Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Βοιωτίας   >   Αλιαρτος    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Εγώ και οι άλλοι: Ανακαλύπτοντας τα ατομικά μου δικαιώματα

Ποια είναι τα ατομικά μας δικαιώματα και ποιες οι υποχρεώσεις μας;
Ποιο είναι το υπάρχον νομικό πλαίσιο;
Ποια κατάσταση επικρατεί σήμερα ανά τον κόσμο;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντώνται στην -άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαρη- ερευνητική εργασία των μαθητών της Β1 τάξης του Γενικού Λυκείου Αλιάρτου.

πατήστε στην εικόνα

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2013 | 11:57 am


Ένα “παραμύθι χωρίς όνομα” ταξιδεύει στο χρόνο...Από την Πηνελόπη Δέλτα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Όλο και πιο συχνά τελευταία ακούμε για τα οικονομικά προβλήματα και τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα καθώς και για την προσπάθεια που χρειάζεται για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Έναν περίπου αιώνα πριν η Πηνελόπη Δέλτα έγραψε το ¨Παραμύθι χωρίς Όνομα¨, ένα έργο για μικρούς και μεγάλους και χρόνια αργότερα το διασκεύασε σε θεατρικό έργο ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Και στα δύο έργα παρουσιάζεται μια χώρα σε κρίση και παρακμή καθώς και πώς αντιμετωπίστηκε αυτή η κατάσταση.

Οι μαθητές της Α1 τάξης του Γενικού Λυκείου Αλιάρτου μελέτησαν τα δύο έργα και πειραματίστηκαν σε θεατρικούς ρόλους. Στην παρούσα εργασία εξετάζονται οι ιστορικές συνθήκες που επηρέασαν τη δημιουργία των δύο έργων, το περιεχόμενό τους, (πλοκή, ήρωες, θέματα, προβλήματα, λύσεις), παραμυθικά στοιχεία που αξιοποιούνται, η σύγκριση των δύο έργων και εξάγονται συμπεράσματα.
πατήστε στην εικόνα

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2013 | 11:26 am


Είναι αναστρέψιμη η καταστροφή;

του Τάκη Φωτόπουλου

Ενώ η καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται και εντείνεται, με περίπου 4 εκ των πολιτών (σχεδόν το 40% του πληθυσμού) να έχουν ήδη φτωχοποιηθεί, την ανεργία να αγκαλιάζει σχεδόν 60% των νέων και την Υγεία, και Εκπαίδευση να καταρρέουν, η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, που (μέσω της ένταξής μας στην ΕΕ) είναι η απώτερη αιτία της καταστροφής αυτής, επίσης προχωρά αλματωδώς. Έτσι, μόλις ανακοινώθηκε ότι ΕΕ και ΗΠΑ θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για μια υπερατλαντική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που ανοίγει το δρόμο για τη μεγαλύτερη, στην Ιστορία, εμπορική συμφωνία  ανοίγματος και απελευθέρωσης των αγορών εμπορευμάτων. Και αυτό τη στιγμή...

...που η μεν ρεφορμιστική Αριστερά μας, εντελώς αποπροσανατολιστικά, μιλά για το… τέλος της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και την αλλαγή “από τα μέσα” της ΕΕ, ενώ η αντισυστημική Αριστερά, προσκολλημένη σε ξεπερασμένες  θεωρητικές κατασκευές που δεν έχουν σχέση με το νέο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και τη συνακόλουθη απώλεια της οικονομικής και γενικότερα εθνικής κυριαρχίας, μιλά για …ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Κατά την άποψή μου, απώτερη αιτία της καταστροφής είναι η ένταξή μας στην ΕΕ και μέσω αυτής στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Επομένως, το συνεκτικό αίτημα, που θα  μπορούσε να συνενώσει τα λαϊκά στρώματα που αποτελούν τα θύματά της σε ένα παλλαϊκό μέτωπο για την σωτηρία από την καταστροφή, θα μπορούσε να είναι η έξοδος από την ΕΕ, μέσα από ένα συγκροτημένο πρόγραμμα με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για την έξοδο από την ΕΕ, σαν προϋπόθεση για την αποκοπή των δεσμών μας με την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.[1] Με τη μαζική απήχηση που θα είχε ένα παρόμοιο ευρύ μέτωπο σαν το προτεινόμενο, τόσο η σημερινή καταστροφή, που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και πολιτιστική, θα μπορούσε να αντιστραφεί, αλλά και θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για μια ριζική συστημική κοινωνική αλλαγή μέσα από το ξανακτίσιμο της παραγωγικής δομής με βάση την αυτοδυναμία.

Αντί, όμως, για τη δημιουργία μιας μαζικής συλλογικής συνειδητοποίησης πάνω σε συγκεκριμένα και πραγματοποιήσιμα αιτήματα, υπάρχει μια απερίγραπτη ιδεολογική σύγχυση για τα πραγματικά αίτια της καταστροφής και τις δυνατότητες εξόδου από αυτή, που σε μεγάλο βαθμό είναι, βέβαια, καλλιεργημένη από τα άθλια ΜΜΕ που ελέγχουν οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ. Δικαιολογημένα οι ντόπιες και ξένες ελίτ πανηγυρίζουν για τη μεγάλη σχετική ευκολία (που κανένας δεν περίμενε), με την οποία καταστρέφουν τον ελληνικό λαό, που δεν οφείλεται ασφαλώς στην εθελοδουλία και παρόμοιες (βολικές) ανοησίες που υποστηρίζουν περισπούδαστες «ερμηνείες» κάποιων «αριστερών». Στην τρομερή όμως αυτή σύγχυση συμβάλλει αποφασιστικά και η αποτυχία της αντισυστημικής Αριστεράς που, ενώ σωστά βλέπει ότι διέξοδος από την καταστροφή μέσα στην ΕΕ είναι αδύνατη, δεν επιδίωξε να ηγηθεί ενός λαϊκού μετώπου σαν το παραπάνω.  Αντίθετα συνδέοντας την έξοδο απο την ΕΕ με την σοσιαλιστική επανάσταση, ουσιαστικά παράπεμψε την άμεση σωτηρία από την ολοκληρωτική καταστροφή στις ...Ελληνικές καλένδες, αφού προφανώς δεν υπάρχουν οι υποκειμενικές συνθήκες γι αυτήν.

Περιττό βέβαια ν’ αναφερθώ στη σύγχυση που δημιουργεί εκείνο το τμήμα της Αριστεράς που δεν κάνει απλά λάθος στρατηγικής, όπως η αντισυστημική Αριστερά, αλλά εσκεμμένα, για να κατακτήσει την εξουσία, υποστηρίζει την αποπροσανατολιστική θέση ότι  είναι δυνατή η διέξοδος από την κρίση μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, προσελκύοντας έτσι τους απογοητευμένους (τ. βολεμένους)  νοικοκυραίους του ΠΑΣΟΚ και αυξάνοντας αλματωδώς τις ψήφους της. Φυσικά, σε περίπτωση «νίκης» στις επόμενες εκλογές, οπότε θ’ αποκαλυπτόταν η εξαπάτηση, αυτό θα οδηγούσε στην εξαφάνιση γενικά της Αριστεράς, όπως ήδη έχει γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη! Ούτε αναφέρομαι στην παραλλαγή της εκδοχής αυτής που υποστηρίζει μεν έξοδο από την Ευρωζώνη αλλά όχι και από την ΕΕ –που στη πραγματικότητα είναι και το «Σχέδιο Β» της υπερεθνικής ελίτ αν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Ελλάδα...

Μια σημαντική παράπλευρη απώλεια αυτής της ολοκληρωτικής αποτυχίας της Αριστεράς ήταν η στροφή των λαϊκών στρωμάτων σε ακροδεξιά σχήματα, τα οποία όμως στην Ελλάδα δεν είναι καν του τύπου των πατριωτικών–εθνικιστικών κομμάτων όπως το Κόμμα της Ανεξαρτησίας στη Βρετανία. Αντίθετα, η ηγεσία των σχημάτων αυτών εμπνέεται από τους…Γερμανοτσολιάδες και τα προπολεμικά (αλλά και μεταπολεμικά) φασιστοειδή, που πάντα ήταν μια ελάχιστη μειοψηφία στον Ελληνικό λαό, και σήμερα χάρη στη προσέλκυση οργισμένων λαϊκών στρωμάτων (που δεν έχουν βέβαια σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό!) χρησιμοποιούνται από τις συστημικές δυνάμεις σαν “φασιστικός μπαμπούλας”, για αποπροσανατολισμό και ψηφοθηρικούς λόγους. Ένα όμως πραγματικά πατριωτικό κίνημα που θα καταλάβαινε ότι η μετανάστευση είναι συνέπεια της παγκοσμιοποίησης και ότι η έξοδος από την ΕΕ θα έλυνε επίσης αυτό το πρόβλημα, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο σε ένα παλλαϊκό μέτωπο.

Στη σειρά των άρθρων που θα ξεκινήσουν με τη στήλη μου στην Κυριακάτικη «Ε» της 24/2 και θα εναλλάσσονται με αυτή τη στήλη θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα εδώ.

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2013 | 10:50 am


«Μαδαγασκάρη», όπως σε λίγο θα λέμε... «Ελλάδα», κ. Μάγια Τσόκλη!

δια χειρός Αλιθέρση
 
Στη γνωστή   εκπομπή της ΝΕΤ, «Ταξιδεύοντας», η  κ. Τσόκλη στις 14/2/13 παρουσίασε   τη Μαδαγασκάρη. Τίτλος της εκπομπής"Ταξιδεύοντας με τους Έλληνες της Μαδαγασκάρης".

Σύμφωνα με την κ. Τσόκλη η Μαδαγασκάρη είναι  μια χώρα με   «πλούσια εδάφη, ατελείωτες αμμώδεις παραλίες, μυρωδάτη βανίλια, καφέ, και γαρίφαλο, παραδειγματικά χαμογελαστούς, πλην όμως πάμφτωχους κατοίκους»,  για την οποία «σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα   εκτιμά ότι  το 70% του πληθυσμού της ζει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα»!!! ...


 Όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή της κ. Τσόκλη   θα διαπίστωσαν ιδίοις όμασι  την πείνα, την ανέχεια, την δυστυχία και εν γένει τον υψηλό βαθμό εξαθλίωσης ενός λαού, που είχε την… τύχη ή την ατυχία  να «ζει» σε μια πλούσια κατά τα άλλα χώρα!  Ενός λαού,  που σύμφωνα πάντα με την παρουσιάστρια, «μόνο το 70% του έχει πρόσβαση στο σχολείο». Απλή πρόσβαση φυσικά!  Ενός λαού, που   οι κυβερνήσεις του δεν  ενδιαφέρονται ούτε για τις στοιχειώδεις   κοινωνικές παροχές!  Στη Μαδαγασκάρη, το ρόλο του κράτους ανέλαβαν να υποκαταστήσουν   εθελοντικές οργανώσεις καθώς και η   ελληνορθόδοξος  αρχιεπισκοπή, που αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν και να διανείμουν τρόφιμα, να ιδρύσουν σχολεία και νοσοκομεία!

Από την άλλη, όπως πάλι θα διαπίστωσαν οι τηλεθεατές, ο απόλυτος πλούτος!  Η πλευρά αυτή παρουσιάστηκε στο πρόσωπο ενός ομογενούς,  που ζει πάνω από πενήντα χρόνια στο νησί της Μαδαγασκάρης. Κατά την κ. Τσόκλη «η εργατικότητα, η διαίσθηση, η έμπνευση και η τόλμη»  ήταν  τα στοιχεία  που έπαιξαν τον  καθοριστικό ρόλο, ώστε ο ομογενής μας   «να δημιουργήσει -50 χρόνια αργότερα από τη στιγμή που έφτασε στο νησί- μια μικρή αυτοκρατορία 25 περίπου επιχειρήσεων...»  καθώς και ένα σύγχρονο… παλάτι, όπως είδαμε μαγεμένοι όσοι παρακολουθήσαμε  την εκπομπή! 

Φαίνεται μάλλον ότι, κατά την παρουσιάστρια,  η άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση και το ανύπαρκτο μορφωτικό επίπεδο του λαού -ο  οποίος  μάλιστα χαρακτηρίστηκε στην εκπομπή από ελληνόγλωσσο ξεναγό σχεδόν στο σύνολό του … «κοιμισμένος»(!)-  δεν έπαιξε κανένα ρόλο   στη δημιουργία αυτής της αυτοκρατορίας και φυσικά και των υπόλοιπων αυτοκρατοριών, που έχουν δημιουργηθεί στο νησί  και οι οποίες,  εννοείται,  δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να προωθούν την… ανάπτυξη(!), τα κέρδη τους, και φυσικά  την αμάθεια και την εξαθλίωση του λαού στη νήσο! 

 Η  παρουσίαση του ομογενούς μας  άρχισε με τις… «αγαθοεργίες» του και την…  προσφορά του στις άπορες οικογένειες μέσω της αρχιεπισκοπής. Όπως ακούσαμε,   στους άπορους κατοίκους  μοιράζονται   δύο κιλά ρύζι, καλαμποκάλευρο και σαπούνι! Επίσης κάθε πρωί   μοιράζεται σε χίλια παιδιά γάλα, θυμίζοντας μας ταυτόχρονα και την Ελλάδα του 2013 και αυτήν της δεκαετίας του πενήντα και εξήντα!

Στη συνέχεια,  η παρουσιάστρια μάς έκανε  μια μικρή ξενάγηση στις επιχειρήσεις του, τις οποίες δεν μπορούσε παρά να θαυμάσει ο κάθε τηλεθεατής και φυσικά να φανταστεί τον εαυτό του… στη θέση του!  Ταυτόχρονα, διαπιστώνονταν  και μια θαυμαστή… ανάπτυξη(!) στο νησί,  για την οποία και το… «ελληνικό δαιμόνιο» έπαιξε και παίζει,  όπως αποδεικνύεται,   καθοριστικό ρόλο!

Αυτό όμως που παρέλειψε να ρωτήσει η παρουσιάστρια  ήταν:  Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας στις εν λόγω επιχειρήσεις και γενικά στο κράτος της Μαδαγασκάρης;  Ποιος ο μισθός των εργαζόμενων  εκεί;  Ποιες οι κοινωνικές τους παροχές, ποιο το ωράριο και οι μέρες εργασίας;  Ποιες… οι διακοπές τους; Ίσως  βέβαια να τα θεώρησε… περιττά, μιας και το λιγότερο του  ενός(!) δολαρίου την ημέρα, με το οποίο ζει ένα ποσοστό  πάνω του 70% του πληθυσμού της, έδινε την απάντηση! Ίσως πάλι να μην ήθελε να φέρει σε… δύσκολη θέση τον ομογενή μας,  ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει την αγαστή συνεργασία που είχε πάντα με όλες τις Μαδαγασκαρινές κυβερνήσεις και τις πολλές κυβερνητικές αποφάσεις που, όπως είπε,  έχουν παρθεί εντός της οικίας του, του… παλατιού του, θα μπορούσε να πει ο τηλεθεατής της εκπομπής! Αποφάσεις, οι  οποίες προφανώς δεν θα βελτίωναν τη θέση των εξαθλιωμένων της Μαδαγασκάρης αλλά θα βελτίωναν το πεδίο της… επιχειρηματικότητας!

Επίσης ο ομογενής μας δεν παρέλειψε να καλέσει μέσω της εκπομπής   και άλλους συμπατριώτες μας να επενδύσουν στη Μαδαγασκάρη. Αρκεί να έχουν υπομονή, όπως είπε, για να κερδίσουν! 

Σήμερα,  για τη χώρα μας, ως μοναδική ελπίδα σωτηρίας παρουσιάζεται από τους κυβερνώντες η… ανάπτυξη! Από όλα όμως τα παραπάνω προκύπτει τι είδους ανάπτυξη εννοούν! Φυσικά εννοείται  ότι, για να κρατήσουμε εμείς  τους… «επενδύτες» μας εδώ στη χώρα μας, και κατά μείζονα λόγο να προσελκύσουμε και ξένους,  πρέπει να τους εξασφαλίσουμε συνθήκες καλλίτερες αυτών της… Μαδαγασκάρης(!), δηλαδή έναν  «κοιμισμένο» λαό και  καθεστώς…  αποικιοκρατίας από την οποία,  όπως ειπώθηκε, η χώρα της Μαδαγασκάρης απαλλάχτηκε, τουλάχιστον τυπικά, εδώ και εξήντα χρόνια!   

Βέβαια, η παρουσιάστρια δεν χρειαζόταν να επισκεφθεί τη Μαδαγασκάρη –ήδη μας έχει παρουσιάσει όλο τον κόσμο, πριν γίνει βουλευτής-  για να δει  ότι η…  ανάπτυξη μπορεί να βαδίζει χέρι-χέρι,  από τη μία μεριά με την απόλυτη εξαθλίωση   ενός λαού και από την άλλη με τον απόλυτο πλούτο μιας χούφτας ανθρώπων, που  όμως, όπως μας είπε η ίδια,  «η εργατικότητα, η διαίσθηση, η έμπνευση και η τόλμη»  –και τίποτα άλλο-  είναι  το «μυστικό» που μπορεί να εκτινάξει τον καθένα και να τον κάνει κάτοχο… αμύθητης περιουσίας!

Επίσης, δεν μπορούμε να πιστέψουμε  ότι  και ως  πολιτικός  η κ. Τσόκλη, με μια γνώση για τα τεκταινόμενα ανά τον κόσμο,   δεν γνώριζε  επακριβώς ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όταν ως βουλευτής  επικρατείας του ΠΑΣΟΚ  ψήφιζε δύο μνημόνια και τους ανάλογους εφαρμοστικούς νόμους, όταν έδινε ψήφο εμπιστοσύνης σε τραπεζίτη πρωθυπουργό, όταν και αυτή με τους υπόλοιπους κυβερνητικούς βουλευτές  παρέδιδε  στην ουσία τον ελληνικό λαό,  την ίδια την  πατρίδα, στα  χέρια  των δικών μας Κροίσων, του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΤ (Ευρωπαϊκής Τράπεζας)!

Ούτε φυσικά μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους  ότι τότε το κόμμα της,  το ΠΑΣΟΚ,   η ίδια και οι λοιποί βουλευτές του  εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό με εκείνο το «λεφτά υπάρχουν», για να υφαρπάξουν την ψήφο του και να εφαρμόσουν  στο όλον της αυτήν  την πολιτική –την από χρόνια σχεδιασμένη-  πού, αν δεν ανατρέψει ο ελληνικός λαός, είναι βέβαιο ότι τον οδηγεί σε καθεστώς πλήρους εξαθλίωσης, σε καθεστώς  σαν αυτό που φρόντισε να μας δείξει στην εκπομπή της!

Ύστερα από όλα αυτά, ως πολίτες αυτής της χώρας -της χώρας πειραματόζωο, όπως   χαρακτηρίστηκε  από αυτούς που μας έβαλαν σ’ αυτόν τον κυκεώνα-  νομιμοποιούμαστε να ρωτήσουμε μία πρώην κυβερνητική   βουλευτή:  Όταν κυρία Τσόκλη ψηφίζατε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους  είχατε κατά νου το πρότυπο της Μαδαγασκάρης και των Μαδαγασκαρινών;  «Μαδαγασκάρη»  λοιπόν!  

Όπως σε λίγο θα λέμε… «Ελλάδα»,  κ. Τσόκλη!





 

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2013 | 10:40 am


Πρόσκληση σε συνεδρίαση Δ.Σ. Αλιάρτου

πατήστε στην εικόνα

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2013 | 10:32 am


Δελτίο τύπου της Α.Γ.Ε.Β.

κλικ στην εικόνα

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2013 | 11:55 pm


Δήμος Αλιάρτου: Έναρξη προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού

κλικ στην εικόνα

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2013 | 11:31 pm


86χρονος αγρότης: "Να δω την Ελλάδα ελεύθερη πριν πεθάνω..." ...ακούστε τον

 Ηλεία, 13-2-2013
Γροθιά στο στομάχι του πολιτικού κόσμου της χώρας η κραυγή αγωνίας ενός 86χρονου αγρότη, που μίλησε το πρωί από τα μπλόκα των αγροτών. Είπε πως βλέπει την Ελλάδα, την οικογένεια και τα εγγόνια του, αιχμάλωτους στα ξένα συμφέροντα. Ο Γιώργος Γκρουμούτης, συνταξιούχος αγρότης από την Αλφειούσα, εξαπέλυσε μέσω του IONION FM, δριμεία επίθεση στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που πούλησε την ιστορία της πατρίδας, αφήνοντας άναυδους δημοσιογράφους και ακροατές...


 Δήλωσε ότι δεν κατάφερε να τελειώσει το σχολείο καθώς όταν φοιτούσε στην 4η δημοτικού ξέσπασε ο β παγκόσμιος πόλεμος, παρόλα αυτά περιέγραψε στην εκπομπή «Πρωινή Περίπολος», με λόγια σταράτα, καθαρά και από καρδιάς την δραματική κατάσταση που αντιλαμβάνεται ότι βιώνει η χώρα. Αναλογιζόμενος τις καταστροφές που επέφεραν στην Ελλάδα το 1940 οι Γερμανοί φασίστες, δήλωσε ότι ξανάρχονται μετά από δεκάδες χρόνια, οδηγώντας τον ελληνικό λαό σε δουλεία και θάνατο. Για την τρικομματική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι άσπονδοι εχθροί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγιναν φίλοι για να μην πάνε φυλακή και σχεδιάζουν να το τραβήξουν για να καλύψουν τα σκάνδαλα τους. «Διαλύσανε την αγροτική οικονομία, την Ηλεία, την Ολυμπία που έβγαζε χρυσό, την πούλησαν. Αν ήταν αλλιώς δεν θα χρειαζόταν να φυγαδεύουμε τη νεολαία, να την πουλάμε στα σκλαβοπάζαρα», ανέφερε ο κ. Γκρουμούτης και συνέχισε « Θέλω να δω πριν πεθάνω, να γκρεμιστεί το σάπιο πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς την χώρα δεν κυβερνούν οι Έλληνες» και προέβλεψε ότι σε λίγα χρόνια θα ακολουθήσει ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος για το νερό. Κάλεσε τους Έλληνες να αντιληφθούν την προδοσία, να αναλογιστούν τον όρκο που έδωσαν στην πατρίδα και την οικογένεια τους και να βγουν στις πλατείες. «Είμαι γέρος, αλλά ξαναγίνομαι νέος όταν ακούω για αγώνες», δήλωσε ο 86χρονος αγρότης.

ακούστε τον


Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2013 | 11:18 pm


Διαρροή πετρελαίου στον Κορινθιακό

Διαρροή πετρελαίου από αγωγό που φέρεται να ανήκει στην  Πολεμική Αεροπορία καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στον όρμο της Αντίκυρας Βοιωτίας απειλώντας με ρύπανση ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Κορινθιακού Κόλπου καθώς εγκαταστάσεις της Βάσης Καυσίμων  βρίσκονται και στην παρακείμενη ακτή του Αγίου Ισιδώρου.

Το πρόβλημα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα 6meres, εμφανίστηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας όταν διαμαρτυρήθηκαν κάτοικοι από την οσμή και αρχικά θεωρήθηκε ότι η διαρροή συνδέεται με την  παρουσία του πετρελαιοφόρου πλοίου του Πολεμικού  Ναυτικού ''Ζεύς'' που φόρτωνε πετρέλαιο...

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το Λιμεναρχείο που ξεκίνησε έλεγχο και επί του πολεμικού σκάφους, διαπίστωσε ότι αλλού ήταν το πρόβλημα: Οι ίδιες πηγές αποδίδουν την διαρροή -που ακόμα και μετά από μέρες συνεχιζόταν- σε έναν από τους μη χρησιμοποιούμενους τα τελευταία χρόνια υποθαλάσσιους αγωγούς ανεφοδιασμού των υπόγειων δεξαμενών πετρελαίου. Τα σημάδια από την διαρροή του καυσίμου -πετρελαίου ή κιροζίνης- είναι, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής  εμφανή και οπτικά αν πλησιάσει κανείς κοντά στις εγκαταστάσεις, ωστόσο ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα η οσμή φτάνει και μέσα στο χωριό.

 Αυτή σήμανε και τον συναγερμό των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κλιμάκιο της οποίας μετέβει στην βάση Καυσίμων από την έδρα του Δήμου, στο Δίστομο. Ενήμερος για το θέμα είναι και ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας κ Ι.Πατσαντάρας που τυγχάνει απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας- λέγεται μάλιστα ότι επισκέφθηκε την περιοχή και ο ίδιος.  

Ανεξάρτητα του συμβάντος είναι γεγονός, επισημαίνει η εφημερίδα,   ότι οι εγκαταστάσεις της Βάσης Καυσίμων Αντίκυρας είναι παλιές - έχουν γίνει προ δεκαετιών από κονδύλια υποδομών του ΝΑΤΟ- και η εντατικοποίηση της χρήσης τους το τελευταίο έτος λόγω προβλημάτων με τα διυλιστήρια έχουν δημιουργήσει, σε συνδυασμό με την μείωση του προσωπικού, ανησυχητικές συνθήκες ασφαλείας που πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά από τα ειδικά κλιμάκια της Αεροπορίας που βρίσκονται στην Ελευσίνα και διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό με δύτες κλπ


Γ.ΔΗΜ.


Δημοσιεύθηκε στις 12 February 2013 | 12:54 am


Η γελοιογραφία της ημέρας

Δημοσιεύθηκε στις 10 February 2013 | 8:58 pm


Ανταλλακτική Οικονομία "Μπορώ και χωρίς ευρώ"

πατήστε στην εικόνα
ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ, ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, είναι έννοιες που ακούμε όλο και συχνότερα τα τελευταία 2 χρόνια. Τι είναι αλήθεια το χρήμα; Πως δημιουργήθηκε; και Γιατί δεν μπορούμε χωρίς αυτό;

Οι μαθητές της Α2 τάξης του Γενικού Λυκείου Αλιάρτου, μέσα από μια συλλογική ερευνητική εργασία, μας ενημερώνουν με έναν απλό και κατανοητό τρόπο για τη νέα τάση που έχει κάνει την εμφάνισή της στις τοπικές κοινωνίες. Τα Ανταλλακτικά Δίκτυα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν, η στατιστική έρευνα που πραγματοποίησαν στα πλάισια της εργασίας τους, καθώς και οι συνεντεύξεις που πήραν από εκπροσώπους των ανταλλακτικών δικτύων Χανίων και Βόλου.

Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις καθηγήτριες για την αξιέπαινη προσπάθειά τους

Δημοσιεύθηκε στις 9 February 2013 | 1:16 pm


Κωπαϊδα ... Από το Χθες στο Σήμερα

Δεν είναι εύκολο να συμπτύξεις 4.500 χρόνια ιστορίας μέσα σε 30 σελίδες. Κι όμως, οι μαθητές της Β2 τάξης του Γενικού Λυκείου Αλιάρτου τα κατάφεραν...

Η ερευνητική τους εργασία  για την Κωπαϊδα, είναι μία απίστευτη πηγή πληροφοριών, μια αξιοθαύμαστη συλλογική προσπάθεια που μέσα απ'τα κείμενα και τις εικόνες της, μας προσφέρουν ένα μοναδικό ιστορικό ταξίδι.

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά και τους καθηγητές τους

πατήστε στην εικόνα

Δημοσιεύθηκε στις 9 February 2013 | 2:05 am


Ακαδημία Αλιάρτου "ΕΛΠΙΔΕΣ"

Θέλουμε να διατηρήσουμε για χρονιά την ακαδημία για την διασκέδαση των παιδιών. Nα διδάξουμε ήθος και να μάθουν τα παιδιά το ευ΄αγωνιζεσθαι και να απομακρύνουμε τα παιδιά μας από τους επικίνδυνους δρόμους που υπάρχουν.


Ευχαριστώ τους γονείς τα παιδιά και τους χορηγούς μας και εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και καλή πρόοδο στους μικρούς μας


Γιώργος Ιωάννου

Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2013 | 5:05 pm


Απλά, αρνούμαι...

γράφει ο SimpleMan

Αρνούμαι να αποδεχθώ οποιονδήποτε νόμο έχει μπει σε ισχύ από την ώρα που προδότες μετατρέψανε την χώρα μου σε χρεοκοπημένο υποκατάστημα παγκόσμιας τράπεζας.  Υπάρχει μια αόρατη γραμμή μεταξύ εκείνης της ημέρας και της προηγούμενης . Στέκομαι πάνω της κοντά τρία χρόνια σαν να βρίσκομαι στην ζώνη πολέμου μεταξύ της χώρας μου και του κράτους τους. 
 
Αρνούμαι να αποδεχθώ οποιαδήποτε απόφαση δικαστηρίου που θα στηρίζεται σε αυτούς τους κατοχικούς νόμους και βεβαίως δεν πρόκειται να δείξω κανέναν σεβασμό στους δικαστές που θα κληθούν να με κρίνουν. Τους έχω ήδη καταδικάσει από την ώρα που περίμενα σε εκείνη την γραμμή με τα δυο μου πόδια μες στο κρύο να έρθουν να αποδώσουν την δικαιοσύνη στην οποία ορκίστηκαν να υπηρετούν μέχρι θανάτου...
Αρνούμαι να αποδεχθώ οποιονδήποτε κομματικό υπάλληλο, που έχει πάρει τον τίτλο-φερετζέ- του δημοσίου, ο οποίος θα έχει απαίτηση να βρει την παρανομία μου για να αποδώσει το τίμημα σε χρήμα. Να είναι σε απόσταση ασφαλείας από το χέρι μου όταν θα πατήσει την σφραγίδα του κατασχετηρίου του σπιτιού μου, διότι αυτό το σπίτι δεν έβγαλε ούτε ένα σκουλήκι που να αποδέχεται τα πάντα αρκεί να "πέφτει" ο αιματοβαμμένος του μισθός . 
 
Αρνούμαι να αποδεχθώ γιατρό δημοσίου τομέα όταν θα έρθει η ώρα να έχει ανάγκη την επιστήμη του  συμπολίτης μου και θα έχει το θράσος να ζητήσει βιβλιάριο υγείας ή το χρηματικό ποσό που ορίζει ο νόμος για να κάνει αυτό που του επιβάλει ο υπέρτατος νόμος του λειτουργήματος του.  Η άρνησή του να τιμήσει τον όρκο του θα είναι και η δική μου άρνηση να σεβαστώ ό,τι πολυτιμότερο έχει.
 
Αρνούμαι να αποδεχθώ τον όποιον θεσμό ακόμα κατέχει θέση σε αυτή την χώρα. Οι θεσμοί  που έμαθα να σέβομαι είναι αυτοί που υπηρετούν την χώρα μου και δεν υπηρετούν καμία άλλη εις το όνομα του κέρδους. 
 
Αρνούμαι να αποδεχθώ τα όρια που θα θέσει ο κάθε υπουργίσκος για το πώς θα διεκδικήσω τα δικαιώματα μου τα οποία έχουν ήδη εξαϋλωθεί από τις υποκλίσεις που έχει κάνει αυτός και οι όμοιοί του στην Μεγάλη Τράπεζα που λέγεται Ευρώπη.
Αρνούμαι να αποδεχθώ ως καθαρό πολιτικό πρόσωπο τον οποιονδήποτε διατηρεί ακόμα και τυπικές σχέσεις, συζητά ή έστω βρίσκεται τυχαία στον ίδιο χώρο  με εκπροσώπους χωρών ή ιδρυμάτων που έβαλαν την ζωή μου υποθήκη για τις δικές τους αποθήκες χρήματος. 
 
Αρνούμαι να αποδεχθώ τον κρατικό φρουρό ο οποίος αντί να φυλλάτει την δική μου πλάτη ασκεί βία σε μένα και στους γύρω μου για να μην ματώσει ο κρατικός εχθρός που έχει ασυλία, αν και εδώ και τρία χρόνια η ασυλία του έχει αρθεί όπως έχουν αρθεί  και όλοι οι  νόμοι με τις δικές του υπογραφές. Οι κρατικοί φρουροί που προστατεύουν τον εχθρό και όχι τον συνάνθρωπο εδώ και τρία χρόνια μετατράπηκαν συνειδητά, εφόσον δεν παραιτήθηκαν, σε παρακρατικούς. 
 
Αρνούμαι να αποδεχθώ ως Άνθρωπο οποιονδήποτε ψηφοφόρο ή παλαμακιστή του οποιοδήποτε κόμματος συμμετέχει ακόμα και με την παρουσία του μέσα στο Κατοχικό Κοινοβούλιο,  αλλά και όλους αυτούς που σπρώχνουν την κατάσταση με οποιαδήποτε κομματική ταμπέλα. Δεν σέβομαι τον μικρό, άνοο, ατομικιστή και επικίνδυνο πολίτη ο οποίος με την κρυφή του ψήφο επιμένει να συντηρεί την χώρα μου σε καταστολή και ψυχική αφαίμαξη. 
 
Αρνούμαι να αποδεχθώ τον καθημερινό εξευτελισμό του Ανθρώπου, τον βιασμό της αξιοπρέπειας ζωής και θανάτου, τις αυτοκτονίες, την πείνα, την κατάθλιψη, την στέρηση οξυγόνου των δικών μου ονείρων και του διπλανού μου, αλλά και το κομμάτιασμα της χώρας μου με προδοτικά χρεόγραφα.  
 

Αρνούμαι να θεωρώ ίσους όλους αυτούς που νομίζουν ότι η σιωπή μου είναι και η κατάφασή μου στο προμελετημένο έγκλημα που επιμένουν να συντελούν.
 

Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2013 | 4:49 pm


Gracias Grecia...! (βίντεο)

Στην Ισπανία, καθηγητές και μαθητές πήραν την πρωτοβουλία και δημιούργησαν ένα βίντεο επτά λεπτών μέσα στο οποίο ευχαριστούν την Ελλάδα για την κληρονομιά της στην ανθρωπότητα σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής, από την αλφάβητο μέχρι και τη φιλοσοφία, κι από την ιατρική μέχρι και τον αθλητισμό.

Στην αρχή του βίντεο ακούγεται η φράση: «Μπορεί να μην το ξέρεις, αλλά μιλάς πολύ περισσότερα ελληνικά από αυτά που νομίζεις». Τότε, καθηγητές και μαθητές σε διάφορα μέρη, ευχαριστούν την Ελλάδα για την αλφάβητο, τα μαθηματικά, την ιστορία, τις Θερμοπύλες, τη φιλοσοφία, τη λογική, τους ιατρικούς όρους, την αστρονομία, τη δημοκρατία, τον Παρθενώνα, αλλά και τη μουσική, το κρασί, τον θεό Διόνυσο, τους μύθους, την τεχνολογία, για την Τροία, τη Σπάρτη, το θέατρο...


Στο τέλος, όλοι μαθητές σηκώνονται όρθιοι και φωνάζουν στα ελληνικά: «Ευχαριστούμε πολύ, με τρέλα!».

«Yo conozco mi herencia» («Εγώ γνωρίζω την κληρονομιά μου») είναι η πρώτη φράση που φαίνεται γραμμένη στο βίντεο, υπογραμμίζοντας αφενός τις στενές σχέσεις κουλτούρας των δύο λαών της Μεσογείοy κι αφετέρου, τα θεμέλια που τέθηκαν την εποχή της ακμής της αρχαίας Αθήνας για τον πολιτισμό του Δυτικού κόσμου. Οι Ισπανοί λένε «gracias» («ευχαριστώ») στους Έλληνες σε μια εποχή που οι δυο χώρες βιώνουν μία από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία τους.

Επισημαίνεται ότι το βίντεο μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε που γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, χωρίς να ξέρει Ισπανικά πέραν του πασίγνωστου «gracias».



Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2013 | 4:24 pm


Η συγγραφέας που τα παιδιά λατρεύουν ... πέρασε και από την Αλίαρτο

Γυρίζει όλες τις γωνιές της Ελλάδας για να γνωρίσει τους λιλιπούτειους αναγνώστες της και να παίξει μαζί τους θεατρικά παιχνίδια

Ο μικρός Γιώργος από την Αλίαρτο ξέσπασε σε κλάματα κατά την διάρκεια του θεατρικού  και εκείνη τον αγκάλιασε και έκλαψε μαζί του. Στιγμή δυνατή, στιγμή συγκινητική !

Αν όλοι οι συγγραφείς που απευθύνονται στα παιδιά μας είχαν την αμεσότητα και την αγάπη της Μαριλένας Παππά, τότε ο κόσμος που έρχεται να λάβει την σκυτάλη από εμάς, θα ήταν πολύ πιο όμορφος και πιο αληθινός...περισσότερα στο προσωπικό ιστολόγιο της Μαριλένας Παππά

Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2013 | 11:53 am


Ανακοίνωση Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αλιάρτου

 κλικ στην εικόνα

Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2013 | 11:46 am


Πού να ήξερες, μικρή Θάλεια…! Ανοιχτή επιστολή σε μικρή αγωνίστρια

του Δημήτρη Τσιμούρα

Στην πρώτη γραμμή με το πλακάτ αγωνίζεσαι για την κατάργηση των διοδίων,  μικρή Θάλεια!

Πού να ήξερες,  μικρή Θάλεια, ότι καλούνται να λύσουν το πρόβλημα οι ίδιοι που το δημιούργησαν!

Αυτοί  που  με τη ψήφο τους στη Βουλή παρέδωσαν τους ελληνικούς δρόμους σε ιδιωτικές εταιρίες!...


Αυτοί που σου στερούν τη μόρφωση και σου φρενάρουν τη σκέψη!

Αυτοί που κλείνουν τα σχολειά και τα αφήνουν χωρίς δασκάλους και βιβλία!

Αυτοί που γυρίζουν τα σχολεία πενήντα χρόνια πίσω με τα πρωινά συσσίτια!

Αυτοί που με τις ψήφους τους στη Βουλή καταδίκασαν πολλά παιδιά να πηγαίνουν νηστικά το πρωί στο σχολείο, να διαβάζουν στο κρύο και κάποια ακόμη και χωρίς ηλεκτρικό! 

Αυτοί που ξεκληρίζουν κάθε μέρα τους αγρότες από τα χωράφια τους!

Αυτοί που καθημερινά κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις!

Αυτοί που με τις ψήφους τους στη Βουλή κλείνουν κατά χιλιάδες τα καταστήματα της πατρίδας,  μας κάθε μέρα!

Αυτοί που με την πολιτική τους παράγουν την ανεργία!

Αυτοί που με τους φόρους-χαράτσια που μας επιβάλλουν, αύριο, μέσω των τραπεζών και της εφορίας,  θα έρθουν να πάρουν τα χωράφια μας, τα σπίτια μας, ό,τι βιος έχει ο καθένας!

Αυτοί που τεμαχίζουν   την πατρίδα μας και την ξεπουλούν κομμάτι-κομμάτι στους μεγάλους του πλούτου, δικούς μας και ξένους!

Αυτοί που έφεραν  έναν λαό στην κατάθλιψη, αλλά υποκριτικά ενδιαφέρονται για την… ψυχική του υγεία!


Αυτοί που τα παιδιά τους τα σπουδάζουν σε καλά και πλούσια σχολειά και  τα ετοιμάζουν, ώστε αύριο να πάρουν τη θέση τους!  


Καλούνται να λύσουν το πρόβλημα των διοδίων αυτοί που το δημιούργησαν, αυτοί που στην ουσία δεν θέλουν να λυθεί, γιατί φοβούνται μην πάρουμε θάρρος, μην αισιοδοξήσουμε, μην καταλάβουμε τη δύναμή μας  και απαιτήσουμε και άλλα, απαιτήσουμε το δίκιο μας,  που καθημερινά μας το κλέβουν!


φοβούνται μην δυναμώσει ο αγώνας μας, τρομάζουν και στην ιδέα ακόμη!

Γνωρίζουν ότι ο Ελληνικός Λαός  δεν τους έστειλε με τέτοιες εντολές στη Βουλή!

Γνωρίζουν ότι τον κορόιδεψαν,  για να πάρουν την ψήφο του!

Γνωρίζουν ότι ποτέ  δεν  τους ζήτησε να γίνουν αυτόκλητοι προστάτες!

Γνωρίζουν ότι τον οδηγούν με μαθηματική  ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση!

Θάλεια, δικαιολογείσαι  να μην τα γνωρίζεις όλα αυτά.    Να μη  γνωρίζεις ότι αυτοί φράζουν το μέλλον σου  και το μέλλον όλων των νέων.  Να μην ξέρεις ότι και τα διόδια να μην υπήρχαν,  πάλι η Πιερία,  μαζί με όλη την Ελλάδα, θα μαράζωνε. Ότι αυτοί που θα έρθουν ως…  «προστάτες-επενδυτές» θα βάλουν στο χέρι τα καλύτερα μέρη μας και εμείς θα δουλεύουμε γι αυτούς,  για ένα κομμάτι ψωμί. Να μην γνωρίζεις  ότι αυτοί διαλύουν τη δημόσια  εκπαίδευση,  γιατί  δεν θέλουν οι νέοι μας να μορφώνονται. Γιατί,  όταν μορφώνονται,  σκέφτονται και, όταν σκέφτονται,  είναι «επικίνδυνοι» γι αυτούς!    


Η μικρή αγωνίστρια  Θάλεια δικαιολογείται να μην γνωρίζει. Εμείς όμως όχι. Δεν μπορούμε να ζητούμε να μας λύσει το πρόβλημα αυτός που ενσυνείδητα το δημιούργησε, δεν μπορούμε να μπερδεύουμε την ήρα  με το  στάρι, δεν μπορούμε να βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα!   


Ο λαός από μόνος του, χωρίς προστάτες,  έχει τη δύναμη. Όχι μόνο  να διώξει τους… «νόμιμους»  καταπατητές των δρόμων του και τα διόδιά  τους,  αλλά και να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και να γυρίσει τα πάνω κάτω. Αυτό ας μας γίνει πίστη!


ΥΓ. Το κείμενο είναι αφιερωμένο στη μικρή αγωνίστρια, κατά των διοδίων  του Αιγινίου της Πιερίας, Θάλεια.  3/2/12


Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2013 | 11:39 am


Φωνή απόγνωσης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από το φουρτουνιασμένο Αιγαίο...

Διαβάστε τη διαμαρτυρία της Παθολόγου Ελένης Γεωργιάδου από τη Σκύρο για το
νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...

Ελένη Γεωργιάδου

Ειδικός Παθολόγος 
Σκύρος   22/1/13

Προς: κ. Υπουργό Υγείας, κ. Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, κ. Πρόεδρο ΗΔΙΚΑ Κοιν: Βουλευτές Ν.Εύβοιας, Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο Ιατρικό Σύλλογο Εύβοιας, Λοιπούς
Ιατρικούς Συλλόγους, Μ.Μ.Ε.


    Θέμα: Φωνή απόγνωσης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από το
φουρτουνιασμένο Αιγαίο...

    Κύριε Υπουργέ Υγείας, κύριοι Πρόεδροι, κύριοι υπεύθυνοι για την
νομοθεσία στο χώρο της υγείας, σας συγχαίρω για τη μεγάλη σας ανακάλυψη και
καινοτομία: ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ.

   Ονομάζομαι Ελένη Γεωργιάδου, είμαι ειδικός παθολόγος στη νήσο Σκύρο.
Πρόκειται για νησί 4000 κατοίκων που το καλοκαίρι υποδέχεται πάνω από
30.000. Υπάρχει ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (όχι Κέντρο Υγείας). Το
κλιμάκιο ιατρών της Πολεμικής Αεροπορίας από το 251 ΓΝΑ που ερχόταν για μια
εβδομάδα το χρόνο στο νησί, σταμάτησε προ 2ετίας την πολύτιμη προσφορά του
(πιθανώς λόγω οικονομικών περικοπών).


   Το σύστημα που όπως έλεγε ο κος Λοβέρδος θα βάλει τάξη στην
υπερσυνταγογράφηση και στη σπατάλη του ΕΟΠΥΥ και θα βοηθήσει ασφαλισμένους, ιατρούς, φαρμακοποιούς, ήταν η μεγαλύτερη ΑΠΑΤΗ που έγινε ποτέ στο χώρο της υγείας και ο υπέρτατος εξευτελισμός τόσο των ασθενών, όσο και του ιατρικού κλάδου. Βάλατε μία από τις μεγαλύτερες επιστήμες, την Ιατρική, σ'ένα απύθμενο καζάνι γραφειοκρατίας και αποσυντονίσατε τον εγκέφαλό μας από τον αληθινό σκοπό του: τη σωτηρία του ανθρώπινου σώματος, την εμψύχωση και την συμπαράσταση στον ψυχικό πόνο του συνανθρώπου μας. Μετατρέψατε μία 5λεπτη απασχόληση (ιατρού - ασθενούς) σε πολύωρη, πολυήμερη ταλαιπωρία, πολλές φορές άκαρπη. Από τα ξημερώματα μαζεύεται ο κόσμος έξω από τα ιατρεία για να πάρει σειρά για τα φάρμακά του (ιδίως μετά τις λήξεις των επαναλαμβανόμενων απεργιών των φαρμακοποιών). Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε, διότι μόλις το σύστημα ανοίγει, πέφτει από υπερφόρτιση. Οι ασθενείς γίνονται έξαλλοι, οι γιατροί χάνουν την υπομονή τους και μέχρι το μεσημέρι εγκαθιστούμε ξανά και ξανά κωδικούς και μπες-βγες σε μια ταλαιπωρία ανείπωτη πέρα από κάθε όριο και τρόπο περιγραφής.


   Πώς να εξετάσουμε τον ασθενή και να είμαστε ευγενείς, υπομονετικοί, θεραπευτές και συμπαραστάτες, όταν η συνταγογράφηση έχει μετατραπεί σε επείγον και οι ασθενείς μας χτυπούν τις πόρτες και μας απειλούν με απίστευτες λεκτικές εκφράσεις, νομίζοντας ότι εμείς δεν θέλουμε να τους εξυπηρετήσουμε. Οι ίδιοι ασθενείς επί 3-4 ημέρες επανέρχονται με ΤΑΧΙ, καρότσες αγροτικών, λεωφορεία και συνοδεία μπαστουνιών και να τους εξηγείς ότι: Λυπάμαι! Δεν δουλεύει πάλι το σύστημα, ή κάτσε μέχρι τις 6 το απόγευμα (διότι ίσως το μεσημέρι αποφορτιστεί). Σας υπενθυμίζω ότι στο νησί υπάρχουν δύο υπολογιστές, ο δικός μου και ένας του περιφερειακού ιατρείου. Κι αν τύχει και δουλέψει αυτή η απάτη, χρειάζεται 30 - 40 λεπτά, σε περίπτωση 2 ή 3 συνταγών, με συνοδά παραπεμπτικά εργαστηριακών εξετάσεων, μετά την αναγραφή τους, όπως παλιά, και στο βιβλιάριο, την καταχώρηση στο βιβλίο εισερχομένων και χειρόγραφη απόδειξη για εισόδημα από 5 έως 10 ευρώ. Διότι εμείς οι μη συμβεβλημένοι αλλά πιστοποιημένοι ιατροί στο e-syntgografisi απλήρωτοι από το 2010, από το αναξιόπιστο κράτος παίρνουμε από 5 έως 10 ευρώ για συνταγές - παραπεμπτικά. Αλλά ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα δεν μας αφήνετε να τα εισπράξουμε εφόσον διώχνουμε τον κόσμο, ο οποίος έρχεται τις περισσότερες φορές για συνταγογράφηση και όχι για εξέταση. Είναι εξαθλιωμένος και φτωχός.


   Και ρωτάει:
- Γιατρέ θα μου πάρεις την πίεση;
- Ευχαρίστως.
- Θα μου πάρεις και ένα σάκχαρο;
- Ευχαρίστως.
- Να κάνω και μια ερώτηση;
- Ευχαρίστως
- Τι είναι ο πόνος που νιώθω στο στήθος και με χτυπάει στην πλάτη;


   Ο γιατρός χλωμιάζει. Κάνει πλήρη εξέταση με καρδιογράφημα και διαπιστώνει οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και πασχίζει για την διακομιδή του με 10 μποφόρ στο Αιγαίο. Και φυσικά δεν θα ζητήσουμε το αρχικό 5ευρω σε τέτοιες επείγουσες καταστάσεις. Και ο κόσμος το αναγνωρίζει και επανέρχεται με 5 αυγά, λίγο λάδι ή λίγα χόρτα που μάζεψε ο εμφραγματίας για να ευχαριστήσει τον γιατρό του, ή κάποιος άλλος για να εξεταστεί άνευ χρημάτων. Εσείς όμως ζητάτε λεπτομερή καταγραφή εισοδημάτων. Άρα εμείς πρέπει να καταγράφουμε στις αποδείξεις 5 αυγά, λίγα χόρτα ή 1kg ντομάτες;


    Πολλοί συνάδελφοι δεν έχουνε καλή σχέση με τους υπολογιστές και την τεχνολογία. Την Ιατρική τη διδαχτήκαμε στα Πανεπιστήμια, στα επείγοντα των νοσοκομείων, στις εντατικές, στα αμφιθέατρα και στα ανατομεία. Το βάρος έκαστου βιβλίου ισοδυναμεί με το βάρος ενός τούβλου και συρρικνώνεται στο σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μας, όχι σε κάποιου υπολογιστή. Πολλοί από εμάς προσλάβαμε άτομα για γραμματειακή υποστήριξη, ώστε να ασχοληθούμε με τον ίδιο τον ασθενή και όχι με την γραφειοκρατία. Δυστυχώς όμως βρέθηκαν άνευ αντικειμένου αφού είναι αδύνατο να γνωρίζουν δραστικές ουσίες για να μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία της συνταγογράφησης κι έτσι σύντομα θα απολυθούν.


   Πριν το εφαρμόσετε...


   1. Μήπως σκεφτήκατε να μας εκπαιδεύσετε; Αλλά εσείς ξέρατε τι κάνατε.
Διότι κάθε εβδομάδα ή μήνα θα αλλάζατε πάλι τις οδηγίες, την επιφάνεια
εργασίας, τα ποσοστά συμμετοχής των φαρμάκων και θα αναιρούσατε τις
προηγούμενες αποφάσεις και η εκπαίδευση θα πήγαινε χαμένη.

   2. Πριν επιβληθεί, γιατί δεν το δοκιμάσατε για 10.000.000 ανθρώπους και
αφού λειτουργήσει και πάρετε τις τελικές σας αποφάσεις να το εφαρμόσετε
τελειοποιημένο, άνευ προβλημάτων;

   3. Μήπως σκεφτήκατε ποτέ όλους εμάς, τις φωνές του Αιγαίου, του Ιονίου,
των ακριτικών και ορεινών περιοχών, τη δυσχέρεια μετάβασης των ασθενών μας
στα κοντινότερα νοσοκομεία; Σας ενημερώνω λοιπόν ότι λόγω της πρόσφατης
κακοκαιρίας, άλλοι μείναμε χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση, άλλοι χωρίς νερό,
άλλοι χωρίς τηλέφωνο και εσείς καμαρώνετε για το επίτευγμά σας. Την
ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οι γιατροί της ακριτικής Ελλάδας δεν μπορούμε να
έχουμε εύκολες προσβάσεις στο internet ακόμη κι αν το σύστημα δούλευε. Δεν
κουβαλιέται υπολογιστής-εκτυπωτής στον ορεινό βοσκότοπο της Νότιας Σκύρου,
στους υπερήλικες κατάκοιτους ανθρώπους αυτού του ιερού βράχου, στα στενά
ανηφορικά σοκάκια ενός μέτρου φάρδους ή στις πλαγιές του Πηλίου, του
Μετσόβου, του Έβρου κλπ. Γιατί εσείς ζητάτε φυσική παρουσία του ασφαλισμένου
κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης γεγονός που όπως αντιλαμβάνεται ο
κοινός νους είναι πολλές φορές αδύνατο.

  4. Σκεφτήκατε ότι ζητάτε γνωμάτευση από ιατρούς άλλης ειδικότητας για να
τους συνταγογραφήσουμε τα φάρμακα οι παθολόγοι, οι γενικοί ιατροί κλπ, ότι
στα νοσοκομεία οι ιατροί κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν το
επόμενο νούμερο αναμονής; Ποια γνωμάτευση να του ζητηθεί στις 5 τα
ξημερώματα; (Έξω από την πόρτα γίνεται «πόλεμος»). Κι αν ο ασθενής χρειαστεί
φάρμακα, αρχίζει ο Γολγοθάς του.

   5. Προ τριμήνου χρειάστηκε να συνταγογραφήσω σε τέκνο, (έμμεσο
ασφαλισμένο σε κυρία 39 ετών). Το ΑΜΚΑ του παιδιού δεν ήταν σωστό απ 'ότι
διαπίστωσα. Ήταν το ΑΜΚΑ του 40χρονου πατέρα που είχε αυτοκτονήσει και στο
παιδί είχε περαστεί κατά λάθος το ΑΜΚΑ του συγχωρεμένου. Γιατί στο
e-syntagografisi υπάρχουν αναρτημένοι οι πεθαμένοι άνθρωποι από 7ετίας;
Γιατί δεν ενημερώθηκαν από τα ιατρικά πιστοποιητικά των Ληξιαρχίων ότι ο
ασθενής απεβίωσε; Εμείς πώς να το γνωρίζουμε; Στην ηλεκτρονική
συνταγογράφηση δεν έχει φωτογραφίες. Ποιων τα λάθη πληρώνουμε οι γιατροί;

   6. Μας υποχρεώσατε (μέσω ΦΕΚ) να ελέγχουμε τις ασφάλειες των ασθενών για
να συνταγογραφήσουμε ή να εξετάσουμε. Που ζείτε; Τουλάχιστον το 30% των
ασθενών μας είναι με ληγμένες ημερομηνίες - απλήρωτες ασφάλειες ΟΑΕΕ, ΙΚΑ,
ΟΓΑ. Δεν δικαιούνται ούτε εμβόλια για τα παιδιά τους. Κι αν είσαι για
νοσηλεία τότε στην διακομιδή σου τραγούδα: «Αν ήμουν πλούσιος». Διότι
εξερχόμενος από τη νοσηλεία για χολοκυστεκτομή ο μόλις απολυμένος υπάλληλος
ή κατεστραμμένος ελευθεροεπαγγελματίας θα πληρώσει τιμολόγιο στο γραφείο
κίνησης και πιθανώς θα χρειαστεί έρανο για να πάρει εξιτήριο. Τόσα χρόνια
πλήρωνε κανονικά τις εισφορές του. Τώρα που περνάει δύσκολες ώρες δεν του
δώσατε ούτε καν περίοδο χάριτος ώστε να μπορεί να δικαιούται έστω για ένα
εύλογο διάστημα τα φάρμακά του. Εμείς οι ιατροί υποκύψαμε και γίναμε
ελεγκτές του κράτους. ΚΑΚΩΣ. Είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία και τη ζωή του.
Εσείς είστε όμως υπεύθυνοι του θανάτου του (αν συμβεί) διότι βάση νόμου δεν
επιτρέπεται να συνταγογραφήσουμε στο βιβλιάριο τα φάρμακα που χρειάζεται.

   7. Δημιουργήσατε τον ΕΟΠΥΥ, διαχωρίσατε φάρμακα υψηλού κόστους με
απαραίτητη την μετάβαση μηνιαίως των ασθενών στην Αθήνα, στα κεντρικά του
ΕΟΠΥΥ. Ποιας κατηγορίας ασθενών; Των ογκολογικών περιστατικών με οστικές
μεταστάσεις, των νεφροπαθών, των αναπήρων από ρευματικά νοσήματα; Και σας
περιφρόνησαν! Μην φοβάστε! Αποφάσισαν να πεθάνουν στη γη που γεννήθηκαν. Δεν
μπορούν να πηγαινοέρχονται ανήμποροι σωματικά και ψυχικά στα φαρμακεία του
ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα κι έτσι μπορείτε να περηφανεύεστε για την μείωση του
φαρμακευτικού κόστους. «Φεύγουν» καρκινοπαθείς στα χέρια μας ο ένας μετά τον
άλλο αλλά τουλάχιστον περήφανοι διδάσκοντάς μας μαθήματα ζωής και
αξιοπρέπειας.

   8. Προ μηνών αναρτήσατε στον ΕΟΠΥΥ ότι οι μη συμβεβλημένοι ιατροί δεν
μπορούν να γράφουν πάνω από δύο συνταγές τον μήνα ανά ασθενή. Συνοδεύεται
μάλιστα και από ποινικές ρήτρες. Δηλαδή αν παίρνει 7 φάρμακα ή 8 θα γυρίζει
την Αθήνα ή τα νησιά να βρεί τις αντίστοιχες ειδικότητες για συνταγογράφηση.
Είναι ντροπή κύριοι, διότι ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει ότι μας τιμωρείτε
επειδή δεν δεχτήκαμε να συμβληθούμε με το υπέροχο δημιούργημά σας, τον
ΕΟΠΥΥ. Γιατί οι συμβεβλημένοι μπορούν να γράφουν 10 συνταγές; Η ιατρική μας
δεοντολογία δεν το επιτρέπει αυτό το βασανιστήριο στο συνάνθρωπό μας.

   9. Και τέλος. Σταματήστε την ιστορία με τα γενόσημα που μπερδέψατε τα
εγκεφαλικά μας κύτταρα, τόσο των γιατρών αλλά κυρίως των ηλικιωμένων ασθενών μας. Έως τώρα γνώριζαν ότι το χάπι τους ήταν το κίτρινο χαπάκι με το ροζ κουτάκι κι εδώ και λίγο καιρό ένα μήνα είναι μπλε, τον άλλο κόκκινο και τον
άλλο μαύρο. Διότι δεν λάβατε υπόψη σας ότι το 20% περίπου των ελλήνων είναι
αναλφάβητοι. Κι αν τόσο πολύ σας ένοιαζε το φθηνότερο και καλύτερο φάρμακο
ας επιβάλατε νόμο ώστε να έχουμε μόνο ελληνικά γενόσημα ώστε να αναπτυχθεί
τουλάχιστον η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και όχι το φθηνότερο πακιστανικό,
μπαγκλαντέζικο, ινδικό που δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει εκεί αντίστοιχος ΕΟΦ
και πως λειτουργεί. Διότι αν υπήρχε δεν θα βρισκόταν θραύσματα γυαλιού στα
φάρμακα αυτών των χωρών όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τα ΜΜΕ.


   10. Αποφασίσατε να κάνετε την Ελλάδα ένα μεγάλο αυτοματοποιημένο
Memorial. Συγνώμη κύριοι! Μιλάμε για την ίδια χώρα; Την Ελλάδα; Και κάτω από
την επήρεια ποιου παράγοντα αποφασίσατε; Πανικού, πίεσης ή ουσιών; Αν έγινε
από άγνοια ή αμέλεια σας κατανοούμε και σας συγχωρούμε. Διότι ανθρώπινος
νους δεν χωράει αυτό που ζούμε εξαιτίας σας.


   ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΣΑΣ!!!


   Οι Έλληνες ιατροί θα σας είμαστε ευγνώμονες για την ευθανασία αυτής της
επιστήμης και της εξαγωγής στο εξωτερικό ενός τόσο μορφωμένου εμπορεύματος.
Ευχαριστούμε τους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας και τους νομοθέτες. Όταν όμως
αρρωστήσει κάποιος (που δεν το εύχομαι) θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού στον
ΕΟΠΥΥ, να εξεταστούν την ημερομηνία που θα βρεθεί το κενό, να περιμένουν
υπομονετικά στα επείγοντα δημοσίου νοσοκομείου και όχι στα μεγάλα ιδιωτικά
κέντρα ξενοδοχειακής υποδομής. Ίσως το ράντζο ενός διαδρόμου, η αναμονή για
χειρουργικό κρεβάτι, η έλλειψη φαρμάκων και υλικών, η λήψη αμφίβολης
ποιότητας γενοσήμων τους βοηθήσει να βρουν τη σωστή λύση για το εθνικό μας
σύστημα Υγείας και τη βελτίωση του.


Ζήστε λοιπόν μαζί μας κι ανάμεσά μας να μοιραστείτε λίγο τον κόσμο μας,
διότι εμείς δεν φτάνουμε τον δικό σας.


Ευχαριστώ θερμά για την υπομονή σας.


Ελένη Γεωργιάδου


Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2013 | 11:28 am


Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς: "Μήνυμα συμπαράστασης στους ναυτεργάτες"

κλικ στην εικόνα

Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2013 | 11:10 am


Ταξική Προοπτική Εργαζομένων στη ΜΟΡΝΟΣ

Η  εργοδοσία της Μόρνος Α.Ε. αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και η σημερινή συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, προχώρησε μονομερώς σε μειώσεις μισθών, καταργώντας το επίδομα γάμου, αγνοώντας έτσι τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων.

   Και δε σταματά εδώ!

   Κατά τη χθεσινή επίδοση των εκκαθαριστικών μισθοδοσίας, ζητήθηκε και η υπογραφή των εργαζομένων σε έντυπο γνωστοποίησης όρων εργασίας, με το οποίο η Μόρνος χαρακτηρίζει το σύνολο των μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζόμενων ως οικειοθελείς παροχές, τις οποίες δηλώνει ότι θα περικόψει στην πορεία...

 

   Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις μεθοδεύσεις και πρακτικές της εργοδοσίας που επιχειρεί με κάθε μέσο να προσαρμόσει βίαια στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Να διαμορφώσει φτηνά εργατικά χέρια.

   Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις της διοίκησης της εταιρίας τελευταία ( κλείσιμο καντίνας, ανάθεση του συνόλου των δρομολογίων των φορτηγών  σε μεταφορική εταιρία, η «επιλογή» ανάμεσα σε 586 € ή δελτίο παροχής υπηρεσιών ή πρόσληψη σε εργολάβο που προτάθηκε στους συναδέλφους ηλεκτρολόγους των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε) καταδείχνουν ότι επιδιώκουν να χτυπήσουν και τις εργασιακές σχέσεις και να διαμορφώσουν καθεστώς στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αυτή είναι η στρατηγική του κεφαλαίου.

    Να τους σταματήσουμε!

    Με τη συλλογική οργάνωση και πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και παράλληλα σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τα σωματεία στις επιχειρήσεις του ομίλου.



ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ – ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΜΑΣ –ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ



Όλοι στις στάσεις εργασίας την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013





Θήβα 7 Φεβρουαρίου 2013
ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΝΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2013 | 11:01 am


Raus ... Αφιερωμένο σε όλους τους Έλληνες (επανάληψη)

Δείτε στη συνέχεια το φιλμάκι των δυόμιση λεπτών


πρώτη δημοσίευση Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012


 

Δημοσιεύθηκε στις 2 February 2013 | 11:58 pm


Το ξεπούλημα της Ελλάδας...

Γιὰ περισσότερα ἀπὸ 35 χρόνια ἔκρυβαν μὲ τὸν καλύτερο τρόπο τὸν ὀρυκτὸ πλοῦτο τῆς Ἑλλάδος. Τώρα ποὺ πλέον τὸ ἄφησαν νὰ μαθευτῇ πουλοῦν τὴν γῆ μὲ τὴν ἐπαίσχυντη δικαιολογία τῆς δημιουργίας θέσεων ἐργασίας...

δείτε στη συνέχεια απόσπασμα από ντοκιμαντέρ-έρευνα γαλλικής παραγωγής...





Δείτε επίσης

ΕΞΑΝΤΑΣ: Χρυσός στα Χρόνια της Κρίσης, Ο Θησαυρός της Κασσάνδρας

 

 


Δημοσιεύθηκε στις 2 February 2013 | 6:19 pm


Αλιαρτος - Ειδήσεις και Νέα

Αποκριές στην Αλίαρτο - VIOTIAPLUS -

Αποκριές στην Αλίαρτο  VIOTIAPLUS -

Δημοσιεύθηκε στις 7 March 2024 | 10:00 am


Έκοψε πίτα η Αλίαρτος! (pics) - Stereabasket

Έκοψε πίτα η Αλίαρτος! (pics)  Stereabasket

Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2024 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Αλιαρτος