Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Κορινθίας   >   Δερβενι    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Σήμερα, 15 Νοεμβρίου, η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κορίνθου Παύλου

 
 Η Κόρινθος, η πόλη του Αποστόλου Παύλου και μία από τις πιο ιστορικές έδρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ετοιμάζεται να υποδεχθεί με συγκίνηση και βαθιά πνευματική κατάνυξη τον νέο Ποιμενάρχη της, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλο. Η τελετή ενθρόνισης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 15 Νοεμβρίου, στις 11.00 το πρωί, παρόντος του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου και με τη συμμετοχή Ιεραρχών, εκπροσώπων της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και πλήθους πολιτών, που θα προσέλθουν να τιμήσουν τη σημαντική αυτή στιγμή για την πόλη και τη Εκκλησία μας. 

Ο Δήμος Κορινθίων έχει λάβει ήδη όλα τα ενδεδειγμένα και προσήκοντα μέτρα για την οργάνωση της ενθρόνισης σε συνεργασία με την Μητρόπολη Κορίνθου. Η Κόρινθος συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία και την υποδοχή του νέου Μητροπολίτη. Η τοπική κοινωνία, οι φορείς, τα σχολεία και οι ενορίες εκφράζουν τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τους για το νέο ξεκίνημα, σε μια στιγμή συνέχειας και ανανέωσης για την πνευματική ζωή του τόπου.

Η Μητρόπολη Κορίνθου έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία του Χριστιανισμού. Ιδρυτής της υπήρξε ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αρχαία Κόρινθο και θεμελίωσε εδώ μία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες του κόσμου. Ο ίδιος ο Απόστολος, γράφοντας τις περίφημες Επιστολές προς Κορινθίους, κατέγραψε διδάγματα που παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα έως σήμερα.

Η σύμπτωση του ονόματος του νέου Μητροπολίτη, με εκείνο του Αποστόλου-Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κορίνθου, προσδίδει στην ενθρόνιση ιδιαίτερο πνευματικό και συμβολικό βάρος. Η πόλη υποδέχεται έναν νέο ποιμένα που φέρει το ίδιο όνομα με τον θεμελιωτή της πίστης των Κορινθίων, σε μια εποχή που οι αξίες της ενότητας, της προσφοράς και της αγάπης χρειάζονται ξανά να ακουστούν δυνατά.

Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί η πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, η οποία, για να τιμήσει το γεγονός, διοργανώνει διήμερη οργανωμένη μετάβαση στην Κόρινθο στις 15 και 16 Νοεμβρίου, για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν τόσο στην τελετή της ενθρόνισης όσο και στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής. Η συμβολική αυτή παρουσία συνδέει, με τρόπο σχεδόν αποστολικό, δύο πόλεις-σταθμούς της πρώτης χριστιανικής πορείας: τους Φιλίππους και την Κόρινθο, τα δύο μεγάλα πνευματικά λιμάνια της δράσης του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα. 

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη αποτελεί γεγονός ιστορικής και πνευματικής σημασίας για την Κορινθία. Ο Δήμος Κορινθίων καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν με ευλάβεια και χαρά, τιμώντας τη μεγάλη αυτή στιγμή για την πόλη, τη Μητρόπολη και την Εκκλησία μας.

Πρόγραμμα Ενθρόνισης

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025
Ώρα 10:15: Υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλου από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτριο Πτωχό και τον Δήμαρχο Κορινθίων Νικόλαο Σταυρέλη, στα όρια της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, επί της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου (ύψος Διοδίων Καλαμακίου).

Ώρα 10:30: Άφιξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και του νέου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλου στη συμβολή των οδών Σωκράτους Κολιάτσου και Αποστόλου Παύλου.

Υποδοχή από τον Τοποτηρητή, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμο.
Προσφώνηση του Δημάρχου Κορινθίων Νικολάου Σταυρέλη.
Αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλου.

Ώρα 10:50: Έναρξη της τελετουργικής πομπής προς τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου.
Ώρα 11:00: Τελετή Ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη.

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025
Ώρα 07:00: Πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου.
Ώρα 11:00: Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί τις ευχές των Αρχών και του Χριστεπωνύμου Πληρώματος της Μητρόπολης.

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 15 November 2025 🕒 01:44


Εσωκομματικές Εκλογές ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2025: όλα τα ονόματα των υποψηφίων προέδρου - μελών Δ.Ε.Ε.Π. και ΔΗΜ.Τ.Ο. στον νομό Κορινθίας

 Στις 23 Νοεμβρίου 2025, τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας θα προσέλθουν στις κάλπες – είτε δια ζώσης είτε μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας – για να αναδείξουν τα νέα όργανα διοίκησης στις τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος.

Για τη θέση του Προέδρου της ΔΕΕΠ Κορινθίας είναι υποψήφιος μόνο ο Δημήτριος Σουφρίλας.

Δείτε όλα τα ονόματα των υποψηφίων μελών Δ.Ε.Ε.Π. και ΔΗΜ.Τ.Ο. στον νομό Κορινθίας.

Υποψήφια μέλη ΔΕΕΠ Κορινθίας

  1. Βορινιώτης Γεώργιος του Κωνσταντίνου
  2. Γιαννόπουλος Νικόλαος του Βασιλείου
  3. Κακριδής Ιωάννης του Βλασίου
  4. Κεκερής Νικόλαος του Βασιλείου
  5. Κουρούμαλης Σπυρίδων του Παναγιώτη
  6. Ρούκης Γεώργιος του Βασιλείου
  7. Τσαντίλα Μαρία (Μαίρη) του Ευθυμίου
  8. Τσουραπά Άννα του Βλασίου
  9. Τσώτος Ιωάννης του Βασιλείου

Οι Σύνεδροι της Κορινθίας

  1. Γεωργάρης Απόστολος του Γεωργίου
  2. Γκρούτσης Ανέστης του Παναγιώτη
  3. Καψάλης Κωνσταντίνος του Μιχαήλ
  4. Κουκουλάκης Σωτήριος του Γεωργίου
  5. Πέρρας Νικόλαος του Βασιλείου
  6. Λούμπας Δημήτριος του Κωνσταντίνου
  7. Μπούμη Νικολία του Ιωάννη
  8. Ξένου Παρασκευή (Βιβή) του Κωνσταντίνου
  9. Ρούκης Στυλιανός του Βασιλείου
  10. Στρατοπούλου Βλασία Αρσηλία του Χαραλάμπους
  11. Τσαντίλα Μαρία (Μαίρη) του Ευθυμίου
  12. Τσουραπά Άννα του Βλασίου

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 15 November 2025 🕒 01:34


“Στάση” στο Μιλάνο για τον Ολυμπιακό με 88-87.

 

Οι συγκλονιστικοί Τάιλερ Ντόρσεϊ και Άλεκ Πίτερς έκαναν τα πάντα για να φύγει ο Ολυμπιακός νικητής από το Μιλάνο, όμως η Αρμάνι των πολλών και σημαντικών απουσιών, πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και επιβλήθηκε δίκαια με 88-87.

Ο Ολυμπιακός πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις μέχρι το φινάλε, αλλά πλήρωσε την κακή εικόνα των τριών πρώτων δεκαλέπτων και ηττήθηκε από τη Μιλάνο με 88-87, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της EuroLeague. Αυτό συνέβη παρά την απίθανη εμφάνιση του Άλεκ Πίτερς (27 πόντοι, 7/7 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 5 ριμπάουντ) και τον εκπληκτικό, για ένα ακόμη παιχνίδι, Τάιλερ Ντόρσεϊ (25 πόντοι), ενώ ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν ο παίκτης που έχασε το κρισιμότερο σουτ του αγώνα, σε μια πάρα πολύ κακή βραδιά για αυτόν (6 πόντοι, 1/7 σουτ). Για τη Μιλάνο, ηγήθηκε ο Κουίν Έλις με 16 πόντους, 5 ασίστ και πολύ σπουδαία σουτ στο τέλος, ενώ οι Μπρουκς (15 πόντοι), Μπούκερ (13 πόντοι) και Μπολμάρο(9 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ) είχαν σημαντική συμβολή.

Με πολλή ενέργεια η Μιλάνο στο πρώτο δεκάλεπτο

Η Μιλάνο μπήκε στο παιχνίδι με μεγάλη ένταση και όρεξη, καθώς και με καθαρό μυαλό και καλές επιλογές στην επίθεση. Ο Ντόρσεϊ πέτυχε τους πέντε πρώτους πόντους του Ολυμπιακού (6-5), με τους Έλις και Μπούκερ να δημιουργούν ένα πολύ πρώιμο double score για τους γηπεδούχους (10-5). Ο Μπρουκς έκανε το 14-7, με τους “ερυθρόλευκους” να ανακάμπτουν με ένα γρήγορο σερί 9-0 (14-16 με έξι διαδοχικούς πόντους του Βεζένκοφ). Ωστόσο, η Μιλάνο ήταν αυτή που έκλεισε πολύ καλύτερα την περίοδο, με τον Ντάνστον να δίνει ανέλπιστο σκορ (24-19) και τον Μάνιον με τρίποντο να διαμορφώνει το 27-21.

 Η εικόνα δεν άλλαξε στα πρώτα λεπτά του δευτέρου δεκαλέπτου, με τη Μιλάνο να βρίσκει λύσεις και να αυξάνει το προβάδισμά της. Ο Ντάνστον σημείωσε το 29-21, ο Γουόρντ έβαλε δύο καλάθια για τους “ερυθρόλευκους” (31-25), και αργότερα δύο βολές (34-27 στο 15΄), όμως οι Ιταλοί δημιούργησαν για πρώτη φορά διψήφια διαφορά με Ντάνστον (37-27) και Μπολμάρο (39-29). Ο Ρίτσι έστειλε την ομάδα του στο +11 (42-31) στο 17΄, και στο σημείο εκείνο ανέλαβε δράση ο Άλεκ Πίτερς για να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στο ματς. Ο Αμερικανός ευστόχησε σε δύο τρίποντα, τα οποία διαμόρφωσαν το 42-38 και το 44-43 αντίστοιχα, αλλά ο Μπρουκς είχε τον τελευταίο λόγο και με δύσκολο σουτ τριών πόντων “έγραψε” το σκορ του ημιχρόνου (47-43).

Ο Πίτερς κράτησε ζωντανό ένα ματς που έδειξε να ξεφεύγει

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν το χειρότερο του Ολυμπιακού στο παιχνίδι, με πολύ μεγάλη δυστοκία στην επίθεση και με τα γκαρντ της Μιλάνο να βρίσκουν ρυθμό. Ο Φουρνιέ έβαλε ένα τρίποντο και ο Μιλουτίνοφ 1/2 βολές (50-47 στο 23΄), όμως οι γηπεδούχοι έτρεξαν ένα εντυπωσιακό επιμέρους σκορ, με το οποίο απέκτησαν διαφορά 15 πόντων (65-50 στο 28΄) με τον Μπρουκς να εκτελεί με τρομερή αποτελεσματικότητα και τους Έλις και Μπολμάρο να δημιουργούν ρήγματα. Ο Πίτερς με τέσσερις δικούς του πόντους (65-54) και ο Ντόρσεϊ με δύο βολές επανέφεραν τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα (65-56), πριν ο Μπολμάρο κάνει το 67-56.

Οι απίθανοι Πίτερς και Ντόρσεϊ δεν αρκούσαν για την ανατροπή

Ο Ολυμπιακός ανέβασε αισθητά την αμυντική του απόδοση στην τελευταία και καθοριστική περίοδο και πραγματοποίησε την ύστατη προσπάθεια επιστροφής του. Ο Ντόρσεϊ με τέσσερις προσωπικούς πόντους μείωσε σε 67-60, ενώ Μιλουτίνοφ και Πίτερς βρήκαν σκορ μην επιτρέποντας στη Μιλάνο να ξεφύγει (73-66 στο 33΄). Ο Γουόρντ βρήκε λέι-απ για το 75-70 ενώ ο Ντόρσεϊ συνέχισε να παίρνει πρωτοβουλίες και διαμόρφωσε με δικούς του πόντους το 78-74, τριάμισι περίπου λεπτά πριν την εκπνοή. Ωστόσο, ο “καυτός” Έλις πέτυχε δεύτερο μεγάλο τρίποντο (81-74), με τον Πίτερς να αρνείται να παραδοθεί και να σκοράρει για τρεις (83-77). Ο Ντόρσεϊ έβαλε δικό του τρίποντο για το 83-80, ο Πίτερς σκόραρε μετά από επιθετικό ριμπάουντ (86-84) 21 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε και ο Γκούντουριτς έχασε μία βολή (87-84). Ο Σάσα Βεζένκοφ εκτέλεσε το σημαντικότερο σουτ της αναμέτρησης, αστόχησε για τρεις και η Μιλάνο εξασφάλισε τη νίκη, παρότι ο Ντόρσεϊ έβαλε ένα ακόμη φοβερό τρίποντο πριν την εκπνοή (88-87).

Τα δεκάλεπτα: 27-21, 47-43, 67-56, 88-87

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ (Μεσίνα): Μάνιον 6 (2/3 τρίποντα), Έλις 16 (4/6 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 2/3 βολές, 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Μπούκερ 13 (2/3 δίποντα, 3/6 τρίποντα), Τονούτ 6 (2/2 δίποντα, 2/3 βολές), Μπολμάρο 9 (3/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Μπρουκς 15 (3/4 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Ρίτσι 5 (1), Γκούντουριτς 8 (2/3 δίποντα, 1/5 ρίποντα, 1/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 λάθη), Ντάνστον 10 (4/4 δίποντα, 2/3 βολές)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 2 (1/4 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 λάθη), Γουόρντ 8 (3/5 δίποντα, 2/2 βολές), Λι, Βεζένκοβ 6 (1/4 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 4/4 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ντόρσεϊ 25 (5/6 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 6/7 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Πίτερς 27 (7/7 δίποντα, 4/6 τρίποντασ, 1/1 βολή, 5 ριμπάουντ), Μιλουτίνοβ 9 (4/6 δίποντα, 1/2 βολές, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Χολ, ΜακΚίσικ, Φουρνιέ 10 (0/3 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 1/2 βολές)


Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 11ης αγωνιστικής της Euroleague:

Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής στη EuroLeague:

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου

Ερυθρός Αστέρας-Μονακό 91-79 
Φενέρμπαχτσε-Χάποελ Τελ Αβίβ 74-68
Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός 77-87
Παρί-Βαλένθια 90-86
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Μπασκόνια 89-83

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

Dubai BC-Ζαλγκίρις Κάουνας 95-89
Αναντολού Εφές-Μπάγερν Μονάχου 74-72
Βιλερμπάν-Παρτιζάν 88-87
Μπαρτσελόνα-Βίρτους Μπολόνια 88-81
Αρμάνι Μιλάνο-Ολυμπιακός 88-87 

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Χάποελ Τελ Αβίβ 8-3

Ερυθρός Αστέρας 8-3

Ζάλγκιρις 7-4

Ολυμπιακός 7-4

Παναθηναϊκός 7-4

Μπαρτσελόνα 7-4

Αρμάνι 6-5

Βαλένθια 6-5

Μονακό 6-5

Φενέρμπαχτσε 6-5

Ρεάλ Μαδρίτης 5-6

Παρί 5-6

Ντουμπάι 5-6

Βίρτους Μπολόνια 5-6

Μπάγερν Μονάχου 5-6

Εφές 4-7

Παρτίζαν 4-7

Μακάμπι Τελ Αβίβ 3-8

Μπασκόνια 3-8
Βιλερμπάν 3-8

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 14 November 2025 🕒 23:58


Ο Ν.Ο.Ξ. εκπροσωπεί το Ξυλόκαστρο στον Διασυλλογικό Αγώνα Ιστιοπλοΐας στη Χαλκίδα!

 

O Ναυτικός Όμιλος Ξυλοκάστρου (Ν.Ο.Ξ.) θα συμμετάσχει στον Διασυλλογικό Αγώνα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χαλκίδας, που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο 15–16 Νοεμβρίου στη Χαλκίδα.

Οι μικροί αθλητές της κατηγορίας Optimist ανοίγουν πανιά και εκπροσωπούν τον Δήμο μας με πάθος, αφοσίωση και αγάπη για τη θάλασσα. Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία! 

Η Ολυμπίας Οδός στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια του Ομίλου, που επιτρέπει στον Ν.Ο.Ξ. να συνεχίζει δυναμικά με το βλέμμα στο μέλλον.

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 14 November 2025 🕒 20:52


Η 12άδα του Ολυμπιακού απέναντι στη Μιλάνο / “Ανάσανε” βαθμολογικά η Dubai BC

 Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει σε λίγη ώρα την Αρμάνι Μιλάνο εκτός έδρας, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της EuroLeague (14/11, 21:30). 

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν μπορεί να υπολογίζει, φυσικά, στον μεγάλο άτυχο Κίναν Έβανς, καθώς και στον Φρανκ Νιλικίνα, που δεν ταξίδεψε με την αποστολή της ομάδας. Επέστρεψε στη σύνθεση των “ερυθρολεύκων” ο Κώστας Αντετοκούνμπο, ενώ εκτός έμειναν οι Γιαννούλης Λαρεντζάκκης και Όμηρος Νετζήπογλου.

Η 12άδα του Ολυμπιακού: Γουόκαπ, Λι, Ντόρσεϊ, Φουρνιέ, Παπανικολάου, ΜακΚίσικ, Γουόρντ, Βεζένκοφ, Πίτερς, Μιλουτίνοφ, Χολ, Αντετοκούνμπο.

Οι απουσίες των Ζακ Λεντέι, Λορέντζο Μπράουν, Τζος Νίμπο, Νέιτ Σέστινα ήταν δεδομένες για την Αρμάνι Μιλάνο στην αναμέτρηση της 12ης αγωνιστικής της EuroLeague με τον Ολυμπιακό, και τελικά ούτε ο Σαβόν Σιλντς δεν μπόρεσε να τεθεί στη διάθεση της ομάδας, στη σύνθεση της οποία θα επιστρέψει ο Μάρκο Γκούντουριτς.

Η 12άδα της Μιλάνο: Μάνιον, Έλις, Μπούκερ, Τονούτ, Μπολμάρο, Μπρουκς, Ρίτσι, Φλακαντόρι, Γκούντουριτς, Ντιοπ, Τοτέ και Ντάνστον.

Το σύνολο του Γιούριτσα Γκόλεματς, η Dubai BC, υπερασπίστηκε την έδρα του, κερδίζοντας τη Ζάλγκιρις Κάουνας με 95-89, για την 11η στροφή της Euroleague.

Εξαιρετικά διαβασμένη ξεκίνησε το παιχνίδι η Ζάλγκιρις με τους Σιρβίντις και Τουμπέλις να είναι παραγωγικοί και ο Γκόλεματς να μην μπορεί να τους σταματήσει. Η Dubai BC από τη μεριά της, προσπαθούσε να μείνει κοντά στο σκορ με τους Πετρούσεφ και Ράιτ, όμως στον αμυντικό τομέα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα και το παθητικό των 34 πόντων, είναι τεράστιο νούμερο.

Η είσοδος του Καπενγκέλε βελτίωσε τη γηπεδούχο ομάδα, η οποία και με την πίεση του Ράιτ, έριξε τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο (35-43). Οι Ουλανόβας και Μπουτεκβίτσιους με προσωπικά καλάθια, διατηρούσαν τους Λιθουανούς μπροστά στο σκορ, όμως ο σύλλογος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έμοιαζε να έχει το μομέντουμ του αγώνα, κλείνοντας το ημίχρονο στο μείον τρία (45-48).

Το παιχνίδι έγινε άκρως ανταγωνιστικό στο τρίτο δεκάλεπτο, με τους γηπεδούχους να βλέπουν τον Καπενγκέλε να μην έχει αντίπαλο, ενώ από την άλλη μεριά ο Μόουζες Ράιτ σκόραρε με κάθε ευκαιρία και το 62-58, διατηρούσε αμείωτο το ενδιαφέρον. Βέβαια ο Αλέκσα Αβράμοβιτς ήταν καθοριστικός σε άμυνα και επίθεση και το 67-58, ανάγκασε τον κόουτς Μασιούλις να καλέσει τάιμ άουτ. Ο Σέρβος άσος άλλαξε την υφή της αναμέτρησης και το ύστερα από τρία δεκάλεπτα το 73-64, έδινε ένα μικρό προβάδισμα για τη νίκη στη Dubai BC.

Οι παίκτες του Γκόλεματς έμοιαζαν να είναι πιο ξεκούραστοι και αυτό αποτυπώθηκε στην επιθετική τους συγκομιδή, ενώ η Ζάλγκιρις έδειχνε κουρασμένη πνευματικά. Βέβαια οι φιλοξενούμενοι δεν παράτησαν την υπόθεση νίκη και με πέντε αναπάντητους πόντους, έριξαν τη διαφορά στους οχτώ πόντους (84-76). Η Dubai BC δεν άφησε το παιχνίδι να της γλιστρήσει μέσα από τα χέρια της, αν και κινδύνεψε με το σκορ να είναι 90-87, όμως το τελικό 95-89, της έδωσε το 5ο ροζ φύλλο αγώνα στη φετινή Euroleague.

Τα δεκάλεπτα: 24-34, 45-48, 73-64, 95-89

Αναλυτικά το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της 11ης αγωνιστικής της Euroleague:

Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής στη EuroLeague:

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου

Ερυθρός Αστέρας-Μονακό 91-79
Φενέρμπαχτσε-Χάποελ Τελ Αβίβ 74-68
Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός 77-87
Παρί-Βαλένθια 90-86
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Μπασκόνια 89-83

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

Dubai BC-Ζαλγκίρις Κάουνας 95-89
Αναντολού Εφές-Μπάγερν Μονάχου 74-72
21:00 Βιλερμπάν-Παρτιζάν
21:30 Μπαρτσελόνα-Βίρτους Μπολόνια
21:30 Αρμάνι Μιλάνο-Ολυμπιακός

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Χάποελ Τελ Αβίβ 8-3

Ερυθρός Αστέρας 8-3

Ολυμπιακός 7-3

Ζάλγκιρις 7-4

Παναθηναϊκός 6-4

Μπαρτσελόνα 6-4

Μονακό 6-5

Φενέρμπαχτσε 6-5

Βαλένθια 6-5

Αρμάνι 5-5

Βίρτους Μπολόνια 5-5

Μπάγερν Μονάχου 5-6

Ρεάλ Μαδρίτης 5-6
Παρί 5-6
Ντουμπάι 5-6
Παρτίζαν 4-6
Εφές 4-7

Μακάμπι Τελ Αβίβ 3-8
Μπασκόνια 3-8
Βιλερμπάν 2-8


📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 14 November 2025 🕒 20:44


Ελλάδα – Γεωργία 3-0: Ασταμάτητη η Εθνική Ελπίδων, παρέμεινε πρώτη και αήττητη στα προκριματικά του Euro U21

Η Εθνική Ελπίδων της Ελλάδoς παρουσιάζεται ανίκητη στα προκριματικά του Euro U21 και με την άνετη νίκη της με 3-0 κόντρα στη Γεωργία, έφθασε στο απόλυτο 4/4 και προελαύνει στην κορυφή του 6ου ομίλου.

Με δύο γκολ στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, η Εθνική Ελπίδων της Ελλάδας “ξεκλείδωσε” την άμυνα της Γεωργίας και κατάφερε να πάρει μία νέα επιβλητική νίκη στα προκριματικά του Euro 2021, όντας πλέον μία ανάσα από την πρόκριση στην τελική φάση του 2027.

Ο Δημήτρης Καλοσκάμης της ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι λίγο πριν το ημίχρονο και ο Στέφανος Τζίμας της Μπράιτον άνοιξε το σκορ για τη “γαλανόλευκη”, με εύστοχη εκτέλεση στο 44ο λεπτό, κάνοντας το 1-0 για την ομάδα του. 

Ακολούθησε όμως αμέσως και το δεύτερο γκολ, με τον Σωτήρη Κοντούρη να βρίσκει με κόρνερ στην περιοχή τον Αλέξανδρο Καλογερόπουλο, για να πάρει αυτός την κεφαλιά από κοντά και να “γράψει” το 2-0 για την Εθνική Ελπίδων στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου.

Η “γαλανόλευκη” είχε στο δεύτερο μέρος και δοκάρι με τον Γιώργο Κούτσια, ενώ το τελικό 3-0 διαμόρφωσε στο 77ο λεπτό ο Δημήτρης Κεραμίτσης, σκοράροντας με κεφαλιά μετά από ασίστ του Κώστα Γκούμα.

Η Εθνική Ελπίδων της Ελλάδoς έκανε έτσι το 4/4 στα προκριματικά του Euro κάτω των 21 ετών και βρίσκεται μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας στον 6ο όμιλο.

Διαιτητής: Βίκτορ Κοπιγέφσκι (Ουκρανία)

ΕΛΛΑΔΑ (Γιάννης Ταουσιάνης): Μπότης, Κουτσογούλας, Καλογερόπουλος (58’ Κάτρης), Αλεξίου, Άλεν, Κοντούρης (65’ Κεραμίτσης), Καλοσκάμης, Γκούμας (80’ Μπρέγκου), Πνευμονίδης (58’ Παπακανέλλος), Σμυρλής, Τζίμας (65’ Κούτσιας).

ΓΕΩΡΓΙΑ (Ράμας Σβανάντζε): Μπερουασβίλι, Γκβασάλια (72’ Τσουλουκίντζε), Λατζαμπίτζε (83’ Γκιουνασβίλι), Μπουκία, Καρεμπασβίλι, Νταντιάν, Λορντκιμπανίτζε (72’ Καρσελάντζε), Ταμπατάτζε (58’ Παρκάντζε), Μπασιλάτζε, Τζαπαρίτζε, Γκοτσιρίντζε (46’ Ντεϊσάντζε).

Τα αποτελέσματα της Ελλάδας στα προκριματικά

Μάλτα – Ελλάδα 0-5

Γερμανία – Ελλάδα 2-3

Λετονία – Ελλάδα 0-1

Ελλάδα – Γεωργία 3-0

Το πρόγραμμα και η βαθμολογία 

18/11/25 12:00 Ελλάδα – Βόρεια Ιρλανδία

27/03/26 12:00 Ελλάδα – Μάλτα

31/03/26 13:00 Ελλάδα – Γερμανία

26/09/26 13:00 Γεωργία – Ελλάδα

01/10/26 13:00 Ελλάδα – Λετονία

06/10/26 13:00 Βόρεια Ιρλανδία – Ελλάδα

Η βαθμολογία του 6ου ομίλου

  1. Ελλάδα 12 (12-2)
  2. Βόρεια Ιρλανδία 7 (5-3)
  3. Γερμανία 6 (9-4)
  4. Γεωργία 5 (7-5)
  5. Λετονία 1 (1-8)
  6. Μάλτα 0 (0-12)
    *Γερμανία και Μάλτα έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 14 November 2025 🕒 20:23


Νέος τεχνικός διευθυντής της Κηφισιάς ο Άγγελος Χαριστέας

 

 Την πρόσληψη του Άγγελου Χαριστέα ανακοίνωσε η ΠΑΕ Κηφισιά, με τον πρωταθλητή Ευρώπης το 2004 να αντικαθιστά τον Στέφανο Κοτσόλη, που αποχώρησε για τον Παναθηναϊκό.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ΠΑΕ Κηφισιά ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον Άγγελο Χαριστέα, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή.

Οι συστάσεις για τον Άγγελο Χαριστέα είναι περιττές, δεδομένου πως πρόκειται για μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες ποδοσφαιρικές φιγούρες της χώρας, με μακρά και πλούσια καριέρα στα γήπεδα. Φυσικά, κορωνίδα των επιτευγμάτων

του υπήρξε η κατάκτηση του Euro 2004 με την Εθνική Ελλάδος, σημειώνοντας το πιο ιστορικό ελληνικό γκολ.

Ο Άγγελος Χαριστέας γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1980 στις Σέρρες, απ’ όπου ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ακολούθως φόρεσε τη φανέλα του Άρη και του Αθηναϊκού, πριν ξεκινήσει μια απολύτως επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό.

Κατά σειρά αγωνίστηκε σε Βέρντερ Βρέμης, Άγιαξ, Φέγενοορντ, Νυρεμβέργη, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Αρλ – Αβινιόν και Σάλκε, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2011 για λογαριασμό του Παναιτωλικού. Τελευταίος σταθμός της καριέρας του υπήρξε η Αλ Νασρ

Με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος έχει καταγράψει 25 γκολ σε 88 συμμετοχές.

Η προσθήκη του Άγγελου Χαριστέα στο οργανόγραμμα της ΠΑΕ Κηφισιά και δη στην κομβική θέση του Τεχνικού Διευθυντή έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς κινήσεων από την πλευρά του Συλλόγου, ο οποίος φιλοδοξεί να καταγράψει ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Κηφισιά, κ. Χρήστος Πρίτσας, δήλωσε σχετικά: “Είναι μεγάλη χαρά και τιμή η έναρξη συνεργασίας με τον Άγγελο Χαριστέα, έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το προφίλ και ο χαρακτήρας του συνάδουν απόλυτα με την Κηφισιά και τον τρόπο με τον οποίο όλοι στον σύλλογο βλέπουμε το ποδόσφαιρο. Ο Άγγελος είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη όρεξη για δουλειά, μεθοδικότητα και διάθεση να υποστηρίξει το πλάνο που υπάρχει στην Κηφισιά, με στόχο να πετύχουμε παρέα ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Τον καλωσορίζουμε στην οικογένειά μας και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία”.

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 14 November 2025 🕒 16:15


Μνημόνιο αδελφοποίησης της Κορίνθου με την Ιταλική πόλη Γκαλατίνα

Υπογράφηκε Μνημόνιο Αδελφοποίησης, της Κορίνθου με την Ιταλική πόλη Γκαλατίνα (επαρχία Λέτσε, Απουλία , νότια Ιταλία).

Πρόσφατα έγινε στην Ιταλία, η σχετική πράξη της υπογραφής του μνημονίου της αδελφοποίησης. Πρόκειται για μία δράση εξωστρέφειας για την πόλη της Κορίνθου. Η νέα σχέση Κορίνθου–Γκαλατίνα, θα θεμελιώσει συνεργασίες σε:

Remaining Time 0:00
 

· Πολιτισμό και Τουρισμό, με κοινές δράσεις προβολής, ανταλλαγές φορέων, εκδηλώσεις με μεσογειακή ταυτότητα.

· Αθλητισμό και Νεολαία, με ανταλλαγές αποστολών, διοργανώσεις και προγράμματα νέων.

· Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις, με συμμετοχές από κοινού σε προγράμματα για τη στήριξη των δράσεων.

Στην ανάρτησή του, ο δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, υπενθυμίζει, ότι, ”η Κόρινθος υπήρξε πάντα μια Μητρόπολη του Κόσμου. Από τα αρχαία χρόνια, όταν τα καράβια της διέσχιζαν θάλασσες και τα εμπορεύματά της έφταναν στα πέρατα της Μεσογείου, η εξωστρέφεια είναι στο DNA της Κορίνθου. Κι εμείς, ως δημοτική αρχή, το τιμούμε έμπρακτα “.

Ανέφερε δε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως:

Κορέα – Αντόνγκ: Η Κόρινθος έχει ήδη αδελφοποιηθεί με την Αντόνγκ, την «πνευματική πρωτεύουσα» της Νότιας Κορέας (UNESCO), με αμοιβαίες επισκέψεις και κοινές πρωτοβουλίες στους τομείς πολιτισμού, τουρισμού, εμπορίου και εκπαίδευσης.-

Ρουμανία – Λουγκόζ: Με σταθερούς δεσμούς από το 2004, ο Δήμαρχος βρέθηκε πρόσφατα στο Λουγκόζ για το διεθνές φεστιβάλ θεάτρου, ενισχύοντας περαιτέρω την πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο πόλεων.

Μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις: Η Κόρινθος ήταν παρούσα στο Παρίσι (IFTM Top Resa) με στοχευμένες Β2Β συναντήσεις και προώθηση της τουριστικής της ταυτότητας, καθώς και στο Λονδίνο (WTM London 2025) με οργανωμένη συμμετοχή στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου/ΕΟΤ – πρωτοβουλίες που ενισχύουν την αναγνωσιμότητα του προορισμού και ανοίγουν εμπορικές πόρτες.

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 14 November 2025 🕒 15:43


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την ακρίβεια

 

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον πρωθυπουργό να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια. Μάλιστα, η συζήτηση έγινε, για πρώτη φορά, με τον χρονοκόφτη και ολοκληρώθηκε νωρίτερα απ’ ότι συνήθως.

«Να σας συγχαρώ για την εφαρμογή του περιορισμού του χρόνου για τους ομιλητές», ανέφερε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την ακρίβεια.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθύνθηκε σε κάθε εργαζόμενο, οικογενειάρχη, νέο και συνταξιούχο και είπε ότι το αυξημένο κόστος ζωής είναι το πρώτο πρόβλημα. «Απασχολεί όλα τα κράτη και μέλημά μας είναι πως θα το αντιμετωπίσουμε στην πατρίδα μας», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η άμυνα απέναντι στην ακρίβεια αποτελεί την κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα και για να είναι αποτελεσματική πρέπει να εδράζεται σε πραγματικά δεδομένα, μακριά από τις εντυπώσεις και τα fake news.

«Είναι καλό να επισημάνουμε που βρισκόμαστε σήμερα και να μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε το 2019», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως την ώρα που φάνηκε το πρώτο φως της ελπίδας ο κόσμος χτυπήθηκε από την πανδημία και ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι η αντίδραση εκείνη τη στιγμή θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης και θα φούντωνε τον πληθωρισμό. Λίγο αργότερα -είπε- ότι ξέσπασε η ενεργειακή κρίση ως απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία και πως τώρα έχουμε την παγκόσμια μάχη των δασμών.

«Οι ρίζες των ανατιμήσεων πηγαίνουν πίσω στο χρόνο. Η θέση της Ελλάδας δεν είναι σίγουρα αυτή που λένε ορισμένοι», επισήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα συνολικά είχε χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ευρώπη και ότι σε υποκατηγορίες ήμαστε χειρότερα. «Παντού στην Ευρώπη οι τιμές αυξήθηκαν 40% στα τρόφιμα, στην πατρίδα μας 37%, τα πήγαμε καλύτερα στην ενέργεια και χειρότερα στα ενοίκια», σημείωσε ενώ για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα είπε ότι η Ελλάδα είναι στην 4η καλύτερη θέση σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

«Είναι μύθος να λέμε ότι έχουμε και το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη», πρόσθεσε και ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα είναι στην 18η θέση και με όρους αγοραστικής δύναμης στην 11η θέση.

«Εσείς βαφτίζετε το κρέας, ψάρι. Εγώ δεν θα βαφτίσω το ψάρι, κρέας. Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα ακρίβειας και να δούμε την καλύτερη αντιμετώπιση με ρεαλιστικούς όρους που σέβονται τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας. Η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στις αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, πάνω από τον πληθωρισμό με ξεχωριστή αναφορά στις αυξήσεις στους ένστολους. Μίλησε επίσης για τις πρώτες αυξήσεις στους συνταξιούχους και είπε πως ο σημαντικός δείκτης είναι το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα το οποίο παρουσιάζει αύξηση 11%.

«Αναφερθήκατε στις καταθέσεις, εκτός αν δεν βλέπουμε τα ίδια στοιχεία. Η άνοδος των καταθέσεων των νοικοκυριών είναι 38 δισ. ευρώ τα τελευταία 6 χρόνια. Δεν μπορεί να λέμε ότι τρώμε από τα έτοιμα. Σίγουρα υπάρχουν νοικοκυριά που τρώνε από τα έτοιμα αλλά να δούμε τη συνολική εικόνα. Να σταματήσει κ. Ανδρουλάκη αυτή η καταστροφολογία. Δεν είναι το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδος αυτό που περιγράφετε», πρόσθεσε.

«Οι δυσκολίες που τώρα αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι ευρωπαϊκό. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο χώρα που χρεοκόπησε. Εγώ δεν έχω δει ένα δελτίο ειδήσεων το οποίο να μην αναφέρεται στο πρόβλημα της ακρίβειας συχνά με στοιχεία αποσπασματικά και ενίοτε παραπλανητικά. Πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια των δράσεων για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, η εφαρμογή e-καταναλωτή. Μιας και αναφερθήκατε στο μοσχάρι, το 80% είναι εισαγόμενο και υπάρχει παγκόσμια έξαρση. Δεν θα την χρεωθεί η κυβέρνηση», επισήμανε.

«Πήγα στη ΔΕΘ και είπα ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να στηρίξει το εισόδημα. Προσδιορίσαμε το ύψος του δημοσιονομικού χώρου και σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που είχαμε να διαθέσουμε ήταν 1,76 δις ευρώ. Όχι 1,77, όχι 1,78, όχι 2, 3 ή 4 δισ.. Από εκεί και πέρα κανείς κάνει επιλογές για το πώς θα κατανεμηθεί. Δεν μπορεί να υπερψηφίζετε τα μέτρα της κυβέρνησης και να ζητάτε πρόσθετα που δεν μπορείτε να τα χρηματοδοτήσετε. Να συμφωνήσουμε ότι το ποσό είναι αυτό; Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση στήριξης νέων και της μεσαίας τάξης στην ιστορία», τόνισε και επανέλαβε τα σχετικά μέτρα ένα προς ένα.

«Αναφερθήκατε υποτιμητικά στις μειώσεις στα προϊόντα. Αδικείτε την προσπάθεια αυτή. Μιλούσαμε εδώ και πολύ καιρό για την ανάγκη καλύτερης εποπτείας της αγοράς. Η κυβέρνηση θέσπισε ενιαία αρχή και με διαδικασίες εποχής της ηγεσίας που πρέπει να είναι αδιάβλητες και αν είναι εφικτό, με διακομματική συνεννόηση. Για το ιδιωτικό χρέος, έχει μειωθεί κατά 15 μονάδες σε ποσοστό του ΑΕΠ. Τα κόκκινα δάνεια από τα 92 δισ. στα 74 δισ.. Πάνω από 46.000 πολίτες έχουν ενταχθείς τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δουλεύει και είναι δίκαιος. Ας μιλήσουμε για τους συνεπείς που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Έχουμε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό που αναγνωρίζεται ότι είναι καλός», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Πάντα άκουγα από την αντιπολίτευση εικόνας μιας χώρας που περίπου είναι κατεστραμμένη. Αυτή η καταστροφολογία τιμωρήθηκε από τους πολίτες. Δεν είμαι για να ισχυριστώ ότι όλα πάνε καλά. Η ακρίβεια το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, θα το κάνουμε με δικαιοσύνη και τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων»

«Πέρασαν οι εποχές που μπορούσατε να τάζετε φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

 «Από το 2019 η αντιπολίτευση έλεγε πως όλα είναι μαύρα. Αυτό τιμωρήθηκε από τους πολίτες. Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το κάνουμε με δικαιοσύνη», είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

«Πέρασαν οι εποχές που μπορούσατε να τάζετε φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι άδικο και παραπλανητικό να χρησιμοποιούνται αποσπασματικά στοιχεία. Η γενική εικόνα είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με την ακρίβεια αλλά λέμε στους πολίτες τι συμβαίνει πραγματικά. Οι πολίτες δεν έχουν δει ακόμα τα οφέλη από τις πολιτικές μας», σημείωσε.

Νίκος Ανδρουλάκης: Η κοινωνία έχει αγανακτήσει με το κόστος ζωής – Μονόδρομος η πολιτική αλλαγή

«Η κοινωνία έχει αγανακτήσει με το κόστος ζωής και το κόστος παραγωγής. Έχει αγανακτήσει μαζί σας γιατί όλο ανακοινώνετε μέτρα ασπιρίνες ή μέτρα κοροϊδία, που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα των πολιτών να δυσκολεύει», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναπτύσσοντας στη Βουλή την επίκαιρη ερώτησή του για την ακρίβεια προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε τη ραγδαία αύξηση του κόστους διαβίωσης κατά 34% κυρίως στα τρόφιμα και την αδυναμία των μισών οικογενειών να κάνουν διακοπές, τις δυσκολίες του μικρομεσαίου επιχειρηματία που πνίγεται από τα χρέη και το κόστος ενέργειας και των αγροτών για το κόστος παραγωγής. «Η προπαγάνδα σας συγκρούεται καθημερινά με την πραγματικότητα. Όσα λεφτά και να μοιράζετε στους επικοινωνιακούς σας βραχίονες», πρόσθεσε. Επιχείρησε, δε, να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, μιλώντας για ψέματα, εκ μέρους της, προκειμένου να δικαιολογήσει την ακρίβεια, συμπληρώνοντας ότι ο λαός απαιτεί αξιοπρέπεια.

«Γι’ αυτό είναι μονόδρομος η πολιτική αλλαγή που θα δώσει στον λαό αυτοπεποίθηση, προοπτική κι αξιοπρέπεια που θα κερδίσει τον φόβο και την ανασφάλεια», σημείωσε.

Ασκώντας αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την κάλεσε να μην πανηγυρίζει για τη μείωση του πληθωρισμού τους τελευταίους τρείς μήνες όταν επί 21 μήνες ήταν από τους υψηλότερους στην ΕΕ, ενώ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εικόνα του δομικού πληθωρισμού, δηλαδή αν εξαιρέσουμε τρόφιμα και ενέργεια.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται -με ελάχιστα διαλείμματα- πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υποστήριξε καταθέτοντας στα πρακτικά και σχετικό πίνακα.

«Οι πολίτες πληρώνουν πανάκριβα την ασυδοσία των ολιγοπωλίων που εσείς αφήσατε στο απυρόβλητο. Τηλεπικοινωνίες, ασφάλιση, υγεία, μεταφορές», παρατήρησε και χαρακτήρισε έωλο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «οι τιμές ανεβαίνουν επειδή υπάρχει υψηλή ζήτηση».

«Δηλαδή η ακρίβεια, κατά την κυβέρνηση, είναι σημάδι επιτυχίας. Μπράβο σας. Το είπε κυνικά και ο πρωθυπουργός: “Όταν ένας χάνει, κάποιος άλλος κερδίζει”», επεσήμανε.

«Το 62% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι “μόλις που τα βγάζουν πέρα”, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωζώνης με αρνητική αποταμίευση γιατί οι πολίτες τρώνε από τα έτοιμα. Ενώ τα ολιγοπώλια θησαυρίζουν, η κυβέρνηση πετά χαρταετό», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης για να υπογραμμίσει:

«Εσείς μιλούσατε για “πληθωρισμό της απληστίας” και περιμέναμε να συγκρουστείτε με τα καρτέλ αλλά αντί να συγκρουστείτε, τους χαϊδεύετε και τους προστατεύετε». Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μίλησε για μέτρα-παρωδία, «όπως τα χρωματιστά τιμολόγια και οι επιστολές χωρίς αντίκρισμα στις Βρυξέλλες, που έχουν την ίδια βαρύτητα με τις επιστολές του Ιησού του κ. Βελόπουλου».

«Οι 2.000 κωδικοί προϊόντων που δεν είδαμε να περιλαμβάνουν νωπά τρόφιμα, όπως κόκκινο κρέας, ψάρι, φρούτα αλλά καλούμπες χαρταετού, να αγοράσετε κ. Μητσοτάκη για να δέσετε τον χαρταετό που πετάτε στο θέμα της ακρίβειας εδώ και έξι χρόνια», πρόσθεσε.

«Οι παλινωδίες αυτές είναι το αποτέλεσμα της πίστης σας ότι η αγορά αυτορυθμίζεται για αυτό δεν βάλατε κανόνες για να περιοριστεί η αισχροκέρδεια», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του.

«Όλες οι επιλογές σας δημιουργούν νέες κοινωνικές ανισότητες»

«Όλες οι επιλογές σας δημιουργούν νέες κοινωνικές ανισότητες», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον πρωθυπουργό στη δευτερολογία του στη Βουλή για την ακρίβεια και τόνισε ότι πρέπει να μπουν κανόνες για να περιοριστεί η αισχροκέρδεια και οι ελεγκτικές αρχές να επιβάλλουν πραγματικά πρόστιμα. «Πείτε μας ποια και πόσα πρόστιμα έχετε εισπράξει», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αντέκρουσε τη αρχική κριτική του πρωθυπουργού πως το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει αρκετά από τα μέτρα της κυβέρνησης. «Ψηφίζουμε μέτρα που θεωρούμε ότι είναι σωστά και προφανώς όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα που προτείνει», πρόσθεσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι είναι τρεις φορές πάνω οι τιμές από το χωράφι στο ράφι σε σειρά προϊόντων. «Κερδίζουν οι μεσάζοντες. Επιτρέψατε το πάρτι στα μονοπώλια», υπογράμμισε και ζήτησε εξηγήσεις γιατί κατέβηκε η σελίδα του ekatanalotis και κατέθεσε τη πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Καταναλωτή.

Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε μια τρύπα στο νερό στο ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας αφού αγνόησε τις προτάσεις- λύσεις του ΠΑΣΟΚ που βασίστηκαν σε ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ χαρακτήρισε κοροϊδία τα μέτρα για τη μείωση των επιτοκοίων.

Επισήμανε ακόμη ότι ο μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι επικαλούμενος πρόσφατα στoιχεία της Eurostat όπου η Ελλάδα, είπε ο κ. Ανδρουλάκης, είναι δεύτερη από το τέλος. 


📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 14 November 2025 🕒 14:25


ΗΠΑ: Τύμπανα πολέμου στη Καραϊβική – Ο Τραμπ εξετάζει χερσαίες επιθέσεις κατά της Βενεζουέλας


Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να προετοιμάζονται για κρίσιμες ημέρες γύρω από τη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CBS, την Τετάρτη (12.11.2025) έγιναν συσκέψεις όπου ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν στον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο μια σειρά επιλογών για πιθανές επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων πληγμάτων.

Πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας, καθώς οι περιφερειακές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας συνεχίζουν να αυξάνονται. Μεταξύ των αξιωματούχων που συμμετείχαν στην ενημέρωση για τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Νταν Κέιν, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί. Ωστόσο, καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής, όπως τόνισαν δύο πηγές στο CBS News.

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε τις πληροφορίες, ενώ το Πεντάγωνο αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

Αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία γύρω από τη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών παρείχε δεδομένα και αξιολογήσεις για την προετοιμασία πιθανών επιχειρήσεων. Η διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών, Τάλσι Γκάμπαρντ, δεν συμμετείχε στις συναντήσεις επειδή επέστρεφε από ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο βρισκόταν στον Καναδά για τη σύνοδο των G7.

Μέσα σε αυτό το κλίμα στρατιωτικής προετοιμασίας, σημειώθηκε μια σημαντική εξέλιξη νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα: η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford εισήλθε στη ζώνη ευθύνης της U.S. Southern Command, η οποία είναι υπεύθυνη για την περιοχή της Καραϊβικής και της Νότιας Αμερικής. Εκεί συναντά ήδη αντιτορπιλικά, μαχητικά αεροσκάφη και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.

Μια αμερικανική εκστρατεία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη

Τους τελευταίους δύο μήνες, ο αμερικανικός στρατός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 21 πλήγματα εναντίον σκαφών που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, μετέφεραν ναρκωτικά από τη Νότια Αμερική προς τις ΗΠΑ. Είκοσι επιχειρήσεις έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ μια επιχείρηση στα τέλη Οκτωβρίου στόχευσε δύο σκάφη ταυτόχρονα.

Ο απολογισμός είναι βαρύς: τουλάχιστον 80 άτομα, που χαρακτηρίστηκαν ως διακινητές, σκοτώθηκαν. Δύο επιζώντες επαναπατρίστηκαν σε Εκουαδόρ και Κολομβία, με τον έναν να αφέθηκε ελεύθερος στην πατρίδα του λόγω έλλειψης αποδείξεων.

Σε σύνοδο άμυνας την Τετάρτη στο Φορτ Γουέιν της Ιντιάνα, ο Πιτ Χέγκσεθ υιοθέτησε σκληρή γραμμή, δηλώνοντας: «Η συμβουλή μου προς ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις είναι απλή: μην μπείτε σε βάρκα. Αν μεταφέρετε ναρκωτικά για να δηλητηριάσετε τον αμερικανικό λαό – είτε είστε τρομοκράτες είτε διακινητές – θα σας βρούμε και θα σας σκοτώσουμε».

Η πολεμική αυτή ρητορική, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, προμηνύει μια περίοδο έντονης έντασης γύρω από 

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 14 November 2025 🕒 14:08


Επίδομα 250 ευρώ για συνταξιούχους: Ποιοι το δικαιούνται και τι προβλέπει ο νέος νόμος

 

Ετήσιο επίδομα ύψους 250 ευρώ προβλέπεται να χορηγηθεί από φέτος και για κάθε χρόνο προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, σε μια προσπάθεια της Πολιτείας να στηρίξει τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες απέναντι στις αυξανόμενες ανάγκες διαβίωσης που δημιουργεί ο πληθωρισμός

Η ρύθμιση έχει πλέον κατοχυρωθεί νομοθετικά στο άρθρο 72 του Νόμου 5217/2025 (ΦΕΚ Α’ 162), το οποίο ορίζει ρητά την καταβολή «ετήσιου χρηματικού βοηθήματος σε συνταξιούχους και λοιπές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 5217/2025, η οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ θα χορηγείται μια φορά σε ετήσια βάση σε όσους συνταξιούχους πληρούν συγκεκριμένες εισοδηματικές και περιουσιακές προϋποθέσεις.

Η χορήγηση του οικονομικού βοηθήματος προβλέπεται να πραγματοποιείται αυτόματα, χωρίς αίτηση, μέσω των στοιχείων που τηρούν η ΑΑΔΕ και ο e-ΕΦΚΑ.

Το μέτρο περιλαμβάνει όλες τις ομάδες συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) καθώς και τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.

Τα παντρεμένα ζευγάρια συνταξιούχων που πληρούν αμφότεροι τα νομοθετικά κριτήρια, αναμένεται να λάβουν διπλό βοήθημα (=500 ευρώ).

Ποιοι το δικαιούνται

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι:

• Έχουν συμπληρώσει το 65ο ηλικιακό έτος έως 31 Δεκεμβρίου 2024,

• Διαθέτουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 14.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 26.000 ευρώ,

• Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ (άγαμοι) ή τις 300.000 ευρώ (έγγαμοι),

• Δεν εργάζονται και δεν έχουν σημαντικά πρόσθετα εισοδήματα (π.χ. ενοίκια ή επαγγελματική δραστηριότητα).

Ο έλεγχος των απαιτούμενων προϋποθέσεων πραγματοποιείται αυτόματα μέσω των στοιχείων που προκύπτουν από τα ηλεκτρονικά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από τους συνταξιούχους.

Πότε καταβάλλεται

Η πληρωμή του επιδόματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Νοεμβρίου 2025, με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, με την ακριβή ημερομηνία καταβολής να τοποθετείται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γύρω στις 28 Νοεμβρίου, ώστε να συμπέσει με τις συνήθεις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων.

Το οικονομικό βοήθημα βάσει της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου του νόμου είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο και δε συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες.

Οι εξαιρέσεις

Παρά τη θετική κατεύθυνση του μέτρου, αρκετοί συνταξιούχοι φαίνεται να μην υπάγονται στις προϋποθέσεις του νόμου, με αποτέλεσμα να μην αναμένεται να δικαιωθούν τη λήψη του επιδόματος.

Ειδικότερα, εκτός φαίνεται ότι μένουν:

• Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τα 65 έτη ηλικίας μέχρι το τέλος του 2024 (εκτός των δικαιούχων σύνταξης ή επιδομάτων λόγω αναπηρίας),

• Συνταξιούχοι που εργάζονται ή έχουν εισόδημα από απασχόληση,

• Όσοι υπερβαίνουν τα εισοδηματικά ή περιουσιακά όρια,

• Συνταξιούχοι με υψηλή «προσωπική διαφορά», η οποία αυξάνει το φορολογητέο εισόδημά τους πάνω από τα καθορισμένα όρια.

Τι προτείνεται

Η εμπειρία των προηγούμενων ετών δείχνει ότι ακόμη και μικρές αποκλίσεις στα εισοδηματικά κριτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από την καταβολή, γι’ αυτό και κρίνεται σκόπιμο οι συνταξιούχοι να ελέγξουν εγκαίρως τις δηλώσεις τους.

Οι ενδιαφερόμενοι ειδικότερα συνίσταται να ελέγξουν:

• τη φορολογική τους δήλωση (Ε1),

• την αξία της ακίνητης περιουσίας (μέσω ΕΝΦΙΑ),

• την ηλικία ή ημερομηνία συνταξιοδότησης, εφόσον πλησιάζουν το όριο των 65 ετών.

Η ορθή καταγραφή αυτών των στοιχείων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη λήψη ή όχι της ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης.

Αποτίμηση μέτρου

Το επίδομα των 250 ευρώ μεταφράζεται πρακτικά σε περίπου 20 ευρώ μηνιαίως, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρόκειται για μια κυβερνητική πρωτοβουλία με περισσότερη συμβολική παρά ουσιαστική αξία, δεδομένου μάλιστα ότι η χορήγησή του συνοδεύεται από την πλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων. Ωστόσο, η πρακτική ισχύς της ρύθμισης είναι εμφανής για μεμονωμένους συνταξιούχους και νοικοκυριά με πολύ χαμηλές συντάξεις ή με αυξημένες βιοτικές ανάγκες.

Το ζητούμενο πλέον αποτελεί αν η Πολιτεία με γνώμονα τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα προχωρήσει και στη λήψη πρόσθετων ενισχυτικών μέτρων για τους συνταξιούχους καθώς και σε μονιμότερες αυξήσεις συντάξεων, σε μια προσπάθεια συνολικής αναδιάρθρωσης και τόνωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

Αναστασίου Χίτου*

* Η Αναστασία Χίτου είναι δικηγόρος – εργατολόγος

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 14 November 2025 🕒 14:01


Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Κορινθίας (8η αγωνιστική): Σε έξοδο Ατρόμητος και Ισθμιακός , καραδοκούν Κύψελος και Τενεάτης.

 
Με τα παιγνίδια της 8ης αγωνιστικής συνεχίζεται αύριο Σάββατο 15/11/25
(15:00), το Πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας Κορινθίας .

Ο Πρωτοπόρος Ατρόμητος Χιλιομοδίου αγωνίζεται εκτός έδρας στον Άσσο κόντρα στον τοπικό Ολυμπιακό, όπως και ο Ισθμιακός δοκιμάζεται στο Πετρί απέναντι στην τοπική Θύελλα
Ύστερα από πολύ καιρό ο Κύψελος Κορίνθου επιστρέφει στη φυσική του έδρα , το γήπεδο του Συνοικισμού, όπου αντιμετωπίζει τον Αστέρα Δερβενίου, ενώ την ίδια ώρα , στο γήπεδο Γαλατακίου, ο Τενεάτης Αθικίων υποδέχεται το Παμβοχαϊκό Άρη.  
Για μία ακόμη αγωνιστική η Ελλάς Βέλου αγωνίζεται ως γηπεδούχος  στο Κρυονέρι υποδεχόμενη τον Ολυμπιακό Λουτρακίου, όπως και ο ΑΟ Ζευγολατίου όπου στο γήπεδο της Ανατολικής Τραγάνας αντιμετωπίζει τον Σαρωνικό Γαλατακίου.
Στο Ξυλόκαστρο ο Ηρακλής αγωνίζεται με την Κόρινθο 2006, ενώ τέλος ο Παννεμεατικός , στην έδρα του, υποδέχεται την ομάδα των Αγίων  Θεοδώρων.

8η Αγωνιστική  

Θύελλα Πετρίου - Ισθμιακός 
Τενεάτης Αθικίων - Παμβοχαϊκος Άρης
Παννεμεατικός - Αγ. Θεόδωροι
Ελλάς Βέλου - Ολυμπιακός Λουτρακίου
ΑΟ Zευγολατιού -Σαρωνικός Γαλατακίου
ΠΑΣ Κύψελος - Αστέρας Δερβενίου
Ολυμπιακός Άσσου - Ατρόμητος Χιλιομοδίου 
Ηρακλής Ξυλοκάστρου - Α.Σ. Κόρινθος 2006 

Βαθμολογία

1

Ατρόμητος Χιλ .

  7

21-5

 18

2

Ισθμιακός 

  7
16-6

 17

3

ΠΑΣ Κύψελος

  7

17-9
16

4

Τενεάτης Αθικίων 

 711-6 14

5

Ελλάς Βέλου 79-11 12

6

 Θύελλα Πετρίου

 7 

7-4 12

7

Ηρακλής Ξυλοκ.

  7

15-711

8

Ολυμπιακός Άσ. 7 7-411

9

 ΑΟ Zευγολατιού 78-911

10

Παμβοχαϊκος  

 7

5-4

10

11

 Παννεμεατικός 712-11 10

12

Ολυμπιακός Λ.

 7

8-12  9

13

Αστέρας Δερβ.

 7

8-20
 4

14

Αγ. Θεόδωροι

 7

6-14

 2

15

Κόρινθος 2006

 7

8-20

 1

16

Σαρωνικός 

 7 

5-19 

 0

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 14 November 2025 🕒 12:20


Εμφατικό διπλό του Παναθηναϊκού στην Μαδρίτη

 
 Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει μια τρομερή εμφάνιση στην Ισπανία, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με 87-77 και έκανε το απόλυτο στην "διπλή εβδομάδα". Τρομερή εμφάνιση από τους Σορτς και Σλούκα, αλλά και τον Κένεθ Φαρίντ που ήταν σε κάθε σημείο του παρκέ.

Το πρώτο δεκάλεπτο στην Μαδρίτη, βρήκε τον Παναθηναϊκό άκρως ενεργητικό στο επιθετικό του σκέλος, με τον Ρογκαβόπουλο και τον Τι Τζέι Σορτς να έχουν τους 12 πόντους του “τριφυλλιού” για το 12-9 στα πρώτα τέσσερα λεπτά. Οι παίκτες του Σέρτζιο Σκαριόλο δεν μπορούσαν να βρουν ρυθμό, καθώς ο Αντρές Φέλις ήταν ο κύριος εκφραστής της επίθεσης της Ρεάλ Μαδρίτης, μειώνοντας το σκορ, αλλά όχι στο σημείο που θα ήθελαν οι γηπεδούχοι. Ο Παναθηναϊκός έκλεισε την περίοδο μπροστά στο σκορ, με το 22-16 και τον Έργκιν Άταμαν να βγάζει όλο το δεκάλεπτο με την ίδια πεντάδα (Φαρίντ, Ερνανγκόμεθ, Ναν, Σορτς, Ρογκαβόπουλος).

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, στο παρκέ πέρασε ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος οργάνωσε το “πράσινο” σύνολο, ενώ βρήκε και την ευκαιρία να σκοράρει και τους πρώτους του πόντους με το “καλησπέρα”, για το 24-16. Στην συνέχεια οι άμυνες είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τον Παναθηναϊκό να το εκμεταλλεύεται πλήρως και τον Κώστα Σλούκα να κάνει τρομερά πράγματα εντός του παρκέ της “Movistar Arena”. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έφτασε τους 8 πόντους στα μέσα της περιόδου, με την Ρεάλ να απαντάει με τον Οκίκι και το σκορ να διαμορφώνεται στο 36-29. Η ελληνική ομάδα κατάφερε να βρει τον τρόπο να τροφοδοτήσει τον Κένεθ Φαρίντ, ο οποίος μαζί με τον Όσμαν και τον Σλούκα, έκλεισαν με προβάδισμα 14 πόντων το πρώτο μέρος, με το σκορ στο 52-38.

Στην τρίτη περίοδο, ο Παναθηναϊκός μπήκε με το “μαχαίρι στα δόντια”. Ο Φαρίντ έδειξε πως μπορεί να ανταπεξέλθει και έδωσε πολλές μάχες απέναντι στον Ταβάρες, νικώντας διαδοχικά τον σέντερ της Ρεάλ, την στιγμή που και ο Σέρτζιο Σκαριόλο έκανε τα πάντα για να βρει ένα σχήμα που θα έβρισκε λύσεις για να σταματήσει τους “πράσινους”. Ο Λάιλς μαζί με τον Φελίς, που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να κατεβάσουν την διαφορά, με το σκορ να πέφτει στους 10, μετά από σερί του Παναθηναϊκού που έφτασε στο +19. Ο Φαρίντ ήταν παντού και κατάφερε να είναι ο παίκτης που έδινε ενέργεια στο “τριφύλλι”, με τον Έργκιν Άταμαν να κρατάει στο παρκέ τον Τι Τζέι Σορτς που είχε πάρει την μπαγκέτα του οργανωτή. Το σκορ στο δεκάλεπτο έκλεισε στο +14 για τους “πράσινους” και το 73-59.

Με την έναρξη της τελευταίας περιόδου, ο Παναθηναϊκός συνέχισε από εκεί που σταμάτησε, με τον Σορτς να κάνει εξαιρετική εμφάνιση και τον Έργκιν Άταμαν να κάνει τρομερή διαχείριση του ρόστερ του στα τελευταία λεπτά, οι “πράσινοι” κυριάρχησαν σε όλους τους τομείς. Οι “πράσινοι” επικράτησαν με 87-77, έχοντας πολλούς πρωταγωνιστές. Ο Τι Τζέι Σορτς είχε 19 πόντους και 6 ασίστ. Ο Κώστας Σλούκας είχε 15 πόντους με 7 ασίστ, αλλά και ο Κένεθ Φαρίντ ήταν ένας από τους διακριθέντες με 16 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 16-22, 38-52, 59-73, 77-87

Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής στη EuroLeague:

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου

Ερυθρός Αστέρας-Μονακό 91-79
Φενέρμπαχτσε-Χάποελ Τελ Αβίβ 74-68
Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός 77-87
Παρί-Βαλένθια 90-86
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Μπασκόνια 89-83

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

18:00 Ντουμπάι-Ζαλγκίρις Κάουνας
19:00 Αναντολού Εφές-Μπάγερν Μονάχου
21:00 Βιλερμπάν-Παρτιζάν
21:30 Μπαρτσελόνα-Βίρτους Μπολόνια
21:30 Αρμάνι Μιλάνο-Ολυμπιακός

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Χάποελ Τελ Αβίβ 8-3

Ερυθρός Αστέρας 8-3

Ζάλγκιρις 7-3

Ολυμπιακός 7-3

Παναθηναϊκός 6-4

Μπαρτσελόνα 6-4

Μονακό 6-5

Φενέρμπαχτσε 6-5

Βαλένθια 6-5

Αρμάνι 5-5

Βίρτους Μπολόνια 5-5

Μπάγερν Μονάχου 5-5

Ρεάλ Μαδρίτης 5-6
Παρί 5-6
Ντουμπάι 4-6
Παρτίζαν 4-6
Εφές 3-7

Μακάμπι Τελ Αβίβ 3-8
Μπασκόνια 3-8
Βιλερμπάν 2-8

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 13 November 2025 🕒 23:45


ΗΠΑ: Στη λίστα των τρομοκρατών μπαίνουν ομάδες «Antifa» στην Ευρώπη – 2 από τις 4 είναι στην Ελλάδα

 Τρομοκράτες «made in Greece» είναι πλέον για τις ΗΠΑ, δύο ελληνικές οργανώσεις που συνδέονται με το κίνημα antifa, που τόσο πολεμά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, φαίνεται ότι διευρύνει τη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων και πλέον συμπεριλαμβάνει και τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες, που συνδέονται με το κίνημα

Antifa, ως «Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις» (Foreign Terrorist Organizations) και «Ειδικά Καθορισμένους Παγκόσμιους Τρομοκράτες» (Specifically Designated Global Terrorists).

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Fox News το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα εντάξει τις οργανώσεις αυτές που δραστηριοποιούνται σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα στην ίδια λίστα, που υπάρχουν οργανώσεις όπως το ISIS, η αλ-Κάιντα και η Χεζμπολάχ, δείχνοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, το λέει και το εννοεί ότι θα πατάξει το κίνημα antifa και σε διεθνές επίπεδο.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση εφαρμόζει χαρακτηρισμούς «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης» σε ομάδες συνδεδεμένες με την Antifa, επεκτείνοντας ουσιαστικά την προηγούμενη οδηγία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την εγχώρια τρομοκρατία σε διεθνές επίπεδο.

Όπως αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα, οι τέσσερις ομάδες που συνδέονται με την Antifa, κατηγορούνται ότι οργάνωσαν ή διέπραξαν βομβιστικές επιθέσεις, πυροβολισμούς και άλλες πολιτικά υποκινούμενες ενέργειες.

Ο χαρακτηρισμός απαιτεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ να δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία των FTO και των SDGT και να απαγορεύουν την είσοδο των μελών της ομάδας στις ΗΠΑ. Επιτρέπει επίσης στις ΗΠΑ να διώκουν ποινικά όσους βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος και προσφέρουν υλική υποστήριξη σε FTO ή συνωμοτούν για να τους προσφέρουν υποστήριξη.

Οι οργανώσεις με «άρωμα Ελλάδας» – Δύο ακόμη από Ιταλία και Γερμανία στη λίστα

Οι δύο από τις τέσσερις οργανώσεις που μπαίνουν στο τρομοκρατικό «κάδρο» των ΗΠΑ από την Ελλάδα είναι η Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη και η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα.

Η πρώτη, είχε αναλάβει την ευθύνη για τοποθέτηση της βόμβας στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στου Γουδή τον Δεκέμβριο του 2023 ενώ η δεύτερη, συνδέεται με την βομβιστική ενέργεια στα κεντρικά γραφεία της Hellenic Train, τον Απρίλιο του 2024.

Σύμφωνα με το Fox News, και οι δύο οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα είχε αφιερώσει επίθεση «στον παλαιστινιακό λαό και την ηρωική του αντίσταση».

Στην Γερμανία, η Antifa Ost είναι ένας αριστερός πυρήνας που έχει συνδεθεί με επιθέσεις μεταξύ 2018 και 2023 στη χώρα με τους γερμανούς εισαγγελείς να έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε επτά άτομα που συνδέονται με την οργάνωση.

Το Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο, γνωστό και ως Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία, είναι ένας συνασπισμός ομάδων στην Ιταλία που υποστηρίζει την επαναστατική ένοπλη σύγκρουση εναντίον του ιταλικού κράτους. Η ομάδα που μετρά πάνω από δύο δεκαετίες, έχει συνδεθεί με δεκάδες περιστατικά όπως επιστολές-βόμβες σε κυβερνητικούς και βιομηχανικούς στόχους, μικρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, πυροβολισμούς, ενώ συνδέεται και με τη τη δολοφονίας στελέχους πυρηνικής μηχανικής το 2012.

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 13 November 2025 🕒 23:44


Ενημερωτική ημερίδα για την ευλογιά αιγοπροβάτων στη Γαστούνη

Με τη συμμετοχή πλήθους κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πηνειού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ευλογιά των Αιγοπροβάτων και Μέτρα Πρόληψης και Βιοασφάλειας.                                                             
Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιφυλακής στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Πηνειού, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην ευρύτερη περιοχή, και είχε ως στόχο την άμεση ενημέρωση και κινητοποίηση του κτηνοτροφικού κόσμου και των τοπικών φορέων                                                                                                          

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Ανδρέας  Φίλιαςο    Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, κ. Κώστας Μήλιος, η Διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Πύργου, κ. Σπυροπούλου, και η Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Πύργου, κ. Λία Μπούρα οι οποίοι παρουσίασαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τις διαδικασίες ιχνηλάτησης και τα πρωτόκολλα απολύμανσης και περιορισμού των μετακινήσεων.              
Οι εισηγητές επεσήμαναν ότι η μόνη αποτελεσματική άμυνα απέναντι στη νόσο είναι η απόλυτη συμμόρφωση στα μέτρα βιοασφάλειας και στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, όπως ο περιορισμός μετακινήσεων αιγοπροβάτων, σύμφωνα με τις εγκυκλίους του, η υποχρεωτική απολύμανση στις εισόδους των μονάδων, των οχημάτων και του εξοπλισμού, καθώς και ο περιορισμός επισκεπτών στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και η άμεση δήλωση κάθε ύποπτου περιστατικού στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

«Η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων αποτελεί σοβαρή απειλή για την τοπική μας κτηνοτροφία και την οικονομία» επεσήμανε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πηνειού, κ. Αλέξης Καστρινός, συμπληρώνοντας ότι ο δήμος παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κρίσης, διεκδικώντας αφενός την άμεση αποζημίωση των πληγέντων, αφετέρου την ενίσχυση των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόεδροι κοινοτήτων και πλήθος κτηνοτρόφων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ειδικούς και να θέσουν ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης και την πρόληψη νέων κρουσμάτων.

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 13 November 2025 🕒 23:20


ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ: 2η Σχολή Γονέων με τίτλο « Χωρίσαμε! Και τώρα; » & « Μια αγκαλιά για να μεγαλώνεις μαζί της»

 

 Ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης συνεχίζει δυναμικά τη φετινή χρονιά των Σχολών Γονέων, παρουσιάζοντας τη δεύτερη δράση του κύκλου, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025, με στόχο την ενδυνάμωση των γονέων και τη στήριξη της οικογένειας.

Στο Ξυλόκαστρο, στο Θέατρο «Άγγελος Σικελιανός» (ώρα 17:30 – 20:00), η Φύκα Γ. Δήμητρα, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια - Παιδαγωγός, θα παρουσιάσει τη θεματική: «Χωρίσαμε! Και τώρα; Επικοινωνία, όρια και συνεργασία μετά τον χωρισμό», εστιάζοντας στη συνέχιση της γονεϊκότητας μετά τη λήξη της σχέσης, στη διαχείριση των συναισθημάτων και στη σωστή επικοινωνία με τα παιδιά.

Στο Δερβένι, στο Δημοτικό Σχολείο (ώρα 17:30 - 19:30),
η Δέσποινα Σταματοπούλου, Holistic Educator - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Προσωπικής Ανάπτυξης - Παιδαγωγός, θα συντονίσει την Ομάδα Γονέων με τίτλο: «Μία αγκαλιά για να μεγαλώνεις μαζί της», δίνοντας την έναρξη του κύκλου «Ο Κύκλος του Μαζί»  μια όμορφη παρέα γονιών που μαθαίνει να ακούει, να συνδέεται και να αγαπά.

Οι Σχολές Γονέων του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης αποτελούν έναν ανοιχτό χώρο διαλόγου, ανταλλαγής εμπειριών και ψυχολογικής ενδυνάμωσης, με στόχο τη στήριξη των γονέων και τη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους.



📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 13 November 2025 🕒 22:33


Παρουσία Χρίστου Δήμα και Άδωνη Γεωργιάδη , Υπεγράφη η σύμβαση για ανακαίνιση στο νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”

Υπεγράφη, σήμερα, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η σύμβαση για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό υποδομών στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας», παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Δήμα και του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. 

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Δημήτρης Αναγνώπουλος, ο Πρόεδρος της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.)» Τιμολέων Κατσίπος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αθανάσιος Γιάνναρης, καθώς και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας» Χρήστος Φασιανός.

Το έργο, προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των Νοσηλευτικών Μονάδων του 3ου και 4ου ορόφου, του Γραφείου Ιατρών και την προσθήκη ανελκυστήρα στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών: «Άγιος Σάββας».

Κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η σύμβαση που υπογράφεται σήμερα είναι ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών υγείας στη χώρα μας, καθώς αφορά στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας».

Γνωρίζουμε πώς ήταν η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας την περασμένη δεκαετία. Έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικά βήματα και με τη σημερινή υπογραφή προχωράμε σε ένα ακόμη σημαντικό βήμα σε ένα νοσοκομείο όπου οι ασθενείς, οι γιατροί, όλο το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό δίνουν καθημερινά τη μεγαλύτερη μάχη.

Πρόκειται για ένα έργο, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των Νοσηλευτικών Μονάδων του 3ου και 4ου ορόφου, το Γραφείο Ιατρών και την προσθήκη ανελκυστήρα.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς κι ένα πιο σύγχρονο και πιο λειτουργικό περιβάλλον για το υγειονομικό προσωπικό.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσω της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», αναβαθμίζει το κτιριακό δυναμικό του δημοσίου, στην παιδεία, τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και φυσικά στην υγεία. 

Ειδικά, στον τομέα της υγείας, πραγματοποιούνται, σήμερα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε 38 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα με τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 145 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε:

«Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με ένα έργο προϋπολογισμού 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, αναβαθμίζουμε ουσιαστικά τις νοσηλευτικές μονάδες και τις υπηρεσίες που παρέχονται σε ασθενείς οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη με τον καρκίνο.

Η φροντίδα των ογκολογικών ασθενών είναι ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας. Στόχος μας είναι να διασφαλίζουμε σύγχρονες, ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για κάθε πολίτη. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την εξαιρετική συνεργασία και τη συμβολή του στην υλοποίηση ενός έργου που ενισχύει έμπρακτα το δημόσιο σύστημα υγείας».

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 13 November 2025 🕒 21:33


Χρίστος Δήμας: Υλοποιούμε μεγάλο πλήθος έργων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας

 Η βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την επικράτεια, υπογράμμισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) με θέμα τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ο κ. Δήμας τόνισε ότι οι υποδομές και τα συστήματα Μεταφορών επιτελούν

νευραλγικό ρόλο στον μηχανισμό λειτουργίας της πολιτείας και αναφέρθηκε σε έργα εμβληματικά, αλλά και πολλά περισσότερα μικρότερης έκτασης, που γίνονται σε όλες τις περιφέρειες και σε όλα τα πεδία αρμοδιότητας, όπως: οδικά, συγκοινωνιακά, σιδηροδρομικά, αντιπλημμυρικά, φράγματα, αρδευτικά, έργα ύδρευσης και κτιριακά.

Σχετικά με τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, ο Υπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων:

  • Πάτρα – Πύργος: Άμεσα, σε λίγες εβδομάδες, θα παραδοθούν τα 10 χλμ. που απομένουν κοντά στην Πάτρα για την ολοκλήρωση του έργου.
  • Ε65: Το βόρειο τμήμα που υπολείπεται θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2026.
  • ΒΟΑΚ: Εκτελούνται ήδη εργασίες στο δημόσιο έργο από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Νεάπολη και μέσω ΣΔΙΤ από τη Νεάπολη μέχρι τη Χερσόνησο. Υπεγράφη η σύμβαση για το κυρίως τμήμα «Ηράκλειο – Χανιά», ενώ εργαζόμαστε να ενεργοποιηθεί σύντομα και η προαίρεση για το τμήμα «Χανιά – Κίσσαμος». 

«Η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων αλλάζει ριζικά τον χάρτη οδικών μετακινήσεων. Στην ηπειρωτική Ελλάδα το διαπιστώνουμε ήδη στο Πάτρα – Πύργος, όπου παραδόθηκε το μεγαλύτερο τμήμα. Θα το διαπιστώσουμε ακόμη περισσότερο με τη σύνδεση της ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό, η οποία θα διαμορφώσει καινούργιες πραγματικότητες στις οδικές μετακινήσεις, απελευθερώνοντας μια νέα δυναμική στο εμπόριο και στον τουρισμό», σημείωσε ο κ. Δήμας.

Παρεμβάσεις γίνονται και στα μεγάλα αστικά κέντρα, με έργα Μετρό και εκσυγχρονισμό στόλου των μέσων μεταφοράς. Στην Αττική προκηρύχθηκε το έργο για την τριπλή παρέμβαση στον Σκαραμαγκά, ενώ στη Θεσσαλονίκη η Υπερυψωμένη Οδός κατασκευάζεται με πρόοδο που ξεπερνά το 30%.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι στον τομέα του σιδηροδρόμου, βασική προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του δικτύου μετά τις εκτεταμένες καταστροφές από τον «Daniel», ενώ παράλληλα, προχωρά η σύνδεση των δικτύων χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών με λιμένες στρατηγικής σημασίας. 

Έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων για τη θωράκιση απέναντι στην κλιματική κρίση, με τη δρομολόγηση κατασκευής φραγμάτων (Μπραμιανών, Ασωπού, Τσικνιά) και την ωρίμανση νέων έργων με ΣΔΙΤ (Ενιπέα, Ταυρωνίτη).

Στο πεδίο των κτιριακών έργων, ο κ. Δήμας τόνισε πως έχουν άμεσο αντίκρισμα στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», μέσω του οποίου ανακαινίσθηκαν 430 σχολεία, ενώ δρομολογούνται ανακαινίσεις σε 2.500 σχολικές μονάδες με δωρεά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ανάλογες παρεμβάσεις γίνονται σε νοσοκομεία και κτίρια στους τομείς Δικαιοσύνης και Ασφάλειας. Είναι μια ενότητα παρεμβάσεων που μπορεί να μην τυγχάνει της προβολής των εμβληματικών έργων, αλλά έχει καθοριστική σημασία για τις τοπικές κοινωνίες και γι’ αυτό, κάθε άλλο παρά την αμελούμε», δήλωσε. 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε: «Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με τη θεσμική μεταρρύθμιση που αφορά στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο πλάνο για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εθνικών υποδομών, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική για την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».



📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 13 November 2025 🕒 20:54


Δοκιμασία στη Μαδρίτη για τον Παναθηναϊκό κόντρα στη Βασίλισσα

 
 Η νίκη με 101-95 επί της Παρί στη Γαλλία έδωσε νέα ψυχολογία κι αυτοπεποίθηση στον Παναθηναϊκό (6-4), που θέλει να κάνει το 2 στα 2 σε μια πολύ δύσκολη διαβολοβδομάδα. Οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν κοντράρονται με τη Ρεάλ Μαδρίτης εκτός έδρας, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Euroleague (13/11, 21:45, ΕΡΑ ΣΠΟΡ) .

Ένα κλασικό ντέρμπι της διοργάνωσης, ανάμεσα σε δύο ομάδες που έχουν κάθε χρόνο στόχο να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Οι πράσινοι ταξίδεψαν για τη Μαδρίτη με τις γνωστές απουσίες των Χολμς, Λεσόρ, Γιουρτσεβέν και Τολιόπουλου, ενώ ο Σέρτζιο Σκαριόλο περιμένει να δει την κατάσταση του Μάριο Χεζόνια, που αντιμετωπίζει ενοχλήσεις στη μέση.

Η Βασίλισσα (5-5) ηττήθηκε την προηγούμενη αγωνιστική από τη Βαλένθια με 89-76 και θέλει να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα. Άλλωστε, έχει δείξει πως είναι πολύ καλύτερη στην έδρα της, παρά εκτός.

Διαιτητές της αναμέτρησης θα είναι οι  Μπελόσεβιτς  (Σερβία),  Μπισάνγκ  (Γαλλία)  και   Πατσούσιακ   (Πολωνία).  

Χωρίς τον Φρανκ Νιλικίνα ο Ολυμπιακός κόντρα στην Αρμάνι

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει αύριο εκτός έδρας την Αρμάνι Μιλάνο για την 11η αγωνιστική της Euroleague, με τον Φρανκ Νιλικίνα να μένει εκτός για δεύτερο σερί παιχνίδι των Πειραιωτών.

Ένα πρόβλημα στους οπίσθιους μηριαίους δεν επέτρεψε στον Φρανκ Νιλικίνα να αγωνιστεί στο Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις, με τον Γάλλο γκαρντ να μην ταξιδεύει όμως ούτε στην Ιταλία για το ματς με την Αρμάνι Μιλάνο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον άφησε εκτός αποστολής για να συνεχίσει την αποθεραπεία του, με τους Πειραιώτες να έχουν όμως ελάχιστες επιλογές στα γκαρντ, αφού τραυματίστηκε ξανά και ο Κίναν Έβανς.

Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής στη EuroLeague:

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου

21:00 Ερυθρός Αστέρας-Μονακό

21:00 Φενέρμπαχτσε-Χάποελ Τελ Αβίβ

21:45 Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός

21:45 Παρί-Βαλένθια

22:00 Μακάμπι Τελ Αβίβ-Μπασκόνια

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

18:00 Ντουμπάι-Ζαλγκίρις Κάουνας

19:00 Αναντολού Εφές-Μπάγερν Μονάχου

21:00 Βιλερμπάν-Παρτιζάν

21:30 Μπαρτσελόνα-Βίρτους Μπολόνια

21:30 Αρμάνι Μιλάνο-Ολυμπιακός 

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Χάποελ Τελ Αβίβ 8-2
Ζάλγκιρις 7-3

Ολυμπιακός 7-3

Ερυθρός Αστέρας 7-3
Μονακό 6-4
Βαλένθια 6-4
Παναθηναϊκός 6-4

Μπαρτσελόνα 6-4

Ρεάλ Μαδρίτης 5-5

Μπάγερν Μονάχου 5-5
Αρμάνι 5-5

Φενέρμπαχτσε 5-5
Βίρτους Μπολόνια 5-5
Παρί 4-6
Ντουμπάι 4-6
Παρτίζαν 4-6
Εφές 3-7
Μπασκόνια 3-7
Βιλερμπάν 2-8

Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-8


📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 13 November 2025 🕒 17:36


Ευαγγελιστής Ματθαίος Απόστολος και θαυματουργός.

 

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος δέκτηκε το  κάλεσμα του Χριστού και η ζωή του άλλαξε εντελώς. Ήταν τελώνης της εποχής και εισέπραττε τους φόρους από τον λαό για τους Ρωμαίους. Τους φόρους τους προπλήρωνε και μετά με κάθε τρόπο τους συγκέντρωνε από τους φορολογούμενους. Οι τελώνες θεωρούνταν άδικοι και κακοί, την εποχή του Χριστού. Ο κόσμος απέφευγε  κάθε επαφή μαζί τους.

Ο καρδιογνώστης Κύριος βλέποντάς τον να κάθεται στο τελωνείο, του απηύθυνε την κλήση

«ακολούθει  μοι». Αυτό ήταν. Ο Ματθαίος τα εγκαταλείπει όλα: εργασία, πλούτη, οικογένεια, κοινωνική αναγνώριση και ακολουθεί τον Κύριο, χωρίς να πει λόγο. Από την μεγάλη του χαρά καλεί στο σπίτι τον Κύριο σε τραπέζι μαζί με φίλους, συγγενείς και γνωστούς. Πολλοί από αυτούς πίστεψαν στον Κύριο.

Οι γραμματείς και Φαρισαίοι, οι υποκριτές, κατηγορούν τον Χριστό ότι συντρώγει και συζητά με τελώνες. Έλαβαν την απάντηση από τον Χριστό «ελεημοσύνη θέλω και όχι θυσία .Δεν ήλθα να καλέσω  δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν» (Ματθαίου, θ' 13).

Από την ημέρα εκείνη ο Ματθαίος ακολούθησε τον Χριστό σε όλη την επίγεια πορεία του. Κύριο χαρακτηριστικό η μεγάλη του ταπεινοφροσύνη. Δεν αναφέρεται το όνομά του στην Αγία Γραφή. Παντού παρών και αθόρυβος.

Μετά την Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ( Πεντηκοστή ), φωτισθείς  ο Ματθαίος, όπως και οι άλλοι Απόστολοι, άρχισε το ιεραποστολικό έργο. Άρχισε το κήρυγμα από τους εβραίους και για αυτούς έγραψε το Ευαγγέλιό του στην εβραϊκή γλώσσα. Για να κατανοήσουν οι Εβραίοι ότι ο Χριστός ήταν ο αναμενόμενος Μεσσίας. Το ευαγγέλιό του γράφτηκε περί το 64 μ.Χ. και μεταφράστηκε από τον ίδιο στην Ελληνική. Ο Απόστολος γνώριζε την εβραϊκή, ελληνική και αραμαϊκή γλώσσα.

Ευρισκόμενος στους Πάρθους ανέβηκε σε ένα βουνό. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάστηκε ο Χριστός με μορφή παιδιού. Του δίνει μια ράβδο και του λέγει: «Λάβε ταύτην, και καταβς από το βουνν και πηγαίνοντας εις την πόλιν Μυρμήνην, φύτευσον την ράβδον ταύτην εις το κατώφλιον του εκείσε  αγίου οίκου. Η Οποία ριζωθείσα και υψωθείσα από την εδικήν μου δεξιν χείρα, θέλει γένει δένδρον ηδε τας ρίζας του, θέλει αναβλύσει πηγή ύδατος, απ την οποίαν λουόμενοι οι θηριογνώμονες άνδρες της πόλεως και απ τον  γλυκασμν του δένδρου μεταλαμβάνοντες, θέλουν γλυκανθούν κατ τας αισθήσεις και θέλουν παύσουν απ το να πράττουν παρανομίας».

Ο Ευαγγελιστής αμέσως υπάκουσε στην δοθείσα εντολή. Στον δρόμο του συνάντησε την σύζυγο του βασιλιά Πάρθων Φουλβάνα το όνομα, τον υιό της και την νύφη της έχοντες όλοι πνεύμα διαβολικό. Οι δαίμονες άρχισαν να διαμαρτύρονται για την παρουσία του λέγοντες « ποιος σε ανάγκασε να έλθεις εδώ και εις τους  εδικούς μας τόπους; ή ποιος είναι εκείνος οπού έδωκεν εις εσένα την ράβδον ταύτην δια εδικήν μας απώλειαν;. Με πραεία φωνή ο Απόστολος επιτίμησε τους δαίμονες και θεράπευσε τους πάσχοντες, οι οποίοι τον ακολούθησαν ήσυχα και φρόνιμα.

Ο Επίσκοπος της πόλεως Πλάτων πληροφορήθηκε το γεγονός και βγήκε έξω της πόλεως με τον κλήρο για να υποδεχτεί τον Απόστολο. Όλοι μαζί πήγαν μέσα στην πόλη όπου ο Χριστός διέταξε. Τότε ο Ευαγγελιστής αφού δόξασε τον Θεό φύτευσε  την ράβδο και όλα έγιναν, όπως προείπε ο Χριστός. Πολλά πλήθη πληροφορηθέντα τα γεγονότα έτρεχαν στο σημείο και έβλεπαν και διαπίστωναν τα θαυμαστά γεγονότα οι καρδιές τους μαλάκωναν και γίνονταν πιο μακάριοι.

Ο βασιλιάς παρακινήθηκε από τον αρχέκακο και αποφάσισε να κάψει τον Απόστολο, ο οποίος πληροφορήθηκε από τον Χριστό: «Αν και ο βασιλιάς ετοιμάζει βάσανα για σένα, μην φοβάσαι, θα έχεις εμένα βοηθό σου». Όσους στρατιώτες και αν έστειλε ο βασιλιάς γύριζαν τυφλοί και χωρίς αποτέλεσμα. Αποφάσισε, τότε, να πάει ο ίδιος. Πλησιάζοντας τον Ευαγγελιστή τυφλώθηκε και αυτός και αναφώνησε: «Ματθαίε, συγχώρεσε την άγνοιά μου και φώτισε ξανά τους οφθαλμούς μου». 

Ο Απόστολος τον λυπήθηκε και του έδωσε πάλι το φως. Όμως,  η καρδιά του βασιλιά δεν μαλάκωσε. Διέταξε τους στρατιώτες να πιάσουν τον Άγιο, να τον καρφώσουν και να τον κάψουν. Οι στρατιώτες υπάκουσαν, αλλά η φωτιά δρόσιζε το σώμα του Αγίου. Οι παριστάμενοι ειδωλολάτρες βλέποντας το θαύμα πίστευσαν στον Κύριο. Ο  σκληρός βασιλιάς διατάζει τώρα επάνω στο σώμα του Ευαγγελιστού να βάλουν τα ομοιώματα των ψεύτικων θεών. Προσεύχεται ο βασιλιάς στα είδωλα και ο Απόστολος στον Χριστό. Η φωτιά καίει τα είδωλα και στρέφεται προς το μέρος του σκληρόκαρδου βασιλιά. Αυτός φοβήθηκε και κατευθύνθηκε προς τον Άγιο και τον παρακάλεσε να τον βοηθήσει. Με την προσευχή του Ευαγγελιστή η φωτιά κατευθύνθηκε προς τον Άγιο και ακούστηκε να λέγει ο Απόστολος Ματθαίος: «Κύριε, στα χέρια σου παραδίδω την ψυχή μου».

Ο βασιλιάς παρά τα θαυμαστά που είδε και έζησε αμφέβαλλε για την αγιότητα του Αποστόλου και για την ύπαρξη του αληθινού Θεού. Αφού μετέφεραν το τίμιο σώμα στα ανάκτορα διέταξε να το τοποθετήσουν σε κιβώτιο και να το ρίξουν στην θάλασσα. Ύστερα είπε: « Εάν ο Θεός του Ματθαίου είναι αληθινός, όπως τον έσωσε από τη φωτιά, έτσι και τώρα θα προστατέψει το σώμα του από τη θάλασσα που θα το ρίξουμε. Τότε και εμείς με τη σειρά μας θα πρέπει να πιστέψουμε στο Θεό του Ματθαίου».

Το βράδυ που ρίψανε το κιβώτιο με το λείψανο στη θάλασσα ο Ευαγγελιστής παρουσιάστηκε στον ύπνο του επισκόπου Πλάτωνα και του υπέδειξε το σημείο στο οποίο θα βρει την λάρνακα με το σκήνωμα. Πράγματι, την άλλη ημέρα ο Πλάτων βρήκε την λάρνακα . Ο βασιλιάς τότε πείστηκε και ζήτησε να βαπτιστεί. Ο επίσκοπος βλέποντας την ειλικρίνεια του βασιλιά τον βάπτισε. Την ώρα ης βαπτίσεως ακούστηκε φωνή από τον ουρανό: « Μην ονομάσεις αυτόν Φλουβιανό αλλά Ματθαίο».

Μετά από την βάπτιση ο βασιλιάς άλλαξε ριζικά. Κατέστρεψε τα αγάλματα και επέτρεψε σε όσους ήθελαν να λατρεύουν τον Χριστό.

Ύστερα από αυτά ο Απόστολος Ματθαίος φανερώθηκε πάλι στον Επίσκοπο και του είπε: « Να χειροτονήσεις το βασιλιά Ματθαίο επίσκοπο και τον γιό του διάκονο. Μετά από τρία χρόνια θα έρθεις και εσύ προς τον Κύριο».

Έτσι ακριβώς έγιναν τα γεγονότα , κατά την επαγγελία του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου, του οποίου η μνήμη τιμάται από την Αγία μας Εκκλησία κάθε έτος την 16η Νοεμβρίου.

Μυργιώτης Παναγιώτης

Μαθηματικός

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 13 November 2025 🕒 15:17


Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Μαθηματικός Έλληνας Δάσκαλος παγκοσμίου αναγνωρίσεως.

Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος. Έλληνας επιστήμονας παγκοσμίου αναγνωρίσεως. Εργάτης της μαθηματικής επιστήμης και αξιολογότατος σκαπανεύς της επιστήμης της φυσικής αλλά και της αρχαιολογίας. Δάσκαλος με κεφαλαίο δέλτα και επιστήμονας με το έψιλον κεφαλαίο που (πρέπει να) κάνει όλους μας ως Έλληνες να αισθανόμαστε υπερήφανοι για αυτόν. Σπάνια η επιστήμη χαρίζει το όνομα του επιστήμονα σε εφεύρεσή του, όπως έκανε με τον Καραθεοδωρή. Μεγαλούργησε και εκτιμήθηκε το έργο του στην αλλοδαπή περισσότερο παρά στην Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Βερολίνο 13 Σεπτεμβρίου του 1873 και 2 Φεβρουαρίου 1950 στο Μόναχο αφήνει την τελευταία του πνοή, εγκαταλείποντας τα γήινα και αναχωρώντας για το αιώνιο ταξίδι της επιστημονικής καταξίωσης και δικαίωσης. Ο πατέρας του Στέφανος Καραθεοδωρή, ήταν νομικός από την Κωνσταντινούπολη με καταγωγή από το Μποσνοχώρι ή Βύσσα (σήμερα μεταφέρθηκε στη Νέα Βύσσα του Νομού Έβρου) της Δυτικής Θράκης. Εργάστηκε ως διπλωμάτης για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αρχικά ως γραμματέας και κατόπιν ως πρέσβης του Σουλτάνου στις Βρυξέλλες, την Αγία Πετρούπολη και το Βερολίνο. Η μητέρα του Καραθεοδωρή, Δέσποινα, το γένος Πετροκοκκίνου, καταγόταν από τη Χίο. Έμεινε ορφανός από μητέρα σε ηλικία 6 ετών και ανατράφηκε από την γιαγιά του Ευθαλία. Μεγάλωσε σε ένα ευρωπαϊκό, επιστημονικό και αριστοκρατικό περιβάλλον. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στις Βρυξέλλες, όπου ο πατέρας του ήταν πρέσβης της Υψηλής Πύλης από το 1875, με αποτέλεσμα να έχει ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά και τα φλαμανδικά. Πριν ακόμη μπει στην εφηβεία μιλά τα τουρκικά και τα γερμανικά. Από το 1883 έως το 1885 φοιτά σε σχολεία της Ριβιέρα και του Σαν Ρέμο. Ένα χρόνο φοίτησε σε γυμνάσιο των Βρυξελλών, όπου στο μάθημα της Γεωμετρίας αισθάνθηκε την αγάπη και την κλίση που είχε για τα Μαθηματικά. Το 1886 γράφεται στο γυμνάσιο Ατενέ Ρουαγιάλ των Βρυξελλών, από όπου αποφοίτησε το 1891. Στο Βέλγιο τότε γινόταν διαγωνισμός μαθηματικών στον οποίο κλήθηκε η τάξη του να διαγωνιστεί για δύο χρονιές κατά σειρά και ο Καραθεοδωρή πήρε την πρώτη θέση και τις δύο χρονιές. Το 1895 αποκτά το πτυχίο του μηχανικού και αποδεχόμενος πρόσκληση του θείου του Αλέξανδρου Στεφάνου Καραθεοδωρή, ο οποίος ήταν γενικός διοικητής της Κρήτης, και τον επισκέφθηκε στα Χανιά. Εκεί γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μια σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης αναπτύσσεται μεταξύ των δυο ανδρών και η οποία σχέση θα έχει συνέχεια. Εν συνεχεία μεταβαίνει στη Λέσβο, όπου συμμετέχει στην κατασκευή έργων και το 1898 μεταβαίνει στην Αίγυπτο για να εργασθεί στην κατασκευή του φράγματος του Ασουάν, ως μηχανικός. Εκεί μελετώντας τις πυραμίδες του Χέοπος και μαθηματικά συγγράμματα ανακαλύπτει την μεγάλη του αγάπη και το κρυφό ταλέντο. Το κρυμμένο ταλέντο των Μαθηματικών. Η αγάπη για τα μαθηματικά τον οδηγεί να εγκαταλείψει τη δουλειά του μηχανικού και να σπουδάσει την επιστήμη των αριθμών το 1900 σε ηλικία 27 ετών. Για δύο χρόνια παρακολουθεί μαθήματα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, αποφοιτώντας αρχίζει η ένδοξη ανάδειξή του.

Στο Βερολίνο ο Καραθεοδωρή είχε την τύχη να παρακολουθήσει μαθήματα από μεγάλους μαθηματικούς όπως ο Χέρμαν Σβαρτς , ο Γκέοργκ Φρομπένιους , ο Έρχαρντ Σμιτ και ο Λάζαρος Φουκς. Ο Σμιτ το φθινόπωρο του 1901 έφυγε για το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και παρακίνησε τον Καραθεοδωρή να αποφασίσει να εγκατασταθεί κι εκείνος εκεί. Έτσι το 1902, ο Καραθεοδωρή μεταγράφεται στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν για να κάνει διδακτορική διατριβή υπό την επίβλεψη του Χέρμαν Μινκόβσκι .

Το Γκέτινγκεν εκείνη την εποχή είχε θεωρηθεί σαν το μεγαλύτερο κέντρο των Μαθηματικών και δύο διάσημοι καθηγητές, ο Νταβίντ Χίλμπερτ και ο Φέλιξ Κλάιν , διδάσκουν εκεί. Αυτοί οι δύο σπουδαίοι μαθηματικοί επέδρασαν πολύ στη ζωή και στη σταδιοδρομία του ως μαθηματικού. Ο Καραθεοδωρή αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν το 1904 και αμέσως μετά ζήτησε να εργαστεί στην Ελλάδα. Οι αρμόδιοι όμως του απαντούν ότι είχε ελπίδες να διοριστεί μόνο σαν δάσκαλος σε σχολεία της επαρχίας. Γυρίζει τότε στη Γερμανία, όπου τον επόμενο χρόνο (Μάρτιος 1905) αναγορεύεται υφηγητής των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, όπου διδάσκει μέχρι το 1908. Την ίδια χρονιά νυμφεύεται την τότε 24χρονη Ευφροσύνη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Στέφανο και τη Δέσποινα.

Η επιστημονική αναγνώριση

Από το 1909 έως το 1920 διδάσκει Μαθηματικά σε διάφορα γερμανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα: ΑννόβεροΜπρέσλαου (Βρότσλαβ στη σημερινή Πολωνία), Γκέτινγκεν και Βερολίνο. Η φήμη του ως μαθηματικού τον έφερε σε φιλική και επαγγελματική επαφή με άλλους μεγάλους ομολόγους της εποχής του όπως ο Μαξ Πλανκ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Σβαρτς, ο Φρομπένιους, ο Σμιτ, ο Ντάβιντ Χίλμπερτ, ο Κλάιν κ.ά. Ιδιαίτερη ήταν η σχέση που συνέδεε τον Καραθεοδωρή με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Οι δύο άνδρες γνωρίσθηκαν το 1915 διατήρησαν μια επιστημονική σχέση, στηριγμένη στην αλληλοεκτίμηση και σεβασμό.

Το 1911, μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Καραθεοδωρή συμμετέχει  στην επιτροπή επιλογής καθηγητών για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1913 αναγορεύεται καθηγητής της Α΄ έδρας της μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Γκεντινγκεν, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1918. Το 1920, πάλι με πρόσκληση του Βενιζέλου, αναλαμβάνει να οργανώσει το Ιωνικό Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη.

Στη Σμύρνη ο Καραθεοδωρή έμεινε μέχρι την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην πόλη, ο 49χρονος, τότε,  Καραθεοδωρή κατορθώνει να διασώσει τη βιβλιοθήκη και πολλά από τα εργαστηριακά όργανα του Ιωνικού Πανεπιστημίου και να τα μεταφέρει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η δωρεά Καραθεοδωρή βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1922 διορίζεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1923 διορίζεται καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Μάλλον απογοητευμένος από τη μίζερη κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων, εγκατέλειψε την Ελλάδα το 1924, για να αναλάβει καθηγητική θέση στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, που εκείνο τον καιρό ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας και δίδασκαν σ' αυτό κορυφαία ονόματα. Το Νοέμβριο του 1926, έγινε μέλος στη νεοϊδρυθείσα Ακαδημία Αθηνών για την τάξη των Θετικών Επιστημών. Το 1928, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και την Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία, επισκέπτεται  τις ΗΠΑ μαζί με τη γυναίκα του για έναν σχεδόν χρόνο, για να δώσει διαλέξεις σε διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια, ανάμεσα στα οποία το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν και άλλα.

Το 1930, πάλι μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού επιτρόπου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση του πρώτου και στην οργάνωση του (νεοσύστατου) δεύτερου.

Τα τελευταία χρόνια

Το 1932, επιστρέφει στην έδρα του στο Μόναχο και παραμένει στην πόλη αυτή, ακόμα και μέσα στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945, διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια τον προσκάλεσαν για να εγκατασταθεί και να διδάξει στις ΗΠΑ, αλλά προτίμησε να μείνει στη Γερμανία, αφού ήταν ηλικιωμένος και είχε ήδη χάσει τη σύζυγό  του.

Τον Δεκέμβριο του 1949 έδωσε την τελευταία του διάλεξη στο Μόναχο. Πέθανε δύο μήνες αργότερα. Η σορός του ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο Waldfriedhof του Μονάχου.

Το επιστημονικό του έργο

Ο Καραθεοδωρή άρχισε να συγγράφει επιστημονικές μελέτες ήδη από τον καιρό που εργάζονταν ως μηχανικός στην Αίγυπτο. Οι έρευνες του, τις οποίες δημοσίευσε κυρίως στα γερμανικά, συνθέτουν ένα τεράστιο και πολύπλευρο έργο, το οποίο τον κατατάσσει μεταξύ των μεγαλύτερων μαθηματικών.

Αρχικά ασχολήθηκε με τον Λογισμό των Μεταβολών και η διδακτορική διατριβή του (Γκέτινγκεν, 1904) φέρει τον τίτλο «Περί των ασυνεχών λύσεων στον Λογισμό των Μεταβολών». Στη συνέχεια, καταπιάστηκε με όλους σχεδόν του κλάδους των Μαθηματικών: θεωρία πραγματικών συναρτήσεων, θεωρία μιγαδικών συναρτήσεωνδιαφορικές εξισώσειςθεωρία συνόλων και διαφορική γεωμετρίασύμμορφες απεικονίσεις κ.ά.

Οι μαθηματικές του αποδείξεις χαρακτηρίζονται από «κομψότητα και απλότητα», αλλά και αυστηρότητα που δίνει απόλυτη ασφάλεια στα συμπεράσματα που προκύπτουν. Με τη συμβολή του στον Λογισμό των Μεταβολών βοήθησε στην ανάπτυξη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας προκαλώντας τον θαυμασμό του ίδιου του Αϊνστάιν:

«Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων.» — Επιστολή του Αϊνστάιν προς τον Καραθεοδωρή, 1916.

Η συμβολή του στη Θεωρητική Φυσική ήταν ουσιαστική στη μαθηματική θεμελίωση τομέων της Φυσικής όπως η Θερμοδυναμική, η γεωμετρική οπτική, η μηχανική και η σχετικότητα.

Το 1909 δημοσίευσε μία εργασία με τίτλο «Έρευνα επί των βάσεων της Θερμοδυναμικής» στο περιοδικό Mathematische Annalen. Η εργασία αυτή έγινε ευρέως γνωστή στους κύκλους των φυσικών μόνο το 1921 από ένα σχετικό άρθρο του Μαξ Μπορν (Max Born) στο περιοδικό Physikalische Zeitschrift. Στην εργασία του 1909 περιέχεται και η περίφημη Αρχή Καραθεοδωρή:

«σε κάθε κατάσταση θερμοδυναμικής ισορροπίας ενός συστήματος υπάρχουν μερικές απείρως γειτονικές καταστάσεις ισορροπίας στις οποίες δεν μπορούμε να φτάσουμε με αδιαβατικές μεταβολές».

Με απλά αξιώματα και υποθέσεις, ο Καραθεοδωρή κατόρθωσε να φτάσει στον ορισμό θεμελιωδών θερμοδυναμικών μεγεθών όπως της εντροπίας, χωρίς καμία αναφορά σε θερμοδυναμικούς κύκλους κ.λπ.

Υπήρξε μέλος των ακαδημιών Βερολίνου (1919), Γκέτινγκεν (1920), Μονάχου (1925), Κολωνίας (1926Αθηνών (1927) και Ρώμης (1929).

Τέκνα

Το μαθηματικό έργο του (βιβλία, άρθρα, κλπ.) συλλέχθηκε επιμελώς από τον γιο του, Στέφανο, και εκδόθηκε στα γερμανικά το 1957. Η κόρη του, Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου, επιμελήθηκε την έκδοση της βιογραφίας του στα ελληνικά. Γεννήθηκε, το 1909, και μεγάλωσε στη Γερμανία. Παντρεύτηκε τον πολιτικό, πρόεδρο της βουλής και υπουργό, Κωνσταντίνο Ροδόπουλο με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί, το Στέφανο. Το 1950 με την επιστροφή της από τη Γερμανία έζησε σε ένα κτήμα στην Παραλία Σκοτίνας στην Πιερία συγγράφοντας βιβλία με θέμα τον διάσημο πατέρα της, όπως Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής ο σοφός Έλλην του Μονάχου (μαζί με τη Δέσποινα Βλαχοστεργίου-Βασβατέκη). Πέθανε τον Νοέμβριο του 2009. Με τον θάνατό της εξέλιπε και το όνομα της οικογένειας.

Συνέδρια και τιμές στη μνήμη του

Το 1973, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία διοργάνωσε διεθνές συμπόσιο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Καραθεοδωρή, ενώ το 2000 το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διοργάνωσε παγκόσμιο συνέδριο Μαθηματικών για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου επιστήμονα.

Ανδριάντες του έχουν στηθεί στην Κομοτηνή - με πρωτοβουλία του εκεί παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας - καθώς και στο Περιστέρι Αττικής. Η προτομή του ανεγέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ σε πολλές οδούς ελληνικών πόλεων έχει δοθεί το όνομα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου, το κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Γυμνάσιο Παλαιού Ψυχικού, το 4ο Λύκειο Γαλατσίου, το 30ό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου φέρουν το όνομα "Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή".

Το Μουσείο Καραθεοδωρή ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Κομοτηνή και εκεί εκτίθενται βιβλία, χειρόγραφες επιστολές από και προς τους Einstein, Rosenthal, Kneser, αυθεντικά έγγραφα, φωτογραφίες της οικογένειας Καραθεοδωρή κ.ά.

 Σε συνεδρίαση της Βουλής το Δεκέμβριο του 1929 ο Βενιζέλος λέει τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή δεν είναι μόνον μια μεγάλη Μαθηματική Εξοχότης, αλλά και διακεκριμένος Οργανωτής Ανωτέρων Σχολών της Ευρώπης. Η Μεγάλη Γερμανία ανέθεσε εις αυτόν την οργάνωση του Πανεπιστημίου του Breslau,
ενώ ο Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου συμπληρώνει:
«Θεωρούμεν ευτυχές το γεγονός για τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και ενός τρίτου (!) που ενδεχομένως είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (!) με έδρα τη Μυτιλήνη ή τη Χίο, διότι, ως Έλλην Επιστήμων, ο Κων. Καραθεοδωρή ο οποίος τιμά το Ελληνικόν όνομα εις την ξένη, έτρεξε να προσφέρει τα φώτα του προς την Πατρίδα» (αυτά Δεκέμβρη του ’29).

 

Η σχέση του με τον Αϊνστάιν

Μέσα στην τεράστια και λαμπρή επιστημονική του καριέρα ξεχωρίζει και η σχέση του με τον Αϊνστάιν. Μέσα από την αλληλογραφία του (ξεκινά τον Σεπτέμβρη του 1916) προκύπτει η μεγάλη συμβολή του Έλληνα μαθηματικού σε 3 δυσκολίες που συνάντησε στη διατύπωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας. Ο Αϊνστάιν αναγνώρισε τη βοήθεια που δέχτηκε από τον Κ. Καραθεοδωρή. Σε μία επιστολή, αντίγραφο της οποίας βρίσκεται στα αρχεία του μουσείου Κ. Καραθεοδωρή, γράφει:

«Αξιότιμε κύριε συνάδελφε!

Θεωρώ την παράγωγό σας υπέροχη.

Αρχικά με δυσκόλεψε ένα μικρό γραφικό λάθος που βρισκόταν στην δεύτερη σελίδα. Τώρα όμως κατανοώ τα πάντα. Θα έπρεπε να δημοσιεύσετε την θεωρία μ’ αυτήν την μορφή στo Αnnalen der Physik, γιατί οι Φυσικοί συνήθως δεν γνωρίζουν τίποτε για το αντικείμενο αυτό, όπως και εγώ άλλωστε. Θα πρέπει να σας φάνηκα με την επιστολή μου σαν τον Βερολινέζο εκείνο, ο οποίος μόλις τώρα ανακάλυψε το Γκρούνεβαλντ και ρωτάει αν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι εκεί μέσα.

Αν θέλετε δε να κάνετε τον κόπο να μου αναπτύξετε και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε στο πρόσωπό μου έναν ευγνώμονα και συνειδητό ακροατή. Κι αν επιπλέον λύσετε το πρόβλημα των κλειστών χρονικών γραμμών, τότε προσκυνώ σας. Εδώ κρύβεται κάτι, με το οποίο αξίζει να ασχοληθούν οι κορυφαίοι.

Τους εξαιρετικούς μου χαιρετισμούς

Δικός σας Α. Αϊνστάιν».

 

Η   επιστημονική   εργασία   του   Κωνσταντίνου   Καραθεοδωρή

* Διατριβή  με  θέμα  ” Για  τις  ασυνεχείς   λύσεις  του  λογισμού  των μεταβολών ”. Το 1904 παραδίδει τη διατριβή στον καθηγητή   Hermann Minkowski,          θεμελιωτή της ειδικής θεωρίας της  σχετικότητας.

* Υφηγεσία με θέμα ”Ισχυρά μέγιστα και ελάχιστα των απλών   ολοκληρωμάτων ” (1905).

* Απόδειξη του θεωρήματος A. Poincare  (1919).

* Ενασχόλιση  με τα μαθηματικά των πλατωνικών διαλόγων.

*Παρουσίαση στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών της  αξιωματικής της Θεωρίας της Σχετικότητας (1924).

* Μαθηματική Ανάλυση της Γεωμετρίας.

* Μαθηματική απεικόνιση στη Θερμοδυναμική.

*Μελέτη της  Γεωμετρικής Οπτικής που οδηγεί σε αξιόλογες 

εφαρμογές.

   Το σύστημα τηλεσκοπίων του Palomar (USA) βασίζεται στη θεωρία Καραθεοδωρή.

* Παρουσίαση  του  θεωρήματός  του. Θεώρημα  Καραθεοδωρή.

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που υπάρχουν σήμερα:

1.     Άπαντα μαθηματικά έργα, σε 5 τόμους των 500 σελίδων   καθένας  που  εκδόθηκαν το 1954 στο Μόναχο με την επιμέλεια της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

2.     Λογισμός των  Μεταβολών, 400 σελίδων που εκδόθηκε το  1939.

3.     Σύμμορφες Απεικονίσεις, 114 σελίδων που εκδόθηκε το  1932.

4.     Θεωρία Πραγματικών Συναρτήσεων, 720  σελίδων  που   εκδόθηκε  το  1918.

5.     Θεωρία  Μιγαδικών   Συναρτήσεων  μιας  Μεταβλητής , σε  2  τόμους  των  300  και  200  σελίδων  αντίστοιχα  που   εκδόθηκε  το  1950.

6.     Γεωμετρική Οπτική , 350  σελίδων  που  εκδόθηκε  το  1932  στη  Στουτγκάρδη.

7.     Αλγεβρική  Θεωρία του Μέτρου Ολοκλήρωσης, 367  σελίδων, έκδοση  1939.

Νοιώθω υπερήφανος ως Έλληνας γιατί ένας ακόμη συμπολίτης μας συνέβαλε αποφασιστικά στην πρόοδο της επιστήμης του, διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και, δυστυχώς, η πατρίδα του δεν ανακάλυψε τις ικανότητες του και δεν ωφελήθηκε από τα λαμπρά του επιστημονικά (μαθηματικά) προσόντα ενός  παιδιού της. Ο Κωνσταντίνος μας έκανε υπερήφανους και έμεινε  αθάνατος στην διεθνή επιστημονική κοινότητα με το Θεώρημα Καραθεοδωρή.

 

Μυργιώτης  Παναγιώτης

Μαθηματικός

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 13 November 2025 🕒 15:12


Αχαΐα: «Πού είσαι αγάπη μου;» – Αβάσταχτος ο πόνος της μητέρας του 3χρονου Ανδρέα που έπεσε μαζί με τον 25χρονο θείο του από ύψος 2 μέτρων

 

Το τελευταίο αντίο στον 4χρονο Ανδρέα που έχασε τη ζωή του όταν έπεσε μαζί με τον θείο του από μαντρότοιχο ύψους 2 μέτρων στο κενό είπαν σήμερα το πρωί στον Άγιο Νικόλαο στα Σπάτα της Αχαΐας συγγενείς και φίλοι. 

Από το μεσημέρι της Τρίτης όποτε και συνέβη το τραγικό περιστατικό το χωριό έχει βυθιστεί στη θλίψη και στο πένθος. Οι γονείς του 3χρονου αγοριού δεν μπορούν ακόμα να συνέλθουν από το σοκ, ενώ συντετριμμένοι οδήγησαν το αγοράκι τους στην τελευταία του κατοικία. 

Όλο το χωριό βρέθηκε δίπλα στους χαροκαμένους παππούδες και γονείς προκειμένου να του συμπαρασταθεί με τους περισσότερους από αυτούς να μη μπορούν αν συγκρατήσουν τα δάκριά τους. 

Τραγική φιγούρα η μητέρα και η γιαγιά του μικρού αγοριού οι οποίες συντετριμμένες δεν μπορούσαν να πιστέψουν το κακό που βρήκε την οικογένειά τους. «Που είσαι αγάπη μου» φώναζε η μητέρα καθώς συνόδευε το λευκό φέρετρο. 

Με λευκή νεκροφόρα έφτασε η σορός του μικρού Ανδρέα στο χωριό

Με λευκή νεκροφόρα έφτασε η σορός του μικρού Ανδρέα στο χωριό

Έραναν με ροδοπέταλα λευκά το δρόμο από τον οποίο περνούσε το λευκό φέρετρο

Έραναν με ροδοπέταλα λευκά το δρόμο από τον οποίο περνούσε το λευκό φέρετρο

Σπαραγμός στην κηδεία του 4χρονου

Σπαραγμός στην κηδεία του 4χρονου

Η μόνη λέξη που έβγαινε από τα χείλη των περισσοτέρων ήταν ένα «γιατί». 

Όλα συνέβησαν στις 3:45 το μεσημέρι της Τρίτης όταν ο 25χρονος είχε πάρει τον 4χρονο Αντρέα και έκαναν μια βόλτα στο χωριό, ξαφνικά και ενώ έπαιζαν στο δρόμο, ο μικρός άρχισε να τρέχει και ο θείος του το πήρε αγκαλιά προκειμένου να τον καθησυχάσει. Όπως περπατούσαν στην άκρη του δρόμου, ο 25χρονος χτύπησε το κεφάλι του σε ένα μπαλκόνι με αποτέλεσμα να ζαλιστεί και να πέσει από τον μαντρότοιχο μαζί με το τρίχρονο στο κενό.

Το παιδί μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη να κρατηθεί στη ζωή ωστόσο ο Αντρέας δεν τα κατάφερε και πέθανε από ανακοπή. 



📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 13 November 2025 🕒 13:02


Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις 95-78: Σπουδαία νίκη με το μυαλό στον Έβανς , παρουσία της Αμερικανίδας πρέσβυρας Κίμπερλι Γκίλφοϊλ,

 Ο Ολυμπιακός πέτυχε την 3η συνεχόμενη νίκη του στην Ευρωλίγκα, κερδίζοντας την εντυπωσιακή φέτος Ζαλγκίρις με 95-78 στο ΣΕΦ, ανέβασε το ρεκόρ του στο 7-3, αλλά δεν το χάρηκε όσο θα ήθελε, μετά τον νέο τραυματισμό του Κίναν Έβανς.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 30 πόντους. Την Παρασκευή οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν στο Μιλάνο την Ολίμπια (21.30).

Ο Ολυμπιακός με βασική πεντάδα τους Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Φουρνιέ, Βεζένκοφ και Μιλουτίνοφ, ενώ η Ζαλγκίρις με τους Φρανσίσκο, Μπουτκεβίτσιους, Μπραζντέικις, Ουλανόβας και Τουμπέλις. Ο Ολυμπιακός μπήκε καλά και προηγήθηκε με 14-9, με τον Ντόρσεϊ να έχει τους 12 απ’ τους 14 πόντους! Οι 9 πρώτοι ήταν δικοί του! Ο Μιλουτίνοφ με γκολ-φάουλ το 17-9. Με τους Λιθουανούς να μην έχουν μπει στο γήπεδο, ο Ολυμπιακός στο 23-9, με τον Έβανς να περνάει μέσα και να αποθεώνεται! Τρίποντο Φουρνιέ για το 26-9! Κι εκεί που είχαμε πάρτι στο ΣΕΦ, πάτησε άσχημα το πόδι του ο Έβανς και αποχώρησε υποβασταζόμενος, παγώνοντας τους πάντες... Με νταμπλ-σκορ ολοκληρώθηκε η α’ περίοδος (28-14).

Αν και φανερά επηρεασμένος απ’ τον τραυματισμό του Έβανς, ο Ολυμπιακός πήγε στο 36-14 στο ξεκίνημα της β’ περιόδου. Η Ζαλγκίρις εκεί ανασυντάχθηκε και με ένα 10-0 έκανε το 38-17 …38-27. Ανάσα με τρίποντο ο Ντόρσεϊ (41-27). Στο 45-29 οι Πειραιώτες και το ημίχρονο έκλεισε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 50-36. Ο Ντόρσεϊ 15 πόντους. Για τη Ζαλγκίρις 14 ο Φρανσίσκο.

Με τρίποντο του Ντόρσεϊ ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο (53-36). Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μπει καλά και πήγαν στο 61-38, με τον Μασιούλις να παίρνει τάιμ άουτ. Η Ζαλγκίρις είχε μπλοκάρει πάλι επιθετικά και ο Ολυμπιακός στο 69-44, με τον Ντόρσεϊ να φτάνει τους 20 πόντους! Οι Λιθουανοί μείωσαν σε 71-51, για να ολοκληρωθεί η γ’ περίοδος στο 74-53.

Με το τέταρτο τρίποντό του, ο Ντόρσεϊ έκανε το 77-56. Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ για το 83-61 στο 35’ και ουσιαστικά τα πάντα είχαν κριθεί. Προσφέροντας όμορφο θέαμα, ο Ολυμπιακός έφτασε στη νίκη με το τελικό 95-78 και τον κόσμο να φωνάζει ρυθμικά το όνομα του Έβανς!

Τα δεκάλεπτα: 28-14, 50-36, 74-53, 95-78.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 9 (4ασ.), Έβανς, Ουόρντ 4, Λι 7, Βεζένκοφ 14 (8ρ.), Παπανικολάου, Ντόρσεϊ 30, Πίτερς (4ασ.), Μιλουτίνοφ 16 (8ρ., 4ασ.), Χολ 8 (9ρ.), Μακ Κίσικ 2, Φουρνιέ 5.

Ομαδικά στατιστικά: 26/42 δίποντα, 7/22 τρίποντα, 22/30 βολές, 41 ριμπάουντ (30-11), 18 ασίστ, 4 κλεψίματα, 10 λάθη, 3 κοψίματα

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Μασιούλις): Φρανσίσκο 15 (3ασ.), Μικαλάουσκας, Ράιτ 13 (10ρ.), Μπραζντέικις 5, Τουμπέλις 6, Λο 5, Σλέβα 8 (6ρ.), Μπιρούτις 3, Ρουμπσταβίτσιους 3, Μπουτκεβίτσιους 2, Σιρβίντις 12, Ουλανόβας 6 (3ασ.).

Ομαδικά στατιστικά: 21/45 δίποντα, 6/33 τρίποντα, 18/25 βολές, 47 ριμπάουντ (22-25), 13 ασίστ, 4 κλεψίματα, 10 λάθη, 1 κόψιμο 



Η νέα πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, βρέθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να παρακολουθήσει τον αγώνα της 10ης αγωνιστικής της Euroleague ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Ζαλγκίρις.

H Αμερικανίδα πρέσβης κάθισε ανάμεσα στους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, ενώ είχε μια σύντομη συνομιλία με τον διάσημο Ελληνα σκηνοθέτη, Γιώργο Λάνθιμο.

Στο φαληρικό γήπεδο βρέθηκε και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αλλά και οι Ροντινέι, Ποντένσε, Τσικίνιο, Στρεφέτσα και Σιπιόνι, για να παρακολουθήσουν την κρίσιμη αναμέτρηση των ερυθρολεύκων.

Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής στη EuroLeague:

Τρίτη 11 Νοεμβρίου

Ντουμπάι BC – Ερυθρός Αστέρας 102-86
Φενερμπαχτσέ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 84-75
Χαποέλ Τελ Αβίβ-Μπασκόνια 114-89
Παρτιζάν-Μονακό 78-76
Βίρτους Μπολόνια-Αναντολού Εφές 99-89
Βαλένθια-Ρεάλ Μαδρίτης 89-76
Παρί-Παναθηναϊκός 95-101

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου

Ολυμπιακός-Ζάλγκιρις Κάουνας 95-78
 Μπαρτσελόνα -Μπάγερν Μονάχου75-74                                                                  Βιλερμπάν- Ολίμπια Μιλάνο 80-82

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Χάποελ Τελ Αβίβ 8-2
Ζάλγκιρις 7-3

Ολυμπιακός 7-3

Ερυθρός Αστέρας 7-3
Μονακό 6-4
Βαλένθια 6-4
Παναθηναϊκός 6-4

Μπαρτσελόνα 6-4

Ρεάλ Μαδρίτης 5-5

Μπάγερν Μονάχου 5-5
Αρμάνι 5-5

Φενέρμπαχτσε 5-5
Βίρτους Μπολόνια 5-5
Παρί 4-6
Ντουμπάι 4-6
Παρτίζαν 4-6
Εφές 3-7
Μπασκόνια 3-7
Βιλερμπάν 2-8

Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-8


Η 11Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

13/11

Ερυθρός Αστέρας – Μονακό (21:00)
Φενέρμπαχτσε – Χάποελ Τελ Αβίβ (21:00)
Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός (21:45)
Παρί – Βαλένθια (21:45)
Μακάμπι – Μπασκόνια (22:00)

14/11

Ντουμπάι – Ζάλγκιρις (18:00)
Εφές – Μπάγερν Μονάχου (19:00)
Βιλερμπάν – Παρτίζαν (21:00)
Μπαρτσελόνα – Βίρτους Μπολόνια (21:30)
Αρμάνι – Ολυμπιακός (21:30)

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 12 November 2025 🕒 23:38


Η Κορινθία υποδέχεται το Σάββατο τον νέο Ιεράρχη της

Remaining Time 0:00
 

 

Μία ιστορική στιγμή πίστης και συνέχειας, στην Ιστορική Μητρόπολη του Απόστολου Παύλου, η Κόρινθος, μία από τις πιο ιστορικές έδρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ετοιμάζεται να υποδεχθεί με συγκίνηση και βαθιά πνευματική κατάνυξη, τον νέο Ποιμενάρχη της, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. κ. Παύλο

Κατόπιν της εκλογής των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Αλεξίου και Κορίνθου κ. Παύλου από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Διαβεβαίωσης αυτών ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην τελετή παρέστησαν η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκιάθου κ. Ιωάννης.

Η τελετή ενθρόνισης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, στις

11.00 το πρωί, παρόντος του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου και με τη συμμετοχή Ιεραρχών, εκπροσώπων της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και πλήθους πολιτών, που θα προσέλθουν να τιμήσουν τη σημαντική αυτή στιγμή για την πόλη και τη Εκκλησία μας.                                                                           

Ο Δήμος Κορινθίων, έχει λάβει, ήδη, τα ενδεδειγμένα και προσήκοντα μέτρα για την οργάνωση της ενθρόνισης, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Κορίνθου. Η Κόρινθος, συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία και την υποδοχή του νέου Μητροπολίτη. Η τοπική κοινωνία, οι φορείς, τα σχολεία και οι ενορίες, εκφράζουν τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τους, για το νέο ξεκίνημα, σε μια στιγμή συνέχειας και ανανέωσης για την πνευματική ζωή του τόπου. Η Μητρόπολη Κορίνθου, έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία του Χριστιανισμού. Ιδρυτής της υπήρξε ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αρχαία Κόρινθο και θεμελίωσε μία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες του κόσμου. Ο ίδιος ο Απόστολος, γράφοντας τις περίφημες Επιστολές προς Κορινθίους, κατέγραψε διδάγματα που παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα έως σήμερα.

Η σύμπτωση του ονόματος του νέου Μητροπολίτη, με εκείνο του Αποστόλου-Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κορίνθου, προσδίδει στην ενθρόνιση, ιδιαίτερο πνευματικό και συμβολικό βάρος. Η πόλη, υποδέχεται έναν νέο ποιμένα, που φέρει το ίδιο όνομα με τον θεμελιωτή της πίστης των Κορινθίων, σε μια εποχή που οι αξίες της ενότητας, της προσφοράς και της αγάπης χρειάζονται ξανά να ακουστούν δυνατά. Ιδιαίτερη τιμή, αποτελεί η πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, η οποία, για να τιμήσει το γεγονός, διοργανώνει διήμερη οργανωμένη μετάβαση στην Κόρινθο, στις 15 και 16 Νοεμβρίου, για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν, τόσο στην τελετή της ενθρόνισης, όσο και στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής. Η συμβολική αυτή παρουσία, συνδέει, με τρόπο σχεδόν αποστολικό, δύο πόλεις-σταθμούς της πρώτης χριστιανικής πορείας: τους Φιλίππους και την Κόρινθο, τα δύο μεγάλα πνευματικά λιμάνια της δράσης του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα. Ο δήμος Κορινθίων, καλεί τους πολίτες, να συμμετάσχουν με ευλάβεια και χαρά, τιμώντας τη μεγάλη αυτή στιγμή για την πόλη, τη Μητρόπολη και την Εκκλησία.

Πρόγραμμα Ενθρόνισης

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025 Ώρα 10:15: 

Υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλου από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτριο Πτωχό και τον Δήμαρχο Κορινθίων Νικόλαο Σταυρέλη, στα όρια της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, επί της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου (ύψος Διοδίων Καλαμακίου).

Ώρα 10:30: Άφιξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και του νέου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλου στη συμβολή των οδών Σωκράτους Κολιάτσου και Αποστόλου Παύλου.

Υποδοχή από τον Τοποτηρητή, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμο. Προσφώνηση του Δημάρχου Κορινθίων   Νικολάου Σταυρέλη. Αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλου.

Ώρα 10:50: Έναρξη της τελετουργικής πομπής προς τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου. Ώρα 11:00: Τελετή Ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη.

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025 Ώρα 07:00: 

Πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου. Ώρα 11:00: Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί τις ευχές των Αρχών και του Χριστεπωνύμου Πληρώματος της Μητρόπολης.

 

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 12 November 2025 🕒 22:30


Σπάνια εμφάνιση λευκιστικού τσακαλιού στη Μεσσηνία

 Μια ιδιαίτερα σπάνια και εντυπωσιακή εμφάνιση καταγράφηκε στη Μεσσηνία, καθώς εθεάθη λευκιστικό (ή αλλιώς albino) τσακάλι στην περιοχή του Ψαρίου στο δήμο Τριφυλίας.

Το ζώο φωτογραφήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τον κ. Διονύση Αθανασόπουλο πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Τριφυλίας, ο οποίος αρχικά

νόμισε ότι πρόκειται για αλεπού, ωστόσο οι ειδικοί της ΑΝΙΜΑ επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για τσακάλι – και μάλιστα εξαιρετικά σπάνιο.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, τέτοιες περιπτώσεις λευκισμού είναι σπάνιες στη φύση, καθώς τα ζώα με ανοιχτό τρίχωμα γίνονται πιο ευάλωτα, τόσο απέναντι σε θηρευτές όσο και στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία του ζώου αποτελεί σημαντική ένδειξη για τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Ο συνεργάτης της ΑΝΙΜΑ, Θεόδωρος Κομνηνός, υπενθύμισε ότι είχε εντοπιστεί άλλο ένα λευκιστικό τσακάλι στην Πελοπόννησο πριν από δύο χρόνια, σε διαφορετική ωστόσο περιοχή, γεγονός που δείχνει ότι τέτοιες εμφανίσεις δεν είναι εντελώς μεμονωμένες, αλλά παραμένουν εξαιρετικά σπάνιες.

Η ΑΝΙΜΑ έχει ήδη καταγράψει επίσημα την παρουσία του ζώου μαζί με το φωτογραφικό υλικό του κ. Αθανασόπουλου, ευχόμενη –όπως και όλοι όσοι είδαν τις εικόνες– το μικρό, ξεχωριστό τσακάλι «να τα καταφέρει» και να επιβιώσει, παρά το… τίμημα της ομορφιάς του.

Φωτογραφία: Διονύσης Αθανασόπουλος

Remaining Time 0:00
 

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 12 November 2025 🕒 22:15


Δερβενι - Ειδήσεις και Νέα

Χιόνι στο Δερβένι (VIDEO) - Rthess

Χιόνι στο Δερβένι (VIDEO)  Rthess

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 13 January 2025 🕒 10:00


Τροχαίο στο Δερβένι (VIDEO) - Rthess

Τροχαίο στο Δερβένι (VIDEO)  Rthess

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 24 October 2024 🕒 10:00


Τί ήταν τα «Δερβενάκια»; - - Άρδην - Ρήξη

Τί ήταν τα «Δερβενάκια»; -  Άρδην - Ρήξη

📢 Δημοσιεύθηκε στις 📅 8 August 2024 🕒 10:00


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Δερβενι