1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΝΕΡΙΤ 1
  2. ΝΕΡΙΤ PLUS
  3. ΕΤ3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Επισκοπη Ρεθυμνης    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Επισκοπη Ρεθυμνης και εμείς θα το προσθέσουμε.

Δίκτυο αλληλεγγύης χωρίς μεσάζοντες

Δίκτυο αλληλεγγύης χωρίς μεσάζοντες
Ξεκίνησαν οι παραγγελίες για την 9η διανομή τροφίμων
Δίκτυο αλληλεγγύης χωρίς μεσάζοντες: Ξεκίνησαν οι παραγγελίες για την 9η διανομή τροφίμων Δίνοντας προτεραιότητα σε ποιοτικά, τοπικά αλλά και βιολογικά προϊόντα που διατίθενται απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή το δίκτυο αλληλεγγύης Ρεθύμνου χωρίς μεσάζοντες ξεκινά την 9η διανομή τροφίμων.

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαρτίου, στο Ρέμα Συνατσάκη στην Καλλιθέα (στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Δευτέρας).

Παραγγελίες θα γίνονται δεκτές μέχρι την Κυριακή 15 Μαρτίου ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιούν τις παραγγελίες στους στα παρακάτω:
- Διαδικτυακά, στο site http://www.dareth.gr
- Τηλεφωνικά, στο 6987172643 (καθημερινά 10:00-14:00 και 19:00-21:00)
- Στα παρακάτω καταστήματα:
-Στο Ποδηλατάδικο του Ν.Γαλάνη (Αλβέρτου Σβάιτσερ 17, Αγ. Γεώργιος Καλλιθέας)
-Στο Καφενείο του Τάσου (Ηρώων Πολυτεχνείου 14, Πλατεία Νομαρχίας)
-Στο συνεργατικό παραδοσιακό οβελιστήριο Συν-τροφή (Π.Κορωναίου & Αλ.Κοραή, Παλιά Πόλη)
-Στο κατάστημα Ο Πειρασμός της Γεύσης (Πρεβελάκη 13)
-Στο παραδοσιακό καφενείο - κολεκτίβα εργασίας Το Χαλικούτι (Κατεχάκη 3, πεζόδρομος Φορτέτζα)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ:
ΕΙΔΟΣ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΙΜΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ Τιμή kg/lt/τμχ
Φακές ψιλές Φαρσάλων (συσκ. 2 κιλών) 3,00 € 1,50 €/κιλό
Ρεβίθια χοντρά Φαρσάλων (συσκ. 2 κιλών) 4,80 € 2,40 €/κιλό
Φασόλια μέτρια Φαρσάλων (συσκ. 2 κιλών) 5,00 € 2,50 €/κιλό
Φασόλια Μικρά (Βανίλιες) Φενεού Π.Ο.Π.(συσκ. 2Kg) 5,00 € 2,50€/κιλό
Γίγαντες Καστοριάς (συσκ. 2 κιλών) 7,60 € 3,80 €/κιλό
Κουκιά βιολογικά Ρεθύμνου (συσκ. 2 κιλών)-περιορισμένη ποσότητα 8,00 € 4,00€/κιλό
Φάβα Φενεού Κορινθίας (συσκ. 2 κιλών) 5,00 € 2,50 €/κιλό
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Δράμας (Συσκ. 5 κιλών) 3,15 € 0,63 €/κιλό
Αλεύρι ολικής άλεσης Δράμας (Συσκ. 5 κιλών) 3,50 € 0,70 €/κιλό
Αλεύρι χωριάτικο από σκληρό σιτάρι Δράμας (Συσκ. 5 κιλών) 3,75 € 0,75 €/κιλό
Αλεύρι Ζέα Δράμας (Συσκ. 5 κιλών) 12,50 € 2,50 €/κιλό
Ρύζι Καρολίνα Ανθήλης Φθιώτιδας (Συσκ. 5 κιλών) 5,25 € 1,05 €/κιλό
Ρύζι Μπασμάτι Ανθήλης Φθιώτιδας (Συσκ. 2,5 κιλών) 5,25 € 2,10 €/κιλό
Ρύζι Καστανό βιολογικό Αγρ. συν/σμού Μεσολογγίου (Συσκ. 0,5 κιλού) 1,00 € 2,00€/κιλ
Ρύζι κίτρινο βιολογικό Αγρ. συν/σμού Μεσολογγίου (Συσκ. 0,5 κιλού) 1,00 € 2,00€/κιλ
Κρασί βιολογικό λιάτικο (κόκκινο) Ρεθύμνου (ασκός 10 λίτρων) 20,00 € 2,00€/λίτρο
Ξύδι βιολογικό 12 βαθμών (συσκ.11/2 λίτρου)-περιορισμένη ποσότητα 3,00 € 2,00€/λίτρο
Μέλι (Θυμάρι-πεύκο) Κριτσά Λασιθίου (Βάζο 1 κιλού) 9,00 € 9,00 €/κιλό
Ρόδια βιολογικά Wonderful (για χυμό & σαλάτες)
Βιράν Επισκοπή Μυλοποτάμου (Συσκευασία 5 κιλών) 7,50 € 1,5€/κιλό
Λεμόνια βιολογικά φρέσκα (συσκ. 2 κιλών) 1,30 € 0,65€/κιλό
Πορτοκάλια βιολογικά φρέσκα μέρλιν (συσκ. 4 κιλών) 2,20 € 0,55€/κιλό
Χυμός πορτοκάλι βιολογικός 250ml Χανίων (Συσκευασία 27 τεμαχίων) 15,00 € 0,56€/τμχ
Χυμός ανάμεικτος βιολογικός 250ml Χανίων (Συσκευασία 27 τεμαχίων) 18,00 € 0,67€/τμχ
Yγρό σαπούνι χεριών λευκό ΒΙΟΜΕ 500ml με αντλία 1,60 € 1,60 €/τμχ
Yγρό σαπούνι χεριών λευκό ΒΙΟΜΕ 1lt άνευ αντλίας 2,60 € 2,60 €/τμχ
Yγρό καθαριστικό γενικής χρήσης ΒΙΟΜΕ 1lt 1,40 € 1,40 €/τμχ
Yγρό καθαριστικό τζαμιών ΒΙΟΜΕ 1lt 1,70 € 1,70 €/τμχ

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2015 | 3:39 pm


«Η αναβάθμιση του δημοτικού κήπου είναι υπόθεση όλων μας»

«Η αναβάθμιση του δημοτικού κήπου είναι υπόθεση όλων μας»
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΝΠΟΛΙΣ
Τα 90 χρόνια ζωής συμπληρώνει ο Δημοτικός Κήπος στην καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου, έργο των τότε Δημάρχων, Μενέλαου Παπαδάκη και Τίτου Πετυχάκη. Καταλαμβάνει έκταση 25 στρεμμάτων στην περιοχή όπου ήταν το τούρκικο νεκροταφείο (μεζάρια).

Ο Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου πέραν από πνεύμονας πρασίνου για την πόλη, αποτελεί χώρο αναψυχής, ηρεμίας, παιχνιδιού, ξεκούρασης, πολιτισμού και ιστορίας για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους, χώρο ποικίλων πολιτιστικών και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, παραδοσιακών γιορτών, συναυλιών κ.ά. Με άλλα λόγια, συνιστά ένα ζωντανό κύτταρο, ένα κομμάτι της ζωής των Ρεθεμνιωτών. Παρά ταύτα, ο βίος του Δημοτικού Κήπου έχει περάσει πολλές διακυμάνσεις.

Για όλα τα παραπάνω είναι επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισης του Κήπου μας με παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την αισθητική και λειτουργική εικόνα του.

Κάποιες σχετικές προτάσεις είναι:

1) Η δημιουργία οργανωμένου κηποθεάτρου. Ως γνωστόν το Ρέθυμνο υστερεί σε πολιτιστικούς χώρους ειδικά τους θερινούς μήνες, όταν και η πολιτιστική δραστηριότητα βρίσκεται στο ζενίθ. Το κηποθέατρο θα εξυπηρετεί τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες της πόλης, ενώ το σημείο που βρίσκεται ο δημοτικός κήπος είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες.

2) Φύτευση νέων δέντρων/συντήρηση των παλαιοτέρων και δημιουργία βοτανικού πάρκου (από βότανα της Κρήτης).

3) Ανακατασκευή της παιδικής χαράς με τις απαιτούμενες από τη νομοθεσία προδιαγραφές.

4) Νέα ηλεκτρολογική μελέτη και φωτισμός κατάλληλος και εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον και τις ανάγκες του Δημοτικού Κήπου.

5) Ανάδειξη και συντήρηση των προτομών.

6) Αναβάθμιση της υπηρεσίας πρασίνου με το απαιτούμενο για τις εποχές προσωπικό. Ο ρόλος της υπηρεσίας πρασίνου είναι ιδιαίτερος, καθώς καλείται να συντηρήσει το Δημοτικό Κήπο, αλλά και τους χώρους πρασίνου του δήμου μας (πάρκα, πλατείες, παρτέρια κ.ά.).

Το ζητούμενο, συνοψίζοντας, είναι ένας συνολικός προγραμματισμός ανάδειξης και αναβάθμισης του Δημοτικού Κήπου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, των επισκεπτών, του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2015 | 2:38 pm


Τοv Μάρτιο του 2016 αναμένεται να παραδοθεί η νέα πτέρυγα του Γηροκομείου Ρεθύμνου

Τοv Μάρτιο του 2016 αναμένεται να παραδοθεί η νέα πτέρυγα του Γηροκομείου Ρεθύμνου
ΣΤΙΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΕΠΕΚΤΑΣΗ, ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ»
• 20% αύξηση των αιτήσεων για φιλοξενία λόγω οικονομικής κρίσης

Σε ένα χρόνο αναμένεται να παραδοθεί η νέα πτέρυγα του Γηροκομείου, μετά τη θετική εξέλιξη που δρομολογεί τη δημοπράτηση του έργου στις 17 Μαρτίου με τίτλο «επέκταση, διαρρύθμιση και βελτίωση υπάρχοντος κτηρίου», το οποίο θα «ανοίξει» το δρόμο για το δεύτερο και τελικό στάδιο των εργασιών που είναι ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό του κτηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη δομή και συγκεκριμένα την παλιά πτέρυγα, με συνολική δυναμική 34 ατόμων, φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο 30 άτομα. Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί η αύξηση κατά 20%, λόγω οικονομικής κρίσης, των αιτήσεων για φιλοξενία ηλικιωμένων, δύο από τις οποίες μάλιστα πρόκειται να εξεταστούν σήμερα σε συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται άλλες τρεις αιτήσεις. Η ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας θα δώσει στο Ρέθυμνο νέες δυνατότητες σε ό,τι αφορά την κοινωνική μέριμνα με ένα σύγχρονο κτήριο υψηλών προδιαγραφών που θα μπορεί να καλύψει επαρκώς τη φροντίδα των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο φάσμα λειτουργιών με την έγκριση του νέου οργανισμού. Ωστόσο, η δυναμική φιλοξενίας που θα παρέχει συνολικά 64 κλίνες θα μπορεί να φιλοξενήσει ηλικιωμένους όχι μόνο από το Ρέθυμνο αλλά απ' όλη την Ελλάδα, όπως τόνισε η Πρόεδρος του παραρτήματος κ. Ζωή Μπριλλάκη-Σταρένιου.

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ

Ενώ η νέα πτέρυγα έχει ολοκληρωθεί εξωτερικά, στο εσωτερικό υπολείπονται εργασίες που αφορούν την τοποθέτηση ξύλινων και μεταλλικών κατασκευών στους τρεις ορόφους, το υπόγειο, το ισόγειο και τον 1ο όροφο αλλά και τη σύνδεση του παλιού με το νέο κτήριο. Για τις εργασίες αυτές έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 347.475 ευρώ και πρόκειται για το έργο με τίτλο «επέκταση, διαρρύθμιση και βελτίωση του υπάρχοντος κτηρίου Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Ρεθύμνου» η δημοπράτηση του οποίου θα γίνει στις 17 Μαρτίου. Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου θα σηματοδοτήσει την έναρξη της δεύτερης φάσης των εργασιών στο κτήριο, του εξοπλισμού και θα αποτελέσει την «τελική ευθεία» πριν παραδοθεί.

Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η νέα πτέρυγα πάντως όπως επεσήμανε η πρόεδρος του παραρτήματος κ. Ζωή Μπριλλάκη-Σταρένιου θα δώσει τη δυνατότητα για εξυπηρέτηση ακόμη 30 ατόμων ενώ ο νέος οργανισμός που βρίσκεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να εγκριθεί, θα αλλάξει ριζικά και τη σημερινή λειτουργία του Γηροκομείου. Η υφιστάμενη λειτουργία, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, προϋποθέτει τη φιλοξενία ατόμων άνω των 65 ετών, τα οποία αυτοεξυπηρετούνται, δεν πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και δεν έχουν κάποια αναπηρία. Ωστόσο, με το νέο οργανισμό θα υπάρχει η δυνατότητα η νέα πτέρυγα να φιλοξενήσει το γηροκομείο, όπως δρομολογείται από τους αρμόδιους, ενώ στο παλιό κτήριο θα μπορούν να στεγαστούν άτομα με βαριές παθήσεις.

Αναλυτικά η κ. Μπριλλάκη υπογράμμισε: «Σήμερα λειτουργούμε μόνο ως Γηροκομείο και όχι ως θεραπευτήριο ή παράρτημα ΑμεΑ σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο. Προϋπόθεση δηλαδή για έγκριση της αίτησης είναι το άτομο να είναι άνω των 65 ετών, το οποίο να αυτοεξυπηρετείται και να μην πάσχει από σοβαρές ασθένειες και να έχει κάποια αναπηρία. Μετά την έγκριση αυτή του νέου οργανισμού από το Υπουργείο η δομή θα μπορεί να λειτουργήσει υπό νέα μορφή, που θα εξασφαλίσει τηνχρήση του παλιού κτηρίου για εξυπηρέτηση ατόμων με βαριές παθήσεις ενώ στη νέα πτέρυγα δρομολογείται η λειτουργία του γηροκομείου».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 το γηροκομείο Ρεθύμνου λειτουργούσε ως αυτοτελής μονάδα ωστόσο υποχρεώθηκε σε συνένωση με άλλες μονάδες της Περιφέρειας Κρήτης και τη σύστασή τους σε νέο νομικό πρόσωπο με την επωνυμία Κέντρων Κοινωνικής πρόνοιας. Πρόκειται για 8 μονάδες διαφορετικού σκοπού και περιλαμβάνει 2 κέντρα αποκατάστασης, 3 ορφανοτροφεία και από 1 γηροκομείο σε τρείς νομούς, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Λασίθι.

ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ 3 ΑΤΟΜΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Το επόμενο «στοίχημα» είναι η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού που θα στελεχώσει τη νέα πτέρυγα και ανάγεται σε πρώτη προτεραιότητα για το Δ.Σ όπως υπογράμμισε η κ. Μπριλλάκη. Πάντως, σε ό,τι αφορά το προσωπικό αυτήν την ώρα η υπάρχουσα δομή στελεχώνεται από εννέα άτομα εκ των οποίων τα τρία αφορούν το διοικητικό προσωπικό, τρία καθαριότητας, 1 βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό και 2 άτομα μόνιμες νοσηλεύτριες.

Η κ. Μπριλλάκη τόνισε πως παρόλο που υπάρχει επάρκεια σε ό,τι αφορά το διοικητικό προσωπικό δεν ισχύει το ίδιο και για το νοσηλευτικό όπου θα απαιτηθούν τουλάχιστον έξι άτομα προκειμένου να καλυφθούν οι τρεις βάρδιες. «Είμαστε μονάδα κλειστής φροντίδας και υπάρχουν 3 βάρδιες που πρέπει να καλυφθούν από το νοσηλευτικό προσωπικό, μια πρωινή, μια απογευματινή και μια βραδινή. Για να γίνει αυτό χρειάζονται τουλάχιστον 6 άτομα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει προσωπικό που του χρωστάμε άδειες από το 2013 λόγω των ελλείψεων».

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων για την πρόσληψη 3 ατόμων επικουρικού προσωπικού με οκτάμηνη σύμβαση το οποίο όμως θα περάσει από ένα πλέγμα διαδικασιών και ελέγχων μέχρι να εγκριθεί. Με τους ρυθμούς αυτούς η κ. Μπριλλάκη επεσήμανε πως το πιθανότερο είναι το προσωπικό αυτό να προσληφθεί σε 4 μήνες από τώρα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 3.750.000 ευρώ από τα οποία μέχρι στιγμής έχει απορροφηθεί το ποσό του 1.538.935 ευρώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2015 | 1:17 pm


Παραδίδεται εντός του μήνα το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας στο Δήμο Ρεθύμνου

Παραδίδεται εντός του μήνα το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας στο Δήμο Ρεθύμνου
Άμεσα δρομολογείται η λειτουργία του τμήματος ΚΑΠΗ και του Κέντρου Νεότητας

• Από 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει ο βρεφονηπιακός σταθμός και το τμήμα ΑμεΑ νηπίων

 

Μέσα στο μήνα αναμένεται να παραδοθεί το κτήριο του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας στο Δήμο Ρεθύμνου, που είναι κτισμένο σε δημοτικό οικόπεδο επιφάνειας 1,6 στρεμμάτων στον Μασταμπά στην οδό Μαρκέλλου και θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακό σταθμό ολοκληρωμένης φροντίδας και Κέντρο Νεότητας.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτήριο υψηλών προδιαγραφών που, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Γρηγόρης Τσιομπίκας, «αποτελεί στολίδι για το Ρέθυμνο και εισάγει μια διαφορετική φιλοσοφία φιλοξενίας». Το έργο ήταν συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 εκ. ευρώ.

Το «στοίχημα» των αρμοδίων θα κερδηθεί με τη στελέχωση του βρεφονηπιακού σταθμού και συγκεκριμένα του τμήματος νηπίων με αναπηρία το οποίο απαιτεί επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία του και αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργείο μέσα στο καλοκαίρι. Παράλληλα, ειδικότητες που απαιτούνται για τη φροντίδα και συντήρηση του νέου κτηρίου, θα να διατεθούν από το Δήμο ενώ τα τμήματα όπως το ΚΑΠΗ και ο βρεφονηπιακός σταθμός θα μεταφερθούν μαζί με το προσωπικό που σήμερα τα στελεχώνει.

Ο κ. Τσιομπίκας τόνισε: «Είναι μια δομή που εκτός από το προσωπικό που πρέπει να είναι εξειδικευμένο και θα στελεχώσει τον βρεφονηπιακό και συγκεκριμένα το τμήμα νηπίων με αναπηρία, για το οποίο περιμένουμε έγκριση από το Υπουργείο μέσα στο καλοκαίρι, χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση με προσωπικό και άλλων ειδικοτήτων όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και προσωπικό καθαριότητας. Για τις ειδικότητες αυτές θα φροντίσει ο Δήμος και αναμένεται να διατεθούν αυτοί που έχει ήδη στη διάθεσή του».

ΑΜΕΣΑ Η ΜΕΤΑΦOΡΑ ΤΟΥ 1ΟΥ ΚΑΠΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιομπίκας, το τμήμα ΚΑΠΗ θα είναι από τα πρώτα τμήματα που θα λειτουργήσουν στο νέο κτήριο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αφορά ουσιαστικά τη μεταφορά του 1ου ΚΑΠΗ που περιλαμβάνει και το προσωπικό του, στο νέο κτήριο. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω τμήμα βρίσκεται στα βόρεια του οικοπέδου και θα λειτουργεί σε 3 επίπεδα συνολικής επιφάνειας 700τ.μ. περίπου. Σε συνέχεια του ισόγειου χώρου, που θα λειτουργεί κύρια ως χώρος αναψυχής, έχει σχεδιαστεί αυλή 100τ.μ. περίπου. Θα λειτουργούν χώροι φυσικοθεραπείας, ιατρείων, κοινωνικής λειτουργού κλπ, που θα εξυπηρετούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές 75 ηλικιωμένους.

ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Άμεσα θα μπορέσει να λειτουργήσει, μαζί με το ΚΑΠΗ, και το κέντρο νεότητας που θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο το τοπικό κέντρο πρόσβασης στο διαδίκτυο, συνολικής επιφάνειας 200 τμ περίπου το οποίο θα λειτουργεί στον 2ο όροφο με ανεξάρτητη είσοδο. Ο εξοπλισμός ήδη υπάρχει και αναμένεται μετά το Πάσχα να μπορέσει να υποδεχθεί τους πρώτους νέους.

1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑμεΑ

Στο Υπουργείο βρίσκεται ο προγραμματισμός για την πρόσληψη προσωπικού που απαιτείται για τη στελέχωση του τμήματος ΑμεΑ νηπίων, όπου θα φιλοξενούνται νήπια από 2,5 έως 6,5 ετών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό για κάθε 10 νήπια απαιτούνται 1 νηπιαγωγός, 2 βοηθοί νηπιαγωγού, 1 εργοθεραπευτής και 2 κοινωνικοί φροντιστές. Επιπλέον, προσωπικό καθαριότητας και μάγειρες υπάρχουν, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιομπίκας στη διάθεση των αρμοδίων οι οποίοι θα μπορούν να διατεθούν για της ανάγκες λειτουργίας της μονάδας. Παράλληλα, αναμένεται να ζητηθούν και εξωτερικοί συνεργάτες και συγκεκριμένα η ειδικότητα του παιδίατρου.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του βρεφονηπιακού σταθμού, που αφορά κυρίως τη μεταφορά του 1ου παιδικού στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας, το προσωπικό επαρκεί ωστόσο κρίθηκε πως η λειτουργία του θα πρέπει να δρομολογηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου στη νέα δομή, ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση των παιδιών εν μέσω της σχολικής χρονιάς. «Κρίνεται σκόπιμο αφού μέσα στο καλοκαίρι αναμένουμε την έγκριση για το προσωπικό που θα στελεχώσει το τμήμα νηπίων με αναπηρία και θα έχουμε στη διάθεσή μας από Σεπτέμβριο ο βρεφονηπιακός σταθμός να λειτουργήσει από την 1η Σεπτεμβρίου και να μεταφερθεί τότε και ο 1ος παιδικός για να μην υπάρξει αναστάτωση με κάποια μεταφορά του τώρα μέσα στη σχολική χρονιά» υπογράμμισε ο κ. Τσιομπίκας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δυναμική της υποδομής προβλέπει τη φιλοξενία 16 βρεφών, 50 νηπίων και 18 νηπίων με αναπηρία, συνολικά 84 παιδιών δηλαδη, ωστόσο όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιομπίκας, αν προκύψει η ανάγκη νομικά προβλέπεται υπέρβαση των παραπάνω αριθμών κατά 10%.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο υπόγειο του κτηρίου προβλέπονται 17 θέσεις στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι όπως πλυντήριο, σιδερωτήριο, λινοθήκη κλπ. Στα δυτικά του οικοπέδου αναμένεται να γίνει δενδροφύτευση που θα λειτουργήσει και ως οπτικό εμπόδιο των πολυκατοικιών προς τους χώρους των νέων κτισμάτων, αλλά και αντίστροφα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2015 | 12:34 pm


Νέος κανονισμός για την καθαριότητα στο Δήμο Ρεθύμνου

Νέος κανονισμός για την καθαριότητα στο Δήμο Ρεθύμνου
ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η υπηρεσία καθαριότητας και καθημερινότητας του Δήμου Ρεθύμνου, ώστε η πόλη να είναι προετοιμασμένη να βελτιώσει και να διατηρήσει μια καλή εικόνα κατά τη διάρκεια της νέας τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, η υπηρεσία βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης του νέου κανονισμού ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα τόσο για εκείνους που πετάνε ανεξέλεγκτα τα απορρίμματά τους σε διάφορα σημεία της πόλης, όσο και για τους ιδιοκτήτες που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων τους. Επιπλέον, ο νέος κανονισμός προβλέπει την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων Ι.Χ ενώ δεν αποκλείεται τη φετινή χρονιά η υπηρεσία καθαριότητας να προχωρήσει σε τοποθέτηση υπόγειων κάδων στο παραλιακό μέτωπο. Σε ό,τι αφορά το πράσινο, η υπηρεσία πρασίνου κατευθύνει τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει, λόγω έλλειψης προσωπικού, στο κλάδεμα των δέντρων αλλά και τη δημιουργία μικρών εστιών πρασίνου εντός και εκτός πόλης, με νέες φυτεύσεις και δημιουργία νησίδων με καλλωπιστικά φυτά.

450 ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΜΕ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΥΛΛΕΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Θλιβερή διαπίστωση που επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της υπηρεσίας καθαριότητας μετά και από τον καθαρισμό των παραλιών του Ρεθύμνου, είναι πως κάποιοι συνεχίζουν να αδιαφορούν επιδεικτικά στις επαναλαμβανόμενες υποδείξεις των αρμοδίων, πετώντας τα απορρίμματά τους ανεξέλεγκτα. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας είναι ότι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας συνέλεξαν από παραλίες του νομού 450 σακούλες πλαστικά και χαρτιά τα οποία έχουν πεταχτεί είτε στις παραλίες, είτε σε ποταμούς, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη θάλασσα και στη συνέχεια στην ακτή.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και καθημερινότητας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Λελεδάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Τeam FM, υπογράμμισε: «Ήδη έχουμε ξεκινήσει και έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες για να βελτιωθεί η κατάσταση ξεκινώντας από τον καθαρισμό των παραλιών από τον Κουμπέ μέχρι το Κουτσολίδι έχουν μπει τα μηχανήματα και έχουν καθαρίσει. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό από τη Μουστέλα μέχρι το Γεροπόταμο και έχουν τελειώσει. Μαζέψανε συνολικά 450 σακούλες πλαστικά και χαρτιά. Πρέπει να αλλάξουμε παιδεία ώστε τα πράγματα να βελτιωθούν στο κομμάτι της καθαριότητας».

Σοβαρές αλλαγές όμως πρόκειται να εφαρμόσει η υπηρεσία καθαριότητας και καθημερινότητας με την ψήφιση του νέου κανονισμού που θα καθορίζει κάποια σημεία και αναμένεται, όπως τουλάχιστον ελπίζουν όλοι, πως θα βελτιώσει αισθητά φλέγοντα ζητήματα που υπάρχουν κάθε χρόνο στο νομό. Ο κανονισμός πρόκειται το επόμενο διάστημα να περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αφού λάβει τη σχετική γνωμοδότηση να προχωρήσει για έγκριση από το Δημοτικό συμβούλιο. Ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις ενώ θα καθορίζει και τις ποινές που προβλέπονται για όσους δεν συμμορφώνονται στους κανονισμούς.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Μια από τις παραμέτρους που θα βρίσκονται πλέον στον νέο κανονισμό της υπηρεσίας καθαριότητας είναι η επιβολή προστίμου στους ιδιοκτήτες ζώων που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των κατοικίδιων τους. «Θα υπάρχει πρόστιμο και αυτός που έχει το ζώο θα είναι υποχρεωμένος να μαζεύει τις ακαθαρσίες των σκύλων για να μην δημιουργούν πρόβλημα στους περαστικούς. Αυτός που έχει ένα σκυλί πρέπει να καταλάβει πως έχει υποχρεώσεις» υπογράμμισε ο κ. Λελεδάκης.

ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΩΝ Ι.Χ

Επιπλέον, ο κανονισμός θα περιλαμβάνει και τη συλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων Ι.Χ. Ήδη, έχουν γίνει οι ενέργειες που προβλέπονται για την ειδοποίηση των ιδιοκτητών ενώ οι διαδικασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς ώστε να γίνει απογραφή και άλλων που έχουν βρεθεί σε περιοχές της πόλης.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΚΑΛΑΘΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ-ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Σε ό,τι αφορά την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, το πρόγραμμα του Δήμου εξακολουθεί να εφαρμόζεται και αφορά την τοποθέτηση ατομικών κάδων για σύμμεικτα και ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να τοποθετηθούν μικρά καλάθια σε σημεία της παλιάς πόλης ώστε δημότες και επισκέπτες να βρίσκουν σε απόσταση λίγων μέτρων ένα καλάθι για να πετάξουν τα μικρά απορρίμματα που μπορεί να κρατούν στα χέρια τους.

Ο κ. Λελεδάκης τόνισε πως μέχρι στιγμής αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι εφαρμόζουν με επιτυχία το πρόγραμμα ωστόσο για όσους επιμένουν ακόμη να μην συμμορφώνονται τόνισε: «Η πλειοψηφία των κατοίκων το εφαρμόζει μια μικρή μερίδα κατοίκων προσπαθούμε να βοηθήσουμε να συμμορφωθούν. Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα τη νέα τουριστική περίοδο. Για το πρόγραμμα αυτό δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόστιμο γιατί παρόλο που έχουμε προσπαθήσει να εντοπίσουμε αυτούς που αφήνουν τα σκουπίδια τους δεν το έχουμε καταφέρει».

ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΚΑΔΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Σε αναζήτηση βρίσκεται η υπηρεσία καθαριότητας, μηχανισμών τελευταίας τεχνολογίας που θα επιτρέψουν την υπογειοποίηση κάδων στο παραλιακό μέτωπο, κάτι που αν εφαρμοστεί θα δώσει νέο χαρακτήρα στην περιοχή αφού ολοκληρωθεί και η ανάπλαση. Ωστόσο, λόγο του υψηλού κόστους, η υπηρεσία δεν έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει την υπογειοποίηση σε πολλά σημεία. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο η υπογειοποίηση να γίνει σε μερικά σημεία για αρχή όπου παρατηρείται συσσώρευση απορριμμάτων. Δεν αποκλείεται τη φετινή χρονιά να ξεκινήσει η εφαρμογή αυτή ωστόσο αυτό θα καθοριστεί όταν η υπηρεσία θα γνωρίζει το ύψος του προϋπολογισμού που θα έχει στη διάθεσή της.

Ο κ. Λελεδάκης μιλώντας για το στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία ανέφερε: «Έχουμε δει από κάποιες τεχνικές εταιρείες τεχνολογίες που υπάρχουν, έχουμε σχεδόν καταλήξει στην πιο σύγχρονη αλλά το κάθε σύστημα στοιχίζει πολύ ακριβά. Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον να βάλουμε κάποια σε σημεία όπου υπάρχει πολύς όγκος σκουπιδιών. Για να γίνει υπογειοποίηση των κάδων σε 2,5 χιλιόμετρα έκταση είναι πάρα πολλά τα χρήματα. Υπάρχει περίπτωση η υπογειοποίηση σε κάποια σημεία να γίνει και φέτος. Όλα εξαρτώνται από τον προϋπολογισμό που θα έχουμε στη διάθεσή μας».

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 51 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Η υπηρεσία καθαριότητας, έχει βρει την απαιτούμενη χρηματοδότηση και βρίσκεται σε αναμονή των εγκρίσεων τόσο από την αποκεντρωμένη διοίκηση στο Ηράκλειο, όσο και από το Υπουργείο στη συνέχεια ώστε να προσλάβει 51 συμβασιούχους που θα στελεχώσουν την υπηρεσία. «Περιμένουμε έγκριση από το Ηράκλειο και την αποκεντρωμένη διοίκηση να στείλει την έγκριση στο Υπουργείο και να μπορέσουμε να κάνουμε το διαγωνισμό. Είναι θέμα του κεντρικού κράτους πλέον» ανέφερε ο κ. Λελεδάκης. Παρόμοια είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά το προσωπικό στην υπηρεσία πρασίνου, η οποία έχει ζητήσει 10 άτομα συμβασιούχους που αναμένεται να έρθουν από τον Απρίλιο.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ-ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Η υπηρεσία πρασίνου έχει στρέψει τις δυνάμεις της στο κλάδεμα των δέντρων, εργασίες που καθυστέρησαν σημαντικά λόγω της κακοκαιρίας. Παράλληλα, πραγματοποιούνται ήπιες εργασίες σε όλη την πόλη αλλά και σε οικισμούς εκτός πόλης, όπως τη Γωνιά και το Ρουσσοσπίτι, με τη δημιουργία εστιών πρασίνου, φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών και κυρίως συντήρηση των φυτών που ήδη υπάρχουν σε διάφορες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά το κλάδεμα και την περιποίηση των φυτών η υπηρεσία έχει εστιάσει κυρίως σε προαύλιους χώρους των σχολείων αλλά και σε εκκλησίες της πόλης ενόψει των Χαιρετισμών. Παράλληλα, στον Δημοτικό Κήπο, της πόλης γίνονται προσπάθειες για ανανέωση των δέντρων.

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου η υπηρεσία αναμένεται να προχωρήσει στη συντήρηση του πρασίνου και σε παραλιακές περιοχές, από το Δελφίνι προς το Λύκειο των Ελληνίδων ενώ στο παραλιακό μέτωπο όπου γίνονται εργασίες αυτήν την ώρα η υπηρεσία θα προχωρήσει σε τοποθέτηση πρασίνου τμηματικά. Σε κάθε τμήμα δηλαδή το οποίο θα ολοκληρώνεται, όπως προβλέπει και η αντίστοιχη μελέτη, θα φυτεύεται από την υπηρεσία πρασίνου κυρίως με φοίνικες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 5 March 2015 | 1:07 pm


Απογοητευτική η εικόνα του Ενετικού Λιμανιού

Απογοητευτική η εικόνα του Ενετικού Λιμανιού
ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ-ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Στα προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζουν τμήματα του Ενετικού Λιμανιού έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του το Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να αποκατασταθεί πρωτίστως η ασφάλεια του Ενετικού λιμανιού και στη συνέχεια να προχωρήσει και η μελέτη ανάδειξης της διάταξης και λειτουργίας του μνημείου που θα αναβαθμίσει τη συνολική του εικόνα και θα διευκολύνει τους επισκέπτες αλλά και όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο σημείο.

Ωστόσο, η σημερινή εικόνα του Ενετικού Λιμανιού και του φάρου μόνο κολακευτική δεν είναι καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά και ελκυστικά μνημεία της πόλης, το οποίο δυστυχώς φαίνεται πλέον πως έχει αφεθεί στην τύχη του. Το σημείο του φάρου εκτός από τα ζητήματα αισθητικής, όπως αποτυπώνεται στον φωτογραφικό φακό, με τα γκράφιτι να είναι εμφανή σε όλο το πλάτος του σε αρκετά σημεία, πλέον οι πέτρες που έχουν αποκολληθεί από αρκετά σημεία δημιουργούν εκτός από κακή εικόνα και σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.

Η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, Ρένα Κουτσαλεδάκη-Καπετανάκη υπογραμμίζει πάντως πως τα ζητήματα που έχουν προκύψει σε ό,τι αφορά τη στατικότητα του μνημείου, πρόκειται να μπουν σε προτεραιότητα από πλευράς του Λιμενικού Ταμείου, ενώ εξηγεί και τους λόγους που σημεία του μνημείου του Ενετικού Λιμανιού θεωρούνται πλέον αυξημένης επικινδυνότητας.

ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ-ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Η μελέτη που έχει εκπονηθεί για το Ενετικό Λιμάνι έχει γίνει, όπως υπογράμμισε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Τeam FM η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη-Καπετανάκη, με ιδιαίτερη προσοχή από τους μελετητές και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ώστε να μην απαιτηθούν στη συνέχεια τροποποιήσεις που θα καθυστερήσουν την πορεία της.

Μάλιστα, η εν λόγω μελέτη έχει παραληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου και αναμένεται να πάρει το δρόμο για την Αρχαιολογική Υπηρεσία απ' όπου θα σταλεί στην Αθήνα για να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Στη συνέχεια θα αναζητηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία με την ένταξή της σε κάποιο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στατικότητας, είναι πλέον εμφανή σε όλο το μήκος του Ενετικού Λιμανιού, με το κύριο πρόβλημα να εστιάζεται στη στατικότητα των Ενετικών κρηπιδωμάτων. Σε αρκετά σημεία, μετά και την τελευταία κακοκαιρία πέτρες από το ενετικό κρηπίδωμα έχουν φύγει ενώ προσωρινά μέτρα έχουν ληφθεί στο σημείο δίπλα από το Λιμεναρχείο λόγω επικινδυνότητας της πρόσβασης.

Η αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το κρηπίδωμα αφορά το ένα σκέλος της μελέτης όπως υπογράμμισε η κ. Κουτσαλεδάκη, η οποία παράλληλα ανέφερε: «Η μελέτη αυτή αφορά το ένα σκέλος της. Αφορά τη στατική ενίσχυση των ενετικών κρηπιδωμάτων. Είναι μια μελέτη που είναι έτοιμη έχει όλες τις εγκρίσεις και σε συνεργασία που θα έχουμε με την Αρχαιολογική υπηρεσία θα φροντίσουμε το συντομότερο δυνατό να ανέβει για να μπορέσει να έχει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση όλων αυτών των ζημιών που έχει υποστεί το κρηπίδωμα και λόγω της κακοκαιρίας και λόγω κάποιων σπηλαιώσεων που έχουν εντοπιστεί από τους ενάλιους, κάποιες υποσκαφές περιμετρικά του κρηπιδώματος. Πιστεύω ότι απ' ό,τι είχαμε πει τις προηγούμενες ημέρες αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα για το Λιμενικό Ταμείο να μπορέσουμε να βρούμε χρηματοδότηση για όλο αυτό το έργο της στατικότητας».

Η κ. Κουτσαλεδάκη σημείωσε: «Αυτό για μας αποτελεί προτεραιότητα, βέβαια δεν εγκαταλείπουμε το σκέλος που αφορά την ανάδειξη όλου του λιμένα, με τα κτήρια, τον ξύλινο διάδρομο γιατί η μελέτη είναι μια πρόταση για να βελτιωθεί και να αναδειχθεί όλος ο χαρακτήρας του ενετικού λιμένα. Αυτό δίνει προτεραιότητα και στον επισκέπτη μας και στις λειτουργίες και δραστηριότητες και τα καταστήματα του λιμανιού γιατί είναι μια αλυσίδα, ο ένας εξαρτάται άμεσα από τον άλλο».

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Η κ. Κουτσαλεδάκη, υπογράμμισε πως αυτήν την ώρα υπάρχει επικινδυνότητα στο Ενετικό λιμάνι και συγκεκριμένα στο μπροστά από το Λιμεναρχείο που ξεκινάνε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, η ίδια εξήγησε: «Όσον αφορά το τμήμα που είναι μπροστά από το λιμεναρχείο που ξεκινάνε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουμε ζητήσει με έγγραφό μας την προηγούμενη εβδομάδα από το τμήμα εναλίων με τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογίας, να δούμε πως μπορεί να αποκατασταθεί, να μαζευτούν τα πελέκια που ήδη υπάρχουν στο βυθό, ώστε να θεραπευτεί τουλάχιστον το τμήμα που ξεκινάει την κύρτωση γιατί στην πλευρά που είναι το περίπτερο τα πελέκια που λείπουν αρχίζουν και κάνουν τόξο. Οι πιέσεις που δέχονται είναι πολλαπλές με αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό να πρέπει να αποκατασταθεί. Πρέπει όμως να έρθει το αρμόδιο τμήμα για να κάνει αυτήν την παρέμβαση, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να το κάνει».

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Ωστόσο, η κ. Κουτσαλεδάκη υπογράμμισε πως μέχρι να μπορέσει να εγκριθεί η συνολική πρόταση μπορούν να ληφθούν πρωτοβουλίες, έστω και προσωρινά, ώστε να ανακουφιστούν στοιχειωδώς κάποια ζητήματα που υπάρχουν στο Ενετικό Λιμάνι και θα μπορούσαν να βελτιώσουν αισθητά τη συνολική του εικόνα.

Στα πλαίσια αυτά η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ζήτησε τη συνδρομή κατοίκων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Παράλληλα, ανέφερε πως στο σημείο υπάρχουν ζώα όπως πάπιες, χήνες και σκύλοι τα οποία θα πρέπει άμεσα, όπως τόνισε, να μεταφερθούν σε ένα ασφαλές μέρος καθώς ορισμένα από αυτά όπως οι χήνες είναι επιθετικές, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την παρουσία επισκεπτών. Επιπλέον, έχει ζητηθεί η συνδρομή του τμήματος καθαριότητας, ώστε να απομακρυνθούν σκουριασμένα σίδερα, εργαλεία, σκουπίδια και κατασχεμένα οχήματα και να καθαριστεί ο χώρος ενόψει καλοκαιρινής περιόδου. «Σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο καθαριότητας έχουμε κανονίσει την απομάκρυνση όλων των σιδέρων και εργαλείων που είναι δίπλα στο τελωνείο για να καθαριστεί ο χώρος.

Παράλληλα, αυτή τη βδομάδα έχουμε συνάντηση να δούμε πάλι την κανονιστική και να ρυθμίσουμε κάποια προβλήματα που έχουν να κάνουν με κατασχεμένα αυτοκίνητα από το τελωνείο που είναι σταθμευμένα κάτω, να μπορέσουμε να χοροθετήσουμε κάποιο μέρος και να μπορέσουν να πηγαίνουν τα αυτοκίνητα αυτά για να ελευθερώσουν το χώρο του τελωνείου» υπογράμμισε η κ. Κουσταλεδάκη.

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Υπενθυμίζεται πως η μελέτη για τη συνολική αναβάθμιση της διάταξης και λειτουργίας του Ενετικού Λιμανιού, είναι έτοιμη να προωθηθεί προς έγκριση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρεθύμνου. Η μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ξύλινου διαδρόμου για την ασφαλή διέλευση των επισκεπτών αλλά και παρεμβάσεις με αναμόρφωση των όψεων των κτηρίων. Παράλληλα, η μελέτη περιλαμβάνει και τη διάταξη των λειτουργιών που αφορούν τη δραστηριότητα των αλιέων και των καταστηματαρχών της περιοχής.

Η κ. Κουτσαλεδάκη σημείωσε: «Σε δεύτερο βαθμό έχουμε την εξέλιξη της μελέτης που θα πάρει το δρόμο για την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δηλαδή είναι διάταξη των λειτουργιών και δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με την παρουσία του ενετικού λιμένα, με τις δραστηριότητες, τους επισκέπτες που θέλουμε να έχουμε και να μπορέσουν να περπατήσουν και να θαυμάσουν το λιμάνι, τις λιμενικές δραστηριότητες και τις λειτουργίες που εξελίσσονται σε αυτό, τους επιχειρηματίες με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την αναμόρφωση των όψεων των κτηρίων που θα έρθει αργότερα που και αυτό θέλει χρηματοδότηση είτε από ΕΣΠΑ είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου μπορεί να ενταχθεί».

Σε ό, τι αφορά τις προτάσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί η συνδρομή των καταστηματαρχών, ώστε πριν τοποθετηθεί ο ξύλινος διάδρομος που είναι ένα μέτρο ασφαλείας, όταν μπει σε φάση υλοποίησης η μελέτη, να μεταφερθούν τα τραπεζοκαθίσματα περιμετρικά του κρηπιδώματος ώστε να τοποθετηθεί, έστω και προσωρινά, ένα μέτρο ασφαλείας στην άκρη του όπου έχει υποστεί φθορές και να μην κινδυνεύσει κάποιος περαστικός. Για το μέτρο αυτό έχουν ζητηθεί οι υποδείξεις της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Ρεθύμνου, όπως τόνισε η κ. Κουτσαλεδάκη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
www,goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2015 | 2:00 pm


Έξαρση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στο Ρέθυμνο

Έξαρση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στο Ρέθυμνο
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Â 

Στατιστικά που δείχνουν μεγάλη έξαρση το τελευταίο διάστημα στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτέλεσαν την αφορμή, ώστε η γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου να ξεκινήσει δράσεις, σε σχολεία του Ρεθύμνου, με στόχο να ενημερώσει τους έφηβους για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν αλλά και την πρόληψη ώστε να μην νοσήσουν από ασθένειες που μπορεί μακροπρόθεσμα να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

 

Οι σημαντικές επισημάνσεις από τη συγκεκριμένη δράση πάντως αποδεικνύουν πως οι περισσότεροι έφηβοι παρά την πληθώρα πληροφοριών που κατακλύζουν την καθημερινότητά τους, στο συγκεκριμένο ζήτημα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανενημέρωτοι ενώ ηλικιακά ο μέσος όρος των σεξουαλικά ενεργών μαθητών δείχνει να πέφτει τα τελευταία χρόνια. Αυτό γεννά την ανάγκη για σωστή και εξειδικευμένη ενημέρωση τόσο σε ό,τι αφορά την πρόληψη, όσο και για τον εμβολιασμό αλλά και την επίσκεψη στον ιατρό για τις απαιτούμενες εξετάσεις που κρίνεται απαραίτητη, ειδικά στα κορίτσια μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή. Η πρωτοβουλία αυτή εφαρμόζεται για τρίτη χρονιά ενώ οι μαθητές δείχνουν να ανταποκρίνονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο γυναικολόγος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Παναγιώτης Αποστολάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή, «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Τeam FM υπογράμμισε για την πρωτοβουλία της γυναικολογικής κλινικής του Νοσοκομείου: «Είναι καθαρά μια πρωτοβουλία της κλινικής, δεν εντάσσεται σε κάποια δράση, να ενημερώσει του εφήβους του Ρεθύμνου για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και πώς μπορούν να προστατευτούν από αυτά. Αρχικά ζητήσαμε την άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και η εισήγηση ήταν θετική, ότι μπορούμε δηλαδή να κάνουμε τις ομιλίες αυτές από την Τρίτη Γυμνασίου και πάνω και στα Λύκεια. Κάναμε ένα πλάνο εξορμήσεων, ενημερώσαμε τους διευθυντές των σχολείων και όπου μας ζητήθηκε πήγαμε. Περίπου δέκα σχολεία στο νομό ενδιαφέρθηκαν. Τα παιδιά ακούνε και δείχνουν ένα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που δεν το περίμενα. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γνωρίζουν για το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς στεκόμαστε στο επιστημονικό κομμάτι, της ενημέρωσης και της πρόληψης. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκτεταμένες συζητήσεις σε αυτές τις ηλικίες και δεν είμαστε αρμόδιοι γι αυτό».

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Οι βασικές συμβουλές που δίνονται στα παιδιά είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, να αποφεύγουν τις εφήμερες σχέσεις και να χρησιμοποιούν προφυλάξεις σε όλες τους τις επαφές. Σε ό,τι αφορά τα κορίτσια οι γιατροί συστήνουν επίσκεψη στον γυναικολόγο μετά την πρώτη τους επαφή ώστε να πραγματοποιούν το τεστ ΠΑΠ το οποίο είναι απαραίτητο να γίνεται μια φορά το χρόνο.

Επιπλέον, ο κ. Αποστολάκης επισημαίνει τη σημασία του εμβολιασμού των κοριτσιών με το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου μετά την ηλικία των 12 ετών. «Αυτό που παρατήρησα είναι ότι από κάθε σχολείο είναι ακόμη αρκετά τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου. Δεν γνωρίζω το λόγο που δεν εμβολιάζονται και από τα 12 και πάνω τα κορίτσια θα πρέπει να εμβολιαστούν. Άλλωστε τα εμβόλια γράφονται από τους γιατρούς και είναι δωρεάν. Είναι τρία εμβόλια και προστατεύουν από τους τέσσερις ιούς που είναι καρκινογόνοι. Δεν προστατεύει απ' όλους αλλά τουλάχιστον από τους πιο επικίνδυνους προστατεύει σε μεγάλο βαθμό».

 

ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΟΝ ΙΟ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Τα κύρια κρούσματα που παρατηρούνται και εμφανίζουν μάλιστα μεγάλη έξαρση είναι ο ιός των κονδυλωμάτων, τα οποία -όπως τόνισε ο κ. Αποστολάκης- έχουν υπερτριπλασιαστεί. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις αλλά και την αξία της πρόληψης ο κ. Αποστολάκης ανέφερε: «Αυτά έχουν και συνέπειες, την υπογονιμότητα, αποβολές, νοσήματα που διαρκούν ισόβια και οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες ακόμη και στον θάνατο. Γι' αυτό προσπαθούμε να ενημερώσουμε γιατί σε ορισμένες ασθένειες το παν είναι η πρόληψη. Δεν θεραπεύονται όλα. Τα μικρόβια μπορούν να θεραπευτούν, οι ιοί όμως όχι».

Στις σημαντικές δράσεις του Νοσοκομείου Ρεθύμνου εντάσσονται και προσπάθειες να ενταχθούν στο ίδιο πλαίσιο ομιλίες με θέμα το αλκοόλ και το κάπνισμα, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί να γίνουν το επόμενο διάστημα στα σχολεία του νομού.

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2015 | 1:03 pm


Σε προτεραιότητα η ανάδειξη μεγάλων αρχαιολογικών χώρων

Σε προτεραιότητα η ανάδειξη μεγάλων αρχαιολογικών χώρων
του νομού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου
Σε προτεραιότητα η ανάδειξη μεγάλων αρχαιολογικών χώρων του νομού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

Με μεγαλύτερη ευελιξία και ανεξαρτησία η νέα Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου θέτει στόχους για την ανάδειξη του μεγάλου αρχαιολογικού πλούτου που διαθέτει το Ρέθυμνο αλλά και τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων του νομού, κατεύθυνση προς την οποία έχει στρέψει έντονα τις δυνάμεις της.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες και εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου που θα ρίξουν φως στο ιστορικό παρελθόν της πόλης. Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα ευρήματα στα οποία έχει εστιάσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου τα οποία δεν ήταν, μέχρι πρόσφατα γνωστά και αναμένεται να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τη «βεντάλια» των αρχαιολογικών θησαυρών. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως επεσήμανε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Τeam FM βοηθούν ιδιαίτερα φίλοι και σύλλογοι, οι οποίες μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάνουν γνωστό ευρύτερα τον πολιτισμικό πλούτο της πόλης.

Ωστόσο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων στρέφει το βλέμμα στο νέο ΣΕΣ προκειμένου να εντάξει πολλές από τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί ώστε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εργασιών. Η κ. Τζιγκουνάκη υπογράμμισε: «Έχουμε πλέον μια νέα Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κάτι που είναι πιο λειτουργικό και για τους πολίτες και για τους συναδέλφους που κάνουν κοινές αυτοψίες και μια καλύτερη συνεργασία. Έχουμε ένα φάσμα των περιόδων τις οποίες προσπαθούμε να αναδείξουμε, να προβάλουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για την κληρονομιά. Προσπαθούμε να έχουμε εντάσσουμε τα έργα κυρίως μέσα από τη δυνατότητα που δίνουν τα ΕΣΠΑ και το νέο ΣΕΣ».

Ήδη όπως επεσήμανε η κ. Τζιγκουνάκη προχωράει η ολοκλήρωση τριών έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και δύο που είναι ενταγμένα στο ΙNTERREG σε συνεργασία με την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά το νέο ΣΕΣ γίνονται προσπάθειες για ένταξη του αρχαιολογικού χώρου του Υστερομινωικού νεκροταφείου των Αρμένων που θα δώσουν δυνατότητες και προοπτικές στις εργασίες για την ανάδειξή του και θα αυξήσουν τη ροή επισκεψιμότητας.

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΗΡΩΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ

Προς το παρόν, τον Οκτώβριο αναμένεται να είναι έτοιμη η προσωρινή έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου, στον Άγιο Φραγκίσκο. Η υπηρεσία έχει προκηρύξει νέο διαγωνισμό για τις προθήκες που θα φιλοξενήσουν τα εκθέματα μιας και ο πρώτος δεν βρήκε ενδιαφερόμενους, ο οποίος μάλιστα γίνεται ηλεκτρονικά σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Στο χώρο θα βρίσκονται περίπου χίλια εκθέματα, τα οποία μέχρι να τοποθετηθούν οι προθήκες συντηρούνται ώστε να είναι έτοιμα να τοποθετηθούν. Επιπλέον, η προσωρινή έκθεση θα φιλοξενεί και νέα αντικείμενα τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Τα εκθέματα καλύπτουν ένα ευρύτατο ιστορικό φάσμα από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους μέχρι την περίοδο της ενετοκρατίας. Το έργο αυτό είναι συνολικού προϋπολογισμού 200 χιλιάδων ευρώ περίπου.

«Προσπαθούμε να το ολοκληρώσουμε με αυτό το ποσό και όταν θα γίνει το νέο μουσείο θα μπορέσει εκεί να γίνει μια θεματική έκθεση στη συνέχεια. Αποφασίσαμε να το πάμε τον Οκτώβριο ώστε να μην αναγκαστούμε να κλείσει μέσα στη θερινή περίοδο και να δημιουργήσει δυσχέρεια» υπογράμμισε η κ. Τζιγκουνάκη.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε ό,τι αφορά ένα Αρχαιολογικό μουσείο στο Ρέθυμνο η κ. Τζιγκουνάκη επεσήμανε πως το υπάρχον αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα ενώ τόνισε: «Περιμένουμε τώρα τη νομοθετική ρύθμιση να ολοκληρωθεί ο φάκελος από το νομικό σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ και να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ρυμοτομικό της περιοχής για να ορίσει τη θέση. Επειδή αυτό θα πάρει τουλάχιστον μια πενταετία γι' αυτό προχωρήσαμε στην προσωρινή έκθεση στον Άγιο Φραγκίσκο η οποία βρίσκεται στο στάδιο εξέλιξης».

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ

Επόμενος στόχος που θέτει η υπηρεσία είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ελεύθερνας να είναι προσβάσιμος ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις του προσωπικού φύλαξης. Η κ. Τζιγκουνάκη υπογράμμισε πως η αρχαιολογία που είναι ο φορέας λειτουργίας έχει κάνει τις απαιτούμενες αιτήσεις ενώ περιμένει απάντηση από το Υπουργείου για προκήρυξη θέσεων του προσωπικού φύλαξης.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Η φύλαξη μπαίνει στο πλαίσιο γενικότερα της πολιτιστικής πολιτικής από το Υπουργείο οπότε καθορίζονται σε ομάδες οι προσλήψεις για τους εποχικούς φύλακες και ελπίζουμε να μας δοθεί άμεσα η δυνατότητα αυτή. Έχουμε κάνει τις αιτήσεις από την πλευρά μας στην Κεντρική Υπηρεσία και περιμένουμε».

Η κ. Τζιγκουνάκη μιλώντας για το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, τόνισε πως καθοριστικό ρόλο έχει ο υπεύθυνος του έργου, καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης με την ολοκλήρωση του οποίου η περιοχή συνολικά θα αναβαθμιστεί και θα αναδείξει τον αρχαιολογικό της πλούτο.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΡΜΕΝΩΝ

Σε προτεραιότητα μπαίνει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου του Υστερομινωικού νεκροταφείου των Αρμένων, στο νέο ΣΕΣ προκειμένου να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ο χώρος. Παράλληλα, αυτή την ώρα ο χώρος διαθέτει φύλαξη με δύο σταθερούς και έκτακτους φύλακες ενώ έχει ενεργοποιηθεί, όπως τόνισε η κ. Τζιγκουνάκη, βάσει της σχετικής απόφασης το εισιτήριο για την πρόσβαση επισκεπτών στο χώρο.

«Έχει ενεργοποιηθεί το εισιτήριο βάσει σχετικής απόφασης και μάλιστα υπάρχει και ενιαίο εισιτήριο και με το Μοναστηράκι Αμαρίου και το Μουσείο αντίστοιχα του Ρεθύμνου. Θέλει όμως αρκετή φύλαξη διότι είναι τάφοι και θα πρέπει κανείς να προσέχει και να κατευθύνει το κοινό που επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο».

ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΦΟΡΤΕΤΖΑ

Στο Υπουργείο βρίσκεται -όπως τόνισε η κ. Τζιγκουνάκη- η μελέτη συντήρησης για το Φρούριο Φορτέτζα. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί το δίδυμο κτήριο και αναμένεται στα πλαίσια κάποιας δράσης σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, να δοθεί το επόμενο διάστημα προς χρήση. «Είχαμε κάποιες τροποποιήσεις και πρέπει να κάνουμε κάποιες συμπληρώσεις για να ολοκληρωθεί και αυτό και να το δρομολογήσουμε. Τώρα θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα υπόλοιπα, στα κτηριακά που βρίσκονται μέσα στη Φορτέτζα» ανέφερε η κ. Τζιγκουνάκη.

Παράλληλα, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται και η κατασκευή αναψυκτηρίου σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου ενώ υπάρχει και εγκεκριμένη μελέτη προς την κατεύθυνση αυτή που θα επεκτείνει, όταν υλοποιηθεί τις δράσεις, τις εκδηλώσεις αλλά και την παραμονή των επισκεπτών στο Φρούριο.

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Σημαντικούς στόχους για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου που διαθέτει το Ρέθυμνο έχει θέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζοντας σε προτεραιότητα την ένταξη στο νέο ΣΕΣ των ναών που διαθέτει η πόλη του Ρεθύμνου. Μάλιστα στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου βγήκε στο φως μια σειρά ναών που υπήρχαν μέσα στην παλιά πόλη και θα πρέπει να αναδειχθούν, ενώ υπάρχουν υποψίες πως κάποιες νέες ανακαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια εργασιών σε καταστήματα εντός της παλιάς πόλης, πως πρόκειται για ναούς.

Η κ. Τζιγκουνάκη μίλησε και για τους επόμενους στόχους της υπηρεσίας τονίζοντας: «Στόχος μεγάλος είναι το θέμα ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου των Αρμένων και το Μοναστηράκι, να μπορέσουμε να προβάλουμε τους βασικούς αρχαιολογικούς χώρους και επίσης την αποκατάσταση και συντήρηση του οχυρωματικού περιβόλου της Φορτέτζας που κάνουμε κάποιες διορθώσεις τώρα στη μελέτη της συντήρησης και προχωράμε στην αποκατάσταση. Παράλληλα, προσπαθούμε να χτίσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των πολιτών. Προσπαθούμε να έχουμε συνέργειες με άλλους φορείς και συλλόγους για τη διάχυση της πληροφορίας ως προς το πολιτιστικό μας απόθεμα και την κληρονομιά μας.

Επιπλέον, ολοκληρώνουμε μελέτες και είναι αρκετές που έχουν συνταθεί και έχουν εγκριθεί. Θέλει μια καλύτερη ανάδειξη ο Ενετικός λιμένας όπου τώρα κατατέθηκε μια μελέτη από πλευράς του Δήμου όπου είχε γίνει με συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Υπάρχουν πολλά στοιχεία μέσα στην παλιά πόλη που δεν έχουν αναδειχθεί και θα πρέπει να κάνουμε ένα πιο σαφές δίκτυο μέσα στην παλιά πόλη με τα στοιχεία που υπάρχουν».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εκπονήσεις τις εργασίες της και να οργανωθεί μέσα από τις δυνατότητες που έχει. Σημαντικό ρόλο στην υποστελέχωση έχουν, όπως αποδεικνύεται, οι συνταξιοδοτήσεις προσωπικού που έγιναν την χρονιά που πέρασε ενώ η θέση του αρχιτέκτονα αλλά και προσωπικού φύλαξης που έχουν χηρέψει, παραμένουν στον «πάγο» σε ό,τι αφορά την πρόσληψη νέου προσωπικού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2015 | 12:32 pm


Ρεκόρ διαδικτυακών αγορών από τους Ρεθεμνιώτες

Ρεκόρ διαδικτυακών αγορών από τους Ρεθεμνιώτες
Tην τελευταία διετία

 

Η τεχνολογία έχει «εισβάλλει» για τα καλά σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής παρέχοντας ταχύτητα, ποικιλία και ευκαιρίες που έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς των χρηστών. Από τις δραστηριότητες αυτές δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ηλεκτρονικές αγορές, μιας και οι διαθέσιμες ιστοσελίδες ανοίγουν η μία μετά την άλλη ενώ οι ευκαιρίες και η ποικιλία φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές, δημιουργώντας τακτική πελατεία και κίνητρα ώστε να ελαχιστοποιείται το κόστος των αγορών.

Τα διαδικτυακά καταστήματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους Ρεθεμνιώτες καταναλωτές, αποκτούν φανατικούς οπαδούς και τακτικούς πελάτες, καθώς όπως αναφέρουν αρμόδιοι των εταιρειών ταχυμεταφορών, από τα χέρια των οποίων περνούν σχεδόν αποκλειστικά τα προϊόντα που αγοράζονται από το διαδίκτυο, το 60% περίπου των καθημερινών παραδόσεων αφορά αγορές που έχουν γίνει μέσω διαδικτύου τον τελευταίο ένα χρόνο. Αυτό φαίνεται πως αλλάζει και το πεδίο δραστηριότητας των εταιρειών ταχυμεταφορών που παλαιότερα δραστηριοποιούνταν μόνο σε συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε υπεύθυνος εταιρείας ταχυμεταφορών στο Ρέθυμνο κ. Μανώλης Τζανάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση: «Οι Ρεθεμνιώτες κάνουν πολλές διαδικτυακές αγορές και μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια η αύξηση ξεπερνά το 100%. Πολύ σημαντική αύξηση είχαμε από το 2013 μέχρι σήμερα. Είναι τακτικοί πελάτες και επαναλαμβάνουν τις αγορές τους. Προφανώς έχουν βρει κάποιες σελίδες που εμπιστεύονται και ψωνίζουν συχνά. Είναι λογικό ότι δεν συμβαίνει μόνο στο Ρέθυμνο το κοινό που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο αυξάνεται συνεχώς και κατά συνέπεια το διαδικτυακό εμπόριο επεκτείνεται».

Παρόλο που το προϊόν από μια διαδικτυακή αγορά φτάνει στα χέρια του αγοραστή μετά από 4 ή 5 εργάσιμες ημέρες και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβαρύνεται με έξοδα αποστολής, οι Ρεθεμνιώτες την τελευταία διετία φαίνεται πως έχουν σημειώσει «ρεκόρ» αγορών σε όλα τα είδη. Από την άλλη όσοι διαχειρίζονται τα ηλεκτρονικά καταστήματα φροντίζουν να δημιουργούν ευκαιρίες και κίνητρα στους καταναλωτές όπως η απαλλαγή από έξοδα αποστολής μετά από αγορές που φτάνουν ένα συγκεκριμένο ποσό και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έχουν να μην επιβαρύνονται από λειτουργικά έξοδα. Οι τρόποι πληρωμής από την άλλη έχουν μεγάλο εύρος και μπορούν να γίνουν είτε με το πάτημα ενός κουμπιού είτε και με αντικαταβολή.

Πάντως, με σημαντική διαφορά, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των εταιρειών ταχυμεταφορών στο Ρέθυμνο, τα πρωτεία κατέχουν οι διαδικτυακές αγορές σε είδη ένδυσης, υπόδησης, αθλητικά και ηλεκτρονικές συσκευές. Οι Ρεθεμνιώτες φαίνεται πως βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστικές προσφορές και να εμπιστεύονται τα ηλεκτρονικά καταστήματα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των προϊόντων που παραγγέλνουν. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αγορές φαρμακευτικών σκευασμάτων, υγιεινής διατροφής και αδυνατίσματος τα οποία κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό πελατών παρά τις όποιες ενστάσεις που έχουν προκύψει κατά καιρούς για την αξιοπιστία τους.

Ενδιαφέρον προκαλεί πάντως και το ποσοστό εκείνων που κάνουν μια διαδικτυακή αγορά και τελικά δεν παραλαμβάνουν τα προϊόντα τους, το οποίο είναι μόλις 1 με 2 % ιδιαίτερα μικρό σε σχέση με τα ποσοστά αγορών και παραλαβών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημαντική όμως θέση κατέχουν σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και οι Ρεθεμνιώτικες διαδικτυακές ιστοσελίδες καθώς όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης από το 2013 μέχρι σήμερα σημειώνουν πολύ υψηλά νούμερα πωλήσεων. Ο ίδιος ανέφερε πως οι Ρεθεμνιώτικες διαδικτυακές αγορές «στέλνουν» στην υπόλοιπη Ελλάδα διάφορα είδη όπως ένδυση, μουσική και τοπικά εμπορεύματα τα οποία μάλιστα αποκτούν τακτικούς πελάτες και έχουν ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ για τη μεγάλη πτώση στους τζίρους των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου μετά τη χειμερινή περίοδο των εκπτώσεων, με τα είδη ένδυσης και υπόδησης να πλήττονται σε μεγάλο βαθμό, η εξήγηση εν μέρει μπορεί να δοθεί και από τα ποσοστα ρεκόρ που σημειώνουν στα είδη αυτά οι πωλήσεις στο διαδίκτυο.

Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο και την ανταγωνιστικότητα των διαδικτυακών επιχειρήσεων σε σχέση με τα καταστήματα λιανικού εμπορίου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Μανώλης Ψαρουδάκης υπογραμμίζει: «Το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι κίνδυνος για το εμπόριο της πόλης μας. Είναι νόμιμο και μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Δεν απαγορεύεται σε κανέναν από το Ρέθυμνο να ανοίξει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Δεν το βλέπουμε ως ανταγωνιστικό, παρόλα αυτά αλλάζει μια δομή δηλαδή ειδικά στην ένδυση και στην υπόδηση. Σε αυτό σίγουρα συμβάλλει και φαίνεται ότι έχουμε μια ανακατάταξη. Πιθανόν αυτά τα είδη σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αγοράστηκαν από το διαδίκτυο. Ωστόσο, δεν είναι παράνομο εμπόριο».

Ο κ. Ψαρουδάκης αναφέρθηκε και στις διαφορές ενός ηλεκτρονικού με ένα τοπικό κατάστημα σημειώνοντας: «Τα τοπικά καταστήματα επιβαρύνονται με έξοδα προσωπικού, λειτουργίας με αποτέλεσμα το διαδικτυακό εμπόριο να έχει ευκαιρίες διότι έχει και άλλη διάταξη και δεν επιβαρύνεται με έξοδα που βαραίνουν ένα τοπικό κατάστημα. Πάντως, είναι πολύ κακή εικόνα και πολύ στενάχωρο όταν υπάρχουν καταστήματα κλειστά».

Πάντως, παρά τις όποιες επιλογές, η διαχρονική βόλτα στα μαγαζιά που συνδυάζεται με την ψυχαγωγία και την ανθρώπινη επαφή, όπως τόνισε ο κ. Ψαρουδάκης, είναι κάτι που δεν αντικαθίσταται από το πάτημα ενός κουμπιού. Άλλωστε τοπική αγορά και ιδιαίτερα για μια μικρή πόλη όπως το Ρέθυμνο, διαθέτει στοιχεία μοναδικά που συναποτελούν τα ήθη, τα έθιμα και περιβάλλουν τον κάθε καταναλωτή με το κλίμα και την ατμόσφαιρα της πόλης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ 

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2015 | 2:35 pm


Ποινή 15 χρόνων στον 33χρονο για τον βιασμό Φινλανδής

Ποινή 15 χρόνων στον 33χρονο για τον βιασμό Φινλανδής
Ο ΠΡΩΗΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΒΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΣΣΑΣ
Ποινή 15 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων στον 33χρονο σήμερα πρώην ειδικό φρουρό από το Ρέθυμνο, κρίνοντας τον ένοχο για την υπόθεση βιασμού μίας 35χρονης (τότε 28χρονης) από τη Φινλανδία το καλοκαίρι του 2008.

Η δίκη για την υπόθεση του βιασμού σε βάρος της νεαρής Φινλανδής πραγματοποιήθηκε χθες στο ΜΟΔ Χανίων, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η 35χρονη γυναίκα δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο και δεν υπήρχε πολιτική αγωγή απέναντι στον ειδικό φρουρό. Όμως, σε βάρος του είχαν προκύψει στοιχεία από την εξέταση DNA, με βάση τα οποία είχε διαπιστωθεί ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά την 35χρονη τον Αύγουστο του 2008 και παρά το γεγονός ότι ο 33χρονος δήλωσε αθώος, τελικά καταδικάστηκε.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έχει καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης 13 ετών για την υπόθεση απόπειρας βιασμού σε βάρος μίας νεαρής ρεθυμνιώτισσας τον Νοέμβριο του 2012, όταν εισέβαλε ξημερώματα μέσα στο σπίτι της. Τότε ο άντρας είχε επιχειρήσει να κακοποιήσει σεξουαλικά τη νεαρή ρεθυμνιώτισσα, η οποία αντιστάθηκε σθεναρά και ο ίδιος δεν είχε διστάσει να την χτυπήσει με μανία, στέλνοντας την τραυματισμένη στο νοσοκομείο.

GOODnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2015 | 1:52 pm


Ανάπλαση του Δημοτικού κήπου με σεβασμό στον χαρακτήρα και το οικοσύστημά του

Ανάπλαση του Δημοτικού κήπου με σεβασμό στον χαρακτήρα και το οικοσύστημά του
ΣΤΑ ΑΜΕΣΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΟΡΤΕΤΖΑ
• Κατασκευή αναψυκτηρίου και στη Φορτέτζα
• Άμεση η ανάγκη για καθαρισμό των τειχών και την απαγόρευση στάθμευσης οχημάτων στο Φρούριο

Στα άμεσα σχέδια της Δημοτικής αρχής βρίσκεται η ανάπλαση του Δημοτικού κήπου στο Ρέθυμνο, ένα έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή δίνοντας την ευκαιρία σε Ρεθεμνιώτες και επισκέπτες να απολαύσουν μια «όαση» μέσα στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, η κατασκευή ενός αναψυκτηρίου εντός της Φορτέτζας αποτελεί πλέον τον άξονα γύρω από τον οποίον στρέφονται οι δυνάμεις των δημοτικών οργάνων προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την παραμονή των επισκεπτών που κάθε χρόνο σπεύδουν να επισκεφτούν το ιστορικό «στολίδι» της πόλης.

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Τeam FM ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων και μνημείων του Δήμου Ρεθύμνου κ. Μίνως Αλεφαντινός προϋπόθεση για την ανάπλαση του Δημοτικού κήπου ήταν η κατασκευή υποδομών υγιεινής και του αναψυκτηρίου, η οποία βρίσκεται πλέον, παρά τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που συνάντησε στην υλοποίησή του, στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Σε συνεργασία με το τμήμα πρασίνου και την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, στόχο αποτελεί και η ενίσχυση με εστίες πρασίνου τμημάτων του δημοτικού κήπου αλλά και η σταδιακή αντικατάσταση των δέντρων που έχουν πλέον φτάσει στον «βιολογικό τους θάνατο» όπως υπογράμμισε ο κ. Αλεφαντινός. Κοινή συνισταμένη των φορέων είναι ο κήπος να διατηρήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική και το χαρακτήρα του και να μην διαταραχθεί το οικοσύστημά του. Έτσι όλες οι εργασίες, όπως τόνισε ο κ. Αλεφαντινός, θα ξεκινούν με γνώμονα ο κήπος να μην υποστεί αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον και το χαρακτήρα του.

Παράλληλα, με τις παραπάνω εργασίες ο Δήμος θέτει σε άμεση προτεραιότητα την αναβάθμιση της παιδικής χαράς που βρίσκεται μέσα στον κήπο, ώστε να εξοπλιστεί με σύγχρονα και υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας όργανα και να είναι ένας ασφαλής χώρος και για την παραμονή οικογενειών και παιδιών που θα θελήσουν να απολαύσουν ένα ξέγνοιαστο παιχνίδι. «Ο σχεδιασμός προβλέπει να έχουμε μια πάρα πολύ καλή παιδική χαρά στον δημοτικό κήπο και αρκετές περιφερειακές όσες και χρειάζονται και μπορούμε να υποστηρίξουμε όσον αφορά τη συντήρησή τους. Ο Δήμος διαθέτει για περίπου 150 χιλιάδες ευρώ για τις ανάγκες που έχουν οι παιδικές χαρές της πόλης».

Στόχος είναι το περιβάλλον του κήπου να μπορεί να φιλοξενεί ήπιες εκδηλώσεις και να επιτρέπει σε οικογένειες και περαστικούς να απολαύσουν την παραμονή τους σε ένα περιβάλλον που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ωστόσο διαθέτει προδιαγραφές εξοχής. Ο κ. Αλεφαντινός υπογράμμισε: «Όταν λέμε αναβάθμιση εννοούμε ότι ο κόσμος, ο Ρεθεμνιώτης και ο επισκέπτης θα μπορεί πλέον να απολαύσει το δημοτικό κήπο ο οποίος είναι 20 στρέμματα μέσα στο κέντρο της πόλης και όλα αυτά τα χρόνια είχε μείνει πίσω. Θεωρούμε ότι από δω και πέρα και με τους χώρους υγιεινής και του αναψυκτηρίου θα ξεκινήσει η αναβάθμιση του κήπου και της παιδικής χαράς φυσικά, γιατί θα δώσουμε ένα βάρος σε αυτό».

Υπενθυμίζεται πως το αναψυκτήριο που βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης είναι κατασκευασμένο με γυαλί, πέτρα και ξύλο, για να ενσωματώνεται φυσικά στο ευρύτερο περιβάλλον, ενώ οι εγκαταστάσεις υγιεινής διαθέτουν και υποδομές για τα ΑμεΑ. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση που θα επιτρέψει τη λειτουργία του. Ο κ. Αλεφαντινός ανέφερε: «Έχει πολύ αυστηρές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά το ύφος του, την αρχιτεκτονική του και τον εξοπλισμό του. Είναι από πέτρα, γυαλί και ξύλο. Άρα πρέπει ο εξοπλισμός του να είναι οπωσδήποτε κάτι που θα συνάδει με τον υπόλοιπο χώρο. Επιπλέον, καταλήξαμε ότι θα πρέπει να είναι ένα καλό, παραδοσιακό καφενείο. Θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να σερβίρει όλα τα είδη του καφέ αλλά και κάτι παραπάνω όπως ένα αναψυκτικό και μια μπύρα που να μπορεί να εξυπηρετήσει μια ευρεία γκάμα ανθρώπων που θα θέλει να επισκεφτεί τον κήπο και να τον απολαύσουν. Δεν θα έχει κουζίνα, όπως φαγητά και ψησταριά. Θα γίνει άμεσα ο διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του και παράλληλα προσπαθούμε να κάνουμε διαγωνισμό».

Ο κ. Αλεφαντινός πρόσθεσε πως το ύφος του αναψυκτηρίου θα πρέπει να είναι παραδοσιακό δημιουργώντας ένα παραδοσιακό καφενείο που θα σερβίρει ροφήματα, αναψυκτικά, ποτά και μεζεδάκια καλύπτοντας έτσι μια ευρεία γκάμα επιλογών και κοινού. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα σερβίρει φαγητό και δεν θα διαθέτει ψησταριά.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας του αναψυκτηρίου μέσα στο Δημοτικό κήπο η άποψη που επικρατεί είναι πως θα πρέπει, προς το παρόν τουλάχιστον, να ακολουθήσει το ωράριο που είναι ανοικτός ο Δημοτικός κήπος. Με τον τρόπο αυτό, θα διατηρήσει όπως υπογράμμισε ο κ. Αλεφαντινός το χαρακτήρα του αλλά και το οικοσύστημά του χωρίς να ευνοεί τη δημιουργία όχλησης, κυρίως αν λειτουργεί βραδινές ώρες. «Ξεκινάμε αρχικά με την προϋπόθεση ότι θα είναι ανοικτό τις ώρες που είναι ανοικτός ο κήπος. Τώρα αν υπάρχει μια εκδήλωση που θα μπορούσε κάποιες φορές να παρατείνει τη λειτουργία του για λίγες ώρες, αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσουμε στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα. Θα έλεγα ας ξεκινήσει να δουλεύει με ελεγχόμενο τρόπο και στη συνέχεια αν δούμε ότι γίνεται στέκι και υπάρχουν εκδηλώσεις ενδεχομένως θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ζήτημα του ωραρίου» ανέφερε ο κ. Αλεφαντινός.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡIΟΥ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΦΟΡΤΕΖΑΣ

Κάτι αντίστοιχο με τη δημιουργία αναψυκτηρίου στον Δημοτικό κήπο βρίσκεται στα σχέδια της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, σε συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία. Η δημιουργία ενός αναψυκτηρίου εντός του φρουρίου Φορτέτζα, μιας υποδομής που θα διαθέτει λίγο μεγαλύτερης κλίμακας υπηρεσίες, με κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, είναι όπως επεσήμανε ο κ. Αλεφαντινός ζωτικής σημασίας για την ανάδειξη του Φρουρίου.

Η παραμονή των επισκεπτών εντός του φρουρίου θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ποιοτική ανάδειξη του ιστορικού του πλούτου και θα επιτρέψει στους επισκέπτες να απολαύσουν στο μέγιστο βαθμό την επίσκεψή τους σε αυτό. Το σχέδιο για την κατασκευή αναψυκτηρίου εντός της Φορτέτζας έχει βρει σύμφωνη τη προϊσταμένη της Εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, και πλέον η δημοτική αρχή θα πρέπει να κάνει όπως υπογράμμισε ο κ. Αλεφαντινός «αγώνα δρόμου» για να καταφέρει να ολοκληρώσει την υποδομή με έξοδα του Δήμου.

Παράλληλα, ο κ. Αλεφαντινός υπογράμμισε πως θα πρέπει μέρος των εσόδων της Φορτέτζας, συγκεκριμένα το 10% να αξιοποιούνται κάθε χρόνο για το ίδιο το Φρούριο. Αξίζει να σημειωθεί, όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερα μας δημοσιεύματα ότι τα έσοδα αυτά είναι περίπου 500 χιλιάδες ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα το 10% από αυτά, αν τελικά αξιοποιηθεί, να είναι ένα σεβαστό ποσό που θα βοηθάει σημαντικά τη συντήρησή του εσωτερικού του φρουρίου.

Ο κ. Αλεφαντινός υπογράμμισε: «Από τα έσοδα της Φορτέτζας θα πρέπει ένα 10% κάθε χρόνο να παραμένει μέσα στη Φορτέτζα. Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε σαν δημοτική ομάδα και θα προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε, τουλάχιστον αυτή θα είναι η πρότασή μου. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζουμε κάθε χρόνο αν μη τι άλλο τη συντήρηση της υπάρχουσας υποδομής. Συγχρόνως από τη στιγμή που μπαίνει τόσος πολύς κόσμος μέσα στη Φορτέζα, πάνω από 250 χιλιάδες άτομα, το μνημείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Ρέθυμνο, θα πρέπει πρώτον να έχουμε ασφάλεια και δεύτερον η επισκεψιμότητα αυτή να συνδυαστεί και με μια ενδιαφέρουσα παραμονή. Υποστηρίζω πάντα ότι η Φορτέτζα είναι ένα από τα καλύτερα «μπαλκόνια» στη Μεσόγειο. Αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε».

ΣΤΟΝ «ΠΑΓΟ» Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΩΝ-ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των τειχών της Φορτέτζας η δημοτική αρχή όπως υπογράμμισε ο κ. Αλεφαντινός έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες, έχει καταθέσει μελέτη, η οποία έχει σταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, αυτήν την ώρα, οι διαδικασίες φαίνεται να έχουν παγώσει, καθώς απαιτούνται πολλές και χρονοβόρες εγκρίσεις από το Υπουργείο και αρκετά χρήματα για να γίνουν οι εργασίες καθαρισμού.

Παράλληλα, ο κ. Αλεφαντινός επεσήμανε πως το φρούριο δεν έχει σοβαρά προβλήματα στατικότητα ωστόσο ο καθαρισμός για των τειχών, όταν γίνει, αναμένεται να βελτιώσει τη συνολική του εικόνα, κάτι που όπως τόνισε η δημοτική αρχή θέτει σε προτεραιότητα.

«Η μελέτη έχει πάει στο Υπουργείο Πολιτισμού και περιμένουμε απάντηση. Εμείς προσπαθούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να εντάξουμε σε κάποιο άξονα του ΕΣΠΑ το έργο αυτό. Περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή να είμαστε έτοιμοι και να βρούμε χρηματοδότηση για να καθαρίσουμε τα τείχη της Φορτέτζας. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα στατικότητας, πρέπει να γίνει ο καθαρισμός των τειχών γιατί η εικόνα που έχουμε για ένα φρούριο μέσα στην πόλη δεν είναι αυτή που θα έπρεπε». Μέχρι να γίνει αυτό πάντως, η προσοχή των αρμόδιων στρέφεται στο εσωτερικό του Φρουρίου και την αξιοποίησή του ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να παρατείνουν το χρόνο παραμονής τους κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους εντός του Φρουρίου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΦΟΡΤΕΤΖΑ

Ένας δρόμος που από την κατασκευή του ακόμη, προοριζόταν αποκλειστικά για την ανάγκες εξυπηρέτησης των θιάσων και τη μεταφορά του εξοπλισμού με προσωρινή παραμονή οχημάτων, σήμερα έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης. Γνωστό σε όλους είναι πλέον το θέαμα τους καλοκαιρινούς μήνες με δεκάδες αυτοκίνητα παρκαρισμένα γύρω από το φρούριο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ορισμένοι οδηγοί δεν έχουν διστάσει να εισέλθουν με τα οχήματα και τα δίκυκλά τους εντός του Φρουρίου.

Μέχρι σήμερα οι δεσμεύσεις των διαφόρων δημοτικών παραγόντων ότι το πρόβλημα θα λήξει με λύση που «θα» βρεθεί για την απομάκρυνση των οχημάτων, δεν έχουν πέσει απλά μόνο στο κενό, αλλά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πραγματική θέληση για να αλλάξει η κατάσταση.

Αυτή τη φορά ο κ. Αλεφαντινός υπογράμμισε πως είναι επείγουσα η λήψη απόφασης από την αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με την οποία θα απαγορευτεί δια παντός η στάθμευση οχημάτων. Ο κ. Αλεφαντινός υπογράμμισε: «Υπάρχει ήδη μια απόφαση από την επιτροπή ποιότητας ζωής και έχω στόχο να επικαιροποιήσω την παλιά μας απόφαση με το καινούργιο σχήμα γιατί το βρίσκω έντιμο και σωστό το καινούργιο σύστημα του Δήμου να έχει τη δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του. Πιστεύω για άλλη μια φορά ότι η απόφαση θα είναι να φύγουν τα αυτοκίνητα από τη Φορτέτζα και είμαι βέβαιος ότι φέτος θα τα καταφέρουμε. Αυτή θα είναι η δική μου πρόταση πάντως».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2015 | 1:28 pm


Ένας 30χρονος νεκρός και τέσσερα άτομα τραυματίες σε τροχαίο στο Ρέθυμνο

Ένας 30χρονος νεκρός και τέσσερα άτομα τραυματίες σε τροχαίο στο Ρέθυμνο
Τραγικό τροχαίο σημειώθηκε τη νύχτα της Κυριακής στην εθνική οδό Ρεθύμνου - Χανίων, μεταξύ των κόμβων Σπηλίου και Ατσιποπούλου, όπου τη ζωή του έχασε ένας 30χρονος άντρας, ενώ τέσσερα ακόμα…
Τραγικό τροχαίο σημειώθηκε τη νύχτα της Κυριακής στην εθνική οδό Ρεθύμνου - Χανίων, μεταξύ των κόμβων Σπηλίου και Ατσιποπούλου, όπου τη ζωή του έχασε ένας 30χρονος άντρας, ενώ τέσσερα ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο οδηγός του οχήματος έχασε τον έλεγχο του οχήματος κάτω από άγνωστες ακόμα συνθήκες με αποτέλεσμα να εκτραπεί της πορείας του και να ανατραπεί. Στο αυτοκίνητο επέβαινε μία ολόκληρη οικογένεια, η μητέρα με τα τέσσερα παιδιά της, τρία αγόρια και ένα κορίτσι.

Ο 30χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ με ελαφρά τραύματα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου τα τέσσερα άλλα μέλη της οικογένειας.

Την προανάκριση για να διαπιστωθούν οι συνθήκες του τροχαίου ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας ΒΟΑΚ

Δημοσιεύθηκε στις 2 March 2015 | 3:48 pm


Αναζητώντας τον Σήφη

Αναζητώντας τον Σήφη
Δεν γίνεται να μη σεβαστείς τον κροκόδειλο.  

Δεν γίνεται να μη σεβαστείς τον κροκόδειλο. Από όλα τα ζώα που πάτησαν ποτέ στη Γη, παραμένει απαράλλαχτος εδώ και διακόσια εκατομμύρια χρόνια - την ίδια στιγμή που το 99% όλων των άλλων ειδών που βρέθηκαν στο προσκήνιο της ζωής έχει ήδη εξαφανιστεί.

 

Δεν γίνεται να μη βγάλεις το καπέλο στον Σήφη. Τον κροκόδειλο του Νείλου που από το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος στη λίμνη των Ποταμών, μέσα στην καταπράσινη κοιλάδα του Αμαρίου, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου. Φάντης - άφαντος, έχει καταφέρει να ξεφύγει από τέσσερις οργανωμένες απόπειρες σύλληψής του, πλωτές παγίδες, δίχτυα, αλλοδαπούς «κροκοδειλάκηδες», παράτολμους ερπετολόγους και τρελαμένους Κρητικούς.

Είναι αδύνατον να μην πεις μια κουβέντα και γι' αυτούς. Οι «ξένοι» ξελογιάζονται με το πάθος τους για γεμάτη ζωή και προμελετημένη ελαφρότητα. Ως Κρητικός, μπορώ όμως να πω και κάτι παραπάνω: στην «υπόθεση Σήφης» έχουν μόνο τη μισή εικόνα. Κάποιος πρέπει να συμπληρώσει την άλλη μισή...

Το προπερασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκα στη λίμνη, ακολουθώντας ένα κλιμάκιο της ΕΔΚΕ (www.edke.gr) με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιάννη Μπάτσα. Μαζί με τον βιολόγο Ηλία Στραχίνη και τους κτηνιάτρους Φιλήμονα Διαμαντή, Αζμάνη Παναγιώτη και Καραΐσκο Θανάση «θα πιάναμε τον Σήφη». Θα προσπαθούσαμε τουλάχιστον, γιατί σ' αυτές τις επιχειρήσεις χρειάζεσαι, εκτός από οργάνωση, χρόνο και τύχη. Τα δύο τελευταία μάς έλειψαν...

Τον είδαμε όμως. Και με το που τον είδαμε, μας είδαν! Και παρά το γεγονός ότι βρεθήκαμε εκεί με την άδεια της δασάρχη Χαράς Καριολάκη και την αρωγή των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της λίμνης και τη λειτουργία του φράγματος, άρχισαν τα όργανα. Τοπικά κανάλια έστειλαν link και ελικοπτεράκια για να μας κινηματογραφήσουν, περίεργοι προσπαθούσαν να ψαρέψουν πληροφορίες, ένας έβγαλε διάγγελμα «εκ μέρους του ρεθυμνιώτικου λαού» να μην πειράξουμε τον Σήφη και η παραφιλολογία ξαναφούντωσε: «Αφού δεν έχει πειράξει κανέναν!» «τι θέλουν οι ξένοι με τον κροκόδειλό μας;».

Και η πραγματικότητα στα αζήτητα

Ο Σήφης είναι κροκόδειλος του Νείλου. Μόλις ενηλικιωθεί, θα περάσει τα πέντε μέτρα και τα χίλια κιλά. Τότε είναι που μπορεί να επεκτείνει το διαιτολόγιό του και πέρα από τα πουλερικά της λίμνης. Μιας λίμνης αφύλακτης, που υπερχειλίζει ελεγχόμενα πάνω από το φράγμα και μπορεί να τον στείλει τσουλήθρα μέχρι το Ρέθυμνο.

Ο Σήφης είναι ένα ζώο σε λάθος οικοσύστημα. Γι' αυτό δεν έχει πέσει σε χειμερία νάρκη. Γι' αυτό δεν αποκλείεται να παρουσιάσει παρθενογένεση (αν δεν είναι Σήφης, αλλά Ιωσηφίνα) και να γεννήσει γονιμοποιημένα αυγά. Ασε που, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρώην «αφεντικού» του, ο επόμενος ερασιτέχνης κροκοδειλάκιας θα «λευτερώσει» άλλο ένα ερπετό στη λίμνη νομίζοντας ότι το ευεργετεί... Και τότε ο Σήφης θα γίνει, από τουριστική ατραξιόν, στόχος. Γιατί έτσι ξεδιπλώνεται τυπικά η άγνοια: ξεκινάει από την κωμωδία και καταλήγει στο δράμα. Οι 2.000 νεκροί στην άσφαλτο κάθε χρόνο λένε πολλά γι' αυτήν τη νοοτροπία που μας κατατρύχει. Ο Σήφης πρέπει να πάει «σπίτι του». Και σπίτι του δεν είναι η Κρήτη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΤΖΕΣΚΑΚΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 2 March 2015 | 2:45 pm


Δικαιώθηκε ο Παντελής Μουρτζανός από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Δικαιώθηκε ο Παντελής Μουρτζανός από το Συμβούλιο της Επικρατείας
Αναλαμβάνει δήμαρχος Αμαρίου
Δικαιώθηκε ο Παντελής Μουρτζανός από το Συμβούλιο της Επικρατείας - Αναλαμβάνει δήμαρχος Αμαρίου Δικαιώθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος, Παντελής Μουρτζανός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφαση του οποίου κρίνεται ότι δεν είχε κώλυμα συμμετοχής και εκλογής στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014 για το δήμο Αμαρίου και έτσι πλέον αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντα του ως δήμαρχος Αμαρίου!

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει τόσο ο Παντελής Μουρτζανός, μετά την απόφαση του εκλογοδικείου των Χανίων, με την οποία εξέπεσε του αξιώματος του δημάρχου, όσο και η αντιπολίτευση του Στέφανου Σημαντήρα, που ζητούσε την πλήρη ακύρωση των εκλογών.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά την εξέταση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση ανακοινώθηκε και πλέον δρομολογούνται νέα δεδομένα για το δήμο Αμαρίου. Να θυμίσουμε ότι μετά την απόφαση του εκλογοδικείου, χρέη δημάρχου εκτελεί ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Αδάμ Παραδεισανός.

GOODnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2015 | 3:01 pm


Άκαρπες οι προσπάθειες εθελοντών κτηνιάτρων για την παγίδευση του «Σήφη»

Άκαρπες οι προσπάθειες εθελοντών κτηνιάτρων για την παγίδευση του «Σήφη»
ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΡΥΟ Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ Â 

Η φύση φαίνεται πως έχει δικούς της κώδικες, όπως αποδεικνύεται από τον κροκόδειλο, γνωστό και ως «Σήφη», που έχει ενσωματωθεί πλήρως στο περιβάλλον της λίμνης του φράγματος των Ποταμών χωρίς να δείχνει την παραμικρή διάθεση να την εγκαταλείψει, παρά τις προσπάθειες των ειδικών.

 

Μάλιστα, προσπάθειες εθελοντικής ομάδας κτηνιάτρων που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ναυάγησαν, ενώ οι ίδιοι εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι, για τον τρόπο με τον οποίο έχει ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Οι διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το φαινόμενο «Σήφης» είναι ευρύτατες, κάνοντας αρκετούς μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της παγίδευσής του με μια δόση χιούμορ. Ωστόσο, η αποτυχία των προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό ότι ο κροκόδειλος δεν παρέμεινε, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών, αδρανής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανάγουν το θέμα σε σοβαρότατο ζήτημα. Το μέγεθος του κροκόδειλου, στις σπάνιες εμφανίσεις του, φαίνεται να αυξάνει μέρα με τη μέρα ενώ ο ίδιος παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, περιβάλλον θεωρητικά δυσμενές για τον ίδιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετακινείται σε όλο το εύρος της λίμνης και τρέφεται κανονικά.

«ΝΑΥΑΓΗΣΕ» ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥ

Στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την παγίδευση του κροκόδειλου φτάνουν καθημερινά πλήθος επιστολών με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για εθελοντική συμμετοχή σε κάποια από τις επιχειρήσεις παγίδευσής του.

Η επιτροπή, όπως επεσήμανε ο διευθυντής υδραυλικών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στο Ρέθυμνο κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, εξετάζει όλα τα αιτήματα που φτάνουν από τους εθελοντές, ώστε να βρει τους κατάλληλους και να τους καλέσει. Πρόσφατα μάλιστα, πριν από περίπου δέκα ημέρες, στο Ρέθυμνο είχε φτάσει 7μελής ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων, η εθελοντική δράση κτηνιάτρων Ελλάδος, οι οποίοι μετείχαν σε επιχείρηση για τον εντοπισμό και την παγίδευση του Σήφη.

Παρά, το γεγονός ότι εντόπισαν τον κροκόδειλο, το ερπετό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το «άπιαστο» ταμπεραμέντο του και έπειτα από μια του εμφάνιση, οι εθελοντές έχασαν τα ίχνη του. Αποτέλεσμα ήταν οι ίδιοι να φύγουν άπραγοι, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν πως η ικανότητα επιβίωσης του ερπετού και η προσαρμογή του στην περιοχή τους εντυπωσιάζει.

Αναλυτικά, ο κ Μαμαγκάκης υπογράμμισε: «Συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του, τρώει σαν να μην έχει αλλάξει ο καιρός. Αυτό εντυπωσιάζει και τους κτηνιάτρους, οι οποίοι είναι κτηνίατροι άγριων ζώων και λένε πως δεν έχουν συναντήσει ποτέ αντίστοιχο φαινόμενο, με ερπετό να επιβιώνει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Ενώ περιμέναμε ότι θα ανακοπούν οι δραστηριότητές του και θα περάσει το χειμώνα σε καταστολή, τελικά αυτό δεν συνέβη.

Πλέον δεν έχει συγκεκριμένο σημείο, κινείται σε όλη την λίμνη, τρέφεται κανονικά και μεγαλώνει. Αυτά τα είδη όπως έχουμε πει προσαρμόζονται εύκολα και γι' αυτό κατάφεραν να έχουν επιβιώσει ανά τους αιώνες. Προφανώς έχει προσαρμοστεί πλήρως και έχει διαψεύσει πάρα πολλούς επιστήμονες που μας έλεγαν ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Εκείνος ανταποκρίνεται και είναι μια χαρά».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ: ΟΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ, ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτροπή στο Ρέθυμνο διέθεσε στους κτηνιάτρους όλα τα μέσα που είχαν ζητήσει, ωστόσο πλέον οι ίδιοι όπως υπογράμμισε ο κ. Μαμαγκάκης, εστιάζουν κυρίως στην εθελοντική προσφορά για την παγίδευσή του.

Παράλληλα, ο κ. Μαμαγκάκης επεσήμανε πως το περιβάλλον γύρω από τη λίμνη έχει πυκνή βλάστηση κάτι που διαπιστώνουν και οι ειδικοί που έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει την παγίδευσή του. Ο κ. Μαμαγκάκης υπογράμμισε πως η όλη διαδικασία δεν είναι εύκολη, όπως θεωρούν αρκετοί επισημαίνοντας: «Όλοι έχουν τη διάθεση και νομίζουν ότι είναι απλό. Δεν είναι απλό. Η λίμνη έχει μεγάλη βλάστηση περιμετρικά και είναι δύσκολη για να μπορέσει κάποιος να πιάσει τον κροκόδειλο. Ωστόσο, μόνο όταν έρχονται βλέπουν πόσο δύσκολο είναι».

Οι επόμενες κινήσεις στις οποίες θα προβεί η Επιτροπή είναι να εξετάσει τα αιτήματα που καταφθάνουν και να εξετάσουν την καταλληλότητα όσων έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους. Επιπλέον, δεν αποκλείεται την άνοιξη, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, να έρθει ξανά ο γνωστός Ολιβιέ Μπερά, σε μια ακόμη προσπάθεια παγίδευσης του κροκόδειλου. Πάντως η διάθεση Ελλήνων αλλά και ξένων ειδικών να συνδράμουν είναι εμφανής όπως υπογράμμισε ο κ. Μαμαγκάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2015 | 2:26 pm


Το Μάρτιο στην κυκλοφορία το κεντρικό τμήμα του κόμβου Αμαρίου

Το Μάρτιο στην κυκλοφορία το κεντρικό τμήμα του κόμβου Αμαρίου
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το κεντρικό τμήμα του κόμβου Αμαρίου, όπως επιβεβαίωσε ο διευθυντής υδραυλικών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», στο ραδιόφωνο του Τeam FM.

Αυτήν την ώρα γίνονται εργασίες ολοκλήρωσης στον Α' και Β' κλάδο οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης, θα δώσουν πρόσβαση από Χανιά προς Ρέθυμνο και από Ρέθυμνο προς Ηράκλειο. Αυτό αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αποσυμφορήσει την κυκλοφορία και να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των οδηγών που αναγκάζονται να πηγαίνουν από την περιοχή του Τσεσμέ προς το Ηράκλειο. Επιπλέον, από σήμερα και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιούνται εργασίες τοποθέτησης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, καλωδιώσεων και ιστών πάνω στο κεντρικό οδόστρωμα, ώστε να υπάρχει και ο απαιτούμενος φωτισμός του δρόμου. Οι εργασίες στο οδόστρωμα, όπως η πρόβλεψη για τα όμβρια και οι οδοστρωσίες γίνονται παράλληλα και με ικανοποιητικό ρυθμό.

Πάντως ο κ. Μαμαγκάκης υπογράμμισε πως οι καθυστερήσεις στις εργασίες αυτές οφείλονταν και στην κακοκαιρία των ημερών κάτι που μετά και τις οδοστρωσίες δεν θα επηρεάσει όπως τόνισε πλέον την τελική ευθεία στην οποία μπαίνει το έργο. Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ο κεντρικός κλάδος αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία. «Πιστεύω το δεκαήμερο του Μαρτίου να το έχουμε ολοκληρώσει και να δώσουμε το κεντρικό κομμάτι στην κυκλοφορία. Επίσης, πιστεύω ότι και μετά δεν θα έχουμε δυνατές κακοκαιρίες όπως έγινε τις προηγούμενες ημέρες και μας ζόρισαν πάρα πολύ» τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης.

Παράλληλα, ξεκινούν οι εργασίες στην παράκαμψη του δρόμου, δηλαδή από τον κεντρικό κλάδο προς τον επαρχιακό δρόμο Αμαρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό έργα ανάπλασης, όπως πεζοδρομήσεις, φωτισμούς και περιφράξεις ενώ αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι τον Ιούνιο. Ο κ. Μαμαγκάκης τόνισε: «Ο επαρχιακός δρόμος του Αμαρίου, πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί και αυτός. Το καλοκαίρι θα μας βρει έτοιμους σε όλο το μήκος».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2015 | 2:13 pm


Συνελήφθη 48χρονη στο Ρέθυμνο για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη 48χρονη στο Ρέθυμνο για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Συνελήφθη, την Παρασκευή το πρωί, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, 48χρονη Ελληνίδα, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών.
Συνελήφθη, την Παρασκευή το πρωί, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, 48χρονη Ελληνίδα, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών.

Οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία της 48χρονης, όπου βρέθηκε κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2015 | 2:02 pm


«Στυλοβάτης» του ρεθυμνιώτικου τουρισμού η σκανδιναβική αγορά

«Στυλοβάτης» του ρεθυμνιώτικου τουρισμού η σκανδιναβική αγορά
ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ QUONI, Τ. ΦΙΛΙΠΟΠΠΟΥΛΟΣ
Αισιοδοξία για την πορεία των κρατήσεων και της επισκεψιμότητας από τις Σκανδιναβικές χώρες επικρατεί και στους ξενοδόχους του Ρεθύμνου και τους εκπροσώπους της εταιρείας Quoni Nordic και τις άλλες εταιρείες – tour operators της Σκανδιναβικής αγοράς.

Ο διευθυντής της εταιρείας, Τάκης Φιλιπόππουλος βρέθηκε το Σάββατο στο Ρέθυμνο, όπου είχε συνάντηση με τους ξενοδόχους στα γραφεία του συλλόγου, στους οποίους μετέφερε τα νεότερα στοιχεία από την πορεία των κρατήσεων. Παρά το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί μία μικρή μείωση κρατήσεων αυτήν την περίοδο, ο κ. Φιλιπόππουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κλίμα θα ανατραπεί και θα κλείσει θετικά για το Ρέθυμνο και τη Δυτική Κρήτη, που είναι από τους αγαπημένους προορισμούς των Σκανδιναβών και το αποδεικνύουν κάθε χρόνο.

Άλλωστε, μόνο η εταιρεία Quoni Nordic διακινεί περίπου 50 χιλιάδες επισκέπτες ετησίως προς το Ρέθυμνο, οι οποίοι προτιμούν το νομό για διάφορους λόγους. «Γενικά η Κρήτη είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Σκανδιναβών. Αυτό που τους αρέσει κυρίως στο Ρέθυμνο είναι ότι ο κόσμος μένει μέσα στην πόλη και έχει τη θάλασσα δίπλα. Το δεύτερο ατού είναι η φιλοξενία που δείχνει ο κόσμος προς όλους τους τουρίστες, όχι μόνο στο Ρέθυμνο γενικά σ' όλη την Κρήτη, πράγμα που δεν το βλέπεις σε άλλες περιοχές τόσο έντονο».

Σε ό,τι αφορά τα σημερινά δεδομένα σχετικά με τις κρατήσεις, ο κ. Φιλιπόππουλος ανέφερε: «Φέτος έχουμε μια μικρή υποχώρηση των κρατήσεων που ελπίζω να είναι παροδική. Η μικρή αυτή υποχώρηση εξαρτάται κυρίως απ' την υποτίμηση της νορβηγικής κορώνας και της σουηδικής, αλλά η νορβηγική έχει μεγάλη υποτίμηση γύρω στο 18% εν συγκρίσει με πέρυσι, ενώ η σουηδική κορώνα γύρω στο 13% - 14%, πράγμα που δημιουργεί στους Νορβηγούς κυρίως μια διστακτικότητα να κλείσουν τις διακοπές τους. Ελπίζω με την πάροδο του χρόνου ότι θα υπάρξει αύξηση».

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2015 | 1:22 pm


«Πυρετός» στο νοσοκομείο για τις ανάγκες του Καρναβαλιού

«Πυρετός» στο νοσοκομείο για τις ανάγκες του Καρναβαλιού
ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ 55ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΑΡΜΑ
- Περίπου 75 περιστατικά μέθης
- Πολύτιμη η συνδρομή εκατοντάδων ανθρώπων, που δούλεψαν για την ασφάλεια καρναβαλιστών και επισκεπτών

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό, αυτό της πτώσης ενός 55χρονου καρναβαλιστή από άρμα, και του βαρύτατου τραυματισμού του, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Χανίων ήταν το σημαντικότερο που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Κυριακή του καρναβαλιού οι Εθελοντές Σαμαρείτες και ακολούθως οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες ήταν τα περιστατικά μέθης, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων ένας ήταν ο ανήλικος που χρειάστηκε να φτάσει στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Το σύνολο των υπηρεσιών του νομού Ρεθύμνου, τα σώματα ασφαλείας, Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμεναρχείο, οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου, καθώς και οι Εθελοντές Σαμαρείτες και οι εθελόντριες νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονταν επί ποδός για να ανταποκριθούν στο σύνολο των περιστατικών, κυρίως μέθης, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τις ανάγκες του καρναβαλιού είχαν «επιστρατευθεί» τρία ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, όπως επίσης και δύο ιδιωτικά, ένα από την κλινική Τσεπέτη στα Χανιά και ένα από το Γερακάρι Αγκάλη Homes.

Στη «μάχη» για την ασφάλεια των χιλιάδων καρναβαλιστών και επισκεπτών τη δική τους σημαντική συμβολή είχαν όλοι οι άνθρωποι του δήμου και οι εθελοντές, που στο σύνολό τους έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της ημέρας του Καρναβαλιού.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, Κωστής Ηλιάκης, ευχήθηκε ο τραυματισμένος καρναβαλιστής να κερδίσει τη μάχη του, μιλώντας στον Team FM και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».

Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση, σημείωσε πως «έδειξε τον καλύτερο εαυτό αυτής της πόλης, που με τον εθελοντισμό, τη δημιουργικότητα και τη συμμετοχή κάνουμε αυτή τη χειμωνιάτικη εκδήλωση να είναι κορυφαία εκδήλωση για το Ρέθυμνο. Υπήρχε μία καλύτερη οργάνωση, με μεγαλύτερη προσοχή και η ροή της παρέλασης ήταν για πρώτη φορά τόσο πολύ συγκροτημένη. Άκουγαν οι ομάδες και είχαμε συνέχεια κεφιού και διάθεσης. Η οργάνωση των υπηρεσιών και των εθελοντών ήταν άρτια και τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Πρέπει να τονίσουμε την τρομερή δουλειά που κάνουν οι Σαμαρείτες, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε τα συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή, στην κα Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη, στους καρναβαλιστές για όλο αυτό το υπέροχο θέαμα που μας πρόσφεραν».

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 55ΧΡΟΝΟΥ

Σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωλήνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων ένας 55χρονος καρναβαλιστής από το Ρέθυμνο, που κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Κυριακής έπεσε από το άρμα της ομάδας του και υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο 55χρονος άντρας έπεσε από το άρμα και αμέσως σηκώθηκε. Όμως λίγα μέτρα πιο κάτω, έπεσε ξανά. Στο σημείο έσπευσαν οι εθελοντές Σαμαρείτες που βρίσκονταν στο σταθμό της πλατείας Ιερολοχιτών και τον μετέφεραν στη σκηνή, όπου τον ακινητοποίησαν. Ο άντρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής των Χανίων, που είχε έρθει στο Ρέθυμνο για τις ανάγκες του καρναβαλιού και από εκεί οι γιατροί έκριναν ότι είναι αναγκαίο να μεταφερθεί άμεσα στη νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων. Στα Χανιά ο άντρας χειρουργήθηκε, καθώς είχε αιμάτωμα στο κεφάλι και έκτοτε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ, ένας ακόμα νεαρός καρναβαλιστής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από πτώση από ύψος περίπου 2,5 μέτρων, με τραύματα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ίδιος είναι καλά στην υγεία του.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΘΗΣ

«Πανικός» επικράτησε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου, αφού και φέτος ήταν δεκάδες τα περιστατικά μέθης που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί. Δεν έλειψαν, μάλιστα, και δύο ανήλικοι που μεταφέρθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή μεθυσμένοι, ενώ στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που κατέρρευσαν από το αλκοόλ ήταν πολύ νεαροί.

Τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν κατ' αρχήν στους σταθμούς των εθελοντών Σαμαρειτών και από εκεί μεταφέρονταν στο νοσοκομείο.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 75 περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία μεταφέρθηκαν με τα ασθενοφόρα. Πάντως, υπήρχαν και περιπτώσεις, κατά τις οποίες λόγω του ότι τα ασθενοφόρα εξυπηρετούσαν άλλα περιστατικά, κάποιοι καρναβαλιστές υπό την επήρεια μέθης μεταφέρθηκαν με τα φορεία πεζή από τους Σαμαρείτες!

«Υπήρξε ένας πολύ καλός συντονισμός όλων των σωμάτων ασφαλείας και υγείας και ευχαριστώ πάρα πολύ τα σώματα εθελοντών, και τους Σαμαρείτες και το τμήμα Νοσηλευτικής του Ερυθρού Σταυρού. Ήταν μία νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού πάνω από κάθε μεθυσμένο, τους στάθηκαν, τους ενίσχυσαν με κάθε τρόπο. Χωρίς όλους αυτούς δεν θα μπορούσαμε κι εμείς να ανταποκριθούμε στις τεράστιες ανάγκες», σημείωσε μιλώντας στον Τeam FM o διοικητής του νοσοκομείου, Νίκος Ξυπολυτάς.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ

170 Εθελοντές από τα Περιφερειακά Σώματα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων, Αθήνας, Πειραιά, Κορίνθου, Ναυπλίου, Τρίπολης, Αμαλιάδας και Καλαμάτας ήταν η συνολική δύναμη που το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015, βρέθηκε στο Ρέθυμνο για την υγειονομική κάλυψη της κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού!

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες και Διάσωστες φρόντισαν για την ασφάλεια των πάνω από 16.000 καρναβαλιστών και των περίπου 40.000 θεατών και επισκεπτών, αντιμετωπίζοντας πάνω από 85 περιστατικά, μεταξύ των οποίων περιστατικά μέθης, αδιαθεσίας, τραυματισμών, απώλειας προσώπων κ.ά.

Η υγειονομική κάλυψη της Μεγάλης Παρέλασης περιελάμβανε Κέντρο Επιχειρήσεων και Επικοινωνιών, Ομάδα Διοικητικής Μέριμνας, Ομάδα Γραμματειακής Υποστήριξης, 3 Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών, 10 Ομάδες Τραυματιοφορέων, 16 Περίπολα Άμεσης Επέμβασης, 4 διασωστικά οχήματα, 2 διασωστικές μοτοσικλέτες και 2 ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Ο διαθέσιμος εξοπλισμός περιελάμβανε 3 Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδιστές, 10 Φορεία Ακινητοποίησης, 12 Απλά Φορεία Μεταφοράς Ασθενών, 8 Φαρμακεία τύπου BLS και 22 Φαρμακεία τύπου TRAUMA.

Για τη συγκεκριμένη υγειονομική κάλυψη χρησιμοποιήθηκε δίκτυο 48 ασυρμάτων VHF, δίκτυο TETRA (4 συσκευές – αναμεταδότης) και τηλεφωνικό κέντρο με υπεύθυνο τον Εθελοντή Σαμαρείτη Δημήτρη Προνάκη, ενώ υπεύθυνοι σχεδιασμού και επικεφαλής της επιχείρησης ήταν οι Κωνσταντίνος Καλφούντζος, Αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου, Δημήτριος Στειακάκης Αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ηρακλείου και Μιχάλης Σπιθουράκης Υπαρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ευχαριστεί θερμά, για άλλη μια χρονιά, τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Κρήτης για την πολύ σημαντική χορηγία ιατροφαρμακευτικών αναλώσιμων, το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, τον Δήμο Ρεθύμνου, την Καρναβαλική Επιτροπή, την Ελληνική Αστυνομία και το Τμήμα Τροχαίας Ρεθύμνου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Λιμενικό Σώμα για την άψογη συνεργασία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στους Διασώστες και την Ιατρό του ΕΚΑΒ για την άριστη συνεργασία και την εμπιστοσύνη, στους Διασώστες – Πλήρωμα Ασθενοφόρου της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη – Χανίων Βιριράκη Λευτέρη και Κυρικάκη Κωνσταντίνο, στον Οδηγό Χειμωνάκη Νίκο και τη Νοσηλεύτρια Χαριτάκη Ζηνοβία Πλήρωμα Ασθενοφόρου της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Αγκάλη Homes, την Εθελοντική Ομάδα Προτέκτα Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων Φίλιος ΖΕΥΣ, τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο Ρεθύμνου ΑΛΤΑΣ για την ευγενική παραχώρηση οχήματος μεταφοράς προσωπικού, την κυρία Eveleen Wright για τη χορηγία καυσίμων, το Super Market 7 DAYS (Ρέθυμνο) για τη χορηγία ειδών διατροφής, και την επιχείρηση Serv U (Τρίπολη) για τη χορηγία υλικών υγιεινής.

18 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ – 9 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΧΗΜΑΤΑ

Περισσότεροι από ποτέ ήταν οι καρναβαλιστές που συμμετείχαν στη μεγάλη παρέλαση, αφού οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 18 χιλιάδες περίπου άτομα. Πάντως, τις επίσημες ανακοινώσεις θα κάνει τις επόμενες ημέρες η οργανωτική επιτροπή. Εκτιμάται ότι περίπου εννέα χιλιάδες οχήματα έφτασαν στην πόλη του Ρεθύμνου την Κυριακή, πλην εκείνων που βρίσκονταν ήδη από την προηγούμενη ημέρα και διέμεναν σε ξενοδοχεία. Μάλιστα, τα πάρκινγκ τόσο στον κεντρικό ιστό του Ρεθύμνου, όσο και στις παρυφές της πόλης, αυτά των κέντρων διασκέδασης που πρόσφεραν επιχειρηματίες, γέμισαν ασφυκτικά, παρά τη βροχή, που δεν κατάφερε να μειώσει σοβαρά την έλευση επισκεπτών. Η μεταφορά των επισκεπτών γινόταν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ ανά 15 λεπτά.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2015 | 12:26 pm


Προβληματίζουν τα περιστατικά θανάτωσης ζώων στο Ρέθυμνο

Προβληματίζουν τα περιστατικά θανάτωσης ζώων στο Ρέθυμνο
Επιτακτική η ανάγκη για αντιμετώπιση του φαινομένου με τη λειτουργία δομών
• Το δημοτικό κτηνιατρείο στο Ζουρίδι εμφανίζει προοπτικές αν ξεπεραστούν τα προβλήματα γραφειοκρατίας

Αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη του Ρεθύμνου τα περιστατικά βίας απέναντι σε αδέσποτα ζώα, με πιο πρόσφατο τη θανάτωση δύο σκύλων που αναδείχθηκε μέσα από επιστολή (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) που απέστειλε και δημοσιεύτηκε στο GOODnet.gr, το Εθελοντικό Σωματείο «Νοιάζομαι», με το ερώτημα μάλιστα «Πότε θα σταματήσει αυτό το κακό»;

Την ίδια ώρα που τα αδέσποτα ζώα πολλαπλασιάζονται στους δρόμους της πόλης δημοτικές δομές για την κατάλληλη φροντίδα τους δεν υπάρχουν ενώ οι απόπειρες που κάνει η Δημοτική αρχή προς την κατεύθυνση εμπλέκονται έντονα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Οι αναφορές για αδέσποτα ζώα σε όλες τις περιοχές του Ρεθύμνου πληθαίνουν την ίδια ώρα που περιστατικά θανάτωσης γίνονται γνωστά πυροδοτώντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Ωστόσο, μέσα σε μερικούς μόλις μήνες, έχουν σημειωθεί αρκετές περιπτώσεις θανάτωσης ζώων, στο Ρέθυμνο και την ενδοχώρα ανάγοντας σε αναγκαιότητα πλέον για το Νομό την ύπαρξη μόνιμων δομών που θα συμβάλλουν στην φροντίδα των αδέσποτων ζώων, αν όχι την μόνιμη παραμονή τους.

Αξίζει να σημειωθεί όμως πως η ύπαρξη αδέσποτων ζώων έχει τις ρίζες της στην ανευθυνότητα ορισμένων που παίρνουν στην κατοχή τους ζώα, τα οποία στη συνέχεια δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φροντίσουν, αφήνοντάς τα να συνεχίσουν τη ζωή τους στους δρόμους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνηθισμένο φαινόμενο πλέον είναι τα οικόσιτα ζώα να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια ή να περιφέρονται στους δρόμους.

Παράλληλα, η πρακτική που συνήθως εφαρμόζεται στις περιπτώσεις των αδέσποτών ζώων είναι η στείρωση ώστε να περιοριστεί ο αριθμός επιπλέον αδέσποτων ζώων κάτι που όμως για να γίνει απαιτεί τις κατάλληλες υποδομές και το προσωπικό. Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν η συνδρομή των Εθελοντών σε ό,τι αφορά τη στείρωση αλλά και την ιατρική φροντίδα των ζώων είναι σημαντική στο Ρέθυμνο καθώς όλο και περισσότεροι δημότες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι. Δυστυχώς όμως οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες σε μια εποχή που η οικονομική κρίση πλήττει σύσσωμη την Ελληνική κοινωνία.

H ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΖΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Από πλευράς Δήμου, οι προσπάθειες εστιάζονται στη δημιουργία ενός δημοτικού κτηνιατρείου το οποίο θα αναλαμβάνει να πραγματοποιεί τις απαιτούμενες στειρώσεις και εμβολιασμούς ζώων. Στο χωρίο Ζουρίδι μάλιστα έχει αξιοποιηθεί ένα παλιό σχολείο οι χώροι του οποίου έχουν διαμορφωθεί ώστε να είναι λειτουργικοί, ωστόσο σε ό,τι αφορά τους εθελοντές που θα το στελεχώσουν, μιας και η δαπάνη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού φαίνεται έως τώρα ασύμφορη, η γραφειοκρατία από πλευράς κεντρικού κράτους δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Τeam FM, έθιξε το συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας: «Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαστε και έχουν γίνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να φτιάξουμε το δημοτικό κτηνιατρείο στο Ζουρίδι, ένα παλιό κτήριο σχολείου το κάναμε απόλυτα λειτουργικό. Βρήκαμε κτηνίατρο ο οποίος διορίστηκε και έφυγε και τώρα βρήκαμε καινούργια εθελόντρια και κάποιοι γραφειοκράτες του υπουργείου δεν δίνουν άδεια γιατί είναι εθελόντρια. Το να προσλάβεις νέο κτηνίατρο είναι μια μεγάλη δαπάνη και δυσανάλογη ως προς αυτό που θα παράξει. Υπάρχει από τον επιστημονικό κόσμο εθελοντής, δέχεται να αδειοδοτηθεί το δημοτικό κτηνιατρείο στο όνομά του και μας δημιουργούν πλήθος γραφειοκρατικών προβλημάτων που πιστεύω όμως ότι θα τα ξεπεράσουμε».

Σύμφωνα πάντως με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαρινάκης η προοπτική ενός χώρου όπου ο Δήμος θα συγκεντρώνει αδέσποτα ζώα, αφενός απαιτεί μια σημαντική δαπάνη, αφετέρου αποτελεί αποκρουστικό θέαμα και «προσβάλλει τον πολιτισμό μας, όπου έχει εφαρμοστεί» υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης. Ωστόσο, στόχο αποτελεί ο τακτικός εμβολιασμός και η στείρωση των ζώων μέσα από την παραπάνω δομή που όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης: «Αν κάνουμε αυτή τη συστηματική εκστρατεία στειρώσεων και εμβολιασμών που έχουμε προβλέψει σε δύο τρία χρόνια θα είχαμε μια σημαντική μείωση και μια πολύ θετική εξέλιξη».

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης απευθυνόμενος σε εκείνους οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν τα ζώα που έχουν στην κατοχή τους με την απαιτούμενη ενσυναίσθηση: «Θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι εκείνοι που μαζεύουν ζωάκια και στη συνέχεια τα αφήνουν στο δρόμο ότι η στάση απέναντι στα ζώα πρέπει να είναι πολύ πιο υπεύθυνη απ' ό,τι νομίζουν. Δημιουργούν μια δυστυχία και ένα πρόβλημα εκ του μηδενός. Όπως επίσης θα πρέπει να δείξουμε μια ευαισθησία και διαφορετική συμπεριφορά και στα ζώα που σκοτώνονται στους δρόμους».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2015 | 2:02 pm


Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: