1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
 2. Μικρές αγγελίες
 3. Συνομιλία (chat)
 4. Καιρός
Τηλεόραση:
 1. ΝΕΡΙΤ 1
 2. ΝΕΡΙΤ ΣΠΟΡ
 3. ΕΤ3
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Λαρίσης   »   Τυρναβος    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Τυρναβος και εμείς θα το προσθέσουμε.

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στη Λάρισα 3 και 4 Οκτωβρίου

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στη Λάρισα 3 και 4 Οκτωβρίου
Στην τελική ευθεία μπαίνει το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Λάρισας, που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την πολιτιστική ομάδα ΑrtFools.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο 3 και 4 Οκτωβρίου στην Πλατεία Ταχυδρομείου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στους κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και στα δύο νοσοκομεία, με σκοπό οι μικροί ασθενείς να ζήσουν τη μαγεία του Θεάτρου. Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας από τους διοργανωτές.
Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε: «Για τρίτη συνεχή χρονιά, εδώ στη Λάρισα, ιδέες των νέων ανθρώπων αλλά και των ανθρώπων, που θέλουν να προσφέρουν, γίνονται πράξη. Το τρίτο φεστιβάλ δρόμου, διοργανώνεται στην πόλη στις 3 και 4 Οκτώβρη. Φέτος έχουμε συμμετοχές και από τα Βαλκάνια γιατί το φεστιβάλ δρόμου είναι μια διεθνής γιορτή.


Έτσι δημιουργούνται περισσότερες συνεργασίες, μεγαλύτερες συνέργειες, βελτιώνεται το φεστιβάλ και όλα αυτά προς όφελος των συνανθρώπων μας. Μέσα από αυτό το φεστιβάλ και παρά τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, θα δοθεί η δυνατότητα να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα, αλλά ταυτόχρονα να περάσουμε ένα μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, συνεχίζουμε να έχουμε ελπίδα, συνεχίζουμε να δημιουργούμε, συνεχίζουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να κερδίζουμε το μέλλον».
Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός συνεχάρη την ArtFools και το Γαλλικό Ινστιτούτο για την συνεργασία, καθώς και τον Δήμο Λαρισαίων που συνέφερε και αυτός παραχωρώντας τα σημεία, στα οποία πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις».
Η Πρόεδος της Οργανωτικής Επιτροπής του φεστιβάλ κ. Άντα Σαρτζή τόνισε: «Στέκομαι στο τι μας ενώνει συνεργατικά με τον κ. περιφερειάρχη και ότι η συνεργασία μας με την Περιφέρεια κρατάει από πολύ παλιά και μόνο επιτυχίες έχει να δείξει. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό. Ξεκινήσαμε το φεστιβάλ εν μέσω της κρίσης, σιγά σιγά όμως προσθέτουμε κάθε χρόνο και την ποιότητα. Φέτος πιστεύω ότι οι Λαρισαίοι, που θα βρεθούν στο κέντρο της πόλης, θα απολαύσουν ένα πλούσιο και ποιοτικό θέαμα, γι’ αυτό τους περιμένουμε».
Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη: «Και εγώ από την πλευρά του φορέα του οποίου εκπροσωπώ, το μορφωτικό τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας, είμαστε από τους πρώτους μαζί με την Περιφέρεια της Θεσσαλίας που στηρίξαμε αυτό το θεσμό του φεστιβάλ θέατρο δρόμου. Το θέατρο δρόμου, είναι κάτι πολύ διαδεδομένο και συχνό φαινόμενο στη Γαλλία, που δε θεωρείται γεγονός, αλλά μια καθημερινότητα. Φέτος, στην τρίτη διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ, είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί ανοίξαμε τις πόρτες μας στα Βαλκάνια. Από την δική μας την πλευρά υπάρχουν πάρα πολλές συνεργασίες με τα Βαλκάνια στο κομμάτι της πολιτιστικής προώθησης. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες δράσεις στην πόλη μας, γιατί πέραν του ότι ενώνουν ποικίλες τέχνες, δίνουν την αφορμή και το ερέθισμα στην πόλη να συμμετέχει και ως θεατής αλλά και ως συνεργάτης. Ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία, η οποία θα έχει και συνέχεια γιατί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ArtFools στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα έχουμε πολλές δράσεις στο μέλλον».
Όπως έγινε γνωστό, θα συμμετάσχουν εξαιρετικά σχήματα από τη Σερβία και την Ιταλία, τα οποία έχουν αξιόλογες εμφανίσεις σε διεθνή Φεστιβάλ, αλλά οι συμμετοχές είναι επίσης σημαντικές και σε ελληνικά σχήματα, καλλιτέχνες με πολλές συμμετοχές και παρουσίες. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί διήμερο σεμινάριο dance hoop, ασκήσεις με χουλα χουπ, χορογραφία, κίνηση με χουλα χουπ στο χώρο και άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα, από έμπειρους στο είδος, καλλιτέχνες.
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ακόμα οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Μαρία Μαμάρα και Κώστας Δεσπόπουλος, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας και εκ μέρους της ArtFools οι: Δήμητρα Μπαράτση, Βαγγέλης Τάχας, Άννα Κανέλη, Αναστασία Χαμτζούδη, Σταματία Βλάγκα.
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/10
ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 17.30
1. Pepe PEPERONIUS SHOW(ATHENS)
2. Zogler Juggling (Chris-Catherine) (ATHENS)
3. Magic Show (ATHENS)
4. Poi-Fireshow(TEI LARISAS)
5.Θεραmove(LARISA)
6. Dance Club Larissa
7. Dance Club Larissa Break Dance
8. Dance Club Larissa Zumba
9. Caracatu (VOLOS)
10.Beat Belan & Chicken Robot(ITALY)
11. Spirit Fitness Club
12. Xορικός Διθύραμβος (LARISA)
13. Έλφι show (ATHENS)
14. Spinous Spinous 9(ITALY)
15. Zogler Dance Μικροί Ήρωες(SERBIA)
16. Beat Belan & Chicken Robot(ITALY)
17.Magic Dance(SERBIA)
18.Zogler Μικροί Ήρωες(ATHENS)
19. Παράσταση «το τζίνι»
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 17.30 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 21.00
1.MAGIC SHOW
2.SPINOUS SPINOUS
3.PEPE PEPERONIOUS SHOW
4.JOGLER JUGGLING
5.BEAT BELAN @CHICKEN ROBOT
6.CARACATU (VOLOS)
7. Παράσταση «το τζίνι»
ΣΑΒΒΑΤΟ 4/10
ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΩΡΑ 10.30
1. Pepe PEPERONIUS SHOW(ATHENS)
2. Zogler Juggling (Chris-Catherine) (ATHENS)
3. Magic Show (ATHENS)
4. Poi-Fireshow(TEI LARISAS)
5.Θεραmove(LARISA)
6. Dance Club Larissa ZUMBA
7. Dance Club Larissa BREAK Dance
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 10.30
1. Zogler Juggling (Chris-Catherine) (ATHENS)
2. pepe peperonious show(ATHENS)
3. Magic Show (ATHENS)
4. Poi-Fireshow(TEI LARISAS)
5.SPINOUS SPINOUS(ITALY)
6. Λεξοϋφάντρα και τα παραμύθια της.Πηγή: http://www.onlarissa.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2014 | 12:39 am


Τα οφέλη της αλλαγής ώρας σε ενέργεια, υγεία και διάθεση!


Τα οφέλη της αλλαγής ώρας σε ενέργεια, υγεία και διάθεση!

Την Κυριακή 30 Μαρτίου επανέρχεται η θερινή ώρα και οι λάτρεις της... ημέρας "πανηγυρίζουν", καθώς, πλέον, θα νυχτώνει μια ώρα αργότερα!

Για την ακρίβεια, εξηγούμε ότι στις 03:00 της Κυριακής πρέπει να ρυθμίσουμε τα ρολόγια μας να δείχνουν 04:00.

Η πολιτική εφαρμογής της θερινής ώρας γίνεται για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, όμως υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της καθιέρωσης και της μονιμοποίησης της θερινής ώρας.

Χαρακτηριστικά, τα τελευταία χρόνια -και από το 2008 και έπειτα, ακόμη εντονότερα- συζητείται ότι μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω το χειμώνα, είναι επιβλαβής για την υγεία.

Ακόμη, κατηγορείται ότι οδηγεί σε σπατάλη ενέργειας και σε αύξηση των ρύπων, σύμφωνα με βρετανούς και αμερικανούς επιστήμονες.

Οι... πολέμιοι της χειμερινής ώρας, που θα ήθελαν ο πλανήτης να έχει μόνο θερινή ώρα, ή τουλάχιστον όσες χώρες υιοθετούν το μέτρο, υποστηρίζουν ότι η εγκατάλειψη αυτής της πρακτικής θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες (με τρεις αλλεπάλληλες οδηγίες, το 1981, το 1996 και το 2008) οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και πολλές χώρες στη Μέση ανατολή σηματοδοτούν την έναρξη του χειμώνα με τη μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω το χειμώνα.

Σαν αποτέλεσμα, η ενέργεια που χρειάζεται για να φωτίσουμε το χειμώνα τη σκοτεινιά και τα όρια που εκ των πραγμάτων μπαίνουν σε δραστηριότητες άθλησης στο ύπαιθρο, να βλάπτουν την υγεία μας και το περιβάλλον, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Αντίθετα, στα μέσα της άνοιξης και το καλοκαίρι, με τη θερινή ώρα, που εφαρμόζεται την Κυριακή, όλα τα παραπάνω γίνονται με το μηδενικό κόστος του φυσικού φωτός!


Μελέτες για την ενεργειακή εξοικονόμηση που προσφέρει η θερινή ώρα


Μελέτη που εκπόνησε επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της θερινής ώρας οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και εκπομπών 450.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με τη απόσυρση 200.000 αυτοκινήτων από τους βρετανικούς αυτοκινητοδρόμους.

Η διατήρηση της θερινής ώρας καθώς και σε μείωση των ατυχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους, που θα επέτρεπε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας να εξοικονομήσει 200 εκατ. στερλίνες, ετησίως.

Η Δρ. Ελίζαμπεθ Γκάρνσι, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που εκπόνησε τη μελέτη υπογράμμισε ότι, σε σύγκριση με άλλα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω ενεργειακής αποδοτικότητας και τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η διατήρηση της θερινής ώρας στα ρολόγια είναι ένα ιδιαίτερα φθηνό μέσο.

Υποστηρίζει ότι η διατήρηση της θερινής ώρας θα έχει ως αποτέλεσμα φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος, θα αυξήσει τον τουρισμό και θα μειώσει τις εγκληματικές πράξεις και την παχυσαρκία. Θα σώσει, τέλος, ζωές λόγω της βελτίωσης της ορατότητας κατά την απογευματινή ώρα κυκλοφοριακής αιχμής.


Θερινή ώρα: Οφέλη και στην υγεία!


Επιπροσθέτως, η διατήρηση μίας επιπλέον ώρας με φως ημέρας το απόγευμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επίπεδων βιταμίνης D και να ενθαρρύνει τον κόσμο να ασκείται περισσότερο. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει χαμηλότερα των βέλτιστων επίπεδα βιταμίνης D, η έλλειψη της οποίας είναι παράγοντας κινδύνου για ραχίτιδα.

"Πρέπει να είναι σπάνιο να βρίσκει κανείς μέσο για να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υγεία σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού. Και χωρίς κόστος, μάλιστα. Εδώ, το έχουμε βρει", είπε ο Μάγερ Χίλμαν του Policy Studies Institute στη Βρετανία.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ρόμπερτ Γκρέιαμ του Νοσοκομείου Λένοξ Χιλ στη Ν. Υόρκη επεσήμανε τον Οκτώβριο του 2013 ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο "να μην πειράξουμε τα ρολόγια το χειμώνα" για να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να βγει από το σπίτι του για να ασκηθεί. Ακούγεται ενθαρρυντικό, ίσως ουτοπικό και μη πραγματοποιήσιμο, αλλά αισιόδοξο και υγιές!

"Πάντα αναζητούσαμε, ως κοινωνία, προσβάσιμες, χαμηλού κόστους παρεμβάσεις. Με το να μην μετακινήσουμε πίσω τους δείκτες και να αυξήσουμε τον αριθμό των ωρών με φως ημέρας, βρήκαμε πιθανά την τέλεια παρέμβαση", πρόσθεσε ο δρ. Γκρέιαμ.

Δημοσιεύθηκε στις 30 March 2014 | 12:31 am


Εκλογικό θρίλερ δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις


Ευρωεκλογές: Εκλογικό θρίλερ δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες δίνει στη Νέα Δημοκρατία δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, όμως την ίδια στιγμή δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό της ιστοσελίδας tvxs.gr δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, που στις εθνικές εκλογές φτάνει το 1,9%.

Στη δημοσκόπηση της ALCO, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 21,7%, έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν το Ποτάμι με 9,4%, η Χρυσή Αυγή με 8,2%, το ΚΚΕ με 7,8%, η Ελιά με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,8%, ενώ “άλλο κόμμα” απαντά το 5,3%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 13,6%.

Στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, από την άλλη, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές το 15,2% δηλώνει πως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και το 15,1% ΝΔ. Ακολουθούν το Ποτάμι με 9%, η Χρυσή Αυγή με 7,3%, το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελιά με 3,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%, η ΔΗΜΑΡ με 1,5%, το ΛΑΟΣ με 1,4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1%. Το 14,4% δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ το 11,2% δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία.

Στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 20,7%, έναντι 18,9% της Νέας Δημοκρατίας, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,2%, το Ποτάμι με 7%, το ΚΚΕ με 4,7%, το ΠΑΣΟΚ με 3,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 1,9%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5% και το ΛΑΟΣ με 1%.

Δημοσιεύθηκε στις 30 March 2014 | 12:27 am


Γκέκας: "Σαν την Ελλάδα η Τουρκία"

Ο Φάνης Γκέκας μίλησε στο Sport24.gr για την Εθνική Ελλάδος και το Μουντιάλ, τη φετινή του περιπέτεια και την αγαπημένη του ΑΕΛ. Αναφέρθηκε, επίσης, στις έντονες ομοιότητες της Τουρκίας με τη χώρα μας.
Τη δική του Ιθάκη έχει βρει στην Τουρκία ο Φάνης Γκέκας, ο οποίος για δεύτερη σερί σεζόν πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις. Η φετινή χρονιά μπορεί να μην ήταν ιδανική για τον ίδιο, όμως, είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του και έχει βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια της να αποφύγει τον υποβιβασμό. Άλλωστε κάθε φορά που σκοράρει η Κόνιασπορ δε χάνει.


Για περισσότερο από έναν μήνα ο Έλληνας διεθνής ήταν τραυματίας και, ωστόσο, επέστρεψε δυναμικά. Με δύο δικά του γκολ η Κόνιασπορ πήρε τη νίκη επί της Μπούρσασπορ και το Σάββατο υποδέχεται τη Γαλατάσαράι. Λίγες ώρες πριν το μεγάλο παιχνίδι κόντρα στην ομάδα των Ντιντιέ Ντρογκμπά και Γουέσλεϊ Σνάιντερ ο Γκέκας μίλησε στο Sport24.gr τόσο για τις ως τώρα εμπειρίες του από την Τουρκία όσο και για την Εθνική Ελλάδας.

  Μεγάλη νίκη με την Μπούρσα μ' εσένα να κάνεις δυναμική επιστροφή. Τώρα υποδέχεστε τη Γαλατάσαράι, η οποία αντιμετωπίζει κάποια εσωτερικά προβλήματα. Είναι ευκαιρία;
Για μας ήταν μεγάλη ανάσα η νίκη επί της Μπούρσα, τη χρειαζόμασταν για να ξεφύγουμε από τη ζώνη του υποβιβασμού. Τώρα έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι με τη Γαλατάσαράι, χρειάζεται προσοχή. Ωστόσο, δεν είναι στην καλύτερή της κατάσταση. Αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, όμως, είναι πάντα μία μεγάλη ομάδα.
Περιμένατε ότι η σεζόν θα είναι δύσκολη για την Κόνιασπορ;
Οπωσδήποτε, αν και πίστευα ότι η ομάδα δε θα πέσει. Ήρθαν κάποιοι καλοί παίκτες στον δεύτερο γύρο και έχουμε βελτιωθεί. Ούτως ή άλλως οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Με δύο νίκες ανεβαίνεις στην Ευρώπη και με μία ήττα μπαίνεις στη ζώνη του υποβιβασμού.
Ήσουν και πέρυσι στο πρωτάθλημα και μπορείς να κάνεις τις συγκρίσεις. Υπάρχουν διαφορές σε σχέση με πέρυσι;
Σχεδόν το ίδιο είναι το πρωτάθλημα. Έχει γίνει λίγο πιο ανταγωνιστικό ίσως λόγω της βελτίωσης των μικρών, οι οποίοι πλέον μπορούν να κοντράρουν τους μεγάλους.

  Η σεζόν είναι περίεργη για σένα. Δεν ξεκίνησες από την αρχή, είχες έναν τραυματισμό, υπήρχαν και κάποια σενάρια φυγής σου τον Ιανουάριο. Σκεφτόσουν από την αρχή της χρονιάς πως πρέπει φέτος να βρίσκεσαι σταθερά σε καλό επίπεδο γιατί έρχεται το Μουντιάλ;
Εννοείται πως από την αρχή της σεζόν είχα το Μουντιάλ στο μυαλό μου και νομίζω ότι είναι λογικό. Πάνω απ' όλα θέλω να είμαι καλά, να βρίσκομαι σε καλή κατάσταση και να είμαι έτοιμος για το Μουντιάλ. Η σεζόν δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για μένα, περίμενα περισσότερα. Πάνω που βρήκα ρυθμό τραυματίστηκα στα πλευρά κι έμεινα εκτός για ένα μήνα, αλλά πιστεύω ότι γύρισα με τον καλύτερο τρόπο.
Έχεις ξαναπεί πως ο στόχος της εθνικής είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση. Ποια είναι η άποψή σου για την κλήρωση; Η Ιαπωνία για παράδειγμα ίσως να μην μας ταιριάζει, όπως φάνηκε και από το φιλικό με τη Νότια Κορέα.
Στόχος φυσικά και είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση. Για όλες τις ομάδες οι πιθανότητες είναι ίδιες. Αν είμαστε συγκεντρωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όσο για το αν μας ταιριάζουν οι ομάδες, αν είχαμε άλλες πάλι τα ίδια θα λέγαμε.
"Δουλεύοντας στο εξωτερικό βλέπεις αλλιώς τα πράγματα"
Μετά τα 30 συνήθως οι παίκτες ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες θέσεις στις οποίες βελτιώνεσαι γιατί χρειάζεται η εμπειρία. Η θέση του επιθετικού κορυφής είναι μία εξ αυτών;
Εννοείται αυτό, η εμπειρία σε αυτά τα πράγματα είναι πολύ σημαντική. Επίσης, όποιος έχει δουλέψει στο εξωτερικό αποκομίζει πολύ χρήσιμες παραστάσεις, βλέπει αλλιώς το ποδόσφαιρο.
Επομένως, θα πρότεινες ανεπιφύλακτα στους νεότερους να δοκιμάσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδας;
Οπωσδήποτε κερδίζεις πάρα πολλά στο εξωτερικό, βελτιώνεσαι σημαντικά. Το έχω ξαναπεί, κάθε Έλληνας θα έπρεπε να επιδιώκει να παίζει στο εξωτερικό.

  Τον Ιανουάριο έφτασες κοντά στη μεταγραφή. Τι έγινε τελικά και δεν κατέληξες στη Γκρασχόπερς;
Υπήρχε ενδιαφέρον, ήθελα να πάω κι έκαναν πρόταση. Ωστόσο, δε δέχτηκε η ομάδα. Εγώ έχω συμβόλαιο ως το τέλος της χρονιάς και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, δεν ήταν στο χέρι μου.
Σου ταιριάζει η Τουρκία όπως έχει αποδειχτεί. Θα ήθελες να μείνεις εκεί ή θα προτιμούσες να δοκιμάσεις μία νέα εμπειρία;
Πρώτος στόχος είναι να μείνω εδώ, αλλά αν αυτό δε γίνει θα κοιτάξω για κάποιο άλλο πρωτάθλημα του εξωτερικού. Θα δούμε... Θα έχω αποφασίσει πριν το Μουντιάλ.
"Θα έχω αποφασίσει πριν το Μουντιάλ"
Γιατί πριν το Μουντιάλ και όχι μετά; Το Μουντιάλ είναι βιτρίνα για τους ποδοσφαιριστές, 1-2 καλές εμφανίσεις και μπορεί να εκτοξευτεί η καριέρα σου.
Εντάξει, είναι ρίσκο, γιατί μπορεί να μην πας καλά και μετά να χαθεί το ενδιαφέρον κάποιων ομάδων. Είμαι σε μία φάση της καριέρας μου που βλέπω διαφορετικά τα πράγματα. Θα έχω πάρει την απόφασή μου πριν το Μουντιάλ.
Έχεις αγωνιστεί σε τρία από τα τέσσερα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Θα ήθελα να μου πεις συνοπτικά τι σου έχει μείνει από αυτά.
Η Γερμανία ήταν σχολείο, για μένα είναι το καλύτερο πρωτάθλημα με διαφορά. Για την Ισπανία αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μου άρεσε πολύ ο τρόπος προπόνησης και η φιλοσοφία τους. Έκανα συνεχώς προπόνηση με μπάλα και αυτό ήταν πρωτόγνωρο για μένα. Στην Αγγλία το πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ δυνατό και γρήγορο, δεν έχεις περιθώρια να σκεφτείς.

  Η αγάπη σου για την ΑΕΛ είναι δεδομένη και έχεις πει πως μόνο για εκείνη θα επέστρεφες στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι γράφτηκε ότι έγινε κρούση σε σένα και τον Βαγγέλη Μόρα για να τη βοηθήσετε. Ισχύει αυτό;
Όχι δε μου έκαναν καμία κρούση. Σαφώς και θα ήθελα να βοηθήσω στον βαθμό που μπορώ. Είναι δεδομένο ότι μόνο για την ΑΕΛ θα επέστρεφα στην Ελλάδα, μόνο αυτή πληροί τις προδιαγραφές που έχω θέσει εγώ.
Πώς βλέπεις αυτή τη στιγμή τα πράγματα στην ΑΕΛ; Η ομάδα περνάει μία δύσκολη φάση, έπεσε στη Γ' Εθνική, άλλαξε η διοίκηση και τώρα αναμένεται να γίνει και πάλι κάτι τέτοιο.
Είχε έναν άνθρωπο, ο οποίος τη βοήθησε και έδωσε πάρα πολλά. Αναφέρομαι στον κύριο Πηλαδάκη. Έκανε λάθη, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλους. Έφυγε και μετά ήρθε ο κύριος Πλεξίδας. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό, να είναι πρώτη μία ομάδα και να τον βρίζουν. Δεν κάνουν καλό σε μία ομάδα αυτά. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή, να ηρεμήσει και να συνειδητοποιήσει πως το ποδόσφαιρο δεν είναι νίκη και ήττα. Η ομάδα έχει περάσει πολλά.
"Υπήρχε ενδιαφέρον από πολλές ομάδες"
Το καλοκαίρι ενδιαφέρθηκαν ομάδες και πολλά δημοσιεύματα αναφέρονταν στην Μπεσίκτας. Ήταν υπαρκτό το ενδιαφέρον;
Υπήρχε ενδιαφέρον, όχι μόνο από τη Μπεσίκτας, από πολλές ομάδες. Ωστόσο, είχαν πολλά προβλήματα. Μου έλεγαν να περιμένω, αλλά από κάποια φάση και μετά δεν μπορούσα να το κάνω κι έτσι πήρα την απόφαση να έρθω εδώ.
Ο κόσμος σε αγαπάει πολύ στην Τουρκία, επομένως, φαντάζομαι πως δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ κάποιο πρόβλημα. Πώς είναι η ζωή εκεί;
Όλα τα παράλια είναι σχεδόν σαν την Ελλάδα. Μοιάζει ο τρόπος σκέψης, τα φαγητά, η μουσική. Η κουλτούρα αλλάζει μόνο. Όσο πας πιο μέσα, πάντως, υπάρχουν διαφορές, είναι αλλιώς. Για παράδειγμα εγώ στην πόλη που είμαι δεν έχω πολλές επιλογές.
Φέτος είδαμε τον λαό να αγανακτά με την κυβέρνηση Ερντογάν και να βγαίνει στους δρόμους στην Κωνσταντινούπολη. Πριν λίγες μέρες έγινε και πάλι χαμός όταν αποφάσισε να "κλείσει" το Twitter. Εσύ που τα ζεις από κοντά πώς το βλέπεις;
Είναι περίεργα τα πράγματα. Από τη μία έγιναν όλα αυτά τα επεισόδια, αλλά από την άλλη είναι πολύ αγαπητός εδώ. Ζουν και αναπνέουν για τον Ερντογάν και πραγματικά πιστεύω ότι θα έχουν πρόβλημα αν κάποια στιγμή αποχωρήσει. Έχει κάνει πάρα πολλά γι' αυτούς και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην οικονομία τους. Είναι μία χώρα σε ανάπτυξη με αρκετά χρήματα.Με μία λέξη

Αγαπημένο πρωτάθλημα: Bundesliga
Αγαπημένος ποδοσφαιριστής: Μάρκο φαν Μπάστεν
Αγαπημένος προπονητής: Δεν έχω
Ευρωπαϊκή ομάδα που υποστηρίζεις (εκτός της ομάδας που αγωνίζεσαι): Μπαρτσελόνα
Η καλύτερη ποδοσφαιρική σου στιγμή: Η συμμετοχή μου σε Μουντιάλ, Euro και το γεγονός πως βγήκα πρώτος σκόρερ στην Bundesliga
Η χειρότερη ποδοσφαιρική σου στιγμή: Ο υποβιβασμός της ΑΕΛ στη Γ' Εθνική
Το γούρι σου: Ε, φυσικά και έχω... Ένα εξ αυτών να ξυρίζομαι πριν τα παιχνίδια
Αυτοκίνητο που οδηγείς: Renault Clio, μου το έχει δώσει η ομάδα
Αγαπημένο φαγητό: Κοτόπουλο με πατάτες
Αγαπημένη μουσική: Ελληνικά
Η πρώτη τουρκική λέξη που χρησιμοποίησες/έμαθες στην Τουρκία: Günaydin (καλημέρα)
Η πρώτη ελληνική λέξη που έμαθες σε κάποιον στην Τουρκία: Καλημέρα

Δημοσιεύθηκε στις 30 March 2014 | 12:10 am


Φήμες για ταινία με θέμα τo Βοeing και την πτήση MH370

Magnify Image Αν και ακόμη το μυστήριο δεν έχει λυθεί και το δράμα των συγγενών όσων εξακολουθούν να παραμένουν αγνοούμενοι βρίσκεται στο ζενίθ, το Χόλιγουντ φαίνεται πως δεν θέλει να αργοπορήσει, τουλάχιστον όχι στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το Hollywood Reporter δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, αλλά και συνέντευξη με τον παραγωγό J C Spink (The Hangover, The Hangover II, Red Eye,) ο οποίος αναφέρει πως η ιστορία της εξαφάνισης της πτήσης MH370 αποτελεί πρωτοφανή υπόθεση που δεν μπορεί να αφήσει το Χόλιγουντ ασυγκίνητο. Ο παραγωγός ισχυρίζεται πως το πιθανότερο είναι ήδη 50 άνθρωποι να επεξεργάζονται και δουλεύουν πάνω σε πιθανά project τα οποία θα αποδώσουν στην μεγάλη οθόνη την υπόθεση που εδώ και τρεις εβδομάδες μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σε αντίστοιχο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ανέκαθεν τα στούντιο άρπαζαν την ευκαιρία να εμπνευστούν από αληθινές τραγωδίες για τις ταινίες τους και πως συνήθως περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να μην προκαλέσουν την κοινή γνώμη, αλλά και να μην αργοπορήσουν. Υπήρξαν περιπτώσεις και υποθέσεις που ήταν πολύ λεπτές και συναισθηματικά φορτισμένες όπως η 11η Σεπτεμβρίου, όπου τα στούντιο έκαναν χρόνια να συμπεριλάβουν έστω και μια αναφορά σε κάποια ταινία. Αυτή τη φορά και σύμφωνα με το αμερικανικό site, είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρξει τόσο μεγάλο διάστημα. Το ενδιαφέρον του κόσμου υπήρξε μαζικό και τα μέσα εξάντλησαν κάθε πιθανή ευκαιρία επιτυχίας αναμεταδίδοντας με φρενίτιδα την παραμικρή είδηση, πιθανότητα ή θεωρία. Το CNN υπήρξε ο μεγάλος θριαμβευτής της κούρσας των μέσων με την τηλεθέαση του να εκτινάσσεται σε πρωτοφανή ύψη χάρη στην 24ωρη κάλυψη του θέματος. Ο Alex Heineman, παραγωγός του φετινού θρίλερ Νοn Stop με θέμα μια περιπετειώδη πτήση, ισχυρίζεται πως για να δημιουργηθεί μια τέτοια ταινία θα πρέπει να υπάρξουν και άλλα στοιχεία ώστε το σενάριο να είναι πιο ξεκάθαρο. Σχολίασε επίσης πως το πιθανότερο είναι να έχει μεγάλη επιτυχία, αλλά ο ίδιος δεν θα αναλάμβανε ποτέ να γυρίσει ένα φιλμ βασισμένο σε μια τόσο δραματική αληθινή ιστορία. Πηγή:

Δημοσιεύθηκε στις 30 March 2014 | 12:01 am


Run Greece: Ρεκόρ στη Λάρισα


Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκαν οι συμμετοχές του Run Greece στη Λάρισα αφού περισσότεροι από 2.700 δρομείς θα τρέξουν την Κυριακή στον αγώνα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
Το πρώτο ρεκόρ της φετινής διοργάνωσης Run Greece «έπεσε» στον αγώνα της σειράς στη Λάρισα που παίρνει εκκίνηση την Κυριακή 30 Μαρτίου με διοργανωτή τον ΣΕΓΑΣ, την υποστήριξη της Δημοτικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, φορέων της περιοχής και της WIND Ελλάς χορηγού των αγώνων. 
Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 2.600 και κατά πολύ τις αντίστοιχες του 2013 που δεν ξεπέρασαν τις 2.000 πράγμα που δείχνει την ανταπόκριση που έχει αυτός ο αγώνας στους δρομείς της περιφέρειας.


Στην Θεσσαλική πρωτεύουσα θα βρίσκεται και η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού Κούλα Γιαννακίδου υποστηρίζοντας με την παρουσία της τον θεσμό ενώ παρών θα είναι και ο Λαρισαίος ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης.
Στην γραμμή της εκκίνησης στα 10χλμ θα βρεθεί η 3η νικήτρια των πανευρωπαϊκών νέων στα 10χλμ Αναστασία Καρακατσάνη που στο αντίστοιχο αγώνισμα ήταν νικήτρια το 2013 καθώς και ο περσινός νικητής στα 10χλμ Κώστας Αμτζόπουλος.
Η Μαρία Ζωγραφάκη θα επιχειρήσει για δεύτερη χρονιά να κερδίσει τα 5χλμ καθώς θα συμμετάσχει και στον φετινό αγώνα ενώ ο πρωταθλητής στα 3.000μ στιπλ Ιάσων Ιωαννίδης θα επιχειρήσει μεταξύ των άλλων να επικρατήσει στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών.
Εκτός των αθλητών που θα διεκδικήσουν τη νίκη στον αγώνα της Λάρισας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος της πόλης Κώστας Τζανακούλης θα «ηγηθούν» των άλλων συμμετεχόντων. Επίσης παλιοί πρωταθλητές της περιοχής όπως η Ασημίνα Βανακάρα, ο Στέλιος Δημότσιος, ο Κώστας Κασσάρος και άλλοι θα συμμετάσχουν στον αγώνα.

Δημοσιεύθηκε στις 29 March 2014 | 11:50 pm


Κλειστά τα Τέμπη στις 1 και 2 Απριλίου


Κλειστά τα Τέμπη στις 1 και 2 Απριλίου

Κλειστά θα είναι τα Τέμπη την Τρίτη 1 Απριλίου, καθώς και την Τετάρτη 2 Απριλίου. από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, λόγω της εκτέλεσης εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των μέτρων βραχοπrοστασίας, όπως προβλέπεται από το εγκεκριμένο πρόγραμμα Τακτικής Συντήρησης Μέτρων Βραχοπροστασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου", για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών είναι απαραίτητη η διακοπή της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών την Τρίτη 01.4.2014 από τις 7 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ και την Τετάρτη 02.4.2014 από τις 7 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ.


Για περισσότερες πληροφορίες οι οδηγοί μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου στο τηλέφωνο 2410 741440 καθώς και στην ιστοσελίδα www.aegeanmotorway.gr.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση για τις  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια της διακοπής της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, καθώς και τις παρακαμπτήριες διαδρομές.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Α) Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται :

· Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας [Χ/Θ 346+300 Π.Α.Θ.Ε], προς την περιφερειακή οδό Λάρισας-Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας –Τρικάλων – Καλαμπάκας - Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

· Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 Π.Α.Θ.Ε.] όπου θα συνεχίζουν στην Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας –Κοζάνης - Εγνατία οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος κλειδί Ημαθίας .

Β) Όλα τ α Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων, θα εκτρέπονται:

· Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 Π.Α.Θ.Ε.] όπου θα συνεχίζουν στην Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας - Μικρού Ελευθεροχωρίου και από εκεί είτε θα κατευθύνονται μέσω Ε.Ο Ελασσόνας – Αγ. Δημητρίου – Κατερίνης και θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε., είτε θα κατευθύνονται μέσω Κοζάνης στην Εγνατία οδό και στη συνέχεια θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε. στο ύψος Κλειδί Ημαθίας.

· Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας [Χ/Θ 346+300 Π.Α.Θ.Ε], προς την περιφερειακή οδό Λάρισας - Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας –Τρικάλων – Καλαμπάκας - Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

Α) Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας (χ/θ 474+500 Π.Α.Θ.Ε.) προς Βέροια (Εγνατία οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

· είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.,

· είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας - Τρικάλων – Λάρισας και στη συνέχεια διά της περιφερειακής οδού Λάρισας – Τρικάλων θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.

Β) Όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους, που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνας - Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.

Γ) Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα θα κατευθύνονται προς Κατερίνη και θα ακολουθούν στη συνέχεια την παραπάνω διαδρομή. Όσα εισέλθουν στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και στη συνέχεια, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής από την οποία διέρχεται η εναλλακτική διαδρομή του ανατολικού άξονα (παραλιακή Αγιοκάμπου), καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

· Τα λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ , για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και

· Τα φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κ.λ.π., συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.α.).

Επισημαίνεται ότι οι εργασίες θα εκτελούνται από 07.00΄ ώρα έως 20.00΄ ώρα, ενώ κατά τις νυχτερινές ώρες το ανωτέρω τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης (Κοιλάδα των Τεμπών) θα δίνεται στην κυκλοφορία για όλα τα οχήματα.

Δημοσιεύθηκε στις 29 March 2014 | 11:31 pm


Oι πρώτοι 20 υποψήφιοι με τον Ντ. Διαμάντο


Στη δημοσιότητα τα ονόματα 20 υποψηφίων με τον Διαμάντο
Στη δημοσιότητα τα ονόματα 20 υποψηφίων με τον Διαμάντο Διαβάστε ποιοί θα δώσουν τη «μάχη» των εκλογών με τη Νέ@ Λάρισα Σε σχετική δήλωση ο κ. Διαμάντος τονίζει τα εξής: «Ξεκινάμε! Με όραμα και δυναμισμό! Με ανθρώπους της καθημερινής αγωνίας και δράσης. Για τη νέα Λάρισα της ελπίδας, για τη νέα δεκαετία. Σήμερα αλλάζει η ώρα και πάμε μία ώρα μπροστά. Στις 18 Μαΐου η Λάρισα πρέπει να πάει 10 χρόνια μπροστά! Από εμάς εξαρτάται.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙΕΠΙΘΕΤΟ    ΟΝΟΜΑ     Ιδιότητα
Βαλιώτης Κωνσταντίνος ΕΜΠΟΡΟΣ
Βούλγαρης Ευάγγελος ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Γκουσιάρη Ελένη ΕΚΦΩΝΗΤΡΙΑ- ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Γουμενόπουλος Γεώργιος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Γρηγοροπούλου Χρυσούλα ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΣΔΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Καμπουρογιάννη Σταυρούλα ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Καραβίδας Σωτήριος ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
Καραντάνας Θεόδωρος ΓΕΩΛΟΓΟΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΟΣ
Κουβαρδάς Αλέξανδρος ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Κουτσιαρής Άρης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κυπριτζής Χρυσόστομος ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Κωστόπουλος Κυριάκος ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Μικερτζής Χρήστος ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ
Νούλας Χαράλαμπος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ξηρομερίτης Αθανάσιος ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ
Παράσχου Νικόλαος ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Πουλούλης Ορέστης ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Σαμαράς Γιάννης ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Σμουλιώτη Ευδοξία ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Χατζής Πέτρος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ-πρ ΜΕΛΟΣ ΔΩΛ


Πηγή: http://www.onlarissa.gr/Δημοσιεύθηκε στις 29 March 2014 | 10:28 pm


Παραιτήθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενοχλημένος από τη συμφωνία με την τρόικα για το θέμα του γάλακτος.
Ωστόσο, αναφέρει ότι θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο το βράδυ της Κυριακής.
Αναλυτικά η δήλωσή του

 
"Από την πρώτη στιγμή που ηγέρθη, το φθινόπωρο του 2012, από το υπουργείο Ανάπτυξης, το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του «φρέσκου γάλακτος», διατύπωσα δημοσίως τις σοβαρές αντιρρήσεις μου.
Το αυτό έπραξα και όταν το ίδιο ζήτημα, έπειτα από σιωπή ενός έτους, προέκυψε πλέον ως πρόταση του ΟΟΣΑ, σε έκθεση που συντάχθηκε μετά από παραγγελία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Με στέρεα επιχειρήματα αποδείξαμε ότι η πρόταση θα είναι αρνητική για την ελληνική κτηνοτροφία και με αμφίβολα οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή. Απαντήσεις πειστικές δεν πήραμε.
Αντ’ αυτού, η εφαρμογή της έκθεσης του ΟΟΣΑ και ο χρόνος διάρκειας του φρέσκου γάλακτος εμφανίστηκαν ξαφνικά ως προαπαιτούμενο εκ μέρους της Τρόικας για την καταβολή της επόμενης δόσης!
Και στη συνέχεια, σε μια διαδικασία κατά την οποία ουδέποτε ερωτηθήκαμε και ουδέποτε ενημερωθήκαμε, πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ για εναλλακτικές προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που όλες, όμως, ως αποτέλεσμα θα είχαν τη διευκόλυνση αθρόων εισαγωγών γάλακτος. Εις βάρος, εννοείται, της εγχώριας παραγωγής. Κι αυτό, δυστυχώς, ισχύει και για την τελική «πρόταση Καχριμάνη» που συμφωνήθηκε με την τρόικα, όπως με πληροφόρησε ο πρωθυπουργός.
Καθώς, λοιπόν, η διαφωνία μου για την προτεινόμενη ρύθμιση στο γάλα συνέχιζε να υφίσταται, θεώρησα ότι δεν ήταν έντιμο εκ μέρους μου να παραμείνω στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
1. Για το λόγο αυτό, ήδη από την Τρίτη 18 Μαρτίου, έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος μου ζήτησε να μην τη δημοσιοποιήσω πριν τη Σύνοδο Κορυφής, κάτι το οποίο και σεβάστηκα.
2. Ενόσω ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου με πληροφόρησε ότι η τελική συμφωνία δεν είχε ακόμη καθαρογραφεί και επιδεχόταν αλλαγών. Ταυτόχρονα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δημοσίως, έκανε λόγο για βελτιώσεις προκειμένου να μην καταστραφεί η κτηνοτροφία. Ενόψει των επικείμενων αλλαγών δήλωσα ότι θα τοποθετηθώ αφού κατατεθεί στη Βουλή ως νομοσχέδιο το τελικό κείμενο της συμφωνίας.
3. Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων κατέθεσαν συγκεκριμένη συμβιβαστική πρόταση, η οποία θεώρησα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την άρση του αδιεξόδου. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε.
4. Την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στη σύσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης με βουλευτές της ΝΔ ζήτησα τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι να οριστεί, από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιστημονική Επιτροπή που θα ορίσει τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Ανάλογη πρόταση, άλλωστε, είχε προτείνει και ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης. Ο Υπουργός Ανάπτυξης αρνήθηκε την υιοθέτηση της πρότασης επικαλούμενος την Τρόικα και ανακοίνωσε, ενώπιον 30 βουλευτών, ρύθμιση σύμφωνα με την οποία «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή μετά από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου». Μετά από αυτή την ουσιαστική διόρθωση, εξερχόμενος της σύσκεψης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών, δήλωσα ότι «απετράπησαν τα χειρότερα».
6. Ωστόσο, στο νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 28 Μαρτίου, η προηγούμενη διατύπωση αντικαταστάθηκε με την άνευ ουσίας φράση «και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών».
Μετά την υπαναχώρηση του Υπουργού Ανάπτυξης είμαι αναγκασμένος να εμμείνω στην αρχική μου απόφαση και να δημοσιοποιήσω την παραίτησή μου από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στη ζωή μου έχω μάθει να βαδίζω «την οδόν την στενήν». Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, όπως άλλωστε είπα και στον πρωθυπουργό, ότι εφόσον η διάταξη για το γάλα δεν είναι ξεχωριστό άρθρο -που θα ήταν και το ορθό- η πολιτική μου ηθική δεν μου επιτρέπει, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, να θέσω σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.
Εύχομαι να αποδειχθεί ότι έχω εγώ άδικο στο θέμα του γάλακτος…
Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για τη δυνατότητα που μου έδωσε να εργαστώ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, κάτι που ασφαλώς, θα συνεχίσω να κάνω με όλες μου τις δυνάμεις".

Δημοσιεύθηκε στις 29 March 2014 | 10:09 pm


Υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας ο Απόστολος Καλογιάννης

Υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας ο Απόστολος Καλογιάννης
Πλειοψήφησε με την δεύτερη ψηφοφορία του Γιώργου Σούλτη και θα ηγηθεί του εγχειρήματος της συμπαράταξης για την ανατροπή στο δήμο (PHOTO)Ειδικότερα, στη δεύτερη ψηφοφορία ψήφισαν 233 εκλέκτορες και ο Απόστολος Καλογιάννης έλαβε 139 ψήφους έναντι 94 του Γιώργου Σούλτη, ενώ δεν βρέθηκε κανένα λευκό.
Υπενθυμίζεται οτι στην πρώτη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει 236 εκλέκτορες, 5 ψηφοδέλτια βρέθηκαν λευκά, ο Απόστολος Καλογιάννης έλαβε 130 ψήφους και ο Γιώργος Σούλτης 101 ψήφους.


SANYO DIGITAL CAMERA
Καταχειροκροτούμενος και έντονα συναισθηματικά φορτισμένος, ο νέος υποψήφιος δήμαρχος τόνισε οτι «έδωσα πολλές αγώνες και συμμετείχα σε πολλές εκλογές στη ζωή μου. Αυτή η μάχη είναι η πιο όμορφη γιατί είναι μια μάχη ενωτική. Δεσμεύομαι οτι θα είμαι ο πρώτος μεταξύ ίσων και οτι συλλογικά θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, μια γροθιά και μια καρδιά, τόσο για το πρόγραμμα, όσο και για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σούλτης ξεκαθάρισε οτι «θα είμαστε μαζί, με όλες μας τις δυνάμεις και δεν πρέπει σε αυτή την προσπάθεια να μην φύγει ούτε ένας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με το πνεύμα που δουλέψαμε μέχρι τώρα».
Νωρίτερα, ξεκίνησε στις 12 περίπου το μεσημέρι η διαδικασία της εκλογής για την ανάδειξη του υποψηφίου δημάρχου, μεταξύ του Γιώργου Σούλτη και του Απόστολου Καλογιάννη, από τους συνολικά 240 εκλέκτορες που απαρτίζουν το σώμα των εκλεκτόρων των τριών δημοτικών παρατάξεων «Λαρισαίων Πόλις», «Ενωτική Πρωτοβουλία» και «Πράσινη Πόλη».

Η σημερινή διαδικασία έγινε μέσα σε απόλυτα ήρεμο αλλά και ενωτικό κλίμα, αν κρίνει κανείς από το ζεστό χειροκρότημα που έλαβαν και οι δύο υποψήφιοι κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους.
Όπως άλλωστε επεσήμανε ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής Δημήτρης Τάχος, «σήμερα, καλούμαστε να επιλέξουμε τον έναν από τους δύο άξιους»!
Και οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι τόνισαν στις ομιλίες τους την πίστη τους στο κείμενο της Κοινής Διακήρυξης που ομόφωνα υπερψήφισαν οι ολομέλειες και των τριών παρατάξεων, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει ανατροπή στη δημαρχιακή αρχή της πόλης.
SANYO DIGITAL CAMERA
Ο Γιώργος Σούλτης επεσήμανε ότι «αν δεν τα καταφέρουμε, υποθηκεύουμε τα μέλλον των παιδιών μας. Ο δήμαρχος δεν είναι το σημαντικότερο σε αυτό μας το εγχείρημα, αλλά οι πολιτικές και το πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος να αναλάβω και πιστεύω ότι διαθέτουμε την καλύτερη, την πιο δεμένη και την πιο συμπαγή ομάδα, ώστε να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την ενότητα αλλά και την διεύρυνση του εγχειρήματος».
SANYO DIGITAL CAMERA
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Καλογιάννης τόνισε ότι «στο δήμο δεν πρέπει απλά να αλλάξουν πρόσωπα αλλά οι πολιτικές, καθώς στη Λάρισα παρατηρούνται πλέον φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αργοπεθαίνει, καθώς αναγκάζεται να λειτουργεί με το 30 % των πόρων που διέθετε προ τετραετίας».
Ο κ. Καλογιάννης άσκησε επίσης σκληρή κριτική εναντίον της υποψήφιας δημάρχου Λάρισας Ρένας Καραλαριώτου, με αφορμή όσα ανακοίνωσε πρόσφατα στην εκδήλωσή της στο Δημοτικό Ωδείο.
Τέλος, τόνισε ότι ο υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να ενώνει και να εμπνέει και ότι, αν εκλεγεί, θα υπηρετήσει τον δήμο συλλογικά και με συνεργατικό πνεύμα.
Αξίζει να τονιστεί ότι και οι δύο υποψήφιοι δεσμεύτηκαν ότι θα αποδεχτούν το οποιοδήποτε αποτέλεσμα και θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επιτυχία του εγχειρήματος.


Πηγή: http://www.onlarissa.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 February 2014 | 10:51 pm


Yποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας η Ηρώ Διώτη

Και τυπικά υποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας η Ηρώ Διώτη
Με μεγάλη ένταση και δημόσια αντιπαράθεση Τσίπρα – Λαφαζάνη υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για τις 13 Περιφέρειες της χώραςΕπίσημη υποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μετά την έγκριση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι από το απόγευμα της Κυριακής η βουλευτής Λάρισας του κόμματος Ηρώ Διώτη.
Πάντως, όπως μεταδίδουν τα ενημερωτικά πόρταλ των Αθηνών, η σημερινή συνεδρίαση αποδείχτηκε επεισοδιακή.


Χαρακτηριστικά, το iefimerida αναφέρει τα εξής :
«Μείζον θέμα προέκυψε τελικά για την Κουμουνδούρου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής για την επισημοποίηση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ το μεγαλύτερο θέμα προέκυψε από την επιλογή του Οδυσσέα Βουδούρη για την περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από νωρίς την Κυριακή τα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα με την Αριστερή Πλατφόρμα, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, να αντιτίθεται σθεναρά στην υποψηφιότητα Βουδούρη.
Το γάντι στη γκρίνια της Αριστερής Πλατφόρμας σήκωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατά τη διάρκεια της σύντομης παρέμβασής του στην Κεντρική Επιτροπή σήμερα το απόγευμα θέλησε να στείλει μήνυμα ενότητας.
Απευθυνόμενος στο σώμα τόνισε ««να μην βάλουμε αυτογκόλ ότι η απόφαση για το 13+1 δεν έχει τη νομιμοποίηση του 50%+1. Αν λοιπόν αυτό που ζητάτε και είναι εύλογο να καταγραφεί η δυσαρέσκεια ή η διαφορετική άποψη, αυτό το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχει ήδη καταγραφεί. Και θα καταγραφεί με τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις που θα γίνουν την επόμενη μέρα. Όμως επί τοις ουσίας θέλω εδώ να μου απαντήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα δώσουμε αυτή τη μάχη και στις 13 περιφέρειες και στους δήμους μαζί; ναι ή όχι; Αν η απόφαση είναι ναι, να καταγραφεί η αποχή και μόνο και να τελειώνουμε»» είπε με νόημα ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε πως αυτό ήθελαν, να καταγραφεί δηλαδή η αποχή και δεν επέμεινε παραπέρα.
Στην διαδικασία που προηγήθηκε για τον αν η έγκριση των υποψηφιοτήτων θα γινόταν πακέτο ή μεμονωμένα, το αποτέλεσμα ήταν 97 υπέρ της πρότασης Τσίπρα και 63 υπέρ της πρότασης της Πλατφόρμας και μπορεί με βάση τους αριθμούς η διαφορά να ήταν σημαντική, ωστόσο, οι 63 ψήφοι εκλαμβάνονται ως ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος.
Τέλος, στην τελική διαδικασία έγκρισης των υποψηφιοτήτων, εγκρίθηκαν όλοι κατά πλειοψηφία, ωστόσο, η Αριστερή Πλατφόρμα απείχε.
Με μεγάλη ένταση διεξήχθη η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚογενούς Οδυσσέα Βουδούρη για την περιφέρεια Πελοποννήσου προκάλεσε θύελλα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκ μέρους της αριστερής πλατφόρμας, αντέδρασε έντονα και, κατά την ομιλία του, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Η ενδεχόμενη τελική επιλογή πολιτικών προσώπων που έχουν ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο και την κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται εκτός αποφάσεων του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει λάθος μηνύματα στον λαό».
Ωστόσο, όση ώρα μιλούσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε έντονους διαλόγους και αντιπαράθεση με κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Αργότερα, μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η απόφαση για τις υποψηφιότητες έχει ληφθεί από τον Οκτώβριο και πως το κόμμα σεβάστηκε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες και ότι έπρεπε κάποια στιγμή να αποφασίσει ποιους θα προτείνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Βούτσης ο οποίος τόνιζε πως «πρέπει να σταματήσουν α φαινόμενα δυσανεξίας ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε όρους πλειοψηφίας και εκλογικής νίκης και σταθερότητας».
Η συνεδρίαση, πάντως, είχε πολύ μεγάλη ένταση, ενώ δεν έλειψαν και οι ειρωνείες προς την πλευρά Λαφαζάνη από σημαντικά στελέχη.
Ωστόσο, η ένταση είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα, καθώς, τα στελέχη και οι βουλευτές της αριστερής Πλατφόρμας, έθεσαν ζήτημα «νομιμότητας» αναφορικά με την υποψηφιότητα Βουδούρη εξηγώντας πως η εν λόγω υποψηφιότητα ξεπερνάει τα όρια των συμμαχιών που προβλέπει η πολιτική απόφαση του συνεδρίου.
Για το λόγο αυτό, αλλά και για τις ενστάσεις που υπήρξαν προς το πρόσωπο του Θόδωρου Καρυπίδη για τη Δυτική Μακεδονία, υπήρξε η πρόταση για «προ-ψηφοφορία» για το αν τα ονόματα θα ψηφιστούν μαζί ή μεμονωμένα».
(iefimerida.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 2 February 2014 | 10:20 pm


ΔΟΕ: Προκλητική η πρόταση της «λευκής εβδομάδας»


ΔΟΕ: Προκλητική η πρόταση της «λευκής εβδομάδας»
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, «εκείνο το οποίο λείπει από τον ελληνικό λαό, λόγω των ανάλγητων και άδικων μνημονιακών πολιτικών, δεν είναι ο ελεύθερος χρόνος αλλά τα χρήματα».

«Ανούσια» και «προκληττική» δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας χαρακτηρίζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) την υπό συζήτηση πρόταση για ολιγοήμερη σχολική ανάπαυλα μετά την Καθαρά Δευτέρα. 

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, 

«εκείνο το οποίο λείπει από τον ελληνικό λαό, λόγω των ανάλγητων και άδικων μνημονιακών πολιτικών, δεν είναι ο ελεύθερος χρόνος αλλά τα χρήματα».

Η Ομοσπονδία καλεί τον αρμόδιο υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο «αν θέλει να αντιγράψει ευρωπαϊκές πολιτικές, να το κάνει για αυτές που είναι ουσιαστικές, που έχουν σχέση με τους οικονομικούς πόρους για την Παιδεία και όχι να διολισθαίνει σε ανούσιες και προκλητικές, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, προτάσεις».

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2014 | 12:19 am


Έρχεται κύμα γρίπης προειδοποιεί το υπ.Υγείας! Όλα τα μέτρα

Έρχεται κύμα γρίπης προειδοποιεί το υπ.Υγείας! Όλα τα μέτρα
Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται το υπουργείο υγείας προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα γρίπης το οποίο αναμένεται να ενσκήψει στη χώρα το επόμενο διάστημα.

Οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Μέχρι σήμερα, 14 Ιανουαρίου 2014, δεκατέσσερα (14) σοβαρά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων τα πέντε (5) συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε (5) θάνατοι. Όλα τα περιστατικά αφορούν σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.


 Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη τύπου Α που καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Τα περισσότερα από τα άτομα αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί για την γρίπη.

Μέτρα προφύλαξης

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

 Η έγκαιρη χρήση (το πρώτο 48ωρο) των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τα πρώτα συμπτώματα, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www.keelpno.gr). Οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας και να την συνιστούν. Υπενθυμίζεται ότι αντι-ιικά φάρμακα από το εθνικό απόθεμα έχουν διανεμηθεί και χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή δωρεάν από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.

Ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη και συστήνεται η συνέχισή του για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.
Λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης τονίζεται η χρησιμότητα των μέτρων ατομικής υγιεινής (αναπνευστική και υγιεινή των χεριών) και έγκαιρης συνταγογράφησης και χρήσης αντι-ιικών φαρμάκων ακόμη και χωρίς εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή επί σοβαρών συμπτωμάτων.

Από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σημειώνεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

ομάδες υψηλού κινδύνου

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και εφέτος (π.χ. ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και πτώση της άμυνας του οργανισμού – περισσότερες πληροφορίες στο www.keelpno.gr).Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.
 http://www.iatropedia.gr/articles/read/5872

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2014 | 12:10 am


Αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι των διοδίων


Αθωώθηκαν οι «τρομοκράτες» των διοδίων!
Πλήρης δικαίωση για τους κατηγορούμενους των σημερινών δικών
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας αθώωσε σήμερα τους πολίτες που δικάστηκαν για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια.
Σήμερα, διεξήχθηκαν οι δίκες περίπου 35 εκ των κατηγορουμένων που δικάστηκαν σε τρεις ομάδες, ενώ λόγω κωλύματος του δικηγόρου αναβλήθηκε η δίκη της τέταρτης ομάδας κατηγορουμένων.
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν άλλες δύο ομάδες δικών, μία στα τέλη Ιανουαρίου και άλλη μία στις αρχές Φεβρουαρίου, με κατηγορούμενους περίπου άλλους 40 πολίτες από ολόκληρη τη Θεσσαλία.


Πηγή: http://www.onlarissa.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2014 | 11:47 pm


ΟΛΜΕ : «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρήμα, όχι χρόνο…»


Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, για την «Λευκή εβδομάδα», στα σχολεία αναφέρει:  «Ως άλλη Μαρία Αντουανέτα η κυβέρνηση έρχεται να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των εργαζομένων και να αναφωνήσει: «Αν δεν έχετε ψωμί, φάτε παντεσπάνι»! Γιατί αυτή τη φράση φέρνει στο μυαλό όλων η συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες μέρες για την καθιέρωση της λεγόμενης «λευκής εβδομάδας» μετά την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου οι μαθητές και οι οικογένειες τους να κάνουν …χειμερινές διακοπές.


Η κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι δεν πάνε χειμερινές διακοπές επειδή τους λείπει ο χρόνος και τους δεσμεύουν οι σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών τους. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική: δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δε μπορούν να φύγουν ούτε ένα Σαββατοκύριακο, γιατί η πολιτική της λιτότητας τους έχει τσακίσει και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε βασικές ανάγκες.
Φυσικά η υποκρισία της κυβέρνησης περισσεύει. Επομένως, τα δάκρυα της Κυβέρνησης είναι κροκοδείλια για τις χαμένες ώρες από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.
Το ότι το σχέδιο μιλάει για κατάργηση των σχολικών περιπάτων (ή για έναρξη του σχολικού έτους 2 μέρες πιο νωρίς και τη λήξη του 2 πιο αργά), όχι μόνο δεν δείχνει ενδιαφέρον για το σχολείο, αλλά αντίθετα τονίζει την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης για την παιδαγωγική διαδικασία. Γιατί ακόμα και ο θεσμός των σχολικών περιπάτων έχει τη δική του λογική είναι ενταγμένος στην εκπαιδευτική διαδικασία και δεν μπορεί να καταργηθεί απλά για να δουλέψουν τα ξενοδοχεία, γι’ αυτό το λόγο είμαστε κάθετα αρνητικοί στην περικοπή των περιπάτων για οποιονδήποτε λόγο.
Τέλος είναι ολοφάνερη η απαξίωση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού έργου, στο όνομα της τόνωσης της επιχειρηματικής δράσης. Δημιουργείται μια ξεκάθαρη κουλτούρα παρέμβασης των επιχειρήσεων στη ζωή του σχολείου, πράγμα άλλωστε που ταιριάζει  και με τις συνολικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ για την εκπαίδευση. Αυτό που κάνουν σήμερα οι ξενοδόχοι, θα μπορεί να το κάνει αύριο η οποιαδήποτε επιχειρηματική ομάδα, όταν κρίνει ότι η μία ή άλλη πτυχή της σχολικής ζωής είναι εμπόδιο στην κερδοφορία της. Σήμερα είναι ο σχολικός χρόνος, αύριο το ωράριο του σχολείου ή το  περιεχόμενο  ενός  μαθήματος που θα ενοχλήσει τα επιχειρηματικά  συμφέροντα.
Να αφήσει λοιπόν τα υπουργείο τα σχέδια για «λευκές εβδομάδες» και να πάψει γενικά να αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση και την «ανάπτυξη». Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα των εργαζόμενων και κοινωνική παροχή, και αυτή η πολιτική την υποβαθμίζει και τη διαλύει  με κάθε  τρόπο! Δεν μας χρειάζονται «λευκές εβδομάδες», αλλά ανατροπή αυτής της πολιτικής ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της εκπαίδευσης και των εργαζομένων!»

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2014 | 11:25 pm


Κίνηση «Ανένταχτων Δημοκρατικών Πολιτών Λάρισας»


Κοινές θεματικές ομάδες εργασίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος, κοινωνικής αλληλεγγύης και βιώσιμης ανάπτυξης, συγκροτήθηκαν σήμερα, μεταξύ εκπροσώπων της νεοϊδρυθείσας κίνησης ενεργών πολιτών της Λάρισας, «Ανένταχτοι Δημοκρατικοί Πολίτες» και εκπροσώπων των τριών δημοτικών κινήσεων της Λάρισας «Ενωτική Πρωτοβουλία», «Λαρισαίων Πόλις» και «Πράσινη Πόλη», προκειμένου να επεξεργαστούν και να συντάξουν αντίστοιχα προγράμματα.
Όπως αναφέρθηκε, μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή  τους, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ των μελών των «Ανένταχτων Δημοκρατικών Πολιτών Λάρισας», για την επιλογή υποψηφίων με βάση την τοποθέτησή τους πάνω στα εν λόγω προγράμματα.


Κατά τη σημερινή πρώτη ευρεία συνάντηση, που οργάνωσε στο «Μετροπόλ»,  η κίνηση «Ανένταχτων Δημοκρατικών Πολιτών Λάρισας», παρουσιάστηκαν οι Προγραμματικές Κατευθύνσεις της Κίνησης, από τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κ.κ. Βασίλη Τσιάρα και Νικόλαο Μπόνια, ενώ αναλυτικότερα για την ταυτότητά της, μίλησε ο κ. Γιώργος Εμμανουήλ, επίσης μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας της κίνησης.
Για τις προγραμματικές κατευθύνσεις, τονίστηκαν τα εξής: « Α) Ο Δήμος Λάρισας να γίνει κύτταρο  αποδοτικών και αποτελεσματικών συνεργασιών, σχεδιασμού και έντιμης διαχείρισης πολιτικών, προγραμμάτων και έργων  για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ανάδειξη της δημιουργικής ταυτότητας της  τοπικής κοινωνίας και της συνεργατικής δικτύωσής της σε Θεσσαλικό, Εθνικό και Ευρωπαικό επίπεδο.
Β) Φορέας καθημερινής υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών  του πολιτισμού,  της παιδείας, της υγείας  και του περιβάλλοντος.
Γ) Δημόσιος και διαφανής Χώρος/ φόρουμ  συνεργασιών και δράσεων ισότιμης συμμετοχής και αλληλεγγύης για  όλους τους συμπολίτες μας
Δ)  Οι αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα ως άνω σημαντικά θέματα
Θα λαμβάνουν υπόψη τα συμπεράσματα κάθε φορά της  σύσκεψης των αρμόδιων  αυτοδιοικητικών-δημόσιων και κοινωνικοοικονομικών φορέων της πόλης (στις Δημοτικές Επιτροπές Διαβούλευσης: Κοινωνική, Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αναπτυξιακή)  και τις διεπιστημονικές Υπηρεσιακές εισηγήσεις του Δήμου. Επίσης  για σημαντικά  τοπικά θέματα, θα λειτουργούν συνελεύσεις στις λέσχες πολιτισμού κάθε γειτονιάς, θα διοργανώνονται  τοπικά δημοψηφίσματα και θα αξιοποιούνται και λειτουργούν οι θεσμοί διαβούλευσης  για έκφραση γνώμης και διασφάλιση της συμμετοχής  των φορέων και πολιτών.
Ε) Για την επίτευξη των ως άνω κοινών στόχων διεκδικούνται  και αξιοποιούνται οι κοινοτικοί πόροι του ΕΣΠΑ 2014-20 και επίσης διαχειρίζονται τα ίδια έσοδα με όρους μεγιστοποίησης της σχέσης  κόστους – ωφέλειας κοινωνικής, περιβαλλοντικής, επιχειρησιακής  καινοτομικής και αναπτυξιακής των έργων και των δράσεων που αναλαμβάνει ο Δήμος για στήριξη του Αγροδιατροφικού τομέα, του τουρισμού και των Υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή».
Όσο αφορά στις αρχές της κίνησης επισημάνθηκαν τα εξής: « α) Η κίνηση συνεργάζεται με όρους ισοτιμίας, διαλόγου, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συναίνεσης με τις 3 αυτοδιοικητικές κινήσεις που στοχεύουν σε δημοκρατική αλλαγή στο Δήμο Λάρισας
β) Οι συμμετέχοντες στην κίνηση θεωρούν ότι συνεργαζόμενοι μπορούμε να αποτελέσουμε την κινητήριο δύναμη για επίτευξη των κοινών στόχων όπως αναφέρονται στην διακήρυξη και θα εξειδικευθούν στο Κοινό Πρόγραμμα των 4 αυτοδιοικητικών κινήσεων. Οι προσωπικές θεμιτές φιλοδοξίες προσφοράς όλων πρέπει να μπαίνουν στην υπηρεσία των κοινών στόχων και του κοινού Προγράμματος που πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των 4 κινήσεων και των πολιτών που ισότιμα συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια.
γ) Οι αποφάσεις στην κίνηση λαμβάνονται με συναίνεση – συμφωνία τουλάχιστον των 2/3 των μελών της.
δ) Η κίνηση συντονίζεται από ΣΕ που εκλέγεται απο την Ολομέλεια της κίνησης και συγκροτεί ομάδες εργασίας για το Πρόγραμμα  Κοινωνική, Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αναπτυξιακή».
Ο κ. Εμμανουήλ,  ανάφερε μεταξύ άλλων: 
« Είμαστε ακομμάτιστοι γιατί βάζουμε τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας πάνω από τις κομματικές προτεραιότητες και σκοπιμότητες, αλλά δεν είμαστε απολίτικοι.
Είμαστε πολίτες του δημοκρατικού και προοδευτικού τόξου με διαφορετικές πολιτικές προτιμήσεις αλλά με κοινή την πεποίθηση ότι η συνεργασία μας μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για αναγέννηση της τοπικής κοινωνίας.
Δεν είμαστε αντίθετοι με όσους συμμετέχουν σε δημοκρατικές παρατάξεις και κόμματα. Συνυπάρχουμε και συνεργαζόμαστε μαζί τους σε συλλόγους και κινήσεις.
Σεβόμαστε τις επιλογές τους και ζητάμε να σέβονται και εκείνοι τη δική μας επιλογή να είμαστε ενεργοί ανένταχτοι δημοκρατικοί πολίτες.
Οι Α.Δ.Π.,  υπήρξαν η κινητήρια κρίσιμη δύναμη σε πολλές κινήσεις και κινήματα στην Ευρώπη, στη χώρα μας και στην πόλη μας.
Τα τελευταία χρόνια έδωσαν ώθηση στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων για αξιοπρεπή δουλειά και ζωή, στα κινήματα των πλατειών,  συμμετείχαμε στις κινήσεις κατά των μεταλλαγμένων και για την υπεράσπιση των παραδοσιακών τοπικών προιόντων όπως η φέτα, στο κίνημα ενάντια στον  νεοφιλελευθερισμό και τον ρατσισμό του Ευρωπαικού και Ελληνικού κοινωνικού φόρουμ, στα Θεσσαλικά και Λαρισαικά δίκτυα συνεργαζόμενων φορέων και πολιτών για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών του πολιτισμού, της υγείας και του περιβάλλοντος.
Εκτιμούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, είναι ένας προνομιακός χώρος όπου οι κοινωνικοί φορείς και πολίτες της πόλης μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικά με όρους αλληλεγγύης και υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος για να βελτιώνουν τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής τους.
Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20 οι μόνοι Αναπτυξιακοί πόροι για τις τοπικές κοινωνίες και δήμους είναι οι κοινοτικοί πόροι του νέου ΕΣΠΑ των οποίων τα προγράμματα είναι ανταγωνιστικά και αν δεν υπάρχει προγραμματική και μελετητική προετοιμασία μπορεί να πάρει μηδενικούς πόρους και να πραγματεύεται το μέγεθος της αύξησης των φόρων και τελών προς τους πολίτες και το ποσοστό των απολύσεων των εργαζομένων για να είναι βιώσιμος, ενώ αν ξεκινήσει από σήμερα την προγραμματική προετοιμασία μπορεί να διευρύνει τις δραστηριότητες, δράσεις και έργα του με στόχο την αναμόρφωση της πόλης με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
Γι αυτό συμβάλλαμε από την αρχή της συνεργασίας μεταξύ των τριών αυτοδιοικητικών κινήσεων, με ιδέες, επεξεργασίες θεματικής τεκμηρίωσης  και συμμετοχή μας στις δημόσιες εκδηλώσεις τους ώστε να διαμορφωθεί η κοινή διακήρυξη που είναι κατάκτηση ενός πολιτισμού συνεργασίας για την πόλη μας. Σύμφωνα και με την θετική ευρωπαική εμπειρία το επόμενο βήμα θεωρούμε ότι πρέπει να είναι η επεξεργασία με ομάδες εργασίας ενός Προγράμματος βιώσιμης πολιτιστικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και παραγωγικής αναγέννησης της πόλης μας και τελευταίο βήμα να είναι τα πρόσωπα και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου οι οποίοι οφείλουν να συνεργαστούν για την υλοποίηση του κοινού Προγράμματος.
Ως τέταρτος πόλος διεκδικούμε να είμαστε ισότιμοι συνδιαμορφωτές ενός κοινού Προγράμματος  με πολύμορφα ρεύματα συνεργασίας  που θα αναδεικνύουν μια νέα δημοτική αρχή που θα δρά με τους πολίτες και τους φορείς τους  και για τους πολίτες της Λάρισας».
Πηγή: www.eleftheria.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2014 | 10:50 pm


3ο συνέδριο «Μ. Καραγάτσης 2014» στη Λάρισα

3ο συνέδριο «Μ. Καραγάτσης 2014» στη Λάρισα και τη Ραψάνη
Θα διεξαχθεί το τριήμερο 4, 5 και 6 Απριλίου
Το συνέδριο «Μ. Καραγάτσης» είναι μια συνάντηση λογοτεχνικού προσανατολισμού, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2007, με πρωτοβουλία φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλίας (Νομαρχία Λάρισας), του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Λάρισας και με συνδιοργανωτή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προς τιμήν του Μ. Καραγάτση.
Με τριετή ρυθμό (2007, 2010) πραγματοποιήθηκαν ήδη δύο συνέδρια στα οποία συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές.
Το Συνέδριο της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5, 6 Απριλίου 2014 στη Λάρισα και τη Ραψάνη.


Διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, τον Δήμο Τεμπών, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Λάρισας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η συμμετοχή στο συνέδριο θα είναι δωρεάν για ομιλητές/-ήτριες και ακροατές/-άτριες.
Λεπτομέρειες για τις δυνατότητες διαμονής στην Λάρισα για άλλες πρακτικές πληροφορίες και για τις παράλληλες πολιτισμικές εκδηλώσεις που θα οργανωθούν, θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαρτίου 2014.
Ως θέμα του φετινού συνεδρίου επιλέχθηκε το εξής:
«Η παρουσία της Θεσσαλίας στη νεοελληνική λογοτεχνία από την ενσωμάτωση (1881) μέχρι το Β’ παγκόσμιο πόλεμο»
Το φετινό συνέδριο «Μ. Καραγάτσης» προσεγγίζει το θέμα της παρουσίας της Θεσσαλίας στη νεοελληνική λογοτεχνία της περιόδου 1881-1940.
Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Μ. Καραγάτση, να φέρουν σε επαφή μέλη της ερευνητικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, τα οποία, δημιουργώντας συνθήκες για γόνιμο επιστημονικό διάλογο, να προάγουν τη μελέτη της θεσσαλικής γραμματείας  στην προαναφερόμενη περίοδο.


Πηγή: http://www.onlarissa.gr

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2014 | 10:28 pm


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα υποβάλλονται τα στοιχεία των μισθωτηρίων συμβολαίων ακινήτων. Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία της, ενώ το υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων δίνει διευκρινίσεις σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν τα μισθωτήρια συμβόλαια για να διευκολύνει τους φορολογούμενους.
Ειδικότερα, οι ερωτήσεις - απαντήσεις του υπουργείου για τα μισθωτήρια συμβόλαια είναι οι ακόλουθες:
1. Πότε υπάρχει υποχρέωση υποβολής; 

 
Οι εκμισθωτές - υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου (δωρεάν παραχώρηση ή με αντάλλαγμα σε είδος), υποχρεούνται να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο, όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία.
Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.
2. Για ποιες μισθώσεις υπάρχει υποχρέωση υποβολής;
α) για αστικές μισθώσεις (κατοικίας)
β) για επαγγελματικές/εμπορικές
γ) για τουριστικές βραχυπρόθεσμες (διάρκεια μικρότερη του έτους)
δ) για αγροτικές/γεωργικές
ε) για παραχώρηση χρήσης (δωρεάν ή σε είδος)
3. Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται δήλωση μίσθωσης;
Υπάρχει υποχρέωση υποβολής για: α) Αρχικές μισθώσεις ή υπεκμισθώσεις ή παραχωρήσεις χρήσεων γης ή ακινήτου. β) Τροποποιήσεις μισθώσεων ή υπεκμισθώσεων ή παραχωρήσεων χρήσεων γης ή ακινήτου.
4. Ποιος έχει υποχρέωση υποβολής;
Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής ή ο παρέχων τη χρήση του ακινήτου ή της γης και σε περίπτωση περισσοτέρων, κάθε ένας έχει αυτοτελή υποχρέωση.
5. Αν δεν έχει ΑΦΜ ο εκμισθωτής τι κάνουμε;
Πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια Δ.Ο.Υ να του χορηγηθεί ΑΦΜ. Χωρίς ΑΦΜ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην καταχώρηση.
6. Αν δεν έχει ΑΦΜ ο μισθωτής τι κάνουμε;
Σε δύο μόνο περιπτώσεις επιτρέπεται να μην έχει ΑΦΜ ο μισθωτής:
* Αλλοδαπός μισθωτής: η περίπτωση αφορά μόνο βραχυχρόνιες μισθώσεις παραθεριστικών κατοικιών από αλλοδαπούς μισθωτές, οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση ΑΦΜ (τουριστικές μισθώσεις και για περίοδο όχι μεγαλύτερη του ενός έτους). Στην περίπτωση αυτή καταχωρούμε τον αριθμό διαβατηρίου, τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας και τη χώρα προέλευσης.
* Νομικά πρόσωπα υπό σύσταση: η περίπτωση αφορά μίσθωση στην οποία συμβάλλεται νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη ΑΦΜ από την αρμόδια υπηρεσία (ΓΕΜΗ). Στη περίπτωση αυτή καταχωρούμε την επωνυμία του νομικού προσώπου και τον ΑΦΜ του νόμιμου εκπροσώπου. Στη συνέχεια όταν το Νομικό Πρόσωπο ολοκληρώσει τη διαδικασία έναρξης εργασιών και λάβει ΑΦΜ, ο εκμισθωτής πρέπει να επανέλθει στο taxisnet προκειμένου να καταχωρήσει νέα δήλωση μίσθωσης. Σε αυτήν τη νέα δήλωση θα καταχωρήσει τον ΑΦΜ, τα υπόλοιπα στοιχεία της μίσθωσης (όπως ακριβώς είχαν καταχωρηθεί στην αρχική δήλωση) αλλά πρέπει να επιλέξει ΚΑΙ το πεδίο «συνέχεια προηγούμενης μίσθωσης». Σε αυτό το πεδίο θα καταχωρήσει τον αριθμό καταχώρησης της αρχικής μίσθωσης.
7. Ποια είναι η διαδικασία της δήλωσης των πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης;
Ο εκμισθωτής του ακινήτου εισέρχεται στο taxisnet με τους προσωπικούς του κωδικούς και επιλέγει «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας». Ακολούθως, με το πλήκτρο «επιλογή», μεταφερόμαστε στη φόρμα υποβολής, την οποία πρέπει να συμπληρώσουμε.
Η φόρμα υποβολής μας προτείνει στο τέλος της σελίδας δύο επιλογές:
* Αποθήκευση στην περίπτωση που θέλουμε να αποθηκεύσουμε την εργασία μας. (Προσοχή, η επιλογή δεν οριστικοποιεί την υποβολή).
* Οριστικοποίηση. Με την επιλογή αυτή οριστικοποιείται (υποβάλλεται) η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και διασφαλιζόμαστε ότι έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωση μας.
8. Πως θα αποδεικνύεται η υποβολή;
Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής, εκτυπώνεται σχετική απόδειξη υποβολής, η οποία αντικαθιστά την ειδική σφράγιση που πραγματοποιούσε η Δ.Ο.Υ.
9. Πως ενημερώνονται για την υποβολή οι ενδιαφερόμενοι;
Αφού ο εκμισθωτής ολοκληρώσει την υποβολή, το σύστημα θα στείλει, σε όλους τους υπόλοιπους συμβαλλόμενους (εκμισθωτές και μισθωτές), ηλεκτρονικό μήνυμα στο λογαριασμό που τηρούν στο taxisnet.
10. Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουν οι συμβαλλόμενοι μετά την ειδοποίηση τους; Καταρχάς, πρέπει να εισέλθουν στο taxisnet με τους προσωπικούς τους κωδικούς και να ανατρέξουν στα μηνύματα τους ώστε να ενημερωθούν για τις μισθώσεις. Στη συνέχεια είτε για να επιβεβαιώσουν, είτε για να μην αποδεχτούν μια δήλωση μίσθωσης θα ανατρέξουν στην εφαρμογή «Πληροφοριακά Στοιχεία Μισθώσεων» και θα επιλέξουν τις λίστες «'Αλλες Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων όπου έχετε Ορισθεί ως Μισθωτής» ή «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων όπου έχετε Ορισθεί ως Εκμισθωτής».
Σε περίπτωση που αποδέχονται, θα κλικάρουν το πεδίο «ΑΠΟΔΟΧΗ» και θα πατήσουν την «ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ Ή ΑΡΝΗΣΗΣ». Σε περίπτωση που διαφωνούν (για οποιοδήποτε λόγο) με τη δήλωση μίσθωσης που υπέβαλε ο εκμισθωτής, τότε δεν θα κλικάρουν το πεδίο «ΑΠΟΔΟΧΗ» (θα το αφήσουν δηλαδή κενό) και θα πατήσουν το πεδίο «ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ Ή ΑΡΝΗΣΗΣ». Αυτή η ενέργεια λογίζεται σαν άρνηση αποδοχής. Προσοχή: η αποδοχή ή η άρνηση δεν αναιρείται.
11. Ποιος είναι ο χρόνος υποβολής; Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίηση της. Παραδείγματα κατανόησης:
* Ημερομηνία έναρξης μίσθωσης 1 Απριλίου: το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου.
* Ημερομηνία έναρξης μίσθωσης 30 Απριλίου : το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου.
12. Πότε συνυποβάλλεται το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α);
Στην πρώτη περίοδο λειτουργίας της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μισθώσεων το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α) είναι προαιρετικό. Αν πάντως για το ακίνητο που μισθώνεται έχει εκδοθεί Π.Ε.Α τότε μπορείτε να συμπληρώσετε τα πεδία στην ενότητα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ».
13. Τι κάνουμε στην περίπτωση ανανέωσης (παράτασης) υπάρχουσας μίσθωσης;
Μετά την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των μισθώσεων μέσω taxisnet, θα υπάρχουν πλέον 2 κατηγορίες μισθώσεων που μπορούν να ανανεωθούν (παραταθούν):
1. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (δηλαδή μετά την 1/1/2014)
2. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ (πριν την 1/1/2014): Για κάθε μια περίπτωση υπάρχει διαφορετική διαδικασία της ανανέωσης (παράτασης): 1. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (δηλαδή μετά την 1/1/2014) Σε αυτήν την περίπτωση η αρχική μίσθωση έχει καταχωρηθεί στο taxisnet και έχει λάβει αριθμό καταχώρησης. Η ανανέωση (παράταση) της μίσθωσης θα γίνει με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η τροποποιητική δήλωση όμως μπορεί να αλλάξει μόνο δυο στοιχεία: * τη διάρκεια της μίσθωσης * το μίσθωμα
Σε τροποποίηση οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της μίσθωσης (στοιχεία εκμισθωτών, μισθωτών, ακινήτου κλπ) δεν μπορούμε να υποβάλουμε τροποποιητική δήλωση, αλλά πρέπει να υποβάλουμε μια νέα δήλωση (εξαρχής). Για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης (που θα μεταβάλει τη διάρκεια ή το μίσθωμα) ο εκμισθωτής πρέπει να εισέλθει στο taxisnet, να επιλέξει την εφαρμογή «Πληροφοριακά Στοιχεία Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», να εντοπίσει στο μενού «Υποβληθείσες Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», τη συγκεκριμένη δήλωσή του και να επιλέξει την εισαγωγή τροποποιητικής δήλωσης μίσθωσης (να πατήσει δηλαδή τον πράσινο σταυρό που βρίσκεται στην συγκεκριμένη γραμμή της δήλωσης)
Η δήλωση που θα «ανοίξει» θα έχει συμπληρωμένα όλα τα πεδία εκτός της διάρκειας, του μισθώματος και της ημερομηνίας υποβολής, τα οποία μπορεί ο χρήστης να μεταβάλει. 2. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ (πριν την 1/1/2014):
Υπάρχουν δυο δυνατότητες (επιλογές) για να ανανεώσουμε (παρατείνουμε) μια μίσθωση που έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ
2.Α. Με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης
2.Β. Με υποβολή νέας δήλωσης και επιλογή του πεδίου «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης» Αυτές οι δυο επιλογές έχουν το ίδιο τελικό αποτέλεσμα, την ανανέωση δηλαδή της μίσθωσης. Η Α' επιλογή όμως (με υποβολής τροποποιητικής δήλωσης), διασφαλίζει με καλύτερο τρόπο τα στοιχεία της μίσθωσης και τη συνέχεια της και για αυτό το λόγο την συνιστούμε.
Παρακάτω παραθέτουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για οποιαδήποτε επιλογή επιλέξει ο χρήστης της εφαρμογής:
2.Α. Με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Για να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, ο εκμισθωτής πρέπει πρώτα να καταχωρήσει τα στοιχεία του αρχικού μισθωτήριου (που είχε υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ) στην ηλεκτρονική φόρμα της εφαρμογή του taxisnet.
Οι ημερομηνίες (ημερομηνία σύνταξης συμφωνητικού, οι ημερομηνίες έναρξης και η λήξης της μίσθωσης) καθώς και τα λοιπά στοιχεία της μίσθωσης θα πρέπει να είναι τα ίδια όπως ακριβώς και στο συμφωνητικό της μίσθωσης που κατατέθηκε στη Δ.Ο.Υ. Σε περίπτωση που στο αρχικό μισθωτήριο έχουν επέλθει τροποποιήσεις (με μεταγενέστερα συμφωνητικά μίσθωσης), αποτυπώστε την εικόνα της μίσθωσης όπως είναι σήμερα. Συμπεριλάβετε δηλαδή και τις τροποποιήσεις.
Αν πχ το αρχικό μισθωτήριο είχε γίνει μόνο για χρήση κατοικίας και με μεταγενέστερο συμφωνητικό επιτράπηκε και η επαγγελματική στέγη, τότε επιλέξτε και τα δυο είδη μίσθωσης:
Αφού ολοκληρωθεί η καταχώρηση αυτής της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και πάρει αριθμό καταχώρησης στο taxisnet, στη συνέχεια για να καταχωρήσει ο εκμισθωτής την ανανέωση (παράταση) της μίσθωσης θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία όπως περιγράφηκε στην παράγραφο 1.
«Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (δηλαδή μετά την 1/1/2014)»
2.Β. Με υποβολή νέας δήλωσης και επιλογή του πεδίου «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης» Σε αυτήν την περίπτωση καταχωρούμε μια νέα δήλωση (εξαρχής), όπου συμπληρώνουμε όλα τα πεδία της μίσθωσης, αποτυπώνοντας την πραγματική εικόνα της μίσθωσης όπως ισχύει. Επιπλέον όμως επιλέγουμε και το πεδίο «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης».
Σε αυτά τα πεδία συμπληρώνουμε τα στοιχεία του αρχικού μισθωτηρίου δηλαδή καταχωρούμε τα «Α.Π. αρχικής δήλωσης», «Ημερομηνία υποβολής αρχικής δήλωσης» και «ΔΟΥ υποβολής αρχικού μισθωτηρίου». Με αυτόν τον τρόπο όταν θα οριστικοποιήσουμε την υποβολή θα έχουμε προβεί σε ανανέωση (παράταση) μιας υπάρχουσας μίσθωσης που είχε κατατεθεί σε Δ.Ο.Υ και θα έχουμε ενημερώσει και την ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet.
14. Τι κάνουμε στην περίπτωση Λύσης υπάρχουσας μίσθωσης;
Δεν χρειάζεται να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια.
15. Τι κάνουμε στην περίπτωση λάθους της καταχώρησης;
Στην περίπτωση αυτή κάνουμε νέα υποβολή δήλωσης μίσθωσης και στις «Σημειώσεις» προσδιορίζουμε τα λάθη της αρχικής καταχώρησης και τον αριθμό που έλαβε η αρχική καταχώρηση. Οι «σημειώσεις» που καταχωρεί ο χρήστης εμφανίζονται και στην απόδειξη υποβολής.
16. Τι κάνουμε στην περίπτωση που υπάρχουν ειδικοί όροι μίσθωσης;
Ως ειδικοί όροι νοούνται περιορισμοί στη χρήση του ακινήτου, απαγορεύσεις υπεκμισθώσεων κλπ. Συνήθεις περιπτώσεις τέτοιων ειδικών όρων είναι η απαγόρευση της υπομίσθωσης, η απαγόρευση της παραχώρηση χρήσης ή η παραχώρηση άδειας στον μισθωτή να συστήνει Νομικά Πρόσωπα στα οποία θα συμμετέχει και ο ίδιος, ή την πρόσληψη συνεταίρου, κλπ. Στη φόρμα υποβολής έχουμε ενσωματώσει τους παραπάνω ειδικούς όρους (ακριβώς επειδή αποτελούν συνήθεις περιπτώσεις).
Με την επιλογή τους, αυτοί οι ειδικοί όροι εμφανίζονται στην απόδειξη υποβολής. Προτείνουμε όμως τους ειδικούς όρους να τους καταχωρείτε στις «σημειώσεις», ώστε οι πληροφορίες των ειδικών όρων να είναι πιο ακριβείς. Αν στο συμφωνητικό προβλέπονται και άλλοι ειδικοί όροι μίσθωσης, τότε στο πεδίο «Σημειώσεις» περιγράφουμε τους ειδικούς όρους ώστε να εμφανιστούν στην απόδειξη υποβολής που θα εκτυπωθεί στο τέλος της διαδικασίας
17. Είναι υποχρεωτική η καταχώρηση του ΑΤΑΚ;
Η καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου είναι προαιρετική και αφορά όσα ακίνητα έχουν λάβει τέτοιο αριθμό. Με την πληκτρολόγηση του, εμφανίζονται αυτόματα τα στοιχεία του ακινήτου, όπως έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις Ε9. Συνιστούμε τη πληκτρολόγηση του ΑΤΑΚ, για τον ακριβή εντοπισμό του ακινήτου που μισθώνετε.
18. Αν το ακίνητο μου δεν υπάγεται στις κατηγορίες ακινήτων τι κάνω;
Οι κατηγορίες των ακινήτων κατά βάση είναι οι κατηγορίες που χρησιμοποιούμε στο έντυπο Ε9. Κατά συνέπεια θα χρησιμοποιήσετε την ίδια κατηγορία που δηλώσατε με τις δηλώσεις Ε9 που έχετε υποβάλει. Στην περίπτωση που δεν εντάσσεται σε αυτές, επιλέγετε «άλλο είδος» και στο πεδίο «περιγραφή» περιγράφετε την ιδιοκτησία σας.
19. Πότε συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ΔΕΗ;
Εάν επιλέξω ότι «το ακίνητο ηλεκτροδοτείται», έχω υποχρέωση να καταχωρήσω το αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η και ειδικότερα τα 9 πρώτα ψηφία. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων παροχών, επιλέγω τη κυριότερη παροχή.
20. Πως επιλέγω είδος μίσθωσης;
Έχω τη δυνατότητα να επιλέξω περισσότερα του ενός είδη μίσθωσης, εφόσον η συμφωνημένη μίσθωση περιλαμβάνει διαφορετικές περιπτώσεις.
Τα ορισθέντα είδη μίσθωσης είναι τα εξής:
* Αστική(κατοικίας). Πρόκειται για μη εμπορική/επαγγελματική μίσθωση ακινήτων για χρήση κατοικίας, αποθήκης, χώρου στάθμευσης κλπ.
* Επαγγελματική/εμπορική. Πρόκειται για μίσθωση ακινήτων, τα οποία προορίζονται για επαγγελματική χρήση, δηλαδή άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
* Αγροτική/Γεωργική. Πρόκειται για μίσθωση αγροτικών ακινήτων και αφορούν αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
* Τουριστική (βραχυπρόθεσμη). Πρόκειται για βραχυχρόνια μίσθωση παραθεριστικών κατοικιών, για τουριστικούς λόγους από αλλοδαπούς μισθωτές, μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας χωρίς ΑΦΜ.
* Παραχώρηση χρήσης. Πρόκειται είτε για δωρεάν παραχώρηση ακινήτων είτε για παραχώρηση χρήσης ακινήτου με αντάλλαγμα σε είδος.
* 'Αλλο είδος. Γενικότερη πρόβλεψη, για μισθώσεις που δεν καλύπτονται από τα ανωτέρω. Στη περίπτωση αυτή πρέπει να προσδιορίσουμε το είδος της μίσθωσης στο πεδίο «περιγραφή»
21. Τι κάνω στην περίπτωση υπεκμίσθωσης;
Στην περίπτωση υπεκμίσθωσης, επιλέγετε το αντίστοιχο πεδίο και καταχωρείτε τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία που έλαβε το αρχικό ιδιωτικό συμφωνητικό, από το οποίο αποκτάτε το δικαίωμα να υπεκμισθώσετε ακίνητο τρίτου.
22. Πως μπορώ να εκτυπώσω απόδειξη υπόβολης;
Με τη χρήση των προσωπικών σας κωδικών, μπορείτε ανά πάσα στιγμή, μέσα από τον ιστότοπο της Γ.Γ.Π.Σ www.gsis.gr/ να δείτε τα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχετε υποβάλει, καθώς και να εκτυπώσετε το σχετικό αποδεικτικό.
23. Τι κάνω στην περίπτωση που μισθωτής είναι Νομικό Πρόσωπο υπό σύσταση και δεν έχει λάβει ακόμα ΑΦΜ;
Στην περίπτωση που συμβάλλεται ως μισθωτής νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη ΑΦΜ από την αρμόδια υπηρεσία (ΓΕΜΗ), ο εκμισθωτής καταχωρεί την επωνυμία του νομικού προσώπου και τον ΑΦΜ του νόμιμου εκπροσώπου. Στη συνέχεια όταν το Νομικό Πρόσωπο ολοκληρώσει τη διαδικασία έναρξης εργασιών και λάβει ΑΦΜ, ο εκμισθωτής πρέπει να επανέλθει στο taxisnet προκειμένου να καταχωρήσει νέα δήλωση μίσθωσης. Σε αυτήν τη νέα δήλωση θα καταχωρήσει τον ΑΦΜ του Νομικού Προσώπου, τα υπόλοιπα στοιχεία της μίσθωσης (όπως ακριβώς είχαν καταχωρηθεί στην αρχική δήλωση) αλλά πρέπει να επιλέξει ΚΑΙ το πεδίο «συνέχεια προηγούμενης μίσθωσης». Σε αυτό το πεδίο θα καταχωρήσει τον αριθμό καταχώρησης της αρχικής μίσθωσης.
Δείτε εδώ την υπηρεσία στη ΓΓΠΣ

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2014 | 8:32 pm


Αλλαγές και νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο TAXISnet

Σε περίπου 95.000 οχήματα βεβαιώθηκαν ανείσπρακτα Τέλη Κυκλοφορίας έτους 2013, με ημερομηνία πληρωμής τις 31.1.2014, ενώ για τα Τέλη Κυκλοφορίας 2014 πραγματοποιήθηκαν 5.370 εκατ. συναλλαγές και η είσπραξη ανέρχεται στο ποσό των 1.081 εκατ. ευρώ. Επίσης, βεβαιώθηκαν 1.645 εκατ. ανεξόφλητες ή μερικώς εξοφλημένες παροχές ΕΕΤΗΔΕ 2012, με ημερομηνία πληρωμής τις 31.1.2014.
Ειδοποίηση ανά υπόχρεο για τις παροχές ΕΕΤΗΔΕ 2012 έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση www1.gsis.gr/webtax/incomefp/per.jsp (επιλογή «Ειδοποιήσεις Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου»). 


Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η 2η εκκαθάριση Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα (7.081 υπόχρεοι) έχουν αναρτηθεί στην επιλογή «Ειδοποιήσεις Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου», www1.gsis.gr/webtax/incomefp/per.jsp με ημερομηνία πληρωμής τις 31.1.2014.
Τέλος, ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση εκκρεμών χρεωστικών και μηδενικών ΦΑΠ ετών 2012 και 2013. Τα τελευταία έχουν αναρτηθεί από 31.12.2013 στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx μέσω της οποίας γίνεται εκτύπωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά η ημερομηνία πληρωμής 1ης δόσης είναι στις 31.1.2014.
Επιπλέον, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ενημερώνει ότι τέθηκαν σε λειτουργία έξι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο περιβάλλον του TAXISnet, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη (αποφυγή επίσκεψης στη ΔΟΥ) και τη μείωση διαχειριστικού κόστους των ΔΟΥ.
Αυτές είναι:

 1. Δήλωση Απόδοσης Προκαταβλητέου Φόρου στις Αμοιβές Αρχιτεκτόνων & Μηχανικών,
 2. Δήλωση Απόδοσης Παρακρατούμενου Φόρου Εισοδήματος Εργολάβων,
 3. Δήλωση Απόδοσης Παρακρατούμενου Φόρου από Προμήθειες κάθε είδους αγαθών ή Παροχής Υπηρεσιών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, κτλ.,
 4. Γενική και Συγκεντρωτική Εικόνα Ρυθμίσεων (στην επιλογή Προσωποποιημένης Πληροφόρησης) και εκτύπωσης της «Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ)» για την πληρωμή σε Τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ. στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/taxisnet/info,
 5. Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για Φυσικά Πρόσωπα. Εκδίδεται για κάθε Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) χωριστά. Για το έτος 2014 χορηγείται πιστοποιητικό για τα έτη 2010-2013, https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx,
 6. Συμφωνητικά Μίσθωσης και Αποδεικτικό Υποβολής. Υποβολή - Αποδοχή δηλώσεων στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας στις οποίες ο πολίτης εμφανίζεται ως εκμισθωτής ή μισθωτής. Η υποβολή γίνεται στη διεύθυνση www1.gsis.gr/sgsisapps/plcs μέσω ηλεκτρονικής φόρμας.
Παράλληλα, η ΔΗΛΕΔ ανακοινώνει ότι: Α. Για το Ο.Π.Σ. TAXIS, ολοκληρώθηκαν και είναι σε παραγωγική λειτουργία από την Πέμπτη 2.1.2014 στις 12:00, οι αλλαγές-επικαιροποιήσεις των εφαρμογών στο πλαίσιο του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και της αποσυμφόρησης των Ταμείων των ΔΟΥ, που αφορούν:

 1. Στην αποδέσμευση της δήλωσης (περίπου 50 τύποι δηλώσεων) από την πληρωμή, σε περίπτωση χρεωστικής δήλωσης. Ειδικότερα, κατά την οριστική υποβολή της δήλωσης παράγεται και εκτυπώνεται η Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ), ώστε ο υπόχρεος έγκαιρα να μπορεί να πληρώσει στις Τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ.
 2. Σε αλλαγές των εφαρμογών των Εσόδων, όπως:
α. Βεβαιώσεις δηλώσεων και χορήγηση ΤΟ, β. Επανεκτύπωση ΤΟ με κριτήρια (όπως ΑΦΜ),
γ. Διαχείριση Ρύθμισης Χρεών. Εμφάνιση και εκτύπωση Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ),
δ. Κεντρική Εικόνα Φορολογούμενου (εμφάνιση ταυτοτήτων οφειλών),
ε. Έκδοση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας (ΑΦΕ). Αλλαγή στους μήνες ισχύος και επιπρόσθετα κριτήρια,
στ. Ανασκόπηση ΑΦΕ, με διαθέσιμη την Ταυτότητα Οφειλής Παρακράτησης (ΤΟΠ),
ζ. Βεβαίωση Οφειλής και ανάκτησή της, με διαθέσιμη την Ταυτότητα Οφειλής Βεβαίωσης (ΤΒΟ),
η. Πίστωση και διαχείριση εισπράξεων και προσαυξήσεων. Χρέη τα οποία βεβαιώνονται από 1.1.2014 και δόσεις των χρεών που καθίστανται ληξιπρόθεσμες από 1.1.2014 επιβαρύνονται με τους κατά περίπτωση τόκους και πρόστιμα,
Β. Για το ΟΠΣ TAXISnet, ολοκληρώθηκαν και είναι σε παραγωγική λειτουργία από την Παρασκευή 3.1.2014 στις 12:00, οι αλλαγές – επικαιροποιήσεις των εφαρμογών στο πλαίσιο του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που αφορούν:

 1. Στην αποσυσχέτιση της δήλωσης (περίπου 20 τύποι δηλώσεων) από την πληρωμή, σε περίπτωση χρεωστικής δήλωσης. Ειδικότερα, κατά την οριστική υποβολή της δήλωσης, η δήλωση (εκτελεστός τίτλος) προωθείται στο TAXIS και για τη χρεωστική παράγεται η Ταυτότητα Οφειλής, προκειμένου ο υπόχρεος να μπορεί να καταβάλει εφάπαξ, ή την 1η δόση ή μέρος του ποσού οφειλής, στην Τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ. Διαγραφή δήλωσης δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση.
 2. Σε τροποποιήσεις ενεργειών στη σελίδα αποθηκευμένων δηλώσεων, προβολής κατάστασης, επιτυχούς συναλλαγής, επανεκτύπωσης ΤΟ. Απενεργοποίηση διαγραφής χρεωστικής δήλωσης – μηνύματα.
 3. Στην αλλαγή του Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας ως προς τον τύπο, το περιεχόμενο και τους ελέγχους, ήτοι:
α. Μήνες ισχύος 2 αντί 4 β. Πρόσθετη προϋπόθεση χορήγησης, οι δηλώσεις ΦΕ και ΦΠΑ της τελευταίας 5ετίας.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για πιθανές οφειλές και υποχρεώσεις τους στο TAXISnet, από την επιλογή της Προσωποποιημένης Πληροφόρησης - Στοιχεία Οφειλών https://www1.gsis.gr/taxisnet/info.
Τέλος, μέσα από την επιλογή της Διαχείρισης Λογαριασμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet, οι πολίτες καλούνται να τροποποιούν - ενημερώνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (Ηλεκτρονική Διεύθυνση, Τηλέφωνα Επικοινωνίας) ώστε έγκαιρα και έγκυρα να ενημερώνονται για θέματα που τους αφορούν.

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2014 | 8:20 pm


Εμπλοκή με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών


Εμπλοκή με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών
Υπάρχει πιθανότητα να διενεργηθούν στις 25 Μαίου και στη 1 Ιουνίου
Τον κίνδυνο να μην αποδεχθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση της κυβέρνησης για πραγματοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών  στις 18 Μαίου (ο α΄ γύρος) και  στις 25 Μαίου (ο β΄ γύρος), με βάση την πρόβλεψη του «Καλλικράτη» ότι πρέπει να διεξάγονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές (25 Μαίου) επισημαίνουν νομικοί κύκλοι μιλώντας στην aftodioikisi.gr.

 
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διερευνήσει σε βάρος το θέμα και θεωρεί ότι αυτή η απόφαση είναι παράνομη αφού συμπίπτει ο β΄ γύρος των εκλογών ΟΤΑ και όχι ο α΄ γύρος με τις ευρωεκλογές, ενώ -κατά την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης- θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.
Με το σκεπτικό αυτό, η Κουμουνδούρου προτίθεται να αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να επιβάλλει αλλαγή ημερομηνίας ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές ΟΤΑ στις 25 Μαίου (ο α γύρος) και στη 1 Ιουνίου (ο β γύρος).
Μάλιστα, συνομιλητές του πρώην υπουργού Εσωτερικών και αρχιτέκτονας του «Καλλικράτη» Γιάννη Ραγκούση λένε ότι και η δική του ερμηνεία του νόμου είναι συναφής με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια.
Η aftodioikisi.gr είχε αποκαλύψει την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Έναν περίπου μήνα μετά, ξέσπασε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση που εμφανίστηκε ανυποχώρητη στην απόφασή της.
(aftodioikisi.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2014 | 6:40 pm


“ Αχ Ελλάδα… δεκατρείς φορές μ’ αρνιέσαι…”

 

Γράφει: η Σία Κοσιώνη
Σία Κοσιώνη
Τους γνώρισα στον τόπο των διακοπών μου. Έλληνες της Σουηδίας. Επιτυχημένοι, ευκατάστατοι, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, δεκαετίες στην αλλοδαπή. Είναι η δεύτερη χρονιά που επιλέγουν το ίδιο μέρος για τις διακοπές τους. Καλοκαίρι στην Ελλάδα, πάντα. Πόσο μάλλον αυτές τις εποχές που η πατρίδα το έχει ανάγκη. Από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε οι ερωτήσεις τους έπεφταν κατά ριπάς. Εσείς που τα παρακολουθείτε, εσείς που τα ζείτε, εσείς που τα ξέρετε καλύτερα… Tι θα γίνει με αυτό; Θα τα καταφέρουμε με το άλλο; Θα αλλάξουμε στο τάδε;


Οι απορίες βροχή. Όλες, όμως, ρητορικού τύπου. Διότι κατά τα άλλα, η γνώση τους γύρω από την κατάσταση, γύρω από πρόσωπα και πράγματα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Παρακολουθούν ελληνική τηλεόραση, διαβάζουν ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και ζουν τις εξελίξεις με την ίδια ακριβως αγωνία με όλους εμάς που κατοικούμε εντός των συνόρων. Καρφωμένοι στην τηλεόραση βλέπαμε μαζί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις της Πέμπτης από τη Σύνοδο Κορυφής. Ταυτόχρονα, συζητούσαμε για όλα όσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπως η Σουηδία, θεωρούνται αυτονόητα και διαπιστώναμε, κουνώντας τα κεφάλια μας και κυκλώνοντας τον καλοκαιρινό αέρα με τις παλάμες μας, πόσο πολύ απέχουμε από αυτό. Για όλα αυτά, που σε μία χώρα που σέβεται τους πολίτες της είναι δεδομένα και στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται μεγάλες κατακτήσεις ή μεγάλα ζητούμενα. Για όλα αυτά, που σε ένα οργανωμένο κράτος είναι αδιανόητα κι εδώ αποτελούν καθεστώς. Και δώστου να κουνάμε τα κεφάλια μας και να σφίγγουμε τα χείλη.
Αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, ήρθε η κουβέντα στην ελληνική ομογένεια και στην «ελληνικότητα» που μπορεί  να διατηρεί ένας πατριώτης που ζει και εργάζεται δεκαετίες σε μία χώρα, όπως η Σουηδία. Χώρα, θυμίζω, και κρατήστε το αυτό για τη συνέχεια, στην οποία έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας και ο Γιώργος Παπανδρέου. Περίπου είκοσι χιλιάδες είναι σήμερα οι Έλληνες εκεί, στο σύνολό τους. Μου περιέγραφε, λοιπόν, τις προσπάθειες των οικογενειών της ομογένειας να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τις ελληνικές αξίες, με τις παραδόσεις μας, την κουλτούρα μας.Στη Στοκχόλμη, όπως και σε άλλες πόλεις της Σουηδίας, λειτουργεί  ελληνικό σχολείο. Στην πρωτεύουσα μετρά 300 μαθητές. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Σάββατο. Για επτά και πλέον ώρες τα ελληνόπουλα της διασποράς διδάσκονται ελληνική γλώσσα, ιστορία, ελληνικό πολιτισμό, μουσική και χορό, ενώ λειτουργούν και απογευματινά τμήματα σε πολλές περιοχές της Στοκχόλμης για όσα παιδιά έχουν τις αντοχές να ανταποκρίνονται και σε αυτά.
- «Πολλές φορές», λέει ο φίλος μας, «μου παραπονιέται η μικρή: Ρε μπαμπά, εγώ γιατί να έχω σχολείο και το Σάββατο; Γιατί να μην παίζω όπως τα άλλα παιδιά; Έχει δίκιο. Όμως, αν το αφήσει, σύντομα δε θα υπάρχει τίποτα ελληνικό μέσα της».
«Δεν είναι η γλώσσα», συνεχίζει. «Αυτή τη μαθαίνει και στο σπίτι. Είναι  η παράδοσή μας, η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, ο πολιτισμός μας. Τα παιδιά κάνουν θυσίες για να τα χωρέσουν όλα και στη μέρα τους και στο μυαλό τους. Πώς θα γίνει, όμως; Πρέπει να γίνει Ελληνίδα».

Η αφήγησή του, μα κυρίως ο τόνος του, με συγκίνησαν. Το συνεσταλμένο 7χρονο κοριτσάκι τους, σύντομα το έβλεπα με άλλο μάτι σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά που πλημμύριζαν κάθε πρωί και κάθε απόγευμα τον κήπο, παίζοντας ανέμελα και σηκώνοντας τον κόσμο με τις τσιριχτές φωνές τους.
Σύντομα ο καλοκαιρινός μου φίλος, όμως, θα μου αποκαλύψει τη μεγάλη του ανησυχία. Το σχολείο, μέχρι φέτος είχε 15 καθηγητές.
- «Δε λέω», παραδέχεται,
«15 είναι πολλοί. Ο αριθμός είναι υπερβολικός. Δε συμπληρώνουν καν ένα πλήρες ωράριο. Πού δεν ήμασταν μέχρι σήμερα οι Έλληνες υπερβολικοί;»
Τώρα, όμως, όλα είναι στον αέρα. Η ανάγκη περιορισμού του κόστους του Δημοσίου οδήγησε στη μείωση του προσωπικού του σχολείου. Από τους 15 έμειναν οι πέντε, αλλά και αυτοί είναι αμφίβολοι, γιατί, παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις τους δεν έχουν λήξει, κανείς δεν τους έχει ειδοποιήσει αν θα εργαστούν φέτος στο σχολείο ή όχι».

Σημαντική λεπτομέρεια: Η σχολική χρονιά στη Σουηδία ξεκινά 20 Αυγούστου. Όλα, λοιπόν, είναι σε εκκρεμότητα. Πρόγραμμα δεν έχει βγει, ούτε και οδηγός σπουδών. Και όσο πλησιάζουν οι μέρες, η αγωνία κορυφώνεται. Η ανησυχία του σύντομα έγινε και δική μου. Για αυτό και τούτο το κείμενο. Σκέφτομαι ότι για κάποιους συμπατριώτες μας, που η ζωή το έφερε να είναι μακριά, το να νιώθεις Έλληνας δεν είναι αυτονόητο. Το να νιώθεις Έλληνας απαιτεί προσπάθεια, επιμονή αλλά και θυσίες. Εύχομαι πραγματικά το ελληνικό σχολείο της Στοκχόλμης να λειτουργήσει φέτος και το ελληνικό κράτος να μην ξεχάσει τα ξενιτεμένα παιδιά του. Η αλήθεια είναι ότι δεν το πιστεύω. Κατά βάθος ούτε κι αυτοί. Συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι στο τέλος θα γίνουν όλα, αλλά με τους ελληνικούς ρυθμούς. Πώς μπορεί, όμως, κανείς να μένει αδιάφορος μπροστά στην αγωνία τους;
ΥΓ: Τη νύχτα αυτή μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι του Ρασούλη, τραγουδισμένοι απο  τον μοναδικό Παπάζογλου: «Αχ Ελλάδα θα στο πω πριν λαλήσεις πετεινό δεκατρείς φορές μ’ αρνιέσαι. Μ’ εκβιάζεις μου κολλάς σαν το νόθο με πετάς μα κι απάνω μου κρεμιέσαι.»
Και φέτος το καλοκαίρι, δυστυχώς, δεν παίζει να τους δούμε πουθενά

Πηγή:  http://www.aixmi.gr

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2014 | 6:25 pm


Φεστιβάλ... πάγου στην Κίνα!

Λίγο λιγότεροι από 10.000 καλλιτέχνες και εργάτες εργάστηκαν περίπου για έναν μήνα στην Διεθνή Έκθεση Χιονιού (2014 International Snow and Ice Festival) στο Harbin της Κίνας.
Οι ιδιαίτεροι γλύπτες παρουσίασαν αντίγραφα διάσημων μνημείων σε μια έκταση 180.000 τετραγωνικών μέτρων, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πάγο και χιόνια!
Το αποτέλεσμα είναι το λιγότερο εντυπωσιακό…

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2014 | 5:58 pm


«Η τρόικα της Λάρισας»!


Τους Έκαναν Μπαλόνια… «Η Τρόικα Της Λάρισας»!
Ήταν το γεγονός που συζητήθηκε περισσότερο και από αυτήν την κατάδυση του Τίμιου Σταυρού στη γέφυρα του Πηνειού.

Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές της Λάρισας έγιναν… μπαλόνια.

Κάποιοι Λαρισαίοι απολυμένοι καθηγητές θέλοντας προφανώς να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης (αποφάσεις που στηρίζουν με την ψήφο τους οι τρεις Λαρισαίοι βουλευτές)
σήκωσαν σήμερα το πρωί στην όχθη του Πηνειού δύο μπαλόνια στα οποία φιγουράριζαν τα πρόσωπα των Μάξιμου Χαρακόπουλου, Χρήστου Κέλλα και Φίλιππου Σαχινίδη.

Πραγματικά, πρωτότυπος τρόπος διαμαρτυρίας…

 

Δημοσιεύθηκε στις 7 January 2014 | 1:38 am


Spiegel: "Αποτυχημένο κράτος η Ελλάδα. Κατά φαντασίαν θεραπευμένος ο Σαμαράς"

Πρωτοφανής επίθεση στην Ελληνική κυβέρνηση από το Spiegel. Παρομοιάζει τη χώρα μας με το Αφγανιστάν και σημειώνει ότι παρά τις βελτιώσεις στους αριθμούς, τίποτα δεν έχει αλλάξει

Σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα, κάνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε άρθρο του με τίτλο "Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος", δίπλα από τη φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού.


Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για στασιμότητα στη δημοσιονομική εξυγίανση και αναφορά στη μετακίνηση του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας και διερωτάται:
"Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα ‘αποτυχημένο κράτος’ (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν"; Το Spiegel σημειώνει ότι η μετακίνηση του Φούχτελ αποτελεί ενδεχομένως μία σύμπτωση στις ανακατατάξεις που επέφερε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αυτή η σύμπτωση «πέφτει στο μάτι» με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου".
Το περιοδικό σημειώνει ακόμα ότι, σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών, η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί από το 2015 ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας 8 έως 10 δισ. ευρώ.
"Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται με αυτοπεποίθηση μία προεδρία ‘της ελπίδας’, μιλώντας φυσικά για τη χώρα του, η οποία φέρει μαζί της για το διάστημα της εξάμηνης προεδρίας έναν θετικό απολογισμό".
Το Spiegel υποστηρίζει ότι η θετική ματιά της ελληνικής πλευράς έχει ως στόχο την επόμενη διεκδίκηση, που αυτή τη φορά θα είναι ένα δεύτερο "κούρεμα χρέους".
Παρά τη σφοδρή επίθεση, το Spiegel, παραδέχεται ότι κάποιοι οικονομικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί, ωστόσο σημειώνουν ότι αν αφήσουμε τους αριθμούς, η Ελλάδα παραμένει ό,τι ήταν και πριν:  μία χώρα χωρίς κράτος, τουλάχιστον χωρίς αποτελεσματικό κράτος.
"Όποιος έχει σαφή εικόνα της διοίκησης, της δικαιοσύνης και της πολιτικής στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα εξυγιανθεί κάποτε", αναφέρεται στο δημοσίευμα.
(Πηγή: news247.grhttp://news247.gr/eidiseis/politiki/eirwneia_spiegel_apotyxhmeno_kratos_h_ellada_kata_fantasian_therapeymenos_o_samaras.2583219.html   Deutsche Welle)

Δημοσιεύθηκε στις 7 January 2014 | 12:47 am


Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Λάρισα

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+VIDEO) 
Πλήθος πιστών αψήφησαν τη βροχή και βρέθηκαν στη γέφυρα του Πηνειού για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
Το πρωί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιου.
Αργότερα, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου Λαρισαίων και συνοδευόμενη από στρατιωτικό άγημα, η πομπή μεταφέρθηκε στη γέφυρα του Πηνειού, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.


Αρκετοί ήταν οι «τολμηροί» που βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού για τον Σταυρό, τον οποίο έπιασε ο αθλητής της Ναυταθλητικής Ένωσης Λάρισας Γεώργιος Φασουλάς. «Δεν μας ενδιέφερε ποιος θα πιάσει το σταυρό γιατί ήμαστε ομάδα, μας ενδιέφερε να κερδίσει η ομάδα και αυτό θα ήθελα να τονίσω, το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία», δήλωσε λίγο μετά αφότου παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Μητροπολίτη. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που αθλητής της ΝΕΛ πιάνει τον Τίμιο Σταυρό.
Από την πλευρά του ο κ. Ιγνάτιος στάθηκε στη μεγάλη ανταπόκριση των πιστών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και ευχήθηκε το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει τις ψυχές όλων.
Την ευχή «η ευλογία του Σταυρού να είναι για όλους τους Λαρισαίους και όλους τους ανθρώπους να είναι ότι το καλύτερο για το νέο έτος που ανέτειλε» έδωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης.
Με πολιτική χροιά ήταν η δήλωση της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Ρένας Καραλαριώτου η οποία ευχήθηκε «η φώτιση του Τιμίου Σταυρού να φωτίσει τις πολιτικές μας ηγεσίες, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά και να βοηθήσει τον κόσμο να σταθεί όρθιος για το 2014».ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
theofaneia2theofaneia3theofaneia4

theofaneia5
theofaneia6
theofaneia7

Δημοσιεύθηκε στις 7 January 2014 | 12:17 am
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: