούπολη της Αιγύπτου (περίπου στο τωρινό Κάιρο) και βίωσε την μαρτυρική σταύρωση του Ιησού μας. Την φοβερή Μεγάλη Παρασκευή της Σταύρωσης και με την συσκότιση του ηλίου που συγκλόνισε τον κόσμο, ο νεαρός Διονύσιος ανεφώνησε εμπνευσμένος από την χάρη του Θεού «Ή Θεός πάσχη ή το πάν απόλλυται» ( ή ο Θεός

υποφέρει ή χάνεται το παν). Με αυτή την ηθική αναφορά και την επιστροφή του στην Αθήνα, ο Διονύσιος παρακολούθησε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου και εδραιώθηκε μέσα του, η αγάπη του για την νέα πίστη. Έτσι μαζί με την γυναίκα του Δάμαρη και την οικογένειά του εβαπτίσθη Χριστιανός. Μάλιστα η υπαγωγή του Διονυσίου στην Ορθοδοξία, αποτυπώνεται στις Πράξεις των Αποστόλων (κεφ.17 στιχ. 34) «τινὲς δὲ ἄνδρες κολληθέντες αὐτῷ ἐπίστευσαν, ἐν οἷς καὶ Διονύσιος ὁ Ἀρεοπαγίτης καὶ γυνὴ ὀνόματι Δάμαρις καὶ ἕτεροι σὺν αὐτοῖς». Ο Άγιος Διονύσιος υπήρξε στην Αθήνα, περίσεπτο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, για τούτο και είναι προστάτης των Δικαστικών. Διετέλεσε πρώτος Επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών, για αυτό είναι και ο έφορός της και βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην πυρά. Το τεκμήριο της διακονίας του ως Επίσκοπος Αθηνών, το καταγράφει ο Διονύσιος Κορίνθου και στην εκκλησιαστική ιστορία του, μας το αναφέρει ο Ευσέβιος Καισαρείας. 


Στο πανέμορφο Κολωνάκι λοιπόν, που μετέφερε πάντα στην ιστορική εκπόρευση της Αθήνας, την κοινωνική αμφισβήτηση, την πνευματική πρωτοπορία – ως περιοχή διαμονής των διανοουμένων, όπως Γαλάτεια Καζαντζάκη, Μίτια Καραγάτσης, Μάρκος Αυγέρης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος,  Οδυσσέας Ελύτης, σχεδόν δίπλα στην εκκλησία της Σκουφά κ.α.- αλλά και την αστική αύρα της οικονομικής ευημερίας, σύσσωμοι λαός των Αθηνών και πνευματική ηγεσία, προσήλθαν ευλαβικά, για να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Πολιούχο της πόλης. Και πρόβαλλε επιβλητικά ο περικαλλής ναός τουΑγίου Διονυσίου στην πανηγυρική του ημέρα, προσφέροντάς σε όλους τους πιστούς ηθική ανάταση με την κατανυκτική ατμόσφαιρα της πανηγύρεως και την ιερότητα της έξοχης μορφής του Πολιούχου μας, αλλά και εκπέμποντας την αισθητική του μεγαλοπρέπεια, ως απαράμιλλο βυζαντινό μνημείο της πόλης μας. Θυμίζουμε ότι τα σχέδια του περικαλλούς ναού της Σκουφά, είχε εκπονήσει ο μεγάλος μας Βυζαντινολόγος – Αρχιτέκτονας Αναστάσιος Ορλάνδος και την εκτέλεσή τους είχε επιμεληθεί ο επίσης σπουδαίος μας αρχιτέκτονας Δημήτριος φιλιππάκης. Τέλος την πανοραμική αγιογράφηση του Αγίου

Διονυσίου, είχε εκτελέσει ο διαπρεπής ζωγράφος μας Σπύρος Βασιλείου. Ένα βυζαντινό στολίδι αληθινό για την Αθήνας μας, που με την ιερότητα της εμβληματικής μορφής για την Ορθοδοξία μας, του Αγίου Διονυσίου, έχει καταστεί υψηλό σημείο πολιτιστικής αναφοράς για την πόλη. Αλλά πέρα από την υψηλή αισθητική του ναού, κοσμούν ηθικά την ιερότητά του, το μοναδικό αντίγραφο, από το πρωτότυπο της Παναγίας της Γερόντισσας, που βρίσκεται στην Ιερή Μονή Παντοκράτορος του Άθω, που είναι και η μοναδική εικονιζομένη ορθία μορφή της Παναχράντου Παναγίας μας, δεξιά όπως μπαίνουμε στην εκκλησία, ένα παπούτσι του Επισκόπου Αιγίνης Αγίου Διονυσίου και αριστερά από την είσοδο, το ένα εκ των παπουτσιών του Οσίου Δαυίδ εν Ευβοία. Μοναδικά ορθόδοξα κειμήλια, που δίνουν με την ευλογία τους κουράγιο και ηθική απαντοχή στον ευλαβή λαό των Αθηνών. Ακόμα σημειώ-νουμε ότι τμήματα της τιμίας κάρας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ευρίσκονται στις Ιερές Μονές Δοχειαρίου και Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους και αποτμήματα των άκρων του και του δέρματός του, στις Αγίες Μονές, Γρηγορίου και Παντοκράτορος, επίσης του ιερού όρους της Αθωνικής πολιτείας. 


Του αρχιερατικού συλλείτουργου χοροστάτησαν, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  κ.κ. Ιάκωβος Θαυμακού, Φιλόθεος Ρωγών, Χρυσόστομος Ευρίπου, συνεπικουρούμενοι από τον ευλαβή Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμαν-δρίτη κ.κ. Βαρνάβα Θεοχάρη, τον ευλαβή Αρχιμανδρίτη του ναού κ.κ. Θεοφάνη Δαρζέντα και τον ευσεβή πατέρα της εκκλησίας κ-ο Παναγιώτη Καχρίλα.

Με την αποπεράτωση της πανηγυρικής λειτουργίας επακολούθησε εκλιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Διονυσίου, στους περιμετρικούς με την

εκκλησία δρόμους του Κολωνακίου, όπου κατασυγκινημένος ο λαός των Αθηνών, έραινε με άνθη και ροδοπέταλα τη σεπτή εικόνα, του προστάτη και Εφόρου του Αγίου Διονυσίου, εκφράζοντας συμβολικά τους ακατάλυτους δεσμούς που τον συνδέουν με την Ορθοδοξία και την θεία μορφή του Αγίου Διονυσίου. Με την  επάνοδο της σεπτής εικόνας του Αγίου στην εκκλησία, τον λόγο έλαβε ο σεπτός Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Βαρνάβας Θεοχάρης και αφού διεμήνυσε το διάστικτο από αγάπη μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ευχαρίστησε όλους τους ευλαβείς Αθηναίους, για την συμμετοχή τους στο πανηγυρικό διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων του Αγίου Διονυσίου και ευχήθηκε, η χάρις και η ευλογία του θεοσκέπαστου πολιούχου των Αθηνών, να σκέπει τη ζωή τους και να τούς κατευοδώνει σε έργα ηθικής αρετής και ευποιΐας.

Χρόνια Πολλά, αγαπημένοι μου Αθηναίες και Αθηναίοι και ο άχραντος έφορος της πόλης μας Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, να χαρίζει σε εσάς και τις ευσεβείς οικογένειές σας, υγεία και κάθε ηθική επιτυχία, στην έντιμη ζωή σας.  


Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Διονυσίου :

Ἦχος πλ. α’. Τὸ συνάναρχον Λόγον.
Ἀγρευβεῖς τῷ τοῦ Παύλου Πάτερ κηρύγματι, ὑφηγητὴς ἀνεδείχθης τῶν ὑπὲρ νοῦν δωρεῶν, διαvoiα ὑψηλὴ καλλωπιζόμενος, τῶν γὰρ ἀΰλων οὐσιῶν, τᾶς ἀρχὰς μυαταγωγεῖς, ὡς μύστης τῶν ἀπορρήτων, καὶ τῆς σοφίας ἐκφάντωρ, Ἱερομάρτυς Διονύσιε.


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 3:56 am


Με τον Γιάννη Πολίτη, της ευγένειας και της πολυεδρικής δημοσιογραφικής παρουσίας !

   Με τον Γιάννη Πολίτη,

της ευγένειας και της πολυεδρικής δημοσιογραφικής παρουσίας !


Κάθε ηθική διασταύρωση με τον αγαπημένο Γιάννη Πολίτη,  είναι ψήγμα  ατίμητης φιλίας και  και δημοσιογραφικής ηθικής τιμής.  Για πολλά χρόνια τώρα από τους κορυφαίους δημοσιογράφους μας στο πεδίο  των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας,  αλλά και της πολιτικής δοκιμιογραφίας.  Με ευγένεια ήθους και η δημοσιογραφική αξιοπρέπεια,  αποτυπώνει το ηθικό και  δημοσιογραφικό του στίγμα  και μας κάνει πάντα σοφότερους,  με τις γόνιμες και εμπνευσμένες προτάσεις του,  για τη θεσμική ακεραίωση του πολιτικού μας πεδίου.

Με χαρακτηριστικά στοιχεία στο ηθικό του format,  την ευγένεια, την ευπροσήνεια  και την απλότητα.  Αίροντας  την καταγωγή του,  από την αξιολάτρευτη Λευκάδα,  που τροφοδοτεί αενάως τον κοινωνικό μας ιστό,  με ευγενείς δημιουργικούς και ευπρεπείς ανθρώπους. Αγαπούμε πολύ τον Γιάννη,  διαβάζοντας  παλαιότερα τις  εύστοχες πολιτικές του αναλύσεις στα “Νέα”  και εσχάτως στην “Action 24” που είναι δημιούργημα του  και ευχόμαστε η άχραντος Παναγία, να έρχεται πάντοτε  αρωγός,  στα άξια βήματα του.

Και καλό μήνα, επι τη ευκαιρία, αγαπημένοι φίλοι !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 1-10-22

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2022 | 10:10 am


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον ιερό Αγιασμό των Σχολείων και την σεπτή εορτή του Τιμίου Σταυρού, σήμερα Τρίτη, 27-9-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό Ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας», με τον ευλαβή Αρχιμανδρίτη κ.κ. Ανδρόνικο Αλεξάκη !

   Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον ιερό Αγιασμό των Σχολείων και την σεπτή εορτή του Τιμίου Σταυρού, σήμερα Τρίτη, 27-9-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό Ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας», με τον ευλαβή Αρχιμανδρίτη κ.κ. Ανδρόνικο Αλεξάκη !


Αθήνα, 27-9-22

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλημέρα σας, 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην σημερινή μας διαδικτυακή Ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 27/9/2022 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε για τον ιερό Αγιασμό των Σχολείων και την σεπτή εορτή του Τιμίου Σταυρού, φιλοξενώντας το ευλαβή Αρχιμανδρίτη της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού κ.κ. Ανδρόνικο Αλεξάκη. Με τον Πατέρα Ανδρόνικο, που μας φωτίζει πάντα με την πολυεδρική του παιδεία και την μοναδική ανθρώπινη  γλυκύτητά του,  θα μιλήσουμε :

Για τον ιερό Αγιασμό των Σχολείων που έλαβε χώρα πρόσφατα και είναι μείζονος σημασίας τους μαθητές, προκειμένου με την ευλογία της Παναγίας, να θωρακισθούν ψυχικά και γεμάτοι ηθική δύναμη, να αντιπαρέλθουν τις όποιες δυσκολίες και να έχουν μια προοδευμένη σχολική χρονιά ! Αλλά και για την έναρξη των ηγιασμένων Κατηχητικών Σχολείων, που και φέτος θα υποδεχθούν στις μητρικές αγκάλες τους μαθητές μας, για να τους βοηθήσουν πνευματικά και κοινωνικά – όπου είναι εφικτό και να τους προσφέρουν κάθε άλλη ηθική βοήθεια, στην σχολική και κοινωνική τους οδοιπορία.

Για την σεπτή εορτή του Σταυρού, του Φύλακος πάσης της οικουμένης, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ορθόδοξη ζωή μας, ευλογώντας τα κοινωνικά βήματά μας και χαρίζοντάς μας πνευματική και ψυχική υγεία. Και είναι άπειρες οι θαυματουργικές ευλογίες στην διαχρονία της ανθρώπινης εκπόρευσης του Ιερού Σταυρού, που ευλόγησε και συνέδραμε κάθε ανθρώπινη δημιουργία και προσπάθεια. Ειδικά για το ευλαβές γένος των Ελλήνων, από τους μεγαλουργούς αυτοκράτορες του Βυζαντίου, έως την εθνεγερσία του ΄21, τους νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους και το έπος του ΄40, ο Σταυρός ευλόγησε τα τιμημένα ελληνικά όπλα και έστεψε με επιτυχία, τους εθνοαπελευθερωτικούς μας αγώνες.

Ακόμα συζητούμε με την ευκαιρία, για το πολυεπίπεδο ανθρωπιστικό και πνευματικό έργο της Ενορίας της Αγίας Μαρκέλλας, που σε μια δύσκολη περιοχή της Αθήνας μας, με ποικίλα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, που κρατάει πολύ ψηλά τον πήχη της κοινωνικής συνοχής και προσφέρει στους εμπερίστατους και αδύναμους συναδέλφους μας, ένα πολυμερές κοινωνικό έργο !

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη  27/9/2022 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», με τον ευλαβή Αρχιμανδρίτη, Πατέρα κ.κ. Ανδρόνικο Αλεξάκη, για μια εκπομπή, γεμάτη από Χριστό και Αγάπη !

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 27-9-2022

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2022 | 12:40 pm


Ηθική ανάταση, για τον «πρίγκιπα» του τραγουδιού μας Τόλη Βοσκόπουλο, στο Άλσος Περιστερίου !

   Ηθική ανάταση, για τον «πρίγκιπα» του τραγουδιού μας Τόλη Βοσκόπουλο, 

στο Άλσος Περιστερίου !


Βούλιαξε στην κυριολεξία το Περιστέρι τη Δευτέρα 19-9-22, για την αφιερωματική συναυλία του Δήμου – εξαίροντας εδώ τις εμπνευσμένες πολιτισμικές πρωτοβουλίες του Δημάρχου  Περιστερίου κ-ου  Ανδρέα Παχατουρίδη, που κάθε χρόνο ανατείνει το Περιστέρι, με το δημιουργικό «πολιτισμικό του καλοκαίρι» -  στον αξέχαστο Τόλη Βοσκόπουλο. Στον αποκαλούμενο «πρίγκιπα» του λαϊκού μας τραγουδιού, που σμίλευσε με την πολυεδρική καλλιτεχνική του παρουσία –ως αξεπέραστος ερμηνευτής, ως δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, ως εξαιρετικός συνθέτης, αλλά και ως ηθοποιός ακόμα – το λαϊκό μας τραγούδι και συνέδεσε το  όνομά του, με την 

μεγαλουργία του ελαφρολαϊκού μας τραγουδιού. Στον αξεπέραστο Τόλη, που συνέγειρε την λαϊκή καρδιά, εκφράζοντας με την μοναδική φωνή του, τους πόθους, τους καημούς και δίψα για ζωή του ελληνικού λαού και προξενούσε με την παρουσία του, τον λαϊκό αυτοματισμό. Αλλά και με αυτήν του τη φυσική του προικοδοσία, ο Τόλης υπήρξε τις δεκαετίες του ΄60,΄70 και ΄80 λαϊκό ίνδαλμα, αποτελώντας καθημερινό εξώφυλλο στα κοριτσίστικα περιοδικά «Μανίνα», «Κατερίνα» και προξενώντας με την παρουσία του πανδαιμόνιο. Ήταν στην κυριολεξία από μόνος του μια «εποχή», ένα «κοινωνικό φαινόμενο» και μια αξεπέραστη δομή «κοινωνικής επικοινωνίας», χρωματίζοντας με την αισθητική και την καλλιτεχνική του ιδιοτυπία, τρείς ολάκερες δεκαετίες και όχι μόνο ! Για αυτό αγαπήθηκε και αποθεώθηκε όσο λίγοι έλληνες καλλιτέχνες.


Ήταν εκεί λοιπόν στο Άλσος Περιστερίου, πολλοί μεγάλοι μας ερμηνευτές και δημιουργοί για να τιμήσουν τον Τόλη της καρδιάς μας και να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο μας τραγουδιστή !  Την  ενορχήστρωση είχε ο έξοχος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Παγιάτης – που μας μαγεύει με το πιάνο του, στην λαοφιλή εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου «Στην υγεία μας βρε παιδιά» και την καλλιτεχνική παρουσίαση της βραδιάς, είχε η αγαπημένη μας παρουσιάστρια, από την ωραία της εκπομπή στην ΕΡΤ2  «Η αυλή των χρωμάτων» Αθηνά Καμπάκογλου. Για τον Τόλη Βοσκόπουλο τραγούδησαν οι έξοχοι βάρδοι του τραγουδιού μας Βασίλης Λέκκας, ΣτέλιοςΔιονυσίου, Πίτσα Παπαδοπούλου, Βασίλης Καραφώτης και Αργύρης Κούκας και Αυγή Καλούμενου. Ενώ προξένησαν ηθική έξαρση με την παρουσία τους και το ρεσιτάλ τους στο μπουζούκι, ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης μας Θανάσης Πολυκανδριώτης – ο οποίος σημάδεψε με τις ενορατικές συνθέσεις και με το ήθος του το ελληνικό τραγούδι -  που μίλησε με πολλήν αγάπη για τον Τόλη, την μακρόχρονη συνεργασία τους και τα τραγούδια που του έδωσε και ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης Μανώλης Καραντίνης, που συμπορεύτηκε για πολλά χρόνια με τον αξέχαστο Τόλη Βοσκόπουλο και του έδωσε επίσης πολλά τραγούδια.


Άπλετο φως λοιπόν και καλλιτεχνική έξαρση στο πολιτισμικό μας καλοκαίρι, μέσα από τις εμπνευσμένες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες του Δήμου Περιστερίου ! Και του χρόνου – έχοντας φύγει πλέον το αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι, διάστικτο από φως και πολιτισμό – αγαπημένοι μου Αθηναίοι, με την ευγενή προσδοκία, μιας ακόμα πλούσιας πολιτισμικά χρονιάς !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα,  23-9-2022

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2022 | 4:16 pm


Στην «οδό ονείρων», ο αξεπέραστος Κώστας Καζάκος !

  Στην  «οδό ονείρων», ο αξεπέραστος Κώστας Καζάκος !


Μεστός πνευματικής και καλλιτεχνικής  ευκρασίας,  αλλά και πλήρης δόξης και ημερών, έφυγε προχθές από τη ζωή, ο μεγάλος μας θεατράνθρωπος και διανοούμενος Κώστας Καζάκος. Βίωσε τον Ιστορικό δυναμισμό και το δραματικό χαρακτήρα του σπαραγμένου από δυο παγκόσμιους πολέμους  20-ου αιώνα  και σκέπασε με τη δραματική του πολυμέρεια  και την πολυεπίπεδη καλλιτεχνική και πολιτική του παρουσία,  τη μεταπολεμική σκηνή της Ελλάδος.

Καλλιτεχνικά αξεπέραστος, με την υποκριτική του δεινότητα σε  πρωταγωνιστικούς ρόλους   του διεθνούς και εγχώριου κλασικού δραματολογίου,  αλλά και  και κορυφαίος στον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο,  με κινηματογραφικές ερμηνείες μοναδικές, που έχουν περάσει στο πάνθεον της ελληνικής κινηματογραφίας, κέρδισε τις καρδιές και το χειροκρότημα μας  κι αναγορεύτηκε από την αδέκαστη μοίρα, στους κορυφαίους της δραματουργικής μας τέχνης.

Πάνω από όλα όμως ο Κώστας Καζάκος,  υπήρξε ένας υπέροχος άνθρωπος με το ζεστό χαμόγελό του και την υποδειγματική λεβεντιά του, διδάσκοντας κοινωνικό ήθος,  από κάθε πρόσφορη έπαλξη που του δίνονταν.


Ενώ ως πολιτικός και δημόσιος άνδρας,  με την πολιτική του ευπρέπεια και το ανένδοτο δημοκρατικό του ήθος,  άφησε ανεξάλειπτο το αποτύπωμά του, ως βουλευτής του ΚΚΕ,  συμβάλλοντας με την  πολιτική ανιδιοτέλεια του,   αφενός μεν στο δημόσιο διάλογο,  για τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αφετέρου στην πολιτισμική προαγωγή της ελληνικής κοινωνίας. Μην κρυπτόμενος ποτέ ως Διανοούμενος, από τα «βαριά» και τα «μεγάλα» της ελληνικής κοινωνίας. Πάντα μπροστάρης, με μεγάλο κόστος και ενίοτε σφοδρά κυνηγημένος, από τις ισοπεδωτικές μυλόπετρες του θανατηφόρου μετεμφυλιακού κράτους, που δεν του επέτρεψε – ελλείψει πιστοποιητικού κοινωνικού φρονημάτων !!! – να εγγραφεί και στο Πανεπιστήμιο ! Με έναν πατέρα Μαθηματικό, Διευθυντή της Νομαρχίας Πύργου και απολυθέντα ως αριστερό,  που «σπούδαζε»  στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ως εξόριστος !

Αυτός ο αξεπέραστος «Λοχαγός Θεοδώρου»,  στην επική ταινία του Ντίνου Δημόπουλου το 1966, «Κονσέρτο για πολυβόλα»,  που δόνησε τις καρδιές μας με την μοναδική επίσης μούσα του Τζένη Καρέζη και μας προξένησε ηθική έξαρση,  με τη λεβεντιά, τον πατριωτισμό και την ανδρική αξιοπρέπεια του.


Είχα την ηθική τιμή και ευτυχία στη ζωή μου,  να συνδεθώ με μία  αδαμάντινη φιλία, με τον αξεπέραστο θεατράνθρωπο και πολιτικό μας Κώστα Καζάκο και να εισδεχτώ  στην ψυχή και στην καρδιά μου,  το ευγενές και πολυδύναμο πολιτισμικό του σήμα και την ανείπωτη ανθρώπινη ζεστασιά του. 

Και αλησμόνητη για πάντα θα μείνει επίσης στη μνήμη μου,  ή  ομιλία  που είχαμε κάνει μαζί στα Λεχαινά και  με τον άλλο κορυφαίο του θεάτρου και του κινηματογράφου μας Άγγελο Αντωνόπουλο -  που υπήρξε και κουμπάρος του Κώστα Καζάκου - για τον πρωτόθρονο ποιητή μας - της ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο !

Ως ελάχιστη τιμή στην έξοχη ηθικά μνήμη του,  παραθέτω μία Συνέντευξη που του είχα πάρει το 2009,  για την Β΄ αρχαιότερη πανελλαδική ελληνική εφημερίδα «Πατρίς»,  αλλά και το κινηματογραφικό μου πορτρέτο,  με το οποίο είχα ζωγραφίσει στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» το 2019,   την πολυεδρική θεατρική, κινηματογραφική και πολιτική του παρουσία. 

Καλό σου ταξίδι στην «οδό Ονείρων»  πολυαγαπημένε μας Κώστα ! Θα σε ραίνουν για πάντα στην αθανασία, οι μούσες της ελληνικής τέχνης  ! Και θα σε θυμάται για πάντα με σεβασμό και αγάπη, ο ελληνικός λαός !


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 17-9-2022

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2022 | 1:53 pm


Ηθική έξαρση για την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στον ναό του Εσταυρωμένου Κολοκυνθούς – Κολωνού

   Ηθική έξαρση για την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στον ναό του Εσταυρωμένου Κολοκυνθούς – Κολωνού


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Διάστικτος από κατάνυξη, αλλά και μεγαλοπρέπεια, ο λαμπροφόρος ναός του Εσταυρωμένου της Κολοκυνθούς, στο 4-ο Διαμέρισμα (Κολωνός) των Αθηνών, εόρτασε εχθές Τρίτη 13-9-22, την κορυφαία εορτή της Χριστιανοσύνης μας, την ύψωση του τιμίου και ζωοποιού σταυρού. Του «φύλακος πάσης της οικουμένης»  που συνιστά το κορυφαίο σύμβολο της ορθοδόξου πίστεώς μας. Και σε αυτή την μείζονα εορτή μας, τόσον ο λαός του 4-ου Διαμερίσματος, όσον και πολλοί άλλοι Αθηναίοι, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, συγκλόνισαν με την καταιγιστική παρουσία τους,

το ωραίο προάστιο της Αθήνας μας, που μυροβολάει την αυθεντικότητα και την ειλικρίνεια των απλών ανθρώπων και διατράνωσαν αυτή  την έξοχη μύχια ηθική σχέση του ελληνισμού, με την Ορθοδοξία. Σημαιοστολισμένος ο ναός της Λένορμαν με τους σταυραετούς του Βυζαντίου, που καταυγάζουν στην αχανή λεωφόρο του χρόνου την μεγαλουργία της αυτοκρατορίας του, αλλά και κατάφορτος, από το λυρικό ορθόδοξο συναίσθημα των πιστών, ανέδυε μια μοναδική ατμόσφαιρα ηθικής έξαρσης, που πλήρωσε τις ψυχές των χριστιανών, που τίμησαν με την παρουσία τους, την κορυφαία εορτή της ορθοδοξίας.


Της πανηγυρικής ευχαριστιακής ακολουθίας, χοροστάτησε ο σεπτός Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Βαρνάβας Θεοχάρης, συνεπικουρούμενος από τον ευλαβή ιερέα του ναού, τον προϊστάμενο πατέρα Νικόλαο Κούβαρη, αλλά και από άλλους πατέρες που προσήλθαν ευλαβικά, για να τιμήσουν το κορυφαίο σύμβολο της πίστης μας. Συγκινητική η παρουσία στον εσπερινό ιεροπαίδων, καθώς και πολιτισμικών σωματείων με παραδοσιακές φορεσιές, που ευλαβικά τίμησαν την εορτή. 

Με το πέρας του εσπερινού  ο ευλαβής Πρωτοσύγκελος κ.κ. Βαρνάβας, αφού διαμήνυσε

το ευγενές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας μας, ευχαρίστησε τους πιστούς για την συγκινητική παρουσία τους και τους ευχήθηκε, ο ζωοποιός τίμιος σταυρός, να τους αναγεννά ηθικά, να τους δίνει δύναμη απέναντι στους ριπτασμούς της ζωής και να φωτοδοτεί τον ίσιο δρόμο τους. Στην αντιφώνησή του, ο ευσεβής αρχιερέας της εκκλησίας πατέρας Νικόλαος Κούβα-ρης, ευχαρίστησε εκ βαθέων καρδίας το χριστεπώνυμο πλήθος για την ανεπανάληπτη παρουσία του, τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ.

Βαρνάβα, για την τιμητική παρουσία του, τους ευγενείς εθελοντές του ναού, το  ενοριακό συμβούλιο και τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την ηθική τους μέριμνα και φροντίδα, στον στολισμό του ναού και την αρτιότητα της ιεράς πανηγύρεως. 

Χρόνια Πολλά και του Χρόνου, αγαπημένοι μας και ευλαβείς Αθηναίες και Αθηναίοι και ο ζωοποιός σταυρός, να λαμπρύνει ηθικά και να φωτοδοτεί την έντιμη ζωή την δική σας και των οικογενειών σας. Και του χρόνου με υγεία !

Παραθέτουμε τον Απολυτίκιο, της υψώσεως του τιμίου σταυρού : 

«Σώσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ ευλόγησον την κληρονομίαν σου, νίκας τοις Βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων δια του Σταυρού σου πολίτευμα».


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2022 | 2:47 am


Με τον ευλαβή Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνα Κρικρή !

   Με τον ευλαβή Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

κ.κ.  Πλάτωνα Κρικρή !


Συνιστά περίσεπτο τίτλο ηθικής τιμής,  η πνευματική μας σχέση με τον έξοχο Ιεράρχη της εκκλησίας μας Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ.  Πλάτωνα Κρικρή.  Που για μακρό χρονικό διάστημα, διακόνησε ως Αρχιμανδρίτης και αρχιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων στην Αθήνα.  Εκεί αίρει τις ρίζες της η πνευμα-τική μας σχέση και ο βαθύτατος σεβασμός και η αγάπη μου,  για τον οιστρηλατημένο αυτό  ταγό της ελλαδικής εκκλησίας κ.κ. Πλάτωνα,  που τη λαμπρύνει με την πολυμερή θεολογική του παιδεία  και το ευρυδιάστατο το φιλανθρωπικό και πολιτισμικό του έργο. Αυτές εξάλλου τις αρετές για το ευγενές ήθος της Ορθοδοξίας,  αλλά και την απαρασάλευτη πίστη του,  στη στήριξη με κάθε τρόπο και μέσο της ιδέας του ανθρώπου, είχα την τύχη και την τιμή να παρακολουθήσω, στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων της Αθήνας,  κατά τη μακρά ποιμαντορική παρουσία του ευλαβούς και αγαπημένου μας πατέρα Μητροπολίτη κ.κ. Πλάτωνα.

Αλλά προεξάρχει στο σπουδαίο αυτό ιεράρχη και  και ένας ακόμα τίτλος ηθικής αξιοσύνης.  Αίρει άμεσα την καταγωγή του και φέρει εξάλλου και το όνομα του,  απο τον αδαμάντινο εθνομάρτυρα της πατρίδας μας και προσφάτως αγιοποιηθέντα  Άγιο Πλάτωνα (Αϊβαζίδη).  Τον απαράμιλλο αυτό μάρτυρα του Μικρασιατικού Ελληνισμού,  πώς  ως Πρωτοσύγκελος και βοηθός Επίσκοπος του αοιδίμου Μητροπολίτη Αμασείας Ευθυμίου Ζηλωνος Αγριτέλη - που είχε διαδεχθεί τον εξορισθέντα από τις τουρκικές αρχές, Γίγαντα του Μακεδονικού Αγώνα, Μητροπολίτη Αμασείας Γερμανό Καραβαγγέλη-  είχε συλληφθεί με την έκσπαση της μικρασιατικής τραγωδίας, μαζί με 68 ακόμα Έλληνες πατριώτες της περιοχής της Αμά-σειας, από τους Τούρκους του Κεμάλ και απαγχονίστηκαν στις 21  Σεπτεμβρίου 1921. Ενώ ο τραγικός Μητροπολίτης Ευθύμιος,  είχε ήδη πεθάνει από  κακουχίες και από τύφο από τις 29 Μαΐου. Σημειώνοντας ακόμα ότι ο άγιος Πλάτωνας μετά την αποφοίτηση του από την ιερατική σχολή της Πάτμου και τις θεολογικές του σπουδές στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Πατριαρχείο,  είχε διατελέσει Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πρωτο-σύγκελος των Μητροπόλεων Λήμνου, Σάμου και Καστορίας  και από το 1910  Πρωτοσύγκε-λος  της Μητροπόλεως Αμασείας,  όπου και γνωρίστηκε και συνδέθη στενά,  με τον ακα-τάβλητο ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα,  Μητρόπολη Γερμανό Καραβαγγέλη.

Συνιστά πραγματικά λοιπόν μέγιστο τίτλο ηθική τιμής, η πνευματική μας σχέση  με τον αδαμάντινο Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνα  και ευχόμαστε η άχραντος Παναγία,  να σκέπει και να λαμπρύνει, τα τίμια και άξια θεολογικά και πνευμα-τικά βήματα του.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 10-9-2022

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2022 | 12:32 pm


Από την επική συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Περιστέρι, για τη Μικρά Ασία !

   Από την επική συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Περιστέρι,

για τη Μικρά Ασία !


Άστραψε και βρόντηξε στην κυριολεξία το κατάμεστο Άλσος Περιστερίου τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου,  στη επική συναυλία του Γιώργου Νταλάρα μαζί με την Ασπασία Στρατηγού και την «Εστουδιαντίνα» της Νέας Ιωνίας Βόλου,  αφιερωμένη στην ηθική μνήμη της τραγικής γλυκιάς πατρίδας Μικράς Ασίας.  Της Μικράς Ασίας που αποτέλεσε έναν απαράμιλλο προαιώνιο πολιτισμό χιλιάδων χρόνων και σάρκωσε  την πολιτισμική ευημερία και την πνευματική αλκή του Ελληνισμού της Ιωνίας.

Μία συναυλία που μας προξένησε ρίγη συγκίνησης  και μας έκανε να δακρύσουμε νοερά,  για την πολύκλαυστη Σμύρνη και Ιωνία, πού χάθηκαν τόσο άδοξα,  στα τραγικά λάθη των Ελλήνων πολιτικών αλλά και στα δόλια διπλωματικά παιχνίδια,  της τότε καθεστηκυίας διεθνούς τάξης.


Αυτά με πολύ σεβασμό και αγάπη στην ιστορική μνήμη,  μας υπόμνησε με το ζεστό και γεμάτο αγάπη καλωσόρισμα του ο Γιώργος Νταλάρας, τονίζοντας πώς πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από το ιστορικό μας παρελθόν  και σοφότεροι πλέον, από τα λάθη και τις παραλείψεις μας,  με φρόνηση και πάνω από όλα με δημοκρατικό ήθος,  να πορευόμαστε στο μέλλον.  Ενώ με την αξεπέραστη δωρική και αισθαντική φωνή του,  δόνησε σε το άλσος του Περιστερίου  και έκανε την ψυχή και την καρδιά της πολύκλαυστης Ιωνίας,  να ακουστεί σε όλη την ελληνική γη !  Με την επικουρία ακόμα της εξαιρετικής νέας τραγουδίστριας Ασπασία Στρατηγού,  αλλά και της αισθητικά άρτια μικρασιάτικης ορχήστρας,  «Εστουδιαντίνα» της Νέας Ιωνίας Βόλου.


Ο Γιώργος Νταλάρας μας τραγούδησε τα αξεπέραστα κομμάτια,  απο τους μνημειώδης δίσκους :  «Μικρασία Χαίρε» (1972) και «Βυζαντινός εσπερινός» (1973),  σε μουσική  του έξοχου Απόστολου Καλδάρα  και στίχους τωνν οιστρηλατημένων Πυθαγόρα Παπασταματίου και Λευτέρη Παπαδόπουλου,  που με τη δωρικότητα και τη ζεστασιά της ποίησής τους, εξύμνησαν τα πάθη και τα κλέη του μικρασιατικού Ελληνισμού.  Ενώ ακούστηκαν συνάμα τραγούδια από τον Εξαιρετικό επίσης δίσκο «Άγιος Φεβρουάριος» του Δήμου Μούτση. Μία βραδιά που θα μείνει ανεξάλειπτη για πάντα   στην καρδιά μας,  αναρριπίζοντας την καρδιά και το ήθος του μικρασιατικού Ελληνισμού.Θερμά συγχαρητήρια στον ανύσταγο δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη,  που με σεβασμό και αγάπη στην ιστορική μνήμη και τους Έλληνες δημιουργούς,  πραγματοποιεί δωρεάν για το λαό της Αθήνας,  τόσο όμορφες και υψηλού κύρους εκδηλώσεις !Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 7-9-2022

Δημοσιεύθηκε στις 7 September 2022 | 11:25 am


Ηθικός αίνος, για την εορτή της χαριτόβρυτης Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, στον ομώνυμο ναό της Κυψέλης !

  Ηθικός αίνος, για την εορτή της χαριτόβρυτης Τιμίας Ζώνης της Παναγίας,

στον ομώνυμο ναό της Κυψέλης !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Σε ένα κλίμα άφατης κατάνυξης και με την κατακλυσμιαία παρουσία του λαού του 6-ου Διαμερίσματος των Αθηνών (Κυψέλης), αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων, από τις υπόλοιπες περιοχές της πόλης, εορτάστηκε με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια και χάρη, σήμερα Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, το απόγευμα,  η πάνσεπτος εορτή της Ανακομιδής της χαριτόβρυτης Τιμίας Ζώνης της Παναγίας. Του ιερού κειμηλίου και μοναδικού στοιχείου της επίγειας ζωής της θεομήτορος, που είχε δωρίσει στον Απόστολο Θωμά, προτού αναληφθεί με τους αγγέλους στους ουρανούς. Και πού μέσα από την πολυκύμαντη και δαιδαλώδη πορεία του, ωσότου καταλήξει στην Αγία και Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, καταδεικνύει την αταλάντευτη πίστη των κορυφαίων προσωπικοτήτων της ορθοδοξίας μας, οι οποίες μερίμνησαν για την διαφύλαξή του, αλλά και την ιερότητά του, ως εγκόσμιου στοιχείου της παναχράντου Παρθένου Μαρίας, που είναι η Μητέρα, του ιστορικού γένους των Ελλήνων. 


Την Τιμία Ζώνη της Παναγίας, είχε φτιάξει η ίδια η Παναγία από τρίχες καμήλας και πρίν αναληφθεί στους ουρανούς, την προσέφερε κατόπιν παράκλησής του, στον Απόστολο – Άγιο Θωμά, που ιερουργούσε στα Ιεροσόλυμα, για να την φυλάσσουν έκτοτε αγνές παρθένες, καταγόμενες από την ευλαβή οικογένεια της Παναγίας, στους αγίους τόπους. Η ανακομιδή της ιεράς ζώνης έγινε από τον αυτοκράτορας Αρκάδιο (395-408), στην Κωνσταντινούπολη και με έξοχες ηθικές τιμές, όποτε και την τοποθέτησε σε λειψανοθήκη, ονομάζοντάς της «αγίαν σωρόν». Και η κόρη του αυτοκράτορα Αρκάδιου η Πουλχερία, για να διακοσμήσει την τιμία ζώνη, την κέντησε με χρυσές κλωστές, που φαίνονται και σήμερα στο

εναπομείναν τμήμα της Αγίας Ζώνης, στην Ιερά και Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, ενώ είχε και οικοδομήσει και ναό προς τιμήν της Παναγίας, στην περιοχή των «Χαλκοπρατείων» στην πόλη. Στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας και σε ειδική λειψανοθήκη, φυλάσσονταν η Αγία Ζώνη. Και πλήθος κόσμου τότε συνέρρεε από όλη την ανθρωπότητα, για να προσευχηθεί στην Παναγία και να το απαλλάξει από τις ασθένειες και τις θλίψεις που το ταλάνιζαν. Στην συνέχεια η αγία ζώνη τεμαχίστηκε και κομμάτια της μεταφέρθηκαν σε διάφορες εκκλησίες της βασιλεύουσας. Ενώ όταν αλώθη η πόλη το 1204 από τους Σταυροφόρους, ορισμένα από αυτά μεταφέρθηκαν, από απολίτιστους και βάρβαρους κατακτητές στην  δύση. Με την ανακατάληψη της βασιλεύουσας ένα τμήμα της Αγίας Ζώνης που είχε διασωθεί,

φυλάσσονταν στον ιερό ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών, από τον αυτοκράτορα τον Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο. Ενώ κατά την παράδοση των Αγίων Πατέρων της Αγίας και Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου,  τμήμα της αγίας ζώνης, είχε δωρηθεί στην Μονή, από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Κατακουζηνό (1341-1354), ο οποίος αργότερα παραιτούμενος από το αυτοκρατορικό αξίωμα, μόνασε στο Βατοπαίδι, με το όνομα Ιωάσαφ. Αφότου κατελήφθη η πόλη από τους Τούρκους το 1453, χάθηκαν τα ίχνη της Αγίας Ζώνης από την πόλη. Συνέβαινε όμως το εξής. Ο Άγιος Κωνσταντίνος, είχε φτιάξει έναν χρυσό σταυρό, για να τον προστατεύει στις εκστρατείες. Είχε εγχαράξει σε αυτόν και λειψανοθήκες στις οποίες είχε τοποθετήσει αποτμήματα ιερών λειψάνων αγίων, για να τον προστατεύουν στις σκληρές μάχες που

έδινε και βεβαίως και ένα τμήμα της Αγίας Ζώνης. Τον Άγιο Κωνσταντίνο, μιμούνταν αρκετοί αυτοκράτορες και αυτό έκαμε και ο Ισαάκιος Β΄ Άγγελος (1185-1195), σε μια καθοριστική μάχη με τον βούλγαρο ηγεμόνα Ασάν, που νικήθηκε από τον τελευταίο. Στον χαλασμό της μάχης, ένας ιερέας άρπαξε τον σταυρό και τον πέταξε σε ένα ποτάμι, για να μην τον σπιλώσουν ηθικά οι βέβηλοι. Τον βρήκαν όμως μετά από λίγο καιρό οι Βούλγαροι και έτσι περιήλθε στα χέρια του Ασάν. Θα ακολουθήσουν και οι Βούλγαροι αυτοκράτορες τα παράδειγμα των βυζαντινών, φέροντας κοντά τους στις μάχες, την σεπτή και θαυματουργή Αγία Ζώνη, αλλά σε μια ιστορική μάχη με τους Σέρβους, θα ηττηθούν συντριπτικά από τον ηγεμόνα Λάζαρο (1371-1389), ο οποίος με θείο δέος και ευλάβεια, θα δωρίσει τόσο τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όσο και το τμήμα της Αγίας Ζώνης, στην Αγία και Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, πέραν της δωρεάς του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Κατακουζηνού. Έτσι διασώζεται μέχρι σήμερα, το χαριτόβρυτο  απότμημα της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, στην Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, το οποίο με δέος και άφατη κατάνυξη, επισκέπτονται και κατανυκτικά προσεύχονται για την ευλογία του, εκατομμύρια πιστών από την οικουμένη, αλλά και πλήθος προσωπικοτήτων και ηγεμόνων από όλο τον κόσμο. 


Στον λαμπροστόλιστο ναό έτσι της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, συνέρρευσαν μαζικά οι Αθηναίοι, για να εορτάσουν το κορυφαίο επίγειο σημείο της Παναγίας. Σημαιοστολισμένος ο ναός με την βυζαντινή πορφύρα και την καθολική φροντίδα και αγάπη των σεπτών ιερέων και των εθελοντών του ναού, έλαμπε και μετέδιδε τα πιο συγκινητικά αισθήματα ευλάβειας και κατάνυξης σε όλους τους πιστούς. Για την κορυφαία προσωπικότητα τη Παναγίας, που ως στοργική μητέρα του γένους των Ελλήνων, υποστασιοποιεί στην διαχρονία, όλα τα όσια και τα ιερά του ελληνισμού, σώζοντας με την θεία παρέμβασή της τα γένος, σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές καμπές του. «Εκ παντίων με κινδύνων ελευθέροσον»! Γιατί η Πλατυτέρα των Ουρανών, είναι «και των προ αυτής αιτία και των μετά αυτής προστάτης και των αιωνίων πρόξενος» !


Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο Άγιος Θαυμακού κ.κ. Ιάκωβος, συνεπικουρού-μενος από τον ευλαβή αρχιερέα του ναού, Αρχιμανδρίτη κ.κ.  Άνθιμο Ηλιόπουλο, τους άλλους ευσεβείς ιερείς του, Πατέρες Νιράκη Εμμανουήλ και Στάμο Χαράλαμπο και άλλους ακόμα ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Με το πέρας του Εσπερινού, επακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, υπο τους γλυκυτάτους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, όποτε και έραιναν κατασυγκινημένοι οι Κυψελιώτες την χαριτόβρυτη ζώνη της Παναγίας, δεόμενοι για ψυχική και σωματική υγεία. Με την επάνοδο της ιεράς εικόνος στο ναό, τον λόγο έλαβε ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Ιάκωβος και αφού διεμήνυσε το παναθρώπινο μήνυμα αγάπης για την Τιμία Ζώνη της Παναγίας, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ευχήθηκε σε όλους η Παναγία να σκέπει και να φωτοδοτεί το δρόμο τους.  Στην αντιφώνηση του, ο ευλαβής αρχιερέας της εκκλησίας Αρχιμανδρίτης κ-ος Άνθιμος Ηλιόπουλος, ευχαρίστησε τους πιστούς για την συγκινητική

παρουσία τους στην εορταστική διήμερη πανήγυρη, που αναδεικνύει την αξεδιάλυτα δεμένη σχέση στο χρόνο, των Ελλήνων με την Παναγία, τους ευγενείς εθελοντές, το ενοριακό συμβούλιο, τις ακαταπόνητες κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την φροντίδα τους στον καλλωπισμό του ναού και την εν γένει συμβολή τους στην αρτιότητα της πανηγύρεως, καθώς και την φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, για την ευγενική παρουσία της, που χρωμάτισε αισθητικά με μοναδικό τρόπο, την λιτανεία.

Χρόνια Πολλά ευλαβείς Αθηναίοι και η χαριτόβρυτη ζώνη της Παναγίας, μητέρας όλων των Ελλήνων, να χαριτώνει εσάς και τις ευσεβείς οικογένειές σας, να σας απαλλάσσει από κάθε «θλίψη και ανάγκη» και να σας χαρίζει κάθε ηθική ευτυχία ! Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε, το απολυτίκιο της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας : 

«Πρὸς δόξαν ακήρατον, ανερχομένη Αγνή, χειρί σου δεδώρησαι τω αποστόλω Θωμά την πάνσεπτον Ζώνην σου»

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 September 2022 | 1:42 am


Κεντρικό μας άρθρο στο Διεθνές Εκκλησιαστικό Πρακτορείο «Ορθοδοξία», για τον εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο !

   Κεντρικό μας άρθρο στο Διεθνές Εκκλησιαστικό Πρακτορείο «Ορθοδοξία»,

για τον εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο !

https://www.orthodoxianewsagency.gr/istoria-ethnika-themata/o-ethnomartyras-mitropolitis-xrysostomos-kai-i-pyrpolisi-tis-smyrnis/

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 30-8-2022

Δημοσιεύθηκε στις 30 August 2022 | 12:02 pm


Ηθική έξαρση για τον Αγιομάρτυρα Φανούριο, στο παρεκκλήσιό του, στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων !

  Ηθική έξαρση για τον Αγιομάρτυρα Φανούριο, στο παρεκκλήσιό του, 

στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων ! 

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια και μέσα σε ένα κλίμα ηθικής έξαρσης εορτάστηκε, στον λαμπροστόλιστο ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων – 7-ο Διαμέρισμα της Αθήνας, που έχει και το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου, η σεπτή μνήμη του μεγαλομάρτυρος της Ορθοδοξίας μας Αγίου Φανουρίου, που μέσα από τα δώδεκα οδυνηρά μαρτύριά του, θυσιάστηκε για την ορθοδοξία και διατράνωσε την ηθική υπεροχή του χριστιανισμού. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε έτσι κατασυγκινημένο και με άφατη κατάνυξη στον ευλαβή ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, για να τιμήσει τον σεπτό μάρτυρα του Χριστού

Φανούριο και να αντλήσει ηθική δύναμη, από την ιδεοφόρο χριστιανικά ζωή του.  Κατά την ορθόδοξη παράδοση ο νεοαφανής Άγιος Φανούριος, είναι προστάτης των απολεσθέντων αντικειμένων, ζώων, ακόμα και ανθρώπων – ιδία παλαιότερα σε εμπολέμους καταστάσεις- που με την ευλογία το φανερώνονταν. Τα γεγονός αυτό δημιούργησε μια ξεχωριστή λατρευτική παράδοση, βάσει της οποίας οι πιστοί φτιάχνουν μια πίτα φανουρόπιτα, από νηστίσιμα υλικά, την οποία πηγαίνουν στην εκκλησία και αφού την ευλογήσει ο ιερέας, την  προσφέρουν στους παρευρισκόμενους στην εκκλησία, προκειμένου ο Άγιος, να τους βοηθήσει να βρούν τα πολύτιμα αντικείμενα που έχουν απολέσει. 


Η λατρεία του Αγίου, εκκινά από την Ρόδο, στην οποία ευρέθη  εικόνα του, κατά τις ανασκαφές στα ερείπια παλαιού ναού, έξω από τα τείχη της πόλης. Την ιερή εικόνα αποκάλυψε ο Μητροπολίτης Ρόδου Νείλος (1355-1369), διαβάζοντας την επιγραφή «Άγιος Φανούριος». Η εικόνα απεικόνιζε έναν στρατιωτικό, ο οποίος έφερε μια λαμπάδα, κρατούσε σταυρό και ήταν πλαισιωμένος από 12 σκηνές του μαρτυρίου του. Ο Επίσκοπος Νείλος, καθιέρωσε ως ημερομηνία εορτής του Αγίου Φανουρίου, την ημέρα της ανεύρεσης της εικόνας του 27 Αυγούστου. Από την Ρόδο, η φήμη και η λατρεία του Αγίου, διεδόθη στα Δωδεκάνησα και ιδίως στην Κρήτη, στην οποία σήμερα υπάρχουν τρία μοναστήρια του και δεκάδες ναοί στην μνήμη του. 

 

Αλλά η φανουρόπιτα, είναι συνυφασμένη και με ένα άλλο σημαντικό γεγονός, με την ζωή του Αγίου και δη με την μητέρα του.  Κατά την παράδοση η μητέρα του ήταν πολύ σκληρή και άκαρδος άνθρωπος, συμπεριφερόμενη με κοινωνική τραχύτητα. Αυτός ο  τρόπος ζωής της την οδήγησε στην κόλαση. Ο Άγιος Φανούριος κατέβαλε προσπάθειες να την συνετίσει και να την φέρει στον ορθό δρόμο, επι ματαίω. Ο άκαμπτος χαρακτήρας της δεν το επέτρεπε. Μάλιστα ο Άγιος περίλυπος την τράβηξε – με την βοήθεια κρεμμυδόφυλου, που μετά βίας είχε η ίδια δώσει σε έναν ζητιάνο – μαζί με τον Αρχάγγελλο Γαβριήλ, καθώς είχε πιαστεί μαζί με τρείς άλλες γυναίκες. Αλλά η μητέρα του Φανουρίου αμετανόητη,

τις ξανάσπρωξε στην κόλαση. Και τότε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, είπε στον Άγιο Φανούριο, η μητέρα σου, υπέπεσε σε μεγάλο ολίσθημα, δεν μπορώ να την βοηθήσω. Περίλυπος έτσι ο Άγιος Φανούριος, με οδυνηρά δάκρυα παρακάλεσε να μην  φτιάχνεται τίποτα για αυτόν, αλλά μόνον για την αμαρτημένη ψυχή της μητέρα του, παρακαλώντας τον μεγαλοδύναμο Θεό, να συγχωρήσει την ψυχή της.  Έξ αυτού του λόγου, στην εορτή της μνήμης του Αγίου Φανουρίου, οι πιστοί φτιάχνουν φανουρόπιτες και αφού τις ευλογήσουν στην εκκλησία, της μοιράζουν στους φτωχούς, με την παράκληση να προσευχηθούν στην θεία δύναμη, για να συγχωρηθεί η ψυχή της μητέρας του «Ο Θεός σχωρέστ΄ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Στην εξακτίνωση της δημοφιλίας του Αγίου Φανουρίου, συνετέλεσε η παρήχηση του ονόματος του, προς το φαίνω, ήτοι φανερώνω. Και έτσι οι άνθρωποι κάνουν τάματα στον Άγιο,  παρακαλώντας τον, να τους φανερώσει πολύτιμα χαμένα τους αντικείμενα, ζώα στα χωριά, ακόμα και ανθρώπους που θα ήθελαν να φανερωθούν στη ζωή τους. «Άγιε Φανούριε φανέρωσέ το και θα σου φτιάξω μια φανουρόπιτα, για την ψυχή της μητέρας σου». «Του φέγγει ο Άγιος Φανούριος» λέει ο λαός μας, για κάποιον που τα πράγματα του πάνε κατ΄ευχήν στην ζωή του. Επίσης στην Κύπρο, στην Κρήτη, στην Σκιάθο και στην Φλώρινα, οι ανύπαντρες κοπέλες, φτιάχνουν φανουρόπιτες, για να τους φανερώσει ο Άγιος, έναν καλό άνθρωπο στην ζωή τους και να παντρευτούν. Τέλος σημειώνουμε ότι κατά μια δοξασία, ο Άγιος Φανούριος, είναι  ο προστάτης των καραγκιοζοπαιχτών – τους φανέ-ρωνε δουλειές στα δύσκολα προπολεμικά χρόνια – και για αυτό απεικονίζεται προπολεμικά στο επίσημο λάβαρο, του Πανελλήνιου Συλλόγου Παιχτών Θεάτρου Σκιών


Στον πανέμορφο και μεγαλοπρεπή λοιπόν ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων του 7-ου Διαμερίσματος της Αθήνας, που έχει και το ημιυπόγειο παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου, σύσσωμος ο ευσεβής λαός των Αθηνών, προσήλθε κατανυκτικά, για να τιμήσει την ευλαβή μορφή του. Της πανηγυρικής λειτουργίας, χοροστάτησε ο σεπτός Μητροπολίτης Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης κ.κ. Χρυσόστομος – που έχει άρρηκτες σχέσεις βαθυτάτης αγάπης και εκτίμησης τόσο με τον σημερινό Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνα, που ήταν μέχρι πρόσφατα ως Αρχιμανδρίτης, αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, όσο και με τον  σημερινό αρχιερατικό προϊστάμενο του ναού ευλαβή Αρχιμανδρίτη κ-ο Πλάτωνα Βακαλάκη- πνευματικοπαίδι του Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Πλάτωνα- συνεπικουρούμενος από τον Αρχιμανδρίτη κ-ο Πλάτωνα Βακαλάκη τους ευλαβείς ιερείς επίσης του Αγίου Δημητρίου, κ.κ. Κίκιζα Γεώργιο, Κωνσταντέλλο Δημήτριο, Γασπαράτο Θεολόγο και τον διάκονο Αποστόλου Αστέριο, αλλά και άλλους ευλαβείς ιερείς που προσήλθαν για να τιμήσουν τον Άγιο Φανούριο.


Με το πέρας της θείας λειτουργίας, ο σεπτός Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος αφού διεβίβασε το διάστικτο από αγάπη μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου για την ιερή ημέρα του Αγίου Φανουρίου, αναφέρθηκε με τον μελίρρυτο λόγο του, τον έμπλεο από την πολυμερή θεολογική παιδεία, αλλά και την άφατη ανθρώπινη γλυκύτητά του, στον υποδειγματικά ενάρετο, ευλαβή και θυσιαστικό βίο του Αγίου Φανουρίου, που πρέπει να αποτελεί ηθικό σηματωρό στη ζωή μας και ευχήθηκε στο χριστεπώνυμο πλήθος, ο Άγιος Φανούριος να αποτελεί την κατευθυντήρια δύναμή

του, αλλά και ακένωτη πηγή άντλησης ηθικών εφοδίων στη ζωή. Στην αντιφώνησή του, ο ευσεβής προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου, Αρχιμανδρίτης κ.κ. Πλάτωνας Βακαλάκης – του οποίου η φροντίδα και αγάπη στον καλλωπισμό του ναού, μαζί με τους ανύσταγους φροντιστές του, τον νεωκόρο κ-ο Βασίλειο Γιαννακόπουλο, την επιμελήτριά του Δ/δα Κυριακή Κωνσταντοπούλου, τους ευγενείς εθελοντές του ναού και το ενοριακό συμβούλιο, ήταν έκδηλες παντού, εν παραλλήλω με την κοπιώδη συντήρηση των ιερών εικόνων της εκκλησίας που λαμβάνει χώρα τώρα - αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο για την κατ΄ επανάληψη τιμή που απευθύνει στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων, με την σεπτή παρουσία του, τον πάνσεπτο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο που έδωσε την ευλογία και την  άδεια, για την χοροστασία του κ.κ. Χρυσοστόμου, αναφερόμενος και στους αδιάρρηκτους δεσμούς αγάπης που συνδέουν αυτόν, τον Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Πλάτωνα και όλο το ναό του Αγίου Δημητρίου, με τον κ.κ. Χρυσόστομο, ευχήθηκε σε όλους μας, ο  Άγιος Φανούριος να μας χαρίζει ψυχική και σωματική υγεία, να σκέπει τη ζωή μας και να φωτοδοτεί το δρόμο μας, σε πράξεις αγάπης και ηθικής ευποιΐας. 

Χρόνια Πολλά ευλαβείς Αθηναίοι και ο Ιερός Φανούριος, να φανερώνει στην ενάρετη ζωή σας, κάθε επιτυχία και ηθικά χαρά!

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Φανουρίου :

Φερωνύμως ἐκλάμψας, ἐκ τῆς Ῥόδου Φανούριε, ὡς φωστὴρ ἀεὶ καταυγάζεις, Ἐκκλησίας τὸ πλήρωμα• τὴν γνῶσιν φανεροῖς γὰρ τῶν κρυπτῶν, νοσήματα διώκεις χαλεπά, καὶ παρίστα-σαι ταχύτατος βοηθός, τῶν πίστει ἀναβοώντων• Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ φανερώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, μέγιστα θαύματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2022 | 11:27 am


Με την Μαριέττα, για μπάνιο στη μαγευτική Νέα Μάκρη !

  Με την Μαριέττα, για μπάνιο στη μαγευτική Νέα Μάκρη !


Κάθε κοινωνική μου διασταύρωση με την αγαπημένη μου, την γλυκιά μου θεία Μαριέττα Πεπελάση, είναι ευλογημένη και την κατευοδώνει η αγάπη και η ηθική φιλότητα. Παράλληλα με τα τόσα και τόσα πολιτισμικά εναύσματα που αντλώ, αλλά και τις ατίμητες συμβουλές της που αρδεύω, ως σπουδαίας δημιουργού της τέχνης, εικαστικού, ποιήτριας και μοναδικής πιανίστριας. Χωρίς να απολησμονήσω και την οξυδερκή κοινωνική της ματιά, ως μιας από τις καλύτερες ψυχολόγους των Αθηνών, που της επιτρέπει να παρατηρεί τα κοινωνικά γεγονότα και τις αλλεπάλληλες τροπές της κοινωνίας διεισδυτικά και νε εξάγει σπουδαία συμπεράσματα, για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει «που πάνε τα πράγματα» ! Ενθυμούμε εδώ τις πελώριες ηθικές υπηρεσίες που είχε προσφέρει η Μαριέττα, με αγάπη και ανθρωπιά ως ψυχολόγος, σε μια μεγαλοαστή κοπέλα, που βίωνε την ισοπέδωση από μια οικογενειακή τραγωδία, στην  οποία τυχαία «σκόνταψα» πάνω της και που η μαγική Μαριέττα κατόρθωσε, να την «αναστήσει» και να την ξαναβάλλει στη ζωή !!! Για αυτό και ως Ψυχολόγος στην αθηναϊκή κοινωνία, είναι περιζήτητη.

Έτσι πραγματοποίησα και φέτος την καθιερωμένη πλέον καλοκαιρινή επίσκεψή μου, στο εξοχικό της Μαριέττας, στην μαγευτική Νέα Μάκρη, με τα ζεστά και ήρεμα νερά της, αλλά και την αστική της αύρα και ομορφιά, που σε ανατείνει ψυχικά. Για να αρδεύσω την αγάπη της, τις έξοχες και πολύτιμες συμβουλές της και να θέσουμε και φέτος «τα θεμέλια της δικής μας πολιτισμικής μας περιόδου», που εκκινά το Σεπτέμβριο. Η αισθητική της παρέμβαση, στο να αναδιαμορφώσω πριν λίγους μήνες το «χαλί» στην Ραδιοφωνική μου εκπομπή, ήταν καίρια για να την καλλωπίσει και να την ομορφύνει πλατιά ! Και να πάρω συνάμα τις μοναδικές συμβουλές Επικοινωνίας της Μαριέττας, αφού ως διακεκριμένη Ψυχολόγος, μου υποδεικνύει πάντα, σημαντικές νόρμες στην κοινωνική μου επικοινωνία. Συζητήσαμε με τόσην αγάπη και ομορφιά, για τα αγαπημένα περασμένα και τα μελλούμενα, που πολλές φορές, σαν αργοσάλευτες άρπυιες έρχονται στα όνειρά μας και μας αναστατώνουν !

Αλλά πάντα σε όλο αυτό το πανοραμικό ηθικό μου «ταξίδι» της συζήτησης με την Μαριέττα, μαζί με ωραίο ελληνικό καφέ και ένα κομμάτι φρέσκο γαλακτομπούρεκο από το «Κοσμικό», που σε εξιτάριζε με την πασπαλισμένη αχνιστή κανέλλα,  ενυπήρχε διάστικτη, η παρουσία του λατρεμένου μας θείου Διαμαντή Πεπελάση ! Του μεγάλου Έλληνα του 20-ου αιώνα, που σκέπασε με την επιστημονική – πολιτισμική του πολυμέρεια και την ζεστή οικουμενική του καρδιά, την ελληνική κοινωνία και άφησε ανεξάλειπτο το ηθικό του σήμα, στην οικονομία και τον πολιτισμό για πάντα, υπηρετώντας την ελληνική πατρίδα εύορκα και άξια, στις πολλές θεσμικές θέσεις που του εμπιστεύτηκε. Ως  Διοικητή της ΑΤΕ και της ΕΤΕ, ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, ως καθηγητή της ΑΣΟΕ και ως αριπρεπέστατου εταίρου, των κορυφαίων πνευματικών μας σωματείων. Τον θυμούμαστε πάντα με σεβασμό και αγάπη και το ευγενές και γλυκύτατο χαμόγελό του, με την ζεστή καρδιά του, μας κατευοδώνουν αδιάλειπτα, σε έργα ηθικής ευποιΐας και πολιτισμού.

Σε ευχαριστώ γλυκιά μου Μαριέττα, για την μοναδική φιλοξενία και τις συμβουλές σου και η άχραντος Παναγία, να μας αξιώσει και του χρόνου να ανταμώσουμε στο σπίτι σου, στην μαγευτική Νέα Μάκρη !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
ή Πεπελάσης

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 22-8-2022

Δημοσιεύθηκε στις 22 August 2022 | 2:13 pm


Το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο πρόταγμα της δικαιοσύνης !

   Το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο πρόταγμα της δικαιοσύνης !


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Για μία ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία,  ο θεσμός της δικαιοσύνης συνιστά τον κυριότερο θεσμικό πυλώνα του κράτους, αλλά και το σοβαρότερο εχέγγυο,  για την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων, των  κοινωνικώς αδυνάτων.  Μέσα από αυτή τη θεώρηση ο έξοχος κοινωνικός φιλόσοφος και πολίτης της Λωζάννης Ζαν Ζακ Ρουσσώ,  εξέφραζε το στίγμα του,  για το υψηλό βάρος της δικαιοσύνης, ως εχεγ-γύου περιφρούρησης της δημοκρατικής κοινωνίας.  Στην Ελλάδα σήμερα,  οι κυβερνητικές αβελτηρίες και  δολιχοδρομίες στο φάσμα της δικαιοσύνης,  που συναρτώνται  με σοβαρή έλλειψη δικαστικού προσωπικού,  καίριες ελλείψεις στις υποδομές, καχεκτική θεσμική θωράκιση του πεδίου της δικαιοσύνης,  πενιχρή ψηφιοποίηση,  το θεσμικών λειτουργιών  της και πολλές άλλες εγγενείς αδυναμίες,  έχουν περιφέρει τη δικαιοσύνη σε μία δύσκολη καμπή.  Γεγονός που επιφέρει  μεγάλες καθυστερήσεις στις

δικαστικές αποφάσεις -  οι οποίες με την σειρά τους ναρκοθετούν την θεσμική ακεραίωση της χώρας, άρα και την εμπέδωση ελκυστικού επενδυτικού κλίματος -  καλλιέργεια κλίματος καχυποψίας στην εμπιστοσύνη των πολιτών,  παρενέργειες στη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών  και τελικά υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών,  στο σπουδαίο πολιτικό θέσμιο της δικαιοσύνης.  Το ΠΑΣΟΚ ως ένα κατεξοχήν δημοκρατικό κόμμα,   με ευαισθησία και σεβασμό,  στην εγγυ-οδοτική δύναμη  του θεσμού της δικαιοσύνης,  για την απρόσκοπτη λειτουργία της δημοκρατίας,  προ-τείνει μία δέσμη μέτρων, για τη ριζοτομική ανασυγκρότηση της.  Προτείνει έτσι :

Την αποπεράτωση του σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, που έχει καταρτιστεί από το 2011  και προβλέπει τη μηχανογράφηση και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των δικα-στηρίων και σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.

Την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της βασικής νομοθεσίας (Ποινική δικονομία, Διοικητι-κή δικονομία,  Σωφρονιστικός κώδικας,  Οικογενειακό  δίκαιο).

Τον ανασχεδιασμό του ελληνικού δικαστικού χάρτη,  για την  βέλτιστη αξιοποίηση,  των υφιστά-μενων δικαστικών πόρων,  σύμφωνα με τα διεθνή δικαστικά χωροταξικά πρότυπα.  Δηλαδή έναν «Καλλικράτη» για τη δικαιοσύνη.

Την ίδρυση σώματος δικαστικών εμπειρογνωμόνων,  αρωγών των δικαστών και της δικαστικής αστυνομίας.

Την αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης δικαστών και δικαστηρίων, ακολούθως  προς τα διεθνή πρότυπα.

Την  θωράκιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία,  με την ενεργό συμμετοχή της Βουλής, στη διαδικασία επιλογής της δικαστικής ηγεσίας.

Τον ανασχεδιασμό, εξορθολογικοποίηση, του κόστους πρόσβασης στη δικαιοσύνη,  για τις ευπα-θείς κοινωνικές ομάδες.

Την  θέσπιση εξειδικευμένων δικαστικών δομών,  π.χ.  για υποθέσεις εταιρικού δικαίου,  οικογε-νειακό δικαστήριο κ.α.

Την  ενίσχυση και προστασία του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων,  με φροντίδα επιμόρφωσης των δικαστών, που διευθύνουν δομές.

Την ενίσχυση πραγματικά της νομικής βοήθειας,  σε όσους κοινωνικώς αδυνάτους,  την έχουν ανάγκη,  όπως επίσης και  τον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου.

Αυτές και άλλες πολλές παρεμβάσεις,  θα απεγκλωβίσουν τη δικαιοσύνη,  από τη δυσχερή σημερινή της θέση  και θα την καταστήσουν αληθινά ένα πολυδύναμο  θεσμικά πυλώνα,  λειτουργίας της δημοκρατίας,  προαγωγής της ανάπτυξης  και προάσπισης των αδυνάτων.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          


Δημοσιεύθηκε στις 21 August 2022 | 1:40 am


Άφατη κατάνυξη για την κεχαριτωμένη Μαρία, στην Παναγία Κολοκυνθούς - Κολωνός !

   Άφατη κατάνυξη για την κεχαριτωμένη Μαρία, στην Παναγία Κολοκυνθούς - Κολωνός !


Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Σε μια ατμόσφαιρα ηθικής έξαρσης και με την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του 4-ου Διαμερίσματος των Αθηνών – Κολωνός, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων, που συνέρρευ-σαν από το κέντρο της Αθήνας και παρακείμενα Διαμερίσματα, εορτάσθηκε πανηγυρικά σήμερα Κυριακή 14-8-22, η κοίμηση της Θεοτόκου Παναγίας. Της κεχαριτωμένης Μαρίας, που συνιστά την μητέρα του τραγικού στην ιστορία, γένους των Ελλήνων και επισκοπεί με την παρουσία της στην αχανή λεωφόρο του χρόνου, την τιμαλφή πολιτισμική μήτρα του ελληνισμού. Βρέθηκε πολλές φορές ο ελληνισμός στα σταυροδρόμια της ιστορίας και στην δίνη της επιβουλής αμέτρη-των εχθρών, αλλά ήταν η πάντοτε παρούσα η γλυκοματούσα Παναγιά, που σαν στοργική μητέρα άπλωνε τις προστατευτικές της

φτερούγες και διέσωζε το γένος. «Εκ παντίων με κινδύνων ελευθέροσον» ! Εκεί στο τέρμα της Λένορμαν λοιπόν, στην λαμπροστόλιστη Παναγία της Κολοκυνθούς, που λαμπυρίζοντας στο γλυκύ λιόγερμα, κατηύγαζε το πνευμα-τικό θάμπος του σταυραετού του βυζαντίου, αλλά και την ηθική μεγαλουργία της Ορθοδο-ξίας, με την καταιγιστική παρουσία του, ο ευσεβής λαός των Αθηνών, διατράνωσε την ακατάλυτη στο χρόνο, σχέση ελληνισμού και ορθοδοξίας. Με την διάστικτη κατάνυξή του, αλλά και την ηθική του έξαρση, για την προστάτιδα του γένους κεχαριτωμένη Μαρία. Κατασυγκινημένος και ένδακρυς για την κοίμηση της Πλατυτέρας των Ουρανών, που μεταλαμπαδεύει διαχρονικά στα πέρατα της οικουμένης, την πνευματική ταυτότητα και το ήθος των Ελλήνων. Αλλά και ο περικαλλής ναός της Κολοκυνθούς, με έκδηλη την φροντίδα και την αγάπη σε κάθε του σημείο, του ευλαβούς Πατρός- προϊσταμένου του ναού Πατέρα κ.κ. Φιλαρέτου Χριστιά, είχε στην κυριολεξία τα γιορτινά του και λαμποκοπούσε από ομορ-φιά και παστρικότητα, για να τιμήσει την κοίμηση της κορυφαίας της Ορθοδοξίας μας, παναχράντου Παναγίας. Της κεχαριτωμένης Μαρίας, που είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της κτίσης όλης. Η «και των προ αυτής αιτία και των μετ αυτής προστάτης και των αιωνίων πρόξενος» !


Του πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησε ο ευλαβής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ.κ Βασίλειος, συνεπικουρούμενος από τον προϊστάμενο του ναού Πατέρα Φιλάρετο, αλλά και πολλούς άλλους ιερείς από τις εκκλησίες του Κολωνού και αλλού, που προσήλθαν ευλαβικά, να τιμήσουν την Παναγία. Ενώ η συγκλονιστική παρουσία του κόσμου, που στην κυριολεξία βούλιαξε τον ναό, δημιούργησε μια ανεκλάλητη ατμόσφαιρα ηθικής κατάνυξης και έξαρσης, με τους πιστούς να δέονται ταπεινά στην Παναγία, να τους προστρέξει να υπερκεράσουν τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της άστατης ηθικά εποχής μας και να έχουν μια προοδευμένη πορεία στην ζωή. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δεήσεις πλήθους μητέρων, αλλά και νεαρών μαθητών και νέων παιδιών,  που προσεύχοντο στην Παναγία, για να έλθει αρωγός στην ζωή τους και να λαμπρύνει ηθικά τα βήματά τους.


Με το  πέρας του εσπερινού επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας, στους περιμετρικούς δρόμους του ναού, όπου διάστικτος από συγκίνηση και ευλάβεια, ο φιλόχριστος λαός του Κολωνού, έραινε την εικόνα της Παναγίας, με άνθη και ροδοπέταλα και προσεύχονταν ευλαβικά σε αυτήν, για να έλθει αρωγός στη ζωή του. Με την επάνοδο της εικόνας στον ναό, τον λόγο έλαβε ο σεπτός Επίσκοπος Αρσινόης κ.κ. Βασίλειος και αφού διαβίβασε το ευγενές μήνυμα ευλάβειας και αγάπης προς την Θεοτόκο Παναγία μας, του σεπτού Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, μίλησε συγκινώντας μας με την υψηλή θεολογική του παιδεία, για το μείζονα ρόλο που διαδραματίζει η Πανα-γία στη ζωή μας, ως κορυφαίο σύμβολο αγάπης, πίστης, ελπίδας και ηθικής απαντοχής. Προτρέποντας μας, να θέσουμε την Παναγία ως κεντρική κατευθυντήρια δύναμη και ηθικό σηματωρό στη ζωή μας. 

Περαίνοντας τον λόγο έλαβε ο σεπτός προϊστάμενος του ναού

κ.κ. Πατέρας Φιλάρετος Χριστιάς, που κατασυγκινημένος για τον εξαιρετικού ήθους και κύρους εορτασμό της παναχράντου Παναγίας, ευχαρίστησε εκ βαθέων καρδίας, όλους τους συντελεστές της ιεράς πανηγύρεως της Παναγίας της Κολοκυνθούς. Ειδικώτερα το χριστεπώνυμο πλήθος, που με την συγκλονιστική παρουσία του, διατράνωσε την ακατάλυτη σχέση λαού και ορθοδοξίας. Τον ευλαβή Επίσκοπο Αρσινόης κ.κ. Βασίλειο, που τίμησε και λάμπρυνε με την παρουσία του, την κοίμηση της Θεοτόκου, τους ευγενείς εθελοντές του ναού, που καθάρισαν και κόσμησαν την εκκλησία στην πανηγυρική της ημέρα, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την συμβολή τους στην αρτιότητα του εορτασμού, το ενοριακό συμβούλιο, για τις ανύσταγες υπηρεσίες του και την στήριξή του, στην επίμοχθη προσπάθεια του πατρός Φιλαρέτου, στο ωφέλιμο θεολογικό και κοινωνικό του έργο, αλλά και την ελληνική αστυνομία, για την άψογη τήρηση των μέτρων τάξης της πανηγύρεως. Και του χρόνου φίλες και φίλοι και η κεχαριτωμένη Μαρία, να προστατεύει τις αξιοπρεπέστα-τες οικογένειές σας, από κάθε κίνδυνο και να σας χαρίζει υγεία και κάθε ηθική επιτυχία στην  ενάρετη ζωή σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Παναχράντου Παναγίας :

Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 August 2022 | 3:04 am


Άρθρο μας στην ψηφιακή Real, για τον αγαπημένο «μοχθηρό» του κινηματογράφου μας Δημήτρη Μπισλάνη !

   Άρθρο μας στην ψηφιακή Real, για τον αγαπημένο «μοχθηρό» του κινηματογράφου μας Δημήτρη Μπισλάνη !


https://www.real.gr/koinonia/arthro/panos_n_abramopoulos_dimitris_mpislanis_o_agapimenos_moxthiros_tou_kinimatografou_mas-854007/


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 12-8-2022

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2022 | 9:03 pm


Για μία Εθνική Παιδεία, της ανάπτυξης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας !

   Για μία Εθνική Παιδεία, της ανάπτυξης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας !


 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Οι  αλυσιτελείς ακολουθούμενες πολιτικές σήμερα στο φάσμα της εκπαίδευσης ανώτερης και ανώτατης, έχουν περιφέρει την παιδεία,  σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο,  με επώδυνες παρενέργειες,  στο φάσμα της ανάπτυξης του πολιτισμού,  αλλά και της εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών.  Το ΠΑΣΟΚ ένας κατεξοχήν προοδευτικός πολιτι-κός φορέας,  με μείζονες ιστορικές αναφορές,  στις κορυφαίες εκπαιδευτικές μεταρρυ-θμίσεις,  των πολιτικών του προπατόρων,  Ελευθερίου Βενιζέλου,  Αλεξάνδρου Παπανα-στασίου  και Γεωργίου Παπανδρέου,  προτάσσει σήμερα μία δέσμη ρηξικέλευθων μέτρων και παρεμ-βάσεων,  για την ανασυγκρότηση της παραπαίουσας εθνικής παιδείας. Προτείνει έτσι:

• Τη δραστική ενίσχυση  της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Το Λύκειο αναβαθμίζεται με μείζονα αυτόνομο, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ρόλο. Τριετές Λύκειο το οποίο οδηγεί σε Εθνικό Απολυτήριο με χρήση τράπεζας θεμάτων  και το οποίο συνιστά προϋπόθεση για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ενίσχυση και τόνωση της γλώσσας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.  Εισαγωγή του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄  Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου.

• Έμφαση και προτεραιοποίηση της δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία θα έχει καθοριστικό αναπτυξιακό ρόλο και προσανατολισμό, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.


• Υποβοήθηση των υποστηρικτικών δομών και προγραμμάτων,  όπως ενισχυτική διδασκαλία,  δημι-ουργία ζωνών εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων (ΖΕΠ), στήριξη όλων των μαθητών που προέρχονται από αδύναμες κοινωνικά ομάδες.  Συμμετοχή όλων των μεταναστών και των προσφύγων μαθητών,  στα σχολεία ανεμπόδιστα, με την προϋπόθεση της επάρκειας της ελληνικής γλώσσας.

• Ανασχεδιασμός της Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε όλες τις βαθμίδες, για τον Απόδημο Ελληνισμό,  στοχεύοντας στη δημιουργία ισχυρών δεσμών,  με την εκπαίδευση και το πολιτισμικό ήθος της χώρας.

• Εφαρμογή για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης,  ενιαίων και σταθερών κανόνων,  διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας.  Επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου,  με ανανεωμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και νέο καθηκοντολόγιο,  προσαρμοσμένο στη εκπαι-δευτική πραγματικότητα.

• Αλλαγή του ν. Γαβρόγλου,  για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών.  Νοερά ΟΧΙ στο κλειστό επάγ-γελμα του εκπαιδευτικού,  που καταδικάζει τους νέους πτυχιούχους.  Διορισμοί και προσλήψεις από ενιαίους πίνακες, με βάση αντικειμενικά κριτήρια,  βαθμολογία από διαγωνισμό ΑΣΕΠ,  προσμέτρη-ση διδακτικής υπηρεσίας,  ακαδημαϊκοί τίτλοι και κοινωνικά κριτήρια.

• Αναγνώριση του  σπουδαίου κοινωνικού ρόλου του εκπαιδευτικού.  Τόνωση της επαγγελματικής, της κοινωνικής και οικονομικής του θέσης.  Στο πλαίσιο της κατάργησης του  ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου,  η συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών,  κρίνεται βάσει της διασφάλισης, της ποιότη-τας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. 

• Επαναλειτουργία του Εθνικού συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ),  για την προώθηση  του διαλόγου, ανάμεσα  στους συντελεστές της εκπαιδευτικής κοινότητας,  τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολι-τικά κόμματα.  Αδήριτη ανάγκη,  για εθνική συνεννόηση στο χώρο της Παιδείας  και χάραξη Ενιαίας Εθνικής Εκπαιδευτικής Στρατηγικής. 

Αυτές και άλλες ακόμα προτάσεις,  μπορεί να αποτελέσουν μία πρώτη ρηξικέλευθη παρέμβαση στη Δημόσια  Παιδεία, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το τέλμα της υποβάθμισης και να επανατρο-χιοδρομηθεί, σε ένα αναπτυξιακό προσανατολισμό  - που θα παράγει πολίτες,   με δημοκρατική αγω-γή και εκπαιδευτική επάρκεια -  και να καταστεί ανταγωνιστική και ισότιμη  στο διεθνοποιημένο οικο-νομικό και επαγγελματικό περιβάλλον.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 5 August 2022 | 11:27 am


Από την ωραία καλοκαιρινή εκδήλωση, της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών ( Ε.Α.Ν.Δ.Α) !

 Από την ωραία καλοκαιρινή εκδήλωση, 
της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών ( Ε.Α.Ν.Δ.Α) !


Μέσα σε μία χαρμόσυνη ατμόσφαιρα και με τη δροσερή αύρα της καλοκαιριάς,  έλαβε χώρα στις 14-7-22 η ωραία εκδήλωση της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών,  στο μπαρ  «Banana Athens»,  στο Μετς.  Των νέων δικηγόρων που κομίζουν την ελπίδα μιας σπουδαί-ας κοινωνικής και επιστημονικής  συμβολής στο γίγνεσθαι της ελληνικής κοινωνίας.  Εξάλ-λου αείποτε οι Έλληνες δικηγόροι  και με προμετωπίδα τον ιστορικό Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών,  που συγκεντρώνει στις τάξεις του την πλειονότητα των Ελλήνων δικηγόρων,  αποτέλεσαν κορυφαία  θεσμική έπαλξη της ελληνικής κοινωνίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.  Συμβάλλοντας

καθοριστικά με την επιστημονική τους συγκρότηση,  αλλά και το ευγενές δημοκρατικό τους ήθος,  στη διασφάλιση του δημοκρατικού ιδεώδους  και στην διαφύλαξη των αστικών ελευθεριών,  των Ελλήνων πολιτών.  Αυτές ήταν συνάμα και οι κορυφαίες ηθικές παρακαταθήκες,  που τους κληροδότησαν μεγάλοι Έλληνες δικηγόροι,  οι οποίοι με το αίμα τους,  με τους κοπιώδεις αγώνες τους,  αλλά και με την επιστημονική τους παρουσία,  διαφύλαξαν τις καίριες θεσμικές  επάλξεις,  της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού πολιτισμού.   Βαραίνουν λοιπόν σε αυτούς τους νέους,  σπουδαίους λειτουργούς  της ελληνικής κοινωνίας,  οι παρακαταθήκες του Νικηφόρου Μανδηλαρά, του Ηλία Ηλιού, του Ευαγγέλου Μαχαίρα, του Γ.Α. Μαγκάκη  και πολλών άλλων εξόχων ακόμα δικηγόρων,  που με τις θυσίες και τους αγώνες τους,  κραταίωσαν τη δημοκρατία στην Ελλάδα.


Και ήταν για μας ξεχωριστή ηθική χαρά,  να βρεθούμε με τον ατίμητο – αδελφικό μας φίλο και σπουδαίο δικηγόρο Γιώργο Φωτόπουλο,  μαζί με άλλους καλούς φίλους,  σε αυτή την εξαιρετική εκδήλωση,  στην οποία μαζί με τη διασκέδαση,  μας δόθηκε η ευκαιρία,  να συζητήσουμε για τα τρέχοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.  Αμφιτρύωνες της βραδιάς,  οι καλοί φίλοι και αδαμάντινοι δικηγόροι κ.κ.  Μιχάλης Καλαντζόπουλος,  Κώστας Καρέτσος,  Δανάη Τσακάλου κ.α.,  που με την πολυδύναμη και ευπρεπή νομική παρουσία τους,  αλλά και το ευγενές κοινωνικό τους ήθος,  πραγματώνουν μία σημαντική τομή στην αθηναϊκή κοινωνία.  Για την

ιστορία αναφέρουμε,  ότι ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος,  υπήρξε υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών  και κατέγραψε μία πολύ ευπρεπή παρουσία στο γίγνεσθαι του ΔΣΑ,  εγγράφοντας παρακαταθήκες για τη μελλοντική προεδρία του. Έχοντας διατελέσει στο παρελθόν Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και επίσης  για μία οκταετία Πρόεδρος του Αθηναϊκού Κέντρου Κατάρτισης Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών ΑΚΚΕΔ, «Προμηθέας»,  υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Μαζί και οι αξιαγάπητοι δικηγόροι,  Κώστας Καρέτσος,  εκλεγέν μέλος του

Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ,  με την παράταξη του Μιχάλη Καλατζοπούλου  και Ταμίας παράλληλα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ και Δανάη Τσακάλου,  που διατελεί Ταμίας του  Διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ασκούμε-νων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, η  αδαμάντινη δικηγόρος Χριστίνα Πέλκα κ.α. Συνάμα όμως  με αυτούς τους εξαιρετικούς δικηγόρους,  τίμησαν με την παρουσία τους από τη δικηγορική οικογένεια  κι άλλα εξέχοντα στελέχη της,  που παραλλήλως πραγματώνουν,  μία ευπρεπή και ελπιδοφόρα κάθοδο στον πολιτικό στίβο της χώρας.  Συναντήσαμε έτσι με ξεχωριστή χαρά, τους αγαπημένους : Θανάση Γκλαβίνα, Αναστασία

Σιμητροπουλου, Ρωξάνη  Μπέη,  Παύλο Χρηστίδη κ.α.  ενώ τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση  και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών  κ-ος Δημήτρης Βερβεσός.

Ευχάριστη έκπληξη για μας επίσης,  η συνάντησή μας  με τον ελπιδοφόρο νέο επιστήμονα πολιτειολόγο  Αργύρη Μπετενιώτη,  γιο του παλιού βουλευτή και υπουργού του Πειραιά κ-ου Μανώλη Μπεντενιώτη,  του οποίου είχαμε την ηθική τιμή να αποτελέσουμε υπασπιστής στο Γραφείο του,  κατά τη στρατιωτική μας θητεία στο ΥΕΘΑ (Σ.Γ. ΥΦΕΘΑ Β)΄. Ένα λεβεντό-παιδο δυο μέτρα στην κυριολεξία,  με τα σπέρματα  αστικής

παιδείας και ευγένειας,  του εξαιρετικού πατέρα του,  ακέραια !  

Καλή επιτυχία λοιπόν στους αγαπημένους μας Ασκού-μενους και Νέους Δικηγόρους των Αθηνών,  που με τη μαχητικότητα τους,  την υψηλή νομική τους επάρκεια  και το ευγενές δημοκρατικό τους ήθος,  κομίζουν ελπίδες πολλές στην ελληνική κοινωνία  και αποτελούν τους  θεματοφύλακες,  της δημοκρατίας, της δικαιοσύ-νης και του πολιτισμού !Με αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 1-8-2022

  

Δημοσιεύθηκε στις 1 August 2022 | 7:30 pm


  Με την «ουράνια» Δήμητρα,

 του έρωτα και της αγάπης !


Θαρρείς πως έβγαινε από τους αγγέλους του ουρανού η εξοχή φωνή της μοναδικής Δήμητρας Γαλάνη,  που με το πολυδύναμο λυρικό της κύτταρο, σου συγκλόνιζε την ψυχή  και σου προξενούσε ηθική έξαρση.  Με αυτή την αισθαντική  αγγελική φωνή λοιπόν,  πορεύτηκε η Δήμητρα Γαλάνη,  στα μουσικά  μας μονοπάτια, αποτέλεσε έναν από τους χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του αξεπέραστου «νέου κύματος»  και δημιούργησε στην κυριολεξία,  με το ήθος τη μουσική της παιδεία,  πέρα από την εξοχή φωνή της,  αλλά και το αριστοτεχνικό παίξιμο της στην κιθάρα, μία αυτοδύναμη ξεχωριστή μουσική σχολή.

Στο ηχόχρωμα και στον λυρικό κραδασμό της σπουδαίας Δήμητρας Γαλάνη,  αντανακλώνται με καθαρότητα, διαύγεια και ηθική δύναμη,  τα χρώματα και τα αρώματα της ελληνικής φύσης, αλλά και η λεβεντιά και η ευαισθησία,  της ζεστής ελληνικής καρδιάς.

Την μεγάλη Δήμητρα Γαλάνη,  την ανακάλυψαν παιδούλα σχεδόν 16 χρονών,  να τραγουδά σε μπουάτ της Πλάκας,  με την υπόκωφη αισθαντική φωνή της, Μπόμπ Ντύλαν, Τζόαν Μπαέζ και «νέο κύμα»,  οι Αρχάγγελοι του τραγουδιού μας,  Δήμος Μούτσης και Νίκος Γκάτσος.  Και έκτοτε την διαμόρφωσαν,  σε ένα καλλιτεχνικό αστέρι πρώτης γραμμής,  που λατρεύτηκε και αγαπήθηκε από τον ελληνικό λαό, όσο λίγα !

ξΗ αισθαντική Δήμητρα Γαλάνη συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους μας συνθέτες  και μαζί τους έκανε αξεπέραστες επιτυχίες, όπως οι : Δήμος Μούτσης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Χατζιδάκις, Ελένη Καραΐνδρου, Γιάννης Σπανός, Βασίλης Τσιτσάνης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοΐζος, Χριστόδουλος Χάλαρης, Γιώργος Χατζηνάσιος, Θάνος Μικρούτσικος κ.ά. Ενώ τραγούδησε ποιήματα και στίχους,  των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών, όπως οι :  Νίκος Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Μάνος Ελευθερίου,  Κώστας Βίρβος,  Κώστας Τριπολίτης,  Λευτέρης Παπαδόπουλος,  Λίνα Νικο-λακοπούλου,  Παρασκευάς Καρασούλος κ.ά.

Και απομένουν αυτά τα διαμάντια,  έξοχες ψηφίδες του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού,  που μας  ανατείνουν την ψυχή και μας γεμίζουν με ηθική πληρότητα,  πίστη και αισιοδο-ξία,  για τα επιτεύγματα του λαού μας.

Ενδεικτικά και τα αξεπέραστα «Γαλάζια γράμματα» της Δήμητρας, σε στίχους Γιώργου Κανελλόπουλου και μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου, που τα έπαιζα με την κορνέτα μου στη φιλαρμονική  και με έκαναν στην κυριολεξία, να δακρύζω από συγκίνηση !

Να είσαι πάντα καλά,  δυνατή και καλλιτεχνικά παραγωγική,  αγαπημένη μας Δήμητρα  και να μας υπομνίζεις με την ευαισθησία και το μοναδικό καλλιτεχνικό σου λυρικό κύτταρο,  τις ομορφιές και την ηθική δύναμή του μοναδικού λαού μας !

«Τα γαλάζια σου γράμματα
κάθομαι και διαβάζω
και με παίρνουν χαράματα
καθώς πίσω κοιτάζω

Τα γαλάζια σου γράμματα
τρυφερές αναμνήσεις
να μου λες χίλια πράματα
μα δε λες αν γυρίσεις»

Με αγάπη 

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 30-7-2022

Δημοσιεύθηκε στις 30 July 2022 | 12:28 pm


Κεντρικό μας άρθρο στην ψηφιακή Real, για τον διεθνούς κύρους ηθοποιό μας Μιχάλη Γιαννάτο !

  Κεντρικό μας άρθρο στην ψηφιακή Real,

για τον διεθνούς κύρους ηθοποιό μας Μιχάλη Γιαννάτο !

 

https://www.real.gr/koinonia/arthro/panos_n_abramopoulos_o_eksoxos_diethnis_ithopoios_mas_mixalis_giannatos-850800/

 
 Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 29-7-2022

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2022 | 4:36 pm


Ευλαβική προσευχή, για τον Ιαματικό Αγιομάρτυρα Παντελεήμονα, στον ομώνυμο ναό της Αχαρνών !

  Ευλαβική προσευχή, για τον Ιαματικό Αγιομάρτυρα Παντελεήμονα,

στον ομώνυμο ναό της Αχαρνών !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την αθρόα συμμετοχή του λαού του 1-ου και του 6-ου Διαμερίσματος (Κυψέλη), αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων, έλαβε χώρα σήμερα Τετάρτη 27-7-22, ο ευλαβικός εορτασμός του ιαματικού Αγιομάρτυρος της Ορθοδοξίας μας Παντελήμονος.  Του ευγενούς την  ψυχή και την καταγωγή ιατρού από την Νικομήδεια της Βιθυνίας, που αρνήθηκε όλα τα πλούτη, τις τιμές και την κοινωνική του ανέλιξη, για να διατρανώσει στον διώκτη αυτοκρά-τορα του Χριστιανισμού Μαξιμιανό, την απαρασάλευτη πίστη του στην Ορθοδοξία και να εμπεδώσει με το ιδεοφόρο παράδειγμα και την μαρτυρική θυσία του, τις διδαχές του Κυρίου μας. Ήρε την καταγωγή του γεννημένος περί το 275 μ.Χ στην Νικομήδεια, από

επιφανή κοινωνικά οικογένεια ο νεαρός Παντολέων, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, με πατέρα εθνικό τον Ευστόργιο, μητέρα χριστιανή την Ευβούλη και ήταν βεβαία η κοινωνι-κή και επαγγελματική του επιτυχία, με τις επίζηλες για την εποχή του σπουδές στην ιατρική, δίπλα στον Ευστόργιο, αλλά και ισχυρές διασυνδέσεις στο παλάτι του πανίσχυρου αυτό-κράτορα Μαξιμιανού. Η ηθική του ζέση όμως και το πύρωμα της ψυχής του, για τον λόγο του Κυρίου, τον οδήγησαν και με την επίνευση του ιερέα της Νικομήδειας Ερμόλαου, στις υψηλές αξίες της Ορθοδοξίας μας. Με τον θάνατο του πατέρα του ο εμπνευσμένος νεαρός ιατρός Παντολέων, που ήδη είχε βαπτισθεί χριστιανός, θα διαμοιράσει την περιουσία του και θα ασκεί την ιατρική αμισθί, επ΄ωφελεία των κοινωνικώς αδυνατών, όπως διεκήρυττε ο Ιησούς. Αλλά αυτή η κοινωνική του προσφορά, θα επιφέρει

την μήνιν των ιατρών, που θα τον καταδώσουν στον Μαξιμιανό για το χριστιανικό του φρόνημα. Ο αυτοκράτορας θα διατάξει να φέρουν μπροστά του έναν παράλυτο και θα ζητήσει από τους ιερείς και από τον ιερό Παντελεήμονα, να επιχειρήσουν να τον αποθεραπεύσουν. Και όταν ο Μαξιμιανός θα συνειδητοποιήσει την θεία παρέμβαση στο θαύμα του Αγίου Παντελεήμονα, εξοργισμένος θα διατάξει να τον βασανίσουν και να τον  θανατώσουν. Πολλώ μάλλον που κατ΄ επανάλη-ψη είχε ζητήσει στον εκλεκτό του Χριστού Παντολέωνα, να θυσιάσει στα είδωλα και ο Άγιος αρνείτο μετ΄επιτάσεως. Οι δήμιοι του Μαξιμιανού έκαιγαν με πυρσούς το σώμα του Ιερού Παντελεήμονα, τον μαστίγωναν ανηλεώς και του έριχναν καυτό λάδι. Επι ματαίω όμως, αφού ο Κύριος τον προστάτευε. Όταν και στην αρένα με τα θηρία απέτυχε ο αιμασταγής και χριστιανοδιώκτης Μαξιμιανός, έδωσε εντολή να αποκεφαλίσουν τον ευλαβικό Παντελεήμο-να. Όμως η σπάθα του δημίου λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί !, ενώ οι παρευρισκό-μενοι ειδωλολάτρες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος θέλοντας να ανυψωθεί στην βασιλεία του κυρίου, πρόσφερε ο ίδιος την τιμία κεφαλή του. Ήταν το 305 μ.Χ. όταν η έξοχη αυτή φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, παρέδωσε την ευγενική και χριστιανική καρδιά της, στον κύριο!


Πλήθος κόσμου συνέρρευσε λοιπόν στον περικαλλή ναό του Αγίου στην Αχαρνών, για να τιμήσει την σεπτή μνήμη του και να δεηθεί για την ιαματική αρωγή του. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο Άγιος Πατέρας, κ.κ. Χρυσόστομος Ευρίπου, με την  επικουρία των ευλαβών ιερέων του ναού, του Προϊσταμένου του Αρχιμανδρίτη, πατρός Νικολάου  Κατσα-φαρόπουλου, Ταριάδη Αβίβου , Ναζαρούκ Πέτρου, Γιαννακόδημου Παναγιώτη, Kalandadze Συν, Ejibishvili Zaza, Γιουρίνα Μιχαήλ, Πανουσόπουλου Παναγιώτη, Ζολοτένκο Γεωργίου, των διακόνων του Αλέξιου Περεβόζτσικοβ και Νικόλαου Khvichia και πλήθους ακόμα ιερέ-ων, που προσήλθαν να τιμήσουν την ιερή μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος. Πανέμορφος και επιβλητικός ο λαμπροστόλιστος ναός της Αχαρνών, έλαμπε στην κυριολεξία από το θείο φώς του Αγίου και κατηύγαζε ηθικά την άχραντη μορφή του. Και αποτέλεσε η κατανυκτική αυτή πανηγυρική εορτή, ένα πελώριο αντάμωμα όλου του λαού των Αθηνών, που κατασυγκινημένος ήλθε να προσκυνήσει τον Άγιό μας, προστάτη και Έφορο της επιστήμης της Ιατρικής. Με το πέρας του εσπερινού επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου, περιμετρικά του ναού, υπο τους γλυκείς παιάνες της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που χρωμάτιζε αισθητικά την  πομπή. Και διάστικτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι των πολυκατοικιών έραιναν την εικόνα του εφόρου τους, με μύρα και άνθη. Εκφράζοντας ευλαβικά την πίστη τους στον Ιερό και Ιαματικό Παντελεήμονα, που επισκοπεί ανά τους αιώνες με την αγιομαρτυρική του θυσία, το ευγενές ήθος της Ορθοδοξίας μας. 


Με την επάνοδο της εικόνας στον ναό, τον λόγο έλαβε ο ευλαβής επίσκοπος Ευρίπου κ.κ. Χρυσόστομος και  αφού πρωτίστως διεμήνυσε το ηθικά ευγενές μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας  Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την σπουδαία συμβολή του Αγίου Παντελεήμονα στην ορθοδοξία, ευχήθηκε στον φιλόχριστο ναό των Αθηνών Χρόνια Πολλά και ο Ιερός Παντελεήμων, να σκέπει και να λαμπρύνει ηθικά τη ζωή του. Στην αντιφώνησή του, ο αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού, ευσεβής Αρχιμανδρίτης κ.κ. Νικόλαος Κατσα-φαρόπουλος, ευχαρίστησε τον ευλαβή λαό της πόλης, για την πάνδημη συμμετοχή του στο εορταστικό διήμερο, τον Επίσκοπο Ευρίπου κ.κ. Χρυσόστομο, που προσήλθε για να τιμήσει την μνήμη του Αγίου, το ενοριακό συμβούλιο, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου και τους εθελοντές του ναού, που με πολύ μόχθο και ηθική φροντίδα, μερίμνησαν για τον πανηγυ-ρικό στολισμό του, την φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, για την αισθητική της συμβολή, αλλά και την ελληνική αστυνομία, για τα άψογα μέτρα τάξης που επιμελήθηκε.


Χρόνια Πολλά και του Χρόνου με υγεία, αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι. Ο ιδεοφόρος και Ιαματικός, Αγιομάρτυρας της Χριστιανοσύνης μας Παντελεήμονας, να σκέπει και να ευλογεί τις ευλαβικές οικογένειές σας και να σας χαριτώνει στη ζωή, με κάθε ηθικήν ευτυχία. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Παντελεήμονος

Αθλοφόρε Άγιε, και  ιαματικὲ Παντελεήμον, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχῃ ταις ψυχαίς ἡμών

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr


Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2022 | 12:58 am


Ευλαβικός αίνος για την Αγιομάρτυρα της ορθοδοξίας μας Αγία Παρασκευή, στον ομώνυμο ναό της στα Πατήσια !

   Ευλαβικός αίνος για την Αγιομάρτυρα της ορθοδοξίας μας Αγία Παρασκευή, στον ομώνυμο ναό της στα Πατήσια !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την πάνδημη συμμετοχή των κατοίκων του 5-ου Διαμερίσματος των Αθηνών (Πατήσια), του 6-ου Διαμερίσματος (Κυψέλη), αλλά και άλλων κατοίκων από τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πόλης που προσήλθαν ευλαβικά,  έλαβε χώρα σήμερα Τρίτη  26-7-22 στην πανηγυρίζουσα λαμπροστόλιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής της οδού Γρ. Κυδωνιών στα Πατήσια, ο πανηγυρικός μεθεόρτιος εσπερινός, στην μνήμη της άχραντης αγιομαρτύρου της εκκλησίας μας Αγίας Παρασκευής. Που ως στύλος της ορθοδοξίας, προβάλλει στην χωρία τον κορυφαίων προσωπικοτήτων της.  Της Αγίας Παρασκευής, που

διακόνησε με ηθική ζέση και απαρασάλευτη πίστη τα ιδεώδη της χριστιανικής θρησκείας, ανέπτυξε πολυμερή ιεραποστολική και ανθρωπιστική δράση, για να παραδώσει την τιμία κεφαλή της στον Θεό, ύστερα από φρικτά μαρτύρια και τον αποκεφαλισμό της. Η Αγία Παρασκευή είδε το φως της ζωής, στα ηθικά σπλάγχνα μιας ευλαβικής οικογένειας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138-160 μ.Χ.). Οι γονείς της Αγάθωνας και Πολιτεία, της έδωσαν ευάγωγη παιδεία και την ανέθρεψαν με χριστιανικές αρχές. Ήταν εξάλλου και η δέσμευσή τους στην θεια δύναμη, για να τους χαρίσει το παιδί που τόσο ποθούσαν. Δοθέντος μάλιστα ότι το αγαπημένο τους παιδί, γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, του έδωσαν και το όνομα Παρασκευή. 


Αφότου πέθαναν οι γονείς της σεμνής κόρης, η νεαρή Παρασκευή, διεμοίρασε με υψηλή ευαισθησία την περιουσία της στους οικονομικά αδυνάτους και επεδόθη σε ένα πολυμερές ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο στην Ρώμη και στα γύρω χωριά της. Η επιτυχημένη της όμως διακονία του λόγου του Χριστού, που σώρευε πολλούς νέους χριστιανούς στην εκκλησία, εν παραλλήλω με την υψηλή της κοινωνική αποδοχή, ενόχλησε σφόδρα τον αυτοκράτορα Αντωνίνο, που την κάλεσε – προσφέροντας άπειρα υλικά αγαθά και τιμές – να θυσιάσει στα είδωλα και να αποποιηθεί τον Χριστιανισμό.  Αλλά ακλόνητη η

ενάρετη Παρασκευή, έμεινε προσηλωμένη στο λόγο του Θεού, κάτι που ενόχλησε αφόρητα τον Αντωνίνο. Έδωσε τότε εντολή να την υποβάλλουν στο μαρτύριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας. Αλλά επι ματαίω , αφού η ευλαβής κόρη του Χριστού δεν ενέδιδε. Κατόπιν ο Αντωνίνος έδωσε εντολή να την βάλουν, σε ένα μεγάλο καζάνι με καυτό λάδι και πίσσα. Αλλά με την παρέμβαση της θείας δύναμης, το άχραντο σώμα της Αγίας Παρασκευής, έμεινε αλώβητο. Εκστασιασμένος ο Αντωνίνος πλησίασε το καζάνι, για να δεί  ίδιος το θαύμα και τυφλώθηκε. Η Αγία Παρασκευή όμως προσευχήθηκε στο Θεό και αποκατέστησε την όραση του αυτοκράτορα, που πλέον  ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και σταμάτησε αμέσως, κάθε διωγμό προς τους χριστιανούς της αυτοκρατορίας. Με την απελευθέρωσή της, η Αγία Παρασκευή συνέχισε απτόητη την διδασκαλία του Χριστού και σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε και στην Ελλάδα.


Στα Τέμπη ωστόσο ένας τοπικός ειδωλολάτρης άρχοντας, ενοχλούμενος από την διδασκαλία της, κατέφυγε στον απηνή της διωγμό. Διέταξε να την βασανίσουν ανελέητα και εν τέλει, όταν διαπίστωσε προσβεβλημένος, την ακλόνητη εμμονή της Αγίας, στις αξίες και τις ιδέες της ορθοδοξίας, διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Η εκκλησία όμως εορτάζει την άχραντη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου και συνιστά σταθερή εορτή. Πολιούχοι πόλεις που γιορτάζουν ευλαβικά το όνομά της, είναι η Κομοτηνή, η Χαλκίδα και το Λαύριο.

Στον περικαλλή ναό της λοιπόν σήμερα στα

Πατήσια, που κατήυγαζε σημαιοστολισμένος με τις χρυσοπόρφυρες βυζαντινές σημαίες, το ηθικό φέγγος και το θάμπος της Ορθοδοξίας, σύσσωμος ο αθηναϊκός λαός, προσήλθε για να τιμήσει την ιερή μνήμη της σεμνής κόρης της εκκλησίας μας Αγίας Παρασκευής. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης Πατέρας κ.κ. Μάξιμος Ματθαίος, συνεπικουρούμενος από τους ευσεβείς ιερείς, Πατέρες κ.κ. Χρήστο Βλάχο και Κατσαρή Ηλία.

Με το πέρας του εσπερινού, ο σεπτός χοροστατούν Αρχιμανδρίτης κ.κ. Μάξιμος Ματθαίος,  αφού διεμήνυσε το ευλαβές και διάστικτο από

χριστιανική αγάπη μήνυμα του Αρχιεπισκό-που μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ευχαρίστησε τους ενοριακούς συντελεστές και τους ευγενείς εθελοντές του ναού, για την σημαντική συμβολή τους στο εορταστικό διήμερό του, ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά, να ενωτιστούμε ηθικά στη ζωή μας, τον ενάρετο βίο και την θυσιαστική μαρτυρία της Αγίας Παρασκευής, που λάμπρυνε με την πολυεπίπεδη πνευματική προσφορά και τη θυσία της ζωής της την ορθοδοξία και η χάρις και η ευλογία της, να κατευοδώνει παντοτινά τα βήματά μας.

Χρόνια Πολλά αγαπημένοι μας Αθηναίοι και η άχραντος κόρη της Ορθοδοξίας μας Αγία Παρασκευή, να σκέπει και να χαριτώνει τη ζωή σας !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Αγίας Παρασκευής :

Τὴν σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε, τὴν ομώνυμόν σου πίστιν εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ αθλοφόρε· όθεν προχέεις ιάματα, καὶ πρεσβεύεις υπὲρ των ψυχών ημών.


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2022 | 1:53 am


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον κορυφαίο μας γλωσσολόγο, δημοτικιστή και διανο-ούμενο Μανώλη Τριαναταφυλλίδη

   Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον κορυφαίο μας γλωσσολόγο, δημοτικιστή και διανο-ούμενο Μανώλη Τριαναταφυλλίδη, σήμερα Τρίτη, 26-7-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυ-ακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

 
Αθήνα, 26-7-22
 
Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι, 
 
Καλησπέρα σας,  

 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην σημερινή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 26/7/2022 και ώρα:7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε για τον κορυφαίο μας γλωσσολόγο, δημοτικιστή και διανοούμενο Μανώλη Τριαναταφυλλίδη.  • Τον απαράμιλλο πρωτοπόρο του δημοτικισμού, που έδωσε μεγάλες μάχες, για να θεσμοθετηθεί η δημοτική, η ζωντανή, οργανική γλώσσα του λαού μας, ως επίσημη εθνική διάλεκτος.
  • Τον έξοχο συγγραφέα της «Νεοελληνικής Γραμματικής της Δημοτικής Γλώσσας», που εξέθρεψε γενιές και γενικές ελλήνων, με τα δροσερά νάματα της φυσικής γλώσσας του λαού μας – δημοτικής.
  • Τον ανένδοτο διανοούμενο και στοχαστή, που με τους άλλους κορυφαίους του γλωσσικού μας ζητήματος, Δημήτρη Γληνό και Αλέξανδρο Δελμούζο, συνίδρυσαν τον «Εκπαιδευτικό Όμιλο» και φωτοδότησαν με το πολυδύναμο πνευματικό τους σήμα, τη φιλολογική και πνευματική ζωή της Ελλάδος.
  • Τέλος τον ανιδιοτελή και σεμνό ιδεολόγο των προοδευτικών ιδεών της νεοελληνικής ζωής, που κατέβαλε υψηλό τίμημα, για να διακονίσει με το ανεκδιήγητο ήθος που τον διέκρινε, την προοδευτική σκέψη στην πατρίδα μας. Ενώ κατέλειπε και την περιουσία του ολάκερη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για να συσταθεί το «Ινστιτούτο Νεολληνικών Σπουδών Μανώλη Τριανταφυλλίδη».

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

 Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη  26/7/2022 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας», για τον κορυφαίο μας γλωσσολόγο, δημοτικιστή και διανοούμενο Μανώλη Τριαναταφυλλίδη

 Με πολλήν αγάπη

 Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 
Συγγραφέας 

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 26-7-2022

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2022 | 1:53 am


Με τον Βασίλη του άχραντου λυρισμού και της δημιουργίας !

 Με τον Βασίλη του άχραντου λυρισμού και της δημιουργίας !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Δεν είναι εύκολο να συγκεράσεις στο έντεχνο λαϊκό μας τραγούδι, την ηθική ένταση της οικουμενικής ελληνικής ψυχής - που δονεί στη διαχρονία όλο τον κόσμο - με την αισθαντικότητα και την λεπταισθησία των μεγάλων μας μουσουργών. Την μεγαλοπρέπεια και την δωρικότητα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μαρκόπουλου, με την λεπταισθησία και την μουσική ευγένεια, του Μάνου Χατζηδάκη και του Ηλία Ανδριόπουλου. Αρμονικά συνταιριασμένος σε όλους αυτούς τους μεγάλους μας δημιουργούς, υπάρχει ο απαράμιλλος Βασίλης Λέκκας, που δονεί συθέμελα σε κάθε του εμφάνιση την καρδιά μας και μεταδίδει ρίγη συγκίνησης, από όλες τις ασημογάλανες μαρμαρυγές της ελληνικής ψυχής.

Από την «Εποχή της Μελισσάνθης» του αξεπέραστου Μάνου Χατζηδάκη, έως και τους «Προσανατολισμούς» του πρωτόθρονου οικουμενικού ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, σε μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου, ο αξεπέραστος Βασίλης Λέκκας, διασταυρώθηκε με όλες τις μεγάλες στιγμές του έντεχνου τραγουδιού μας και με το μοναδικό δραματικό του ήθος, που συγκλονίζει στην σκηνή, πέρα από την ολύμπια φωνή του, μας χάρισε μουσικές ερμηνείες, που συνιστούν πολύτιμα διαμάντια, στην καλλιτεχνική μας δημιουργία.

Σε αυτόν τον μεγάλο ερμηνευτή και δημιουργό, που μας ταξιδεύει και μας ανατείνει – ενώ αποτελεί συνάμα, με την καλλιτεχνική βιοτροπία του, πρότυπο δημοσίου ήθους – υποκλινόμαστε ηθικά και του εκφράζουμε απερίφραστα την αγάπη μας !

Να είσαι καλά Βασίλη και πάντα να ερμηνεύεις, με τις αξεπέραστες λυρικά και αισθαντικές μουσικές παρουσίες σου, τα κλέη κα τα πάθη, της πολύπλαγκτης και αιματοβαμμένης στους δαιδάλους της ιστορίας, ελληνικής ψυχής. 

Σε αγαπούμε πολύ !!!!


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 24-7-2022

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2022 | 8:05 am


Το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στο πρόταγμα της δημόσιας υγείας !

   Το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στο πρόταγμα της δημόσιας υγείας !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Η θέσπιση δημόσιων συστημάτων υγείας,  με καθολική δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα,  υπήρξε κεντρικό πολιτικό πρόταγμα των μεταπο-λεμικών δυτικοευρωπαϊκών κρατών,  αλλά και  εδραίο πολιτικό θεμέλιο της σοσιαλδημοκρατίας.  Ειδικά για την Ελλάδα,  στο φάσμα της δημόσιας υγείας,  το ΠΑΣΟΚ είχε προβεί στα 1983,  στην εμπνευσμένη ριζοτομική παρέμβαση,  της δημιουργίας του ΕΣΥ.  40 χρόνια ωστόσο μετά,  η σπουδαία και ρηξικέλευ-θη αυτή  μεταρρυθμιστική παρέμβαση,  βρίσκεται σε ένα οριακό

σημείο, ένεκα της υποχρη-ματοδότησης,  της αποεπένδυσης και των ιδεοληπτικών πολιτικών που αντιμετωπίστηκε.  Το ΠΑΣΟΚ ως εμπνευστής και δημιουργός του ΕΣΥ, αλλά και εμμένοντας πάντα στον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, προτείνει σήμερα, ρηξικέλευθες παρεμβάσεις για την ανασυγκρότησή του. Ήτοι :

Στρατηγική στήριξη και χρηματοδότηση.  Υπό το καθεστώς της οικονομικής κρίσης,  η χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας,  μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ από 10,1% σε 8,1%. Εάν προσμετρηθεί  εδώ και η μείωση του ΑΕΠ,  τότε η χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας γίνεται δραματική.  Η Ελλάδα Βρίσκεται τελευταία στον ΟΟΣΑ, στις δαπάνες υγείας, που έχουν υποβιβαστεί στο 8,9% του προϋπολογισμού,  όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 15%.  Αυτή η μείωση συνεπάγεται μετακίνηση των δαπανών υγείας στον οικογενειακό προϋπολογισμό,  ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της υγείας με απευθείας πληρωμές που ξεπερνούν το 35%  και γενική υποβάθμιση τόσο των δομών όσο και της αντίληψης για τη δημόσια υγεία.  Προτείνεται έτσι αύξηση της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, κάτι που μπορεί να γίνει με διακομματική συναίνεση.

Ομοίως το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι καθηλωμένος  στα 6,4, δις και το κονδύλι για την υγεία δεν ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια.  Προτείνεται άμεσα αύξηση των πόρων από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.  Μία αύξηση που θα είναι ενταγμένη σε μία νέα στρατηγική αναπτυξιακής λογικής.  Γιατί επενδύσεις  στην δημόσια υγεία, μπορούν υπό προϋποθέσεις,  να τονώσουν ζωτικά την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

Όμως η παρατεταμένη υποχρηματοδότηση και αποεπένδυση στο ΕΣΥ, επέτεινε τις δραμα-τικές ανάγκες του,  όχι μόνο σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας,  αλλά και στην ανανέωση του εξοπλισμού του,  καθώς και στην επάνδρωση του με νέες δομές. Για να ικανοποιηθούν ωστόσο οι παραπάνω ανάγκες,  πρέπει να γίνουν εμπροσθοβαρείς επενδύσεις,  που προ-σφέρουν και ταχείες αποδόσεις.  O αντιαναπτυξιακός προσανατολισμός  όμως σήμερα της εθνικής οικονομίας,  με τις ανελαστικές δεσμεύσεις για την επόμενη δεκαετία, με τα μεγάλα πλεονάσματα και τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ,   εγγυοδοτεί ότι οι εκκρεμότητες στο ΕΣΥ, δεν μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.

Σοβαρή ελπίδα υπερπήδησης των εμποδίων, το προσφερόμενο πακέτο Γιούνκερ των 22 δις, για τη βαριά συντήρηση των υποδομών του εθνικού συστήματος υγείας,  μέσω της μορφής όμως των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα,  των γνωστών μας (ΣΔΙΤ).  Δοθέντος ότι υπάρχουν τα επιτυχημένα παραδείγματα,  στην Ευρώπη στον τομέα της υγείας και στην Ελλάδα στους τομείς της εκπαίδευσης και της ανακύκλωσης,  πρέπει άμεσα να εκμεταλ-λευτούμε τις δυνατότητες του πακέτου Γιούνκερ. Είναι εμφανές ότι δεν χωρούν εδώ ιδεο-ληπτικές αγκυλώσεις.

Αυτές και πολλές άλλες ακόμα προτάσεις,  μπορούν να αποτελέσουν σήμερα, μία ταχεία μεταρρυθμιστική παρέμβαση,  για να αναταχθεί το βαριά τραυματισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας μας,  που εξακολουθεί να υφίσταται,  μόνο χάρη στην αυτοθυσία  και την υψηλή κοινωνική ευαισθησία, του ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του !


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2022 | 8:01 am


Ηθικός αίνος για την Παρθενομάρτυρα Μαρκέλλα, στον ομώνυμο ναό του Βοτανικού !

   Ηθικός αίνος για την Παρθενομάρτυρα Μαρκέλλα,

στον ομώνυμο ναό του Βοτανικού !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Σε κλίμα άφατης συγκίνησης και με την καταιγιστική παρουσία του λαού των Αθηνών του 3-ου Διαμερίσματος (Βοτανικός, Θησείο, Πετράλλωνα), αλλά και πολυάριθμου πλήθους Αθηναίων, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, γιορτάστηκε σήμερα Παρασκευή 22-7-22, στον λαμπρηφόρο ναό της του Βοτανικού, η ιερά μνήμη της Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλας. Της ευλαβούς κόρης της Χίου, που από τα χλωρά της νιάτα – έζησε περί το 1500 μ.Χ. στην Βολισσό της Χίου – αφιερώθηκε με όλην την δύναμη της ψυχής και της ευγενικής καρδιάς της στον Χριστό, κατά τις ηθικές επιταγές της σεμνής, χριστιανής μητέρας της, που την άφησε ορφανή πολύ μικρή. Φεύ όμως η ευλαβής Μαρκέλλα που διακρίνονταν για την

ευγένεια, την ευπροσηγορία, την καλοσύνη και το άκαμπτο σε κάθε πίεση και εμπόδιο χριστιανικό της φρόνημα, βρέθηκε γρήγορα στο στόχαστρο του ειδωλολάτρη πατέρα της. Πέρα από την ορθόδοξη πίστη της, που του προξενούσε μίσος αδιάλλακτο, ο σαρκολάτρης πατέρας της επιθυμούσε και το σώμα της, δοθείσης ότι η θεία δύναμη, την είχε προικοδοτήσει πέρα από τα έξοχα ψυχικά της χαρίσματα και με εκστατική ομορφιά. Αναγκάστηκε έτσι για να αποφύγει τις ιταμές σαρκικές ορέξεις του πατέρα της, να κρυφτεί σε μια βάτο, όπου και ένας βοσκός την πρόδωσε και ο πατέρας της για να την κάψει, έβαλε φωτιά στην βάτο. Με την  παρέμβαση της θείας δύναμης η Μαρκέλλα διέφυγε, αλλά καθώς έτρεχε, ο πατέρας της

την  τόξευσε και το βέλος του την βρήκε στο σώμα. Το αγνό αίμα της άχραντης Μαρκέλλας πότισε τα βράχια και έτρεξε έστω και τραυματισμένη για να γλυτώσει. Όταν άρχισαν οι δυνάμεις της να την εγκαταλείπουν και να την πλησιάζει ο σαρκολάτρης πατέρας της, η Αγία της Χίου, έστρεψε τα μάτια της ψηλά, στον Ουράνιο νυμφίο παρακαλώντας να ανοίξει ο βράχος που πλησίαζε και να την κρύψει. Ο βράχος άνοιξε και προστάτευσε το μισό σώμα της αγνής Μαρκέλλας. Ο πατέρας της εκστασιαμένος εξοργίστηκε αφόρητα, από την θεία παρέμβαση. Έβγαλε έτσι το μαχαίρι του, έκοψε τους μαστούς της Αγίας και τους πέταξε στα βράχια και εν συνεχεία της έκοψε και το κεφάλι, το οποίο πέταξε στην θάλασσα. Έχασε έτσι την φθαρτή βιολογική ζωή με το μαρτύριο της, η άμωμη και τίμια Αγία της Χίου, αλλά κέρδισε την επουράνιο βασιλεία και τον κότινο, της ηθικής αριστείας του Χριστού μας. Ενώ ο σχισμένος βράχος που υπεδέχθη το μαρτυρικό σώμα της Αγίας, αποτελεί και σήμερα ευλαβικό προσκύνημα και αναβλύζει αγίασμα. Οι δε επισκέπτες που προσεύχονται με πίστη στην αγία, παρατηρούν ενίοτε τον ερυθρό χρωματισμό του και το νερό που ατμίζει. Η πολύαθλος πνευματικά Αγία Μαρκέλλα, έχει φανερώσει θαυμαστά σημεία, σε σπουδαίες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας, που ήκμασαν ηθικά και πνευματικά με την χάρη και την ευλογία της, προεξαρχόντος του Επισκόπου Πενταπόλεως Αγίου Νεκταρίου.


Στον περικαλλή ναό του Βοτανικού λοιπόν, έδωσε το δυναμικό παρόν ο αθηναϊκός λαός, για να τιμήσει την έξοχη παρθενομάρτυρα της ορθοδοξίας μας Μαρκέλλα. Έκδηλη παντού η ηθική φροντίδα και η αγάπη του προϊσταμένου του ναού, Αρχιμανδρίτη, πατρός κ.κ. Ανδρόνικου Αλεξάκη, για τον άψογο στολισμό της εκκλησίας, αλλά και την άρτια υποδοχή των προσκυνητών. Λαμπύριζε από την βυζαντινή πορφύρα ο ναός της Σπύρου Πάτση και πρόσφερε μοναδική ηθική ανάταση στους πιστούς, από την άχραντη και κατανυκτική του ατμόσφαιρα. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Ευρίπου κ.κ. Χρυσόστομος, συνεπικουρούμενος, από τον ευλαβή Αρχιμανδρίτη πατέρα Ανδρόνικο της Αγίας Μαρκέλλας, τον ευλαβή ιερέα Νικόλαο Καββαδία, επίσης της Αγίας Μαρκέλλας και από πολλούς άλλους ιερείς γειτονικών εκκλησιών, που προσήλθαν ευλαβικά, για να τιμήσουν την ιερά μνήμη της Αγιομαρτύρου Μαρκέλλας.


Με το πέρας της λειτουργίας, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγίας, στους παρακείμενους δρόμους του ναού, υπο τους γλυκείς παιάνες της Φιλαρμονικής της Πυροσβεστικής – η οποία ευγενικά συμμετείχε στην πανήγυρη- που προσέδωσε ξεχωριστό χρώμα στην πομπή, αλλά και την συνοδεία παραδοσιακού χορευτικού τμήματος της Κρήτης, που λάμπρυνε και αυτό με τις ωραίες ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές του, την ιερά λιτανεία. Σε κλίμα ηθικής έξαρσης οι κάτοικοι των πολυκατοικιών, στους  δρόμους της πομπής, για την άχραντη μνήμη της Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλας, που έραιναν ένδακρεις την σεπτή εικόνα της, με μύρα και ροδοπέταλα. Είναι στιγμές που εγγίζει κανείς τα ακένωτα κοιτάσματα ευσέβειας του χριστιανικού λαού μας και πείθεται, ότι ο ευλογημένος από τον Χριστό, λαός των Ελλήνων, δεν θα πέσει ποτέ και με τίποτα.


Με την επάνοδο στον ναό τον  λόγο έλαβε ο σεπτός Επίσκοπος Ευρίπου κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αφού διαβίβασε το μήνυμα αγάπης και ευλάβειας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εξήρε το χριστιανικό ήθος, την σεμνότητα και την απαρασάλευτη πίστη της Παρθενομάρτυρος Αγίας Μαρκέλλας, στις αξίες και τις ιδέες της Ορθοδοξίας μας. Στην αντιφώνησή του ο ευλαβής προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης κ-ος Ανδρόνικος Αλεξάκης, ευχαρίστησε τον σεπτό επίσκοπο που τίμησε με την παρουσία του την πανήγυρη, το χριστεπώνυμο πλήθος που με τόση ζέση καρδιάς και ευλάβεια προσήλθε για να τιμήσει την μνήμη της Αγίας, τους εθελοντές, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου και το ενοριακό συμβούλιο, για τις ανύσταγες προσπάθειές τους στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως, τη Φιλαρμονική της Πυροσβεστικής, που εμπλούτισε αισθητικά την ιερά λιτανεία, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, για την άψογη τήρηση  των μέτρων τάξης, κατά την εκφορά της εικόνος.  


Χρόνια Πολλά, Αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι και του χρόνου με υγεία. Η Παρθε-νομάρτυς  Αγία Μαρκέλλα, να σας  χαρίζει υγεία, ηθική και πνευματική ευεξία και να σκέ-πει τις ευλαβείς οικογένειές σας.

Παραθέτουμε παρακάτω το απολυτίκιο, στην μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας

Της αγνείας το ρόδον καὶ της Χίου το βλάστημα, την Αγίαν Μαρκέλλαν εν ωδαὶς ευφημήσωμεν τμηθείσα γὰρ χειρὶ τη πατρική, ως φύλαξ εντολών των του Χριστού, ρώσιν νέμει και κινδύνων απαλλαγήν, τοις προς αυτὴν

κραυγάζουσι, δόξα τω δεδοκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr


Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2022 | 2:52 am


Πύργος - Ειδήσεις και Νέα

1ο Run Κατάκολο - Πύργος - Runner Magazine

1ο Run Κατάκολο - Πύργος  Runner Magazine

Δημοσιεύθηκε στις 5 September 2022 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Πύργος