Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μεσσηνίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Αυτοαπασχολούμενος...γιατρός στο νότο, το προφίλ του Έλληνα φοροφυγά

Οι τομείς της αγοράς στους οποίους παρατηρείται μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι ο ιατρικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, ο εκπαιδευτικός, ο κλάδος παροχής λογιστικών – χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο κλάδος παροχής νομικών υπηρεσιών.

Αυτοαπασχολούμενος γιατρός, κάτοικος της Νότιας Ελλάδας σε μη αστική περιοχή, παντρεμένος με πολλά (τέσσερα και πλέον) παιδιά και με υψηλό εισόδημα είναι το μοντέλο του φορολογούμενου που παίρνει το «χρυσό μετάλλιο» στη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη του οίκου Ernst & Young για το θέμα.
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση με θέμα την πάταξη της φοροδιαφυγής την οποία διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα ο ΣΕΒ και η πρωτοβουλία Διανέοσις, περιλαμβάνει την ανάλυση του φαινομένου με κριτήρια όπως το επάγγελμα, ο τόπος κατοικίας, η οικογενειακή κατάσταση κλπ.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή:
-Το ποσοστό των μη δηλωθέντων εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων κυμαίνεται σε 57% – 58,6%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μισθωτών ανέρχεται σε 0,5% – 1%. Μετά την αυτοαπασχόληση και ο αγροτικός τομέας παρουσιάζει επίσης υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής, με το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος να φτάνει στο 53% (σύμφωνα με ανάλυση των δηλώσεων
φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 – 2005). 

Σημειώνεται ωστόσο στη μελέτη ότι το χαμηλό ποσοστό φοροδιαφυγής στη μισθωτή εργασία γεννά υποψίες «συνεννόησης» / «αμοιβαίας συμφωνίας» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, για απόκρυψη ενός μέρους ή του συνόλου του μισθού των εργαζομένων, προκειμένου να ωφελούνται όχι μόνον οι εργαζόμενοι, καθώς
δεν φορολογούνται για τα εισοδήματα που αποκτούν, αλλά και οι εργοδότες,αφού αποφεύγουν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους.

-Οι τομείς της αγοράς στους οποίους «ενδεχομένως», όπως αναφέρεται στην έρευνα,παρατηρείται μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι ο ιατρικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, ο εκπαιδευτικός, ο κλάδος παροχής λογιστικών – χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο κλάδος παροχής νομικών υπηρεσιών.
-Μελέτη που στηρίχθηκε σε ανάλυση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 – 2005, καταδεικνύει ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Νότια Ελλάδα, όπου το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος ανέρχεται σε 16%, ενώ στην περιοχή της Αττικής το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος κυμαίνεται στο 6%To. Γενικά οι περιοχές εκτός
αστικών κέντρων εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα φοροδιαφυγής.
-Η ίδια μελέτη (των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 – 2005), καταδεικνύει ότι τα φυσικά πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα φοροδιαφεύγουν περισσότερο, με το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος να ανέρχεται σε 14,7%.
-Τέλος, οι άγαμοι φοροδιαφεύγουν λιγότερο (το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος ανέρχεται σε 7,2%), ενώ οι έγγαμοι και οι έγγαμοι με παιδιά φοροδιαφεύγουν περισσότερο, με το ποσοστό να αυξάνεται ανάλογα με το πλήθος των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα, το ποσοστό αδήλωτου
εισοδήματος στους έγγαμους ανέρχεται στο 10,4%, ενώ αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 16,7% σε έγγαμους με τέσσερα και πλέον τέκνα.

Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η μελέτη είναι ότι η έκταση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να κυμαίνεται περίπου από 6% έως 9% του ΑΕΠ, καθώς:
-Το εύρος των διαφυγόντων εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κυμαίνεται περίπου από 1,9% έως 4,7% του ΑΕΠ.
-Τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 3,5% του ΑΕΠ σε όρους
2013.
-Το συνολικό ποσό από τη μη είσπραξη Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών, εξαιτίας του λαθρεμπορίου, αντιστοιχεί σε 0,05% του ΑΕΠ σε όρους 2012
-Οι συνολικές απώλειες εσόδων από τη μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εξαιτίας του λαθρεμπορίου τσιγάρων, αντιστοιχεί περίπου σε 0,3% του ΑΕΠ σε όρους 2014.
-Τα διαφυγόντα έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα αντιστοιχούν σε 0,1% του ΑΕΠ σε όρους 2014.
-Τέλος τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη καταβολή φόρου νομικών προσώπων είναι 0,06 – 0,15% του ΑΕΠ.

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 9:30 am


ΦΩΤΟ - Αυτά είναι τά... χειρότερα νυφικά που φορέθηκαν ποτέ!

Οι περισσότερες νύφες κάνουν ατελείωτες πρόβες για να καταλήξουν στο "ιδανικό" νυφικό για την σπουδαιότερη ημέρα της ζωής τους.
Όμως, λόγω γούστου ή... ανάγκης, κάποιες μελλόνυμφες το παράκαναν με την εκκεντρικότητα τραβώντας τα βλέμματα και τις συζητήσεις πάνω τους... για πολλά χρόνια.
Δείτε ορισμένα από αυτά :
54

ασδφασδφ

αδφασδφ

αδφασδφ

345

345345

234234

αδφασδφ

ασδφασδφ

ασδφασδφ

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 12:45 am


Ποια είναι η μοιραία γυναίκα του φονικού στο Μοσχάτο

Το love story του άτυχου Μάριου Λουκόπουλου με την εντυπωσιακή Κατερίνα, τα μαύρα σύννεφα της σχέσης τους και η μεγάλη καταιγίδα… – Όλες οι εξελίξεις για το φονικό θρίλερ – Ο δράστης φέρεται να ομολόγησε ότι το 22αρι Zastava ήταν δικό του 

Ένα έγκλημα-δύο πρωταγωνιστές: Ο 39χρονος Βασίλης Τσαγκάρης, παραολυμπιονίκης και ιδιοκτήτης πρακτορείου του ΟΠΑΠ στην οδό Μακρυγιάννη στο Μοσχάτο και ο Μάριος Λουκόπουλος, 47 ετών και ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο Νέο Φάληρο στην οδό Φαληρέως.
Ανάμεσά τους, μια γυναίκα: Η σαραντάχρονη Κατερίνα Κ., πρώην σύζυγος του Μάριου Λουκόπουλου και σύμφωνα με μαρτυρίες νυν σύντροφος του παραολυμπιονίκη.
Μια γυναίκα που όπως έλεγε το θύμα, Μάριος Λουκόπουλος, σε φίλους και γνωστούς,  ήταν «η μια και μοναδική γυναίκα της ζωής μου»… 
Σε ένα θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η δολοφονία του Μοσχάτου με δράστη τον Παραολυμπιονίκη Βασίλη Τσαγκάρη και θύμα τον πρώην άντρα της ερωμένης του και πατέρα δύο ανήλικων παιδιών. 
Ανατροπές των δεδομένων, αναπάντητα ερωτήματα,σκοτεινά σημεία του εγκλήματος αλλά και πλούσιο παρασκήνιο αποτελούν τα κομμάτια του παζλ που πρέπει να συνθέσουν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές για να φωτίσουν κάθε πτυχή του στυγερού εγκλήματος.

Ο μεγάλος έρωτας στους προσκόπους και μια ευτυχισμένη οικογένεια 
Όταν ο Μάριος γνωρίζει την Κατερίνα είναι και οι δύο παιδιά, με πολλά όνειρα και κοινά ενδιαφέροντα ένα εκ των οποίων το πάθος τους για τον προσκοπισμό. Εκεί γνωρίζονται, εκεί γίνονται αχώριστοι, δύο κολλητοί φίλοι που περνούν ατέλειωτες ώρες μαζί. Το πρώτο διάστημα κανένα ερωτικό στοιχείο δεν «απειλεί» την ισορροπία της σχέσης τους, κανείς από τους δύο τους δεν έχει βλέψεις για κάτι παραπάνω πέρα από μία δυνατή φιλία. Είναι αχώριστοι και ανοιχτοί να γνωρίσουν ο ένας το ταίρι του άλλου έτσι όπως κάνουν οι καλοί φίλοι. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, ο Μάριος αισθάνεται την φιλία του στο πρόσωπο της Κατερίνας να μεταλλάσσεται σε έρωτα σαν κι εκείνους που γράφονται στα παραμύθια. Το ίδιο αισθάνεται και η Κατερίνα με τους δυο τους να συνάπτουν ερωτική σχέση και ν’ ανεβαίνουν λίγο αργότερα τα σκαλοπάτια της εκκλησίας. Το πρώτο τους παιδί, η κόρη τους, έρχεται στον κόσμο πριν από περίπου εννέα χρόνια για ν’ ακολουθήσει πριν από περίπου έξι χρόνια και ο ερχομός του γιου τους, η τρελή αδυναμία του μπαμπά-Μάριου. Όλα μοιάζουν ιδανικά. Όλα εκείνη την περίοδο είναι ιδανικά. Η Κατερίνα μεγαλώνει τα δυο τους παιδιά ενώ ο Μάριος δουλεύει στην ξενοδοχειακή επιχείρηση του και περνά τον ελεύθερο χρόνο του στον Σκοπευτικό Σύλλογο «Βεληνεκές», στο Χαϊδάρι _ τον οποίο έχει ιδρύσει μαζί με τον κουμπάρο του: «Ο Μάριος ήταν ένας εξαιρετικός σύζυγος και ένας υποδειγματικός πατέρας», λέει άνθρωπος από το φιλικό του περιβάλλον και συνεχίζει: «Η μεγάλη αδυναμία της ζωής του ήταν ο γιος του με τον οποίο περνούσε πάρα πολλές ώρες την ημέρα. Στην Κατερίνα δεν χαλούσε χατίρι και της προσέφερε όλα όσα επιθυμούσε, εκτός από το δικαίωμα να μην τον επιθυμεί…»
Τα πρώτα σύννεφα, η στενή παρακολούθηση και η μεγάλη κατάρρευση 
Είναι καλοκαίρι του 2015 όταν ο Μάριος εξομολογείται σε κάποιο φίλο του ότι η σχέση του με την Κατερίνα δεν πηγαίνει καλά. Ότι υποψιάζεται πως κάποιος άλλος άνδρας έχει κλέψει το νου και την καρδιά της. Πως η ζωή του, είναι μάταιη χωρίς εκείνη και μακριά από τα δύο τους παιδιά.
Ο Μάριος παλεύει. Με τις υποψίες του, με την «αναστήλωση» της σχέσης του, με το φόβο του να ζει μακριά από εκείνη. Μάταια. Η απόφαση της Κατερίνας να συνεχίσει την ζωή της μακριά από εκείνον είναι οριστική και αμετάκλητη. Ο Μάριος καταρρέει. Φεύγοντας από την οικογενειακή εστία στο Μοσχάτο δεν παίρνει τίποτε άλλο πέρα από τον όρκο να ξανακερδίσει κάποια στιγμή την καρδιά της Κατερίνας. Δεν πηγαίνει μακριά. Λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του, στο οποίο ζουν τώρα η Κατερίνα και τα δυο του παιδιά, εγκαθίσταται σε μία μικρή ιδιόκτητη γκαρσονιέρα η οποία μάλιστα αποτελεί μέχρι εκείνη τη στιγμή την έδρα του Σκοπευτικού Συλλόγου και βυθίζεται στον πόνο της μοναξιάς, στο αδιέξοδο της ματαίωσης: «Εκείνη την εποχή ο Μάριος ήταν ένας ζωντανός νεκρός», λέει άνθρωπος που τον γνώριζε καλά και συνεχίζει: «Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχασε πάρα πολλά κιλά και κάθε ενδιαφέρον για ζωή. Έμοιαζε με μοναχικό λύκο που κυνηγούσε επίμονα το θήραμά του, την Κατερίνα.
Πηγαίνει στο σπίτι μόνο για να βλέπει τα παιδιά και να βγάζει βόλτα το σκύλο. Πάντα σαν επισκέπτης, πάντα σαν ανεπιθύμητος. Ήταν αμέτρητες οι φορές που ζητούσε επίμονα στην Κατερίνα να κάνουν προσπάθειες για να τα ξαναβρούν, όμως εκείνη ήταν ανένδοτη. Ήθελε μια νέα ζωή. Μια άλλη ζωή. Οι υποψίες του, ότι υπάρχει στη ζωή της ένας άλλος άνδρας τον ωθούν στο να βάλει άνθρωπο για να τους παρακολουθήσει. Ο εν λόγω άνθρωπος, λίγο διάστημα αργότερα, ανακαλύπτει ότι η Κατερίνα έχει σχέση με τον Βασίλη Τσαγκάρη όταν τους εντοπίζει σε κάποιο πολύ γνωστό ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων. Τα νέα, τρελαίνουν τον Μάριο οδηγώντας τον στην απαγωγή της Κατερίνας. Η γυναίκα, σύμφωνα με δικές της μαρτυρίες, βρίσκεται δεμένη στην γκαρσονιέρα του πρώην συζύγου της κι όταν εκείνος την αφήνει ελεύθερη κατευθύνεται στο αστυνομικό τμήμα και του υποβάλλει μήνυση. Η αστυνομία δεν βρίσκει τον Μάριο αλλά κάποια όπλα τα οποία και κατάσχει. Η κατήφορός του μοιάζει να μην έχει τέλος.
Ο τσακωμός του με τον κουμπάρο του και νυν πρόεδρο του Σκοπευτικού Συλλόγου, τον οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση, στην πεποίθηση πως όλοι τον καταδιώκουν και κυρίως τον απορρίπτουν. Ο μοναχικός λύκος έχει τώρα μετατραπεί σε έναν δυστυχισμένο άνθρωπο, έναν εμμονικό άνδρα που έμελλε να χάσει τη ζωή του από βαθιά αγάπη, έτσι όπως ο ίδιος την εννοούσε και την κατανοούσε…  


protothema.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 12:16 am


«Είμαι ο μανιακός δολοφόνος που σκοτώνει ταξιτζήδες»

«Κύριε αστυνόμε εγώ είμαι ο μανιακός δολοφόνος που επιτίθεται σε ταξιτζήδες. Μπορείτε να με συλλάβετε». Η φράση ανήκει σε άνδρα που εμφανίστηκε στην αστυνομία με σκοπό να παραδοθεί ως ο δολοφόνος του 52χρονου αυτοκινητιστή στην Κηφισιά, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Πρόκειται για μία από τις πολλές ιστορίες καθημερινής τρέλας που αντιμετώπισαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον εμμονικό δολοφόνο που στοχοποιεί οδηγούς ταξί.
Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα «φούντωσε» το αστυνομικό δαιμόνιο πολιτών και προκάλεσε κατακλυσμό τηλεφωνημάτων στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., από τα οποία θα μπορούσε, όπως λένε αστυνομικές πηγές, να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο από φανταστικές ιστορίες.
Οι αστυνομικοί, όπως κάνουν σε όλες τις υποθέσεις, είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν όλες τις πληροφορίες, οι οποίες ξεπέρασαν τις 300, προκειμένου να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες.
Ο άνδρας, ο οποίος προσήλθε για να… ομολογήσει το έγκλημα από την περιοχή των Εξαρχείων, είχε διαβάσει και αποστηθίσει όλες τις λεπτομέρειες των αστυνομικών ρεπορτάζ για να εμφανιστεί όσο το δυνατόν πιο πειστικός στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.
Άρχισε να εξιστορεί το πώς έπραξε το έγκλημα αλλά γρήγορα άρχισε να πέφτει σε αντιφάσεις. Οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι ο «δράστης» δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και τον άφησαν να επιστρέψει ήσυχος στο σπίτι του.
Σε μία άλλη περίπτωση ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμός, καθώς οι περιγραφές στην άλλη άκρη της γραμμής έμοιαζαν αληθοφανείς και έτσι η καταγγελία αξιολογήθηκε ως σοβαρή. Μία γυναίκα «κάρφωσε» το γείτονά της λέγοντας ότι είναι ο εμμονικός δολοφόνος.
Η καταγγέλλουσα είχε παρακολουθήσει ένα προς ένα τα δημοσιεύματα για τις δύο επιθέσεις σε βάρος οδηγών ταξί και άρχισε να παραθέτει λεπτομέρειες από όλα όσα υποτίθεται ότι γνώριζε για το δράστη. Κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. έβαλε στο μικροσκόπιο τον «ύποπτο», ο οποίος, όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν είχε καμία σχέση με το δολοφόνο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για φιλήσυχο επιχειρηματία και οικογενειάρχη, ο οποίος για αδιευκρίνιστους λόγους αποτελούσε μισητό εχθρό της γειτόνισσας.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ελπίδες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών δεν μεταφράστηκαν σε αποτέλεσμα. Σε άλλο τηλεφώνημα (το οποίο δεν εντάσσεται στην κατηγορία των ευτράπελων, καθώς υπάρχουν και πληροφορίες που βασίζονται σε πραγματικές ενδείξεις) οι αστυνομικοί πίστεψαν ότι παρακολουθούν άνδρα με χαρακτηριστικά -κοινωνικού και ψυχολογικού προφίλ- που ταιριάζουν σε εκείνα του δράστη.
Όταν τελικά, όμως, επέδειξαν τη φωτογραφία του υπόπτου στον 32χρονο οδηγό ταξί (πρώτο θύμα του δράστη που επέζησε), ο οποίος είναι ο μόνος που έχει δει το δολοφόνο, εκείνος τους απάντησε ότι ο άνθρωπος που τον πυροβόλησε είχε αισθητά λιγότερα κιλά.
Η αστυνομία έχει εξετάσει και απορρίψει σχεδόν το σύνολο (τουλάχιστον το 85%) των ενημερώσεων που έχει λάβει από πολίτες.

eleftherostypos.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 12:04 am


Με παντελόνια στην παρέλαση ... για να λείψουν τα σχόλια

Λύκεια ... με παντελόνια!
Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο ή αν έγινε για να αποφευχθούν τα πολυποίκιλα σχόλια των προηγούμενων ετών, αλλά φέτος αρκετά Λύκεια, και της Μεσσηνίας  επέλεξαν ... παντελόνι για τις μαθήτριες.
Ήθελαν οι μαθήτριες να αποφύγουν τα φλας των φωτογράφων που θα εστίαζαν στις αποκαλυπτικές φούστες, ήθελαν οι καθηγητές να αποφύγουν το φαινόμενο της φούστας που κρύβει ... μόνο τα "απαραίτητα";
Άγνωστο!
Το αποτέλεσμα πάντως ήταν αυτό που το διαπίστωσαν αρκετοι παρατηρητικοί

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 11:36 pm


Δεν έμεινε ... μπακαλιάρος για μπακαλιάρος!

Αν κάποιος δεν είχε προνοήσει να κάνει κράτηση, δύσκολα θα έβρισκε τραπέζι

"Χρυσές" δουλειές έκαναν ταβέρνες και ουζερί, σήμερα, καθώς μετά τις  παρέλασεις  αρκετοι  εξόρμησαν για να τιμήσουν τα ψάρια και τα θαλασσινά, όπως προστάζει η παράδοση.
Μάλιστα, αν κάποιος δεν είχε προνοήσει να κάνει κράτηση, δύσκολα θα έβρισκε τραπέζι...
Κάτι τέτοια βλέπουν οι δανειστές και επιμένουν σε μέτρα ... κι άλλα μέτρα!

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 11:02 pm


Έρχεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες

"Φθινόπωρο" ξανά από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου θα θυμίσει ο καιρός, αν και η αλλαγή φαίνεται ότι θα κρατήσει για λίγο.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα κεντρικά και βόρεια.
Θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, με τα φαινόμενα να εντείνονται από τα απόγευμα στο ηπειρωτικά της χώρας.
Ωστόσο από την Τετάρτη η άνοιξη θα έρθει ξανά με βελτίωση των φαινομένων και άνοδο της θερμοκρασίας.

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 11:00 pm


ΒΙΝΤΕΟ-ΤΙ ΤΑ 'ΘΕΛΕΣ ΤΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ; Θεσσαλονίκη: Μαθήτρια έκανε παρέλαση ξυπόλητη

Ένα από τα απρόοπτα της μαθητικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη...

Το κορίτσι που όπως φαίνεται αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα με τα παπούτσια της αναγκάστηκε να τα βγάλει και να παρελάσει ξυπόλητη, κρατώντας τα στο χέρι.


Πολλά μπράβο στη μαθήτρια, που δεν τα έχασε και συνέχισε απτόητη την παρέλαση.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι Taifer στο Youtube

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 10:49 pm


"Μέτωπο Νίκης" από τη Ραχήλ Μακρή

Σημείωσε ότι «για το αδιέξοδο που βιώνει η χώρα δεν ευθύνονται οι πολίτες αλλά οι πολιτικοί».

Κάλεσμα για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα με το όνομα «Μέτωπο Νίκης», απηύθυνε σήμερα, από το Μελιδόνι, η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή.
«Ανακοινώνω τη δημιουργία του Μετώπου Νίκης που αποτελείται από πολίτες, όλοι τους με διάθεση να αγωνιστούν για την ανατροπή του καθεστώτος που υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και επτά χρόνια. Το Μέτωπο Νίκης θα αγωνιστεί για την επανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας» είπε μεταξύ άλλων η κ. Μακρή, σημειώνοντας ακόμα ότι «για το αδιέξοδο που βιώνει η χώρα δεν ευθύνονται οι πολίτες αλλά οι πολιτικοί».
Mάλιστα, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και το ιστορικό σπήλαιο της περιοχής και να βγάλει και τη σχετική φωτογραφία

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 10:00 pm


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Με μια λαμπρή τελετή που είχε όλες τις τιμές εορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης δήλωσε συγκινημένος: 
«Σήμερα γιορτάζει το ελληνικό έθνος. Η σημερινή μέρα μας θυμίζει ότι εμείς οι Έλληνες βγαίνουμε πάντα νικητές, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Εύχομαι αυτή η παρακαταθήκη των προγόνων μας, που έδωσαν τη ζωή τους στο όνομα της ελευθερίας, να είναι το εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Με τον ήλιο σύμμαχο, πλήθος κόσμου
συγκεντρώθηκε τόσο στην Πύλο, έδρα του Δήμου, όσο και στις Δημοτικές Ενότητες Νέστορος, Κορώνης, Μεθώνης, Παπαφλέσσα και Χιλιοχωρίων, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες της επανάστασης.
 Κατά την εθιμοτυπική τελετή, τελέστηκε δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία των πεσόντων και κατόπιν κατάθεση στεφάνων εις μνήμην τους. 
Την αυτοθυσία των προγόνων μας και την πίστη τους στον αγώνα για την ελευθερία τίμησαν συν τοις άλλοις, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μεσσηνίας, Άγγελος Χρονάς, οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι πολίτες . 

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 9:09 pm


Πάτρα: Έκαψαν σημαία και στεφάνια

Άγνωστοι, μάλλον νεαροί, έκαψαν την Ελληνική σημαία στον ιστό της Πλατείας Όλγας, δίπλα από το άγαλμα της Νίκης, στην Πάτρα. 
Όταν διαπιστώθηκε το γεγονός υπήρξε κινητοποίηση τα ξημερώματα στην Αστυνομία.
Οι νεαροί μάλιστα έκοψαν και τον σχοινί ενώ είχαν κάψει και τα στεφάνια που είχαν καταθέσει εκπρόσωποι Αρχών και φορέων της πόλης καθώς και μαθητές σχολείων. 
Οι άγνωστοι μετά την πράξη τους εξαφανίσθηκαν.

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 9:01 pm


Αν είναι δυνατό.! Έκανε υπουργό τον Αβέρωφ

Σε μια γκάφα άνευ προηγουμένου υπέπεσε ο εκφωνητής της ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της περιγραφής της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.
Τι έκανε; Είπε πως υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν είναι ο Πάνος Καμμένος, αλλά ο Ευάγγελος Αβέρωφ!
Aνέφερε χαρακτηριστικά:
"Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο όρθιο και αγέρωχο να παρακολουθεί την παρέλαση. Δεξιά του ο πρόεδρος της Βουλής και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ".

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 8:56 pm


Έτοιμοι για νέες συγκινήσεις με τα μονοθέσια της Φ-1

Τέρμα τα γκάζια.
Το πρωτάθλημα της Φ-1 αρχίζει και οι απανταχού της γης φίλοι των μονοθέσιων παίρνουν θέση μπροστά από την τηλεόραση ή το λάπτοπ για συνεχή ροή και ενημέρωση. Ήδη έχουν γίνει τα δοκιμαστικά αλλά και οι κατατακτήριοι αγώνες στη Μελβούρνη, εκεί που φιλοξενείται αυτές τις μέρες το πρώτο γκραν πρι της χρονιάς.   
Το καλεντάρι του 2017  περιλαμβάνει 20 αγώνες αντί για 21 που είχε το προσωρινό, με τους Γερμανούς να μένουν χωρίς το δικό τους γκραν πρι, αφού δεν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στην εταιρεία που έχει την διοργάνωση, την εκμετάλλευση, τα τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ και στους υπεύθυνους της πίστας του Χοκενχάιμ.
Η Μόντζα θα συνεχίσει να φιλοξενεί το ιταλικό Grand Prix για τουλάχιστον τρία χρόνια, ενώ σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει και στις ημερομηνίες διεξαγωγής κάποιων αγώνων.
Παράδειγμα: Το GP του AΑζερμπαϊτζάν -και όχι Ευρωπαϊκό όπως είχε ονομαστεί φέτος- στο Μπακού μεταφέρθηκε κατά μία εβδομάδα αργότερα (από 18 στις 25 Ιουνίου), ώστε να μη συμπέσει η διεξαγωγή του με τον 24ωρο αγώνα του ιστορικού ΛεΜαν.
 Το ίδιο ισχύει και για το βρετανικό που μεταφέρθηκε από τις 9 στις 16 Ιουλίου, ώστε να μη συμπέσει με τον τελικό τένις του Γουίμπλετον και τον αγώνα της formula E στη Νέα Υόρκη.

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 8:54 pm


Κι όμως! Η αλλαγή στη θερινή ώρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας


Κι όμως! Η αλλαγή στη θερινή ώρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Η θερινή ώρα θα ισχύσει ξανά από την Κυριακή στην Ελλάδα και τα ρολόγια -θέλοντας και μη- θα ρυθμισθούν μια ώρα μπροστά. Κατά καιρούς ορισμένες επιστημονικές έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι αυτή η αλλαγή της ώρας μπορεί να κρύβει κινδύνους για μερικούς ανθρώπους (ασφαλώς όχι για τους περισσότερους), όπως να αυξήσει τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, να προκαλέσει περισσότερα τροχαία στους δρόμους, ακόμη και να μειώσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
Μια πρωτότυπη ψυχολογική μελέτη το Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, έδειξε ότι, την επόμενη εργάσιμη μέρα μετά την αλλαγή της θερινής ώρας, οι δικαστές στις ΗΠΑ επιβάλλουν ποινές που έχουν κατά μέσο όρο 5% μεγαλύτερη διάρκεια, σε σχέση με τις ποινές που επέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα ή εκείνες που θα επιβάλουν στο μέλλον, όταν πια ο οργανισμός τους θα έχει συνηθίσει την αλλαγή.
Η αλλαγή της ώρας φαίνεται πως επηρεάζει το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι, με συνέπεια να προκαλείται μια μικρή σύγχυση στον οργανισμό. Οι περισσότεροι ανθρώποι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά για ορισμένους η αλλαγή της ώρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα ή εγκεφαλικό), ιδίως στους ηλικιωμένους και στους καρκινοπαθείς.
Μια αμερικανική έρευνα του 2014 σε αμερικανικά νοσοκομεία έδειξε μια αύξηση κατά 25% στα εμφράγματα τη Δευτέρα, αμέσως μετά την αλλαγή της θερινής ώρας, σε ανθρώπους ευάλωτους στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Από την άλλη, ακόμη και μια ελαφριά στέρηση ή διαταραχή του ύπνου, ιδίως σε άτομα που πάσχουν από αϋπνία, που προκαλεί η αλλαγή της ώρας, μπορεί να αυξήσει έως 17% τον κίνδυνο ένας οδηγός να εμπλακεί σε τροχαίο.
Το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου -όπως και των ζώων- χρησιμοποιεί το φως της μέρας για να συγχρονίζεται με το περιβάλλον, καθώς αλλάζουν οι εποχές. Όμως η «θεσμική» αλλαγή της ώρας διαταράσσει αυτό τον συγχρονισμό, καθώς συμβαίνει απότομα. Εκτιμάται ότι ο οργανισμός χρειάζεται περίπου μια μέρα προκειμένου να προσαρμοστεί σε μια αλλαγή του ρολογιού κατά μία ώρα. Στις περιπτώσεις των μακρινών αεροπορικών ταξιδιών, όπου το «τζετ λαγκ» είναι ακόμη χειρότερο, το σώμα χρειάζεται ακόμη περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα ζώνη ώρας.
Ένα βασικό σκεπτικό για τη θερινή ώρα (από την εποχή που την πρότεινε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784) είναι ότι, χάρη στην καθυστερημένη δύση του ήλιου, οι άνθρωποι θα περνάνε λιγότερες ώρες στα σπίτια τους με φως, άρα θα γίνεται εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων. Αλλά και γι' αυτό έχουν εκφρασθεί αμφιβολίες κατά πόσο όντως συμβαίνει.
Τέλος, δεν μπορεί να μην αναφέρει κανείς πόσο άσχημη είναι η αίσθηση ότι θα έχεις χάσει μια ώρα από τη ζωή σου...

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 4:00 pm


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - Ερευνα αναδεικνύει τις λιγότερο μολυσμένες πρωτεύουσες

Ερευνα αναδεικνύει τις λιγότερο μολυσμένες πρωτεύουσεςΗ Στοκχόλμη και το Ουέλινγκτον είναι οι δύο καθαρότερες πρωτεύουσες και γενικά δύο από τις λιγότερο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι η Στοκχόλμη είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζει κανείς, όσον αφορά τη ρύπανση του αέρα. Ο ΠΟΥ υπολόγισε ότι η σκανδιναβική πρωτεύουσα διαθέτει 6 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο μέσης ετήσιας σωματιδιακής ύλης με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, δηλαδή τα λεγόμενα σωματίδια ρύπανσης PM2.5, που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Την ίδια χαμηλή επίδοση είχε και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.
Η Καμπέρα της Αυστραλίας και η Οτάβα του Καναδά ακολούθησαν με ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων PM 2.5, στα 7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Στα 8 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ακολούθησαν το Εδιμβούργο της Σκοτίας, το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης και το Ταλίν της Εσθονίας, και την πρώτη δεκάδα πρωτευουσών έκλεισαν το Μονακό και το Ελσίνκι της Φινλανδίας με 9 μικρογραμμάρια, μαζί με τη Μαδρίτη στην Ισπανία με 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Η Αθήνα σημείωσε μέση επίδοση 15 μικρογραμμαρίων ΡΜ2.5 ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με στοιχεία του 2013, όπως αναφέρει η έκθεση. Η Λευκωσία είχε λίγο υψηλότερη επίδοση, με 17, και, ενδεικτικά, η Θεσσαλονίκη 8 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, λίγο πάνω από τη Στοκχόλμη και το Ουέλινγκτον.
Ερευνα αναδεικνύει τις λιγότερο μολυσμένες πρωτεύουσεςΗ πιο μολυσμένη πρωτεύουσα
Στο άλλο άκρο του φάσματος βρέθηκε το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, που με 156 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο χαρακτηρίστηκε επίσημα ως η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Ακολούθησε το Νέο Δελχί της Ινδίας με 122 και η Ντόχα του Κατάρ με 93 μικρογραμμάρια ΡΜ2.5 ανά κυβικό μέτρο.
Συνολικά, την αρνητική τιμή της πόλης με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο έχει το Ζαμπόλ στο Ιράν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, με 217 μικρογραμμάρια ΠΜ2.5 ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ωστόσο, ακόμα και η Σουηδία έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιδόσεις. Τον Οκτώβριο του 2016, το WWF επέκρινε τη χώρα για μη βιώσιμη κατανάλωση των πόρων του πλανήτη, σημειώνοντας ότι οι Σουηδοί είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς καταναλωτικών αγαθών που παράγονται από ορυκτά καύσιμα σε μέρη όπως η Κίνα, διαθέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα υψηλότατο επίπεδο έμμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 3:00 pm


ΦΩΤΟ - ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ


Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό  και μία εντυπωσιακή παρέλαση η Καλαμάτα γιόρτασε με λαμπρότητα  την 25 η Μαρτίου
Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν  το κέντρο της πόλης στην  οδό Αριστομένους  για να παρακολουθήσουν  την παρέλαση  και να χειροκροτήσουν θερμά όσους συμμετείχαν
Την μεγαλειώδη παρέλαση άνοιξε η Φιλαρμονική του δήμου Καλαμάτας και ακολούθησαν οι Αντιπροσωπείες Μαθητών και Μαθητριών των Σχολείων της
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας,  τη Νέα Δημοκρατία ο πρώην  υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, επίσης την παρέλαση παρακολούθησαν ο

ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, εκπρόσωποι του ενόπλων δυνάμεων καθώς και των σωμάτων ασφαλείας καθώς και αυτοδιοικητικοί  της πόλης.
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολές Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ., Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Πολιτιστικό Χορευτικό Σωματείο Μεσσηνίας «Εν Χορώ», Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας «Ο  ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ», Χορευτικός
Όμιλος «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος «ΟΙ ΑΜΦEΙΕΙΣ», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Τομέας Λαογραφίας και Τομέας Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Μεσσηνίας, Σύλλογος «ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ», Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Τμήμα Εθελοντριών Ερυθρού Σταυρού, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ε.Ε.Σ, Τμήμα Τοπικής Εφορίας Ελληνίδων Οδηγών, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Πεζικού & Αεροπορίας.
φωτό Θ.Π

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 2:21 pm


ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ - Ανδρες με στυτική δυσλειτουργία έκαναν σεξ χάρη σε θεραπεία βλαστοκυττάρων


Ανδρες με στυτική δυσλειτουργία έκαναν σεξ χάρη σε θεραπεία βλαστοκυττάρων

Για πρώτη μια θεραπεία με χρήση βλαστικών κυττάρων επέτρεψε σε άνδρες με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, λόγω αφαίρεσης προστάτη, να κάνουν κανονικά σεξ.
Τις σχετικές επιτυχείς κλινικές δοκιμές έκαναν Δανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οντένσε, με επικεφαλής τη δρα Μάρτα Χάαρ και τις παρουσίασαν στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Ουρολογίας στο Λονδίνο.
Μέχρι σήμερα αρκετές επιστημονικές ομάδες έχουν εργασθεί, με στόχο την ανάπτυξη βλαστοκυτταρικών θεραπειών για τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά οι πρόοδοί τους δεν ήσαν επαρκείς σε βαθμό που οι άνδρες να μπορέσουν να έχουν μια ολοκληρωμένη συνουσία. Η νέα δανική έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι είναι δυνατό, χάρη στα βλαστοκύτταρα, να αποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η λειτουργία της στύσης ορισμένων τουλάχιστον ασθενών.
Πρόκειται για το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών (φάση 1), που εστίασαν στην ασφάλεια και στη δοσολογία της νέας θεραπείας, συνεπώς θα ακολουθήσουν και νέες δοκιμές, προτού η νέα μέθοδος εφαρμοσθεί κλινικά. «Αυτό που δείξαμε, είναι ότι η νέα τεχνική μπορεί να επιτρέψει στους άνδρες να έχουν αυθόρμητη στύση, χωρίς χρήση φαρμάκων, ενέσεων ή εμφυτευμάτων. Αρχίζουμε τώρα μια μεγαλύτερη δοκιμή φάσης 2, που θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και θα επιβεβαιώσει την ασφάλειά της», δήλωσε η Χάαρ. «Η νέα θεραπεία, που γίνεται μία μόνο φορά, είναι πολύ καλύτερη από το να παίρνει κανείς ένα χάπι κάθε φορά που θέλει να κάνει σεξ», ανέφερε ο καθηγητής Λαρς Λουντ.
Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, επηρεάζει σχεδόν τους μισούς άνδρες 40 έως 70 ετών. Η προστατεκτομή, η υπέρταση, ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και τα ψυχολογικά προβλήματα (χρόνιο στρες, διαπροσωπικές συγκρούσεις, άγχος απόδοσης στο σεξ, καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία κ.α.) είναι ανάμεσα στις κύριες αιτίες.
Η δανέζικη έρευνα έγινε σε 21 άνδρες που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση ριζικής αφαίρεσης προστάτη και στη συνέχεια δεν είχαν εμφανίσει βελτίωση της στύσης τους με τις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες (τύπου «Βιάγκρα» κ.α.). Οι Δανοί επιστήμονες πήραν κύτταρα από τον λιπώδη ιστό της κοιλιάς των ανδρών και, αφού απομόνωσαν τα βλαστοκύτταρα, τα εισήγαγαν με σύριγγα στο πέος. Στη διάρκεια της διαδικασίας, οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε γενική αναισθησία, ενώ γύρισαν στο σπίτι τους την ίδια μέρα μετά την εισαγωγή των βλαστοκυττάρων.
Έξι μήνες μετά τη θεραπεία, οι οκτώ από τους 21 ασθενείς είχαν πλέον απολύτως ικανοποιητική στύση για να κάνουν σεξ. Η βελτίωση της στυτικής λειτουργίας τους έχει διατηρηθεί εδώ κι ένα έτος. Η θεραπεία δεν είχε όμως αποτέλεσμα στους άνδρες που είχαν ακράτεια ούρων μετά την προστατεκτομή.
Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία αναμένεται να φθάσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 2:00 pm


25η Μαρτίου: Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα


25η Μαρτίου: Μεγαλοπρέπεια στην στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα [ΦΩΤΟ]

Ολοκληρώθηκε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.
Προηγήθηκε δοξολογία και κατάθεση στεφάνου από τον κ. Παυλόπουλο στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Την παρέλαση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καθώς η σημερινή αργία συνοδεύτηκε από μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη ημέρα, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την περίσταση.
Η κυκλοφορία στο κέντρο, που παρέμεινε κλειστό για τη διευκόλυνση της παρέλασης, ομαλοποιείται με τους δρόμους να έχουν ξανανοίξει.

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 1:07 pm


ΠΥΛΟΣ - Η η οικοδέσποινα της Μεσσηνίας με τη μεγάλη ιστορία

Γνωρίστε το θρυλικό Ναβαρίνο !!!

Στην άκρη της δυτικής Μεσσηνίας, απέναντι από τη Σφακτηρία, το ιστορικό Ναβαρίνο βρέχεται από τα νερά του Ιονίου.
Με το Νεόκαστρο ή Νιόκαστρο να δεσπόζει από πάνω της, η γραφική πόλη της Πελοποννήσου με τη μεγάλη ιστορία τα έχει όλα. Όμορφο οικισμό, υπέροχη θάλασσα, τοποθεσία «τυχερή», μαρίνα, λιμάνι, κάστρο.
Όπως αφηγείται ο Όμηρος, η Πύλος ήταν το βασίλειο του Νέστορα. Η σημερινή πόλη αναπτύχθηκε γύρω από το κάστρο που έχτισαν Οθωμανοί το 1573 μ.Χ στον όρμο του Ναβαρίνου. Το κάστρο ονομάστηκε Νεόκαστρο, καθώς υπήρχε ήδη το Παλαιόκαστρο στη βόρεια είσοδο του όρμου, κι από αυτό πήρε το όνομά της και η πόλη. Το όνομα Πύλος αποδόθηκε στον σημερινό οικισμό μεταγενέστερα, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Η κωμόπολη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περίφημη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, το 1827, η οποία κατέληξε με πανωλεθρία του στόλου του Σουλτάνου. Περπατήστε στην Πύλο και κάντε μια στάση στο μουσείο, το σπίτι του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα στον παραλιακό δρόμο αλλά και το Νιόκαστρο.
Αφού ξεκουραστείτε στη φιλόξενη σκιά της πλατείας Τριών Ναυάρχων, με τους φοίνικες, απολαύστε τη θέα από το Παλαιόκαστρο και επισκεφθείτε τις Καμάρες, λίγο έξω από τον οικισμό, που αποτελούν τμήμα του παλιού υδραγωγείου.
Αφήστε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί στο πιο σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής, που δεν είναι άλλο από τη φυσική ομορφιά της.
 Μην χάσετε την εκθαμβωτική παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και τη λιμνοθάλασσα-υγροβιότοπο της Γιάλοβας.
ΠΥΛΟΣΠΥΛΟΣΠΥΛΟΣΠΥΛΟΣΠΥΛΟΣΠΥΛΟΣΠΥΛΟΣΠΥΛΟΣΠΥΛΟΣ

πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 1:00 pm


Η Ευρώπη σβήνει «60 κεριά» και επιλέγει πορεία

Ακριβώς 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, οι 27 αρχηγοί κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών συναντώνται στην ιταλική πρωτεύουσα σε μια επετειακή Σύνοδο, όπου θα αποτιμήσουν την πορεία έως τώρα και θα λάβουν αποφάσεις επί των προτεραιοτήτων και των τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Οι επετειακές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στον ίδιο χώρο όπου είχαν υπογραφεί οι Συνθήκες το 1957, στο Καπιτώλιο, και θα υπογραφεί η Διακήρυξη της Ρώμης. Ομιλίες θα απευθύνουν ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Μουσκάτ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την οικογενειακή φωτογραφία και το γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale.
Εν μέσω της κρισιμότητας της συγκυρίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -που είχε δηλώσει εγκαίρως από τις αρχές Μαρτίου ότι «η Σύνοδος θα πρέπει να μην είναι απλά μια επετειακή εκδήλωση, αλλά μια προσπάθεια συλλογικού αναστοχασμού για το κοινό μας μέλλον»- έθεσε από τη Ρώμη μετ' επιτάσεως το ζήτημα της διαφύλαξης του κοινωνικού μοντέλου της Ένωσης, του Ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου.
Με αιχμή το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και του τερματισμού της εξαίρεσης της χώρας μας -ένα ζήτημα που αφορά ευθέως την Ελλάδα- προσπάθησε να αναδείξει τη σημασία που έχει για το σύνολο της Ευρώπης, της φυσιογνωμίας και του μέλλοντος της.
Αναδεικνύοντας το, με την επιστολή που απέστειλε το απόγευμα της Πέμπτης στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ, το ζήτημα του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου ξαναμπήκε στην ατζέντα, καθώς ακολούθησαν σειρά υποστηρικτικών δηλώσεων για αυτό: Από τις δηλώσεις των Ζ. Κ. Γιούνκερ και του προεδρεύοντος της σημερινής Συνόδου, Π. Τζεντιλόνι μέχρι την ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαϊων Σοσιαλιστών στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μια στάση που εκφράστηκε στη χθεσινοβραδινή προπαρασκευαστική σύνδο του ΕΣΚ, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα. Πηγές της κυβέρνησης εξέφρασαν ικανοποίηση, σχολιάζοντας ως θετικό βήμα την αναγνώριση εκ μέρους του Προέδρου Γιούνκερ ότι η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Σημείωναν, δε, ως προφανή τη δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας.
Δεδομένου ότι η απαίτηση της εξαίρεσης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο είναι ένα θέμα που, όπως είπε ο πρωθυπουργός στην επιστολή του, «καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος», το "κύμα" υποστήριξης των συλλογικών διαπραγματεύσεων που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει ενισχύοντας το ελληνικό αίτημα στη μάχη της διαπραγμάτευσης.
Οι κατευθύνσεις που θα ληφθούν και θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, αλλά και η ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις για την Ευρώπη, θα αποτελέσει σίγουρα αντικείμενο συζητήσεων στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου το επόμενο διάστημα.
Πάντως, στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά από τις παρεμβάσεις της Αθήνας, διατηρήθηκε -παρά ενστάσεις πολλών χωρών- το κομμάτι του κειμένου για την κοινωνική Ευρώπη και προστέθηκε αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.
Σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης που παρουσίασε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα για «ενότητα» των «27» ως απάντηση στις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επισημαίνονται τέσσερις στόχοι/προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία: μια Ευρώπη που θα είναι ασφαλής, ευημερούσα, κοινωνική και ισχυρότερη στην παγκόσμια σκηνή.
Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς. Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση, η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 12:00 pm


ΠΡΟΣΟΧΗ - Αλλαγή ώρας τα ξημερώματα !

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου.
 

Στις 03:00 θα γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά
(δηλαδή η ώρα θα δείχνει 04:00).
Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 11:00 am


25η Μαρτίου: Αλήθειες και Μύθοι

Ένας μύθος μπορεί να δημιουργήσει ένα ιστορικό γεγονός !!!

«Η ιστορία με το πέρασμα του χρόνου διαστρεβλώνεται, ενώ ο μύθος εξελίσσεται στο σημείο που γίνεται πραγματικότητα», έλεγε ο Ζαν Κοκτώ. Αγία Λαύρα, Κρυφό Σχολειό, Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. 
Τι έγινε, τι δεν έγινε, που ξεκινά ο μύθος, που σταματά η Ιστορία. 
Μύθοι σύμφωνα με τους λεγόμενους «αναθεωρητές», αλήθειες σύμφωνα με τους λεγόμενους «ορθόδοξους». Ας καταγράψουμε τις απόψεις και τα επιχειρήματα των δύο πλευρών.
Η Αγία Λαύρα και η 25η Μαρτίου
Σύμφωνα με τους «προοδευτικούς» η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έγινε πολλά χρόνια αργότερα, το1838, με βασιλικό διάταγμα του Όθωνος και με προφανή στόχο να συνδεθεί η Επανάσταση με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
«Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος διά την κατ’ αυτήν την ημέραν έναρξιν του υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνος του Ελληνικού Εθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν Εθνικής Εορτής»
Αναφέρει το διάταγμα: «Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου, λαμπρά καθ’ εαυτήν εις πάντα Έλληνα διά την εν εαυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος διά την κατ’ αυτήν την ημέραν έναρξιν του υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνος του Ελληνικού Εθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν Εθνικής Εορτής». Πού ήταν ο Π.Π. Γερμανός; Όχι πάντως στην Αγία Λαύρα. Ένα τόσο σημαντικό γεγονός ασφαλώς θα το κατέγραφε στα απομνημονεύματά του. Όμως δεν κάνει καμία αναφορά, διότι ήταν στο Αίγιο! Τότε πότε ξεκίνησε η Επανάσταση; H Επανάσταση άρχισε σε δύο ημερομηνίες: Στις 22 Φεβρουάριου στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και στις 23 Μαρτίου στην Καλαμάτα.
Τώρα, οι «ορθόδοξοι» από την πλευρά τους κάνουν λόγο και αυτοί για διαστρέβλωση των γεγονότων ώστε να φανεί ότι η Επανάσταση ήταν «αποκλειστικό προϊόν και γνήσιο τέκνο του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, στο οποίο η Εκκλησία δεν είχε την παραμικρή συμβολή». 
Τι υποστηρίζουν λοιπόν; Ότι η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου δεν επελέγη το 1838, αλλά το 1820 από τον ίδιο τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. 
Επικαλούνται μάλιστα επιστολές του Υψηλάντη προς τον Κολοκοτρώνη, ο οποίος αναφέρει στα απομνημονεύματά του: «… εις τα ’20 με ήλθαν γράμματα από τον Υψηλάντη διά να είμαι έτοιμος, καθώς και όλοι οι εδικοί μας. 25 Μαρτίου ήτον η ημέρα της γενικής επαναστάσεως». 
Τους πρόλαβαν όμως τα γεγονότα, και τελικά η Επανάσταση ξεκίνησε δυο -τρεις μέρες νωρίτερα από την «προσδορισμένη» και γεμάτη συμβολισμούς ημέρα.Τι έγινε στην Αγία Λαύρα; Σύμφωνα με τους «ορθόδοξους» έγινε όντως συγκέντρωση αγωνιστών παρουσία του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ήταν όμως στις 14 Μαρτίου και μάλλον από «σύγχυση» η ημερομηνία μετατοπίστηκε. Και γιατί αυτή η "σύγχυση" μετέθεσε την ημερομηνία στις 25, ανήμερα του Ευαγγελισμού, και όχι μια μέρα αργότερα, ρωτά η «άλλη πλευρά».
Το Κρυφό Σχολειό 
«Φεγγαράκι μου λαμπρό». Το πρώτο τραγουδάκι που μαθαίνουν όλα τα ελληνόπουλα. Μύθος η πραγματικότητα;
Όσοι αμφισβητούν την ύπαρξή του τονίζουν ότι όχι μόνο δεν ήταν κρυφό, αλλά αντιθέτως ήταν πολύ φανερό! «Τα ελληνικά διδάσκονταν ελεύθερα επί Τουρκοκρατίας ήδη από τον 14ο αιώνα, οπότε οι Τούρκοι άρχισαν να ελέγχουν περιοχές με χριστιανικούς πληθυσμούς», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αλέξης Πολίτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στον Τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας. 
Ως προς τη διδασκαλία των ελληνικών, «δεν υπάρχει ούτε μία μαρτυρία που να λέει ότι εμποδιζόταν. Για την πρώιμη οθωμανική περίοδο ξέρουμε ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που γνώριζαν γράμματα.
Ως προς τη διδασκαλία των ελληνικών, «δεν υπάρχει ούτε μία μαρτυρία που να λέει ότι εμποδιζόταν. Για την πρώιμη οθωμανική περίοδο ξέρουμε ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που γνώριζαν γράμματα. Αυτοί κάπου θα τα είχαν διδαχθεί. Και το ότι δεν διασώζονται πολλές πρώιμες πηγές οφείλεται στον τρόπο που οι άνθρωποι σημείωναν στα λεγόμενα παράφυλλα, δηλαδή στα άγραφα λευκά φύλλα των βιβλίων και σε οποιοδήποτε σημείο τους υπήρχε ελεύθερος χώρος όσα ήθελαν να διατηρήσουν στη μνήμη τους. Μπλοκάκι δεν υπήρχε. Τα παλιά βιβλία (κυρίως ευαγγέλια και λειτουργικά κείμενα) όμως φθείρονταν και αντικαθίσταντο. Και έτσι χάνονταν πολλές πληροφορίες για τη ζωή τους». 
Από μια εποχή και πέρα υπάρχουν, συνεχίζει ο Αλέξης Πολίτης, «ατελείωτες μαρτυρίες για σχολεία και πληρωμές δασκάλων από την κοινότητα. Και καμία ότι κάποιος εμποδίστηκε να μάθει ελληνικά. Ειδικά από τα μέσα του 18ου αιώνα έχουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των σχολείων. Είναι πολλά τα σχολεία που μνημονεύονται. Αντίθετα, πουθενά δεν μνημονεύεται ότι ένας παπάς διδάσκει κρυφά στο σπίτι του».
Στο Λεξικό του Γεώργιου Κωνσταντίνου (α΄ έκδοση 1757, αναφέρεται η ύπαρξη 35 ανώτερων σχολείων σε 29 πόλεις, κάτι ανάλογο των σημερινών γυμνασίων, όπου δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι του ενός δάσκαλοι. Για το Αϊβαλί ή Κυδωνίες έχουμε και τα σχέδια του σχολείου (1817) με αίθουσα διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, δωμάτια για τους οικοτρόφους και παρεκκλήσι. Γιατί, βέβαια, η εκπαίδευση ήταν στενά συνδεδεμένη με τη θρησκευτική ζωή. 
Μετά το 1800 στα Γιάννενα αναφέρονται τρία σχολεία. Σε Αϊβαλί, Χίο και Σμύρνη τα σχολεία δεν ελέγχονταν από την Εκκλησία. Οι πλουσιότεροι του τόπου έφτιαχναν νέα σχολεία προκειμένου να εισαχθεί η νέα μόρφωση, κυρίως η πειραματική φυσική και τα μαθηματικά. Το 1820, πριν από την Επανάσταση, το Πατριαρχείο κατάφερε να τα διαλύσει (με διάφορους τρόπους: μετακαλούσε, ας πούμε, τους καθηγητές στην Κωνσταντινούπολη) γιατί διαφωνούσε με τους νεωτερισμούς των εκπαιδευτικών».
Οι «οπαδοί» του Κρυφού Σχολειού λένε: Ναι, μεν, για λόγους θρησκευτικούς και διοικητικούς οι Οθωμανοί Σουλτάνοι παραχώρησαν προνόμια και έδειξαν ένα βαθμό ανοχής προς τους Ρωμιούς υπηκόους τους, όμως υπήρξαν περίοδοι και περιοχές, στις οποίες δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις αυτές.
Τι λένε τώρα οι «οπαδοί» του Κρυφού Σχολειού: Ναι, μεν, για λόγους θρησκευτικούς και διοικητικούς οι Οθωμανοί Σουλτάνοι παραχώρησαν προνόμια και έδειξαν ένα βαθμό ανοχής προς τους Ρωμιούς υπηκόους τους, όμως υπήρξαν περίοδοι και περιοχές, στις οποίες δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις αυτές. 
Δεν είχαμε, λοιπόν, ομοιόμορφη εφαρμογή των θεμελιωδών αποφάσεων περί θρησκείας και παιδείας των Ορθοδόξων Ελλήνων. Οι αποφάσεις αυτές καταστρατηγήθηκαν ή αλλοιώθηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους και σε διάφορες επαρχίες και τοπικές διοικήσεις (βιλαέτια). Οι δύο πρώτοι αιώνες υπήρξαν πολύ δύσκολοι και μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνος δεν μπορούμε να ομιλούμε για δυνατότητα ακώλυτης ασκήσεως των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών ελευθεριών. 
Από τα μέσα του 17ου αιώνα τα πράγματα σαφώς βελτιώνονται στον εκπαιδευτικό τομέα και οι υπόδουλοι Ρωμιοί αρχίζουν να ιδρύουν, υπό την αιγίδα της Εκκλησίας και με την βοήθεια των ξενιτεμένων και των ευεργετών, σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συμπερασματικά,  τα Κρυφά Σχολειά ήταν απαραίτητα στους πρώτους δύο αιώνες της τουρκοκρατίας λόγω του κλίματος φόβου και τρόμου που επικρατούσε, στους δε επόμενους αιώνες λειτούργησαν είτε για να δώσουν λύση απέναντι στην ανθελληνική και αντιχριστιανική τακτική ορισμένων Οθωμανών διοικητών, είτε για να διδάσκονται εκεί μαθήματα εθνικού φρονηματισμού με στόχο την εκπλήρωση των πόθων του Γένους. Στο δε ερώτημα, γιατί δεν υπάρχει καμία έγγραφη αναφορά για ιερέα που διδάσκει κρυφά, η απάντηση των οπαδών του Κρυφού Σχολειού είναι απλούστατη: διότι αυτή η διαδικασία έπρεπε να κρατηθεί κρυφή! 
Ο ρόλος του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄
Ίσως η πλέον αμφιλεγόμενη μορφή της Επανάστασης. Ουδείς, πάντως, αμφισβητεί ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως εξέδωσε τρεις αφορισμούς του Αγώνα ως «θεοστυγούς και μιαρού έργου». Αναφέρει χαρακτηριστικά ο αφορισμός για τους Σούτσο και Υψηλάτη, δύο εκ των ηγετών της Φιλικής Εταιρίας: «Επεχείρησαν εις έργον μιαρόν, θεοστυγές και ασύνετον, θέλοντες να διαταράξωσι την άνεσιν και ησυχίαν των ομογενών μας, πιστών ρεαγιάδων της κραταιάς βασιλείας, την οποίαν απολαμβάνουσιν υπό την αμφιλαφή σκιαν αυτής με τόσα προνόμια ελευθερίας, όσα δεν απολαμβάνει άλλο έθνος υποτελές και υποκείμενον». 
Οι «ορθόδοξοι» υποστηρίζουν αφενός ότι ο αφορισμός ήρθη σε μυστική τελετή στο Πατριαρχείο και αφετέρου ότι ο Γρηγόριος εξέδωσε τον αφορισμό πιεζόμενος από την Πύλη, η οποία απειλούσε ότι θα έσφαζε τους Ρωμιούς της πόλης και όλους τους Χριστιανούς της Αυτοκρατορίας.
Οι «ορθόδοξοι» υποστηρίζουν αφενός ότι ο αφορισμός ήρθη σε μυστική τελετή στο Πατριαρχείο και αφετέρου ότι ο Γρηγόριος εξέδωσε τον αφορισμό πιεζόμενος από την Πύλη, η οποία απειλούσε ότι θα έσφαζε τους Ρωμιούς της πόλης και όλους τους Χριστιανούς της Αυτοκρατορίας. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ο Γρηγόριος απαγχονίστηκε στις 10 Απρίλη του 1821 (Πάσχα)  με διαταγή του Σουλτάνου, όταν ο τελευταίος αντελήφθη τον «πραγματικό» ρόλο του Πατριάρχη.
Υπάρχει όμως και μια άλλη άποψη για τα γεγονότα που οδήγησαν στον απαγχονισμό του. Ο Γ. Κορδάτος κάνει λόγο για υπόγειες μάχες μεταξύ Δεσποτάδων και Μητροπολιτών, που εποφθαλμιούσαν τον Πατριαρχικό θρόνο. Γράφει χαρακτηριστικά: «Αν και ο Πατριάρχης Γρηγόριος αφόρισε τον Υψηλάντη και τους επαναστάτες και έστειλε εξάρχους στις επαρχίες με τους αφορισμούς και πανταχούσες σ' όλους τους Μητροπολίτες, προστάζοντας να διαβαστούν οι αφορισμοί, έπαψε να έχει την εμπιστοσύνη της τουρκικής κυβέρνησης γιατί βρέθηκαν Δεσποτάδες να τον συκοφαντήσουν ότι ήταν αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας, άρα αρχισυνωμότης. Εκείνος που κατηγόρησε και συκοφάντησε τον Γρηγόριο ήταν ο Μητροπολίτης Πισίδας Ευγένιος». Ο τελευταίος αναγορεύτηκε νέος Πατριάρχης καθ' υπόδειξη του Σουλτάνου...
Το Ζάλογγο και ο χορός
Η πρώτη πηγή για τα γεγονότα στο Ζάλογγο είναι ο Πρώσος περιηγητής Μπαρτόλντι (Bartholdy) που εκείνη την εποχή ήταν στα Γιάννενα: «Καμιά εκατοστή απ’ αυτούς τους δυστυχισμένους είχαν αποτραβηχτεί στο Μοναστήρι του Ζαλόγγου, βόρεια της Πρέβεζας. Τους επιτέθηκαν, επειδή τάχα η τοποθεσία, όντας πολύ ισχυρή, μπορούσε να τους προσφέρει ένα καινούργιο μέρος για ανασυγκροτηθούν, και η σφαγή ήταν φρικτή. Τριάντα εννέα γυναίκες γκρεμίστηκαν ψηλά από τα βράχια με τα παιδιά τους, που μερικά ήταν ακόμα στο βυζί».
Η πρώτη αναφορά σε  «χορό του Ζαλόγγου»  είναι από έναν Ελληνα, τον Χριστόφορο Περραιβό το 1815. Πάντως στην επόμενη έκδοση ο Περραιβός παραλείπει τα περί χορού.
Πρώτος που αμφισβήτησε τον χορό του Ζαλόγγου  είναι ο Περικλής Ζερλέντης, ο οποίος μιλάει για «λαμπρήν εικόνα, ην δημιούργησε η ευφάνταστος διάνοια του Περραιβού».
Πρώτος που αμφισβήτησε τον χορό του Ζαλόγγου  είναι ο Περικλής Ζερλέντης, ο οποίος μιλάει για «λαμπρήν εικόνα, ην δημιούργησε η ευφάνταστος διάνοια του Περραιβού». Ο Ζερλέντης το 1888 επισκέφτηκε το Ζάλογγο και πρόλαβε ζωντανή την αδελφή του Μπότσαρη καθώς και ένα από τα παιδιά που γλίτωσαν από την πτώση στο βάραθρο, τη Λάμπρω, που το 1803 ήταν επτά χρονών. Ο Ζερλέντης δεν αμφισβητεί ότι μερικοί Σουλιώτες προτίμησαν να πεθάνουν παρά να πιαστούν αιχμάλωτοι.  Η αφήγησή του όμως παραπέμπει σε μια εικόνα λίγο διαφορετική: Δεν υπήρξαν λίγες απομονωμένες γυναίκες που έπεσαν στον γκρεμό αλλά από ένα πλήθος γυναικών και αντρών άλλοι προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό για να μην αιχμαλωτιστούν, άλλοι προσπάθησαν να ξεφύγουν πολεμώντας κι άλλοι επιχείρησαν να διαφύγουν αλλά γκρεμίστηκαν και είτε σκοτώθηκαν είτε πιάστηκαν . Το τραγούδι που υποτίθεται ότι τραγουδούσαν οι Σουλιώτισσες στον χορό καταγράφεται πρώτη φορά το 1908, και είναι μίξη δημοτικών στίχων και λόγιων στοιχείων. Για παράδειγμα, σε δημοτικό της  υπάρχει το δίστιχο “Έχετε γεια ψηλά βουνά κι εσείς χαμολαγκάδια / βρυσούλες με το κρύο νερό, τι εγώ μισεύω τώρα”. «Χορός του Ζαλόγγου» όμως υπήρξε, περίπου 150 χρόνια αργότερα. 
Στις 9 Μαϊου του 1947, στον Εμφύλιο, στην Ξηριώτις(Λαμία)  η δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα σέρνει πρώτη το χορό, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα,  μαζί με άλλους εννέα συντρόφους της του Δημοκρατικού Στρατού. Εκπληκτοι, οι άνδρες του εκτελεστικού αποσπάσματος που προέρχονται από το 106 Τάγμα, αρνούνται να τους εκτελέσουν. Το φονικό έργο θα το αναλάβουν παρακρατικοί. Απόδειξη πως ένας μύθος μπορεί να δημιουργήσει ένα ιστορικό γεγονός.

 
thetoc.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 10:00 am


Ελεύθερη είσοδος σήμερα 25η Μαρτίου στο Μουσείο της Ακρόπολης

Σήμερα Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Εθνική Επέτειο με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες.  
 
Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.
 
Στη 1 μ.μ., ο Πρόεδρος του Μουσείου, καθ. Δημήτρης Παντερμαλής, θα παρουσιάσει στους επισκέπτες το αντίγραφο της Κόρης 685 στο οποίο πριν από 100 χρόνια, ο ελβετός ζωγράφος Ε. Ε. Gilliéron (1885–1939) πρόσθεσε τα αρχαία χρώματα σύμφωνα με την αποτύπωση του πατέρα του L. E. Gilliéron (1850-1924), επίσης ζωγράφου, που έγινε αμέσως μετά την ανεύρεση του γλυπτού, το 1888 νοτιοδυτικά του Παρθενώνα.
Το ίδιο βράδυ, στις 7 μ.μ., θα προβληθούν στην αίθουσα της περιοδικής έκθεσης «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», δίπλα στην τεχνητή βελανιδιά της έκθεσης, βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το μουσικό έργο του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού «Φωνή δρυός». Το έργο αυτό είναι εμπνευσμένο από την μαντική βελανιδιά της Δωδώνης.
Την ημέρα αυτή το εστιατόριο του Μουσείου στον δεύτερο όροφο θα σερβίρει «Ελληνικό Παραδοσιακό Πιάτο».
Πληροφορίες
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλ. 210 9000900
www.theacropolismuseum.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 8:55 am


15.3.1838 Με βασιλικό διάταγμα ορίζεται η 25η Μαρτίου ως εθνική εορτή.

Othon
 'Οθων Ελέω Θεού Βασιλεύς της Ελλάδος !!!

Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου  καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.
Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο, μία περιοχή με συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων.

Το Διάταγµα είχε ως εξής:


'Οθων


Ελέω Θεού Βασιλεύς της Ελλάδος.

Επί τη προτάσει της Ηµετέρας επί των εκκλησιατικών κλπ. Γραµµα

   τείας, θεωρήσαντες, ότι η ηµέρα της 25ης Μαρτίου, λαµπρά καθ' ευα

   την, ε
ις πάντα Ελληνα, δια την εν λόγω τελουµένην εορτήν του Ευαγ-

  γελισµού της υπεραγίας Θεοτόκου, είναι προσέτι λαµπρά και χαρµό

  συνος δια την κατ' αυτήν την ηµέραν έναρξιν του περί της ανεξαρτη

  σίας αγώνος του Ελληνικού 'Εθνους, καθιερούµεν την ηµέραν τούτη,

  εις το διηνεκές ως ηµέραν Εθνικής Εορτής.
 
Εν Αθήναις τη 15η (27) Μαρτίου 1838

Όθων

Ο επί των Εκκλησιαστικών κλπ. Γραµµατεύς της Επικρατείας
                                                                  Γ. Κλαράκης

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 8:46 am


ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΠΙΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΜΕ ….ΚΑΡΚΙΝΟ ; ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ «ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ » ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ !!!

ΚΟΝΤΑ 50 ΧΡΌΝΙΑ ΟΙ ΒΡΥΣΕΣ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΖΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ …

Είναι γνωστό πως ο αμίαντος όταν εισπνέεται είναι καρκινογόνος ουσία.
Όσον αφορά την κατάποσή του μέσω του νερού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως υπάρχουν κάποιες, μη πειστικές αποδείξεις για το ότι αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Ωστόσο στις ΗΠΑ έχει απαγορευτεί η χρήση οποιουδήποτε προϊόντος αμιάντου, ενώ υπάρχει και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο περιεκτικότητας του νερού σε ίνες αμιάντου το οποίο λαμβάνει υπόψιν της και η ΕΥΔΑΠ.

Επίσης σε περιοχές με σκληρά  νερά  το φαινόμενο της διάβρωσης και της γενικότερης φθοράς των αμιαντοσωλήνων είναι αρκετά έντονο με αποτέλεσμα τον δυνητικό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών λόγω των διαλυόμενων μετάλλων.
Ναι μεν η χρήση σωλήνων από αμίαντο στα δίκτυα ύδρευσης των πόλεων δεν αποτελεί από μόνη της ικανό παράγοντα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου, αλλά το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από τις φθορές στο δίκτυο σωληνώσεων που περιέχουν αμίαντο καθώς αυτές απελευθερώνουν στο νερό και τον αέρα τις ίνες αμιάντου.

Έχει αποδειχτεί από διάφορες μελέτες που έγιναν στη Μ. Βρετανία, Αμερική, Ελλάδα και Σουηδία, ότι ίνες αμιάντου είχαν εντοπιστεί σε διάφορα όργανα ανθρώπων προκαλώντας τους καρκίνο, όπως στο συκώτι, το πάγκρεας, τα νεφρά, γεγονός που κατέρριψε την παλαιότερη θεωρία ότι ο καταπινόμενος αμίαντος δεν εισβάλει στο γαστρεντερικό σύστημα.
Η  Yπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των HΠA (EPA) έχει απαγορεύσει τη χρήση σωλήνων αμιαντοτσιμέντου από το 1996 με το σκεπτικό ότι: «ίνες αμιάντου δεν ελευθερώνονται μόνο κατά την παραγωγή και επεξεργασία των προϊόντων του, αλλά και κατά τη χρήση και συντήρησή τους. Mε τον τρόπο αυτό τα προϊόντα που περιέχουν αμίαντο εκθέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία από το 1999 με την κοινοτική οδηγία 76/769/ΕΟΚ απαγορεύεται η χρήση προϊόντων αμιάντου συμπεριλαμβανομένων των καινούργιων αγωγών πόσιμου νερού.
Οι υφιστάμενοι σωλήνες ύδρευσης πριν την 15-8-1999 δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία αυτή με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να επιτρέπεται η χρήση τους μέχρι την τελική απόρριψή τους.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπήρχε και το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αειφόρος ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» (2007-2013), που προέβλεπε δράσεις στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων.
 Συγκεκριμένα το Ταμείο Συνοχής συγχρηματοδοτούσε την αντικατάσταση των σωλήνων αν οι αρχές το επιθυμούσαν.

Στην περίπτωσή μας  λοιπόν,  ο σύνδεσμος  ύδρευσης «ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ »  που δίνει πόσιμο νερό σε πόλεις και χωριά ….ΤΡΙΩΝ  δήμων  της Μεσσηνίας   ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ , ΠΥΛΟΥ –ΝΕΣΤΟΡΟΣ και ΜΕΣΣΗΝΗΣ  χρησιμοποιεί  δίκτυο  αμιαντοσωλήνων  μήκους  ….25 χιλιομέτρων από τις πηγές στο Παλαιό Λουτρό  (Αλικοντούζι ) έως τις αποθήκες του  πρώην ΑΣΟ στην Μεταμόρφωση με κατασκευή  την δεκαετία του 1970 

Μπορούν οι δημοτικές αρχές  των τριών  δήμων να δώσουν στην δημοσιότητα τους ελέγχους   καταλληλότητας του νερού και της περιεκτικότητάς του σε ίνες αμιάντου και άλλα επιβλαβή συστατικά και να μας πληροφορήσουν πότε έγιναν και από ποιους ;

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 11:52 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Μεσσηνίας

Φιλικοί ιστότοποι:

www.vimaorthodoxias.gr