Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ηλείας   >   Πύργος    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ευλαβικός αίνος για την υποδοχή της Παναγίας της Κορυφινής, στον ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών !

   Ευλαβικός αίνος για την υποδοχή της Παναγίας της Κορυφινής,

στον ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Μέσα σε ένα κλίμα άφατης κατάνυξης και με την καταιγιστική παρουσία, τόσο του λαού του 5-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, όσο και Αθηναίων από άλλες συνοικίες, έγινε σήμερα Κυριακή 15-5-22 η πανηγυρική λειτουργία, για την υποδοχή της Παναγίας της Κορυφινής από τα  Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής, στον λαμπροστόλιστο ναό του Αγίου Νικολάου της Αχαρνών στα Κάτω Πατήσια. Την ιερή εικόνα μάλιστα της Παναγίας, που για πρώτη φορά και για έναν αιώνα μάλιστα εξέρχεται από τον τόπο της, κόμισε στην Αθήνα από την θεοσκεπή Χαλκλιδική – στην οποία βρίσκεται και το Περιβόλι της Παναγίας, το Άγιον Όρος- ο ευσεβής Αρχιμανδρίτης της ιεράς Μητρόπολης Κασσανδρείας κ-ος Συνέσιος Στάθης.


Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε  ο σεπτός Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος, συνεπικουρούμενος από τους ευλαβείς Αρχιμανδρίτες κ.κ. Αλέξιο Σάπικα, αρχιερατι-κό Προϊστάμενο του ναού του Αγίου Νικολάου, Συνέσιο Στάθη, της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας, τον πρωτοπρεσβύτερο του Αγίου Νικολάου Πατέρα Δημήτριο Παπανδρέου και τους άλλους ευλαβείς ιερείς του πανσέπτου Αγίου Νικόλαου της Αχαρνών. 

Κατά την παράδοση η εικόνα της Παναγίας, εξήλθε μέσα από τη θάλασσα μετά από ένα μεγάλο καταστροφικό σεισμό και ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο του νησιού.  Καθώς βρή-καν την ιερά εικόνα οι κάτοικοι του νησιού,  αρχικά αποπειράθηκαν να την τοποθετήσουν στην κεντρική πλατεία του  χωριού,  ωστόσο από μόνη της η ιερά εικόνα της Παναγίας τοποθετούνταν ψηλά στο βουνό.  Για αυτό και τελικά οι κάτοικοι της έφτιαξαν τιμητικά ένα μοναστήρι στο υψηλότερο σημείο και της προσέδωσαν το όνομα «Κορυφινή».


Αφότου έλαβε χώρα ο πρώτος διωγμός του 1918, οι κάτοικοι κουβάλησαν μαζί τους τη σεπτή εικόνα  της Παναγίας στα βάθη της Μικράς Ασίας, την οποία και τοποθέτησαν σε μία εκκλησία. Πάραυτα κάθε μέρα την έβρισκαν να είναι τοποθετημένη, στην κορυφή ενός εκ των γύρω βουνών. Με την επάνοδο τους οι κάτοικοι στο νησί,  ξανατοποθέτησαν την εικόνα της Παναγίας στο μοναστήρι της.  Το δέ καντήλι της δεν έσβηνε ποτέ  και συνιστούσε το μοναδικό φάρο, για όλους τους ναυτικούς της περιοχής. 

Με τη χάρη και την ευλογία της,  αποτελούσε ζωοποιό δύναμη  και ελπίδα σωτηρίας και απαντοχής,  για όλους τους κατατρεγμένους και με τις προστατευτικές τις φτερούγες,  σκέπαζε όχι μόνο τους Χριστιανούς αλλά και τους Τούρκους, που προσέφυγαν στο μονα-στήρι, για να την

ευχαριστήσουν  και να τις καταθέσουν τα τάματα τους. Άμα έλαβε χώρα η φυγή των προσφύγων από το νησί της Καλολύμνου, στα ιερά τους κειμήλια,  αποθέσανε και την Παναγία την Κορυφινή, την οποία πάντα  ευλαβικά σαν μητέρα τιμούσαν και τιμούν. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σήμερα, η δημιουργία του φερώνυμου Ναού της Παναγιάς της  Κορυφινής απο Καλολυμνιώτες, στο λόφο πάνω από την πόλη των Νέων Μουδανιών,  που την έχουν και προστάτιδα τους.

Με την αποπεράτωση της θείας λειτουργίας ο σεπτός Επίσκοπος κ-ος Κωνστάντιος, αφού  πρωτίστως ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, που με την ευλογία του υπεβλήθη στην Ιερά Μητρόπολη

Κασσανδρείας το αίτημα μεταφοράς της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Κορυφινής στην Αθήνα, τον σεπτό Μητροπολίτη Κασσα-νδρείας κ.κ. Νικόδημο, που έδωσε άδεια για πρώτη μάλιστα φορά να εξέλθει η Παναγία από τον τόπο της, ευχήθηκε σε όλους η Παναγία που είναι η μητέρα όλων των Ελλήνων και είναι «και των προ αυτής αιτία και των μετ΄ αυτής προστάτης και των αιωνίων πρόξενος», να σκέπει και να ευλογεί τις οικογένειές τους και να αποτελεί την κατευθυντήριο δύναμη και σηματωρό, σε κάθε βήμα στην ζωή τους. Στην  αντιφώνησή του, ο Αρχιερατικός Προϊ-στάμενος του Αγίου Νικολάου, Αρχιμανδρίτης κ.κ. Αλέξιος Σάπικας, ευχαρίστησε ολόθερμα τον φιλόχριστο λαό των Αθηνών, που συμμετείχε ευλαβικά, στην υποδοχή της ιεράς εικό-νας της Παναγίας, αλλά και στις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικολάου της Αχαρνών, με την ευκαιρία τη εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του εφόρου και προστάτη του, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, Αγίου Νικολάου. 

Χρόνια Πολλά αγαπημένοι μου Αθηναίοι και η Παναγία η Κορυφινή και ο Άγιος Νικόλαος, να ευλογούν και να χαριτώνουν τις οικογένειες σας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2022 | 12:56 am


Εκλεγόμενος σύνεδρος του ΠΑΣΟΚ !

    Εκλεγόμενος σύνεδρος του ΠΑΣΟΚ !


Με την αθρόα συμμετοχή του κόσμου - 170.000 μελών και φίλων -   έλαβαν χώρα την Κυριακή 8 Μαΐου 2022,  σε όλη την επικράτεια της χώρας,  οι εκλογικές διαδικασίες,  για την αλλαγή του ονόματος,  την ανάδειξη συντονιστικών και νομαρχιακών επιτροπών,  αλλά και την εκλογή συνέδρων του κινήματος.  Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων,  αποφάσισε την επάνοδο του ήλιου του ΠΑΣΟΚ,  που για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες,  σηματοδότησε την ελπίδα,  την κοινωνική δικαιοσύνη και την περήφανη Ελλάδα,  για πολλές δεκαετίες, στον πολιτικό χάρτη της χώρας μας. Ευχάριστη έκπληξη η συνάντησή μας στο εκλογικό κέντρο του 2-ου Διαμερίσματος της Α΄Αθηνών, με τους αγαπημένους φίλους : τον κ-ο Παναγιώτη Μπέη, τ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών, τον ευπρεπή και ευγενή τ. υπουργό Πολιτισμού και υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων κ-ο Παύλο Γερουλάνο, την αγαπημένη φίλη, δικηγόρο και Δημοτική Σύμβουλο Αθηναίων κ-α Ρωξάνη Μπέη κ.α.


Πάνω από όλα όμως, μου έκλεψαν την καρδιά, οι αγαπημένοι φίλοι, που με ζέση καρδιάς με στήριξαν και με εξέλεξαν Σύνεδρο, τους οποίους και ευχαριστώ από τα μύχια της ψυχής μου.

Οι : Δημήτρης, Μαριάνα, Γιώργος, Γιώργος, Παναγιώτης, Παναγιώτης, Γιώργος, Βασίλης, Φώτης, Μαρίνα, Λευτέρης, Τάκης, Σπύρος, Γιώργος, Ζήσος, Κώστας, Νίκος, Γιάννης κ.α. που με στήριξαν ανένδοτα την Κυριακή 8 Μάιου.

Οι παραπάνω αγαπημένοι φίλοι που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της  Περιφέ-ρειας της Α΄ Αθηνών,  μου απεύθυναν την μεγάλη τιμή,  να με 

εκλέξουν  Σύνεδρο,  για το επικείμενο συνέδριο του Κινήματος  και να με κατατάξουν στην καθόλα τιμητική  6-η  θέση,  μεταξύ των 49 υποψηφίων συνέδρων,  με 32 σταυρούς.  Τους ευχαριστώ ολόθερμα  και μαζί τους θα αγωνιστώ με  όλες μου τις ηθικές δυνάμεις,  για τις ιδέες και τις αξίες,  της εθνικής αξιοπρέπειας,  της κοινωνικής δικαιοσύνης  και των δημοκρατικών ιδεωδών,  που πάντοτε  προάσπιζε,  ο δημοκρατικός κεντρώος χώρος του ΠΑΣΟΚ,  στο πολιτικό μας σύστη-μα. Συνεχίζουμε μαζί,  δυνατοί,  για την Ελλάδα του πολιτισμού,  της κοινωνικής άλληλεγγύης  και  της Εθνικής Αξιοπρέπειας.

 Με σεβασμό και αγάπη

 Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 9-5-22


Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2022 | 8:20 am


Κεντρικό μας άρθρο στην ψηφιακή Real, για τον πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνο !

   Κεντρικό μας άρθρο στην ψηφιακή  Real, για τον πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνο !

 

https://www.real.gr/koinonia/arthro/panos_n_abramopoulos_o_patriarxis_tou_ellinikou_kinimatografou_filopoimin_finos-830780/

 

  

 

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 7-5-2022

 

Δημοσιεύθηκε στις 7 May 2022 | 9:57 am


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον αναγεννησιακό μας διανοούμενο Παναγιώτη Κανελλόπουλο, σήμερα Τρίτη, 3-5-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

   Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον αναγεννησιακό μας διανοούμενο Παναγιώτη Κανελλόπουλο, σήμερα Τρίτη, 3-5-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !


Αθήνα, 3-5-22

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλημέρα σας, 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην σημερινή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 3/5/2022 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ρα-διόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε για τον αναγεννη-σιακό μας άνδρα Παναγιώτη Κανελλό-πουλο. 

Τον πιο βαρύμοχθο πνευματικά Έλλη-να, στον 20-ο αιώνα, που όργωσε με την πολυμέρεια της παιδεία του, το απέραντο έδαφος της ελληνικής γραμματολογίας.

Τον συγγραφέα της αξεπέραστης «Ιστορίας του ευρωπαϊκού πνεύματος», που έχτισε αστραφτερή γέφυρα μεταξύ Ελλάδος και Ευρώπης.

Τον σοφό δημόσιο άνδρα και πολιτικό, που με το αδαμάντινο ήθος του, κόσμησε τη δημόσια σκηνή της Ελλάδος και την λάμπρυνε με την ηθική του ευγένεια.

Προπαντός όμως τον έξοχο ΑΝΘΡΩΠΟ, που αγάπησε με το ευσυγκίνητο μάτι του, ότι όμορφο ατένιζε γύρω του στην κοινωνική πραγματικότητα και βαθιά στους ορίζοντες της ιστορίας.

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη  3/5/2022 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», για τον κορυφαίο πνευματικά Έλληνα του 20-ου αιώνα Παναγιώτη Κανελλόπουλο !

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 3-5-2022

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2022 | 1:14 am


Με άφατη συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια, η εορτή του Αγίου Θωμά Γουδίου

   Με άφατη συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια, η εορτή του Αγίου Θωμά Γουδίου

«Ότι εώρακάς με, πεπίστευκας» !!!…

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Με την πάνδημη συμμετοχή του λαού του 7-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και της γείτονος περιοχής του Ζωγράφου, που στην κυριολεξία «βούλιαξε»  - σημειώνουμε εδώ εμφατικά πως η ενορία του Αγίου Θωμά Γουδίου, είναι η μεγαλύτερη και από τις ιστορικότερες των Αθηνών – την Πλατεία του Αγίου Θωμά στο  Γουδί και σε ένα κλίμα άφατης συγκίνησης και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, εορτάστηκε σήμερα Κυριακή 1-5-2022, η ιερή μνήμη του Αγίου Θωμά. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την ιστορική εκκλησία των Αθηνών, για να αρδεύσει ηθικές δυνάμεις από την μνήμη του Αγίου Θωμά, αλλά και να τιμήσει συνάμα, την εξέχουσα αυτή φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, που καίτοι διήλθε από το μονοπάτι της δυσπιστίας, με απαρασάλευτη πίστη έκτοτε διακόνησε την ανάσταση και τον λόγο του Χριστού μας.


Της θείας λειτουργίας χοροστάτησε ο έξοχος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνας Κρικρής – τόσο οικείος και λαοφιλής στην περιοχή, αφού διετέλεσε για πάρα πολλά χρόνια, ως Αρχιμανδρίτης, προϊστάμενος του ιστορικού ναού, του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων- συνεπικουρούμενος από τον ευλαβικό πατέρα και αρχιερατικό προϊστάμενο του Αγίου Θωμά Γουδίου  Αρχιμανδρίτη κ-ο Αλέξιο Μπουρλή, όπως και άλλους ιερείς του ναού, αλλά και γειτονικών εκκλησιών, που με ευλάβεια, προσήλθαν για να συλλειτουργή-σουν και να δεηθούν στην μνήμη του Αγίου Θωμά. Μετά το πέρας της συγκινητική θείας λειτουργίας, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς και θαυματουργού εικόνος του Αγίου Θωμά, στους περιμετρικούς της εκκλησίας δρόμους του Γουδίου, υπο τους γλυκύτατους παιάνες της Φιλαρμονικής της Ελληνικής Αστυνομίας, που ευγενικά απέστειλε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, χρωματίζοντας ηθικά την επιβλητική τελετή και σκορπίζοντας τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα στους κατοίκους της περιοχής. Διάστικτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι του Γουδίου, έραιναν με άνθη και αρώματα την ιερά εικόνα και προσεύχονταν ευλαβικά στην μνήμη του σημαντικού αυτού μαθητή του Ιησού.


Με την επάνοδο της εικόνας στην εκκλησία, ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Πλάτωνας αφού μετέφερε το κατάφορτο από χριστιανική αγάπη μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου – που καλούσε ως στοργικός ποιμήν το χριστεπώνυμο πλήθος, να ξεπεράσει τις δυσπιστίες  και τις πλάνες της παθογενούς εποχής μας και να αγκαλιάσει την εκκλησία του Χριστού μας, που είναι η μοναδική αληθινή πηγή θαλπωρής και αγάπης – διεκήρυξε μαζί με τις ηθικά ευγενείς και χριστιανικές ευχές του, την αδήριτη ανάγκη περισσότερο από άλλοτε σήμερα, να εδραιώσουμε και να διαφυλάξουμε την πίστη μας, που αποτελεί

στην μακρά ελληνική διαχρονία, την τιμαλφή ηθική και πολιτισμική μήτρα του μαρτυρικού ελληνικού λαού. Στην αντιφώνησή του ο σεπτός πατέρας Αλέξιος, που με την ξεχωριστή φροντίδα και αγάπη του επιμελήθηκε την μεγαλοπρεπή εορτή, ευχαρίστησε το φιλόπτωχο ταμείο, τις κυρίες της ερανικής επιτροπής, τις εθελόντριες και τους εθελοντές που δούλεψαν αγόγγυστα για την άρτια υλοποίηση της ιεράς πανηγύρεως, την Φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ευγενική συμμετοχή της, την Ελληνική Αστυνομία, για τα άψογα μέτρα τάξης και όλους τους ευλαβείς χριστιανούς, που με την αγάπη τους πύργωσαν, τη έξοχη αυτή χριστιανική εορτή. 


Αλλά ας ψαύσουμε λίγη από την ηθική μεγαλοσύνη, του Αποστόλου Αγίου Θωμά, που συνιστά από τις κορυφαίες μορφές της Ορθοδοξίας. Όταν τον καλεί ο κύριος να ψηλαφίσει τις πληγές του από τα καρφιά, για να πειστεί για την Ανάστασή του αναφωνεί εκθαμβω-μένος : «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Και ο αναστάς Χριστός λέγει στον Θωμά : «ότι εώρακάς με, πεπίστευκας, μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες». Ήτοι πίστεψες επειδή με είδες. Μακαριότεροι και περισσότερο καλότυχοι είναι εκείνοι, που αν και δεν με είδαν, πίστεψαν.

Χρόνια Πολλά αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι και του χρόνου με υγεία ! Να μας αξιώσει ο μεγαλοδύναμος Θεός, να συμμετάσχουμε και πάλι, στην λαμπρή αυτή εορτή της Ορθοδοξίας.*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr


Δημοσιεύθηκε στις 1 May 2022 | 8:41 pm


  Μέρα Μαγιού που μίσεψες... !!!


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω,
Άνοιξη γιέ που αγάπαγες και ανέβαινες απάνω

Στο λιακωτό και κοίταζες και δίχως να χορταίνεις
Άρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης
...............................................................................
έγραψε συγκλονισμένος ο πρωτόθρονος οικουμενικός ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος στον «Επιτάφιο», εμπνεόμενος απο τον άφατο πόνο της μάνας του δολοφονημένου καπνεργάτη Τάσου Τούση, κατά την απεργία των

καπνεργατών στην Θεσσαλονίκη το ΄36. Το εκκρεμές της ιστορίας έδειχνε Μάιος του δραματικού ΄36 και οι καπνεργάτες – με εντολή της ΠΚΟ (Πανελλήνιας Καπνεργατικής Ομοσπονδίας) - είχαν διαδηλώσει στη νύμφη του Βορρά, με αίτημα την αύξηση των ημερομισθίων στις 120-124 δραχμές, σε εφαρμογή της σύμβασης του 1924 και την διεκδίκηση ακόμα δημοκρατικών ελευθεριών, απο την κυβέρνηση Μεταξά που της είχε βάλει στον πάγο. Σε πάγο, παγοκολώνες άλλωστε αργότερα, με την έκσπαση της μεταξικής δικατορίας τον Αύγουστο του ΄36, ο ειδεχθής υπουργός Αστυνομίας της δικτατορίας του Μεταξά Μανιαδάκης, έβαζε γυμνούς τους αντιφρονούντες – και αφού πρωτίστως τους είχε δώσει ρετσινόλαδο- για να τους οδηγήσει στο θάνατο !!!


Έκλαψε γορερά σύσσωμη τον Μάιο του ΄36, όλη η Ελλάδα πάνω στο πτώμα του τραγικού καπνεργάτη Τάσου Τούση, γιατί οι δολοφονικές σφαίρες της κυβέρνησης είχαν χτυπήσει-ματώσει την καρδιά του ελληνικού λαού. Και με το αθώο αίμα του ο αδικοσκοτωμένος εργάτης Τάσος Τούσης, θέριεψε ηθικά και πύργωσε το εργατικό κίνημα, που και μέσα απο άλλους αιματηρούς αγώνες, έβρισκε τον δρόμο για την κοινωνική του χειραφέτηση.
Η 1-η Μαίου του ΄36, ειδικά για τον μαρτυρικό ελληνικό λαό, που έχει να επιδείξει αμέτρητες θυσίες, στην μακραίωνη και οδυνηρή πορεία του για την ακεραίωση της δημοκρατίας, θα αποτελεί πάντα ένα διαχρονικό σύμβολο δημοκρατικού ήθους και κοινωνικής αγωνιστικότητας. Ένα αδαμάντινο ηθικό ορόσημο του εργατικού κινήματος, απέναντι σε κάθε μορφής κοινωνικής καταπίεση, αντίπερα σε κάθε έκφραση πολιτικής αντιδραστικότητας, αντίκρυ σε κάθε είδους εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο. Και μαζί με όλους τους έλληνες εργάτες τιμούμε σήμερα την ιερή ημέρα και γιορτάζουμε και εμείς. Ζήτω η 1-η Μαίου του ΄36 !

Αλλά ας ομιλήσει ο ποιητής της Ρωμιοσύνης και πάλι απο τον «Επιτάφιο»

Και μου ιστορούσες με φωνή γλυκειά, ζεστή κι αντρίκια
τόσα όσα μήτε του γιαλού δε φτάνουν τα χαλίκια

Και μούλεες, γιε, πως όλ' αυτά τα ωραία θάναι δικά μας,
και τώρα εσβήστης κ' έσβησε το φέγγος κ' η φωτιά μας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 May 2022 | 7:52 am


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - Ομιλία, αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτρομαγιά !

   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - Ομιλία, αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτρομαγιά !


  Αθηναίες και Αθηναίοι, 


Σας προσκαλούμε με αγάπη στην Ομιλία μας – Αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά, σε συνεργασία με την «Αναπτυξιακή Κίνηση Β’ Διαμερίσματος Αθήνας» (ΑΚΙΒΔΑ),  την  Παρασκευή 29-4-22 και ώρα : 6:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Αναπτυξιακής Κίνησης Β’ Διαμερίσματος Αθήνας» (ΑΚΙΒΔΑ), επι των οδών Ιλιάδος & Αττάλου, στην Πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι.

Θα μιλήσουμε για την πρωτοπόρο του Γυναικείου Κινήματος στην Ελλάδα, Καλλιρρόη Παρρέν και στους διαρκείς αγώνες της, για την κοινωνική χειραφέτηση της Ελληνίδας, μάνας, επιστήμονα, αγωνίστριας της δημοκρατίας.


Για την εμπνευσμένη ίδρυσή της, του «Λυκείου των Ελληνίδων»

Και την ριζοτομική παρέμβασή της στο Τύπο, με την ίδρυση της πρωτοπόρου εφημερίδας «Η εφημερίς των Κυριών»

Ακόμα θα μιλήσουμε για τον πρωτοπόρο αγωνιστή του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα Τάσο  Τούση, που δολοφονήθηκε τον Μάιο του 1936 στην Θεσσαλονίκη, στην μεγάλη διαδήλωση της Πανελλήνιας Καπνεργατικής Ομοσπονδίας (ΠΚΟ), με διεκδίκηση της αύξησης του μισθού στις 120 δραχμές, σε εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης του 1924.

Αλλά και για το έξοχο ηθικά και αισθητικά ποίημα «Επιτάφιος» του μεγάλου λυράρη του λαού μας Γιάννη Ρίτσου, που έγραψε συγκλονισμένος από την θρηνωδία της τραγικής μητέρας του Τάσου Τούση.

 Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω,
Άνοιξη γιέ που αγάπαγες και ανέβαινες απάνω

Στο λιακωτό και κοίταζες και δίχως να χορταίνεις
Άρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης


Χαιρετίζει στην εκδήλωση-αφιέρωμα, η Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων και Αντιπρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, του Δήμου Αθηναίων, κ-α Ρωξάνη Μπέη.

Σας προσκαλούμε με αγάπη, στην ομιλία – αφιέρωμά μας, για να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά.

Με αγάπη 

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 April 2022 | 11:37 pm


Δυνατοί οι κοινωνικοί αρμοί του ΠΑΣΟΚ, με την κοινωνία !

   Δυνατοί οι κοινωνικοί αρμοί του ΠΑΣΟΚ, με την κοινωνία !


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Οι πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ,  με αντικείμενο την εκλογή νέας ηγεσίας,  ανέδειξαν αφενός μεν τους δυνατούς κοινωνικούς αρμούς του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία,  αφετέρου την  έκδηλη  δίψα  του κοινω-νικού σώματος,  για μία νέα ελπιδοφόρα προοδευτική πολι-τική πρόταση.  Μία δημοκρατική πολιτική πρόταση,  που θα παρακο-λουθεί  το γοργό κοινωνικό βηματισμό στο ευρωπαϊκό πεδίο,  τις εσωτε-ρικές διεργασίες στην ελληνική κοινωνία,  συνιστώντας παράλληλα μία πειστική εναλλακτική προοπτική,   απέναντι στο αλυσιτελές φιλελεύθερο πρόταγμα,  που λειτουργεί διαλυτικά  και  εν τέλει αναπαράγει,  οικονο-μικά αδιέξοδα, φτωχοποίηση  και κοινωνικά ερείπια.  Ο Νίκος Ανδρου-λάκης, με τη μακρά και πολύτιμη ευρωπαϊκή του παιδεία- παρουσία, αλλά και το πολιτικό ήθος που  καθημερινά εκφράζει, αγκαλιάζεται σήμε-ρα από πλατιά λαϊκά στρώματα, τους κρίσιμους για την έκβαση του πολιτικού μας παιχνίου μικρο-μεσαίους, νέους δημιουργικούς ανθρώπους που με αγωνία και δέος παρακολουθούν τις εξελίξεις για το μέλλον τους, αλλά και από πλειάδα  ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού και φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα  της κοινωνικής επιδοκιμασίας,  που στην κάλπη θα καταστεί πλειοψηφικό εκλογικό ρεύμα.  Στην κατεύθυνση εφαρμογής του πολιτικού του προγράμματος,  που κεντρικό του πυρήνα έχει τη δημοκρατική αυτοοργάνωση και τη ενεργό συμμετοχή, παραθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις. 

• Την αδήριτα αναγκαία προσφορά  ζωτικού πολιτικού χώρου,  σε όλα τα κοινωνικά στρώματα,  για να συμμετέχουν δημιουργικά και να αποτυπώσουν έμπρακτα τους στόχους τις αγωνίες και τα οράματα της ελληνικής κοινωνίας, μέσα απο τις τάξεις του ΚΙΝΑΛ.• Την έμφαση στο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης,  με κέντρο   την κεϋνσιανή θεωρία,  της τόνωσης της προσφοράς,  που πραγματικά ανασυγκροτεί την οικονομία,  μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας,  της εισαγωγής νέων παικτών στο φάσμα του επιχειρείν,  της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος και της εξασφάλισης αναγκαίων πλεονασμάτων  μέσω του ισοσκελισμένου προϋπολο-γισμού,  για την επανεπένδυση τους, στην έρευνα και την τεχνολογία (Research & Devolpemnt),  στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και στην εφαρμογή φιλικότε-ρου και πιο ευέλικτου φορολογικού συστήματος,  που τελικά συντείνει στην επανεπένδυση  και στην ανάπτυξη της οικονομίας.  Αντίθετα σε πολιτικές τόνωσης της ζήτησης,  που  εξασφαλίζουν πρόσκαιρα μικροφέλη στην οικονομία,  για να απολήξουν τελικά και πάλι στην ύφεση. Κεντρική κατευθυντήριος σε αυτό το στόχο,  η bottom-up ανάπτυξη,  που εξασφαλίζει τη συμμετρική ευημερία όλης της κοινωνίας  και  όχι βεβαίως η ακολουθούμενη σήμερα top-down ανάπτυξη,  που εδράζεται στην κερδοφορία και στην ανάπτυξη, μόλις δέκα κεντρικών επιχειρηματικών - παικτών.

• Την αδιαπραγμάτευτη επένδυση στις δομές της εθνικής παιδείας  και στον δημοκρατικό εκσυγχρο-νισμό τους,  ώστε να καταστούν αφενός μεν κυψέλες  προαγωγής της γνώσης και της τεχνολογίας, στο ανταγωνιστικά παγκοσμιοποιημένο οικονομικό μας περιβάλλον, αφετέρου να παραγάγουν πραγματικά δημοκρατικούς και πεπαιδευμένους πολίτες, που θα σαρκώνουν τις αξίες,  της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

• Ακόμα έμφαση στην παραγωγική αξιοποίηση,  της πολιτισμικής κληροδοσίας της χώρας, σε συνάρτηση με τον αρχαιολογικό πλούτο και τις φυσικές της καλλονές,  δοθέντος ότι ο πολιτισμός για την Ελλάδα,  συνιστά έναν πολύ υψηλής κεφαλαιοδοτικής απόδοσης  παραγωγικό της συντελεστή. 

 Αυτές και άλλες ακόμα προτάσεις, μπορούν να αποτελέσουν ένα κεντρικό master plan επανεκκίνησης της χώρας,  που θα την απεγκλωβίσουν,  από τους  στείρους και ατελέσφορους  ερασιτεχνισμούς,  του αποτυχημένου  φιλελεύθερου  προτάγματος και θα της εξασφαλίσουν αληθινή ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 April 2022 | 10:42 pm


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για το Άγιο Πάσχα, σήμερα Τρίτη, 26-4-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

   Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για το Άγιο Πάσχα, σήμερα Τρίτη, 26-4-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !


Αθήνα, 26-4-22

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,
Καλησπέρα σας, 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην σημερινή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 26/4/2022 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε για το Άγιο Πάσχα, με τον Ιερέα – Λογοτέχνη Πατέρα Ηλία Μάκο.

Για το πανανθρώπινο μήνυμα της Αναστάσεως, που σηματοδότησε την ηθική απελευθέρωση του ανθρώπου.

Για τα άγια πάθη του Χριστού και το σταυρικό του μαρτύριο, που συγκλόνισε την ανθρωπότητα και άλλαξε τον ρού των ανθρώπινων κοινωνιών.

Για την ηθική υπεροχή της Ορθοδοξίας, ως δόγματος ηθικά ελεύθερου και δημοκρατικού, που προσβλέπει στην ηθική και πνευματική ακεραίωση του ανθρώπου.

Αλλά και για πασχαλινά έθιμα και συνήθειες στην παιδική μας ηλικία, που διαμόρφωσαν την ηθική μας ταυτότητα.

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών,
θανάτω θάνατον πατήσας
και τοις εν τοις μνήμασιν,
ζωήν χαρισάμενος.
Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι,
προσκυνήσομεν Άγιον, Κύριον,
Ιησούν τον μόνον αναμάρτητον.
Τον Σταυρόν Σου Χριστέ προσκυνούμεν
και την Αγίαν σου Ανάστασην
υμνούμεν και δοξάζωμεν

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη  26/4/2022 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», για το κορυφαίο ανθρώπινο γεγονός της Αναστάσεως και το Άγιο Πάσχα.

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 26-4-2022

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2022 | 2:31 pm


Ηθικός αίνος για τον τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο, στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος !

   Ηθικός αίνος για τον τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο,

στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Μέσα στον κατάφορτο από συγκίνηση λαό του 4-ου Διαμερίσματος της Αθήνας – Κολωνός Ακαδημία Πλάτωνος - αλλά και άλλων ευσεβών χριστιανών που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου, εορτάστηκε σήμερα Δευτέρα 25-4-2022 στον λαμπρηφόρο ναό του Αγίου Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος, η σεπτή μνήμη του «ενδόξου λέοντος» και «πολύφωτου αστέρος» της ορθοδοξίας μας Αγίου Γεωργίου. Του ενάρετου Γεωργίου, που θυσίασε την έξοχη στρατιωτική καριέρα του, την υψηλή κοινωνική του καταγωγή, αλλά και αυτήν την ίδια του την ζωή, για να διατρανώσει την απαρασάλευτη πίστη στην Χριστιανοσύνη μας. Και ήταν η γλυκιά αύρα του σημερινού ανοιξιάτικου απογεύματος, γονιμοποιημένη από την «θεία ατμόσφαιρα» της μνήμης του Αγίου, αλλά και την ακένωτη ιστορικότητα της ξεχωριστής σε ομορφιά περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, που προσέφεραν στο χριστεπώνυμο πλήθος μοναδικήν ηθική ανάταση.


Της λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός Αρχιμανδρίτης της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως κ.κ. Σεραφείμ Δημητρίου, σενεπικουρούμενος από τον ευλαβή Αρχιμανδρίτη και αρχιερατικό προϊστάμενο του Αγίου Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος κ.κ. Χριστόδουλο Κατσαντωνό-πουλο και τους άλλους ιερείς του ναού. Με το πέρας της λειτουργίας επακολούθησε μικρά εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας του μάρτυρος Γεωργίου, περιμετρικά του ναού. Και μέσα σε αυτή την κατανυκτική ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα οι ευλαβείς κάτοικοι της περιοχής, έραιναν ένδακρεις την σεπτή εικόνα του Αγίου Γεωργίου και προσεύχονταν στη μνήμη του, για να αντλήσουν ψυχικές δυνάμεις, αντίπερα στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της άστατης εποχής μας, αλλά και για να τιμήσουν την πολυδύναμη προσφορά και συμβολή του στην ορθοδοξία. 


Με την επάνοδο της εικόνας στην εκκλησία, ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης κ-ος Σεραφείμ, αναφέρθηκε με τους πύρινους λόγους του από καρδιάς, στην ηθική υπεροχή του χριστιανισμού ως πανανθρώπινου δόγματος αγάπης, και κάλεσε τους πιστούς, να σφυρηλατήσουν την πίστη τους στην Ορθοδοξία και να εγκολπωθούν το θυσιαστικό μήνυμα του αδαμάντινου μάρτυρος της Ορθοδοξίας Αγίου Γεωργίου, ενώ διατράνωσε την πεποίθησή του, ότι παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από ποικυλώνυμα κέντρα, για την αποχριστιανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και την αποδόμηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας

και των οικογενειακών μας παραδόσεων, που είναι εμποτισμένες από τα ιερά νάματα της ορθοδοξίας, τελικώς ο χριστιανισμός και για την ηθική του υπεροχή, θα επικρατεί εσαεί και θα είναι το κεντρικό πολιτισμικό σημείο αναφοράς του ελληνισμού. Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο σεπτός Αρχιμανδρίτης κ.κ. Χριστόδουλος  και αφού μετέδωσε το διάστικτο από αγάπη αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ευχαρίστησε τον σεπτό Αρχιμανδρίτη κ.κ. Σεραφείμ, που τίμησε με την χοροστασία του, τον πολύφωτο αστέρα της ορθοδοξίας μας  Άγιο Γεώργιο και την  ηθικά φιλόξενη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, της οποίας ο Άγιος Γεώργιος, είναι έφορος και προστάτης. Συνακόλουθα ευχαρίστησε ολόθερμα όλους τους συντελεστές της άψογης υλοποίησης της ιεράς πανηγύρεως στον Άγιο Γεώργιο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Τις κυρίες της ερανικής επιτροπής, του φιλοπτώχου ταμείου, το ενοριακό συμβούλιο και τους ευγενείς εθελοντές, που με τόση  αγάπη και ηθική φροντίδα, επιμελήθηκαν τον στολισμό και τις προετοιμασίες του ναού.


Χρόνια Πολλά, αγαπημένοι μας Αθηναίες και Αθηναίοι και ο τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος, να ευλογεί εσάς και τις σεβαστές οικογένειές σας και να σας χαρίζει υγεία και ηθική ευημερία, στην ενάρετη ζωή σας !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου :

Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτω-χῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομά-ρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆ-ναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

www.panosavramopoulos.blogspot.gr


Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2022 | 10:13 pm


Επιτάφιος θρήνος, την Μεγάλη Παρασκευή, στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων

   Επιτάφιος θρήνος, την Μεγάλη Παρασκευή, 

στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την συγκλονιστική συμμετοχή του λαού του 7-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και άλλων Αθηναίων από τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πόλης,  εορτάστηκε εχθές  Μεγάλη Παρασκευή 22-4-22, ο επιτάφιος θρήνος για την ταφή του Χριστού, του συγκλονιστικό-τερου γεγονότος στην ανθρώπινη ιστορία, που άλλαξε το ήθος των ανθρώπων και συμμετείχε σε αυτό και η ίδια η φύση συσκοτιζόμενη βαριά. Με άφατη κατάνυξη, αλλά και απόλυτη ιερατική τάξη, σε ένα κλίμα πανδήμου πένθους, έλαβε χώρα η επιτάφιος ακολουθία του Χριστού μας, από τον κατάφορτο σε συγκίνηση αθηναϊκό λαό, που στην κυριολεξία «βούλιαξε» το 7-ο διαμέρισμα της πόλης. Της ιεράς λειτουργίας της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και των εγκωμίων και των τροπαρίων, της σπουδαίας αυτής ηθικά ημέρας, για το ανθρώπινο γένος, χοροστάτησαν οι ευλαβείς Πατέρες του Αγίου Δημητρίου, Αρχιμανδρίτης και ιερατικός προϊστάμενος του ναού κ.κ. Πλάτωνας Βακαλάκης, οι ιερείς κ.κ. Κίκιζας Γεώργιος, Κωνσταντέλλος Δημήτριος και ο ευσεβής ιεροδιάκονος Αποστόλου Αστέριος.


Συγκινητικές οι στιγμές όταν ο ιερός επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου, έκανε «στάσιμα» στα νοσοκομεία του «Αγίου Σάββα» και «Ελπίς» στην οδό Δημητσάνας, με ορισμένους ασθενείς να βγαίνουν στα παράθυρα των νοσοκομείων και συγκλονισμένοι με δάκρυα στα μάτια, να παρακολουθούν την ακολουθία, προσευχόμενοι μέσα από την επικείμενη ανάσταση του Ιησού, να βρούν και τη δική τους λύτρωση, στο ηθικό τους μαρτύριο. Αλλά και να αρδεύσουν δυνάμεις από το παραδειγματικό σταυρικό μαρτύριο του Χριστού, που σηματοδότησε με την σταύρωσή του,  την λύτρωση και την κάθαρση της ανθρωπότητας. Ενώ

με άφατη συγκίνηση παρακολουθούσαν την ακολουθία του επιταφίου και οι άνδρες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, κατά την στάση του επιταφίου στην ΓΑΔΑ, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ομάδα των οποίων είχε αναλάβει και την ακολουθία-μεταφορά του Επιταφίου. Σημειώνουμε ακόμα, ότι ρίγη συγκίνησης προξένησε κατά την επάνοδο της πομπής του επιταφίου στον Άγιο Δημήτριο, η ανάκρουση της πόρτας κατά το Αγιορείτικο έθιμο με το σφυρί, από τον προϊστάμενο του Αγίου Δημητρίου, σεπτό Αρχιμανδρίτη κ.κ. Πλάτωνα Βακαλάκη, που μας μετέδωσε μια έξοχη ηθικά και μοναδική αγιορείτικη ατμόσφαιρα. Λαμπρός ο στολισμός και η αισθητική επιμέλεια του Αγίου Δημητρίου, από το ενοριακό συμβούλιο, το Τμήμα Νεότητας του ναού, αλλά και τον άοκνο νεωκόρο κ-ο Βασίλη Γιαννακόπουλο, καθώς και την φροντίστρια κ-α Κυριακή.


Αναφερόμενοι στην ορθόδοξη παράδοση της Μεγάλης Παρασκευής, υπομνίζουμε ότι το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ...», και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον...».

Όταν ο Κύριος απέθανε, το σώμα του μπήκε στον τάφο, η δε ψυχή του ενωμένη με την Θεότητά του κατήλθε στον Άδη και αφού τον νίκησε απελευθέρωσε τις ψυχές. Και την τρίτη ημέρα ενώθηκε και πάλι η Ψυχή με το Σώμα και το Σώμα

Ανέστη εκ Νεκρών. Έτσι νικήθηκε ο Άδης και ο θάνατος. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή. Τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…». Και επακολουθεί η γνωστή μας Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της Ενορίας.

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ' 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι

πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μία αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.

Χρόνια Πολλά αγαπημένοι μου Αθηναίοι και Καλή Ανάσταση. Ο αναστάς Χριστός, να λαμ-πρύνει ηθικά την ενάρετη ζωή σας και να χαρίζει σε εσάς και τις οικογένειές σας υγεία και κάθε ηθική ευτυχία !

Παραθέτουμε τα τροπάρια και τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής :Τροπάρια
Ο ευσχήμων Ιωσήφ
από του ξύλου καθελών
το άχραντόν σου σώμα,
σινδώνι καθαρά
ειλήσας και αρώμασιν,
εν μνήματι καινώ
κηδεύσας απέθετο.
……………………………..
Εγκώμια
Η ζωή εν τάφω
κατετέθης, Χριστέ,
και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην.


Άξιον εστί
μεγαλύνειν σε των πάντων κτίστην•
τοις σοις γαρ παθήμασιν έχομεν
την απάθειαν, ρυσθέντες της φθοράς.

Αι γένεαι πάσαι
ύμνον τη ταφή σου
προσφέρουσι, Χριστέ μου.

Ω γλυκύ μου έαρ,
γλυκύτατον μου τέκνον,
που έδυ σου το κάλλος;
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2022 | 8:40 pm


Ηθικός αίνος για την ιερά Αποκαθήλωση του Ιησού, στην Αγία Μαρκέλλα Βοτανικού

   Ηθικός αίνος για την  ιερά Αποκαθήλωση του Ιησού, 

στην Αγία Μαρκέλλα Βοτανικού

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Σε κλίμα άφατης συγκίνησης και με την συγκλονιστική παρουσία του λαού των Αθηνών του 3-ου Διαμερίσματος (Βοτανικός, Θησείο, Πετράλωνα), αλλά και άλλων Αθηναίων, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, γιορτάστηκε εχθές Μεγάλη Παρασκευή 22-4-22 με ανείπωτη κατάνυξη, το γεγονός της θείας Αποκαθηλώσεως του Ιησού, από το σταυρό και του ενταφιασμού του στον Επιτάφιο. Με παραστατική ενάργεια και τηρώντας στο έπακρο την ορθόδοξη παράδοση, ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού κ.κ. Ανδρόνικος Αλεξάκης, μας προξένησε ρίγη συγκινήσεως, για το σταυρικό μαρτύριο και τον ενταφιασμό του θεανθρώπου, αναπαριστώντας όλα αυτά τα φοβερά γεγονότα του

σταυρικού μαρτυρίου, που άλλαξαν τον ρούν της ανθρώπινης ιστορίας. Έλαβε χώρα έτσι με απόλυτη ορθόδοξη τάξη, η αποκαθήλωση του σώματος του Ιησού, η ανάμνηση του μυρώματος και της περιτύλιξης του αγίου σώματός του στην ιερά σινδώνη και η απόθεσή του, στο σεπτό κουβούκλιο του επιταφίου. Προηγήθηκε η εκλιτάνευση του ιερού σταυρού με τον σταυρωθέντα χριστό, στους δρόμους του Βοτανικού, περιμετρικά της εκκλησίας και με την καταιγιστική παρουσία του κόσμου – και την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που τόσο όμορφα παιάνιζε τις πένθιμες μελωδίες «Μαραμέννα Φύλλα», «Dolores» και «Σοπέν» - ο οποίος ένδακρυς και ηθικά συγκλονισμένος, παρακολουθούσε την ανάμνηση των θείων παθών, ενώ εψάλλησαν από τους εξαιρετικούς ψάλτες του ναού, τους κ.κ. Γιώργο Σκυριανό και  κ-ο Θεοδόση, με τον ευλαβή Πατέρα Ανδρόνικο οι «Μεγάλες Ώρες» της Μεγάλης Παρασκευής. 


Κατά την Ορθόδοξη παράδοση λοιπόν την ιερή μέρα της Μεγάλης Παρασκευής,  μέρα απόλυτου πένθους για όλη τη χριστιανοσύνη,  αλλά και απόλυτης αργίας και νηστείας,  επιτελούμε τα σωτήρια και φρικτά πάθη του κυρίου και Σωτήρος Ιησού Χριστού. «Τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, την πορφυράν χλαίναν, τον κάλαμον, τις ύβρεις, τους γέλωτας, τον σπόγγον, το όξος, τους ήλους, την λόγχην και προπάντων τον Σταυρόν και τον Θάνατον»ζ, τα οποία για χάρη μας εκουσίως καταδέχτηκε να υποστεί ο Κύριος. Ακόμα φέρουμε στην μνήμη μας, τη σωτήρια πάνω στον σταυρό ομολογία του ευγνώμονα ληστή, που

σταυρώθηκε μαζί με τον Κύριο. «Μνήσθητί μου, Κύριε, ὅταν ἔρθῃς ἐν τῇ ασιλείᾳ Σου», ομολόγησε βαθιά μετανιωμένος, την ώρα που όλοι Τον περιγελούσαν ή Τον αρνούνταν και ο Κύριος τον βεβαίωσε ότι θα ήταν σε λίγο μαζί Του πρώτος στον Παράδεισο! Ο Ιησούς, αφού συγχώρεσε και τους σταυρωτές του, φρόντισε και για την Παναγία Μητέρα Του, αναθέτοντάς την στον αγαπημένο Του μαθητή, Ιωάννη, ολοκλήρωσε πια το έργο Του πάνω στη Γη: «Τετέλεσται», είπε και ο Αθάνατος καταδέχτηκε τον θάνατο, για να μας χαρίσει και το πολυτιμότερο δώρο: την ανάστασή μας και την αιώνια ζωή.


Εναπόκειται έτσι σε εμάς να ενωτιστούμε το θείο δράμα και αναβαπτισμένοι ηθικά από την σταυρική θυσία του Χριστού, να οδηγηθούμε στην αρετή και την πνευματική ακεραίωση, θέτοντας ως σηματωρό στην ζωή μας, την αγάπη, την συγχώρηση, την προσφορά, την αλληλεγγύη και την φιλότητα. Περαίνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε την ηθική μας ευγνωμοσύνη προς τον ευλαβή Πατέρα της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού, κ.κ. Ανδρόνικο Αλεξάκη, που με τόσην αγάπη,  ανθρώπινη φιλότητα και προπαντός ορθόδοξη τάξη, μας υπέμνησε όλα τα φρικτά πάθη του Χριστού, που μέλλεται να αποτελέσουν τον τιμαλφή οδηγό στην ζωή μας, για την ηθική μας αναγέννηση.


Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση αγαπημένοι μου Αθηναίοι, για εσάς και τις ευλαβείς οικογένειές σας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Μεγάλης Παρασκευής :

Ὅτε οἱ ἔνδοξοι Μαθηταί, ἐν τῷ νιπτῆρι τοῦ Δείπνου ἐφωτίζοντο, τότε Ἰούδας ὁ δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας ἐσκοτίζετο, καὶ ἀνόμοις κριταῖς, σὲ τὸν δίκαιον Κριτὴν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων ἐραστά, τὸν διὰ ταῦτα ἀγχόνῃ χρησάμενον, φεῦγε ἀκόρεστον ψυχὴν τὴν Διδασκάλῳ τοιαῦτα τολμήσασαν. Ὁ περὶ πάντας ἀγαθός, Κύριε δόξα σοι.


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2022 | 8:28 pm


Πασχαλινό μήνυμα Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

   Πασχαλινό  μήνυμα

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Χριστός Ανέστη ! Νέοι, γέροι και κόρες
Μέσα στις εκκλησιές τες δαφνοφόρες
Ανοίξτε αγκαλιές ειρηνοφόρες
πέστε Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι.

Δ.  Σολωμός


  Αγαπημένοι μου Φίλες και Φίλοι,


Επ΄ ευκαιρία της αναστάσεως του θεανθρώπου, σας εύχομαι ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, Υγεία, οικογενειακή και ατομική πρόοδο και ευτυχία. Το ανέσπερο φως της αναστάσεως, εύχομαι να ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές των ανθρώπων από τα ποικίλα προβλήματα και τις ηθικές αναστατώσεις που έχουν  εγκύψει, και να αποτελέσει έναυσμα προόδου και ευημερίας. Το φετινό ΠΑΣΧΑ  βρίσκει τους Έλληνες δυστυχώς και πάλι εν μέσω της φοβερής κρίσης του Κορονοϊού, αλλά και της ηθικής οδύνης για τον τραγικό ουκρανο-ρωσικό πόλεμο  !

Ωστόσο ενωμένοι όλοι μαζί σαν μια γροθιά, με σύνεση και κοινωνική ωριμότητα την οποία αποδείξαμε μέχρι σήμερα και με την ευλογία του αναστάντος Χριστού, σύντομα θα εξέλθουμε από το απεχθές φάσμα της ηθικής τρομοκρατίας του ιού και ξανά δίπλα ο ένας στον άλλο, θα απολαύσουμε όλοι μαζί, τις χάρες και τις ομορφιές της ελληνικής ζωής. Ενώ ευελπιστούμε η διεθνής κοινότητα, αναβαπτισμένη ηθικά από το αναστάσιμο φως, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες πολιτικο-διπλωματικές ενέργειες, για να αποσβέσει την φωτιά του πολέμου, στην τραγική Ουκρανία.


Όπως ο θεάνθρωπος αγαπητοί φίλοι, θανάτω θάνατο πατήσας, νίκησε τις δυνάμεις του σκότους και σηματοδότησε με το σταυρικό του δράμα και την ανάσταση, την ηθική αναγέννηση του ανθρώπου, ας νικήσουμε και εμείς τον τρόμο των ημερών και κάθε δύναμη κοινωνικής ανάσχεσης και ας οδηγήσουμε την Ελλάδα μας μπροστά. 

Έχουμε τούτες τις άγιες μέρες την ευλογία του Χριστού, που θα μας βοηθήσει σε κάθε μας βήμα, ηθικής ανόδου. Ας μην την ξοδεύουμε αστόχαστα στη μιζέρια και την μικρότητα, της καθημερινότητας. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι και το αναστάσιμο πνεύμα να φωτοδοτεί τα εμπνευσμένα βήματά σας.

Με περισσήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
Αθήνα, 20-4-22
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2022 | 1:04 pm


Κατανυκτικός ύμνος για την Αγία Κυριακή των Βαΐων, στον Άγιο Αιμιλιανό Κολωνού !

  Κατανυκτικός ύμνος για την Αγία Κυριακή των Βαΐων, 

στον Άγιο Αιμιλιανό Κολωνού !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την προσήκουσα ιερότητα και κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα Κυριακή 17 Απριλίου 2022,  η σεπτή εορτή της Κυριακής των Βαΐων,  δηλαδή της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα  επί πώλου όνου. Στον όλοδροσο και καλλωπισμένο Κολωνό,  πού μυροβολά  την ευγένεια και την ευπροσήνεια των λαϊκών ανθρώπων,  αλλά και τη δημιου-ργική δίψα για κοινωνική πρόοδο και ευημερία.  Πλήθος κόσμου λοιπόν τόσο από το 5-ο διαμέρισμα των Αθηνών του Κολωνού,  όσο και από άλλες γειτονικές περιοχές της Αθήνας,  συνέρευσε πανηγυρικά,  για να εορτάσει την κορυφαία μέρα της Ορθοδοξίας,  στον λαμπροστόλιστο και καλλιεπή ναό  του Αγίου Αιμιλιανού,  στο λόφο Σκουζέ του Κολωνού.  Σημειώνουμε ότι ο περίλαμπρος αυτός ναός,  αφιερωμένος στο χριστιανομάρτυ-ρα Άγιο Αιμιλιανό από το Δορύλαιο της Θράκης,   που θυσιάστηκε καιόμενος ζωντανός  μαρτυρικά,  για να προασπίσει τις ιδέες και τις αξίες της Ορθοδοξίας,  είναι ο μοναδικός Ναός στην Ελλάδα  και ως εκ τούτου συνιστά ξεχωριστή ηθική τιμή,  για τον φιλόχριστο λαό του Κολω-νού.


Κατά την ορθόδοξη παράδοση και όπως μαρτυρούν τα ιερά Ευαγγέλια,  την ιστορική μέρα της Κυριακής των Βαΐων,  ο Ιησούς εισήλθε  επί πώλου όνου  στα Ιεροσόλυμα  και οι Ιουδαί-οι τον υποδέχονταν πανηγυρικά,  κρατώντας Βάγια - κλάδους Φοινίκων  και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους,  βρόντοφωνάζοντας,  «Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος, εν ονόματι κυρίου».  Στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες η ορθόδοξη  μνήμη της Κυριακής των Βαΐων,  τελούνταν μαζί με την Ανάσταση του Λαζάρου.  Αργότερα όμως η  Ανάσταση του Λαζάρου,  μετατέθηκε κατά μία ημέρα ενωρίτερα,  δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου.  Στις μέρες μας τόσο στην  Ανατολική όσο και τη Δυτική εκκλησία,  η Κυριακή των Βαΐων θεωρείται η αρχή των Αγίων παθών.  Και παρά τον ευφρόσυνο χαρακτήρα της εορτής,  αρχικά η κατάλυση ψαριών λαδιού και κρασιού,  θεωρείτο ασύμβατη,  με την ιερότητα της ακολουθούμενης Μεγάλης Εβδομάδος  και βεβαίως της ακολουθούμενης μεγάλης νηστείας.  Μάλιστα κατά τον Άγιο Θεόδωρο τον Στουδίτη,  την Κυριακή των Βαΐων καταλύε-ται το ψάρι,  δοθέντος ότι θεωρείται δεσποτική εορτή.  Ενώ κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη,   μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής καταλύεται  και τρώγεται ψάρι,  η ημέρα του Ευαγγελισμού.


Η Κυριακή των Βαΐων στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες,  είναι συνυφασμένη  με τη μνήμη της αναπαράστασης του γεγονότος. Έτσι στους Αγίους Τόπους και κατά τον 4-ο αιώνα,  ο Επίσκοπος των Ιεροσολύμων,  εκκινούσε με πομπή από το όρος των Ελαιών  και εισήρχετο στα Ιεροσόλυμα επί πώλου όνου,  περιβαλλόμενος από ιερείς,  ενώ προηγούνταν οι πιστοί,  κρατώντας στο χέρι κλάδους φοινίκων.  Αντίστοιχα στους βυζαντινούς χρόνους,  εις ανάμνηση του γεγονότος,  ελάμβανε χώρα,  ο περίφημος περίπατος του Αυτοκράτορος.  Ειδικότερα ξεκινούσε πομπή από τα ανάκτορα προεξαρχόντων του αυτοκράτορα και του Πατριάρχη,  στην οποία

ο αυτοκράτορας κρατούσε στα χέρια του την εικόνα του Χριστού,  περιβαλλόμενος από τους ιερείς,  όπου και κατέβαιναν στην Αγία Σοφία.  Της αυτοκρατορι-κής πομπής,  προηγείτο ο Λαμπαδάριος πού έψελνε το «Εξέλθατε έθνη και θεώθασθε  σήμερον τον βασιλέα των ουρανών».  Στο τέλος της πομπής,  ο Αυτοκράτορας διένειμε βάγια και σταυρούς, ενώ ο Πατριάρχης κεριά για τη Μεγάλη Εβδομάδα.  Το έθιμο αυτό υιοθέτησαν και τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια οι Τσάροι της Ρωσίας,  τους οποίους ακολουθούσε ο κλήρος και ευσεβής λαός  και ξεκινώντας από το Κρεμλίνο,  κατέβαιναν στο Μητροπολιτικό ναό.  Στην Ελλάδα σε ανάμνηση του γεγονότος,  τηρείται η διανομή των Βαΐων από τους ιερείς,  τα οποία πρωτίστως έχουν ευλογήσει.  Ενώ σημειώ-νουμε τέλος,  ότι στη δυτική εκκλησία κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους,  υπήρχε ένα ιδιότ-πο αντίστοιχο έθιμο,  κατά το οποίο μέσα στην εκκλησία περιαγάγετο ένας όνος,  επί του οποίου είχε τοποθετηθεί ομοιωμάτων Χριστού.


Σε ότι αφορά το τελετουργικό,  το πρωί της Κυριακής των Βαΐων,  τελείται η θεία λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου,  ενώ το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας,  ήτοι η  ακολουθία του νυμφίου.

Της πανηγυρικής λειτουργίας χοροστάτησε ο ευλαβής ιερέας και Αρχιερατικός προϊστάμε-νος του Αγίου Αιμιλιανού, πατέρας Νικόλαος Αργυρόπουλος, συγχοροστατούντων των υπολοίπων ευσεβών ιερέων της εκκλησίας. Με το πέρας της πανηγυρικής λειτουργίας, ο πατέρας Νικόλαος ευχήθηκε από καρδιάς σε όλους Χρόνια Πολλά και η ευλογία του Χριστού, από την ιερή ημέρα της Κυριακής των Βαΐων, που ουσιαστικά εκκινούν τα άγια πάθη του, να σκέπει όλους τους Χριστιανούς και τις ευλαβείς οικογένειές τους. Συνακόλου-θα ευχήθηκε σε όλους, με καθαρή καρδιά και την κατάνυξη που υπαγορεύουν τα άγια πάθη του κυρίου, να προσέλθουν ηθικά στην Μεγάλη Εβδομάδα και με την ορθόδοξη σεμνότητα και ευσέβεια, να προετοιμαστούν ηθικά, για την πνευματική τους ανάβαση, στο κορυφαίο γεγονός της Αναστάσεως. 

Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα, αγαπημένοι μου Αθηναίοι και καλή Ανάσταση, για εσάς και τις οικογένειες σας. 

Παραθέτουμε παρακάτω, το απολυτίκιο της Ιερής Κυριακής των Βαΐων. 


Τὴν κοινὴν ἀνάστασιν πρὸ τοῦ σου πάθους πιστούμενος,
ἐκ νεκρῶν ἤγειρας τὸν Λάζαρον, Χριστὲ ὁ Θεός•
ὅθεν καὶ ἡμεῖς ὡς οἱ παῖδες, τὰ τῆς νίκης σύμβολα φέροντες,
σοὶ τῷ νικητῇ τοῦ θανάτου βοῶμεν: «Ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις,
εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr


Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2022 | 4:14 pm


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για το Άγιο Πάσχα, σήμερα Τρίτη, 12-4-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

   Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για το Άγιο Πάσχα, σήμερα Τρίτη, 12-4-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

Αθήνα, 12-4-22

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλησπέρα σας,


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην σημερινή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 12/4/2022 και ώρα : 7:00 μ.μ., στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας», όπου θα μιλήσουμε για την κορυφαία εορτή του ελληνισμού το Άγιο Πάσχα.

Για τα άγια πάθη της Μεγάλης Εβδομάδος,  το σταυρικό μαρτύριο και την Ανάσταση.

Παράλληλα μιλούμε για χαρακτηριστικά Πασχαλινά έθιμά σε όλη την Ελλάδα, αλλά και για τον μείζονα ρόλο που διαδραματίζει το Άγιο Πάσχα στην ψυχή και την καρδιά κάθε Έλληνα.

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη 12/4/2022 και ώρα 7:00 μ.μ. στο διαδικτυακό ραδιόφωνο για Άγιο των Ελλήνων Πάσχα.

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 12-4-2022

Δημοσιεύθηκε στις 13 April 2022 | 12:33 am


Με άφατη συγκίνηση η εορτή της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών και της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, στον Άγιο Θωμά Γουδίου !

   Με άφατη συγκίνηση η εορτή της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών και της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, στον Άγιο Θωμά Γουδίου !


Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την συμμετοχή του λαού του 7-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και από άλλες περιοχές της πόλης, εορτάστηκε με άφατη κατάνυξη η Ε΄Κυριακή των Νηστειών και η μνήμη της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Μείζονος ορθόδοξου οροσήμου στην χριστιανική μας ζωή. Πλήθος κόσμου έτσι κατέκλυσε την ιστορική εκκλησία των Αθηνών, για να αρδεύσει ηθικές δυνάμεις από τον  εορτασμό της Ε ΄Κυριακής των Νηστειών, αλλά και να τιμήσει συνάμα, την εξέχουσα αυτή φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, την Αγία Μαρία την Αιγυπτία, που μέσα από 47 συναπτά έτη μετανοίας και σκληρής ερημικής μόνωσης, απέταξε την έκκλητη ζωή του πληρωμένου έρωτα που είχε ακολουθήσει και με ανείπωτη προσήλωση, ενστερνίστηκε τον ενάρετο δρόμο του Χριστού.


Κατά την Ορθόδοξη παράδοση,  η Αγία Μαρία η Αιγυπτία,  υπήρξε γυναίκα ελευθεριών ηθών, που απεμπόλησε τον έκκλητο τρόπο ζωής της και μεταστράφηκε στον ορθόδοξο ενάρετο βίο.  Η Μαρία είδε το φως της ζωής στην Αίγυπτο στα χρόνια του Ιουστινιανού και ήδη από τα 12 χρόνια της,  εγκαταβιούσε  στην Αλεξάνδρεια,  ακολουθώντας έκκλητη ζωή,  σύμφωνα με τον βιογράφο της, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Σωφρονιο. Αναζητώντας νέες περιπέτειες στη ζωή της,  σε ηλικία 29 ετών κατέφυγε στα Ιεροσόλυμα.  Μία ημέρα πλήθος κόσμου  συνωστίζονταν στην πόλη,  για να εορτάσει την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Η Μαρία  έσπευσε στο πλήθος,  προσδοκώντας να αρδεύσει πελατεία από τη μεγάλη κοσμοσυρροή.  Πάραυτα σαν από θαύμα,  είδε «Το φως το αληθινόν»  και αφού προσευχήθηκε

βαθιά, σκέφτηκε να εγκαταλείψει τον ολισθηρό τρόπο ζωής που ακολου-θούσε.  Προσέφυγε στην έρημο,  όπου και για 47 χρόνια, ζούσε ασκητικά και  μετανοώ-ντας.  Όλη αυτή τη μακρά περίοδο ζούσε γυμνή και με ελάχιστη τροφή και  τρέφονταν με τη χάρη του Θεού.  Ο Αββάς Ζωσιμάς που υπήρξε ο μόνος άνθρωπος που την αντίκρισε στην έρημο, την περιέγραψε ως μία σκιά,  που έφερνε προς το ανθρώπινο σώμα.  Κατά τον βιογράφο της,  η Μαρία απεβίωσε τη Μεγάλη Πέμπτη 1η Απριλίου,  χωρίς να παρατίθεται συγκεκριμένα το έτος του θανάτου της.  Η εκκλησία μας τιμά τη σεπτή μνήμη της, την 1η Απριλίου και την Πέμπτη Κυριακή των Νηστειών,  ενώ η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, την τιμά στις 3 Απριλίου. Της θείας λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός Μητροπολίτης Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητος, που πρόσφατα είχε την υπερτάτη ηθική τιμή, να αναλάβει την εκπροσώπηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, συνεπικουρούμενος από τον ευλαβή προϊστάμενο του Αγίου Θωμά Γουδίου Αρχιμανδρίτη κ-ο Αλέξιο Μπουρλή όπως και τους άλλους  ευσε-βείς ιερείς του ναού.


Με το πέρας της θείας λειτουργίας ο ευλαβής Μητροπολίτης Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητος, αφού ευχαρίστησε τον Πατέρα Αλέξιο, για την ηθική του φιλοξενία, στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Θωμά, που συνιστά τιμητικά και μια από τις πρώτες ενορίες της Ελλάδος, ευχήθηκε στον φιλόχριστο λαό του 7-ου Διαμερίσματος Χρόνια Πολλά,  ευλογημένη πορεία προς το μείζον γεγονός της πνευματικής ανάβασης του Αγίου Πάσχα, αλλά και να αρδεύσουν από τα ηθικά και πνευματικά μηνύματα της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που με βαθιά και άκαμπτη πίστη στο Χριστό, εγκατέλειψε το εσφαλμένο και ανήθικο πρότυπο ζωή που ακολουθούσε και μέσα από την επώδυνη συγχώρηση, αποκαθάρθηκε ηθικά, για να

ζήσει έκτοτε με έναν τρόπο ζωής, αληθινό, ενάρετο και πραγματικά ευτυχισμένο, που προσφέρει η εμπειρία της ορθόδοξης αρετής. Τέλος ο σεπτός μας Ιεράρχης ευχήθηκε, η ανθρωπότητα, αν εξέλθει από την παρακοή του πολέμου, που οδηγεί στην Ουκρανία, στην δολοφονία τόσο αθώων και να βρεί τον ορθό τρόπο επικοινωνίας που  είναι ο διάλογος. Σημειώνοντας ακόμα, την αδυναμία του σύγχρονου και δήθεν πολιτισμένου ανθρώπου, να αποφεύγει ως τρόπο διευθέτησης των διαφορών του, τον επαχθή και πρωτόγονο πόλεμο και να προσφεύγει στον αρμόζοντα πολιτισμένο τρόπο του διαλόγου.

Χρόνια Πολλά αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι και του χρόνου με υγεία ! Και το εμπνευστικό παράδειγμα της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας, να σκέπει και να φωτοδοτεί το δρόμο μας. Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Φωτισθείσα ενθέως Σταυρού τη χάριτι, της μετανοίας εδείχθης φωτοφανής λαμπηδών, των παθών τον σκοτασμόν λιπούσα πάνσεμνε· όθεν ως άγγελος Θεού, Ζωσιμά τω ιερώ, ωράθης εν τη ερήμω, Μαρία Οσία Μήτερ· μεθ’ ού δυσώπει υπέρ πάντων ημών.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 11 April 2022 | 1:04 am


Ηθικός αίνος για τον Ακάθιστο Ύμνο, στην εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού !

   Ηθικός αίνος για τον Ακάθιστο Ύμνο, 

στην εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Σε κλίμα άφατης συγκίνησης και με την παρουσία του λαού των Αθηνών του 3-ου Διαμερί-σματος (Βοτανικός, Θησείο, Πετράλωνα), αλλά και άλλων Αθηναίων, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, γιορτάστηκε σήμερα Παρασκευή 8-4-24, την Πέμπτη εβδομάδα των Νηστειών, ο κορυφαίος ύμνος της ορθοδόξου ζωής μας, «Ακάθιστος Ύμνος», στην πάνσεπτη εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού. Ένας απαράμιλλος ύμνος προς την άχραντο Παναγία, από τους λαοφιλέστερους ύμνους της ελληνορθόδοξης παράδοσης, αλλά και άφθαστης αισθητικής τελειότητας, που ψάλλετε στις εκκλησίες κατά την μεγάλη Τεσσα-ρακοστή και προξενεί ρίγη συγκίνησης και ηθικής έξαρσης στους πιστούς.  Ονοματοδοτήθ-ηκε «ακάθιστος» επειδή όταν ψάλλετε, οι εκκλησιαζόμενοι, μένουν όρθιοι, ενώ φέρει και την ονομασία «χαιρετισμοί», επειδή επαναλαμβάνεται σε αυτόν, η λέξη «χαίρε». 


Ο ακάθιστος ύμνος ψάλλετε κατά διαστήματα, αφενός το βράδυ της Παρασκευής των τεσ-σάρων πρώτων εβδομάδων των Νηστειών,  αφετέρου ολόκληρο το βράδυ την Παρασκευή της Πέμπτης εβδομάδας των Νηστειών, κατά την διάρκεια της ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου.  Συνίσταται στο προοίμιο «Τη Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» καθώς και σε 24 στροφές με αλφαβητική ακροστιχίδα από το Α ως το  Ωμέγα.  Το πρώτο τμήμα του ποιήμα-τος (Α-Μ) πραγματεύεται σε επεισόδια τη,ς ζωής της Παναγίας (Ευαγγελισμός, Γέννηση Χριστού, Υπαπαντή κ.α.) και το δεύτερο τμήμα (Ν-Ω),  πραγματεύεται διάφορα θεολογικά θέματα. Κάνει αναφορά έτσι στην ενανθρώπιση του Χριστού και τη σωτηρία των ανθρώ-πων  και παράλληλα εξαίρεται η άχραντος μορφή της Παναγίας.

Ο δημιουργός του Ακάθιστου Ύμνου δεν είναι γνωστός,  δοθέντος ότι  οι μακροχρόνιες έρευνες, δεν έχουν απολήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.  Πιθανολογείται ότι συγγραφέας του είναι ο Ρωμανός ο Μελωδός,  ή ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Σέργιος,  ή ο Διάκο-νος και ιαμβογράφος Γεώργιος Πισίδης,  ή ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανός Α΄,  ή ο Μητροπολίτης Νικομήδειας Γεώργιος Σικελιώτης,  ή  η Κασσιανή,  ή και ο Πατριά-ρχης Κωνσταντινουπόλεως Φώτιος. Η κρατούσα αντίληψη,  θεωρεί ότι ο Ακάθιστος Ύμνος γράφτηκε για την σωτηρία της Κωνσταντινούπολης κατά την πολιορκία  των Αβάρων,  ενός ταταρομογολικού φύλου το 626.  Η διάσωση Της Κωνσταντινούπολης, αποδόθηκε στην Υπέ-ρμαχο Στρατηγό, Υπεραγία Θεοτόκο.

Στον λαμπρηφόρο ναό της Αγίας Μαρκέλλας του Βοτανικού έτσι, γιορτάστηκε σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ιερότητας, το κορυφαίο ορθόδοξο γεγονός, του Ακάθιστου Ύμνου.


Έκδηλη παντού η ηθική φροντίδα και η αγάπη του προϊσταμένου του ναού, Αρχιμανδρίτη, πατρός κ.κ. Ανδρόνικου Αλεξάκη, για την άψογη επιμέλεια της εκκλησίας, αλλά και την άρτια υποδοχή των προσκυνητών. Του εσπερινού χοροστάτησε ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης Πατέρας Ανδρόνικος, όπου και σε κλίμα ανεκλάλητης συγκίνησης, έψαλλε τον Ακάθιστο Ύμνο, προξενώντας μας ηθική έξαρση, για την Μητέρα του Ελληνισμού, άχραντο Παναγία. Με το πέρας του εσπερινού, ο Πατέρας Ανδρόνικος ευχήθηκε σε όλους ολόθερμα Χρόνια Πολλά και με καθαρή καρδιά, αντλώντας ηθικές δυνάμεις, από την ακένωτη πνευματικά κιβωτό του Σαρανταημέρου, να φθάσουμε στην πνευματική ανάβαση του Άγιου Πάσχα.


Χρόνια Πολλά, Αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι και του χρόνου με υγεία. Και ο φωταυγής ηθικά λίκνος του Ακαθίστου Ύμνου, να φωτοδοτεί και να καθοδηγεί σε δρόμους αρετής και αγάπης τη ζωή μας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε παρακάτω αξεπέραστο Προοίμιο του Ακαθίστου Ύμνου :

«Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια,
Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια.
Αναγράφω σοι η πόλις σου, Θεοτόκε.
Αλλ' ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,
Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον
Ίνα κράζω σοι• Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε».


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 9 April 2022 | 2:29 am


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον αισθαντικό μας ποιητή Νίκο Γκάτσο, σήμερα Τρίτη, 5-4-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !

   Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για τον αισθαντικό μας ποιητή Νίκο Γκάτσο, σήμερα Τρίτη, 5-4-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας» !


Αθήνα, 5-4-22

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Καλησπέρα σας, 


Σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη στην σημερινή μας διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, Τρίτη 5/4/2022 και ώρα : 7:00 μ.μ.,  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  της «Πεμπτουσίας»,  όπου θα μιλήσουμε για τον αισθαντικό μας ποιητή Νίκο Γκάτσο. 

Τον έξοχο λυράρη της ποιητικής μας δημιουργίας, που με την αισθαντικότητα και τον άφατο λυρισμό του,  τραγούδησε και ξύπνησε όλες τις ομορφιές και το ήθος της ελληνικής ζωής.

 Τον ποιητή της «Αμοργού»  και της συλλογής «Φύσα αεράκι φύσα με, μη χαμηλώνεις ίσαμε», αλλά και τον ποιητή που τραγούδησε με την ομορφιά και το ρομαντισμό της ψυχής του την Αθηνά μας,  γράφοντας τους απαράμιλλους  στίχους :

 Αθήνα Χαρά της γης και της αυγής
 μικρό γαλάζιο κρίνο
 Στην αμμουδιά κάποια βράδια, κοχύλι  θα γίνω.

Μαζί σας λοιπόν σήμερα Τρίτη  5/4/2022 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της  «Πεμπτουσίας», για τον αισθαντικό λυράρη της ποίησής μας, Νίκο Γκάτσο.

Με πολλήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 5-4-2022

Δημοσιεύθηκε στις 5 April 2022 | 1:41 pm


Κατανυκτική προσευχή την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, για τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, στην Αγία Αικατερίνη Πετραλώνων !

   Κατανυκτική προσευχή την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, για τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, στην Αγία Αικατερίνη Πετραλώνων !


Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Διάστικτα από ηθική έξαρση, τα πανέμορφα Πετράλωνα εχθές Κυριακή 3 Απριλίου 2022,  Δ΄ Κυριακή των Νηστειών και του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος, στον λαμπροστόλιστο ναό τους της Αγίας Αικατερίνης. Πλήθος κόσμου έτσι από το 3-ο Διαμέρισμα συνέρρευσε στην εκκλησία, για να τιμήσει την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, αλλά και τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, την κορυφαία αυτή φυσιογνωμία της ορθοδόξου εκκλησίας μας, που με τον μοναστικό του βίο, την ενάρετη ζωή του και το αξεπέραστο συγγραφικό του έργο, προεξάρχοντος του ομώνυμου βιβλίου του της «Κλίμακος», σημάδεψε ανεξίτηλα το ήθος της χριστιανικής πίστης μας.


Σημειώνουμε πως ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος είδε το φως της ζωής πιθανόν το 523 μ.Χ. στη Συρία.  Γόνος κοινωνικά ευμαρούς οικογένειας,   απόλαυσε υψηλής παιδείας που τον κατέστησε ξεχωριστό στους κοινωνικούς κύκλους της περιοχής του.  ο Άγιος Ιωάννης εκδή-λωσε ξεχωριστό ενδιαφέρον για την προσευχή, τα θεολογικά συγγράμματα, την πνευματική άσκηση και τη συγγραφή.  Προσέφυγε στο όρος Σινά και ανατράφηκε πνευματικά και θεολογικά από τον περίφημο αναχωρητή Μαρτύριο, που του κληροδότησε όλες τις ασκητικές και πνευματικές αρετές του.  Με την παρέλευση τετραετίας εκάρη μοναχός και η φήμη του ηθικού και θεολογικού του κύρος,  είχε εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή της Συρί-ας.  Ένεκα αυτό του γεγονότος πολλοί μοναχοί, λαϊκοί και διοικητικοί παράγοντες, προσέ-φευγαν κοντά του για να ζητήσουν τις συμβουλές και την ευλογία του. Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος που ονομάστηκε και Σιναΐτης λόγω της μοναστικής του παρουσίας στην Ιερά Μονή του Σινά,  είχε παράλληλα από το Θεό, το ιερό χάρισμα της θαυματουργίας.  Αφότου εκδήμησε ο ηγούμενος της μονής του Σινά,  του προετάθη να γίνει ηγούμενος της μονής και με την επιμονή όλων των μοναχών απεδέχθη την πρόταση.  Πάραυτα ο νόστος της ερημικής ζωής,  εξώθησε τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος,  να καταφύγει στην έρημο  και να δοθεί εξ ολοκλήρου στις θεολογικές του μελέτες.  Κατέλειπε δύο σπουδαία συγγράμματα,  που συνιστούν μνημεία της θεολογικής γραμματείας.  Την «Κλίμακα» και τον «Λόγο προς τον ποιμένα».


 Η «Κλίμακα» συνίσταται σε 30 λόγους περί αρετής,  όπου και ο κάθε λόγος αναφέρεται σε μία ανθρώπινη αρετή,  εκκινώντας από τις πρακτικές της καθημερινότητας και φτάνοντας στις υψηλές πνευματικές αρετές,  της ηθικής τελείωσης.  Δοθέντος ότι η κοινωνική μας ζωή  στοιχειοθετείται, από διαφορετικής κλίμακας και ηθικής εντάσεις πνευματικές καταστά-σεις.  Εξ αυτού του λόγου και το σύγγραμμά του Αγίου Ιωάννη,  ονομάζεται «Κλίμακα» των αρετών.  Στη θεολογική αυτή του σύνθεση ο Άγιος Ιωάννης,  αποτυπώνει μεθοδολογικά,  τις κριτικές σκέψεις και ιδέες του,  για την κοινοβιακή και ιδίως την ερημική ζωή,  κατανείμοντάς τες με  ανοδικό τρόπο,  πού παραπέμπει στη μακρά και επίπονη πορεία, προς την ηθική και πνευματική τελείωση. 


Το βιβλίο είναι γραμμένο σε  άρτια ελληνική γλώσσα  και χαρακτηρίζεται,  από την εκφραστική του δύναμη,  την ζωντανή και λαγαρή γλώσσα,  την παραστατική του ενάργεια,  με πολυδύναμες ηθικές παρομοιώσεις του,  την ηθική του ευγένεια,  αλλά και τη μελωδικότητα του.  Συνιστά ένα αριστουργηματικό θεολογικό πόνη-μα,  με όλες τις χαρές και τις αρετές, της πνευματικά πολυεπίπεδης και χαρισματικής φυσιογνωμίας,  του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος.  Με την εισαγωγή μας στη μεγάλη Τεσσα-ρακοστή,  το πόνημα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτη,  διαβάζετε σε όλα τα ορθόδοξα μονα-στήρια.  Και δοθέντος ότι συνιστά κειμήλιο ορθόδοξης αναλύσεως,  παγκόσμιου κύρος, η ορθόδοξη εκκλησία μας,  τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη,  συστήνοντας την ανάγνωση της «Κλίμακος» του, το Σαρανταήμερο της πνευματικής μας άσκησης,  πριν το Άγιο Πάσχα. Ο Άγιος Ιωάννης, απεβίωσε εν ειρήνη, περί το 606 μ.Χ. Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Μαρτίου,  αλλά και την Δ΄ Κυριακή των νηστειών της Μεγάλης τεσσαρακοστής,  όπως χθες  3 Απριλίου 2022.


Στα πανέμορφα Πετράλωνα έτσι, που κομίζουν πάντα την αύρα και την αστείρευτη ομορφιά της παλιάς  αρχοντικής Αθήνας, με τα υψηλής αισθητικής νεοκλασικά τους και υπο την σκιά του ιερού βράχου της Ακροπόλεως, σύσσωμος ο φιλόχριστος λαός του 3-ου Διαμερίσματος της Αθήνας, παρίστατο για να τιμήσει την ηθική μνήμη του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος και την ιερή μέρα της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών.

Της θείας λειτουργίας χοροστάτησαν οι ευλαβείς Πατέρες της Αγίας Αικατερίνης Πετραλώ-νων, κ.κ. Πολυχρονόπουλος Ζαφείριος,  που είναι και αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού και Ροδίτης Σταμάτιος. Με το πέρας της θείας λειτουργίας, ο ευσεβής Πατέρας Ζαφείριος Πολυχρονόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στην σεπτή μορφή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος και στην ενάρετη ζωή του, που συνιστά πρότυπο για κάθε ευλαβή χριστιανό, αλλά και στο αξεπέραστης θεολογικής και πνευματικής αξίας σύγγραμμά του, την «Κλίμακα», που καταυγάζει ανά τους αιώνες, την αρετή, την σοφία και την ιερότητα των θεολογικών μας γραμμάτων. Κάλεσε παραλλήλως όλους τους παριστάμενους Χριστιανούς, να αντλήσουν διδάγματα από τους ηθικούς θησαυρούς της θεοβάδιστης ζωής του Αγίου Ιωάννη και να πορευτούν στην ζωή τους, με πίστη και αισιοδοξία, κάτω από την ηθική σκέπη και καθοδήγηση, της ορθόδοξης παρουσίας του.


Και του χρόνου αγαπημένοι μου Αθηναίες και Αθηναίοι και ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, να ευλογεί και να χαριτώνει εσάς και τις ευσεβείς οικογένειές σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα ! Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος :

Θεῖον κλίμακα, ὑποστηρίξας, τὴν τῶν λόγων σου, μέθοδον πάσι, Μοναστῶν ὑφηγητὴς ἀναδέδειξαι, ἐκ πρακτικῆς Ἰωάννη καθάρσεως, πρὸς θεωρίας ἀνάγων τὴν ἔλαμψιν. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr


Δημοσιεύθηκε στις 4 April 2022 | 1:15 pm


Ιωάννης Πεπελάσης Μυθικές, Ελληνικές Διαπραγματεύσεις

  Ιωάννης  Πεπελάσης

Μυθικές, Ελληνικές Διαπραγματεύσεις

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Από τον καλό μου ξάδερφο Γιάννη Πεπελάση,  έλαβα τιμητικά το βιβλίο του,  «Μυθικές ελληνικές διαπραγματεύσεις»,  για το οποίο και τον ευχαριστώ από καρδιάς.


Πρόκειται για ένα ωραίο ιστορικό, κοινωνικό πόνημα,  με μαρμαρυγές από το φάσμα της οικονομίας,  που αναφέρεται στο μείζον θέμα του κοινωνικό μας   βίου,  των διαπραγμα-τεύσεων.  Αδήριτης  ανάγκης στη λεωφόρο του χρόνου,  των ανθρώπων, των λαών και των Εθνών,  προκειμένου να διευθετήσουν τις υφιστάμενες διαφορές τους  και  να κατορθώ-σουν κατόπιν απρόσκοπτα,   να ζήσουν ειρηνικά και δημιουργικά,  απολαμβάνοντας τους ήδιστους καρπούς,  της ευτυχίας στη ζωή τους. Ο συγγραφέας στην  μεστή  και ενδιαφέρου-σα αυτή η μελέτη του,  φωτίζει το φαινόμενο των διαπραγματεύσεων,  μέσα στους δαιδά-λους της ιστορίας,  αντλώντας αποστάγματα σοφίας και γνώσης,  από επιφανείς Έλληνες ιστορικούς,  φιλοσόφους και επιχειρηματίες.   Εκκινά έτσι τη μελέτη του,  από την αρχέγονη  παρουσία του ανθρώπου στη γη,  όπου και συνειδητοποιεί την ανάγκη της διαπραγμάτευ-σης και της υπαγωγής του σε ευρύτερα σύνολα και ομάδες,    προκειμένου πέρα τη διασφά-λιση, των βασικών βιοτικών του αναγκών,  να εξασφαλίσει τη ζωή του και τη βιολογική του συνέχεια,  απέναντι στους κινδύνους του θανάτου,  από ισχυρότερα ζώα -  και όλες τις άλλες απειλές,  που ξεπερνούν τη φυσική του δύναμη.  Και τεκμηριώνει αυτή την πρωτογε-νή ανάγκη διαπραγμάτευσης και διευθέτησης των εκκρεμοτήτων του,   με τα σοφά λόγια του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα,  στο έργο του «Πρωταγόρας». Ήτοι : «Οι άνθρωποι οπότε συγκεντρώνονταν  αδικούσε ο ένας τον άλλον,  μία και δεν κατείχαν την πολιτική τέχνη  και έτσι σκορπίζονταν και τους έτρωγαν τα θηρία.  Τότε ο Δίας ανησύχησε μήπως χαθεί η ράτσα μας από το πρόσωπο της γης και στέλνει τον Ερμή να φέρει στους ανθρώπους την αιδώ και τη δικαιοσύνη,  για να δημιουργηθούν μονιασμένες Πολιτείες και δεσμοί που να δένουν με φιλία τους ανθρώπους».  Αλλά τη σπουδαιότητα της διαπρα-γμάτευσης,  ως ακατανίκητο όπλο των ανθρώπων,  για να επιτύχουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους,  αλλά και να εξασφαλίσουν  συνθήκες ηρεμίας και κοινωνικής ομαλότη-τας,  που θα τους επιτρέψουν την κοινωνική και οικονομική της ευδοκίμηση,   μας τεκμη-ριώνει ο συγγραφέας  και μετά λόγια του ανυπέρβλητου Μεγάλου Αλεξάνδρου,  που ερωτηθείς πώς κατόρθωσε να κατακτήσει όλες τις χώρες,  με αφοπλιστικό τρόπο απαντά : «Βουλή και μύθοισι και υπεροπηΐδι τέχνη», δηλαδή, «Με τη θέληση με τα παραμύθια και με την τέχνη της εξαπάτησης».  Για να συνεχίσει και με άλλα ωραία παραθέματα,  μέσα από την διεξοδική περιήγηση του,  στα μονοπάτια της ιστορίας,  για την αξία της διαπραγμάτευ-σης,  αντλώντας αποστάγματα σοφίας,  από την αρχαιότητα,  τους ελληνιστικούς χρόνους,  το Βυζάντιο,  τη μυθολογία έως και τις μέρες μας.


Το βιβλίο με ευμέθοδο τρόπο,  χωρίζεται σε επτά κεφάλαια,  όπου και αναδιφούν στην ιστορία,  για να αναδείξουν,  την τέχνη και την ωφελιμότητα  της διαπραγμάτευσης.  Στο πρώτο κεφάλαιο ο συγγραφέας, αναφέρεται στους θεούς της διαπραγμάτευσης, του Ερμή και της Έριδος.  Στο δεύτερο κεφάλαιο μιλά για τους φορείς και την εξέλιξη της διαπραγμά-τευσης,  εστιάζοντας στους κήρυκες, στους πρεσβευτές, στους προξένους, στις Αμφικτιο-νίες, στην εκεχειρία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε άλλα ιστορικά αντίστοιχα στοιχεία.  Στο τρίτο κεφάλαιο καταπιάνεται με ιστορικές διαπραγματεύσεις στους αρχαίους χρόνους  και αποτυπώνει τις διαπραγματεύσεις, της πόλεως των Αθηνών,  της Κορίνθου, του Άργους από την ιστορία,  από το φάσμα της μυθολογίας, στην αρπαγή της Περσεφόνης, στον Ορφέα και την Ευρυδίκη, όπως και σε άλλα εμπνευστικά παραδείγματα διαπραγμα-τεύσεων.  Στο τέταρτο κεφάλαιο συνεχίζει με τη διαπραγμάτευση στην κοινωνική ζωή  και μας μιλάει για το παζάρι-διαπραγμάτευση του γάμου,  τον γάμο της Ελένης και του Μενελάου,  τη διαπραγμάτευση στη φιλία, όπως του  Δάμοντος και του Φιντία, αλλά και σε άλλες πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις κοινωνικών διαπραγματεύσεων. Στο πέμπτο κεφάλαιο ο συγγραφέας περνά στις διαπραγματεύσεις στο φάσμα του επιχειρείν  και μας μιλά για την αργοναυτική εκστρατεία,   τον αντιπραγματισμό, τις τράπεζες και τις ασφάλει-ες,  αλλά και στις διαπραγματεύσεις του πολυμήχανου Οδυσσέα.  Στο έκτο κεφάλαιο,  κατά-πιάνεται με το δίκαιο του ισχυρότερου στη διαπραγμάτευση  και μας παραθέτει ιστορικά ψήγματα ανάλογων διαπραγματεύσεων,  με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις,  τη σφαγή των Μηλίων,  τη διαπραγμάτευση του Δαρείου του Γ΄ με τον Αλέξανδρο,  τη Σύνοδο της  Φερράρας,  με τις διαπραγματεύσεις στο ορθόδοξο πεδίο,  αλλά και για τις διακρατικές συνθήκες των αρχαίων Μακεδόνων,  με τους Αθηναίους και της Χαλκιδείς. Τέλος στο έβδομο κεφάλαιο, ο συγγραφέας μιλά,  για την άρνηση στη διαπραγμάτευση  και μας παραθέτει τα ιστορικά παραδείγματα,  του Λεωνίδα και του Ξέρξη,  του Φιλίππου και των Σπαρτιατών,  του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με τον Μωάμεθ τον Πορθητή,  αλλά και του Κολοκοτρώνη με τον Ιμπραήμ.

Σε όλο αυτό το ευρύ ιστορικό και μυθολογικό φάσμα,  ο συγγραφέας,  με την ιστορική του κατάρτιση  και  την καλοδουλεμένη γραφίδα του,  που είναι αντάξια ενός ιστορικού πονή-ματος κύρους,  μας αποδεικνύει  τη σημασία και τη σπουδαιότητα της διαπραγμάτευσης,  ως απαράβατου όρου,  στην επίτευξη συνθηκών  ειρήνης, ευτυχίας και ευημερίας,  από αυτή την καθημερινή προσωπική ζωή,  έως τις διακρατικές σχέσεις στη διπλωματία των Εθνών.  Σε ότι αφορά την τεχνική του βιβλίου,  είναι ευρύχωρο,  με γλώσσα  λαγαρή που δεν κουράζει τον αναγνώστη  και του προσφέρει μαζί με την αναγνωστική τέρψη,  το όμορ-φο ταξίδι ανά τους αιώνες,  στην τέχνη και την εφαρμογή της διαπραγμάτευσης.  Τέλος ο συγγραφέας δηλώνει,  πώς θα αποτελέσει ξεχωριστή ηθική ικανοποίηση για αυτόν,  αλλά και  δικαίωση  της δουλειάς του,  αν  κατορθώσει  να προσανατολίσει  τον αναγνώστη, στην αξία της διαπραγμάτευσης και του προσφέρει με το βιβλίο του,  τη θέαση μιας πιο δημιου-ργικής αντιμετώπισης των ανθρώπινων σχέσεων στη ζωή. 

Θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό μας ξάδερφό Γιάννη Πεπελάση  για το βιβλίο του  και ευχόμαστε από καρδιάς να είναι καλοτάξιδο

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
ή Πεπελάσης

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 2-4-22

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2022 | 5:35 pm


Τάσος Δ. Μαντάς «ΕΝΑ ΘΗΡΙΟ ΜΕ ΡΟΥΧΑ»

 Βιβλιοπαρουσίαση


Τάσος Δ. Μαντάς
«ΕΝΑ ΘΗΡΙΟ ΜΕ ΡΟΥΧΑ»

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με ένα πολύ επιτυχημένο και εμπνευσμένο τρόπο, μας έκανε την  πρωτόλεια εμφάνισή του ο συμπατριώτης συγγραφέας Τάσος Μαντάς, από τα ιστορικά Διάσελλα της Ηλείας,  προσφέροντάς μας από τις εκδόσεις «Ενάλιος», μία εμπνευσμένη και καλοφρόντιστη συλλογή δοκιμίων, υπό τον υπαινικτικό τίτλο ένα «Ένα θηρίο με ρούχα» και υπότιτλο «Τι είμαστε τελικά;»,  για ζέοντα ζητήματα του κοινωνικού βίου, που χρήζουν   περαιτέρω κριτικής θεώρησης  και αξιώνουν να τα απογυμνώσουμε,  από το κέλυφος της ηθικής τους αυθεντίας,  για να δούμε την πραγματική τους διάσταση και αξία.  Ο συγγραφέας με τη ρωμαλέα ρέουσα γλώσσα του,  αλλά και την αδέσμευτη κριτική του μάτια,  αμφισβητεί μία πλειάδα από θέσφατα της κοινωνικής μας πραγματικότητας,  φωτίζει την πραγματική τους διάσταση και μαστιγώνει  ανηλεώς,  όλες τις πλάνες και τους μύθους που τα περιβάλλουν.  Βασικά όπλα της λογοτεχνικής του φαρέτρας,  είναι η πολυδύναμη κριτική του σκέψη,  το ατιθάσευτο ηθικό και  και πνευματικό του σθένος,  που του χαρίζει τη δύναμη να αμφισβητεί τις αξίες της κοινωνικής μας αυθεντίας  και όλες τις παρεπόμενες ηθικές τους πλάνες,  οι οποίες αποπροσανατολίζουν την κοινωνία,  από τις πραγματικές αξίες της ζωής,  αλλά και η ρωμαλέα καλοδουλεμένη γλώσσα του,  που παραπέμπει  σε μία μακρά και επιτυχή άσκηση,  με τα υψηλής αισθητικής αξίας δοκίμια και λογοτεχνικά έργα. 

Ο συμπατριώτης συγγραφέας Τάσος Μαντάς,  αμφισβητεί έτσι τις αυθεντίες του εκπαιδευτι-κού συστήματος,  των πολιτικών κομμάτων,   των θρησκειών,  αλλά και των κλασσικών εκφάν-σεων του κοινωνικού βίου όπως του γάμου,  που πολλές φορές εσφαλμένα θεωρείται στοιχείο κοινωνικής καταξίωσης και επιτυχίας,  όταν όπως ευστόχως επισημαίνει, 8 στους 10 συζύγους,  απατούν τους συντρόφους τους ή και χωρίζουν παντελώς. Αδέσμευτη και απερίσταλτη  είναι έτσι, η αμφισβήτησή του,  για τα θέσφατα των θρησκειών, των πολιτικών ηγεσιών  και του εκπαιδευτικού μας συστήματος,  που αντί να διαπλάθουν ελεύθερους και πεπαιδευμένους ανθρώπους, με υγιή σκέψη και δημοκρατικό ήθος, έχουν εκφυλιστεί σε μηχανές μαζικής παραγωγής,  προθύμων «ηλιθίων»,   που συμβιβάζονται αμαχητί, σε κάθε προσβολή των αλη-θινών αξιών της ζωής,  όπως της αγάπης, της συντροφικότητας, του έρωτα, της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης  και άγονται και περιφέρονται σαν άβουλα όντα,  κατά τις θλιβερές επιταγές,  των ισχυρών οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, του κοινωνικού μας πεδίου.
Τα δοκίμια του συγγραφέα συνιστούν πραγματικά ένα δυνατό ρεύμα κριτικής σκέψης,  που μας προσκαλεί με θάρρος,  να αποδράσουμε από τις πλάνες και βεβαιότητες  της κοινωνικής μας αποχαύνωσης και μακαριότητας  και να αναζητήσουμε τις αληθινές αξίες της ζωής,  που είναι σκεπασμένες,  από την  αχλή  της γελοίας κατανάλωσης και τα φθηνά και φθαρτά πρότυ-πα του κοινωνικού μας συντηρητισμού.  Συνιστούν μία ρωμαλέα και στεντόρεια φωνή,  που μας ταρακουνά από τις έωλες πεποιθήσεις μας  και μας δίνει ένα ωραίο, οξυδερκές και εμπ-νευσμένο έναυσμα σκέψης, για να βρούμε το πραγματικό όραμα της ζωής  και να αρδεύσουμε από αυτό, την αληθινή χαρά,  της ηθικής μας ευτυχίας και θαλπωρής.  Γράφει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας σε ένα δοκίμιο του «Σύσσωμη η ανθρωπότητα διακατέχεται από έναν πρωτοφανή μεγαλοϊδεατισμό.  Το σημαντικότερο όμως που πηγάζει από την υπέρμετρη αυταρέσκεια μας,  είναι η παρουσία μιας γενικής αίσθησης και αντίληψης πώς μόνο εμείς έχουμε πραγματική αξία  και πως όλα τα υπόλοιπα είδη είτε υπάρχουν για να μας υπηρετούν ποικιλοτρόπως τους,  είτε απλώς για να μας προσφέρουν τα αναγκαία καύσιμα για να ζούμε, μέσω της τροφικής αλυσίδας».

Πρόκειται πραγματικά για μία πόλη εμπνευσμένη και άξια συγγραφική δουλειά,  που δικαιώ-νει τον πολλά υποσχόμενο,  νέο συγγραφέα συμπατριώτη Τάσο Μαντά και που μας προσφέρει με τη δροσερή γραφή του,  μία διέξοδο διαφυγής και ελπίδας,  στις πραγματικές αξίες της ζωής,   που ενταφιάστηκαν βίαια,  από τα θέσφατα της παθογενούς εποχής μας. Του ευχόμα-στε από καρδιάς το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο  και σύντομα να απολαύσουμε  αισθητικά και ένα καινούργιο αντίστοιχης αξίας !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2022 | 12:02 pm


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για το μείζον εθνικό μας ορόσημο της παλιγγενεσίας του ΄21 σήμερα Τρίτη, 29-3-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της #Πεμπτουσίας !

   Ραδιοφωνική μας εκπομπή, για το μείζον εθνικό μας ορόσημο της παλιγγενεσίας του ΄21 σήμερα Τρίτη, 29-3-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της #Πεμπτουσίας !


Αθήνα,  29-3-22

Αγαπητοί  μου φίλοι,


Σας προσκαλούμε στην  σημερινή μας ραδιοφωνική εκπομπή Τρίτη, 29-3-22 και ώρα: 19:00 μ.μ.   στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της #Πεμπτουσίας, όπου και συζητούμε για το μείζον εθνικό μας ορόσημο του ‘21, οπότε οι Έλληνες ομοθυμαδόν, αποτίναξαν το «βαρύν και απαραδειγμάτιστον ζυγόν» της οθωμανικής δουλείας.

• Παράλληλα αναφερόμαστε στους  λογίους του έθνους, που προπαρασκεύασαν με την πολυμερή πνευματική τους δράση, την έγερση του σκλαβωμένου γένους.

• Συζητούμε για την συμβολή των διανοουμένων της διασποράς και δη των κληρικών Ευγένιου Βούλγαρη, Κωνσταντίνου Κούμα, Άνθιμου Γαζή και Κυρίλλου Λούκαρη, αλλά και τις επαναστατικές κινήσεις στις παραδουνάβιες περιοχές και σε όλη την Ευρώπη, που προετοίμασαν τον αγώνα, προεξάρχοντος του Ρήγα στο Βουκουρέστι και του Γρηγόριου Ζαλύκη, με το Ελληνόγλωσσο ξενοδοχείο στο Παρίσι.

• Αναφερόμαστε στην ατίμητη προσφορά στο γένος του απαράμιλλου Αρχιμανδρίτη Γρηγόρη Δικαίου – Παπαφλέσσα, που σαν νέος Λεωνίδας έπεσε με τους 300 ήρωες συμπολεμιστές του, για να ανασυγκροτήσει την φλόγα της επανάστασης, μετά τον τραγικό για τον αγώνα εμφύλιο πόλεμο.

• Τέλος μιλούμε για τον έξοχο ηθικά Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε, που με την θυσία του και την εν γένει προσφορά του, φωτοδότησε το γένος και σηματοδότησε την ελευθερία του.

Σας προσκαλούμε για μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή, που μυροβολάει το φρόνημα και την ηθική ανδρεία του ΄21.

https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/

Με αγάπη και εκτίμηση

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 March 2022 | 12:30 am


Ευλαβική προσευχή για την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον ναό του Αγίου Ελευθερίου Γκύζη !

   Ευλαβική προσευχή για την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως,

στον ναό του Αγίου Ελευθερίου Γκύζη !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Ανεκλάλητη χαρά και ηθική λάμψη στην ιστορική συνοικία του Γκύζη, σήμερα Κυριακή 27-3-22, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, για την ιερή μέρα της ορθοδοξίας μας. Στην πανέμορφη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, που είναι συνυφασμένη με τα κλέη και τα πένθη του ελληνικού λαού και κομίζει μύριες μνήμες και αναμνήσεις. Από τον πρώιμο αστικό μετασχηματισμό της Αθήνας, τις τραγικές και αποφράδες μέρες του εμφυλίου πολέμου, που μάτωσαν ακατάσχετα την καρδιά του ελληνικού λαού – με τις σφαίρες αποτυπωμένες στα προσφυγικά κτίσματα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, να θυμίζουν και σήμερα τον αδελφοκτόνο σπαραγμό – έως και την μεγαλουργια της αγαπημένης μας ομάδας του Παναθηναϊκου,  που με την φρενήρη πορεία της είχε δονήσει όχι μόνο το στάδιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά ολάκερη την Ευρώπη.  Και είναι σήμερα η αγάπη και η ηθική προστασία του Εφόρου της περιοχής του Γκύζη Αγίου Ελευθερίου, που σκέπει όλο τον κόσμο με την ευλογία του και του χαρίζει πρόοδο και ηθική ευημερία. Σύσσωμος παρευρέθη λοιπόν τόσον ο λαός του 7-ου Διαμερίσματος της πόλης, όσον και από άλλες συνοικίες της Αθήνας, για να εορτάσουν πανηγυρικά την σεπτή εορτή, της Σταυροπροσκυ-νήσεως. 


Την Τρίτη Κυριακή της Μεγάλης τεσσαρακοστής, στην οποία τιμάται ο Σταύρος το έμβλημα της ορθοδόξου  πίστης μας. Συνιστά δεσποτική εορτή που  αίρει τις ρίζες της στην Παλαιστίνη, όταν την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Μαρτίου,  ετιμάτο η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη. Η Κυριακή αυτή, άλλως και τρίτη Κυριακή των Νηστειών,  βρίσκεται στο μέσο της σαρανταήμερης νηστείας.  Και οι χριστιανοί προσκυνώντας στο Σταυρό,  ενθυμούνται τα Θεία Πάθη  και αντλούν ψυχική δύναμη και αντοχή,  για να συνε-χίσουν την πνευματική τους ανάβαση προς το Άγιο Πάσχα.  Κατά τη φάση της πρωινής λειτουργίας,  ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα με πομπή στο κέντρο του ναού,  όπου και λαμβάνει

χώρα,  όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη,  η Ακολουθία της Σταυροπροσκυνή-σεως.  Εν συνεχεία οι πιστοί ασπάζονται το σταυρό και λαμβάνουν από το χέρι του ιερέα ως ευλογία,  άνθη και δεντρολίβανο,  τα αποκαλούμενα «σταυρολουλούδια»,  που φυλάσσο-νται στο εικονοστάσι των σπιτιών τους,  όπως τα άνθη του Επιταφίου. Ο σταυρός συνεχίζει να παραμένει στο κέντρο του ναού κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας  και στο πέρας κάθε ακολουθίας, γίνεται προσκύνηση του από τους πιστούς.  Στα παλαιότερα χρόνια το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως,  που αποκαλείται και Μεσοσαράκοστο,  τα παιδιά επισκέπτονταν τα σπίτια του χωριού και ζητούσαν αυγά και ξύλα για το Πάσχα,  Τραγουδώντας τους στίχους :

 Χαίρε Τίμιε Σταύρε/ Χαρά Των προφητών/ να μας δώσεις ένα αυγό/ για να φύγω από δω.


Της δοξολογιακής λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και αρχιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Ελευθερίου Γκύζη,  Αρχιμανδρίτης κ.κ. Βαρνάβας Θεοχάρης, συνεπικουρούμενος από τους ευσεβείς ιερείς του ναού, πατέρες κ.κ. Παντζαρίδη Ευγένιο, Τσιαντή Παναγιώτη, Πούρη Ιωάννη και Απόστολο Κοκκινέλη. Με το πέρας της λειτουργίας, ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης κ.κ. Βαρνάβας, ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς, Χρόνια Πολλά και ο Άγιος Σταυρός, φύλακας πάσης της οικουμένης, να σκέπει και να ευλογεί τα ενάρετα βήματά τους και να λαμπρύνει ηθικά και πνευματικά τις οικογένειές τους. Τέλος σημειώνουμε την ηθικά ευγενή φιλοξενία, του συντελεστή του ενοριακού συμβουλίου κ-ου Ευστάθιου Πεκιά. Και του χρόνου με υγεία, ευλαβείς Αθηναίοι. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα και ο Τίμιος Σταυρός, να φωτοδοτεί το δρόμο σας.


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2022 | 1:46 am


Κεντρικό μας άρθρο στην ψηφιακή Real, για τον μεγάλο μας σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη !

   Κεντρικό μας άρθρο στην ψηφιακή Real, 
για τον μεγάλο μας σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη !*Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι συγγραφέας 
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2022 | 1:46 am


Ραδιοφωνική μας εκπομπή, με τον #Μητροπολίτη_Μπουκόμπας κ.κ. #Χρυσόστομο, σήμερα Τρίτη, 22-3-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της #Πεμπτουσίας !

   Ραδιοφωνική μας εκπομπή, με  τον #Μητροπολίτη_Μπουκόμπας κ.κ. #Χρυσόστομο, σήμερα Τρίτη, 22-3-22 και ώρα: 19:00 μ.μ, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της #Πεμπτουσίας !

 

Αθήνα,  22-3-22

 

Αγαπητοί  μου φίλοι,


 Σας προσκαλούμε στην σημερινή μας ραδιοφωνική εκπομπή Τρίτη, 22-3-22 και ώρα: 19:00 μ.μ.   στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της #Πεμπτουσίας, όπου και συζητούμε με τον σεπτό #Μητροπολίτη_Μπουκόμπας (Τανζανία) του παλαίφατου πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ.κ. #Χρυσόστομο, για την συμβολή του κλήρου στο ΄21 !

 

Μιλούμε για την πολυμερή παρουσία του κλήρου στο ΄21, όπου και στήριξε οικονομικά και ηθικά τον αγώνα. Αλλά και για την προγενέστερη προσφορά της εκκλησίας στην έγερση και την προετοιμασία του γένους.

 

Για την πνευματική αναγέννηση του έθνους με τους λογίους ρασοφόρους μας, που έθρεψαν τις ρίζες της σκλαβωμένης πατρίδας, μέσω των πνευματικών εστιών αντίστασης και αφύπνισης που είχαν δημιουργήσει.

 

Για την προσφορά του της ιερής αθωνικής πολιτείας στην επανάσταση, με κορυφαίο αγωνιστή του Αγίου Όρους και της #Μακεδονίας μας τον #Εμμανουήλ Παππά.

 

Για την κορυφαίου συμβολή στην έγερση του γένους, του Κρυφού Σχολείου και την άχραντη μορφή του #Πατροκοσμά_του_Αιτωλού.

 

Αλλά και για την ευρύτερη προσφορά του κλήρου μας και δη από τα άγια χώματα της #Μακεδονίας μας, στην απελευθέρωση του γένους.

 

Σας προσκαλούμε για μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή, ενώ ευχαριστούμε από καρδιάς, τον ευλαβή Μητροπολίτη Μπουκόμπας – π. Πρωτοσύγκελο της #Ιεράς_Μητροπόλεως_Ιερισσού_Αγίου_Όρους_και_Αρδαμερίου- κ.κ. #Χρυσόστομο, για την έξοχη ηθικά συμβολή του στην εκπομπή.

 https://www.pemptousia.gr/pemptousia-web-radio/


 

Με αγάπη και εκτίμηση

 Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
 www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2022 | 8:13 am


Πύργος - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Πύργος