Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Κορινθίας   >   Δερβενι    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ολυμπιακοί Αγώνες, Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η μεγαλύτερη τιμή

 29035553 

O Γιάννης Αντετοκούνμπο κράτησε περήφανα την ελληνική σημαία στο πλοιάριο που μετέφερε την αποστολή της Ελλάδας στον Σηκουάνα μαζί με την πρωταθλήτρια του βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και παρά την βροχή απόλαυσε την κάθε στιγμή...

Κι αυτό αποτυπώθηκε μέσα σε τρεις μόλις λέξεις με τον Έλληνα σούπερ σταρ των Μπακς να γράφει στο ποστάρισμα του: «Η μεγαλύτερη τιμή»! 

Λίγο νωρίτερα πάντως η ομάδα του είχε φροντίσει να εκφράσει τη δική της χαρά για την εικόνα του Γιάννη ως σημαιοφόρου της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, γράφοντας «Ένα παιδί από τα Σεπόλια εκπροσωπεί τη χώρα του».

 

 Να σημειώσουμε ότι ο Γιάννης μαζί με την υπόλοιπη αποστολή της Εθνικής έχει ήδη πάρει τον δρόμο της επιστροφής για να μεταβεί και πάλι στη βάση της στη Λιλ, χωρίς να ακολουθήσει την υπόλοιπη αποστολή στο Τροκαντερό. Και αυτό διότι στην ομάδα δε θέλουν να επιβαρυνθούν περισσότερο οι παίκτες ενόψει της πρεμιέρας με τον Καναδά (27/7, 22:00).

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:28 pm


Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων “Παρίσι 2024”

 Τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων 2024: LIVE η μεγάλη γιορτή στο Παρίσι 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ξεκίνησαν κι επίσημα σήμερα 26 Ιουλίου, με τη διεξαγωγή της φαντασμαγορικής τελετής έναρξης στο Παρίσι. 

Δείτε την ιστορική Τελετή Έναρξης, η οποία για πρώτη φορά θα διεξαχθεί εκτός Ολυμπιακού Σταδίου, μέσω της απευθείας μετάδοσης της ΕΡΤ1, πατώντας ΕΔΩ.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού σχεδιάστηκε με τεράστια μυστικότητα, με τους διοργανωτές να ετοιμάζουν μία μεγάλη γιορτή που όμοια της δεν θα έχει υπάρξει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Η παράσταση ξεκίνησε στις 20:30 (ώρα Ελλάδας) και έχει διάρκεια 3:45 ωρών. Πραγματοποιείται στον Σηκουάνα και είναι η πρώτη Τελετή Έναρξης στην ιστορία των Αγώνων που έγινε  έξω από ένα στάδιο. 


Με πρώτους τους Έλληνες, 85 πλοιάρια με 7.000 αθλητές και επισήμους, “παρέλασαν” στον Σηκουάνα σε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρω, που περνάει από ιστορικά σημεία του Παρισιού, όπως ο Καθεδρικός της Νοτρ Νταμ και η γέφυρα του Νεφ. 

 


Σημαιοφόροι της Ελλάδας είναι ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας, Γιάννης Αντετοκούνμπο, και η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ βρίσκονται πάνω από 100 ηγέτες από όλο τον κόσμο στην φαντασμαγορική εκδήλωση της γαλλικής πρωτεύουσας. Στο Παρίσι βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Παρίσι τα μέτρα ασφάλειας είναι δρακόντεια με 75.000 στρατιώτες και αστυνομικούς να περιπολούν στους δρόμους. Στη γέφυρα Όστερλιτς, που θα γίνει και η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αστυνομικοί και ο στρατός είναι παντού.

Τα αυτοκίνητα της αστυνομίας έχουν στήσει μπλόκα στις οδούς γύρω από τη γέφυρα, ενώ από τις έξι το απόγευμα θα κλείσει και ο εναέριος χώρος κυκλοφορίας στο Παρίσι σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων. 

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να αποχωρεί ενώ η παρέλαση των σκαφών που μεταφέρουν τις αποστολές των χωρών συνεχίζεται κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Η τελετή μάλιστα άρχισε στις 20:30 ώρα Ελλάδας και θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις ώρες.

Η βροχή, μάλιστα, επηρρεάζει το έργο και των εκπροσώπων του Τύπου που έχουν βρεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα για να καλύψουν τη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, με… μόνιτορ που μεταδίδουν την Τελετή να… καίγονται.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι… αποφασισμένοι, όπως μία θεατής που ήρθε αποφασισμένη με αδιάβροχο και ομπρέλα και όπως μας τόνισε η βροχή δεν θα της στερούσε την παρουσία της στην Τελετή Έναρξης, η οποία είναι μία εμπειρία που μπορεί να έχεις «μια φορά στη ζωή», όπως μας είπε.

«Ξέρουμε το Παρίσι», πρόσθεσε γελώντας και κατέληξε «Ακόμα κι αν βρέχει, είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ».

Δεν θα μπορούσε να λείπει η γαλλική μόδα από την τελετή.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα κηρυχθούν επίσημα κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής, περίπου στις 22:30 (ώρα Ελλάδας)-όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), από τον Εμανουέλ Μακρόν, πριν ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα (23:00) για να λάμψει μέχρι τις 11 Αυγούστου και το κλείσιμο των Αγώνων.

Για πρώτη φορά, μια Ολυμπιακή Τελετή πραγματοποιείται έξω από ένα στάδιο, κατά μήκος έξι χιλιομέτρων από τον Σηκουάνα, μέχρι τον Πύργο του Άιφελ. Η τελετή έναρξης των Αγώνων του Παρισιού θέλει να κάνει τα δισεκατομμύρια θεατές που περιμένουν μπροστά στις οθόνες τους να ονειρεύονται, παρά τον καλεσμένο έκπληξη…τη βροχή. Mόλις ολοκληρωθεί η ναυτική παρέλαση (γύρω στις 22:50), θα πραγματοποιηθούν ομιλίες στην πλατεία Τροκαντερό (Place du Trocadéro), ανάμεσά τους του Τόνι Εστανγκέ, προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, και του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν θα κηρύξει την έναρξη των Αγώνων, προτού οι Γάλλοι σημαιοφόροι Φλοράν Μαναντού και Μελίνα Ρομπέρ Μισόν πουν τον Ολυμπιακό όρκο, μια κλασική τελετή από το 1920.

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:10 pm


ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ. (χειροκρότησαν).

 

 Του Γρηγόρη Κλαδούχου

   Η πρόσφατη θεατρική παράσταση με κεντρικό πρόσωπο την Εύα Πάλμερ Σικελιανού ήταν άλλοθι προσβολής ενός προσώπου αλλά και της κοινωνίας που αυτό το πρόσωπο το έχει εγγράψει στο προνομιακό κληροδότημά της. Είδα μια μεταφορά μιας κουλτούρας καταστροφής αξιών του τόπου μας και της ταυτότητας ανθρώπου που αναγνωρίζονται και μετέχουν του Ελληνικού και Οικουμενικού Πολιτιστικού Κεφαλαίου.

                                                                    Α.

     Το θεατρικό διακρίθηκε κινησιολογικά. Ωστόσο, ήταν ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΑ ΠΑΛΜΕΡ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ. Ήταν προφανής η υποτίμησή του και η παρουσίαση της Εύας ως θύματός του. Ο κορεκτισμός, η αναθεώρηση αξιών, παρουσιάστηκαν ως απελευθέρωση των αδυνάτων. Στην ουσία είναι αναδιάταξη και πόθος εξουσίας.

                                                             Β.

     Με το ξεκίνημα της παράσταση  εισβάλλουν και με ευρεία αναφορά οι σεξουαλικότητες της Εύας. Ο σκηνοθέτης στο μικρό σημείωμά του για το έργο αυτό,  για την ταυτότητα της Εύας, ως πρώτο την ορίζει  με την λέξη queer και ότι μετείχε του σαπφικού κινήματος. Το πρώτο που πρέπει να πεις για να γνωρίσεις κάποιον είναι η αναφορά στις σεξουαλικές του προτιμήσεις; Στην συνέχεια παρακολουθήσαμε μια καλλιτεχνική θεατρική δραματουργία που εξύψωνε την Εύα ως οργανωτή και πραγματικό δημιουργό των Δελφικών Εορτών. Γράφουν στο ενημερωτικό προσκλητήριο: «μια σπουδή στη γυναίκα που γεφύρωσε τον αρχέγονο κόσμο με τον σύγχρονο και αναβίωσε το αρχαίο δράμα», σε πρόσκληση των διοργανωτών ορίζεται ως «αναβιώτρια των αρχαίων εορτών», σε άλλο σημείωμα ότι είναι «παγιδευμένη στα λόγια των άλλων». Και διαρκώς το υπονοούμενο ότι ο Σικελιανός εκμεταλλεύτηκε το έργο της. Αυτές είναι ανυπόστατες υποκειμενικές ιστορικοπολιτιστικές αποτιμήσεις.                         

                                                                                                                         

 Στην συνέχεια η παράσταση έθεσε στο κοινό τα ερωτήματα: γιατί η Χρυσή Αυγή αναφέρεται θετικά στον Σικελιανό και πώς εξηγείται ότι στις Δελφικές Εορτές χαιρετούσαν με υψωμένο το χέρι, όπως αντίστοιχα την ίδια εποχή οι ναζιστές. Ήταν μια ανοίκεια συκοφάντηση, διακρίθηκε ένας υπονομευτικός λόγος απαξίωσης του Σικελιανού. Μάλιστα στον διασυρμό του υπονόησαν ότι ήθελε να γίνει παγκόσμιος ηγέτης. Που ο ίδιος δεν το διεκδίκησε ποτέ. Αυτά σχετίζονται με την προκλητική εκδοχή του Σικελιανού ως φαφλατά που παρουσίασε ο Σμαραγδής στο «Καζαντζάκης».

Η στοιχειώδης γνώση και ειλικρίνεια επιβάλλουν την αλήθεια: Τα κέντρα εξουσίας είναι γνωστό ότι τον πολέμησαν. Στο τέλος είπα δυο λόγια στον σκηνοθέτη. Του επισήμανα ότι η αναγνώριση του έργου της Εύας δεν απαιτεί την υπονόμευση του Σικελιανού. Στο «σκηνοθετικό σημείωμα» και από την σελίδα της «Ομάδα Θέατρο Πρόταση», διαβάζουμε ότι η Εύα «δεν καταγγέλλει τα φασιστικά ξεσπάσματα του Άγγελου Σικελιανού». Μόνο ντροπή για την χυδαία υποκειμενίστικη αναφορά χωρίς αντικειμενικό αντίκρυσμα. Αντίθετα ο Βάρναλης, γράφει για «το μίσος που είχαν εναντίον του οι έμποροι του εθνισμού και της φυλετικής καθαρότητας…».

                                                                  Γ.

     Η πλοκή του έργου παρουσίασε την ζωή τους εγκλωβισμένη σε ελάσσονες διαπροσωπικές σχέσεις, σε ένα αιτιολογικό υπόστρωμα πατριαρχικών σχέσεων μικροεξουσίας. Είναι δύσκολο να μην εντάξουμε αυτή την δραματουργία σε μια εισαγόμενη ιδεολογική ροή που καλλιεργεί την διάσταση ανδρών και γυναικών και που στο προκείμενο αιτιολογεί την αντίθεση – εξάρτηση – κυριαρχία; Με δυο λόγια ήταν με ερμηνευτική επιδεξιότητα προσαρμογή στις προκαθορισμένες αιτιολογήσεις υπό το φως του αντικειμένου «σπουδών φύλου».                                                                          

 Ένα υποκείμενο επαναστατικό, όπως η Εύα, παρουσιάζεται ως θύμα και καταπιεσμένη. Ενώ αποτελεί  φορέα κοινωνικής και πολιτισμικής δημιουργίας ενός πειράματος και μιας οπτικής ενός νέου οικουμενισμού μαζί με τον Σικελιανό. Έρχεται σε σύγκρουση με αυτούς που δεν κατανοούν το σχέδιό τους, με το πολιτικό και πολιτιστικό παρόν. Τους αποξένωσε η ήττα του κοινού οράματός τους, η στεναχώρια από την διάψευση της εικόνας που είχαν φιλοτεχνήσει για το μέλλον τους, η αποτυχία των Εορτών. Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση την σχέση τους.

                                                                          Δ.

      Διάβασα σε ανάρτηση του οργανωτή του θεατρικού - Ziria Festival


 ότι η: «Η "Ιερή Αγωνία" από την "Ομάδα Θέατρο Πρόταση" συγκίνησε όσους την παρακολούθησαν!».

 Σε ένα κοινό χωρίς διανοητική εξάσκηση, η εύθραυστη ψυχή του συγκινείται με το ευκαιριακό, ρηχό συμβάν. Του επιβάλλεται η οικειοποίηση ιδεών, εικόνων, γεγονότων και ταυτοτήτων ανθρώπων. Υπερισχύει μια κουλτούρα χειραγωγικών κατηγοριοποιήσεων, «εκμοντερνισμού» και εισαγόμενων προτύπων.  Που αποδομεί ψυχοδιανοητικά και το καθιστά πρόσφορο έδαφος εκπαίδευσης σε νέες χρηστοήθειες αναθεώρησης κληρονομημένου πολιτιστικού ίχνους.                                                                                                  

 Η φορμαλίστικη οικειοποίηση αριστερίζουσας φρασεολογίας από διανοούμενους και καλλιτέχνες δεν σημαίνει υποχώρηση, ήττα ανταγωνιστικών και κομφορμιστικών ιδεολογιών. Οι απέναντι καθηγεσίες εργάζονται μεθοδικά, σε χρόνους μακράς διαρκείας, με εξυπνάδα και υπομονή.

 Όσον αφορά τις συγκινήσεις από την παράσταση, θεατές ήταν κατά 90% γυναίκες. Ο «πολιτισμός της θυματοποίησης» μεταφέρεται και οικειοποιείται από τους θεατές ως άρνηση αποκλεισμού, ως ψευδαίσθηση αναζήτησης υπαρξιακής ασφάλειας. Είπα δυο λόγια και στον Αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Λόντο, που τις ενστάσεις μου τις θεώρησε «γκρίνια». Είναι το αναγνωρίσιμο υπόβαθρο  της τοπικής αντιπροσώπευσης στο πολιτιστικό blackout.                                                                    

 Επειδή το «λίγο- λίγο είναι μεγάλη πονηριά» μην φθάσουμε να κατεβάσουμε το όνομα του θεάτρου στο Ξυλόκαστρο που τιμά το όνομα του μεγάλου ποιητή, κήρυκα της ιδεών απελευθέρωσης, οικουμενικής συναδέλφωσης των λαών μέσα από τις πολιτιστικές αξίες. Η δουλειά, βέβαια, είχε αποτελέσματα: συμπολίτισσα προτείνει «οι γιορτές της Εύας να γίνουν θεσμός». Αν δεν μπορούμε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα που μας καλούσε ο ποιητής, ας σηκώσουμε μερικές αχτίδες από το φως του. Στο πρόγραμμα της Αρμονικής Ανάπτυξης – 2002 προτείναμε: «…Κέντρο Σικελιάνειων σπουδών εδώ, …συνέστιοι της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ποιητικής Παιδείας, μελέτη της θέσης του για ίδρυση του Δελφικού Κέντρου με την βοήθεια του παραγωγικού δυναμικού και του Δελφικού Πανεπιστημίου που δίπλα στην επιστήμη και την τέχνη τοποθετούσε διαρκή έκθεση αγροτικών προϊόντων».

 

                                                                 Ε.

     Το έργο του Σικελιανού πρέπει να υποστηριχθεί από θεσμό του Δήμου. Εμείς πρέπει με αποδοχή της κληρονομιάς του ανθρώπου από την γενιά της πνευματικής ανάστασης, να μην ενδώσουμε σε κάθε κλινικο-ψυχοπολιτιστική χειραγώγιση και παραναγνώσεις του έργου του.

Γρηγόρης Κλαδούχος – Ξυλόκαστρο 26 Ιουλίου 2024

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:53 pm


Προσοχή στα κατοικίδιά μας τώρα με τον καύσωνα

 


Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι επικίνδυνες για τον σκύλο μας
Γι’ αυτό φροντίζουμε να τον βγάζουμε βόλτα νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα
Εκτός από το έδαφος που καίει και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στα πέλματα του ζώου
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για θερμοπληξία, ακόμη και για ανακοπή!


Κράτα τον σκύλο σου στην δροσιά και φρόντισε να έχει διαρκώς πρόσβαση σε δροσερό νερό
Όχι ζώα κλεισμένα σε αμάξι ακόμη και με ανοιχτά παράθυρα
Όχι ζώα παρατημένα σε ταράτσες και μπαλκόνια
Όχι ζώα αλυσοδεμένα!!
Σε αυτές τι περιπτώσεις καλούμε το 100
Και φυσικά δεν ξεχνάμε να αφήνουμε ξηρά τροφή και νερό για τα αδέσποτα, τα άγρια ζώα και πουλιά που μπορεί να υπάρχουν στην γειτονιά μας
Δεν νομίζουμε να χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις.

Το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ έγιναν με την ευγενική προσφορά φίλων και εθελοντών του σωματείου και οποιαδήποτε μετάδοση από τα ΜΜΕ πραγματοποιείται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το σωματείο μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον Στάθη Νικολακόπουλο και το Media Lab του Δήμου Ηλιούπολης για το ραδιοφωνικό σποτ.
Εκφώνηση, κείμενα, επιμέλεια video και project Αγγελική Παναγιωτοπούλου https://www.instagram.com/angeliki23_/
https://www.facebook.com/angeliki.panagiotopoulou 

 

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ Νοιάζομαι

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:37 pm


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ

 Με λαμπρότητα τελέστηκε, σήμερα 26 Ιουλίου 2024, η δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σώστη στα Δερβενάκια.
Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης κ. Χρήστο Δήμα, της Βουλής των Ελλήνων, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Κορινθίων, των ενώσεων Εθνικής Αντίστασης και των Εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων. Τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των ένδοξων νεκρών του Έθνους.
Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:33 pm


Ένα “βήμα” μπροστά οι δήμοι Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Αιγιαλείας με την Ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού «Κορινθιακός Α.Ε. »

  

Τα θεμέλια μιας αξιόλογης και ελπιδοφόρας συνεργασίας τέθηκαν την Τετάρτη στο Αίγιο, με την υπογραφή από τους Δημάρχους Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Βλάση Τσιώτο, του καταστατικού ίδρυσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α.» . 

Πρόκειται για μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία, ουσιαστικά για μια εταιρεία που συστήνεται μετά από ομόφωνες αποφάσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων και που κύριο σκοπό έχει τη μελέτη,

καταγραφή, έρευνα και αξιολόγηση δομών, αναγκών και προβλημάτων που αφορούν στην οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή δραστηριότητα στους δύο Δήμους και σε ευρύτατο πλαίσιο, που μεταξύ άλλων αναφέρεται στην αγροτική οικονομία, τον τουρισμό, την επιχειρηματική και γενικότερα βιώσιμη ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Παράλληλα, προβλέπεται η παροχή τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, η ανάληψη εκτέλεσης, εποπτείας και επίβλεψης δημοσίων μελετών και έργων για λογαριασμό των μελών της και άλλων ΟΤΑ που δεν διαθέτουν τεχνική επάρκεια ή τεχνικό προσωπικό καθώς και η υποστήριξη τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης των μελών της και άλλων ΟΤΑ, η συμμετοχή της Εταιρείας στο σχεδιασμό, εφαρμογή και υλοποίηση Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) χωρικών στρατηγικών και άλλων σχετικών πολιτικών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. Όλα αυτά μέσα από τον σχεδιασμό, την εφαρμογή, την υλοποίηση, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση εθνικών, ευρωπαϊκών ή διεθνών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, συναφών προς τους σκοπούς του καταστατικού.

Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται στα 50 έτη και το μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται σε 60.000 €, με τον Δήμο Αιγιάλειας να κατέχει το 90% των μετοχών και τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης να κατέχει το 10%.

Μετά την υπογραφή του ιδρυτικού καταστατικού, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, δήλωσε: «Η σημερινή υπογραφή αποτελεί είναι επιστέγασμα μιας συνεργασίας που αποφασίσαμε και τα δύο δημοτικά συμβούλια και που θα δώσει ανάπτυξη στην περιοχή, όχι μόνο στους δικούς μας Δήμους αλλά και σε όλον τον Κορινθιακό Κόλπο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με αυτή την πρωτοβουλία θα έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε ουσιαστική ανάπτυξη και να πραγματοποιήσουμε το καλύτερο δυνατό για τους δήμους μας. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Τσιώτο για την καλή συνεργασία και είμαι βέβαιος πως, μέσα από αυτή την εταιρεία θα δώσουμε ώθηση στην περιοχή. Κοινός τόπος είναι να κάνουμε έργα και για τις δύο περιοχές με τη συνεχιζόμενη παραλιακή μας ζώνη αλλά και τον ορεινό μας όγκο, να προχωρήσουμε σε έργα υποδομής και ταυτόχρονα ανάπλασης και αναψυχής, δίνοντας προτεραιότητα και έμφαση στις δυνατότητες του τουρισμού και για τις δύο περιοχές. Θέλουμε να αποτελέσουμε τόπο έλξης και επισκεψιμότητας και ευχάριστης διαμονής. Αυτός ο αυτοδιοικητικός οργανισμός είναι ένα ευέλικτο εργαλείο που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων μας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Βλάσης Τσιώτος δήλωσε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τους δήμους μας. Δεν το κάναμε πρόχειρα και επιπόλαια, το συζητάμε πολύ καιρό και τα δύο δημοτικά συμβούλια βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο αυτό το σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης. Έχουμε εμπιστοσύνη στις τεχνικές μας υπηρεσίες, έχουμε σημαντικούς στρατηγικούς στόχους να διεκπεραιώσουμε μέσα από αυτή τη συνεργασία. Είχαμε και άλλες προτάσεις από άλλους Δήμους αλλά μετά από αρκετές συνομιλίες με τον κ. Καλογερόπουλο πειστήκαμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη σύμβαση, αφού είμαστε δύο δήμοι με τα ίδια χαρακτηριστικά και όμοροι, έστω και σε διαφορετικές Περιφέρειες. Πιστεύω ότι θα προσφέρουμε ό,τι καλύτερο στους κατοίκους μας.

 πηγή κειμένου-protionline.gr-φωτο protinewskorinthias.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:55 pm


Μέτρα ασφάλειας των πολιτών στον ήλιο και τον καύσωνα

  

  

 

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ -  ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:46 pm


Οπενχάιμερ (Oppenheimer) και απόψε στο Δημοτικό θερινό Κινηματογράφο του Δερβενίου «Το Διάλειμμα»

 ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Εδώ Δερβένι: ΔΕΡΒΕΝΙ: Την Κυριακή 14 Ιουλίου  ξεκινά τις προβολές του ο θερεινός κινηματογράφος "Το διάλειμμα"

Γιά ακόμα μία χρονιά, ( 18η ), ο Δημοτικός θερινός Κινηματογράφος του Δερβενίου «Το Διάλειμμα» , είναι και αυτό το καλοκαίρι κοντά σας , όπως κάθε χρόνο, με  ποιοτικές ταινίες από την παγκόσμια και ελληνική παραγωγή, σύγχρονες και επανεκδόσεις καθώς και πολλές  παιδικές ταινίες μεταγλωττισμένες στα ελληνικά.. 

Συνεχίζεται & απόψε Παρασκευή 26 Ιουλίου | 21:30 στον Δημοτικό  θερινό  Κινηματογράφο του Δερβενίου η προβολή της δραματικής ταινίας

Οπενχάιμερ (Oppenheimer) , Διάρκεια: 180'

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν

Ηθοποιοί: Κίλιαν Μέρφι, Εμιλι Μπλαντ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Ματ Ντέιμον, Φλόρενς Πίου

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, του φυσικού που έμεινε στην Ιστορία ως ο «πατέρας της ατομικής βόμβας». Ο σκηνοθέτης, βασισμένος στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο «Ο Αμερικανός Προμηθέας: Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ», εστιάζει όχι τόσο σε μία τυπική βιογραφία του Οπενχάιμερ, αλλά στο τραγικό δίλημμα μεταξύ επιστήμης και πολιτικής. Στην καταλυτική συνδρομή αυτού του σύγχρονου Προμηθέα, που έδωσε στην ανθρωπότητα την ατομική φωτιά, αλλά όταν προσπάθησε να ελέγξει τη διασπορά της, προειδοποιώντας για τους τρομερούς κινδύνους από τη χρήση
της, προκάλεσε το μένος του πολιτικού συστήματος, το οποίο ως νέος Δίας τον τιμώρησε στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Τώρα έγινα ο Θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων». Η ταινία ξεκινά και τελειώνει με αυτά τα λόγια από την Μπαγκαβάντ Γκίτα («Το Θείο Τραγούδι» - ένα από τα σημαντικότερα ιερά κείμενα του Ινδουϊσμού). Κι αυτό γιατί επιχειρεί να εξηγήσει λογικά τον παραλογισμό του πολέμου. Της δημιουργίας ενός καταστροφικού για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη εργαλείου.

Το φιλμ έχει μια εκπληκτική ιστορία να διηγηθεί, που δεν είναι άλλη από τη μετατροπή της ανθρωπότητας σε αρχιτέκτονα του ίδιου της του αφανισμού.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:38 pm


Δύο προκατασκευασμένοι οικίσκοι για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Λουτρακίου

Δύο προκατασκευασμένοι οικίσκοι για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Λουτρακίου 

 

Δύο προκατασκευασμένοι οικίσκοι για την άμεση και βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της έλλειψης χώρου στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Λουτρακίου προμηθεύτηκε ο δήμος.

Η οικίσκοι εξασφαλίστηκαν ύστερα από υποβολή αιτήματος χορήγησης εξοπλισμού προς τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε..

Οι αίθουσες τοποθετήθηκαν στον αύλειο χώρο του σχολείου, παρουσία των υπεύθυνων του δήμου Λουτρακίου και των αρμόδιων υπαλλήλων.

Το αίτημα του δήμου, για προμήθεια οικίσκων, κρίθηκε απαραίτητο για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών μαθητών και μαθητριών, λόγω έλλειψης χώρου.

Οι Κτιριακές Υποδομές συνέβαλαν, ώστε να φτάσει ο κτιριακός εξοπλισμός, ελαφράς προκατασκευής, στο ΕΝΕΕΓΥΛ.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:30 pm


Το Σάββατο το Nemea City Night Run 2024

 Το Σάββατο το Nemea City Night Run 2024 

 

 

Μία αξιόλογη δρομική δράση θα γίνει στη Νεμέα  το Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024, όπου πρόκειται να διεξαχθεί το Nemea City Night Run 2024. Θα γίνει αγώνας 4 χλμ. για ενήλικες και αγώνας 500 μ. για παιδιά.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα , η εκκίνηση θα δοθεί επί της οδού Δερβενακίων.

Διοργανωτές είναι ο Αέθλιος και ο δήμος Νεμέας.

Αναμένεται σημαντική συμμετοχή, γιατί, είναι εποχή που ευνοεί τον αγώνα, μιας και η περιοχή της Νεμέας, έχει αρκετό κόσμο, τώρα το καλοκαίρι.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:28 pm


Οι δήμοι Κορινθίων, Σικυωνίων, Νεμέας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ‘’ ψηφιακός μετασχηματισμός των ΟΤΑ’’.

Πελοπόννησος : Εντάξεις δήμων στον “ψηφιακό μετασχηματισμό” 

Οι δήμοι Κορινθίων, Σικυωνίων, Νεμέας, Ευρώτα, Βόρειας Κυνουρίας, Ανατολικής Μάνης, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ‘’ ψηφιακός μετασχηματισμός των ΟΤΑ’’.

Πρόκειται για τη δράση με τις έξυπνες πόλεις.

Το ποσό για κάθε δήμο, κυμαίνεται, ανάλογα με τον πληθυσμό του.

Στο πρόγραμμα, έχουν ήδη ενταχθεί κάποιοι δήμοι, ενώ, έχουν κατατεθεί προτάσεις – φάκελοι και από άλλους δήμους της χώρας.

Προτείνονται διάφορα έργα, ωστόσο δεν επιλέγονται όλα.

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, έχει προυπολογισμό 235,2 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα.

Τα έργα, ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε δέκα, ανά δήμο και επιλέγονται μεταξύ 38 προτεινόμενων έργων απ΄ τους ίδιους τους δήμους, σύμφωνα και με τις ανάγκες τους.

Πρόκειται για έργα που έχουν να κάνουν με την προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις, με πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, με οργάνωση γραφείου κίνησης και διαχείρισης δημοτικού στόλου οχημάτων, με έξυπνους οδηγούς πόλεων, με σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικής πληρωμής κλπ.

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:24 pm


Σε τροχιά υλοποίησης το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

  

Σύσκεψη με αντικείμενο τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, των Βουλευτών Λακωνίας Νεοκλή Κρητικού και Αθανασίου Δαβάκη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας, Θεόδωρου Βερούτη, του Δημάρχου Σπάρτης, Μιχάλη Βακαλόπουλου και της Αναστασίας Κανελοπούλου, δημοτικής συμβούλου Σπάρτης κι εκπροσώπου του σωματείου «Φίλοι του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης».

Σε συνέχεια της στενής συνεργασίας των Υπουργείων Πολιτισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εντάσσεται, τις επόμενες ημέρες, η κατασκευή του έργου στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 (ΕΠΑ), και συγκεκριμένα στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της υλοποίησής του έργου, με συνολικό προϋπολογισμό 31.769.852,67 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενος αμιγώς από εθνικούς πόρους. 

Το έργο αφορά στην κατασκευή του κτιρίου του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Σπάρτης και  την διαμόρφωση του όμορου περιβάλλοντος χώρου, στερεωτικές εργασίες, ανασκαφικές και άλλες συνοδές εργασίες πεδίου, όπως  απόσπαση, προσωρινή φύλαξη και επανατοποθέτηση αρχαίων αρχιτεκτονικών καταλοίπων και τη δημιουργία υποδομών που θα συμβάλλουν  στην υλοποίηση του έργου.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπογράμμισε: «Χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η ένταξη της κατασκευής του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα διασφαλίστηκε με την δέσμευση εθνικών πόρων. Με την ίδρυση του Νέου Μουσείου –σε συνδυασμό με την επέκταση και αναβάθμιση του υπάρχοντος Αρχαιολογικού Μουσείου και την «Οικία της Ευρώπης»- η Λακεδαίμων, με την τεράστια ιστορία και τον πολύ σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο, αποκτά όλες εκείνες τις υποδομές που της επιτρέπουν να διεκδικήσει πρωτεύουσα θέση στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας. Σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί στη Λακωνία έργα περίπου 30.000.000 ευρώ, κυρίως από πόρους του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών το πολιτιστικό τοπίο της Σπάρτης, του Μυστρά, της Μονεμβασιάς, ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας αλλάζει, ενδυναμώνεται, ενισχύεται και συμβάλλει καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε: «Σε συνέχεια της προσωπικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Μέσα από την επένδυση στον Πολιτισμό, που αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης, αναδεικνύουμε την κληρονομιά του τόπου, συνδέοντάς την με το νέο πρόσωπο της Ελλάδας, αυτό της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας». 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Δημήτρης Πτωχός, τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά βλέπουμε μία προσπάθεια μηνών να επιβραβεύεται με την ένταξη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πολιτιστική κληρονομιά της Λακωνίας και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Εκφράζουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, και την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξή τους. Η αφοσίωσή τους και η στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου υπήρξαν καθοριστικές για την προώθηση αυτού του εμβληματικού έργου, το οποίο η Λακωνία επιζητούσε επί τρεις δεκαετίες. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε στενή σύμπραξη με το Υπουργείο Πολιτισμού, εργάζεται αδιάκοπα με στόχο να δει αυτό το έργο να δημοπρατείται μέχρι το τέλος του έτους. Η υλοποίηση του, θα προσφέρει ένα νέο, σύγχρονο σπίτι στους ανεκτίμητους θησαυρούς των αρχαιολογικών μας ανασκαφών. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης θα αποτελέσει όχι μόνο ένα κέντρο πολιτιστικής αναφοράς, αλλά και έναν πόλο παγκόσμιου ιστορικού ενδιαφέροντος, προσδίδοντας νέα δυναμική στην ιστορική μας πόλη».

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:15 pm


Η Evangelia σε αναζήτηση τραγουδιού για την εκπροσώπηση της Ελλάδας για την Eurovision 2025!

Eurovision 2025 | Song Camp για την Evangelia! 

Και ενώ ακόμη η ΕΡΤ δεν έχει επιβεβαιώσει την συμμετοχή μας στον 69ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, οι καλλιτέχνες οι οποίοι ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν την χώρα μας, σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα τους. Μία από τις καλλιτέχνιδες η οποία έχει εκδηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον της ότι θέλει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, είναι η Evangelia.

H Evangelia, η οποία ανήκει στο δυναμικό της Golden Records και της Minos EMI, στις οποίες είναι και η Μαρίνα Σάττι που μας

εκπροσώπησε φέτοςβρίσκεται ήδη σε αναζήτηση τραγουδιού για την Eurovision 2025. Η αποκάλυψη έγινε μέσα από το προσωπικό προφίλ του CEO & Founder της Golden Records Mike Stathakis στο Instagram.

Σύμφωνα με την ανάρτησή του, ένα Song Camp έλαβε μέρος στην Καραϊβική, σκοπός του οποίου ήταν να βρουν τραγούδι για την Evangelia για να το καταθέσει στην ΕΡΤ για τη Eurovision.

Όπως αναφέρει το gpstomusic.gr, πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από δισκογραφική εταιρεία για την Ελληνική εκπροσώπηση στην Eurovision 2025.

Στο Camp, έλαβαν μέρος καταξιωμένοι συνθέτες και παραγωγοί (βραβευμένοι με Grammy), τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά και o Jay Stolar ο οποίος είναι ο μόνιμος συνεργάτης της Evangelia τα τελευταία χρόνια.

H Evangelia έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν να εκπροσωπήσει δύο φορές τη χώρα μας (2022 και 2023), ενώ είχε καταθέσει τραγούδι και στο ΡΙΚ για την εκπροσώπηση της Κύπρου (2022).

Πηγή: gpstomusic.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:08 pm


Άγνωστοι ανατίναξαν ΑΤΜ στον Ισθμό της Κορίνθου και άρπαξαν 60.000 ευρώ

  

Κινηματογραφική ληστεία σε ΑΤΜ στον Ισθμό της Κορίνθου, έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής (26.07.2024).

Τουλάχιστον 3 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους ανατίναξαν ΑΤΜ .

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 3 δράστες έφθασαν με ΙΧ σε σούπερ μάρκετ της περιοχής, στο οποίο υπάρχει μηχάνημα ανάληψης χρημάτων. Αρχικά, με το SUV όχημα στο οποίο επέβαιναν, προσέκρουσαν στην πρόσοψη του καταστήματος για να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό του και να φτάσουν στο ΑΤΜ.

Στη συνέχεια προκάλεσαν έκρηξη στο ΑΤΜ, έκοψαν τιμήματα του μηχανήματος, αφαίρεσαν, άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κασετίνες με τις οποίες διέφυγαν οι δράστες περιείχαν 60.000 ευρώ. Στην διάθεση της αστυνομίας βρίσκεται οπτικό υλικό το οποίο εξετάζεται καρέ-καρέ.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 3:55 pm


Πανελλαδικές 2024: Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές - Δείτε αναλυτικούς πίνακες

 baseis-eisgogis 

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κλείνει μεν ο κύκλος των Πανελλαδικών 2024, αλλά ανοίγει ο δρόμος για συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων. Ποιες είναι οι σχολές με τα υψηλότερα μόρια και ποιες με τα χαμηλότερα. Πού σημειώνονται οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις βάσεις εισαγωγής. Πόσες θέσεις μένουν κενές, σε ποιες σχολές. Ποιος ο ρόλος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τα άδεια φοιτητικά έδρανα.



Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, στο 38% των τμημάτων καταγράφεται άνοδος των βάσεων και πτώση στο 62%.

Οι εκτιμήσεις, που αναδείχθηκαν μέσα από το protothema.gr σχετικά με τη διακύμανση των βάσεων εισαγωγής στις φετινές Πανελλήνιες, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ακριβείς – ορθά είχε προβλεφθεί, μεταξύ άλλων, πως θα υπάρχει πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και άνοδος στις χαμηλόβαθμες.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 73.161, εκ των οποίων 61.985 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 11.176 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ. (Δείτε στο link τις βάσεις : https://results.it.minedu.gov.gr).

Συνολικά, εισήχθησαν 63.412 υποψήφιοι στα ΑΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Ειδικότερα, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΓΕΛ ήταν 69,7% και των ΕΠΑΛ 37,61%.

Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο υπέβαλαν 21.511 υποψήφιοι, εκ των οποίων επιτυχόντες ήταν οι 16.211. Το ποσοστό επιτυχίας τους για εισαγωγή σε ΣΑΕΚ είναι 75,36%.

Δείτε τον πίνακα σχολών με τις φετινές, τις περσινές βάσες και τη διαφορά τους ΕΔΩ


Οι πέντε σχολές με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής και οι πέντε σχολές με τις χαμηλότερες

Στην κορυφή της λίστας των σχολών με τα περισσότερα μόρια εισαγωγής – χωρίς ειδικό μάθημα - φιγουράρει η Ιατρική Αθήνας με 18.775 μόρια και ακολουθεί η Ιατρική Θεσσαλονίκης με 18.550 μόρια. Αμέσως μετά, είναι οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί του Μετσοβίου με 18.490 μόρια. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιατρική Πάτρας με 18.460 μόρια και το top 5 ολοκληρώνεται με τη σχολή Ικάρων- Έρευνας Πληροφορικής, που έχει βάση εισαγωγής τα 18.435.

Επισημαίνεται ότι στις κορυφαίες σχολές με ειδικό μάθημα, συγκαταλέγονται η Αρχιτεκτονική Αθηνών για δεύτερη χρονιά, με 19.335 μόρια (άριστα 24.000) και η σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Θεσσαλονίκης με 18.895 μόρια (άριστα το 22.000).

Αντίθετα, οι πέντε σχολές με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής είναι οι εξής: Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα με βάση εισαγωγής 6.860 μόρια. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Κοζάνη με βάση 7.540. Στατιστικής και Ασφαλιστικής στα Γρεβενά με βάση 7.560. Γεωγραφίας Μυτιλήνης με βάση 7.630. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Ηράκλειο, με βάση 7.710.

Πώς καταγράφεται συνολικά η διακύμανση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, καταγράφεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στο 38% των τμημάτων και πτώση στο 62%. Η πτώση συνδέεται κυρίως με τις υψηλόβαθμες σχολές ενώ η άνοδος με τις χαμηλόβαθμες.

Σε 320 σχολές καταγράφεται πτώση βάσεων έως 3.160 ενώ σε 215 σχολές, οι βάσεις ανέβηκαν έως και 4.500 μόρια.

Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη άνοδο μορίων συγκεντρώνουν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Αθήνας, εξαιτίας της αλλαγής στον τρόπο εισαγωγής στα τμήματα: για το Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, η βάση εισαγωγής φέτος είναι 14.310 μόρια, δηλαδή αύξηση κατά 4.500 μόρια ή 45,9% από πέρσι. Ακολουθεί το τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Άρτα), με 15.250 μόρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 3.460 μόρια ή 29,3%. Και το τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, με 14.510 μόρια, δηλαδή αύξηση κατά 3.380 μόρια ή 30,4%.

Ποιες σχολές σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των βάσεων σε σύγκριση με το 2023

Η μεγαλύτερη άνοδος στις βάσεις εισαγωγής σε σχέση με την περσινή χρονιά, καταγράφεται στην Πυροσβεστική Ακαδημία για τους Πολίτες (αφορά όσους είχαν υπηρετήσει ως εθελοντές, αποτελεί ειδική κατηγορία Ε), αν και είναι η ίδια σχολή, που εμφανίζει τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής από όλες τις σχολές: 5.600 μόρια.

Οι σχολές με τη μεγαλύτερη άνοδο στις βάσεις εισαγωγής είναι οι ακόλουθες:

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ , ΣΧΟΛΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ, μόρια 2.920 – αύξηση 109%
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) – μόρια 4,500 – αύξηση 45.9%
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ μόρια 4.510 – αύξηση 34,2% (επίσης ειδική κατηγορία Δ)
ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΘΗΝΑ) – μόρια 3,380 – αύξηση 30.4%
ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) – μόρια 3,250 – αύξηση 22,8%
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΤΡΙΠΟΛΗ) – μόρια 1,680 – αύξηση 16.4%
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) μόρια 1,595 – αύξηση 16.3%
ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ μόρια 1.415 – αύξηση 14%
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΠΑΤΡΑ) – μόρια 1.447 – αύξηση ;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΚΑΣΤΟΡΙΑ) – μόρια 1,280 – αύξηση 13.9%
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΣΕΡΡΕΣ) μόρια 1,401 – αύξηση 13.9%

Στον αντίποδα, μεγαλύτερη πτώση απαντάται στις Στρατιωτικές Σχολές. ‘Χαμηλές πτήσεις’ καταγράφουν, όμως, και οι περιζήτητες σχολές του 2ου Πεδίου όπως και οι Οικονομικές του 4ου.

Ειδικότερα, αξιοσημείωτη είναι η πτώση για τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας: η φετινή βάση είναι 13.155 μόρια, χαμηλότερη κατά 3.160 μόρια από πέρσι. Η βάση για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σώματα) είναι 12.415 μόρια, δηλαδή πτώση κατά 3.140 μόρια. Σημαντική πτώση καταγράφει και το τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα), με βάση εισαγωγής φέτος τα 14.820 μόρια, που ισοδυναμεί με πτώση 2.900 μορίων.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι βάσεις εισαγωγής στις ακόλουθες σχολές:

Για την εισαγωγή στην Ιατρική Αθηνών, η βάση έπεσε κάτω από 19.000 μόρια: στα 18.775 μόρια. Στο τμήμα Οδοντιατρικής Αθηνών, η βάση εισαγωγής φέτος έπεσε στα 17.850 ενώ πέρσι ήταν 18.125. Στο τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, η φετινή βάση είναι 14.375 ενώ πέρσι ήταν 14.845.

Στο ΕΚΠΑ, η βάση στη Νομική είναι φέτος στα 18,025 μόρια ενώ πέρσι ήταν 18.125 ενώ στο Τμήμα Ψυχολογίας, η φετινή βάση είναι 17.595 έναντι της περσινής, που ήταν 17.845.
Στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η φετινή βάση στην Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είναι στα 19,335 μόρια και στην Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, είναι στα 18,490 έναντι 18.820 πέρσι. Στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, φέτος η βάση είναι 18.230 έναντι 18.554 πέρσι και στο Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, η βάση φέτος είναι 16.832 ενώ πέρσι ήταν 17.497.
Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), η βάση στο τμήμα Πληροφορικής φέτος είναι 17.220 όταν πέρσι ήταν 17.670 και στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης, φέτος η βάση είναι 18.175 ενώ πέρσι ήταν 18.600.

Πτώση σημειώθηκε και στις λεγόμενες ‘καθηγητικές’ σχολές, δηλαδή:

Στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, φέτος η βάση είναι 12.660 έναντι 13.012 πέρσι. Στο Μαθηματικό Αθηνών, η φετινή βάση είναι 14.405 έναντι της περσινής 14.725. Στο Φυσικό Αθηνών, η βάση φέτος διαμορφώθηκε στα 14.183 ενώ πέρσι ήταν 14.634. Στο Χημικό Αθηνών, η φετινή βάση είναι 17.180 ενώ πέρσι ήταν 17.505.

Στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς η φετινή βάση ανέβηκε στα 18.320 όταν πέρσι ήταν 17.880.

Άνοδος βάσεων σημειώνεται φέτος και στην Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας με 18.554 μόρια. Επίσης, στις σχολές Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης και Ιατρικής Θεσσαλονίκης με 18.550 μόρια ενώ ακολουθεί η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας με 18.490.

Τέλος, αμετάβλητες παρέμειναν οι βάσεις στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης, με διαφορά μόλις 6 μόρια σε σχέση με πέρσι (18.030 φέτος έναντι 18.24 πέρσι) και στα τμήματα Επιστήμων προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης ( βάση 14.175) του ΑΠΘ και Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής ( βάση 8.350) του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Μεγάλος αριθμός κενών θέσεων στα ΑΕΙ φέτος – Μεγαλύτερο το πλήγμα για τις στρατιωτικές σχολές, τα τμήματα Φυσικής και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σχεδόν στο σύνολό του

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) έπληξε ιδιαίτερα φέτος τις Στρατιωτικές Σχολές, παρά τον αυξημένο αριθμό εισακτέων φέτος κατά 404 θέσεις.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία ΓΕΛ (Όπλα) της Σχολής Ευελπίδων θα μείνουν κενές 230 θέσεις – ελλείψει επιλαχόντων – αφού προβλέπονταν 307 θέσεις αλλά εισάγονται 77.

Υπενθυμίζεται, ότι η βάση εισαγωγής που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 25 Ιουλίου, είναι 12.230 μόρια με τον πρώτο επιτυχόντα να εισάγεται με 17.010 μόρια.

Κενές θα παραμείνουν, επίσης, 148 θέσεις στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ)- Όπλα, 60 θέσεις στη ΣΜΥΑ-Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης, 14 στην Ικάρων-Ιπτάμενοι και 8 στην Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Οι συγκεκριμένες θέσεις θα παραμείνουν κενές ελλείψει επιλαχόντων.

Οι ΕΒΕ πλήττουν και στα 7 τμήματα Φυσικής πανελλαδικά (από τα ΓΕΛ). Συγκεκριμένα, θα μείνουν κενές στο ΕΚΠΑ 64 θέσεις. Στο Ηράκλειο, 92, όπως και στη Θεσσαλονίκη. 133 στα Ιωάννινα. 61 στην Καβάλα. 47 στη Λαμία, 124 στην Πάτρα.

Επίσης: με συντελεστή ΕΒΕ 1,20 θα μείνουν κενές φέτος 79 θέσεις στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πάτρας, 58 κενές θέσεις στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Ξάνθη, 54 κενές θέσεις στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στα Χανιά.

Με εξαίρεση το τμήμα της Αθήνας, 538 κενές θέσεις καταγράφονται σε όλα τα τμήματα Ιστορικού Αρχαιολογικού. Στα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής σε Ηράκλειο, Καβάλα, Κοζάνη, Πρέβεζα.

Συνολικά 488 θα είναι οι κενές θέσεις σε όλα τα τμήματα Μαθηματικών, με εξαίρεση της Πάτρας και της Λαμίας.

Κενές θέσεις θα έχουν και όλα τα τμήματα Νοσηλευτικής με εξαίρεση Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα.

Τμήματα με ελάχιστους ή και κανέναν εισακτέο

Άδειο θα είναι φέτος το αμφιθέατρο του νέου τμήματος Ιερατικών Σπουδών Αθήνας αφού δεν υπάρχει ούτε ένας εισακτέος! Επίσης, στο Μαθηματικό Σάμου, καλύπτονται μόλις 14 από τις 135 θέσεις. Αντίστοιχα, κενές θέσεις υπάρχουν και στη Νοσηλευτική του Αιγάλεω, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – από τις 113, καλύπτονται οι 71. Αλλά και η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο θα σημειώσει ‘απουσίες’: από τις 113 θέσεις, καλύπτονται μόνο έξι. Το Αειφορικής Γεωργίας που ιδρύθηκε πέρσι και είχε 0 εισακτέους, φέτος έχει δύο!
‘Αδειάζει’ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων; Σχεδόν 1.000 φοιτητές λιγότεροι φέτος - Αισθητή η απώλεια κυρίως στα τμήματα Μηχανικών Η/Υ, Μαθηματικών, και Μουσικών Σπουδών

Με περίπου 900 φοιτητές λιγότερους θα ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά φέτος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αν και ακριβέστερη εικόνα σχετικά με τα κενά των εισακτέων θα διαμορφωθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετεγγραφών, είναι πλέον σαφές ότι το συγκεκριμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ‘χάνει’ εκατοντάδες φοιτητές.

Η απώλεια αποδίδεται αφενός στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία λειτουργεί σαν ‘κόφτης’ για την εισαγωγή φοιτητών, αφετέρου στην απόφαση ορισμένων τμημάτων να θέσουν υψηλότερους συντελεστές για τη διαμόρφωση της ΕΒΕ – που όμως, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είχε σαν συνέπεια να μείνουν πολλές θέσεις κενές.

Ιδιαίτερης προσοχής αξίζει το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στην Ελλάδα και ήταν ως τώρα πλήρες. Αντίθετα φέτος, επειδή έθεσε υψηλό συντελεστή στην ΕΒΕ, θα δεχθεί μόλις δέκα νέους φοιτητές αντί 137!

Αντίστοιχο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής αφού εισάγονται μόλις 23 φοιτητές ενώ οι θέσεις είναι 191 ενώ σημαντικές απώλειες σημειώνονται και στο Μαθηματικό: εισάγονται 55 φοιτητές.

Πιο αναλυτικά, οι απώλειες εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταγράφονται ως εξής:

Τμήμα Γεωπονίας: από τις 120 θέσεις καλύφθηκαν οι 54.

Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας: από τις 198 θέσεις καλύπτονται οι 107

Τμήμα Λογιστικής: από τις 160 καλύπτονται οι 60.

Μαθηματικό: από τις 225 θέσεις καλύφθηκαν οι 55.

Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής: από τις 191 θέσεις καλύφθηκαν οι 23.

Τμήμα Μουσικών Σπουδών: από τις 137 θέσεις καλύπτονται μόλις οι 10.

Τμήμα Φυσικής: από τις 199 θέσεις καλύπτονται οι 86.

Πίνακας σχολών με τις φετινές, τις περσινές βάσες και τη διαφορά τους

pinakas_vaseis_

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 2:44 pm


Πολύνεκρο τροχαίο στην Πύργου - Κυπαρισσίας Νταλίκα συγκρούστηκε με δύο ΙΧ, στο ύψος της Ελαίας - Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά


Troxaio Elaia 4 

  Πολύ σοβαρό τροχαίο συνέβη στην Ε.Ο. Πύργου - Κυπαρισσίας στο ύψος της Ελαίας το μεσημέρι της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες νταλίκα εξετράπη της πορείας της και ανετράπη , παρασύρωντας ακόμα δύο οχήματα.

Από το σοβαρότατο αυτό τροχαίο, όμως ένα όχημα βρίσκεται κάτω από την νταλίκα και άλλο ένα έχει μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών και οι  πληροφορίες αναφέρουν  για τέσσερις νεκρούς   - δύο παιδιά και δύο ενήλικες - ενώ δύο είναι οι πολυτραυματίες.

Η νταλίκα φαίνεται πως μετέφερε αδρανή υλικά.

Το τροχαίο δυστύχημα σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, συνέβη στην γνωστή "στροφή της Ελαίας" όπου στο παρελθόν έχουν συμβεί πάρα πολλά τροχαία...

Οι αρχές έσπευσαν άμεσα στο σημείο, με ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν για την απεγκλωβισμό των θυμάτων. Η αιτία της σύγκρουσης παραμένει υπό διερεύνηση.

 

Η Εθνική Οδός Πύργου - Κυπαρισσίας έχει κλείσει και η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριο δρόμο μέσω Ελαίας.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 2:38 pm


Αύριο Σ,αββατο 27 / 7 / 2024 πανηγυρίζει ο ενοριακός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα στα Μαύρα Λιθάρια ( η ιστορία του Ναού).

 

St Panteleimon.jpg 

Το Σάββατο 27 / 7 / 2024 πανηγυρίζει ο ενοριακός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα  στα  Μαύρα Λιθάρια  
Τα Μαύρα Λιθάρια είναι παράλιος οικισμός στα όρια Κορινθίας και Αχαΐας, 5 χιλιόμετρα δυτικά του Δερβενίου στο οποίο υπάγεται διοικητικά. Έχει 63 κατοίκους που κυρίως ασχολούνται με τη γεωργία.  . 

Στα Μαύρα Λιθάρια βρισκόταν παλαιοχριστιανική εκκλησία, στο χώρο όπου σήμερα υπάρχει ο ενοριακός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα. Ο πρώτος ναός πρέπει να έγινε πολύ πιο πριν από το 1900.

 Κατα αρχάς όπως αναφέρει  στο βιβλίο του ο αείμνηστος  ιερέας Νικ. Παπανδρεάδης ο Άγιος Παντελεήμων Μαύρων Λιθαρίων ήτο Ρουζενιώτικος και οι πατέρες ημών κατά το 1880 έκαμαν ανταλλαγή των δύο εξωκκλησίων και ο μεν άγιος Τρύφων εγένετο Ρουζενιώτικος ο δε άγιος Παντελεήμων Πεταλιώτικος
Mε Β.Δ. του 1912 (εφημ.Κυβ.12/1/1912) ο άγιος Παντελεήμων έγινε παρεκκλήσι του αγίου Ανδρέα Πεταλούς. Συγκεκριμένα ο νόμος λέει "του χωρίου Πεταλούς εις μίαν, την του Αγίου Ανδρέου, εις ην υπάγεται και το παρεκκλήσιον, ο Άγιος Παντελεήμων". Συνέπεια  αυτού του νόμου ήταν να μην έχει δικό του ιερέα, αλλά να εξυπηρετείται από ιερείς είτε της Πεταλούς είτε του Δερβενίου είτε των Ροζενών είτε από ιερείς άλλων χωριών της Ευρωστίνης. Πλέον τούτου τα οικονομικά από διάφορες ιεροτελεστίες, τα διαχειριζότανε επιτροπή από την Πεταλού. Διασώζεται ομιλία του αείμνηστου ιερέα Ηλία Ματζίκου, που λειτούργησε στην εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στις 27-7-1924. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να καταφέρουν να γίνει ενορία ο άγιος Παντελεήμων γιατί ήταν σε μακρινή απόσταση ο άγιος Ανδρέας, αλλά εκτός τούτου τα ποτάμια (δηλ.ο Τρανός άμμος και διάφοροι μικροί χείμαρροι την εποχή εκείνη) κατέβαζαν πολύ νερό και η διάβασή τους ήταν δύσκολη, ιδίως τον χειμώνα. Έτσι οι κάτοικοι ήταν σε συνεχή διένεξη με τους κατοίκους της Πεταλούς που δεν τους συνέφερε να γίνει ξεχωριστή ενορία ο άγιος Παντελεήμων. Όμως το 1938 ψηφίστηκε ο νόμος 1369, οποίος λέγει ότι "…Συνοικισμός απέχων της ΄ήν υπάγεται ενορίας, κατ΄ απόστασιν κωλύουσαν την κανονικήν εξυπηρέτησιν των θρησκευτικών αυτού αναγκών, και έχον ίδιον ναόν, δύναται δι΄ αποφάσεως του Μητρ. συμβουλίου, να αποσπασθή διοικητικώς και οικονομικώς της εις ήν υπάγεται ενορίας".
Στις 6/12/1938 το μητροπολιτικό συμβούλιο απεφάσισε να γίνει  ενορία ο άγιος Παντελεήμων. Οι κάτοικοι της Πεταλούς αντέδρασαν και προσέφυγαν στον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος ανέτρεψε την μητροπολιτική απόφαση. Τότε οι  κάτοικοι των Μαυραλιθαρίων (Βασ. Δελής, Παν. Παπανδρεάδης, Παντελής Παπανδρεάδης, Ανδρέας Παπανδρεάδης, Ιω. Κορδούλης,  Γεωργ. Κούκιος, Σπυρ. Τριανταφυλλόπουλος, Αλεξ. Δελής, Αναστ. Δελής, Ιω. Χασάπης, Σωτηρ. Ζύρμπας, Χριστ. Κορδούλης κ.ά. προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κέρδισαν την υπόθεση. Δικηγόρος ήταν ο Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος από το Δερβένι και μετέπειτα Υπουργός Γεωργίας.

 ---Ένα θαυμάσιο περιστατικό
(αφήγηση από Α.Π. του Παναγιώτου, Π.Δ. του Αλεξίου, Π. Δελή του Αναστασίου)
Ένας με το επώνυμο Κοτσάμπασης πριν από το 1940, ήρθε από την Σπάρτη και έφτιαξε ένα "καμίνι " και ένα μικρό σπιτάκι για να μένει. Η γυναίκα του είχε πεθάνει από φυματίωση και είχαν δύο παιδιά. Παντρεύθηκε την κουνιάδα του και κάνανε τρία παιδιά. Την εποχή εκείνη οι κάτοικοι της Πεταλούς και των Μαυραλιθαρίων ήσαν σε σύγκρουση, γιατί οι Πεταλιώτες ήθελαν και επέμεναν ο Άγιος Παντελεήμων να παραμείνει "ξωκλήσι" του Αγίου Ανδρέα, οι δε Μαυραλιθαρίτες ήθελαν ο Άγιος Παντελεήμων να γίνει ανεξάρτητη ενορία. Η γυναίκα έλεγε "μα τι θέλουν αυτοί οι Μαυραλιθαρίτες; γιατί νάχουν ξεχωριστή ενορία;"  και ενώ μονολογούσε και έλεγε αυτά, πήγε να κρεμάσει  ένα αρνί "στο παράκλι" (ντουλαπάκι), δέχεται ένα πολύ δυνατό χτύπημα στην πλάτη, δεν ήταν κανείς εκεί, ο άντρας της ήταν έξω και του φωνάζει γιατί με βάρεσες; και απαντάει: είμαι έξω δεν σε βάρεσα εγώ!!
Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι των Μαυραλιθαρίων συζητούν για αυτό το περιστατικό !!!
Οι κάτοικοι κάνανε συνεχώς αγρυπνίες και προσευχές. Μάλιστα είχαν φτιάξει και ένα φιλανθρωπικό  σύλλογο κατοίκων Μαυραλιθαρίων, ο οποίος έκανε όλες τις ενέργειες που χρειάζονταν, για να πετύχουν να γίνει ενορία. Πλέον τούτου παρήγγειλαν στον Αγιογράφο  Ψαρό κάτοικο Δερβενίου και έφτιαξαν εικόνες του ναού που σώζονται μέχρι σήμερα. Μερικές έχουν ημερομηνία κατασκευής 1934. Δεν βρήκαμε στοιχεία για τον σύλλογο αυτό,φαίνεται θα ήταν ένας σύλλογος "στα λόγια", αλλά υπήρχε μεγάλη συνεργασία και αγάπη των κατοίκων (αυτό βγαίνει από τα αποτελέσματα).  Γι  αυτό  δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις, καταστατικά κλπ. που χρειάζονται για να είναι νόμιμος ένας σύλλογος. 
Οι κάτοικοι είχαν υπομονή και πίστη  και έτσι πέτυχαν αυτό που ήθελαν.  
Λένε και για ένα θαυμάσιο περιστατικό που έγινε κατά την διάρκεια μίας αγρυπνίας. Ενα παιδί, η Χρυσούλα Παπανδρεάδη του Αναστασίου , είδε έναν Άγγελο μπροστά στο ιερό, κατά την διάρκεια μιάς αγρυπνίας.
 
Δωρεά του έμπροσθεν οικοπέδου (προς τον δημόσιο δρόμο)
Tην 1η Ιουνίου 1953, ο Ιωάννης Μανωλόπουλος δώρισε τον μεταξύ του ναού και δημόσιου δρόμου, περίβολο χώρο. Στο μέρος αυτό υπήρχαν πολύ μεγάλα πλατάνια και ήταν ο τόπος που εγίνοντο πανηγύρια κατά τις γιορτές, ιδίως στην εορτή του αγίου Παντελεήμονα. Στο δωρητήριο γράφεται "….το έμπροσθεν του ναού περίβολον, όστις αρχίζει από τον ναό έως του δημόσιου δρόμου και εντός του οποίου έχουν φυτευτεί 4 πλάτανοι, δηλώ ότι το δωρίζω εις την ιδιοκτησία του ναού του αγίου Παντελεήμονα…". Ο Ι.Μανωλόπουλος είχε κάνει δωρεάν μία εικόνα το 1934. Λένε ότι αγαπούσε πολύ τον Άγιο Παντελεήμονα, και λένε ότι είχε συμβεί ένα θαυμάσιο γεγονός στην οικογένειά του.
Επίσης δωρεάν έκανε και ο Πάνος Γκολφινόπουλος ένα οικόπεδο στην βραχώδη περιοχή του λιμανιού για να γίνει κοιμητήριο. Πλην όμως, ο Βασίλης Μπιλής ανέλαβε να φτιάξει εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.  Η εκκλησία αυτή  θα είναι παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα.
 
---Ιερείς που υπηρέτησαν
Ανδρέας Κούκιος, ιερέας Ροζενών (πριν το 1900).
Σπήλιος Κουρτέσης (Παπασπηλιόπουλος) (1853-1942), πρώτος ιερέας Πεταλούς.
Ιερομόναχος Φώτιος Γρηγοριάδης, ήρθε από την Γαλλία στην κατοχή και υπηρέτησε στον άγιο Παντελεήμονα. Ήταν πολύ καλός και τα παιδιά της εποχής εκείνης πήγαιναν και τους έδινε συμβουλές. Πέθανε το 1944, μετά από την απελευθέρωση αιφνιδίως. Δεν ξέρουν την αιτία.
Ιερομόναχος Μακάριος
Ιερέας Κωνστ. Κουσουρής ιερέας, κάτοικος Μαυραλιθαρίων (1898 – 1974), υπηρέτησε από το 1956  έως  το 1974.
Ιερέας Χρήστος Διαμαντίδης
Ιερέας Ανδρέας Κρίγκος
 
---Ιεροψάλτες που υπηρέτησαν / υπηρετούν
Γεώργιος Κούκιος (Γεωργούσης) 1882-1972
Ιωάννης Σωτηρόπουλος
Παναγιώτης Παπανδρεάδης
Παντελής Παπανδρεάδης
Παναγής Χασάπης
Ιωάννης Δελής
Αθανάσιος Εμμανουήλ (μηχανικός που έφτιαξε την εκκλησία)
Δημήτρης Κουλαμάς
Ανδρέας Παπανδρεάδης του Παναγιώτη
Νικόλαος Ζάβαλης
 
O ναός  είχε επισκευαστεί πολλές φορές, τα δε πλατάνια είχαν καταστρέψει το δάπεδό του, ενδεχομένως και θεμέλια. Γι΄ αυτό οι κάτοικοι απεφάσισαν να ξαναφτιάξουν την εκκλησία, γκρεμίζοντας την παλιά και στη θέση να ανοικοδομήσουν νέα εκκλησία. Μεγάλο έργο και δύσκολο. Μάζεψαν χρήματα από δωρεές των κατοίκων και πολλών άλλων που προσφέρθηκαν οικειοθελώς να βοηθήσουν. Απεφάσισαν να ξεκινήσουν χωρίς να ξέρουν ποιος ειδικός θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το έργο. Μια μέρα του καλοκαιριού του 1970 ο Ανδρέας Παπανδρεάδης του Παναγιώτη έκανε βόλτα με την  βάρκα του και προσπαθούσε με το καμάκι του να κτυπήσει κανένα ψάρι. Προχωρώντας λοιπόν κάπου 100 μέτρα περίπου ανατολικά της εκκλησίας σε μια σαργοφωλιά, κατάφερε και κτύπησε ελαφρά κάποιον μεγάλο σαργό και ζήτησε βοήθεια από δύο κυρίους που ήσαν στην παραλία ώστε να βγάλει τον σαργό. Πράγματι πήγε ο ένας κύριος, του είπε να κρατάει το καμάκι και μετά βούτηξε και έβγαλε τον σαργό. Στη συνέχεια χάρισε το σαργό στους δύο κυρίους. Ο ένας ήταν ο Θανάσης Εμμανουήλ,που ήταν πολιτικός μηχανικός με μεγάλα έργα στο ενεργητικό του και ο άλλος ήταν νομάρχης Καρδίτσας. Πιάσανε φιλία και ο Θανάσης Εμμανουήλ ανέλαβε να κάνει ότι χρειάζεται για να γίνει η εκκλησία. Ανέλαβε ο ίδιος την επιστασία, ο ίδιος έβγαλε την άδεια από τον ΟΔΕΠ, επέβλεψε το έργο, έβαλε χρήματα και από την τσέπη του. Δούλεψαν ο εργολάβος Παντ. Τόλιας με τους εργάτες του και φυσικά και οι κάτοικοι. Ο Εμμανουήλ έφερε και εξειδικευμένους εργάτες. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1972 και τέλειωσαν το 1973.
Υπήρχε και ένα πολύ ωραίο προσκυνητάρι στην πλατεία, κάτω από τον πλάτανο, που το είχε φτιάξει ο Παναγιώτης Παπανδρεάδης. Έπιαναν τα χέρια του λένε. Αλλά το προσκυνητάρι αυτό το γκρέμισαν για να γίνει η διαπλάτυνση του δρόμου. Είχε ο ίδιος φτιάξει και ένα άλλο προσκυνητάρι στην γραμμή, γιατί την εποχή εκείνη πολλοί περπατούσαν από τη γραμμή (Α.Π.του Παναγιώτου –Π.Δ. του Αλεξίου–Παντελής Δελής του Αναστ.).
 
Σημείωση:  O άγιος Πορφύριος έλεγε "τίποτα δεν είναι τυχαίο. Στεναχώριες αρρώστιες κλπ. τίποτα δεν έγινε εική και ως έτυχε. Όλα έχουν το δικό σκοπό τους. Και τίποτα δεν γίνεται χωρίς να υπάρχει αιτία". Που σημαίνει ότι ο άγιος Παντελεήμων, φρόντισε με τον δικό Του τρόπο για την εκκλησία Του !!!
Ζούμε σε ένα θαυμάσιο με ιστορία, προϊστορία  αλλά και μυθολογία χώρο !!  Εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τους νέους να καταλάβουν ότι στις δύσκολες στιγμές μας μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθειά Του και την οποία θα έχουμε, όπως ακριβώς συνέβαινε  με τους προγόνους μας. 

ΠΔ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 12:34 am


Η Ζάχολη εορτάζει την Αγία Παρασκευή

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZKomVFO98oxnOpIY6jyol9SFzv653zCdgSoJu2p9uFP9rJJ0P8WsOI-ynIw2kF3i9GJ0di524Ir8TED3VYEJIYBEVxnHIwErut0jn1Qdg9tpZMQci4m63FMUOnjGzHG3bPt8guMWrRsjF/s1600/agia+paraskaii+zaxolis.png 

Τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής τιμά σήμερα Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024, η Εκκλησία μας. Στην περιοχή μας πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευή  στα Κουνιάνικα της Ζάχολης (Ευρωστίνη).


Η Αγία Παρασκευή είναι ιστορική εκκλησία και χτίστηκε , καταρχάς λασπόκτιστος περίπου το 1830 ενώ ανοικοδομήθηκε εκ θεμελίων το 1963. Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1838 και το καμπαναριό της, το οποίο είναι λιθόχτιστο εξαιρετικής τέχνης, οικοδομημένο σύμφωνα με το βυζαντινό ρυθμό το έτος 1880 από Ηπειρώτες τεχνίτες.

χθες Πέμπτη 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 παραμονή της εορτής της Αγίας Παρασκευής , στον εορτάζοντα Ιερό Ναό , στις 19:30 μ.μ. τελέστηκε  πανηγυρικός εσπερινός μετ' αρτοκλασίας.
Σήμερα Παρασκευή 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023 και ώρα 7.15 π.μ. θα τελεστεί  πανηγυρική θεία λειτουργία

 

 

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 - 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο
Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.
Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού.
Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα.
Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα - καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη - για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε.
Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ' άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.
Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 12:23 am


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τελευταίες πρόβες στο Παρίσι λίγες ώρες πριν τη μεγάλη τελετή έναρξης

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τελευταίες πρόβες στο Παρίσι λίγες ώρες πριν τη μεγάλη τελετή έναρξης 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων και στο Παρίσι είναι έτοιμοι να μαγέψουν τον κόσμο… Την Παρασκευή στις 20:30 ώρα Ελλάδος, στη σκιά του Πύργου του Άιφελ και κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, 300.000 θεατές θα γεμίσουν τις κερκίδες που έχουν στηθεί στις όχθες του, για να παρακολουθήσουν, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, την πλωτή παρέλαση.

Κατά μήκος του ποταμού έχουν τοποθετηθεί εμβληματικοί πίνακες μεγάλων ζωγράφων, ενώ διάσημα ονόματα, από το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα, θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις. Τη φαντασμαγορική τελετή έναρξης, όπως και όλη τη διοργάνωση, μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσα από τα κανάλια της ΕΡΤ.

Στην τελική ευθεία η πόλη του φωτός για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Eντυπωσιακά λέιζερ φωτίζουν τον Πύργο του Άιφελ και τον νυχτερινό ουρανό.  Είναι οι τελευταίες πρόβες πριν από τη φαντασμαγορική – όπως υπόσχονται οι διοργανωτές-  τελετή έναρξης. 

H Τελετή θα ξεκινήσει στην περίφημη γέφυρα του Οστερλίτζ και θα ολοκληρωθεί στους κήπους, τα σιντριβάνια και τις πλατείες στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, στο Τροκαντερό.

Με πρώτους του Έλληνες, 85 πλοιάρια με 7.000 αθλητές και επισήμους, θα διαπλεύσουν τον Σηκουάνα σε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων, που θα περάσει από ιστορικά σημεία του Παρισιού, όπως ο Καθεδρικός της Νοτρ Νταμ και η γέφυρα του Νεφ.
Οι θεατές θα πάρουν τη θέση τους σε κερκίδες στις όχθες του ποταμού, όπου πάνελ με έργα παγκοσμίου φήμης κάνουν το τοπίο εκθαμβωτικό.

Τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια. Σαρανταπέντε χιλιάδες αστυνομικοί και ο στρατός βρίσκονται επί ποδός. Αναμένονται 300.000 θεατές που συρρέουν από κάθε γωνιά του πλανήτη και οι εθελοντές προετοιμάζονται να τους υποδεχθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Υπερθέαμα αναμένεται να είναι και το πολύωρο σόου, με τις φήμες να οργιάζουν ότι η Lady Gaga έχει ήδη κάνει τις πρόβες της και το ερώτημα στα χείλη όλων να παραμένει αν η Σελίν Ντιόν, που βρίσκεται στο Παρίσι θα κάνει εμφάνιση – έκπληξη. 

Στο Σικουάνα, τις γέφυρες και τα κοντινά μνημεία, τρεις χιλιάδες χορευτές, τραγουδιστές και καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν στο σόου που σχεδίασε ο θεατρικός σκηνοθέτης Thomas Jolly.

Θα τραγουδήσει και η σταρ της R&B Αγιά Νακαμούρα παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από ακροδεξιούς πολιτικούς, ότι η εμφάνισή της θα ταπείνωνε τη Γαλλία, επειδή είναι μαύρη.

Εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης διάρκειας τριών ωρών και 45 λεπτών. Θα μεταδοθεί από τη συχνότητα της Ερτ1 στις 20.30 ώρα Ελλάδος.

Δείπνο Μακρόν στους ξένους ηγέτες

Στο φημισμένο Καρουσέλ του Λούβρου, στο κέντρο του Παρισιού, 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη σύζυγο του, παρίστανται στο δείπνο του Προέδρου Μακρόν και της συζύγου του. Την ασφάλεια των επίσημων καλεσμένων θα συντονίσει ο ίδιος ο Διευθυντής Αστυνομίας του Παρισιού και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντια.

Το πρώτο πλοιάριο που θα παρελάσει στο Σηκουάνα είναι το ελληνικό με την ελληνική αποστολή, όπως είθισται κάθε φορά και το τελευταίο θα είναι η οικοδέσποινα, Γαλλία.

Γι’ αυτό λοιπόν ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι επίτιμος καλεσμένος σε αυτή την δεξίωση σήμερα (25/07) το βράδυ, όπως θέλει το πρωτόκολλο.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Όλα έχουν ρυθμιστεί σαν ελβετικό ρολόι σε τρεις διαφορετικούς κύκλους ασφάλειας γύρω από το Λούβρο, με 6.000 αστυνομικούς, 300 ειδικευμένους αστυνομικούς, σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο εξειδικευμένο πρόβλημα ασφάλειας.

Υπάρχουν ακόμα και δοκιμαστές των φαγητών και των ποτών του δείπνου για περιπτώσεις δηλητηρίασης.

Κλειστός ο εναέριος χώρος

Αύριο (25/07) από τις 18.00 το απόγευμα θα κλείσει και ο εναέριος χώρος κυκλοφορίας, στο Παρίσι σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων, για να μπορεί η αεροπορική άμυνα της Γαλλίας να παρακολουθεί τον ουρανό σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα και από αεροσκάφη, αλλά και από drone.

Καθημερινά γύρω στα 6 drones πετάνε γύρω από το Παρίσι, κάτι που απαγορεύεται και συλλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα, ένας από αυτούς ήταν και ο προπονητής της εθνικής Βραζιλίας.

Επίσης όπως είδαμε στις πρόβες στον Πύργο του Άιφελ θα υπάρξουν λέιζερ προς τον ουρανό και αυτά είναι επικίνδυνα για τα αεροσκάφη.

Για αυτούς τους λόγους θα κλείσει επί έξι ώρες, ο εναέριος χώρος και θα ανοίξει και πάλι γύρω στις μία τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, αφού θα έχει τελειώσει η τελετή.

Η ΕΡΤ, πάντα παρούσα στα μεγάλα ραντεβού, θα καλύψει πλήρως τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα βρίσκεται δίπλα στους αθλητές και τις αθλήτριες, προσφέροντας 17 ημέρες που θα συναρπάσουν και θα συγκινήσουν.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 12:10 am


Παναθηναϊκός - Μπότεφ 2-1: Προβάδισμα πρόκρισης με άγχος και αστοχίες θα κριθεί στην Βουλγαρία

 Παναθηναϊκός - Μπότεφ 2-1: Προβάδισμα πρόκρισης με άγχος και αστοχίες (highlights) 

Για 70 λεπτά ο Παναθηναϊκός φαινόταν να ελέγχει απόλυτα το πρώτο παιχνίδι του με την Μπότεφ για τον Β’ προκριματικό του Europa League, είχε πάρει προβάδισμα δύο τερμάτων με τα γκολ των Γερεμέγεφ (8’) και Μπακασέτα (44’ πέναλτι), όμως ένα λάθος του Βιλένα και το γκολ του Κόροβετς, δεν επέτρεψαν στους «πράσινους» να πάρουν «καθαρό» σκορ ενόψει της ρεβάνς.

Το «τριφύλλι» νίκησε με 2-1 στο ΟΑΚΑ, περνώντας αρκετά «δύσκολα» στο τελευταίο τέταρτο λόγω ατομικών λαθών στον άξονά του και πλέον θα πάει σε μία εβδομάδα (1/8) στο Πλόβντιβ με το μικρότερο δυνατό προβάδισμα, για να πάρει την πρόκριση στον επόμενο γύρο.


Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο γήπεδο με διάθεση να πάρει τα ηνία του ματς από νωρίς και βρήκε το γκολ που έψαχνε μόλις στο 8ο λεπτό. Μετά από διώξιμο της βουλγαρικής άμυνας και κόντρα-γέμισμα του Μλαντένοβιτς, ο Γερεμέγεφ έκανε υπέροχη κίνηση όντας καλυπτόμενος, κοντρόλαρε εξαιρετική την μπάλα που «έπεσε» από πολύ ψηλά και με ψύχραιμο πλασέ έκανε το 1-0 για τους «πράσινους» (η μπάλα χτύπησε λίγο και στην πλάτη του Ταμ).

Στο 13’ σε εξαιρετική αντεπίθεση των «πράσινων» ο Βαγιαννίδης βρήκε τον Μαντσίνι στο χώρο, εκείνος γύρισε την μπάλα στη μικρή περιοχή, όμως ο Γερεμέγεφ δεν έκανε καλό τελείωμα με τη μία και η μπάλα πέρασε πάνω απ’ τα δοκάρια.

Οι Βούλγαροι είχαν την πρώτη επικίνδυνη στιγμή τους στο 18’ όταν από ωραία ατομική ενέργεια του Νουατσούκου, που απέφυγε τον Αράο και μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά, ο Ντραγκόφσκι απομάκρυνε σωτήρια το γύρισμά του προς τη μικρή περιοχή.

Οι «πράσινοι» πλησίασαν στο 2-0 στο 36’ όταν από γύρισμα του Τζούριτσιτς, ο Βιλένα πλάσαρε με τη μία, όμως έδιωξαν οι αμυντικοί της Μπότεφ πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή, ενώ στο 43’ ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι σε καθαρή ανατροπή του Τζούριτσιτς από τον Ταμ. Ο Μπακασέτας ανέλαβε την εκτέλεση και δεν αστόχησε κάνοντας το 2-0 στο 44ο λεπτό.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε... φουριόζος και στο δεύτερο 45λεπτο, με τον Άλεξ Γερεμέγεφ να φτάνει δύο φορές σε θέση βολής στο 46’ και στο 47’, αλλά να μην μπορεί να εκτελέσει σωστά για να απειλήσει την εστία του Ίγκονεν.

Στο 53’ ο Βαγιαννίδης «χόρεψε» τους αμυντικούς της Μπότεφ και σούταρε με το αριστερό, όμως ο Ίγκονεν έδιωξε εντυπωσιακά στη γωνία του, ενώ στο 56’ η Μπότεφ λίγο έλειψε να μειώσει το σκορ με τον πιο... απίθανο τρόπο. Από εκτέλεση κόρνερ του Μπαλογιάννη, ο Γερεμέγεφ έστειλε την μπάλα πάνω στον Γεντβάι κι αυτή κατέληξε λίγο έξω από τα δοκάρια του Ντραγκόφσκι.

Στο 70’ από μεγάλο λάθος του Βιλένα έξω απ’ την περιοχή οι Βούλγαροι έκλεψαν την μπάλα με τον Σέκουλιτς ο οποίος είχε μόλις περάσει στον αγωνιστικό χώρο, γύρισε την μπάλα προς τον Κόροσετς κι εκείνος μείωσε από κοντά σε 2-1 για την Μπότεφ.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να απαντήσει μετά το γκολ των Βούλγαρων και στο 78’ είχε τρομερή ευκαιρία με το πλασέ του Τζούριτσιτς που χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Γερεμέγεφ δεν μπόρεσε να κοντρολάρει για να σκοράρει.

Στο 83’ από κάκιστη συνεννόηση των Σένκεφελντ, Γεντβάι, ο Ουκάκι έκλεψε την μπάλα, έφευγε σε τετ-α-τετ κι έπεσε μόνος του. Ο διαιτητής Φούξμαν έδειξε αρχικά πέναλτι, όμως έπειτα από ενημέρωση του VAR Μπαρ Νάταν πήγε στο μόνιτορ για on field review και πήρε πίσω την αρχική απόφασή του.

Παναθηναϊκός (Αλόνσο): Ντραγκόφσκι, Βαγιαννίδης, Σχένκεφελντ (89′ Ίνγκασον), Γεντβάι, Μλαντένοβιτς, Αράο, Βιλένα (74′ Μακσίμοβιτς), Μπακασέτας, Μαντσίνι (74′ Λημνιός), Τζούριτσιτς (89′ Βέρμπιτς), Γερεμέγεφ (78′ Σπόραρ).

Μπότεφ Πλόβντιβ (Κέρκεζ): Ιγκόνεν, Μίνκοφ, Ταμ, Κόντε, Μπαλογιάννης, Περέρα (70′ Καραμπέλιοφ), Ετό (63′ Κορόσετς), Ακέρε (80′ Ντιαμπατέ), Νουατσούκου, Ποπόφ (80′ Ουκάκι), Ούτζα (70′ Σέκουλιτς).

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 12:00 am


Παρίσι 2024: Οι Ολυμπιακοί της συμπερίληψης, του Μακρόν και της χλιδής

 olimpics-arthrou  

Αύριο το Παρίσι υποδέχεται έπειτα από έναν αιώνα το κορυφαίο αθλητικό γεγονός και τους πιο φωτογενείς πρωταθλητές του πλανήτη από 206 χώρες, φιλοδοξώντας να επαναφέρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην κανονικότητα έπειτα από τις παλινωδίες του Ρίο και τις άδειες -λόγω κορωνοϊού- κερκίδες του Τόκιο. Αρκούν τα 7,5 δισ. που ξόδεψε για να το πετύχει; 

Στις 26 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ακριβώς, όλος ο κόσμος θα έχει στραμμένα τα μάτια και την προσοχή του στο Παρίσι. Το λάκτισμα για την τελετή έναρξης, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα φιλοξενηθεί σε κάποιο στάδιο αλλά στην καρδιά του Παρισιού, αναμένεται να συγκεντρώσει εύλογα το ενδιαφέρον και την περιέργεια, αλλά και να μεγεθύνει μία ούτως ή άλλως ήδη εκπεφρασμένη αγωνία αναφορικά με το πόσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα φαραωνικών διαστάσεων τρίωρο δρώμενο στο κέντρο μιας πόλης που έχει πολλάκις λαβωθεί από αιματοβαμμένες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στην πραγματικότητα οι εργασίες των Αγώνων, των πρώτων στον μεταπανδημικό κόσμο και άρα των πρώτων που θα πραγματοποιηθούν ξανά παρουσία κοινού και θεατών μετά το 2016, θα έχουν ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα με το ποδοσφαιρικό τουρνουά της διοργάνωσης και τους αγώνες Αργεντινής - Μαρόκου και Ουζμπεκιστάν - Ισπανίας.

Πολλοί βεβαίως πιστεύουν ότι οι τρίτοι Ολυμπιακοί που θα φιλοξενήσει το Παρίσι, μετά το 1900 και το 1924, έχουν ήδη αρχίσει - έστω και αθόρυβα. Θεωρούν μάλιστα σημείο εκκίνησης το πρωινό της προηγούμενης Τετάρτης, όταν η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας τόλμησε να βουτήξει και να κολυμπήσει στα νερά του Σηκουάνα. Η 65χρονη Ανν Χιντάλγκο αποδέχτηκε την πρόκληση και διέθεσε τον εαυτό της ως πειραματόζωο προκειμένου να αποδείξει στην οικουμένη ότι το δεκαετές πρόγραμμα απορρύπανσης του Σηκουάνα, που έχει στοιχίσει στους Γάλλους φορολογούμενους περί το 1,5 δισ. ευρώ, απέδωσε επιτέλους καρπούς. 

Στα καλά νέα, η κυρία δήμαρχος βρίσκεται εν ζωή και χαίρει άκρας υγείας έπειτα από το κολύμπι της στον ποταμό, κι αυτό παρότι μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα μετρήσεις έδειχναν πως οι συγκεντρώσεις κολοβακτηριδίων σε δείγμα από το νερό βρίσκονταν δέκα φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Το ίδιο χαλκέντερη με την Χιντάλγκο αποδείχτηκε και η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά, η οποία πήρε το μπάνιο της στο διάσημο ποτάμι το προηγούμενο Σάββατο κάνοντας μια ακόμα προσπάθεια να πείσει τους αθλητές του τριάθλου και της μαραθώνιας κολύμβησης πως ο Σηκουάνας είναι όχι μόνο φιλόξενος για τα αγωνίσματά τους, αλλά κυρίως ασφαλής. Σημειώνεται ότι το κολύμπι στον ποταμό για υγειονομικούς λόγους είχε απαγορευτεί από το μακρινό 1923.

Ο μόνος που δεν τόλμησε (ακόμα) τη βουτιά που είχε προ πολλού υποσχεθεί είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος από το ξεκίνημα της προεδρικής θητείας του, το 2017, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της φιλοξενίας των Αγώνων, και μάλιστα εξάντλησε και την τελευταία ικμάδα επιρροής του ώστε η γαλλική υποψηφιότητα να επικρατήσει εκείνης του Λος Αντζελες που τελικά ανέλαβε τους αγώνες του 2028, αυτή την περίοδο έχει πολλά και σημαντικότερα ζητήματα στο κεφάλι του από το να πουλά την εικόνα του, πράγμα στο οποίο είναι ομολογουμένως μανούλα.

Μάλιστα, μολονότι η ιδέα της πραγματοποίησης μιας τελετής έναρξης με ιδανικό σκηνικό το Παρίσι αρχικά τον είχε συνεπάρει, μόλις τον περασμένο Απρίλιο εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με την ασφάλεια αθλητών και των περίπου 300 χιλιάδων θεατών και έθεσε στο τραπέζι την εναλλακτική του Stade de France. Εν τέλει όμως επικράτησε η ψυχραιμία, η φαντασμαγορία νίκησε τις δεύτερες σκέψεις, και έτσι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για πρώτη φορά στην Ιστορία θα δούμε τους 10.500 πρωταθλητές -50% άνδρες, 50% γυναίκες, αφού μιλάμε για τους πρώτους Ολυμπιακούς της απόλυτης ισότητας- από όλο τον κόσμο (ή τουλάχιστον κάποιους από αυτούς) να παρελαύνουν πάνω σε πλωτά μέσα στην επίσημη έναρξη των Αγώνων.   

Η τελετή έναρξης είθισται να είναι το πετράδι του στέμματος των Ολυμπιακών Αγώνων. Πόσο μάλλον όταν οι Γάλλοι έχουν δαπανήσει 7,5 δισ. ευρώ για την επιστροφή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στο Παρίσι έναν ακριβώς αιώνα μετά την τελευταία φορά που εκείνοι ανέλαβαν χρέη οικοδεσπότη. Γι’ αυτό και εμπιστεύτηκαν την ενορχήστρωση του τρίωρου δρώμενου σε έναν 42χρονο σκηνοθέτη, ο οποίος έχει δώσει τα διαπιστευτήρια όχι μόνο της επάρκειας, αλλά και της τόλμης και της σύγχρονης αισθητικής αντίληψης μέσα από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις του.

Ο Νορμανδός αλλά πολιτογραφημένος Παριζιάνος Τομά Ζολί ανέλαβε επικεφαλής της τελετής έναρξης χωρίς να το πολυκαταλάβει ούτε ο ίδιος. Πριν από δύο χρόνια παραχώρησε μια συνέντευξη στην εφημερίδα «L’Equipe», στην οποία μοιραζόταν το μεγαλόπνοο όραμά του για το πώς θα έμοιαζε μια έναρξη των Αγώνων μακριά από τα στάδια, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της πόλης. Η ιδέα του άρεσε περισσότερο απ’ όσο μπορούσε να φανταστεί και ο ίδιος στην οργανωτική επιτροπή κι έτσι λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2022, πήρε το χρίσμα.

Το μόνο (αλλά κυρίαρχο) πρόβλημα για τον Γάλλο σκηνοθέτη είναι ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να δει ολοκληρωμένο το καλλιτεχνικό όραμά του παρά μόνο τη στιγμή που θα το παρακολουθεί και όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Η διεξαγωγή της τελετής σε μια διαδρομή 6 περίπου χιλιομέτρων από τη γέφυρα Αούστερλιτς μέχρι το Τροκαντερό, όπου θα ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα, είναι προφανώς απαγορευτική για την πραγματοποίηση προβών, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την εξίσωση.

Ο Ζολί πάντως υπόσχεται ένα θέαμα που θα συγκεράσει το κλασικό με το σύγχρονο πρόσωπο της Γαλλίας, έχει δεσμευτεί για ένα συμπεριληπτικό θέαμα στο οποίο θα καθρεφτίζεται το όλον της χώρας και έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει όλα τα τοπόσημα του Παρισιού που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλλιτεχνική σύλληψή του. Εχει ακόμα αυτοπροσδιοριστεί ως εμβολιασμένος ενάντια στο ακατόρθωτο - αλλά αυτό είναι κάτι που ήδη ξέρουν όσοι παρακολούθησαν προ διετίας τη διάρκειας 24 ωρών σαιξπηρική παράστασή του. Σε κάθε περίπτωση, η δήλωσή του μεγεθύνει τις προσδοκίες.

Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, στην τελετή έναρξης πρωταγωνιστής δε θα είναι ούτε ο Ζολί, ούτε καν το Παρίσι. Ο Μπερνάρ Αρνό, ήτοι ο πλουσιότερος πολίτης του κόσμου και επικεφαλής της αυτοκρατορίας LVMH, έχει προνοήσει την παράσταση να κλέψουν τα brands του. Αλλωστε όπως έχει πει ο κροίσος των 213 δισ. ευρώ οι τεχνίτες της LVMH είναι τελειομανείς και λεπτολόγοι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είναι και οι πρωταθλητές.

Ο παράγοντας «Αρνό»

Η χορηγία του Αρνό προς τη διοργάνωση του Παρισιού, που θα ολοκληρωθεί στις 11 Αυγούστου,ωφτάνει με μετριοπαθείς υπολογισμούς στα 150 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την παρέμβαση που λέγεται πως έκανε ο 75χρονος μεγιστάνας προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ώστε σήματα κατατεθέντα του ομίλου του να εμφανιστούν στη διάρκεια της τελετής έναρξης. Αλλωστε η πομπή των αθλητών θα πλεύσει μπροστά από δύο εμβληματικές μπουτίκ του οίκου Louis Vuitton και θα περάσει από το ξενοδοχείο «Cheval Blanc», επίσης συμφερόντων Αρνό. Αλλά δεν θα τελειώσει εκεί η εμφατική παρουσία του γαλλικού κολοσσού στους Αγώνες του Παρισιού.

Τα μετάλλια της διοργάνωσης, στα οποία θα υπάρχουν ψήγματα μετάλλου από τον Πύργο του Αϊφελ, ανέλαβε να δημιουργήσει ο ιστορικός γαλλικός οίκος Chaumet που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του Αρνό, ενώ τόσο τα μετάλλια όσο και οι δάδες θα μεταφέρονται σε ειδικά σχεδιασμένες για την περίσταση θήκες του οίκου Louis Vuitton. Η οικογένεια Αρνό ανέλαβε να σχεδιάσει και την επίσημη εμφάνιση της γαλλικής ολυμπιακής ομάδας που αριθμεί περί τα 1.300 μέλη. Μόνο που ανέθεσε τη δουλειά σε μια ιταλική φίρμα του ομίλου επιχειρήσεών της, τον οίκο Berluti.

Για τον μεγαλύτερο γιο του Αρνό και αντιπρόεδρο του οίκου Dior, Αντουάν, η LVMH δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα γεγονός που θα εκπέμψει την εικόνα της Γαλλίας σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι όμως μόνο το ζήτημα του γοήτρου για την οικογένεια Αρνό, η οποία συνδέεται με στενές φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο Μακρόν, που έκανε επιτακτική την ανάγκη να παρεισφρήσει σχεδόν σε κάθε έκφανση των Αγώνων του Παρισιού. Υπάρχουν και πρακτικότεροι λόγοι που το γκρουπ των 75 πολυτελών brands οφείλει να δηλώσει βροντερό «παρών».

Μπορεί κάποτε το κοινό των εν λόγω πανάκριβων προϊόντων να ήταν οι έχοντες, όμως σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα σε ποσοστό 60% οι καταναλωτές δεν είναι κάποιοι εξωπραγματικά πλούσιοι τύποι, αλλά πολίτες που δαπανούν λιγότερα από 2.000 ευρώ τον χρόνο -δίνουν δηλαδή από το υστέρημά τους- για να βάλουν στην καθημερινότητά τους μια luxury υπόνοια. Συνεπώς το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια μοιάζει με ιδανικό πεδίο για τη μαζική προσέλκυση νέων πελατών μέσω της έμμεσης διαφήμισης. 

Τα στάδια

Πάντως, οι Αγώνες του Παρισιού δεν θα μείνουν στην Ιστορία μόνο ως εκείνοι της χλιδής -μολονότι ο πρωτότοκος υιός Αρνό απορρίπτει τον χαρακτηρισμό και υποστηρίζει πως ο όμιλος LVMH προσπάθησε να σκεφτεί και να λειτουργήσει δημιουργικά-, ούτε απλώς ως εκείνοι που έκαναν -έστω κατ’ όνομα- την ισότητα των δύο φύλων πράξη. Φιλοδοξούν να καταγραφούν και ως οι πιο περιβαλλοντικά ουδέτεροι.

Το πετύχουν δεν το πετύχουν, με αυτό το σκεπτικό οι διοργανωτές προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα στάδια και να μη δημιουργήσουν καινούρια, τα οποία αργότερα δεν θα ξέρουν τι να τα κάνουν - στην Αθήνα, για παράδειγμα, 20 χρόνια μετά τους Αγώνες ακόμα μας τρώει η απορία την ώρα που στάδια όπως εκείνο του beach volley στον Φαληρικό Ορμο σαπίζουν. Επίκεντρο των Ολυμπιακών του Παρισιού θα είναι το Stade de France, όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες του ράγκμπι και τα αγωνίσματα του στίβου (2-11 Αυγούστου). Χτισμένο το 1998 για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και με χωρητικότητα 80 χιλιάδων θεατών, έχει δοκιμαστεί σε μεγάλα αθλητικά αλλά και συναυλιακά events και έχει αντεπεξέλθει περίφημα.

Φυσικά οι Γάλλοι δεν θα μπορούσαν να μην αξιοποιήσουν τις εμβληματικές εγκαταστάσεις του Roland Garros για το ολυμπιακό τουρνουά του τένις, αλλά και για το αγώνισμα της πυγμαχίας, όπως και το ανάκτορο των Βερσαλλιών όπου θα πραγματοποιηθεί το μοντέρνο πένταθλο και οι ιππικοί αγώνες. Ενα άλλο τοπόσημο του Παρισιού, το πλήρως ανακαινισμένο Grand Palais θα δοθεί αρχικά στην ξιφασκία και κατόπιν στο τάε κβον ντο, στο Palais de Bercy (γνωστό πια ως Accor Arena) θα διεξαχθεί το τουρνουά του μπάσκετ και η ενόργανη γυμναστική, ενώ στο Parc des Princes, την έδρα της Παρί Σεν Ζερμέν, θα φιλοξενηθούν οι αγώνες ποδοσφαίρου.

Στα δυτικά της πόλης, στη La Defense Arena όπου χτυπά η καρδιά του ιδιαίτερα δημοφιλούς στη Γαλλία ράγκμπι, θα λάβουν χώρα -χάρη στην πολυμορφικότητα του κτιρίου- οι κολυμβητικοί αγώνες και το πόλο. Μακράν το πιο φωτογενές στάδιο, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τους Ολυμπιακούς, θα είναι εκείνο μπροστά στον Πύργο του Αϊφελ. Οι Γάλλοι είχαν τη μάλλον φαεινή ιδέα να τοποθετήσουν ένα γήπεδο 12.800 θέσεων στη σκιά του πιο γνωστού παρισινού συμβόλου, όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες του beach volley.

Του κουτιού είναι και ο κωπηλατικός στίβος, το Vaires-sur-Marne Nautical Stadium που δημιουργήθηκε 35 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού και παραδόθηκε το 2019, τα αγωνίσματα της ιστιοπλοΐας θα διεξαχθούν στα νότια της χώρας, στη Marseille Marina, ενώ ακόμα πιο τυχεροί θα είναι οι αθλητές του σερφ, οι οποίοι θα ταξιδέψουν ως την Ταϊτή για να δαμάσουν τα κύματα της γαλλικής κτήσης.  

Η ελληνική ολυμπιακή ομάδα

Η ελληνική ολυμπιακή ομάδα που μέχρι πριν από λίγες ημέρες αριθμούσε 101 μέλη, τα οποία έγιναν 100 μετά τον προσωρινό αποκλεισμό αθλήτριας του στίβου που βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ του ΕΟΚΑΝ, μπορεί να μην έχει εκπροσώπηση στο σερφ, ωστόσο οι Ελληνες πρωταθλητές θα συμμετέχουν σε 15 αγωνίσματα. Με σημαιοφόρους στην τελετή έναρξης την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο -από το 2020 η ΔΟΕ δίνει στις χώρες τη δυνατότητα να έχουν μια γυναίκα και έναν άνδρα σημαιοφόρο για την προώθηση της ισότητας-, η αποστολή της χώρας μας είναι η πολυπληθέστερη μετά το Λονδίνο το 2012 και ελπίζει σε κάτι καλύτερο από τη μάλλον πενιχρή σοδειά του Τόκιο, που είχε δύο χρυσά μετάλλια για τον Στέφανο Ντούσκο και τον Μίλτο Τεντόγλου, ένα αργυρό για την εθνική ομάδα πόλο ανδρών και ένα χάλκινο για τον Λευτέρη Πετρούνια.

Για τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Ρίο στους κρίκους αυτοί θα είναι οι τρίτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της καριέρας του. Τον διπλάσιο αριθμό συμμετοχής στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός θα συμπληρώσει στο Παρίσι ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ Παναγιώτης Γκιώνης, ενώ τις τέσσερις Ολυμπιάδες θα φτάσουν ο Βύρωνας Κοκκαλάνης στο wind-surf (iqfoil) και η Νόρα Δράκου στην κολύμβηση - παρεμπιπτόντως, η κολυμβητική ομάδα της χώρας μας αριθμεί 16 μέλη, ανάμεσά τους ο Κριστιάν Γκολομέεβ, ο Απόστολος Χρήστου, η Αννα Ντουντουνάκη, ο Αλκης Κυνηγάκης (μαραθώνια κολύμβηση) και ο Στέργιος Μπίλας, και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση όπως έδειξε με τις θριαμβικές εμφανίσεις της στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου που απέφεραν 20 μετάλλια.

Η χώρα μας θα συμμετέχει και στην καλλιτεχνική κολύμβηση στο αγώνισμα του ντουέτου με την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τη Σοφία Μαλκογεώργου, αλλά και στο πόλο (ανδρών και γυναικών), ενώ ελληνική εκπροσώπηση θα έχουμε στην ποδηλασία (Γιώργος Μπούγλας), στην ιππασία (Ιόλη Μυτιληναίου), στην ξιφασκία (Δώρα Γκουντούρα), στο τζούντο (Ελισάβετ Τελτσίδου, Θόδωρος Τσελίδης), στην πάλη με τρεις συμμετοχές και πολλές ελπίδες για τον Γιώργο Κουγιουμτσίδη, στο τένις (αφοί Τσιτσιπά, Μαρία Σάκκαρη και Δέσποινα Παπαμιχαήλ) και βέβαια στο μπάσκετ. Πολυπληθής θα είναι και η ομάδα της κωπηλασίας με επτά μέλη αλλά και της σκοποβολής με πέντε συμμετοχές. Οσο για τον βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων, τον στίβο, εκεί τα βλέμματα στρέφονται αυτοδίκαια στον Μίλτο Τεντόγλου (μήκος), αλλά και στον κολλητό του Εμμανουήλ Καραλή (επί κοντώ), ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα έχοντας καταρρίψει μέσα σε λίγες εβδομάδες δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ.

Η κριτική

Βέβαια εκτός από θέμα επιδόσεων εντός των αγωνιστικών στίβων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τις πόλεις που τους φιλοξενούν είναι και ζήτημα εντυπώσεων. Κι αυτές το Παρίσι φαίνεται προς στιγμήν να μην τις κερδίζει, ιδιαίτερα έπειτα από ένα αιχμηρό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» που αναπαράχθηκε λυσσαλέα την εβδομάδα που μας πέρασε. Σε αυτό ο αρθρογράφος εκφράζει τη γνώμη πως η γαλλική πρωτεύουσα δεν είχε στ’ αλήθεια κανέναν «τουριστικό» λόγο να θέλει να διοργανώσει μια Ολυμπιάδα, αφού είναι η διασημότερη και η πιο δημοφιλής πόλη στον κόσμο με 44 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Αντιθέτως, παρουσιάζει τους Αγώνες ως ένα προσωπικό στοίχημα, αν όχι εμμονή, του προέδρου Μακρόν, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα παρακολουθεί αυτές τις ημέρες τα απογοητευτικά στοιχεία να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο της «Telegraph», η πληρότητα των ξενοδοχείων στο Παρίσι είναι μικρότερη από την αντίστοιχη περίοδο του περσινού καλοκαιριού, αγγίζοντας το 81%, ενώ επισημαίνει ότι και οι ζημίες που προβλέπει η Air France για το τρίτο τρίμηνο του έτους οφείλονται στο χαμηλό ενδιαφέρον και στην απροθυμία των πολιτών να ταξιδέψουν εκεί όπου θα χτυπά η καρδιά των Αγώνων.

Ο οικονομικός δημοσιογράφος και αναλυτής Μάθιου Λιν, ο οποίος έχει ασχοληθεί σε βιβλίο του και με την ελληνική οικονομική κρίση, σημειώνει ακόμα πως στην πραγματικότητα ο Μπερνάρ Αρνό επιστρατεύθηκε από τον Μακρόν για να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί και καταλήγει πως η σκέψη οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια στο ίδιο μέρος του κόσμου ίσως θα έπρεπε να κατατεθεί σοβαρά προς συζήτηση, προτείνοντας μάλιστα ως ιδανικό σημείο τη γενέτειρά τους, ήτοι την Ελλάδα. Αλλά ειδικά αυτό το τελευταίο ας υποκριθούμε πως δεν το διαβάσαμε ποτέ.
 

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 7:40 pm


Politico: Ποιοι θα είναι οι επόμενοι επίτροποι στο πλευρό της Φον ντερ Λάιεν

 ursula-von-der-leyen-makk 

Πριν κάνει ένα διάλειμμα για να περάσει χρόνο με την οικογένειά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ να στείλουν τα ονόματα των προσώπων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επόμενη ομάδα των επιτρόπων.

Κάθε χώρα λαμβάνει έναν επίτροπο. Η Φον ντερ Λάιεν θεωρείται η επιλογή της Γερμανίας και η Κάγια Κάλλας, η οποία υποστηρίχθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ για να γίνει η επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, θα είναι η εκπρόσωπος της Εσθονίας (ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής διορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής).

Η Φον ντερ Λάιεν ζητά από κάθε χώρα να προτείνει έναν άνδρα και μια γυναίκα, εκτός εάν ο εν ενεργεία επίτροπος παραμένει.

Ποιος θα μείνει;

Αρκετές κυβερνήσεις επέλεξαν να αποφύγουν μια δυσάρεστη εσωτερική διαμάχη, στέλνοντας πίσω το πρόσωπο που βρίσκεται στο Berlaymont, την έδρα της Επιτροπής. Εξάλλου, η εμπειρία και η προσωπική τους σχέση με τη Φον ντερ Λάιεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση ενός καλύτερου χαρτοφυλακίου. Ο Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία) και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία), για παράδειγμα, θα προσθέσουν άλλα πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο βιογραφικό τους. Το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για την Ντουμπράβκα Σουίτσα (Κροατία), αν και δεν έχει ακόμη οριστεί επίσημα από την κυβέρνησή της. Ο Ολλανδός επίτροπος, Wopke Hoekstra, μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο ως αντικαταστάτης του «τσάρου» του κλίματος Φρανς Τίμερμανς και επιστρέφει για άλλα πέντε χρόνια, παρόλο που το κόμμα του δεν συμμετέχει στην ολλανδική κυβέρνηση. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι Γάλλοι και οι Έλληνες ηγέτες θα αποφασίσουν να στείλουν πίσω τους σημερινούς επιτρόπους τους, τον Τιερί Μπρετόν και τον Μαργαρίτη Σχοινά, γράφει το Politico, αν και στην περίπτωση της χώρας μας ακούγονται και τα ονόματα της Νίκης Κεραμέως και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ποια νέα ονόματα πρέπει να μάθουμε ήδη να προφέρουμε;

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών έχει αρχίσει να προτείνει ονόματα, ακόμη και πριν η Φον ντερ Λάιεν στείλει το επίσημο αίτημά της. Η Ισπανία ελπίζει να εξασφαλίσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο για την ενέργεια και το κλίμα για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα, ειδικά καθώς είναι πιθανό να είναι η πιο υψηλόβαθμη σοσιαλιστής στην επόμενη Επιτροπή. Η Σουηδία στέλνει την υπουργό της ΕΕ Τζέσσικα Ρόσβαλ, η Φινλανδία στέλνει την ευρωβουλευτή Henna Virkkunen, η Σλοβενία έστειλε τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Τομάζ Βέσελ, η Ιρλανδία πρότεινε τον υπουργό Οικονομικών Μίχαελ Μακγκράθ και η Τσεχική Δημοκρατία πρότεινε τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Τζόζεφ Σίκελα.

Ασαφή τα πράγματα για πάνω από 12 χώρες

Πολλά από τα στοιχεία του παζλ είναι ακόμη ασαφή, παρά το γεγονός ότι ο μύλος των φημών δουλεύει υπερωρίες στις Βρυξέλλες. Όλο και περισσότερες χώρες θα προτείνουν τα ονόματά τους τις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει προτείνει δημόσια δύο υποψηφίους, όπως ζητήθηκε. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Φον ντερ Λάιεν επιδιώκει μια άλλη Επιτροπή με ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα υπάρξουν παρασκηνιακά παζάρια σχετικά με τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια προτού βγει οτιδήποτε επίσημο, για να αποφευχθεί η δημόσια βλάβη ενός υποψηφίου που μπορεί να απορριφθεί.

Σε άλλες περιπτώσεις, πολιτικοί μάχονται μεταξύ τους για το χρίσμα. Στη Λιθουανία, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος τσακώνονται ανοιχτά για τον υποψήφιο. Στην Πολωνία, ο αγώνας γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και το Βέλγιο, βρίσκονται εν μέσω σχηματισμού νέων κυβερνήσεων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απόφαση για το όνομα.

Ποια είναι τα μεγάλα έπαθλα;

Δεν είναι μυστικό ότι η Γαλλία οραματίζεται ένα οικονομικό υπερ-χαρτοφυλάκιο που θα βοηθήσει να κατευθύνει τη βιομηχανική ατζέντα του μπλοκ απέναντι στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα - ενδεχομένως με την εποπτεία τομέων όπου οι Βρυξέλλες έχουν σκληρή ισχύ: το εμπόριο και τον ανταγωνισμό. Αλλά και η Ιταλία ψαρεύει για αυτόν τον ρόλο. Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Φον ντερ Λάιεν θα αποφασίσει να κρατήσει την ακροδεξιά ηγέτιδα Τζόρτζια Μελόνι γλυκιά με μια πρωθυπουργική θέση για έναν Ιταλό από το στρατόπεδό της, ή θα την αφήσει με το πιο συμβολικό νέο χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου.

Η διεύρυνση θα είναι ένα χαρτοφυλάκιο κορυφαίου επιπέδου, διότι οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει την Ουκρανία θα είναι μία από τις πιο ευαίσθητες πολιτικά δουλειές της Επιτροπής.

Η θέση του Επιτρόπου Γεωργίας είναι επίσης μία που πρέπει να παρακολουθείται, δεδομένου ότι η ΕΕ διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων. Είναι επίσης μια θέση που αποκαλύπτει πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί μια πολιτικά ισορροπημένη Επιτροπή. Ο Christophe Hansen του Λουξεμβούργου από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει αναδειχθεί ως μια πρώιμη καυτή πληροφορία σε αυτόν τον τομέα, καθώς το στρατόπεδο των Σοσιαλιστών φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες του για τον σημερινό Επίτροπο του Λουξεμβούργου και επικεφαλής υποψήφιο των Σοσιαλιστών κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, Nicolas Schmit, να κάνει άλλη μια θητεία, σβήνοντας ενδεχομένως τις ελπίδες του Hansen.

Η Φον ντερ Λάιεν θα αναζητήσει επίσης έναν επίτροπο αφιερωμένο στη Μεσόγειο, κάτι που ακούγεται υπέροχο, αλλά μάλλον πρόκειται για μια σκληροπυρηνική δουλειά που εξετάζει τη μετανάστευση και την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Κύπρος έχει κάνει πρώιμες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για αυτή τη θέση.

Υπάρχει επίσης η προοπτική ενός επιτρόπου Αμυνας, η οποία προκάλεσε κάποιο πρώιμο ενθουσιασμό μέχρι που οι υποψήφιοι συνειδητοποίησαν πόσο λίγη δύναμη έχει η ΕΕ σε αυτόν τον τομέα. Οι εικασίες επικεντρώθηκαν για λίγο στον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, μέχρι που υπολόγισε τον εαυτό του. Η Πολωνία αναφέρεται μερικές φορές επίσης ως πιθανός υποψήφιος για τη θέση του επιτρόπου διεύρυνσης, δεδομένης της υποστήριξης της Βαρσοβίας προς το Κίεβο, αλλά ο ρόλος αυτός θα μπορούσε να δημιουργήσει ακανθώδη προβλήματα στην εσωτερική πολιτική, με τους Πολωνούς αγρότες να μην είναι και τόσο ενθουσιασμένοι με την ένταξη του τεράστιου αγροτικού τομέα της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ποιος θα πάρει ποιο χαρτοφυλάκιο;

Αυτό εξαρτάται από την Φον ντερ Λάιεν. Πρέπει να λάβει υπόψη της την ισορροπία μεταξύ των φύλων, την ισορροπία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και τη γεωγραφική ισορροπία. Οι ηγέτες θα παζαρέψουν (και το έχουν ήδη κάνει, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους στη Φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) για τα χαρτοφυλάκια, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν μια ισχυρή θέση. Θα είναι πρόκληση να βρεθούν αρκετές γυναίκες, οπότε οι χώρες που θα προτείνουν μια γυναίκα υποψήφια έχουν πλεονέκτημα έναντι εκείνων που θα στείλουν έναν άνδρα. Η Φον ντερ Λάιεν έχει επίσης καταστήσει σαφές στους ηγέτες ότι θέλει έμπειρους και ικανούς επιτρόπους, ιδανικά με προηγούμενη εκτελεστική εμπειρία στις χώρες τους.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου για να στείλουν τους υποψηφίους τους. Η Φον ντερ Λάιεν θα αρχίσει να παίρνει συνεντεύξεις από τους (νέους) υποψηφίους από τα μέσα Αυγούστου και μετά θα αρχίσει να συνθέτει όλα τα κομμάτια του παζλ. Η Φον ντερ Λάιεν, επίσης, από τους ηγέτες να στείλουν έναν υποψήφιο από κάθε φύλο.

Παράλληλα, προετοιμάζεται η κατ' οίκον εργασία για τους επόμενους επιτρόπους. Οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε η Φον ντερ Λάιεν πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωσή της στο Κοινοβούλιο - ουσιαστικά, το σχέδιό της για τα επόμενα πέντε χρόνια - θα αποτελέσουν τη βάση των επιστολών αποστολής που θα αποσταλούν στους νέους επιτρόπους, καθορίζοντας τι θα αναμένεται από αυτούς.

Μόλις ολοκληρωθεί η δουλειά της Φον ντερ Λάιεν, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσει τους νέους επιτρόπους σε ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο. Το Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει τους υποψηφίους, και του αρέσει να επιδεικνύει τη δύναμή του δίνοντας σε μερικούς τους αντίχειρες προς τα κάτω. Εάν συμβεί αυτό, η εν λόγω χώρα θα πρέπει να ορίσει νέο υποψήφιο. Το 2019, οι πρώτες επιλογές των Γάλλων, Ρουμάνων και Ούγγρων επιτρόπων απορρίφθηκαν.

Η ελπίδα των αξιωματούχων της ΕΕ είναι να έχει συγκροτηθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την 1η Νοεμβρίου.

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 7:26 pm


Τασούλας: Χυδαίος ζήτουλας της προσοχής μέσω ύβρεων ο Πολάκης - Του επέβαλε περικοπή μισθού

 6116535 

Απεχθής, απαράδεκτη και αηδιαστική χαρακτήρισε την bullying Πολάκη ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ο οποίος ανακοίνωσε στο Σώμα την απόφασή του να περικοπεί ο μισθός του βουλευτή μετά το πρωτοφανές επεισόδιο στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.  

Δείτε το βίντεο με την παρέμβαση Τασούλα στη Ολομέλεια 


 Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε:

«Είχαμε ακόμα ένα απεχθές απαράδεκτο και αηδιαστικό κρούσμα απαράδεκτης συμπεριφορά συναδέλφου έναντι γυναίκας που έκανε τη δουλειά της σε επιτροπή βουλής η οποία δέχθηκε έναν καταιγισμό ονιδιστικής και υβριστικής συμπεριφοράς από του κ. Παύλο Πολάκη. Αναγκάστηκε να ακούσει σε ύφος αποτρόπαιο και υβριστικό «μη στρίβετε τη μούρη σας κυρία μου έχετε μόνιμο στρίψιμο του προσώπου σας» και διάφορες τέτοιες ερμηνείες της φυσιογνωμίας της οι οποίες απάδουν της οποιασδήποτε συμπεριφοράς.

Ειλικρινά πιστέψτε με ότι όση φιλοδοξία και να περιέχει να είναι κανείς πρόεδρος βουλής, τέτοιες ώρες ντρέπομαι που αναγκάζομαι να ασχολούμαι με τέτοιους συναδέλφους που με αναγκάζουν να αισθάνομαι τέτοια ντροπή για τον κοινοβουλευτισμό όπως εκπροσωπείται από πρόσωπα όπως ο κ. Πολάκης ο οποίος κατ' επανάληψη έχει εκθέσει την παράταξή του

Δεν θα του επιτρέψω από εδώ και πέρα σε αυτόν τον χυδαίο ζήτουλα προσοχης μέσω ύβρεων να προσβάλει τις ιδιότητες όλων μας. Αυτή η κατεπανάληψη υβριστική και ταπεινωτική για τρίτους συμπεριφορά που είναι με κόρδωμα συμπεριφοράς ανδροπρεπή παύει να γίνεται ανεκτή. Είναι ανυπόφορο...

Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε κ. Πολάκη να βυθίζει την εικόνα μας στον βούρκο. Ας χαρεί τον βούρκο μόνος του
Ο κανονισμός της Βουλής δεν έχει γίνει για τύπους Πολάκη …

Θα εξαντλήσω την αυστηρότητα του κανονισμού στο πρόσωπό του. έχουμε σαφώς παραβίαση του άρθρου 77 η οποία σηκώνει την απόδοση μομφής και η πιο επαχθής συνέπεια με τη δική σας άδεια, με νεότερη διάταξη, που και αυτή είναι επικής - γιατί ούτε τότε δεν φανταζόμασταν τέτοιες συμπεριφορές- τη περικοπή μισού μισθού του.

Αν συνεχίσει με αυτή τη συμπεριφορά να είναι βέβαιος ότι με διαδοχικές αποφάσεις μας θα βοηθήσει πολύ με τη χυδαιότητα αυτή τα οικονομικά της χώρας. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε συμπεριφορές αυτές γιατί φοβόμαστε ότι θα μας βρίσει ο Πολάκης. Ξεκινάει τώρα, και είναι το πρώτο μέτρο, θα έχουμε και επαχθεστερα».

O Σωκράτης Φάμελλος 

Αμέσως μετά τον Πρόεδρο της Βουλής, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. «Μπορώ να σχολιάσω το περιστατικό και ταυτόχρονα να το καταγγείλω. Εκ των προτέρων θέλω να πω ότι ενημερώθηκα εγώ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, και από τα βίντεο και από τα πρακτικά για την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά. Εκφράσαμε και προς την κ.Λινού και προς τη Βουλή  ''συγγνώμη'' όπως και την ανάγκη τήρησης δεοντολογίας και την απαράβατη ηθική και πολιτική Αρχή που μας διακρίνει όλους, πολύ δε περισσότερο τους αριστερούς πολιτικούς» δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Κατ'αρχήν οφείλω θεσμικά να σας ενημερώσω ότι μετά από πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, θα λάβετε από μένα μία επιστολή σε λίγο ότι ο Παύλος Πολάκης τίθεται εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε και καταδίκασε τη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη.

«Είναι μία σοκαριστική συμπεριφορά που δεν αντιστοιχεί στις δικές μας Αρχές και συνολικά στην κοινοβουλευτική διαδικασία» είπε ειδικότερα.

«Το περιστατικό ήταν απαράδεκτο», τόνισε σε άλλο σημείο. 
«Κι επειδή εμείς δεν πρέπει να παρασυρόμαστε σε τέτοιες ακραίες εκφράσεις πρέπει να τηρούμε τον κανόνα δεοντολογίας γιατί είχαμε κι άλλα παρόμοια περιστατικά στο Κοινοβούλιο. Θυμάστε τη χειροδικία. Δεν κάνω συμψηφισμό, πρέπει να προστατεύσουμε όμως τη δημοκρατική λειτουργία και τη δική μας εικόνα» συμπλήρωσε.
Κουκουλόπουλος: Συντάσσομαι με τον πυρήνα των δηλώσεων Τασούλα

Το περιστατικό καταδίκασαν και οι υπόλοιποι βουλευτές των άλλων κομμάτων. Χαρακτηριστικά ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ είπε ότι καταδικάζει αυτή την επίθεση και επιπλέον συντάσσεται με τον πυρήνα όσων είπε ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Και οι βουλευτές της Νίκης αλλά και των Σπαρτιατών καταδίκασαν το γεγονός κάνοντας λόγο για την απρεπή συμπεριφορά του κ. Πολάκη. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ζήτησε συγνώμη για το περιστατικό εκ μέρος του κόμματος του.


Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 7:16 pm


Ηλεία: Τροχαίο ατύχημα μετά από ανατροπή τρακτέρ – Γέμισε ο δρόμος ντομάτες

 Ηλεία: Τροχαίο ατύχημα μετά από ανατροπή τρακτέρ – Γέμισε ο δρόμος ντομάτες  

Ένα απίστευτο τροχαίο σημειώθηκε την Πέμπτη (25.07.2024), όταν η καρότσα ενός τρακτέρ ανετράπη με αποτέλεσμα να «χυθούν» ντομάτες στο δρόμο.

Η καρότσα του τρακτέρ που μετέφερε βιομηχανικές ντομάτες με αποτέλεσμα να γεμίσει το οδόστρωμα και να θυμίζει σε όψη «κόκκινη σάλτσα». Το τροχαίο συνέβη στην οδό Κατακόλου στα Γρανιτσέικα της Ηλείας.

Η αστυνομία διερευνά τα αίτια του ατυχήματος, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας για να καθαρίσει το οδόστρωμα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία στο σημείο.Το ατύχημα έγινε λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 7:06 pm


Wolt: Δυναμική επέκταση σε Κιάτο , Λουτράκι και σε άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς

 Wolt: Δυναμική επέκταση σε 15 καλοκαιρινούς προορισμούς 

Η Wolt επέκτεινε την παρουσία της σε 15 τουριστικούς προορισμούς – νησιά της Ελλάδας, στο πλαίσιο της δυναμικής της εξάπλωσης, εξυπηρετώντας συνολικά 50 πόλεις πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα, οι χρήστες της Wolt μπορούν να κάνουν τις αγορές τους σε περισσότερα από 1.450 καταστήματα εστίασης και λιανικής, σε 15 νησιά της χώρας, όπως Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Κέρκυρα, Άγιος Νικόλαος & Χερσόνησος στην Κρήτη, Κως, Σητεία, Ναύπλιο, Ναύπακτος, Σαλαμίνα, Κιάτο, Λουτράκι και Μεσόγεια. 

Παράλληλα μέσω του online delivery app, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις παραγγελίες τους επιλέγοντας μέσα από μία διευρυμένη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα, ενώ παράλληλα, μέσω της υπηρεσίας του live tracking, υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη της παραγγελίας τους σε πραγματικό χρόνο.

Με την εφαρμογή της Wolt να αποτελεί πλέον ένα πολυκατάστημα στην τσέπη του καταναλωτή, οι χρήστες του app έχουν άμεσα πρόσβαση σε όλα όσα χρειάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, όπως αντηλιακά, φουσκωτά παιχνίδια & παιχνίδια παραλίας, ηλεκτρονικά ήδη βιβλία και καλοκαιρινά αξεσουάρ.

Παράλληλα η Wolt, στο πλαίσιο των διευρυμένων υπηρεσιών που προσφέρει στους καταναλωτές, προχώρησε σε συνεργασία με την iMove, την online εφαρμογή μεταφοράς επιβατών, σε τρεις κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Συγκεκριμένα, οι χρήστες της πλατφόρμας σε Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη, έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες μετακίνησης μέσω της iMove, όπου μέσω της πλατφόρμας, μπορούν να προχωρήσουν στην παραγγελία ή την προπαραγγελία του οχήματος που επιθυμούν, στο σημείο που τους εξυπηρετεί, άμεσα.

Ο Δημήτρης Καρέλος, Γενικός Διευθυντής της Wolt δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για την γεωγραφική εξάπλωση της Wolt σε 15 αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς, αναβαθμίζοντας την εμπειρία των επισκεπτών τους, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Στόχος μας είναι να παρέχουμε συνεχώς και περισσότερα στους χρήστες της εφαρμογής και στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε με σταθερά βήματα να βελτιστοποιούμε τα προϊόντα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, με πυξίδα μας να παραμένει η ικανοποίηση των καταναλωτών και των πελατών μας».

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 6:57 pm


Δερβενι - Ειδήσεις και Νέα

Φωτια σε ΙΧ στο Δερβένι - Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 | RThess

Φωτια σε ΙΧ στο Δερβένι  Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 | RThess

Δημοσιεύθηκε στις 13 February 2024 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Δερβενι