Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΣΥΡΙΖΑ Άρτας προς Εύη Καραμπίνα: Δεν ήξερες, δεν ρώταγες τους δημάρχους να σου πουν;;

- Το γεγονός ότι δεν είναι κάτοικος Άρτας, δεν δικαιολογεί την άγνοιά της
- "Είμαστε στη διάθεσή της για αναλυτικότερη ενημέρωση!"


   Με έκπληξη διαβάσαμε πρόσφατα στον τοπικό τύπο, άρθρο-ανακοίνωση της Εύης Καραμπίνα, πολιτευτή της ΝΔ, με το οποίο αμφισβητεί και μηδενίζει το κυβερνητικό έργο στον Νομό της Άρτας. Το γεγονός ότι δεν είναι κάτοικος Άρτας, δεν δικαιολογεί την άγνοιά της για τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί και δρομολογηθεί, αλλά και για τους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί.
   Πριν προβεί στις ατυχείς διαπιστώσεις της, θα μπορούσε η κα. Καραμπίνα να απευθύνει ένα ερώτημα προς τους τέσσερις δημάρχους του Νομού για να πληροφορηθεί για το ύψος των ποσών που έχουν λάβει από την κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά και αυτά που πρόκειται να λάβουν, και μετά να κάνει τις συγκρίσεις με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
   Να σημειωθεί ότι για τον Νομό της Άρτας έχουν εγκριθεί έργα ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, αντιπλημμυρικά, αρδευτικά στην πεδιάδα, τη δεύτερη γεφύρωση του Αράχθου, αθλητικών εγκαταστάσεων και πολλά άλλα.
   Είναι σίγουρο ότι με την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ανακοινωθεί, και των οποίων η χρηματοδότηση έχει ήδη εξασφαλιστεί, θα αλλάξει η συνολική εικόνα της περιοχής μας και θα εισέλθουμε σε μια αναπτυξιακή τροχιά.
   Από την πλευρά μας, είμαστε στη διάθεση της κα. Καραμπίνα για αναλυτικότερη ενημέρωση, ώστε να αποκτήσει ξεκάθαρη και ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης στον Νομό μας.

 Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 8:05 pm


23 ερωτήσεις και απαντήσεις για το σύστημα των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών

Ένα δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών, ικανό να συμβάλλει στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς όφελος των νέων μας


   «Λαμβάνοντας υπόψη τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης για το τριετές πρόγραμμα 15.000 μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση», το υπουργείο Παιδείας παραθέτει τις βασικές απαντήσεις επί των ερωτημάτων αυτών.
   Όπως τονίζει το υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση, υλοποιώντας τη δέσμευσή της, προχωρά σε τριετές πρόγραμμα 15.000 μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση, με σκοπό να επανέλθει το εκπαιδευτικό σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μια κανονικότητα.
   Μέσα στο υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων, τις συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης, τη μεγάλη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών ιδιαίτερα την 5ετία 2010-2014, της χρόνιας αδιοριστίας καθώς και τις άστοχες νομοθετικές ρυθμίσεις του παρελθόντος, των οποίων ελέγχθηκε η νομιμότητα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προτείνουμε τη θεσμοθέτηση ενός δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών, ικανού να συμβάλλει στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς όφελος των νέων μας.
   Η πρόταση αυτή κατατίθεται με πλήρη επίγνωση των ευθυνών που αναλογούν ως προς τη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση του κληρονομημένου και δυσεπίλυτου προβλήματος της στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό του εκπαιδευτικού συστήματος. Όπως επίσης και με γνώση των συσσωρευμένων και σύνθετων παραμέτρων και προβλημάτων που δημιούργησαν τόσο το μεγάλο χρονικό διάστημα αδιοριστίας όσο και οι εμβαλωματικές και ανακόλουθες εφαρμογές των προηγούμενων συστημάτων διορισμών τα οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά με τους πολλούς, μικρούς ή μεγάλους, πινάκες υποψηφίων για διορισμό ή πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης παρατίθενται οι βασικές απαντήσεις επί των ερωτημάτων αυτών:
 1. Πότε θα γίνουν οι διορισμοί; Με ποια σειρά;
Σε πολύ σύντομο διάστημα μετά την ψήφιση του συστήματος διορισμού ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι να εκδοθεί η προκήρυξη από το ΑΣΕΠ και να έχουμε έως το φθινόπωρο του 2019 έτοιμους τους ενιαίους πίνακες για να προχωρήσουμε καταρχάς στους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και στις προσλήψεις αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2019-20 και στη συνέχεια μέσω του ενιαίου πίνακα γενικής αγωγής στους υπόλοιπους 10.500 μόνιμους διορισμούς (5.250 το 2020 και 5.250 το 2021). Να σημειώσουμε ότι είναι οι πρώτοι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί που γίνονται τα τελευταία 10 χρόνια!
 1. Θα γίνει γραπτός διαγωνισμός;
Όχι, δεν προβλέπεται γραπτός διαγωνισμός. Η κατάργηση του γραπτού διαγωνισμού αποτελεί πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας που εδράζεται σε ουσιαστικούς λόγους κριτικής για το κατά πόσο μια τέτοια διαδικασία (μικρής χρονικής διάρκειας και σε πολλές περιπτώσεις με απαντήσεις πολλαπλών επιλογών) μπορεί να αποτελέσει το βασικό κριτήριο επιλογής εκπαιδευτικών. Η πρόταση του Υπουργείου με τη μοριοδότηση μεγάλου φάσματος ακαδημαϊκών προσόντων σε συνδυασμό με την προϋπηρεσία εξασφαλίζει με εγκυρότερο τρόπο την επιστημονική συγκρότηση των εκπαιδευτικών, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σύγχρονου σχολείου. 
Με την πρόταση του Υπουργείου καταργείται η ρύθμιση του ν.3848/2010 που προέβλεπε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση 45 μονάδων και επιπλέον προσμέτρηση 18,5 μονάδων για τα ακαδημαϊκά προσόντα και μόλις 16,8 μονάδων για το σύνολο της προϋπηρεσίας.
 1. Γιατί δεν προσμετράται το σύνολο της προϋπηρεσίας; Δηλαδή, γιατί πρέπει να υπάρχει «ταβάνι»;
Οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας και, ειδικότερα, της ελεύθερης πρόσβασης και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα πολίτη στις δημόσιες θέσεις κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας (άρθρα 4 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 103 παρ. 7 του Συντάγματος), επιβάλλουν ένα σύστημα διορισμών στο οποίο η μοριοδότητηση των  κριτηρίων των ακαδημαϊκών προσόντων και της προϋπηρεσίας να είναι τέτοια που να μπορεί ένας υποψήφιος ο οποίος κατέχει το μέγιστο των ακαδημαϊκών προσόντων, να συναγωνιστεί υποψήφιο ο οποίος στερείται ακαδημαϊκών προσόντων αλλά έχει συμπληρώσει το μέγιστο της μοριοδοτούμενης προϋπηρεσίας. Επί της πραγματικής συνθήκης των διορισμών, υποψήφιος χωρίς προϋπηρεσία, κατέχοντας το ανώτατο όριο των ακαδημαϊκών προσόντων, πρέπει δυνητικά να μπορεί να διεκδικεί θέση διορισμού.
Συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν διορισμοί με μόνον την προϋπηρεσία. Μία τέτοια διάταξη θα επανέφερε μία μορφή επετηρίδας και θα ερχόταν σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές.
Οι νεότεροι επιστήμονες δεν νοείται να αποκλειστούν από τη διαδικασία. Όλοι οι υποψήφιοι θα συγκριθούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως οι ακαδημαϊκοί τίτλοι και η προϋπηρεσία.
Η μέγιστη προϋπηρεσία που θα προσμετρηθεί είναι 120 μήνες. Είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός μηνών που δεν έχει εφαρμοστεί για καμία άλλη πρόσληψη. Είναι μία έμπρακτη απόδειξη της αναγνώρισης εκ μέρους του Υπουργείου για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης. Δεν γίνεται, όμως, να μην υπάρχει ανώτατο όριο, αφού με βάση το Σύνταγμα πρέπει η προϋπηρεσία να είναι συγκρίσιμη με τα ακαδημαϊκά προσόντα. Οι 120 μήνες επελέγησαν αφ’ ενός γιατί αντιστοιχούν στη δεκαετία της αδιοριστίας και αφετέρου γιατί καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εχόντων προϋπηρεσία ως αναπληρωτές.
 1. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει νομικός λόγος για την επιβολή πλαφόν. Έχουν δίκιο;
Υπάρχει νομικός λόγος και γι’ αυτό προσπαθούμε να θωρακίσουμε τη διαδικασία διορισμών καθώς, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή για ισότητα και αξιοκρατία, οι υποψήφιοι με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα δεν πρέπει να αποκλείονται από άλλους υποψηφίους λόγω μόνο της προϋπηρεσίας.
Εάν ακολουθούσαμε την προτροπή της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ να λαμβάνεται υπόψιν μόνο η προϋπηρεσία, είναι βέβαιο ότι  θα υπήρχαν προσφυγές, σοβαρότατες καθυστερήσεις και οι διορισμοί θα ήταν στον αέρα.
Εξ’ άλλου η νομική γνωμοδότηση, δικηγορικού γραφείου, που είχε παραγγείλει η ΟΛΜΕ, καταλήγει σε «ταβάνι» 84 μηνών, σημαντικά μικρότερη των 120 μηνών που τελικά προβλέπεται!
 1. Γιατί δεν ικανοποιείται το αίτημα που υποβάλλεται από συνδικαλιστικούς φορείς για διορισμούς με μόνο ουσιαστικά κριτήριο την προϋπηρεσία;
Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο ΔΕΝ αποτελεί σύστημα διορισμού γιατί οδηγεί ουσιαστικά σε επετηρίδα μονιμοποίησης των αναπληρωτών και αποκλείει κάθε άλλο εκπαιδευτικό από τη συμμετοχή του στη διαδικασία. 
Είναι όμως πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι με βάση το Σύνταγμα δεν επιτρέπεται η μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Η πρόσληψη στο δημόσιο γίνεται  "είτε με διαγωνισμό, είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής" άρθρο. 103 παρ. 7. Και προφανώς τα αντικειμενικά κριτήρια ΔΕΝ μπορεί να είναι το εξής ένα: η προϋπηρεσία. Επομένως  αν γίνονταν αποδεκτό το αίτημα αυτό, ο νέος νόμος θα είχε πολλές πιθανότητες να κριθεί αντισυνταγματικός. Και τότε το αποτέλεσμα θα ήταν κανένας μόνιμος διορισμός.
 1. Αποτελεί πολιτική επιλογή η περικοπή της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών που έχουν πάνω από 120 μήνες εκπαιδευτική εμπειρία;
Αποτελεί ενδεδειγμένη και δίκαιη επιλογή με δεδομένη την αναγκαιότητα καθορισμού συγκεκριμένης οροφής καθώς οι δύο πυλώνες (ακαδημαϊκά και προϋπηρεσία) πρέπει να είναι συγκρίσιμοι και ισόρροποι μεταξύ τους. Εξαντλούμε, λοιπόν, το μέγιστο της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας καθώς το 0,6% των αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχουν προϋπηρεσία στην εκπαίδευση περισσότερους από 120 μήνες.
 1. Γιατί στην προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας (και άλλων Υπουργείων) δεν υπάρχει όριο προϋπηρεσίας;
Αφενός αφορά προσλήψεις ΙΔΑΧ και όχι μόνιμου προσωπικού και αφετέρου οι απαιτήσεις της περιγραφόμενης θέσης είναι πολύ διαφορετικές από αυτές των εκπαιδευτικών, όπου τα ακαδημαϊκά προσόντα είναι συνυφασμένα με τον επαγγελματικό ρόλο τους. Γι’ αυτό άλλωστε σε όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς δεν αρκούσε απλά η κατοχή βασικού πτυχίου αλλά απαιτείτο η επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο του κλάδου.
 1. Πώς μπορώ να υποβάλω αίτηση για να συμμετάσχω στη διαδικασία;
Η προκήρυξη που θα εκδώσει το ΑΣΕΠ θα περιγράφει αναλυτικά κάθε σχετική λεπτομέρεια για την υποβολή αιτήσεων τόσο για το μόνιμο διορισμό όσο και για την πρόσληψη αναπληρωτών.
 1. Τι μοριοδοτείται;
Υπάρχουν τρεις πυλώνες μοριοδότησης:
α) η προϋπηρεσία ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός, έως και τους 120 μήνες, με μία (1) μονάδα για κάθε μήνα.
β) τα ακαδημαϊκά προσόντα με μέγιστο τα 120 μόρια:
• Διδακτορικό δίπλωμα: σαράντα (40) μονάδες.
• Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: είκοσι (20) μονάδες.
• Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: οκτώ  (8) μονάδες
• Δεύτερο πτυχίο: δεκαέξι (16) μονάδες
• Ο βαθμός του πτυχίου έως είκοσι  (20) μονάδες: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται τέσσερις (4) μονάδες για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
• Γνώση μιας (1) ξένης γλώσσας:
Άριστη γνώση: οχτώ (8) μονάδες.
Πολύ καλή γνώση: έξι  (6 μονάδες).
Καλή γνώση: τέσσερις (4)μονάδες.
• Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου (ενότητες Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες Διαδικτύου):  τέσσερις (4) μονάδες.
• Πιστοποιημένη Επιμόρφωση Α.Ε.Ι διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών και επτά (7) μηνών: τέσσερις (4) μονάδες.
γ) τα κοινωνικά κριτήρια:
• ο αριθμός των τέκνων: τρεις (3) μονάδες για κάθε τέκνο.
•    η αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου: είκοσι (20) μονάδες.
*Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα παραπάνω αποτελούν την πρώτη προσέγγιση και με βάση τα σχόλια στη διαβούλευση και τη συζήτηση στη Βουλή θα υπάρξουν αναπροσαρμογές.  
 1. Είναι δικαιολογημένη η απαξίωση από ορισμένους των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών;
Μία τέτοια θέση αποτελεί έναν απαράδεκτο λαϊκισμό. Το σύνολο σχεδόν των μεταπτυχιακών τίτλων παρέχονται από τα δημόσια πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας μας και είναι εξίσου έγκυρα με τα αντίστοιχα πτυχία. Η απαξίωσή τους συμπλέει με την προσπάθεια πολιτικών κομμάτων τα οποία θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών δομών. Όσο για την «αγορά» τέτοιων τίτλων από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, καλό είναι να υπάρξουν επώνυμες καταγγελίες ώστε να διερευνηθούν.
 1. Οι προβλέψεις της μοριοδότησης στο νέο σύστημα διορισμών αποτελούν  «προσοντολόγιο» που θα χρησιμοποιηθεί και στην αξιολόγηση των μόνιμων εκπαιδευτικών;
Το προτεινόμενο σύστημα μοριοδότησης αποτελεί ένα ισορροπημένο σύστημα κριτηρίων αποκλειστικά για τους μόνιμους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Είναι αυθαίρετος τόσο ο χαρακτηρισμός του ως «προσοντολόγιο» όσο και η συσχέτισή του με υποτιθέμενη αξιολόγηση των μόνιμων εκπαιδευτικών. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα με το ν.4547/2018 καταργήθηκε το ΠΔ 152/2013 το οποίο προέβλεπε την ατομική τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
 1. Είναι υποχρεωτικό να έχουν οι υποψήφιοι παιδαγωγική επάρκεια;
Θεωρείται προϋπόθεση αλλά όχι κώλυμα διορισμού και προβλέπεται μεταβατική περίοδος 2 ετών μετά τον διορισμό για να αποκτηθεί. Για όσους κλάδους αποτελεί προσόν διορισμού προτάσσονται οι κατέχοντες παιδαγωγική επάρκεια.
 1. Θα μοριοδοτηθεί η επιτυχία σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ;
Όχι, δεν θα μοριοδοτηθεί. Οι εκπαιδευτικοί που είχαν επιτύχει σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ, δηλαδή που ξεπέρασαν τη βάση του γραπτού διαγωνισμού, χωρίς όμως να είναι διοριστέοι, έχουν μοριοδοτηθεί στους πίνακες αναπληρωτών και έχουν αυξήσει με αυτό τον τρόπο την προϋπηρεσία τους και κατά συνέπεια και τη μοριοδότησή τους. Στο ενδεχόμενο προσμέτρησης της επιτυχίας τους, εγείρονται ζητήματα άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τους χιλιάδες υποψήφιους που δεν είχαν το 2008 που έγινε ο τελευταίος διαγωνισμός δικαίωμα συμμετοχής.
 1. Θα μετρήσει η προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα;
Προσμετράται μόνον η πραγματική προϋπηρεσία. Οι εκπαιδευτικοί που στελέχωσαν τις δυσπρόσιτες περιοχές έχουν ενισχύσει τη θέση τους στη σειρά κατάταξης για την πρόσληψή  τους ως αναπληρωτές και κατά συνέπεια και τη μοριοδότησή τους.
 1. Για πόσα χρόνια θα είναι υποχρεωτική η παραμονή του εκπαιδευτικού στον τόπο του πρώτου μόνιμου διορισμού
Για 2 χρόνια. Μετά από τα 2 χρόνια θα μπορεί ο εκπαιδευτικός να αιτηθεί μετάθεση ή απόσπαση.
 1. Για πόσα χρόνια θα είναι υποχρεωτική η παραμονή του εκπαιδευτικού μετά το μόνιμο διορισμό του στην Ειδική Αγωγή;
Επιπλέον της ανωτέρω υποχρέωσης παραμονής για 2 χρόνια στον τόπο διορισμού οι εκπαιδευτικοί που θα διοριστούν στην Ειδική Αγωγή θα υποχρεούνται να παραμείνουν για 5 χρόνια στην Ειδική Αγωγή χωρίς δικαίωμα μετάθεσης ή απόσπασης στην γενική εκπαίδευση. Η πραγματοποίηση για πρώτη φορά μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση αποτελεί εμβληματική πολιτική επιλογή και στόχος είναι η δημιουργία περιβάλλοντος σταθερότητας του προσωπικού στις δομές της ΕΑΕ.
 1. Προσμετράται και μεταφέρεται η αποκτηθείσα προϋπηρεσία σε όποιον κλάδο και σε όποιο εκπαιδευτικό πλαίσιο (γενική και ειδική αγωγή) κι αν έχει αποκτηθεί;
Ναι, καθώς η εκπαίδευση είναι μία και η προϋπηρεσία, ανεξαρτήτως κλάδου και πλαισίου που έχει προσφερθεί, προσδίδει επιστημονική και παιδαγωγική εμπειρία και αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για κάθε εκπαιδευτικό.
 1. Γιατί δεν μοριοδοτείται η γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ) και του κώδικα γραφής braille;
Η γνώση ΕΝΓ και γραφής braille ουδέποτε στο παρελθόν μοριοδοτούνταν αλλά αποτελούσαν προϋπόθεση για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών στα σχολεία που φοιτούν μαθητές με προβλήματα ακοής και όρασης, κάτι το οποίο θα εξακολουθήσει να ισχύει.
 1. Γιατί αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών; Αυτοί δεν είχαν προσληφθεί με τα ίδια κριτήρια, δεν είχαν την ίδια αναμονή, δεν υπηρετούσαν κάθε χρόνο σε άλλη περιοχή της χώρας.
Το ερώτημα αφορά σε μια ειδική κατηγορία πρώην ιδιωτικών εκπαιδευτικών, συγκεκριμένα αυτών που έχασαν τη δουλειά τους, όχι από δική τους υπαιτιότητα αλλά επειδή κάποια ιδιωτικά σχολεία έκλεισαν ή μείωσαν τα τμήματά τους. Για τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς υπήρχε ήδη νομοθετική πρόβλεψη η οποία τους επέτρεπε να προσλαμβάνονται στα δημόσια σχολεία ως αναπληρωτές και να τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους. Άρα τίποτε επιπλέον δεν τους χαρίζεται με το συγκεκριμένο σύστημα διορισμού. Και προφανώς θα ήταν άδικο να τους αφαιρεθούν δικαιώματα που ήδη είχαν και για τα οποία ουδείς είχε ως τώρα αντιδράσει.
Συγκεκριμένα αναγνωρίζεται η πραγματική προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων των ιδιωτικών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μόνο εφόσον: αα) οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν απολυθεί για κατάργηση των ιδιωτικών σχολικών μονάδων, τάξεων ή τμημάτων ή με καταγγελία της σύμβασης εργασίας και ββ) έχουν συμπληρώσει υπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου σε δημόσια σχολεία επί δύο (2) τουλάχιστον πλήρη διδακτικά έτη μετά την απόλυσή τους και έως την λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης.
 1. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι με  το νέο σύστημα θα «απολυθούν χιλιάδες αναπληρωτές». Μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;
Ο όρος απόλυση είναι αδόκιμος όταν γίνεται αναφορά σε συμβασιούχους, αλλά προφανώς το ερώτημα έχει να κάνει με το αν θα συνεχίσουν να προσλαμβάνονται οι ίδιοι αναπληρωτές. Είναι σαφές ότι η εισαγωγή και άλλων κριτηρίων πλην της προϋπηρεσίας θα αλλάξει τη σειρά του πίνακα. Όμως η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας παραμένει τόσο ισχυρή ώστε να είναι αδύνατον ένας αναπληρωτής με πολλούς μήνες προϋπηρεσίας να βρεθεί σε τόσο χαμηλή θέση ώστε να μην επαναπροσληφθεί. Το σημαντικότερο είναι ότι αποτελεί κατάφωρη αδικία για τα 2/3 του πίνακα (αιτήσεις χωρίς προϋπηρεσία) να μην έχουν δυνατότητα πρόσληψης. Δεν πρόκειται για εκπαιδευτικούς που μόλις αποφοίτησαν αλλά για άτομα που παραμένουν για χρόνια χωρίς πρόσληψη.
Επιπλέον ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι παραπλανητικός αφού η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να καλύπτονται οι προκύπτουσες ανάγκες από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
 1. Πόσοι θα είναι οι μόνιμοι διορισμοί ανά βαθμίδα;
Ο αριθμός των μόνιμων διορισμών ανά βαθμίδα, κλάδο και ειδικότητα θα προσδιοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες της εκπαίδευσης και σε χρόνο που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, μετά την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών και την κατάρτιση των τελικών αξιολογικών πινάκων από το ΑΣΕΠ.
 1. Για πόσα χρόνια ισχύουν οι πίνακες;
Οι πίνακες προβλέπεται να ισχύουν για δύο χρόνια, όπως και παλιότερα με τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου οι πίνακες θα ισχύσουν για τρία (3) χρόνια.
 1. Ο πίνακας θα ισχύει και για τους αναπληρωτές;
Ναι, θα ισχύσει για τις προσλήψεις αναπληρωτών.  

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 7:39 pm


Άνοιξε ο δρόμος για τους 15.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, υπερψηφίστηκε το ν/σ του υπ. Παιδείας

- Πώς θα γίνει η μοριοδότηση
- Δικαίωση, μετά από 10 χρόνια, των 450 επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008


   Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου: «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».
   Το ν/σ έγινε δεκτό με ψήφους 149 υπέρ έναντι 121 κατά και 3 «παρών». Σε αυτό περιλαμβάνεται και η τροπολογία για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών η οποία θα αποτελέσει την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για το τριετές πρόγραμμα 15.000 μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση.
   Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία με βάση την οποία, θα δικαιούνται άδειας μητρότητας τρεισήμισι μηνών και οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, όπως οι μόνιμες εκπαιδευτικοί μετά την λοχεία.
   Σε βελτιώσεις ως προς τη μοριοδότηση του πρώτου πτυχίου των εκπαιδευτικών για το διορισμό τους, προχώρησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο νομοσχέδιο για τις συνέργειες ΑΕΙ με ΤΕΙ, στο οποίο κατατέθηκε και η τροπολογία για τον διορισμό 450 εκπαιδευτικών που είχαν πετύχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008 και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.
   Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναλύει την τελική μορφή του νέου συστήματος των μόνιμων διορισμών 15.000 εκπαιδευτικών
   Α. Ακαδημαϊκά Προσόντα: εκατόν είκοσι (120) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο
   Διδακτορικό δίπλωμα: σαράντα (40) μονάδες.
   Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών διάρκειας ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: είκοσι (20) μονάδες.
   Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών διάρκειας ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: οκτώ (8) μονάδες.
   Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι.: επτά (7) μονάδες.
   Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10), το γινόμενο των μονάδων που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βαθμού του πτυχίου, με στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, με συντελεστή δύο μονάδων και πέντε δεκάτων (2,5) της μονάδας και με ανώτατο όριο τις είκοσι πέντε (25) μονάδες. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
   Άριστη γνώση έως δύο (2) ξένων γλωσσών: επτά (7) μονάδες για κάθε μία (1) εξ αυτών.
   Πολύ καλή γνώση έως δύο (2) ξένων γλωσσών: πέντε (5) μονάδες για κάθε μία (1) εξ αυτών.
   Καλή γνώση έως δύο (2) ξένων γλωσσών : τρεις (3) μονάδες για κάθε μία (1) εξ αυτών.
   Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου (ενότητες Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες Διαδικτύου): τέσσερις (4) μονάδες.
   Επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών: δύο (2) μονάδες.
  Β. Εκπαιδευτική προϋπηρεσία:
   Εκατόν είκοσι μονάδες κατ’ ανώτατο όριο: μία (1) μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας έως κατ’ ανώτατο όριο εκατόν είκοσι (120) μήνες.
  Γ. Κοινωνικά κριτήρια:
   Τρεις (3) μονάδες για κάθε τέκνο ανήλικο για το οποίο ο υποψήφιος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια ή άγαμο και δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας ή σπουδάζει σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγές ίδρυμα της αλλοδαπής ή εκπληρώνει τη στρατιωτική του υποχρέωση και δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας του.
   Αναπηρία πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου, εφόσον ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει τουλάχιστον δέκα (10) έτη, ή τέκνου: το γινόμενο των μονάδων το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού αναπηρίας με συντελεστή τεσσάρων δεκάτων (0,4) της μονάδας. Η αναπηρία του υποψηφίου μοριοδοτείται εφόσον δεν οφείλεται κατά κανένα ποσοστό σε ψυχικές παθήσεις.
  Τι προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε ο Κ. Γαβρόγλου
   Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο, προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μαθητών από 25 σε 22 ανά τάξη στα Νηπιαγωγεία και στην Α’ Δημοτικού
   Ο αριθμός των μαθητών θα μειωθεί από το επόμενο σχολικό έτος 2019 – 2020. «Με την τροπολογία ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας», ανέφερε σχετικά ο κ. Γαβρόγλου.
   Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία, ανάβει το πράσινο φως για τον διορισμό όλων των δικαστικά δικαιωθέντων εκπαιδευτικών, επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008. «Η τροπολογία οδηγεί στην επίλυση ενός ζητήματος που επί 10 χρόνια ταλαιπωρούσε 450 εκπαιδευτικούς», ανέφερε ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς που έχουν δικαιωθεί με αποφάσεις του ΣτΕ και των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 7:15 pm


Η κατάντια του μικροκομματισμού

Η πρόσκρουση του παλιού πολιτικού συστήματος στον πάτο θα είναι οδυνηρή


   Η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση, προχωρά με σταθερά και αποφασιστικά βήματα, για να λύσει ένα ζήτημα που ήταν σε εκκρεμότητα για δεκαετίες.
   Η κύρωση της συμφωνίας θα βάλει τα θεμέλια για μια σχέση φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας με τη γειτονική μας χώρα. Και ταυτόχρονα θα είναι μια ιστορική απάντηση στις δυνάμεις του πατριδοκάπηλου εθνολαϊκισμού και από τις δύο πλευρές.
   Στον δρόμο για την κύρωση της συμφωνίας, το πρόβλημα φαίνεται να το έχει η αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη στο μικροπολιτικό παιχνίδι που έστησε, νομίζοντας ότι θα καταφέρει να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση. Τώρα σύρεται από τον Σαμαρά και τους ακροδεξιούς πίσω από το μπλοκ τού “αλήτες, προδότες, πολιτικοί”.
   Ο Κ. Μητσοτάκης αρνείται να καταδικάσει την εκστρατεία εκφοβισμού και ο Αυγενάκης τα κάνει ακόμα χειρότερα. Οι καραμανλικοί διαφοροποιούνται, έστω και ανωνύμως. Η Ν.Δ. εκτίθεται ακόμα περισσότερο αποφεύγοντας τον δημόσιο διάλογο με αστειάκια και εξυπναδούλες. Και αυτή είναι η εικόνα ενός κόμματος που διατείνεται ότι προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις.
   Στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. η κατάσταση είναι οικτρή. Η Φώφη Γεννηματά, που καπέλωσε μια συντριπτική απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπέρ των Πρεσπών σε θέση εναντίον, βάζοντας μάλιστα και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, τώρα απειλεί με αντίποινα όποιον τοποθετηθεί υπέρ της συμφωνίας. Που σημαίνει ότι είναι αρκετοί.
   Ένα συμπέρασμα από αυτή την κατάσταση είναι ότι ο μικροκομματισμός οδηγεί σε τεράστια πολιτικά αδιέξοδα, εσωστρέφεια και δραματική απώλεια της πολιτικής αξιοπρέπειας.
   Κατάντια. Η πρόσκρουση του παλιού πολιτικού συστήματος στον πάτο θα είναι οδυνηρή.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 6:18 pm


Ο Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια

Τρέμει η Ν.Δ. το debate για το Μακεδονικό και απορρίπτει την πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα


   Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ α τετ αντιπαράθεση σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας την άρνηση της ΝΔ.
   Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού σχολιάζει την άρνηση της ΝΔ να προσέλθει σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών:
   Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ α τετ αντιπαράθεση σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα.
   Η χθεσινή ρηματική διακοίνωση που διευκρινίζει ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γείτονος ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας.
   Κατανοούμε γιατί κρύβεται. Ωστόσο ας μην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα. Τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους τον Οκτώβριο του 2019.
   Τέλος, όσο για τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε χρειάζεται να αγχώνονται, καθώς θα είναι εξαντλητική για να ακουστεί και η τελευταία άποψη όλων των βουλευτών.

Η πρόταση από Μαξίμου
«Η Βουλή χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας», ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Με αυτό το δεδομένο, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζουν σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, στην ίδια ανακοίνωση, ότι:
«Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι.
Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ ή κατά των εθνικών μας συμφερόντων.
Επιδίωξή μας είναι να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια, και να κρίνει με λογική και ευαισθησία, και με βάση την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, και όχι με βάση κραυγές, συνθήματα, και εθνικιστικές κορώνες.
Υπηρετώντας αυτή την επιδίωξη, το Υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει ώστε να διανεμηθεί την Κυριακή διά του Τύπου στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας. Για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού μάθουν.
Ταυτόχρονα, θεωρούμε σημαντικό βήμα για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, τη διεξαγωγή της συζήτησης (ντιμπέιτ) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με μοναδικό θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών, που πρότεινε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Η πρότασή μας είναι η συζήτηση να είναι διακαναλική, και να λάβει χώρα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε μέρα και ώρα που θα συμφωνηθεί.
Οι πολίτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ακούσουν και να συγκρίνουν επιχειρήματα, και να αντιμετωπίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, με γνώμονα την αλήθεια, και με κριτή τη συνείδησή τους, χωρίς να υποκύπτουν σε μικροκομματικά παιγνίδια και υστερικές εκδηλώσεις δήθεν πατριωτικού ανταγωνισμού.
Το ίδιο καλούνται να πράξουν και όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, όπως και ο κάθε βουλευτής. Σε τέτοια μείζονα εθνικά θέματα, αυτό που πρέπει να πρυτανεύει είναι το πατριωτικό συμφέρον και η βεβαιότητα ότι οι πάντες θα κριθούν από τον λαό, και την Ιστορία.
Γιατί και σήμερα, όπως και πάντα, εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό». 

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 5:42 pm


Αποκάλυψη: Σε ποιο κανάλι θα γίνει το debate - VIDEO

- #debate_στον_ΣΚΑΙ
- Η Ν.Δ. σήκωσε το γάντι και το... άφησε πάλι κάτω!
Τα tweets του αντιπροέδρου... Διαδικτύου


   Πολύς λόγος γίνεται από χτες το το βράδυ για το debate στο οποίο προ(σ)κάλεσε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών
   Η αλήθεια είναι ότι η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έγινε με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη κοινοβουλευτική μάχη, αυτήν της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
   Αναφερόμενος στη ρηματική διακοίνωση που έφτασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Να μας πείτε ποια είναι τα επιχειρήματα που έχετε για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Για ποιο λόγο οδηγείτε σε διχασμό τον ελληνικό λαό;».
   Κάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τηλεοπτικό debate, αναφέροντας: «Θέλετε να το κάνουμε και στον ΣΚΑΪ, να σπάσουμε το εμπάργκο; Θέλετε στη Δημόσια Τηλεόραση; Όπου θέλετε. Εγώ έχω επιχειρήματα, εσείς όχι. Εμείς έχουμε τη δύναμη των επιχειρημάτων μας, εσείς τη δύναμη του λαϊκισμού. Να συγκρίνουμε τα επιχειρήματα με τα συνθήματα».   «Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έρθει σε τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί μου», συμπλήρωσε προφητικά ο πρωθυπουργός.
   «Επειδή, κ. Μητσοτάκη, μόνο για επιφωνήματα είστε και για ατάκες, εγώ για δεύτερη φορά σας προκαλώ και σας προσκαλώ. Ελάτε και εδώ στη Βουλή αλλά και σε έναν τηλεοπτικό διάλογο για τη Συμφωνία των Πρεσπών για να μας πείτε ποια επιχειρήματα έχετε», πρόσθεσε.
   «Τι θέλετε; Θέλετε στη Δημόσια Τηλεόραση; Όχι; Στον ΣΚΑΪ, να σπάσουμε και το εμπάργκο; Θέλετε με δημοσιογράφους που σας δίνουν σκονάκια; Θέλετε με αυτούς που σας γράφουν τις ομιλίες; Με όποιον θέλετε κ. Μητσοτάκη... Εγώ έχω επιχειρήματα, εσείς έχετε φωνές και συνθήματα».
   Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας μάς έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε το περίφημο σκονάκι του Άρη Πορτοσάλτε προς τον πρόεδρο της Ν.Δ.:


   «Όπου θέλετε, όπως θέλετε και όποτε θέλετε» είπε προκαλώντας ακόμα περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη. «Και εδώ, δεν θα το γλιτώσετε. Θέλετε να στοιχηθείτε πίσω από κάποιους ακραίους που οργανώνουν συλλαλητήρια. Να έρθουν…» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
   «Εμείς, έχουμε μόνο τη δύναμη των επιχειρημάτων μας, εσείς έχετε τη δύναμη του ψεύδους και του λαϊκισμού που σας οδηγούν στη στάση της ψηφοθηρίας. Ας συγκρίνουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας».
  Η Ν.Δ. σήκωσε το γάντι και το... άφησε πάλι κάτω!
   Η προσχηματική κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι προφανές ότι έχει οδηγήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στη δημαγωγία και την απόσταση από την εθνική γραμμή, την οποία υποτίθεται ότι υπερασπιζόταν. Επιλέγοντας την εθνικιστική ρητορική, αποφεύγει συστηματικά να εκφράσει τη δική της θέση, γι' αυτό και στη ΝΔ αρνήθηκαν άμεσα την πρόταση με δικαιολογημένο φόβο.
   «Ο κ.Τσίπρας ζητάει ντιμπέιτ διότι προφανώς πάμε σε εκλογές. Ντιμπέιτ ζητάει όποιος χάνει», σχολίασαν κύκλοι της ΝΔ.
  Καταλάβαμε...
   Όπως όλοι κι όλες καταλάβαμε η μόνη περίπτωση να γίνει αυτό το debate είναι σε κανάλι της Βενετίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να άδει το «Μακεδονία ξακουστή». Μόνο αυτό του επιτρέπει ο Αντώνης Σαμαράς και το φερέφωνό του, Άδωνις Γεωργιάδης...

  Ενδεικτικά τα ακόλουθα tweets του αντιπροέδρου... Διαδικτύου:Περιμένουμε απάντηση από τον @AdonisGeorgiadi ο οποίος είναι σχεδόν κάθε μέρα καλεσμένος στο σταθμό...Ένα για την συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μακραν η καλύτερη ιδέα για να ζυγιστεί η ΝΔ πολιτικά;
Μα σας απήντησα από χθες νομίζω. Ευχαρίστως μόλις προκηρυχθούν εκλογές. Σε μή προεκλογική περίοδο έχει γίνει ποτέ debate; Να βγάζουμε τους αρχηγούς και στα παράθυρα λέτε κάθε μέρα;

γράφει η Παπαλάμπραινα

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 12:50 pm


151

- Η ΝΔ, αντί να ρίξει την κυβέρνηση, κατάφερε απλώς να απομονώσει τον εαυτό της από τον μεσαίο χώρο
- Μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή χαράσσεται πάνω στα πραγματικά διλήμματα


   Με την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε εχθές από τη Βουλή, η κυβέρνηση κέρδισε μια σημαντική πολιτική μάχη. Η προσπάθεια που καταβάλλει η αντιπολίτευση εδώ και επτά μήνες να αποσταθεροποιήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό με μοχλό τη συμφωνία των Πρεσπών δεν οδήγησε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά σε μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
   Η αντιπολίτευση μόνο φθορά εισπράττει από όλη αυτή την ιστορία. Προκειμένου να πιέσει τον Π. Καμμένο, σύρθηκε σε ακροδεξιές θέσεις για τις Πρέσπες και υιοθέτησε πρακτικές πόλωσης και διχασμού. Έτσι, αντί να ρίξει την κυβέρνηση, κατάφερε απλώς να απομονώσει τον εαυτό της από τον μεσαίο χώρο, τον οποίο θεωρούσε σχεδόν στο τσεπάκι της το 2016, όταν πρόεδρος της Ν.Δ. εξελέγη ο Κ. Μητσοτάκης.
   Η αντιπολίτευση δεν σύρθηκε στην τακτική αυτή από την άδολη πατριωτική ευαισθησία της ηγεσίας της. Αυτό που την ενδιέφερε ήταν να αποτρέψει τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του μεταμνημονιακού κυβερνητικού προγράμματος, που συστηματικά αφαιρεί βάρη από τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και επανεκκινεί την πραγματική οικονομία.
   Το κυβερνητικό έργο έχει πλέον έναν καθαρό ορίζοντα ακόμα οκτώ μηνών. Στην πορεία αυτή, η κοινωνία θα μπορεί να βλέπει όλο πιο καθαρά ποιος αγωνίζεται για τη στήριξή της και ποιος προσπαθεί να τη σπρώξει πίσω, στη διαρκή λιτότητα και το ασφαλιστικό Πινοσέτ.
   Μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή χαράσσεται πάνω στα πραγματικά διλήμματα. Και η μάχη πάνω στα πραγματικά διλήμματα είναι το τελευταίο το οποίο θα ήθελε η Ν.Δ. Γι' αυτό τόσον καιρό το παλεύει πότε με τον ακροδεξιό λαϊκισμό και πότε με αγώνα για την περικοπή των συντάξεων. Παντού χάνει.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 12:17 pm


Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα των πολλών έναντι των λίγων - VIDEO

Αλέξης Τσίπρας: Με τη δύναμη των επιχειρημάτων έναντι του λαϊκισμού, του ψεύδους και των συνθημάτων


   Ψήφο εμπιστοσύνης για τη σταθερότητα και τη συνέχιση της προσπάθειας να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση, για την Ελλάδα των πολλών έναντι των λίγων, της προόδου έναντι της συντήρησης έλαβε χθες το βράδυ η κυβέρνηση με 151 «Ναι».
   «Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών, αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντός μου απέναντι στο Κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία» είπε ανοίγοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε δε ότι είχε τη δυνατότητα να μην το κάνει ή την επιλογή να κρυφτεί πίσω από την πρόκληση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ανταποκρινόταν.
   «Ήταν δεδομένο ότι δεν θα την κερδίζατε, δεν θα βρίσκατε 151 να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας» τόνισε επισημαίνοντας ότι πήρε την απόφαση να ζητήσει καθαρές λύσεις. «Η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας επιτάσσει καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες» είπε χαρακτηριστικά.
   Στηλίτευσε ιδιαιτέρως τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αντιπολίτευση όλες τις προηγούμενες ημέρες μου ζητούσε να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης αν τολμάω. Τώρα που τολμάω, πάλι έχω πρόβλημα».
   Τόνισε μάλιστα ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε το πολιτικό σθένος και την τόλμη να προκαλέσει ο ίδιος τη συζήτηση αφού έκρινε πως υπάρχει κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Είναι ο ίδιος άνθρωπος που μας απειλούσε διαρκώς έξι μήνες ότι θα τελειώσει το εξάμηνο και όταν έρθει η συμφωνία θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Σήμερα έρχεται να μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού, δημοκρατίας και πολιτικής ηθικής» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.


  "Αυτό είναι το έργο που έχουμε μπροστά μας"
   Κατά τη ομιλία του ο πρωθυπουργός έθεσε το κεντρικό ερώτημα της ψήφου εμπιστοσύνης: Αν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ώς το τέλος της τετραετίας ή όχι, αν πρέπει να δοθεί το σήμα της σταθερότητας για την έξοδο από την κρίση. «Ζητάω ψήφο εμπιστοσύνης για τη σταθερότητα, την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, να συνεχιστεί η προσπάθεια» είπε μεταξύ άλλων.
   Υπογράμμισε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας με ακόμη μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας, αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού, την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και την κατάργηση της άθλιας, όπως τη χαρακτήρισε, ρύθμισης περί ευθύνης υπουργών, την ενίσχυση των νοικοκυριών και της στέγης, την ολοκλήρωση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Αυτό είναι το έργο που έχουμε μπροστά μας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
  Ύβρεις Μητσοτάκη
   Παράλληλα, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει ρίξει σε «πρωτόγνωρα βάθη» το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αντί για ουσιαστικό επιχείρημα και πολιτικό σχέδιο «κατέληξε να αναγιγνώσκει μέσα στην ελληνική Βουλή και από το έδρανο αυτό λιβελογραφήματα. Και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με συνθήματα και ύβρεις ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν τον δημόσιο βίο, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη».
   Σχολίασε ακόμη την αναφορά Μητσοτάκη πως ο Α. Σαμαράς έσωσε τη χώρα και η σημερινή κυβέρνηση τη βύθισε: «Είστε ο καλύτερος χορηγός μας όσο υπερασπίζεστε τη διακυβέρνηση του κύριου Σαμαρά» είπε σκωπτικά τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει γνώση.
  Η Ν.Δ. μετατοπίστηκε στην ακραία Δεξιά
   Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν επιλέξει τη στρατηγική της έντασης εκτιμώντας πως το κόμμα έχει κάνει τη μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία Δεξιά. «Φαίνεται ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές της Ακροδεξιάς, όχι μόνο τις θέσεις της και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε χαρακτηριστικά.
   Νωρίτερα κατήγγειλε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως σε αντίθεση με τον Ν. Κακλαμάνη που είχε τοποθετηθεί νωρίτερα, «δεν βρέθηκε να πει μια κουβέντα, να καταδικάσει την αθλιότητα που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες, με το στέλεχος της Ν.Δ., τον κύριο Αβραμάκο, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης ΝΟΔΕ της Ν.Δ. που την προηγούμενη εβδομάδα έστελνε μαζικά μηνύματα με τα κινητά τηλέφωνα των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση».
   Υπογράμμισε ακόμη πως κυρίαρχο ρεύμα στην Ευρώπη είναι αυτό του ακροδεξιού λαϊκισμού κάνοντας λόγο για ένα «περίεργο υβρίδιο» που γεννάει ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός που εκφράζει ο Κ. Μητσοτάκης και ο ακραίος δεξιός λόγος που εκφράζουν «τα στελέχη από τον ΛΑΟΣ»...
  Νέος πολιτικός και ιδεολογικός διπολισμός
   Επισήμανε εξάλλου ότι η έξοδος από τα Μνημόνια έχει επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές εκείνες που παραδοσιακά υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα. «Τώρα, πλέον, που τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα έχουν επιλυθεί, τα πολιτικά διλήμματα μπαίνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο» υποστήριξε ο πρωθυπουργός εξηγώντας πως αυτό αποτυπώνεται στη μετατόπιση τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία πολιτικού κενού τόσο στο Κέντρο, όσο και στην Κεντροαριστερά. Κάτι που, όπως τόνισε, διαμορφώνει έναν νέο διπολισμό.
   «Η μετατόπιση της Ν.Δ. προς τα άκρα της δεξιάς ρητορικής δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στον μεσαίο χώρο και η επιλογή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ακολουθεί κατά πόδας τη ρητορική Μητσοτάκη και της Ν.Δ. δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στον χώρο της Κεντροαριστεράς» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας θέτοντας το σαφές, όπως είπε, δίλημμα: «Από τη μια ο προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τι; Ένα κόμμα με ρητορική Βορίδη - Γεωργιάδη - Σαμαρά».
   Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για ταύτιση της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ομιλίες τους είναι πανομοιότυπες, τόσο που μοιάζει να γράφονται από τον ίδιο άνθρωπο.
  "Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα"
   Σχολιάζοντας τα περί «σικέ διαζυγίου και συναλλαγής» με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛΛ., τόνισε πως αυτό είναι «ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου», εκφράζοντας το ερώτημα πως, αφού έγινε «συναλλαγή», γιατί έπρεπε να θέσει σε διακινδύνευση την διακυβέρνηση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης;
   «Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα Μνημόνια: εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝ.ΕΛΛ. από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημά σας περί σκηνοθεσίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

  Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης   «Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την εμπιστοσύνη που έλαβε η κυβέρνησή του.
   «Σε μια κυβέρνηση», υπογράμμισε, «που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ελλάδας των πολλών».

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 12:12 pm


Τζένη Ταπραντζή προς Τσιρογιάννη: Σεβαστείτε και, επιτέλους, σταματήστε το!

- Οι Αρτινοί δεν "τρώνε κουτόχορτο"
- "Η δημόσια Δημοτική δομή δεν είναι εργαλείο και ιδιωτική επιχείρηση προεκλογικής καμπάνιας..."    Τελικά, ο Χρήστος Τσιρογιάννης έβαλε να μας αποδείξει για ακόμη μία φορά ότι θεωρεί ότι "ο Δήμος είμαι ΕΓΩ". Φαίνεται πως πήρε καλά μαθήματα από τον αρχηγό του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αντίστοιχη αντίληψη έχει για το Κράτος.
   Το πρώτο δείγμα γραφής το έδωσε ήταν πριν από αρκετά χρόνια, όταν, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος τότε, έβαζε προεκλογικό διαφημιστικό υλικό της υποψηφιότητάς του μέσα στα δοχεία ανακύκλωσης μαγειρικών λαδιών, που μοίραζε εκείνη την εποχή το Δημαρχείο. Τότε, βέβαια, ο Λουδοβίκος τα μοίραζε μέσω της... Αντουανέτας του!
   Κι αν το έκανε τότε, που δεν ήταν τίποτα, τώρα ποιος τον πιάνει!
   Τώρα έχει ολόκληρο τον μηχανισμό του Δήμου στις υπηρεσίες του. Για να καλύπτει ανέξοδα την προεκλογική του καμπάνια και να φτάνει έτσι τζάμπα σε όλα τα σπίτια. Στο χωριό μου, βέβαια, κάπως το λένε αυτό, αλλά επειδή η λαϊκή ρήση συνδυάζει σεξουαλικό προσανατολισμό και ανατομική περιοχή του σώματος, θα μου επιτρέψετε να μην το γράψω.
   Αποκαλυπτικό, πάντως, είναι η καταγγελία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η υποψήφια δήμαρχος Άρτας, Τζένη Ταπραντζή, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δημοτική Αναγέννηση", με τίτλο: "Επειδή η δημόσια Δημοτική δομή δεν είναι εργαλείο και ιδιωτική επιχείρηση προεκλογικής καμπάνιας...":
   Είναι η πολλοστή φορά που το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τότε δηλαδή που μπήκαμε σε αυτοδιοικητική προεκλογική περίοδο, που ο εν ενεργεία Δήμαρχος του Δήμου μας, χρησιμοποιεί την συνηθισμένη αποστολή των λογαριασμών του νερού στους συμπολίτες μας, για να εσωκλείει φυλλάδιο με ξεκάθαρο προεκλογικό χαρακτήρα.
   Και πώς θα μπορούσε να μην έχει τέτοιο διαφημιστικό προεκλογικό χαρακτήρα, όταν:
   1) αυτό συμβαίνει σε συγκεκριμένη περίοδο λίγους μήνες πριν τις εκλογές
   2) το ύφος και η εμφάνιση του φυλλαδίου είναι σαφώς δομημένα με πολιτικό διαφημιστικό χαρακτήρα
   3) ακολουθείται από προσωπικό πολιτικό μήνυμα, που υπογράφει ο ίδιος, ξεπερνάει τα στενά ενημερωτικά όρια και δομείται με προεκλογική συνθηματολογία και εκφραστική δομή
   4) ιδιαίτερα όταν κάποια από τα "διαφημιζόμενα" ως "συντονισμένη προσπάθεια εδώ και 4 χρόνια του Δήμου μας", αφορούν έργα ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) της κυβέρνησης, όπως η γεφύρωση του Αράχθου, η διευθέτηση της κοίτης του, κ.α.
   Άρα, λοιπόν, προκύπτει ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα, σοβαρό θεσμικό θέμα παρέμβασης στην λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου μας, για το οποίο ήδη πρόσφατα και δημόσια έντονη κριτική εκφράστηκε, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, αλλά και οι συμπολίτες μας, που δεν "τρώνε κουτόχορτο", επιεικώς "μειδιούν".
   Και παρ'όλα αυτά, το "εγχείρημα" συνεχίζει "ακάθεκτα".
   Έτσι, λοιπόν, κε Δήμαρχε, κι επειδή, εκτός από το θεσμικό υπόβαθρο του ατοπήματος, υπάρχει και ο πολιτικός πολιτισμός αλλά και η ευθύνη απέναντι στην αξιοπρέπεια της συνείδησης των πολιτών του Δήμου μας, σεβαστείτε και, επιτέλους, σταματήστε το!

Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια 
υποψήφια δήμαρχος Άρτας, επικεφαλής "Δημοτικής Αναγέννησης"

Παρακάτω, ένα από τα φυλλάδια που εσωκλείει στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΑ, για να κάνει τζαμπέ προεκλογική καμπάνια.

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 12:35 am


Όλγα Γεροβασίλη: Προοδευτικό μέτωπο απέναντι στους εγχώριους Όρμπαν και Σαλβίνι - VIDEO

Ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στις φιλοδοξίες του και τις ακροδεξιές επιλογές ηγετικών στελεχών του
- Απαραίτητο να ανασυνταχθεί ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος, να μην επιτρέψουμε να δηλητηριάσουν την κοινωνία μας με φόβο και μίσος


   «Ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στις φιλοδοξίες του και στις ακροδεξιές επιλογές ηγετικών στελεχών του κόμματός του», ανέφερε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Κυρίες και κύριοι,
Συζητάμε για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησή μας.
Μια συζήτηση που δεν πρέπει να ξεπεραστεί τόσο εύκολα και γρήγορα, ότι δεν ήταν υποχρεωτική, πως το Σύνταγμα δεν την απαιτούσε και δεν χρειαζόταν για να συνεχίσει η Αριστερά να έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας μας και προκλήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Μια συζήτηση που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, τον βαθύ και ουσιαστικό σεβασμό μας στους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε την άσκηση της πολιτικής.
Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία πως -στη φαντασιακή περίπτωση που θα βρισκόταν κάποτε στη δική μας θέση η καινούρια Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη - αντί της συζήτησης στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης θα στήνονταν πολύωρες συζητήσεις στα κανάλια για το πόσο σοφός είναι ο συνταγματικός νομοθέτης που διαφυλάττει τη σταθερότητα της διακυβέρνησης και δεν βάζει τη χώρα σε εκλογικές περιπέτειες.
Αντί γι αυτή τη συζήτηση λοιπόν σήμερα βλέπουμε αποστασίες, προσκόλληση στις καρέκλες, ανταλλάγματα, εξαγορές.

Κυρίες και κύριοι
Ζητάμε σήμερα από τους Έλληνες βουλευτές την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας.
Δεν τη ζητάμε για να μας δικαιώσουν που καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα οριστικά από την ασφυκτική μνημονιακή περίοδο.
Που προστατεύσαμε τους εργαζόμενους και διαφυλάξαμε την κοινωνική συνοχή.
Που ξαναεντάξαμε τη χώρα μας στο διεθνές οικονομικό σύστημα και την καταστήσαμε ελκυστική στην επιχειρηματικότητα και την επενδυτική πρωτοβουλία.
Που της προσδώσαμε ξανά κύρος και αξιοπιστία της στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.
Όλα αυτά είναι και γνωστά και βιωμένα από τους συμπολίτες μας. Ζητάμε ανανέωση της εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσουμε αυτά που απομένουν και έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες και έχουμε μπροστά μας.
Αναφέρθηκε αναλυτικά ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία. Θεωρώ χρήσιμο να τους υπενθυμίσω επιγραμματικά:
Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος για τη διεύρυνση της Δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής και την κατάργηση της θεσμικής ατιμωρησίας υπουργών.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων για να ανακουφίσει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η στήριξη της στεγαστικής πολιτικής με την επιδότηση των δόσεων για πρώτη κατοικία και την επιδότηση ενοικίου.
Η ολοκλήρωση της συζήτησης και η υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Σε λίγες μέρες θα κληθούμε σε αυτήν την αίθουσα να πάρουμε μια ιστορική πραγματικά απόφαση, να κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών.
Μια συμφωνία που εξασφαλίζει πολλά περισσότερα από την εθνική γραμμή του ενός ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Μια συμφωνία που βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό. Οι γείτονές μας έχουν αλλάξει σύνταγμα, όνομα, σύμβολα. Με τη συνταγματική αλλαγή δεν μπορούν να θέτουν θέμα μειονότητας και αναγνωρίζουν τα σύνορα.
Μια συμφωνία που αναβαθμίζει καταφανώς τη χώρα και τον γεωστρατηγικό της ρόλο, συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής και προωθεί μια θετική ατζέντα στη συνεργασία ανάμεσα στις κοινωνίες των δύο χωών.
Δίνει οριστική λύση σε ένα πρόβλημα γύρω από το οποίο στρουθοκαμήλιζαν για δεκαετίες εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Σε ένα πρόβλημα που η κυβέρνησή μας είχε το σθένος και το κοίταξε κατάματα, με άξονα την εθνική γραμμή, με αντιεθνικιστική αντίληψη και όρους εθνικού συμφέροντος.
Γίναμε όμως τις μέρες αυτές μάρτυρες ενορχηστρωμένων παρακρατικών πρακτικών, με ύβρεις και απειλές εναντίον βουλευτών και των οικογενειών τους.
Στέλνουν μηνύματα του τύπου «θα βρεις το κεφάλι σου στο χαντάκι», «θα σε σκοτώσουμε», «Μην τολμήσεις, θα μαρτυρήσεις», φωτογραφίες με «λειωμένα κεφάλια» και αφισοκολλήσεις με ανάλογο περιεχόμενο.
Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει στελέχη της παράταξής του να υποκινούν και να υποδαυλίζουν πράξεις βίας εναντίον βουλευτών και των οικογενειών τους και σιωπά. Δεν τις καταδικάζει. Θα εξαιρέσω την κα Μπακογιάννη που ήταν εδώ σήμερα.
Δείχνει, εγκλωβισμένος ανάμεσα στις φιλοδοξίες του και τις ακροδεξιές επιλογές ηγετικών στελεχών του κόμματός του. Έχει μπερδέψει τις ασφαλίτικες πρακτικές του παρελθόντος με την ασφάλεια των πολιτών.
Κάποτε ήταν το τρίκυκλο Γκοτζαμάνη και η κάλυψη των παρακρατικών. Τώρα έχουμε Γκοτζαμάνηδες των SMS, Γκοτζαμάνηδες τεχνολογικούς.
Στέλνουμε ωστόσο και εμείς από την πλευρά μας από το βήμα της Βουλής ισχυρό μήνυμα ότι οι παρακρατικές πρακτικές δεν θα περάσουν. Όποιοι και αν είναι αυτοί που τις υποκινούν ή τις σιγοντάρουν, η αστυνομία και η δικαιοσύνη έχουν ήδη στα χέρια τους και άτομα και στοιχεία.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει εδώ και καιρό σημαία την ασφάλεια –ανασφάλεια το λέει εκείνος. Του υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει καταφέρει ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε όλη την επικράτεια και βεβαίως στην Αθήνα που θεωρείται από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Έχει εξιχνιάσει υποθέσεις και έχει επιφέρει σοβαρά πλήγματα στο οργανωμένο έγκλημα: ναρκωτικά, ληστείες, διαρρήξεις, trafficking, απαγωγές, εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων, κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και άλλα.

Κυρίες και κύριοι
Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες και η χώρα μας δεν αποτελεί κάτι ξεχωριστό.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι από την μια να περιοριστούν οι αιτίες που τις προκαλούν και από την άλλη να αντιμετωπισθούν με καλά οργανωμένο μηχανισμό και σχέδιο.
Αυτό ακριβώς το σχέδιο ακολουθούμε ως κυβέρνηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με τη δουλειά που ξεκίνησε από τον Γιάννη Πανούση και το Νίκο Τόσκα και συνεχίζεται από εμένα και την Κατερίνα Παπακώστα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο. Κρίνεται όχι μόνο που θα πάει η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.
Οι πολιτικές δυνάμεις αναδιατάσσονται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Είναι απαραίτητο ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος να ανασυνταχθεί.
Πρέπει να σηκώσουμε ανάχωμα στην προσπάθεια της ακροδεξιάς και των εθνικιστών.
Να μην επιτρέψουμε στους εγχώριους Όρμπαν και Σαλβίνι να δηλητηριάσουν την κοινωνία μας με φόβο και μίσος.
Και φυσικά να μην τους αφήσουμε να σηκώσουν τείχη ανάμεσα στους λαούς.
Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να μην ανακοπεί η ανάταξη, η ανασύνταξη κι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, την ιστορικά κρίσιμη αυτή στιγμή, να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της».

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2019 | 7:50 pm


Φλουρί στο Επιμελητήριο Άρτας, με δύο νέες δράσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων


   Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του έτους, τα μέλη του ΔΣ και το προσωπικό του Επιμελητηρίου Άρτας έκοψαν την καθιερωμένη βασιλόπιτα και αντάλλαξαν ευχές.
   Ο Πρόεδρος κ. Γκολομάζος ευχήθηκε σε όλους υγεία, καλή δύναμη και διάθεση για συνεργασία και δημιουργία.
   Αναφέρθηκε, μάλιστα, στις δύο νέες δράσεις του ΕΣΠΑ που προκηρύχθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης με έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής επενδυτικών σχεδίων την 6η Φεβρουαρίου 2019 και ζήτησε από τα μέλη να τις επικοινωνήσουν στα μέλη του Επιμελητηρίου.
   Η πρώτη Δράση είναι η «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.
   Η δεύτερη δράση είναι η «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας, Εμπόριο-Εστίαση-Εκπαίδευση», με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται α) στο λιανικό εμπόριο, β) στην παροχή υπηρεσιών εστίασης και γ) στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2019 | 6:36 pm


Επιπλέον 280.600 ευρώ στους δήμους της Άρτας από το Υπουργείο Εσωτερικών

- Συμπληρωματική κατανομή 1,36 εκατ. ευρώ στους Δήμους της Ηπείρου
- Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, αύξηση πόρων


   Το ποσό των 1.363.230,85 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του έτους 2018, κατανέμεται συμπληρωματικά σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση. Η συμπληρωματική κατανομή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αύξησης των πόρων, που εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.
   Πιο αναλυτικά, στους δήμους της Ηπείρου το ποσό των 1,36 εκατ. ευρώ κατανέμεται ως εξής: 1.157.620,85 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών δαπανών και 205.610,00 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων και ειδικότερα δαπανών θέρμανσης.
   Από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», κατανέμεται εφάπαξ συνολικό ποσό ύψους 1.157.620,85 ευρώ στους Δήμους της Ηπείρου, προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους.
   Αναλυτικά -ανά δήμο- η κατανομή έχει ως εξής:
- 241.506,32 για τους δήμους της Π.Ε Άρτας
- 196.403,47 για τους δήμους της Π.Ε Θεσπρωτίας
- 524.262,56 για τους δήμους της Π.Ε Ιωαννίνων
- 195.448,50 για τους δήμους της Π.Ε Πρέβεζας

Π.Ε. Άρτας: 
ΑΡΤΑΙΩΝ: 152.164,12 ευρώ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ: 22.840,24 ευρώ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 26.786,76 ευρώ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ: 39.715,20 ευρώ

Π.Ε. Θεσπρωτίας:
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: 118.678,21 ευρώ
ΣΟΥΛΙΟΥ: 37.308,34 ευρώ
ΦΙΛΙΑΤΩΝ: 40.416,92 ευρώ

Π.Ε. Ιωαννίνων:
ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 26.850,57 ευρώ
ΔΩΔΩΝΗΣ: 39.133,20 ευρώ
ΖΑΓΟΡΙΟΥ: 21.771,36 ευρώ
ΖΙΤΣΑΣ: 57.096,82 ευρώ
ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: 292.899,15 ευρώ
ΚΟΝΙΤΣΑΣ: 34.317,70 ευρώ
ΜΕΤΣΟΒΟΥ: 22.649,25 ευρώ
ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 41.827,14 ευρώ

Π.Ε. Πρέβεζας:
ΖΗΡΟΥ: 45.066,82 ευρώ
ΠΑΡΓΑΣ: 42.385,47 ευρώ
ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 107.996,21 ευρώ

   Από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», κατανέμεται συνολικό ποσό ύψους 205.610,00 ευρώ σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών και κατά προτεραιότητα προς κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους.
   Αναλυτικά -ανά δήμο- η κατανομή έχει ως εξής:
- 39.080,00 για τους δήμους της Π.Ε Άρτας
- 26.900.00 για τους δήμους της Π.Ε Θεσπρωτίας
- 106.930,00 για τους δήμους της Π.Ε Ιωαννίνων
- 32.700,00 για τους δήμους της Π.Ε Πρέβεζας

Π.Ε. Άρτας:
ΑΡΤΑΙΩΝ: 25.690,00 ευρώ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ: 4.530,00 ευρώ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 3.120,00 ευρώ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ: 5.740,00 ευρώ

Π.Ε. Θεσπρωτίας:
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: 16.230,00 ευρώ
ΣΟΥΛΙΟΥ: 5.940,00 ευρώ
ΦΙΛΙΑΤΩΝ: 4.730,00 ευρώ

Π.Ε. Ιωαννίνων:
ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 2.580,00 ευρώ
ΔΩΔΩΝΗΣ: 3.770,00 ευρώ
ΖΑΓΟΡΙΟΥ: 1.910,00 ευρώ
ΖΙΤΣΑΣ: 10.020,00 ευρώ
ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: 73.290,00 ευρώ
ΚΟΝΙΤΣΑΣ: 4.570,00 ευρώ
ΜΕΤΣΟΒΟΥ: 5.540,00 ευρώ
ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 5.250,00 ευρώ

Π.Ε. Πρέβεζας:
ΖΗΡΟΥ: 7.940,00 ευρώ
ΠΑΡΓΑΣ: 7.260,00 ευρώ
ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 17.500,00 ευρώ 

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2019 | 6:23 pm


Η αρρενωπότητα που δε σε κάνει «λεβέντη», αλλά το λιγότερο μαλάκα, το περισσότερο δολοφόνο

23 φορές κακοποιήθηκε μέσα σε ένα χρόνο ο Βαγγέλης Γιακουμάκης από τους συμφοιτητές του


   Χθεσινά στοιχεία από τη δικογραφία δείχνουν πως εικοσιτρείς φορές κακοποιήθηκε μέσα σε ένα χρόνο ο Βαγγέλης Γιακουμάκης από τους συμφοιτητές του μέχρι να βρεθεί νεκρός στις αρχές του 2015.
   Του τύλιξαν το κεφάλι με κολλητική ταινία. Τον κλείδωσαν στη ντουλάπα, τον ανάγκασαν να τραγουδάει. Τον έδεναν. Του έριχναν καυτό νερό στο πρόσωπο.
   Του έκαναν ασφυξία. Τον κρέμασαν έξω από το παράθυρο. Τον χτυπούσαν πολλές φορές στα γεννητικά του όργανα, στο κεφάλι, στον τράχηλο, στον αυχένα, στα πόδια του.
   Τον εξευτέλιζαν λες και ήταν καθήκον τους γιατί ο άντρας αυτός δεν ήταν σαν κι αυτούς. Τον «αυτοκτόνησαν».
   Το φύλο σου δε σου επιτρέπει να είσαι βιαστής, να είσαι τραμπούκος, να είσαι σεξιστής, να κοροϊδεύεις, να προσβάλλεις όσους δεν είναι σα και σένα, λες και αυτό που είσαι σου δίνει το δικαίωμα να το κάνεις.
   Το φύλο σου δε σου επιτρέπει να ορίζεις άλλους σαν πούστηδες, άλλες σαν πουτάνες.
   Οι άντρες μπορούν και πρέπει να είναι ειρηνικοί, μπορούν και πρέπει να εναντιώνονται στο σεξισμό.
   Οι άντρες μπορούν να είναι ευαίσθητοι, να κλαίνε. Να αγαπάνε και να κάνουν σεξ με άλλους άντρες. Μπορούν να αποποιούνται την αντρική τους ταυτότητα αν το θέλουν.
   Η δολοφονία του Γιακουμάκη το 2015 δεν ήταν το τέλος, αλλά η αρχή μιας περιόδου που πλέον τέτοιες υποθέσεις έχουν ορατότητα, ωστόσο συνεχίζονται.
   Η αρρενωπότητα που την προξένησε είναι τραγική, εξευτελιστική και συχνά κυρίαρχη. Όμως τέτοια που είναι, δε σε κάνει «λεβέντη», αλλά το λιγότερο μαλάκα, το περισσότερο δολοφόνο.

  * Aλιευμένο από την προσωπική του σελίδα του Βασίλη Ρόγγα στο facebook

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2019 | 5:47 pm


Αλέξης Τσίπρας: Ζητώ την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση - VIDEO

- Για τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, τη νομοθέτηση των παρεμβάσεων υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και των προοδευτικών θεσμικών τομών
- Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα


   Ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, τη νομοθέτηση των παρεμβάσεων υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και των προοδευτικών θεσμικών τομών αναμένεται να λάβει απόψε τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση.
   «Για να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα μεγάλα και ουσιαστικά βήματα, ζητώ με ευθύτητα και καθαρότητα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
   «Σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα. Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για τον τόπο μας», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στη συζήτηση επί της προτάσεως για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.   Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ζήτησε καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους βουλευτές, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αποκατέστησε τη κανονικότητα, στήριξε και προστάτευσε τους εργαζόμενους, διαφύλαξε τη κοινωνική συνοχή.
   "Η κυβέρνηση έχει μπροστά της συνταγματική θητεία 9 μηνών με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει", δήλωσε ο πρωθυπουργός και ανέφερε συγκεκριμένα:
   Έχουμε μπροστά μας, πρώτα από όλα, και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Για την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής αλλά και για να βάλουμε ένα τέλος στους θεσμούς της ατιμωρησίας.
   - Τις διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα εκείνων που θέλουν να καταχραστούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός. Και αποτελούν ρυθμίσεις ντροπής για το κοινοβούλιο την δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα. (Και ξέρω ότι αρκετοί από σας δεν θέλετε αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση. Δεν νιώθετε άνετα με αυτήν. Αλλά θα αναγκαστείτε να την υποστείτε).
   - Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην πορεία που έχουμε χαράξει για την ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης των εργαζομένων.
   - Τη ρύθμιση των 120 δόσεων ώστε να ανακουφιστούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία.
   - Το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη στήριξη της στεγαστικής πολιτικής. Με την επιδότηση των δόσεων των δανειοληπτών για δάνεια πρώτης κατοικίας αλλά και την επιδότηση ενοικίου.
   - Έχουμε επίσης την ολοκλήρωση της συζήτησης και την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος. Για να επιλυθεί άλλη μια εκκρεμότητα δεκαετιών και οι σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας να εξορθολογιστούν και να μπουν σε στέρεες βάσεις.
   Αναφερόμενος στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό».
   «Γιατί -το έχω πει πολλές φορές- ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονές σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.
  «Πολιτικά αγύρτες»
   Ακόμη, χαρακτήρισε «πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για τον τόπο χαρακτήρισε όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους»
   «Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή» σημείωσε. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους» τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε για τον Πάνο Καμμένο: «Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του».
   Ακολούθως, αναφέρθηκε σε εκείνους οι οποίοι, όπως είπε, «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μία θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν, ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα, εκεί που δεν υπάρχουν, για να διαφωνήσουν». «Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία, αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου. Εκεί βρίσκεται κατά την άποψη μου η διαφορά τους με άλλες πολιτικές δυνάμεις που ποτέ δεν μίλησαν για σύνθετη ονομασία, εκεί βρίσκεται και η διαφορά με τον μέχρι χθες κυβερνητικό μας εταίρο, τον Πάνο Καμμένο».
  «Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα τρομοκρατήσουν τους βουλευτές»
   Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε επίσης τις "αθλιότητες", που, όπως είπε, "ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ό,τι αποδεικνύεται, από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ".
   Μίλησε για "πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους" και σημείωσε: "Έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές. Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε".
   Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απειλές που δέχεται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, όπως τον έχει ενημερώσει και παρατήρησε:
   "Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε, από τύφλωση αντιπολιτευτική, είναι ο δρόμος του μίσους και του διχασμού. Και θυμίζει άλλες εποχές".
   Εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί, για να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα τρομοκρατήσουν τους βουλευτές: «Τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε έτσι; Θα φοβίσετε τους βουλευτές; Οι βουλευτές, να το ξέρετε, δεν θα τρομοκρατηθούν. Θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία. Γιατί μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους και η ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία» τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
  «Ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή»
   «Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την μεγάλη πολιτική ανατροπή της 25ης του Γενάρη του 2015», είπε αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του.
   Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική ανατροπή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών».
   «Ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή. Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε.
  «Τον Σεπτέμβρη του 2015 κάναμε επιλογή πολιτικής ευθύνης»
   Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο τι μεσολάβησε από την πολιτική ανατροπή του Γενάρη του 2015.
   Αναφέρθηκε στον πολιτικό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, «όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά», όπως τόνισε. Σημείωσε ότι «οι εκλογές του Σεπτέμβρη, όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής». Μίλησε για «επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει», εξηγώντας ότι αυτή η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές μετά και όχι πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές.
   Ανέφερε ότι ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, η προσφυγική κρίση, για να τονίσει ότι «σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα».
  «Η κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας»
   "Το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα. Αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας", σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης είχαν ένα και μοναδικό στόχο: "Να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών".
   "Αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα, ώστε να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία”.
   Σε αυτό το πλαίσιο απαρίθμησε ορισμένες κομβικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: 100 δόσεις, προστασία της πρώτης κατοικίας, πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου, στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας, κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς, ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας, "αγώνας κόντρα στη διαπλοκή και τη διαφθορά που κατέτρωγε την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία των θεσμών από τα μέσα".
   "Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα", σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι "τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια". Πρόσθεσε ότι "ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο". "Κάτι που", όπως σχολίασε, "οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν, καθώς αυτοί οι ‘επαγγελματίες' της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Κι ήρθαμε εμείς και καταφέραμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία".
   Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα". Είπε πως το σημαντικότερο είναι αυτό: “όλα αυτά τα πετύχαμε με το λιγότερο δυνατό κόστος απέναντι στους πιο ευάλωτους, κρατώντας την κοινωνία όρθια".
  «Ο προϋπολογισμός που ψηφίσαμε προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας»
   "Λίγες μέρες πριν, σε τούτη εδώ την αίθουσα, ψηφίστηκε πανηγυρικά ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός", είπε έπειτα ο Αλ. Τσίπρας.
   "Ένας προϋπολογισμός", πρόσθεσε, "που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας".
   Αναφέρθηκε επ' αυτού στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και την πρόβλεψη -για πρώτη φορά- στεγαστικού επιδόματος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. "Και φυσικά την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων για το 2019 και προέβλεψε αυξήσεις για πρώτη φορά για τις συντάξεις, όχι μειώσεις", όπως τόνισε.
   Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων "την πετύχαμε έχοντας απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση. Μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας. Από τα παρακάλια στο Βερολίνο για να κρατήσει σκληρή στάση η καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τις υποδείξεις στον επίτροπο Μοσκοβισί".
   "Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε. Είναι μια χώρα που σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας", είπε ο Αλ. Τσίπρας.
   Τόνισε ότι είναι μια χώρα η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση της καταστροφικής πενταετίας από το 2010 έως τον Γενάρη του 2015 και που βαδίζει με αξιοπρέπεια στο δρόμο της επούλωσης των πληγών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότητας και δικαιοσύνης.
    "Αυτός δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Αλλά έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. Μαζί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό", είπε.
  «Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω την ιστορική ευκαιρία»
   «Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτήν την ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Μακεδονικού, γνωρίζοντας ότι θα έχω πολιτικό κόστος» ανέφερε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
   «Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ. Δοθήκαμε σε αυτήν την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις, με έναν γείτονα απρόβλεπτο και προκλητικό πολλές φορές στα ανατολικά μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
  «Ό,τι πετύχαμε, τα πετύχαμε από κοινού με τους ΑΝΕΛ»
   Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως όλα αυτά, έγιναν από μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, από "μια κυβέρνηση που τόσο λοιδορήθηκε και από τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος".
   "Από μια κυβέρνηση που σε κάθε στροφή όλοι με πάθος επιθυμούσαν να τη ρίξουν στα βράχια, εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά και που από το 2015 και μετά άρχισαν να αισθάνονται οργισμένοι και αμήχανοι που πλέον έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά", τόνισε.
   Όλα αυτά, συνέχισε ο πρωθυπουργός, "τα πετύχαμε από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ, με το οποίο που ήταν και είναι γνωστές οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές". Είπε ότι αναγνωρίζει όμως ότι συνέβαλε αυτό το κόμμα καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια" και πως "αυτή τη συνεργασία, έντιμη και ειλικρινή, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις, εγώ θα τιμώ και θα σέβομαι πάντοτε".
   Πρόσθεσε ότι "όμως έμελλε οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματά τους. Δεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε".
   Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στη γειτονική μας χώρα και η ήττα "του εθνικιστή Γκρούεφσκι", δημιούργησε πριν από ενάμιση χρόνο μια συνθήκη που αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους γείτονες μας, για να επιλυθεί μια ιστορική, πολιτική και διπλωματική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών. Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία", τόνισε.
  «Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα»
   "Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε αποστοφή του λόγου του.    «Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ο Πάνος Καμμένος, αλλά θα σεβαστώ την επιλογή του»
   "Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα", είπε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας.
   "Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του", παρατήρησε και συνέχισε: "Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί.
   Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες.
   Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του".
  «Κυβέρνηση-κουρελού ήταν η κυβέρνηση που συγκρότησαν το 2011 η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ»
   «Κυβέρνηση κουρελού ήταν η κυβέρνηση που συγκρότησαν το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση», επισήμανε, αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μίλησε επίσης για πανικό της αντιπολίτευσης εξαιτίας του στρατηγικού αδιεξόδου της: «Μέσα στην παραζάλη και τον πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες τα μύρια όσα. Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, έχει το θράσος να λοιδορεί ακόμη και αυτήν τη καθαρή, την έντιμη επιλογή. Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι, που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος». «Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
   Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και σχολιάζοντας τα περί "ετερόκλητων συμμαχιών" και "αθέμιτων μεταγραφών", τόνισε: "Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές; Ποιοι; Εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα. Τρεις βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής. Σε μια παράταξη που πάντα με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος, τοποθετεί τη δημοκρατία πάνω από οποιαδήποτε άλλη αξία στην πολιτική της διαδρομή".
   Κάλεσε επίσης τον Κυρ. Μητσοτάκη «να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για "αποστάτες", λόγω οικογενειακής παράδοσης», σχολιάζοντας τις κατηγορίες περί «αποστασίας» που διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κύριε Μητσοτάκη». «Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την κίνηση βουλευτών που στηρίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
  «Αθλιότητες εναντίον βουλευτών ενορχηστρώνονται από τον σκληρό μηχανισμό της ΝΔ»
   Ο Αλέξης Τσίπρας, κατήγγειλε επίσης και τις "αθλιότητες", που, όπως είπε, "ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ό,τι αποδεικνύεται, από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ".
   Μίλησε για "πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους" και σημείωσε: "Έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές. Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε".
   Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απειλές που δέχεται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, όπως τον έχει ενημερώσει και παρατήρησε: "Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε, από τύφλωση αντιπολιτευτική, είναι ο δρόμος του μίσους και του διχασμού. Και θυμίζει άλλες εποχές".
  «Η Δημοκρατία θα νικήσει, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται»
   «Σας καλώ να μιλήσετε και να σταθείτε καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή σας και στο συμφέρον του τόπου και του λαού και να δώσετε καθαρή απάντηση: Αν εμπιστεύεστε αυτήν την κυβέρνηση για να συνεχίσει ή όχι», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές, κατά τη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
   «Ελεύθερα, ανοιχτά, με παρρησία και στη βάση των όσων επιτάσσει το πολιτικό κριτήριο, η ηθική και η συνείδηση καθενός και καθεμιάς σε αυτήν την αίθουσα. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της δημοκρατίας. Και η δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο, μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Η δημοκρατία θα νικήσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η ομιλία και οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση:
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε δέκα ημέρες από σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την 25η του Γενάρη του 2015, από μια ημέρα που ο τόπος έζησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, μια μεγάλη πολιτική ανατροπή. Πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική ανατροπή που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, δεν θα έλεγα από τη Μεταπολίτευση και μετά, αλλά θα τολμούσα να πω της μεγαλύτερης κρίσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τουλάχιστον.
Κυρίως, όμως, αυτή η μεγάλη πολιτική ανατροπή ήταν και το αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και των πολιτικών επιλογών και πρακτικών πολλών χρόνων μέχρι την κρίση, που είχαν σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στην οικονομική χρεοκοπία. Αναφέρομαι στο πελατειακό σύστημα, στη γενικευμένη φοροδιαφυγή, τη γενικευμένη διαφθορά, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, την απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, τη θεσμική παρακμή. Είναι στοιχεία τα οποία μας οδήγησαν σ’ αυτήν την κρίση, τη μεγάλης διάρκειας κρίση, της οποίας πλήρωσε ο ελληνικός λαός πάρα πολύ σκληρά το τίμημα.
Τον Γενάρη του 2015, λοιπόν, ο ελληνικός λαός έκανε μια ιστορική επιλογή, να εμπιστευθεί σε πολιτικά κόμματα που δεν είχαν κυβερνήσει να οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, να μπει ένα τέλος σε μια πολιτική πολύ σκληρής και άδικης λιτότητας, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπει σε πρώτο πλάνο και σε πρώτη προτεραιότητα αυτό που ονομάζουμε «ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», «ανάγκες των κοινωνικά αδύναμων», των εργαζομένων, όλων αυτών που έμειναν απολύτως απροστάτευτοι μπροστά στην κρίση.
Από τότε, βέβαια, μεσολάβησαν πολλά, κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Είχαμε τη δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση το 2015, τον δύσκολο συμβιβασμό εκείνου του καλοκαιριού, όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε σήμερα πόδια να περπατάμε και να κάνουμε αρκετά βήματα μπροστά.
Οι εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη Συμφωνία, τη δύσκολη Συμφωνία, τη γνωστή σε όλους, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής.
Ήταν μια επιλογή πολιτικής ευθύνης, θάρρους και Δημοκρατίας, που καμιά από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες μέσα στην κρίση -από το 2010 έως το 2015- δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει. Όλες οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες πήγαιναν στον Ελληνικό λαό πριν και μετά τις συμφωνίες ακολουθούσαν άλλη πολιτική.
Μετά ακολούθησε ένα πολύ δύσκολο διάστημα, τρία χρόνια εξαντλητικών διαπραγματεύσεων και τεσσάρων δύσκολων αξιολογήσεων, για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα, βρεθήκαμε μπροστά σε μια ακόμα δύσκολη κρίση, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά για ολόκληρη την περιοχή, στην προσφυγική κρίση, που έλαχε σε εμάς να διαχειριστούμε, σε μια χώρα που έβγαινε από τα συντρίμμια των δύο πρώτων μνημονίων, μιας εξαιρετικά δύσκολης και σκληρής οικονομικής πολιτικής. Ήταν μια τριετία σκληρών πολιτικών αγώνων και δύσκολων αποφάσεων.
Σήμερα, μετά από όλα αυτά, μετά από τις δυσκολίες και τα λάθη που μπορεί να έγιναν, δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία και στον τελευταίο Έλληνα και στην τελευταία Ελληνίδα, αλλά και σε όλους όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα μας, τη διεθνή κοινότητα, την ευρωπαϊκή κοινότητα, ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από την Ελλάδα που παραλάβαμε τον Γενάρη του 2015.
Η αυγή του 2019 είναι η αυγή μιας καινούργιας εποχής για τη χώρα μας, γιατί τον Αύγουστο του 2018, παρά τις συνεχείς καταστροφολογικές προβλέψεις, τις Κασσάνδρες, καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που φάνταζε σχεδόν αδύνατο λίγα χρόνια πριν, την καθαρή έξοδο της χώρας από τα οικονομικά προγράμματα, την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Και όχι μόνο αυτό. Ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό δημόσιο χρέος, καθιστώντας το για πρώτη φορά, μετά από μια δεκαετία σχεδόν, βιώσιμο, κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν την ελπίδα να το πετύχουν, καθώς αυτοί οι οποίοι θεωρούντο επαγγελματίες της πολιτικής -εμείς ερασιτέχνες- τέτοιες μέρες πριν από πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμα πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Και ήρθαμε εμείς, που δεν ξέραμε να κυβερνάμε, που δεν ξέραμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που δεν γνωρίζαμε πώς να διαπραγματευτούμε, αλλά καταφέραμε -και αυτό είναι κοινή διαπίστωση σε όλη την Ευρώπη σήμερα- τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.
Σήμερα, έχουμε εξασφαλίσει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2020, με το μαξιλάρι ρευστότητας του ESM, αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα.
Το σημαντικότερο, όμως, που πολλοί δεν στέκονται σε αυτό, -εγώ στέκομαι διαρκώς σε αυτό- είναι ότι όλα αυτά τα πετύχαμε με το λιγότερο δυνατό κόστος απέναντι στην κοινωνία και στους πιο ευάλωτους, όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια. Γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από τα προγράμματα, αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία, που επλήγη από τα προγράμματα αυτά, στο επίκεντρο της προσοχή μας. Και αυτό κάναμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τις δυσκολίες.
Το πρώτο εξάμηνο είχαμε τις διευκολύνσεις των εκατό δόσεων, τα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση, την προστασία της κατοικίας, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αργότερα, με την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, την αποκατάσταση των απολυμένων του δεύτερου μνημονίου, τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, τη θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία.
Επίσης, έγινε η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια ασυδοσίας, αλλά υπάρχει και διαρκή προσπάθεια, ακόμα και από το υστέρημα, το περίσσευμα του δημόσιου προϋπολογισμού, κάθε φορά να στηρίζονται οι πιο αδύναμοι με κοινωνικά κριτήρια. Έχουμε τα κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που στήριξαν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, αλλά και πρόσφατα με την επιστροφή των αναδρομικών σε επαγγελματίες, γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους, δικαστικούς, σε όσους αδίκως είχαν στερηθεί.
Ακόμα, έχουμε ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας, αλλά και καθημερινός αγώνας για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της πολιτικής και των θεσμών, -να μη μιλήσω μόνο για την ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων, γιατί νομίζω ότι η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική, αλλά και κρίση θεσμών που βίωσε ο τόπος μας- καθώς και προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής, να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
Θα μπορούσα να πολλαπλασιάσω τα πεπραγμένα αυτής της Κυβέρνησης, αλλά θα σταθώ μόνο στο να πω ότι κάθε στιγμή -και μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες- κινηθήκαμε με έναν και μοναδικό στόχο, με έναν και μοναδικό γνώμονα: Να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών, για να μην είναι η έξοδος από τα μνημόνια μια κενή ημερομηνία, αλλά το σάλπισμα για την οικοδόμηση μιας νέας αρχής για τη χώρα.
Πιστεύω ότι πράγματι αυτό ήταν και αυτό μπορεί να είναι, γιατί λίγες μέρες πριν, σε τούτη εδώ την Αίθουσα, ψηφίστηκε –πανηγυρικά, θα έλεγα- με 154 Βουλευτές, ο πρώτος, μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Ήταν ο πρώτος προϋπολογισμός που δεν υπαγορεύτηκε από δανειστές, αλλά από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας έτσι όπως τις αντιλαμβάνεται η εκλεγμένη, από τον Ελληνικό λαό, Κυβέρνηση του τόπου. Ήταν ένας προϋπολογισμός που, μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών, προχώρησε για πρώτη φορά σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες θέσεις εργασίας σε κρίσιμους τομείς του δημόσιου τομέα, όπως η Ειδική Αγωγή, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, την πρόβλεψη, για πρώτη φορά, στεγαστικού επιδόματος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους και, φυσικά, την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων για το 2019 και προέβλεψε, για πρώτη φορά, αυξήσεις για τις συντάξεις και όχι μειώσεις.
Εάν δεν έχετε αντίρρηση να σας πω, λοιπόν, ότι αυτή τη μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης, την κατάργηση αυτής της περικοπής των συντάξεων, την πετύχαμε παρότι απέναντί μας είχαμε την εμμονική στάση ενός μέρους των δανειστών μας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.
Ήταν μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού, αλλά και αναξιοπρέπειας, μιας και αναφερθήκατε: Από τα παρακάλια στο Βερολίνο για να κρατήσει σκληρή στάση η Καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τις υποδείξεις εδώ στον Επίτροπο Μοσκοβισί, ότι δεν μπορεί να κρατάει μια τόσο φιλική στάση στην ελληνική Κυβέρνηση.
Κλείνω, όμως, την παρένθεση και επιστρέφω στο βασικό ειρμό της σκέψης μου.
Η Ελλάδα του 2019 -αυτό είναι το βασικό μήνυμα και εκεί επιστρέφω, το είπα και πριν ότι αυτό είναι το βασικό μήνυμα- είναι μια τελείως διαφορετική χώρα. Η Ελλάδα το Γενάρη του 2019 είναι μια τελείως διαφορετική χώρα από την Ελλάδα του Γενάρη του 2015, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά από μια καταστροφική πενταετία.
Είναι μια χώρα που σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στη διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας, μπορεί να κοιτάει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Είναι μια χώρα, η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση της καταστροφικής πενταετίας από το 2010 έως το Γενάρη του 2015 και που βαδίζει -με δυσκολίες, βεβαίως, αλλά με αξιοπρέπεια και με τις δικές της δυνάμεις- στο δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης για την επούλωση των μεγάλων πληγών και για τη διεύρυνση της δικαιοσύνης, της ισότητας και για την προοπτική την αναπτυξιακή, την προοπτική της κοινωνικής προκοπής.
Αυτός ο δρόμος δεν ήταν εύκολος δρόμος και ούτε από δω και στο εξής θα είναι περίπατος. Όμως, έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα μαζί με την ελληνική κοινωνία, μαζί με τον ελληνικό λαό, που πλήρωσε αυτός δυσανάλογα κακές πολιτικές επιλογές του παρελθόντος. Και αδίκως πλήρωσε! Οι θυσίες έγιναν από τον ελληνικό λαό. Σε αυτόν οφείλεται το γεγονός ότι σήμερα η χώρα μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.
Έχουμε κάνει, όμως, πια τα δύσκολα βήματα. Και όλα αυτά τα δύσκολα βήματα έγιναν από μία Κυβέρνηση δύο κομμάτων με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, μία Κυβέρνηση που τόσο πολύ λοιδορήθηκε και από τους πολιτικούς της αντιπάλους -αυτό είναι εύλογο- αλλά και από τα φερέφωνα του παλιού πολιτικού συστήματος, από μία Κυβέρνηση που σε κάθε στροφή δύσκολη όλοι -και οι πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά και αυτά τα φερέφωνα- με πάθος επιθυμούσαν να τη ρίξουν στα βράχια. Ποιοι; Εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά και μέσα σε μια μέρα, το Γενάρη του 2015, άρχισαν να αισθάνονται πολύ άβολα, άρχισαν να αισθάνονται οργισμένοι και αμήχανοι που έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά. Διότι για αυτούς αυτό ήταν η εξουσία και αυτό είναι!
Όλα αυτά τα πετύχαμε από κοινού με ένα κόμμα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που –επαναλαμβάνω- ήταν και είναι γνωστές οι μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Θέλω, όμως, να αναγνωρίσω ότι συνέβαλε αυτό το κόμμα καθοριστικά σε αυτήν την προσπάθεια. Και αυτήν τη συνεργασία εγώ την έχω χαρακτηρίσει έντιμη και ειλικρινή, με τόσο διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, τόσο διαφορετικές ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις, την οποία εγώ θα τιμώ και θα σέβομαι πάντοτε.
Έμελλε, όμως, αυτές οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματά τους. Δεν ήταν ενδεχομένως αναπόφευκτο, αλλά έτσι έγινε, διότι, άλλωστε, αυτό είναι το πυρηνικό χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας και της δημοκρατικής πολιτικής: να συγκλίνεις και να προχωράς μαζί εκεί που μπορείς και για όσο μπορείς. Το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στη γειτονική μας χώρα και η ήττα του εθνικιστή Γκρούεφσκι, δημιούργησε σχεδόν πριν από ένα-ενάμιση χρόνο -όπως όλοι ξέρετε- μία συνθήκη που αποτελούσε μία μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους γείτονές μας όσο και για την περιοχή για να επιλυθεί μία ιστορική, πολιτική και διπλωματική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών.
Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλαν να αξιοποιήσω αυτήν την ιστορική ευκαιρία, γνωρίζοντας ότι αυτό θα έχει πολιτικό κόστος. Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών, τον Νίκο τον Κοτζιά, δοθήκαμε με τη ψυχή και το νου μας σε μία μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση αυτής της διαφοράς για την ονομασία της γειτονικής χώρας που αποτελούσε -και θα αποτελεί αν δεν λυθεί- ένα μεγάλο βαρίδι στη διπλωματία και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και ένα μεγάλο βαρίδι, αγκάθι για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Δοθήκαμε σε αυτήν την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον, αλλά και με αίσθηση ευθύνης για το μέλλον της χώρας και το μέλλον της περιοχής, με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία δύσκολη περίοδο, σε μια περίοδο με αναταράξεις, με συγκρούσεις, με έναν γείτονα πολλές φορές απρόβλεπτο και προκλητικό στα ανατολικά μας που έχει ενδιαφέρον και για την περιοχή των Βαλκανίων. Και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Σε μία δύσκολη, λοιπόν, περίοδο αισθανθήκαμε και αισθανόμαστε ότι το κρίσιμο είναι όχι να κοιτάξουμε το πολιτικό κόστος, το πιθανό, αλλά την αναβάθμιση του ρόλου, του κύρους, της γεωπολιτικής αξίας και δυναμικής της χώρας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Και είμαι βέβαιος ότι αυτό που πράττουμε είναι το σωστό, γιατί πάντοτε το εθνικά ωφέλιμο είναι το σωστό. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό που πράττουμε είναι το πατριωτικό, γιατί -το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ και σήμερα- πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη δική σου πατρίδα και να θέλεις να τη δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονές σου, αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πατριωτισμός, τέλος, δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος.
Πατριωτισμός είναι να βάζεις μπροστά από το κομματικό συμφέρον το εθνικό όφελος, όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό, κομματικό συμφέρον.
Γι’ αυτό και σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πω ότι σέβομαι όλους εκείνους τους πολίτες τους απλούς, αλλά και τους Βουλευτές σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα και τα κόμματα, όλους εκείνους που έχουν διαφορετική θέση και άποψη από μένα στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και σε όλα τα εθνικά θέματα, όλους εκείνους που έχουν θέση αρχής και θέση συνείδησης, όχι, όμως, όσους προσποιούνται, όχι, όμως, όσους καταφανώς κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν θέση με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική.
Τους τελευταίους τους θεωρώ πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους για τον τόπο.
Υπάρχουν ανάμεσά μας Βουλευτές και κόμματα που υπερασπίζονταν πάντοτε μία διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια τη λεγόμενη «εθνική γραμμή». Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους άποψη και θέση είναι αυτή που μας οδήγησε σε εθνικές ήττες και που, αν την ακολουθήσουμε, θα μας οδηγήσει σε νέες, απανωτές εθνικές ήττες. Σέβομαι, όμως, την άποψή τους. Σέβομαι και αυτούς και τις θέσεις τους.
Μεταξύ αυτών είναι και ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη θέση του.
Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι που επί είκοσι ολόκληρα χρόνια, από αυτό εδώ το Βήμα και από όλες τις δημόσιες θέσεις, διακήρυτταν και υπερασπίζονταν αυτό που λέγαμε «εθνική γραμμή». Την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, τη διακήρυτταν επισήμως στα διεθνή fora ως Υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό τους μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν. Ψάχνουν, μάλιστα, να βρουν επιχειρήματα εκεί που δεν υπάρχουν, για να διαφωνήσουν.
Για όλους αυτούς θα πω απλά και καθαρά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη, γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία, αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα, δήθεν, σκοτεινά σημεία, για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου.
Εκεί, αν θέλετε, βρίσκεται και η διαφορά τους με άλλες πολιτικές δυνάμεις, που ποτέ δεν μίλησαν για σύνθετη ονομασία. Εκεί βρίσκεται και η διαφορά τους με την τοποθέτηση του μέχρι χθες κυβερνητικού μου εταίρου, του Πάνου του Καμμένου.
Από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης διαπραγμάτευσης διαφώνησε με τη σύνθετη ονομασία. Είναι άποψή του. Δεν τη συμμερίζομαι. Διαφωνώ κάθετα μαζί του. Θεωρώ -και το επαναλαμβάνω- ότι αυτή η θέση και άποψη θα μας οδηγήσει σε εθνικές ήττες. Είναι, όμως, μία άποψη την οποία σέβομαι, έχει μία καθαρότητα. Ο ίδιος, εξάλλου, σε ανύποπτο χρόνο είχε πει ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία.
Η διαφωνία, όμως, αυτή, η διαφωνία του Καμμένου με εμένα, η διαφωνία με τη γραμμή της Κυβέρνησης στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας, είναι αυτή που τελικά τον οδήγησε να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του στην Κυβέρνηση. Το είπα και στον ίδιο, θα το πω και δημόσια στην Εθνική Αντιπροσωπεία: Θεωρώ ότι κάνει λάθος. Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά, ούτε επίσης θεωρώ ότι μια επιλογή σαν αυτή ήταν αναπόφευκτη. Διότι η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση όλες τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που αυτές οι προσπάθειες και αυτοί οι κόποι καρποφορούν, ακριβώς στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί.
Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση, χωρίς να καταψηφίσει την Κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες.
Θα σεβαστώ, όμως, παρά την έντονη διαφωνία, την επιλογή του, μια επιλογή, όμως, που με οδηγεί σήμερα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ζητώντας καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους Βουλευτές.
Η Κυβέρνηση αυτή έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αποκατέστησε την κανονικότητα, στήριξε και προστάτευσε τους εργαζόμενους, διαφύλαξε την κοινωνική συνοχή. Έχει μπροστά της εννέα μήνες, με βάση τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θητεία, με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει.
Έχουμε μπροστά μας πρώτα απ’ όλα -και οφείλουμε να την ολοκληρώσουμε- τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, μια κορυφαία μεταρρύθμιση, που είναι αναγκαία εδώ και χρόνια, για την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, για τη διεύρυνση της Δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, αλλά και για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απέναντι στους πολίτες, που βλέπουν αυτήν την αθλιότητα των δύο μέτρων και δύο σταθμών, την αθλιότητα της θεσμικής ατιμωρησίας απέναντι στους Υπουργούς. Αναφέρομαι στη διάταξη για την ευθύνη των Υπουργών, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα εκείνων που ήθελαν -και θέλουν- να καταχρώνται την εξουσία που τους δίνει ο λαός. Αποτελεί ρύθμιση ντροπής για το Κοινοβούλιο, τη Δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα και πρέπει να αλλάξει -και θα αλλάξει-, όσο κι αν κάποιους αυτό δεν τους βολεύει!
Έχουμε μπροστά μας και άλλες σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες, που δεν πρέπει να καθυστερήσουν: την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους, που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα στην πορεία που έχουμε χαράξει για την ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης των εργαζομένων στη χώρα μας.
Έχουμε τη ρύθμιση για τη διευκόλυνση όσων έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν αποκτήσει πια την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν, αλλά αυτός ο όγκος τούς εμποδίζει, με τη θέσπιση δόσεων, ώστε να ανακουφιστούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία.
Έχουμε τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη στήριξη της στεγαστικής πολιτικής, με την επιδότηση των δόσεων των δανειοληπτών για δάνεια πρώτης κατοικίας, αλλά και την επιδότηση ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια.
Έχουμε, επίσης, την ολοκλήρωση της συζήτησης για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας για τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας, ώστε να επιλυθεί μια εκκρεμότητα δεκαετιών και να μπουν σε νέες, στέρεες βάσεις αυτές οι σχέσεις.
Έχουμε μια σειρά από κρίσιμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανοιχτά θέματα μπροστά μας.
Για να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα μεγάλα και ουσιαστικά βήματα, ζητώ σήμερα με ευθύτητα και καθαρότητα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας την ανανέωση, την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής σε αυτήν την Κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, έβγαλε τη χώρα από την κρίση και μπορεί να ανοίξει δρόμους προοπτικής για τον ελληνικό λαό.
Μέσα, όμως, στην αντιπολιτευτική παραζάλη των τελευταίων ημερών, μέσα στην αμηχανία του στρατηγικού αδιεξόδου της Αντιπολίτευσης, ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες τα μύρια όσα.
Η Αντιπολίτευση, που δεν τόλμησε ούτε πρόταση δυσπιστίας να καταθέσει, είναι αυτή η οποία λοιδορεί και μέμφεται εναντίον της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά, που είχα το θάρρος να πάρω το ρίσκο να κάνω αυτό που επιτάσσει η ίδια η Δημοκρατία, να μην προχωρήσω, δηλαδή, όπως μου έδινε το Σύνταγμα τη δυνατότητα, χωρίς να ζητήσω την κρίση της Βουλής, την εμπιστοσύνη και την απόλυτη πλειοψηφία της -μου δίνει αυτή τη δυνατότητα το Σύνταγμα-δημιουργώντας ad hoc πλειοψηφίες για όλα αυτά τα μέτρα που σας εξήγγειλα, τα οποία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι θετικά. Και υπάρχουν σαφέστατα αυτές οι πλειοψηφίες.
Εμένα λοιπόν και εμάς, που από δημοκρατικό καθήκον και δημοκρατική ευαισθησία παίρνουμε αυτό το θάρρος, έχετε το θράσος να μας εγκαλείτε κι από πάνω γι’ αυτήν την έντιμη, την καθαρή επιλογή. Ακούμε αυτές τις μέρες για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, άπαξ έχεις τη δεδηλωμένη.
Μιας όμως και έχετε το «θάρρος» και το θράσος εσείς να μιλάτε για κυβερνήσεις -«κουρελού», μήπως να θυμίσω και σε εσάς και στην κ. Γεννηματά τι ακριβώς είναι οι κυβερνήσεις- «κουρελού»; Η Κυβέρνηση που στήσατε το 2011, εσείς που για σαράντα χρόνια ήσασταν πολιτικοί αντίπαλοι -μέσα σε μια νύχτα, μέσα σε ένα βράδυ, γίνατε από εχθροί φίλοι. Αυτό τι ήταν;-, διορίζοντας μάλιστα τότε Πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο, τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Και έχετε εσείς το θράσος τώρα να μιλάτε για Κυβέρνηση - «κουρελού» και να εγκαλείτε εμάς που κάνουμε το δημοκρατικά και πολιτικά ορθό και ενδεδειγμένο;
Αλλά φτάνετε και στο σημείο να μιλάτε, κύριε Μητσοτάκη, και για αποστάτες και για αποστασίες. Ποιος; Εσείς!
Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο, κύριε Μητσοτάκη. Να είστε λίγο πιο προσεκτικός, γιατί ιστορικά -προσέξτε- ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την κίνηση Βουλευτών που στηρίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης, όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μία κυβέρνηση ιστορικά είναι οι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν για να στηρίξουν μία κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της, να προχωρήσει μπροστά, να δικαιώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές. Ποιοι; Εσείς, που το τελευταίο διάστημα, σε αυτήν εδώ τη Βουλή, έχετε εγγράψει στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα όχι έναν, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά τέσσερις Βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα που σήμερα διαθέτουν κοινοβουλευτική δύναμη και έχουν Κοινοβουλευτική Ομάδα: τρεις Βουλευτές από το ΠΟΤΑΜΙ και έναν από την Ένωση Κεντρώων.
Και μάλιστα, η τελευταία μεταγραφή σας, κύριε Μητσοτάκη, ήταν ένας εξ αυτών που δήλωναν δημοσίως και διαφήμιζαν το πόσο καλή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και ότι πρέπει να υπερψηφιστεί.
Εσείς μιλάτε για μεταγραφές; Εσείς; Έχετε το θράσος και το θάρρος εσείς, το δικαίωμα να κουνάτε το δάκτυλο επί της ηθικής, της πολιτικής ηθικής στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία παράταξη που όλα τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκε με μοναδικό γνώμονα τη συνείδηση, το εθνικό πατριωτικό συμφέρον, το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, σε μία παράταξη που με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος τοποθετεί τη δημοκρατία και τις αξίες της πάνω από οποιαδήποτε άλλη υλική αξία στην πολιτική της διαδρομή;
Μιας και μίλησα για δημοκρατία, δεν μπορώ παρά να σταθώ στις αθλιότητες των τελευταίων ημερών, αθλιότητες που με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν είχατε το πολιτικό θάρρος να καταδικάσετε, ίσως γιατί περάσατε στάδιο. Από το στάδιο της ανοχής, περάσατε στο στάδιο της συμμετοχής, της ενορχήστρωσης αυτών των αθλιοτήτων, έτσι όπως αποδεικνύεται, δυστυχώς, από την εμπλοκή προσώπου του σκληρού κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις αθλιότητες. Και αναφέρομαι στο πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης Βουλευτών που έχουν εκφράσει την πρόθεση…
Καθίστε κάτω! Καθίστε κάτω! Τώρα θα τα ακούσετε. Τώρα μιλάει ο Πρωθυπουργός της χώρας και έχετε την υποχρέωση να ακούσετε με προσοχή.
Είναι πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές. Είναι πρακτικές μηχανισμών που θυμίζουν άλλες εποχές. Κι είναι βαριά η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Είναι βαριά η ευθύνη γιατί επιλέγει μέσα από την τύφλωση την αντιπολιτευτική να διχάσει τον ελληνικό λαό.
Τις τελευταίες μέρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συγκεκριμένοι συνάδελφοί σας στοχοποιήθηκαν. Όλοι όσοι έχουν εκφράσει, χωρίς να το κρύψουν, τη βούλησή τους να μείνουν σταθεροί στην άποψή τους ότι αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία και το έργο της στοχοποιήθηκαν με δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες μηνύματα απειλητικά. Η κ. Παπακώστα ήλθε εχθές να με ενημερώσει ότι δέχθηκε και δέχεται εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα, μεταξύ των οποίων και φωτογραφίες με πολτοποιημένα κεφάλια γυναικών. Γιατί; Γιατί έχει εκφράσει την πρόθεσή της να στηρίξει την Κυβέρνηση.
Εσείς είστε αυτοί οι οποίοι γελάτε τώρα, αλλά προχθές δεν είχατε την ευθιξία, όταν κεντρικό στέλεχος μηχανισμού σας, Γραμματέας της ΝΟΔΕ, Γραμματέας δηλαδή μιας μεγάλης οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, ήταν αυτός ο οποίος έστελνε μηνύματα μαζικά, με τις διευθύνσεις και τους τηλεφωνικούς αριθμούς των κινητών τηλεφώνων συγκεκριμένων Βουλευτών και καλούσε τους οπαδούς του κόμματός σας να τους στέλνουν απειλητικά, εκβιαστικά μηνύματα. Καλούσε τους οπαδούς…
Θα τα βρει η Δικαιοσύνη. Έχει ήδη αναλάβει την υπόθεση. Σε αυτόν τον τόπο οι παράνομες πράξεις έχουν τον τρόπο να επιλύονται μέσα από τη Δικαιοσύνη. Εγώ μιλώ όμως σήμερα πολιτικά. Και σας λέω, κύριε Μητσοτάκη: Θα καταδικάσετε σήμερα αυτή την πρακτική, θα έχετε το πολιτικό θάρρος να την καταδικάσετε; Εάν όχι, πολύ φοβάμαι ότι ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε είναι ένας δρόμος που μας οδηγεί σε μακρινές εποχές που είμαι απολύτως βέβαιος ότι η δημοκρατία μας και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού τις έχει αφήσει πίσω ανεπιστρεπτί.
Και στο τέλος-τέλος, θέλω να σας παρακινήσω να σκεφθείτε ψύχραιμα και πολιτικά: τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε έτσι; Νομίζετε ότι θα φοβίσετε πράγματι τους εκλεγμένους Βουλευτές; Οι Βουλευτές, να το ξέρετε, δεν θα τρομοκρατηθούν. Οι Βουλευτές θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο, απέναντι στο πατριωτικό καθήκον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία, γιατί μόνος οδηγός των εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού είναι η συνείδησή τους και η ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία και στον τόπο.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έρχονται κάποιες στιγμές που ο καθένας κρίνεται, κρίνεται από την Ιστορία, κρίνεται όχι μόνο γι’ αυτά που λέει αλλά και γι’ αυτά που κάνει. Έρχονται κάποιες στιγμές κρίσιμων ιστορικών αποφάσεων και ευθυνών. Σε ό,τι με αφορά, πάντοτε αυτές τις ευθύνες δεν τις κράτησα για τον εαυτό μου, τις πήρα με θάρρος και θέλησα να τις μοιραστώ, έτσι όπως το Σύνταγμα και η ίδια η Δημοκρατία επιτάσσει, με αυτούς που πρέπει να στηρίζουν κυβερνήσεις: τη Βουλή και, εάν χρειαστεί, τον ίδιο τον λαό. Απευθύνομαι, λοιπόν, σε όλους σας και σας καλώ να μιλήσετε και εσείς και να σταθείτε καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή σας, αλλά και απέναντι στο συμφέρον του τόπου και του λαού και να δώσετε απάντηση καθαρή για το εάν εμπιστεύεστε αυτήν την Κυβέρνηση να συνεχίσει ή όχι, ελεύθερα, ανοικτά, με παρρησία και στη βάση των όσων επιτάσσει το πολιτικό κριτήριο, η ηθική και η συνείδηση του καθενός και της καθεμιάς σε αυτήν εδώ την Αίθουσα.
Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο, μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες, δεν μπορεί να απειλείται ούτε να εκβιάζεται από κανέναν. Η Δημοκρατία στον τόπο μας ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Και η Δημοκρατία στον τόπο μας θα νικήσει, να είστε σίγουροι!
Σας ευχαριστώ.

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα
Δεν πρόκειται να απαντήσω στον κ. Μητσοτάκη. Δεν θα το κάνω αυτό. Θα το κάνω στο τέλος. Θα το κάνω στο τέλος της διαδικασίας. Θα απαντήσω στο τέλος της διαδικασίας στον κ. Μητσοτάκη.
Ζήτησα τον λόγο μόνο για ένα πράγμα.
Σε λιγότερο από ένα λεπτό θα απαντήσω σε όλα τα επιχειρήματα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο κλείσιμο της διαδικασίας.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο ζήτησα τον λόγο –και σας παρακαλώ, σεβαστείτε το και ακούστε με για τριάντα δευτερόλεπτα- είναι διότι θεωρώ ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης –και θέλω να πιστεύω άθελά του- υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα, όχι απέναντι στο πρόσωπο, αλλά απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συνέκρινε τον μέχρι εχθές Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό της χούντας Σπαντιδάκη.
Αυτό είναι μία μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου και ζητώ να ανακαλέσει!
Δεν σας επιτρέπω, κύριε Μητσοτάκη, να προσβάλλετε έναν άνθρωπο που από το 1976 έχει υπηρετήσει με υψηλό δημοκρατικό φρόνημα με αίσθηση ευθύνης τη σημαία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δημοκρατία, με τον στρατηγό πραξικοπηματία της χούντας, τον αυλικό του Βασιλιά τότε, Σπαντιδάκη.
Η μόνη σύγκριση που υπάρχει είναι ότι και οι δύο κατάγονται από το Ρέθυμνο. Όμως, εσείς –διότι κάποιος άλλος σας το έγραψε- μας λέγατε ότι ο Λαμπράκης είναι κάτι το οποίο έχουμε ξεχάσει και τώρα θυμηθήκατε τον στρατηγό Σπαντιδάκη, τον πραξικοπηματία, για να τον συγκρίνετε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη.
Είναι ντροπή!

Δεύτερη παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα
Δέχομαι τη μερική ανάκληση της αιχμής απέναντι στο πρόσωπο.
Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, κύριε Μητσοτάκη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου μας έχουν υψηλό φρόνημα και ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορεί να παίζετε και να δημιουργείτε εντυπώσεις.
Διότι το μήνυμα της επιλογής του Ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι ένα μήνυμα ισχυρό απέναντι σ’ αυτούς που απειλούν την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μας, ένα μήνυμα ότι όλοι οι Έλληνες απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας θα έπρεπε να είναι –και θα είναι- ενωμένοι.
Λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε, κύριε Μητσοτάκη!

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2019 | 5:28 pm


Ντρέπεσαι να τον βλέπεις

Σε τέσσερις λέξεις συμπυκνώνεται η δημόσια παρουσία του Μητσοτάκη


   Η χθεσινή ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν ένα ντελίριο ύβρεων, εμπάθειας και θράσους. Δεν επιδέχεται πολιτικής ανάλυσης σε κανένα επίπεδο. Μόνο τα νεύρα, για το γεγονός ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει καταφέρει να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, θα μπορούσαν να εξηγήσουν την εικόνα πολιτικής εξαθλίωσης που παρουσιάζει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά και αυτό δεν είναι δικαιολογία. Οι τοποθετήσεις του Κ. Μητσοτάκη αποτελούν προσβολή στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.
   Ο Κ. Μητσοτάκης απευθύνεται σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση σαν να του έχει κλέψει την εξουσία και να την έπιασε επ' αυτοφώρω.
   Προφανώς θεωρεί ότι είναι ο μοναδικός νόμιμος ιδιοκτήτης της χώρας. Γι' αυτό, μόνο όσοι έχουν μεταπηδήσει στη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι έντιμοι. Αυτοί που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι “πολιτικοί γυρολόγοι” και “πολιτικά ναυάγια”, που “εκλιπαρούν για ένα κομμάτι εξουσίας”. Μόνο “η αγάπη για την καρέκλα” και “η ύποπτη συναλλαγή” -για την οποία φυσικά δεν διαθέτει κάποιες αποδείξεις- δικαιολογούν τη στάση τους.
   Στο κλίμα αυτό ο Κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε, φυσικά, ούτε μισή λέξη αποδοκιμασίας για την εκστρατεία εκφοβισμού εναντίον βουλευτών, που έχει εξαπολυθεί τις τελευταίες ημέρες ακόμα και από επώνυμα στελέχη και οργανώσεις του κόμματός του.
   Γιατί η επιλογή του είναι να τροφοδοτεί την ακροδεξιά πολιτική ένταση. Και γι' αυτό δεν διστάζει να εκδηλώνει την πατριωτική του αγανάκτηση για την “εθνική υποχώρηση των Πρεσπών”, την ίδια στιγμή που η διγλωσσία και η υποκρισία του στο ζήτημα αυτό έχουν αποκαλυφθεί περίτρανα.
   Η δημόσια παρουσία του Κ. Μητσοτάκη συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: Ντρέπεσαι να τον βλέπεις.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2019 | 4:43 pm


15 Ιανουαρίου: Ημέρα ιστορικής μνήμης για τα Ραδοβίζια και την Ήπειρο

Από τη Μεγαλόχαρη Άρτας ξεκίνησε το 1854 η επανάσταση


   Στις 15 Ιανουαρίου 2019 συμπληρώνονται 165 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης στην περιοχή του Ραδοβιζίου Άρτας για την απελευθέρωσή της αλλά και της τουρκοκρατούμενης ευρύτερα τότε Ηπείρου. Η επανάσταση ξεκίνησε στο χωριό Μεγαλόχαρη που βρίσκεται στην Κοιλάδα του Αχελώου.
   Για να γιορταστεί η μεγάλη και σημαντική αυτή επέτειος, καθώς και να τιμηθούν αυτοί που αγωνίστηκαν κι έπεσαν για την ελευθερία αυτού του τόπου, ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Μεγαλόχαρης, κάθε χρόνο πραγματοποιούν επιμνημόσυνη δέηση και μια λιτή εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού Γεννήσεως της Θεοτόκου, από όπου κηρύχτηκε η έναρξη της επανάστασης το 1854.
   Φέτος τον πανηγυρικό της ημέρας εκφωνεί η φιλόλογος Κατερίνα Σχισμένου με θέμα: «Η Επανάσταση στα Ραδοβίζια το 1854».
   Όπως τονίζει ο φιλόλογος Κώστας Χρήστος «Τα επαναστατικά κινήματα στην περιοχή Ραδοβιζίου Άρτας του 1854, 1866 και 1878 είχαν ως στόχο την με οποιοδήποτε κόστος για τους επαναστάτες απελευθέρωση της περιοχής τους. Γι αυτό και το σύνθημά τους στον όρκο που έδωσαν στις 15 Ιανουαρίου του 1854 στο Μοναστήρι «Γεννήσεως της Θεοτόκου», στο χωριό Μεγαλόχαρη Άρτας, ήταν το «Ελευθερία ή θάνατος».
   Και το σύνθημα εκείνο ακούστηκε τότε σ όλη την Κοιλάδα του Αχελώου, με την αναμμένη πια επαναστατική φλόγα να μεταδίδεται, ταυτόχρονα και αστραπιαία, και στην απέναντι του Αχελώου θεσσαλική περιοχή, προς την Αργιθέα μεριά, όπου κι εκεί αγωνιστές ξεκίνησαν για τους ίδιους λόγους τη δική τους επανάσταση και με αλληλοβοήθεια μάλιστα, ένθεν και κείθεν του Αχελώου, όταν το απαιτούσαν και το επέτρεπαν οι επικρατούσες πολεμικές συνθήκες.
   Και μπορεί τα τότε διαδοχικά στην περιοχή επαναστατικά κινήματα να αποτύγχαναν επιχειρησιακά στο τέλος τους, παρά τις γενναίες μάχες των επαναστατών, καθότι οι Ραδοβιζινοί τότε επαναστάτες έμειναν αδικαιολόγητα αβοήθητοι από το τότε υφιστάμενο ελληνικό κράτος και χωρίς αξιόλογο πολεμικό εξοπλισμό και άλλα αναγκαία εφόδια, πολεμώντας προπαντός με το πύρωμα της καρδιάς τους για την ελευθερία τους, όμως η έκβασή τους τελικά είχε αίσιο τέλος.
   Και τούτο διότι στο Συνέδριο του Βερολίνου που ακολούθησε το 1878 οι Μεγάλες Δυνάμεις που πρωτοστατούσαν σ΄αυτό κάτω από τον απόηχο του επαναστατικού αγώνα στο Ραδοβίζι και τους πολλούς νεκρούς εκείνων των αιματοβαμμένων κινημάτων άλλαξαν στάση. Πιεζόμενοι δηλαδή από τα πολεμικά γεγονότα με τους πολλούς νεκρούς , αναγκάστηκαν κι αποφάσισαν την οριστική απελευθέρωση της Ραδοβιζινής περιοχής από την τουρκοκρατία, όπως και της απέναντι της Κοιλάδας του Αχελώου περιοχής της Θεσσαλίας.
   Κοντολογίς, εκείνα τα επαναστατικά κινήματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις εκείνου του Συνεδρίου στο Βερολίνο σχετικά με το Ηπειροθεσσαλικό Ζήτημα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις σφράγισαν την απελευθέρωση τόσο της Ραδοβιζινής περιοχής της Άρτας, όσο και των θεσσαλικών περιοχών απέναντι του Αχελώου ποταμού. Απελευθέρωση που στη συνέχεια επισημοποιήθηκε οριστικά με τη Συνθήκη της Κων/πολης του 1881, στην οποία έπεσαν και οι τελικές υπογραφές.
   Και ειρήσθω εν παρόδω ότι τα βόρεια σύνορα του τότε ελεύθερου ελληνικού κράτους επεκτάθηκαν βορειότερα από την μέχρι τότε συνοριακή γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού κόλπου, με σύνορο πλέον τον Άραχθο ποταμό. Και τα επαναστατικά κινήματα στο Ραδοβίζι Άρτας έδωσαν το έναυσμα και για την έκρηξη και άλλων επαναστατικών κινημάτων σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, τα οποία κρατούσαν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα μέχρι και στους Βαλκανικούς πολέμους.
   Και δικαίως λοιπόν έχει καθιερωθεί η 15η Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, ως ημέρα ιστορικής μνήμης με διάφορες εκδηλώσεις στη Μεγαλόχαρη Άρτας, από όπου ξεκίνησε επισήμως η απελευθερωτική επανάσταση στο εκεί ιστορικό μοναστήρι «Γεννήσεως της Θεοτόκου». Κι αυτή η ιστορική μνήμη με τις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο αφορά, όχι μόνο στη Μεγαλόχαρη αλλά και σε όλη τη Ραδοβιζινή περιοχή αλλά και τη χώρα μας γενικότερα. Και είναι ιστορική μνήμη επιβεβλημένη τόσο προς τιμή και δόξα εκείνων των επαναστατών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της εν λόγω περιοχής αλλά και διότι, κατά τον Κωστή Παλαμά, εμείς οι απόγονοί τους «έχουμε χρέος σε κείνους που ήρθαν, πέρασαν, θα 'ρθουν και θα περάσουν».

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2019 | 3:34 pm


Αλέξης Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή - VIDEO

- Να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία στα κρίσιμα νομοθετήματα, τις κρίσιμες παρεμβάσεις για την στήριξη της κοινωνίας και τις μεγάλες θεσμικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος
- Ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς, ούτε δείλιασα μπροστά σε αυτό που θεωρώ εθνικά ωφέλιμο


   Την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την ελληνική Βουλή ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
   Το χρονοδιάγραμμα της Βουλής παρέθεσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Νίκος Βούτσης, αναφορικά με τη δρομολόγηση και προγραμματισμό της συζήτησης και ψηφοφορίας που θα διεξαχθούν στην Ολομέλεια μετά το αίτημα του πρωθυπουργού για επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.
   Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η διαδικασία θα αρχίσει το μεσημέρι της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης, καθώς –όπως τόνισε- η πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είναι νωπή, μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, το Δεκέμβριο και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να διεξαχθεί συζήτηση εφ' όλης της ύλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι προβλέπουν Σύνταγμα και Κανονισμός του Κοινοβουλίου για την εμπιστοσύνη της Βουλής

   Νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη θέση του παραιτηθέντος Πάνου Καμμένου, θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ο ναύαρχος Αποστολάκης νέος υπουργός Άμυνας


 
   "Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής, για να προχωρήσω μπροστά στις μεγάλες αυτές τομές, που είναι απαραίτητες για τον τόπο, που θα δώσουν ανάσα προοπτικής στην κοινωνία, αλλά και θα αναβαθμίσουν το διεθνή ρόλο της χώρας. Και ο καθείς μπροστά στις ιστορικές του ευθύνες" δήλωσε o πρωθυπουργός.
   "Επί 4 χρόνια είχα μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και ήταν σε όλους γνωστές οι διαφορές μας. Αυτά τα χρόνια πετύχαμε πολλά. Βγάλαμε την χώρα από την περιπέτεια των μνημονίων και να ανοίξουμε το δρόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην πολιτική".
   "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη συμβολή του. Ζήτησα από τον Π. Καμμένο καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες. Ευχαριστώ τον Πάνο Καμμένο γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και θα ζητήσει να παραιτηθούν και τα άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ. Έκανα δεκτή την παραίτηση του και θα κάνω δεκτή οποιαδήποτε άλλη παραίτηση τεθεί υπόψη μου".
   "Πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας η χώρα. Αυτό για μένα είναι ένας εθνικός στόχος. Μπροστά στο προφανές εθνικό όφελος και συμφέρον δεν θα δειλιάσω και δεν θα υπολογίσω πολιτικό κόστος. Ο νέος υπουργός Άμυνας θα είναι ο κ. Αποστολάκης. Δεν πρόκειται να θυσιάσω ούτε ένα λεπτό στην ασφάλεια και τη συνέχεια που έχουμε χαράξει".
   "Όπως πορεύτηκα με καθαρές κουβέντες θα πορευτώ και τώρα. Το Σύνταγμα μου δίνει την δυνατότητα να αφήσω ασαφές αν έχω την εμπιστοσύνη της Βουλής".
   "Έχουμε μπροστά πολύ σημαντικές προκλήσεις, τη στήριξη της κοινωνίας. Έχουμε μπροστά μας την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη στήριξη των αδύναμων, κρίσιμες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας. Έχουμε μπροστά μας και θεσμικές τομές που επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθεί η Συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε την μεγάλη πρωτοβουλία για τον εξοθρολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας κράτους."
   "Το Σύνταγμα μου δίνει την δυνατότητα. Όμως ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς και έχω πάρει την απόφασή μου. Έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής και θα πάμε άμεσα για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μου. Μπροστά στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές ώστε να ολοκληρωθεί η πορεία της κυβέρνησης".
   "Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Επαναλαμβάνω ότι το Σύνταγμα μου δίνει την δυνατότητα όταν τότε σύσσωμη η αντιπολίτευση με προέτρεπε να προχωρήσει χωρίς να είναι σαφές ότι έχω την εμπιστοσύνη της βουλής. Δεν θα το κάνω ούτε και τώρα."

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο
Επί τέσσερα σχεδόν χρόνια είχα μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες. Ήταν σε όλους γνωστές οι διαφορές, οι ιδεολογικές με τον Πάνο Καμμένο. Ωστόσο, τα τέσσερα αυτά χρόνια, πιστεύω ότι με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον συνεργαστήκαμε έντιμα και πετύχαμε πιστεύω πολλά και σημαντικά πράγματα. Καταφέραμε πάνω από όλα να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την πολύ δύσκολη περιπέτεια. Την περιπέτεια των μνημονίων. Να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και να ανοίξουμε το δρόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής, και την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης.
Για όλα όσα πετύχαμε θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω, τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη, σημαντική συμβολή του σε όλη αυτή την προσπάθεια, όλα αυτά τα χρόνια. Ζήτησα από τον Πάνο Καμμένο, όπως και από όλους, καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες. Ευχαριστώ, λοιπόν, τον Πάνο Καμμένο όχι μόνο για όλα όσα πετύχαμε μαζί αυτά τα χρόνια, αλλά και γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα.
Σήμερα, μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης, ότι θα ζητήσει το ίδιο να κάνουν και τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ.  Έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπως θα κάνω δεκτή και όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψη μου.
Έχω καταστήσει σαφές με τη θέση και τη στάση μου, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι βασική μου επιδίωξη, μετά την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περιπέτεια, είναι να αποκατασταθεί ο ρόλος και η θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Να ξανακερδίσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στα Βαλκάνια. Να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα μέσα από τις συμμαχίες της, αλλά και τη σταθερή πορεία της αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Για μένα αυτός είναι ένας εθνικός στόχος. Έχω διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια ότι μπροστά σ’ αυτό τον εθνικό στόχο. Ότι μπροστά στο προφανές εθνικό όφελος και στο εθνικό συμφέρον δεν πρόκειται να κάνω πίσω, δεν πρόκειται να δειλιάσω, δεν πρόκειται να λογαριάσω ρίσκο και πολιτικό κόστος.
Ο νέος υπουργός Άμυνας, ο οποίος θα ορκιστεί τις επόμενες μέρες, θα είναι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης. Και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα, από τη μεριά μου, ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω, ούτε ένα λεπτό, στον ευαίσθητο τομέα της Εθνικής Άμυνας και της ασφάλειας για τη χώρα, τη συνέχεια, τη σταθερότητα και την πορεία που έχουμε χαράξει.
Είναι σαφές, όπως άλλωστε το ζήτησα, καθαρές κουβέντες και καθαρές αποφάσεις. Όπως πορεύτηκα όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του Πρωθυπουργού, έτσι θα πορευτώ και τώρα.
Το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα , όπως όλοι γνωρίζετε, μου δίνει τη δυνατότητα να αφήσω ασαφές και αμφίσημο το αν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών της Εθνικής Αντιπροσωπείας, η οποία στηρίζει την προσπάθεια μου, για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου. Το έργο δεν είναι ασήμαντο. Έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικές προκλήσεις. Έχουμε την αποκατάσταση πλήρως της κανονικότητας. Έχουμε τη στήριξη της κοινωνίας. Έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Έχουμε την ενίσχυση των αδύναμων, που δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν το ενοίκιο τους για να έχουν στέγη. Έχουμε τη διευκόλυνση όλων όσων έχουν μεγάλες οφειλές και βάρη, αλλά έχουν αρχίσει, πια, να έχουν την δυνατότητα να αποπληρώνουν. Κρίσιμα νομοθετήματα, κρίσιμες παρεμβάσεις για την στήριξη της κοινωνίας. 
Έχουμε μπροστά μας, όμως, και μεγάλες θεσμικές τομές. Την συνταγματική αναθεώρηση, που επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθεί. Δεν έχει την πολυτέλεια η χώρα να χάσει άλλα πέντε χρόνια και να συνεχίσει με αυτό το άθλιο Νόμο περί ευθύνης υπουργών και με άλλες διατάξεις, που είναι χρήσιμες και σημαντικές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας. Έχουμε τη μεγάλη πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους.
Έλεγα λοιπόν, πριν, ότι το Σύνταγμα μου δίνει την δυνατότητα να αναζητώ ad hoc πλειοψηφίες, σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα. Και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις έβρισκα. Όμως, επαναλαμβάνω, ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς, πάντοτε είμαι αυτός ο οποίος δεν δειλιάζει μπροστά σε αυτό που θεωρεί εθνικά ωφέλιμο. Για τον λόγο αυτό, έχω πάρει την απόφαση μου, έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής ότι θα πάμε άμεσα στην διαδικασία, που το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση μου, προκειμένου να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία, σε όλες αυτές τις κρίσιμες για την χώρα και την ελληνική κοινωνία επιλογές. Και προκειμένου, η κυβέρνηση μου, να ολοκληρώσει τη Συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της, ως τον Οκτώβριο του 2019.
Ο καθένας και η καθεμιά οφείλουμε στις κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, απέναντι στον τόπο, απέναντι σε αυτό που πιστεύουμε βαθιά ως Εθνικό συμφέρον. Πρώτος εγώ, τα μέλη της κυβέρνησης μου, αλλά βεβαίως και κάθε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
Επαναλαμβάνω, ότι το Σύνταγμα μου δίνει την δυνατότητα, δεν το έκανα ούτε το 2015, όταν σύσσωμη η Αντιπολίτευση τότε με προέτρεπε να συνεχίσω χωρίς να είναι σαφές ότι έχω την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Δεν θα το κάνω ούτε τώρα.
Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής, για να προχωρήσω μπροστά στις μεγάλες αυτές τομές, που είναι απαραίτητες για τον τόπο, που θα δώσουν ανάσα προοπτικής στην κοινωνία, αλλά και θα αναβαθμίσουν το διεθνή ρόλο της χώρας. Και ο καθείς μπροστά στις ιστορικές του ευθύνες.
Σας ευχαριστώ.

Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2019 | 6:42 pm


Μαξίμου προς ΝΔ: «Ας μιλήσουμε για αυτοεξευτελισμό»

Ένα προς ένα τα τελευταία «στραπάτσα» αυτοεξευτελισμού της ΝΔ


   Mε σαφείς αιχμές για τα τελευταία «στραπάτσα» της ΝΔ απαντούν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στις αναφορές της ΝΔ περί «αυτοεξευτελισμού» της κυβέρνησης λόγω των τελευταίων εξελίξεων «στη συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου»
   «Αυτοεξευτελισμός, σύμφωνα με το λεξικό, είναι το τελευταίο στάδιο της αυτοταπείνωσης, στο οποίο περιέρχεται κάποιος συνειδητά ή ασυνείδητα μέσω της πλήρους απώλειας της υπολήψεώς του», ανέφερε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της «για τις εξελίξεις στη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου» και προσθέτει: «Αφιερωμένο και στους δύο».
   Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασαν τα παραπάνω με τον εξής καυστικό τρόπο:
   Αυτοεξευτελισμός είναι να έχεις υιοθετήσει το επιχείρημα της Χρυσής Αυγής περί «συναλλαγής» και να δηλώνει έκπληκτη ολόκληρη η Ευρώπη.
   Αυτοεξευτελισμός είναι να αυτοχαρακτηρίζεσαι προοδευτικός και η FAZ να χαρακτηρίζει το κόμμα σου εθνικιστικό.
   Αυτοεξευτελισμός είναι να προδίδει όλη η Ευρώπη και το ΕΛΚ, από τον κ. Βέμπερ μέχρι τον κ. Μπροκ, ότι δεν έχεις πρόβλημα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και εσύ να συνεχίζεις να κάνεις τον Μακεδονομάχο.
   Τέλος, αυτοεξευτελισμός είναι να σε αδειάζει δημόσια η Γερμανίδα Καγκελάριος για τις ανοησίες περί «συναλλαγής» και εσύ να δηλώνεις ικανοποιημένος από τις δηλώσεις της.

Δημοσιεύθηκε στις 11 January 2019 | 11:01 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Απαράδεκτες και πολιτικά επικίνδυνες οι ενέργειες κάποιων ανδρών των ΜΑΤ

- «Αυτού του είδους οι αντιδημοκρατικές πρακτικές όσων επιμένουν να μη λαμβάνουν το μήνυμα των καιρών και νοσταλγούν άλλες, σκοτεινές, εποχές, δεν είναι ανεκτές»
- Κατεπείγουσα ΕΔΕ για το περιστατικό


   «Αυτού του είδους οι αντιδημοκρατικές πρακτικές όσων επιμένουν να μη λαμβάνουν το μήνυμα των καιρών και νοσταλγούν άλλες, σκοτεινές, εποχές, δεν είναι ανεκτές», δηλώνει η υπουργός Προστασίας του Πολίτ, Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο τραυματισμένη ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής και η συνδικαλίστρια Θ. Δριμάλα.
   Συγκεκριμένα, η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει στη δήλωσή της:

   «Θεωρώ απαράδεκτες και πολιτικά επικίνδυνες τις σημερινές ενέργειες κάποιων ανδρών των ΜΑΤ οι οποίοι χτύπησαν στα τυφλά συγκεντρωμένους διαδηλωτές με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου -λάμψης, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και η Θοδώρα Δριμάλα, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. 
   Αυτού του είδους οι αντιδημοκρατικές πρακτικές όσων επιμένουν να μη λαμβάνουν το μήνυμα των καιρών και νοσταλγούν άλλες, σκοτεινές, εποχές, δεν είναι ανεκτές».

   Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, για τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής πορείας στο κέντρο της Αθήνας, διατάχθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
   Επισημαίνεται για άλλη μία φορά ότι, επίμεμπτες συμπεριφορές αστυνομικών που πλήττουν κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτές από την Ηγεσία του Σώματος και με το πνεύμα αυτό θα εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας που διατάχθηκε.

Δημοσιεύθηκε στις 11 January 2019 | 7:30 pm


Κλειστά και αύριο τα σχολεία σε Αμμότοπο, Κορφοβούνι, Ροδαυγή

Κλειστά έως και την Παρασκευή ΕΠΑΛ, Εσπερινό ΓΕΛ και Γυμνάσιο, Εσπερινό ΕΠΑΛ και Εργαστηριακό Κέντρο


   Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία στις Τοπικές Κοινότητες Αμμοτόπου, Κορφοβουνίου και Ροδαυγής, καθώς εμφανίζουν παγετό στους αύλειους χώρους, που εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών. 
   Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν το ΕΠΑΛ και το Εργαστηριακό Κέντρο, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, 10 και 11 Ιανουαρίου, καθώς και το Εσπερινό ΕΠΑΛ, Εσπερινό Γυμνάσιο και Εσπερινό Λύκειο Άρτας, από σήμερα το απόγευμα μέχρι και την Παρασκευή, λόγω αδυναμίας θέρμανσης του σχολικού συγκροτήματος εξαιτίας σοβαρού τεχνικού προβλήματος στον κεντρικό λέβητα. Τα σχολεία αυτά θα παραμείνουν κλειστά προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη.

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2019 | 4:36 pm


Μετά το θέατρο, αύριο και συναυλία από την Ελληνική Αστυνομία στην Άρτα!

- Όλγα Γεροβασίλη: Η Ελληνική Αστυνομία έρχεται με τον καλύτερο τρόπο να σπάσει στερεότυπα και προκαταλήψεις
- Όπως είπε κι ένας φίλος "πάλι έβαλε το χεράκι της η Όλγα!"

   Ήταν πριν από ένα μήνα, το βράδυ της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου 2018, όταν οι Αρτινοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την εξαιρετική κωμωδία «Η Κόμισσα της Φάμπρικας» των Γιαλαμά - Πρετεντέρη και να καταχειροκροτήσουν τη θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας που έπαιξε το έργο στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Διώνη» του Εκθεσιακού Κέντρου Άρτας. (περισσότερα ΕΔΩ).
   Σε εκείνη τη  "διαφορετική" θεατρική παράσταση, στην οποία παρέστησαν η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, η κ. Γεροβασίλη είχε δηλώσει ότι "Η Ελληνική Αστυνομία έρχεται με τον καλύτερο τρόπο να σπάσει στερεότυπα και προκαταλήψεις".
   Αύριο, Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ, στην κεντρική πλατεία της Άρτας, η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας έρχεται να προσφέρει μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση στους Αρτινούς.
   Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ελληνικό και ξένο μουσικό ρεπερτόριο, από κλασσικούς συνθέτες (Όφενμπαχ, Μπραμς, Σοστακόβιτς) και κλασσικό ροκ (Deep Purple, Scorpions), έως Έλληνες μεγάλους συνθέτες (Μουζάκης, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μαρκόπουλος, Λοΐζος), χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες μελωδίες, αλλά και παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια.
   Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
   Και, όπως είπε κι ένας φίλος "πάλι έβαλε το χεράκι της η Όλγα!"...


Δημοσιεύθηκε στις 5 January 2019 | 4:43 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Στην πολιτική μπήκα για να προσφέρω πρώτα απ’ όλα στον τόπο μου

"Οι σχέσεις μου με τον τόπο μου είναι βαθιές, είναι σχέσεις ζωής. Εκεί είναι οι ρίζες μου. Στην Άρτα, λοιπόν, θα είμαι υποψήφια, και τώρα και πάντα"


   Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ηπειρωτικός Αγών" και το δημοσιογράφο Αποστόλη Τζελέτα παραχώρησε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, στην οποία τονίζει ότι "Οι σχέσεις μου με τον τόπο μου είναι βαθιές, είναι σχέσεις ζωής. Εκεί είναι οι ρίζες μου. Εκεί είναι η οικογένειά μου. Στην πολιτική μπήκα για να προσφέρω πρώτα απ’ όλα στον τόπο μου. Στην Άρτα, λοιπόν, θα είμαι υποψήφια, και τώρα και πάντα."
   Η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει ότι "Κάποτε σ’ αυτόν τον τόπο χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για μία τετραετία και ότι οι εκλογές γίνονται στο τέλος της. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει αλλά και να «προβλέπει» εκλογές από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησή μας."
   Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνεται της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας, παραθέτοντας τα θετικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, ενώ χαρακτηρίζει "μυθοπλασία" το αφήγημα της Ν.Δ. για την Ελλάδα της δήθεν "ανομίας" και "ανασφάλειας", που το ανέπτυξαν επειδή όλα τα προηγούμενα καταστροφολογικά αφηγήματα έχουν διαψευσθεί.

   Αναλυτικά η συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη:

  Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου πέρασε χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια, μειωμένης έκτασης γεγονότα υπήρξαν και στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά η Ν.Δ. εξακολουθεί να θεωρεί πως το πρόβλημα είναι πως το φαινόμενο των εισβολών και της ανομίας αυτού του είδους είναι πλέον διαρκές. 
   Πράγματι και στις δύο επετείους που αναφέρατε, που, δυστυχώς, έχουν πάρει και τον χαρακτήρα «εθιμικής αναταραχής», αμαυρώνοντας έτσι την ιστορική μνήμη, δεν υπήρξαν αξιοσημείωτα περιστατικά.
   Θυμηθείτε τα επεισόδια και τις καταστροφές την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και συγκρίνετέ τα με τα σημερινά. Σταγόνα στον ωκεανό. Κι όμως ο κ. Μητσοτάκης, λες και απευθύνεται σε λωτοφάγους, παρομοιάζει τα Εξάρχεια με τη Συρία! Καμία απολύτως αίσθηση του μέτρου, μόνο συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, διόγκωση γεγονότων και διαρκής καταστροφολογία, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί το τελευταίο αφήγημα που επιστράτευσε, περί δήθεν «ανομίας». Το σύνδρομο της εξουσιοστέρησης κάνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβαίνει σε δηλώσεις κι εκτιμήσεις. που διαψεύδονται παταγωδώς και παρόλα αυτά να επιμένει, χάνοντας και το τελευταίο ίχνος πολιτικής σοβαρότητας και εγκυρότητας.
   Ενδεικτικά θυμίζω τις «προβλέψεις» του για το μη κλείσιμο των αξιολογήσεων, για τη διεθνή απομόνωση της χώρας και της Κυβέρνησής μας, τη μη έξοδο απ’ τα μνημόνια, την «αριστερή παρένθεση» και την αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης, που «από βδομάδα σε βδομάδα πέφτει», τα νέα μέτρα που οσονούπω έρχονται, τη μη καταβολή της «13ης σύνταξης» -ως μονομερή ενέργεια-, τη μη υπεραπόδοση της οικονομίας, το 4ο μνημόνιο, το απολύτως βέβαιο κόψιμο των συντάξεων κ.λπ.

  Στα περί ανομίας τι απαντάτε; Είναι τελικά θέμα της Αστυνομίας να βάλει τέλος στα φαινόμενα βίας ή πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις σε άλλο επίπεδο; Και μπορεί να μπει ένα τέλος;
   Αφού οι προηγούμενοι ισχυρισμοί της έχουν διαψευσθεί, η ηγεσία της ΝΔ ανέπτυξε τη μυθοπλασία για την Ελλάδα της δήθεν ανομίας, της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας.
   Έχω παραθέσει στη Βουλή τα στοιχεία, που αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα. Πέρα από μια αύξηση της μικροπαραβατικότητας, για την αντιμετώπιση της οποίας ήδη υλοποιούμε με την φυσική ηγεσία και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ένα πλέγμα δράσεων με θετικά αποτελέσματα, όλα τα υπόλοιπα είναι μειωμένα σε σχέση με τις εποχές που το δόγμα «νόμος και τάξη», δηλαδή η πιο ωμή αστυνομοκρατία επικρατούσε ως κυρίαρχη πολιτική.
   Κι αυτό επειδή η καταστολή και η αστυνομοκρατία γενικά και άκριτα δε συνιστούν λύση στο πρόβλημα.
   Η παραβατικότητα, η εγκληματικότητα, τα φαινόμενα βίας είναι πολυπαραγοντικά ως προς τις αιτίες που τα γεννούν αλλά και ως προς τις λύσεις που επιδέχονται. Οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά δεδομένα αποτελούν κάποιες απ’ τις παραμέτρους του προβλήματος, που, φυσικά, δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας αγγίζει πάρα πολλές πτυχές του σύγχρονου κράτους, και η οριστική επίλυση του προβλήματος δε γίνεται απ’ τη μια μέρα στην άλλη, ούτε είναι μόνο ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας.
   Αυτή είναι η αλήθεια… Όσο κι αν δεν βολεύει τα νεοφιλελεύθερα αφηγήματα.

  Κατά την ορκωμοσία σας, είχατε πει ότι η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση. Τελικά, αυτό το «άρωμα γυναίκας» τι διαφορετικό έφερε έως σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;
   Δεν είπα ότι η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση. Θα αδικούσα όλους τους άντρες που πασχίζουν καθημερινά και υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες γι’ αυτή. Είπα ότι είναι «γένους θηλυκού». Είναι «Η» ασφάλεια! Συμπληρώστε σ’ αυτό και το λογοπαίγνιο, καθώς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρίσκονται αυτή τη στιγμή δύο γυναίκες. Σχετικά με «το διαφορετικό», αυτό δεν κρίνεται με όρους φύλου, αλλά με όρους ικανοτήτων, είτε πρόκειται για γυναίκες είτε πρόκειται για άντρες. Σε κάθε περίπτωση, αν υπήρξε ή υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στη δουλειά μας, αυτό δε θα το κρίνω εγώ, αλλά οι πολίτες, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

  Παρά τα αυξημένα κυβερνητικά σας καθήκοντα, βλέπουμε ότι οι επισκέψεις σας στην εκλογική σας περιφέρεια είναι συχνές. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνετε στην Άρτα και δε θα ακολουθήσετε το παράδειγμα πολλών προβεβλημένων πολιτικών, οι οποίοι επιλέγουν να μεταπηδήσουν σε κάποια μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια;
   Είναι γεγονός ότι τα αυξημένα κυβερνητικά και κομματικά καθήκοντα των στελεχών που προέρχονται από την επαρχία, δημιουργούν προβλήματα στην επικοινωνία τους με τους πολίτες της περιοχής που εκπροσωπούν. Προσωπικά κάνω μεγάλη προσπάθεια για να είμαι σε διαρκή επαφή με τους συμπολίτες μου. Δεν έχω πάψει ούτε στιγμή να αγωνίζομαι για τα μεγάλα αλλά και για τα μικρά θέματα που τους απασχολούν. Ούτε έχω σκεφθεί ποτέ να τους εγκαταλείψω. Οι σχέσεις μου με τον τόπο μου είναι βαθιές, είναι σχέσεις ζωής. Εκεί είναι οι ρίζες μου. Εκεί είναι η οικογένειά μου. Στην πολιτική μπήκα για να προσφέρω πρώτα απ’ όλα στον τόπο μου. Στην Άρτα, λοιπόν, θα είμαι υποψήφια, και τώρα και πάντα.

  Αν και επανειλημμένως ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, εκτιμάτε πως μπορεί να υπάρξουν γεγονότα, που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή έστω θα την οδηγήσουν σε μια διαφορετική επιλογή; 
   Κάποτε σ’ αυτόν τον τόπο χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για μία τετραετία και ότι οι εκλογές γίνονται στο τέλος της. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει αλλά και να «προβλέπει» εκλογές από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησή μας. Διαψεύστηκε πανηγυρικά. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όπως προβλέπεται. Το Σύνταγμα, επίσης, προβλέπει τις ειδικές περιπτώσεις και τα γεγονότα που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όμως δεν είμαι «Πυθία» για να μαντέψω εάν θα υπάρξουν τέτοια γεγονότα.

  Είστε μεταξύ των 111 ιδρυτικών μελών της περιφερειακής παράταξης με επικεφαλής τον Γ. Ζάψα. Η επιλογή σας αυτή προκάλεσε αρκετή συζήτηση. Ένα πρόσωπο που ο ΣΥΡΙΖΑ δε στήριξε στις προηγούμενες εκλογές, όταν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού μετώπου στην περιφέρεια, το επιλέγει σήμερα, χωρίς να έχει «προίκα» τη στήριξη από άλλες δυνάμεις.
   Ο κ. Ζάψας είναι μία πάρα πολύ καλή υποψηφιότητα για την Περιφέρεια της Ηπείρου. Η επιλογή του παρέχει κατά γενική ομολογία τα εχέγγυα για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου αυτοδιοικητικού δημοκρατικού μετώπου στην περιοχή μας. Η απλή αναλογική και οι αλλαγές που έφερε ο Κλεισθένης, δημιουργούν νέες συνθήκες και το σύστημα γίνεται περισσότερο δημοκρατικό. Αυτό αντανακλάται και στην εκλογική διαδικασία, όπου έχουμε ήδη παντού μία πλειάδα υποψηφίων. Αυτό δείχνει μία πρωτόγνωρη διαθεσιμότητα για συμμετοχή των συμπολιτών μας στην αυτοδιοίκηση, καταδεικνύοντας την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων μας.

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 7:29 pm


Ας πρόσεχαν

Τους αρέσει - δεν τους αρέσει, η διαλεύκανση του σκανδάλου της Novartis είναι ζωτικό θέμα για μια χώρα που φορτώθηκε τρία Μνημόνια και μια οκτάχρονη κρίση


   Η υπόθεση της Novartis είναι σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Από τα στοιχεία που έχουν έρθει στη χώρα μας προκύπτει ότι για να υποστηριχθεί μια πολιτική που ευνοούσε τη συγκεκριμένη εταιρεία, έχουν διακινηθεί σε πολιτικά πρόσωπα μίζες 50 εκατομμυρίων ευρώ.
   Ενώ η συνολική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα από τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων εκτιμάται σε 23 δισ.. Τα στοιχεία αυτά έχουν προκύψει από έρευνες που γίνονται στο εξωτερικό. Αλλά για τη Ν.Δ. δεν υφίσταται θέμα προς διερεύνηση. Όλα είναι πολιτική σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ.
   Ο Ν. Μανιαδάκης υπήρξε πρόσωπο - κλειδί σε αυτή την υπόθεση, καθώς ήταν σύμβουλος πέντε υπουργών Υγείας, ακριβώς για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Δεν ξέρουμε με ποια επιδίωξη προθυμοποιήθηκε να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας.
   Ξέρουμε όμως ότι μόλις προέκυψαν στοιχεία εναντίον του, αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό. Η διαφυγή του θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Και τότε η Ν.Δ. θα κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι τον άφησε να φύγει, επειδή “είδε ότι δεν της βγαίνει η σκευωρία”.
   Τώρα η Ν.Δ. ωρύεται για «θεσμικές εκτροπές, παραδικαστικά κυκλώματα και υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών». Είναι λογικό. Η διαλεύκανση της υπόθεσης Novarits θα της δημιουργήσει σοβαρότατα πολιτικά προβλήματα. Και επιπλέον θα προκαλέσει τριγμούς στην ενότητά της, καθώς η τάση των καραμανλικών έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να μοιραστεί το βάρος ενός τόσο σοβαρού σκανδάλου με την ομάδα Σαμαρά και τους ακροδεξιούς.
   Τι να κάνουμε όμως; Τους αρέσει - δεν τους αρέσει, η διαλεύκανση της υπόθεσης είναι ζωτικό θέμα για μια χώρα που φορτώθηκε τρία Μνημόνια και μια οκτάχρονη κρίση. Ας πρόσεχαν.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 5:49 pm


Οι ευχές του Αλέξη Τσίπρα από τους παγωμένους καταρράκτες στα Θεοδώριανα Άρτας - ΦΩΤΟ

- Στα Θεοδώριανα πέρασε τη δεύτερη μέρα του χρόνου ο Πρωθυπουργός
- Στο χιονισμένο Αθαμάνιο σήμερα με την Όλγα Γεροβασίλη


   Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και κοντά σε ανθρώπους της ιδιαίτερης πατρίδας του επέλεξε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να περάσει τις πρώτες μέρες του 2019, απολαμβάνοντας ώρες ξεκούρασης αλλά και θερμής φιλοξενίας.
   Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στο Αθαμάνιο, το χωριό από όπου κατάγεται, μαζί με την οικογένειά του και μερικούς φίλους του από την Αθήνα.
   Η δεύτερη μέρα του χρόνου για τον Πρωθυπουργό, την οικογένειά του και τους φίλους του, πέρασε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στα Θεοδώριανα, το πανέμορφο χωριό των Τζουμέρκων, όπου ο Πρωθυπουργός έχει πολλούς φίλους και γι' αυτό πάντα, όποτε έρχεται στο Αθαμάνιο, επισκέπτεται και τα Θεοδώριανα.
   Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της περιοχής είναι οι διπλοί καταρράκτες. Και μέχρι το σημείο αυτό, μέσα στο δάσος έφτασε ο Πρωθυπουργός και όσοι βρέθηκαν μαζί του. Η εικόνα που αντίκρυσαν τους αποζημίωσε για την πεζοπορία και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να βγάλει φωτογραφία, που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram και να στείλει τις ευχές του σε όλη την Ελλάδα.
   «Καλή χρονιά από τους παγωμένους καταρράκτες με τους σταλακτίτες στα Τζουμέρκα», γράφει ο Πρωθυπουργός στο μικρό κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία.
   Κατά την επιστροφή δείπνησαν στα Θεοδώριανα, όπου απόλαυσαν τα ντόπια κρέατα και φυσικά τις ηπειρώτικες πίτες.
    Πανταχού παρών και ο πρώην περιφερειακό σύμβουλος και πρόεδρο του συλλόγου «Κωστηλάτα», Γιάννης Παπαγιάννης, που "εφοδίασε" την πρωθυπουργική οικογένεια με όλα τα «καλούδια της Άρτας»: Πορτοκάλια, λεμόνια, τυριά, τσίπουρο αλλά και παστά ψάρια από μονάδες της Άρτας γέμισαν τα πορτ μπαγκάζ, για να τα πάρουν μαζί τους στην Αθήνα.
   Μαζί του και με την πρωθυπουργική παρέα βρέθηκαν κι άλλοι δέκα περίπου κάτοικοι της περιοχής. Η απλότητα του Αλέξη Τσίπρα και η ευγένειά του τους εντυπωσίασαν όπως και η διάθεσή του να αφιερώσει όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε σε εξορμήσεις στην περιοχή τους.
   Σήμερα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό στο χιονισμένο Αθαμάνιο
   Τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του επισκέφθηκε σήμερα το πρωί στο χιονισμένο Αθαμάνιο, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη για να περάσουν όλοι μαζί την τρίτη μέρα της νέας χρονιάς, πριν επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα.
   Η Όλγα Γεροβασίλη θα παραμείνει στην Άρτα, καθώς το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 θα παραστεί στη συναυλία που θα δώσει η πολυβραβευμένη μεγάλη μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας στην αίθουσα του Σκουφά, στην Άρτα, με ώρα προσέλευσης 6:30 μμ.

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 5:34 pm


ΠΡΟΣΟΧΗ: Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε Άρτα και Γιάννενα

Η "Σοφία" χτύπησε την πόρτα της Ηπείρου


   Το χαμηλό βαρομετρικό "Σοφία" χτύπησε την πόρτα της Ηπείρου και σε πολλές περιοχές υπάρχει έντονη χιονόπτωση και επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του ορεινού οδικού δικτύου να έχει πρόβλημα παγετού και να απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες για την κυκλοφορία των οχημάτων.
   Πριν λίγο η Αστυνομία Ηπείρου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει για τους δρόμους που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες:
  Ιωάννινα
   ▪ στο επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο των Βορείων Τζουμέρκων, του Μετσόβου, της Κόνιτσας, της Ζίτσας, του Πωγωνίου & της Πυρσόγιαννης
  Άρτα
   ▪ από το 67ο έως το 76ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας - Τρικάλων (Αθαμάνιο - Σκαρπάρι)
   ▪ στην επαρχιακή οδό Βουργαρελίου - Μικροσπηλιάς
   ▪ στο οδικό δίκτυο των περιοχών Ξηρόκαμπος, Κρανιές, Αστροχώρι έως Πηγές
   Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η Επαρχιακή Οδός Αθαμανίου - Μεσούντας - Τετράκωμου καθώς και η Επαρχιακή Οδός Αθαμανίου - Θεοδώριανων (από Σταυρό Αθαμανίου έως τα Θεοδώριανα) είναι κλειστές λόγω της χιονόπτωσης

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 11:47 am


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Πανηγυρικός Εσπερινός για τον εξ Άρτης Νεομάρτυρα Ζαχαρία (ΦΩΤΟ) - ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Πανηγυρικός Εσπερινός για τον εξ Άρτης Νεομάρτυρα Ζαχαρία (ΦΩΤΟ)  ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, το απόγευμα, στο Μοναστήρι της Κατω Παναγιάς, στην Άρτα, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός, επί τη μνήμη του Αγίου ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 9:32 pm


Ατελείωτο γλέντι στον ετήσιο χορός κοπή πίτας της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας - MAXITIS ARTAS

Ατελείωτο γλέντι στον ετήσιο χορός κοπή πίτας της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας  MAXITIS ARTAS

Με απόλυτη επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος ο χορός και η κοπή της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στη Σάλα «Παράδεισος» στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 3:28 pm


Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή: ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Άρτα - MAXITIS ARTAS

Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή: ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Άρτα  MAXITIS ARTAS

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 21/1 και ώρα 5:30 μμ, έρχεται ως πρώτο θέμα η ενημέρωση από την πετρελαϊκή εταιρία ΕΛΠΕ για τις ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 12:58 pm


Άρτα: Μπήκε σε σχολείο και άδειασε την τσάντα εκπαιδευτικού - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Μπήκε σε σχολείο και άδειασε την τσάντα εκπαιδευτικού  Πρώτο ΘΕΜΑ

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός 25χρονου Έλληνα, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 12:13 pm


Οριστικός ανάδοχος για την Είσοδο Πόλης Ηγουμενίτσας - Pame Preveza

Οριστικός ανάδοχος για την Είσοδο Πόλης Ηγουμενίτσας  Pame Preveza

Ένα βήμα πριν την έναρξη των εργασιών βρίσκεται πλέον η κατασκευή της εισόδου Ηγουμενίτσας (σύνδεση Λιμένα Ηγουμενίτσας- Εγνατία Οδός προς ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 5:30 pm


Βρήκαν το κλεμμένο όχημα από την Κυψέλη Πρέβεζας, στην Άρτα - Pame Preveza

Βρήκαν το κλεμμένο όχημα από την Κυψέλη Πρέβεζας, στην Άρτα  Pame Preveza

Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 29χρονου.

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2019 | 1:39 pm


Φεύγει από την Digea η ΕΡΤ - Η Αυγή

Φεύγει από την Digea η ΕΡΤ  Η Αυγή

Σε επανασυντονισμό των τηλεοπτικών δεκτών τους, με χειροκίνητο ή αυτόματο τρόπο αναζήτησης θα πρέπει να προχωρήσουν οι τηλεθεατές σε πολλές περιοχές ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 8:10 pm


Κόντρα ΠΑΟΚ και ΟΧΕ για την ανάθεση του τελικού στην Άρτα - Zougla

Κόντρα ΠΑΟΚ και ΟΧΕ για την ανάθεση του τελικού στην Άρτα  Zougla

Την αντίδραση του ΠΑΟΚ προκάλεσε η απόφαση της ΟΧΕ να αναθέσει στην Άρτα τη φιλοξενία του τελικού του κυπέλλου χάντμπολ γυναικών. Με δεδομένο...

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 6:41 pm


Πνευματικές Συνάξεις για νέους και νέες στην Άρτα - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Πνευματικές Συνάξεις για νέους και νέες στην Άρτα  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Διαδώστε: Πνευματικές Συνάξεις για νέους και νέες στην Άρτα. Πνευματικές συνάξεις για νέους και νέες πραγματοποιούνται τα Σάββατα ανά δεκαπενθήμερο στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 6:02 pm


Η Άρτα θα «ταξιδέψει» στο Ισραήλ! - EpirusPost.gr

Η Άρτα θα «ταξιδέψει» στο Ισραήλ!  EpirusPost.gr

Σύμφωνο συνεργασίας για την συντονισμένη προβολή και προώθηση της Άρτας στην αγορά του Ισραήλ υπέγραψαν ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 4:57 pm


Δύο νέα franchise για τον Γρηγόρη σε Αθήνα και Άρτα - Franchising.GR

Δύο νέα franchise για τον Γρηγόρη σε Αθήνα και Άρτα  Franchising.GR

Το franchise του Γρηγόρη συνεχίζει την ανάπτυξή του με δύο νέα καταστήματα, στη στοά Κοραή και στην Άρτα, επί της Νόρμαν 15 και Σκουφά, όπου πλέον ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2019 | 1:49 pm


Στην Άρτα ο τελικός, στην Κοζάνη Ελλάδα- Τουρκία - ΣΠΟΡ FM 94.6

Στην Άρτα ο τελικός, στην Κοζάνη Ελλάδα- Τουρκία  ΣΠΟΡ FM 94.6

Στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος αποφασίστηκαν τα ακόλουθα: -Ο 33ος τελικός του Κυπέλλου ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2019 | 4:49 pm


ΕΛΠΕ: Ψήνει deals… σε παραχωρήσεις υδρογονανθράκων - Euro2day

ΕΛΠΕ: Ψήνει deals… σε παραχωρήσεις υδρογονανθράκων  Euro2day

Σε διαβουλεύσεις με πετρελαϊκές εταιρίες για την παραχώρηση δικαιωμάτων της σε τρεις περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Η Repsol φέρεται να είναι η πρώτη.

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2019 | 8:36 am


Άρτα: Κυνηγούσε χωρίς άδεια και με παραποιημένο όπλο - Pame Preveza

Άρτα: Κυνηγούσε χωρίς άδεια και με παραποιημένο όπλο  Pame Preveza

Χωρίς να κατέχει τη νόμιμη άδεια θήρας, εντοπίστηκε και συνελήφθη από κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε' ΚΟΗ, ένας άντρας, που ασκούσε ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2019 | 1:25 pm


Θετικός ο απολογισμός των φιλικών στην Άρτα για την Ακαδημία των Σπορ - BEST News

Θετικός ο απολογισμός των φιλικών στην Άρτα για την Ακαδημία των Σπορ  BEST News

Σε πολύ όμορφο κλίμα διεξήχθησαν την Κυριακή στην Άρτα τα φιλικά παιχνίδια που έδωσαν η ανδρική και παιδική ομάδα της Ακαδημίας των Σπορ ενόψει των ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2019 | 8:43 am


Ούτε στην Αρτα έπαιξε μόνος - MetroSport.gr

Ούτε στην Αρτα έπαιξε μόνος  MetroSport.gr

Φίλαθλοι του Απόλλωνα ταξίδεψαν στην πόλη της Ηπείρου και υποστήριξαν την ομάδα τους – Ξεσηκωμός επιχειρείται εν όψει Δόξας ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2019 | 6:55 pm


Ακαδημία των Σπορ: Θετικός ο απολογισμός των φιλικών στην Άρτα - Patras Times

Ακαδημία των Σπορ: Θετικός ο απολογισμός των φιλικών στην Άρτα  Patras Times

Σε πολύ όμορφο κλίμα διεξήχθηκαν την Κυριακή στην Άρτα τα φιλικά παιχνίδια που έδωσαν η ανδρική και παιδική ομάδα της Ακαδημίας των Σπορ ενόψει των ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2019 | 2:50 pm


Άρτα: Μέσα στο μοναστήρι που γράφτηκε ιστορία – 165 χρόνια από τον όρκο για ελευθερία ή θάνατο! - Newsit

Άρτα: Μέσα στο μοναστήρι που γράφτηκε ιστορία – 165 χρόνια από τον όρκο για ελευθερία ή θάνατο!  Newsit

Στις 15 Ιανουαρίου του 1854, στο μοναστήρι της «Γεννήσεως της Θεοτόκου» στη Μεγαλόχαρη 'Αρτας, στην Κοιλάδα του Αχελώου, που ονομαζόταν Μπότση επί ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2019 | 11:13 am


Αρτα: Καταδίωξη 177 χιλιομέτρων και σπασμένες μπάρες για Ι.Χ. με χασίς - Πρώτο ΘΕΜΑ

Αρτα: Καταδίωξη 177 χιλιομέτρων και σπασμένες μπάρες για Ι.Χ. με χασίς  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ο οδηγός πάτησε γκάζι και έσπασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα την μπάρα στα διόδια της Κλόκοβας.

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2019 | 9:14 am


Καλαϊτζίδης: «Αυτά είναι τα κέρδη μας από τη νίκη στην Αρτα» - MetroSport.gr

Καλαϊτζίδης: «Αυτά είναι τα κέρδη μας από τη νίκη στην Αρτα»  MetroSport.gr

Όσα δήλωσε μετά το σημαντικό διπλό των «κοκκινόμαυρων» ο τεχνικός του Απόλλωνα Πόντου, Δημήτρης Καλαϊτζίδης. Για το διπλό επί του Καραϊσκάκη (0-2) και ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2019 | 9:50 pm


"Διπλό" στην Άρτα ο Απόλλων Πόντου- Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Football League - Thestival

"Διπλό" στην Άρτα ο Απόλλων Πόντου- Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Football League  Thestival

Σπουδαία εκτός έδρας νίκης πήρε ο Απόλλων Πόντου, επικρατώντας με 2-0 του Καραϊσκάκη στην Άρτα χάρις σε δύο γκολ του Σουντουρά.

Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2019 | 7:34 pm


Εκλεψε 2 καφενεία και μια ταβέρνα σε Άρτα και Πρέβεζα - artabest.net

Εκλεψε 2 καφενεία και μια ταβέρνα σε Άρτα και Πρέβεζα  artabest.net

Εξιχνιάστηκαν από την Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, διαδοχικές υποθέσεις ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2019 | 7:18 pm


Η Ακαδημία των Σπορ φιλικά τεστ στην Άρτα - Gnomip.gr

Η Ακαδημία των Σπορ φιλικά τεστ στην Άρτα  Gnomip.gr

Σε κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων έχει ήδη μπει η ανδρική ομάδα χάντμπολ της Ακαδημίας των Σπορ ενόψει της έκτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Β' ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2019 | 10:00 am


Αγρια καταδίωξη από την Αρτα ως το Αίγιο -Γεμάτο ναρκωτικά το αυτοκίνητο - iefimerida

Αγρια καταδίωξη από την Αρτα ως το Αίγιο -Γεμάτο ναρκωτικά το αυτοκίνητο  iefimerida

Καταδίωξη βγαλμένη από τον κινηματογράφο εκτυλίχθηκε το πρωί της Κυριακής, από την Αρτα ως το Αίγιο! Αστυνομικοί έκαναν σήμα σε αυτοκίνητο που ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2019 | 9:52 am


Άρτα: Αναδρομικά σε βρεφονηπιοκόμους - EpirusPost.gr

Άρτα: Αναδρομικά σε βρεφονηπιοκόμους  EpirusPost.gr

Το Ειρηνοδικείο Άρτας εξέδωσε θετική απόφαση για τους βρεφονηπιοκόμους του Δήμου Αρταίων, οι οποίοι διεκδίκησαν δικαστικά τα αναδρομικά τους για την ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2019 | 10:10 pm


Άρτα | «Δίπλωσε» το λεωφορείο, το μετακίνησαν εθελοντές - Start Media Corfu TV

Άρτα | «Δίπλωσε» το λεωφορείο, το μετακίνησαν εθελοντές  Start Media Corfu TV

Το λεωφορείο «δίπλωσε» στο δρόμο προς τον Καταρράκτη Άρτας εξ αιτίας βλάβης που υπέστη. Στοιχείο που ενδεχομένως να συντέλεσε ήταν και ο παγετός που ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2019 | 7:25 pm


Θέμις Μαρσέλλου: Η γλυκιά Άρτα από το «Λαβ Σόρρυ» εξομολογείται για το πως την επηρέασε η κρίση - TheCaller

Θέμις Μαρσέλλου: Η γλυκιά Άρτα από το «Λαβ Σόρρυ» εξομολογείται για το πως την επηρέασε η κρίση  TheCaller

Η Θέμις Μαρσέλλου, που την γνωρίσαμε στο δημοφιλές σίριαλ του Mega «Λαβ Σόρρυ», στο ρόλο της νεαρής Άρτας, μίλησε στην εφημερίδα Espresso και στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2019 | 10:38 am


Διανυκτέρευση στην Άρτα - FL News

Διανυκτέρευση στην Άρτα  FL News

Ο Απόλλων Πόντου θα προπονηθεί το Σάββατο στο γήπεδό του και θα αναχωρήσει για την Άρτα.

Δημοσιεύθηκε στις 11 January 2019 | 4:12 pm


Εθελοντική αιμοδοσία στην Άρτα - Epirus News

Εθελοντική αιμοδοσία στην Άρτα  Epirus News

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας διοργανώνει την πρώτη Εθελοντική ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 January 2019 | 12:50 pm


Κλειστά σχολεία στην Άρτα - Typos-i.gr

Κλειστά σχολεία στην Άρτα  Typos-i.gr

Μετά από εισήγηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρταίων σήμερα Παρασκευή 11 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στις περιοχές ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 January 2019 | 8:03 am


Άρτα: Κλειστά και αύριο τα σχολεία στις Τ.Κ. Αμμοτόπου, Κορφοβουνίου και Ροδαυγής - aftodioikisi.gr

Άρτα: Κλειστά και αύριο τα σχολεία στις Τ.Κ. Αμμοτόπου, Κορφοβουνίου και Ροδαυγής  aftodioikisi.gr

Γίνεται γνωστό πως μετά από εισήγηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρταίων και αύριο Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 θα παραμείνουν κλειστά τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2019 | 9:34 pm


Άρτα: Ύποπτος φάκελος στα πρώην ΤΕΙ - ert.gr - ΕΡΤ

Άρτα: Ύποπτος φάκελος στα πρώην ΤΕΙ - ert.gr  ΕΡΤ

Ένας ύποπτος φάκελος που έφτασε με ταχυδρομείο, στις 11 το πρωί στα γραφεία της διοίκησης των πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, με παραλήπτη τον πρύτανη του ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2019 | 6:08 pm


Άρτα: «Χτυπούσε» καταστήματα σε στοές για να μην τον βλέπουν - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: «Χτυπούσε» καταστήματα σε στοές για να μην τον βλέπουν  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ο 46χρονος Έλληνας διαρρήκτης φορούσε... κάλτσες στα χέρια αντί για γάντια για να μην αφήνει αποτυπώματα.

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2019 | 10:00 am


Άρτα: Με αερόθερμα παλεύουν οι ασθενείς την παγωνιά στο νοσοκομείο - Patras Events

Άρτα: Με αερόθερμα παλεύουν οι ασθενείς την παγωνιά στο νοσοκομείο  Patras Events

Με αερόθερμα που φέρνουν ασθενείς και συνοδοί προσπαθούν να παλέψουν το κρύο στο νοσοκομείο της Αρτας, λόγω των ελλείψεων σε πετρέλαιο, της ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2019 | 10:00 am


Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από Ρίγανης μέχρι Άρτα - ΑgrιnιοΝews.gr

Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από Ρίγανης μέχρι Άρτα  ΑgrιnιοΝews.gr

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ετήσιας διάρκειας θα ισχύσουν στον Αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού, στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Ρίγανης (χ/θ 65+201) έως ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2019 | 10:00 am


Εννέα κλοπές το τελευταίο 10ημερο στην Άρτα - artabest.net

Εννέα κλοπές το τελευταίο 10ημερο στην Άρτα  artabest.net

Εξιχνιάστηκαν, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, εννέα (9) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών, που διαπράχθηκαν, κατά το ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2019 | 6:24 pm


Κλειστό σχολικό συγκρότημα στην Άρτα έως και την Παρασκευή λόγω αδυναμίας θέρμανσης - Pame Preveza

Κλειστό σχολικό συγκρότημα στην Άρτα έως και την Παρασκευή λόγω αδυναμίας θέρμανσης  Pame Preveza

Παρουσιάστηκε πρόβλημα στον λέβητα - Κλειστά και αύριο Πέμπτη τα σχολεία σε Αμμότοπο, Κορφοβούνι, Ροδαυγή λόγω παγετού.

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2019 | 5:59 pm


Άρτα: Δωρεάν μαθήματα εκμάθησης υπολογιστών για άτομα τρίτης ηλικίας - Pame Preveza

Άρτα: Δωρεάν μαθήματα εκμάθησης υπολογιστών για άτομα τρίτης ηλικίας  Pame Preveza

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση για τα άτομα τρίτης ηλικίας διοργανώνει το ΚΑΠΗ του Δήμου Αρταίων καθώς από την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου ξεκινούν μαθήματα ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2019 | 2:33 pm


Σφοδρή χιονόπτωση στην Άρτα και στα Γιάννενα - Athens Voice Online

Σφοδρή χιονόπτωση στην Άρτα και στα Γιάννενα  Athens Voice Online

Σε ποιες οδούς απαγορεύτηκε η κίνηση σε φορτηγά και νταλίκες - Κλείνουν τα δικαστήρια.

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2019 | 10:00 am


Άρτα: Εννέα διαρρήξεις και κλοπές καταστημάτων σε δέκα μέρες - Χειροπέδες σε 46χρονο - Pame Preveza

Άρτα: Εννέα διαρρήξεις και κλοπές καταστημάτων σε δέκα μέρες - Χειροπέδες σε 46χρονο  Pame Preveza

Χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, επέλεγε καταστήματα που βρίσκονταν κοντά ή μέσα σε στοές, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτός.

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2019 | 10:00 am


Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ροβέλιστας στην Άρτα - NewsBomb

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ροβέλιστας στην Άρτα  NewsBomb

Η εικόνα της Παναγίας της Ροβέλιστας, γνωστής και ως Μοσχοβίτισσας, προέρχεται από τη Μόσχα, είναι του Θεομητορικού τύπου της Βρεφοκρατούσας, ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2019 | 10:00 am


Άρτα: Αποζημιώσεις των αγροτών λόγω του συνεχιζόμενου παγετού ζητά από τον ΕΛΓΑ ο Δήμαρχος - Pame Preveza

Άρτα: Αποζημιώσεις των αγροτών λόγω του συνεχιζόμενου παγετού ζητά από τον ΕΛΓΑ ο Δήμαρχος  Pame Preveza

Επιστολή στον ΕΛΓΑ με την οποία ζητά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη δήλωση ζημιών που έχουν υπάρξει στην παραγωγή ιδιαίτερα των ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2019 | 10:00 am


Ποια σχολεία θα είναι κλειστά αύριο Τρίτη και την Τετάρτη στην Άρτα - Pame Preveza

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά αύριο Τρίτη και την Τετάρτη στην Άρτα  Pame Preveza

Μετά από εισήγηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρταίων, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη 8 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 January 2019 | 10:00 am


Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Άρτα(foto-video) - artabest.net

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Άρτα(foto-video)  artabest.net

Με την δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκαν, σήμερα 6 Ιανουαρίου 2019, στην Άρτα τα Θεοφάνεια και η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, στο Ιστορικό Γεφύρι της ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 January 2019 | 10:00 am


Η βόλτα Τσίπρα με τη Μπαζιάνα στην Άρτα - Μαζί τους και η Γεροβασίλη - parapolitika.gr

Η βόλτα Τσίπρα με τη Μπαζιάνα στην Άρτα - Μαζί τους και η Γεροβασίλη  parapolitika.gr

Στον χιονισμένο Αθαμάνιο βρέθηκε το πρωθυπουργικό ζεύγος για την πρωτοχρονιά. Απόδραση στο χωριό από το οποίο κατάγεται πραγματοποιεί ο ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Άρτα:Οδηγίες προς τους συμπολίτες για την προστασία από τον παγετό - artabest.net

Άρτα:Οδηγίες προς τους συμπολίτες για την προστασία από τον παγετό  artabest.net

Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Απίστευτο: Χιονίζει στην ΆΡΤΑ - artabest.net

Απίστευτο: Χιονίζει στην ΆΡΤΑ  artabest.net

Αυτή την ώρα χιονίζει και στο κέντρο της Άρτας (όπου η θερμοκρασία είναι οριακά στο μηδέν) αλλά και στις πεδινές περιοχές της πόλης.

Δημοσιεύθηκε στις 4 January 2019 | 10:00 am


Ο Αλέξης Τσίπρας και η Όλγα Γεροβασίλη στη χιονισμένη Άρτα - Zougla

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Όλγα Γεροβασίλη στη χιονισμένη Άρτα  Zougla

Φωτογραφίες της με τον Αλέξη Τσίπρα και την Μπέτυ Μπαζιάνα από το χιονισμένο Αθαμάνιο Άρτας... Άρτα Όλγα Γεροβασίλη Αλέξης Τσίπρα.

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε Γιάννενα και Άρτα - Κλειστές επαρχιακές οδοί στην Άρτα - Pame Preveza

Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε Γιάννενα και Άρτα - Κλειστές επαρχιακές οδοί στην Άρτα  Pame Preveza

Ισχυρή χιονόπτωση σημειώνεται από τα ξημερώματα σε πολλές περιοχές των Νομών Ιωαννίνων και Άρτας. Νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία 13:06.

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Συναυλία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Άρτα - artabest.net

Συναυλία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Άρτα  artabest.net

Χειμερινή συναυλία διοργανώνει η Ελληνική Αστυνομία, με φιλαρμονική ορχήστρα το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 7:00 μμ στην αίθουσα ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Στη χιονισμένη Άρτα ο Αλέξης Τσίπρας (ΦΩΤΟ) - Alphanews.Live

Στη χιονισμένη Άρτα ο Αλέξης Τσίπρας (ΦΩΤΟ)  Alphanews.Live

Στο χιονισμένο Αθαμάνιο Άρτας, τον τόπο καταγωγής του βρέθηκε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αψηφώντας την κακοκαιρία "Σοφία" και τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Το «έστρωσε» ήδη στην Άρτα (ΦΩΤΟ) - Paraskhnio.gr

Το «έστρωσε» ήδη στην Άρτα (ΦΩΤΟ)  Paraskhnio.gr

Η κακοκαιρία που έχει πάρει το όνομα «Σοφία» πλήττει όλη τη χώρα, ενώ σε πολλά σημεία το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Οι πολίτες καλούνται να κινούνται με ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Με αλυσίδες η κυκλοφορία σε Μέτσοβο, Τζουμέρκα και Αρτα - iefimerida

Με αλυσίδες η κυκλοφορία σε Μέτσοβο, Τζουμέρκα και Αρτα  iefimerida

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Σύμφωνα με την ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Ισχυρές χιονοπτώσεις σε Γιάννενα και Άρτα - Στον δρόμο 2,5 τόνοι αλάτι - Voria

Ισχυρές χιονοπτώσεις σε Γιάννενα και Άρτα - Στον δρόμο 2,5 τόνοι αλάτι  Voria

Κάτω από το μηδέν ο υδράργυρος. Το θερμόμετρο δείχνει το πρωί στο Μέτσοβο -5 βαθμούς Κελσίου, -6 στη Βωβούσα και -7 στο Δίστρατο της Κόνιτσας.

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Ο Τσίπρας φωτογραφίζει το παγωμένο χωριό του στην Άρτα - BEST News

Ο Τσίπρας φωτογραφίζει το παγωμένο χωριό του στην Άρτα  BEST News

Στον τόπο καταγωγής του πατέρα του το Αθαμάνιο Άρτας πέρασε την Πρωτοχρονιά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την οικογένειά του. Το αλπικό τοπίο των ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Άρτα – Ιωάννινα:Ενημέρωση για τους δρόμους που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - artabest.net

Άρτα – Ιωάννινα:Ενημέρωση για τους δρόμους που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες  artabest.net

Ιωάννινα ▫στο επαρχιακό ορεινό οδικό δικτύο των Βορείων Τζουμέρκων, του Μετσόβου, της Κόνιτσας, της Ζίτσας, του Πωγωνίου & της Πυρσόγιαννης #Άρτα ▫από ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Άρτα: Εξιχνίαση κλοπής χρηματικού ποσού - ΕΡΤ

Άρτα: Εξιχνίαση κλοπής χρηματικού ποσού  ΕΡΤ

Εξιχνιάστηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, κλοπή χρηματικού ποσού από 54χρονο ημεδαπό στον Άγιο Δημήτριο Άρτας. 'Όπως προέκυψε ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2019 | 10:00 am


Άρτα: Έκλεψε την κάρτα και σήκωσε τα χρήματα - Pame Preveza

Άρτα: Έκλεψε την κάρτα και σήκωσε τα χρήματα  Pame Preveza

Εξιχνιάστηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, κλοπή χρηματικού ποσού από 54χρονο στον Άγιο Δημήτριο Άρτας. Ταυτοποιήθηκαν τα ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 January 2019 | 10:00 am


Άρτα: Η χειμερινή εξόρμηση Τσίπρα σε υψόμετρο 1.300 μέτρων - Newpost.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Άρτα: Η χειμερινή εξόρμηση Τσίπρα σε υψόμετρο 1.300 μέτρων  Newpost.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Πρωτοχρονιάτικη απόδραση για την οικογένεια του πρωθυπουργού.

Δημοσιεύθηκε στις 2 January 2019 | 10:00 am


Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Βασιλείου στην Άρτα - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Βασιλείου στην Άρτα  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

I. M. Άρτης: Το απόγευμα της Δευτέρας, 31 Δεκεμβρίου 2018, στον πανηγυρίζοντα βυζαντινό Ναό του Αγίου Βασιλείου, της πόλεως Άρτης, ετελέσθη Πανηγυρικός.

Δημοσιεύθηκε στις 1 January 2019 | 10:00 am


Άρτα: Τράκαραν και συνελήφθησαν οι μεταφορείς 12 κιλών χασίς - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Τράκαραν και συνελήφθησαν οι μεταφορείς 12 κιλών χασίς  Πρώτο ΘΕΜΑ

Το αμάξι κατέληξε σε χαντάκι όταν οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στους δύο οδηγούς να σταματήσουν για έλεγχο.

Δημοσιεύθηκε στις 1 January 2019 | 10:00 am


Σεισμός με το «καλημέρα» στην Αρτα - iefimerida

Σεισμός με το «καλημέρα» στην Αρτα  iefimerida

Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά, με επίκεντρο τα 18 χλμ. νοτιοδυτικά της Άρτας.

Δημοσιεύθηκε στις 31 December 2018 | 10:00 am


Σεισμική δόνηση στην Άρτα - Press Publica

Σεισμική δόνηση στην Άρτα  Press Publica

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:52 το πρωί κοντά στην Αρτα και έγινε αρκετα αισθητη λόγω του μικρου εστιακου βάθους του ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 December 2018 | 10:00 am


Σεισμός ταρακούνησε στην Άρτα - CNN Greece

Σεισμός ταρακούνησε στην Άρτα  CNN Greece

Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά, με επίκεντρο τα 18 χλμ. βορειοδυτικά της Άρτας. Διαβάστε επίσης. Σεισμική δόνηση ανοιχτά της Πελοποννήσου.

Δημοσιεύθηκε στις 31 December 2018 | 10:00 am


Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Άρτα - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Άρτα  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ι. Μ. Άρτης: Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018, το πρωΐ, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης ετελέσθη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη.

Δημοσιεύθηκε στις 31 December 2018 | 10:00 am


Σεισμός στην Άρτα έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα - CorfuVoice

Σεισμός στην Άρτα έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα  CorfuVoice

Ο σεισμός έγινε λίγο πριν τις δέκα το πρωί και είχε μέγεθος 3,8 ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Δημοσιεύθηκε στις 31 December 2018 | 10:00 am


Σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ στην Άρτα - Pronews

Σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ στην Άρτα  Pronews

Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά, με επίκεντρο τα 18 χλμ. νοτιοδυτικά της Άρτας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν έντασης 3,8 βαθμών της ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 December 2018 | 10:00 am


Σεισμός «ταρακούνησε» την Άρτα - Αισθητός και στην Κέρκυρα - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ On Line - Ενημέρωση Online

Σεισμός «ταρακούνησε» την Άρτα - Αισθητός και στην Κέρκυρα - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ On Line  Ενημέρωση Online

ΑΡΤΑ. Σεισμός σημειώθηκε στις 9:52 π.μ., με επίκεντρο 18 χλμ. βορειοδυτικά της Άρτας και μικρό εστιακό βάθος, μόλις 2,5 χλμ. 31. Δεκεμβρίου / 2018. SHARE.

Δημοσιεύθηκε στις 31 December 2018 | 10:00 am


Σεισμός «ταρακούνησε» την Άρτα - NewsBomb

Σεισμός «ταρακούνησε» την Άρτα  NewsBomb

Σεισμός σημειώθηκε στις 09:52 το πρωί της Δευτέρας (31/12), στη δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 December 2018 | 10:00 am


Σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ κοντά στην Άρτα - www.enikos.gr

Σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ κοντά στην Άρτα  www.enikos.gr

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 10.00, 18 χλμ. κοντά στην Άρτα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 December 2018 | 10:00 am


Άρτα: Δύο γυναίκες στρίμωξαν μία γριούλα και της άρπαξαν το πορτοφόλι - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Δύο γυναίκες στρίμωξαν μία γριούλα και της άρπαξαν το πορτοφόλι  Πρώτο ΘΕΜΑ

Μια ηλικιωμένη δεν μπορούσε να αντιδράσει όταν δύο άγνωστες γυναίκες τις ακολούθησαν – Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ κατάφεραν να τις εντοπίσουν πριν ...

Δημοσιεύθηκε στις 31 December 2018 | 10:00 am


Άρτα: Της άρπαξαν το πορτοφόλι - Pame Preveza

Άρτα: Της άρπαξαν το πορτοφόλι  Pame Preveza

Συνελήφθησαν, χθες (29-12-2018) το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) Άρτας, δύο γυναίκες, 31 και 38 ετών, ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 December 2018 | 10:00 am


Άρτα: Βραβεία από τον Δήμο στους μαθητές που αρίστευσαν - Pame Preveza

Άρτα: Βραβεία από τον Δήμο στους μαθητές που αρίστευσαν  Pame Preveza

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Αρταίων βράβευσε τους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων του Δήμου που συγκέντρωσαν βαθμό πρόσβασης άνω των ...

Δημοσιεύθηκε στις 29 December 2018 | 10:00 am


ΑΡΤΑ: Τροχαίο ατύχημα-«Άγιο είχε ο οδηγός» - artabest.net

ΑΡΤΑ: Τροχαίο ατύχημα-«Άγιο είχε ο οδηγός»  artabest.net

Τύχη βουνό είχε ο οδηγός χθες το βράδυ λίγο πριν της 10:00 μ.μ. όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία οδηγώντας στον περιφερειακό δρόμο Άρτας – Μενιδίου ...

Δημοσιεύθηκε στις 29 December 2018 | 10:00 am


Άρτα: Έκλεψε 1800 τελάρα - Pame Preveza

Άρτα: Έκλεψε 1800 τελάρα  Pame Preveza

Εξιχνιάστηκε, από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής από αποθήκη στα Ρόκκα Άρτας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ενός 33χρονου ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 December 2018 | 10:00 am


Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στην Άρτα - ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στην Άρτα  ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άρτης, χοροστάτησε στον Όρθρο και ελειτούργησε ο ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 December 2018 | 10:00 am


Και στην Άρτα ο αγωνιστής Νικόλαρος! - sportstonoto

Και στην Άρτα ο αγωνιστής Νικόλαρος!  sportstonoto

Και στην Άρτα με την σύζυγό του μάλιστα πάντα δίπλα του, εθεάθη στην Κυριακή το απόγευμα ο αγωνιστής πρόεδρος της ΑΕΣ, Δημήτρης Νικόλαρος, όπως ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 December 2018 | 10:00 am


Εμπειροι υποψήφιοι στην Αρτα | Η Εφημερίδα των Συντακτών - Η Εφημερίδα των Συντακτών

Εμπειροι υποψήφιοι στην Αρτα | Η Εφημερίδα των Συντακτών  Η Εφημερίδα των Συντακτών

Πόλη με ανερχόμενη δυναμική την τελευταία δεκαετία η Αρτα αναζητά τη δική της ταυτότητα με πλεονέκτημα το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν, ενώ η ίδρυση του ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 December 2018 | 10:00 am


Αρχιερατικός Εσπερινός των Χριστουγέννων στην Άρτα - ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Αρχιερατικός Εσπερινός των Χριστουγέννων στην Άρτα  ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Την Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, στην Άρτα, ετελέσθη ο Μέγας Εσπερινός των Χριστουγέννων, ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 December 2018 | 10:00 am


Δεν είχε γκολ στην Άρτα - Usay.gr

Δεν είχε γκολ στην Άρτα  Usay.gr

Α.Ε. Καραϊσκάκης και Σπάρτη έμειναν στο 0-0* Περισσότερα σε λίγο... Διαιτητής ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 December 2018 | 6:11 pm


Άρτα: Μπήκαν στο κατάστημα και φόρτωσαν μέχρι και τα τηλεκοντρόλ - Pame Preveza

Άρτα: Μπήκαν στο κατάστημα και φόρτωσαν μέχρι και τα τηλεκοντρόλ  Pame Preveza

Συνελήφθησαν, επ' αυτοφώρω, σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην Αμφιθέα Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο άντρες, ηλικίας 34 και 27 ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 December 2018 | 10:00 am


Πάλεψε και στην Άρτα (0-0) η ΑΕΣ! (photos) - sportstonoto

Πάλεψε και στην Άρτα (0-0) η ΑΕΣ! (photos)  sportstonoto

Κόλλησαν στο 0-0 στην Άρτα σήμερα η τοπική ΑΕΚ με την ΑΕΣ, ένα αποτέλεσμα βέβαια που άφησε πιο πολύ ευχαριστημένους τους φιλοξενούμενους.

Δημοσιεύθηκε στις 23 December 2018 | 10:00 am


Πήρε βαθμό στην Άρτα η Σπάρτη - ΕΡΤ

Πήρε βαθμό στην Άρτα η Σπάρτη  ΕΡΤ

Η μαχητική Σπάρτη, απέσπασε πολύτιμο βαθμό (0-0) στο παιχνίδι της με τον Καραισκάκη Άρτας, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Φούτμπολ Λιγκ. Η ομάδα ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 December 2018 | 10:00 am


Τα φώτα στον Βόλο, στην Άρτα η Σπάρτη σήμερα στη Β' Εθνική - sportstonoto

Τα φώτα στον Βόλο, στην Άρτα η Σπάρτη σήμερα στη Β' Εθνική  sportstonoto

Δυνατά παιχνίδια έχουμε σήμερα στη 10η αγωνιστική της Football League, με την ΑΕ Σπάρτη να δοκιμάζεται στην Άρτα με την τοπική ΑΕ Καραϊσκάκη, ενώ η ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 December 2018 | 10:00 am


Άρτα: Πατέρας και γιος είχαν παράνομα όπλα και καπνό - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Πατέρας και γιος είχαν παράνομα όπλα και καπνό  Πρώτο ΘΕΜΑ

Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας με κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή και παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα.

Δημοσιεύθηκε στις 23 December 2018 | 10:00 am


Άρτα: Συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών - NewsBomb

Άρτα: Συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών  NewsBomb

Στα ίχνη και στη συνακόλουθη σύλληψη τριών ατόμων, διακινητών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, προχώρησαν αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 December 2018 | 10:00 am


Άρτα: Αλλοδαποί και Έλληνας μετέφεραν 60 κιλά κάνναβη - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Αλλοδαποί και Έλληνας μετέφεραν 60 κιλά κάνναβη  Πρώτο ΘΕΜΑ

Συνελήφθησαν δύο άντρες ηλικίας 30 και 29 και μία γυναίκα, ηλικίας 22 ετών.

Δημοσιεύθηκε στις 22 December 2018 | 10:00 am


Άρτα: Ανάδοχος για ακόμη 23 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων αγροτικών δρόμων - MAXITIS ARTAS

Άρτα: Ανάδοχος για ακόμη 23 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων αγροτικών δρόμων  MAXITIS ARTAS

Με ποσοστό έκπτωσης 52,4% προέκυψε ο ανάδοχος ενός ακόμη μεγάλου έργου ασφαλτοστρώσεων αγροτικών δρόμων που δημοπρατήθηκε από το Δήμο ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 December 2018 | 10:00 am


Άρτα: Χειροπέδες και στο τελευταίο μέλος μεγάλης σπείρας ναρκωτικών - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Χειροπέδες και στο τελευταίο μέλος μεγάλης σπείρας ναρκωτικών  Πρώτο ΘΕΜΑ

Με τη σύλληψη του 27χρονου αλλοδαπού έκλεισε ο κύκλος των συλλήψεων για το κύκλωμα που είχε εμπλακεί σε περισσότερες από 1.500 αγοραπωλησίες χασίς ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 December 2018 | 10:00 am


Ψυχρή εισβολή σε Hπειρο και Θεσσαλία - Χιονίζει σε Αρτα, Γιάννενα, Τρίκαλα και Καρδίτσα (φωτογραφίες - βίντεο) - Η Καθημερινή

Ψυχρή εισβολή σε Hπειρο και Θεσσαλία - Χιονίζει σε Αρτα, Γιάννενα, Τρίκαλα και Καρδίτσα (φωτογραφίες - βίντεο)  Η Καθημερινή

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης χιονίζει σε όλες τις περιοχές του νομού Ιωαννίνων, ενώ ο υδράργυρος έκανε βουτιά κάτω από το μηδέν. Χιόνι πέφτει και σε όλες ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 December 2018 | 10:00 am


Άρτα: Τον σκότωσε το δέντρο που έκοβε - Dikaiologitika News - ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Dikaiologitika News

Άρτα: Τον σκότωσε το δέντρο που έκοβε - Dikaiologitika News - ΕΙΔΗΣΕΙΣ  Dikaiologitika News

Τη ζωή του έχασε σήμερα ένας μεσήλικας στην περιοχή Γεωργοπουλέικα στην Άνω Καλεντίνη Άρτας, στην προσπάθειά του να κόψει με αλυσοπρίονο ένα δέντρο.

Δημοσιεύθηκε στις 6 December 2018 | 10:00 am


Γάμος αλά συριζαίικα στην Αρτα - Espresso

Γάμος αλά συριζαίικα στην Αρτα  Espresso

❱❱«Στης Πάργας τον ανήφορο, κανέλα και γαρίφαλο»! Από τη. Βίβιαν Μπενέκου. Οι συριζαίοι χόρεψαν, τραγούδησαν κι ευχήθηκαν «βίον ανθόσπαρτον» στη ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 December 2018 | 10:00 am


Μεγάλο κύκλωμα ναρκωτικών στην Άρτα: Συνελήφθησαν επτά άτομα - Πρώτο ΘΕΜΑ

Μεγάλο κύκλωμα ναρκωτικών στην Άρτα: Συνελήφθησαν επτά άτομα  Πρώτο ΘΕΜΑ

Η αστυνομία αναζητά άλλο ένα άτομο - Ανάμεσα στους συλληφθέντες ένας 25χρονος, ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της σπείρας.

Δημοσιεύθηκε στις 30 November 2018 | 10:00 am


Στην Άρτα η Ολυμπία Τελιγιορίδου - Ύπαιθρος Χώρα

Στην Άρτα η Ολυμπία Τελιγιορίδου  Ύπαιθρος Χώρα

Την Άρτα επισκέφθηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Δημοσιεύθηκε στις 26 November 2018 | 10:00 am


Άρτα: Στην πόλη με το περίφημο γεφύρι και τη βυζαντινή παράδοση - Reader.gr

Άρτα: Στην πόλη με το περίφημο γεφύρι και τη βυζαντινή παράδοση  Reader.gr

Εξόρμηση στην Ήπειρο. Ελλάδα. Σάββατο, 20. Οκτωβρίου 2018 - 9:20. Φημισμένη για το γεφύρι της και τους μύθους γύρω από αυτό, η Άρτα είναι ευρέως γνωστή ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2018 | 10:00 am


Αρτα: Τεράστιος βράχος «απειλούσε» τους οδηγούς [εικόνες] - iefimerida

Αρτα: Τεράστιος βράχος «απειλούσε» τους οδηγούς [εικόνες]  iefimerida

Ενας τεράστιος βράχος βρισκόταν απειλητικά πάνω από τα διερχόμενα αυτοκίνητα που κινούνταν σε οδό στην Άρτα, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 October 2018 | 10:00 am


Τον τσάκωσαν μέσα στη χασισοφυτεία του στην Άρτα - Πρώτο ΘΕΜΑ

Τον τσάκωσαν μέσα στη χασισοφυτεία του στην Άρτα  Πρώτο ΘΕΜΑ

Οι αστυνομικοί είχαν στοιχεία περί εμπλοκής του 53χρονου σε κύκλωμα διακίνησης κάνναβης στην περιοχή της Φιλιππιάδας.

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2018 | 10:00 am


Άρτα: Ανήλικη βοήθησε τη συνεργό της να ξαφρίσει ηλικιωμένο - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Ανήλικη βοήθησε τη συνεργό της να ξαφρίσει ηλικιωμένο  Πρώτο ΘΕΜΑ

Η ανήλικη έκανε «επίθεση αγάπης» στον εμβρόντητο 74χρονο τη στιγμή που επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο στην πόλη της Άρτας το ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2018 | 10:00 am


Εντυπωσιακό ψηφιδωτό στην Αρτα αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη - Η Καθημερινή

Εντυπωσιακό ψηφιδωτό στην Αρτα αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη  Η Καθημερινή

Ψηφιδωτό δάπεδο, από τον 4ο π.X. αιώνα, που κοσμεί τον κυκλικό χώρο ενός λουτρού έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, κατά τις ανασκαφικές εργασίες ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2018 | 10:00 am


Φρίκη στην Άρτα: Σκότωσαν 32χρονο και τον τεμάχισαν με τσεκούρι - Έγκλημα | News 24/7 - News247.gr

Φρίκη στην Άρτα: Σκότωσαν 32χρονο και τον τεμάχισαν με τσεκούρι - Έγκλημα | News 24/7  News247.gr

Μία άγρια δολοφονία σε βάρος ενός εργάτη από το Πακιστάν έχει αναστατώσει τον Άγιο Σπυρίδωνα. Οι δράστες τον σκότωσαν με απανωτά χτυπήματα με αιχμηρό ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 July 2018 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι: