1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΕΡΤ 1
  2. ΕΡΤ 2
  3. ΕΡΤ 3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Λαρίσης   »   Τυρναβος    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή Τυρναβος και εμείς θα το προσθέσουμε.


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Τυρναβος

Κλείνουν τα Τέμπη στις 11 και 12 Νοεμβρίου


Κλείνουν τα Τέμπη στις 11 και 12 Νοεμβρίου
Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, για τις ημέρες 11 και 12-11-2015 και μόνο κατά τις ώρες 07:00 – 20:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.), από τη χ/θ 365+477 (κόμβο Γυρτώνης) μέχρι τη χ/θ 390+700 (διασταύρωση Στομίου). 
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως: 

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
Α) Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται :
Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας (χ/θ 346+300 Π.Α.Θ.Ε.), προς την περιφερειακή οδό Λάρισας-Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών,  θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.  
Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης (χ/θ 365+550 Π.Α.Θ.Ε.) όπου θα συνεχίζουν στην επαρχιακή οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του κόμβου Κλειδί Ημαθίας.
Β) Όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων, θα εκτρέπονται:
Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης (χ/θ 365+550 Π.Α.Θ.Ε.) όπου θα συνεχίζουν στην επαρχιακή οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Μικρού Ελευθεροχωρίου και από εκεί είτε θα κατευθύνονται μέσω Ε.Ο Ελασσόνας – Αγ. Δημητρίου – Κατερίνης και  θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε., είτε θα κατευθύνονται μέσω Κοζάνης στην Εγνατία οδό και στη συνέχεια θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε. στο ύψος του κόμβου Κλειδί Ημαθίας.
Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας (χ/θ 346+300 Π.Α.Θ.Ε.), προς την περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.  
Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:
Α) Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας (χ/θ 474+500 Π.Α.Θ.Ε.) προς Βέροια (Εγνατία οδό) – Κοζάνη και από εκεί:
είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.,
είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και στη συνέχεια διά της περιφερειακής οδού Λάρισας – Τρικάλων θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.
Β) Όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους, που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε..
Γ) Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα κατευθύνονται προς Κατερίνη και θα ακολουθούν στη συνέχεια την παραπάνω διαδρομή. Όσα εισέλθουν στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και στη συνέχεια, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.
Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής από την οποία διέρχεται η εναλλακτική διαδρομή του ανατολικού άξονα (παραλιακή Αγιοκάμπου), καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:
Τα λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και
Τα φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κ.λ.π., συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.α.).
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπά μέσα οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν, ενώ η τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται στις  υποδείξεις των τροχονόμων.
Επισημαίνεται ότι οι εργασίες θα εκτελούνται από 07.00΄ ώρα έως 20.00΄ ώρα, ενώ κατά τις νυχτερινές ώρες το ανωτέρω τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης (Κοιλάδα των Τεμπών) θα δίνεται στην κυκλοφορία για όλα τα οχήματα.  

Δημοσιεύθηκε στις 4 November 2015 | 11:23 pm


Ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση στην Ελλάδα μέχρι το 2020


Cedefop: Ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση στην Ελλάδα μέχρι το 2020
Σε περισσότερες από 1.177.000 εκτιμώνται οι συνολικές ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα για την περίοδο 2010-2020. Παρότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας («expansion demand») υπολογίζεται ότι θα εξακολουθήσει να χωλαίνει (-227.000 θέσεις), η ανάγκη αντικατάστασης εργαζομένων («replacement demand»), που είτε συνταξιοδοτούνται είτε μεταναστεύουν είτε αποχωρούν από τη δουλειά τους για προσωπικούς λόγους (πρόβλεψη για συνολικά 1.404.000 άτομα), θα δημιουργήσει πολλά κενά προς κάλυψη.
Οι παραπάνω προβλέψεις περιλαμβάνονται σε σχετικά σημειώματα (2013) του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), ενώ τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις αναμένεται να επικαιροποιηθούν την άνοιξη του 2014.
Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες “ανοιχτές” θέσεις μέχρι το 2020
Σε ποια επαγγέλματα εντοπίζονται οι περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για το 2010-2020 στην Ελλάδα;
Περίπου 270.000 προβλέπεται ότι θα είναι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους εργάτες στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, όπου ναι μεν η δημιουργία νέων θέσεων ("επέκταση ζήτησης"), θα κινείται σε αρνητικό πεδίο (-93.000), αλλά η ανάγκη αντικατάστασης 363.000 ατόμων (λόγω, κυρίως, συνταξιοδότησης) διαμορφώνει θετικό ισοζύγιο.
Ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι του κλάδου των υπηρεσιών και οι πωλητές (162.000 ευκαιρίες απασχόλησης), τα διάφορα στελέχη (157.000), οι νομικοί, ανώτατα διοικητικά στελέχη και μάνατζερ (156.000, παρότι οι νέες θέσεις θα είναι μειωμένες κατά 52.000), οι τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων και τα συνδεόμενα επαγγέλματα (139.000) κ.τ.λ.
Νέες θέσεις εργασίας σε μεταφορές και διανομές, μεγάλη μείωση σε κατασκευές και μεταποίηση
Όσον αφορά τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, ο τομέας της μεταφοράς και διανομής προϊόντων εμφανίζει τις περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τη δεκαετία (448.000, εκ των οποίων 46.000 προβλέπεται ότι θα είναι νέες θέσεις).
Ο πρωτογενής τομέας ακολουθεί με 290.000 ευκαιρίες απασχόλησης και έπονται οι επιχειρηματικές και άλλες υπηρεσίες (207.000).
Στις κατασκευές, τα κενά πόστα προβλέπεται ότι θα είναι 32.000, με την "παρτίδα” να σώζεται από την ανάγκη αντικατάστασης εργαζομένων, πχ, λόγω συνταξιοδότησης, καθώς η τάση δημιουργίας νέων θέσεων (“επέκταση ζήτησης”) προβλέπεται ότι θα είναι έντονα αρνητική (-45.000).
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη μεταποίηση (66.000 ευκαιρίες απασχόλησης, που προκύπτουν αν η μείωση στις νέες θέσεις -56.000- αφαιρεθεί από εκείνες που δημιουργούνται χάριν αντικατάστασης εργαζομένων, ήτοι 122.000).
Πάνω από 84 εκατ. ευκαιρίες απασχόλησης στην ΕΕ-28+ και αισθητές διαφορές με την Ελλάδα
Συνολικά στην ΕΕ των 28+ κρατών-μελών, οι ευκαιρίες απασχόλησης υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 84.085.000 για την περίοδο 2010-2020, εκ των οποίων όμως μόνο 7.877.000 θα είναι εντελώς νέες και οι υπόλοιπες θα προέλθουν από την ανάγκη αντικατάστασης 76.208.000 εργαζομένων).
Οι διαφορές σε σχέση με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα επαγγέλματα και τους τομείς, που θα επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες, είναι αισθητές. Συγκεκριμένα, οι τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων και τα συνδεόμενα επαγγέλματα συγκεντρώνουν τις περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στην ΕΕ-28+(16.561.000), αλλά και τις περισσότερες -5.060.000- νέες θέσεις εργασίας. Ακολουθούν τα στελέχη (15.055.000 συνολικά και 2.727.000 νέες θέσεις).
Στον τομέα των επιχειρηματικών και άλλων υπηρεσιών, προβλέπεται ότι ανοίγουν στο υπό εξέταση διάστημα πάνω από 24 εκατ. θέσεις εργασίας (οι 5.819.000 νέες), ενώ στη διανομή και μεταφορά προϊόντων 21 εκατ. (2.838.000 νέες).
Ζητούνται εργαζόμενοι υψηλών επαγγελματικών προσόντων
Οι περισσότερες από τις ευκαιρίες απασχόλησης στην ΕΕ-28+ συνολικά εκτιμάται ότι θα αφορούν άτομα με υψηλές και μέσες δεξιότητες και επαγγελματικά προσόντα(ζήτηση για περίπου 37.000.000 σε κάθε κατηγορία, με σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, ιδίως για τα υψηλά επαγγελματικά προσόντα, όπου η "ζήτηση επέκτασης" θα φτάσει τα 13.426.000 άτομα).
Αντίθετα, μόνο 9.245.000 προβλέπεται ότι θα είναι οι ανοιχτές θέσεις γα τα χαμηλά προσόντα, με τη ζήτηση επέκτασης (νέες θέσεις) να είναι έντονα αρνητική (-10.182.000).
Η περίπτωση της Κροατίας
Στο μεταξύ, ιδιαίτερη μνεία κάνει το cedefop, με σημείωμά του, στην αγορά εργασίας του νέου μέλους της ΕΕ, της Κροατίας. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η αγορά εργασίας της Κροατίας παρουσιάζει "κάποιες ενδιαφέρουσες διαφορές, σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ".
Συγκεκριμένα, το εργατικό δυναμικό της χώρας είναι ελαφρώς νεότερο σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο, ενώ τα άτομα με μέση μόρφωση είναι περισσότερα (αναλογικά) από ό,τι στην υπόλοιπη ΕΕ και εκείνα με χαμηλές δεξιότητες λιγότερα. Επίσης, συγκρινόμενη με άλλα κοινοτικά κράτη, η Κροατία έχει σχετικά υψηλό ποσοστό απασχόλησης στους τομείς της γεωργίας και της μεταποίησης.
Ωστόσο, παρότι η απασχόληση στην ΕΕ συνολικά προβλέπεται ότι θα επανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2008 μέχρι το 2017-2018, στην Κροατία αυτό αναμένεται να καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι το 2020.
Μεταξύ του 2013 και του 2020, οι περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στην Κροατία προβλέπεται ότι θα ανοίξουν στους τομείς της διανομής και μεταφορών. Παράλληλα, η ανάγκη αντικατάστασης εργαζομένων προβλέπεται ότι θα προσφέρει στη χώρα επταπλάσιες θέσεις εργασίας, σε σχέση με τη ζήτηση επέκτασης (νέες θέσεις) μέχρι το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 4 November 2015 | 9:46 pm


Ασφαλιστικό και αγορά εργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Κατρούγκαλου - Μοσκοβισί


Ασφαλιστικό και αγορά εργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Κατρούγκαλου - Μοσκοβισί
Τη δέσμευση της Κομισιόν να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μετέφερε στην Ελλάδα ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, λίγο πριν συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τον σκοπό της συνάντησης, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε: «Είμαι εδώ για συναντήσεις με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Θα συναντηθώ με τον υπουργό Εργασίας, γιατί στόχος της Ευρώπης είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας». Επίσης, όταν του ζητήθηκε να στείλει ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό σημείωσε: «Η Κομισιόν δεσμεύεται για περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τον Ευρωπαίο επίτροπο σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει το υπουργείο αυτή την περίοδο, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν και εργασιακά θέματα.

Μετά το τέλος συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και αφορούσε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Βρήκαμε ευήκοα ώτα. Το θέμα των συντάξεων δεν είναι μόνο θέμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις. Είμαστε κοντά στον στόχο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά υπάρχει ένα περιθώριο για παράταση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου».

Δημοσιεύθηκε στις 4 November 2015 | 9:45 pm


Τουρκική ακταιωρός ρίχνει με κανόνι νερού σε βάρκα με πρόσφυγες

Ντροπή για το ανθρώπινο γένος - Τουρκική ακταιωρός ρίχνει με κανόνι νερού σε βάρκα με πρόσφυγες [vds]Ολοένα και πυκνώνουν οι φωνές κατά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην διαχείριση της γειτονικής χώρας στο θέμα του προσφυγικού. Κατά πως φαίνεται, όχι μόνο κλείνουν τα μάτια κι αφήνουν τους δουλέμπορους να δρουν ελεύθερα κι ανεξέλεγκτα προωθώντας πρόσφυγες από τον πόλεμο της Συρίας και οικονομικούς μετανάστες στην ελληνική επικράτεια, αλλά δεν διστάζουν ακόμα και να αποπειραθούν να πνίξουν τους πρόσφυγες!
Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάνει το γύρο του διαδικτύου, δείχνει μία τουρκική ακταιωρό να χρησιμοποιεί «κανόνι» νερού κατά βάρκας προσφύγων με μεγάλη πίεση, «σπρώχνοντάς» το φουσκωτό προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Το σοκαριστικό βίντεο έχει τραβηχτεί από κινητό τηλέφωνο πρόσφυγα που βρίσκεται πάνω στο φουσκωτό. Την ίδια ώρα, οι συμπολίτες μας στα νησιά του Αιγαίου έχουν κάνει αυτοσκοπό το να σώσουν τους πρόσφυγες, να τους υποδεχθούν, να τους περιθάλψουν και να τους βοηθήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τον τελικό προορισμό τους...

Δημοσιεύθηκε στις 4 November 2015 | 9:45 pm


ΤΟ «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ» ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ                                                           [email protected]
Η παρουσία αυτή είναι ένα πολύ μικρό μέρος της εργασίας μου που παρουσιάστηκε στο 8ο Συνέδριο Λαρισαϊκών Σπουδών, που έγινε στη Λάρισα 6-7 Δεκέμβρη 2014 με θέμα: «ΕΤΗΣΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΣΗΣ ή ΤΟ «ΠΑΖΑΡΙ» ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ».
Η δημοσίευση για το παζάρι γίνεται μ’ αφορμή την επικαιρότητα και από την άλλη για την ιστορική αποκατάσταση της πραγματικότητας σε σχέση με την έναρξη λειτουργίας του, που από χρόνια συνειδητά ή ασυνείδητα διαστρεβλώνεται με μυθοπλασίες για την λειτουργία του «επί τουρκοκρατίας» ή και με άλλα φαντασιακά δημιουργήματα μεταγενέστερων εποχών.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ
Αμέσως μετά την ένταξη της Θεσσαλίας στο νεοσύστατο Ελλαδικό κράτος, αρχίζουν να αναδείχνονται πιο έντονα οι νέες τάσεις δομικής θεμελίωσης της αστικής κυριαρχίας, μέσα από διάφορες πυκνές συγκρουσιακές καταστάσεις με την φεουδαρχία. Το εμπόριο ήταν ένα από τα πιο επιθετικά «όπλα», της προοδευτικής για τότε αστικής τάξης.
Το εμπόριο όμως απαιτούσε σ’ αυτά τα πλαίσια την ανάγκη διεύρυνσης και οργάνωσης πιο προωθημένων τύπων αγορών, όπως οι Εκθέσεις και τα Εμπορικά Πανηγύρια, ξεπερνώντας τα εβδομαδιαία παζάρια που προέκυψαν στην βάση της ανάγκης ουσιαστικά ανταλλαγής της μικρής τοπικής οικογενειακής παραγωγής.
Στη «ρόδα» την δεκαετία του ‘60
Στη «ρόδα» την δεκαετία του ‘60
Σ΄ αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή και μετά τις δημοτικές εκλογές που έγιναν στις 5 Ιούλη 1887, αναλαμβάνει τα ηνία του Δήμου Λάρισας ο Διονύσης Γαλάτης. Ένα γνήσιο παιδί της νεόδμητης ελληνικής αστικής τάξης.
Ο Διονύσης Γαλάτης ήταν πολύ καλός γνώστης της «εφαρμοσμένης» οικονομίας, αφού ασκούσε ένα από τα πιο «επιθετικά»1και αποδοτικότερα επαγγέλματα εκείνης της εποχής, το επάγγελμα του σιτέμπορου και του αλευροβιομήχανου. Σ’ όλη την διαδρομή του υπηρέτησε πιστά τους ιδεολογικούς του στόχους και σύνδεσε το όνομά του με την αποφασιστική συμβολή του στην αναγέννηση της Λάρισας.
Στην συνεδρίαση της 13ης Οκτώβρη 1888 ο Δήμαρχος στην εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στο τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, είναι πολύ αναλυτικός και επισημαίνει την αναγκαιότητα και την ωρίμανση των συνθηκών λειτουργίας της «Ετήσιας Εμποροπανηγύρεως». Παρουσιάζει όλο το κοινωνικό και το οικονομικό περιβάλλον της περιόδου συλλαμβάνοντας τις απαιτήσεις των καιρών και προσπαθεί παράλληλα να προσαρμόσει τον βηματισμό της Λάρισας με την εποχή της.
Αναφερόμενος στα πανηγύρια μιλάει για την σημασία τους και τα θετικά αποτελέσματα αφού συνεισφέρουν στο κοινό όφελος κοινωνικοποιώντας και συσφίγγοντας τις σχέσεις των κατοίκων του τόπου.
Από την πρώτη στιγμή της εισήγησής του προσπαθεί να διεγείρει τους συμβούλους τονίζοντας πως ήδη υπάρχει καθυστέρηση, επειδή σε όλες σχεδόν τις πόλεις του κράτους2αλλά και στα χωριά καθιερώθηκαν και γίνονται σε διάφορες εποχές εμπορικά πανηγύρια.
Η ΑΙΤΙΑ.
Τα εβδομαδιαία παζάρια που γίνονταν μέχρι τότε στη Λάρισα δεν μπορούσαν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες της πρωτοεμφανιζόμενης βιομηχανικής παραγωγής, που απευθύνονταν σε μεγαλύτερη αγορά. Τα «παζάρια» παίρνουν πλέον το όνομα «εμπορικαί πανηγύρεις» γιατί η εποχή απαιτεί και προτάσσει την ανάγκη υπέρβασης των πανηγυριών και της πρόσθετης μετατροπής τους σε Εμπορικές και Βιομηχανικές Εκθέσεις. Η ντόπια αστική τάξη έχει ανάγκη της προβολής, διεύρυνσης της αγοράς «των εν τω τόπω παραγομένων βιομηχανικών προϊόντων και άλλων πραγμάτων»3 και ένας σημαντικός δρόμος είναι η έκθεση για τη διαφήμισή τους.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ο «αληθής πλούτος» που προκύπτει «διά της κινήσεως και συσσωρεύσεως των κεφαλαίων»4, αλλά και κοινωνικά συμφέροντα του τόπου είναι τόσα πολλά, που θα κουραζόταν κάποιος να τ’ απαριθμήσει5.
Η ΟΚΤΑΗΜΕΡΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.
Συνεχίζοντας την εισήγησή του ο Δήμαρχος – προτείνει για την διάρκεια να είναι τέτοια που να δοθεί η δυνατότητα να έρθουν από διάφορα μέρη έμποροι και καταναλωτές, ώστε να αναπτυχτεί το εμπόριο και να υπάρξουν συναλλαγές από την κατανάλωση των ειδών και των εμπορευμάτων. Έτσι η τελική απόφαση όρισε πως το Παζάρι θα διαρκούσε ένα οκταήμερο.
Μετά την πρόταση του Δημάρχου ακολούθησε, λόγω της σημασίας και του ενδιαφέροντος μεταξύ των Συμβούλων, ζωηρά συζήτησις. Αποτέλεσμα αυτής ήταν το Δ. Σ. να σχηματίσει ακράδαντη πεποίθηση για τις πολλαπλές και ποικίλες ωφέλειες και ομόφωνα αποφάσισε να«συσταθή εμπορική Πανήγυρις» που θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ
Η θέση που επιλέχτηκε να γίνεται, είναι η σημερινή θέση του Αλκαζάρ. Η αρχική ακριβής θέση διεξαγωγής του, ορίστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η πεδινή θέση «Μεργιά»6της Λάρισας και το τμήμα που συμπεριλαμβάνεται μεταξύ του Πηνειού ποταμού, του δρόμου που πάει προς τον Τύρναβο, του κτήματος Σωκράτη Ποδάρα και του Δημοτικού Κήπου Αλκαζάρ. Έφτανε δε, μαζί με τους Ιππικούς αγώνες, σχεδόν κοντά στη δεύτερη κοίτη του Πηνειού.

Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα άλλα ετήσια παζάρια που γίνονταν στην ευρύτερη περιφέρεια, προτάθηκε και αποφασίστηκε ν’ αρχίζει την μέρα της τοπικής γιορτής του Αγίου Βησσαρίωνα7από τις δέκα πέντε (15) Σεπτέμβρη.
Την επόμενη χρονιά που θα διεξάγονταν και η πρώτη εμποροπανήγυρη, αλλαξε η ημερομηνία έναρξης του εμπορικού πανηγυριού για εννιά μέρες αργότερα, μόλις λίγες μέρες πριν το ξεκίνημα του. Συγκεκριμένα στην Α.Δ.Σ. 140/14.9.1889, όπου με μια απλή αναφορά – χωρίς να αναλύει τους λόγους – καταλήγει: «…τελεσθησομένην την 24 τρέχοντος μηνός».
Πώς και για ποιους λόγους άλλαξε η ημερομηνία, από 15 σε 24 Σεπτέμβρη δεν ξέρουμε με ακρίβεια. Μάλλον θα πρέπει να ανατρέξουμε στην πρόταση του Δημάρχου προς τους Δημοτικούς Συμβούλους για την επιλογή της καταλληλότερης ημερομηνίας, αφού λάβουν υπόψη τα εμπορικά πανηγύρια που γίνονται στην γύρω περιοχή8.
Η ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Συμπερασματικά μετά την πάροδο 127 χρόνων από την πρώτη απόφαση λειτουργίας της εμποροπανήγυρης μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως η επιλογή της ήταν απολύτως πετυχημένη και φαίνεται από την δυναμική της που κρατάει μέχρι σήμερα.
Απ’ την διαχρονική πορεία του, τις πετυχημένες εξάρσεις της διακρίνουμε εκτός από την θέσπισή του, όταν πρόσθεσαν τους ιππικούς αγώνες (1896), που από τότε καθιερώνεται ως το «Θεσσαλικό παζάρι», παράλληλα πλέον αποκτά ευρύτερη πανελλαδική εμβέλεια.
Αμέσως μετά τον «ατυχή» πόλεμο, το 1898 προστίθενται οι Αθλητικοί και Ποδηλατικοί Αγώνες που διευρύνουν. Αυτό όμως που ώθησε το παζάρι να κάνει το τεράστιο ποιοτικό άλμα ήταν η καθιέρωση της Γεωργοκτηνοτροφικής Έκθεσης που ήταν η πεμπτουσία της Θεσσαλικής αποτύπωσης στην παραγωγή.
Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε εμείς, μα κυρίως η Δημοτική Αρχές που είναι και οι υπεύθυνες για τη διοργάνωσή του, είναι η διορατικότητα, η ορθή ανάλυση και τελικά η προσαρμογή στις απαιτήσεις των νέων δεδομένων της εποχής τους.
Σημ:
1 Η πιο σημαντική βιομηχανία στη Λάρισα εκείνα τα χρόνια, ήταν η αλευρόμυλοι. Αυτό ορίζονταν από την τεράστια παραγωγή και εμπορία των σιτηρών. Στο επίπεδο της εξέλιξης της βιομηχανίας με το πέρασμα στις μηχανές είναι πρώτες οι αλευροβιομηχανίες που εξελίχτηκαν σε ατμοκίνητες.
2 Μάλιστα στην απόφαση 204/13.10.1888 συμπληρώνει πως «εν πολλοίς του Κράτους Δήμους και εν αυτώ τω εξωτερικώ συνεστήθησαν και λειτουργούσι κατά πόλεις και χωρία εμπορικαί Πανηγύρεις». [ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ]
3 Απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου (Α.Δ.Σ.) της 53ης συνεδρίασης της 13.10.1888.
4 Ό.π.
5 Απόφαση 204/13.10.1888 του Δ.Σ., που μας λέει πως τα εμπορικά πανηγύρια εκτός από την οικονομική ανάπτυξη γίνονται «και προς επιδίωξιν και άλλων κοινωνικών τοπικών συμφερόντων ποικίλων, ών κοπιώδες αποβαίνει ως εκ της πληθύος η απορίθμισις». [ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ]
6 Η θέση «Μεργιά» εκμισθώνονταν κάθε χρόνο από τον δήμο, μέσα από την διαδικασία της πλειοδοτικής δημοπρασίας για χορτονομή.
7 Με το όνομα Βησσαρίων Λαρίσης είναι γνωστοί δύο άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που διετέλεσαν και οι δύο αρχιεπίσκοποι Λαρίσης κατά την περίοδο της

Πηγή: paidis.com

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2015 | 11:28 pm


Capital controls: Οκτώ αλλαγές - ανάσα για πολίτες και επιχειρήσεις

Κινέζες για γάμο
Πάνω από 5000 κορίτσια ψάχνουν για Έλληνες. Μπείτε στην μεγαλύτερη
date.site2015.com
Τι θα ισχύσει για επιστροφές καταθέσεων, φοιτητές, άνοιγμα νέων λογαριασμών, μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. Διαβάστε αναλυτικά τι θα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Τον δρόμο για σημαντική χαλάρωση των capital controls ανοίγουν υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδας, έχοντας λάβει, κατά τις πληροφορίες, και τις ευλογίες της ΕΚΤ.
Τα μέτρα χαλάρωσης των capital controls κλείδωσαν κατά την κρίσιμη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται άμεσα (δεν αποκλείεται και εντός της ημέρας).
Η επικείμενη χαλάρωση των capital controls αναμένεται να προσφέρει μεγάλη ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τονώνοντας την αγορά.
Ειδικότερα, υπουργείο Οικονομικών και ΤτΕ αποφάσισαν:

Πολίτες - φοιτητές

1) να χορηγήσουν κίνητρα στους πολίτες να επιστρέψουν στις τράπεζες τις καταθέσεις τους (από τα σπίτια τους που ως επί το πλείστον έχουν κρυφτεί μέχρι σήμερα).
Οι πολίτες θα έχουν δυνατότητα κατάθεσης μετρητών στους υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τρεχούμενων ή όψεως.
Τα χρήματα αυτά θα εξαιρούνται των περιορισμών ανάληψης και θα μπορούν οι πολίτες να τα "σηκώσουν" όποτε το επιθυμούν.
2) να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να προχωρούν σε αναλήψεις από τα γκισέ των τραπεζών ποσού έως 2.000 ευρώ μηνιαίως, απευθείας και χωρίς αυστηρούς γραφειοκρατικούς όρους.
Τα εν λόγω ποσά θα μπορούν να καλύπτουν σημαντικές τρέχουσες ανάγκες των πολιτών, όπως ιατρικά έξοδα, έξοδα διαμονής, καταβολή διδάκτρων.
3) να δώσουν τη δυνατότητα στους πρωτοετείς φοιτητές (αποκτούν για πρώτη φορά την ιδιότητα του φοιτητή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016) για άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων όψεως ή για πρόσθεση συνδικαιούχων σε υφιστάμενους λογαριασμούς.
Να σημειωθεί πως η απόφαση αφορά τους φοιτητές των οποίων ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Επιχειρήσεις

4) να δώσουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρούν σε αναλήψεις ποσού έως 5.000 ευρώ μηνιαίως, απευθείας και χωρίς αυστηρούς γραφειοκρατικούς όρους.
5) να δώσουν τη δυνατότητα μεταφοράς ποσού έως 500 ευρώ μηνιαίως και ανά πελάτη στο εξωτερικό, χωρίς παραστατικά μέσω των τραπεζών και των εταιρειών μεταφοράς κεφαλαίων.
6) να δώσουν τη δυνατότητα για άνοιγμα νέων λογαριασμών, με στόχο την καταβολή μισθοδοσίας στο προσωπικό ή την εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων νομικών προσώπων, ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έκαναν έναρξη μετά την 1η Μαΐου 2015.
7) να δώσουν τη δυνατότητα για το άνοιγμα αποκλειστικά ενός λογαριασμού - χωρίς δικαίωμα ανάληψης μετρητών - με στόχο την αποπληρωμή δανείου.
8) τον διπλασιασμό του ημερήσιου ορίου που δικαιούται κάθε τράπεζα για την έγκριση αιτημάτων εταιρειών και επιτηδευματιών για πληρωμές στο εξωτερικό.
Το ημερήσιο όριο ανά τράπεζα διπλασιάστηκε από τα 7 εκατ. ευρώ στα 14 εκατ. ευρώ και σε εβδομαδιαία βάση θα διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ το οποίο ως επί το πλείστον θα διατίθεται για εισαγωγές.

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2015 | 12:07 am


"Η πόλη από ψηλά" ομαδικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας


"Η πόλη από ψηλά" ομαδικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στο πλαίσιο της υποψηφιότητας «Λάρισα –Πολιτιστική Πρωτεύουσα», απευθύνει κάλεσμα προς: Εικαστικούς (ζωγράφους, γλύπτες, χαράκτες) καθώς και εικαστικά σωματεία, φωτογράφους (επαγγελματίες, ερασιτέχνες) καθώς και φωτογραφικές λέσχες και αρχιτέκτονες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ομαδικές παράλληλες εκθέσεις με θέμα «Η πόλη από ψηλά».
Δικαίωμα συμμετοχής στην έκθεση έχουν τόσο οι δημότες της πόλης της Λάρισας, όσο και άλλων πόλεων της χώρας, καθώς και Έλληνες του εξωτερικού. Οι υποψήφιοι συμμετέχοντες, καλούνται όπως καταθέσουν δύο φωτογραφίες των έργων τους, καθώς και ένα βιογραφικό σημείωμα. Ως καταληκτική ημερομηνία έχει ορισθεί η 13η Νοεμβρίου.

Ως χώρος διεξαγωγής της έκθεσης έχει ορισθεί η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν κατά την 26η Νοεμβρίου.
Οι συμμετέχοντες που επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται να καταθέσουν εικαστικά έργα, σχέδια, μακέτες ή φωτογραφίες όπου θα προβάλλουν τις διάφορες όψεις κι εκφάνσεις της πόλης της Λάρισας από ψηλά, μιας πόλης η οποία παρά την επιπεδότητά της, διαθέτει δυναμική, διαθέτει μακραίωνη ιστορία, πολιτισμό, παράδοση, ήθη κι έθιμα. Καλούνται να εξετάσουν τις δυνατότητες τις οποίες προσφέρει η τεχνολογία, παραδείγματος χάριν, από τη λήψη της πρώτης αεροφωτογραφίας, μέχρι το σήμερα, την ευρεία χρήση των Google Maps και του Google Earth, αλλά και την ευκολία της Air-Cam (αεροκινηματογράφησης με τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα) ή άλλοτε και τις συνέπειες των ανωτέρω. Μέσω των έργων της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα πανόραμα της Λάρισας, ειδωμένης αλλιώς. Πρόκειται για μια συνάντηση με τις όψεις της Λάρισας από ψηλά, μια γνωριμία με τις γνωστές ή άγνωστες γωνιές της μέσω της καλλιτεχνικής ματιάς.
Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν το μήνυμα τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση [email protected] , υπόψιν Μάρως Καχριμανίδη.
 http://www.eleftheria.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2015 | 11:25 pm


Oι Αγιασμοί στα σχολεία της Λάρισας


Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου θα τελεστούν αγιασμοί σε όλα τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά.


ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΑ
-Στα 1ο και 26ο Νηπιαγωγεία, στις 9.30 π.μ.
-Στα 3ο και 46ο Νηπιαγωγεία, στις 9 π.μ.
-Στο 6ο Δημοτικό, στις 10.00 π.μ.
-Στα 7ο και 32ο Νηπιαγωγεία Λάρισας θα γίνει στις 10.30 π.μ.
-Στο 8ο Νηπιαγωγείο Λάρισας στις 9:00 π.μ.

-Στα 9ο και 44ο Νηπιαγωγεία στις 10 π.μ.
-Στο 15ο Νηπιαγωγείο, στις 10.30 π.μ.
-Στο 21ο Νηπιαγωγείο, στις 10.30 π.μ.
-Στο 31ο Νηπιαγωγείο στις 10.00 π.μ.
-Στα 33ο και 45ο Νηπιαγωγεία Λάρισας, στις 10 π.μ.
-Στο 57ο Νηπιαγωγείο Λάρισας και στο Τμήμα Ένταξης στις 9.30 π.μ.
-Στο 58ο Νηπιαγωγείο Λάρισας (ΤΕΙ) στις 9.30 π.μ.
-Στο Νηπιαγωγείο Μ. Ευυδρίου 8:30 π.μ.
-Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας και στα 18ο και 38ο Νηπιαγωγεία, στις 8.30 π.μ.
-Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και στα 36ο και 41ο Νηπιαγωγεία, στις 9.30 π.μ.
-Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας και στο 55ο Νηπιαγωγείο ο αγιασμός στις 9 π.μ.
-Στα 5ο και 36ο Δημοτικά Σχολεία Λάρισας στις 9 π.μ..
-Στα 6ο και 29ο Δημοτικά Σχολεία Λάρισας, στις 10.00 π.μ.. Την ίδια μέρα θα γίνει και ο χωρισμός της πρώτης τάξης.
-Στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, στις 8.45 π.μ..
-Στο 11ο Δημοτικό Σχολείο και στο 2ο νηπιαγωγείο Λάρισας, στις 9 π.μ.
-Στο 12ο Δημοτικό Σχολείο στις 8.30 π.μ..
-Στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στις 9.00 π.μ..
-Στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στις 9.00 π.μ..
-Στα 15ο και 43ο Δημοτικά Σχολεία Λάρισας και στα 19ο και 30ο Νηπιαγωγεία Λάρισας στις 8.10 π.μ.
-Στα 16ο και 32ο Δημοτικά Σχολεία καθώς και στα 20ο και 43ο Νηπιαγωγεία στις 8.30 π.μ..
-Στο 17ο Δημοτικό Σχολείο και στα 4ο και 47ο Νηπιαγωγεία, στις 9 π.μ.
-Στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, στις 9 π.μ.
-Στα 19ο και 24ο Δημοτικά Σχολεία, στις 8.30 π.μ. Ανακοινώθηκε δε, ότι για τη μεταφορά μαθητών από τη συνοικία της Τούμπας στο σχολείο, θα αναχωρήσει λεωφορείο από την πλατεία της Τούμπας στις 8 π.μ. και για την επιστροφή τους από το σχολείο στη συνοικία στις 9.15 π.μ.
-Στο 20ό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στις 9:30 π.μ.
-Στο 21ο Δημοτικό Σχολείο και στο 39ο Νηπιαγωγείο, στις 9 π.μ. Την ίδια μέρα οι μαθητές θα παραλάβουν και τα σχολικά βιβλία.
-Στα 22ο και 33ο Δημοτικά Σχολεία στις 8.30 π.μ.
- Στο 23ο Δημοτικό Σχολείο, στο 23ο και 52ο Νηπιαγωγεία Λάρισας, στις 9π.μ.
-Στο 25ο Δημοτικό Σχολείο και στα 130 και 60ο Νηπιαγωγεία, στις 9 π.μ.
-Στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας καθώς και στο 29ο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 π.μ.
-Στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στις 9:30 π.μ.
-Στο 33ο Δημοτικό και 31ο Νηπιαγωγείο Λάρισας θα γίνει στις 10.00 π.μ.
-Στο 38ο Δημοτικό Σχολείο και στα 12ο και 16ο Νηπιαγωγεία στις 9 π.μ.
-Στο 39ο Δημοτικό Σχολείο, στις 8.30 π.μ. Οι μαθητές να έχουν μαζί τους και τις σχολικές τσάντες για την παραλαβή των βιβλίων.
-Στο 42ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στις 8:30 π.μ. και οι μαθητές θα προσέλθουν με τις σχολικές τσάντες καθώς θα ακολουθήσει η διανομή των σχολικών εγχειριδίων.
-Στο 44ο Δημοτικό Σχολείο και στο 61ο Νηπιαγωγείο, στο προαύλιο του 44ου Δημοτικού, στις 10 π.μ.
-Στα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου στις 9:00 π.μ. για τον Παιδικό Σταθμό - Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό.
-Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας (Νεάπολη) στις 10.30 π.μ.
- Στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων του Δήμου Κιλελέρ στις 9.30 π.μ.
-Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης στις 8.30 π.μ.
-Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης και στο 2ο νηπιαγωγείο Γιάννουλης στις 9.15 π.μ.
-Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης και στο 3ο Νηπιαγωγείο Γιάννουλης στις 9.00 π.μ.
-Στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βλαχογιαννίου, στις 9 π.μ., στο χώρο του δημοτικού σχολείου.
-Στο Δημοτικό Σχολείο και στο Νηπιαγωγείο Αρμενίου, στις 8.30 π.μ.
-Στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Κοιλάδας, στις 9 π.μ.
-Στο Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης, στις 9 π.μ.
-Στο Δημοτικό Συκουρίου αλλά και στο Νηπιαγωγείο Συκουρίου στις 8.30 π.μ.
-Στο Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας, στις 9.15 π.μ. και ακολουθεί ο αγιασμός του Νηπιαγωγείου Τερψιθέας στις 10 π.μ.
-Στο Δημοτικό Σχολείο Ευυδρίου Λόφου στις 9:00 π.μ.
-Στο Δημοτικό και Νηπιαγωγείου του Καλοχωρίου στις 8.30 π.μ. Μετά τον αγιασμό θα δοθούν βιβλία.
ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ
-Στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Λάρισας, στις 9.30 π.μ. και στη συνέχεια θα διανεμηθούν τα σχολικά βιβλία στους μαθητές
-Στο 2ο Γυμνάσιο Λάρισας στις 9.30 π.μ. και έπειτα θα διανεμηθούν τα σχολικά βιβλία.
-Στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας, στις 9 π.μ. Οι μαθητές ακολούθως θα παραλάβουν τα βιβλία τους.
- Στο 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας στις 9 π.μ.
-Στο 5ο Γυμνάσιο Λάρισας στις 8.30 π.μ.
-Στο 6ο Γυμνάσιο Λάρισας στις 9:30 π.μ. Παρακαλούνται οι μαθητές να προσέλθουν με τις τσάντες τους διότι θα ακολουθήσει η διανομή των βιβλίων.
-Στο 8ο Γυμνάσιο Λάρισας στις 9 π.μ. Παρακαλούνται οι μαθητές να έχουν μαζί τους τη σχολική τσάντα , προκειμένου να παραλάβουν τα σχολικά βιβλία.
-Στα 9ο Γυμνάσιο και 7ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, ώρα 9 το πρωί. Θα ακολουθήσει διανομή βιβλίων.
-Στο 10ο Γυμνάσιο Λάρισας, στις 8.30 π.μ.
-Στα 11ο Γυμνάσιο και 11ο Λύκειο, στις 9.30 π.μ.
-Στο 12ο Γυμνάσιο θα γίνει στις 8.30 π.μ. στον αύλειο χώρο του σχολείου.
-Στο 13ο Γυμνάσιο Λάρισας 9:30 π.μ.
-Στο 14ο Γυμνάσιο Λάρισας στις 8.30 π.μ. Οι μαθητές να έχουν μαζί τους τη σχολική τσάντα για να βάλουν τα βιβλία τους.
-Στο 15ο Γυμνάσιο Λάρισας και Λυκειακές τάξεις, στις 9 π.μ.
-Στο Μουσικό σχολείο Λάρισας, στις 10 π.μ.
-1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου στις 9 π.μ.
-Στο Γυμνάσιο και Λύκειο Φαλάνης στις 10π.μ.
-Στο Γυμνάσιο Νίκαιας, στις 9 π.μ. και στη συνέχεια θα γίνει η διανομή των βιβλίων στους μαθητές.
-Στο 1ο Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής, στις 10π.μ.
-Στο Γυμνάσιο και Λύκειο Δομενίκου, στις 9:30 π.μ. Στη συνέχεια θα γίνει η διανομή των βιβλίων στους μαθητές. Καλούνται και όσοι από τους γονείς επιθυμούν να παρευρεθούν.
-Στο Γυμνάσιο Ευυδρίου Λόφου στις 9:30 π.μ.
-Στο 2ο Γενικό Λύκειο Λάρισας στις 9.00 π.μ.
-Στο 3ο Γενικό Λύκειο Λάρισας στις 9.30 π.μ.
-Στο 5ο Λύκειο Λάρισας, στις 9.00 π.μ. Μετά τον αγιασμό θα γίνει η διανομή των βιβλίων στους μαθητές.
-Στο 6ο Γενικό Λύκειο Λάρισας στις 9:15 π.μ.
-Στο 8ο Λύκειο και 12ο Γυμνάσιο Λάρισας (συστεγαζόμενα σχολεία) στις 8:30 π.μ. και κατόπιν θα μοιραστούν τα βιβλία και το πρόγραμμα.
-Στο 9ο Γενικό Λύκειο Λάρισας ο αγιασμός θα γίνει στις 9:00 το πρωί.
- Στο 10ο ΓΕΛ Λάρισας στις 9.00 π.μ.
-Στο 12ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, στις 9 π.μ. Θα ακολουθήσει διανομή βιβλίων
-Στο 13ο Γενικό Λύκειο Λάρισας στις 9.30 π.μ.
-Στο 1ο ΕΠΑΛ Λάρισας στις 9.00 π.μ.
- Στο 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας, στις 9 π.μ. θα ακολουθήσει η διανομή των βιβλίων στους μαθητές.
-Στο 3ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Λάρισας, στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Λάρισας και στο Εσπερινό Γυμνάσιο Λάρισας ο αγιασμός θα γίνει στις 6.00 μ.μ.
-Στο 4ο ΕΠΑΛ Λάρισας στις 9:30 π.μ.
-Στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας, στις 10.30 π.μ.
-Στα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου στις 10:00 π.μ. για το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο κεντρικό κτίριο των Εκπαιδευτηρίων (Καρδίτσης 21).
-Στο Γεν. Λύκειο αλλά και το Γυμνάσιο Γιάννουλης στις 9:00 π.μ. Καλούνται όσοι γονείς το επιθυμούν να παρευρεθούν.

-Στο ΕΕΕΕΚ (Ειδικής Αγωγής), στους Αγίους Αναργύρους, στις 10 π.μ.

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2015 | 11:20 pm


Το Ιράν διαψεύδει τα σενάρια περί ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ

iran-denies-plans-to-swap-prisoners-with-united-states.jpg
Το Ιράν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της ιρανικής διπλωματίας χθες Τρίτη, ενώ αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη δίκη ενός Ιρανοαμερικανού δημοσιογράφου που παραμένει φυλακισμένος στην Τεχεράνη για πάνω από έναν χρόνο.
«Τα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης ανταλλαγής κρατουμένων δεν είναι αληθή και (σ.σ. τέτοιο θέμα) δεν βρίσκεται στο τραπέζι», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χασάν Κασκαβί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Είχε υπάρξει σεναριολογία περί μιας ενδεχόμενης ανταλλαγής κρατουμένων ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ τόσο πριν από όσο και μετά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά οι κυβερνήσεις και των δύο κρατών διαψεύδουν μόνιμα ότι επίκειται σύντομα συμφωνία για κάτι τέτοιο.
Ο Τζέισον Ρεζαϊάν, ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας The Washington Post στην Τεχεράνη, είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2014 και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία. Η τελευταία κεκλεισμένων των θυρών ακροαματική διαδικασία στη δίκη του είχε γίνει στις αρχές Αυγούστου και το Επαναστατικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει σύντομα την ετυμηγορία του.
Οι άλλοι υπήκοοι των ΗΠΑ που κρατούνται στο Ιράν είναι ο χριστιανός πάστορας Σαΐντ Αμπεντινί και ο Αμίρ Χεκματί, άλλοτε λοχίας του σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Ο Ρόμπερτ Λέβινσον, ιδιωτικός ερευνητής, είχε εξάλλου εξαφανιστεί στο Ιράν το 2007.
Ο Κασκαβί διευκρίνισε ότι υπάρχουν 16 Ιρανοί που έχουν φυλακιστεί στις ΗΠΑ διότι παρέκαμψαν τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας και περίπου 60 Ιρανοί υπήκοοι που είναι φυλακισμένοι για άλλα αδικήματα.
Ο γεννημένος στην Καλιφόρνια Ρεζαϊάν αντιμετωπίζει κατηγορίες περί συλλογής πληροφοριών εμπιστευτικού χαρακτήρα και παράδοσής τους σε εχθρικές κυβερνήσεις• ότι έγραψε μια επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα• και ότι ενήργησε εναντίον της ιρανικής εθνικής ασφάλειας. Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ χαρακτηρίζει τις κατηγορίες αυτές «παράλογες».
Η κυβέρνηση του Ομπάμα αντιμετώπισε επικρίσεις διότι δεν εξασφάλισε την απελευθέρωση των Αμερικανών στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 3:30 pm


ΝASA: Η στάθμη των ωκεανών θ΄ ανέβει ένα μέτρο μέσα σε 100-200 χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής


Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών κατά ένα μέτρο μέσα στα επόμενα 100-200 χρόνια λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η NASA.
Οι επιστήμονες διατηρούν πάντως κάποιες αμφιβολίες όσον αφορά το ακριβές χρονοδιάγραμμα της ανόδου της στάθμης καθώς δεν γνωρίζουν με ποια ταχύτητα θα λιώσουν τα παγοκαλύμματα στους πόλους.

«Με βάση όσα ξέρουμε σήμερα για την άνοδο της στάθμης λόγω της υπερθέρμανσης και για το λιώσιμο των πάγων που προσθέτουν νερό στους ωκεανούς, είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα έχουμε μια άνοδο της στάθμης κατά τουλάχιστον ένα μέτρο και ίσως και περισσότερο», εξήγησε ο Στιβ Νέρεμ, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που είναι επικεφαλής της ομάδας που παρακολουθεί την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
«Πάντως, δεν ξέρουμε αν αυτό θα γίνει τον επόμενο αιώνα ή σε μια πιο μακρινή στιγμή», πρόσθεσε.
Η τελευταία σοβαρή πρόβλεψη για το θέμα αυτό είχε γίνει το 2013 από μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και υποστήριζε ότι τα νερά των ωκεανών θα ανέβουν από 30 έως 90 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν ιδιαίτερα τους πάγους της Γροιλανδίας που την τελευταία δεκαετία μειώνονται κατά μέσο όρο κατά 303 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως.
Η στάθμη των ωκεανών έχει ανέβει κατά περίπου 7,6 εκατοστά από το 1992 αλλά σε ορισμένα σημεία η άνοδος φτάνει και τα 23 εκατοστά.
«Έχουμε δει, μελετώντας τις κλιματικές αλλαγές που σημειώθηκαν μετά τη δημιουργία της Γης, ότι μια άνοδος των υδάτων μέχρι και τρία μέτρα μέσα σε έναν αιώνα είναι δυνατή εάν οι πάγοι λιώσουν γρήγορα», είπε ο Τομ Ουάγκνερ, ένας άλλος επιστήμονας της NASA, ειδικευμένος στη μελέτη των παγετώνων.

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 1:30 pm


Κορυφαίος τουριστικός προορισμός η Ελλάδα για Γερμανούς, Άγγλους και Γάλλους τουρίστες

Κορυφαίος τουριστικός προορισμός η Ελλάδα για Γερμανούς, Άγγλους και Γάλλους τουρίστες
Στην κορυφή των επιλογών για τους ξένους τουρίστες παραμένει η Ελλάδα, όπως κατέδειξε έρευνα της διαδικτυακής μηχανής κρατήσεων Trivago, με τις κύριες αγορές τουριστών για τη χώρα μας, Γερμανία Αγγλία και Γαλλία, να εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν και εφέτος.
Συγκεκριμένα, αυξημένο κατά 17,5 % φαίνεται να είναι το γενικότερο ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, πάντα σύμφωνα με τη Trivago. Οι προτιμήσεις τους, ωστόσο, φαίνεται να διαφοροποιούνται συγκριτικά με πέρυσι. Φέτος, δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση για το Αιγαίο σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά που επιθυμούσαν περισσότερο να επισκεφθούν την Κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα τη Χαλκιδική.

Επιπλέον, οι Γάλλοι συνεχίζουν να δείχνουν την προτίμησή τους για την Ελλάδα, αφού συγκριτικά με την προηγουμένη χρονιά οι σχετικές αναζητήσεις τους έχουν αυξηθεί κατά 33,7 %. Ιδιαίτερα αγαπητή για τους Γάλλους τουρίστες είναι η Κρήτη, η οποία είναι πρώτη στις προτιμήσεις τους, τόσο την περασμένη χρονιά, όσο και την τρέχουσα.
Πιστοί στις συνήθειές τους φαίνονται να είναι και οι 'Αγγλοι, οι οποίοι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα κατά 30,9%. Τα νησιά του Ιονίου παραμένουν σταθερά στις κορυφαίες επιλογές τους, ενώ ενδιαφέρον έχει η μετατόπιση ενδιαφέροντος που φαίνεται να έχουν οι 'Αγγλοι τουρίστες στην πρώτη τους προτίμηση, αφού την περσινή πρώτη θέση κατείχε η Κρήτη, ενώ φέτος την κατέχει η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.
Την ίδια στιγμή, οι Σέρβοι δείχνουν ιδιαίτερα μεγάλη προτίμηση για την Κεντρική Μακεδονία, λόγω της Χαλκιδικής, ενώ οι Ρώσοι προτιμούν το Νότιο Αιγαίο.
Τέλος, την Κρήτη φαίνεται να ψηφίζουν και οι Ιταλοί, διατηρώντας τη στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους, τόσο πέρυσι, όσο και φέτος.

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 11:00 am


Με κάρτες θα πληρώνονται οι επισκέψεις στα ιατρεία

Με κάρτες θα πληρώνονται οι επισκέψεις στα ιατρεία
Νέα μέτρα με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής προανήγγειλε για το επόμενο χρονικό διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Μιλώντας χθες σε μέσα ενημέρωσης, σημείωσε ότι λόγω τουριστικής περιόδου γίνεται έλεγχος κάθε εβδομάδα σε περίπου 5.500 με 6.000 επιχειρήσεις «όταν σε άλλες περιόδους δεν ελέγχαμε τόσες επιχειρήσεις μέσα σε ένα μήνα». «Παντού πλέον κόβουν αποδείξεις» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πληρωμές μέσω τραπεζών και μέσω πλαστικού χρήματος.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και θα δοθούν κίνητρα στον φορολογούμενο για τη χρήση πλαστικού χρήματος ώστε και εμείς να έχουμε έσοδα και ο πολίτης να έχει παραπάνω κίνητρα. Διευκρίνισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση πλαστικού χρήματος θα επεκταθεί και θα είναι σχεδόν υποχρεωτική, οι ιατρικές δαπάνες για παράδειγμα θα πρέπει να καλύπτονται μέσω πληρωμών με αυτό τον τρόπο, «και για να χτυπήσουμε ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής που όλοι ξέρουμε τι γίνεται σε αυτό το χώρο αλλά και να μπορούν να ελέγχουν πολύ πιο εύκολα κάποια πράγματα».
Πρόσθεσε πάντως ότι θα υπάρχουν ειδικά κριτήρια, καθώς «δεν μπορούμε να βάλουμε σε αυτή τη διαδικασία ανθρώπους που δεν έχουν συνηθίσει, άρα ας βάλουμε ένα ηλικιακό όριο τα 75-80 χρόνια και να πούμε από εκεί και κάτω οι πάντες και τα πάντα με πλαστικό χρήμα». «Έχουμε αργήσει σε πάρα πολλά και στο πλαστικό χρήμα και στην ταλαιπωρία του πολίτη, δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε τον πολίτη με τις διαδικασίες στην εφορία που έπρεπε να γίνονται μέσω διαδικτύου ή αυτόματα» συμπλήρωσε.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, ο κ. Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι η προθεσμία είναι έως την Κυριακή, επισημαίνοντας ότι πάει πάρα πολύ καλά η υποβολή, καθώς έχει υποβληθεί περίπου το 90% των δηλώσεων. Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές από τις φορολογικές δηλώσεις, σημείωσε ότι δεν υπάρχει πουθενά κάποια εντολή να μας πει σταματήστε τις επιστροφές. Παραδέχθηκε όμως ότι λόγω της γενικότερης κατάστασης … δηλαδή υπάρχει το πρόβλημα της ρευστότητας που υπάρχει γενικώς και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί από την επιστροφή. Πρόσθεσε όμως ότι στόχος είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να πάμε σε μια αλλαγή στο τι σημαίνει επιστροφή, να γίνουν πιο αυτοματοποιημένα, να μην χρειάζεται κάποια ελεγκτική διαδικασία που μπορεί να δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα και να δούμε και σε κάποιες περιπτώσεις που να μην χρειάζεται καν να μπορούμε στην διαδικασία επιστροφών, να έχει απαλλαγή η επιχείρηση. Μια εξαγωγική επιχείρηση πχ δεν πρέπει ίσως να εξετάσουμε κομμάτι επιστροφή ΦΠΑ αλλά απαλλαγή της από κάποιες περιπτώσεις ώστε να μην μπαίνουμε σε μια διαδικασία ταλαιπωρίας κλπ., σημείωσε.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ
Ο ίδιος είπε πως μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 θα πρέπει να εφαρμοστεί το περιουσιολόγιο, το οποίο θα καταγράψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο φορολογούμενος. «Αν κάποιος δεν δηλώσει ένα φορολογικό στοιχείο, όποτε εντοπιστεί, θα έχει πρόστιμο και προσαυξήσεις που θα φτάνουν την αξία του», τόνισε και αποκάλυψε πως κάθε χρόνο με τη φορολογική θα πρέπει να δικαιολογούνται οι αγορές που έγιναν.
http://www.eleftheria.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 9:00 am


Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ επιθυμούν οι δανειστές

δανειστές
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει δύο στόχος. Ο πρώτος, να σχηματισθεί συγκυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μεταξύ των δύο μεγάλων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και ο δεύτερος, να περιορισθεί η κοινοβουλευτική δύναμη όσων υποστηρίζουν την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. 
Οι δανειστές, μέσω των μηχανισμών που διαθέτουν και σύμφωνα με τις μυστικές δημοσκοπήσεις που διεξάγουν, εκτιμούν ότι από τις επικείμενες εκλογές δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία και ότι η συνεργασία δύο τουλάχιστον κομμάτων είναι επιβεβλημένη για να σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση. Τα κόμματα αυτά, οι δανειστές επιθυμούν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, για να υπάρχει ισχυρή πλειοψηφία στη νέα βουλή.

Οι δανειστές θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα εφαρμοσθούν όλα όσα συμφωνήθηκαν και εγκρίθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία, προκειμένου να τηρηθεί στο ακέραιο το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Έτσι, δεν είναι τυχαίο, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μόλις έγινε δεκτή η συμφωνία από την ευρωζώνη και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, αμέσως υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του και προκήρυξε εκλογές.
Η προκήρυξη των εκλογών - εξπρές κυριολεκτικά «έπιασε στον ύπνο» όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τα περισσότερα στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
Ειδικά η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ακόμη αναρωτιούνται γιατί ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε εκλογές, αφού είχε την αμέριστη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και στο ευρώ.
Το ζητούμενο των επικείμενων εκλογών είναι πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες. Στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να «σκίσει τα μνημόνια», να «διαγράψει το επονείδιστο χρέος» και να «φέρει την ελπίδα», όπως υποσχόταν προεκλογικά. Όμως, η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα, κάνει παρακινδυνευμένη την οποιαδήποτε πρόβλεψη, αφού δεν μπορεί να προσδιορισθεί η επιλογή των ψηφοφόρων.
Κυριολεκτικά, οι εκλογές αυτές, θεωρούνται αμφίρροπες από κάθε πλευρά και κάθε αποτέλεσμα, όπως και τα ποσοστά των κομμάτων,  δεν μπορούν να εκτιμηθούν, ούτε κατά προσέγγιση.

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 8:30 am


Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την Πανσέληνο

Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την Πανσέληνο
Λίγο πριν από την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού το ερχόμενο Σάββατο (29 Αυγούστου) σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα για την Πανσέληνο, προστίθενται στο πρόγραμμα ορισμένες ακόμα εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα φιλοξενήσει εκδήλωση με θέμα "Ιστορίες της Σελήνης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο". Οι επισκέπτες θα μυηθούν στις άγνωστες ιστορίες και στη νυχτερινή γοητεία των αρχαίων έργων. Ωράριο λειτουργίας 20:00 έως 24:00.

Τo Κάστρο Τρικάλων, το Σάββατο 29 Αυγούστου, θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:00 έως 24:00. Την Παρασκευή 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων μουσική εκδήλωση με τίτλο "Νότες Πανσελήνου στο Κάστρο Τρικάλων" και τραγούδια από Ομάδα Καλλιτεχνών της πόλης με τη συνοδεία ορχήστρας.
Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ηραίου, στη Σάμο, θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 μουσική εκδήλωση «Φεγγάρι, μάγια μου' κανες» με την Ζαφειρώ Χατζηφωτίου (τραγούδι) και τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου (κιθάρα). Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός έως τις 23:30.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Κηρύκου, στην Ικαρία, στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την χορωδία του Συλλόγου Παραδοσιακής Μουσικής και Ελληνικών Τεχνών Ικαρίας και τον Δημήτρη Λιγνό. Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από 20:30 έως 23:30.
Υπενθυμίζεται ότι ο πίνακας των εκδηλώσεων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού www.yppo.gr καθώς επίσης ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο. 
http://www.eleftheria.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 8:00 am


Champions League: Αποκλείστηκε ο ΑΠΟΕΛ, πέρασαν τα φαβορί

apoel.jpg
O ΑΠΟΕΛ δεν κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους του Champions League καθώς αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 με την  Αστάνα, η οποία ισοφάρισε στο 85'. Αντίθετα επεισοδιακή πρόκριση πέτυχε η ΤΣΣΚΑ επί της Σπόρτινγκ Λισαβόνας με 3-1 και η Μπάτε επί της Παρτιζάν παρά την ήττα της με 2-1. Εύκολα πήρε τελικά το εισιτήριο η Λεβερκούζεν με επιβλητικό 3-0 επί της Λάτσιο, ενώ περίπατο έκανε η Γιουνάιτεντ επί της Μπριζ με 4-0 και χατ τρικ Ρούνεϊ.
Η κλήρωση των ομίλων στην οποία μετέχει και ο Ολυμπιακός θα διεξαχθεί την Πέμπτη, στις 18:45.

Αναλυτικά στους αγώνες-ρεβάνς για τα play off του Champions League, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα):
ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)-Αστάνα (Καζακστάν) 1-1 (0-1)
Παρτιζάν Βελιγρ. (Σερβία)-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία) 2-1 (0-1)
Λεβερκούζεν (Γερμανία)-Λάτσιο (Ιταλία) 3-0 (0-1)
Μπριζ (Βέλγιο)-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία) 0-4 (1-3)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία) 3-1 (1-2) 
Μάλμε (Σουηδία)-Σέλτικ (Σκοτία) 2-0 (2-3)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Βασιλεία (Ελβετία) 1-1 (2-2)
Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Σκεντέρμπεου (Αλβανία) 4-1 (2-1)
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Ραπίντ Βιένης (Αυστρία) 2-2 (1-0)
Μονακό (Γαλλία)-Βαλένθια (Ισπανία) 2-1 (1-3)

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 1:48 am


Έκκληση Λευκού Οίκου για να σταματήσει η ένοπλη βία

leukosoikos2.jpg
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε για άλλη μια φορά σήμερα το Κογκρέσο να νομοθετήσει προκειμένου να τεθεί ένα πλαίσιο στην πώληση και τη χρήση όπλων, μετά τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων σε απευθείας μετάδοση από έναν ένοπλο συνάδελφό τους στη Βιρτζίνια.
Εκφράζοντας τη θλίψη του για την τραγωδία, ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισε ότι το Κογκρέσο θα μπορούσε να λάβει "λογικά" μέτρα για να περιοριστούν αυτού του είδους τα δράματα που πλέον έχουν γίνει "πολύ συχνά" στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016 και πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, τόνισε ότι "θα πρέπει να αναλάβουμε δράση και να σταματήσουμε τη βία, δεν γίνεται να περιμένουμε άλλο".
Σε μήνυμά που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter η Κλίντον ανέφερε ότι "προσεύχεται για τις οικογένειες των θυμάτων", του Άνταμ Γουόρντ και της Άλισον Πάρκερ.
Ο δράστης της επίθεσης στη Βιρτζίνια φέρεται ότι είναι ένας Αφροαμερικανός πρώην εργαζόμενος στον τηλεοπτικό σταθμό WDBJ7, ο Βέστερ Λι Φλάναγκαν, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Μπράις Γουίλιαμς. Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik που επικαλείται αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Φλάναγκαν έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η Πάρκερ έκανε "ρατσιστικά σχόλια". Ο λογαριασμός αυτός έχει πλέον απενεργοποιηθεί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 1:44 am


Σταθάκης: Πολύ σύντομα η άρση των capital controls

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Γίνονται συνεχώς βήματα για τη χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών με στόχο την εξομάλυνση της εισροής εισαγωγών και των εξαγωγών. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γίώργος Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου κάνοντας απολογισμό του έργου του και εκτίμησε ότι "πολύ σύντομα" θα αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί.

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά την ικανοποίηση του αίτηματος των εμπόρων για εισαγωγές αξίας μέχρι 20.000 ευρω, χωρίς παραστατικά ενώ σχετικά με το χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων έγκρισης από τις τράπεζες σχολίασε ότι αυτή διαρκεί 7-10 μέρες, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που διαρκεί περισσότερο και δεν οφείλεται αυτό μόνο στις τράπεζες αλλά και στη γραφειοκρατία.
Για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το θέμα βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σημείωσε ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ενώ σχολίασε, για τα εταιρικά δάνεια, ότι η κυβέρνηση απέτρεψε την ιδέα να δοθεί λύση για τα κόκκινα δάνεια μέσω ενός παράλληλου συστήματος, προς το τραπεζικό, που θα διαχειριζόταν το θέμα με όρους αγοράς.
Ο υπουργός ανέφερε ότι από την 1η Αυγούστου υπάρχει πολύ υψηλή απορρόφηση χρηματοδότησης, η οποία δεν θα πρέπει να διακοπεί λόγω των εκλογών.
Ο Αλέξης Χαρίσης, γενικος γραμματέας Δημοσιων Επενδύσεων και Εθνικού Στραηγικού Σχεδιασμόυ Αναφοράς διευκρίνησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία δεν θα χαθούν πόροι για το ΕΣΠΑ 2007-2013 ενώ γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβάρυνση, μεγάλου μέρους του νέου ΕΣΠΑ από τα προγράμματα του προηγούμενου τα οποία θα μεταφερθούν.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται ο δίαλογος με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να χρηματοδοτηθούν. «Εχουμε προχωρήσει στην πρόσθεση 50 εκατ ευρώ επιπλέον μέσω της ΕΤΕπ για τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας και 1 δις δάνειο για το προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα δοθεί προκαταβολη 300 εκατομμύρια ευρώ, άμεσα, ώστε να αρχίσουν να τρέχουν οι πληρωμές. Για τη χρηματοδότηση των αυτοκινητόδρομων θα γίνει αύριο συσκεψη με στελέχη της ΕΤΕπ, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν 4 δράσεις από το νέο ΕΣΠΑ για τους μικρομεσαίους».
Σε ότι αφορά στο διαγωνισμό για τα αεροδρόμια ο υπουργός ανέφερε ότι προχωράει κανονικά η συμφωνια ιδιωτικοποίησης, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί Μαρτιο του 2016 και όσον αφορά τις πληροφορίες για τα προβλήματα που, όπως υποστηρίζεται, ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει ο γερμανικός όμιλος στην αναζήτηση χρηματοδότησης ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμμία επίσημη κοινοποίηση.
Για τα θέματα εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (νούμερο1), ο υπουργός ανέφερε ότι για την δίαρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος αλλά και για το ιδιοκτησιασκό καθεστώς των φαρμακείων, θα συνεχιστεί ο δίαλογος μέχρι τον Οκτώβριο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αλλαγή στάσης του κ. Σταθάκη, ως υπουργός, για την χρησιμότητα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, απάντησε ότι "ούτε τωρα την επικροτώ αλλά είναι μέρος της συμφωνίας. Τα συμφωνηθέντα είναι συμφωνηθέντα και θα εφαρμοστούν".
Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης είπε ότι γίνονται συνεχώς ελεγχοι στην αγορά, όπου λόγω των τραπεζικών περιορισμών δεν παρατηρήθηκε αισχροκέρδια, όμως είναι γνωστά τα προβλήματα στη διακίνηση προϊοντων χωρίς παραστατκά και σε συνεννόηση με το υπουργέιο Οικονομικών σχεδιάζονται μέτρα για τη φοροδιαφυγή.
Για τις λιανικές τιμές της βενζίνης που δεν ακολουθούν την πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου σχολίασε ότι οι φόροι είναι σημαντικό ποσοστό στην τελική τιμή, αλλά γνωστοποίησε ότι ήδη διεξάγεται έρευνα στον τομέα της διακινησης γιατί εντοπίζονται μεγάλες διαφορές τιμής στην ίδια περιοχή ή από περιοχή σε περιοχή ενώ έρευνα γίνεται και για την τιμή του υγραερίου.

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 1:27 am


Reuters: Τι θα συμβεί στους καταθέτες σε περίπτωση «κουρέματος»


Reuters: Τι θα συμβεί στους καταθέτες σε περίπτωση «κουρέματος»
Επιλεκτική αντιμετώπιση θα έχουν οι Έλληνες καταθέτες ακόμη και σε περίπτωση που εφαρμοστεί ο κανόνας του bail-in σε περίπτωση διάσωσης κάποιου ελληνικού τραπεζικού ιδρύματος, όπως τουλάχιστον αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο νομικούς αλλά και οικονομικούς κύκλους της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η εφαρμογή της οδηγίας BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η «χρήση» του bail-in, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι διαφορετική από αυτή που εφαρμόστηκε στην Κύπρο.


Σαφώς αυτό θα πλήξει περισσότερο τους μετόχους των τραπεζών και τους κατόχους τραπεζικών ομολόγων, αλλά θα προστατεύσει ακόμη και αυτούς που διαθέτουν καταθετικούς λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ (ποσό μέχρι το οποίο «καλύπτεται» πλήρως βάσει της συγκεκριμένης οδηγίας). Αιτία αυτής της ιδιαίτερης μεταχείρισης το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτών που διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ είναι μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτές και δικηγόροι τονίζουν στο Reuters ότι η εφαρμογή της οδηγίας BRRD μπορεί, όντως, να είναι διαφορετική ανά χώρα της Ευρωζώνης, καθώς θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τη γενικότερη επίπτωση που θα έχει στην οικονομία το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 12:48 am


Εκτός ΣΥΡΙΖΑ και η Νάντια Βαλαβάνη


Εκτός ΣΥΡΙΖΑ και η Νάντια Βαλαβάνη
Την πλάτη στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, γυρίζει μία ακόμα στενή συνεργάτιδά του, που διετέλεσε και υπουργός στη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Η Νάντια Βαλαβάνη, με άρθρο της στην efsyn.gr, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξε την πόρτα της συμπόρευσης με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ολόκληρο το άρθρο της κ. Βαλαβάνη έχει ως εξής:"Στο ανεμόδαρτο, μετά την υπερψήφιση του τρίτου Μνημονίου, πολιτικό τοπίο της χώρας κι εν μέσω ενός διεθνούς κραχ μ’ έντονο άρωμα από την παγκόσμια κρίση του 2009, το πώς συμπεριφέρεται πολιτικά ο καθένας μας έχει πολύ μικρότερη σημασία από το τι προσδοκούμε και τι μπορούμε να κάνουμε ως πολιτικό συλλογικό υποκείμενο.

Ωστόσο, ο καθένας μας είναι ανάγκη να μιλήσει καταρχήν προσωπικά.

Εκλέχτηκα βουλευτής με έναν ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε στη χώρα μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να είναι αυτό που έλεγε τ’ όνομα της: Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας για απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια και για δραστικό περιορισμό ενός χρέους που σήμερα καταβροχθίζει και την τελευταία ικμάδα της. Έτσι ώστε να μπορέσει να σταθεί σταδιακά στα πόδια της η μεγάλη εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, να πάρουν αποφασιστική ένεση ζωής δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, προπαντός, να μείνουν στην Ελλάδα και να δώσουν τη μάχη για επιβίωση και παραγωγική ανασυγκρότηση οι νέοι, η πιο μορφωμένη γενιά που έχει ποτέ γαλουχήσει αυτός ο τόπος.

Στη διάρκεια του πρώτου 5μηνου αυτής της κυβέρνησης υπήρξαν πολλές ελπιδοφόρες στιγμές, όλες συνδεμένες με καταργήσεις ή καθυστερήσεις εφαρμογής ακραίων μνημονιακών ρυθμίσεων και με "μονομερείς" νομοθετικές πρωτοβουλίες ανακούφισης των ανθρώπων, υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, επανεκκίνησης της οικονομίας. Η κορυφαία πολιτική και κοινωνική μάχη, το συγκλονιστικό δημοψήφισμα που "έβγαλε" ένα τέτοιο αδιαμφισβήτητο ΟΧΙ "ωθώντας" εκατομμύρια ανθρώπους και προπαντός νεολαία στο προσκήνιο, σε μοναδικές στην πολιτική ιστορία του σύγχρονου κόσμου εκλογικές συνθήκες, με κλειστές τράπεζες, έδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο τον δρόμο πού θα έπρεπε να βαδίσει η κυβέρνηση μια βδομάδα αργότερα, αντιμέτωπη με το "σφαγείο" των Βρυξελλών. Χάραξε ταυτόχρονα και τον οδικό χάρτη που καλούμαστε να βαδίσουμε όσοι αρνηθήκαμε να ακολουθήσουμε την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη στροφή της στον δρόμο του εξωραϊσμού του μνημονιακού καθεστώτος εκατοντάδων νόμων των τελευταίων πέντε χρόνων. Το σημερινό, πιο κρίσιμο σε όλη αυτή την περίοδο κυριαρχίας των μνημονιακών πολιτικών, σημείο καμπής δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι αυτό το καθεστώς, αντί να αποδομηθεί, τσιμεντάρεται τώρα μέσω του πρόσφατα κοινοβουλευτικά "εγκεκριμένου" Τρίτου Μνημόνιου: Xάρη στον καταλυτικό ρόλο μιας κυβέρνησης ταγμένης στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. 

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν τώρα όλοι εμείς, για να σφραγίσει τις εξελίξεις, κόντρα σε ό,τι έχει δρομολογηθεί κυρίαρχα απ’ τον Ιούλιο, αυτό που εκφράστηκε στο συγκλονιστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Τι πρέπει να κάνουμε πριν κλείσει, ανεπανόρθωτα για το λαό και ίσως για πολλές δεκαετίες, το ιστορικό παράθυρο που άνοιξε τόσο ώστε να περάσει από μέσα του η πρώτη κοινοβουλευτική κυβέρνηση της Αριστεράς, όποια κι αν ήταν η κατάληξη της;
Η πρώτη απάντηση σ’ αυτό σήμερα περνάει μέσα από τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων στο πλαίσιο των δρομολογημένων "εκλογών-express". Express, ακριβώς για να μην υπάρξει χρόνος ουσιαστικότερης συζήτησης, αλλά και κοινωνικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το επιζητούμενο αποτέλεσμα: Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη, να "νομιμοποιηθεί" ένας μικρότερος ή μεγαλύτερος συνασπισμός κομμάτων που θα εγγυηθεί την εφαρμογή ενός προγράμματος που όλοι – δανειστές, απελθούσα κυβέρνηση και μνημονιακή "αντιπολίτευση" - ξέρουν ότι δεν είναι "βιώσιμο", άρα θα "αποσταθεροποιηθεί": Στη χειρότερη περίπτωση, μέσω της λαϊκής απόγνωσης. 

Αντίθετα με το αφήγημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά το οποίο τα λαϊκά στρώματα θα υποφέρουν κατά τι λιγότερο αν εφαρμόσει τις μνημονιακές πολιτικές το κόμμα που κατεξοχήν τις καταπολέμησε, οι δυνάμεις που "καταψήφισαν" μέσα κι έξω από τη Βουλή σε όλη τη χώρα το Τρίτο Μνημόνιο, δεν είχαν κάποιες διαδικασίες συνάντησης, διαλόγου και συνομολόγησης κοινών προγραμματικών θέσεων άλλων από το ίδιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η βασική αδυναμία χρειάζεται να ξεπεραστεί – αναγκαστικά όχι σε βάθος, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετεκλογικά – μέσα στις ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές.

Μερικές θέσεις, λοιπόν, στο πλαίσιο ενός διαλόγου που πρέπει να παραγάγει αποτελέσματα μέσα στα επόμενα 24ωρα: 

Πρώτο, απευθυνόμαστε πολιτικά στο "όλον" ΟΧΙ, και όχι σε ένα μόνο, έστω και το πιο συνειδητοποιημένο, μέρος του. Απευθυνόμαστε ακόμα και σ’ αυτούς που ψήφισαν ΟΧΙ με επιφυλάξεις και φόβους: Σε συνθήκες κλειστών τραπεζών, κυριάρχησε ακόμα και σ’ αυτούς η ανάγκη αντίστασης σε ό,τι ισοπέδωσε εκατομμύρια ζωές. Αυτό είναι κυρίαρχα, από μεριάς των λαϊκών δυνάμεων, το ζητούμενο στην κοινωνική και πολιτική μετεκλογική κατάσταση.

Δεύτερο, η προτεραιότητα προφανώς δεν είναι ένα λεπτομερές κυβερνητικό πρόγραμμα μιας αριστερής κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας. Το ρεαλιστικά ζητούμενο είναι μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στον κοινωνικό Αρμαγεδδώνα, ικανή να κινητοποιήσει με αποτελεσματικότητα λαϊκές δυνάμεις και να βοηθήσει ώστε να ενισχυθεί η πρωτοβουλία και η αυτενέργεια στο πλαίσιο κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερο να υπάρξει μια συνομολογημένη απ’ όλους κοινή κατεύθυνση. Τα υπόλοιπα μπορούν να βρεθούν μετεκλογικά μέσα από διαδικασίες σε βάθος.

Τρίτο, εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία υπήρξε η δημιουργία, σε ουσιαστικά προεκλογικές συνθήκες, της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της Λαϊκής Ενότητας. Αυτό έδωσε μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να παρακαμφθούν "Χρυσή Αυγή" και "Ποτάμι" ως προς την τρίτη διερευνητική εντολή – όχι βέβαια για τη δημιουργία κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι η Λαϊκή Ενότητα θα δώσει τον τόνο και θ’ αποτελέσει βασικό κορμό του εκλογικού σχήματος των δυνάμεων αντίστασης στην κυρίαρχη σημερινή πολιτική πριν και μετά τις εκλογές. Είναι όμως επίσης φανερό ότι στον χώρο του ΟΧΙ και στις ζυμώσεις για την πλατιά εκλογική έκφρασή του κινούνται ομάδες, κινήσεις και προσωπικότητες εκτός πλαισίου Λαϊκής Ενότητας. Όλος αυτός ο κόσμος, που εντάσσεται επίσης στις πιο ζωντανές δυνάμεις του ΟΧΙ, δεν είναι σωστό να κληθεί απλώς να "συμπορευτεί" σε παράλληλα, συνεργαζόμενα, σχήματα. Κατά τη γνωστή ρήση, είναι σαν να πετάμε μαζί με τ’ απόνερα της μπανιέρας και το μωρό, στη συγκεκριμένη περίπτωση την εξαιρετικά σημαντική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ πριν τη δημιουργία του -ας πούμε- "ενιαίου", κόμματος. Δεν είναι δυνατόν "λιγότεροι" σήμερα απ’ ό,τι "χωρούσε" ο τότε ΣΥΡΙΖΑ, να μη "χωρούν", πολιτικά και κοινωνικά, σε μια νέα πολιτικοκοινωνική μετωπική ομπρέλα, που μπορεί να μετεξελιχθεί μετεκλογικά σε συνασπισμό. Η προτεινόμενη "συμπόρευση" όλων των υπόλοιπων σε σχήματα φτιαγμένα κυριολεκτικά στο πόδι δεν αποτελεί στοιχειωδώς σοβαρή αντιμετώπιση.

Τέταρτο, προσωπική μου γνώμη, που έχω εκφράσει διαχρονικά σε δεκάδες άρθρα μου, είναι ότι η δυναμική του τότε ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε σε αποφασιστικό βαθμό στην αυτενέργεια και στην ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων ανένταχτων ανθρώπων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προέρχονταν από τη συρρίκνωση ή διάλυση αριστερών κομμάτων, οργανώσεων και κινημάτων της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου, οι περισσότεροι αποσυρμένοι από την ενεργή πολιτική πάλη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Είναι φανερό ότι σε μια περίοδο – που πρέπει πάση θυσία ν’ αποφευχθεί η μετατροπή της σε "εποχή" αποστράτευσης, πρέπει να προσφερθεί ευρύ πεδίο αυτενέργειας όχι μόνο των μεγαλύτερων σε ηλικία, αλλά κυρίως αυτών που σφράγισαν με τον πιο καταλυτικό τρόπο το συγκλονιστικό ΟΧΙ: Των νέων ανθρώπων, του πιο μαχητικού, αλλά ταυτόχρονα πιο ευάλωτου σε κινδύνους αποστράτευσης λόγω απογοήτευσης, κοινωνικού στρώματος. 

Η παραπάνω σχετική εμπειρία υποβαθμίστηκε και υποτιμήθηκε στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ από το σύνολο των συνιστωσών του, ενώ το "ενιαίο" κόμμα λειτούργησε σαν χωνευτήρι των πάντων. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ένα "χαλαρό" εκλογικό μετωπικό σχήμα δίνει τη δυνατότητα έκφρασης όλων χωρίς να γίνεται αναγκαστικός δεξιόστροφος ή αριστερόστροφος "κορσές", ενώ παραμένει ανοιχτό σε μια σε βάθος συζήτηση μετεκλογικά.

Πέμπτο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν σημαντικές οργανώσεις και άνθρωποι που φαίνεται ότι αποφασίζουν μια πορεία προς το κίνημα και τους αγώνες με ταυτόχρονη απόσυρση από εκλογικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες, στερώντας από ένα μετωπικό εκλογικό σχήμα ακόμα και τους εξαιρετικά αξιόλογους και καταξιωμένους στις τοπικές κοινωνίες βουλευτές τους. Πρέπει ν’ αγωνιστούμε ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες πολύ σημαντικές απώλειες.

Έκτο, αυτό δε μπορεί παρά να εκφραστεί και στις διαδικασίες. Είναι ακατανόητη η σπουδή που καταγράφεται σε βασικές επαρχιακές πόλεις για ζυμώσεις συγκρότησης ψηφοδελτίων - που είναι ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, καθώς υπάρχει λίστα κι όχι σταυρός -, όταν ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες για το ποιο θα είναι το εκλογικό σχήμα. Όταν ο μνημονιακός πλέον ΣΥΡΙΖΑ κάνει εκλογές-express, η δική μας δύναμη είναι ν’ αξιοποιήσουμε τα λίγα 24ωρα που έχουμε ακόμα την πολυτέλεια μιας συζήτησης για το τι ακριβώς, πώς και με ποιους πάμε να το κάνουμε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα και σε κάθε γωνιά της χώρας, αντί να δημιουργούνται τετελεσμένα.

Η Αριστερά πρέπει να είναι κοινωνικά χρήσιμη, αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει όμως να είναι και έξυπνη. Και όσο το δυνατό πιο στενά συνδεδεμένη με τη ζωντανή, ρέουσα και σήμερα πιο πρωτότυπη απ’ οποιεσδήποτε επεξεργασίες και συλλήψεις του "κοινωνικού εργαστηρίου", πραγματικότητα".

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 12:42 am


Παράταση προθεσμίας για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και Ε9Παράταση προθεσμίας για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και Ε9Για τη διευκόλυνση των πολιτών υπεγράφη απόφαση με την οποία παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας μέχρι τις 4.9.2015. 

Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων νομικών προσώπων και οντοτήτων μέχρι τις 30.08.2015. 
 
 

Όσον αφορά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, για το χρονικό διάστημα από 31.08.2015 μέχρι 4.9.2015 για τα νομικά πρόσωπα και από 01.09.2015 μέχρι 4.9.2015 για τα φυσικά πρόσωπα, αποφασίστηκε η μη επιβολή των αυτοτελών προστίμων του άρθρου 54 του ν.4174/13. Να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να επιβάλλεται ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% του άρθρου 53 του ίδιου νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (έχει υποβληθεί έως σήμερα το 92% των δηλώσεων) παραμένει η 31.08.2015, ημέρα Δευτέρα.

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 12:34 am


Football League: Στις 2/9 η κλήρωση του πρωταθλήματος


Football League: Στις 2/9 η κλήρωση του πρωταθλήματος

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η κλήρωση του πρωταθλήματος της Football League όπως ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η διοργανώτρια αρχή. 

Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 στα γραφεία της λίγκας ενώ δύο ώρες νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί ΔΣ με κύρια θέματα συζήτησης τις άδειες των γηπέδων και την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής:

«Συνεδριάζει την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 12:00, το Διοικητικό Συμβούλιο της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ, με Θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

1. Ασφάλεια Ποδοσφαιριστών

2. Γήπεδα

3. Μπάλα Πρωταθλήματος

4. Ορισμός ημερομηνίας έναρξης πρωταθλήματος 2015-2016

Η κλήρωση του Πρωταθλήματος FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ για την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 θα διεξαχθεί την Τετάρτη 02 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 14.00 στα γραφεία της FOOTBALL LEAGUE (Θεμιστοκλέους 42, Αθήνα).

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 12:30 am


Παρουσιάστηκαν τα διαρκείας της ΑΕΛΠραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δημαρχείου της Λάρισας, η παρουσίαση των εισιτηρίων διαρκείας της ΑΕΛ, για την φετινή χρονιά. Η ΠΑΕ ΑΕΛ, συναισθανόμενη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα, αποφάσισε να προσαρμόσει τις τιμές στα σημερινά δεδομένα, ενώ σημαντική κίνηση είναι το ότι μερίμνησε και για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, βγάζοντας ειδική κατηγορία εισιτηρίων διαρκείας για άνεργους και φοιτητές.

Μάλιστα, η ΠΑΕ, δημιούργησε ειδικό εισιτήριο διαρκείας για τους συμπολίτες μας με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, το οποίο θα διατίθεται σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, ως ένας τρόπος για να ξεχάσουν τα καθημερινά τους προβλήματα.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, βρέθηκε τόσο νέος ιδιοκτήτης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, Αλέξης Κούγιας, όσο και ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης σε μια προσπάθεια όπως είπαν, η ομάδα να πραγματοποιήσει από κοινού με τον Δήμο κάποιες ενέργειες, τόσο στο θέμα των διαρκείας, όσο και σε άλλα θέματα κοινωνικής μέριμνας, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.
Ο κύριος Κούγιας, από την πλευρά του αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΠΑΕ, να προσαρμόσει τις τιμές των εισιτηρίων στην σημερινή δύσκολη κατάσταση, θεσπίζοντας παράλληλα γυναικείο και παιδικό εισιτήριο, θέλοντας όπως είπε να φέρει τις οικογένειες στο γήπεδο. Επιπλέον, τόνισε ότι έχει όραμα για την ΑΕΛ, αλλά και για την πόλη της Λάρισας και για αυτό θέλει ένα γήπεδο γεμάτο. Τέλος, είπε πως είναι πολύ σημαντικό που η ομάδα της Λάρισας, συνεργάζεται με τον Δήμου, σε θέματα κοινωνικής μέριμνας και κλείνοντας πρόσθεσε πως ελπίζει αυτήν η συνεργασία να συνεχιστεί και σε άλλα θέματα.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, Απόστολος Καλογιάννης, αναφέρθηκε στις ενστάσεις που είχε για την κατασκευή του AEL FC ARENA και για τον τρόπο με τον οποίο παραχωρήθηκε η Δημοτική έκταση, ωστόσο, σημείωσε πως νιώθει υπερήφανος που η ΑΕΛ θα επιστρέψει σε αυτό το γήπεδο-στολίδι, όπως το χαρακτήρισε. Επιπλέον, μίλησε για τις κοινωνικές παροχές του Δήμου, ενώ είπε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ΠΑΕ ΑΕΛ, μια ιστορική ομάδα, όπως την χαρακτήρισε μερίμνησε ούτως ώστε να βγάλει ειδικό εισιτήριο διαρκείας για τους πολίτες του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Οι τιμές των διαρκείας
Τα εισιτήρια διαρκείας, θα έχουν τυπωμένη από μια ιστορική στιγμή της ομάδας το καθένα, ενώ καλύπτουν ένα σύνολο 25 παιχνιδιών, όπως υπολογίστηκε από την ΠΑΕ. Πρόκειται για παιχνίδια πρωταθλήματος, κυπέλλου, αλλά και διάφορα φιλικά που ενδέχεται να προκύψουν μέσα στην χρονιά.
Χωρίζονται στις κατηγορίες, VVIP, Ανατολικής κερκίδας, Δυτικής κερκίδας και πέταλα. Τέλος, τα εισιτήρια, θα έχουν και ξεχωριστές κατηγορίες, για γυναίκες, παιδιά, άνεργους και φοιτητές και η αποπληρωμή τους, θα μπορεί να γίνει σε δύο δόσεις, μία με την παραλαβή της κάρτας και ακόμη μία μέχρι τις 31/12/2015.
Εισιτήριο VVIP Δυτικής κερκίδας: 400 Ευρώ
Εισιτήριο VIP Δυτικής κερκίδας: 280 Ευρώ
Εισιτήριο Ανατολικής κερκίδας: 180 Ευρώ
Εισιτήριο Πετάλων: 80 Ευρώ
Γυναικείο Εισιτήριο
Εισιτήριο Δυτικής κερκίδας: 180 Ευρώ
Εισιτήριο Ανατολικής κερκίδας: 120 Ευρώ
Εισιτήριο Πετάλων: 60 Ευρώ
Παιδικό Εισιτήριο
Εισιτήριο Δυτικής κερκίδας: 140 Ευρώ
Εισιτήριο Ανατολικής κερκίδας: 90 Ευρώ
Εισιτήριο Πετάλων: 40 Ευρώ
Εισιτήριο Ανέργων και Φοιτητών
Εισιτήριο Πετάλων: 40 Ευρώ
Επιπλέον, υπάρχει και το εισιτήριο διαρκείας για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, το οποίο δημιούργησε η ΠΑΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και θα διατεθεί σε όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων.

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 12:21 am


Δείτε τις διακοπές ρεύματος στη ΛάρισαaltΑπό τον ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώθηκαν διακοπές ρεύματος την Πέμπτη και την Παρασκευή σε συνοικίες της Λάρισας στο πλαίσιο εργασιών συντήρησης του δικτύου. Οι προγραμματισμένες διακοπές που θα ξεκινήσουν στις 7.30 το πρωί θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω περιοχές


Από ημ/νία και ώραΈως ημ/νία και ώραΠεριγραφή περιοχής
27/8/2015 7:30:00 πμ27/8/2015 3:00:00 μμΔρόμοι Πόλεως Λάρισας : Οδός Σίφνου από Σκοπάδων έως Νο 12, οδός Γ. Ρήκα από οδός Προφήτη Ηλία έως οδός Σκοπάδων, οδός Θυμάτων Κατοχής από οδός Σκοπάδων έως οδός Δημητριάδη, οδός Προφ. Ηλία από Θυμάτων Κατοχής έως οδός Ολυμπιωτίσσης, οδός Νικηφ. Φωκά από Θυμάτων Κατοχής έως οδός Πηγάσου.
27/8/2015 12:00:00 μμ27/8/2015 3:00:00 μμΔρόμοι Πόλεως Λάρισας : Οδός Σερίφου από οδός Πάρου έως οδός Αντιπάρου.
28/8/2015 7:30:00 πμ28/8/2015 3:00:00 μμΔρόμοι Πόλεως Λάρισας : Οδός Αντιπάρου από οδός Καρδίτσης έως οδός Εθν. Αντιστάσεως, οδός Σερίφου από οδός Πάρου έως οδός Αντιπάρου, οδός Σίφνου από οδός Μήλου έως οδός Αμοργού, οδός Εθν. Αντιστάσεως από οδός Πάρου έως οδός Αντιπάρου, οδός Πάρου από οδός Σίφνου έως οδός Εθν. Αντιστάσεως.

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2015 | 12:16 am


Παρουσιάζει τα διαρκείας... η ΑΕΛ

Το πρωί της Τετάρτης (26/08) θα παρουσιάσει η ΑΕΛ τα εισιτήρια διαρκείας της νέας σεζόν για το AEL FC ARENA, όπως ανακοίνωσε η ΠΑΕ.

Αναλυτικά:
"Την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015 και ώρα 10 π.μ. στην αίθουσα συνερδιάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας από κοινού ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ κ. Αλέξης Κούγιας θα παρουσιάσουν, αφενός μεν το πρόγραμμα της δωρεάν διάθεσης εισιτηρίων διαρκείας στις καταγεγραμμένες από το Δήμο Λαρισαίων ευπαθείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες, αφετέρου δε τις νέες μειωμένες τιμές λόγω της κοινωνικής κρίσης των εισιτηρίων διαρκείας για τους αγώνες της ΠΑΕ ΑΕΛ στο γήπεδο AEL FC ARENA της αγωνιστικής περιόδου 2015-16."

Δημοσιεύθηκε στις 26 August 2015 | 1:55 am


ΔΕΗ- Επιστρέφει μέρος των κερδών της στους «καλοπληρωτές»

ΔΕΗ- Επιστρέφει μέρος των κερδών της στους «καλοπληρωτές» *//
Στους «καλοπληρωτές» των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα επιστρέψει μέρος των κερδών της η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.
Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, η σχετικά απόφαση θα ληφθεί εντός της εβδομάδας, ενώ σημείωσε ότι η επιστροφή αυτή στους συνεπείς καταναλωτές θα είναι «κάτι πάνω από το συμβολικό». 


Παράλληλα, ανέφερε ότι η επιχείρηση έχει εντοπίσει από τους ελέγχους που πραγματοποιεί, μέσω διασταύρωσης στοιχείων, «πολυτελή κατοικία, ανύπαρκτη πολεοδομικά, η οποία τροφοδοτείται με ρεύμα από διπλανό σπίτι, οικία πολυτελή 500 τετραγωνικών μέτρων που είναι δηλωμένη ως διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων» και μέσα στους επόμενους στόχους της επιχείρησης είναι να προχωρήσει σε καταγγελίες προς άλλες υπηρεσίες, όπως η εφορία και η πολεοδομία.

Επιπλέον, η ΔΕΗ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να ελέγξει τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, οι οποίοι υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των οφειλών, υπολογίζεται ότι ένα ποσόν της τάξης των 300 εκατ. ευρώ προέρχεται από 450.000 πρώην πελάτες της ΔΕΗ στη Μέση και τη Χαμηλή Τάση (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), οι οποίοι έχουν στραφεί σε άλλη εταιρεία παροχής ρεύματος, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξοφλήσει τη ΔΕΗ.

Η επιχείρηση διεκδικεί νομικά τις οφειλές, αλλά οι αποφάσεις καθυστερούν, επιδεινώνοντας το πρόβλημα ρευστότητας για τη ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ είχε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να απαγορεύει την αλλαγή παρόχου αν προηγουμένως δεν εξοφλείται ο λογαριασμός, αίτημα που η ΡΑΕ απέρριψε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΔΕΗ που επιδιώκει αναθεώρηση της απόφασης.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 26 August 2015 | 1:35 amΔείτε αγγελίες στο Νομό Λαρίσης

Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: