1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΕΡΤ 1
  2. ΕΡΤ 2
  3. ΕΡΤ 3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Επισκοπη Ρεθυμνης    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή Επισκοπη Ρεθυμνης και εμείς θα το προσθέσουμε.


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Επισκοπη Ρεθυμνης

Παγκρήτια κινητοποίηση των εργαζομένων στα Νοσοκομεία στις 6 Οκτωβρίου

Παγκρήτια κινητοποίηση των εργαζομένων στα Νοσοκομεία στις 6 Οκτωβρίου
Ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων και την υποστελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων  

Παγκρήτια κινητοποίηση προγραμματίζουν για την Τρίτη 6 Οκτωβρίου οι Σύλλογοι εργαζομένων των νοσοκομείων της Κρήτης, με αίτημα να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού με σύμβαση η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου. Ο Σύλλογος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου τονίζει ότι δύο φορές έχει ανανεωθεί η σύμβαση των 65 συνολικά εργαζομένων και τυχόν απόλυσή τους θα σημάνει παραπέρα υποστελέχωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών των νοσοκομείων του νησιού, αφού καλύπτουν ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό.

 

Οι διοικήσεις των Συλλόγων εργαζομένων συναντήθηκαν στο Ηράκλειο, ώστε να υπάρξει συντονισμός και κοινή αγωνιστική δράση.

Στην ανακοίνωση του ρεθυμνιώτικου Συλλόγου επισημαίνεται:
«Αρνητικός παραμένει ο συσχετισμός και σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μετά και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που επανεκλέχτηκε, θα πορευτεί στο δρόμο της εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων και μνημονίων, για να ενισχύσει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Θα υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ που αφορούν ανατροπές στην Υγεία - Ασφαλιστικό – Εργασιακά - Φορολογικά.

Απέναντι σε αυτή τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική οι εργαζόμενοι πρέπει να βγούμε στο προσκήνιο, να συγκρουστούμε με την πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, να μην τη νομιμοποιήσουμε, να μην την αποδεχτούμε, να παλέψουμε με κάθε τρόπο για την ανατροπή της. Η κυβερνητική προσπάθεια για την ψήφιση και υλοποίηση των εφαρμοστικών μνημονιακών μέτρων να μας βρει στους δρόμους. Τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας, στα νοσοκομεία και των εργαζομένων σε αυτά είναι μεγάλα και πρέπει αγωνιστικά να διεκδικήσουμε τη λύση τους.

Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των επικουρικών εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου. Πήραν μέρος οι επικουρικοί εργαζόμενοι από όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης και παρευρέθηκαν οι Διοικήσεις των σωματείων των νοσοκομείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου. Σκοπός της συνάντησης ήταν να υπάρξει συντονισμός και κοινή αγωνιστική δράση στην κατεύθυνση να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι μας που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Δεκέμβρη του 2015.

Υπενθυμίζουμε ότι δύο φορές έχει ανανεωθεί η σύμβαση των παραπάνω εργαζομένων και τυχόν απόλυσή τους θα σημάνει παραπέρα υποστελέχωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών των νοσοκομείων του νησιού μας. Οι 65 συνάδελφοί μας καλύπτουν ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό που λείπει και είναι ειδικότητες νοσηλευτών, μαιών, μεταφορέων ασθενών, διοικητικών, τεχνολόγων, ακτινολόγων κλπ.

Σήμερα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε για αναμονή. Χρειάζεται άμεσα να οργανωθεί η πάλη για να εμποδιστούν τα μέτρα που σχεδιάζουν και άμεσα θα επιχειρήσουν να ψηφίσουν.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου καλεί όλους τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους του Ρεθύμνου, τα εργατικά σωματεία, συλλόγους και λαϊκούς φορείς σε κοινό αγώνα για:
• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους.
• Άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη σταθερή εργασία. Μονιμοποίηση εργαζομένων επικουρικών, συμβάσεων, ΕΣΠΑ, εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία κλπ.
• Κανένα κλείσιμο, καμία συγχώνευση, καμία συρρίκνωση κλινικών, τμημάτων των νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας. Επαναλειτουργία των κλειστών κρεβατιών στην ΜΕΘ, χειρουργεία, της ουρολογικής κλινικής, των μαγειρείων, των πλυντηρίων, κλπ. Καμία απόλυση εργαζομένου».
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2015 | 3:47 pm


Ενημερωτικές δράσεις κατά της βίας σε βάρος γυναικών

Ενημερωτικές δράσεις κατά της βίας σε βάρος γυναικών
ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνης, στo πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και πρόληψης ενάντια στη βία κατά των γυναικών, θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και ώρα 17:00, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Ποδηλατικό Σύλλογο Ρεθύμνης και την Ομάδα «Πάνθηρες των Δρόμων», περίπατο με ποδήλατα αναδεικνύοντας το κοινωνικό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.

Δυστυχώς, η βία είναι παρούσα στη ζωή μας, είναι δίπλα μας. Περιστατικά βίας που βιώνουν συνάνθρωποί μας, δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους. Όχι μόνο διότι ο καθένας μας, μπορεί να γίνει θύμα ανά πάσα στιγμή, αλλά, κυρίως, διότι η ανοχή ή η αδιαφορία απέναντι στην κοινωνική παθογένεια, την τρέφει, τη γιγαντώνει και εντέλει της επιτρέπει να κυριαρχήσει στη ζωή μας.

Με την πρωτοβουλία του αυτή, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνης, καλεί όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, να λάβουν μέρος στην προγραμματισμένη, συμβολική αυτή δράση, με στόχο να ενώσουμε τις φωνές μας και να αρθρώσουμε έναν ισχυρό λόγο αντίστασης στη βία, παρακινώντας ειδικά τις γυναίκες που είναι θύματά της, να σπάσουν τη σιωπή τους, να μιλήσουν για τις εμπειρίες βίας που βιώνουν ή έχουν βιώσει και να ζητήσουν τη συμπαράσταση των ειδικών του Κέντρου για να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν το πρόβλημα.

Αφετηρία του περίπατου θα είναι η Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στην οποία θα έχει στηθεί και ένα περίπτερο από όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου καθώς και να λάβουν το ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο.

Όσοι συμπολίτες επιθυμούν να συμμετάσχουν αλλά δεν διαθέτουν δικό τους ποδήλατο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας θα μπορούν να δανειστούν ένα από τα 20 ποδήλατα που θα έχουν στη διάθεσή τους εκείνη τη ημέρα οι διοργανωτές γι' αυτό το σκοπό.

Η ποδηλατοβόλτα θα διαρκέσει περίπου μία ώρα. Ας αφιερώσουμε λοιπόν μία ώρα από τη ζωή μας για να κινητοποιήσουμε θετικά την κοινωνία μας στην κατεύθυνση της εξάλειψης της βίας.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης ενάντια στη βία παρέχονται από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών εργάσιμες ημέρες και ώρες (Δευτ.- Παρ. 8.00μμ – 4.00μμ)

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2831056607
Email: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/isotitavia.reth

Τη συγκεκριμένη δράση υποστηρίζουν ηθικά, οργανωτικά και πρακτικά :
• Ο Αθλητικός Ποδηλατικός Σύλλογος Ρεθύμνης
• Η Ομάδα «Πάνθηρες των Δρόμων» Ρεθύμνης
• Το Ανθοπωλείο «Ονειράνθη»
• Τα Κρητικά αναψυκτικά ΑΡΚΑΔΙ
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2015 | 3:03 pm


Με 80 δόκιμους θα επαναλειτουργήσει η Σχολή Αστυφυλάκων

Με 80 δόκιμους θα επαναλειτουργήσει η Σχολή Αστυφυλάκων
Αναμένονται στα μέσα Νοεμβρίου  

Ανοίγει τις πύλες του για να δεχθεί νέους σπουδαστές μετά από τρία χρόνια το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου.

 

Το ΤΔΑ Ρεθύμνου πρόκειται να επαναλειτουργήσει από τη φετινή χρονιά μαζί με δύο ακόμα αστυνομικές σχολές σε όλη τη χώρα, αυτή της Κομοτηνής και εκείνη του Διδυμότειχου, όπου συνολικά έχουν απορροφηθεί περίπου 500 νέοι δόκιμοι επιτυχόντες της χρονιάς του 2013!

Οι επιτυχόντες των επόμενων ετών θα απορροφηθούν μεταγενέστερα, πιθανότατα από του χρόνου, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου έχει ήδη αποσπαστεί το αστυνομικό προσωπικό, που απαιτείται για τη λειτουργία του. Διοικητής τοποθετήθηκε ο αστυνομικός υποδιευθυντής, Αδάμ Παραδεισανός, ενώ συνολικά στο ΤΔΑ θα υπηρετήσουν περίπου 30 άτομα, που έχουν αποσπαστεί από υπηρεσίες όλης της χώρας.

Την εκπαιδευτική χρονιά 2015 – 2016 θα φοιτήσουν στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου 80 νεοεισαχθέντες, οι οποίοι πάντως το κομμάτι της βασικής εκπαίδευσης θα το περάσουν στη σχολή της Κομοτηνής. Και αυτό γιατί λόγω της τριετούς αναστολής λειτουργίας της σχολής στο Ρέθυμνο, απαιτούνταν να γίνουν διάφορες εργασίες συντήρησης στο κτήριο, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, όπως ανέφερε ο κ. Παραδεισανός στην Κρητική Επιθεώρηση.

Οι νέοι δόκιμοι αναμένονται να καταταγούν στη σχολή του Ρεθύμνου μετά το τέλος της βασικής εκπαίδευσης, δηλαδή γύρω στις 20 Νοεμβρίου. Για την ώρα δεν είναι γνωστό αν η ορκωμοσία τους πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή ή στο Ρέθυμνο.

Α.Κ.

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2015 | 1:42 pm


Συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Στο Ρέθυμνο

Σήμερα πρώτες πρωινές ώρες, συνελήφθη 32χρονος ημεδαπός, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον 32χρονο, κατά τη διάρκεια του οποίου βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε αυτοσχέδια συσκευασία, η οποία περιείχε μικροποσότητα κάνναβης.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2015 | 11:31 am


Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης χρηματοδοτεί με 40.000 Ευρώ τη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης χρηματοδοτεί με 40.000 Ευρώ τη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, ύψους 48.000 Ευρώ, μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης, για τη λειτουργία εθελοντικού…
Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, ύψους 48.000 Ευρώ, μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης, για τη λειτουργία εθελοντικού ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη του Ρεθύμνου.

Βάσει της σύμβασης, η οποία θα έχει διάρκεια δύο χρόνια, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης θα χρηματοδοτήσει από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού της μέχρι το ποσό των 40.000 Ευρώ για δαπάνες, που αφορούν στην προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.

Σκοπός της κοινωνικής αυτής δομής είναι η παροχή πρωτοβάθμιας υγείας σε άτομα, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και σε ανασφάλιστους μετανάστες.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2015 | 5:02 pm


Οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες του νομού

Οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες του νομού
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» για τις κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση, με την παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου, στην οποία θα συμμετάσχει και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, με αφορμή την πρόσληψη δυσανάλογα μικρού αριθμού εκπαιδευτικών για τις ανάγκες του νομού.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ωστόσο, διαμαρτύρεται και για τις υπηρεσιακές μεταβολές, καθώς το ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου αποφάσισε να μην εκτελεστούν όλες οι αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ και να μη δοθούν όλα τα κενά σε αναπληρωτές.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί τους εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, κηρύσσοντας ταυτόχρονα τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11:00 - 14:00. Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχει και η ΕΛΜΕ που στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν χθες οι καταλήψεις από τους μαθητές στο λύκειο Περάματος και στο 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Στα υπόλοιπα γυμνάσια (1ο, 3ο και Ατσιπόπουλου) οι μαθητές αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Όπως είπε στην Κρητική Επιθεώρηση η πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ Δέσποινα Νικολάου, το λύκειο Περάματος έχει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, αφού δεν έχει κανέναν φυσικό ή μαθηματικό, επομένως δεν γίνονται καθόλου αυτά τα μαθήματα, ενώ στο 2ο ΕΠΑΛ τα παιδιά δεν χωράνε, όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

«ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗΣ Η ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»

Στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου τονίζει:
«Το Υπουργείο Παιδείας μετά από ένα μήνα υπολειτουργίας των σχολείων και εκατοντάδων χαμένων διδακτικών ωρών, προχώρησε επιτέλους στην Α' φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Οι προσλήψεις αυτές δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες ανάγκες του Νομού μας σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, από τα 84 κενά δασκάλων και 52 νηπιαγωγών καλύφθηκε μόνο το 1/3 εξ αυτών, δηλαδή προσλήφθηκαν 27 δάσκαλοι και 18 νηπιαγωγοί, παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογός μας ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την τραγική κατάσταση που επικρατεί για άλλη μια χρονιά στα σχολεία του νομού μας, τόσο στα τοπικά ΜΜΕ όσο και στους τοπικούς πολιτικούς φορείς.

Ακολούθως, το ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου, με ευθύνη της Διοίκησης, φάνηκε ότι σ' αυτή τη συγκυρία, θέλησε να παίξει το ρόλο του διαχειριστή της μίζερης αυτής πραγματικότητας και ουσιαστικά να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας που ιδίως τη φετινή χρονιά επέδειξε παροιμιώδη ολιγωρία, έλλειψη οργάνωσης αλλά και ανακολουθία λόγων και έργων, αναφορικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές, την εξεύρεση πόρων για προσλήψεις αναπληρωτών και τους μόνιμους διορισμούς, τους οποίους είχε εξαγγείλει προεκλογικά.

Με βάση τα παραπάνω, το ΠΥΣΠΕ σε σημερινή του συνεδρίαση, στα πλαίσια της οποίας το ΔΣ τους συλλόγου μας εξέθεσε την αντίθεσή του αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, αφενός να μην εκτελεστεί το σύνολο των αποσπάσεων εντός ΠΥΣΠΕ, αφετέρου ναμη δοθούν όλα τα κενά στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια, και καθώς τα πάγια αιτήματα του Κλάδου μας δεν έγιναν δεκτά, ο Διευθυντής Π.Ε. Ν. Ρεθύμνου δεσμεύτηκε ότι οι υπόλοιπες αποδεσμεύσεις θα πραγματοποιηθούν με τη Β΄ φάση προσλήψεων και ότι οι αναπληρωτές της Α΄ φάσης, κατόπιν αίτησής τους, θα βελτιώσουν τη θέση τους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας και οι αιρετοί του ΠΥΣΠΕ καταγγέλλουμε τις παραπάνω αποφάσεις και καλούμε το ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου να άρει άμεσα την απόφαση αυτή που θέτει σε ομηρία αρκετούς συναδέλφους μας, μην επιλύοντας κανένα απολύτως πρόβλημα αφού ο αριθμός των κενών παραμένει ουσιαστικά ο ίδιος. Επιπρόσθετα, δίδοντας συγκεκριμένα κενά στους αναπληρωτές αναρωτιόμαστε πώς μπορεί άραγε να ιεραρχηθούν οι ανάγκες των σχολείων και ποια είναι η αξιοκρατική κατανομή όταν οι μειωμένες προσλήψεις εκπαιδευτικών δεν αρκούν για να καλύψουν τα αυξημένα κενά του νομού μας.

Έτσι, ζητάμε:
• Να αποδεσμευτούν όλοι οι συνάδελφοι που έχουν πάρει απόσπαση
• Να δοθούν όλα τα κενά στους συναδέλφους αναπληρωτές και οι τοποθετήσεις τους να γίνουν από το ΠΥΣΠΕ.
• Άμεση πρόσληψη αναπληρωτών σε όλα τα εναπομείναντα κενά του νομού μας.
• Μόνιμοι μαζικοί σε όλα τα οργανικά κενά (η μοναδική ουσιαστική λύση στα τεράστια προβλήματα που ανακύπτουν κάθε χρόνο αναφορικά με τη στελέχωση των σχολικών μας μονάδων).

Επιπλέον, θεωρώντας ότι η πρωτόγνωρη και κατάφωρη αυτή αδικία προς τους συναδέλφους μας μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις και όχι με διαχειριστικές πρακτικές, καλούμε τα μέλη μας σε παράσταση διαμαρτυρίας που συνδιοργανώνουμε με την ΕΛΜΕΡ και την Ένωση Γονέων την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κηρύσσοντας ταυτόχρονα τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11:00 - 14:00».

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2015 | 3:59 pm


Ζωντανή διαφήμιση για το Ρέθυμνο οι συχνοί επισκέπτες

Ζωντανή διαφήμιση για το Ρέθυμνο οι συχνοί επισκέπτες
Ο τουρισμός αποτελεί το α και το ω για την οικονομία της Κρήτης και είναι προφανές ότι οι ενασχολούμενοι με το αντικείμενο οφείλουν να το διαφυλάξουν ως κόρην οφθαλμού.
Ο τουρισμός αποτελεί το α και το ω για την οικονομία της Κρήτης και είναι προφανές ότι οι ενασχολούμενοι με το αντικείμενο οφείλουν να το διαφυλάξουν ως κόρην οφθαλμού.

Αυτό άλλωστε το κάνουν χρόνια ήδη οι τουριστικοί επιχειρηματίες που «χτίζουν» λιθαράκι – λιθαράκι το προϊόν που προσφέρουν και όπως αποδεικνύεται το κάνουν πολύ καλά. Αυτός επομένως είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο δεκάδες είναι πια οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει το Ρέθυμνο μέσα στην καρδιά τους και δεν παραλείπουν να περάσουν λίγες μέρες διακοπών για να απολαύσουν ήλιο, θάλασσα, φιλοξενία, θέρμη.

Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Τουρισμού, ο σύλλογος ξενοδόχων τίμησε 19 ζευγάρια που έρχονται από 5 ως 30 χρόνια συνεχώς στο Ρέθυμνο, επιβραβεύοντας την αγάπη που δείχνουν οι επισκέπτες μας αλλά και αποδεικνύοντας ότι αυτή η σχέση των δύο πλευρών αναγνωρίζεται. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε σημαντικό να δημοσιεύσουμε και τα ονόματα των ανθρώπων που αγαπούν το Ρέθυμνο και το αποδεικνύουν, αλλά και των τουριστικών μονάδων που τους φιλοξενούν.

Πρόκειται για ανθρώπους που βραβεύτηκαν φέτος με τα βραβεία φιλίας. Ανάλογα έχουν παραλάβει τα προηγούμενα 4 χρόνια δεκάδες ακόμα επισκέπτες, που διαμένουν σε πολλά ακόμα ξενοδοχεία του νομού που αποτελούν διαφήμιση για τον τόπο.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2015 | 2:01 pm


Καθορισμός ανώτατων τιμών στα προϊόντα των κυλικείων

Καθορισμός ανώτατων τιμών στα προϊόντα των κυλικείων
Από το Τμήμα Εμπορίου

Τις ανώτατες τιμές πώλησης σε προϊόντα που διατίθενται σε κυλικεία δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, καθόρισε το Τμήμα Εμπορίου της Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

 

Οι τιμές έχουν ως εξής:

 

Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) - 1,10 ευρώ.
Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαι­ολάδου και άλλων - 1,35 ευρώ.
Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κου­λούρι) σε ατομική συσκευασία 40 γραμμα­ρίων τουλάχιστον - 0,40 ευρώ.
Tυρόπιτα—σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων - 1,10 ευρώ.
Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου - 0,35 ευρώ.
Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml - 0,95 ευρώ.

Έχουν θεσπιστεί επιπρόσθετα και τα ακόλουθα:
α) Απαγορεύεται η διάθεση στους μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων ροφημάτων καφέδων. Τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου. β) Στους χώρους όπου διατίθενται τα προϊόντα τοποθετείται υποχρεωτικά τιμοκατάλογος ορατός από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου, στον οποίο με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα αναγράφονται τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα τα εξής:
• «ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΤΟΣΤ ΑΠΛΟ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑ (ΣΗΣΑΜΕΝΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ) ΤΥΡΟΠΙΤΑ, ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ, ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ, ΦΥΣΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ»
• Τα παραπάνω είδη με τις αντίστοιχες τιμές διάθεσης τους
γ) Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση των ειδών αυτών είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας των πωλητών που δραστηριοποιούνται εντός των χώρων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.
Η εν λόγω υποχρέωση δεν αναιρεί το δικαίωμα στον υπόχρεο να επιλέξει ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί-σάντουιτς με τυρί» τη διάθεση ενός εξ αυτών ή και των δύο και ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί και γαλοπούλα-σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα» τη διάθεση ενός εξ αυτών ή των δύο.
δ) Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία.
ε) Κατά τα λοιπά ισχύει ως έχει η υπ' αριθ ΥΙγ/Γ.Π./οικ 81025/1183/ΦΕΚ 2135/29.8.2013 Υγειονομική Διάταξη.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1000€ για έλλειψη τιμοκαταλόγου, 500€ για υπέρβαση ανά είδος και 1500€ για έλλειψη ανά είδος. Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου θα πραγματοποιούνται έλεγχοι από την Υπηρεσία προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή όσων ορίζονται στην παραπάνω απόφαση.

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2015 | 4:05 pm


Ένοχος και για τις δύο κατηγορίες ο 20χρονος για την υπόθεση θανάτου της Στέλλας Ακουμιανάκη

Ένοχος και για τις δύο κατηγορίες ο 20χρονος για την υπόθεση θανάτου της Στέλλας Ακουμιανάκη
Δικάστηκε ενώπιον του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων  

Ένοχος και για τις δύο πράξεις, του βιασμού και της έκθεσης ανήλικου σε κίνδυνου, κρίθηκε ο 20χρονος σήμερα ρεθυμνιώτης, ο οποίος δικάστηκε ενώπιον του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων για την υπόθεση θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη το Πάσχα του 2011.
Ο 20χρονος τέθηκε ενώπιον της κρίσης του δικαστηρίου Ανηλίκων καθώς κατά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος δεν είχε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι τέλεσε το αδίκημα του βιασμού και κατά πλειοψηφία το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο σε βαθμό πλημμελήματος, όπως μεταβλήθηκε η αρχική κακουργηματική κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης.

 

Λόγω του ότι το θύμα είχε συμπληρώσει την τραγική ημέρα το 15ο έτος της ηλικίας του, δεν προβλέπεται ποινή φυλάκισης, επομένως στον 20χρονο επιβλήθηκαν αναμορφωτικά μέτρα: να εκτίσει κοινωνική εργασία 400 ωρών ετησίως στο Γηροκομείο Ρεθύμνου μέχρι την συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του και να παρίσταται μία φορά μηνιαίως σε ψυχιατρική συνεδρία στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

Πηγή: www.GOODnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2015 | 3:17 pm


«Φωτιές» άναψε λογαριασμός νερού 93,5 χιλιάδων ευρώ στο νεκροταφείο!

«Φωτιές» άναψε λογαριασμός νερού 93,5 χιλιάδων ευρώ στο νεκροταφείο!
Στο Ρέθυμνο  

Ένας υπέρογκος λογαριασμού νερού ύψους 93.478 ευρώ έχει προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ της διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνου και του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου για το υδρόμετρο που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεντρικού νεκροταφείου της πόλης. Ο λογαριασμός έφτασε πριν από μερικές ημέρες στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου και αφού είχαν προηγηθεί από μήνες ενημερώσεις για το ύψος της οφειλής που έχει προκύψει, οφειλή την οποία οι άνθρωποι της ενορίας δεν αναγνωρίζουν, υποστηρίζοντας ότι από παλιά υπήρχε μία άτυπη συμφωνία με την οποία ο δήμος τακτοποιούσε το θέμα, χωρίς να συμμετέχει η εκκλησία.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου το υδρόμετρο του νεκροταφείου έχει διακοπεί, ενώ ο προϊστάμενος ιερέας της ενορίας, π. Δημοσθένης αναφερόμενος χθες στο θέμα σημείωσε ότι δεν ήταν ποτέ η ενορία υποχρεωμένη να πληρώνει τον εν λόγω λογαριασμό, όπως κάνει με το δεύτερο υδρόμετρο που βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και εξυπηρετεί τις ανάγκες της και τις ανάγκες των συσσιτίων. Σύμφωνα με τον π. Δημοσθένη, «εδώ και πολλά χρόνια έχει μπει το ρολόι του νερού στο νεκροταφείο και όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν, μέχρι σήμερα, ποτέ δε μας ζήτησαν χρήματα. Ποτέ πριν δεν είχε έρθει λογαριασμός εδώ. Και ήρθε ο σημερινός δήμος και ζητάει 93 χιλιάδες ευρώ. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε και να πληρώσουμε ένα τέτοιο ποσόν» είπε. Ο ίδιος ανέφερε πως είναι οικονομικά αδύνατο η ενορία να καλύψει αυτό το ποσό και να το αφαιρέσει από τις ανάγκες των συσσιτίων, που καθημερινά σιτίζουν περίπου 150 άτομα.

«Εμείς δεν εισπράττουμε εισφορές όπως το Δημοτικό Νεκροταφείο. Δεν έχει έσοδα η ενορία από το νεκροταφείο, αντιθέτως έχει έξοδα, όπως για παράδειγμα την καθαριότητά του χώρου. Εμείς δε ζητάμε χρήματα όταν κάποιος ενταφιάζεται εδώ. Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο». Μάλιστα, κάλεσε τη ΔΕΥΑΡ ουσιαστικά να κάνει μία κοινωνική προσφορά, λέγοντας: «Γιατί η ΔΕΥΑΡ δεν κάνει μια κοινωνική προσφορά, γιατί δεν παραχωρεί το νερό δωρεάν στους δημότες να μπορούν να περιποιηθούν τον τάφο των γονιών τους;» και πρόσθεσε: «Ζητούμε από τη ΔΕΥΑΡ να μας πει ποιος προϊστάμενος έκανε την αίτηση για να μπει το ρολόι στο νεκροταφείο. Πιστεύω, κανείς δεν το ζήτησε. Πιστεύω ότι ο δήμος το έκανε δώρο».

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Άγγελος Μαλάς, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε πως το ποσό είναι πολύ υψηλό, όμως δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα, αφού φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα διαρροής, που προκύπτει από τις καταγεγραμμένες καταναλώσεις. Ο ίδιος σημείωσε πως μπορεί το ποσό να μειωθεί, αρκεί η ενορία να αναγνωρίσει το πρόβλημα, να γίνει έλεγχος για τη διαρροή και να επισκευάσει τη βλάβη.

Η ΔΕΥΑΡ, είπε, έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει ένα μέρος του ποσού λόγω της διαρροής, όμως δεν είναι δυνατόν να μην ζητήσει τα χρήματα από την ενορία, αφού σε διαφορετική περίπτωση μπορεί ο επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου να καταλογίσει το ποσό στη διοίκηση και τους αρμόδιους υπάλληλους της επιχείρησης, με την αιτιολογία ότι δεν έπραξαν όσα έπρεπε για να το εισπράξουν. Ο κ. Μαλάς πρόσθεσε ότι στο παρελθόν οι λογαριασμοί αποστέλλονταν στον δήμο, η οικονομική υπηρεσία του οποίου σήμερα όμως υποστηρίζει ότι δεν έχει το δικαίωμα να πληρώσει το ποσό, αφού το νεκροταφείο και το υδρόμετρό του ανήκουν στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου. Όσο για το γεγονός ότι η υδροδότηση του συγκεκριμένου ρολογιού έχει διακοπεί, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι και στο παρελθόν είχε επαναληφθεί, αλλά είχε επανασυνδεθεί...

Για την ώρα πάντως το κοιμητήριο εξυπηρετείται από τις εξωτερικές βρύσες της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Σε ανακοίνωση της Ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου, αναφέρεται: «Ενημερώνουμε τους δικαιούχους χρήσης γηπέδου εντός του κοιμητηρίου της Ενορίας μας ότι η παροχή ύδρευσης ΔΙΕΚΟΠΗ από τη ΔΕΥΑΡ, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών που σωρεύτηκαν στο υδρόμετρο αυτό.

Υποχρέωσή μας, να κάνουμε γνωστά, τόσο στους δικαιούχους, όσο και στο ευρύτερο κοινό της πόλης μας, τα κάτωθι:
για το υδρόμετρο που εξυπηρετούσε το χώρο εντός του κοιμητρίου, είχε συναφθεί άτυπη υποχρέωση του Δήμου να τακτοποιεί και να εξοφλεί τις εκάστοτε καταναλώσεις που κατέγραφε το υδρόμετρο. Ούτω συνέβαινε εκ παλαιόθεν (πιθανολογούμε από το 1997), καθότι το κοιμητήριο της Ενορίας μας αποτελούσε στο παρελθόν το μοναδικό της πόλης μας.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ προς το σεβαστό κοινό ότι η ύδρευση δεν διεκόπη λόγω πράξης ή αμέλειας της Ενορίας μας.

Προς τούτο και προς εξυπηρέτηση των δικαιούχων σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να εξυπηρετείστε από την παροχή ύδρευσης της Ενορίας μας που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγ. Κων/νου και Ελένης, προς απάβλυνση της ταλαιπωρίας των δικαιούχων που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες.

Παρακαλούμε για την κατανόησή σας και ζητούμε συγνώμη για την ταλαιπωρία σας».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2015 | 2:00 pm


Συνέδριο για την έγκαιρη αντιμετώπιση ακραίων υδρο-μετεωρολογικών φαινομένων

Συνέδριο για την έγκαιρη αντιμετώπιση ακραίων υδρο-μετεωρολογικών φαινομένων
1 ΚΑΙ 2 Οκτωβρίου  

Το 1ο Συμμετοχικό Εργαστήριο «Προετοιμάζοντας τις παράκτιες κοινωνίες για την έγκαιρη αντιμετώπιση ακραίων υδρο-μετεωρολογικών φαινομένων», διοργανώνει το Εργαστήριο Υδρολογίας & Αξιοποίησης Υδατικών πόρων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου στις 1 και 2 Οκτωβρίου, στο νεόδμητο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ρεθύμνου (οδός Μαρκέλλου, Μασταμπάς).

 

Ας σημειωθεί ότι, με τις εργασίες του εν λόγω συμμετοχικού εργαστηρίου του ΕΜΠ, εγκαινιάζεται η χρήση του νέου χώρου που έχει κατασκευαστεί στο κτίριο της Κοινωνικής Μέριμνας, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή συνεδρίων και άλλων συναφών δράσεων.

Το Συμμετοχικό εργαστήριο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος PEARL: preparing for extreme and rare events in coastal regions.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν μόνον φορείς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης (Δήμος Ρεθύμνου, Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, ΔΕΥΑΡ, Λιμενικό ταμείο, ΟΑΚ, κα) που εμπλέκονται στη διαχείριση ή την αντιμετώπιση των πλημμυρικών κινδύνων και τη σχετική διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στόχοι της εκδήλωσης είναι αφενός η ενίσχυση της σχέσης ανάμεσα στην επιστήμη, την πολιτεία και την τοπική κοινωνία σε ό ,τι αφορά τη διαχείριση των πλημμυρικών κινδύνων και αφετέρου η ενεργή συμμετοχή των αρμόδιων φορέων σε δράσεις επίδειξης των τεχνολογικών εργαλείων που θα αναπτύξει το PEARL.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.

Λίγα λόγια για το έργο PEARL

To PEARL (www.pearl-fp7.eu) είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό έργο, χρηματοδοτούμενο από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορά στην προετοιμασία των κοινωνιών για ακραία μελλοντικά υδρομετεωρολογικά φαινόμενα σε παράκτιες περιοχές. Στο έργο συμμετέχουν 23 διακεκριμένοι φορείς από Ευρώπη, Αμερική και Ασία (ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια) ενώ θα εξεταστούν 7 πιλοτικές περιοχές από την Ευρώπη, με σκοπό την ανάπτυξη ενός ολιστικού πλαισίου που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες πρόκλησης πλημμύρας και τις διαδικασίες αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, ενώ συγχρόνως θα επιδιώξει την ενίσχυση της σχέσης ανάμεσα σε πολιτεία, φορείς την τοπική κοινωνία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ότι αφορά τη διαχείριση ενός κινδύνου ή φαινομένου πλημμύρας. Η πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί μία από τις 7 πιλοτικές περιοχές εφαρμογής του έργου στην Ευρώπη λόγω των ιδιαίτερων γεω-μορφολογικών, υδρολογικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών, καθώς και των ιστορικών γεγονότων πλημμύρας και της διαδικασίας αντιμετώπισής τους. Στόχος είναι να συλλεγούν μαθήματα από το παρελθόν και να προκύψουν ιδέες για την προστασία από ακραία φαινόμενα στο μέλλον, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Οι πλημμύρες αποτελούν έναν από τους πιο καταστροφικούς κινδύνους που απειλούν τις παράκτιες αστικές περιοχές. Η ραγδαία αστικοποίηση σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη πολιτειακών και θεσμικών μέσων συνεπάγεται μία σημαντική αύξηση του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων τα οποία με τη σειρά τους απειλούν με καταστροφή ή ερήμωση τις παράκτιες πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Οι επικείμενες απειλές χρειάζεται να αντιμετωπιστούν σε ό,τι αφορά την πρόληψη και διαχείριση των ακραίων φαινομένων λαμβάνοντας υπόψη πολλαπλούς θεσμικούς, πολιτειακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες σε τοπικό, εθνικό επίπεδο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το PEARL συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με την πρακτική εμπειρία των κοινωνικών εταίρων σε θέματα υδρολογίας, μείωσης και διαχείρισης των κινδύνων με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων για τις παράκτιες κοινωνίες εστιάζοντας σε ακραία υδρο-μετεωρολογικά φαινόμενα.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και μεθόδων που θα επιτρέψουν την βελτίωση των απαραίτητων διαδικασιών και εργαλείων για την έγκαιρη προειδοποίηση ενός κινδύνου πλημμύρας. Θα αναπτυχθεί μία παν –ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που θα συγκεντρώσει όλες τις περιπτώσεις, καλά παραδείγματα και προγράμματα επίδειξης από όλη την Ευρώπη με στόχο την δημιουργία και εφαρμογή μελλοντικών αναπτυξιακών και πολεοδομικών σχεδίων που θα περιορίζουν των κίνδυνο καταστροφής. Το PEARL θα συνδυάσει τον κίνδυνο με τις αιτίες εκτίμησης, την πρόληψη, πρόγνωση και έγκαιρη ειδοποίηση με την ανάπτυξη διαρθρωτικών και μη στρατηγικών και ενεργής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το ΕΜΠ συμμετέχει στο έργο με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Χρήστο Μακρόπουλο.
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2015 | 4:14 pm


Σε κατάσταση ... διάλυσης τα σχολεία του Μυλοποτάμου

Σε κατάσταση ... διάλυσης τα σχολεία του Μυλοποτάμου
Σοβαρά προβλήματα λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών  

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη υπολειτουργία των σχολικών μονάδων στην περιοχή του Μυλοποτάμου ο Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών και Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Μανούσος Κλάδος προέβη στην εξής δήλωση: «Βρίσκομαι στην πολύ δυσάρεστη θέση να εκφράσω την αγανάκτηση μου και να καταγγείλω δημόσια την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνει η σχολική κοινότητα του Μυλοποτάμου με την συνεχιζόμενη υπολειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Πολλά από τα νηπιαγωγεία μας παραμένουν κλειστά ενώ Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια είτε λειτουργούν μερικώς είτε υπάρχει μόνο διευθυντής και ένα – δύο εκπαιδευτικοί για να ανοίγουν και να κλείνουν τις πόρτες των κτιρίων. Ειδικά τα σχολεία του ορεινού Μυλοποτάμου βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης!

Γονείς και κηδεμόνες επικοινωνούν μαζί μας αναστατωμένοι για το αν θα πρέπει να πάρουν τα παιδιά τους και να τα κατεβάσουν στο Πέραμα ή ακόμα και στην πόλη του Ρεθύμνου, καθώς φοβούνται ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου τα σχολεία τους.

Ειδικά σε ότι αφορά το ΕΠΑΛ Μυλοποτάμου ήδη το σχολείο αποδυναμώθηκε από μαθητές καθώς οι περισσότεροι πήραν μεταγραφή για τα ΕΠΑΛ της πόλης ενώ το Δημοτικό Σχολείου Μελιδονίου κλείνει ακριβώς γιατί οι γονείς μετέγραψαν τους μαθητές στα Δημοτικά του Περέματος, αφού δεν μπορούσαν να ανεχθούν την απαράδεκτη τακτική του κράτους να αδυνατεί να λειτουργήσει έγκαιρα τα μικρά σχολεία, κυρίως δε να αντιληφθεί, ότι και οι λίγοι μαθητές, είναι μαθητές, και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολλούς μαθητές.

Η πραγματικότητα αυτή αποτελεί ντροπή για την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του που δεν κατάφεραν να οργανώσουν ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά αγκυλωμένοι στην γραφειοκρατία και την δυσκίνητη σκουριασμένη μηχανή που έφτιαξαν και υπηρετούν, έχουν προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου χάος!

Απέναντι σε όλα αυτά απαιτούμε:

Την άμεση τοποθέτηση του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία του Δήμου Μυλοποτάμου από το πιο μικρό μονοθέσιο έως το πιο πολυπληθές πολυθέσιο.
Την άμεση καταβολή των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, εκρεμότητα, επίσης αδιανόητη και απαράδεκτη.
Την άμεση εξόφληση των καθαριστριών για το Β' εξάμηνο του περασμένου σχολικού έτους που δεν έχει ακόμα καταβληθεί.

Σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις σχολείων που βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλώνω ότι διαφωνώ με τα κλειστά σχολεία, αλλά, συμμερίζομαι απολύτως τα αιτήματα των μαθητών και τα στηρίζω.»
Πηγή: www.cretalive.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2015 | 3:08 pm


Καταστράφηκε κατάστημα από πυρκαγιά

Καταστράφηκε κατάστημα από πυρκαγιά
ΧΘΕΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ολοσχερώς καταστράφηκε ένα κατάστημα με είδη κυνηγιού και αλιείας χθες το μεσημέρι από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των εύφλεκτων υλικών. Περίοικοι διαπίστωσαν γύρω στις 14.50 φλόγες να «ξεπηδούν» από το κατάστημα που βρίσκεται στο κέντρο του Ρεθύμνου, στην οδό Πρεβελάκη 23, στο ισόγειο 4όροφης πολυκατοικίας και δίπλα σε άλλα καταστήματα.

Άμεσα ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου, που επενέβη με τρία οχήματα και 10 άντρες. Υπό την καθοδήγηση του διοικητή της υπηρεσίας, Δημοσθένη Μπουντουράκη οι πυροσβέστες κατάφεραν σύντομα να περιορίσουν την πυρκαγιά στο ισόγειο χωρίς να επεκταθεί στους ορόφους ή σε παρακείμενα καταστήματα.

Η φωτιά έγινε αντιληπτή σε μεγάλο μέρος της πόλης, αφού οι μαύροι καπνοί ήταν πυκνοί. Τα αίτια διερευνά το ανακριτικό τμήμα της υπηρεσίας. Εκτιμάται, πάντως, ότι η ζημιά που προκλήθηκε στον εξοπλισμό, τα προϊόντα και το κτήριο αγγίζει τα 120 χιλιάδες ευρώ.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2015 | 1:31 pm


Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση θανάτου της Στέλλας Ακουμιανάκη στο δικαστήριο Ανηλίκων

Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση θανάτου της Στέλλας Ακουμιανάκη στο δικαστήριο Ανηλίκων
Στο Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου, κεκλεισμένων των θυρών, διεξάγεται από το πρωί η δίκη του 21χρονου σήμερα ρεθυμνιώτη, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση του θανάτου της άτυχης Στέλλας Ακουμιανάκη το…
Στο Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου, κεκλεισμένων των θυρών, διεξάγεται από το πρωί η δίκη του 21χρονου σήμερα ρεθυμνιώτη, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση του θανάτου της άτυχης Στέλλας Ακουμιανάκη το Πάσχα του 2011.

Ο νεαρός, που τότε ήταν 16 ετών, κατηγορείται για θανατηφόρα έκθεση ανήλικου και για βιασμό. Στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου τα μέτρα ασφαλείας είναι ισχυρά, ενώ συνολικά πρόκειται να καταθέσουν 20 μάρτυρες. Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση των γονέων της Στέλλας Ακουμιανάκη, που έχασε τη ζωή της από οξεία δηλητηρίαση λόγω του ποσοστού του αλκόόλ στο αίμα της.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη άνοιξη ένοχος για βιασμό αλλά αθώος για την θανατηφόρα έκθεση κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων ένας 27χρονος ρεθυμνιώτης, επίσης κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση, ενώ οι δύο ειδικευόμενοι γιατροί των ΤΕΠ καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

GOODnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2015 | 12:41 pm


Ενέργεια από βιομάζα εξετάζει η δημοτική αρχή στα Ανώγεια

Ενέργεια από βιομάζα εξετάζει η δημοτική αρχή στα Ανώγεια
Ενέργεια από βιομάζα εξετάζει η δημοτική αρχή στα Ανώγεια

Τις προοπτικές δημιουργίας μονάδας αξιοποίησης βιομάζας ζωικών και οργανικών αποβλήτων και την παραγωγή ενέργειας με στόχο και την ενέργεια σε τηλεθέρμανση, εξετάζει η δημοτική αρχή στα Ανώγεια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση με προοπτικές που θα απελευθερώσουν τοπικές δυνάμεις στο θέμα της ενέργειας, αλλά θα καλυφθεί και ένα μεγάλο ζητούμενο σχετικά με τα απόβλητα που υπάρχουν από την κτηνοτροφία, τα τυροκομεία και τα ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής. Στόχος πάντα είναι η μετατροπή των αποβλήτων σε ενέργεια θερμική και ηλεκτρική που θα διοχετεύεται μέσω αγωγών σε κάθε σπίτι των Ανωγείων.

Στα Ανώγεια βρέθηκε σήμερα για το θέμα αυτό η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη - Ταβερναράκη, η οποία, σε συνάντηση που είχε με τη δημοτική αρχή για το συγκεκριμένο θέμα, εξέτασε τη δυνατότητα δημιουργίας και εγκατάστασης ενός τεράστιου καυστήρα και λέβητα που θα λειτουργεί στα Ανώγεια με καύσιμα προερχόμενα από τα ζωικά απόβλητα, ώστε σε τελικό επίπεδο να αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές των πολιτών αρχικά της τοπικής κοινωνίας μειώνοντας σημαντικά το κόστος σε θέρμανση και ηλεκτρικό των νοικοκυριών και της επαγγελματικής στέγης.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη, η Περιφέρεια και η πολιτεία μπορεί να σταθεί αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια γιατί,όπως είπε "θεωρούμε ότι τέτοια έργα, που μπορούν και συνδυάζουν ουσιαστικά την αξιοποίηση αποβλήτων και την παραγωγή ενέργειας, είναι έργα πρώτης προτεραιότητας. Σήμερα θέτουμε τις πρώτες γραμμές και διερευνούμε αν αυτή τη στιγμή τα Ανώγεια μπορούν και έχουν ικανή ποσότητα αποβλήτων που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια μονάδα. Συντεταγμένα με πιο γρήγορους ρυθμούς και αν πραγματικά υπάρχουν οι προοπτικές και οι δυνατότητες , τότε είμαστε σε θέση να τις αξιοποιήσουμε".

Τα Ανώγεια έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για μία τέτοια επένδυση, και αν κάτι τέτοιο στεφθεί με επιτυχία θα αποτελέσει έργο πιλότο για την Ελλάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αντιδήμαρχο, Βασίλη Σμπώκο, ιδέα και πρόταση του οποίου ήταν η διερεύνηση για τη δημιουργία μονάδας αξιοποίησης βιομάζας ζωικών και οργανικών αποβλήτων "ένα τέτοιο αναπτυξιακό έργο εκτός των άλλων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μειώσει το κόστος της καθημερινότητας του πολίτη, δεδομένου πως σε κάθε σπίτι καταργεί τους λέβητες και τους καυστήρες, και ένας τεράστιος λέβητας και ένας καυστήρας θα υποστηρίζει όλα τα σπίτια από άποψη θέρμανσης μέσω κεντρικού αγωγού που θα συνδέεται με τις οικίες", είπε.

Η τηλεθέρμανση είναι η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες, συνήθως σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αρκετά μακριά από το χώρο κατανάλωσης. Αφορά επί της ουσίας τη θέρμανση των κτιρίων μιας πόλης, ή ενός τμήματος της πόλης από κεντρικό καυστήρα και όχι από ατομικούς.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2015 | 8:43 pm


Το σκάφος «έμεινε» λίγο πριν το λιμάνι

Το σκάφος «έμεινε» λίγο πριν το λιμάνι
Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου από τον Κυβερνήτη του Ι/Φ σκάφους "PRINCESS ORSINI" σημαίας Βρετανίας, για αδυναμία εκτέλεσης κινήσεων και συνέχισης πλου σε συνδυασμό με επικρατούσα άπνοια…

Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου από τον Κυβερνήτη του Ι/Φ σκάφους "PRINCESS ORSINI" σημαίας Βρετανίας, για αδυναμία εκτέλεσης κινήσεων και συνέχισης πλου σε συνδυασμό με επικρατούσα άπνοια, ενώ το σκάφος βρισκότανε στη θαλάσσια περιοχή "ΜΙΣΣΙΡΙΩΝ" και σε απόσταση τριών (03) ν.μ. ανατολικά του οικείου λιμένα, με έξι (06) αλλοδαπούς επιβάτες.

 

Άμεσα στο σημείο, κατέπλευσαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και το Ε/Γ-Τ/Ρ "ΝΤΟΛΦΙΝ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙΙ" Ν.Π. 5978 το οποίο ρυμούλκησε το "PRINCESS ORSINI" συνοδεία του σκάφους Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Ρεθύμνου.

Από τη Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω Ι/Φ σκάφους μέχρι αποκατάστασης της βλάβης.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2015 | 1:59 pm


Ένα ακόμη θανατηφόρο τροχαίο

Ένα ακόμη θανατηφόρο τροχαίο
Ένας νεκρός και δυο τραυματίες  

Ένας νεκρός και δυο τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε σήμερα στις 9.30 περίπου το πρωί, στην εθνική οδό Ρεθύμνου – Ηρακλείου στο ύψος της Παναγίας του Χάρακα, στο Μπαλί.

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2015 | 1:07 pm


Καλλιεργούσε δενδρύλλια κανναβης

Καλλιεργούσε δενδρύλλια κανναβης
Στο ποιμνιοστάσιο του 

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, 43χρονος ημεδαπός, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Ειδικότερα, από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε έρευνα σε ποιμνιοστάσιο ιδιοκτησίας του 43χρονου και σε γύρω χώρους, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε καικατασχέθηκε δενδρύλλιο κάνναβης ευρισκόμενο στο στάδιο της ανάπτυξης ύψους  2,5 μέτρων.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2015 | 5:37 pm


3500 δέντρα χασίς έχουν εκριζωθεί στο νομό Ρεθύμνου το 2015

3500 δέντρα χασίς έχουν εκριζωθεί στο νομό Ρεθύμνου το 2015
ΝΕΑ «ΣΟΔΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
150 δενδρύλλια σε τρεις φυτείες στον ορεινό Μυλοπόταμο

Τρεις φυτείες κάνναβης με 150 δενδρύλλια σε πλήρη ανάπτυξη εντόπισαν χθες το πρωί κατά τη διάρκεια οργανωμένης εξερεύνησης σε ορεινή περιοχή του Μυλοποτάμου αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου και της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης εντοπίστηκαν οι τρεις φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Μυλοποτάμου, όπου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, καλλιεργούντο επιμελώς 150 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3 μέτρα, στο στάδιο της συγκομιδής, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Τα δενδρύλλια κατασχέθηκαν μαζί με πλήθος πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση στους χώρους των φυτειών, ενώ έρευνες διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τις φετινές επιχειρήσεις στο νομό Ρεθύμνου έχουν εντοπιστεί και εκριζωθεί ακόμα 3196 δενδρύλλια σε διάφορες περιοχές.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2015 | 5:15 pm


Απώλεια του δικαιώματος δωρεάν σίτισης για 700 φοιτητές στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Απώλεια του δικαιώματος δωρεάν σίτισης για 700 φοιτητές στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου
Στις... παράπλευρες απώλειες που έχει φέρει η έλλειψη κονδυλίων στο Πανεπιστήμιο και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι και η απώλεια του δικαιώματος δωρεάν σίτισης για 700 περίπου φοιτητές…

Στις... παράπλευρες απώλειες που έχει φέρει η έλλειψη κονδυλίων στο Πανεπιστήμιο και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι και η απώλεια του δικαιώματος δωρεάν σίτισης για 700 περίπου φοιτητές του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο.

 

Η κάρτα των φοιτητών δεν ανανεώθηκε αυτό το εξάμηνο και χθες πολλοί ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της πρυτανείας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

«Με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13 στο 23%, μειώθηκαν οι μερίδες του φαγητού και το υπουργείο δεν δίνει επιπλέον χρηματοδότηση για να καλυφθούν τα 2.100 άτομα που σιτίζονταν δωρεάν στο πανεπιστήμιο Κρήτης μέχρι πέρυσι και έχει πέσει ο αριθμός στους 1.400 φοιτητές», τόνισε η φοιτήτρια Μαρκαίτη Στασινού.

Τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών τους είναι ήδη πάρα πολλά, επισημαίνουν οι φοιτητές, και αν τους κόψουν και τη δυνατότητα της δωρεάν σίτισης, τότε θα είναι πολύ δύσκολο, ενώ είναι από μια άλλη πόλη να σπουδάζουν στο Ρέθυμνο.

Τονίζουν πως δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν λυθεί το πρόβλημα και αν δεν λάβουν και οι 700 φοιτητές την κάρτα για δωρεάν σίτιση και αυτό το εξάμηνο. Ανάλογος πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ο αριθμός και των φοιτητών του πανεπιστημίου στο Ηράκλειο που έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα δωρεάν σίτισης.

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογο πρόβλημα είχε προκύψει και το προηγούμενο εξάμηνο με μικρότερο ωστόσο αριθμό φοιτητών – περίπου 200.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2015 | 4:48 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Ρεθύμνης

Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: