Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φθιώτιδας   >   Καμενα Βουρλα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής 30/5/2023

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2023 | 12:11 am


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

Επιστολή αναγνώστη

Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 70 του Νόμου 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 75 του νόμου 4555/2018 προβλέπεται στους τουρι-στικούς δήμους η συγκρότηση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της οποίας το έργο είναι συμβουλευτικό, για την επεξεργασία και εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τουρισμού και την προβολή του δήμου.

Στην επιτροπή προεδρεύει δημοτικός σύμβουλος που ορίζεται με την απόφαση της συγκρότησης. Σε αυτήν μετέχουν σύμβουλοι που προτείνονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης του δήμου, καθώς και ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής. Κυριώτερη αρμοδιότητά της, περιληπτικά, είναι ο προγραμματισμός και η χάραξη της τουριστικής πολιτικής, το σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του δήμου και την διαμόρφωση και προώθηση των αναγκαίων ρυθμίσεων και των απαιτούμενων μέτρων εφαρμογής τα οποία εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο.

Δηλαδή η δραστηριοποίηση και το έργο της επιτροπής αυτής είναι αποφασιστικής σημασίας στην προώθηση θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης και προβολής στο Δημοτικό Συμβούλιο για την λήψη από αυτό των αντιστοίχων αποφάσεων.

Ο Δήμος Καμένων Βούρλων, προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής τον Ιούλιο του 2021 με τα εξής τακτικά μέλη :Συκιώτης Ιωάννης, Πρόεδρος, Παπαναγιώτου Δημήτριος, Αντύπας Αντύπας, Κουκούλη Ευαγγελίου Γεωργία, Τρίγκας Βασίλειος, Τσάρας Ευάγγελος, Σύλλογος Ξενοδόχων Κ. Βούρλων, Σύλλογος Επαγγελµατιών Κ. Βούρλων, Εµπορικός Σύλλογος Αγ. Κων/νου, Μορφονιός Στέφανος, Κυριαζής Κων/νος, Σουροπάνης Πέτρος, Κοντογιαννίδης Πασχάλης, Βαρυπάτης Ανδρέας και Τσιριγκούλη Παρασκευή.

Ανέτρεξα και δε αντίστοιχες επιτροπές άλλων Δήμων και διαπίστωσα ότι μόνο στην επιτροπή του Δήμου μας μετέχει ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος και όχι ένας απλός Διοικητικός σύμβουλος ,όπως συμβαίνει στις επιτροπές των άλλων Δήμων και διερωτήθηκα γιατί ο Δήμαρχος μας να θέλει να ελέγξει μία επιτροπή που έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα για την επεξεργασία και εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τουρισμού και την προβολή του δήμου ;

Όπως και να έχει το πράγμα πληροφορήθηκα από τακτικό μέλος ότι στην μόνη συνεδρίαση που κλήθηκε η επιτροπή αυτή, δεν διαπιστώθηκε απαρτία της. Έκτοτε το εν λόγω τακτικό μέλος δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε επόμενη συνεδρίαση της και συμπεραίνει ότι η επιτροπή αυτή δεν συνήλθε ποτέ.

Και γεννάται το ερώτημα .Δεν είχε θέματα να ασχοληθεί η επιτροπή αυτή ή το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε την ανάγκη της γιατί πήρε από μόνο του, όλα τα αναγκαία μέτρα για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία και προβολή του τουριστικού τομέα της λουτρόπολης;

Mήπως αντιμετωπίζεται με προχειρότητα τo τουριστικό παρόν και μέλλον της λουτρόπολης από το Δημοτικό Συμβούλιο ; Μήπως πιστεύουν ότι δεν μας χρειάζεται τουριστική ανάπτυξη και προβολή ;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2023 | 6:05 am


Με ιεροπρέπεια, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα

Πλήθος κόσμου στα Καμένα Βούρλα

Γιορτάζουν τα Καμένα Βούρλα! Τελέσθηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Συνοδικός Εσπερινός και πραγματοποιήθηκε λιτανεία του Ιερού Λειψάνου, καθώς και της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος και του Οσίου Βησσαρίωνος

Μέσα στην χαρμόσυνο και εαρινή ατμόσφαιρα της Αναστάσεως του Χριστού στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου και Ιαματικού Παντελεήμονος τελέσθηκε απόψε Μέγας Πολυαρχιερατικός Συνοδικός Εσπερινός επί τη αναμνήσει της καταθέσεως του τιμίου και χαριτοβρύτου λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος του Θαυματουργού, καθώς και τα θυρανοίξια του πρώτου Παρεκκλησίου στην Φθιώτιδα, αφιερωμένου στον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη και η πάνδημος Ιερά Λιτανεία των Ιερών Εικόνων του Αγίου Παντελεήμονος και του Οσίου Βησσαρίωνος στους δρόμους της Λουτροπόλεως.

Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, και οι τρεις ιεράρχες μέλη της τρεχούσης συνθέσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Τα Ιερά Αναλόγια στελέχωσαν καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο fonografos.net

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2023 | 5:33 pm


ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ

Επιστολή αναγνώστη 

Όλοι λάβαμε γνώση του έργου που εκτελείται για την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού των Καμ.Βούρλων. 
Ενός βιολογικού καθαρισμού σε λάθος τόπο, με λάθος αποδέκτη και με εφαρμογή μιας απλοϊκής μελέτης όπως αποδεικνύεται από την τωρινή αναβάθμισή του .

Η ανάγκη της υλοποίησης του έργου αντικατάστασης του δικτύου αποχέτευσης μας αναγκάζει να αποδεχθούμε και τις 4 κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα στην παραλία αλλά πιστεύω ότι τελικά θα μπορέσουμε να τις εξωραΐσουμε .

Εκείνο που δεν μπορώ να αποδεχθώ είναι ότι , όπως με διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα αξιόπιστος κάτοικος των Καμ.Βούρλων , υπάρχουν δημότες οι οποίοι ενώ πληρώνουν κανονικά τα τέλη αποχέτευσης ,σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα των οικοδομών τους, εξακολουθούν να μην έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχετεύσεως και να διαθέτουν όπως παλιά τα απόβλητά τους (σε βόθρους ,στους αγωγούς ομβρίων υδάτων της λουτρόπολης κ.λ.π. )μολύνοντας την θάλασσα.

Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιοι εχθροί του τόπου τους ; Είναι δυνατόν ο Δήμος να αρκείται μόνο στην είσπραξη εσόδων και να μην ελέγχει τις συνδέσεις με το αποχετευτικό δίκτυο; Δεν αντιλαμβάνονται ότι εξ αιτίας αυτών ,όλο το έργο δυναμιτίζεται;.

Και για να προλάβω τους «διερωτούμενους» πως ασχολούμαι με αυτό το θέμα τους γνωρίζω ότι από της συστάσεως του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών μετέχω στο Διοικητικό Συμβούλιο του. Όταν δε ο Σύλλογος ανέκοψε την προσπάθεια της τότε Δημοτικής Αρχής να μεταφέρει στον πλημμελώς λειτουργούντα Βιολογικό Καθαρισμό των Καμ.Βούρλων τα απόβλητα του Αγίου Κωνσταντίνου μπορεί να φαινόταν στον αγώνα μόνο ο άξιος Πρόεδρός μας Γεώργιος Μακρυνίτσας πλην όμως η αιχμή του δόρατος ήταν η προσωπική μου αναφορά στους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, του Εφετείου Λαμίας και του Πρωτοδικείου Λαμίας καθώς και τις υπηρεσίες περιβάλλοντος του Νομού μας και μόνο εγώ κατέθεσα ό,τι σχετικό με την υπόθεση αυτή στον πταισματοδίκη Λαμίας. 

Και σας βεβαιώ ότι αν δεν λυθεί το θέμα των συνδέσεων στον αγωγό αποχετεύσεως και των υπολοίπων δημοτών ,που με τις παράνομες ενέργειές τους καταστρέφουν την λουτρόπολη μας, θα στραφώ εναντίον οποίου χρειαστεί

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2023 | 11:02 pm


Δημοτικό Συμβούλιο - Πρόσκληση - 16/05/2023

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2023 | 7:14 pm


Τριήμερη «Προσομοίωση Ατυχημάτων Πτήσεων» με Αλεξίπτωτα Πλαγιάς στα Καμένα Βούρλα

Ακόμη μία αθλητική διοργάνωση θα διεξαχθεί στον Δήμο Καμένων Βούρλων από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.

Συγκεκριμένα, θα λάβει χώρα άσκηση «Προσομοίωσης Ατυχημάτων Πτήσεων» με Αλεξίπτωτα Πλαγιάς (SIV). Σε αυτή την εκδήλωση πρόκειται να συμμετέχουν χειριστές από όλη την Ελλάδα (Μακεδονία, Κρήτη, Ήπειρο, Θεσσαλία και Αθήνα).

Θεωρείται άκρως σημαντική δραστηριότητα, διότι απαιτείται στις περιπτώσεις αναβάθμισης πτυχίων πτητικής ικανότητας αλλά και για ένα ακόμη σημαντικότερο λόγο, εφόσον είναι η πρώτη φορά κατά την οποία διοργανώνεται παρόμοια άσκηση στην περιοχή μας.

Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί και αυτή η δράση με τα Αλεξίπτωτα Πλαγιάς, όπως η εξίσου επιτυχημένη ανά έτος Συνάντηση Αεραθλητών. Το επόμενο βήμα είναι παρόμοιες διεθνείς εκδηλώσεις, αφού η περιοχή των Καμένων Βούρλων αναδεικνύεται ως η καταλληλότερη στην Ελλάδα και μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη!

Το πρόγραμμα της Παρασκευής (12/5)
10:30 Συγκέντρωση στο καφεστιατόριο «Φλοίσβος» στην παραλία Καμένων Βούρλων
12:00 Ενημέρωση χειριστών
13:00-15:00 Προς απογείωση και πρώτες πτήσεις
15:30 Συγκέντρωση, αναχώρηση προς απογείωση
16:00-18:00 Δεύτερες πτήσεις. Επανενημέρωση.

Το Πρόγραμμα του Σαββάτου (13/5) και της Κυριακής (14/5) θα είναι κατά προσέγγιση με αυτό της Παρασκευής.

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2023 | 6:56 pm


Νέο αναβαθμισμένο ΑΤΜ αποκτά ο Μώλος

Η ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

Σε συνέχεια επικοινωνίας του Υπουργού Οικονομικών και Υποψ. Βουλευτή Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία Χρήστου Σταϊκούρα με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, το μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών στον Μώλο αποσύρεται την Τρίτη και άμεσα, την Πέμπτη, τοποθετείται νέο, αναβαθμισμένο ΑΤΜ, το οποίο θα διαθέτει πλέον δυνατότητα κατάθεσης μετρητών, που ήταν και το ζητούμενο για την περιοχή.

Η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, αποτελεί σταθερή, υψηλή προτεραιότητα για την πολιτική μας.

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2023 | 9:54 pm


Τον βρήκαν νεκρό στο ποιμνιοστάσιο

Συγγενείς του τον αναζητούσαν για ώρες πριν μάθουν τα κακά νέα…

Νεκρό στην κτηνοτροφική μονάδα που διατηρούσε σε Κοινότητα του Δήμου Καμένων Βούρλων, βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης (4/5) 64χρονος.

Από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο άτυχος άνδρας δεν απαντούσε στις κλήσεις των οικείων του, ενώ από το απόγευμα ξεκίνησαν οι αναζητήσεις, καθώς ακόμη κι αν είχε μείνει από μπαταρία, ήξεραν ότι θα είχε επιστρέψει σπίτι και θα τους είχε ενημερώσει.

Δυστυχώς, λίγο πριν τις 9 το βράδυ, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους ότι κάτι κακό είχε συμβεί, καθώς τον εντόπισαν χωρίς τις αισθήσεις του στο σημείο όπου είχε τη μονάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, ο 64χρονος αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του.

Ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, γιατρός του οποίου βεβαίωσε το θάνατό του.

Για τον αιφνίδιο θάνατο του 64χρονου, ενημερώθηκε και το ΑΤ Καμένων Βούρλων που εξέτασε το χώρο αποκλείοντας την πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας. Στο πλαίσιο της προανάκρισης παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2023 | 9:51 pm


Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, Ηλίας Κυρμανίδης στο STAR

Λίγες ημέρες πριν ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ηλίας Κυρμανίδης ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Καμένων Βούρλων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. 


Για τον προεκλογικό του αγώνα αλλά και για τα σχέδια του για την λουτρόπολη μίλησε μέσα από τα Αναλυτικά Γεγονότα του Star Μαρία Τσατζαλή.

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2023 | 5:32 pm


Ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων στον «ΛΑΜΙΑ FM-1»

Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΛΑΜΙΑ FM-1» με τον Απόστολο Έλληνα και τη Βούλα Τσιαχρή ήταν ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, Γιάννης Συκιώτης, το μεσημέρι της Τρίτης 2 Μαΐου 2023, όπου μίλησε για τρέχοντα ζητήματα του Δήμου.


Δημοσιεύθηκε στις 2 May 2023 | 9:31 pm


ENA ΕΡΩΤΗΜΑ

Επιστολή αναγνώστη

Το απόγευμα της Πέμπτης 27 Απριλίου 2023 παραβρέθηκα -λόγω των ισχυρών και άρρηκτων δεσμών μου με την Ανατολική Φθιώτιδα- στο κτίριο του ΟΣΚ της Στυλίδας όπου ο Υπουργός Οικονομικών και Υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο νομό μας Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε τους αγρότες της Ανατολικής Φθιώτιδας για τα έργα που υλοποιούνται ή δρομολογήθηκαν στη Φθιώτιδα και αφορούν τον αγροτικό κλάδο, κυρίως έργα οδοποιίας, ύδρευσης και άρδευσης. 

Εκεί διαπίστωσα ότι όλοι οι Δήμοι της Φθιώτιδας :Λαμίας, Στυλίδας, Αμφίκλειας, Λοκρών, Μακρακώμης Δομοκού έλαβαν σοβαρά ποσά -εκατομμύρια ευρώ- από διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης ,Φιλόδημο, Αντώνης Τρίτσης κ.λ.π.) για να κατασκευάσουν έργα αγροτικής οδοποιίας όλοι εκτός από τον Δήμο μας. 

Και με βασανίζει το ερώτημα εμείς έχουμε τακτοποιήσει την αγροτική οδοποιία μας ή απλώς ,θεωρώντας τους εαυτούς μας « αστούς » δεν μας απασχόλησε το θέμα ;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 28 April 2023 | 10:53 pm


Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας: Ενημέρωση για το Παζάρι 2023

Προκήρυξη εμποροπανήγυρης έτους 2023, Τοπικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου
Ο Δήμος Καμένων Βούρλων ενημερώνει για το δημοφιλές Παζάρι του Αγίου Κωνσταντίνου

Το Παζάρι θα διεξαχθεί 18 έως 23 Μαΐου 2023.

Στο Παζάρι του Αγίου Κωνσταντίνου αναμένεται και φέτος, πάρα πολύ κόσμος να δώσει το παρών.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια στην ευρύτερη περιοχή αφού σχεδόν όλος ο παραλιακός δρόμος και οι παράλληλοι δρόμοι είναι γεμάτοι από πάγκους.

Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέριες 


Δημοσιεύθηκε στις 28 April 2023 | 12:13 pm


Εκδήλωση με θέμα «Δωρεά οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων για μεταμόσχευση» την Κυριακή (30/4) στον Μώλο

Ενημερωτική εκδήλωση – διάλεξη με θέμα «Δωρεά οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων για μεταμόσχευση» συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Μώλου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Μώλου και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Γυναικών Μώλου, υπό την αιγίδα του Δήμου Καμένων Βούρλων, την Κυριακή 30 Απριλίου 2023 στις 10:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος Μώλου.

Ομιλητές:
• Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Κολοκυθάς. Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδας κ. Συμεών
• Μαρία Ψωμά – Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος. Διευθύντρια ΜΕΘ – ΜΑΦ Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας
• Λουκάς Δαδιώτης – Αιματολόγος. τ. Συντονιστής Διευθυντής Αιμοδοσίας του «Τζάνειου» ΝοσοκομείουΔημοσιεύθηκε στις 26 April 2023 | 9:07 am


AΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ

Επιστολή αναγνώστη
Διάβασα το άρθρο του Νίκου Μουρατίδη που επισκέφτηκε την λουτρό-πολη μας μόλις πέρσι στις 27-4-2022 και διαπίστωσα ποσό δίκαιο είχε.

Σωστή και ακριβόλογη η παρατήρησή του για τον ξεπεσμό της πόλης μας, την ακαλαισθησία της, την αυτοκρατορία του πλαστικού, τις ταμπέλες που κατακλύζουν τον παραλιακό δρόμο της ανεξέλεκτες ως προς τον αριθμό ,τον τόπο τοποθέτησης και απεικόνισης.

Σαφώς και οι καταστηματάρχες θα έπρεπε να ασχολούνται με την ποιότητα των φαγητών και τον τρόπο με τον οποίο τα σερβίρουν και όχι μόνο η είσπραξη;

Η ευθύνη όμως της εγκατάλειψης του πάρκου (που δεν πρόκειται για αρχαίο πλατανόδασος αλλά για πάρκο του 1960 που φύτευσε ο Πέτρος Λάμπρου), των ξενοδοχείων ΡΑΔΙΟ και ΘΡΟΝΙΟ και του Υδροθερα-πευτηρίου ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ δεν είναι ούτε Δημάρχου ούτε της τοπικής αυτοδιοίκησης ή της οργανωμένης κοινωνίας ούτε άλλωστε οι ίδιοι σαμποτάρουμε τον τόπο μας.

Όλος αυτός ο χώρος-όπως άλλωστε είναι γνωστό- ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, αυτό τον διαχειρίζεται και τον μισθώνει με συμβάσεις μισθώσεως την τήρηση των όρων των οποίων μόνο αυτό και ό μισθωτής έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν. Αν νομίζει κάποιος ότι μπορεί ο Δήμος ή η κοινωνία των Καμ. Βούρλων να απαιτήσει την τήρηση κάποιων όρων της συμβάσεως και ιδιαίτερα την αναπαλαίωση των διατηρητέων ξενοδοχείων και του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ πλανάται πλάνη οικτρά. Ο μισθωτής τους, όπως και στο άμεσο παρελθόν, είχε και πάλι αναλάβει την υποχρέωση της αναπαλαίωσής τους πλην όμως με τροποποίηση του σχετικού όρου της σύμβασης με την συναίνεση του εκμισθωτή-ΤΑΙΠΕΔ,, το ποσό που ήταν για το σκοπό αυτό,το χρησιμοποίησε για άλλο άσχετο σκοπό. Αυτό μπορεί να γίνει και στην νεουπογραφείσα σύμβαση. Το δικαίωμα δε που έχει χορηγηθεί στον μισθωτή φτάνει μέχρι και στο σημείο να περιφράξει όλη την εκμισθωθείσα περιοχή και απαγορεύει κάθε προσέγγισή μας σε αυτή.

Με αυτές τις προϋποθέσεις η άμεση ευθύνη της εγκατάλειψης του πάρκου και των εγκαταστάσεων μέσα σε αυτό είναι του ΤΑΙΠΕΔ και μόνο έμμεση μπορεί να θεωρηθεί η ευθύνη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας που ανέχθηκαν την σε τέτοιο βαθμό εμφανή σε όλους-κατοίκους και παραθεριστές- υποβάθμιση του κεντρικού τμήματος της Λουτρόπολης από τον ιδιοκτήτης της. Θα έπρεπε να υπάρξει τέτοια αντίδραση για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε –ποτέ άλλωστε δεν είναι αργά- ώστε να ταρακουνηθούν οι καρέκλες των επικεφαλείς του ΤΑΙΠΕΔ που μέχρι σήμερα αγνοούν, περιφρονούν και διαγράφουν μία ολόκληρη κοινωνία με τις ενέργειές τους.

Έτσι δεν θα είχε –με διάφορες δικαιολογίες- κλείσει και το υδρο-θεραπευτήριο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ και θα χρησιμοποιείτο από τους λουόμενους. Και εμείς τι κάνουμε ; Υπομένουμε τα πάντα μοιρολατρικά όταν ο Δήμος έχει δύο δικές του ιαματικές πηγή- με αδειοδότηση έξασφαλισθείσα με ενέργειες του Δημήτρη Μακρινίτσα. Η αξιοποίηση έστω και μίας, αυτής που βρίσκεται στο Δημαρχείο θα ανεξαρτη-τοποιούσε την πόλη από τον κάθε μισθωτή του ΤΑΙΠΕΔ και θα την καθιστούσε και πάλι λουτρόπολη. Σας παραθέτω στο τέλος του παρόντος άρθρου φωτογραφίες, τμήμα μιας μελέτης που συντάχθηκε ενδεικτικά για την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής του Δημαρχείου από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Στάθη Πρέντζα με φροντίδα του Γιάννη Ταταρίδα και δική μου και δόθηκε στον Δήμαρχο. Βέβαια μπορούν να συνταχθούν και άλλες σχετικές μελέτες ,σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου.

Ανεξαρτήτως των παραπάνω δεν μου διαφεύγει το γεγονός ότι η ύπαρξη του ξενοδοχείου ΓΑΛΗΝΗ -ακόμη και με αυτόν του τουρκο-μπαρόκ κόκκινο διάκοσμό του- ξεντροπιάζει την λουτρόπολη και αποτελεί σημείο αναφοράς και προόδου όταν όλοι οι υπόλοιποι ξενοδόχοι διατηρούν τα ξενοδοχεία τους σε κατάσταση προηγουμένων δεκαετιών. Όμως πρέπει να μας γίνει βίωμα ότι ήλθε η ώρα να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ΤΑΙΠΕΔ και να γίνουμε πράγματι μια λουτρόπολη όπως η Αιδηψός. Επομένως θα πρέπει να δραστηριο-ποιηθούμε προς τον σκοπό αυτό ώστε να γίνουμε αυτοδύναμοι στην χρήση του ιαματικού νερού.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2023 | 11:06 pm


Καμένα Βούρλα - Ιστορικά δεδομένα

Επιστολή αναγνώστη

Οι πρόγονοί μου κατέβηκαν από την Καρυά το 1887. Είχε προηγηθεί η αγορά ενός νερόμυλου με την γύρω περιοχή η οποία συμπεριελάμβανε και την πηγή που σήμερα είναι γνωστή ως πηγή Βλάχα και βοηθά σήμερα στην ύδρευση της λουτρόπολης. Ολάκερη η περιοχή γνωστή τότε ως Παλαιοχώρι ανήκε σε έναν τσιφλικά από την Αταλάντη που έφτανε έως το Καινούριο στο οποίο διατηρούσε και εργοστάσιο ζαχάρεως (σχετικά συμβόλαια υπάρχουν στην κατοχή μου). Την ονομασία Καμένα Βούρλα την συναντώ σε ένα ενοικιαστήριο κτημάτων στο 1919.

Ο τόπος υγρός, γεμάτος έλη, βούρλα και κουνούπια, για να επιβιώσουν άνοιγαν σούδες για να κυλάνε τα νερά προς τη θάλασσα, μπαζώνανε τα εδάφη και φύτευαν δένδρα. Οι περισσότεροι πέθαναν από ελονοσία και φυματίωση μεταξύ αυτών και ο πατέρας μου σε ηλικία 29 ετών, ορφανός και ο ίδιος από τα οκτώ του χρόνια.
Κάπως έτσι κυλούσε η ζωή με πολύ λίγους κατοίκους έως την δεκαετία του 1930. Τότε εμφανίζεται (λεπτομέρειες δεν γνωρίζω) ο Γεράσιμος Βασιλειάδης και οραματίζεται μια σύγχρονη λουτρόπολη και την πραγματοποιεί δημιουργώντας δυο μεγάλα ξενοδοχεία, ένα υδροθεραπευτήριο, ένα εστιατόριο, πρωτόγνωρα όχι μόνο για το μικρό χωριό αλλά ακόμα και για την πρωτεύουσα. Θέσεις εργασίας πολλές, οι νέοι της Καρυάς και των γύρω χωριών βρήκαν δουλειά. Καταστήματα για να υποστηρίξουν τις ανάγκες των επισκεπτών δεν υπήρχαν, γι' αυτό δημιουργήθηκε το αγρόκτημα στη θέση του σημερινού camping που παρήγαγε λαχανικά, φρούτα και κτηνοτροφικά προϊόντα. Νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες και οι ανάγκες, άρχισαν σιγά - σιγά να έρχονται από διάφορες πιο μακρινές περιοχές επαγγελματίες και να δημιουργούν εστιατόρια, καφενεία και διάφορά μικρά μαγαζάκια.

Με τον πόλεμο του 1940 που κράτησε μια δεκαετία και μετέπειτα ο Γερ. Βασιλειάδης δεν μπόρεσε να υποστηρίξει τα δάνεια που είχε λάβει με αποτέλεσμα να περιέλθουν όλα στην Εθνική Τράπεζα. Η οποία διάλεξε έναν ακόμη ικανό οραματιστή και καθηγητή πανεπιστημίου, τον Πέτρο Λάμπρου και τον τοποθέτησε διευθυντή στις ήδη υπάρχουσες δομές και με προτροπή να αναβιώσει και να αναπτύξει περαιτέρω τη λουτρόπολη.

Έτσι λοιπόν χτίστηκε το ξενοδοχείο Γαλήνη, όλος ο ακάλυπτος χώρος γίνεται πάρκο με αλαίες, φωτισμένα δρομάκια με δένδρα και πουλιά εξωτικά, φτιάχνεται η πλαζ με θαλάσσια ποδήλατα και κανώ, τα βράδια μουσική live από γνωστούς καλλιτέχνες και το αγρόκτημα μετατρέπεται στο ξενοδοχείο "Φλοίσβος" με εστιατόριο αθηναϊκών προδιαγραφών. Έτσι λοιπόν το μικρό χωριουδάκι μετατράπηκε σε μια σύγχρονη λουτρόπολη που τίποτε δεν είχε να ζηλέψει από άλλα γνωστά τουριστικά θέρετρα. Μαγαζιά φυτρώνουν κατά μήκος της παραλίας, πλήθος κόσμου επισκέπτονται τα νέα έργα, πολλοί εργάζονται και αγοράζουν οικόπεδα και επενδύουν τα χρήματα που κερδίζουν στον τόπο μας.

Τον Πέτρο Λάμπρου τον προτείνουν οι κάτοικοι για πρώτο δήμαρχο στη νεοσυσταθείσα δημαρχία - νομίζω το 1964 - και πράγματι εκλέγεται ως μοναδικός υποψήφιος. Όλα φαίνονταν τέλεια. Συνέβησαν όμως πολλά και ο νέος δήμαρχος παραιτήθηκε και αναχώρησε με το ταξί του πατέρα του Γιάννη Τσουκάρα και δεν ξαναγύρισε.
Πιστεύω πως κάποια μέρα ο αρχαιολόγος και ιστοριοδίφης κ. Πέτρος Κουνούκλας που ασχολείται με τα θέματα της πόλης μας θα μας δώσει τη χαρά και την τιμή να εκδώσει τη σειρά των γεγονότων όπως ακριβώς συνέβησαν. Στην πορεία του δήμου έγιναν έργα, όπως σχέδια πόλης, δρόμοι, ύδρευση, σχολεία, δημαρχείο, βιολογικός καθαρισμός, λιμάνι και άλλα που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν.
Ο τόπος μας έχει ανάγκη ένα ακόμη φωτισμένο μυαλό να ηγηθεί και να δώσει ώθηση ξανά στον Δήμο μας με πρωτοποριακά πάλι έργα. Με ομόνοια, σύνεση, χωρίς εξάρσεις και χυδαιότητες εκατέρωθεν, να εκλεγεί ο καλύτερος.

Σχετικά με τη δωρεά της προτομής από τον συμπολίτη μας κ. Γιάννη Αργυρόπουλο έχω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που έκανε στον άνδρα που θυσίασε την περιουσία του σε έργα που τελικά βοήθησαν όχι τον ίδιο, αλλά τους κατοίκους και τους άλλους ανθρώπους που επέλεξαν να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας.

Σούλα Κούκουνα

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2023 | 7:28 am


ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ - Ο οραματιστής και ιδρυτής της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων

Επιστολή αναγνώστη

Ο Γεράσιμος Βασιλειάδης ως όνομα ,από τότε που ερχόμουν μικρός στα Καμ.Βούρλα , μου προκαλούσε  περιέργεια και  θαυμασμό και πάντοτε ήθελα να μάθω περισσότερα γι΄ αυτόν .Όμως  οι ντόπιοι δεν ήταν  σε θέση  να δώσουν  αρκετές πληροφορίες  δυσκολία που ξεπεράστηκε με το  Ιντερνετ  από το οποίο μπορείς να μάθεις πλέον πληθώρα πληροφοριών.

Έτσι έμαθα τα εξής: 

1) Ο Γεράσιμος Βασ. Βασιλειάδης ήταν  γιος του στρατιωτικού Βασιλείου Π. Βασιλειάδη και της Ιφιγένειας Ξαβερίου Λάνδερερ (†1926) και  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1888. Σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου. Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό από το 1903 μέχρι το 1928. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους ως υποπλοίαρχος στο θωρηκτό «Αβέρωφ» και το 1916 προσχώρησε στην Εθνική Άμυνα. Παραιτήθηκε το 1920 και επανήλθε το 1922 ως κυβερνήτης του θωρηκτού «Λήμνος». Στη συνέχεια υπηρέτησε ως υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη (1923-1925) και ως ναυτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο (Οκτώβριος 1925-Ιούνιος 1927). Το 1928 αποστρατεύθηκε με το βαθμό του πλοιάρχου και πολιτεύθηκε, όπως ο πατέρας του στην περιφέρεια Λοκρίδας. Έλαβε μέρος στις εκλογές του 1928 και εξελέγη με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Επανεξελέγη βουλευτής του ίδιου κόμματος στην περιφέρεια Φθιώτιδας-Φωκίδας το 1932, 1936, 1946 και 1950. Διετέλεσε υπουργός Ναυτικών και Αεροπορίας στην κυβέρνηση Βενιζέλου (1932), υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Καΐρου (1944), υπουργός Ναυτικών στις κυβερνήσεις Θ.Σοφούλη και Αλ.Διομήδη (1949-1950) και υπουργός Τύπου στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου (1950). Μετείχε στο Συνέδριο του Λιβάνου (1944), στο Συμμαχικό Συνέδριο Εμπορικής Ναυτιλίας στο Λονδίνο (1944) και στο Συνέδριο Πανευρώπης στη Χάγη το 1951.

Παντρεύτηκε την Ελένη Γ. Λεβίδη το 1917 και το 1918 απέκτησε ένα γιό, τον Γεώργιο, δικηγόρο και εκδότη της εφημερίδας Express.

2) Ο πατέρας του  Βασίλειος Π. Βασιλειάδης (1842-1909)  ήταν Αξιωματικός του Πεζικού, το 1868 βρισκόταν στο Παρίσι για μετεκπαίδευση και το 1871 υπηρετούσε στο πρώτο σύνταγμα των Ζουάβων. Το 1891 είχε το βαθμό του αντισυνταγματάρχη, ενώ στη συνέχεια πολιτεύθηκε στην εκλογική περιφέρεια της Λοκρίδας. Διετέλεσε βουλευτής τις περιόδους 1895-1898, 1899-1902 και 1906-1910. Τιμήθηκε με πολλά ελληνικά και ξένα παράσημα, μεταξύ των οποίων με τον Αργυρό και Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος, το Σταυρό των Ταξιαρχών και τη γαλλική Legion d` Honneur. Πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1909.

3)Η μητέρα του Ιφιγένεια Λάνδερερ ήταν η μια από τις δυο κόρες του[.....]     

 Ξαβερίου Λάνδερερ του πρώτου καθηγητής της Χημείας στην Ελλάδα. Η άλλη κόρη του ήταν η Αμαλία σύζυγος Μιχαήλ Αβέρωφ.του  πρώτου  Αβέρωφ.

Ειδικότερα :

Ο  παππούς του Γ.Βασιλειάδη  Ξαβέριος Λάνδερερ γεννήθηκε σε προάστιο του Μονάχου της Βαυαρίας το 1809, σπούδασε φυσικές επιστήμες και ιατρική στο εκεί Πανεπιστήμιο και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφίας. Στην Ελλάδα τον έστειλε νεότατο, το 1833, ο Βασιλεύς Λουδοβίκος για να υπηρετήσει τον γιό του Βασιλέα  Όθωνα, στο Ναύπλιο, ως αρχιφαρμακοποιός του. Στρατιωτικός φαρμα-κοποιός αρχικά, διορίσθηκε, μόλις ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκτακτος καθηγητής του για τα μαθήματα της Γενικής Χημείας και της Πειραματικής Φυσικής (14 Απριλίου 1837) και σε λίγο τακτικός καθηγητής της ίδιας έδρας (11 Ιανουαρίου 1838).

Μετά τα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, απολύθηκε ως αλλοδαπός, σε εφαρμογή του σχετικού γενικού μέτρου, για να αναδιοριστεί σε λίγο (12 Σεπτεμβρίου 1844), ως τακτικός καθηγητής της Φαρμακευτικής Χημείας, της Συνταγολογίας και της Βοτανικής, και να συνεχίσει διδάσκοντας, έκτοτε, με εξαιρετικό ζήλο, επί ολόκληρη 25ετία. Στις 17 Ιανουαρίου 1869 λόγοι υγείας τον ανάγκασαν να παραιτηθεί, αλλά στις 26 Ιουνίου 1875 διορίσθηκε  εκ νέου ως επίτιμος πια καθηγητής.

Επιστήμων εμβριθείς και πολυπράγμων, ερευνητής ακούραστος, διδάσκαλος ευφραδής και απολαυστικός, πρόσφερε και σαν πνευματικός άνθρωπος και σαν κοινωνικός παράγων πολύτιμες υπηρεσίες στον τόπο μας, τον πρωτόγονο ακόμη τότε και καθυστερημένο. Τον αγάπησε, του αφοσιώθηκε και έγινες ένας αληθινός Έλληνας. Κοντά στις άλλες πολύτιμες υπηρεσίες του για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κράτους της εποχής εκείνης, στις οποίες ανταποκρίθηκε, του ανήκει η τιμή να είναι ο πρώτος που δίδαξε επί πανεπιστημιακού επιπέδου, τη χημεία στην Ελλάδα. Χημικός, φαρμα-κοποιός και ιατρός συγχρόνως, προσέτρεχε και βοηθούσε πρόθυμα και ακούραστα όπου ζητούσαν τη συνδρομή του.

Διατέλεσε μέλος του Ιατροσυνεδρίου για πολλά χρόνια, άμισθος καθηγητής της Χημικής Τεχνολογίας στο σχολείο των Τεχνών (1833 – 1868), συνεργάσθηκε στην ίδρυση του Οφθαλμιατρείου και το βοήθησε στη λειτουργία του, οργάνωσε τις ολυμπιακές εκθέσεις και δούλεψε αποτελεσματικά και για πολλούς ακόμη ελληνικούς και ξένους επιστημονικούς οργανισμούς και ιδρύματα. Παντού και πάντοτε έτοιμος για όλα. Ιδιαίτερα μνημονεύεται η με αυτοθυσία προσωπική του συμβολή στην καταστολή της πανώλης, που κτύπησε τον Πόρο το 1837.

Τα μαθήματά του, πριν κτισθεί το Πανεπιστήμιο, γίνονταν στο Βασιλικό Φαρμακείο, στη γωνία των δρόμων Ακαδημίας και Κηφισίας (στο κτίριο που μεταγενέστερα χρησιμοποιήθηκε ως υπουργείο Στρατιωτικών) και τα παρακολου-θούσαν, εκτός από τους φοιτητές, και πολλοί ιδιώται ακροαταί.

Στο στρατιωτικό φαρμακείο στεγαζόταν επίσης και το προσωπικό του μικρό χημικό εργαστήριο, που είχε δημιουργήσει με δικές του δαπάνες. Ο Λάνδερερ έφθανε στην αίθουσα του μαθήματος με παραγεμισμένες τις τσέπες της φαρδιάς ρεντιγκότας του από χημικά σκεύη και ουσίες, για τα πειράματα που σε λίγο θα παρουσίαζε. Τα σπασμένα ελληνικά του δεν χαλούσαν την πηγαία ευφράδεια και μάλιστα με τους ιδιωματισμούς τους, προκαλούσαν ακόμη μεγαλύτερο το ενδιαφέρον.

Αργότερα, όταν χτίσθηκε το Πανεπιστήμιο, το υποτυπώδες χημείο του, που εν τω μεταξύ ενισχυόταν και από το κράτος, με ετήσια επιχορήγηση 600 δραχμών, μεταφέρθηκε σε δωμάτιο της βορεινής πλευράς του, ενώ τα μαθήματα διδάσκονταν στην αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής.

Η αγάπη του για την επιστήμη του και το ακούραστο ενδιαφέρον του για τη νέα του πατρίδα, εκδηλωνόταν και με το ερευνητικό του έργο για τον φυσικό της πλούτο, το οποίο υπήρξε αξιόλογο, μάλιστα όταν κριθεί υπό τις δύσκολες συνθήκες και τα πενιχρά μέσα της εποχής. Ασχολήθηκε κυρίως με τα ιαματικά μας νερά και δημοσίευσε σχετικές μελέτες που περιγράφουν τη σύστασή τους, την ωφελιμότητά τους και τη θεραπευτική τους εφαρμογή. Έγραψε για τα νερά της Μήλου, της Κύθνου, της Υπάτης, της Αιδηψού, των Θερμοπυλών και των Μεθάνων. Και άλλα θέματα ερεύνησε και πολλά γι’ αυτά δημοσίευσε, σε ελληνικά και σε ξένα ειδικά περιοδικά. Ακούραστος επίσης συλλέκτης, απέκτησε πλούσια βιβλιοθήκη και κατάρτισε συλλογές φαρμακογνωστικές και ορυκτολογικές.

Πολυγραφότατος, εξέδωσε πολλά διδακτικά βιβλία που υπήρξαν πολύτιμα στην εποχή τους για τους φοιτητές του και τον άλλο κόσμο και είναι από τα πρώτα του χημικού κλάδου. Η δουλειά του αυτή ήταν δύσκολη και κουραστική για εκείνον, αφού οι γνώσεις του της ελληνικής υστερούσαν. Και όμως κατόρθωνε να ξεπερνά το εμπόδιο αυτό με επιτυχία. Στα συγγράμματά του περιλαμβάνονται: Αναλυτική Χημεία (1842), Χημεία (ανόργανος 1840, οργανική 1842), Οδηγίαι προς παρασκευήν Χημικών και Φαρμακευτικών σκευασμάτων (1857), Εγχειρίδιον Ζωολογίας (1844), Εγχειρίδιον Συνταγολογίας (1845), Εγχειρίδιον Τοξικολογίας (1843) κ.ά.

Ο Ξ. Λάνδερερ, που έφθασε στον τόπο μας μόλις 24 χρονών, που πολύ εργάσθηκε γι’ αυτόν κι πέρασε ολόκληρη τη ζωή του στην αγαπημένη του Αθήνα και που τόσο αγαπήθηκε και θαυμάστηκε από όλους τους Έλληνες, πέθανε* στις 7 Ιουλίου του 1885.

O πεθερός του  Γ.Βασιλειάδη  Γεώργιος Λεβίδης, γιός του Δημητρίου Λεβίδη (1808-1893) και της Αικατερίνης Γεωργαντά (†1905), γεννήθηκε στην Αθήνα το 1857. Σπούδασε Νομικά και υπηρέτησε ως διπλωματικός υπάλληλος στο υπουργείο Εξωτερικών στις παρακάτω θέσεις: γραμματέας στο προξενείο Χανίων (Μάιος 1882), στην Αλεξάνδρεια -υπό τις διαταγές του Δ.Στεφάνου αντιπροσώπου της κυβέρνησης στη Διεθνή Επιτροπή Αποζημιώσεων (Φεβρ.1883). Στις 3/10/1883 μετατέθηκε στο γενικό προξενείο Ιωαννίνων, στις 27/4/1884 στο προξενείο Θεσσαλονίκης, στις 16/11/1884 στη Φιλιππούπολη και στις 19/3/1886 διορίστηκε Β΄ γραμματέας στην ελληνική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη. Στις 14/11/1890 διορίστηκε Α΄ γραμματέας στην πρεσβεία στην Πετρούπολη και το 1891 διετέλεσε για μερικούς μήνες προσωρινός επιτετραμμένος στην πρεσβεία στη Μαδρίτη. Το 1893 υπηρετούσε στο υπουργείο στην Αθήνα ενώ στις 2/7/1894 έγινε δεκτή η παραίτησή του. Αδέλφια του ο βουλευτής και υπουργός Νικόλαος Δ. Λεβίδης (πρωτότοκος), ο Στέφανος, ο Μιχαήλ, ο Κωνσταντίνος και η Ελένη που πέθανε το 1881. Ο Γεώργιος Λεβίδης παντρεύτηκε το 1894 την Καλλιόπη  κόρη του Αλεξάνδρου Τραπάντζαλη (1824-1869) από τη Σμύρνη, εγκατεστημένου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου  και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά: τον Αλέκο και την Ελένη.

            Όλα αυτά τα κουραστικά για  ορισμένους αναγνώστες  του συγκεκριμένου άρθρου  τα αναφέρω για να γνωρίσουμε οι  Καμενοβουρλιώτες  την καταγωγή και την  μόρφωση  του και πόσο τυχεροί ήμασταν που ένας άνθρωπος με τέτοιες προδιαγραφές ασχολήθηκε με τον τόπο μας. Πιστεύω ότι  σημαντικός παράγων στην ενασχόλησή του αυτή ήταν και η ειδίκευση του παππού του στις  ιαματικές πληγές της Ελλάδας. Και μπορεί μεν οι επενδύσεις  που έκανε στον τόπο μας   να αποσκοπούσαν  στην επίτευξη κέρδους , πλην όμως  αυτές  έδρασαν  καθοριστικά στο μέλλον μας.

             Ποιος πιστεύει ότι, αν δεν ήταν αυτός, κάποιος άλλος από τους ντόπιους θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το έργο του; Και αυτό το ρωτάω γιατί , σε γενομένη συζήτηση, άκουσα από ντόπιο να τον χαρακτηρίζει « αποικιοκράτη» και ότι αν δεν ήταν αυτός κάποιοι  άλλοι από  τους κατοίκους  της Καρυάς θα το έκαναν στην θέση του. Τι μπορεί να ακούσει κανείς;

               Ποιός θα μπορούσε, αντί γι΄ αυτόν, να προσλάβει τις δεκαετίες του 1920 και 1930 τον  σπουδαίο αρχιτέκτονα  Γεράσιμο Μολφέση, να επιλέξει τον αρχιτεκ-τονικό ρυθμό BAUHΑUS και να κατασκευάσει το σύμπλεγμα των κτηρίων ,το ξενοδοχείο «ΡΑΔΙΟΝ», το ξενοδοχείο «Θρόνιο» και το υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός» που αποτέλεσαν τον πυρήνα της λουτρόπολης  των Καμ.Βούρλων. Είναι αυτός που οραματίστηκε και ίδρυσε την λουτρόπολη των Καμ,Βούρλων. Βέβαια  για την πραγματοποίηση των εγκαταστάσεων χρησιμοποίησε εκτός από δικά του διαθέσιμα και δάνεια από Τράπεζες οι οποίες του τα χορήγησαν επειδή ακριβώς ήταν αξιόπιστος. Ήταν όμως  άτυχος γιατί δεν πρόλαβε να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του αφού  μέχρι το 1940 το μεν ξενοδοχείο « ΡΑΔΙΟΝ» είχε λειτουργήσει μόνο 10 χρόνια (ολοκληρώθηκε το 1930) το δε ξενοδοχείο «Θρόνιο» και το υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός»  είχαν μόλις ανεγερθεί (1937-1938) . Έτσι το 1940 λόγω του πολέμου και αρχικά της μετατροπής των παραπάνω ξενοδοχείων  σε νοσοκομεία  και εν συνεχεία της λεηλατήσεως τους  η εταιρεία που σύστησε με την επωνυμία  «ΡΑΔΙΟΠΗΓΕΣ ΚΑΜ.ΒΟΥΡΛΩΝ Α.Ε.» πτώχευσε. Όμως οι παραπάνω εγκαταστάσεις - μαζί  με το μεταγενέστερο ξενοδοχείο Γαλήνη – παρέμειναν προς όφελος του τόπου και έδωσαν  την δυνατότητα στην λουτρόπολη των Καμ.Βούρλων να συνδέσει το όνομά της με τα ιαματικά λουτρά της νέας μεσοαστικής τάξης της δεκαετίας του 60 και να είναι μία από τις τέσσερεις λουτροπόλεις που άνθησαν τον 20ον αιώνα και ήταν κτισμένες σε αρχαίες ιαματικές πηγές όπως τα Μέθανα, η Αιδηψός και το Λουτράκι.

Επομένως οφείλουμε πολλά στον Γεράσιμο Βασιλειάδη και  ορθά έχει δοθεί το όνομά του στην παραλιακή οδό των Καμ.Βούρλων.

                                                       ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2023 | 6:20 pm


Ξεκινά την Τρίτη (18/4) το 2ο Valencia CF Academy South East Europe International Tournament!

Η μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου για όλους τους μικρούς μπαλαδόρους, το 2ο Valencia CF Academy South East Europe International Tournament, έρχεται και πάλι στον Δήμο Καμένων Βούρλων από τις 18 έως τις 21 Απριλίου 2023!

Συνδιοργανωτές του τουρνουά είναι ο Δήμος Καμένων Βούρλων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και η Valencia CF Academy Greece. Χορηγός επικοινωνίας είναι το «Star Κεντρικής Ελλάδας».

Το ποδοσφαιρικό θέαμα θα είναι χορταστικό, αφού θα διεξαχθούν 130 παιχνίδια σε 6 γήπεδα και θα συμμετάσχουν 900 παιδιά 6 ηλικιακών κατηγοριών!

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τουρνουά

Γήπεδο Καμένων Βούρλων – Κ10 (2013-2014) – 7x7 – 2x25’ – 10 ομάδες
Τρίτη 18 Απριλίου 2023
16:00 – 17:00 Ακαδημίες Βαλένθια Λειβαδιά – Ακαδημίες Βαλένθια Χαϊδάρι
16:00 – 17:00 Καμένα Βούρλα – Αίαντας Λαμίας
17:00 – 18:00 Ακαδημίες Βαλένθια Θεσσαλονίκη - Ακαδημίες Βαλένθια Κηφισιά
19:30 – 20:30 Ακαδημίες Βαλένθια Βάρη – Άρης Αγίου Κωνσταντίνου (Γήπεδο Αγίου Κωνσταντίνου)

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023
Δείτε όλο το πρόγραμμα στο site του Δήμου μας 

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2023 | 9:40 am


ΦΤΑΕΙ Ο ΚΑΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ;

Επιστολή αναγνώστη
Είναι 45 χρόνια από τότε που από δημότης Πειραιά έγινα δημότης Καμ.Βούρλων. 
Όλα αυτά τα χρόνια έβλεπα τα Καμ. Βούρλα από χρόνο σε χρόνο να υποβαθμίζονται. Δεν έφταιγαν μόνο οι δήμαρχοι που εκλέγονταν με κριτήριο την ακαδημαϊκή τους μόρφωση, εφόδιο που κατά τεκμήριο εξασφά-λιζε την επαγγελματική τους επιτυχία και όχι την καταλληλότητα τους για την ανάδειξή τους σε πρώτο πολίτη. Το πτυχίο δεν εγγυάται ούτε την αντίληψη του κατόχου του ούτε την ικανότητά του να δώσει λύση σε διάφορα προβλήματα. Τα Καμένα Βούρλα δεν είχαν ανάγκη από ένα δήμαρχο που να εκτελεί τα καθήκοντά του ως δημόσιος υπάλληλος- με ότι σημαίνει αυτό - αλλά από ένα δήμαρχο που να εμπνέει, να έχει όραμα και παραστάσεις , ιδιαίτερα από το εξωτερικό, τις οποίες να προσπαθούσε να εφαρμόσει στον τόπο του όπως π.χ. την μεταφορά των τραπεζοκαθισμάτων των κατά-στημάτων και απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης και την απόδοσή της στους κατοίκους και παραθεριστές. Ένα δήμαρχο έτοιμο να συγκρουστεί με το κατεστημένο όταν χρειαζόταν χωρίς να είναι υποχρεωμένος, επειδή είχε εκλεγεί ζητώντας την ψήφο των δημοτών ,να ανέχεται κατεστημένο επιζήμιο για την πόλη. Έτσι η λουτρόπολη δεν θα καταντούσε απλή πόλη και τα καταστήματα δεν θα καταλάμβαναν την παραλιακή ζώνη δυσκολεύοντας τα θαλάσσια μπάνια. Ας αναλογιστούμε πόσοι από τους διατελέσαντες δημάρχους συγκέντρωναν αυτά τα γνωρίσματα.

Από την άλλη τους δημοτικούς συμβούλους ,που συνήθως στερούνταν προσόντων, τους έκλεγαν τα σόγια και μάλιστα χωρίς κανένα ενδοιασμό για την καταλληλότητά τους με μόνο κριτήριο συνήθως την εξυπηρέτηση των μικροσυμφερόντων τους. Το γεγονός αυτό δρούσε ανασταλτικά στους πραγματικά άξιους να ασχοληθούν με τον Δήμο.

Οι δημότες άλλωστε πέρα από την ευθύνη της ψήφους τους ,τα αποτελέσματα της οποίας « εισέπρατταν» , είχαν και απευθείας ευθύνη γιά τον μαρασμό των Καμ,Βούρλων είτε ήταν ξενοδόχοι είτε απλοί κάτοικοι. Οι μεν ξενοδόχοι περίμεναν από την δημοτική αρχή να τους λύσει όλα τα προβλήματα όταν οι ίδιοι δεν επένδυαν ευρώ στα καταλύματά τους διατηρώντας τα ως καταλύματα τριτοκοσμικής χώρας ,με άθλιες επιπλώσεις του 60 ,γελοία καρέ και δαντέλες με βελονάκι ,μαξιλαράκια με λουλούδια και λοιπές διακοσμήσεις αναφερόμενες σε παρωχημένες δεκαετίες. Οι δε κάτοικοι με τα κάγκελα και τις προσόψεις των σπιτιών τους άβαφες ακόμη και ασοβάτιστες, λουλούδια σε ντενεκέδες, αυλές ακάθαρτες και ανακατωμένες. Όλα εκπέμπουν κακομοιριά, οπισθοδρόμηση, πρωτόγονο επίπεδο διαβίωσης στοιχεία που διώχνουν τους παραθεριστές τουλάχιστον αυτής της ποιότητας της οποίας θέλαμε να έχουμε.

Αν τα Καμ.Βούρλα που είναι η πρωτεύουσα του Δήμου μας είναι σε αυτή την κατάσταση μπορεί να φαντασθεί ο καθένας πως είναι οι υπόλοιπες τοπικές κοινότητες που αποτελούν τον Δήμο μας .

Θα πρέπει λοιπόν ο καθένας μας να αναλογιστεί ποια είναι η συμ-μετοχή του στην οπισθοδρόμηση των Καμ.Βούρλων και του Δήμου μας γενικότερα και να προσπαθήσουμε να αποτινάξουμε τα κακά που έχουμε οι ίδιοι επισωρεύσει σε αυτόν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 11 April 2023 | 3:31 pm


Ιαματική Κονιαβίτης και ΕΟΤ Καμπινγκ: Ξεκινά η διαδικασία για την αξιοποίηση τους

Εγκρίθηκε 10/4/2023 η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση τους

Εγκρίθηκε σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ όπως ενημερώνι το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, η διαγωνιστική διαδικασία (Πρόσκληση Υποβολής Προσφοράς) για την αξιοποίηση έκτασης στην Ιαματική Πηγή και Κάμπινγκ Κονιαβίτη, στον Δήμο Καμένων Βούρλων.

Η εκκίνηση της διαδικασίας αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την επίσκεψή του στις ιαματικές πηγές της περιοχής μας στις 2 Νοεμβρίου 2022, η διαδικασία θα ξεκινήσει εντός του χρονοδιαγράμματος, στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό που αφορά αξιοποίηση ιαματικής πηγής, εντός της Π.Ε. Φθιώτιδας, αποδεικνύοντας στην πράξη πως βασικός στόχος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η ανάδειξη του ιαματικού πλούτου της χώρας.

“Η αξιοποίηση του πολύ σημαντικού περιουσιακού στοιχείου και του πλουτοπαραγωγικού του πόρου των Καμένων Βούρλων, προχωράει με συνέπεια και μεθοδικότητα.” σημειώνει ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Δημοσιεύθηκε στις 11 April 2023 | 5:57 am


Άγιον Πάσχα – Το Τελετουργικό


Το απόγευμα προς βράδυ της Κυριακής των Βαϊων, της Μεγάλης Δευτέρας και της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου και ο Όρθρος της επόμενης μέρας και το Μεγάλο Απόδειπνο λίγο νωρίτερα τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ τα πρωινά η Θεία Λειτουργία. Τα τροπάρια που ψέλνονται είναι το του Νυμφίου Ιδού ο Νυμφίος έρχεται και το Τον Νυμφώνα σου βλέπω ενώ τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής, Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις.

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης τελείται η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται στο Μυστικό Δείπνο και ψάλλεται το Κοντάκιο Ότε οι ένδοξοι μαθηταί.

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στο τέλος οι πιστοί μεταλαμβάνουν της Αγίας Κοινωνίας, Σώμα και Αίμα Χριστού, το απόγευμα προς βράδυ γίνεται η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών ή Δώδεκα Ευαγγελίων στην οποία αναγιγνόσκωνται 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια, του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη σχετικά με τα Άγια Πάθη του Χριστού από το Μυστικό Δείπνο μέχρι την Ταφή, παράλληλα γίνεται και η έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα και η περιφορά του σε όλο το χώρο του ναού ενώ ψάλλεται το Σήμερον κρεμάται επί ξύλου.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής αποτελεί την κορύφωση του Θείου Δράματος με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι ενώ από αργά το βράδυ έχει ετοιμαστεί ο Ιερός Επιτάφιος έτσι ώστε να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του Κυρίου και το βράδυ οι πιστοί παρακολουθούν με κατάνυξη τον όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου και την Ακολουθία του Επιταφίου και ψάλλονται τα Εγκώμια σε τρεις στάσεις: Η Ζωή εν Τάφω α' στάση, Άξιον Εστί β' στάση, και Αι γενεαί πάσαι γ' στάση μετά τα οποία και πραγματοποιήται η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης ή του χωριού.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, λεγόμενη και "Πρώτη Ανάσταση" και το τροπάριο Ανάστα ο Θεός. Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο πραγματοποιείτε η αφή του Αγίου Φωτός όπου και διανέμεται σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και το βράδυ ακολουθεί η Τελετή της Αναστάσεως με το Δεύτε λάβετε Φως και το Χριστός Ανέστη που συνοδεύεται από τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας, τους ασπασμούς της αγάπης και τη ρίψη πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών και βαρελότων.

Καλό Πάσχα

Δημοσιεύθηκε στις 9 April 2023 | 6:30 am


Μύρισε Πασχαλιά! στο Δημοτικό Σχολείο Καινούργιου

Λίγο πριν ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας σφράγισαν την τελευταία μέρα μαθήματος με πασχαλινές δημιουργίες.

Σας τις παρουσιάζουμε και σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλό Πάσχα!
  • Κάρτες και καλαθάκια από την Α΄ τάξη και την εκπαιδευτικό κ. Μαρία Φρόντζου
  • Βάψιμο αυγών και καλαθάκια από τη Β΄ τάξη και την εκπαιδευτικό κ. Βασιλική Χήρα
  • Γλυκά λαγουδάκια από τη Γ΄ τάξη και την εκπαιδευτικό κ. Ειρήνη Γεωργοπούλου
  • Λαμπάδες και κουνελάκια από τη Δ΄ τάξη και την εκπαιδευτικό κ Σοφία Μπόζαρλη
  • Λαμπάδες από την Ε΄ τάξη και την εκπαιδευτικό κ. Βασιλική Λέντα
  • Κυνήγι αυγών από την καθηγήτρια Αγγλικών κ. Βασιλική Διαμαντάκη
Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο site του σχολείου εδώ


Δημοσιεύθηκε στις 8 April 2023 | 9:19 pm


Αλλάζουν όψη τα Καμένα Βούρλα με το έργο της αποκατάστασης της εσωτερικής οδοποιίας

Αλλάζουν όψη τα Καμένα Βούρλα με το έργο της αποκατάστασης της εσωτερικής οδοποιίας Κοινότητας Καμένων Βούρλων.

Το έργο αφορά εργασίες που πραγματοποιούνται σε οδούς εντός της Κοινότητας της Δημοτικής Ενότητας Καμένων Βούρλων, του Δήμου Καμένων Βούρλων, και βελτιώνουν την οδική ασφάλεια, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στις εργασίες οδοποιίας περιλαμβάνονται εργασίες φρεζαρίσματος του κατεστραμμένου οδοστρώματος, συγκολλητική επάλειψη και τέλος ασφαλτόστρωση με ασφαλτοτάπητα κυκλοφορίας συμπυκνωμένου πάχους 5cm, η οποία διέπεται από τα οριζόμενα στην Π.Τ.Π. Α265.

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή απόφαση των αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών ο Δήμος Καμένων Βούρλων έχει ενταχθεί στη Δράση 16631 «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας», και θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 2.800.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Πράξη αποτελείται από ένα κύριο υποέργο που αφορά σε δράσεις για τη βελτίωση στην ασφάλεια του οδικού δικτύου στον ευρύτερο Δήμο Καμένων Βούρλων.

Δείτε όλες τις φωτό στο site του Δήμου μας

Δημοσιεύθηκε στις 6 April 2023 | 9:37 pm


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΒΙΚΥΣ ΦΑΛΑΡΑ
Δημοσιεύθηκε στις 4 April 2023 | 9:30 pm


Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός αποχέτευσης ακαθάρτων στον Άγιο Κωνσταντίνο

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)» εντάχθηκε η Πράξη «ΕΡΓΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ & Ε.Ε.Λ. ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ»» με Κωδικό ΟΠΣ 5062174 και συγκεκριμένα το έργο «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου Δήμου Καμένων Βούρλων», προϋπολογισμού 7.400.000 ευρώ, ο διαγωνισμός του οποίου είναι ήδη σε εξέλιξη.

Η παρούσα εργολαβία αφορά στην κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και την κατασκευή των αναγκαίων αντλιοστασίων και αγωγών μεταφοράς από τον οικισμό προς την επιλεγείσα θέση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία προβλέπεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να δημοπρατηθεί ως ξεχωριστή εργολαβία.

Σκοπός του έργου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων του Αγίου Κωνσταντίου μέσω της κατασκευής πλήρους εσωτερικού δικτύου στην εντός σχεδίου περιοχή που διαθέτει υλοποιημένο ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο θα καταλήγει με φυσική ροή προς την παραλιακή ζώνη, όπου με τη βοήθεια κατάλληλων αντλιοστασίων και αγωγών μεταφοράς τα λύματα να οδηγηθούν προς την προβλεπόμενη νέα Ε.Ε.Λ.

Δημοσιεύθηκε στις 4 April 2023 | 8:35 am


Ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων στο «STAR FORUM 2023»

Στη θεματική «Τα οφέλη του αθλητικού τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες» του «STAR FORUM 2023» συμμετείχε την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, Γιάννης Συκιώτης.

Τη συζήτηση συντόνιζε ο Προϊστάμενος του Αθλητικού Τμήματος του «STAR Κεντρικής Ελλάδας», Θανάσης Περιβολιώτης, και σ’ αυτή συμμετείχαν επίσης η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, Στέλλα Κορμικιάρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, Αθλητισμού και Εθελοντισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Ηλίας Μπουρμάς..Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2023 | 11:43 am


Καμενα Βουρλα - Ειδήσεις και Νέα

ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ - Mad TV - music & showbiz news!

ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ  Mad TV - music & showbiz news!

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2022 | 10:00 am


Οι εκδοχές των Καμένων Βούρλων - Η Εφημερίδα των Συντακτών

Οι εκδοχές των Καμένων Βούρλων  Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2020 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καμενα Βουρλα