Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Δωδεκανήσου    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Διαμαρτυρία των ξεναγών για απουσία γιατρού και ασθενοφόρου απο τη Λίνδο

Αξιότιμοι κύριοι
-Bρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού με την θερμοκρασία να αυξάνεται.....και μαζί με αυτήν αυξάνονται και τα προβλήματα των επισκεπτών στην Ακρόπολης της Λίνδου!Λόγω της ιδιαίτερα υψηλής θερμοκρασίας,ορισμένοι τουρίστες μη συνηθισμένοι στις κλιματολογικές συνθήκες της Ρόδου λιποθυμούν η παθαίνουν θερμοπληξία η απλά λόγω ζάλης απο τον καύσωνα, σκοντάφτουν με αποτέλεσμα να παθαίνουν στραμπουλήγματα ή κατάγματα !!Εκ φύσεως η Ακρόπολη της Λίνδου αποτελεί ένα μνημείο υψηλής επικινδυνότητας μιας που δεν έχει προστατευτικά κιγκλιδώματα και η 15 λεπτη ανάβαση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη!

Ο λόγος που τα ατυχήματα περιορίζονται κάπως,οφείλεται στην συνεχή ενημέρωση που τους παρέχουμε,στην παρουσία μας κοντά τους,μέχρι να βγάλει και ο τελευταίος τουρίστας φωτογραφίες και να κατεβούμε από την Ακρόπολη, οφείλεται επίσης στην προσοχή και ευασθησία των φυλάκων οι οποίοι πάντα συνδράμουν σε περίπτωση ατυχήματος και οι οποίοι επίσης εργάζονται κάτω από δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες!Είναι πραγματικά απορίας άξιο,πως το τρίτο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό μνημείο της Ελλάδας στερείται από μόνιμο γιατρό ή έστω νοσηλευτικό προσωπικό για παροχή πρώτων βοηθειών στον αρχαιολογικό χώρο και το αυτονόητο, ένα μόνιμο ασθενοφόρο στην πλατεία της Λίνδου τουλάχιστον από το πρωί έως το μεσημέρι

Τις προάλλες και συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου τουρίστας λιποθύμησε λόγω του καύσωνα και το ασθενοφόρο έκανε 45 λεπτά να φτάσει.....Επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες μόλις ξεκίνησαν,οι λιποθυμίες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.......δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα επιτρέψουμε να συνεχίζουν να διακινδυνεύουν ζωές και προτού θρηνήσουμε θύματα σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου,έτσι ώστε να πράξετε τα δεόντα.Ξεκινάμε με την ενημέρωση όλων των υπεύθυνων κοινοποιώντας την επιστολή μας στο Υπουργείο Υγείας,στην Αρχαιολογία,στον Δήμο Λινδίων και στα ΜΜΕ.Είμαστε δε αποφασισμένοι, εάν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν παρθούν μέτρα για την προστασία των τουριστών μας,να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και με άρνηση ανάβασής μας στην Ακρόπολη της Λίνδου.

Απαιτούμε δε τα αυτονόητα 1)Παρουσία γιατρού στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης καθώς και 2)μόνιμο ασθενοφόρο στην πλατεία της Λίνδου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Κολιάδης Αλέξανδρος Μαζαράκου Ευαγγελία

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2018 | 8:04 am


Συνάντηση του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-«Συνάντηση του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο»
-Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο συναντήθηκε την Πέμπτη 14 Ιουνίου ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.
Στη συνάντηση, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επιθυμία και την απόφαση του Λαού της Κάσου να ανακηρυχθεί η Κάσος ως «Ηρωϊκό νησί», τιμώντας τους αγώνες των Κασιωτών και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του νησιού για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.
Η πρωτοβουλία αυτή συζητήθηκε με κατοίκους, εκπροσώπους φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 104η επέτειο του «Ολοκαυτώματος της 7ης Ιουνίου 1824» στην Κάσο, όπου ο Δημήτρης Γάκης εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση για τη σημαντική αυτή Ημέρα θυσίας των Κασιωτών, δήλωσε την στήριξη του στο αίτημα του Λαού της ιστορικής νήσου και δεσμεύθηκε ότι με πρώτη ευκαιρία θα επισκεφθεί ξανά την Κάσο.
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-.-

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 8:54 pm


Παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Μακρή «Τα παραδοσιακά τραγούδια της Ολύμπου Καρπάθου, Τόμος Β΄» στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου

ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΟΛΥΜΠΙΤΩΝ ΡΟΔΟΥ «Η ΒΡΥΚΟΥΣ»
-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Μακρή
«Τα παραδοσιακά τραγούδια της Ολύμπου Καρπάθου, Τόμος Β΄»
που θα γίνει
την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 και ώρα 11 π.μ.
στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου
στην περιοχή Ασγούρου.
Την παρουσίαση θα κάμουν
ο Μηνάς Κ. Μπαλασκάς, η Αρχοντούλα Λεντάκη – Διακομανώλη
και ο Μανόλης Μακρής.

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 8:42 pm


Έναρξη λειτουργίας της πύλης Εισόδου-Εξόδου στην Αγία Μαρίνα Λέρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Μετά από επίμονες κι επίπονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Λέρου και με -δυστυχώς- τρεις μήνες καθυστέρησης λόγω αρνητικής εισήγησης του Τελωνείου Λέρου (σχετικά με την υποστελέχωση της υπηρεσίας), επιτέλους έφτασε στο Εθνικό Τυπογραφείο και δημοσιεύτηκε σε (ΦΕΚ Β΄ 2267//15-6-2018) η λειτουργία του διαβατηριακού / τελωνειακού ελέγχου της πύλης Εισόδου - Εξόδου στην Αγ. Μαρίνα, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες τουρίστες να επισκεφτούν και φέτος το νησί μας.

Ειδικότερα στο εν λόγω ΦΕΚ αναφέρονται τα εξής:

«1. Επιτρέπεται προσωρινά και για χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης έως 31 Οκτωβρίου 2018 και για τις ώρες από 05:00 έως 23:00, η είσοδος προσώπων στο ελληνικό έδαφος και η έξοδος από αυτό, από τον λιμένα Αγίας Μαρίνας Λέρου.

2. Ο σχετικός διαβατηριακός έλεγχος ενεργείται με μέριμνα και ευθύνη του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου για τον λιμένα Αγίας Μαρίνας Λέρου.

3. Ο σχετικός τελωνειακός έλεγχος ενεργείται με μέριμνα του Τελωνείου Λέρου για τον λιμένα Αγίας Μαρίνας Λέρου».

Ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας ευχαριστεί θερμά για την καταλυτική συμβολή του, τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, πως στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η συνεργασία είναι αυτή που φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 8:03 pm


Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χ. Κόκκινος κοντά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Ρόδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Υπερφορολόγηση, αύξηση συντελεστών Φ.Π.Α., all inclusive και lunch basket πνίγουν τον εμπορικό κόσμο των νησιών μας
-Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος κοντά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Ρόδου

Η υπερφορολόγηση, η απουσία κινήτρων, η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α., το all inclusive και lunch basket, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της περιοχής μας, που αποτελούν και τη «ραχοκοκκαλιά» της Οικονομίας μας.

Η έλευση επισκεπτών στην περιοχή μας δεν έχει φέρει αντίστοιχα και προσδοκώμενα έσοδα στον εμπορικό κόσμο της Ρόδου.

Αυτό διαπίστωσε σε επαφές που είχε με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Ρόδου, όπου συναντήθηκε σε περιοδεία που πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος. Συγκεκριμένα περιόδευσε το μεσημέρι του Σαββάτου 16.6.2018 και τη Δευτέρα 18.6.2018 στην κεντρική εμπορική αγορά της πόλης της Ρόδου και της μεσαιωνικής πόλης και συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Με αφορμή την ημέρα «ΑΝΟΙΧΤΑ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΑ» και ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση, επισκέφθηκε τη βιομηχανία ζυθοποιίας ΒΑΠ Κουγιός.

Κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και περιορίζουν την ανεργία. Οι πανηγυρισμοί για έλευση πολλών τουριστών δεν λύνει τα προβλήματα, τα οποία απαιτούν από τους υπευθύνους και κυρίως από την Κυβέρνηση άμεσες λύσεις!

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 7:47 pm


Δ Κρεμαστινός στο Web Radio της ΕΡΤ: Είμαστε σε σύγχυση!...Ποιοι είναι οι Μακεδόνες και ποιοι είναι οι Έλληνες;

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Δημοκρατικής Συμπαράταξη Δημήτρης Κρεμαστινός παρεχώρησε συνέντευξη στο ΕΡΤ Web Radio και το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα στην οποία ερωτήθηκε για τη συμφωνία με τα Σκόπια και για τις σχετικές διαφοροποιήσεις στάσεων στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.
-«Θ. Σιαφάκας: Καλή σας μέρα κύριε καθηγητά.

Δ. Κρεμαστινός: Καλημέρα κύριε Σιαφάκα.

Θ. Σιαφάκας: Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο, γιατί ξαναμπαίνουμε σε ένα «παιχνίδι», «εσύ είσαι ο μειοδότης, εγώ είμαι ο πατριώτης» ή «αυτή η συμφωνία είναι θετική ή είναι πατριωτική συμφωνία, όχι αυτή η συμφωνία είναι ντροπή, είναι καταστροφική», ποια είναι η γνώμη σας;

Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή υπάρχει πράγματι σύγχυση σχετικά με τη συμφωνία και σχετικά με τη μετάφραση της συμφωνίας και βεβαίως αυτό δημιουργεί αυτά τα σχόλια στα οποία αναφέρεστε. Και, στέκομαι στο πιο απλό, μιλώντας χτες ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων - ή όπως θέλετε πέστε το - μίλησε για Μακεδονία, ότι οι Μακεδόνες και οι Έλληνες θα δεχτούν να χαράξουν τη συμφωνία. Οι Μακεδόνες δεν είναι οι Έλληνες; Είναι ένα απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, όπως την αποκαλεί η συμφωνία, λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι η πρώτη σύγχυση είναι αυτή: ότι διεθνώς θα υπάρξει αυτό "οι Μακεδόνες και οι Έλληνες". Ποιοι είναι οι Μακεδόνες και ποιοι είναι οι Έλληνες;

Θ. Σιαφάκας: Τώρα δεν υπάρχει αυτό;

Δ. Κρεμαστινός: Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον από πλευράς δικής μας δεν υπάρχει και από πλευράς τουλάχιστον 50 χωρών δεν υπάρχει.

Θ. Σιαφάκας: Ναι, αλλά μας έλεγε νωρίτερα ο κ. Ηγουμενίδης ο βουλευτής ότι τα 4/5 των κρατών, δηλαδή μιλάμε για Αμερική, για Κίνα έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με αυτό το όνομα, μήπως είναι στρουθοκαμηλισμός να λέμε «οκέι εμείς δεν αναγνωρίζουμε, άρα δεν υπάρχει ζήτημα»;

Δ. Κρεμαστινός: Με αυτήν τη λογική, δηλαδή αφού τα 4/5 την αναγνώρισαν, θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε και εμείς το όνομα Μακεδονία; Δεν είναι αυτή η λογική, η λογική είναι ότι αφού υπογράφουμε μία συμφωνία θα κοιτάξουμε να πάρουμε περισσότερα πράγματα γιατί τη συμφωνία την έχει περισσότερο ανάγκη η άλλη πλευρά.

Θ. Σιαφάκας: Ναι, είναι η επισπεύδουσα χώρα και έτσι πρέπει να είναι.

Δ. Κρεμαστινός: Άρα λοιπόν εμείς μπορούσαμε ή μπορούμε να πάρουμε περισσότερα.

Θ. Σιαφάκας: Λέτε ότι υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια, τα πολιτικά, τα διπλωματικά να κερδίσουμε κάτι παραπάνω σε σχέση με αυτή τη συμφωνία; Όχι αν μπορούσαμε, αν μπορούμε τώρα που μιλάμε.

Δ. Κρεμαστινός: Αν γινόταν μία ευρύτερη διαπραγμάτευση. Δεν έπρεπε να λάβει μέρος η αντιπολίτευση σε κάθε βήμα αυτής της συμφωνίας, να φέρει κάποια γνώμη, να έχει κάποια ευθύνη; Γιατί στο κάτω-κάτω ούτε ξέρουμε και ποιος θα την υπογράψει τελικά, ποια θα είναι τα κόμματα που θα κυβερνούν τότε όποτε έρθει. Άρα, κατά συνέπεια, υπάρχει και αυτή, δεν μπορεί δηλαδή να έρχεται η συμφωνία στην τελική της έκφραση χωρίς προηγουμένως να έχει κανένας ενημέρωση.

Θ. Σιαφάκας: Για να είμαστε ειλικρινείς, πιστεύετε εσείς ότι όποια συμφωνία και αν ήταν αυτή θα μπορούσε - με το δεδομένο της πόλωσης, της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί - να έχει την συναίνεση της ΝΔ; Όποια και αν ήταν αυτή η συμφωνία, έτσι όπως βλέπετε το κλίμα να διαμορφώνεται.

Δ. Κρεμαστινός: Εγώ δεν μιλώ για τη ΝΔ, μιλώ για μας, δηλαδή εμείς είπαμε «ναι» στο γεωγραφικό προσδιορισμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» σύμφωνα με αυτά που είπαμε μας καλύπτει. Λοιπόν, «ναι» στον γεωγραφικό προσδιορισμό είπαμε, «όχι» λέμε όμως στα σύμβολα όλα του αλυτρωτισμού. Μετά, μπήκαν λεπτομέρειες μέσα οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν συγχύσεις π.χ. δηλαδή όταν λες «όχι» στα σύμβολα του αλυτρωτισμού και μας λένε, ας το πούμε, «και εσείς έχετε σύμβολα αλυτρωτισμού» και υπογράφουμε αυτή τη συμφωνία, σημαίνει ότι αποδεχόμαστε ότι έχουμε σύμβολα αλυτρωτισμού. Ποια είναι τα σύμβολα αλυτρωτισμού που έχουμε εμείς;

Δηλαδή, ας πούμε αυτές τις λεπτομέρειες που δεν είναι τόσο λεπτομέρειες γιατί μπορεί να χρησιμοποιήσουν και για τη Θράκη και οπουδήποτε αλλού. Λοιπόν, η συμμετοχή της αντιπολίτευσης θα ήταν ουσιαστική, διότι όταν η αντιπολίτευση σου λέει, και μιλώ για μας, όχι για τη ΝΔ. Στο κάτω-κάτω η ΝΔ εκφράζει και άλλες σκοπιμότητες δηλαδή, έχει τη δεξιά της πτέρυγα και θέλει να την ικανοποιεί πάντα, την δεξιότερη μάλλον. Εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Εμείς λέμε καθαρή συμφωνία, δηλαδή «ναι» στην πρώτη παράγραφο για το «Βόρεια Μακεδονία», εξηγώντας βέβαια ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανέναν όρο, δεν μπορεί να πει «οι Μακεδόνες και οι Έλληνες».

Θ. Σιαφάκας: Κύριε Κρεμαστινέ, βλέπουμε όμως και..

Δ. Κρεμαστινός: Αυτό λοιπόν δεν είναι το μείζον θέμα. Το μείζον θέμα ότι τα θέματα του αλυτρωτισμού πρέπει να τα δούμε στην πράξη, ακόμα δεν είδαμε τις μεταβολές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, θα συμφωνήσουμε; Δηλαδή πολλές δεν πρόκειται να γίνουν. Ποιες θα γίνουν; Θα τις δούμε. Θα συμφωνήσουμε; Είναι δηλαδή σημεία τα οποία η αντιπολίτευση θέλει να τα δει πιο καθαρά δεν διαφωνούμε στο γενικότερο πλαίσιο όπου λέμε «Βόρεια Μακεδονία», αλλά να κατοχυρωθεί ο όρος «Βόρεια Μακεδονία», όχι να λέμε Βόρεια Μακεδονία και να εννοούμε Μακεδονία ότι απλώς και μόνο το υπογράψαμε αλλά από αύριο όλος ο κόσμος θα μιλάει για το Μακεδονία και όλα τα δίκτυα...

Θ. Σιαφάκας: Σας ξαναλέω όμως αυτό που είπα και στο ξεκίνημα, αν το αφήναμε έτσι σε μία λογική δομικής αδράνειας πάλι το ίδιο δεν θα συνέβαινε;

Δ. Κρεμαστινός: Όχι δεν θα το αφήναμε έτσι γιατί απλούστατα οι Αμερικανοί έχουν και αυτοί προσυπογράψει την Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία λέει ότι για να μπεις στο ΝΑΤΟ ή στους άλλους οργανισμούς πρέπει να υπάρχει και...

Θ. Σιαφάκας: Και αν έμπαινε κάποια στιγμή με το σκέτο Μακεδονία;

Δ. Κρεμαστινός: Μα δεν θα μπορούσε να γίνει, η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν το προβλέπει αυτό.

Θ. Σιαφάκας: Ναι, αλλά βλέπετε και τις πιέσεις και του διεθνούς παράγοντα και των ΗΠΑ και της Γερμανίας, δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσει έτσι πέρα από τα συμφωνηθέντα σε σχέση με την Ενδιάμεση;

Δ. Κρεμαστινός: Η Ενδιάμεση Συμφωνία έλεγε ότι για να μπουν τα Σκόπια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ως «Μακεδονία ή παράγωγα της» πρέπει να έχει τη συγκατάθεση της Ελλάδας. Γιατί εάν κάναμε συγκατάθεση στη λέξη «Μακεδονία» δεν θα έμπαινε στο ΝΑΤΟ ως Μακεδονία;

Θ. Σιαφάκας: Τώρα, κύριε Κρεμαστινέ, σε πολιτικό επίπεδο βλέπουμε κάποιες αναταράξεις με τους ΑΝΕΛ βλέπουμε και ότι στο Κίνημα Αλλαγής έχει μία άλλη άποψη ο κύριος Θεοδωράκης, είδαμε και το Πολιτικό Συμβούλιο, υπάρχει μία ενιαία έκφραση εκεί; Βλέπετε ότι αυτές οι αναταράξεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε διαζύγιο με το ΠΟΤΑΜΙ, ποια είναι η γνώμη σας;

Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάχτε εμείς με το ΠΟΤΑΜΙ έχουμε άλλα θέματα, αλλά δεν αφορά μόνο το ΠΟΤΑΜΙ. Ο κάθε ένας ο οποίος έλαβε μέρος σε αυτό το κόμμα υπέγραψε ουσιαστικά ένα, αν θέλετε, συμβόλαιο συμφωνίας με το κόμμα που τον τίμησε και τον ψήφισε ότι, αν μη τι άλλο, θα σέβεται την απόφαση την οποία θα εκφράζει η Πρόεδρος του Κινήματος διότι τα υπόλοιπα όργανα ετούτη τη στιγμή δεν ανταποκρίνονται ακόμα στην δημοκρατική εντολή της βάσης.

Θ. Σιαφάκας: Δεν έχει ένα δογματισμό όμως αυτό που λέτε, δηλαδή ο Πρόεδρος είναι αυτός που καθορίζει και επεξηγεί και τη γραμμή του κόμματος;

Δ. Κρεμαστινός: Όχι, όχι να σας πω γιατί, διότι ο Πρόεδρος εξελέγη για να ενώσει το κόμμα. Η Πρόεδρος συγκρότησε το Πολιτικό Συμβούλιο και το ότι επέλεξε να το συγκροτήσει με εκπροσώπηση όλων των τάσεων και συνιστωσών - και δεν επέλεξε να το κάνει 15μελές ή 10μελές, εξασφαλίζοντας η ίδια την πλειοψηφία σε αυτό - έγινε ακριβώς για να ενώσει το Κίνημα Αλλαγής.

Την προσεχή Κυριακή γίνονται εκλογές, και μετά από αυτό σιγά-σιγά όλα τα όργανα θα γίνουν εκλεγμένα. Δηλαδή, είναι ξεκάθαρο ότι όταν η κα Γεννηματά επιλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο δεν το επιλέγει με βάση τη λογική «να μπει ο τάδε και να μπει ο δείνα» το επιλέγει θέλοντας να εξασφαλίσει την ενότητα. Αν λοιπόν αυτή η ενότητα τελικά δεν διασφαλίζεται από τη δημόσια έκφραση των θέσεων του καθενός, τότε αυτομάτως οι άνθρωποι αυτοί που κινούνται έτσι σημαίνει ότι δεν ακούνε αυτούς που τους ψήφισαν. Διότι τι ψήφισαν; Ψηφίσανε Πρόεδρο ο οποίος θα προχωρήσει σε ένα ενωτικό σχήμα και θα κάνει ένα νέο κόμμα το οποίο θα είναι δημοκρατικότατο, όχι απλώς δημοκρατικό. Αν λοιπόν, τη στιγμή που το Πολιτικό Συμβούλιο έγινε έτσι για να υπάρξει ενότητα, αρχίσει να εκφράζεται ο καθένας ξεχωριστά και ετερόκλητα, τότε κάτι στραβό υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Θ. Σιαφάκας: Και πώς διορθώνεται το στραβό;

Δ. Κρεμαστινός: Το στραβό είναι ότι αν υπάρξει κάποια διαφωνία, αυτή δεν μπορεί να εκφράζεται μέσα στη Βουλή. Αυτό είναι το στραβό...

Θ. Σιαφάκας: Με συγχωρείτε τώρα, αν έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή και ο Θεοδωράκης ψηφίσει «υπέρ» και εσείς όχι, αυτό το στραβό παίρνει πλέον διαστάσεις.

Δ. Κρεμαστινός: Οποιοσδήποτε μετέχει σε ένα κόμμα σέβεται την πλειοψηφία του, δηλαδή και εγώ μπορεί να διαφοροποιούμαι - όχι μπορεί, σίγουρα διαφοροποιούμαι σε πολλά θέματα - αλλά δεν έρχομαι στη Βουλή να τα αναφέρω. Εάν η πλειοψηφία κατά κάποιον τρόπο έχει διαφορετική άποψη, φεύγεις από το κόμμα, διαγράφεσαι, σε διαγράφουν, κάτι θα γίνει. Δεν μπορεί να έρχεσαι στη Βουλή και να λες τις απόψεις σου. Τις απόψεις τις εκθέτεις εκεί και εκφράζονται όπως εκφράζονται.

Θ. Σιαφάκας: Αν διαφωνείς δηλαδή με τις απόψεις της πλειοψηφίας...

Δ. Κρεμαστινός: Είναι συμβατό όταν εκφράζεται μέσα στο κόμμα, το δημοκρατικά δομημένο κόμμα.

Θ. Σιαφάκας: Αλλιώς;

Δ. Κρεμαστινός: Αλλιώς ή φεύγεις εσύ ή σε διαγράφουν. Πώς θα γίνει;

Θ. Σιαφάκας: Δηλαδή θα φτάσουμε εκεί να διαγραφεί ο κύριος Θεοδωράκης από πού;

Δ. Κρεμαστινός: Δεν λέω για τον κύριο Θεοδωράκη, μιλάω γενικότερα αλλά για τον κύριο Θεοδωράκη δεν ισχύει αυτό γιατί ακόμα αυτή τη στιγμή δεν έχει φτάσει η συμφωνία στη Βουλή, γιατί όταν φτάνει η συμφωνία στη Βουλή και ανάλογα πώς θα είναι τελικά διότι σας είπα μπορείτε να μου πείτε ποιες θα είναι οι μεταβολές του Συντάγματος των Σκοπίων;

Θ. Σιαφάκας: Αν θα έχουν ένα θετικό πρόσημο όλα αυτά που λέτε, υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσετε στο τέλος; Να πείτε το μεγάλο «ΝΑΙ»;

Δ. Κρεμαστινός: Εμείς είπαμε «ΝΑΙ» στο γεωγραφικό προσδιορισμό, και να απαλειφθούν από το Σύνταγμα όλα τα αλυτρωτικά σημεία.

Θ. Σιαφάκας: Άρα το αφήνετε ανοικτό να υπερψηφίσετε, να πείτε ναι.

Δ. Κρεμαστινός: Σύμφωνα με αυτά που έχουμε πει, ασφαλώς όλα είναι μέσα, αλλά αυτή τη στιγμή όπως είναι, είναι ασαφές το πλαίσιο της συμφωνίας, διότι αν δεν ήταν ασαφές, δεν θα συζητούσαμε τόση ώρα.

Θ. Σιαφάκας: Αν ξεκαθαριστούν κάποια γκρίζα σημεία, τότε το συζητάτε να πείτε το μεγάλο «ΝΑΙ»;

Δ. Κρεμαστινός: Σύμφωνα με αυτά που έχουμε πει, που επαναλαμβάνω, είναι ουσιαστικά η συνέχεια της ενδιάμεσης συμφωνίας που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αν δεν την είχε κάνει, ας μην αυταπατάται κανένας, δεν θα υπήρχε συζήτηση σήμερα. 140 χώρες την έχουν αναγνωρίσει. Αν δεν υπήρχε ενδιάμεση συμφωνία, θα είχε ενταχθεί στα Σκόπια κι εμείς θα τους λέγαμε μόνοι μας «Σκόπια». Άρα συζητάμε γιατί υπάρχει ενδιάμεση συμφωνία, την οποία επαναλαμβάνω είναι έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, λόγω του εμπάργκο που επέβαλε και ανάγκασε την Αμερική που ήθελε να επιβιώσει αυτό το κράτος, να πιέσει για να δεχτούν και οι Σκοπιανοί την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία κρατάει ακόμη και σήμερα. Αν δεν υπήρχε ενδιάμεση συμφωνία και το εμπάργκο που είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα συζητούσαμε σήμερα. Η ενδιάμεση συμφωνία υποχρεώνει ουσιαστικά την διεθνή κοινότητα, τους διεθνείς οργανισμούς, να συγκατανεύσει η Ελλάδα σε ένα όνομα και συγκατανεύουμε με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αφού θέλετε. Αλλά να κατοχυρωθεί. Δεν μπορούν να λένε «εμείς οι Μακεδόνες και εσείς οι Έλληνες». Αυτά είναι τα σημεία τα οποία μας ενοχλούν, διότι διαφορετικά δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Δεν θέλω να κάνω καμία υπεκφυγή, σας το λέω ξεκάθαρα, αν ήταν ξεκαθαρισμένα αυτά τα σημεία, εγώ θα ήμουν υπέρ της συμφωνίας όπως εκφράζεται, διότι στην ουσία, όταν λες ότι δέχομαι γεωγραφικό προσδιορισμό, είναι ξεκάθαρο αυτό. Το κουμμουνιστικό κόμμα που δεχόταν τον γεωγραφικό προσδιορισμό, το έχει πει επανειλημμένως, δεν συμφωνεί. Γιατί δεν συμφωνεί; γιατί δεν είναι μόνο ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Πρέπει να τον κατοχυρώσεις τον γεωγραφικό προσδιορισμό, διότι αν αύριο γίνουν μεταβολές του Συντάγματος που είναι επιφανειακές, ασφαλώς όχι. Αν γίνουν ουσιαστικές, το συζητάμε.»

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 7:42 pm


Αντίθετο στην επιβολή των 300 ευρώ για χώρο στάθμευσης σε φαρμακεία και κλινικές, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ι.Κ.Α. ΡΟΔΟΥ
-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ . 6. 2018
-ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
-Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Δήμου Ρόδου της 1/6/2018 τα φαρμακεία της πόλης θα πρέπει μετά τις 8/6/2018 να πληρώνουν στο Δήμο 300 ευρώ το χρόνο για να διατηρήσουν το χώρο στάθμευσης των οχημάτων των πελατών τους μπροστά από το κατάστημά τους. Εκτός από τα φαρμακεία το μέτρο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κλινικές και ΑμεΑ.
Το μέτρο κινείται σε εισπρακτική, φορομπηχτική λογική. Επιβαρύνει και δυσκολεύει εκείνους που χρειάζονται φαρμακευτική και ιατρική βοήθεια συχνά με επείγουσα μορφή (ηλικιωμένους, ασθενείς, ΑμεΑ, θύματα ατυχημάτων) Τα φαρμακεία και οι κλινικές δεν είναι κοινά εμπορικά καταστήματα αλλά καλύπτουν ανάγκες που σχετίζονται με την υγεία και τη ζωή. Το Σωματείο μας θεωρεί ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αντικοινωνική και ανάλγητη και γι΄αυτό απαράδεκτη.
Προφανώς το μέτρο εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική που μετατρέπει τους Δήμους, από μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης και συμμετοχής των πολιτών, σε μηχανισμούς εφαρμογής της πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο. Ειδικά ο Δήμος Ρόδου έχει δείξει, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερο ζήλο με συνεχείς αυξήσεις στο νερό και στα κάθε είδους τέλη. Έχει μετατραπεί σε εισπρακτικό, φορομπηχτικό οργανισμό σε βάρος των ήδη υπερφορολογημένων συνταξιούχων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, γεγονός που έχει επανειλημμένα καταγγείλει το Σωματείο μας.
Απαιτούμε από το Δήμο Ρόδου να ανακαλέσει άμεσα το μέτρο και να επιτρέψει την ελεύθερη στάθμευση οχημάτων εμπρός από φαρμακεία και κλινικές. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει, χωρίς καμία διάκριση, για τους χώρους στάθμευσης οχημάτων των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων έξω από τις κατοικίες τους.
Το ΔΣ

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 5:38 pm


Σοβαρό τροχαίο επι της Ρόδου-Λίνδου, στο ύψος του ΙΚΑ Ρόδου

Σοβαρό τροχαίο συνέβη πριν απο λίγη ώρα επι της Ρόδου-Λίνδου, στο ύψος του πρώην ΙΚΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένα αυτοκίνητο ΙΧ που ερχόταν απο Κοσκινού με κατεύθυνση τη Ρόδο, στο ύψος του ΙΚΑ, έχασε τον έλεγχο από άγνωστη αιτία και έπεσε πάνω σε κολόνα φωτισμού. Στη συνέχεια άρχισε να περιστρέφεται μέσα στο δρόμο με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με άλλο Ι.Χ που ερχόταν στο ίδιο ρεύμα. Τραυματίας είναι ο οδηγός του πρώτου Ι.Χ και εχει ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου. Είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του αυτοκινήτου και χρειάστηκε η επέμβαση της ΠΥΡ για τον απεγκλωβισμό του.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 3:42 pm


H πρώτη μέρα ενός ονόματος - του Γιάννη Φλεωάρη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
-ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
-ΙΩΑΝΝΗ ΦΛΕΒΑΡΗ
-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
-Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΕΝΟΣ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

Σε κάθε βάπτιση υπάρχει η επόμενη μέρα. Είναι η πρώτη μέρα μετά το μύρο και το λάδι της κολυμπήθρας. Συνήθως το όνομα του μωρού είναι εκ των προτέρων γνωστό. Ήδη το προσφωνούν με αυτό γονείς, παππούδες, θείοι και λοιποί συγγενείς. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις το παιδί παίρνει άλλο όνομα από αυτό που επιθυμούν οι γονείς του, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων. Επιθυμίες συμπεθέρων, απαιτήσεις του τύπου «να μπει το όνομα του πατέρα μου ή της μάνας μου» ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το παιδί είναι ταμένο σε κάποιον Άγιο της Εκκλησίας μας και παίρνει από εκεί το όνομά του. Σε κάθε περίπτωση όμως κάθε βάπτιση της οποίας προηγούνται διαφωνίες και διενέξεις προκαλεί φασαρίες, γκρίνιες και τσακωμούς που ξεκινούν πριν από αυτήν και συνεχίζουν μετά. Τι όμως συνέβη στην περίπτωση του «κράτους των Σκοπίων» που τώρα το ονόμασαν οι δυο πρωθυπουργοί, επιτελώντας χρέη νονού, όπως οι ίδιοι ήθελαν;;;

Ξημέρωσε λοιπόν η πρώτη μέρα με ένα νέο όνομα της χώρας στα βόρεια σύνορά μας όμως το αρχικό πρόβλημα να παραμένει. Υπάρχει θέμα σφετερισμού του ονόματος της «ξακουστής» Μακεδονίας μας και της Ελληνικής ιστορίας. Παραμένει η άρρηκτη σύνδεση του ονόματος της Μακεδονίας μας με ζητήματα αλυτρωτισμού ενός Σλαβικού εθνικού μορφώματος που κάρφωσε σαν καρφί στα πλευρά και στα βόρεια σύνορά μας ο μεγαλόσχημος Γιόζιπ Μπροζ ή άλλως ο διαβόητος στρατάρχης Τίτο που απολάμβανε και στη χώρα μας αναγνώριση, τιμή και μεγαλεία, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε έπρεπε να κλείσει το θέμα, όταν πιθανώς και οι δυο υπερδυνάμεις και αντίπαλοι του μετέπειτα «ψυχρού πολέμου» θα έπαιρναν για δικούς του λόγους ο καθένας το μέρος μας…

Δεν θα προβώ σε ιστορική αναδρομή διότι υπάρχει τόση πίκρα σήμερα στην Ελλάδα που οι περισσότεροι σταματούν να διαβάζουν ή να ακούν, όταν αρχίζει κάποιος να εξιστορεί τα περί σλαβομακεδονικής γλώσσας, την διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και όσα ακολούθησαν καθώς και τα θέματα του αλυτρωτισμού του κράτους αυτού των νότιο-σλάβων που στρέφονται εναντίον μας, εναντίον της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, ενδεχομένως και τρίτων χωρών αποσκοπώντας στην ταύτιση του όρου Μακεδονία (ιστορικού, γεωγραφικού, πολιτικού, οικονομικού, διοικητικού) με την εθνική υπόσταση και πολιτική οντότητα του κρατιδίου. Υφίσταται και θα εξακολουθήσει να υποστηρίζεται στα βόρεια σύνορά μας, σειρά ανιστόρητων και ανυπόστατων διεκδικήσεων με δυνητική και πιθανή παρανόηση κάθε τρίτου για το τι σημαίνει «Μακεδονία», σε ποιον ανήκει και ποιος είναι ο κληρονόμος της ιστορίας της που για όλους εμάς είναι η ιστορία του Ελληνικού Έθνους, η δική μας ιστορία.

Με αγωνία όμως και με ανοιχτές τις πληγές που προκαλεί σε όλους τους Έλληνες η αδικία, η απώλεια ή η διακινδύνευση Εθνικών ζητημάτων και οι τριγμοί, οι εντάσεις και ο αναθεωρητισμός που έπονται, διατυπώνουμε ευθέως διαφωνία προς το γκρίζο περιεχόμενο της συμφωνίας με τις μεγάλες επιφυλάξεις που γενούν τα ερωτήματα που όλοι γνωρίζουμε και διατυπώνουμε προς τους εμπνευστές αυτής της ονοματοδοσίας.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 3:05 pm


Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Καρπάθου- Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου

ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ-Θέμα: " Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Καρπάθου- Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου"
-Ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος την 4η του μηνός IOYΛIOY 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00 το μεσημέρι με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης:

"Απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, την διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης για το έτος 2017."

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Καρπάθου

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 1:58 pm


Οι ΑΝΕΛ Δωδεκανήσου ακλόνητα δίπλα στον Πάνο Καμμένο!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
-Ο Περιφερειάρχης Οργανωτικού Δωδεκανήσου

Η Δημοτική Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Ρόδου
Η Δημοτική Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Κω
Η Δημοτική Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Καλύμνου
Η Δημοτική Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Λέρου
Η Δημοτική Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Νισύρου
Η Οργανωτική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Καρπάθου

Δηλώνουμε ότι στεκόμαστε δίπλα στον Πρόεδρο του Κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τον Πάνο Καμμένο, ανυποχώρητοι στις τάξεις του Κινήματός μας και στις αρχές που υπηρετεί, για να συνεχίσουμε μέχρι τέλους, τον αγώνα μας για την ανάκτηση της Εθνικής Κυριαρχίας, για την Έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και για την καταπολέμηση της Διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα μας στη χρεοκοπία.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι η μοναδική πολιτική δύναμη με την εθνική υπευθυνότητα και την καθαρή εθνική θέση. Δεν θα δεχτούμε κάθε συμφωνία με τα Σκόπια που περιέχει το όνομα “Μακεδονία”.

Πολλούς συμπολίτες μας τους παγίδευσαν συσκοτίζοντας την αλήθεια. Την αλήθεια ότι:

1) Η άρνηση μας χθες να ψηφιστεί η Πρόταση Δυσπιστίας της Αντιπολίτευσης δεν επικύρωσε καμία συμφωνία, αλλά παρουσιάστηκε έτσι ως τέχνασμα της Αντιπολίτευσης και των Διαπλεκόμενων ΜΜΕ.
2) Με τη άρνηση μας αποτρέψαμε την αποσταθεροποίηση της χώρας και εγγυηθήκαμε την ομαλότητα.
3) Σκοπός της πρότασης μομφής, ήταν να απομακρυνθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την Κυβέρνηση, για να μη μπορούν να αντιδράσουν όταν θα έρθει η ώρα.
4) Αν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποσύραμε χθες την εμπιστοσύνη μας από την Κυβέρνηση, θα τους αντικαθιστούσαν άλλοι, που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να παραχωρήσουν το όνομα Μακεδονία όταν η συμφωνία θα φτάσει στη Βουλή.
5) Η υπογραφή συμφώνου ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών Κοτζιά και Ζάεφ, δεν δεσμεύει τη χώρα μας μέχρι να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Όταν θα έρθει στη Βουλή, μόνο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ξεκάθαρα δηλώσει, ότι θα την καταψηφίσουν και θα την ακυρώσουν με κάθε τρόπο!

Τα μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στηρίζουμε την κυβέρνηση που αυτές τις ημέρες βάζει οριστικά τέλος στο θέμα της Διαπλοκής και βγάζει τη χώρα οριστικά από τα μνημόνια. Ο Πρόεδρός μας ξεκαθάρισε ότι θα αναμετρηθούμε με τον εταίρο μας, που έχει άλλη αντίληψη για τα εθνικά θέματα, όταν και αν έρθει η ώρα. Δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό, ούτε τα τεχνάσματα που θέλουν να μας εμποδίσουν να επιβάλλουμε την εθνική και υπεύθυνη θέση μας στην Κυβέρνηση.

Χθες έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες και αποκαλύφθηκαν ποιοι στέκονται πραγματικά δίπλα στον Πρόεδρο μας και ποιοι βρέθηκαν δίπλα του ευκαιριακά ή για να τον πλήξουν την κρίσιμη στιγμή.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το επικοινωνιακό πλήγμα που κατάφεραν σε βάρος της παράταξής μας είναι μεγάλο, και μοιραζόμαστε την απογοήτευση και τη θλίψη των συμπατριωτών μας. Τους διαβεβαιώνουμε όμως ότι, ακόμη και αν μας καλύπτει η σκιά των ψεμάτων της Διαπλοκής, εμείς θα πολεμήσουμε πιο δυνατοί εναντίον της. Και τα δικά μας τα χτυπήματα δεν θα είναι με ψέματα, αλλά με πράξεις υπέρ της Πατρίδας και υπέρ των Συμπατριωτών μας.
Και θα είναι χτυπήματα συντριπτικά!

Ελληνικέ Λαέ, Παναγιώτη Καμμένε, στεκόμαστε ακλόνητοι δίπλα σου.

Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 1:52 pm


Φάρσα για βόμβα στη ΔΟΥ Ρόδου

Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα στη ΔΟΥ Ρόδου, όταν άγνωστος τηλεφώνησε στις 8:00 το πρωϊ και ενημέρωσε για την ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού.
Άμεσα εκκενώθηκε το κτίριο, ελέγχθηκε και αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.
ert.gr

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 1:44 pm


Παράνομη και αυθαίρετη ακόμη και η παραπλανητική σήμανση για ύπαρξη κάμερας

Παράνομη και αυθαίρετη ακόμη και η παραπλανητική σήμανση για ύπαρξη κάμερας.
-Μετά τα δημοσιεύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την δήθεν ύπαρξη συστήματος με κρυφές κάμερες στο κοιμητήριο Ιαλυσού ενημερώνουμε ότι:

Εξουσιοδοτημένο συνεργείο του δήμου έκανε αυτοψία στο χώρο που βρίσκεται η "σήμανση - ανακοίνωση" και δεν διεπίστωσε την ύπαρξη καμίας κάμερας.

Αντίθετα διαπιστώθηκε η υπάρξη μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων (γάτες) και σημεία στα οποία άγνωστοι εναποθέτουν τροφή. Η υπηρεσια μας θα λάβει όλα τα μέτρα και θα ακολουθήσει όποιες διαδικασίες προβλέπονται από το νόμο για την απομάκρυνση των αδέσποτων ζώων από τον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Θεωρούμε ότι από υπερβάλλον ζήλο κάποιος φιλόζωος ανάρτησε αφθαίρετα την πινακίδα για την ύπαρξη δήθεν κρυφών καμερών προκειμένου να τρομοκρατήσει τους πολίτες που επισκέπτονται το κοιμητήριο και δυσανασχετούν με την ύπαρξη τόσου μεγάλου αριθμού ζώων στο χώρο που ευρίσκονται τα μνημεία των συγγενών τους.

Τσίκκης Ν. Δημήτριος
Αντιδήμαρχος Ρόδου - Νέων Τεχνολογιών, ΚΕΠ , Διαφάνειας
και Συντονιστής, Ενοτήτων ΙΑΛΥΣΟΥ - ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ

p: +30 6943740543 a: Πλατεία Ελευθερίας ,1,85100. ΜΑΝΔΡΑΚΙ
e: [email protected] s: tsikkis.dimitris

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 7:34 am


Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ στις Πρέσπες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ στις Πρέσπες
-Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Φίλε και γείτονα Ζόραν,
Αξιότιμη Ύπατη Εκπρόσωπε,
Κύριε Επίτροπε,
Κυρία Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ,
Κύριε Νίμιτς, Απεσταλμένο Ειδικό Μεσολαβητή του ΟΗΕ για την επίλυση αυτής της διαφοράς, 25 χρόνια τώρα.
Κυρίες και κύριοι,
Συναντιόμαστε σήμερα, εδώ, στις Πρέσπες, με φόντο το Τριεθνές, στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία.
Βρισκόμαστε σε ένα σημείο, που στο διάβα της ιστορίας το έχουν διασχίσει νικητές και ηττημένοι της ιστορίας.
Θριαμβευτές, αλλά και τραγικοί ήρωες.
Κυνηγοί και κυνηγημένοι, όπως μας έχουν αφηγηθεί με λόγο και εικόνες οι μεγάλοι ποιητές της ανθρώπινης περιπέτειας.
Και βρισκόμαστε εδώ, για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης.
Να απευθυνθούμε, πρώτα από όλα, στους λαούς μας, αλλά να απευθυνθούμε και σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων.
Λαούς βασανισμένους στο διάβα της ιστορίας από το δηλητήριο του σωβινισμού και τη διχόνοια του εθνικιστικού μίσους και της πατριδοκαπηλίας.
Λαούς χτυπημένους από περιφερειακές, διεθνείς, αλλά και αδελφοκτόνες συρράξεις και εθνοκαθάρσεις. Από αλλαγές συνόρων. Από αλυτρωτικές παραχαράξεις της ιστορικής αλήθειας. Από την επιβολή και την κυριαρχία του φόβου.
Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε εδώ, κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας.
Βρισκόμαστε εδώ, για να πράξουμε και οι δύο το πατριωτικό μας καθήκον.
Δεν ανταμώνουμε σήμερα εδώ, για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος.
Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα, για να υπάρχουν, από εδώ και στο εξής, μόνο νικητές.
Για να επουλώσουμε τις πληγές του χρόνου.
Να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για όλα τα Βαλκάνια, για όλη την Ευρώπη.
Για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας.
Η σημερινή μας υπογραφή πιστεύω ότι βάζει τα θεμέλια για αυτή τη νέα εποχή.
Φίλε Ζόραν, όταν πριν από έξι μήνες συναντηθήκαμε στο χιονισμένο Νταβός, έκανε πολύ κρύο τότε, ήταν το κρύο αυτό, όχι μόνο εκεί όπου συναντηθήκαμε, αλλά για 25 χρόνια ήταν και στις σχέσεις των χωρών μας. Σου θυμίζω ότι πολύ λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε. Πολλοί λίγοι πίστευαν ότι θα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας 26 χρόνια άγονης διένεξης ανάμεσα στις χώρες μας.
Κι όμως, η κοινή μας βούληση ήταν αυτή που ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες.
Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια τους δύο υπουργούς μας των Εξωτερικών, γιατί χάρις σε αυτούς βρισκόμαστε εμείς οι δύο, σήμερα, εδώ.
Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΟΗΕ -δια της κυρίας Ντι Κάρλο- και ειδικά τον Ειδικό Απεσταλμένο, κύριο Νίμιτς, ο οποίος για 24 χρόνια αγωνίζεται ακατάπαυστα για τη λύση του θέματος αυτού. Και να πω ότι δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη μέρα για να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία, από τη μέρα των γενεθλίων του.
Και ασφαλώς, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια, την Ύπατη Εκπρόσωπο κυρία Μογκερίνι και τον Επίτροπο Διεύρυνσης κύριο Χαν.
Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Μια συμφωνία που σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο πλευρών.
Μια συμφωνία που μας επιτρέπει σήμερα να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας, να τους κοιτάξουμε στα μάτια και να τους καλέσουμε να τη διαβάσουν και να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις.
Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών.
Κι αυτό την κάνει μια πατριωτική συμφωνία και για τους δύο λαούς.
Μια συμφωνία που, σε κάθε άρθρο της, διαψεύδει πατριδοκάπηλες και μισαλλόδοξες δυνάμεις και στις δύο χώρες, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις εύλογες και απολύτως σεβαστές ευαισθησίες των πολιτών μας.
Οι ευαισθησίες αυτές, άλλωστε, υπήρξαν και ο οδηγός μας, κατά τις διαπραγματεύσεις και κατά τη συγγραφή και τώρα την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.
Και, βεβαίως, θα παραμείνουν οδηγός μας, στην –από εδώ και πέρα- κοινή μας προσπάθεια η συμφωνία που σήμερα θα υπογράψουμε, να καταστεί βιώσιμη.
Γιατί η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση. Χρειάζεται από κοινού επένδυση, για να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών μας. Να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών μας η οριστική λύση μιας διένεξης δεκαετιών.
Και για αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σήμερα, τόσο σε νέα έργα υποδομών, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου-Βουδαπέστης, όσο και στα έργα που έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η νέα συνοριακή διάβαση -ένα έργο με μεγάλη βαρύτητα για την περιοχή μας και τις διασυνοριακές μας σχέσεις.
Αγαπητέ Ζόραν,
Κυρίες και κύριοι,
Έχουμε ιστορικό χρέος, αυτό το βήμα, που κάνουμε από κοινού, να φροντίσουμε ώστε να μην μείνει μετέωρο.
Και είμαι αισιόδοξος, ότι θα τα καταφέρουμε.
Είμαι αισιόδοξος ότι οι λαοί μας θα αποτελέσουν παράδειγμα συναδέλφωσης σε μια ιστορική περίοδο γενικευμένης αποσταθεροποίησης και γεωπολιτικών συγκρούσεων.
Γιατί όχι μόνο η περιοχή μας, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα χρειάζεται τέτοια παραδείγματα σαν το δικό μας.
Παραδείγματα λαών και χωρών που αποτινάζουν τα βαρίδια του μίσους και οικοδομούν μαζί το μέλλον τους.
Η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων, άλλωστε, είναι αλληλένδετη. Όπως και η μοίρα των λαών και των χωρών της Ευρώπης.
Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις. Γεωπολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές.
Ο μοναδικός δρόμος για την επιτυχή αντιμετώπισή τους είναι μια συνεκτική στρατηγική διασυνοριακής, περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας.
Μια στρατηγική εξωστρέφειας και κοινής ευρωπαϊκής πορείας των Βαλκανίων. Μιας πορείας που θα ακυρώσει αποφασιστικά τις δυνάμεις της γεωπολιτικής αστάθειας και θα κλείσει μια για πάντα το οδυνηρό κεφάλαιο της αλλαγής των συνόρων.
Κυρίες και κύριοι,
Κλείνοντας, θέλω να σας εκμυστηρευτώ ότι είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής. Αυτής της υπέροχης μουσικής με τα χάλκινα όργανα, που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες των λαών της Βαλκανικής.
Στην τεράστια βαλκανική μουσική παράδοση, εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια. Τραγουδισμένα από μυριάδες μαυροντυμένες γυναίκες των χωρών μας, όταν αποχαιρετούσαν τους άνδρες και τα παιδιά τους, πεσόντες στο βωμό των πολέμων. Άλλοτε πολεμώντας για πανανθρώπινη λευτεριά και άλλοτε πέφτοντας θύματα του φανατισμού και των εθνοτικών συγκρούσεων.
Εξέχουσα θέση, όμως, πέραν από τα μοιρολόγια, κατέχουν και τα τραγούδια της χαράς, που υμνούν τη γέννηση και την ομορφιά της φύσης και των ανθρώπων μας.
Ένα τέτοιο, καινούριο τραγούδι, ξεκινάμε να γράφουμε σήμερα μαζί, εδώ, στις Πρέσπες. Και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται για πολλούς αιώνες και από πολλές γενιές μπροστά.
Στη γλώσσα μας και στη γλώσσα σας.
Στη χώρα μας και στη χώρα σας.
Από τον λαό μας και από τον λαό σας.
Ένα τραγούδι που θα γιορτάζει την ειρήνη, την αδελφοσύνη, την προκοπή και την καλή γειτονία των λαών.
Χόρτασαν, άλλωστε, οι παλαιότερες γενιές σε αυτό τον τόπο από μοιρολόγια.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τη γέννηση. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τη γέννηση του κοινού μας μέλλοντος. Ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια.
Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα προς αυτό το μέλλον. Ένα βήμα γενναίο, ιστορικό, αλλά και αναγκαίο για τους λαούς μας.
Σας ευχαριστώ θερμά.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2018 | 7:58 pm


Σοκ: Ήρθε από την Αμερική και σκοτώθηκε με τον αγαπημένο φίλο της σε γκρεμό της Καρπάθου

Η 27χρονη Μαρία αυτές τις μέρες είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για να δει από κοντά τον αγαπημένο της φίλο
Στο πένθος έχει βυθιστεί η Κάρπαθος από τον θάνατο του Δαμιανού Ταλάκη και της Μαρίας Νικολαϊδη όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το όχημα στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό. Ο 34χρονος ήταν κάτοικος του νησιού και μαζί με την οικογένειά του ήταν πολύ αγαπητοί στην Κάρπαθο. Η 27χρονη Μαρία ζούσε στην Αμερική και αυτές τις μέρες είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και το όμορφο νησί των Δωδεκανήσεων για να δει από κοντά τον αγαπημένο της φίλο Δαμιανό.

Οι δυο νέοι που διασκέδαζαν σε κλαμπ του νησιού, αγνοούνταν από το πρωί της Παρασκευής. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας δηλώθηκε η εξαφάνιση τους στο αστυνομικό τμήμα Καρπάθου και ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό τους. Τελικά το αυτοκίνητό τους εντοπίστηκε σε γκρεμό στον οποίο είχε πέσει από ύψος περίπου 50 μέτρων.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η τραγική είδηση, οι συγγενείς προσπαθούν να μάθουν τα αίτια της τραγωδίας ενώ πολλοί φίλοι τους, τους αποχαιρετούν μέσω Facebook.
«Στη μνήμη των ξεχωριστών μας φίλων Δαμιανού Ταλάκη και Μαρίας Νικολαίδη, αποφασίσαμε αντί στεφάνων να μαζέψουμε ένα χρηματικό ποσό το οποίο θα δωρηθεί στο δημοτικό σχολείο Αρκάσας», «έσβησε το χαμόγελο του χωριού. Καλό ταξίδι "κουμπαρούλα", καλό ταξίδι Δαμιανούλη». Είναι κάποια από τα μηνύματα που γράφτηκαν στα social media για τους δύο άτυχους φίλους.
ΠΗΓΗ: proto thema

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2018 | 4:49 pm


ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση έχει απέναντι της τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στο θέμα των Σκοπίων και η πλειοψηφία αυτή θα εκφραστεί»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ17 Ιουνίου 2018-ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση έχει απέναντι της τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στο θέμα των Σκοπίων και η πλειοψηφία αυτή θα εκφραστεί»
-Επικριτικός προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, από το βήμα της Βουλής, ήταν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.Μάνος Κόνσολας.
«Η πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία αναφέρεται στο δικαίωμα εξουσιοδότησης στον κ.Τσίπρα να υπογράψει τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Όσοι συναινέσουν θα είναι συνυπεύθυνοι», επισήμανε ο κ.Κόνσολας.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε:
«Ανέβηκε στην εξουσία διχάζοντας τους Έλληνες και τώρα που χάνει την εξουσία επιχειρεί να διχάσει πάλι τους Έλληνες.
Η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας υπονομεύει και τη σύνθετη ονομασία αλλά και την έννοια του erga omnes, ενώ ενισχύει τον αλυτρωτισμό.
Γιατί εδώ θα έχουμε ένα κράτος που θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία και θα κατοικείται από πολίτες που θα χαρακτηρίζονται «Μακεδόνες» και με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε ότι ο κ.Τσίπρας δεν έχει ούτε εξουσιοδότηση, αλλά ούτε και τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία και επισήμανε:
Ο κ.Πρωθυπουργός έχει εργαλειοποιήσει δύο ζητήματα.
Το ένα είναι το μεταναστευτικό και το άλλο το ζήτημα των Σκοπίων.
Τα χρησιμοποιεί επιδιώκοντας να πάρει ανταλλάγματα σε ένα άλλο πεδίο.
Ποιο είναι αυτό;
Να τον αφήσουν να διακινεί το αφήγημα του περί «καθαρής εξόδου» κάνοντας, βεβαίως, και οι άλλοι τη δουλειά τους.
Τον κ.Τσίπρα δεν τον απασχολούν οι αρνητικές επιπτώσεις στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας αλλά και των εθνικών συμφερόντων που προκύπτουν από αυτά που έχει αποδεχθεί και συνομολογήσει στο μεταναστευτικό και στο ζήτημα των Σκοπίων.
Για αυτόν είναι απλά εργαλεία.
Δεν αντιλαμβάνεται ότι η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας αποτελεί το όχημα που θα χρησιμοποιήσει ο αλυτρωτισμός τα επόμενα χρόνια.
Δεν αντιλαμβάνεται ότι ο μόνιμος και διαρκής εγκλωβισμός χιλιάδων παράνομων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, σε έναν ευαίσθητο εθνικό χώρο, υποκρύπτει κινδύνους.
Ο κ.Πρωθυπουργός μας είπε στη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ότι θα τον κρίνει η ιστορία.
Τέτοια Λουδοβίκειο λογική δεν είχε αναπτύξει κανένας άλλος Πρωθυπουργός στο παρελθόν, όταν χειριζόταν εθνικά θέματα.
Η αλαζονεία και η αμετροέπεια συναντώνται πλέον με τις μειοψηφικές και εθνομηδενιστικές αντιλήψεις σε αυτή τη νοοτροπία.
Η κυβέρνηση έχει απέναντι της τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Η πλειοψηφία αυτή θα εκφραστεί».

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2018 | 2:04 pm


Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ(16.6.2018)
-Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
- Είναι πράγματι ορισμένες στιγμές που πυκνώνει ο πολιτικός χρόνος, είναι ορισμένες στιγμές όπου έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις, και ιστορικού χαρακτήρα γεγονότα και αισθάνομαι ότι τούτες οι μέρες είναι μέρος αυτών των στιγμών, που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ιστορικές.
Το λέω αυτό, διότι σε λίγες μέρες έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνεδρίαση που οριστικοποιεί, κλείνει την τελευταία αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος στήριξης μετά από οχτώ χρόνια μνημονίων στη χώρα. Προχθές, μόλις είχαμε την επικύρωση, την ψήφιση των τελευταίων μέτρων σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα, που πάρθηκαν σε συνεννόηση με τους θεσμούς.
Παράλληλα πριν από δυο, τρεις μόλις μέρες είχαμε την κατάληξη -μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις σε ένα κρίσιμο θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής, σε μια ανοιχτή πληγή στην εξωτερική μας πολιτική, που ταλανίζει τη χώρα μας πάνω από είκοσι έξι χρόνια- με τους βόρειους γείτονές μας σε μια συνολική Συμφωνία, η οποία, βεβαίως, έχει διάφορα στάδια μέχρι να επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ως μια ιδιαίτερα ιστορική στιγμή.
Έχουμε, λοιπόν, δύο εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα για τη χώρα: Το ένα, αυτό που σφραγίζει το πέρασμα της Ελλάδας από την εποχή της οικονομικής καχεξίας στην εποχή της ανάκαμψης και το άλλο, αυτό που σφραγίζει -αν θέλετε- το πέρασμα από μια εποχή στασιμότητας ενός προβλήματος στα σύνορά μας, στα βόρεια σύνορά μας, στην εποχή της ισχυροποίησης της διεθνούς θέσης της χώρας.
Τι συμπεράσματα, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έβγαλε η Αξιωματική Αντιπολίτευση από αυτήν την πύκνωση του χρόνου; Η Αξιωματική Αντιπολίτευση από αυτά τα δύο γεγονότα έβγαλε το συμπέρασμα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της Κυβέρνησης, πράγμα που δεν έχει κάνει εδώ και τρία χρόνια.
Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτή τη σπουδή, όπως ενδεχομένως θα δυσκολευτεί να την κατανοήσει και ο ιστορικός του μέλλοντος. Θα δυσκολευτεί να κατανοήσει γιατί σε μια θετική συγκυρία για τη χώρα η Νέα Δημοκρατία επιλέγει τώρα να εξαντλήσει ένα από τα ισχυρότερα θεσμικά της όπλα, το ισχυρότερο θεσμικό της όπλο, προκειμένου να ρίξει την Κυβέρνηση ή να απειλήσει ότι θα ρίξει την Κυβέρνηση.
Η αλήθεια όμως είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι κανένας από τους ιστορικούς του μέλλοντος, όπως και κανείς άλλος νηφάλιος και αντικειμενικός παρατηρητής, δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ούτε τα όρια των εσωκομματικών σας δυσκολιών και προβλημάτων ούτε όμως και τα όρια του πολιτικού σας κυνισμού.
Διότι, ξέρετε, το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτά εις τα οποία αναφέρεται, τα επιχειρήματα δηλαδή τα οποία αναπαράγει, αναγράφει στην πρόταση που κατέθεσε, στην πρόταση δυσπιστίας εναντίον της Κυβέρνησης.
Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας σάς ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ούτε η αποκατάσταση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια σάς ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας σάς ενδιαφέρει, ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους. Τίποτε από όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει.
Το μόνο που σας ενδιαφέρει και επιδιώκετε είναι η πτώση της Κυβέρνησης, πριν να οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, στα οποία εσείς οδηγήσατε τη χώρα για οκτώ ολόκληρα χρόνια, φέρνοντάς τη σε θέση χρεοκοπίας.
Και αυτό γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα είναι ταυτόχρονα και η κίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το όποιο πολιτικό σας αφήγημα.
Και βεβαίως διέκρινα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας σας και τον εκνευρισμό σας για το διπλό γεγονός, πρώτον, ότι η διεθνής κοινή γνώμη και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αλλά βεβαίως και οι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι αυτή η Κυβέρνηση αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας και δεύτερον -το διπλό σας πρόβλημα- ότι υπάρχει η διεθνής αναγνώριση και η ευρωπαϊκή αναγνώριση του γεγονότος ότι είστε, κύριε Μητσοτάκη, ένας πολιτικός οπορτουνιστής και ότι συμπεριφέρεστε όχι με βάση πολιτικές αξίες και αρχές, αλλά με βάση τη συγκυρία.
Διότι αναφερθήκατε σε κάποιο σημείο της ομιλίας σας στο αν εγώ έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και αν κοιμάμαι ήσυχα. Αυτός ο οποίος είναι σταθερός σ’ αυτά που έλεγε δεν έχει κανένα θέμα.
Εσείς τι λέγατε για τη Μακεδονία και το μακεδονικό πρόβλημα, κύριε Μητσοτάκη; Ποια ήταν η θέση και η στάση σας; Ποια ήταν η θέση και η στάση η δική σας προσωπικά για το Μακεδονικό όλα αυτά τα χρόνια;
Το σημαντικότερο, όμως, το οποίο άκουσα και χρήζει σχολιασμού και απορρέει απ’ αυτόν τον εκνευρισμό σας για το πώς αναγιγνώσκει η διεθνής κοινή γνώμη τη συμπεριφορά σας, έχει να κάνει μ’ αυτό το ευτράπελο το οποίο μας είπατε, ότι δήθεν είναι χαρούμενοι οι εταίροι μας διότι τους διευκολύνουμε, όπως ακριβώς -είπατε- είναι χαρούμενοι που εμείς θα πάμε στα ακριβά επιτόκια βγαίνοντας από τα μνημόνια και δεν θα μας πληρώνουν αυτοί και γι’ αυτό, ενώ δεν είναι έτσι, παρουσιάζουν αυτήν την εξέλιξη ως καθαρή έξοδο.
Ακούστε τι είπε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή είναι μια αρνητική εξέλιξη αυτό, το ότι φεύγουμε μετά από οκτώ χρόνια από τα πράγματι χαμηλότερα επιτόκια των δανειστών για να πάμε στα λίγο υψηλότερα των αγορών και άρα τι να κάνουμε; Ας μείνουμε για καμιά δεκαριά χρόνια ακόμα στα μνημόνια, κύριε Μητσοτάκη! Αυτή είναι η δική σας αντίληψη!
Προφανώς, όμως, δεν καταλάβατε τι διαβάσατε από την ομιλία σας. Δεν καταλάβατε καν.
Προκαλέσατε, λοιπόν, αυτήν την πρόταση δυσπιστίας για λόγους που εξήγησα πιο πριν και που δεν έχουν να κάνουν με τη συμφωνία.
Όμως, μιας και προκαλέσατε αυτήν τη συζήτηση, θα πάρετε απαντήσεις. Άλλωστε πήρατε επί σαράντα πέντε λεπτά απαντήσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών αρκετές για να χορτάσει κανείς που δεν έχει πλήρη εικόνα των πραγμάτων. Θα προσπαθήσω να δώσω κι εγώ ορισμένες, κυρίως για να ξεκαθαρίσω στα μάτια του ελληνικού λαού τα πραγματικά κίνητρά σας.
Βγήκατε και μας είπατε, κύριε Μητσοτάκη, ότι μ’ αυτήν τη συμφωνία επιχειρούμε να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Για κακή σας τύχη, όμως, την ίδια ώρα στη γειτονική χώρα τόσο ο κ. Γκρουέφσκι όσο και ο κ. Ιβανόφ όσο και οι άλλοι συν αυτώ εθνικιστές λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα στον κ. Ζάεφ, ότι δηλαδή διχάζει τον λαό του για να ενώσει τους Έλληνες. Μάλιστα, ο κ. Γκρουέφσκι είπε: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν τη συμφωνία, γιατί για εμάς είναι πολύ χειρότερη απ’ αυτήν που συζητούσαμε το 2009». Αυτός τα είπε. Δεν τα λέμε εμείς.
Κύριε Μητσοτάκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προφανώς επειδή δεν γίνεται να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα, δηλαδή και εμείς να διχάζουμε τους Έλληνες ενώνοντας τους Σκοπιανούς και ο Ζάεφ να διχάζει τους Σκοπιανούς ενώνοντας τους Έλληνες, η αλήθεια πρέπει να είναι κάπου αλλού, ότι δηλαδή δεν ισχύει τίποτε από τα δύο.
Ξέρετε τι ισχύει, κύριε Μητσοτάκη; Ισχύει ότι επιλέξατε μ’ αυτήν την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας εν γνώσει σας. Με τις πανομοιότυπες καθρεπτικές τοποθετήσεις σας με τους εθνικιστές του VMRO περί ανεπίτρεπτης εθνικής υποχώρησης και μειοδοσίας δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να νομιμοποιείτε τον ακραίο, εμπρηστικό, εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία. Το κάνετε αυτό προκειμένου να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου.
Μάλιστα, λίγο πριν, μιλήσατε για ψευδεπίγραφο εθνικισμό στην ομιλία σας. Δεν καταγγείλατε τον εθνικισμό. Τον ψευδεπίγραφο! Γιατί, προφανώς, τον original τον υιοθετείτε, τον έχετε στην παράταξή σας.
Διολισθήσατε, λοιπόν, αυτές τις δυο-τρεις μέρες που συζητάμε αυτό εδώ το θέμα σε αυτήν την Αίθουσα σε εκφράσεις -και αναφέρομαι στους Βουλευτές σας- που δεν έχουν ακουστεί στο Κοινοβούλιο για τον χειρισμό ενός εθνικού θέματος, από τη Μεταπολίτευση και μετά τουλάχιστον. Αφήσατε τους Βουλευτές σας, δεν ξέρω αν τους παρακινήσατε κιόλας, να ομιλούν για προδότες, για προδοσίες, για μειοδοσίες, με αποτέλεσμα μέσα από αυτήν τη συμπεριφορά να αφήνετε ορθάνοιχτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της χούντας και των ναζί να έρχονται στο Κοινοβούλιο, σε αυτό εδώ το Βήμα και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος, σε κατάλυση της δημοκρατίας.
Έχετε ακέραια την ευθύνη, κύριε Μητσοτάκη, για αυτό. Έχετε ακέραια την ευθύνη που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας και του κ. Σαμαρά, δίνετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του και μάλιστα μέσα στο άντρο της δημοκρατίας, στο Κοινοβούλιο.
Έχετε τεράστια την ευθύνη, γιατί είστε εσείς αυτός που επιλέγετε τελικά να διχάσετε τους Έλληνες στην απέλπιδα προσπάθειά σας να ενώσετε την τριχοτομημένη παράταξή σας.
Και σε αυτή σας την προσπάθεια δεν διστάσατε μάλιστα να εμπλέξετε με ιταμό τρόπο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην απόπειρα αποσταθεροποίησης που προσπαθήσατε να στήσετε. Όμως, κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ειλικρινά ότι παρά την κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού που επιχειρήσατε να στήσετε με αφορμή τη συμφωνία για το Μακεδονικό, το μεγάλο σας πρόβλημα -και ξέρετε, αυτό δεν είναι εύκολο να το κρύψετε- είναι ότι υποκρίνεστε, ότι δεν τα πιστεύετε αυτά που λέτε. Κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί. Δεν σας είναι εύκολο να ισχυριστείτε και να αρθρώσετε σοβαρά επιχειρήματα αποδόμησης μιας συμφωνίας που περιλαμβάνει -και με το παραπάνω- όσα υπερασπίστηκε πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και στη συνέχεια φυσικά -πολύ αργότερα βέβαια- αποτέλεσαν τον κορμό μιας γραμμής που ονομάστηκε και εθνική γραμμή.
Διότι αυτή που έχουμε τώρα στο τραπέζι και που σας παρουσίασε αναλυτικά ο Υπουργός των Εξωτερικών, είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός, ομολογώ, από το ’95 και μετά τουλάχιστον, από την Ενδιάμεση Συμφωνία και μετά, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή της μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γείτονος, η οποία είναι αναγνωρισμένη από εκατόν σαράντα χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι από τη Ζιμπάμπουε και τη Μπουρκίνα Φάσο, όπως ακούστηκε από αυτό εδώ το Βήμα, αλλά από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μεταξύ αυτών, τη Ρωσία, την Κίνα, τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου. Περιλαμβάνει, λοιπόν, ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμα των γειτόνων μας.
Με κάνατε και γέλασα γιατί διαβάσατε το διάγγελμά μου. Και διαβάσατε αυτό που σωστά είπα. Διαβάσατε δηλαδή ότι είπα ότι αποφάσισαν οι γείτονες να αλλάξουν το όνομά τους, από εδώ και στο εξής θα λέγονται «Severna Macedonija» που στα ελληνικά -το είπα και τουλάχιστον έπρεπε να είχατε την ευφυία να το κόψετε εκεί, μπας και γίνει πιστευτό το επιχείρημά σας, το είπατε όμως-, είναι «Βόρεια Μακεδονία».
Ψάχνουν να βρουν διαρκώς να πουν ότι κάπου κοροϊδέψαμε, κάπου είπαμε ψέματα. Τι απάντησε, λοιπόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων την επόμενη ημέρα; Ερωτήθηκε από το real.gr -διότι έγινε θέμα στα μέσα ενημέρωσης στο διαδίκτυο και στον φιλοαντιπολιτευτικό Τύπο ότι τάχα μου είπαμε ψέματα στο ζήτημα αυτό: «Είναι αλήθεια ότι έχετε συμφωνήσει με την Ελλάδα ότι μπορεί να διαλέξει αν θα σας ονομάζει «Βόρεια Μακεδονία» ή «Severna Macedonija» στις διμερείς σας σχέσεις;» Και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν η εξής, mot a mot: «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρχαν πολλές συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Γι’ αυτόν το λόγο και ναι, η Ελλάδα έχει αυτήν την επιλογή».
Πάμε παρακάτω. Λέτε και ξαναλέτε, αναμασάτε στην προσπάθειά σας να βρείτε ψεγάδια, ότι δήθεν αυτή η συμφωνία αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. Παρακαλώ δείξτε μου σε ποιο σημείο της συμφωνίας αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος. Εγώ, κύριε Μητσοτάκη, δεν βλέπω πουθενά στη συμφωνία να υπάρχει είτε στην ελληνική μετάφραση είτε στην αγγλική, η λέξη «Μακεδονικό έθνος», «Macedonian nation», η λέξη «εθνότητα», η λέξη «ethnicity».
Εγώ, λοιπόν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτό το οποίο βλέπω στη συμφωνία αυτή, στο άρθρο 7 παράγραφος 5, είναι να διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας. Θέλετε «Σλαβομακεδόνες»; Θέλετε «Σκοπιανοί»; Δεν μας εμποδίζει κανένας, με βάση αυτήν τη συμφωνία, σε ό,τι αφορά την εθνότητά τους. Και ασφαλώς σε κανένα σημείο του κειμένου δεν υπάρχει αναγνώριση έθνους, αναγνώριση μακεδονικού έθνους.
Βλέπω, επίσης σε αυτήν τη συμφωνία, στο άρθρο 1 παράγραφος 3β, ότι διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμείς την ιθαγένεια των γειτόνων μας. Ενώ μέχρι σήμερα τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια σε όλα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα -και σας ενημέρωσε ο κύριος Υπουργός των Εξωτερικών- και σε αυτά με τα οποία ταξιδεύουν στη χώρα μας ταξιδεύουν με ιθαγένεια «Macedonian», «Μακεδόνας», λες και ξαφνικά τώρα εμείς ανακαλύψαμε την Αμερική! Εντούτοις εγώ βλέπω ότι στο άρθρο 1 παράγραφος 3β από εδώ και στο εξής θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα δίπλα στη λέξη «Macedonian» που ίσχυε μέχρι τώρα και έμπαιναν στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, η φράση «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».
Βλέπω, επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι με το άρθρο 7 γίνεται κάτι το οποίο δεν είχε συζητηθεί ουδέποτε και δεν είχε προφανώς κατακτηθεί ουδέποτε στα είκοσι έξι χρόνια που γίνονται διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό και κατά την προσωπική μου εκτίμηση, -μπορεί να έχετε άλλη άποψη- θεωρώ είναι ότι το πιο κρίσιμο θέμα. Θεωρώ ότι είναι το πιο κρίσιμο θέμα γιατί, κατά τη δική μου άποψη, αν θέλετε να κάνω μια παράφραση, η ψυχή μας δεν είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός μπροστά από τη λέξη «Μακεδονία», αλλά είναι η ιστορία μας, είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι τα σύμβολά μας, είναι τα ιστορικά πρόσωπα τα οποία οικειοποιήθηκαν και σφετερίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Και στο άρθρο 7 υπάρχει απόλυτη διαφοροποίηση μια για πάντα από την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας. Μπαίνει δηλαδή οριστικό τέλος στην απόπειρα οικειοποίησης και σφετερισμού της ιστορίας μας, μέσα από την πλήρη, σαφή και ρητή αναγνώριση της ελληνικότητας της αρχαίας μακεδονικής ιστορικής κληρονομιάς, των ιστορικών προσώπων και των ιστορικών συμβόλων της.
Δεσμεύονται, επίσης, οι γείτονές μας με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε όλα τα μνημεία, σε όλα τα κείμενα τα επίσημα και σε όλες τις επιγραφές όπου υπάρχει αναφορά στην αρχαία ελληνική ιστορία της Μακεδονίας. Ήδη πριν από τη συμφωνία άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους και σύντομα -αυτό έχει αποφασιστεί- θα αλλάξουν και το όνομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπου σκοπίμως μέχρι σήμερα αναφέρανε ότι είναι το άγαλμα του έφιππου πολεμιστή.
Υποχρεούνται, λοιπόν, με βάση το άρθρο 8, να θέσουν σε όλα τα τυχόν αγάλματα όπου αναφέρονται σε ιστορικά πρόσωπα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς την επιγραφή ότι πρόκειται, για παράδειγμα, για τον Μέγα Αλέξανδρο, ότι πρόκειται για τον Μακεδόνα πολεμιστή της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, και είναι σύμβολο της φιλίας και της ενότητας των δύο λαών. Πότε το κερδίσατε εσείς αυτό, που μας παριστάνετε τους μακεδονομάχους; Πότε;
Το ίδιο θα κάνουν και για την Ολυμπιάδα και για τον Φίλιππο και για όλα τα άλλα μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς των ελληνιστικών χρόνων της Μακεδονίας, που βεβαίως ταυτόχρονα -και θα το αναφέρουν και είναι τιμή μας- είναι κομμάτι της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.
Ταυτόχρονα, στο άρθρο 8 υποχρεούνται εντός έξι μηνών σε όποιον δημόσιο χώρο είναι αναρτημένο το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας να το αποκαθηλώσουν, διότι αυτό το σύμβολο είναι σύμβολο της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Πότε εσείς κερδίσατε κάτι τέτοιο, έμποροι του πατριωτισμού;
Όπως επίσης, βλέπω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτή τη συμφωνία, -διότι υπενθυμίζω ότι ήτο μείζον θέμα την περίοδο 1992-1993- ότι απαλείφεται κάθε αλυτρωτισμός από το Σύνταγμα -δεν είναι μια δέσμευση θεωρητική αυτή-, αφού με την αναθεώρηση του Συντάγματός τους θα εξαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές χώρες. Επαναλαμβάνω, είχε αναδειχθεί -και ορθά- ως το μείζον θέμα την περίοδο 1992 - 1993.
Βλέπω, τέλος, για την περιβόητη αυτή συζήτηση για τη μακεδονική γλώσσα, η οποία όμως, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1977, να υπάρχει σαφής αναφορά ότι αναγνωρίζεται ως νοτιοσλαβική, ως γλώσσα δηλαδή που δεν έχει καμμία σχέση με την ιστορική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας. Διότι ο Αριστοτέλης δεν εκπαίδευε στα σλάβικα τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά χρησιμοποιούσε την αρχαία ελληνική γλώσσα. Αυτά βλέπω εγώ στη συμφωνία που δεν τα βλέπετε εσείς!
Και σας ερωτώ: Έχουν όλα τα παραπάνω σημασία για εσάς ή δεν έχουν; Εσείς που για τόσα χρόνια διαπραγματεύεστε, καταφέρατε ποτέ να τα εξασφαλίσετε αυτά; Ο Νίκος ο Κοτζιάς σας είπε τι δίνατε στις διαπραγματεύσεις. Πείτε μας εσείς τι παίρνατε; Πήρατε τίποτα;
Ας μιλήσουμε, λοιπόν, ανοικτά. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι η συμφωνία είναι κακή. Το πρόβλημά σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και -ακόμη χειρότερο για εσάς- ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή. Οι μισοί από εσάς δεν θέλατε καμία συμφωνία. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα δύο στρατόπεδα, αυτών που αφήνουν τα ζητήματα ανοικτά και αυτών που λύνουν. Οι άλλοι μισοί, όμως -γιατί πράγματι δεν είναι όλοι σε αυτή τη γραμμή που δεν ήθελαν συμφωνία- δεν θέλετε ένα πράγμα: Να είναι αυτή η Κυβέρνηση που αποδεικνύει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν.
Πριν πάω στα τετελεσμένα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να πω τα εξής: Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Βενιζέλο -σας άκουσα σε αυτό εδώ το Βήμα- να λέει ότι υπερασπίστηκε ως Υπουργός Εξωτερικών το 2014, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη δική σας άποψη και θέση. Ως θέση της χώρας, αλλά τη δική σας. Άκουσα και τον κ. Σαμαρά που το επιβεβαίωσε, ότι δεν ήταν η άποψή του.
Καλά, θα ξεπεράσω το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά οξύμωρο να ασκείτε κριτική στον Καμμένο, που έχει άλλη άποψη, ενώ εσείς ως Υπουργός των Εξωτερικών λέγατε ότι είχατε άλλη άποψη, όχι ως Υπουργός Άμυνας. Το ξεπερνάω, όμως, αυτό. Για τον μεν Καμμένο είναι θεσμική εκτροπή, για εσάς, όμως, ήταν θεσμική ισορροπία.
Και διαβάζω εγώ τώρα τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, τις πρώτες του κ. Σαμαρά, του 2012, από τον Υπουργό Εξωτερικών τότε, τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος λέει επί λέξει: «Σε ό,τι αφορά το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η Ελλάδα επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχούμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων «erga omnes»». Τι κάνει ο άνθρωπος; Διαβάζει την εθνική γραμμή. Και σε αυτό το θέμα ο κ. Σαμαράς δεν ήξερε; Και σε αυτό το θέμα ο κ. Αβραμόπουλος είχε άλλη άποψη από τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης; Ποιον κοροϊδεύει;
Και, προφανώς, δεν αναφέρομαι σε εσάς, κύριε Βενιζέλο. Το καταλάβατε το επιχείρημα.
Άρα, εδώ ή ήσασταν, όπως εσχάτως ομολόγησε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αντιπρόεδρος, «μπλοφατζήδες και παπατζήδες» ή κοροϊδεύετε και τον ελληνικό λαό και τη διεθνή κοινότητα. Αποφασίστε τι από όλα αυτά κάνατε τόσα χρόνια!
Έρχομαι, λοιπόν, τώρα στο κρίσιμο ερώτημα, το οποίο θέλω να καταθέσω σε όσους διαχειρίστηκαν το Μακεδονικό τόσα χρόνια και κυρίως, βεβαίως, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το κρίσιμο ερώτημά μου είναι το εξής: Όταν δημιουργούνταν αυτά τα τετελεσμένα, για τα οποία, μάλιστα, σήμερα μας εγκαλείτε ότι δεν καταφέραμε να τα άρουμε, πού ήσασταν εσείς; Γιατί, προφανώς, εμείς δεν κυβερνάγαμε τη χώρα. Πού ήσασταν, λοιπόν, το 1977, όταν καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε για την υιοθέτηση της μακεδονικής γλώσσας στον ΟΗΕ στη Διάσκεψη εδώ στην Αθήνα; Πού ήσασταν όταν ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ στη Βουλή το 1959 ομίλησε για μακεδονική γλώσσα;
Πού ήσασταν αργότερα όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε στον Ποπόφ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας την περίφημη φράση «Έχομεν φάκελον, τον κρατούμε, όμως, στο συρτάρι» και συμφωνούσαν μυστικά τη γραμμή της σιωπής, τη γραμμή της μη ανοιχτής αντιπαράθεσης για το ζήτημα της ταυτότητας;
Σε αυτή τη συζήτηση στην Αίθουσα υπήρξαν και ενδιαφέρουσες αναφορές από τα χρόνια της Πηνελόπης Δέλτα και του Στρατή Μυριβήλη. Ομολογώ δεν το ήξερα. Καταγράφηκε. Έψαξα. Είναι αληθές. Η Πηνελόπη Δέλτα και ο Στρατής Μυριβήλης έγραφαν για μακεδονική γλώσσα και εθνική συνείδηση. Και τώρα λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και τα φόρτωσε στην πλάτη του ελληνικού λαού.
Όμως, ας μην πάμε τόσο μακριά. Όταν ανεξαρτητοποιήθηκε αυτό το κράτος τι κάνατε;
Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδεδειγμένα επιχείρησε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.
Ο κ. Σαμαράς, όμως, που σήμερα σας δίνει γραμμή, τι έκανε; Αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον Κοινοτικό Κανονισμό 3567 -αναφέρθηκα και προχθές- στις 2 Δεκέμβρη του 1991, με τον οποίον για πρώτη φορά καταγράφηκε σε κοινοτικό έγγραφο ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αποφάσισε αργότερα να αντισταθεί επιχειρώντας να ρίξει την κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος και προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνετε τώρα κι εσείς! Και αυτό είναι ειρωνεία της τύχης αυτό, κύριε Μητσοτάκη. Δεν είστε μέλος, προφανώς, αλλά επιχειρείτε να ρίξετε με αυτή την πρόταση μομφής μια κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει λύση μετά από είκοσι έξι χρόνια. Κι εσείς, κυρία Μπακογιάννη.
Εμένα με ενδιαφέρει στις ιστορικές στιγμές να μαθαίνουν οι νεότεροι, να θυμούνται οι παλιότεροι. Δεν θα αναφερθώ σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα. Θα αναφερθώ, όμως, σε γεγονότα, τα οποία δεν είναι έντονα στη μνήμη των παλιότερων και φυσικά οι νεότεροι δεν τα γνωρίζουν καν.
Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, την 1η Απριλίου του 1992 συναντά τον κ. Πινέιρο, τον Υπουργό Εξωτερικών τότε της Πορτογαλίας, όταν η Πορτογαλία είχε την προεδρία της ΕΟΚ. Ο κ. Πινέιρο του παρουσιάζει το πακέτο πρότασής του, το οποίο περιλαμβάνει τροποποίηση του συντάγματος της χώρας, απολύτως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά στην πορτογαλική προεδρία, όπως λέει. Ο κ. Σαμαράς τότε απορρίπτει το όνομα «Νέα Μακεδονία» που επροτείνετο, αλλά καλωσορίζει την υιοθέτηση τω ελληνικών προτάσεων για την αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος που περιλαμβάνονται στο πακέτο Πινέιρο.
Ποιες ήταν αυτές οι προτάσεις; Θα τις καταθέσω, αλλά παρακαλώ μόνο για χρήση των Αρχηγών των Κομμάτων.
Θα τα καταθέσω μόνο για χρήση των Αρχηγών των Κομμάτων, γιατί, ξέρετε, δεν είναι ορθόν να μπούμε και σε μια διελκυστίνδα τώρα με αυτά τα επιχειρήματα.
Έχω, λοιπόν, εδώ το et memoire της πρότασης της ελληνικής πλευράς, όπου πουθενά δεν υπάρχει έστω μια λέξη για αλλαγή αναφορών σε έθνος, γλώσσα. Καμία αναφορά! Για να θυμηθούμε τι διαπραγματευόσασταν.
Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, ουδέποτε ζήτησε αλλαγή σε εθνότητα και γλώσσα από τον κ. Πινέιρο. Για του λόγου το αληθές θα καταθέσω και τα Πρακτικά από τη συνάντησή του με τον κ. Πινέιρο τον Απρίλη του 1992.
Βεβαίως, αργότερα, στην ενδιάμεση συμφωνία, επίσης δεν αναφέρεται σε καμία ρύθμιση που να αφορά το έθνος και τη γλώσσα ούτε καν της ιθαγένειας που ρυθμίζουμε τώρα εμείς με ευνοϊκότερο τρόπο για εμάς, με αποτέλεσμα να παγιωθεί ακόμα περισσότερο από τους γείτονές μας η χρήση του όρου «Μakedonski», «Μακεδόνας», αλλά και η χρήση του όρου μακεδονική γλώσσα όλα αυτά τα χρόνια.
Όμως, και αργότερα, το 2001, όταν υπεγράφη η Συμφωνία της Αχρίδος και από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται ξεκάθαρα αυτή η Συμφωνία σε Μακεδόνες και σε μακεδονική γλώσσα, χωρίς ενστάσεις από την ελληνική πλευρά.
Και έχετε τώρα εσείς το θράσος -εσείς που όλα αυτά τα χρόνια διαπραγματευόσασταν και ουδέποτε είχατε θέσει αυτό το ζήτημα- να λέτε ότι είναι κακή η συμφωνία γιατί δεν πήραμε αυτά τα δύο πίσω.
Πρόκειται για θράσος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και πρέπει ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι αυτό είναι θράσος κάποιων οι οποίοι απλά δεν θέλουν να δεχθούν τη μεγάλη επιτυχία αυτής της Κυβέρνησης.
Και για να είμαι απολύτως σαφής για την υποκρισία του κ. Σαμαρά, θέλω να καταθέσω προς χρήση, πάλι, των Αρχηγών των Κομμάτων, τα επίσημα Πρακτικά των συνομιλίων που έγιναν στις 30 Γενάρη του 2013 υπό την Πρωθυπουργία του, όσο και τις συνομιλίες στις 5 Μαΐου του 2014, όπου ο διαπραγματευτής μας λέει ρητά ότι, «Σύμφωνα με τις οδηγίες του, τα ζητήματα της ταυτότητας δεν εμπίπτουν στις συνομιλίες του ΟΗΕ, καθώς δεν αναφέρονται ούτε στις αποφάσεις του ΟΗΕ ούτε στην ενδιάμεση συμφωνία».
Είναι ένα πακέτο εγγράφων το οποίο θα το διαθέσω προς χρήση στους Αρχηγούς των Κομμάτων.
Πού ήταν, λοιπόν, τότε ο πύρινος μαχητής και διεκδικητής των ιερών πεπρωμένων της χώρας και του ελληνισμού για να έρθει να πάρει πίσω την εθνότητα και τη γλώσσα και να κατοχυρώσει τη θέση της χώρας; Και σήμερα με διέψευσε από αυτό εδώ το Βήμα και είπε: «Μα, πώς γίνεται να με κατηγορείτε ότι ήμουν ενδοτικός το 1991, στις δύο κρίσιμες συνόδους, αυτή που ήταν στο πόστο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη -Συμβούλιο Κορυφής- την άλλη εκεί όπου κατεγράφη για πρώτη φορά ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε κοινοτική Οδηγία και την άλλη την κρίσιμη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών όπου διελύθη η Γιουγκοσλαβία;» Αυτός, λοιπόν, ο πύρινος μαχητής, ενώ είχε απολύτως δική του την ευθύνη γιατί σε αυτές τις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις δεν διεκδίκησε τα ελληνικά συμφέροντα όπως έπρεπε, ήρθε αργότερα να φορτώσει την ευθύνη αυτή στον Πρωθυπουργό του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάνω λάθος;
Και με κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να λέω ότι είναι ταυτόχρονα και ενδοτικός, αλλά και αδιάλλακτος. Ακριβώς αυτό λέω, ότι εκεί που χρειαζόταν να είναι αδιάλλακτος, ήταν ενδοτικός και αργότερα εκεί που δεν χρειαζόταν, αλλά έπρεπε να προχωρήσει προς το εθνικό συμφέρον, έκανε τον αδιάλλακτο για να πουλήσει πατριωτισμό. Γι’ αυτό τον κατηγορώ. Για εμπόριο πατριωτισμού, για να χτίσει πολιτική καριέρα.
Και αυτός σας δίνει γραμμή, σήμερα, κύριε Μητσοτάκη. Και μην παίζετε με το κινητό σας κι εσείς όταν ομιλώ, γιατί πριν κι εσείς μου κάνατε παρατήρηση. Αστειεύομαι. Δεν με πειράζει να κοιτάτε το κινητό σας.
Θέλω, λοιπόν, σε αυτό εδώ το σημείο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να θυμίσω -και θα καταθέσω το σχετικό έγγραφο στα Πρακτικά, διότι είναι και βίντεο που κυκλοφορεί και δίνω και τη διεύθυνση την ηλεκτρονική- ότι το 1992, όταν ο κ. Σαμαράς αποχώρησε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ ήταν δική του η ευθύνη για το γεγονός ότι δεν είχαμε κατοχυρώσει πριν την ανεξαρτητοποίηση αυτής της χώρας ένα άλλο όνομα, βγήκε και είπε στις δηλώσεις του τα εξής: «Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ξεκάθαρη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες». Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός δεν το δέχτηκε, διότι ήθελε να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες». Γι’ αυτό παραιτήθηκε από την κυβέρνηση. Αυτά για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Ο πύρινος μαχητής, όμως, ήρθε σήμερα να πει ότι εγώ είμαι εθνομηδενιστής και ο κ. Κοτζιάς μέγας εθνομηδενιστής. Όμως, αυτός είναι ο ακλόνητος κριτής του πατριωτισμού των Ελλήνων. Είναι τόσο ακλόνητος, που έχει το αναφαίρετο δικαίωμα όχι μονάχα να ασκεί δριμεία κριτική σε εμένα και στον κ. Κοτζιά, αλλά βεβαίως να ελέγχει ακόμα και τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενός ανθρώπου που είναι γνωστή η πολιτική του διαδρομή και φυσικά το γεγονός του πόσο κοντά ήταν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μας είπε, όμως, ότι δεν έχει καμμία ευθύνη για τη γέννηση του προβλήματος και πως εγώ τον συκοφαντώ.
Αντί, λοιπόν, δικής μου απάντησης, θα ήθελα να παραθέσω, επίσης προς κοινή χρήση, βίντεο -διεύθυνση, δηλαδή, που παραπέμπει σε βίντεο- για να μάθει και να θυμηθεί ο ελληνικός λαός πώς είχε αναφερθεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη Βουλή το 1993 σε αυτά τα οποία εγώ μίλησα προχθές για τις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις. Είχε πει ότι στις 2 Δεκεμβρίου του 1991 ο κ. Σαμαράς είχε δεχτεί, κατά τη συζήτηση του Κανονισμού, να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή για πρώτη φορά με σκέτο το όνομα «Μακεδονία».
Νομίζω, όμως, ότι το σημαντικότερο που θα έχει ενδιαφέρον να κατατεθεί στα Πρακτικά είναι το τι ακριβώς έλεγε τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε μια συνέντευξή του που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Σταύρου Τζίμα με τίτλο «Επίκεντρο», για αυτήν την κρίσιμη συνεδρίαση, όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία. Ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνήσει, διότι προφανώς ήταν σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών, και του είχε ζητήσει ουσιαστικά να διεκδικήσει να λυθεί το θέμα, ακριβώς διότι είχε αναγνώσει ότι υπήρχε ένας διακαής πόθος από την πλευρά της Γερμανίας για την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας και της Σλοβενίας, οπότε ανέθετε ζήτημα και πίστευε ότι μπορούσαμε να το κερδίσουμε.
Λέει, λοιπόν, κατά γράμμα: «Τα έκαμε μούσκεμα. Δεν φταίει αυτός, εγώ φταίω που έστειλα έναν άπειρο άνθρωπο. Υποχώρησε στην αφόρητη πίεση».
Προσέξτε! «Θα υποχωρούσε ούτως ή άλλως. Εγώ δεν διαφώνησα γιατί υποχώρησε. Του είπα, όμως, μετά: “Ανόητε. Εκείνη την ώρα θα μπορούσες να πάρεις ό,τι ήθελες, να πεις «υποχωρώ, αλλά θέλω να μου λύσετε το πρόβλημα των Σκοπίων». Οι Γερμανοί θα έλυναν τότε το πρόβλημα των Σκοπίων με αντάλλαγμα αυτό της Κροατίας”».
Τώρα έρχεται, λοιπόν, μας κουνάει το δάχτυλο και σας δίνει και γραμμή, κύριε Μητσοτάκη.
Επειδή έχω ήδη υπερβεί κατά πολύ τον χρόνο, δεν θα συνεχίσω. Σας προειδοποίησα προχθές, κύριε Μητσοτάκη, ότι θα είναι λίγο επώδυνη για εσάς αυτή η συνεδρίαση, ακριβώς γιατί δεν θα μετρηθείτε μονάχα με τις ευθύνες σας απέναντι στην ιστορία, αλλά θα μετρηθείτε και με την οικογενειακή σας πολιτική ιστορία.
Έρχομαι, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και σας ρωτώ ευθέως: Έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία. Σας παρουσιάσαμε το γιατί θεωρούμε και εγώ και ο κ. Κοτζιάς ότι είναι η καλύτερη που είχε ποτέ η χώρα τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να υπάρχουν αντιρρήσεις σε αυτό. θέλω να σας ρωτήσω, όμως, ευθέως το εξής: Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και όλα αυτά που έχουν γίνει, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην διαιωνίζεται αυτή η διαφορά με τους βόρειους γείτονές μας, όταν, μάλιστα, αυτοί αποδέχονται «erga omnes» γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από το όνομα «Μακεδονία», αποδέχονται να ξεκαθαρίσουν -το κρισιμότερο!- ότι δεν έχουν καμμία σχέση με την κληρονομιά, τη γλώσσα, την παράδοση, τα σύμβολα της αρχαίας Μακεδονίας. Είναι προς το συμφέρον μας να διαιωνίζεται, ναι ή όχι;
Είναι προς το συμφέρον μας να διαιωνίζεται; Ναι ή όχι; Είναι προς το συμφέρον του τόπου να διαιωνίζεται; Είναι στάση εθνική, πατριωτική σε μια περίοδο μάλιστα που οι προκλήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο είναι τεράστιες για τη χώρα; Σε μια περίοδο που αναπόσπαστα η έγνοια μας, το διπλωματικό μας κεφάλαιο πρέπει να στοχοπροσηλωθεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Είναι προς το συμφέρον μας να κρατάμε με δική μας ευθύνη πια ανοιχτό ένα αχρείαστο μέτωπο στην εξωτερική μας πολιτική; Είναι πατριωτισμός αυτό; Αν το πιστεύετε, πείτε το στον ελληνικό λαό.
Θεωρείτε, επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτή η μικρή χώρα, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας συνιστά απειλή για την Ελλάδα; Αυτή είναι η εθνική μας αυτοπεποίθηση; Μια χώρα του ενάμισι εκατομμυρίου συνιστά απειλή; Ή μήπως θεωρείτε επωφελές για τη χώρα το κράτος αυτό να μείνει έρμαιο στις ορέξεις τρίτων δυνάμεων που επενδύουν δισεκατομμύρια στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία; Αν το πιστεύτε, πείτε το.
Ή μήπως πιστεύετε ότι θα ήταν καλό για τη χώρα αυτό το κράτος να μην υπάρχει καν και ότι είναι προς όφελός μας να διαλυθεί; Να διαλυθεί προς όφελος ποίου; Προφανώς, προς όφελος μιας μεγάλης Αλβανίας και μιας μεγαλύτερης Βουλγαρίας. Διότι περί αυτού πρόκειται. Εάν θεωρείτε ότι αυτό είναι εθνικό και πατριωτικό συμφέρον, πείτε το. Εξηγήστε μας ποιο ακριβώς εθνικό συμφέρον εξυπηρετεί αυτή η εξέλιξη.
Εγώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχοντας όχι την ευθύνη της διαχείρισης του πολιτικού κόστους, αλλά την πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της διαχείρισης ενός κρίσιμου για τη χώρα εθνικού θέματος, δηλαδή την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης, αρνούμαι να δεχθώ αυτή τη φοβική και μίζερη αντίληψη για την πατρίδα μου. Αρνούμαι!
Αρνούμαι να αποδεχθώ αυτό το μίζερο και φοβικό ορισμό του πατριωτισμού που έδωσαν από αυτό εδώ το βήμα δεκάδες έμποροι του πατριωτισμού.
Διότι δεν είναι πατριωτισμός το μίσος προς τις πατρίδες των άλλων. Δεν είναι πατριωτισμός, όπως είπε και ο Υπουργός των Εξωτερικών, να επιμένεις στη διατήρηση των εκκρεμοτήτων και στις μεγαλοστομίες. Θυμηθείτε, οι μεγαλοστομίες ήταν αυτές που οδήγησαν τον τόπο σε εθνικές τραγωδίες, όπως στην περίπτωση της Κύπρου.
Εγώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναλαμβάνω την ιστορική και πολιτική ευθύνη, εγώ και η Κυβέρνησή μου, γιατί πιστεύω ότι πατριωτισμός είναι να προστατεύουμε την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά και ταυτόχρονα, να κάνουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια δύναμη συνεργασίας και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια, ηγέτιδα δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αυτό είναι πατριωτισμός. Αυτό είναι πατριωτικό όραμα και αίσθηση εθνικής αυτοπεποίθησης.
Γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν είναι μια αδύναμη, μικρή και φοβική χώρα. Δεν μπορεί να παραμείνει δέσμια συμπλεγμάτων κατωτερότητας και μανίας καταδιώξεως από αόρατους εχθρούς και δεν μπορεί να είναι κομπάρσος σε γεωπολιτικά παιχνίδια άλλων. Είναι μια χώρα που ανακτά τη χαμένη της αυτοπεποίθηση, που κινείται στο διεθνές πεδίο ενεργά, διερευνώντας συμμαχίες και συνεργασίες, μια χώρα με στόχους, ιεραρχήσεις στην εξωτερική της πολιτική, που ξέρει να διαβλέπει κινδύνους και να τους προλαβαίνει, που αναγνωρίζει την ιστορική βαρύτητα του ρόλου της στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, ενός ρόλου ηγετικού στη βάση όμως της φιλίας και της ανάπτυξης των χωρών της περιοχής.
Σας καλώ όλοι μαζί να αναλογιστούμε τι είναι αυτό που έκανε την Ελλάδα σπουδαία στο πέρασμα των αιώνων.
Είναι η ιστορία της, είναι ο πολιτισμός της, είναι οι αξίες της. Είναι η Ελλάδα της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ειρήνης και της συνεργασίας. Γι’ αυτή, λοιπόν, την Ελλάδα εγώ αισθάνομαι ότι έχει ιστορική ευθύνη η Εθνική Αντιπροσωπεία να εργαστεί, αυτή την Ελλάδα του αύριο να οικοδομήσει.
Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις καλώ να απορρίψετε την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας και να προχωρήσουμε μαζί, να γυρίσουμε σελίδα για την Ελλάδα του αύριο, όχι την Ελλάδα του χθες, της μιζέριας και της χρεοκοπίας. Για την Ελλάδα που μας αξίζει, να πάμε μπροστά.
Σας ευχαριστώ θερμά.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2018 | 1:59 pm


Σύλληψη 52χρονου για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων και ναρκωτικών ουσιών στη Ρόδο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ--Συνελήφθη 52χρονος για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων και ναρκωτικών ουσιών στη Ρόδο

Κατασχέθηκαν -18- αρχαία νομίσματα κ.α.

Συνελήφθη προχθές (15 Ιουνίου 2018) σε περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Λινδίων, από αστυνομικούς των Αστυνομικών Υπηρεσιών Νότιας Ρόδου και Λίνδου, ένας 52χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων και ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιολόγησης στοιχείων χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στοχευμένος έλεγχος στον κατηγορούμενο και βρέθηκε στην κατοχή του ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης -1,8- γραμμαρίων.

Ακολούθησε έρευνα στην κατοικία του 52χρονου, όπου παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν -18- αρχαία νομίσματα τα οποία εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.3028/02 «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής κληρονομιάς» και εκτιμάται ότι ανήκουν χρονολογικά στη Ρωμαϊκή περίοδο.

Επίσης, βρέθηκαν αυτοσχέδιο τσιγάρο και σπόροι κάνναβης

Όλα τα ανευρεθέντα πειστήρια (αρχαία νομίσματα και ναρκωτικά) κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς οδηγείται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2018 | 1:38 pm


Σύλληψη 47χρονου για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παράνομη οπλοκατοχή στη Ρόδο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Συνελήφθη 47χρονος ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παράνομη οπλοκατοχή στη Ρόδο

Κατασχέθηκαν -19- φυτά κάνναβης, αεροβόλο πιστόλι, φυσίγγια και -3- μαχαίρια

Συνελήφθη χθες (15 Ιουνίου 2018) στην πόλη της Ρόδου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ένας 47χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ναρκωτικών, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε έρευνα παρουσία δικαστικού και διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος καλλιεργούσε φυτά κάνναβης μέσα σε γλάστρες στην αυλή του σπιτιού του.

Η καλλιέργεια περιελάμβανε -19- δενδρύλλια ύψους από 30 έως 90 εκατοστά, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Αεροβόλο πιστόλι
-3- μαχαίρια με λάμες μήκους 11, 16 και 22 εκατοστών
-36- φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2018 | 1:34 pm


Εκλογές για την ανάδειξη των Συντονιστικών Γραμματειών του Κινήματος Αλλαγής, στις Δημοτικές Οργανώσεις

Δελτίο Τύπου-Μετά τη συγκρότηση των Ν.Ε. του Κινήματος Αλλαγής προχωράμε στη διαδικασία συγκρότησης των Τοπικών Οργανώσεων.
Την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 θα διεξαχθούν σε όλητην Ελλάδα οι εκλογές για την ανάδειξη των Συντονιστικών Γραμματειών του Κινήματος Αλλαγής, στις κατά τόπους Δημοτικές Οργανώσεις.
Η εκλογή γίνεται με μυστική και καθολική ψηφοφορία καιδικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όσοι είναι μέλη έως 19 Ιουνίου ή όσοι μαζί με την αίτηση υποψηφιότητας, καταθέσουν και αίτηση εγγραφής μέχρι τις 20/06/2018 και ώρα 10 μ.μ.
Δήλωσε και εσύ υποψηφιότητα στέλνοντας τα στοιχεία σου (Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Διεύθυνση Κατοικίας και Τηλέφωνο Επικοινωνίας, και Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα στην οποία ανήκεις) στη Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου στο email [email protected] ή καλώντας στα τηλέφωνα 6977086957 και 6976633788.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ν. Δωδεκανήσου του Κινήματος Αλλαγής απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή σε όλες και όλους. Μοναδικός μας στόχος, είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών για ένα «νέο άλμα προς τα εμπρός».
Ένα άλμα που θα εγγυηθεί ότι οι Έλληνες πολίτες θα απολαμβάνουν όλα τα αγαθά μιας ανοικτής, προοδευτικής κοινωνίας, με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, με κανόνες που τους σέβονται όλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική ή πολιτική τους ισχύ.
#προχωράμε μπροστά
#κίνημα αλλαγής
Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2018 | 1:27 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Δωδεκανήσου

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr