Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αχαϊας   »   Καλαβρυτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ υποδέχονται την ΤΕΜΕΝΗ

Με έντονο βαθμολογικό ενδιαφέρον τα Καλάβρυτα υποδέχονται σήμερα το μεσημέρι στις 4.00 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο Καλαβρύτων τον Αστέρα Τέμενης,  στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής για τον Γ΄ Όμιλο του πρωταθλήματος της Β΄ Κατηγορίας της Ε.Π.Σ.Α.
Τα Καλάβρυτα βρίσκονται στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας συγκεντρώσει 13 βαθμούς (4 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα) και τέρματα 11 υπέρ – 4 κατά και εντός έδρας έχουν 1 νίκη (Απόλλων Αιγίου 4-1) και 1 ήττα (Α.Ε. Αιγείρας/Ακράτας 0-2).
Η Τέμενη βρίσκετε στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας συγκεντρώσει 11 βαθμούς (3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα) και τέρματα 13 υπέρ – 8 κατά και εκτός έδρας έχουν 1 νίκη (Α.Ε. Αιγείρας/Ακράτας 1-2) και 1 ήττα (Απόλλων Αιγίου 3-5).
Διαιτητής της σημερινής αναμέτρησης είναι ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος με βοηθούς τους κ. κ. Ανδρέα Καραβασίλη και Άγγελο Καρρά.

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2018 | 12:27 pm


Λευκοντυμένα και πανέμορφα τα βουνά των Καλαβρύτων

Λευκοντυμένα και πανέμορφα τα βουνά των Καλαβρύτων, «καλωσόρισαν» το χιονιά κοντά στα 1.000 μέτρα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους δρόμους και πολλοί έιναι ε΄τοιμοι να εκδράμουν στα Καλάβρυτα για να απολαύσουν και να καλωσορίσουν των χειμώνα.
Φωτογραφίες kalavrytanews.com 17/11/2018 

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2018 | 10:17 am


Πρόγραμμα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην παροχή πρώτων βοηθειών υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για δεύτερη χρονιά, σε συνεργασία με τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας. Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες να έρθουν σ’ επαφή με τις πρώτες βοήθειες  και αυτός είναι ο λόγος που δίνεται έμφαση στη συμμετοχή ιδρυμάτων, σχολικών μονάδων και φορέων.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στο Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», ενώ θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.  Επίσης, θα εκπαιδευτούν οι οδηγοί της εταιρίας Taxi Express Patras.
Στους συμμετέχοντες δίνεται η δυνατότητα να λάβουν το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Πρώτων Βοηθειών EFAC με ισχύ τριών ετών και το βιβλίο πρώτων βοηθειών του Τομέα Νοσηλευτικής του Ε.Ε.Σ. 
Τα προγράμματα πρώτων βοηθειών θα συνεχιστούν και το 2019.

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2018 | 10:05 am


ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ: Τα όσα σοφίστηκε ο κ Πρωθυπουργός συνιστούν εξαπάτησιν και προδοσίαν

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αποκάλυψε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος μέσα από το ιστολόγιό του.
Όπως αναφέρει εισαγωγικά στο κείμενό του ο Μητροπολίτης, δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει μέχρι τέλος τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, καθώς «μία αιφνίδια εντερική ανωμαλία κατά τη διάρκεια της νυκτός μου ανέτρεψε τα σχέδια».

Στην τοποθέτησή του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων είπε τα εξής:
«Μακαριώτατε η Σημερινή Σύνοδος της ΙΣΙ είναι ιστορικής σημασίας! Αυτά, τα οποία θα αποφασίσουμε εδώ σήμερα, θα σφραγίσουν την πορεία της Μητρός Εκκλησίας.
Έχω την γνώμην, ότι εξετάζουμε το ζήτημα από διαφορετική οπτική γωνία! Υμείς μεν, ως Προκαθήμενος, ατενίζετε το ζήτημα σφαιρικά, ενώ ημείς οι Μητροπολίτες δίνουμε μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της μισθοδοσίας του ιερού Εφημεριακού Κλήρου!

Δεν δυνάμεθα να επιστρέψουμε στην Επαρχία Του έκαστος, εάν δεν προσκομίσουμε κάποιες ουσιαστικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη μισθοδοσία των Κληρικών μας από το Κράτος!

Τα όσα σοφίστηκε ο κ Πρωθυπουργός σχετικά με την μισθοδοσία των Εφημερίων συνιστούν εξαπάτησιν και συγχρόνως προδοσίαν! Διερωτώμαι:

Γιατί πρέπει να αλλάξει ο φορέας μισθοδοσίας του Κλήρου; Ο τρόπος της μισθοδοσίας των μέχρι σήμερον δεν αποτελεί «κεκτημένον δικαίωμα» των ιερέων μας; Με ποια δικαιολογία παραβιάζεται και καταργείται αυτό το «κεκτημένον δικαίωμα»;

Εξ άλλου η μισθοδοσία του Κλήρου δεν αποτελεί «φόρο ευγνωμοσύνης» του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των όσων έχει προσφέρει ο Ιερός Κλήρος σε χρόνια δύσκολα, τόσον κατά την περίοδο της σκλαβιάς μας στον Τουρκικό ζυγό για τα τετρακόσια τόσα χρόνια, (βλ. Κρυφό Σχολειό, ιερές Μονές, Γρηγόριος ο Ε΄, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Κερνίτσης Προκόπιος, Αγία Λαύρα, ολοκαυτώματα ιερά κλπ) και δεν συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίας του τόσο στις πόλεις, όσο και στα χωριά μας σε καθημερινή βάση! Ο συνυπολογισμός της εκκλησιαστικής περιουσίας στο νεώτερο Ελληνικό Κράτος αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μιάς αέναης και πολύτιμης προσφοράς της Εκκλησίας στο Γένος των Ελλήνων!

Ο κ. Πρωθυπουργός ψεύδεται και εξαπατά τον Ελληνικό Λαό, όταν ομιλεί περί των Εφημερίων μας ως «Δημοσίων Υπαλλήλων». Οι Ιερείς μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ! Είναι «θρησκευτικοί λειτουργοί!». Τα όσα σήμερα συζητούνται ισοδυναμούν με το να αποστέλλουμε τους Εφημερίους μας στο «εκτελεστικό Απόσπασμα!».

Εξ όσων γνωρίζω όλοι οι Έλληνες είμεθα ίσοι ενώπιον του Νόμου! Σας ερωτώ, λοιπόν:

α) Πως είναι δυνατόν οι Εφημέριοι της Κρήτης και της Δωδεκανήσου σήμερα, ου μην αλλά και των Νέων Χωρών αύριον, (τις οποίες θα ασφαλώς και προσαρτήσει ο Πατριάρχης μας), να μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι Εφημέριοι της λεγομένης Παλαιάς Ελλάδος θα έχουν αποβληθεί στο καλάθι των αχρήστων του Ελληνικού Δημοσίου;

β) Σας ερωτώ επίσης: Πως είναι δυνατόν οι Μουφτήδες της Θράκης να μισθοδοτούνται από το Υπουργείο των Εξωτερικών και οι Εφημέριοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας να «εξωπετάγωνται;» Τι περισσότερο έχουν προσφέρει οι Μουσουλμάνοι ιερωμένοι στο Ελληνικό Έθνος; Αδελφοί και Πατέρες, ας συνέλθουμε! Η κατάσταση είναι εξόχως σοβαρά! Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν μπορεί να εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά!» Απλώς μας εξαπατά!

γ) Υπάρχει ένα ακόμη σημείον, το οποίον οφείλω να σας υπογραμμίσω: Στην υπόθεση της μισθοδοσίας του Κλήρου κυριαρχεί πολύ σκοτάδι, και επομένως δολιότης! Η Κυβέρνησις των ΣΥΡΙΖΑ μας εμπαίζει απροκαλύπτως! Πολύ πρό της συναντήσεως των Δύο Κορυφαίων, του Αρχιεπισκόπου μας και του Πρωθυπουργού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Ξυδάκης έθεσε το θέμα της μετατροπής του φορέως μισθοδοσίας των Εφημερίων μας! Ιδού τι είπε: «Το Δημόσιο πληρώνει 200 εκατ. Ευρώ για 9.000 ιερείς “δημόσιους υπαλλήλους“. Η Πολιτεία θα μπορούσε να συνδράμει με αποζημίωση έναντι των πολλών διαμφισβητούμενων περιουσιακών σχοιχείων της Εκκλησίας, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

Συνεπώς το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα συναφή προβλήματα πρέπει να ΔΙΑΧΩΡΙΣΘΕΙ από το θέμα της μισθοδοσίας του Εφημεριακού Κλήρου!

«Το Δημόσιο πληρώνει 200 εκατ. Ευρώ για 9.000 ιερείς “δημόσιους υπαλλήλους“. Η Πολιτεία θα μπορούσε να συνδράμει με αποζημίωση έναντι των πολλών διαμφισβητούμενων περιουσιακών σχοιχείων της Εκκλησίας, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» (βλ. Romfea.gr της 30.10.2018).

Συνεπώς το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα συναφή προβλήματα πρέπει να ΔΙΑΧΩΡΙΣΘΕΙ από το θέμα της μισθοδοσίας του Εφημεριακού Κλήρου!

Εξαιτούμενος την ανοχήν Σας, θα ήθελα να μου επιτραπεί να αποχωρήσω εκ της Συνεδρίας, διά λόγους υγείας, Σας υποβάλλω δε 1) ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ του ιερού Εφημεριακού Κλήρου των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας, και 2) Ένα Υπόμνημα, δηλ το κείμενον της αγορεύσεώς μου, όπερ περιέχει τις θέσεις μου και τίς απόψεις μου επί του συζητουμένου ζητήματος, το οποίον δεν θα αναγνώσω, αφού απέρχομαι της Αιθούσης».

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2018 | 9:48 am


Χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο με βροχές και χιόνια

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και νότια αναμένει η ΕΜΥ στην πρόγνωσή της για τον καιρό το Σάββατο. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της δυτικής και της κεντρικής Στερεάς (800-1000 μέτρα στα βόρεια και 1000-1400 μέτρα στα νότια).
Οι άνεμοι θα είναι ανατολικών διευθύνσεων, στα πελάγη 7 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα είναι σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑΣαβ, 17 Νοε
Βροχή. 4 oC / 2 oC με 14 km/h

Κυρ, 18 Νοε
Βροχή κατά περιόδους. 6 oC / 4 oC με 14 km/h

Δευ, 19 Νοε
Πιθανή βροχή το πρωί, αυξημένη συννεφιά για το υπόλοιπο της ημέρας. 11 oC / 6 oC με 8 km/h

Τρι, 20 Νοε
Αυξημένη συννεφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ασθενής βροχή αργά τη νύχτα. 12 oC / 5 oC με 10 km/h

Τετ, 21 Νοε
Συννεφιά το πρωί, συννεφιά με πιθανή βροχή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συννεφιά τη νύχτα. 10 oC / 7 oC με 13 km/h

Πεμ, 22 Νοε
Συννεφιά το πρωί, πιθανή βροχή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυξημένη συννεφιά αργά τη νύχτα. 11 oC / 6 oC με 9 km/h


Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων από το απόγευμα στα θαλάσσια - παραθαλάσσια. Χιόνια στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας, όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (πάνω από τα 700 μέτρα) και οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 01 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο.
Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Στην ανατολική Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, με πρόσκαιρη εξασθένηση από το απόγευμα.
Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το απόγευμα στην Κρήτη.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα δυτικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα Δωδεκάνησα και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν στα παραθαλάσσια από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου
Καιρός: ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και γρήγορα στις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρώτικες περιοχές (κυρίως τα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα). Μετά το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ανατολική νησιωτική χώρα και προς το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, τις πρωινές ώρες της δυτικής και Κεντρικής Στερεάς, και από το βράδυ στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης.
Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα στα βορειοδυτικά.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 και πιθανώς στα πελάγη τοπικά 9 μποφόρ και στα νότια από νότιες διευθύνσεις με την ιδία ένταση. Το βράδυ από τα βορειοδυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: στα κεντρικά και βόρεια σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2018 | 9:39 am


Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.

Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.
Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή. Μάλιστα, οι φοιτητές της Νομικής εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.

 Όσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλοι που πληροφορήθηκαν το νέο. Η αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης. Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.
Για το σκοπό αυτό άρχισε να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Επιπλέον, στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν μέρα - νύχτα, για να πληροφορούν τους φοιτητές και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων. Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών, που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και στα ταξί, για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Στο Πολυτεχνείο οργανώθηκε εστιατόριο και νοσοκομείο, ενώ ομάδες φοιτητών ανέλαβαν την περιφρούρηση του χώρου, ξεχωρίζοντας τους ενθουσιώδεις και δημοκράτες Αθηναίους από τους προβοκάτορες.

Η πρώτη αντίδραση του δικτατορικού καθεστώτος ήταν να στείλει μυστικούς πράκτορες να ανακατευθούν στο πλήθος που συνέρρεε στο Πολυτεχνείο και να ακροβολήσει σκοπευτές στα γύρω κτίρια. Στις 16 Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο, με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ. Οι περισσότεροι διαλύθηκαν. Όσοι έμειναν έστησαν οδοφράγματα ανατρέποντας τρόλεϊ και συγκεντρώνοντας υλικά από νεοανεγειρόμενες οικοδομές, και άναψαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα. Αργότερα, η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, χωρίς όμως να πετύχει το στόχο της, την καταστολή της εξέγερσης.
Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από του Γουδή προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες -μυστικών και μη- αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, πεζοναύτες, ΕΣΑτζήδες. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν κα μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.
Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Όμως ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, που επέβαλλε ένα καθεστώς σκληρότερο από εκείνο του Παπαδόπουλου.
Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Γκιζίκης και ο αντιστράτηγος Ντάβος, διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επαναφέρει τη δημοκρατική διακυβέρνηση.
από: sansimera.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2018 | 9:21 am


Σαν Σήμερα 17 Νοεμβρίου

Γεγονότα
474 - Ο αυτοκράτορας Λέων Β΄ πεθαίνει μετά από βασιλεία δέκα μηνών. Ο πατέρας του, Ζήνων, γίνεται ο μοναδικός ηγεμόνας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
1292 - Ο Τζων Μπάλλιολ γίνεται βασιλιάς της Σκωτίας.
1511 - Ο Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας συνάπτει τη Συνθήκη του Ουεστμίνστερ με τον Φερδινάνδο Β΄ της Αραγωνίας, η οποία αποτελεί υπόσχεση αμοιβαίας βοήθειας εναντίον των Γάλλων.
1558 - Αρχίζει η Ελισαβετιανή εποχή: η βασίλισσα Μαρία Α΄ της Αγγλίας πεθαίνει και τη διαδέχεται στο θρόνο η ετεροθαλής αδελφή της, Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας.
1603 - Ο Άγγλος εξερευνητής, συγγραφέας και αυλικός Ουόλτερ Ράλεϊ δικάζεται για προδοσία.
1839 - Ο Ομπέρτο, η πρώτη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.
1863 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: οι συνομόσπονδες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Τζέιμς Λόνγκστριτ θέτουν το Νόξβιλ του Τενεσί υπό πολιορκία.
1869 - Στην Αίγυπτο, εγκαινιάζεται η Διώρυγα Σουέζ, που συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα με την Ερυθρά Θάλασσα.
1878 - Πρώτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ουμβέρτου Α' της Ιταλίας από έναν αναρχικό, ο οποίος ήταν οπλισμένος με μαχαίρι. Ο βασιλιάς επέζησε με μία μικρή πληγή στο χέρι.
1885 - Σερβοβουλγαρικός πόλεμος του 1885: αρχίζει η μάχη της Σλίβνιτσα.
1918 - Ιδρύεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος.
1922 - Ο πρώην Οθωμανός σουλτάνος Μωάμεθ ΣΤ΄ καταφεύγει στη Μάλτα.
1947 - Οι Αμερικανοί επιστήμονες Τζον Μπαρντίν και Γουόλτερ Χάουζερ Μπράταιην παρατηρούν τις βασικές αρχές του τρανζίστορ, βασικό στοιχείο για την επανάσταση της ηλεκτρονικής του 20ού αιώνα.
1961 - "Δραματοποιήθηκαν" οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ισχυρίζεται το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απαντά στο διάβημα του Ευάγγελου Αβέρωφ προς τον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα.
1962 - Η Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT) αναγνωρίζει τη συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας-Ε.Ο.Κ.
1968 - Δις εις θάνατον καταδικάζει το Έκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας τον Αλέξανδρο Παναγούλη, κρίνοντάς τον ένοχο για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Γεωργίου Παπαδόπουλου. Σε ισόβια καταδικάζεται ο Λευτέρης Βερυβάκης και σε ποινές κάθειρξης δυόμισι μέχρι 24 ετών άλλοι 8 κατηγορούμενοι.
1969 - Ψυχρός Πόλεμος: Διαπραγματευτές από τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συναντώνται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με στόχο τον περιορισμό του αριθμού των στρατηγικών όπλων και στις δύο πλευρές.
1973 - Αθήνα - Εξέγερση του Πολυτεχνείου: Ξημερώνοντας Σάββατο άρμα μάχης συνθλίβει την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου. Η εξέγερση υπέστη δυναμική καταστολή, ενώ επιβλήθηκε νέα δικτατορία του Δ. Ιωαννίδη με κυβέρνηση του Α. Ανδρουτσόπουλου.
1974 - Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1974.

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2018 | 9:21 am


17 Νοεμβρίου γιορτάζουν - Συναξαριστής

Σήμερα 17 Νοεμβρίου γιορτάζουν
Ονομαστικές Εορτές:
ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ Γεννάδιος, Γενάδιος

Συναξαριστής:
Γρηγορίου επισκόπου Νεοκαισαρείας, του θαυματουργού († 270). Γενναδίο (†471) και Μαξίμου πατριαρχών ΚΠόλεως. Οσίων Γενναδίου του εν Άθω, Ζαχαρίου του «σκυτόμου», Ιουστίνου, Ιωάννου του από «περιφανών», Ιωάννου του Δερμοκαΐτου. Λαζάρου ζωγράφου του ομολογητού. Λογγίνου του ασκητού και Νίκωνος θαυματουργού, του Ρώσου. Μάρτυρος Σάκ (Σάκτου) του Πέρσου.

Ο Γεννάδιος Α', διαδέχτηκε το έτος 458 μ.Χ. τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Ανατόλιο. Προηγούμενα ήταν πρεσβύτερος στην ίδια Εκκλησία. Ο Πατριάρχης αυτός, εργάστηκε καρποφόρα για την επιστροφή πολλών αιρετικών στην Ορθοδοξία. Μεταξύ αυτών, επέστρεψε μέσω του Γενναδίου και ο ασπαζόμενος τις πλάνες των Ναβατιανών Μαρκιανός, τον όποιο και έκανε οικονόμο της Μεγάλης Εκκλησίας. Επίσης ο Γεννάδιος Α', έπεισε τον αυτοκράτορα Λέοντα τον Θράκα, να εξορίσει τον αιρετικό Πέτρο τον Κναφέα, όταν αυτός άρπαξε το θρόνο της Αντιόχειας από τον ορθόδοξο Πατριάρχη Μαρτύριο. Άλλα επί Γενναδίου ο αυτοκράτορας Λέων ο Μακέλλης, νομοθέτησε τον αγιασμό της Κυριακής. Ο Γεννάδιος κανένα δεν χειροτονούσε Ιερέα, αν αυτός δεν γνώριζε καλά την ερμηνεία των Ψαλμών. Επίσης συγκάλεσε Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκδόθηκε εγκύκλιος «κατὰ τῆς χρηματολογίας πρὸς χειροτονίαν». Μετά από αυτή την ευσυνείδητη και ιεροπρεπή πολιτεία, ο Γεννάδιος Α' πέθανε το 471 μ.Χ.
Τώρα ως προς τον Πατριάρχη Μάξιμο, δεν είναι επαρκώς καθορισμένο ποιος από τους Πατριάρχες Κωνσταντινούπολης, που φέρουν το όνομα αυτό είναι ο Άγιος. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, πρόκειται για τον Μάξιμο Γ' (1476 - 1482 μ.Χ.). Αυτός καταγόταν από την Πελοπόννησο και εργάστηκε με πολλούς τρόπους για τη βελτίωση των ηθών. Ο ίδιος μάλιστα, ακούραστα κάθε Κυριακή δίδασκε στο λαό τον θείο λόγο.
Ἀπολυτίκιον  
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἀρετῶν ταὶς ἰδέαις κατακοσμούμενος, τῆς Ἐκκλησίας ἐδείχθης Ἀρχιεράρχης σοφός, καὶ ποιμὴν ἀληθινός, πάτερ Γεννάδιε, ὡς θεράπων τοῦ Χριστοῦ, καὶ ὁσίων κοινωνός, ἐν πάσῃ δικαιοσύνη. Καὶ νῦν δυσώπει ἀπαύστως, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2018 | 9:20 am


Αγωνιστική δράση για την Κ-14 των Ακαδημιών της Α.Ε.Καλαβρύτων

Αγωνιστική δράση το Σάββατο 17/11 για την Κ14 των Ακαδημιών της Α.Ε.Καλαβρύτων. Στα πλαισια της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος υποδομών της ΕΠΣ Αχαΐας θα αγωνιστεί στο γήπεδο της Ροδιάς όπου θα αντιμετωπίσει την ομώνυμη ομάδα.
Η αποστολή θα αναχωρήσει με πούλμαν από το γήπεδο Καλαβρύτων 9:15πμ με ώρα έναρξης του αγώνα 11:30

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2018 | 11:26 am


Ο Σύλλογος Σκοταναίων στην Ι.Μ.Μπούρα, στην Ι.Μ.Αμπελακίου, και στις Πηγές Ευρώτα

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Σκοταναίων είναι στην ευχάριστη θέση ότι την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή στην Ι.Μ.Μπούρα, στην Ι.Μ.Αμπελακίου, καθώς επίσης και στις Πηγές Ευρώτα.

Ημέρα Αναχώρησης: Κυριακή 18.11.2018 
Ώρα αναχώρησης: 
07.30 π.μ. από ΑΘΗΝΑ – Γ΄ Σεπτεμβρίου και Σατωβριάνδου 
08.00π.μ. από ΠΕΙΡΑΙΑ – πλατεία Αναστάσεως. 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΠΟΥΡΑ
Η Ι.Μ.Μπούρα ή αλλιώς «Μπούρας» που στα αρβανίτικα σημαίνει «ανδρείος», είναι μια από τις πιο ιστορικές Μονές. 
Βρίσκεται κοντά στο χωριό Λεοντάρι και είναι κτισμένη σε κατάφυτο λόφο, έξω από το χωριό Φαλαισία. Το Μοναστήρι των «ανδρείων Μοναχών» σήκωσε στους φτωχούς του ώμους την ανάγκη των σκλαβωμένων αδελφών. Ο οχυρωματικός "Πύργος", ένα κτίσμα της Μονής ύψους 10 μέτρων, αποτελεί με τις πολεμίστρες του μαρτυρία της αντίστασης των μοναχών κατά των Τούρκων.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΜΠΕΛΑΚΙΟΥ 
Η Ι.Μ Αμπελακίου βρίσκεται σε μια χαράδρα νοτιοανατολικά του Ταϋγέτου κοντά στο χωριό Λογκανίκο. Είναι κτισμένη μέσα σε μια σπηλιά κάτω από έναν βράχο. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που ονομάζεται «Παναγία η Μακελαρίτισσα» βρέθηκε στο εσωτερικό της σπηλιάς, και θεωρείται μια από τις εβδομήντα εικόνες του Απόστολου και Ευαγγελιστή Λουκά. Γύρω από τη σπηλιά, απλώνεται ένα μικρό αμπέλι εξ’ ου και, οι περίοικοι, γνωρίζουν την περιοχή με το όνομα «Αμπελάκι»•από το οποίο πήρε το όνομα της,η Μονή. 
Κατά την είσοδο της Μονής συναντάμε το Ηρώο «υπέρ των πεσσόντων», το εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου του Μυροβλήτη, καθώς και το Ναό του Αγ. Νεκταρίου και του Αγ. Σάββα. 

ΠΗΓΕΣ ΕΥΡΩΤΑ
Θα επισκεφθούμε τις πηγές Ευρώτα, μια μικρή λίμνη σε αιωνόβια πλατάνια.

Σας περιμένουμε όλους και σ΄αυτή την εξόρμηση του Συλλόγου μας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΜΑΡΙΑΝΘΗ Γ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2018 | 10:36 am


Στην Πάτρα ο Γ. Γρ. του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα στις αγροτικές περιοχές

Θεματική Συνάντηση Εργασίας για την επιχειρηματικότητα στις αγροτικές περιοχές, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη συγκαλείται την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος, στην Πάτρα, η 4η Συνάντηση Εργασίας του ευρωπαϊκού έργου [email protected] SMEs.

Το έργο αφορά στις «Στρατηγικές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) σε αγροτικές περιοχές» και οι εργασίες της Συνάντησης θα ξεκινήσουν στις 10.30π.μ. με χαιρετισμό από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα.

Να σημειωθεί ότι το έργο [email protected] SMEs υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG Europe και εστιάζει στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές, στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης με ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, δίνοντας έμφαση στην αγροτική παραγωγή, την υδατοκαλλιέργεια και τα τρόφιμα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, τα υλικά και την μικροηλεκτρονική, το ICT και τις ενεργειακές εφαρμογές.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κασίμης θα μιλήσει για τις «νέες προκλήσεις της ΚΑΠ και το πεδίο της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό χώρο», ενώ εισήγηση θα γίνει και από τον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρο Κουτσούρη, με τίτλο: «Το πεδίο της καινοτομίας στον  αγροτικό χώρο».

Στο πλαίσιο της Συνάντησης Εργασίας θα πραγματοποιηθεί, επίσης, Θεματικό Εργαστήριο με αντικείμενο την «Αξιοποίηση Απόψεων Φορέων Επιχειρηματικότητας σε Αγροτικές Περιοχές για τη Διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης του έργου [email protected] SMEs: Παρουσίαση και Ανάλυση Στοχευμένου Ερωτηματολογίου».

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2018 | 9:09 am


Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με κρύο καταιγίδες και χιόνια

Ραγδαία θα είναι η επιδείνωση του καιρού που ξεκίνησε από τα δυτικά το πρωί της Παρασκευής και επεκτείνεται στα κεντρικά μέχρι το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ.  βροχές θα έχουμε να σε όλη την Ελλάδα το Παρασκευοσαββατοκύριακο (την Κυριακή μετά το μεσημέρι) στα βόρεια και ανατολικά) ενώ τα χιόνια εκτός από τα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας το Σάββατο και κυρίως την Κυριακή δείχνουν να "κατεβαίνουν" και αρκετά χαμηλότερα από τα 1.000. Περαιτέρω επιδείνωση το Σάββατο με τις χιονοπτώσεις να... πέφτουν και σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο μέχρι και στα 800 μέτρα κατά τόπους θα είναι πυκνές.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/11/18
Για σήμερα, Παρασκευή 16/11/18, σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένονται τα εξής: «Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και από τις βραδινές ώρες στην Κρήτη.
Τοπικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της κεντρικής και νότιας χώρας από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση».
ΣΑΒΒΑΤΟ 17/11/18
Για το Σάββατο η ΕΜΥ αναμένει τα εξής: «Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες και από το βράδυ ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιονιά στα ηπειρωτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα δυτικά και νότια σποραδικές καταιγίδες, και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 και πιθανώς 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Σε χαμηλά για την εποχή».


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Παρ, 16 Νοε
Ισχυρή βροχή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ισχυρή βροχή ή χιονόνερο τη νύχτα. 4 oC / 2 oC με 12 km/h

Σαβ, 17 Νοε
Βροχή κατά περιόδους. 4 oC / 2 oC με 14 km/h

Κυρ, 18 Νοε
Βροχή κατά περιόδους. 5 oC / 4 oC με 13 km/h

Δευ, 19 Νοε
Συννεφιά με πιθανή βροχή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συννεφιά τη νύχτα. 10 oC / 5 oC με 7 km/h

Τρι, 20 Νοε
Αυξημένη συννεφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βροχή αργά τη νύχτα. 11 oC / 5 oC με 12 km/h

Τετ, 21 Νοε
Βροχή. 9 oC / 7 oC με 18 km/h

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2018 | 7:56 am


Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας με τους 82 Αρχιερείς


Εν μέσω αντιθέσεων, από κληρικούς και λαϊκούς, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αποφανθεί αναφορικά με το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.

Κατά τη διάρκειά της, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», θα ενημερώσει τα μέλη της Συνόδου για το περιεχόμενο και τη σημασία της κατ' αρχήν συμφωνίας και εν συνεχεία θα ακολουθήσει συζήτηση επί της εισηγήσεως, προκειμένου να διαμορφωθούν τελικά οι θέσεις της Εκκλησίας από τους 82 Αρχιερείς της.

Εν αναμονή τελούν 9.200 κληρικοί, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα, διότι σύμφωνα με το προσύμφωνο θα τεθούν εκτός του δημόσιου ταμείου και ζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα για τη μισθοδοσία τους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «διότι είστε συντελεστής σ' αυτή την ιστορική στιγμή, σ' αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει».

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «βρήκα ανταπόκριση στα ερωτήματά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες. Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο».

Τέλος, ανέφερε πως «θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού».

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2018 | 7:45 am


16 Νοέμβριου γιορτάζουν - Συναξαριστής

Σήμερα 16 Νοέμβριου γιορτάζουν
Ονομαστικές Εορτές:
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
ΜΑΤΘΑΙΟΣ Ματθαίος, Μαθαίος, Μαθιός, Ματθούλα, Μαθούλα

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος, πριν γίνει μαθητής του Κυρίου Ιησού Χριστού, ονομαζόταν Λευίς. Ο πατέρας του λεγόταν Αλφαίος και ήταν από τη Γαλιλαία.

Ο Ματθαίος έκανε το επάγγελμα του τελώνη, και ο Ιησούς τον βρήκε να κάθεται στο τελωνείο έξω από την Καπερναούμ. Και είπε προς αυτόν: «Ἀκολούθει μοι». Ο Ματθαίος, χωρίς καμιά καθυστέρηση, αμέσως τον ακολούθησε. Και όχι μόνο εγκατέλειψε το αμαρτωλό - για την εποχή εκείνη - επάγγελμα του τελώνη, αλλά και με χαρά φιλοξένησε τον Κύριο στο σπίτι του. Εκεί, μάλιστα, ήλθαν και πολλοί τελώνες και άλλοι αμαρτωλοί άνθρωποι, με τους οποίους ο Ιησούς συνέφαγε και συζήτησε. Οι φαρισαίοι, όμως, που είχαν πωρωμένη συνείδηση, όταν είδαν αυτή την ενέργεια του Κυρίου, αμέσως τον κατηγόρησαν ότι συντρώγει με τελώνες και αμαρτωλούς. Ο Ιησούς το άκουσε και είπε εκείνα τα θαυμάσια λόγια: «Οὐ γὰρ ἦλθον καλέσαι δικαίους, ἀλλὰ ἁμαρτωλοὺς εἰς μετάνοιαν» (Ματθαίου, θ' 13). Δηλαδή, λέει ο Κύριος, δεν ήλθα για να καλέσω εκείνους που νομίζουν τους εαυτούς τους δίκαιους, αλλά ήλθα να καλέσω τους αμαρτωλούς, για να μετανοήσουν και να σωθούν.
Στο Ματθαίο οφείλει η Εκκλησία μας το πρώτο κατά σειρά στην Καινή Διαθήκη Ευαγγέλιο, που γράφτηκε το 64 μ.Χ.
Ο Ματθαίος κατά την παράδοση κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αιθιοπία, όπου και πέθανε μαρτυρικά.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’.
Ἀπόστολε Ἅγιε, καὶ Εὐαγγελιστὰ Ματθαῖε, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2018 | 7:23 am


Σαν Σήμερα 16 Νοεμβρίου

Γεγονότα
1272 - Ενώ ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της Θ' Σταυροφορίας, ο Εδουάρδος Α' γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας μετά το θάνατο του Ερρίκου Γ', αλλά δεν θα επιστρέψει στην Αγγλία παρά μετά από σχεδόν δύο χρόνια για να αναλάβει το θρόνο.
1532 - Ο Φρανθίσκο Πιθάρρο και οι άντρες του αιχμαλωτίζουν τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταουάλπα στη μάχη της Καχαμάρκα.
1632 - Τριακονταετής Πόλεμος: Οι Σουηδοί νικούν στη μάχη του Λούτσεν αλλά ο βασιλιάς τους, Γουσταύος Β΄ Αδόλφος της Σουηδίας, σκοτώνεται στη μάχη.
1776 - Αμερικανική Επανάσταση: Βρετανικές μονάδες καταλαμβάνουν το φρούριο Ουάσινγκτον από τους Πατριώτες.
1793 - Γαλλική Επανάσταση: 90 αντιφρονούντες ρωμαιοκαθολικοί ιερείς εκτελούνται δια πνιγμού στη Ναντ.
1797 - Ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Γ' γίνεται βασιλιάς της Πρωσίας.
1828 - Ελληνική Επανάσταση: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους υπό οθωμανική κυριαρχία, που θα περιλαμβάνει το Μοριά και τις Κυκλάδες.
1849 - Ρωσικό δικαστήριο καταδικάζει το συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε θάνατο για αντικυβερνητικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με μία ριζοσπαστική ομάδα διανοούμενων. Αργότερα η ποινή του θα μετατραπεί σε καταναγκαστικά έργα.
1852 - Ο Άγγλος αστρονόμος Τζον Ράσελ Χιντ ανακαλύπτει τον αστεροειδή 22 Καλλιόπη.
1855 - Ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που βλέπει τους καταρράκτες της Βικτωρίας στα σημερινά σύνορα Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε.
1863 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Τα Συνομόσπονδα στρατεύματα πραγματοποιούν αποτυχημένη επίθεση εναντίον των δυνάμεων της Ένωσης κοντά στο Νόξβιλ του Τενεσί.
1885 - Ο Καναδός ηγέτης των εξεγερμένων Μετί και "πατέρας της Μανιτόμπα" Λουί Ριέλ εκτελείται για προδοσία.
1907 - Η Οκλαχόμα γίνεται η 46η πολιτεία των Η.Π.Α.
1920 - Ιδρύεται η εθνική αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways, ως Queensland and Northern Territory Aerial Services Limited.
1938 - Ο Άλμπερτ Χόφμαν συνθέτει για πρώτη φορά το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (LSD) στα εργαστήρια της Sandoz στη Βασιλεία.
1940 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Σε απάντηση στην ισοπέδωση του Κόβεντρι από τη γερμανική Λουφτβάφε δύο ημέρες πριν, η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία βομβαρδίζει το Αμβούργο.
1940 - Ολοκαύτωμα: Στην κατεχόμενη Πολωνία, οι Ναζί αποκλείουν το Γκέτο της Βαρσοβίας από τον έξω κόσμο.
1944 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ξεκινά η επιχείρηση Κουίν, η πολυδάπανη προώθηση των συμμάχων στο Ρόερ.
1945 - Ιδρύεται η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).
1962 - Εγκαίνια του οικισμού στον Άγιο Σώστη, όπου ήδη στεγάζονται παραπηγματούχοι.
1965 - Πρόγραμμα Βενέρα: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το διαστημικό σκάφος Βενέρα 3 προς τον πλανήτη Αφροδίτη και θα είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα φτάσει στην επιφάνεια άλλου πλανήτη.
1965 - Πρωτοφανής όξυνση στις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους. Η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου αποφασίζει την πλήρωση κενών εδρών μητροπολιτών αψηφώντας τον σχετικό νόμο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κυβέρνηση απειλεί ότι θα εμποδίσει τις ενθρονίσεις με αστυνομικές δυνάμεις.
1966 - Σε οκτάμηνη εξαγοράσιμη φυλάκιση καταδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Ναυπλίου ο δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς, εκ των συνηγόρων της δίκης του ΑΣΠΙΔΑ, για προσβολή του βασιλιά Κωνσταντίνου.
1966 - Στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες κατατάσσεται πλέον η Ελλάδα από τον Οργανισμό Διεθνούς Αναπτύξεως. Την πενταετία 1960-1965 η μέση ετήσια αυξηση της παραγωγής έφτασε στο αξιοσημείωτο επίπεδο του 8%.
1973 - Πρόγραμμα Σκάιλαμπ: Η NASA εκτοξεύει το Σκάιλαμπ 4 με ένα πλήρωμα τριών αστροναυτών για μία αποστολή 84 ημερών.
1974 - Το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο μεταδίδει το μήνυμα του Αρεσίμπο. Στόχος του είναι η τρέχουσα θέση του Σφαιρωτού Σμήνους του Ηρακλέους περίπου 25.000 έτη φωτός μακριά. Το μήνυμα θα φτάσει σε κενό χώρο αφού το σύμπλεγμα θα έχει μετατοπιστεί.
1980 - Κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου δολοφονείται από την αστυνομία η Σταματίνα Κανελλοπούλου και χτυπιέται θανάσιμα ο Ιάκωβος Κουμής.
1988 - Στις πρώτες ανοιχτές εκλογές για πάνω από μία δεκαετία, οι ψηφοφόροι στο Πακιστάν εκλέγουν την Μπεναζίρ Μπούτο ως πρωθυπουργό του Πακιστάν.
1990 - Αφαιρούνται τα βραβεία Γκράμι από το συγκρότημα της ποπ Milli Vanilli επειδή δεν τραγούδησαν καθόλου στο δίσκο τους.

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2018 | 7:22 am


Ομόφωνη η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Καλαβρύτων

Ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, με προϋπολογισμό 19,4 εκατομμυρίων ευρώ, κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεκλήθη σήμερα Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, στην Πάτρα.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, στην τοποθέτηση του κατά την συζήτηση του θέματος,  εστίασε στον αναπτυξιακό ρόλο του Κέντρου όχι μόνο σε ό,τι αφορά στον τουριστικό του χαρακτήρα αλλά στην εν γένει συμβολή του στην οικονομική ζωή της περιοχής.

Η πρόταση της Περιφέρειας, μετά την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα υποβληθεί για την έγκριση της χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Προβλέπει δε την προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση, την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου, βελτιώσεις αναβατήρων, βοηθητικά συστήματα, σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων, αναβάθμιση και αντικατάσταση χιονοστρωτήρων, όπως επίσης παρεμβάσεις ανασχεδιασμού στις πίστες και προμήθεια και εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και δικτύων.

«Απαντούμε, έτσι, στις σύγχρονες ανάγκες του Χιονοδρομικού μέσα από μια δέσμη έργων που αθροιστικά αποτελούν την μεγαλύτερη παρέμβαση μετά την κατασκευή του εδώ και 30 χρόνια», σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Παρών στην συνεδρίαση ήταν και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς ο οποίος, παίρνοντας τον λόγο, χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση του Σώματος. 

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 8:52 pm


ΛΑΖΟΥΡΑΣ: "Ιστορική μέρα για τα Καλάβρυτα"

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την χρηματοδότηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων για τον εκσυχρονισμό του παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς. Ο κ. Λαζουράς, συνοδευόμενος από τον Αντισήμαρχο κ.Χουλιάρα και τον Διευθυντή του Χιονοδρομικού κ. Σπυρόπουλο, μετά το τέλος της συνεδρίασης και της ομόφωνης θετικής απόφασης, δήλωσε τα εξής:
"Μιά ιστορική ημέρα,σήμερα,για τα Καλάβρυτα,το Χιονοδρομικό μας Κέντρο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Πρίν από λίγο, ψηφίσθηκε, ομόφωνα, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος, η υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης- που μελέτησε, συνέταξε και ωρίμασε,ο Δήμος μας και το Χιονοδρομικό μας Κέντρο-των αναγκαίων έργων,αναβάθμισης,βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων,στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,ύψους 19.418·636 Ευρώ και συνολικού προϋπολογισμού των έργων 25.110.000 Ευρώ,με το ΦΠΑ. Ένα μεγάλο, ευχαριστώ , στον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Πρόεδρο και όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους και στα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, που, αποδέχθηκαν ομόφωνα,την τεκμηριωμένη πρότασή μας και στήριξαν τα Καλάβρυτα και το Χιονοδρομικό μας Κέντρο. ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟ,ΘΑ ΖΗΣΕΙ,ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ,30-50,ΧΡΟΝΙΑ. Ο αείμνηστος ΠΑΝΟΣ ΠΟΛΚΑΣ, που το ίδρυσε και φέρει το όνομά του,θα χαίρεται και θα συγχαίρει."

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 8:50 pm


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της επιχειρηματικότητας στην περιφερειακή οικονομία και στην τόνωση της απασχόλησης  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, την επιχείρηση «ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΟ ΑΕΒΕ» που λειτουργεί στο Αγρίνιο.  Ξεναγήθηκε στους χώρους της μονάδας κι ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρίας για τη δραστηριότητα της.
«Η στήριξη και η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι στους στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας μας. Είμαστε δίπλα στις ελληνικές βιώσιμες επιχειρήσεις, που εκπέμπουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας και της χώρας μας», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
 Τη Μονάδα Ζαχαροπλαστικής «ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΟ ΑΕΒΕ», δημιούργησαν οι αδελφοί Κουτέρη στο Αγρίνιο. Πρόκειται για  επιχείρηση που χρηματοδοτήθηκε από τον Αναπτυξιακό Νόμο και το ΕΣΠΑ και συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία. Ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από 40 χρόνια ως ζαχαροπλαστείο στο Αγρίνιο. Αξιοποιώντας ευκαιρίες από χρηματοδοτικά εργαλεία αναπτύχθηκε, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα τα παραγωγικά της μέσα. 
 Σήμερα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τηρούν τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων. Έχει σημαντική  παραγωγή προϊόντων ζαχαροπλαστικής και κουλουροποιΐας, τα οποία διακινούνται σε περισσότερα από 3.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα. 
Τον Περιφερειάρχη στην επίσκεψή του συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Υφαντής και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Ελένη Σπυράκη.

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 1:30 pm


Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά καλεί τα μέλη του Συλλόγου σε Τακτική Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση. Σας θέλουμε όλους κοντά μας για ηθική συμπαράσταση, για αγκάλιασμα του Συλλόγου μας ο οποίος είναι αναγκαίο να συνεχίσει τη δραστηριότητά του ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Δικαίωμα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση έχουν τα μέλη που είναι ταμειακώς τακτοποιημένα. Η οικονομική τακτοποίηση μπορεί να γίνει και πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.
Συνδρομή: Δέκα (10) ευρώ

Οι εργασίες της Γ.Σ. θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: 
11.30: Έναρξη Γενικής Συνέλευσης. 
11.45: Εκλογή Προέδρου της Γ.Σ., Γραμματέα και Εφορευτικής Επιτροπής. 
12.00: Λογοδοσία απερχόμενου Δ.Σ. από τον Πρόεδρο. 
12.15: Συζήτηση επί των πεπραγμένων, τοποθετήσεις και προτάσεις μελών, δευτερολογία Προέδρου. 
13.00: Έγκριση ή μη των πεπραγμένων και του οικονομικού απολογισμού. 
13.15: Έναρξη ψηφοφορίας. 
Λήξη ψηφοφορίας με τη δύση του ηλίου.

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 10:33 am


ΚΑΜΕΝΙΑΝΟΙ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΙΕΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΟ Σύνδεσμός Καμενιανιτών- Δροβολοβιτών- Δεσινιωτών στο πλαίσιο των πολύπλευρων δραστηριοτήτων
του και της αληθινά λαμπρής παρουσίας του, στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου
μας, συνεχίζει να τιμάδια φιλολογικών μνημοσύνων διαπρέψαντες συμπατριώτες,
μας που έφυγαν από τον πρόσκαιρο ετούτο κόσμο και άφησαν σπουδαίο έργο σε μας
τους επιγενόμενους.

   Είναι μια πράξη
αναγνώρισης και σεβασμού στη μνήμη τους.

   Φέτος ορίστηκε από
το Δ. Σ. του Συνδέσμου, να τιμηθεί η μνήμη του αοιδίμου πρωθιερέα, ιστοριοδίφη
και καθηγητού π. Νικολάου Παπαδοπούλου
εκ Δεσινού.

Ο π. Νικόλαος Παπαδόπουλος ήταν απ τις σημαντικότερες μορφές
του τόπου μας, που άφησε έντονα τα συγγραφικά-ιστοριοδιφικά του αποτυπώματα, ως
παρακαταθήκη σε μας.

    Με ιδιαίτερη χαρά
σας παρουσιάζουμε εδώ απόσπασμα από την ενδιαφέρουσα και μεστή ομιλία του
Προέδρου του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών, Λογοτέχνη και συγγραφέα Κωνσταντίνου
Νικολόπουλου-Καμενιανίτη
που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Αθανασίου Καμενιάνων κατά τις μέρες των
εκδηλώσεων του εν λόγω Συνδέσμου.

   Ο εκ των επιφανεστέρων του ιερού κλήρου μας
και ακάματος τούτος ιστοριοδίφης, που αφιέρωσε τον βίο του στην υπηρεσία της
εκκλησίας και την έρευνα της πατρίου ιστορίας μας, γεννήθηκε στις αρχές του
1891 στο Δεσινό Καλαβρύτων και εκοιμήθη εν Κυρίω στις 16 Απριλίου 1983.

   Ο πατέρας
ονομάζονταν Παναγιώτης και ήταν ιερέας στο Δεσινό. Η δε μητέρα του Χαρίκλεια-το
γένος Κωνσταντίνου Γεωργάκη Μπαμπίλη από το γειτονικό μας Αγρίδι, ήταν εγγονή
του αγωνιστή του 1821 Καρα-Γεωργάκη Μπαμπίλη.
Είχε έναν ακόμη αδελφό
και δύο αδελφές: Τον Γεώργιο, την Ελευθερία και την Μαγδαληνή. Ο πατέρας του
μαζί με όλη την οικογένεια, λόγω της φτωχικής διαβίωσης, μετώκησε σε
ευπορότερα  μέρη και συγκεκριμένα στη
περιοχή Σαββάλια Αμαλιάδας.

   Ο εραστής τούτος της
πατρίου ιστορίας Δεσινιώτης Πρωθιερέας Νικόλαος Παπαδόπουλος έλαβε σπουδαία
μόρφωση. Τα πρώτα γράμματα έμαθε εις το
Δημοτικό Σχολείο Καμενιάνων-Δροβολοβού και Δεσινού, (που τότε ήταν στο
Δροβολοβό
) από τον αοίδιμο
Καμενιανίτη ιερέα και δημοδιδάσκαλο Παπαμήτσο Καλογερόπουλο.
Στη συνέχεια
σπούδασε στο ιστορικό σχολείο της Αροανίας (Σοποτού) και ακολούθως στο Γυμνάσιο
της Πάτρας. Μετά σπούδασε στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί είχε καθηγητή του τον-εκ Μαδύτου της
Ανατολικής Θράκης-μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Παπαδόπουλο,
ο
οποίος έγινε και θείος του αργότερα, γιατί παντρεύτηκε την ανιψιά του  από αδελφή του την Ανθούσα Μούρκου.

   Όταν έγινε
ιεροδιάκονος γράφτηκε και στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου φοίτησε
για αρκετό διάστημα ενώ ήταν και πολύ καλός γνώστης της Εβραϊκής γλώσσας.

   Ο πρώτος Παγκόσμιος
πόλεμος τον βρήκε να υπηρετεί τη θητεία του ως απλός στρατιώτης το 1914 στο 7ο
Σύνταγμα Πεζικού.

   Ως καθηγητής δίδαξε
σε πολλά σχολεία στην Ηλεία, την Πάτρα και στην Αθήνα. Ενώ αργότερα στην Αθήνα
ίδρυσε και ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στο Μαρούσι. Απέκτησε οικογένεια νυμφευθής το
1919, με τέσσερα παιδιά: Τον Παναγιώτη, τη Χαρίκλεια, τον Γεώργιο και τη
Βασιλική.

   Το 1920
χειροτονήθηκε ιερέας με την προτροπή του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και μετέπειτα Πατριάρχη Μελέτιου Μεταξάκη. Από
το 1924 και εντεύθεν ετοποθετήθη ως πρωθιερέας στον Άγιο Γεώργιο τον Καρύτση.
Εκεί ως πρωθιερέας στον κοντινότερο στη Βουλή των Ελλήνων ναό, όρκισε πολλές
κυβερνήσεις: Του Ελευθερίου Βενιζέλου,
του Γέρου της Δημοκρατίας και άλλων,
ενώ του έλαχε ο κλήρος να ορκίσει και
την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου, ως
εφημέριος του πλησίον της Βουλής ευρισκομένου Ναού Αγίου Γεωργίου Καρύκη,
κατόπιν αρνήσεως του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος, την 30ην
Απριλίου 1941.
 

  
**«Ο π. Νικόλαος διεκρίνετο δια το υψηλόν
αυτού πατριωτικό και δημοκρατικό φρόνημα. Για τούτο συνελήφθη δύο φορές υπό των
Γερμανών κατά την περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα, για την έντονη εθνική του
δράση. Το πρώτον την 25η Μαρτίου 1944, και μετά από μερικές το
δεύτερον. Εφυλακίσθη αρχικά στις φυλακές της οδού Κοραή, όπου το ιδιόκτητο
οίκημα της Εθνικής Ασφαλιστικής και αργότερα στις φυλακές «Αβέρωφ» επί της
Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κατά την δεύτερη σύλληψή του, συνελήφθη και συνεφημέριός
του Απόστολος Παπαοικονόμου εκ Λεβιδίου Αρκαδίας, καθώς και ο τότε ιεροδιάκονος
του ναού, όπου δικάσθηκαν εντός των φυλακών. Υπήρξε τυχερός όμως γιατί μεσολάβησαν
τα γενέθλια του Χίτλερ και όσοι δεν είχαν βαριά αδικήματα, έλαβαν χάρη και
αφέθησαν ελεύθεροι». ( Βλ: Μαξίμου Ιβηρίτου-Νικολόπουλου, «ΠΡΩΘΙΕΡΕΥΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΝ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 1891-1983», ΕΚΔ. ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2004, σελ. 45.


   Συνεργάστηκε με τον εκδοτικό Οίκο Σαλιβέρου έχοντας την
επιμέλεια έκδοσης πολλών λειτουργικών βιβλίων της εκκλησίας μας και ήταν επίσης
συνεργάτης στην Χριστιανική Ηθική
Εγκυκλοπαίδεια.
Το συγγραφικό του έργο τεράστιο, καθώς και το ιστοριοδιφικό
του για τα οποία θα χρειαζόταν πολύς χρόνος να μιλάμε. Η ιστορική και
συγγραφική έρευνά του σε κάθε χωριό της επαρχίας Καλαβρύτων, στα Γενικά Αρχεία
του Κράτους, την Εθνική Βιβλιοθήκη και αλλού ατέλειωτες. Ως μέλισσα ρουφούσε το
νέκταρ των ενδόξων σελίδων των αγωνιστών του 1821, για τη λευτεριά της πατρίδας
μας, διασώζοντας και βγάζοντας απ τη λήθη και τη λησμοσύνη τους ήρωες του
γένους, αλλά και των χωριών μας. Πολλά βιβλία συνέγραψε γι αυτούς αλλά και για
το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας. Το ογκώδες βιβλίο «Κατακαημένου Μοριά Σελίδες του 1821» Είναι ένα βιβλίο θησαυρός για
τον τόπο μας και για τους μελλοντικούς ερευνητές-συγγραφείς. Ένα βιβλίο για το
οποίο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών
το έτος 1980.
Αν δεν ήταν ο Παπανικόλας στην εποχή εκείνη που ζούσαν οι
παλαιοί εκείνοι άνθρωποι, για να καταγράψει στοιχεία, στάχτη και μόνο στάχτη θα
είχαμε στα χέρια μας εμείς οι μεταγενέστεροι σήμερα.

   Είχα την τύχη
αγαπητοί μου να τον ακολουθήσω κατά τα νεανικά μου χρόνια σε πολλές από τις
έρευνές του εδώ στα χωριά μας, στοιχείο που ενέτεινε και το δικό μου υπάρχον
ενδιαφέρον για την ιστορία και την κληρονομιά μας.

   Ο αοίδιμος
Παπανικόλας τιμήθηκε πολλαπλά και έλαβε πολλές διακρίσεις για το συγγραφικό και
ιστοριοδιφικό του έργο. Πέραν των άλλων όμως τιμήθηκε και απ τον Σύνδεσμό μας,
τότε Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών, μετέπειτα έγινε και Δεσινιωτών. Αυτό έγινε μετά
θάνατον βέβαια, δια χρυσού μεταλλείου
που εδόθη στην κόρη του Βασιλική Βρεττού, από τον ομιλούντα σε εκδήλωση του
Συλλόγου μας την 5η Απριλίου 1997,
και κατόπιν επιστολής και
προτροπής του αυταδέλφου σοφολογιοτάτου μοναχού της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου
Όρους Γέροντος Μαξίμου
Ιβηρίτου-Νικολόπουλου,
στον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου μας αείμνηστο Χαράλαμπο Αθανασόπουλο.

   Όμως δεν σταματήσαμε
μόνο εδώ: Το φθινόπωρο του 2002, δια ενεργειών του προαναφερομένου μοναχού, σε
συνεργασία με τον ομιλούντα, έγιναν ενέργειες για την κατασκευή της προτομής
του στην πατρίδα του το Δεσινό και συγκρότηση ειδικής γι αυτό το σκοπό
επιτροπής. Την επιτροπή πέραν του
αυταδέλφου μοναχού και εμού
πλαισίωναν οι κάτωθι: Η τότε και σήμερα πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δεσινού
Διαμάντω Αθανασοπούλου
, και οι εκκλησιαστικοί σύμβουλοι. Αείμνηστος Θεόδωρος Παπαχριστοδούλου, Νίκος
Αθανασόπουλος και Γεώργιος Μπακάλης.
Η προτομή του τοποθετήθηκε στον αύλειο
χώρο του ναού της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο κέντρο του
Δεσινού για να το ευλογεί και να το στολίζει εσαεί. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πλήθος κόσμου τον
Οκτώβριο του 2004
. Ενώ έχει γραφεί και βιβλίο για τον λαμπρό αυτό πρωθιερέα
από τον λόγιο Μοναχό Γ. Μάξιμο.

   Βλέπετε αγαπητοί μου
ότι οι τιμές στον αοίδιμο Παπανικόλα, στην σπουδαία αυτή μορφή του τόπου
μας-έναν απ τους μέγιστους των γραμμάτων-ήταν πολλαπλές και πολυποίκιλες. Όμως
και η σημερινή έχει σαν σκοπό μια τιμή ακόμη, αλλά και για να γνωρίσουν οι
νεότεροι στην εποχή μας, ότι ο τόπος μας δεν στερείται προσωπικοτήτων, τους
οποίους πρέπει να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε όταν βρίσκονται ανάμεσά μας.

   Αιωνία η μνήμη στον Παπανικόλα! Να δέεται
υπέρ ημών εκεί στις αυλές του υψίστου.Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 10:29 am


Αναβλήθηκε για Ιανουάριο η δίκη Αμβροσίου

Αναβλήθηκε, η προγραμματισμένη για χθες, δίκη του μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Αμβροσίου, για την κατηγορία της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή μίσος, με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο. Κατόπιν αιτήματος των 7 ομοφιλόφυλων μηνυτών, η εκδίκαση της έφεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου, θα εκδικαστεί στο Τριμελές στις 23 Ιανουαρίου 2019

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 9:59 am


Αλλάζει ο Καιρός - Ο Καιρός στα Καλάβρυτα

Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και οι βοριάδες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η θερμοκρασία θα είναι σε πτώση από την Πέμπτη. Μάλιστα ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε πως οι βοριάδες θα είναι ενισχυμένοι και στην Αττική.
«Η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά και θα κρυώσει αρκετά ο καιρός» ανέφερε στην ΕΡΤ ο Σάκης Αρναούτογλου. Όπως είπε έρχονται ψυχρές αέριες μάζες στη χώρα.
«Μόνο από πλευράς θερμοκρασίας εναρμονίζεται ο φετινός Νοέμβριος τις επόμενες ημέρες με το ημερολόγιο, γιατί από βροχές στις περιοχές που δεν έχει βρέξει ακόμα ισχύει δυστυχώς το "αναμείνατε στο ακουστικό σας"» ανέφερε στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου.
Όπως αναφέρει η ΕΜΥ την Πέμπτη αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα είναι σε πτώση και οι άνεμοι θα ενισχυθούν την Παρασκευή.
Το Σάββατο και την Κυριακή αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και τα νότια, αλλά και χιονοπτώσεις στα Ηπειρωτικά ορεινά.
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Πεμ, 15 Νοε
Αυξημένη συννεφιά.10 oC / oC  με 9 km/h
Παρ, 16 Νοε
Ισχυρή βροχή.oC / oC  με 12 km/h
Σαβ, 17 Νοε
Ισχυρή βροχή.oC / oC  με 14 km/h
Κυρ, 18 Νοε
Βροχή κατά περιόδους.oC / oC  με 13 km/h
Δευ, 19 Νοε
Βροχή το πρωί,  συννεφιά με ασθενή βροχή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυξημένη συννεφιά τη νύχτα.oC / oC  με 8 km/h

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 8:31 am


Τα επιδόματα που είναι ακατάσχετα από την εφορία

Ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται πάνω από 1,7 εκατομμύριο φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία. Με τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη να έχουν αγγίξει τα 8 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό το στενό μαρκάρισμα στους οφειλέτες και τις κατασχέσεις βάζοντας στο χέρι τα χρήματα που βρίσκει στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων χρωστούν στο Δημόσιο.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που η ΑΑΔΕ έχει κατασχέσει επιδόματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ακατάσχετα. Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία η Εφορία απαγορεύεται να προχωρήσει στην κατάσχεση συγκεκριμένων ποσών και επιδομάτων.


Ειδικότερα, ακατάσχετα είναι:
Ποσό ύψους 1.250 ευρώ που βρίσκεται σε έναν μόνο τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως μοναδικός ακατάσχετος λογαριασμός στο Taxisnet.
Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Το κοινωνικό μέρισμα.
Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους.
 Το επίδομα θέρμανσης.
Η διατροφή ανήλικου τέκνου.
Τα προνοιακά επιδόματα.
Η επιδότηση ενοικίου.
Τα χρηματικά έπαθλα της λοταρίας του υπουργείου Οικονομικών.
Οι παροχές που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛΓΑ.
Τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Η κατάθεση για εξόφληση οφειλής ασφαλιστικού ταμείου.
Η κρατική επιχορήγηση.
Η κατάθεση για πλειοδοσία σε πλειστηριασμό.

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 8:23 am


Γ.Ε.Λ. ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ: «Θέλουµε καθηγητές - Ζητάμε τα αυτονόητα» (ΒΙΝΤΕΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Σε κατάληψη βρίσκεται από την Δευτέρα 12/11/18, το ΓΕΛ Κλειτορίας, µετά την απόφαση των µαθητών να διαµαρτυρηθούν για τα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν στα ειδικά κυρίως µαθήµατα αλλά και τον αποχαρακτηρισµό του από τα δυσπρόσιτα, µε τις αναµενόµενες επιπτώσεις αυτής της απόφασης στην στελέχωσή του. 
Οι µαθητές, όπως δήλωσαν στον δημοσιογράφο του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS, Νίκο Κυριαζή, «τα κενά και η µεταφορά στο µέλλον µαθηµάτων γενικής κατεύθυνσης (κοινωνιολογία – οικονοµικά) αλλά και θρησκευτικά και καλλιτεχνικά) θα δηµιουργήσει πρόβληµα, ιδιαίτερα στη Γ’ Τάξη του Λυκείου και τα παιδιά που προετοιµάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις». Επίσης οι µαθητές υποστηρίζουν ότι «ο αποχαρακτηρισµός των σχολείων της Κλειτορίας από τα δυσπρόσιτα, αναµφισβήτητα µόνο άδικος θα µπορούσε να χαρακτηριστεί αφού η κωµόπολη απέχει από την πρωτεύουσα του νοµού (Πάτρα) περίπου δυο ώρες και καλύπτεται από ένα απαράδεκτο οδικό δίκτυο που τη χειµερινή περίοδο πολλές φορές µετατρέπεται σε παγοδρόµιο». 

Ενημέρωση Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης ∆υτικής Ελλάδας
Το θέµα των δυσπρόσιτων και της µοριοδότησης των εκπαιδευτικών συζητήθηκε την Παρασκευή σε συνάντηση του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης ∆υτικής Ελλάδας Κώστα Γιαννόπουλο µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκου Μαγκαφά και διευθυντές Σχολείων (Λυκείου ∆άφνης κ. Κριδερά, Γυµνασίου ∆άφνης κ. Αθανασίου) τους οποίους συνόδευαν δάσκαλοι και καθηγητές από τα σχολεία της περιοχής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτηµα της µοριοδότησης των σχολείων της ∆άφνης αλλά και της Κλειτορίας και την ανάγκη να επανδρώνονται τα σχολεία εγκαίρως µε την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς. Ο κ. Μαγκαφάς ενηµέρωσε τον κ. Γιαννόπουλο ότι το θέµα της µοριοδότησης απασχόλησε και το δηµοτικό συµβούλιο Καλαβρύτων, το οποίο οµόφωνα συµφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη αναπροσαρµογής των µορίων σχολείων της περιοχής µας προς τα πάνω και µετέφερε το ανάλογο αίτηµα στο Υπουργείο Παιδείας και τον κ. Γαβρόγλου, το οποίο όµως δεν έγινε κατ αρχήν αποδεκτό. Ο κ. Γιαννόπουλος δεσµεύτηκε ότι θα προωθήσει εκ νέου το ζήτηµα στο υπουργείο µε στόχο µέχρι τον Απρίλιο να αναθεωρηθεί η απόφαση

Το ζήτημα στη Βουλή
Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε χθες, ο Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, για τα κενά σε καθηγητές στο σχολείο της Κλειτορίας.
Όπως τόνισε, «ο κύριος λόγος για τα κενά που προέκυψαν, κυρίως σε μαθήματα κατεύθυνσης στο ΓΕΛ Κλειτορίας, είναι ο αποχαρακτηρισμός του από «δυσπρόσιτο», οπότε και οι καθηγητές θα δικαιούντο τα μόρια και το επίδομα απομακρυσμένων περιοχών.
  «Προκειμένου όμως να εξοικονομήσουμε ελάχιστα χρήματα, ναρκοθετούμε το μέλλον των παιδιών μας» συνεχίζει στη δήλωσή του ο Βουλευτής Αχαϊας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης.
«Το είχα επισημάνει έγκαιρα, με ερώτηση που είχα καταθέσει μόλις τον προηγούμενο μήνα, ότι ο αποχαρακτηρισμός των σχολείων της Κλειτορίας από «δυσπρόσιτα» επιφέρει σοβαρότατες και μη αναστρέψιμες συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία τους. Ας μην την πληρώσουν οι απομονωμένες περιοχές τις περικοπές. Είναι άδικο για αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης».
Τα ερωτήματα που τέθηκαν στον Υπουργό Παιδείας είναι:
1.Υπάρχουν κενά σε ειδικότητες κατεύθυνσης στα σχολεία της Κλειτορίας; Εάν ναι, πόσα είναι και σε ποιες ειδικότητες; Πότε προβλέπεται να αναπληρωθούν τα κενά και με ποιο τρόπο;
2. Πόσες διδακτικές ώρες έχουν χαθεί σε μαθήματα -κυρίως κατεύθυνσης-, από την έναρξη του σχολικού έτους; Πώς θα αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες;
3.Τί απαντάτε στους γονείς και μαθητές μιας ορεινής περιοχής που στερούνται άλλων επιλογών και διεξόδων, και στους οποίους δε δίνεται η δυνατότητα των ίσων ευκαιριών;
4. Tί απαντάτε στους μαθητές για την ομαλή λειτουργία των σχολείων τους η οποία αποτελεί κύτταρο δημιουργίας συνθηκών παραμονής και εξέλιξης για τον τόπο τους;

ρεπορτάζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δείτε το βίντεο με την Γεωργία, τον Αναστάση και τον Βασίλη να μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν:

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2018 | 4:33 pm


ΓΕΛ ΚΑΙ ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ  ΤΗΣ Α ΚΑΙ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΓΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 
 ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΥΣ. ΚΗΠΟΥΡΓΟΣ»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ     16  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
         ΩΡΑ:    20:00μ.μ
                       ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ                                

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2018 | 1:52 pm


Καλαβρυτα - Ειδήσεις και Νέα

Διήμερη Εκδρομή του Παραρτήματος Ναυπλίου της Ένωσης ...

  1. Διήμερη Εκδρομή του Παραρτήματος Ναυπλίου της Ένωσης ...  Αργολικές Ειδήσεις | Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Αργολίδας
  2. Full coverage

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2018 | 9:49 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καλαβρυτα

Φιλικοί ιστότοποι: