Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αχαϊας   »   Καλαβρυτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ο «Αϊ- Γιάννης», στο Λειβάρτζι


Του Νίκου Χρ. Παπακωνσταντόπουλου 
Τιμώντας τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τη μετάσταση του οποίου εορτάζουμε σε λίγες μέρες (26 Σεπτέμβρη), αποτίουμε φόρο τιμής και στο μακαριστό εφημέριο του χωριού μας, τον π. Σωτήριο Κλεπετούνα, που για πέντε δεκαετίες διακόνησε άξια το ποίμνιό του. Με ιδιαίτερα δε θαυμαστό τρόπο ο «παπα-Σωτήρης» αγωνίστηκε να συντηρηθούν το μοναστήρι και οι δώδεκα εκκλησίες και ξωκλήσια που στολίζουν το χωριό μας, αφήνοντας στις νεότερες γενιές πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά.
Αντί άλλου άρθρου, λοιπόν, για τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στη συνοικία Άγιος Ιωάννης («Αϊ-Γιάννης»), στο Λειβάρτζι, παραθέτουμε το κείμενο που ευρίσκεται σε κορνίζα δεξιά της εισόδου του ναού, εσωτερικά:
«ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΛΕΙΒΑΡΤΖΙΟΥ
Αληθώς ο ναός ούτος, εξ ού και η ονομασία της συνοικίας, είναι ο Παρθενών του Λειβαρτζίου με τα έξοχα σκαλίσματα και τας λαμπράς εικόνας του τέμπλου.
Ούτος εκτίσθη το 1831 (Αυγούστου 5), αποτεφρωθείς δε εκ τυχαίας πυρκαϊάς ανωκοδομήθη το 1873. Εις τα 1882 εγένετο το ωραίον τέμπλον μετά της αμπέλου, επιμελεία του εκ της συνοικίας ταύτης Ιατρού κ. Παναγιώτου Μπρίμη, αντί δαπάνης 2000 δραχμών, με τεχνίτας Ηπειρώτας.
Το 1857 ανηγέρθη το περίφημον κωδωνοστάσιον με εκλεκτάς πέτρας, μεταφερομένας πέραν του διασέλου, τη ευλαβεία των τότε γυναικών. Εις τα 1898 ηγοράσθη ο μέγας Κώδων αντί δραχμών 520, το δε 1964 με εισφορά των ενοριτών εγένετο η περιστροφική κλίμακα (σκάλα), αξίας 4000 δραχμών και εις τα 1966 ηλλάγη η εκ πλακών στέγη δι’ ευρωπαϊκών κεράμων, δαπάναις της εν Η.Π.Α. ευρισκομένης εκ Λειβαρτζίου καταγομένης κ. Τασίας Λούβαρη, το γένος Σωκράτους Θούα, εις μνήμην του συζύγου της Ανέστη.
Ευλαβών αφιερωτών εικόνων ονόματα αναγράφονται: Αντ. και Χαραλάμπους Μεϊντάνη, αδελφών Χρήστου και Γεωργίου Γιαννακόπουλων, Γεωργίου Σακελαροπούλου, Ανδρέου Πονήρη, Θεοδώρας Κ. Παπαμικρού, Χαραλάμπους Μασούρα, Χρήστου Σοφιανοπούλου, Τασίας Μανωλοπούλου, Αναστασίου Θούα ή Τασάνη κομίσαντος εξ Αμερικής τον Εσταυρωμένον, Ευθυμίου Αβραμιάδου Μοναχού, Ανδρέου Βασιλοπούλου, Νικολάου Νταερέ και Δημητρίου Νταερέ το Ιερόν και Άγιον Ευαγγέλιον.
Το παρόν εγράφη την 26ην Σεπτεμβρίου 1966.
Ο Εφημέριος ΛειβαρτζίουΣΩΤΗΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΛΕΠΕΤΟΥΝΑΣΙΕΡΕΥΣ»(Με σφραγίδα και υπογραφή)

Να αναφερθεί δε συμπληρωματικά, πως μία από τις μεταγενέστερες του παραπάνω κειμένου προσφορές στο ναό, είναι και τα στασίδια, από τον ίδιο τον ιερέα και την πρεσβυτέρα Θεοδώρα, το 1997. 


Λίγα λόγια για τη συνοικία
Ο ιερός ναός του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου γιορτάζει στις 8 Μάη και στις 26 Σεπτέμβρη και μαζί του γιορτάζει όχι μόνο η συνοικία, που έχει τον άγιο ως προστάτη της και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ενοριακό ναό, αλλά και όλο το χωριό. Προσκυνητές έρχονται ακόμα και από τα γύρω χωριά, με πολλή πίστη και ευλάβεια, κρατώντας τα τάματά τους. 
Τα σπίτια του μαχαλά είναι ορθάνοιχτα και μετά το σχόλασμα της εκκλησίας κανείς δεν φεύγει, χωρίς τη Λειβαρτζινή-Αϊ-Γιαννίτικη φιλοξενία. Είναι μια συνήθεια - «νόμος» για κάθε μαχαλά και κάθε χωριό της επαρχίας μας και μας φέρνει στο νου το φαγοπότι και το γλέντι με τα ταβούλια από σπίτι σε σπίτι, μέχρι και τη άλλη μέρα, στη γιορτή του αγίου του χωριού κάποια χρόνια πριν.
«Μπαλκόνι» του χωριού μας έχουν πει το Αϊ-Γιαννίτικο καταράχι, και απόλυτα δικαιολογημένα, αφού από εκεί η θέα, τόσο βόρεια και βορειοανατολικά, όσο ανατολικά και νοτιοανατολικά είναι φανταστική! Τα ανοιξιάτικα και τα καλοκαιρινά απογεύματα βγαίνουν πολλοί κάτοικοι της συνοικίας στο καταράχι και απολαμβάνουν τη δροσιά, τα καταπράσινα δάση μας, τους άλλους μαχαλάδες, τα βουνά γύρω, το απέραντο γαλάζιο του ουρανού, την αστροφεγγιά και την πανσέληνο τη νύχτα.
Στο καταράχι αυτό γράφηκε ένα από τα πολύ γνωστά προεπαναστατικά γεγονότα του 1821 στη χώρα μας: Η εκτέλεση ενός ή δύο «σπαχήδων» (τούρκων εισπρακτόρων του χαρατσίου) από τον Ξαντάκη Τομαρά, που, ερχόμενοι από τα πίσω χωριά, κατηφόριζαν στο Αϊ-Γιαννίτικο Καταράχι με ύβρεις και απειλές κατά των Λειβαρτζινών αν δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι. (Εδώ να ειπωθεί πως οι ιστορικοί Τρικούπης και ο Καρατζάς αναφέρουν για δύο «σπαΐδες»). 
Στη συνοικία Περιτσαίοι υπήρχε ο πύργος του Ξαντάκη Τομαρά, στον οποίο κατοικούσε ο ίδιος. Σύμφωνα με μαρτυρίες γερόντων, καταγόταν από την περιοχή του Τόμαρου της Ηπείρου, όπως δηλώνει και το όνομά του. Παρενθετικά να ειπωθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα των παππούδων μας πάντα, πως μια μεγάλη έκταση κοντά στο μοναστήρι μας, στην Αγία Τριάδα, ήταν δικό του αμπέλι, που και σήμερα εκεί ο τόπος έχει την ονομασία «τομαραίικο αμπέλι».
Στη δεκαετία του 1970 ο Σύλλογος, Λειβαρτζινών της Αθήνας ανήγειρε μνημείο – «μάρτυρα» στο Αϊ-Γιαννίτικο Καταράχι (μαρμάρινη στήλη), το οποίο όμως λίγα χρόνια μετά καταστράφηκε. «Επανήλθε» ο Σύλλογος και στη δεκαετία του 1990 τοποθέτησε νέο. Με τη φροντίδα γνήσιων Λειβαρτζινών τοποθετήθηκε και σημαία δίπλα ακριβώς από τη μαρμάρινη στήλη, που κυματίζει υπερήφανα από τότε, μέρα και νύχτα στο «μπαλκόνι» του χωριού μας, βροντοφωνάζοντας την ιστορία! Το μνημείο, η σημαία και το εικονοστάσι του Αγίου Ιωάννου μας καλωσορίζουν ανεβαίνοντας, και πριν φτάσουμε στα πρώτα σπίτια της συνοικίας.

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων και είναι υγειονομικός (Διπλωματούχος Νοσηλευτής).Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε εδώ και αρκετά χρόνια, δημοσιεύοντας αρχικά άρθρα και κείμενά του στον Επαρχιακό – Καλαβρυτινό Τύπο, καθώς και σε διάφορα περιοδικά. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Λειβάρτζι σ’ ευχαριστώ!» εξέδωσε το 2002. Δύο χρόνια αργότερα προχώρησε σε μια προσπάθεια μετάφρασης για «Τα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης και του Μεγάλου Σαββάτου», καθώς και άλλων περικοπών της Μεγάλης Εβδομάδος (περιορισμένος αριθμός αντιτύπων). Ακολούθησε η συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Έμμετρα», το 2008, από τις Εκδόσεις «Άπειρος Χώρα». Το 2009 ολοκλήρωσε την ογκώδη έρευνά του με τίτλο «“Καταθέσεις” από την Νοσηλευτική μου διαδρομή». Το 2011 εκδόθηκαν τα βιβλία του «Η Φωτογραφία» και «Όταν η ελπίδα άρχισε ν’ ανατέλλει» («Άπειρος Χώρα»). Αναμένεται να εκδοθεί ακόμα και το σχεδόν ολοκληρωμένο βιβλίο του (μυθιστόρημα), με τίτλο «Αθόρυβοι εργάτες». Παράλληλα, συνεχίζει να δημοσιεύει πολύ συχνά άρθρα, κείμενα και ποιήματα σε εφημερίδες και περιοδικά (έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος). Ακόμα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ομιλίες του για διάφορα λογοτεχνικά και κοινωνικά θέματα.Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2018 | 11:25 am


Μέχρι 28 Σεπτεμβρίου η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι την Παρασκευή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορία τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ είναι φέτος φουσκωμένος για περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών. Ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου 2019 ενώ προβλέπονται απαλλαγές και εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κά) καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν περισσότερες από 5 μηνιαίες δόσεις έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την εξόφλησή του ΕΝΦΙΑ:
  • Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου στους κατόχους πιστωτικών καρτών.
  • Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet ακόμα και αν δεν έχει λήξει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή του ΕΝΦΙΑ με κάρτα απευθείας μέσω του Taxisnet, αλλά χωρίς τη δυνατότητα άτοκων δόσεων.

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2018 | 9:01 am


3,6 εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν στην Εφορία μέχρι €10.000

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε στοιχεία στα οποία αποκαλύπτεται ότι σχεδόν 3,6 εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ (συνολικά 3,7 δισ), ενώ οι μεγαλοοφειλέτες, μπορεί να είναι μόλις 41.232, όμως χρωστούν πάνω από 91 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο
Αυτά, όσο αφορούν τα ποσά που χρωστά το Δημόσιο, διότι περνώντας στην άλλη κατηγορία, Κοιτώντας τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν στο Δημόσιο, οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο, καθώς πάνω από 3,8 εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν 101,5 δισεκατομμύρια ευρώ! Και εξ αυτών, αν προχωρήσουμε στην ανάλυση, σχεδόν 3,6 εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ (συνολικά 3,7 δισ), ενώ οι μεγαλοοφειλέτες, μπορεί να είναι μόλις 41.232, όμως χρωστούν πάνω από 91 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Από τα παραπάνω η «μερίδα του λέοντος» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήκει στον φόρο του Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων, με τα χρωστούμενα να ανέρχονται σε 33,33 δισεκατομμύρια ευρώ, τον χρωστούμενο ΦΠΑ που ξεπερνά τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ και τον φόρο εισοδήματος, που ανέρχεται, με τη σειρά του, στα 18,5 δισ. ευρώ. Τέταρτες έρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια, που φτάνουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη περί τα 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ χρωστά όπως φαίνεται το Δημόσιο σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, από το σύνολο του 1.827.215.836 ευρώ, το Δημόσιο οφείλει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 875 εκατομμύρια, σε φυσικά πρόσωπα 228 εκατομμύρια και σε επιστροφές ΦΠΑ 474 εκατομμύρια. 

Όλα αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από επιστολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία απαντά με αυτή, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο ανεξάρτητος βουλευτής Β' Πειραιά, Δημήτρης Καμμένος. Ο κ. Καμμένος όρμώμενος από δημοσίευμα του newmoney.gr, στο οποίο αναφέρεται ότι οι οφειλέτες βαρύνονται με 30-50 δισ. ευρώ επιπλέον των ήδη υπαρχόντων χρεών, ρωτά την ΑΑΔΕ για το κατά πόσο ευσταθούν τα δημοσιεεύματα, αν υπάρχουν σχετικά στοιχεία και ζητά μία ξεκάθαρη απάντηση για το πόσα είναι τελικά υτα χρέη από και προς το Δημόσιο.

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2018 | 8:52 am


Αχτσιόγλου: Στόχος η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μίλησε απόψε στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
«Η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει δύο βασικούς στόχους, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), όπου προσκλήθηκε ως κεντρική ομιλήτρια.

«Σήμερα»- σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου -«βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να πάρουμε αποφάσεις αναφορικά με τις πολιτικές που θα ασκηθούν το επόμενο διάστημα. Από τη μία υπάρχει η επιλογή της συμπίεσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της μείωσης του εργατικού κόστους, της επιθετικής μείωσης της φορολογίας και της προστασίας μόνο από την ακραία φτώχεια, που είναι η αντίληψη του ΔΝΤ, η οποία αποδείχτηκε αναποτελεσματική και κοινωνικά ολέθρια. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η επιλογή που υιοθετεί η κυβέρνηση με μείγμα πολιτικής: την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη στιβαρή κοινωνική πολιτική που επεκτείνεται και στα μεσαία εισοδήματα, με στόχο την εμπέδωση των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων με δύο τρόπους: με την αύξηση του κατώτατου μισθού και με την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι αυτός είναι ο δρόμος που επιτυγχάνει «τους στόχους μας για κοινωνική ευημερία, για μείωση των ανισοτήτων, για άνοδο του βιοτικού επιπέδου της κοινωνικής πλειοψηφίας και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Τέλος, ανέφερε ότι αυτός είναι και ο δρόμος που εξασφαλίζει ότι οι παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση θα εξαλειφθούν, μέσα από ένα νέο παραγωγικό και οικονομικό υπόδειγμα που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2018 | 8:49 am


Δελτίο Καιρού - Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Τοπικές νεφώσεις, πυκνότερες στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, με πιθανότητα για τοπικές βροχές  σε περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της Ευβοίας, της Κρήτης, του Νοτίου Ιονίου και της Πελοποννήσου, περιμένουμε την Τετάρτη 26/09/2018.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση θα κυμανθεί από 9 έως 20 και τοπικά 21 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 4 έως 20 στη Βόρεια Ελλάδα, από 6 έως 22 και τοπικά 23 στη Δυτική Ελλάδα, από 10 έως 19 στο Βόρειο Αιγαίο και από 16 έως 27 και τοπικά 28 βαθμούς στο Κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από τα βορειοανατολικά έως 7 και τοπικά 8 με 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι κυρίως ανατολικοί  έως 5 με 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2018 | 7:57 am


Συνταγή για Καλαβρυτινά σουτζούκια


Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι καρύδια και μουσταλευριά.
Αφού έχουμε σπάσει τα καρύδια, διαλέγουμε τα μεγαλύτερα κομμάτια και τα περνάμε με βελόνα σε κλωστή. Στην άλλη άκρη της κλωστής έχουμε δέσει ένα μικρό τσόφλι για να τα κρατάει και να γίνονται μικρές αρμαθιές. Σε κάθε μια που γεμίζει, βγάζουμε τη βελόνα και στη θέση της δένουμε μια μικρή διχάλα, που να μπορούμε να τα κρεμάσουμε να ξεραθούνε. Το μήκος ενός μέτριου σουτζουκιού φτάνει στα σαράντα με πενήντα εκατοστά.


Μόλις είναι έτοιμα τα καρύδια, φτιάχνουμε τη μουσταλευριά, βλ. συνταγή ΕΔΩ
Βουτάμε μία-μία τις αρμαθιές στην κατσαρόλα με τη βοήθεια της κουτάλας, κρατώντας τες από τη διχάλα και με προσοχή να μην καούμε. Τις βγάζουμε σχεδόν αμέσως και τις κρεμάμε σε χώρο που έχουμε ετοιμάσει, με ταψιά ή λαμαρίνες αποκάτω να μαζεύουν τη μουσταλευριά που τρέχει και να μην πηγαίνει χαμένη. Επαναλαμβάνουμε τρεις τέσσερις φορές σε μικρό χρονικό διάστημα ή περιχύνουμε με την κουτάλα στη θέση που είναι κρεμασμένα, μέχρι να καλυφθούν καλά τα καρύδια και τα σουτζούκια μας να πάρουν το ανάλογο πάχος. 
Όταν στεγνώσουν τα κρεμάμε στον αέρα ή στον ήλιο να ξεραθούν.
Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο, χορταστικό και θρεπτικό γλύκισμα, που μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ποιός μπορεί να ξεχάσει και με τι λαχτάρα τα τρώγαμε στα διαλλείματα του σχολείου τους παγωμένους μήνες του χειμώνα!

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2018 | 3:51 pm


Συνάντηση Μητσοτάκη-Στεφανόπουλου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα η συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πατρινό δικηγόρο Ηλία Στεφανόπουλο, γιου του τ.Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.
Στο τραπέζι ήταν το ενδεχόμενο της καθόδου του κ. Στεφανόπουλου ως υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.
Ο Αχαιός δικηγόρος, σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, εμφανίζεται θετικός, όμως ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο για να εξετάσει τις προϋποθέσεις μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Στην συνάντηση παρών ήταν και ο αχαιός βουλευτής Ιάσων Φωτήλας.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2018 | 3:37 pm


Στην Πάτρα «Τα νερά των βουνών και η Κέρτεζη»

Οι εκδόσεις ΑΡΜΟΣ και το βιβλιοπωλείο Discover παρουσιάζουν το πρώτο βιβλίο του Παναγιώτη Μπούρδαλα με τίτλο: «Τα νερά των βουνών και η Κέρτεζη»-- Περιβαλλοντική και λαογραφική μελέτη για το Μεγαλοχώρι των Καλαβρύτων. – Ά Τόμος.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20:00΄, στο χώρο του βιβλιοπωλείου (πεζόδρομος Βούρβαχη 3).

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Χρήστος Σιάχος, πρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
- Τάσσος Σταθόπουλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας
- Δημήτρης Κολιόπουλος, καθηγητής Πανεπιστήμιου Πατρών
- Ηλίας Παπαχαντζής, Φιλόλογος, πρώην μέλος ΚΕΜΕΤΕ/ΟΛΜΕ
- Παναγιώτης Μπούρδαλας, Φυσικός, Θεολόγος, συγγραφέας του βιβλίου.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2018 | 10:52 am


Δελτίο Καιρού - Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Σταδιακή ενίσχυση των ανέμων και λίγες σποραδικές νεφώσεις, πυκνότερες στην ανατολική και νότια Ελλάδα περιμένουμε την Τρίτη 25/09/2018. Τοπικές βροχές ενδέχεται να σημειωθούν σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της Ευβοίας, των Σποράδων, της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων περιμένουνε από τις βραδυνές ώρες.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 9 έως 24 και τοπικά 25 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 6 έως 23 στη Βόρεια Ελλάδα, από 11 έως 28 και τοπικά 29 στη Δυτική Ελλάδα, από 8 έως 24 στο Βόρειο Αιγαίο και από 17 έως 29 και τοπικά 30 βαθμούς στο Κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από τα βορειοανατολικά έως 7 και τοπικά 8 με 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο αρχικά  θα είναι βόρειοι έως 5 μποφόρ, στρεφόμενοι στη συνέχεια σε ανατολικούς έως και 7 μποφόρ.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2018 | 7:12 am


25 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν - Εορτολόγιο

Σήμερα 25 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν
Ονομαστικές Εορτές:
ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ Ευφροσύνη, Ευφροσύνα, Φροσύνη, Φρόσω, Φροσούλα, Φροσού
ΦΡΟΣΩ Φρόσω, Ευφροσύνη, Ευφροσύνα, Φροσύνη, Φροσούλα, Φροσού

Συναξαριστής:

Οσία Ευφροσύνη Θυγατέρα Παφνουτίου του Αιγυπτίου
Όσιος Πανφούτιος
Άγιοι Παύλος, Ταττή και τα παιδιά τους Σαβινιανός, Μάξιμος, Ρούφος και Ευγένιος
Μνήμη μεγάλου σεισμού
Άγιος Παφνούτιος ο Ιεροσολυμήτης, Ιερομάρτυρας
Άγιος Βυζατηνός
Όσιος Σέργιος ο Θαυματουργός Ηγούμενος Ραδονεξίας
Όσιος Θεόφιλος Αρχιεπίσκοπος Εφέσου

Η Οσία Ευφροσύνη έζησε στα χρόνια του Θεοδοσίου του μικρού [περί το 410 μ.Χ.), ήταν μοναχοκόρη και πολύ πλούσια. Ο πατέρας της Παφνούτιος ήταν ο πλουσιότερος της Αλεξάνδρειας και μαζί με τη σύζυγο του διακρίνονταν για τη θερμή πίστη τους στο Θεό.
Δώδεκα χρονών η Ευφροσύνη έμεινε ορφανή από μητέρα, και ο πατέρας της αφοσιώθηκε ακόμα πιο φιλόστοργα στην επιμέλεια της κόρης του. Όταν η Ευφροσύνη έφθασε στο 18ο έτος της ηλικίας της, ο πατέρας της θέλησε να την παντρέψει με ένα νέο υψηλής κοινωνικής τάξης.
Όμως την ψυχή της Ευφροσύνης είχε καταλάβει ο θείος έρωτας. Ο γάμος και οι κοσμικότητες θα της ήταν εμπόδιο να αφιερωθεί συστηματικά στην ελεημοσύνη και στην υπηρεσία του πλησίον. Γι’ αυτό κάποια μέρα, αφού διαμοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς, έφυγε κρυφά από το σπίτι, και μετά από πολλές περιπέτειες, κατέληξε μεταμφιεσμένη ανδρικά σε κοινόβιο ανδρικό μοναστήρι. Εκεί πήρε το όνομα Σμάραγδος και όλοι οι μοναχοί θαύμαζαν τον πνευματικό της αγώνα και τη διακονία που πρόθυμα πρόσφερε σε όλους.
Έζησε στο μοναστήρι 38 χρόνια. Στο τέλος της ζωής της συναντήθηκε και με τον πατέρα της, όταν και αυτός έγινε μοναχός στο ίδιο μοναστήρι. Έτσι, με τη ζωή της η Ευφροσύνη μας υπενθυμίζει τα λόγια της Αγίας Γραφής, που λένε: «ἀρνησάμενοι τᾶς κοσμικᾶς ἐπιθυμίας σωφρόνως καὶ δικαίως καὶ εὐσεβῶς ζήσωμεν ἐν τῷ νῦν αἰώνι» (Προς Τίτον, Β' 12). Δηλαδή, αφού αρνηθούμε τις επιθυμίες του ματαίου και αμαρτωλού αυτού κόσμου, να ζήσουμε στον παρόντα αιώνα με εγκράτεια στη ζωή μας, με δικαιοσύνη προς τους συνανθρώπους μας και με ευσέβεια προς το Θεό.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Ἐν σοὶ Μῆτερ ἀκριβῶς διεσώθη τὸ κατ᾽ εἰκόνα· λαβοῦσα γὰρ τὸν σταυρόν, ἠκολούθησας τῷ Χριστῷ, καὶ πράττουσα ἐδίδασκες, ὑπερορᾷν μὲν σαρκός, παρέρχεται γάρ· ἐπιμελεῖσθαι δὲ ψυχῆς, πράγματος ἀθανάτoυ· διὸ καὶ μετὰ Ἀγγέλων συναγάλλεται, Ὁσία Εὐφροσύνη τὸ πνεῦμά σου.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2018 | 7:05 am


Σαν Σήμερα Σεπτεμβρίου

Γεγονότα
1185 - Ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός θανατώνεται βάναυσα στην Κωνσταντινούπολη.
1213 - Σταυροφορία των Αλβιγηνών: ο Σιμόν ντε Μονφόρ νικά τον Πέτρο Β' της Αραγωνίας στη μάχη του Μυρέ.
1229 - Ο Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας νικά τους Αλμοάδες στο Πορτοπί της Μαγιόρκα.
1309 - Κατά τη διάρκεια της χριστιανικής ανακατάκτησης της Ιβηρικής χερσονήσου, το Εμιράτο της Γρανάδα παραδίδει το Γιβραλτάρ στους στρατιώτες του Βασιλείου της Καστίλης.
1683 - Συνασπισμός ευρωπαϊκών δυνάμεων νικά τον οθωμανικό στρατό στη μάχη της Βιέννης.
1829 - Οι Έλληνες νικούν στη μάχη της Πέτρας, την τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης.
1846 - Μετά το μυστικό γάμο τους, η Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ και ο Ρόμπερτ Μπράουνινγκ μετακομίζουν στην Ιταλία.
1847 - Αμερικανομεξικανικός πόλεμος: αρχίζει η μάχη του Καπουλτεπέκ.
1848 - Η Ελβετία γίνεται ομοσπονδιακό κράτος.
1890 - Ιδρύεται το Σόλσμπερυ στη Ροδεσία.
1897 - Εκστρατεία Τίρα: διεξάγεται η Μάχη του Σαραγκάρι.
1910 - Πρεμιέρα της Συμφωνίας Νο 8 του Γκούσταβ Μάλερ στο Μόναχο (με μία χορωδία 852 τραγουδιστών και ορχήστρα 171 μουσικών).
1923 - Η νότια Ροδεσία, που σήμερα ονομάζεται Ζιμπάμπουε, προσαρτάται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1940 - Ανακαλύπτονται τοιχογραφίες στο σπήλαιο Λασκώ στη Γαλλία.
1944 - Απελευθερώνεται η Λευκάδα από την ΙΧ μεραρχία του ΕΔΕΣ εξοντώνοντας την Γερμανική φρουρά του νησιού.
1961 - Ο Χουάν Κάρλος, πρίγκιπας των Αστουριών και επίδοξος διάδοχος του ισπανικού θρόνου, αρραβωνιάζεται στη Λωζάνη την πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας.
1963 - Εν όψει των ελληνοβουλγαρικών συνομιλιών για τη διευθέτηση των εκκρεμών μεταξύ των δύο χωρών ζητημάτων, ο εμπορικός ακόλουθος της βουλγαρικής πρεσβείας προτείνει την παραχώρηση διεξόδου της Ελλάδας στον Εύξεινο Πόντο, σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση διεξόδου της Βουλγαρίας στο Αιγαίο Πέλαγος.
1966 - Δεν θέτει καθεστωτικό ζήτημα η Ένωση Κέντρου, δηλώνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την εμπρηστική ομιλία του υιού του.
1966 - Εκτοξεύεται το Τζέμινι 11, η προτελευταία αποστολή του προγράμματος Τζέμινι της NASA.
1980 - Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία υπό την ηγεσία του στρατηγού Κενάν Εβρέν.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2018 | 7:05 am


Α.Ε.Καλαβρύτων: Έναρξη τμήματος Γυμναστικής Γυναικών

Η Αθλητική Ένωση Καλαβρύτων σε εφαρμογή απόφαση του Δ.Σ. υλοποιεί το πρόγραμμα «Αθλητισμός και Γυναίκα»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και η εκγύμναση θα γίνεται στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Καλαβρύτων, κάθε Τρίτη και Πέμπτη 7 έως 8μμ
Υπεύθυνη του τμήματος η πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής κα Μιχαέλα Κιρτσόη
Πρώτη συνάντηση του τμήματος έχει οριστεί την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στις 7μμ

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2018 | 8:15 pm


Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο - Τα θέματα

Η ενημέρωση για την Πατρών – Πύργου, σε σχέση με τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 15.00΄, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 & Αμερικής), στην Πάτρα. 
Επίσης, τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν τα υφιστάμενα προβλήματα και οι ελλείψεις των κοινωνικών φορέων ψυχικής υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθούν οι παρεμβάσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις, που πέρασαν πρόσφατα από την Εκτελεστική Επιτροπή και αφορούν τα γήπεδα στους Δήμους Ακτίου – Βόνιτσας και Ανδρίτσαινας -Κρεστένων, προϋπολογισμού 279.000 ευρώ

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με τα υφιστάμενα προβλήματα και τις ελλείψεις των κοινωνικών φορέων ψυχικής υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
(εισηγητής : Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε
Θέματα Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης κ.Αντώνης
Χαροκόπος)

2. Ενημέρωση σχετικά με τη δημοπράτηση του έργου Πάτρα-Πύργος, μετά από συνάντησή με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ.Σπίρτζη Χρήστο.
(εισηγητής :Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας
Ηλείας κ. Γεώργιος Π. Γεωργιόπουλος)

3. Έγκριση υποβολής πρότασης ένταξης του έργου με τίτλο: «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ 7Χ7 ΚΑΤΟΥΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ)», Π/Υ #129.350,00€#, στη ΣΑΕΠ 001 του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έτους 2018.
(εισηγητής :Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης
& Επιχειρηματικότητας κ.Κωνσταντίνος Καρπέτας)

4. Έγκριση υποβολής πρότασης ένταξης του έργου με τίτλο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΗΠΕΔΩΝ Τ. Κ. ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΣΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ - ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ», Π/Υ #150.000,00€#, στη ΣΑΕΠ 001 του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έτους 2018.
(εισηγητής :Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης
& Επιχειρηματικότητας κ.Κωνσταντίνος Καρπέτας)

5. Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας».
(εισηγητής :Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού
& Διοίκησης κ.Δημήτριος Δριβίλας)

6. Έγκριση καθορισμού διεξαγωγής της δημοπρασίας σύμφωνα με το άρθρο 27 του Ν. 4412/2016 ως ανοιχτή δημοπρασία του έργου: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ - ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΝΤΑΣΚΑ" ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, προϋπολογισμού 335.000,00€, κωδικού 2018ΕΠ00100007.
(εισηγητής :Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας
Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος)

7. Έγκριση καθορισμού διεξαγωγής της δημοπρασίας σύμφωνα με το άρθρο 27 του Ν. 4412/2016 ως ανοιχτή δημοπρασία της μελέτης: «Υποστηρικτικές μελέτες για την έγκριση από την Διοικητική Αρχή Φραγμάτων του Φράγματος στη θέση ¨ΝΤΑΣΚΑ¨ Ερυμάνθειας Ν.Αχαΐας» αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, προϋπολογισμού 130.000,00€, κωδικού 2018ΜΠ00100000
(εισηγητής :Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας
Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος)

8. Ταξινόμηση- Κατηγοριοποίηση του εγγειοβελτιωτικού έργου «Κατασκευή λιμνοδεξαμενής και αρδευτικού δικτύου στη θέση Ντασκά Δ. Τριταίας Ν. Αχαΐας».
(εισηγητής :Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας
Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος)

9. Έγκριση αναγκαιότητας διενέργειας δαπάνης μέχρι του ποσού των εξήντα επτά χιλιάδων ευρώ (67.000,00 €) για την επέκταση των συμβάσεων του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2018 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας σύμφωνα με το αρ. 132 παρ, γ του Ν.4412/16.
(εισηγητής :Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας
Ηλείας κ. Γεώργιος Π. Γεωργιόπουλος)

10. Σύμφωνη Γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για την 2η τροποποίηση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2018 του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
(εισηγητής :Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών
κ. Παναγιώτης Μπράμος)

11. Επικύρωση πρακτικών 9ης /2018, 10ης /2018 , 11ης /2018 και 12ης /2018 συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2018 | 5:53 pm


Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στην εγκατάσταση ψηφιακών (έξυπνων) μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα κτίρια της προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω  του ευρωπαϊκού έργου Esmartcity  ( Enabling SMARTer City in the MED area through NETworking - Δημιουργώντας ευφυέστερες πόλεις στην περιοχή της Μεσογείου, μέσω δικτυώσεων) το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας στο Μεσογειακό Χώρο Interreg MED 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Τα ηλεκτρικά μεγέθη που θα προκύψουν από τις καταγραφές,  θα αξιολογηθούν και θα αναλυθούν, ώστε να προκύψουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.
«Καταρτίσαμε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό, ώστε η Δυτική Ελλάδα να καταστεί Περιφέρεια – πρότυπο στην εξοικονόμηση ενέργειας.  Διεκδικούμε πόρους, στρεφόμαστε στην Ευρώπη, κερδίζουμε σε τεχνογνωσία, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα. Αποκομίζουμε  θετικά αποτελέσματα, τα οποία συμβάλουν στη  βιώσιμη, οικονομική ανάπτυξη και αναβαθμίζουν την  ποιότητα ζωής των πολιτών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Όπως ανέφερε, από την πλευρά του,  ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Π.Δ.Ε. Νικόλαος Μπαλαμπάνης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας) για την δημιουργία Παρατηρητηρίου Καταγραφής Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Δυτική Ελλάδα, σε κτίρια που διαχειρίζονται από Δημόσιους Φορείς. Στόχος είναι η   μέτρηση και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο, η δημιουργία βάσης δεδομένων, η διασύνδεση και η αξιολόγηση των ηλεκτρικών μεγεθών και παραμέτρων της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται  σε  όσα  κτίρια στεγάζουν υπηρεσίες των συμβαλλομένων φορέων ή διαχειρίζονται από αυτούς.
Το ESMARTCITY έχει ως  στόχο την  βελτίωση των δυνατοτήτων καινοτομίας των πόλεων της περιοχής της Μεσογείου, μέσω της δημιουργίας οικοσυστημάτων καινοτομίας που περιλαμβάνουν πολίτες, επιχειρήσεις, ερευνητές - ακαδημαϊκούς, και δημόσιες αρχές, σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της Ευφυούς Πόλης. 
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνει τη δεύτερη συνάντηση των εταίρων του έργου.   Οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 ημέρα  Πέμπτη στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου της Π.Δ.Ε στο Μεσολόγγι (Κύπρου 30, τ.κ. 30200), όπου θα αναλυθούν θέματα αναφορικά με την εξέλιξη του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, ενώ στις 28  Σεπτεμβρίου 2018 ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών –Αθηνών 32 & Αμερικής) στην Πάτρα, θα παρουσιαστεί και θα υπογραφεί η Χάρτα Δικτύωσης (Network Charter) της Κοινότητας Δικτύωσης Έξυπνης Πόλης. 

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2018 | 5:33 pm


Α.Ε.Καλαβρύτων: Φιλική επικράτηση στην Τέμενη (1-2)

Σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στο γήπεδο της Τέμενης η ομάδα των Καλαβρύτων επικράτησε του Αστέρα Τέμενης με σκορ 2-1 από τα Καλάβρυτα.
Τα Καλάβρυτα δεν έπαιξαν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, καλά, με εξαίρεση δυο δεκάλεπτα κυρίως στο δέυτερο ημίχρονο όπου και κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι και να επικρατήσουν στο τελικό σκορ.  Στα αξιοσημείωτα το τέρμα του Μιχάλη Γιαννόπουλου που έχει σκοράρει και στα τέσσερα έως τώρα φιλικά σημειώνοντας επτά τέρματα. 
Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο πρώτο μέρος με σκόρερ τον Δημήτρη Λυμπέρη στο 18΄.
Τα Καλάβρυτα γύρισαν το παιχνίδι στην επανάληψη με σκόρερ τους Δημήτρη Καλαμαρά στο 62΄ και Μιχάλη Γιαννόπουλο στο 74΄.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΕΜΕΝΗΣ: Κοντογεώργης, Αϊντίν, Σολωμός, Θεοδωρόπουλος, Οικονομόπουλος, Δορλής, Μιχαλόπουλος, Παπαδιονυσίου, Ρότσκας, Σπ. Γκιζέλης, Λυμπέρης
Έπαιξαν ακόμη Δημόπουλος, Πολίτης, Χριστοδουλόπουλος, Μαρινάκης, Αν. Αγγελόπουλος, Ψηλός, Καπάνταης

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Λέσης, Τζόβολος, Διον. Καλαμαράς, Φάκος, Παπαδόπουλος, Μενύχτας, Ασπρούκος, Σταύρακας, Γιαννόπουλος, Δημ. Καλαμαράς, Κουτρουμάνης
Έπαιξαν ακόμη και οι, Κοντογεώργης, Παπαδημητρόπουλος, Αναγνωστόπουλος, Παπαβραμόπουλος. 
Ο Παπαγεωργίου ήταν στον πάγκο αλλά δεν έπαιξε λόγω ενοχλήσεων, ενω απουσίαζαν δικαιολογημένα οι Παπαχριστόπουλος, Σταματόπουλος Ντάλας, Γ. και Ν. Τζαβαλάς.  

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2018 | 1:25 pm


ΑΧΑΪΑ: Το Αστυνομικό δελτίο της Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου 2018

Σύλληψη ημεδαπής για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών
Συνελήφθη, προχθές το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, μια 14χρονη ημεδαπή, διότι λίγη ώρα νωρίτερα, αναρριχήθηκε σε μπαλκόνι οικίας ημεδαπής και από το εσωτερικό του σπιτιού αφαίρεσε μικρό χρηματικό ποσό.
Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι η δράστιδα από 20 έως 22-09-2018 με παρόμοιο τρόπο είχε διαπράξει τρεις ακόμη κλοπές σε οικίες, από όπου αφαίρεσε χρηματικά ποσά και κοσμήματα, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος 850 ευρώ.

Σύλληψη ημεδαπής για κατοχή ναρκωτικών 
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, μια 34χρονη ημεδαπή, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που της διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή της και κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης, καθώς και δέκα ναρκωτικά δισκία. 

Σύλληψη ημεδαπού για απρόκλητη σωματική βλάβη και σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για σωματικές βλάβες παράνομη βία και απειλή 
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Αίγιο, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, ένας 36χρονος ημεδαπός, διότι λίγη ώρα νωρίτερα ως υπάλληλος καταστήματος ιδιοκτησίας ημεδαπού, επιχείρησε να ματαιώσει διενεργούμενο φορολογικό έλεγχο, χτυπώντας έναν από τους δυο ελεγκτές με τα χέρια του στο πρόσωπο. 
Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος απείλησε και εξύβρισε τους δυο υπαλλήλους με διάφορες φράσεις επιδιώκοντας την αποχώρηση τους από το κατάστημά του και τράπηκε σε φυγή.

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση 
Συνελήφθη, προχθές το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 42χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματική ποινή 300 ευρώ για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2018 | 12:02 pm


Τα Καλάβρυτα άνοιξαν την παρέλαση στην Τρίπολη για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κορυφώθηκαν χθες Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις για την 197 επέτειο της απελευθέρωσης της Τρίπολης από τον Τουρκικό ζυγό.
Την έναρξη της παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Αρκαδική πρωτεύουσα, έκανε το ιστορικό Λάβαρο (αντίγραφο) της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, το Λάβαρο του Έθνους, που συνόδευε τμήμα φουστανελοφόρων Καλαβρυτινών. 
Το Ιερό Λάβαρο σε κάθε σημείο της διαδρομής της παρέλασης γινόταν δεκτό με επευφημίες και χειροκροτήματα. 
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την Τρίπολη όπου βρέθηκε έστειλε μήνυμα στην Τουρκία :
«Οι Έλληνες, έχουμε ιερό χρέος να υπερασπιζόμαστε κάθε στιγμή και με κάθε θυσία την Ελευθερία μας, ιδίως δε τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην Άγκυρα:

«Το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας διδάσκει την αξία της Ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον απαράβατο όμως όρο ότι και η Τουρκία σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Η δήλωση του κ. Παυλόπουλου έχει ως εξής:

Η Άλωση της Τριπολιτσάς, αυτό το εμβληματικό στρατήγημα του Γέρου του Μοριά και των Αγωνιστών του 1821, που οδήγησε στην ευόδωση της Εθνεγερσίας, εκπέμπει, διαχρονικώς, πολλά και Εθνικής σημασίας μηνύματα. Η σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη, συγκυρία επιβάλλει να μας εμπνέουν ιδίως τα εξής:

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε πει πως «ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω». Η αθάνατη αυτή ρήση, και η αντίστοιχη ιστορική αλήθεια που συμπυκνώνει, διδάσκει εμάς, τους Έλληνες, όχι τον εφησυχασμό αλλά, όλως αντιθέτως, την εγρήγορση. Με την έννοια ότι εμείς, οι Έλληνες, έχουμε ιερό χρέος να υπερασπιζόμαστε κάθε στιγμή και με κάθε θυσία την Ελευθερία μας, ιδίως δε τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας.

Αυτό τον μεγάλο Εθνικό Στόχο της υπεράσπισης της Ελευθερίας μας -όπως άλλωστε και κάθε άλλο Εθνικό Στόχο- μόνον ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε. Η Ιστορία μας καλεί λοιπόν να έχουμε διαρκώς βαθιά χαραγμένο στην συνείδησή μας το ότι η αρραγής ενότητά μας είναι ο θώρακας μας για την υπεράσπιση τόσο της απαράμιλλης Κληρονομιάς των Προγόνων μας όσο και του μέλλοντος που μας αναλογεί. Ενώ η διχόνοια και ο διχασμός είναι θανάσιμος κίνδυνος για την προοπτική του Λαού μας και του Έθνους μας.

Και φέτος, κατ’ αυτή την Εθνικής σημασίας Επέτειο, θα επαναλάβω τούτο προς την φίλη και γείτονα Τουρκία: Το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας διδάσκει την αξία της Ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον απαράβατο όμως όρο ότι και η Τουρκία σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Άρα σέβεται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2018 | 10:58 am


Νέα προσφορά της Μονής Βατοπαιδίου στην Μητρόπολη Καλαβρύτων

Η Ιερά Βασιλική και Πατριαρχική Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου συνεχίζει την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξή της στο πολυδιάστατο έργο τής καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, με την αποστολή νέας μεγάλης ποσότητας τροφίμων, τα οποία θα διατεθούν, μέσω των κοινωνικών – φιλανθρωπικών δομών μας, σε άπορες οικογένειες της περιοχής. 

Πιο συγκεκριμένα, με προσωπική φροντίδα τού αγίου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ, παρελήφθησαν ένας τόνος κατεψυγμένα πουλερικά, 250 κιλά λευκό τυρί «Ορεινό» Λαζαρίνας, 260 κιλά τυρί gouda, 1.008 τεμάχια μακράς διάρκειας γάλακτος, 10 τεμάχια (των 25 κιλών) μέτρια φασόλια Καναδά, 250 κιλά μαυρομάτικα φασόλια, 250 κιλά φακές, 250 κιλά φάβα, 9 τεμάχια (των 25 κιλών) ρύζι «Καρολίνα», 48 τεμάχια μακαρόνια «Ήλιος», 60 τεμάχια σπαγγετίνι «Ήλιος» και 51 τεμάχια (των 5 κιλών) μέτριο κριθαράκι. 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος εκφράζει εκ βάθους καρδίας τις θερμές ευχαριστίες του στην Ιερά Βασιλική και Πατριαρχική Μεγίστη Μονή του Βατοπεδίου Αγίου Όρους, ευχομένος υπέρ μακροημερεύσεως και σωτηρίας του αγίου Καθηγουμένου π. Εφραίμ και των ασκουμένων σε αυτή Πατέρων και Αδελφών, διότι για μια ακόμα φορά στέκονται αλληλέγγυοι στο έργο τής κοινωνικής προσφοράς τής Ιεράς Μητροπόλεώς μας, σε μια εποχή μεγάλης ανέχειας, λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2018 | 10:07 am


Αλλάζει ο Καιρός από Τρίτη 25/9/18 - Αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας, με βοριάδες και βροχές

Αλλαγή του σκηνικού του καιρού με βροχές και αισθητή πτώση του θερμοκρασίας αναμένεται από την Τρίτη 25/9/18. Σύμφωνα με τη γενική πρόγνωση καιρού (3-7 ημερών) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που εκδόθηκε σήμερα, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αναμένονται την Τρίτη στα βόρεια, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις που από το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν και στη Δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΜΥ, θα κυμανθούν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο 7 με μποφόρ.

Την Τετάρτη 26/09/2018 αναμένονται αυξημένες τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και στα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και πιθανώς 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία προβλέπεται πως θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Την Πέμπτη 27/09/2018 η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με λίγες νεφώσεις στα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα κεντρικά και στα νότια και σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολοτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ.

Σε ό,τι αφορά την Παρασκευή 28/09/2018, η ΕΜΥ προβλέπει μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, με βορειοανατολικούς ανέμους 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ, με εξασθένηση το Σάββατο. Προβλέπεται επίσης πως στην κεντρική και νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και εκδήλωση καταιγίδων.

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2018 | 9:32 am


Δελτίο Καιρού - Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις πυκνότερες στο Ιόνιο και βαθμιαία μετά το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά περιμένουμε τη Δευτέρα 24/09/2018. Μεταβολή του καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους αναμένουνε από τα ξημερώματα της Τρίτης.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 33 και τοπικά 34 με 35 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 12 έως 31 στη Βόρεια Ελλάδα, από 17 έως 30 και τοπικά 31 στη Δυτική Ελλάδα, από 17 έως 31 στο Βόρειο Αιγαίο και από 17 έως 31 και τοπικά 32 βαθμούς στο Κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από διάφορες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από τα βόρεια σε βορειοανατολικούς, φτάνοντας αργά το βράδυ τα 7 με 8 μποφόρ.

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2018 | 9:21 am


24 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν - Εορτολόγιο

Σήμερα 24 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν
Ονομαστικές Εορτές:
ΘΕΚΛΑ
ΚΟΠΡΟΣ Κόπρος, Κόπρις
ΜΥΡΣΙΝΗ Μυρσίνη, Μυρσώ, Μέρσα, Αμερισούδα, Αμερσούδα, Αμέρσσα, Αμέρσα
ΜΥΡΤΩ Μυρτιδιώτισσα, Μυρτώ, Μύρτα, Μυρτιά
ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Περσεφόνη
ΠΕΡΣΗΣ Πέρσης, Πέρση


Συναξαριστής:

Ανάμνησις του εν Κυθήροις θαύματος της Θεοτόκου, της «Μυρτιδιωτίσσης». Πρωτομάρτυρος Θέκλης. Νεομάρτυρος Αχμέτ του κάλφα (†1682). Οσίου Κόπριος.

Σύμφωνα με την παράδοση η αυθεντική εικόνα της Θεοτόκου με το Χριστό βρέθηκε από ένα βοσκό σε μια κοιλάδα νοτιοδυτικά του νησιού γεμάτη από μυρτιές, που ονομάζονται «Μυρτίδια», τον 13ο αιώνα μ.Χ. Στην εικόνα αυτή αρχικά «διεκρίνοντο καθαρά τα χαρακτηριστικά μέχρι στέρνων» της Θεομήτορος και του Χριστού, «με την πάροδο του χρόνου όμως απέκτησε σταδιακά το σκούρο χρώμα».
Το πιθανότερο είναι η ιστόρηση της εικόνας αυτής να έγινε από τον Ευαγγελιστή Λουκά (1ος αιώνας μ.Χ.). Στη θέση της «εύρεσης» ο πτωχός βοσκός έκανε ένα μικρό εκκλησάκι και στην περιποίηση του αφιέρωσε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του. Μετά το θάνατο του ευσεβούς βοσκού, την περιποίηση του μικρού Ναού της Μυρτιδιώτισσας ανέλαβε ο Μοναχός Λεόντιος, ο οποίος με χρηματική βοήθεια Κυθηρίων μεγάλωσε λίγο το αρχικό εκκλησάκι και έκτισε γύρω του μερικά κελιά για τη φιλοξενία των προσκυνητών.
Όμως το πλήθος των προσκυνητών που κατέφθαναν από διάφορα μέρη δημιούργησε την ανάγκη ενός μεγάλου Ναού. Το δύσκολο αυτό έργο της ανέγερσης ξεκίνησε με πολύ ζήλο, προσπάθειες και εράνους ο δραστήριος Ιερομόναχος Αγαθάγγελος Καλλίγερος το 1841 μ.Χ. και σε δεκαέξι χρόνια έγινε ένα υπέροχο συγκρότημα που αποτελείται από μεγαλοπρεπή Ναό, ένα αριστουργηματικό πανύψηλο καμπαναριό και πολλά κελιά φιλοξενίας.
Ο μικρός Ναός της «εύρεσης», το Καθολικό, όπως λέγεται, παρέμεινε κάτω από το μεγάλο Ναό, διατηρείται σε άριστη κατάσταση και εκεί φυλάσσεται κατά τους χειμέριους μήνες η εικόνα της Παναγίας που η αγάπη των Κυθηρίων τη φύλαξε μέσα σε μια ολόχρυση επένδυση, αληθινό αριστούργημα φτιαγμένο από τον Κρητικό καλλιτέχνη Νικόλαο Σπιθάκη το 1827 μ.Χ.
Στο κάτω μέρος της χρυσής επένδυσης απεικονίζονται τρία θαύματα: το θαύμα της εύρεσης της εικόνας από το βοσκό, το θαύμα της θεραπείας του παραλύτου στις 24 Σεπτεμβρίου (αρχές του 17ου αιώνα) και το θαύμα της διάσωσης του φρουρίου των Κυθήρων από τους κεραυνούς (22 Ιανουαρίου 1829) κατά τη διάρκεια της φύλαξης της εικόνας της Παναγίας εντός του φρουρίου για το φόβο των πειρατών που μάστιζαν τη Μεσόγειο.
Ο Ιερός Ναός εορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού του θαύματος της θεραπείας του παραλύτου. Στον Ιερό Ναό υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, το ένα αριστερά του Τέμπλου, αφιερωμένο στην Οσιοπαρθενομάρτυρα Ελέσα (βλέπε 1 Αυγούστου) και το άλλο δεξιά στον Όσιο Θεόδωρο (βλέπε 12 Μαΐου).
Αξίζει να επισημάνουμε ότι στο στέμμα της Πανσέπτου Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, υπάρχει προσαρμοσμένο «Πολυτιμότατον αδαμαντοκόλλητον εν σχήματι ημισελήνου χρυσούν κόσμημα». Ας θυμηθούμε την ιστορία του:
Σύμφωνα με όσα ο αείμνηστος Σοφοκλής Καλόυτσης, ο υμνογράφος της Μυρτιδιώτισσας διέσωσε (ακολουθία Μυρτιδιωτίσσης, έκδοσις 5η, σελ. 149), βρισκόταν κάποτε στα Κύθηρα, κάποιος Τούρκος πλούσιος και επιφανής, εγκατεστημένος στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη, ο οποίος ήταν Μωαμεθανός.
Κάποια ημέρα παρατήρησε ασυνήθη συγκέντρωση κόσμου, στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού του Εστευρωμένου στη Χώρα.
Ρώτησε τι συμβαίνει και του είπαν ότι το Νησί μαστίζεται από πολύμηνη ανομβρία και για αυτό θα πραγματοποιηθεί Λιτανεία της Αγίας Εικόνας της Μυρτιδιώτισσας, η οποία είχε ήδη κατέβει από το κάστρο που φυλασσόταν τότε και βρισκότανε μέσα στον Εσταυρωμένο.
Όμως ο ουρανός ήταν καταγάλανος και δεν φαινόταν ούτε ίχνος νέφους στον ορίζοντα.
Ο Τούρκος εχλεύασε αυτή την ενέργεια γιατί η λογική έλεγε ότι δεν θα φέρει αποτελέσματα. Και ήταν τόσο σίγουρος για αυτό, που δήλωσε ότι εάν μετά την Λιτανεία επακολουθήσει βροχή, θα αφιέρωνε το χρυσό κόσμημα της ημισελήνου που είχε μαζί του, στην Ιερή Εικόνα.
Η Λιτανεία έγινε με κατάνυξη και οι Κυθήριοι γονυκλινείς παρακάλεσαν για την λύση της ανομβρίας. Και το θαύμα έγινε. Μόλις η Ιερά Πομπή επέστρεψε στον Ναό, άρχισε να πέφτει ραγδαία βροχή.
Ο αλλόθρησκος τήρησε την υπόσχεση του και αφιέρωσε το κόσμημα στην Παναγία.
Πότε έγινε αυτό δεν αναφέρεται. Ίσως έγινε πριν το 1837 μ.Χ. Τότε έγινε η χρυσή επένδυση της Εικόνας από τον Καλλίτέχνη Νικόλαο Σπιθάκη και μάλλον αυτός έκανε την προσαρμογή της ημισελήνου στο στέμα της Παναγίας «Εις αιωνίαν ανάμνησιν του τελεσθέντος θαύματος της λύσεως της ανομβρίας».
Πιθανόν λοιπόν η αφιέρωση να είχε προηγηθεί του 1837 μ.Χ.Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2018 | 8:36 am


Σαν Σήμερα 24 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα
787 - Ξεκινά τις εργασίες της η Δεύτερη Σύνοδος της Νίκαιας.
1180 - Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Μανουήλ Α΄ Κομνηνός.
1664 - Η Ολλανδική Δημοκρατία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στους Άγγλους.
1806 - Επανεκλέγεται πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο εξόριστος στο Άγιο Όρος Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄.
1830 - Βελγική Επανάσταση: Μία επαναστατική επιτροπή σχηματίζει την Προσωρινή Κυβέρνηση του Βελγίου.
1846 - Αμερικανομεξικανικός πόλεμος: Ο στρατηγός Ζαχαρίας Τέιλορ καταλαμβάνει το Μοντερρέι.
1852 - Το πρώτο αερόπλοιο που τροφοδοτείται από κινητήρα, κατασκευασμένο από τον Ανρί Ζιφάρ, ταξιδεύει 27 χιλιόμετρα από το Παρίσι μέχρι την Τραπ.
1853 - Η Νέα Καληδονία γίνεται επίσημα κτήση της Γαλλίας.
1869 - "Μαύρη Παρασκευή": Οι τιμές του χρυσού πέφτουν κατακόρυφα μετά την εντολή του Οδυσσέα Γκραντ στο Γενικό Λογιστήριο να πουλήσει μεγάλες ποσότητες χρυσού.
1908 - Οι Κρητικοί κηρύσσουν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
1915 - Ορκίζεται η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη.
1948 - Ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας Χόντα, στην Ιαπωνία.
1949 - Στην Ουγγαρία, μετά από μια παρωδία δίκης, καταδικάζεται σε θάνατο ο Λάζλο Ραζκ, πρώην βοηθός του γενικού γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος των εργαζομένων, υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών, ο οποίος κατηγορήθηκε για "τιτοϊσμό".
1950 - Συνέρχεται στην Αθήνα το 10ο Πανεργατικό Συνέδριο, με ανοικτή την ανάμιξη της κυβέρνησης και του αμερικανικού παράγοντα, μέσω του αρχηγού της αμερικανικής αποστολής Πόρτερ.
1952 - Στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον κατηγορείται για κακή χρήση των κομματικών συνεισφορών που προέρχονταν από πλούσιους επιχειρηματίες της Καλιφόρνιας.
1957 - Εγκαινιάζεται στη Βαρκελόνη το στάδιο Καμπ Νου, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης.
1960 - Καθελκύεται το USS Enterprise, το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στον κόσμο.
1961 - Έναρξη των εργασιών της Πανορδόθοξης Διάσκεψης στη Ρόδο, με επικεφαλής το Οικουμενικό πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και συμμετοχή όλων των ορθόδοξων Πατριαρχείων και ανεξάρτητων Εκκλησιών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών η επίλυση θρησκευτικών προβλημάτων που εκκρεμούν από τον 8ο αιώνα.
1965 - Η κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου κερδίζει με οριακή πλειοψηφία (152-148) ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, χάρη στην υποστήριξη της Ε.Ρ.Ε. και την αποσκίρτηση άλλων 8 βουλευτών του Κέντρου. Για "επαίσχυντη εξαγορά" κάνει λόγο ο Γεώργιος Παπανδρέου.
1966 - Σε οξύτατο τόνο, ο Γεώργιος Παπανδρέου καταγγέλλει τον αρχηγό Γ.Ε.Σ. αντιστράτηγο Γρηγόριο Σπαντιδάκη για ανάμιξή του στην πολιτική και κατασυκοφάντηση της Ένωσης Κέντρου. Αφορμή στάθηκε διαταγή του αρχηγού Γ.Ε.Σ. περί "αντιμετώπισης του κομμουνιστικού κινδύνου", στην οποία η Ένωση Κέντρου εμφανιζόταν ως φερέφωνο της Αριστεράς.
1970 - Το πρώτο αμερικανικό πυρηνοκίνητο μεταγωγικό αεροσκάφος πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση.
1971 - Η Παγκόσμια Ένωση Χόκεϊ ανακοινώνει τη δημιουργία της από 12 ομάδες.
1971 - Το Λονδίνο απελαύνει 105 Σοβιετικούς με την κατηγορία της κατασκοπείας.
1972 - Η Κύπρια Μαρούλα Λάμπρου γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που πιάνει τα 6 μέτρα στο μήκος στην Αθήνα.
1973 - Η Γουινέα-Μπισσάου κηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία (εθνική εορτή).
1979 - Μεταφέρεται στην Τύνιδα από το Κάιρο η έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία ειρήνευσης που υπογράφουν η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
1982 - Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο μεγάλος της αντισφαίρισης Μπιορν Μποργκ στα 26 του χρόνια.
1988 - Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ ο Μπεν Τζόνσον βρίσκεται ντοπαρισμένος και του αφαιρείται το χρυσό (9.79"). Πρώτος ανακηρύσσεται ο Καρλ Λιούις με 9.92".
1990 - Η Κεντρική Επιτροπή του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος απορρίπτει το "σχέδιο θέσεων", που υποβάλλουν για έγκριση οι ανανεωτές-εκσυγχρονιστές, με επικεφαλής τον Σαρλ Φιτερμάν.
1991 - Το αμερικανικό συγκρότημα της ροκ Nirvana κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους, Nevermind, το οποίο θα τους οδηγήσει στο να γίνουν αστέρια στο χώρο της εναλλακτικής ροκ.
1991 - Στο Ζαΐρ, ταραχές μαίνονται στην πρωτεύουσα Κινσάσα, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες.
1992 - Τελευταία εμφάνιση του Αμπιμαέλ Γκουσμάν Ρεϊνόσο, ηγέτη των ανταρτών στο Περού, με ομιλία από κλουβί, όπου εγκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τη σύλληψή του.
1992 - Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη διατήρηση του εμπάργκο κατά του Ιράκ, που είχε επιβληθεί από το 1990.
1993 - Ενθρονίζεται ο Πρίγκιπας Νοροντόμ Σιχανούκ στην Καμπότζη. Η χώρα αποκτά Σύνταγμα.
1994 - Ανττισυνταγματική κρίνεται από το Συμβούλιο Επικρατείας η υπουργική απόφαση του 1992 για το έργο της εκτροπής του Αχελώου ποταμού, επειδή δεν είχε εκπονηθεί συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
1994 - Ιδρύεται στη Μιανμάρ από την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, με σκοπό την αποτίναξη του στρατιωτικού καθεστώτος στην ασιατική χώρα.
1995 - Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μονογράφουν συμφωνία για τη διεύρυνση της παλαιστινιακής αυτοδιοίκησης στη Δυτική Όχθη.
1996 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υπογράφει στα Ηνωμένα Έθνη τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.
1996 - Ο πολυγραφότατος Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ εκδίδει ταυτόχρονα δύο βιβλία. Το πρώτο είναι το διήγημα "Ντεσπερέισον" που εκδίδεται με το όνομα του, ενώ το δεύτερο "Οι Ρυθμιστές" το υπογράφει με το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάχμαν.
1997 - Ο Τραν Ντουκ Λουόνγκ αναλαμβάνει Πρόεδρος στο Βιετνάμ.
1997 - Αλβανία και Γιουγκοσλαβία συμφωνούν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους που αντιμετωπίζουν κρίση λόγω Κοσσυφοπεδίου.
1998 - Για πρώτη φορά στον κόσμο γίνεται στη Λιόν μεταφύτευση ανθρώπινου χεριού.
1999 - Ανασύρεται ζωντανό 84 ώρες μετά το φονικό σεισμό στην Ταϊβάν ένα παιδί 6 ετών.
1999 - Ιταλικό δικαστήριο αθωώνει τον πρώην Πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι για το φόνο ενός δημοσιογράφου.
2000 - Σε δημοψήφισμα στη Γαλλία, οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τη μείωση της θητείας του Προέδρου από 7 σε 5 έτη με 73,5% υπέρ.
2000 - Στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Γιουγκοσλαβίας, κηρύσσεται νικήτρια η Αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας νοθεία από τον πρώτο γύρο (η Αντιπολίτευση κήρυξε νικητή των προεδρικών εκλογών το Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, με 52,5% έναντι 32% για το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς). Στις βουλευτικές, το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας κέρδισε 58 έδρες έναντι 44 του Σοσιαλιστικού).
2001 - Σε τηλεοπτική του ανακοίνωση, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν προσφέρει στρατιωτική βοήθεια σε οπλισμό αλλά και τον εναέριο χώρο της Ρωσίας στις ΗΠΑ για χτυπήματα κατά του Αφγανιστάν.
2001 - Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, καταδικάζει την ισραηλινή απόφαση να επιβληθεί ουδέτερη ζώνη στα Β της Δυτικής Όχθης (μία γυναίκα σκοτώνεται από πυρά Αράβων στη Δυτική Όχθη).
2001 - Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εγκρίνει προσωρινά τη συμφωνία που παρέχει περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα.
2001 - Φτάνει στο Ιράν για επίσημη επίσκεψη ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο (είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού ΥΠΕΞ στη χώρα από το 1979).
2002 - Ανασκευάζονται στην Ελλάδα οι ασαφείς διατάξεις στο νομοσχέδιο για τους «κουλοχέρηδες».
2002 - Το Ιράκ επιτρέπει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των όπλων στη Βαγδάτη. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παρουσιάζει έκθεση, σύμφωνα με την οποία το Ιράκ διαθέτει πυραύλους, ικανούς να πλήξουν τη Βρετανία.
2002 - Με ψήφους 14-0, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του καλεί το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό του Αραφάτ στη Ραμάλα. Στη Γάζα, 9 άτομα σκοτώνονται σε νέα ισραηλινή επιδρομή.
2003 - Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Λίβερπουλ, με 21 γκολ, γίνεται ο Μάικλ Όουεν, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ίαν Ρας.
2004 - Το αργυρό μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο στην κολύμβηση κατακτά ο Χρήστος Ταμπαξής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τερματίζοντας στη 2η θέση στην κατηγορία S1 με χρόνο 1.31.00.
2004 - Επιστήμονες ανακοινώνουν την αποκρυπτογράφηση της συνολικής αλληλουχίας DNA του βακτηρίου που προκαλεί τη Νόσο των Λεγεωνάριων.
2006 - Τουλάχιστον 46 είναι οι νεκροί, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, από την πτώση ενός σχολικού λεωφορείου, που μετέφερε 52 επιβάτες, σε γκρεμό σε μία απόκρημνη περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας του Ισημερινού, Κίτο.
2006 - Το χρυσό μετάλλιο κατακτά ο Παναγιώτης Γκιώνης στο 4ο ανοιχτό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Φλάνδρας, που ολοκληρώθηκε στην πόλη Βιλβόρντε.
2008 - Αθήνα, η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας αποπειράθηκε βομβιστική επίθεση στα γραφεία της SHELL στο Π. Φάληρο.

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2018 | 8:35 am


O ΠΑΟΚ καθάρισε το ντέρμπι των "δικεφάλων"

Με δυο υπέροχα γκολ του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς ο ΠΑΟΚ καθάρισε το ντέρμπι των "δικεφάλων" (2-0) και, σταματώντας το αήττητο της ΑΕΚ, την «γκρέμισε» από την κορυφή της βαθμολογίας. Ο «ασπρόμαυρος Δικέφαλος» ήταν καλύτερος και πέτυχε τη νίκη με δύο εξαιρετικά γκολ του Σέρβου "εκτελεστή" στο 29' και 59' που ήταν και ο κορυφαίος της αναμέτρησης. Η ΑΕΚ ήταν άτυχη στις φάσεις με τα δύο δοκάρια των Μάνταλου και Μπακασέτα.

Δυνατά μπήκε στο ντέρμπι η ΑΕΚ με δύο διαδοχικά κόρνερ στο πρώτο τετράλεπτο. Δυνατές μονομαχίες, σκληρά μαρκαρίσματα και πρέσινγκ ήταν τα χαρακτηριστικά ενός αγώνα με τα στοιχεία ενός κλασικού ντέρμπι.

Στο 9' η πρώτη καλή φάση του αγώνα ήταν για την ΑΕΚ, με δυνατό σουτ του Μάνταλου που έδιωξε σε κόρνερ ο Πασχαλάκης. Ο ΠΑΟΚ με ορεξάτο τον Μπίσεσβαρ «απάντησε» σύντομα με την πρώτη του αξιόλογη ευκαιρία στο 15', όταν σε κόρνερ του Βιεϊρίνα ο Βαρέλα έπιασε κεφαλιά που εξουδετέρωσε ο Μπάρκας. Στο 19' πάλι ο Μπαρκας παρενέβη σωτήρια σε δυνατό σουτ του Μπίσεσβαρ, ενώ στο 20' ο Λιβάγια «τράνταξε» με σουτ βολίδα το κάθετο δοκάρι του Πασχαλάκη, για να διατηρηθεί έτσι στα μισά του ημιχρόνου το 0-0 σε ένα πολύ καλό ποιοτικά παιχνίδι.

Στο 22' ο ΠΑΟΚ ζήτησε φάουλ σε καλό σημείο στην ανατροπή του Μπίσεσβαρ από τον Μπακάκη, αλλά ο Φινλανδός διαιτητής δεν καταλόγισε παράβαση στην φάση. Για να φθάσουμε έτσι στο 29', όταν ο Πρίγιοβιτς αξιοποίησε αμυντικό λάθος της ΑΕΚ, πήρε την μπάλα μπροστά και καταδιωκόμενος έφθασε σε θέση βολής και με γωνιακό σουτ «κεραυνό» κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα του Μπάρκα, «γράφοντας» το 1-0 μέσα σε αποθέωση.

Η ΑΕΚ μετά το σε βάρος της γκολ εμφάνισε σημεία έλλειψης συνοχής και προσπαθούσε να βρει την αγωνιστική της ταυτότητα, αυτήν του πρώτου 15λέπτου. Και βρήκε την ισορροπία της σύντομα, αφού στο 40' σε φάουλ του Μάνταλου ο Πόνσε έστειλε δυνατή κεφαλιά στην εστία του ΠΑΟΚ, που έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ ο Πασχαλάκης.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ μπήκε και πάλι ευδιάθετη και επιθετική και δημιούργησε καλή φάση στο 48' με τον Πόνσε, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν ήταν πρόθυμος να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του και στο 59΄ διπλασίασε τις επιτυχίες του, πάλι με εκτελεστή τον Πρίγιοβιτς. Ο Μάτος έκανε τη σέντρα και ο Σέρβος πέτυχε ένα εξαιρετικής ομορφιάς γκολ με απευθείας βολέ στην εστία του Μπάρκα, γκολ που ο ίδιος ξεκίνησε την δημιουργία του και το ολοκλήρωσε με ιδανικό τρόπο.

Στο 62' η ΑΕΚ στάθηκε για δεύτερη φορά άτυχη, όταν σουτ του Μπακασέτα απομακρύνθηκε από τα δοκάρια του Πασχαλάκη για να διατηρηθεί έτσι το 2-0.

Η ΑΕΚ μπροστά στην διαγραφόμενη ήττα βγήκε πιο επιθετικά και στο 73' έχασε καλή ευκαιρία με τον Μάνταλο που σούταρε ψηλά από καλή θέση ενώ στο 76' ο Ζαμπά, φρέσκος από την είσοδο του, έχασε μια μοναδική ευκαιρία για τρίτο γκολ σουτάροντας άουτ.

Ο ΠΑΟΚ με κορυφαίο τον σκόρερ Πρίγιοβιτς είχε σε μεγάλη βραδιά και τους άλλους πρωταγωνιστές της αναμέτρησης, αλλά ο Σερβος επιθετικός έκανε ένα πραγματικά μεγάλο παιχνίδι και χειροκροτήθηκε από μια ενθουσιώδη Τούμπα.

Ως το τέλος η ΑΕΚ αποδύθηκε σε μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει ένα γκολ, κι έχασε αρκετές ευκαιρίες, αλλά ήταν στην τελική προσπάθεια άστοχη και ανήμπορη. Γενικά έγινε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, διαφήμιση του ποδοσφαίρου από δύο κορυφαίες ομάδες με δίκαιο και καθαρό νικητή του γηπεδούχο ΠΑΟΚ.

Διαιτητής: Ματίας Γκεστράνιους (Φινλανδία)

Κίτρινες: Μαουρίσιο, Ζαμπά - Μάνταλος

Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Κρέσπο, Μάτος, Μαουρίσιο, Κάνιας, Πέλκας (81' Ελ Καντουρί), Λημνιός (75' Ζαμπά), Μπίσεσβαρ (89' Βάρνμπλουμ), Πρίγιοβιτς.
ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Λόπες, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Μάνταλος, Σιμόες (87' Τσόσιτς), Γαλανόπουλος (64' Κλωναρίδης), Μπακασέτας, Πόνσε (70' Γκάλο), Λιβάγια.

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2018 | 11:40 pm


Τέσσερα στα τέσσερα ο Παναθηναϊκός

Ούτε ο Λεβαδειακός μπόρεσε να βάλει δύσκολα στον Παναθηναϊκό ο οποίος κέρδισε πολύ ευκολα με 3-0 στο ΟΑΚΑ και έκανε το 4x4 στο Πρωτάθλημα.
Απόλυτος κυρίαρχος ο ΠΑΟ στο ματς από το πρώτο λεπτό. Έκανε γκολ την πρώτη του επίσκεψη στη περιοχή του Επασί στο 5'. Ο Χατζηγιοβάνης έκανε τη συρτή σέντρα και ο Καμπετσής την έστειλε στα δίχτυα του Λεβαδειακού.
Η ομάδα του Δώνη είχε τη κατοχή της μπάλας και καθόριζε τον ρυθμό.
Και έφτασε και κοντά και σε δεύτερο γκολ με το δοκάρι του Χατζηγιοβάνη στο 36'.
Οι Βοιωτοί με αντεπιθέσεις προσπαθούσαν να απειλήσουν αλλά μάταια!
Μόνο με ένα σουτ του Σουμπίνιο στο 37' προσπάθησαν να γίνουν απειλητικοί αλλά έδιωξε ο Διούδης.
Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με ακόμα ένα γκολ για τον Παναθηναϊκό. Βαθιά μπαλιά του Ινσούα, ο Χατζηγιοβάνης κατέβασε και έκανε το γύρισμα για τον Χατζηθεοδωρίδη ο οποίος σε κενή εστία έκανε το 2-0.

Στο β' μέρος ο ΠΑΟ πήγε στη διαχείριση του ρυθμού. Ήλεγχε το ματς, κράτησε μπάλα και δεν άφησε τον Λεβαδειακό να ξανά μπει στο ματς.
Ωστόσο είδαμε ένα κακό δεύτερο ημίχρονο με πολλά λάθη, φάουλ και ελάχιστες φάσεις όπως μία κεφαλιά του Γιακουμάκη στο 80' την οποία μπλόκαρε σαν σε προπόνηση ο Διούδης και ένα σουτ του Κάτσε στο 88'.
Όμως είδαμε ένα γκολ. Το τρίτο για τον ΠΑΟ με τον Γιόχανσον μετά από ωραίο συνδυασμό με τον Μακέντα και με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 3-0 για τους πράσινους.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Δώνης): Διούδης, Γιόχανσον, Ινσούα, Κολοβέτσιος, Μαυρομμάτης, Κουρμπέλης, Δώνης(67' Εμμανουηλίδης), Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης, Χατζηθεοδωρίδης(67' Κάτσε), Καμπετσής(75' Μακέντα)

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Μάντζιος): Επασί, Φαβαρό, Όμο(46' Κρνέτα), Νανγκίς(46' Γιακουμάκης), Μαρκόφσκι, Ζησόπουλος, Καραχάλιος, Χατζηλάμπρος, Τσαμπούρης, Σαβατόνγκο, Σουμπίνιο(72' Μανγκά)

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2018 | 11:38 pm


Καθαρίστηκε ο δασικός δρόμος που συνδέει το Λεχούρι με την Άνω Βλασία

Καθαρίστηκε  και βελτιώθηκε η βατότητα του δασικού δρόμου, που συνδέει το Λεχούρι με την Άνω Βλασία. Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λαχουρίου κ. Γιώργος Βασιλόπουλος, ευχαριστεί τους εμπλεκόμενους φορείς, (Δασαρχείο και Δήμο) καθώς και τους χειριστές των μηχανημάτων έργου, Κ. Αντωνόπουλο και Κ. Γαζετά που έκαναν εξαιρετική δουλειά. 

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2018 | 9:45 am


Καλαβρυτα - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καλαβρυτα


Φιλικοί ιστότοποι: