Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Δωδεκανήσου    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Δικογραφία για κατοχή τριών αρχαίων πήλινων αντικειμένων

24-03-2017/10:45 -Ρόδος-Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 46χρονου και 62χρονης, καθώς σε έρευνα που έγινε σε αποθήκη, ιδιοκτησίας του πρώτου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία (3) αρχαία πήλινα αντικείμενα, τα οποία αγόρασε από την ημεδαπή, στην οικία της οποίας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας (1) κίονας, πιθανόν παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 11:16 am


Ο Δημήτρης Γάκης στις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου με λαμπαδηφορίες στην Κρητηνία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Ο Δημήτρης Γάκης συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου με λαμπαδηφορίες στην Κρητηνία
***
Στην όμορφη εορταστική εκδήλωση για την 25 Μαρτίου στην Κρητηνία συμμετείχε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης. Η εντυπωσιακή αναβίωση του εθίμου των λαμπαδηφοριών για να τιμηθεί η επέτειος της Επανάστασης του 1821, που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητηνίας και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του χωριού, έδωσε ένα λαμπρό χρώμα στις εκδηλώσεις και προσέλκυσε πλήθος κόσμου απ’ όλο το νησί.
Στο λόγο του ο Δημήτρης Γάκης, υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης στην Κρητηνία, τονίζοντας ότι αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία της διπλής – θρησκευτικής και εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου για τους Δωδεκανήσιους, διότι συνδέει την Εθνική μας επέτειο με τις παραδόσεις και τις πολιτισμικές αξίες της Δωδεκανήσου. «Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην Κρητηνία, στις πλατείες των χωριών και της πόλης της Ρόδου, όπως και σε κάθε νησί μας με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, αντανακλά το δυναμισμό και τη διάθεση όλων των Δωδεκανησίων να διατηρηθούν ζωντανές οι τοπικές παραδόσεις, η ιστορική και η πολιτιστική μας κληρονομιά, δημιουργώντας μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον των παιδιών μας», είπε ο Δ. Γάκης.
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-.-

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 9:01 am


Εκδήλωση-συζήτηση για τις θέσεις του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Η Τομεακή Οργάνωση Νότιας Δωδεκανήσου διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση για τις θέσεις του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στο ξενοδοχείο ΠΛΑΖΑ, στις 28 Μάρτη, ημέρα Τρίτη και ώρα 7:30 μ.μ.
Ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ.
Ρόδος 24/03/2017

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 8:54 am


Εθελοντές καθαρίζουν την Λίνδο!

Ο Καθαρισμός του χωριού μας θα συνεχιστεί την Κυριακή 26/3/2017 στις 10:00 στην πλατεία Σταυρι αυτήν την φορά.

Σας περιμένουμε όλους.

We Love Lindos και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λίνδου "Αποστολος Παυλος".

Σε περίπτωση κακοκαιρίας θα οριστεί νέα ημερομηνία.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 1:28 pm


Ο Δημήτρης Γάκης στο πλευρό του ΑΠΟΠΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Σήμερα την 24 Μαρτίου 2017 , πραγματοποιήθηκε συνάντηση-ενημέρωση- συζήτηση με θέμα την πρόθεση για ανέγερση υποσταθμού υψηλής τάσης από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στην πόλη της Ρόδου και τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην συνάντηση παρέστησαν ο Βουλευτης Δωδ/νησου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Δημήτρης Γακης και τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου, Ε .Γαλανού, Γ. Σάββενας, Μ. Λαρδούτσος, Γ. Ηλιοπουλου καθώς και ο κ. Αναστάσιος Σάββας.

Η ανωτέρω συνάντηση αποφασίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ του ΑΠΟΠΕΣ μετά από την επιθυμία του κ. Γάκη για σχετική ενημέρωση. Αφού ενημερώθηκε και μετά από μια εποικοδομητική συζήτηση, επιβεβαίωσε την στήριξη του στις προσπάθειες του συλλόγου,
για την υπεράσπιση της υγείας αναφερόμενος στην αρχή της προφύλαξης, την ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής που πλέον είναι και η νέα είσοδος της πόλης, και την προστασία του μνημείου.
Δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του και ότι θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια και πρωτοβουλία προκειμένου να προωθήσει τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου.

Το ΔΣ

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 1:23 pm


Μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την εθνική επέτειο, 25ης Μαρτίου 1821

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΟΔΟΥ, ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ για την εθνική επέτειο, 25ης Μαρτίου 1821.
Η Επανάσταση του 1821, με όσα προηγήθηκαν της έναρξής της, όσα συνέβησαν στη διάρκειά της και όσα ακολούθησαν στη συνέχεια συνδέονται άρρηκτα με την υπόσταση του Ελληνικού Κράτους. Οι αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και οι αρχές και τα ιδανικά τους, πηγάζουν από την αποδοχή της πατρίδας ως υπέρτατης αξίας.
Οι ιδέες, που διαποτίζουν τον νεοελληνικό διαφωτισμό και αφυπνίζουν τους ΄Ελληνες στον εθνικοαπελευθερωτικό τους αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821, όπως αυτό φαίνεται από το έργο του Ρήγα Φεραίου «Νέα Πολιτική Διοίκησις», είναι οι αξίες- δικαιώματα για την ελευθερία, την ισότητα, την ασφάλεια στη ζωή, την ανεκτικότητα, την ειρήνη, την δικαιοσύνη και την δημοκρατία, οι οποίες αποτελούν αξίες καθαρά ανθρώπινες, όπως αυτές εκφράζονται στη περίφημη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη» της Γαλλικής Επανάστασης (1789).
Η Ελληνική επανάσταση ξεκίνησε το Μάρτιο του 1821 από την Πελοπόννησο και εδραιώθηκε στη Στερεά Ελλάδα και σε νησιά του Αιγαίου. Επεκτάθηκε προς βορρά από την ΄Ηπειρο έως τη Θράκη, προς νότο μέχρι και την Κρήτη και προς ανατολάς έως τη Μικρά Ασία και την Κύπρο.
Μέσα σ’ αυτόν τον πολύχρονο αγώνα τα εγγενή χαρακτηριστικά των Ελλήνων, το ανυπότακτο πνεύμα τους, το αποφασιστικό και αγέρωχο ταμπεραμέντο τους, η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, η ανιδιοτελής αγάπη τους για την πατρίδα, με κυρίαρχο το αίσθημα της καταγωγής, της κοινής ελληνικής γλώσσας και το ομόθρησκο, ενσωματώνονται και εξατομικεύονται στα πρόσωπα- σύμβολα της Ελληνικής Επανάστασης, Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Παπαφλέσσα, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Αθανάσιο Διάκο, Νικηταρά, στους αρματωλούς και κλέφτες και σε πολλούς άλλους ήρωες, που καθόρισαν και διαμόρφωσαν τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης και ξανάφεραν την ελευθερία στην Ελλάδα. Η ιδέα της ύστατης θυσίας των ηρώων της Επανάστασης για την πατρίδα, είναι ηθικό μεγαλείο και η εθνική ανεξαρτησία αποτελεί ιερόν καθήκον. Ο άδολος πατριωτισμός και ο απαράμιλλος ηρωϊσμός των αγωνιστών του 1821 εμπνέουν τους λαούς της Ευρώπης, τους ζωγράφους, τους ποιητές, τους διανοητές, τους Φιλέλληνες, αλλά και όλους εμάς τους Νεοέλληνες, που έχουμε ηθικό χρέος να τους τιμούμε. “Aυτοί οι άνθρωποι, το καλύτερο, που έχει η Ελλάδα», όπως γράφει ο εθνικός μας ποιητής Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ.
Σ’ αυτόν τον Μεγάλο Αγώνα της Ανεξαρτησίας, για την ελευθερία του ΄Εθνους οι Δωδεκανήσιοι προσφέρουν τον στόλο τους, τους ναυτικούς τους και τα ολοκαυτώματα τελειωτικής καταστροφής των νησιών (Κάσος 1824). Πολλοί είναι και οι Ρόδιοι αγωνιστές, που πολέμησαν για την ελευθερία και έχουμε χρέος να τους μνημονεύουμε και να τους τιμούμε: 1)ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΔΙΟΣ, ο οποίος υπηρέτησε σε όλο τον Αγώνα ως αξιωματικός του πεζικού και διετέλεσε υπουργός των Στρατιωτικών και Εξωτερικών. 2)ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΖΟΥΛΛΗΣ, ο οποίος ευρισκόμενος στην Αίγυπτο έστειλε μεγάλα χρηματικά ποσά για την ενίσχυση του Εθνικού Αγώνα. 3)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣΤΡΙΣΙΟΣ, ο οποίος πολέμησε με γενναιότητα στην φάλαγγα των Φιλελλήνων ως λοχαγός. 4)ΜΙΧΑΗΛ ΡΟΔΙΤΗΣ, ο οποίος έφθασε μέχρι του βαθμού του συνταγματάρχη και είχε αποκτήσει αργότερα την εύνοια και αγάπη του Βασιλιά ΄Οθωνα. 5)ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΕΝΕΤΟΚΛΗΣ, ο πατέρας των Μεγάλων Ευεργετών της Ρόδου, ο οποίος πολέμησε ως υπαξιωματικός στο ιππικό του Χαζη-Χρίστου. 6)ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΡΟΔΙΟΣ, που έφθασε στο βαθμό του συνταγματάρχη και ήταν άριστος ξιφομάχος. 7)ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ, ο οποίος έγινε κατόπιν Πρόξενος της Ελλάδας στην Αίγυπτο. 8)ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΖΗΣΤΑΥΡΗΣ, από την συνοικία της Ρόδου Πάνω ΄Αγιος Γεώργιος. 9)ΚΑΠΙΤΑΝ ΤΖΑΝΝΗΣ από την ενορία του Αγίου Γεωργίου του Καμένου. 10)ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ (του Δασκάλου) από την ενορία της Μητροπόλεως Ρόδου. 11)ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΣ από το χωριό Παραδείσι. 12)ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ή ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ από την Ιαλυσό.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 7:04 am


25 Μαρτίου 1943. Το ημερολόγιο ενός πατριώτη – Του Βαγγέλη Παυλίδη

Σάββας Παυλίδης, ο πατέρας μου. Πολιτικός εξόριστος στην Ponza της Ιταλίας, για την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση στην Ιταλοκρατούμενη Δωδεκάνησο. Κάποια στιγμή αποφασίζει να κρατήσει ένα ημερολόγιο. Παρακάτω αντιγράφω αποσπάσματα που αναφέρονται στην 25η Μαρτίου 1943. Θα ακολουθήσει η δίκη στο Στρατοδικείο και η μεταφορά του μαζί με τους συντρόφους τους στην Ponza.
Ο 15 ημερών “Κωστάκης” δεν είναι άλλος απο τον υπογράφοντα το μπλογκ αυτό. Το πώς κατέληξα Ευάγγελος είναι άλλη ιστορία. Ο πατερας μου δεν με είδε και δεν τον είδα παρά μόνο μετά το τέλος του πολέμου και τον επαναπατρισμό του, όταν πιά είμουν σχεδόν 3 χρονών.

“ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ
Αρχόμενον αναδρομικώς από της 25 Μαρτίου 1943. Η σύνταξή του άρχεται από της 13 Ιουνίου. Εις τας εσωτερικάς δε σελίδας εξηγώ διατί η (πορεία η) αναδρομική.
Εν Ponza τη 13 Ιουνίου1943

“…επειδή οι σύντροφοί μου βρίσκονται στο διπλανό θάλαμο των άλλων Ελλήνων, για ν’ακούσουν το κύρηγμα του (Μισαούρη), που γίνεται κάθε Κυριακή, δεν έχω τι να κάνω κι’ έτσι απεφάσισα κι’ εγώ ν’αρχίσω το ημερολόγιό μου. Αυτό το επιθυμούσα από καιρό, από τη μέρα που μας συνέλαβαν στη Ρόδο. Μα δυστυχώς βρέθηκα σε αδυναμία να το πράξω συνεπεία των πολυποικήλων περιπετειών μου. Τώρα που αρχίζω είμαι υποχρεωμένος να ανατρέξω στο παρελθόν και εν είδει εισαγωγής να εξιστορήσω με κάθε δυνατή ακρίβεια ή όσο με βοηθάει η μνήμη μου, όσα συνέβησαν από της 25 Μαρτίου 1943

25 Μαρτίου 1943, Πέμπτη
βρίσκομαι στο σπιτάκι μου, που δεν μπορώ ακόμα να το χορτάσω ύστερα από οκτώ μήνες φυλακή, αφοσιομένως εις την γυναικούλα μου την γλυκιά που βρίσκεται στο κρεββάτι λεχώνα μόλις 15 ημερών. 15 μόλις ημέρες έχουν περάσει από τότε που αποχτήσαμε το το δεύτερό μας αγγελούδι τον Κωστάκη μας. Εκείνη περιποιείται τα δυο μας παιδάκια κι’ εγώ περιποιούμαι και τους τρεις. Είμαι ευτυχισμένος. Επιτέλους τα βάσανά μας έχουνε περάσει. Μπορούμε να απολαύσουμε την οικογενειακή γαλήνη. 25 Μαρτίου, μεγάλη ημέρα, του Ευαγγελισμού. Ημέρα εθνικής υπερηφανείας. 25 Μαρτίου η επέτειος της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Με σφιγμένες καρδιές, με πόνο, όλοι μας θυμόμαστε τα περασμένα… Ποιος το πίστευε; Ποιος το φανταζότανε; Η Μάνα μας αρρώστησε, αρρώστησε βαρειά, αρρώστησε θανάσιμα, καταματωμένη, κατακουρελιασμένη, ακρωτηριασμένη…
Στις 4 το απόγευμα λαμβάνω κλήσh για την αστυνομία. Κάτι μου σφίγγει την καρδια΄. Προαισθάνομαι κακό. Η γυναικούλα μου φιλώντας με δακρυσμένη με στέλνει στην ευχή της Παναγίας. Ρίχνω μια ματιά στα μορουδέλια μου και φεύγω. Στην αστυνομία συναντώ και τους αλλους Τηλιακούς, Κλαδά, Χαρίτο και Οικονόμου. Η προαίσθηση για κάτι το δυσάρεστο γίνεται βεβαιότης. Ο Maresciallo μας ανακοινοί τη σύλληψή μας. Το μυαλό μου αμέσως πετάει στην γυναικούλα μου που στο κρεββάτι της με περιμένει με αγωνία, στα μωρά μου. Όλοι τους πάλι ολομόναχοι. Εδώ κ’ ένα χρόνο τώρα υποφέρουν τόσο πολύ χωρίς σύζυγο, χωρίς πατέρα. Τι αμαρτίες άραγε να είχαν αυτά τα πλάσματα; Φαντάζομαι τι θα γίνεται στο σπίτι όσο περνάει η ώρα χωρίς να γυρίζω. Ευτυχώς αργά το βράδυ μου επιτρέπουν να μεταβώ με συνοδεία στο σπίτι μου για να πάρω μερικά πράγματα. Φτάνω, ανεβαίνω τη σκάλα κι’ακούω κλάματα. Κλάματα ανάκατα. Κλαίνε όλοι μαζί. Μάνα κ’ παιδιά. Ένας κόμπος μου σφίγγει την καρδιά … Πνίγομαι, θέλω να φύγω χωρίς να τους δω. Μα αχ, πρέπει να δώσω θάρρος σ’αυτή την γυναίκα, σ’αυτόν τον μάρτυρα, πρέπει να δώσω θάρρος για να ανθέξει στο καινούργιο αυτό χτύπημα. Μπαίνω στην κρεββατοκάμαρα. Η γυναίκα μου στο κρεββάτι ακόμα με τα δύο παιδάκια μας αγκαλιά. Η κυρ. Δικαία της κρατάει συντροφιά. Όλοι κλαίνε, κλαίω κι εγώ μαζί τους. Τους φιλώ όλους τους δίνω θάρρος και τους καθησυχάζω. Τους λέγω πως προοριζόμεθα για πεδίο συγκεντρώσεως. Βιαστικά τους αποχαιρετώ και φεύγω τρέχω σαν να με κυνηγάνε, δεν ξέρω τι έχω πάθει. …
Επιστρέφω στην αστυνομία, μας μαρκάρουν σε ταξί και γραμμή για τις Φυλακές Κοσκινού. Γνώριμες γειτονιές όσο κι’ αντιπαθητικές. Αντιπαθητικές κ’ φυλακές, κ’ οίκημα, αντιπαθητικότερες ακόμα όσον αφορά το προσωπικό. Pizaneo και Co ληστοσυμμορία με όλη τη σημασία της λέξεως. Μπαίνουμε σε ένα κελλί και να κατά τις 11 μ.μ. καταφθάνει και ο Χατζησταμάτης. Λείπουν μερικοί για να γίνουμε κομπλέ. Τσιμπάω το φτωχικό μου κολατσό που βιαστικά μου ετοίμασε η χρυσή μου γυναικούλα και μου έδωσε στο χέρι, και μετα βολευόμαστε όπως όπως για να περάσουμε τη νύκτα…. Περιμένουμε πια την πρωτοβάθμιον επιτροπήν ασφαλείας η οποία πρόκειται όπως μας είπανε να έλθει την Δευτέρα 29 Μαρτίου…”
pavlidiscartoons.com/blog

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 6:53 am


ΦΩΤΟ: Η Σύμη κατά την Ελληνική Επανάσταση - Του Νικολού Φαρμακίδη

Η ΣΥΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Του Νικολού Φαρμακίδη
Εισαγωγή.
Η Σύμη είναι ένας ιδιαίτερος τόπος από ιστορική άποψη. Τη πεποίθηση μου αυτή, δεν την καθορίζουν συναισθηματικοί λόγοι, αλλά αντικειμενικοί. Όσο διερευνώ την ιστορία της, τόσο η πεποίθηση μου αυξάνεται.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Σύμη δεν ήταν ποτέ μια «πόλις», με την έννοια του όρου, αλλά μέρος ενός ευρύτερου χώρου, πλήρως εξαρτημένη από αυτόν για χιλιετίες. Κάποια στιγμή όμως ο χώρος αυτός έπεσε σε παρακμή λόγω του ότι υποτάχθηκε σε κατακτητές, ενώ η Σύμη, μαζί με ένα κομμάτι της Μικράς Ασίας, συνέχιζε να ζει απρόσκοπτα, με το πατροπαράδοτο τους τρόπο. Τη ευρύτερη αυτή περιοχή, την γνωρίζουμε στη ιστορία ως Δωρική Εξάπολις και ως Δάμος των Ροδίων, με τη Κνίδο να παίζει ρόλο δίπολου, έστω και αν ο δεύτερος πόλος δεν είναι τόσο ισχυρός. Όμως η Σύμη, η περιοχή της Κνίδου (Σταδιά) και η περιοχή των Λωρύμων (το Πέρα ή Τραχεία Χερσόνησος ή Καράμακα) συνεχίζουν να ζουν όπως παλιά, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες της ιστορίας της Σύμης, αφού ο στόχος του κειμένου αυτού είναι μια συγκεκριμένη δεκαπενταετία, ένα μικρό κομμάτι μιας ιστορίας, που κρατάει πολλές χιλιάδες χρόνια. Όμως πρέπει να δώσω στον αναγνώστη να καταλάβει, πως ζούσε η Σύμη μέχρι εκείνη τη χρονιά του 1821.

Η Σύμη μέχρι το 1821.
Η Σύμη ήταν ανέκαθεν ένας συνοικισμός της Ρόδου, παίζοντας πολλαπλούς ρόλους στην οικονομία και την άμυνά της. Αυτό το ρόλο, της τον αναγνώριζαν και όλοι οι κατά καιρούς επίδοξοι κατακτητές της Ρόδου και γι’ αυτό προσπαθούσαν να δημιουργήσουν με τη Σύμη μια ιδιαίτερη σχέση, πριν επιτεθούν στη Ρόδο.
Θα ξεκινήσουμε με λίγα λόγια από τους Ιππότες, παρόλο που θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για τη Βυζαντινή περίοδο, που οι σχέσεις όμως ήταν διαφορετικές. Οι Ιππότες, όταν ήρθαν στη Ρόδο βρήκαν ένα ναυτικό υψηλής τεχνολογίας, και μοναδικό στη Μεσόγειο. Αυτή που από τον όγδοο τουλάχιστο αιώνα, ονομάζονταν «Συμιακιά Σκάφη», ήταν ένα πλοίο φτιαγμένο για πόλεμο και για να διασχίζει ταχύτατα τη Μεσόγειο, (οι Οθωμανοί χρονογράφοι του 1522 το χαρακτηρίζουν «ιπτάμενο πλοίο»). Οι κύριοι χρήστες του, οι Συμιακοί, το χρησιμοποιούσαν σαν μέσο διαπραγμάτευσης. Τα πλοία αυτά, για τους Βυζαντινούς, τους Άραβες από τον 8ο αιώνα και για τους Ιππότες μετά, ήταν υψίστης σημασίας, αφού οι δύο τελευταίοι δεν γνώριζαν καθόλου τη θάλασσα, ενώ η θάλασσα γι’ αυτούς ήταν ζωτικός χώρος. Έτσι λοιπόν οι Συμιακοί, συνάπτουν συνθήκες με όλους όσους ήρθαν μετά τους Βυζαντινούς, όπως και με τους Ιππότες. Σε όλους αυτούς, πληρώνουν ένα ετήσιο φόρο, με αντάλλαγμα την ανεξαρτησία τους και την «προστασία» τους. Οι Ιππότες, με τα χρήματα αυτά συντηρούσαν τους ναούς τους στη Ρόδο. Ήταν ένας φόρος υποταγής, χωρίς όμως να διοικούνται από αυτούς. Το νησί ήταν τελείως ανεξάρτητο και λειτουργούσε ως κράτος. Τον φόρο αυτό οι Ιππότες τον ονόμαζαν «επιτάφιο» (le mortuaire) και το 1352 έφθανε τα 500 άσπρα.
Το 1523, λοιπόν όταν καταλήφθηκε η Ρόδος των Ιπποτών, άντρο πειρατών εκείνη την εποχή, από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή (Οθωμανική Αυτοκρατορία), η Σύμη δεν έσπευσε να παραδοθεί στον νέο κατακτητή. Δήλωσε απριόρι ουδετερότητα και διαπραγματεύτηκε με το Σουλτάνο μια «συνθήκη υποταγής», με πλήρη αυτοδιοίκηση. Με τo Χάττι Χουμαγιούν του Σουλεϊμάν του 1549 (Σ.Σ. Αυτοκρατορική Διακήρυξη) ο Σουλτάνος δέχεται ως προϋφιστάμενο καθεστώς (αντέτι = συνήθεια, προϋφιστάμενο καθεστώς), την αυτόνομη διακυβέρνηση των κατοίκων και τη κατοχυρώνει. Με αυτή οι Συμαίοι υποχρεούνταν να δίνουν ένα ετήσιο φόρο (500 γρόσια, Μαχτού), που πληρώνονταν στον εκπρόσωπο των Βακουφιών του Σουλεϊμάν, για τη διατήρηση των ναών κλπ ιδρυμάτων στη Ρόδο. Δηλαδή όπως και προγενέστερα με τους Ιππότες, ένα φόρο υποτέλειας. Ο φόρος αυτός αυξήθηκε αργότερα, με Σουλτανικά Φιρμάνια, όμως κανένας Σουλτάνος δεν τόλμησε ποτέ να καταργήσει το καθεστώς, αφού στηρίζονταν στην Σαρία (Θεϊκό Νόμο), που προστάτευε τα νησιά ως Βακούφια του Σουλεϊμάν.
Οι Συμιακοί, όπως φαίνεται και από όλα τα σωζόμενα μεταγενέστερα φιρμάνια των Σουλτάνων, έπεισαν να περιληφθούν στο Χάττι Χουμαγιούν, όλα τα νησιά των Σποράδων (τα Δώδεκα νησιά των Νότιων Σποράδων, εκτός Ρόδου και Κω), με αποτέλεσμα να θεωρείται η Σύμη κατά την Οθωμανική περίοδο πρωτεύουσα των.
Η Σύμη στην Οθωμανική περίοδο ήταν μεν υποτελής, αλλά δεν εντάχθηκε στο Οθωμανικό Κράτος, όπως οι άλλες περιοχές, δεν καταχτήθηκε από τους Οθωμανούς. Οι κάτοικοι προσωπικά, δεν είχαν λοιπόν υποχρέωση άμεσης καταβολής φόρων προς τους Οθωμανούς (χαράτσι), δεν ήταν ραγιάδες. Πλήρωναν στο Κοινό τέλη και δασμούς για τις συναλλαγές τους, καθώς και μια ετήσια συνεισφορά, όπως έκαναν ανέκαθεν. Η Σύμη ως εκ τούτου, ήταν ένας φορολογικός παράδεισος της εποχής, ιδίως μετά το 1750, που λόγω των πολέμων των Οθωμανών αυξήθηκαν οι φόροι στις άλλες περιοχές. Στην ουσία ήταν Κρατική οντότητα, με όλα τα νόμιμα δικαιώματα.
Το «Κοινό της Σύμης», δηλαδή η διοίκηση της, μέχρι το 1821, αποτελείται από δύο πρωτόγερους και οκτώ συμβούλους, έναν από κάθε ενορία. Εκλέγονταν δια βοής για ένα χρόνο, με καθολική ψηφοφορία, από όσους πλήρωναν εισφορές, κατά τη βυζαντινή παράδοση των «Συντελεστών». Η όλη δομή της διοίκησης στηρίζονταν στα βυζαντινά και στα ελληνιστικά πρότυπα. Η ψηφοφορία γίνονταν μπροστά στη «Σιδηρά πόρτα του Φρουρίου». Εκλογικός κατάλογος ήταν η «Μάνα», ήτοι το Μητρώο της Κοινότητας. Η Μάνα ήταν και η βάση όλων των κοινωνικών σχέσεων, εισφορών, εκλογών, δικαιωμάτων κλπ. Την διαδικασία εκλογής επόπτευαν 18 «κριτάδες», δύο από κάθε ενορία και οι δύο πρωτόγεροι. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονταν από τις πεζούλες της Παναγίας της Μεγάλης, στην ανατολή του Πλατυού, με «Διανάλυμα». Το «διανάλυμα» διατηρήθηκε μέχρι την καταστροφή του Ναού της Παναγίας το 1944.
Ο ένας πρωτόγερος ήταν ο εκπρόσωπος του Κοινού και ταμίας. Ο δεύτερος ήταν ο κοινωνικός γραμματέας, διότι κατέγραφε όλες τις διοικητικές, κοινωνικές και αστικές πράξεις των κατοίκων (ομολογίες, αγοραπωλησίες, προικοσύμφωνα-διαθήκες κλπ). Οι αποφάσεις λαμβάνονταν από Γενικές Συνελεύσεις των κατοίκων. Τις προετοίμαζε ο γραμματέας για τον πρόεδρο της Συνέλευσης, που εκλέγονταν κάθε φορά.
Την ίδια εποχή η Σύμη έχει συνάψει παρόμοιες συνθήκες και με τις Ιταλικές Δημοκρατίες (Βενετία κλπ – repubbliche marinare) και έχει διπλωματικές σχέσεις με όλες τις χώρες της Δύσης. Διατηρεί μάλιστα Προξένους όλων των χωρών στο έδαφός της και εκδίδει δικά της διαβατήρια. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν έχει δικαιώματα στο νησί και κανένας αξιωματούχος της δεν έχει καμιά δικαιοδοσία, όπως εξηγούν τα φιρμάνια.

Η παιδεία και οι ιδεολογίες στη Σύμη του 18ου και 19ου αιώνα.
Η Σύμη με αυτό το καθεστώς, γίνεται από τα μεγαλύτερα κέντρα εμπορίου της Ανατολής. Τον 17ο αιώνα οι Ευρωπαίοι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το σφουγγάρι, που τους χρησιμέυει κυρίως στη βιομηχανία. Η Σύμη το μονοπωλεί από χιλιετίες και εισδύει στις αγορές της Δύσης. Αργότερα κατά τα μισά του 19ου αιώνα και άλλα νησιά θα ασχοληθούν με το σφουγγάρι, αφού οι Συμιακοί τους έμαθαν να χρησιμοποιούν το σκάφανδρο, που ήταν και η καταστροφή του σφουγγαριού. Γι’ αυτό οι Συμιακοί το απαγόρευσαν αμέσως στο νησί, με ποινή εξορίας. Όσοι το χρησιμοποιούσαν αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους σε άλλα μέρη.
Η Σύμη αρχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία από τα τέλη του 17ου αιώνα και στα μισά του 18ου το επίπεδο της είναι πολύ υψηλό. Η μόρφωση από το ελάχιστο αναγκαίο, δηλαδή ανάγνωση και μαθηματικά ανεβαίνει σε ψηλά επίπεδα. Η Σύμη έχει ανέκαθεν σχολεία. Μια μαρτυρία, του 14ου ή 15ου αιώνα είναι ένα χειρόγραφο σημείωμα σε ένα κώδικα, που ανήκε σε δάσκαλο της Σύμης. Έτσι το 1765 ιδρύεται ανώτερη Σχολή, «Ακαδημία», στο μοναστήρι της Αγ. Μαρίνας, με χρήματα του Συμιακού Σύγκελλου Γεωργαρή και κατοίκων της.
Στη Σχολή διδάσκεται ελληνική γραμματεία, χημεία, φυσική, φιλοσοφία και ότι νεωτεριστικό έφεραν από τα πανεπιστήμιά της Ευρώπης, ακόμα και υγιεινή. Ουσιαστικά προετοίμαζε μαθητές για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Η Σχολή διευθύνονταν από τρεις Εφόρους (επιτρόπους). Οι δύο εκλέγονταν από το λαό με τριετή θητεία, ενώ προέδρευε ο εκάστοτε Πρωτόγερος. Ο πιο εγγράμματος, ήταν γραμματικός και ταμίας.
Στη Σχολή δίδαξαν μεταξύ άλλων ο Μιχαήλ Φωτιάδης Μαρκονής (γεν. 1775), ο Νίκανδρος Φιλάδελφος Γεωργιάδης (1793-1873) (μαθητής στις Κυδωνίες του Θεόφ. Καΐρη), ο ιεροδιάκονος Βενέδικτος Ρώσιος (Σπιαχιός, γεννήθηκε στη Σύμη το 1760 και απεβίωσε στο Άθω, στις 28.5.1840) και ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Δενδρινός από την Ιθάκη (απεβ. στις 14.8.1848 στο Αγ. Όρος). Οι δύο τελευταίοι συνυπήρξαν σε πολλά μέρη, από την εποχή που ήταν συνταξιότες στην Αθωνιάδα Σχολή, με δάσκαλο τον Ευγένιο Βούλγαρη και στις Κυδωνίες. Ο Βενέδικτος, δίδαξε και στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, μαζί με τον ιερομόναχον Βαλθολομαίο Κουτλουμουσιανό και τον Λεόντιο, συνέγραψε το «Ευαγγέλιον του Πάσχα», τις ακολουθίες «στο Άξιον Εστίν» κατά το 1838 και στους «Αγίους Αναργύρους Πάντας», εγκώμια Αγίων κλπ. Αρκετοί από τους δασκάλους αυτούς δίδαξαν και σε άλλα μεγάλα σχολεία του ελληνικού χώρου, όπως στις Κυδωνίες, Κωνσταντινούπολη και Ιεροσόλυμα. Ανήκαν λοιπόν σε ένα κύκλο λογίων πανελλήνιου επιπέδου, με πολλές γνωριμίες και σε διπλωματικούς κύκλους της Δύσης, της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η βιβλιοθήκη της Σχολής, καταρτίστηκε από τους Συμαίους Σιναΐτες Γεώργιο Μακρότεβιον και το Πρωτοσύγκελο Παπά – Γρηγόριο Κατσαρά, είχε 798 τόμους από τους οποίους οι 137 ήταν δωρεά των Σιναϊτών. Μαθητές της φοίτησαν αργότερα σε Ιταλικά Πανεπιστήμια, (Πάντοβας, Παβίας κλπ), όπου γνωρίστηκαν με άλλους Έλληνες λόγιους, όπως το Καποδίστρια κλπ.
Τη περίοδο της επανάστασης του ‘21 το Σχολείο βρίσκονταν σε μεγάλη ακμή και ήταν εκτός των άλλων και οικονομικός παράγοντας του νησιού. Το «Κοινό», δανείζονταν από αυτό μεγάλα ποσά, (μέχρι και 6.000 γρόσια), όπως και πολλοί εμπορευόμενοι, κυρίως «εκκινητές» των σπογγαλιευτικών, προμηθεύονταν με δανειστικά ομόλογα τα χρήματα προς 12% έως 15% ετησίως (χαμηλό επιτόκιο, το κανονικό στα λεγόμενα θαλασσοδάνεια ήταν πάνω από 20%, γιατί είχαν μεγάλο ρίσκο).

Η Σύμη στην Επανάσταση.
Με την ίδρυση της Φιλικής εταιρείας, στη Σύμη διορίστηκε μια τριμελής επιτροπή από τους τρεις δασκάλους της Σχολής, Νίκανδρο Φιλάδελφο Γεωργιάδη ως πρόεδρο και τους Βενέδικτο και Προκόπιο ως μέλη, για τη κατήχηση των Φιλικών των Σποράδων. Την οικονομική δύναμη της Σχολής, διοχέτευαν στον επαναστατικό μηχανισμό οι φιλικοί, με έγκριση των εφόρων, γι’ αυτό από την αρχή δημιούργησαν προστριβές με κάποιους προύχοντες, οι οποίοι και κατόρθωσαν τελικά να κλείσουν το σχολείο το 1820. Έγινε, όπως έλεγαν δικαιολογούμενοι, φυτώριο ζιζανίων μορφωμένων, δηλαδή νέων οι οποίοι αντίκριζαν τα κοινά πράγματα του νησιού με νεωτερίζουσες αντιλήψεις. Η Σχολή λοιπόν της Αγίας Μαρίνας, είναι το φυτώριο της Ελληνικής Επανάστασης και έτσι ο Σουκιούρ Μπέης, ζήτησε τη καταστροφή της. Κάποιοι προύχοντες ενέδωσαν.
Στη Σύμη λοιπόν, η πλειοψηφία είναι υπέρ της ελληνικής επανάστασης και των εθνικών ιδεωδών ενός εθνικού κράτους. Μια μερίδα όμως, κυρίως προυχόντων, είναι υπέρ της παραμονής στα καθεστώτα. Άλλωστε, η απομάκρυνση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία θα σήμαινε και απώλεια των αλιευτικών πεδίων σπόγγων της βόρειας Αφρικής και της Ανατολίας, καθώς και του εμπορίου με την Μικρά Ασία, την Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα από τα αίτια της επανάστασης είναι τα οικονομικά προβλήματα του Ελληνικού χώρου, λόγω του τερματισμού των πολέμων στη Δύση. Έτσι οι Έλληνες είχαν χάσει τους πελάτες τους, που έγιναν ανταγωνιστές στο εμπόριο της Ανατολής, αφού συνεργάζονταν πια με το Οθωμανικό Κράτος (Γάλλοι, Γερμανοί κλπ). Έτσι η αυτοδιάθεση της Ελλάδας θεωρήθηκε μονόδρομος για την ανάπτυξη.
Η αντιπαράθεση λοιπόν μεταξύ των δύο ομάδων στη Σύμη ήταν πολύ σκληρή. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αντιπαράθεση ήταν για τη ενεργή συμμετοχή και όχι για τη βοήθεια της επανάστασης με άλλους τρόπους. Η επέκταση της διένεξης, θα κρατήσει μέχρι το 1863. Οι Βενέδικτος Ρώσος και Προκόπιος Δενδρινός, κυνηγημένοι από τους Τούρκους, πάνε στο Άγιο Όρος το 1820 και μετά την εκεί επανάσταση (1821-22), στο Πόρο. Ο Βενέδικτος γίνεται ηγούμενος της Μονής του Αγ. Παντελεήμωνος.
Ο Βενέδικτος διαμένει στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του Πόρου, από το 1822 μέχρι το τέλος του 1825 τουλάχιστον. Ο Βενέδικτος και ο Προκόπιος, τοποθετήθηκαν αργότερα από τον Καποδίστρια, ως δάσκαλοι στη Μεγάλη Σχολή των Σπετσών (1828 – Ιούλιο 1830) και μετά (Οκτώβριος 1830), στην Ιερατική Σχολή του Πόρου. Ο πρώτος Έφορος της Σχολής και ο δεύτερος Διευθυντής Μαθημάτων. Ο Καποδίστριας είπε, «ουδένα εύρον εν Ελλάδι μέχρι της ημέρας ταύτης παιδείαν έχοντα αληθή, πλην του γηραιού Βενέδικτου του Συμαίου, ώ μάλιστα και την άρτι συσταθείσαν εν Πόρω δογματικήν σχολήν ενεπιστευσάμιν».
Στην αρχή οι Συμιακοί, μετά τις μεγάλες καταστροφές που έπαθαν με τα Ορλοφικά και κυρίως με τους πειρατές, δεν είχαν κατ’ αρχήν εμπιστοσύνη στην ελληνική επανάσταση. Γι’ αυτό ζήτησαν συμβουλές από τον Φιλικό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλο Παγκώστα (1764-1833), που ήταν στο νησί του, στην Πάτμο. Έστειλαν απεσταλμένο, τον Νικήτα Χατζηϊωάννου, για να πάρουν οδηγίες.
Ο Θεόφιλος διεύθυνε τον θρόνο της Αλεξάνδρειας από τον Φεβρουάριο του 1806. Το 1808 το συναντούμε στη Σύμη να ιερουργεί και να εκφωνεί λόγο. Από το 1819 εγκαθίσταται στη Πάτμο και δεν ξαναγυρίζει στην Αλεξάνδρεια μέχρι το θάνατό του (1866). Το 1820 κατηχήθηκε ως φιλικός από τον Αντώνιο Πελοπίδου και τον Δημήτριον Ύπατρον και έγινε ο κήρυκας της παλιγγενεσίας σε όλα τα νησιά.
Ο Πατριάρχης, χρησιμοποιώντας και υπερβολές, απαντάει στους Συμιακούς (3.5.1821) και τους ζητά να συμμετέχουν στην επανάσταση, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο κραταιότατος και υψηλότατος πρίγκιπας κύριος κύριος Αλέξανδρος Υψηλάντης προχώρησε γιγαντιαίως δια του Δουνάβεως, με τας ανίκητους δυνάμεις τριακοσίων χιλιάδων του γένους εγείρων θριάμβους εις τα μέρη της ρούμελης. Η φήμη κηρύττει ότι προ πολλού έφτασε εις Ανδριανούπολην. Η Σερβία η Βουλγαρία η Πελλοπόνησος και η Ελλάς ύψωσαν την σημαίαν της ελευθερίας». Και συνεχίζει «Οι έχοντες καράβια μικρά ή μεγάλα οπλίσατε αυτά και ενωθείτε με τον ελληνικό στόλο συγκροτώντας ναυτικάς δυνάμεις των Υδριοτών, Σπετσιωτών και Ψαριανών και υποσχόμενοι την ελευθερία όλου του Αιγαίου πελάγους μη δειλιάσετε απόγονοι του Μιλτιάδου και του Θεμιστοκλέους».
Οι Συμιακοί ζήτησαν και την συμβουλή των Υδραίων στέλνοντας το Σίμωνα Χατζηκώστα (8.8.1821). Οι Υδραίοι τους απαντούν θετικά και τους στέλνουν και 10 οκάδες μπαρούτι. Μετά από αυτά, οι Συμιακοί επαναστάτησαν, στις 16.8.1821, συγκαλώντας γενική συνέλευση, που αποφάσισε να διορίσει δέκα διοικητές για ένα χρόνο. Μια επαναστατική κυβέρνηση. Την απόφαση υπογράφουν οι κάτοικοι, μεταξύ αυτών ο Αγαπητός ΧατζηΙωάννου, ο Σίμωνας ΧατζηΚώνστας και αρκετοί παπάδες, μεταξύ των οποίων και ο παπάς της Αγ. Τριάδας Μιχαήλ Τσαλίχης, όλοι μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία. Το ίδιο έκαναν το 1822 και το 1823, λόγω της άφιξης του Αιγυπτιακού στόλου στην περιοχή της Ρόδου.
Η σημαία της επανάστασης, που σήκωσε στο Κάστρο, ο αδελφός του Νίκανδρου Γεωργιάδη, ο Θεμιστοκλής, είχε: «όλο το κάμπο μαβή, εις το μέσον άσπρο τίμιο Σταυρό, εις το υποπόδιον του ημισελήνιον κόκκινον κατωφερές, εις την δεξιάν κεραίαν του σταυρού μίαν άγκυρα άνωθεν έως κάτω κατά το μήκος του σταυρού, ο κορμός της άγκυρας να ενούται με την άκραν του κέρατος του σταυρού και αυτή άσπρη, επάνω ταύτης εις όφις πράσινος σταυρογυριστός του οποίου η κεφαλή κατωφερής, εκ της άλλης κεραίας μία λόγχη άσπρη, μέσον αυτής μικρή σημαία κόκκινος, έχουσα δύο άσπρους οφθαλμούς».
Στις 29.11.1821, ο Σίμωνας μαζί με τον ΧατζηΙωάννου, γράφουν γράμμα στους Πατριώτες (Συμιακούς) και στους Καστελλοριζιώτες. Στο γράμμα, τους περιγράφουν τα του αγώνα, τους αναλύουν τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων και την πεποίθησή τους ότι τα νησιά θα ενταχθούν, κατά τα συμφωνηθέντα, στο Ελληνικό κράτος. Στο τέλος της επιστολής δηλώνουν και οι δύο, ότι θα αναχωρούσαν με τα πλοία τους για διατεταγμένη υπηρεσία.
Πολλοί Καστελλοριζιοί, με αφορμή μιας μεταξύ τους αντιπαράθεσης, μετακόμισαν για προστασία στη Σύμη. Στη Σύμη έμειναν μέχρι το 1830. Ο Σουκιούρ Μπέης το Σεπτέμβριο του 1825 γράφει στους Συμιακούς να διώξουν του Καστελλοριζιούς ενώ τον Αύγουστο του 1830 τους γράφει να μιμηθούν τους Καστελλοριζιούς που υποτάχθηκαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Ο Σίμωνας Χατζηκώστας, ένας από τους Δημογέροντες της Σύμης, με την κήρυξη της Επανάστασης αρμάτωσε τρία σκάφη με δικά του έξοδα, και έκανε επιδρομές στα παράλια της Μικράς Ασίας. Στη συνέχεια, ενώθηκε με άλλα ελληνικά πλοία, και εισήλθε, υπό την κάλυψη της νύχτας, στο λιμάνι της Ρόδου, και έκαψε τρία τουρκικά πλοία. Αποσύρθηκε, αφού πληγώθηκε στο δεξί του μηρό. Στη συνέχεια πήγε στο νησί της Κρήτης, όπου ενώθηκε με τον ελληνικό στόλο που έπλεε στην εν λόγω περιοχή, υπό την διοίκηση του ναυάρχου Ιάκωβου Τομπάζη, «προκαλώντας» καταστροφές στους Τούρκους, καθώς και στην Αίγυπτο. Στη συνέχεια ήθελε να πάει στην Μακεδονία, για να προμηθευτεί πυρομαχικά και άλλα εφόδια για χρήση των Ελλήνων. Τον ακολούθησε ένα αυστριακό πολεμικό πλοίο, που τον πυροβόλησε σπάζοντας έναν από τους ιστούς του, και έτσι υποχρεώθηκε να γυρίσει στην Ύδρα για να αποφύγει νέα καταδίωξη. Τα κατάφερε, χάρη στην ταχύτητα της Συμιακιάς Σκάφης του.
Ο Μπέης στη Ρόδο, ο Σουκιούρ (Γεώργιος Μαυρομιχάλης), που οι Τούρκοι τον πήραν μαζί τους όταν ήταν μικρό παιδί, ήταν σκληρός και φιλοχρήματος, η δε περίοδος ηγεμονίας του στη Ρόδο, τυραννική για τους Συμιακούς. Εκμεταλλεύτηκε την επανάσταση, εκβιάζοντας για να αποκομίζει οικονομικά οφέλη. Ενώ οι Συμιακοί ήταν υποχρεωμένοι από τα φιρμάνια να δίνουν 5.000 γρόσια, αυτός ζητά πάνω από 100.000 το χρόνο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Στις 13 Νοεμβρίου του 1821 τους γράφει: «Ακόμη σας εφανερόνομεν οτη σας επροσμένομεν εξη ημέρες όσπου να έρτηται το γληγορότερον και έξη μέρες ήρθαν και δεν έρτητε να έβρητε να ξεύρητε οτη ηνε η αρμάδες παρβερέσον και του μεεμετ αλη πασά στη Ρόδον και έχομεν εμής όπου να έλτουμεν με λόγουτος αυτού στο νησήον σας και γήνετο το τέλος» (sic).
Η Σύμη εντάχθηκε από το 1822 στο υπό δημιουργία ελληνικό κράτος, αποτελώντας την «αντεπαρχία Σύμης», αρχικά ανήκε στην επαρχία Καρπάθου, μετά έγινε επαρχία Κάσου (έπαρχος Ι. Κοντουμάς) και ύστερα ξανά, από τον Ιούνιο του 1823, πάλι Καρπάθου.
Στις Εθνοσυνελεύσεις οι Συμιακοί συμμετέχουν άτυπα, φοβούμενοι τον Μπέη της Ρόδου, ο οποίος ενημερώνονταν συνεχώς από τους αντιφρονούντες. Μόνο για τη πρώτη εθνοσυνέλευση εκλέχθηκε επίσημα ο Βενέδικτος, αυτός όμως ζήτησε την αντικατάστασή του γιατί δεν έπρεπε οι εκπρόσωποι να είναι κληρικοί και οι Συμιακοί, στη συνέχεια, δεν πρόλαβαν να στείλουν αντικαταστάτη.
Ο κ. Ιωάννης Ψαράκης διορίζεται αντέπαρχος Σύμης, Επισκοπίας (Τήλου) και Νισύρου στις 4 Μαΐου 1822, αλλά μόλις έρχεται στη Σύμη αρχίζουν και τα προβλήματα. Σε επιστολή τους οι Συμιακοί το 1823 προς την Βουλή γράφουν: «Εις τον ίδιον καιρόν έφθασε και ο ης έπαρχος, όστις εζήτη αμέσως τον έρανον χωρίς αναβολήν καιρού. Επαρακαλέσαμεν αυτόν δια να σταθή καν έως την αύριον. Ίσως δυνηθώμεν συνάξη το κατά δύναμιν, αυτός δε μη θέλων ευθύς έφυγε και ήρπασε και εν καΐκι εδικόν μας από τον λιμένα νεόφερτον με φόρτον και ηγάζων έξω τους ναύτας με ραυδισμούς επήρε το καΐκι ως ηυρίσκετο. Έκτοτε δε μέχρι της σήμερον καθ’ εκάστην οι κάσιοι μας αρπάζουσιν και απογυμνούσιν πλοκάροντας μας παντόθεν».
Οι Αρμοστές των Νήσων, μαθαίνοντας τα καθέκαστα, στέλνουν επιστολή στον έπαρχο της Κάσου στις 6 Ιανουαρίου 1823: «Αν ο κύριος Ψαράκης εξηπάτησε την Διοίκησιν και εδιορίσθη πάλιν αντέπαρχος της Σύμης, αντιπαραστήσας τα πράγματα αντιστρόφως, τούτο ήθελεν είναι υποφερτόν... Η διακήρυξης του πολέμου παρά των Συμαίων κατά των Οθωμανών της Ασίας είναι σφαγή των Συμαίων και ίσως και των εν Ρόδω χριστιανών. Έπρεπε άραγε να το αγνοήτε; Ει δε και το γιγνώσκετε, διατί δεν ειδοποιήσατε την Διοίκησιν; Είπατε λοιπόν εις τον κ. Ψαράκην να υπάγη όθεν ήλθε, αλλέως στέλλομεν και τον συλλαμβάνομεν ημείς. …».
Εν τω μεταξύ το Αιγαίο έχει γίνει μια επικίνδυνη θάλασσα, ο Δημήτριος Υψηλάντης από τον Ιούλιο του 1821, καθόρισε διατάξεις για το κούρσος: «όποιος θέλει να αρματώσει και να εκβή εις κούρσος, πρέπει να πάρει από τους εφόρους του τόπου του αποδεικτικόν της τιμιότητος και αξιότητος του και με το αποδεικτικόν τούτο, να έρχεται εις μίαν των τριών νήσων, Ύδρα, Σπέτζιες και Ψαρά προκειμένου να πάρουν την άδειαν».
Στο τέλος του 1823, έχει φτάσει ο κόμπος στο κτένι και οι Συμιακοί, τα αναφέρουν στην Υπέρτατην Βουλήν των Ελλήνων: «κατά τον παρελθόντα Ιανουάριον εστέλλοντο παρ’ υμών δύο πλοία προς την υπέρτατην διοίκησιν, οίτινες κατακρατηθέντες υπό κλεπτών κατεγυμνώθησαν μόλις του ζην φυλαχθέντες». Και παρακάτω: «κατά τον παρελθόντα μάϊον ο Κ. Γιάννης Καλαγιαζής καστελλοριζιώτης ήρπαξε δύο πλοία εδικά μας τα οποία και απεγύμνωσε δι όλου, έως και αυτά τα υποδήματα και μη αρκεσθείς εις τούτο ο ασυνείδητος κατεξύλησε και αυτούς».
Το τι γίνονταν αυτή τη περίοδο το περιγράφει ο Δεριγνύ, τον Απρίλιο του 1826: «είναι αδύνατον στο Αιγαίο να πλεύσει σκάφος έστω και 10 λεύγες χωρίς να προσβληθεί από πειρατές. Σε καμιά άλλη θάλασσα δεν έχει εμφανισθεί τέτοια θρασεία πειρατεία της οποίας οι δράστες να μένουν ατιμώρητοι αλλά και προστατευόμενοι». Και πρόσθετε ότι: «ένας Υδραίος ληστεύει Ποριώτη, ποτέ όμως συμπατριώτη του και δεν παραλείπει να ανάψει καντήλι στην εικόνα της Παναγίας για την επιτυχία της επόμενης ληστείας του». Η πειρατεία ελέγχθηκε κατά τα τέλη του 1828, έτσι σταμάτησαν και οι Καστελλοριζιοί και οι Κασιώτες να λυμαίνονται το Νότιο Ανατολικό Αιγαίο.
Η Σύμη λοιπόν, από το 1823 δεν μπορούσε πια να συμμετέχει ενεργά στην επανάσταση και αναγκάζεται να κατεβάσει την επαναστατική σημαία, από το νησί. Τότε, ο Βενέδικτος τους συμβουλεύει να υψώσουν αυτή του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ ως επαναστατική σημαία. Την σημαία αυτή την βλέπαμε στις εκκλησίες της Σύμης μέχρι τη δεκαετία του 1950, αφού οι Συμιακοί θεωρούσαν το νησί τους αλύτρωτο. Βέβαια οι τελευταίες γενιές, δεν γνώριζαν γιατί τη σήκωναν.
Παρόλο τη τυπική αποχώρηση, οι Συμιακοί συνεχίζουν να δίνουν μεγάλα ποσά για την Επανάσταση. Επίσης πολλοί νέοι κατατάσσονται στον επαναστατικό στρατό. Η οικονομική κατάσταση στη Σύμη όμως ήταν δύσκολη. Αναγκάζονται λοιπόν να ζητήσουν φύλαξη, υπογράφουν ένα συμφωνητικό με τους πειρατές: «…καπετάν νικόλα γιούλλιου και καπετάν γιάννη μανωλακάκη κασιωτών δια να περιφέρονται ομού και τα δύο καράβια εις το μπουγάζι της Ρόδου εις διαφέντευσιν και φύλαξιν των νησιών μας Σύμης Χάλκης Τήλου και Νισύρου, προς τετρακόσια γρόσια την καθ’ εκάστην ημέραν».
Ο Σουκιούρ Μπέης εν τω μεταξύ, τους εκβιάζει, απαγορεύοντας να αλιεύουν σφουγγάρια στη Οθωμανική επικράτεια και να πηγαίνουν στα λιμάνια της Ανατολίας. Τέλος, φυλακίζει μερικούς Συμιακούς που βρήκε στο λιμάνι της Ρόδου. Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν βαθιές διχόνοιες, στις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις του νησιού.
Στις 9.6.1823 ο Έπαρχος της Καρπάθου Μάρκος Μαλιαράκης ζητά, στα πλαίσια της οργάνωσης του Ελληνικού κράτους, να εκλέξουν «Δημογέροντες», ανάλογα με τις οικογένειες που ζουν στο νησί (μέχρι 100 οικογένειες έναν, μέχρι 200 δύο, μέχρι 300 τρεις και μέχρι 400 τέσσερις, το ανώτατο). Καταργούνται λοιπόν οι δύο «Πρωτόγεροι» και η «επαναστατική κυβέρνηση» και εκλέγονται τέσσερις Δημογέροντες. Οι διαδικασίες παραμένουν περίπου οι ίδιες, μόνο που τώρα αντί να συνεδριάζουν στη Παναγιά τη Μεγάλη, συνεδριάζουν στο προαύλιο του Ναού του Αγ. Ιωάννη ή στον Άγιο Αθανάσιο. Η διαφορά είναι ότι στο εξής επικρατεί η ονομασία «Δημογεροντία», παρόλο που παραμένει και η προγενέστερη «Κοινό». Το όνομα Δημογεροντία λοιπόν έχει επιβληθεί από το νέο Ελληνικό Κράτος, δεν υπήρχε πριν το 1821.
Οι συναντήσεις για το δέον γενέσθαι και για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και στη Σύμη, πραγματοποιούνται στη σάλα του Χατζηγαπητού, καθώς και στη σάλα του Χατζηκώστα, που έμεινα ιστορικές για το λόγο αυτό. Κυρίως η πρώτη.

Η ΣΥΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 1827 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1835
Με τη κατάληψη της Ανδριανούπολης από τους Ρώσους, οι Τούρκοι δέχτηκαν τους όρους της Συνθήκης του Λονδίνου (24/6 Ιουλίου 1827). Συνυπογράφηκε από την Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία αναγνωρίζοντας αυτόνομη διοίκηση στους Έλληνες, υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου. Οι Τούρκοι όμως δεν κράτησαν το λόγο τους κι’ ακολούθησε η ναυμαχία του Ναβαρίνου (8.10.1827), όπου καταστρέφεται ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος.
Στις 12 Ιανουαρίου 1828 αναλαμβάνει τη διοίκηση της νέας χώρας ο Ιωάννης Καποδίστριας. Οι Τούρκοι κηρύσσουν ξανά ιερό πόλεμο κατά των «απίστων» και η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας (14.4.1828), τέλος υπογράφεται το πρωτόκολλο του Λονδίνου (3 Φεβρουαρίου 1830) με το οποίο, όμως, η Σύμη και τα άλλα νησιά των Σποράδων έμειναν έξω από τα όρια του ελληνικού κράτους, με αντάλλαγμα την Εύβοια. Το ίδιο συνέβη και με την Κρήτη γιατί οι Άγγλο-Γάλλοι είχαν διάφορα σχέδια στο νου τους.
Οι Συμιακοί παρακολουθώντας τη κατάσταση, αντέδρασαν άμεσα, πιέζοντας την κυβέρνηση και στέλνοντας αντιπροσώπους για να αναπτύξουν τις θέσεις τους, υπολόγιζαν ότι όλα ακόμα ήταν ρευστά και ότι θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις αποφάσεις. Απευθύνονται στον Κυβερνήτη (26.9.28), και αυτός τους απαντά τον Οκτώβριο του 1828, ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι για τη Σύμη και πως πρέπει να μην τσακώνονται.
Βλέποντας πως ο Καποδίστριας δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή, καταφεύγουν στον συμπατριώτη τους Βενέδικτο ως ενδιάμεσο και του γράφουν (11.8.29): «Οσιοσοφοντολογιώτατε, Και ημέτερε φίλτατε πατριώτα Κύριε Βενέδικτε. ..Η ζητούμενη σωτηρία και η εκ των τυράννων ελευθερία παρακαλούμεν ίνα ως τάχιστα γένηται, παντοτινή και όχι προσωρινή. Τα υπέρ της πατρίδος μας γνωστοποιείσθε παρά του κομίζοντος κυρίου Σίμωνος Χατζηκώστα. Μένομεν εις απάντησιν και καλήν εκτέλεσιν. Οι εν τη Νήσω Σύμη κατοικούντες άπαντες συν Γυναιξί και τέκνοις φίλτατοι πατριώτες Χατζηγαπητός Χατζηιωάννου, Σίμων Χατζηκώνστας, Διάκος Χατζηδιάκου. Ο Γραμματέας Μ. Μανουήλ».
Ο Βενέδικτος εξιστορεί την κατάσταση στον Καποδίστρια (Σεπτ. 1829) και τον παρακαλεί: «..περί των οποίων παρακαλώ ικετικώτατα να δώση ακρόασιν εις την συνήθη της μακροθυμίαν τω επίτηδες εσταλθέν απεσταλμένω κυρ Σίμωνι, και γνώσετε τα πάντα ακριβέστατα.».
Ο Σουκιούρ Μπέης, γνωρίζοντας κάθε κίνησή τους, γράφει στις 22.1.1830: «Εις τας αρχάς οπού έγεινεν αυτή η επανάστασις αν εγώ δεν ήθελα σταθή με όλα μου τα δυνατά ήθελεν είναι χαμένη σχεδόν όλη η Σύμη. Πλην αυτό επέρασε. Εγύρισαν εκατόν φορές τα μυαλά τους όταν ήταν το πόλεμος του Μοσχόβου. Έγεινεν η αγάπη ετελείωσε και αυτή τους η ελπίδα. Έστειλαν δύο και τρεις φορές εις τον Μωρέαν και εις την Αίγιναν και τους αποκριθησαν ότι αυτά τα νησιά είναι καθώς και ήτον εις την Ρόδον»(sic).
Στις 16 Μαρτίου 1830, ξαναστέλνουν το Σίμωνα και το Χατζηγαπητό, στον Καποδίστρια και του γράφουν: «Εξοχώτατε και Σεβαστέ Κυβερνήτα, Επειδή παρά Θεού ηξιώθης της χάριτος και του ονόματος ανορθείν τους κατεραγμένους επαγρυπνών αείποτε και παρέχων τοις χρήζουσι βοήθειαν την αφθοναπάροχον χείρα σου. Δι ό και ημείς οι ταπεινοί και ανάξιοι μη υποφέροντες του λοιπού εξοικονομείσθαι μετά της κατακρατούσης ημών τυραννικής εξουσίας και υπό του πατριωτισμού παρωθούμενοι δεόμεθα και ικετεύομεν ίνα άρη και εις ημάς το φιλεύσπλαχνον όμμα της και συγκαταριθμήση τοις λοιποίς. Φιλελεύθερους εκ πρώτης της επαναστάσεως υπάρχοντα ως εφάνη επί του ερχομού του Υψηλάντου ότε διεγερθέντες ελάβομεν άρματα και ήλθομεν άνδρες τε και γυναίκες εναντίων το προς το αντίκρυ μέρος το ανατολικόν ευρισκομένων Οθωμανών….Ήδη ουν και αύθις αποστέλλομεν πρέσβεις τον κύριον Χατζηαγαπητόν Χατζηϊωάννου, ημέτερον πατριώτην συνοδευόμενον μετά του κυρίου Σίμωνος εξ ων Σεβαστή ημίν Κυβέρνησις θέλει βεβαιωθή τα μέλλοντα εις ημάς συμβήναι μύρια δεινά αν και ήδη εσχάτως αποτύχομεν του αιτήματος. Όθεν παρακαλούμεν όλοι ομοφώνως συν γυναιξί και τέκνοις ίνα συγκατανεύση εις το αιτούμενον και ίνα δώση τοις πάσιν ανακούφησιν και ελάφρυνσιν των επικειμένων και μελλόντων συμφορών και κακώσεων. Τη 28/16 Μαρτίου 1830 εν Σύμη».
Ο Σουκιούρ Μπέης παρακολουθεί και γράφει στις 30.3.1830: «έμαθον ότι ο χατζί αγαπητός και ο σύμος εκίνησαν εις τον μορέαν διά να φέρουν ζαπήτην». Οι πληροφοριοδότες του, τον καλύπτουν πλήρως και άμεσα.
Οι Συμιακοί όμως δεν αποκαρδιώνονται και αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, απευθύνονται και στον αδελφό του Κυβερνήτη: «Προς κόμην κ Βιαρινό Αυγουστίνο Καποδίστρια. Εξωχόταται, Η κομιστέ ταύτης μου είναι απεστελμένη από τας κοινότητας σίμης και νισίρου, προστρέχονταις εις την σεβαστήν κιβέρνησην, όπου δια τον σοφών συμβουλόν ειμπορεί να τους μήνη καμία Ελπίς απαλάξεως και όντες γνωριμοί μου μοι εζήτησαν αν ημπορούσα να τους σιστείσω και ιδιαιτέρως όπου να τους δώσεται καιρόν ακροάσεως και τας σωφάς συμβουλάς και φιλανθρόπους παρηγωρίας σας και πεπισμένος εις αυτά ετόλμισα να σας ενοχλήσω. Και μένω με όλον το βαθήτατον σέβας. Ο ευπιθέστατος δούλος. Εν Ύδρα τη 20 Απριλίου 1830. Φ. Παπαμανόλη» (sic). Εκπρόσωποι είναι ο Χατζηγαπητός και ο Σίμωνας.
Ο Βενέδικτος τον Μάιο του 1830, εφοδιάζει και αυτός τους ίδιους εκπροσώπους με γράμμα, για τον Αυγουστίνο Καποδίστρια, και του ζητά να τους καθοδηγήσει, για το που να απευθυνθούν στη Κωνσταντινούπολη, για να πετύχουν τα δίκαια του νησιού τους. Θέλουν την ελευθερία τους ή τουλάχιστον να επαναφέρουν το πρότερο καθεστώς. Παρόλα αυτά δεν γίνονται κατανοητές οι θέσεις του νησιού, αφού στις 9 Μαΐου του 1830, ο Κυβερνήτης γράφει: «Προς τον Αρχιερέα και Προκρίτους της νήσου Σύμης. Ελάβομεν το από 16/28 Μαρτίου γράμμα σας, και απεδέχθημεν με άκρα συμπάθειαν τας ευχάς τας οποίας μας εξέφρασαν εκ μέρους σας οι κύριοι ΧατζηΑγαπητός ΧατζηΙωάννης και Σίμων επί τούτου αποσταλέντες…. Η πατρίς σας καταριθμείται μεταξύ των Νήσων, αίτινας επανέρχονται οριστικώς υπό το Οθωμανικόν Κράτος». Προφανώς δεν θεωρεί σκόπιμο να ασχοληθεί τη στιγμή αυτή με τη Σύμη.
Οι Συμιακοί λοιπόν προσπαθούν να «υπεισέρθουν» στις συζητήσεις, μεταξύ Ελλάδας, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Μεγάλων Δυνάμεων: η Σύμη πρέπει να πείσει ότι δεν ήταν ποτέ μέρος του Οθωμανικού Κράτους.
Στις 17 Οκτωβρίου 1830, μετά από συναντήσεις στο Ναύπλιο, ο Καποδίστριας απαντά στους Συμιακούς: «Φθάσας ενταύθα ο παρ’ υμών απεσταλμένος κύριος Νίκανδρος μας ενεχείρισε την εκ Σύμης κατά την 10 του παρελθόντος Σεπτεμβρίου αναφοράν σας και παρέστησε προφορικώς τα δίκαια σας και τας ευχάς της πατρίδος σας».…«Μολονότι καιρίως αλγούμεν όχι μόνον δια την αφαίρεσιν της νήσου σας από την ολομέλειαν της Ελληνικής Επικρατείας αλλά και δια τας ιδιαιτέρας δεινάς περιστάσεις εις τας οποίας ευρίσκεσθε, δεν λείπομεν μολοντούτο να σας παρηγορήσωμεν συμβουλεύοντες σας να έχετε τας ελπίδας σας προσηλωμένας εις την Θείαν πρόνοιαν».
Τελικά, το Νοέμβριο του 1830, καταφέρνουν να πείσουν τον Καποδίστρια για την ιδιαιτερότητα του καθεστώτος τους.
Η Ελλάδα τότε είχε οικονομικά χάλια. Ο Λιδωρίκης λέει στο Καποδίστρια «Εξοχώτατε, όχι μόνον χρήματα δεν υπάρχουσιν εν τω ταμείω, αλλ' ούτε ταμείον υπάρχει διότι δεν υπήρξε ποτέ» και συνεχίζει «...Το λέγω με εντροπήν, δεν ήμην εις θέσιν να πληρώσω εις τους κτίστας και τους ξυλουργούς τα έξοδα των επισκευών, αίτινες έγιναν εις το οίκημα το οποίον κατέχει η Υψηλότης σας και παρακαλώ αυτήν να λάβη οίκτον των ανθρώπων τούτων, οίτινες απαιτούσι τα ημερομίσθια των...».
Οι Συμιακοί έλεγαν στο Καποδίστρια πως τα νησιά των Νότιων Σποράδων, έδιναν στο Οθωμανικό κράτος, κατ’ αποκοπή φόρο 285.000 γρόσια το χρόνο και σε κάθε περίπτωση, οι νησιώτες θα δεχόντουσαν να δώσουν περισσότερα στο Ελληνικό Κράτος, αφού Ο Σουκιούρ μόνο από τη Σύμη έπαιρνε πάνω από 100.000.
Έτσι λοιπόν καταλαβαίνοντας ο Καποδίστριας ότι οι Σποράδες υπόκεινται σε ένα διαφορετικό καθεστώς ανεξαρτησίας, δέχεται να τους βοηθήσει, για να απευθυνθούν στους πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων ως ανεξάρτητο κράτος και να πετύχουν αυτά που ζητούν: «Προς τους Κατοίκους της Νήσου Σύμης. Ελάβομεν δια του επίτηδες παρ’ υμών απεσταλμένου κυρίου Μιχαήλ Ιωαννίδου την κατά την 10 του τρέχοντος αναφοράν σας, και θεωρήσαντες την έκθεσιν των περιστοιχούντων την νήσον σας δεινών, καιρίως ηλγήσαμεν. Ευέλπιδες είμεθα, ότι θέλετε πράξει σωτήριον έργον εις την πατρίδαν σας, εάν διορίσετε όσον τάχιον αποσταλμένους της νήσου σας, επιφορτίζοντες αυτούς όπως απερχόμενοι εις Κωνσταντινούπολη και παρησιαζόμενοι εις τους εξοχοτάτους Πρέσβεις των τριών Συμμάχων Αυλών εκθέσωσι και δια ζώσης φωνής τας παρούσας και τας μελλούσας συμφοράς σας, εξαιτούμενοι την δια της ισχυράς των μεσολαβήσεως, θεραπείαν και κατάπαυσίν των, ώστε όχι μόνον να απολάβητε τα αρπαχθέντα ήδη πλοία σας και τα εν αυτοίς φορτία, δια της προστασίας των εξοχοτάτων Ναυάρχων των Συμμάχων Δυνάμεων, αλλά και να παύσωσιν εις το εξής οι καταχρήσεις και καταδυναστεύσεις, αι οποίαι μαστίζουσιν ήδη δεινώς την πατρίδα σας. Εν Ναυπλίω τη 12 Νοεμβρίου 1830, Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ, Ι.Α. Καποδίστριας»
Οι Συμιακοί, διορίζουν επιτροπή, για να πάει στη Κωνσταντινούπολη, με συστατικές επιστολές του Καποδίστρια και των Πρέσβεων των Μεγάλων Δυνάμεων στο Ναύπλιο, για να μιλήσουν με τους εκεί Πρέσβεις και τον Πατριάρχη: «Έκλεξαν εξ ημών οι κάτοικοι της Νήσου Σύμης τους Κυρίους Σίμωνα και Νίκανδρον Ιωαννίδην (και μετ’ αυτών τον κ. Διάκο Γιαννεσκή, ειδήμονας ούτος δια μίαν ανάγκη για τους λογαριασμούς των μεταξύ Ρόδου υποθέσεων Κοινών) δια να υπάγουν πρεσβευτές εις την Κωνσταντινούπολη, δίδοντάς τους την πληρεξουσιότητα, και αν δεν φτάσουν τα έξοδά των, ή αν χρειασθούν χρήματα προς απαίτησιν της κοινής μας υποθέσεως να λαμβάνουν όθεν…..το παρόν ενσφράγιστον. Τη 15 Δεκεμβρίου 1830_ Σύμη». Την εκλογή συνόδευε και δεσμευτικό ψήφισμα, λόγω των ερίδων που υπήρχαν στο νησί.
Τους εφοδίασαν επίσης με νέο γράμμα προς τον Καποδίστρια (15 Δεκεμβρίου 1830) γνωστοποιώντας την απόφασή τους να ενωθούν με την ελληνική ολομέλεια, κάτι που τους αμφισβήτησε, επειδή κάποιοι στο νησί αντιδρούσαν. Πριν πάνε στην Αίγινα για να συναντήσουν τον Καποδίστρια περνούν από την Τήλο και Νίσυρο, ζητώντας συμπαράσταση. Η Τήλος αρνήθηκε, ενώ η Νίσυρος έστειλε εκπρόσωπο. Στο Ναύπλιο συνάντησαν και Ρόδιους, που και αυτοί αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην αποστολή.
Από τους τρεις αντιπροσώπους της Σύμης, ο Διάκος Γιαννεσκής γύρισε πίσω με τις συμβουλές του Καποδίστρια (επιστολή 24 Ιαν. 1831, ΓΑΚ Δωδ/σου), έτσι στην Κωνσταντινούπολη πήγαν οι Νίκανδρος (Μιχαήλ Καλαφατάς-Ιωαννίδης) και Σίμωνας Χατζηκώστας με τον εκπρόσωπο της Νισύρου.
Η εντολή που είχαν ήταν: ή ένωση με την Ελλάδα ή ανεξαρτησία με το καθεστώς πριν την επανάσταση. Ο αγώνας ήταν δύσκολος, αφού οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν άλλα σχέδια για τα νησιά, μαζί τους έχουν όλα τα Σουλτανικά φιρμάνια με βασικό το Χάττι Χουμαγιούν (Ηatt-i Ηumayun) του Σουλεϊμάν. Το πρώτο γράμμα τους, πριν πάνε στη Κωνσταντινούπολη, ήταν αισιόδοξο και κατατοπιστικό. Εξηγούσαν όλες τις ενέργειες που είχαν κάνει στο Ναύπλιο και τι θα έκαναν στη Κωνσταντινούπολη.
Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις, στη Κωνσταντινούπολη έπεισαν τους Πρεσβευτές των τριών Μεγάλων Δυνάμεων, καθώς και τον Πατριάρχη Κωνστάντιο Α΄, ότι η πατρίδα τους και οι άλλες νότιες Σποράδες δεν ήταν ποτέ ενταγμένες στο Οθωμανικό Κράτος, αλλά ότι βρισκόταν υπό ειδικό καθεστώς, βασισμένο στη Συνθήκη του Σουλεϊμάν. Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν, να δεχτούν προσωρινά οι Μεγάλες Δυνάμεις, ένα ειδικό καθεστώς για τα νησιά, το καθεστώς ονομάστηκε «Έκτακτος Ελληνική Πολιτεία Ανατολικών Σποράδων», άλλωστε ακόμα δεν είχαν καθορισθεί τελεσίδικα τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.
Στα πλαίσια αυτών των «μαχών», το Μάιο του 1831, οι Συμιακοί με την βοήθεια υψηλόβαθμων Ελλήνων της Πύλης και του Πατριάρχη Κωνστάντιου Α΄, καταφέρνουν να εκδιώξουν τον Σουκιούρ Μπέη από τη Ρόδο. Οι Σποράδες έτυχαν μεγάλης υποστήριξης από τον Πατριάρχη Κωνστάντιο Α΄. Είχε σπουδάσει στην Ακαδημία του Κιέβου και το 1795 εξελέγη αρχιεπίσκοπος Σινά. Είχε επαφές με τους Φαναριώτες και με τους εμπόρους και κατατάσσονταν στην προοδευτική και μετριοπαθή μερίδα του πατριαρχικού περιβάλλοντος.
Κατά το διάστημα αυτό (1831 – 1835) η Σύμη αυτοδιοικείται πλήρως, έναντι ενός ετήσιου φόρου, υπό την εποπτεία των προξενικών αρχών των Μεγάλων Δυνάμεων (επίτροποι στη Σύμη ήταν ο Ιωάννης Μιλιοράτης, προξενικός πράκτορας της Αγγλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Τοσκάνης και ο Σαμιωτάκης της Ρωσίας). Οι τέσσερις Δημογέροντες και οι οκτώ σύμβουλοι συνεδριάζουν με την παρουσία των δύο προξενικών πρακτόρων.
Ο νέος διοικητής Ρόδου, ο Χασάν Μπέη (Μουτασερίφης του Σαντζακιού της Ρόδου, ύπατος και εξουσιαστής της Ρόδου και του Αρχιπελάγους), δέχεται τον Ιούλιο του 1831 τους εκπροσώπους του Κοινού: Χατζηγαπητό Χατζηϊωάννου, Σίμωνα Χατζηκώστα, Διάκο Χατζηδιάκο, Νικόλαο Μαγκαφά, Διάκο Μπογιατζή και Διάκο Γιαννεσκή. Αυτοί εντέλλονται από την Γεν. Συνέλευση για, «να ενεργήσουν με πάσα ειλικρίνεια ότι θεωρούν σωστό για την διοργάνωση και την ησυχία του νησιού» και να διευθετήσουν τις διαφορές που δημιουργήθηκαν με το Σουκιούρ Μπέη και τα διαδικαστικά για την πληρωμή του ετήσιου φόρου υποτέλειας.
Η τελική υπογραφή, για την αλλαγή της γραμμής των συνόρων της Ελλάδας και του οριστικού πρωτοκόλλου τέθηκε στις 27.6/ 9.7.1832 (νέο και παλιό ημερολόγιο), με αποτέλεσμα οι Νότιες Σποράδες, τελικά να υποταχθούν στο Οθωμανικό Κράτος. Δεν υπάρχει πια ο Καποδίστριας για να τους βοηθήσει και βρίσκονται στο έλεος των Μεγάλων Δυνάμεων. Οι νότιες Σποράδες δόθηκαν δώρο στους Οθωμανούς.
Εν τω μεταξύ, στις αρχές του 1833, ήρθε ο Όθωνας στην Ελλάδα και οι Συμιακοί δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην Ελληνική Κυβέρνηση και στον Βασιλέα. Οι άνθρωποι τους, ο Βενέδικτος και ο Δενδρινός αποσύρθηκαν στο Άγιο Όρος. Οι Συμιακοί σκέπτονται να εγκαταλείψουν το νησί τους, δεν μπορούν να αντέξουν τη σκλαβιά. Η Δημογεροντία, στέλνει εκπροσώπους για να διαπραγματευτούν την μετανάστευση: «Η κατά την 11 και 17 Ιανουαρίου του 1834 συγκροτηθείσα τοπική συνέλευσις περί της εν Ναυπλίω αποστολής πληρεξουσίων προς την αυτού Μεγαλειότητα ενέκρινε προς τούτο τον εξοχώτατον Κωνσταντίνον Κλαδάκην και Κύριον Σίμωνα Χατζηκώστα με τας συμφωνίας ως έπεται:
Αον) Οφείλει αύτη η διμελής επιτροπή αφ’ ου λάβη την κάθαρσιν της εις οποιονδήποτε μέρος ευκολυνθή να διευθύνη εις Ναύπλιον και να διαπραγματευθή περί αποζημιώσεως των ακινήτων κτημάτων της νήσου μας καθώς και περί των αφορόντων εις την εκλογήν του καταλληλοτέρου μέρους όπου θέλουμεν μεταναστευθή και ότι άλλο τείνει εις τα συμφέροντα της πατρίδος περιοριζόμενη κατά τα προς αυτήν δοθέντα ψηφίσματα και βαδίζουσα όσον ένεστι τα ίχνη των ομοτύχων μας Σαμίων. Κλπ. Οι κάτοικοι της νήσου Σύμης Ο Γραμματεύς: Μ. Καλαφατάς –Ιωαννίδης».
Ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄, εξέδωσε Φιρμάνι το 1835, εντάσσοντας τα νησιά στο Οθωμανικό Κράτος, έτσι η Σύμη, μετά από αιώνες, για πρώτη φορά, υπάγεται σε ένα κράτος και χάνει την αυτοδιοίκηση της. Ο Σουλτάνος, βρήκε την ευκαιρία και κατάργησε το Χαττι Χουμαγιούν του Σουλεϊμάν.
Η Σύμη χάνει όλες τις ελευθερίες της και οι Οθωμανοί διορίζουν Τούρκους Μουχτάρηδες (Δημάρχους) στο νησί. Απαγορεύουν να κτίζονται εκκλησίες και να φτιάχνονται οι Συμιακές Σκάφες, που ήταν πολεμικά πλοία. Η Σύμη δεν μπορεί να εκδίδει πια διαβατήρια και να σηκώνει στα πλοία της, τη δική της και ξένες σημαίες. Οι Συμιακοί πληρώνουν χαράτσι, γίνονται ραγιάδες και η Σύμη μέρος του Οθωμανικού Κράτους χάνοντας την ανεξαρτησία της. Το Κοινό της Σύμης χάνει τη περιουσία του, που είναι και τα νησιά μέχρι την ακτή της Ανατολίας. Του τα παίρνει ο Σουλτάνος, ως διάδοχο Κράτος, όχι ως κατακτητής αλλά από τη νέα συνθήκη.
Η Σύμη με τα άλλα νησιά αρχίζουν ένα νέο αγώνα, που θα κρατήσει μέχρι τον ερχομό των Ιταλών, που περιορίζεται στη απόκτηση προνομίων. Στον αγώνα αυτό μπήκαν και τα άλλα μικρά νησιά, ήταν «Δώδεκα», έτσι επικράτησε ο όρος Δωδεκάνησος.
Η Σύμη λοιπόν, από την συμμετοχή της στης Ελληνική Επανάσταση, έχασε την μακραίωνη αυτονομία της, και την ανάγκασαν, παρακάμπτοντας τα δικαιώματά της, σε υποταγή. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η εσωτερική διένεξη των δύο ομάδων συνέχισε μέχρι το 1863. Τότε ανέλαβαν τα Κοινά του νησιού φωτισμένοι άνδρες, που οδήγησαν τη Σύμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανάπτυξης και ευημερίας. Κατάφεραν με τη νέα κατάσταση να πάρουν προνόμια και να μεγαλουργήσουν. Όμως θεωρούσαν το νησί τους αλύτρωτο και γι’ αυτό σήκωναν την επαναστατική τους σημαία στις εκκλησίες, τη σημαία του Παναγίου Τάφου. Αυτή θα είναι μια άλλη ιστορία.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 8:46 pm


Το μεγάλο Πασχαλιάτικο Μπαζάρ της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, 1η Απριλίου, στο ΘΕΡΜΑΙ

Θέμα: το ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΜΠΑΖΑΡ ΤΗΣ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, 1η Απριλίου, στο ΘΕΡΜΑΙ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

«’Ολοι μαζί βοηθάμε να σπουδάσουν τα παιδιά μας…»

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται το μεγάλο Πασχαλιάτικο Μπαζάρ της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 1η Απριλίου, στο ΘΕΡΜΑΙ – ΙΕΚ ΡΟΔΟΥ, με ωράριο λειτουργίας 10.00-20.00. Αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση προετοιμασίας για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα, ένα MUST για όλους τους Ροδίτες που το στηρίζουν με τις αγορές τους γιατί «’Ολοι μαζί βοηθάμε να σπουδάσουν τα παιδιά μας…».

Τα έσοδα από το Πασχαλιάτικο Μπαζάρ, καλύπτουν αποκλειστικά τις υποτροφίες άπορων Δωδεκανήσιων φοιτητών. Ο φετινός στόχος είναι να καλυφθούν από την διοργάνωση, 4 τουλάχιστον υποτροφίες, πράγμα που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από όλους μας.

Μια όμορφη ιστορία: Το 1931 η Αντιγόνη Ζουρούδη ίδρυσε στην Αθήνα ένα γυναικείο πατριωτικό Σωματείο, τη ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ, με μέλη Δωδεκανήσιες της Αττικής, με σκοπό να προβάλλουν το Δωδεκανησιακό Ζήτημα δηλ την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Μετά την Ενσωμάτωση, το Σωματείο θέσπισε και μέχρι σήμερα χορηγεί υποτροφίες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση φοιτητών, δωδεκανησιακής καταγωγής.
Το σύνθημα ήταν «κανένα παιδί να μη στερηθεί τη γνώση!».

Στη Ρόδο: λειτουργεί Παράρτημα της Δωδεκανησιακής Μέλισσας. Ιδρύθηκε το 1986, διοικείται από Τοπική Επιτροπή και ομάδα συνεργασίας που αποτελείται αυτή την περίοδο από τις : Άννα Χαρίτου, Φαίδρα Στρατή , Μαίρη Παρασκευά, Ντίνα Μαχαιρίδη. Έχει περί τα 150 μέλη, τα έσοδα προέρχονται από : συνδρομές (20 € το χρόνο) , δωρεές και εισπράξεις από εκδηλώσεις. Σε προηγούμενα χρόνια, στήριζε ετησίως έως 75 νέους, σήμερα πολύ κάτω από 20, γι’ αυτό η ανάγκη στήριξης είναι μεγάλη, ειδικά στην σημερινή κρίση. Έχουν σπουδάσει με τη βοήθεια όλων, πάνω από 1.000 παιδιά από τη Δωδεκάνησο.
Ανάμεσα στους υποτρόφους πολλοί είναι διάσημα ονόματα της χώρας στις Τέχνες και τα Γράμματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον διάσημο και αείμνηστο Συμιακό γλύπτη Κώστα Βαλσάμη -μέλος της ακαδημίας Τεχνών των Παρισίων- ο οποίος όταν ζούσε αναφερότανε δημόσια πάντα με αγάπη για τη «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» που τον σπούδασε.
Τιμητικές διακρίσεις: Για το έργο της η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Είναι ευκαιρία τώρα, παλαιότεροι υπότροφοι να βοηθήσουν τους νεώτερους και να ενισχυθεί ο σκοπός με τον πιο φυσικό και κοινωνικά παραγωγικό τρόπο.

Ευχαριστούμε τον διευθυντή του ΙΕΚ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΡΟΔΟΥ, κ. Κουντούρη Παναγιώτη και το Υπουργείο Τουρισμού για την παραχώρηση του εξαιρετικού χώρου για το Μπαζάρ της 1ης Απριλίου και την αρωγή του πρώτου στην προετοιμασία της διοργάνωσης.

Επικοινωνία, πληροφορίες: τηλ ΘΕΡΜΑΙ 22410 74545, τηλ Δωδεκανησιακής Μέλισσας 6942 828 6219, 2241024095, [email protected], facebook.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 8:34 pm


Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την Επέτειο της Επανάστασης του 1821

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
-Ρόδος, 24.03.17
-«Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την Επέτειο της Επανάστασης του 1821»
-Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπήρξε η κορύφωση μακροχρόνιων αγώνων του λαού μας για Εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ήταν όμως και ένα γεγονός με πανευρωπαϊκή και παγκόσμια εμβέλεια. Ο Ελληνικός απελευθερωτικός αγώνας του ΄21, που ήταν μια γνήσια λαϊκή επανάσταση, συγκεράστηκε από την αρχή του με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και τα προτάγματα της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης. Έγινε γι’ αυτό, σε μια εποχή όπου οι παλινορθωμένες δυναστείες είχαν επιβληθεί ξανά, σύμβολο εξύψωσης των αγώνων των λαών για Ελευθερία και πηγή έμπνευσης των φιλελευθέρων σε όλη την Ευρώπη.
Φέτος, που γιορτάζουμε τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, το μήνυμα του ’21, ο συνεχής και συνεπής αγώνας για ένα καλύτερο αύριο, είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Για τις προσδοκίες των Δωδεκανησίων για περαιτέρω οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με σεβασμό στο ευαίσθητο οικοσύστημα των νησιών μας, για την Ελλάδα, που πασχίζει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα για ένα καλύτερο μέλλον αλλά και για την Ευρώπη, που οφείλει να ξανασυνδεθεί με τις αξίες εκείνες που αποτελούν την κοινή μας ευρωπαϊκή κληρονομιά και να πορευτεί ενωμένη και αλληλέγγυα προς το αύριο.
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-.-

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 8:22 pm


Συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η-Την 30η Μαρτίου 2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00΄ καλείστε να προσέλθετε στην 8η Τακτική Συνεδρίαση για το 2017 του Σώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87/2010) και του άρθρου 95 του Ν.3463/2006.
Η Συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Ρόδου, για συζήτηση και λήψη απόφασης για τα παρακάτω θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:

Eνημέρωση από τον κ.Δήμαρχο και τους κ.κ. Αντιδημάρχους,
Εντεταλμένους Συμβούλους και Δημοτικούς Συμβούλους.
1.ΘΕΜΑΤΑ Δ/ΝΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.Σ.Διακοσταματίου)
1.1.Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Ρόδου οικ. έτους 2017.
1.2.Λήψη απόφασης για τον ορισμό πληρεξούσιων Νομικών Συμβούλων του Δήμου με έμμισθη εντολή, Παπαγεωργίου Θεόδωρου και Σαλαμαστράκη Δημητρίου από κοινού ή χωριστά ενεργούντες, για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων κατά της αρ. πρωτ. 1777/26-1-2017 ατομικής ειδοποίησης του Δ/ντη του Υποκ. ΕΦΚΑ Μισθωτών Δωδ/σου ( Πρώην ΙΚΑ_ΕΤΑΜ) και παραίτησης του Δήμου Ρόδου από την προσφυγή με αρ. κατάθεσης 902/18-12-2013 Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, αρ. Απόφασης Ο.Ε. 74/2017.
1.3.Καθορισμός ανώτατου επιτρεπτού μηνιαίου ορίου κλήσεων οργάνων των Ο.Τ.Α. Α΄βαθμού, που κάνουν χρήση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, αρ. πρωτ. 2/19967/2017.
1.4.’Εγκριση Πρακτικού για τον ορισμό μελών στην επιτροπή παραλαβής υπηρεσιών ( καλή εκτέλεσης) για το έτος 2017, αρ. πρωτ. 2/18686/2017.
1.5.Έγκριση από το Δ.Σ. διενεργηθείσας δαπάνης, αρ. πρωτ. 2/19119/2017.
1.6.Επικαιροποίηση Αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, αρ. πρωτ. 2/14673/2017.
1.7.Επανερχόμενοι στην υπ’ αριθ. 590/2016 με αριθ. Πρακτικού 9/9-8-2016 και Α.Δ.Α.: 78ΧΓΩ1Ρ-Φ7Γ, παρακαλούμε για την ορθή επανάληψη της, αρ. πρωτ. 2/61053/2017.
1.8.Διαγραφή βεβαιωμένου ποσού, αρ. πρωτ. 2/15011/2017.
1.9.Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από ΟΤΕ Α.Ε., 2/14666/2017.
1.10.Αποδοχή ή μη αποφάσεων Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του Δήμου μας, αρ. πρακτικών 1 έως 8/2017.
1.11.Διαγραφή οφειλής αίτηση κ. Μακρή Άννα, αρ. πρωτ. 2/13339/2017.
1.12.Διαγραφή οφειλής αίτηση κ. Κωνσταντίνου Σωκράτης & Υιός Α.Ε., αρ. πρωτ. 2/11432/2017.
1.13.Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού στον κ. AVDULAJ RAMIS του QEM, αρ. πρωτ. 2/11429/2017.
1.14.Διαγραφή οφειλής της OPTIMOUM A.E., αρ. πρωτ. 2/11435/2017.
1.15.Διαγραφή οφειλής της εταιρίας ΒΑΡΔΕΛΗΣ Ν. Α.Ε., 2/11440/2017.
1.16.Διαγραφή Τέλους Ακαθαρίστων Εσόδων έτους 2014 Δ.Ε. Λινδίων της εταιρίας Εμμανουήλ Στ. Κυπραίος & ΣΙΑ Ο.Ε., αρ. πρωτ. 2/13933/2017.
1.17.Διαγραφή οφειλής του κ. Αρφαρά Μιχαήλ, αρ. πρωτ. 2/20340/2017.
1.18.Διαγραφή Τέλους Παρεπιδημούντων έτους 2011 ΔΕ Καλλιθέας της αποθανούσης Ταχραμάνη Μαριέττας του Στέργου, αρ. πρωτ. 2/20336/2017.
1.19.Διαγραφή Τέλους Ακαθαρίστων Εσόδων ετών 2012-2013 & 2014 της εταιρίας Ελένη Κυπριώτη & ΣΙΑ Ο.Ε., αρ. πρωτ. 2/20348/25017.
1.20.Διαγραφή Τέλους Ακαθαρίστων Εσόδων έτους 2013 ΔΕ Καλλιθέας του κ. Μανωλάκα Στέργου του Σάββα, αρ. πρωτ. 2/20361/2017.
1.21.Διαγραφή Τέλους Παρεπιδημούντων ετών 2013 & 2014 της εταιρίας Τουριστικές Επιχειρήσεις Ιξιάς Α.Ε., αρ. πρωτ. 2/20373/2017.
1.22.Διαγραφή Τέλους και Προστίμου Παρεπιδημούντων Ακαθαρίστων Εσόδων της κ. Φώκιαλη Σταματία, αρ. πρωτ. 2/18700/2017.
1.23.Διαγραφή Τέλους και Προστίμου Παρεπιδημούντων Ακαθαρίστων Εσόδων της κ. Σκούρτου Ούρσουλα , αρ. πρωτ. 2/19095/2017.
1.24.Διαγραφή Τέλους και Προστίμου Παρεπιδημούντων Ακαθαρίστων Εσόδων της ατομικής επιχείρησης του κ. Μαντά Χρήστου, αρ. πρωτ. 2/19100/2017.
1.25.Διαγραφή Τέλους και Προστίμου Παρεπιδημούντων Ακαθαρίστων Εσόδων,αίτηση, Ξ.Τ.Ε ΕΡΜΗΣ Α.Ε αρ. πρωτ. 2/19101/2017.
1.26.Έγκριση διενέργειας διαγωνισμών, αρ.πρωτ.2/21355/2017.
ΘΕΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
(Εισηγητής: Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Δ.Μουτάφης)
1.27.Μεταβίβαση μισθωτικής σχέσης λόγω λύσης της εταιρείας Α. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. στον κ. Παπαδάτο Ιωάννη του Αριστείδη του καταστήματος στην πρώην Κεντρική Λαχαναγορά 1,2 ( συνενωμένο )- Μαντράκι, αρ. πρωτ. 2/15814/2017.
1.28.Μεταβίβαση μισθωτικής σχέσης λόγω λύσης της εταιρείας Ι. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. στον κ. Παπαδάτο Ιωάννη του Αριστείδη του καταστήματος στην πρώην Κεντρική Λαχαναγορά 4,5,6,7 ( συνενωμένο)-Μαντράκι, αρ. πρωτ. 2/15811/2017.
1.29.Υποβολή αιτήματος δωρεάν παραχώρησης κατά κυριότητα, τμήματος της Μ.Γ. 530Α Δαματριάς από το Ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο Ρόδου ( εντός των οποίων υφίσταται παιδική χαρά στην Τοπική Κοινότητα Δαματριάς), αρ. πρωτ. 2/20021/2017.
1.30.Εκχώρηση αρμοδιότητας στα Κοινοτικά και Τοπικά Συμβούλια του Δήμου Ρόδου για λήψη απόφασης ολιγόωρης ή ολιγοήμερης ( μικρής διάρκειας) παραχώρησης χρήσης δημοτικών ακινήτων, αρ. πρωτ. 2/20016/2017.

2.ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.Μ.Παλαιολόγου).
2.1.Έγκριση της αριθ.24/2017 Απόφασης που αφορά: «Έγκριση της υπ’ αριθ. 29/2017 απόφασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου για κατάργηση κενωθείσας θέσης περιπτέρου έναντι πλατείας Νεωρίου»
2.2. Έγκριση της αριθ. 39/2017 Απόφασης που αφορά «Έγκριση της αρ.42/2017 Απόφασης του Συμβουλίου της Δ.Κ. Ρόδου με θέμα: Αίτημα άδειας εγκατάστασης δικτύων νέας γενιάς NGA στο Δήμο Ρόδου (περιοχή Ασγούρου – Άνω Ροδίνι – Άνω Ανάληψη) 49 καμπίνες οπτικού δικτύου»
2.3.Έγκριση της αριθ.40/2017 Απόφασης που αφορά: Έγκριση της υπ’ αριθ. 41/2017 απόφασης του Συμβουλίου της Δημ. Κοινότητας Ρόδου με θέμα: «Αίτημα Μπούρα Μπούρα Λαμπρινής για τροποποίηση του Κανονισμού Κοινόχρηστων Χώρων στην οδό Νικηφ. Μανδηλαρά»
3.ΘΕΜΑΤΑ Δ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ και Δ/ΝΣΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ
(Εισηγητές: Διευθυντές κ.κ.Α.Μπεκιάρης – Α.Παρασκευοπούλου )
3.1. Έγκριση 3ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος 2017, αρ. πρωτ. 16/18113/2017.
3.2. Έγκριση μελέτης του έργου: « ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΗΤΙΚΑ», αρ. πρωτ. 16/13280/2017.
3.3. Έγκριση μελέτης-τρόπος εκτέλεσης του έργου « ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ», προϋπολογισμού 131.900,00, αρ.πρωτ. 16/14472/2017.
3.4. α) Έγκριση μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ( διακοπή κυκλοφορίας-απαγόρευση στάσης-στάθμευσης κ.λ.π.), β) Λήψη απόφασης περί διακοπής κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του Κ.Ο.Κ. για τη διεξαγωγή του αγώνα “ OCEAN LAVA RHODES OLYMPIC TRIATHLON 2017” στις 30-4-2017, αρ. πρωτ. 16/18691/2017.
3.5. Έγκριση μελέτης-τρόπος εκτέλεσης του έργου: « ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΘΟΡΩΝ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Δ.Κ. ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ», προυπ: 74.400€, αρ. πρωτ. 16/18659/2017.
3.6. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: « ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΔΕ ΠΑΣΤΙΔΑΣ», αρ. πρωτ. 16/14697/2017.
3.7. Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου: « ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ 22/11/2013, 25/11/2013 ΚΑΙ 4/12/2013 ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ( ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ Δ.Ε. ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ)», αρ. πρωτ. 16/14506/2017.
3.8. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και χορήγηση παράτασης προθεσμίας του έργου: « ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΒΑΡΙΝΟΥ», αρ. πρωτ. 16/14510/2017.
3.9. Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου: Αντιστήριξη πρανών οδού Καλαμάτας λόγω κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τη θεομηνία 2013», αρ. πρωτ. 16/18694/2017.
3.10.Έγκριση 3ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου « Διαμόρφωση κτιρίου και συνήθεις ηλεκτρομηχανολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις» της πράξης « Διαμόρφωση υφιστάμενου κτιρίου σε πολιτισμικό εκθετήριο, λαογραφικής, αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των οικισμών της Νότιας Ρόδου, με χρήση νέων τεχνολογιών» Δήμου Ρόδου, στο Πρόγραμμα « Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020», αρ. πρωτ. 16/18693/2017.
3.11.Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Αποκατάσταση πλακοστρώσεων και κυβόλιθων εκτός πόλεως Ρόδου» αρ.πρωτ.16/14511/2017.
3.12.Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου «Διανοίξεις νέων οδών οδικού δικτύου πόλεως Ρόδου» αρ,πρωτ.16/18698/2017.
3.13.Έγκριση 1ου ΑΠΕ και χορήγηση παράτασης προθεσμίας του έργου «Επισκευή Γραφείων Τουρισμού» αρ.πρωτ.16/18697/2017.
3.14.Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου «Αποκατάσταση ζημιών σε οδοστρώματα της Δ.Ε Ρόδου που προκλήθηκαν από την θεομηνία 2013»,αρ.πρωτ.16/14512/2017.
3.15. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής & Οριστικής Παραλαβής του έργου: « Αποκατάσταση ζημιών από τις θεομηνίες στις 22/11/2013, 25/11/2013 και 4/12/2013 σε δημοτικές ενότητες της Ρόδου ( στη Δημοτική Κοινότητα Αρχαγγέλου)», αρ. πρωτ. 16/11058/2017.
3.16. Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: «ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΦΑΝΤΟΥ», αρ. πρωτ. 16/14688/2017.
3.17. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου:« Κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ( Κ.Δ.Α.Υ.)», αρ. πρωτ. 16/12282/2017.
3.18. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου: « ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΥΘΙΩΝ», αρ. πρωτ. 16/14126/2017.
3.19. Ορισμός Επιτροπής Προσωρινής & Οριστικής Παραλαβής για το έργο: « ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΑΚΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ», αρ. πρωτ. 16/17288/2017.
3.20. Ορισμός Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του Έργου: « Άρση επικινδυνότητας κατολισθήσεων Δήμου Ρόδου στην περιοχή Κάτω Πέτρες», αρ. πρωτ. 16/13270/2017.
3.21. Ορισμός Επιτροπής παραλαβής για την προμήθεια-τοποθέτηση γκαραζόπορτας στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ( ΚΔΑΥ) Ρόδου, αρ. πρωτ. 16/13987/2017.
3.22. Ορισμός Επιτροπής Προσωρινής & Οριστικής Παραλαβής για το έργο « ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ», αρ. πρωτ. 16/17286/2017.
3.23. Ορισμός Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής για το έργο: « ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ», αρ. πρωτ. 16/14507/2017.
3.24. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης έργου: « Διαμόρφωση κυκλικού κόμβου στην περιοχή Μαρίνας ( οδοί Μαύρου-Τηλιακού)», αρ. πρωτ. 16/14479/2017.
3.25. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: «Συντήρηση Σχολείων Πόλεως Ρόδου» , αρ.πρωτ. 16/20575/2017.
3.26. Χορήγηση Παράτασης προθεσμίας του έργου: « ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Τ.Κ. ΣΟΡΩΝΗΣ», αρ. πρωτ. 16/14474/2017.
3.27.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από τις θεομηνίες στις 22/11/2013, 25/11/2013, 4/12/2013 σε Δημοτικές Ενότητες της Ρόδου (Υπόλοιπα έργα στη Δ.Ε.Αφάντου)» αρ.πρωτ.16/18695/2017.
3.28.Έγκριση Σύναψης Διαβαθμιδικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου για την υλοποίηση του έργου «Κλειστό Μπάσκετ Κρεμαστής, προϋ/σμού 200.000,00€», αρ.πρωτ.16/20751/2017.
3.29.Τροποποίηση Διαβαθμιδικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου για το έργο «Διαμόρφωση-Ασφαλτόστρωση οδού προς νέο Δημοτικό Σχολείο Παστίδας στη Δ.Ε Πεταλουδών» ως προς το άρθρο 2 : Σκοπός-Αντικείμενο Σύμβασης - Προϋ/σμός-Χρονοδιάγραμμα» , αρ.πρωτ.16/20820/2017.
3.30.Τροποποίηση Διαβαθμιδικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου για το έργο «Προμήθεια ποδοσφαιρικού τάπητα και λοιπού εξοπλισμού για τις ανάγκες του γηπέδου ποδοσφαίρου της ΕΠΣ στις αθλητικές εγκαταστάσεις Καρακόνερου του Δήμου Ρόδου», ως προς το άρθρο 2: Ισχύς και Διάρκεια, αρ.πρωτ.16/20771/2017.
3.31.Έγκριση παράτασης της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στο Δημοτικό και Αγροτικό οδικό δίκτυο», αρ.πρωτ. 16/14513/2017.
3.32. Έγκριση μελέτης – τρόπος εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση οδοστρωμάτων στην Δ.Κ. ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΥ» , αρ.πρωτ.16/21035/2017.
(Θέματα Δ/νσης Μεσαιωνικής Πόλης)
3.33. Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: « Β΄ φάση εργασιών αποκατάστασης Δημοτικού Μεγάρου», αρ. πρωτ. 2/15610/2017.
3.34. Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος, αρ. πρωτ. 2/19725/2017.
3.35. Ορισμός Επιτροπής Παραλαβής του Έργου: « Ολοκλήρωση- Αποκατάσταση κτιριακού συγκροτήματος Καλλιθέας Ρόδου» Δήμου Ρόδου, 2/17284/2017.
3.36.Έγκριση μελέτης, τρόπου εκτέλεσης του έργου «Επισκευή πλακόστρωτων και χαλικόστρωτων οδών Μεσ.Πόλης»,αρ.πρωτ.2/21114/2017.
3.37.Έγκριση μελέτης, τρόπου εκτέλεσης του έργου «Επισκευές και συντηρήσεις Δημοτικών κτιρίων εκτός Μεσ.Πόλης» αρ.πρωτ.2/21121/2017.
3.38. Έγκριση μελέτης και τρόπου εκτέλεσης του έργου «Επισκευές και συντηρήσεις Δημοτικών Κτιρίων στη Μεσ.Πόλη», αρ.πρωτ.2/21149/2017.

4.ΘΕΜΑΤΑ Δ/ΝΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
(Εισηγητής Αντιδήμαρχος κ.Μ.Παλαιολόγου)
4.1. Έγκριση τροποποίησης σύμβασης για την παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης της παροχής υπηρεσίας « Σύμβουλος υποστήριξης για την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Δράσης».

5.ΘΕΜΑΤΑ Δ/ΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
(Εισηγητής: Δ/ντής κ.Ν.Παναγάκης)
5.1. Διατύπωση άποψης του Δημοτικού Συμβουλίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου « Τροποποίηση-Ανανέωση της με αρ. πρωτ. οικ. 562/19-02-2010 Απόφασης Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορά στην έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του Υφιστάμενου Σταθμού Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας με κωδική ονομασία

« 1000230-ΚΑΤΤΑΒΙΑ» ο οποίος είναι εγκατεστημένος επί εδάφους, στη θέση « ΒΙΓΛΑ» τ.κ. Κατταβιάς, Δ.Ε. Νότιας Ρόδου, του Δήμου Ρόδου, Νήσου Ρόδου, Νομού Δωδεκανήσου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της εταιρείας “ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ.»
5.2. Διατύπωση άποψης του Δημοτικού Συμβουλίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου « Κατασκευή και λειτουργία νέας ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας 5* αστέρων και δυναμικότητας 424 κλινών, στην περιοχή « ΠΕΥΚΟΙ» Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου, Δημοτικής Ενότητας Λινδίων, Δήμου Ρόδου, Νήσου Ρόδου, Π.Ε. Ρόδου, Νομού Δωδεκανήσου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ιδιοκτησίας « ΞΤΕΕ ΑΜΜΟΣ ΑΕ».
5.3. Διατύπωση άποψης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητας « Εγκατάσταση αποστείρωσης ΕΥΑΜ, επεξεργασίας ιλύος από ΕΕΛ, αποθήκευσης & μεταφόρτωσης επικινδύνων αποβλήτων και αποτέφρωσης νεκρών ζώων εκτροφής και συντροφιάς καθώς και Ζωικών Υποπροιόντων, στη θέση Κ.Μ. 870Β Γαιών Κοσκινού της Δ.Κ. Κοσκινού, Δ.Ε. Καλλιθέας, του Δήμου Ρόδου, Νήσου Ρόδου, Νομού Δωδεκανήσου, Π.Ε. Ρόδου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για λογαριασμό της εταιρείας « “ ECOPRIME SOLUTIONS Ε.Π.Ε.”».

6. ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.Ι. Κορωναίος)
6.1. Έγκριση Απολογισμού οικονομικού έτους 2016 του ΝΠΔΔ με την επωνυμία « Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ρόδου».
6.2. Έγκριση Απολογισμού οικονομικού έτους 2016 του ΝΠΔΔ με την επωνυμία « Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ρόδου».
6.3. Προσθήκη αιθουσών στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού. ΣΧΕΤ. Πρακτικό Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας αριθ. 3/1.3.2017-Εισήγηση αριθ. 5/1.3.2017.

7. ΘΕΜΑΤΑ Δ/ΝΣΗΣ Διοικητικών Υπηρεσιών
(Εισηγητής: Γενικός Γραμματέας κ. Ε. Κορναρόπουλος)
7.1. Εισήγηση για πρακτική άσκηση μίας σπουδάστριας του ΤΕΙ Κρήτης στο Δήμο Ρόδου.

8.ΘΕΜΑΤΑ Δ/ΝΣΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.Ελ.Χατζηϊωάννου)
8.1. Συμμετοχή του Δήμου Ρόδου στην νέα Προγραμματική Σύμβαση 2017-2020, για την υλοποίηση του Προγράμματος σεμιναρίων-εργαστηρίων του ΜΙΚ στο πλαίσιο του προγράμματος MEDIA-CREATIVE EUROPE της Ε.Ε.

9.ΘΕΜΑΤΑ ΔΟΠΑΡ
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.Ε.Χατζηϊωάννου)
9.1.Έγκριση Απολογισμού Επιχορηγήσεων ΔΟΠΑΡ οικονομικού έτους 2016, αρ. Απόφασης 69/2017.
9.2.Έγκριση Απολογισμού ΔΟΠΑΡ οικονομικού έτους 2016, αρ. Απόφασης 70/2017.

10.ΘΕΜΑΤΑ Δ/ΝΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.Σ.Παρδαλός)
10.1.Έγκριση ετήσιας συνδρομής του Δήμου Ρόδου στο περιοδικό PC Magazine.

11.ΘΕΜΑΤΑ Δ/ΝΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
(Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος Κα Μ.Χατζηλαζάρου)
11.1.Έγκριση διάθεσης πίστωσης για μετάβαση, διαμονή και ημερήσια αποζημίωση της Δ/ντριας Τουρισμού Κας Β.Σέρβου στη Λευκωσία της Κύπρου, προκειμένου να στελεχώσει το περίπτερο του Δήμου Ρόδου στην Έκθεση Τουρισμού Taxidi 2017, αρ.πρωτ. 2/21148/2017.
11.2. Έγκριση διάθεσης πίστωσης για μετάβαση, διαμονή και ημερήσια αποζημίωση της Προϊσταμένης Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τουρισμού της Δ/νσης Τουρισμού Κας Ε.Χατζηνικολάου, στη Λευκωσία της Κύπρου, προκειμένου να στελεχώσει το περίπτερο του Δήμου Ρόδου στην Έκθεση Τουρισμού Taxidi 2017, αρ.πρωτ. 2/21141/2017.
11.3. Έγκριση διάθεσης πίστωσης για μετάβαση, διαμονή και ημερήσια αποζημίωση της Τοπικής Συμβούλου Κας Φ.Καράμπελα στη Λευκωσία Κύπρου προκειμένου να εκπροσωπήσει το Δήμο Ρόδου στην Έκθεση Τουρισμού «Taxidi 2017», αρ.πρωτ.2/21145/2017.
11.4.Έγκριση διάθεσης πίστωσης , έγκριση δαπάνης και ανάληψη υποχρέωσης για τη συμμετοχή της Δ/νσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου στην Τουριστική Έκθεση «Taxidi 2017» από 21/4/2017 έως και 23/4/2017 στη Λευκωσία της Κύπρου, αρ.πρωτ.2/21133/2017.
11.5.Έγκριση προμήθειας τιμητικών πλακετών, αρ.πρωτ.2/21138/2017.
11.6.Έγκριση διάθεσης πίστωσης για τη μετάβαση, διαμονή και ημερήσια αποζημίωση της Αντιδημάρχου Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Απόδημων Ροδίων Κας Μ.Χατζηλαζάρου στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετέχει στο Δ.Σ του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, αρ.πρωτ.2/21464/2017.
11.7. Έγκριση διάθεσης πίστωσης για τη μετάβαση, διαμονή και ημερήσια αποζημίωση της Αντιδημάρχου Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Απόδημων Ροδίων Κας Μ.Χατζηλαζάρου στο Μιλάνο της Ιταλίας προκειμένου να εκπροσωπήσει το Δήμο Ρόδου στην Έκθεση Τουρισμού ΒΙΤ 2017, αρ.πρωτ.2/21465/2017.

12.ΘΕΜΑΤΑ Δ/ΝΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.Γ.Πόκκιας)
12.1. Καθορισμός νέων θέσεων (κενών) πωλητών παραγωγών στην λαϊκή αγορά Αγ. Δημητρίου Δήμου Ρόδου.
12.2. Χορήγηση Επαγγελματικών αδειών στην λαϊκή αγορά Αγίου Δημητρίου Δήμου Ρόδου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ι.ΜΑΝΔΡΑΚΟΣ

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 4:59 pm


Η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου στην τουριστική έκθεση ΒΙΤ 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου
στην τουριστική έκθεση ΒΙΤ 2017
-Μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου πρόκειται να συμμετέχει στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση «ΒΙΤ 2017» που θα πραγματοποιηθεί στο μεγάλο εκθεσιακό χώρο Fieramilanocity στο Μιλάνο της Ιταλίας στο διάστημα από Κυριακή 2 Απριλίου έως και Τρίτη 4 Απριλίου 2017, σε stand στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τα μηνύματα είναι ήδη ιδιαίτερα αισιόδοξα για την προσεχή τουριστική περίοδο και για το λόγο αυτό η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου προετοιμάζεται για μία δυναμική παρουσία.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές τουριστικές εκθέσεις στην Ευρώπη και συγκεντρώνει τους μεγαλύτερους tour operators της Ιταλίας, εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων αλλά και απλούς επισκέπτες από όλη τη χώρα.

Η συμμετοχή της Ρόδου στη συγκεκριμένη έκθεση θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα «Διαγόρας» της Ρόδου, οι αφίξεις των Ιταλών τουριστών αυξήθηκαν κατά 15,68% το 2016 σε σχέση με το 2015.

Για το λόγο αυτό καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου και να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: 22410 35240 και 22410 35945 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να δηλώσουν τη φυσική τους παρουσία ως εκπρόσωποι φορέα ή της επιχείρησής τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου στα προαναφερόμενα τηλέφωνα και e mail.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να αποστείλουν υλικό τουριστικής προβολής θα πρέπει να το παραδώσουν στο κεντρικό γραφείο της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 και ώρα 13:00.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 4:12 pm


Συνάντηση-ενημέρωση απο τον ΑΠΟΠΕΣ για τον υποσταθμό υψηλής τάσης

ΔΕΛΤΟ ΤΥΠΟΥ-Σήμερα την 23 Μαρτίου 2017 στην αίθουσα του Ι.Ναού του Αγ.Νικολάου πόλης Ρόδου , όπου είναι και η έδρα του συλλόγου μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση-ενημέρωση- συζήτηση με θέμα την πρόθεση για ανέγερση υποσταθμού υψηλής τάσης από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στην πόλη της Ρόδου και τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην συνάντηση παρέστησαν ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής Γραμματέας του Δ.Σ Δήμου Ρόδου και Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/νησου, ο κ. Σ. Σπυρόπουλος μέλος του ΑΠΟΠΕΣ και Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, ο κ. Φ. Κων/δης Τεχνικός Σύμβουλος του ΑΠΟΠΕΣ και τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου, Ε .Γαλανού, Χ. Γιασιράνη, Γ. Σάββενας, Μ. Λαρδούτσος, Γ. Ηλιοπουλου, Ι.Μυροφόρου και Ι. Κασίτα και το μέλος του ΑΠΟΠΕΣ κ.Τακης Λυμουρας.

Η ανωτέρω συνάντηση αποφασίστηκε ομόφωνα στην από 18-3-2017 ΔΣ του ΑΠΟΠΕΣ μετά από την επιθυμία του κ. Γιαννικουρη για σχετική ενημέρωση. Ο κ. Γιαννικουρής ενημερώθηκε από τον Τεχνικό Σύμβουλο του Συλλόγου κ. Φ. Κων/νιδη λεπτομερώς για όλα τα τεχνικά θέματα που έχουν προκύψει σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία διαθέτει ο Σύλλογος .

Το ΔΣ

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 4:08 pm


Συλλήψεις στη Ρόδο

Α’ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
-Σύλληψη (2) ατόμων για ναρκωτικά στη Ρόδο-Την 23-03-2017 το βράδυ συνελήφθησαν στην πόλη της Ρόδου, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε., 22χρονος ημεδαπός και 29χρονος υπήκοος Αλβανίας γιατί κατείχαν, αντίστοιχα, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και -3- ναρκωτικά χάπια, τα οποία κατασχέθηκαν.
Σύλληψη ημεδαπού για κλοπές και ναρκωτικά στη Ρόδο-Την 23-03-2017 το απόγευμα συνελήφθη στην πόλη της Ρόδου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, 23χρονος ημεδαπός γιατί το χρονικό διάστημα 22 έως 23-03-2017 αφαίρεσε, κατά περίπτωση, από -2- κατοικίες -2- τηλεοράσεις και -90- φαρμακευτικά-ναρκωτικά δισκία. Στην κατοχή του δράστη και σε εγκαταλελειμμένο παράπηγμα που χρησιμοποιούσε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ανευρεθέντα ναρκωτικά χάπια, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και ένα δενδρύλλιο κάνναβης σε φάση ανάπτυξης.
Προσαγωγή (2) ημεδαπών για επαιτεία στη Ρόδο-Την 23-03-2017 το πρωί εντοπίστηκαν στην πόλη της Ρόδου, από περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας Ρόδου, -2- γυναίκες ημεδαποί ηλικίας 29 και 51 ετών να επαιτούν και αφού προσήχθησαν, βεβαιώθηκαν σε βάρος τους αντίστοιχες πταισματικές παραβάσεις.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 4:02 pm


Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας ποίησης, με αφιέρωμα στο λόρδο Βύρωνα και σε έργα επιλεγμένων Ελλήνων ποιητών

Δελτίο Τύπου-Θέμα: Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας ποίησης, με αφιέρωμα στο λόρδο Βύρωνα και σε έργα επιλεγμένων Ελλήνων ποιητών
Ο Δήμος Ρόδου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), διοργάνωσε ένα διήμερο αφιέρωμα στο λόρδο Βύρωνα και σε επιλεγμένους Έλληνες ποιητές.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 και ώρα 8μ.μ. στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στο ποιητικό έργο του λόρδου Βύρωνα, του σπουδαίου φιλέλληνα ποιητή που αγάπησε και στήριξε έμπρακτα τους Έλληνες στον αγώνα τους για λευτεριά.
Για την σημαντική αυτή βραδιά μετέβη στη Ρόδο αντιπροσωπεία του δήμου Βύρωνα αποτελούμενη από το δήμαρχο Βύρωνα κ. Γρηγόρη Κατωπόδη, τoυς αντιδημάρχους κ. Λεμονιά Κλωνάρη και κ. Χρήστο Σπυρόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιώργο Ντόβολο, ο οποίος συμμετείχε στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, καθηλώνοντας με την υπέροχη φωνή και ερμηνεία του το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα του Προμαχώνα.
Η βραδιά ξεκίνησε με την προϊσταμένη του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη, η οποία είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης. Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος χαιρέτισε την βραδιά και μίλησε αναφερόμενος στο όραμα του Λόρδου Βύρωνα για μια ελεύθερη Ελλάδα, στην ιδιαίτερη σχέση του με τα Δωδεκάνησα, την έντονη φιλελληνική του δράση αλλά και την αξία και τη σημασία της ποίησής του διαχρονικά αλλά και στο σύγχρονο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Ακολούθως, ο δήμαρχος Βύρωνα στην ομιλία του στάθηκε στην ανάγκη προσέγγισης, αρμονικής συνύπαρξης και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων, με οδηγό την ποίηση, ως αντίβαρο στις δύσκολες συγκυρίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ο κ. Πάνος Τριγάζης, πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον, πήρε το λόγο με την εξαιρετική του ομιλία με τίτλο: «Τι έχει να πει ο Μπάιρον στον 21ο αιώνα». Όπως άλλωστε έχει σημειώσει σε σχετικό του άρθρο ο κ. Τριγάζης «ο λόρδος Βύρωνας δεν είναι μόνο μεγάλος Ευρωπαίος ποιητής, αλλά και αγωνιστής της ελευθερίας και πολέμιος κάθε τυραννίας και αδικίας».
Στο δεύτερο μέρος της αφιερωματικής βραδιάς παρουσιάστηκαν θεατροποιημένα και μελοποιημένα αποσπάσματα του έργου του λόρδου Βύρωνα από τους ηθοποιούς Ζαχαρία Αγγελάκο, Βάσω Αγγελάκου Άννα Έλενα καθώς και τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου «Μάνος Κατράκης» υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του γνωστού ηθοποιού Δημήτρη Παπαγιάννη. Η βραδιά πλαισιώθηκε από τις μοναδικές μελωδικές συνθέσεις του ταλαντούχου συντοπίτη μας Αντώνη Κυζούλη που ερμήνευσαν οι Άννα Βούη, Μιχάλης Μαντικός και Γιώργος Ντόβολος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου, Αιδεσιμότατος πάτερ Μιχαήλ, ο υφυπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι αντιδήμαρχοι Ρόδου κ. Τέρης Χατζηιωάννου και Σάββας Διακοσταματίου, καθώς και εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και θεσμών.
Την Τρίτη 21 Μαρτίου, ημέρα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, που κάθε χρόνο τιμά την ξεχωριστή αυτή μέρα για το πνεύμα και τον πολιτισμό, εκδήλωση με τίτλο: «Κύκλος Ελλήνων ποιητών», με θεατρική απόδοση επιλεγμένων κειμένων από κορυφαίους Έλληνες ποιητές, με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιού.
Τη βραδιά χαιρέτισε η αντιδήμαρχος πολιτισμού και παιδείας κ. Λεμονιά Κλωνάρη, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, οι αντιδήμαρχοι Ρόδου και Βύρωνα κ. Σάββας Διακοσταματίου, Τέρης Χατζηιωάννου και Χρήστος Σπυρόπουλος καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα κ. Γιώργος Ντόβολος.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 4:00 pm


Η Ρόδος σε ρυθμούς "Let’s Do It Greece 2017"

Ρόδος, 24 Μαρτίου 2017
=Δελτίο Τύπου

Θέμα: Η Ρόδος σε ρυθμούς "Let’s Do It Greece 2017"
Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος με αφορμή τη φετινή διοργάνωση Let’s Do It Greece 2017 που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου.
«Ο Δήμος Ρόδου υποστηρίζει κάθε εκδήλωση περιβαλλοντικού χαρακτήρα ή κοινωνικής αλληλεγγύης που βάζει σε κίνηση τους πολίτες. Μετά τις επιτυχημένες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη με τη συμμετοχή των Τοπικών Κοινοτήτων, συλλόγων, σχολείων, ομάδων και πολιτών και τη συνδρομή και υποστήριξη του Δήμου Ρόδου και των υπηρεσιών του ενώνουμε και φέτος τις δυνάμεις μας συμμετέχοντας ενεργά στο Let’s do it Greece. Ήδη έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία οι φετινές εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Lets Do It Greece στο νησί της Ρόδου. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, φορείς, συλλόγους κ.α να στηρίξουν τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε αυτή την μεγάλη και πρωτοφανή εθελοντική προσπάθεια με στόχο η Ρόδος για ακόμη μια φορά να προβάλλει το καλό της πρόσωπο, το πρόσωπο των ανθρώπων που προσπαθούν και προσφέρουν καθημερινά, το πρόσωπο των εθελοντών που συνεργάζονται σε κοινή προσπάθεια, το πρόσωπο της χαράς, της συμμετοχής και της δημιουργικότητας».
Τα σημεία που έχουν έως σήμερα προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν δράσεις καθαρισμού-εξωραϊσμού "Let's do it Greece" στο νησί της Ρόδου είναι τα εξής:
Κυριακή 2 Απριλίου
 Καθαρισμός και εξωραϊσμός Μεσαιωνικής Πόλης
Δημοτική Κοινότητα Ρόδου
Συνάντηση : 10:00 στην Είσοδο της Πύλης Ακαντιάς στην Μεσαιωνική Πόλη
 Καθαρισμός και εξωραϊσμός Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ισιδώρου
Τοπική Κοινότητα Αγίου Ισιδώρου
Συνάντηση : 09:00 π.μ στην κοινότητα Αγίου Ισιδώρου
 Καθαρισμός και εξωραϊσμός Ιταλικών Κτηρίων (πλατεία Αγίου Χαραλάμπους) στην Ελεούσα
Τοπική Κοινότητα Διμυλιάς
Συνάντηση : 10:30 στην πλατεία Αγίου Χαραλάμπους στην Ελεούσα
 Καθαρισμός και εξωραϊσμός Τοπικής Κοινότητας Ασκληπιειού
Τοπική Κοινότητα Ασκληπιειού σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ασκληπιειού
Συνάντηση : 10:30 π.μ στην πλατεία Ασκληπιειού
 Καθαρισμός και εξωραϊσμός Τοπικής Κοινότητας Λαέρμων
Τοπική Κοινότητα Λαέρμων
Συνάντηση : 10:30 π.μ στην πλατεία Λαέρμων
 Καθαρισμός και εξωραϊσμός Τοπικής Κοινότητας Ιστρίου
Τοπική κοινότητα Ιστρίου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Ιστρίου
Συνάντηση: 11:00 π.μ στην κεντρική πλατεία Ιστρίου
 Καθαρισμός και εξωραϊσμός Τοπικής Κοινότητας Γενναδίου
Τοπική κοινότητα Γενναδίου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Γενναδίου
Συνάντηση : 10:00 π.μ στην πλατεία Γενναδίου
 Καθαρισμός και εξωραϊσμός παιδικής χαράς (πλατεία Ράπτη) και παραλίας στην Ιαλυσό
Δημοτική Κοινότητα Ιαλυσού σε συνεργασία με το 1ο σύστημα προσκόπων Ιαλυσού
Συνάντηση : 10:00 π.μ στην παιδική χαρά (πλατεία Ράπτη) στην Ιαλυσό
 Καθαρισμός όλων των κεντρικών σημείων του Φαληρακίου και παραλίες
Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καλυθιών ο Φάρος
Συνάντηση : 09:30 π.μ στο κέντρο Φαληρακίου
 Καθαρισμός κεντρικού δρόμου από τα 2 εκκλησάκια στην είσοδο του Παραδεισίου μέχρι την Πηγή Κούφας έναντι αεροδρομίου
Συνάντηση : 10:00 π.μ στην Εστία Προσκόπων Παραδεισίου
 Καθαρισμός του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης της Ρόδου (Αρχαίο Στάδιο)
Γυμνάσιο Ιαλυσού "ΚΑΛΙΠΑΤΕΙΡΑ"
Συνάντηση: 09:00 πμ στην είσοδο του αρχαίου σταδίου.
 Καθαρισμός της Παραλίας από το Έλλη έως το Ενυδρείο και υποβρύχιος καθαρισμός
Συνάντηση: 11:00 στο Άγαλμα της Νίκης (όπισθεν Περιφέρειας)
Πέμπτη 30 Μαρτίου
 Καθαρισμός και εξωραϊσμός παραλίας Κολυμπιών
Κολλέγιο Ρόδου σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Irene Palace
Συνάντηση : 10:00 π.μ στο ξενοδοχείο Irene Palace
 Καθαρισμός παραλίας Ζέφυρος Ρόδος
Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ρόδου σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου
Συνάντηση : 09:00π.μ. στην παραλία Ζέφυρος
Παρασκευή 31 Μαρτίου
 Καθαρισμός Επαρχιακού δρόμου Απόλλωνα – Έμπωνα
Συνάντηση : 8:30 π.μ στο Δημοτικό Σχολείο Απολλώνων
 Καθαρισμός περιοχής μέσα και γύρω από το Αθλητικό Κέντρο "Καλλιπάτειρα" στο Κορακόνερο
Μαθητικό δυναμικό και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Δ.Σ. Ρόδου
Συνάντηση : 09:30 στο Αθλητικό Κέντρο "Καλλιπάτειρα" στο Κορακόνερο.
Δευτέρα 3 Απριλίου
 Καθαρισμός και εξωραϊσμός Παραλίας Αφάντου
Δημοτική Κοινότητα Αφάντου σε συνεργασία με το Λύκειο Αφάντου
Συνάντηση : 10:00 π.μ στην παραλία Αφάντου
 Καθαρισμός αύλειου χώρου και περιμετρικά του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου
18o Δημοτικό Σχολείο Ρόδου
Συνάντηση : 10.00π.μ. στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου
Τρίτη 5 Απριλίου
 Καθαρισμός παραλίας Γκολφ Αφάντου
Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου μαθητές και γονείς του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου
Συνάντηση : 11:00 π.μ στην παραλία Αφάντου
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «Let’s do it Greece» μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα, www.letsdoitgreece.org ή να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο επικοινωνίας κ. Γαμβρούδη Χρήστο στο τηλ: 6937419127

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 3:56 pm


Σάββας Χατζησάββας: Το ψέμα «έχει κοντά ποδάρια» και η «λάσπη» επιστρέφεται σ’ αυτούς που την εκτοξεύουν

Ρόδος 24/03/2017
-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Κ.Ρ
ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ

-Το ψέμα «έχει κοντά ποδάρια» και η «λάσπη» επιστρέφεται
σ’ αυτούς που την εκτοξεύουν.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μόνο για ενημέρωση των εργαζομένων της περιοχής μας, αναφέρω τα παρακάτω :
Στη συνάντηση των φορέων, στην Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου συμμετείχα όχι με δική μου πρωτοβουλία, αλλά ύστερα από πρόσκληση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, όπως γινόταν όλα τα χρόνια, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Κατά τη συνάντηση εξέφρασα την πάγια θέση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, η οποία έγινε αποδεκτή και από τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου και επιβεβαιώθηκε και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Ρ. Η θέση αυτή αναφέρει τα εξής :
« ... Επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση λειτουργία της Κυριακές και ημέρες αργίας για το διάστημα από 15/03/2017 έως 15/11/2017, των εμπορικών καταστημάτων, που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση, όπως : ειδών λαϊκής τέχνης, γουναράδικων, δερματίνων ειδών, αργυροχρυσοχοείων, τροφίμων, ποτών και τουριστικών ειδών, με την αυστηρή προϋπόθεση της αποκλειστικής πώλησης ειδών, που προβλέπονται στην άδεια λειτουργίας αυτών, ή στην έναρξη επιτηδεύματος (όπου δεν απαιτείται έκδοση άδειας λειτουργίας).
Από τα παραπάνω εξαιρούνται και παραμένουν κλειστά :
α) τα καταστήματα λιανικού εμπορίου (υπεραγορές)
β) τα καταστήματα που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 16, παρ. 2, του Ν. 4177/2013 και
γ) για το απασχολούμενο προσωπικό θα ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 42, παρ. 4, του Ν. 1892/1990…».
Που βλέπουν οι συνάδελφοι του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων συναίνεση του Προέδρου του Ε.Κ.Ρ για να είναι ανοιχτά όλα τα καταστήματα τις Κυριακές ;
Αν το Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου θέλει τα τουριστικά καταστήματα της Ρόδου να παραμένουν κλειστά τις Κυριακές στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, να το πει ευθέως και να απολογηθεί στους εργαζόμενους, που δουλεύουν σ’ αυτά, καθώς και στους μικρούς επαγγελματίες, που περιμένουν με πέντε μήνες δουλειάς να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις ολόκληρου του χρόνου. Εμείς παίρνουμε τις ευθύνες μας και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε μέσα από ιδεολογικές αγκυλώσεις να μετατρέψουμε τη Ρόδο σε έρημο ανεργίας.
Όσο για το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων τις 7 ή 8 Κυριακές, είναι γνωστοί οι αγώνες του Ε.Κ.Ρ για την κατάργησή τους. Το γεγονός επίσης ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματική και ακύρωσε τη ρύθμιση για τη λειτουργία όλων των καταστημάτων σε 5 περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και στη Ρόδο και τις 52 Κυριακές, αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη συμφωνία μας, σε τοπικό επίπεδο, για να λειτουργούν τα τουριστικά καταστήματα την τουριστική περίοδο.
Ποιος λοιπόν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και καταργεί στην πράξη τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, φαίνεται από το αποτέλεσμα.
Όσο για την πιθανή καταστρατήγηση από ορισμένους επιχειρηματίες αυτής της απόφασης, καλούμε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αντί να εξαντλεί την αγωνιστική του διάθεση με επιθέσεις εναντίον του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου με λάσπη και ψέματα, να οργανώσει τη δράση του, όχι με ανούσιες ανακοινώσεις και διακηρύξεις, αλλά με πράξεις.
Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου είναι γνωστό σε όλους ότι επί 12μηνης βάσης μετακαλεί κλιμάκια Κοινωνικών και Τεχνικών Επιθεωρητών από την Αθήνα, προσπαθώντας να βάλει μία τάξη στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν στην περιοχή μας και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων.

«Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» για τους συναδέλφους μας
του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Σάββας Χατζησάββας
Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 3:48 pm


Tο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων στο νησί της Ρόδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πρωτογενούς Τομέα & Επιχειρηματικότητας - Υποστήριξης Επενδύσεων & Απασχόλησης ΠΟΚΚΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ υπέγραψε με την σύμφωνη γνώμη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρόδου το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για όλες τις περιοχές της Νήσου Ρόδου όπως παρακάτω:

Από 17/04/2017 έως 31/10/2017 ως εξής:

Για τις Δημοτικές Ενότητες ΡΟΔΟΥ – ΙΑΛΥΣΟΥ – ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ – ΚΑΜΕΙΡΟΥ – ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΑΦΑΝΤΟΥ - ΛΙΝΔΟΥ – ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ και ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ.

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Από 8:30 π.μ. – 13:30 μ.μ. και από 17:00 μ.μ. – 21:00 μ.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ:
Από 8:30 π.μ. – 14:00 μ.μ.
ΚΥΡΙΑΚΕΣ - ΑΡΓΙΕΣ : ΚΛΕΙΣΤΑ

Ανά Δημοτική Ενότητα ένα Φαρμακείο θα διημερεύει καθημερινά και ένα Φαρμακείο θα διανυκτερεύει καθημερινά.
Ωράριο λειτουργίας Διημερευόντων Φαρμακείων για όλες τις ημέρες, καθημερινές, Κυριακές και Αργίες από 8.30 π.μ. – 21.00 μ.μ. συνεχώς.
Ωράριο λειτουργίας Διανυκτερευόντων Φαρμακείων για όλες τις ημέρες ,καθημερινές , Κυριακές και αργίες από 8.30 π.μ. - 13.30 μ.μ. και από 17.00 μ.μ. - 8.30 π.μ. της επομένης.
Οι πίνακες διημέρευσης και διανυκτέρευσης των φαρμακείων συντάσσονται με τη φροντίδα και ευθύνη του φαρμακευτικού συλλόγου Δωδ/σου.
Σε κάθε φαρμακείο πρέπει να αναρτάται με ευθύνη του καταστηματάρχη πίνακας των φαρμακείων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 3:42 pm


Συνεργασία Ρώσων και Ελλήνων Σπουδαστών Τουρισμού. Στο Δήμαρχο η Ρώσικη αντιπροσωπεία

Δελτίο Τύπου-ΘΕΜΑ: Συνεργασία Ρώσων και Ελλήνων Σπουδαστών Τουρισμού. Στο Δήμαρχο η Ρώσικη αντιπροσωπεία.
Το δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο, επισκέφτηκε το πρωί στο Δημαρχείο η δεκαπενταμελής αντιπροσωπεία από σπουδαστές και καθηγητές της επαγγελματικής σχολής Mozhaysk της Ρωσίας που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Ρόδο.
Ο δήμαρχος καλωσόρισε τους σπουδαστές και τους καθηγητές τους και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων, από τη θέση του ως αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, να ξεκινήσει και να συνεχιστεί η συνεργασία με τη Βασική Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου η οποία ωστόσο μέχρι και σήμερα ακόμα συνεχίζει να είναι άτυπη.
Στη συνάντηση, η οποία έγινε παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνεργασίας που είχε με το δήμαρχο Ρόδου, παρόντες ήταν ακόμα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Κορωναίος και ο διευθυντής του ΙΕΚ Ρόδου του Υπουργείου Τουρισμού Παναγιώτης Κουντούρης.
Ο κ. Χατζηδιάκος, δήλωσε ότι τα σεμινάρια συμβάλουν στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης των σπουδαστών της Σχολής και με δεδομένο ότι στηρίζονται κι από τη ΓΣΕΕ εκπαιδεύουν για το σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα.
Ο κ. Χατζηδιάκος και ο διευθυντής τη Σχολής Vladislav Novikov που αριθμεί 1.200 σπουδαστές, τόνισαν ότι με βάση και το ενδιαφέρον Ρώσων κυβερνητικών παραγόντων, η συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστεί και με την αποστολή σπουδαστών από τη Ρόδο στη Ρωσία, για την εκπαίδευση και κατάρτισή τους.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 3:29 pm


Επανεκλογή του Αριστείδη Μιαούλη στη θέση του προέδρου στο Σύλλογο Πατμίων Ρόδου

NEO Δ.Σ. ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΤΜΙΩΝ ΡΟΔΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Νέο Δ.Σ. εξέλεξε κατά τις εκλογές και τις αρχαιρεσίες που έγιναν στο Σύλλογο Πατμίων Ρόδου Ο ΟΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017. ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΤΜΙΩΝ ΡΟΔΟΥ Ο ΟΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ. Το νέο Δ.Σ. αποτελείται από τους:
Αριστείδης Ε.Μιαούλης Πρόεδρος
Νικόλαος Θ. Γιαμαίος Αντιπρόεδρος
Ντίνα Ακρίβου - Χατζηκώστα Γραμματέας
Ευθύμιος Δ.Χατζηκώστας Ταμίας
και μέλη:
Χατζηκώστας Ιωάννης
Χριστόδουλος Κυπραίος
Ευαγγελία Γρύλλη
Ανδριάνα Φέγγαρου
Εξελεγκτική Επιτροπή:
Καίτη Καπαδάκη - Σπύρου
Βούλα Μιχελή
Σοφία Χατζηγεωργίου
Ο πρώην πρόεδρος Νικόλαος Ιακ. Γρύλλης ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος και του απενεμήθη η σχετική πλακέτα.
Η εκλογο-απολογιστική διαδικασία στο τέλος της γιορτής του πολιούχου της Πάτμου Οσίου Χριστοδούλου του Λατρηνού στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα της Παλιάς Πόλης όπου ο απερχόμενος και νέος πρόεδρος του Δ.Σ. κ.Αριστείδης Ε.Μιαούλης αναφέρθηκε αδρομερώς στις βασικές δραστηριότητες του Δ.Σ. του Συλλόγου. Προηγήθηκε, μετα την Θ.Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως από τον π. Χρήστο Σιάννα, αρτοκλασία, προσφορά του συνεφημέριου του Ι.Ναού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σκάλας Πάτμου Πρεσβύτερου Παρθενίου Φέγγαρου. Κατα την διάρκεια της εκδήλωσης στο φιλόξενο πνευματικό κέντρο του Ι.Ναού Αγίου Παντελεήμονα, με την τιμητική παρουσία τηων προέδρων των Συλλόγων Τηλίων Ρόδου κ. Νίκου Παπαεμμανουήλ και Πελοποννησίων Ρόδου κ. Μαρίας Παπαδοπούολου, διανεμήθηκαν τα ημερολόγια του Συλλόγου για το 2017 προσφορά του τυπογραφείου Ν.Χατζηκαλημέρη και προσφέρθηκαν εδέσματα προσφορά των κ.κ.Γιώργου Αλεξανδρίδη, της επιχείρησης Ελιά και Μέλι, του Αρτοποιείου Κωνσταντούρη, της Φέγγαρου Ανδριάνας, Ακριβού Τσαμπίκας, Σοφίας Χατζηγεωργίου και Μώρου Γεωργίας. Η όλη προετοιμασία έγινε απο τα μέλη του Συλλόγου Αλεξοπούλου Πόπης, Καστρενού Χρήστου, Χατζηκώστα Δημήτρη και Χατζηκώστα Ντίνας.
Την ίδια μέρα τοποθετήθηκε και παρουσιάστηκε το μόνιμο προσκυνητάρι του Οσίου Χριστοδούλου του Λατρηνού στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα προσφορά προς το Σύλλογο του γνωστού εργαστηρίου Ξυλογλυπτικής "Επιπλο Μισσός" του Μιχάλη και του Ιάκωβου Μισσού απο τη Σύμη. Είναι κατασκευασμένο από ξύλο Νιαγκόν με αυγοτέμπερα διαστάσεων 2,15 μέτρα χ 0,50 εκ. Εκεί θα βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένη η εικόνα του Οσίου Χριστοδούλου που ήδη αγιογραφείται για το σκοπό αυτό, ενώ η εικόνα που διαθέτει ο Σύλλογος θα περιφέρεται κανονικά σε σπίτια μελών του Συλλόγου. Την ευλογία του Οσίου θα έχει εφέτος το μέλος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Χατζηκώστας.

Share
 • Share

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 1:44 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Δωδεκανήσου

Φιλικοί ιστότοποι:

www.vimaorthodoxias.gr