Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μεσσηνίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΦΩΤΟ - Συγκλονιστικό δημοσίευμα του 1935 - Το μυστηριώδες τραγούδι της ερήμου

Διάσημος Άγγλος διπλωμάτης, επιστήμονας και εξερευνητής Bertram Thomas, ο οποίος κατά το έτος 1935 είχε μόλις επιστρέψει στην πατρίδα του από μια ακόμα περιπετειώδη περιήγηση στις αχανείς και αφιλόξενες ερήμους της Αραβίας, διηγήθηκε ότι σε πολλά μέρη έτυχε να συναντήσει “το θαύμα της άμμου που τραγουδά” στην απέραντη εκείνη έρημη έκταση.

Το μυστηριώδες τραγούδι της ερήμου αντηχούσε κυρίως όταν έπαιρνε να βραδιάζει, σαν ένα παράδοξο παράπονο μέσα στην ατελείωτη σιωπή της ερήμου. Μερικές φορές, θα έλεγε κανείς πως κάποιο αόρατο χέρι έσειε γλυκά τις χορδές μιας άρπας, αλλά, μερικές φορές πάλι, έκρουε δυνατά τις μεμβράνες ενός μακρινού τυμπάνου.
“Το θαύμα της ερήμου που τραγουδά” δε συνέβαινε μονάχα στην Αραβία. Διάσημες είναι οι αμμώδεις εκτάσεις της Καλιφόρνιας για το τραγούδι τους, ιδίως κοντά στα μεξικανικά σύνορα. Μάλιστα, έχει αποκρυσταλλωθεί ολόκληρη παράδοση για το άσμα τους.
Οι Μεξικανοί διηγούνταν, λοιπόν, ότι κάτω από την άμμο της Καλιφόρνιας ήταν κάποτε θαμμένο ένα μοναστήρι και πως καθημερινά, όταν οι καμπάνες του σήμαιναν τον εσπερινό, τότε η άμμος άρχιζε να μουρμουρίζει το τραγούδι της, που κατέφθανε από πολύ μακριά.
Μα και σε άλλα μέρη της Γης, ταξιδιώτες και εξερευνητές είχαν παρατηρήσει πως εκεί που η άμμος συσσωρευόταν σε ολάκερα βουνά, ανέδιδε συχνά τραγουδιστούς ήχους και ανείπωτες μελωδίες.
Ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική ορκίζονταν πως την είχαν ακούσει να γελάει, ενώ ένας μηχανικός από τη Χιλή, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, είχε εξιστορήσει πως είχε ακούσει εκεί αμμώδεις εκτάσεις, που άφηναν διαρκώς έναν μελωδικό ψίθυρο.
Στη Σαχάρα, και μάλιστα στα ανατολικά της τμήματα, φαίνεται πως υπάρχουν αμμώδεις εκτάσεις που εκπέμπουν έναν ήχο που μοιάζει με λυπημένο κλάμα. Και στην έρημο της Λιβύης, ταξιδιώτες και εξερευνητές αντιλήφθηκαν το τραγούδι της άμμου, όπως επίσης και στη Χαβάη, όπου η άμμος ξεσπάει σε κλάμα γοερό. Τότε, οι ιθαγενείς του νησιού ξέρουν πως θα ξεσπάσει άγρια καταιγίδα ή ακόμα και τυφώνας.
Έξω από την αμερικανική πολιτεία της Νεβάδα, ο αδιάκοπος μουσικός ψίθυρος της ερήμου ακούγεται σε απόσταση μεγαλύτερη των δέκα χιλιομέτρων.
Υποτίθεται πως η φυσική αιτία της φωνής αυτής της ερήμου είναι η προστριβή των χιλιάδων εκατομμυρίων κόκκων της άμμου μεταξύ τους. Κάθε φορά που ένας κόκκος γλιστράει πάνω στον άλλον, προκαλεί κάποια πίεση και καθώς η κίνηση αυτή επαναλαμβάνεται κατά εκατομμύρια φορές, δημιουργούνται ηχητικά κύματα, που οι δονήσεις τους προκαλούν τους ήχους αυτούς που μοιάζουν με τραγούδι.
Κατά μια άλλη θεωρία, το φαινόμενο αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι κόκκοι της άμμου ανακατεύονται με κόκκους από διάφορα άλατα, που, όταν εξατμιστεί το λιγοστό νερό και η υγρασία, σχηματίζουν ένα είδος μεμβράνης, εντελώς αδιαπέραστης στον αέρα. Όταν, λοιπόν, οι κόκκοι της άμμου γλιστρούν, προστρίβονται μεταξύ τους πάνω ή κάτω από τη μεμβράνη κι έτσι, παράγονται οι ήχοι που μοιάζουν πότε με τη μελωδία μιας άρπας ή ενός βιολιού και πότε αντηχούν σαν κλάμα ή σαν γέλιο.
Ανάμεσα στις πολλές παραδόσεις και τα αναρίθμητα παραμύθια που έχουν σχηματιστεί γύρω από το παράδοξο αυτό φυσικό φαινόμενο, αξίζει να αναφέρουμε τη δεισιδαιμονία του λαού του Θιβέτ.
Οι κάτοικοι του Θιβέτ, λοιπόν, διηγούνταν στα παιδιά τους πως επάνω στην έρημο του οροπεδίου του Θιβέτ ζούσε ένα λαός νάνων. Οι νάνοι αυτοί ήταν πάντοτε εύθυμοι και χαρούμενοι και διοργάνωναν συνέχεια γιορτές και πανηγύρια, χορεύοντας στους ήχους μιας μαγικής μουσικής.
Μα, όταν ένας πρίγκιπας του μικροσκοπικού αυτού γηθαλέου και πασίχαρου λαού τύχαινε να παντρευτεί, τότε η μαγική μουσική της ερήμου γινόταν ωραιότερη και μπορούσαν να την ακούσουν ξεκάθαρα και οι κοινοί θνητοί, δηλαδή όλοι οι κάτοικοι του θιβετιανού οροπεδίου.
Πιο χαριτωμένη ακόμη είναι η ιστορία του Μαχαραγιά του Κασμίρ. Κατά τους εορτασμούς της στέψης του, ο πάμπλουτος αυτός άρχοντας θέλησε να καταπλήξει τους προσκεκλημένους του, που είχαν συρρεύσει από όλα τα μέρη της εξωτικής χώρας του. Είχε ταξιδέψει άλλοτε στην Αμερική και είχε ακούσει να μιλούν για το μυστηριώδες τραγούδι της άμμου της Καλιφόρνιας.
Διέταξε, λοιπόν, μη λογαριάζοντας διόλου τα έξοδα, να του φέρουν βαπόρια στις Ινδίες, φορτωμένα με αυτήν την κελαρυστή άμμο. Επομένως, βουνά ολόκληρα από αυτήν την καλιφορνέζικη άμμο συσσωρεύθηκαν στους μαγευτικούς κήπους του παλατιού του.
Και ο Μαχαραγιάς με τους προσκεκλημένους του ανέμεναν με περισσή αγωνία να απολαύσουν την υπερκόσμια ετούτη μουσική. Αλλά, δυστυχώς, προς μεγάλη απογοήτευση όλων τους και ιδίως του Μαχαραγιά, που για να αφουγκραστεί το τραγούδι της άμμου στο παλάτι του είχε δαπανήσει αμύθητα ποσά, η άμμος δυστρόπησε και πείσμωσε σαν ντίβα, καταπώς φαίνεται, και δεν τραγούδησε. Ούτε η Φύση ούτε και τα θαύματά της αγοράζονται, ακόμα και από έναν ζάμπλουτο πρίγκιπα.
Εν τούτοις, πολλοί γεωλόγοι ανακάλυψαν και σε πολλά μέρη της Ευρώπης την ύπαρξη της άμμου του τραγουδά. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στις ακτές της Βαλτικής, όπου υπάρχουν ατελείωτες εκτάσεις από αμμουδιές, οι οποίες αναδίδουν ανεξήγητους ήχους και μουρμουρητά.
Μάλιστα, ο Άγγλος γεωλόγος Hugh Miller ανακάλυψε τέτοιες μουσικές αμμουδιές στη νήσο Eigg, που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εβρίδων, απέναντι από τη Σκωτία. Είχε διηγηθεί πώς κατατρόμαξε μια μέρα, που, ενώ περπατούσε στην παραλία του γραφικού αυτού νησιού, ξαφνικά και χωρίς καμιά φανερή αιτία, άρχισε γύρω του ένας δαιμονιώδης και εξακολουθητικός θόρυβος, ένας εύρυθμος ήχος από αόρατα σφυρίγματα.
Στην μικρή πόλη Πόντολκαϊ της Τσεχοσλοβακίας είχε σημειωθεί κι εκεί το μουσικό αυτό φαινόμενο. Υπάρχει ένα ποτάμι στην περιοχή, όπου οι κάτοικοι των περιχώρων συνήθιζαν να κολυμπούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και όλοι άκουσαν αυτό το παράδοξο άσμα, που έμοιαζε σαν ένα συρτό, παραπονετικό μοιρολόι.
Στην αρχή, το τραγούδι ακουγόταν από την αντικρινή όχθη και όταν οι ακροατές πήγαιναν προς τα εκεί για να δουν από πού προερχόταν η μυστηριώδης μελωδία, τότε αντηχούσε πάλι από την άλλη όχθη και έπειτα ξανά το ίδιο.
Για πολύ καιρό δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το παράξενο φαινόμενο, έως ότου οι γεωλόγοι αποφάνθηκαν ότι χωρίς αμφιβολία επρόκειτο για το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται στις ερήμους της Αφρικής και της Ασίας.
Ωστόσο, oι κάτοικοι της περιοχής αρνούνταν να συμβιβαστούν με μια τόσο στυγνά επιστημονική και εκλογικευμένη ερμηνεία ενός τόσο εντυπωσιακού και μελίρρυτου φαινομένου.
Όχι, λοιπόν. Γι’ αυτούς το θλιβερό εκείνο τραγούδισμα της άμμου προερχόταν από τις ψυχές των σκοτωμένων στρατιωτών, που έπεσαν στη φοβερή μάχη κοντά στο Λευκός Όρος. Έτσι, μόλις νύχτωνε, περνούσαν από τη χώρα τους κι άφηναν, ως αλησμόνητη παρακαταθήκη, το λυπημένο τους τραγούδι.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Η ΒΡΑΔΥΝΗ”, στις 19/07/1935…

Από strangepress, ΦΩΤΟ, pexels

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 10:30 pm


ΒΙΝΤΕΟ - Ρία Αντωνίου: Οδηγεί χωρίς σουτιέν, αλλά με ζώνη ασφαλείας

Μαθήματα ασφαλούς οδήγησης, από τη Ρία Αντωνίου
Κοινοποίησε ένα story στο instagram της, όπου φαίνεται ότι ακόμα κι αν οδηγείτε γυμνοί πάντα να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας.

Το καλλίγραμο μοντέλο ζει πλέον μόνιμα στην Ιταλία και φαίνεται να οδηγεί στην Autostrada Μιλάνο- Φλωρεντία.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 10:00 pm


Μεσσήνη: Διαδικτυακή δημοσκόπηση για την επαναλειτουργία του Σιδηροδρομικού Προαστιακού Δικτύου.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για το θέμα της επαναλειτουργίας του τρένου που θα συνδέει τη Μεσσήνη με την Καλαμάτα και την υπόλοιπη Μεσσηνία ξεκίνησε διαδικτυακή δημοσκόπηση   την επιμέλεια και την προώθηση της  οποίας έχει αναλάβει ο Γιάννης Λάσκαρης. 

Οι ερωτήσεις έχουν ως εξής:

-Επιθυμείτε την επιστροφή του τρένου στις ράγες. Είσαστε θετικοί στην λειτουργία του Προαστιακού και την επανασύνδεση της Μεσσήνης με άλλες περιοχές της Μεσσηνίας με το τρένο. 

-Πόσο συχνά θα χρησιμοποιείτε το τρένο από τη Μεσσήνη αν ξαναμπεί στις ράγες;

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 9:30 pm


Μετά το τσιγάρο "κόβει" και το αλκοόλ η Κυβέρνηση !

Αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία 
 
Μετά τον αντικαπνιστικό νόμο το υπουργείο Υγείας στοχεύει στον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου για την έκθεση στο αλκοόλ, με έμφαση στους ανηλίκους, τους οδηγούς και τις εγκύους.
Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία προβλέπει την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως στα σχολεία για τις βλαπτικές συνέπειες της έκθεσης στο αλκοόλ και της κατάχρησής του καθώς επίσης και αύξηση των ελέγχων στα σημεία διάθεσης του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι έλεγχοι σε χώρους όπου πωλείται αλκοόλ έχουν στόχο να μπει φρένο στην παράνομη διάθεση του σε ανήλικους.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία για τη διάθεση αλκοόλ ενώ δρομολογείται η ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση στους ανήλικους, τους οδηγούς και τις εγκύους.
Ταυτόχρονα δρομολογείται η δημιουργία γραμμών τηλεφωνικής υποστήριξης για όσους εξαρτώνται από το αλκοόλ.
Όσα προαναφέρθηκαν εντάσσονται στο σχέδιο δράσης για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας το οποίο θα είναι σε βάθος πενταετίας, δεσμευτικό για τις υπηρεσίες Υγείας, ενώ προβλέπεται να είναι και κοστολογημένο.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 9:00 pm


Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η χιονοκάλυψη τον Ιανουάριο

Πλησιάζει το ελάχιστο 15 ετών
Η χιονοκάλυψη (λευκό χρώμα) όπως εκτιμήθηκε από δορυφορικές μετρήσεις για 23 Ιανουαρίου μεταξύ της περιόδου 2005 - 2020.
Μόνο το 3% της έκτασης της Ελλάδας καλύπτεται από χιόνι αυτή την εποχή, σύμφωνα με τις εικόνες των δορυφόρων.
Η χιονοκάλυψη στη χώρα μας τον Ιανουάριο κινείται σε πολύ χαμηλά, αλλά όχι πρωτόγνωρα, επίπεδα. Το 2020 είναι ένα από τα έτη με την μικρότερη χιονοκάλυψη της περιόδου 2005-2020, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Οι προγνώσεις για το υπόλοιπο του μήνα δεν είναι ενθαρρυντικές για αξιόλογες χιονοπτώσεις, εκτός από μερικές κορυφές της Πίνδου, επομένως -σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου- είναι πιθανό κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου να υπάρξει η ελάχιστη έκταση χιονοκάλυψης των τελευταίων 15 τουλάχιστον ετών. Η μικρότερη χιονοκάλυψη της τελευταίας 15ετίας υπήρξε το 2013 (1,7%) και το 2014 (1,8%), ενώ η μέγιστη το 2017.
Η ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της έκτασης της Ελλάδας τον φετινό χειμώνα (κόκκινη καμπύλη), ο μέσος όρος 15 ετών (μαύρη καμπύλη) και οι μέγιστες (πορτοκαλί καμπύλη) - ελάχιστες τιμές (μπλε καμπύλη), όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις την περίοδο 2005 - 2020.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 8:30 pm


ΒΙΝΤΕΟ - Αιτωλοακαρνανία:50 εκατ. ευρώ τα έσοδα ! Ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν γεμάτα όπλα και κοκαϊνη - Εμπλοκή γνωστών κακοποιών

Πάνω από 50 εκατ. ευρώ τα έσοδα του διεθνούς καρτέλ ναρκωτικών: Τα ευρήματα της ΕΛΑΣ στον Αστακό

Οι εικόνες με την κοκαϊνη, τα όπλα και τα χρήματα έρχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία της αστυνομίας.

Ένας από τους συλληφθέντες είχε πάρει μέρος στην επίθεση του Βύρωνα το 2010, όταν σκοτώθηκε διερχόμενος πολίτης...
Μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών εξιχνιάστηκε μετά από πολύχρονη έρευνα και επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, κατά την οποία εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας ένας τόνος και 181 κιλά κοκαΐνης.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί (Αλβανοί και αραβόφωνοι), οι οποίοι θεωρούνται μέλη εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, ενώ επίσης κατασχέθηκαν ένα περίστροφο, πιστόλια και καλάσνικοφ. Σημειώνεται ότι στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα 9 άτομα, για τα οποία πραγματοποιούνται έρευνες και επιχειρήσεις εντοπισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και σε χώρες του εξωτερικού με συνεργαζόμενες Υπηρεσίες.

Η κοκαΐνη, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Αστυνομία μέχρι στιγμής, προέρχεται από τον ‘Αγιο Βικέντιο στην Καραϊβική και έφτασε στην Ελλάδα με ιστιοφόρο, το οποίο έδεσε στο λιμάνι του Αστακού. Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν σε ενοικιασμένα δωμάτια που είχαν κλείσει για το σκοπό αυτό τα μέλη της οργάνωσης. 
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η χώρα μας ήταν ο πρώτος σταθμός των ναρκωτικών, εκ των οποίων οι μεγαλύτερες ποσότητες προορίζονταν για την υπόλοιπη Ευρώπη και τη ΒΔ Αφρική.

Σημειώνεται ότι οι διωκτικές αρχές ερευνούσαν την υπόθεση εδώ και περίπου δύο χρόνια, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό τι ποσότητες έχει διακινήσει μέχρι στιγμής η εγκληματική οργάνωση.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν  στον αρμόδιο εισαγγελέα στην Αθήνα.
Στη σχετική παρουσίαση από την Αστυνομία, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες που έχει χειριστεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

“Επικίνδυνοι κακοποιοί στην εγκληματική οργάνωση”
“Θα ήθελα να επισημάνω ότι η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση παρουσίαζε ιδιαιτερότητες, με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, καθώς τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι στο σύνολό τους επικίνδυνοι κακοποιοί, που οπλοφορούν. Μάλιστα, κατά περίπτωση, έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών, ένοπλες επιθέσεις κατά αστυνομικών, ένοπλες ληστείες, πλαστογραφίες και άλλα ποινικά αδικήματα.

Χαρακτηριστικά, ένας από τους συλληφθέντες (41χρονος αλλοδαπός), τον Φεβρουάριο του 2010, στο Βύρωνα Αττικής, μαζί με ομοεθνή συνεργό του, δραπέτες και οι δυο Φυλακών, πυροβόλησαν επανειλημμένα και έριξαν πέντε χειροβομβίδες κατά αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, που επιχειρούσαν να τους συλλάβουν. Σημειώνεται ότι στο περιστατικό είχε χάσει τη ζωή του διερχόμενος ιδιώτης και είχαν τραυματιστεί δυο αστυνομικοί” ανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης και συνέχισε…

“Ο παραπάνω αλλοδαπός, από το έτος 2000, έχει συλληφθεί άλλες πέντε φορές, για ένοπλες ληστείες, υποθέσεις ναρκωτικών και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ τρεις φορές έχει παραβιάσει άδειες που του χορηγήθηκαν από Καταστήματα Κράτησης. Επιπλέον, δύο ακόμα από τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί στο παρελθόν, ο μεν πρώτος τον Αύγουστο του 2004, ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία εισήγαγε στη χώρα μας από την Καραϊβική, με ιστιοπλοϊκό σκάφος, κοκαΐνη βάρους 910 κιλών ενώ ο δεύτερος το Μάρτιο του 2017, για διακίνηση κοκαΐνης και το Σεπτέμβριο του 2018 για διακίνηση ναρκωτικών στη Ζάκυνθο.

Δύο ακόμα από τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί στο παρελθόν, ο μεν πρώτος το Νοέμβριο του 2011 στην Κοζάνη για διάρρηξη σε οικία και το Σεπτέμβριο του 2015 για κατοχή και διακίνηση κάνναβης, ενώ ο δεύτερος τον Ιούνιο του 2016 για διακίνηση κοκαΐνης στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Ένας ακόμα από τους συλληφθέντες έχει πλήθος συλλήψεων για πλαστογραφίες, ενώ επιπλέον είχε συλληφθεί το Σεπτέμβριο του 2012 για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης.

50 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη
Από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει αποκομίσει παράνομα έσοδα που υπερβαίνουν τα 50.000.000 €.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 8:08 pm


ΑΘΗΝΑ - Έκοψε την πίτα της η Ομοσπονδία Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε η Ομοσπονδία Συλλόγων –Συνδέσμων Τριφυλίας, σήμερα το απόγευμα στο Ξενοδοχείο STANLEY στην Αθήνα
Η εκδήλωση έγινε σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από συμπατριώτες μας και ο σύλλογος
τίμησε τον  Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών για την 93χρονη πολυσχιδή πολιτιστική προσφορά του στον τόπο μας.
Για τον Σύλλογο και τις δραστηριότητες του μίλησαν :
ο πρώην Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας και ο καθηγητής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αθανάσιος Ζέρβας  ενώ στην  εκδήλωση  έδωσε μικρή συναυλία η φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπρόοδων χόρεψε  ένα από τα χορευτικά του τμήματα.
Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ενώ τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση οι βουλευτές Θ.Ρουσόπουλος ,Γ.Λαμπρόπουλος  ο περιφρειακός σύμβουλος Άγγελος Χρονάς ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Μπουλούκος ο πρόεδρος του Μανιατάκειου ιδρύματος Α.Μανιατάκης ενώ παρευρίσκοντο τα Δ.Σ. όλων των Συλλόγων της Τριφυλίας που δραστηροποιούνται στην Αττική.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 7:57 pm


Μία έκτακτη και μια τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Δύο συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

Η πρώτη, που είναι χαρακτηρισμένη ως κατεπείγουσα, θα γίνει την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στις 4 μ.μ. 
Το ένα από τα δύο προς συζήτηση θέματα είναι το φετινό πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η δεύτερη συνεδρίαση του σώματος θα γίνει την Πέμπτη 30 του μήνα, στις 4 μ.μ. επίσης, περιλαμβάνει δε ένα και μοναδικό θέμα -τις “αποφάσεις περιφερειάρχη Πελοποννήσου που αφορούν μετακινήσεις υπηρεσιακών παραγόντων και αλλαγή αρμοδιοτήτων υπηρεσιών βάσει του υφιστάμενου οργανισμού”- με εισηγητή τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πέτρο Τατούλη.

Την πρόσκληση για την κατεπείγοντος χαρακτήρα συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας 27 Ιανουαρίου μπορείτε να την δείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο:Πρόσκληση για κατεπείγουσα συνεδρίαση 27-1-2020

Την πρόσκληση για την συνεδρίαση της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου μπορείτε να την δείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο: Πρόσκληση συνεδρίασης 30-1-2020

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 7:30 pm


«Θα σου φυτέψουμε μια σφαίρα» - Πώς έγινε η ληστεία στο σπίτι του ζεύγους Γαρμπή – Σχοινά

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε ό,τι αφορά τη ληστεία στο σπίτι των Καίτης Γαρμπή και Διονύση Σχοινά, τα ξημερώματα στη Νέα Ερυθραία.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τέσσερις κουκουλοφόροι έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι του ζεύγους λίγο πριν από τις 6 το πρωί, γνωρίζοντας την ώρα που θα επέστρεφε η Καίτη Γαρμπή από το νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται.
Με την απειλή όπλου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δράστες αιφνιδίασαν την Καίτη Γαρμπή, αναγκάζοντας να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού, όπου κοιμόταν ο σύζυγός της.
Ο Διονύσης Σχοινάς ακούγοντας τη φασαρία μετέβη στο σαλόνι, όπου είδε τους κουκουλοφόρους.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, οι δράστες έδεσαν τον Διονύση Σχοινά, ο οποίος φέρεται να κατέθεσε στην αστυνομία ότι τον απείλησαν, λέγοντάς του «αν δεν ανοίξεις το χρηματοκιβώτιο θα σου φυτέψουμε μια σφαίρα».
Οι δράστες απέσπασαν μικρό χρηματικό ποσό και εν συνεχεία τράπηκαν σε φυγή.
Οι αρχές ερευνούν αν κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την έφοδο των ληστών.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 7:18 pm


Ξεπουλάμε ακόμη χρυσές λίρες

Κατά 27% αυξήθηκε η επίσημη - τραπεζική τιμή πώλησης της χρυσής λίρας.
 Η άνοδος της τιμής του χρυσού οδήγησε αρκετούς να ρευστοποιήσουν τις αποταμιεύσεις ή τα δώρα που είχαν στα συρτάρια.
Σχεδόν 100.000 λίρες πωλήθηκαν το 2019 μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ πολύ περισσότερες είναι εκείνες που «σκοτώνονται» στα ενεχυροδανειστήρια και στη «μαύρη αγορά». Όσον αφορά στις τιμές της χρυσής λίρας στη «μαύρη αγορά», αυτή διαμορφώνεται, συνήθως, ανάλογα με τις ανάγκες του κατόχου.
Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, σημειώνεται ότι στην επίσημη αγορά (μέσω ΤτΕ) υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης.
Για παράδειγμα με βάση το κλείσιμο της τιμής της χρυσής λίρας στις 22 Ιανουαρίου, για να αγοράσει κάποιος μια χρυσή λίρα από την ΤτΕ, θα πρέπει να πληρώσει 383,92 ευρώ, ενώ, αν πωλήσει χρυσή λίρα στην ΤτΕ θα λάβει το ποσό των 318,45 ευρώ. Πρόκειται για μια διαφορά, διόλου ευκαταφρόνητη των 65,47 ευρώ.
Φέτος η λίρα αγοράζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος στην τιμή των 318 ευρώ, ενώ πέρυσι, τον Ιανουάριο του 2019, αγοράζονταν προς 250 ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, μια αύξηση της τάξης του 27%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας, από πολίτες στην κεντρική τράπεζα της χώρας, άγγιξαν τις 100.000 τεμάχια το 2019. Όπως προκύπτει, το 2019 ρευστοποιήθηκαν στην ΤτΕ 99.744 χρυσές λίρες Αγγλίας, όταν το 2018 είχαν πωληθεί 52.935 λίρες.
Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους πωλήθηκαν 25.936 τεμάχια. Αντίστοιχα οι αγορές λιρών από πολίτες, από την Τράπεζα της Ελλάδος περιορίστηκαν μόλις σε 6.795 τεμάχια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002, που είναι διαθέσιμα τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι οι πωλήσεις των χρυσών λιρών, από ιδιώτες στην ΤτΕ ξεπέρασαν τα 3 εκατ. τεμάχια, ενώ οι πωλήσεις, από την ΤτΕ σε ιδιώτες είναι περίπου οι μισές.
Ειδικότερα ανήλθαν σε 3.064.911 τεμάχια, ενώ οι πωλήσεις λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ιδιώτες ανήλθαν σε 1.555.467 τεμάχια. Ο αριθμός των ρευστοποιήσεων το 2019, είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τις πωλήσεις στα προηγούμενα χρόνια, καθώς 
όλο το  2018 είχαν πωληθεί 52.935 λίρες, 
το 2017 οι πωλήσεις ήταν 44.563 λίρες, 
το 2016 ήταν 56.972 λίρες, και 
το 2015 ήταν 61.518 τεμάχια.
Το 2014 οι πωλήσεις είχαν φτάσει σε 109.563 τεμάχια, από 105.263 το 2013.
Το ρεκόρ των ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφηκε το 2007 όταν πωλήθηκαν 368.531 χρυσές λίρες Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά αγοράστηκαν από ιδιώτες 84.878 λίρες.
Από έρευνες προκύπτει ότι σχεδόν πάντοτε οι πωλήσεις χρυσών λιρών προς την ΤτΕ είναι περισσότερες από τις αγορές. Εξαίρεση αποτέλεσε το έτος 2011, όταν οι ιδιώτες πούλησαν στην ΤτΕ, 122.686 τεμάχια ενώ την ίδια χρονιά αγοράστηκαν από ιδιώτες 146.867 τεμάχια. Επίσης το 2010, έτος εισόδου της χώρας στα μνημόνια, υπήρξε σχεδόν «ισοψηφία». Οι πωλήσεις προς την ΤτΕ ανήλθαν σε 195.383 τεμάχια και οι αγορές από ιδιώτες σε 194.475 τεμάχια.
Οι τεράστιες συναλλαγές σε χρυσές λίρες, στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, εξηγείται από τις ανάγκες των νοικοκυριών που έχασαν εισοδήματα να ρευστοποιήσουν τα όποια αποθέματα είχαν σε χρυσές λίρες, για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους. Από την άλλη, χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν εισοδήματα αγόρασαν και επένδυσαν σε χρυσές λίρες φοβούμενοι έξοδο από το ευρώ ή κούρεμα καταθέσεων.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 7:00 pm


Συνελήφθη ένα άτομο για ναρκωτικά στη Καλαμάτα

Κατασχέθηκαν -784- γραμμάρια κάνναβης κ.α. 

Συνελήφθη, χθες (24.1.2020) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 63χρονος ημεδαπός.
Ειδικότερα, χθες (24.1.2020) το απόγευμα, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, ανωτέρω αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε οικία του 63χρονου, στην Καλαμάτα , όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:
  •  ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -784- γραμμαρίων,
  •  -2- ζυγαριές ακριβείας και
  •  κινητό τηλέφωνο, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 6:23 pm


Εξιχνιάστηκαν δεκατρείς περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας κλοπών στο δήμο Καλαμάτας

Συνελήφθη ένας 21χρονος 
 
Εξιχνιάστηκαν, από την  Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, δέκα τρείς (13) περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας κλοπών, σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας .
Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη προχθές (23.1.2020) το απόγευμα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας , από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, ένας (1) 21χρονος ημεδαπός.
Ειδικότερα, προχθές (23.1.2020) το απόγευμα σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, ο 21χρονος, επιχείρησε να εισέλθει σε οικία ημεδαπού, αφού προηγουμένως είχε διαρρήξει παρακείμενο κατάστημα του ιδίου, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, καθώς έγινε αντιληπτός.
Μετά από άμεση αστυνομική κινητοποίηση, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ανωτέρω και τον συνέλαβαν.
Στο πλαίσιο της περεταίρω αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προέκυψε ότι ο ανωτέρω, κατά το χρονικό διάστημα από την 12.12.2019 έως και την 23.1.2020, σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας  διέπραξε συνολικά έντεκα (11) κλοπές-διαρρήξεις και μία (1) απόπειρα κλοπής σε οχήματα, οικίες και οικόπεδο ημεδαπών, από όπου αφαίρεσε συνολικά χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, εργαλεία κ.α..
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ το προανακριτικό έργο και η αστυνομική έρευνα συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής του σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 6:19 pm


Άγνωστοι λήστεψαν τα ξημερώματα γνωστό ζευγάρι τραγουδιστών μέσα στο σπίτι τους στη Νέα Ερυθραία

Γνωστό ζευγάρι τραγουδιστών έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας, τα ξημερώματα, μέσα στο σπίτι τους, στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, τέσσερις άγνωστοι, που κρατούσαν όπλα και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, περίμεναν την τραγουδίστρια να επιστρέψει σπίτι της. Μόλις εκείνη επέστρεψε, λίγο πριν από τις 6:00, την ακινητοποίησαν και μπήκαν μαζί της στο σπίτι, όπου βρισκόταν ο επίσης τραγουδιστής σύζυγός της. Αφού τους απείλησαν, τους ζητούσαν επίμονα να τους πουν που έχουν κρυμμένα χρήματα και κοσμήματα. Τελικά, κατάφεραν να αφαιρέσουν χρηματικό ποσό και κοσμήματα, ενώ αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.
Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των κακοποιών.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 6:00 pm


Δείτε την εντυπωσιακή φοιτήτρια που θα γίνει βασίλισσα του Πατρινού καρναβαλιού 2020

Η Μαρία Κυριακοπούλου θα είναι η Βασίλισσα της μεγάλης παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού για το 2020 

Η απόφαση της επιτροπής για την ανάδειξη της βασίλισσας για το Πατρινό Καρναβάλι 2020 ήταν αποτέλεσμα πολλών συνεδριάσεων και μεγάλης δυσκολίας, καθώς οι συμμετέχουσες για την επιλογή πληρούσαν σε μεγάλο βαθμό τα κριτήρια που είχε θέσει η επιτροπή.
Η επιτροπή, εκτός από την ομορφιά, συμπεριέλαβε στα κριτήρια επιλογής, την προσωπικότητα και τη σχέση της βασίλισσας με το Πατρινό Καρναβάλι, τα οποία είχαν επίσης βαρύνουσα σημασία.
Η Μαρία Κυριακοπούλου από την Πάτρα, φοιτήτρια Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και ραδιοφωνική παραγωγός στον UP FM, τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών, κρίθηκε αντάξια να υπηρετήσει αυτό το ρόλο.
Η όμορφη Βασίλισσα με την ξεχωριστή παρουσία και προσωπικότητά της, θα δώσει τον απαραίτητο τόνο από το άρμα της το Σαββατοκύριακο της κορύφωσης του κεφιού, τόσο στη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση του τελευταίου Σαββάτου όσο και στη μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 την Κυριακή 1 Μαρτίου.Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» ευχαριστεί θερμά όλα τα κορίτσια που κατέθεσαν υποψηφιότητα για το ενδιαφέρον τους.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 5:00 pm


Γιατί όλοι στην Αργεντινή βλέπουν δελτίο καιρού;

Δεν χρειάστηκε και πολύ για να πάρει τη δουλειά η Sol Perez όταν την κάλεσαν για δοκιμαστικό, ώστε να παρουσιάζει τον καιρό σε τηλεοπτικό κανάλι της Αργεντινής.

Η 24 χρονη με το φοβερό κορμί έχει 2.500.000 followers στο Instagram και είναι το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στη χώρα αυτή τη στιγμή.


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sol Perez (@lasobrideperez) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sol Perez (@lasobrideperez) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sol Perez (@lasobrideperez) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sol Perez (@lasobrideperez) στις

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 4:00 pm


ΔΙΗΓΗΜΑ - Η ψυχή του σκύλου

Του Παναγιώτη  Αντωνόπουλου 

           Στον Αγρίλη είχε τα λημέρια του ο Μάνος ο ψαράς και μοιραζότανε χρόνια τις μέρες και τις νύχτες του στη στεριά και στη θάλασσα, αφού του τα ‘φερε έτσι η ζωή να παλεύει με τα κύματα και τους αέρηδες για να βγάζει << τον άρτον τον επιούσιον >> πουλώντας τα ψάρια που έπιανε στα παραγάδια του, στους εύπορους ευγενείς και γαιοκτήμονες της περιοχής.
           Με τον ήλιο μια να φαίνεται και μια να χάνεται πίσω από τα βουνά της Κυπαρισσίας και πέρα στον ορίζοντα από το Τετράζι ως το Κατάκωλο να ροδίζει  μέσα στην πρωινή ανταύγεια, κινούσε με τον ερχομό της μέρας ο Μάνος ο ψαράς και μ’ όλα τα σύνεργα της ψαρικής στο μεγάλο καλάθι του, τραβούσε για το λιμάνι να συναντήσει << την κόρη του >> τη μικρή του βάρκα για ν’ ανοιχτεί μαζί της στο πέλαγο.
           Δεξιά του λιμανιού και πίσω από το όμορφο εκκλησάκι της Παναγίας ήταν το σπίτι του άλλου θαλασσινού, του γερο Νικόλα. Κι αυτός έφαγε τη ζωή του στα άγρια κύματα και γερασμένος τώρα ζούσε εκεί, μόνος, με το βλέμμα του πάντα στη δύση να αγναντεύει τον ορίζοντα και να ονειρεύεται τα μακρινά του ταξίδια. Έφτιαξε ένα πέτρινο σπιτάκι, το στόλισε με ξωτικά και θαλασσινά πράγματα, φύτεψε στον κήπο του δέντρα και λουλούδια και διήγε το βίο του, μόνος όπως είπαμε, αλλά με συντροφιά το σκύλο του, ένα σκυλί Αφρικανικής ράτσας, μεγαλόσωμο, ρωμαλέο και όμορφο.
           Όταν το πρωτόφερε στον Αγρίλη και το κατέβασε από το καράβι μέχρι να το πάει στο σπίτι έγινε το έλα να δεις, από το συγκεντρωμένο πλήθος. Όλος ο Αγρίλης μαζεύτηκε για να το υποδεχτεί, να το δει και να το θαυμάσει! Τέτοιο ντελικάτο και βεργολυγερό σκυλί πρώτη φορά πατούσε το πόδι του σε Τριφυλιακή ακτή! Ολόμαυρο με την τρίχα του κοντή και γυαλιστερή σαν βελούδο, περπατούσε και θαρρούσες πως πετούσε. Τα πόδια του γερά και όμορφα σμιλευμένα, το κεφάλι του μακρύ με δυο μαύρα μάτια αστραφτερά, το περπάτημά του ένας ανάερος στίχος του ποιητή που χύνεται στον αέρα! Τ’ αυτιά του μεγάλα και κομψά, δίπλωναν κάθε τόσο και λιγάκι σαν δυο φύλλα χρυσού. Παρορμητικό, παιχνιδιάρικο, άφοβο, φιλικό, έπαιζε με κάθε περαστικό στο δρόμο, στον κήπο του σπιτιού του αφεντικού του  Νικόλα, έβρισκε τη χαρά και τη συντροφιά μαζί του, πότε γλείφοντας τα πόδια του, πότε να σκαρφαλώνει πάνω του, άλλοτε να του τραβά το παντελόνι, με αλόγιστη ευτυχία να τον κοιτάζει στα μάτια, όλο με κάποια χορευτική κίνηση να του δείχνει τα ευγενή συναισθήματά του.
          Ο καπετάν Νικόλας άνθρωπος αγαθός πολύ το αγαπούσε. Έτσι μόνος χωρίς οικογένεια, το ‘χε συντροφιά του, μ’ αυτό ένιωθε τις χαρές της ζωής μ’ αυτό και τις λύπες. Ξυπνούσε το πρωί κι έτρεχε κοντά του. << Καλημέρα! >> του έλεγε και του χάιδευε τρυφερά την πλάτη. Πηδούσε χαρούμενο εκείνο πάνω του, τον έγλειφε στα πόδια, στα χέρια, με αναρριχήσεις προσπαθούσε να ανεβεί στους ώμους του. Ύστερα κολλούσε τη μουσούδα του στο πρόσωπό του και έδειχνε πως ήθελε να τον φιλήσει. << Θες να με φιλήσεις, ε; >> το ρωτούσε ο καπετάνιος  και το ‘παιρνε στην αγκαλιά του. Καθόταν μετά σ’ ένα σκαμνί, το έβαζε μέσα στα πόδια του και έπιανε την κουβέντα μαζί του.
           Το σκυλί τούτο το ξενομερίτικο το γνώρισε και ο Μάνος. Μόλις είχε αφήσει ένα δειλινό τη βάρκα του δεμένη στο μόλο και περνούσε έξω από το εκκλησάκι της Παναγίας. Είδε την πόρτα ανοιχτή και μπήκε. Εκεί συνάντησε και το σκυλί. Είχε μπει μέσα λάθρα και σαν ταπεινός προσκυνητής στεκόταν μπροστά από την εικόνα της Παναγίας, γρύλιζε κάτι, σήκωνε τη μουσούδα  του να τη φτάσει και κουνούσε την ουρά του σαν σήμα χαιρετισμού! Το έβγαλε έξω ο ψαράς και με  την πρώτη ματιά γίνηκαν φίλοι, φίλοι εγκάρδιοι και δυνατοί, σύντροφοι στη χαρά και στο παιχνίδι.
          Η φιλία τους κρατούσε καιρό, συναντιόταν ταχτικά, όλο   και κάτι το φίλευε ο ψαράς όταν τα δίχτυα του είχαν καλή ψαριά. Χορτασμένο πια, έτρεχε το κυνηγούσε, το χάιδευε, χαρούμενο εκείνο σκαρφάλωνε πάνω του, μια τρελή συντροφιά γίνονταν και οι δυο τους και έπαιζαν σαν μικρά παιδιά.
         Ώσπου ήρθε ένα μαύρο πρωινό, μ’ ένα μουχρωμένο ουρανό που έβρεχε θολή βροχή και φυσούσε κρύο αέρα. Το σκυλί σε κακά χάλια, έκλαιγε, τρέκλιζε,  χτυπούσε στους κορμούς των δέντρων και του μαντρότοιχου, και σαν κινούμενος  όγκος ψοφιμιού, σκορπούσε τον τρόμο και τη λύπη. Άρρωστο, ζαλισμένο, κουρασμένο,  με μάτια κλειστά, τυφλό και πληγωμένο ζητούσε μέρος να κρυφτεί, απάγκιο να ξαποστάσει.
         Το πήρε το μάτι του Μάνου του ψαρά και το πλησίασε. Σήκωσε εκείνο κλαίγοντας νωχελικά το κεφάλι του και τρεκλίζοντας στηρίχθηκε στα πόδια του. Για λίγο όμως γιατί πετά σωριάστηκε κάτω. Κολυμπούσε μες στον ασβέστη κι όλο ούρλιαζε και φώναζε θανατερά.
        ---  Γιατί Θεέ μου! Γιατί του το ‘καναν αυτό; αναρωτήθηκε ο ψαράς κι έσκυψε και το χάιδευε.
         Με μάτια δακρυσμένα το έκοψε μια και δυο για το σπίτι του καπετάν Νικόλα. Τον έφερε, του ‘δειξε το σκυλί  και άφησε κι αυτός πεσμένος πάνω του το δάκρυ του να κυλάει μέσα στο γυμνό αέρα. Ύστερα πνιγμένα είπε:
        --- Το τύφλωσαν οι αλήτες! Το έκαψαν με τον ασβέστη, το γέμισαν πληγές, πώς θα ζήσει τώρα; Ο διάβολος ας τους πιάσει στα δίχτυα του να τους ξεκοκαλίσει! Κι αμέσως μετά:  Έτσι θα το αφήσουμε; Δεν πρέπει να το φροντίσουμε;
       Ψηλά στον ουρανό φωνές, πολλές φωνές που τις έστελναν τα αστέρια είχαν στήσει το θρήνο τους. Και πιο πέρα στους δρόμους του Αγρίλη πρόσωπα με σφιγμένα χείλη σαν οπτασίες γλιστρούσαν σε σκοτεινές στοές. 
      --- Το έμαθε το επεισόδιο ο κτηνίατρος της  Κυπαρισσίας και θα επιληφθεί του θέματος, του είπε ο ψαράς με σβηστή φωνή λες και μισούσε τα λόγια του.
      Το σκυλί συνέχιζε να είναι ξαπλωμένο και μ΄ ένα θλιμμένο κλάμα να προσπαθεί να σηκωθεί. Δεν τα κατάφερνε κι όλο έπεφτε. Δοκίμαζε και ξαναδοκίμαζε αλλά πάντα βρισκόταν στο χώμα. Ώσπου κουράστηκε πια το πάνω και το κάτω και το πήρε απόφαση πως ήταν ανήμπορο για ηρωισμούς και λούφαξε στους  θάμνους ανασαίνοντας βαριά.
      Το απόγευμα ήρθε ο κτηνίατρος, το είδε, έκανε τη διάγνωση και πήρε την απόφαση: << Ολική τύφλωση κι από τα δυο μάτια, κακώσεις ανεπανόρθωτες στο σώμα και τα μέλη του και αναγκαστική θανάτωση για να μην υποφέρει το ζώο >>. Τον άκουσαν και οι δυο ναυτικοί κι έγιναν κάτωχροι. Δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους κι έφυγαν δυστυχισμένοι. Σαν απομακρύνθηκαν, ο καπετάν Νικόλας, γύρισε πίσω, το κοίταξε κουλουριασμένο όπως ήταν κοντά στο θάμνο, μετά τη θάλασσα που του το είχε φέρει και με θλιβερή ματιά, μουρμούρισε: << Αχάριστη που είναι πολλές φορές η ζωή >> και συνέχισε το δρόμο του.
        Ο επικεφαλής πήρε το σκυλί, το πήγε στο ποτάμι μέσα στις καλαμιές και τραβώντας το όπλο το πυροβόλησε. Ένα ουρλιαχτό ακούστηκε, μετά ένα κλάμα και το σκυλί έμεινε ακίνητο και άκαμπτο πάνω στην πράσινη φυλλωσιά.
        Ο καπετάν Νικόλας έζησε μετά πολλά χρόνια παντέρημος και μόνος. Όπου και να βρισκόταν το θυμόταν και μιλούσε ώρες ατέλειωτες γι’  αυτό. Κοιτούσε τη  θάλασσα μην το φέρει καμιά καλοτάξιδη γαλέτα, μήπως κανένα μπρίκι που έριχνε τα παραγάδια του το βρήκε και το μάζεψε, φέρνοντάς το πάλι πίσω στον τόπο του. Κι όλο δάκρυζε κι όλο το αποζητούσε πότε στους κήπους των σπιτιών, πότε στις ξέρες της ακτής, πότε στα μέρη που ξεψάριζαν οι ψαράδες. Κι ένα βράδυ που τα ‘χε πιει και είχε γίνει στουπί στο βάθος της ταβέρνας, αγναντεύοντας το πέλαγος που λαμπύριζε κάτω από το φως των αστεριών, θυμήθηκε την ιστορία του και την ξεδίπλωσε στους φίλους της παρέας: << Το γνώρισα στο Οράν >> τους είπε. << Δόκιμος ήμουν τότε και κάναμε γραμμή, Αίγυπτο, Αλγερία. Γαλλία. Πάντα μ’ άρεσε η καλή ζωή, το ποτό και οι όμορφες γυναίκες. Τον έρωτα παράφορα αγαπούσα και πήγαινα συχνά στα πόρτα που βγαίναμε από το καράβι στης αμαρτίας τα σπίτια. Γνώρισα πολλά κορμιά αλλά ένα είχε μια δαρμένη ψυχή και μου άρεσε πολύ. Πήγαινα συχνά, χόρταινα τον έρωτα κι έβρισκα την παιδική χαρά μου ξεχνώντας θάλασσα, κύματα και άγριες φουρτούνες. Κι ευτυχισμένος όπως ήμουνα  μια νύχτα στο Οράν, φεύγοντας από τον οίκο της ανοχής που με τη γυναίκα ζήσαμε μια αξέχαστη ηδονή, σ’ ένα δρομάκι άδενδρο και στενό, ο ίσκιος του σκυλιού παράξενος μου εφάνη. Το σκέφτηκα πολλές φορές καθώς με πήρε από πίσω να το κλωτσήσω αλλά ένας άγγελος φύλακάς μου με συγκράτησε. Στην πλώρη πια το έφερα και το είχα συντροφιά μου και όλες τις ελεύθερες ώρες μου τις πέρναγα μαζί του παιχνίδια να του κάνω και να του δείχνω με τα χέρια μου τα αστεία Μαραμπού που στον ουρανό πετούσαν. Δεθήκαμε αλλόκοτα, παράξενα θα έλεγα και όταν το  ‘χανα ή μ’ έχανε τον κόσμο χαλούσαμε για να βρει ο ένας τον άλλο. Ζήσαμε μαζί εφτά χρόνια στο καράβι και πέντε στη στεριά. Το  αγαπούσα σαν παιδί μου. Φαίνεται τρελό αλλά έτσι είναι. Τώρα μου λείπει, υποφέρω και βασανίζομαι. Το σκέφτομαι αδιάκοπα και τη θάλασσα κοιτάζω ώρες ατέλειωτες και χαζεύω να το δω να ‘ρχεται! Δεν έρχεται! Εγώ όμως θαρρώ πως έρχεται! Στιγμές - στιγμές χωρίς τη συντροφιά του νιώθω να τραβάω κακό δρόμο, δρόμο αγύριστο. Και είναι σίγουρο αυτό. Παντέρημος μες στις νύχτες μου δεν ακώ τίποτ’ άλλο από τον τριγμό των κυμάτων και το ουρλιαχτό του σκυλιού! Αυτού του φίλου που πέθανε τόσο άσχημα >>.
        Έφερε το ποτήρι στα χείλη, το στράγγιξε και στράφηκε πάλι να κοιτά επίμονα τη θάλασσα με μάτια δακρυσμένα από εκεί που περίμενε πως θα ερχόταν το σκυλί.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 3:01 pm


Φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων κατασκευάζουν αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον

Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα λειτουργούν είτε με ρεύμα- κάποια ήδη λειτουργούν- είτε με μπαταρίες είτε με υδρογόνο για καύσιμα, γεγονός που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται ραγδαία η εκπομπή των ρύπων.
Στις εξελίξεις αυτές οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των ελληνικών πανεπιστημίων δεν μένουν αμέτοχοι, καθώς εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει ομάδες που κατασκευάζουν ηλεκτροκίνητα οχήματα καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για το μέλλον.

Η ομάδα «Προμηθέας» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποτελεί μία τέτοια περίπτωση (Prometheus Eco Racing NTUA Team). Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2009 και απαρτίζεται από εθελοντές προπτυχιακούς φοιτητές και μέλη ΔΕΠ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον και είναι εδώ, μας ενθουσιάζει πάρα πολύ αυτό το κομμάτι και μας προκαλεί τη διάθεση να το εξερευνήσουμε και να το εξελίξουμε παραπάνω», λέει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαργαρίτα Οικονομάκου, μέλος της ομάδας και τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Τελευταία δημιουργία τους είναι το όχημα «Πυρφόρος ΙΙ», με σασί από αλουμίνιο ειδικού χαμηλού βάρους, κέλυφος από υαλονήματα και σύστημα κίνησης ειδικά σχεδιασμένο από εκείνους για μέγιστη απόδοση. Πρόκειται λοιπόν για ένα μονοθέσιο όχημα τροφοδοτούμενο από φωτοβολταϊκό πλαίσιο και μπαταρίες υψηλής απόδοσης. Το αυτοκίνητο αυτό, όπως αναφέρουν, έχει τη δυνατότητα να καλύψει την απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη με κόστος μικρότερο των 0.2 ευρώ. «Με ένα τέτοιο αυτοκίνητο γλιτώνουμε την εκπομπή καυσίμων, οπότε καταφέρνουμε να παρέχουμε ένα όχημα απολύτως eco friendly από άποψη εκπομπής καυσαερίων και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος», εξηγεί η Μαργαρίτα Οικονομάκου. Όσον αφορά στο ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα του οχήματος, αυτό δεν περιλαμβάνει εμπορικά μέρη αλλά έχει κατασκευασθεί εξ ολοκλήρου από μέλη της ομάδας τους, αξιοποιώντας τεχνογνωσία και τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος της σχολής. Κατέχοντας ήδη πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό τους σε όσους διεθνείς διαγωνισμούς έχουν συμμετάσχει, προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα να κατασκευάσουν ένα ηλεκτροκίνητο όχημα πόλης που «θα είναι πολύ πιο οικονομικό, αποδοτικό στη χρήση και φιλικό για τον χρήστη».

Το δικό τους λιθαράκι σε αυτές τις προσπάθειες βάζουν και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την ομάδα «Ποσειδών» που αποτελείται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού και άλλων ειδικοτήτων του Ιδρύματος. Μετρώντας ήδη 9 χρόνια από την ίδρυσή τους η ομάδα «Ποσειδών» αποφάσισε το 2016 να κατασκευάσει ένα νέο όχημα, με αυτοφερόμενο ανθρακονημάτινο πλαίσιο και βελτιστοποιημένη αεροδυναμική. «Το όχημά μας ονομάζεται Όρκα και είμαι η οδηγός του τα τελευταία τέσσερα χρόνια» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φοιτήτρια Νικολέτα Χύσκα, συμπληρώνοντας ότι κάθε χρόνο προσπαθούν να εξελίσσουν το αυτοκίνητο ώστε να γίνεται πιο ελαφρύ και πιο γρήγορο. «Σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε καύσιμα και όλα θα λειτουργούν με μπαταρία. Η τεχνογνωσία που έχει αυτό το όχημα πάνω, είναι κάτι που θα εξελιχθεί. Υπάρχει πριν από τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ποδήλατα», εξηγεί ενώ προσθέτει ότι οι φοιτητές συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτήν τη δράση.

Ο Λουκάς Κουτσούμπας είναι φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μαζί με τους συμφοιτητές του αποφάσισαν να φτιάξουν ένα διαφορετικό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο που έχει ως μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την κυψέλη υδρογόνου και το αέριο υδρογόνου και όχι μπαταρίες.
 «Ο λόγος που έχει συμβεί αυτό είναι διότι οι μπαταρίες χρησιμοποιούν βαρέα μέταλλα και θέλουμε το αυτοκίνητό μας να χρησιμοποιεί φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, κάτι που το πετυχαίνει με την κυψέλη υδρογόνου και το αέριο υδρογόνου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. H ομάδα τους ονομάζεται TUCer και η συμμετοχή σε αυτήν είναι αποκλειστικά εθελοντική. Σχεδιάζει και κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα χαμηλής κατανάλωσης και μηδενικών ρύπων, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο.
 Σύμφωνα με τον Λουκά Κουτσούμπα τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης (βενζίνη-πετρέλαιο) επηρεάζουν αρκετά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και είναι αρκετά επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων. «Γίνεται προσπάθεια και από τις ομάδες που δημιουργούν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αλλά και από εμάς, ώστε να υπάρχει μία φιλική μεταχείριση των αυτοκινήτων και να επιτευχθεί ένας καλύτερος τρόπος ζωής εντός και εκτός της πόλης αλλά και ο σεβασμός προς το περιβάλλον», προσθέτει.

Η Aristotle University Racing Team Electric, γνωστή και ως Aristurtle είναι μία φοιτητική ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα αγωνιστικά μονοθέσια. Ο Παύλος Βασιλείου είναι αρχηγός της ομάδας αυτής και φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομάδα τους δημιουργήθηκε το 2013 και «η Θέτιδα», το ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο που έχουν κατασκευάσει είναι το τέταρτο δημιούργημά τους. «Το 2015 η ομάδα έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο και έκτοτε έχει την τάση να κατασκευάζει καινούρια μονοθέσια με αποτέλεσμα το όραμά μας να γίνεται μεγαλύτερο και να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Η ομάδα θέλει να πάει στα μονοπάτια της αυτόνομης οδήγησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 2:00 pm


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο κοροναϊό: τρόποι μετάδοσης, συμπτώματα και κίνδυνοι


- Ποιος είναι ο νέος ιός;
Ένας νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κοροναϊό, ο οποίος ονομάζεται πλέον «2019-nCoV» και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS.

- Τι είναι οι κοροναϊοί;
Είναι συχνοί ιοί και τυπικά προκαλούν ήπια αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα και καταρροή, αλλά μερικοί είναι πιο επικίνδυνοι, όπως ο SARS και ο MERS πριν μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με πιο ήπιους κοροναϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Σε λίγες περιπτώσεις οι συνήθεις κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα. Είναι κοινοί στα ζώα παγκοσμίως και μόνο λίγοι από αυτούς είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Σπάνια κάποιος κοροναϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τους ιούς SARS και MERS.

- Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού;
Οι ασθενείς έχουν πυρετό και βήχα, ενώ μερικοί έχουν και δύσπνοια. Τα συμπτώματα, που μοιάζουν πολύ με του SARS, εμφανίζονται ανάμεσα στη δεύτερη μέρα και στη δεύτερη εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό.

- Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του;
Οι κινεζικές αρχές έχουν κάνει την αλληλούχιση (αποκωδικοποιήσει) του γονιδιώματος του νέου κοροναϊού και έχουν μοιραστεί την πληροφορία, επιτρέποντας έτσι σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να μελετήσουν τον ιό. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αντιικές θεραπείες για τη λοίμωξη, συνεπώς οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία απλώς για τα συμπτώματα τους και θα ανακάμψουν μόνοι τους μετά από ένα διάστημα. Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κοροναϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του. Επίσης η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης μιας αντιικής θεραπείας.

- Από πού προήλθε ο ιός;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του ιού. Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μια γενετική ανάλυση, που συνέκρινε το νέο ιό με περισσότερους από 200 κοροναϊούς και η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Medical Virology", δείχνει ότι ο νέος κοροναϊός μοιάζει με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Μια πιθανότητα είναι ότι ο «2019-nCoV» προέκυψε από το συνδυασμό ξεχωριστών ιών που μολύνουν αυτά τα δύο είδη ζώων. Αυτό μπορεί να συνέβη στη φύση ή στην αγορά της Γουχάν, όπου τα ζώα διατηρούνταν κοντά το ένα στο άλλο.

- Πώς εξαπλώθηκε στους ανθρώπους;
Η ίδια γενετική ανάλυση δείχνει πως ο ιός πιθανώς ανέπτυξε την ικανότητα να «πηδά» από τα ζώα στους ανθρώπους χάρη σε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο μιας πρωτεΐνης. Αν ο ιός εκκρίθηκε μαζί με τα κόπρανα των ζώων, τότε μέσω του αέρα θα εισπνεύστηκε από κάποιους ανθρώπους, όπως πιστεύουν μερικοί επιστήμονες.

- Πού έχει εξαπλωθεί έως τώρα;
Εκτός από την Κίνα, περιστατικά έχουν αναφερθεί σε άλλες χώρες της Ασίας (Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη), στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στη Ευρώπη (έως τώρα μόνο στη Γαλλία).

- Πόσο κολλητικός είναι μεταξύ των ανθρώπων;
Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού φαίνεται να είναι από τα ζώα στον άνθρωπο. Είναι ακόμη νωρίς για να βγει συμπέρασμα πόσο εύκολα περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και μπορεί όντως να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων. Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς του ΠΟΥ, προς το παρόν ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

- Πώς μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων;
Από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

- Πόσο φονικός είναι;
Μέχρι τώρα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, περίπου 4% (δηλαδή πεθαίνουν τέσσερις ανά 100 ασθενείς με τον κοροναϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Τα περισσότερα θύματα ήσαν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου. Συνεπώς ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη φονικότητα του νέου κοροναϊού. Υπάρχουν φόβοι, σύμφωνα με το New Scientist και την «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι μελλοντικά μπορεί να γίνει πιο φονικός, αν υποστεί περαιτέρω μετάλλαξη.

- Πώς συγκρίνεται με τον SARS και τον MERS;
Οι δύο αυτοί προηγούμενοι ιοί προκαλούσαν σοβαρά συμπτώματα. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς ο νέος συγκρίνεται μαζί τους, όσον αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε μερικούς ασθενείς έχει προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα και θάνατο, αλλά στους περισσότερους πιο ήπια συμπτώματα. Ο SARS που άρχισε το 2003 στη νότια Κίνα και πιστεύεται ότι πήγασε από νυχτερίδες, μόλυνε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους και σκότωσε 774, δηλαδή περίπου έναν στους δέκα ασθενείς. Ενώ ο MERS που εμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012 και «πήδηξε» από τις καμήλες στους ανθρώπους, ήταν ακόμη πιο φονικός, καθώς σκότωσε έναν στους τρεις ανθρώπους που μόλυνε (το 34%).

- Μπορεί ο νέος ιός να προκαλέσει πανδημία;
Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις: να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους, να αναπαράγεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να πληρούνται και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 1:30 pm


Αγρότες Χανδρινού - Μόνος δρόμος για να παραμείνουμε στα χωράφια μας είναι δρόμος του αγώνα

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Χανδρινου με την συμμετοχή αγροτών της περιοχής της Πυλιας συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που έχουν συσσωρευτή στης πλάτες των αγροτών τα τελευταία χρόνια αλλά και την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η ελαιοπαραγωγή του νομού μας
Αποφασίστηκε ότι ο μόνος δρόμος για να παραμείνουμε στα χωράφια μας είναι δρόμος του αγώνα αν δεν ξεσηκωθούμε θα ξεκληριστούμε
Συγκεντρώνουμε τρακτέρ στο Χανδρινου την Τρίτη 28 Ιανουαρίου
και σε συνεργασία με άλλους  συλλόγους   σε   κινητοποίηση   στην Καλαμάτα

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 1:00 pm


Σάλος με παπούτσια της NIKE που βοηθούν στα ρεκόρ

“Το Nike ZoomX Vaporfly NEXT είναι το πιο γρήγορο παπούτσι που έχεις δει, ή φορέσει, ποτέ. Χάρη στον συνδυασμό δύο από τις πιο πρωτοποριακές μας τεχνολογίες, τον αφρό Nike ZoomX και το υλικό VaporWeave, είναι το πιο γρήγορο παπούτσι που σχεδιάσαμε ποτέ. Κάνε κύλιση προς τα κάτω για να μάθεις περισσότερα σχετικά με το μέλλον των παπουτσιών για αγώνες δρόμου.” αναφέρει μεταξύ άλλων η NIKE στην περιγραφή του συγκεκριμένου παπουτσιού της.
Η World Athletics (Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού) αναμένεται να ανακοινώσει στα τέλη Ιανουαρίου τα ευρήματα μιας έρευνας σχετικά με τις νέες τεχνολογίες στα παπούτσια, η οποία αναμένεται να φέρει αλλαγές σε συγκεκριμένους κανόνες, μετά και τα ρεκόρ που καταγράφονται από αθλητές που χρησιμοποιούν τα Vaporfly της Nike.
Τα παπούτσια Zoom Vaporfly πρωτοεμφανίστηκαν το 2016 και -σύμφωνα με όσα αναφέρει και το Reuters– φορέθηκαν από τους τρεις πρώτους αθλητές του μαραθωνίου ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Η Nike έχει αναπτύξει διάφορες εκδόσεις από τότε. Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε –φορώντας ένα πρωτότυπο Nike AlphaFly– έγινε ο πρώτος άνθρωπος τερμάτισε τον μαραθώνιο στη Βιέννη με χρόνο κάτω από δύο ώρες (ανεπίσημη κούρσα).
Επίσης, η Κενυάτισσα δρομέας Μπρίτζιντ Κόσγκεϊ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του Μαραθωνίου στις γυναίκες τον προηγούμενο Οκτώβριο, βελτιώνοντας το χρόνο κατά 81 δευτερόλεπτα.

Το ερώτημα “πόση τεχνολογία χωράει στο χώρο του αθλητισμού;” επανέρχεται για μια ακόμα φορά, έχοντας υπερασπιστές και πολέμιους. Η σειρά Vaponfly της NIKE κινδυνεύει με αποκλεισμό από τους αγώνες. Πάντως, ο Οργανισμός World Athletics δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση.
Μια τέτοια απόφαση δεν θα είναι η πρώτη στο χώρο του αθλητισμού. H σειρά αθλητικών μαγιό LZR της Speedo είχε αποκλειστεί επίσης από τους αγώνες, κρίνοντας ότι τα μαγιό αυτά λειτουργούσαν άνισα υπέρ των κολυμβητών που τα χρησιμοποιούσαν (αρκετοί αθλητές που φορούσαν τη συγκεκριμένη σειρά μαγιό είχαν κάνει εντυπωσιακούς χρόνους και… ρεκόρ).
Από την Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (World Athletics) δείχνουν τη διάθεση τους να κάνουν πιο αυστηρούς τους σχετικούς κανονισμούς, χωρίς όμως να προσπαθήσουν να καθορίσουν την αγορά παπουτσιών για τους αθλητές. Φυσικά, στη.. μέση υπάρχει πάντα η πιστοποίηση των χρόνων/ρεκόρ, κάτι που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Athletics’ ruling body will tighten regulations governing shoe technology after Nike’s popular Vaporfly brand helped re-write running records and sparked a debate about whether it was 'technological doping' https://t.co/PePVIs2XFC pic.twitter.com/B6fcz1huIe
— Reuters (@Reuters) January 24, 2020

 newsit.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 12:00 pm


Εντοπίστηκε πάνω από ένας τόνος κοκαΐνης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

Ποσότητα κοκαΐνης άνω του ενός τόνου εντόπισε και κατάσχεσε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας η Δίωξη Ναρκωτικών της Αθήνας σε συνεργασία με τα ΕΚΑΜ.
Για την υπόθεση, η αστυνομία έχει προχωρήσει στις πρώτες συλλήψεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα από αλλοδαπούς σε συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων στην Αιτωλοακαρνανία.


ant1news.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 11:22 am


Επιστροφή του Master Chef των 50.000 €

Το MasterChef επιστρέφει από τη Δευτέρα.  
Ο μεγαλύτερος τηλεοπτικός διαγωνισμός μαγειρικής που προβάλλεται με επιτυχία σε περισσότερες από 40 χώρες, έρχεται πάλι στο Star, με τον 4ο κύκλο!
Νέα χρονιά, νέος κύκλος, νέοι παίκτες. Μόνο ένα στοιχείο μένει ίδιο: η απαίτηση των  τριών  σεφ Σωτήρη Κοντιζά, Πάνου Ιωαννίδη και Λεωνίδα Κουτσόπουλου, για αψεγάδιαστο, γευστικό αποτέλεσμα! Τίποτα λιγότερο δεν θα είναι ανεκτό!
Οι τρεις σεφ δεν ζητούν την τελειότητα. Όπως έχουν δείξει τα προηγούμενα χρόνια την απαιτούν! Ο διαγωνιζόμενος, που θα ξεπεράσει, όχι τους αντιπάλους του, αλλά τον εαυτό του και τις εξαιρετικά εφευρετικές μαγειρικές δοκιμασίες του θα φτάσει στον τελικό. Εκείνος, που θα αναδειχθεί νικητής και θα κερδίσει, πέρα από τον τίτλο και το έπαθλο των 50.000 ευρώ! 
Και αυτή τη σεζόν, ιδιαίτερο ρόλο θα έχει και πάλι ο Γιάννης Αποστολάκης.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 11:00 am


Με γρίπη κοριτσάκι 20 μηνών στην ΜΕΘ

Ένα κοριτσάκι μόλις 20 μηνών νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΠΝ Πατρών. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ Ανδρέα Ηλιάδη το μωρό βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση. 
"Περιμένουμε να περάσει ήσυχα η νύχτα και ελπίζουμε αύριο να έχουμε καλά νέα"  δήλωσε ο ίδιος στο Tempo24.news. 
Το απόγευμα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ειδοποιήθηκε να είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχθεί ένα ακόμα παιδί, επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης ωστόσο ακόμα δεν έχει μεταβεί στο νοσοκομείο. 
"Η κλίνη παραμένει στη διάθεση του ΕΚΑΒ" δήλωσε ο Ανδρές Ηλιάδης. 
*** Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στα Καλάβρυτα την Πέμπτη και την Παρασκευή εξαιτίας των απανωτών κρουσμάτων γρίπης στους μαθητές. 
Στο νοσοκομείο των Καλαβρύτων ο παιδίατρος εξέτασε πάνω από 200 παιδιά σε μία εβδομάδα. Όλα είχαν υψηλό πυρετό και έντονο βήχα. Γι αυτό πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία προκειμένου να μην μεταδοθεί και στους υπόλοιπους μαθητές

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 10:56 am


Καθηγήτρια ομολόγησε ότι έκανε σεξ με... έξι μαθητές της στο σχολείο

Σεξουαλικές σχέσεις όχι με έναν, ούτε με δύο, αλλά με έξι μαθητές της ομολόγησε πως είχε μια καθηγήτρια Λυκείου από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, η οποία δήλωσε χθες, Πέμπτη, ένοχη για τρεις κατηγορίες για παράνομη σεξουαλική επαφή.

Η 40χρονη Nicole Dufault, οι κατηγορίες σε βάρος της οποίας ασκήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2015, κατέληξε σε μια συμφωνία λίγο προτού ξεκινήσει η δίκη της.
Η πρώην καθηγήτρια συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2014 κατηγορούμενη για σεξουαλικές επαφές με μαθητές, ηλικίας 14-15 ετών, σύμφωνα με τις Αρχές.
Η Dufault έκανε σεξ με μαθητές «πολλές φορές» από το 2013 έως το 2014 σε χώρους του σχολείου, όπως ανέφεραν οι Αρχές του Essex County.
Οι εισαγγελείς έχουν σημειώσει επίσης πως η πρώην καθηγήτρια έχει καταγραφεί σε βίντεο να κάνει στοματικό σεξ σε έναν από τους μαθητές, ενώ ένας άλλος έφηβος βρισκόταν κοντά τους.
Η ποινή της Dufault αναμένεται να ανακοινωθεί στις 8 Ιουνίου. Όσο για τη συμφωνία της, πρέπει να καταγραφεί ως σεξουαλικός παραβάτης και να χάσει την άδειά της να διδάσκει

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 10:00 am


ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΝΕΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.) ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
 ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΜΕ ΤΙΤΛΟ: 
«ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ»
«MASTER OF SCIENCE (M.SC.) IN TECHNOLOGY AND QUALITY OF TABLE OLIVES AND OLIVE OIL »

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονίας, και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα την Καλαμάτα ανακοινώνει την έναρξη νέου κύκλου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιόλαδου»/«Master of Science (M.Sc.) in Technology and Quality of Table Olives and Olive Oil».

Το ανωτέρω Π.Μ.Σ. διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά και αναμένεται να ξεκινήσει το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021. Καλούνται όσοι κατέχουν τα τυπικά προσόντα, όπως αυτά προσδιορίζονται στη συνέχεια, να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με σκοπό την εγγραφή τους στο συγκεκριμένο Π.Μ.Σ. από την 25η Ιανουαρίου ως την 28η Φεβρουαρίου 2020.

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, που θα ήθελαν να εξειδικευτούν σε αντικείμενα του ελαιοκομικού τομέα.

Απευθύνεται σε αποφοίτους ΑΕΙ, που σχετίζονται με την καλλιέργεια του δένδρου της ελιάς, καθώς και την παραγωγή και την τεχνολογία της ελιάς, του ελαιολάδου αλλά και των τροφίμων και της εστίασης, σε στελέχη εργαστηρίων, σε συμβούλους, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με την επιτραπέζια ελιά το ελαιόλαδο την παραγωγή και την τεχνολογία τους, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μεταποιημένων προϊόντων τους.

Η διάρκεια του Π.Μ.Σ είναι τρία εξάμηνα και η παρακολούθηση του οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) «Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιολάδου / Master οf Science (M.Sc) in Technology and Quality of  Οlives and Olive Oil»

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή, πτυχιούχοι από όλα τα Τμήματα Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή των ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, το αντικείμενο σπουδών των οποίων είναι συναφές με το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Τροφίμων, της Γεωπονίας, της Χημείας και της Οικονομίας και γενικότερα των Εφαρμοσμένων Επιστημονικών Αντικειμένων του Αγρο-διατροφικού Τομέα, χωρίς να αποκλείονται άλλοι πτυχιούχοι ΑΕΙ με αποδεδειγμένη  επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο της τεχνολογίας τροφίμων.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες αιτήσεων εγγραφής και η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος θα ανακοινωθούν μετά τις δηλώσεις υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος. 

Η εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς και τo ΦΕΚ ίδρυσης είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα http://fst.uop.gr

Πληροφορίες: Γεωργία Λιάκουρα
Τηλ.: 2721045209

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2020 | 9:39 am


Νομός Μεσσηνίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Μεσσηνίας

Φιλικοί ιστότοποι: