Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ηλείας   »   Πύργος    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τσελέντης : Θα έχουμε μετασεισμική ακολουθία

Σεισμός τώρα: Για μια μικρή διέγερση στην περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός ανοιχτά της Ζακύνθου έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στοNewsbomb.gr.

«Αν παρατηρήσει κανείς τη σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής του κεντρικού Ιονίου, θα δει ότι πραγματικά έχουμε μια μικρή διέγερση. Το φαινόμενο αυτό είναι σε εξέλιξη», προσθέτει και συμπληρώνει:«Εκείνο το οποίο έχω να πω εγώ αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν βλέπουμε κάποια μετατόπιση προς κάποιο μεγάλο ενεργό ρήγμα, όπως το ρήγμα του ’53. Αυτό που χρειάζεται είναι προσοχή, διότι ξέρουμε ότι η περιοχή αυτή έχει πολλά ενεργά ρήγματα, όπως και ο νομός Ηλείας, ο νομός Λευκάδος, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς».
«Τα σπίτια εκεί πέρα είναι πάρα πολύ καλά δομημένα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο πως εξελίσσεται, αλλά είναι σίγουρο πως θα έχουμε από το σημερινό σεισμό μια επόμενη μετασεισμική ακολουθία με μικρότερους σεισμούς», καταλήγει ο κ. Τσελέντης.
Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:49 το μεσημέρι της Κυριακής (17/03) ανοιχτά της Ζακύνθου.
Σύμφωνα με τo Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά, βορειοανατολικά της Ζακύνθου, ενώ το εστιακό βάθος ορίζεται στα 25,3 χιλιόμετρα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.Το μέγεθος του σεισμού σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είναι 4,6 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος ορίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2019 | 7:23 pm


Η απονεύρωση των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας !

Η απονεύρωση των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η πολιτική αιώρα στην Ελλάδα, κινείται με τις πιο ακραίες εκδοχές της και σπάνια ομαλά και αρμονικά. Αυτό βεβαίως συνεπάγεται μεγάλο κόστος για την χώρα, ιδίως όταν σημάνει το καμπανάκι της ιστορίας. Με το πέρασμα στην δημοκρατική ομαλότητα, μετά την  κατάρρευσης της επτάχρονης χουντικής τυραννίας, το μεγάλο κοινωνικό αιτούμενο ήταν,  ο εκδημοκρατισμός των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.  Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο, αυτή η εύλογη δημοκρατική αξίωση του ελληνικού λαού, εκυχδαίστηκε σε κάτι διοικητικά απρεπές. Και την διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, είχαν αναλάβει τα κομματικά παράκεντρα.  Ενώ  η ιεραρχική πυραμίδα και ο σεβασμός, που είχαν εξάλλου ποδοπατηθεί από τους χουντικούς πρωθύστερα, ετέθηκαν στο πυρ το εξώτερον !

Τα πρόσφατα δικαστικά συμπεράσματα για την τραγωδία στο Μάτι,  καταδεικνύουν πόσο ολέθριες είναι οι συνέπειες του φαινομένου, του θεσμικού και διοικητικού εκφυλισμού των Ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Διαποτίστηκαν δυστυχώς από στείρα δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Και έτσι ανίκανοι αξιωματικοί τοποθετούνται με κομματικά κριτήρια, σε καίριες θέσεις ευθύνης και όταν εκσπάσει μια μεγάλη κρίση, εκδηλώνουν μια τραγική και επικίνδυνη επιχειρησιακή γύμνια ! Την ίδια ώρα που νέοι άξιοι αξιωματικοί, άρτια εκπαιδευμένοι στις νέες τεχνολογίες και σε αυστηρώς εξειδικευμένα θέματα, παραγκωνίζονται από κατώτερούς τους, διότι η επιχειρησιακή τους επάρκεια και οι διοικητικές τους αρετές, τους είναι μισητές ! Και σε αυτό το νοσηρό κλίμα, παντελούς έλλειψης σεβασμού και πειθαρχίας, η έννοια της διοίκησης σε ώρες κινδύνου, εξαϋλώνεται !

Δυστυχώς το παθογενές κλίμα της δημοσιουπαλληλοποίησης των σωμάτων ασφαλείας, σύμφωνα πάντα με το δικαστικό πόρισμα στο Μάτι, αποτυπώνεται στις μέρες μας και στο τιμημένο Πολεμικό μας Ναυτικό, χώρο στον οποίο κατά παράδοση στην πατρίδα μας, δέσποζε η αξιοκρατία. Προϊόντος του χρόνου στην μεταπολίτευση, άρχισε να εμφυλοχωρεί και στο όπλο του ναυτικού μας, το σαράκι του κομματισμού και της «υπαλληλοποίησης» των αξιωματικών. Και να εμπεδώνεται στο όπλο, η θανατηφόρα νοοτροπία του «είναι δικό μας παιδί, ας του δώσουμε την προαγωγή, δεν χάθηκε ο κόσμος» ! Και μέσα από αυτές τις στρεβλώσεις, ερμηνεύονται και μερικά οδυνηρά ατυχήματα, που είδαν τελευταίως το φως της δημοσιότητας.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και η περίπτωση, με το δολοφονικό δέμα – τρομοκρατική επίθεση, που δέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την  οποία καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια, να μην καταλήξει η έρευνα και ακολούθως να μην  αποδοθούν ευθύνες, σε όσους ολιγώρησαν  επιχειρησιακά, έναντι των ευθυνών τους. Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε, με μια αρρωστημένη κουλτούρα, στις καίριες υπηρεσίες του κράτους, που ακυρώνουν στην πράξη, την επαρκή και αποτελεσματική λειτουργία του.  Και στις μέρες μας, επι ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το θεσμικό ξεχαρβάλωμα, τείνει να γίνει ενδημικό. Ο παρανομαστής της ποιότητας των κρατικών υπηρεσιών, κατέβηκε πολύ χαμηλά, με συνέπεια τα γνωστά μας τραγικά αποτελέσματα, όπως στην Μάνδρα και το Μάτι. Είναι εμφανές λοιπόν από τα παραπάνω θλιβερά που εκτέθηκαν, ότι θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, για να φύγει το θεσμικό και διοικητικό εκκρεμές του κράτους μας, από τα άκρα και να επανέλθει στην φυσιολογική του αιώρηση, στην μέση ! Άλλως κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε το εκφυλιστικό γεγονός, να καλούμε σε μια ώρα εθνικής τραγωδίας,  το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και να μας θέτει, ένας αυτόματος τηλεφωνητής, σε αναμονή, ακούγοντας τον Μπετόβεν ! όπως γίνεται όταν αναζητάς τον αριθμό ενός συνδρομητή σε τηλεφωνικές εταιρίες ! 

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 7:37 pm


Χρόνια Πολλά και καλά «Κούλουμα», αγαπητοί μου φίλοι !

Χρόνια Πολλά και καλά «Κούλουμα», αγαπητοί μου φίλοι !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 

Ο αγαπημένος μας  χαρταετός φτάνει στα ουράνια, εδώ στον πανέμορφο Αττικό ουρανό !!! Συμβολική μέρα του χρόνου η «Καθαρά Δευτέρα», μέσα στη σαρακοστή και ως κορύφωση της Αποκριάς, σηματοδοτεί πολλά πράγματα στην κοινωνική μας ζωή. Αξεδιάλυτα δεμένη με την Ορθοδοξία, την νηστεία, τις αλλαγές του καιρού και τις εποχές μας, αποτυπώνει την σοφία και την αρμονία με την οποία είναι δεμένη η ζωή των Ελλήνων.
Αλλα μας αναρριπίζει ωραίες μνήμες απο την γλυκιά μας παιδική ηλικία, τότε που φτιάχνουμε με δεξιοτεχνία, μεράκι, αλλά και φαντασία τον χαρταετό, για να τον πετάξουμε όσο ψηλότερα γινόταν και να πάρουμε το ηθικό βραβείο της παρέας. Ωραίες κόλλες λοιπόν χρωματιστές, ζυμάρι αν δεν υπήρχε κόλα,
καλά ξερά καλάμια για τον σκελετό και καλό σχοινί – «κερωμένο» που δεν κόβονταν με την αντίσταση στον αέρα – για το κουβάρι («τσικλί») ήταν τα απαραίτητα υλικά. Το μεγάλο μυστικό όμως στον χαρταετό και ακόμα περισσότερο στο «ΑΣΤΕΡΙ» με τα τέσσερα καλάμια, διότι ο χαρταετός είχε τρία, ήταν τα περίφημα «ζύγια». Ο τρόπος που θα έδενες δηλαδή τα τρία σχοινιά των δυο πάνω ακτινών του αετού, με τον κεντρικό κόμπο στον οποίο ήταν δεμένα όλα τα καλάμια. Αν τα ζύγια ήταν καλά, τότε αετός πήγαινε σφαίρα !!! Αν τα ζύγια δεν ήταν πετυχημένα, τότε κρίμα τις ωραίες πολύχρωμες κόλλες πολυτελείας και τα καλά καλάμια. Ο αετός δεν «πήγαινε» και σε έπιανε «κατάθλιψη» για την αδυναμία σου, όταν οι διπλανοί αετοί απογειώνονταν. Αυτό ήταν εν τέλει το μεγάλο μυστικό της τέχνης του αετού, τα «ζύγια».
Αντε λοιπόν παιδιά, ας πετάξουμε τον χαρταετό μας, ας πούμε δυνατά Χρόνια Πολλά, να αναταθεί η ελληνική ψυχή, που τόσα δεινά τράβηξε τον τελευταίο καιρό και ας θυμηθούμε την ηθική ικανοποίηση του Μίμη και της Έλης, απο το ιστορικό αναγνωστικό μας, για το πετυχημένο – υψηλό πέταγμα του αετού τους. Χρόνια Πολλά και Καλή Σαρακοστή !

Με αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 11 March 2019 | 12:06 pm


Κώστας Καζάκος Μια λαμπρή καριέρα και «Ένα κοντσέρτο για πολυβόλα» !

Κώστας Καζάκος
Μια λαμπρή καριέρα και «Ένα κοντσέρτο για πολυβόλα» !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ζυμώθηκε εφηβικά, αλλά και καλλιτεχνικά, μέσα στο καμίνι της τραγικής μεταπολεμικής – εμφυλιοπολεμικής περιόδου, κάτι που σμίλευσε καθοριστικά την πορεία και την ηθική προσωπικότητά του και μέσα από αυτά τα πυρίκαυστα χρόνια, άντλησε τις ηθικές του σταθερές, για να διανύσει μια εκτυφλωτική στην κυριολεξία καριέρα στο πεδίο του θεάτρου και του κινηματογράφου και να αναγορευτεί σε έναν από τους κορυφαίους μας θεατρανθρώπους – ηθοποιούς. Πολυδύναμη ωστόσο προσωπικότητα και συναισθανόμενος κατάβαθα στην συνείδησή του, την κλαγγή της ιστορίας, αφού βίωσε όλο τον ιστορικό δυναμισμό, αλλά και τον δραματικό χαρακτήρα της εμφυλιακής Ελλάδας, δεν περιχαρακώθηκε ως καλλιτέχνης μόνο στην προσωπική του ευδοκίμηση, βαθύτατα πολιτικοποιημένος, έκανε σπουδαίες παρεμβάσεις για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα και άφησε και στο φάσμα της πολιτικής, από τις τάξεις του ΚΚΕ, τον βαρύ ίσκιο του. Μιλώντας άλλωστε για τα φοβέρα εκείνα χρόνια που σημάδεψαν και μάτωσαν τον ελληνισμό, θα πεί με παραστατική ενάργεια για τον εμφύλιο στον Πύργο, «θυμάμαι τους αντάρτες του Μαντούκου (στέλεχος των ανταρτών της
εποχής), να κείτονται άψυχοι και ματωβαμμένοι, στα σκαλιά της Αγίας Κυριακής» ! Σκηνές που κόβουν την ανάσα και καταδείχνουν την τραγωδία, αλλά και την ηθική σκληρότητα του επάρατου εμφυλίου. Ο λόγος για τον λατρεμένο μας ηθοποιό Κώστα Καζάκο, τον αξεπέραστο «Λοχαγό θεοδώρου», από την επική ταινία «Κονσέρτο για πολυβόλα» που ερωτεύεται την «Νίκη», την επίσης πολυαγαπημένη μας (Τζένη Καρέζη), γραμματεία του ΓΕΣ και μέσα από τις δραματικές συνθήκες που βιώνουν, αναφύεται ένας συγκλονιστικός έρωτας, ο οποίος μαζί με τα χαρμόσυνα μηνύματα της νίκης των ελληνικών όπλων, εναντίον των ιταλών φασιστών, μας προσφέρει ανείπωτη ηθική έξαρση. Στιγμές που με επίσης δραματική μεγαλουργία, από το αστείρευτο λυρικό κύτταρο του Κώστα Καζάκου και της Τζένης Καρέζη, θα ζήσουμε και στην απαράμιλλη θεατρική τους παράσταση, «Το μεγάλος μας Τσίρκο» του ακαδημαϊκού μας Ιάκωβου Καμπανέλλη, για την οποία θα αποσπάσουν και πολλά βραβεία.

Δεν ήταν εύκολα τα παιδικά και εφηβικά χρόνια για τον Κώστα Καζάκο, αφού τα μάτωσε το δράμα του εμφυλίου πολέμου. Ο πατέρας του ήταν στατιστικολόγος και δούλευε στην Νομα-ρχία Ηλείας, με καταγωγή από την Κοπάνιτσα της Μάνης, σημερινή «Καλιές». Παντρεύτηκε στον Πύργο όπου σταδιοδρομούσε επαγγελματικά και εκεί γεννήθηκαν ο Κώστας με τα τρία άλλα ακόμα αδέλφια του. Η τραγική έκσπαση του εμφυλίου, με τον πατέρα του να είναι τεταγμένος στην αριστερά, συνεπάγονταν για την οικογένειά του ένα ανηλεές κυνηγητό, που για τον μεγάλο μας ηθοποιό ήταν η πραγματική μετά τον πόλεμο, κατοχή. Ο πατέρας του όπως του διηγούνταν με γλυκόπικρη ειρωνεία, πέρασε από τα «πανεπιστήμια του Αιγαίου», εξορίες στην Ικαρία, τον Άη Στράτη και την Μακρόνησο και έτσι η μητέρα του Κώστα Καζάκου αναγκάστηκε το 1948 – σε ηλικία 13 χρονών τότε ο ηθοποιός – να πάρει τα παιδιά και να τα φέρει στην Αθήνα και να παλέψουν για να ζήσουν. Ο πατέρας του απολύθηκε ευθύς από την Νομαρχία και από τις περιπλανήσεις των εξοριών, τους ξαναβρήκε το 1952 ! Για να βιοπορίσουν ο νεαρός Κώστας Καζάκος έκανε δουλειές του ποδαριού προστρέχοντας την οικογένεια και παράλληλα πήγαινε στο νυχτερινό γυμνάσιο του Παγκρατίου, δοθέντος ότι ο αρτιγέννητος θεσμός των νυχτερινών σχολείων έκανε τα πρώτα του βήματα.

Όνειρό του τελειώνοντας το γυμνάσιο και αναθρεμμένος σε ένα περιβάλλον πνευματικής ευκρασίας με πλούσια βιβλιοθήκη από τον πατέρα του και πολιτισμικά βιώματα, ήταν να τελειώσει την φιλολογία και να γίνει δάσκαλος. Ωστόσο σύντομα ήλθε στην Γραμματεία του Πανεπιστημίου, αντιμέτωπος με μια οικτρή πραγματικότητα που θα τον συνόδευε στην μετέπειτα ζωή του. Του έλειπε ένα καθοριστικό χαρτί για την εγγραφή του, το περίφημο «Πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων» από την Ασφάλεια. Έτσι θα αλλάξει τον σχεδιασμό της ζωής του μοιραία και θα βιώνει καθημερινά τον εξευτελισμό, τους καταναγκασμούς και τις ταπεινώσεις των χαμαλοδουλειών, για τα προς το ζήν. Ωστόσο ένα τυχαίο γεγονός θα αλλάξει άρδην τη ρότα του. Περνώντας τυχαία μια μέρα από την Αριστοτέλους, θα δει στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο, που παλιά ήταν το σπίτι του δικτάτορος Θεόδωρου Παγκάλου, την επιγραφή «Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου «Λυκούργος Σταυράκος», για τον κινηματογράφο, ένα αντικείμενο που δεν γνώριζε την ηθική μαγεία του μέχρι τότε και ούτε υποπτεύονταν, ότι θα του άλλαζε την μοίρα ! Ήταν η μοναδική Σχολή Κινηματογράφου τότε στην Ελλάδα, χωρίς άδεια – όπως και για πολλά χρόνια αργότερα – αλλά πάραυτα με στοιχειώδη συγκρότηση και με πολύ υψηλού ηθικού κύρους δασκάλους. Θέλοντας να αποδράσει από τις χαμαλοδουλειές ο φέρελ-πις τότε Κώστας Καζάκος, θα τολμήσει μια «δουλειά δική του», χωρίς εξαρτήσεις και αφεντικά και θα δώσει εξετάσεις, για ένα διαφορετικό ξεκίνημα. Είχε τότε η πρωτοπόρα Σχολή Σταυρά-κου, Τμήματα Σπουδών Σκηνοθέτη, Ηθοποιού και Εικονολήπτη. Θα πετύχει στις εξετάσεις και έτσι θα αρχίσει το όμορφο περιπετειώδες ταξίδι του, στα μονοπάτια της τέχνης.

Το Εργαστήρι Σταυράκου πέρα από τις δραματικές σπουδές, θα δώσει και υψηλά εναύσματα κοινωνικού προβληματισμού, στον ούτως ή άλλως υποψιασμένο από το δράμα του εμφυλίου Κώστα Καζάκο και θα του διανοίξει μεγάλους ορίζοντες στη ζωή του, για αυτό που λέμε «πνευματικός άνθρωπος» και όχι απλά καλλιτέχνης. Δοθέντος του «ελευθέρου» προγράμματος της Σχολής, πέρα και έξω από τους τυπικούς καταναγκασμούς των κλασικών τυπικών αναλυτι-κών προγραμμάτων, περνούσαν τότε από αυτή και έκαναν διαλέξεις, κορυφαίοι της ελληνικής διανόησης, όπως οι Άγγελος Τερζάκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Μίκης θεοδωράκης, Γιάννης Τσαρούχης και άλλοι μεγάλοι των γραμμάτων και των τεχνών, που ασκούσαν μιαν αστείρευτη ηθική γοητεία στους υποψήφιους νέους ηθοποιούς. Για τούτο και από την σπουδαία πολιτι-σμική μήτρα της Σχολής του Σταυράκου, ξεπήδησαν μετέπειτα, οι περισσότεροι – με εξαίρεση όσους λίγους έφυγαν στην Ρώμη, για να λάβουν ανώτερες σπουδές στην «τσινετσιτά» -  των κορυφαίων του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, που έχτισαν την εποποιία του ασπρόμαυρου. Με την αρωγή ακόμα στην διεύθυνση της Σχολής του σπουδαίου Γρηγόρη Γρηγορίου, ενός φωτισμένου σκηνοθέτη και ανθρώπου.

Αλλά πέρα από αυτή την ηθική μαγεία της Σχολής που λάξευσε την δραματική του προσωπικό-τητα, στου Σταυράκου ο Κώστας Καζάκος, θα γνωρίσει και έναν ακόμα σπουδαίο δάσκαλο που θα άλλαζε άρδην την ζωή του. Τον μεγάλο μας θεατράνθρωπο Κάρολο Κούν. Δίδασκε τότε δυο φορές της εβδομάδα ο Κούν στην Σχολή – και για αντάλλαγμα του παραχωρούσαν χώρο του Εργαστηρίου, για να κάνει πρόβες με τον θίασό του, δοθέντος ότι δεν είχε ακόμα τα χρήματα για να αποκτήσει την μετέπειτα θεατρική στέγη του τον «Ορφέα» -  μαζί ακόμα με τον γίγαντα της δραματικής τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλο και την γυναίκα του Μαρία Αλκαίου. Το ύφος του Καρόλου Κούν και η διαλεκτική του, δεν ήταν εύληπτα από την πλατιά μάζα των μαθητών και έτσι ο Κώστας Καζάκος παρακολουθώντας τον αδιαλείπτως και κάνοντας και παρουσιάσεις στο μάθημά του, απέσπασε σύντομα την αγάπη και την εκτίμησή του, που ήταν και η ηθική μαγιά, της ύστερης καλλιτεχνικής συνεργασίας τους. Σαν άνοιξε έτσι ο μεγάλος δάσκαλος τον «Ορφέα» το ΄54, ο Κώστας Καζάκος ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του, τον ακολούθησε και συνετέλεσε ζωτικά, στον να διαμορφώσουν την δραματική μεγαλουργία του «Ορφέα» στα χρόνια που ακολούθησαν. Θα μείνει πέντε ολόκληρα χρόνια στο Θέατρο Τέχνης του Κούν, παρακολουθώντας όλους τους κύκλους δραματικών σπουδών και υποκριτικής και αφού εκπληρώσει και την στρατιωτική θητεία του, θα επανακάμψει δυναμικά στο παλκοσένικο και την μεγάλη οθόνη.

Αλλά συνάμα ξεκινά και την καριέρα του στον κινηματογράφο. Πρόβα τζενεράλε θα κάνει στην ιστορική ταινία «Η αρπαγή της Περσεφόνης», σε παραγωγή του ιδιοκτήτη της Σχολής του Λυκούργου Σταυράκου, σε σκηνοθεσία του Διευθυντή της Σχολής Γρηγόρη Γρηγορίου και σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο Σταυράκος είχε εξασφαλίσει μερική χρηματοδότηση της ταινίας και συμμετείχε σε αυτήν τότε ένας γαλαξίας αστέρων. Βασίλης Διαμαντόπουλος (Δίας) , Αλέκα Κατσέλη (Δήμητρα), Ορέστης Μακρής και ο Κώστας Καζάκος (Πλούτωνας). Ενώ συνεχίζει μετά τον Κάρολο Κούν και την αλματωδώς εξελισσόμενη θεατρική του παρουσία, με όλους τους μεγάλους θιάσους της εποχής. Θα συνεργαστεί έτσι με τις Έλλη Λαμπέτη, Άννα Συνοδινού – με την οποία στο αρτιγέννητο θέατρο του Λυκαβηττού το ΄65 ανέβασαν τις παραστάσεις «Αντιγό-νη» και «Εκκλησιάζουσες» - τον Αλέκο Αλεξανδράκη, με τον Λεωνίδα Τριβιζά, αλλά και τον Μίνω Βολανάκη.

Σημαντικό ωστόσο ορόσημο για την κινηματογραφική του πορεία, που θα εξακτινώσει το καλλιτεχνικό του κύρος, αλλά και θα σημαδέψει και την προσωπική του ζωή, είναι μια ταινία του Ντίνου Δημόπουλου το 1966, το περίφημο «Κοντσέρτο για πολυβόλα» για την κραταιά «Φίνος –Φίλμ». Την «μεγάλη πόρτα της οδού Χίου», εκεί ήταν τα γραφεία της «Φίνος Φίλμ»), του αυτοκράτορα της κινηματογραφικής μας βιομηχανίας Φιλοποίμενος  Φίνου ! Παρόλες τις αρχικές ενστάσεις του Φίνου, που θεωρούσε καρατερίστα τον Καζάκο, ο Δημόπουλος, θα τον ντύσει με στολή λοχαγού στον «Τόγκα» στην Ακαδημίας, θα τον βάλει μέσα σε ένα ταξί, με τα αποστράπτοντα αστέρια του λοχαγού να προκαλούν δέος και θα πείσει τον Φίνο, να του δώσουν τον ρόλο του πρωταγωνιστή «Λοχαγού Θεοδώρου», που θα σημείωνε εκπληκτική επιτυχία, αποσπώντας την καθολική αναγνώριση του κοινού. Αλλά μαζί με την μεγάλη επιτυχία της ταινίας, που θέμα της ήταν ένα σενάριο κατασκοπείας εναντίων των ιταλών φασιστών του Μουσολίνι, το οποίο τελικά θα έστεφε με επιτυχία τα ελληνικά όπλα, στα γυρίσματα της ταινίας, ο μεγάλος μας ηθοποιός θα ερωτευτεί την μούσα της ζωής του Τζένη Καρέζη, με την οποία θα μοιραστεί τη ζωή του και θα χτίσουν μια στέρεη οικογένεια, αποκτώντας και έναν γιό, τον επίσης εξαίρετο ηθοποιό Κωνσταντίνο
Καζάκο, που με ήθος και διακριτικότητα ξεδιπλώνει την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Το περίεργο είναι όπως εξομολογείται ο Κώστας Καζάκος, ότι παρότι είχαν συνεργαστεί δυο φορές μέχρι τότε με την Τζένη, δεν είχε «αναπτυχθεί χημεία μεταξύ τους». Την μια που ως βοηθός σκηνοθέτη ο Κώστας Καζάκος, του Ερρίκου Θαλασσινού,  σε μια ταινία με την Τζένη και τον Φούντα, έχοντας γράψει μάλιστα  και το σενάριο μαζί με τον Θαλασσινό, επισκέφθηκε την Τζένη στο καμαρίνι της, για να μάθει τα λόγια της και να προετοιμαστεί και την δεύτερη που έκαναν από κοινού με την Τζένη, ένα ραδιοφωνικό θεατρι-κό, χωρίς ωστόσο να αγγίξει εσωτερικά ο ένας, τον άλλον ! Πάραυτα στα γυρίσματα του «Κονσέρτου για πολυβόλα», σε ένα διάλλειμα της ταινίας και κάτω από ένα πεύκο όπου η Τζένη έπαιζε ταύλι με τον Ντίνο Δημόπουλο, θα του πεί μελαγχολικά «την  πάτησα, τον ερωτεύτηκα σφόδρα (εννοώντας τον Κώστα Καζάκο)» !!! Έκτοτε θα γίνουν αυτοκόλλητοι, θα παντρευτούν το 1968 και από κεί θα ξεκινήσει το μεγάλο τους και όμορφο κοινό ταξίδι στην ζωή, στο θέατρο και τον κινηματογράφο, για 26 χρόνια, μέχρι τον αδόκητο χαμό, της αλησμόνητης Τζένης Καρέζη, που πάντα είναι στην καρδιά και την σκέψη μας, κορυφαία ! Ζώντας σταθερά στο «ιστορικό» πλέον διαμέρισμά τους στην Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη, απέναντι ακριβώς από το «Select», όπου διαμένει και σήμερα ο μεγάλος μας πρωταγωνιστής.  Εύκρατος καλλιτεχνικά ο μεγάλος Κώστας Καζάκος, συμμετείχε σε πάνω από 40 ταινίες στο κινηματογράφο και σε 160 περίπου θεατρικές παραστάσεις. Πολύπλαγκτος ακόμα στο φάσμα της τέχνης, σκηνοθέτησε 18 θεατρικές παραστάσεις, 4 τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ από την έπαλξη του παραγωγού, γύρισε και δυο ταινίες. Την «Ερωτική Συμφωνία» σε σκηνοθεσία δική του και σενάριο της Τζένης Καρέζη και τη «Λυσιστράτη», σε σκηνοθεσία Γιώργου «Ζερβουλάκου.

Ανέπτυξε ακόμα έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα στο χώρο των ηθοποιών και υπήρξε ο εμπνευστής μεγάλων πρωτοβουλιών και θεσμικών παρεμβάσεων, στο φάσμα της τέχνης. Διετέλεσε έτσι αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του «Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου», Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης» και Γενικός Γραμματέας της «Πανελλήνιας Ένωσης ελευθέρου Θεάτρου». Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του «Ελληνοαραβικού Συνδέσμου» και υπήρξε Μέλος της «Επιτροπής Αδείας Άσκησης του Επαγγέλματος του Ηθοποιού». Για την πολυσχιδή προσφορά του στο θέατρο και τον κινηματογράφο τιμήθηκε, με Α΄ Χρυσό Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1973, για την αρτιότερη παραγωγή «Λυσι-στράτη» και με τον «Χρυσό Απόλλωνα» το 1967 της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών. Ανέπτυξε πολιτική δραστηριότητα, μέσα από μια υποδειγματικού ήθους και ανιδιοτέλειας συνέπεια, από τις μάχιμες γραμμές του ΚΚΕ. Και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 και του Οκτωβρίου του 2009, εξελέγη Βουλευτής του ΚΚΕ, τιθέμενος επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας του. Ενώ πάντα με το ίδιο αμείωτο πάθος και ηθική ένταση, παρεμβαίνει στα μείζονα πολιτικά μας ζητήματα, για να καταθέσει τη μαρτυρία του, αλλά και για να στηλιτεύσει τις ανεπάρκειες του πολιτικού μας συστήματος. Στην προσωπική του ζωή, ο απαράμιλλος θεατράνθρωπός μας, έκανε τρείς γάμους. Το 1962 με την Νερίνα Λυμπεροπούλου, το 1968 με την Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησαν τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο (1969),  ενώ από το 1997 είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Κόλλια, με την οποία επίσης έχει χτίσει μια όμορφη οικογένεια, αποκτώντας τρία ακόμα παιδιά, τον Αλέξανδρο (1997), την Ηλέκτρα (2002) και την Μάγια (2008).

Εξαιρετικό λυρικό κύτταρο, έμπεδες δραματικές σπουδές, με τους κορυφαίους της δραματικής μας τέχνης – Κάρολο Κούν, Γρηγόρη Γρηγορίου κ.α.- αλλά και σπουδαία φυσική ομορφιά, είναι τα στοιχεία με τα οποία πορεύτηκε στην πολυεδρική καλλιτεχνική του σταδιοδρομία, ο έξοχος θεατράνθρωπός μας Κώστας Καζάκος, χαρίζοντάς μας ασύγκριτες στιγμές αισθητικής αρμονίας και μερικά από τα αριστουργήματα της καλλιτεχνικής μας δημιουργίας, όπως  «Το μεγάλο μας τσίρκο», συνεχίζοντας και σήμερα την σπουδαία δραματουργική του παρουσία. Χωρίς ποτέ να απολησμονήσει τον μάχιμο διανοούμενο της τέχνης, από κάθε κοινωνικό μετερίζι. Και έτσι τον έχουμε παντοτινά στην καρδιά μας !!! Αυτόν  τον αξεπέραστο «Λοχαγό Θεοδώρου» !

Φιλμογραφία :

1956 «Η αρπαγή της Περσεφόνης», 1961 «Ηλέκτρα», «Σαράντα παληκάρια», 1962 «Πεζοδρό-μιο», «Προδωμένη αγάπη», 1963 «Ένας ντελικανής», «Λενιώ η βοσκοπούλα», 1964 «Εξωτικές βιταμίνες», «Η Κύπρος στις φλόγες», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά», 1965 «Η στοργή», «Το μπλόκο», «Με πόνο και με δάκρυα», «Το πρόσωπο της ημέρας», «Απόκληροι της κοινωνίας», «Περιφρόνα με γλυκειά μου», 1966 «Οι ένοχοι», «Κοινωνία ώρα μηδέν», «Ο γυρισμός του στρατιώτη», 1967 «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω», 1968 «Αγάπη και αίμα», «Η λεωφόρος του μίσους», «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα», «Το παρελθόν μιας γυναί-κας», 1969 «Πανικός Αγάπη και αίμα», «Το κορίτσι του 17», 1970 «Εν ονόματι του νόμου», «Μια γυναίκα στην αντίσταση», 1971 «Υποβρύχιο Παπανικολής», 1972 «Λυσιστράτη», «Ερωτική συμφωνία», 1973 «Ζήτημα ζωής και θανάτου», 1977 «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», 1980 «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», 1982 «Στη ζούγκλα της Αθήνας», «Ταξίδι στην πρωτεύουσα», 1991 «Ο δραπέτης».

Θέατρο :

1954 «Η μικρή μας πόλη», 1957 «Η αυλή των θαυμάτων», 1970 «Η κυρία δε με μέλλει», 1971 «Ασπασία», 1973 «Το μεγάλο μας τσίρκο», 1977 «Πάπισσα Ιωάννα», Η Παναγία των δολλαρί-ων», 1978 «Πολίτες δεύτερης κατηγορίας», 1982 «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ», 1987 «Jogging», 1999 «Τα σέβη μας δόκτωρ Τσέχωφ», 2000 «Οι μικροαστοί», 2006 «Ήταν όλοι τους παιδιά μου».

Υ.Γ. Ο πολιτισμός στις οδυνηρές οικονομικά μέρες μας, είναι τελείως περιθωριοποιημένος από την πολιτεία και υποχρηματοδοτημένος, με τις κεντρικές του δομές να αργοσβήνουν μία, μία. Πέρα από τον ελάχιστο παραπάνω οφειλόμενο φόρο τιμής, στους μεγάλους έλληνες κωμικούς μας, που διαμόρφωσαν το σύγχρονο πνευματικό ήθος του ελληνικού λαού και τον στήριξαν ηθικά στις δίσεκτες μεταπολεμικές μας δεκαετίες, που τις σκίαζαν οι οικονομικές στρεβλώσεις και οι κοινωνικές δυσπλασίες, οφείλουμε σήμερα ως πολιτεία με σοβαρότητα και ευθύνη, να καταστρώσουμε ένα κεντρικό Master Plan για τον πολιτισμό, που συνυφαίνοντας αρμονικά, τις αρχαιότητες, την πολιτισμική κληρονομιά και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, σε κάθε γωνιά της ελληνικής περιφέρειας, θα δώσει ώθηση στην εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 March 2019 | 10:01 pm


Το πρόταγμα της ανασυγκρότησης του στόλου μας !

Το πρόταγμα της ανασυγκρότησης του στόλου μας !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Είναι μακρά και ένδοξη η παράδοση του πολεμικού μας ναυτικού και αποτέλεσε πάντα τον κεντρικό πυλώνα των λαμπρών εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Ωστόσο έγκυροι πολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν, πως όποτε η χώρα διήλθε από οικονομικές χρεοκοπίες, με επαγόμενες ελαττώσεις της ναυτικής μας ισχύος, ο τόπος πέρασε από τα καυδιανά δίκρανα.

Στις μέρες μας, ο στόλος υστερεί επικίνδυνα, σε ότι αφορά τον γοργό βηματισμό των εξελίξεων της ναυτικής ισχύος, αφενός σε υλικοτεχνικές υποδομές, αφετέρου σε ένα πιο άρτια εκπαιδευμένο στελεχιακό δυναμικό. Έχει την  δυνατότητα το πολεμικό μας ναυτικό, να προασπίσει την ακεραιότητα της χώρας, αλλά επιβάλλεται από τις εξελίξεις, ένα εύτολμο και με βαθιά θωριά στον αμυντικό μας ορίζοντα, πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του. Καθώς και η «παραγωγή» από τις αντίστοιχες σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών του, μιας καινούριας σειράς στελεχών του, με έμφαση στην εκπαίδευση του ηλεκτρονικού ναυτικού πολέμου, που θα το καταστήσουν έναντι της Τουρκίας, «state of the art». Βεβαίως σε μια κοινωνία, σαν την σημερινή, ανοικτή και με πολλούς διαύλους ενημέρωσης, όλες οι παραπάνω υστερήσεις και ελλείψεις είναι γνωστές. Αρκεί να θέλει κάποιος να τις δει.

Παράλληλα όμως επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, τούτες τις ώρες διαδραματίζεται ένα μεγάλο γεωστρατηγικό παιχνίδι στην Μεσόγειο, με κεντρικό διακύβευμα, τα ατίμητα ενεργειακά της κοιτάσματα. Είναι εμφανές,  ότι η Ελλάδα, δεν πρέπει να απέχει από αυτή την μεγάλη γεωπολιτική παρτίδα. Οφείλει να στηρίξει με την ναυτική της ισχύ, τα ζωτικά της συμφέροντα τα και παράλληλα να εκπέμψει ένα σήμα ναυτικής ισχύος στην περιοχή. ‘Ήδη ο προαιώνιος εχθρός μας το κάνει κατά κόρον αυτό και το προβάλλει δοθείσης κάθε ευκαιρίας. Προς αυτή εξάλλου την κατεύθυνση, εδώ και δέκα πλέον χρόνια αποστέλλει σκάφη της στα παράλια της Αττικής και στις Κυκλάδες, κάνοντας ειρηνικές διαπλεύσεις, αλλά με πελώριο ωστόσο συμβολισμό, επίδειξης ισχύος!  Οι ελληνικές κυβερνήσεις από την άλλη, απαντώντας στα «τζαρτζαρίσματα» της Τουρκίας, προσπάθησαν να δημιουργήσουν πλέγματα ναυτικής ισχύος της χώρας, με συνέργειες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που ως ένα βαθμό λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην δύναμη πυρός του στόλου μας και καταγράφονται στις καλές στιγμές της εξωτερικής μας πολιτικής. Πάραυτα δεν φτάνουν ! Επιβάλλεται αδήριτα η αναβάθμιση της ισχύος του ναυτικού μας όπλου.

Και στις δύσκολες μέρες μας υπάρχουν λύσεις για να υπερκεραστούν οι οικονομικοί ύφαλοι. Απαιτείται ωστόσο μια πλατιά συναίνεση από την πολιτική μας τάξη. Επι παραδείγματι θα μπορούσαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να αξιώσουν να δοθούν στην Ελλάδα από τους εταίρους μας, τα κέρδη από τα παρακρατηθέντα ομολόγα, με σκοπό την αναβάθμιση της ναυτικής της δύναμης. Και τούτο, διότι για να προκύψουν αυτά τα κέρδη, της προηγούμενες δεκαετίες της ευωχίας, στράγγιξαν την χώρα μας, ενώ επιδίδονταν συστηματικά στις μίζες, για κάθε μας μεγάλη προμήθεια. Από τηλεπικοινωνίες, μέχρι οπλικά συστήματα. Οφείλουν έτσι στα δύσκολα να στηρίξουν την Ελλάδα. Στο κάτω κάτω της γραφής, με τα λεφτά που της «πήραν». Ενώ την ίδια ώρα πρέπει να σταθμίσουν, ότι η αναβαθμισμένη στήριξη των συνόρων της Ελλάδος, είναι και μια ασφαλής προάσπιση των συνόρων της Ευρώπης !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 9 March 2019 | 3:50 am


Ένα τσάι, με άρωμα αγάπης, στην Αγία Μαρκέλλα Βοτανικού !

Ένα τσάι, με άρωμα αγάπης, στην Αγία Μαρκέλλα Βοτανικού !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Προσανατολισμένος πάντα, σε μια διαρκή και αδιάκοπη πορεία προσφοράς, ο σεπτός και ευγενής Αρχιμανδρίτης της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού κ.κ. Ανδρόνικος Αλεξάκης, διοργανώνει ωραίες εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, προκειμένου να ενισχύσει τους αδυνάτους και να ζεστάνει κάθε ανθρώπινη καρδιά, που βιώνει σήμερα την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Να ξεδιψάσει τους «διψώντες» και να περιβάλλει τους «γυμνούς», που οι περιστάσεις της ζωής και η οικονομική δυσπραγία, έχουν καταστήσει την βιωτή τους οδυνηρή και αιματηρή.  Σε αυτό το πνεύμα την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης, διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Ενοριακό Συμβούλιο και τις Κυρίες του Φιλοπτώχου Ταμείου της Αγίας Μαρκέλλας, ένα «τσάι αγάπης» - που ανάβλυζε ένα σπάνιο άρωμα ανθρωπιάς ! - του οποίου τα έσοδα θα διατεθούν,  για τις
ανάγκες του συσσιτίου της εκκλησίας. Του συσσιτίου, που ήδη κάθε μέρα, με την ευλογία του Χριστού μας και την εθελοντική συμμετοχή πολλών στελεχών της Αγίας Μαρκέλλας, προσφέρει κάθε μέρα, 35 μερίδες στους αδύναμους συνανθρώπους μας της περιοχής, που δυστυχώς στερούνται στις σκληρές και ανάλγητες  μέρες μας και αυτό το στοιχειώδες πιάτο, του καθημερινού φαγητού. Και πραγματικά η συμμετοχή και παρουσία των  ενοριτών της Αγίας Μαρκέλλας, ήταν συγκινητική, που έσπευσαν με ζέση και πύρωμα καρδιάς, να πάρουν εξαντλώντας τες, αυτές τις προσκλήσεις στο «τσάι της αγάπης», για να στηρίξουν το τόσο αναγκαίο συσσίτιο, των κατατρεγμένων συνανθρώπων μας. Γιατί αυτό είναι διαχρονικά το μήνυμα της χριστιανικής αγάπης ! Η στήριξη των αδυνάτων, των «πεινώντων και διψώντων» !

Και σε τέτοιες συνάξεις εμφανίζεται και τις ευλογεί ο Χριστός! Εκεί που η αγάπη και η αλληλεγγύη, ενδύει τους γυμνούς, εκεί που η αδελφοσύνη ταΐζει τους πεινασμένους, εκεί που η φροντίδα, συμπαραστέκεται στους παραστρατημένους φυλακισμένους, εκεί που το ζεστό ανθρώπινο χάδι, παρηγορεί στα νοσοκομεία τους αρρώστους ! Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, στον ωραίο πρωτίστως ΑΝΘΡΩΠΟ και ιερωμένο της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού, Αρχιμανδρίτη κ.κ. Ανδρόνικο Αλεξάκη, που με τις ανύσταγες προσπάθειές του και το πολυμερές και εμπνευσμένο με τις μεγάλες ανθρωπιστικές αξίες της ορθοδοξίας μας έργο του, έχει θεριέψει το δένδρο της ΑΓΑΠΗΣ και της ΦΙΛΑΝΡΘΩΠΙΑΣ, στον Βοτανικό.

Ευλαβή μας πατέρα Ανδρόνικε, δεχθείτε τα ταπεινά μας συγχαρητήρια ! Ο μεγαλοδύναμος Θεός να σας χαρίζει υγεία, ανεξάντλητες ψυχικές και σωματικές δυνάμεις, να σκέπει τα οιστρηλατημένα βήματά σας και να λαμπρύνει ηθικά, το ευγενές ΕΡΓΟ σας !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2019 | 10:40 pm


Φαίδων Γεωργίτσης Ο έξοχος ζεν πρεμιέ του κινηματογράφου μας !

Φαίδων Γεωργίτσης
Ο έξοχος ζεν πρεμιέ του κινηματογράφου μας !

Γράφει ο  Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΉταν αναπότρεπτο για την μοίρα, ενός εκ των πιο ωραίων του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου μας, να γίνει ηθοποιός και αντίπερα σε αυτή την «νομοτέλεια», δεν μπόρεσε να αντισταθεί μήτε ο αυστηρών αρχών πατέρας του, αλλά μήτε και η ίδια η ζωή.  Με μιαν ανεκλάλητη φυσική ομορφιά, αξεπέραστα πράσινα μάτια, αλλά και ένα εκχυλίζον λυρικό κύτταρο, ο μεγάλος μας ζέν πρεμιέ, θα έπαιρνε χωρίς δισταγμό τα μονοπάτια της τέχνης και θα εξελίσσονταν σε έναν από τους κορυφαίους ηθοποιούς μας. Και αυτή η φυσική του ομορφιά και γοητεία, ήταν που είχε εξωθήσει πολλούς στην Ελλάδα, να
τον προσομοιάζουν με το μεγάλο και τραγικό συνάμα αστέρι του Χόλυγουντ Τζέιμς Ντήν, αλλά και να προξενεί πανδαιμόνιο στις νεαρές κοπέλες της εποχής του, που ξημεροβραδιάζονταν με την φωτογραφία του και αποζητούσαν όπου τον έβρισκαν, έστω και μια φευγαλέα ματιά μαζί του. Ο συντηρητικών αρχών πατέρας του, αξιωματικός του πολεμικού μας ναυτικού, προόριζε για την ίδια στρατιωτική καριέρα και τον γιό του, αλλά και ο Φαίδωνας ακλόνητος του χάλασε τα σχέδια, μέχρι με την εκπληκτική καλλιτεχνική επιτυχία του, να κάμψει τις αντιδράσεις του πατέρα του. Ένα συγκυριακό γεγονός, αλλά και μια εγκαυστική οικογενεια-κή τραγωδία, είναι δυο στοιχεία που θα σημαδέψουν ανεξίτηλα την ψυχοσύνθεση του μεγάλου μας στάρ και θα προδιαγράψουν παράλληλα και την μακρά καλλιτεχνική του πορεία, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ο ωραίος του ελληνικού κινηματογράφου Φαίδωνας Γεωργίτσης, είδε το φως της ζωής στις 26 Ιανουαρίου του 1939 στην Νέα Σμύρνη και αποτελεί το δεύτερο παιδί ενός αξιωματικού του πολεμικού μας ναυτικού και της μικρασιατικής καταγωγής συζύγου του. Και από τα χλωρά του νιάτα θα γευτεί το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Η μικρή δεκάχρονη αδελφή του, καθώς παίζει με άλλα παιδάκια της γειτονιάς, πέφτει από ένα γιαπί και σκοτώνεται. Η τραγική αυτή εμπειρία θα χαράξει ανεξάλειπτα την ψυχή του. Και η ηθικά οδυνηρή εικόνα των αναφιλητών της μητέρας του, θα τον συνοδεύει για πάντα. Την οικογενειακή ωστόσο τραγωδία θα διαδεχτούν οι αλγεινές μνήμες των αδελφοκτόνων Δεκεμβριανών, που θα σμιλεύσουν του την νεανική ευαισθησία του μεγάλου μας ηθοποιού. Η πείνα η κακουχία και η κακοπάθεια, αλλά και το γεγονός ότι ένεκα της ιδιότητας του πατέρα του, εξασφάλιζαν κατοχικά από καιρού εις καιρόν κανένα κομμάτι κρέας. Όταν οι αδελφοκτόνες συγκρούσεις ξεκινούσαν με τα Δεκεμβριανά, ο νεαρός Φαίδωνας προσέφευγε στα «παρατηρητήρια» του γιαπιά – ή και στην στάση της Νέας Σμύρνης και παρακολουθούσε τις αιματηρές συρράξεις. Οι γειτόνισσες τότε έντρομες και με το προηγούμενο της αδελφής του, ειδοποιούσαν την μητέρα του. Αλλά ας έλθουμε στην εξέλιξη της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας. Υπο την πίεση του πατέρα του εισάγεται το 1956 στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την οποία θα εγκαταλείψει προσωρινά, λοξοκοιτώντας στο θέατρο. Ο πατέρας του ωστόσο κατάφορα ενάντιος  με την θεατρική καριέρα, τον απειλεί πως αν δεν γυρίσει στην σχολή του θα αυτοκτονήσει ! Μάλιστα επικαλείται και την νοσηλεία του δυο φορές σε ψυχιατρική κλινική, αλλά και την ιατρική γνωμάτευση πώς «πάσχει από τα νεύρα του»!  Θα επανακάμψει στην σχολή, υφιστάμενος και το πειθαρχείο για την φυγή του, αλλά τελικά θα την εγκαταλείψει παντοτινά έξι μήνες αργότερα – και με την σκληρή απειλή τώρα του πατέρα του, ότι «θα αυτοκτονήσει» - αφού ήταν γεννημένος να γίνει θεατρίνος, διαθέτο-ντας σπουδαίο υποκριτικό τάλαντο, αλλά και τα ωραιότερα μάτια του ελληνικού σελιλόιντ. Και για να βιοπορίσει εργάζεται στα διυλιστήρια, κάνοντας και ένα σύντομο πέρασμα ως μπασκετμπολίστας στον «Πανιώνιο», με γλίσχρο εισόδημα ! Την ταπεινή στολή της ομάδας και τα πάνινα παπούτσια! Όμως ξεκινάει μαζί με την περιπέτεια της ζωής και η περιπέτεια του στην τέχνη.

Ένεκα της σπάνιας ομορφιάς και της εκχυλίζουσας  ζωτικότητάς του, οι φίλοι του,  αλλά και ο γυναικείος πληθυσμός που τον ερωτεύεται παράφορα, τον προσομοιάζουν με τον χολυγουντιανό αστέρα Τζέιμς Ντήν – που μοίρα τραγική έφυγε τόσο νέος από τη ζωή – κάτι που τον ενοχλεί σφόδρα, αφού ο νεαρός Γεωργίτσης είναι λάτρης του αντιπάλου δέους, του μοναδικού Μάρλον Μπράντο ! Και πολλές φορές επιδίδεται σε δυσμενείς κριτικές για τον Ντήν. Ωστόσο εγκύπτει ο τραγικός του θάνατος και τότε ο Φαίδωνας ίσως για λόγους εξιλέωσης, πάει να παρακολουθήσει μια ταινία του στο «Παλλάς». Η ταινία εκείνη «Ανατολικά της εδέμ», επέπρωτο να τον συγκλονίσει και να λειτουργήσει ως καταλύτης στην παραπέρα πορεία του, που πλέον θα ήταν δόκιμες θεατρικές σπουδές ! Φοιτητής ακόμα θα κάνει πρόβα τζενεράλε στην μεγάλη οθόνη, στην επική ταινία του Ζιλ Ντασέν με την έξοχη Μελίνα Μερκούρη «Ποτέ την Κυριακή» το 1960. Η ερμηνεία του Φαίδωνα Γεωργίτση ήταν εξαιρετική, συνδυάζοντας το σπουδαίο δραματικό του κύτταρο, με την χολυγουντιανή εξωτερική του εμφάνιση και θα του εξασφαλίσει το εισιτήριο, για τον χρυσό ελληνικό κινηματογράφο. Θα ακολουθήσει ένας καταιγισμός συμμετοχών, σε δραματικά φίλμς και μιούζικαλς, που τον καθιερώνουν σαν πρώτης τάξης ζεν πρεμιέ και εξακτινώνουν το κύρος του, στο διψασμένο για μεγάλα αστέρια κινηματογραφόφιλο κοινό μας. Από τις κορυφαίες στιγμές του «Τα κόκκινα φανάρια», του Βασίλη Γεωργιάδη,  αλλά και οι «Θαλασσιές οι χάνδρες», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», που τον εξακοντίζουν σαν μεγάλο ζεν πρεμιέ, δίπλα στις σπουδαίες μας ντίβες Ζωή Λάσκαρη, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου κ.α.

Μαζί με αυτές τις μεγάλες επιτυχίες, θα έλθει και ένας φλογερός έρωτας με μια γιατρίνα αστή και μεγαλύτερή του, που τον παρασύρει μαζί της στην Αγγλία για δήθεν σπουδές ιπταμένου. Όμως η απόρριψή του από το περιβάλλον της και αφού το ειδύλλιο κρατήσει έναν χρόνο στην Αγγλία, τον επαναφέρει στην Ελλάδα και στην σκληρή βιοπάλη με δουλειές ευκαιριακές,  όπως σε σιδεράδικο κ.α. Αλλά την ίδια ώρα έρχεται και η πρόσκληση για την στράτευσή του, που τον σπρώχνει στο Θέατρο Τέχνης, για να εξασφαλίσει το χαρτί της αναβολής. Εκεί και στην αίθουσα της αναμονής πρό των εισαγωγικών  εξετάσεων, θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί κεραυνοβόλα την μετέπειτα σύζυγό του και συμφοιτήτριά του Μπέτυ Αρβανίτη, με την οποία θα παντρευτούν το 1967. Ένας γάμος που δεν κρατήσει πολύ, αφού είχαν διαφορετικό ηθικό γονιδίωμα. «Οι καυγάδες μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν θεατρικό έργο του Στρίνμπεργκ» θα πεί αργότερα σε συνέντευξή του, ο έλληνας ζεν πρεμιέ. Επιθυμούσε ένα παιδί μαζί της για να χτίσουν μια στέρεα οικογένεια , κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις της Μπέτυς Αρβανίτη, που ήδη είχε ένα από τον πρώτο της γάμο. Και έτσι όταν αυτή χωρίς να τον ενημερώσει, θα «ρίξει» το υπο γέννηση παιδί τους, θα σημάνει αυτόχρημα και ο χωρισμός. Αποπερατώνοντας τις θεατρικές του σπουδές στο Θέατρο του Καρόλου Κούν, φοιτά ακόμα για να θωρακίσει την θεατρική του παιδεία, στις Δραματικές Σχολές των Πέλου Κατσέλη και Χρήστου Βλαχιώτη, ενώ ακόμα θα παρακολουθήσει και μαθήματα κινηματογράφου στην Αγγλία, στο «London Scholl of Film Technique». Και οι μεγάλες επιτυχίες που διαδοχικά θα σημειώνει, θα αποκαταστήσουν και την σχέση του με του γονείς του.

Πρόβα τζενεράλε στο παλκοσένικο ο Φαίδων Γεωργίτσης θα κάνει το 1963 στην παράσταση «Νεκροί χωρίς τάφο», με το σχήμα του Ευγένιου Τριβιζά και στην συνέχει θα συνεργαστεί με τον Μίνωα Βολονάκη, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κούν και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ μια θνισιγενή συνεργασία θα έχει σε έναν δικό του θίασο με την Μπέτυ Αρβανίτη, που όμως δεν προχώρησε. Ωστόσο η καλλιτεχνική του εξακτίνωση θα έλθει με την μεγάλη οθόνη, που τον παγιώνει σαν ένα μεγάλο ηθοποιό, αλλά και ως έναν από τους ωραίους του κινηματογράφου μας. Στην γοητεία του μάλιστα θα υποκύψει και η εθνική μας Αλίκη Βουγιουκλάκη, με την οποία θα έχει μια σύντομη σχέση το καλοκαίρι του 1963, μετά τον χωρισμό του με την Μπέτυ Αρβανίτη. Ωστόσο τον μεγάλο έρωτα της ζωή του, θα τον γνωρίσει το ΄70 στο πρόσωπο της γαλλίδας καλλονής Μπέτσι, ένα αστραφτερό φωτομοντέλο, που «σάρωνε» τα εξώφυλλα των κοσμικών περιοδικών. Θα παντρευτούν το 1971 και θα αποκτήσουν και δυο παιδιά. Την Μαρίζα και τον Ραφαέλο. Στον επαγγελματικό του στίβο όμως αφότου κάνει την πρωτόλεια εμφάνισή του στο «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν, με την κορυφαία Μελίνα Μερκούρη και συμμετέχει και στην «Φαίδρα» το1962, σε σκηνοθεσία πάλι του Ζύλ Ντασέν, επακολουθεί ένας καταιγισμός κινηματογρα-φικών ταινιών, με πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Ουρανός» το 1962, του Τάκη Κανελλόπουλου. Ακολουθεί πάλι μια μεγάλη του συμμετοχή πλάι στην μεγάλη μας ενζενί Ζωή Λάσκαρη, στην ταινία «Ίλιγγος» του Γιάννη Δαλιανίδη το 1963 και το 1964, πραγματώνει μια κορυφαία ερμηνεία, στην επική ταινία σταθμός του Βασίλη Γεωργιάδη «Κόκκινα φανάρια», στην οποία ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά, το σπουδαίο και βαθύ λυρικό του κύτταρο. Με την κραταιά επίσης «Φίνος – Φίλμ» θα εγκαινιάσει μεγάλες συνεργασίες όπως το «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Γοργόνες και μάγκες», που τονώνουν επίσης τις μεγάλες του κινηματογραφικές επιτυχίες. Και μαζί με αυτούς τους θωρούμενους «light» από δραματικής απόψεως ρόλους,  έρχονται και οι υψηλού δραματικού ήθους ρόλοι, όπως στις ταινίες «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, «Εκείνος κι εκείνη», «Το παρελθόν μιας γυναίκας» κ.α., που αναδεικνύουν την υψηλή λυρική τέχνη του μεγάλου μας ηθοποιού. Συνολικά ο Φαίδων Γεωργίτσης, συμμετείχε σε πάνω από 40 ταινίες, πολλές εκ των οποίων όπως «Κόκκινα Φανάρια», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», συγκαταλέγονται στα διαμάντια της κινηματογραφικής μας δημιουργίας.

Η κρίση του κινηματογράφου μας την δεκαετία του ’70, με την εισβολή του έγχρωμου, επηρέασε αναπότρεπτα και τον Φαίδωνα Γεωργίτση, που περιθωριοποιήθηκε. Θα επανακάμψει ωστόσο δυναμικά, την δεκαετία του ΄90, στα υψηλής εμπορικής επιτυχίας σίριαλ του Νίκου Φώσκολου, «Λάμψη» και «Καλημέρα ζωή» και αφότου την δεκαετία του ’80, είχε αφήσει αδρά το αχνάρι του στην μικρή μας οθόνη, με τις υψηλού κύρους τηλεοπτι-κές παραγωγές, οι «Πανθέοι» του ακαδημαϊκού μας Τάσου Αθανασιάδη και «Γιούγκερμαν» του αξεπέραστου Μίτια Καραγάτση. Καταγράφοντας περίπου είκοσι σημαντικές τηλεοπτι-κές συμμετοχές. Και στην μεγάλη μας οθόνη, θα επανεμφανιστεί μετά από μακρά απουσία δυόμιση δεκαετιών το 2008, στο φίλμ «Ο γιός του Τσάρλι», δοθέντος, ότι η τελευταία κινηματογραφική του εμφάνιση, ήταν στην ταινία «Κατάσκοπος Νέλλη» το 1981.

Τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος μας ζεν πρεμιέ, ιδιωτεύει στο καλοφρόντιστο με αγάπη εξοχικό του στο Κορωπί, έχοντας δημιουργήσει και μια αμφιθεατρική αίθουσα τέχνης την «Κεκρωπία», στην  οποία ανεβάζει κατά καιρούς δικές του θεατρικές δουλειές ή και συνεργασίες με άλλα θεατρικά σχήματα. Μεγάλη του χαρά συνιστά το γεγονός, ότι ο γιός του Ραφαέλλο, υιοθέτησε τα θεατρικά του βήματα, στην επαγγελματική του σταδιοδρομία και έχει ένα αμφίβολα, την θεατρική αρωγή, ενός μεγάλου δασκάλου της δραματικής τέχνης του πατέρα του ! Μοίρα τραγική όμως ο μεγάλος μας ζεν πρεμιέ, προσβλήθηκε από την επάρατη νόσο και μετά από χρόνια μάχη, πριν λίγες μέρες στις 1 Μαρτίου 2019, έφυγε από την ζωή. Το αλγεινό άγγελμα του θανάτου του σκόρπισε πάνδημη θλίψη στο φάσμα του θεάτρου και του κινηματογράφου, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, που είχε λατρέψει με πάθος, το δικό της xολιγουντιανό αστέρι. Μοναδική φυσική ομορφιά, πλατιά θεατρική παιδεία και σπουδαίο λυρικό κύτταρο, ήταν τα στοιχεία, της καλλιτεχνικής αρματωσιάς, με τα οποία πορεύτηκε στην επιτυχημένη σταδιοδρομία του ο Φαίδωνας Γεωργίτσης, αφήνο-ντας σημαντικά αποτυπώματα στο παλκοσένικο και πολύ περισσότερο στον κινηματογράφο μας. Και με αυτά θα έχουμε για πάντα στην καρδιά μας, τον αξεπέραστό μας ζεν πρεμιέ !

Θεατρογραφία :

«Μήδεια», «Ιούλιος Καίσαρ», «Φωνάζει ο κλέφτης», «Καμπαρέ», «Ευριδίκη», «Άννα Κρίστι», «Ξύπνα Ραγιά», «Οδός ονείρων», «Κουραμπιέδες», «Φιλοσόφησέ το», «Έντα Γκάμπλερ», «Μαύρη Κωμωδία», «Λεωφορείον ο πόθος», «Η δίκη των φακέλων», «Ο φιλόσοφος Ξάνθος και ο δούλος του Αίσωπος», «Collection».

Κινηματογράφος :

1960 «Ερόικα», «Ποτέ την Κυριακή», 1962 «Φαίδρα», «Ουρανός», 1963  «Ίλιγγος»,Τα κόκκι-να φανάρια», 1964 «Διωγμός», «Το κορίτσι της Κυριακής», 1965 «Οι εχθροί», «Πικρή ζωή», «Βρώμικη πόλις», «Οι νέοι θέλουν να ζήσουν», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», 1966 «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Επιχείρηση Δούρειος Ίππος», 1967 «Νύχτα γάμου», «Όλγα αγάπη μου», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Εκείνος και εκείνη», «Πυρετός στην άσφαλτο», 1968 «Γοργόνες και μάγκες», «Το παρελθόν μιας γυναίκας», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», 1969 «Όταν η πόλις πεθαίνει», 1971 «Η ζαβολιάρα», «Αεροσυνοδός», «Υπερήφανοι αετοί», 1972 «Κυνηγημένοι εραστές», «Το τρίπτυχο της αμαρτίας», «Πιο θερμή και από τον ήλιο», «Μιρέλα, η σάρκα της ηδονής», «Ένα κορίτσι που τα θέλει όλα», «Επιχείρηση Κράιπε, ο τάφος του Γ' Ράιχ», 1974 «Παύλος Μελάς», «Κραυγή γυναικών», «Σατανικές ερωμένες», 1978 «Η καγκελόπορτα», 1981 «Ο σεξοκυνηγός», «Ηλεκτρικός άγγελος», «Κατάσκοπος Νέλλη», 2008 «Το σινεμά γυμνό», «Ο γιος του Τσάρλυ»

Υ.Γ. Ο πολιτισμός στις οδυνηρές οικονομικά μέρες μας, είναι τελείως περιθωριοποιημένος από την πολιτεία και υποχρηματοδοτημένος, με τις κεντρικές του δομές να αργοσβήνουν μία, μία. Πέρα από τον ελάχιστο παραπάνω οφειλόμενο φόρο τιμής, στους μεγάλους έλληνες κωμικούς μας, που διαμόρφωσαν το σύγχρονο πνευματικό ήθος του ελληνικού λαού και τον στήριξαν ηθικά στις δίσεκτες μεταπολεμικές μας δεκαετίες, που τις σκίαζαν οι οικονομικές στρεβλώσεις και οι κοινωνικές δυσπλασίες, οφείλουμε σήμερα ως πολιτεία με σοβαρότητα και ευθύνη, να καταστρώσουμε ένα κεντρικό Master Plan για τον πολιτισμό, που συνυφαίνοντας αρμονικά, τις αρχαιότητες, την πολιτισμική κληρονομιά και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, σε κάθε γωνιά της ελληνικής περιφέρειας, θα δώσει ώθηση στην εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2019 | 7:33 am


Με απεργία πείνας και διακοπή χημειοθεραπείας απειλούν οι ογκολογικοί ασθενείς της Ηλείας

Τέλος στην ταλαιπωρία τους ζητούν οι ογκολογικοί ασθενείς της Ηλείας και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργία πείνας και διακοπή της χημειοθεραπείας τους επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας και ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου. 
Από τον Μάιο του 2014 έως τέλη του 2018 λειτουργούσε Τακτικό Εξωτερικό Ογκολογικό Ιατρείο στο Νοσοκομείο του Πύργου – με την ελπίδα εκτός από τον ιατρικό έλεγχο και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και των αξονικών τους, στο μέλλον θα μπορούσαν να κάνουν και χημειοθεραπείες εκεί. Με τη συνταξιοδότηση όμως του μοναδικού ιατρού, από τις αρχές του έτους αναγκάζονται να μετακινούνται στην Πάτρα με το λεωφορείο τόσο για τις θεραπείες τους όσο και για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις – μια ψυχοφθόρα αλλά και τρομερά δαπανηρή διαδικασία. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν πρόκειται να προβεί σε κάποιες άμεσες ενέργειες ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών του Νομού Ηλείας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Με απεργία πείνας και διακοπή χημειοθεραπείας απειλούν οι ογκολογικοί ασθενείς της Ηλείας

Οι ογκολογικοί ασθενείς του νομού Ηλείας δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν τις χημειοθεραπείες τους και να κάνουν απεργία πείνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα. 
Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2014 ξεκίνησε στο Νοσοκομείο του Πύργου η λειτουργία Τακτικού Εξωτερικού Ογκολογικού Ιατρείου υπό Ηλείο Παθολόγο – Ογκολόγο, Συντονιστή Διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Τότε, είχε προαναγγελθεί και η πραγματοποίηση χημειοθεραπειών στον Πύργο – κάτι που δεν υλοποιήθηκε. Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ο Συντονιστής Διευθυντής συνταξιοδοτήθηκε, με αποτέλεσμα ότι όχι μόνο δε φαίνεται να προχωρά το ανωτέρω σχέδιο, αλλά η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών γίνεται πολύ μεγαλύτερη, αφού πια δε θα λειτουργεί ούτε το Εξωτερικό Ιατρείο για τον ιατρικό έλεγχο και τη συνταγογράφηση φαρμάκων και αξονικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ογκολογικοί ασθενείς από την Ηλεία να αναγκάζονται να μετακινούνται στην Πάτρα με το λεωφορείο τόσο για τις θεραπείες τους όσο και για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις – μια ψυχοφθόρα αλλά και τρομερά δαπανηρή διαδικασία. 
Αγανακτισμένοι λοιπόν, οι ογκολογικοί ασθενείς δήλωσαν πως θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας και διακοπή της χημειοθεραπείας τους - γεγονός το οποίο θα επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας τους. 
Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 
  1. Είναι σε γνώση σας η συνταξιοδότηση του υπεύθυνου Ογκολόγου και το επακόλουθο κλείσιμο του Τακτικού Εξωτερικού Ογκολογικού Ιατρείου του Νοσοκομείου του Πύργου λόγω έλλειψης προσωπικού; Πρόκειται να προβείτε σε σχετικές ενέργειες, ποιες είναι αυτές και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα; 
  2. Με ποιον τρόπο πρόκειται να βοηθήσετε στη μείωση της ταλαιπωρίας των ογκολογικών ασθενών του Νομού Ηλείας ώστε να μη επιβάλλεται να μετακινούνται στην Πάτρα τόσο για τις θεραπείες τους όσο και για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας


Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας 

Δημοσιεύθηκε στις 2 March 2019 | 8:54 am


Ανόητες αντιπαραθέσεις !

Ανόητες αντιπαραθέσεις !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Είναι διάχυτο παντού το πολιτικό μίσος που έχει ενσταλαχθεί στην ελληνική κοινωνία, στα οδυνηρά χρόνια του μνημονίου. Αυτή η κεντρική μας διαιρετική τομή, δίχασε τους Έλληνες, σε πατριώτες και προδότες, σε έχοντες και μη έχοντες, σε δημοκράτες και φασίστες και σε άλλα άτοπα και ανεδαφικά στερεότυπα, που σκαρφίστηκαν οι επιτήδειοι του πολιτικού μας συστήματος, για να αρδεύσουν απελπισμένους από την περίσταση του έθνους πολίτες. Σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι συμμετείχαν πολλοί θιασώτες της πολιτικής μας σκηνής, για λίγους σταυρούς, κάμποση τηλεθέαση και ακόμα περισσότερα likes στο facebook. Βέβαια σε λίγο καιρό, θα τους εκβράσει ο εθνικός κορμός, όπως την σαβούρα το κύμμα.

Η χρησιμοποίηση του πολιτικού μίσους, για άντληση κομματικών λαφύρων, είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, που ιστορικά αποδεικνύεται ότι απολήγει σε τραγωδίες. Ας θυμηθούμε εδώ το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον Αττίλα στην Κύπρο και άλλα σημαδιακά γεγονότα της αιματοβαμμένης ιστορίας μας. Και αυτό το γνωρίζουν καλά όλα τα σοβαρά πολιτικά μας στελέχη. Με εξαίρεση βέβαια ακραίες ομάδες, που συνειδητά δεν θέλουν να κυβερνήσουν και επομένως δεν κινδυνεύουν ποτέ, ερχόμενες στην εξουσία, να έλθουν αντιμέτωπες με την ωμή πραγματικότητα και να λογοδοτήσουν έτσι, για τα ψέματα και τις φρούδες ελπίδες που καλλιέργησαν.

Για την ελληνική πραγματικότητα, μετά την απομυθοποίηση των μεγάλων ψεμάτων με τα οποία ποτίστηκε ο ελληνικός λαός – τύπου «θα σκίσω τα μνημόνια», «go back madam Μέρκελ» κ.α. – τα πράγματα σήμερα είναι δύσκολα. Αντιμετωπίζουμε την ανώμαλη προσγείωση στην ωμή πολιτική πραγματικότητα, χωρίς τα παραισθησιογόνα σωσίβια, με τα οποία μας πότιζε, με ατελείωτες δόσεις, η συγχωνευθείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα έχουμε σίγουρα και κάποιες αισιόδοξες αναλαμπές, σε αυτή την οδυνηρή περίοδο που διάγουμε. Αλλά κακά τα ψέματα, η ευωχία και η επάρκεια των καλών μεταπολεμικών μας δεκαετιών, δεν θα ξανάλθει εύκολα !

Ο αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδος, θα χρειαστεί να κάνει μεγάλες υπερβάσεις, παραμερίζοντας τα κομματικά πάθη, που μας ταλάνισαν αυτή την απεχθή μνημονιακή περίοδο, για να βάλει τον τόπο σε ράγα και να «ισιώσει το σίδερο» ! Πράγμα όχι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Θα πρέπει να ξαναδώσει νόημα στην  πολιτική και να την βγάλει από την αρρωστημένη κουλτούρα, της λογικής, «να ισοπεδωθεί ο αντίπαλος και η χώρα, για να αποκομίσει οφέλη, ο επόμενος» ! Δυστυχώς, αυτήν την στρεβλή και καταστροφική λογική για τον τόπο, υιοθετεί η σημερινή θνήσκουσα κυβέρνηση. Απονέκρωσε κάθε δεσμό συνεννόησης, με την αντιπολίτευση. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τους Αντώνη Λιβάνη και Πέτρο Μολυβιάτη, από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που πάντα για το καλό του τόπου, στα μεγάλα θέματα, κρατούσαν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Σήμερα κυριαρχεί ωμά, από την συγχωνευθείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η λογική της πόλωσης και της εξόντωσης του πολιτικού αντιπάλου.

Ο τόπος δεν θα μπορέσει να ανασάνει και να τροχιοδρομηθεί σε πορεία ανάπτυξης,  αν δεν υπάρξει ένα μίνιμουμ συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, στα σημερινά μεγάλα του προτάγματα. Κάτι που ούτως ή άλλως, στις κατά μόνας συζητήσεις του, αποδέχεται το σύνολο του πολιτικού μας προσωπικού. Ποιος διαφωνεί έτσι σήμερα, ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κακοδαιμονίες της Δικαιοσύνης ή τα χρονίζοντα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Βεβαίως στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου, διαφωνίες πάντα θα υπάρχουν και είναι υγιές αυτό. Στα μείζονα της πατρίδος όμως, πρέπει να ομονοεί η πολιτική της τάξη.

Ελοχεύει έτσι σήμερα ο φόβος, αν δεν υπάρξουν δραστικές πρωτοβουλίες πολιτικής συνεννόησης, μια μεγάλη μάζα απροσανατόλιστων ψηφοφόρων, να στραφούν σε ακραίες επιλογές, δοθέντος ότι η συνωμοσιολογία, οι φραστικές κορώνες και η σκανδαλολογία, θέλγουν τους, βασανισμένους και τους, σύρουν στα άκρα. Θα πρέπει να προλάβουμε αυτό το μεγάλο κακό για τον τόπο !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 March 2019 | 7:06 am


Οι θρυλικοί «Παπατζήδες» της παλιάς Αθήνας και οι δυστυχείς ομογενείς !

Οι θρυλικοί «Παπατζήδες» της παλιάς Αθήνας και οι δυστυχείς ομογενείς !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Αναπόσπαστα δεμένοι με την ιστορική και κοινωνική ταυτότητα της Αθήνας μας, είναι και οι γνωστοί «παπατζήδες», που ξάφριζαν με τις υψηλές τεχνικές τους απατεωνιάς και ταχυδακτυλουργίας κόσμο και κοσμάκη, ισοπέδωναν μέσα σε λίγα μόνον λεπτά της ώρας, ανυπεράσπιστους συνταξιούχους, αθώους επαρχιώτες που έρχονταν για πρώτη φορά στο «μεγάλο χωριό» και ήταν αμάθητοι στα «μυστικά της πόλης» και γονάτιζαν στην κυριολεξία αφελείς ομογενείς έλληνες, της Αμερικής της Αυστραλίας και του Καναδά, που μετά από πολλά χρόνια επανέκαμπταν στην μητέρα πατρίδα ! Πέρα όμως από την «μηχανή» του «Παππά», που είχαν στήσει οι παπατζήδες, είχαν υιοθετήσει και μια ολάκερη αισθητική, για να υποβάλλουν ψυχικά τα υποψήφια θύματά τους και να τα πείθουν με το τελετουργικό τους, ότι ήταν ικανοί να πληρώσουν τους «παίχτες» τους, αν θα κέρδιζαν. Φορούσαν εντυπωσιακά κοστούμια (δεύτερης ποιότητας, αλλά εντυπωσιακά), δαχτυλίδια με κόκκινα μπριλάντια – που έδιναν στους αφελείς την ψευδαίσθηση μεγαλεμπόρων της πιάτσας με
πολλά λεφτά, άρα και ικανότητα να «μοιράσουν χρήμα» - ζελέ στο μαλλί που παρέπεμπε σε φανταχτερούς ζογκλέρ των τσίρκο και προπαντός ακολουθούσαν ατάκες και «εμπνευσμέ-νη» γλώσσα της ομονοίας, που προέτρεπε το υποψήφιο θύμα, θίγοντας τεχνηέντως τον ανδρισμό ή την οικονομική του επιφάνεια, για να τσιμπήσει και να του πάρουν όλο το πορτοφόλι σε λίγα δευτερόλεπτα ! Ιδού μερικές από τις ατάκες και το γλωσσάρι τους !!! «Ντεζάν», το έλεγαν βροντερά σε κάποιον που έχανε – στο 95%  των περιπτώσεων έτσι γίνονταν, με ένα 5% μόνο να «κερδίζει», που δεν ήταν κανονικοί παίχτες, αλλά «αβανταδό-ροι», δηλαδή συνεργάτες στη συμμορία του παπατζή, για να δημιουργούν την ψευδαίσθη-ση στα θύματα, ότι μερικοί που πόνταραν σωστά, κέρδισαν !!! – και μάλλον το ντεζάν, πρέπει να είναι ομονοιακή παράφραση του ιταλικού νιέντε ! «Μαγκάκο έχεις την ψυχή να βάλεις πάνω το πενηντάρι, να το κάνεις κατοστάρι, ή φοβάσαι την μαμά σου» !!! «Παιδιά πολλά βάζετε, πολλά παίρνετε» !, «Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που ΄ναι ο παπάς;» !, «Εδώ μοιράζουμε χρήμα, στους τολμηρούς» ! κ.α.

Κατ΄ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε μια σοβαρή παρανόηση, στο όλο θέμα παπατζήδες, που συνέτεινε με τον τρόπο της, στο να την πατάνε τα θύματα και να πιστεύει ο κάθε φέρελπις, ότι γνωρίζοντας το «μυστικό» της κομπίνας, θα μπορούσε να τους πιάσει επ΄ αυτοφώρω και να τους ξεσκεπάσει. Δυστυχώς δεν πρόκειται περί κομπίνας, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, αλλά για υψηλής τεχνικής ταχυδακτυλουργία, κάτι που ο μέσος  άνθρωπος δεν μπορούσε να συλλάβει. Και επομένως ο καθένας που θυσίαζε χρήματα παίζοντας, για να «ξεσκεπάσει» τους παπατζήδες, ήταν αυτοπαγιδευμένος. Δεν υπήρχε κλεψιά, αλλά ταχυδακτυλουργία. Οι παπατζήδες ήκμασαν την δεκαετία του 50΄και του 60΄οπότε και είχαν γίνει φόβος και τρόμος των Αθηνών, έφυγαν από το προσκήνιο δυο δεκαετίες, επανέκαμψαν την δεκαετία του 90΄, για να αποσυρθούν και πάλι και να εμφανίζονται ενίοτε σποραδικά σε κάποια λίγα στέκια της Αθήνας. Αυτήν τους εξάλλου την μεγαλουργία, μέσα στον κοινωνικό ιστό της Αθήνας, αποτύπωσε με ηθική ενάργεια και συγγραφική μαεστρία, ο αείμνηστος Δημήτρης Ψαθάς, στα χρονογραφήματά του στα «Νέα» της εποχής.  Στα δυνατά τους χρόνια είχαν ορμητήριο, την Πανεπιστημίου, πολλές φορές ατρόμητοι καθώς ήταν και στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου !!!, στον πεζόδρομο της Κοραή, αλλά και στην Αγίου Κωνσταντίνου, με κατεύθυνση προς την Πλατεία Καραϊσκάκη. Ήταν πολύ στοχευμένη μάλιστα η Αγίου Κωνσταντίνου για την καλή πελατεία τους, διότι την δεκαετία του ’90 που εγώ ήμουν φοιτητής του Ε.Μ.Π., υπήρχε ακόμα το εκδοτήριο εισιτηρίων του Σταθμού Πελοποννήσου – Κηφισού, στην οδό Ζήνωνος και τα πρώτα και καλά υποψήφια θύματα, ήσαν όσοι έρχονταν από την επαρχία και πίστευαν οι αφελείς, ότι με την εξυπνάδα και την παρατηρητικότητά τους, θα κέρδιζαν πολλά λεφτά, σε λίγη ώρα από τους παπατζήδες !!! Σε ότι αφορά τώρα το Αρχηγείο των Παπατζήδων στα χρόνια μου ήταν σε έναν πεζόδρομο κάθετο στην Αγίου Κωνσταντίνου, σε ένα ιστορικό καφενείο των Αθηνών, στην μικρή οδό Γερανίου και ένας από τους αρχηγούς τους, ήταν ο περίφημος «Αυτιάς» !

Πάμε τώρα στο τελετουργικό του «παπά». Οι παπατζήδες έστηναν ένα μικρό υποτυπώδες τραπέζι, συνήθως ήταν ο πάτος ενός χαρτοκιβωτίου αναποδογυρισμένου και έβγαζαν τρία χαρτιά, συνήθως ήταν δυο δεκάρια και ένας ρήγας που ήταν ο παπάς. Ο παπατζής άρχιζε να τα ανακατεύει και κάνοντας λεκτικά παιχνίδια, «βάλτε παιδιά», «πολλά βάζετε, πολλά παίρνετε» !!! προκαλώντας και «κράζοντας» τα υποψήφια θύματα, για να προσέλθουν στο θυσιαστήριο τους. Με το που τσίμπαγαν κάποιοι και πλησίαζαν στο τραπέζι, πήγαιναν οι αβανταδόροι – συνεργάτες του παπατζή, ποντάριζαν δήθεν ένα πενηντάρικο πάνω σε κάποιο από τα τρία χαρτιά, ο παπατζής τα ανακάτευε με μαεστρία και συνειδητά έριχνε τον παπά – το φύλλο του ρήγα, στο ποντάρισμα του αβανταδόρου, ώστε να κερδίσει ο αβαντα-δόρος ! και να τσιμπήσουν ποντάρουν και οι πελάτες. Οι αθώοι - ανυποψίαστοι πελάτες της επαρχίας, βλέποντας τον αβανταδόρο να κερδίζει και να εισπράττει το  διπλάσιο κέρδος, τσίμπαγαν και άρχιζαν να ποντάρουν εκατοντάευρα !!! Και σε λίγα μόνον λεπτά τους είχαν ξαφρίσει όλο το πορτοφόλι, βυθίζοντάς τους στον πόνο, την απελπισία και βεβαίως στην αφραγκία ! Πως γίνονταν το κόλπο; Καθώς ο παπατζής ανακάτευε τα χαρτιά με επιτηδευμέ-νες κινήσεις στον αέρα, το μάτι του πελάτη παρακολουθούσε τα χαρτιά που φαίνονταν πάνω – «εξωτερικά» στο χέρι του και καθώς το αριστερό χέρι του παπατζή, πέταγε το χρυσό «χαρτί-ρήγα» σε ένα σημείο, ο πελάτης πιστεύοντας ακράδαντα ότι το μάτι του είχε παρακολουθήσει την κίνηση του χρυσού χαρτιού, πόνταρε στο χαρτί που ΠΕΤΑΓΟΝΤΑΝ από το αριστερό χέρι ! Την ίδια όμως στιγμή με αστραπιαίο τρόπο, ο παπατζής είχε περάσει τον ρήγα στο δεξί του χέρι, από κάτω και καθώς το μάτι του πελάτη ήταν εστιασμένο στο αριστερό χέρι, ο παπατζής, ΔΕΝ ΠΕΤΑΓΕ επιδεικτικά όπως με το αριστερό, άλλα «ΑΦΗΝΕ ΣΒΗΣΤΑ» από την κάτω πλευρά – εσωτερική του δεξιού χεριού – το οποίο ήταν σε σχήμα «Χ» και σε αντίθετη κίνηση από το αριστερό χέρι -  να πέσει το χρυσό χαρτί ο ρήγας, σε άλλο σημείο και βεβαίως να ΧΑΣΕΙ ο εμβρόντητος πελάτης, που δεν μπορούσε να καταλά-βει τι είχε συμβεί, εκτιμώντας εσφαλμένα, ότι το μάτι του  είχε ΣΩΣΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ την πορεία του ρήγα !!! Ανακάλυψα και εγώ την «τέχνη» μαγεμένος ! διαβάζοντας ένα σπουδαίο βιβλίο για τα μυστικά της τράπουλας. Το μείζον εδώ είναι να καταλάβει ο αναγνώστης, ότι ο παπατζής δεν είχε ένα ακόμα κρυμμένο τέταρτο χαρτί στο μανίκι και άλλες τέτοιες ανοησίες που κυκλοφορούσαν στην πιάτσα, αλλά ότι με χαρτοπαιχτική δεξιοτεχνία, σου πέταγε αλλού τον παπα-ρήγα, αποπροσανατολίζοντας το μάτι σου. Τα πάντα ήταν «νόμιμα» δηλαδή και «κανονικά», με ΤΡΙΑ μόνον χαρτιά. Στην δεξιοτεχνία και ταχύτητα του παπατζή, παίζονταν το όλο έργο – μυστικό και στην αδυναμία του ανθρώπι-νου ματιού, να παρακολουθήσει και την δεύτερη παράλληλη κίνηση του δεξιού χεριού του παπατζή, που γίνονταν «μηχανικά» κάτω από το αριστερό του χέρι σε σχήμα «Χ» με αυτό, σαν από έναν δεύτερο άνθρωπο !!!

Αυτά όμως τα ξαφρίσματα των δυστυχών επαρχιωτών ελάμβαναν χώρα, από τα μεσαία στελέχη της «παπατζίδικης τέχνης. Οι πιο υψηλού επιπέδου παπατζήδες, οι «advance» να το πούμε, χτυπούσαν πιο στοχευμένα «κοινά» και με πιο γερό πορτοφόλι. Τι έκαναν οι αθεόφοβοι;  Τις μεταπολεμικές μας δεκαετίες λοιπόν έρχονταν κατά κύματα ομογενείς από την Αμερική με το υπερωκεάνιο «Νέα Ελλάς», αλλά και από τον Καναδά και την Αυστραλία  στην Αθήνα, για να δουν την μητέρα πατρίδα και να χαιρετίσουν από κοντά τα προσφιλή τους πρόσωπα, που τόσο τους είχαν λείψει. Ήταν τα πολυτελείας θύματά τους, καθώς διέθεταν υψηλά εισοδήματα από το εξωτερικό και μάλιστα, μεγάλες δερμάτινες «πορτοφόλες», με κολλαριστά, «φρέσκα» δολάρια και είχαν μια ψυχολογική προδιάθεση, επιστρέφονταν στην Ελλάδα, να ξοδέψουν αρκετά χρήματα, για να χαρούν !  Ξεχώριζαν από μακριά, ότι ήταν ομογενείς, από τα παράταιρα ρούχα τους με την ελληνική πραγματικότητα – μπιρμπιλωτές γραβάτες, πολύχρωμα πουκάμισα και καπέλα – και βεβαίως την αμερικάνικη προφορά τους. Ενώ πολλοί εξ αυτών, φορούσαν περήφανα και την κονκάρδα των ομογενειακών οργανώσεων «ΑΧΕΠΑ», «ΓΚΑΠΑ», της Αμερικής. Πιο ήταν το σχέδιο λοιπόν των κυριλέ παπατζήδων; Είχαν βρεί έναν νέο που ήξερε καλά αγγλικά και παρουσιάζονταν ως «φοιτητής», ξεναγός, ένα επίσης μέλος της σπείρας καλοντυμένο μεσήλικα, ο οποίος παρουσιάζονταν ως «μεγαλέμπορος» από την Αίγυπτο και ένα δικό τους γκαρσόνι, σε κάποιο από τα προσφιλή μέρη ταβέρνες – εστιατόρια, της Λεωφ. Συγγρού, της Λεωφ. Αλεξάνδρας ή της Πλάκας, στις οποίες άραζαν για να ξεκουραστούν οι ομογενείς, μετά τις επίπονες περιηγήσεις. Ο παπατζής έμπαινε στον χώρο της Ακρόπολης και συναντούσε τυχαία τον νεαρό «φοιτητή»-ξεναγό, που είχε ευγενώς προσφερθεί – δωρεάν να ξεναγήσει τους πατριώτες από την Αμερική και τον «μεγαλέμπορο» από την Αίγυπτο, που «δούλευε» και αυτός μερικά υποτυπώδη αγγλικά, τύπου «Hello Jim»,  «What’s your business; Και τα συναφή. Μετά την ξενάγηση, ο ομογενής πήγαινε να κεράσει σε μια ταβέρνα, τον ευγενή «φοιτητή», που τον ξενάγησε και τους καλούς φίλους, τον «μεγαλέμπορο» από την  Αίγυπτο και τον άλλο επίσης καλό κύριο, που γνώρισε τυχαία στην ξενάγηση. Ο μεγαλέμπορος τώρα υπερθεματίζοντας της γενναιοδωρίας, καλούσε αυτός το «γκαρσόνι» να κεράσει τους φίλους κρασί και φρούτα. Και το γκαρσόνι στο κρασί του ομογενούς έριχνε στάχτη από τσιγάρο, που το μεταλλάσει αμέσως σε σκληρό «ντράγκ». Πάνω στην ευφορία που εδημιουργείτο από το κρασί και την αναπόληση της πατρίδας, ο παπατζής έβγαζε από το σακάκι του τρία φύλλα και προσφέρονταν να τους διασκεδάσει, καλώντας τον ετοιμόρροπο από το «ντράγκ» ομογενή, να ποντάρει για να «χαλαρώσει» και να «θυμηθεί τα παλιά», ξαφρίζοντάς του στην κυριολεξία, όλο το φουσκωμένο πορτοφόλι !!!  Ήταν δυστυχώς αμέτρητοι οι τραγικοί ομογενείς, που έπεφταν θύματα αυτής της καλά ενορχηστρωμένης ραδιουργίας, πληρώνοντας αδρά, την γενναία τους καρδιά, αλλά και το πνεύμα του «Ξενίου Διός», στην γεμάτη παγίδες και  δόκανα των αετονύχηδων, μεταπολεμική Αθήνα !!! Αυτή ήταν εν σπέρματι η ιστορία των θρυλικών παπατζήδων στην  Αθήνα, πού αφήκαν και αυτοί, με την δεξιοτεχνία και την απατεωνιά τους, ανεξίτηλο το σήμα τους στην πόλη !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 March 2019 | 6:33 am


Από την κοπή της πίττας του Συλλόγου Ρακοσυλλεκτών Αθήνας, «Η πρόοδος» !

Από την κοπή της πίττας του Συλλόγου Ρακοσυλλεκτών Αθήνας, «Η πρόοδος» !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Από τις τελευταίες πίττες που συμμετείχαμε, θεσμικά ως Α΄ Αναπληρωτής Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, η πίττα του Συλλόγου Ρακοσυλλεκτών «Η πρόοδος», στα Πετράλωνα. Μια πίττα ωστόσο με ξεχωριστό ηθικό χρώμα, με τους Ρακοσυλλέκτες της Αθήνας, που μας αναρρίπισαν χίλιες μύριες αναμνήσεις, από την παλιά Αθήνα και την ιστορική της ταυτότητα και προπαντός, μας γέμισαν με αγάπη και ηθική θαλπωρή, με την ζεστή τους καρδιά, που αναδύει την ελληνική λεβεντιά και «μπέσα».

Οι Ρακοσυλλέκτες σήμερα, πέρα από τον σκληρό τους αγώνα της επιβίωσης για το ξεροκόμματο, με πάμπολλα προβλήματα από το τέρας της γραφειοκρατίας, επιτελούν ένα σοβαρό πολιτισμικό έργο στην Αθήνα, που δεν έχει αναδυθεί στον  βαθμό και το μέγεθος που του αξίζει. Χάρις στην δική τους προσπάθεια έτσι, σπουδαία κομμάτια, της λαϊκής τέχνης και παράδοσης, των οποίων η ιστορική και πολιτισμική αξία είναι ανεκτίμητη, δεν ΧΑΘΗΚΑΝ και δεν παραπετάχθηκαν, σε κάποιον σκουπιδοτενεκέ ! Γιατί τα περιμάζεψαν αυτοί για να τα πουλήσουν σε ιδιώτες ή και σε κάποιον δημόσιο φορέα κάποιες  φορές και έτσι τα διέσωσαν από την κονιορτοποίηση και την λήθη !

Αλλά μέσα από αυτή τη ταπεινή τους βιοπάλη, αναδεικνύεται και η ηθική τους μεγαλοσύνη. Άνθρωποι έντιμοι με καθαρά χέρια, οικογενειάρχες, έχουν υψηλό ήθος – έστω και μέσα από τις κοινωνικές δυσχέρειες και αντιξοότητες στις οποίες μεγάλωσαν και βιοπορούν – και το εκδηλώνουν κάθε στιγμή, όποτε η περίσταση της ζωής, το αξιώσει. Και είναι αληθινά συγκινητικό το γεγονός, ότι πρίν λίγα χρόνια ο πρόεδρος τους, ένας αξιαγάπητος ΑΝΘΡΩΠΟΣ, βρήκε ένα αμύθητης αξίας γνήσιο αντίτυπο του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδος – μέσα στην ταπεινή του φτώχεια – και πήγε και το παρέδωσε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Θα μπορούσε με αυτό το εύρημά του, να γίνει πλούσιος, αφού πράγματι είχε βρεί έναν θησαυρό. Πάραυτα προτίμησε την δύσκολη οδό του ήθους !!! Για να παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την συμβολή του στην διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Πράξεις υψηλού κοινωνικού ήθους, που σε κάνουν  να δακρύζεις και σου υπομνίζουν την άλλη Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της τιμής.

Μίλησα με τα παιδιά του Σωματείου και μου είπαν για τα προβλήματά τους και τους καημούς τους, που παλεύουν χρόνια, για να τους παραχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων ένα, σταθερό σημείο, να πουλούν τα πράγματά τους και να μην γυρίζουν κάθε τρείς και λίγο κυνηγημένοι, σαν τους Ισραηλίτες. Δεσμεύθηκα και εγώ με τις ταπεινές μου δυνάμεις, όπου μπορώ να βάλω ένα μικρό λιθαράκι βοηθείας, στην δύσκολη προσπάθειά τους, να ζήσουν δουλεύοντας σαν άνθρωποι και όχι κυνηγημένοι. Και συγκινήθηκα για την αγάπη και την τιμή και την ανθρώπινη ζεστασιά, με την οποία με περιέβαλλαν !

Το κομμάτι της πίττας που έκοψα, το αφιέρωσα, στον  ΠΡΟΠΑΤΟΡΑ των Ρακοσυλλεκτών της Αθήνας, έναν δαιμόνιο έμπορο, εβραϊκής καταγωγής – όπως εξάλλου τον εξιστορώ στο Βιβλίο μου για την Ιστορική και Πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας, «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα …» - που μεγαλούργησε εμπορικά και από το κύρος του και την φήμη του στην Αθήνα, στις αρχές του 20-ου αιώνα, πήρε στο Μοναστηράκι μια ιστορική του πλατεία, το όνομά του. Τον Ηλία Γιουσουρούμ ! Η ονομαστή λοιπόν Πλατεία Αβησσυνίας, ή Γιουσουρούμ ή «Παλιατζιδικα» ! που είναι το σημείο αναφοράς των Παλαιοπώληδων στην Αθήνα, αίρει το όνομά της, στον Ηλία Γιουσουρούμ. Μάλιστα το 1914, ο Ηλίας Γιουσουρούμ, πρωτοστάτησε την ίδρυση Σωματείου Παλαιοπωλών, του οποίου υπήρξε πρώτος Πρόεδρος και βεβαίως, η σάρκα και η ψυχή του.

Με γεμάτη την καρδιά και συγκίνηση, για αυτή την ωραία σε ηθική ομορφιά πίττα, αποχαιρέτησα τους αγαπημένους  μου Ρακοσυλλέκτες του Σωματείου «Η πρόοδος», τους ευχαρίστησα για την ηθική τους φιλοξενία και τους ευχήθηκα, ο Άγιος Βασίλειος που ευλόγησε την πίττας τους, να τους σκέπει και να τους δίνει δύναμη στον δύσκολο αγώνα τους. Βεβαίως και δεσμεύθηκα, όπου μπορώ με τις ταπεινές δυνάμεις μου, να είμαι κοντά τους. Καλή καιν ευλογημένη Χρονιά, αγαπημένοι μου Ρακοσυλλέκτες !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 March 2019 | 6:31 am


Κεντρικό μου άρθρο στην ηλεκτρονική Real news του έγκριτου Νίκου Χατζηνικολάου, για τους «Παπατζήδες» της παλιάς Αθήνας !

Κεντρικό μου άρθρο στην ηλεκτρονική Real news του έγκριτου Νίκου Χατζηνικολάου, για τους «Παπατζήδες» της παλιάς Αθήνας !Δημοσιεύθηκε στις 2 March 2019 | 6:30 am


Ακάλυπτες οι ανάγκες των παιδιών με καρκίνοΣτα πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μικροί ογκολογικοί ασθενείς και οι οικογένειές τους εκτός από το σοβαρό θέμα της ασθένειάς τους αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου. 
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των παιδιών με κακοήθεις νεοπλασίες και την ελλιπέστατη περίθαλψη και φροντίδα που τους παρέχει το σύστημα υγείας. Ελλείψεις υποδομών, υποστελέχωση, παντελής απουσία ενημέρωσης σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές, έλλειψη ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο παιδί που πάσχει αλλά και στην οικογένειά του αποτελούν μέρος της δύσκολης καθημερινότητάς τους. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των μικρών ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους, και να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια που καταβάλουν για να αντιμετωπίσουν τις νεοπλασίες. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:  
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Ακάλυπτες οι ανάγκες των παιδιών με νεοπλασίες 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των παιδιών με κακοήθεις νεοπλασίες και την ελλιπέστατη περίθαλψη και φροντίδα που τους παρέχει το σύστημα υγείας.
Αναλυτικότερα, παρατηρείται έλλειψη υποδομών, η οποία αποδίδεται κυρίως στη γεωγραφική κατανομή των παιδο-ογκολογικών κλινικών αλλά και στο σύστημα υγείας το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών με κακοήθεις νεοπλασίες καθώς και των οικογενειών τους. Επίσης, εξίσου σημαντική είναι η παντελής απουσία ενημέρωσης σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές που επέρχονται από τα νεοπλάσματα. Επιπλέον, μεγάλο κενό στην προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων αποτελεί η έλλειψη ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο παιδί που πάσχει και την οικογένειά του καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και η απουσία συστηματικής παρακολούθησης του παιδιού κατά την ενηλικίωσή του. 
Επειδή οι μικροί ασθενείς χρίζουν ιδιαίτερης φροντίδας και η Πολιτεία οφείλει να τους καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες που έχουν και αυτοί και οι οικογένειές τους 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: 
  1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των μικρών ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους, και να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια που καταβάλουν για να αντιμετωπίσουν τις νεοπλασίες;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας


Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας 

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2019 | 11:05 pm


Κεντρικό άρθρο μου στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» της 23-2-19, για την αξεπέραστη ντίβα του κινηματογράφου μας, ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ

Κεντρικό άρθρο μου στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» της 23-2-19, για την αξεπέραστη ντίβα του κινηματογράφου μας, ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ 

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2019 | 1:17 am


Κεντρικό άρθρο μου στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» της 23-2-19, για τον κορυφαίο της ελληνικής γραμματολογίας ΑΝΔΡΕΑ ΦΡΑΓΚΙΑ

Κεντρικό άρθρο μου στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» της 23-2-19, για τον κορυφαίο της ελληνικής γραμματολογίας ΑΝΔΡΕΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔημοσιεύθηκε στις 25 February 2019 | 1:09 am


Κεντρικό μου άρθρο στην Β΄ αρχαιότερη καθημερινή ελληνική εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», της 17-2-2019

Κεντρικό μου άρθρο στην Β΄ αρχαιότερη καθημερινή ελληνική εφημερίδα 
«ΠΑΤΡΙΣ»,  της 17-2-2019

www.panosavramopoulos.blogspot.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2019 | 12:57 am


Άννα Φόνσου Η μεγάλη μας ηθοποιός και ευαίσθητος άνθρωπος !

Άννα Φόνσου
Η μεγάλη μας ηθοποιός και ευαίσθητος άνθρωπος !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με σπουδαίο λυρικό κύτταρο, μεσογειακό ταμπεραμέντο, αλλά και μια ανεκλάλητη ηθική ένταση σαν άνθρωπος, δεν θα μπορούσε παρά να διανύσει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στα δύσβατα μονοπάτια του θεάτρου και του κινηματογράφου που αγάπησε, αλλά και να υλοποιήσει ένα υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας έργο, η λατρεμένη μας ενζενί Άννα Φόνσου, αφού ποτέ δεν λησμόνησε την καταγωγή της από την έντιμη και περήφανη φτωχολογιά. Έτσι πρίν μερικά χρόνια εκποιώντας το σπίτι της στο Ψυχικό, αλλά και την υπόλοιπη περιουσία της, ίδρυσε το περίφημο «Σπίτι του ηθοποιού», αγκαλιάζοντας με την αγάπη της και την θαλπωρή της καρδιά της, τους αδυνάμους και κατατρεγμένους συναδέλ-φους της, που βρέθηκαν μοίρα τραγική στο περιθώριο της ζωής.

Ως ηθοποιός και με πρωταγωνιστικούς πάντα ρόλους, η έξοχη Άννα Φόνσου, τόσο στο πεδίο της τραγωδίας, όσο της κωμωδίας ιδίως με συμπρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Θανάση Βέγγο, μας έδωσε σπουδαίες ερμηνείες υψηλού δραματικού ήθους, αυτό το ασυμβίβαστο «αγοροκόριτσο» - εξού και ο ομώνυμος τίτλος επιτυχημένης ταινίας της – που δονούσε τις καρδιές μας, με το σκέρτσο και τον νευρώδη και εκρηκτικό υποκριτικά χαρακτήρα της. Στο φάσμα του κοινωνικού δράματος, πλάι στους αγαπημένους της, Αλέκο Αλεξανδράκη, Νίκο Κούρκουλο, Ανδρέα Μπάρκουλη κ.α. εξίσου με ατελείωτες δόσεις υποκριτικής δεινότητας, η Άννα Φόνσου μας χάρισε μεγάλες ερμηνείες. Τους τρείς μεγάλους μας αυτούς ζεν πρεμιέ εξάλλου η Άννα θα αγαπήσει για το ηθικό χρώμα του τον καθένα, αλλά δεν θα ερωτευτεί, γιατί δεν το επέτρεπαν «οι συναδελφικοί ανταγωνισμοί» ! Τον Νίκο για τον αστείρευτο δυναμισμό του, τον Αλέκο για την ανείπωτη ευγένειά του και τον Ανδρέα για την αλληλεγγύη του. Μάλιστα ο Ανδρέας Μπάρκουλης, όταν η εθνική μας στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, αποποιηθεί τον ρόλο στο «Αγοροκόριτσο», που της προσφέρε-ται, αυτόματα θα παρέμβει στον παραγωγό, για να δώσει την ευκαιρία στην Άννα, που πράγματι θα αποτελέσει μεγάλο εφαλτήριο στην μετέπειτα καριέρα της. 

Και είχαν πάντα οι ρόλοι της άμεση συνάρτηση με την ηθική της βιοτροπία σαν άνθρωπος. Με έξαψη, ηθικό νεύρο, δύναμη και αποφασιστικότητα που έκοβε στα κοινωνικά δράματα την ανάσα. Υποδύθηκε αυτή η πανέμορφη πρωταγωνίστριά μας πολλές φορές, την μοιραία νεαρή μεγαλοαστή, που με την κοινωνική της παντοδυναμία και την ισχύ του χρήματος, ήθελε αίφνης να αρδεύσει όλες τις ομορφιές της ζωής και να τα κατακτήσει όλα ! Άνδρες, θαυμασμό, κοινωνική επιδοκιμασία, δόξα. Και σε άλλες της υποκριτικές στιγμές, την κατατρεγμένη και αδύναμη κοινωνικά κοπέλα, που προσπαθούσε αντίπερα στους ριπτα-σμούς της τραγικής της μοίρας να κερδίσει αυτόν που αγαπούσε και ακόμα πιο πέρα, να κερδίσει ως φτωχή και ασήμαντη, το στοίχημα της ζωής. Για να κλείσει  κύκλος της υποκριτικής της παρουσίας, στις θρυλικές κωμωδίες του ασπρόμαυρου, που μας χάριζε με το σκέρτσο και την χάρη της, άφθονες μερίδες γέλιου. Ο αριθμός των ταινιών  που συμμετείχε πρωταγωνιστώντας η μεγάλη μας ηθοποιός είναι πάρα πολύ μεγάλος και δικαίως της έχει χαρίσει την αθανασία, στο πάνθεον της καλλιτεχνικής μας δημιουργίας.

Η Άννα Φόνσου είδε το φως της ζωής το 1939 στην ιστορική Καισαριανή, σε μια φτωχική οικογένεια και ήρε την καταγωγή της, από το «ιερό νησί» της Τήνου, στο οποίο και πέρασε μεγάλο τμήμα των παιδικών της χρόνων. Ο πατέρα της ήταν πλανόδιος μανάβης, η μητέρας της καθαρίστρια και η αδελφή της μοδίστρα, γεγονός που καθιστούσε σκληρή την επιβίωση και το μεροκάματο. Θυμάται η ίδια ότι στα παιδικά της χρόνια γυρνούσε με το γαϊδουράκι του πατέρα της, για να πουλήσουν λεμόνια και πορτοκάλια στις γειτονιές. Αλλά αυτές οι δύσκολες συνθήκες δεν υπέστειλαν ποτέ από την οικογένειά της, τη δίψα για ζωή, το χαμόγελο και προπαντός τη σημαία του ήθους, που δεν την υπέστειλαν  ποτέ. Οι δυσκο-λίες αυτές σφυρηλάτησαν την ηθική ταυτότητα της μικρής Άννας και την έκαναν πεισματά-ρα, δυνατή και αλύγιστη. Στα μαθήματα στο σχολείο αριστεύει όπως και στον αθλητισμό και εγγράφει τις καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον της. Όμως ένα χαστούκι που θα δώσει σε έναν αστυνομικό, με τις δυναμικές διαδηλώσεις της μαθητιώσας νεολαίας για την ΕΟΚΑ και τους τραγικούς αγωνιστές της, που κρεμάστηκαν από τους Άγγλους,  θα της κοστίσει με αποβολή από τα σχολεία ! Με αυτό άλλωστε το συμβολικό τρόπο ήθελε να ανταποδώσει τα βασανιστήρια και τις κακουχίες, που είχε περάσει ο πατέρας της ως αριστερός στην εξορία, μαζί με τους μεγάλους Μάνο Κατράκη και Μίκη Θεοδωράκη. Και ένα τυχαίο περιστατικό, θα την βυθίσει στα μονοπάτια της τέχνης, που ούτως ή άλλως λατρεύει με πάθος. 

Ειδικότερα μια φίλη της, της ανέφερε ότι ζητούσαν κομπάρσου στον θίασο της κραταιάς θεατρανθρώπου μας Κατερίνας Ανδρεάδη, της περίφημης κ-ας Κατερίνας όπως απεκαλείτο,  και η διψασμένη για το θέατρο νεαρή Άννα Φόνσου, άδραξε την ευκαιρία και εδραίωσε σύντομα την παρουσία της, πλάι στη μεγάλη μας κυρία. Είτε παίζοντας στις παραστάσεις της βουβά πρόσωπα, είτε κάνοντας ακόμα και μικροδουλειές για να την βοηθήσει. Η κ-α Κατερίνα ενθουσιάστηκε πολύ, με το νεανικό θράσος και τον δυναμισμό της φερέλπιδος ηθοποιού και επένδυσε πάνω της για να την τεχνουργήσει καλλιτεχνικά. Την έγραψε έτσι στην Σχολή του μεγάλου δασκάλου Δημήτρη Ροντήρη, την οποία τελείωσε με άριστα και έτσι άνοιξε τα φτερά της στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου.  Παράλληλα  ισχυροποιώντας το καλλιτεχνικό της υπόβαθρο, σπούδασε χορό στην Ραλλού Μάνου και τραγούδι στην Πόπη Πετριόλη. Πρόβα τζενεράλε στο  σανίδι επίσημα η Άννα Φόνσου, θα κάνει το 1956 και ένα χρόνο αργότερο κάνει και την πρωτόλεια εμφάνισή της στην μεγάλη οθόνη, στην ταινία «Το παιδί του δρόμου». Έκτοτε θα επακολουθήσει μια μακρά αλυσίδα εμφανίσεων στο παλκοσένικο και στον κινηματογράφο, που εδραιώνουν πλάι σε όλους σχεδόν τους μεγάλους μας πρωταγωνιστές, την ταλαντούχο Άννα Φόνσου και της εξακτινώ-νουν το κύρος της στην ελληνική κοινωνία, σαν καλλιτεχνικό αστέρι πρώτου μεγέθους ! Μια δεκαετία αργότερα η μεγάλη μας πρωταγωνίστρια, συνιδρύει το «Προσκήνιο» με τους σπουδαίους μας σκηνοθέτη Αλέξη Σολομό και κριτικό του θεάτρου Αιμίλιο Χουρμούζιο, που παρήγε δραματικό ήθος και υπήρξε ένα εργαστήρι πολιτισμού. Σημαντικό επίσης το πέρασμα του της Άννας Φόνσου και από την μικρή μας οθόνη, όπου και εκεί άφησε το ισχυρό ίχνος της. Πρωταγωνίστησε στα σήριαλ «Οι δυο ορφανές» του Γεωργίου Βιζυηνού, Ρακοσυλλέκτες» και σε άλλες σειρές με επιτυχία. Υψηλού ήθους επίσης η συμμετοχή της, στην Λυρική Σκηνή στην επική παράσταση «Οι απάχηδες των Αθηνών», που απέδειξε και εκεί την μεγάλη έκταση του δραματικού της ταλάντου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η Άννα Φόνσου - που με την επίλευση του έγχρωμου τραυματίζεται ανεπούλωτα η κινηματο-γραφική μας παραγωγή- κάνει μια δύσκολη στροφή στην πορεία της και γυρίζει μερικές light ερωτικές ταινίες, σε σκηνοθεσία του Όμηρου Ευτρατιάδη, που σίγουρα θεωρούνται κάλτ. Ωστόσο επ΄ουδενί λόγο μπορούν να σκιάσουν την σπουδαία καλλιτεχνική παρουσία, της μεγάλης μας πρωταγωνίστριας. 

Από το 2001 η Άννα Φόνσου εντάχθηκε στο δυναμικό του ΚΘΒΕ και έκτοτε θα έχει σποραδι-κά συμμετοχές επιλεκτικά στο θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά θα διοχετεύσει όλη την αγάπη της, στο υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας έργο της, «Το σπίτι του ηθοποιού», που πρόσφερε στέγη και θαλπωρή στους αδύναμους  ηθοποιούς μας.  Μια μεγάλη και πολύδύ-ναμη προσφορά που φέρει στο ακέραιο την αφοσίωσή της, αλλά και την καθοριστική της οικονομική αρωγή. Ένα ξεχωριστό σπίτι, που κάθε του τμήμα, καθείς από τους έξι ορόφους του, στο πολυφρόντιστο κτίριο της οδού Παναθηναίων 5 & Αλκαμένους, στα Κάτω Πατήσια, οι τοιχογραφίες, οι πολυθρόνες και τα κοστούμια του, είναι συνυφασμένα, με κάποιον μεγάλο μας καλλιτέχνη. Ήδη καταμετρά 30 χρόνια αυτή η εμπνευσμένη προσπάθεια από το 1988, αφότου ξεκίνησε η έξοχη Άννα Φόνσου, να πολεμά με το τέρας της γραφειοκρατίας και αφού πρωθύστερα είχε εκποιήσει το σπίτι της στο Ψυχικό, για να δώσει σάρκα και οστά στο μεγάλο της όραμα. Το έναυσμα θα της δώσει μια τυχαία συνάντηση με τον συνάδελφό της ηθοποιό Κώστα Σαντοριναίο σε τράπεζα του Κολωνακίου -  στο οποίο η Άννα διατηρού-σε boutique  με ρούχα – όπου μέσα στην σύντομη εξομολόγηση των βασάνων του, της είχε πεί με παράπονο, γνωρίζοντας την ευαισθησία και τον δυναμισμό της, «Άννα θα φτιάξεις ένα καφενείο για εμάς τους απομάχους ηθοποιούς;» Ε΄ εκείνη την ιστορική στιγμή, είχε μέσα της δοθεί η ακλόνητη δέσμευση, αλλά και το σχέδιο με την γενναία εκποίηση του σπιτιού της, της άμεσης δημιουργίας του «Σπιτιού του ηθοποιού», που επέπρωτο να ανακουφίσει τους αναξιοπαθούντες απομάχους ηθοποιούς. Για να φτάσει στις μέρες μας, με τις προσθήκες και τις επεκτάσεις που του έκανε η αεικίνητη Άννα, σε έναν ζωντανό και πολυεδρικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, για την αρωγή των ηθοποιών.

Στην κοινωνική της ζωή η Άννα φόνσου, ασυγκράτητη καθώς ήταν έκανε τρείς γάμους και πήρε και τρία ισάριθμα φιλικά διαζύγια, μην απεμπολώντας την ελευθερία της για κανένα και για τίποτα, όπως η ίδια χαρακτηριστικά λέει ! Παντρεύτηκε για πρώτη φορά 19 μόλις χρονών τον οικονομικά ισχυρό θεατρικό επιχειρηματία Κώστα Παλτόγλου– με κουμπάρα την εθνική μας Αλίκη Βουγιουκλάκη, αφήνοντας σύξυλο τον μεγάλο μας κωμικό Ντίνο Ηλιόπουλο, που την είχε παράφορα ερωτευτεί, διατηρούσαν δεσμό και είχαν βέβαια και μεγάλη (30 χρόνια) διαφορά ηλικίας, γεγονός που τσάκισε τον Ντίνο και τον εξώθησε συντετριμμένο να της γράψει ένα αισθαντικό ποίημα, γεμάτο πόνο και άφατη ηθική θλίψη, ήτοι : «Μείνε λίγο, σ’ το φωνάζω με τα μάτια, με το στόμα /και θα φύγω μοναχός μου, χωρίς δάκρυ, μείνε ακόμα, /αν σε χάσω, δεν υπάρχει ούτε αύριο, ούτε τώρα, θα ξεχάσω, δώσ’ μου όμως, σ’ εξορκίζω λίγη ώρα…» - για να τον χωρίσει φιλικά, δοθέντος, ότι «δεν διανοούνταν όλη της την ζωή με έναν άνδρα». Δεύτερος γάμος με τον αρχιτέκτονα και σκηνοθέτη Νίκο Σοφιανό, μετά από μόλις ενάμιση μήνα σχέση, μιας και «για να επέμενε τόσο πολύ, να την παντρευτεί, μπορεί να είχε δίκιο» ! και ένα δεύτερο φιλικό διαζύγιο. Τρίτος γάμος με τον μουσικό Τάκη Μπουγά και ένα ακόμα φιλικό διαζύγιο, έστω και σε μεγάλη ηλικία, αφού, «δεν θα θυσίασε την ελευθερία της, στο όνομα της μοναξιάς και της οικονομικής στήριξης, από έναν ισχυρό σύζυγο» ! Ασυμβίβαστη και αδέσμευτη ηθικά η χειμαρρώδης Άννα φόνσου, όπως μας ξεδίπλωνε τον εκρηκτικό χαρακτήρα της στο σελιλόιντ, έτσι και στη ζωή ! Σήμερα απολαμβάνει την αγάπη και την ηθική θαλπωρή του συντρόφου της, βιομήχανου Κώστα Όχονου, που κάνει τα πάντα για να την βλέπει ευτυχισμένη και να της μένει άπλετος χρόνος, για το πάθος της «Το σπίτι του ηθοποιού». Η Άννα Φόνσου δεν απέκτησε δικό της παιδί, αλλά έγινε περισσότερο και από δικό της παιδί, η κόρη της αδελφής της Μαρίας, Ασημίνα, που την υιοθέτησε από την παιδική της ηλικία και την λάτρεψε με πάθος σαν πραγματική μητέρα.

Υψηλό ήθους υποκριτικό τάλαντο, ασίγαστο καλλιτεχνικό νεύρο, αλλά και στέρεα δραματι-κή αρματωσιά, από τον μεγάλο δάσκαλο Δημήτρη Ροντήρη, εν παραλλήλω με έναν πανέμορφο φυσικό σωματότυπο, είναι τα στοιχεία με τα οποία πορεύτηκε με μεγάλη επιτυχία στο καλλιτεχνικό μας στερέωμα, η έξοχη Άννα Φόνσου, χαρίζοντας μας, μεγάλες ερμηνείες. Για τούτο και την περιβάλλει με την αγάπη του, το κινηματογραφόφιλο και θεατρόφιλο κοινό. Πάνω από όλα όμως η Άννα Φόνσου, είναι ένας υψηλόφρονος άνθρωπος, που μας δίδαξε με την ηθική της μεγαλοσύνη – μέσα από το ελπιδοφόρο «Σπίτι του ηθοποιού» - έμπρακτα τι σημαίνει ΑΝΘΡΩΠΙΑ !!!

Υ.Γ. Ο πολιτισμός στις οδυνηρές οικονομικά μέρες μας, είναι τελείως περιθωριοποιημένος από την πολιτεία και υποχρηματοδοτημένος, με τις κεντρικές του δομές να αργοσβήνουν μία, μία. Πέρα από τον ελάχιστο παραπάνω οφειλόμενο φόρο τιμής, στους μεγάλους έλληνες κωμικούς μας, που διαμόρφωσαν το σύγχρονο πνευματικό ήθος του ελληνικού λαού και τον στήριξαν ηθικά στις δίσεκτες μεταπολεμικές μας δεκαετίες, που τις σκίαζαν οι οικονομικές στρεβλώσεις και οι κοινωνικές δυσπλασίες, οφείλουμε σήμερα ως πολιτεία με σοβαρότητα και ευθύνη, να καταστρώσουμε ένα κεντρικό Master Plan για τον πολιτισμό, που συνυφαίνοντας αρμονικά, τις αρχαιότητες, την πολιτισμική κληρονομιά και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, σε κάθε γωνιά της ελληνικής περιφέρειας, θα δώσει ώθηση στην εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2019 | 11:39 pm


Το τυραννικό καθεστώς Χότζα (Ιστορία της Βορείου Ηπείρου (Μέρος 19-ο)

Το τυραννικό καθεστώς Χότζα (Ιστορία της Βορείου Ηπείρου (Μέρος 19-ο)

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η λήξη του αιματηρού Β΄ παγκοσμίου πολέμου και με την εγκαθίδρυση του αιμοσταγούς καθεστώτος της κομμουνιστικής δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα, δρομολόγησε μια από τις μελανότερες περιόδους, στην μακραίωνη τραγική ιστορία του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Οι διώξεις, οι φυλακίσεις, οι εκτοπισμοί, οι δολοφονίες και ο απηνής διωγμός, προς την γλώσσα, την ελληνορθόδοξη ταυτότητα και την πολιτισμική ιδιοπροσωπεία των Βορειοηπειρωτών, δεν είχαν ξαναγνωρίσει ποτέ άλλοτε μέρες τόσης μεγάλης δόξης !!! Σύμπας ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός χτυπήθηκε ανηλεώς από το κομμουνιστικό καθεστώς και άφησε πίσω του ηθικά ερείπια, άφατο πόνο, θλίψη και ανθρώπινα συντρίμμια ! Τα 45 χρόνια της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα καταγράφονται ως η πιο οδυνηρή σύγχρονη ιστορική περίοδος του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Οι θηριωδίες και η τρομοκρατία του δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν, από το σκοτάδι και την ηθική βαρβαρότητα της οθωμανικής δουλείας. 

Στα 1967 καταργήθηκε με αλβανικό νόμο η θρησκεία, οι ιερείς αναγκάστηκαν να αποποιηθούν με τρομοκρατικές μεθόδους την ιδιότητά τους, φυλακίζονταν, εκτοπίζονταν και όσοι προέβαλλαν περαιτέρω αντίσταση, εκτελούνταν. Οι εκκλησίες κατεδαφίστηκαν και όσες παρέμειναν όρθιες, για να ευτελιστεί ο ορθόδοξος χαρακτήρας τους, μετασκευάστη-καν σε κινηματογράφους, σταύλους, αποθήκες και γυμναστήρια ! Αυστηρώς και δια ροπάλου ποινικοποιήθηκε οιαδήποτε δημόσια ορθόδοξη λειτουργία, αλλά και κάθε ακόμα προσωπική λατρευτική ορθόδοξη εκδήλωση. Η υιοθέτηση της ορθόδοξης ταυτότητας , από κάθε βορειοηπειρώτη εθεωρείτο ποινικό αδίκημα και συνταυτίζονταν νομικά με πράξη εθνικής προδοσίας. Ενδεικτικό του κλίματος της ηθικής τρομοκρατίας, που ασκούσε ο αιμοσταγής Ενβέρ Χότζα, είναι το γεγονός, ότι ακόμα και αυτή η χάραξη του σχήματος του σταυρού, εκλαμβάνονταν ως ποινικό αδίκημα και ακολουθούνταν με ποινή πολυετούς φυλάκισης. 

Μετά την ελληνορθόδοξη ταυτότητα, απηνή διωγμό εδέχθη και η ελληνική παιδεία. Για το θεαθήναι και μόνον διδάσκονταν περιστασιακά τα ελληνικά, σε μερικά μόνον μικρά χωριά. 
Αλλά στις μεγάλες πόλεις κεντρικές εστίες του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, όπως Κορυτσά, Άγιοι Σαράντα, Χειμάρρα, Δέλβινο, Αργυρόκαστρο και Αυλώνα, τα ελληνικά ήταν στο πυρ το εξώτερον. Ενώ πέρα από το εξοβελισμό τους από τις παραπάνω πόλεις και αυτή η ομιλία των ελληνικών στην καθημερινή ζωή, επέσυρε τη δίωξη για όσους τα μιλούσαν.  Σε αυτό το πλαίσιο  ανθελληνισμού και τρομοκρατίας, τα σχολεία μετεβλήθησαν σε άνδρα της αλβανικής προπαγάνδας και σε ορμητήρια αλλοτρίωσης της εθνικής τους ταυτότητας και αποχριστιανοποίησης, των ελληνοπαίδων. 

Αλλά προκειμένου το τυραννικό καθεστώς  να αποκόψει κάθε δυνατή επικοινωνία, με το εθνικό κέντρο την Ελλάδα, προχώρησε και σε άλλες τρομοκρατικές μεθόδους. Εγκατέστησε στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα θανατηφόρα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, ενώ στα θαλάσσια σύνορα, πελώριοι προβολείς παρακολουθούσαν τυχόν φυγάδες. Και απέναντι σε αυτές τις τρομοκρατικές και απάνθρωπες μεθοδεύσεις, το όνειρο δεκάδων βορειοηπειρωτών, να προσφύγουν στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας και να λυτρωθούν από την τυραννία του Χότζα, συνοδεύτηκε με θάνατο ! Το καθεστώς Χότζα αρνήθηκε και εκδίωξε με κάθε διωκτικό μέσο την ελληνική αυτοσυνειδησία των Βορειοηπειρωτών. Ανηλεή χτυπήματα δέχτηκε και ο θεσμός της ελληνικής οικογένειας. Κινητροδοτήθηκαν από τον Χότζα οι γάμοι Βορειοηπειρωτών με μουσουλμάνες. Και όποιες οικογένειες αντιδρούσαν σ΄ αυτή την μεθόδευση εθνικής αλλοτρίωσης, εκτοπίζονταν στην κεντρική και την Βόρειο Αλβανία. Στους 100.000 περίπου υπολογίζονται οι Βορειοηπειρώτες που εκτοπίστηκαν, οι οποίοι συνάμα καταναγκάστηκαν σε αλλαγή του ελληνικού ονόματός τους, με μουσουλμανικό.

Και μια ακόμα δόλια μεθόδευση του Χότζα, έρχεται να αλλοιώσει και να αλλοτριώσει την εθνική ιδιοπροσω-πεία των Βορειοηπειρωτών. Μετα-φέρει εποίκους από την Βόρειο Αλβανία και τους εγκαθιστά στις βορειοηπειρωτικές πόλεις, παράσχο-ντάς τους δελεαστικά κίνητρα για να εκφυλίσουν δημογραφικά τον βορειοηπειρωτικό χαρακτήρα τους. Αρκετά αμιγή αλβανικά χωριά έτσι «εμφυτεύονται» ανάμεσα στις βορειοηπειρωτικές πόλεις, για να τις αλλοτριώσουν ως προς την εθνική και πολιτισμική τους ιδιοσυστασία. Οι φυλακισμέ-νοι που προέταξαν αντίσταση στην προσπάθεια του Χότζα να τους αποχριστιανοποιήσει και να αλλοτριώσει τη εθνική τους ταυτότητα, αριθμούνται σε 25.000 περίπου Βορειοηπειρώ-τες, πολλοί εκ των οποίων εξέπνευσαν από τις απάνθρωπες και τραγικές συνθήκες κράτησής τους. 

Η περίοδος Χότζα θεωρείται η πιο σκαιά ηθικά περίοδος τρομοκρατίας και απηνούς διωγμού, του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Οι Βορειοηπειρώτες στα μακρά χρόνια του Χότζα χτυπήθηκαν και κυνηγήθηκαν απηνώς, στην ορθόδοξη ταυτότητά τους και στον πυρήνα της ελληνικής εθνικής ιδιοσυστασίας τους. Η πτώση του ειδεχθούς καθεστώτος του Χότζα κατέδειξε ανάγλυφα, τον ανείπωτο τρόμο και ζόφο που είχε επιβληθεί και τα ανθρώπινα ερείπια που άφησε πίσω του. Είναι η οδυνηρότερη περίοδος του σύγχρονου βορειοηπειρωτικού ελληνισμού…

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2019 | 11:14 am


Το 4-ο Μέρος της κεντρικής συνέντευξής μου, στην κορυφαία ψηφιακή πύλη για την Ορθοδοξία και τον Πολιτισμό, «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ», για το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ως παγκόσμιο ορόσημο ήθους !

Το 4-ο Μέρος της κεντρικής συνέντευξής μου, στην κορυφαία ψηφιακή πύλη για την Ορθοδοξία και τον Πολιτισμό, «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ», για το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ως παγκόσμιο ορόσημο ήθους !

https://www.pemptousia.gr/video/to-agion-oros-ena-pagkosmio-orosimo-ithous/
www.panosavramopoulos.blogspot.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 1:36 am


Ηθικός αίνος, για την σεμνή κόρη – συμπολιούχο των Αθηνών Αγία Φιλοθέη, στην Ιερά Μητρόπολη !

Ηθικός αίνος, για την σεμνή κόρη – συμπολιούχο των Αθηνών Αγία Φιλοθέη,
στην Ιερά Μητρόπολη !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με βαθιά κατάνυξη, άχραντο λυρισμό, αλλά και την καθολική συμμετοχή του λαού των Αθηνών, εορτάστηκε πανηγυρικά σήμερα Δευτέρα 18-2-19, η σεπτή μνήμη της Δέσποινας των Αθηνών Αγίας Φιλοθέης. Της έξοχης ηθικά μορφή της ορθοδοξίας μας, που κραταίωσε την ορθόδοξη πίστη στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, με το απαρασάλευτο θρησκευτικό της συναίσθημα, γαλούχησε πολλές νεαρές και απροστάτευτες κοπέλες της εποχής της, στο δρόμο της ηθικής αρετής, διασώζοντάς τες συνάμα από την αρπαγή και την ατίμωση των Τούρκων, πρωτοστάτησε στην τεχνική εκπαίδευση των Αθηναίων παίδων – διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό την περιουσία της - για να φορέσει τελικά το στέφανο του μαρτυρίου, για την πίστη του Χριστού μας, στον οποίο αφιέρωσε την ηθική και βιολογική της ικμάδα.  Σκέπασε η πανύμνητη Δέσποινα των Αθηνών Αγία Φιλοθέη, με το βαθλύβλυστο θεολογικό της σήμα όλη την πόλη, από την Καλογρέζα – καλή καλογριά – την  Φιλοθέη και το Ψυχικό από το πηγάδι που είχε ανοίξει η αγία για να δροσίζονται οι χωρικοί και να ανατείνεται η ΨΥΧΗ τους – έως και τα Πατήσια που μαρτύρησε, όλη την πόλη και έκτοτε το ιερό της βήμα, κατευοδώνει τους Αθηναίους. Και ανέβλυζε σήμερα η ιερά Μητρόπολή μας, αυτή την κατάνυξη, αλλά και την ιερότητα της Αγίας μας, για την σεπτή μνήμη της, φιλοξενώντας και το ιερό λείψανό της.

Κατά την  ορθόδοξη παράδοση, η Αγία Φιλοθέη είδε το φως της ζωής, σε ένα περιβάλλον οικονομικής ευμάρειας και ηθικής ευκρασίας το 1522 μ.Χ. στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα. Οι πλούσιοι γονείς της  Άγγελος και Συρίγα Μπενιζέλου, ευλαβέστατοι Αθηναίοι, είχαν αποκτήσει την κόρη τους, μετά από πολύ κόπο. Η μητέρα της προσπαθούσε εμμανώς να αποκτήσει παιδί, αλλά επι ματαίω. Αλλά η Παναγία εισάκουσε τις ικεσίες της και τις χάρισε την Φιλοθέη. Πήγε κάποτε έτσι η σεμνή Συρίγα να προσευχηθεί στο ναό της Θεοτόκου και από την μακρά και επίμονη προσευχή της την πήρε ο ύπνος. Αίφνης ξύπνησε και αισθάνθηκε ένα δυνατό φως να βγαίνει από την εικόνα της Παναγίας και να εισέρχεται στην κοιλιά της ! Και εξέλαβε το θείο αυτό σημάδι ως προπάτορα της εγκυμοσύνης της. Πράγματι μετά από λίγο καιρό, η ευσεβής Συρίγη γέννησε την κορούλα της, την Ρηγούλα ή Ρεβούλα, από το Παρασκευούλα, που ήταν το βαφτιστικό της όνομα. 

Στα 14 της πάντρεψαν την Φιλοθέη με έναν πλούσιο, μεγάλης ηλικίας Αθηναίο και παρά την θέλησή της – προκειμένου και να την προστατέψουν από τους Τούρκους – αφότου είχε αποκτήσει και μια υποδειγματική μόρφωση για την εποχή της μιλώντας και ξένες γλώσσες και ενώ ήταν έκδηλη σε κάθε της βήμα, η έφεσή της προς την θεία δύναμη. Με τον θάνατο ωστόσο των γονέων της και του συζύγου της, δόθηκε η δυνατότητα στην ευλαβική Φιλοθέη, να ικανοποιήσει τον μύχιο πόθο της και να αφιερωθεί στον Θεό. Και πρώτιστο μέλημά της, ήταν να ιδρύσει κατ΄ εντολή – σε όραμα που είχε δεί- του πρωτοκλήτου Αγίου Ανδρέα, ένα γυναικείο μοναστήρι που έφερε τιμητικά και το όνομά του. Το οποίο επάνδρωσε με σημαντικές υποδομές, πρόσθετα οικοδομήματα, υποστατικά και μετόχια, καθιστώντας το, κατ, ουσίαν πέρα από μοναστήρι και σχολείο, για τις αδύναμες κοπέλες που προσέφευγαν, για να μονάσουν, να μορφωθούν, αλλά και να προστατευτούν από το λεπίδι και την ατίμωση των Τούρκων. Το μοναστήρι αυτό και μετά το μαρτύριο από τους Τούρκους της Αγίας, διατηρούνταν για πολλά χρόνια, επενδυμένο με πολύτιμα χρυσοΰφαντα άμφια και ιερατικά σκεύη, με τα οποία πραγματοποιούνταν ιερές ετήσιες τελετές και αγρυπνίες. Πρωτίστως όμως λαμπρύνονταν ηθικά από την φύλαξη του τιμίου λειψάνου της Αγίας, που μυροβολούσε, καταδεικνύοντας την αγιότητά της. Το εμπνευσμένο παράδειγμα της Αγίας Φιλοθέης, ακολούθησαν πολλές κοπέλες και σε λίγο διάστημα είχε αποκτήσει το Μοναστήρι ένα δυναμικό 200 μοναχών, ενώ παράλληλα συνιστούσε απάνεμο λιμάνι για τους κατατρεγμένους, τους αδυνάμους, τους ασθενείς και τους πεινασμένους.

Στο ίδιο μήκος κύμματος ξεδιπλώνοντας η Αγία, την πολυεπίπεδη προσφορά της στην αθηναϊκή κοινωνία και έχοντας συνείδηση της υψηλής αποστολής της παιδείας, για την ανάσταση του γένους, ίδρυσε πλήθος από τεχνικά σχολεία, υφαντήρια, νοσηλευτήρια και φιλανθρωπικά ιδρύματα, που προξένησαν μια ηθική κοσμογονία στην σκλαβωμένη Αθήνα. Σχολεία που όπως πίστευε «διὰ τοὺς παίδας τῶν Ἀθηναίων, διὰ ν’ ἀνοίξη τοὺς ὀφθαλμοὺς αὐτῶν πρὸς τὴν παράδοσιν καὶ τὴν δόξαν τῶν προγόνων των». Πολύ σημαντική επίσης η προσπάθεια της μεγάλης κόρης των Αθηνών, να αποτρέψει και να αναχαιτίσει τον εξισλαμισμό και την αρπαγή πολλών νεαρών ελληνίδων από τους δυνάστες Τούρκους. Σε αυτήν εξάλλου την κατεύθυνση και η αλληλογραφία  της, με την Γερουσία της Βενετίας το 1583 μ.Χ., προκειμένου να εξεύρει πόρους, για να συνεχίσει απρόσκοπτα το πολυμερές έργο της. Για το οποίο η φήμη της εκσπάζει τα όρια της Αθήνας και την αναβιβάζει στο βάθρο της σωτήρος του έθνους σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο όμως αυτή η συμβολή της Αγίας θορυβεί σφόδρα τους Τούρκους, που την συλλαμβάνουν με σκοπό να την τρομοκρατήσουν. Η Φιλοθέη όμως δεν κάμπτεται στις απειλές και με παρρησία τους απαντά, πως θα είναι κότινος αριστείας, να πάει όσο πιο γρήγορα στην αγκάλη του Θεού, φορώντας τον στέφανο του μαρτυρίου. Τελικά με την θεία παρέμβαση, παρενεβλήθησαν ορισμένοι Χριστιανοί και απέτρεψαν, την θανάτωσή της. Ενώ με την απελευθέρωσή της, η Αγία επανέκαμψε στο Μοναστήρι της. Συνεχίζοντας η Δέσποινα το ηθικοπλαστικό της έργο, για την εκπαίδευση και πνευματική αγωγή των νεαρών κοριτσιών, που κατέφευγαν σε αυτό. Συνάμα προσέφυγε στην Τζιά, όπου είχε ιδρύσει και κεί Μετόχι, για να υποδέχεται τις κοπέλες, που δεν ήθελαν να φιλοξενηθούν στην Μονή της Αθήνας, στην μύτη των Τούρκων. Τα βαθιά δάκρυα και η προσευχή της ενάρετης Φιλοθέης, της είχαν χαρίσει από την θεια δύναμη θαυματουργικές ιδιότητες. Έτσι απήλλαξε από την τυραννία του σατανά έναν νεαρό βοσκό, που μικρός ήταν δέσμιος της κλεψιάς και της ραδιουργίας, ενώ με την κατάληψή του από το διάβολο γύριζε στα βουνά γυμνός και τετραχειλισμένος, παρουσιάζο-ντας ένα θέαμα ελεεινό. Η Αγία με την προσευχή της τον απελευθέρωσε από τον σατανά και έκτοτε ο βοσκός αφιερώθηκε στον θεό και έγινε μοναχός, εκδηλώνοντας πλέον τις πιο αξιοθαύμαστες μοναστικές αρετές !

Όλη αυτή η δράση της Φιλοθέης που της προσέδιδε και πελώρια κοινωνική ισχύ, εξόργισε τους Τούρκους και έτσι έβαλαν σε εφαρμογή σχέδιο να την εξοντώσουν. Στις 2 Οκτωβρίου 1588, οι Τούρκοι έσπευσαν στο μονύδριο του Αγίου Ανδρέα, που είχε ιδρύσει στα Πατήσια και στο οποίο η Αγία εόρταζε την μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, πραγματοποιώντας ιερά αγρυπνία και αφού από τον μαντρότοιχο εισέβαλαν στο ναΐδριο, συνέλαβαν την Αγία και καταμαστιγώνοντας την σε μια κολώνα στο δεξιό μέρος της εισόδου του ναού – που διασώζεται και σήμερα – άφησαν την Φιλοθέη ημιθανή. Οι καλόγριές της την μετέφεραν στην κρύπτη της στην Καλογρέζα, όπου και παρέδωσε το πνεύμα της στην θεία δύναμη, στις 19 Φεβρουαρίου του 1589. Μέρες μετά τον θάνατο της, το μνήμα της αγίας ευδωδίαζε, δείχνοντας την θεία ευλογία της, ενώ και ένα χρόνο μετά την ανακομιδή των ιερών λειψάνων της, αυτό παρέμεινε ακέραιο. Με πρόταση του Μητροπολίτη Αθηνών Νεοφύτου, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ματθαίο Β΄,  αγιοκατατάχθηκε στην ιερά χορεία των Αγίων μας. Και η ευλογημένη και σεπτή μορφή της, έκτοτε σκέπει την πόλη των Αθηνών – που τόσο αγάπησε και τόσο της πρόσφερε – και τους ευλαβείς κατοίκους της.

Στην φεγγοβολούσα εκκλησία της Μητρόπολης έτσι, από την λαμπρότητα και την ιερότητα της ημέρας, έσπευσε σύσσωμος ο ευσεβής αθηναϊκός λαός, για να τιμήσει την πολιούχο και Έφορό του, Αγία Φιλοθέη και να αρδεύσει ηθικές δυνάμεις, στους σκληρούς και άστατους ηθικά καιρούς μας. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ.κ. Συμεών Βολιώτης, συγχοροστατούντων πολλών ευλαβών αρχιμανδριτών και ευσεβών ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Με το πέρας του εσπερινού, ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Συμεών – που κοσμεί την ελλαδική εκκλησία, με την οιστρηλατημένη θεολογικά και κοινωνικά παρουσία του – αφού διεβίβασε το ευγενές μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την  αγία ημέρα, τόνισε εμφατικά, τα έξοχα ηθικά μηνύματα που αποπνέει ο ενάρετος βίος της σεμνής κόρης των Αθηνών, Αγίας Φιλοθέης και μας ευχήθηκε εγκάρδια, να αναβαπτιστού-με ηθικά μέσα σε αυτά. Επακολούθησε αρτοκλασία.

Χρόνια Πολλά, αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι και του Χρόνου με υγεία. Και η ενάρετη κόρη των Αθηνών, Φιλοθέη, να χαριτώνει εσάς και τις οικογένειές σας. Παραθέτουμε  με το Απολυτίκιο της Αγίας Φιλοθέης :

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὅσιων τὴν ἔλλαμψιν, εἰσδεδεγμένη σεμνή, τὴν πάλιν ἐφαίδρυνας, τῶν Ἀθηναίων τὴ σῆ, ἀσκήσει καὶ χάριτι, σὺ γὰρ ἐν εὐποιίαις, διαλάμπουσα Μῆτερ, ἤθλησας δι' ἀγάπην, εὐσεβῶς τοῦ πλησίον διὸ σὲ ὢ Φιλοθέη, Χριστὸς ἐδόξασε.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                     
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 1:54 am


Ζωή Λάσκαρη Και ο Θεός έπλασε την γυναίκα !

Ζωή Λάσκαρη
Και ο Θεός έπλασε την γυναίκα !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Αποθεώθηκε ως η ομορφότερη ελληνίδα την δεκαετία του ΄60, έχοντας κερδίσει και τον επίζηλο τίτλο της «Στα Ελλάς» το 1959, αποτέλεσε το αντικείμενο του πόθου για τον αντρικό πληθυσμό και θεωρείται η ομορφότερη ενζενί του ελληνικού κινηματογράφου, διαγράφοντας μια εκτυφλωτική καριέρα σε αυτόν και σφραγίζοντας με την πολυεδρική πορεία της τις μεγάλες στιγμές του. Κάποτε ως δυναμική και ατιθάσευτη έφηβη που διψά να ρουφήξει σταλαγματιά, σταλαγματιά τις ομορφιές της ζωής, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής, άλλοτε ως δυναμική και ασύλληπτης ομορφιάς σύζυγος που διεκδικεί και κερδίζει τα πάντα στο δύσκολο παιχνίδι του έρωτα, ενίοτε ως μοιραία γυναίκα, που παρόλες τις αντιξοότητες και τους ριπτασμούς της ζωής, δεν λυγίζει, προτάσσει γιγάντιο ανάστημα και κερδίζει τελικά το στοίχημα της ζωής. Γιατί πέρα από την ασύλληπτη ομορφιά της, είχε και ένα σπάνιο λυρικό κύτταρο, που ξεχείλιζε σαν πίδακας στις δραματικές της ώρες και δημιουργούσε ένα εκρηκτικό μίγμα υποκριτικής παρουσίας. 
Ιδιαίτερα στα ανεπανάληπτα κοινωνικά δράματα του ασπρόμαυρου «Κατήφορος» και «Νόμος 4000», βγάζει έναν όγκο ψυχής που συγκλονίζει ! Αυτό το λαμπερό αστέρι του πατριάρχη του κινηματογράφου μας Φιλοποίμενος Φίνου, αλλά και η αξεπέραστη μούσα του Γιάννη Δαλιανίδη, που 
μας έκανε πολλές φορές να δακρύσουμε και ακόμα περισσότερες να αναταθούμε ψυχικά, απο τη μαγεία της ζωής. Ήταν η αξεπέραστη Ζωή Λάσκαρη, κατά κόσμον Ζωή Κουρούκλη, που ένεκα της συνεπωνυμίας της με την πρώτη της εξαδέλφη και σπουδαία τραγουδίστρια του «νέου κύματος» Ζωή Κουρούκλη, ο Φίνος για να αποτρέπεται η σύγχυση, θα της αλλάξει το όνομα σε Λάσκαρη ! Η ζωή της Ζωής, αγγίζει στην κυριολεξία τα όρια του παραμυθιού, αφού είχε όλα τα συστατικά του. Δόξα, τιμές, κοινωνική αναγνώριση, μεγάλες χαρές, άφατη θλίψη, πόνο και οδυνηρές απογοητεύσεις, οικογενειακή αποκατάσταση, αλλά και ένα αδόκητο θάνατο ! Δεν λείπει τίποτα από αυτό  το χολιγουντιανών διαστάσεων αστέρι του ελληνικού ασπρόμαυρου. Για αυτό και η απαράμιλλη «Ζωίτσα» όπως χαϊδευτικά την αποκαλούσαν οι φίλοι και οι συνάδελφοι της, ήταν στην κοινωνική της ζωή, τόσο γλυκιά, τόσο καλοσυνάτη και τόσο ανθρώπινη, γιατί ακριβώς ήταν «γήινη». Πατούσε καλά στη ζωή και ήξερε καλά τα τερτίπια της «ριμάδας», που αίφνης από το ζενίθ της επιτυχίας και της χαράς, σε πέταγε στο θρήνο και στο δάκρυ !

Θα δει το φω της ζωής στις 12 Δεκεμβρίου 1943 και πολύ σύντομα, με την αξεπέραστη προικοδοσία της σε ομορφιά, θα ξεκινήσει την μακρά και εκτυφλωτική της πορεία. Ως μαθήτρια γυμνασίου φοίτησε στην πρότυπη Σχολή Βαλαγιάννη στην Θεσσαλονίκη και στην σχολή καλογραιών Καλαμαρί. Την βασική θεατρική της παιδεία έλαβε στην Σχολή του κορυφαίου δασκάλου της δραματικής τέχνης στην Αθήνα, Πέλλου Κατσέλη. Ορόσημο στη σταδιοδρομία της θα αποτελέσει ο περίσεπτος τίτλος της «Στάρ Ελλάς», που θα κερδίσει το ιστορικό για τη ζωή της Σαββατόβραδο, της 20-ης Ιουνίου του 1959. Οι εφημερίδες της εποχής γράφουν : « στην φαντασμαγορικήν χοροεσπερίδα εις τα Αστέρια της Γλυφάδας, εξελέγη Σταρ Ελλάς, η 18έτις δεσπιοινίς Ζωίτσα Κουρούκλη, με το ψευδώνυμο «Αμαρυλίς» (αριθμός 12), υπο τας επευφημίας του πλήθους που είχε κατακλύσει το κέντρον». Μάλιστα η «Απογευματινή» που κάλυπτε καθημερινά τον διαγωνισμό θα γράψει «η «Αμαρυλλίς» εγεννήθη εις την Θεσσαλονίκην, έχει ύψος 1,68 μ. βάρος 57 κιλά, περίμετρο θώρακος 0,88 μ., μέσης 0,62 μ. και λεκάνης 0,93 μ.» Και με πολύ επίσης αξιώσεις στις 26 Ιουλίου του 1959, η Ζωή θα διαγωνιστεί στο Λόνγκ Μπίτς των ΗΠΑ, για την «Μις Υφήλιος». Είχε γεννηθεί ένα αστέρι από την  εύκρατη καλλιτεχνικά Θεσσαλονίκη και θα άπλωνε σιγά –σιγά το εκτυφλωτικό φώς του.

Έκτοτε θα ξεκινήσει την ασύλληπτη καλλιτεχνική της κούρσα. Το στέμμα της «Στάρ Ελλάς», αλλά και η κοινή καταγωγή από την Θεσσαλονίκη, θα  εξωθήσουν τον Γιάννη Δαλιανίδη το 1961, να της εμπιστευτεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον επικό του «Κατήφορο», που συγκλονίζει σαν ταινία για τον ηθικοπλαστικό της χαρακτήρα την ελληνική κοινωνία και σημειώνει παταγώδη επιτυχία. Και μαζί με αυτά θα έλθει ένα χρυσό συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας, με τα επίζηλα studio της αξεπέραστης «Φίνος – Φίλμ» ! Θα ακολουθήσει ένας καταιγισμός ταινιών, κοινωνικού δράματος, κωμωδίας και μιούζικαλ, στις οποίες η Ζωή διαπρέπει κινηματογραφικά και πέρα από την αξεπέραστη ομορφιά της, ξετυλίγει το μεγάλο υποκριτικό της τάλαντο. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα διαμάντια του ασπρόμαυρου στα οποία πρωταγωνίστησε :  «Νόμος 4000» (1962), «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1962), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Στεφανία» (1967), «Οι θαλασσιές οι χάντρες» (1967), «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1968). Σε όλη αυτή την κινηματογραφική της πανδαισία, θα συνεργαστεί και θα συμπρωταγωνιστήσει με όλα τα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου μας.  Ήτοι : Νίκος Κούρκουλος, Μάρθα Καραγιάννη, Κώστας Βουτσάς, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαίρη Χρονοπούλου, Φαίδων Γεωργίτσης, Αλέκος Αλεξανδράκης ,Ρένα Βλαχοπούλου, και πολλοί άλλοι.

Αλλά εξίσου μεγάλη και επιτυχημένη είναι και στο παλκοσένικο η πορεία της Ζωής. Πρόβα τζενεράλε στο σανίδι θα κάνει το 1966 στην Κύπρο, με την παράσταση «Μιας πεντάρας νιάτα» των Γιαλαμά Πρετεντέρη, αλλά και με το ξένο ρεπερτόριο, «Η παγίδα» του Ρομπέρ Τομά και «Βαθιά γαλάζια θάλασσα» του Τέρενς Ράττιγκαν. Στην Αθήνα το θεατρικό της ντεμπούτο η Ζωή Λάσκαρη θα κάνει το 1970 με την παράσταση του Γιάννη Δαλιανίδη «Μαριχουάνα Στόπ», για να ακολουθήσει μια μεγάλη θεατρική της επιτυχία πάλι με τον σκηνοθέτη – πυγμαλίωνά της Γιάννη Δαλιανίδη, η «Εραστές του Ονείρου» το 1972 στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τον πρίγκιπα του ελληνικού τραγουδιού Τόλη Βοσκόπουλο. Μάλιστα θα αναπτυχθεί και ένας φλογερός έρωτας μεταξύ τους, που θα εξωθήσει τον Τόλη, να τραγουδήσει έναν από τους μεγάλους «ερωτικούς ύμνους» του, το «Ξανθή αγαπημένη Παναγιά» και να προξενήσουν μαζί πανδαιμόνιο ! Θα συνεχίσει τα θεατρικά της βήματα με τις παραστάσεις «Ο άνθρωπος που γύρισε από τον γύψο» των Κώστα Καραγιάννη και Νίκου Καμπάνη, «Πώς να κερδίσετε τον άνδρα σας» του Ρόμπερτ Σμιθ (1975), «Ξυπόλητη στο πάρκο» του Νηλ Σάιμον (1977) καθώς και «Η κυρία του Μαξίμ» του Ζώρζ Φεϋντώ (1979). Συνακόλουθα πρωταγωνιστεί με πολύ δυνατές λυρικά ερμηνείες σε θεατρικές μεταφορές για την τηλεόραση, στην ΕΡΤ. Και ειδικότερα στα έργα : «Φρύνη η εταίρα» του μεγάλου μας συγγραφέα και δημοσιογράφου Γεωργίου Ρούσσου (1980), «Παντρεύομαι τον άντρα μου» του Νόρμαν Κράσνα (1980) «Εγώ, εσύ και ο άλλος» του Τζιν Κερ (1982), «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές» της Ανίτα Λός (1983), «Μις Πέπσι» του Μπρουνό (1984), καθώς και «Η Ντόρις και ο γυαλάκιας» του Μπιλ Μάνχοφ  (1984).

To 1994 η Ζωή Λάσκαρη θα έχει μια μεγάλη θεατρική στιγμή. Ο μεγάλος μας σκηνοθέτης Μίνως Βολανάκης της απέδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεγάλη του θεατρική επιτυχία «Καινούρια σελίδα» του Νήλ Σάιμον και το 1994 στην αλυσίδα των θεατρικών της επιτυχιών πρωταγωνιστεί στην παράσταση  «Ορφέας στον Άδη», του Τενεσί Ουίλαμς σε σκηνοθεσία του έξοχου Ανδρέα Βουτσινά και σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος). Και συνεχίζει επιτυχώς με τις παραστάσεις «Τρελοί για έρωτα» του Σαμ Σέπαρντ  (1995), «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ» του Άλμπι (1996) επίσης σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, «Τρείς ψηλές γυναίκες» του Έντουαρντ Άλμπι (1996), «Τρωάδες» του Ευριπίδη (1996), «Το μακρύ ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στην νύχτα» του Ευγένιου Ό Νήλ΄ (1997), «Η συνάντηση» του Νάντας» (2000), «Σκηνές γάμου» του Άλμπι (2000) και σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, «Ευαίσθητη ισορροπία» του Άλμπι (2003), «Διαμάντια και μπλούζ» της Λούλας Αναγνωστάκη (2006), «Άλμα Μάλερ» του Ρον Χάρτ (2009), «Ρόουζ» του  Μάρτιν Σέρμαν  (2011) και «Ωραία χρόνια» του Χάρολν Πίτερ (2013). Ακόμα η Ζωή θα συνεργαστεί με ξεχωριστή θεατρική επιτυχία, με τους Μιχάλη Κακογιάννη, Κώστα Μπάκα, Σταμάτη Φασουλή, Γιώργο θεοδοσιάδη, Κωστή Μιχαηλίδη, Γιώργο Ρεμού-νδο, Αντώνη Αντωνίου, Δημήτρη Νικολαΐδη, Σταύρο Τσακίρη, Αθανασία Καραγιαννοπούλου κ.α. καταθέτοντας και με όλους αυτούς τους σημαντικούς έλληνες δημιουργούς, το υψηλό  λυρικό της τάλαντο. Μια εύκρατη θεατρική παρουσία με σημαντικές συνεργασίες και μεγάλες θεατρικές στιγμές, που πάντα την συνόδευε η αγάπη και το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Σημειώνοντας ακόμα, πέρα από την μακρά καλλιτεχνική της σταδιοδρομία, την συμμετοχή της – δοθέντος ότι πάντα πέρα από καλλιτέχνης, η Ζωή υπήρξε μια ενεργός και με δημοκρατικό ήθος πολίτης – στα δημοτικά δρώμενα της Αθήνας, ως εκλεγμένη Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Αλλά ας έλθουμε και στην προσωπική ζωή της Ζωής, που ήταν κατάφορτη από χαρά, ευτυχία, αλλά και πόνο και δάκρυ ! Παντρεύτηκε τον γνωστό μας ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο το 1976, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, την Μαρία – Ελένη, η οποία ήταν πρώην σύζυγος του ηθοποιού Απόστολου Γκλέτσου. Πρωθύστερα η μεγάλη μας ενζενί, είχε παντρευτεί τον Πέτρο Κουτουμάνο, με τον οποίο είχε αποκτήσει επίσης μια κόρη, την Μάρθα, σύζυγο του αξέχαστου Βλάσση Μπονάτσου. Και αναμφίβολα τόσο ο θάνατος του ενός γαμπρού της Ζωής, Βλάσση Μπονάτσου, όσο και ο χωρισμός του άλλου με την κόρη της Μαρία – Ελένη, σκίασαν την ηθική της ευτυχία και σε συνδυασμό με άλλα δραματικά γεγονότα, της έδωκαν άφατη θλίψη. Αλλά πρόλαβε όμως η μεγάλη μας ντίβα, να ζήσει και ωραίες στιγμές ευτυχίας, στην στέρεα και γεμάτη αγάπη οικογένεια της, με τον  Αλέξανδρο Λυκουρέζο.

Είχε όμως έλθει κατά πως ήθελαν οι μοίρες, μετά από μια πολυκύμαντη ζωή, που ήταν διάστικτη από μεγαλείο, άφατες εξάρσεις ευτυχίας, αλλά και δραματικές πτώσεις και υφέσεις - γεμάτες πόνο και δάκρυ, η ώρα του τέλους για την μεγάλη μας ενζενί Ζωή Λάσκαρη. Αυτή την απαράμιλλη κούκλα της Βορείου Ελλάδος, που δόνησε τις καρδιές μας, όσο λίγες ελληνίδες ηθοποιοί και καταγράφηκε στα κινηματογραφικά μας δρώμενα, σαν ένα σπάνιο καλλιτεχνικό μετέωρο. Την λιόχαρη Ζωίτσα, με το κατάλαμπρο και φωτεινό πρόσωπο, που ακόμα μεγαλύτερο από την ασύλληπτη ομορφιά της, υπήρξε το χαμόγελό της και η απαράμιλλη ανθρώπινη καλοσύνη της, για όσους την γνώρισαν από κοντά. Στις 18 Αυγούστου του 2017, η ευγενική καρδιά της Ζωής Λάσκαρη, θα σταματούσε για πάντα.  Προσβεβλημένη από ανακοπή καρδίας, άφησε την τελευταία της πνοή, στο εξοχικό της στο Πόρτο Ράφτη, στο συγκρότημα κατοικιών που είχε κατασκευάσει ο πολεοδόμος Δοξιάδης. Σπουδαίο λυρικό κύτταρο, ασύλληπτη ομορφιά, αλλά και ανεξάντλητη ανθρώπινη γλυκύτη-τα, ήταν τα στοιχεία με τα οποία πορεύτηκε η μοναδική Ζωή Λάσκαρη, στην πολύπλαγκτη και εκτυφλωτική της καλλιτεχνική διαδρομή. Και έτσι θα την θυμόμαστε για πάντα, αυτή την ασυμβίβαστη, ανυπόταχτη, πανέμορφη και ακόρεστα διψασμένη για ζωή, «Στεφανία»  !!!

Φιλμογραφία :

1961  «Ο κατήφορος», «Ο ατσίδας», 1962 «Νόμος 4000», «Χωρίς ταυτότητα», «Μερικοί το προτιμούν κρύο», 1963 «Ίλιγγος», «Ένα κορίτσι για δύο», 1964 «Εγωισμός», «Κορίτσια για φίλημα», 1965 «Τέντυ μπόι αγάπη μου», «Ιστορία μιας ζωής», 1966 «Στεφανία», «Δάκρυα για την Ηλέκτρα», 1967 «Οι θαλασσιές οι χάντρες», 1968 «Όλγα, αγάπη μου», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Γυμνοί στο δρόμο», 1969 «Αγάπη για πάντα», 1970 «Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο», 1971 «Μαριχουάνα στοπ», 1972 «Αιχμάλωτοι του μίσους», 1973 «Στον αστερισμό της Παρθένου», 1974 «Εραστές του ονείρου», 1982 «Αναμέτρηση».

Υ.Γ. Ο πολιτισμός στις οδυνηρές οικονομικά μέρες μας, είναι τελείως περιθωριοποιημένος από την πολιτεία και υποχρηματοδοτημένος, με τις κεντρικές του δομές να αργοσβήνουν μία, μία. Πέρα από τον ελάχιστο παραπάνω οφειλόμενο φόρο τιμής, στους μεγάλους έλληνες κωμικούς μας, που διαμόρφωσαν το σύγχρονο πνευματικό ήθος του ελληνικού λαού και τον στήριξαν ηθικά στις δίσεκτες μεταπολεμικές μας δεκαετίες, που τις σκίαζαν οι οικονομικές στρεβλώσεις και οι κοινωνικές δυσπλασίες, οφείλουμε σήμερα ως πολιτεία με σοβαρότητα και ευθύνη, να καταστρώσουμε ένα κεντρικό Master Plan για τον πολιτισμό, που συνυφαίνοντας αρμονικά, τις αρχαιότητες, την πολιτισμική κληρονομιά και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, σε κάθε γωνιά της ελληνικής περιφέρειας, θα δώσει ώθηση στην εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2019 | 10:15 pm


Το κόστος μιας «παράστασης» !!!

Το κόστος μιας «παράστασης» !!!

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Πολλοί αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες, έχουν κατατριβεί με τα μεγάλα ναι ή όχι στο ιστορικοπολιτικό μας πεδίο, εγχώριο και διεθνές και με το ποια θα ήταν η ρότα της κοινωνικής και πολιτικής μας εκπόρευσης, αν αντί αυτού του δρόμου, είχε επιλεγεί ένας εναλλακτικός άλλος ! Ένα τέτοιο ερώτημα που κατατρύχει την ελληνική πραγματικότητα, είναι ποια θα ήταν η εξέλιξη των πολιτικών μας πραγμάτων, αν ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015, είχε επιλέξει ως στρατηγικό εταίρο αντί του Π. Καμμένου το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη;  Αλλά και το τι συνετέλεσε στο να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, δοθέντος ότι τότε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ήταν έτοιμος να απαντήσει θετικά σε μια τέτοια πρόταση. Γεγονός για το οποίο κατέβαλε και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος, μιας και αυτή του η πρόθεση τότε, να γίνει εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, επέφερε αμφίσημα συναισθήματα στους ψηφοφόρους και οπαδούς του !

Τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και κεντρικοί συνεργάτες του απέναντι σε αυτή την δυνητική συνεργασία, είχαν εκτιμήσει ότι και ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και οι βουλευτές του, δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις σκληρές και δύσκολες ψηφοφο-ρίες, αλλά και στις σφοδρές συγκρούσεις, με τους εταίρους  - δανειστές. Θα εξεύρισκαν μερικούς κοινούς τόπους, αλλά θα διχάζονταν σε πολλούς περισσότερους, αφού εκπροσω-πούν παντελώς διαφορετικό κοσμοθεώρημα. Ο Αλέξης Τσίπρας απομύζησε τον πρόσφορο Καμμένο πολλαπλώς και όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, τον πέταξε στα σκουπίδια και αυτόν, σαν χαρτομάντιλο !!! Τον χρησιμοποίησε με πανουργία για να αρδεύσει τους απογοητευμένους δεξιούς, αλλά και για να επισείσει έναν «μπαμπούλα» στους ευρωπαίους, που ένεκα της πολιτικής σκλήρυνσής του, οι προτάσεις των δανειστών έπρεπε να είναι πιο light, για να περάσουν ! Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη, ως αρχηγός της αντιπολίτευ-σης, δεν μερίμνησε καθόλου για την νίκη του που έρχονταν και συμπεριφέρθηκε με πλήρη πολιτική αφροσύνη. Δεν ενημερώθηκε για το τι θα αντιμετώπιζε ως κυβέρνηση πλέον ! δεν διαλέχτηκε με σοβαρούς τεχνοκράτες για να του προετοιμάσουν φακέλους και προπαντός δεν επέλεξε με ευθυκρισία συνεργάτες, για τα πολύ δύσκολα που θα αναλάμβανε να αντιμετωπίσει. Τον έσερνε τυφλά, ο πυρετός της αντιμνημονιακής έξαψης και ανήλθε στην πρωθυπουργία της χώρας, με καμία μα καμία προετοιμασία. Διέπραξε ολέθρια λάθη, επέλεξε στελέχη που μεταλλάχθηκαν σε εφιάλτες του στην πρωθυπουργία, για να τους αποβάλει τελικά από το άρμα της πρωθυπουργικής εξουσίας, σταδιακά και με πολύ μεγάλο κόστος για τον τόπο.

Η σύμπλευση με τον Π. Καμμένο του Αλέξη Τσίπρα, ήταν στην λογική «όποιος να΄ναι, αρκεί να κάνουμε γκουβέρνο» ! και όταν τελικά επέλεξε να αλλάξει δρόμο, τον πέταξε και αυτόν στον κάλαθο των απορριμμάτων. Είναι βέβαιο, ότι αν είχε επιλέξει έναν άλλο συνεργάτη εξ αρχής, η Ελλάδα θα είχε αποφύγει πολλές περιπέτειες. Οι εταίροι – δανειστές μας ήταν ώριμοι τότε, δίχως φθηνούς πολιτικούς παλικαρισμούς, για μια καλύτερη συμφωνία με την καινούρια κυβέρνηση, υπο την αναβλητική αίρεση, ότι θα προέβαινε στις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις, που μέχρι τότε το πολιτικό μας σύστημα, δεν ήταν διατεθειμένο να πράξει. Εν τέλει όλοι έμειναν ευχαριστημένοι  - εκτός από έναν - ως αποδείχτηκε στην «παράστα-ση». Οι εταίροι μας, έβγαλαν από το κάδρο των «κακών παιδιών της οικογένειας» την Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε στην εξουσία μέχρι σήμερα, αποσπώντας συνάμα και την συμπάθεια, πολλών ευρωπαίων και υπερατλαντικών παικτών. Ο ένας ο χαμένος θα αναρωτηθείτε; Μα ο δύσμοιρος ελληνικός λαός, που πλήρωσε πολύ ακριβά, αυτή την «παράσταση» !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2019 | 10:54 am


Ηθική πανδαισία, στην κοπή της Βασιλόπιτας, του «Πανελλήνιου Συνδέσμου Φίλων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών» !

Ηθική πανδαισία, στην κοπή της Βασιλόπιτας,
του «Πανελλήνιου Συνδέσμου Φίλων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών» !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα κλίμα ηθικής πανδαισίας, αγάπης και φιλότητας, που το σκέπαζε το ιερό συναίσθημα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς, κόπηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, στο αριστουργηματικό κτίριο της ΛΑΕΔ (Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων), η βασιλόπιτα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φίλων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Προσφέροντας με το ευγενές κλίμα της, τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα, αγάπης και συναδέ-λφωσης, σε όσους είχαν την χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουν την ωραία αυτή εκδήλωση, που έφερε την σφραγίδα της αγάπης και της προσφοράς προς τον άνθρωπο. Εμβόλιμα αναφέρουμε ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος των Φίλων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ιδρύθηκε το 1999, με κεντρικό μέλημα, να διακονήσει το ιερό συναίσθημα της αλληλεγγύης και της βοήθειας προς τους αδυνάτους και μέσω των ενοριών της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των παρεκκλησιών της, να προσφέρει ένα πολυμερές έργο, στο φάσμα της αλληλεγγύης, των γραμμάτων, του πολιτισμού και της οικολογίας. Με την ανάληψη εμπνευσμένων πρωτοβουλιών από τα εκλεκτά μέλη του προς αυτές τις κατευθύνσεις, αλλά και με συνέργειες διάφορων φορέων, που μπορούν να προστρέξουν το έργο και τους σκοπούς του. Πάντα με την ευλογία, την εμπνευστική υποστήριξη, αλλά προπαντός την χριστιανική αγάπη, του πανσέπτου Ποιμενάρχου μας, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β΄.

Την εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμά του, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου κ-ος Φάνης Μαυρουδής και την ευλογία και κοπή της Βασιλόπιτας έκανε, εκπροσωπώντας την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο  ευλαβής Αρχιμανδρίτης του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών κ.κ. Θεοφάνης Δαρζέντας. ‘Ένας λαμπρός ιεράρχης που κοσμεί με τα έντιμα γράμματά του και το έξοχο ήθος του την ελλαδική εκκλησία. Εεπακολούθησε μουσικός πρόλογος με παραδοσιακό και λυρικό ρεπερτόριο, από την διεθνούς κύρους υψίφωνο της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, κ-α Ζωή Απειρανθίτου. Και συνιστούσαν πραγματικά τα λυρικά τραγούδια της διεθνούς κύρους αυτής υψιφώνου μας μια ηθική μέθεξη. Μας ταξίδεψε μακριά, σε σφαίρες που ακούγονται μόνον οι φωνές των αγγέλων – ιδία όταν τραγούδησε τιμητικά προς την άχραντο μητέρα μας Παναγία, το «Ave Maria» - και μας πρόσφερε ανείπωτης αισθητικής απόλαυσης στιγμές, που έφεραν την ευλογία του ευγενούς ήθους της ορθοδοξίας μας.

Ανταλλάξαμε ευχές όλοι μεταξύ μας, συζητήσαμε με αγάπη και διάθεση προσφοράς τις τρέχουσες εξελίξεις και καταθέσαμε σκέψεις, για την ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα αναδείξουν το σπουδαίο ηθικό κεφάλαιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φίλων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, βοηθώντας τους αδυνάτους συνανθρώπους μας στις ενορίες, τα ευαγή ιδρύματα και όπου αλλού είναι εφικτό από τα ερίτιμα μέλη του, αλλά και πραγματο-ποιώντας εκδηλώσεις υψηλού κύρους, στο πεδίο των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Την εκδήλωση έκλεισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ-α Ελευθερία Παναγιωτίδου – η έξοχη αυτή Δέσποινα του Συνδέσμου μας, που φέρει άφθιτη την ηθική σφραγίδα της ευγένειας, της καλοσύνης και της αριστοκρατικότητας των ανθρώπων της Βορείου Ελλάδος, καθηγή-τρια Φιλόλογος μεταξύ άλλων και της Σχολής Ευελπίδων  - επιχειρώντας έναν ευσύνοπτο απολογισμό των δράσεων του Συνδέσμου. Ευχηθήκαμε όλοι ο μεγαλοδύναμος Θεός, να χαρίζει υγεία και να χαριτώνει τον πάνσεπτο Ποιμενάρχη μας, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β, που είναι και ο ηθικός προστάτης του Συνδέσμου μας και δεσμευθήκαμε να βρεθούμε σύντομα ξανά μαζί, για νέες ωραίες εκδηλώσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου αποτελείται από τους :  Ελευθερία Παναγιωτίδου Πρόεδρο, Στέλιο Γρηγορίου Α΄Αντιπρόεδρο, Σούλα Κοκολέτσου Β΄Αντιπρόεδρο, Φάνη Μαυρουδή, Γεν. Γραμματέα, Γιάννη Αθανασιάδη Έφορο, Ζήση Παπαζήση Ταμία, Όλγα Πατουλίδου – Κου-τρουμπή, Στέλιο Τσολοζίδη, Μέλη.

Και του Χρόνου με υγεία και ο μεγαλοδύναμος Θεός, να σκέπει και να ευλογεί, τον ευγενή αυτό ηθικά Σύνδεσμο, που διακονεί με τις δράσεις του, την αγάπη και την αλληλεγγύη.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2019 | 10:15 pm


Κεντρική πολιτική μου ανάλυση, στην Β΄ αρχαιότερη ελληνική εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», της 3-2-19

Κεντρική πολιτική μου ανάλυση, στην Β΄ αρχαιότερη ελληνική εφημερίδα 
«ΠΑΤΡΙΣ», της 3-2-19

Δημοσιεύθηκε στις 13 February 2019 | 1:49 am


Μαρίκα Κρεββατά Η δαντελένια, Κυψελιώτισσα ηθοποιός !

Μαρίκα Κρεββατά
Η δαντελένια, Κυψελιώτισσα ηθοποιός !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Γεννημένη στις 12 Ιουνίου 1910, στην Αθήνα, σε ένα περιβάλλον θεατρικής ευκρασίας και με γονείς «βουτηγμένους» στις μούσες των τεχνών, δεν θα μπορούσε να αποστεί από την καλλιτε-χνική της μοίρα, η Μαρίκα Κρεββατά. Ο πατέρας της Σταμάτης Κρεββατάς ήταν μουσικός και η μητέρα της Σοφία, το γένος Παντελιάδη, που ήρε την καταγωγή της από την κοσμοπολίτισσα και φιλόμουση Κωνσταντινούπολη, ήταν ηθοποιός. Ενώ και η ίδια ήταν προικοδοτημένη από την φύση, με βαθύ λυρικό κύτταρο, αλλά και με έναν ωραίο σωματότυπο, που τις προδιέγραφαν την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία. Πάραυτα μοίρα τραγική, στην νηπιακή ηλικία των 2 ετών, η αγαπημένη μας ηθοποιός θα υποστεί ένα μεγάλο σόκ, αφού θα χάσει τον πατέρα της και την μικρότερη αδελφή της Θάλεια. Έτσι θα ξεκινήσει ένας Γολγοθάς, για να επιβιώσει και να πορευτεί στην ζωή της. Ήταν όμως το μεγάλο της καλλιτεχνικό τάλαντο, που της διάνοιξες μεγάλους ορίζοντες και την βοήθησε να κερδίσει το μεγάλο της στοίχημα της ζωής. Αλλά και πέρα από την σπουδαία της σταδιοδρομία στο παλκοσένικο και τον κινηματογράφο, να φέρει στην ζωή από τον πρώτο της γάμο, μια σπουδαία ενζενί και μεγάλη μας ντίβα στην τέχνη, την Γκέλλυ Μαυροπούλου.

Η Μαρίκα Κρεβαττά θα αρχίσει από την παιδική της ηλικία, να συμμετέχει σε θιάσους με παιδι-κούς ρόλους, όχι τόσο για να σταδιοδρομήσει, όσο για να μην μένει μόνη και να έχει μια ανθρώπινη φροντίδα γύρω της.  Πρωτίστως συμμετείχε σε θεατρικά σχήματα που έκαναν περιο-δείες στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και σε παραστάσεις για παιδιά, με χαρακτηριστικότερη, την «Δασκαλίτσα» του Νικοντέμι, μαζί με την Μαρίκα Κοτοπούλη. Προϊόντος του χρόνου εμφανίζεται με το θεατρικό σχήμα οπερέτας του Γεωργίου Ξύδη, σχηματοποιώντας όλο και πιο σταθερά, την λυρική της φυσιογνωμία. Και τελικά πρόβα τζενεράλε σε επαγγελματικό επίπεδο, θα κάνει με το σχήμα της Ροζαλίας Νίκα.

Κατάφορτη όμως από το υψηλό της λυρικό τάλαντο, πολύ γρήγορα η ενάρετη καλλιτεχνικά Μαρί-κα Κρεββατά, θα βρεί το δρόμο της και θα κερδίσει την αναγνώριση και την αγάπη του κοινού. Καθοριστικό ρόλο στην εδραίωσή της ως υψηλού κύρους ηθοποιό, θα διαδραματίσουν, οι περιοδείες της ανά την περιφέρεια της Ελλάδος, με τον θίασο του Μάνου Φιλιππίδη. Ενώ επακο-λουθούν δυνατές εμφανίσεις της στα μουσικά θέατρα της Αθήνας, που συμβάλουν στην ευρεία αναγνώριση του καλλιτεχνικού της κύτταρου.  Στο απόγειο της λυρικής παρουσίας της, η έξοχη Μαρίκα Κρεββατά, θα ερμηνεύσει την Εύα, στην συνώνυμη οπερέτα του Φράντς Λέχαρ.

Σύνδρομο και διαπλαστικό εξάλλου του καλλιτεχνικού τάλαντου της μεγάλης μας ηθοποιού, ήταν και το περιώνυμο νούμερό της «Πιπίτσα», στην ομώνυμη παράσταση των Γιάννη Πρινέα – Στάθη Μάστορα,  που το «πέρασε» στο κοινό και οι στίχοι του οποίου έλεγαν :

Πίτσα, Πιπίτσα, Πηνελοπίτσα,
απ΄ το καιρό, παιδί μου, που ΄γινες κομμάτι
να μας πεθάνεις όλους, το ΄βαλες γινάτι!
Καημένη Πίτσα, Πηνελοπίτσα,
θα μας πεθάνεις μα το ναί
αφότου σήκωσες ψηλά τον αμανέ!

Σε ότι αφορά την προσωπική της ζωή, η Μαρίκα Κρεββατά έκανε δυο γάμους. Ο πρώτος ήταν με τον επίσης πολύ αξιόλογο ηθοποιό μας της οπερέτας Άγγελο Μαυρόπουλου, τον οποίο δυστυχώς θα χωρίσει τρείς μήνες μετά, για να γεννήσει έξι μήνες αργότερα την κορούλα τους, που επέπρωτο να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερές μας ηθοποιούς-ντίβες, την γνωστή και αγαπημένη μας Γκέλλυ Μαυροπούλου. Και ο δεύτερος της γάμος – αφού προηγήθηκε ένας φλογερός έρωτας μεταξύ τους και μια μακρά σχέση, την οποία η Μαρίκα Κρεββατά, περιέβαλλε με διακριτικότητα – ήταν με τον αξιόλογο αντίστοιχα ηθοποιό, Γιώργο Γαβριηλίδη. Με τον Γιώργο Γαβριηλίδη, πέραν της βαθιάς αγάπης που τους ένωσε, η δαντελένια – όπως αποκλήθηκε από την κριτική, για την καλλιτεχνική λεπταισθησία της – Μαρίκα Κρεββατά, αποτέλεσε και καλλιτεχνικό δίδυμο στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο. Ο Γιώργος Γαβριηλίδης για την ιστορία, ο οποίος υποδύετο με αριστοτεχνικό τρόπο, τον τσαχπινιάρη  μικροαστό, που του άρεσαν οι μικρούλες !  απεβίωσε το 1982.

Η αξέχαστη ηθοποιός μας υπήρξε λάτρης της Κυψέλης, στην οποία και διέμενε μόνιμα. Εκεί γέν-νησε και την κόρη της, ηθοποιό μας Γκέλλυ Μαυροπούλου. Υπήρξε συνάμα δε, μια εκ των καλλιτε-χνικών συνδαιτυμόνων, ηθοποιών, που σύχναζαν στο περίφημο καφεζαχαροπλαστείο «Select», την δεκαετία του ΄70 – εκεί είχαν το ορμητήριό τους, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο έξοχος στην πέννα Κώστας Πρετεντέρης, που πέθανε εξάλλου από συγκοπή καρδίας, σε μια ταβέρνα στην Φωκίωνος, ο Ορέστης Μακρής κ.α. – και έδιναν με το ηθικό χρώμα και την αύρα τους, μια ξεχωριστή λάμψη, στην απέραντη γοητεία της αστικής Φωκίωνος Νέγρη.

Κλείσιμο της καλλιτεχνικής αυλαίας για την Μαρίκα Κρεββατά, θα σημάνει το 1973, όπου και είχε αποπερατώσει ευδόκιμα την υποκριτική της σταδιοδρομία. Ήταν η τελευταία φορά που ανέβηκε στο παλκοσένικο. Στη δύση της ζωή της, η αγαπημένη μας ηθοποιός, που παράλληλα με την πλατιά θεατρική της παιδεία, μιλούσε και γαλλικά, προσεβλήθη από άνοια και είχε περιοριστεί στο σπίτι της. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1994, η λεπταίσθητη Μαρίκα Κρεββατά, που με την αριστοκρατική φινέτσα της και το μπρίο της – καίτοι δευτεραγωνίστρια -  κέρδιζε πάντα την αγάπη και το θαυμα-σμό μας, έφυγε σε ηλικία 84 ετών από την ζωή και ενώ νοσηλευόταν σε κλινική των Αθηνών. Το αλγεινό άγγελμα του θανάτου της, σκόρπισε πάνδημη θλίψη σε όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά πολύ περισσότερη στην ελληνική κοινωνία, που είχε λατρέψει την «Πιπίτσα». Και η κηδεία της έγινε στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.  Ήταν πολύ ωραία δευτεραγωνίστρια, αυτή η έξοχη Μαρίκα Κρεββατά, που με το ταπεραμέντο της και το έξοχο λυρικό της κύτταρο, κέρδισε τις καρδιές μας. Και για πάντα στην συνείδησή μας, η ωραία Κυψελιώτισσα, θα μείνει πολυαγαπημέ-νη !

Φιλμογραφία :

1957 «Δελησταύρου και υιός», 1959 «Στουρνάρα 288», «Η Λίζα το 'σκασε», «Ο Ηλίας του 16ου», «Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο», 1960 «Το κλωτσοσκούφι», 1961 «Χαραμοφάηδες» , 1962 «Όταν λείπει η γάτα», «Εταιρεία θαυμάτων», 1963 «Ένας βλάκας με πατέντα», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης», 1964 «Τα δίδυμα», «Κόσμος και κοσμάκης», «Άλλος για το εκατομμύριο», «Τρία κορίτσια από το Αμέρικα», 1965 «Βάνα», «Εξιλέωση», «Ο μετανάστης», «Υιέ μου, υιέ μου», «Ο ουρανοκατέβατος», «Μια γυναίκα χωρίς ντροπή», «Ο φτωχός εκατομμυριούχος», 1966 «Η γυναίκα μου τρελάθηκε», «Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι», «Ο αδελφός μου ο τρελάρας», 1967 «Ο μόδιστρος», 1968 «Ο πεθερόπληκτος», 1969 «Ο παραμυθάς», «Ξύπνα, κορόιδο», «Η κόμισσα της φάμπρικας», «Ένας μάγκας στα σαλόνια», 1970 «Ο απίθανος», «Ο παιχνιδιάρης», «Ο ξεροκέφαλος», «Ο ακτύπη-τος χτυπήθηκε», 1971 «Διακοπές στο Βιετνάμ», 1972 «Ο πρίγκιπας της αγοράς», «Πώς καταντήσα-με, Σωτήρη», 1973 «Ο αισιόδοξος», «Ένας τρελός, τρελός αεροπειρατής».

Υ.Γ. Ο πολιτισμός στις οδυνηρές οικονομικά μέρες μας, είναι τελείως περιθωριοποιημένος από την πολιτεία και υποχρηματοδοτημένος, με τις κεντρικές του δομές να αργοσβήνουν μία, μία. Πέρα από τον ελάχιστο παραπάνω οφειλόμενο φόρο τιμής, στους μεγάλους έλληνες κωμικούς μας, που διαμόρφωσαν το σύγχρονο πνευματικό ήθος του ελληνικού λαού και τον στήριξαν ηθικά στις δίσεκτες μεταπολεμικές μας δεκαετίες, που τις σκίαζαν οι οικονομικές στρεβλώσεις και οι κοινωνικές δυσπλασίες, οφείλουμε σήμερα ως πολιτεία με σοβαρότητα και ευθύνη, να καταστρώσουμε ένα κεντρικό Master Plan για τον πολιτισμό, που συνυφαίνοντας αρμονικά, τις αρχαιότητες, την πολιτισμική κληρονομιά και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, σε κάθε γωνιά της ελληνικές περιφέρειας, θα δώσει ώθηση στην εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 February 2019 | 3:44 pm


Πύργος - Ειδήσεις και Νέα

Κερδίσαμε ένα δύσκολο παιχνίδι, βοήθησαν και οι αλλαγές. - alithia.gr

Κερδίσαμε ένα δύσκολο παιχνίδι, βοήθησαν και οι αλλαγές.  alithia.gr

Την Κυριακή 17/03/19 ο Πύργος επικράτησε με 2-0 του Ομήρου και τον προσπέρασε για πρώτη φορά στη φετινή αγωνιστική περίοδο, με διαφορά τερμάτων, αφού ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2019 | 5:07 am


Η Δεύτερη σχολή Γονέων της Μητροπόλεως Αργολίδος με ομιλητή τον π. Λίβυο - romfea.gr

Η Δεύτερη σχολή Γονέων της Μητροπόλεως Αργολίδος με ομιλητή τον π. Λίβυο  romfea.gr

Η συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος με ομιλητή τον π. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 8:28 pm


ΛΑΕ: Όχι στις προτάσεις του ΚΑΣ για αύξηση εισιτηρίων σε Λευκό Πύργο και Ροτόντα - Εφημερίδα Μακεδονία

ΛΑΕ: Όχι στις προτάσεις του ΚΑΣ για αύξηση εισιτηρίων σε Λευκό Πύργο και Ροτόντα  Εφημερίδα Μακεδονία

Να αποσυρθούν άμεσα οι προτάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για αυξήσεις εισιτηρίων σε χώρους όπως η Ροτόντα και ο Λευκός Πύργος, ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 5:01 pm


Κάστρα και οχυρά της Μεσσηνίας: Οχυρές θέσεις στην Εξω Μάνη - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online - Εφημερίδα Ελευθερία

Κάστρα και οχυρά της Μεσσηνίας: Οχυρές θέσεις στην Εξω Μάνη - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online  Εφημερίδα Ελευθερία

Ενας νόμος (1026/24/12/1937) διέσπασε τη γεωγραφική αλλά και την πολιτιστική ενότητα της Μάνης. Το βόρειο τμήμα της Δυτικής Μάνης ή Εξω Μάνη (Αβία, ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 1:11 pm


Πύργος: Σεμινάριο "μάθημα ζωής" για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Σεμινάριο "μάθημα ζωής" για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Άκρως ενδιαφέρον και ουσιαστικό ήταν το σεμινάριου που πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου Γενικού Λυκείου ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 9:05 am


Δύο νέες γυναικείες υποψηφιότητες με τον Αντώνη Καράμπελα - Ηλεία L... - ΗΛΕΙΑLIVE!

Δύο νέες γυναικείες υποψηφιότητες με τον Αντώνη Καράμπελα - Ηλεία L...  ΗΛΕΙΑLIVE!

Με δύο ακόμα γυναίκες, την Μαρία Καλάκου και την Βάσια Παπανδρέου, ενισχύεται η παράταξη «Πύργος – Έργο Πολιτών». Ο Αντώνης Καράμπελας ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 8:04 am


Ιδού ο πύργος που έγινε «κόκκινο πανί» στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας (pics) - mononews.gr

Ιδού ο πύργος που έγινε «κόκκινο πανί» στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας (pics)  mononews.gr

Ο πύργος όπου στεγάζει την κατοικία του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες έγινε «κόκκινο πανί» για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα να εξαπολύουν βέλη,

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2019 | 8:03 pm


Τα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής στη Β' ΕΠΣΛ - ΑΝΑΤΟΛΗ

Τα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής στη Β' ΕΠΣΛ  ΑΝΑΤΟΛΗ

Με νίκες των ομάδων της πρώτης τετράδας του βαθμολογικού πίνακα συνεχίστηκε το σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας και την 15η του ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2019 | 7:58 pm


Και εγένετο "Πύργος Νικητής" - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Και εγένετο "Πύργος Νικητής" - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Μια νέα δημοτική κίνηση η 'Πύργος Νικητής' έκανε την εμφάνισή της, με την επίσημη - αλλά ανώνυμη - ανακοίνωσή της ενόψει των δημοτικών εκλογών στο δήμο ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2019 | 7:00 pm


Ο Πύργος είμαστε εμείς: Τα τοπικά συμβούλια, μια ανεξάρτητη φωνή στ... - ΗΛΕΙΑLIVE!

Ο Πύργος είμαστε εμείς: Τα τοπικά συμβούλια, μια ανεξάρτητη φωνή στ...  ΗΛΕΙΑLIVE!

Τα τοπικά Κοινοτικά Συμβούλια όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές μπαίνουν σιγά σιγά στο «στόχαστρο» καθώς ο ανεξάρτητος χαρακτήρας τους έχει αρχίσει να ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2019 | 2:11 pm


Ο πύργος του Ρούφου έξω από την Πάτρα, στους πρόποδες του Παναχαϊκού (video) - Patras Events

Ο πύργος του Ρούφου έξω από την Πάτρα, στους πρόποδες του Παναχαϊκού (video)  Patras Events

Ένας ημιτελής πύργος, μακριά από το κέντρο της Πάτρας, κοντά στο χωριό Ρωμανός, κερδίζει το βλέμμα του επισκέπτη. Πρόκειται για τον πύργο του Ρούφου, ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2019 | 9:00 am


Πέρασε “αέρας” από το Μεγαλοχώρι ο Διγενής - Oichalia LIVE - Η ενημέρωση της Οιχαλίας αλλάζει σελίδα

Πέρασε “αέρας” από το Μεγαλοχώρι ο Διγενής  Oichalia LIVE - Η ενημέρωση της Οιχαλίας αλλάζει σελίδα

Στην 25η αγωνιστική της Α ερασιτεχνικής, ο πρωτοπόρος Διγενής πέρασε με έξι γκολ από την έδρα του Μεγαλοχωρίου. Με νίκες πάντως προχώρησαν και οι ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2019 | 11:22 pm


Εξάσφαιρος ο Διγενής - Τα αποτελέσματα της Α΄ΕΠΣΤ - goaltrikala.gr - Η αθλητική ενημέρωση των Τρικάλων

Εξάσφαιρος ο Διγενής - Τα αποτελέσματα της Α΄ΕΠΣΤ  goaltrikala.gr - Η αθλητική ενημέρωση των Τρικάλων

Με την 25η αγωνιστική συνεχίστηκε το πρωτάθλημα της Α΄ΕΠΣΤ. Τα αποτελέσματα: 25η αγωνιστική. Πηγη – Πορταικος 2-0. Σαραγια – Φηκη 0-1. Κρ Βρύση ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2019 | 5:45 pm


Πύργος: Ξεκινούν έργα αστικής οδοποιίας - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Ξεκινούν έργα αστικής οδοποιίας - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η ανακατασκευή του δικτύου αστικής οδοποιΐας στο δήμο Πύργου αφού χθες υπεγράφη η σύμβαση από τον δήμαρχο Πύργου ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2019 | 12:11 pm


Δύο δυναμικές γυναίκες στο πλευρό του Αντώνη Καράμπελα - Ηλεία L... - ΗΛΕΙΑLIVE!

Δύο δυναμικές γυναίκες στο πλευρό του Αντώνη Καράμπελα - Ηλεία L...  ΗΛΕΙΑLIVE!

Με δύο καταξιωμένες γυναίκες επιστήμονες, που έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στους χώρους που δραστηριοποιούνται και όχι μόνο, κατέρχονται για πρώτη ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 8:03 am


Ε.Ο. Πύργου - Τριπόλεως: Σοβαρό τροχαίο με έναν τραυματία στο Στρέφι (photos & video) - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Ε.Ο. Πύργου - Τριπόλεως: Σοβαρό τροχαίο με έναν τραυματία στο Στρέφι (photos & video) - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Ένας 54χρονος άντρας τραυματίστηκε σοβαρά όταν μετά από σφοδρή μετωπική σύγκρουση, δύο ΙΧ επιβατηγών αυτοκινήτων στην Ε.Ο. Πύργου - Τριπόλεως στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 9:35 pm


Πύργος: Βρέθηκε το πομεράνιαν σπιτς που είχε χαθεί- Δίδεται αμοιβή ... - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Βρέθηκε το πομεράνιαν σπιτς που είχε χαθεί- Δίδεται αμοιβή ...  ΗΛΕΙΑLIVE!

Το σκύλο της, ένα πομεράνιαν σπιτς (εικονίζεται στη φωτογραφία) χάθηκε το πρωί της Πέμπτης απο την περιοχή του Πύργου και συγκεκριμένα την οδό Κολιρίου.

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 6:15 pm


Ο Πύργος Πετμεζά στον Καστελόκαμπο Πατρών - Στέκει όρθιος κι επιβλητικός παρά τα χρόνια που πέρασαν από πάνω του - BEST News

Ο Πύργος Πετμεζά στον Καστελόκαμπο Πατρών - Στέκει όρθιος κι επιβλητικός παρά τα χρόνια που πέρασαν από πάνω του  BEST News

Πετιμεζά τοπωνύμιον μεταξύ Παραλίας Προαστείου και Ρίου, όπου αγροτική περιουσία της οικογενείας μεταβληθείσα εις οικισμόν». (Ιστορικόν Λεξικό των Πατρών ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 4:08 pm


Πύργος: Eίχε πιάσει το τιμόνι μεθυσμένος - Patras Events

Πύργος: Eίχε πιάσει το τιμόνι μεθυσμένος  Patras Events

Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, στον Πύργο, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πύργου, ένας 54χρονος ημεδαπός, διότι σε τροχονομικό ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 1:48 pm


«Νεκροταφείο» σαπιοκάραβων μεταναστών ο Πύργος- Βυθίστηκε σκάφος | News - SigmaLive

«Νεκροταφείο» σαπιοκάραβων μεταναστών ο Πύργος- Βυθίστηκε σκάφος | News  SigmaLive

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας λόγω των πλοιαρίων που «εγκαταλείπονται» στο Λιμενικό Καταφύγιο. Σύμφωνα με καταγγελίες ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 1:00 pm


Πύργος: Σήμερα η κηδεία του Νίκου Γεωργακόπουλου - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Σήμερα η κηδεία του Νίκου Γεωργακόπουλου - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Σήμερα στις 4 το απόγευμα θα γίνει η κηδεία του 77χρονου Νίκου Γεωργακόπουλου, πολιτικού μηχανικού και προέδρου της Ελαιουργικής Ηλείας που έφυγε' από ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 11:23 am


Πύργος: Οδηγούσε μεθυσμένος και συνελήφθη - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Οδηγούσε μεθυσμένος και συνελήφθη - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Στη σύλληψη ενός 54χρονου που οδηγούσε το αυτοκίνητό του υπό την επήρεια μέθης προχώρησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Πύργου. Σύμφωνα με ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 10:22 am


Στην παράταση νίκη - πρόκριση Πύργου επί Άτλαντα με 1-0 - alithia.gr

Στην παράταση νίκη - πρόκριση Πύργου επί Άτλαντα με 1-0  alithia.gr

Η Επιτροπή Πρωταθλήματος και Κυπέλλου της Ε.Π.Σ. Χίου θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη 13/03/19, στα γραφεία της Ε.Π.Σ. Χίου, την κλήρωση της 4ης ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 4:01 am


Πύργος: Ένας ηλικιωμένος ελαφρά μετά από παράσυρση - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Ένας ηλικιωμένος ελαφρά μετά από παράσυρση - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Ένας ηλικιωμένος άντρας τραυματίστηκε πολύ ελαφρά όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στην οδό Πατρών στον Πύργο, λίγο πριν τις τρεις το ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2019 | 2:58 pm


Πύργος | Οδηγούσε μεθυσμένος και ενεπλάκη σε τροχαίο - flynews.gr

Πύργος | Οδηγούσε μεθυσμένος και ενεπλάκη σε τροχαίο  flynews.gr

Συνελήφθη, στο 37ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πύργου – Κυπαρισσίας, έξω από τη Ζαχάρω από τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πύργου, ένας ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2019 | 2:32 pm


Η Ακαδημία Ολυμπιακών Αθλημάτων Πύργου στην Α1 του μπάντμιντον - Ηλ... - ΗΛΕΙΑLIVE!

Η Ακαδημία Ολυμπιακών Αθλημάτων Πύργου στην Α1 του μπάντμιντον - Ηλ...  ΗΛΕΙΑLIVE!

Μια ακόμη σημαντική επιτυχία είχαμε για το πυργιωτικο μπαντμιντον το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Πιο συγκεκριμένα, η Ακαδημία Ολυμπιακών Αθλημάτων ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2019 | 12:41 pm


Πύργος: Παρανάλωμα του πυρός σπίτι στην Σπιάτζα (ΦΩΤΟ) - Patras Times

Πύργος: Παρανάλωμα του πυρός σπίτι στην Σπιάτζα (ΦΩΤΟ)  Patras Times

Παρανάλωμα του πυρός έγινε μια εξοχική κατοικία το πρωί της Τετάρτης στην παραθαλάσσια περιοχή της Σπιάτζας στον Πύργο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2019 | 10:54 am


Πύργος: Στάχτη παραθεριστική κατοικία στη Σπιάντζα (photos) - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Στάχτη παραθεριστική κατοικία στη Σπιάντζα (photos) - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Συναγερμός σήμανε στην Πυροβεστική Υπηρεσία Πύργου για πυρκαγιά σε οικία στην Σπιάντζα. Περίοικος διαπίστωσε να βγαίνουν καπνοί απο το σπίτι και κάλεσε ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2019 | 10:09 am


Οι γόνοι πήγαν ΣΥΡΙΖΑ - Το Βήμα Online

Οι γόνοι πήγαν ΣΥΡΙΖΑ  Το Βήμα Online

Θα σταθώ σε δύο ονόματα γόνων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την Ευρωβουλή. Πρώτα στη δικηγόρο Αννα Τσάτσου-Παπαδημητρίου, κόρη του ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2019 | 5:15 am


Σοκ στην Ηλεία: "Έφυγε" από τη ζωή ο Νίκος Γεωργακόπουλος της Ελαιο... - ΗΛΕΙΑLIVE!

Σοκ στην Ηλεία: "Έφυγε" από τη ζωή ο Νίκος Γεωργακόπουλος της Ελαιο...  ΗΛΕΙΑLIVE!

Μια είδηση έχει βυθίσει στη θλίψη τις τελευταίες ώρες την τοπική κοινωνία του Πύργου και της Ηλείας. Ο Νίκος Δ. Γεωργακόπουλος ο γνωστός Πυργιώτης και ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2019 | 8:58 pm


Πύργος Αραπάκη: Εκεί πέρασε ο Τσίπρας το τριήμερο στη Μάνη -Εντυπωσιακό αναστηλωμένο αμυντικό οχυρό [εικόνες] - iefimerida

Πύργος Αραπάκη: Εκεί πέρασε ο Τσίπρας το τριήμερο στη Μάνη -Εντυπωσιακό αναστηλωμένο αμυντικό οχυρό [εικόνες]  iefimerida

Στην Χαριά, ανάμεσα σε βυζαντινές εκκλησίες και μεγαλιθικά, κτίρια, στέκει ο Πύργος Αραπάκη, εκεί που επέλεξε να ταξιδέψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2019 | 7:02 pm


Η ανεργία και το δημογραφικό: οι μεγάλες προκλήσεις της νέας δημοτι... - ΗΛΕΙΑLIVE!

Η ανεργία και το δημογραφικό: οι μεγάλες προκλήσεις της νέας δημοτι...  ΗΛΕΙΑLIVE!

Τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, βρίσκεται σε ισχύ στα κοινωνικά δίκτυα και στα μέσα ενημέρωσης, ένας ενδιαφέρων ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2019 | 12:04 pm


Σε Ροτάσι και Πύργο η Γιορτή σπόρων και αυτάρκειας - Maleviziotis.gr

Σε Ροτάσι και Πύργο η Γιορτή σπόρων και αυτάρκειας  Maleviziotis.gr

Με την σοφία και επινοητικότητα τους οι πρόγονοί μας μάς άφησαν πλούσια κληρονομιά, από τεχνικές που ανέπτυξαν στο παρελθόν. Οι δυνατοί σπόροι, τα απλά ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2019 | 10:32 am


Και όμως, η Αττική έχει πύργο, τον Πύργο της Βασιλίσσης – Ένα δημιούργημα της Αμαλίας - Pontos News

Και όμως, η Αττική έχει πύργο, τον Πύργο της Βασιλίσσης – Ένα δημιούργημα της Αμαλίας  Pontos News

Το pontos-news.gr επισκέφθηκε το αγαπημένο ενδιαίτημα της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας.

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2019 | 10:29 am


Πύργος: Στο αντίθετο ρεύμα-χωρίς δίπλωμα-βρίζοντας (αστυνομικούς) - Έθνος

Πύργος: Στο αντίθετο ρεύμα-χωρίς δίπλωμα-βρίζοντας (αστυνομικούς)  Έθνος

20χρονος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς να κινείται με μοτοποδήλατο, στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, χωρίς κράνος.

Δημοσιεύθηκε στις 10 March 2019 | 4:38 pm


Πύργος: Χειροπέδες που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα - Αντιστάθηκε και εξύβρισε Αστυνομικούς - BEST News

Πύργος: Χειροπέδες που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα - Αντιστάθηκε και εξύβρισε Αστυνομικούς  BEST News

Αστυνομικού Τμήματος Πύργου, ένας 20χρονος Έλληνας για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, στέρηση αδείας ικανότητας οδήγησης, αντίσταση, ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 March 2019 | 1:38 pm


Πύργος: Οδηγός - τσαμπουκάς συνελήφθη χωρίς δίπλωμα - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Οδηγός - τσαμπουκάς συνελήφθη χωρίς δίπλωμα - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Συνελήφθη, χθες το πρωί, από τους αστυνομικούς της ομάδας  ΔΙ.ΑΣ  του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου, ένας 20χρονος ημεδαπός για διατάραξη ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 March 2019 | 12:40 pm


Ο πύργος της Ζάχα Χαντίντ - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ο πύργος της Ζάχα Χαντίντ - Ειδήσεις - νέα  Το Βήμα Online

Ενα 62ώροφο συγκρότημα υπερπολυτελών κατοικιών που ολοκληρώνεται εφέτος στο Μαϊάμι φέρνει το μέλλον πιο κοντά.

Δημοσιεύθηκε στις 9 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Κινητοποίηση στην Πυροσβεστική για φωτιά στο Λαντζόι - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Κινητοποίηση στην Πυροσβεστική για φωτιά στο Λαντζόι - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Άμεση είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αυτή την ώρα για πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις πέντε το απόγευμα της Παρασκευής στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Οι λακκούβες προκάλεσαν το τροχαίο; - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Οι λακκούβες προκάλεσαν το τροχαίο; - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Εργασίες εκτελούνται στην συνδετήρια οδό των ΕΟ Πύργου – Τριπόλεως και Πύργου – Κυπαρισσίας, που παρά τις πρόσφατες παρεμβάσεις που είχαν γίνει προ ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Το "μεγάλο κόλπο" με την κλοπή των κινητών τηλεφώνων - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Το "μεγάλο κόλπο" με την κλοπή των κινητών τηλεφώνων - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Θύματα επιτήδειων ΡΟΜΑ έχουν πέσει ανυποψίαστοι πολίτες που θέλησαν να εξυπηρετηθούν στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στον Πύργο και βρέθηκαν προ ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 March 2019 | 10:00 am


Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των πιστωτών στην "Τοξότης" του Καλογρίτσα - Capital.gr

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των πιστωτών στην "Τοξότης" του Καλογρίτσα  Capital.gr

Του Δημήτρη Δελεβέγκου. Με τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων να συνεχίζονται, ερώτημα αποτελεί πώς η Τοξότης, ως μειοδότης κοινοπρακτικά με την ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Θρήνος για 33χρονη που πέθανε στο προσκεφάλι του άρρωστου πατέρα της - Madata.gr

Πύργος: Θρήνος για 33χρονη που πέθανε στο προσκεφάλι του άρρωστου πατέρα της  Madata.gr

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Ανδραβίδας από τον αιφνίδιο θάνατο της 33χρονης Ε.Τ, που ξεψύχησε στο προσκεφάλι του – νοσηλευόμενου στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 March 2019 | 10:00 am


Σοκ στον Πύργο! 35χρονη άφησε την τελευταία της πνοή στο προσκεφάλι του πατέρα της στο νοσοκομείο - TheCaller

Σοκ στον Πύργο! 35χρονη άφησε την τελευταία της πνοή στο προσκεφάλι του πατέρα της στο νοσοκομείο  TheCaller

Συγκλονιστικό περιστατικό έλαβε χώρα στο νοσοκομείο του Πύργου, το βράδυ της Τρίτης με μια 35χρονη κοπέλα που άφησε την τελευταία της πνοή ενώ ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Γυναίκα πέθανε πλάι στον πατέρα της που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο - gazzetta.gr

Πύργος: Γυναίκα πέθανε πλάι στον πατέρα της που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο  gazzetta.gr

Plus: Κοινωνία - Μία 35χρονη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Πύργου, ενώ βρισκόταν στο πλάι του άρρωστου πατέρα της.

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2019 | 10:00 am


Διευρύνεται ο συνδυασμός του Αντώνη Καράμπελα - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Διευρύνεται ο συνδυασμός του Αντώνη Καράμπελα - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Αντώνης Σκαλτσάς, Βασίλης Μαντάς, Νίκος Βορλόκας στην παράταξη «Πύργος - Έργο Πολιτών» Τρεις ακόμη υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους ανακοίνωσε ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2019 | 10:00 am


Κατεδαφίζεται ο πύργος ασκήσεων - Koini Gnomi

Κατεδαφίζεται ο πύργος ασκήσεων  Koini Gnomi

Προς κατεδάφιση “οδηγείται” ο πύργος ασκήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, όπως γνωστοποιεί ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2019 | 6:20 am


Πύργος: Αυτοκίνητο τούμπαρε σε σε κανάλι της Αλφειού! [pics] - Newsit

Πύργος: Αυτοκίνητο τούμπαρε σε σε κανάλι της Αλφειού! [pics]  Newsit

Το τροχαίο ατύχημα έγινε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, λίγο έξω από τον Πύργο.

Δημοσιεύθηκε στις 5 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Δύο τραυματίες σε τροχαίο - Βουτιά τζιπ σε κανάλι - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Δύο τραυματίες σε τροχαίο - Βουτιά τζιπ σε κανάλι - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Δύο άτομα τραυματίστηκαν - σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ελαφρά - σε τροχαίο ατύχημα που συνέβη στην συνδετήρια οδό της ΕΟ Πατρών - Πύργου με ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Κυκλοφορούσαν μεθυσμένοι οδηγώντας δίκυκλο - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Κυκλοφορούσαν μεθυσμένοι οδηγώντας δίκυκλο - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στον Πύργο, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πύργου, ένας 66χρονος αλλοδαπός, διότι σε τροχονομικό έλεγχο που του ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Αναστάτωση για βόμβα στα δικαστήρια - Newsit

Πύργος: Αναστάτωση για βόμβα στα δικαστήρια  Newsit

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι στο Δικαστικό Μέγαρο του Πύργου.

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Τροχαίο με τραυματισμό στην οδό Κατακόλου (photos) - Ηλεία ... - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Τροχαίο με τραυματισμό στην οδό Κατακόλου (photos) - Ηλεία ...  ΗΛΕΙΑLIVE!

Δύο οχήματα συγκρούστηκαν πριν λίγο στην οδό Κατακόλου. Πληροφορίες για τραυματία. Νεότερη ενημέρωση Ένας ηλικιωμένος τραυματίστηκε ελαφρά σε ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στα Δικαστήρια - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στα Δικαστήρια - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στα Δικαστήρια Πύργου, υπήρξε στα γραφεία της εφημερίδας Πατρίς, λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι. Ο ανώνυμος που ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2019 | 10:00 am


Για 50.000 ευρώ κοντεύει να καταρρεύσει ο εμβληματικός πύργος της Παλαιομάνινας - AgrinioPress

Για 50.000 ευρώ κοντεύει να καταρρεύσει ο εμβληματικός πύργος της Παλαιομάνινας  AgrinioPress

Ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Ακρόπολη της Παλαιομάνινας καθηγητής κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης έχει προ πολλού προειδοποιήσει για ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Αυτοπυρπολήθηκε στο σπίτι του - TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Πύργος: Αυτοπυρπολήθηκε στο σπίτι του  TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Ο ηλικιωμένος είχε πάει στον χώρο του γκαράζ και είχε βάλει φωτιά στα ρούχα του.

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2019 | 10:00 am


Βάλαρης, Καντούνης, Ζαφειράκης με Αντώνη Καράμπελα - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Βάλαρης, Καντούνης, Ζαφειράκης με Αντώνη Καράμπελα - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Τρεις ηλικιακά νέες και σημαντικές υποψηφιότητες συμπορεύονται με τον Αντώνη Καράμπελα Στην παρουσίαση τριών ακόμη νέων και δυνατών υποψηφιοτήτων ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Σύλληψη δύο αλλοδαπών για παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα - BEST News

Πύργος: Σύλληψη δύο αλλοδαπών για παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα  BEST News

Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στον Πύργο, από τους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου, δύο αλλοδαποί άνδρες ηλικίας 53 ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2019 | 10:00 am


Προς αξιοποίηση ο πύργος - "φάντασμα" στον Πειραιά|900.000 το τίμημα ετησίως - Χρήμα και Τουρισμός

Προς αξιοποίηση ο πύργος - "φάντασμα" στον Πειραιά|900.000 το τίμημα ετησίως  Χρήμα και Τουρισμός

Ομόφωνα ψηφίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, για την αξιοποίηση του Εμποροναυτιλιακού ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2019 | 10:00 am


Στον πύργο του εργοστασίου - Εικαστικά παιχνίδια… από ψηλά! - Athina 9.84 fm

Στον πύργο του εργοστασίου - Εικαστικά παιχνίδια… από ψηλά!  Athina 9.84 fm

Ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά… Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου μας καλεί τις Κυριακές να ανέβουμε «Στον Πύργο του εργοστασίου» για να απολαύσουμε ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: 65χρονος αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο σπίτι του - iefimerida

Πύργος: 65χρονος αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο σπίτι του  iefimerida

Ενας 65χρονος άνδρας αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο σπίτι του στον Αγ. Ιωάννη Πύργου, το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με το patrisnews, η αιτία προς το ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2019 | 10:00 am


Η ιστορία του «Πύργου των Αθηνών» - Ο πρώτος ουρανοξύστης της Ελλάδας - NewsBomb

Η ιστορία του «Πύργου των Αθηνών» - Ο πρώτος ουρανοξύστης της Ελλάδας  NewsBomb

Το κτήριο που έγινε σύμβολο της ανοικοδόμησης της ελληνικής πρωτεύουσας. Τέλη της δεκαετίας του '60, μια επιγραφή «ΑΝΕΓΕΡΣΙΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΟΥ ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Συνελήφθη 51χρονος με καταδικαστική απόφαση για πλαστογραφία - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Συνελήφθη 51χρονος με καταδικαστική απόφαση για πλαστογραφία - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στον Πύργο, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας 51χρονος ημεδαπός. Σε αστυνομικό έλεγχο που ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Σάββατο με Happy Day στην αγορά της πόλης - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Σάββατο με Happy Day στην αγορά της πόλης - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Γιορτινή έχουν αποφασίσει να είναι η σημερινή ημέρα οι καταστηματάρχες του Πύργου όπου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, έχουν δημιουργήσει ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 March 2019 | 10:00 am


Διαμαρτυρία συλλόγων και σωματείων για το κλειστό γυμναστήριο Πύργου - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Διαμαρτυρία συλλόγων και σωματείων για το κλειστό γυμναστήριο Πύργου - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Στα όριά τους έχουν φτάσει τα σωματεία και οι σύλλογοι που χρησιμοποιούν το κλειστό γυμναστήριο Πύργου “Γ. Βασιλακόπουλος”. Ο κλειστός χώρος άθλησης, ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Ο Εύζωνας και η στολή του χθες, σήμερα, αύριο - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Ο Εύζωνας και η στολή του χθες, σήμερα, αύριο - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Τα εγκαίνια της Έκθεσης «Η Ευζωνική Στολή - Η Ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ιωάννη Μυλωνά» που φιλοξενείται στην αίθουσα του Θεματικού ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: Ανήλικες ξάφρισαν ηλικωιμένο με τη μέθοδο της απασχόλησης - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Ανήλικες ξάφρισαν ηλικωιμένο με τη μέθοδο της απασχόλησης - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Παλιό και πετυχημένο το κόλπο της απασχόλησης του θύματος προκειμένου να το κλέψουν. Αυτό χρησιμοποίησαν και οι δύο ανήλικες στον Πύργο προκειμένου ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2019 | 10:00 am


Πύργος: 17χρονος ο δράστης διάρρηξης σε εξοχική κατοικία - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: 17χρονος ο δράστης διάρρηξης σε εξοχική κατοικία - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Ένας ανήλικος ήταν ο δράστης διάρρηξης σε εξοχική κατοικία που συνέβη προ διμήνου σε περιοχή του Πύργου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΛ.ΑΣ. στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2019 | 10:00 am


Πρώτος πύργος και στη Λάρνακα - Ο Φιλελεύθερος

Πρώτος πύργος και στη Λάρνακα  Ο Φιλελεύθερος

Ψηλό κτήριο 20 ορόφων θα ανεγερθεί στην πόλη της Λάρνακας επί της λεωφόρου Αμμοχώστου, σε απόσταση 200 μέτρων από τη θάλασσα, σε μικρή απόσταση ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2019 | 10:00 am


Αξιοποιείται ο εμβληματικός Πύργος του Πειραιά - Τα Νέα Οnline

Αξιοποιείται ο εμβληματικός Πύργος του Πειραιά  Τα Νέα Οnline

Υστερα από ομόφωνη απόφαση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2019 | 10:00 am


Πύργος: Ηλικιωμένος τραυματίστηκε σε τροχαίο - aftodioikisi.gr

Πύργος: Ηλικιωμένος τραυματίστηκε σε τροχαίο  aftodioikisi.gr

Ένας ηλικιωμένος τραυματίστηκε το πρωί της Πέμπτης σε τροχαίο στον Πύργο. Το τροχαίο συνέβη στη στη συμβολή των οδών Ατταλείας και Ζαϊμη, ενώ το.

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2019 | 10:00 am


Πύργος: Ασταμάτητο το Τσικνο-πάρτι... - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Ασταμάτητο το Τσικνο-πάρτι... - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία το τσικνο-πάρτι, συνεχίζεται στο κέντρο του Πύργου, έως τώρα. Με Live μουσικές, σε λαϊκούς αλλά και καρναβαλικούς ρυθμούς ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2019 | 10:00 am


Πέρασαν από τη Βουλή οι 6 εργολαβίες της Πατρών - Πύργου - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πέρασαν από τη Βουλή οι 6 εργολαβίες της Πατρών - Πύργου - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Ένα βήμα πριν το τέλος της μακράς διαγωνιστικής περιόδου έφτασαν οι 6 από τις 8 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος. Εχθές παρουσία του Υπουργού Υποδομών ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2019 | 10:00 am


Χρήστος Σπίρτζης: Μετά το Πάσχα ξεκινούν τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος - Η Αυγή

Χρήστος Σπίρτζης: Μετά το Πάσχα ξεκινούν τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος  Η Αυγή

Σε δυόμιση μήνες ξεκινούν τα έργα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος δεσμεύθηκε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2019 | 10:00 am


"Happy Day" το Σάββατο 2/3 στον Πύργο - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

"Happy Day" το Σάββατο 2/3 στον Πύργο - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου διοργανώνει την «Happy Day» το Σάββατο 2 Μαρτίου. Μια ημέρα εκπτώσεων, που οι ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 February 2019 | 10:00 am


Σπίρτζης: Σε 2,5 μήνες μπουλντόζες στην Πατρών - Πύργου - aftodioikisi.gr

Σπίρτζης: Σε 2,5 μήνες μπουλντόζες στην Πατρών - Πύργου  aftodioikisi.gr

Για «τόνους λάσπης που δέχτηκε ο ίδιος σε προσωπικό επίπεδο αλλά και η κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο» σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Πύργου.

Δημοσιεύθηκε στις 27 February 2019 | 10:00 am


Χρ. Σπίρτζης: Έτοιμος σε 3,5 χρόνια ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος | naftemporiki.gr - naftemporiki.gr

Χρ. Σπίρτζης: Έτοιμος σε 3,5 χρόνια ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος | naftemporiki.gr  naftemporiki.gr

Εντός δύο μηνών το αργότερο θα ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 February 2019 | 10:00 am


Πύργος: Άλλαξε η πινακίδα της Δ.Α. Ηλείας - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Άλλαξε η πινακίδα της Δ.Α. Ηλείας - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη στιγμή που με νόμο οι Αστυνομικές Διευθύνσεις των νομών μετονομάστηκαν σε 'Διευθύνσεις Αστυνομίας'. Θα πείτε τώρα ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2019 | 10:00 am


Πύργος από τραπουλόχαρτα η ελληνική οικονομία - Liberal

Πύργος από τραπουλόχαρτα η ελληνική οικονομία  Liberal

Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι ίδια με εκείνη πριν από έξι μήνες, όταν η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και θυμίζει έναν «πύργο από τραπουλόχαρτα», ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2019 | 10:00 am


Κρήτη: Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η ιστορική γέφυρα του Κερίτη-Βίντεο - Press Publica

Κρήτη: Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η ιστορική γέφυρα του Κερίτη-Βίντεο  Press Publica

Η ιστορική γέφυρα του Κέριτη. 111 ετών, ένα από τα σημαντικά νεότερα μνημεία, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, εξαιτίας της βροχόπτωσης στη Κρήτη.

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2019 | 10:00 am


Καράμπελας: Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης - Προτάσεις της παράταξης «Πύργος Έργο Πολιτών» - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Καράμπελας: Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης - Προτάσεις της παράταξης «Πύργος Έργο Πολιτών» - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Η Παράταξή μας ''ΠΥΡΓΟΣ-ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ'' έχει ξεκινήσει και ενημερώνει τους Δημότες του Δήμου μας και μάλιστα κατά θεματικές ενότητες για τις ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2019 | 10:00 am


Γελάνε ο Λευκός Πύργος μαζί με την Καμάρα - To10.gr

Γελάνε ο Λευκός Πύργος μαζί με την Καμάρα  To10.gr

Τα χρώματα του ΠΑΟΚ είναι το άσπρο και το μαύρο αλλά υπάρχουν πολλοί (πάρα πολλοί…) που προσπαθούν να κάνουν φέτος το άσπρο μαύρο με αυτά που ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2019 | 10:00 am


Λεμεσός: Έρχεται πύργος 45 ορόφων – Το ψηλότερο κτήριο της Κύπρου - Offsite News

Λεμεσός: Έρχεται πύργος 45 ορόφων – Το ψηλότερο κτήριο της Κύπρου  Offsite News

Ο ψηλότερος πύργος της Κύπρου με 45 ορόφους και 197 μέτρα ύψος, έρχεται στη Λεμεσό σε ένα χώρο που μέχρι τώρα στεγάζονταν το Debenhams Olympia.

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2019 | 10:00 am


Άσπρισε ο… Λευκός πύργος – Στους -6 η θερμοκρασία στη Φλώρινα (video) - economico.gr

Άσπρισε ο… Λευκός πύργος – Στους -6 η θερμοκρασία στη Φλώρινα (video)  economico.gr

Για τρίτη φορά αυτό το χειμώνα η Θεσσαλονίκη ντύθηκε στα λευκά λόγω την κακοκαιρίας «Ωκεανίς» δημιουργώντας προβλήματα και στο αεροδρόμιο.

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2019 | 10:00 am


Ξανά στα λευκά ο Λευκός Πύργος (ΦΩΤΟ) - Alphanews.Live

Ξανά στα λευκά ο Λευκός Πύργος (ΦΩΤΟ)  Alphanews.Live

Στα λευκά ξύπνησε και πάλι η Θεσσαλονίκη. Σφοδρή χιονόπτωση σημειώθηκε στα Τρίκαλα και στη Σαμοθράκη, με τις χιονονιφάδες να πέφτουν μέχρι και το κέντρο ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2019 | 10:00 am


Στην κυριολεξία "Λευκός ο Πύργος" στη Θεσσαλονίκη... από το χιόνι - www.star.gr

Στην κυριολεξία "Λευκός ο Πύργος" στη Θεσσαλονίκη... από το χιόνι  www.star.gr

Έντονη χιονόπτωση στη βόρεια Ελλάδα έφερε η "Ωκεανίς"

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2019 | 10:00 am


Μέσα ο Πύργος, εκτός ο Κύργιος - VIDEO - Tennis24

Μέσα ο Πύργος, εκτός ο Κύργιος - VIDEO  Tennis24

Ο Ντελ Πότρο συνέχισε το εντυπωσιακό του comeback στο ATP Tour την ίδια στιγμή που ο Νικ Κύργιος γνώρισε μια ακόμη οδυνηρή ήττα ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 10:00 am


«Πύργος της Πίζας» σε παιδική χαρά του Αγρινίου - ΑgrιnιοΝews.gr

«Πύργος της Πίζας» σε παιδική χαρά του Αγρινίου  ΑgrιnιοΝews.gr

«Χθεσινές εικόνες, δυστυχώς συνηθισμένες από την καθημερινότητα του Αγρινίου που βιώνουμε όσοι κατοικούμε στην πόλη αλλά και σε ολόκληρο τον Δήμο.

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 10:00 am


Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το πολυτελές "οχυρό" του Εσκομπάρ (ΒΙΝΤΕΟ) - Alphanews.Live

Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το πολυτελές "οχυρό" του Εσκομπάρ (ΒΙΝΤΕΟ)  Alphanews.Live

Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στις 11:53 τοπική ώρα στην Κολομβία και τρια δευτερόλεπτα αργότερα, το κτίριο «Μονακό», το πολυτελές οχυρό του πρώην ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 10:00 am


Δρομολογείται η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου - Zougla

Δρομολογείται η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου  Zougla

Το θέμα της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 10:00 am


Στο σφυρί ο «πύργος» του Φώτη Μπόμπολα στο Παλαιό Ψυχικό για χρέη 500.000 ευρώ - Espresso

Στο σφυρί ο «πύργος» του Φώτη Μπόμπολα στο Παλαιό Ψυχικό για χρέη 500.000 ευρώ  Espresso

Ακόμη ένα «οχυρό», ο αποκαλούμενος «πύργος» του Φώτη Μπόμπολα (μικρή φωτό) στο Παλαιό Ψυχικό, βγαίνει στο σφυρί για χρέη ύψους 500.000 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 10:00 am


Φραντζέσκος: «Έπρεπε ήδη να φωταγωγηθεί ο Λευκός Πύργος» - SDNA

Φραντζέσκος: «Έπρεπε ήδη να φωταγωγηθεί ο Λευκός Πύργος»  SDNA

Ο βετεράνος άσος του ΠΑΟΚ, Κώστας Φραντζέσκος, μίλησε για την ξέφρενη πορεία του Δικεφάλου την φετινή σεζόν, σημειώνοντας ότι ο Λευκός Πύργος θα ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 10:00 am


Πύργος: Σοβαρό τροχαίο στον Ελαιώνα - Μια εγκλωβισμένη - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Σοβαρό τροχαίο στον Ελαιώνα - Μια εγκλωβισμένη - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Μια γυναίκα έχει εγκλωβιστεί σε αυτοκίνητο μετά από τροχαίο που συνέβη λίγο μετά τις 8.30 το απόγευμα της Πέμπτης στο δρόμο Πύργου - Οινόης, έξω από το ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 10:00 am


Πύργος: Συνελάβαν Πακιστανό για λαθραία τσιγάρα και καπνό - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Συνελάβαν Πακιστανό για λαθραία τσιγάρα και καπνό - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στον Πύργο, από τους αστυνομικούς της του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου, ένας 30χρονος αλλοδαπός. Σε αστυνομικό έλεγχο που ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 10:00 am


Πύργος: Κραυγή αγωνίας για τον Κούβελο... - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Κραυγή αγωνίας για τον Κούβελο... - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Ρημαγμένες εγκαταστάσεις στην ανατολική πλευρά της πόλης Ο Κούβελος αποτέλεσε για χρόνια μια υποβαθμισμένη πλην όμως περιοχή του Πύργου. Τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 10:00 am


Πύργος: Περιπέτεια υγείας για την σκηνοθέτιδα Ευανθία Στιβανάκη - Υ... - ΗΛΕΙΑLIVE!

Πύργος: Περιπέτεια υγείας για την σκηνοθέτιδα Ευανθία Στιβανάκη - Υ...  ΗΛΕΙΑLIVE!

Ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν τα όσα συνέβησαν λίγα λεπτά πριν τη συνέντευξη Τύπου της θεατρικής ομάδας Πύργου, για τη νέα παράσταση που ανεβαίνει ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 10:00 am


Σιδηρόδρομος: Δημοπράτηση του Πάτρα - Καλαμάτα μέσα στο 2019 ανακοίνωσε ο Σπίρτζης - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online - Εφημερίδα Ελευθερία

Σιδηρόδρομος: Δημοπράτηση του Πάτρα - Καλαμάτα μέσα στο 2019 ανακοίνωσε ο Σπίρτζης - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online  Εφημερίδα Ελευθερία

Εργα αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής από την Πάτρα μέχρι την Καλαμάτα, συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα θα ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2019 | 10:00 am


Ενδιαφέρον στην εκδήλωση για την κτιριακή πολιτιστική κληρονομιά του Πύργου - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Ενδιαφέρον στην εκδήλωση για την κτιριακή πολιτιστική κληρονομιά του Πύργου - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Ως ευχάριστη έκπληξη χαρακτηρίστηκε η συγκέντρωση - συζήτηση που διοργάνωσε τη Δευτέρα το βράδυ η κίνηση ενεργών πολιτών «Ο Πύργος είμαστε εμείς», ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2019 | 10:00 am


Εναρξη έργων στον οδικό άξονα Πατρών-Πύργου εξήγγειλε ο Χρ. Σπίρτζης, του Γιώργου Λιάλιου - Η Καθημερινή

Εναρξη έργων στον οδικό άξονα Πατρών-Πύργου εξήγγειλε ο Χρ. Σπίρτζης, του Γιώργου Λιάλιου  Η Καθημερινή

Εναρξη εργασιών στον άξονα Πατρών - Πύργου το Πάσχα εξήγγειλε προχθές από την Ηλεία ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Οπως ανέφερε, οι έξι από ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 10:00 am


Στη Βουλή στάλθηκαν οι 6 από τους 8 διαγωνισμούς του Πάτρα – Πύργος. Σε 1,5 μήνα ξεκινούν οι εργασίες - metaforespress

Στη Βουλή στάλθηκαν οι 6 από τους 8 διαγωνισμούς του Πάτρα – Πύργος. Σε 1,5 μήνα ξεκινούν οι εργασίες  metaforespress

Στη Βουλή εστάλησαν οι 6 από τους 8 διαγωνισμούς του Πάτρα – Πύργος, σε 1,5 μήνα ξεκινούν οι εργασίες. Ο έβδομος διαγωνισμός στάλθηκε στις 21 Ιανουαρίου ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2019 | 10:00 am


ΔΣ Πύργου: Συνεδριάζει την Τρίτη 19/2 με 28 θέματα - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

ΔΣ Πύργου: Συνεδριάζει την Τρίτη 19/2 με 28 θέματα - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Με 28 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, στις 6.30 το απόγευμα. ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Πύργος

Φιλικοί ιστότοποι: