Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Εμπρηστική τοξική βόμβα, μια ανάσα από το 4ο Δημοτικό και το Κάστρο της Άρτας - ΦΩΤΟ

- Δεν βάζουν μυαλό με τίποτα!
- Όταν είσαι δήμαρχος του facebook, απ' το facebook θα το 'βρεις...


   Πριν 3 εβδομάδες είχε γίνει μεγάλο θέμα με τα πλαστικά καπάκια που υποτίθεται συλλέγονται από τους μαθητές στα σχολεία και παραδίδονται στο Δήμο, ώστε να αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια. Όμως, όπως αποδείχθηκε -και οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας- τα καπάκια πετάγονταν στο σωρό. (δείτε ΕΔΩ).
   Οι φωτογραφίες του αίσχους έκαναν το γύρο του ελληνικού διαδικτύου και αναρτήθηκαν σχεδόν σε όλες τις πανελλαδικής εμβέλειας ιστοσελίδες του αναπηρικού κινήματος, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί γενική κατακραυγή. Και τότε, η δημοτική αρχή, αφού πρώτα προσπάθησε να μας πείσει ότι έφταιγε ο κακός μας ο καιρός και τα... σκυλιά (είναι γνωστό ότι τρελαίνονται για πλαστικό), μετά καθάρισε τον χώρο. Μη φανταστείτε τίποτα το σπουδαίο, μόνο όσα... βλέπει η πεθερά!
   Το υπόλοιπο χάλι παρέμεινε απείραχτο. Και το χάλι, για το οποίο σας μιλάω, δεν αφορά ζήτημα αισθητικής, αλλά πραγματικά δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Μπορεί στη δημοτική αρχή να μην το θυμούνται, αλλά παλιότερα, όταν είχε πιάσει φωτιά, ο μαύρος καπνός των πλαστικών που καιγόταν επί 3 μέρες φαινόταν από την Ανέζα. Και οι Αρτινοί αναπνέαμε ωραιότατες καρκινογόνες διοξίνες επί 3ήμερο.
   Σε περίπτωση που αναρωτιέστε για ποιο πράγμα σας λέω, δείτε την ανάρτηση στη σελίδα στο facebook, με τίτλο "Τα Παρασανταλα Της Αρτας Μας Ο Δημαρχος ΤΑ Βλεπει?" και απολαύστε τις φωτογραφίες που την συνοδεύουν:

Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιά κ μόλυνση του περιβάλλοντος στο αμαξοστάσιο του δήμου Αρτας 100μετρα μακριά απο το 4ο δημοτικό κ το κάστρο της Αρτας !!
Οπως βλέπετε στις φωτογραφίες κλαδιά , σκουπίδια , εύφλεκτα υλικά ,μπάζα συσσωρευμένα !!
Το 2015 με την υπερχείλιση του Αράχθου όλα τα σκουπίδια που ήταν στο αμαξοστάσιο βρέθηκαν στον Αμβρακικό κόλπο !! 
Το 2016 φωτιά εκδηλώθηκε στο ίδιο χωρο !!
Πριν 10 μερες κ μετά απο την αναρτηςη μας για τα καπάκια καθάρισαν μόνο τα καπάκια !!
Αυτή η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΒΟΜΒΑ πυρκαγιάς κ μόλυνσης για τα παιδιά του 4ου δημοτικού κ για τον αρχαιολογικό χωρο του Κάστρου δεν συγκινεί κανεναν στο Δημαρχείο ;;;

   Και φυσικά, για ξεκάρφωμα, υπάρχει και η απαραίτητη πινακίδα, έτσι για να είμαστε νομότυποι. Τοποθετημένη κατάλληλα, με τη σημασία που δίνουμε στα αναγραφόμενα...


   Ελπίζω, η δημοσιοποίηση και αυτού του προβλήματος να τους κάνει να τα καθαρίσουν, αν και δεν τρέφω ιδιαίτερες ελπίδες. Κι αυτό, διότι, τα μέχρι τώρα πεπραγμένα τους, δείχνουν ότι τους ενδιαφέρει το θεαθήναι και όχι η ουσία. Δεν βάζουν μυαλό με τίποτα...
   Γι αυτό, μέχρι το επόμενο, θα κλείσω την ανάρτηση με τον ίδιο τρόπο, όπως στην ανάρτηση για τα καπάκια: Όταν είσαι δήμαρχος του facebook, απ' το facebook θα το 'βρεις...

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 10:41 pm


Αφιερωμένος στη μάχη κατά του καρκίνου ο φετινός Δρόμος του Γιοφυριού

- Εγγραφές μέχρι και την Παρασκευή 22 Μαρτίου
- Παράλληλη δράση συλλογής τροφίμων και φαρμάκων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο


   Μέχρι και την Παρασκευή 22 Μαρτίου συνεχίζονται οι εγγραφές για τον 5ο Δρόμο του Γιοφυριού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019. Οι εγγραφές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά στην ειδική φόρμα που βρίσκεται στο site της διοργάνωσης στο www.artarunningfestival.gr.
   Ο φετινός Δρόμος είναι αφιερωμένος στη μάχη κατά του καρκίνου, συμμετέχοντας στη διεθνή εκστρατεία «I am and I will», η οποία απευθύνει μια δυνατή έκκληση για δράση ζητώντας προσωπική δέσμευση από όλους να συμβάλλουν στην μείωση των επιπτώσεων του καρκίνου σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο και στηρίζοντας τις δράσεις των συλλόγων «ΕπιΣτήθιοι Φίλοι Άρτας» (Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου του Μαστού) και «Φλόγα» (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική ασθένεια).
   Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί δράση συλλογής τροφίμων και φαρμάκων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αρταίων.
   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φέρνουν τα τρόφιμα και τα φάρμακα στη γραμματεία του αγώνα, που θα λειτουργεί από τη Πέμπτη 28 Μαρτίου έως το Σάββατο 30 Μαρτίου, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ στην αίθουσα του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ», καθώς και την ημέρα του αγώνα, Κυριακή 31 Μαρτίου, στην κεντρική πλατεία της Άρτας.
   Όπως κάθε χρόνο οι αποστάσεις των αγώνων είναι:
   ⦁ Ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου 21,1 χλμ
   ⦁ Σκυταλοδρομία 21,1 χλμ (2×10,550 μέτρα)
   ⦁ Αγώνας δρόμου 5 χλμ
   ⦁ Περιπατητικός 5 χλμ
   ⦁ Σχολικοί αγώνες:
      - Αγώνας 300 μέτρα Α’ και Β’ Δημοτικού
      - Αγώνας 600 μέτρα Γ’ και Δ’ Δημοτικού
      - Αγώνας 800 μέτρα Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.
   Όλοι οι αγώνες ξεκινούν από την πύλη του Κάστρου της Άρτας και τερματίζουν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην κεντρική πλατεία Άρτας.   Επικοινωνία-πληροφορίες: https://www.artarunningfestival.gr/, Οργανωτική Επιτροπή Ημιμαραθώνιος Άρτας «Ο δρόμος του Γιοφυριού», email επικοινωνίας: [email protected], Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 694 5887989, 26813 62211.
   Ο 5ος Δρόμος του Γιοφυριού πραγματοποιείται από το Δήμο Αρταίων σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου.

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 7:18 pm


Εγκρίθηκαν τα 40 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους της «Βοήθειας στο σπίτι»

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου


   Εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης, ύψους 40 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.) οικονομικού έτους 2019, για την κάλυψη του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», για τα χρονικά διαστήματα 01/01/2018-31/12/2018 και 01/01/2019-31/12/2019.
   Αυτό ορίζει απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 6:38 pm


Ο Κυριάκος, ένας ναρκέμπορας και μία ποδοσφαιρική ομάδα...

- Καπάκι μετά το "σπίτι" του Μοράλες
- Κάποιοι από τους συμβούλους του στο επικοινωνιακό επιτελείο θέλουν το κακό του αρχηγού τους. Αλλιώς δεν εξηγείται…


   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει στο περιοδικό «Κ» της «Καθημερινής», πως παρακολουθεί την σειρά του Νetflix, «Νάρκος» που δείχνει τη ζωή ενός ναρκέμπορα που παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας του, χρησιμοποιώντας ως όχημα ποδοσφαιρική ομάδα.
   Πιο λογική (;) η δεύτερη επιλογή αγαπημένης σειράς, το The Crown, η βιογραφία της βασίλισσας Ελισσάβετ, που παρακολουθεί μαζί με τη σύζυγό του, Μαρέβα.
   Όχι, δεν είναι κάποιο κακόγουστο αστείο ενός αντιπάλου του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στα κοινωνικά δίκτυα. Η δήλωση είναι πραγματική, την αναρτά μάλιστα και στο Instagram.
   Είναι φανερό πως κάποιοι από τους συμβούλους του στο επικοινωνιακό επιτελείο θέλουν το κακό του αρχηγού τους. Αλλιώς δεν εξηγείται…


Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 6:11 pm


Σημαντική ενίσχυση των ΚΕΠ με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό

- Καλύπτονται οι 155 κενές οργανικές θέσεις
- Για πρώτη φορά δημιουργείται Ειδική Υπηρεσία εξυπηρέτησης ΑμεΑ


   Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρουσίασε, το πρωί της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή, τροπολογία για την ενίσχυση των ΚΕΠ και τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας για ΑμεΑ, στο Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας-Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας-Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».
   Στην παρέμβασή της στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, υπογράμμισε:
   «Ενισχύουμε σημαντικά το Θεσμό των ΚΕΠ με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες και κοινωνικό πρόσημο, με γνώμονα την προστιθέμενη αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΚΕΠ για το κοινωνικό σύνολο, ιδίως σε όρους έγκαιρης εξυπηρέτησης των πολιτών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Δημιουργούμε για πρώτη φορά Ειδική Υπηρεσία εξυπηρέτησης ΑμεΑ.
   Ειδικότερα, η τροπολογία που καταθέσαμε αποσαφηνίζει και επικαιροποιεί το πλαίσιο των προσλήψεων στον Κλάδο Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (ΔΥΠ) που στελεχώνει τα ΚΕΠ. Με ΚΥΑ συστήνονται θέσεις μετά από γνώμη του οικείου φορέα, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη γεωγραφική θέση και τον μόνιμο πληθυσμό του οικείου δήμου.
   Για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής για πρώτη φορά δύναται να προσλαμβάνονται για συγκεκριμένες θέσεις, δημόσιοι υπάλληλοι με απαραίτητο προσόν την πιστοποιημένη γνώση γραφής Braille και της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
   Προχωράμε άμεσα σε πρώτη φάση στην κάλυψη των 155 κενών οργανικών θέσεων στα ΚΕΠ με ανοικτή προκήρυξη με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, με την οποία θα αναγνωρίζεται η εμπειρία και η προϋπηρεσία».


Ακολουθούν το κείμενο της σχετικής  τροπολογίας  και η Αιτιολογική Έκθεση:ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Eσωτερικών με τίτλο:

«Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας-Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας-Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ»


ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΤΑΞΗΣ


«Άρθρο…

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από γνώμη του οικείου φορέα, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη γεωγραφική θέση και το μόνιμο πληθυσμό του οικείου Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, επιτρέπεται η σύσταση θέσεων στους Ο.Τ.Α. α` βαθμού μόνιμου προσωπικού των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (Δ.Υ.Π.) για τις ανάγκες λειτουργίας των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Για τα προσόντα των θέσεων του παρόντος εφαρμόζονται τα οριζόμενα στις διατάξεις του π.δ. 50/2001 (Α’ 39).  Ως απαραίτητο προσόν για συγκεκριμένες θέσεις μπορεί να απαιτείται η πιστοποιημένη γνώση της γραφής Braille, καθώς και η πιστοποιημένη γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Ε.Ν.Γ.).

2. Προσλήψεις υπαλλήλων του κλάδου Δ.Υ.Π. διενεργούνται με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 2190/1994 (Α’ 28). Για τις προσλήψεις του προηγουμένου εδαφίου συντάσσεται ενιαίος πίνακας για τους υποψηφίους με εμπειρία και τους υποψηφίους χωρίς εμπειρία και η κατάταξη όλων των υποψηφίων, εχόντων και μη εχόντων εμπειρία, γίνεται με βάση τη βαθμολογία τους σε όλα τα βαθμολογούμενα κριτήρια. Το σύνολο της μοριοδοτούμενης εμπειρίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τους ογδόντα τέσσερις (84) μήνες, ως ακολούθως:


α.  Η εμπειρία σε καθήκοντα ή έργα συναφή με το αντικείμενο της θέσης μοριοδοτείται με επτά (7) μονάδες ανά μήνα και συνολικά μέχρι ογδόντα τέσσερις (84) μήνες.


β. Ειδικά η εμπειρία που έχει διανυθεί σε Κ.Ε.Π. και σε καθήκοντα αντίστοιχα του κλάδου Δ.Υ.Π., μοριοδοτείται με δεκαπέντε (15) μονάδες ανά μήνα για τους πρώτους εξήντα (60) μήνες και με επτά (7) μονάδες για κάθε επόμενο μήνα μέχρι τους ογδόντα τέσσερις (84) μήνες.


3. Για την απόδειξη της εμπειρίας σε Κ.Ε.Π. της περ. β’ της παρ. 2 απαιτείται:


α. αντίγραφο της οικείας σύμβασης, από την οποία πρέπει υποχρεωτικά να προκύπτει ότι η απασχόληση πραγματοποιήθηκε σε Κ.Ε.Π., καθώς και


β. βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή βεβαίωση του οικείου Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, για τη χρονική διάρκεια της απασχόλησης


4.α. Με την επιφύλαξη των ειδικότερων διατάξεων για τις μετατάξεις σε ανώτερη κατηγορία, καθώς και για τη συμπλήρωση του ελαχίστου χρόνου παραμονής σε νομό, νησί ή παραμεθόριο περιοχή, το προσωπικό που προσλαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος υποχρεούται να παραμείνει στη θέση πρόσληψης για πέντε (5) έτη από το διορισμό του. Κατά το εν λόγω διάστημα επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η εφαρμογή:


αα. της παρ. 1 του άρθρου 261 του ν. 4555/2018 (Α’ 133) για τη διενέργεια αμοιβαίων μετατάξεων,

ββ. της παρ. 2 του άρθρου 261 του ν. 4555/2018 για μετατάξεις σε Κ.Ε.Π. εντός του ιδίου Δήμου, εφόσον έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος δοκιμαστικής υπηρεσίας, καθώς και

γγ. του εδαφίου γ` της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 3448/2006 (Α` 57), όπως προστέθηκε με το άρθρο 53 του ν. 3979/2011 (Α` 138), για τις μετατάξεις υπαλλήλων των Κ.Ε.Π. οι οποίοι πάσχουν από δυσίατα ή ανίατα νοσήματα ή έχουν αναπηρία 67% και άνω.


β. Για την εφαρμογή της περ. α’ σε υπαλλήλους του κλάδου Δ.Υ.Π. που έχουν προσληφθεί σε θέση, για την οποία προβλέπεται ως απαραίτητο προσόν η πιστοποιημένη γνώση της γραφής Braille ή η πιστοποιημένη γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Ε.Ν.Γ.), οι μετατάξεις που επιτρέπονται κατά το διάστημα της πενταετίας διενεργούνται αποκλειστικά σε θέσεις του κλάδου Δ.Υ.Π., για τις οποίες προβλέπεται το οικείο απαραίτητο προσόν, εκτός αν πρόκειται για μετατάξεις της περίπτ. γγ’.

5. Οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 24 του ν. 3200/2003 (Α’ 281) καταργούνται.»


«Άρθρο…

Υπάλληλοι των οποίων η αίτηση μετάταξης/μεταφοράς σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) δυνάμει του άρθρου 17 παρ. 4 του ν. 4325/2015 (Α’ 47) δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, λόγω μη λειτουργίας της υπηρεσίας υποδοχής, δύνανται με αίτησή τους που υποβάλλεται εντός ενός (1) μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης να μεταταχθούν/μεταφερθούν σε άλλο εν λειτουργία Κ.Ε.Π. ή άλλη υπηρεσία του ιδίου ή άλλου Δήμου ή στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η μετάταξη/μεταφορά διενεργείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε κενή ή συνιστώμενη θέση της ίδιας κατηγορίας με αυτή που καταλάμβαναν στους οικείους πίνακες διάθεσης και κλάδου αντίστοιχου των τυπικών τους προσόντων.»


Άρθρο…

Στην παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4440/2016 (Α’ 224) προστίθεται τρίτο εδάφιο ως εξής:

«Ειδικά για τους υπαλλήλους που μετατάσσονται σε υπηρεσίες Μικρών Ορεινών Δήμων και Μικρών Νησιωτικών Δήμων, κατά την έννοια του άρθρου 2Α του ν. 3852/2010 (Α’ 87), ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής στην υπηρεσία υποδοχής ανέρχεται σε τρία (3) έτη».ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ


Με τις διατάξεις του προτεινόμενου άρθρου αποσαφηνίζεται το εφαρμοστέο πλαίσιο για τη διενέργεια των προσλήψεων που αφορούν στον κλάδο Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (Δ.Υ.Π.) που στελεχώνει τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και ενισχύεται η προσβασιμότητα και η εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής, σε εφαρμογή της συνταγματικής πρόβλεψης του άρθρου 21 παρ. 3 του Συντάγματος. 


Συγκεκριμένα, με την παρ. 1 προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από γνώμη του οικείου φορέα, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη γεωγραφική θέση και το μόνιμο πληθυσμό του οικείου Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, συστήνονται θέσεις μόνιμου προσωπικού των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κλάδου Δ.Υ.Π. για τις ανάγκες λειτουργίας των Κ.Ε.Π. στους Ο.Τ.Α. α` βαθμού. Για τα προσόντα των θέσεων του παρόντος εφαρμόζονται τα οριζόμενα στις διατάξεις του π.δ. 50/2001 (Α’ 39). Επιπλέον, για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής, ως απαραίτητο προσόν για συγκεκριμένες θέσεις που συνιστώνται με την εν λόγω κοινή απόφαση, επιτρέπεται να ορίζεται η πιστοποιημένη γνώση της γραφής Braille καθώς και η πιστοποιημένη γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Ε.Ν.Γ.).


Με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου, ορίζεται ότι για τις προσλήψεις των υπαλλήλων του κλάδου Δ.Υ.Π. εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 2190/1994 (Α’ 28). Ειδικά για τις διαδικασίες πρόσληψης του παρόντος και κατ’ εξαίρεση της ανωτέρω ρύθμισης, προβλέπεται η σύνταξη ενός ενιαίου πίνακα για τους υποψηφίους με εμπειρία και τους υποψηφίους χωρίς εμπειρία. Λαμβάνοντας υπόψη την προστιθέμενη αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών των Κ.Ε.Π. για το κοινωνικό σύνολο, ιδίως σε όρους έγκαιρης εξυπηρέτησης των πολιτών, καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, καθώς και εν όψει της ψηφιακής αναβάθμισής των Κ.Ε.Π., προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας που έχει διανυθεί σε Κ.Ε.Π. σε καθήκοντα αντίστοιχα του κλάδου Δ.Υ.Π.. Με την παρ. 3 αποσαφηνίζεται ότι για την απόδειξη της ειδικής εμπειρίας σε Κ.Ε.Π. απαιτείται αντίγραφο της οικείας σύμβασης από την οποία πρέπει υποχρεωτικά να προκύπτει ότι η απασχόληση πραγματοποιήθηκε σε Κ.Ε.Π., καθώς και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή βεβαίωση του οικείου Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, για τη χρονική διάρκεια της απασχόλησης.


Επιπλέον, με την παρ. 4 προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της επάρκειας στελέχωσης των Κ.Ε.Π.., όπως η συμπλήρωση του ελαχίστου χρόνου παραμονής σε νομό, νησί ή παραμεθόριο περιοχή. Περαιτέρω, ορίζεται ότι για την εφαρμογή του περιορισμού της πενταετίας σε υπαλλήλους του κλάδου Δ.Υ.Π. που έχουν προσληφθεί σε θέση για την οποία απαιτείται ως προσόν η πιστοποιημένη γνώση της γραφής Braille ή η πιστοποιημένη γνώση της Ε.Ν.Γ., οι μετατάξεις που επιτρέπονται κατά το χρονικό διάστημα αυτό διενεργούνται αποκλειστικά σε θέσεις του κλάδου Δ.Υ.Π. για τις οποίες προβλέπεται το οικείο απαραίτητο προσόν, εκτός αν πρόκειται για μετατάξεις υπαλλήλων των Κ.Ε.Π. οι οποίοι πάσχουν από δυσίατα ή ανίατα νοσήματα ή έχουν αναπηρία 67% και άνω.

Τέλος, για λόγους ασφάλειας δικαίου, προβλέπεται ότι οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 24 του ν. 3200/2003 (Α’ 281) καταργούνται.


Με την προτεινόμενη διάταξη, η οποία εισάγεται για λόγους ίσης μεταχείρισης και  προστασίας της εμπιστοσύνης του διοικουμένου, ρυθμίζεται το ζήτημα μετάταξης/μεταφοράς υπαλλήλων των οποίων η αίτηση μετάταξης/μεταφοράς σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) δυνάμει του άρθρου 17 παρ. 4 του ν. 4325/2015 (Α’ 47) δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, λόγω μη λειτουργίας της υπηρεσίας υποδοχής.


Με την προτεινόμενη διάταξη επιμηκύνεται κατά ένα έτος η διάρκεια υποχρεωτικής παραμονής υπαλλήλων που μετατάσσονται, βάσει του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, σε υπηρεσίες μικρών ορεινών και μικρών νησιωτικών δήμων, κατά την έννοια του άρθρου 2Α του ν. 3852/2010 (Α’ 87), όπως προστέθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4555/2018 (Α’ 133). Ενόψει των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, με την παρούσα ρύθμιση επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών των ανωτέρω κατηγοριών δήμων. Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 5:24 pm


Η πολιτική μας άρχισε να αποδίδει αναπτυξιακούς καρπούς και οι πολίτες το διαπιστώνουν, όλο και περισσότερο, στην καθημερινότητά τους

Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


   «Ξεκινώντας από αδιαμφισβήτητες συνθήκες χρεοκοπίας, (η κυβέρνηση) κατάφερε, σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, να αναστρέψει την εικόνα διεθνούς απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει μια νέα οικονομική πραγματικότητα στη χώρα μας» τονίζει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
   Μια νέα πραγματικότητα, η οποία, όπως επισημαίνει η κ. Γεροβασίλη, «μεταφράζεται» ως εξής: «Η πολιτική μας άρχισε να αποδίδει αναπτυξιακούς καρπούς κι οι πολίτες το διαπιστώνουν, όλο και περισσότερο, στην καθημερινότητά τους».
   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:


   Ερ.: Κυρία Υπουργέ, ξεκινώντας από τα θέματα της οικονομίας, τι σηματοδοτεί για εσάς η έκδοση του 10ετούς ομολόγου;
   Απ.: Κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο, από τη στιγμή της έκδοσής του, δύο αναγνώσεις. Η πρώτη είναι πως η κυβέρνηση εργάστηκε με γνώση, σχέδιο, στόχευση, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, και ξεκινώντας από αδιαμφισβήτητες συνθήκες χρεοκοπίας κατάφερε, σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, να αναστρέψει την εικόνα διεθνούς απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει μια νέα οικονομική πραγματικότητα στη χώρα μας. Κι αυτά τα γεγονότα επιβεβαιώνονται από τις θετικές αντιδράσεις των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.
   Η άλλη είναι πως η θετική ανταπόκριση των τεχνοκρατών της παγκόσμιας οικονομίας οφείλεται στην ποθούμενη -εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη- έλευση στην πρωθυπουργία της χώρας, γεγονός που έχει δημιουργήσει τέτοιον ενθουσιασμό (!) στις αγορές ώστε να μην επιλέγουν τις οικονομικές κινήσεις και τοποθετήσεις τους με βάση δείκτες και αναλύσεις της εφαρμοσμένης κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κραδαίνοντας τα δελτία Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις αναρτήσεις της «Ομάδας Αλήθειας», την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην τελευταία ΔΕΘ, τα πρωτοσέλιδα και τις δημοσκοπήσεις του φιλικού της Τύπου. Αντιλαμβάνεστε τη γελοιότητα αυτής της ανάγνωσης...
   Επομένως, η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει μία και μόνη ανάγνωση που εδράζεται στον κοινό νου και την πραγματικότητα: πως η κυβέρνηση κατόρθωσε να οδηγήσει την οικονομία μας σε αλλαγή σελίδας, σε συνεχή βελτίωση και κατάκτηση της αξιοπιστίας και του χαμένου ζωτικού της χώρου στο παγκόσμιο περιβάλλον.
   Έτσι, η υλοποίηση θετικών μέτρων για τους συμπολίτες μας, μέτρων που έπειτα από πολλά χρόνια σκληρής λιτότητας δίνουν ανάσα στους πολλούς και που καμιά στιγμή δεν έλειψαν από την κυβερνητική πολιτική ατζέντα, θα μπορεί να πραγματοποιείται πλέον με ευνοϊκότερους όρους. Και η εργασιακή και κοινωνική ανασυγκρότηση δεν θα αποτελούν κενό γράμμα. Ήδη η ανεργία συνεχώς μειώνεται, ο υποκατώτατος μισθός καταργήθηκε, ο κατώτατος αυξήθηκε. Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες οικογένειες αυξάνοντας τη δαπάνη για το επίδομα τέκνου και την επιδότηση ενοικίου, τους άνεργους και τους άπορους με το εισόδημα αλληλεγγύης, τους ένστολους με την επιστροφή των αναδρομικών... Η πολιτική μας άρχισε να αποδίδει αναπτυξιακούς καρπούς κι οι πολίτες το διαπιστώνουν, όλο και περισσότερο, στην καθημερινότητά τους.

   Ερ.: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί, ωστόσο, ότι τα δίνετε όλα ενόψει εκλογών, με κίνδυνο να χαθούν πολλά από όσα κερδήθηκαν αυτά τα χρόνια. Τι απαντάτε;
   Απ.: Δυσκολεύεται κανείς να βρει δημόσιο λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς κινδυνολογία. Στην προκειμένη περίπτωση κινδυνολογεί όχι απλά από συνήθεια αλλά για να υπερασπιστεί τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογική της βάση, τις εξαγγελίες του αρχηγού της και μιας σειράς στελεχών της που τάσσονται, άλλοτε φανερά, άλλοτε κεκαλυμμένα, υπέρ των διαρκών περικοπών προς χάριν της ευημερίας των αριθμών, κατά του δημόσιου χαρακτήρα του κράτους, κατά των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, υπέρ των νόμων της αγοράς. Κινδυνολογούν, μάλιστα, με αναφορά στη μνημονιακή πραγματικότητα για την οποία φρόντισαν όχι μόνο να μας επιβληθεί αλλά διεκδίκησαν και την ιδεολογική της πατρότητα. Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης συνειδητοποίησε πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης πολιτεύεται με σημαία την καταστροφολογία και όπλο τον γκεμπελισμό. Μέρα παρά μέρα κάνει και από μια αποτυχημένη πρόβλεψη. Και παρότι συνεχώς διαψεύδεται, το «μαντείο» της Πειραιώς δεν πτοείται, βασίζει την πολιτική του στις στατιστικές πιθανότητες και συνεχίζει, ελπίζοντας... Ενώ παράλληλα προσπαθεί να μπλοκάρει και να σαμποτάρει αναγκαίες θεσμικές τομές.
   Θυμάστε τον «κόφτη» που θα έκοβε μισθούς και συντάξεις; Θυμάστε τους μύδρους που εξαπέλυσε όταν δόθηκε η εφάπαξ 13η σύνταξη, όπως και τα κοινωνικά μερίσματα τις επόμενες χρονιές; Πώς διαψεύστηκαν σε κάθε αξιολόγηση που μετά πλήρους βεβαιότητας γνωστοποιούσαν στον Ελληνικό λαό ότι δεν θα έκλεινε; Τι έλεγαν για το χρέος πέρυσι, πριν από τη συμφωνία της κυβέρνησης για την ελάφρυνσή του; Τι επινόησαν μετά, που μιλούσαν για τέταρτο μνημόνιο, παρά τις ηχηρές διαψεύσεις των ευρωπαίων εταίρων μας; Στη συνέχεια πόνταραν στην περικοπή των συντάξεων, που δεν έγινε, παρότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε σε Βρυξέλλες και Βερολίνο να μπλοκάρει την απόφαση.
   Εν τω μεταξύ, στην πραγματική πολιτική ζωή η περιπέτεια των μνημονίων τελείωσε, η κυβέρνηση ανταποδίδει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, αξιοποιώντας τους αυξημένους βαθμούς ελευθερίας της στην κατεύθυνση της εφαρμογής δίκαιης φιλολαϊκής πολιτικής, ξεκινώντας να υλοποιεί θετικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ. Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης στο παράλληλο σύμπαν του πολιτικού του μικρόκοσμου τάζει πως θα κάνει ακριβώς τα ίδια - βιώνοντας ως αληθινό το σενάριο πως θα κληθεί κάποτε να κυβερνήσει. Είναι φανερό ότι στη ΝΔ δεν ενδιαφέρονται ούτε για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του δημόσιου λόγου, ούτε για τη χώρα, ούτε για όλους τους πολίτες. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να επιστρέψουν στην εξουσία. Πάσχουν από στερητικό σύνδρομο εξουσίας. Αντί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να βρουν τι έφταιγε που χρεωκόπησαν τη χώρα θεωρώντας την δικαιωματικά ιδιοκτησία τους, μας ζητούν και τα ρέστα.

   Ερ.: Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι έχετε απέναντί σας επιχειρηματικά συμφέροντα, δημοσκόπους, μέσα ενημέρωσης. Μήπως τελικά ο αντίπαλος ξεκινά από καλύτερες θέσεις;
   Απ.: Το Μέγαρο Μαξίμου δεν «κομίζει γλαύκας εις Αθήνας», απλά επισημαίνει την πραγματικότητα, το κοινό μυστικό, πως ένα σύστημα συμφερόντων είχε εθιστεί σε προνομιακές σχέσεις με την εξουσία, πως οι πολιτικές μάχες της Αριστεράς, σε αντίθεση με της σημερινής ΝΔ, δίνονται με μοναδικά όπλα την ιδεολογία της και το λαό, και πως η νεοφιλελεύθερη πολιτική ταυτότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδίδει στο κράτος περισσότερο χαρακτηριστικά προνομίων για τους λίγους και λιγότερο μέριμνας για τους πολλούς.
   Θυμάστε ότι οι δημοσκόποι έχρισαν τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό προτού καν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ; Θυμάστε τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως και στο δημοψήφισμα; Καιρό τώρα η ηγεσία της ΝΔ έχει κάνει την επιλογή να επενδύσει σε επικοινωνιακή επίθεση στησίματος παράστασης νίκης, κρατώντας τους υποστηρικτές της σε μια διαρκή εκλογική εγρήγορση, με αυτοτροφοδοτούμενο συγκολλητικό τους παράγοντα τα αποτελέσματα που προκύπτουν από υψηλή συσπείρωση σε εντελώς άκαιρες -εκλογικά- περιόδους. Επένδυσε πολλά η ηγεσία της ΝΔ στην αλληλουχία τέτοιων τεχνητών εικόνων, ενεργοποιώντας, σε αυτήν την κατεύθυνση, κάθε διαθέσιμο μέσο. Και προφανώς τα φιλικά της Μέσα πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν σ' αυτόν το ρυθμό.
   Η δημόσια παρουσία κι επιχειρηματολογία, πάντως, των στελεχών της ΝΔ και του ίδιου του αρχηγού της, η θεματολογία των φιλικών τους μέσων, η πασιφανής αγωνία να μη διαχυθεί και να υποτιμηθεί κάθε θετική είδηση, τα κατασκευασμένα "fake news" και η καθημερινή καταστροφολογική ατζέντα δεν συνάδουν με τον καλπασμό νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως παρουσιάζεται στις δημοσιοποιημένες, τις «φανερές» δημοσκοπήσεις, πιο πολύ ταιριάζουν με τις «κρυφές», τις «μυστικές».

   Ερ.: Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, με βάση τις κομματικές καμπάνιες, ο φόβος ηττήθηκε, κέρδισε η ελπίδα. Στις εκλογές αυτές, ποιος φέρνει την ελπίδα, ποιος προτάσσει το φόβο;
   Απ.: Οι θιασώτες του φόβου είναι μόνιμα οι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού, της ακραίας λιτότητας, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της ακροδεξιάς. Αυτοί είναι που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τα πράγματα είναι καθαρά. Η Ακροδεξιά είναι ευθεία πολιτική αντανάκλαση του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Ο νεοφιλελευθερισμός, μέσω της Ακροδεξιάς, επιδιώκει να επιβάλλει το δικό του σύστημα «αξιών». Έναν τρόπο σκέψης, όπου, στον χωρίς κανόνες και όρια οικονομικό ανταγωνισμό, θα ηγεμονεύει ο πλέον ακραίος ατομικισμός. Θέλουν ένα μοντέλο με τον αποπολιτικοποιημένο «νοικοκύρη», τον εθνικιστή, το ρατσιστή και τη βία τους να αναγνωρίζονται ως «κανονικότητα» απέναντι στον ξένο και στον διαφορετικό. Δείτε τι έγινε στη Νέα Ζηλανδία. Το διαπιστώνουμε με οδυνηρό τρόπο για μία ακόμα φορά με τη σφαγή μουσουλμάνων από τον ακροδεξιό μακελάρη.
   Προέταξαν το φόβο και στις προηγούμενες εκλογές, και στο δημοψήφισμα, αλλά ο λαός επέλεξε την ελπίδα. Η επιλογή του δικαιώθηκε. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να ηγηθεί του χώρου του, έχει συμμαχήσει με ακροδεξιές δυνάμεις που δίνουν δυστυχώς τον τόνο στο κόμμα της ΝΔ και καλλιεργούν την ανασφάλεια. Για αυτό η ψήφος των πολιτών θα είναι και μια απάντηση στην παλινόρθωση της Δεξιάς στην χειρότερη μορφή της, τη φαιά, στην Ελλάδα.
   Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια ιστορική αναμέτρηση στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Η ανάγκη για συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, δεν είναι τακτικισμός και πολιτική αριθμητική. Συνιστά πολιτική αναγκαιότητα για τη θωράκιση της δημοκρατίας, για να μην εκλείψει η ανθρωπιά, να μην επιβληθεί η νεοφασιστική βαρβαρότητα. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του Μαΐου θα είναι κρίσιμο για το μέλλον της ίδιας της Ενωμένης Ευρώπης, για να μη χαθεί η ελπίδα, για να χτίσουμε με αισιοδοξία μια καλύτερη Ευρώπη.

   Ερ.: Η Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν μία από τις κεντρικές επιλογές του κόμματός σας. Ποια αποτίμηση κάνετε μετά την τελική ψηφοφορία; Ποιο το σχόλιό σας, ειδικότερα, για τον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας;
   Απ.: Οι αλλαγές δίνουν το στίγμα για βαθιές προοδευτικές θεσμικές τομές σε όλα τα επίπεδα. Και μάλιστα υπερψηφίστηκαν, καταγράφοντας την προοδευτική πλειοψηφία της παρούσας Βουλής. Μέσα από το διάλογο αναδείχτηκαν ξεκάθαρα δύο πόλοι: Από τη μια, η κυβέρνηση της Αριστεράς που προτάσσει την ενίσχυση της δημοκρατίας και της λαϊκής παρέμβασης, την ενισχυμένη προστασία των κοινών αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης στον κοινοβουλευτισμό, την άμεση εμπλοκή του λαού στη λήψη των αποφάσεων και, επιτέλους, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Από την άλλη, αυτοί που επιδιώκουν την ενίσχυση του αυταρχισμού, την απαξίωση των δημόσιων θεσμών, την υποταγή της πολιτικής στους τεχνοκράτες και την ελίτ. Αυτή είναι η αντίληψη που εκφράζεται σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη.
   Όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, βασικός στόχος της τροποποίησης που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να εξασφαλιστούν σταθεροί κυβερνητικοί κύκλοι τετραετίας και να μην εργαλειοποιείται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

   Ερ.: Το θέμα της ασφάλειας είναι, εδώ και κάποια χρόνια, διαρκώς στο τραπέζι των πολιτικών συζητήσεων, ιδίως κατά τις προεκλογικές περιόδους. Είναι πράγματι αχίλλειος πτέρνα για την κυβέρνηση;
   Απ.: Δεν είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση επιλέγει να σηκώνει θόρυβο γύρω από την ασφάλεια, νομίζοντας ότι θα αποκομίσει εκλογικά κέρδη. Όπως είπαμε και προηγουμένως, συνειδητά επενδύουν στο φόβο και την ανασφάλεια του πολίτη. Θεωρώντας, αναίτια και λαθεμένα, πως η συζήτηση για την ασφάλεια αποτελεί προνομιακό τους πεδίο. Η πραγματικότητα διαψεύδει τη ΝΔ, καθώς η τάση είναι πτωτική στις βασικές κατηγορίες αδικημάτων. Σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία: Ο ετήσιος μέσος όρος της τελευταίας τετραετίας σε σύγκριση με την προηγούμενη που κυβερνούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δείχνει μείωση 43% στις ανθρωποκτονίες, μείωση 17% στις ληστείες και μείωση 9% στις κλοπές και διαρρήξεις. Γίνονται στοχευμένες, μεθοδικές επιχειρήσεις για να περιοριστεί το έγκλημα σε κάθε επίπεδο. Βεβαίως και υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με την παραβατικότητα, όπως πάντοτε υπήρχαν, όπως υπήρχαν και υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες. Η Ελλάδα, όμως, ήταν και είναι ασφαλής προορισμός και γι' αυτό ο τουρισμός καταγράφει κάθε χρόνο νέα ρεκόρ. Μόνο η ΝΔ δεν θέλει να το αναγνωρίσει που επιμένει εμμονικά σε λάθος αφηγήματα, αδιαφορώντας πως έτσι ρίχνει νερό στο μύλο δυσφήμησης της εικόνας της χώρας.

   Ερ.: Επί τη ευκαιρία, τι περιλαμβάνει η δομή στην Ελληνική Αστυνομία για την ενδοοικογενειακή βία;
   Απ.: Δυστυχώς έχουμε πολλά περιστατικά. Για αυτό για πρώτη δημιουργείται μια οργανωτική δομή για την συντονισμένη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Θέλουμε, μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων, η αστυνομία να μπορεί να απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Το αστυνομικό προσωπικό θα εκπαιδευτεί και η επιμόρφωση θα είναι διαρκής. Θα τρέξουν παράλληλα δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και την πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, του εκφοβισμού και της αντεκδίκησης. «Γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας» θα δημιουργηθούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις περιφερειακές Διευθύνσεις της Αστυνομίας. Θα ήθελα να προσθέσω ότι συντάσσεται και ένας «πρακτικός αστυνομικός οδηγός», που θα αποσταλεί στα αστυνομικά τμήματα. Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ε.Ε. με συντονιστή το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

   Ερ.: Η προηγούμενη κυβερνητική θέση σας, κυρία υπουργέ, ήταν στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ποιες θεωρείτε ως τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις εκεί;
   Απ.: Το τέλος των μνημονίων και το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα αποτελεί έναν αξιόπιστο και ισχυρό εταίρο στην Ε.Ε. δεν προέκυψε τυχαία. Από το 2015 υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις που δεν περιορίστηκαν στην οικονομία, άλλα αφορούσαν τομείς όπως η κοινωνική πολιτική, η υγεία, η εκπαίδευση και η δημόσια διοίκηση. Ειδικά οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση ήταν πάντα ιεραρχημένες ψηλά στην ατζέντα των αξιολογήσεων. Στη δημόσια διοίκηση σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε αλλαγές που τις έχει ανάγκη ένα σύγχρονο κράτος, έχοντας στο νου ότι πρέπει να αποδώσουμε στους πολίτες ένα Δημόσιο που να μην είναι γραφειοκρατικό, που να είναι αποτελεσματικό, να εξοικονομεί πόρους και φυσικά να είναι αξιοκρατικό εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια. Έγιναν περιγράμματα θέσεων εργασίας, Ψηφιακά Οργανογράμματα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για πρώτη φορά έγινε ψηφιακή αξιολόγηση της απόδοσης του προσωπικού, όπως και βήματα για την κωδικοποίηση και την ψηφιοποίηση της νομοθεσίας.
   Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις που δεν έμειναν στο χαρτί. Μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης, που βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Σήμερα, έχουμε μια δημόσια διοίκηση αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη, πιο αξιοκρατική και πιο ανεξάρτητη από πολιτικές παρεμβάσεις. Και χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνογνωσία για σειρά μεταρρυθμίσεων και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

   Ερ.: Και γιατί, τότε, η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για κομματικό κράτος;
   Απ.: Τι θα περιμένατε από μια αντιπολίτευση που έχει δώσει τα δείγματα γραφής για τα οποία μιλήσαμε προηγούμενα στο δημόσιο λόγο της; Να μιλά για κράτος διαφάνειας, ισονομίας και κανόνων; Στη ΝΔ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση οι επιλογές σε θέσεις ευθύνης να γίνονται με αντικειμενικά, αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια από συλλογικά όργανα με εχέγγυα ανεξαρτησίας. Αυτό, φυσικά, διόλου δεν επηρεάζει το γεγονός πως η διαδικασία αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, γίνεται πράξη. Καμία πρόσληψη δεν έχει γίνει εκτός ΑΣΕΠ, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια.
   Σαν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των μεταρρυθμίσεων θα σας αναφέρω τη δημιουργία του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, μέσω του οποίου οι μετακινήσεις των υπαλλήλων από μια θέση σε κάποια άλλη γίνονται μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος, πλήρως ψηφιακά. Και ακόμη, έπειτα από πολλά χρόνια, για πρώτη φορά έγιναν κρίσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο με αντικειμενικά, αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια. Καταργώντας, έτσι, κάθε είδους παρέμβαση, σπόρο και σπορά ταυτόχρονα της λογικής του πελατειακού κράτους.

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2019 | 4:29 pm


Απίστευτο νέο fake news από τη ΝΔ, για να καλύψει τη νέα γκάφα Μητσοτάκη

- Παρουσίασαν το κεντρικό κυβερνητικό κτήριο της Βολιβίας ως σπίτι του Έβο Μοράλες!
- Έτσι που το πάνε, θα πουν ότι το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι είναι του... Τσίπρα!
- Και ποιος ακούει τον Μητσοτάκη μετά...


   Η Ν.Δ. χθες παρουσίασε το κεντρικό κυβερνητικό κτήριο της Βολιβίας ως σπίτι του Έβο Μοράλες, προκειμένου να καλύψει τη γκάφα του αρχηγού της που δε γνώριζε το έργο "λιτή αφθονία".
   Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν το νέο fake news της ΝΔ για τον ουρανοξύστη-κατοικία του Έβο Μοράλες:
   Η ΝΔ πλέον παράγει πιο πολλά fake news και από αυτά που μπορεί να καταναλώσει.
   Χθες παρουσίασε το κεντρικό κυβερνητικό κτήριο της Βολιβίας ως σπίτι του Έβο Μοράλες, προκειμένου να καλύψει τη γκάφα του αρχηγού της που δε γνώριζε το έργο "λιτή αφθονία".
   Ελπίζουμε να μην προσπαθήσει να καλύψει και τη νέα γκάφα η ΝΔ, γιατί έτσι που το πάει θα αποδώσει στον πρωθυπουργό μέχρι και το σπίτι του Βολταίρου.
   Και ποιος ακούει τον κ. Μητσοτάκη μετά...Ο ουρανοξύστης... του Έβο και ο... υπόνομος της ΝΔ

Γράφει ο Αργύρης Παναγόπουλος στην Αυγή:
Ευτυχώς που υπάρχει η αξιωματική αντιπολίτευση για να μας βάλει τα γυαλιά για τα έργα και τις ημέρες του αριστερού προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που “έφτιαξε έναν ουρανοξύστη για τον εαυτό του” και που “κόστισε 34 εκατ. δολάρια”, σύμφωνα με τους νεοδημοκράτες.... φοροτεχνικούς. Δυστυχώς τα λογιστικά της Νέας Δημοκρατίας για τη... Βολιβία είναι σαν και αυτά της δημιουργικής λογιστικής που εφάρμοσαν και στην Ελλάδα των απολύσεων, της πτώχευσης και της λιτότητας για τους πολλούς και όχι για τους... γαλαζοαίματους.
“Για να καταλάβουν οι πολίτες το νέο ιδανικό μοντέλο του κύριου Τσίπρα για την Ελλάδα, εσωκλείουμε τη φωτογραφία της νέας κατοικίας του Έβο Μοράλες, αξίας 34 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο αριστερός ομόλογος του πρωθυπουργού έφτιαξε έναν ουρανοξύστη για τον εαυτό του, στο πλαίσιο προφανώς της προσπάθειας του να μειώσει την ακραία φτώχεια των Βολιβιανών. Κάτι ξέρουν οι κύριοι Τσίπρας και Μοράλες. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση”, γράφει η Νέα Δημοκρατία στην... αποκαλυπτική ανακοίνωσή της.
Είδαμε και εμείς την “εσώκλειστη” φωτογραφία της νέας κατοικίας των 34 εκατομμυρίων του Έβο Μοράλες και... γελάσαμε.
Η αλήθεια είναι ότι ο Έβο Μοράλες εγκαινίασε πέρσι τον Αύγουστο το νέο κυβερνητικό κτίριο των 29 ορόφων, που κόστισε για την ακρίβεια 34,4 εκατομμύρια δολάρια, κάτι παραπάνω από τους υπολογισμούς των λογιστών της Νέας Δημοκρατίας.
Το νέο κτίριο λέγεται “Το Μεγάλο Σπίτι του Λαού”, αλλά δεν μένει μέσα μόνο ο... Έβο Μοράλες, αφού μαζί με την προεδρική κατοικία συστεγάζονται τουλάχιστον μια σειρά... υπουργείων.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βολιβίας αποφάσισε την κατασκευή του κτιρίου το 2015 για 34,4 εκατ. δολάρια για να μεταστεγάσει 5 υπουργεία και άλλες υπηρεσίες και να γλυτώνει 20 εκατ. ευρώ το έτος από τα ενοίκια που κατέβαλλε το κράτος. Με πιο απλά λόγια σε 4 με 5 χρόνια το αργότερο το κράτος θα έχει αποσβέσει το κόστος του κτιρίου και όλα τα έξοδα από την μεταστέγαση των υπουργείων, όπως τόνισε ο Μοράλες.
Το νέο κυβερνητικό κτίριο της Βολιβίας αποτελεί το τρίτο κτίριο που στεγάζεται η κυβέρνησή της στα 194 χρόνια της ιστορίας της χώρας. Ο Μοράλες το καλοκαίρι αποχαιρέτησε το παλιό κτίριο “Το Καμένο Σπίτι”, που φιλοξενούσε την έδρα της κυβέρνησης και την προεδρική κατοικία για να μεταφερθεί εκατό μέτρα απέναντι στο “Μεγάλο Σπίτι του Λαού”, που εγκαινίασε μαζί με τους υπουργούς του, ιθαγενείς, συνδικαλιστές, εκπροσώπους των κοινωνικών κινημάτων, εκπροσώπους των αγροτών και τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας στην Βολιβία.
Τα εγκαίνια του κτιρίου έγιναν με την παρουσία ιερέων των παλιών θρησκειών των Άνδεων και της Αμαζονίας, τους εργάτες του ενωτικού συνδικάτου COB, και εκπροσώπους όλων των κοινωνικών κινημάτων της χώρας. Ευλαβικά οι άνθρωποι των Άνδεων ζήτησαν την προστασία της “Πατσαμάμα”, της λατρευτής για αυτούς “Μαμάς Γης”, που μας έχει τραγουδήσει ο Μάνου Τσάου. Για την ιστορία “Το Καμένο Σπίτι” πήρε αυτή την επωνυμία από την πυρκαγιά που το κατέστρεψε με την εξέγερση του 1875 εναντίον του φιλελεύθερου προέδρου Τομάς Φρίας.
Αποχαιρετώντας το “Καμένο Σπίτι” ο Μοράλες υπενθύμισε ότι οι τοίχοι του είναι βαμμένοι στο αίμα, γιατί μέσα στο κτίριο είχαν δολοφονηθεί τρεις πρόεδροι της χώρας, ο Μανουέλ Ισιντόρο Μπελθού το 1855, ο Αγκουστίν Μοράλες το 1872 και ο Γκουαλμπέρτο Βιγιαροέλ το 1946. Ο Μοράλες υπενθύμισε επίσης ότι το παλιό “Καμένο Σπίτι” δεν είχε κανένα σύμβολο των λαών των Άνδεων και της Αμαζονίας, γιατί είχε κατασκευαστεί από τους Ισπανούς αποικιοκράτες. “Όλα ήταν ευρωπαϊκά. Για αυτό θα γίνει μουσείο”, είχε δηλώσει τον Αύγουστο.
Την έμπνευση για την κατασκευή του κτιρίου προσέφεραν τα ερείπια των κατασκευών του Τιαουανάκου, που βρίσκεται 98 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λα Πας. Το κτίριο έχει 29 ορόφους και 4 υπόγεια. Οι 25 όροφοι έχουν μετατραπεί σε γραφεία, υπάρχουν αρκετά αμφιθέατρα, γραφεία τύπου και χώροι για ημερίδες, σαλόνια για εκθέσεις, μια τραπεζαρία που μπορεί να φιλοξενήσει 260 άτομα, γραφεία για το προσωπικό στήριξης και ασφαλείας του προέδρου της χώρας, μια βιβλιοθήκη και ένα ελικοδρόμιο στην ταράτσα του.
Στον 4ο όροφο υπάρχει το μεγαλύτερο αμφιθέατρο που μπορεί να φιλοξενήσει έως 1.000 άτομα, ενώ στα υπόλοιπα αμφιθέατρα του κτιρίου θα φιλοξενούνται πανεπιστημιακές διαλέξεις και σχολικές εκδηλώσεις. Οι νιόπαντροι θα έχουν προτεραιότητα για να μπορούν να επισκέπτονται το Σάββατο το ελικοδρόμιο και να θαυμάζουν από την ταράτσα του κτιρίου την Λα Πας.
Ο 13ος όροφος στεγάζει τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Από τον 15ο έως τον 20ο όροφο στεγάζονται τα υπουργεία της Προεδρίας της χώρας, των Επικοινωνιών, του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος και Ενέργειας. “Το κτίριο δεν έχει λούσα”, τόνισε στους δημοσιογράφους η υπουργός Επικοινωνίας Γκισέλα Λόπες, δείχνοντας με ταπεινότητα τις εγκαταστάσεις του υπουργείου της στον 16ο όροφο, όπου έχουν μεταφερθεί όλα τα παλιά γραφεία από το υπουργείο που μεταστεγάστηκε.
Δυστυχώς για την Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δεν μένει στο... ρετιρέ, αλλά έχει στον 23ο όροφο τα γραφεία του και στον 24ο όροφο την προεδρική κατοικία, που φιλοξενεί και το προσωπικό ασφαλείας του. Η προεδρική κατοικία στο σύνολό της, με τις αίθουσες και τα δωμάτια φιλοξενίας και αναψυχής φθάνει τα 1.068 τετραγωνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του προσωπικού ασφαλείας. 

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2019 | 3:33 pm


Προοδευτικός πόλος: από την εξαγγελία στην πράξη

Οι επόμενες εκλογές θα έχουν το καθαρότερο προγραμματικό δίλημμα στην πρόσφατη πολιτική Ιστορία της χώρας: με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας ή με τα παρασιτικά αλλά και πανίσχυρα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα;


   Η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων είναι σήμερα το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Πόσο εύκολο όμως είναι να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο; Και ποιες είναι οι αντιφάσεις και τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν;
   Στην Ευρώπη είναι εμφανείς η στασιμότητα και οι διαλυτικές τάσεις. Δύσκολα μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχει κοινό μέλλον για τα ευρωπαϊκά κράτη. Ενδεχομένως υπάρχει κοινό μέλλον για τις ευρωπαϊκές ελίτ, όχι όμως για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ως άρνηση αυτής της αντιπαθητικής πραγματικότητας έρχεται ο ακροδεξιός λαϊκισμός, που μπορεί να μην υπόσχεται λύσεις, υπόσχεται όμως αρκετό εκτονωτικό μίσος για το πολιτικό κατεστημένο και τους αδύναμους.
   Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ξέρουν τι πρέπει να αλλάξει. Έχουν μια πεντακάθαρη άποψη τόσο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό όσο και ενάντια στην Ακροδεξιά. Πώς όμως θα ανατραπούν οι σημερινοί συσχετισμοί; Η μάχη δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή στο επίπεδο των κρατών;
   Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο καθαρά. Οι επόμενες εκλογές θα έχουν το καθαρότερο προγραμματικό δίλημμα στην πρόσφατη πολιτική Ιστορία της χώρας: με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας ή με τα παρασιτικά αλλά και πανίσχυρα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα; Η υποστήριξη της πρώτης επιλογής καθιστά αυτονόητη την ανάγκη για ανασύνθεση ενός προοδευτικού πόλου. Με ποιους όρους όμως και με ποια πρόσωπα; Οι αθροίσεις ομάδων, κινήσεων, πρωτοβουλιών και κομμάτων δεν μετασχηματίζονται αυτόματα σε κοινωνική δυναμική. Τι παραπάνω χρειάζεται;
   Με την πεποίθηση ότι ο δρόμος για το μέλλον ανοίγει μέσα από την ειλικρίνεια και το καθαρό μυαλό, η «Αυγή» επιχειρεί σήμερα να ανοίξει τον διάλογο για όλα αυτά τα ζητήματα...
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2019 | 2:47 pm


Πλατιά συμμαχία ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό και στην Ακροδεξιά, για την Ευρώπη των πολλών - VIDEO

Προσκλητήριο Τσίπρα: "Πέρα από στρατηγική και πρόγραμμα για τους πολλούς, χρειαζόμαστε και μια συμμαχία με τους πολλούς"


   Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, διοργανώνουν διήμερο συνέδριο στην Αθήνα, ως μια σημαντική συνάντηση για την ευρωπαϊκή Αριστερά.
   Η συνάντηση πραγματοποιείται στο κεντρικό ξενοδοχείο Wyndham χθες και σήμερα, Σάββατο 16/3, από τις 11:30 πμ έως τις 21:30 μμ και έχει τίτλο «Το μέλλον της ΕΕ: προκλήσεις και προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις».
   Σχεδόν δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, η Αριστερά πυκνώνει τις διεργασίες για τη συγκρότηση μιας πλατιάς συμμαχίας που θα ανασχέσει τον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά με στόχο την Ευρώπη των πολλών.
   Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.


   «Θα ήθελα πρώτα, και από αυτό το βήμα, να καταδικάσω με τον πιο απόλυτο τρόπο μια ακόμα αποτρόπαια πράξη της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, αυτή τη φορά στη Νέα Ζηλανδία ότι σε μια χώρα μακρινή είναι αλήθεια, αλλά κανείς και καμία δεν είναι πλέον αρκετά μακριά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι κανείς και καμία δεν είναι ασφαλής από μανιασμένους δολοφόνους της φυλετικής, εθνοτικής, θρησκευτικής καθαρότητας, είτε στην Ούτογια της Νορβηγίας είτε στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.
   «Ας αναλογιστούν ξανά τις ευθύνες τους όλοι εκείνοι που προάγουν την ισλαμοφοβία, τη μισαλλοδοξία, το μίσος για τους διαφορετικούς και το κάνουν μάλιστα, και αυτό είναι το πιο εξοργιστικό, ακόμα και στα έδρανα των εθνικών κοινοβουλίων μας ή σε αυτά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».  Καταφέραμε μέσα από σφοδρές συγκρούσεις αλλά και δύσκολους συμβιβασμούς, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια
   «Θέλουμε ανάπτυξη που να τροφοδοτείται από την εργασία και όχι από τη συντριβή της» είπε ο Αλ. Τσίπρας και ανέφερε τα παραδείγματα της Πορτογαλίας, όπου οι προοδευτικές δυνάμεις, οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές, η Αριστερά και οι Πράσινοι, ήρθαν σε συνεννόηση για ένα πρόγραμμα εξόδου από την ύφεση και την υψηλή ανεργία.
   Επίσης, είπε ότι πιο πρόσφατα, είδαμε να αναπτύσσεται ένας παρόμοιος διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και στην Ισπανία, πάνω σε ζητήματα ανάταξης της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων και αύξησης των δημόσιων δαπανών.
   Μπορεί να είναι σημαντικά αυτά που πετύχαμε αυτά τα χρόνια, δεν ήταν όμως αρκετά.
   Γιατί σε γενικότερο επίπεδο στην Ευρώπη, τα ίδια αναποτελεσματικά και εχθρικά για τους λαούς δόγματα κυριαρχούν ακόμη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
   Οι ίδιες εμμονές της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ορθοδοξίας για τη διαρκή ενίσχυση του κεφαλαίου σε βάρος της εργασίας.
   Και, οι ίδιες πρακτικές έλλειψης λογοδοσίας, τεχνοκρατικής διακυβέρνησης και περιφρόνησης της βούλησης των λαών και των πιο μικρών κρατών.
   Από αυτήν την άποψη, ήταν ίσως αναμενόμενο αυτό το κύμα εθνικιστικών αναδιπλώσεων που είδαμε στην Ευρώπη αυτά τα χρόνια.


  Η ακροδεξιά μοιράζεται με τον νεοφιλελευθερισμό την ίδια κοινωνική φιλοσοφία
   Με αφορμή το Brexit, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «θλιβερή ανάδυση ακροδεξιών, ξενοφοβικών, ρατσιστικών δυνάμεων σε χώρες της Ευρώπης, ακόμα και σε κάποιες που φημίζονταν για τις δημοκρατικές τους παραδόσεις, και τη σταθερότητα των πολιτικών τους θεσμών».
   «Πάνω στο έδαφος της κρίσης σε αρκετές χώρες, η ακροδεξιά πέτυχε να εκφράζει τον θυμό και την απογοήτευση των λαϊκών μαζών από τις κραυγαλέες αποτυχίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της διαχείρισης της μεγάλης οικονομικής κρίσης» είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ακροδεξιά εκφράζει οργή και την απογοήτευση, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στα πανίσχυρα συμφέροντα των ισχυρών.
   «Παρουσιάζεται ως αντισυστημική δύναμη, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στο οικονομικό κατεστημένο. Ούτε στο ελάχιστο δεν αποπειράται να μετριάσει την κυριαρχία του κεφαλαίου επί των δυνάμεων της εργασίας. Το αντίθετο».
   Όπως είπε, η ακροδεξιά αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες και επιχειρεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μεταρρυθμίσεις του Βίκτορος Όρμπανμε την ασυδοσία στις απολύσεις και τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που προωθούν οι ομοιδεάτες του στην Αυστρία και άλλες χώρες.
   «Και μην ξεχνάμε ότι η ακροδεξιά μοιράζεται με τον νεοφιλελευθερισμό την ίδια κοινωνική φιλοσοφία.
   Την ίδια περιφρόνηση των αδύναμων, των νικημένων, την ίδια επιθυμία για τη συντριβή και την εκκαθάριση των μη προσαρμόσιμων. Βλέπουμε ότι αυτό το κυρίαρχο δόγμα μετατοπίζεται από το κομμάτι της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς» είπε χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά επικίνδυνο το φαινόμενο.


  Δεν πρέπει να βγουν αλώβητες οι δυνάμεις της λιτότητας
   Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχουμε καθήκον να δώσουμε τη μάχη ενάντια στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό αλλά και ενάντια στην ακροδεξιά και το εθνικιστικό μίσος» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε, να καρπωθεί την λαϊκή δυσαρέσκεια η νέα ακροδεξιά της Ευρώπης, όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγουν αλώβητες από αυτή τη μάχη οι δυνάμεις της λιτότητας».
   Τόνισε ότι δεν αρκεί να διαθέτουμε ένα αντινεοφιλελεύθερο και ευρω-κριτικό πολιτικό πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρουμε στους ευρωπαϊκούς λαούς μια σύγχρονη, εύληπτη και πειστική εναλλακτική λύση, «για να ξεριζώσουμε το μίσος και το φόβο που θρέφουν την άκρα δεξιά, πρέπει να γίνουμε ικανοί να παράγουμε απαντήσεις και πολιτικά παραδείγματα βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων».
   Όπως είπε, «μάχιμο πρόγραμμα, δεν είναι ένα πρόγραμμα που διακηρύττει απλά τον αντικαπιταλισμό μας σε κάθε σελίδα, αλλά ένα πρόγραμμα που δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι και ικανοί να δουλέψουμε με τους πολίτες για να αλλάξουμε τα πράγματα, σήμερα».


  Εμείς έχουμε στρατηγική: Την Ευρώπη των πολλών
   «Για να καταφέρουμε να σταματήσουμε την νεοφιλελεύθερη κυριαρχία και να αρχίσει να γίνεται βήμα- βήμα πράξη αυτή η "Ευρώπη των πολλών", χρειαζόμαστε όμως όχι μόνο να μιλάμε για τους πολλούς, αλλά και να συμμαχήσουμε μαζί τους» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως χρειαζόμαστε «πέρα από στρατηγική και πρόγραμμα για τους πολλούς χρειαζόμαστε και μια συμμαχία με τους πολλούς».
   «Μια συμμαχία με τις κοινωνικά αποκλεισμένες και συμπιεσμένες κοινωνικές τάξεις και ομάδες, που κλήθηκαν να πληρώσουν το κόστος μιας διεθνούς κρίσης που δεν δημιούργησαν, αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις που συνομολογούν, έστω και με αντιφάσεις, ότι η Ευρώπη και οι λαοί της χρειάζονται επειγόντως αλλαγή πορείας» σημείωσε και τόνισε την ανάγκη μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής προοδευτικής συμμαχίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναχαίτιση της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.
   «Έχουμε ιστορικό καθήκον να αγωνιστούμε από κοινού με όλες αυτές τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις παρά τις υπαρκτές διαφορετικότητες, για να αλλάξουμε τη σημερινή, ζοφερή πραγματικότητα.
   Για να δείξουμε στην πράξη ότι δεν είναι φυσικό φαινόμενο οι κοινωνικές ανισότητες, όπως ισχυρίζονται οι νεοφιλελεύθεροι.
   Και ότι δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για τα κοινωνικά δεινά και την σημερινή υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, όπως ισχυρίζονται οι ρατσιστές και εθνικιστές ακροδεξιοί» είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: .
   «Για να γίνουμε πειστικοί, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα του διεθνισμού των νέων κοινωνικών κινημάτων και της ίδιας μας της ιστορικής κληρονομιάς. Να ξεφύγουμε από τον εθνοκεντρισμό και τον ιδιότυπο εθνικισμό κομματιών της Αριστεράς, που επιχειρούν να απαντήσουν στην άνοδο της Ακροδεξιάς με τον πιο αυτοκαταστροφικό και βλαπτικό τρόπο».
   Καταλήγοντας τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα και μία ξεκάθαρη τοποθέτηση, αν είμαστε με την Ευρώπη ή όχι.
   Όπως είπε, «το πεδίο της πολιτικής και ταξικής αντιπαράθεσης βρίσκεται στην Ευρώπη και εκεί οφείλουμε να δώσουμε τις μάχες».  Δηλώνουμε παρόντες σε αυτή την ιστορική μάχη, για τη νίκη των δυνάμεων της προόδου, για την Ευρώπη των πολλών και όχι των λίγων
   «Δηλώνουμε παρόντες σε αυτή την ιστορική μάχη, για τη νίκη των δυνάμεων της προόδου, για την Ευρώπη των πολλών και όχι των λίγων» είπε ο Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του, αφού κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, «με αυτοπεποίθηση και τόλμη», από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, που επανατοποθετούνται πολιτικά, μέχρι τους ριζοσπάστες της Αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς, σε ένα μεγάλο, ενωτικό μέτωπο για την Ευρώπη των πολλών.
   «Για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας και δίκαιης ανάπτυξης. Για να σταματήσουμε τον εκφασισμό της δημόσιας σφαίρας και της πολιτικής στην Ευρώπη» όπως είπε, τονίζοντας ότι ο ιστορικός ρόλος της Αριστεράς είναι «να πηγαίνει μπροστά τις εξελίξεις προς όφελος των λαών και όχι να μένει κλεισμένη στα υπνωτήρια της πολιτικής αυτοεπιβεβαίωσης».Ο ιστορικός ρόλος της Αριστεράς είναι να πηγαίνει μπροστά τις εξελίξεις προς όφελος των λαών και όχι να μένει κλεισμένη στα υπνωτήρια της πολιτικής αυτοεπιβεβαίωσης. Ως ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουμε παρόντες και παρούσες σ' αυτή την ιστορική μάχη.
Για την Ευρώπη των πολλών.
56 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

  Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
Μπορεί να άλλαξα λίγο τον προγραμματισμό καθώς μια ειλημμένη υποχρέωση δεν μου επιτρέπει να έρθω αύριο, όπως ήταν προγραμματισμένο, να χαιρετήσω στο τέλος της διημερίδας. Έρχομαι στην αρχή. Αυτό ενδεχομένως να έβγαλε λίγο από τον προγραμματισμό τους τους διοργανωτές, αλλά νομίζω ότι το διήμερο αυτό θα είναι εξαιρετικά ουσιαστικό, ένα διήμερο διαλόγου μπροστά στην κρίσιμη εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας.
Πριν σας διατυπώσω ορισμένες σκέψεις, θα ήθελα εισαγωγικά, ειδικά που σήμερα είναι μια μέρα όπου όλοι έχουμε συγκλονιστεί από ένα αποτρόπαιο γεγονός που συνέβη πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, εν τούτοις όμως είναι σαν να συνέβη δίπλα μας. Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα λοιπόν να εκφράσω και από αυτό το βήμα, να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου, να καταδικάσω με τον πιο απόλυτο τρόπο αυτή την αποτρόπαια πράξη της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, αυτή τη φορά στη Νέα Ζηλανδία.
Σε μια μακρινή χώρα, αλλά νομίζω ότι κανείς και καμία δεν είναι πλέον αρκετά μακριά, κανείς και καμία δεν είναι πλέον ασφαλής από μανιασμένους δολοφόνους της φυλετικής, εθνοτικής, θρησκευτικής καθαρότητας.
Και αυτό ας το έχουμε καλά στο μυαλό μας, κυρίως ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους όλοι εκείνοι που προάγουν την ισλαμοφοβία, τη μισαλλοδοξία, το μίσος για τους διαφορετικούς, για το διαφορετικό και το κάνουν μάλιστα, και αυτό είναι το πιο εξοργιστικό, ακόμα και από τα πιο επίσημα βήματα, ακόμα και από τα έδρανα των εθνικών κοινοβουλίων μας ή σε αυτά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σε αυτή την εκδήλωση της ευρωομάδας της Αριστεράς για το μέλλον της Ευρώπης, ενόψει των κρίσιμων ευρωπαϊκών εκλογών.
Και θα ήθελα να ευχηθώ σε όλα τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην καμπάνια που έχουμε μπροστά μας, ιδιαίτερα όμως στους υποψήφιους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Νίκο Κούε και τη Βιολέτα Τόμιτς, που θα αγωνιστούν να σηματοδοτήσουν μια άλλη πρόταση για την οικοδόμηση του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος.
Και βεβαίως δεν μπορώ, μιας και το ανέφερε ο Γιάννης εισαγωγικά, να μην θυμηθώ το 2014, πριν από πέντε χρόνια, όταν είχα την μεγάλη τιμή να έχω εγώ το χρίσμα του υποψήφιου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και να θυμηθώ εκείνο τον ωραίο αγώνα που δώσαμε στην πολιτική συγκυρία εκείνης της περιόδου, έναν αγώνα για να συνεγείρουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς και να αφυπνίσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία μπροστά στον κίνδυνο της εδραίωσης μιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας στην Ευρώπη. Τον αγώνα που δώσαμε για να αναδείξουμε τους κινδύνους της καταστροφικής λιτότητας που ήδη από τότε υπονόμευε την ενότητα της Ευρώπης, τραυμάτιζε θανάσιμα τα αισθήματα αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών και έπληττε βαριά το κύρος, την αξιοπιστία και την αποδοχή των ευρωπαϊκών θεσμών στους Ευρωπαίους πολίτες.
Και η αλήθεια είναι πως η Ευρωπαϊκή Αριστερά ήταν πάντα αυτή που προσπαθούσε να ανακόψει τον καλπασμό του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, ήδη πριν από την πρόσφατη μεγάλη κρίση.
Το 2014, στις προηγούμενες ευρωεκλογές δηλαδή, ήμασταν ήδη παραπάνω από 5 χρόνια σχεδόν εντός της μεγάλης τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης και 4 τουλάχιστον χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε, όλες περιφερειακές χώρες, είχαν εισέλθει σε προγράμματα διάσωσης, όλα τους πανομοιότυπα, βασισμένα στις ίδιες αναποτελεσματικές αρχές, τις ίδιες λαθεμένες συνταγές.
Αρχές εμπνευσμένες από τις πιο σκληρές, ακόμα και επιστημονικά θα έλεγα, περιθωριακές εκδοχές του νεοφιλελευθερισμού, που αγνοούσαν επιδεικτικά την αναγκαία αναπτυξιακή ατζέντα, αγνοούσαν επιδεικτικά τα αιτήματα της εργασίας και βεβαίως την ανάγκη να αναδιαρθρωθούν τα χρέη των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και τη σημασία να στέκονται οι κοινωνίες στα πόδια τους, να υπάρχει πραγματική οικονομία, να υπάρχει κατανάλωση, να υπάρχει παραγωγή, για να μπορούν να εξυπηρετούνται αυτά τα δυσθεώρητα κρατικά χρέη και τραπεζικά δάνεια.
Μπορεί τότε να ήμασταν βαθιά μέσα στην κρίση, είχαμε όμως την αισιοδοξία και τη δύναμη που μας είχαν δώσει τα κοινωνικά κινήματα και οι κινητοποιήσεις σχεδόν σε όλη την Ευρώπη ενάντια στη λιτότητα, ιδιαίτερα στο Νότο, την αισιοδοξία και τη δύναμη πως θα μπορέσουμε να τα βάλουμε με τις πανίσχυρες δυνάμεις που καθόριζαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Από τότε βεβαίως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά νομίζω ότι αν μπορούμε να βγάλουμε ένα πρώτο συμπέρασμα σήμερα, πέντε χρόνια μετά, λίγο πριν ξεκινήσουμε μια νέα καμπάνια για τις ευρωπαϊκές εκλογές, είναι ότι η κριτική μας που ασκήσαμε δημόσια πέντε χρόνια πριν, με αφορμή τις ευρωεκλογές του 2014, αλλά και η προειδοποίησή μας απέναντι σε μια Ευρώπη που θύμιζε, σήμερα ακόμα περισσότερο, τον υπνοβάτη που πορεύεται προς το γκρεμό, η κριτική μας λοιπόν αλλά και η προειδοποίησή μας μόνο αβάσιμες δεν αποδείχτηκαν τα πέντε αυτά χρόνια που πέρασαν.
Η δική μας προσπάθεια εδώ στην Ελλάδα για τον τερματισμό της λιτότητας συγκρούστηκε με τα τείχη της βίαιης αντίδρασης των ευρωπαϊκών θεσμών.
Περάσαμε και συναρπαστικές αλλά και δύσκολες ταυτόχρονα στιγμές.
Για πρώτη φορά σε μια χώρα της ευρωζώνης υπήρχε ένας εκλογικός θρίαμβος της αριστεράς και των δυνάμεων που είχαν και έχουν σαφή στόχο ενάντια στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική,
Υπήρξαν λοιπόν στιγμές συναρπαστικές αλλά και στιγμές σφοδρής σύγκρουσης. Υπήρξαν και στιγμές δύσκολες.
Σήμερα όμως μπορούμε να πούμε ότι η δική μας προσπάθεια εδώ στην Ελλάδα για τον τερματισμό της λιτότητας, μέσα από συγκρούσεις αλλά και δύσκολους συμβιβασμούς, έχει οδηγηθεί σε ένα δρόμο που φαίνεται ότι οδηγεί σε ξέφωτο, που φαίνεται ότι έχει σαφή πλέον ορίζοντα.
Ξεκινήσαμε σιγά-σιγά να χτίζουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος σε γερές βάσεις, επαναφέραμε την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης, εξορθολογήσαμε τα δημόσια οικονομικά, κυρίως όμως καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ένα δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής, σαφώς ηπιότερο δημοσιονομικά, στοχευμένο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κυρίως όμως το καταφέραμε αυτό προστατεύοντας τις λαϊκές εκείνες δυνάμεις, την κοινωνική εκείνη κατηγορία την οποία είμαστε ταγμένοι να εκπροσωπούμε. Τους πολλούς και τους αδύναμους.
Και βεβαίως δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για σημαντικές νίκες για τις δυνάμεις της εργασίας. Για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργασιακών δικαιωμάτων, γιατί θέλουμε μια οικονομική ανάπτυξη που να τροφοδοτείται από την εργασία και όχι από τη συντριβή της εργασίας. Διότι εμείς, αντίθετα με τους νεοφιλελεύθερους, δεν θεωρούμε τη μείωση της ανεργίας ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης, αλλά ως προϋπόθεση της ανάπτυξης.
Βεβαίως και σε άλλα, για να μην μονοπωλώ τη συζήτηση με βάση τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, να πω ότι και σε άλλα σημεία, σε άλλες χώρες της Ευρώπης είχαμε παραδείγματα όπου με δυσκολίες, με πισωγυρίσματα, είχαμε σημαντικές νίκες.
Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στην Πορτογαλία, όπου οι προοδευτικές δυνάμεις, οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές, η Αριστερά , οι Πράσινοι, ήρθαν άξαφνα, δεν το περιμέναμε, σε μια προγραμματική συνεννόηση και συγκρότησαν κυβέρνηση για ένα πρόγραμμα εξόδου από την ύφεση και την υψηλή ανεργία.
Ενώ πιο πρόσφατα, είδαμε να αναπτύσσεται ένας παρόμοιος διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και στην Ισπανία, πάνω σε ένα πρόγραμμα για την ανάταξη της εργασίας, για την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και για την αύξηση των δημόσιων δαπανών προκειμένου να τονωθεί η ενεργός ζήτηση της οικονομίας.
Μπορεί να είναι σημαντικά αυτά που πετύχαμε στις χώρες του Νότου, εκεί όπου είχαμε νίκες για τις δυνάμεις της προόδου όλα αυτά τα χρόνια, όμως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στη συνολικότερη εικόνα της Ευρώπης δεν είναι αρκετή για να διαμορφώσουμε μια αισιόδοξη εικόνα.
Γιατί σε γενικότερο επίπεδο στην Ευρώπη, τα ίδια αναποτελεσματικά και εχθρικά προς τους λαούς, και κυρίως προς τους αδύναμους και τους πολλούς, δόγματα κυριαρχούν ακόμη και ιδίως κυριαρχούν ακόμη στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έτσι όπως έχουμε μάθει να τα ονομάζουμε αυτά τα κέντρα αποφάσεων τα τελευταία χρόνια.
Οι ίδιες εμμονές της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ορθοδοξίας για τη διαρκή ενίσχυση του κεφαλαίου, τη διαρκή και αέναη ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος της μισθωτής εργασίας.
Και, οι ίδιες πρακτικές έλλειψης λογοδοσίας, έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης, οι ίδιες πρακτικές τεχνοκρατικής διακυβέρνησης και περιφρόνησης της βούλησης των λαών και βεβαίως της περιφρόνησης των πιο ανίσχυρων κρατών, δηλαδή των πιο μικρών κρατών συγκριτικά και ανάλογα με την οικονομική τους δύναμη και με την ισχύ τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Από αυτήν την άποψη λοιπόν, θα έλεγε κανείς, για να έρθω στον αρχικό ειρμό της τοποθέτησής μου, ότι πριν από πέντε χρόνια είχαμε προειδοποίηση γι’ αυτό που θα συνέβαινε. Και συνεπώς δεν μπορεί κανείς να πει πως για μας τουλάχιστον δεν ήταν αναμενόμενο να δούμε αυτό το κύμα εθνικιστικών αναδιπλώσεων που είδαμε στην Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη ευρωεκλογική αναμέτρηση.
Ξεκινώντας, μιας και μιλάμε για εθνικιστικές αναδιπλώσεις, να ξεκινήσουμε από μία που εξελίσσεται και σε θρίλερ καθώς και δεν μπορούμε να δούμε και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και έχουμε χάσει κάθε εκδοχή, πρόβλεψη για το τι θα συμβεί, αναφέρομαι στο περίφημο Brexit, ένα Brexit το οποίο έχει βάλει μια τόσο σημαντική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση εδώ και τρία χρόνια, από την οποία αδυνατεί να εξέλθει. Οι δυνάμεις εκείνες που υπερασπίστηκαν αυτή την προοπτική και σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, τη φυσική ηγεσία που προπαγάνδισε αυτή την εκδοχή έχει χαθεί από τον ορίζοντα, την επόμενη μέρα εξαφανίστηκαν και βρέθηκαν όλοι οι υπόλοιποι να ψάχνουν να βρουν τον τρόπο μέσα από τον οποίον θα λύσουν ένα γρίφο, ένα σταυρόλεξο, το οποίο μάλλον είναι δισεπίλυτο.
Αλλά βεβαίως δεν είναι μόνο το Brexit. Είναι και η θλιβερή ενδυνάμωση, ανάδυση ακροδεξιών, ξενοφοβικών, ρατσιστικών δυνάμεων σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, ακόμα και σε κάποιες που φημίζονταν για τις δημοκρατικές τους παραδόσεις, και για τη σταθερότητα των πολιτικών τους θεσμών.
Πάνω στο έδαφος της κρίσης σε όλες αυτές τις χώρες η ακροδεξιά πέτυχε να εκφράσει τον θυμό και την απογοήτευση των λαϊκών μαζών και κυρίως να κερδίσει από τη δυσαρέσκεια, δυσαρέσκεια που είχε προκληθεί από τις κραυγαλέες αποτυχίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της διαχείρισης της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Όμως, κι αυτό πρέπει να μην ξεφεύγει από την οπτική μας, η ακροδεξιά εκφράζει μεν την οργή και την απογοήτευση λαϊκών δυνάμεων, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στα πανίσχυρα συμφέροντα των ελίτ σε κάθε χώρα ξεχωριστά, των ισχυρών. Εκφράζει μεν τον θυμό και τη δυσαρέσκεια, αλλά δεν εκπροσωπεί τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των πολλών.
Παρουσιάζεται ως αντισυστημική δύναμη παντού, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στο οικονομικό κατεστημένο.
Ούτε στο ελάχιστο δεν αποπειράται να μετριάσει την κυριαρχία του κεφαλαίου επί των δυνάμεων της εργασίας.
Το αντίθετο.
Εκεί όπου έχουν καταφέρει δυνάμεις τέτοιες να κερδίσουν εξουσία, να βρεθούν σε θέσεις διακυβέρνησης, να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες, επιχειρούν και προωθούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι βεβαίως οι μεταρρυθμίσεις του περιβόητου Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία για την ασυδοσία του κεφαλαίου απέναντι στην εργασία, για να μην υπάρχει ωράριο και να υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα και ασυδοσία στις απολύσεις. Και αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις προωθούν ομοϊδεάτες του στην Αυστρία και σε άλλες χώρες.
Να μην ξεχνάμε λοιπόν ότι η ακροδεξιά μοιράζεται με το νεοφιλελευθερισμό την ίδια κοινωνική φιλοσοφία.
Την ίδια περιφρόνηση των αδύναμων, των νικημένων, την ίδια επιθυμία για τη συντριβή και, επιτρέψτε μου την έκφραση, για την εκκαθάριση των μη προσαρμόσιμων.
Και το πιο ανησυχητικό λοιπόν, είναι ότι βλέπουμε ότι αυτό το κυρίαρχο οικονομικό δόγμα, η νεοφιλελεύθερη οικονομική θρησκεία, ας το πω έτσι, μετατοπίζεται από το πολιτικό όχημα των μετριοπαθών, των κομμάτων της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς, από τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα, που είχαν τα περισσότερα απ’ αυτά προσχωρήσει στη νεοφιλελεύθερη δοξασία, στο όχημα το πολιτικό της ακραίας δεξιάς, στο όχημα της ακροδεξιάς. Γι αυτό και πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνο.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
Απομένουν λοιπόν δύο μήνες ως τις εξαιρετικά κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές. Εγώ θα έλεγα ότι αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι μάλλον υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ε.Ε. Πρώτη φορά που είναι τόσο κρίσιμες από την ίδρυση της Ε.Ε., διότι οι συσχετισμοί που θα τη διαμορφώσουν, φαντάζουν απειλητικοί σε σχέση με τα προβλήματα που έχουμε να διαχειριστούμε.
Και τα προβλήματα που έχουμε να διαχειριστούμε δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση. Κυρίως τα προβλήματα που έχουμε να διαχειριστούμε είναι το αν η Ε.Ε. μπορεί να αντέξει να διατηρήσει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που είχε μέχρι σήμερα και τις ίδιες, ας το πούμε έτσι, ιδρυτικές αρχές.
Απομένουν λοιπόν δύο μήνες από τις εξαιρετικά κρίσιμες ευρωεκλογές και εμείς, οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχουμε πρώτα απ’ όλα καθήκον να ξεδιαλύνουμε και προτεραιοποιήσουμε τα πολιτικά μέτωπα που έχουμε μπροστά μας.
Κατά την εκτίμησή μας έχουμε καθήκον να δώσουμε τη μάχη αυτή κυρίως απέναντι σε δύο μέτωπα:
Ενάντια στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό , το μέτωπο που αναδείξαμε και πριν πέντε χρόνια, αλλά και ενάντια στην ακροδεξιά και το εθνικιστικό μίσος.
Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε για πολύ ακόμα να καρπώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τις αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού η Νέα Ακροδεξιά της Ευρώπης, η οποία πολλές φορές δίνει την εντύπωση, παρά το γεγονός ότι σε κάθε χώρα ξεχωριστά βασικό της χαρακτηριστικό είναι το μίσος προς τον άλλον, το διπλανό, το διαφορετικό, και η εθνικιστική περιχαράκωση, δίνει την εντύπωση μιας νέας διεθνούς, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας. Μιας μαύρης διεθνούς όμως.
Όμως θα έλεγα ότι για να το πετύχουμε αυτό δεν αρκεί να διαθέτουμε απλά, όχι ότι δεν είναι απαραίτητο, αλλά δεν αρκεί λέω, να διαθέτουμε ένα αντινεοφιλελεύθερο και ευρωκριτικό πολιτικό πρόγραμμα. Πρέπει την ίδια στιγμή να προσφέρουμε και στους ευρωπαϊκούς λαούς, στους πολίτες στους οποίους απευθυνόμαστε και μια σύγχρονη εύληπτη και πειστική εναλλακτική λύση.
Για να ξεριζώσουμε το μίσος και τον φόβο που θρέφουν την Άκρα Δεξιά, πρέπει να γίνουμε ικανοί, όχι μόνο να καταδεικνύουμε το πρόβλημα, αλλά να παράγουμε και απαντήσεις και πολιτικά παραδείγματα συγκεκριμένα για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.
Γιατί μάχιμο πρόγραμμα δεν είναι ένα πρόγραμμα που διακηρύττει απλά την αντικαπιταλιστική μας διάθεση σε κάθε του σελίδα.
Αλλά ένα πρόγραμμα που δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι και ικανοί να δουλέψουμε με τους πολίτες για να αλλάξουμε τα πράγματα, τη ζωή τους την καθημερινότητά τους, όχι σε ένα αβέβαιο μέλλον, αλλά σήμερα.
Έχω την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα κόμματά της δεν στερούνται στρατηγικού οράματος. Δεν στερούνται στρατηγικής. Έχουμε στρατηγική, μπορεί να εκφραστεί με ένα ωραίο σύνθημα, για την Ευρώπη των πολλών.
Μια ενωμένη, δημοκρατική Ευρώπη, αναγεννημένη στη βάση ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου ισότητας, κοινωνικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Για να καταφέρουμε να σταματήσουμε τη νεοφιλελεύθερη κυριαρχία και να αρχίσει να γίνεται βήμα-βήμα πράξη αυτή η «Ευρώπη των πολλών», χρειαζόμαστε όμως, όχι μόνο να μιλάμε για τους πολλούς αλλά, κατά την άποψή μου, κυρίως χρειαζόμαστε να τους φέρουμε κοντά μας.
Με δυο λόγια, να το πω απλά, πέρα από στρατηγική και πρόγραμμα για τους πολλούς, η Ευρωπαϊκή Αριστερά χρειάζεται να βρει τον τρόπο, αλλά να το πιστέψει κιόλας ότι το χρειάζεται, να συμμαχήσει με τους πολλούς.
Χρειαζόμαστε σήμερα μια συμμαχία ευρύτατη, με τις κοινωνικά αποκλεισμένες και συμπιεσμένες κοινωνικές τάξεις και ομάδες, με όλους όσους κλήθηκαν να πληρώσουν το κόστος μιας διεθνούς κρίσης που δεν δημιούργησαν.
Αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις που συνομολογούν, έστω και με αντιφάσεις και με διαφορές πολλές μεταξύ μας, αλλά με όλες τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που συνομολογούν ότι η Ευρώπη και οι λαοί της χρειάζονται επειγόντως αλλαγή πορείας.
Χρειαζόμαστε δηλαδή μια ευρεία κοινωνική και πολιτική προοδευτική συμμαχία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μια προοδευτική συμμαχία με βασικό στόχο την αναχαίτιση της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.
Θα έλεγα ότι έχουμε ιστορικό καθήκον να συνειδητοποιήσουμε πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές για την Ευρώπη και υπ΄ αυτή την έννοια να προωθήσουμε και να εργαστούμε για να αγωνιστούμε από κοινού με όλες εκείνες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις παρά τις διαφορές μας, προκειμένου να αλλάξουμε τη σημερινή, ζοφερή πραγματικότητα.
Και να δείξουμε στην πράξη ότι δεν είναι φυσικό φαινόμενο οι κοινωνικές ανισότητες, όπως ισχυρίζονται οι νεοφιλελεύθεροι.
Και ότι δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ο αδύναμος διπλανός για τα κοινωνικά δεινά και για την σημερινή υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, όπως ισχυρίζονται οι ρατσιστές και εθνικιστές ακροδεξιοί.
Για να γίνουμε πειστικοί, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα του διεθνισμού των νέων κοινωνικών κινημάτων και της ίδιας μας της ιστορικής κληρονομιάς.
Να ξεφύγουμε από τον εθνοκεντρισμό και τον ιδιότυπο εθνικισμό κομματιών της Αριστεράς, που επιχειρούν να απαντήσουν στην άνοδο της Ακροδεξιάς με τον πιο αυτοκαταστροφικό και βλαπτικό τρόπο.
Ναι, χρειαζόμαστε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Πολύ ριζοσπαστικότερο από αυτό που έχει παρουσιάσει η σοσιαλδημοκρατία σήμερα στην Ευρώπη και που έχει κι αυτή μεγάλη ευθύνη, διότι διολίσθησε στην κυρίαρχη λογική σε πολλές περιπτώσεις, σε πολλές χώρες, στην κυρίαρχη λογική του νεοφιλελευθερισμού.
Αλλά χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση στο θέμα της Ευρώπης ταυτόχρονα. Ναι στο ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Πιο ριζοσπαστικό απ’ αυτό των σοσιαλδημοκρατών. Πιο ριζοσπαστικό απ’ αυτό των Πράσινων. Αλλά και σαφή τοποθέτηση στο ερώτημα, αν είμαστε με την Ευρώπη ή όχι. Ή αν επιθυμούμε την επιστροφή στο έθνος-κράτος, στη λογική δηλαδή ότι οι λαϊκές τάξεις, το λαϊκό κίνημα σε κάθε χώρα ξεχωριστά θα βρει τη λύση, ανταγωνιζόμενο τα αντίστοιχα κινήματα στις διπλανές χώρες.
Αυτή η λογική είναι έξω από τη δική μας αντίληψη για το πού αυτή τη στιγμή βρίσκεται το πεδίο της ταξικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το πεδίο της ταξικής και πολιτικής αντιπαράθεσης για τη δική μας Αριστερά βρίσκεται στην Ευρώπη και εκεί οφείλουμε να δώσουμε τις μάχες.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε πάρει πρωτοβουλίες εν όψει των ευρωεκλογών και έχουμε απευθύνει ένα κάλεσμα, με αυτοπεποίθηση και τόλμη, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου που αντιλαμβάνονται το κρίσιμο διακύβευμα, αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συγκρουστούμε μετωπικά με το νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά, να ενώσουμε δυνάμεις.
Πιστεύω ότι με την ίδια αυτοπεποίθηση και τόλμη πρέπει ως Ευρωομάδα της Αριστεράς να απευθυνθούμε συνολικότερα στην Ευρώπη. Και να απευθυνθούμε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις παρά τις σημαντικές διαφορές που έχουμε.
Από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, που επανατοποθετούνται πολιτικά, μέχρι τους ριζοσπάστες της Αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς σε ένα μεγάλο, ενωτικό μέτωπο για την Ευρώπη των πολλών.
Για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας.
Για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας και δίκαιης ανάπτυξης.
Για να σταματήσουμε τον εκφασισμό της δημόσιας σφαίρας και της πολιτικής στην Ευρώπη.
Σε αυτούς τους δύο μήνες που απομένουν, λοιπόν, πιστεύω ότι πρέπει να αφοσιωθούμε ως Ευρωπαϊκή Αριστερά σε αυτόν τον μεγάλο στόχο, με γενναιότητα, με τόλμη και με αλληλεγγύη.
Αυτός είναι ο ιστορικός ρόλος της Αριστεράς:
Να πηγαίνει μπροστά τις εξελίξεις προς όφελος των λαών.
Κι όχι να μένει κλεισμένη στα υπνωτήρια της πολιτικής αυτοεπιβεβαίωσης.
Ως ΣΥΡΙΖΑ, ως μια δύναμη που εν πάση περιπτώσει θεωρώ είναι σημείο αναφοράς σήμερα για την Αριστερά και όχι μόνο στην Ευρώπη, δηλώνουμε παρόντες, παρόντες και παρούσες, για να μην ξεχνάμε και τη φεμινιστική διάσταση στον πολιτικό μας λόγο, δηλώνουμε παρόντες και παρούσες σε αυτή τη μεγάλη πολιτική μάχη.
Και είμαι αισιόδοξος, έχω την αισιοδοξία της βούλησης, εν πάση περιπτώσει, για να είμαι πιο σαφής, και όχι της γνώσης των πραγμάτων, αλλά έχω την αισιοδοξία που πρέπει να μας δίνει η βούληση και η επιθυμία να προχωρήσουμε μπροστά, ότι μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα, αν το τολμήσουμε.
Πιστεύω δηλαδή ότι, παρά τους δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς, η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα είναι μια μέρα που μπορεί να βρει ενωμένες τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, προκειμένου να αποτελέσουν όλες μαζί –και το μπορούν όλες μαζί- ένα ικανό ανάχωμα στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, του εκφασισμού και της ακροδεξιάς.
Με αυτές τις σκέψεις ελπίζω να μπόλιασα λίγο τη συζήτησή σας και είμαι βέβαιος ότι θα είναι παραγωγική,
Σας ευχαριστώ θερμά.

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2019 | 2:57 pm


«Δεν είχε δώσει δικαιώματα». Ήταν καλός… ακροδεξιός!

Η ελληνική κοινή γνώμη πλανάται με την αντίληψη ότι η φρικιαστική επίθεση αφορά κάποιους άλλους, «μακριά από μας», αλλά αν δει κανείς τα σχόλια χρηστών στις αναρτήσεις συγκεκριμένων ιστοτόπων, θα διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό την επικροτεί


   Όπως συνήθως, έτσι και στο μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, η ελληνική κοινή γνώμη εκφράζει τον αποτροπιασμό της και πλανάται με την αντίληψη ότι είναι κάτι που αφορά κάποιους άλλους, αρκετά μακριά.
   Ο ακροδεξιός μακελάρης της Ν. Ζηλανδίας άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Περιγράφοντάς τoν στα ρεπορτάζ ακούστηκαν μεταξύ άλλων και πολλά από τα γνωστά κλισέ όπως «δεν είχε δώσει δικαιώματα», «όσοι τον γνώριζαν έπεσαν από τα σύννεφα» κλπ. Στην πραγματικότητα ο δράστης περιέγραφε επί μήνες στο ίντερνετ τα σχέδιά του, παραληρούσε με απειλές και μίσος.
   Όμως, σε αντίθεση με τους ισλαμιστές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών ασφαλείας για ό,τι γράψουν και πουν, η ισλαμαφοβική και ρατσιστική ατζέντα τείνει να γίνει σχεδόν φυσιολογική. Μια κανονικότητα που δεν προκαλεί το ενδιαφέρον ούτε της κοινωνίας αλλά ούτε και των αρχών.
   Και στην Ελλάδα, αν προσέξει κανείς τα σχόλια χρηστών στις αναρτήσεις συγκεκριμένων ιστοτόπων για τη σοκαριστική επίθεση, θα διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό την επικροτεί. Αν διαβάσει κανείς το μανιφέστο του παρανοϊκού μακελάρη, που είχε γράψει πάνω στο όπλο του τη λέξη «τουρκοφάγος», δεν θα εντοπίσει μόνο τις συνήθεις ρατσιστικές και νεοναζιστικές αερολογίες αλλά θα διαπιστώσει και πολλές αυτούσιες ελληνικές εθνικιστικές ανοησίες με συνθήματα εναντίον της Τουρκίας και του ισλαμικού κόσμου.
   Αν ο εθνικισμός και η ισλαμοφοβία, με ελληνικές αναφορές, οπλίζουν το χέρι ενός διαταραγμένου ακροδεξιού στην ανυποψίαστη Ν. Ζηλανδία (στη γειτονική Αυστραλία υπάρχει έντονα το ελληνικό ακροδεξιό στοιχείο), μπορεί ο καθένας (όποιος τουλάχιστον διαθέτει το απαιτούμενο μυαλό) να αντιληφθεί τους κινδύνους για την ελληνική κοινωνία. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι φωνές και οι αντιλήψεις όχι μόνο δεν έχουν περιθωριοποιηθεί, αλλά αντίθετα τροφοδοτούνται για μικροπολιτικές επιδιώξεις ακόμη και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.
   Η επίθεση στη Ν. Ζηλανδία, δεν είναι ένα φρικιαστικό επεισόδια «μακριά από μας», είναι το μίσος και ο φασισμός που κάποιοι συνεχίζουν να χαϊδεύουν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη... Εθνικιστές, ρατσιστές, μισαλόδοξοι, φονταμεταλιστές, γραφικοί οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, αλλά και καιροσκόποι της πολιτικής. Ένα σκοταδιστικό συνονθύλευμα που εξαπλώνεται και είναι επιτακτική η άμεση κινητοποίηση, ένα μέτωπο, μια ισχυρή προοδευτική απάντηση.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2019 | 1:49 pm


Πώς θα απαλλάξουμε τον κόσμο από το μίσος;

Πολλοί είναι αυτοί που συμπλέουν με τη σκέψη και τα κίνητρα του ακροδεξιού μακελάρη, αλλά υπάρχουν και αισιόδοξα νέα από τη χθεσινή ημέρα


   Ολόκληρος ο κόσμος συνταράχτηκε χθες από τη σφαγή στη Νέα Ζηλανδία. Από αυτό το τυφλό και ψυχρό μαζικό έγκλημα μίσους, με 49 ανθρώπους νεκρούς -ανάμεσά τους και παιδιά- και περίπου άλλους τόσους τραυματίες.
   Το προφίλ του δολοφόνου αποδεικνύει πόσο συγγενής είναι ο ακροδεξιός φανατισμός με τα δολοφονικά ένστικτα. Η χαρά και η ικανοποίηση του να επιτίθεσαι σε ανυπεράσπιστους, το να βλέπεις μια ομάδα εχθρών εκεί που υπάρχουν απλοί άνθρωποι, η απέχθεια για όλες τις κουλτούρες εκτός από τη δική σου, η δίψα για αίμα και συλλογική τιμωρία, το φετίχ με τα όπλα, ο φόβος για τους «εισβολείς» που απλώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά των ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους δεν γεννήθηκαν στο κεφάλι του συγκεκριμένου.
   Υπάρχουν στις κοινωνίες σαν αντίληψη, που εξαπλώνεται ολοένα περισσότερο, καρποφορώντας στο έδαφος της κρίσης των δυτικών κοινωνιών. Δεν είναι βέβαια πολλοί οι πυροβολημένοι που θέλουν να περάσουν στο πάνθεον των μαρτύρων της σύγχρονης Ακροδεξιάς, μαζί με τον Μπρέιβικ.
   Είναι όμως πάρα πολλοί αυτοί που συναισθάνονται τη σκέψη και τα κίνητρα τέτοιων εγκλημάτων. Μια ματιά στα σχόλια των αναγνωστών, σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας που φλερτάρουν με τον ακροδεξιό λαϊκισμό, όπως π.χ. το «Πρώτο Θέμα», είναι πολύ διαφωτιστική πάνω σε αυτό.
   Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να εξαλείψουμε το πολιτισμικό και το θρησκευτικό μίσος από τον κόσμο. Μια πρώτη ιδέα είναι να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Και σε αυτό βοηθάει πολύ η χθεσινή παγκόσμια μαθητική διαδήλωση για την προστασία του κλίματος. Υπάρχουν και αισιόδοξα νέα από τη χθεσινή ημέρα.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2019 | 1:22 pm


Είναι καθαρός ναζισμός

- Ο τρόπος που εκφράζεται στο μανιφέστο του ο σφαγέας της Ν. Ζηλανδίας είναι φανερά εμπνευσμένος από τα ανάλογα μανιφέστα της Χρυσής Αυγής
- Εμετικά σχόλια και μισαλλόδοξα υπονοούμενα σε ελληνικό Διαδίκτυο και ΜΜΕ


   Ο τρόμος που εξαπολύει η Ακροδεξιά, οι λεγόμενοι υπέρμαχοι της «λευκής φυλής», είναι πλέον παρών παντού. Πυκνώνει η τυφλή δολοφονική βία και γιγαντώνονται οι πολιτικοί σχηματισμοί που την υποδαυλίζουν.
   Οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, που υποτιμούν το επικίνδυνο και ολοένα αυξανόμενο αυτό φαινόμενο, οφείλουν να πάψουν να κάνουν τα στραβά μάτια και να αναγνωρίσουν ότι και με τη δική τους ανοχή έχουν επιτρέψει να ανοίξει και πάλι η πόρτα του καθαρού ναζισμού.
   Δυστυχώς, κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Ούτε όσοι αποδίδουν τις δολοφονικές ενέργειες σε «παράφρονες» ούτε όσοι συνεχώς προπαγανδίζουν τις ίδιες συνωμοτικές θεωρίες για τους μουσουλμάνους ή για τους Εβραίους ή για τους μετανάστες ή για τους πρόσφυγες. Κανένας από τους ακροδεξιούς τρομοκράτες που αιματοκύλισαν όλες τις ηπείρους τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν «παράφρων».
   Ο κόσμος συγκλονίστηκε, χθες, από τη σφαγή που διέπραξαν οι ρατσιστές «σταυροφόροι» και είναι εκ του πονηρού η επίκληση ανάλογων ενεργειών τυφλής βίας από φανατικούς τζιχαντιστές. Όπως δεν ήταν αποδεκτό και δεν επιχείρησε κανείς να συμψηφίσει πριν από λίγα χρόνια τις μαζικές δολοφονίες στο Παρίσι ή στις Βρυξέλλες ή στη Μαδρίτη, είναι εξίσου αδιανόητο σήμερα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αμέσως μετά τις μαζικές δολοφονίες να διατυπώνονται από ραδιόφωνα και κανάλια επικίνδυνοι συμψηφισμοί και αναφορές με μισαλλόδοξα υπονοούμενα.
   Τα εμετικά σχόλια που κατακλύζουν και το ελληνικό Διαδίκτυο δεν είναι άσχετα από την επίμονη και συνεχή αναμετάδοση του ανατριχιαστικού βίντεο με την «πετυχημένη», όπως ο ίδιος δήλωσε, ενέργεια του «Τάραντ» ή με το διαρκές κλείσιμο του ματιού, όταν όχι μόνο οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής, αλλά και «φιλήσυχοι» πολίτες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί καλλιεργούν καθημερινά τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
   Ο τρόπος που εκφράζεται στο μανιφέστο του ο σφαγέας της Ν. Ζηλανδίας, ο τρόπος που καλύπτει και ταυτόχρονα περιγράφει τη ναζιστική ιδεολογία του, είναι φανερά εμπνευσμένος από τα ανάλογα μανιφέστα της Χρυσής Αυγής.
   Οι δολοφονίες στα τυφλά, τα πογκρόμ κατά ευάλωτων αλλοδαπών και αντιφασιστών δεν έχουν πείσει ακόμα τους ψηφοφόρους της ναζιστικής οργάνωσης. Είναι, άραγε, σήμερα τουλάχιστον πιθανό να τους πείσουν τα δεκάδες πτώματα στη Ν. Ζηλανδία; Εμείς αμφιβάλλουμε.
η Άποψη της ΕΦΣΥΝ

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2019 | 12:57 pm


Όταν θες να πας Χαλκιάδες και βρίσκεσαι... Καλαμιά! - VIDEO

- Σε... λάθος υπουργείο πήγε να κάνει «ντου» ο Μιχάλης Γιαννάκος
- Γλέντι στα social με το επικό video της απίστευτης γκάφας του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ
- Μέχρι και οι δικοί του τον τρόλαραν!


   Τραγελαφικές σκηνές απείρου κάλους διαδραματίστηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας. Πρωταγωνιστικό ρόλο, για ακόμα μία φορά, είχε η ΠΟΕΔΗΝ και ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος, που, στο πλαίσιο ενός από τα συνηθισμένα τηλεοπτικά σόου τους, επιχείρησαν να εισβάλλουν σε... λάθος υπουργείο!
   Συγκεκριμένα, η πορεία της ΠΟΕΔΗΝ ξεκίνησε με προορισμό το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συναντηθούν με την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου. Όταν το αίτημα τους για συνάντηση απορρίφθηκε, ο εκ Χαλκιάδων Άρτης ορμώμενος πρόεδρος, αφού σιγουρεύτηκε ότι οι τηλεοπτικές κάμερες (περισσότεροι οι κάμεραμεν και οι φωτορεπόρτερς από τους συνδικαλιστές) ήταν έτοιμες να τον αποθανατίσουν, έδωσε εντολή για «ντου» στο κτίριο.
   Όμως... αντί να πάνε στο υπουργείο Εργασίας, μπέρδεψαν τα κτίρια και βρέθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του αστυνομικού, που στεκόταν μπροστά στην πόρτα, ο οποίος και τους ενημέρωσε για το... λάθος τους!   Στο απολαυστικό βίντεο ακούγεται ο παρακάτω διάλογος: 
   - Αστυνομικός: «Τι κάνετε τώρα;» 
   - Γιαννάκος: «Το υπουργείο Εργασίας δεν είναι εδώ;»
   - Αστυνομικός: «Όχι, δίπλα είναι το υπουργείο Εργασίας. Το Εσωτερικών είναι εδώ»
   - Γιαννάκος: «Εσωτερικών; Πάμε δίπλα»
   - Αστυνομικός: «Η δίπλα στοά είναι μωρέ»
   Μόλις ο Γιαννάκος αντιλήφθηκε το λάθος άρχισε να τρέχει με τη ντουντούκα στο χέρι προς τη διπλανή στοά, αλλά και πάλι τζίφος. Έπεσε σε καφενείο!
   Ξανά - μανά τρεχάλα ο πρόεδρος προς άλλη στοά, μέχρι και οι δικοί του τον τρόλαραν, λέγοντας "Την πάτησες ρε πρόεδρε" και "Τρόμαξε η γατούλα" και να τον παρακινούν να μπει "από την... καμινάδα"!
   Όπως καταλαβαίνεται, το video με τα κατορθώματα του Γιαννάκου έγινε αμέσως viral και ξεκίνησε το πάρτι στα social media, με το hashtag #ΠΟΕΔΗΝ να τρεντάρει στο twitter και τους χρήστες να το "γλεντάνε"...
   Το φιάσκο της απεργιακής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ, που εξελίχθηκε σε… τουρ στο κέντρο της Αθήνας, δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.
   Ο Παύλος Πολάκης, με μία καυστική ανάρτηση στο facebook, σχολίασε: «ο αρχηγός του τσίρκου Γιαννάκος, κάνει λάθος στις στοές και στα υπουργεία ενώ έχει στήσει το σώου με τις κάμερες».
   Και συνεχίζοντας για την κατάθεση λουλουδιών στο γλυπτό του Δρομέα, στο Χίλτον, έγραψε: Και μετά λέτε πώς και γιατί κατέθεσε στεφάνι στο Δρομέα, ο Άγνωστος στρατιώτης νόμιζε πως ήταν…»."


Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 10:38 pm


Και οι αγρότες στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Το φθινόπωρο θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, οι δυνάμεις που αγωνίζονται για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με τις δυνάμεις που είχαν δώσει το στίγμα τους όλα αυτά τα χρόνια


   «Το φθινόπωρο θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, οι δυνάμεις που αγωνίζονται για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με τις δυνάμεις που είχαν δώσει το στίγμα τους όλα αυτά τα χρόνια».
   Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ενώ όπως είπε "στην επικείμενη ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων για ασφαλιστικά ταμεία και εφορία θα περιλαμβάνονται και οι αγρότες".
   Επεσήμανε ότι πριν από 10 μήνες εξαγγέλθηκαν οι ρυθμίσεις για τα αγροτικά δάνεια που προβλέπουν τη διαγραφή όλων των τόκων και του κεφαλαίου και σημείωσε ότι τα χρέη προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία και την εφορία θα ρυθμιστούν με την επικείμενη ρύθμιση.
   Ερωτηθείς για το πολιτικό του μέλλον, ο Β. Κόκκαλης σημείωσε ότι προέχει το κυβερνητικό έργο, φέρνοντας ως παράδειγμα τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
   «Προέχει να αποκατασταθούν οι αδικίες, Το φθινόπωρο του 2019 θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, οι δυνάμεις που αγωνίζονται για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με τις δυνάμεις που είχαν δώσει το στίγμα τους όλα αυτά τα χρόνια. Είναι πιθανόν να είμαι και εγώ μέσα στις δυνάμεις που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και που φέρνουν τη συνταγματική αναθεώρηση» τόνισε.

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 10:35 pm


Ρεκόρ 18ετίας: 27.840 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο

- Τον μήνα ακριβώς της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του αίσχους του υποκατώτατου
- Έφη Aχτσιόγλου: Διαψεύστηκε η κινδυνολογία, επιβεβαιώθηκε η θέση της Κυβέρνησης


   Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 27.840 θέσεις εργασίας κατέγραψε το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τον Φεβρουάριο του 2019.
   Σημειώνεται ότι αποτελεί επίδοση- ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα από το 2001 έως σήμερα, η οποία καταγράφηκε τον πρώτο μήνα εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού.
   Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Φεβρουαρίου 2019, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 165.110, ενώ οι αποχωρήσεις σε 137.270.
   Με αφορμή την δημοσίευση της έκθεσης, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
   «Το θετικό ρεκόρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τον μήνα ακριβώς της αύξησης του κατώτατου μισθού, διαψεύδει την κινδυνολογία ότι αυτή θα επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει τη θέση της Κυβέρνησης ότι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, πέρα από μοχλό κοινωνικής δικαιοσύνης, συνιστά και αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο θα ενισχύσει την αύξηση της απασχόλησης».
  Κ. Μπάρκας: Προχωράμε, με πιο πολλές, πιο σταθερές θέσεις εργασίας με δικαιώματα για όλους και όλες 
   Ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Μπάρκας, δήλωσε πως «η επίδοση-ρεκόρ που καταγράφει το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της εργατικής πολιτικής της κυβέρνησης».
   «Το ισοζύγιο ροών για τον Φεβρουάριο, με 27.840 νέες θέσεις εργασίας, αποτελεί το πιο ατράνταχτο επιχείρημα ενάντια στη λογική της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της εσωτερικής υποτίμησης», συμπλήρωσε.

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 7:57 pm


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας μας ξεναγεί στη βυζαντινή μονή Κάτω Παναγιάς

Γνωρίζουμε τα Μνημεία της Άρτας


   Στο πλαίσιο της δράσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, με τίτλο "Γνωρίζουμε τα Μνημεία της Άρτας"  θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη βυζαντινή μονή Κάτω Παναγιάς, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 και ώρα 17:00.
   Το κοινό θα ξεναγήσει στο μνημείο ο αρχαιολόγος της Υπηρεσίας κ. Αθανάσιος Αρκουμάνης.​

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 7:21 pm


Μάθημα… φέτας σε Αμερικάνους δημοσιογράφους!

Στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων πήραν ένα ολοκληρωμένο μάθημα για τα ντόπια τυριά και κυρίως για την φέτα, τον λευκόχρυσο της χώρας


   Μάθημα παρασκευής της φέτας πήρε στα Γιάννινα ομάδα δημοσιογράφων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
   Οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στην χώρα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης της φέτας που υλοποιεί ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.
   Ένας από τους σταθμούς τους ήταν η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, μία από τις ελάχιστες στην χώρα που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα.
   Στις εγκαταστάσεις της είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την παραδοσιακή τυροκόμηση της φέτας, καθώς και άλλων ελληνικών τυριών και να ενημερωθούν για την διατροφική τους αξία. 
   Φυσικά γεύτηκαν τα προϊόντα που παρασκευάζονται στη Σχολή και συζήτησαν με το προσωπικό και τους σπουδαστές.
   Οι Αμερικάνοι δημοσιογράφοι με τον τρόπο αυτό πήραν ένα ολοκληρωμένο μάθημα για τα ντόπια τυριά και κυρίως για την φέτα, τον λευκόχρυσο της χώρας.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 6:59 pm


Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την Πολιτιστική και Δημιουργική Βιομηχανία στην Άρτα

Ανάπτυξη της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας στην Ήπειρο και ειδική ενότητα αφιερωμένη στην Κοιλάδα του Αχελώου


   Το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, από τις 10.00 έως 18.00, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ, διοργανώνει,στο πλαίσιο του έργου InClust και με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Άρτας, Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Clusters Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας.
   Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται σε φορείς Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Άρτας. Ως φορείς Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας (ΠΔΒ), θεωρούνται όλοι οι φορείς κερδοσκοπικοί και μη κερδοσκοπικοί, τυπικοί και άτυποι, υπό σύσταση και υφιστάμενοι, μονοπρόσωποι και πολυπρόσωποι που δραστηριοποιούνται ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά στις: εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία κλπ.), παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορός, μουσική κλπ), λιανικό εμπόριο πολιτιστικών αγαθών, δημιουργία και εμπόριο προϊόντων λαϊκής τέχνης και παράδοσης υψηλού αισθητικού ή συμβολικού χαρακτήρα που η χρήση τους αποσκοπεί στον ερεθισμό των βιωματικών αντιδράσεων του καταναλωτή. εφαρμοσμένες τέχνες (γραφιστική, product design, web design κλπ.), αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, βιβλιοθήκες και μουσεία οπτικοακουστικά, αλλά και ό,τι σχετίζεται με την αναπαραγωγή τους όπως εκδόσεις, εκτυπώσεις, κατασκευές, περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαφήμιση κ.ά.
   Αναλυτικά το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης παρουσιάζεται παρακάτω:

   Η θεματολογία του Σεμιναρίου περιλαμβάνει: παρουσίαση του τρόπου δημιουργίας, οργάνωσης και λειτουργίας των Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters) καθώς και όλων των θεμάτων που σχετίζονται με αυτούς, καλών πρακτικών από εγχειρήματα και εφαρμογές της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας (ΠΔΒ), τη δυναμική και την προοπτική της δημιουργικής και πολιτιστικής βιομηχανίας στην Ήπειρο με μια εξωστρεφή προσέγγιση, σύγχρονων τεχνολογιών – εργαλείων που αξιοποιούνται από την ΠΔΒ όπως η Εικονική και η Επαυξημένη Πραγματικότητα, Στρατηγικές & Τακτικές Προώθησης – Προβολής της πολιτιστικής δημιουργίας μέσω SocialMedia, Μεθοδολογίες, πρότυπα και πρωτόκολλα ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης πολιτιστικού αποθέματος κλπ.
   Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Κράτηση θέσεων στο: [email protected] και στο τηλ. 211 7057627.


  Λίγα Λόγια για το Έργο InClust 
   Tο έργο «InClust - Τοπικά Πολιτιστικά Clusters& Θερμοκοιτίδες Κοινωνικών Επιχειρήσεων στους τομείς του Πολιτισμού/Τουρισμού & της Λαϊκής Παράδοσης» αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση αναζωογόνησης των αστικών κέντρων, οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας. Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος, προκειμένου να αυξηθούν οι εξαγωγές των εγχώριων πολιτιστικών προϊόντων, να αυξηθούν οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες στις τοπικές εκδηλώσεις, να βελτιωθεί η ποιότητας ζωής των πολιτών και να ενισχυθεί η τοπική τουριστική βιομηχανία.
   Μεταξύ άλλων δράσεων, το έργο InClust περιλαμβάνει και τη δημιουργία, σε κάθε μια από τις περιοχές εφαρμογής του έργου (Άρτα, Κέρκυρα, Αυλώνα, Κορυτσά), ενός Συνεργατικού Σχηματισμού (Cluster), αλλά και μιας Θερμοκοιτίδας υποστήριξης νέων εγχειρημάτων στον τομέα της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας.
   Για την υλοποίηση του έργου InClust συμπράττουν έξι (6) φορείς από την Ελλάδα και την Αλβανία. Η Αναπτυξιακή Εταιρία του Επιμελητηρίου Άρτας (Αμβρακία Αναπτυξιακή) ως επικεφαλής εταίρος, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, η ΑΜΚΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ, η Αναπτυξιακή Εταιρία AULEDA - Local Economic Development Agency (Αλβανία), ο Δήμος Κορυτσάς (Αλβανία) και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 6:32 pm


Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Άρτα δείχνει το δρόμο στο πανελλήνιο

Το επιτυχημένο πρότυπο του ΑΣΕΑ Άρτας διαχέεται πανελλαδικά, με την εγκατάσταση αυτόματων πωλητών φρεσκοστυμμένου χυμού σε δημόσιους χώρους


   Στα τέλη Νοεμβρίου σας είχα ενημερώσει (δείτε ΕΔΩ) για την καινοτόμα συνεταιριστική προσπάθεια του ΑΣΕΑ Άρτας να φέρει τον πλούτο της αρτινής γης στην Αθήνα. Μια προσπάθεια που σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία και τράβηξε την προσοχή.
   Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας εγκατέστησε αυτόματο μηχάνημα φρεσκοστυμμένου χυμού από Αρτινά πορτοκάλια στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της πρωτεύουσας, με μόλις 1 ευρώ, να απολαμβάνουν φυσικό χυμό πορτοκαλιού, που στύβεται εκείνη τη στιγμή. Φθηνά, φυσικά, υγιεινά, συνεταιριστικά!
   Η συνέχεια;
   Όπως διαβάζω στον Τύπο, σύσκεψη σχετικά με την εγκατάσταση αυτόματων πωλητών φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού και μήλου αγροτικών συνεταιρισμών σε δημόσιους χώρους πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι η προώθηση και η πώληση προϊόντων αγροτικών συνεταιρισμών απευθείας στους καταναλωτές χωρίς τη διαμεσολάβηση εμπόρων-διακινητών και μέσα από αυτή η εξοικείωση του κοινού με την κατανάλωση φρέσκων χυμών.
    Ουσιαστικά, γίνεται το πρώτο βήμα ώστε να συνεργαστούν αρχικά σε πιλοτικό στάδιο πέντε συνεταιρισμοί παραγωγής φρούτων, ακολουθώντας το πρότυπο του ΑΣΕΑ Άρτας, που εγκατέστησε αυτόματο πωλητή στο σταθμό Μετρό του Συντάγματος.


   Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τα Γραφεία Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Πρωθυπουργού, η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, Γεωργία Καραστάθη, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Αττικό Μετρό Α.Ε., Νικόλαος Μπούσουλας και οι: ΑΣΕΕ Αμυκλών Σπάρτης «Λακωνία», ΑΣΕ Σκάλας, ΑΣΕΑ Άρτας και Α.Σ. Ζαγοράς «Ζαγορίν».
   Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε ότι για την υλοποίηση του εγχειρήματος είναι διαθέσιμοι όλοι οι σταθμοί του Μετρό και σε επόμενη συνάντηση θα διερευνηθούν και άλλοι διαθέσιμοι δημόσιοι χώροι.
   Από την πλευρά τους, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας σύμπραξης, στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μεγαλύτερη οικονομία κλίμακας και να αποδώσει καλύτερα το εγχείρημα για όλους»

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 1:01 pm


Νυν υπέρ πάντων παραγραφές

Ποιος καθαρός άνθρωπος έχει ανάγκη να κρύβεται πίσω από τον νόμο αυτόν, που τον φτύνει όλη η κοινωνία;


   Για να το πούμε καθαρά, χωρίς περίπλοκους νομικούς όρους: Υπάρχει στο σύνταγμα ένα άρθρο που προβλέπει σύντομες παραγραφές για κάθε αδίκημα που έχει διαπράξει υπουργός. Δωροδοκία π.χ. Το άρθρο αυτό προσβάλλει το κοινό αίσθημα. Το παλιό πολιτικό σύστημα απέφυγε να το αναθεωρήσει με διάφορες τεχνικές προφάσεις. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αναθεώρησή του, η Ν.Δ. ακολουθεί. Γιατί, αν κάνει αλλιώς, θα την κράξει το σύμπαν.
   Επομένως το άρθρο θα αναθεωρηθεί. Και όποιος υπουργός μπλέξει από την αναθεώρηση και μετά με δωροδοκίες δεν θα μπορεί να ελπίζει σε παραγραφές. Μέχρι εδώ καλά.
   Τι γίνεται όμως με αυτούς που έμπλεξαν με δωροδοκίες πριν από την αναθεώρηση; Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια ερμηνευτική διάταξη που δεν επιτρέπει ούτε σε αυτούς να ξεφύγουν. Η Ν.Δ. πολεμάει λυσσαλέα τη διάταξη αυτή. Δεν είναι προφανές τι συμβαίνει;
   Η Ν.Δ. θέλει ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα να θεωρηθεί παραγεγραμμένο. Γιατί άραγε; Φοβάται κάτι; Υποψιάζεται ότι κάποιοι υπουργοί της δεν ήταν καθαροί; Και αν φοβάται κάτι τέτοιο, τι λόγο έχει να τους καλύψει;
   Μήπως όλο αυτό έχει κάποια σχέση με τη Novartis; Μήπως έχουν κάποια σχέση με τον Άδωνι Γεωργιάδη, που διακηρύσσει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι οι πράξεις της κυβέρνησης Σαμαρά έχουν παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών;
   Και ποιος καθαρός άνθρωπος έχει ανάγκη να κρύβεται πίσω από τον νόμο αυτόν, που τον φτύνει όλη η κοινωνία;
   Και πώς γίνεται να σέρνει στην πρακτική αυτή ένα ολόκληρο κόμμα, το οποίο μάλιστα επιδιώκει να κυβερνήσει απαλλαγμένο από βάρη του παρελθόντος;
   Σκληρά ερωτήματα. Μην ανησυχείτε όμως, Θα απαντηθούν όλα.

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 10:07 am


Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στην Ήπειρο και στη Ελλάδα

- Έτσι θα μπει φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς και στην παλινόρθωση μιας εκδικητικής και ρεβανσιστικής Δεξιάς του Μητσοτάκη
- Έτσι θα συμβάλλουμε ώστε να συνεχισθούν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας


   Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα η συνεδρίαση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ, με μοναδικό θέμα την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Η συνεδρίαση, που έγινε με τη παρουσία του σ. Τάσου Πολιτίδη εκ μέρους του οργανωτικού γραφείου, ασχολήθηκε τόσο με τις προτάσεις της ΠΣΕ για το ευρωψηφοδέλτιο, όσο και με τα κρίσιμα προτάγματα των επικείμενων ευρωεκλογών στις 26 Μάη 2019.
   Στη συνεδρίαση της ΠΣΕ τονίσθηκε ότι οι δυνάμεις του κόμματος οφείλουν να απευθυνθούν σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, καλώντας σε συσπείρωση για μια Ευρώπη που πρέπει να αναδομηθεί στη βάση των ιδρυτικών της αξιών όπως: ο σεβασμός στη δημοκρατία, η προστασία της εργασίας, η καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και της ανεργίας, η προστασία και η διεύρυνση των πολιτικών, κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, το καθήκον της άμεσης και ουσιαστικής απάντησης στα μεγάλα ερωτήματα που θέτει η κλιματική αλλαγή.
   Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις του κόμματος οφείλουν να προβάλλουν το αντιπαράδειγμα της χώρας μας, που παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, καταφέρνει σε μια δύσκολη Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και ιδιαίτερα μετά την έξοδο από τα μνημόνια να προχωρά σε θετικές πρωτοβουλίες και στο επίπεδο των εργασιακών δικαιωμάτων, και στο επίπεδο της διεύρυνσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών.
   Στις επόμενες ευρωεκλογές στις 26 Μάη του 2019 ο στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές στην Ήπειρο και στην Ελλάδα.
   Έτσι θα μπει φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς και στην παλινόρθωση μιας εκδικητικής και ρεβανσιστικής Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη
   Έτσι θα συμβάλλουμε να ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος για την Ευρώπη, ένας δρόμος επαναφοράς στις ιδρυτικές της αξίες της αλληλεγγύης, της ειρήνης, των δικαιωμάτων.
   Έτσι θα συμβάλλουμε ώστε να συνεχισθούν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 9:39 pm


Τελικά, ψέμματα έλεγαν οι δημοσκοπήσεις;

- Άδωνις Γεωργιάδης: Επιτυχία η πιθανή νίκη της ΝΔ με 3,5% στις ευρωεκλογές!
- Οι κάλπες πλησιάζουν και οι δημοσκοπήσεις αναπόφευκτα θα μετρηθούν με την πραγματικότητα...


   Αίσθηση προκάλεσε η εντυπωσιακή αναδίπλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά με τον ενθουσιασμό που καλλιεργούν οι δημοσκοπήσεις σε στελέχη και ψηφοφόρους της ΝΔ.
   Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ενόψει των ευρωεκλογών, χαμήλωσε απότομα τον πήχη και χαρακτηρίζει επιτυχία πιθανή νίκη του κόμματος με 3,5%, αντίθετα με την πλειοδοσία των δημοσκοπήσεων σε φιλικά προς το κόμμα μέσα ενημέρωσης, όπου η διαφορά εμφανίζεται να κινείται σε δυσθεώρητα ύψη έως και 15 μονάδων.
   Οι αντιδράσεις για τις δημοσκοπήσεις και τη μεθοδολογία τους δεν είναι καινούργιες, καθώς τα τελευταία χρόνια διαψεύδονται συστηματικά. Πριν από τις εκλογές φαίνεται να ευνοούν ένα συγκεκριμένο αφήγημα και αμέσως μετά προσαρμόζονται βίαια στα πραγματικά δεδομένα που υποδεικνύει η κάλπη. Τα αποτελέσματα που εμφανίζουν οι μετρήσεις συγκεκριμένων εταιρειών, σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, προκύπτουν με αμφιλεγόμενες μεθόδους, "αναγωγές" ή "εκτιμήσεις επιρροής", και ουσιαστικά λειτουργούν κυρίως ως εργαλεία προπαγάνδας σε μια απόπειρα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.
   Καθώς οι κάλπες πλησιάζουν και οι δημοσκοπήσεις αναπόφευκτα θα μετρηθούν με την πραγματικότητα, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να προσαρμόσει τις προσδοκίες σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεχομένως κάτι διαφορετικό να γνωρίζουν στην Πειραιώς, καθώς υπάρχουν και οι μυστικές μετρήσεις. Άλλωστε οι επικοινωνιακές δημοσκοπικές υπερβολές, συχνά σε πείσμα των πολιτικών εξελίξεων και του κλίματος, επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν. Δεν λείπουν κι αυτοί που εκτιμούν ότι η "φουσκωμένη" εικόνα καλλιεργείται εντέχνως για να αμφισβητηθεί εκ των έσω ο Μητσοτάκης, αφού με αυτόν τον τρόπο μια νίκη λίγων μονάδων θα μπορούσε να του χρεωθεί ως αποτυχία.
   Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προβληματίζει είναι πως - με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις - είτε λόγω παρωχημένων "εργαλείων", είτε λόγω απώτερων πολιτικών επιδιώξεων, η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων έχει πληγεί σημαντικά. Απαιτείται η λήψη μέτρων για τον έλεγχο των κανόνων λειτουργίας και έρευνας, ώστε να πάψει η ασυδοσία ορισμένων που αντί για αποτύπωση της κοινής γνώμης, επιδιώκουν τη χειραγώγησή της.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 9:34 pm


Εγκρίθηκαν 2.236.000 ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία της Αγίας Παρασκευής στο Δήμο Ν. Σκουφά Άρτας

Αλέξης Χαρίτσης: Προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής για τις τοπικές κοινωνίες, που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια


   Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», το οποίο υλοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών και αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο της αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων, ειδικά στον τομέα των υποδομών.
   Όπως έχει τονίσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, "το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών για να αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που πήρε τεράστιες διαστάσεις στα χρόνια της κρίσης.
   Με την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), αλλά και με χρηματοδοτικά Προγράμματα, όπως ο «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής για τις τοπικές κοινωνίες, που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Χρηματοδοτούμε, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ΟΤΑ, σημαντικά έργα στην ύδρευση, την αποχέτευση, τη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία".
   Χθες έγραψα (διαβάστε ΕΔΩ) για το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης που εγκρίθηκε ποτέ για το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία από τις 90 νέες εντάξεις έργων, συνολικού προϋπολογισμού 173.700.000 ευρώ, που εγκρίθηκαν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.
   Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται και τα πρώτα 21 έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μέσα στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ). Να σημειωθεί ότι μαζί με τα συγκεκριμένα έργα δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης και δράσεων πρόληψης και προειδοποίησης.
   Έτσι, ανάμεσα στα έργα, υπάρχει και δεύτερη έγκριση για δήμο της Άρτας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Αντιπλημμυρική προστασία της ΤΚ Αγίας Παρασκευής του Δήμου Νικολάου Σκουφά, προϋπολογισμού 2.236.000 ευρώ
   Οι εντάξεις στο «ΦιλόΔημο» μέσα σε οκτώ μήνες, από τις 15 Ιουνίου 2018 έως σήμερα, έχουν ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός του Προγράμματος που εκκίνησε με 400 εκατ. ευρώ έχει φθάσει ήδη στα 2,026 δισ. ευρώ και αναμένεται να ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.


Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 12:50 pm


Δεν πειράζει. Τον Οκτώβριο θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα...

Ελπίζουν ότι ο Έλληνας δεν θυμάται...


   Μιλώντας εχθές στη Λέσβο, ο Κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: Ότι «ο λαός θα τιμωρήσει τον Τσίπρα που τον φτώχυνε». Ότι ο Τσίπρας «έπνιξε τον λαό στους φόρους». Και ότι «μαζεύει υπερπλεονάσματα για να μοιράζει χριστουγεννιάτικα επιδόματα».
   Προφανώς το παλιό πολιτικό σύστημα ελπίζει ότι ο Έλληνας δεν θυμάται πια πώς ήταν η ζωή του όταν τον κυβερνούσαν αυτοί. Όταν του έλεγαν ότι τα Μνημόνια είναι ευλογία και ότι, αν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε. Όταν του φόρτωναν την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας αυτοί που καταλεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο μαζί με μια χούφτα κολλητούς τους επιχειρηματίες. Όταν κατεδάφιζαν την οικονομία, το κοινωνικό κράτος και τις ζωές των ανθρώπων.
   Προσπαθούν τώρα να
πείσουν τον λαό ότι μέχρι το 2015 ζούσε κανονικά και φτώχυνε όταν ήρθε ο Τσίπρας. Ότι οι φόροι και τα υπερπλεονάσματα μπήκαν από καθαρή κακία και όχι στη βάση ενός προγράμματος, το οποίο, όσο κι αν οι ίδιοι το υπονόμευσαν, ολοκληρώθηκε. Και είναι και κάπως θράσος να χλευάζει ο Κ. Μητσοτάκης τα μέτρα κοινωνικής στήριξης («χριστουγεννιάτικα επιδόματα»...), όταν έχει κάνει τόσον αγώνα για να μην ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις.
   Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν συγχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ το ότι δεν καταστράφηκε μετά τη σύγκρουση του 2015. Ότι κέρδισε τις δεύτερες εκλογές. Ότι κατάφερε να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Ότι παίρνει τώρα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας, της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας. Ενώ αυτοί του υπόσχονται μείωση της φορολογίας για τους πλούσιους και, για τους υπόλοιπους, εργασιακό μεσαίωνα και ασφαλιστικό Πινοσέτ.
   Δεν πειράζει. Τον Οκτώβριο θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα...
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 10:09 am


Ακροδεξιά, είδωλο του Νεοφιλελευθερισμού

Άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για την ανάγκη συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου


   Η συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου απέναντι στην επικίνδυνη άνοδο της Ακροδεξιάς και του Νεοφιλελευθερισμού, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας, δεν είναι τακτικισμός και πολιτική αριθμητική. Κατηγορηματικά, συνιστά πολιτική αναγκαιότητα θωράκισης της δημοκρατίας. Έτσι, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να φρεσκάρουν την ιστορική μνήμη και να αποκαλύψουν το αποκρουστικό πρόσωπο της άκρας δεξιάς τού σήμερα.
   Που παρουσιάζει ένα νέο πρόσωπο, μια νέα διαφορετική μορφή ακραίας ταυτότητας, που καθιστά εύπεπτο το επικαιροποιημένο νοσηρό όραμά του.
   Μοχλοί υπεράσπισης και προώθησής του αποτελούν η εμπέδωση κλίματος ανασφάλειας και φόβου, η απαξίωση του ρόλου της συλλογικότητας και της διεκδίκησης, η απαξίωση της χρησιμότητας και εγκυρότητας του πολιτικού λόγου κι η ακροδεξιά ρητορική.
   Μόνο σε τέτοιο έδαφος μπορούν να νομιμοποιηθούν πολιτικά τα ολοκληρωτικά νεοφιλελεύθερα οικονομικά προτάγματα, καθώς αυτά χρειάζονται τη «βία της αναγκαιότητας», τη «βία της συγκυρίας», τη «βία του αναπόδραστου», που επιχειρούνται να καθιερωθούν ως φυσική συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει το δωδεκάωρο εργασίας να φαντάζει λογικό, οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας να μοιάζουν με κανονικότητα, το χαμόγελο του υπαλλήλου να αποτελεί απαιτητή υποχρέωση, η απάλειψη των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων και του κοινωνικού κράτους να μοιάζουν αναγκαία.
   Ο νεοφιλελευθερισμός, μέσω της ακροδεξιάς, επιδιώκει να επιβάλλει το δικό του σύστημα αξιών.
   Έναν τρόπο σκέψης, όπου, στον χωρίς κανόνες και όρια οικονομικό ανταγωνισμό, θα ηγεμονεύει ο πλέον ακραίος ατομικισμός. Ένα μοντέλο όπου ο απο-πολιτικοποιημένος «νοικοκύρης», ο εθνικιστής, ο ρατσιστής κι ο φοβικός θα αναγνωρίζονται ως κανονικότητα απέναντι στον ξένο και στον διαφορετικό.
   Σ’ αυτό το φαιό περιβάλλον του νεοφασισμού δε χωρά η ποικιλότητα. Δε χωρά η πραγματικότητα πως ο κόσμος εμπεριέχει διαφορετικές οντότητες, διαφοροποιημένες ταυτότητες. Ο καθένας θεωρεί τη δική του πολιτισμική κληρονομιά ως ανώτερη στην οποία οι άλλοι οφείλουν ή να ενταχθούν ή να υποταχθούν. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να εξαφανιστούν.
   Το προοδευτικό, αντιφασιστικό μέτωπο οφείλει να αποκαλύψει το σημερινό νεοφασιστικό φαινόμενο ως ανεστραμμένο είδωλο και λειτουργικό παράγωγο του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού.
   Απέναντι σ’ αυτή την οικονομική, πολιτική και πολιτιστική επίθεση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι προοδευτικοί πολίτες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, από την κεντροδεξιά έως την Αριστερά και την οικολογία, καλούνται να αναπτύξουν ένα πλατύ μέτωπο που θα απαντά και θα δρα σε όλα τα επίπεδα, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στην πολιτική.
   Η συμπαράταξη αυτή είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για να μην επικρατήσει η ακραία συντηρητική στροφή στην Ευρώπη στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Τον κίνδυνο αυτόν συμμερίζονται ακόμη και πολίτες και πολιτικοί της φιλελεύθερης δεξιάς καθώς και σοσιαλδημοκράτες που είχαν αποδεχθεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, αλλά τους οποίους ο κίνδυνος της φαιάς απειλής έχει αφυπνίσει. Κάποιοι, όμως, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως σοσιαλιστές επιμένουν εμμονικά να αρνούνται την κρισιμότητα του διακυβεύματος και μένουν εγκλωβισμένοι είτε στον ναρκισσισμό των μικρών διαφορών είτε στην ταύτισή τους με τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτοί -όπως και όλοι μας εξάλλου- θα κριθούν από την κοινωνία των πολιτών και την ιστορία.
   Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές δυνάμεις που είναι από την καλή πλευρά της ιστορίας, με καθαρές αναφορές στο διαφωτισμό και το κοινωνικό κράτος, οι πολιτικές που στρέφουν το βλέμμα στους κάτω και τους πολλούς, αυτές είναι που θα νικήσουν.
   Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να γίνει το θετικό προοδευτικό παράδειγμα της Ευρώπης.


Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2019 | 11:16 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Πορεία μαθητών στην Άρτα – Αντιδρούν στο σχέδιο για το νέο Λύκειο - artabest.net

Πορεία μαθητών στην Άρτα – Αντιδρούν στο σχέδιο για το νέο Λύκειο  artabest.net

Με πανό και συνθήματα διαδήλωσαν οι μαθητές της Αρτας σήμερα το πρωί. Οι μαθητές, αντιδρούν στις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο για το νέο σύστημα ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2019 | 12:22 am


Άρτα: Ο Δήμος τιμά την Μνήμη της Ισραηλιτικής Κοινότητας - Pame Preveza

Άρτα: Ο Δήμος τιμά την Μνήμη της Ισραηλιτικής Κοινότητας  Pame Preveza

Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Αρταίων διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της ιστορικής πορείας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας. Οι εκδηλώσεις θα ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 7:54 pm


Δράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα την Πέμπτη στην Άρτα – Παγκόσμια ημέρα Συνδρόμου DOWN - artabest.net

Δράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα την Πέμπτη στην Άρτα – Παγκόσμια ημέρα Συνδρόμου DOWN  artabest.net

Με αφορμή την 21 Μάρτίου Παγκόσμια ημέρα συνδρόμου Down, το Κ.δ.η.φ «αγκαλιά» του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία, ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 5:58 pm


Το ΠΑΣΟΚ γεμίζει αίθουσες που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γεμίσει. Το ξέρατε; - altsantiri.gr

Το ΠΑΣΟΚ γεμίζει αίθουσες που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γεμίσει. Το ξέρατε;  altsantiri.gr

Περιοδεία πραγματοποίησε η Φώφη Γεννηματά το περασμένο Σαββατοκύριακο σε Αμφιλοχία, Άρτα, Πρέβεζα, Γρεβενά και Κοζάνη. Μαζί της ταξίδεψε και ο ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 3:27 pm


ΠΟΕΔΗΝ για πτώση ασανσέρ στο Ιπποκράτειο: "Είναι επικίνδυνο, πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί" - iatropedia.gr

ΠΟΕΔΗΝ για πτώση ασανσέρ στο Ιπποκράτειο: "Είναι επικίνδυνο, πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί"  iatropedia.gr

Την αντικατάσταση του επικίνδυνου ασανσέρ -η πτώση του οποίου λίγο έλειψε να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές- ζητά η ΠΟΕΔΗΝ ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 2:00 pm


Βρήκε γκολ και ασίστ στον Μπορίκο ο Ηρακλής, αλλά τον χάνει με ΑΕ Καραϊσκάκης - SDNA

Βρήκε γκολ και ασίστ στον Μπορίκο ο Ηρακλής, αλλά τον χάνει με ΑΕ Καραϊσκάκης  SDNA

Ο επιθετικός από την Ισημερινή Γουινέα, Χάμες Μπορίκο, αναχωρεί για την Αφρική ενόψει του αγώνα της Εθνικής του ομάδας στο Σουδάν, τη στιγμή που βρήκε ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 1:26 pm


Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός πάει παντού… Ποιες περιοχές έχουν σειρά - Το Παρόν

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός πάει παντού… Ποιες περιοχές έχουν σειρά  Το Παρόν

Κάθε Σαββατοκύριακο παίρνει τους δρόμους, από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης για ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 11:30 am


Σε πρώτο πλάνο η προστασία των μνημείων - EpirusPost.gr

Σε πρώτο πλάνο η προστασία των μνημείων  EpirusPost.gr

Με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς. Αντικείμενο της συζήτησης ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2019 | 11:01 am


ΠΑΟΚ: Αήττητο ήταν και πάει στην Άρτα - Sportime

ΠΑΟΚ: Αήττητο ήταν και πάει στην Άρτα  Sportime

Η Αναγέννηση Άρτας μπορεί να έχασε από τον ΠΑΟΚ το Κύπελλο Ελλάδας, αλλά… απάντησε στον «Δικέφαλο». Με εξαιρετική εμφάνιση επικράτησε στην έδρα της ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2019 | 11:24 pm


Πρώτη ήττα για τα κορίτσια του ΠΑΟΚ στην Άρτα - gazzetta.gr

Πρώτη ήττα για τα κορίτσια του ΠΑΟΚ στην Άρτα  gazzetta.gr

Η Αναγέννηση κέρδισε με 26-27 τον ΠΑΟΚ στην Άρτα και τον ... ανάγκασαν στην πρώτη του ήττα στη σεζόν. Μετά από 13 συνεχόμενες νίκες στην Α1γυναικών ο ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2019 | 6:53 pm


Άσφαλτος στο δρόμο Τρίκαλα-Άρτα - Larissanet.gr

Άσφαλτος στο δρόμο Τρίκαλα-Άρτα  Larissanet.gr

Έπρεπε να φτάσουμε στο 2019 για να πέσει άσφαλτος στο δρόμο Πολυνέρι-Μυρόφυλλο, το τελευταίο χωριό των Τρικάλων, πριν την Άρτα. Όπως καταγράφει το.

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2019 | 5:44 pm


Γεννηματά από Άρτα: Οι θυσίες να πιάσουν τόπο - CNN Greece

Γεννηματά από Άρτα: Οι θυσίες να πιάσουν τόπο  CNN Greece

Ειδήσεις - Να στηρίζουν το Κίνημα Αλλαγής κάλεσε τους Αρτινούς η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά η οποία επισκέφθηκε το Σάββατο την πόλη όπου ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2019 | 6:30 pm


Γεννηματά: Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής η διχασμός και νέες περιπέτειες - Euro2day

Γεννηματά: Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής η διχασμός και νέες περιπέτειες  Euro2day

Οι θυσίες του ελληνικού λαού, πρέπει να πιάσουν τόπο. Έχει έρθει η ώρα να τελειώσουμε με την υπερφορολόγηση, με τη διαρκή λιτότητα, με τη φτωχοποίηση.

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2019 | 4:32 pm


Άρτα: Λήστεψαν αλλοδαπό με την απειλή όπλου και τον χτύπησαν με γροθιές - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Λήστεψαν αλλοδαπό με την απειλή όπλου και τον χτύπησαν με γροθιές  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ο ένας από τους δύο άνδρες συνελήφθη και αναζητείται ο συνεργός του.

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2019 | 3:43 pm


Άρτα: Έκανε διανομή λαθραίου καπνού και χασίς με φορτηγό - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Έκανε διανομή λαθραίου καπνού και χασίς με φορτηγό  Πρώτο ΘΕΜΑ

Σε τυπικούς ελέγχους σε αυτοκίνητα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 57χρονο που κουβαλούσε λαθραίο καπνό και χασίς.

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2019 | 1:31 pm


Βαρύ πένθος στην ΕΡΤ: Νεκρός στα 50 του χρόνια! Άφησε ορφανά δύο παιδιά - Athens Magazine

Βαρύ πένθος στην ΕΡΤ: Νεκρός στα 50 του χρόνια! Άφησε ορφανά δύο παιδιά  Athens Magazine

Βαρύ πένθος έχει καλύψει το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής μετά την είδηση του θανάτου του αγαπημένου συνάδελφου της ΕΡΤ!

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2019 | 10:09 am


Άρτα:Με επισκέψεις σε πάνω από 90 σχολεία ολοκληρώθηκε ο «Διάλογος με την Εκπαίδευση» - artabest.net

Άρτα:Με επισκέψεις σε πάνω από 90 σχολεία ολοκληρώθηκε ο «Διάλογος με την Εκπαίδευση»  artabest.net

Με επισκέψεις σε πάνω από 90 σχολεία ολοκληρώθηκε ο «Διάλογος με την Εκπαίδευση» ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Είμαστε πάντα δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 9:53 pm


Νεκρός με σφαίρα στο κεφάλι βρέθηκε άνδρας στην Άρτα - Ελεύθερος Τύπος

Νεκρός με σφαίρα στο κεφάλι βρέθηκε άνδρας στην Άρτα  Ελεύθερος Τύπος

Τραγικό τέλος είχε η αναζήτηση ενός 67χρονου ο οποίος αγνοούνταν τις τελευταίες ώρες στην Άρτα. Σύμφωνα με το epiruspost.gr τον αναζητούσε ο γιος του, ο.

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 9:09 pm


Άρτα: Νέκρος ο ταξιτζής που είχε εξαφανιστεί! - Επαρχία - Athens Magazine

Άρτα: Νέκρος ο ταξιτζής που είχε εξαφανιστεί! - Επαρχία  Athens Magazine

Με τον πιο τραγικό τρόπο έπεσε η αυλαία σε υπόθεση αναζήτησης 66χρονου οδηγού ταξί,τα ίχνη του οποίου αναζητούσε τον γιο του!

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 2:06 pm


Άρτα: Τραγικό τέλος! Νεκρός με τραύμα στο κεφάλι ο... - Newsit

Άρτα: Τραγικό τέλος! Νεκρός με τραύμα στο κεφάλι ο...  Newsit

Ο 66χονος ταξιτζής βρέθηκε μέσα στο ταξί του με τραύμα στο κεφάλι. Τι εκτιμά ο ιατροδικαστής.

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 1:48 pm


Σε Άρτα, Πρέβεζα, Γρεβενά και Κοζάνη η Γεννηματά - Newpost.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Σε Άρτα, Πρέβεζα, Γρεβενά και Κοζάνη η Γεννηματά  Newpost.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Επίσκεψη στην Άρτα και την Πρέβεζα πραγματοποιεί σήμερα η Φώφη Γεννηματά, η οποία αύριο θα επισκεφθεί τα Γρεβενά και την Κοζάνη.

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 11:41 am


Σε Αρτα, Πρέβεζα και Γρεβενά το Σαββατοκύριακο η Φώφη Γεννηματά - iefimerida

Σε Αρτα, Πρέβεζα και Γρεβενά το Σαββατοκύριακο η Φώφη Γεννηματά  iefimerida

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη το Σάββατο 16 Μαρτίου σε Άρτα, Πρέβεζα και την Κυριακή 17 Μαρτίου σε ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 10:55 am


Σε Άρτα και Πρέβεζα η Φ. Γεννηματά - EpirusPost.gr

Σε Άρτα και Πρέβεζα η Φ. Γεννηματά  EpirusPost.gr

Στην Άρτα και την Πρέβεζα θα περιοδεύσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά το Σάββατο. Οι επισκέψεις εντάσσονται στο πλαίσιο του ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 9:25 am


Επίσκεψη του Μητροπολίτη Δαμασκηνού στην Άρτα - evros24.gr

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Δαμασκηνού στην Άρτα  evros24.gr

Κατόπιν της ευγενούς και φιλαδέλφου προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλίνικου ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και.

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2019 | 9:01 am


Φρέσκοι χυμοί με «οδηγό» την Άρτα - EpirusPost.gr

Φρέσκοι χυμοί με «οδηγό» την Άρτα  EpirusPost.gr

Σύσκεψη σχετικά με την εγκατάσταση αυτόματων πωλητών φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού και μήλου αγροτικών συνεταιρισμών σε δημόσιους χώρους ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 7:43 pm


Άρτα: Εγκαίνια έκθεσης με φωτογραφίες Αγίου Όρους - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Άρτα: Εγκαίνια έκθεσης με φωτογραφίες Αγίου Όρους  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ι. Μ. Άρτης: Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, το απόγευμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος παρέστη στα.

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2019 | 10:30 am


Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Άρτα για Clusters Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας - artabest.net

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Άρτα για Clusters Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας  artabest.net

Το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, από τις 10.00 έως 18.00, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ, διοργανώνει, στο πλαίσιο του έργου ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2019 | 11:09 pm


Άρτα:Νέες 138 θέσεις εργασίας οκτάμηνης κοινωφελούς εργασίας - artabest.net

Άρτα:Νέες 138 θέσεις εργασίας οκτάμηνης κοινωφελούς εργασίας  artabest.net

Νέες 138 θέσεις εργασίας οκτάμηνης κοινωφελούς εργασίας, μέσω του ΟΑΕΔ, προσφέρει ο Δήμος Αρταίων. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά αποκλειστικά ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2019 | 7:40 pm


Νέα αυτοκτονία στην Άρτα - artabest.net

Νέα αυτοκτονία στην Άρτα  artabest.net

Άλλη μία αυτοκτονία στην Αρτα, η τέταρτη στη σειρά σε διάστημα περίπου ενός μήνα. 67χρονος αυτοπυροβολήθηκε με πυροβόλο όπλο στην Αρτα. Ο άνδρας ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2019 | 6:05 pm


Εγκαίνια έκθεσης στην Άρτα με φωτογραφίες Αγίου Όρους - ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Εγκαίνια έκθεσης στην Άρτα με φωτογραφίες Αγίου Όρους  ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, το απόγευμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος παρέστη στα εγκαίνια της ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2019 | 3:40 pm


Συλλήψεις για διωκτικά έγγραφα σε Γιάννενα, Άρτα και Θεσπρωτία - Pame Preveza

Συλλήψεις για διωκτικά έγγραφα σε Γιάννενα, Άρτα και Θεσπρωτία  Pame Preveza

Συνελήφθησαν, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2019 | 2:59 pm


Άρτα: Ζωή σε τέσσερις ανθρώπους χάρισε νεαρός που "έσβησε" μετά από τροχαίο - Sinidisi.gr

Άρτα: Ζωή σε τέσσερις ανθρώπους χάρισε νεαρός που "έσβησε" μετά από τροχαίο  Sinidisi.gr

Αερογέφυρα ζωής στήθηκε από την Άρτα προς την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Τέσσερις συνάνθρωποί μας θα μπορέσουν και πάλι να χαμογελάσουν χάρη στη ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2019 | 8:58 pm


Η Άρτα τίμησε την Πολιούχο της.. - EpirusPost.gr

Η Άρτα τίμησε την Πολιούχο της..  EpirusPost.gr

Η μνήμη της Αγίας Θεοδώρας, βασίλισσας και πολιούχου της Άρτας, γιορτάστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2019 | 5:54 pm


Σχέδιο διάσωσης της μονότοξης πέτρινης «Καμάρας» στην Άρτα - The TOC

Σχέδιο διάσωσης της μονότοξης πέτρινης «Καμάρας» στην Άρτα  The TOC

Ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση ενός από τα ιστορικά γεφύρια της Κοιλάδας του Αχελώου, της μονότοξης πέτρινης «Καμάρας» στη Μεγαλόχαρη 'Αρτας.

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2019 | 3:07 pm


Έκθεση στην Άρτα «Άγιον Όρος. Φωτογραφίες, 1956-2001 - artabest.net

Έκθεση στην Άρτα «Άγιον Όρος. Φωτογραφίες, 1956-2001  artabest.net

«Άγιον Όρος. Φωτογραφίες, 1956-2001» Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και η Αγιορειτική Εστία ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 March 2019 | 8:46 pm


Άρτα: Μετέφεραν με αυτοκίνητο 46 κιλά κάνναβης | naftemporiki.gr - naftemporiki.gr

Άρτα: Μετέφεραν με αυτοκίνητο 46 κιλά κάνναβης | naftemporiki.gr  naftemporiki.gr

Κάνναβη συνολικού βάρους 46,4 κιλών μετέφεραν με αυτοκίνητο ένας 24χρονος Έλληνας και μία 27χρονη αλλοδαπή που συνελήφθησαν την Κυριακή στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 March 2019 | 12:16 pm


Ιωάννινα: Μπλόκο σε 172 κιλά ινδικής κάνναβης σε Θεσπρωτία και Άρτα - In.gr

Ιωάννινα: Μπλόκο σε 172 κιλά ινδικής κάνναβης σε Θεσπρωτία και Άρτα  In.gr

Μεγάλη ποσότητα, 172 κιλά, κάνναβης κατασχέθηκαν σε 3 αστυνομικές επιχειρήσεις στην Άρτα και την Θεσπρωτία, ενώ συνελήφθησαν 4 άτομα με την κατηγορία, ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 March 2019 | 9:27 pm


Κλειστά τα καταστήματα στην Άρτα το πρωί της Τρίτης12 Μαρτίου - artabest.net

Κλειστά τα καταστήματα στην Άρτα το πρωί της Τρίτης12 Μαρτίου  artabest.net

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, με ανακοίνωσή του, ενημερώνει τα μέλη του ότι η επίσημη αργία της Πολιούχου της Άρτας Αγίας Θεοδώρας δεν μεταφέρεται την ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 March 2019 | 6:14 pm


Άρτα: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διαβούλευσης το ΣΒΑΚ του Δήμου - aftodioikisi.gr

Άρτα: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διαβούλευσης το ΣΒΑΚ του Δήμου  aftodioikisi.gr

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που εκπονεί ο Δήμος Αρταίων εγκρίθηκε χθες το απόγευμα στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αρταίων.

Δημοσιεύθηκε στις 10 March 2019 | 5:00 pm


Πανηγύρισαν με την ψυχή τους το διπλό στην Άρτα-Αψήφησαν το καρναβάλι και βρέθηκαν δίπλα στην Παναχαΐκή - Gnomip.gr

Πανηγύρισαν με την ψυχή τους το διπλό στην Άρτα-Αψήφησαν το καρναβάλι και βρέθηκαν δίπλα στην Παναχαΐκή  Gnomip.gr

Παρότι χθες το απόγευμα ήταν η νυχτερινή παρέλαση του πατρινού καρναβαλιού πολ λοί ήταν οι Πατρινοί οπαδοί που πετάχτηκαν χθες το μεσημέρι στην Άρτα κ.

Δημοσιεύθηκε στις 10 March 2019 | 3:45 pm


Έργα ύψους 2.210.000 ευρώ στην Άρτα - artabest.net

Έργα ύψους 2.210.000 ευρώ στην Άρτα  artabest.net

Νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.210.000 ευρώ ενέταξε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 ο Δήμος Αρταίων. Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 March 2019 | 12:35 pm


Απέδρασε από την Άρτα η Παναχαϊκή με Πολίμο - MetroSport.gr

Απέδρασε από την Άρτα η Παναχαϊκή με Πολίμο  MetroSport.gr

Με γκολ του Πολίμου λίγο πριν το φινάλε του αγώνα οι Πατρινοί έφυγαν με ένα τεράστιο διπλό από την έδρα του Καραϊσκάκη. Τεράστιο διπλό για την Παναχαϊκή, ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 March 2019 | 4:55 pm


Άρτα: Με «βιτρίνα» τα ανήλικα παιδιά της διακινούσε ηρωίνη με ταξί! - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Με «βιτρίνα» τα ανήλικα παιδιά της διακινούσε ηρωίνη με ταξί!  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ούτε ιερό ούτε όσιο είχε η αδίστακτη αλλοδαπή που συνελήφθη την Πέμπτη.

Δημοσιεύθηκε στις 9 March 2019 | 10:00 am


Η αποστολή της Παναχαϊκης για την μάχη στην Αρτα-Ντεμπούτο για Πέτριτς - Gnomip.gr

Η αποστολή της Παναχαϊκης για την μάχη στην Αρτα-Ντεμπούτο για Πέτριτς  Gnomip.gr

Πριν από λίγο ανακοινωθηκε από την ΠΑΕ Παναχιακη η αποστολή της ομάδας ενόψει του αυριανού αγώνα με την ΑΕ Καραισκάκη και βλέπουμε πως υπαρχει ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 March 2019 | 12:39 pm


Η Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου θα βρεθεί στην Άρτα - Patras Events

Η Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου θα βρεθεί στην Άρτα  Patras Events

Με τιμητική πρόσκληση του Δήμου Αρταίων, η Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης θα λάβει μέρος το πρωί της Τρίτης 12 ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 March 2019 | 10:00 am


Έργα 2.2 εκ στην Άρτα - ΕΡΤ

Έργα 2.2 εκ στην Άρτα  ΕΡΤ

Δεκατέσσερα νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.210.000 ευρώ ενέταξε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 ο Δήμος Αρταίων. Πρόκειται για έργα και ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 March 2019 | 8:28 am


Η Άρτα τιμά την Αγία Θεοδώρα - EpirusPost.gr

Η Άρτα τιμά την Αγία Θεοδώρα  EpirusPost.gr

Με κάθε επισημότητα θα εορταστεί την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 η Πολιούχος Άρτης Αγία Θεοδώρα. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Καθαρά ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 March 2019 | 10:00 am


Υπογραφές για τη μεταφορά απορριμμάτων από Άρτα σε μονάδα ΑΣΑ - ΕΡΤ

Υπογραφές για τη μεταφορά απορριμμάτων από Άρτα σε μονάδα ΑΣΑ  ΕΡΤ

Την μεταφορά αστικών στερεών αποβλήτων από τους Δήμους Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Κεντρικών Τζουμέρκων, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Ζηρού Πρέβεζας, ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 March 2019 | 10:00 am


Παράταση και για Άρτα, Πρέβεζα - EpirusPost.gr

Παράταση και για Άρτα, Πρέβεζα  EpirusPost.gr

Κτηματολογίου παράταση και για Άρτα και Πρέβεζα. Η παράταση δίνεται και στις περιπτώσεις αυτές μέχρι τις 24 Απριλίου, χρόνος πάντως που δεν θεωρείται ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 March 2019 | 10:00 am


Έκθεση του Ακαδημαϊκού Π. Βοκοτόπουλου στην Άρτα - ΕΡΤ

Έκθεση του Ακαδημαϊκού Π. Βοκοτόπουλου στην Άρτα  ΕΡΤ

Έκθεση φωτογραφίας του Ακαδημαϊκού, Παναγιώτη Βοκοτόπουλου, με τίτλο «Άγιον Όρος. Φωτογραφίες, 1956-2001», παρουσιάζουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 March 2019 | 10:00 am


Άρτα:Αρχίζει η μεταφορά των απορριμμάτων στην Μονάδα Επεξεργασίας στα Γιάννενα - artabest.net

Άρτα:Αρχίζει η μεταφορά των απορριμμάτων στην Μονάδα Επεξεργασίας στα Γιάννενα  artabest.net

Υπογράφτηκε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του "Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεδινής και Ημιορεινής Περιοχής Νομού Άρτας " και "Δήμου Αρταίων ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 March 2019 | 10:00 am


H Άρτα γιορτάζει την πολιούχο της την Τρίτη 12 Μαρτίου – Βιογραφία Αγίας Θεοδώρας - artabest.net

H Άρτα γιορτάζει την πολιούχο της την Τρίτη 12 Μαρτίου – Βιογραφία Αγίας Θεοδώρας  artabest.net

Την Τρίτη στις 12 Μαρτίου η Άρτα θα τιμήσει την πολιούχο της πόλης Αγία Θεοδώρα. Αναλυτικά το πρόγραμμα : Ποια είναι όμως η Αγία η οποία τιμούμε με την ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2019 | 10:00 am


Πιάστηκε στο ύψος του Λουτρού να μεταφέρει παράνομα αλλοδαπούς από την ΄Άρτα στην Αχαΐα - ΑgrιnιοΝews.gr

Πιάστηκε στο ύψος του Λουτρού να μεταφέρει παράνομα αλλοδαπούς από την ΄Άρτα στην Αχαΐα  ΑgrιnιοΝews.gr

Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα, στην Ιόνια Οδό, στο ύψος του Λουτρού, από αστυνομικούς του Β' Τμήματος Τροχαίας Αντιρρίου- Ιωαννίνων, ένας 40χρόνος ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2019 | 10:00 am


Νίκη Κεραμέως στην Άρτα - Typos-i.gr

Νίκη Κεραμέως στην Άρτα  Typos-i.gr

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν ξεκινήσει ήδη τις προεκλογικές τους εκστρατείες σε όλη την επικράτεια. Η Νέα Δημοκρατία, που δίνει χαρακτήρα ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2019 | 10:00 am


Άρτα: "Άδειασαν" το σπίτι από τις ηλεκτρικές συσκευές - Pame Preveza

Άρτα: "Άδειασαν" το σπίτι από τις ηλεκτρικές συσκευές  Pame Preveza

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής από μονοκατοικία στην Άρτα και ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο άντρες, ηλικίας 30 και 32 ετών, ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2019 | 10:00 am


Άρτα: Ο σκύλος της αστυνομίας δεν έκανε λάθος ούτε αυτή τη... - Newsit

Άρτα: Ο σκύλος της αστυνομίας δεν έκανε λάθος ούτε αυτή τη...  Newsit

Συνελήφθη χθες (04-03-2019) το μεσημέρι σε χωριό της Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών, ένας 60χρονος Έλληνας, κατηγορούμενος ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 March 2019 | 10:00 am


Μονάδα κομποστοποίησης στην Άρτα - Ύπαιθρος Χώρα

Μονάδα κομποστοποίησης στην Άρτα  Ύπαιθρος Χώρα

Ένα ακόμη έργο, με το οποίο επιλύονται προβλήματα περιβαλλοντικής φύσης από την ανεξέλεγκτη διάθεση οργανικών αποβλήτων, προωθεί προς υλοποίηση η ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2019 | 10:00 am


Ολοκλήρωση 2ης Συνάντησης Εργασίας στο πλαίσιο του έργου E-Parks στην Άρτα - artabest.net

Ολοκλήρωση 2ης Συνάντησης Εργασίας στο πλαίσιο του έργου E-Parks στην Άρτα  artabest.net

Ολοκλήρωση 2ης Συνάντησης Εργασίας στο πλαίσιο του έργου E-Parks στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος "Interrreg Ελλάδα-Ιταλία V-A 2014-2020" ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2019 | 10:00 am


Άρτα: Το αυτοκίνητο δεν ήταν η μεγάλη ευκαιρία που νόμιζε -... - Newsit

Άρτα: Το αυτοκίνητο δεν ήταν η μεγάλη ευκαιρία που νόμιζε -...  Newsit

Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, σε βάρος 43χρονου Έλληνα..

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2019 | 10:00 am


Κέρκυρα: Χωρίς τρεις, στην Άρτα - CorfuPress.com

Κέρκυρα: Χωρίς τρεις, στην Άρτα  CorfuPress.com

Δίχως Τουράμ, Αποστολίδη και Βίλα θα παραταχθεί η Κέρκυρα στο γήπεδο των Αγίων Αναργύρων για να αντιμετωπίσει την ΑΕ Καραϊσκάκης. Ένα κρίσιμο εκτός ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2019 | 10:00 am


Σε ρυθμούς καρναβαλιού και η Άρτα - EpirusPost.gr

Σε ρυθμούς καρναβαλιού και η Άρτα  EpirusPost.gr

Ξεκίνησαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Δήμο Αρταίων με το Καρναβάλι Γυναικών Άρτας που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου στο κέντρο της πόλης. Πάνω από ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2019 | 10:00 am


Άρτα: Συνελήφθη εκβιαστής και πλαστογράφος με 14 χρόνια ποινής - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Συνελήφθη εκβιαστής και πλαστογράφος με 14 χρόνια ποινής  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ο 45χρονος φυγόποινος κρυβόταν στην περιοχή της Άρτας, πριν τον «ξετρυπώσουν» οι αστυνομικοί.

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2019 | 10:00 am


Γέμισε παιδικά χαμόγελα σήμερα η Άρτα(φώτο-βίντεο) - artabest.net

Γέμισε παιδικά χαμόγελα σήμερα η Άρτα(φώτο-βίντεο)  artabest.net

Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί το παιδικό καρναβάλι στην Αρτα. Κάτω από ένα λαμπρό ήλιο, γέμισε η οδός Σκουφά με παιδικές φωνές και χαμόγελα ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2019 | 10:00 am


Συνεδρίασε στην Άρτα η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ - artabest.net

Συνεδρίασε στην Άρτα η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ  artabest.net

Ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Άρτας παρουσίασε και κατέθεσε σε υπόμνημα προς την Επιτροπή Αγροτικής ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2019 | 10:00 am


Σύλληψη 37χρονης στην Άρτα για ναρκωτικά - artabest.net

Σύλληψη 37χρονης στην Άρτα για ναρκωτικά  artabest.net

Συνελήφθη, χθες (28-02-2019) το μεσημέρι στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) του Τμήματος ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2019 | 10:00 am


Νέες συλλήψεις στην Άρτα για ναρκωτικά-2 ανεξάρτητες εγκληματικές ομάδες - artabest.net

Νέες συλλήψεις στην Άρτα για ναρκωτικά-2 ανεξάρτητες εγκληματικές ομάδες  artabest.net

Εξαρθρώθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων, δύο ανεξάρτητες εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2019 | 10:00 am


Διεθνές τουρνουά τένις στην Άρτα από τις 28 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου - artabest.net

Διεθνές τουρνουά τένις στην Άρτα από τις 28 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου  artabest.net

Ένα ακόμη μεγάλο αθλητικό γεγονός θα διοργανώσει ο Δήμος Αρταίων μαζί με τον Όμιλο Αντισφαίρισης Άρτας από τις 28 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2019 ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 February 2019 | 10:00 am


Συνεδριάζει στην Άρτα την Παρασκευή η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ - MAXITIS ARTAS

Συνεδριάζει στην Άρτα την Παρασκευή η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ  MAXITIS ARTAS

Συνεδριάζει την Παρασκευή 1 Μαρτίου στην Άρτα η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 February 2019 | 10:00 am


12 Μαρτίου ο φετινός εορτασμός της Πολιούχου Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα - artabest.net

12 Μαρτίου ο φετινός εορτασμός της Πολιούχου Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα  artabest.net

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα την μεταφορά ημέρας εορτασμού της Πολιούχου Άρτας Αγίας Θεοδώρας ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 February 2019 | 10:00 am


Παναχαΐκή: Σάββατο 9/3 στην Άρτα-Τηλεοπτικές τρεις "μάχες" των "κοκκινόμαυρων" - Gnomip.gr

Παναχαΐκή: Σάββατο 9/3 στην Άρτα-Τηλεοπτικές τρεις "μάχες" των "κοκκινόμαυρων"  Gnomip.gr

Η διοργανώτρια αρχή ενημέρωσε για το πρόγραμμα του πρωταθλήματος από την 21η έως και την 23η αγωνιστική. Σε ό,τι αφορά στο ματς της 20ής στροφής ...

Δημοσιεύθηκε στις 27 February 2019 | 10:00 am


Πωλητής καυσόξυλων στην Αρτα-Η πόλη ξεπαγιάζει το 2019… όπως το 1949! - Matrix24

Πωλητής καυσόξυλων στην Αρτα-Η πόλη ξεπαγιάζει το 2019… όπως το 1949!  Matrix24

Άρτα, 1949. Η πόλη ξεπαγιάζει και περιμένει τους πλανόδιους πωλητές ξύλων απ' τα χωριά για να προμηθευτεί καυσόξυλα για το τζάκι.

Δημοσιεύθηκε στις 27 February 2019 | 10:00 am


Αφιερωμένος στη μάχη κατά του καρκίνου ο Δρόμος του Γιοφυριού στην Άρτα - ΕΡΤ

Αφιερωμένος στη μάχη κατά του καρκίνου ο Δρόμος του Γιοφυριού στην Άρτα  ΕΡΤ

Την Κυριακή 31 Μαρτίου ανακοινώθηκε από το Δήμο Αρταίων ότι θα διεξαχθεί ο φετινός 5ος «Δρόμος του Γιοφυριού», ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στη μάχη ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2019 | 10:00 am


Άρτα:Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα - artabest.net

Άρτα:Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα  artabest.net

Μια σειρά πλούσιων δράσεων έχει προγραμματίσει ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της περιοχής εν όψει των Αποκριών. Όπως κάθε ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: Κατασχέθηκαν 55 κιλά κάνναβης - Business News

Άρτα: Κατασχέθηκαν 55 κιλά κάνναβης  Business News

Σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στο αμάξωμα αυτοκινήτου είχαν κρύψει δύο αλλοδαποί περισσότερα από 55 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, η οποία ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2019 | 10:00 am


Άρτα:Κατασκευή αποχέτευσης σε 6ο Δημοτικό και 8ο Νηπιαγωγείο και νέες τουαλέτες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο - artabest.net

Άρτα:Κατασκευή αποχέτευσης σε 6ο Δημοτικό και 8ο Νηπιαγωγείο και νέες τουαλέτες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο  artabest.net

Στην ενίσχυση βασικών υποδομών υγιεινής σε δύο σχολεία προέβη η Δημοτική Αρχή το προηγούμενο διάστημα. Πλέον, το 6ο Δημοτικό Σχολείο και το 8ο ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2019 | 10:00 am


Πενήντα πέντε κιλά χασίς στην Άρτα - Typos-i.gr

Πενήντα πέντε κιλά χασίς στην Άρτα  Typos-i.gr

Δύο άτομα συνέλαβε η αστυνομία στον Άγιο Δημήτριο Άρτας για κατοχή 55,650 κιλών χασίς που βρέθηκε στο αμάξωμα του αυτοκινήτου τους. Σε βάρος των ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2019 | 10:00 am


Σε Κόνιτσα, Άρτα, Καλέντζι, Πράμαντα και Πλατανούσα - Typos-i.gr

Σε Κόνιτσα, Άρτα, Καλέντζι, Πράμαντα και Πλατανούσα  Typos-i.gr

Σε αρκετά σημεία βρέθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου το σαββατοκύριακο: Από την κοπή πίτας της Αναγέννηση Άρτας και την Κόνιτσα, ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: Ζευγάρι άρπαξε 41 φιάλες αλκοολούχων ποτών από δυο μαγαζιά - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Ζευγάρι άρπαξε 41 φιάλες αλκοολούχων ποτών από δυο μαγαζιά  Πρώτο ΘΕΜΑ

Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς, έναν 50χρονο άντρα και μία 45χρονη γυναίκα.

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2019 | 10:00 am


Άρτα:Κοπή βασιλόπιτας από το Τμήμα Γεωπονίας - artabest.net

Άρτα:Κοπή βασιλόπιτας από το Τμήμα Γεωπονίας  artabest.net

Την Πέμπτη 7-2-2019 το μόνιμο και το έκτακτο ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος Γεωπονίας είχαν τη χαρά να βρεθούν και να κόψουν την βασιλόπιττα για το ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2019 | 10:00 am


Σημαντικά προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους σε Άρτα και Φιλιππιάδα - artabest.net

Σημαντικά προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους σε Άρτα και Φιλιππιάδα  artabest.net

Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από χθες το πρωί σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα σε Φιλιππιάδα και Άρτα,οι ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2019 | 10:00 am


Χωρίς Σιαλμά στην Άρτα ο Ηρόδοτος - ΠΑΤΡΙΣ

Χωρίς Σιαλμά στην Άρτα ο Ηρόδοτος  ΠΑΤΡΙΣ

Με προβλήματα θα αγωνιστεί ο Ηρόδοτος αύριο στην αναμέτρηση με την ΑΕ Καραϊσκάκης στην Άρτα. Οι κυανόλευκοι πάνε σε αυτό το παιχνίδι χωρίς τον ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2019 | 10:00 am


Α1 Γυναικών: Βέροια 2017 – Άρτα 25-23 - Είχε Τόμη και ψυχή - Verianet

Α1 Γυναικών: Βέροια 2017 – Άρτα 25-23 - Είχε Τόμη και ψυχή  Verianet

Η Βέροια 2017 άρπαξε με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία να πετύχει μια σπουδαία νίκη ουσίας και γοήτρου απέναντι στην Άρτα το απόγευμα του Σαββάτου στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2019 | 10:00 am


Ξυλοφόρος: Πωλητής καυσόξυλων στην Άρτα - Η πόλη ξεπαγιάζει το 2019… όπως το 1949! - MAXITIS ARTAS

Ξυλοφόρος: Πωλητής καυσόξυλων στην Άρτα - Η πόλη ξεπαγιάζει το 2019… όπως το 1949!  MAXITIS ARTAS

Άρτα, 1949. Η πόλη ξεπαγιάζει και περιμένει τους πλανόδιους πωλητές ξύλων απ' τα χωριά για να προμηθευτεί καυσόξυλα για το τζάκι. Συγκρατήστε αυτή την ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 10:00 am


Πανελλήνιες 2019: Τα 11 νέα τμήματα που θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο - CNN Greece

Πανελλήνιες 2019: Τα 11 νέα τμήματα που θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο  CNN Greece

Ειδήσεις - Υπουργική απόφαση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας με την οποία εντάσσει 11 νέα τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019 και ορίζει από ποια ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 10:00 am


Γιώργος Ζάψας: Δέκα υποψήφιοι στην Άρτα - Typos-i.gr

Γιώργος Ζάψας: Δέκα υποψήφιοι στην Άρτα  Typos-i.gr

Δέκα υποψηφίους στην περιφέρεια Άρτας παρουσίασε το Κοινό των Ηπειρωτών. Μιλώντας στην παρουσίαση, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 10:00 am


Β' ΕΘΝΙΚΗ: Τσακαλίδης στο Παγκρήτιο, Καδδάς στην Άρτα - ΠΑΤΡΙΣ

Β' ΕΘΝΙΚΗ: Τσακαλίδης στο Παγκρήτιο, Καδδάς στην Άρτα  ΠΑΤΡΙΣ

Ο Τσακαλίδης από την Χαλκιδική ορίστηκε να διαιτητεύει την αναμέτρηση του Εργοτέλη με την Σπάρτη το Σάββατο στο Παγκρήτιο για την 18η αγωνιστική της Β' ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 10:00 am


Με οδηγό τον… Αήττητο στην Άρτα ο Ηρόδοτος - ΠΑΤΡΙΣ

Με οδηγό τον… Αήττητο στην Άρτα ο Ηρόδοτος  ΠΑΤΡΙΣ

Ένα ακόμα… εξάποντο ματς έχει μπροστά του ο Ηρόδοτος ο οποίος την Κυριακή αντιμετωπίζει την ΑΕ Καραϊσκάκης στην Άρτα. Ο Ηρόδοτος μετά την ισοπαλία με ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 10:00 am


Βασικός ερευνητικός και τεχνολογικός πόλος στα Βαλκάνια η Άρτα μέσω της Σχολής Γεωπονίας - MAXITIS ARTAS

Βασικός ερευνητικός και τεχνολογικός πόλος στα Βαλκάνια η Άρτα μέσω της Σχολής Γεωπονίας  MAXITIS ARTAS

Επίσκεψη Περιφερειακής Συμβούλου και Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Αναστασίας Σίμου στους χώρους του Τμήματος στους Κωστακιούς. Το Τμήμα Γεωπονίας ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2019 | 10:00 am


Η Δημοτική Αναγέννηση παρουσιάζει τον «Κλεισθένη» στην Άρτα - Typos-i.gr

Η Δημοτική Αναγέννηση παρουσιάζει τον «Κλεισθένη» στην Άρτα  Typos-i.gr

Η παράταξη «Δημοτική Αναγέννηση» με επικεφαλής την Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια διοργανώνει εκδήλωση που στο Επιμελητήριο Άρτας, τη Δευτέρα 25 ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2019 | 10:00 am


Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Διατηρητέοι Στεφανόπουλος - Μαρτζάκλης - Ταξίαρχος στην Άρτα ο Αναγνωστάκης - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Διατηρητέοι Στεφανόπουλος - Μαρτζάκλης - Ταξίαρχος στην Άρτα ο Αναγνωστάκης - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Ξεκίνησαν το πρωί και συνεχίζονται οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Ο Ηλείος Υποστράτηγος Κώστας Στεφανόπουλος, παρέμεινε στο βαθμό αλλά και στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 10:00 am


Διημερίδα Θαλασσαιμίας στην Άρτα - ΕΡΤ

Διημερίδα Θαλασσαιμίας στην Άρτα  ΕΡΤ

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για το εθνικό σύστημα αίματος και τα νεότερα δεδομένα στη Θαλασσαιμία», είναι το θέμα ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: Διεκδίκηση Γερμανικών Αποζημιώσεων ζήτησε ο Ν. Μαριάς - ΕΡΤ

Άρτα: Διεκδίκηση Γερμανικών Αποζημιώσεων ζήτησε ο Ν. Μαριάς  ΕΡΤ

Στην άμεση διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κόμματος «Ελλάδα ο άλλος δρόμος», ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 10:00 am


Αστικές αναπλάσεις σε Άρτα, Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα - Typos-i.gr

Αστικές αναπλάσεις σε Άρτα, Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα  Typos-i.gr

Το πράσινο φως για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» πήραν πέντε πράξεις, συνολικού προϋπολογισμού 7.843.109 ευρώ, για ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2019 | 10:00 am


Χάντμπολ γυναικών: Ο ΠΑΟΚ Κυπελλούχος στην Αρτα - iefimerida

Χάντμπολ γυναικών: Ο ΠΑΟΚ Κυπελλούχος στην Αρτα  iefimerida

Στον ΠΑΟΚ κατέληξε ο πρώτος τίτλος της εφετινής χρονιάς στο χάντμπολ γυναικών. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που έγινε στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2019 | 10:00 am


Άρτα:Σκοπός του Ορειβατικού Συλλόγου η δημιουργία ομάδας αθλητών για sport αναρρίχηση - artabest.net

Άρτα:Σκοπός του Ορειβατικού Συλλόγου η δημιουργία ομάδας αθλητών για sport αναρρίχηση  artabest.net

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωσή στις 9 Φεβρουαρίου, σκοπό είχε να φέρει λίγο πιο κοντά στο κοινό της Άρτας το άθλημα της αναρρίχησης. Μικροί ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2019 | 10:00 am


538 εκθέματα στην εκδήλωση «Arta Scale Model Show» - artabest.net

538 εκθέματα στην εκδήλωση «Arta Scale Model Show»  artabest.net

To Arta Scale Model Show,η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 8-10 Φεβρουαρίου και συνάρπασε μικρούς και μεγάλους,ανήκει πλέον στο παρελθόν ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2019 | 10:00 am


Έφτασαν τις 28 οι διαρρήξεις των δυο 19χρονων στην Άρτα - Πρώτο ΘΕΜΑ

Έφτασαν τις 28 οι διαρρήξεις των δυο 19χρονων στην Άρτα  Πρώτο ΘΕΜΑ

Η έρευνα συνεχίζεται για να εξιχνιαστούν και άλλες περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται οι δράστες.

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2019 | 10:00 am


Δυο 19χρονοι μέλη σπείρας με 26 διαρρήξεις στην Άρτα - Πρώτο ΘΕΜΑ

Δυο 19χρονοι μέλη σπείρας με 26 διαρρήξεις στην Άρτα  Πρώτο ΘΕΜΑ

Είχαν «σηκώσει» ακόμη και ένα χρηματοκιβώτιο από νοσοκομείο!

Δημοσιεύθηκε στις 12 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: «Βρέχει» νότες | Στην Ελλάδα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Η Καθημερινή

Άρτα: «Βρέχει» νότες | Στην Ελλάδα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  Η Καθημερινή

Τα σπουδαία μνημεία της συχνά επισκιάζουν το άλλο της πρόσωπο: ενός τόπου που ζει με και για τη μουσική. «Βρέχει ακόμη στην Άρτα;» Η παροιμιώδης ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: «Χτυπούσε» καταστήματα σε στοές για να μην τον βλέπουν - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: «Χτυπούσε» καταστήματα σε στοές για να μην τον βλέπουν  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ο 46χρονος Έλληνας διαρρήκτης φορούσε... κάλτσες στα χέρια αντί για γάντια για να μην αφήνει αποτυπώματα.

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι: