1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΝΕΡΙΤ 1
  2. ΝΕΡΙΤ PLUS
  3. ΕΤ3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Επισκοπη Ρεθυμνης    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Επισκοπη Ρεθυμνης και εμείς θα το προσθέσουμε.

Μαθητές συνομίλησαν με την αστροναύτη Σαμάνθα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS

Μαθητές συνομίλησαν με την αστροναύτη Σαμάνθα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS
Μαθητές συνομίλησαν με την αστροναύτη Σαμάνθα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS

Δεν έχει κανείς κάθε μέρα την ευκαιρία να συνομιλήσει με έναν αστροναύτη για την υγιεινή διατροφή.

Η Σαμάνθα Κριστοφορέτι, αστροναύτης της ESA, (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) συνομίλησε προχθές το απόγευμα ζωντανά από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS όπου βρίσκεται, με μαθητές στην Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Σουηδία.

Για να επιβιώσουν στο βαθύ διάστημα οι άνθρωποι θα χρειάζονται μια συνεχή παροχή οξυγόνου, πόσιμο νερό και θρεπτικά τρόφιμα. Μια επιλογή είναι να επιτραπεί σε ένα βρώσιμο φυτό να φωτοσυνθέσει χρησιμοποιώντας φως και το διοξείδιο του άνθρακα από την εκπνοή της αναπνοής για να παραχθούν τόσο τρόφιμα (βιομάζα) όσο και αέριο οξυγόνο.

Αυτή τη δυνατότητα ερευνά και η Iταλίδα αστροναύτης της ESA, Σαμάνθα κατά την εξάμηνη παραμονή της στον Σταθμό στα πλαίσια της επιστημονικής αποστολής της Futura. Η Σαμάνθα διεξάγει μεταξύ άλλων ερευνητικά πειράματα για τη βιολογία και τη φυσιολογία του ανθρώπου χρησιμοποιώντας το out-of-this-world (έξω από αυτόν τον κόσμο) εργαστήριο με στόχο να βελτιώσει τη ζωή στη Γη ή να προετοιμάσει την περαιτέρω ανθρώπινη εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διατροφή προτρέπει τα παιδιά να τρώνε καλά και να ζουν ακολουθώντας έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα της ESA, "Food from Spirulina", βασίζεται στο έργο MELiSSA (Micro-Ecological Life Support System Alternative) της ESA, o στόχος του οποίου είναι να αναπτύξει την τεχνολογία που απαιτείται για ένα μελλοντικό σύστημα βιολογικής υποστήριξης της ζωής που θα απαιτείται για μακροπρόθεσμες πτήσεις του ανθρώπου στο διάστημα. Το 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχει στο "Food from Spirulina". Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μέρη.

Στο 1ο μέρος πραγματοποιήθηκε πείραμα εκτίμησης παραγωγής οξυγόνου από καλλιέργεια σπιρουλίνας από 90 πενταμελής ομάδες μαθητών από 20 σχολεία της Κρήτης (18 γυμνάσια Ηρακλείου,1 λύκειο Χανίων και 1 γυμνάσιο Ρεθύμνου-γυμνάσιο Κοξαρές) με τη χρήση ειδικής πειραματικής διάταξης που προμήθευσε η ESA, ενώ το 2ο μέρος περιλάμβανε τη διενέργεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών Ηρακλείου την Πέμπτη, 23 Απριλίου και περιλάμβανε ζωντανή σύνδεση εν πτήση (In Flight Call) με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου οι μαθητές των τριών χωρών συνομίλησαν ζωντανά με την αστροναύτη της ESA, Σαμάνθα Κριστοφορέτι, η οποία απαντησε σε ερωτήσεις τους.

Μάλιστα ο μαθητής του γυμνασίου Κοξαρές, Μανώλης Μπαραδάκης επιλέχθηκε και πραγματοποίησε πείραμα χημείας στα αγγλικά κατά την παρουσίαση της Ελλάδας στην διεθνή αυτή τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα τώρα με τα συμπεράσματα του πειράματος, το κλίμα της Κρήτης αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκό για την ανάπτυξη της σπιρουλίνας, αφού μια αρχική ποσότητα των 10ml αύξησε 30 φορές το βάρος της μέσα στις 15 μέρες που διήρκησε το πείραμα και απελευθέρωσε περί τα 230ml οξυγόνου !!!

Εκτός από τους 200 μαθητές από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκατοντάδες μαθητές που θα βρίσκονται σε ακόμη δύο προεπιλεγμένες τοποθεσίες, το Belgian Nuclear Research Center (SCK-CEN), του Βελγίου και το Framtidsmuseet, της Σουηδίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ESA στοχεύει ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τον μηχανισμό της φωτοσύνθεσης, ιδίως τo ρόλο της κάθε ουσίας στην παραγωγή τροφίμων (υδατάνθρακες) και οξυγόνο, καθώς επίσης και την κατανόηση των δυνατοτήτων για την ανακύκλωση στοιχείων σε κλειστά συστήματα, όπως είναι ο πλανήτης Γη, και να κάνουν μια σύνδεση με το περιβάλλον ενός διαστημικού σταθμού.

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2015 | 1:40 pm


Η καφετέρια είχε και τυχερά παιχνίδια

Η καφετέρια είχε και τυχερά παιχνίδια
Κατασχέθηκαν δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το χρηματικό ποσό των 195 €

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Ρέθυμνο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, 44χρονος ημεδαπός, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί παιγνίων.

Ειδικότερα, στα πλαίσια ελέγχων, που διενεργούνται για την καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων τυχερών παιγνίων, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «Καφετέρια», ιδιοκτησίας 44χρονης ημεδαπής, η οποία απουσίαζε κατά τον έλεγχο και αναζητείται.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε, ότι ο 43χρονος ημεδαπός ως υπεύθυνος καταστήματος, είχε επιτρέψει, εντός του καταστήματος, τη λειτουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδεδεμένους με αντίστοιχους κερματοδέκτες, οι οποίοι ήταν πρόσφοροι προς χρήση διαφόρων τεχνικών παιγνίων από θαμώνες του καταστήματος, στερούμενος την σχετική άδεια από την αρμόδια Αρχή.

Κατασχέθηκαν συνολικά δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το χρηματικό ποσό των εκατόν ενενήντα πέντε ευρώ, προερχόμενο από τη διενέργεια των παράνομων τυχερών παιγνίων.

Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2015 | 1:14 pm


Πρωτιά του Ρεθύμνου στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους

Πρωτιά του Ρεθύμνου στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους
Πρωτιά του Ρεθύμνου στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους

Στις πρώτες θέσεις Πανελλαδικά βρίσκεται το Ρέθυμνο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ από έφηβους και παιδιά με τα στοιχεία να δείχνουν πως οι αριθμοί αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια την ίδια ώρα που το όριο ηλικίας παίρνει την κατιούσα.

Συνηθισμένη είναι η εικόνα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου με ανήλικους να καταφθάνουν στα επείγοντα σε κατάσταση οξείας μέθης. Μάλιστα, τα ποσοστά εκτοξεύονται την περίοδο του καρναβαλιού αλλά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με την εισροή των επισκεπτών, ενώ σοκ προκαλούν τα στοιχεία που εμφανίζουν τους γονείς, σε αρκετές περιπτώσεις να μεταφέρουν τα παιδιά τους μετά από οικογενειακές γιορτές στο Νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης.

Στα πλαίσια της εβδομάδας πρόληψης για το αλκοόλ τα παραπάνω στοιχεία αλλά και οι τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά τους ώστε να ξεκινήσει να αλλάζει μια θλιβερή νοοτροπία, παρουσιάστηκαν χθες σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Ρεθύμνου με θέμα «Αλκοόλ και οικογένεια. Όσο λιγότερο τόσο καλύτερα»- «Μιλάω στα παιδιά για το αλκοόλ» που διοργάνωσε σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο το Αλκοολικό Ιατρείο ΠΑ.Γ.Ν.Η και ο Σύλλογος Επιστροφή. Νωρίτερα το πρωί στην Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη πραγματοποιήθηκε δράση ευαισθητοποίησης κατά του αλκοόλ από τους διοργανωτές με τη συμμετοχή του Ομίλου Βρακοφόρων.

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ- ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΕΘΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Παθολόγος-Λοιμοξιολόγος, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κ. Ελένη Ιωαννίδου, γύρω στα 400 άτομα περνούν κάθε χρόνο την είσοδο του ΤΕΠ σε κατάσταση οξείας μέθης στα οποία μάλιστα δεν συνυπολογίζονται και οι νεκροί που πεθαίνουν μετά από τροχαίο ατύχημα λόγω μέθης αλλά και τα παιδιά που μεταφέρονται στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου. Το 70-80% από αυτούς είναι κάτω των 25 ετών ενώ το 10% αφορά ανηλίκους, δηλαδή 30-40 εφήβους που φτάνουν μεθυσμένοι στο Νοσοκομείο. «Δυστυχώς η εικόνα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν είναι καλή σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους. Η οξεία μέθη είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο ειδικά τις ημέρες των γιορτών και την περίοδο του καρναβαλιού. Αυτά τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα.

Συνήθως βέβαια έρχονται τα παιδιά και οι έφηβοι μεθυσμένοι από τις οικογενειακές γιορτές μαζί με τους γονείς τους. Αυτό συνήθως γίνεται και οι γονείς το γνωρίζουν. Σίγουρα μπορούμε να συγκριθούμε με τον εαυτό μας, πριν από πέντε περίπου χρόνια οι αριθμοί ήταν πολύ μικρότεροι» υπογράμμισε η κ. Ιωαννίδου.

ΘΛΙΒΕΡΗ «ΠΡΩΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕSPAD

Η πιο αντιπροσωπευτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους είναι η έρευνα του ESPAD για το 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την Περιφέρεια Κρήτης, φαίνεται πως το νησί είναι τρίτο σε ό,τι αφορά τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως έχουμε κατανάλωση μια ή παραπάνω φορές το μήνα. Σε ό,τι αφορά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, η Κρήτη βρίσκεται στη δεύτερη θέση ενώ το Ρέθυμνο κατέχει την πρώτη θέση Πανελλαδικά με ποσοστά που αγγίζουν το 70% στα αγόρια. Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει η έρευνα η κατανάλωση αλκοόλ ξεκινά από τα 11 έτη που ήταν μάλιστα και το κατώτατο όριο που έθετε η έρευνα.

Η κοινωνιολόγος κ. Κατερίνα Σφακιανάκη αναφέρθηκε στο μέγεθος του προβλήματος για το νομό Ηρακλείου στην κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές Δευτεροβάθμιας και υπογράμμισε: «Από τις παρεμβάσεις πρόληψης που έχουμε κάνει σε 45 σχολεία στο νομό Ηρακλείου και έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 2.500 μαθητές, αυτό που βλέπουμε είναι ότι στο Νομό Ηρακλείου ξεκινούν να καταναλώνουν αλκοόλ στα 5 και τα 6 τους χρόνια. Σε ένα οικογενειακό τραπέζι κάποιος δίνει στο παιδί μια μικρή ποσότητα αλκοόλ στο παιδί γιατί θεωρεί ότι είναι ένδειξη ανδρισμού ή για να το βάλει μέσα στην κουλτούρα της Κρήτης. Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι γονείς και τα παιδιά δεν τρομάζουν τόσο εύκολα γιατί θεωρούν ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ σε εκείνους, ότι χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος για να έχω κάποια αρνητική συνέπεια από το αλκοόλ, ότι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες και ένα ποτηράκι αλκοόλ δεν είναι εμφανής η ζημιά που κάνει στο παιδί».

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ

Για τις επιπτώσεις στον εγκέφαλο από την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους μίλησε ο καθηγητής βιοψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Παναγής, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ στην Ελλάδα είναι οξύτατο. Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας της πτώσης των ορίων ηλικίας.

Ο κ. Παναγής εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την κρίση, την συμπεριφορά, τον συλλογισμό και την ικανότητα να βάζουμε φρένο σε επιβλαβείς συμπεριφορές: «Οι περιοχές που βρίσκονται πρόσθια στον εγκέφαλο, μπροστά στον εγκέφαλο δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως στην εφηβεία. Αναπτύσσονται πλήρως γύρω στα 25 έτη. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες πλήττονται από το αλκοόλ και οι οποίες σχετίζονται με το σχεδιασμό της συμπεριφοράς μας, με την κρίση μας, με το συλλογισμό και με την ικανότητα να βάζουμε φρένο σε συμπεριφορές οι οποίες είναι επιβλαβής τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για το περιβάλλον μας. Έχουμε επιδράσεις όπου μπορεί να εμπλακεί σε συμπεριφορές παραβατικότητας που ενέχουν επιθετικότητα, μπορεί να πάρει εύκολα ρίσκο και υπό την επήρεια αλκοόλ ακόμη πιο εύκολα».

Η Ψυχολόγος του ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου κ. Βασιλική Τσουρά τόνισε μέσα από την εμπειρία της πως οι γονείς είναι εκείνοι που συνήθως απευθύνονται πρώτοι στον ΟΚΑΝΑ διότι ο έφηβος δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος αλλά και το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις. Για τον ρόλο των γονέων η ίδια εξήγησε: «Ο ρόλος των γονέων είναι πάρα πολύ σημαντικός, είναι καταλυτικός στο να κινητοποιήσει τον νέο να έρθει στη θεραπεία και να παραμείνει. Πολλές φορές οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί τους. Ενε πολύ σημαντικό το τι πιστεύει ο ίδιος ο γονέας για το αλκοόλ, ποιες είναι οι δικές του αντιλήψεις και για ποιο λόγο ο ίδιος κάνει κατανάλωση και με ποιον τρόπο».

Παράλληλα η κ. Τσουρά αναφέρθηκε και στις συμπεριφορές που θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς και να τους αφυπνίσουν καθώς μπορεί να δείχνουν πως το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού. «Αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά του. Μπορεί να δείξει ευερεθιστικότητα, να είναι πιο επιθετικό, να μυρίζει η αναπνοή του, να έχει αδικαιολόγητους εμετούς, απότομη πτώση στις σχολική επίδοση, συγκρούσεις με συμμαθητές και πολλά άλλα και σε σωματικό και σε πνευματικό επίπεδο» είναι τα «σημάδια» τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους γονείς, όπως ανέφερε η κ. Τσουρά.

Η προσέγγιση του Καθηγητή Γαστρεντερολογίας, Εργαστήριο Αλκοολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γιάννη Μουζά, ο οποίος μίλησε για τον ερευνητικό και θεραπευτικό τομέα που έχει αναπτύξει η Κρήτη για τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, αποδεικνύει πως δυστυχώς το πρόβλημα έχει ρίζες και στην τοπική κουλτούρα που αποτελεί γόνιμο έδαφος για την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους. Ο κ. Μουζάς ανέφερε: «Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης υπάρχει το διεπιστημονικό αλκοολογικό εργαστήριο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου υπάρχει αλκοολογικό ιατρείο. Είναι ο επιστημονικός ερευνητικός φορέας και ο θεραπευτικός νοσοκομειακός τομέας. Το αλκοόλ και τα προβλήματα από το αλκοόλ δεν είναι ένα καθαρά ιατρικό πρόβλημα αλλά είναι ένα πολύπλευρο και πολυεπίπεδο πρόβλημα. Εδώ μάλιστα, στην Κρήτη είναι και ένα προϊόν. Πολλοί άνθρωποι ζουν από την παραγωγή, πώληση και το σερβίρισμα των αλκοολούχων. Είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό, έχει γίνει πολλή συζήτηση για τις εξαρτήσεις που στη διάρκεια της κρίσης επιδεινώνονται. Είναι ένα πρόβλημα οικογενειακό και σε αυτό επικεντρωνόμαστε εμείς».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός, που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στοχεύουμε στη χάραξη μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση συνολικά των εξαρτήσεων με ουσιαστική στήριξης των δημόσιων φορέων πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, με διατήρηση της λειτουργικής τους αυτονομίας αλλά και με ενίσχυση της επιστημονικής τους συνέργειας, σε διασύνδεση με αναβαθμισμένες δομές ψυχικής υγείας».

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΑΠΟ ΑΛΚΟΟΛ

Στο νοσοκομείο κατέληξε χθες το μεσημέρι ένας 17χρονος ρεθυμνιώτης μαθητής, ο οποίος εντοπίστηκε να μεταφέρεται από συμμαθητές του με τα πόδια στο νοσηλευτικό ίδρυμα, επειδή ήταν μεθυσμένος. Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό, που δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο και σίγουρα δημιουργεί οξύμωρα συναισθήματα, όταν την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για το αλκοόλ και τους νέους… Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο νεαρός κατανάλωσε αλκοόλ δεν έχουν απολύτως διευκρινιστεί, εάν δηλαδή βρισκόταν μαζί με τους φίλους του στο σχολείο τους ή αν η κατανάλωση έγινε εκτός αυτού. Πάντως, αργά χθες το βράδυ η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2015 | 12:35 pm


Έκανε βόλτα με κλεμμένη μοτοσικλέτα

Έκανε βόλτα με κλεμμένη μοτοσικλέτα
Συνελήφθη, 26χρονος αλλοδαπός στο Ρέθυμνο

Συνελήφθη χθες τα ξημερώματα, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου και του Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνου, 26χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για κλοπή.

Ειδικότερα, την 23.04.2015 τα ξημερώματα συνελήφθη από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών ο 26χρονος, καθώς κατελήφθη να οδηγεί δίκυκλη μοτοσυκλέτα ιδιοκτησίας 43χρονου αλλοδαπού υπηκόου Αλβανίας, την οποία είχε αφαιρέσει σε προγενέστερο χρόνο.

Από την εμπεριστατωμένη διενεργηθείσα προανάκριση από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, προέκυψε ότι ο 26χρονος την 07.04.2015 εισήλθε σε επιχείρηση ιδιοκτησίας 33χρονου ημεδαπού και αφαίρεσε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή αξίας 400 ευρώ.

Η προανάκριση, διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ενώ ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2015 | 2:08 pm


Ακίνητα και γεμάτα απορρίμματα παραμένουν ακόμη τα ποδήλατα που εγκατέστησε ο Δήμος Ρεθύμνου

Ακίνητα και γεμάτα απορρίμματα παραμένουν ακόμη τα ποδήλατα που εγκατέστησε ο Δήμος Ρεθύμνου
ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΙΣ ΚΑΚΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Μειωμένο φαίνεται να είναι ακόμη το ενδιαφέρον τον Ρεθεμνιωτών για αξιοποίηση του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων BikeSharing που βρίσκονται από τον Σεπτέμβριο εγκατεστημένα σε διάφορα σημεία της πόλης χωρίς ωστόσο να «συγκινούν» τους περαστικούς, όπως επιβεβαιώνουν και οι ειδικές κάρτες που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής από το Ταμείο του Δήμου Ρεθύμνου και δεν ξεπερνούν τις 60.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΗ ΘΕΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΤΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

Θλίψη όμως προκαλεί και το γεγονός πως ορισμένοι δεν διστάζουν να πετούν απορρίμματα μέσα στα καλαθάκια των ποδηλάτων δημιουργώντας μια εικόνα αποκρουστική την ίδια στιγμή που λίγα μέτρα από το κάθε σημείο όπου βρίσκονται εγκατεστημένα τα συστήματα ποδηλάτων βρίσκονται κάδοι απορριμμάτων. Χθες μάλιστα η Υπηρεσία καθαριότητας και καθημερινότητας του Δήμου Ρεθύμνου φρόντισε να συλλέξει τα απορρίμματα που εκτός από χαρτιά, σακούλες και τσίχλες σε αρκετές περιπτώσεις είναι και τρόφιμα. Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας και καθημερινότητας του Δήμου Ρεθύμνου, υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα καθαριότητας του Δήμου, δεν πρόκειται να διστάσει να επιβάλει πρόστιμα στους παραβάτες, κάτι που ήδη άλλωστε έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Ο κ. Λελεδάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση υπογράμμισε: «Απαιτείται να είμαστε πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την καθαριότητα. Η υπηρεσία κάνει ότι μπορεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ώστε η πόλη να διατηρείται καθαρή, πρέπει όμως να συμβάλουν και οι πολίτες σε αυτό, Δεν είναι σωστό να αφήνουμε τα απορρίμματά μας οπουδήποτε πέραν των κάδων που υπάρχουν γι' αυτό το σκοπό. Αντί να πετούν τα απορρίμματά τους κάποιοι μέσα στα καλαθάκια των ποδηλάτων μπορούν να τα κρατήσουν μερικά μέτρα παραπάνω και να τα πετάξουν στους κάδους. Η Υπηρεσία ελέγχει τακτικά το ζήτημα της καθαριότητας και εγώ προσωπικά είμαι αμείλικτος σε ό,τι αφορά το θέμα των προστίμων για τους παραβάτες. Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον».

ΤΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΚΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ρεθύμνου κ. Νίκος Κονταξάκης που είναι αρμόδιος για το σύστημα των κοινόχρηστων ποδηλάτων, απέδωσε το μειωμένο ενδιαφέρον στις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, τονίζοντας πως η μετακίνηση με το ποδήλατο δεν ήταν εύκολη έως τώρα. Παράλληλα, τόνισε πως ο Δήμος από την πλευρά του δεν εκφράζει ανησυχία για την αξιοποίηση του συστήματος στην πόλη ενώ η αύξηση της τουριστικής κίνησης όπως ανέφερε εκτιμάται πως θα αυξήσει και τη χρήση των ποδηλάτων στο αστικό κέντρο.

«Δεν βρίσκω το μειωμένο ενδιαφέρον ανησυχητικό. Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν μέχρι τώρα να αξιοποιηθεί το σύστημα των ποδηλάτων στο μέγιστο βαθμό. Άλλωστε η δράση αυτή έχει τη χορηγία της ΟΤΕ-COSMOTE για δύο χρόνια και τότε θα γίνει και η αποτίμηση της χρήσης του ώστε να αποφασιστεί στη συνέχεια αν θα γίνουν περαιτέρω δράσης για την ανάπτυξή του. Με την εισροή επισκεπτών στην πόλη μας την καλοκαιρινή περίοδο εκτιμούμε πως θα ενεργοποιηθεί και η χρήση των ποδηλάτων» ανέφερε ο κ. Κονταξάκης.

Σε ό,τι αφορά τους δημότες Ρεθύμνου, ο κ. Κονταξάκης υπογράμμισε η καλύτερη προβολή των ποδηλάτων είναι τα σημεία όπου τοποθετήθηκαν οι σταθμοί στην πόλη του Ρεθύμνου οι οποίοι βρίσκονται σε κεντρικές θέσεις κοντά σε πάρκιγκ για να είναι εύκολα προσβάσιμα και διαθέσιμα σε όλους για να τα χρησιμοποιήσουν. Ο κ. Κονταξάκης τόνισε: «Έχουν τοποθετηθεί σε σημεία –βιτρίνα και σε αυτό βασίζεται και η λογική με την οποία μπήκαν εκεί. Να είναι διαθέσιμα σε σημεία κλειδιά στους δημότες και να ξέρουν ότι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή». Ο κ. Κονταξάκης πάντως δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το γεγονός ότι κάποιοι πετούν απορρίμματα μέσα στα καλαθάκια των ποδηλάτων αναφέροντας: «Αν δεν συνάδει και η συμπεριφορά των δημοτών με τις Ευρωπαϊκών προδιαγραφών υποδομές που έχουν δημιουργηθεί δεν θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν όπως πρέπει και θα προσκρούουν πάντα την ατομική συμπεριφορά κάποιων».

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΜΟΛΙΣ 60 ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Στο ταμείο του Δήμου από την άλλη, που βρίσκεται στο Δημαρχείο Ρεθύμνου και έχει την ευθύνη για τη έκδοση των ειδικών καρτών για την χρήση των ποδηλάτων μέχρι στιγμής «μετρά» 60 ενδιαφερόμενους που την έχουν αποκτήσει. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνου κ. Στέλιος Σπανουδάκης, ανέφερε πως πρόκειται για μικρό αριθμό ωστόσο και ο ίδιος αποδίδει το μειωμένο ενδιαφέρον στις κακές καιρικές συνθήκες που δεν ενέπνεαν τους δημότες να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο στις μετακινήσεις τους. Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να εκδώσουν κάρτα για τη χρήση των ποδηλάτων θα πρέπει να προσέρχονται στο εισπρακτικό τμήμα του Δήμου, στο Δημαρχείο Ρεθύμνου με την ταυτότητά τους, να πληρώνουν το αντίστοιχο ποσό και να παίρνουν την κάρτα χρήστη στην οποία θα είναι πιστωμένο το χρηματικό ποσό που κατέβαλλαν. Άμεσα γίνεται καταχώρηση στο σύστημα και ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κάθε χρήστης είναι υπεύθυνος για τυχόν βλάβη που θα υποστεί το ποδήλατο από την ώρα που θα το παραλάβει από τον σταθμό μέχρι την ώρα που θα το επιστρέψει σε άλλο σταθμό. Επιπλέον, τιμολογιακή πολιτική για τους δημότες Ρεθύμνου προβλέπει δωρεάν μετακίνηση για τα πρώτα 30' και στη συνέχεια η χρέωση είναι ένα λεπτό το λεπτό χρήσης.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για 30 ποδήλατα με τεχνολογία αιχμής που έχουν τοποθετηθεί στους τέσσερις σταθμούς που έχουν στηθεί σε περιοχές της πόλης και θα αποδεσμεύονται από το σύστημα για βραχυπρόθεσμη χρήση είτε με χρήματα είτε με τη χρήση ειδικής κάρτας. Οι τοποθεσίες που έχουν εγκατασταθεί οι σταθμοί είναι εξωτερικά στο πάρκινγκ των 4ων Μαρτύρων, στο κτήριο «Δελφίνι», στην περιοχή Κιουλούμπαση και στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου. Είναι το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα ποδηλάτων δημόσιας χρήσης. Λειτουργεί με κάρτα χρήστη με την οποία εξυπηρετούνται οι συνδρομητές αλλά και περιστασιακοί χρήστες.

Μάλιστα, θα εγκατασταθεί ειδικό κιόσκι πληροφοριών όπου μπορεί ο καθένας με τη χρήση της πιστωτικής του κάρτας να κάνει εγγραφή μέσω μιας οθόνης αφής ενώ οι συνδρομητές θα έχουν συγκεκριμένο χρόνο χρήσης των ποδηλάτων μέσα στις κάρτες τους. Ο χρόνος που αφαιρείται από την κάρτα θα υπολογίζεται αυτόματα από έναν κεντρικό σέρβερ που θα αναφέρει στο χρήστη το χρόνο που χρησιμοποίησε το ποδήλατο και θα πιστώνει αντίστοιχα την κάρτα χρήστη. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες εκείνοι θα μπορούν να προμηθευτούν κάρτες μιας ημέρας ωστόσο η τιμολογιακή πολιτική είναι ένα λεπτό το λεπτό χωρίς να επωφελείται από το μισάωρο που είναι δωρεάν μόνο για τους Δημότες Ρεθύμνου που διαθέτουν την μόνιμη κάρτα τους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2015 | 12:47 pm


Συνελήφθη 70χρονος με όπλα

Συνελήφθη 70χρονος με όπλα
Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πιστόλι και φυσίγγια

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, 70χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στo πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης οπλοκατοχής, αστυνομικοί της ανωτέρω υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνα σε οικία και επιχείρηση, ιδιοκτησίας του 70χρονου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Ένα πιστόλι,
• Τριακόσια είκοσι τρία φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
• Τέσσερις γεμιστήρες,
• Είκοσι έξι τεμάχια από διάφορα εξαρτήματα-ανταλλακτικά μέρη πυροβόλων όπλων (επικρουστήρες, επανατατικά ελατήρια κ.λ.π.),
• Θήκη πιστολιού
• Θήκη γεμιστήρα.

Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2015 | 11:34 am


Καμμία αδικία δεν θα υπάρξει στο Νομό Ρεθύμνου σχετικά με τις επιδοτήσεις και τις οικονομικές ενισχύσεις προς αγρότες και κτηνοτρόφους

Καμμία αδικία δεν θα υπάρξει στο Νομό Ρεθύμνου σχετικά με τις επιδοτήσεις και τις οικονομικές ενισχύσεις προς αγρότες και κτηνοτρόφους
Επίσκεψη Παναγιώτη Σγουρίδη στο Ρέθυμνο

Καμμία αδικία δεν θα υπάρξει στο Νομό Ρεθύμνου σχετικά με τις επιδοτήσεις και τις οικονομικές ενισχύσεις προς αγρότες και κτηνοτρόφους από πλευράς της πολιτείας, δήλωσε σήμερα από το Ρέθυμνο ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη.

Μιλώντας με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, είπε ο υφυπουργός ότι «απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η διαπροσωπική σχέση με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ασχολούνται με θέματα του υπουργείου, ώστε να υπάρχει αμεσότητα στην ενημέρωση, ταχύτητα στις αποφάσεις μπαίνοντας ένα τέλος έτσι στο καθεστώς των υπομνημάτων, με τα όποια χρονοβόρα αποτελέσματα είχαν στην εξέλιξη των όποιων πολιτικών ενεργειών».

Στη συνάντηση του υφυπουργού με στελέχη της Αντιπεριφέρειας, δημάρχους του νομού και στελέχη συνεταιρισμών φορέων και συλλόγων του Αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου, επιβεβαιώθηκε η θέση του υπουργείου για πλήρη δικαιοσύνη σε θέματα επιδοτήσεων, νέας ΚΑΠ, αναδιαρθρώσεων και επιχειρησιακών παρεμβάσεων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή στο νομό και να στηριχθούν τόσο οι ασχολούμενοι με τον κλάδο, όσο και οι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Ο κ. Σγουρίδης τόνισε πως η πολιτικές του υπουργείου και οι εφαρμογές δεν θα αδικήσουν, άσχετα με τις όποιες συγκλίσεις με άλλες καλλιέργειες στην υπόλοιπη χώρα, και δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από κανέναν καλλιεργητή άσχετα με όσα έχουν διατυπωθεί από μερίδα ελαιοκαλλιεργητών σχετικά με αποζημιώσεις και επιδοτήσεις.

«Είναι υποχρέωση μας να βοηθήσουμε να μπει η παραγωγή μπροστά και να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Καμία ιδιοκτησία δε θα χαθεί και το δημόσιο θα διασφαλίσει την επικαρπία και τη χρήση γης σε αγρότες και κτηνοτρόφους», είπε ο κ. Σγουρίδης, απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα γίνει με το ζήτημα των βοσκησίμων γαιών.

Τα στελέχη της αντιπεριφέρειας συζήτησαν με τον υφυπουργό θέματα που αφορούν τις ΚΥΑ για νέους γεωργούς, σχέδια βελτιώσεων και αγροπεριβαλλοντικά ζητήματα, θέματα για την μεγάλη χρονική καθυστέρηση σχετικά με τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αλλαγές στις χαρτογραφικές ενότητες, τη διόγκωση γραφιοκρατικών διαδικασιών προς δικαιούχους βιοκαλλιεργητές, βιοκτηνοτρόφους, σε μία περίοδο μάλιστα που η βιολογική κτηνοτροφία με εντάξεις από το 2012 δεν έχει ακόμα προχωρήσει λόγω διαφόρων ζητημάτων σε ελέγχους. Ζητήθηκε δε από τον υφυπουργό να εξετάσει την καθυστέρηση στους φακέλους για πληρωμή των νέων αγροτών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, καθώς και τα προβλήματα στην έκδοση αδειών εγκατάστασης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που καθυστερούν.

Παράπονα άκουσε ο κ. Σγουρίδης για το πρόγραμμα δακοκτονίας, το οποίο έχει μειωμένη χρηματοδότηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή ελαιολάδου, αλλά και για το ότι από το 2014 η Περιφέρεια έχει αποστείλει στο υπουργείο το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γίνει ούτε οι απαραίτητες παρεμβάσεις ούτε να έχουν ληφθεί αποφάσεις για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών του κλάδου. Τέλος ετέθη και το θέμα της Αγροτικής Σχολής Ασωμάτων.

Ο κ. Σγουρίδης υποσχέθηκε ότι όλα τα ζητήματα για τα οποία έλαβε γνώση θα τύχουν του απαραίτητου ενδιαφέροντος με προσωπική του εποπτεία για τις όποιες λύσεις.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του, ο κ. Σγουρίδης αναφερόμενος στο θέμα των δανειακών διαθεσίμων που έχει προκύψει, επεσήμανε την εμπιστοσύνη του προς τους δημάρχους, λέγοντας ότι θεωρεί πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, δεδομένου πως όλοι τελικά θα συμφωνήσουν στο να βοηθηθεί η χώρα και η προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε, η χώρα δέχεται ένα διεθνές μπούλινγκ το οποίο θα έπρεπε να έχει καταγγελθεί στο Διεθνές δικαστήριο. Οι έλληνες δεν είναι παρίες και η κυβέρνηση θα κάνει όλα όσα υπαγορεύει η αξιοπρέπεια του τόπου και των Ελλήνων.-

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2015 | 6:45 pm


Μέριμνα των εθελοντών η προστασία του περιβάλλοντος και η καθαριότητα των δημόσιων χώρων του Ρεθύμνου

Μέριμνα των εθελοντών η προστασία του περιβάλλοντος και η καθαριότητα των δημόσιων χώρων του Ρεθύμνου
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ «LET'S DO IT GREECE»
Με έμφαση στην ευαισθητοποίηση νέων και μεγαλύτερων πολιτών του Ρεθύμνου, η ΚΕΔΗΡ, εθελοντικές ομάδες της πόλης αλλά και το Πανεπιστήμιο Κρήτης «ενώνουν» τις δυνάμεις τους προκειμένου να περάσουν ένα μήνυμα σεβασμού απέναντι στο περιβάλλον στο οποίο διαμένουν. Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής δράσης Let's do it Greece, το Ρέθυμνο συμμετέχει δυναμικά στην καθαριότητα των δημόσιων χώρων του Ρεθύμνου με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του μέσα στο αστικό περιβάλλον.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Απριλίου, στις 10:30 με συγκέντρωση των εθελοντών στο κτήριο Δελφίνι στη μαρίνα Ρεθύμνου, ώστε να γίνει συντονισμός σχετικά με τα σημεία που θα παρέμβουν οι εθελοντές, και ώρα λήξης τη 13:30 μ.μ. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν ξανά στη μαρίνα, στο κτήριο Δελφίνι για αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η δράση Let's do it υλοποιείται σε 109 χώρες σε όλο τον κόσμο και οργανώνεται στο Ρέθυμνο για πρώτη χρονιά, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Διαχείρισης Απορριμμάτων - Αστικού Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνου και της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. Η δράση στο Ρέθυμνο θα περιλαμβάνει δύο σκέλη, τον καθαρισμό των παραλιών αλλά και την παρέμβαση σε τοίχους κτηρίων της πόλης που έχουν δεχτεί κατά καιρούς την «επίθεση» ορισμένων που δεν σταματούν να κάνουν γκράφιτι σε τοίχους μνημείων, δημόσιων κτηρίων και υπηρεσιών. Η Υπηρεσία πρασίνου και καθαριότητας θα διαθέσει στους εθελοντές τα μέσα, ώστε η παρέμβασή τους να είναι ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ κ. Κώστας Ηλιάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τους συντονιστές των εθελοντικών ομάδων υπογράμμισε: «Η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάζει το σύνολο των εθελοντών και ευαίσθητων ανθρώπων που τους ενδιαφέρει να μην υπάρχει αυτή η ρύπανση του περιβάλλοντος που πραγματικά κοστίζει πάρα πολλά στην κοινωνία και σε εμάς. Έχουμε κοντά μας τους εθελοντές που θα συντονίσουν τη δράση ώστε να δώσουμε το καλό παράδειγμα και να σηματοδοτήσουμε την ευαισθησία των πολιτών ότι πρέπει να προστατεύουμε τελικά τους δημόσιους χώρους στους οποίους ζούμε. Έχουμε κοντά μας την πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων αρκετά σχολεία και μαθητές που είναι καλό από τώρα να μαθαίνουν, η νέα γενιά, πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στον δημόσιο χώρο και στο χώρο στον οποίο κινούμαστε και ζούμε όλοι μαζί».

Αξίζει να σημειωθεί, σε ό,τι αφορά τους εθελοντές που θα συμβάλλουν στη δράση, πως πρόκειται για την ομάδα των προσκόπων, το ΣΥΝΠΟΛΙΣ, μέλη τoυ εθελοντικού και πολιτιστικού πολυχώρου neonkinisi, εθελοντές Σαμαρείτες, τον Ερυθρό Σταυρό και το Πανεπιστήμιο με την κ. Κωστούλα και φοιτητές στα πλαίσια δράσης κατά της πλαστικής σακούλας. Επιπλέον, θα συμμετέχουν σχολεία και μαθητές της πόλης.

Η συντονίστρια της δράσης: Let's do it Greece στο Ρέθυμνο κ. Δήμητρα Μουσταράκου, σε δηλώσεις της υπογράμμισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες που έχουν έρθει για να μας βοηθήσουν στην υλοποίηση της δράσης μας. Επίσης θα ήθελα να καλέσω όλους τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε τις παραλίες μας οι οποίες είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό για το Ρέθυμνο γιατί είναι ένα τουριστικό μέρος. Χαίρομαι πάρα πολύ και όλοι οι συντελεστές του Let's do it, που έχει έρθει στο Ρέθυμνο για πρώτη φορά τόσο οργανωμένα αυτή η περιβαλλοντική καμπάνια».

Περίπου 40 φοιτητές από την ομάδα της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπροσώπου του RCE Crete, περιφερειακού κέντρου εμπειρογνωμοσύνης για την εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, κ. Νέλλης Κωστούλα, στα πλαίσια δράσης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΡ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, θα βρίσκονται στη μαρίνα Ρεθύμνου την Κυριακή προκειμένου να συμβάλουν στην εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού. «Τη δράση αυτή τη συνεχίζουμε και στο εαρινό εξάμηνο με τους φοιτητές μου και στο πλαίσιο αυτό θέλουμε να συνδράμουμε στη συγκεκριμένη εκστρατεία του Let's do ti στο Ρέθυμνο» υπογράμμισε η κ. Κωστούλα.

Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στη δράση θα πρέπει να απευθυνθούν στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνία ή στους συντονιστές: Site: www.letsdoitgreece.org- Facebook: lets do it Greece – lets do it rethymno - E-mail: [email protected] – Σταθερό τηλέφωνο: Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.: 28310 40 150, 28310 40 157

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φοράνε καπέλο - άσπρη μπλούζα και να κρατάνε και δικό τους νερό, ενώ στο σημείο θα βρίσκονται σε επιφυλακή εθελοντές Σαμαρείτες και ο Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί.

Η ΚΕΔΗΡ πάντως δρομολογεί παρόμοιες δράσεις στο μέλλον στην πόλη του Ρεθύμνου, ενώ εξετάζονται και οι προοπτικές επέκτασης της δράσης εκτός πόλης όπως πάρκα και άλση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2015 | 1:23 pm


Τον συνέλαβαν για κάνναβη

Τον συνέλαβαν για κάνναβη
Σύλληψη 36χρονου ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί στο Δήμο Ρεθύμνου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, 36χρονος ημεδαπός για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 36χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 16,4 γραμμάρια κάνναβης.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2015 | 1:42 pm


Panel leader του Παγκόσμιου διαγωνισμού Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης η Κρήτη!

Panel leader του Παγκόσμιου διαγωνισμού Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης η Κρήτη!
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ
Με το ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟ ΧΡΥΣΟ βραβείο «Καρδιά-Τσουνάτη» (Το ίδιο brand απέσπασε και το 1ο βραβείο στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου)
Όχι ένα, όχι δύο, αλλά 19 χρυσά βραβεία απέσπασαν οι ελληνικές συμμετοχές στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης (NYIOOC), την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015, μετά από δοκιμές γευσιγνωσίας για τη βράβευση των «Καλύτερων Ελαιολάδων του Κόσμου».

Με 671 ετικέτες από 25 ελαιοπαραγωγικές χώρες που δοκιμάστηκαν από 15 διακεκριμένους γευσιγνώστες από 9 χώρες.

Στις 15 Απριλίου 2015 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από τον πρόεδρο του NYIOOC, Curtis Cord.

Ο διαγωνισμός της Νέας Υόρκης NYIOOC, ο μεγαλύτερος στον κόσμο έκλεισε τις εργασίες του την προηγουμένη Τετάρτη, χαρίζοντας αξέχαστες στιγμές σε όσους παρευρέθησαν στην απονομή των μεταλλίων. Παρούσες οι προξενικές αρχές της Ελλάδας, εμπορικοί αντιπρόσωποι και η συγκίνηση και η περηφάνια να ξεχειλίζουν. Οι Έλληνες κριτές, Ελευθερία Γερμανάκη Panel Leader (επικεφαλής) του διαγωνισμού εκπροσωπώντας τη χώρα μας μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία και ο Κώστας Λυρής από την Καλαμάτα, παρέδωσαν τα βραβεία και δεχτήκαν τα συγχαρητήρια όλων, όχι μόνο για τις εν λόγω διακρίσεις αλλά και γιατί η Ελλάδα διπλασίασε τον αριθμό των βραβείων της.

Χαρακτηριστικό της βαρύτητας του διαγωνισμού ήταν η παρουσία κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προξενικών αρχών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η Ελλάδα φέτος είχε την πρωτιά σε συμμετοχές 186 δείγματα συμμετείχαν στον διαγωνισμό, τα περισσότερα απ' όλες τις χώρες. Η Ελλάδα πήρε 35 βραβεία, εκ των οποίων 19 χρυσά και 16 ασημένια. Είναι σχεδόν διπλάσια από πέρυσι και το ποσοστό επιτυχίας φτάνει το 21%.

Η Κρήτη απέσπασε 4 Βραβεία και μάλιστα χρυσά! Σημαντικό επίτευγμα για τον τόπο!
Όπως αναφέρει η κα Γερμανάκη, «Υπάρχει όμως ακόμα πεδίο δράσης. Το ότι καταφέραμε σαν χώρα να διπλασιάσουμε τα μετάλλια ήταν σημαντικό, πρέπει να προσπαθήσουμε τον επόμενο χρόνο να τα καταφέρουμε καλυτέρα. Υπήρχαν γενικά πάρα πολλά ελαιόλαδα εκτός προδιαγραφών, είχαν γευστικά μειονεκτήματα, μειονεκτήματα προερχόμενα από συλλεκτικούς και μετά συλλεκτικούς χειρισμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ποσοστό άνω του 45% στο σύνολο των δειγμάτων βρέθηκαν μειονεκτικά ελαιόλαδα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν ακολουθούμε και δεν κάνουμε τα αυτονόητα. Υπάρχουν 4-5 απλά πράγματα, που όλοι τα ξέρουμε και αν τα εφαρμόσουμε τότε σίγουρα θα δούμε τα βραβεία μας όχι μόνο να διπλασιάζονται αλλά να τριπλασιάζονται. Συγκομιδή στο σωστό χρόνο, μεταφορά σε τελάρα και γρήγορα στο ελαιοτριβείο, άμεσα άλεση, τήρηση των θερμοκρασιών και χρόνου επεξεργασίας και εντέλει σωστή αποθήκευση. ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ. Τόσο απλά ....
Έχομε μερικές από τις πιο καλές ποικιλίες, οι οποίες όμως για να δώσουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους χρειάζονται φροντίδα και προσοχή, πρέπει και εμείς να βοηθήσουμε το δέντρο και τον καρπό. Πρέπει και εμείς να ξέρουμε από λάδι ή αν δεν ξέρουμε (όπως δείχνουν μερικές φορές τα αποτελέσματα) οφείλουμε να μάθουμε. Ναι, μην σας φαίνεται παράξενο ας έχομε γεννηθεί μέσα στο λάδι, όταν στέλνομε σε ένα διαγωνισμό ακατάλληλο λάδι, τότε αυτό δείχνει αγνοια. Το κομμάτι της γευσιγνωσίας ελαιόλαδου είναι πολύπλοκο και δύσκολο, μια ολόκληρη ζωή δεν φτάνει, για να το μάθεις χρειάζεται διαρκής και επίπονη εργασία, μπορείς όμως να γνωρίζεις τα βασικά ελαττώματα και να μάθεις να προφυλάσσεσαι από τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις.
Εκπαίδευση χρειάζεται και προσοχή.

Φέτος διπλασιάσαμε τα βραβεία μας, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τον επόμενο χρόνο. Το θέμα είναι ότι σπάνια ζητάτε βοήθεια. Οι άλλοι όμως το κάνουν και φυσικά κερδίζουν. Πρέπει να ξεκινήσουμε να κερδίζουμε και εμείς.
Είναι σίγουρο ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα και τον επόμενο χρόνο θα φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτοί που βραβεύτηκαν, σίγουρα θα θελήσουν να πάρουν και άλλο βραβείο. Σίγουρα και οι άλλοι θα προετοιμαστούν καλύτερα. Φωτεινά παραδείγματα οι εταιρείες που συνεχώς κάθε χρόνο παίρνουν βραβείο. Τι κάνουν; Πώς τα καταφέρνουν; Γιατί ξεχωρίζουν; Με ποιους συνεργάζονται; Αυτά είναι που πρέπει να προβληθούν και να γνωρίζουν παραγωγοί.
Η Κρήτη φόρεσε τα καλά της και είχε καλές διακρίσεις έτσι ελπίζω και πιστεύω τον επόμενο χρόνο να βρεθούμε όλοι πιο ψηλά στο βάθρο της ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ».

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2015 | 1:35 pm


Εθελοντικός καθαρισμός στη μαρίνα του Ρεθύμνου

Εθελοντικός καθαρισμός στη μαρίνα του Ρεθύμνου
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ LET'S DO IT GREECE
Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής καμπάνιας Let's do ti Greece, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Διαχείρισης Απορριμμάτων - Αστικού Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνου και της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ θα πραγματοποιηθεί εθελοντικός καθαρισμός στην πόλη του Ρεθύμνου την Κυριακή 26 Απριλίου, στις 10:30 στο κτήριο Δελφίνι στη Μαρίνα Ρεθύμνου.

Οι εθελοντικές ομάδες της πόλης δείχνουν την αγάπη και το σεβασμό τους για το περιβάλλον στο οποίο ζουν και ζητούν τη στήριξη και συμμετοχή των δημοτών ώστε από κοινού να μεταμορφώσουν σημεία της πόλης.
Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φοράνε καπέλο - άσπρη μπλούζα και να κρατάνε και δικό τους νερό μαζί.

Ώρα λήξης της εθελοντικής δράσης θα είναι στις 13:30 μ.μ. και οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στη μαρίνα στο κτίριο δελφίνι ξανά για αναμνηστικές φωτογραφίες.
Για περισσότερες πληροφορίες: Site: www.letsdoitgreece.org- Facebook: lets do it Greece – lets do it rethymno - E-mail: [email protected] – Σταθερό τηλέφωνο: Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.: 28310 40 150, 28310 40 157
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2015 | 1:02 pm


Εκβίαζε 33χρονη θεωρώντας την υπεύθυνη για την απώλεια οικονομικής αγροτικής ενίσχυσης

Εκβίαζε 33χρονη θεωρώντας την υπεύθυνη για την απώλεια οικονομικής αγροτικής ενίσχυσης
Συνελήφθη, 33χρονος και αναζητείται ακόμα ένας 35χρονος

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, 33χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για εκβίαση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία 33χρονης ημεδαπής, ο 33χρονος μαζί με έταιρο ημεδαπό 35 ετών ο οποίος και αναζητείται, απειλώντας για την σωματική της ακεραιότητα, ζήτησαν εκβιαστικά από αυτήν την άμεση καταβολή του χρηματικού ποσού των οχτακοσίων (800) ευρώ, θεωρώντας την υπεύθυνη για την απώλεια οικονομικής αγροτικής ενίσχυσης (επιδότηση).
Σε προγραμματισμένη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (21-04-2015) το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου, η 33χρονη, παρέδωσε στον 33χρονο το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των οχτακοσίων (800) ευρώ.
Άμεσα αστυνομικοί, επενέβησαν και συνέλαβαν τον 33χρονο ημεδαπό, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε το ανωτέρω προσημειωμένο χρηματικό ποσό.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Γεροποτάμου, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 4:44 pm


Η έξωθεν αναγνώριση του έργου για τη βιώσιμη πόλη στο Ρέθυμνο

Η έξωθεν αναγνώριση του έργου για τη βιώσιμη πόλη στο Ρέθυμνο
Το παράδειγμα του δήμου Ρεθύμνης με τη δημιουργία υποδομών για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία μέσω του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος, εκθειάζεται από πολλούς δήμους σε όλη…
Μεταξύ των εγκωμιαστικών σχολίων και η αναφορά από τον ειδικό σύμβουλο του δήμου Κισσάμου Χανίων, κοινωνικού-πολιτικού επιστήμονα, Γαβριήλ Κουρή, ο οποίος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα dimotikanea.gr, μιλάει για την ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων πόλεων και φέρνει ως παράδειγμα το δήμο Ρεθύμνου.

«Μια από τις πλέον αξιόλογες πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη βελτίωση της καθολικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, είναι αυτή του Δήμου Ρεθύμνης - ο οποίος σε συνεργασία με το Δήμο Αγίας Νάπας (Κύπρος) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) - προχώρησε στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007 - 2013» στην υλοποίηση παρεμβάσεων ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών και γενικότερα των συνθηκών προσβασιμότητας σε χώρους και υπηρεσίες, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της πόλης στην κατεύθυνση, αφενός της προσέλκυσης μιας πολυπληθούς ομάδας στόχου (των ατόμων με αναπηρία), η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει προσεγγιστεί, αλλά και αφετέρου της ταυτόχρονης βελτίωσης των συνθηκών καθημερινής διαβίωσης των πολιτών τους με αναπηρία στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, καθόσον τις νέες εξυπηρετήσεις, εκτός των επισκεπτών, απολαμβάνουν και τα άτομα με αναπηρία», αναφέρει.

Και φυσικά η έξωθεν αναγνώριση του έργου της δημοτικής αρχής στο Ρέθυμνο είναι προφανές ότι αποτελεί μία σημαντική επιβράβευση που δεν μπορεί να παραγνωριστεί!

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 2:07 pm


Το Ρέθυμνο στα 10 ομορφότερα ελληνικά μέρη σύμφωνα με το ισπανικό HOLA

Το Ρέθυμνο στα 10 ομορφότερα ελληνικά μέρη σύμφωνα με το ισπανικό HOLA
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το Ρέθυμνο περιλαμβάνεται μέσα στην πρώτη τριάδα της λίστας και μάλιστα είναι ο μοναδικός «εκπρόσωπος» της Κρήτης σε αυτήν!
«Τα δέκα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα, όπου θα θέλατε να μείνετε για μια ζωή» παρουσιάζει αφιέρωμα με άρωμα Μεσογείου στο ισπανικό περιοδικό HOLA.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το Ρέθυμνο περιλαμβάνεται μέσα στην πρώτη τριάδα της λίστας και μάλιστα είναι ο μοναδικός «εκπρόσωπος» της Κρήτης σε αυτήν!

Το αφιέρωμα αναφέρει:
«Λευκά, πεντακάθαρα, σκαρφαλωμένα πάνω στα βράχια με θέα τη θάλασσα, με μπλε θόλους στην κορυφή, μεσαιωνικά, ιστορικά, με στενά δρομάκια στολισμένα με μπουκαμβίλιες. Εικόνες που είναι σαν φωτογραφίες για τις βάλεις σε κορνίζα». Αυτή είναι η καλύτερη σύνοψη του αρώματος της Μεσογείου.

Ενώ για το Ρέθυμνο η αναφορά είναι εξίσου μαγευτική: «Σε έναν μεγάλο κόλπο με μια όμορφη παραλία στο κέντρο και ένα πολύβουο λιμάνι, το Ρέθυμνο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, η οποία ευγνωμονεί τους Ενετούς και τους Τούρκους για τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του».
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 1:30 pm


Πανρεθεμνιώτικη απεργία την Πρωτομαγιά

Πανρεθεμνιώτικη απεργία την Πρωτομαγιά
Πανρεθεμνιώτικη απεργία την Πρωτομαγιά

Κάλεσμα προς τις διοικήσεις των Σωματείων απηύθυνε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου για συμμετοχή στην Πανρεθεμνιώτικη απεργία την Παρασκευή 1η Μαΐου, στις 10:00, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, ενόψει της ημέρας των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά στην επιστολή-κάλεσμα υπογραμμίζουν πως η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας και αποτελεί αφορμή για τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των κατακτήσεών τους.

Αναλυτικά στο κάλεσμα υπογραμμίζουν:
«Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Η Διοίκηση του Κέντρου μας στην τελευταία συνεδρίασή της, συζήτησε το θέμα του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς και αποφάσισε:
κήρυξη 24ωρης Πανρεθεμνιώτικης απεργίας την Παρασκευή 1η Μάη 2015, γιατί η πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας, για να τιμήσουμε την κορυφαία ταξική ημέρα των εργαζομένων και να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην ολομέτωπη επίθεση που γίνεται στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.

Γι΄ αυτό καλούμε τις Διοικήσεις των Σωματείων:
να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, τόσο για το περιεχόμενο και το νόημα της κορυφαίας μέρας της εργατικής τάξης, όσο και την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στο εργατικό κέντρο Ρεθύμνου την Παρασκευή 1η του Μάη, ώρα 10 το πρωί.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα νιώθουν έντονα κάθε μέρα που περνά, τις δυσβάσταχτες συνέπειες των ανεξέλεγκτων απολύσεων και της αντιασφαλιστικής πολιτικής, της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, της μονόπλευρης σκληρής και ανελέητης λιτότητας, της αλματώδους αύξησης της ανεργίας και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, ως επακόλουθο της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και απαιτούμε από την νέα κυβέρνηση, να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της και τις προεκλογικές δεσμεύσεις.
Γι΄ αυτό πρέπει όλοι ενωμένοι, μαζικά και δυναμικά, να στείλουμε το δικό μας μήνυμα, μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας όλων των λαών της γης και να διατρανώσουμε την απαίτησή μας προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία:
-ΕΞΩ ΟΙ «ΦΩΣΤΗΡΕΣ» ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΩΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ !
-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ .
-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ !
-ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
-ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»!
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 3:16 pm


Δεν προτίθεται να παραιτηθεί ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Δεν προτίθεται να παραιτηθεί ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου
Δεν προτίθεται να παραιτηθεί ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του είναι ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Νίκος Ξυπολυτάς μετά το έγγραφο που απέστειλε το αρμόδιο Υπουργείο με το οποίο ζητά την άμεση παραίτηση των διοικητών των Νοσοκομείων μέσα στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ο κ. Ξυπολυτάς με έγγραφό του προς το Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή, απέστειλε την έκθεση πεπραγμένων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια της θητείας του για την περίοδο από 1/1/2013 μέχρι 16/04/2015.

Ο κ. Ξυπολυτάς επεσήμανε πως ένας από τους βασικούς λόγους που δεν προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του είναι πως τα Νοσοκομεία έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να παραμείνουν ακέφαλα από 7 έως 9 μήνες μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νέα διοίκηση παραθέτοντας μάλιστα το παράδειγμα της καθυστέρησης στην ανάληψη καθηκόντων από τον νέο διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης. Παράλληλα, ο κ. Ξυπολυτάς επεσήμανε πως οι στιγμές για τον χώρο της υγείας που πλήττεται καθημερινά είναι κρίσιμες ενώ παρόλα αυτά τόνισε πως είναι σύμφωνος με την απομάκρυνση διοικητών που έχουν διαπράξει αδίκημα, παρατυπία ή παρανομία.

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, ο κ. Ξυπολυτάς ανέφερε: «Ήταν επιλογή μου να γίνω διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου λαμβάνοντας υπόψη το προσωπικό, οικονομικό και επαγγελματικό κόστος». Επιπλέον, πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι διοικητές πέρασαν από σεμινάρια και ημερίδες που αφορούσαν τη διοίκηση των νοσοκομείων και θέματα που άπτονται αυτού. Έχω ήδη υποβάλλει την παραίτησή μου επί Άδωνη Γεωργιάδη και πέρασα από αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ. Έκτοτε ανά δύο μήνες όλοι οι διοικητές περνάνε από αξιολόγηση. Έχω θυσιάσει πολλά για το Ρέθυμνο και εξακολουθώ να προσφέρω».

Ο κ. Ξυπολυτάς επεσήμανε πως η διάθεσή του να συνεχίσει την προσφορά στον τομέα της Υγείας στο Νομό Ρεθύμνου ενέχει και το προσωπικό του «στοίχημα» που είναι το σύστημα υγείας τουλάχιστον στο Νοσοκομείο Ρέθυμνο να γίνει ανθρωποκεντρικό. Σε ό,τι αφορά τους βραχυπρόθεσμους στόχους που ο ίδιος θέτει και επιθυμεί να υλοποιήσει μέχρι το τέλος της θητείας του αφορά την αλλαγή των μηχανημάτων της μονάδας Τεχνητού Νεφρού, την επαναλειτουργία των μαγειριών και βελτίωση στις δομικές λειτουργίες του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε ό,τι αφορά τις μηχανικές και κτηριακές υποδομές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η θητεία του κ. Ξυπολυτά ξεκίνησε με διετή ισχύ ωστόσο μετά το πέρας του έτους και αξιολόγηση η οποία έγινε δόθηκε τριετής παράταση, μέχρι δηλαδή τα τέλη του 2016. Ο ίδιος υπογράμμισε: «Θα παραιτηθώ μόνο αν δεν συμφωνώ με την πολιτική της κυβέρνησης».

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. ΞΥΠΟΛΥΤΑ

Σε ό,τι αφορά την έκθεση πεπραγμένων που απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας ο κ. Ξυπολυτάς αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Έχω την τιμή να σας ενημερώσω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου –αφού αντιμετωπίστηκαν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα-υλοποιήθηκαν έργα που αναβάθμισαν τις κτηριακές υποδομές, εμπλουτίστηκε ο ιατροτεχνολογικός-Βιοϊατρικός και λοιπός εξοπλισμός του Νοσοκομείου, αναπτύχθηκαν νέες δομές υγείας και έχει γίνει προγραμματισμός για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες προκειμένου οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Νομού, παρόλο που η τωρινή οικονομική κατάσταση είναι δυσχερής και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού πολύ μεγάλη.

Σας αναφέρω τα κυριότερα πεπραγμένα από 1/1/2013 μέχρι 16/04/2015:
Αναβάθμιση ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού:
- Λειτουργία ηλεκτρονικής επίσκεψης και λογοδοσίας «ΠΑΝΑΚΕΙΑ» που δημιουργήθηκε, πραγματοποιήθηκε και εφαρμόστηκε στο Νοσοκομείο μας –για πρώτη φορά στην Ελλάδα- από τον κ. Μαλά Κων. Διευθυντή Παθολογικού και τον πρώην διοικητή του ΓΝΡ κ. Μοσχοβάκη Γεώργιο.
- Αγορά, παραλαβή και τοποθέτηση Ακουολογικού θαλάμου στις 16/11/2013.
- Εγκατάσταση νέας εξεταστικής μονάδας ΩΡΛ.
- Παραλαβή νέου ιατρικού εξοπλισμού στο Οδοντιατρείο (οδοντιατρική καρέκλα, προβολέας, ακτινολογικό μηχάνημα, κ.ά.)
- Τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης (CCTV) στους αποθηκευτικούς και εξωτερικούς χώρους του ΓΝΡ, για την προστασία ανθρώπων και αγαθών.
- Παραλαβή νέου ιατρικού εξοπλισμού στην ΜΕΘ (αναπνευστήρες, κρεβάτια, κ.ά.)
- Παραλαβή νέου ιατρικού εξοπλισμού στην στο Μαιευτικό (U/S, κ.ά.)
- Παραλαβή νέου ιατρικού εξοπλισμού στο Καρδιολογικό
- Παραλαβή νέου Αξονικού τομογράφου
- Παραλαβή νέου Ακτινολογικού μηχανήματος, παντογράφου και ψηφιακού εκτυπωτή, καταργώντας έτσι την υγρή εμφάνιση των φίλμς
- Παραλαβή νέου ιατρικού εξοπλισμού στα ΤΕΠ
- Λειτουργία Μαστογράφου από 13/3/2014
- Παραλαβή δύο αυτοκινήτων για την μονάδα Ψυχικής Υγείας
- Λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος εξωσυμβατικών και συμβατικών παραγγελιών, μέσω της ιστοσελίδας του Νοσοκομείου, με πλήρη διαφάνεια και ρήξη των στεγανών που υπήρχαν στο παρελθόν, ακόμα μια πρωτοπορία στον ελλαδικό χώρο.
- Αντικατάσταση αυτόματων βιοχημικών αναλυτών με τους κάτωθι νεότερους αναλυτές:
Α) Το ρομποτικό σύστημα διαλογής δειγμάτων Versacell SMS, τον αναλυτή ADVIA 1800 και τον αναλυτή ADVIA Centaur. (Tώρα χρησιμοποιείται μόνο ένα φιαλίδιο αντί για τρία ως τώρα και η χρήση μπορεί να γίνει μόνον από έναν παρασκευαστή αντί για 5)
Β) Για τις εξετάσεις εφημερίας αντικαταστάθηκε με τον αναλυτή ADVIA 1200, Γ) Για τις υποχρεωτικές εξετάσεις ηλεκτρολυτών αντικαταστάθηκε με τον αναλυτή ηλεκτρολυτών NOVA 10.
- Τοποθέτηση συστήματος P.AC.S στις 14/10/2014, στα τερματικά μόνιτορ των ιατρείων και των κλινικών, για τη μεταφορά πληροφοριών (εξετάσεις, ακτινογραφίες και άλλων δεδομένων) σε όλο το νοσοκομείο. Απαλείφοντας την πιθανότητα λάθους, αυξάνοντας την εξοικονόμηση χρόνου, πιστότητας, κόστους, μειώνοντας τις εκτυπώσεις ακτινογραφιών, αξονικών και εξετάσεων στο ελάχιστο.
-Αλλαγή καπακίων τραπεζίων φαγητού σε Μαιευτική, Χειρουργική, Παθολογική.
-Αγορά προς αντικατάσταση και εμπλουτισμό 23 υπολογιστών (πληκτρολόγια, ποντίκια), 10 UPS, 10 σκληρών δίσκων 1500GB, 10 τροφοδοτικών, 20 εκτυπωτών καθώς και 6 switches.
-Προμήθεια δύο παλμικών οξυμέτρων, με αισθητήρες νεογνών, για την παρακολούθηση του οξυγόνου στα νεογνά.
-Παραλαβή δύο αυτόματων απινιδωτών Philips Heartstart HS1.
-Παραλαβή νέων αναπηρικών αμαξιδίων, φορείων
Αναβάθμιση κτηριακών-υλικοτεχνικών υποδομών του Γ.Ν.Ρ
-Τακτοποίηση πάρκιγκ στον περίβολο του Νοσοκομείου για εύκολη πρόσβαση ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων
-Τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου προς το καλύτερο. Νέα τμήματα καθώς και αύξηση των μόνιμων ιατρικών θέσεων.
-Ανακαίνιση γκισέ σε Μαιευτική, Χειρουργική, Παθολογική.
-Τοποθέτηση στα παράθυρα της μονάδος της ΜΤΝ, σκιάστρων (στόρια).
-Τοποθέτηση καινούργιας επίπλωσης στους χώρους αναμονής του Νοσοκομείου, καθώς και στους διαδρόμους των κλινικών.
-Αντικατάσταση ψευδοροφών, γυψοσανίδων, πλαστικών δαπέδων κ.λ.π, στο ΓΝΡ, των Κέντρων Υγείας, ΚΕΦΙΑΠ και στις δύο δομές Ψυχικής Υγείας του Νομού.
-Ανακαίνιση ξενοδοχειακού εξοπλισμού των θαλάμων ασθενών και των δύο ορόφων του Νοσοκομείου, καθώς και των χώρων αναμονής με καναπέδες και καρέκλες.
-Αποξήλωση –ενίσχυση υποστρώματος και αντικατάσταση πλαστικών δαπέδων.
-Βάψιμο-ανακαίνιση Ψυχιατρικής κλινικής με χρώματα ενδεδειγμένα για την ψυχική υγεία των ασθενών.
-Τοποθέτηση ειδικών διαχωριστικών μεταξύ των εξεταστικών κλινών ασθενών στα Τ.Ε.Π, για την καλύτερη αντιμετώπιση των αρρώστων και υπέρ του ιατρικού απορρήτου
-Ενίσχυση και υποστύλωση των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΓΝΡ.
-Επιμέτρηση, προμήθεια και τοποθέτηση γωνιόκρανων σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου.
-Πλήρης καταγραφή (δεν υπήρχε) του υλικού.
-Επισκευή, αντικατάσταση και τοποθέτηση νέων συσκευών τηλεόρασης σε όλα τα δωμάτια ασθενών.
-Κανένα πρόβλημα σε θέρμανση –σίτιση χάρις σε συντονισμένες και έγκαιρες ενέργειες της διοίκησης.
-Ο φόρτος εργασίας που μετατοπίσθηκε στο Γ.Ν.Ρ αντιμετωπίσθηκε απολύτως. Καθημερινά στις 12:00 τα εξωτερικά ιατρεία είναι άδεια
-Ανακαινίσεις δωματίων ασθενών (καθαρισμοί τοίχων, ελαιοχρωματισμοί, στοκαρίσματα, τριψίματα κλπ)
-Ολοκληρώθηκε ο εξωραϊσμός των εξωτερικών χώρων
-Αντικατάσταση σωληνώσεων στον χώρο πλυντηρίων στις 13/11/2014.
-Εκπόνηση σχεδίων με τη νέα διάταξη κουζίνας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε υλοποίηση της ανακαίνισης των μαγειρείων μας και επαναλειτουργίας αυτών.
-Αντικατάσταση δέκα ανεμιστήρων FCU κεντρικών κλιματιστικών.
-Αντικατάσταση της θύρας εισόδου στα ΤΕΠ, όπως επίσης και του μηχανισμού της με έναν ισχυρότερο (προοπτικής 15 ετίας), για αποφυγή ατυχημάτων.
Διαχείριση προσωπικού και παρεχόμενων υπηρεσιών
-Δωρεάν περίθαλψη ανηλίκων και ανασφάλιστων ασθενών
-Όλες οι αλλαγές που ορίστηκαν για την ορθή λειτουργία, τις διαδικασίες, την ταχύτητα εξυπηρέτησης του κοινού, την αποσυμφόρηση τμημάτων, απέδωσαν απολύτως ορισμένες μετακινήσεις προσωπικού κ.λ.π, διευκόλυναν το κοινό δίχως να επιβαρύνουν το προσωπικό και βελτίωσαν την όλη λειτουργία. Με τις ενέργειες αυτές: α) καταργήθηκαν οι ουρές (εκτός των οφθαλμιάτρων). Β) επιταχύνθηκαν οι απαντήσεις σε εξετάσεις (24ωρο), γ) δεν σημειώθηκε κάλυψη κλινών εκτός της Ψυχιατρικής (110%). Δ) οι εφημερίες δεν είχαν ουσιαστικά προβλήματα. Ε) η συνεργασία με το προσωπικό δεν διαταράχθηκε. ζ) τα τμήματα δεν παρουσίασαν κενά, ελλείψεις που να προκάλεσαν ανυπέρβλητη δυσκολία παρά κάποιες αναγκαστικές απουσίες.
-Τήρηση πιστή των εντολών, εγκυκλίων, οδηγιών που κατά καιρούς δόθηκαν από το Υπουργείο και την προϊσταμένη αρχή της ΔΥΠΕ, σε όλους τους τομείς.
-Ικανοποίηση αιτημάτων του προσωπικού
-Ικανοποίηση των επί μέρους αιτημάτων ασθενών ή συγγενών τους.
-Οι απαντήσεις της διοίκησης που ζητήθηκαν για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο κρίθηκαν ορθές, αληθείς και ικανοποιητικές ενώ οι επιθέσεις στο πρόσωπο του διοικητή κατέρρευσαν
-Διάψευση με ενυπόγραφα κείμενα στον τύπο, ράδιο-ΤV συνεντεύξεις συνεχώς , για όσα κακόβουλα και ψευδή καταγγέλλονται σε βάρος της λειτουργίας του Γ.Ν.Ρ.
-Ανανέωση σύμβασης σίτισης παρά τις αντιξοότητες που ανέκυψαν
-Κάλυψη όλων των ελλείψεων ιματισμού και κλινοσκεπασμάτων
-Ορθή διαχείριση περιστατικών οφειλόμενων σε ποινικές αιτίες (πυροβολισμοί κ.λ.π) ή περιστατικά ασθενών (μέθη –θάνατος νηπίου κ.λ.π).
-Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) λειτουργεί άψογα αρά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει. Τα ψεύδη οι διαβολές και οι επιθέσεις που δέχθηκε η Μ.Τ.Ν απαντήθηκαν Κι διαψεύστηκαν στα μέσα ενημέρωσης.
Αναβάθμιση Κέντρων Υγείας και Ιατρικών υποδομών του Νομού Ρεθύμνου
-Έναρξη λειτουργίας Αγροτικών Ιατρείων ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ (2 στον αριθμό, Άνω και Κάτω).
-Εξοπλισμός με απινιδωτή και ξενοδοχειακό εξοπλισμό στο περιφερειακό ιατρείο Αργυρούπολης.
-Έλεγχος όλων των Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων του Νομού Ρεθύμνου, βελτίωση αυτών, καταγραφή ελλείψεων και δυνατοτήτων.
-Εγκαίνια –Εξοπλισμός με ιατρό –ξενοδοχειακό υλικό Περιφερειακού ιατρείου Αγκουσελιανών.
-Εξοπλισμός και εγκαίνια Περιφερειακού Ιατρείου Εξάντη
-Εγκαίνια Περιφερειακού Ιατρείου Πρίνου στις 12/7/2014
-Εγκαίνια Περιφερειακού Ιατρείου Παλαιολούτρων στις 17/8/2014. Αποφράξεις και κατασκευή φρεατίων, καθώς και συντήρηση των υδραυλικών εγκαταστάσεων στα Κέντρα Υγείας.
-Αποφράξεις και κατασκευή νέων φρεατίων, καθώς και συντήρηση των υδραυλικών εγκαταστάσεων στα Κέντρα Υγείας
-Εβδομαδιαίες επιθεωρήσεις σε Αγροτικά ιατρεία –Κ.Υ-ΨΥΧΑΡΓΩΣ.
-Μεταφορά σε μεγαλύτερο και λειτουργικότερο χώρο του Ιατρείου στο Μπαλί.
Επικοινωνία, εθελοντές και εκδηλώσεις από το Γ.Ν.Ρ
-Διοργάνωση της 1ης ημερίδας Εκπαίδευσης Εθελοντών από 18 έως 20/11/2013.
-Άψογη συνεργασία με εθελοντές, Σαμαρείτες, Ερυθροσταυρίτες κ.λ.π
-Εκδήλωση για τους ευεργέτες του Γ.Ν.Ρ και εκδήλωση για τους εθελοντές αιμοδότες
-Δωρεές –ευχαριστήρια στον τύπο από απλούς πολίτες που έτυχαν νοσηλείας ή και των υπηρεσιών του Γ.Ν.Ρ
-Διοργάνωση υπο την αιγίδα του ΓΝΡ, του Πανελλαδικού Συνεδρίου κινητών μονάδων Ψυχικής Υγείας με θέμα «Ψυχική Υγεία: Κίνηση προς την κοινότητα» 3/10/2014
-Πλήρης ανταπόκριση στις ανάγκες σε τρία καρναβάλια με εκατοντάδες περιστατικά
-Εκμετάλλευση μετά από παραχώρηση των άδειων χώρων του ΚΕΦΙΑΠ, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αυτιστικών Ρεθύμνου, καθώς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και φίλων των Ατόμων, Παιδιών και Ενηλίκων με αναπηρία «ΑΓΑΠΗ», έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα εργοφυσιοθεραπειών, φυσιοθεραπειών, στα άτομα με ειδικές ανάγκες του Νομού Ρεθύμνου.
Δημιουργία νέων ιατρικών δομών και υπηρεσιών στο Γ.Ν.Ρ
-Έγκριση και δημοσίευση στο ΦΕΚ του νέου Οργανισμού του Γ.Ν.Ρ μετά από τριάντα χρόνια. Αύξηση θέσεων ιατρών, νέων τμημάτων, κλινών και έγκριση των τροποποιήσεων που ζητήθηκαν.
-Έναρξη λειτουργίας εργαστηρίου Υπερήχων καρδιάς στην ΜΕΘ, παράλληλα με την Καρδιολογική κλινική. Τρεις φορές την εβδομάδα σε πρωινό ωράριο.
-Δημιουργία ξεχωριστού Πνευμονολογικού βρογχοσκοπικού δωματίου στον δεύτερο όροφο
-Δημιουργία εργαστηρίου ύπνου για τη μελέτη της άπνοιας από την Πνευμονολογική κλινική
-Έναρξη λειτουργίας της οφθαλμολογικής φλουοροαγγειογραφίας στην Οφθαλμολογική κλινική
-Επέκταση του γαστρεντερολογικού τμήματος, με ακόμη ένα ιατρείο κολονοσκόπησης-γαστροσκόπησης.

Καταλήγοντας θέλω να επισημάνω ότι παρ' όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στις παρεχόμενες από το Νοσοκομείο Υπηρεσίες είναι πολύ μεγάλη και σχετίζεται με το πού καλό επίπεδο παροχής Ιατρικής και Νοσηλευτικής φροντίδας, την ανθρώπινη συμπεριφορά του προσωπικού προς τους ασθενείς και την έλλειψη φαινομένων παραοικονομίας.

Το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στον Νομό εφημερεύσει επί 24ωρης βάσης καθ όλη τη διάρκεια του έτους και παρέχει υπηρεσίες ς σε πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων του Νομού και επισκεπτών, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του Νομού».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 2:13 pm


Είχε στην κατοχή του κροτίδες

Είχε στην κατοχή του κροτίδες
Σύλληψη 27χρονου ημεδαπού για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και παιδικών αθυρμάτων

Συνελήφθη, χθες το πρωί στο Δήμο Ρεθύμνου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, 27χρονος ημεδαπός για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και παιδικών αθυρμάτων.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έλεγχο στον 27χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ενενήντα επτά κροτίδες.
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 1:16 pm


Στην αποθήκη του Σκοπευτικού Συλλόγου βρέθηκαν όπλα

Στην αποθήκη του Σκοπευτικού Συλλόγου βρέθηκαν όπλα
Συνελήφθη 66χρονος

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου, 66χρονος Έλληνας, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στo πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης οπλοκατοχής, αστυνομικοί της υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνα σε αποθήκη Σκοπευτικού Συλλόγου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίστροφο και 830 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων τα οποία κατείχε παράνομα ο 66χρονος, που μάλιστα είναι πρόεδρος του Συλλόγου. Επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο πιστόλια και πέντε γεμιστήρες, για τα οποία θα κινηθεί, η προβλεπόμενη διαδικασία ανάκλησης αδείας τους.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κάτωθι όπλα και είδη οπλισμού τα οποία ο 66χρονος κατείχε για τις ανάγκες Σκοπευτικού Συλλόγου και κινήθηκε η διαδικασία ανάκλησης της σχετικής άδειας.

Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν :

14 πιστόλια
Ένα περίστροφο
14.748 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων και
38 γεμιστήρες

Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 16 April 2015 | 11:55 am


Μέσα στον Απρίλιο η κατανομή των 4500 θέσεων στην υγεία

Μέσα στον Απρίλιο η κατανομή των 4500 θέσεων στην υγεία
ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ – ΑΝ. ΞΑΝΘΟΣ
- Με 180 ασθενοφόρα και 200 διασώστες ενισχύεται το ΕΚΑΒ
- Σήμα κινδύνου για την υποστελέχωση της ΜΕΘ στο Ρέθυμνο
- Άμεση ανανέωση των μηχανημάτων χρειάζεται η μονάδα νεφρού

Υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και ελλείψεις είναι ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που προσαρμόζεται στην κεντρική κυβερνητική πολιτική απόφαση. Αυτό σημείωσαν και από το Ρέθυμνο ο Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, που το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα – παρά τις γιορτινές ημέρες – επισκέφθηκαν το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού, συνομίλησαν με τη διοίκηση, τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, καθώς και με τους φορείς και επανέλαβαν πως ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να καλυφθούν άμεσα τα μεγάλα λειτουργικά κενά, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ειδικά για το νοσοκομείο Ρεθύμνου, η συζήτηση εστιάστηκε στις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στην ανάγκη να αποσταλούν περισσότερες πιστώσεις για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ, Χαράλαμπος Μαρκάκης σημείωσε προς τους δύο υπουργούς ότι είναι ανάγκη η στελέχωση της μονάδας με τουλάχιστον τρεις νοσηλευτές και έναν γιατρό, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχει κίνδυνος να «κλείσουν» τα τρία από τα επτά κρεβάτια της μονάδας. Η διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Ειρήνη Νταουντάκη, πρόσθεσε πως η ΜΤΝ έχει σοβαρό έλλειμμα στα μηχανήματα, που είναι πεπαλαιωμένα και είναι απαραίτητο να αντικατασταθούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις του διοικητή, Νίκου Ξυπολυτά, αλλά και των συλλόγων γιατρών και εργαζομένων. Στη σύντομη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το παρών έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης, Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης, αλλά και ο νέος διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης, κ. Νίκος Ηγουμενίδης.

«ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»

Στην πολιτική απόφαση να τεθεί σε προτεραιότητα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία αναφέρθηκε ο υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Η απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης από τις 7500 περίπου νέες προσλήψεις, οι 4500 να αφορούν το χώρο της υγείας είναι πραγματικά μία απόφαση που καταγράφει με τον πιο εύληπτο τρόπο την απόφαση να προχωρήσουμε στη στελέχωση του συστήματος υγείας και στην αναβάθμιση του. Ζητάμε από τους εργαζόμενους, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι πλέον ο κόσμος στο χώρο αυτό μετά και από τις ωριμάνσεις συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων πάρα πολλών ανθρώπων, μετά τις μεγάλες και κατεδαφιστικές περικοπές της μνημονιακής καταιγίδας, το προσωπικό καταβάλλει στη συντριπτική του πλειοψηφία ηρωικές προσπάθειες.

Γι' αυτό και ξεκινήσαμε άμεσα να εκπληρώσουμε υποχρεώσεις τριών και τεσσάρων ετών δεδουλευμένων, που εκκρεμούσαν και ήταν στα αζήτητα. Θέλουμε πολύ γρήγορα να εκπληρώσουμε την υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους αυτούς.
Παράλληλα, βέβαια, θέλουμε να ξεκινήσει μία σωστή, στοχευμένη κατανομή, ώστε να έχουμε πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από πλευράς αναδιάταξης του προσωπικού και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια».
Ανέφερε, δε, ότι άμεσα θα γίνει η στελέχωση του ΕΚΑΒ με 180 νέα ασθενοφόρα και 200 διασώστες, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη στήριξη της δημόσιας υγείας.

«Η μεγάλη υπόθεση ανανέωσης του στόλου του ΕΚΑΒ, που ταλάνιζε το δημόσιο επί 7 χρόνια, πιστεύουμε ότι εντός των επόμενων ημερών θα έχει λυθεί και μέσα στο 2015 θα ενισχυθεί το ΕΚΑΒ με 180 καινούρια ασθενοφόρα και μονάδες και με 200 μόνιμους διασώστες. Είναι οι πρώτες παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια και ιδιαίτερα στην επείγουσα ιατρική για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το κενό λόγω των μεγάλων προβλημάτων του κουρασμένου και εξουθενωμένου προσωπικού και στόλου.
Θέλω να ζητήσω από τους εργαζόμενους να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια μέχρι να εκπληρωθεί ο πραγματικός χρόνος που προβλέπουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού.
Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε έργο ζωντανό, υπαρκτό, να το νιώσει ο πολίτης, να νιώσει ότι υπάρχει ένα ανθρωποκεντρικό κράτος που εκπέμπει ζεστασιά και ανθρωπιά».
Ειδικά για τη ΜΕΘ ανέφερε ότι το έργο των εργαζομένων είναι τεράστιο και γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ πρόσθεσε ότι είναι στις προτεραιότητες η ανανέωση του εξοπλισμού της μονάδας τεχνητού νεφρού.

Για τη λειτουργία των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, θέμα που έθεσε ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ, Δημήτρης Τσαχάκης, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσαχάκη, ο οποίος είναι καλός φίλος και συνεργάτης. Δεν θα μείνουν τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ αναξιοποίητα. Είναι μέσα στον σχεδιασμό μας, δεν έχουμε όμως ακόμα αποφασίσει ακριβώς τον χαρακτήρα που πρέπει να πάρουν. Οι σύλλογοι των ΑμεΑ θέλουν τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ να περάσουν στην πρόνοια. Η πρόνοια, όμως, δεν ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Όμως, εγώ πιστεύω ότι ο ρόλος που έπρεπε να εξυπηρετούν όταν σχεδιάστηκαν, μπορεί να υλοποιηθεί και στα πλαίσια του Υπουργείου Υγείας και πραγματικά τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες».

ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και στην εξατομίκευση του αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός, ο ρεθυμνιώτης Ανδρέας Ξανθός. Εκτίμησε, δε, ότι μέσα στον Απρίλιο το υπουργείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει συγκεκριμένες ενέργειες για την κατανομή του προσωπικού.
«Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που θα διασφαλίσει την επιβίωση του ΕΣΥ στα επόμενα χρόνια, η οποία είχε τεθεί σε διακινδύνευση μέσα από μία σωρευτική δράση αρνητικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων.
Έχουμε μία πρωτοβάθμια φροντίδα πλήρως διαλυμένη και δημόσιες δομές, οι οποίες κινδυνεύουν από λειτουργικό black out καθημερινά λόγω των τραγικών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό έχουμε υποχρέωση ως πολιτεία να το αντιμετωπίσουμε, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.

Θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου ως κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Δεν τίθενται τα θέματα αυτά υπό διαπραγμάτευση. Το σχέδιό μας περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα. Το ένα είναι η ανακούφιση των πολιτών, η μείωση των επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Το δεύτερο είναι η διασφάλιση της επιβίωσης των δημόσιων δομών και πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας και ψυχικής υγείας και του ΕΚΑΒ και του τομέα των εξαρτήσεων. Και το τρίτο επίπεδο παρέμβασης είναι η αναδιοργάνωση του συστήματος, γιατί προφανώς δεν υπερασπιζόμαστε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το σύστημα υγείας τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν θέλουμε να διαιωνιστούν οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις του. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα υγείας, αξιόπιστο και αξιοπρεπές και για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες».

Ειδικά για τα προβλήματα του τομέα υγείας στο Ρέθυμνο σημείωσε:
«Το Ρέθυμνο δικαιούται μίας σημαντικής αναβάθμισης σε αυτόν τον τομέα επειδή οι ελλείψεις και η υστέρηση ήταν σημαντική και διαχρονική. Πιστεύουμε ότι στο σχεδιασμό και στην τελική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού που θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα αυτό θα αποτυπωθεί».

Τα θέματα που έθεσε ο διοικητής του ιδρύματος Νίκος Ξυπολυτάς ήταν, όπως είπε ο ίδιος: «Ο νέος προϋπολογισμός για το 2015 είναι πολύ μειωμένος και δυστυχώς δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου. Αλλά αν γίνει αύξηση των πιστώσεων, 1-1,5 εκ ευρώ, όλοι οι σκόπελοι θα ξεπεραστούν. Οι άμεσες ανάγκες όμως που πρέπει να λυθούν γρήγορα είναι το προσωπικό, γιατί λόγω των συνταξιοδοτήσεων θα είναι δύσκολο να λειτουργήσουμε, ιδιαίτερα ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν. Επίσης, άμεση αντικατάσταση χρειάζονται τα μηχανήματα της αιμοκάθαρσης. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει με το υπουργείο και τη ΔΥΠΕ και σύντομα ελπίζουμε ότι το θέμα θα λυθεί. Είναι το μοναδικό τμήμα του νοσοκομείου στο οποίο δεν έχει επέλθει ανανέωση και εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων».

Τέλος, και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, κ. Ηγουμενίδης, σημείωσε: «Από την πλευρά της υγειονομικής περιφέρειας όντως δίνουμε ένα ιδιαίτερο βάρος στο Ρέθυμνο, επειδή πράγματι το έχει ανάγκη. Σε σχέση με όλους τους νομούς της περιφέρειας, είναι ο δεύτερος σε σειρά που έχει ανάγκη την αναβάθμισή του. Πιστεύω παράλληλα ότι θα προχωρήσουμε, εφόσον έχουμε τη στήριξη και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, και θα υλοποιήσουμε το σχέδιο σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του νοσοκομείου, και την υπάρχουσα και την καινούρια. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα του υπουργείου υγείας και θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα τις νιώσει στην καθημερινότητα του ο πολίτης».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 15 April 2015 | 2:09 pm


Χωρίς ενδιαφέρον ο διαγωνισμός για την πλωτή επιχείρηση στη μαρίνα

Χωρίς ενδιαφέρον ο διαγωνισμός για την πλωτή επιχείρηση στη μαρίνα
ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Άγονος έχει κριθεί και μάλιστα δύο φορές ο διαγωνισμός για την πλωτή επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου. Ο διαγωνισμός που βγήκε στον αέρα από το λιμενικό ταμείο δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον, παρότι αρχικά υπήρχε πρόταση προς τον φορέα από επιχειρηματία να ενοικιάσει το θαλάσσιο χώρο για την ανάπτυξη πλωτής επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα, το λιμενικό ταμείο έβγαλε στον αέρα διαγωνισμό που αφορά την παραχώρηση θαλάσσιου χώρου δύο θέσεων, 240 τμ για πλωτό ναυπήγημα ή καράβι ειδικά διαμορφωμένο για να μπορέσει να λειτουργήσει ως κατάστημα εστίασης και αναψυχής, έναντι του ποσού των 3000 ευρώ μηνιαίως. Ο θαλάσσιος χώρος αυτός βρίσκεται στο ύψος της πλατείας του Αγνώστου Στρατιώτη, από την πλευρά της μαρίνας.

Κανένας ενδιαφερόμενος δεν κατέθεσε φάκελο στο λιμενικό ταμείο και όπως σημείωσε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη – Καπετανάκη, πλέον στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα θα συζητηθεί ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες, αν δηλαδή θα επιλεγεί να γίνει τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού ή αν θα κριθεί ότι λόγω ανύπαρκτου ενδιαφέροντος, ο διαγωνισμός δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Να θυμίσουμε, πάντως, ότι η προοπτική δημιουργίας πλωτής επιχείρησης αναψυχής στην μαρίνα είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των καταστηματαρχών της παραλίας.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Οι απαραίτητες εγκρίσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας και η έγκριση της πίστωσης των 300 χιλιάδων ευρώ στον προϋπολογισμό του Λιμενικού Ταμείου από την Περιφέρεια Κρήτης είναι τα επόμενα βήματα πριν την έναρξη των ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν τα απανωτά χτυπήματα της κακοκαιρίας στο λιμάνι και κυρίως στο πάρκινγκ της περιοχής.

Η περιφέρεια Κρήτης έχει εγκρίνει το ποσό και τις προηγούμενες ημέρες η πρόεδρος του Λ.Τ., κα Κουτσαλεδάκη με τη διευθύντρια της υπηρεσίας επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη, Στ. Αρναουτάκη για να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες για την έναρξη της αποκατάστασης.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 April 2015 | 1:25 pm


Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: