Ελλάδα > Ν. Αχαϊας > Καλαβρυτα > Ειδήσεις & Τοπικά Νέα
Παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στις 13 Δεκεμβρίου οι εκδηλώσεις για τα 82 χρόνια απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα
Οι επετειακές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα ο οποίος θα βρίσκεται στα Καλάβρυτα ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.
Συνολικά 27 εκδηλώσεις σε Κάτω Ζαχλωρού, Σκεπαστό, Βραχνί - Σούβαρδο, Καλάβρυτα, Κερπινή, Ρωγούς, Μέγα Σπήλαιο, Αθήνα, Πριόλιθο, Αγία Λαύρα και Κλειτορία περιλαμβάνει το πρόγραμμα των φετινών επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Καλαβρύτων υπό τον τίτλο «Μέρες Μνήμης» το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου.
Στην Κάτω Ζαχλωρού, στις 21 Νοέμβριου, στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου στις 9 το πρωί θα τελεστεί Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατοίκους της Άνω και Κάτω Ζαχλωρούς.
Στη συνέχεια, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, στις 10 το πρωί θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση, θ’ ακολουθήσει ομιλία και αμέσως μετά προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Κάτω Ζαχλωρούς και τον Σύλλογο Φίλων Οδοντωτού Διακοπτού και Καλαβρύτων.
ΣΤΟ ΣΚΕΠΑΣΤΟ
Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου θα τελεστεί μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου στο Σκεπαστό (9 το πρωί) για τα θύματα του βομβαρδισμού του χωριού από τα γερμανικά στούκας στις 29 Νοεμβρίου 1943.
Θ’ ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, ομιλία, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου απ’ την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαβρύτων.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Σεκπαστού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκεπαστού.
Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2025 | 9:55 pm
Η Ελλάδα της παραγωγής στο πόδι - Aγρότες και Κτηνοτρόφοι στο δρόμο για Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια
Η οργή και η αγωνία του αγροτικού κόσμου μετατράπηκαν σε μαζική κινητοποίηση για το μέλλον της ελληνικής παραγωγής.
Ενωμένοι αγρότες και συνεταιρισμοί απαιτούν λύσεις για πληρωμές, αποζημιώσεις, ευλογιά και το κόστος παραγωγής.
Με μια φωνή οι αγροτοκτηνοτρόφοι απ΄όλη την Ελλάδα
Υπό την έντονη παρουσία αγροτών, κτηνοτρόφων, Συνεταιρισμών και Αγροτικών Συλλόγων απ’ όλη τη χώρα, η κινητοποίηση έστειλε ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Το συλλαλητήριο αποτέλεσε συνέχεια της ανοιχτής εκδήλωσης που είχαν συνδιοργανώσει η ΕΘΕΑΣ, οι Συνεταιρισμοί και οι Αγροτικοί Σύλλογοι στις 23 Οκτωβρίου 2025, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός κύκλου συντονισμένων δράσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.
Αγρότες από κάθε γωνιά της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη, απ’ όπου ξεκίνησαν πορεία προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκφράζοντας την αγωνία τους για την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βιώνουν. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που προκαλούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές ενισχύσεων και αποζημιώσεων.\
Μαζική συμμετοχή Καλαβρυτινών
Από νωρίς το πρωί, δεκάδες παραγωγοί της περιοχής επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία που διέθεσε ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων και ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα για να ενώσουν τη φωνή τους με χιλιάδες συναδέλφους από όλη τη χώρα.
Οι Καλαβρυτινοί αγροτοκτηνοτρόφοι, που συμμετείχαν μαζικά και συντεταγμένα, δήλωσαν στο kalavrytanews.com πως ο αγώνας αυτός αφορά την επιβίωση των οικογενειών τους και το μέλλον της ορεινής κτηνοτροφίας.
«Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο με τις τιμές των ζωοτροφών, τα καύσιμα και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Θέλουμε να δουλέψουμε τίμια και να ζήσουμε από το επάγγελμά μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Στην πρώτη γραμμή η ΕΘΕΑΣ
Η Συντονιστική Επιτροπή της ΕΘΕΑΣ, αποτελούμενη από εκπροσώπους συνεταιρισμών και κτηνοτροφικών συλλόγων, συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, καθώς και με τους Υφυπουργούς Χρήστο Κέλλα και Γιάννη Ανδριανό. Οι εκπρόσωποι παρουσίασαν αναλυτικά τα βασικά αιτήματα των παραγωγών, με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να δεσμεύεται για την κατάθεση γραπτών προτάσεων επίλυσής τους.
Ακολούθησε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, όπου τέθηκε το αίτημα για άμεσο και σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών.
Παύλος Σατολιάς: Ο αγροτικός κόσμος της χώρας σήμερα διεκδικεί τα δικαιώματά του
Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, χαρακτήρισε το συλλαλητήριο ως μια «εθνική συγκέντρωση», επισημαίνοντας ότι συμμετείχαν αγρότες «από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο».
«Ο αγροτικός κόσμος της χώρας σήμερα διεκδικεί τα δικαιώματά του. Είναι ανεπίτρεπτο, επειδή κάποιοι επιτήδειοι έβαλαν χέρι στα χρήματά μας, να μένουν σε ομηρία και απλήρωτοι 600.000 οικογένειες. Γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί μεγάλη ανισορροπία στην τοπική οικονομία στην ύπαιθρο», δήλωσε ο κ. Σατολιάς.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι αγρότες «δεν ζητούν προνόμια, αλλά δίκαιες λύσεις και σεβασμό στον κόπο τους», προσθέτοντας πως «η ενότητα του αγροτικού κόσμου είναι η μεγαλύτερη δύναμη απέναντι στην αδικία και την αδιαφορία».
Τα βασικά αιτήματα των αγροτών
- Άμεση καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ.
- Αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με πλήρεις αποζημιώσεις, προκαταβολές και μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης.
- Επίσπευση των επενδυτικών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΠΑΑ, που καθυστερούν πάνω από τρία έτη.
- Δίκαιη επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου και ουσιαστική μείωση του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες.
- Ριζική αναθεώρηση του ΕΛΓΑ, ώστε να επιχορηγείται από ευρωπαϊκά ταμεία και να ενισχυθεί η πρόληψη ζημιών.
- Φορολογικά κίνητρα και απλοποίηση των διαδικασιών για Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών.
- Ουσιαστικός διάλογος για τη νέα ΚΑΠ, με στόχο δίκαιη κατανομή ενισχύσεων και στήριξη των νέων αγροτών.
- Αντιμετώπιση της λειψυδρίας και έργα διαχείρισης αρδευτικού νερού ανά περιφέρεια.
- Διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα και η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα.
Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2025 | 9:05 pm
Αχαΐα: Τραγωδία με 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα
Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2025 | 8:16 pm
Δελτίο Καιρού - Ο Καιρός στα Καλάβρυτα
Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου θα είναι γενικά αίθριος, με παροδικές τοπικές νεφώσεις. Λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Κρήτη και πιθανώς τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 18 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 21 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 22 βαθμούς Κελσίου.
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με λίγες τοπικές βροχές στις Σποράδες, την Εύβοια και πιθανώς στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2025 | 8:13 pm
Πάτρα: Οδηγός παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο σε μπλόκο της τροχαίας
Το περιστατικό σημειώθηκε στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα, όταν όπως αναφέρει το tempo24, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο οδηγός παρέσυρε τον τροχονόμο ο οποίος επιχειρούσε τον έλεγχο.
Η προανάκριση του συμβάντος βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τροχαία Πατρών.
Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2025 | 8:09 pm
Η εντυπωσιακή Σαλαμάνδρα που ζει στα Καλάβρυτα - Ο σπάνιος αμφίβιος κάτοικος του Χελμού και του Ερυμάνθου (ΦΩΤΟ)
Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2025 | 7:19 pm
Επίσκεψη Ιερωνύμου στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου και στο 1ο Νηπιαγωγείο Αιγίου
Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν με χαρά ο Διευθυντής του σχολείου κ. Κωνσταντίνος Μεσσάζος και η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κα Ειρήνη Ρίζου, οι οποίοι και τον ξενάγησαν στις νέες εγκαταστάσεις, παρουσιάζοντας τον εξοπλισμό, τα βιβλία και τις δραστηριότητες που φιλοξενούνται στον χώρο. Παρούσα στην επίσκεψη ήταν και η κα Βασιλική Φελούκα, Σύμβουλος Εκπαιδεύσεως.
Ο Σεβασμιώτατος περιηγήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη βιβλιοθήκη, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την επιμελημένη δουλειά όλων όσοι συνέβαλαν στο έργο και συνεχάρη το διδακτικό προσωπικό και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για την αφοσίωση και την αγάπη τους προς τα παιδιά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, είχε μια εγκάρδια συζήτηση με τους μαθητές, οι οποίοι εξέφρασαν τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους για τη νέα βιβλιοθήκη.
Κατά την εν λόγω επίσκεψη, ο Σεβασμιώτατος επικοινώνησε και με τα παιδάκια του συστεγαζομένου 1ου Νηπιαγωγείου Αιγίου, τα οποία τον αγκάλιασαν και έπαιξαν μαζί του.
Απευθυνόμενος προς τα παιδιά, ο Σεβασμιώτατος τούς τόνισε ότι, πέρα από τη στήριξη των γονέων και των δασκάλων, υπάρχει και η πνευματική φροντίδα της Εκκλησίας· «μαζί με τους κληρικούς της Μητροπόλεως», είπε, «προσευχόμαστε καθημερινά για εσάς, για να έχετε υγεία, δύναμη και φώτιση από τον Θεό».
Κλείνοντας την επίσκεψη, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μία ευλογημένη και δημιουργική σχολική χρονιά, γεμάτη πρόοδο, χαρά και αγάπη. Ευχαρίστησε θερμά τη Διεύθυνση του σχολείου για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, εκφράζοντας την ελπίδα η βιβλιοθήκη να αποτελέσει φάρο γνώσης και πνευματικής καλλιέργειας για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα.
Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2025 | 6:53 pm
Στα Καλάβρυτα ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης
Από την πλευρά του, ο Ηγούμενος ευχαρίστησε την Περιφέρεια και προσωπικά για τον Περιφερειάρχη για τα έργα που έγιναν στην περιοχή και διευκολύνουν σημαντικά την πρόσβαση στη Μονή. Ειδικότερα, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες βελτίωσης του δρόμου, από την διασταύρωση της Επαρχιακής Οδού Αίγιο –Φτέρη –Καλάβρυτα προς Αγ. Λαύρα και την 8η Επαρχιακή Οδό προς Πριόλιθο, μέχρι και την Πόλη των Καλαβρύτων. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Αχαΐας ολοκλήρωσε τις απαραίτητες παρεμβάσεις ύψους 1,2 εκατ ευρώ, στο πλαίσιο του έργου “Αναβάθμιση και Βελτίωση Οδών Πρόσβασης στην Ι.Μ Αγίας Λαύρας”, ενώ συνέβαλε και στη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου στην είσοδο της Ι.Μ. Αγ. Λαύρας.
Ο Περιφερειάρχης στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, όπου ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες και τον ανάδοχο του έργου για την πορεία του τρίτου υποέργου “εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων” που συνιστά μια ακόμη ουσιαστική παρέμβαση στην αναβάθμιση, βελτίωση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Με συνολικό προϋπολογισμό 705.217,29 ευρώ, το έργο υλοποιείται με σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας, σεβόμενο πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σύστημα βιολογικής επεξεργασίας ικανό να καλύψει τις υπάρχουσες αλλά και τις δυνητικές ανάγκες χιονοδρόμων, επισκεπτών και εργαζομένων, ενώ με την ολοκλήρωσή του συνόλου του έργου θα υπάρξει σημαντική βελτίωση σε όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους που αφορούν την επιχείρηση (εξοικονόμηση ενέργειας, λιγότερες εκπομπές στην ατμόσφαιρα), ενώ ως άμεσο αποτέλεσμα θα υπάρξει αποδοτική χρήση των υδάτινων πόρων.
Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2026 και θα αποτελεί ένα ακόμη μέρος του μεγάλου έργου «Αναβάθμιση, Βελτίωση & Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων» το οποίο στο σύνολό του χρηματοδοτήθηκε μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Μέσω του σύγχρονου συστήματος επεξεργασίας λυμάτων στο Χιονοδρομικό Κέντρο, επιτυγχάνεται σημαντική προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας τις επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα και τους υδάτινους πόρους της περιοχής, πράγμα που διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διατήρηση των φυσικών πόρων.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με διέλευση από το νέο και βελτιωμένο δρόμο που συνδέει πια την παραλιακή Αιγιάλεια με τη Ζαρούχλα, όπου έγιναν εργασίες ασφαλτόστρωσης και διαγράμμισης που διευκολύνουν τη διέλευση των κατοίκων και επισκεπτών στην περιοχή.
Εκτελέστηκαν εργασίες στο πλαίσιο του συνολικού έργου “συντηρήσεις επαρχιακών οδών δήμου Αιγιάλειας», που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είναι προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ. Για τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται στην περιοχή, ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Ζαρούχλας Αριάδνη Χατζή και Περιστέρας Γιάννη Κουτρούλη.
Η βελτίωση της οδικής πρόσβασης στους πόλους υψηλής επισκεψιμότητας όπως για παράδειγμα η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, ή το εξαιρετικό φυσικό τοπίο που συνδυάζει η λίμνη Τσιβλού, αντίστοιχα, καθιστά τις περιοχές πιο προσβάσιμες και ελκυστικές για επισκέπτες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας. Επιπλέον, η αναβάθμιση των υποδομών βελτιώνει την καθημερινότητα των κατοίκων, παρέχοντας ασφαλέστερους και πιο σύγχρονους δρόμους που ενισχύουν την ποιότητα ζωής.
Κατά την επίσκεψή του ο Περιφερειάρχης συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Έργων και Υποδομών Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Διευθυντή Γραφείου Περιφερειάρχη Γιάννη Μάκκα, τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας Παναγιώτης Φλωράτος, τον ειδικό συνεργάτη ΠΔΕ Χρήστο Μητρογιώργο και υπηρεσιακά στελέχη.
Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2025 | 5:57 pm
Δυναμική παρουσία των Καλαβρυτινών στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας
Ισχυρό μήνυμα από τον Παύλο Σατολιά: «Δεν θα πληρώσει ο αγροτικός κόσμος τα λάθη των επιτήδειων»
Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την Πλατεία Καραϊσκάκη, με πορεία προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου οι αγρότες κατέθεσαν τα αιτήματά τους για άμεσες αποζημιώσεις, επίλυση της στάσης πληρωμών, στήριξη της κτηνοτροφίας και μέτρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, έδωσε τον τόνο της συγκέντρωσης, χαρακτηρίζοντάς την «εθνική υπόθεση» για τον αγροτικό κόσμο. Με λόγια αποφασιστικά, εξέφρασε την αγωνία αλλά και την αποφασιστικότητα των παραγωγών να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
«Ο αγροτικός κόσμος της χώρας σήμερα διεκδικεί τα δικαιώματά του. Είναι ανεπίτρεπτο, επειδή κάποιοι επιτήδειοι έβαλαν χέρι στα χρήματά μας, να μένουν σε ομηρία και απλήρωτοι 600.000 οικογένειες. Δεν είμαστε όλοι κλέφτες. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει τεράστια ανισορροπία στην τοπική οικονομία και στην ύπαιθρο», δήλωσε ο κ. Σατολιάς, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση.
Οι Καλαβρυτινοί αγροτοκτηνοτρόφοι, που συμμετείχαν μαζικά και συντεταγμένα, δήλωσαν πως ο αγώνας αυτός αφορά την επιβίωση των οικογενειών τους και το μέλλον της ορεινής κτηνοτροφίας. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο με τις τιμές των ζωοτροφών, τα καύσιμα και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Θέλουμε να δουλέψουμε τίμια και να ζήσουμε από το επάγγελμά μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών παρέδωσε ψήφισμα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας διαφάνεια και δικαιοσύνη στην κατανομή των ενισχύσεων, με αιχμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η σημερινή μαζική συμμετοχή των Καλαβρυτινών στο συλλαλητήριο δείχνει ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής παραμένει ενωμένος, αποφασισμένος να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του και να κρατήσει ζωντανή την τοπική οικονομία της ορεινής Αχαΐας.
Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2025 | 3:19 pm
«Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες» και «Κυριακή στο Χωριό» για το Λειβάρτζι Καλαβρύτων στο Ertflix
Την Κυριακή το μεσημέρι προβλήθηκε η δημοφιλής εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό» του Κωστή Ζαφειράκη. ‘Ένα μεγάλο γλέντι στην πλατεία του χωριού με γυρίσματα που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 21 Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι η εκπομπή περιέλαβε στο πρόγραμμα της το Λειβάρτζι ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Λειβαρτζινών Αθήνας, με την βοήθεια και τη συμμετοχή του Συλλόγου Λειβαρτζινών Πάτρας.
Στα γυρίσματα της εκπομπής, πέραν των Συλλόγων, συνέδραμαν η Δημοτική Κοινότητα Λειβαρτζίου, η Δημοτική Ενότητα Αροανίας του Δήμου Καλαβρύτων και οι κάτοικοι όλου του χωριού. Μέσω δε της εκπομπής δόθηκε μια σημαντική ευκαιρία ώστε να προβληθούν η Ιστορία, η Λαογραφία, οι μουσικές, οι μαγειρικές, τα ήθη και τα έθιμα ολόκληρης της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας.
«Πρωταγωνιστής παραμένει το χωριό, οι άνθρωποι που το κατοικούν, οι ζωές τους, ο τρόπος που αναπαράγουν στην καθημερινότητα τους τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους, όλα όσα έχουν πετύχει μέσα στο χρόνο κι όλα όσα ονειρεύονται», είναι η φιλοσοφία της εκπομπής «Κυριακή στο Χωριό», όπως έχει πει ο Κωστής Ζαφειράκης. Και αυτό ακριβώς συνέβη στο Λειβάρτζι.
Επίσης, τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, σε πρώτη τηλεοπτική προβολή προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Ινδαρέ «Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες». Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με την ανακάλυψη κάποιων χειρόγραφων, οικογενειακών κειμηλίων που εντοπίζει τυχαία στο πατρικό του σπίτι στην Πάτρα ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές.
Με αφορμή αυτή την ανακάλυψη αποφασίζει να αναζητήσει τον μίτο της ιστορίας που αφορά την οικογένειά του, επτά γενιές πίσω, αλλά και το συλλογικό παρελθόν μας.
Το ντοκιμαντέρ του Ινδαρέ «Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες» έχει χαρακτηριστεί ένα ποιητικό ταξίδι στη γη των Καλαβρύτων. Ταξίδι που έχει στο επίκεντρο του τον απαγορευμένο έρωτα ανάμεσα στους αλλόθρησκους, την ωραία Ελένη και τον Τούρκο Ελμάζ, τα χρόνια λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821. Και επίσης, την κατάρα της μάνας της, το δημοτικό τραγούδι που γράφτηκε για την αγάπη τους, τον εμπρησμό του Πύργου τους από τον οπλαρχηγό της Επανάστασης, προ-προ-προπάππου του και συνονόματο του σκηνοθέτη Δημητράκη Ινδαρέ και ιστορίες για τους θρύλους, τις παραδόσεις, τις δοξασίες του τόπου όπως εξιστορούνται στην κάμερα από τις εξαιρετικές αφηγήτριες και αφηγητές, τους ντόπιους κατοίκους των χωριών δηλαδή όπου διαδραματίζεται η ιστορία την οποία ο Ινδαρές αφηγείται σαν παραμύθι.
Και οι δυο προβολές είναι διαθέσιμες απ’ την πλατφόρμα Ertflix στις διευθύνσεις:
https://www.ertflix.gr/vod/vod.671082-lenaki-duo-photies-kai-duo-katares
https://www.ertflix.gr/vod/vod.669026-kuriake-sto-khorio-ksana-29
Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2025 | 3:04 pm
Μοντέλο shop in shop για τα ΕΛΤΑ – Στο τραπέζι η «φιλοξενία» τους στα ΚΕΠ – Αναθεωρείται το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Συστέγαση με ΚΕΠ και «shop-in-shop» μοντέλο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, εξετάζεται η συστέγαση ορισμένων περιφερειακών υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ με Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), εκεί όπου είναι εφικτό, ακολουθώντας το μοντέλο «shop-in-shop».
Με αυτό τον τρόπο, υπάλληλοι των ΕΛΤΑ θα μπορούν να παρέχουν ταχυδρομικές υπηρεσίες μέσα στους χώρους των ΚΕΠ, περιορίζοντας τα έξοδα για ενοίκια και υποδομές. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η πλήρης μεταφορά των χρηματικών συναλλαγών στα ΚΕΠ θεωρείται δύσκολη, καθώς δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές.
Συνεργασίες με τοπικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η δυνατότητα συνεργασιών με σούπερ μάρκετ ή μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν σημεία εξυπηρέτησης όπου οι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν αγορές, συναλλαγές και ταχυδρομικές υπηρεσίες στο ίδιο σημείο.
Ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε να συνοδεύεται από προμήθεια προς τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, λειτουργώντας ως πρόσθετο κίνητρο για τη διεύρυνση του δικτύου και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες
Το Υπερταμείο, που εποπτεύει τα ΕΛΤΑ, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διαβούλευση με δήμους και τοπικούς φορείς, ώστε οι αλλαγές να υλοποιηθούν με διαφάνεια και κοινωνική συναίνεση.
Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Γιάννης Παπαχρήστου, σημείωσε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου και κοινωνικά προσανατολισμένου δικτύου, μέσα από συνεργασίες με μικρές επιχειρήσεις και συνεχή ενημέρωση των πολιτών.
Ψηφιακός μετασχηματισμός και νέες υπηρεσίες
Παράλληλα, τα ΕΛΤΑ συνεχίζουν τις επενδύσεις τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με:
Ενοποίηση με την ΕΛΤΑ Courier,
Εξοπλισμό ταχυδρόμων με φορητά τερματικά και εκτυπωτές,
Την εφαρμογή ELTA Fastpost για ραντεβού εξυπηρέτησης,
Και την εγκατάσταση έξυπνων θυρίδων PostBox σε 11 πόλεις.
Επιπλέον, ο οργανισμός επεκτείνει τη δραστηριότητά του σε τραπεζικά προϊόντα μέσω συνεργασίας με την Alpha Bank, ενώ αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία του για επιπλέον έσοδα.
Νέο μοντέλο με κοινωνικό πρόσημο
Η νέα στρατηγική στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου και κοινωνικά προσανατολισμένου ταχυδρομικού δικτύου, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της ψηφιακής εποχής, ενισχύοντας παράλληλα τη σύνδεση των ΕΛΤΑ με τις τοπικές κοινωνίες.
x
Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2025 | 8:57 am
Βραδιές κινηματογράφου στο Πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων
Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί με την επιτυχημένη ταινία του Μάικ Λι «Πικρές αλήθειες» (Hard truths) και για τους μικρούς μας φίλους το σινεμά ξεκινά με την ταινία «Τα μυαλά που κουβαλάς 2», μια κωμωδία κινούμενων σχεδίων που αγαπήθηκε απ’ όλα τα παιδιά.
«I, Daniel Blake», «Day the earth blew up», «The room next door», «The favourite», «Strange world», «September says», «zootropolis 2», «three billboards outside Ebbing Missouri», «lilo and stich» … είναι κάποιες από τις ταινίες που συνθέτουν το πρόγραμμα της κινηματογραφικής σεζόν που αρχίζει από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο στο Πολιτιστικό Κέντρο, και συνεχίζει με το θερινό σινεμά στην πλατεία Χελμού που τόσο αγαπήθηκε από όλους…
Μείνετε συντονισμένοι…
Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2025 | 5:26 pm
Έναρξη μαθημάτων παρασκευής προσφόρου
Απώτερος σκοπός είναι η συμμετοχή των πιστών στη λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, καθώς και η μύησή τους στις παραδοσιακές αξίες της Ελληνορθοδόξου πίστεως.
Η παρασκευή προσφόρου αποτελεί μεγίστη ευλογία για τους προσφέροντες το ορατό τούτο δώρο προς τον Κύριό μας, ο Οποίος είναι “πανταχού παρών και τα πάντα πληρών”.
Το εναρκτήριο μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, στο Ενοριακό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης, περί ώρα 5:00 μ.μ.
Θα υπάρχει ανάλυση όλων των σταδίων παρασκευής, καθώς και συμμετοχή των παρευρισκομένων.
Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2025 | 4:41 pm
Ισχυρή ανεμοθύελλα στην Πάτρα - Έσπασαν τζαμαρίες - Ξεριζώθηκαν δέντρα
Το φαινόμενο, που διήρκεσε μόλις δύο λεπτά, συνοδεύτηκε από ριπές ανέμου μεγάλης έντασης, προκαλώντας σπασίματα τζαμιών, πτώσεις δέντρων και ζημιές σε οχήματα.
Στις οδούς Γούναρη και Κορίνθου, αρκετά καταστήματα υπέστησαν ζημιές, με τζαμαρίες να θρυμματίζονται από την πίεση του αέρα. Παράλληλα, πίσω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, δέντρα δεν άντεξαν την ορμή των ανέμων και κατέρρευσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, προκαλώντας σοβαρές υλικές φθορές.
Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για σκηνές πανικού, καθώς ο άνεμος “σήκωσε” αντικείμενα και κλαδιά, ενώ αρκετοί πολίτες αναζήτησαν καταφύγιο σε εισόδους κτιρίων και καταστημάτων.
Οι δημοτικές υπηρεσίες και η Πυροσβεστική κινητοποιήθηκαν άμεσα, προχωρώντας σε απομακρύνσεις δέντρων και καθαρισμό δρόμων. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ωστόσο οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν πιθανότητα νέων ισχυρών ριπών ανέμου τις επόμενες ώρες.
Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2025 | 4:14 pm
Χριστίνα Αλεξοπούλου: Νέα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης, των νέων και των οικογενειών της περιφέρειας
Άρθρο της τ. Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Βουλευτού ΝΔ Αχαΐας, Χριστίνας Αλεξοπούλου.Η ουσία των νομοσχεδίων είναι το πραγματικό αποτύπωμά τους στην κοινωνία. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Φορολογική μεταρρύθμιση για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη - Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία», που ψηφίστηκε πρόσφατα και πλέον είναι νόμος του Κράτους, ανήκει σε αυτή την κατηγορία, γιατί αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων. Τα μέτρα απευθύνονται σε εκείνους που κρατούν ζωντανή τη χώρα και σήκωσαν δυσανάλογα βάρη στα χρόνια της κρίσης: στη μεσαία τάξη, στους νέους, στις οικογένειες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους στην ελληνική περιφέρεια.
Ας μιλήσουμε ανοιχτά, όπως μιλά καθημερινά η κοινωνία, οι πολίτες που ακούμε και συζητάμε μαζί τους. Τι λένε; Τι αναγνωρίζουν; Ότι αυτή η Κυβέρνηση δουλεύει -και δουλεύει σε όλους τους τομείς. Ότι δεν φτάσαμε στο τέλος της προσπάθειας και ότι απαιτούνται πολλά βήματα ακόμη, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ως Κράτος -πολλές φορές- χρόνιες παθογένειες και σε ορισμένες περιπτώσεις τον κακό μας εαυτό, αλλά ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά, με μετρήσιμο αποτέλεσμα!
Οι αρχαίοι μας έλεγαν: «Ἔργῳ καὶ οὐ λόγῳ»: με πράξεις, όχι με λόγια. Και οι πράξεις, σήμερα, μιλούν από μόνες τους.
Ας θυμηθούμε πού ήμασταν το 2019 και πού είμαστε τώρα.
Τότε, μια κοινωνία εξαντλημένη από υπερφορολόγηση και ανασφάλεια.
Σήμερα, μια οικονομία που αναπτύσσεται με δυναμική πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, μια χώρα που αναγνωρίζεται πλέον ως πυλώνας οικονομικής και αναπτυξιακής σταθερότητας και μια κυβέρνηση που στηρίζει έμπρακτα τους πολίτες.
Η Νέα Δημοκρατία έχει μειώσει πάνω από 80 φόρους και εισφορές. Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 500.000 νέες θέσεις εργασίας και η χώρα έχει ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα.
Όλα αυτά είναι καρπός δουλειάς, συνέπειας και σχεδίου.
Και αυτή η δέσμη μέτρων έρχεται να συνεχίσει ακριβώς αυτή την πορεία.
Με νέες, γενναίες, μειώσεις φόρων, δημοσιονομικού κόστους 1,76 δισ. ευρώ, για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες. Με φορολογικά κίνητρα για νέους, με μειώσεις του φορολογικού βάρους για τις οικογένειες με παιδιά και σταδιακή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις κύριες κατοικίες σε οικισμούς έως 1.500 κατοίκους.
Αυτό, το τελευταίο μέτρο, έχει τεράστια σημασία, διότι αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για τις οικογένειες, για να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο τους. Σε ορεινά χωριά, σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως στην Αχαΐα, που έχει δεκάδες κοινότητες με λίγους κατοίκους αλλά με μεγάλη ψυχή και θέληση να ζήσουν και να εργαστούν εκεί γεννήθηκαν και αγαπούν.
Η μείωση φόρων στην Περιφέρεια, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τα κίνητρα για νέες μητέρες, είναι πολιτικές ζωής.
Είναι πολιτικές που κρατούν ανοιχτά τα σχολεία, τα ιατρεία, τις επιχειρήσεις, τις εκκλησίες της υπαίθρου.
Που κρατούν την Ελλάδα ζωντανή σε κάθε γωνιά της. Την Ελλάδα που δεν τα παρατά.
Δεν υπάρχει ισχυρή πολιτεία, αν η γη της μαραζώνει.
Και εμείς, σήμερα, ενισχύουμε ακριβώς αυτή τη γη: την παραγωγική, την περιφερειακή, την ανθρώπινη Ελλάδα.
Η χώρα έχει αλλάξει επίπεδο.
Στην Υγεία, με έργα, προσλήψεις, ψηφιακές εφαρμογές και νέα νοσοκομεία.
Στην Παιδεία, με σύγχρονα προγράμματα και σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.
Και βέβαια, στις υποδομές.
Είναι σήμερα ένα μεγάλο εργοτάξιο ανάπτυξης. Από τη Βόρεια Ελλάδα έως την Πελοπόννησο και από τα νησιά έως την Κρήτη, υλοποιούνται δεκάδες έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας, μειώνουν τις ανισότητες και ενώνουν τη χώρα.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο οδικός άξονας Πατρών-Πύργου. Ένα έργο που για χρόνια έμεινε πίσω, που πολλοί πίστεψαν πως δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Και όμως, έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία και σε λίγες μέρες ολοκληρώνονται και τα τελευταία δέκα χιλιόμετρα, προσφέροντας ασφάλεια, ενισχύοντας τις μεταφορές και την οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης για τη συντήρηση και τη λειτουργία του.
Αυτό είναι το αποτύπωμα της Νέας Δημοκρατίας: Η Ελλάδα των έργων, όχι των λόγων.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, τι έχουμε; Μια αντιπολίτευση βυθισμένη στην τοξικότητα, χωρίς ενιαία φωνή, χωρίς σχέδιο.
Που προσπαθεί να μηδενίσει τα πάντα, επειδή αδυνατεί να πείσει.
Όμως οι πολίτες ξέρουν. Το αποτυπώνουν στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, λέγοντάς μας να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις -με τα όποια λάθη έχουν γίνει, γιατί όποιος εργάζεται μπορεί να κάνει και λάθη, να αλλάξουμε τις παθογένειες του βαθέως Κράτους που ταλαιπωρούν και να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία.
Οι πολίτες γνωρίζουν ποιος στα δύσκολα στάθηκε με ευθύνη. Ξέρουν ποιος εμπνέει σταθερότητα σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας. Διακρίνουν το μετρήσιμο αποτέλεσμα -στοιχείο που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης.
Στην πραγματικότητα, αναμετρώνται δύο διαφορετικοί κόσμοι: Από τη μία η συνέπεια, η πρόοδος και τα έργα και από την άλλη η τοξικότητα, χωρίς σχέδιο και προσανατολισμό, που κατακερματίζει ακόμη περισσότερο τους ίδιους του εμπνευστές της.
Η Ελλάδα του σήμερα είναι μια άλλη χώρα. Πιο αισιόδοξη, πιο δυνατή, πιο δίκαιη, με έμφαση στους ανθρώπους της. Γι’ αυτό το μήνυμα είναι καθαρό: Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί. Με σχέδιο, θεσμική συνέπεια, με πίστη στις δυνάμεις του τόπου μας. Αφήνοντας στην άκρη τις δυνάμεις που θέλουν να γυρίσουν πίσω τη χώρα, σπέρνοντας διχασμό, για να θερίσουν θύελλες, όπως στο παρελθόν, το οποίο κανείς και καμιά δεν μπορεί να ξεχάσει: Τότε που ανίερες συμμαχίες, με υπέρμετρο λαϊκισμό και ψεύδη μας έριξαν στα βράχια.
Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2025 | 4:06 pm
Στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τα στοιχεία πυρόπληκτων για ελαφρύνσεις
Πρόκειται για 45 επιχειρήσεις και 20 φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις να ενταχθούν στο καθεστώς φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, ανεξαρτήτως αν τελικώς θα ενισχυθούν και από το πλαίσιο ενίσχυσης μέσω της κρατικής αρωγής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης δήλωσε σχετικά με τις ενέργειες αποκατάστασης και ενίσχυσης των πληγέντων: «Είναι μια διαδικασία ενισχύσεων που από την πλευρά μας προχωρά σε όλες τις κατηγορίες στους ταχύτερους χρόνους, με στόχο να ενισχυθούν με κάθε δυνατό τρόπο οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις φωτιές του καλοκαιριού, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Οι λίστες των πυρόπληκτων επιχειρήσεων, αγροτών και συνολικά ιδιωτών αφορούν όλες τις περιπτώσεις όσων επλήγησαν που μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για τους πυρόπληκτους, ανεξάρτητα με το πλαίσιο κρατικής αρωγής. Πρόκειται για την δυνατότητα ρύθμισης και αναστολής των ασφαλιστικών εισφορών όσων αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και παράταση των προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Αυτό που προσπαθούμε είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα βοήθειας στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν και υπέστησαν σημαντικές ζημιές στις περιουσίες τους από τις πυρκαγιές, ακόμη και αν αυτό δεν θα αφορά άμεση κρατική αρωγή – όπως π.χ. για όσους υπέστησαν ζημιές όμως δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – αλλά ελάφρυνση στην φορολογία και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Θεωρούμε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα και σε αυτό το επίπεδο από εδώ και στο εξής από τα αρμόδια Υπουργεία».
Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2025 | 3:53 pm
Αντιδρά το ΕΚΑΒ Πατρών σε δημοσιεύματα που «αμαυρώνουν» το έργο του
Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι του Ε.Κ.Α.Β. Πατρών, παρακολουθούν με αγανάκτηση δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία αναδημοσιεύονται και σε άλλες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν αφορούν επιχειρησιακά ζητήματα, πραγματικά προβλήματα, ελλείψεις και ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. Πατρών, ούτε δε και το συνολικό έργο του Ε.Κ.Α.Β. στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, παρά μόνο κινούνται στη σφαίρα του κουτσομπολιού.
Δεν μπορεί να αμαυρώνεται το έργο του Ε.Κ.Α.Β. και η προσφορά του, προβάλλοντας προσωπικές έριδες που δεν αφορούν την πλειοψηφία των εργαζομένων.
Οι αλλαγές που γίνονται ανά διαστήματα για υπηρεσιακούς λόγους στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας της υπηρεσίας, δεν μπορούν να παίρνουν άλλες διαστάσεις από τις πραγματικές.
Τα δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος που διαδίδονται, δημιουργούν μία εικόνα εντελώς αποπροσανατολιστική αναφορικά με το καθημερινό έργο του Ε.Κ.Α.Β. στην τοπική κοινωνία και το Ε.Σ.Υ.
Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2025 | 11:55 am
Το ψήφισμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ
Τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε.
Με βασικό πολιτικό μήνυμα “ Επιτέλους Αυτοδιοίκηση. Ισχυροί Δήμοι, κάθε μέρα δίπλα στον πολίτη ”, και μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων, αναδείξαμε τις θέσεις μας πάνω στο κεντρικό ερώτημα “ Τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε ”.
Προβάλαμε την απαίτησή μας να γίνει επιτέλους πράξη μια ουσιαστική Διοικητική μεταρρύθμιση στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, που θα στηρίζεται στην συνταγματική πρόβλεψη για Δήμους με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, σε ένα νέο, αποκεντρωμένο μοντέλο κρατικής λειτουργίας (άρθρα 101 και 102 του Συντάγματος) . Ένα νέο μοντέλο , που θα επιτρέπει στους δήμους να δίνουν άμεσες και πρακτικές λύσεις στα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών κι όχι ένα μοντέλο όπως το σημερινό, που περιορίζει την Αυτοδιοίκηση, σε ρόλο διαχειριστή της μιζέριας.
Θέλουμε πραγματική Αυτοδιοίκηση. Όχι Ετεροδιοίκηση.
Η Αυτοδιοίκηση του 21ου αιώνα χρειάζεται ικανούς, ισχυρούς και ανεξάρτητους Δήμους. Γι’αυτό απαιτούμε αποκέντρωση, με ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων, για να μπορούμε να παράγουμε έργο χρήσιμο στους πολίτες.
Δεν μπορούν οι Δήμοι Να είναι οικονομικά βιώσιμοι, όταν λειτουργούν στα όριά τους, όταν οι λειτουργικές μας δαπάνες έχουν αυξηθεί πάνω από 1,5 δις ευρώ, σε σχέση με το 2019 και η επιπλέον χρηματοδότηση που μας δόθηκε στο διάστημα αυτό δεν ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, δηλ. το ισοζύγιο όχι απλά είναι αρνητικό, αλλά και διαρκώς επιδεινούμενο.
Δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, αν δεν διαθέτουμε τα κατάλληλα οικονομικά και θεσμικά εργαλεία, αν δεν μπορούμε να δράσουμε και να παράγουμε έργο με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες κι ανάγκες. Δεν φοβόμαστε τις ευθύνες, αλλά αρνούμαστε να λογοδοτούμε για λάθη και παραλείψεις άλλων, όταν εμείς δεν μπορούμε να αποφασίζουμε.
Θέλουμε να παράγουμε αναπτυξιακές πολιτικές, που δημιουργούν ευημερία. Να ασκούμε αποτελεσματικές κοινωνικές παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια. Να έχουμε τον πρώτο ρόλο και λόγο για την φυσιογνωμία και τα έργα προτεραιότητας στις πόλεις μας. Να έχουμε θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια, για να λειτουργούμε με διαφάνεια κι αποτελεσματικότητα. Να παρέχουμε υπηρεσίες ποιότητας στους συμπολίτες μας.
Η ΚΕΔΕ δεν θα αρκεστεί στο ρόλο του θεατή και του παθητικού αποδέκτη των αποφάσεων του Κεντρικού Κράτους. Δεν θα επιτρέψουμε να αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς.
Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα κι ευθύνη, χωρίς λαϊκισμούς, την αυτοτέλεια, τους πόρους και το κύρος της Αυτοδιοίκησης.
Με την ενότητά μας, πετύχαμε πολλά.
Μπορούμε περισσότερα
Τα προηγούμενα χρόνια η ΚΕΔΕ , μέσα από την ενότητα της, κατάφερε να υλοποιηθούν πολιτικές , που καθιστούν σήμερα τους Δήμους μας πιο ισχυρούς και πιο αποτελεσματικούς, σε σχέση με το παρελθόν.
Διεκδικήσαμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα κι αποτελεσματικότητα λύσεις , για όλα τα μεγάλα ζητήματα των Δήμων μας. Στο πλαίσιο αυτό:
Όσον αφορά την διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος που διεκδικήσαμε και πετύχαμε , έγινε η μεγάλη αλλαγή. Οι σημερινές αιρετές διοικήσεις των ΟΤΑ είναι ισχυρές και μπορούν να εφαρμόσουν τα προγράμματα τους, για τα οποία ψηφίστηκαν άλλωστε από τους πολίτες.
Αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι από 1.1.24 πλέον εφαρμόζεται, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των λειτουργικών μας δαπανών, ένα νέο σύστημα κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Ένα διαφανές, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα, που αναδεικνύει την έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ μας. Αποδεικνύει την ισχυρή μας βούληση να διασφαλίσουμε ότι κανένας Δήμος, καμία τοπική κοινωνία, δεν θα μείνει πίσω.
Τα τελευταία χρόνια είχαμε επίσης στη διάθεσή μας τα περισσότερα χρήματα που είχαν ποτέ δοθεί στην αυτοδιοίκηση, για την εκτέλεση έργων, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κι άλλα προγράμματα. Όμως εμείς εξακολουθούμε να αναδεικνύουμε ως προτεραιότητα την αύξηση των ΚΑΠ των Δήμων μας, για την αντιμετώπιση του αυξημένου λειτουργικού μας κόστους.
Έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα μπροστά, όσον αφορά τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες μας.
Πετύχαμε σημαντική αύξηση των πόρων προς την αυτοδιοίκηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), μετά από μια υπερ-δεκαετή περίοδο κατακόρυφης μείωσής τους. Την περίοδο 2020-2025, οι πόροι των δήμων που προέρχονται από ΚΑΠ λειτουργικών, επενδυτικών και ειδικών δαπανών αυξήθηκαν πάνω από 35% , σε σχέση με την τριετία 2017-2019 . Οι αυξήσεις αυτές όμως εξανεμίσθηκαν από το αυξημένο λειτουργικό μας κόστος.
Διεκδικήσαμε κι εξασφαλίσαμε σημαντικές έκτακτες χρηματοδοτήσεις για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες κρίσεις και καταστάσεις (2023, 2024).
Αποτελεί επιτυχία μας, η παραμονή της διαχείρισης του πόσιμου ύδατος στους δήμους και η εξασφάλιση δωρεάν οικονομικής ενίσχυσης των ΔΕΥΑ ύψους 200 εκ. ευρώ.
Είναι θετικό βήμα, ότι ενισχύθηκαν οι Δήμοι (104 εκ. ευρώ) για την αντιμετώπιση του κόστους του τέλους ταφής για το έτος 2025. ‘Όπως και το ότι υπάρχει δέσμευση για οικονομική μας ενίσχυση (104 εκ. ευρώ) και για το 2026.
Για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού αποκτά κοινό κώδικα.
Αποδείξαμε την ενότητά και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε από κοινού τα συμφέροντα των δήμων και των τοπικών μας κοινωνιών, με την απόφαση μας να προσφύγουμε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της επιβολής του τέλους ταφής. Αναμένεται η έκδοση δικαστικής απόφασης του ΣτΕ. Kαθώς και διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία των πόλεων μας, κάτι που τελικά πετύχαμε.
Παρόλα αυτά , οι πόροι των δήμων μας υπολείπονται κατά πολύ, κατά 5 δις ευρώ, εκείνων που δικαιούμαστε και διεκδικούμε.
Ενωμένοι Συνεχίζουμε τον αγώνα μας
Όλα όσα πετύχαμε, αποτελούν τις ισχυρές βάσεις , πάνω στις οποίες θα χαράξουμε το νέο οδικό χάρτη για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, στον οποίο περιλαμβάνονται οι προτεραιότητες που θέτει η ΚΕΔΕ στο διάλογο της με την Κυβέρνηση.
Έναν οδικό χάρτη σταθερά, αγωνιστικά και στοχευμένα, προσανατολισμένο στη μεγάλη εικόνα, που είναι η υλοποίηση επιτέλους των συνταγματικών επιταγών για την αυτοδιοίκηση.
Αλλά και έναν οδικό χάρτη με ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες προτάσεις πολιτικής, που θα μας επιτρέψουν αφενός να αξιοποιήσουμε προς όφελος των δήμων και των τοπικών μας κοινωνιών τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούν οι τεχνολογικές εξελίξεις και η τεχνητή νοημοσύνη, αφετέρου, να έχουμε αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων που μας απασχολούν σήμερα και θα μας απασχολήσουν και τα επόμενα χρόνια.
Ενωμένοι Σχεδιάζουμε το μέλλον μας. Ενωμένοι Συνεχίζουμε.
Ενωμένοι Πετυχαίνουμε και Κερδίζουμε.
20 μεγάλες προτεραιότητες
για μια Ισχυρή και Αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού
Το σχέδιο μας για την επόμενη ημέρα της Αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνει 20 μεγάλες προτεραιότητες και προτάσεις πολιτικής, για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την διαφανή κι αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων, προς όφελος των πολιτών.
Το σχέδιο θέσεων και προτάσεων έχει αναλυθεί το προηγούμενο διάστημα με λεπτομέρειες. Έχει λάβει την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. και έχει ήδη παραδοθεί με τη μορφή υπομνημάτων στον Πρωθυπουργό, μέλη της Κυβερνήσεως και στα Κόμματα της Βουλής των Ελλήνων.
Τα υπομνήματα αποτελούν απαραίτητο ακολούθημα του ψηφίσματος του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ της Αλεξανδρούπολης κι επισυνάπτονται σε αυτό, καθώς δεν είναι δυνατόν μέσα από ένα ψήφισμα, που εκφράζει γενικές πολιτικές θέσεις και κατευθύνσεις, να παρατίθεται αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια το σύνολο των μέτρων πολιτικής που προτείνει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.
Οι διεκδικήσεις και προτάσεις πολιτικής της ΚΕΔΕ που αναφέρονται στο ψήφισμα της Αλεξανδρούπολης, αφορούν όλα τα πεδία διακυβέρνησης και η υιοθέτησή τους σηματοδοτεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή , που οδηγεί στον θεσμικό εκσυγχρονισμό του Κράτους και την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης.
Είναι μια αλλαγή που φέρνει πιο κοντά την Ευρωπαϊκή στην Ελληνική Αυτοδιοίκηση.
Το σχέδιο των 20 μεγάλων προτεραιοτήτων και διεκδικήσεων, αφορά:
Την Επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων, για να ανταποκρίνονται στις λειτουργικές τους ανάγκες και στις θεσμοθετημένες τους αρμοδιότητες. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε:
Την πλήρη εφαρμογή του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) και την κατάργηση όλων των μνημονιακών περιορισμών , που πλέον δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
Την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής των ΚΑΠ με συγκεκριμένα κριτήρια.
Την κατάργηση του άρθρου 44 του Ν. 5071/2023, που θέτει ανώτατο πλαφόν στις αποδόσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς την Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι δυνατόν η Αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει στα σημερινά λειτουργικά της κόστη με πόρους μόλις 2,5 δις, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2025. Ακόμη και τα σχεδόν 4 δις που είναι το πλαφόν, δεν επαρκεί για να τα βγάλουμε πέρα. Είναι πολύ μικρή η αύξηση των ΚΑΠ των Δήμων που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό του 2026.
Την κάλυψη του υπερβάλλοντος ενεργειακού κόστους των Δήμων και των ΔΕΥΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μην μεταφερθεί το βάρος στους δημότες.
Την εξασφάλιση πόρων για τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής εξοικονόμησης (φωτισμός LED, μονώσεις δημοτικών κτιρίων ,κλπ).
Τη διεκδίκηση για σταδιακή αποπληρωμή των παρακρατηθέντων πόρων , με κάθε τρόπο.
Την επιστροφή του συνόλου των τελών που αφαιρέθηκαν από τους Δήμους από το 2010 (τέλος βοσκής, φόρος ζύθου, τέλη πετρελαιοειδών κ.ά.).
Τη Δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Δήμων, με συγχρηματοδότηση από εθνικούς και τραπεζικούς πόρους (π.χ. Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), για έργα υποδομών και τοπικής ανάπτυξης.
Τη στοχευμένη στήριξη στους μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, για την υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ.
Τον επανασχεδιασμό για τη δίκαιη κατανομή των εσόδων από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, όπου ζητάμε το 48% του ποσού που συγκεντρώνεται να αποδίδεται στους οικείους Δήμους όπου παράγεται, 12% στους 332 της χώρας και 40% στο κράτος για την πολιτική προστασία.
Την επέκταση του Προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου για την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα, με ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων.
Την απόδοση στους δήμους του συνόλου των πόρων που προέρχονται από είσπραξη προστίμων του ΚΟΚ.
Την άμεση, έκτακτη χρηματοδότηση με τρεις επιπλέον δόσεις ΚΑΠ , ύψους 465 εκ. ευρώ, πέραν των ήδη εξασφαλισμένων 105–110 εκατ. ευρώ ενίσχυσης, για να ισοσκελίσουμε το 2025.
Την κατάργηση του τέλους ταφής.
Την στήριξη της αγροτικής παραγωγής με συγκεκριμένα μέτρα, καθώς και παροχή κινήτρων για την ενασχόληση των νέων με το αγροτικό επάγγελμα
Την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία.
Την οριστική ακύρωση της απόφασης για διακοπή λειτουργίας των 204 καταστημάτων των ΕΛΤΑ.
Την άμεση αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που αφορά την ναυαγοσωστική καλυψη και τα αδέσποτα ζώα, με ταυτόχρονη κάλυψη του συνόλου των σχετικών δαπανών.
Την απόδοση στους Δήμους του ποσού που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα από το τέλος ταφής.
Το θεσμικό εκσυγχρονισμό του μοντέλου λειτουργίας των Δήμων. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε:
Την Ολοκλήρωση και ψήφιση του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης , λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις – παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ, που συμμετείχε ενεργά όλο αυτό το διάστημα στο διάλογο, ως τις αρχές του 2026.
Την έναρξη της διαδικασίας εθνικού διαλόγου και διαβούλευσης , μέσα στο 2026, για την προώθηση της μεγάλης μεταρρύθμισης στο μοντέλο του Κράτους και των Δήμων.
Τη θέσπιση ενός σύγχρονου μοντέλου αποκεντρωμένης διακυβέρνησης , με νέα κατανομή Αρμοδιοτήτωνμεταξύ των φορέων του Κράτους, με ξεκάθαρους ρόλους κι ευθύνες για τον καθένα, χωρίς επικαλύψεις, με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της αποτελεσματικότητας και με κοινή στόχευση τις ανάγκες των πολιτών.
Διοικητική προσαρμογή στα πλαίσια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με κωδικοποίηση των αρμοδιοτήτων σε κάθε επίπεδο της διοίκησης.
Την ενίσχυση των Δήμων με το αναγκαίο προσωπικό.
Η Αυτοδιοίκηση λειτουργεί με κατά 30% λιγότερο προσωπικό σε σχέση με τις πραγματικές της ανάγκες, λόγω παγώματος των προσλήψεων, των συνταξιοδοτήσεων και της κινητικότητας. Απαιτούμε :
Υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, που θα συνοδεύονται κι απο τη διάθεση επιπλέον πόρων, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας.
Απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης του προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ, για δήμους ΔΕΥΑ και ΦΟΔΣΑ.
Επιτάχυνση της πρόσληψης προσωπικού για τη Δημοτική Αστυνομία.
Παροχή κινήτρων , προκειμένου να στελεχωθούν με επιστημονικό προσωπικό οι Δήμοι και ιδιαίτερα οι μικρότεροι ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι.
Επέκταση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών.
Καμία μετακίνηση υπαλλήλου από Δήμο χωρίς σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου.
Σύνταξη νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων.
Την Κατάρτιση κι εκτέλεση ενός νέου Αναπτυξιακού Προγράμματος, για την αναβάθμιση κι ενίσχυση των Τοπικών Υποδομών, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα:
Στη συντήρηση του εσωτερικού δικτύου των δήμων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν παρεμβάσεις δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών
Στη βελτίωση ης αγροτικής και δασικής οδοποιίας
Στην αντισεισμική θωράκιση δημοτικών κτιρίων και σχολικών εγκαταστάσεων
Στην εκπόνηση έργων που τονώνουν την τοπική ανάπτυξη κι απασχόληση
Την υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου προγράμματος Υποστήριξης των Μικρών Ορεινών και Νησιωτικών Δήμων, με βάση την πρόταση που ως ΚΕΔΕ έχουμε υποβάλει.
Κίνητρα για προσλήψεις. Μοριοδότηση και αμετάθετο για περίοδο 15 ετών.
Αποφασιστική γνώμη των δήμων , για συγκρότηση του νέου χωροταξικού ΑΠΕ και υλοποίηση μεγάλων οικισιτκών και χωροταξικών παρεμβάσεων σε νησιά και ορεινούς δήμους
Μείωση του ΦΠΑ σε όλα ανεξαιρέτως τα νησιά, ανεξαρτήτως πληθυσμιακού μεγέθους.
Χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα έργων ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων
Δημιουργία ειδικού ταμείου νησιωτικότητας κι ορεινότητας για την υλοποίηση έργων τουριστικής ανάπτυξης , δημοσίων υποδομών αντιμετώπισης του δημογραφικού, ειδικό πρόγραμμα για νέους επιστήμονες, ειδικά προγράμματα μείωσης ενεργειακού κόστους και πολιτικής προστασίας.
Στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εδαφικής ασυνέχειας
Την Ισότιμη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκούς Πόρους.
Τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των υπαρχουσών σχολικών μονάδων.
Εξασφάλιση οικονομικών πόρων απο διάφορες πηγές , για την ενίσχυση της σχολικής στέγης μέσω ενός νέου προγράμματος, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”.
Αναβαθμισμένος ρόλος των Δήμων στο σχεδιασμό και υλοποίηση των δύο προγραμμάτων.
Αύξηση της χρηματοδότησης από το Κράτος, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων, καθώς και για την επισκευή – συντήρησή τους.
Προώθηση της Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Τηλεκπαίδευσης
Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου διαχείρισης των υδάτων, με κύρια στοιχεία:
Διασφάλιση ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό.
Σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει όχι μόνον το πόσιμο, αλλά και το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση.
Διατήρηση των ΔΕΥΑ υπό τον έλεγχο των Δήμων.
Υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για δωρεάν κι όχι μέσω δανεισμού οικονομικής ενίσχυσης των ΔΕΥΑ, με 200 εκατ. ευρώ και την οικονομική εξυγίανση και στήριξη τους.
Υλοποίηση έργων για την ενίσχυση των αποθεμάτων ύδατος και βελτίωσης των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών.
Την αναγνώριση του κύριου ρόλου της Αυτοδιοίκησης όσον αφορά την πολεοδομική πολιτική .
Καμία μεταφορά από τις ΥΔΟΜ στο Κεντρικό Κράτος και το Κτηματολόγιο. Οι Πολεοδομίες αποτελούν δημοτικές υπηρεσίες και λειτουργούν ως εργαλείο προστασίας της φυσιογνωμίας των πόλεων μας.
Εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου συγκρότησης, στελέχωσης , οργάνωσης, ψηφιοποίησης και τεχνικής υποστήριξης των ΥΔΟΜ
Παροχή οικονομικών κινήτρων για τη στελέχωση των ΥΔΟΜ με νέο επιστημονικό προσωπικό, με παραμονή τους στους δήμους.
Αποφασιστικός ρόλος των Δήμων στους όρους πολεοδόμησης ( Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια) σε τοπικό επίπεδο.
Αποφασιστική η γνώμη των δήμων σε περιπτώσεις μεγάλων οικιστικών και χωροταξικών παρεμβάσεων σε νησιά.
Την υλοποίηση εθνικού σχεδίου για την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επικαιροποίηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και άμεση χρηματοδότηση τους , ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση των τεχνικών υποδομών και του εξοπλισμού των δήμων
Σχεδιασμός με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων
Έμφαση στην ανακύκλωση, επανάχρηση, κομποστοποίηση.
Ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος, εφόσον έχει προηγηθεί ανακύκλωση , με όρους και αυστηρές προϋποθέσεις, που δίνουν προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Κατάργηση του τέλος ταφής και η άμεση επιστροφή στους Δήμους των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν , προκειμένου να διατεθούν σε έργα και δράσεις ανακύκλωσης.
Πρωταγωνιστικός ρόλος των Δήμων στις εκστρατείες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών .
11. Την έμπρακτη ενίσχυση του τοπικού Κοινωνικού Κράτους , με βασικούς άξονες την
Αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση στοχευμένων κοινωνικών προγραμμάτων.
Εξασφαλισμένη και σταθερή χρηματοδότηση με πλήρη κάλυψη του λειτουργικού κόστους των δημοτικών κοινωνικών δομών, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό
Μόνιμες θέσεις εργασίας για το ήδη υπάρχον προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών
Ενίσχυση των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ
Προκήρυξη νέου Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι για τους Δήμους στους οποίους δεν λειτουργεί σήμερα.
Δημιουργία και υλοποίηση νέων, στοχευμένων σε ειδικά κοινά, κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων.
Διεύρυνση κι ενίσχυση των πολιτικών για τα Άτομα με Αναπηρία ( δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης, Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης, κλπ)
Ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης, προαγωγής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
Αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών δομών υγείας ( Δημοτικά Ιατρεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, ΚΕΠ Υγείας, Κέντρα Πρόληψης) , με πιστοποίηση τους ως δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με στόχο την παροχή υψηλών και ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες, ιδιαίτερα δε στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Ενίσχυση των πολιτικών Ισότητας. Διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών . Σταθερή Χρηματοδότηση Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας για την ανάπτυξη ετήσιων σχεδίων δράσης .
Διαμόρφωση και υλοποίηση στρατηγικής πρόληψης και παρέμβασης για την καταπολέμηση της νεανικής παραβατικότητας , με πρωταγωνιστικό ρόλο των δήμων.
Την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την προστασία της ζωής και των περιουσιών των πολιτών .
Χρηματοδότηση Δήμων για υλοποίηση καινοτόμων έργων στα ζητήματα των πράσινων υποδομών
Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σύγχρονα μέσα, προσωπικό και οικονομικούς πόρους, για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Θέσπιση ευέλικτων διαδικασιών για την ταχύτερη αποζημίωση και ενίσχυση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι τεχνικές υποδομές, οι καλλιέργειες και το φυσικό περιβάλλον
Νομοθέτηση της δεσμευτικής γνώμης της ΚΕΔΕ στον καθορισμό των όρων και τεχνικών οδηγιών εκπόνησης των Σχεδίων Αστικής Ανθεκτικότητας του Α. 45 / Ν. 5106/2024
Την αντιμετώπιση του δημογραφικού
Αντιστροφή της υφιστάμενης δημογραφικής κατάστασης της χώρας.
Στοχευμένες παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο.
Χρηματοδότηση για αξιοποίηση ακινήτων για δημιουργία κοινωνικών κατοικιών.
Παροχή οικονομικών και φορολογικών κινήτρων
Διευκόλυνση της πρόσβασης οικογενειών με παιδιά, σε στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα και δομές
Τη χάραξη της νέας εθνικής ενεργειακής πολιτικής.
Ενεργός συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της εθνικής ενεργειακής πολιτικής.
Χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων
Τροποποίηση του προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ και διεύρυνση του ρόλου των ενεργειακών κοινοτήτων των δήμων
Διασφάλιση της διασύνδεσης των ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων, στο δίκτυο μεταφοράς
Βελτίωση της συμμετοχής των δήμων στην πολιτική ηλεκτροκίνησης
Αύξηση των θεσμοθετημένων Ειδικών Τελών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προς τους δήμους κι επέκταση του και στην αποθήκευση της ενέργειας
Αναβαθμισμένος ρόλος στους δήμους όσον αφορά την αναθεώρηση που αφορά το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού κι Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ. Προσδιορισμός του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ με βάση την αρχή της αναλογικότητας.
Την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης
Παροχή όλων των αναγκαίων οικονομικών και λειτουργικών μέσων στο αιρετό πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους ( σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας).
Ισότιμη αντιμετώπιση των αιρετών , με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.
Την ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών
Συμμετοχή των Δήμων στην εκπόνηση διακριτών σχεδίων δράσης , λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Οικονομική και στελεχιακή ενίσχυση των Δήμων που φιλοξενούν δομές υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, εκπαίδευση του προσωπικού των δήμων
Αναβάθμιση των Συμβουλίων Ένταξης μεταναστών και οργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών
Δημιουργία αντικειμενικού συστήματος ισοκατανομής των εισροών των προσφύγων- μεταναστών σε όλη τη χώρα.
Ενίσχυση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας και μέτρα διευκόλυνσης για απόκτηση ιθαγένεια.
Τη θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης
Κατ’ αρχήν στα Πολεοδομικά Συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης,
Με αρμοδιότητα στον πρώτο Βαθμό αυτοδιοίκησης, για τη διοίκηση διαδημοτικών αρμοδιοτήτων και ζητημάτων π.χ. κοινοί δρόμοι, λαϊκές αγορές, απορρίμματα, συγκοινωνίες κλπ.
Την ενίσχυση του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.
Οι διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ αφορούν:
Προγράμματα χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κλειστών γυμναστηρίων- κολυμβητηρίων.
Νέες χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή και συντήρηση αθλητικών χώρων
Αναβάθμιση του προγράμματος «Άθληση για Όλους»
Ανάπτυξη προγραμμάτων βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ
Ανάπτυξη προγραμμάτων αθλητικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με σχολεία
Πρόσβαση ΑμεΑ στους αθλητικούς χώρους.
Διεκδίκηση χρηματοδότησης απο το ΥΠΠΟ, για την ψηφιοποίηση των δημοτικών πινακοθηκών,
Ενίσχυση και στήριξη των Συμβουλίων Νέων.
Την Τουριστική Ανάπτυξη
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ συνθέτουν μια ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική, με άξονες :
Ουσιαστικότερη συμμετοχή και συμβολή Δήμων στον Εθνικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό για τον Τουρισμό και την προώθηση των ποιοτικών μορφών τουρισμού
Νέα σύγχρονα οδικά και θαλάσσια δίκτυα, δίκτυα επικοινωνίας, μεταφορών, αποχέτευσης ύδρευσης, καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων, αποτελούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος
Αύξηση πόρων για τη βελτίωση και αναβάθμιση όλων των δημοσίων υποδομών σε όλες τις τουριστικές περιοχές ιδίως στα νησιά .
Άμεση εμπλοκή των δήμων στην προβολή των τουριστικών προορισμών, την προώθηση του τοπικού τουριστικού πλεονεκτήματος του brand name, κάθε γωνιάς της πατρίδας μας που έχει μοναδικό τουριστικό ενδιαφέρον
Ηλεκτρονική ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών που μπορεί και πρέπει να βρίσκονται στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
Λήψη μέτρων και παροχή οικονομικών κινήτρων για διασφάλιση της Στέγασης για εργαζόμενους υγειονομικούς δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς .
Την Ψηφιακή μετάβαση και την ενίσχυση της καινοτομίας.
Για την ΚΕΔΕ αποτελεί προτεραιότητα η ισότιμη συμμετοχή των δήμων στη ψηφιακή μετάβαση και την ενίσχυση της καινοτομίας , Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε:
Την υποστήριξη των Δήμων για την αξιοποίηση του προγράμματος Έξυπνες Πόλεις.
Την προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση των Ψηφιακών Υπηρεσιών και εφαρμογών των δήμων προς όφελος των πολιτών και την προσθήκη καινούργιων εφαρμογών μέσω του govHUB
Την ενίσχυση της ασφάλειας των ψηφιακών μας υπηρεσιών.
Διεκδικούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο και ρόλο στις υποθέσεις που αφορούν τις πόλεις και τις τοπικές μας κοινωνίες.
Η πρόταση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού όπως αυτή αποτυπώνεται στο ψήφισμα της Αλεξανδρούπολης, εφόσον υιοθετηθεί , θα βγάλει τους Δήμους από τα σημερινά οικονομικά, θεσμικά και λειτουργικά αδιέξοδα, που τους έχει εγκλωβίσει το συγκεντρωτικό Κράτος .
Περιέχει ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις πολιτικής που θα μας επιτρέψουν εφόσον υιοθετηθούν, να βάλουμε τις ισχυρές βάσεις για μια Ελλάδα που θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για πρόοδο, ευημερία, καλύτερη καθημερινότητα σε κάθε πολίτη της, ανεξάρτητα σε ποιο τόπο της Πατρίδας μας ζει.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Α) Το Σώμα των μελών του Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ υιοθέτησε το παραπάνω κείμενο πολιτικών θέσεων και προτάσεων , που αποτελούν το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Συνεδρίου της Αλεξανδρούπολης.
Β) Αμέσως μετά το Συνέδριο , θα προχωρήσουμε άμεσα σε συναντήσεις της Ε.Ε. της Κ.Ε.Δ.Ε. με την Κυβέρνηση , τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Βουλής , προκειμένου να ενημερωθούν για τα αιτήματά μας και την απαίτησή μας για αύξηση των ΚΑΠ μέσω του προϋπολογισμού του 2026, σε ύψος τουλάχιστον 4,5 δις ευρώ, αποκλειστικά για τους Δήμους.
Γ) Να παραστεί η Ε.Ε. της Κ.Ε.Δ.Ε. στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2026.
Δ) Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αιρετών προ της Βουλής κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, καθώς και να προχωρήσουμε σε συμβολικό κλείσιμο των Δήμων κατά την ημέρα εκείνη.
Ε) Να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις στις ΠΕΔ όλης της χώρας , προκειμένου να αποφασισθούν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.
ΣΤ) Το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να επανεκτιμήσει και επανακαθορίσει την αγωνιστική τακτική της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Με την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας θα διεκδικήσουμε να γίνει πράξη το μήνυμά μας .
Επιτέλους Αυτοδιοίκηση !!!
Ισχυροί Δήμοι κάθε μέρα δίπλα στην πολίτη !!!
Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2025 | 10:42 am
Αίγιο: 13χρονος πήγε να δει αγώνα με… σουγιά!
Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2025 | 10:37 am
Ευχαριστήριο της οικογένειας του Θεόδωρου Τζαμαλούκα και της Χριστίνας Αλεξοπούλου
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους εξαίρετους ιατρούς, καθηγητές Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, κ. Μάρκο Μαραγκό, κ. Άγγελο Κούτρα και κα. Κατερίνα Σολωμού, για τις πολύτιμες επιστημονικές υπηρεσίες, τη φροντίδα και το ανθρώπινο ενδιαφέρον που επέδειξαν σε κάθε στάδιο της νοσηλείας. Μέσω αυτών, απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους συνεργάτες τους, καθώς και στο σύνολο των τμημάτων που εκπροσωπούν.
Ευχαριστούμε επίσης τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Διοικητή, κ. Δημήτρη Μπάκο, καθώς και όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που καθημερινά υπηρετούν με αυταπάρνηση το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η εμπειρία μας, αναδεικνύει το τεράστιο έργο που επιτελείται στο ΕΣΥ, από επιστήμονες και εργαζόμενους, συνολικά, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη, όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και με τις προκλήσεις ενός σύνθετου συστήματος. Οι συνεχείς προσπάθειες αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας είναι ορατές και αξίζουν την αμέριστη στήριξη από την κοινωνία και την Πολιτεία.
Η οικογένειά μας εκφράζει την βαθύτατη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της σε όλους όσοι βρέθηκαν με επαγγελματισμό, φροντίδα και ήθος δίπλα στην Τέτη και σε εμάς.
Οικογένεια
Θεόδωρου Τζαμαλούκα - Χριστίνας Αλεξοπούλου
Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2025 | 10:34 am
Μοναχική κουρά και εις Διάκονον χειροτονία στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Ακολουθίας τελέσθηκε η μοναχική κουρά του κ. Ηλία Λαμπροπούλου υπό των εν λόγω Αρχιερέων, ενώπιον του ιερού Κλήρου, Μοναχών και Μοναζουσών, καθώς και ευλαβών προσκυνητών.
Μετά την ολοκλήρωση της μοναχικής κουράς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος απηύθυνε εμπνευσμένο πνευματικό λόγο προς τον νέο Μοναχό, αναδεικνύοντας το νόημα της μοναχικής κλήσεως ως διαρκούς σταυρώσεως και αναστάσεως εν Χριστώ. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η Χάρις του Θεού και οι πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μεγαλοσπηλαιωτίσσης, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και του Αγίου Νεκταρίου, να συνοδεύουν πάντοτε τον νέο Μοναχό στην πορεία του εντός της Εκκλησίας.
Την επομένη ημέρα, Κυριακή 9 Νοεμβρίου, κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού Νεκταρίου Λαμπροπούλου, ο οποίος έλαβε το μοναχικό του όνομα την προηγούμενη ημέρα εν όψει της εορτής του Αγίου Νεκταρίου.
Ο νέος Διάκονος απηύθυνε λόγους δοξολογίας προς τον Τριαδικό Θεό, την Υπεραγία Θεοτόκο τη Μεγαλοσπηλαιώτισσα και τον εν Αγίοις πατέρα ημών Νεκτάριο, Επίσκοπο Πενταπόλεως τον θαυματουργό.
Ακολούθως ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο για την ανεξόφλητη πατρική του αγάπη και μέριμνα, καθώς και για όλα τα πνευματικά θησαυρίσματα που του παρέχει, ως πολύτιμα εφόδια για τη διακονία του στον Αμπελώνα του Κυρίου, ενώ ευχαρίστησε θερμώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, για την πνευματική του ενίσχυση. Επίσης ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκιάθου κ. Ιωάννη, για την παντοειδή αγαπητική του μέριμνα.
Εν συνεχεία, ο νέος Διάκονος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους συμμετέχοντες στο μυστήριο Κληρικούς εκ της Ιεράς Συνόδου και εκ της Ιεράς Μητροπόλεως, και τους γονείς και συγγενείς του, οι οποίοι συνέβαλαν στην καλλιέργεια της ιερατικής του κλήσεως.
Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, στον πολυσήμαντο και εγκάρδιο ποιμαντικό του λόγο, αναφέρθηκε στην υψηλή αποστολή του Ιερατικού λειτουργήματος, καλώντας τον νέο Διάκονο να προσφέρει διακονία ταπεινή, εδραιωμένη στην υπακοή, την προσευχή και την αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους, μιμούμενος το αειλαμπές πρότυπο του Αγίου Νεκταρίου.
Η χειροτονία του νέου Διακόνου ολοκληρώθηκε με τη θερμή και συγκινητική αναφώνηση "Άξιος" εκ μέρους του πληρώματος της Εκκλησίας.
Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εύχεται ολοψύχως στον νεοχειροτονηθέντα Διάκονο Νεκτάριο Λαμπρόπουλο, ο Τριαδικός Θεός, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μεγαλοσπηλαιωτίσσης και του Αγίου Νεκταρίου, να του χαρίζει υγεία, δύναμη και φωτισμό.
Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2025 | 10:30 am
ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ: Δηλητηριασμένα δολώματα απειλούν ζώα - Επιχείρηση εντοπισμού
Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2025 | 8:32 am
Στο Παλαιομονάστηρο του Οσίου Λεοντίου Αιγιαλείας - Αφιέρωμα
![]() |
| σχέδιο του Ρώσου μοναχού Μπάρσκι, 1745 |
Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία
Το Παλιομονάστηρο είχε εξαρχής έντονο φρουριακό χαρακτήρα. Πολλά από τα χαρακτηριστικά που είναι ορατά σήμερα πρέπει να είναι κατάλοιπα της αρχικής κατασκευής, του 1450, όπως ο πύργος, το υδραγωγείο κ.λπ. Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας είναι του 16ου αιώνα.
Επάνω από την πύλη υπάρχει αψίδα με δύο κίονες και πιο πάνω μαρμάρινο ανάγλυφο που παριστάνει αμνό φέροντα σταυρό, στοιχεία που κατά τον καθηγητή Λίνο Πολίτη, αποδεικνύουν ότι η μονή κτίστηκε πραγματικά κατά την Παλαιολόγεια περίοδο.
Τα σπουδαιότερα κτίσματα που υπάρχουν στον χώρο:
➠Η είσοδος που την προστατεύει ένας τριώροφος οχυρωμένος πύργος με τυφεκιοθυρίδες και καταχύστρες.
➠Κατάλοιπα οχυρωματικού τείχους στη δυτική πλευρά (αυτή που δεν προστατεύεται από τον βράχο).
➠Ο Βυζαντινός Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.
➠Τα κελιά των μοναχών μερικά από τα οποία είναι προσαρμοσμένα στον βράχο και άλλα στην δυτική πλευρά κατά μήκος του τείχους.
➠Η ημιυπόγεια ορθογώνια κιστέρνα νερού που εξασφάλιζε την υδροδότηση της Μονής μέσω ενός υδραύλακα που συνδέεται με το εξωτερικό υδραγωγείο.
➠Μία μεγάλη και εντυπωσιακή λιθόκτιστη κλίμακα με 51 σκαλοπάτια (κτισμένη το 1810).
➠Το επάνω μέρος της Μονής, κυριολεκτικά γαντζωμένο πάνω στον βράχο, όπου βρίσκονται ο Ναός της Αναστάσεως, το αρχικό ασκηταριό και ο τάφος του Οσίου Λεοντίου (ρο λείψανο είναι στο κάτω μοναστήρι).
➠Το Υδραγωγείο με καμάρες, έξω από το Παλιομονάστηρο προς νότο, που έφερνε νερό από το βουνό.
Η αδελφότητα της Μονής
Από τον Νοέμβριο του 2019 Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Παπαθανασίου, κατόπιν αποφάσεως του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, το δε Ηγουμενοσυμβούλιο συγκροτούν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ιωακειμίδης, εφη-μέριος του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος Διακοπτού.
Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2025 | 9:42 pm
Συνταγή για λαχταριστό Σαραγλί
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας
• 300γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα (ή ανάμεικτα με αμύγδαλα/φιστίκια Αιγίνης)
• 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
• ½ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο (προαιρετικά)
• Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
• 200-300γρ. βούτυρο αγελάδος ή πρόβειο, λιωμένο
Για το Σιρόπι:
• 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
• 2 φλ. τσαγιού νερό
• Φλούδα από μισό λεμόνι ή πορτοκάλι
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά, για έξτρα άρωμα
• Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Ετοιμασία Σιροπιού (πρώτα):
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού/πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας.Αφήστε το μείγμα να βράσει για περίπου 5-10 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Στο τέλος προσθέστε το μέλι (αν χρησιμοποιείτε) και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει τελείως (πρέπει το σιρόπι να είναι κρύο και το γλυκό ζεστό, ή το αντίστροφο, για να μη λασπώσει).
Ετοιμασία Γέμισης & Σαραγλιού:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα χοντροκοπανισμένα καρύδια (ή το μείγμα ξηρών καρπών) την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι
- Ανοίξτε τα φύλλα κρούστας και κρατήστε τα σκεπασμένα με μια πετσέτα για να μην στεγνώσουν.
- Πάρτε 2-3 φύλλα κρούστας μαζί (ανάλογα πόσο χοντρό θέλετε το ρολό). Αλείψτε τα με λιωμένο βούτυρο. Με τη στενή πλευρά των φύλλων προς τα εσάς, γυρίστε τα φύλλα 10 εκατοστά, σαν να τα διπλώνετε.
- Πασπαλίζετε κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου, μέχρι τη μέση περίπου, με τη γέμιση.
- Βάλτε τη βέργα κατά μήκος του φύλλου, εκεί που το διπλώσατε, και χαλαρά ρολάρετε το φύλλο στη βέργα.
- Κρατώντας αντίσταση με τα δάχτυλα, στη μια πλευρά του ρολού, πιέστε και σουρώστε το φύλλο ελαφρά. Με προσοχή, σπρώξτε το σαραγλί από τη βέργα. Τοποθετήστε το ρολό σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Κόψτε τα ρολά σε μερίδες στο μέγεθος που επιθυμείτε, πριν το ψήσιμο.
- Περιχύστε τα κομμένα σαραγλάκια με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, φροντίζοντας να πάει παντού.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Μόλις βγάλετε το σαραγλί καυτό από το φούρνο, περιχύστε το αμέσως, σιγά-σιγά, με το κρύο σιρόπι χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Αφήστε το γλυκό να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρετε
Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2025 | 9:36 pm
Συνεταιρισμός Καλαβρύτων: Λεωφορεία για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο των αγροτών - Πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2025 | 8:11 pm
Καλαβρυτα - Ειδήσεις και Νέα
Καλάβρυτα: Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος - Εθελοντική δενδροφύτευση στο κοιμητήριο - Documento - Documento
Καλάβρυτα: Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος - Εθελοντική δενδροφύτευση στο κοιμητήριο - Documento Documento
Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2025 | 10:00 am
Δήμος Φυλής: Δωρεάν μονοήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα για τα μέλη των ΚΑΠΗ - Aftodioikisi.gr
Δήμος Φυλής: Δωρεάν μονοήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα για τα μέλη των ΚΑΠΗ Aftodioikisi.gr
Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 3:49 pm
Ετήσια Εκδήλωση Οφθαλμολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδoς και Πελοποννήσου | Καλάβρυτα - Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας
Ετήσια Εκδήλωση Οφθαλμολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδoς και Πελοποννήσου | Καλάβρυτα Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας
Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2025 | 10:00 am
11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου21 – 30 Νοεμβρίου 2025 - Καλάβρυτα Press
11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου21 – 30 Νοεμβρίου 2025 Καλάβρυτα Press
Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 11:53 pm
Η Αθανασία (Σία) Μπακαλάρου με τον Αντώνη Κουνάβη. - Καλάβρυτα Press
Η Αθανασία (Σία) Μπακαλάρου με τον Αντώνη Κουνάβη. Καλάβρυτα Press
Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 10:08 pm
Ο Παρασκευάς (Πάρης) Μήλας στο πλευρό του Αντώνη Κουνάβη. - Καλάβρυτα Press
Ο Παρασκευάς (Πάρης) Μήλας στο πλευρό του Αντώνη Κουνάβη. Καλάβρυτα Press
Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 8:10 pm
Η κίνηση του Πελετίδη που "τρέλανε" τον Παύλο Μαρινάκη - Καλάβρυτα Press
Η κίνηση του Πελετίδη που "τρέλανε" τον Παύλο Μαρινάκη Καλάβρυτα Press
Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 8:02 pm
Κλειστά τα σχολεία σήμερα Πέμπτη 6 Νοεμβρίου - Καλάβρυτα Press
Κλειστά τα σχολεία σήμερα Πέμπτη 6 Νοεμβρίου Καλάβρυτα Press
Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2025 | 1:24 pm
Εξαφανίστηκε 13χρονος Αιγύπτιος από χώρο φιλοξενίας στα Καλάβρυτα - Αγνοείται μια εβδομάδα - ProtoThema
Εξαφανίστηκε 13χρονος Αιγύπτιος από χώρο φιλοξενίας στα Καλάβρυτα - Αγνοείται μια εβδομάδα ProtoThema
Δημοσιεύθηκε στις 2 November 2025 | 9:00 am
Εξαφάνιση 13χρονου στα Καλάβρυτα - Τι αναφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού» - CNN.gr
Εξαφάνιση 13χρονου στα Καλάβρυτα - Τι αναφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού» CNN.gr
Δημοσιεύθηκε στις 1 November 2025 | 11:50 pm
Καλάβρυτα: Ψήφισμα κατά της μείωσης δρομολογίων του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου - Aftodioikisi.gr
Καλάβρυτα: Ψήφισμα κατά της μείωσης δρομολογίων του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Aftodioikisi.gr
Δημοσιεύθηκε στις 1 November 2025 | 12:45 pm
Καλάβρυτα: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην απόφαση για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ - Aftodioikisi.gr
Καλάβρυτα: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην απόφαση για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ Aftodioikisi.gr
Δημοσιεύθηκε στις 1 November 2025 | 11:45 am
Καλάβρυτα: Συναγερμός για την εξαφάνιση 13χρονου - News 24/7
Καλάβρυτα: Συναγερμός για την εξαφάνιση 13χρονου News 24/7
Δημοσιεύθηκε στις 1 November 2025 | 9:00 am
Καλάβρυτα: Συναγερμός για την εξαφάνιση 13χρονου - Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού - Dnews
Καλάβρυτα: Συναγερμός για την εξαφάνιση 13χρονου - Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού Dnews
Δημοσιεύθηκε στις 1 November 2025 | 9:00 am
Καλάβρυτα: Στο 95% η πληρότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα - ertnews.gr
Καλάβρυτα: Στο 95% η πληρότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα ertnews.gr
Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2025 | 9:00 am
Καλάβρυτα: Επιχείρηση διάσωσης Γάλλου πεζοπόρου που έπεσε σε απόκρημνο μονοπάτι ΦΩΤΟ - pelop.gr
Καλάβρυτα: Επιχείρηση διάσωσης Γάλλου πεζοπόρου που έπεσε σε απόκρημνο μονοπάτι ΦΩΤΟ pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 26 October 2025 | 9:00 am
Κινητοποιήσεις για δημόσια υγεία και Οδοντωτό σήμερα στα Καλάβρυτα - pelop.gr
Κινητοποιήσεις για δημόσια υγεία και Οδοντωτό σήμερα στα Καλάβρυτα pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Ξεσηκωμός για Νοσοκομείο και Οδοντωτό – «Η υγεία δεν πωλείται, δεν κλείνει, δεν ξεπουλιέται ΦΩΤΟ - pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Διπλή διαμαρτυρία για Νοσοκομείο – Οδοντωτό - pelop.gr
Καλάβρυτα: Διπλή διαμαρτυρία για Νοσοκομείο – Οδοντωτό pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2025 | 10:00 am
Ξεκινούν σύντομα εργασίες βελτίωσης σε δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Αιγιάλεια - pelop.gr
Ξεκινούν σύντομα εργασίες βελτίωσης σε δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Αιγιάλεια pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Διπλή απόπειρα αυτοκτονίας 48χρονης - Πήρε χάπια και έπεσε από το παράθυρο νοσοκομείου - CNN.gr
Καλάβρυτα: Διπλή απόπειρα αυτοκτονίας 48χρονης - Πήρε χάπια και έπεσε από το παράθυρο νοσοκομείου CNN.gr
Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2025 | 10:00 am
Διπλή απόπειρα αυτοκτονίας 48χρονης στα Καλάβρυτα - Πήρε χάπια και μετά έπεσε από παράθυρο νοσοκομείου - ProtoThema
Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2025 | 10:00 am
28η Οκτωβρίου: Tα Καλάβρυτα έχουν την τιμητική τους – Οι πληρότητες έχουν ξεπεράσει το 70% - pelop.gr
28η Οκτωβρίου: Tα Καλάβρυτα έχουν την τιμητική τους – Οι πληρότητες έχουν ξεπεράσει το 70% pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2025 | 10:00 am
Οδοντωτός: Αναστολή των απογευματινών δρομολογίων στη διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα - η ναυτεμπορικη
Οδοντωτός: Αναστολή των απογευματινών δρομολογίων στη διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα η ναυτεμπορικη
Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Γυναίκα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει δύο φορές – Κατανάλωσε χάπια και μετά έπεσε από παράθυρο νοσοκομείου - topontiki.gr
Καλάβρυτα: Γυναίκα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει δύο φορές – Κατανάλωσε χάπια και μετά έπεσε από παράθυρο νοσοκομείου topontiki.gr
Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Διπλή απόπειρα αυτοκτονίας – Γυναίκα πήρε χάπια και έπεσε από παράθυρο - Thriassio.gr
Καλάβρυτα: Διπλή απόπειρα αυτοκτονίας – Γυναίκα πήρε χάπια και έπεσε από παράθυρο Thriassio.gr
Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2025 | 10:00 am
Hellenic Train: Αναστολή απογευματινών δρομολογίων στη διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα - In.gr
Hellenic Train: Αναστολή απογευματινών δρομολογίων στη διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα In.gr
Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Γυναίκα έκανε δύο απόπειρες αυτοκτονίας μέσα σε λίγες ώρες - In.gr
Καλάβρυτα: Γυναίκα έκανε δύο απόπειρες αυτοκτονίας μέσα σε λίγες ώρες In.gr
Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2025 | 10:00 am
Αναστέλλονται τα απογευματινά δρομολόγια του Οδοντωτού στη διαδρομή Διακοπτό - Καλάβρυτα - ProtoThema
Αναστέλλονται τα απογευματινά δρομολόγια του Οδοντωτού στη διαδρομή Διακοπτό - Καλάβρυτα ProtoThema
Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2025 | 10:00 am
Δέσμευση Γεωργιάδη για Καλάβρυτα – Οι νέοι οργανισμοί δεν καταργούν το Νοσοκομείο - pelop.gr
Δέσμευση Γεωργιάδη για Καλάβρυτα – Οι νέοι οργανισμοί δεν καταργούν το Νοσοκομείο pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2025 | 10:00 am
Αντιδράσεις στα Καλάβρυτα: Μαζεύουν υπογραφές για το Νοσοκομείο - pelop.gr
Αντιδράσεις στα Καλάβρυτα: Μαζεύουν υπογραφές για το Νοσοκομείο pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 15 October 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Εγκλωβισμένοι για αρκετές ώρες ήταν 101 επιβάτες στον Οδοντωτό - Athens Voice
Καλάβρυτα: Εγκλωβισμένοι για αρκετές ώρες ήταν 101 επιβάτες στον Οδοντωτό Athens Voice
Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Ακινητοποιήθηκε ο Οδοντωτός – Ταλαιπωρία για 101 επιβάτες - Kathimerini
Καλάβρυτα: Ακινητοποιήθηκε ο Οδοντωτός – Ταλαιπωρία για 101 επιβάτες Kathimerini
Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2025 | 10:00 am
Η ανακοίνωση της Hellenic Train για την ακινητοποίηση τρένου στο Διακοπτό - Καλάβρυτα και τη μετεπιβίβαση 101 επιβατών - ProtoThema
Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Απεγκλωβίστηκαν 101 επιβάτες από συρμό του Οδοντωτού - In.gr
Καλάβρυτα: Απεγκλωβίστηκαν 101 επιβάτες από συρμό του Οδοντωτού In.gr
Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Ακινητοποιήθηκε ξανά ο Οδοντωτός λόγω βλάβης – Εγκλωβισμένοι σε απόκρημνο σημείο οι επιβάτες - In.gr
Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2025 | 10:00 am
Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα Καλάβρυτα – Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του Χιονοδρομικού Κέντρου - AlfaVita
Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα Καλάβρυτα – Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του Χιονοδρομικού Κέντρου AlfaVita
Δημοσιεύθηκε στις 9 October 2025 | 10:00 am
Φθινοπωρινή απόδραση: Εξερευνώντας τα Καλάβρυτα και το φαράγγι του Βουραϊκού - travel.gr
Φθινοπωρινή απόδραση: Εξερευνώντας τα Καλάβρυτα και το φαράγγι του Βουραϊκού travel.gr
Δημοσιεύθηκε στις 8 October 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Χιόνισε για τα καλά στο Χιονοδρομικό - Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου - Dnews
Καλάβρυτα: Χιόνισε για τα καλά στο Χιονοδρομικό - Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου Dnews
Δημοσιεύθηκε στις 7 October 2025 | 10:00 am
Πρώτες νιφάδες χιονιού στα Καλάβρυτα – Χειμωνιάτικο τοπίο στον Χελμό από τις 3 Οκτωβρίου - pelop.gr
Πρώτες νιφάδες χιονιού στα Καλάβρυτα – Χειμωνιάτικο τοπίο στον Χελμό από τις 3 Οκτωβρίου pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2025 | 10:00 am
Στα Καλάβρυτα σήμερα η εκπομπή «Οπου υπάρχει Ελλάδα» - pelop.gr
Στα Καλάβρυτα σήμερα η εκπομπή «Οπου υπάρχει Ελλάδα» pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Συνελήφθη ο 53χρονος που πυροβόλησε άνδρα σε εκσκαφέα – Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας - In.gr
Δημοσιεύθηκε στις 22 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα και Κλειτορία σταθμοί της Ολυμπιακής Φλόγας - pelop.gr
Καλάβρυτα και Κλειτορία σταθμοί της Ολυμπιακής Φλόγας pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Ο ηγούμενος και το εμπόριο εικόνων - Kathimerini
Καλάβρυτα: Ο ηγούμενος και το εμπόριο εικόνων Kathimerini
Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Ο ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου θα πουλούσε το Ευαγγέλιο της Επανάστασης του 1821 - ORTHODOXIA INFO
Καλάβρυτα: Ο ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου θα πουλούσε το Ευαγγέλιο της Επανάστασης του 1821 ORTHODOXIA INFO
Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2025 | 2:50 pm
Καλάβρυτα: Θρίλερ με το άγαλμα της Αρτέμιδος – Ποιοι έσκαψαν πριν φτάσουν οι Αρχές; - ΤΟ ΒΗΜΑ
Καλάβρυτα: Θρίλερ με το άγαλμα της Αρτέμιδος – Ποιοι έσκαψαν πριν φτάσουν οι Αρχές; ΤΟ ΒΗΜΑ
Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα – Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας: Προφυλακιστέοι ο ηγούμενος και οι άλλοι πέντε συλληφθέντες - Kathimerini
Καλάβρυτα – Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας: Προφυλακιστέοι ο ηγούμενος και οι άλλοι πέντε συλληφθέντες Kathimerini
Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Προφυλακιστέος ο ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου για αρχαιοκαπηλία - LiFO
Καλάβρυτα: Προφυλακιστέος ο ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου για αρχαιοκαπηλία LiFO
Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Θρίλερ με το άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος που ήθελε να πουλήσει ο ηγούμενος – Άκαρπες οι έρευνες - In.gr
Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2025 | 10:00 am
Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Καλάβρυτα: Σε αναζήτηση του αγάλματος της Θεάς Αρτέμιδος - Skai.gr
Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Καλάβρυτα: Σε αναζήτηση του αγάλματος της Θεάς Αρτέμιδος Skai.gr
Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Προφυλακιστέοι ο ηγούμενος και οι άλλοι πέντε συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας - ertnews.gr
Καλάβρυτα: Προφυλακιστέοι ο ηγούμενος και οι άλλοι πέντε συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ertnews.gr
Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Προφυλακιστέοι ο ηγούμενος και οι άλλοι πέντε συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας - News 24/7
Καλάβρυτα: Προφυλακιστέοι ο ηγούμενος και οι άλλοι πέντε συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας News 24/7
Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: «Προσωπικά αντικείμενα» ήταν τα κειμήλια, λέει ο μοναχός που προσπάθησε να τα πουλήσει - In.gr
Καλάβρυτα: «Προσωπικά αντικείμενα» ήταν τα κειμήλια, λέει ο μοναχός που προσπάθησε να τα πουλήσει In.gr
Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Προφυλακίστηκε ο ηγούμενος της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και οι άλλοι πέντε για αρχαιοκαπηλία - topontiki.gr
Καλάβρυτα: Προφυλακίστηκε ο ηγούμενος της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και οι άλλοι πέντε για αρχαιοκαπηλία topontiki.gr
Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Προφυλακιστέοι ο ηγούμενος και άλλοι πέντε – Ήθελαν να πουλήσουν τοιχογραφίες της Μονής - Ημεροδρόμος
Καλάβρυτα: Προφυλακιστέοι ο ηγούμενος και άλλοι πέντε – Ήθελαν να πουλήσουν τοιχογραφίες της Μονής Ημεροδρόμος
Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Στον ανακριτή ο ηγούμενος & τα μέλη της «ιερής συμμορίας» - MEGA TV
Καλάβρυτα: Στον ανακριτή ο ηγούμενος & τα μέλη της «ιερής συμμορίας» MEGA TV
Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Στη φυλακή ο ηγούμενος και άλλοι πέντε, τι υποστήριξε στην απολογία του - ΤΟ ΒΗΜΑ
Καλάβρυτα: Στη φυλακή ο ηγούμενος και άλλοι πέντε, τι υποστήριξε στην απολογία του ΤΟ ΒΗΜΑ
Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Μέχρι και τοιχογραφίες της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου ήθελε να βγάλει στο… σφυρί ο ηγούμενος - topontiki.gr
Καλάβρυτα: Μέχρι και τοιχογραφίες της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου ήθελε να βγάλει στο… σφυρί ο ηγούμενος topontiki.gr
Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Στον ανακριτή ο ηγούμενος για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας - Η χειρονομία σε δημοσιογράφο - Athens Voice
Καλάβρυτα: Στον ανακριτή ο ηγούμενος για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας - Η χειρονομία σε δημοσιογράφο Athens Voice
Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Στη φυλακή ο ηγούμενος και οι άλλοι πέντε συλληφθέντες για αρχαιοκαπηλία – Μαραθώνια η απολογία τους - In.gr
Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: «Ο ηγούμενος ήθελε να πουλήσει και τοιχογραφίες της μονής» - Kathimerini
Καλάβρυτα: «Ο ηγούμενος ήθελε να πουλήσει και τοιχογραφίες της μονής» Kathimerini
Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Έρευνες στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου – Απολογούνται οι συλληφθέντες - η ναυτεμπορικη
Καλάβρυτα: Έρευνες στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου – Απολογούνται οι συλληφθέντες η ναυτεμπορικη
Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: «ευλογημένη» αρχαιοκαπηλία από ρασοφόρους - toManifesto.gr
Καλάβρυτα: «ευλογημένη» αρχαιοκαπηλία από ρασοφόρους toManifesto.gr
Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Η μάχη με το χρόνο για την εξάρθρωση του κυκλώματος, τα αρχαία νομίσματα και το άγαλμα - LiFO
Καλάβρυτα: Η μάχη με το χρόνο για την εξάρθρωση του κυκλώματος, τα αρχαία νομίσματα και το άγαλμα LiFO
Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Σε εξέλιξη η απογραφή των κειμηλίων της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου - ΤΟ ΒΗΜΑ
Καλάβρυτα: Σε εξέλιξη η απογραφή των κειμηλίων της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου ΤΟ ΒΗΜΑ
Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Απολογούνται την Πέμπτη οι έξι που θα εμπορεύονταν Ευαγγέλια και αρχαία - CNN.gr
Καλάβρυτα: Απολογούνται την Πέμπτη οι έξι που θα εμπορεύονταν Ευαγγέλια και αρχαία CNN.gr
Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Αναζητείται το άγαλμα που θα πουλούσε ο ηγούμενος έναντι 10 εκατ. ευρώ - News 24/7
Καλάβρυτα: Αναζητείται το άγαλμα που θα πουλούσε ο ηγούμενος έναντι 10 εκατ. ευρώ News 24/7
Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Ο ηγούμενος ισχυρίστηκε ότι θα πουλούσε «άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος» για 10 εκατ. ευρώ - LiFO
Καλάβρυτα: Ο ηγούμενος ισχυρίστηκε ότι θα πουλούσε «άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος» για 10 εκατ. ευρώ LiFO
Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Ο ηγούμενος αναζητούσε αγοραστή για αρχαίο άγαλμα ζητώντας 10 εκατ. ευρώ - Athens Voice
Καλάβρυτα: Ο ηγούμενος αναζητούσε αγοραστή για αρχαίο άγαλμα ζητώντας 10 εκατ. ευρώ Athens Voice
Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: O «Τζάκσον» από τη Νεμέα και ο «Θανάσης» που ξεσκέπασε τους αρχαιοκάπηλους - ΤΟ ΒΗΜΑ
Καλάβρυτα: O «Τζάκσον» από τη Νεμέα και ο «Θανάσης» που ξεσκέπασε τους αρχαιοκάπηλους ΤΟ ΒΗΜΑ
Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Ο ηγούμενος, ο «συλλέκτης» και οι υποψήφιοι αγοραστές - Kathimerini
Καλάβρυτα: Ο ηγούμενος, ο «συλλέκτης» και οι υποψήφιοι αγοραστές Kathimerini
Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Πώς προδόθηκαν οι αρχαιοκάπηλοι και έπεσαν στα χέρια ΕΛΑΣ – Το μυστήριο που παραμένει - pelop.gr
Καλάβρυτα: Πώς προδόθηκαν οι αρχαιοκάπηλοι και έπεσαν στα χέρια ΕΛΑΣ – Το μυστήριο που παραμένει pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Στον εισαγγελέα ο ηγούμενος που κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία – Οι θησαυροί με «πωλητήριο» - pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Οι «συνάξεις» των αρχαιοκαπήλων στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και η παγίδα του μυστικού αστυνομικού - Kathimerini
Καλάβρυτα: Οι «συνάξεις» των αρχαιοκαπήλων στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και η παγίδα του μυστικού αστυνομικού Kathimerini
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Από νομίσματα έως Ευαγγέλια του 18ου αιώνα - Ο «θησαυρός» του ηγούμενου στα Καλάβρυτα και της οργάνωσης που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. - ProtoThema
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Συνελήφθη ηγούμενος Μονής που ετοιμαζόταν να πουλήσει βυζαντινές εικόνες για 200.000 ευρώ - Skai.gr
Καλάβρυτα: Συνελήφθη ηγούμενος Μονής που ετοιμαζόταν να πουλήσει βυζαντινές εικόνες για 200.000 ευρώ Skai.gr
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Χειροπέδες στον ηγούμενο της Μονής Σπηλαίου - Επιχείρησε να πουλήσει κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, τέθηκε σε αργία - HuffPost Greece
Καλάβρυτα: Χειροπέδες στον ηγούμενο της Μονής Σπηλαίου - Επιχείρησε να πουλήσει κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, τέθηκε σε αργία HuffPost Greece
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: “Ξηλώθηκε” ο ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου - News 24/7
Καλάβρυτα: “Ξηλώθηκε” ο ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου News 24/7
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Τα κειμήλια που ήθελε να πουλήσει ο ηγούμενος της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου – Πώς δρούσε η σπείρα (Photos) - topontiki.gr
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Συνελήφθη ο ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου – Επιχείρησε να πουλήσει εικόνες και Ευαγγέλια για 200.000 ευρώ - Kathimerini
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Δύο Ευαγγέλια ήθελε να πουλήσει ο ηγούμενος – Έξι οι συλλήψεις - CNN.gr
Καλάβρυτα: Δύο Ευαγγέλια ήθελε να πουλήσει ο ηγούμενος – Έξι οι συλλήψεις CNN.gr
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Συνελήφθη ηγούμενος που θα πουλούσε βυζαντινές εικόνες και Ευαγγέλιο του 17ου αιώνα - Athens Voice
Καλάβρυτα: Συνελήφθη ηγούμενος που θα πουλούσε βυζαντινές εικόνες και Ευαγγέλιο του 17ου αιώνα Athens Voice
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Συνελήφθη ηγούμενος Μονής και ο βοηθός του – Ετοιμαζόταν να πουλήσει βυζαντινές εικόνες και ευαγγέλια - ertnews.gr
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Χειρoπέδες στον ηγούμενο της Μονής Σπηλαίου – Ετοιμαζόταν να πουλήσει θρησκευτικά κειμήλια για 200.000 ευρώ - topontiki.gr
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Σε αργία ο ηγούμενος που προσπάθησε να πουλήσει Ευαγγέλια και εικόνες για 200.000 ευρώ - LiFO
Καλάβρυτα: Σε αργία ο ηγούμενος που προσπάθησε να πουλήσει Ευαγγέλια και εικόνες για 200.000 ευρώ LiFO
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Τα κειμήλια που ήθελε να πουλήσει ο ηγούμενος – Πώς λειτουργούσε η σπείρα που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. - In.gr
Δημοσιεύθηκε στις 8 September 2025 | 10:00 am
Απίστευτο, στα Καλάβρυτα «τροχαίο» με βρεφικό καροτσάκι και ΙΧ! ΦΩΤΟ - pelop.gr
Απίστευτο, στα Καλάβρυτα «τροχαίο» με βρεφικό καροτσάκι και ΙΧ! ΦΩΤΟ pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 29 August 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Η επιχείρηση απεγκλωβισμού 38 επιβατών του Οδοντωτού από την ΕΜΑΚ (video) - Dnews
Καλάβρυτα: Η επιχείρηση απεγκλωβισμού 38 επιβατών του Οδοντωτού από την ΕΜΑΚ (video) Dnews
Δημοσιεύθηκε στις 26 August 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Καρέ – καρέ ο απεγκλωβισμός των 38 επιβατών του Οδοντωτού - Athens Voice
Καλάβρυτα: Καρέ – καρέ ο απεγκλωβισμός των 38 επιβατών του Οδοντωτού Athens Voice
Δημοσιεύθηκε στις 25 August 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Ακινητοποιήθηκε συρμός του Οδοντωτού – Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 38 επιβατών - In.gr
Καλάβρυτα: Ακινητοποιήθηκε συρμός του Οδοντωτού – Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 38 επιβατών In.gr
Δημοσιεύθηκε στις 24 August 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Ακινητοποιήθηκε σε δύσβατη περιοχή o Οδοντωτός - Επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών - LiFO
Καλάβρυτα: Ακινητοποιήθηκε σε δύσβατη περιοχή o Οδοντωτός - Επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών LiFO
Δημοσιεύθηκε στις 24 August 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης ο Οδοντωτός- Οι επιβάτες κάλεσαν το 112 – Σπεύδει η ΕΜΑΚ για απεγκλωβισμό - HuffPost Greece
Καλάβρυτα: Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης ο Οδοντωτός- Οι επιβάτες κάλεσαν το 112 – Σπεύδει η ΕΜΑΚ για απεγκλωβισμό HuffPost Greece
Δημοσιεύθηκε στις 24 August 2025 | 10:00 am
Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στα Καλάβρυτα - News 24/7
Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στα Καλάβρυτα News 24/7
Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2025 | 10:00 am
Πύρινο μέτωπο στα Καλάβρυτα - Η Εφημερίδα των Συντακτών
Πύρινο μέτωπο στα Καλάβρυτα Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2025 | 10:00 am
Αγώνες Δρόμου «Ημεράσια 2025» - Κάτω Λουσοί - Καλάβρυτα - RunningNews.gr
Αγώνες Δρόμου «Ημεράσια 2025» - Κάτω Λουσοί - Καλάβρυτα RunningNews.gr
Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2025 | 10:00 am
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 στα Καλάβρυτα: Συναυλίες, θέατρο, αθλητισμός και παραδοσιακές γιορτές - pelop.gr
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 στα Καλάβρυτα: Συναυλίες, θέατρο, αθλητισμός και παραδοσιακές γιορτές pelop.gr
Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2025 | 10:00 am
Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η συναυλία του Μάριου Φραγκούλη στα Καλάβρυτα - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η συναυλία του Μάριου Φραγκούλη στα Καλάβρυτα Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Τσακώθηκε με τον αδερφό του και τον μαχαίρωσε - HuffPost Greece
Καλάβρυτα: Τσακώθηκε με τον αδερφό του και τον μαχαίρωσε HuffPost Greece
Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Βίντεο ντοκουμέντο από την ένοπλη ληστεία στα ΕΛΤΑ – Έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών - ertnews.gr
Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2025 | 10:00 am
Καλάβρυτα: Ο χρόνος σιωπά, η Ιστορία μιλά - DW
Καλάβρυτα: Ο χρόνος σιωπά, η Ιστορία μιλά DW
Δημοσιεύθηκε στις 7 May 2025 | 10:00 am
























































