Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μεσσηνίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ - Σπουδαίο επίτευγμα: Ανάπλασαν και διόρθωσαν κύτταρα αυτισμού σε εργαστήριο


Σπουδαίο επίτευγμα: Ανάπλασαν και διόρθωσαν κύτταρα αυτισμού σε εργαστήριο

Αμερικανοί νευρολόγοι ανακάλυψαν και διόρθωσαν μια πάθηση που σχετίζεται με τον αυτισμό χρησιμοποιώντας ένα εργαστηριακό μοντέλο που αποτελείται από κύτταρα του ανθρώπινου εγκεφάλου καλλιεργημένα σε εργαστήριο, ανακοίνωσε χθες το ερευνητικό κέντρο Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), που συνδέεται με το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.
"Η (συγκεκριμένη) έρευνα προωθεί την τεχνολογία ταχείας καλλιέργειας παθήσεων σε εργαστηριακό τρυβλίο, στο οποίο οι καλλιεργημένοι νευρώνες που έχουν εξαχθεί από επιδερμικά κύτταρα άμεσης πρόσβασης ενός ατόμου συνδέονται το ένα με το άλλο για να δημιουργήσουν τρισδιάστατα οργανίδια ή σφαιρίδια", είπε ο οργανισμός σε ανακοίνωση τύπου, αναφερόμενος σε καλλιέργεια κυττάρων μέσα σε ειδικά εργαστηριακά "πιάτα" (Petri dishes).
Στα σφαιροειδή που δημιουργούνται από τα επιδερμικά κύτταρα ασθενών με το σύνδρομο Τίμοθι, μια πάθηση που σχετίζεται με τον αυτισμό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ελάττωμα στη μετανάστευση των νευρώνων, και ανέστρεψαν το ελάττωμα πειραματικά με τη βοήθεια φαρμάκου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Από το μέσο διάστημα έως το τέλος της κύησης, οι νευρώνες ενός εμβρύου μεταναστεύουν από βαθιές εσωτερικές δομές ώστε να δημιουργήσουν τον εξωτερικό φλοιό του εγκεφάλου, σε μία σύνθετη διαδικασία που όταν διακοπεί από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες καταλήγει σε αυτισμό ή άλλες εγκεφαλικές παθήσεις.
"Η σημερινή ανασκόπηση ενός κύριου σταδίου της δημιουργίας του εγκεφαλικού φλοιού δείχνει την ελπιδοφόρα εφαρμογή της τεχνικής για διάγνωση, ακόμα και για τη δοκιμή πιθανών επεμβάσεων", είπε ο Τζόσουα Γκόρντον, διευθυντής του τμήματος Ψυχικής Υγείας του NIH.
Οι λεπτομέρειες της έρευνας εκδόθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του επιστημονικού περιοδικού Nature.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 7:00 pm


ΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ - ΕΞΩΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ: Φιλί ζωής για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα της ανάκαμψης δρομολογήθηκε. 
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» συζητήθηκε και ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 27.04.2017. 
Στόχος του είναι να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη διάσωση των επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη μια οργανωμένη εξωδικαστική διαδικασία για μια συνολική και μακροπρόθεσμη ρύθμιση χρεών που συσσωρεύτηκαν κυρίως εξαιτίας της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης.
Ο νόμος ανοίγει ένα πλατύ παράθυρο για ένα γενναίο “κούρεμα” του συνόλου των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, του 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και του 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, Επίσης δίνει τη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών προς τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους. Αυτό το «γενναίο κούρεμα» θα μειώσει την οφειλή περίπου στο ύψος των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη με βάση τη σημερινή εμπορική αξία τους.
Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που έως τα τέλη του 2016 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 20.000 ευρώ με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016.
Να σημειωθεί ότι υπολογίζονται σε πάνω από 400.000 οι επιχειρήσεις που έχουν μη-εξυπηρετούμενα δάνεια και περίπου 300 χιλιάδες από αυτές είναι μικρομεσαίες. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.
Βασική προϋπόθεση για ένταξη είναι η υποχρέωση “ενός έτους κερδοφορίας, από τα τρία τελευταία”, με την έννοια να υπάρχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης ή ότι έχει θετική καθαρή θέση.
Δεν απαιτείται, δηλαδή, από τις επιχειρήσεις να έχουν καθαρό κέρδος, αλλά να μπορούν να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Για παράδειγμα, μία επιχείρηση που είναι ζημιογόνος λόγω χρεών, αλλά κάλυψε τα λειτουργικά της έξοδα, μία φορά στην τριετία, έχει δικαίωμα να ενταχθεί στον νόμο. Στη βάση της ως άνω προϋπόθεσης είναι φανερό ότι ΔΕΝ μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση επιχειρήσεις που ΔΕΝ λειτουργούν.
Δεν υπάρχει περιορισμός στο να μπαίνουν στον νόμο, όσοι έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους. Η ρυθμισμένη οφειλή (π.χ. 100 δόσεις) μένει ως έχει στο νέο σχήμα ρυθμίσεων και ρυθμίζονται οι υπόλοιπες οφειλές.
Είναι σημαντικό να κρατήσουμε στο νου μας ότι, τηρουμένων των προϋποθέσεων, με το που προσέρχεται η τράπεζα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αρχικά, διαγράφεται το σύνολο των τόκων υπερημερίας. Σε ότι αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο διαγράφεται αυτόματα το 95% των προστίμων προς τη φορολογική διοίκηση και το 85% των προσαυξήσεων και των τόκων μη εμπρόθεσμης καταβολής.
Επίσης, η πρόσβαση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι διαφανής με τη χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στην πορεία θα διορίζεται, με μικρό κόστος, ένας  ανεξάρτητος “συντονιστής” που θα έχει χρέος να φέρει σε επαφή τον οφειλέτη με το σύνολο των πιστωτών του σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η διαδικασία εκκινεί ακόμα κι αν εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο το 50% των πιστωτών. Ο “συντονιστής” ή “διαμεσολαβητής” θα επιλέγεται από το μητρώο διαμεσολαβητών που τηρείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η επιλογή αυτή έχει ως στόχο να εξοικειωθούν οι πολίτες με διαφορετικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών τους χωρίς να καταφεύγουν αναγκαστικά στα δικαστήρια.
Έχοντας ως κύριο κριτήριο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ουσιαστικά αναζητείται απάντηση στο ερώτημα “αν δεν είχαν τις συσσωρευμένες οφειλές τους, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά;” Σε καταφατική απάντηση η εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών, έρχεται να δώσει το φιλί της ζωής. Η Πολιτεία έρχεται σήμερα να βοηθήσει αποφασιστικά καταρχάς αυτούς που λίγο-πολύ άντεξαν τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης και να στηριχθεί πάνω τους για τα πρώτα σταθερά βήματα της ανάκαμψης και προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει πανελλαδικά 120 Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ), εκ των οποίων ένα στην Καλαμάτα
Η σταθερή ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει θα δώσει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να δημιουργήσει και επιπρόσθετα «εργαλεία» για να επανεκκινήσει η μεγάλη πλειοψηφία όσων «κατέβασαν προσωρινά τα ρολά».

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 6:24 pm


ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Το πιο σημαντικό  βήμα για την επαναλειτουργία του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε στην Ολυμπία, με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την παραχώρησή του από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της ΕΟΕ Μανώλη Κολυμπάδη. Παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γιωργιόπουλος, αφού η επισκευή του Μουσείου, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ.

Στη σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ολυμπίας, συμμετείχαν, επίσης, ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού Δημήτρης Κωσταριάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας Παναγιώτης Φλέσσας, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Δεββές και Πέτρος Γιαννακόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πανάγος Παντελάκος ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ και Κοσμήτορας του Μουσείου Γιώργος Αλικάκος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας Χάρης Σπηλιόπουλος. Παρών, ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδας Βαρουξής.

Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ παρέστησαν στην τελετή απόδοσης στο κοινό, στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, του αναστηλωμένου βόρειου κίονα του αναθηματικού μνημείου των Πτολεμαίων. Το τιμητικό αυτό ανάθημα, ένα από τα λαμπρότερα του είδους του, εντάσσεται στον σπάνιο τύπο αναθηματικών μνημείων με δύο μεμονωμένους κίονες στα άκρα του.

Το γεγονός αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2004 με την αναστήλωση τμήματος της εισόδου του Φιλιππείου, με τον επαναπατρισμό μάλιστα αρχιτεκτονικών μελών από το Βερολίνο, καθώς και την αναστήλωση των κιόνων (Ν12) και αυτών στην περιοχή του οπισθόδομου του Ναού του Διός (2012), σε συνδυασμό με τις πραγματοποιηθείσες εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, την ανασκαφή και ανάδειξη μεγάλου τμήματος του Γυμνασίου και τις στερεωτικές εργασίες στην περιοχή των Θησαυρών.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 6:09 pm


Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση των βάσεων

Πού θα πέσουν κατακόρυφα οι βάσεις – Σε ποια τμήματα θα υπάρξουν «καραμπόλες»

Αντίστροφα μετρούν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων για την έναρξη των εξετάσεων - Ποια είναι τα νέα τμήματα που θα προστεθούν στο μηχανογραφικό και σε ποιες σχολές θα εκτοξευτούν οι Βάσεις 2017
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Ιουνίου και εκτός από τις υψηλές επιδόσεις σε αυτές, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι και ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην επιλογή των σχολών στο μηχανογραφικό τους δελτίο, προκειμένου να πετύχουν αυτό που επιθυμούν.
Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά τονίζει το «Εθνος», «πριν από την οριστική ανακοίνωση του φετινού μηχανογραφικού και έπειτα και από προγενέστερες αλλαγές στην κατανομή των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία (π.χ. ένταξη τμημάτων Χημείας και στο 3ο Ε.Π. κ.λπ.) αλλά και αναμένοντας ενδεχόμενες νέες προσθήκες όπως, για παράδειγμα, την ένταξη των παραγωγικών σχολών του Λιμενικού ενδεχομένως και από τη φετινή χρονιά, το μηχανογραφικό του 2017 φαίνεται ως ένας δυνατός γρίφος τον οποίο γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να λύσουν με τον καλύτερο τρόπο επιδιώκοντας μια εύστοχη επιλογή σπουδών και επαγγέλματος».
Στο αφιέρωμά της η εφημερίδα παρέχει συγκεντρωμένες όλες τις αλλαγές που θα έχει το φετινό μηχανογραφικό ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μια πλήρη εικόνα.
Επανένταξη τμημάτων
1 Στο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών προστίθεται το τμήμα:
Κοινωνικής Εργασίας (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας): Το τμήμα της Πάτρας έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα δύο ΤΕΙ, αυξάνοντας έτσι τις θέσεις και τις πιθανότητες όσων μαθητών ενδιαφέρονται για το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού.
Στο επιστημονικό πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών προστίθενται τα τμήματα:
Αρχιτεκτονικής Τοπίου (ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης): Το τμήμα αυτό εδρεύει στην πόλη της Δράμας και έχει ως αποστολή τον σχεδιασμό και τη βελτίωση του περιβάλλοντος, τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση δημοσίων χώρων, την αισθητική αναβάθμισή τους κ.ά.
Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (ΤΕΙ Θεσσαλίας): Μαζί με τα άλλα δύο σχετικά ΤΕΙ, το τμήμα της Καρδίτσας επανεντάσσεται στο μηχανογραφικό με σκοπό να προετοιμάσει εξειδικευμένους τεχνολόγους δασοπόνους που θα ασχοληθούν με τη διαχείριση και τη βελτίωση τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και με τη δασική παραγωγή και τα έργα.
Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας): Το τμήμα των Σερρών ασχολείται με ντιζάιν είτε εσωτερικών χώρων είτε βιομηχανικό, αλλά και γενικότερα με τη διακόσμηση και αποτελεί δημοφιλή κλάδο σπουδών για μαθητές που ενδιαφέρονται για πιο δημιουργικά και καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Το τμήμα προσφέρεται και στο 5ο επιστημονικό πεδίο πέρα από το 2ο.
Στο επιστημονικό πεδίο Υγείας και Ζωής προστίθενται τα τμήματα:
Οπτικής και Οπτομετρίας (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας): Μετά την επανένταξη του τμήματος του Αιγίου, οι μαθητές που ενδιαφέρονται για το επάγγελμα του οπτομέτρη έχουν και μια δεύτερη επιλογή πέρα από το τμήμα της Αθήνας.
Πέρα από την προφανή λειτουργία ενός καταστήματος οπτικών, ο οπτομέτρης είναι ένας εξειδικευμένος επιστήμονας που έχει ως αντικείμενο την πρωτοβάθμια εξέταση της όρασης και της οφθαλμικής λειτουργίας και αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη του οφθαλμίατρου.
Λογοθεραπείας (ΤΕΙ Πελοποννήσου): Η επιστήμη της λογοθεραπείας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για αρκετούς μαθητές όχι μόνο της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών αλλά και της ομάδας ανθρωπιστικών σπουδών.
Σχετίζεται με την αξιολόγηση της ανθρώπινης επικοινωνίας και τη διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών λόγου και φώνησης.
Μετά τα τμήματα της Πάτρας και των Ιωαννίνων, οι μαθητές έχουν και μία τρίτη επιλογή πλέον στην πόλη της Καλαμάτας με την επανένταξη του συγκεκριμένου τμήματος.
Στο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής προστίθενται τα τμήματα:
Εμπορίας και Διαφήμισης (ΤΕΙ Αθήνας): Στο παρελθόν υπήρχαν 4-5 ΤΕΙ στο συγκεκριμένο πεδίο, τα οποία έπειτα από το σχέδιο Αθήνα καταργήθηκαν ή μετονομάστηκαν σε τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Με την επανένταξη του συγκεκριμένου τμήματος, πρακτικά επαναφέρεται ένα τμήμα το οποίο στοχεύει κατά κύριο λόγο στη δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών στους κλάδους του μάρκετινγκ και της διαφήμισης αλλά και στελεχών με εξειδικευμένες εμπορικές γνώσεις.
Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας): Ενα τεχνολογικό τμήμα το οποίο αποσκοπεί στην προετοιμασία κυρίως οικονομικοδιοικητικών στελεχών για τον κλάδο του τουρισμού και όχι εξειδικευμένων τουριστικών επαγγελματιών (ρεσέψιονιστ, σεφ κ.λπ.) όπως, ενδεχομένως, πολλές φορές εσφαλμένα πιστεύουν οι μαθητές.
Διεθνούς Εμπορίου (ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας): Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, το τμήμα της Καστοριάς επανέρχεται με στόχο να προάγει τη διεθνή διοίκηση και τα διεθνή οικονομικά παρέχοντας γνώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή σχετίζονται με το διεθνές εμπόριο.

Αυτά είναι τα νέα τμήματα

Τουριστικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) - Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): Μία σημαντική εξέλιξη στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί η ίδρυση και πανεπιστημιακών τμημάτων για τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας. Το στοίχημα της επόμενης ημέρας για τα νέα αυτά τα τμήματα είναι ένα μοντέρνο πρόγραμμα σπουδών και η άμεση σύνδεση με το τουριστικό επιχειρείν στον ελλαδικό -και όχι μόνο- χώρο.
Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ): Επειτα από την κατάργηση των σχετικών τμημάτων υπαξιωματικών της Αεροπορίας (ΣΤΥΑ, ΣΙΡ, ΣΥΔ) από το μηχανογραφικό, εντάσσεται μία νέα σχολή υπαξιωματικών αεροπορίας με τρεις προσφερόμενες κατευθύνσεις: 1 Τεχνολογικής Υποστήριξης, 2 Επιχειρησιακής Υποστήριξης, 3 Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης.

Μετονομασία και κατάργηση τμημάτων

Τμήμα Σλαβικών Σπουδών (ΕΚΠΑ): Το τμήμα αυτό μετονομάζεται σε Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών και προβλέπεται να λειτουργήσει η πρώτη μόνο εκ των δύο ιδρυθεισών εισαγωγικών κατευθύνσεων, δηλαδή η εισαγωγική κατεύθυνση Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων): Το τμήμα, αφού αρχικά μετονομάστηκε σε Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό του 2017 και οι εξετάσεις θα διενεργούνται όπως και στα υπόλοιπα τμήματα εικαστικών τεχνών εκτός διαδικασιών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σε ποιες σχολές θα εκτοξευτούν οι Βάσεις 2017

Σκληρή «μάχη» των υποψηφίων για μια θέση στις δημοφιλείς σχολές, αναμένεται φέτος, παρά το ότι σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις βάσεις, το υπουργείο Παιδείας «ξαναμοιράζει την τράπουλα» στο θέμα του αριθμού των εισακτέων.
Ιατρικές, Χημικό, πολυτεχνικές, αρχιτεκτονικές, οικονομικά τμήματα αλλά και δημοφιλή τμήματα ΤΕΙ που αφορούν κυρίως σπουδές σε παραϊατρικά επαγγέλματα, θα διαψεύσουν τις εξαγγελίες για ομαλή μετάβαση σε μειωμένες θέσεις, με «σφαγή» υποψηφίων μετά το κούρεμα θέσεων, αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Ο νέος αριθμός εισακτέων δείχνει μείωση μόλις 97 θέσεων σε σχέση με πέρυσι. Η αποσπασματική απώλεια θέσεων, η ενίσχυση θέσεων σε τμήματα με ελάχιστο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους και για ακόμα μια φορά η διεύρυνση της δεξαμενής των ΤΕΙ (με τον αριθμό εισακτέων να αυξάνεται γεωμετρικά κάθε χρόνο) διευκολύνουν την είσοδο των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά όχι στις σχολές που πραγματικά θέλουν οι μαθητές. Πρακτικά το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ για στροφή των νέων στις σπουδές που επιθυμούν ακυρώνεται από τη διαχείριση που έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια στον αριθμό εισακτέων.
Το μαχαίρι σε αρκετές σχολές (ακόμα και μετά τη… μεσοβέζικη υπουργική απόφαση) έχει προκαλέσει αρκετή ανησυχία σχετικά με τα φετινά θέματα, προσθέτει η εφημερίδα. Στις Επιστήμες Υγείας αναμένεται σκληρή μάχη μεταξύ των υποψηφίων, με τα «στοιχήματα» να ποντάρουν ότι στο μάθημα της Βιολογίας θα γίνει «σφαγή». Αντίστοιχα και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, το πιο πολυπληθές από άποψη σχολών, για τις υψηλόβαθμες όπως οι πολυτεχνικές, δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, μιας και τα Μαθηματικά και η Φυσική αποτελούσαν ανέκαθεν ναρκοπέδιο για τους υποψηφίους.
Οι φετινοί πρωταγωνιστές των Πανελλαδικών θα είναι οι «καραμπόλες» σε τμήματα και σχολές που ανοίγουν για υποψηφίους δύο επιστημονικών πεδίων, αλλά και οι αποτυχόντες αριστούχοι, μιας και η άνοδος των βάσεων που αναμένεται κυρίως στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο θα αφήσει πολλούς υποψηφίους με υψηλές βαθμολογίες εκτός της σχολής των ονείρων τους.

Οι καραμπόλες

Το άνοιγμα σχολών σε περισσότερα από ένα πεδία που προχώρησε φέτος το υπουργείο Παιδείας για να διευκολύνει τους υποψηφίους δημιουργεί νέα δεδομένα στις βάσεις που διαμορφώθηκαν πέρυσι. Ειδικότερα:
Τμήματα Χημείας: Ανοίγουν για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο φέτος ενώ πέρυσι ήταν προσβάσιμα μόνο από το 2ο. Ο πήχυς των βάσεων διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα παρά τη σφαγή που έγινε στο μάθημα των Μαθηματικών. Η διεκδίκηση όμως από τους υποψηφίους του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, που αντί των Μαθηματικών εξετάζονται στη Βιολογία, ίσως τους δώσει προβάδισμα, μιας και στη Βιολογία σε καμιά περίπτωση δεν καταγράφεται η βαθμολογική σφαγή των Μαθηματικών.
Τεχνολογίας Τροφίμων: Ανοίγουν για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο φέτος ενώ πέρυσι ήταν προσβάσιμα μόνο από το 2ο. Μπορεί οι θέσεις στα συγκεκριμένα τμήματα να έχουν αυξηθεί και οι βάσεις τους να παραμένουν χαμηλές, όμως και πάλι η ένταξη του 3ου Επιστημονικού Πεδίου σε αυτές μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στις φετινές βάσεις. Οι υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου σημειώνουν πολύ υψηλές επιδόσεις σε σχέση με αυτούς του 2ου και υπάρχει σοβαρή περίπτωση να ανεβάσουν τον πήχυ στα εν λόγω τμήματα, μιας και αρκετοί θα βρεθούν εκτός των αγαπημένων τους επιλογών λόγω της εκτόξευσης των βάσεων που αναμένεται στις σχολές των Επιστημών Υγείας.
Πληροφορική: Ανοίγουν για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο φέτος ενώ πέρυσι ήταν προσβάσιμα μόνο από το 5ο. Αδικημένοι θα είναι οι υποψήφιοι του 2ου Επιστημονικού Πεδίου για τους οποίους φέτος ανοίγουν τα τμήματα της Πληροφορικής. Όσοι διεκδικούν από το 5ο Επιστημονικό Πεδίο τα ίδια τμήματα εξετάζονται σε Γλώσσα, Μαθηματικά, ΑΕΠΠ και ΑΟΘ, χωρίς να δίνουν ένα από τα πιο «σκληρά» μαθήματα, αυτό της Φυσικής, το οποίο κοστίζει κάθε χρόνο σε μια μεγάλη πλειοψηφία υποψηφίων εκατοντάδες ή και χιλιάδες μόρια.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 6:00 pm


ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ - United Airlines: Προσφέρει 10.000 δολάρια στους επιβάτες που εγκαταλείπουν εθελοντικά τις θέσεις τους


United Airlines: Προσφέρει 10.000 δολάρια στους επιβάτες που εγκαταλείπουν εθελοντικά τις θέσεις τους

Η αεροπορική εταιρία United Airlines δήλωσε σήμερα ότι θα προσφέρει στους επιβάτες της που εθελοντικά προσφέρουν τις θέσεις τους σε πτήσεις με υπεράριθμες κρατήσεις, το ποσό 10.000, καθώς η εταιρία προσπαθεί ν' αποκαταστήσει τη φήμη της, μετά το τραγικό περιστατικό της βίαιης απομάκρυνσης ενός επιβάτη.
Η προσφορά της United δημοσιοποιήθηκε καθώς η ανταγωνιστική της, Delta Airlines προγραμματίζει να προσφέρει το ποσό των 9.950 δολαρίων, σε παρόμοιες περιπτώσεις.
“Στόχος μας είναι να μειώσουμε τα περιστατικά μη εθελοντικής άρνησης στην επιβίβαση των αεροσκαφών μας, αλλά και να γίνουμε μια αεροπορική εταιρία που θα επικεντρώνει περισσότερο την προσοχή της, στις ανάγκες των πελατών της,” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, η United.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 5:00 pm


Γιατί στην Ελλάδα δεν μπορούμε να πετάμε τα χαρτιά στην τουαλέτα;

Γιατί στην Ελλάδα δεν μπορούμε να πετάμε τα χαρτιά στην τουαλέτα;Δεν πρέπει να υπάρχουν πολλά ελληνικά σπίτια δίχως κάδο απορριμάτων στο μπάνιο που προορίζεται για το χαρτί υγείας. Όπως επίσης δεν πρέπει να υπάρχουν πολλές τουαλέτες στην Ευρώπη που οι άνθρωποι δεν πετούν τα χαρτιά στην λεκάνη. 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα;
Γιατί οι έχουμε κάνει τους βρωμερούς κάδους αναπόσπαστο στοιχείο της τουαλέτας, κάτι που ξαφνιάζει κάθε ξένο που επισκέπτεται ελληνικό σπίτι και όχι μόνο;
Η αηδιαστική αυτή πρωτοτυπία, με το βρωμερό καλάθι γεμάτο χρησιμοποιημένα χαρτιά δικαιολογείται ως αποφυγή απόφραξης των σωληνόσεων της αποχέτευσης, γεγονός που οφείλεται στην στενότητα τους στα παλαιά κυρίως κτίρια.
Ωστόσο ακόμα και σε νέες κατασκευές, οι ένοικοι δεν αποχωρίζονται τον κάδο από τις τουαλέτες τους, φοβούμενοι να πετούν στη λεκάνη το χρησιμοποιημένο χαρτί υγείας.
Η  αλήθεια ωστόσο είναι πως το χαρτί υγείας από μόνο του διαλύεται εύκολα με την ροή του νερού. Αυτά που είναι επικίνδυνα για απόφραξη και δεν θα πρέπει να πετώνται στην λεκάνη, είναι τα μωρομάντηλα που μάλιστα οδηγούν και σε αποφράξεις του κεντρικού αποχετευτικόύ συστήματος των πόλεων. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για σερβιέτες, ταμπόν και βαμβάκι καθαρισμού.

  E-Radio.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 4:00 pm


ΦΩΤΟ - Έπιασε την κοπέλα του στο κρεβάτι με άλλον και έβγαζε... selfie

Έπιασε την κοπέλα του στο κρεβάτι με άλλον και έβγαζε... selfie (φωτό)Συνήθως, όταν κάποιος έρχεται μπροστά στην δυσάρεστη σκηνή να πιάσει την κοπέλα του με άλλον, είτε φωνάζει είτε βρίζει είτε έστω μπορεί να βάλει και τα κλάματα. 
Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, ο απατημένος αποφάσισε να κάνει κάτι πολύ πιο σύγχρονο...
Ο
Duston Holloway ωστόσο αντέδρασε εντελώς διαφορετικά και έκρινε πως η στιγμή ήταν ιδανική για να αποτυπώσει φωτογραφικά την προδοσία. Και, φυσικά, να την ανεβάσει στο Facebook.
Ο νεαρός από το Τέξας γύρισε στο σπίτι και βρήκε τη σύντροφό του να κοιμάται, μεθυσμένη, στο κρεβάτι, δίπλα σε έναν άγνωστο στον ίδιο άνδρα. Κι επέλεξε να μην χάσει το χιούμορ του στην «άβολη» αυτή κατάσταση.
Αντί να τα χάσει, άρχισε να βγάζει φωτογραφίες το ζευγάρι και μάλιστα πόζαρε και για μια selfie μαζί τους, φωτογραφίες που στη συνέχεια ανέβασε στο Facebook.
 
«Όταν γυρνάς σπίτι και βρίσκεις έναν άλλο άνδρα στο κρεβάτι σου με την αγαπημένη σου. Οι καλοί άνδρες αξίζουν καλές γυναίκες» έγραψε.
Εξομολογήθηκε πως αρχικά σκέφτηκε να τον χτυπήσει αλλά μετά, όπως περιγράφει «έβγαλα με ηρεμία selfie και περπατούσα γύρω γύρω. Την ακούμπησα για να την ξυπνήσω αλλά ήταν μεθυσμένη και σχεδόν αναίσθητη. Θα τη ρωτούσα αν έπρεπε να κοιμηθώ στον ξενώνα μας και τι πρωινό ήθελε ο τύπος».
Οι φωτογραφίες του Duston έγιναν viral και ο ίδιος έγινε αποδέκτης πλήθους σχολίων, κυρίως επαινετικών για την ψυχραιμία του. Αργότερα ευχαρίστησε τους χρήστες για την υποστήριξή τους. «Έλαβα χιλιάδες μηνύματα από ανθρώπους από όλο τον κόσμο που με συγχαίρουν. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα τον κόσμο μου να καταρρέει» εξομολογήθηκε αλλά η υποστήριξη που ένιωσε μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας τον έκανε να νιώθει πως ο κόσμος δεν ήταν τελικά και τόσο άσχημος.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 3:00 pm


Εκδήλωση για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς στη Σπάρτη

Ανοικτή πολιτική εκδήλωση με θέμα «Η πρόκληση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς» διοργανώνει την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 στο ξενοδοχείο «Sparta Inn» στη Σπάρτη το Νομαρχιακό Συντονιστικό Όργανο Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι εξής:
– Κεγκέρογλου Βασίλης: Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Ηρακλείου
– Παπαθανάση Αφροδίτη: Πρώην βουλευτής Ν. Φωκίδας, εκπρόσωπος Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών
– Μαργαρίτης Θεόδωρος: Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ
– Τσέκος Θεόδωρος: Εκπρόσωπος Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο βουλευτής ΔΗΣΥ Λακωνίας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 2:00 pm


ΦΩΤΟ - Ο κυκλικός διάδρομος είναι το μέλλον των αεροδρομίων

Ο εμπνευστής του «ατέλειωτου διαδρόμου» συνεργάζεται με το αεροδιαστημικό κέντρο της Ολλανδίας για την δημιουργία του
Τέλος στις καθυστερήσεις των αεροπλάνων ετοιμάζεται να βάλει ένας Ολλανδός επιστήμονας με τον κυκλικό διάδρομο, που επιτρέπει στα αεροπλάνα να απογειώνονται και να προσγειώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η πρωτότυπη ιδέα του Henk Hesselink αποτελείται από έναν κυκλικό διάδρομο διαμέτρου 3,5 χιλιομέτρων που περιβάλλει το τερματικό κτίριο και λόγω του σχήματός του, οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται κανονικά ανεξάρτητα από τις συνθήκες των ανέμων.
Ο εμπνευστής του «ατέλειωτου διαδρόμου» συνεργάζεται με το αεροδιαστημικό κέντρο της Ολλανδίας για την δημιουργία του, ενώ όπως υποστηρίζει θα είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον λόγω της λιγότερης κατανάλωσης καυσίμων.
Τα αεροπλάνα θα μπορούν να πετάξουν από οποιαδήποτε κατεύθυνση, δίνοντας στον χειριστή μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με το πού να πετάξει, ενώ επιτρέπει να απογειώνονται μέχρι και τρία αεροπλάνα την ίδια στιγμή.
Το εγχείρημα επιχειρεί να συμβάλλει και στη διαχείριση των συνθηκών της εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίες αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό καθώς ο τομέας των αεροδρομίων διπλασιάζεται σε μέγεθος κάθε 15 χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 1:00 pm


ΝΕΟ ΨΑΛΙΔΙ - Πόσο θα μειωθούν 900.000 συντάξεις

Νέες απώλειες θα υποστούν 900.000 κύριες συντάξεις ενώ δεν αποκλείεται το ψαλίδι να φτάσει και στις επικουρικές συντάξεις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της σύνταξης να έχει οροφή 20% - 25%.
Μέχρι τώρα έχει επανυπολογιστεί περίπου το 50% των συντάξεων.
«Αυτό που διαπραγματευόμαστε και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το κερδίσουμε είναι να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας της σύνταξης, δηλαδή ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μην υπάρχουν πολύ μεγάλες μεταβολές» επιβεβαίωσε χθες σε συνέντευξή της η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου.
Η υπουργός υπογράμμισε ότι η μείωση των συντάξεων αφορά το 30% των συνταξιούχων. Όπως ανέφερε στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές ενώ δεν πρόκειται να θιγούν οι μέσες συντάξεις του ΙΚΑ.
Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, ήδη από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το 2019 μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις.
Για παράδειγμα σύνταξη των 815 ευρώ με προσωπική διαφορά 100 ευρώ, θα πέσει στα 7125 ευρώ.
Από 6% έως 8% είναι η προσωπική διαφορά, μεταξύ των «παλαιών» και των «νέων» συντάξεων για όσους λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ (443,77 ευρώ αντί 486,84 ευρώ με 15έτη ασφάλισης) ή προέρχονται από «μη ευγενή» ταμεία (830 ευρώ έναντι 885 ευρώ από το ΤΑΕ με 36 χρόνια) ενώ μπορεί να είναι και μηδενικές (810 ευρώ έναντι 815 ευρώ από το ΤΣΑ με 33 χρόνια ασφάλισης).

Από 30% έως και 39% φτάνουν οι προσωπικές διαφορές για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο με λιγότερα από 34 χρόνια ασφάλισης ή από το πρώην ΤΕΒΕ (λόγω του «μπόνους» των 220 ευρώ που το Ταμείο ενσωμάτωνε σε όλες τις κατηγορίες των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των κατώτατων).
Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα μεικτό ποσό κύριας σύνταξης λίγο περισσότερο από το κατώτατο όριο και συγκεκριμένα 494,87 ευρώ και έφυγε με συντάξιμες αποδοχές 803 ευρώ θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 99.49 ευρώ και Εθνική σύνταξη 384 ευρώ. Σύνολο 483 ευρώ. Η «προσωπική διαφορά» του είναι 11,38 ευρώ.
Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα μεικτό ποσό κύριας σύνταξης 784 ευρώ και έφυγε με συντάξιμες αποδοχές 1241 ευρώ θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 297 ευρώ και Εθνική σύνταξη 384 ευρώ. Σύνολο 681 ευρώ. Η «προσωπική διαφορά» του είναι 103 ευρώ.
Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα μεικτό ποσό κύριας σύνταξης 1029 ευρώ και έφυγε με συντάξιμες αποδοχές 1936 ευρώ θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 400 ευρώ και Εθνική σύνταξη 384 ευρώ. Σύνολο 784 ευρώ. Η «προσωπική διαφορά» του είναι 245 ευρώ.
Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα μεικτό ποσό κύριας σύνταξης 1324 ευρώ και έφυγε με συντάξιμες αποδοχές 1688 ευρώ θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 628 ευρώ και Εθνική σύνταξη 384 ευρώ. Σύνολο 1012 ευρώ. Η «προσωπική διαφορά» του είναι 312 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 12:00 pm


ΦΩΤΟ - ΜΕΣΑ ΣΕ ΘΑΜΜΕΝΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ! Βρέθηκε στην Τουρκία Ρώσος στρατηγός... 140 ετών!


Βρέθηκε στην Τουρκία Ρώσος στρατηγός... 140 ετών! [ΦΩΤΟ]

Ενα φέρετρο που πιστεύεται ότι ανήκει σε Ρώσο στρατηγό ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών θεμελίωσης πολυκατοικίας στην ανατολική επαρχία του Αρνταχάν, στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan News Agency.

Οι εργάστες που βρήκαν το φέρετρο, το οποίο έφερε σταυρό, ενημέρωσαν τις Αρχές, οι οποίες και έλαβαν μέτρα ασφαλείας γύρω από την περιοχή της εκσκαφής.
Όπως αποκαλύφθηκε, το φέρετρο «έκρυβε» έναν σκελετό, με μπότες και παλτό. Διακρίνονται οι επωμίδες του, η στολή του, ακόμη και η... γενειάδα του. Πιστεύεται δε ότι η σορός ανήκει σε Ρώσο στρατηγό, ο οποίος εκτιμάται ότι ζούσε στην περιοχή πριν από 140 χρόνια.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Ünver Solaklıoğlu, ο στρατηγός πρέπει να κατοικούσε εκεί μετά το 1878, δεδομένου ότι οι Ρώσοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή περίπου εκείνη την εποχή.
Γρήγορα κυκλοφόρησαν φήμες για θησαυρούς και ιστορικά αντικείμενα αξίας που προσέλκυσαν πολύ κόσμο και απλούς περίεργους.
Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet, ο σκελετός θα εξετασθεί και κατόπιν θα παραδοθεί στους υπευθύνους του Μουσείου Kars.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 11:00 am


ΦΩΤΟ - Αυτή ήταν η «Μαντουμπάλα» που τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης

Αυτή ήταν η «Μαντουμπάλα» που τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης (φωτό)Η ινδική ταινία «Ο αλήτης της Βομβάης» ήταν η αφορμή να γραφτεί το τραγούδι «Μαντουμπάλα». 
Όταν ο Στέλιος Καζαντζίδης παρακολούθησε την ταινία και άκουσε το τραγούδι της Madhubala ενθουσιάστηκε και πάσχισε για να το προσαρμόσει στα ελληνικά.
Μαζί με την Μαρινέλλα απευθύνθηκαν στον συνθέτη Θόδωρο Δερβενιώτη. Πλέον δεν έμοιαζε με το ινδικό τραγούδι «Aajao tarapt hai arman» αλλά είχε αποκτήσει δικό του χαρακτήρα. Η Μαντουβάλα κυκλοφόρησε το 1959 και πούλησε συνολικά 96 χιλιάδες δίσκους. Μάλιστα παρέμεινε πρώτο σε πωλήσεις για μια δεκαετία!
Η Μαντουμπάλα γεννήθηκε το 1933 στο Δελχί και ήταν ένα από τα 9 παιδιά μιας φτωχής μουσουλμάνικης οικογένειας. Τα 6 της αδέρφια βρήκαν πρώορο θάνατο, ενώ η οικονομική κατάσταση της οικογένειας χειροτέρεψε. Τότε ξεκίνησε να δουλεύει από μικρή ηλικία.
Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε σε ηλικία εννέα ετών και μεγαλώνοντας πήρε πετυχημένους ρόλους που την καθιέρωσαν στο κινηματογραφικό στερέωμα. Στην Ινδία την αντιμετώπιζαν ως σταρ και την σύγκριναν με την Marilyn Monroe!
 
 E-Radio.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 10:00 am


ΦΩΤΟ - Η πολυτελής βίλα του Μάρκου Σεφερλή στη Βούλα που βγαίνει στο σφυρί

Η πολυτελής βίλα του Μάρκου Σεφερλή στη Βούλα που βγαίνει στο σφυρί (φωτό)Για τρίτη φορά στο σφυρί βγαίνει η υπερπολυτελής βίλα του Μάρκου Σεφερλή στη Βούλα, ένα σπίτι που είχε αγοραστεί κατά τη διάρκεια του γάμου του με την πρώην σύζυγό του Ελσα Μιχαλακοπούλου. 
Το σπίτι αγοράστηκε το 2000 ωστόσο, το 2003 ο γάμος του ζευγαριού έληξε άδοξα. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η περιπέτεια του σπιτιού... 
Το πρώην ζευγάρι, προκειμένου να αγοράσει την εν λόγω βίλα, είχε πάρει δάνειο 734.478 ευρώ με δόση 5.500 ευρώ. Οσο το ζευγάρι ήταν μαζί οι δόσεις πληρώνονταν κανονικά, ωστόσο στη συνέχεια το διαζύγιο, όπως φάνηκε, είχε και άλλες επιπτώσεις. 
 
Το 2007 η τράπεζα απέστειλε και στους δυο πρόσκληση αποπληρωμής των οφειλών τους που μέχρι τότε άγγιζαν τα 200.000 ευρώ. Ωστόσο, λύση δεν βρέθηκε και έτσι το ακίνητο κατασχέθηκε και βγήκε σε πλειστηριασμό. Από το 2008 δεν έχει βρεθεί αγοραστής και έτσι το ακίνητο βγαίνει ξανά τώρα, για τρίτη φορά, στο σφυρί. 
Οπως σημειώνει το περιοδικό Χάι, το 2006 ο Μάρκος Σεφερλής ξεκίνησε έναν δικαστικό αγώνα και στράφηκε εναντίον της πρώην συζύγου του η οποία, όπως υποστήριζε εκείνος, είχε συμπεριληφθεί ως συνιδιοκτήτρια για φοροτεχνικούς λόγους. Με την αγωγή εκείνη ζητούσε τη μεταβίβαση του ποσοστού της. 
Σήμερα, το άλλοτε παλάτι που αποτελούσε ένα πραγματικό κόσμημα για την περιοχή, έχει πλέον μετατραπεί σε... ερείπιο.  Αρκεί να περάσει κανείς απέξω για να καταλάβει πως τα σημάδια εγκατάλειψης της βίλας είναι πέρα για πέρα εμφανή.
Οι χώροι δεν αποπνέουν πια την ίδια ζωντάνια και παντού επικρατεί η απόλυτη σιωπή. Οι λογαριασμοί στοιβάζονται στην εξώπορτα, ενώ τα χρώματα στους τοίχους και τα παράθυρα έχουν πλέον ξεθωριάσει. Τα μπαλκόνια όπου καθόταν το ζευγάρι και απολάμβανε την θέα προς τη θάλασσα έχουν γεμίσει φύλλα και σκόνη, προκαλώντας ένα θλιβερό συναίσθημα σε όποιον τα κοιτάζει. Από την άλλη ο άλλοτε καταπράσινος κήπος με τα ανθισμένα λουλούδια, μοιάζει σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Οι σωροί από τα ξερά φύλλα και κλαριά έχουν καλύψει την εντυπωσιακή πισίνα, με το όλο οίκημα να μοιάζει ξεχασμένο από τον Θεό.
Το τριώροφο σπίτι των συνολικά 470 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται χτισμένο σε οικόπεδο 943 τ.μ., αποτελείται από δυο ορόφους των 105 τ.μ. (πρώτος και δεύτερος όροφος) κι έναν μικρότερο των 64 τ.μ. (τρίτος όροφος), δώμα 11 τ.μ., υπόγεια αποθήκη 6,92 τ.μ., χώρο πάρκινγκ 20 τ.μ. καθώς και διάφορους άλλους βοηθητικούς χώρους, ενώ στον κήπο του υπάρχει πισίνα 40 τ.μ. Επρόκειτο δηλαδή για ένα μικρό παλατάκι που είχε ενθουσιάσει το ζευγάρι από την πρώτη κιόλας στιγμή -πολύ προτού εμφανιστούν τα πρώτα σύννεφα στη σχέση του- κι έτσι και πήρε τη μεγάλη απόφαση να το αποκτήσει.
Χάι

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 9:00 am


ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : «Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2017»

Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας για 23η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει τις «Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2017», στις οποίες παρουσιάζονται τα Σχολικά Προγράμματα (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας, Αγωγής Σταδιοδρομίας) των Γυμνασίων και Λυκείων της Μεσσηνίας.

Οι Εορτές συμπεριλαμβάνουν Θεατροδράσεις, Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία, Περιφερειακές Εκδηλώσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μεσσηνίας. Θα πραγματοποιηθούν από 3 έως 7 Μαΐου 2017, με συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας. Τις εκδηλώσεις μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές, γονείς και το ευρύτερο κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΘΕΑΤΡΟΔΡΑΣΕΙΣ 2017

Τετάρτη  3 Μαΐου 2017
(Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας)

18:00           1ο ΓΕΛ Καλαμάτας
«Ταξίδι στην ποίηση του Ελύτη – δραματοποίηση του Ήλιου του Ηλιάτορα»
Συντονιστές καθηγητές: Άννα Καπράλου,  Χρήστος Λυμπερόπουλος, Πελαγία Κάτσου

20:00           1ο ΓΕΛ Καλαμάτας
«Η διαχρονικότητα της ‘Αντιγόνης’ του Σοφοκλή, δραματοποίηση της τραγωδίας»
Συντονιστές καθηγητές: Θεοδώρα Δημητρακοπούλου, Μαρία Τομαρά, Παναγιώτης Κακούρης

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017
(Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας)

20:00           Γυμνάσιο Θουρίας
                   «Θυσία»
Συντονίστριες καθηγήτριες: Μαρία Μπαλάσκα, Ευτυχία Κούτρικα, Μαρία Πολυχρονοπούλου

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017
(Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας)

20:00           Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
                    «Οι ελληνο - γαλλικές μουσικές σχέσεις»
Συντονίστριες καθηγήτριες: Αθηνά Αμανατίδου, Ευανθία Ντινοπούλου

Σάββατο 6 Μαΐου 2017
(Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας)

20:00           Γυμνάσιο Μελιγαλά
                   «Θανασάκης ο πολιτευόμενος»
Συντονιστές καθηγητές: Άγγελος Σολδάτος, Γεώργιος Καλαποθαρέας

Κυριακή 7 Μαΐου 2017
(Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας)

20:00           Γυμνάσιο-Λύκειο Πεταλιδίου
                   «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη
Συντονίστριες καθηγήτριες: Δήμητρα Γρουσουζάκου, Μαρία Τζιφή
 
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017
(Αμφιθέατρο Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας)

09:00-09:15    ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ-ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
09:15-09:30   Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
«Στη μουσική μυθολογία του σινεμά: τραγούδια και μουσικές
 από κινηματογραφικές ταινίες  που ξεχώρισαν για τον κοινωνικό και πολιτικό τους προβληματισμό» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονιστές καθηγητές: Σπύρος Σπύρης, Ευανθία Ντινοπούλου, Αικατερίνη Τσίτσα
09:30-09:45  Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
«Παίζω,χορεύω,τραγουδώ,τις πίκρες μου και τις χαρές γλεντώ!» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονίστριες καθηγήτριες: Γεωργία Ψαραδέλλη, Σοφία Πουλοπούλου
09:45-10:00  Εκπαιδευτήρια Μπουγά (Γυμνάσιο)
«Ιστορίες με την ‘κάμερα’» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
                     Συντονιστής  καθηγητής: Ιωάννης Πλάγος
10:00-10:15  Εκπαιδευτήρια Μπουγά (Γυμνάσιο)
«Υπολογιστές και αγορά εργασίας» (Αγωγής Σταδιοδρομίας)
                     Συντονιστής καθηγητής: Χαράλαμπος Βασιλαδιώτης
10:15-10:30    Γυμνάσιο -Λύκειο Πεταλιδίου
«Αναδεικνύουμε και προστατεύουμε τις υπεραιωνόβιες ελιές της περιοχής μας» (Περιβαλλοντικής Αγωγής)
Συντονίστριες καθηγήτριες: Αικατερίνη Πόθου, Άννα Τσόγγα 10:30-10:45  Γυμνάσιο -Λύκειο Πεταλιδίου
«Προσεγγίζοντας τη μουσική και χορευτική παράδοση της πατρίδας μας» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονιστές καθηγητές: Ιωάννης Κατσάς, Ελένη Κουλουκέα
10:45-11:00   6ο ΓΕΛ Καλαμάτας
«Βυζαντινές και Υστεροβυζαντινές Εκκλησίες της Καλαμάτας» (Περιβαλλοντικής Αγωγής)
Συντονιστής καθηγητής: Ιωάννης Ανδρουλιδάκης
11:00-11:15    Εκπαιδευτήρια Μπουγά (Λύκειο)
«Ευγενείς και Ποπολάροι: Μία ιστορία από τον Περιοδικό Πίνακα» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονίστρια καθηγήτρια: Ελένη Λεμπέση
11:15-11:30    Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας
«Ελιά: το δώρο της γης» (Περιβαλλοντικής Αγωγής)
Συντονιστές καθηγητές: Σοφία Αθανασοπούλου, Αθανάσιος Μπόβης, Ευρυδίκη Καρέκου
11:30-12:00  ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017
(Αμφιθέατρο Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας)

09:15-09:30   1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
«Γεωμετρικά μοτίβα και λαϊκή τέχνη» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονιστές καθηγητές: Μαρία Σπυρέα, Αντώνιος Δεμπεγιώτης
09:30-09:45    1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
«Ένα ποίημα την ημέρα....» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονίστριες καθηγήτριες: Ευαγγελία Κυλιντηρέα, Δήμητρα Μανιάτη
09:45-10:00  5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
«Η ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία: ‘Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου’ της Άλκης Ζέη και ‘Η κόλαση των παιδιών’ της Λιλίκας Νάκου» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονίστριες καθηγήτριες: Ιωάννα Παπαδάκη, Γεωργία Νικολετσέα
10:00-10:15    ΓΕΛ Φιλιατρών
«Το διαστημόπλοιο Γη» (Περιβαλλοντικής Αγωγής)
Συντονιστές καθηγητές: Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Δημήτριος Πανόπουλος, Ιωάννα Λαμπρινέα
10:15-10:30    ΓΕΛ Φιλιατρών
«Αλκοόλ....μέτρον άριστον» (Αγωγής Υγείας)
Συντονιστές καθηγητές: Ιωάννα Λαμπρινέα, Παναγιώτης Αποστολόπουλος
10:30-10:45  7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
«Δημιουργούμε!!!!..βεστιάριο στο σχολείο μας» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονίστριες καθηγήτριες: Αντωνία Δρογκάρη, Δήμητρα Τζανετάκη
10:45-11:00   7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
«Οι αδελφοί Γκρίμ..αλλιώς» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονίστριες καθηγήτριες: Αικατερίνη Γιορνταμή-Μαθιουδάκη, Αντωνία Δρογκάρη
11:00-11:15    7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
«‘Μύθος’ και ‘όψις’ στην Ελένη του Ευριπίδη» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονίστριες καθηγήτριες: Δήμητρα Τζανετάκη, Κυριακή Δίμιζα
11:15-11:30    Γυμνάσιο Καρδαμύλης
«Τα έργα τέχνης μιλούν: Μαθαίνουμε Ιστορία Τέχνης σε συνδυασμό με δημιουργική γραφή» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονίστριες καθηγήτριες: Παρασκευή Ακριτίδου, Ελένη Δημητρακοπούλου
11:30-12:00  ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017
(Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Κυπαρισσίας)

09:00-09:15    ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ-ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
09:15-09:30   Γυμνάσιο Κυπαρισσίας
«Στα βήματα του πολιτισμού και της ιστορίας των Ιωαννίνων» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονίστριες καθηγήτριες: Βασιλική Κάρμη, Γεωργία Πανταζοπούλου, Παναγιώτα Τζαβέλλα, Σοφία Αυγουστίνου, Βασιλική Ξένου
09:30-09:45  Γυμνάσιο Κυπαρισσίας
«Μοναστήρια της χώρας μας και ο ρόλος που διαδραμάτησαν στην ιστορία» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονιστές καθηγητές: Βασιλική Ξένου, Σωτήριος Καρούμπαλης, Γεώργιος Φωτεινόπουλος, Δέσποινα Θεοδοσάκη, Φραγκίσκα Ζάρπα
09:45-10:00  Γυμνάσιο Κυπαρισσίας
«Δράσεις φιλαναγνωσίας» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονιστές καθηγητές: Δέσποινα Θεοδοσάκη, Γεώργιος Τσάλτας, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου
10:00-10:15    Γυμνάσιο Κυπαρισσίας
«Επαγγέματα στην περίοδο της κρίσης» (Αγωγής Σταδιοδρομίας)
Συντονιστές καθηγητές: Γεώργιος Τσάλτας, Αλεξάνδρα Γκότση, Αναστασία Μπακολιά, Ιωάννης Μητσιάνης
10:15-10:30    Γυμνάσιο Δωρίου
«Μεσσηνία: Μυθολογία και φυσικό περιβάλλον» (Περιβαλλοντικής Αγωγής)
Συντονιστές καθηγητές: π. Ευάγγελος Σίμος , Δήμητρα Χαντζή, Γεωργία Φατούρου
10:30-10:45    2ο Ε.Κ.Μεσσηνίας
«Παραδοσιακοί χοροί της Ελλάδας» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονιστές καθηγητές: Βασιλική Αργυροπούλου, Γεώργιος Παπασταθόπουλος, Κ.Αρβανίτη
10:45-11:00    2ο Ε.Κ.Μεσσηνίας
«Δημιουργούμε ένα σχολείο πιο ελκυστικό» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονιστές καθηγητές: Γεώργιος Παπασταθόπουλος, Βασιλική Αργυροπούλου
11:00-11:15  Γυμνάσιο Κυπαρισσίας
«Γνωρίζω τους λαούς της Ευρώπης» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονιστές  καθηγητές: Αθηνά Δρεκόλια, Μαρίκα Καραμπά,    Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, Βασίλειος Παναγόπουλος,  Παναγιώτα Τζαβέλλα
11:15-11:30    Γυμνάσιο Κυπαρισσίας
«Τα μνημεία της UNESCO» (Πολιτιστικών Θεμάτων)
Συντονιστές καθηγητές: Φώτιος Παναγιωτόπουλος, Αθηνά Δρεκόλια, Μαρίκα Καραμπά
11:30-12:00  ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 8:46 am


Άγρια δολοφονία στην Ηγουμενίτσα… Πυροσβέστης σκότωσε 49χρονο και τραυμάτισε την σύζυγό του!

Έγκλημα πάθους : Τον σκότωσε γιατί ήταν στο αμάξι με τη σύζυγό του!
Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας από την άγρια δολοφονία που σημάδεψε τη νύχτα.

Το έγκλημα έγινε στη μία μετά τα μεσάνυχτα, σε κεντρικό σημείο της πόλης, έξω από το κλειστό γυμναστήριο.

Δράστης ένας 59χρονος πυροσβέστης, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν άλλο 49χρονο άνδρα. Ο 49χρονος βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητό του με την σύζυγο του δράστη, 48 ετών, την οποία επίσης πυροβόλησε και τραυμάτισε στα πόδια.

Ο πυροσβέστης παρέμεινε στο χώρο του εγκλήματος, ήταν ο ίδιος που τηλεφώνησε στην αστυνομία, ενημέρωσε για την πράξη του και στη συνέχεια παραδόθηκε στους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο.

Η έρευνα για τα αίτια του άγριου εγκλήματος βρίσκεται σε εξέλιξη


πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 8:38 am


ΕΛΛΑΔΑ 2017 - EUROSTAT: Αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο, μειώνονται στον ιδιωτικό τομέα


Αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο, μειώνονται στον ιδιωτικό τομέα

Σε δυσμενέστερη θέση όσον αφορά στους μισθούς βρίσκονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι σε σχέση με τους δημόσιους με την «ψαλίδα» μεταξύ των μισθών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να διευρύνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το δ΄ τρίμηνο του 2016.
Bάσει των τελευταίων στοιχείων τα οποία δημοσιεύει η «Καθημερινή», το δ΄ τρίμηνο του 2016, το ωριαίο κόστος εργασίας στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 3,4%, ενώ το ωριαίο κόστος εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα μειώθηκε κατά 3,3%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας στον δημόσιο τομέα δεν οφείλεται στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά στην αύξηση του αριθμού τους, των ασφαλιστικών εισφορών και των επιδομάτων.


Οπως προκύπτει από τα επιμέρους ποσοτικά στοιχεία, το δ΄ τρίμηνο του 2016 το ωριαίο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 0,7%, αλλά οι εισφορές και τα επιδόματα αυξήθηκαν κατά 13,4%. Το αποτέλεσμα είναι συνολικά το ωριαίο εργασιακό κόστος να αυξηθεί κατά 3,4%. Αντιθέτως στον ιδιωτικό τομέα, οι αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 2,9%, ενώ μείωση 5,9% καταγράφηκε στα επιδόματα και στις εισφορές. Στελέχη της Δημ. Διοίκησης μιλώντας στην «Κ» απέδιδαν τη διεύρυνση της «ψαλίδας», ως προς το ωριαίο κόστος εργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, στο γεγονός ότι στο Δημόσιο γίνονται προσλήψεις, ενώ την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας συρρικνώνεται συστηματικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για το 2016, συνεκτιμώμενων των συνταξιοδοτήσεων, το Δημόσιο αυξήθηκε κατά 6.803 άτομα. Αντιθέτως, μόνο τον περασμένο Νοέμβριο ο ιδιωτικός τομέας μειώθηκε κατά 37.667 άτομα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης για τον ιδιωτικό τομέα, τον Νοέμβριο του 2016 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 157.383, ενώ οι αποχωρήσεις σε 195.052.

Ως προς τη διεύρυνση του Δημοσίου, τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταδεικνύουν εκτόξευση του αριθμού των συμβασιούχων, κυρίως αυτών που απασχολούνται στους δήμους. Από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 σημειώθηκαν 3.873 προσλήψεις συμβασιούχων και μετακλητών. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου, και οι ωρομίσθιοι μαζί με τους μετακλητούς ήταν, τον Δεκέμβριο του 2016, 71.042. Τον Ιανουάριο του 2017 ο αριθμός τους έφθασε τις 73.250, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν 74.879. Παράλληλα, το τακτικό προσωπικό που εργάζεται στον στενό πυρήνα του Δημοσίου σημείωσε οριακή αύξηση. Τον Ιανουάριο του 2017 ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού ήταν 565.392 υπάλληλοι έναντι 565.430 τον Φεβρουάριο.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 8:35 am


ΝΕΑ ΡΗΞΗ - Σφοδρή επίθεση Σκουρλέτη κατά Αρχιεπισκόπου: «Φλερτάρει με άλλο ρόλο»


Σφοδρή επίθεση Σκουρλέτη κατά Αρχιεπισκόπου: «Φλερτάρει με άλλο ρόλο»

Σφοδρή επίθεση στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Πάνος Σκουρλέτης με αφορμή τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της ελληνικής εκκλησίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαρούσι, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε «νομίζω ότι δεν εξυπηρετεί την ίδια την εκκλησία, δεν δείχνει σεβασμό προς την ίδια τη χριστιανική κοινότητα, να φλερτάρει η ηγεσία της με έναν άλλο ρόλο που θα θέλει να επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα της χώρας».

«Έχω διαπιστώσει, δικιά μου εκτίμηση, να μου τη χρεώσετε, ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν δυνάμεις μέσα από την εκκλησία που θέλουν να συντονίσουν τη στάση τους με τις επιδιώξεις της ίδιας της ΝΔ» ανέφερε δε ο υπουργός.

Μού έκανε εντύπωση, πρόσθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης, πως όταν βγαίνουν μισαλλόδοξα κηρύγματα όπως του Αμβρόσιου πριν από λίγες ημέρες, διχαστικά κηρύγματα που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, ο επικεφαλής της ελληνικής εκκλησίας αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν βρίσκει να πει τίποτα.

Βέβαια, είπε ο υπουργός σκωπτικά, ο κ. Ιερώνυμος κάτι ψέλλισε, σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που δεν πρέπει να πληρώνει η εκκλησία για τα ακίνητά της.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ακόμα ότι «εάν γύριζε το ρολόι πίσω σε όλες τις κρίσιμες στιγμές θα κάναμε τα ίδια πράγματα». Σημείωσε ότι «θα ξανακάναμε το δημοψήφισμα και τις εκλογές».

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 8:22 am


«ΣΗΚΩΣΑΝ» ΤΟ ATM - Βόμβα στα ΕΛΤΑ Γλυκών Νερών

Άγνωστοι, τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στα ΕΛΤΑ Γλυκών Νερών και «σήκωσαν» το ΑΤΜ.

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα, όταν ένας άγνωστος αριθμός ατόμων τοποθέτησε πιθανότατα εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο των ΕΛΤΑ στα Γλυκά Νερά, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.

Οι δράστες «σήκωσαν» το ΑΤΜ και έφυγαν ανενόχλητοι.

Η αστυνομία διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό.ethnos.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 8:20 am


ΝΕΟ ΣΟΚ !!! Στήνουν στον «τοίχο» αγρότες-συνταξιούχους με διπλό εισόδημα

Νέο σοκ που φέρνει πάνω από 150.000 ετεροεπαγγελματίες αγρότες αντιμέτωπους με το δίλημμα της υποχρεωτικής αποποίησης μέρους ή και του συνόλου της αγροτικής έκτασης που διαθέτουν, αλλιώς τους περιμένει «κόφτης» 60% στην κύρια και την επικουρική τους σύνταξη, και χαράτσι εισφορών στον ΕΦΚΑ, κρύβει η εφαρμογή του άρθρου 20 για την απασχόληση των συνταξιούχων μετά το νόμο Κατρούγκαλου.
Το υπουργείο Εργασίας στην πρόσφατη εγκύκλιο που έβγαλε προέβλεψε απαλλαγή από τον «κόφτη» της σύνταξης, μόνο για όσους ήταν ασφαλισμένοι και συνταξιοδοτήθηκαν από το ΟΓΑ και συνεχίζουν -μετά τη συνταξιοδότηση- να ασκούν το ίδιο επάγγελμα, παραμένοντας δηλαδή αγρότες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του
Ελεύθερου Τύπου, αυτό θα ελέγχεται και θα αποδεικνύεται από τη δήλωση καλλιέργειας που υποβάλλουν κάθε χρόνο για να έχουν και τα δικαιώματα ενίσχυσης που τους αναλογούν.
Στα… σκαριά όμως είναι και μια δεύτερη εγκύκλιος που θα φέρει τα πάνω-κάτω για όλους τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν και χωράφια τα οποία αξιοποιούν και εισπράττουν εισόδημα είτε από επιδότηση είτε από αγοραπωλησία προϊόντων.
Η νέα εγκύκλιος, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει ο «Αγροτικός Τύπος», θα προβλέπει:  
1. Την επιβολή εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους που από 1/1/2017 αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Οι εισφορές είναι πιθανό να επιβάλλονται και στους αγρότες, εφόσον μετά τη συνταξιοδότησή τους συνεχίζουν την αγροτική ενασχόληση και αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.
Το δώρο είναι ότι παίρνουν απαλλαγή από τη μείωση της σύνταξης, αλλά υπάρχει ανοιχτό θέμα για τις εισφορές, αφού ο νόμος δεν εξαιρεί κανένα συνταξιούχο από την υποχρέωση να πληρώνει εισφορές στον ΕΦΚΑ αν αποκτά εισόδημα από εργασία από το 2017 και μετά. Το «τυράκι» στις εισφορές είναι ότι θα προσμετρηθούν για να βελτιώσουν τη σύνταξη, αλλά το ποσοστό είναι πολύ μικρό, μόλις 0,075% της ετήσιας εισφοράς τους θα επιστρέφεται στη σύνταξη.
2. Την υπό όρους ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 60% στους ετεροεπαγγελματίες συνταξιούχους, δηλαδή σε όσους πήραν σύνταξη από ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ κ.λπ. και έχουν χωράφια, που αξιοποιούν μετά τις 13/5/2016. Το υπουργείο Εργασίας στην πρώτη εγκύκλιο που έβγαλε δεν τους εξαίρεσε από τον «κόφτη», με το κριτήριο ότι δεν συνταξιοδοτήθηκαν ως αγρότες, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν ασκώντας άλλο επάγγελμα (γιατρός, στρατιωτικός, δάσκαλος, τραπεζικός υπάλληλος κ.λπ.) και η ενασχόληση με το χωράφι θεωρείται ανάληψη νέας εργασίας που υπόκειται στους περιορισμούς του νόμου.
Οι 150.000 και πλέον ετεροεπαγγελματίες αγρότες που ενεργοποιούν δικαιώματα θα έχουν δύο επιπτώσεις: α) την επιβολή εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ από φέτος και β) την υπό όρους ποινή μείωσης της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης κατά 60%.
Η εισήγηση έχει γίνει και εκείνο που εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας είναι αν μπορεί να βρεθεί μια νομική ερμηνεία που να τους δίνει μια μικρή έστω περίοδο χάριτος, όχι όμως ως το 2024. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως η ποινή 60% δεν θα μπορεί να ισχύσει και για κανέναν από τους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία, μη αγροτική μετά τις 13/5/2016.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 8:00 am


Με το πενάκι του ΚΥΡ


Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 7:41 am


Ο ΤΡΑΜΠ... ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ - Ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη μείωση φορολογίας στην ιστορία των ΗΠΑ


Ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη μείωση φορολογίας στην ιστορία των ΗΠΑ

Τη μεγαλύτερη μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις που έγινε ποτέ, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση ευελπιστώντας ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την Τετάρτη το αρχικό του σχέδιο για την φορολογική μεταρρύθμιση, το οποίο λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη περικοπή φόρων στην ιστορία των ΗΠΑ.
Η παρουσίαση του σχεδίου έγινε από τον επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Γκάρι Κον και τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.
Όπως είχε αποκαλυφθεί τις προηγούμενες ημέρες, ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών μειώνεται στο 15% για τις εταιρείες, τις μικρές επιχειρήσεις και τα συνεργατικά σχήματα.
Παράλληλα, επιβάλλεται ένας εφάπαξ φόρος στα περίπου 2,6 τρισ. ευρώ κέρδη που έχουν «παρκάρει» μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες στο εξωτερικό.
Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ προβλέπει επίσης ότι από εδώ και στο εξής τα κέρδη των αμερικάνικων εταιρειών που παράγονται από δραστηριότητες στο εξωτερικό δεν θα φορολογούνται. Με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς, τα κέρδη των αμερικάνικων εταιρειών υπάγονται σε φορολόγηση ανεξάρτητα από πού παράχθηκαν.
Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, προτείνεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε τρεις από επτά, με τον ανώτατο συντελεστή να μειώνεται στο 35% από 39,6%. Επιπλέον, καταργείται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος εφαρμοζόταν σε πρόσωπα με πλούτο άνω των 5,49 εκατ. δολαρίων.
Ο Τραμπ εκτιμά ότι μπορούν να επαναπατριστούν δεκάδες επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες που έχουν «παρκάρει» σε φορολογικούς παραδείσους. Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν να καλυφθούν οι «τρύπες» που θα δημιουργηθούν στον προϋπολογισμό, αν και τα «παρκαρισμένα» κεφάλαια σε εκτός ΗΠΑ φορολογικούς παραδείσους μπορούν να φέρουν αλλαγή στην αμερικανική οικονομία. Οι αγορές πάντως εμφανίστηκαν επιφυλακτικές, καθώς εκφράζονται και επιφυλάξεις για την υποδοχή που θα έχει το σχέδιο Μνούτσιν στο Κογκρέσο.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 12:06 am


FORBES - Ποια είναι η μεγαλύτερη εταιρεία σε κάθε χώρα - Εκπληξη στην Ελλάδα


Ποια είναι η μεγαλύτερη εταιρεία σε κάθε χώρα - Εκπληξη στην Ελλάδα

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη, παρουσίασε το Forbes. Συγκεκριμένα, δίνει λίστα που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη εταιρεία σε κάθε χώρα.

Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στη θέση 953.

Η λίστα που συνέταξε για το 2016 περιλαμβάνει τις 2.000 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους το προηγούμενο έτος αλλά και την αξία τους. Υπάρχουν βεβαίως πολλές τράπεζες.
biggestcom.png
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις εταιρείες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας είναι όλες κινεζικές!
china_comp.png
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, η οποία είναι και η μεγαλύτερη εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακολουθούν η JP Morgan Chase (ΗΠΑ), η Bank of China (Κίνα), η Wells Fargo (ΗΠΑ), η Apple (ΗΠΑ), η ExxonMobil (ΗΠΑ) και στη δέκατη θέση η Toyota Motor (Ιαπωνία).

Εδώ όλη η κατάταξη:
http://www.forbes.com/global2000/list/#tab:overall

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 12:05 am


ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Σαν σήμερα …από την τοπική ιστορία: 27 Απριλίου 1941 - Γερμανικά Στούκας βομβαρδίζουν το δρόμο Τσακώνας-Καλαμάτας

Σαν σήμερα, 27 Απριλίου 1941, γερμανικά Στούκας βομβαρδίζουν ανελέητα τον οδικό άξονα Τσακώνας-Καλαμάτας θέλοντας να εμποδίσουν τα αγγλικά αυτοκίνητα και τα πεζοπόρα τμήματα να φτάσουν στην Καλαμάτα και να φυγαδευτούν στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική. 
Να σημειωθεί ότι στη θέση  Κρίκα του Κατσαρέικου Αγιολιά (περιοχή Αλλαγής)  είχανε στρατοπεδεύσει πάνω από 200 άντρες του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος με στόχο να φτάσουν στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Ο Βουφραδιώτης

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2017 | 12:03 am


ΓΙΑΛΟΒΑ ΠΥΛΟΥ - Το «notiωs» έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα ....

Πέτρα,σίδερο και ξύλο συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό !!!

Opening την Παρασκευή 28/4

Tο «notiωs» στον πεζόδρομο της Γιάλοβας αποτελεί το νεo «στολίδι της περιοχής  και σίγουρα θα αλλάξει την ποιότητα της διασκέδασης σας!

Το κάθε κτίριο έχει την δικιά του ιστορία βαθιά μέσα στο χρόνο.  
Κτίρια που θυμίζουν κάτι από την παλιά Πυλία   και κάποτε έδιναν εργασία και ζωή ειδικά στην περιοχή της Γιάλοβας Πύλου 

Σήμερα μετά τον μαρασμό και την παρακμή του κτιρίου  ντόπιοι επιχειρηματίες  αποφάσισαν να «ζωντανέψουν» την παλιά εμβληματική αποθήκη του ΑΣΟ  και να την μετατρέψουν σε χώρο διασκέδασης και ξεγνοιασιάς . 

Με σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου, διαμόρφωσαν  τους χώρους, έτσι ώστε να αποτελούν μια διαφορετική «πρόταση» και όχι απλά ακόμα ένα μαγαζί στη σειρά
 Αν αναρωτιέστε, σίγουρα για έναν επιχειρηματία, είναι αρκετά πιο δαπανηρό να μετατρέψει ένα εγκαταλελειμμένο χώρο, από το να νοικιάσει έναν έτοιμο χώρο. 

Ωστόσο, το αποτέλεσμα, τους δικαιώνει…
Η πρώην αποθήκη σταφίδας  με ιστορία μεγαλύτερη του ένα αιώνα  μετατράπηκε σε ένα μοναδικό χώρο πολλαπλών χρήσεων ο οποίος διαθέτει ατμοσφαιρική διακόσμηση. 

Στον εσωτερικό χώρο «πρωταγωνιστούν» η πέτρα, το σίδερο και το ξύλο συνθέτοντας ένα πανέμορφο σκηνικό,  με στόχο να φιλοξενήσει την ανεπανάληπτη εμπειρία που ξεκινά από τον καφέ, τα premium cocktails & spirits, την μεγάλη κάβα κρασιών… και φτάνει μέχρι τα βραδινά vibes.

Το «notiωs» café – cocktail bar από την Παρασκευή 28 Απριλίου θα ανοίγει της πόρτες του καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως αργά το βράδυ.

Το «notiωs» live club ανοίγει της πόρτες του μετά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου 29 Απριλίου με guest djs τον Μιχάλη Αναστασιάδη και τον Νίκο Δενδρινό.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2017 | 11:58 pm


ΔΕΗ - Μετά τους 2.338 αρχαιολόγους προσέλαβε και.....«Καλλιτεχνικό Διευθυντή»!

Την ώρα που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης, η ΔΕΗ προσέλαβε... καλλιτεχνικό διευθυντή και μάλιστα με μηνιαίο μισθό 1.875 ευρώ.

Σύμφωνα με το CNN.gr, ο διαγωνισμός για την πρόσληψη του έγινε το διάστημα 24 Μαρτίου – 10 Απριλίου.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα παρέχει τις υπηρεσίες του στη χορωδία της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ και θα λάβει συνολικά 15.000 ευρώ για χρονικό διάστημα 8 μηνών από 1/5/2017 έως 31/12/2017.
Βάσει της σχετικής προκήρυξης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα πρέπει να διαθέτει άριστες διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, να είναι συνεργάσιμος, αποτελεσματικός με προσωπική ευαισθησία και με καλή επικοινωνία, αλλά και να διαθέτει εμπειρίες συγκέντρωσης, αξιοποίησης και οργάνωσης Χορωδών.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα επιλέξει τα μέλη της χορωδίας, που θα προέρχονται από το προσωπικό της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ (εν ενεργεία και συνταξιούχων) καθώς και τα εξωτερικά μέλη της χορωδίας και ως υπεύθυνος για κάθε θέμα καλλιτεχνικής φύσεως θα επιλέξει και θα προτείνει στη ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ την, για καλλιτεχνικούς λόγους, παύση μελών, αλλά και την εγγραφή νέων για την ανανέωση της χορωδίας, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2017 | 11:05 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Μεσσηνίας

Φιλικοί ιστότοποι:

www.vimaorthodoxias.gr