1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΝΕΡΙΤ 1
  2. ΝΕΡΙΤ PLUS
  3. ΕΤ3
  4. Βουλή
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Επισκοπη Ρεθυμνης    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Επισκοπη Ρεθυμνης και εμείς θα το προσθέσουμε.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Μυλοποτάμου

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Μυλοποτάμου
Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης
Ο Δήμος Μυλοποτάμου και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) συνεχίζουν επιτυχώς τη λειτουργία του Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Μυλοποτάμου στο οποίο θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ & ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Μυλοποτάμου μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

1. Διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων (25 ώρες)
2. Πρακτικές συμβουλές (υγιεινής) διατροφής (25 ώρες)
3. Γαλλικά για τον τουρισμό (Α1-Α2) (25 ώρες)
4. Βασικά Γαλλικά Α2 (50 ώρες)
5. Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα – Διοίκηση Επιχειρήσεων (25 ώρες)
6. Πράσινη Επιχειρηματικότητα (25 ώρες)
7. Συμβουλευτική σταδιοδρομίας (25 ώρες)
8. Οικολογικές λύσεις για το σπίτι (25 ώρες)
9. Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) (25 ώρες)
10. Επεξεργασία Κειμένου – Διαδίκτυο (Ι) (50 ώρες)
11. Ελληνικό Αλφαβητικό σύστημα (25 ώρες)
12. Αγγλικά για τον τουρισμό (Α2) (25 ώρες)
13. Βασικά Αγγλικά Α1 (50 ώρες)
14. Βασικά Γερμανικά Α1 (50 ώρες)
15. Γερμανικά για τον τουρισμό (Α1-Α2) (25 ώρες)
16. Αποτελεσματική συνεργασία στον εργασιακό χώρο (25 ώρες)
17. Αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην καθημερινή ζωή (25 ώρες)
18. Κινηματογράφος (25 ώρες)
19. Μετανάστες – Υποστήριξη στην καθημερινή ζωή (25 ώρες)

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η υποβολή φωτοτυπίας της αστυνομικής ταυτότητας.

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους .

Για πληροφορίες: Τηλ. 2834340325
Για εγγραφές: ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Δημαρχείο Δ. Μυλοποτάμου, Γραφείο ΚΔΒΜ Δήμου Μυλοποτάμου Ισόγειο, 10.00 – 14.00
Fax: 2834022913
Site: http://kdvmmylopotamou.blogspot.gr/
E - Mail: [email protected]
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 26 Ιανουαρίου.
(Οι δηλώσεις μπορούν να κατατεθούν είτε στο γραφείο του ΚΔΒΜ Δήμου Μυλοποτάμου, είτε στο FAX, είτε μέσω e-mail). Όσες αιτήσεις σταλούν με μέιλ θα πρέπει να είναι σκαναρισμένες και υπογεγραμμένες.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2015 | 3:55 pm


Εισπράξεις 16 εκ. ευρώ το 2014 από τη ΔΟΥ Ρεθύμνου!

Εισπράξεις 16 εκ. ευρώ το 2014 από τη ΔΟΥ Ρεθύμνου!
ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
- Τεράστια έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία

«Έσπασε» τα κοντέρ η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Ρεθύμνου, που το 2014 κατάφερε να είναι η πρώτη σε εισπράξεις εφορία σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό γιατί όχι μόνο έπιασε το στόχο που θέτει το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά τον πολλαπλασίασε, την ώρα που οι ελλείψεις σε προσωπικό χτυπούν «κόκκινο» και η υπηρεσία ουσιαστικά λειτουργεί με τους ελάχιστους δυνατούς υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε η προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου, κα Μαρία Παλαφούτη, ο στόχος που θέτει ετησίως το υπουργείο οικονομικών είναι να καταφέρει η εφορία να κάνει εισπράξεις ίσες με το 25% επί των ληξιπροθέσμων χρεών των πολιτών. Το 2014 η Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου έφτασε το 144,9%, εισπράττοντας περίπου 16 εκ. ευρώ από τους ρεθυμνιώτες, έναντι του ποσού των 2,7 εκ. ευρώ που είχε τεθεί ως στόχος.

Σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, το ποσό των 16 εκ. ευρώ για το νομό Ρεθύμνου εμφανίζεται εξαιρετικά υψηλό και η κα Παλαφούτη αιτιολογώντας το αποτέλεσμα σημείωσε ότι οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι «υπάρχουν ακόμα υγιείς επιχειρήσεις που προσπαθούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους όσο το δυνατόν καλύτερα».

Το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων αφορά οφειλές επιχειρήσεων προς την εφορία, ενώ φαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που στο παρελθόν είχαν υπαχθεί σε ρυθμίσεις φροντίζουν να είναι συνεπείς ώστε να μην απωλέσουν τα δικαίωματα και τις ελαφρύνσεις που πέτυχαν με αυτές.

Η κα Παλαφούτη ανέφερε ότι στο ποσό των εισπραχθέντων, ένα μικρό μέρος αφορά τις τελευταίες ρυθμίσεις που έγιναν με τη δυνατότητα των 100 δόσεων, αφού ξεκίνησαν στο τέλος του έτους. Η ίδια τόνισε πως η υπηρεσία προσπαθεί με τα εργαλεία που διαθέτει και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στους προφανώς δοκιμαζόμενους οικονομικά πολίτες να κάνει αυτό που ζητά το Υπουργείο Οικονομικών.

«ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ» ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η Δ.Ο.Υ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας Ρεθύμνου παραμένει σοβαρό σε ό,τι αφορά την στελέχωση.

Πριν από 3-4 χρόνια, η υπηρεσία αριθμούσε περίπου 80 εργαζομένους, ενώ σήμερα, μετά από δεκάδες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις, οι υπάλληλοι δεν ξεπερνούν τους 35! Ειδικά στο τμήμα ελέγχου, οι εναπομείναντες ελεγκτές είναι οκτώ, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 29! Αυτό σημαίνει ότι επί της ουσίας μεγάλο κομμάτι του έργου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, ενώ απουσιάζουν τέσσερις προϊστάμενοι τμημάτων. Έτσι, χρέη προϊσταμένου εκτελεί η διευθύντρια, Μαρία Παλαφούτη και στο δικαστικό και στο τμήμα ελέγχου, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως υποδιευθύντρια...

Οι συνεχείς εκκλήσεις για στελέχωση της υπηρεσίας έχουν πέσει στο κενό και ενώ υπήρχε διαβεβαίωση ότι μέρος των ελλείψεων θα καλυφθεί, οι εκλογές σταμάτησαν τις διαδικασίες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2015 | 3:01 pm


Τον συνέλαβαν με 10,2 γραμμάρια κάναβη

Τον συνέλαβαν με 10,2 γραμμάρια κάναβη
Συνελήφθησαν, δύο ημεδαποί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, δύο ημεδαποί ηλικίας 33 και 36 ετών για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 33χρονου στο οποίο επέβαινε με τον 36χρονο, κατά τη διάρκεια του οποίου βρέθηκαν να κατέχουν από κοινού και κατασχέθηκαν τρείς αυτοσχέδιες συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 10,2 γραμμαρίων.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2015 | 11:10 am


Σοβαρές ζημιές σε δυο αυτοκίνητα και ένα σπίτι

Σοβαρές ζημιές σε δυο αυτοκίνητα και ένα σπίτι
Στο Ρέθυμνο

Σε συναγερμό τέθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία στο Ρέθυμνο από μια εκκωφαντική έκρηξη που αναστάτωσε την Επισκοπή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα μεταλλικό υπόστεγο που χρησιμοποιούνταν ως πάρκινγκ στην περιοχή. Στο πάργκινγκ ήταν σταθμευμένα δυο οχήματα που υπέστησαν ζημιές ενώ ζημιές προκληθηκαν και σε παρακείμενη οικεία

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από υγραέριο είτε από διαρροή από τα οχήματα είχε από διαρροή σε παραπλήσια δεξαμενη προπανίου.

Ευτυχώς από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ενω στο σημείο παραμένουν δυο οχήματα της υπηρεσίας.

Τις συνθήκες του περιστατικού διερευνά το αρμόδιο τμήμα της υπηρεσίας.
Πηγή: cretalive.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2015 | 8:17 pm


«Πονοκέφαλο» προκαλεί στους δήμους της ενδοχώρας η κοστολόγηση των καταστροφών

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στους δήμους της ενδοχώρας η κοστολόγηση των καταστροφών
Στο Ρέθυμνο

Σε «πονοκέφαλο» έχει εξελιχθεί η προσπάθεια των Δήμων της ενδοχώρας να καταγράψουν αναλυτικά και να κοστολογήσουν τις καταστροφές που άφησε πίσω της θεομηνία που έπληξε τα ορεινά χωριά του νομού την περίοδο των εορτών.

Η επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας, κυρίως για τους Δήμους Ανωγείων, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου ήταν άκρως απογοητευτική, ωστόσο τείνει να εξελιχθεί, δύο εβδομάδες αργότερα σε Γολγοθά, καθώς οι καταστροφές μοιάζουν ατελείωτες και τα συνεργεία των Δήμων εργάζονται ασταμάτητα, προκειμένου να μην υπάρχει όχληση στην καθημερινότητα των κατοίκων και να αποκαταστήσουν όσα τους επιτρέπουν οι τεχνικές και οικονομικές τους δυνατότητες.

Αρδευτικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί και δημοτικοί δρόμοι, έχουν εκτεταμένες καταστροφές, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί τεράστιο «πλήγμα» στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Μάλιστα, εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει ήδη να καταγράφουν με τη σειρά τους τις καταστροφές, ενώ οι αγρότες κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις στον οργανισμό για να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις.

 

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σοβαρότατο πλήγμα, όπως έγινε γνωστό μέσα από δημοσιεύματα μας, δέχτηκε ο δήμος Αγίου Βασιλείου, όπου μέχρι στιγμής συνεχίζεται η αποκατάσταση των προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Το πρώτο έγγραφο που εστάλη στο ΥΠΕΣ από το Δήμο Αγίου Βασιλείου, περιελάμβανε κοστολόγηση των καταστροφών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η οποία έφτασε το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ.

Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός τα συνεργεία που αποκαθιστούν ό,τι μπορούν προκειμένου να διευκολύνουν την καθημερινότητα των κατοίκων, ανακαλύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης, σύμφωνα με το δεύτερο και πιο αναλυτικό έγγραφο που εστάλη χθες στο ΥΠΕΣ το ποσό που απαιτείται ξεπερνάει τις 500 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία, λόγω των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματα των Δήμων κάτι που βάζει στον «πάγο» τις διεκδικήσεις για χρηματοδότηση και συνεπώς αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι με δικά τους μέσα.

Ο κ. Ταταράκης, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση τόνισε: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και οι καταστροφές που ανακαλύπτουμε καθημερινά όλο και περισσότερες. Ο δήμος συνέταξε το πρώτο έγγραφο το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις απαιτούσε χρηματοδότηση 200 χιλιάδων ευρώ. Στο δεύτερο και πιο αναλυτικό έγγραφο το ποσό αυτό μετά τις καταγραφές των ημερών ξεπερνά τις 500 χιλιάδες ευρώ. Η ανταπόκριση όμως καθυστερεί πολύ διότι δεν υπάρχει ενόψει εκλογών πολιτική ηγεσία που θα λάβει άμεσα αποφάσεις για τη χρηματοδότηση».

Επιπλέον, και στο Δήμο Αγίου Βασιλείου αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στο κεφάλαιό τους και συνεχίζουν να υποβάλουν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ ώστε να λάβουν τις αποζημιώσεις τους. Μάλιστα, ο ΕΛΓΑ αναμένεται να φτάσει αυτές τις ημέρες στο Δήμο προκειμένου να κάνει επιθεώρηση ωστόσο οι καθυστερήσεις και εδώ δεν λείπουν λόγω του πολιτικού αναβρασμού.

 

950 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΙΟΥ

Άνευ προηγουμένου ήταν οι καταστροφές στον Δήμο Αμαρίου, όπου αγρότες, κτηνοτρόφοι και κάτοικοι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να φέρουν σε κανονική ροή την καθημερινότητά τους.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής κυριαρχούν σε όλα τα χωριά του Δήμου ενώ υπενθυμίζεται πως σε έγγραφο που απέστειλε ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Αδάμ Παραδεισανός προς τα αρμόδια Υπουργεία, απαιτείται χρηματοδότηση ύψους 950 χιλιάδων ευρώ για την αποκατάσταση των καταστροφών όπως προέκυψε από τις εκτιμήσεις που έγιναν την επομένη της έντονης βροχόπτωσης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και υπεύθυνο για θέματα πολιτικής προστασίας του Δήμου Αμαρίου κ. Μενέλαο Φραγκιουδάκη, οι διαδοχικές καταστροφές από τον χιονιά αλλά και τις έντονες βροχοπτώσεις έχουν συνθέσει την εικόνα της απόλυτης καταστροφής σε δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης αλλά και της αγροτικής οδοποιίας, η αποκατάσταση των οποίων γίνεται τμηματικά και με ελάχιστες δυνατότητες.

Για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή με μηχανήματα της ΠΕ Ρεθύμνου για να καθαριστούν ορισμένοι δρόμοι. Επιπλέον, κάτοικοι του Δήμου Αμαρίου υπέστησαν απώλειες στα εισοδήματά τους καθώς τα υπόγεια αρκετών σπιτιών πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να χάσουν όλα όσα είχαν αποθηκεύσει. Παράλληλα, σοβαρές επιπτώσεις έχει και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο όπου θα απαιτηθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις για τους πληγέντες. Ήδη από χθες έχουν ξεκινήσει οι επιθεωρήσεις από εκπροσώπους του ΕΛΓΑ.

ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Ο Δήμος Ανωγείων υπέστη ζημιές οι οποίες όμως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Ανωγείων, κ. Μανώλης Καλλέργης αποκαθίστανται καθημερινά από τα συνεργεία του Δήμου. Σε συνεργασία με την ΠΕ Ρεθύμνου καθαρίζονται τα δημοτικά και τα επαρχιακά δίκτυα ενώ το δίκτυο ύδρευσης είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους τεχνικούς του Δήμου Ανωγείων. Μάλιστα, στα ορεινά του χωριού το χιόνι είναι ακόμη πυκνό και η πρόσβαση, ώστε να γίνει καταγραφή των καταστροφών, είναι ακόμη αδύνατη.

Ο κ. Καλλέργης τόνισε πως δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα προκύψουν νέες ανάγκες στο Δήμο όταν λιώσει κι άλλο το χιόνι και τα συνεργεία καταφέρουν να προσεγγίσουν και στα ορεινά. Έως τώρα πάντως οι εργασίες είναι συντηρητικές και εστιάζουν στα καθημερινά ζητήματα ωστόσο όταν γίνει συνολική καταγραφή των ζημιών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η χρηματοδότηση που θα απατηθεί για το Δήμο Ανωγείων είναι περίπου 60 χιλιάδες ευρώ. «Θα ζητηθεί χρηματοδότηση από τον Δήμο Ανωγείων από το Υπουργείο Εσωτερικών όταν δούμε συνολικά την έκταση των προβλημάτων. Σίγουρα έχουμε υποστεί ζημιές ωστόσο προς το παρόν ο Δήμος σε συνεργασία με την ΠΕ Ρεθύμνου, είναι σε θέση να αποκαταστήσει τα καθημερινά προβλήματα που έχουν προκύψει τόσο στα δίκτυα επαρχιακά και δημοτικά όσο και στο δίκτυο ύδρευσης το οποίο μας ανησυχεί» ανέφερε ο κ. Καλλέργης.

 

150 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΤΟΣ ΔΥΟ ΗΜΕΡΩΝ

Μεγάλη είναι όμως η καταστροφή που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Δήμο Ανωγείων όπου το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες έπληξαν το κεφάλαιο και τα εισοδήματα των κατοίκων. Πάνω από είκοσι κτηνοτρόφοι έχουν χάσει τα ζώα τους και έχουν υποβάλλει αιτήσεις για αποζημίωση ενώ έχει ξεκινήσει η καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και στις περιουσίες των αγροτών. Μάλιστα, οι αγρότες φαίνεται πως έσπευσαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι χθες ενώ ο αριθμός ξεπέρασε τις 150 αιτήσεις μέσα σε δύο ημέρες.

 

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στο Δήμο Μυλοποτάμου εστιάζεται στην αγροκτηνοτροφική οδοποιία λόγω των εκτεταμένων κατολισθήσεων. Σε αρκετά χωριά είναι ακόμη ανέφικτη η πρόσβαση των συνεργείων, ώστε να γίνει καταγραφή των ζημιών, ενώ όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος, πολλά χιλιόμετρα οδοποιίας έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Ωστόσο, σε δεκαπέντε ημέρες εκτιμάται πως ο Δήμος θα έχει αποτυπώσει την συνολική εικόνα και θα μπορεί αν συντάξει σχετικό έγγραφο προς τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να ζητηθούν οι χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση των καταστροφών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2015 | 2:46 pm


Αντιδρά το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου στην αναγόρευση Ρίχτερ

Αντιδρά το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου στην αναγόρευση Ρίχτερ
Μήνυση κατά του Χ. Ρίχτερ ετοιμάζουν πολίτες

Ήρεμο κλίμα, αλλά χωρίς να καταφέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο, επικράτησε στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου με αφορμή τη συζήτηση για την αντίδραση του οργάνου στην υπόθεση αναγόρευσης του γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η τελική απόφαση είναι η κατά πλειοψηφία ψήφιση του ψηφίσματος που πρότειναν οι παρατάξεις της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης, το οποίο σε συνδυασμό με τρία ακόμα σχέδια ψηφισμάτων, που κατατέθηκαν και με τα πλήρως απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίασης θα αποσταλούν στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και τη Σύγκλητο προκειμένου να γίνει γνωστή η θέση του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών του Ρεθύμνου για το θέμα που τους προηγούμενους μήνες προκάλεσε έντονη αναταραχή στην τοπική κοινωνία.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε πλήθος πολιτών που αντιδρούν με την αναγόρευση Ρίχτερ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών, κ. Κωνσταντάκης και ο πρόεδρος του ΣΕΑΝ, κ. Κιαγιαδάκης, το παρών έδωσε και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης, ο άνθρωπος που πρώτος με επιστολή του ήδη πριν από 3,5 χρόνια είχε επισημάνει τις σοβαρές ενστάσεις σχετικά με τις αναφορές του Χ. Ρίχτερ στο επίμαχο βιβλίο με ελληνικό τίτλο «Η μάχη της Κρήτης».

Ο κ. Παραγιουδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα ο ίδιος διαπίστωσε διαβάζοντας το βιβλίο, σημειώνοντας ότι «ένιωσα σαν κρητικός τον θυμό που νιώθει κανείς όταν ακούει ψέματα. Ένιωσα προσβολή, καθώς έβλεπα να εκμηδενίζεται η ιστορία, η οποία είναι πραγματική». Ο ίδιος πάντως τόνισε πως είναι απαραίτητο να αποφευχθούν οι ακρότητες, ώστε τελικά το θέμα να έχει αίσια έκβαση και οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν να μην χάσουν την αξία τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγενίου, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση. Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται νηφαλιότητα και προσοχή, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην θιγεί η σχέση ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και το πανεπιστήμιο. «Η δική μου προσωπική παράκληση είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτός ο λόγος να γίνει αφορμή να θιγεί η σχέση της κοινωνίας μας, του τόπου μας με το πανεπιστήμιο μας. Το τιμούμε και το σεβόμαστε και η δική μας προτροπή είναι πως αν μπορούν να συνεισφέρουμε σε κάτι είναι με την αγάπη μας, που διακριτικά εκφράζει τη γνώμη μας και παρακινεί σε μία επανεκτίμηση, αφού εκφραστεί η διαφωνία, όπως πολύ όμορφα άκουσα στο κοινό ψήφισμα των δύο παρατάξεων».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης διάβασε το ψήφισμα που από κοινού πρότεινε η παράταξή του με την παράταξη Νίνου και τόνισε ότι είναι σημαντικό να προφυλαχθούν οι σχέσεις τοπικής κοινωνίας και πανεπιστημίου. «Πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος», είπε, «ώστε να διαδηλωθεί το κοινό αίσθημα και να μη διαταραχθεί, η ισορροπία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ κοινωνίας και Πανεπιστημίου». Και πρόσθεσε: «δε νομίζω να υπάρχει σε κανέναν η αμφιβολία ότι το φυσικό δίκαιο, από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ανθρώπινος πολιτισμός, νομιμοποιεί την αντίσταση του κάθε λαού, που προσπαθούν να τον υποτάξουν».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος, τόνισε: «Το θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η «αστοχία» του Τμήματος του Πανεπιστημίου, το οποίο δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις του κ. Παραγιουδάκη, ώστε να προλάβει να προφυλάξει και το Πανεπιστήμιο, το ίδιο το Τμήμα, και τους Κρητικούς. Η πιο σωστή λύση είναι αυτή που καταλήξαμε από κοινού, θέλοντας να καταδείξουμε ότι διαφωνούμε τόσο με την απόφαση όσο και με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της αναγόρευσης, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και ζητούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του να επανεξετάσουν και σε τελική ανάλυση να αναθεωρήσουν την απόφαση που έχει λάβει».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή», Μιχάλης Ανδρουλάκης είπε ναι στο κοινό ψήφισμα, υπό την προϋπόθεση να προστεθεί και να σταλεί και η δική του πρόταση για την σύσταση ομάδας ανεξάρτητων ιστορικών, που θα εξετάσουν το θέμα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης προτείνει: «Θεωρούμε αναγκαία την ενδελεχή αποτίμηση του επιστημονικού έργου του κ. Ρίχτερ από ομάδα ανεξάρτητων από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ειδικών ιστορικών με αδιαμφισβήτητο κύρος, έτσι ώστε με την έγκυρη κρίση τους το Πανεπιστήμιο Κρήτης να αποφασίσει τεκμηριωμένα και τελεσίδικα για την επιβεβαίωση ή την αναίρεση του τιμητικού τίτλου που αποδόθηκε».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης έκρινε την πρόταση των δύο παρατάξεων «διπλωματική» και δεν την ψήφισε, καταθέτοντας το δικό του σχέδιο ψηφίσματος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θεωρούμε ανεπίτρεπτο στην αποτίμηση του θέματος να επικρατήσουν οι ίδιες λογικές των «ισορροπιών» και των «διασυνδέσεων», που με τα γνωστά ήξεις αφήξεις οδηγούν στην αποδοχή των εγκλημάτων σε βάρος των λαών. Εξίσου απαράδεκτη είναι και η καπηλεία των ευαισθησιών και της ιστορικής μνήμης του κρητικού λαού και η προσπάθεια εξαργύρωσης του στο βωμό του τυχοδιωκτισμού και του αριβισμού.
Ο λαός της Κρήτης αλλά και οι άλλοι λαοί δεν μεγαλούργησαν πολεμώντας με τα θεριά για να τους φάνε σήμερα είτε οι κοριοί των διαπλοκών, τα ποντίκια των ποικιλώνυμων υποτακτικών των αγορών, που με αυτήν την αφορμή δίνουν εξετάσεις συμμόρφωσης.
Ο λαός της Κρήτης αργά ή γρήγορα θα αξιοποιήσει τα ιστορικά του διδάγματα στους μεγάλους αγώνες του σήμερα και του αύριο».

Το κοινό ψήφισμα δεν ψηφίστηκε ούτε από τους δύο δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Σταράκη και Βουρβαχάκη, οι οποίοι επέμειναν ότι πρέπει να εμπεριέχεται και η πρόταση της ανάκλησης της απόφασης. Κατέθεσαν και εκείνοι διαφορετικό ψήφισμα, το οποίο θα προστεθεί στον φάκελο που θα σταλεί στο πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων στην πρότασή τους αναφέρουν: «Διαφωνούμε με την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να προχωρήσει στην αναγόρευση του γερμανού ιστορικού, απόφαση η οποία θεωρούμε ότι ελήφθη χωρίς διεξοδική εξέταση όλων των δεδομένων. Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την εν κρυπτώ, τελικά βράβευση του Γερμανού ιστορικού. Η συγκεκριμένη μεθόδευση δεν είναι θετική για το πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά τελικά και για τον κ. Ρίχτερ... Το Δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου, στην τελευταία του συνεδρίαση, αφουγκραζόμενο την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει την αναγόρευση του κυρίου Ρίχτερ σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και ζητάει από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης την άμεση ανάκλησή της».

Τέλος, το ψήφισμα καταψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος, Στέλιος Πετράκης, που ζήτησε τόσο την ανάκληση της απόφασης, όσο και την απομάκρυνση του καθηγητή που πρότεινε την αναγόρευση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΡΙΧΤΕΡ

Την υποβολή μήνυσης κατά του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ προανήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Σταράκης, απόφαση που έχουν λάβει οι πολίτες που θίγονται από την υπόθεση. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο Δ.Σ. ο δικηγόρος των πολιτών, Νίκος Κοτζαμπασάκης, θα κατατεθεί μήνυση σε βάρος του καθηγητή Ρίχτερ για συκοφαντική δυσφήμηση κατά των πολιτών, με αφορμή τις δηλώσεις του στην αναβληθείσα εκδήλωση του Ωδείου, όπου μεταξύ άλλων τους χαρακτήρισε σχεδόν «χουντικούς». Επιπλέον, οι πολίτες θα διεκδικήσουν την ανάκληση της απόφασης αναγόρευσης, με παράσταση που προτίθενται να κάνουν στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης, εκφράζει τη λύπη του για όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την αναγόρευση του καθηγητή κ. Ρίχτερ ως επίτιμου Διδάκτορα από το τμήμα Πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πράξεις και γεγονότα που θα είχαν περιοριστεί αν το Τμήμα δεν προχωρούσε στην τελετή αναγόρευσης μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Διαχρονικά, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Ρεθύμνης και η κοινωνία του Ρεθύμνου στηρίζουν πολύπλευρα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμβάλλοντας με όσες δυνάμεις διαθέτουν στην απρόσκοπτη ανάπτυξη του και στην ανάδειξη του έργου του.

Αυτούς του διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας οφείλουμε όλοι καθημερινά να τους σφυρηλατούμε στοχεύοντας στην μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση, σεβόμενοι κανόνες και αξίες.

Με δεδομένο το σεβασμό μας στην αυτοτέλεια και την ακαδημαϊκή ελευθερία του δημόσιου Πανεπιστημίου, ζητούμε από το Πανεπιστήμιο να επαναφέρει, στα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανά του, το θέμα της σχετικής απόφασης, με την οποία διαφωνούμε και η οποία έχει προκαλέσει την εύλογη λύπη και οργή της τοπικής κοινωνίας, αποκαθιστώντας την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού που έχουμε από κοινού εδραιώσει αλλά και την ιστορική αλήθεια. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν δικαιούται με το πρόταγμα της αντικειμενικότητας και ουδετερότητας στην επιστημονική έρευνα, να αφήνει το παραμικρό περιθώριο για την ταύτιση θυτών και θυμάτων, ούτε να υποβαθμίζει, εν προκειμένω, τους ηρωικούς αγώνες των Κρητικών ενάντια στην υποδούλωση και το ναζισμό».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2015 | 2:31 pm


Η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει το έργο για την αποκαθήλωση του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου

Η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει το έργο για την αποκαθήλωση του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ
Στην έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού αποδίδει ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης τη συνύπαρξη χριστουγεννιάτικου και καρναβαλικού διάκοσμου στην πόλη, απαντώντας στο σχόλιο της Κρητικής Επιθεώρησης και του GOODnet.gr (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρει ότι ο προγραμματισμός των εργασιών όταν το προσωπικό είναι ελάχιστο είναι δύσκολος και τονίζει:
«Κύριε Διευθυντά
Σχετικά με τα χθεσινά σας σχόλια που φιλοξενήθηκαν σε στήλη της εφημερίδας σας και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ρ/Σ σας, αναφορικά με τη συνύπαρξη χριστουγεννιάτικου και αποκριάτικου διάκοσμου στην πόλη μας θα ήθελα να κάνω την εξής διευκρίνιση:

Προφανώς δεν θα είχατε προβεί στο συγκεκριμένος σχολιασμό αν γνωρίζατε ότι για τις ανάγκες της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης της πόλης κινητοποιήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός στο Δήμο αφού απαιτήθηκαν πολλές εργατοώρες των τεχνικών συνεργείων και ειδικά των δύο και μοναδικών ηλεκτρολόγων που διαθέτει η υπηρεσία, καλαθοφόρο όχημα κλπ.

Για την αποκαθήλωση των χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών στοιχείων είχαμε δύο επιλογές: ή να δώσουμε προτεραιότητα στην αποκαθήλωσή τους ή, με δεδομένη την υποστελέχωση της Υπηρεσίας και τα ανεπαρκή μέσα που διαθέτουμε, να διαχειριστούμε τις πολλαπλές ανάγκες που προέκυψαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, τόσο στους 105 Οικισμούς του Δήμου μας, σε μια έκταση από τα Μυριοκέφαλα έως την Ελεύθερνα, όσο και στην πόλη.

Επιλέξαμε το δεύτερο και αν υπάρχει αντίλογος είμαστε πρόθυμοι να το κουβεντιάσουμε και να δεχθούμε την κριτική.

Για τον αποκριάτικο διάκοσμο μερίμνησαν οι εθελοντές μας και σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΡ, πρόσφεραν, με την ανιδιοτελή εργασία τους, μια αισιόδοξη και επίκαιρη νότα στην πόλη, εξοικονομώντας για το Δήμο και τους πολίτες μια δαπάνη, αυτή που θα καταβάλλαμε, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, για το στολισμό. Τους ευχαριστούμε θερμά για όλα αυτά.

Είναι εύλογη η απορία σας. Ευχόμαστε του χρόνου, να έχουμε την επάρκεια προσωπικού και τους πόρους για να κάνουμε καλύτερα και στο σωστό χρόνο τόσο το στολισμό αλλά και όλα όσα έχουμε προγραμματίσει για την πόλη και τα χωριά του Δήμου μας, σε όλα τα επίπεδα.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία».

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2015 | 1:14 pm


Αντιδρά το Δ.Σ. Ρεθύμνου στην αναγόρευση Ρίχτερ

Αντιδρά το Δ.Σ. Ρεθύμνου στην αναγόρευση Ρίχτερ
ΕΝΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!
- Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι
- Μήνυση κατά του Χ. Ρίχτερ ετοιμάζουν πολίτες

Ήρεμο κλίμα, αλλά χωρίς να καταφέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο, επικράτησε στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου με αφορμή τη συζήτηση για την αντίδραση του οργάνου στην υπόθεση αναγόρευσης του γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η τελική απόφαση είναι η κατά πλειοψηφία ψήφιση του ψηφίσματος που πρότειναν οι παρατάξεις της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης, το οποίο σε συνδυασμό με τρία ακόμα σχέδια ψηφισμάτων, που κατατέθηκαν και με τα πλήρως απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίασης θα αποσταλούν στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και τη Σύγκλητο προκειμένου να γίνει γνωστή η θέση του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών του Ρεθύμνου για το θέμα που τους προηγούμενους μήνες προκάλεσε έντονη αναταραχή στην τοπική κοινωνία.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε πλήθος πολιτών που αντιδρούν με την αναγόρευση Ρίχτερ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών, κ. Κωνσταντάκης και ο πρόεδρος του ΣΕΑΝ, κ. Κιαγιαδάκης, το παρών έδωσε και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης, ο άνθρωπος που πρώτος με επιστολή του ήδη πριν από 3,5 χρόνια είχε επισημάνει τις σοβαρές ενστάσεις σχετικά με τις αναφορές του Χ. Ρίχτερ στο επίμαχο βιβλίο με ελληνικό τίτλο «Η μάχη της Κρήτης».

Ο κ. Παραγιουδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα ο ίδιος διαπίστωσε διαβάζοντας το βιβλίο, σημειώνοντας ότι «ένιωσα σαν κρητικός τον θυμό που νιώθει κανείς όταν ακούει ψέματα. Ένιωσα προσβολή, καθώς έβλεπα να εκμηδενίζεται η ιστορία, η οποία είναι πραγματική». Ο ίδιος πάντως τόνισε πως είναι απαραίτητο να αποφευχθούν οι ακρότητες, ώστε τελικά το θέμα να έχει αίσια έκβαση και οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν να μην χάσουν την αξία τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγενίου, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση. Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται νηφαλιότητα και προσοχή, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην θιγεί η σχέση ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και το πανεπιστήμιο. «Η δική μου προσωπική παράκληση είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτός ο λόγος να γίνει αφορμή να θιγεί η σχέση της κοινωνίας μας, του τόπου μας με το πανεπιστήμιο μας. Το τιμούμε και το σεβόμαστε και η δική μας προτροπή είναι πως αν μπορούν να συνεισφέρουμε σε κάτι είναι με την αγάπη μας, που διακριτικά εκφράζει τη γνώμη μας και παρακινεί σε μία επανεκτίμηση, αφού εκφραστεί η διαφωνία, όπως πολύ όμορφα άκουσα στο κοινό ψήφισμα των δύο παρατάξεων».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης διάβασε το ψήφισμα που από κοινού πρότεινε η παράταξή του με την παράταξη Νίνου και τόνισε ότι είναι σημαντικό να προφυλαχθούν οι σχέσεις τοπικής κοινωνίας και πανεπιστημίου. «Πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος», είπε, «ώστε να διαδηλωθεί το κοινό αίσθημα και να μη διαταραχθεί, η ισορροπία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ κοινωνίας και Πανεπιστημίου». Και πρόσθεσε: «δε νομίζω να υπάρχει σε κανέναν η αμφιβολία ότι το φυσικό δίκαιο, από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ανθρώπινος πολιτισμός, νομιμοποιεί την αντίσταση του κάθε λαού, που προσπαθούν να τον υποτάξουν».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος, τόνισε: «Το θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η «αστοχία» του Τμήματος του Πανεπιστημίου, το οποίο δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις του κ. Παραγιουδάκη, ώστε να προλάβει να προφυλάξει και το Πανεπιστήμιο, το ίδιο το Τμήμα, και τους Κρητικούς. Η πιο σωστή λύση είναι αυτή που καταλήξαμε από κοινού, θέλοντας να καταδείξουμε ότι διαφωνούμε τόσο με την απόφαση όσο και με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της αναγόρευσης, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και ζητούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του να επανεξετάσουν και σε τελική ανάλυση να αναθεωρήσουν την απόφαση που έχει λάβει».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή», Μιχάλης Ανδρουλάκης είπε ναι στο κοινό ψήφισμα, υπό την προϋπόθεση να προστεθεί και να σταλεί και η δική του πρόταση για την σύσταση ομάδας ανεξάρτητων ιστορικών, που θα εξετάσουν το θέμα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης προτείνει: «Θεωρούμε αναγκαία την ενδελεχή αποτίμηση του επιστημονικού έργου του κ. Ρίχτερ από ομάδα ανεξάρτητων από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ειδικών ιστορικών με αδιαμφισβήτητο κύρος, έτσι ώστε με την έγκυρη κρίση τους το Πανεπιστήμιο Κρήτης να αποφασίσει τεκμηριωμένα και τελεσίδικα για την επιβεβαίωση ή την αναίρεση του τιμητικού τίτλου που αποδόθηκε».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης έκρινε την πρόταση των δύο παρατάξεων «διπλωματική» και δεν την ψήφισε, καταθέτοντας το δικό του σχέδιο ψηφίσματος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θεωρούμε ανεπίτρεπτο στην αποτίμηση του θέματος να επικρατήσουν οι ίδιες λογικές των «ισορροπιών» και των «διασυνδέσεων», που με τα γνωστά ήξεις αφήξεις οδηγούν στην αποδοχή των εγκλημάτων σε βάρος των λαών. Εξίσου απαράδεκτη είναι και η καπηλεία των ευαισθησιών και της ιστορικής μνήμης του κρητικού λαού και η προσπάθεια εξαργύρωσης του στο βωμό του τυχοδιωκτισμού και του αριβισμού.
Ο λαός της Κρήτης αλλά και οι άλλοι λαοί δεν μεγαλούργησαν πολεμώντας με τα θεριά για να τους φάνε σήμερα είτε οι κοριοί των διαπλοκών, τα ποντίκια των ποικιλώνυμων υποτακτικών των αγορών, που με αυτήν την αφορμή δίνουν εξετάσεις συμμόρφωσης.
Ο λαός της Κρήτης αργά ή γρήγορα θα αξιοποιήσει τα ιστορικά του διδάγματα στους μεγάλους αγώνες του σήμερα και του αύριο».

Το κοινό ψήφισμα δεν ψηφίστηκε ούτε από τους δύο δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Σταράκη και Βουρβαχάκη, οι οποίοι επέμειναν ότι πρέπει να εμπεριέχεται και η πρόταση της ανάκλησης της απόφασης. Κατέθεσαν και εκείνοι διαφορετικό ψήφισμα, το οποίο θα προστεθεί στον φάκελο που θα σταλεί στο πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων στην πρότασή τους αναφέρουν: «Διαφωνούμε με την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να προχωρήσει στην αναγόρευση του γερμανού ιστορικού, απόφαση η οποία θεωρούμε ότι ελήφθη χωρίς διεξοδική εξέταση όλων των δεδομένων. Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την εν κρυπτώ, τελικά βράβευση του Γερμανού ιστορικού. Η συγκεκριμένη μεθόδευση δεν είναι θετική για το πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά τελικά και για τον κ. Ρίχτερ... Το Δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου, στην τελευταία του συνεδρίαση, αφουγκραζόμενο την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει την αναγόρευση του κυρίου Ρίχτερ σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και ζητάει από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης την άμεση ανάκλησή της».

Τέλος, το ψήφισμα καταψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος, Στέλιος Πετράκης, που ζήτησε τόσο την ανάκληση της απόφασης, όσο και την απομάκρυνση του καθηγητή που πρότεινε την αναγόρευση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΡΙΧΤΕΡ

Την υποβολή μήνυσης κατά του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ προανήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Σταράκης, απόφαση που έχουν λάβει οι πολίτες που θίγονται από την υπόθεση. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο Δ.Σ. ο δικηγόρος των πολιτών, Νίκος Κοτζαμπασάκης, θα κατατεθεί μήνυση σε βάρος του καθηγητή Ρίχτερ για συκοφαντική δυσφήμηση κατά των πολιτών, με αφορμή τις δηλώσεις του στην αναβληθείσα εκδήλωση του Ωδείου, όπου μεταξύ άλλων τους χαρακτήρισε σχεδόν «χουντικούς». Επιπλέον, οι πολίτες θα διεκδικήσουν την ανάκληση της απόφασης αναγόρευσης, με παράσταση που προτίθενται να κάνουν στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης, εκφράζει τη λύπη του για όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την αναγόρευση του καθηγητή κ. Ρίχτερ ως επίτιμου Διδάκτορα από το τμήμα Πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πράξεις και γεγονότα που θα είχαν περιοριστεί αν το Τμήμα δεν προχωρούσε στην τελετή αναγόρευσης μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Διαχρονικά, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Ρεθύμνης και η κοινωνία του Ρεθύμνου στηρίζουν πολύπλευρα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμβάλλοντας με όσες δυνάμεις διαθέτουν στην απρόσκοπτη ανάπτυξη του και στην ανάδειξη του έργου του.

Αυτούς του διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας οφείλουμε όλοι καθημερινά να τους σφυρηλατούμε στοχεύοντας στην μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση, σεβόμενοι κανόνες και αξίες.

Με δεδομένο το σεβασμό μας στην αυτοτέλεια και την ακαδημαϊκή ελευθερία του δημόσιου Πανεπιστημίου, ζητούμε από το Πανεπιστήμιο να επαναφέρει, στα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανά του, το θέμα της σχετικής απόφασης, με την οποία διαφωνούμε και η οποία έχει προκαλέσει την εύλογη λύπη και οργή της τοπικής κοινωνίας, αποκαθιστώντας την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού που έχουμε από κοινού εδραιώσει αλλά και την ιστορική αλήθεια. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν δικαιούται με το πρόταγμα της αντικειμενικότητας και ουδετερότητας στην επιστημονική έρευνα, να αφήνει το παραμικρό περιθώριο για την ταύτιση θυτών και θυμάτων, ούτε να υποβαθμίζει, εν προκειμένω, τους ηρωικούς αγώνες των Κρητικών ενάντια στην υποδούλωση και το ναζισμό».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2015 | 12:09 pm


Αναβάθμιση του αντλιοστασίου στην παραλιακή στο Ρέθυμνο

Αναβάθμιση του αντλιοστασίου στην παραλιακή στο Ρέθυμνο
ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ Â 

Ένα σημαντικό έργο προστασίας περιβάλλοντος δημοπρατήθηκε χθες από τη ΔΕΥΑΡ και πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για το έργο αναβάθμισης του αντλιοστασίου που βρίσκεται στην παραλιακή Άρη Βελουχιώτη, έργο που θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΡ και θα εκτελεστεί παράλληλα με την ανάπλαση του ανατολικού παραλιακού μετώπου, αφού ο ανάδοχος εργολάβος είναι ο ίδιος.

 

Την ικανοποίησή του για τη δημοπράτηση εξέφρασε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ενώ και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Άγγελος Μαλάς χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι το έργο θα εκτελεστεί χρονικά παράλληλα με την ανάπλαση της παραλιακής και δεν θα υπάρξουν προβλήματα καθυστερήσεων αφού ο εργολάβος είναι ο ίδιος και μπορεί να προγραμματίσει τις απαιτούμενες εργασίες.

Με το έργο αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Μαλάς, θα γίνει νέα όδευση για τα λύματα που «έρχονται» από το ανατολικό τμήμα του δήμου και έτσι θα αποσυμφορηθεί έως και 50% το αντλιοστάσιο του Αγνώστου Στρατιώτη, που σήμερα δέχεται μεγάλη πίεση με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων κατά καιρούς.

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Ικανοποιητικά ανταποκρίνονται οι ρεθυμνιώτες στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στη ΔΕΥΑΡ, αφού η ταμειακή κατάσταση της επιχείρησης είναι ανάλογη με τα περσινά επίπεδα, όπως σημείωσε ο κ. Μαλάς. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η επιχείρηση συνεχίζει τις διακοπές των υδρομέτρων στους καταναλωτές με λογαριασμούς μεγαλύτερους των 200 ευρώ και δύο τρίμηνους λογαριασμούς ληξιπρόθεσμους και θα εξακολουθήσει να το κάνει, «προστατεύοντας», όπως είπε ο κ. Μαλάς, «με τον τρόπο αυτό εκείνους που είναι συνεπείς και πληρώνουν».

Πολλοί είναι εκείνοι που υπό το βάρος της διακοπής προσέρχονται στην υπηρεσία και είτε κάνουν αποπληρωμή του χρέους είτε, όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά, διακανονίζουν τα οφειλόμενα και πληρώνουν με δόσεις.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2015 | 1:43 pm


Οριοθέτηση σεισμόπληκτων περιοχών στην Π.Ε. Ρεθύμνου

Οριοθέτηση σεισμόπληκτων περιοχών στην Π.Ε. Ρεθύμνου
ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ!  

Στην οριοθέτηση περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό της 12ης Οκτωβρίου 2013 στις Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου προκαλώντας ζημιές σε πολλά κτήρια και υποδομές, προχώρησαν ενάμιση χρόνο μετά με κοινή τους υπουργική απόφαση τα συναρμόδια Υπουργεία, προβλέποντας ταυτόχρονα πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια και υποδομές.

 

Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31 Δεκεμβρίου του 2014.

Όπως αναφέρεται οι γεωγραφικές ζώνες οριοθετήθηκαν, έπειτα από τις αυτοψίες που διενήργησαν οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ. τέως Υ.Α.Σ.) στις πληγείσες περιοχές της Π.Ε. Χανίων, της Π.Ε. Ρεθύμνου και της Π.Ε. Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην υπουργική απόφαση προβλέπονται οι έκτακτες στεγαστικές και λοιπές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών της Περιφέρειας Κρήτης από το σεισμό της 12ης Οκτωβρίου 2013 που έπληξε περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου, της Π.Ε. Ρεθύμνου και της Π.Ε. Χανίων όπου προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά κτήρια.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης καλύπτονται οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εφάπαξ ύψους 1.122.752 ευρώ περίπου για την παροχή της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και την κάλυψη των εξόδων κίνησης των μηχανικών που θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες.

Επίσης καλύπτεται από τον λογαριασμού του ν. 128/1975 (ΦΕΚ 178Α) εφάπαξ δαπάνη ύψους 136.500 ευρώ περίπου για την κάλυψη των τόκων των χορηγούμενων δανείων.

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση οριοθετούνται ως πληγείσες οι εξής περιοχές:
Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
Δ.Ε. Κουλούκωνα: Τ.Κ. Δοξαρού
Δ.Ε. Γεροποτάμου: Τ.Κ. Αγγελιανών
ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Δ.Ε. Λάμπης: Τ.Κ. Μουρνές
Δ.Ε. Φοίνικα: Τ.Κ. Αγκουσελιανών
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Δ.Ε. Ρεθύμνης: Δ.Κ. Ρεθύμνης
Δ.Ε. Λαππαίων: Τ.Κ. Επισκοπής

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Σύμφωνα με την απόφαση ορίζεται προθεσμία ενός (1) έτους, από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης για την υποβολή, από τους ενδιαφερόμενους, αίτησης στην Αρμόδια Υπηρεσία:

α) για τη διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίσμα και την έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του.
Οι αιτήσεις αυτές θα συνοδεύονται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτίσματος.

β) για τη χορήγηση Σ.Σ. για την επισκευή του κτίσματος, χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι το επιθυμούν. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται και η ταυτόχρονη υποβολή πλήρους φακέλου μελέτης επισκευής προκειμένου να εκδοθεί Άδεια Επισκευής.
Οι αιτήσεις αυτές θα συνοδεύονται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που καθορίζονται σε Απόφαση Υπουργού Υ.ΜΕ.Δ..

ΙΙ. Για τη χορήγηση Σ.Σ. για την ανακατασκευή κτηρίου στην περίπτωση που μετά τον επανέλεγχο (δευτεροβάθμιο έλεγχο) του κτηρίου έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτίσματος, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει αίτηση για τον καθορισμό της Σ.Σ. που δικαιούται, εντός έξι (6) μηνών από την παραλαβή του Πρωτοκόλλου. Οι αιτήσεις αυτές θα συνοδεύονται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που καθορίζονται σε Απόφαση Υπουργού Υ.ΜΕ.Δ..

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Στις περιοχές που οριοθετούνται με την απόφαση χορηγείται από την Αρμόδια Υπηρεσία Στεγαστική Συνδρομή (Σ.Σ.) για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτηρίων που έχουν υποστεί βλάβες από το σεισμό στις 12 Οκτωβρίου 2013 στις προαναφερόμενες περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.

Δικαιούχοι Σ.Σ. είναι οι ιδιοκτήτες κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα των κτηρίων που έχουν υποστεί βλάβες και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής, όπως αναλυτικότερα περιγράφεται στα επόμενα. Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, κάθε ιδιοκτήτης είναι δικαιούχος κατά το ποσοστό της ιδιοκτησίας του επί του κτηρίου.

Η Σ.Σ. συνίσταται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 20% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν την ημέρα του σεισμού, περισσότερες της μίας ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, Α.Δ. δικαιούται για κάθε μία από αυτές, ενώ Δ.Κ.Α. μόνο για τη μία ιδιοκτησία, την οποία επιλέγει ο ίδιος με Υπεύθυνη Δήλωσή του. Για τις πέραν της μίας ιδιοκτησίες το σύνολο της Σ.Σ. χορηγείται εξ ολοκλήρου υπό μορφή Α.Δ., χωρίς Δ.Κ.Α.

Στις περιπτώσεις που δε χορηγείται στο δικαιούχο δάνειο από Πιστωτικό Ίδρυμα ή ο ίδιος δεν επιθυμεί τη λήψη του δύναται να λάβει μόνο τη Δωρεάν Κρατική Αρωγή από την αρμόδια Υπηρεσία.

Δε χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) σε κτίσματα που κατά την ημέρα του σεισμού ήταν εγκαταλειμμένα κατά την κρίση της Αρμόδιας Υπηρεσίας. Εγκαταλειμμένο κτίσμα, είναι το κτίσμα το οποίο παρουσιάζει εμφανή στοιχεία εγκατάλειψης όπως π.χ. κατεστραμμένα εξωτερικά κουφώματα, βλάβες στα δομικά στοιχεία (στέγη, πατώματα) κ.λ.π., που εμφανώς προϋπήρχαν του σεισμού και οφείλονται σε απόλυτη εγκατάλειψη, απουσία μέριμνας και φροντίδας από τους ιδιοκτήτες τους.Προκειμένου να γίνει άρση του χαρακτηρισμού του εγκαταλελειμμένου θα πρέπει το κτίσμα να ήταν στοιχειωδώς κατοικήσιμο και ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει βεβαιώσεις Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (Ο.Κ.Ω.), καθώς και δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε1), (Ε2) και (Ε9), στην οποία να περιλαμβάνεται το πληγέν ακίνητο, για χρονικό διάστημα πριν από το σεισμό.

β) σε κτίσματα πρόχειρης κατασκευής (π.χ. κτίσματα από φύλλα λαμαρίνας, φύλλα μοριοσανίδας, κ.λπ.). Με αποφάσεις του Υπουργού Υ.ΜΕ.Δ. θα καθορίζονται οι διαδικασίες, τα δικαιολογητικά, οι επιμέρους προθεσμίες και τα λοιπά θέματα, που αφορούν στη χορήγηση της Σ.Σ.

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΗΡΙΩΝ

Δικαιούχοι Σ.Σ. για ανακατασκευή κτηρίων είναι οι ιδιοκτήτες των κτηρίων που χαρακτηρίζονται από την Αρμόδια Υπηρεσία ως:

α) Επικινδύνως Ετοιμόρροπα (Ε.Ε.).

β) Δομημένα από Ευτελή Υλικά (Ε.Υ.) (ωμοπλίνθους ή μη διαμορφωμένους λίθους μικρής διατομής με συνδετικό υλικό αργιλώδες) τα οποία δεν έχουν χαρακτηρισθεί Ε.Ε. αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό δεν επιδέχονται, σύμφωνα με την κρίση της Αρμόδιας Υπηρεσίας, ουσιαστική αποκατάσταση, δηλαδή επισκευή που να εξασφαλίζει την αναγκαία αντισεισμική αντοχή τους.

γ) Υπέρμετρης δαπάνης επισκευής (ασύμφορα).

δ) Κτήρια που υπέστησαν ολοσχερή κατάρρευση από το σεισμό ή κατεδαφίστηκαν αμέσως μετά από αυτόν με εντολή Δημόσιας ή Δημοτικής Αρχής για λόγους δημόσιας ασφάλειας, χωρίς να έχουν εκδο θεί, από την Αρμόδια Υπηρεσία, Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνων Ετοιμόρροπων Κτισμάτων.

ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2015 | 12:50 pm


Τα άρματα, τα αγγελάκια και ο διάκοσμος της πόλης

Τα άρματα, τα αγγελάκια και ο διάκοσμος της πόλης
Στο Ρέθυμνο  

Χρονολογική σύγχυση κοντεύουν να πάθουν οι ρεθυμνιώτες, αφού πλέον στους κεντρικούς δρόμους της πόλης συνυπάρχει ο χριστουγεννιάτικος και ο καρναβαλικός διάκοσμος! Τα παλιά άρματα των ομάδων από το Σαββατοκύριακο άρχισαν να παίρνουν τη θέση τους σε διάφορα σημεία, θυμίζοντας ότι πλέον μπαίνουμε και επίσημα σε καρναβαλική περίοδο. Άλλωστε, είναι μία συνήθεια που αρέσει πολύ τα τελευταία χρόνια και σίγουρα διαφοροποιεί την πόλη του Ρεθύμνου από άλλες πόλεις, καθώς έχει τη δυνατότητα να «εκμεταλλευτεί» με τον καλύτερο τρόπο τη δημιουργία των χιλιάδων καρναβαλιστών και μελών των ομάδων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι φέτος το Καρναβάλι πέφτει χρονολογικά πολύ κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, όμως αυτός δεν είναι λόγος να μην έχει φροντίσει πρώτα η υπηρεσία να απομακρύνει τον γιορτινό διάκοσμο πριν τοποθετήσει τα άρματα.

Είναι τουλάχιστον παράταιρο και το μόνο που αποδεικνύει είναι έλλειψη του απαιτούμενου συντονισμού στις δημοτικές υπηρεσίες.

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2015 | 2:50 pm


Εξιχνιάστηκαν έξι υποθέσεις κλοπών

Εξιχνιάστηκαν έξι υποθέσεις κλοπών
Συνελήφθησαν, 26χρονος αλλοδαπός και 21χρονη ημεδαπή

Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, 26χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας και 21χρονη ημεδαπή, κατηγορούμενοι για κλοπή.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν για υπόθεση κλοπής που διαπράχθηκε την 16.01.2015 τα ξημερώματα, σε επιχείρηση ιδιοκτησίας 51χρονης. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα διαρρηκτικό εργαλείο και ένα μαχαίρι, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας σε παρακείμενο χώρο βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής ο οποίος ο οποίος είχε αφαιρεθεί από την επιχείρηση της 51χρονης και αποδόθηκε στην παθούσα.

Από τη διενεργηθείσα προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, προέκυψε ότι ο 26χρονος και η 21χρονη, είχαν διαπράξει πέντε απόπειρες κλοπών –διαρρήξεων σε καταστήματα της πόλης του Ρεθύμνου προξενώντας παράλληλα φθορές σε αυτά, κατά το χρονικό διάστημα από την 16 έως την 19 Ιανουαρίου 2015.

Η προανάκριση διενεργείται από το Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2015 | 11:48 am


Προτεραιότητα του δήμου Ρεθύμνου τα έργα υποδομών

Προτεραιότητα του δήμου Ρεθύμνου τα έργα υποδομών
Γιώργος Μαρινάκης: Επιμένουμε στα έργα ουσίας

 

Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της έλλειψης πόρων και «εργαλείων» για την περαίωση των υποχρεώσεων της αυτοδιοίκησης, οι προτεραιότητες που έχει θέσει ο Δήμος Ρεθύμνης για το 2015 κινούνται με σταθερό βηματισμό και σε αρκετές επιπτώσεις συντηρητικά, εν αναμονή μάλιστα του εκλογικού αποτελέσματος που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και σε επίπεδο κοινοτικών πλαισίων για την αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, ο προγραμματισμός του Δήμου για το 2015 ξεκινά, θέτοντας σε προτεραιότητα την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι ενταγμένα στο προηγούμενο ΕΣΠΑ ενώ παράλληλα και όσο προχωρούν τα έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ προκύπτουν και ανάγκες για συμπληρωματικά έργα.

Για τα έργα αυτά καθώς και νέα που θα προκύψουν από μελέτες στο μέλλον, η δημοτική αρχή θα εξετάσει τους άξονες ώστε να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Οι ελλείψεις σε προσωπικό κυρίως τεχνικό, εργατικό και μελετητικό είναι οι «πληγές» που ο δήμος αναμένει να αντιμετωπίσει με την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη σύμβαση ωστόσο αν δεν δοθεί αυτή η δυνατότητα είναι έτοιμος -όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης- να στραφεί σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς.

 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ «ΜΕΤΩΠΩΝ» ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε άμεση προτεραιότητα έχει θέσει ο δήμος την ολοκλήρωση των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και πρέπει να παραδοθούν μέσα στο 2015. Τα σχολεία αποτελούν το «στοίχημα» που ο Δήμος αισιοδοξεί να κερδίσει ωστόσο ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση δεν έκρυψε πως τα παραπάνω έργα είναι απαιτητικά, δύσκολα και επιπλέον «γεννούν» νέες ανάγκες για συμπληρωματικά έργα και εκταμιεύσεις κάτι που μέσα στην πολιτική αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας καθιστά ανασταλτική την αποδέσμευση πόρων επί του παρόντος.

Τα έργα υποδομής των σχολείων Γερανίου, Ατσιποπούλου και Σταυρωμένου αλλά και τα έργα που είναι σε εξέλιξη και εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες όπως τα έργα υποδομής και ανάπλασης περιοχών της πόλης βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων για το 2015.

«Προσδοκούμε να ολοκληρώσουμε τα έργα του ΕΣΠΑ τα οποία είναι πάρα πολλά και πολύ απαιτητικά, πολύ δύσκολα και τα οποία γεννούν ανάγκες για συμπληρωματικά έργα και συμπληρωματικές εκταμιεύσεις. Αυτό συμβαίνει στα δύο σχολεία του Γερανίου, του Σταυρωμένου και του Ατσιποπούλου. Μιλάμε για πολλά χρήματα που χρειάζονται για να συμπληρωθούν τα βασικά έργα υποδομής. Αυτά τα έργα δεν είναι έργα που τρέχουν νεράκι όπως κάποιοι ίσως διαισθάνονται. Είναι έργα που κάθε μέρα γεννούν προβλήματα. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες από τους οποίους εξαρτώμεθα. Είναι η δυνατότητα της ΔΕΗ να καλύψει αυτό το ευρύτατο φάσμα παρέμβασης που έπρεπε να κάνει στο Δήμο Ρεθύμνης. Έχει το ανατολικό παραλιακό μέτωπο και χαίρομαι ιδιαίτερα που ξεκίνησε, την Κουρμούλη, την Κριάρη και έχουμε και ένα προγραμματισμό στη Βάρδα Καλλέργη, τη συνέχεια της Αρκαδίου για να φύγουν οι στύλοι μέχρι το Μουσείο που είναι το μοναδικό κομμάτι της παλιάς πόλης που παραμένει.

Αυτά είναι τα έργα που πρέπει να ολοκληρώσουμε και να προγραμματιστούμε για το νέο ΕΣΠΑ του οποίου του άξονες τους διαισθανόμαστε αλλά δεν τους γνωρίζουμε. Μπορεί μια νέα κυβέρνηση και το θεωρώ απόλυτα θεμιτό να επαναδιαπραγματευθεί και άξονες και τρόπους διαχείρισης του νέου κοινοτικού πλαισίου. Έχουμε μια ηθελημένη αναστολή μη δέσμευσης πόρων ακριβώς μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τι θα συμβεί αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

 

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ

Αγωνία από πλευράς Δήμου εκφράζεται για τη συνέχιση των μελετών για τον Περιφερειακό δρόμο ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό η απουσία του οποίου έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των Ρεθεμνιωτών.

Η αδυναμία από το κεντρικό κράτος να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των μελετών αποτελεί «αγκάθι» για τον Δήμο ο οποίος διεκδικεί τους τρόπους που θα εξασφαλίσουν τη συνέχισή του καθώς και τη μεγάλη ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο δημοτικό σχολείο στον Μασταμπά που θα αποτελέσει μια προέκταση του παραπάνω έργου.

«Ήδη χθες το πρωί και συνεχίζεται η συνάντηση τη Δευτέρα ασχοληθήκαμε με το μεγάλο έργο του Περιφερειακού δρόμου που έχει σκαλώσει η μελέτη από την αδυναμία ή την άρνηση της κεντρικής πολιτείας να συνεχίσει τη χρηματοδότηση αυτών των μελετών. Πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεχιστεί, να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα του έργου οι ανάγκες που έχει για να προχωρήσει. Μόνο που κουβεντιάζουμε για τον Περιφερειακό δρόμο αυτομάτως γεννάται η ανάγκη αυτό το κατασκεύασμα του παράνομου και του αυθαίρετου που λειτουργεί ως σχολείο Μασταμπά να καταργηθεί και να βρει επιτέλους η γειτονιά ένα σύγχρονο σχολείο. Είναι αδιανόητο η πολυπληθέστερη γειτονιά του Ρεθύμνου να μην έχει το δικό της δημοτικό σχολείο. Αυτό προσπαθούμε να το βάλουμε σε άμεση προτεραιότητα».

 

ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

Με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποίησε την Πέμπτη η ΔΕΥΑΡ με τους μελετητές προκειμένου να δρομολογηθούν τα έργα αποχέτευσης στη δημοτική ενότητα Νικηφόρου Φωκά, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως μέσα στο τρέχον έτος τα έργα αποχέτευσης θα μπουν σε προτεραιότητα και στη δημοτική ενότητα Λαππαίων, το Αρκάδι αλλά και τη μελέτη διασύνδεσης του έργου του Αρκαδίου με το βιολογικό Ρεθύμνου.

«Αυτά είναι έργα κάποιων εκατομμυρίων ευρώ. Θέλει πολύ προετοιμασία και ωριμότητα και είναι τα έργα που δίνουν το δικαίωμα σε έναν τόπο που είναι και τουριστικός προορισμός να λέει ότι έχει λύσει τα βασικά θέματα υποδομής. Επιμένουμε στα έργα ουσίας».

 

«ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

Το μεγάλο «στοίχημα» για το Δήμο παραμένει η εξοικονόμηση χρημάτων για μελέτες και μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης «Προσπαθήσαμε να πείσουμε το κεντρικό σύστημα σε επίπεδο κεντρικής διαβούλευσης ότι θα πρέπει επιτέλους να χρηματοδοτούν τα ίδια τα Ευρωπαϊκά προγράμματα μελέτες έργων που πρέπει να ενταχθούν σε αυτά».

KATA 150 XIΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2014

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης στάθηκε στον επιτυχημένο προϋπολογισμό της προηγούμενης χρονιάς που «έκλεισε», όπως τόνισε, με 150 χιλιάδες ευρώ παραπάνω εισροή χρημάτων από το 2013.

Αυτό όπως επεσήμανε οφείλεται σε αυξήσεις σε συγκεκριμένους τομείς και είναι αποτέλεσμα καλύτερης οργάνωσης και διαχείρισης του συστήματος αλλά και προσεκτικής διαχείρισης πόρων και καταστάσεων. Παράλληλα, τόνισε πως ο Δήμος θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συγκεκριμένη πολιτική και μάλιστα στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν κεντρικές συγκεντρώσεις με κεντρικούς διευθυντές υπηρεσιών και αντιδημάρχων για την οργάνωση όλων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Κάθε χρόνο παρακολουθώ συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες. Καταφέραμε στο Δήμο Ρεθύμνης μέσα στη μεγαλύτερη κρίση και μέσα σε προεκλογική περίοδο να έχουμε παραπάνω 150 χιλιάδες εισροή χρημάτων για το 2014 απ' ό,τι είχαμε 31/12/2013. Με θεαματικές αυξήσεις σε μερικούς τομείς και αποτέλεσμα τις καλύτερης οργάνωσης του συστήματος, της προσεκτικότερης διαχείρισης καταστάσεων και πόρων. Τις επόμενες ημέρες θα αναλωθώ σε κεντρικές συγκεντρώσεις με τους διευθυντές των υπηρεσιών και τους οικείους αντιδημάρχους».

 

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση των υπηρεσιών που αντιμετωπίζει και ο Δήμος Ρεθύμνου, όπου το πρόβλημα εστιάζεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη τεχνικού, εργατικού και μελετητικού δυναμικού ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως εάν δεν δοθούν οι δυνατότητες για πρόσληψη προσωπικού με μόνιμες συμβάσεις, ο Δήμος Ρεθύμνου είναι έτοιμος να στραφεί στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

«Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων. Εάν δεν δοθούν οι δυνατότητες να προσλάβουμε με μόνιμες συμβάσεις προσωπικό και κυρίως τεχνικό, εργατικό και μελετητικό που μας χρειάζεται, ο Δήμος Ρεθύμνης είναι έτοιμος να κάνει κοινωνικούς συνεταιρισμούς. Δηλαδή να απευθυνθεί σε αυτή τη σύγχρονη αντίληψη της κοινωνικής οικονομίας που υπάρχει στην Ευρώπη και καλύπτει το εργατικό δυναμικό κατά 20-25% περίπου του συνολικού εργατικού δυναμικού να καλύψουμε τις ανάγκες μας και στη ΔΕΥΑΡ και στο θέμα της καθαριότητας, του πρασίνου και της καθημερινότητας. Απολογούμαστε καθημερινά σε δικαίως διαμαρτυρόμενους πολίτες εξηγώντας ότι με δύο εργαζόμενος προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες σε όλο το Δήμο» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2015 | 3:03 pm


Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 250 γραμμάρια κάνναβης

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 250 γραμμάρια κάνναβης
Συνελήφθη, 29χρονος

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, 29χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων, για την καταπολέμηση της παράνομης κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 29χρονου, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρείς αυτοσχέδιες συσκευασίες που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 276 γραμμαρίων.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, ενώ ο συλληφθείς, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2015 | 3:45 pm


Ζημιές 1,5 εκ. ευρώ στο οδικό δίκτυο του Ρεθύμνου

Ζημιές 1,5 εκ. ευρώ στο οδικό δίκτυο του Ρεθύμνου
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ε.Ρ. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
- Ισόποσες εκτιμώνται οι ζημιές και στους δήμους Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου
- Δρομολογούνται άμεσες παρεμβάσεις στο λιμάνι

Ζημιές ύψους αρκετών εκατομμυρίων προκάλεσε στις υποδομές του νομού Ρεθύμνου και κυρίως στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο η πρόσφατη κακοκαιρία.

Ο χιονιάς και η καταρρακτώδης διήμερη βροχόπτωση που ακολούθησε συνετέλεσαν στις τεράστιες καταστροφές, που καταγράφονται κυρίως στους δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, με το πρόβλημα να εστιάζεται στο επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, αλλά και στις κεραίες των τηλεοπτικών σταθμών.

Η καταγραφή των ζημιών επί της ουσίας δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως το μεγάλο πρόβλημα της Περιφέρειας και των δήμων είναι το γεγονός ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στην αποκατάσταση των ζημιών. Επιπλέον, λόγω των εκλογών ουσιαστικά τα υπουργεία υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να προκύπτει το σοβαρό πρόβλημα της καθυστέρησης ανταπόκρισης.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και τις υποδομές αρμοδιότητας της Περιφέρειας αγγίζουν το 1.5 εκ. ευρώ, ενώ ανάλογου ύψους είναι οι ζημιές και στους δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου.

Πλέον, τις επόμενες ημέρες θα γίνει η επίσημη καταγραφή των προβλημάτων, ώστε να ζητηθεί η οικονομική συνδρομή των αρμοδίων υπουργείων.
«Πρέπει να γίνει η καταγραφή των ζημιών, ώστε συντονισμένα να διεκδικήσουμε τα κονδύλια από τα αρμόδια υπουργεία, το εσωτερικών, το ανάπτυξης, το ναυτιλίας, το υποδομών, γιατί από εκεί μόνο μπορούμε να αντλήσουμε ποσό χρημάτων για να αποκαταστήσουμε τις πολύ μεγάλες ζημιές.

Ήδη η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου έχει διαθέσει ένα πολύ μεγάλο κονδύλι για μισθώσεις μηχανημάτων, τα οποία βρίσκονται ακόμα στους δρόμους, όχι πλέον για να μένουν ανοιχτά τα οδικά δίκτυα, αλλά για να μαζέψουν τις πέτρες από τις κατολισθήσεις, που δυστυχώς από ό,τι έχουμε ενημερωθεί από τις υπηρεσίες μας, οι υπάλληλοι των οποίων είναι συνεχώς έξω.

Μόνο για την περιφερειακή ενότητα, στο επαρχιακό δίκτυο οι ζημιές είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Έχουν καταστραφεί ακόμα και τα πλέγματα για τις κατολισθήσεις που τοποθετήσαμε πρόσφατα. Ευτυχώς όμως δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη ζωή και όλα αυτά σιγά σιγά με έναν σωστό προγραμματισμό θα τα φτιάξουμε και με τη βοήθεια της περιφέρειας και θέλω να ελπίζω και με τη βοήθεια της πολιτείας. Τα χρήματα είναι πάρα πολλά και ούτε οι δήμοι έχουν τέτοια χρηματοδοτική ικανότητα ούτε και η περιφέρεια για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε άμεσα», σημείωσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.

«Αδυνατούμε να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα με τα μέσα και τα χρήματα που διαθέτουν. Θα κάνουμε το καλύτερο, αλλά είναι φύση αδύνατο εάν δεν έχουμε οικονομική στήριξη από το κράτος», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει και που όπως ο ίδιος επεσήμανε δεν είχε δει ποτέ στο παρελθόν στην περιοχή.

«Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά σαν δήμος για να τις αποκαταστήσουμε», πρόσθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αμαρίου, Μενέλαος Φραγκιουδάκης.

ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο λιμάνι και κυρίως στο χώρο του πάρκινγκ συμφώνησαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή και η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη – Καπετανάκη, που συναντήθηκαν χθες το πρωί.

«Σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, θα γίνει μία πρώτη εκτίμηση για το τι μπορεί να γίνει άμεσα, ώστε στην επόμενη κακοκαιρία να θωρακίσουμε όσο γίνεται το λιμάνι για να μην είναι τελείως απροστάτευτη η πόλη», σημείωσε η κα Λιονή. Στη συνέχεια, θα ολοκληρωθούν οι εκπονούμενες μελέτες για το λιμάνι και μάλιστα ήδη έχει ενημερωθεί ο μελετητής για να έρθει στο Ρέθυμνο και να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να συμπεριλάβει τις παρατηρήσεις του στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα.

Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κα Κουτσαλεδάκη μίλησε στον Team FM και την «Πρώτη Γραμμή», όπου τόνισε ότι «το λιμάνι δεν μπόρεσε να κρατήσει τους σφοδρούς ανέμους, με αποτέλεσμα ένα τμήμα του τοιχίου στο πάρκινγκ να καταρρεύσει. Έχουμε προβλήματα στο δάπεδο και σε όλο το οδόστρωμα του περιφερειακού».

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, η ίδια ανέφερε: «Ήδη από την προηγούμενη διοίκηση έχει ανατεθεί μελέτη και ο μελετητής θα έρθει το Σάββατο. Θα δει το μέγεθος της καταστροφής, θα εκτιμήσει την κατάσταση, του έχει σταλεί και βίντεο για να δει τι συνέβη».

Εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος των απαιτούμενων παρεμβάσεων με βάση παλαιότερη μελέτη του Λιμενικού Ταμείου ανέρχεται σε 1,7 εκ. ευρώ.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ Ο ΒΡΑΧΟΣ

Απομακρύνθηκε χθες από τα συνεργεία της τεχνικής υπηρεσίας Ρεθύμνου ο βράχος που «κρεμόταν» επικίνδυνα κάτω από τη Φορτέτζα. Λόγω της επέκτασης της ρωγμής, κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνσή του, πράγμα που έγινε, ενώ τα συνεργεία διαπίστωσαν ότι το υπόλοιπο κομμάτι δεν είναι επικίνδυνο να πέσει, όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος, Μίνως Αλεφαντινός.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ

Την καταγραφή των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους της πόλης κάνει η τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες λακκούβες σε πολλούς δρόμους της πόλης, είτε σε σημεία που εκτελούνται έργα είτε σε άλλα. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες πλέον και η υπηρεσία καταγράφει τα προβλήματα, ώστε τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Αλεφαντινό, να ξεκινήσει η αποκατάσταση.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2015 | 11:30 am


Πρωτοφανείς ζημιές στο λιμάνι

Πρωτοφανείς ζημιές στο λιμάνι
Αποκολλήθηκαν μεγάλα τμήματα του πάρκινγκ

Πολύ σοβαρές ζημιές υπέστη το λιμάνι Ρεθύμνου και κυρίως ο χώρος του πάρκινγκ εξαιτίας των δυνατών κυμάτων που το κάλυπταν επί ένα 24ωρο. Οι καταστροφές είναι πρωτοφανείς και αποδεικνύουν και το μέγεθος του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε το νομό τις τελευταίες ημέρες.

Το οδόστρωμα κατά μήκος του Περιφερειακού δρόμου υπέστη ρωγμές ενώ μέσα στο πάρκινγκ του λιμανιού υποχώρησε τοιχίο καθώς και μεγάλο τμήμα εδάφους λόγω των βορειοδυτικών ανέμων. Η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη – Καπετανάκη τόνισε πως τα συνεργεία του Δήμου πραγματοποιούσαν εργασίες χθες το πρωί στο σημείο, ώστε να απομακρυνθούν οι πέτρες και τα χώματα ενώ στο επόμενο διάστημα θα γίνει μερική αποκατάσταση των ζημιών.

Αυτό, όπως τόνισε η κ. Κουτσαλεδάκη θα γίνει για λόγους ασφαλείας ενώ ολοκληρωμένες παλαιότερες μελέτες καθώς και φωτογραφικό υλικό θα παρουσιαστούν σήμερα σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με φορείς, Δήμο και Περιφέρεια προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες και να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που απαιτούνται για να υλοποιηθούν έργα που θα θωρακίσουν το λιμάνι από τις κακοκαιρίες.

Τα μέτωπα όμως που αντιμετωπίζονται παράλληλα στην περιοχή δεν περιορίζονται εντός του λιμανιού καθώς και φρεάτια στο σημείο έχουν φράξει και αυτό είναι κάτι που, όπως ανέφερε η κ. Κουτσαλεδάκη, πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα πριν έρθει νέα κακοκαιρία. Στον παραλιακό δρόμο έχουν κρεμάσει φωτιστικά τα οποία θα απομακρυνθούν άμεσα ενώ στη μαρίνα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα μικρότερης έκτασης στις προβλήτες. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει εκτίμηση του κόστους.
Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2015 | 9:34 pm


Πρωτοφανείς ζημιές στο λιμάνι του Ρεθύμνου

Πρωτοφανείς ζημιές στο λιμάνι του Ρεθύμνου
ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕΓΑΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Πολύ σοβαρές ζημιές υπέστη το λιμάνι και κυρίως ο χώρος του πάρκινγκ εξαιτίας των δυνατών κυμάτων που το κάλυπταν επί ένα 24ωρο. Οι καταστροφές είναι πρωτοφανείς και αποδεικνύουν και το μέγεθος του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε το νομό τις τελευταίες ημέρες.

Το οδόστρωμα κατά μήκος του Περιφερειακού δρόμου υπέστη ρωγμές ενώ μέσα στο πάρκινγκ του λιμανιού υποχώρησε τοιχίο καθώς και μεγάλο τμήμα εδάφους λόγω των βορειοδυτικών ανέμων. Η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη – Καπετανάκη τόνισε πως τα συνεργεία του Δήμου πραγματοποιούσαν εργασίες χθες το πρωί στο σημείο, ώστε να απομακρυνθούν οι πέτρες και τα χώματα ενώ στο επόμενο διάστημα θα γίνει μερική αποκατάσταση των ζημιών.

Αυτό, όπως τόνισε η κ. Κουτσαλεδάκη θα γίνει για λόγους ασφαλείας ενώ ολοκληρωμένες παλαιότερες μελέτες καθώς και φωτογραφικό υλικό θα παρουσιαστούν σήμερα σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με φορείς, Δήμο και Περιφέρεια προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες και να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που απαιτούνται για να υλοποιηθούν έργα που θα θωρακίσουν το λιμάνι από τις κακοκαιρίες.

Τα μέτωπα όμως που αντιμετωπίζονται παράλληλα στην περιοχή δεν περιορίζονται εντός του λιμανιού καθώς και φρεάτια στο σημείο έχουν φράξει και αυτό είναι κάτι που, όπως ανέφερε η κ. Κουτσαλεδάκη, πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα πριν έρθει νέα κακοκαιρία. Στον παραλιακό δρόμο έχουν κρεμάσει φωτιστικά τα οποία θα απομακρυνθούν άμεσα ενώ στη μαρίνα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα μικρότερης έκτασης στις προβλήτες. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει εκτίμηση του κόστους.

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2015 | 1:13 pm


Συνελήφθη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
Κατασχέθηκαν περισσότερα από 5.800 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα σε περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, 36χρονος ημεδαπός, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών, που περιήλθαν στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, οργανώθηκε συντονισμένη επιχείρηση από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκε ο 36χρονος κατά το χρόνο που είχε μεταβεί με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, σε συγκεκριμένο υπαίθριο χώρο τον οποίο χρησιμοποιούσε (καβάντζα), για να αποκρύπτει ναρκωτικές ουσίες.
Στο συγκεκριμένο σημείο πραγματοποιήθηκε έρευνα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι (6) αυτοσχέδιες συσκευασίες περιέχουσες ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους 5.830 γραμμαρίων.
Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων εβδομήντα (570) ευρώ ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες και ένα κινητό τηλέφωνο.
Επιπλέον κατασχέθηκε και το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2015 | 1:43 pm


Στα «σκαριά» η δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου

Στα «σκαριά» η δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου
Σκέψεις για αξιοποίηση της θαλάσσιας περιοχής του Γερανίου

 

Θετικά ανταποκρίθηκε Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στο αίτημα που είχε στείλει ο Δήμος Ρεθύμνου, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο θα είναι εφικτή η παραχώρηση παροπλισμένου πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό, για τη δημιουργία τεχνητού ύφαλου σε καταδυτικό πάρκο σε περιοχή που θα ορίσει ο Δήμος, αφού εξετάσει προσεκτικά τόσο την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσο και τη δυνατότητα υλοποίησης και τις παραμέτρους.

Προς το παρόν στα αρχικά σχέδια της δημοτικής αρχής, που θα εξεταστεί σε βάθος χρόνου κατά πόσο είναι υλοποιήσιμα, είναι η βύθιση ενός πλοίου, που θα δημιουργήσει ένα τεχνητό ύφαλο και η δημιουργία καταδυτικού πάρκου με παράλληλες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή όπου θα εγκατασταθεί. Στόχος παραμένει, μακροπρόθεσμα προς το παρόν, η δημιουργία ενός θαλάσσιου πάρκου το οποίο θα τονώσει το τουριστικό ενδιαφέρον για το νομό και θα ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Το Πολεμικό Ναυτικό, όπως άλλωστε αναφέρεται σε επιστολή του Αντιναύαρχου του Π.Ν κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, τονίζει πως είναι δυνατή η παραχώρηση παροπλισμένου πλοίου που ελλιμενίζεται στο Ναύσταθμο Κρήτης. Το πλοίο που διατίθεται είναι συνολικού μήκους 80 μέτρων, πλάτους 12 μέτρων με βύθισμα 4,6 μέτρων και εκτιμώμενο ύψος από την ίσαλο περίπου τα 20 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί, όπως άλλωστε αναφέρει και η επιστολή του Π.Ν, πως ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει την ισχύουσα νομοθεσία που ορίζεται για τα καταδυτικά πάρκα, ενώ θα πρέπει να καταβάλει τη σχετική δαπάνη τόσο για τη ρυμούλκηση του πλοίου, όσο και για τυχόν έξοδα που θα προκύψουν για την τήρηση των κανονισμών προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της διαμόρφωσης και επισκεψιμότητας των χώρων.

Σε επιστολή-απάντηση που απέστειλε ο Αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού κ. Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Κύριε Δήμαρχε,
Σας πληροφορούμε σε συνέχεια της με Α.Π 22429/10 Οκτωβρίου 2014 επιστολής σας ότι είναι δυνατή η δωρεάν παραχώρηση παροπλισμένου πλοίου, το οποίο ελλιμενίζεται στο Ναύσταθμο Κρήτης, για να αξιοποιηθεί ως τεχνητός ύφαλος σε καταδυτικό πάρκο σε περιοχή που θα καθορίσετε, υπό την προϋπόθεση εφαρμογής της διαδικασίας που προσδιορίζεται από τον Ν. 4296/14 για την έγκριση και λειτουργία του καταδυτικού πάρκου. Οι διαστάσεις του διατιθέμενου πλοίου θα είναι περίπου οι ακόλουθες:
Μήκος: 80μ.
Πλάτος: 12 μ.
Βύθισμα: 4,6 μ.
Εκτιμώμενο ύψος από την ίσαλο: ~20μ.
Υλικό: Χάλυβας

Επίσης, σας επισημαίνω ότι η ρυμούλκηση και η πόντιση του πλοίου δύναται να εκτελεσθεί από το ΠΝ στο προς έγκριση σημείο χωροθέτησης του καταδυτικού πάρκου. Το κόστος των ανωτέρω θα βαρύνει το δήμο σας, η δε χρέωση θα γίνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Λοιπά έξοδα που τυχόν απαιτηθούν για την προετοιμασία του πλοίου, κατ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τυχόν κατάλληλη διαμόρφωση επισκεψιμότητας των χώρων του θα αναληφθούν με μεριμνά σας».

 

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΕΞEΤΑΣΤΟΥΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση τόνισε πως επί του παρόντος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Δήμου, ενώ ο ίδιος το επόμενο διάστημα αναμένεται να καλέσει τους φορείς που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ώστε να συζητηθούν οι παράμετροι που υπάρχουν.

Πάντως, ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η δημοτική αρχή, παρά τη φιλόδοξη σκέψη, εξετάζει πολύ προσεκτικά και σταδιακά όλες τις παραμέτρους του έργου. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία απαιτεί να μπουν στο «μικροσκόπιο», οι αντίστοιχες νομοθεσίες, να πραγματοποιηθεί μελέτη, να υπολογιστούν οι δαπάνες αλλά και να εξεταστούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν το ιδιαίτερα δαπανηρό έργο.

Μάλιστα, έμφαση δίνεται και στην προοπτική το έργο να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Είναι ενθαρρυντικό που το Πολεμικό Ναυτικό ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας αναφέροντας πως μας παραχωρεί πλοίο. Ωστόσο, η δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου αλλά και ενός θαλάσσιου πάρκου που είναι ο τελικός μας στόχος απαιτεί αρκετά χρήματα και σειρά μελετών για να υπολογιστούν οι δαπάνες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, να γίνουν όλες οι μελέτες που απαιτούνται σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία. Φυσικά, πρέπει να δούμε κατά πόσο θα έχουμε ένα σχήμα που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον».

 

ΙΣΧΥΡΟ «ΧΑΡΤΙ» Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΝΙΟΥ

Παρόλο που η διαδικασία για τη δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου έχει αρκετές παραμέτρους που πρέπει να εξεταστούν στην αφετηρία του έργου, η «υποψηφιότητα» της Θαλάσσιας περιοχής του Γερανίου, είναι μια από τις πολύ σημαντικές. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης η περιοχή αυτή ταιριάζει στον ευρύτερο σχεδιασμό, είναι σε καλή τοποθεσία και υπάρχει δημοτική περιουσία η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμη και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, ανέφερε πως δεν υπάρχουν επίσημες «υποψηφιότητες» πριν πραγματοποιηθεί συνάντηση και εξεταστούν οι προτάσεις αλλά και το ενδιαφέρον που υπάρχει για την δρομολόγηση του σχεδίου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2015 | 4:20 pm


Θετικά τα πρώτα δείγματα για τον τουρισμό από τη Νορβηγία

Θετικά τα πρώτα δείγματα για τον τουρισμό από τη Νορβηγία
Ανησυχία για την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας

Θετικό είναι το κλίμα για την Ελλάδα και την Κρήτη από την αγορά της Νορβηγίας, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια της αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, που βρίσκεται στη σκανδιναβική χώρα.

Χθες το πρωί, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τους πράκτορες και συγκεκριμένα επισκέφτηκε το Apollo, από όπου έλαβε αναλυτικά τα στοιχεία των κρατήσεων για την Ελλάδα και την Κρήτη. Tόνισε πως τα δεδομένα των κρατήσεων για τη φετινή χρονιά κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κάτι που είναι όπως ανέφερε ενθαρρυντικό καθώς η προηγούμενη χρονιά ήταν πολύ καλή για τον τομέα του τουρισμού. Ωστόσο, όπως είπε, οι Νορβηγοί είναι οι σταθεροί πελάτες της Ελλάδας αλλά και του Ρεθύμνου κάθε χρόνο. Μάλιστα ανέφερε πως αυτή είναι η περίοδος που «κλείνουν» σε μεγάλο βαθμό τα οικογενειακά πακέτα διακοπών.

Ο κ. Τσακαλάκης τόνισε: «Η σταθερή πελατεία είναι η καλύτερη μας πελατεία. Οι Νορβηγοί μας στηρίζουν κάθε χρόνο, αγαπούν και επισκέπτονται το Ρέθυμνο πολλά χρόνια. Τα δεδομένα από τις κρατήσεις είναι ίδια με πέρυσι και είναι σε καλά επίπεδα. Ο κόσμος δεν ανησυχεί τόσο όσο οι πράκτορες για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας της Ελλάδας».

 

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ωστόσο, τα θετικά μηνύματα επισκιάζει, ευτυχώς σε μικρό βαθμό, ο προεκλογικός «πυρετός» που επικρατεί στην Ελλάδα, καθώς οι τουριστικοί πράκτορες εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο παράτασης της εκλογικής μάχης αλλά και ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια της χώρας.

Το μεγάλο στοίχημα για τους ξενοδόχους, οι οποίοι συνεχίζουν εντατικά τις προσπάθειες προώθησης της Ελλάδας, είναι να διεκδικήσουν και τους μεμονωμένους επισκέπτες αλλά και να πετύχουν μια μεγαλύτερη σε διάρκεια και πληθυσμό τουριστική χρονιά για το Ρέθυμνο.

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Τσακαλάκης η σταθερή πελατεία από τη Σκανδιναβία έχει το Ρέθυμνο ψηλά στις προτιμήσεις καθώς πρόκειται για έναν προορισμό παραδοσιακά οικογενειακό. Σήμερα και αύριο η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό όπου θα παρουσιαστεί η Κρήτη και το Ρέθυμνο μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και προωθητικό υλικό.

Την Κυριακή η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από τη Νορβηγία για τη Σουηδία όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Τσακαλάκη με τουριστικούς φορείς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα έκθεση από τις 15 έως της 19 του μήνα στην Φιλανδία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2015 | 2:21 pm

Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: