1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Επισκοπη Ρεθυμνης    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Επισκοπη Ρεθυμνης και εμείς θα το προσθέσουμε.

«Νίκησε» τον Μπερά ο κροκόδειλος!

«Νίκησε» τον Μπερά ο κροκόδειλος!
ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ

Σήμερα η συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν κάτοικοι του Αμαρίου

 

Χωρίς να καταφέρει θετικό αποτέλεσμα αναχώρησε χθες το πρωί από το Ρέθυμνο ο Γάλλος «κροκοδειλάκιας» Ολιβιέ Μπερά.

Ο κ. Μπερά επιχείρησε από το βράδυ της περασμένης Κυριακής και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης να παγιδεύσει τον κροκόδειλο, που ζει στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών, όμως για μία ακόμα φορά, όπως και τον Αύγουστο, η προσπάθεια του ήταν ανεπιτυχής.

Το πρώτο βράδυ έφτασε πολύ κοντά στο ερπετό, μάλιστα κατάφερε να του περάσει τη θηλιά, όμως ο κροκόδειλος ξεγλίστρησε και κατάφερε να «διαφύγει». Από τότε, το ερπετό βρισκόταν σε ανησυχία και δεν μπορούσε ο κροκοδειλάκιας να τον πλησιάσει για να τον παγιδεύσει.

Τελικά, ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει, καθώς έπρεπε να μεταβεί στη Μαδαγασκάρη, όπου έχει άλλες υποχρεώσεις. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει, αλλά όχι νωρίτερα από την άνοιξη, εάν φυσικά στο μεταξύ το ερπετό δεν έχει παγιδευτεί.

Στο μεταξύ, η αρμόδια επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να βρει νέους τρόπους παγίδευσης του ερπετού.

Πάντως, σήμερα είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί η αίτηση χορήγησης προσωρινής διαταγής κατά της επιχείρησης «σύλληψης» του Σήφη, στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν εννέα κάτοικοι του Αμαρίου, μεταξύ αυτών και ο Μάρκος Ιερωνυμάκης.

Τα ασφαλιστικά μέτρα στρέφονται κατά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και της Διεύθυνσης Δασών Νομού Ρεθύμνου, ζητώντας να μην συνεχιστεί η επιχείρηση παγίδευσης του κροκόδειλου από το φράγμα των Ποταμών!

Θεωρούν ότι η λίμνη των Ποταμών είναι πλέον το φυσικό περιβάλλον του ερπετού και δηλώνουν αντίθετοι στη μεταφορά του σε ένα άλλο, κατασκευασμένο περιβάλλον.

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 3:55 pm


Ενεργά στην ψηφιακή εποχή μπαίνει ο δήμος Ρεθύμνου

Ενεργά στην ψηφιακή εποχή μπαίνει ο δήμος Ρεθύμνου
ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Με την προώθηση μιας σειράς από ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.rethymno.gr και του κόμβου e-υπηρεσίες, ο Δήμος Ρεθύμνου έχει θέσει στόχους για γρήγορη και εύκολη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την ενθάρρυνση της συμμετοχής και της άμεσης επικοινωνίας του πολίτη με το Δήμο.

Στα πλαίσια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ρεθύμνης, έγινε παρουσίαση των ηλεκτρονικών εφαρμογών με τον τίτλο «Προηγμένες e-υπηρεσίες για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση του Πολίτη στο Δήμο Ρεθύμνης». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έχει ξεκινήσει από το 2010 σε όλους τους Μητροπολιτικούς Δήμους της Κρήτης, ενώ η συνολική δαπάνη του ανέρχεται σε 353.133 ευρώ. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι έτοιμες και αναμένεται εντός του Νοεμβρίου να βγουν σταδιακά «στον αέρα» και να είναι διαθέσιμες στους δημότες να τις αξιοποιήσουν.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης υπογράμμισε: «Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει διαχρονικά η τοπική αυτοδιοίκηση να φέρνει πιο κοντά τους πολίτες προς αυτήν και να εξυπηρετείται καλύτερα ο δημότης μας από μακριά, καθώς και να έχει τη δυνατότητα να επιλύει ηλεκτρονικά τα θέματά του και να ενημερώνεται. Είναι μια κατάκτηση και άλλη μια απόδειξη ότι όταν η τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάζεται πετυχαίνει πολλά πράγματα για το καλό όλων των πολιτών. Έχουμε τη διάθεση συνεργασίας, το αποδεικνύουμε και όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο ψηφιακό κόσμο για την κοινωνία μας».

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ

Η σταδιακή αποδέσμευση από τους ογκώδεις φακέλους που δεσπόζουν στις Ελληνικές υπηρεσίες, την «χαρτούρα» αλλά και η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των Δήμων φαίνεται πως αποτελούν κοινούς στόχους για τους Μητροπολιτικούς Δήμους της Κρήτης.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών, θα δώσουν την ευκαιρία σε κάθε πολίτη που έχει κωδικό χρήστη στο rethymno.gr και συγκεκριμένα στον ηλεκτρονικό κόμβο e-Yπηρεσίες, να εκδώσει πιστοποιητικά και να τα παραλάβει ακόμα και στην πόρτα του με μια πολύ απλή και σύντομη διαδικασία που θα περαιώνει από το σπίτι του. Η υπηρεσία αυτή λειτουργεί ήδη, ενώ προς το παρόν, εξυπηρετεί πλήθος Ρεθεμνιωτών που κατοικούν εκτός Κρήτης.

ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Μια υπηρεσία που ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί είναι η ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο δήμος. Στα πλαίσια αυτά, θα είναι δυνατή και η παρέμβαση μέσω web κατά τη διαδικτυακή παρακολούθηση. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στα αποθηκευμένα αρχεία και να παρακολουθήσει, σε μεταγενέστερο χρόνο, τόσο τις συνεδριάσεις όσο και τις εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, ο Προϊστάμενος του τμήματος πληροφορικής του Δήμου Ρεθύμνης κ. Παναγιώτης Μαθηνός υπογράμμισε: «Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτρονική αναμετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου μέσω διαδικτύου, αποθήκευση αυτών των συνεδριάσεων ώστε να μπορεί να ανατρέξει ο πολίτης, να τις παρακολουθήσει σε μεταγενέστερο χρόνο και αποθήκευση κάποιων εκδηλώσεων που κάνει ο Δήμος ώστε αυτές να μπορέσουν να μεταδοθούν μέσω ίντερνετ είτε ζωντανά είτε κατ απαίτηση».

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΩ ΓΡΑΠΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ RETHYMNO.GR

Άμεση επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων 'chat' προς το Δήμο θα μπορούν να έχουν όλοι οι πολίτες για να ενημερώνονται ή διατυπώνουν τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις τους λαμβάνοντας απάντηση από τον υπάλληλο που θα είναι υπεύθυνος να περαιώνει την εργασία αυτή. Ο κ. Μαθηνός επεσήμανε: «Είναι ένα σύστημα ζωντανής επικοινωνίας με το Δήμο, τύπου chat, ώστε μέσω του rethymno.gr να μπορεί ο δημότης να ρωτήσει κάτι και να μπορεί άμεσα να πάρει απάντηση από το Δήμο».

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ TOY ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Το σύστημα διαβουλεύσεων θα περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως οι ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, τα ηλεκτρονικά συλλογικά αιτήματα των πολιτών προς το Δήμο, αλλά και ισότοπους επικοινωνίας μέσω forum και blog. Ο κ. Μαθηνός εξήγησε τις δυνατότητες της υπηρεσίας αναφέροντας: «Δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να στέλνουν ηλεκτρονικά αιτήματα προς το Δήμο μέσω κινητού τηλεφώνου, sms ή της διαδικτυακής πύλης rethymno.gr και τη δυνατότητα να μπορούν να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές υπογραφές για θέματα που τους αφορούν».

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ

Ο κάθε πολίτης θα μπορεί στη συγκεκριμένη κατηγορία, να περιγράφει το πρόβλημα που εντοπίζει στην περιοχή του ή σε κάποια άλλη περιοχή της πόλης και το οποίο αφορά ποικίλα ζητήματα όπως η καθαριότητα, το πράσινο, ζητήματα καθημερινότητας κ.ά. Οι υπάλληλοι του Δήμου θα μπορούν μέσω του αιτήματός του δημότη να τον κατευθύνουν ή να παρέμβουν, ώστε το ζήτημα να επιλυθεί άμεσα και χωρίς τις παλιές καθυστερήσεις.

ΠΛΗΘΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Επιπλέον, θα παρέχονται υπηρεσίες όπως το σύστημα διαχείρισης προκηρύξεων, διαγωνισμών και προμηθειών, προβολή τεχνικών έργων σε ψηφιακό χάρτη και ενημέρωση των πολιτών για το στάδιο υλοποίησής τους, αλλά και διαδημοτική υπηρεσία εύρεσης εργασίας που θα αφορά και τους τέσσερις Δήμους της Κρήτης.

Άλλες υπηρεσίες που θα είναι διαθέσιμες είναι η IVR φωνητική πύλη εξυπηρέτησης του πολίτη, βικιπαίδεια του Δήμου Ρεθύμνης WiKis, Δημιουργία ΜicroSite με αυτόματη προσαρμογή περιεχομένου του rethymno.gr. Παράλληλα, θα είναι διαθέσιμη και η υπηρεσία προσωποποιημένης πληροφόρησης που θα παρέχει πληροφορίες στους δημότες όπως η αποστολή newsletter, Προσωποποιημένο RSS κ.α Τέλος, θα υπάρχει υπηρεσία εισαγωγής ανακοινώσεων στο rethymno.gr από εξωτερικούς φορείς για ενημέρωση της ιστοσελίδας και του newsletter, mobile αιτήματα, δηλαδή ένα σύστημα διαχείρισης αιτημάτων και προβολής σημείων στο χάρτη , από φορητές συσκευές με GPS καθώς και ιστολόγια Blogs που θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία blogs κοινοτήτων ειδικών ενδιαφερόντων.

Πάντως, το σίγουρο είναι πλέον πως η τεχνολογική εξέλιξη της εποχής επιβάλλει ένα εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο με το πάτημα ενός κουμπιού θα φέρνει πλήθος υπηρεσιών στη διάθεση του πολίτη, ενώ σταδιακά αναμένεται να μειωθεί και η διαχρονική γραφειοκρατία με τα παραδοσιακά χαρτιά που ταλαιπωρούσαν δημότες και εργαζόμενους. Οι χρόνοι αλλά και οι εργατοώρες θα μειωθούν αισθητά, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα θα έχει διαθέσιμα στοιχεία που παλαιότερα δεν έφταναν εύκολα στους πολίτες. Ο Δήμος Ρεθύμνης ενθαρρύνει τους δημότες να επισκεφτούν την ιστοσελίδα και να δοκιμάσουν τις δυνατότητες, ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το συνολικό έργο και γιατί όχι να επεκταθεί στο μέλλον.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 1:01 pm


Παράσυρση πεζής γυναίκας στον Β.Ο.Α.Κ.

Παράσυρση πεζής γυναίκας στον Β.Ο.Α.Κ.
Στη γέφυρα Γεροποτάμου

Με αίμα βάφτηκε πριν λίγο η άσφαλτος στο βόρειο οδικό άξονα Κρήτης κοντά στη γέφυρα Γεροποτάμου στο Ρέθυμνο.
 
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως μία γυναίκα που επεχείρησε να διασχίσει κάθετα την εθνική οδό χτυπήθηκε σοβαρά από διερχόμενο όχημα.
 
Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της τροχαίας του ΒΟΑΚ, καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
 
 
Στέλλα Μαθιουδάκη - neatv.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 29 October 2014 | 7:20 pm


Εγκαινιάστηκε το σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων δημόσιας χρήσης

Εγκαινιάστηκε το σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων δημόσιας χρήσης
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ 30 ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ  

Σε τέσσερις σταθμούς σε κεντρικά σημεία της πόλης είναι διαθέσιμα πλέον τα ποδήλατα δημόσιας χρήσης που λειτουργούν στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο της χορηγίας του ΟΤΕ και της COSMOTE στο δήμο Ρεθύμνου. Η χρήση των 30 ποδηλάτων εγκαινιάστηκε το πρωί του Σαββάτου με πλούσιες ποδηλατοδράσεις και τη συμμετοχή πολύ κόσμου, που συμμετείχε στις βόλτες από το ενετικό λιμάνι προς διάφορα σημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης.

 

Οι τέσσερις σταθμοί βρίσκονται στο Δημαρχείο, την πλατεία 4ων Μαρτύρων, το ενετικό λιμάνι και το κτήριο Δελφίνι. Πρόκειται για το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα ποδηλάτων δημόσιας χρήσης. Λειτουργεί με κάρτα χρήστη με την οποία εξυπηρετούνται οι συνδρομητές αλλά και περιστασιακοί χρήστες. Μάλιστα, θα εγκατασταθεί ειδικό κιόσκι πληροφοριών όπου μπορεί ο καθένας με τη χρήση της πιστωτικής του κάρτας να κάνει εγγραφή μέσω μιας οθόνης αφής ενώ οι συνδρομητές θα έχουν συγκεκριμένο χρόνο χρήσης των ποδηλάτων μέσα στις κάρτες τους. Ο χρόνος που αφαιρείται από την κάρτα θα υπολογίζεται αυτόματα από έναν κεντρικό σέρβερ που θα αναφέρει στο χρήστη το χρόνο που χρησιμοποίησε το ποδήλατο και θα πιστώνει αντίστοιχα την κάρτα χρήστη.

Οι δημότες Ρεθύμνου θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν την ειδική κάρτα των 10 ευρώ. Γι' αυτούς το πρώτο μισάωρο χρήσης θα είναι δωρεάν ενώ στη συνέχεια η χρέωση θα είναι ένα λεπτό το λεπτό. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες εκείνοι θα μπορούν να προμηθευτούν κάρτες μιας ημέρας ωστόσο η τιμολογιακή πολιτική είναι ένα λεπτό το λεπτό χωρίς να επωφελείται από το μισάωρο που είναι δωρεάν μόνο για τους δημότες Ρεθύμνου που διαθέτουν την μόνιμη κάρτα τους.

Για δύο χρόνια το σύστημα θα είναι χορηγία του ομίλου ΟΤΕ ωστόσο μετά από δύο χρόνια ο Δήμος θέτει στόχους να υιοθετήσει το σύστημα και να το αποκτήσει.

Οι ποδηλατοδράσεις στέφθηκαν από επιτυχία και η υπεύθυνη της Υποδιεύθυνσης Εξωτερικής Επικοινωνίας του ΟΤΕ, κα Πόλη Κατσούλη, αναφέρθηκε στο εγχείρημα, ευχαριστώντας και το δήμο Ρεθύμνου για τη βοήθεια του. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην όμορφη πόλη του Ρεθύμνου και υποστηρίζουμε το σύστημα αυτοματοποιημένης μίσθωσης ποδηλάτων, το bike sharing. Στο διάστημα που έχουμε μείνει στο Ρέθυμνο, διαπιστώσαμε ότι είναι μία πόλη φιλική προς το ποδήλατο και ότι οι κάτοικοι της χρησιμοποιούν το ποδήλατο σαν ένα βασικό μέσο μετακίνησης.

Ευελπιστούμε ότι το σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους κατοίκους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν και να έχουν κάποιο ποδήλατο στην κατοχή τους, συμβάλλοντας έτσι και στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά συμβάλλοντας και στην προσωπική τους υγεία και την καλή τους διάθεση.

Με το σύστημα bike sharing, οι κάτοικοι έχουν πια τη δυνατότητα να πάρουν ένα ποδήλατο από κάποιον από τους σταθμούς που βρίσκονται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης, να κάνουν τις δουλειές τους και στη συνέχεια να το επιστρέψουν σε κάποιον από τους σταθμούς.

Ευχαριστούμε το δήμο Ρεθύμνου για τη στήριξή του στην υλοποίηση του έργου, γιατί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα και ίσως ανέφικτα να υλοποιηθούν», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης, υπεύθυνος ανάπτυξης του συστήματος ποδηλάτων δημόσιας χρήσης, σημείωσε: «Τα ποδήλατα δημόσιας χρήσης γνωρίζουν μεγάλη αύξηση σε όλη την Ελλάδα έτσι και στο Ρέθυμνο εγκαταστάθηκαν με τη χορηγία του ΟΤΕ και της COSMOTE. Μπορώ με μία κάρτα που θα πάρω από το δήμο να πάω σε οποιοδήποτε σταθμό, να πατήσω το κουμπί της κλειδαριάς σε ένα ποδήλατο, να το πάρω, να ακουμπήσω την κάρτα στο σταθμό και ο σταθμός θα μου απελευθερώσει ένα ποδήλατο για να κάνω τη βόλτα μου. Το ποδήλατο μπορώ να το επιστρέψω σε οποιοδήποτε σταθμό του συστήματος, απλά πατώντας το κουμπί και επιστρέφοντας το ποδήλατο στο σημείο που κλειδώνει».

Για την προοπτική το πρόγραμμα να συνεχιστεί, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη μίλησε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, που τόνισε: «Είναι μία αρχή. Είναι ένα σύστημα που θα το δοκιμάσουμε. Θα δούμε τα πλεονεκτήματα του και τις αδυναμίες του για να το βελτιώσουμε και να το επεκτείνουμε. Το ποδήλατο είναι στη ζωή των ρεθυμνιωτών όπως είναι και στη ζωή των επισκεπτών μας.

Οι επισκέπτες μας σίγουρα θέλουν να βλέπουν τη βιώσιμη κινητικότητα, τα ήπια μέσα μετακίνησης, όπως είναι το ποδήλατο, να βλέπουν τους ποδηλατοδρόμους, τα μεγάλα πεζοδρόμια. Είναι μία κατάκτηση που τη δικαιούται η πόλη μας, αφού τα τελευταία χρόνια κάνει μία συνειδητή προσπάθεια να γίνει μία πόλη φιλόξενη και για τους κατοίκους της και για τους επισκέπτες της. Εγώ ευχαριστώ όλους εκείνους που βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια. Προσωπικά ευχαριστώ τον Μιχάλη Τσαμάζ, τον πρόεδρο της COSMOTE και τον Μιχάλη Μίσιο, που είναι φίλοι του Ρεθύμνου και όλο το επιτελείο της COSMOTE που έχει δουλέψει γι' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίστηκε η αντιδήμαρχος τουρισμού, Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη, που μιλώντας για τις ποδηλατοδράσεις είπε: «Το ενετικό λιμάνι του ρεθύμνου είναι ένα χαρακτηριστικό σημείο, όπου οι ρεθυμνιώτες μαζεύονται και γιορτάζουν συνήθως τις καλύτερες στιγμές τους. Σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) οι ρεθυμνιώτες μαζεύτηκαν μετά από κάλεσμα του δήμου και της ΟΤΕ-COSMOTE για να εγκαινιάσουν κάτι πολύ σημαντικό, μία νέα αρχή για την πόλη. Για άλλη μία φορά σε αυτή τη δράση έχουν ενωθεί οι δυνάμεις όλων των ρεθυμνιωτών. Έχουμε κοντά μας τα παιδιά του μουσικού σχολείου της πόλης μας. Η παρουσία τους δηλώνει ότι ο πολιτισμός, η παιδεία, ο αθλητισμός, ο τουρισμός και γενικά η καθημερινότητα των πολιτών του Ρεθύμνου είναι ενωμένοι σε όλα τα επίπεδα. Κοντά μας είναι επίσης όλα τα σώματα ασφαλείας και ο Ερυθρός Σταυρός με τους Εθελοντές Σαμαρείτες. Ελπίζουμε ότι οι εκδηλώσεις αυτές να είναι η απαρχή για ένα μέλλον του ρεθυμνιώτη με ποδήλατο».
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 October 2014 | 1:47 pm


Παρουσίαση για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δήμου

Παρουσίαση για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δήμου
Στα πλαίσια της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ γα άνοιγμα στην κοινωνία και ανοικτή διαβούλευση και συνδιαμόρφωση μετά από διάλογο με τους πολίτες του κυβερνητικού προγράμματος του
Στα πλαίσια της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ γα άνοιγμα στην κοινωνία και ανοικτή διαβούλευση και συνδιαμόρφωση μετά από διάλογο με τους πολίτες του κυβερνητικού προγράμματος του, η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Σητείας σας προσκαλεί την Τετάρτη, 29/10, 8 μ.μ. να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε ενεργά στην συνεδρίαση της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ του που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της οργάνωσης Ανδρέα Παπανδρέου 10 στη Σητεία.
Θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:
1. Πολιτική Απόφαση τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ
2. Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης
3. TTIP/TAFTA (ΤΤΙΡ (Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου & Επενδύσεων, TAFTA (Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου).
Την πολιτική απόφαση της Κεντρικής επιτροπής θα την βρείτε στην παρακάτω δ/νση:
http://www.syriza.gr/article/id/58464/Politikh-Apofash-Kentrikhs-Epitrophs-SYRIZA-18-19-Oktwbrioy-2014.html#.VEoh7iKsX78
Για το Πρόγραμμα της Θεσ/νίκης υπάρχει σχετικό αναλυτικό έντυπο στα γραφεία μας.
Για τη Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και επενδύσεων μπορείτε να μπείτε με τα αρχικά (TTIP/TAFTA) σε διάφορες σελίδες όπου υπάρχουν σχόλια. Εδώ σας προτείνω ένα:
http://oimaskespeftoun.blogspot.gr/2014/01/ttiptafta.html
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΜΙΑ
Υπεύθυνη Τύπου & Δημ. Σχέσεων
Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Σητείας

Δημοσιεύθηκε στις 29 October 2014 | 1:20 pm


Καινοτόμα διαδικτυακή εφαρμογή εξοικονομεί χρόνο στη λειτουργία του νοσοκομείου

Καινοτόμα διαδικτυακή εφαρμογή εξοικονομεί χρόνο στη λειτουργία του νοσοκομείου
ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ Κ. ΜΑΛΑ  

Μια ιδιαίτερα καινοτόμα και πρωτοποριακή εφαρμογή που προτάθηκε και υλοποιήθηκε από τον διευθυντή της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Κώστα Μαλά σε συνεργασία με τον Διευθυντή Πληροφορικής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Γιώργο Μοσχοβάκη και τον Επιμελητή Α' της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ. Καραμπέτσο είχε την τιμητική της στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 17-18 Οκτωβρίου στην Αθήνα με γενικό τίτλο «Το έξυπνο Νοσοκομείο».

 

Η εργασία με τίτλο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ιατρονοσηλευτικών Ροών και Πληροφοριών- ΠΑΝΑΚΕΙΑ», ήταν η μία από τις τέσσερις συνολικά εργασίες που παρουσιάστηκαν και η οποία απέσπασε βραβείο και εξαιρετικές κριτικές ενώ συνοδεύτηκε και από το συμβολικό χρηματικό ποσό των 150€.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή με την οποία διευκολύνεται η ενδονοσοκομειακή επικοινωνία, εξοικονομούνται εργατοώρες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και επισπεύδονται οι διαδικασίες αναζήτησης του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το κινητό ή το τάμπλετ του ένας γιατρός μπορεί να έχει στην οθόνη του όλο τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς ενώ παράλληλα θα μπορεί να δίνει εντολές και οδηγίες στο νοσηλευτικό προσωπικό για τη φροντίδα του ασθενούς αλλά και να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασής του.

Η δυνατότητα οι ιατροί να έχουν όλο το αρχείο του νοσοκομείου στο εν λόγω διαδικτυακό σύστημα λύνει πολλά προβλήματα σύμφωνα με τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής, Κώστα Μαλά ο οποίος εξήγησε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Team FM: «Με την εφαρμογή αυτή εμείς μπορούμε να επικοινωνούμε από οποιοδήποτε σημείο του νοσοκομείου ή του σπιτιού μας μέσα από ένα κινητό ή ένα τάμπλετ και να μπορούμε παίρνουμε πληροφορίες για τους ασθενείς, να δίνουμε εντολές και να βλέπουμε την εξέλιξη της κατάστασής τους.

Επιπλέον, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε όλο το αρχείο του νοσοκομείου. Φανταστείτε όλους αυτούς τους φακέλους ενός ασθενούς, να το κουβαλάς μέσα σε ένα κινητό τηλέφωνο. Έχουμε το αρχείο του νοσοκομείου διότι δημιουργείται ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, ο οποίος είναι αποθηκευμένος στην εφαρμογή. Μπορούμε λοιπόν να ανατρέξουμε ανά πάσα στιγμή από τη στιγμή όταν κάποιος έχει νοσηλευτεί και έχει καταγραφεί στην εφαρμογή και να βρω πότε νοσηλεύτηκε, τι είχε, τι εξετάσεις έκανε και όλα αυτά να τα έχω στο κινητό μου».

Η εφαρμογή αυτή δουλεύει στη συγκεκριμένη κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ήδη ένα χρόνο με μεγάλη επιτυχία καθώς και σε τρία τμήματα του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον κ. Μαλά το 2010 και βασιζόταν στην ιδέα να καταργηθούν οι ογκώδεις φάκελοι και τα αρχεία του νοσοκομείου που απαιτούν πολύ χρόνο και εργατοώρες προκειμένου να βρεθεί το αρχείο των ασθενών. Με την εφαρμογή αυτή διευκολύνεται σημαντικά το έργο των ιατρών και εξοικονομείται προσωπικό το οποίο μπορεί να διατεθεί για να καλύψει άλλες και βασικές ανάγκες του Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαλάς επεσήμανε: «Κατασκεύασα με τη βοήθεια του ειδικευομένου Νίκου Παπουτσιδάκη, μια βάση δεδομένων σε περιβάλλον Access με την οποία επιτυγχανόταν αυτό σε μεγάλο βαθμό. Τη βάση αυτή τη δώσαμε στον κ. Μοσχοβάκη όταν ήταν Διοικητής εδώ. Ο κ. Μοσχοβάκης το πήρε, το δούλεψε, έχει ασχοληθεί πολλές ώρες πάνω σε αυτό και έκανε μια εφαρμογή σε επίπεδο web. Αυτό σημαίνει πως αυτό που εμείς είχαμε σε μια βάση Access έγινε μια βάση στο διαδίκτυο, μια διεύθυνση στο ίντερνετ».

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Επιπλέον, αυτή η δυνατότητα δίνει την ευκαιρία να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία και μεταξύ των νοσοκομείων ειδικά όταν πρόκειται για μεταφορά ασθενούς. «Η συσκευή αυτή έχει απεριόριστες δυνατότητες και τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι ότι γίνεται οικονομία εργατοωρών του νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί τα περισσότερα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή στερούνται νοσηλευτικό προσωπικό».

ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Όπως επεσήμανε ο κ. Μαλάς μέσα στα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι και η αξιοπιστία του καθώς οι εντολές που δίνει ο γιατρός αποκτούν ταυτότητα και καταγράφονται στο σύστημα. Συγκεκριμένα, το σύστημα καταγράφει την ώρα, το επίθετο και τον κωδικό του γιατρού ενώ παράλληλα αποκτά ταυτότητα και η διαδικασία της εκτέλεσης των εντολών αυτών από τους νοσηλευτές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να περιορίζονται τα λάθη και να υπάρχει αξιόπιστο αρχείο για το μέλλον.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για μια καινοτομία η οποία ωστόσο χρειάζεται χρόνο όπως επεσήμαινε ο κ. Μαλλάς προκειμένου να εδραιωθεί και να υιοθετηθεί από τα Νοσοκομεία σε μόνιμη βάση.

Ο κ. Μαλλάς υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι είναι μια καινοτομία. Για να περάσει κάτι καινούργιο συνήθως υπάρχει αντίδραση στην αρχή γιατί έχουμε δυσπιστία, απορίες, αλλάζει ο τρόπος δουλειάς μας. Πιστεύω ότι ο χρόνος θα επιτρέψει να φανεί η χρησιμότητα αυτής της εφαρμογής και ο καθένας να την ενστερνιστεί και να την περάσει στην κλινική του. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με υποχρεωτική επιβολή. Εμείς τη δουλεύουμε με επιτυχία ένα χρόνο και σημαίνει ότι δεν είναι κάτι απλό η βράβευση δεν είναι τυχαία, έχει χιλιάδες ώρες δουλειά, αυτό το δουλεύω τέσσερα χρόνια εγώ μαζί με τον κ. Μοσχοβάκη και κάθε μέρα τελειοποιείται. Βρίσκουμε τις αδυναμίες του και προσθέτουμε στοιχεία σε αυτό».

Ωστόσο, φαίνεται πως έχουν γίνει προτάσεις η συγκεκριμένη εφαρμογή να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί προκειμένου να υιοθετηθεί ευρύτερα από τα Περιφερειακά νοσοκομεία. Η πρόταση αυτή αν και βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο είναι πολλά υποσχόμενη και θέτει τις βάσεις για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των νοσηλευτών ιδρυμάτων εάν τελικά εφαρμοστεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2014 | 3:11 pm


Συνελήφθη 27χρονος για άσκοπους πυροβολισμούς στo Ρέθυμνο

Συνελήφθη 27χρονος για άσκοπους πυροβολισμούς στo Ρέθυμνο
Συνελήφθη χθες το πρωί, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου, 27χρονος ημεδαπός για άσκοπους πυροβολισμούς και παραβάσεις του Νόμου περί όπλων.
Συνελήφθη χθες το πρωί, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου, 27χρονος ημεδαπός για άσκοπους πυροβολισμούς και παραβάσεις του Νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, χθες το πρωί, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, ότι άγνωστο άτομο, πυροβολεί ασκόπως, σε περιοχή κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου.

Άμεσα, κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας και συνέλαβαν τον 27χρονο, ενώ κατά την έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι, 62 φυσίγγια, μία γεμιστήρα και 8 κάλυκες.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2014 | 1:05 pm


Πυροβολούσε ασκόπως κοντά στο Ρέθυμνο

Πυροβολούσε ασκόπως κοντά στο Ρέθυμνο
Συνελήφθη 27χρονος ημεδαπός για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων στo Ρέθυμνο

Συνελήφθη, την Κυριακή το πρωί, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου, 27χρονος ημεδαπός για άσκοπους πυροβολισμούς και παραβάσεις του Νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, χθες το πρωί, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, ότι άγνωστο άτομο, πυροβολεί ασκόπως, σε περιοχή κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου.

Άμεσα, κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας και συνέλαβαν τον 27χρονο, ενώ κατά την έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι, 62 φυσίγγια, μία γεμιστήρα και 8 κάλυκες.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2014 | 11:45 am


Είχε στο αμάξι του πιστόλι και φυσίγγια

Είχε στο αμάξι του πιστόλι και φυσίγγια
Συνελήφθη, ημεδαπός για παράνομη οπλοκατοχή

Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου, 33χρονος ημεδαπός για παράνομη οπλοκατοχή.
Ειδικότερα, σε έρευνα που διενεργήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 33χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι, γεμιστήρας και φυσίγγια των 9mm.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Γεροποτάμου.

Δημοσιεύθηκε στις 26 October 2014 | 1:45 pm


Ξεκίνησε η συγκομιδή και συσκευασία των ακτινιδίων στο νομό Ρεθύμνης

Ξεκίνησε η συγκομιδή και συσκευασία των ακτινιδίων στο νομό Ρεθύμνης
ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ξεκίνησε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου η συγκομιδή και συσκευασία των ακτινιδίων στο νομό Ρεθύμνης για την εμπορική περίοδο 2014-2015.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης σε εφαρμογή του άρθρου 3 της 290524/3-9-2010 απόφασης του ΥΠΑΑΤ καθορίζονται οι υποχρεώσεις των συναλλασσομένων ως εξής:

-Οι παραγωγοί των ακτινιδίων προβαίνουν σε συγκομιδή του προϊόντος μετά την ορισθείσα στην παρούσα απόφαση ημερομηνία και εφόσον έχει διασφαλιστεί ότι οι συγκομισμένοι καρποί είναι επαρκώς ανεπτυγμένοι και σε ικανοποιητικό στάδιο ωρίμανσης. Στη συνέχεια κάθε φορά που προβαίνουν σε συγκομιδή καρπών, καταθέτουν την επόμενη ημέρα, στο τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Ρεθύμνης, Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία αναφέρουν την ημερομηνία συγκομιδής καθώς και τη συγκομισθείσα ποσότητα.

-Οι τυποποιητές-συσκευαστές προβαίνουν σε τυποποίηση-συσκευασία των ακτινιδίων εφόσον έχουν αποκτήσει φυσιολογικά, βαθμό Briχ τουλάχιστον 6,2ο ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.

-Οι έμποροι διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας, που έπονται της τυποποίησης-συσκευασίας, εισαγωγής-εξαγωγής, αφού αποκτήσουν τουλάχιστον 9,5ο Brix.

-Όλοι οι συναλλασσόμενοι στον τομέα των ακτινιδίων τηρούν ως προς τις υποχρεώσεις τους και τις λοιπές διατάξεις, που προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 257543/2003.

-Κατά την εμπορία και διακίνηση γενικά νωπών οπωρολαχανικών μεταξύ παραγωγών και χονδρεμπόρων ή λιανοπωλητών, τοποθετούνται επί των εμπορικών συσκευασιών (κιβώτια, τελάρα, κλούβες κλπ)καθώς και σε όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά, οι ενδείξεις που προβλέπονται από τον ΚΑΝ 543/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Δημοσιεύθηκε στις 24 October 2014 | 12:50 pm


Δημοσιογράφοι ελβετικών τουριστικών εντύπων συναντήθηκαν με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης

Δημοσιογράφοι ελβετικών τουριστικών εντύπων συναντήθηκαν με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ TOUR OPERATOR ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Μερικοί από τους σημαντικότερους τουριστικούς πράκτορες της TUI Ελβετίας πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες επίσκεψη στο Ρέθυμνο στα πλαίσια της γνωριμίας με την Κρήτη και την προβολή του νησιού στη χώρα τους, που θα φέρει επιπλέον επισκέπτες στην πόλη κατά τη διάρκεια της επόμενης θερινής περιόδου.

Δέκα δημοσιογράφοι οι οποίοι πραγματοποιούν το εν λόγω ταξίδι με τους τουριστικούς πράκτορες συναντήθηκαν χθες με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους στην Κρήτη οι Ελβετοί δημοσιογράφοι από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και επαγγελματικά έντυπα, περιηγήθηκαν σε αξιοθέατα και μνημεία του Ρεθύμνου αλλά και της ενδοχώρας και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κρητική διατροφή και τα τοπικά προϊόντα.

Οι Ελβετοί Δημοσιογράφοι συνοδεύονταν από τον Εμπορικό Διευθυντή της TUI Ελβετίας, κ. Roland Schmid, ο οποίος ενημέρωσε την κα Λιονή σχετικά με το ταξίδι εξοικείωσης, που έχει την επωνυμία «TUI SUISSE World Εxperience Τοur 2014» στο οποίο συμμετέχουν 130 ταξιδιωτικοί πράκτορες από γερμανόφωνη και γαλλόφωνη Ελβετία, ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και manager, 10 δημοσιογράφοι και 10 διευθυντικά στελέχη της TUI. Σκοπός του ταξιδιού είναι, όπως δήλωσε το στέλεχος της TUI, η καλύτερη δυνατόν προώθηση του νησιού και των κρατήσεων μέσα από τη γνωριμία των πρακτόρων με τον προορισμό, δηλαδή την Κρήτη.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, αφού καλωσόρισε τους Ελβετούς δημοσιογράφους στην Κρήτη και το Ρέθυμνο έκανε μια σύντομη αναφορά στο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, στην ιστορία και τους πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης με αναφορές στον πρωτογενή τομέα και τουρισμό.

Η κα Λιονή επίσης αναφέρθηκε στην πληθώρα μορφών εναλλακτικού τουρισμού, που διαθέτει η Κρήτη, καθώς και στην κρητική διατροφή, που έχει καταστεί διατροφικό πρότυπο παγκοσμίως.

Δημοσιεύθηκε στις 24 October 2014 | 12:25 pm


Μια πόλη με όραμα για βιώσιμη κινητικότητα αγγίζει το στόχο της με το σύστημα Bike Sharing

Μια πόλη με όραμα για βιώσιμη κινητικότητα αγγίζει το στόχο της με το σύστημα Bike Sharing
ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ BIKE SHARING ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ  

Με στόχο τα πολλαπλά οφέλη για μια πόλη που βασίζεται στο ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς και εισάγει τα ήπια μέσα μεταφοράς στη ροή της κυκλοφορίας, ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με την εταιρία ΟΤΕ – COSMOTE πραγματοποιούν ποδηλατοδράσεις για την παρουσίαση και τα εγκαίνια του συστήματος αυτοματοποιημένων κοινόχρηστων ποδηλάτων Βike Sharing στο Ρέθυμνο.

 

Όσοι παρευρεθούν στο διήμερο εκδηλώσεων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, με τη βοήθεια έμπειρων ποδηλατών τρόπους ορθής και ασφαλούς χρήσης του ποδηλάτου ενώ τα παιδιά με τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σύντομες ποδηλατοβόλτες στο ιστορικό κέντρο της πόλης γνωρίζοντας τα μυστικά του ποδηλάτου μέσα από τη δράση.

Η εκπρόσωπος της υποδιεύθυνσης εξωτερικής επικοινωνίας του ομίλου ΟΤΕ κ. Πόλη Κατσούλη μιλώντας για τις ποδηλατοδράσεις που διοργανώνει ο όμιλος από το 2012 ανέφερε: «Το έργο μας ξεκίνησε το 2012 με κύριο στόχο να ενισχύσουμε την ποδηλατική κουλτούρα και να βοηθήσουμε στη διάδοσή της. Οι ενέργειές μας κινούνται σε δύο βασικούς άξονες. Στον άξονα των υποδομών και στον άξονα της εκπαίδευσης και ενημέρωσης των συμπολιτών μας. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε επισκεφτεί πάνω από 42 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, έχουμε δημιουργήσει δράσεις και ενέργειες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 43.000 άτομα».

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ BIKE SHARING

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Κατσούλη, το σύστημα Bike Sharing που υποστηρίζεται από τον όμιλο σε τέσσερις πόλεις σε όλη την Ελλάδα, την Καβάλα, την Κομοτηνή, τα Ιωάννινα και την Καρδίτσα. Τα αποτελέσματα που φτάνουν στους υπεύθυνους του προγράμματος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά καθώς όπως αναφέρει η κ. Κατσούλη έως σήμερα έχουν γίνει 51.000 μισθώσεις ποδηλάτων.

Παράλληλα, οι ποδηλάτες έχουν πραγματοποιήσει 800 χιλιάδες χιλιόμετρα με τα ποδήλατα κάτι που έχει εξοικονομήσει περίπου 100 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. «Το Ρέθυμνο είναι η πέμπτη πόλη που μπαίνει στο δυναμικό του συστήματος και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι αυτό» ανέφερε η κ. Κατσούλη.

Την ικανοποίησή του για τη νέα δράση εξέφρασε ο εντεταλμένος για θέματα κυκλοφορίας δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Κονταξάκης. «Εκφράζω την ευχαρίστηση και ικανοποίηση από πλευράς Δήμου που μπορεί σήμερα να μιλάει για ένα σύστημα, μια υπηρεσία, η οποία δίνει ένα συστατικό για την πολιτική της πόλης που εμείς ονομάζουμε βιώσιμη πόλη. Όταν μιλάμε για βιώσιμη πόλη ένα υποσύνολο αυτής της έννοιας είναι η βιώσιμη κινητικότητα και η προσπελασιμότητα», είπε.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ BIKE SHARING

Τριάντα ποδήλατα με τεχνολογία αιχμής θα τοποθετηθούν στους τέσσερις σταθμούς που έχουν στηθεί σε περιοχές της πόλης και θα αποδεσμεύονται από το σύστημα για βραχυπρόθεσμη χρήση είτε με χρήματα είτε με τη χρήση ειδικής κάρτας. Οι τοποθεσίες που έχουν εγκατασταθεί οι σταθμοί είναι εξωτερικά στο παρκινγκ των 4ων Μαρτύρων, στο κτήριο «Δελφίνι», στην περιοχή Κιουλούμπαση και στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου.

Πρόκειται για το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα ποδηλάτων δημόσιας χρήσης. Λειτουργεί με κάρτα χρήστη με την οποία εξυπηρετούνται οι συνδρομητές αλλά και περιστασιακοί χρήστες.

Μάλιστα, θα εγκατασταθεί ειδικό κιόσκι πληροφοριών όπου μπορεί ο καθένας με τη χρήση της πιστωτικής του κάρτας να κάνει εγγραφή μέσω μιας οθόνης αφής ενώ οι συνδρομητές θα έχουν συγκεκριμένο χρόνο χρήσης των ποδηλάτων μέσα στις κάρτες τους.

Ο χρόνος που αφαιρείται από την κάρτα θα υπολογίζεται αυτόματα από έναν κεντρικό σέρβερ που θα αναφέρει στο χρήστη το χρόνο που χρησιμοποίησε το ποδήλατο και θα πιστώνει αντίστοιχα την κάρτα χρήστη. Οι δημότες Ρεθύμνου θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν την ειδική κάρτα των 10 ευρώ. Γι' αυτούς το πρώτο μισάωρο χρήσης θα είναι δωρεάν ενώ στη συνέχεια η χρέωση θα είναι ένα λεπτό το λεπτό. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες εκείνοι θα μπορούν να προμηθευτούν κάρτες μιας ημέρας ωστόσο η τιμολογιακή πολιτική είναι ένα λεπτό το λεπτό χωρίς να επωφελείται από το μισάωρο που είναι δωρεάν μόνο για τους δημότες Ρεθύμνου που διαθέτουν την μόνιμη κάρτα τους.

Για δύο χρόνια το σύστημα θα είναι χορηγία του ομίλου ΟΤΕ ωστόσο μετά από δύο χρόνια ο Δήμος θέτει στόχους να υιοθετήσει το σύστημα και να το αποκτήσει.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου «ΑΤΛΑΣ» κ. Στέλιος Σαλβαράκης υπογράμμισε τα οφέλη από την χρήση του ποδηλάτου, αναφέρθηκε στο ότι το ποδήλατο αποτελεί φιλοσοφία και στάση ζωής που φέρνει τους ποδηλάτες κοντά στην πόλη τους και τις ομορφιές της.

Παράλληλα, ο Ποδηλατικός Σύλλογος θα βοηθήσει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στο Ρέθυμνο στα πλαίσια της παρουσίασης των συστημάτων bike sharing και συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κ. Σαλβαράκης: «Σαν ποδηλατικός σύλλογος της πόλης μας δεν θα μπορούσαμε να μην συμμετάσχουμε σε μια τέτοια δράση, όταν έχουμε τοπική αυτοδιοίκηση με όραμα και επιχειρήσεις όπως η ΟΤΕ-CΟSΜΟΤΕ που βοηθούν και υποστηρίζουν ιδέες που κι εμείς πιστεύουμε.

Aπό την πλευρά μας βοηθάμε να οργανωθεί το Σάββατο μια ποδηλατοβόλτα με διπλό σκοπό, τη χρήση των ποδηλάτων για άλλη μια φορά στην πόλη μας και τη χρήση των καινούργιων ποδηλάτων σε μια επιλεγμένη διαδρομή. Έτσι θα απολαύσουμε τις πάρα πολλές ομορφιές και να περιηγηθούμε στα στενά της πόλης με τα πάρα πολλά ιστορικά σημεία. Ένα από τα κύρια δικά μας μηνύματα είναι ότι το ποδήλατο εκτός από υγεία και τρόπο ζωής είναι και πολιτισμός. Όχι μόνο θα στηρίξουμε σαν σύλλογος τη δράση αλλά θα στηρίξουμε και το σύστημα μετά ως προς τη διαφύλαξη αλλά και τη χρήση του».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στο Ρέθυμνο ενώ ένα ξεχωριστό μήνυμα από τους διοργανωτές θα αποτελέσει το Σάββατο, στις 11 το πρωί η εκκίνηση του μεγάλου ποδηλατικού γύρου των ποδηλατοδράσεων ΟΤΕ-COSMOTE «Ποδηλατώ για καλό σκοπό» όπου για κάθε συμμετοχή στον ποδηλατικό γύρο Αρχαιοτήτων Δήμου Ρεθύμνης ο OTE και η COSMOTE ενισχύουν τον σύλλογο «ΑΓΑΠΗ».

Το πρόγραμμα των ημερών θα διαμορφωθεί ως εξής:
Παρασκευή 24 & Σάββατο 25Οκτωβρίου2014 στην Είσοδο Ενετικού Λιµανιού

Παρασκευή: 24.10.2014, 16:00 –20:00
-Μάθε Παιδί μου Ποδήλατο
-Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν τα μυστικά του ποδηλάτο
-Σωµατοµέτρηση
Όλοι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να σωματομετρηθούν και να βρουν τη σωστή τους θέση πάνω στο ποδήλατο
-Δημιουργική Απασχόληση
Παιδιά ζωγραφίζουν με θέμα το ποδήλατο
-Ποδηλατοβόλτες
Δέκα από τα ποδήλατα του συστήματος με οδηγούς ποδηλάτες περιμένουν τους επισκέπτες και τους διερχόμενους της πλατείας για μια Ποδηλατοβόλτα γνωριμίας με τα ποδήλατα του συστήματος.
Οι Ποδηλατοβόλτες ξεκινούν κάθε 15 λεπτά από το Ενετικό λιμάνι με κατεύθυνση την παλιά πόλη. Διάρκεια Ποδηλατοβόλτας 15 λεπτά
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν άτομα άνω των 18 και άνω των 14 με τη συνοδεία γονέων.
-Ενημέρωση για τον Ποδηλατικό Γύρο Αρχαιοτήτων
Προωθήτριες ενημερώνουν το κοινό και τους επισκέπτες για τον ποδηλατικό Γύρο και τους εγγράφουν στη λίστα συμμετοχών
20:30, Σπίτι Πολιτισμού
Ομιλία από τον Θάνο Βλαστό, Συγκοινωνιολόγο - Πολεοδόμο Επίκουρο καθηγητή Ε. Μ. Π.
με θέμα: «Σχεδιασμοί βιώσιμης κινητικότητας για το αύριο του Ρεθύμνου: ο ρόλος του ποδηλάτου»

Σάββατο 25.10.2014 10:00 – 14:00
(Οι δράσεις της προηγούμενης ημέρας)
Μάθε παιδί μου Ποδήλατο
Σωµατοµέτρηση
Δημιουργική απασχόληση
11:00 Εγκαίνια συστήματος Βike-sharing Ποδηλατοδράσεις ΟΤΕ COSMOTE. Ο Δήμαρχος Ρεθύµνης Γιώργος Μαρινάκης µε τους αρµόδιους Αντιδηµάρχους και στελέχη ομίλου ΟΤΕ εγκαινιάζουν το σύστημα Βike- sharing.
12:00 µ.µ Ποδηλατώ για καλό σκοπό
Εκκίνηση του 1ου Ποδηλατικού Γύρου Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης.
Για κάθε συµµετέχοντα στον ποδηλατικό γύρο Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης ΟΤΕ και η COSMOTE ενισχύουν το σύλλογο «ΑΓΑΠΗ».
Για την καταμέτρηση των συμμετεχόντων στη δράση χρησιμοποιούνται αυτοκόλλητα τα οποία παραλαμβάνουν ποδηλάτες µε την εγγραφή στη λίστα συµµετοχής, στο κιόσκι των Ποδηλατοδράσεων ΟΤΕ - COSMOTE, το οποίο λειτουργεί στην Είσοδο του Ενετικού Λιμανιού από το πρωί της 24ης Οκτωβρίου 1η ηµέρα των δράσεων.
Μαζί µε αυτοκόλλητο οι συμμετέχοντες παραλαμβάνουν και αναμνηστικά ποδηλατικά αξεσουάρ (ανακλαστικά), επίσης ενημερώνονται και για τη λειτουργία του bike sharing.
Τεχνικά χαρακτηριστικά διαδρομής
-Μήκος Ποδηλατοβόλτας: 5– 6 Km
-Bαθµόςδυσκολίας:2
Διαδρομή και spots Ποδηλατικού Γύρου Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 October 2014 | 11:42 am


Πρωτότυπη προβολή του Ρεθύμνου στην Πολωνική τουριστική αγορά

Πρωτότυπη προβολή του Ρεθύμνου στην Πολωνική τουριστική αγορά
ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ AQUILA RITHYMNA BEACH ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ GRECOS HOLIDAY
Οι ομορφιές του τόπου, η ιδιαίτερη φιλοξενία αλλά και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και του Ρεθύμνου προσελκύουν ολοένα και περισσότερο τα βλέμματα της Πολωνικής τουριστικής αγοράς και συγκεκριμένα του Πολωνικού tour operator Grecos Ηoliday, που θεωρεί το Ρέθυμνο ως έναν από τους σημαντικούς και «ιστορικούς» για εκείνους προορισμούς.

Πάνω από 1200 Πολωνοί τουρίστες επισκέφτηκαν το καλοκαίρι του 2014 την Ελλάδα μέσω του Πολωνικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Grecos Holiday, που εξειδικεύεται στην προώθηση πακέτων διακοπών στην Πολωνία προς Ελληνικούς προορισμούς με τρόπο ιδιαίτερα πρωτότυπο που «ξεφεύγει» από τα συνηθισμένα.
Στα πλαίσια αυτά το Grecos Holiday- Grecos Family Adventure 2014, πραγματοποίησε πλήθος εκδηλώσεων για τη λήξη μιας επιτυχημένης συνεργασίας στον κλάδο του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας για το 2014. Εκπρόσωποι του Grecos Holiday και πλήθος συνεργατών από την Πολωνία βρέθηκαν στο ξενοδοχείο Aquila Rithymna Beach πραγματοποιώντας τις ετήσιες εκδηλώσεις τους με στόχο την προώθηση του Ρεθύμνου ως έναν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό στην Πολωνία.

H «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» GRECOS HOLIDAY

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο ταξιδιωτικό πρακτορείο που στοχεύει στην ανάπτυξη δεσμών και συνεργασίας με την Ελλάδα στον κλάδο του τουρισμού μέσω της προώθησης των Ελληνικών προορισμών και την προσφορά πακέτων διακοπών στην Πολωνία. Επί του παρόντος από το πρακτορείο προσφέρονται δεκαοκτώ Ελληνικοί προορισμοί, που «πετάνε» από δέκα αεροδρόμια της Πολωνίας σε 15 αεροδρόμια της Ελλάδας ενώ τη φετινή χρονιά το συγκεκριμένο πρακτορείο «έφερε» στην Ελλάδα πάνω από 1200 Πολωνούς επισκέπτες οι οποίοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Συγκεκριμένα, το διοικητικός στέλεχος του Grecos Holiday κ. Βόιτσεχ Σκοτσίνσκι μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε: «Η Δυτική Κρήτη με την περιοχή του Ρεθύμνου και των Χανίων ήταν προορισμοί ιστορικοί για εμάς. Αυτή τη στιγμή έχουμε φέρει πάνω από 1200 Πολωνούς τουρίστες το 2014 στην Ελλάδα μαζί μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς είναι μια μεγάλη επιτυχία. Αυτό το καλοκαίρι ήταν μια μεγάλη επιτυχία όπως και το προηγούμενο και ευελπιστούμε ότι έτσι θα είναι και το επόμενο. Αυτό το αποτέλεσμα είναι εφικτό λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε με επιλεγμένα ξενοδοχεία όπως το Aquila Rithymna Beach».

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014 ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ AQUILA RITHYMNA BEACH

Το Grecos Holiday στα πλαίσια του εορτασμού της φετινής επιτυχημένης χρονιάς επέλεξε να προωθήσει το Ρέθυμνο με ένα πρωτότυπο και «εμπειρικό» τρόπο προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη σεζόν. Έτσι διοργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων που φιλοξενήθηκαν από τον επίσημο οικοδεσπότη του Grecos Holiday για το 2014, το ξενοδοχείο Aquila Rithymna Beach. Ο κ. Σκοτσίνσκι αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπογραμμίζοντας: «Πέρυσι η εκδήλωση διοργανώθηκε στην Κω ενώ αυτή τη χρονιά φιλοξενείται στο Ρέθυμνο με τους υπέροχους οικοδεσπότες του Aquila Rithymna Beach. Είναι ένα ετήσιο γεγονός και έχουμε κοντά μας πάνω από 160 επαγγελματικούς συνεργάτες και μέλη της μεγάλης Greco οικογένειας.
Έχουμε καλέσει πάνω από 150 καλύτερους πωλητές από την Πολωνία επομένως είναι μια εκδήλωση που συνδυάζεται και με ευχαριστίες και βραβεία για τα καλύτερα αποτελέσματα πωλήσεων στην Πολωνία. Στις εκδηλώσεις μας βοηθάει ιδιαίτερα και ο καλός καιρός που έχει το Ρέθυμνο. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στον υπέροχο χώρο του ξενοδοχείου Aquila Rithymna Beach που μας έχει παραχωρήσει τις υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις του. Οι τέσσερις ημέρες αυτές περιλαμβάνουν μια γευστική εμπειρία με τοπικά εδέσματα και διάφορες δραστηριότητες που έχουν στόχο την ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας και δραστηριότητας. Πραγματοποιήσαμε έναν διαγωνισμό μαγειρικής με εξαιρετικούς σεφ να παρουσιάζουν πλήθος παραδοσιακών εδεσμάτων. Τέλος πραγματοποιήσαμε ένα beach party το οποίο βιντεοσκοπήσαμε και θα προωθήσουμε στην Πολωνία».

ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΩΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ «ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ»

Η εμπειρία των Πολωνών επισκεπτών που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Ρέθυμνο και αποτελούν μέλη της οικογένειας «Greco» θα γίνουν η καλύτερη διαφήμιση στην πατρίδα τους για το Ρέθυμνο όπως το έζησαν και είδαν οι ίδιοι μέσα από τα δικά τους μάτια. Πάνω από 160 εκπρόσωποι της Πολωνικής τουριστικής αγοράς, δημοφιλείς δημοσιογράφοι από την Πολωνία και εκπρόσωποι φορέων της χώρας επιδόθηκαν σε ένα κυνήγι θησαυρού στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου όπου έπρεπε να βρουν τα ειδικά σήματα "Greco" τα οποία ήταν κρυμμένα σε τοπικά καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων και καταστήματα εστίασης της πόλης.

Οι επισκέπτες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ρεθύμνου με αποτέλεσμα να βρεθούν μέσα από έναν τρόπο διασκεδαστικό και πρωτότυπο στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου να ψάχνουν το ειδικό σήμα μέσα στα καταστήματα που πωλούν τα τοπικά προϊόντα και στα καταστήματα εστίασης που δείχνουν τον παραδοσιακό γευστικό πλούτο του τόπου. Η εμπειρία αυτή θα «μεταφερθεί» στην Πολωνία μέσα από τις διηγήσεις των επισκεπτών αλλά και μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό που δημιούργησαν οι διοργανωτές και θα θέσει τις βάσεις για μια νέα επιτυχημένη τουριστική χρονιά για το Ρέθυμνο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2014 | 1:52 pm


Ενημερωτικές συναντήσεις με κτηνοτρόφους του νομού για τον καταρροϊκό πυρετό των αιγοπροβάτων

Ενημερωτικές συναντήσεις με κτηνοτρόφους του νομού για τον καταρροϊκό πυρετό των αιγοπροβάτων
ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ
Σειρά ενημερωτικών συναντήσεων διοργάνωσε το Τμήμα Γεωτεχνικών θεμάτων του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον Δρ Αλέξανδρο Στεφανάκη, προκειμένου να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι που προσκλήθηκαν από τις περιοχές Αδελε, Επισκοπή και στον πρώην Δήμο Νικ. Φωκά που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τον καταρροϊκό πυρετό που εμφάνισαν τα αιγοπρόβατά τους.

Σκοπός των συναντήσεων ήταν η υπεύθυνη, επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό, ασθένεια που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα, ώστε να γνωρίσουν οι εμπλεκόμενοι στην κτηνοτροφία τρόπους επαρκούς αντιμετώπισης του προβλήματος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Στεφανάκης στην εισήγησή του αναφέρθηκε σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι για τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου.

Συγκεκριμένα, ο κ,. Στεφανάκης υπογράμμισε:
«Η ασθένεια οφείλεται στον ιό BTV του Καταρροϊκού πυρετού.
Η ασθένεια μεταδίδεται με σκνίπες (έντομα) του γένους Culicoides στα διάφορα ευαίσθητα είδη μηρυκαστικών
Οι σκνίπες μολύνονται όταν πιουν αίμα από ζώα άρρωστα (ιαιμία)
Οι μολυσμένες σκνίπες μεταφέρουν τον ιό σε άλλα ζώα που θα πάνε να πιουν αίμα.
Οι σκνίπες είναι ο μόνος φυσικός μεταδότης του ιού.

Σημεία αναπαραγωγής και πολλαπλασιασμού της σκνίπας στις εκτροφές:
Λίμνες, ρυάκια, έλη, βαλτοί, κουφάλες δένδρων, διαρροές αρδευτικών συστημάτων, κοπριά ζώων βρεγμένη, κοπροσωροί, κοντά στις ποτίστρες που υπάρχει λάσπη, σάπια φυτά κά.
Η μόλυνση έχει εποχική εμφάνιση (όταν δραστηριοποιούνται οι σκνίπες).
Ο ιός παραμένει σε ορισμένα ζώα που μολύνθηκαν και επιβίωσαν. Επομένως η επιβίωση του ιού στο περιβάλλον βασίζεται αποκλειστικά στα ζώα φορείς και τα έντομα μεταφοράς (σκνίπες)

Η ασθένεια
Δεν μεταδίδεται με άμεση επαφή, (το ένα ζώο το άλλο).
Δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.
Δεν δημιουργεί πρόβλημα στα τρόφιμα που παράγονται.
Η ασθένεια προσβάλλει όλα τα κατοικίδια και τα άγρια μηρυκαστικά, πρόβατα, αίγες, αγελάδες, βουβάλια, αφρικανικές αντιλόπες, ελάφια, καμήλες.
Τα πρόβατα είναι τα πιο ευαίσθητα. Οι φυλές των προβάτων έχουν διαφορετική ανθεκτικότητα. Στις εκτροφές των προβάτων μπορεί να αρρωστήσει μέχρι και το 100% και να ψοφήσει από 30 έως 70% των άρρωστων ζώων.
Τα βοοειδή και οι αίγες γενικά δεν εμφανίζουν νόσημα.

Συμπτώματα

Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως 5-10 ημέρες μετά τη μόλυνση.
Ο Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου προκαλεί: πυρετό, ο βλεννογόνος του στόματος και της μύτης γίνεται πολύ κόκκινος, τρέχουν σάλια και ρινικό έκκριμα το οποίο αργότερα, γίνεται παχύρρευστο και περιέχει βλέννα, πύον ίσως και αίμα. Τελικά αποξηραίνεται σχηματίζοντας κρούστα γύρω από τα ρουθούνια.
Μπορεί να παρατηρηθεί διόγκωση σε ολόκληρο το πρόσωπο, στα αυτιά και στην υπογνάθια περιοχή. Σπάνια μπορεί η γλώσσα να γίνει κυανωτική (μπλε),
Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν κουτσάματα. Τα προσβεβλημένα ζώα στέκονται με κυρτωμένη τη ράχη και κινούνται με δυσκολία.
Παρατηρείται απώλεια σωματικού βάρους, αδυναμία ανορεξία. Οι θάνατοι μπορεί να συμβούν σε κάθε στάδιο της αρρώστιας μέχρι μετά από 1 μήνα από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Η ανάρρωση στα ζώα που επιβιώνουν είναι παρατεταμένη. Παρατηρείται και απώλεια του μαλλιού.

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν είτε όλα μαζί είτε όχι, γι' αυτό θα πρέπει να αναφέρεται απαραίτητα στην Κτηνιατρική Υπηρεσία και η παραμικρή υπόνοια (το ζώο μένει πίσω στο κοπάδι, δεν μπορεί να σηκωθεί, δεν τρώει κ.ά.).
Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα σε σχέση με τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Ενώ στα βοοειδή η νόσος είναι υποκλινική.

Τι πρέπει να κάνουμε

Θεραπεία στα άρρωστα ζώα
Το πρόβλημα της αρρώστιας είναι ιός και επομένως δεν υπάρχουν φάρμακα που να τον σκοτώνουν
• Χορήγηση αντιβιοτικών είναι μια συμπτωματική θεραπεία για τις επιπλοκές και δεν έχει να κάνει με τη νόσο.
• Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων και του πυρετού.
• Χορήγηση βιταμινών βοηθά στη βελτίωση της άμυνας του οργανισμού.

Πρόληψη
• Χρήση εξωπαρασιτοκτόνων στα ζώα της εκτροφής. Βοηθά στη μείωση της εξάπλωσης της αρρώστιας;;;
• Καταπολέμηση της σκνίπας που ζει μέσα στις εγκαταστάσεις, με ψεκασμούς με διάφορα συνθετικά πυρεθροειδή εντομοκτόνα που διασπώνται στο έδαφος και δεν αφήνουν ρύπους στο περιβάλλον".
• Θα πρέπει να ψεκάζονται οι εστίες αναπαραγωγής των σκνιπών στις εγκαταστάσεις, (στάσιμα νερά) ώστε να διακοπεί η μετάδοση.
• Να μην μπουν ζώα από άλλες εκτροφές στην εκτροφή σας, μέχρι να δούμε την έκταση του προβλήματος.
Να τηρηθούν οι ζώνες που έχει ορίσει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής
• Ζώνη επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τα όρια της περιοχής των κρουσμάτων, με απαγόρευση εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από τα όρια τής χωρίς έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
• Δεν πρέπει οι κτηνοτρόφοι να κρύψουν τίποτα και να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2014 | 1:24 pm


Ποδηλατοδράσεις στο Ρέθυμνο ενόψει των εγκαινίων του bike sharing

Ποδηλατοδράσεις στο Ρέθυμνο ενόψει των εγκαινίων του bike sharing
ΣΤΙΣ 24 ΚΑΙ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το σύστημα Αυτοματοποιημένων Κοινόχρηστων Ποδηλάτων έρχεται τώρα και στο Ρέθυμνο. Ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον όμιλο ΟΤΕ-COSMOTE εγκαινιάζει το σύστημα Bike-sharing που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το προσεχές διάστημα και πραγματοποιούν διήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και πληροφόρηση των συμπολιτών.

Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Ποδηλατοδράσεων, Ρεθεμνιώτες και επισκέπτες της πόλης μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με τη βοήθεια έμπειρων ποδηλατών τρόπους ορθής και ασφαλούς χρήσης του ποδηλάτου , ενώ τα παιδιά και οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σύντομες ποδηλατοβόλτες μέσα στο ιστορικό κέντρο της Παλιάς Πόλης μαθαίνοντας και ανακαλύπτοντας μικρά μυστικά του ποδηλάτου μέσα από τη δράση.

Έπειτα από το πέρας των δράσεων της Παρασκευής 24 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Θάνο Βλαστό, Συγκοινωνιολόγο - Πολεοδόμο, Επίκουρο καθηγητή Ε. Μ. Π. με θέμα: «Σχεδιασμοί βιώσιμης κινητικότητας για το αύριο του Ρεθύμνου: ο ρόλος του ποδηλάτου» στο Σπίτι του Πολιτισμού και ώρα 20:30.

Οι δράσεις πρόκειται να κορυφωθούν με την τέλεση εγκαινίων του συστήματος το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στις 11:00 και με την εκκίνηση του μεγάλου Ποδηλατικού Γύρου των Ποδηλατοδράσεων ΟΤΕ – COSMOTE, «Ποδηλατώ για Καλό Σκοπό», όπου για κάθε συμμετοχή στον ποδηλατικό γύρο Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης o ΟΤΕ και η COSMOTE ενισχύουν το σύλλογο «ΑΓΑΠΗ».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ποδηλατοδράσεις από τον ΟΤΕ και την COSMOTE
Στο Δήµο Ρεθύµνης
Ημερομηνία: 24 & 25Οκτωβρίου2014
Τοποθεσία: Είσοδος Ενετικού Λιµανιού
Ποδηλατούµε για καλό σκοπό στον 1ο Ποδηλατικό Γύρο Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης COSMOTE από τις Ποδηλατοδράσεις του ΟΤΕ και της Cosmote.

το Σάββατο 25 Οκτωβρίου
Για κάθε συμμετέχοντα στον ποδηλατικό γύρο Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης ο ΟΤΕ και η COSMOTE ενισχύουν το σύλλογο «ΑΓΑΠΗ».

Δράσεις:
Παρασκευή: 24.10.2014,
16:00 –20:00
Μάθε Παιδί μου Ποδήλατο
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν τα μυστικά του ποδηλατου
Σωµατοµέτρηση
Όλοι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να σωματομετρηθούν και να βρουν τη σωστή τους θέση πάνω στο ποδήλατο
Δημιουργική Απασχόληση
Παιδιά ζωγραφίζουν με θέμα το ποδήλατο
Ποδηλατοβόλτες
10 από τα ποδήλατα του συστήματος με οδηγούς ποδηλάτες περιμένουν τους επισκέπτες και τους διερχόμενους της πλατείας για μια Ποδηλατοβόλτα γνωριμίας με τα ποδήλατα του συστήματος.
Οι Ποδηλατοβόλτες ξεκινούν κάθε 15 λεπτά από το Ενετικό λιμάνι με κατεύθυνση την παλιά πόλη.
Διάρκεια Ποδηλατοβόλτας 15 λεπτά
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν άτομα άνω των 18 και άνω των 14 με τη συνοδεία γονέων.
Ενημέρωση για τον Ποδηλατικό Γύρο Αρχαιοτήτων
Προωθήτριες ενημερώνουν το κοινό και τους επισκέπτες για τον ποδηλατικό Γύρο και τους εγγράφουν στη λίστα συμμετοχών
20:30 Σπίτι Πολιτισμού
Ομιλία από τον Θάνο Βλαστό, Συγκοινωνιολόγο - Πολεοδόμο Επίκουρο καθηγητή Ε. Μ. Π. με θέμα: «Σχεδιασμοί βιώσιμης κινητικότητας για το αύριο του Ρεθύμνου: ο ρόλος του ποδηλάτου»

Σάββατο 25.10.2014
10:00 – 14:00
(Οι δράσεις της προηγούμενης ημέρας)
Μάθε παιδί μου Ποδήλατο
Σωµατοµέτρηση
Δημιουργική απασχόληση
11:00
Εγκαίνια συστήματος Βike-sharing Ποδηλατοδράσεις ΟΤΕ COSMOTE.
Ο Δήμαρχος Ρεθύµνης Γιώργος Μαρινάκης µε τους αρµόδιους Αντιδηµάρχους και στελέχη ομίλου ΟΤΕ εγκαινιάζουν το σύστημα Βike- sharing.
12:00 µ.µ
Ποδηλατώ για καλό σκοπό
Εκκίνηση του 1ου Ποδηλατικού Γύρου Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης.
Για κάθε συµµετέχοντα στον ποδηλατικό γύρο Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης ΟΤΕ και η COSMOTE ενισχύουν το σύλλογο «ΑΓΑΠΗ».
Για την καταμέτρηση των συµµετοχόντων στη δράση χρησιµοποιούνται αυτοκόλλητα τα οποία παραλαμβάνουν ποδηλάτες µε την εγγραφή στη λίστα συµµετοχής, στο κιόσκι των Ποδηλατοδράσεων ΟΤΕ - COSMOTE, το οποίο λειτουργεί στην Είσοδο του Ενετικού Λιμανιού από το πρωί της 24ης Οκτωβρίου(1 ηµέρα των δράσεων)
Μαζί µε αυτοκόλλητο οι συµµετέχοντες παραλαμβάνουν και αναμνηστικά ποδηλατικά αξεσουάρ (ανακλαστικά), επίσης ενημερώνονται και για τη λειτουργία του bike sharing.
Τεχνικά χαρακτηριστικά διαδρομής
Μήκος Ποδηλατοβόλτας: 5– 6 Km
Bαθµόςδυσκολίας:2
Διαδρομή και spots Ποδηλατικού Γύρου Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης
Οδός Κ. Παλαιολόγου
Τµήµα Ενετικού ρολογιού, Ενετική λέσχη "Loggia" Κρήνη Rimondi
Οδός Μεσολλογγίου
Καθολική εκκλησία
Οδός Χειµάρας
Μουσείο Σύγχρονης τέχνης, Αρχαιολογικό Μουσείο- Κάστρο Φορτέτσα
Οδός Κεφαλογιάννηδων
Περιφερειακός
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
Kλασικό κτίριο του19ου αιώνα στεγάζει τη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύµνης
Οδός Πάνου Κορωναίου
Ναός της Αγίας Σοφίας- Τζαµί του Γιαχγιά Ιµπραήµ του 17ου αιώνα, θολωτή κρήνη
Οδός Πατελάρου
Ναός του Αγίου Λαζάρου του 16 ου αιώνα
Οδός Ν.Φωκά –Μακρύ στενό Κυρία των Αγγέλων: Ενετική Εκκλησία, Ινστιτούτο Μεσογειακών σπουδών
Οδός Ξανθουδίδου- Επιµενίδου– Εµ Βερνάρδου.
Οικία του Ενετού άρχοντα Clodio σήμερα παραδοσιακό εργαστήριο κατασκευής φύλλου κανταΐφι, Λαογραφικό Μουσείο, Σπίτι πολιτισμού, Τζαμί Γαζή Χουσείν Πασά ή Τζαμί Νερατζέ σήμερα Ωδείο, πλατεία Μικρασιατών,
Τούρκικο σχολείο, Καθολικό ενετικής εκκλησίας του μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου σήμερα Βυζαντινό Μουσείο)
Οδός Εθνικής Αντιστάσεως-οδός Βογιατζιδάκη - Οδός Παπαµιχελάκη
Σταυροδρόµι με Ενετικό φαναροστάσιο
Οδός Ν.Φωκά – Οδός Τζανέ Μπουνιαλή
Παλαιά Πεταλάδικα
Οδός Εθ.Αντιστάσεως
Ενετικό πηγάδι, Μεγάλη Πόρτα ή Porta Guora (κεντρική είσοδος των ενετικών οχυρώσεων του Ιστορικού κέντρου)
Οδός Τοµπάζη
Τζαµί Βαλιδέ Σουλτάνας
Πλατεία Μητροπόλεως
Καθολικό των Εισοδίων της Θεοτόκου ,Ρώσικο Καµπαναριό
Οδός Τσαγρή
Ερείπια ιερού ναού Αγίων Αποστόλων
Οδός Τσουδερών
Ενετικά θυρώματα
Οδός Αρκαδίου
Ενετική οικία «Δρανδάκη». Ενετικό κτίριο «Πατακού Χάνι»,
Τζαµί Καρά Μουσά Πασά και η κρήνη του)
Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη
Ελευθερίου Βενιζέλου
Ενετικό λιµάνι Τερµατισµός
Με τον τερματισμό της ποδηλατοβόλτας οι ποδηλάτες παραλαμβάνουν από τις προωθήτριες αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2014 | 12:56 pm


Συνελήφθη, 50χρονος για οφειλές Δημοσίου

Συνελήφθη, 50χρονος  για οφειλές Δημοσίου
Στο Ρέθυμνο

Συνελήφθη, χθες το πρωί στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, 50χρονος ημεδαπός, για οφειλές δημοσίου, που ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 144.715,77 ευρώ.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2014 | 9:49 am


Θεολογική ημερίδα με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από το μαρτύριο των Τεσσάρων Μαρτύρων

Στο Ρέθυμνο

Παγκρήτια θεολογική ημερίδα με θέμα «Μαρτυρίες από την ιστορία των Νεομαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας» προγραμματίζει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Τεσσάρων Μαρτύρων, στο Ρέθυμνο.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και είναι ενταγμένη στην Εβδομάδα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου προς τιμήν των Τεσσάρων Μαρτύρων με αφορμή τη συμπλήρωση 190 ετών από το μαρτύριό των.
Η ημερίδα θα ξεκινήσει με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων και θα ακολουθήσουν οι κύριες εργασίες, με εισαγωγική ομιλία από τον Μιχαήλ Τρούλη, Άρχοντα Ιερομνήμονα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, με θέμα: «Οι Τέσσερις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου και ο Ναός τους».
Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις ως εξής:
1. Μιχαήλ Τσακιράκης, θεολόγος: «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και οι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας».
2. π. Αντώνιος Μπιλάλης, Δρ. Ψυχοπαιδαγωγικής, ιστορικός και συγγραφέας: «Οι Νεομάρτυρες και το Πατριαρχείο στην Τουρκοκρατία».
3. Θεόδωρος Ρηγινιώτης, θεολόγος, συγγραφέας: «Μάρτυρες και Εθνομάρτυρες. Αγιότητα και προβληματισμοί».
4. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης: «Η μαρτυρία των Νεομαρτύρων στο χθες και το σήμερα. Ιστορία, παραδόσεις και θρύλοι σε Υμνο-αγιολογικά κείμενα, στον ποιητικό λόγο».
5. Παναγιώτης Υφαντής, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.: «Ορθόδοξοι Νεομάρτυρες του 20ού αιώνα. Στοιχεία για μια ανθρωπογεωγραφία του αίματος».
Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων προσκαλεί τα μέλη του και όλους τους Θεολόγους της Κρήτης να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο.

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2014 | 9:27 am


Ληξιπρόθεσμες οφειλές επτά εκ. ευρώ στο δήμο Ρεθύμνου

Ληξιπρόθεσμες οφειλές επτά εκ. ευρώ στο δήμο Ρεθύμνου
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΕ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2014 θα έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν - με αίτησή τους - τις οφειλές τους προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος.

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή, ο αριθμός των δόσεων κυμαίνεται από 24 έως 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και απαλλάσσεται πλήρως από πρόστιμα και προσαυξήσεις αν εξοφληθεί εφάπαξ.

Στην ευνοϊκή ρύθμιση εντάσσονται και όσες οφειλές βεβαιώθηκαν και θα βεβαιωθούν έως και τις 30 Οκτωβρίου 2014.

Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο και οι παλαιότερες οφειλές (πριν την 01-01-2010). Ανάλογη ρύθμιση θα ισχύσει και για τις οφειλές των πολιτών προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α), με αίτησή τους έως τις 14-11-2014.

Για όσους έχουν οφειλές ληξιπρόθεσμες πριν το 2010, η ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή των προσαυξήσεων, ενώ για κάποιον που θα θελήσει να εξοφλήσει την οφειλή του εφάπαξ, εκτός από τη διαγραφή των προσαυξήσεων, θα γίνει και μείωση του κεφαλαίου κατά 10%!

Για τις οφειλές μετά το 2010, η τροπολογία προβλέπει κλιμακωτή ρύθμιση, ανάλογα και με το ύψος του ποσού, ενώ για εφάπαξ πληρωμή προβλέπεται η διαγραφή του 80% των προσαυξήσεων.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Με τη δυνατότητα που δίνεται με τη νέα τροπολογία, θα μπορέσουν να διακανονίσουν τα παρελθόντα χρέη τους χιλιάδες δημότες του Ρεθύμνου, που ήδη από τον Αύγουστο παρέλαβαν ενημερωτικά σημειώματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Τότε, η οικονομική υπηρεσία του δήμου είχε στείλει περίπου 10 χιλιάδες σημειώματα, ενώ όπως σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, εντός των επόμενων ημερών, θα αποσταλούν περίπου έξι με επτά χιλιάδες ακόμα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να μην ακολουθήσει ο δήμος Ρεθύμνου, πρόσθεσε όμως πως ένα μεγάλο ποσοστό των ενημερωτικών σημειωμάτων, περίπου το 60%, αφορά μικρές οφειλές, ακόμα και μικρότερες των 50 ευρώ! Φυσικά, δεν λείπουν και οι πολλές περιπτώσεις μεγαλοοφειλέτων, τα χρέη των οποίων χρονολογούνται από το 2000 ή και πριν και ανέρχονται ακόμα και σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Σπανουδάκης κάλεσε τους δημότες να ανταποκριθούν στη δυνατότητα που τους δίνει η τροπολογία για τη ρύθμιση, θεωρώντας ότι αυτό θα είναι επ' ωφελεία τους, καθώς με αυτόν τον τρόπο η μεγάλη πλειοψηφία με χρέη προ του 2010 θα επανέλθουν στο να πληρώσουν μόνο το κεφάλαιο και όχι τις προσαυξήσεις. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, η διαφορά είναι τεράστια, όπως για παράδειγμα σε δημότη που είχε οφειλές ύψους 8 χιλιάδων ευρώ (προ του 2000) και με τις προσαυξήσεις το ποσό έχει ανέλθει σε 33 χιλιάδες! Με τον διακανονισμό, η οφειλή επανέρχεται σχεδόν το αρχικό ποσό και επομένως θεωρείται για το δήμο μία «συμφωνία» που προφανώς ωφελεί και τις δύο πλευρές.

Τα χρέη των δημοτών προς το δήμο ανέρχονται σε περίπου 7 εκ. ευρώ, εκ των οποίων η οικονομική υπηρεσία στον προϋπολογισμό της για το 2015 προβλέπει την είσπραξη περίπου 1,5 εκ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 7.206.070,89 €. Οι οφειλές αυτές αφορούν κυρίως σε: πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων και παράνομης στάθμευσης από το έτος 2000 και μετά (περίπου 2.000.000 €), οφειλές από τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών και από τέλη διαμονής παρεπιδημούντων των ξενοδοχείων (βασικές πηγές των θεσμοθετημένων εσόδων του Δήμου, ποσά που εισπράττει ο επιχειρηματίας από τους πελάτες του για να τα αποδώσει στο Δήμο) (περίπου 2.500.000 €), οφειλές ΤΑΠ , πρόστιμα αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, οφειλόμενα μισθώματα.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2014 | 1:28 pm


Χειροπέδες για παράνομη οπλοκατοχή

Χειροπέδες για παράνομη οπλοκατοχή
Συνελήφθη χθες το απόγευμα, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, σε περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου, 47χρονος ημεδαπός για οπλοκατοχή.  

Συνελήφθη χθες το απόγευμα, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, σε περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου, 47χρονος ημεδαπός για οπλοκατοχή.

 

Ειδικότερα, σε γενόμενο έλεγχο που διενεργήθηκε στην οικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κυνηγετικά όπλα.
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 1:42 pm


Επανέρχεται ο κροκοδειλάκιας Ολιβιέ Μπερά

Επανέρχεται ο κροκοδειλάκιας Ολιβιέ Μπερά
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕΙ ΤΟΝ «ΣΗΦΗ»  

Προς το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να επανέλθει στο Ρέθυμνο ο Γαλλο-μαροκινός κροκοδειλάκιας, Ολιβιέ Μπερά με στόχο να παγιδεύσει τον κροκόδειλο που εδώ και καιρό διαμένει στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών και παραμένει ασύλληπτος παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες.

 

Ο «κροκοδειλάκιας» δεν είχε καταφέρει στην πρώτη του επίσκεψη στο Ρέθυμνο τον Αύγουστο να «συλλάβει» τον «Σήφη» παρά τις προσπάθειες που έκανε δύο συνεχόμενες νύχτες. Τότε, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, είχε αποχωρήσει και είχε υποσχεθεί στην αρμόδια επιτροπή πως εάν μέχρι τον Οκτώβριο δεν υπήρχε αποτέλεσμα, τότε θα επανερχόταν στην πόλη μας.

Για την ώρα, ο κροκόδειλος δεν έχει «τσιμπήσει» στα δολώματα που υπάρχουν στις παγίδες που έχουν τοποθετηθεί από τα μέσα του καλοκαιριού στις όχθες της λίμνης, πρακτική που είχε αποφασίσει ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Πέτρος Λυμπεράκης.

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 1:13 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: