Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ένταξη των πυροσβεστών 5ετούς θητείας στο πλήρες ωράριο ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη

"Σε συνεργασία με το πυροσβεστικό σώμα διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο ενίσχυσης της υλικοτεχνικής υποδομής όσο και του έμψυχου δυναμικού"


   Την ένταξη των πυροσβεστών 5ετούς θητείας στο πλήρες ωράριο του Πυροσβεστικού Σώματος, ανακοίνωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της κατά τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών, που τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε) στο Χαλάνδρι, ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι προωθούνται μια σειρά πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του Σώματος και σε υλικοτεχνικά μέσα.
   Ο εορτασμός της Ημέρας Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών, έδωσε την ευκαιρία και για μια πρώτη συζήτηση σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία της πυροσβεστικής για τη χειμερινή περίοδο που έρχεται και ειδικότερα για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως πλημμύρες, χιονοπτώσεις κ.λ.π.
   Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΕΣΚΕ, μετά τον εορτασμό.


   Η Όλγα Γεροβασίλη στην ομιλία της για τους πεσόντες πυροσβέστες ανέφερε:


Κύριε Γενικέ,

Κύριε αρχηγέ,

Κύριοι περιφερειακοί διοικητές,

Κυρίες και κύριοι,


Σήμερα, ημέρα μνήμης των Πυροσβεστών που έπεσαν την ώρα του καθήκοντοςκαταθέτουμε  εδώ την συγκίνησή μας.


Καταθέτουμε την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη σε όλους τους Πυροσβέστες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στη μάχη με τη φωτιά και τις άλλες φυσικές καταστροφές. 


Επίσης, είμαστε εδώ για να στείλουμε στις οικογένειές τους και τους δικούς τους ανθρώπους, μαζίμετησκέψημαςκαιτηνέγνοιαμαςγιαυτούς, ένανεγκάρδιοχαιρετισμότιμής. 


Κατά την διαχρονική πορεία και δράση του πυροσβεστικού σώματος 57 πυροσβέστες  έχασαν τη ζωή τους.


Αυτοί οι πυροσβέστες, άνδρες και γυναίκες, στη συλλογική και ατομική συνείδηση όλων μας ανεξαιρέτως, έχουν ξεχωριστή θέση σεβασμού


Διότικαλούνται σε καθημερινή βάση να προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες των συνανθρώπων μας καθώς και την φυσική κληρονομιά  της πατρίδας μας


Είναι αυτοί που σε διαρκή εγρήγορση και με διαρκή εκπαίδευση είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά δύσκολες και υψηλού κινδύνου καταστάσεις.  


Ωςπολιτείακαταθέτουμεσήμεραμεευλάβειαφόροτιμήςστουςπεσόντες


Χρέος ωστόσο και καθήκον μας είναι όχι μόνο να μειώσουμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες  στο πεδίο αλλά και να διαμορφώνουμε κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.


Στην κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με το πυροσβεστικό σώμα διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο ενίσχυσης της υλικοτεχνικήςυποδομής όσοκαι του έμψυχουδυναμικού


Μια πρώτηπρωτοβουλία, αποτελείη ενίσχυση τουσώματος μετην ένταξη στοπλήρες ωράριο τωνπυροσβεστών 5ετούςυποχρέωσης ηοποία θαπροωθηθεί τοαμέσως επόμενοδιάστημα


Με τοντρόπο αυτό, έμπειρο προσωπικόθα παρέχει τιςυπηρεσίας τουκαθ᾽ όλη τηδιάρκεια τουχρόνου ενισχύοντας τηνεπιχειρησιακή ικανότητατου σώματος.


Αυτό έρχεταισε συνέχεια τηςρύθμισης μονιμοποίησηςόσων πληρούσαν τιςπροϋποθέσεις, μιαπροσπάθεια πουευοδώθηκε μέσααπό πολλέςδυσκολίες


Θα ακολουθήσουνκαι άλλες πρωτοβουλίεςγιατί αυτό  αποτελείανάγκη αλλά και  οφειλή  της πολιτείας και της κυβέρνησης απέναντι στις γενναίες προσπάθειες και τους αγώνες που δίνει καθημερινά τοπυροσβεστικό σώμα.


Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μας καταστάσεις υψηλού κινδύνου και που θα προκύπτει η ανάγκη άμεσης παρέμβασης του πυροσβεστικού σώματος είναι πολλοί και πολύπλοκοι.  


Το είδαμε μέσα από τα συμβάντα των τελευταίων μηνών που εγράφησαν πια στη συλλογική μνήμη με τον πλέον τραγικό τρόπο. 


Ως οργανωμένη δημοκρατική πολιτεία οφείλουμε να οργανωνόμαστε και να λαμβάνουμε μέτρα. 


Για να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές που πιθανόν να προκύψουν.


Το οφείλουμε αυτό στους Έλληνες πολίτες, 


Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές. 


Το οφείλουμε στους πεσόντες στην πρώτη γραμμή της μάχης πυροσβέστες.


Λέγεται ότι ο άνθρωπος πεθαίνει δυο φορές. 


Μια όταν χάνει τη ζωή του και μια όταν δεν υπάρχει κανείς πια να τον θυμάται. 


Οι πυροσβέστες που έφυγαν από κοντά μας την ώρα της μάχης  θα μείνουν για πάντα ζωντανοί στη μνήμη μας.


Αιωνία η μνήμη τους. 


Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2018 | 12:14 am


Στη Βουλή το ν/σ για τη μείωση των εισφορών σε πάνω από 250.000 μη μισθωτούς

- Γίνεται πράξη η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
- Μειώνονται κατά 33% οι εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών


   Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που κάνει πράξη την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
   Υπενθυμίζεται ότι από την 1/1/2017 περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.
   Το νομοσχέδιο, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν.4387/16, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς ως εξής:
   - Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%: από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%.
   - Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.
   - Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.
   - Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.
   Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που άπτονται ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων:
   Οι εργαζόμενοι αποκτούν για πρώτη φορά το δικαίωμα να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών, λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών ή των οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης. Στο εξής, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι οι άμεσα θιγέντες από την παράνομη συμπεριφορά του εργοδότη, θα μπορούν να παρίστανται με δικηγόρο στην εκδίκαση και να ασκούν όλα τα δικαιώματα που δίνει η δικονομία στους παράγοντες της δίκης.
   Ενισχύεται θεσμικά και οργανωτικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θέσπισης ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου προστασίας των Επιθεωρητών Εργασίας. Ειδικότερα, ορίζεται πλέον ως ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση η περίπτωση ψευδούς καταμήνυσης, επίθεσης, απειλής, εξύβρισης και έμπρακτης εξύβρισης κατά την διάρκεια του ελεγκτικού έργου των Επιθεωρητών Εργασίας και δημιουργείται η πρόβλεψη για ένα λειτουργικό σύστημα νομικής εκπροσώπησης των Επιθεωρητών σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης που προκύπτει από την άσκηση των καθηκόντων τους.
   Δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν εξαγοράσει πλασματικό χρόνο πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, να λάβουν υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, με βάση τις διατάξεις του ν.4387/2016 και την καταβολή της διαφοράς μεταξύ της ήδη καταβληθείσας εισφοράς και της καταβλητέας σύμφωνα με τον ν.4387/2016.
   Εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ μέχρι την 31/12/2019 ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, τα φαρμακεία, λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια κ.λπ.), φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού κ.λπ..
   Συστήνονται 341 οργανικές θέσεις για τα 12 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ), το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας και τα παραρτήματά τους. Οι προκηρύξεις των θέσεων θα εκδοθούν το αργότερο μέχρι 28.2.2019.

   Δείτε το σχετικό απόσπασμα από εκπομπή της ΕΡΤ:

Παραδείγματα μείωσης ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών με βάση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή:

Νέοι επιστήμονες κάτω της 5ετίας:


Τι ισχύει σήμερα:


·        0-2 χρόνια ασφάλισης ->14% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€

·        2-5 χρόνια ασφάλισης ->17% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€, με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό.

  

Τι θα ισχύσει από 1/1/2019:


0-5 χρόνια ασφάλισης -> 13,33% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€ (70%του ισχύοντα κατώτατου μισθού).


Δηλαδή:


Ø Μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη : 54,6€

Ø Μηνιαία εισφορά για επικουρική σύνταξη : 27,6€


Ø Μηνιαία εισφορά για εφάπαξ : 16,4€

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 4:01 pm


Δεν θα τον πιάσει στα χέρια του τον Σολτς ο Μπάμπης...

Δείτε το video, τι ήταν αυτό που πάθανε πάλι στον ΣΚΑΪ...


   Το ρεπορτάζ ήταν έτοιμο με βάση τη γνωστή διαδρομή Πειραιώς-ΔΟΜ-Φάληρο και ξαφνικά βγαίνει ο ανάλγητος και παπαγαλοκτόνος γερμανός υπουργός Οκονομικών Όλαφ Σολτς και διαψεύδει τα ΝΕΑ και το ρεπορτάζ τους που φιγουράριζε χθες στο πρωτοσέλιδό τους.
   Πανικός στο Φάληρο. Το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ που είχε έτοιμο το ρεπορτάζ και το σχόλιο του Μπάμπη Παπαδημητρίου βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να αναπαράγει τις δηλώσεις Σολτς.
   Ο δε αναλυτής βρέθηκε να εξηγεί τη... χρυσή χορηγία του γερμανού υπουργού στον Τσίπρα ως αποτέλεσμα της απελπισίας του από τις επιδόσεις των Σοσιαλδημοκρατών στη χώρα του και επειδή η στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση είναι... της μόδας!

γράφει η Παπαλάμπραινα

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 12:23 pm


Έρχονται οι ξένοι και μας καταστρέφουν τα καλύτερα fake news

Ας δούμε τις ειδήσεις που τα κανάλια διαστρέβλωσαν, δεν... είδαν ή πέρασαν στα ψιλά...


   Στο επίκεντρο των δελτίων ειδήσεων βρέθηκαν τα αναδρομικά των βουλευτών, οι δηλώσεις Σολτς και το το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, τα επεισόδια με τους αντιεξουσιαστές στο Πρωτοδικείο, το γεωτρύπανο της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο...
   Ας δούμε τις ειδήσεις που τα κανάλια διαστρέβλωσαν, δεν... είδαν ή πέρασαν στα ψιλά:

Έπαινοι Όλαφ Σολτς στην Αθήνα για τις συντάξεις

Ο γερμανός υπ. Οικονομικών χαρακτηρίζει «εικασίες» ελληνικό δημοσίευμα για σχέδιά του αναφορικά με το συνταξιοδοτικό. Πιστοποιεί στην ελληνική κυβέρνηση ότι χειρίζεται το θέμα «πολύ λογικά σκεπτόμενη, πολύ αξιόπιστα». (αναλυτικά)


Στο αέρα η προπαγάνδα...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ που είχε έτοιμο το ρεπορτάζ και το σχόλιο του Μπάμπη Παπαδημητρίου και βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να αναπαράγει τις δηλώσεις Σολτς...
Ο δε αναλυτής βρέθηκε να εξηγεί τη... χρυσή χορηγία του γερμανού υπουργού στον Τσίπρα ως αποτέλεσμα της απελπισίας του από τις επιδόσεις των Σοσιαλδημοκρατών στη χώρα του και επειδή η στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση είναι... της μόδας! (αναλυτικά)

Να αλλάξουν τον τίτλο τους τα «Νέα» σε «Fake Νέα»

Το σημερινά ψευδή δημοσιεύματα της εφημερίδας «τα Νέα» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. (αναλυτικά)
 

«Η πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο του SPD έστειλε ένα σοβαρό μήνυμα στην Ευρώπη»

O ΓΓ του SPD δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Οι επικείμενες εκλογές θα είναι οι πιο δύσκολες. Λαϊκιστές και προπαγανδιστές του μίσους προσπαθούν να διχάσουν την Ευρώπη. Σε αυτή την κατάσταση οι αριστερές δυνάμεις έρχονται πιο κοντά». Το ρεπορτάζ της DW προσθέτει πως «ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε μεν στην ομιλία του σε αυτή την προσδοκία συνεργασίας, αλλά δεν απέφυγε να επικρίνει την Σοσιαλδημοκρατία για την πολιτική που έχει ακολουθήσει στο παρελθόν» (αναλυτικά)

«Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν»

Την απόλυτη βεβαιότητα ότι η Κομισιόν θα κάνει δεκτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, εξέφρασε -μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7- ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. (αναλυτικά)

Μείωση των εισφορών μη μισθωτών

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που κάνει πράξη την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. (αναλυτικά)

Ν. Βούτσης: Δεν τίθεται θέμα καταβολής αναδρομικών στους βουλευτές

Με αφορμή ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ότι παραιτούνται οι βουλευτές τους από τις διεκδικήσεις αναδρομικών, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «θα μπορούσαν τα δύο κόμματα πριν σπεύσουν να παραιτηθούν, να απευθυνθούν στη Βουλή και να ρωτήσουν, αν δεν γνώριζαν». (αναλυτικά)

Σκάνδαλο αρθροσκοπήσεων: Περαιτέρω έρευνα και εξειδίκευση ευθυνών για Μ. Σαλμά και Μ. Βορίδη

Η πλειοψηφία της Εξεταστικής τονίζει ότι τα ποσά με τα οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο πρέπει να επιστραφούν στο ακέραιο «ακόμα και διά της δικαστικής οδού» (αναλυτικά)

Τα πάντα «κλείνουν» σε 10 ημέρες

Στην τελική φάση των διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 βρίσκονται οι ελληνικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές. Στόχος είναι οι δύο πλευρές να πετύχουν μια «κοινή θέση» επί του δημοσιονομικού περιθωρίου που θα έχει η Ελλάδα την επόμενη χρονιά ενόψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group την ερχόμενη Πέμπτη, το οποίο θα συγκληθεί προκειμένου να προετοιμάσει το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. (αναλυτικά)

Συγκροτείται σε Σώμα η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος στις 15/11: Ποια μέλη όρισαν τα κόμματα

Την ερχόμενη Πέμπτη 15 Νοεμβρίου θα συγκληθεί η Επιτροπή Αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο της και να συσταθεί σε Σώμα. Ήδη, όλα τα κόμματα έχουν αποστείλει τον κατάλογο με τους 46 βουλευτές που θα τα εκπροσωπούν. (αναλυτικά)

Στο ΕΣΡ και τον Άρειο Πάγο για τα περαιτέρω το ρατσιστικό ξέσπασμα Τσουκαλά από τη Μ. Γιαννακάκη

Η Μαρία Γιαννακάκη, γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαβίβασε στο ΕΣΡ και τον Άρειο Πάγο το βίντεο με το ρατσιστικό υβρεολόγιο του «δημοσιογράφου» Τάκη Τσουκαλά. (αναλυτικά)

ΝΔ και Χρυσή Αυγή καλύπτουν Κακλαμάνη για την ενός λεπτού σιγή για τον Κατσίφα

Όλα τα κόμματα αποδοκίμασαν ουσιαστικά την πρωτοβουλία Κακλαμάνη τονίζοντας ότι έπρεπε να υπάρξει προσυνεννόηση (αναλυτικά)

Η απάντηση Πολάκη στη Ν.Δ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, απαντά μέσω facebook σε ανακοίνωση της Ν.Δ. (αναλυτικά)

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η υλοποίηση των υποδομών στη Δυτική Ελλάδα

H Δυτική Ελλάδα είναι μία η περιοχή που έχει υποφέρει πάρα πολλά χρόνια από την έλλειψη υποδομών ή από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση κάποιων κρίσιμων υποδομών. Είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η υλοποίηση των υποδομών αυτών. (αναλυτικά)

Κρίσιμα έργα υποδομής στον Κορυδαλλό

25 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών στον Δήμο Κορυδαλλού (αναλυτικά)

«Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα συγκροτημένο σύνολο δράσεων για την ελληνική startup κοινότητα»

«Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα συγκροτημένο σύνολο δράσεων για την ελληνική startup κοινότητα, ώστε όχι μόνο να κρατήσουμε τα νέα μυαλά στην πατρίδα μας, αλλά να πείσουμε και κάποια από εκείνα που μετανάστευσαν να επιστρέψουν» δήλωσε ο ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς (αναλυτικά)

Έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για ελληνικά προϊόντα

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος αναφέρει τους πέντε λόγους για τους οποίους συμμετείχε στην ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία (αναλυτικά)

Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ: 15,8 εκατ. ευρώ σε δήμους για την εξόφληση υποχρεώσεων

Το υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρινόμενο σε αιτήματα που υπέβαλαν οι κάτωθι δήμοι της χώρας, ενέκρινε επιχορήγηση συνολικού ποσού 15.818.619,02 ευρώ, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση υποχρεώσεών τους που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως 19/7/2018 και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων. (αναλυτικά)

Τα βήματα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μίλησε Στο Κόκκινο (αναλυτικά)

Ρολφ Στράουχ: Η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στις αγορές, εφόσον συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ. (αναλυτικά)

Ένταξη στο πλήρες ωράριο πυροσβεστών 5ετούς θητείας

Την ένταξη των πυροσβεστών 5ετους θητείας στο πλήρες ωράριο του Πυροσβεστικού Σώματος, ανακοίνωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της κατά τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών (αναλυτικά)

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 11:53 am


Πιο fake news... πεθαίνεις

Κατασκευασμένες ειδήσεις διάρκειας ολίγων ωρών


   Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από τα ψεύδη και τις κατασκευασμένες ειδήσεις:
   - Ανακάλυψαν "οργή του Πατριάρχη" για τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας και, πριν το μελάνι στεγνώσει, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου τούς διέψευσε: "Πληροφορίες και δήθεν διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα..."
   - "Αποκάλυψαν" περικοπές συντάξεων πανηγυρίζοντας ότι "το Βερολίνο μίλησε" και, πριν προλάβουν να... χαρούν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε "αποκύημα φαντασίας" το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα...
   - Έσπευσαν να διεκδικήσουν "ηθικό πλεονέκτημα" παραιτούμενοι από... ανύπαρκτα αναδρομικά οι βουλευτές των κομμάτων που χρωστάνε 500 εκατ. "θαλασσοδάνεια"
   Τρία αναίσχυντα ψέματα σε μια μέρα. Μία λέξη μόνο: Κατάντια, όπως αναφέρει το σημερινό κύριο άρθρο της «Αυγής».
  Τα «Fake Νέα» πρωτοστάτησαν
   Όχι ένα αλλά δύο πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ της εφημερίδας «τα Νέα», το ρεπορτάζ για τους δήθεν διαλόγους του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον υπουργό Παιδείας, αλλά και αυτό με την περικοπή των συντάξεων, διαψεύστηκαν πανηγυρικά από τους ίδους τους εμπλεκόμενους, το Πατριαρχείο, τον Κ. Γαβρόγλου και τον Ό. Σολτς.
   «Από επιτυχία σε επιτυχία βαδίζει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη.
   Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να διαψευσθεί κατηγορηματικά τόσο από το Πατριαρχείο για τους δήθεν διαλόγους του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Υπουργό Παιδείας, όσο και από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, που χαρακτήρισε το πρωτοσέλιδό τους για τις συντάξεις «αποκύημα φαντασίας».
   Προτείνουμε να αλλάξουν τον τίτλο τους από τα Νέα σε Fake Νέα» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
  Η διάψευση από το Φανάρι...
   «Πληροφορίες και δήθεν αποσπάσματα της διαλογικής συζητήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νίκος Παπαχρήστου. Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος φέρεται να είπε στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Φανάρι, ότι «δεν γίνεται να με σέβεται ο Ερντογάν και να με απαξιώνει ο Τσίπρας».
  ...και τον Κ. Γαβρόγλου
   «Μετά την κατηγορηματική διάψευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το δημοσίευμα σχετικά με φράσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη, η δική μου διάψευση θα ήταν εκ του περισσού. Οφείλω, όμως, να κάνω έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να μην εντάσσουν στις μικροκομματικές τους ιδιοτελείς επιδιώξεις, τις σχέσεις ελληνικής Πολιτείας και Οικουμενικού Πατριαρχείου οι όποιες ήταν και παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένες» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
  Με επαίνους για την κυβέρνηση διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
   Με κατηγορηματικό τρόπο ο γερμανός υπουργός Οκονομικών Όλαφ Σολτς διέψευσε σημερινό (Δευτέρα) ρεπορτάζ αθηναϊκής εφημερίδας το οποίο υποστηρίζει ότι το Βερολίνο εισηγείται να μην περικοπούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων και να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τονωθεί η οικονομία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle σε συνάντηση με τα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στη γερμανική πρωτεύουσα ο κ. Σολτς δήλωσε ότι «το ρεπορτάζ είναι μόνο εικασίες» και ούτε αποτέλεσε θέμα στη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο στο Βερολίνο. Όπως τόνισε, η συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα ήταν «πολύ καλή και εμπιστευτική». Δεδομένου ότι έχουν συμφωνήσει να τηρήσουν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα του περιεχομένου της συζήτησης τους δεν πρόκειται να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Πέραν αυτού είναι όμως της άποψης ότι «η ελληνική κυβέρνηση ενεργεί πολύ λογικά και πολύ έξυπνα.»
   Σε μια δεύτερη ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια για το πως θα διαθέτει το ποσό που θα απομένει μετά την αφαίρεση του συμφωνημένου πλεονάσματος ύψους 3,5%, ο κ. Σολτς απάντησε ως εξής: «Τα περιθώρια δράσης είναι κάπως μεγαλύτερα. Όμως δεν είναι και απεριόριστα, προπαντός λόγω του μεγέθους των προβλημάτων» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Απαντώντας προηγουμένως σε άλλη ερώτηση ο Όλαφ Σολτς τόνισε πως είναι «πολύ ευχαριστημένος» που ολοκληρώθηκε το ελληνικό πρόγραμμα και ότι η Ελλάδα μελλοντικά θα καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης της στις κεφαλαιαγορές. «Είναι ξεκάθαρο», είπε ακόμη, «πως είναι πολύ σημαντικό να υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα», ειδικά ότι αφορά το πλεόνασμα επί του προϋπολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

  Οι βουλευτές των «θαλασσοδανείων» παραιτήθηκαν από... ανύπαρκτα αναδρομικά
   Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έσπευσαν να παραιτηθούν από αναδρομικά τα οποία... δεν υπήρχαν! Οι βουλευτές των κομμάτων που χρωστάνε από 250 εκατ. ευρώ θαλασσοδάνεια το καθένα έσπευσαν να διεκδικήσουν "ηθικό πλεονέκτημα" παραιτούμενοι από... ανύπαρκτα αναδρομικά.
   Με αφορμή ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι παραιτούνται οι βουλευτές τους από τις διεκδικήσεις αναδρομικών, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε ότι «θα μπορούσαν τα δύο κόμματα πριν σπεύσουν να παραιτηθούν, να απευθυνθούν στη Βουλή και να ρωτήσουν, αν δεν γνώριζαν».
  «Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ κανένα θέμα για καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές».
   Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά σχετικά δημοσιεύματα κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων.
   «Και να θέλαμε, δεν μπορούσε αυτό να γίνει. Πρόκειται για επιστημονικής και πολιτικής φαντασίας σενάρια και επιστημονικές και πολιτικές ακροβασίες και ανοησίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγο πριν από τη Διάσκεψη των Προέδρων στην οποία θα θέσει το θέμα αυτό.
   Όπως υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, «ήδη από το 2009 με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου».
   «Η Βουλή δεν λειτουργεί στα μικρόφωνα ή τα tweet. Είναι πάντως συστηματάκι κατά πλήρη συνεννόηση, για να βγει αυτό το θέμα για τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ανοησίες, ανοησίες. Για να βγει ότι αυτοί του παλιού πολιτικού συστήματος παραιτούνται και ήρθαν οι αριστεροί να τα αρπάξουν. Ας κάνουμε κάτι πιο σοβαρό», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 11:17 am


Κατάντια με 3 fake ειδήσεις - 3 ρεζίλια

Πώς μέσα σε μια μέρα γίνεσαι ρεζίλι των σκυλιών (όχι ότι δεν ξέραμε ότι είναι)


   Είναι προφανές ότι η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του SPD, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η παρέμβασή του, πόνεσε πολλούς. Η παρουσία του στο Παρίσι, επίσης. Και ακόμα πιο πολύ τους πονάει η ψήφιση των μέτρων της ΔΕΘ στη Βουλή, που έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Και το πόρισμα για την Υγεία.
   Γι' αυτό η ατζέντα έπρεπε να αλλάξει. Και επειδή δεν είχαν με τι να την αλλάξουν, κατέφυγαν στα fake news. Μόνο που με τα fake news γίνεσαι τελικά ρεζίλι των σκυλιών.
   Τα χθεσινά «Νέα» εμφάνιζαν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να παρεμβαίνει για τις συντάξεις: “Το Βερολίνο μίλησε”, “Διασώζονται μόνο οι χαμηλές συντάξεις”, “Ανατροπή στο σχέδιο Τσίπρα” ήταν οι τίτλοι της πρώην έγκυρης, πρώην σοβαρής εφημερίδας. Το μεσημέρι, ο Σολτς το διέψευσε, λέγοντας μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα με λογική και αξιοπιστία. Ρεζίλι 1...
   Λίγο παραδίπλα, το πρωτοσέλιδο των «Νέων» μίλαγε για “Οργή Βαρθολομαίου”. “Με σέβεται ο Ερντογάν, με απαξιώνει ο Τσίπρας”. Δεύτερο σερβίς για παραλήρημα στα παπαγαλάκια και τους μαϊντανούς. Δεύτερη διάψευση πριν περάσουν λίγες ώρες: Καμία σχέση με την πραγματικότητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου. Ρεζίλι 2...
   Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έσπευσαν, με περίσσευμα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας, να παραιτηθούν από αναδρομικά τα οποία... δεν υπήρχαν. Για να θεμελιώσουν ηθικό πλεονέκτημα έναντι της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι τα χαλβάδιαζε. Αυτοί που χρωστάνε από 250 εκατ. ευρώ θαλασσοδάνεια ο καθένας. Ρεζίλι 3...
   Τρία αναίσχυντα ψέματα σε μια μέρα. Μία λέξη μόνο: Κατάντια.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 11:03 am


Η Νεκρόπολη της Αμβρακίας ανοίγει για το κοινό της Άρτας

Νέο κύκλο δραστηριοτήτων εγκαινιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας


   Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν ως στόχο τη γνωριμία των κατοίκων της Άρτας με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
   Την Τετάρτη 14/11/2018, ώρα 4 μ.μ., μας προσκαλεί σε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Δυτικής Νεκρόπολης της Αμβρακίας, με τη συνοδεία αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, οι οποίοι θα μας ξεναγήσουν σ' αυτόν τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.
   Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, η ξενάγηση θα γίνει στον Ι.Ν. της Αγίας Θεοδώρας.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2018 | 5:04 pm


Η Αθήνα ανακηρύχτηκε σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2018

- Μια είδηση που έθαψαν τα κανάλια...
- Ευτυχώς, οι "κουτόφραγκοι", που κατακλύζουν την Αθήνα, επιμένουν στην πραγματικότητα και όχι στη διαστρεβλωμένη παρουσίασή της


   Η Αθήνα είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας», το οποίο συνοδεύεται με βραβείο 1 εκατ. ευρώ.
   Ειδικότερα, ο επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας της ΕΕ, Κάρλος Μοέντας ανακοίνωσε στη Διάσκεψη Κορυφής της Λισαβόνας ότι η Αθήνα είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας», το οποίο συνοδεύεται με βραβείο 1 εκατ. ευρώ.

Embedded video

And the winner of the is...

Athens 🇬🇷 !

The prize awards Athens for its ability to harness innovation in order to improve the lives of its citizens.
382 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

   «Μέσω της καινοτομίας, η Αθήνα έχει βρει έναν νέο σκοπό για τη δραστική αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αποδεικνύεται ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι ίδιες οι δυσκολίες, αλλά το πώς υψώνεις το ανάστημά σου μπροστά σ' αυτές», δήλωσε ο επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας της ΕΕ, Κάρλος Μοέντας ανακοινώνοντας στη Διάσκεψη Κορυφής της Λισαβόνας ότι η Αθήνα είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας», το οποίο συνοδεύεται με βραβείο 1 εκατ. ευρώ.
   «Οι πόλεις αποτελούν φάρους καινοτομίας. Τραβούν σαν μαγνήτες τα ταλέντα, τα κεφάλαια, τις ευκαιρίες. Με τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας, επιβραβεύουμε τις πόλεις που κάνουν ένα βήμα παραπάνω για να δοκιμάσουν νέες ιδέες, τεχνολογίες και τρόπους και για να ακούσουν τη γνώμη των πολιτών τους σχετικά με το πώς πρέπει να αλλάξει η πόλη τους», δήλωσε ο κ. Μοέντας.
   Ο φετινός διαγωνισμός «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» προκηρύχτηκε τον Φεβρουάριο του 2018 και αφορούσε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζων 2020». Είκοσι έξι πόλεις από δεκαέξι χώρες υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας.
   Η επιλογή της νικήτριας πόλης και των πέντε επιλαχουσών πόλεων πραγματοποιήθηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, οι οποίοι προέρχονταν από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις και τον μη κερδοσκοπικό τομέα, σύμφωνα με το κείμενο της Επιτροπής.
   Στο πλαίσιο των κριτηρίων απονομής του βραβείου -πειραματισμός, συμμετοχή, επέκταση, ενδυνάμωση- εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι πόλεις χρησιμοποιούν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες για να ανταποκριθούν στις κοινωνικές προκλήσεις, πώς επιτυγχάνουν την ευρεία συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πώς βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών τους.
   Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014. Στις πόλεις που βραβεύτηκαν συγκαταλέγονται η Βαρκελώνη (2014), το Άμστερνταμ (2016) και το Παρίσι (2017). Τα βραβεία χορηγούνται στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων 2020», με προϋπολογισμό 77 δισ. ευρώ (2014-2020). Ο επόμενος διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2019.
   Οι επιλαχούσες πόλεις -Όρχους (Δανία), Αμβούργο (Γερμανία), Λέβεν (Βέλγιο), Τουλούζη (Γαλλία) και Ούμεο (Σουηδία)- έλαβαν από 100.000 ευρώ η καθεμία. Τα χρήματα του βραβείου θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ενίσχυση των τοπικών δραστηριοτήτων καινοτομίας και της συνεργασίας με άλλες πόλεις.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2018 | 3:53 pm


Αλ. Τσίπρας: Σοσιαλδημοκράτες και Αριστερά πρέπει να συναντηθούν για να ανακόψουν την επέλαση της ακροδεξιάς - VIDEO

- Δεκτός με χειροκροτήματα ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του SPD
- Το μήνυμα πως είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ενόψει των ευρωεκλογών και ενάντια στην ακροδεξιά επέλαση έστειλε στην ομιλία του


   "Επιτυχία για μια αριστερή δύναμη δεν είναι απλά η έξοδος από τη κρίση, αλλά η έξοδος από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους πιο αδύναμους, τους φτωχούς, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους νέους", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο.
   "Αρα, λοιπόν, άλλο πράγμα η επιτυχία αν τη θωρείς από τα αριστερά και άλλο από τα δεξιά. Και αυτή η διάκριση είναι ουσιώδης και όχι απλά σημειολογική", παρατήρησε ο κ. Τσίπρας."Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται", είπε ο κ. Τσίπρας.
"Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού", επισήμανε και συνέχισε: "Συνεπώς η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στη πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ. Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας. Προτιμήσαμε λοιπόν να δύσκολο συμβιβασμό.
Δεν χάσαμε όμως ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό : Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών. 
Και σήμερα αν αισθάνομαι ότι πετύχαμε και δικαιωθήκαμε για τις δύσκολες επιλογές μας δεν είναι μόνο γιατί αποφύγαμε αυτή την ολική καταστροφή την οποία σας περιέγραψα, ούτε μόνο ότι πετύχαμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και αντί ελλειμμάτων να έχουμε πλεονάσματα και διαρκώς πάνω από το στόχο".
Πρόσθεσε πως "αυτό το καταφέραμε έχοντας ταυτόχρονα μειώσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία, έχοντας πετύχει την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας που ήταν αποκλεισμένοι.
¨Έχοντας θεσπίσει το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες αντιμετωπίζοντας την ακραία φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση.
Έχοντας στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσαμε το διαλυμένο κοινωνικό κράτος,
Έχοντας πετύχει μια δύσκολη αλλά δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εγγυάται ένα βιώσιμο και δίκαιου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Έχοντας επαναφέρει τη κανονικότητα στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που δεν είχαν δασκάλους μέχρι τη μέση της χρονιάς και αντί για βιβλία έκαναν μαθήματα με φωτοτυπίες".
"Αυτή είναι η δική μας επιτυχία", υπογράμμισε.
 1 άτομο, στέκεται
«Ξεκάθαρος στόχος για μια αριστερή επιτυχία στην Ευρώπη είναι η αναδιανομή του πλούτου και η στήριξη των αδυνάτων, αλλά ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είναι όταν αυτό το πετυχαίνεις χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα κεκτημένα αυτών που θέλεις να βοηθήσεις, χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα δημόσια οικονομικά», είπε ο πρωθυπουργός.
«Χωρίς αλόγιστες σπατάλες αλλά επενδύοντας ουσιαστικά, στους τομείς εκείνους που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική ευημερία», πρόσθεσε.
Η απότομη στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας που την οδήγησε μακριά από τις ιδρυτικές της αρχές αποδείχτηκε πλήρως καταστροφική και απογοητευτική, η αριστερά δείχνει ότι χάνει τη βάση της, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Το κενό που δημιουργείται το καλύπτουν άλλες δυνάμεις του πολιτικού χάρτη, οι ακροδεξιοί, οι δημαγωγοί ακόμη και δυνάμεις απροκάλυπτα φασιστικές έχουν, τα τελευταία χρόνια, ενισχυθεί σημαντικά», τόνισε και σημείωσε: «Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε αυτόν τον εφιάλτη. Είναι επικίνδυνο για την ίδια την Ευρώπη».
«Η Αριστερά οφείλει να μιλήσει ξανά στη γλώσσα των ανθρώπων που εκπροσωπεί», είπε ο κ. Τσίπρας.
Προς την κατεύθυνση πρότεινε:
Να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει όπου βρίσκεται στην κυβέρνηση, πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ένα συνεκτικό πρόγραμμα, στοχευμένο και εφαρμόσιμο.
Μια νέα χάρτα δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, της νέας γενιάς.
 1 άτομο, στέκεται, κουστούμι και υπαίθριες δραστηριότητες
Οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά πρέπει να συναντηθούν, στη βάση ενός προοδευτικού σχεδίου για τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Μια τέτοια στρατηγική μπορεί να ανακόψει την επέλαση της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, που εφορμούν στη δική μας κοινωνική βάση», είπε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να κάνουμε αυτό το βήμα. Διότι πρωτίστως απαιτείται αυτοκριτική. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η Σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά μπορούν και πρέπει να συμπορευτούν στη βάση μιας προγραμματικής συνεργασίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Το παράδειγμα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, είναι δυστυχώς, παράδειγμα προς αποφυγή.
Το παράδειγμα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, είναι δυστυχώς, παράδειγμα προς αποφυγή, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διότι, όπως είπε, «διεξάγει ένα σχεδόν μονομέτωπο αγώνα ενάντια στην Αριστερά, αρνούμενη να συναινέσει ακόμα και σε ιστορικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να είναι σημαία για τον προοδευτικό χώρο».
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η συνάντηση της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα θα τεθεί ως ζήτημα από τα κάτω, από τη βάση.
 2 άτομα, άτομα στέκονται, πλήθος και εσωτερικός χώρος


Η Αριστερά και η σοσιαλδημοκρατία χάνουν τη βάση τους. Το κενό που αφήνουμε το καλύπτουν άλλες δυνάμεις του πολιτικού χάρτη. Οι ακροδεξιοί, οι δημαγωγοί ακόμη και δυνάμεις απροκάλυπτα φασιστικές έχουν, τα τελευταία χρόνια, ενισχυθεί σημαντικά.

32 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Δεκτός με χειροκροτήματα ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του SPD
Με θερμά χειροκροτήματα έγινε πριν από λίγο (3.30 μ.μ.)  δεκτός ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο.
Στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου η πρόεδρος του SPD Άντρεα Νάλες, έκανε από το βήμα ξεχωριστή αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως και στον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Και οι δύο πρωθυπουργοί κάθισαν στην πρώτη σειρά και όταν ακούστηκε το όνομα του Αλέξη Τσίπρα το ακροατήριο ξέσπασε σε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.
Νωρίτερα η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα, όταν έφτασε στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου του SPD.
Οι δυο τους συνομίλησαν για λίγο και ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Αλ. Τσίπρας στο Twitter: Απέναντι σε νεοφιλελευθερισμό και ακροδεξιά κανείς δεν μπορεί μόνος να δώσει λύση

Απέναντι σε νεοφιλελευθερισμό και ακροδεξιά κανείς δεν μπορεί μόνος να δώσει λύση» γράφει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας ότι με την Κ. Κίππινγκ και τον Α. Κόστα συζήτησαν την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για να επικρατήσει η δημοκρατία και η ελπίδα.
Απέναντι σε νεοφιλελευθερισμό & ακροδεξιά κανείς δεν μπορεί μόνος να δώσει λύση. Εχτές με την συμπρόεδρο του die Linke, K.Κίππινγκ και σήμερα με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Α. Κόστα, συζητήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, για να επικρατήσει η δημοκρατία & η ελπίδα» έγραψε ο πρωθυπουργός.


Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Απέναντι σε νεοφιλελευθερισμό & ακροδεξιά κανείς δεν μπορεί μόνος να δώσει λύση. Εχτές με την Συμπρόεδρο του die Linke, K.Κίππινγκ και σήμερα με τον Πορτογ. Πρωθυπουργό Α. Κόστα, συζητήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας των προοδ.δυνάμεων, για να επικρατήσει η δημοκρατία & η ελπίδα

42 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Ο πρωθυπουργός έχει διμερείς συναντήσεις, αρχής γενομένης από τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
 1 άτομο, χαμογελάει, κάθεται και κουστούμι
«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και για αυτό έχουμε μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο.
Όπως δήλωσε ο κ. Σολτς, με τον πρωθυπουργό είχαν καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, «για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να έχουμε καλή εξέλιξη για τους πολίτες μας».
 Για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Τσίπρα στο twitter.
Συνάντηση με τον Αντικαγκελάριο και Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, στο Βερολίνο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο", έγραψε ο κ. Τσίπρας στο twitter.


Συνάντηση με τον Αντικαγκελάριο και Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, στο Βερολίνο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο

100 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
 2 άτομα
Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο:
Στις 16.00 ώρα Ελλάδας ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο συνέδριο του SPD, σε πάνελ με τη συμμετοχή της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας Άντρεα Νάλες και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με θέμα «On the Left and successful».


Απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την απειλή της ακροδεξιάς κανείς δεν μπορεί μόνος να δώσει τις λύσεις. Η συνεργασία προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων είναι σήμερα επιβεβλημένη στην Ευρώπη. Συνάντηση με την συμπρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς Katja Kipping, στο Βερολίνο.

142 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
Σάββατο 10 Νοεμβρίου 
17:30 Άφιξη στο Παρίσι 
20:00 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο κ. Emmanuel  Macron σε Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων 
Κυριακή 11 Νοεμβρίου
11:00 Τελετή εκατονταετηρίδας από την ανακωχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου 
13:00 Επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron προς τιμήν των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων 
15:00 Τελετή εγκαινίων του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη 
15.30 Συνεδρία Ολομέλειας 

17:45 Ομιλία του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη

Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2018 | 7:09 pm


Καταργούνται τα κάλαντα, καθιερώνεται η Διεθνής

Από τις διηγήσεις εκείνες, όπου οι αριστεροί θα έπαιρναν τα σπίτια, ως σήμερα, που ετοιμάζονται να καταργήσουν τα Χριστούγεννα και να ποινικοποιήσουν τους κουραμπιέδες, πέρασαν πολλά πολλά χρόνια...


   Από τις διηγήσεις εκείνες, όπου οι αριστεροί θα έπαιρναν τα σπίτια, θα βίαζαν γυναίκες και θα έκαναν τα παιδιά μας γενίτσαρους του παραπετάσματος, ως σήμερα, που (σε σύγχρονες διηγήσεις) ετοιμάζονται να καταργήσουν τα Χριστούγεννα και να ποινικοποιήσουν τους κουραμπιέδες, αφού βγάλουν στην παρανομία τη βασιλόπιτα, πέρασαν πολλά πολλά χρόνια. Αλλά η συνταγή είναι η ίδια. Είτε την περιέγραφε ο συνεργάτης των Γερμανών που, αφού πρόδωσε Έλληνες, στη συνέχεια μεταπήδησε στη θέση του εθνικόφρονα πατριώτη και άρχισε να ανησυχεί μην πάθουν κάτι κακό οι Έλληνες, είτε την εκστομίζει με το δικό του τρόπο ο συνεργάτης του Γεώργιου Παπαδόπουλου, Μάκης Βορίδης, δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα. Η ακροδεξιά, που ήταν πάντα τόσο πατριωτική που έβλεπε συμπαθέστερους κατακτητές και δικτάτορες απ' ό,τι Έλληνες που δεν συμφωνούσαν μαζί της, έχει ένα κλασσικό μοτίβο αντιμετώπισης ιδεών και ιδεολόγων. Μεταστρέφει την πραγματικότητα και τις θέσεις των άλλων, για να αντιμετωπίσει τελικώς το δικό της τεχνητό δημιούργημα που ουδέποτε υπήρξε πραγματικότητα.
   Ας δούμε το θέμα πιο γενικά. Υπάρχουν δύο τρόποι για να κατατροπώσεις έναν «αντίπαλο» σε μία λεκτική αντιπαράθεση. Ο πρώτος είναι να αναπτύξεις επιχειρήματα πάνω σε μία απολύτως λογική βάση, οικοδομώντας πάνω στις λογικές παραδοχές που προκύπτουν στη συζήτηση, την υπεροχή των θέσεων σου. Ο άλλος είναι να μην κάνεις καμία λογική παραδοχή. Να αντιπαραθέτεις στην ελάχιστη λογική που προτάσσει ο άλλος την γενική απόρριψη και το ψέμα. Σκεφθείτε μια συζήτηση όπου κάποιος καταρτισμένος επιστημονικά αναλύει πώς πραγματοποιήθηκε το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στο φεγγάρι και συνομιλητής του επιμένει πως τέτοιο ταξίδι δεν έγινε ποτέ, αντιθέτως πρόκειται για μια απάτη που κινηματογραφήθηκε σε στούντιο. Σε αυτή τη συζήτηση, ο λογικός και καταρτισμένος δεν έχει καμία τύχη. Θα επικρατήσει ο συνωμοσιολόγος, αυτός που χωρίς την ανάγκη παράθεσης γνώσεων, ή αποδείξεων θα επιμείνει στην αντιεπιστημονική άποψη. Ο επιστήμονας δεν μπορεί να βρει το δίκιο του γιατί δεν υπάρχει καμία λογική βάση πάνω στην οποία θα γίνει παραδοχή, ενώ σε ένα πιθανό ακροατήριο, ο γελοίος και αμαθής, ακόμη και αν κερδίσει έναν οπαδό προτάσσοντας μπαρούφες και αερολογίες είναι έτσι και αλλιώς κερδισμένος.
   Σε ένα τέτοιο γήπεδο, γίνεται σήμερα η αντιπαράθεση όχι της κυβέρνησης, αλλά της λογικής, με την ηγεσία της ΝΔ. Σε ό,τι αναδύεται πολιτικά, συγκεκριμένα στελέχη της ΝΔ και στη συνέχεια το σύνολο του κόμματος, αντιστρέφουν την πραγματικότητα, διαμορφώνουν ένα εικονικό πεδίο αντιπαραβολής και στη συνέχεια το αναπαράγουν στα ελεγχόμενα Μέσα Ενημέρωσης.
   Η δημιουργία Fake News είναι η μία πρακτική. Δημοσιογράφοι και δημοσιολόγοι ρίχνουν στον ανεμιστήρα “ειδήσεις” οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Από το ότι ο Τσίπρας πήρε σπίτι από από πλειστηριασμό έως ότι ο Κατρούγκαλος πήρε μίζα από εργαζόμενους. Κάπως έτσι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να εξαφανίσει τα Χριστούγεννα και να αντικαταστήσει το «τρίγωνα κάλαντα» με τον ύμνο της Διεθνούς, αλλά την άλλη μέρα, οι καλικάντζαροι της πολιτικής το γύρισαν και ανακοίνωσαν πως οι αλλαγές στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας ήταν μια θέση Σαμαρά από το 2013.
   Η δεύτερη πρακτική είναι αυτή της πλήρους άρνησης. Οτιδήποτε επιβαρυντικό αποκαλυφθεί για στελέχη και πρακτικές της ΝΔ, οτιδήποτε σκανδαλώδες, αποκαλείται αυτομάτως ψέμα και συνωμοσία.
   Έτσι, η γιάφκα στο ΚΕΕΛΝΠΟ είναι ένα ψέμα που εφηύρε το Documento (οι Επιθεωρητές με την εποπτεία της Εισαγγελίας και συνοδεία αστυνομικών το βρήκαν αλλά δεν θα κολλήσουμε σε λεπτομέρειες) και δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουν σε αυτό. Τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ είναι επίσης ένα ψέμα. Η Novartis μια συνωμοσία. Οι σχέσεις των στελεχών της ΝΔ με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς είναι μια κατασκευή των αντιπάλων. Τα προβληματικά πόθεν έσχες μια επινόηση του εχθρού. Οι εμπλοκές των οικογενειών τους με offshore και «εισπρακτικές» εταιρείες δημοσίων σχέσεων μια ανανδρία της άλλης πλευράς. Η εμπλοκή των συγγενών τους με τους πρωταγωνιστές των μεγαλύτερων σκανδάλων είναι συκοφαντίες όπως άλλωστε και τα ίδια τα σκάνδαλα.
   Μπορεί βέβαια αυτές οι πρακτικές να είναι εξυπηρετικές για τη ΝΔ και να θεωρεί πως μεταστρέφοντας την πραγματικότητα την αποφεύγει κιόλας, αλλά από την άλλη, δείχνουν έναν μηχανισμό που δεν είναι συμβατός με τις δημοσκοπικές προβλέψεις νίκης. Στην πολιτική συμπεριφορά της ΝΔ, είτε επιστρατεύει τους κουραμπιέδες των Χριστουγέννων που χάνουμε, είτε την εικονική πραγματικότητα, είναι εμφανές πως απολογείται για πράγματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Το σίγουρο είναι πως δεν απαντά πολιτικά. Όπως ακριβώς ο άνθρωπος που πονά κάνει σε ψυχολογικό επίπεδο απόρριψη ή απώθηση της πραγματικότητας, έτσι και η ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκφράζει την τραυματική της κατάσταση κάνοντας το ίδιο πράγμα σε πολιτικό επίπεδο. Η συνεχής απώθηση δεν είναι ένδειξη κόμματος που οδεύει σε νίκη αλλά παγιδευμένου μηχανισμού και πολιτικού ελλείμματος. Και ζούμε πλέον στην εποχή του ίντερνετ, στην οποία όχι μόνο μπορείς να παραγγείλεις φάτνη σε τιμή ευκαιρίας αλλά να καταλάβεις κιόλας πως δεν είναι παράνομη επειδή το είπε ο Βορίδης.
γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης

Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2018 | 6:20 pm


Πολιτικά αδιέξοδα, ακροδεξιά παιχνίδια

Τα επικίνδυνα ακροδεξιά παιχνίδια που παίζει η Ν.Δ. σύντομα θα εξελιχθούν σε παιχνίδια με τη συνοχή της


   Η πολιτική συμπόρευση του Κ. Μητσοτάκη με τον Όρμπαν στη δεξιά τάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος φαίνεται πως στο εσωτερικό της Ν.Δ. άνοιξε την όρεξη αυτών που ονειρεύονται τολμηρές και ανοιχτές ακροδεξιές στροφές.
   Ο Μ. Βορίδης, αφού πριν από μερικές μέρες έγινε περίγελως με τις φάτνες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, επανήλθε χθες με πιο συγκροτημένη λεπενική ατζέντα: οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις μας απειλούνται από κακούς μουσουλμάνους και άθεους που επιβουλεύονται την παραδοσιακή ταυτότητα της κοινωνίας μας. Επομένως, κατά τον Μ. Βορίδη, η αναθεωρητική πρωτοβουλία στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει πολύ ύποπτο κίνητρο. Η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με αυτή την ανάλυση.
   Παράλληλα, συμβαίνει και κάτι άλλο. Με αφορμή το τραγικό γεγονός στις Βουλιαράτες, μια υπόγεια ακροδεξιά εκστρατεία βρίσκεται σε ανάπτυξη. Η προσπάθεια να απομακρυνθεί η συζήτηση από τα πραγματικά γεγονότα, να ηρωοποιηθεί το όλο αφήγημα και να εκβιαστεί η συγκίνηση του κοινού είναι εμφανής στα περισσότερα από τα ΜΜΕ που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία.
   Το προφίλ των τύπων με τους αγκυλωτούς που εμποδίστηκαν να περάσουν στην Αλβανία κρατήθηκε προσεκτικά στο σκοτάδι της ενημέρωσης. Την προσπάθεια οργανωμένων ακροδεξιών να κάνουν εξωτερική πολιτική στην πλάτη της μειονότητας την αποσιώπησαν εντελώς.
   Σε αυτό το ακροδεξιό παιχνίδι, που κρύβεται επιδέξια πίσω από τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου και το πένθος μιας οικογένειας, συμμετέχουν δραστήρια και επώνυμα στελέχη της Ν.Δ. Και χθες ο Ν. Κακλαμάνης προσπάθησε ενεργώντας με δική του πρωτοβουλία να καπελώσει τη Βουλή.
   Τα επικίνδυνα ακροδεξιά παιχνίδια που παίζει η Ν.Δ. σύντομα θα εξελιχθούν σε παιχνίδια με τη συνοχή της. Μια εκλογική ήττα δρόμο απέχουν.
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ του Σαββάτου

Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2018 | 11:55 am


Όλγα Γεροβασίλη: Η ελληνική κοινωνία διαθέτει οξυμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά

- Με όλα τα μέσα της πολιτείας θα πολεμήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις
- Για πρώτη φορά -σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο- αστυνομικοί και εκπρόσωποι των κοινοτήτων Ρομά συνεργάστηκαν συστηματικά


   «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει, με όλα τα μέσα που διαθέτει η πολιτεία, τις κοινωνικές διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό», τονίζει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σε χαιρετισμό της στο συνέδριο με θέμα την ασφάλεια και την κοινωνική ένταξη των Ρομά, το οποίο διεξήχθη σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
   Το συνέδριο αποτελεί -ουσιαστικά- την καταληκτική εκδήλωση ενός διετούς πρωτοποριακού προγράμματος με τίτλο «PROACTIVE: Πρόληψη των διακρίσεων κατά των Ρομά μέσω της παροχής εργαλείων κοινωνικής διαμεσολάβησης σε αστυνομικούς «πρώτης γραμμής»».
   Το έργο υλοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), με αντικείμενο την κοινή εκπαίδευση αστυνομικών και Ρομά, που αποσκοπεί στη στενή συνεργασία για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τον προσδιορισμό των ειδικών αναγκών τους και κυρίως την αντιμετώπιση -από κοινού- των ιδιαίτερων προβλημάτων, με γνώμονα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
   Για πρώτη φορά -σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο- αστυνομικοί και εκπρόσωποι των κοινοτήτων Ρομά συνεργάστηκαν συστηματικά, ως μέλη της ίδιας κοινωνίας με κοινά συμφέροντα και κοινή στόχευση, και αυτό συνδέεται άρρηκτα με τον κοινωνικό χαρακτήρα της αποστολής των σύγχρονων Αρχών Προστασίας του Πολίτη.
   Η Όλγα Γεροβασίλη, στον χαιρετισμό της ανέφερε:

   Κυρίες και κύριοι,
   Το σημερινό συνέδριο, με θέμα Την ασφάλεια και την κοινωνική ένταξη των Ρομά, έρχεται να καταδείξει ότι η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει εξαιρετικά ευαισθητοποιημένα και σε επαγρύπνηση αντανακλαστικά.
   Στη χώρα μας, ένα μεγάλο τμήμα των Ρομά βιώνει συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, με δυσμενείς συνέπειες τόσο για τις ίδιες τις κοινότητες τους όσο και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
   Η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ο προσδιορισμός των ιδιαίτερων αναγκών τους και η ανταπόκριση στις ειδικές απαιτήσεις
   τους, με γνώμονα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον προληπτικό ρόλο των Αρχών Προστασίας του Πολίτη. Ως εκ τούτου, με συναίσθηση της συλλογικής ευθύνης των φορέων της Κυβέρνησης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσω του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, έθεσε τις Υπηρεσίες του, για πρώτη φορά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στα ζητήματα πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά.
   Κυρίες και κύριοι,
   Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει, με όλα τα μέσα που διαθέτει η πολιτεία, τις κοινωνικές διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το Έργο PROACTIVE, είναι πλήρως εναρμονισμένο με την πολιτική της Κυβέρνησης και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια σχεδιασμού εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των αιτιών του κοινωνικού αποκλεισμού των Ελλήνων Ρομά και τη θεμελίωση των προϋποθέσεων ισότιμης πρόσβασής τους σε αγαθά και υπηρεσίες.
   Είναι επίσης πολύ σημαντικό και θέλω να το υπογραμμίσω πως το έργο PROACTIVE καθεαυτό, αποτελεί τεκμήριο ότι η σύγχρονη ελληνική κοινωνία, παρά τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζει, διαθέτει οξυμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά και αξιοσημείωτη ικανότητα ανάπλασης του κοινωνικού της ιστού. Τέλος οφείλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσους δούλεψαν και συμμετείχαν στη προσπάθεια αυτή. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2018 | 10:34 pm


Αλέξης Τσίπρας στον Alpha: Παρά την καταστροφολογία, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα - VIDEO

Η κάλπη των ευρωεκλογών θα δείξει την πραγματική εικόνα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και η επόμενη μέρα νομίζω ότι θα είναι λίγο δύσκολη για τον κύριο Μητσοτάκη


   "Αμοιβαία επωφελή" χαρακτήρισε τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, επικεντρώνοντας στα οικονομικά οφέλη και τις δυνατότητες που δημιουργούνται και για το Κράτος από την "επίλυση εκκρεμοτήτων" δεκαετιών, με τη δημιουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
   Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευτούν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα, εντός του 2019, για να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά. "Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη και πήγαμε από τη μνημονιακή ρήτρα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1:5), στο 1:1. "Αλλά πέραν του 1:1, θα έχουμε και 10.000 προσλήψεις παραπάνω".

  Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Αντώνη Σρόιτερ:


ΣΡΟΪΤΕΡ: Έχω την χαρά να υποδεχθώ στο στούντιο του Alpha, τον Πρωθυπουργό, τον κύριο Αλέξη Τσίπρα. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ κύριε Σρόιτερ.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Σας υπόσχομαι ότι δεν θα τσακωθούμε σαν τον Τραμπ με τον δημοσιογράφο του CNN…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα εξασφαλίζαμε περισσότερη τηλεθέαση αλλά…
ΣΡΟΪΤΕΡ: Είναι βέβαιο αλλά…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ας το αποφύγουμε.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Συμφωνώ κι εγώ να το αποφύγουμε από δω και πέρα. Θέλω να ξεκινήσω με το μεγάλο θέμα των ημερών και το μεγάλο θέμα των ημερών βεβαίως, είναι η κατ αρχήν συμφωνία που είχατε με τον Αρχιεπίσκοπο για τα οικονομικά και το διαχωρισμό του Κράτους και της Εκκλησίας. Το ζήτημα είναι ότι οι ιερείς θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι κύριε Πρόεδρε, το ερώτημα είναι, τι αλλάζει στην ουσία εάν τα χρήματα, έτσι κι αλλιώς για την πληρωμή τους τα δίνει το κράτος, τι αλλάζει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σρόιτερ, αλλάζουν πολλά, ενδεχομένως, όχι όλα τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν αλλά είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα μπρος, διότι ερχόμαστε να επιλύσουμε εκκρεμότητες που είναι ανοιχτές από τη δεκαετία του ‘20. Όταν το κράτος απαλλοτρίωσε μεγάλο μέρος των αγροτικών εκτάσεων που ανήκαν στην Εκκλησία και στα μοναστήρια. Ήρθε ο κανονιστικός νόμος του ‘39 που προέβλεπε μια κάποια αποζημίωση, όμως, αυτός δεν εφαρμόστηκε διότι ήρθε η κατοχή. Αργότερα, μετά την κατοχή η Ελληνική Πολιτεία δεν αναγνώρισε ποτέ επισήμως, ότι πήρε περιουσία με τίμημα χαμηλότερο της αξίας της. Εν τούτοις άρχισε να πληρώνει, έβαλε τους ιερείς στο μισθολόγιο και τους ενέταξε ως, με την ευρεία έννοια νοούμενους, ως δημόσιους υπαλλήλους. Σήμερα, λοιπόν, τι ερχόμαστε να κάνουμε εμείς. Ερχόμαστε και κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, εμείς αναγνωρίζουμε ως Πολιτεία ότι όντως πήραμε περιουσία εκκλησιαστική σε τίμημα που υπολείπετο της αξίας της πραγματικής και η Εκκλησία από την πλευρά της, μάλλον εφόσον το αναγνωρίζουμε αυτό, λέμε ότι για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη από τούδε και εις το εξής θα έχουμε ένα επίδομα, το οποίο θα δίδουμε στην Εκκλησία, το οποίο θα ισούται, θα αντιστοιχεί με το ποσό που σήμερα δίδουμε για τη μισθοδοσία. Η Εκκλησία θα αναγνωρίσει, θα πάψει μάλλον να διεκδικεί, θα αναγνωρίσει ότι δεν έχει καμία αξίωση, επιπλέον αξίωση, από την εν λόγω περιουσία και θα αποδεσμεύσει τους ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτός ο τρόπος, νομίζω, ότι αυτή η εξέλιξη δίνει τη δυνατότητα να λύσουμε μια ιστορική εκκρεμότητα, ταυτόχρονα όμως, δίνει στο ελληνικό δημόσιο τη δυνατότητα να απελευθερώσει δέκα χιλιάδες θέσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αντίστοιχες προσλήψεις στο μέλλον, σε τομείς όπου έχουμε ανάγκη. Και εις ότι αφορά, γιατί έχει και ένα δεύτερο σκέλος, την αμφισβητούμενη εξέλιξη μετά την συμφωνία, τη σύμβαση Κράτους-Εκκλησίας το 1952 όπου τα τέσσερα πέμπτα της αγροτικής περιουσίας της Εκκλησίας και τα δύο τρίτα των βοσκοτόπων, πέρασαν στο κράτος έναντι τιμήματος ενός τρίτου της αξίας τότε. Επειδή στην πορεία υπήρξαν αμφισβητήσεις, οι οποίες υπάρχουν μέχρι και σήμερα για το αν αυτά, όντως τότε δόθηκαν σε ακτήμονες, σε πρόσφυγες, όπως ήταν ο αρχικός σκοπός και η περιουσία αυτή, ούτως ή άλλως, ακριβώς επειδή είναι αμφισβητούμενη δεν αξιοποιείται κι άρα, ούτε η Εκκλησία έχει όφελος, ούτε φυσικά η Πολιτεία έχει κανένα όφελος, φτιάχνουμε αυτό το ταμείο, το Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, στο οποίο βάζουμε μέσα όλη την αμφισβητούμενη περιουσία, αλλά και την μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Όποιες μητροπόλεις θέλουν μέχρι σήμερα, γιατί αυτό ξέρετε, έχει ξεκινήσει ένα χρόνο πριν η δουλειά και έχει δημιουργηθεί επιτροπή και έχει καταγράψει 22 μητροπόλεων.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Θα σας ρωτήσω πότε ξεκίνησε…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και από αυτό, θα πω μόνο αυτή τη φράση, από αυτήν την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, εμείς υπολογίζουμε ότι μέσα σε, περίπου μέχρι το 2030, το Κράτος, η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα από τα έσοδα της αξιοποίησης να καλύπτει το όλον ή μεγάλο μέρος του ποσού της επιδοτήσεως.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Λοιπόν η κριτική που σας γίνεται για όλο αυτό και μάλιστα σας γίνεται από τα αριστερά κυρίως, είναι ότι από τη μία, μία αριστερή κυβέρνηση έρχεται και αναγνωρίζει στην Εκκλησία μία διεκδίκηση που καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε και δεξιές κυβερνήσεις να αναγνωρίσει και από την άλλη πρακτικά δεν κερδίζει τίποτα το δημόσιο, υπό την έννοια ότι δέκα χιλιάδες ιερείς πλήρωνε, δέκα χιλιάδες ιερείς θα τους πληρώνει. Απλά τώρα αλλάζει η ταμπέλα, δεν θα λέγονται δημόσιοι υπάλληλοι θα λέγονται εκκλησιαστικοί υπάλληλοι, λέω εγώ ένα παράδειγμα, αλλά πάλι τα λεφτά θα προέρχονται από τις τσέπες του δημοσίου.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ αρχάς πριν από λίγο απάντησα σε αυτό, θα ξαναπαντήσω, θα σας πω όμως το εξής, δεν υπάρχει ποτέ καταγεγραμμένο στην ιστορία, κανένα ιστορικό βήμα μπροστά χωρίς αντιδράσεις και πάντοτε, όταν επιλέγεις να πας μπροστά με συμβιβασμό αυτό προϋποθέτει ότι και οι δυο πλευρές κάνουν μισό βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά. Και άρα, υπάρχουν αντιδράσεις εκατέρωθεν και φωνές και αντιδράσεις, όμως αυτό που θα μείνει και θα καταγραφεί στην ιστορία, είναι το βήμα προς τα μπρος και όχι οι φωνές.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έρχομαι τώρα να ξαναπαντήσω στο ερώτημα το οποίο θέσατε, τι κερδίζει…
ΣΡΟΪΤΕΡ: Τι κερδίζει το δημόσιο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι κερδίζει η Πολιτεία. Πρώτα και κύρια η Πολιτεία κερδίζει το ότι θα αποδεσμευθούν δέκα χιλιάδες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα, εντός του 2019 για να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά. Και ξέρετε έχουμε πολύ μεγάλες ανάγκες. Εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη και πήγανε το ένα προς πέντε την μνημονιακή ρήτρα, μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, στο ένα προς ένα. Βέβαια ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το επαναφέρει στο ένα προς πέντε για άλλους λόγους.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Διευκρινίστε μου, αν θέλετε, κάτι σε αυτό για να το κλείσουμε…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά πέραν του ένα προς ένα, θα χουμε και δέκα χιλιάδες παραπάνω, να διευκρινίσω…
ΣΡΟΪΤΕΡ: Διευκρινίστε μου κάτι σε αυτό που λέτε από τη στιγμή που το κράτος θα δίνει…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να καταλάβει ο κόσμος τι εννοώ.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Ναι, ναι, από τη στιγμή που το κράτος θα δίνει τα 210 εκατομμύρια που απαιτούνται για τη μισθοδοσία, τα επιπλέον χρήματα για να πάρουμε άλλους δέκα χιλιάδες, που θα τα βρούμε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μισό λεπτάκι, μισό λεπτάκι, κατά αρχάς σας είπα ότι σε βάθος χρόνου και αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο της πολύ σημαντικής ωφέλειας για την Πολιτεία από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που σήμερα λιμνάζει, είναι αμφισβητούμενη, είναι μη αξιοποιήσιμη, αλλά και μεγάλο μέρος της μη αμφισβητούμενης περιουσίας που εθελοντικά οι μητροπόλεις θα βάλουν στο ταμείο προς αξιοποίηση πενήντα- πενήντα, Πενήντα το Κράτος, πενήντα η Εκκλησία, φιλοδοξούμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που στο βάθος της ιστορίας όπου συζητάμε για ιστορικά θέματα, εδώ μιλάμε για εκκρεμότητες ογδόντα ετών, εμείς μιλάμε ότι σε μια δεκαετία, δεκαπενταετία θα μπορεί το Κράτος να παίρνει τα χρήματα αυτά από την αξιοποίηση για να πληρώνει το επίδομα στην Εκκλησία. Θα έχει πολύ μεγάλη και οικονομική ωφέλεια το Κράτος και η Εκκλησία. Η Εκκλησία με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να γίνει αυτόνομη και αυτοδύναμη. Διότι, στις μέρες μας κανένας οργανισμός, κανένα κράτος, το είδαμε από την περιπέτεια που περάσαμε με τα μνημόνια που μας στέρησαν την οικονομική μας αυτοδυναμία, αλλά και κανένας οργανισμός, κανένας σύλλογος, καμία κοινότητα δεν μπορεί να προχωρήσει, ακόμα κι αν αυτή λέγεται Εκκλησία, αν είναι εξαρτημένη από το Κράτος και δεν έχει ο αυτοτέλεια, αυτονομία και οικονομική αυτοδυναμία. Και θα μπορέσει να προχωρήσει, θέλω να πιστεύω και στην πλήρη κάλυψη των αναγκών της αλλά και σε ένα έργο κοινωνικό διότι έχει αυτή τη διάθεση, το οποίο θα είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Πέραν δε, του γεγονότος ότι από την αξιοποίηση θα επωφεληθεί η ίδια η ελληνική οικονομία.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα έχουμε θέσεις εργασίας. Θα έχουμε project αναπτυξιακά, τα οποία θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του τουρισμού.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι εδώ πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα δώσει δυναμική αυτονομίας στην ελλαδική Εκκλησία, αλλά, ταυτόχρονα, θα δώσει πολλαπλά οφέλη στο κράτος. Και οικονομικά οφέλη, αλλά και οφέλη σε ό,τι αφορά αυτή τη μνημονιακή ρήτρα, η οποία, όμως, μετά το τέλος του μνημονίου παραμένει όχι ως μνημονιακή ρήτρα, αλλά ως μια ρήτρα που αφορά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και αφορά ταυτόχρονα και τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Άρα, εμείς κατοχυρώνουμε το ένα προς ένα και έχουμε και 10.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Και για να είμαι πιο σαφής. Το 2019, τι σημαίνει ένα προς ένα. Αναμένεται να έχουμε περίπου 8 με 8.500 αποχωρήσεις από το δημόσιο. Θα έχουμε 8 με 8.500 προκηρύξεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, εκεί που έχουμε ανάγκη, από τον ΑΣΕΠ. Συν περίπου 7.500 που έχουμε εξαγγείλει επιπρόσθετα, γιατί έχουμε βρει τους δημοσιονομικούς πόρους. Τεσσεράμισι χιλιάδες στην ειδική αγωγή, εκπαιδευτικούς, και 3.000 για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Το 2020, όμως, που αναμένεται πάλι να έχουμε περίπου 8 με 8.500, θα έχουμε συν δέκα. Θα έχουμε 18.500 νέες θέσεις εργασίας σε καίριες θέσεις στο δημόσιο. Τα χρήματα…
ΣΡΟΪΤΕΡ: Εκεί θέλω να μου διευκρινίσετε κάτι. Τα μαθηματικά βγαίνουν; Με την έννοια ότι θα πρέπει να δώσετε 210 εκατομμύρια για να πληρωθούν οι ιερείς και από την άλλη, έχετε 10.000 ανθρώπους, τους οποίους πρέπει με κάποιον τρόπο να τους πληρώσετε το 2020. Εκεί βγαίνουν τα μαθηματικά;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μην το κάνουμε σαν του Ιησού που αβγάτιζε…
ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν ξέρω αν γίνεται. Γι’ αυτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μπορούμε να αβγατίσουμε τα εκατομμύρια. Τα ίδια είναι. Είναι τα 200 περίπου εκατομμύρια τα οποία μένουν, δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε στο ενιαίο μισθολόγιο. Άρα, φεύγουν από το ενιαίο μισθολόγιο, πηγαίνουν ως επίδομα.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Από πού πληρώνονται οι ιερείς, όμως; Από ένα άλλο κονδύλι δεν πληρώνονται;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, από αυτά τα 200. Το δημόσιο έχει μια τσέπη. Έχει μια τσέπη, η οποία τσέπη έχει πολλά κουτάκια μέσα. Έχει ένα καλάθι του οποίου είναι πολλά τα κουτάκια. Το κουτάκι που λέγεται «μισθολόγιο» είναι αυτό το οποίο πληρώνουμε τους δημόσιους υπαλλήλους. Θα φύγουν από εκεί, θα ελαφρύνει το μισθολόγιο κατά 200 περίπου εκατομμύρια. Θα τα δώσουμε όμως, αυτά, ως επίδομα. Άρα, για να προχωρήσουμε στις 10.000 προσλήψεις, θα έχουμε ένα δημοσιονομικό κόστος για το 2020 γύρω στα 200 εκατομμύρια.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Αυτό ήθελα να πω. Ότι ή θα υπάρχει ένα δημοσιονομικό κόστος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό το δημοσιονομικό κόστος, κύριε Σρόιτερ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, θα έχουμε τη δυνατότητα να το καλύψουμε. Ήδη, μέσα στο 2019, και παρά τα όσα μας καταλογίζουν και παρά την καταστροφολογία, «μας φέραν την καταστροφή», ότι θα φέρναμε μέτρα χωρίς αντίμετρα. Τελικά, φέρνουμε αντίμετρα χωρίς μέτρα. Και βρήκαμε το δημοσιονομικό χώρο, γιατί πάει καλά η οικονομία και πιάνει τα πλεονάσματα και είμαστε πάνω από 3,5%, με ασφάλεια και δίνουμε, όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, και κάτι παραπάνω. Στη ΔΕΘ, εγώ είχα εξαγγείλει μέτρα, τα οποία τα υπολογίζαμε γύρω στα 750 εκατομμύρια. Τώρα πάμε στα 900 εκατομμύρια, 950 εκατομμύρια. Άρα μην ανησυχείτε, θα βρούμε τους πόρους. Θα βρούμε τους πόρους για να κάνουμε προσλήψεις, εκεί που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, πού; Γιατρούς, νοσηλευτές, καθηγητές, δασκάλους. Εκεί έχουμε ανάγκη.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Πείτε μου ένα παρασκήνιο. Κλειστήκατε με τον κύριο Ιερώνυμο 40 λεπτά σε ένα γραφείο. Και βγήκατε με μία συμφωνία 15 σημείων. Φαντάζομαι ότι δεν έγινε εκείνο το θαύμα στα 40 λεπτά αυτά μέσα. Υπήρχε μία διαπραγμάτευση, υπήρχε μία μυστική επικοινωνία, υπήρχε μία ζύμωση -πείτε το εσείς όπως θέλετε- μήνες φαντάζομαι πριν, που εμείς δεν την είχαμε πάρει χαμπάρι. Έτσι;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σρόιτερ, πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Έγινε το θαύμα μέσα στο γραφείο σας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και μιας πολύ καλής σχέσης, την οποία έχω αναπτύξει. Αλλά πρέπει να σας αποκαλύψω ότι δεν έγινε μέσα σε 45 λεπτά αυτή η συμφωνία.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν έγινε θαύμα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, θαύμα έγινε. Αυτό είναι ένα θαύμα. Όταν μετά από 79 χρόνια βρίσκεις μια λύση προωθητική, που κανείς δεν κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να καταφέρει, αυτό είναι ένα θαύμα. Αλλά αυτό το θαύμα …
ΣΡΟΪΤΕΡ: Πόσο διήρκησε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχε περίπου 3 χρόνια προεργασίες.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Τρία χρόνια συζητούσατε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τρία χρόνια συζητάμε την ιδέα αυτή της αξιοποίησης της περιουσίας, με το Ταμείο της Αξιοποίησης. Εδώ και ενάμισι χρόνο έχουμε βάλει κάτω τις επιτροπές μας. Εγώ ανέθεσα τότε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, τον κύριο Χαρίτση, μαζί με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον κύριο Γαβρόγλου, να φτιάξουν, μαζί με τους αντιπροσώπους της Εκκλησίας, όλη την προεργασία για να καταγραφεί, να ξεκινήσει η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σας είπα πιο πριν ότι σε αυτή την επιτροπή, που μάλιστα ο Χαρίτσης έφτιαξε και ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση για την καταγραφή, γιατί η καταγραφή δεν είναι μια απλή διαδικασία. Θέλει μελέτες, θέλει μηχανικούς, θέλει οικονομολόγους. Τα βρήκαμε λοιπόν. Ήδη, έχουμε προχωρήσει αρκετά. Έχουν μπει εθελοντικά 22 Μητροπόλεις. Στην αρχή είχαμε τη βεβαιότητα μόνο για την Αρχιεπισκοπή. Στην πορεία, όμως, βλέποντας και οι υπόλοιπες Μητροπόλεις ότι προχωράει και ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε κάτι θετικό για την Εκκλησία, μπήκαν σιγά-σιγά όλοι. Άρα, θέλω να σας πω, ότι εδώ βλέπετε το αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού και επίμονου διαλόγου, που κράτησε σχεδόν 3 χρόνια και βεβαίως -το παραδέχομαι- ότι είναι ένα αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεων, προκειμένου να έχουμε ένα κοινό όφελος και για τις δύο πλευρές.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Τώρα όλο αυτό που συζητάμε, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και της πρότασης που έχει καταθέσει και το κόμμα σας. Μία ακόμη πρόταση που έχει συζητηθεί πάρα πολύ και έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, είναι η αλλαγή της διαδικασίας της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Που, με μια διαδικασία πολύ μεγάλη –να μην την πούμε τώρα και χάσουμε πολύ χρόνο- μπορεί να καταλήξει και μια εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Υπό προϋποθέσεις, βεβαίως. Και το ερώτημα είναι, αν εκλέγεται ένας Πρόεδρος από τον λαό, κύριε Πρόεδρε, δεν έχουμε μια πολιτική διαρχία; Πόσους ηγέτες εκλεγμένους από τον λαό αντέχει ένα πολίτευμα σαν το δικό μας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Δεν έχετε άδικο σε αυτή την παρατήρηση. Γι’ αυτό και εμείς φροντίσαμε, στην τελική πρόταση που καταθέσαμε, η εκλογή από τον λαό να είναι η ύστατη λύση μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα άκαρπων προσπαθειών. Αλλά, στόχος μας είναι να εκβιάσουμε τη συναίνεση –να το πω έτσι. Γι’ αυτό και λέμε, ότι αν δεν βρεθεί στους 200, στους 180 δυο φορές, να γίνεται κάθε μήνα, για 6 μήνες, μια διαδικασία ψηφοφορίας για να βρεθούν οι 180. Και αν πια, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα στους 6 μήνες, αλλά θα πάρουν οι πολιτικές δυνάμεις το κόστος γι’ αυτό, τότε θα πάμε στον λαό. Αλλά, επιτρέψτε μου, γιατί μου δίνετε σήμερα τη δυνατότητα να εξηγήσω ορισμένα πράγματα, να καταλάβει και ο κόσμος τη βασική φιλοσοφία των αλλαγών που προτείνουμε στο σημείο αυτό. Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν θέλαμε να κάνουμε μια πολιτειακή αλλαγή, θα έπρεπε να πάμε στο μοντέλο το Προεδρικό. Δεν είναι ώριμο. Θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας. Εκεί, λοιπόν, οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Και βεβαίως, στον Πρωθυπουργό που το Κοινοβούλιο εκλέγει. Ποια είναι η βασική μας σκέψη; Η βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την κοινοβουλευτική περίοδο. Δηλαδή, να μην διαλύεται το Κοινοβούλιο, να μην πέφτουν οι κυβερνήσεις όταν δεν βρίσκονται οι 180 βουλευτές. Και αυτό γιατί; Γιατί θεωρούμε, μετά την επιλογή μας -και πιστεύω σωστή και δημοκρατική επιλογή- να θεσπίσουμε την απλή αναλογική και να την βάλουμε και στο Σύνταγμα, διότι πέραν του ότι λέμε αναλογικό εκλογικό σύστημα, στις προτάσεις διευκρινίζουμε τι σημαίνει αναλογικό εκλογικό σύστημα. Διότι ναι μεν εμείς τώρα έχουμε ψηφίσει την απλή-απλή αναλογική, ένα προς ένα εκπροσώπηση ψήφου στο Κοινοβούλιο, εν τούτοις στο Σύνταγμα μπορεί να λέγεται αναλογικό σύστημα και ένα σύστημα σαν αυτό που θα πάμε στις τωρινές εκλογές, όπου 50 έδρες μπόνους. Εμείς λέμε λοιπόν στο Σύνταγμα, όχι αναλογικό σύστημα. Με μια διευκρινιστική ερμηνευτική δήλωση λέμε ότι αναλογικό σύστημα είναι αυτό όπου η αναλογία της ψήφου με την εκπροσώπηση στη Βουλή, δεν μπορεί να υπερβαίνει, να έχει διαφορά 10%. Δηλαδή, λέμε ότι αν κάποιο κόμμα πάρει 20%, θα μπορεί να έχει μέχρι 22% εκπροσώπηση εδρών στο Κοινοβούλιο. Αν πάρει 40%, μέχρι 44. Το 4% είναι το 10% του 40. Που σημαίνει, χοντρικά να το πω, ότι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερο του 45%, 44-45%. Αυτό σημαίνει πρακτικά. Άρα, προσανατολιζόμαστε σε ένα πολιτικό σύστημα που μάλλον ξεχνάει τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μπαίνουμε σε μια λογική πιο πλουραλιστική, συνεργασιών για τη διακυβέρνηση του τόπου. Για να είναι αυτό το μοντέλο σταθερό, χρειάζονται θεσμικά αντίβαρα. Ποια είναι τα θεσμικά αντίβαρα; Οι κυβερνήσεις να μην εκβιάζονται άμα τη εκλογή τους. Δηλαδή, να γίνεται η προγραμματική σύγκλιση, να εκλέγεται ο Πρωθυπουργός, να εκλέγεται κυβέρνηση, να παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και μετά να μην πέφτει με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μην πέφτει με μια απλή πρόταση δυσπιστίας. Γι’ αυτό θεσπίζουμε ως δεύτερο θεσμικό αντίβαρο, την εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας. Δηλαδή, αυτό που είδαμε στην Ισπανία προσφάτως, όπου για να πέσει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, πρέπει να υπάρχουν 151 ψήφοι, με συγκεκριμένο άλλον Πρωθυπουργό και άλλη συνεπώς κυβέρνηση.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Να υπάρχει πρόταση με λίγα λόγια και να μην υπάρχει απλά, το πέφτει ο Πρωθυπουργός και έχουμε έλλειψη κυβέρνησης. Βεβαίως, όλο αυτό που μου λέτε προϋποθέτει και κάτι άλλο και πιστεύω συμφωνείτε μαζί μου. Προϋποθέτει συναινέσεις. Πολιτική συναίνεση και ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα, για να μπορούν να υπάρξουν αυτές οι συνεργασίες.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι κατ’ ανάγκη, συγκλίσεις.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Συγκλίσεις.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι όλων, όμως. Ποτέ δεν μπορεί να γίνει αυτό. Συγκλίσεις προγραμματικές, από τις δυνάμεις εκείνες που συγκλίνουν προγραμματικά.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Αναρωτιέμαι, αν στο δικό μας πολιτικό σκηνικό, κύριε Πρόεδρε, και στο δικό μας πολιτικό κλίμα, μπορεί αυτό το πράγμα να λειτουργήσει. Βλέπω, ότι το πολιτικό σκηνικό σήμερα, δεν είναι ένα ήρεμο πολιτικό σκηνικό. Έχω την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί με σκάνδαλα και παραπομπές στη Δικαιοσύνη και υποθέσεις, οι οποίες βγαίνουν από το συρτάρι για παράδειγμα, να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Εσείς καταγγέλλετε την αντιπολίτευση για ένα σωρό πράγματα. Δεν βλέπω ένα κλίμα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στη συναίνεση, την οποία λέτε. Και μια και το αναφέρουμε αυτό, θέλω και το σχόλιό σας σε αυτό που καταγγέλλει η αντιπολίτευση, ως προς τις υποθέσεις διαφθοράς που ανοίγουν η μία μετά την άλλη. Εκείνοι λένε ότι αυτές οι υποθέσεις είναι κενές. Εσείς λέτε ότι είναι σοβαρές.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τα πάρουμε, όμως, ένα-ένα. Να απαντήσω πρώτα στο αρχικό ερώτημα και μετά στο δεύτερο. Κοιτάξτε, ποτέ στον πολιτικό βίο της χώρας δεν υπήρξε περίοδος, όπου να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και –ας το πω έτσι- δύο σημαντικοί πόλοι, στην πολιτική ζωή του τόπου και αυτό που σήμερα σχηματικά μπορούμε να το πούμε είναι: Αριστερά και Δεξιά. Από εκεί και πέρα, όμως, το αν θα υπάρχει η δυνατότητα και το αν το Σύνταγμα το ίδιο θα προβλέπει τους όρους εκείνους, ώστε να διαμορφώνονται προγραμματικές συγκλίσεις του ενός εκ των δύο πόλων, προφανώς, με άλλες δυνάμεις οι οποίες θα βρίσκονται είτε ανάμεσα, είτε στις παρυφές, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Πρώτον.
Δεύτερον: Εγώ θα έλεγα ότι πολιτική ανωμαλία θα ήτο, εάν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά, ως διά μαγείας, ξεχνώντας όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους, προκειμένου να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση. Αυτό συνέβη μια φορά στην πολιτική ιστορία. Και συνέβη όταν ήρθαν τα μνημόνια. Και οι δύο προαιώνιοι εχθροί, οι δύο πόλοι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ξέχασαν τις εχθρότητές τους, για να θυμηθούν ότι πρέπει να κουκουλώσουν τα σκάνδαλά τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα, κατ’ εμέ. Και έρχομαι τώρα στο δεύτερο ερώτημα, το οποίο θέσατε. Κοιτάξτε, εμείς δεν λέμε τίποτα από όλα αυτά. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η χώρα χρεοκόπησε, κύριε Σρόιτερ. Και η χώρα δεν χρεοκόπησε από ατύχημα. Δεν έπεσε κάποιος μετεωρίτης. Η χώρα χρεοκόπησε γιατί πάρα πολλά χρόνια, από την περίοδο τη μεταπολιτευτική και ιδιαίτερα την περίοδο που η οικονομία επίπλαστα πήγαινε καλά, είχαμε τη μεγάλη φούσκα, υπήρξε κατασπατάληση πόρων, υπήρχε μια πολιτική παραγωγής ελλειμμάτων και υπήρχε ένα πελατειακό κράτος και υπήρχαν σκάνδαλα τα οποία οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη χρεοκοπία. Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το σκάνδαλο των εξοπλιστικών, το σκάνδαλο του φαρμάκου. Δεν λέμε εμείς κάτι. Υπάρχει μια πραγματικότητα. Το αν η Δικαιοσύνη θα μπορέσει-δεν θα μπορέσει, σε ποιο βαθμό θα προχωρήσει για να ικανοποιήσει και ένα άλλο λαϊκό αίτημα, που είναι η δικαίωση. Όχι κατ’ ανάγκη το να δεις ανθρώπους πίσω από τα σίδερα της φυλακής, αλλά, εν τοιαύτη περιπτώσει, απέναντι σε αυτή την ύβρη που διεπράχθη, να έχουμε ανθρώπους να χάνουν το 40% του μισθού και της σύνταξής τους, να χάνουν τη δουλειά τους, να πηγαίνει η ανεργία από το 6% στο 27% και αυτή η διαδικασία κατασπατάλησης να συνεχίζεται και κάποιοι να έχουν το ΚΕΕΛΠΝΟ ως offshore για να ταΐζουν τα γραφεία τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Ή με τα εξοπλιστικά προγράμματα ή με το μεγάλο σκάνδαλο του φαρμάκου, αυτό είναι μια λαϊκή απαίτηση. Ότι μετά την ύβρη, πρέπει να υπάρχει και η Νέμεσις.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν χρησιμοποιείτε εσείς τέτοιες υποθέσεις για πολιτικό όφελος, όπως σας καταγγέλλει η αντιπολίτευση; Με λίγα λόγια, δεν έχουμε λάσπη στον ανεμιστήρα σε μια σειρά από περιπτώσεις; Και το λέω αυτό, κύριε Πρόεδρε, γιατί έχουν χρησιμοποιήσει πάρα πολύ στα επιχειρήματά τους τη φράση, για παράδειγμα, του κυρίου Πολάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «πρέπει να βάλουμε κάποιους από τους πολιτικούς μας αντιπάλους φυλακή, για να κερδίσουμε τις εκλογές». Θέλω, επίσης, να μου πείτε, αν προσυπογράφετε αυτή τη φράση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα έχω ακούσει κι εγώ αυτά. Κατ’ αρχάς, επειδή ήμουν μέσα, απομονώθηκε μια φράση. Ο Πολάκης αυτό που είπε, είναι μια διερμηνεία του λαϊκού αισθήματος. Είπε, ότι ο κόσμος δεν θέλει μόνο οικονομική ανάσα, αλλά θέλει να δει την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, την απονομή της Δικαιοσύνης. Έχετε αντίρρηση σε αυτή την φράση; Σε αυτό το δόγμα; Αν, δηλαδή, είναι δόγμα το ότι πρέπει στη χώρα να εφαρμόζονται οι νόμοι, τότε να δούμε σε ποιο δόγμα θα προσχωρήσουμε. Θα προσχωρήσουμε στο δόγμα της ατιμωρησίας; Ή στο δόγμα …
ΣΡΟΪΤΕΡ: Σε αυτό που λέτε, προσωπικά, δεν έχω καμία αντίρρηση. Στο να βάλω κάποιους φυλακή, για να κερδίσω τις εκλογές, έχω αντίρρηση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή. Οι κυβερνήσεις αυτό που πρέπει να κάνουν και αυτό κάνει η δική μας κυβέρνηση, είναι να αναδεικνύει υποθέσεις –όχι η κυβέρνηση, η Βουλή το κάνει αυτό μέσα από τις εξεταστικές επιτροπές- να δίνει στοιχεία και να προσπαθεί να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους, όπως ο νόμος ορίζει. Άρα, λοιπόν, κύριε Σρόιτερ, για να απαντήσω στο ερώτημά σας, ο κύριος Παπαντωνίου προφυλακίστηκε επειδή είναι μια πολιτική σκευωρία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Διότι, τα ίδια που ακούμε σήμερα για μια σειρά από ενδείξεις, εμείς δεν έχουμε καταδικάσει κανέναν, αλλά υπάρχουν ενδείξεις και λέμε ότι εδώ, σύμφωνα με μελέτες, το 1/3 του δημόσιου χρέους της χώρας, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, που οδήγησε 1,5 εκατομμύριο κόσμο στο να βρεθεί, 850 χιλιάδες να χάσουν τη δουλειά τους και άλλο ένα εκατομμύριο να δει τεράστιες περικοπές σε μισθούς και απολαβές, αυτή λοιπόν η χρεοκοπία οφείλετο, κατά το 1/3 του δημόσιου χρέους, στα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας. Δεν πρέπει αυτά να τα ψάξουμε; Δεν πρέπει να αποδώσουμε δικαιοσύνη; Όχι για να τιμωρήσουμε κάποιους συγκεκριμένους. Η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί ούτως ή άλλως, και βρέθηκαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης και θα κάτσουν και αρκετά, απ’ ό,τι φαίνεται. Αλλά προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι. Και να δοθεί το μήνυμα ότι από εδώ και στο εξής, κανείς δεν θα έχει τη δυνατότητα να στερεί από τους πολίτες, τους έλληνες πολίτες, τους δημόσιους πόρους, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν γίνει κοινωνικές υποδομές και γίνανε μίζες σε λογαριασμούς στην Ελβετία.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Και να το κλείσω αυτό το θέμα, λέτε ότι η φράση Πολάκη παρερμηνεύτηκε και άρα, δεν είναι κάτι από το οποίο αισθάνεστε την ανάγκη να διαχωρίσετε τη θέση σας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απάντησα, κύριε Σρόϊτερ. Είπα ότι αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες απέναντι στον λαό. Δεν υπάρχει ατιμωρησία σε αυτό τον τόπο ή δεν θα έπρεπε να υπάρχει ατιμωρησία. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει από τη δική μας την πλευρά καμία πρόθεση, και το βλέπετε, με πολύ μεγάλη προσοχή προχωράμε. Ούτε με ακούσατε εμένα ποτέ να βγω και να πω, πριν η Δικαιοσύνη αποφανθεί, ότι ο ένας είναι ένοχος, ο άλλος είναι ένοχος. Αυτό που λέω και θα λέω και θα προσπαθώ, είναι να αποδοθεί η Δικαιοσύνη και να αφεθεί η Δικαιοσύνη ελεύθερη και απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της, όπως πρέπει να την κάνει.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Το κρατάω. Θέλω να έρθω στα σημερινά, σας άκουσα σήμερα στην Βουλή για το θέμα των αναδρομικών, στην συζήτηση, να λέτε ότι η επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους των Ειδικών Μισθολογίων γίνεται επειδή το θέλει η κυβέρνηση και μάλιστα είναι και η αρχή μιας σειράς άλλων παροχών. Η αντιπολίτευση λέει, δεν το θέλατε στην ουσία, αναγκαστήκατε να το κάνετε, και μάλιστα έχετε καθυστερήσει και πάρα πολύ, γιατί στην ουσία εφαρμόζεται καθυστερημένα μία δικαστική απόφαση. Θέλω το σχόλιο σας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σρόιτερ, ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό που λέει η αντιπολίτευση; Όταν πάει ο εμπρηστής και βάζει φωτιά στο δάσος και μετά βγαίνει στις κάμερες, καλεί τα κανάλια και κατηγορεί την Πυροσβεστική ότι άργησε να σβήσει την φωτιά. Εμ κουτσουρέψανε τους μισθούς και τις απολαβές σημαντικής μερίδας δημοσίων λειτουργών, εμ δεν συμμορφώθηκαν ποτέ με τις αποφάσεις-γιατί ήταν δεκάδες οι αποφάσεις- των δικαστηρίων οι οποίες έλεγαν ότι πρέπει να αποδοθούν αυτά τα αναδρομικά, να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες. Εμ εμείς ερχόμαστε και αποκαθιστούμε, και μας κάνουν και κριτική από επάνω, μας κουνάνε και το δάκτυλο; Αυτό κάνουν; Δηλαδή ποια είναι οι κριτική; Ότι αργήσαμε; Αργήσαμε πράγματι, έπρεπε να βγάλουμε και μια χώρα από τα Μνημόνια. Έπρεπε να πάρουμε μια οικονομία από τον πάτο της χρεοκοπίας και από τα ελλείμματα και από την δημοσιονομική ασφυξία, την χρηματοπιστωτική ασφυξία και να την φτάσουμε σε πλεονάσματα του 3,5% και πολύ πιο πάνω, για να έχουμε την δυνατότητα να τα δώσουμε τώρα αυτά. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την κριτική. Αντί να κάτσουν ήρεμα και ήσυχα και να πούνε «μπράβο, τα καταφέρατε και εμείς ψηφίζουμε-ψηφίζουν μεν, ναι σε όλα θα πούνε- αλλά κάνουν και κριτική. Τι είδους κριτική είναι αυτή;
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Να σας πω μια αντίφαση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Άκουσα να λέτε ότι η κυβέρνηση είχε την ηθική υποχρέωση να επιστρέψει τα χρήματα σε αυτούς τους ανθρώπους διότι, έτσι κι αλλιώς…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: … στο βαθμό που έχει την δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνει, έχει και την ηθική υποχρέωση.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Ηθική υποχρέωση απέναντι στους συνταξιούχους οι οποίοι επίσης διεκδικούν αναδρομικά, δεν έχετε κύριε Πρόεδρε; Και το λέω αυτό…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν αποκτήσουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα θα το εξετάσουμε.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Το λέω αυτό, γιατί το Δημόσιο κατέθεσε έφεση μέσω του υπουργείου Εργασίας και μάλιστα χαρακτήρισε τις περικοπές που έχουν γίνει με το πρώτο και το 2ο μνημόνιο, κινήσεις που έγιναν για το δημόσιο συμφέρον. Άρα με λίγα λόγια και εδώ υπάρχει μία ηθική υποχρέωση, φαντάζομαι ότι συμφωνείτε μαζί μου ότι και αυτοί οι άνθρωποι κακώς έχασαν τα χρήματα τους, αλλά εδώ η κυβέρνηση σας, το Δημόσιο, το υπουργείο Εργασίας έρχεται και προσπαθεί να μπλοκάρει αυτή την διαδικασία για να μην πάρουν τα χρήματα τους πίσω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για μένα το υπουργείο Εργασίας δεν μπλοκάρει καμία διεργασία.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Έκανε έφεση…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μην τα μπερδεύετε. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν διοικείται από την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να σας πω το εξής, το οποίο για να καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας, τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί είπα ότι δεν έχουμε νομική υποχρέωση. Κάθε απόφαση του δικαστηρίου είναι απόφαση μεταξύ δύο μερών. Όταν ένα δικαστήριο δικαιώνει τον κύριο Σρόϊτερ, δεν σημαίνει ότι αποζημίωση δικαιούται και ο κύριος Τσίπρας, που έχει ενδεχομένως το ίδιο αίτημα αλλά δεν έκανε προσφυγή στο δικαστήριο. Η απόφαση είναι εξατομικευμένη. Άρα λοιπόν οι αποφάσεις που υπήρχαν και η απόφυση του ΣτΕ, δεν υποχρέωσε νομικά την κυβέρνηση να αποδώσει αυτά τα χρήματα. Αν ήταν υποχρεωμένη νομικά θα έπρεπε να ήταν υποχρεωμένη και η κυβέρνηση Σαμαρά και όλες οι προηγούμενες δικές μου κυβερνήσεις. Όχι, δεν ήμασταν υποχρεωμένοι νομικά. Τώρα όμως που αποκτήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο και ξέραμε ότι υπάρχει αυτή η απόφαση και αυτή η αδικία, είπαμε, έχουμε τα χρήματα, θα τα δώσουμε. Είναι πολιτική βούληση, είναι πολιτική απόφαση. Πάμε παρακάτω τώρα. Έχουμε μια σειρά από προσφυγές το τελευταίο διάστημα που αφορούν άλλες κατηγορίες, αφορούν τους συνταξιούχους. Λοιπόν, εγώ ένα πράγμα θέλω να σας πω. Ότι αυτή η κυβέρνηση 3,5 χρόνια τώρα δίνει μάχες, ματώνει για να υπερασπιστεί τους αδύναμους. Για να μπορεί να είναι σε θέση να αποκαταστήσει αδικίες. Και όσες αδικίες μπορούμε να αποκαταστήσουμε, τις αποκαθιστούμε. Όπως, για παράδειγμα την μεγάλη μάχη που δώσαμε, σε αντίξοες συνθήκες, και με κάποιους από το εξωτερικό να μας διαβάλουν στο εξωτερικό για να κρατήσουμε τις συντάξεις ανέπαφες. Και αυτήν την μάχη μάλλον, φαίνεται, ότι θα την κερδίσουμε. Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι στο μέλλον οποιαδήποτε δυνατότητα θα έχει αυτή η κυβέρνηση και εγώ ως Πρωθυπουργός, να στηρίξω αδύναμους και αυτούς που υπέστησαν αδικίες, θα το πράξουμε. Η μόνη πιθανότητα που υπάρχει να μην στηριχθούν οι συνταξιούχοι και οι αδύναμοι σε αυτόν τον τόπο, είναι αν στις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 παλινορθωθεί το παλαιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε την χώρα. Γιατί τότε όχι μόνο βοηθήματα δεν θα έρθουν, θα έρθει συνταξιοδοτικό Πινοσέτ, που θα καταστρέψει τους συνταξιούχους, θα μειώσει τις συντάξεις και θα εφαρμόσει πολιτική ΔΝΤ.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Μου λέτε, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να μπλοκάρει αυτήν την δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει με τα νομικά επιχειρήματα που έχει μια κυβέρνηση και μπορεί να τα υποστηρίξει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν συμμετέχει, δεν παρεμβαίνει, παρακολουθεί και η πολιτική μας είναι να πηγαίνει καλά η οικονομία, να ξεκολλήσουμε τον τόπο και την οικονομία από το βούρκο, να έχουμε δημοσιονομική δυνατότητα, με βάση τις συμφωνίες που έχουμε, να πιάνουμε τους στόχους. Προσέξτε, δεν πρόκειται να διαρρήξουμε την αξιοπιστία, που με πολύ κόπο κτίσαμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας . Αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, τα πλεονάσματα μέχρι το 2023, θα τα φέρουμε. Από εκεί και πέρα όμως, όσο η οικονομία επεκτείνεται, μεγεθύνεται, θα υπάρχει χώρος δημοσιονομικός για να μπορούμε να αποκαθιστούμε αδικίες.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Η βασική θέση της αντιπολίτευσης σήμερα στην συζήτηση που έγινε, την ακούσατε, εκεί ήσασταν άλλωστε, είναι ότι ο Τσίπρας άνοιξε το πουγκί και μοιράζει χρήμα, υπόσχεται προσλήψεις γιατί οι εκλογές έρχονται πολύ νωρίτερα από ότι τις είχε αρχικά σχεδιάσει και τις έχει βάλει στο πρόγραμμα. Ποια είναι η απάντηση σε αυτό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την απάντηση την έδωσα και στο Κοινοβούλιο, διότι ξέρετε εδώ και 3,5 χρόνια…
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: …έλεγα μήπως μας πείτε την ημερομηνία εδώ…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: …εδώ και 3,5 χρόνια έχουμε εκλογές για την αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία του τόπου, έξι μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει εκλογές. Και έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ζητάει εκλογές και ακριβώς, ένας από τους λόγους, λοιπόν, που θα φθάσω την τελευταία μέρα και θα πάρω και 20 μέρες ακόμα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, είναι αυτός. Τον Οκτώβρη του 2019 θα γίνουν οι εκλογές. Και να σας πω και κάτι άλλο. Κοιτάξτε, όλο αυτό το διάστημα η αντιπολίτευση αξιοποιεί μια υπεροπλία που έχει σε ΜΜΕ εξαιτίας της δυνατότητας πρόσβασης που έχει σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και σε μια διαρκή αστοχία δημοσκοπικών μετρήσεων, την οποία την είδαμε και στις εκλογές του 2015 και στο δημοψήφισμα του 2015, προκειμένου να διαμορφώνει μία πλαστή εικόνα. Ότι είναι 15 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, 20 μονάδες μπροστά, ξέρω εγώ, διπλό σκορ έχει. Λοιπόν εγώ κύριε Σρόϊτερ λέω ότι τις καλύτερες απαντήσεις τις δίνει η ζωή. Αυτό θα έρθει μπούμερανγκ στον κύριο Μητσοτάκη. Διότι όταν θα πάμε στην κάλπη των Ευρωεκλογών και η κάλπη των ευρωεκλογών θα δείξει την πραγματική εικόνα, που θα είναι μία εικόνα θα δείχνει ότι όχι μόνο δεν είναι 15 μονάδες μπροστά η ΝΔ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, η επόμενη μέρα νομίζω ότι θα είναι λίγο δύσκολη για τον κύριο Μητσοτάκη.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Εκτιμάτε ότι θα είσαστε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς, αυτός είναι ο στόχος, αυτό εκτιμώ και αυτό θα το πετύχω. Διότι πέρα από αφήγημα, είναι μία λέξη την οποία την χρησιμοποιούμε συχνά τώρα τελευταία, πέρα δηλαδή από το να εξηγήσουμε στον κόσμο τι ακριβώς κάνουμε, που πλέον μπορούμε: Πήραμε την χώρα, την βγάλαμε από τα μνημόνια, αποκαταστήσαμε την κανονικότητα, μειώσαμε οκτώ μονάδες την ανεργία, ήταν στο 27%, σήμερα ανακοινώθηκε 18,9%, δημιουργήσαμε δηλαδή πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας ενώ οι άλλοι έχασαν 850.000 θέσεις εργασίας, φέραμε την εργασιακή κανονικότητα με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και τώρα πάμε και για αύξηση του κατώτατου μισθού. Πέρα από αυτά, καταπιαστήκαμε και τολμήσαμε με δύσκολα θέματα. Είμαστε πολύ κοντά να λύσουμε ένα θέμα που ήταν 35 χρόνια ανοιχτό, το ονοματολογικό με την πΓΔΜ. Κάποιοι με την κουλτούρα της αδράνειας έλεγαν, άστο άλλα και 30 χρόνια, δεν πειράζει. Η χώρα από αυτήν την συμφωνία αναβαθμίζει τον διεθνή της ρόλο και στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δώσαμε σημαντική αξία στην χώρα, αν θέλετε μέσα από το πλαίσιο αυτών των πολυμερών συνεργασιών στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αντιμετωπίσαμε και είμαστε πολύ κοντά σε μία ιστορική συμφωνία για να λυθεί η εκκρεμότητα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας. Προχωρούμε στην Συνταγματική Αναθεώρηση. Έχουμε λοιπόν, να πούμε, ότι πήραμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία και φτιάχνουμε σιγά-σιγά, αλαλάζουμε την Ελλάδα και φτιάχνουμε μία χώρα η οποία μπορεί να φύγει μπροστά. Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα του κυρίου Μητσοτάκη είναι ότι πέρα από το να μας λέει ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αυτό το έχουμε καταλάβει τρία χρόνια τώρα, δεν μας λέει τι άλλο θέλει για την χώρα. Λέει ότι ο Τσίπρας είναι κακός, ή ότι ο Τσίπρας είναι ψεύτης, λέει ότι ο Τσίπρας είναι απατεώνας, λέει ότι η κυβέρνηση είναι η χειρότερη της τελευταίας 50ετίας. Μάλιστα, αυτά θα μπορούσε να τα λέει ο καθένας. Μας έχει πει κάτι για το αύριο; Τι θέλει γι αυτήν την χώρα; Πως την οραματίζεται αυτή την χώρα; Την οραματίζεται με επιστροφή στην εποχή του ΔΝΤ, με απολύσεις με συνταξιοδοτικό Πινοσέτ. Αυτό είναι το όραμά του; Αν δεν έχει λοιπόν απάντηση σε αυτά, θα χάσει και στις ευρωεκλογές και θα χάσει και στις εθνικές όταν καλή ώρα έρθουν αυτές, τον Οκτώβρη του 2019.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Το κρατάω αυτό, Οκτώβρης του 2019, η τηλεόραση είναι άτιμο πράγμα, άλλωστε μένουν οι εκπομπές και το ξέρετε καλά. Για να φτάσουμε στον Οκτώβριο του 2019, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να περάσει με κάποιο τρόπο το Σκοπιανό από τη Βουλή και να συνεχίσετε στη συνέχεια να έχετε τη στήριξη της Βουλής. Και θέλω να σας ρωτήσω: πως θα γίνει αυτό, όταν από την κυβέρνηση ο κ. Καμμένος έχει πει ότι θα αποχωρήσει όταν έρθει το Σκοπιανό στη Βουλή ; Αν εκτιμάτε λοιπόν, ότι θα βρείτε την πλειοψηφία να περάσετε τη Συμφωνία και θα βρείτε και την πλειοψηφία για να μπορέσετε να κυβερνήσετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω τη βεβαιότητα ότι το ονοματολογικό, η Συμφωνία της χώρας μας με την πΔΓΜ, μια συμφωνία που προφανώς είναι ένας συμβιβασμός και αυτός , άρα δεν είναι το βέλτιστο που θα θέλαμε, δηλαδή να κρατήσει η χώρα αυτή μια ονομασία που δεν θα εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά , διότι 140 χώρες σε όλο τον κόσμο τους λένε «Μακεδονία» σκέτο και τώρα θα ονομάζονται Βόρεια Μακεδονία. Και όταν εσείς, κύριε Σρόϊτερ ή τα παιδιά σας μεθαύριο στο google θα γράφετε Μακεδονία, δεν θα βγαίνουν τα Σκόπια και το άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου στα Σκόπια,. Θα βγαίνει ο Λευκός Πύργος ή θα πρέπει να γράψεις Βόρεια Μακεδονία για να βγαίνουν τα Σκόπια. Όταν θα φέρουμε αυτή τη Συμφωνία που πετυχαίνει πολύ σημαντικά πράγματα, που αναγνωρίζει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, που απαγορεύει στους γείτονές μας να χρησιμοποιούν το αστέρι της Βεργίνας, που απαγορεύει στα αγάλματα αυτά, να τα αναγράφουν ως οι Μακεδόνες, ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, αλλά θα λέει: ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, άγαλμα το οποίο ανήκει στην ελληνιστική περίοδο, δηλαδή άγαλμα της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Είναι τα επιχειρήματα και τα έχετε πει αναλυτικά…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν λοιπόν έρθει αυτή η Συμφωνία…
ΣΡΟΪΤΕΡ: Το ερώτημα είναι, αν περνάει η Συμφωνία από τη Βουλή
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλά υπάρχει περίπτωση να μην περάσει;
ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν το ξέρω, εσείς θα μου πείτε…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε, καλά! Να βάλουμε ένα στοίχημα!
ΣΡΟΪΤΕΡ: Να το βάλουμε το στοίχημα με χαρά, αν θέλετε, όχι επειδή πιστεύω ότι δεν θα περάσει, αλλά επειδή είναι ενδιαφέρον. Αλλά το ερώτημα είναι: πως θα περάσει; Θα στραφούν οι βουλευτές του κυρίου Καμμένου εναντίον του και θα ψηφίσουν τη Συμφωνία και άρα θα είναι πολιτικός αρχηγός χωρίς κόμμα ο κύριος Καμμένος;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Συμφωνία θα περάσει για ένα λόγο. Θα περάσει γιατί και ο τελευταίος πολίτης – και σέβομαι τις ευαισθησίες, τις αντιρρήσεις, τις διαφωνίες- αρχίζει και καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, αυτή η Συμφωνία συμφέρει τη χώρα, την αναβαθμίζει, της δίνει διέξοδο και δυναμική. Και ιδίως, οι συμπολίτες μας στη Βόρεια Ελλάδα καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη να γίνει η οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, όταν έχει την πλάτη της γυρισμένη στους γείτονές της.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Κερδίζετε το στοίχημα και περνάει…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και το είδαμε αυτό, όταν μου έλεγαν ότι «δεν θα μπορείς να περπατήσεις στη Θεσσαλονίκη», είχαμε 3.000 ακραίους, οι οποίοι διαδήλωναν στην Έκθεση. Ας αφήσουμε λοιπόν τα στοιχήματα κατά μέρος, εντάξει κρατήστε το όμως αυτό, εγώ σας λέω ότι το κλίμα που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία, είναι ότι η Συμφωνία αυτή είναι προς όφελος – παρά τις όποιες διαφωνίες- και γι΄ αυτό θα υπάρξει η πλειοψηφία εκείνη, η οποία θα δώσει την έγκρισή της. Και αν ο Μητσοτάκης άφηνε και τους βουλευτές του να ψηφίσουν, θα είχε πολύ μεγάλη πλειοψηφία
ΣΡΟΪΤΕΡ: Μπορεί να βρείτε στήριξη και από βουλευτές άλλων κομμάτων..
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Πιστεύω ότι δεν θα τους αφήσει.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Το ερώτημα που θέλω να μου απαντήσετε, είναι αν την επόμενη ημέρα θα έχετε και την πλειοψηφία για να κυβερνήσετε, με λίγα λόγια πέραν της Συμφωνίας των Σκοπίων, αν η κυβέρνηση αυτή θα μπορεί να έχει τη δεδηλωμένη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε κ. Σρόιτερ, πιστεύω ότι θα την έχει. Άλλωστε ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, με τον οποίο έχω μια έντιμη συνεργασία, με διαφωνίες. Είναι ευαίσθητο θέμα, ξέρετε αυτό, και δεν θέλω -παρά την έντονη διαφωνία που έχω μαζί του στη στάση που έχει κρατήσει- να υπεισέλθω σε ένα θέμα που γι΄ αυτόν, είναι ένα θέμα αρχών. Και σε άλλα θέματα αρχών, έχουμε ψηφίσει χωριστά. Πιστεύω, όμως, το δήλωσε βεβαίως, και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου επεισοδιακού υπουργικού συμβουλίου, ότι δεν θα ταυτιστεί με τα σχέδια του παλιού πολιτικού συστήματος για παλινόρθωση, δεν θα συνταχθεί με ψήφο δυσπιστίας που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης, πιστεύω ότι θα βρεθεί σε ένα δίλλημα. Από τη μια, είναι αυτό το θέμα αρχών που τον ταλαιπωρεί – και τον καταλαβαίνω σε αυτό, τον καταλαβαίνω πραγματικά- από την άλλη όμως, στο αν θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτή τη χώρα η ανάταξη της οικονομίας, αν θα πρέπει να προχωρήσει η δικαιοσύνη, αν θα πρέπει να προχωρήσουμε στις κρίσιμες αποφάσεις που έχουμε πάρει για την εξωτερική μας πολιτική, για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας, την επέκταση των χωρικών μιλίων, είναι πολλά θέματα που είναι ανοιχτά . Και νομίζω, ξέρετε, ότι η πολιτική είναι γεμάτη κρίσιμα διλλήματα. Ξέρετε, πόσες φορές εγώ έχω έρθει σε κρίσιμα διλλήματα; Πάρα πολλές, ίσως περισσότερες από κάθε άλλο Πρωθυπουργό. Πιστεύω, διότι τον ξέρω τον Πάνο Καμμένο και την ψυχολογία του, ότι σε αυτό το κρίσιμο δίλλημα θα πάρει μια ορθή απόφαση. Δεν ξέρω, αν θα μείνει ή θα φύγει από την κυβέρνηση, αυτό που ξέρω, που θέλω να πιστεύω όμως, και προβλέπω, είναι ότι δεν θα αποτελέσει ο Πάνος Καμμένος εμπόδιο στην ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα και τη σταθερότητα.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Αν το ερμηνεύω με κάποιο τρόπο αυτό, πιστεύετε ότι μπορεί μεν να καταψηφίσει τη Συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά στη συνέχεια να στηρίξει την κυβέρνηση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι μπορεί, θα την καταψηφίσει.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Αλλά, στη συνέχεια θα στηρίξει την κυβέρνηση με ένα τρόπο, ώστε να συνεχίσετε και να έχετε τη δεδηλωμένη. Άλλωστε οι σχέσεις σας με τον κ. Καμμένο είναι πάρα πολύ καλές, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι έντιμες και ειλικρινείς, με τις όποιες σημαντικές διαφωνίες έχουμε κατά καιρούς.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Σας καταλογίζουν άλλωστε, ότι θυσιάσατε τον υπουργό Εξωτερικών για χάρη του.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν θυσίασα κανέναν, ο υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε. Είναι κατανοητό και εκεί δεν θέλω να υπεισέλθω σε ένα θέμα αρχών. Ο Νίκος Κοτζιάς είχε μια εξαιρετική συμβολή στην αναβάθμιση της χώρας και της γεωπολιτικής της αξίας και σημασίας. Είχε ένα εξαιρετικό έργο στο υπουργείο Εξωτερικών. Είχε μια έντονη διαμάχη και αντιπαράθεση, πολιτική και ιδεολογική με τον Πάνο Καμμένο. Στο τέλος, αυτή η αντιπαράθεση άρχισε να παίρνει και ένα χαρακτήρα επιθέσεων για λόγους ευθιξίας , τους οποίους σέβομαι απολύτως. Ο ίδιος έθεσε την παραίτησή του. Από κει και πέρα, είμαι υποχρεωμένος να συνεχίσω.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Πρόεδρε , ο ίδιος λέει ότι «στην αντιπαράθεση με τον Καμμένο κέρδισε ο Καμμένος. Και ενώ ο πρωθυπουργός είχε τις ίδιες απόψεις μαζί μου, τελικά συντάχθηκε με την άλλη πλευρά».
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε κύριε Σρόιτερ, δεν ξέρω αν λέει αυτό, αλλά σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την πορεία του τόπου, την πορεία της οικονομίας, την πολιτική σταθερότητα, την εξωτερική πολιτική, δεν υπάρχει «κερδίζω εγώ, χάνεις εσύ». Υπάρχει «χάνουμε όλοι μαζί, χάνει η χώρα ή κερδίζουμε όλοι μαζί». Με αυτή την έννοια εγώ, δεν νομίζω ότι αυτή η στάση και θέση αντιπροσωπεύει τις απόψεις του κ. Κοτζιά, αλλά σε ό,τι αφορά τις δικές μου απόψεις, δεν θα έμπαινα σε μια τέτοια- αν θέλετε- αναφορά ποτέ, δεν θα προσέγγιζα την αναφορά αυτή. Διότι θεωρώ ότι το κρίσιμο κάθε φορά, δεν είναι αν κερδίζει ο ένας ή ο άλλος, αλλά αν η χώρα προχωράει μπροστά.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Για να το κλείσω αυτό το θέμα, θέλω να ρωτήσω και εσάς, γιατί είστε ο μόνος που δεν έχει πάρει θέση σε αυτό το θέμα, για τα όσα συζητήθηκαν και ειπώθηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο εκείνη την ημέρα. Είναι κρίσιμο, υπό την έννοια ότι πλέον υπάρχει και δικαστική διαδικασία, έχει καταθέσει μήνυση ο κ. Κοτζιάς. Ειπώθηκε από τον κύριο Καμμένο ….
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει καταθέσει μήνυση και είναι εν γνώσει μου. Μάλιστα, του το ζήτησα πριν την παραίτησή του, όταν έγιναν γνωστά κάποια δημοσιεύματα, γιατί ήθελα αυτό να το ξεκαθαρίσω. Με τον Κοτζιά μπορεί κανείς να διαφωνεί σε πολλά, αλλά το τελευταίο που μπορεί να του προσάψει, είναι ανεντιμότητα. Άρα, πρέπει να σας πω ότι ναι, εγώ του ζήτησα να πάει στον εισαγγελέα αυτά τα δημοσιεύματα και ορθώς, νομίζω, έκανε και πήγε στον εισαγγελέα.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Ειπώθηκε μέσα στο υπουργικό συμβούλιο από τον κ. Καμμένο; Νομίζω, ότι είστε ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να το ξεκαθαρίσετε αυτό το θέμα, ότι υπάρχει εμπλοκή Σόρος με χρηματοδοτήσεις και το υπουργείο Εξωτερικών για όλο αυτό που λέγεται Σκοπιανό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Καμμένος έχει κάνει σχετικές δηλώσεις μετά από αυτό.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Ήσασταν μπροστά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει κάνει σχετικές δηλώσεις ότι δεν κατηγόρησε ποτέ την κυβέρνηση και κάτι τέτοιο.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα αντιλαμβάνομαι ότι και εσείς θεωρείτε ότι δεν το ακούσατε αυτό το πράμα, δεν ειπώθηκε μέσα, για να το ξεκαθαρίσουμε σε ένα βαθμό. Ποια είναι η εμπειρία σας στο υπουργείο Εξωτερικών, η έως τώρα εμπειρία; Είστε και σε μια περίοδο κρίσιμη για το υπουργείο. Οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις απειλές τους καθημερινά και θα ήθελα να ρωτήσω, με το χέρι στην καρδιά, αν φοβάστε ότι θα έχουμε ένα θερμό επεισόδιο το επόμενο διάστημα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, είχα την τύχη να είμαι πολύ κοντά στον υπουργό και να παρακολουθώ στενά τις πρωτοβουλίες του στην εξωτερική πολιτική, αλλά και την τύχη να είμαι ένας εξαιρετικά ενεργητικός πρωθυπουργός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής - αν δεν κάνω λάθος, αντίστοιχη δραστηριότητα είχε μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός- όλο το διάστημα αυτό που έχει περάσει, άρα δεν μου είναι κάτι ξένο. Η χώρα, λοιπόν, ναι, βρίσκεται σε μια περίοδο που στην περιοχή υπάρχουν εντάσεις, γι΄ αυτό πρέπει να επιδείξουμε σοβαρότητα, νηφαλιότητα και σταθερότητα στη γραμμή μας. Το επόμενο διάστημα υπάρχουν στη Ν.Α Μεσόγειο οι εξορύξεις, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τον φυσικό της πλούτο. Και βεβαίως, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι αυτός ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό και θα μοιραστεί σε όλο τον κυπριακό λαό, και σε Ελληνοκύπριους και σε Τουρκοκύπριους. Η Τουρκία είναι μια δύναμη κρίσιμη και ισχυρή, υπολογίσιμη στην περιοχή, όχι μόνο ως εταίρος και γείτονας της χώρας, αλλά και ως μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Οφείλουμε να την υπολογίζουμε, από κει και πέρα όμως πρέπει και η Τουρκία να καταλάβει ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει. Η Ελλάδα μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει μέσα από μια μακροχρόνια διαδικασία και συνεργασία, διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ένας νέος ενεργειακός χάρτης στην περιοχή. Για να υπάρξει ασφαλής μεταφορά των ενεργειακών πηγών της Ν.Α Μεσογείου στον ευρωπαϊκό χώρο. Εμείς, λοιπόν, δεν αποκλείουμε την Τουρκία από αυτή τη συνεργασία, ίσα-ίσα της λέμε έλα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αυτό που σου ανήκει, αλλά θα σεβαστείς το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία, λοιπόν, πρέπει να αποφασίσει, ή θα συνεργαστεί ή θα συνεχίσει να κρατάει μια στάση άρνησης και συνεχούς επαναδιατύπωσης σαν τον σκαντζόχοιρο, ότι δεν θα γίνει τίποτε χωρίς εμένα. Εντάξει, εδώ πρέπει να καταλάβει όμως, ότι δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, είναι ένα ζήτημα που αφορά ένα νέο ενεργειακό χάρτη, αφορά και άλλες χώρες, αφορά τον διεθνή παράγοντα. Άρα, λοιπόν, το δικό μου ,αν θέλετε, μήνυμα – και αυτό θα μεταφέρω και στον Πρόεδρο Ερντογάν – το έχω ήδη μεταφέρει βεβαίως, αλλά θα έχω, φαντάζομαι την ευκαιρία να τον συναντήσω γιατί με έχει προσκαλέσει να μεταβώ στην Κωνσταντινούπολη.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Προχωράει η οργάνωση αυτής της συνάντησης;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι προχωράει. Είμαστε σε μια διαδικασία που θα δούμε το κατάλληλο timing για να πραγματοποιηθεί.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν έχει κλειστεί η ημερομηνία;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχει κλειστεί ημερομηνία. Αλλά το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα, η οποία απειλεί κανέναν, αλλά και δεν απειλείται από κανέναν. Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να το σεβαστούν και αυτοί και να προχωρήσουμε έτσι όπως αρμόζει σε δυο γείτονες, στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για τη διαφορά της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Και βεβαίως, να προχωρήσουμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα. Αλλά δεν θα απεμπολήσουμε κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα. Ανοιχτοί στο διάλογο, ανοιχτοί στη συνεργασία, είμαστε γείτονες, είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε μαζί θα ζούμε, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμα και πόσο δε μάλλον δε θα ανεχτούμε καμία απειλή σε ό,τι αφορά το δικαίωμά μας να αποφασίσουμε εμείς, πότε θα κάνουμε χρήση του κυριαρχικού μας δικαιώματος με βάση το Διεθνές Δίκαιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Κάτι για το οποίο μας απειλούν με πόλεμο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι καινούριο αυτό.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Καινούριο δεν είναι, αλλά επανήλθε και επανήλθε με αφορμή την πρόθεση, θυμάμαι τότε, από το υπουργείο Εξωτερικών και τον κύριο Κοτζιά ξεκίνησε , να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στην άλλη πλευρά των συνόρων μας, προς Αλβανία και Ιταλία, κάτι το οποίο φαίνεται ότι έχει παγώσει κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν έχει παγώσει τίποτε, κ. Σρόιτερ. Η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια και δεν κάνουμε κινήσεις στο πόδι. Αυτή η δουλειά, είναι μια δουλειά πολύ καλά επεξεργασμένη από ένα συμβούλιο επιστημονικό στο οποίο συμμετέχουν εξαίρετοι επιστήμονες. Είναι μια δουλειά χρόνων και ενδεχομένως να δημοσιοποιήθηκε με έναν λίγο άτσαλο τρόπο. Μου ζήτησε ο απερχόμενος υπουργός να αναφερθεί σε αυτό κατά τη διάρκεια των δηλώσεών μας στην παράδοση –παραλαβή. Έκρινα σκόπιμο να του δώσω την άδεια να το κάνει, διότι ήταν μια δουλειά στην οποία επένδυσε χρόνο, κόπο, τις γνώσεις του. Από κει και πέρα …
ΣΡΟΪΤΕΡ: Αφού το ξέρατε, γιατί ήταν άτσαλο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπό την έννοια, ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να είχαμε πρώτα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, διότι, ξέρετε, στα μείζονος σημασίας εθνικά θέματα πρέπει η Ελλάδα να είναι μια γροθιά. Βεβαίως, διαφωνίες θα υπάρχουν. Εν πάση περιπτώσει, όσα επακολούθησαν με οδήγησαν στην απόφαση ότι θα έπρεπε – και αυτή την απόφαση πήρα- να αλλάξω λίγο την τακτική, όχι όμως τη στρατηγική. Θα προχωρήσω σε μια ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση με όλα τα κόμματα και δεν θα προχωρήσουμε με Προεδρικά Διατάγματα , αλλά μέσα από τη διαδικασία που προβλέπεται και από το Σύνταγμα -αν θέλετε- ότι όπου υπάρχει επέκταση κυριαρχικού δικαιώματος, η Βουλή πρέπει να ψηφίζει.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Θα έρθει μέσα από τη Βουλή, λοιπόν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, και τα κόμματα μετά το διάλογο θα δεσμευτούν πάνω σε αυτό. Και επαναλαμβάνω: Ασκούμε το κυριαρχικό αυτό δικαίωμα ξεκινώντας από το Ιόνιο, αλλά δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας να το ασκήσουμε σταδιακά και στον υπόλοιπο χώρο όπου έχουμε, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το δικαίωμα αυτό.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Ως υπουργός Εξωτερικών και βεβαίως ως Πρωθυπουργός, έχετε τη χαρά να διανύετε την καλύτερη περίοδο – διορθώστε με αν κάνω λάθος- στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Σας καταλογίζουν μια παράδοση στους Αμερικανούς. Μάλιστα, από το «έξω οι βάσεις των Αμερικανών», έχουμε φθάσει στο να προσκαλούμε τους Αμερικανούς, το έχει κάνει ο κύριος Καμμένος, να δημιουργήσουν και νέες βάσεις στη χώρα μας. Δεν ξέρω, αν αυτό ακούγεται λίγο παράδοξο για μια αριστερή κυβέρνηση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ισχύει όμως αυτό.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Το ακούσατε, όμως.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αλλά δεν ισχύει ότι επρόκειτο για νέες βάσεις. Δεν υπάρχουν νέες βάσεις και δεν έχουν ζητήσει και νέες βάσεις. Υπάρχει, όμως, πράγματι, μια συνεργασία, διότι, οι ΗΠΑ είναι ένας κρίσιμος εταίρος, μια κρίσιμη χώρα. Η Ελλάδα όμως προσέρχεται σε αυτή τη συνεργασία με μια διάθεση- αν θέλετε- αλληλοσεβασμού, αλλά και εταιρικής σχέσης. Δεν αναζητούμε προστάτες. Η Ελλάδα είναι και αυτή μια κρίσιμη χώρα, όχι βεβαίως όσο οι ΗΠΑ, αλλά είναι μια κρίσιμη χώρα. Στη γεωπολιτική σκακιέρα η Ελλάδα είναι σε ένα χώρο ιδιαίτερα κρίσιμο στο αντάμωμα τριών ηπείρων. Συνεπώς, το δόγμα που ακολουθούμε στην εξωτερική μας πολιτική, είναι ένα δόγμα πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Που σημαίνει, αναδεικνύουμε, παίρνουμε τα πλεονεκτήματα τα οποία μπορούμε να πάρουμε στο έπακρο από τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με τη Ρωσία. Έχουμε με τον αραβικό κόσμο. Διαμορφώνουμε στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχίες και συνεργασίες με τις κρίσιμες χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είναι, λοιπόν, μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, που στόχο έχει να πολλαπλασιάσει τα οφέλη αυτής της δεσπόζουσας γεωπολιτικής θέσης της χώρας.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Κρατάω, ότι δεν υπάρχει θέμα νέων βάσεων, αυτή τη στιγμή, και ούτε έχει τεθεί από τους αμερικανούς, αν κατάλαβα σωστά αυτό που λέτε. Θα κλείσω τις ερωτήσεις που σας αφορούν και ως υπουργό Εξωτερικών. Με ένα θέμα το οποίο έχει κυριαρχήσει δέκα ημέρες τώρα στην επικαιρότητα και αναφέρομαι στην εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τους Αλβανούς αστυνομικούς. Το παράπονο της οικογένειας, κύριε Πρόεδρε, και το παράπονο και των ανθρώπων του χωριού αυτού είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε πάρα πολύ ήπια σε όλη αυτή τη διαδικασία. Αντέδρασε πολύ ήπια, στο γεγονός ότι η σορός αυτού του ανθρώπου κρατήθηκε 10 ημέρες και δεν αποδίδετο στην οικογένεια, αλλά και στη δήλωση Ράμα ότι «γιατί τόση φασαρία, σκοτώθηκε ένας τρελός».
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σρόιτερ, σήμερα είναι μία ημέρα πένθους και για την οικογένεια και για την ομογένεια. Δεν θέλω, λοιπόν, να μπω σε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Κατανοώ το πένθος της οικογένειας, κατανοώ τη χαροκαμένη μάνα που έχασε ένα νέο παιδί. Άρα, είναι θα έλεγα δικαιολογημένη και η πικρία και η οργή και ο θυμός. Δεν θέλω να μπω σε κανενός είδους αντιπαράθεση σε σχέση με αυτό. Το μόνο, όμως, που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η Ελλάδα έκανε τα ενδεδειγμένα, έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει. Από την πρώτη ημέρα, από την πρώτη στιγμή, είχαμε την επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας. Είχαμε την επικοινωνία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με τον ομόλογό του. Ζητήσαμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής και βεβαίως ζητήσαμε να υπάρξει έλληνας αστυνομικός που θα βρεθεί εκεί για να συμμετάσχει στις διαδικασίες της πραγματογνωμοσύνης. Και, βεβαίως, η άλλη πλευρά μας υποσχέθηκε ότι οι εισαγγελικές αρχές θα μας δώσουν πλήρες πόρισμα για τα αίτια αυτής της πολύ δυσάρεστης εξέλιξης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εγώ θέλω να πω, με την ευκαιρία, ότι αυτό το πολύ δυσάρεστο συμβάν δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε στρατηγική από την προσπάθειά μας να έρθουμε πιο κοντά με τη γειτονική χώρα, επιλύοντας χρόνιες διαφορές. Αυτό το δυσάρεστο γεγονός μας έχει οδηγήσει στο να ξεχάσουμε, τι γινόταν την ημέρα εκείνη σε αυτό το χωριό. Σε αυτό το χωριό της εθνικής μας μειονότητας, στο χωριό Βουλιαράτες, την ημέρα εκείνη, την 28η Οκτωβρίου, είχαμε στο στρατιωτικό νεκροταφείο την ταφή των οστών και την τελετή με την παρουσία της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, των οστών των πεσόντων ηρώων μας στην Αλβανία. Και αυτό έγινε μετά από 70 τόσα χρόνια. Και αντιλαμβάνεστε, ότι αυτές είναι κάποιες εξελίξεις που έχουν μια αξία. Δεν πρέπει να τις ξεχνάμε. Δυσάρεστο το συμβάν. Αυτό μας έχει θλίψει όλους μας. Αλλά, από την άλλη πλευρά, να προχωρήσουμε σε βήματα. Γιατί να προχωρήσουμε σε βήματα; Γιατί πρέπει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία να μπορέσει να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα τα οποία με βάση το Διεθνές Δίκαιο δικαιούται. Άρα, λοιπόν, το επόμενο μεγάλο βήμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι να αποδοθούν αυτά τα δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, τον διάλογο. Στόχος μας, επίσης, είναι να καθοριστεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελλάδας-Αλβανίας. Της Ελλάδας, δηλαδή, η διαχωριστική γραμμή. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, κατά την άποψή μου. Άρα, πέραν από την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, θα έχουμε και την ΑΟΖ με την Αλβανία. Είμαστε κοντά και πιστεύω ότι έχει ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων. Ήμουν πολύ κοντά, πριν αλλάξει η κυβέρνηση στην Ιταλία. Αλλά νομίζω ότι θα συνεχίσουμε. Θα πάω τη Δευτέρα στη Σικελία, θα δω τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Δηλαδή, με δύο λόγια, θέλω να σας πω ότι εμείς έχουμε χαράξει μια στρατηγική για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων στην εξωτερική μας πολιτική. Έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την κουλτούρα της αδράνειας «έλα μωρέ, άστα. Θα φέρουν πολιτικό κόστος όλα αυτά». Σπάμε αβγά. Αν δεν σπάσεις αβγά, δεν τρως ομελέτα. Έχεις και κόστος. Θα υπάρξουν και προβλήματα. Αλλά τον προσανατολισμό μας δεν θα τον χάσουμε.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Μια και λέμε σπάμε αυγά, θέλω να κλείσω με το θέμα το οποίο κυριαρχεί πολλές φορές στο κομμάτι της καθημερινότητας κύριε Πρόεδρε. Και μιλάω για την εγκληματικότητα. Θέλω να μου πείτε να είσθε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα που έχει φέρει η κυβέρνηση στο κομμάτι της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια και θέλω και το σχόλιο σας για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια, από το γεγονός ότι έχουμε εικόνες με εμπόριο και χρήση ναρκωτικών μέσα στα Πανεπιστήμια, εικόνες με παραεμπόριο μέσα στα Πανεπιστήμια, λες και είναι εμπορικό κέντρο πολλές φορές, και βεβαίως αναρχικές οργανώσεις οι οποίες αποκτούν γραφεία, παραρτήματα μέσα στα Πανεπιστήμια και μάλιστα κάνουν και πάρτι, χωρίς να μπορεί να τους ενοχλήσει κανένας. Και έχουμε, για να κλείσουμε κύριε Πρόεδρε, και την έκκληση των Πρυτάνεων να μπει η Αστυνομία, να καθαρίσει αυτή την κατάσταση και κανείς δεν κάνει τίποτα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σρόιτερ, νομίζω, ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας δεν είναι καινούργιο. Και βεβαίως, ιδιαίτερα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης υπήρξε μια αύξηση της εγκληματικότητας, ιδίως της μικροεγκληματικότητας. Τα στοιχεία που έχω εγώ από την ΕΛ.ΑΣ, τα επίσημα στοιχεία, και όταν έγινε η συζήτηση στην Βουλή, τα ανέγνωσα χωρίς να υπάρξει αμφισβήτηση, είναι ότι η βαριά εγκληματικότητα έχει μειωθεί στον τόπο την τελευταία τριετία. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας απασχολεί το πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εγρηγορούμε, αλλά είχαμε μεγάλες επιτυχίες της Αστυνομίας σε πολύ δύσκολες υποθέσεις, είχαμε μείωση της βαριάς εγκληματικότητας. Εν τούτοις, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα πρέπει ότι το ζήτημα αυτό να συνεχίσει να μας απασχολεί και να βρούμε τον τρόπο εκείνο-ήδη έχουμε κάνει πολλά,- κατηγορηθήκαμε βεβαίως, αλλά πήραμε εκατοντάδες αστυνομικούς από την φύλαξη πολιτικών προσώπων και άλλων, δημοσίως γνωστών προσώπων, και τους πήγαμε στην γειτονιά, γιατί εκεί πρέπει να είναι. Έχουμε πεζές περιπολίες, έχουμε εποχούμενες περιπολίες. Πρέπει να ενισχυθούν; Πρέπει να ενισχυθούν. Η ασφάλεια είναι λαϊκό δικαίωμα, δεν είναι κάτι το οποίο είναι ξένο με εμάς. Θέλουν να μας κατηγορήσουν ότι εμείς ανεχόμαστε…
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: … η ασφαλής εκπαίδευση δεν είναι δικαίωμα για τους φοιτητές, οι οποίοι βλέπουν όλα αυτά στα Πανεπιστήμια;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έρχομαι τώρα και σε αυτό. Ξέρετε, αρκετά έχουμε δυσφημίσει τα Πανεπιστήμια μας, μην τα δυσφημούμε περισσότερο.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Ε νομίζω, δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια πάντως, κύριε Πρόεδρε, για να γίνει αυτό , η κατάσταση μιλάει από μόνη της πολλές φορές…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: … ναι αλλά κοιτάξτε να δείτε όμως, όχι εγώ δεν θέλω, όπως υπάρχουν προβλήματα, τα οποία τα ζούμε όσοι διαμένουμε στον αστικό ιστό και μένουμε σε λαικές συνοικίες της πόλης –βεβαίως, εγώ μένω στην Κυψέλη, εκεί οι γείτονές μου λένε «ευτυχώς που είσαι εσύ εδώ», γιατί είμαι εγώ εκεί και υπάρχει αστυνομική φύλαξη- τα ξέρω όμως τα προβλήματα. Δεν μένω σε περιοχές όπου… Και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, γύρω από αυτά, υπάρχουν πράγματι σημαντικά προβλήματα.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Και μέσα σε αυτά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μέσα σε αυτά. Ας μην μεγαλοποιούμε. Και όχι μεγαλύτερα από αυτά τα οποία υπήρχαν πάντα. Όπως, επίσης, ας μην δαιμονοποιούμε και την έννοια του ασύλου, διότι εκεί πάει η συζήτηση. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στις Πρυτανικές Αρχές, όταν το ζητήσουν, και στην ΕΛ.ΑΣ αυτεπαγγέλτως με την παρέμβαση του εισαγγελέα, όταν διαπράττεται έγκλημα κατά της ζωής, να μπαίνουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Δεν υπάρχει άσυλο λοιπόν.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Το ζητούν οι Πρυτάνεις. Δεν γίνεται όμως…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω αν δεν γίνεται. Εγώ έχω την αίσθηση…
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Εδεν έχετε δει καμία επέμβαση μέσα σε Πανεπιστήμιο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, μισό λεπτάκι. Δεν έχουμε επέμβαση σε Πανεπιστήμια, όταν δεν διαπράττεται έγκλημα κατά της ζωής. Όταν διαπράττεται έγκλημα κατά της ζωής, υπάρχουν επεμβάσεις πάρα πολλές φορές αστυνομικών δυνάμεων, που πηγαίνουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το έγκλημα. Από εκεί και πέρα όμως θα έλεγα ότι θα ήταν καλύτερο η συζήτηση για την αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης και της ποιότητας των ελληνικών δημοσίων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, να μην εστιάζεται στο ζήτημα αυτό, διότι, πολύ φοβάμαι ότι ορισμένοι, ακριβώς επειδή έχουν μία εμμονή ιδεοληπτική απέναντι σε οτιδήποτε είναι δημόσιο, θέλουν να δυσφημήσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια, ακριβώς διότι έχουν στόχο και σχέδιο, κάποια στιγμή να δημιουργήσουν ιδιωτικά στα οποία θα μορφώνονται, θα αποκτούν μόρφωση και πρόσβαση στην γνώση, τα παιδιά του ελληνικού λαού, με βάση την οικονομική τους δυνατότητα. Λοιπόν, εγώ αυτό καταλαβαίνω, κύριε Σρόϊτερ. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, δεν θέλω να υπερασπιστώ το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει εγκληματικότητα. Βεβαίως, και υπάρχει και πρέπει όλοι να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε την ΕΛ.ΑΣ για να την αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για την παρουσία σας εδώ στο δελτίο. Νομίζω ότι ήταν μία ευχάριστη συζήτηση. Καμία σχέση με τον Τραμπ και τους υπόλοιπους, πράγματι και να ευχηθώ να τα ξαναπούμε σύντομα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Σρόϊτερ. Νομίζω, ότι μου δώσατε την ευκαιρία να εξηγήσω ορισμένα πράγματα, που για όσους μας παρακολούθησαν, πιστεύω ότι ήταν χρήσιμα.
ΣΤΡΟΪΤΕΡ: Σας ευχαριστώ και πάλι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά.

Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2018 | 8:53 pm


Πρωτιά σε ψήφους και Προεδρία στον Πανελλήνιο Σύλλογό της για την Αρτινιά Βίκυ Σιαπάτη

- Μια ιδιαίτερα καίρια θέση, με δεδομένο τον καταλυτικό ρόλο των Κτηματολογικών Γραφείων στη συγκρότηση του Εθνικού Κτηματολογίου
- Πρώτη Αντιπρόσωπος και για την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων


   Στις 15 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων Εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων.
   Την πρώτη θέση σε ψήφους κατέλαβε η Βίκυ Σιαπάτη, υπάλληλος στο Υποθηκοφυλακείο Άρτας, η οποία, στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ, με θέμα την κατανομή αξιωμάτων μεταξύ των επτά τακτικών μελών που εκλέχτηκαν, μετά από μυστική ψηφοφορία εκλέχθηκε Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου. Μια ιδιαίτερα καίρια θέση, με δεδομένο τον καταλυτικό ρόλο των Κτηματολογικών Γραφείων στην ολοκλήρωση της σημαντικότερης μεταρρύθμισης που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, της συγκρότησης, δηλαδή, του Εθνικού Κτηματολογίου.
   Στην ίδια συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 2 Νοεμβρίου, η Βίκυ Σιαπάτη εξελέγη πρώτη και ως αντιπρόσωπος για την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων.
   Συγκεκριμένα, μετά από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των εκλεγέντων μελών, εξελέγησαν κατά πλειοψηφία για τις προβλεπόμενες από το καταστατικό θέσεις διοίκησης του σωματείου οι κάτωθι:

 Πρόεδρος: Βασιλική Σιαπάτη (Υποθηκοφυλακείο Άρτας)
 Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Σπυρόπουλος (Υποθηκοφυλακείο Πειραιά)
 Γραμματέας: Ευαγγελία Κρανιώτη (Υποθηκοφυλακείο Θες/νίκης)
 Ταμίας: Γεώργιος Διαμάντης (Υποθηκοφυλακείο Αθηνών)
 Σύμβουλοι – μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου εκλέγονται οι:
 Βασιλική Μπενέτου (Υποθηκοφυλακείο Αθηνών)
 Κωνσταντίνος Τάμπης (Υποθηκοφυλακείο Χαλανδρίου)
 Γεώργιος Δερβεντζής (Υποθηκοφυλακείο Θες/νίκης) 

Αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων εκλέχθηκαν κατά σειρά οι:
 Σιαπάτη Βασιλική (Υποθηκοφυλακείο Άρτας)
 Διαμάντης Γεώργιος (Υποθηκοφυλακείο Αθηνών)
 Κρανιώτη Ευαγγελία (Υποθηκοφυλακείο Θες/νίκης)
 Μπενέτου Βασιλική (Υποθηκοφυλακείο Αθηνών)
 Σπυρόπουλος Ιωάννης (Υποθηκοφυλακείο Πάτρας)
 Βαμβουνάκης Βασίλειος (Υποθηκοφυλακείο Χανίων)
 Κουσουρνά Φωτεινή (Υποθηκοφυλακείο Ρόδου)
 Σωκράτους Σωκράτης (Υποθηκοφυλακείο Αθηνών)

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2018 | 11:04 pm


Αρχίζουν οι εργασίες για την οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού με Τζουμέρκα

Έργο προϋπολογισμού 30,1 εκατ. ευρώ


    Απρόσκοπτα μπορεί να προχωρήσει το έργο για την κατασκευή της οδικής σύνδεσης της Ιόνιας Οδού μέσω του Α/Κ Τερόβου με τη Γέφυρα Πλάκας (Τζουμέρκα).
   Από το Δασαρχείο Ιωαννίνων εκδόθηκε το πρωτόκολλο εγκατάστασης, που ήταν απαραίτητο για την πραγματοποίηση εργασιών που πρόκειται να γίνουν σε δημόσιες εκτάσεις δασικού χορτολιβαδικού ή βραχώδους χαρακτήρα και κηρυγμένης ως αναδασωτέας, στην περιοχή των Τ.Κ. Καλεντζίου, Πλαισίων, Πηγαδιών, Σκλίβανης, Πεστών & Αγίας Τριάδας των Δήμων Βορείων Τζουμέρκων και Δωδώνης.
   Σημειώνεται πώς ο προϋπολογισμός του έργου σε 30.132.543,92 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Ανάδοχος του έργου έχει αναδειχθεί η «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε.»
   Ο νέος οδικός άξονας αποτελεί σχεδόν καθολικά νέα χάραξη και όχι βελτίωση κάποιας προϋφιστάμενης οδού. Περιλαμβάνει δύο κόμβους, στο ύψος του Τερόβου και στη Γέφυρα Πλάκας καθώς και άλλες τρεις ισόπεδες συνδέσεις που αποκαθιστούν την οδική σύνδεση με το υπάρχον οδικό δίκτυο.
   Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστεί οδικός άξονας μήκους 9,8 χλμ., γέφυρα μήκους 134 μ., πέντε ισόπεδοι κόμβοι, οδοφωτισμοί γέφυρας και κόμβων, και τεχνικά έργα απορροής ομβρίων. Θα γίνουν εργασίες οδοστρωσίας-ασφαλτικών και εργασίες σήμανσης-ασφάλισης.
   Με σκοπό την ομαλή απορροή των ομβρίων, τόσο από τις λεκάνες απορροής της ευρύτερης περιοχής, όσο και από το κατάστρωμα των οδικών τμημάτων, θα κατασκευαστούν 33 κιβωτοειδείς οχετοί διαφόρων διαστάσεων, 15 σωληνωτοί οχετοί Φ100 καθώς και τάφροι. Τέλος, στο έργο περιλαμβάνονται αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, η σύνδεση των pillar ηλεκτροφωτισμού και οι μετατοπίσεις των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ και ΟΤΕ.

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2018 | 10:28 pm


4.500.000€ στην Ήπειρο για κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

- Για τις ανάγκες των μετακινούμενων κτηνοτρόφων
- Στο νομό Άρτας αφορά παρεμβάσεις στους Δήμους Κ. Τζουμέρκων και Γ. Καραϊσκάκη


   Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης υπέγραψε την ένταξη στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του έργου της «Κατασκευής πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για τις ανάγκες των μετακινούμενων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ηπείρου».
   Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, έχει σαν στόχο την υποστήριξη της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στο πλαίσιο μιας σύγχρονης αγροκτηνοτροφικής οικονομίας.
   Αφορά σε παρεμβάσεις στους Δήμους Πωγωνίου, Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου, Βορείων Τζουμέρκων, Κεντρικών Τζουμέρκων, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Φιλιατών και Σουλίου, με βάση τη σχετική πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2018 | 10:07 pm


Εγκρίθηκαν 900.000€ για Μαγνητικό Τομογράφο στο Νοσοκομείο Φιλιατών

Όταν χτυπιέται η διαφθορά και η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, τότε περισσεύουν πόροι για πιο σύγχρονο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό Δημόσιο σύστημα Υγείας για τους πολίτες


   Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας η χρηματοδότηση της προμήθειας ενός συστήματος Μαγνητικού Τομογράφου (MRI ) 1.5 Tesla για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών, προϋπολογισθείσας δαπάνης 900.000 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., από τους Εθνικούς Πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
   Η χρήση του Μαγνητικού Τομογράφου θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες υγείας στο Νομό Θεσπρωτίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι έως σήμερα δεν υπήρχε η δυνατότητα πραγματοποίησης της συγκεκριμένης εξέτασης σε δημόσια δομή .
   Επίσης η λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου θα αναδιατάξει πλήρως τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Φιλιατών είναι το πρώτο Νοσηλευτικό Ίδρυμα, εκτός του Νομού Ιωαννίνων, που αποκτά Μαγνητικό Τομογράφο.
   Η Διοίκηση του Νοσοκομείου στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που άπτονται της διαμόρφωσης του χώρου, της προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας, της εκπαίδευσης και περαιτέρω στελέχωσης του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος του Νοσοκομείου στοχεύοντας στην πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου με την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών.

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2018 | 9:37 pm


Τζένη Ταπραντζή: «Η παρέμβαση της Εισαγγελέως Διαφθοράς και το ΞΕΝΙΑ μας, μια ανακοίνωση που δεν δόθηκε ποτέ...»

«Αυτήν την ανακοίνωση θα περιμέναμε, τόσο εμείς όσο και οι Αρτινοί συμπολίτες μας. Τέτοια αντίληψη και πρακτική θέλουμε από τους "τοπικούς μας άρχοντες"»


   Γνωστό στο πανελλήνιο έγινε το ζήτημα με τον διαγωνισμό για τις μελέτες αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Άρτας, καθώς αναφορά για φωτογραφικές διατάξεις στη μελέτη που υπερβαίνει το 1.000.000 € με το ΦΠΑ έφτασε στο γραφείο της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. (διαβάστε λεπτομέρειες ΕΔΩ).
   Με καθυστέρηση κάποιων ημερών, ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης έβγαλε ανακοίνωση που περισσότερα ερωτηματικά δημιούργησε παρά απαντήσεις έδωσε. Κι αυτό, διότι σε ένα φλύαρο κείμενο 3 σελίδων, σε 1077 λέξεις, δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για όσα του καταμαρτυρούν στην αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. (διαβάστε την (μη) απάντηση του δημάρχου ΕΔΩ).
   Στην υπόθεση παρεμβαίνει με ανακοίνωση, που έστειλε στον τοπικό Τύπο, η γνωστή αυτοδιοικητικός της Άρτας, Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, στην οποία αναφέρει:
 
   «Ο Δήμος μας δεν έχει καμιά απολύτως προνομιακή σχέση με μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες.
   Είναι θέμα αρχών, αντίληψης και συναίσθησης ευθύνης.
   Η χρηστή διοίκηση σε όλα τα επίπεδα είναι το διαρκές ζητούμενο για τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού της περιοχής μας και στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.
   Έκπληξη προκαλεί στους εκλεγμένους της πόλης μας η ενημέρωση από τον τοπικό Τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα, πως η κα Εισαγγελέας διαφθοράς ασχολείται με τον διαγωνισμό ανακήρυξης αναδόχου της μελέτης που θα αποδώσει το Ξενία -επιτέλους- στον Αρτινό λαό.
   Μέχρι να ενημερωθούμε αναλυτικά από την Εισαγγελέα διαφθοράς, δηλώνουμε πως είμαστε στη διάθεση της, ώστε να απεμπλακεί τάχιστα η διαγωνιστική διαδικασία από πρακτικές καθυστερήσεις και πολιτικές σκιές και βάρη.»

   Αυτήν την ανακοίνωση θα περιμέναμε, τόσο εμείς όσο και οι Αρτινοί συμπολίτες μας. Τέτοια αντίληψη και πρακτική θέλουμε από τους "τοπικούς μας άρχοντες", προοδευτική, διαφανή, στέρεα, προωθητική.
   Και όχι μακροσκελή, δυσνόητα, εσωστρεφή κείμενα, προσπάθεια απόσεισης ατομικής ευθύνης, που πετούν την μπάλα στην κερκίδα.
   Έτσι πρέπει να στεκόμαστε, με ευρείες συμμαχίες, στον τόπο που διεκδικεί και αξίζει συμμετοχή σε όσα μας ομόρφυναν τα νεανικά μας χρόνια και θέλουμε να δούμε στην καθημερινή μας ζωή στο μέλλον.

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2018 | 12:43 am


Προσοχή κίνδυνος! Μπορεί να γίνουν προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων

- Τι κι αν ο Τζανακόπουλος ποτέ δεν το είπε, κάπως έπρεπε να θαμπώσουν τη συμφωνία Πολιτείας-εκκλησίας
- Ας δούμε τις ειδήσεις που τα κανάλια διαστρέβλωσαν, δεν... είδαν ή πέρασαν στα ψιλά...


   Στο επίκεντρο των δελτίων ειδήσεων βρέθηκαν η ιστορική συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, με έμφαση στις... προεκλογικές υποσχέσεις για προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, η παράδοση της σορού του ομογενούς Κ. Κατσίφα, τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, το πάρτι του Ρουβίκωνα, οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο...
   Τη γραμμή έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ και τα κανάλια ακολούθησαν, κάνοντας λόγο για προεκλογικές υποσχέσεις για 10.000 προσλήψεις. Και φυσικά ένα δίκιο το είχαν. Δεν μπορεί να πασχίζουν να κάνουν πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη που έχει στην ατζέντα του απολύσεις και να έρχεται η δυνατότητα προσλήψεων να διαλύσει τους κόπους (την προπαγάνδα) χρόνων.  Τι είπε ο Δ. Τζανακόπουλος: Με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων
   Στη δυνατότητα του Δημοσίου για 10.000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, μετά το 2020, ως απόρροια της ιστορικής συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
   «Με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε επί λέξει, εξηγώντας παρενθετικώς ότι «οι κληρικοί αν και δεν είναι ακριβώς δημόσιοι υπάλληλοι, είναι οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι, καταμετρώνται όμως στο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων»
   Και, συνέχισε, επειδή έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν τη λήξη των μνημονίων που προβλέπει το 1:1 στο Δημόσιο, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων κατά κύριο λόγο για να καλύψουμε κοινωνικές ανάγκες, του κοινωνικού κράτους, δηλαδή γιατρούς, εκπαιδευτικούς και όποιες άλλες ανάγκες κρίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι απαιτείται να καλυφθούν».
   Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε και το «πώς» θα καλύπτεται η μισθοδοσία των κληρικών στο εξής, μέσω της επιδότησης που θα καταβάλλει το κράτος, θέμα που είναι αλληλένδετο με τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων: «Στο ζήτημα της επιδότησης η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί ως το 2030 τα εσοδα από το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας να είναι τέτοια που να αρκούν ώστε να καλύπτουν το ποσοστό επιδότησης που θα δίνεται κάθε χρόνο στην εκκλησία», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος.

  Ας δούμε τις ειδήσεις που τα κανάλια διαστρέβλωσαν, δεν... είδαν ή πέρασαν στα ψιλά:


«Ιστορική συμφωνία, αποτέλεσμα μακρόχρονου διαλόγου, σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού»

Για ιστορική συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, αποτέλεσμα μακρόχρονου διαλόγου που διεξήχθη σε κλίμα κατανόηση και σεβασμού, μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, στην ιστορία του ελληνικού κράτους. (αναλυτικά)

Αλ. Τσίπρας: Πολιτική επιλογή η απόφασή μας για τα αναδρομικά, όχι νομική υποχρέωση 

«Προχωράμε δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ότι αφορά τους ενστόλους, στο σύνολό τους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2018», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στην εορταστική εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας, το βράδυ της Τετάρτης, αναφερόμενος στην αυριανή ψήφιση του εν λόγω νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής. (αναλυτικά)

Ξεκινάει αύριο το μπαράζ νομοσχεδίων με θετικά μέτρα

Αύριο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ψηφίζονται από την Ολομέλεια τα αναδρομικά σε πανεπιστημιακούς, γιατρούς, ένστολους, δικαστές κ.α. - Το μέτρο αυτό αποτελεί ένα από τη σειρά θετικών μέτρων που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, τον Νοέμβριο και ως τις αρχές Δεκεμβρίου. (αναλυτικά)

Γρ. Προϋπολογισμού Βουλής: 1,1 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα

Σημαντικά υψηλότερο κατά 1,089 δισ ευρώ εμφανίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το εννεάμηνο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. (αναλυτικά)

Εισαγγελική πρόταση ενοχής για την υπόθεση των υποβρυχίων

Μετά από διαδικασία πολλών μηνών, η εισαγγελέας Έδρας Ελευθερία Παντελάκη υπέβαλε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων την πρόταση της για τους 32 κατηγορούμενους με την οποία ζήτησε ενοχή για τους θεωρούμενους ως πρωταγωνιστές της υπόθεσης για τα αδικήματα - κατά περίπτωση- της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας. (αναλυτικά)

Η «εμμονική επανάληψη αναληθειών» από τον Μητσοτάκη για Υπερταμείο και «Ελ. Βενιζέλος»

«Ο κ. Μητσοτάκης ανέσυρε, για πολλοστή φορά και με εντυπωσιακή επάρκεια λαϊκιστικής γλαφυρότητας, ορισμένα από τα προσφιλή κλισέ του», τονίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ υπενθυμίζοντας τις σχετικές ανακοινώσεις. (αναλυτικά)

«Ώρα για ένα πλατύ μέτωπο απέναντι στην άνοδο του νεοφασισμού»: Το μήνυμα του Π. Σκουρλέτη από τις Βρυξέλλες

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, συνοδευόμενος από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννη Μπουρνού, συμμετέχει στη συνάντηση Αριστερών Κομμάτων με τους Ευρωβουλευτές της GUE/NGL στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος συναντήθηκε με τα μέλη της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ πραγματοποίησε επαφές, μεταξύ των οποίων και αυτή με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άνδρο Κυπριανού. (αναλυτικά)

Στην καρδιά της Αθήνας η ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO '18

Στην Έκθεση συμμετέχουν 150 επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας από όλη τη χώρα. (αναλυτικά)

Δίκη Χ.Α.: Ικανοποίηση Μ. Καλογήρου και Πολιτικής Αγωγής από τις ενέργειες του Εφετείου

Το δικαστήριο το οποίο έχει ως κύριο τόπο διεξαγωγής της δίκης την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, ανακοίνωσε ήδη την αύξηση των συνεδριάσεων σε 14 για τον μήνα Νοέμβριο και 12 για τον Δεκέμβριο, ενώ αναμένεται να αυξηθούν έτι περαιτέρω τον προσεχή Ιανουάριο. (αναλυτικά)

Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας του Κογκρέσου εκλέχθηκε η Ρ. Δούρου

Στο πλαίσιο νέων συμμαχιών με δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας (αναλυτικά)

ΕΦΚΑ: Mόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συνταξιούχων για τις μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη

Υπενθυμίζεται ότι σχετικές οδηγίες για τον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής έχουν δοθεί με το Δελτίο Τύπου του ΕΦΚΑ στις 22.10.2018. (αναλυτικά)

«Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»: Σε καλό κλίμα η πρώτη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των προσφυγικών της λεωφ. Αλεξάνδρας

Στην πολύωρη συνάντηση απαντήθηκαν όλες οι απορίες των ιδιοκτητών αναφορικά με την επικείμενη αποκατάσταση των εν λόγω πολεοδομικών συγκροτημάτων, χωρίς καμία αλλοίωση των διατηρητέων αρχιτεκτονικών στοιχείων των προσόψεων και εσωτερικών των κατοικιών, και παρουσιάστηκαν ενδελεχώς τα τεχνικά στοιχεία του έργου. (αναλυτικά)

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου στο Πόρτο Ράφτη και του 3ου Νηπιαγωγείου στα Γλυκά Νερά

Η ανέγερση του 2ου δημοτικού σχολείου Πόρτο Ράφτη και του 3ου Νηπιαγωγείου Γλυκών Νερών, αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων των εν λόγω περιοχών. (αναλυτικά)

Eνίσχυση των ΚΕΠ με ανθρώπινο δυναμικό

Υλοποίηση σχεδίου και για την ψηφιακή αναβάθμιση. (αναλυτικά)

«Καλά νέα για την καλή δουλειά που γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου Κρήτης»

Αναφορές της Διοίκησης αλλά και σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο. (αναλυτικά)

«Καταγραφή ευπαθών κοινωνικών ομάδων στον Δήμο Ασπροπύργου» με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής

Παρέμβαση με στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. (αναλυτικά)

Επανέρχονται τα ενιαία δρομολόγια του μετρό προς αεροδρόμιο

Επανέρχονται τις επόμενες ημέρες τα ενιαία δρομολόγια του μετρό από Αγία Μαρίνα προς Αεροδρόμιο και αντίστροφα (γραμμή 3), τα οποία και ανεστάλησαν με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ από την 1η Νοεμβρίου. (αναλυτικά)

Έργο πνοής για τη Μενεμένη: Παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία η υπόγεια διάβαση της οδού Αγ. Παρασκευής

Είναι μία ημέρα χαράς καθώς το έργο της κάτω διάβασης της οδού Αγίας Παρασκευής είναι πολύ σημαντικό για τη Μενεμένη και τη δυτική Θεσσαλονίκη, δήλωσε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. (αναλυτικά)

Κατεδαφίστηκε αυθαίρετο στο «Καταφύγι» της Π. Φώκαιας - Αύριο ξεκινούν οι κατεδαφίσεις σε ρέμα της Μάνδρας

Από αυθαίρετη κατασκευή σε δασική έκταση στη θέση «Καταφύγι» της Δημοτικής Ενότητας Παλαιάς Φώκαιας, ξεκίνησαν σήμερα την εκτέλεση χρονιζόντων πρωτοκόλλων κατεδάφισης τα συνεργεία της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. (αναλυτικά)

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2018 | 10:07 pm


Μετά τα Χριστούγεννα, κινδυνεύει και το... «Μακεδονία Ξακουστή»!

- Δεν είναι (ούτε αυτή τη φορά) πλάκα
- Αντί άλλου σχολίου, παραθέτουμε το κείμενο της ερώτησης, για την οποία ο Αδ. Γεωργιάδης είναι περήφανος, αν κρίνουμε από τις φορές που την ανήρτησε στο twitter


   Δεν είναι (ούτε αυτή τη φορά) πλάκα: στην τερατώδη ανοησία, επιπέδου «Ελεύθερης Ώρας», του Μ. Βορίδη, προστίθεται ερώτηση του «γαλάζιου» αντιπροέδρου προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας «αναφορικά με την απαίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, να δοθεί τέλος στη χρησιμοποίηση του τραγουδιού 'Μακεδονία ξακουστή'»!
   Αντί άλλου σχολίου, παραθέτουμε το κείμενο της ερώτησης, για την οποία ο Αδ. Γεωργιάδης είναι περήφανος, αν κρίνουμε από τις φορές που την ανήρτησε στο twitter:

«Μια διαφαινόμενη συγκατάθεση του Έλληνα πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, παρά εναντίωση στις πρωτοφανείς απαιτήσεις της κυβέρνησης του κ. Ζάεφ να δοθεί τέλος στη χρησιμοποίηση του τραγουδιού 'Μακεδονία ξακουστή' στις παρελάσεις, αποδεικνύει η εκκωφαντική σιωπή που βασιλεύει στο υπουργείο Εξωτερικών τις τελευταίες μέρες» αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Γεωργιάδης και προσθέτει ότι «οι προκλητικές δηλώσεις διά στόματος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, κ. Σεκερίνσκα, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως τέτοια συνθήματα δεν κινούνται στο πνεύμα της φιλίας των δύο χωρών, έρχονται στο θλιβερό απόηχο της αποβολής μαθητών στον Γέρακα επειδή τραγούδησαν το 'Μακεδονία ξακουστή' στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου». 
Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, ότι οι δηλώσεις της κ. Σεκερίνσκα φαίνεται πως απορρέουν από την ερμηνεία της ίδιας της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία στο άρθρο 3 αναφέρει πως «τα Μέρη δεσμεύονται να μην επιχειρούν, υποκινούν, υποστηρίζουν και/η ανέχονται οιεσδήποτε πράξεις ή δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα κατά του άλλου Μέρους», ενώ στο ίδιο άρθρο αναφέρεται: 'Έκαστο Μέρος θα κοινοποιεί άμεσα στο άλλο Μέρος οιαδήποτε πληροφορία κατέχει αναφορικά με οιεσδήποτε παρόμοιες πράξεις ή προθέσεις'. Ομοίως στο άρθρο 6 γίνεται λόγος, ότι κάθε Μέρος θα πρέπει 'να λάβει αμέσως αποτελεσματικά μέτρα, προκειμένου να απαγορεύσει εχθρικές δραστηριότητες, ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες, αμέσως ή εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος και για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανώς υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους. Εάν συμβούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, τα Μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, καλεί τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, να ενημερώσουν τη Βουλή αν επιδοκιμάζουν τις δηλώσεις της αντιπροέδρου της ΠΓΔΜ, αν οι παραπάνω δηλώσεις συνάδουν με το πνεύμα και την ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν προτίθενται να προβούν στην απαγόρευση της χρησιμοποίησης του τραγουδιού «Μακεδονία ξακουστή» στις παρελάσεις, ή άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, και αν υπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί από τις στρατιωτικές μπάντες να παιανίζουν το «Μακεδονία ξακουστή» στο πνεύμα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2018 | 9:10 pm


Νέο ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό - Με 33 εκατομμύρια τουρίστες & 2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα κλείνει το 2018 - VIDEO

- Από 24 εκατομμύρια τουρίστες το 2014 στα 33 εκατομμύρια το 2018
- Eιδική εκδήλωση για την προβολή των προορισμών του Ιονίου μέσω της μοναδικής γαστρονομικής τους παράδοσης


   Τον απολογισμό της εκπληκτικής πορείας του ελληνικού τουρισμού την τετραετία και το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Ελλάδας στα βρετανικά ΜΜΕ στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο, όπου η Ελλάδα και ο ΕΟΤ συμμετέχουν με δυναμική παρουσία.
      Η Υπουργός αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 33%, από τα 24 εκατομμύρια επισκέπτες το 2014 στα 33 εκατομμύρια το 2018. Και παρουσίασε ειδικότερα τις ενέργειες που έχουν γίνει και έχουν αποδώσει συνεχή ιστορικά-ρεκόρ σε έσοδα, αφίξεις και όλα τα τουριστικά μεγέθη. Επίσης, παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους και το αναπτυξιακό πλάνο για τη διατήρηση της δυναμικής αύξησης του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δυναμική και στοχευμένη προβολή και προώθηση, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και την εφαρμογή της καινοτομίας στον τουρισμό.
  Άλμα στον τουρισμό την τετραετία 2015 - 2018
   «Πετύχαμε ένα πρωτόγνωρο τουριστικό «άλμα» την τετραετία 2015-2018. Οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2018 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, με νέο ιστορικό ρεκόρ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που θα αγγίξει τα 33 εκατομμύρια τουρίστες και 2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική με το νέο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα», τόνισε η κα Κουντουρά.
   Η εντυπωσιακή αύξηση του ελληνικού τουρισμού αναγνωρίστηκε από όλους τους παράγοντες της διεθνούς τουριστικής αγοράς και τους επικεφαλής της βρετανικής τουριστικής βιομηχανίας στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν με την Υπουργό και στελέχη του ΕΟΤ κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης World Travel Market. Καθώς επίσης, και από διεθνείς οργανισμούς όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων& Τουρισμού (WTTC), που διοργάνωσε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο με κεντρική ομιλήτρια την κα Κουντουρά, για να αναδείξει τις πολιτικές και τις καλές πρακτικές που εφάρμοσε η Ελλάδα και απέδωσαν τα εξαιρετικά τουριστικά αποτελέσματα της τελευταίας τετραετίας.  Στα βρετανικά ΜΜΕ οι ισχυρές επιδόσεις της Ελλάδας στον τουρισμό
   Οι ισχυρές επιδόσεις της Ελλάδας στον τουρισμό αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των βρετανικών ΜΜΕ. Η κα Κουντουρά παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων για την προβολή της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού σε ΜΜΕ και εξειδικευμένες τουριστικές εκπομπές κορυφαίων τηλεοπτικών δικτύων μεταξύ των οποίων το NationalGeographic, το CNBC και το SkyTV, καθώς και στο διεθνές πρόγραμμα του CNN με τον καταξιωμένο δημοσιογράφο Richard Quest.


   Επίσης, επιτυχημένη ήταν η παρουσία στη συνέντευξη τύπου της δημοφιλούς Βρετανίδας συγγραφέα, Victoria Hislop, η οποία είναι η δημιουργός best-seller βιβλίων και πετυχημένων τηλεοπτικών σειρών. Η κα Hislop μοιράστηκε προσωπικές της εμπειρίες από τα ταξίδια της στην Ελλάδα επί σειρά ετών και με το πάθος της ενθουσίασε τα MME και το κοινό.
   Η Ελλάδα έχει ενισχυμένη φέτος παρουσία στην World Travel Market με το μεγαλύτερο από ποτέ περίπτερο, όπου φιλοξενούνται 70 συνεκθέτες.
   Στο περίπτερο του ΕΟΤ διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση για την προβολή των προορισμών του Ιονίου μέσω της μοναδικής γαστρονομικής τους παράδοσης. Ενώ, το περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διακρίθηκε ως το καλύτερο περίπτερο για B2B συναντήσεις στην φετινή World Travel Market.
   Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης η Ελλάδα προβάλλεται σε όλους τους χώρους εντός και εκτός του εκθεσιακού κέντρου, με ειδικές προωθητικές ενέργειες του ΕΟΤ.

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2018 | 8:19 pm


88 χρόνια μετά: Ρυθμίζεται το επάγγελμα του μηχανικού

- Τέλος σε στρεβλώσεις και αδικίες δεκαετιών
- Χαιρετίζει το ΤΕΕ


   Ογδόντα οκτώ (88) χρόνια μετά το Βασιλικό Διάταγμα του 1930 και ογδόντα τέσσερα (84) χρόνια μετά τον Ν. 6422 του 1934 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) «Ρύθμιση του επαγγέλματος του Μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», όπως προβλέπεται από τον Ν. 4439/2016, που δίνει το σύγχρονο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού για όλες τις ειδικότητες, σταματώντας τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που ίσχυαν στο επάγγελμα των Διπλωματούχων Μηχανικών για δεκαετίες.
   Στρεβλώσεις οι οποίες προήλθαν, κατά το παρελθόν, κυρίως από τον διαχρονικό ενδοτισμό των πολιτικών ηγεσιών των αρμοδίων Υπουργείων σε πελατειακές δράσεις, παρακάμπτοντας τους επιστημονικούς Φορείς, τις στοιχειώδεις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές αξιολόγησης, τις προτάσεις διεθνών οργανισμών, τις κοινοτικές οδηγίες, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Χώρας, χωρίς τη σύνδεση του θεσμικού πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των Μηχανικών με το Παραγωγικό Σχέδιο της Χώρας. Κατά συνέπεια, αποσπασματικά και συντεχνιακά απένεμαν επαγγελματικά δικαιώματα με εγκυκλίους και γνωμοδοτήσεις, νομοθετούσαν διακριτά μόνο για ορισμένες ειδικότητες, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος της κοινωνίας, του τεχνικού κόσμου και της πλειοψηφίας των Διπλωματούχων Μηχανικών.
   Στο Προεδρικό διάταγμα καθορίζονται σαφώς τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών, βάσει των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των γνωστικών αντικειμένων και του προγράμματος σπουδών της κάθε ειδικότητας, τις διεθνείς πρακτικές και τις απόψεις των Διεθνών Οργανισμών, προστατεύοντας έτσι και αναδεικνύοντας τον Ρόλο του Διπλωματούχου Μηχανικού στην αγορά εργασίας. Το ΠΔ 99/2018 βάζει, επίσης, οριστικό τέλος στην ομηρία των χιλιάδων Διπλωματούχων Μηχανικών, των λεγόμενων «νέων ειδικοτήτων» (Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Ανάπτυξης), οι οποίοι δεν είχαν μέχρι και σήμερα προσδιορισμένα και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
   Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, συνεχίζοντας τις λογικές του παρελθόντος, με βάση Νόμους και Βασιλικά Διατάγματα του 1930 και του 1950 που ήταν ακόμα σε ισχύ, προχώρησαν, με τον Ν. 4254/2014 (υποπαράγραφοι ΙΓ.12 και ΣΤ), σε νομοθετικές ρυθμίσεις με διαφορετικές και αντικρουόμενες κατευθύνσεις και αρχές. Σύμφωνα με αυτές, η πρόσβαση στο επάγγελμα καθοριζόταν με βάση τους τίτλους σπουδών και όχι με την αποκτώμενη από τις σπουδές γνώση, ενώ παρέβλεπαν ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες των Διπλωματούχων Μηχανικών αποτελούν κυρίως επιστημονικό έργο, για την υλοποίηση του οποίου χρειάζεται κατάλληλη γνώση και κατάρτιση, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και η ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων. Η στρέβλωση αυτή διορθώθηκε με την ψήφιση του Ν. 4439/2016 και την έκδοση σήμερα του ΠΔ 99/2018.
   Σήμερα η Πολιτεία βάζει ένα τέλος στις παρωχημένες και στρεβλές πρακτικές του παρελθόντος και η αρχή γίνεται με το εν λόγω ΠΔ, για τη σύνταξη του οποίου εργάστηκαν 13 ομάδες έργου, ανά ειδικότητα Μηχανικού, και 9μελής Επιτροπή. Κάθε ομάδα έργου αποτελείτο από Εκπρόσωπο του Επιστημονικού Συλλόγου της ειδικότητας και από δύο καθηγητές, Μέλη ΔΕΠ των σχολών της αντίστοιχης ειδικότητας.
   Το πόρισμα της κάθε ομάδας έργου εξετάσθηκε, παρουσία και Εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην 9μελή Επιτροπή που αποτελείτο από Εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, τέσσερεις Εκπροσώπους από τα αρμόδια Υπουργεία (Υποδομών και Μεταφορών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης), Εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Εκπρόσωπο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ένα Μέλος ΔΕΠ και τον Εκπρόσωπο του επιστημονικού συλλόγου κάθε ειδικότητας.

  Ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ για το νέο ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Διπλωματούχων Μηχανικών
   Σχετικά με την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών με τίτλο «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα» (ΠΔ99/2018, ΦΕΚ Α' 187/05-11-2018), η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
   «Το ΤΕΕ χαιρετίζει την ολοκλήρωση της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών. Το ΤΕΕ κρίνει ότι η εμπειρία από τη διαδικασία απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων που ακολουθήθηκε για τους διπλωματούχους μηχανικούς είχε αποτελέσματα και ανάλογη ρύθμιση θα πρέπει να γίνει για την πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες σε όλο το φάσμα του τεχνικού κόσμου και για τους τεχνολόγους με διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης, σύμφωνα με το αντικείμενο και το επίπεδο σπουδών όλων των συντελεστών του.
   Το ΤΕΕ, μετά από 90 και πλέον χρόνια ζωής, ως ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Κυβέρνησης, διαμηνύει ότι τα μοναδικά κριτήρια θα πρέπει να είναι η διαφάνεια, η ολιστική προσέγγιση και η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, μακριά από κάθε λογική ψηφοθηρίας.
   Στην παραπάνω αναγκαία προσπάθεια το ΤΕΕ θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.
   Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ με δική του πρωτοβουλία αποφάσισε την ίδρυση Μητρώου Τεχνολόγων, το οποίο θα ενεργοποιήσει σύντομα για τον εξορθολογισμό, τη διαφάνεια και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2018 | 7:01 pm


Η κάμαρα με τα μυστικά

Καρφώνονται και καμία γυψοσανίδα δεν θα μπορεί να τους καλύψει...


   Τελικά έκανε μεγάλο κακό ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα καλύτερα μυαλά αυτής της χώρας αναγκάστηκαν να μπουν σε μπελάδες που δεν τους αρμόζουν. Μια χαρά πήγαιναν όλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κανείς δεν έλεγχε κανέναν, εκατομμύρια πήγαιναν κι έρχονταν ως "λογιστικές διαφορές" και όλοι έκαναν τη δουλειά τους.
   Ήρθαν μετά οι νοσταλγοί της σοβιετίας, οι αγενείς Πολάκηδες, και ξεκίνησαν τις έρευνες. Αναγκάστηκαν λοιπόν οι άριστοι εκεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ να πιάσουν τις τσάπες και τα κομπρεσέρ για να φτιάξουν καινούρια δωμάτια στο γκαράζ του κτηρίου να κρύψουν μέσα αποδείξεις, τιμολόγια, κινήσεις λογαριασμών. Έβγαλαν τα σακάκια, σήκωσαν τα μανίκια και άρχισαν το σκάψιμο. Έτοιμη η κάμαρα με τα μυστικά. Την έκλεισαν και με μια γυψοσανίδα, έβαλαν πάνω και μια αφίσα, ούτε γάτα ούτε ζημιά.
   Έτσι κι αλλιώς, η αριστερή παρένθεση θα έκλεινε κάπου κοντά την άνοιξη του 2015. Θα έρχονταν πίσω οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, θα καθάριζαν καλά τα γραφεία από τους άξεστους "συμμορίτες" και όλα θα επέστρεφαν στην κανονικότητα. Αμ δε! Πέρασε το '15, ήρθε το '16, έφυγε και το
'17 και οι αξιολογήσεις έκλειναν και η οικονομία βελτιωνόταν, η παρένθεση ξεχείλωσε, η κυβέρνηση των "συμμοριτών" προχώρησε, και τη χώρα έβγαλε από τα Μνημόνια και οι έρευνες γύρω για το πάρτι στην Υγεία συνεχίστηκαν.
   Και μάλλον κάπου κατέληξαν. Γι' αυτό, όπως φαίνεται, η παρέα της αριστείας του ΚΕΕΛΠΝΟ χάλασε -αν και οι φιλίες δεν χαλάνε για τα κόμματα, όπως έλεγε και η Βάσια Τριφύλλη- με αποτέλεσμα τα στόματα να ανοίξουν και να φανερώσουν τους κούφιους τοίχους. Θυμίζοντας το μακάβριο παιδικό τραγούδι, "να δούμε ποιος θα φαγωθεί", παραστατικά με στοιχεία που "αγνοούνταν" όταν τα ζητούσαν οι επιθεωρητές φαίνεται πως βρέθηκαν στην κρύπτη.
   Το μέγεθος της μαύρης τρύπας, τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έκαναν φτερά από τα δημόσια ταμεία, θα αποδειχθούν από την έρευνα. Πίσω από αυτές τις μαφιόζικες πρακτικές, που θυμίζουν αστυνομική ταινία, υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. Και θα ήταν καλό οι έχοντες την εξουσία εκείνη την περίοδο να έχουν λιγότερο θράσος. Απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που υπέφεραν στην κρίση όταν εκείνοι έκαναν πάρτι. Στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στο φάρμακο, παλιότερα στα εξοπλιστικά και άλλα γνωστά.
   Θα ήταν φρόνιμο, να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ψυχραιμία. Διότι στα τελευταία μέτρα της διαδρομής μέχρι τις εκλογές του χρόνου τον Οκτώβριο, αυτό που ο κόσμος "το έχει τούμπανο" ίσως και να αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Ίσως τα στόματα ανοίξουν και όλη η σαπίλα της διαφθοράς που κρύβεται πίσω από τις βαρυσήμαντες φανφάρες περί αριστείας αποκαλυφθεί. Ο πανικός και η εξαλλοσύνη μαρτυράει φόβο και έλλειψη ψυχραιμίας. Ας το προσέξουν αυτό οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας. Καρφώνονται και καμία γυψοσανίδα δεν θα μπορεί να τους καλύψει.
γράφει ο Σπύρος Ραπανάκης

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2018 | 6:25 pm


Ψάχνοντας με αγωνία... την «ιερή» διαφωνία - VIDEO

Μέχρι και αν γράφει με το... αριστερό (!) ρώτησαν μητροπολίτη, για να πάρουν, όμως, "πληρωμένη" απάντηση


   Έψαχναν στα κανάλια από το πρωί με αγωνία την "ιερή" διαφωνία δίνοντας βήμα στους κληρικούς να διατυπώσουν τις απόψεις τους για τη χθεσινή συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας.
   Υπήρξαν μητροπολίτες που εξέφρασαν την ανησυχία τους λέγοντας ότι "αιφνιδιάστηκαν" ή ακόμα απειλώντας και με αντιδράσεις αλλά υπήρξαν και ηπιότερες φωνές.
   Μάλιστα ο μητροπολίτης Στέφανος βρήκε τη συμφωνία ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση και ότι εφόσον τηρηθεί είναι επωφελής και στο ερώτημα του δημοσιογράφου: "Θα περάσει η συμφωνία από τους ιεράρχες;" η απάντηση ήταν "γιατί να μην περάσει;"   Παρά τα "προβοκατόρικα" ερωτήματα "περί αριστεράς του Κυρίου" ο μητροπολίτης Στέφανος απάντησε ψύχραιμα ότι "πρόκειται για ιστορική συμφωνία αλλά θα δούμε στην πορεία πως θα προχωρήσει". Επίσης ότι "δείχνει το νόημα της αγωνίας της Εκκλησίας, η περιουσία δεν είναι των κληρικών αλλά του τόπου μας", ενώ εκτίμησε ότι τελικά δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους κληρικούς.
   Μάλιστα όταν ρωτήθηκε ο μητροπολίτης Στέφανος αν γράφει με το αριστερό εκείνος απάντησε "με το δεξί γράφω" προς μεγάλη ικανοποίηση των δημοσιογράφων του σταθμού όμως στη συνέχεια πρόσθεσε: "έχει όμως επιστημονικά αποδειχθεί ότι οι αριστερόχειρες όταν γράφουν έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα κείμενα".
   Η περιήγηση στα εκκλησιαστικά έκλεισε με τον μητροπολίτη, Πειραιώς Σεραφείμ που το κανάλι επιφυλάχθηκε ότι δεν είπε την τελευταία του λέξη...
γράφει η Κατερίνα Μπρέγιαννη

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2018 | 3:49 pm


Ένα βήμα

Η χθεσινή συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία επιλύει ιστορικές εκκρεμότητες που αφορούν τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις


   Ένα πρώτο βήμα αφορά τη διαμφισβητούμενη περιουσία. Την περιουσία αυτή θα την εκμεταλλεύονται πλέον από κοινού η Εκκλησία και το Δημόσιο συμμετέχοντας σε ένα κοινό ταμείο για την αξιοποίησή της. Από τα έσοδα του ταμείου αυτού θα προκύπτουν πόροι και για το Δημόσιο, ώστε να μπορεί να αντισταθμίζεται η καταβολή της μισθοδοσίας του κλήρου.
   Παράλληλα οι ιερείς παύουν να θεωρούνται υπάλληλοι του Δημοσίου, το οποίο, την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού στον κοινωνικό τομέα.
   Εξ ίσου σημαντικό όμως είναι ότι η συμφωνία αυτή, σίγουρα ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές, δημιουργεί βάση για μια καθαρή αμοιβαία συνεννόηση. Και αυτό την ώρα που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν κλίμα οξύτητας και πόλωσης λαϊκίζοντας ασύστολα πάνω στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Και κραυγάζοντας ότι οδηγούμαστε σε απαγόρευση του δημόσιου εορτασμού των Χριστουγέννων και απαλοιφή του σταυρού από τη σημαία.
   Το ζήτημα των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας δεν εξαντλείται φυσικά στα περιουσιακά. Το ζήτημα των διακριτών ρόλων είναι συνολικότερο και αφορά την Παιδεία, τον πολιτικό όρκο, τον πολιτικό γάμο, την εξάλειψη κάθε διάκρισης που αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών.
   Φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι εκεί, ο οποίος δεν μπορεί να διανυθεί με ένα μόνο βήμα, ούτε με προοδευτικές συναινέσεις ανεξάρτητες από τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Γι' αυτό κάθε βήμα έχει την αξία του. Και η διασφάλιση ενός κλίματος απαλλαγμένου από φανατισμούς και σκοταδισμούς έχει επίσης αξία.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2018 | 9:27 am


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

10 συμβάσεις στην Άρτα

  1. 10 συμβάσεις στην Άρτα  workenter
  2. Full coverage

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2018 | 11:25 am


Παρούσα και η Άρτα

  1. Παρούσα και η Άρτα  EpirusPost.gr
  2. Full coverage

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2018 | 1:44 pm


Άρτα: Γλύτωσε στο "τσακ" το τσαντάκι

  1. Άρτα: Γλύτωσε στο "τσακ" το τσαντάκι  Pame Preveza (Ιστολόγιο)
  2. Full coverage

Δημοσιεύθηκε στις 4 November 2018 | 12:54 pm


Σε εξέλιξη δασική φωτιά στην Άρτα

  1. Σε εξέλιξη δασική φωτιά στην Άρτα  NEWS 24/7
  2. Φωτιά σε δασική περιοχή στην Άρτα  AlfaVita (Σάτιρα) (Δελτίο Τύπου) (Ιστολόγιο)
  3. Full coverage

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2018 | 4:16 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι: