Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Όλγα Γεροβασίλη: Η λέξη «εργαζόμενος» δεν υπάρχει πουθενά στο λόγο της Ν.Δ.

- Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ έχουμε δει ήδη πολλά
- Τον κόσμο στους δρόμους τον κατεβάζουν οι πολιτικές που ακολουθούνται και όχι διότι κάποιο κόμμα θα δώσει εντολή


   Η βουλευτής Άρτας και γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, παραχώρησε σήμερα, 22 Ιουλίου 2019, συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου.
   Η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε τη θέση τον υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή που είπε «Η Ελλάδα δεν πάσχει σήμερα από καταπάτηση δικαιωμάτων, από ασφάλεια υποφέρει.»
   Η κα. Γεροβασίλη τόνισε ότι «η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα διεκδικούνται διαρκώς. Είναι μία διαρκής άσκηση ισορροπίας για την υπεράσπιση ασφάλειας και δικαιωμάτων». Χαρακτήρισε το δόγμα της Καταστολής που υλοποιεί η ΝΔ ως επικίνδυνο. Είπε χαρακτηριστικά «Προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα συγκεντρωτικό και αυταρχικό κράτος και το δόγμα «νόμος και τάξη». Ήμασταν και είμαστε αντίθετοι σε αυτό, και το θεωρούμε επικίνδυνο… Να σας θυμίσω ότι τα μεγάλα γεγονότα, που έχουν συμβεί στην πρωτεύουσα παλιότερα, δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Π.χ. όταν καιγόταν η Αθήνα με πολλά επεισόδια κλπ. Εδώ θα πρέπει να είναι κανείς συνετός και σοβαρός.»
   Μεταξύ άλλων, επίσης, ανέφερε:
   - Για το ασφαλιστικό δεν ακούστηκε λέξη. Επίσης, αποφεύγουν συνειδητά, το απέφυγε και ο πρωθυπουργός αλλά και οι ομιλητές, η λέξη «εργαζόμενος» δεν υπάρχει πουθενά. Στα θέματα της Συμφωνίας των Πρεσπών παρατηρεί κανείς τουλάχιστον διγλωσσία. Δεν μπορούν να καλύψουν την μετατόπισή τους από τη μία θέση της «κακής, προδοτικής» συμφωνίας στη θέση ότι η συμφωνία αυτή έχει και επωφελή πλευρά. Για το Ελληνικό που υποτίθεται ότι θα λυνόταν σε μία εβδομάδα, τώρα λένε ότι είναι περίπλοκο και θα δουν στο τέλος του χρόνου τι θα γίνει.
   - «Υπάρχει μία τάση από τη ΝΔ να ξεχάσουμε την ιστορία. Το σχέδιο της ενοποίησης Πολυτεχνείου και Μουσείου συνάντησε την αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας όσες φορές συζητήθηκε…»
   - «Η αριστερά ξέρει και γνωρίζει πολύ καλά ότι τον κόσμο στους δρόμους τον κατεβάζουν οι πολιτικές που ακολουθούνται και όχι διότι κάποιο κόμμα θα δώσει εντολή… Εάν οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν θα κατεβάσουν τον κόσμο στο δρόμο και το αίτημα του κόσμου είναι δίκαιο, εμείς θα συμπαρασταθούμε …»


Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:


- Επανεκλογή στην Άρτα Μετά Βαΐων και κλάδων…


Είναι αλήθεια, πήγε καλά. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή στους συμπολίτες μου γιατί και μετά τις εκλογές του ‘15 ήταν μια εκλογή και με μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από την προηγούμενη φορά. Αυτό ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για μένα.


- Γραμματέας πλέον της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για το τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσετε; Όχι εσείς προσωπικά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ που απ’ ό,τι βλέπουμε θα μεταλλαχθεί, θα εξελιχθεί, με μεταμορφωθεί -όποιο ρήμα θέλετε βάλτε- τι αντιπολίτευση θα ασκήσετε; Κι αυτό γιατί το ρωτώ: Πολλοί σχολίασαν την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Βουλή ότι παρά υπήρξε πολιτικός πολιτισμός.


Δεν ήμασταν ποτέ αυτοί που προκαλούσαμε το να μην υπάρχει “πολιτικός πολιτισμός”, που είναι ένας όρος που κι εγώ βάζω σε εισαγωγικά για άλλους λόγους. Εμείς από την πλευρά μας, μιλούσαμε πάντα με επιχειρήματα και πάνω σε αυτά στηριζόταν το έργο μας και ως αντιπολίτευση, και παλαιότερα.

Θα σας θυμίσω όμως ότι πέρασαν 4,5 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση που δημιουργήθηκε ένα κλίμα έντασης, όχι επειδή το προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν επιλογή της ΝΔ, εφόσον δεν μπορούσαν να ψηλώσουν πολύ εύκολα, να κοντύνουν τον αντίπαλο, ας το πούμε σε ένα τίτλο. Αυτό σημαίνει ότι έριχναν όση λάσπη μπορούσαν και στο κυβερνητικό έργο, αλλά και στα πρόσωπα όσο μπόρεσαν. Κι αυτό έβγαλε ένα κλίμα έντονα αρνητικό, με ένα έντονο λαϊκισμό.


Ένας λαϊκισμός που προκλήθηκε με ευθύνη της ΝΔ αλλά και όσων την συνεπικουρούσαν σε όλη αυτή την προσπάθεια απαξίωσης του κυβερνητικού έργου και απαξίωσης των προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ.


- Αυτό σε σχέση με το ύφος. Επί της ουσίας όμως τι αντιπολίτευση θα είστε; Γιατί πολλοί λένε ότι τώρα που πήρατε και μεγάλο ποσοστό θα είστε “σκληρά παιδιά”, θα κατεβάσετε τον κόσμο στους δρόμους… Ας πούμε για Novartis δεν ακούσαμε τίποτα αυτό τον καιρό. Θα είστε σκληροί με όλα αυτά; Και δεν το λέω προβοκατόρικα. Πλέον η κυβερνώσα Αριστερά που έμαθε, γιατί περάσατε από κυβέρνηση, πώς θα είναι στην αντιπολίτευση;


Η Αριστερά, και η κυβερνώσα και η μη κυβερνώσα, ξέρει και γνωρίζει πολύ καλά ότι τον κόσμο στους δρόμους τον κατεβάζουν οι πολιτικές που ακολουθούνται και όχι διότι κάποιο κόμμα θα δώσει εντολή. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια συζήτηση άλλου τύπου. Εάν οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν χρειαστεί να κατεβάσουν τον κόσμο στο δρόμο κι εάν το αίτημα του κόσμου είναι δίκαιο εμείς θα συμπαρασταθούμε και θα ενισχύσουμε.


Όμως η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι αυτή. Το να πει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το τάδε κόμμα κατεβείτε στους δρόμους, δεν σημαίνει ότι κατεβαίνει ο κόσμος όταν δεν έχει πρόβλημα. Επομένως, αυτό θα πρέπει να το προσέξει η ΝΔ με τις πολιτικές της και όχι εμείς.


Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 31,5%, μετά 4,5 χρόνια σκληρά, είχε μια απώλεια σε σχέση με το 2015 της τάξης του 4%. Αυτό σημαίνει ότι όλο αυτό το σχέδιο απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, απαξίωσης όλης αυτής της περιόδου, δεν έπιασε τόπο. Δεν επετεύχθη η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ο στόχος και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει το κέντρο του μεγάλου προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα.


- Πάμε στις έξι ένοχες σιωπές του κ.Μητσοτάκη και στις οποίες αναφέρθηκε ο κ.Τσίπρας. Θα ήθελα σχετικά κωδικοποιημένα τι δεν σας άρεσε; Τι περιμένατε να ακούσετε, ποια είναι η κριτική;


Κοιτάξτε, συνήθως οι προγραμματικές τοποθετήσεις ντύνονται με ένα πολύ ωραίο περιτύλιγμα και δεν   είναι η κύρια στιγμή της αντιπαράθεσης επί όλων των θεμάτων. Ωστόσο, από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ έχουμε δει ήδη πολλά. Και το σημαντικό είναι όχι μόνο το τι είπε, γιατί και στα τι είπε υπάρχουν προβλήματα πολλά, αλλά και στο τι δεν είπε. Θα θυμίσω μόνο μερικά:


Πρώτον μετετέθη η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2021 – ως συζήτηση, όχι ως μείωση. Θα σας θυμίσω ότι το κεντρικό αφήγημα της ΝΔ ήταν η μείωση των πλεονασμάτων διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αξιόπιστη κυβέρνηση στην Ευρώπη ενώ ΝΔ είναι, άρα με το που θα βγει με το καλημέρα θα μειωθούν τα πλεονάσματα.


Δεύτερον, το σχέδιο ήταν μειώνουμε τους φόρους, έρχονται επενδύσεις, έρχεται ανάπτυξη και τότε λύνονται τα προβλήματα. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό: Ένα απλό ευχολόγιο. Βεβαίως, η μείωση των φόρων πάντα είναι ευπρόσδεκτη και εμάς ο στόχος μας ήταν αυτός και ήδη είχαμε ψηφίσει φορολογικές μειώσεις και για το 2019 και για το 2020, σας θυμίζω. Πολλές δε, από αυτές που εξαγγέλθηκαν είναι ήδη ψηφισμένες και νόμοι της χώρας. Διότι βεβαίως, το ξέραμε κι εμείς ότι η φορολόγηση ήταν σκληρή την περίοδο των μνημονίων, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι εμείς σε αντίθεση με τη ΝΔ είχαμε παραλάβει καμένη γη. Και σήμερα είναι η πρώτη κυβέρνηση που δεν παραλαμβάνει καμένη γη και δεν τολμάει να το πει, διότι αυτοί “οι άχρηστοι του ΣΥΡΙΖΑ” κατάφεραν να τακτοποιήσουν τη χώρα και να τη φέρουν στις ράγες της ανάπτυξης.


- Για το ασφαλιστικό, κυρία Γεροβασίλη;


Για το ασφαλιστικό δεν ακούστηκε λέξη. Επίσης αποφεύγουν συνειδητά, το απέφυγε και ο Πρωθυπουργός αλλά και οι ομιλητές: Η λέξη «εργαζόμενος» δεν υπάρχει πουθενά. Για τα θέματα της συμφωνίας των Πρεσπών βλέπετε τουλάχιστον διγλωσσία για να καλύψουν τη μετατόπιση από την “κακή, προδοτική συμφωνία” στο ότι η συμφωνία έχει και επωφελή πλευρά. Εξήγγειλε έργα της δικής μας κυβέρνησης ως έργα της νέας κυβέρνησης.


Να σας θυμίσω ότι κατηγορηθήκαμε ότι εμείς βάζουμε κομματικά στελέχη στα υπουργεία. Το έκανε από την πρώτη μέρα, ενάντια στη νομοθεσία της χώρας και η οποία δεν το επιτρέπει αυτό πια γιατί το φροντίσαμε εμείς. Για το Ελληνικό, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι είναι περίπλοκο ενώ θα λυνόταν σε μια εβδομάδα… Τώρα είναι περίπλοκο και θα δουν στο τέλος του χρόνου τι θα γίνει. Σας θυμίζω ότι υπάρχουν φυσικά φαινόμενα ενώ πριν «εμείς δολοφονούσαμε τον κόσμο». Σας θυμίζω ότι η Ελληνική Αστυνομία -μιας και είχα το χαρτοφυλάκιο μέχρι πρότινος- αυτή η Αστυνομία που δεν επιτελούσε το ρόλο της και η οποία δεν φρόντιζε για την ασφάλεια του πολίτη, η Αστυνομία επί ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον κ.Τσουβάλα -το έχουμε πει, ένας εξαίρετος αξιωματικός, δεν κοιτάξαμε την κομματική του προέλευση, ήταν αρχηγός επί τρία χρόνια- αυτή η Αστυνομία ξαφνικά δεν είναι έτσι. Σε μια μέρα ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος να αντιμετωπίζει τα φυσικά φαινόμενα στη Χαλκιδική, ήταν έτοιμος να αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές που είναι πολλές αλλά δεν δραματοποιούνται στα κανάλια…


- Αλήθεια, επειδή ήσασταν και σε αυτό το Υπουργείο, η επιλογή Χρυσοχοΐδη πώς σας φάνηκε;


Κοιτάξτε, δε μου αρέσει να τοποθετούμε επί προσωπικού.


- Επί πολιτικού; Από τον χώρο τον οποίο προέρχεται;


Επί πολιτικού δε θα το πω μόνο για τον κ.Χρυσοχοΐδη. Θα πρέπει να μιλήσω και για τον κ. Μαυρωτά ο οποίος ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και σήμερα βρίσκεται στις θέσεις της ΝΔ. Για τον κ. Χρυσοχοΐδη δεν μου προκαλεί εντύπωση γιατί οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από το πάλε ονομαζόμενο ΠΑΣΟΚ, τώρα ΚΙΝΑΛ, είχαν κυρίως ταυτιστεί με την πολιτική της ΝΔ και της στρατηγικής ενάντια στην Αριστερά. Σας θυμίζω τα ταυτοτικά ζητήματα του ΚΙΝΑΛ όπως η απλή αναλογική που καταψήφισε και όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που επίσης καταψήφισε. Κατά τα άλλα κάθε υπουργός ως πρόσωπο θα κριθεί από το αποτέλεσμα.


- Μίλησε πολύ έντονα για τα θέματα της ασφάλειας και ο Πρωθυπουργός, μίλησε και για την ενοποίηση της ευρύτερης περιοχής του κέντρου με στόχο στα Εξάρχεια να βελτιωθεί η κατάσταση, μίλησε για τάξη και ηθική. Πιστεύετε ότι όλα αυτά είναι εφαρμόσιμα και θα ρωτήσει κανείς γιατί εσείς δεν τα κάνατε;


Το μοντέλο που θέλουν να εφαρμόσουν είναι ένα συγκεντρωτικό και αυταρχικό κράτος και η πολιτική στην ασφάλεια με το λεγόμενο δόγμα «νόμος και τάξη». Προφανώς ήμασταν και είμαστε αντίθετοι σε όλο αυτό γιατί το θεωρούμε επικίνδυνο και μη αποδοτικό. Σας θυμίζω ότι τα μεγάλα γεγονότα που έχουν συμβεί στην πρωτεύουσα τα παλαιότερα χρόνια δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραδείγματος χάριν, όταν καιγόταν η Αθήνα, με πολλά επεισόδια κλπ κλπ. Εδώ θα πρέπει κανείς να είναι σοβαρός και συνετός και να ξέρει: Διότι άκουσα χθες από τον κ. Χρυσοχοΐδη να λέει ότι δεν έχουμε πρόβλημα δικαιωμάτων, δεν έχουμε έλλειμμα σε αυτό – έχουμε έλλειμμα στην ασφάλεια. Διαφωνώ. Και να πω ότι η ασφάλεια και τα δικαιώματα διεκδικούνται διαρκώς. Είναι ένας διαρκής αγώνας και μία άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην ασφάλεια και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων. Για να είμαστε ένα σύγχρονο και ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος. Να θυμίσω ότι αυτά τα δύο είναι ένας διαρκής αγώνας που δεν πρέπει να ξεχνάμε και να μην παραγκωνίζουμε κανένα από τα δύο. Αυτή  είναι η απάντησή μου στη βασική τοποθέτηση του κ.Χρυσοχοΐδη χθες.


- Για την ενοποίηση της ευρύτερης περιοχής του κέντρου;


Υπάρχει μια τάση από την πλευρά της ΝΔ να ξεχάσουμε την ιστορία. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τέτοιες επιλογές. Σας θυμίζω ότι το σχέδιο να κλείσει το Πολυτεχνείο ως Πολυτεχνείο και να ενοποιηθεί ο χώρος με το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι μια συζήτηση που πήγε και ήρθε πάρα πολλές φορές και συνάντησε την αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας κατ’ αρχήν. Ελπίζω ότι είναι μια συζήτηση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα με δεδομένη και την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Αλλά όποιος πιστεύει ότι σβήνοντας ή διαγράφοντας στοιχεία από τη διαδρομή και την ιστορία της χώρας αντιμετωπίζει τα ζητήματα ασφάλειας, αυτό δεν θα μπορούσα παρά να το χαρακτηρίσω άκρατο λαϊκισμό.


Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 6:37 pm


Στ. Αραχωβίτης: Αυταπάτες τέλος για τους αγρότες - ΗΧΗΤΙΚΟ

- Ο Κ. Μητσοτάκης δε βρήκε να πει μια λέξη για τους αγρότες
- Ο αρμόδιος υπουργός, Μ. Βορίδης, δεν είπε κουβέντα για αυτό που η ΝΔ είχε κάνει σημαία της όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα: τη μείωση του κόστους παραγωγής


   Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει στις προγραμματικές του δηλώσεις μια λέξη για τους αγρότες, επισήμανε, μεταξύ άλλων, μιλώντας Στο Κόκκινο, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, που διετέλεσε και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
   Στη Βίκυ Τρύφωνα ο κ. Αραχωβίτης εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι θα διαπραγματευτεί την Κοινή Αγροτική Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά χωρίς να αναφέρει σε ποια κατεύθυνση.
   Ο δε Μάκης Βορίδης, ο νυν υπουργός ΥΠΑΑΤ, δεν μπήκε - κατά την 20λεπτη ομιλία του - ούτε σε λεπτομέρειες ούτε στην ουσία των πραγμάτων, επισήμανε ο βουλευτής και τόνισε «Το πρώτο που δεν είπε ο κ. Βορίδης είναι τι θα γίνει με τη μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει σημαία της όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στο αγροτικό πετρέλαιο».

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 5:53 pm


ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση από το πρωί διαφημίζει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αποκρύπτοντας πέντε μεγάλες αλήθειες»

Τα 5 κομβικά σημεία που «ξεχνάει» η σημερινή κυβέρνηση και τα φιλικά σε αυτήν ΜΜΕ


   «Η κυβέρνηση από το πρωί διαφημίζει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αποκρύπτοντας πέντε μεγάλες αλήθειες» επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας 5 κομβικά σημεία που «ξεχνάει» η σημερινή κυβέρνηση και τα φιλικά σε αυτήν ΜΜΕ.
   Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής σημεία:
   «1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει για εφαρμογή από τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά, που για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έφθανε μέχρι και το 30%, ενώ δεν προβλεπόταν μείωση για τις υψηλές ιδιοκτησίες.
   2. Σήμερα η ΝΔ διατηρεί το κεκτημένο του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις ως 30% για χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες από το 2019, αλλά επιλέγει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με σχεδόν 300 εκατ. ευρώ για να ελαφρύνει τις ιδιοκτησίες άνω του 1 εκατ. ευρώ που θα έχουν μειώσεις 10%.
   3. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 με την επιβάρυνση των 300 εκατ. ευρώ, καθώς ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης (όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι και η ΤτΕ) έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα προεκλογικά πως δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για φέτος. Με λίγα λόγια, για να ελαφρύνει τις μεγάλες ακίνητες ιδιοκτησίες, όπως μία βίλα στην Εκάλη, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο.
   4. Πραγματικοί κερδισμένοι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως την προωθεί η ΝΔ, είναι οι μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού οι χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έχουν την ίδια ελάφρυνση με αυτή που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, ένα ακίνητο 100 τ.μ. στο Περιστέρι ή στον Εύοσμο, αξίας ως 70.000 ευρώ θα διατηρήσει τη μείωση 30% που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα γλιτώσει περί τα 100 ευρώ. Αντίθετα, ο ιδιοκτήτης μίας βίλας 250 τ.μ. στην Εκάλη που πλήρωνε ΕΝΦΙΑ 6.950 ευρώ, με το σχέδιο της ΝΔ για μείωση 10% θα πληρώσει 695 λιγότερα. 'Αρα, ποιος είναι ο κερδισμένος; Αυτός που θα γλιτώσει 50-100 ευρώ ετησίως ή αυτός που θα γλιτώσει σχεδόν 700 ευρώ ετησίως;
   5. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ, προκειμένου να περικόψει την κρατική χρηματοδότησή τους. Πρόκειται για μία καταστροφική επιλογή, καθώς συνεπάγεται πως οι δήμοι που με χαμηλές αξίες ακινήτων - άρα και χαμηλά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ - δε θα έχουν τους πόρους να συντηρήσουν τις υπηρεσίες τους, οδηγώντας νομοτελειακά σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ», καταλήγουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 5:36 pm


Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλες πολιτικές απάτες Μητσοτάκη

Μερικά παραδείγματα της απάτης στην οποία συνεχίζει να στηρίζεται ένα ολόκληρο σύστημα για να «πιπιλίσει» τα μυαλά ενός ολόκληρου λαού, που παρακολουθεί ΣΚΑΪ του Αλαφούζου ή διαβάζει ΝΕΑ και Βήμα του Μαρινάκη


   Μετά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεών του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το βράδυ του Σαββάτου στη βουλή, μαθαίναμε από τους τηλεοπτικούς, πρώτα, αναλυτές, ότι «είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός ανακοινώνει περισσότερα από όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά»! Θρίαμβος της επικοινωνιακής απάτης της διαπλοκής, αυτής που από το 2015 πολέμησε με πάθος την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επειδή ο ίδιος και η κυβέρνησή του πολέμησαν με πάθος τα συμφέροντα της διαπλοκής που εκπροσωπούν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.
   Ποια είναι λοιπόν η απάτη, στην οποία συνεχίζει να στηρίζεται ένα ολόκληρο σύστημα για να «πιπιλίσει» τα μυαλά ενός ολόκληρου λαού που παρακολουθεί ΣΚΑΪ του Αλαφούζου ή διαβάζει ΝΕΑ και Βήμα του Μαρινάκη;
   Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

   Απάτη πρώτη η «μείωση – έκπληξη του ΕΝΦΙΑ», όπως την ονόμασαν πολλά μέσα: Τις δυο προηγούμενες ημέρες το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου διέρρεε προς τα μέσα ενημέρωσης ότι θα καταργηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό δεν ήταν αλήθεια, βέβαια, αλλά είχε το στόχο του: διαρρέουμε κατάργηση, κάνουμε μικρότερη μείωση που φτάνει στο 22% και συμπεριλαμβάνουμε στη δική μας διάταξη τις μεγάλες ιδιοκτησίες! Έτσι ο λαός, που είχε μπει στο επικοινωνιακό παιγνίδι της κατάργησης της μείωσης του 30%, θα «χωνέψει» πιο εύκολα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μειώνει το ύψος της μείωσης από το 30 στο 22% και βάζει μέσα στις μειώσεις τις μεγάλες ιδιοκτησίες. Ποιος θα σκεφτεί, αλήθεια, ότι στην πραγματικότητα η σημερινή κυβέρνηση κάνει κάτι άλλο, πολύ χειρότερο από την προηγούμενη; Αφού είχε στη σκέψη του- από τις στοχευμένες διαρροές- ότι πηγαίναμε σε κατάργηση, άρα θα δεχτεί και τη μειωμένη μείωση και την ουσιαστική μείωση στις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
   Απάτη δεύτερη, η «διεύρυνση των 120 δόσεων», που επίσης ονομάστηκε «έκπληξη»: Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε προσδιορίσει τις 120 δόσεις για τις οφειλές στο Δημόσιο αρχικά για ιδιώτες και στη συνέχεια για επιχειρήσεις, με ελάχιστη μηναία δόση τα 30 ευρώ. Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Μείωσε την ελάχιστη δόση στα 20 ευρώ και συμπεριέλαβε στη ρύθμιση τους μεγάλους φοροφυγάδες, με οφειλές ενός εκατομμυρίου ευρώ! Κι εδώ η ρύθμιση δεν γίνεται για τον λαό, αλλά για τους μεγάλους μπαταχτσήδες.
   Απάτη τρίτη, οι προσλήψεις σε Παιδεία και Υγεία: Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Προσλαμβάνονται 2.000 γιατροί και -κυρίως- νοσηλευτές. Εκεί που πονάνε σήμερα τα ελληνικά νοσοκομεία. Η τελευταία ειδικότητα, μάλιστα, θα παρέχεται μαζί με το πτυχίο, ώστε μεσοπρόθεσμα 1.500 νοσηλευτές ετησίως να στελεχώνουν τα νοσοκομεία.»
   Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε μόνο για την πρόσληψη 2.000 για την υγεία αντί για τις 2.500 κατ’ έτος (με αρχή το 2019) επί 4 έτη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει, δρομολογήσει και εντάξει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
   Σε σχέση με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εκπαιδευτικών για την Παιδεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει τις μόνιμες προσλήψεις για 15.000 εκπαιδευτικούς με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε αν θα γίνουν τελικά οι προσλήψεις αυτές και ανέφερε μόνο το ασαφές «σταδιακά θα αντιμετωπίσουμε οριστικά και το ζήτημα των αναπληρωτών καθηγητών». Έτσι, για να πανηγυρίζει η διαπλοκή για τις «εκπλήξεις»…
   Απάτη τέταρτη με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας». Έλεγε, δηλαδή, στον κόσμο, ότι τα λύνουμε όλα, μην ανησυχείτε. Είναι άραγε υπερβολή να πάει το μυαλό μας ότι αυτή η «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;
   Απάτη πέμπτη με τις συντάξεις χηρείας: Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να παρουσιάσει την απόδοση των συντάξεων χηρείας ως έργο της δική του κυβέρνησης. Όμως οι αυξήσεις και οι άλλες θετικές ρυθμίσεις στις συντάξεις χηρείας είναι μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι για την εφαρμογή των αυξήσεων θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα, που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την προετοιμασία του μηχανογραφικού συστήματος του ΕΦΚΑ και η πληρωμή τους ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουλίου. Συνέπεσε, δηλαδή, να έχει αναλάβει εκείνος την κυβέρνηση και, μέσω της γνωστής προπαγάνδας των μέσων που ελέγχει, παρουσιάστηκε η απόδοση των συντάξεων σαν… «έργο Μητσοτάκη»!
   Απάτη έκτη (γενικότερη): Προεκλογικά τόσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όσο και άλλοι, όπως ο κ. Στουρνάρας, με αφορμή τα θετικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο, αμφισβητούσε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος το 2019. Τώρα, ως κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει την πρόθεση του για φοροελαφρύνσεις, που για να προχωρήσουν πρέπει να υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος». Άρα, στην ουσία δέχεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα έλεγε. Όπως άλλωστε συνέβη και με την υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών, που από «προδοτική» έγινε «εθνικά αναγκαία και εφαρμόσιμη», όπως συνέβη με την τραγωδία στο Μάτι, που πάτησε πάνω στους νεκρούς για να κάνει αντιπολίτευση, αλλά εκείνους που κατηγορούσε ότι ήταν ανίκανοι να χειριστούν μια τέτοια τραγωδία (πχ αρχηγός ΕΛΑΣ Τσουβάλας) τους χρησιμοποίησε σε αναβαθμισμένες θέσεις στην κυβέρνησή του! Πονηρεύοντάς μας μάλιστα για το ρόλο τους στην κρίσιμη περίοδο…

   Φυσικά οι πολιτικές απάτες δεν περιορίζονται σε όσες αναφέραμε. Υπάρχει, για παράδειγμα, η περίπτωση του ΦΠΑ που είχε μειώσει η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά ο Μητσοτάκης μάς μιλάει για «μείωση ΦΠΑ», γενικευμένα, θέλοντας να μας πείσει ότι εκείνος το έπραξε.
   Αλλά εδώ ας μιλήσουμε μόνο γι αυτές. Για τις υπόλοιπες, με άλλη ευκαιρία.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 12:58 pm


5 πράξεις και 1 παράλειψη δίνουν ήδη το σαφές ιδεολογικό στίγμα της νέας κυβερνησης - VIDEO

Για εργασιακές σχέσεις, κοινωνικό κράτος, ασφαλιστικό


   ►1η πράξη : Ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου ανατέθηκε στον πρώην γενικό διευθυντή του ΣΕΒ. Ο ΣΕΒ είναι η οργάνωση που έχει αντιταχθεί σε οποιοδήποτε μέτρο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων. Ο ΣΕΒ προσέφυγε πριν λίγο καιρό στα δικαστήρια για να ακυρώσει απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των μισθών των εργαζομένων στη βάση των τριετιών.
   ►2η πράξη: Στις υπουργικές θέσεις επανήλθαν στελέχη, όπως ο κ.Βρούτσης και η κ.Στρατινάκη, των κυβερνήσεων που εκτίναξαν την ανεργία στο 28%, που μείωσαν των κατώτατο μισθό και θέσπισαν τον υποκατώτατο, που κατήργησαν τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
   ►3η πράξη: Κατάργηση της ειδικής γραμματείας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Η κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ συνιστά σαφή υποβάθμιση της ελεγκτικής του δράσης στους εργασιακούς χώρους και είναι απολύτως δηλωτική των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης για την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας .
   ►4η πράξη: Χθες ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα σχέδιο περιορισμένων φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2020 (αρκετά περικομμένο σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες), αφού προηγουμένως δήλωσε απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να παραβιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 %. Αν πράγματι θέλει να είναι συνεπής και στις δύο δεσμεύσεις του, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει από κάπου 1,8 δις. Από πού θα προκύψουν αυτά; Στην κοινωνική αλληλεγγύη η αρμόδια υφυπουργός μίλησε για εξορθολογισμό των επιδομάτων, φράση copypaste από τις συστάσεις του ΔΝΤ που παραπέμπει για όσους γνωρίζουν σε περικοπές. Είναι αυτά που ο Πρωθυπουργός χθές χαρακτήρισε επιδόματα της φτώχειας.Προτίθεται από τον « εξορθολογισμό» – περικοπή αυτών να καλύψει την τρύπα των 1,8 δις για να μειώσει το φόρο στις επιχειρήσεις; Γιατί δεν λέει τι προτίθεται να κάνει; Δεν δικαιουύνται να το γνωρίζουν οι πολιτες;
   ►5η πράξη: Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, επιδίδεται στην διακίνηση ψευδών ειδήσεων. Διόλου τυχαία όλες αυτές οι ψευδείς ειδήσεις συνθέτουν μια εικόνα κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης την ώρα που επανέρχονται από τα στελέχη της νδ τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ή και τις κύριας ασφάλισης.
   ►Παράλειψη: Ποιο τελικά είναι το σχέδιό της νέας κυβέρνησης για το ασφαλιστικό; Γιατί ενώ δηλώνει ότι θα καταργήσει το υφιστάμενο σύστημα δεν λέει τι ακριβώς θα φέρει στη θέση του; Δεν πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες; Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για παράδειγμα, θα επαναφέρει το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων αυξάνοντας τις εισφορές τους;

Από την ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου στη Βουλή, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 12:18 pm


Ο Σωκράτης Μάλαμας live στην Άρτα

- Ο Σωκράτης υπόσχεται να «φοράει» τα καλύτερά του
- Τα σημεία προπώλησης σε Άρτα, Πρέβεζα, Αγρίνιο, Φιλιππιάδα, Γιάννενα


   Αν είστε από αυτούς που τους αρέσουν τα παραμύθια και τα κάτοπτρα, αν έχετε ταξιδέψει με χάρτη ή χωρίς, σε ασύλληπτους λαβυρίνθους του νου και σε ασπρόμαυρες ιστορίες, αν βάζετε στο repeat #tasketa, αν σας αρέσει να τραγουδάτε μαζί με το πλήθος σε γεμάτα θέατρα για τέσσερις ώρες, τότε δεν γίνεται να λείπετε από τις συναυλίες του Σωκράτη Μάλαμα.
   Ο Σωκράτης υπόσχεται να «φοράει» τα καλύτερά του: τα πιο αγαπημένα του (σας) τραγούδια, τα πιο σκοτεινά, τα φωτεινά και τα χιλιοτραγουδισμένα ή μία απρόβλεπτη ροή που σίγουρα θα συγκινήσει και θα μας ενώσει πάλι.
   Παρέα με την εκλεκτή μπάντα του και το χαμογελαστό ταλαντούχο κορίτσι που τον συνοδεύει τα δύο τελευταία χρόνια, την Ιουλία Καραπατάκη.

Μαζί του επί σκηνής:
Ιουλία Καραπατάκη: τραγούδι
Δημήτρης Λάππας: Κιθάρες, τζουράς, μπουζούκι
Νίκος Μαγνήσαλης: Τύμπανα
Γιάννης Παπατριανταφύλλου: Μπάσο
Φώτης Σιώτας: Βιολί, βιόλα, τραγούδι
Κυριάκος Ταπάκης: Λαούτο, μπουζούκι
Νίκος Παραουλάκης: Νέυ
Τίτος Καργιωτάκης & Παναγιώτης Ηλιόπουλος: Ηχοληψία
Χρήστος Λαζαρίδης: Σχεδιασμός φώτων
Δημήτρης Κατέβας: Τεχνικός σκηνής

Σωκράτης Μάλαμας
25 Ιουλίου 2019 - Ώρα 21:00
Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας «Κώστας Βάγιας»

Προπώληση: 12 €, Ταμείο: 14 €.
Σημεία προπώλησης:
Άρτα: Πολυθρόνα του Νίτσε, Βιβλιοπωλείο Σπύρου, Χάρτα.
Πρέβεζα: Cafe bar Ρολόι, Βιβλιοπωλείο Book Shop.
Αγρίνιο: Cafe bar Τρυποκάρυδος, Νεκτάριος Αποστολιώτης (Νάκας μουσικά όργανα).
Φιλιππιάδα: Βιβλιοπωλείο Καλλίγραμμο.
Γιάννενα: Ioannina tickets.

ΥΓ: Στο χώρο της συναυλίας του Σωκράτη Μάλαμα θα υπάρχουν και καρέκλες!

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 11:41 am


Οι αιμοδοσίες δεν σταματούν αυτό το καλοκαίρι στην Άρτα...

Οι ανάγκες συνεχώς εντείνονται...


   Οι αιμοδοσίες συνεχίζονται…
   Ήδη παρατηρούνται ελλείψεις από τον Ιούνιο. Από τη μια, μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών στο Νοσοκομείο, από την άλλη αύξηση των τροχαίων κι όχι μόνο.
   Τέτοια εποχή πέρυσι σύσσωμη η Ελλάδα αιμοδοτούσε για τις ανάγκες των πυρόπληκτων στο Μάτι. 12.000 μονάδες συγκεντρώθηκαν μέσα σε δύο μέρες…
   Ρεκόρ αιμοδοτών! Πρέπει άραγε να συμβεί μια φυσική καταστροφή τέτοιου μεγέθους για να κινητοποιηθούμε;
   Ήδη συμβαίνουν ακραία φαινόμενα (πλημμύρες, σεισμοί) και απ’ότι φαίνεται θα εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε ΠΡΟΛΗΨΗ. Πρόληψη και στην αιμοδοσία. Χρειαζόμαστε γεμάτα ψυγεία με «φάρμακα» για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό. Και στα περιστατικά συγκαταλέγονται οι καρκινοπαθείς, τα άτομα με μεσογειακή αναιμία, τα θύματα τροχαίου, οι έγκυες και οποιοσδήποτε άλλος χρειάζεται μετάγγιση για οποιοδήποτε λόγο.
   Γι’αυτό, οι αιμοδοσίες αυτό το καλοκαίρι δεν σταματούν…
   Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας έχει προγραμματίσει:
      - Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 (09:00 - 13:30) 
      - Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 (09:00 - 13:30) 
   Οι αιμοδοσίες του καλοκαιριού πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Δημητρίου (Σκουφά 91-93).
   Σας περιμένουμε όλους, από 18 έως 65 ετών. Ας κάνουμε τη διαφορά!

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 11:16 am


Η Άρτα και η Κόπραινα του 1928 μέσα από τις σημειώσεις του φαροφύλακα

Η νέα νουβέλα του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, φορτωμένη με αρώματα εποχής, ένοχα μυστικά, ηθογραφικά στοιχεία και ζωντανούς χαρακτήρες

   Άρτα 1928. Ο Ταξιάρχης Κουμπίνος, γεμάτος όνειρα και νιάτα, έρχεται από τη Λέσβο στο λιμάνι της Κόπραινας, για να υπηρετήσει στη θέση του φαροφύλακα, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πολεμικού Ναυτικού. Ένα λιμάνι που σφύζει από ζωή, αλλά και κρύβει πολλά ένοχα μυστικά...
   Ο Ταξιάρχης με την ειλικρινή καρδιά του και τον ακέραιο χαρακτήρα του θα έρθει σφόδρα αντιμέτωπος με τα μικροσυμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών παραγόντων που νέμονται τους καρπούς της παρανομίας, χάρη στην αδιαφορία των Αρχών. Η σύγκρουσή του αυτή θα τον φέρει αντιμέτωπο ακόμη και με την άδικη φυλάκισή του για ένα έγκλημα που ουδέποτε διέπραξε.
   Όμως, το μεγαλείο της ψυχής της κοπέλας του καφενείου, της Σοφίας, που θα αγαπήσει με την πρώτη ματιά, θα τον σώσει και το δίκαιο θα νικήσει. Μαζί της θα ζήσει έναν μεγάλο έρωτα, μιαν αγάπη που θα του χαρίσει το μεγαλύτερο δώρο της ζωής του, την κόρη του Κατερίνα. Ο Ταξιάρχης, μέχρι το τέλος του βίου του, θα κρατήσει το φως του φάρου αναμμένο, δείχνοντας τον δρόμο σε όσους κινδύνεψαν να χαθούν...

   Η νέα νουβέλα του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη με τίτλο "Οι σημειώσεις του φαροφύλακα" έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο του «Στοχαστή» μαζί με τα άλλα έργα του συγγραφέως, "Κάποτε στην Άρτα", "Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Θεοδωρή", "Δημήτριος Πολιορκητής", "Η Λιτανεία" και "Σταθμός Ζωή".
   Έρχεται, όμως, να προστεθεί και στον κατάλογο των λογοτεχνικών κειμένων που συναντάμε όχι μόνον στη νεοελληνική βιβλιογραφία, αλλά και στην παγκόσμια, και που έχουν ως σημείο αναφοράς το εμβληματικό αρχιτεκτόνημα, που, απομονωμένο πάνω σε μια γυμνή λουρίδα γης, με το παρήγορο φως του, οδηγεί με ασφάλεια τους ναυτικούς και τα πλοία στη ρότα τους, ενώνοντας τον άνθρωπο με τη ζωή. Ο φάρος, ο φάρος της Κόπραινας πρωταγωνιστεί και εδώ, σε ένα ευχάριστο και γοητευτικό ανάγνωσμα, φορτωμένο με αρώματα εποχής, ηθογραφικά στοιχεία και ζωντανούς χαρακτήρες.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2019 | 8:16 pm


Ήρωας γιατρός έσωσε μητέρα και παιδί από φλεγόμενο όχημα στην Ιόνια

Ακινητοποίησε το δικό του αυτοκίνητο, τους απεγκλώβισε από το αναποδογυρισμένο όχημα και τους παρείχε τις πρώτες βοήθειες, ώσπου να διακομισθούν με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Άρτας


   Ήρωας γιατρός έσωσε από βέβαιο θάνατο μια γυναίκα και το ανήλικο παιδί της όταν το όχημα, στο οποίο επέβαιναν, εξετράπη της πορείας του, ανατράπηκε στην Ιόνια Οδό και άρχισε να τυλίγεται στις φλόγες.
   Σύμφωνα με το dete.gr, πρόκειται για τον Νίκο Αναστασόπουλο, διευθυντή στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, που ταξίδευε με την οικογένεια του για τις καλοκαιρινές διακοπές του. Όταν είδε το αυτοκίνητο να παίρνει φωτιά, ακινητοποίησε χωρίς δεύτερη σκέψη το δικό του όχημα και, αγνοώντας κάθε κίνδυνο, έτρεξε για να βοηθήσει.
   Την ίδια ώρα φώναξε σε άλλο διερχόμενο οδηγό, που επίσης σταμάτησε στον τόπο του ατυχήματος, να πάρει από τη γυναίκα του (που είναι νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας») έναν πυροσβεστήρα και να βοηθήσει στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς στο αυτοκίνητο, που είχε ήδη εξαπλωθεί.
   Με γρήγορες και μεθοδικές κινήσεις και παρότι είχαν ανοίξει και οι αερόσακοι, ο γιατρός απεγκλώβισε έγκαιρα από το φλεγόμενο αυτοκίνητο μητέρα και γιο, ενώ ζήτησε να ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ και να στείλει δύο ασθενοφόρα.
   Μέχρι την έλευση πρόσφερε στους τραυματίες τις πρώτες βοήθειες, ενώ φρόντισε και για τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο της Άρτας, βάζοντας σε προτεραιότητα το τραυματισμένο αγόρι.


   Όταν όλα πια είχαν πάει καλά και είχαν τελειώσει, ο Νίκος Αναστασόπουλος με ανακούφιση αλλά και με ικανοποίηση για τη σωτήρια επέμβασή του συνέχισε το ταξίδι του με την οικογένεια του για τον προορισμό των διακοπών τους στη Βόρεια Ελλάδα.
   Όσο για τους τραυματίες, μητέρα και παιδί, γλίτωσαν με μικρούς μόνο τραυματισμούς και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2019 | 4:27 pm


«Πυροτέχνημα» αποδείχθηκε η «βόμβα Κεραμέως» αλλά η ανησυχία παραμένει στην Άρτα

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι δήθεν «αδυναμίες» ήταν προσχηματικές και ανύπαρκτες, αλλά η ζημιά της «βόμβας» είναι υπαρκτή


   «Πυροτέχνημα» αποδείχθηκε η «βόμβα» (διαβάστε ΕΔΩ) για την παράταση στην προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου, όπως είχε ανακοινώσει η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να ελεγχθούν τα νέα τμήματα, που προέκυψαν από τη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και αναμένεται να λειτουργήσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
   Ωστόσο, η λήξη της διήμερης παράτασης, χωρίς να επέλθει καμία αλλαγή στα μηχανογραφικά δελτία, δείχνει ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν δίστασε να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αναστατώσει εκατοντάδες χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειές τους μόνο και μόνο για να καταλογίσει προχειρότητα στην προηγούμενη κυβέρνηση, σχετικά με την αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη και την έναρξη λειτουργίας των νέων τμημάτων.
   Η αγωνία, όμως, των υποψηφίων δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αντίθετα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη ευθύνη και σοβαρότητα.
   Χωρίς να διαθέτει το παραμικρό στοιχείο για το καθεστώς των νέων τμημάτων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την Παρασκευή 12 Ιουλίου ότι θα δοθεί παράταση για να «διαπιστώσουμε αν υπάρχουν οποιεσδήποτε αδυναμίες σχετικά με τη λειτουργία των νέων τμημάτων, είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε υποδομές. Θα δοθεί, λοιπόν, μία παράταση» είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών - εξπρές στα μηχανογραφικά λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας και ενώ μεγάλο μέρος των υποψηφίων είχε οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό. 
   Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πάντως ότι η κατάσταση στα νέα τμήματα δεν είναι εκείνη που επιδίωξε να παρουσιάσει η Ν.Δ. με πρόσχημα τις «αδυναμίες» που δήθεν έθεταν σε κίνδυνο την ομαλή έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, καθώς τα μηχανογραφικά θα παραμείνουν ως έχουν και οι υποψήφιοι μπορούν επιτέλους να ησυχάσουν αναμένοντας τις βάσεις στο τέλος Αυγούστου.
   Μόνο, που υπάρχει ένα πρόβλημα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε "τέλος καλό, όλα καλά".
   Κι αυτό, διότι, από την Παρασκευή 12 Ιουλίου έως την ώρα που δόθηκε «λήξη συναγερμού» για την προσχηματική, όπως αποδείχθηκε, «βόμβα Κεραμέως» η ζημιά είχε γίνει για την Άρτα, καθώς ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, είναι βέβαιο ότι πολλοί υποψήφιοι είτε δίστασαν να επιλέξουν είτε δίστασαν να οριστικοποιήσουν Σχολή της Άρτας στο μηχανογραφικό, καθώς είχαν το φόβο μην τυχόν βρεθούν ξεκρέμαστοι.
   Έτσι, όπως φαίνεται, ο αριθμός των 650 φοιτητών στο πρώτο έτος, στην Άρτα, μάλλον θα αποδειχθεί άπιαστο όνειρο. Με αποτέλεσμα, οι Σχολές να έχουν πολύ λιγότερους φοιτητές απ' ότι είναι το δυναμικό τους.
   Με λίγα λόγια, θα υπολειτουργούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη λειτουργία τους, για την ακαδημαϊκή κοινότητα, για το εκπαιδευτικό έργο, για την τοπική κοινωνία. Και η υπολειτουργία μιας Σχολής μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως «άλλοθι».
   Διότι, και αυτό είναι ένα γεγονός που επιτείνει την ανησυχία - και το έχουμε δει αυτό και στο παρελθόν, επί ΣαμαροΒενιζέλων- με πρόσχημα την υπολειτουργία, έρχεται η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, κάτι που τελικά καταλήγει σε κατάργηση. Άλλωστ, η κ. Κεραμέως έχει αποδείξει ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να καταργήσει νέες Σχολές, όπως έκανε, με το «καλημέρα», με τη Νομική Πάτρας.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2019 | 1:17 pm


Τις έξι ένοχες σιωπές Μητσοτάκη ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας - VIDEO

«Η κυβέρνηση είναι η πρώτη στη μεταπολίτευση που δεν μπορεί ούτε καν για αστείο να ισχυριστεί το παλιό ρητό "παραλάβαμε χάος"»


   Σε «έξι ένοχες σιωπές» του πρωθυπουργού, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία.
   «Μας μιλήσατε για έξι αλήθειες, αλλά εγώ θα σας μιλήσω για τις έξι ένοχες σιωπές σας» είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
   «Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει» είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:
   «Δεύτερον, τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι επιδόματα φτώχειας; Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης; Το επίδομα ανεργίας; Το επίδομα στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν; Τρίτη ένοχη σιωπή, δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης. Τέταρτη ένοχη σιωπή σας, δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν να περικοπεί οι δανειστές. Πέμπτη ένοχη σιωπή, η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς είπαμε πως θα την καταργήσουμε για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και θα τη μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά και τέλος η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 είχαμε δεσμευθεί πως θα πάει από το 100% στο 50%».Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε επαναφορά κομματικών επιτετραμμένων σε θέσεις γενικών γραμματέων στα υπουργεία και συγκέντρωση υπερεξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο «όσο κανένας άλλος πρωθυπουργός στα χρονικά. Την ΕΥΠ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ να λειτουργούν απευθείας με βάση τις δικές σας υποδείξεις», όπως είπε, κάνοντας λόγο για «συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων» που θα λογοδοτούν, απευθείας στον πρωθυπουργό.
Επιπλέον, είπε, «την πρώτη κιόλας μέρα έπαυσαν τον αρχηγό της Αστυνομίας και τοποθέτησαν διορισμένο γενικό γραμματέα στο υπουργείο 'Αμυνας, με αρμοδιότητα να συντονίζει τα γενικά επιτελεία. Έτσι όμως υποβαθμίζεται με πρωτοφανή τρόπο ο ρόλος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ», κάνοντας λόγο για «αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους».
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη στη μεταπολίτευση που δεν μπορεί «ούτε καν για αστείο» να ισχυριστεί το παλιό ρητό «παραλάβαμε χάος». «Παραλαμβάνετε μια χώρα εκτός μνημονίων» τόνισε και αναφέρθηκε στα 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, στα 9 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης, στο ρυθμισμένο χρέος με διάδρομο 15ετίας, στο φθηνότερο κόστος δανεισμού από τις αγορές και στο εξασφαλισμένο δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις, τόσο για το 2019 όσο και για το 2020.
Γιατί ρίχνετε λευκή πετσέτα στη μείωση πλεονασμάτων, κ. Μητσοτάκη;
Μιλώντας για τα πρωτογενή πλεονάσματα, είπε στον πρωθυπουργό, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπέμπει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε ένα αβέβαιο μέλλον και πρόσθεσε: «Τι σας λείπει τώρα και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε. Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαμε εμείς. Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. Και για αυτό εμείς. Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα από τη πρώτη μέρα;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Όταν προεκλέχτηκα εγώ, από όλα τα παραπάνω, είχα μόνο το πρώτο. Τη λαϊκή εντολή. Ούτε σταθερότητα, ούτε ρευστότητα, ούτε στήριξη. Είχε φροντίσει ο κύριος Σαμαράς για αυτό. Εσείς τα έχετε όλα. Γιατί δεν διεκδικείτε;».
«Η πρώτη δέσμευσή σας ήταν ότι θα τηρήσετε συμφωνία με εταίρους και τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και το 2020. Αυτή η δέσμευση σημαίνει ότι για το 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ. ευρώ. Πού θα τα βρείτε;» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «η άλλη ανάγνωση της ομιλίας σας είναι για αυτά που δεν είπατε. Για τις ένοχες σιωπές σας. Είτε θα αναγκαστείτε να μην υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας για ελαφρύνσεις, είτε θα προχωρήσετε σε ισοδύναμα μέτρα επιβάρυνσης της κοινωνίας».
«Γιατί απορρίπτετε εσείς, μόνοι σας, πριν καν τοποθετηθούν οι θεσμοί τη πρωτοβουλία που αναλάβαμε για την κατάθεση, 5,5 δισ. από το μαξιλάρι ρευστότητας σε escrow account ώστε να μειωθούν κατά 1% τα πλεονάσματα χωρίς να παραβιαστεί η συμφωνία; Γιατί το απορρίπτετε ; Εμείς με βάση αυτό το σχέδιο, σας θυμίζω ότι είχαμε ξεκινήσει να ψηφίζουμε και να υλοποιούμε από τον περασμένο Μάιο μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης των αδυνάμων» είπε, θέτοντας το ερώτημα: « Θα ακυρώσετε τα μέτρα ελάφρυνσης που είχαμε ξεκινήσει να ψηφίζουμε και να υλοποιούμε από τον περασμένο Μάιο;».
Είσθε περήφανος για την επιλογή Τσουβάλα, κύριε Μητσοτάκη;
Επίθεση στον πρωθυπουργό για την επιλογή του να τοποθετήσει στη θέση του γγ Δημόσιας Τάξης, τον πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, εξαπέλυσε επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής .
«Κύριε Μητσοτάκη, επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά και εκλογικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία, στην Ανατολική Αττική. Στοχοποιήσατε εμένα, την κυβέρνηση, τους κρατικούς λειτουργούς. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και μόλις τελείωσε επιχειρησιακά η τραγωδία, έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού, Νίκου Τόσκα, που την έθεσε από τη πρώτη ημέρα και ζήτησα τις παραιτήσεις των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής», θύμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Τότε μάλιστα εσείς με δηλώσεις σας είχατε επιτεθεί ονομαστικά στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ, στον κύριο Τσουβάλα. Και μάλιστα είχατε πει: "Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Κανείς Έλληνας δεν νιώθει ασφάλεια ότι μπορεί να διαχειριστούν μια άλλη φυσική καταστροφή". Και σήμερα, τον άνθρωπο που ηγείτο τότε της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κύριο Τσουβάλα, και αναρωτιόσασταν αν κοιμάται τα βράδια και αν είναι δυνατόν να διαχειριστεί άλλες φυσικές καταστροφές, τον κάνατε γγ Δημόσιας Τάξης. Δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο. Να σας αντιστρέψω το ερώτημα λοιπόν. Εσείς τώρα πώς κοιμάστε τα βράδια; Είστε υπερήφανος και ευτυχής για αυτό;».
Επίσης, στηλίτευσε την επιλογή για την θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, με βασική αρμοδιότητα να τρέξει την επένδυση στο Ελληνικό, τον κ. Οικονόμου, στέλεχος μέχρι πρότινος της Lamda Development, της εταιρίας που έχει αναλάβει την επένδυση στο Ελληνικό και διαπραγματεύονταν με την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν σας κατηγορούμε που φέρνετε ανθρώπους από την αγορά σε θέσεις κυβερνητικές, σας κατηγορούμε που αναθέτετε καθήκοντα και αρμοδιότητες που αφορούν συγκεκριμένες εταιρίες σε υπαλλήλους των εταιριών αυτών» είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι σε «καμία ευρωπαϊκή χώρα δε θα μπορούσε αυτός ο υπουργός να καθίσει ούτε μια μέρα» λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, ενώ είναι πρωτόγνωρο, όπως είπε, να γίνεται «απευθείας ανάθεση κυβερνητικών θέσεων στην οικονομική εξουσία».
Τώρα είναι καλή η Συμφωνία των Πρεσπών;
«Πρωτοστατήσατε στα περί προδοτικής συμφωνίας» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας για το «Μακεδονικό» προσθέτοντας, διερωτώμενος: «Τώρα είναι καλή η Συμφωνία των Πρεσπών; Αυτό λέει ο υπουργός 'Αμυνας και ο υπουργός επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι το λέτε και εσείς. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λονδίνου, μετά την επικοινωνία σας με την κ. Μέι, δεσμευθήκατε να τηρήσετε στο ακέραιο τη Συμφωνία. Λογοκρίνατε το ΑΠΕ, είναι fake news της Ντάουνινγκ Στριτ και αυτό; Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν, με αυτούς που παραπλανήσατε και εξαπατήσατε εσείς και η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος σας» τόνισε.
Ανοίγετε με δυο λόγια διάπλατα την πόρτα σε ένα κράτος 'Αγριας Δύσης.
Εξάλλου, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι με την κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ, των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και του ΣΔΟΕ, «η επιβολή της νομιμότητας τελικά γίνεται πολυτέλεια».
«Ανοίγετε με δυο λόγια διάπλατα την πόρτα σε ένα κράτος "Αγριας Δύσης"» είπε, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι και η φοροδιαφυγή «μπορεί και πάλι να ανθίσει».
«Είστε τελικά περί πολλού στην τάξη και την ασφάλεια, αλλά με την αυθαιρεσία είστε κάπως πιο δεκτικοί» ανέφερε.
Σας το λέμε καθαρά, η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό: Σταματήστε τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για τη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η ιδιωτικοποίησή της είναι ένα από τα δύο «μεγάλα projects» που έχει η κυβέρνηση στα σκαριά, όπως και του ασφαλιστικού.
«Για τη ΔΕΗ, εφαρμόζετε μια παραδοσιακή συνταγή. Δημιουργία κλίματος απαξίωσης και μετά φυσικά το ξεπούλημα. Το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ο αρμόδιος υπουργός που διαχειρίστηκε την Ολυμπιακή. Ξεχνάτε τα πεπραγμένα σας το 2010-2014. Όταν εκτοξεύσατε τόσο τις τιμές του ρεύματος κατά 60% όσο και τον δανεισμό της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ, με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν πολλοί τους λογαριασμούς. Σήμερα οι ίδιοι που ευθύνονται για τα προβλήματα της εταιρίας εμφανίζονται ως σωτήρες».
Συνεχίζοντας τόνισε: «Σας το λέμε καθαρά, η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό: Σταματήστε τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ. Μην διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μην υλοποιήσετε το σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, «για το οποίο δεν είπατε τίποτα» υπογράμμισε: «Μήπως σχεδιάζετε να βρείτε από το ασφαλιστικό, περιθώριο για τις φορολογικές μειώσεις; Μη διανοηθείτε να φέρετε μειώσεις που εμείς αποτρέψαμε στις αρχές του 2019, οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Ελπίζω στις προγραμματικές δηλώσεις να ακούσουμε τι έχετε σκοπό να κάνετε».
Επίσης, χαρακτήρισε φειδωλό τον Κ. Μητσοτάκη, στα εθνικά θέματα, κατά την ομιλία του στη Βουλή. «Ποιος δε θέλει καλή γειτονία, ποιος δε θέλει ειρήνη. Όμως δεν είπατε κουβέντα για την τουρκική προκλητικότητα. Δεν είπατε κουβέντα για την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Δεν είπατε κουβέντα για το Κυπριακό την ημέρα της επετείου της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε κατά την έναρξη της τοποθέτησή του, ότι η μία σημαντική αλλαγή στη νέα Βουλή, είναι ότι δεν έχει «την προσβλητική για τη δημοκρατία παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που επίσης αποτελεί μια νίκη, νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και της δημοκρατίας».
Μιλώντας δε για την αντιπολιτευτική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν πρόκειται εγώ να ζητήσω εκλογές μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή σας κύριε Μητσοτάκη, όπως κάνετε εσείς από τις αρχές του 2016. Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας».
«Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όλα εκείνα που με αγώνες πετύχαμε». Υπογράμμισε ότι η πορεία της χώρας «δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανακοπεί» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τόνισε: «Θα μας βρείτε αρωγούς σε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη και ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Θα μας βρείτε σκληρά απέναντι σε κάθε προσπάθεια παλινόρθωσης πρακτικών και πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τους Έλληνες στην οικονομική λεηλασία. Και τα σχέδια αυτά, αν θα επιχειρήσετε, θα τα αποτρέψουμε. Γιατί η λαϊκή ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή», είπε ο κ. Τσίπρας.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2019 | 11:21 am


Μητσοτάκης: Ξεπούλημα της ΔΕΗ, σιωπή για τη χρηματοδότηση των φοροελαφρύνσεων, μικρότερη μείωση του ΕΝΦΙΑ

- «Λευκή πετσέτα» για τα πρωτογενή πλεονάσματα
- Και επίσημα η στροφή 180 μοιρών για τη Συμφωνία των Πρεσπών


   Να τηρήσει τους στόχους πλεονασμάτων για το 2019 και το 2020 δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην Βουλή.
   Σκληρός νεοφιλελευθερισμός, «τάξη και ασφάλεια» και κορώνες περί εκσυγχρονισμού του κράτους, το πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, ο οποίος «ξέχασε» το ασφαλιστικό και την ιδιωτικοποίηση του δεύτερου πυλώνα του και πέταξε «λευκή πετσέτα» απέναντι στους εταίρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
   Από τον φετινό Αύγουστο η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, ενώ από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% (50% για φτωχότερα νοικοκυριά).
   Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε άμεση νομοθέτηση σειράς φοροελαφρύνσεων χωρίς καμία αναφορά στο πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί. "Πείτε το και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη" είπε χαρακτηριστικά.
   Ο Κ. Μητσοτάκης επανήλθε στην κινδυνολογία για την ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας έναρξη της ιδιωτικοποίησής της, ενώ σήκωσε τους τόνους στα ζητήματα της ασφάλειας και μετανάστευσης. Ο Κ. Μητσοτάκης επισημοποίησε ακόμα την στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τον σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών.
   Ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε «τολμηρές αλλαγές» στην οικονομία τηρώντας όμως τις δεσμεύσεις για τα πλεονάσματα για το 2019 και το 2020.
   Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί ως κατεπείγον το φορολογικό νομοσχέδιο με το πρώτο πακέτο της μείωσης φόρων με μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από φέτος και βελτίωση των όρων της ρύθμισης των 120 δόσεων.
   Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει βέβαια και μείωση του φόρου κατά 10% για ιδιοκτησίες με αντικειμενική αξία άνω του ενός εκατ. ευρώ. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές ιδιοκτησίες θα είναι 30% και για τις μεσαίες 20%. Στην ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν κι επιχειρήσεις με χρέη ως ένα εκατ. ευρώ. Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, ενώ σε δεύτερη φάση ο φόρος επιχειρήσεων θα μειωθεί στο 20%. Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στην μείωση του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9% τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

  Κατά το πρότυπο του ΟΤΕ η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
   Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» για να αποτραπεί η «βέβαιη καταστροφή» της ΔΕΗ. Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε ξεκάθαρα για ιδιωτικοποίηση δικτύων ηλεκτρονικού ρεύματος «όπου χρειαστεί» και για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την ΔΕΗ μετά την «εξυγίανσή» της κατά το πρότυπο του ΟΤΕ. Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» κι ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια, ο Κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε σε σύντομη αναφορά στην πρόθεση υιοθέτησης των σχεδίων του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδας.

  Αντιδραστικές αλλαγές στα ζητήματα ασφάλειας
   Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα καταργηθεί το «άσυλο ανομίας και παραβατικότητας» υποστηρίζοντας ότι «τα Πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότοφ, μπαχαλάκηδες κι εμπόρους ναρκωτικών». Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε άρση «προβληματικών διατάξεων» του Ποινικού Κώδικα ώστε να αποτραπεί η αποφυλάκιση «δολοφόνων, ισοβιτών και τρομοκρατών» κι επανίδρυση των φυλακών τύπου Γ’ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

  «Διαρκής απειλή» … η «ανεξέλεγκτη μετανάστευση»
   Ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για εντατικοποίηση των ελέγχων για την παράνομη μετανάστευση, αλλά και για εξέταση των αιτημάτων ασύλου με μεγάλη ταχύτητα. Χαρακτήρισε όμως την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» ως … «διαρκή απειλή» μαζί με την κλιματική αλλαγή!

  Κι επίσημα η στροφή 180 μοιρών για την Συμφωνία των Πρεσπών
   Σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κ. Μητσοτάκης επισημοποίησε την στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και περιορίστηκε σε αναφορές στην «άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών» της Συμφωνίας και κυρίως στην προσπάθεια … προστασίας των Μακεδονικών προϊόντων.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2019 | 10:42 am


Μετασχηματισμός και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Πολύ πιο έμπειροι, με βιωμένες τις μάχες, τις αδυναμίες και τις νίκες της τετραετίας, με το προοδευτικό μέτωπο να ισχυροποιείται και να αποτελεί την ελπιδοφόρα δημοκρατική μας επένδυση για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας, είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε

Έχουν περάσει περίπου δύο εβδομάδες από τις εθνικές κάλπες.

Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν απ' αυτές είναι απ' τη μια αριθμητικά κι απ' την άλλη ποιοτικά.

Τα αριθμητικά συνίστανται στην αποτύπωση της βούλησης του εκλογικού σώματος, που έφερε τη ΝΔ στην κυβέρνηση και εμάς στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα ποιοτικά, όσον αφορά το κυβερνών κόμμα, είναι πως οι επιλογές του Πρωθυπουργού στη στελέχωση της Κυβέρνησής του δείχνουν, δυστυχώς, μια έντονη ανακολουθία με τον προεκλογικό του δημόσιο λόγο για μικρό κι ευέλικτο σχήμα και μια εξίσου έντονη υποχώρηση της πολιτικής υπέρ της αγοράς, μέσω της υπουργοποίησης πλήθους στελεχών της.

Σ' ένα βαθμό αυτή του η επιλογή εξηγεί και τη δηλωμένη στο BBC αδυναμία του για εξεύρεση γυναικών, μιας και είναι γνωστό πως δυστυχώς ο χώρος της επιχειρηματικότητας δεν είναι κι ο πλέον προνομιακός για το γυναικείο φύλο...

Αντίστοιχη ανακολουθία επέδειξε ο κ. Μητσοτάκης και στο Μακεδονικό, όπου ξάφνου αφαιρέθηκε όλο το αρνητικό φορτίο και η λαϊκίστικη μισαλλόδοξη σκαιά κριτική για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία πλέον θεωρείται ως πολιτικά χρήσιμη.

Το ίδιο συνέβη και στην κριτική του για το Μάτι, όπου, ενώ ο κατά την κρίση μας ικανός και αξιόλογος αξιωματικός, τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ, απαξιώθηκε και θεωρήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη ως υπαίτιος και ανίκανος, εδώ και λίγες μέρες ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο οποίο, αφού την πρώτη κιόλας μέρα παραίτησε, ως πολιτικά ανεπιθύμητο, τον Αρχηγό, μετέφερε και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που κατάργησε, καθώς και την εποπτεία των φυλακών, αφαιρώντας την απ' το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε συνδυασμό με την αρνητική απόφαση του Υπουργού Εργασίας, με την οποία δυσχεραίνεται η έκδοση του ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς, οι πρώτες αυτές κινήσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη εκπέμπουν αυταρχισμό, αστυνομοκρατία και ξενοφοβία.

Όσον αφορά το δικό μας χώρο εδραιωθήκαμε στην κάλπη της 7ης Ιουλίου ως ο ισχυρός πόλος των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας,

επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα χρήσιμης διακυβέρνησης μέσα στην κρίση και τις ανελαστικές δεσμεύσεις της επιτροπείας,

ανατάσσοντας την κοινωνία και την οικονομία,

αποκαθιστώντας τη διεθνή εικόνα της χώρας μας,

απελευθερώνοντάς την από τα μνημόνια και κάνοντας σταθερά αναπτυξιακά βήματα.

Γι' αυτό και καταγράψαμε το υψηλό ποσοστό, της τάξης του 31,5%, που απέδειξε πως ο ΣΥΡΙζΑ όχι μόνο δεν υπέστη στρατηγική ήττα, αλλά αντίθετα αποτελεί στρατηγική επιλογή με ζωντανό κι ευοίωνο πολιτικό μέλλον.

Έτσι, το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνση του κόμματος, ώστε να αντιστοιχηθεί με την ευρεία εκλογική του βάση. Και να μπορεί να εκφράσει όχι μόνο εκείνους τους πολίτες που μας ψήφισαν, αλλά την πλατιά λαϊκή, δημοκρατική προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Στα σχέδιά μας είναι μια μεγάλη καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης και άνοιγμα σε νέα μέλη, με έμφαση στη νέα γενιά που μας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης με ποσοστό 38%.

Ξεκινά για εμάς η περίοδος που ο χώρος μας χωρίς φοβικά χαρακτηριστικά, με εμπιστοσύνη στις αξίες του, τις αρχές, τις επεξεργασίες και το πολιτικό του όραμα θα ανοίξει στην προοδευτική κοινωνία, ενδυναμώνοντας τις ρίζες του, θα αναβαπτιστεί στα κινήματα και τους αγώνες για καλύτερη ζωή και θα υπερασπιστεί το κυβερνητικό του έργο υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών, των αποκλεισμένων...

Είναι παραπάνω από απαραίτητο, εδικά τώρα που η κυβέρνηση, ακόλουθη στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, προετοιμάζει το έδαφος για να επιτεθεί στο κοινωνικό κράτος, να αναιρέσει τα θετικά μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση της Αριστεράς σε οικονομία, εργασία, κοινωνική μέριμνα, δικαιωματικά πεδία κ.ο.κ. κι αποτελούν τα μοναδικά θετικά μέτρα που είδαν οι πολίτες κατά την τελευταία δεκαετία.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτήν τη μάχη. Μιας κι η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη στον τόπο μας έχει αποδείξει ότι δεν είναι φτιαγμένη για τα εύκολα, αλλά είναι για τα δύσκολα. Και τα έχει καταφέρει πολλές φορές στα δύσκολα και στα ακόμη πιο δύσκολα.

Πόσο μάλλον σήμερα, πολύ πιο έμπειροι, με βιωμένες τις μάχες, τις αδυναμίες και τις νίκες της τετραετίας, με το προοδευτικό μέτωπο να ισχυροποιείται και να αποτελεί την ελπιδοφόρα δημοκρατική μας επένδυση για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας.

Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε.

άρθρο της βουλευτή Άρτας και γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2019 | 9:06 pm


Νταλίκα στην Εγνατία παρέσυρε και σκότωσε 38χρονο μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του…

Είχε σταματήσει στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης και μέσα στο όχημα παρέμενε η σύζυγός του και τα τρία τους παιδιά, το μικρότερο μόλις τεσσάρων ετών


   Απίστευτο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Εγνατία, κοντά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Νταλίκα που οδηγούσε ένας 51χρονος ημεδαπός από το Αγρίνιο παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 38χρονο υπήκοο Τουρκίας, που έμενε στην Γαλλία. Το δυστύχημα έγινε μπροστά στην οικογένεια του 38χρονου η οποία υπέστη σοκ. Το ταξίδι επιστροφής στην πατρίδα τους για τις ημέρες της καλοκαιρινής άδειας στάθηκε τελικά μοιραίο.
   Ο Τούρκος είχε σταθμεύσει το όχημά του στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης της Εγνατίας. Είχε κατέβει από το αυτοκίνητο, πιθανότατα για να κάνει κάποιον έλεγχο. Μέσα στο όχημα παρέμενε η σύζυγός του και τα τρία τους παιδιά, το μικρότερο μόλις τεσσάρων ετών.
   Την ώρα που ο 38χρονος βρισκόταν έξω από το όχημα, η νταλίκα που κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση, από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας δηλαδή προς τα Ιωάννινα τον παρέσυρε. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας και το ΕΚΑΒ. Ο Τούρκος μεταφέρθηκε άμεσα στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας όπου όμως ήταν ήδη αργά. Η μάχη για να κρατηθεί στη ζωή είχε χαθεί.
   Η σύζυγός του και τα τρία ανήλικα παιδιά δεν κατάλαβαν σχεδόν τίποτα.Άκουσαν έναν θόρυβο, είδαν την νταλίκα και στη συνέχεια αντίκρισαν αιμόφυρτο τον άνθρωπό τους. Ήταν για όλους αδύνατο να πιστέψουν αυτό που είχε συμβεί.
   Την προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.
   Στην ανακοίνωση της αστυνομίας για το τροχαίο σημειώνεται: «Στο 4ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού (με κίνηση από Ηγουμενίτσα προς Ιωάννινα), Δ.Χ.Φ. όχημα (νταλίκα), με οδηγό 51χρονο ημεδαπό, παρέσυρε 38χρονο πεζό αλλοδαπό (ο οποίος βρισκόταν έξωθεν του προσωρινά ακινητοποιημένου, στη Λ.Ε.Α, Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου του), με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 38χρονου».
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2019 | 6:50 pm


Ο λύκος που φυλούσε τα πρόβατα

Η νέα γενική γραμματέας Εργασίας, που θα έχει υπό την εποπτεία της το ΣΕΠΕ και τους επιθεωρητές εργασίας, είναι αυτή που επί κυβερνήσεως Σαμαρά προωθούσε τη διευκόλυνση των μαζικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα


   Το ότι η κυρία Άννα Στρατινάκη, που επί κυβερνήσεως Σαμαρά προωθούσε τη διευκόλυνση των μαζικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, είναι η νέα γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και θα έχει υπό την εποπτεία της το ΣΕΠΕ και τους επιθεωρητές εργασίας είναι ένα κακόγουστο αστείο, είναι black humor ή σοβαρολογεί η κυβέρνηση;
   Γιατί καλό θα είναι οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν ότι η νέα γενική γραμματέας Εργασίας που την περίοδο 2011-2014 είχε συνδέσει το όνομά της με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα έχει υπό την εποπτεία της την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων σε μια φιλότιμη προσπάθεια της κυβέρνησης να μας μεταφέρει στη χώρα του παραλόγου.
   Αν θυμηθούμε τα ρεπορτάζ που είχαν δημοσιευτεί το 2015 στο “Hot Doc”, θα δούμε πως η Άννα Στρατινάκη ήταν αυτή που είχε στείλει εμπιστευτικό e-mail στο πρωθυπουργικό γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στο οποίο πρότεινε την υιοθέτηση νομικής φόρμουλας που θα καθιστούσε δυνατές τις ομαδικές απολύσεις χωρίς να αλλάξει το σχετικό νομικό πλαίσιο και συμβούλευε τον τότε πρωθυπουργό της χώρας για πώς θα παρέκαμπτε το Κοινοβούλιο για να αποφύγει το πολιτικό κόστος μιας άκρως αντιλαϊκής ρύθμισης.
   Άντε τώρα να εμπιστευθεί ο εργαζόμενος αυτό το ταυτισμένο με την πιο σκληρή αντεργατική πολιτική πρόσωπο στην υπεράσπιση και προάσπιση των δικαιωμάτων του. Άντε τώρα να έχεις τα ζητήματά σου με τον εργοδότη σου και να περιμένεις την παρέμβαση του ΣΕΠΕ όταν της υπηρεσίας θα έχει την εποπτεία ένα πρόσωπο που έκανε πολιτική καριέρα στην πλάτη απολυμένων.
   Θα ήταν αστεία και για γέλια όλα αυτά εάν δεν αφορούσαν το μέλλον χιλιάδων ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια έβλεπαν την, αν και υποστελεχωμένη, Επιθεώρηση Εργασίας να δίνει μάχη κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, βεβαιώνοντας χιλιάδες παραβάσεις και επιβάλλοντας πρόστιμα σε επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά απολάμβαναν προκλητικής ασυλίας και τύγχαναν της στήριξης της κ. Στρατινάκη, που σήμερα επανέρχεται σε θέση ευθύνης. Θα ήταν αστεία η κατάσταση εάν δεν αφορούσε το ζοφερό μέλλον που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σχεδιασμένο για τον κόσμο της εργασίας, που σύντομα θα αντιληφθεί το πώς η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να ανταποκριθεί στα αιτήματα κάποιων εργοδοτών που προεκλογικά ζητούσαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει φρένο στους ελέγχους.
   Τα υπόλοιπα με τον λύκο που φυλούσε τα πρόβατα σύντομα στο πετσί μας...
γράφει ο Πέτρος Κατσάκος

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2019 | 6:07 pm


Σε θέση μάχης η αξιωματική αντιπολίτευση, ενόψει της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις

- Προγραμματική, τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα υπερασπιστεί τα κεκτημένα της κοινωνίας και της διακυβέρνησής του
- Ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξουν τα πρώτα, ιδιαίτερα αρνητικά δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ θα αποκαλυφθεί η υποκρισία της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών


   Επίσημη πρεμιέρα σήμερα για τους νεοεκλεγέντες βουλευτές οι οποίοι, μετά την ορκωμοσία και την εκλογή προεδρείου, μπαίνουν στην πρώτη και εναρκτήρια μάχη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
   Τις επόμενες τρεις ημέρες, έως το βράδυ της Δευτέρας, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών, ο Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του επικεντρώνονται στον νέο τους ρόλο, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, όπως έχει υπογραμμιστεί, θα είναι προγραμματική, τεκμηριωμένη αλλά και μαχητική.
   Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία δεν θα διακοπεί μετά την πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά θα ακολουθήσει κύκλος έξι ομιλητών. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να πάρει τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα θέσει το πλαίσιο και τη γραμμή που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο το τριήμερο όσο και στη συνολική κοινοβουλευτική της παρουσία.
   Μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την κατανομή αρμοδιοτήτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε... θέση μάχης. «Θα υπερασπιστούμε δυναμικά και μαχητικά τα κοινωνικά δικαιώματα και τα θετικά μέτρα τα οποία η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να ξηλώσει» ανέφερε κορυφαίος κομματικός και κοινοβουλευτικός παράγοντας. «Παράλληλα, όμως, η αντιπολιτευτική μας παρουσία θα είναι τεκμηριωμένη, εποικοδομητική και βαθιά προγραμματική» πρόσθεσε.
   Εξάλλου, η νέα κυβέρνηση, δίχως να χάσει χρόνο, έχει δώσει ήδη από την επομένη των εκλογών τα δείγματα γραφής. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. αναδείχθηκε σε κυβέρνηση με μια νέα πολιτική ταυτότητα, ως ένα υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς, κάτι που αντανακλάται και στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

  Υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ
   Έτσι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι αρμόδιοι τομεάρχες αναμένεται αφενός να υπερασπιστούν τα κεκτημένα της προηγούμενης κυβέρνησης και να τονίσουν τη σημασία της πολιτικής που εφαρμόστηκε προς όφελος των αδύναμων και των μη προνομιούχων. Σ' αυτό το πλαίσιο θα υπογραμμιστεί η αντίθεση ανάμεσα στην κατάσταση της οικονομίας όπως την παρέλαβε ο Αλ. Τσίπρας το 2015 και σε αυτή που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
   Κεντρικό ρόλο σ' αυτό θα έχει φυσικά η επιτυχημένη έξοδος από τα Μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή, που επιχειρείται να επανέλθει τώρα από την πίσω πόρτα, καθώς και η πρόσβαση της Ελλάδας ξανά στις αγορές με επιτόκια που αγγίζουν ιστορικά χαμηλά ρεκόρ. Θα τονιστεί ακόμα η επαναφορά της κανονικότητας στην εργασία με τη μείωση της ανεργίας κατά 11%, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  Στην αντεπίθεση για τη ρεβανσιστική επιστροφή της Ν.Δ.
   Φυσικά, στο στόχαστρο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης. Η κατάργηση του ΣΔΟΕ και η αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ, τα κομματικά κριτήρια στον διορισμό των γενικών γραμματέων, ο ΣΕΒ που δίνει τον τόνο στο νέο υπουργικό σχήμα, η συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρηματικών συμφερόντων σε μια κυβέρνηση που θυμίζει ανώνυμη εταιρεία κατά τον Αλ. Τσίπρα, η υπαγωγή στον απόλυτο έλεγχο του Μαξίμου της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και της ΕΥΠ, η μεθόδευση για ξεπούλημα της ΔΕΗ, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Δικαιοσύνης, των φυλακών και του μεταναστευτικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μερικές από τις πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα δεχθούν τη σκληρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Υποκρισία για τις Πρέσπες
   Και βέβαια, η μεταστροφή της Ν.Δ. όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα λείψει από την αντιπολιτευτική ατζέντα. Όπως τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε στροφή 180 μοιρών όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη στο συνέδριο του «Economist» για τον θετικό ρόλο της Συμφωνίας. Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδείξουν την υποκρισία της Ν.Δ. που πόνταρε στον διχασμό για να αλιεύσει ψήφους από το ακροδεξιό ακροατήριο. Κάτι που σήμερα γυρίζει μπούμερανγκ τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και όσον αφορά τους ψηφοφόρους.

  "Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΘΗΤΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΟΥΣ"

  Ν. Παππάς: "Αντιπολίτευση με όρους αξιόπιστους και αποτελεσματικούς"
   «Η δική μας κυβερνητική θητεία μας κάνει και υπόλογους αλλά και αμέσως συγκρίσιμους με αυτά που πράξαμε όταν κυβερνούσαμε» ανέφερε ο Νίκος Παππάς στο TVXS.gr. Όπως τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ «έχουμε συσσωρεύσει πάρα πολύ μεγάλη γνώση, παρά πολύ μεγάλη εμπειρία, έχουμε εξοπλιστεί προγραμματικά και νομίζω ότι και στη Βουλή και στην κοινωνία θα κάνουμε αντιπολίτευση με όρους πειστικούς, με όρους αξιόπιστους, με όρους αποτελεσματικούς».
  "Η αντιπαράθεση και η σύνθεση είναι ζωή για το κόμμα"
   Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ένα ενιαίο, μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, «που θα έχει και την προγραμματική επάρκεια αλλά και την οργανωτική δυνατότητα να εγγυηθεί την αριστερή μακροχρόνια διακυβέρνηση», τονίζοντας ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει με τρόπο συγκροτημένο και συστηματικό. «Η αντιπαράθεση και η σύνθεση των απόψεων είναι κάτι το οποίο είναι ζωή για το κόμμα μας και νομίζω πως η δημοκρατική μας λειτουργία θα είναι και αυτή που θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε και τα επόμενα βήματα» πρόσθεσε.

  Δ. Παπαδημούλης: "Πρέσινγκ από το πρώτο λεπτό"
   Την άποψη πως ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία είναι σήμερα πολύ πιο ώριμοι, διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και προγραμματική επάρκεια εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. «Το ποσοστό, σχεδόν 32%, που συγκεντρώσαμε στις εκλογές πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες δείχνει ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή και η έγνοια μας πρέπει να είναι να αξιοποιήσουμε και να ασκήσουμε αυτόν τον ελεγκτικό ρόλο μας, να τους παίξουμε 'πρέσινγκ' από το πρώτο λεπτό. Άλλωστε, έχοντας μια άνετη αυτοδυναμία, ο Μητσοτάκης δεν έχει ούτε άλλοθι ούτε περίοδο χάριτος» είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2019 | 1:43 pm


Η πρώτη προγραμματική μάχη

- Σήμερα αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
- Οι δύο στόχοι που αναδεικνύονται για τον ΣΥΡΙΖΑ


   Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ήταν μάλλον συμβολικού χαρακτήρα. Αφορούσαν, κυρίως, το δόγμα «Τάξις και Ασφάλεια» και το δίδυμό του «Ζήτω η Ελλάδα - Ζήτω η Θρησκεία».
   Στο πλαίσιο αυτό έχουν ανακοινωθεί ήδη τα κλειστά κέντρα κράτησης, η υπαγωγή του σωφρονιστικού συστήματος και της μεταναστευτικής πολιτικής στην αστυνομία, η κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, η ματαίωση του ΑΜΚΑ για πρόσφυγες, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
   Έχει κηρυχθεί επίσης η παλινόρθωση στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας και έχει κατατεθεί η δέσμευση ότι η Εκκλησία θα παρεμβαίνει όπως θέλει σε θέματα Παιδείας, με τους «ιεροδιδάσκαλους» να αλωνίζουν στα σχολεία. Κατά τα λοιπά, βρίσκονται στο τραπέζι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το ασφαλιστικό Κυρανάκη, ενώ στάλθηκαν τα πρώτα μηνύματα φιλίας προς την ανομία και τη φοροδιαφυγή με την κατάργηση του ΣΔΟΕ και την υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας.
   Σήμερα αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Εκεί θα τεθεί πλέον σε δημόσια κρίση το σύνολο των κυβερνητικών προθέσεων. Θα καταλάβουμε, δηλαδή, τι ετοιμάζεται σε βασικά θέματα, όπως η φορολογία, ο ΕΝΦΙΑ, οι εργασιακές σχέσεις, τα επιδόματα, οι προσλήψεις στο κοινωνικό κράτος, το ίδιο το κοινωνικό κράτος.
   Πώς η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει το σχέδιο των φοροαπαλλαγών που έχει εξαγγείλει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το αφορολόγητο. Και τι, επιτέλους, έχει αποφασίσει να κάνει στο ασφαλιστικό.
   Δύο στόχοι αναδεικνύονται για τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο αυτό: η υπεράσπιση του δικού του κυβερνητικού έργου και των βασικών κοινωνικών κατακτήσεων. Και μια καθαρή προγραμματική αντιπαράθεση απέναντι στο κράμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιού συντηρητισμού που συγκροτεί την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ του Σαββάτου

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2019 | 1:13 pm


Τι λέει η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτίμηση των εκλογών

- Ο νέος πολιτικός χάρτης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου
- Ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα συνθήκη και το διπλό πολιτικό μας καθήκον


   Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τις εργασίες της οποίας άνοιξε με την ομιλία του το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος του Κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.
   Έγινε διεξοδική συζήτηση για την αποτίμηση των εκλογών της 7ης Ιουλίου, για το νέο πολιτικό χάρτη, που διαμορφώθηκε στη χώρα, σε συνδυασμό με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για το διπλό πολιτικό καθήκον που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα συνθήκη.
   Ολόκληρη η πολιτική απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ:

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστεί θερμά όλους τους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά και το σύνολο των μελών και φίλων του κόμματος, που έδωσαν με πείσμα και αυταπάρνηση έναν μεγάλο και σκληρό αγώνα. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τιμά την εμπιστοσύνη των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών, που συνεπάγεται και μια τεράστια ευθύνη στην νέα πολιτική περίοδο. Ευθύνη ώστε να υπερασπιστούμε όλα όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, αλλά και για να ανοίξουμε νέους δρόμους για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.
Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό χάρτη:
Το αποτέλεσμα αυτό, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, οφείλει να γίνει αντίκειμενο επεξεργασίας ως προς τις κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές του όψεις.
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ένα υψηλό ποσοστό, η διατήρηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ παρά τα αντίθετα προγνωστικά, ο νέος πολιτικός διπολισμός, η αντοχή του ΚΙΝΑΛ, η ήττα της Χρυσής Αυγής, η ανάδυση μιας νέας ακροδεξιάς πολιτικής δύναμης, αλλά και η εμφάνιση του ΜΕΡΑ25, είναι όλα στοιχεία αναδιαμόρφωσης του πολιτικού πεδίου στο έδαφος της οκταετούς οικονομικής κρίσης, στοιχεία τα οποία αντανακλούν μια κύρια και αρκετές δευτερεύουσες μετατοπίσεις στον συσχετισμό δύναμης,συγκροτώντας μια νέα πολιτική κατάσταση που θα καθορίσει τις κοινωνικές εξελίξεις των επόμενων ετών.
Πρώτο γενικό συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι η κρίση αντιπροσώπευσης που έφτασε στο ζενίθ την περίοδο του 2011-2012, ίσως τείνει να ξεπεραστεί, αν και οι πολιτικές και κοινωνικές εκπροσωπήσεις είναι ακόμα εξαιρετικά ασταθείς. Η αστάθεια αυτή επιβεβαιώνεται εξάλλου και από την διαρκή εμφάνιση και εξαφάνιση πολιτικών σχηματισμών χωρίς βαθειά κοινωνικά ριζώματα, πράγμα που σχετίζεται με την ρευστότητα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, που αποτελεί ενεργή συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

O ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, κλήθηκε να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας σε μια συνθήκη χρεοκοπίας, μακροχρόνιας ύφεσης και εξωτερικών καταναγκασμών που εν πολλοίς στένευαν τα περιθώρια των πολιτικών κινήσεων.
Η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου οδήγησε μετά από μια τεράστια σύγκρουση, εσωτερική και εξωτερική, κοινωνική και πολιτική, στην συμφωνία - συμβιβασμό του Ιουλίου – Αυγούστου, η οποία καθόρισε τα όρια και το πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσε να κινηθεί η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτέμβρη.
Ο δημόσια εκπεφρασμένος και ομολογημένος στόχος αυτής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτέλεσε τον κορμό της, ήταν η ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, ώστε να απαλλαγεί η χώρα από τους σκληρούς μνημονιακούς καταναγκασμούς που επέβαλλε ο αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές χρήματος, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα ασθενέστερα στρώματα.
Μέσα σε συνθήκες διαρκούς υπονόμευσης από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και συγκεκριμένων υπερσυντηρητικών κύκλων που δρούσαν εντός των θεσμών, η κυβέρνηση κατάφερε:
• Να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εξυγιαίνοντας τα δημόσια οικονομικά και δίνοντας τέλος στην μνημονιακή επιτροπεία όπως αυτή διαμορφώθηκε εντός της οκταετίας
• Να ρυθμίσει το ελληνικό χρέος
• Να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία (επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας )
• Να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με τρόπο ανθρωπιστικό, και με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, παρά τον εξαιρετικά δυσμενή συσχετισμό στην Ευρώπη
• Να εκκινήσει μια νέα οικονομική πολιτική, από τον Σεπτέμβριο του 2018, με στόχο την φορολογική ελάφρυνση και την κοινωνική στήριξη στρωμάτων που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος την περίοδο της κρίσης
• Να μειώσει την ανεργία κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες
• Να αποκαταστήσει τρανταχτές αδικίες των δύο πρώτων μνημονίων (αντισυνταγματικές απολύσεις, υπέρογκα χρέη)
• Να προστάτεψει τους πλέον αδύναμους με πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία, σχολικά γεύματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, κοινωνικά μερίσματα στο τέλος των ετών 2016,2017,2018, αύξηση του προϋπολογισμού για την πρόνοια)
• Να βάλει τέλος στην πτωτική πορεία του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος και να το αυξήσει οριακά για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού
• Να εκκινήσει τη διαδικασία ρύθμισης της αγοράς εργασίας και να καταπολεμήσει την διάχυτη παραβατικότητα (επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση της μαύρης εργασίας από το 20% στο 8%)
Την ίδια στιγμή, στον τομέα της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε νέους δρόμους με μια σειρά πρωτοβουλιών και ρυθμίσεων με τις οποίες
• Θεσπίστηκε η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα, τόσο στις βουλευτικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές (Κλεισθένης)
• Αναστράφηκε το κύμα αυταρχισμού, ιδιαίτερα της περιόδου 2010-2014
• Αναγνωρίστηκαν δικαιώματα για ειδικές κοινωνικές κατηγορίες που ήταν νομικά αόρατες ή πλήρως αποκλεισμένες (σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου, ιθαγένεια στη δεύτερη γενιά μεταναστών)
• Διευρύνθηκαν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, με την ψήφιση νόμου για την εφαρμογή της σχετικής Σύμβασης του ΟΗΕ
• Οδηγηθήκαμε στον αναγκαίο εκσυγρονισμό και εκδημοκρατισμό του ποινικού και σωφρονιστικού συστήματος (αποσυμφόρηση των φυλακών, νέοι Ποινικοί Κώδικες)

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής,επίσης, η Συμφωνία των Πρεσπών, εμβληματική στιγμή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο έδωσε τέλος σε ένα λιμνάζον διπλωματικό πρόβλημα αλλά, την ίδια στιγμή, αναβάθμισε τη θέση και το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Η μάχη εξάλλου για την Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια μάχη απέναντι στην πατριδοκαπηλεία, τον εθνικισμό και την παραδοξολογία, που χαρακτήριζαν την πολιτική γραμμή τόσο της ΝΔ, όσο και του ΚΙΝΑΛ.
Ωστόσο, υπήρξαν πολλοί τομείς και πεδία του κράτους και της οικονομίας που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όσα θα θέλαμε, με δεδομένη την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των πολιτικών και κοινωνικών μετώπων, ιεράρχηση που προέκυπτε από την αντικειμενική συνθήκη της κρίσης αλλά και από δικές μας αδυναμίες.
Είναι επομένως αναγκαία η επεξεργασία από τη μεριά του κόμματος των λόγων για τους οποίους δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε ριζικούς μετασχηματισμούς και να φέρουμε θεαματικά αποτελέσματα σε αυτά τα πεδία (μεταξύ άλλων:αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών δομών, ριζική καταπολέμηση των παραθεσμικών δικτύων οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης) με στόχο τον εμπλουτισμό της κατανόησής μας για τις κρατικές και οικονομικές λειτουργίες, αλλά και τη διαμόρφωση ενός προγραμματικού πλαισίου προτάσεων για τον αναγκαίο ριζικό μετασχηματισμό και εκδημοκρατισμό τόσο της οικονομίας, όσο και του κράτους.
Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και το πολιτικό της στίγμα οδήγησαν επομένως στην διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας, και σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που μέσα σε συνθήκες κρίσης, δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρκούς υπονόμευσης από το εσωτερικό και το εξωτερικό αλλά και πρωτοφανούς επίθεσης από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, όχι μόνο δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά αποτελεί παρακαταθήκη για την δημιουργία μιας νέας προοδευτικής, αριστερής κοινωνικής πλειοψηφίας υπό την προϋπόθεση ότι θα επεξεργαστούμε με συνέπεια και χωρίς ωραιοποιήσεις την νέα πολιτική κατάσταση, θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών και θα ανασυγκροτήσουμε το κόμμα ώστε να αντιστοιχηθεί η κοινωνική και πολιτική του εμβέλεια με τον κεντρικό πολιτικό συσχετισμό.


Η ΝΔ

Η ΝΔ επικράτησε στις εκλογές βασισμένη σε έναν πολιτικό λόγο και ένα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο, παρά την εξόφθαλμη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνσή του, κατάφερε να αποκτήσει μια εύθραυστη μεν, σαφή δε, κυριαρχία.
Ο λόγος και το πρόγραμμα αυτό κατάφεραν να αποσπάσουν ευρύτερη στήριξη καθώς απαντούσαν, με σαφή νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό βέβαια, σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά και σε εύλογες λαϊκές προσδοκίες μετά από μια σαρωτική οικονομική κρίση. Εξάλλου, η κυβερνητική φθορά, εξαιτίας της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής αλλά και η κόπωση των λαϊκών στρωμάτων από την επιβάρυνση των μέτρων της οκταετίας, ήταν αναπότρεπτες. Ακριβώς αυτή η συνθήκη οδήγησε σε μια αναβάπτιση της ΝΔ παρά τις τεράστιες ευθύνες της, τόσο για την χρεοκοπία της χώρας, όσο και για τη διαχείριση της κρίσης.
Ειδικότερα:
Οι εξαγγελίες για φορολογικές ελαφρύνσεις κυρίως στα ανώτερα και ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια πάτησαν σε υπαρκτές ανάγκες και προσδοκίες ευρύτερων στρωμάτων, ακόμα και αν αυτά τα στρώματα δεν αναμένεται να επηρεάστούν από αυτές εφόσον προχωρήσουν πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο.
Την ίδια στιγμή η διαρκής αναφορά σε καθιερωμένα ιδεολογικά στερεότυπα για το μοντέλο ανάπτυξης (trickledowneconomics) κατάφερε να βρει λαϊκά ερείσματα, καθώς τα στερεότυπα αυτά διαμορφώνονται αυθόρμητα από την ίδια τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς και εκλαϊκεύονται μαζικά από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Η ιδέα, για παράδειγμα, ότι η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους, εξακολουθεί να είναι κοινωνικά κυρίαρχη, πράγμα που έδωσε στο λόγο της ΝΔ ένα σαφές πλεονέκτημα απέναντι σε μια αριστερή ανάλυση η οποία ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο.
Αντιστοίχα λειτούργησε η επίθεση της ΝΔ στις βασικές δομές του κοινωνικού κράτους, τον δημόσιο τομέα και κάθε πολιτική αλληλεγγύης, καθώς τμήματα των μεσαίων στρωμάτων θεώρησαν ότι οι κρατικές κοινωνικές λειτουργίες λείτουργούν εις βάρος τους, καθώς προέκυψαν δήθεν από την υπερφορολόγηση, πράγμα ανακριβές, καθώς η υψηλή φορολογία κατά κύριο λόγο σχετίζεται με τη δημοσιονομική συνθήκη στην οποία βρέθηκε η χώρα μετα το ξέσπασμα της κρίσης το 2007-8, την εκτίναξη του ελλείμματος το 2009, την χρεοκοπία του 2010, αλλά και τους απαράδεκτους «διαπραγματευτικούς» χειρισμούς που οδήγησαν στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου.
Πέρα όμως από τον οικονομικό λόγο της ΝΔ, η αντιπολιτευτική της τακτική, όλα αυτά τα χρόνια στηρίχθηκε και στην αναπαραγωγή ενός λόγου ταυτόχρονα αυταρχικού, υπερσυντηρητικού και εθνικιστικού, που κατάφερε να επανασυσπειρώσει παραδοσιακά ακροατήρια της ελληνικής δεξιάς, ακροατήρια που είχαν μετακομίσει σε ακροδεξιούς κομματικούς σχηματισμούς τα προηγούμενα χρόνια.
Η επιμονή της σε ένα δόγμα τάξης και ασφάλειας με μεγάλες δόσεις κινδυνολογίας, διαστρέβλωσεων, ψευδών και ιδεολογικής τρομοκρατίας, που πάτησε ωστόσο σε ένα πραγματικό κοινωνικό και λαϊκό αίτημα, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύτηκε να αφουγκραστεί, και η ακραία, εθνικιστική και διχαστική της ρητορική απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι δύο από τα κεντρικά σημεία αυτου του λόγου.
Αξιοποιώντας, λοιπόν, πραγματικές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβερνητική φθορά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, την κόπωση των μεσαίων στρωμάτων, δίνοντας σκληρή μάχη στο πεδίο των ιδεών πάνω στο έδαφος της κρίσης, που παράγει αυθόρμητα μνησικακία και εκδικητισμό και, τέλος, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την υπεροπλία της στο χώρο των ΜΜΕ και κινητοποιώντας έναν τεράστιο μηχανισμό οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων, με τα οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις, κατάφερε να αποσπάσει τη λαϊκή στήριξη.
Όμως, η πολιτική και ιδεολογική της ηγεμονία δεν είναι καθόλου αναμφισβήτητη. Αντίθετα, είναι εξαιρετικά εύθραυστη, με δεδομένο τον αντιφατικό αντιπολιτευτικό λόγο που διαμόρφωσε τα τελευταία χρόνια και με τον οποίο επιχείρησε και, ως ένα βαθμό, κατάφερε να εκφράσει απολύτως αντιτιθέμενα κοινωνικά συμφέροντα και ετερόκλητες κοινωνικές δυνάμεις.

Το ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ κατάφερε σε αυτές τις εκλογές να διατηρήσει ένα σχετικά υψηλό ποσοστό και αποδείχτηκε ανθεκτικό στην πολιτική πόλωση. Οι λόγοι αυτής της ανθεκτικότητας σχετίζονται με το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ έχει κληρονομήσει και έχει σε ένα βαθμό καταφέρει να διατηρήσει ένα ευρύ δίκτυο εκπροσωπήσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους κρατικούς μηχανισμούς, στους φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων.
Η πολιτική του γραμμή, καθόλη την προηγούμενη περίοδο, αποτέλεσε συνέχεια της στρατηγικής της ταύτισης με τη ΝΔ, που βάθυνε και εμπεδώθηκε την περίοδο του 2012-2014 κατά την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ο αγώνας για την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η συμμετοχή στο αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που αποτελούσε κεντρικό πολιτικό στόχο της ΝΔ δεν επερωτήθηκαν παρά μόνο περιθωριακά, ενώ, στις επιμέρους πολιτικές συγκρούσεις της περιόδου του 2015-2019, η στάση του δεν ήταν στάση ίσων αποστάσεων, όπως το ίδιο ισχυρίζεται, αλλά στάση σαφούς στήριξης της ΝΔ και του παλιού πολιτικού και οικονομικού συστήματος εξουσίας (διαπραγμάτευση, απλή αναλογική, δικαιώματα, εργασιακά, Συμφωνία των Πρεσπών είναι μόνο μερικές από τις συγκρούσεις στις οποίες το ΚΙΝΑΛ είχε παραπλήσια ή ταυτόσημη στάση με τη ΝΔ).
Το ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι δεν παρακολουθεί την πανευρωπαϊκή αυτοκριτικού χαρακτήρα συζήτηση της σοσιαλδημοκρατίας αλλά αντιθέτως αναζητά μιαν αδύνατη ιστορική δικαίωση για τις επιλογές του την περίοδο 2010 – 2014, με το επιχείρημα ότι δήθεν ανέλαβε το πολιτικό κόστος για τη σωτηρία της χώρας.
Παρόλα αυτά, το στρατηγικό του αδιέξοδο είναι προφανές, και η εσωτερική του κρίση αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς πολιτικά του στελέχη και τμήματα της κοινωνικής του βάσης είναι ενδεχόμενο να μην αποδεχτούν για πολύ την στρατηγική της ενσωμάτωσης και απορρόφησης στο πολιτικό όχημα της Νέας Δημοκρατίας και να αναζητήσουν διέξοδο στον δημοκρατικό, αριστερό προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του με οριακή πτώση σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβριού του 2015. Η πολιτική του όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχε ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από όσα το ΚΚΕ έλεγε και έκανε είτε πριν το ξέσπασμα της κρίσης είτε κατά τη διάρκεια της πρώτης μνημονιακής περιόδου (2010 – 2015).
Στην πραγματικότητα, η ηγεσία του ΚΚΕ δεν είδε στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συνέχιση μιας και της ίδιας πολιτικής, χωρίς να είναι σε θέση ή χωρίς να θέλει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, να διακρίνει τις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης περιόδου της κρίσης.
Δεν θεώρησε σημαντικές, για παράδειγμα, τις πρωτοβουλίες για την συγκρότηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, την αύξηση του κατώτατου μισθού κά, πρωτοβουλίες που πάρθηκαν παρά τον δυσμενή συσχετισμό δύναμης.
Με την έννοια αυτή, η ηγεσία του ΚΚΕ επιβεβαίωσε ότι έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματική πολιτική και κοινωνική σύγκρουση, από τις πραγματικές και καθημερινές αγωνίες και προσδοκίες των στρωμάτων που επιδιώκει να εκφράζει, αρνείται να αναγνωρίσει τη δυνατότητα θετικών μετασχηματισμών εντός του υπάρχοντος παγκόσμιου πλαισίου, και επιμένει να μεταθέτει την επίλυση όλων των προβλημάτων των λαϊκών τάξεων σε ένα μακρινό μέλλον, του οποίου οι προϋποθέσεις έλευσης είναι άγνωστο πώς θα δημιουργηθούν.
Παρόλα αυτά, είναι θετική η διατήρηση των δυνάμεών του, και απολύτως κρίσιμη η κινητοποίησή τους σε μια προσπάθεια απόκρουσης των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζει η ΝΔ.

Η ήττα της Χρυσής Αυγής και η νέα μορφή της ακροδεξιάς

Μια από τις θετικές όψεις του αποτελέσματος των εκλογών του Ιουλίου είναι η πολιτική ήττα της Χρυσής Αυγής, που την οδήγησε εκτός Κοινοβουλίου. Η ήττα αυτή ήταν αποτέλεσμα και της πολιτικής της απομόνωσης από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, της ανάδειξης της εγκληματικής δράσης της από τη μεριά των κινημάτων, αλλά και εξαιτίας της διενέργειας της δίκης, η οποία έφερε στην επιφάνεια όψεις και πτυχές της εγκληματικής οργάνωσης που είτε ήταν άγνωστες είτε απωθούνταν ακόμα και από μερίδες των ψηφοφόρων της.
Η ήττα της Χρυσης Αυγής και η εξαφάνιση της από το Κοινοβούλιο είναι ήττα της ιδεολογίας της ισχύος και του μίσους που εκβάλλει σε πρακτικές βίας και εκδίκησης εναντίον των αδυνάμων, αλλά δεν ισοδυναμεί με εξαφάνιση των ακροδεξιών ιδεολογιών και των πολιτικών δυνάμεων.
Βεβαίως, η εμφάνιση της Ελληνικής Λύσης που έρχεται να καλύψει την άκρα δεξιά πτέρυγα του πολιτικού συστήματος, και η μερική υιοθέτηση από τη ΝΔ ακροδεξιών ρητορικών σχημάτων και πρακτικών, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκρίνονται με τις πρακτικές των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Μας υπενθυμίζουν,όμως, ότι ενώ η εγκληματική οργάνωση είναι σε πορεία αποδρομής, η ακροδεξιά ιδεολογία δεν είναι, ιδιαίτερα μάλιστα μεταξύ των νέων και των μαθητών, όπου η Χρυσή Αυγή κατάφερε να αποσπάσει υψηλά ποσοστά. Το κόμμα μας οφείλει, επομένως, να συνεχίσει τον πολιτικό και ιδεολογικό αγώνα ενάντια σε κάθε ακροδεξιά, όπου και αν αυτή στεγάζεται, όπου και αν αυτή βρίσκει καταφύγιο, όπως και αν αυτή εμφανίζεται.

Το Μέρα 25

Το εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξε μια ακόμα νέα πολιτική δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο, η οποία αυτή τη φορά αυτοτοποθετείται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, αν και ο λόγος της ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ούτε έχει πάρει μια σαφή και συγκεκριμένη μορφή. Η επιρροή του Μέρα 25 σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την περιορισμένη σε ειδικά κοινωνικά τμήματα δημοφιλία του επικεφαλής του. Είναι ένα πολιτικό κόμμα χωρίς οργανωμένη και οργανική σύνδεση με την κοινωνία. Απευθύνεται κυρίως σε απογοητευμένους από την συμφωνία του 2015 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, η κριτική του στο ΣΥΡΙΖΑ αφορά, κατά κύριο λόγο, τον τρόπο που διαχειρίστηκε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015 και τον εξαιρετικά δυσμενή συσχετισμό δύναμης.
Ο πολιτικός του λόγος εξαντλείται σε αυτή την κριτική και δεν έχει σαφείς κοινωνικές αναφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής του αντιλαμβάνεται την ελληνική κοινωνία ως ένα ενιαίο και αδιαίρετο όλο, χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις συμφερόντων, πράγμα που τον οδηγεί, πολλές φορές, σε απολίτικες και ανιστορικές τοποθετήσεις.
Απομένει να φανεί ποιο θα είναι το μέλλον αυτού του πολιτικού σχηματισμού, μέλλον που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις προθέσεις, τις αποφάσεις και τις επιλογές του αρχηγού του.


Η νέα ταυτότητα της ΝΔ και τα πρώτα δείγματα γραφής

Η ΝΔ, όπως αυτή διαμορφώθηκε και μετεξελίχθηκε την τελευταία οκταετία, αποτελεί ένα υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς. Η νέα αυτή πολιτική της ταυτότητα αντανακλάται με σαφήνεια στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που, στην πραγματικότητα, επαναφέρει στο προσκήνιο το πολιτικό προσωπικό της περιόδου Σαμαρά, υπό την καθοδήγηση μιας ακραία νεοφιλελεύθερης τεχνοκρατικής ηγετικής ομάδας που συγκροτείται γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών και του ΣΕΒ, ακροδεξιών και ακραίων νεοφιλελεύθερων, δεν προμηνύει τίποτα θετικό για το επόμενο διάστημα, και αναδεικνύει τις σχέσεις διαπλοκής της ΝΔ με την οικονομική εξουσία και ατομικά επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ η υπουργοποίηση δικαστικού που αφυπηρέτησε πριν από μόλις 10 μέρες, έρχεται σε πλήρη ανακολουθία με όσα η ΝΔ και ο πρόεδρός της καταλόγιζαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι εξαιρετικά ανησυχητικά:
• Ο πολιτικός ρεβανσισμός και ο αυταρχισμός δίνουν τον τόνο, με τις εκκαθαρίσεις των «αντιφρονούντων» στο εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού
• στον τομέα των δικαιωμάτων, οι υποχωρήσεις είναι δραματικές. Με την μετατροπή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε Υπερυπουργείο, συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες και της μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και του σωφρονιστικού συστήματος
• ο ΣΕΒ θέτει την ατζέντα της διακυβέρνησης ήδη από το πρώτο εικοσιτετράωρο, και ήδη τίθενται σε διακινδύνευση οι κατακτήσεις της προηγούμενης τετραετίας, σε ότι αφορά την ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
• η έρευνα δέχεται τεράστιο πλήγμα, με την μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
• οι υπουργοί απαξιώνουν σκόπιμα την δημόσια κοινωνική ασφάλιση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας,
• ρυθμίσεις προστασίας και στήριξης των αδυνάτων ακυρώνονται,
• γίνονται τα πρώτα αλλά εξόχως προκλητικά βήματα για τον έλεγχο της ελληνικής δικαιοσύνης,
• έχει τεθεί ως προτεραιότητα η απαξίωση της ΔΕΗ, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της
Εξάλλου, οι υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις που αποτέλεσαν, τον εμβρυουλκό του πολιτικού προγράμματος της ΝΔ, μετατίθενται στο βάθος της τετραετίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εύστοχα και με ακρίβεια προβλέψει, ενώ η περίφημη διαπραγμάτευση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, επί της οποίας στηρίχτηκε όλοκληρο το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, κατέρρευσε ήδη, τρεις μέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα συνθήκη και το διπλό πολιτικό μας καθήκον

Είναι ακριβώς απέναντι σε αυτή τη νέα συνθήκη που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα διπλό πολιτικό καθήκον.
Από τη μια πλευρά, οφείλει να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της προηγούμενης τετραετίας στην αγορά εργασίας, στο κοινωνικό κράτος, στα δικαιώματα, στην εξωτερική πολιτική, χωρίς όμως να μείνει στάσιμος προγραμματικά.
Η μαχητική, προγραμματική, κοινωνική αντιπολίτευση προϋποθέτει τον εμπλουτισμό των επεξεργασιών του κόμματος, με βάση την εμπερία της προηγούμενης τετραετίας και την συγκότηση ενός συμπαγούς, προοδευτικού και αριστερού προγράμματος που θα απαντάει στις σημερινές αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων και στις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται στη νέα πολιτική και οικονομική συνθήκη στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια (ρόλος του κράτους, κλιματική αλλαγή, εργασιακά δικαιώματα στη συνθήκη της 4ης τεχνολογικής επανάστασης).
Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ταυτόχρονα κοινοβουλευτική αλλά και κινηματική, με στόχο τη συνάντησή μας με το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων και κινημάτων που αγωνίζονται για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.
Σε αυτή όμως τη νέα συνθήκη το δεύτερο μεγάλο καθήκον αφορά το ίδιο μας το κόμμα.
Πρέπει να αναλάβουμε ένα τεράστιο, ένα ιστορικής εμβέλειας εγχείρημα αναβάπτισης και μετασχηματισμού του κόμματός μας.
Χωρίς να υποστείλουμε τις σημαίες των ιδεών και των αξιών μας, έχουμε υποχρέωση και εντολή να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση και να εκκινήσουμε τις διαδικασίες για ένα πραγματικό άνοιγμα στους πολίτες που μας στήριξαν, ώστε να μπορέσουμε να αντιστοιχήσουμε την πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ με τα οργανωμένα του μέλη.
Διότι, η στήριξη των πολιτών δεν είναι πλέον ένα δάνειο εκπροσώπησης, όπως το 2015, αλλά μια πολιτική και κοινωνική επένδυση. Μια επένδυση των πολιτών ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί στην μεγάλη αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική δύναμη που θα σφραγίσει τις εξελίξεις στην νέα ιστορική φάση της χώρας.
Και για να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ένα κόμμα
• μαζικό – τα οργανωμένα μέλη του να ξεπεράσουν το 10% της εκλογικής του βάσης
• νεανικό, με στόχο να εκφράζουμε αυθεντικά τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων
• ένα κόμμα λαϊκό, ένα κόμμα που δεν θα μιλάει εξ’ ονόματος των αδυνάτων, αλλά θα είναι το κόμμα των αδυνάτων
• ένα κόμμα πράσινο – που θα πρωταγωνιστεί στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, για την καταπολέμηση των συνεπειών και την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής
• ένα κόμμα των δικαιωμάτων, που θα θέτει ως προτεραιότητα την άρση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού
• ένα κόμμα δημοκρατικό και σύγχρονο, με αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων διάδρασης και διαλόγου που δίνουν οι νέες τεχνολογίες
• ένα κόμμα με ισχυρή αριστερή ταυτότητα, και στόχο τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία
• ένα κόμμα που θα εκφράζει τη νέα, μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή παράταξη στη χώρα μας, και στο οποίο θα χωρούν όλοι: αριστεροί ριζοσπάστες, αριστεροί σοσιαλιστές, δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι πράσινοι αλλά και πολίτες προερχόμενοι από το δημοκρατικό κέντρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την νέα συνθήκη δεν πρέπει να φοβηθεί να μολυνθεί από τον λαό του. Πρέπει να οργανώσει τη συζήτηση και να προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αποκτήσει οργανικές σχέσεις με την ελληνική κοινωνία, τους θεσμούς της, τους φορείς εκπροσώπησής της. Στην αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς συλλόγους, αλλά και τα διαρκώς μετασχηματιζόμενα κινήματα των εργαζομένων, της νεολαίας, τα κινήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό βηματισμό με την Προοδευτική Συμμαχία βάζει ξανά τον πήχη ψηλά.
Δεν μπορεί να κάνει όμως αλλιώς, χωρίς να ματαιώσει τις προσδοκίες ευρύτερων κοιωνικών δυνάμεων και στρωμάτων που θέλουν να σφραγίσουν την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτελέσει αυτός τον νέο φορέα εκπροσώπησης τους. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η εκπροσώπηση είναι πάντοτε μερική, υπό δοκιμή και υπό διακύβευση.
Δεν μπορεί παρά να δικαιώσει τις προσδοκίες ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων και στρωμάτων που θέλουν να σφραγίσουν την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η μαζικοποίηση της οργανωτικής του δομής, η ταύτισή του με τις ανάγκες των κοινωνικών στρωμάτων που εκπροσωπεί, να τον μετατρέψουν στον νέο φορέα εκπροσώπησής τους.

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2019 | 12:45 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει με όλους τους τρόπους την κοινωνία απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα - ΗΧΗΤΙΚΟ

Δεν νοείται σοβαρή κυβέρνηση να πολιτεύεται με βεντέτες και με τσαμπουκάδες


   Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα το πρωί η Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 και τους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου.
   Μεταξύ των άλλων ανέφερε:

   - Από την επομένη των εκλογών έχουμε μια μεγάλη αναντιστοιχία.
   Η ΝΔ δεν έκρυψε τη θέση της σχετικά με τα θέματα ασφάλειας, και είναι φανερό πως τα αντιμετωπίζει: το δόγμα «νόμος και τάξη» συμπληρώθηκε με το δόγμα «σοκ και δέος».
   Η ΝΔ από την επόμενη ημέρα των εκλογών ξεκίνησε εκκαθαρίσεις. Εκκαθαρίσεις στα πλαίσια του «να βάλουμε τους κομματικά δικούς μας, τους εγκάθετους», σε πλήρη αντίθεση με όλα αυτά που διακήρυξε περί αξιοκρατίας, περί αντικειμενικών και διαφανών διαδικασιών…
   Ξεκίνησε από τον αρχηγό την ΕΛΑΣ, και συνεχίζει. Οι τακτικές κρίσεις όμως διενεργούνται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη ημερομηνία και βασίζονται σε συνεχείς αξιολογήσεις βεβαίως. Δεν νομίζω ότι πρόλαβαν να αξιολογήσουν το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας σε… τρεις ώρες!
   Η ΝΔ, καιρό πριν τις εκλογές, έστησε με μέθοδο την απαξίωση όχι μόνο των πολιτικών στελεχών της κυβέρνησης αλλά και μίας σειράς στελεχών, που δεν ήταν προφανώς αρεστοί. Όχι γιατί δεν ήταν ικανοί αλλά απλά επειδή δεν ήταν δικοί τους.
   Ο κ. Τσουβάλας είναι πολύ αξιόλογος αξιωματικός και γι’ αυτό ανεξαρτήτως των πολιτικών του πεποιθήσεων τον επιλέξαμε και τον κρατήσαμε τρία χρόνια ακριβώς αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ… ποιας αστυνομίας; Αυτής που κατηγορούσαν ότι δεν κάνει τίποτε… και ξαφνικά μετά τις εκλογές αυτό άλλαξε. Αυτό δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας, ανακολουθίας λόγων και έργων της ΝΔ…

   - Δεν επιτρέπεται μία σοβαρή κυβέρνηση να πολιτεύεται, όπως θα έλεγε κάποιος με «βεντέτες και με τσαμπουκάδες». Αυτά δεν αντιστοιχούν σε ευνομούμενη πολιτεία, δεν αντιστοιχούν σε μία χώρα που θέλει να είναι σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Κατά την άποψή μου είναι μία σοβαρή, σοβαρότατη οπισθοδρόμηση.
   Η αύξηση των ποσοστών της ΝΔ προέκυψε από τα δεξιά της, από την ακροδεξιά. Εμείς δεν θα αντιπολιτευθούμε με τον τρόπο της ΝΔ. Εμείς δεν θα χάσουμε τις αρχές μας, έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε ίδιοι.

   - Τα κινήματα δημιουργούνται από την κοινωνία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ για να υποστηρίξει την όποια στάση της κοινωνίας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Με όλους τους τρόπους.

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2019 | 8:47 pm


Τα αφεντικά χαμογελούν, οι... Βουκεφάλες κλαίνε

Εντάξει. Με τα αφεντικά δεν θα έχει πρόβλημα. Με τους ακροδεξιούς που αγκάλιασε να δούμε πώς θα ξεμπλέξει.


   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε με επιτυχία να παντρέψει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα με έναν ακραίο εθνικιστικό παροξυσμό. Πέτυχε με λίγα λόγια να εκπροσωπήσει επάξια την alt right Δεξιά... α λα γκρέκα.
   Θυμόμαστε εξάλλου βουλευτή της Ν.Δ. από τα έδρανα της αντιπολίτευσης να επαίρεται που ο Όρμπαν είχε κερδίσει με 60%.
   Στην πρώτη περίπτωση, ο πρωθυπουργός υπήρξε ξεκάθαρος και ειλικρινής. "Θα σαρώσουμε σαν οδοστρωτήρας τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα" απαντούσε σε επιχειρηματίες του τουρισμού στην Κω που είχαν αγανακτήσει με τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και την "ιδεοληψία" της πενθήμερης εργασίας και των μισθών.
   "Εγώ να ξέρεις δεν στέλνω (σ.σ.: το ΣΔΟΕ). Και το κράτος δεν πρέπει να στέλνει, αλλά πρέπει να δείχνει μια μεγάλη κατανόηση απέναντι στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με πολύ αυξημένο κόστος" έλεγε στον... φουκαρά ιδιοκτήτη ταβέρνας πάνω στο κύμα στο Καστελλόριζο, που διαμαρτυρήθηκε πως ο Τσίπρας όταν έφυγε από το νησί έστειλε οκτώ φορές το ΣΔΟΕ. "Για τον γαλάζιοουρανό που μας έλεγε και τη γαλάζια θάλασσα"...
   Δεν πέρασαν καλά - καλά δυο βδομάδες από τις εκλογές, ούτε οι προγραμματικές δηλώσεις δεν έχουν γίνει ακόμα, και η κυβέρνηση αποφάσισε πως ΣΕΠΕ και ΣΔΟΕ είναι πλέον περιττά.
   "Ενισχύονται, δεν καταργούνται" μας ενημέρωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Βεσυρόπουλος. Όλα γίνονται για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα.
   Είδαμε άλλωστε την αποκομματικοποίηση στην τοποθέτηση των γενικών και ειδικών γραμματέων, όπου σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα διορίστηκαν κομματικά στελέχη και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας. Επιστροφή στην κανονικότητα του κομματικού κράτους δηλαδή τώρα που έφυγαν οι "καταληψίες".
   Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί και το επταήμερο. Δεν έχουν παρέμβει και τα Ellinika Hoaxes από τις 7 Ιουλίου και μετά να μας εξηγήσουν τι καταλάβαμε λάθος.
   Κανονικότητα και η συμφωνία της κυρίας Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη με την Εθνική Λυρική Σκηνή, που ανακοίνωσε δίπλα στην υπουργό Πολιτισμού ότι η εταιρεία της θα ντύνει τους ταξιθέτες και την παιδική χορωδία. Τουλάχιστον είναι... στεφανωμένη. Όχι σαν κάτι άλλες...
   Η απόλυτη πολιτική απάτη βέβαια απαντάται στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ναι, η συμφωνία που κατά Βαρβιτσιώτη (στην κυβερνητική έκδοσή του) έχει επιλύσει τα πολιτικά προβλήματα Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Βέβαια, αυτό το έκρυψε το ΑΠΕ, προφανώς με εντολή του προϊσταμένου στο Μαξίμου.
   Η ίδια συμφωνία που κατά τον Ν. Παναγιωτόπουλο πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα. Ο ίδιος κύριος, πριν αναλάβει υπουργός Εθνικής Άμυνας, φωτογραφιζόταν στα συλλαλητήρια δίπλα στους "Βουκεφάλες".
   Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε, για να ενσωματώσει τους ακροδεξιούς, να διχάσει με όρους εμφυλίου τον λαό ανάμεσα σε πατριώτες και μειοδότες. Να κάνει τα στραβά μάτια στις φασιστικές επιθέσεις ακόμα και σε σπίτια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
   Εντάξει. Με τα αφεντικά δεν θα έχει πρόβλημα. Με τους ακροδεξιούς που αγκάλιασε να δούμε πώς θα ξεμπλέξει.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2019 | 8:24 pm


Καλά ξεμπερδέματα με τους «μακεδονομάχους» σας, κ. Παναγιωτόπουλε

- Τρεις χαρακτηριστικές τοποθετήσεις ενός πολιτικού που επένδυσε πολιτικά στα συλλαλητήρια και υποδαύλισε τις εθνικιστικές εξάρσεις
- Τώρα καλείται να απολογηθεί ως «προδότης» στο εθνικιστικό και ακροδεξιό ακροατήριό του


  8 Φεβρουαρίου 2019:
   Κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει πως «τη σκανδάλη τράβηξε η κυβερνητική πλειοψηφία... και η σφαίρα έπληξε τον κορμό της Ελλάδας, έπληξε τη Μακεδονία».

  1η Μαρτίου 2019:
    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα με θέμα «Η Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αφού εξήγησε στο ακροατήριο τους τρόπους που μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ θα ακύρωνε την κατάπτυστη και προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωνε ότι «η εθνότητα και η γλώσσα είναι οι δύο προϋποθέσεις που θα κάνουν να θεριεύσει ο αλυτρωτισμός των γειτόνων, δηλαδή αυτό το ιδεολόγημα ότι υπάρχει μια ενιαία πατρίδα, μοιρασμένη στα εδάφη τριών χωρών, είναι η μεγάλη φιλοδοξία αυτού του ψευδεπίγραφου έθνους, είναι μια μέρα να ενωθούν σε μια μεγάλη Μακεδονία! Κι αυτό σημαίνει ότι μια ωραία πρωία, σίγουρα θα το ζήσουν οι απόγονοί μας, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου θα υπάρξουν διεκδικήσεις κατά ελληνικών εδαφών».

  17 Ιουλίου 2019:
   Στο συνέδριο του «Economist», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού εξήγησε πως ο ίδιος δεν αμφισβητεί «την πρόθεση κανενός ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή», συμπλήρωσε πως «για να σταθεί αυτή η συμφωνία και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε, ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

   Τρεις χαρακτηριστικές τοποθετήσεις ενός πολιτικού που επένδυσε πολιτικά στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και υποδαύλισε με τις δηλώσεις του τις εθνικιστικές εξάρσεις της τοπικής κοινωνίας της οποίας την ψήφο διεκδικούσε.
   Τρεις τοποθετήσεις που αναδεικνύουν το μέγεθος της κυνικής υποκρισίας ενός πολιτικού που στις πρόσφατες εκλογές ρευστοποίησε τον τίτλο, τη ρητορική και την πολεμική στάση του «μακεδονομάχου» και τώρα καλείται να απολογηθεί στο εθνικιστικό και ακροδεξιό ακροατήριο από το οποίο μέχρι πρότινος δεχόταν συγχαρητήρια για την πατριωτική του στάση και σήμερα δέχεται το ανάθεμα του «προδότη», που συντάχθηκε με αυτούς που ξεπούλησαν τη Μακεδονία.
   Από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα, κ. Παναγιωτόπουλε.

γράφει ο Πέτρος Κατσάκος

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2019 | 8:08 pm


Λογοκρισία και στις δηλώσεις Βούτση;

Φάκελος της Κύπρου και γερμανικές αποζημιώσεις; Δεν άκουσαν κάτι στο Γραφείο Τύπου της Βουλής!


   «Ο κ. Βούτσης, επισήμανε ότι υπάρχουν δύο μεγάλα θέματα τα οποία αφορούν στον φάκελο της Κύπρου και τις γερμανικές αποζημιώσεις με την ελληνική πλευρά να έχει ξεκινήσει τη διεκδίκηση και εξέφρασε προς τον νέο πρόεδρο την πεποίθηση ότι "με τις επιστημονικές γνώσεις του και την πολιτική στήριξη που έχει, θα συνεχιστούν". "Διότι γνωρίζω ότι δεν είναι όλοι ευτυχείς ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό για το ότι αυτά τα δύο θέματα έχουν δρομολογηθεί"».
   Το διαβάσαμε στο ρεπορτάζ για την τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον Νίκο Βούτση στον Κώστα Τασούλα μετά την εκλογή του στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. Το μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο και τα εισηδεογραφικά σάιτ.
   Αλλά το Γραφείο Τύπου της Βουλής έκρινε σκόπιμο (;) να μη συμπεριλάβει την εν λόγω παράγραφο στο δελτίο Τύπου, αν και σε αυτό περιλαμβάνεται πλήρης απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων των κ. Βούτση και Τασούλα. Γιατί άραγε;

   Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις:

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2019 | 7:52 pm


Zagori Mountain Running: 2.300 αθλητές από 37 χώρες, 12.500 επισκέπτες που αφήνουν στην περιοχή 2 εκατ. ευρώ

Ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια από µια µικρή παρέα και έχει καθιερωθεί ως µία από τις δηµοφιλέστερες γιορτές αθλητισµού, περιβάλλοντος και αναψυχής, µε διεθνή απήχηση και αναπτυξιακή διάσταση


   Άρχισε δειλά το 2011 από ένα στοίχηµα, µε στόχο την προσέλκυση 150 επισκεπτών στα Ζαγοροχώρια για ένα τριήµερο σε µια περίοδο χαµηλής ζήτησης για την περιοχή, στην «καρδιά» του καλοκαιριού.
   Οκτώ χρόνια µετά, έχει καθιερωθεί ως µία από τις δηµοφιλέστερες γιορτές αθλητισµού, περιβάλλοντος και αναψυχής, µε διεθνή απήχηση και αναπτυξιακή διάσταση. Φέρνει στο Ζαγόρι πάνω από 12.500 επισκέπτες, διαφηµίζει το µοναδικό ηπειρώτικο τοπίο σε όλο τον κόσµο και «προικοδοτεί» την περιοχή µε περισσότερα από 2 εκατοµµύρια ευρώ.


   Το 9ο Zagori Mountain Running διεξάγεται από 19 έως 21 Ιουλίου, µε ρεκόρ συµµετοχών 2.300 αθλητών από 37 χώρες, που θα δοκιµάσουν τις δυνάµεις τους σε µία από τις τέσσερις ειδυλλιακές διαδροµές στο Εθνικό Πάρκο Βίκου – Αώου.
   Η ζήτηση για συµµετοχή ξεπέρασε τις διαθέσιµες θέσεις, γεγονός που υποχρέωσε τους διοργανωτές να κλείσουν νωρίτερα τις εγγραφές στους δύο µεγάλους αγώνες. Στα 47 χωριά του Ζαγορίου δεν υπάρχει εδώ και καιρό διαθέσιµο κρεβάτι, ενώ πολλοί από τους επισκέπτες θα χρειαστεί να στήσουν αντίσκηνα σε δύο χώρους που έχουν προβλεφθεί για τη διαµονή τους, µε πόσιµο νερό, ντουσιέρες και χηµικές τουαλέτες.


   Ο αγώνας αποτελεί θεσµό, έχει ενταχθεί στο καλεντάρι των διεθνών αγώνων ορεινού τρεξίµατος και για πολλούς σηµατοδοτεί την αφετηρία των οικογενειακών τους διακοπών στις ακτές της Ηπείρου ή στα νησιά του Ιονίου. «Προγραµµατίζουν τις διακοπές τους µε βάση το Ζαγόρι. Ξεκινούν από εδώ, µένουν µε τις οικογένειές τους τρεις µέρες ή και περισσότερο, παίρνουν µέρος στον αγώνα και µετά συνεχίζουν τις διακοπές τους σε κάποια παραλιακή περιοχή, στην Πάργα, στα Σύβοτα, στην Κέρκυρα ή στους Παξούς» λέει ένας εκ των εµπνευστών και διοργανωτής του αγώνα Βασίλης Τζουµάκας. Αθλητής ορεινού τρεξίµατος και ο ίδιος, ήταν µέλος της παρέας των ντόπιων που, πριν από οκτώ χρόνια, έβαλαν στο τραπέζι την ιδέα της διοργάνωσης ενός ορεινού αγώνα αντοχής.


   «Μας είπαν τότε από τον δήµο πως θα ήταν καλό αν αυτό θα αποτελούσε αφορµή για να έρθουν στο Ζαγόρι 150 επισκέπτες σε µια νεκρή περίοδο για την περιοχή. Τους απαντήσαµε µε ένα στοίχηµα πως θα φέρουµε διπλάσιους» θυµάται. Το στοίχηµα κερδήθηκε από την πρώτη χρονιά, µε 300 συµµετέχοντες στις δύο διαδροµές, αλλά ούτε και ο πιο αισιόδοξος από τους εµπνευστές της ιδέας δεν φανταζόταν τη ραγδαία εξέλιξη στα χρόνια που θα ακολουθούσαν.
   «Έχει υπολογιστεί πως οι επισκέπτες δαπανούν στην περιοχή αυτές τις µέρες πάνω από 2 εκατ. ευρώ, για διαµονή, φαγητό, διασκέδαση, καύσιµα, τρόφιµα, αναµνηστικά και άλλα» τόνισε ο κ. Τζουµάκας.


   Η επίδραση του Zagori Mountain Running στην προβολή και ανάπτυξη της περιοχής έχει αποτελέσει το αντικείµενο περιπτωσιακής µελέτης (case study) της διδάκτορος του Τµήµατος Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού του ΑΠΘ, Γιώτας Πολατίδου, το αποτέλεσµα της οποίας περιλήφθηκε στο βιβλίο «∆ιοίκηση Αθλητικού Τουρισµού» του Κωνσταντίνου Αλεξανδρή.
   «Τo hashtag #Zagori που αφορά την περιοχή και #Zagorirace που αφορά τη διοργάνωση, αλλά κυρίως τα #running, #trailrunning, #Ultrarunning, #moutainmarathon που παρακολουθούνται από εκατοµµύρια ερασιτεχνών δροµέων και φίλων του τρεξίµατος σε όλο τον κόσµο κατακλύζονται µε εικόνες της φυσικής οµορφιάς, της αρχιτεκτονικής, της παράδοσης, της κουζίνας του Ζαγοριού διαφηµίζοντάς το µε τον πιο ζωντανό και άµεσο τρόπο» επισηµαίνει η κ. Πολατίδου.


  Γεφύρια
   Οι 2.500 συµµετέχοντες στις τέσσερις διαδροµές των 10, 21, 44 και 80 χιλιοµέτρων, που θα διεξαχθούν το τριήµερο 19, 20 και 21 Ιουλίου, θα δρασκελίσουν ιστορικά πέτρινα γεφύρια, δύσβατα µονοπάτια και τις περίφηµες σκάλες που ενώνουν τα Ζαγοροχώρια µεταξύ τους. Οσοι επιλέξουν µία από τις δύο µεγάλες διαδροµές, θα δοκιµάσουν τις αντοχές των ποδιών, της καρδιάς και των πνευµόνων, απολαµβάνοντας µια σχεδόν πλήρη περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο. Από το βάθος του φαραγγιού του Βίκου ως τις αετοφωλιές της Τύµφης σε υψόµετρο άνω των 2.000 µέτρων και από τις πηγές του Βοϊδοµάτη µέχρι το σαγηνευτικό αλπικό τοπίο της Δρακόλιµνης.


   Το φετινό κοινωνικό µήνυµα της διοργάνωσης αφορά την κυστική ίνωση, µια ασθένεια που αποτελεί µάστιγα στη Μεσόγειο, δυσκολεύοντας την αναπνοή και µειώνοντας το προσδόκιµο ζωής. Το βραχιολάκι ευαισθητοποίησης µε το σύνθηµα-προτροπή «Run and Win CF» δίνεται σε συµβολική τιµή, µε τα έσοδα να διατίθενται στο Τµήµα Κυστικής Ινωσης του Νοσοκοµείου Παίδων «Αγία Σοφία». Το 9ο Zagori Mountain Running τιµά τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισµού, µε τον συµβολικό εορτασµό της «Ανθεκτικότητας της µνήµης», µαζί µε την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και εκπροσώπων της Ενωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2019 | 6:53 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Είμαι εδώ για να υποστηρίζω τη δουλειά της κοινοβουλευτικής ομάδας, μια εξαιρετικά τιμητική θέση και αυτό ακριβώς θα κάνω

Θα ασκήσουμε υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση. Θα υπερασπιστούμε το κυβερνητικό μας έργο, τις κατακτήσεις της κοινωνίας και τις κατακτήσεις του κοινωνικού κράτους


   «Είμαι εδώ για να υποστηρίζω τη δουλειά της κοινοβουλευτικής ομάδας, μια εξαιρετικά τιμητική θέση και αυτό ακριβώς θα κάνω», δήλωσε η νέα γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, προσερχόμενη στη Βουλή.
   «Από τη θέση μας στην Αντιπολίτευση θα υπερασπιστούμε το κυβερνητικό μας έργο, τις κατακτήσεις της κοινωνίας και τις κατακτήσεις του κοινωνικού κράτους. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση, με επιχειρήματα. Όμως, ας μη ξεχνάμε ότι πλέον σήμερα έχει δικαίωμα και το κυβερνών κόμμα να έχει πρόγραμμα εξαιτίας του ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια», δήλωσε.
   Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η αντιπολίτευση θα είναι στους δρόμους, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: «Δεν καταλαβαίνω αυτό το ερώτημα. Η αντιπολίτευση είναι αντιπολίτευση», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στον αναγκαίο μετασχηματισμό. «Το κόμμα έχει πάρει το μήνυμα για διεύρυνση και έχει λαϊκή εντολή με 32% για την αντιστοίχηση του κόμματος με τις απαιτήσεις τις κοινωνίας», σημείωσε η ίδια.

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2019 | 2:10 pm


Αθλητικό αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κορωνησία Άρτας

Beach Soccer το Σάββατο, 15ος Κολυμβητικός Διάπλους Αμβρακικού και 2ο Koronisia Sprint Triathlon την Κυριακή


   Ένα διήμερο γεμάτο αθλητισμό διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο ο Δήμος Αρταίων στην Κορωνησία, καθώς θα πραγματοποιηθεί ο 15ος Κολυμβητικός Διάπλους Αμβρακικού, το 2ο Koronisia Sprint Triathlon και οι αγώνες Beach Soccer.
   Πρόκειται για εκδηλώσεις που έχουν καταστεί πλέον θεσμός και αναδεικνύουν την περιοχή της Κορωνησίας και εν γένει το Δήμο Αρταίων, συγκεντρώνοντας πλήθος συμμετοχών από όλη τη χώρα.
   Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει το Σάββατο το μεσημέρι, στις 16:30, στην παραλία Κορωνησίας με τους αγώνες beach soccer.


   Το πρωί της Κυριακής ο Διάπλους θα ξεκινήσει στις 7 από το λιμάνι της Βόνιτσας, ενώ στις 8:30 το πρωί από την παραλία της Κορωνησίας θα ξεκινήσει το 2ο Koronisia Sprint Triathlon, το οποίο περιλαμβάνει 750μ κολύμβηση, 5χλμ τρέξιμο και 20χλμ ποδήλατο.


   Να σημειωθεί ότι ο δρόμος για την Κορωνησία, στο ύψος του Μουσείου, θα είναι κλειστός από τις 8:30 το πρωί έως τις 10 το πρωί λόγω διεξαγωγής του αγώνα τριάθλου. Ο αγώνας τριάθλου τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου.


Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2019 | 1:26 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Στους 36,3 η θερμοκρασία στη Λάρισα - Larissanet.gr

Στους 36,3 η θερμοκρασία στη Λάρισα  Larissanet.gr

Υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν κυρίως στα δυτικά τμήματα τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 22/07, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 37 ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 11:49 pm


Τα πιο δυνατά χτυπήματα του Εγκέλαδου - Ελευθερία

Τα πιο δυνατά χτυπήματα του Εγκέλαδου  Ελευθερία

ΑΘΗΝΑ Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που χτύπησε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου 2019 ξύπνησε μνήμες από τον μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 7:00 pm


Όλ.Γεροβασίλη: Η λέξη «εργαζόμενος» δεν υπάρχει στο λόγο της ΝΔ - Η Αυγή

Όλ.Γεροβασίλη: Η λέξη «εργαζόμενος» δεν υπάρχει στο λόγο της ΝΔ  Η Αυγή

Προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα συγκεντρωτικό και αυταρχικό κράτος και το δόγμα "νόμος και τάξη". Ήμασταν και είμαστε αντίθετοι σε αυτό, και το θεωρούμε ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 5:26 pm


Στην Άρτα το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Στην Άρτα το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ι.Μ.Άρτης: Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019, το απόγευμα, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης, εκομίσθη Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά,

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 1:30 pm


ΕΠΙΣΗΜΟ: «Κυανόλευκος» ο Νικόλας Ματθαίου - 24h.com.cy

ΕΠΙΣΗΜΟ: «Κυανόλευκος» ο Νικόλας Ματθαίου  24h.com.cy

Την απόκτηση του Νικόλα Ματθαίου ανακοίνωσε η διοίκηση του Απόλλωνα. Ο 21χρονος Κύπριος διεθνής ακραίος φορ πέρασε νωρίτερα και από την Ανόρθωση, ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 12:43 pm


Ο Σάκης Ρουβάς Live στην Αμφιλοχία! - AgrinioVOICE.gr - AgrinioVoice

Ο Σάκης Ρουβάς Live στην Αμφιλοχία! - AgrinioVOICE.gr  AgrinioVoice

Το εκρηκτικό καλοκαίρι συνεχίζεται για τον κορυφαίο Έλληνα σταρ Σάκη Ρουβά, με την εντυπωσιακή καλοκαιρινή του περιοδεία να κάνει στάση στην Αμφιλοχία!

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 10:45 am


Η "Πηγές Κωστηλάτας Α.Ε." απαντά για τον πλειστηριασμό - Thessaliaeconomy.gr

Η "Πηγές Κωστηλάτας Α.Ε." απαντά για τον πλειστηριασμό  Thessaliaeconomy.gr

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό πρόκειται να βγουν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου οι εγκαταστάσεις της εταιρείας «Πηγές Κωστηλάτας» στο Κουτσοχέρι Άρτας, για ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 8:31 am


Εκτιμήσεις για πεσμένες βάσεις στα Γιάννενα - Typos-i.gr

Εκτιμήσεις για πεσμένες βάσεις στα Γιάννενα  Typos-i.gr

Ενόψει της ανακοίνωσής τους, στα τέλη Αυγούστου.

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2019 | 7:55 am


Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Άρτα, Αμφιλοχία και Μαγνησία - Πρώτο ΘΕΜΑ

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Άρτα, Αμφιλοχία και Μαγνησία  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ο 25χρονος Έλληνας οδηγός συνελήφθη άμεσα ενώ ο 35χρονος Αλβανός συνοδηγός επιχείρησε να διαφύγει τρέχοντας και συνελήφθη μετά από λίγο.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2019 | 4:42 pm


Πλήθος πιστών προσκύνησε την Τιμία Κάρα του Αγ. Παρθενίου στην Άρτα - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Πλήθος πιστών προσκύνησε την Τιμία Κάρα του Αγ. Παρθενίου στην Άρτα  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Διαδώστε: AddThis Sharing Buttons. Share to LinkedIn LinkedInShare to Pinterest Pinterest. Πλήθος πιστών προσκύνησε την Τιμία Κάρα του Αγ. Παρθενίου στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2019 | 11:39 am


Άρτα: Η Αγία Θεοδώρα «έκρυβε» τµήµα της Αρχαίας Αµβρακίας (pics) - Ethnos

Άρτα: Η Αγία Θεοδώρα «έκρυβε» τµήµα της Αρχαίας Αµβρακίας (pics)  Ethnos

Κοµµάτι κοµµάτι ανασυντίθεται η Αρχαία Αµβρακία, η κορινθιακή αποικία που ιδρύθηκε στο τέλος του 7ου π.Χ. αιώνα και αναπτύχθηκε στην ίδια θέση όπου ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2019 | 6:00 pm


Σύσκεψη για τον Θρησκευτικό Τουρισμό στην Άρτα - Newpost.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Σύσκεψη για τον Θρησκευτικό Τουρισμό στην Άρτα  Newpost.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Εν όψει του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού.

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2019 | 1:45 pm


Σύσκεψη για το Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού παρουσία του Μητρ. Δωδώνης - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Σύσκεψη για το Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού παρουσία του Μητρ. Δωδώνης  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Διαδώστε: AddThis Sharing Buttons. Share to LinkedIn LinkedInShare to Pinterest Pinterest. Σύσκεψη για το Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2019 | 5:59 am


Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Άρτα-Κορωνησία την Κυριακή λόγω τριάθλου - Pame Preveza

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Άρτα-Κορωνησία την Κυριακή λόγω τριάθλου  Pame Preveza

PAMEPREVEZA.GR - ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Με μικρό κόστος και μεγάλο αποτέλεσμα. Γίνεται γνωστό πως το πρωί της Κυριακής 21 Ιουλίου 2019, λόγω της διεξαγωγής του ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 July 2019 | 8:33 pm


Άρτα: Ο Δήμος νοικιάζει γραφεία για τις εκλεγμένες παρατάξεις του Δ.Σ. - Pame Preveza

Άρτα: Ο Δήμος νοικιάζει γραφεία για τις εκλεγμένες παρατάξεις του Δ.Σ.  Pame Preveza

Απάντηση σε αίτηση της «Δημοτικής Αναγέννησης» για παραχώρηση γραφείων και γραμματειακής υποστήριξης.

Δημοσιεύθηκε στις 18 July 2019 | 8:29 pm


Άρτα: Ανασκαφική έρευνα στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Θεοδώρας - romfea.gr

Άρτα: Ανασκαφική έρευνα στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Θεοδώρας  romfea.gr

Η ανασκαφική έρευνα που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Θεοδώρας της Άρτας έφερε στο φως εξαιρετικά ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 July 2019 | 4:51 pm


Άρτα: Βασανιστήρια σε αυτό το πτηνοτροφείο - Κόλαση με... - Newsit

Άρτα: Βασανιστήρια σε αυτό το πτηνοτροφείο - Κόλαση με...  Newsit

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις που οδήγησαν σε συλλήψεις. Οι πληροφορίες που έφτασαν στην αστυνομία αποδείχθηκαν απόλυτα ακριβείς...

Δημοσιεύθηκε στις 17 July 2019 | 1:52 pm


Φάρμα Ήπειρος: Επένδυση για πρότυπη φάρμα στην Άρτα - FMVOICE

Φάρμα Ήπειρος: Επένδυση για πρότυπη φάρμα στην Άρτα  FMVOICE

Μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση της Φάρμας ΄΄Ήπειρος'' για τη δημιουργία μιας πρότυπης φάρμας αιγοπροβάτων. Η φάρμα θα ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 July 2019 | 11:46 am


Άρτα: Στο μονοπάτι της βίδρας - Με επιτυχία το 2ο Vidra's Trail - Pame Preveza

Άρτα: Στο μονοπάτι της βίδρας - Με επιτυχία το 2ο Vidra's Trail  Pame Preveza

PAMEPREVEZA.GR - ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Με μικρό κόστος και μεγάλο αποτέλεσμα. Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Ιουλίου ο Δεύτερος αγώνας ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 July 2019 | 10:12 pm


Ο Σωκράτης Μάλαμας στην Άρτα την Πέμπτη 25 Ιουλίου - Προπώληση εισιτήριων και στο Αγρίνιο - Μουσική - AgrinioTimes

Ο Σωκράτης Μάλαμας στην Άρτα την Πέμπτη 25 Ιουλίου - Προπώληση εισιτήριων και στο Αγρίνιο - Μουσική  AgrinioTimes

Ο Σωκράτης Μάλαμας στην Άρτα την Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019, ώρα 21:30 Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας “Κώστας Βάγιας”. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00. Αν είστε ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 July 2019 | 8:32 pm


Αυτή είναι η «φυλακή» των 14 Πακιστανών στην Άρτα - newsbreak.gr

Αυτή είναι η «φυλακή» των 14 Πακιστανών στην Άρτα  newsbreak.gr

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα 7 Πακιστανών που κρατούσε όμηρους 14 ομοεθνείς σε κλειστές εγκαταστάσεις επιχείρησης στην Άρτα, η οποία άνηκε σε έναν 66χρονο, ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 July 2019 | 4:47 pm


Αυτό είναι το κολαστήριο που κρατούνταν οι 14 μετανάστες στην Άρτα - Ethnos

Αυτό είναι το κολαστήριο που κρατούνταν οι 14 μετανάστες στην Άρτα  Ethnos

Τα κινητά τηλέφωνα πρόδωσαν το κύκλωμα των Πακιστανών διακινητών, οι οποίοι ζητούσαν από ομοεθνείς τους λύτρα 1.500 με 10.000 ευρώ για να τους ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 July 2019 | 11:45 am


Άρτα: Βασάνιζαν τα θύματά τους οι Πακιστανοί απαγωγείς - Εικόνες από το «κολαστήριο» που τους κρατούσαν - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Βασάνιζαν τα θύματά τους οι Πακιστανοί απαγωγείς - Εικόνες από το «κολαστήριο» που τους κρατούσαν  Πρώτο ΘΕΜΑ

Από τη Λιβαδειά και την Θήβα απήγαγαν τους συμπατριώτες τους οι 7 δράστες, για να ζητήσουν έπειτα από συγγενείς στην πατρίδα τους να καταβάλλουν λύτρα ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 July 2019 | 10:49 am


Άρτα: Κρατούσαν φυλακισμένους 14 Πακιστανούς και ζητούσαν λύτρα - Επικαιρότητα - ΣΠΟΡ FM 94.6

Άρτα: Κρατούσαν φυλακισμένους 14 Πακιστανούς και ζητούσαν λύτρα - Επικαιρότητα  ΣΠΟΡ FM 94.6

Μέσα σε κλειστούς χώρους επιχείρησης κρατούσε φυλακισμένους 14 Πακιστανούς μια ομάδα ομοεθνών τους και ζητούσε λύτρα για να τους απελευθερώσει.

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2019 | 3:48 pm


Κύκλωμα ομηρίας μεταναστών στην Άρτα - Athens Voice Online

Κύκλωμα ομηρίας μεταναστών στην Άρτα  Athens Voice Online

Κύκλωμα ομηρίας μεταναστών στην Άρτα. Το κύκλωμα τους έπαιρνε λεφτά για να τους φέρει στην Ελλάδα και μετά ζητούσε κι άλλα για να τους απελευθερώσει.

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2019 | 1:48 pm


Κύκλωμα ομηρίας ανθρώπων στην Άρτα - Typos-i.gr

Κύκλωμα ομηρίας ανθρώπων στην Άρτα  Typos-i.gr

Η αστυνομία ερευνά υπόθεση παράνομης κράτησης ανθρώπων σε εγκαταλειμμένη επιχείρηση, στην περιοχή της Άρτας. Πρόκειται για 14 ξένους υπήκοους, τους ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2019 | 12:17 pm


Νεοπροτεσταντική αίρεση σάρωσε την Αρτα - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Νεοπροτεσταντική αίρεση σάρωσε την Αρτα  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Σε χρόνο ρεκόρ, πάνω από είκοσι νέες και νέοι (σ.σ. μπορεί να λέμε και λίγους) γέμισαν την Άρτα, με την «ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ» και δυό ακόμη έντυπα, στο πλαίσιο.

Δημοσιεύθηκε στις 14 July 2019 | 10:00 am


Νεοπροτεσταντική αίρεση «χτύπησε» και στην Άρτα - ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Νεοπροτεσταντική αίρεση «χτύπησε» και στην Άρτα  ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Όπως ακριβώς είχε ειδοποιήσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με Δελτίο τύπου την 24 Ιουνίου ε.ε., η προτεσταντική οργάνωση με πρόσχημα την ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 July 2019 | 1:26 am


Τροχαίο με δύο τραυματίες στην Άρτα - Απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική - Sinidisi.gr

Τροχαίο με δύο τραυματίες στην Άρτα - Απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική  Sinidisi.gr

Στο Νοσοκομείο της Άρτας μεταφέρθηκαν ένας άντρας και μια γυναίκα έπειτα από τροχαίο που σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Αμφιθέα. Σύμφωνα με.

Δημοσιεύθηκε στις 12 July 2019 | 10:00 am


Ξεκινούν οι αναπλάσεις σε Αγία Θεοδώρα και Ροδαυγή, στην Άρτα - Pame Preveza

Ξεκινούν οι αναπλάσεις σε Αγία Θεοδώρα και Ροδαυγή, στην Άρτα  Pame Preveza

PAMEPREVEZA.GR - ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Με μικρό κόστος και μεγάλο αποτέλεσμα. Υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι μεταξύ του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 July 2019 | 10:00 am


Οι Πυξ Λαξ το Σάββατο στην Άρτα - Ηπειρωτικός Αγών online

Οι Πυξ Λαξ το Σάββατο στην Άρτα  Ηπειρωτικός Αγών online

Το καλοκαίρι του 2018, οι Πυξ Λαξ γιόρτασαν με τους χιλιάδες οπαδούς τους 30 απίστευτα χρόνια από την ίδρυσή τους. Από τη Λάρισα έως τη Θεσσαλονίκη και ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 July 2019 | 10:00 am


6 Συλλήψεις για «Θανάση» σε καφενείο στην Άρτα - artabest.net

6 Συλλήψεις για «Θανάση» σε καφενείο στην Άρτα  artabest.net

Συνελήφθησαν, χθες (10-07-2019) αργά το απόγευμα, στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, έξι ημεδαποί ηλικίας ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 July 2019 | 10:00 am


Άρτα: Προσπάθησε να της αρπάξει την τσάντα - Epirus News

Άρτα: Προσπάθησε να της αρπάξει την τσάντα  Epirus News

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη άγνωστου, μέχρι στιγμής δράστη, ο οποίος σήμερα (10-07-2019) νωρίς το πρωί ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2019 | 7:13 pm


Η Μπιγιονσέ «φόρεσε» την Άρτα και τα Γιάννενα σε πρεμιέρα ταινίας (εικόνες) - https://www.parapolitika.gr

Η Μπιγιονσέ «φόρεσε» την Άρτα και τα Γιάννενα σε πρεμιέρα ταινίας (εικόνες)  https://www.parapolitika.gr

Κατά μάνα κατά κύρη, κατά γιο και θυγατέρα» λέει η λαϊκή ρήση και φαίνεται πως ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Μπιγιονσέ και της κόρης της, Μπλου Ίβι.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2019 | 10:00 am


Άρτα:Βρήκε ανοικτή μπαλκονόπορτα και είπε να κλέψει χρήματα! - artabest.net

Άρτα:Βρήκε ανοικτή μπαλκονόπορτα και είπε να κλέψει χρήματα!  artabest.net

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι στο Κομπότι Άρτας. Ως δράστης ταυτοποιήθηκε ένας 44χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 July 2019 | 10:00 am


Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 2019: Ποιοι εκλέγονται βουλευτές στην Άρτα - Newsbeast.gr

Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 2019: Ποιοι εκλέγονται βουλευτές στην Άρτα  Newsbeast.gr

Τρεις εκπροσώπους στέλνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο η εκλογική περιφέρεια της Άρτας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, έναν ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 July 2019 | 10:00 am


Συνέλαβαν... κλεφτοκοτά που ρήμαζε αγρόκτημα στην Άρτα - Sofokleousin.gr

Συνέλαβαν... κλεφτοκοτά που ρήμαζε αγρόκτημα στην Άρτα  Sofokleousin.gr

Φτερά... έκαναν οι κότες από το αγρόκτημα 67χρονης στην των Αγίων Αναργύρων στην Άρτα, καθώς από τη Μεγάλη Τετάρτη στις 24 Απριλίου ως τις 13 Μαΐου ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 July 2019 | 10:00 am


Οι δώδεκα βουλευτές της Ηπείρου, η δύναμη των κομμάτων - artabest.net

Οι δώδεκα βουλευτές της Ηπείρου, η δύναμη των κομμάτων  artabest.net

Με την καταμέτρηση των σταυρών να βαίνει προς την ολοκλήρωσή της η εικόνα για την Ήπειρο και τα νέα πρόσωπα που θα την εκπροσωπήσουν στη Βουλή έχει ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 July 2019 | 7:18 am


Αποτελέσματα εκλογών - Άρτα: Μάχη ψήφο με ψήφο! - Newsit

Αποτελέσματα εκλογών - Άρτα: Μάχη ψήφο με ψήφο!  Newsit

Σχεδόν το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Άρτας, στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής!

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2019 | 10:00 am


Εκλογές 2019 - Αποτελέσματα στην Άρτα: Ποιοι εκλέγονται βουλευτές - Ethnos

Εκλογές 2019 - Αποτελέσματα στην Άρτα: Ποιοι εκλέγονται βουλευτές  Ethnos

Δείτε ποιοι βουλευτές εκλέγονται στην Περιφέρεια Άρτας.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2019 | 10:00 am


Άρτα: Έκλεβε επί ένα μήνα κότες από αγρόκτημα - Pame Preveza

Άρτα: Έκλεβε επί ένα μήνα κότες από αγρόκτημα  Pame Preveza

PAMEPREVEZA.GR - ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Με μικρό κόστος και μεγάλο αποτέλεσμα. Εξιχνιάστηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2019 | 10:00 am


Προειδοποίηση Ιεράς Συνόδου για δράση Προτεσταντών στην Άρτα - ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Προειδοποίηση Ιεράς Συνόδου για δράση Προτεσταντών στην Άρτα  ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Προειδοποίηση Ιεράς Συνόδου για δράση Προτεσταντών στην Άρτα . Δείτε την ανακοίνωση. Ιούλ 4, 2019 Εκκλησία Online. Αποστολή. Αξιολόγηση επισκεπτών 0 ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2019 | 10:00 am


Πρόταση για λευκή νύχτα στην Άρτα - EpirusPost.gr

Πρόταση για λευκή νύχτα στην Άρτα  EpirusPost.gr

Επιστολή στον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας απέστειλε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης με την οποία προτείνει τη διεξαγωγή Λευκής Νύχτας στην αγορά ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2019 | 3:30 pm


Άρτα: Καθημερινή λειτουργία κλιματιζόμενης αίθουσας στο Δημαρχείο λόγω καύσωνα - Pame Preveza

Άρτα: Καθημερινή λειτουργία κλιματιζόμενης αίθουσας στο Δημαρχείο λόγω καύσωνα  Pame Preveza

PAMEPREVEZA.GR - ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Με μικρό κόστος και μεγάλο αποτέλεσμα. Με αφορμή τις ήδη υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή, αλλά και τις προβλέψεις για ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2019 | 10:00 am


Τίμησαν την Παναγία Βλαχερνών στην Άρτα - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Τίμησαν την Παναγία Βλαχερνών στην Άρτα  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Διαδώστε: AddThis Sharing Buttons. Share to LinkedIn LinkedInShare to Pinterest Pinterest. Τίμησαν την Παναγία Βλαχερνών στην Άρτα. Τελέσθηκε το απόγευμα ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2019 | 10:00 am


Ξεκίνησε η Κατασκηνωτική περίοδος στην Άρτα - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Ξεκίνησε η Κατασκηνωτική περίοδος στην Άρτα  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Διαδώστε: AddThis Sharing Buttons. Share to LinkedIn LinkedInShare to Pinterest Pinterest. Ξεκίνησε η Κατασκηνωτική περίοδος στην Άρτα. Την Τρίτη 2 Ιουλίου ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2019 | 10:00 am


Άρτα: Δύο συλλήψεις οδηγών για μέθη - Pame Preveza

Άρτα: Δύο συλλήψεις οδηγών για μέθη  Pame Preveza

PAMEPREVEZA.GR - ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Με μικρό κόστος και μεγάλο αποτέλεσμα. Συνελήφθησαν, χθες (30-06-2019) μετά τα μεσάνυχτα, στην Εθνική Οδό Αντιρρίου ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2019 | 12:50 pm


Άρτα: 20χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο - Ethnos

Άρτα: 20χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο  Ethnos

Ένας 20χρονος έχασε τη ζωή του, όταν η μοτοσικλέτα που επέβαινε, συγκρούστηκε λίγο έξω από την Άρτα με 1Χ επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε 23χρονος.

Δημοσιεύθηκε στις 30 June 2019 | 10:00 am


Νεκρός 20χρονος με μηχανή στη Άρτα - Newsit

Νεκρός 20χρονος με μηχανή στη Άρτα  Newsit

Ένα 20χρονο παλικάρι έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο σήμερα νωρίς το πρωί όταν στο 2ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Άρτας – Κορωνησίας, ένα αυτοκίνητο ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 June 2019 | 10:00 am


Άρτα: Νεκρός 20χρονος σε τροχαίο - Athens Voice Online

Άρτα: Νεκρός 20χρονος σε τροχαίο  Athens Voice Online

Ένα ακόμα θύμα στην άσφαλτο. Ένας 20χρονος έχασε τη ζωή του στην Άρτα μετά από τροχαίο.

Δημοσιεύθηκε στις 30 June 2019 | 10:00 am


Τραγωδία στην Άρτα: 20χρονος έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο - TheCaller

Τραγωδία στην Άρτα: 20χρονος έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο  TheCaller

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 20χρονος άνδρας τα ξημερώματα της Κυριακής στην Άρτα, όταν η μοτοσικλέτα που επέβαινε, συγκρούστηκε με ΙΧ επιβατικό ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 June 2019 | 10:00 am


Θανατηφόρο τροχαίο στην Άρτα-Νεκρός 20χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας - Epirus News

Θανατηφόρο τροχαίο στην Άρτα-Νεκρός 20χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας  Epirus News

Θανατηφόρο τροχαίο συνέβη σήμερα κατά τις πρωινές ώρες στους Κωστακιούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ΙΧ παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα 20χρονο ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 June 2019 | 10:00 am


Άρτα: Άρπαξαν το πορτοφόλι 95χρονου - Pame Preveza

Άρτα: Άρπαξαν το πορτοφόλι 95χρονου  Pame Preveza

PAMEPREVEZA.GR - ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Με μικρό κόστος και μεγάλο αποτέλεσμα. Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής πορτοφολιού και ...

Δημοσιεύθηκε στις 29 June 2019 | 1:20 pm


Συλλήψεις σε Γιάννενα, Άρτα και Πρέβεζα για μικροποσότητες χασίς - Pame Preveza

Συλλήψεις σε Γιάννενα, Άρτα και Πρέβεζα για μικροποσότητες χασίς  Pame Preveza

PAMEPREVEZA.GR - ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Με μικρό κόστος και μεγάλο αποτέλεσμα. Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία: Συνελήφθησαν, χθες (28-06-2019) το βράδυ ...

Δημοσιεύθηκε στις 29 June 2019 | 10:00 am


Ανήλικοι έκλεψαν ανήλικο στην Άρτα - 38χρονος αναζητούνταν από την Interpol - Pame Preveza

Ανήλικοι έκλεψαν ανήλικο στην Άρτα - 38χρονος αναζητούνταν από την Interpol  Pame Preveza

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων και σχηματισμοί δικογραφιών, κατά το τελευταίο 24ωρο, για διάφορα ποινικά αδικήματα.

Δημοσιεύθηκε στις 28 June 2019 | 10:00 am


Τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου πραγματοποίησε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Άρτα Ευστάθιος Γιαννούλης - MAXITIS ARTAS

Τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου πραγματοποίησε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Άρτα Ευστάθιος Γιαννούλης  MAXITIS ARTAS

Ευστάθιος Γιαννούλης «Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που τόσο απλόχερα μου χαρίσατε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τον ενθουσιασμό με ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 June 2019 | 10:00 am


Ο Εμπορικός Σύλλογος πρωταθλητής στο 2ο Εργασιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Άρτας - artabest.net

Ο Εμπορικός Σύλλογος πρωταθλητής στο 2ο Εργασιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Άρτας  artabest.net

Με τελικούς νικητές και πρωταθλητές την ομάδα του Εμπορικού Συλλόγου με 59-63 ολοκληρώθηκε το 2ο Εργασιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Άρτας, που ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 June 2019 | 10:00 am


Γένεση και Εξέλιξη του Σύμπαντος στη Σύγχρονη Κοσμολογία- Κοσμολογικές αντιλήψεις στην Επικούρεια Φιλοσοφία, εκδήλωση στην Αρτα - AlfaVita

Γένεση και Εξέλιξη του Σύμπαντος στη Σύγχρονη Κοσμολογία- Κοσμολογικές αντιλήψεις στην Επικούρεια Φιλοσοφία, εκδήλωση στην Αρτα  AlfaVita

Ο Σύλλογος Αστρονομίας & Διαστήματος Άρτας Αστρολάβος σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων σας προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο, «Γένεση και Εξέλιξη ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 June 2019 | 10:00 am


Χρήστος Μέγας: Στην Άρτα με το ΚΙΝΑΛ και με «προίκα» 23.000 δωρεάν απαντήσεις στο Ασφαλιστικό - Πρώτο ΘΕΜΑ

Χρήστος Μέγας: Στην Άρτα με το ΚΙΝΑΛ και με «προίκα» 23.000 δωρεάν απαντήσεις στο Ασφαλιστικό  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ο γνωστός δημοσιογράφος έχει ιδιαίτερη κατάρτιση, σχεδόν… στελέχους του ΕΦΚΑ στο ασφαλιστικό - Μπορεί να εκδώσει ακόμη και σύνταξη!

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2019 | 10:00 am


Άρτα: Πρώτη Οργανωτική Συνάντηση του επερχομένου Δ' Πανελληνίου Συνεδρίου της Εκκλησίας - romfea.gr

Άρτα: Πρώτη Οργανωτική Συνάντηση του επερχομένου Δ' Πανελληνίου Συνεδρίου της Εκκλησίας  romfea.gr

Την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, μετά από σχετική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ.

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2019 | 10:00 am


Εκδρομή σε Άρτα-Πρέβεζα-Λευκάδα-Ζάλογγο-Πάργα-Μέτσοβο πραγματοποίησε ο σύλλογος «Γλυκιά Ισαορροπία» - Ημερήσια - Βέροια

Εκδρομή σε Άρτα-Πρέβεζα-Λευκάδα-Ζάλογγο-Πάργα-Μέτσοβο πραγματοποίησε ο σύλλογος «Γλυκιά Ισαορροπία»  Ημερήσια - Βέροια

Ο Σύλλογος εκμεταλλευόμενος την αργία του Αγίου Πνεύματος, προγραμμάτισε εκδρομή στην Άρτα-Πρέβεζα-Λευκάδα-Ζάλογγο-Πάργα-Μέτσοβο, από τις 15 έως ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2019 | 10:00 am


Γιώργος Στύλιος: Έμπρακτη στήριξη της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας και της Αλιείας στην Άρτα - MAXITIS ARTAS

Γιώργος Στύλιος: Έμπρακτη στήριξη της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας και της Αλιείας στην Άρτα  MAXITIS ARTAS

«Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για την έμπρακτη στήριξη της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας και της Αλιείας στον τόπο μας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου».

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2019 | 2:54 pm


Εκδήλωση στην Άρτα για τον Άγιο Ιωάννη τον Βατάτζη - ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Εκδήλωση στην Άρτα για τον Άγιο Ιωάννη τον Βατάτζη  ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Την Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019, επέτειο της απελευθέρωσης της Άρτας η Ιερά Μητρόπολις Άρτης πραγματοποίησε Eκδήλωση, αναφερομένη στον Άγιο Ιωάννη τον ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2019 | 10:00 am


Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ (μ-λ) στην Άρτα για τις Εθνικές Εκλογές 2019 - eklogika

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ (μ-λ) στην Άρτα για τις Εθνικές Εκλογές 2019  eklogika

Τα ψηφοδέλτιά της σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες ανακοίνωσε επισήμως το ΚΚΕ (μ-λ) . Αναλυτικά, οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στην.

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2019 | 10:00 am


Βιβλιοπαρουσίαση: «Οι Νόμοι των Διαδόχων» στην Άρτα - Typos-i.gr

Βιβλιοπαρουσίαση: «Οι Νόμοι των Διαδόχων» στην Άρτα  Typos-i.gr

Την παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος με τίτλο «Οι Νόμοι των Διαδόχων» του Γιάννη Κωτσοκώστα διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και οι ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2019 | 10:00 am


Σύσκεψη στην Άρτα οργάνωσης του Δ΄ Συνοδικού Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού - ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Σύσκεψη στην Άρτα οργάνωσης του Δ΄ Συνοδικού Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού  ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, το πρωί, πραγματοποιήθηκε στην Άρτα Συνάντηση – Σύσκεψη με θέμα την διοργάνωση, υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2019 | 10:00 am


Γ. ΣΤΥΛΙΟΣ:»Η ώρα της Άρτας» - artabest.net

Γ. ΣΤΥΛΙΟΣ:»Η ώρα της Άρτας»  artabest.net

Διαδοχικές συναντήσεις με παραγωγούς, επαγγελματίες, εργαζόμενους και άνεργους πραγματοποιεί στην Άρτα ο Γιώργος Στύλιος, μεταφέρνοντάς τους το ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2019 | 10:00 am


Γιώργος Στύλιος: Ισχυρή εντολή στη ΝΔ για να μπει ο τόπος μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας - MAXITIS ARTAS

Γιώργος Στύλιος: Ισχυρή εντολή στη ΝΔ για να μπει ο τόπος μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας  MAXITIS ARTAS

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς και θέματα υποδομών που απαιτούνται προκειμένου η ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2019 | 10:00 am


3rd Arta' s Night Run - Αποτελέσματα - Run 'n Fun

3rd Arta' s Night Run - Αποτελέσματα  Run 'n Fun

Προηγούμενο ΆρθροΤρέχω – Ανακαλύπτω την Ηρακλειά 2019 – ΑποτελέσματαΕπόμενο Άρθρο6ο Attica Run & Fun Grand Prix Δήμος Μελισσίων/Πεντέλης – ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2019 | 10:00 am


Το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Άρτα για τις Εθνικές Εκλογές 2019 - eklogika

Το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Άρτα για τις Εθνικές Εκλογές 2019  eklogika

Τα ψηφοδέλτιά της σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες ανακοίνωσε επισήμως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αναλυτικά, οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στην.

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2019 | 10:00 am


Στην Άρτα η υψηλότερη θερμοκρασία - EpirusPost.gr

Στην Άρτα η υψηλότερη θερμοκρασία  EpirusPost.gr

Το πιο θερμό Σαββατοκύριακο του φετινού καλοκαιριού μέχρι τώρα, και για την Ήπειρο ήταν αυτό που πέρασε. Την Κυριακή η υψηλότερη θερμοκρασία ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2019 | 10:00 am


Άρτα: 17χρονος "βούτηξε" κινητό από αυτοκίνητο - Pame Preveza

Άρτα: 17χρονος "βούτηξε" κινητό από αυτοκίνητο  Pame Preveza

PAMEPREVEZA.GR - ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Με μικρό κόστος και μεγάλο αποτέλεσμα. Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής από αυτοκίνητο στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2019 | 10:00 am


Άρτα: Άρπαξαν λίρες και χρήματα από το σπίτι ηλικιωμένων - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Άρπαξαν λίρες και χρήματα από το σπίτι ηλικιωμένων  Πρώτο ΘΕΜΑ

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους δράστες μέσα σε λίγες ώρες – Μπήκαν στο σπίτι γερόντων την ώρα που κοιμόντουσαν και άρπαξαν όλες τις ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 June 2019 | 10:00 am


Μητσοτάκης από την Άρτα – Δέσμευση για μείωση φόρων για όλους τους Έλληνες - /entertainment.in.gr

Μητσοτάκης από την Άρτα – Δέσμευση για μείωση φόρων για όλους τους Έλληνες  /entertainment.in.gr

«Θα στηρίξουμε τον αγρότη, θα στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα, θα μειώσουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα συμπεριλαμβανομένων και των ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2019 | 10:00 am


«Ισχυρή εντολή» ζήτησε από την Άρτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Athens Voice Online

«Ισχυρή εντολή» ζήτησε από την Άρτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  Athens Voice Online

Κατά τη διάκρεια περιοδείας του στην Ήπειρο, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες της Άρτας «ισχυρή εντολή» με στόχο η Ελλάδα να κάνει «μια μεγάλη ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2019 | 10:00 am


Πρόλαβαν να ξεπουλήσουν την ηρωίνη στην Άρτα - Πρώτο ΘΕΜΑ

Πρόλαβαν να ξεπουλήσουν την ηρωίνη στην Άρτα  Πρώτο ΘΕΜΑ

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν δύο ζυγαριές ακριβείας και διάφορα άλλα αντικείμενα με ίχνη του σκληρού ναρκωτικού.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2019 | 10:00 am


Αφιέρωμα στην Άρτα από γερμανική ιστοσελίδα - Newsbeast.gr

Αφιέρωμα στην Άρτα από γερμανική ιστοσελίδα  Newsbeast.gr

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Άρτας και της ποικιλομορφίας της Ηπείρο», αναδεικνύει ειδικό αφιέρωμα που έχει κάνει η γερμανική ιστοσελίδα ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2019 | 10:00 am


Άρτα: Σε απόγνωση από το χαλάζι κάτοικοι κι αγρότες - Athens Voice Online

Άρτα: Σε απόγνωση από το χαλάζι κάτοικοι κι αγρότες  Athens Voice Online

Σε απόγνωση από το χαλάζι κάτοικοι κι αγρότες στην Άρτα. Ολοκληρωτική καταστροφική σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2019 | 10:00 am


Κόκκινη Εκκλησιά στην Άρτα: Ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο στα Τζουμέρκα - Newpost.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Κόκκινη Εκκλησιά στην Άρτα: Ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο στα Τζουμέρκα  Newpost.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Ο ναός που άνοιξε τις πόρτες του στους πιστούς το 1281αποτελεί σπάνιο αρχιτεκτονικό μνημείο και σημείο αναφορά για τους βυζαντινολόγους μελετητές.

Δημοσιεύθηκε στις 9 June 2019 | 10:00 am


«Έσπειραν» φιξάκια χασίς γύρω από το σπίτι τους στην Άρτα - Πρώτο ΘΕΜΑ

«Έσπειραν» φιξάκια χασίς γύρω από το σπίτι τους στην Άρτα  Πρώτο ΘΕΜΑ

Οι αστυνομικοί ξετρύπωσαν τη μια μετά την άλλη κρυμμένες δέκα συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 33,46 γραμμαρίων έτοιμες για ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 June 2019 | 10:00 am


Υποψήφια στην Αρτα διαψεύδει επεισόδιο με την Όλγα Γεροβασίλη - Τα Νέα Οnline

Υποψήφια στην Αρτα διαψεύδει επεισόδιο με την Όλγα Γεροβασίλη  Τα Νέα Οnline

Η υποψήφια δήμαρχος Άρτας διαψεύδει δημοσιεύματα για επεισόδιο της ίδιας με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη το βράδυ της Κυριακής του β' γύρου των ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2019 | 10:00 am


Άρτα: Άγριος τσακωμός μεταξύ Γεροβασίλη και υποψήφιας δημάρχου - Athens Voice Online

Άρτα: Άγριος τσακωμός μεταξύ Γεροβασίλη και υποψήφιας δημάρχου  Athens Voice Online

Μαλλιά κουβάρια στην Άρτα με την υποψήφια δήμαρχο, με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Τζένη Ταπρατζή - Κοίλια να επιτίθεται στην Όλγα Γεροβασίλη, σύμφωνα με ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2019 | 10:00 am


Η τελική σταυροδοσία στην Άρτα - Typos-i.gr

Η τελική σταυροδοσία στην Άρτα  Typos-i.gr

Η τελική σταυροδοσία στην Άρτα, στις περιφερειακές εκλογές, έχει ως εξής: Αξιοβίωτη Ανάπτυξη-Α. Καχριμάνης. 1 ΨΑΘΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 7.651.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2019 | 10:00 am


Στον δεύτερο γύρο η Άρτα - Typos-i.gr

Στον δεύτερο γύρο η Άρτα  Typos-i.gr

Στον δεύτερο γύρο θα κριθεί η εκλογή δημάρχου Αρταίων, μεταξύ του απερχόμενο Χρήστου Τσιρογιάννη, που έχει ήδη μεγάλο προβάδισμα και της Τζένης ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2019 | 10:00 am


Συγκεντρωτικά αποτελέσματα περιφερειακών εκλογών στην Άρτα - MAXITIS ARTAS

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα περιφερειακών εκλογών στην Άρτα  MAXITIS ARTAS

Με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί στα 203 από τα 204 εκλογικά κέντρα (ποσοστό ενσωμάτωσης 99,51%), τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2019 | 10:00 am


Φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε άστεγο άνδρα στην Άρτα - LiFO

Φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε άστεγο άνδρα στην Άρτα  LiFO

Ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα συνέβη στην Άρτα όπου φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε έναν άστεγο άνδρα, τραυματίζοντας παράλληλα μια άστεγη γυναίκα.

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2019 | 10:00 am


Μαθητές από την Άρτα χτίζουν Γέφυρες με την Ευρώπη (pics) - Ethnos

Μαθητές από την Άρτα χτίζουν Γέφυρες με την Ευρώπη (pics)  Ethnos

Με πρωτοβουλία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ολοκληρώθηκε ο εκπαιδευτικός διαγωνισμός με σκοπό τη διάχυση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2019 | 10:00 am


ΠΟΕΔΗΝ: Το διαγνωστικό κέντρο στην Άρτα ακόμη φέρει στην πινακίδα το όνομα της Γεροβασίλη - Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Το διαγνωστικό κέντρο στην Άρτα ακόμη φέρει στην πινακίδα το όνομα της Γεροβασίλη  Πρώτο ΘΕΜΑ

Η ΠΟΕΔΝ υποστηρίζει ότι επί χρόνια τα περιστατικά που χρειάζονταν αξονική τομογραφία μεταφέρονταν στο Διαγνωστικό Κέντρο της κυρίας Γεροβασίλη – Για ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 10:00 am


Ταξίδεψε στην Λευκωσία η Άρτα - EpirusPost.gr

Ταξίδεψε στην Λευκωσία η Άρτα  EpirusPost.gr

Στην τουριστική έκθεση ΤΑΞΙΔΙ που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία της Κύπρου συμμετείχε ο Δήμος Αρταίων για μια ακόμη χρονιά. Η αγορά της Κύπρου ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2019 | 3:43 pm


Αλ. Τσίπρας από την Αρτα: Θα υπάρχει περιθώριο και για νέα μέτρα ελάφρυνσης των πολλών στο τέλος του χρόνου (Video) - Η Αυγή

Αλ. Τσίπρας από την Αρτα: Θα υπάρχει περιθώριο και για νέα μέτρα ελάφρυνσης των πολλών στο τέλος του χρόνου (Video)  Η Αυγή

Έχω συνειδητοποιήσει γιατί λυσσομανάνε, το γιατί φαίνεται στη σημερινή συγκέντρωσή σας, εδώ στην Άρτα, αλλά και σε όλες τις περιοχές που γίνονται ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2019 | 10:00 am


Υποδοχή του Αλ. Τσίπρα στην Αρτα (Video) - Η Αυγή

Υποδοχή του Αλ. Τσίπρα στην Αρτα (Video)  Η Αυγή

Yποδοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αρτα στην πλατεία Κιλκίς και πορεία στον κεντρικό δρόμο της Αρτας.

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2019 | 10:00 am


Έριξαν τα μπότια στην Άρτα… - EpirusPost.gr

Έριξαν τα μπότια στην Άρτα…  EpirusPost.gr

Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης τηρήθηκε και φέτος στην Άρτα. Μόλις οι καμπάνες σήμαναν την πρώτη Ανάσταση με αφετηρία το Ιστορικό Δημαρχείο της Άρτας, ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2019 | 2:00 pm


Ποσοστά πρώτης Κυριακής στην Άρτα - EpirusPost.gr

Ποσοστά πρώτης Κυριακής στην Άρτα  EpirusPost.gr

Άνετη επικράτηση του νυν περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριµάνη, στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ανοιχτό παιχνίδι στον ∆ήµο Αρταίων και άρωµα ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2019 | 7:06 pm


Σχέδιο διάσωσης της μονότοξης πέτρινης «Καμάρας» στην Άρτα - The TOC

Σχέδιο διάσωσης της μονότοξης πέτρινης «Καμάρας» στην Άρτα  The TOC

Ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση ενός από τα ιστορικά γεφύρια της Κοιλάδας του Αχελώου, της μονότοξης πέτρινης «Καμάρας» στη Μεγαλόχαρη 'Αρτας.

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2019 | 9:00 am


Άρτα: Χειροπέδες σε οδηγό και συνοδηγό - Οι εικόνες από το... - Newsit

Άρτα: Χειροπέδες σε οδηγό και συνοδηγό - Οι εικόνες από το...  Newsit

Πρόκειται για έναν 24χρονο Έλληνα και μία 27χρονη αλλοδαπή, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για το ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 March 2019 | 9:00 am


Άρτα: Σκοτώθηκε οδηγός μηχανής - Αβάσταχτος πόνος για τον... - Newsit

Άρτα: Σκοτώθηκε οδηγός μηχανής - Αβάσταχτος πόνος για τον...  Newsit

Ακόμα μία τραγωδία στην άσφαλτο της Άρτας. Νεκρός οδηγός μηχανής και στην Καβάλα...

Δημοσιεύθηκε στις 13 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: «Βρέχει» νότες | Στην Ελλάδα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Η Καθημερινή

Άρτα: «Βρέχει» νότες | Στην Ελλάδα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  Η Καθημερινή

Τα σπουδαία μνημεία της συχνά επισκιάζουν το άλλο της πρόσωπο: ενός τόπου που ζει με και για τη μουσική. «Βρέχει ακόμη στην Άρτα;» Η παροιμιώδης ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι: