1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΕΡΤ 1
  2. ΕΡΤ 2
  3. ΕΡΤ 3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Επισκοπη Ρεθυμνης    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Επισκοπη Ρεθυμνης και εμείς θα το προσθέσουμε.

Επί ποδός οι ναυαγοσώστες στο Ρέθυμνο ενόψει αυξημένης προσέλευσης του Αυγούστου

Επί ποδός οι ναυαγοσώστες στο Ρέθυμνο ενόψει αυξημένης προσέλευσης του Αυγούστου
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ
Την ομορφιά που κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες σπεύδουν κάθε χρόνο να απολαύσουν εκατομμύρια ξένοι αλλά και Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στο Ρέθυμνο, βρίσκονται τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε κάποια παραλία απολαμβάνοντας τα οφέλη των διακοπών.

Πολύ εύκολα όμως, αν αγνοήσει κανείς τις οδηγίες του έμπειρου προσωπικού που βρίσκεται στις παραλίες για την ασφάλεια των λουόμενων αλλά και τους κανόνες ασφαλείας που επιβάλλεται να τηρούνται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις παραλίες, μπορούν να μετατρέψουν τις καλοκαιρινές διακοπές σε μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία και να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

17 ΠΥΡΓΟΙ ΚΑΙ 21 ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ

Σε όλο το εύρος του Δήμου Ρεθύμνου, συνολικά 21 έμπειροι ναυαγοσώστες, αυξημένοι σε σχέση με την περυσινή χρονιά, επιτελούν το έργο τους με ιδιαίτερη αφοσίωση, όπως αποδεικνύουν καθημερινά, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των επισκεπτών. Με την αυξημένη προσέλευση λουόμενων από τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, στις παραλίες της πόλης, να διαδέχονται μια ήπια τουριστική περίοδο από τον Μάιο έως τα τέλη Ιουλίου, οι ναυαγοσώστες στο Ρέθυμνο συνεχίζουν να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, ώστε να ενημερώσουν και να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

Στις παραλίες του νομού υπάρχουν 17 πύργοι σε απόσταση 600 μέτρων μεταξύ τους σύμφωνα με τη νομοθεσία και σε συγκεκριμένες περιοχές όπου παρατηρούνται έντονα θαλάσσια ρεύματα. Ναυαγοσώστες άρτια εκπαιδευμένοι με εμπειρία πολλών ετών και πλήρη εξοπλισμό που περιλαμβάνει και 4 τετράτροχα οχήματα για να διευκολύνει το έργο τους, παρατηρούν, προλαμβάνουν, ενημερώνουν και αντιμετωπίζουν τόσο τα περιστατικά στη θάλασσα όσο και την άγνοια κινδύνου ορισμένων επισκεπτών που μάλιστα αρνούνται να συμμορφωθούν σε αρκετές περιπτώσεις στις υποδείξεις τους.

5 ΠΝΙΓΜΟΙ ΚΑΙ 50 ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Κατά τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, όσο το ναυαγοσωστικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, από τον Μάιο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, έχουν σημειωθεί πέντε πνιγμοί βόρεια και νότια του νομού, και όλοι εκτός ωραρίου ναυαγοσωστών, που είναι από τις 10.30 -17.30, ενώ έχουν διασωθεί μετά από παρέμβαση τους συνολικά 50 άτομα. Σύμφωνα με τους ναυαγοσώστες αυτό οφείλεται στην άγνοια κινδύνου από αρκετούς λουόμενους και την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους ειδικά μετά από γεύμα ή κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες οι οποίες ήταν δυσμενής τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο ανάδοχος του ναυαγοσωστικού έργου στο Δήμο Ρεθύμνου κ. Γιάννης Αγριμάκης ανέφερε: «Το προσωπικό, οι ναυαγοσώστες είναι σταθεροί κάθε χρόνο και όσο μπορούμε ενισχύουμε και με άτομα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, να ξέρουν να διαχειρίζονται τα προβλήματα, να γνωρίζουν τις θάλασσες και τον καιρό στις παραλίες μας. Αντιμετωπίζουμε τα γνωστά ζητήματα που έχουμε κάθε χρόνο. Φέτος, αυξήθηκαν τα περιστατικά λόγω του καιρού. Πάνω από ένα μήνα είχαμε φουρτούνες. Οι ναυαγοσώστες έχουν προχωρήσει σε 50 διασώσεις ενώ οι πνιγμοί σημειώθηκαν εκτός ωραρίου. Το προσωπικό είναι πλήρως εξοπλισμένο και αντιμετωπίζει με επιτυχία τα ζητήματα που προκύπτουν. Όπως κάθε χρόνο υπάρχουν και εκείνοι που δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας στην παραλία. Οι Έλληνες και οι ντόπιοι είναι πιο προσεκτικοί, οι ξένοι επισκέπτες δεν έχουν εικόνα για τις τοπικές θάλασσες. Από την πλευρά μας όπως κάθε χρόνο έχουμε σταθερό πρόγραμμα και σε κάθε πύργο έχουμε ενημερωτικά φυλλάδια, τα ωράρια και τα τηλέφωνά μας για ενημέρωση των λουόμενων».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του ναυαγοσωστικού στο Ρέθυμνο κ. Γιάννης Περιστεράκης υπογράμμισε: «Τα περισσότερα χρόνια που βρισκόμαστε στις παραλίες ακόμη και τις μέρες, που έχει κόκκινη σημαία δεν χάνουμε ανθρώπους στο ωράριό μας. Φέτος τα περιστατικά είναι κατά 10% περίπου αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και αυτό οφείλεται στην κακοκαιρία που είχαμε φέτος. Δεν μας βοήθησε ο καιρός, 22 μέρες τον Ιούλιο είχαμε κακή θάλασσα και φουρτούνα».

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ

Πάντως, όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν η διεύρυνση ωραρίου των ναυαγοσωστών ανάγεται σε αναγκαιότητα πρόταση άλλωστε που έχει κατατεθεί την περυσινή χρονιά. Ο κ. Αγριμάκης τόνισε πως η πρότασή του βρήκε σύμφωνο το Δήμο Ρεθύμνου, ο οποίος ωστόσο λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων δεν κατόρθωσε να θέσει σε εφαρμογή την εν λόγω πρόταση. Ο κ. Αγριμάκης ανέφερε: «Η συνεργασία μας με το Δήμο είναι άριστη. Η πρότασή μας για διεύρυνση του ωραρίου των ναυαγοσωστών είναι σταθερή και βρήκε σύμφωνη την πλευρά του Δήμου. Ωστόσο, για να μπορέσει να υλοποιήσει κάτι τέτοιο ο Δήμος θα πρέπει πρώτα να σταματήσει η ευρύτερη ασφυξία που έχει υποστεί. Δυστυχώς, τα δεδομένα και οι εξελίξεις τη φετινή χρονιά δεν άφησαν περιθώρια να προχωρήσει η συγκεκριμένη πρόταση».

Τα δύο κύρια ζητήματα όπως υποστηρίζει ο κ. Περιστεράκης, που αντιμετωπίζουν οι ναυαγοσώστες κατά τη διάρκεια του έργου τους είναι το «κενό» που υπάρχει στο σχετικό νομοσχέδιο για τη φύλαξη των παραλιών και σχετίζεται κυρίως με τον αριθμό των ναυαγοσωστών ανά πύργο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες καθώς και με την έλλειψη ενημέρωσης από τους λουόμενους. Ο κ. Περιστεράκης επεσήμανε μάλιστα, πως είναι επιτακτική η ανάγκη, να υπάρχει σχετική ενημέρωση και από τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου στα ξενοδοχεία που διαμένουν οι λουόμενοι των παραλιών.

Ο κ. Περιστεράκης τόνισε: «Δυστυχώς πολλοί λουόμενοι δεν έχουν την ανάλογη παιδεία, αγνοούν τους κινδύνους και τις προειδοποιήσεις και σε αρκετές περιπτώσεις καταναλώνουν φαγητό και αλκοόλ στα ξενοδοχεία που διαμένουν και αμέσως μετά έρχονται στην παραλία και βουτάνε. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσαν να βοηθήσουν και οι ξενοδόχοι με ενημερωτικές δράσεις».
Όπως ανέφερε ο κ. Περιστεράκης οι επίμαχες ώρες κατά τις οποίες οι ίδιοι έχουν κληθεί να παρέμβουν και μάλιστα χαρακτηρίζονται ως οι πιο δύσκολες για το έργο των ναυαγοσωστών είναι στις 10.30 μετά το πρωινό γεύμα των επισκεπτών και μετά τις 15.30 που όπως τόνισε σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταναλώσει και ποσότητα αλκοόλ.

Ο κ. Περιστεράκης μάλιστα αναφέρθηκε σε ορισμένους βασικούς κανόνες που θα πρέπει όλοι οι λουόμενοι να τηρούν πιστά ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα περιστατικά, κάτι που μέχρι σήμερα όπως ανέφερε σε πολλές περιπτώσεις αγνοούν. «Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα που σχετίζεται με την μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας στις παραλίες από τους λουόμενους. Το μεγαλύτερο ζήτημα με την κατανάλωση αλκοόλ και την κολύμβηση αμέσως μετά εντοπίζεται σε ηλικιακές ομάδες ανθρώπων από 20 έως 30 και άνω των 55 ετών. Οι ενδιάμεσες ηλικίες είναι πιο ήπιες. Πρόβλημα δημιουργείται και στον χειρισμό και την αντιμετώπιση κυρίως στον εγχώριο τουρισμό. Οι Έλληνες δεν υπακούουν στις υποδείξεις μας εύκολα και αντιδρούν ενώ ο επισκέπτης θα δεχτεί την παρατήρηση πιο εύκολα» ανέφερε ο κ. Περιστεράκης.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ

Ορισμένοι από τους πιο βασικούς κανόνες ασφαλείας στην παραλία είναι:
-Κολύμβηση σε σημεία που υπάρχει ναυαγοσωστικός πύργος
- Κολύμβηση αυστηρά 3.30 ώρες αφού έχουμε καταναλώσει φαγητό
-Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ
- Ενημέρωση και σεβασμός στις υποδείξεις των ναυαγοσωστών αλλά και τις ενδείξεις όπως οι σημαίες
-Η κόκκινη σημαία απαγορεύει την κολύμβηση
-Η κίτρινη σημαία ενέχει κίνδυνο επιδείνωσης του καιρού
- Η πράσινη σημαία επιτρέπει την κολύμβηση ωστόσο μέσα στα πλαίσια της οριοθέτησης –σκοινιά- σημαδούρες- για να αποφεύγονται ατυχήματα με ταχύπλοα σκάφη
- Συνίσταται οι λουόμενοι να μην απομακρύνονται από την ακτή ώστε σε περίπτωση παθολογικού προβλήματος να μπορούν να γίνουν άμεσες ενέργειες
-Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται πάντα υπό την εποπτεία των γονιών τους
-Ο κίνδυνος θερμοπληξίας είναι αυξημένος για μικρά παιδιά από τις 12.30 έως τις 16.00 ώρες που δεν θα πρέπει να βρίσκονται στην παραλία
-Συνίσταται η χρήση σωσιβίων γιλέκων στα μικρά παιδιά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 4 August 2015 | 3:47 pm


Συναισθήματα και προσφορά για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Συναισθήματα και προσφορά για το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Γενναιόδωρη και απόλυτα ευαισθητοποιημένη ήταν για μία ακόμα χρονιά η ανταπόκριση των ρεθυμνιωτών στο κάλεσμα των «Ανεμόμυαλων» για την ενίσχυση του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Γενναιόδωρη και απόλυτα ευαισθητοποιημένη ήταν για μία ακόμα χρονιά η ανταπόκριση των ρεθυμνιωτών στο κάλεσμα των «Ανεμόμυαλων» για την ενίσχυση του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Δύο ημέρες εκδηλώσεων έδειξαν πως οι ρεθυμνιώτες είναι όχι απλά ενήμεροι για τη δράση και το έργο του οργανισμού, αλλά και οι καλύτεροι αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια.

Οι εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχε και ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Κώστας Γιαννόπουλος, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και την Κυριακή στον Δημοτικό κήπο. Χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να στηρίξουν την προσπάθεια καταβάλλοντας λίγο από το δικό τους υστέρημα για να ενισχύσουν το «Χαμόγελο» και παίζοντας επί ώρες, μικροί και μεγάλοι, σε μία μοναδική ατμόσφαιρα.

Το Σάββατο, οι συμμετέχοντες και κυρίως τα μικρά παιδιά έπαιξαν παιχνίδια από τα παλιά: τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες, σχοινάκι, αγαλματάκια, μήλα, κουτσό, μουσικές καρέκλες και πολλά άλλα. Την Κυριακή το Φεστιβάλ συνεχίστηκε στον Δημοτικό Κήπο με δράσεις για μικρούς και μεγάλους, αλλά και με παρουσιάσεις και δρώμενα επί σκηνής

Την παρουσίαση της διήμερης εκδήλωσης επιμελήθηκε ο Απόστολος Κουγιτάκης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, animater. Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν οι: dj Nikos Goniotis, ο σύλλογος Maqam με χορογραφία Bollywood, το OKA Πρέβελη με τα Πατίνια, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών - Διασωστών - Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου, ο DJ Balloon Party, τα παιδιά του Κέντρου Βιωματικής Εκπαίδευσης «Calcetto», η παιδική ορχήστρα Ρεθύμνου με την επιμέλεια του μουσικού Μιχάλη Καναβά, το Εργαστήρι Πολιτιστικής Εκπαίδευσης «Παιχνιδοκαμώματα», η μπάντα της Δημοτικής Φιλαρμονικής, ο «Θεατρικός Περίπλους», το μουσικό συγκρότημα Σχήμα Λόγου, το Εικαστικό Εργαστήρι από το Εργαστήρι Πολιτιστικής Εκπαίδευσης «Παιχνιδοκαμώματα», το «Αερόστατο», ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου, η ομάδα μπάσκετ Ρέθυμνο «Cretan Kings» με τον Αγορίνο, το ζαχαροπλαστείο «Cronos», το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών «Belle Hellene», η «Kaloumba», το Πινκ - Πονκ Ρέθυμνο.

Στη διάρκεια της βραδιάς ο κόσμος έκανε τα ψώνια του στον «Δρόμο της Αγοράς». Συμμετείχαν:
-Καλοκαιρινό bazaar από τον οργανισμό «To χαμόγελο του παιδιού».
-Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Ανεμόμυαλοι».
- Κλαψινάκης βιβλιοπωλεία.
- Κρητικά Παραδοσιακά Προϊόντα Χαμογεωργάκης.
-«CLOCLO'S art» χειροποίητες δημιουργίες.
- «Αερόστατο» ολοκληρωμένες λύσεις διακόσμησης.
- Εικαστικές δημιουργίες από τα παιδιά του Κέντρου Βιωματικής Εκπαίδευσης «Calcettο».
-«Unique» χειροποίητες δημιουργίες με ντεκουπάζ και μεικτές τεχνικές.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ομάδα μπάσκετ της πόλης μας, το Ρέθυμνο Cretan Kings, έδωσε το παρόν και σε αυτήν την κοινωνική προσπάθεια στηρίζοντας «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Παίκτες, προπονητές, ο Αγορίνος και γενικά όλη η ομάδα ήταν παρόντες και μέσα σε ένα «μίνι» γήπεδο μπάσκετ που στήθηκε στον Κήπο έπαιξαν με τα εκατοντάδες παιδιά που βρέθηκαν εκεί, φωτογραφήθηκαν μαζί τους και τους δίδαξαν τα μυστικά του αθλήματος. Μία ημέρα πριν, το Σάββατο, αντιπροσωπία των τμημάτων υποδομών του Ρέθυμνο BC επισκέφθηκε τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας στη μαρίνα Ρεθύμνου και ενημερώθηκε για τη σημασία αλλά και τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο.
Η ΚΑΕ Ρέθυμνο Cretan Kings συγχαίρει όσους διοργάνωσαν, βοήθησαν και στήριξαν αυτή τη γιορτή και δηλώνει πάντα παρούσα σε κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει το κοινωνικό προφίλ και την ευαισθησία αυτής της πόλης.

60 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ

Τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι 6500 εθελοντές και οι 408 εργαζόμενοι του οργανισμού ανέφερε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου», Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την ανταπόκριση του κόσμου και την ευγνωμοσύνη του προς τους «Ανεμόμυαλους». «Οι «Ανεμόμυαλοι» αλλά και όλοι οι ρεθυμνιώτες συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε μία περίοδο δύσκολη για μας, που φτάσαμε στο απόλυτο μηδέν. Όπως η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά, το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Επομένως, αυτή η όαση είναι για μας μία ελπίδα, μία δυνατότητα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε 24 ώρες το 24ωρο για τα παιδιά», είπε, ενώ δεν έκρυψε πως η οικονομική συγκυρία σήμερα δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες. «Για να μην ακυρώσουμε δράσεις, εμείς ζητάμε από τον κόσμο, τώρα περισσότερο από ποτέ, έστω και ένα ευρώ. Γιατί πρέπει να συνεχίσουμε τις υπηρεσίες μας, που ίσως κάποιοι δεν τις ξέρουν».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 «το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε περίπου 60 χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειες τους, ενώ το 2014 συνολικά ενισχύθηκαν οι οικογένειες 82 χιλιάδων παιδιών.

ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΙ ΟΙ «ΑΝΕΜΟΜΥΑΛΟΙ»

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου στο διήμερο των εκδηλώσεων και οι διοργανωτές δεν θα μπορούσαν παρά να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι. Όπως ανέφεραν στην Κρητική Επιθεώρηση ο Νίκος και η Μίνα Μανουσάκη, εκπροσωπώντας τους διοργανωτές «Ανεμόμυαλους» συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 13 χιλιάδες ευρώ, τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στο «Χαμόγελο».
«Αυτό που νιώσαμε όσοι συμμετείχαμε ήταν συγκίνηση. Όταν μαζεύαμε τα πράγματα στο τέλος της βραδιάς, γελούσαμε και κλαίγαμε μαζί, ήταν τόσο έντονα τα συναισθήματα. Για εμάς το σημαντικό είναι ότι ο κόσμος μας τίμησε με την παρουσία του, γνωρίζοντας ότι θα περάσει καλά και ενισχύοντας τη δράση του οργανισμού», είπε η Μίνα Μανουσάκη.
Στη διήμερη δράση συμμετείχε σύσσωμη όλη η ομάδα των «Ανεμόμυαλων», αποδεικνύοντας ότι τα καταφέρνει πολύ καλά και στην κοινωνική προσφορά!

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 4 August 2015 | 1:41 pm


Κίνδυνος για τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα

Κίνδυνος για τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα
ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΠ ΚΑΙ ΠΓΕ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ 20 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ
Τον κίνδυνο για τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα από την κατάργηση των Γεωγραφικών Ενδείξεων σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Εμπορική Συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ αναδεικνύουν με παρέμβασή τους 21 Βουλευτές της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Οι Βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης της γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Παράλληλα, προτείνουν να θεωρηθεί η συμφωνία «Μεικτή» και επομένως να χρειάζεται κύρωση και από τα εθνικά κοινοβούλια και να αναπτύξει το Υπουργείο σχέδιο ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού σε ΗΠΑ και Καναδά για τα Ελληνικά προϊόντα.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης διαμορφώνεται ως εξής:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε εντατικές διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, υπό τον τίτλο Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP). Στόχος των διαβουλεύσεων είναι η περαιτέρω προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί από αμερικανικής πλευράς μια σειρά από ζητήματα τα οποία, εφόσον γίνουν αποδεκτά από την ΕΕ, θα πλήξουν τόσο τα ευρωπαϊκά συμφέροντα όσο και κεκτημένες αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ανάμεσα στις αμερικανικές αξιώσεις περίοπτη θέση κατέχει η κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Ως γνωστόν, η γεωγραφική ένδειξη συνιστά ένα σημαντικό κεκτημένο που εξασφαλίζει έως σήμερα την υψηλή ποιότητα πολυάριθμων προϊόντων και προστατεύει τους παραγωγούς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενισχύοντας τις τοπικές και εθνικές οικονομίες.

Ανάμεσα στα προϊόντα που απειλούνται άμεσα από ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ΕΕ στο ζήτημα αυτό είναι η ελληνική φέτα. Δυστυχώς, στις ΗΠΑ, όπως και στον Καναδά, πωλούνται ελεύθερα τυριά, τα οποία παρασκευάζονται εκεί από αγελαδινό γάλα, και φέρουν αυθαίρετα την ονομασία «φέτα». Η κατάργηση της γεωγραφικής ένδειξης θα σημάνει τη δυνατότητα αυτά τα τυριά να εισάγονται σε όλη την Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, ως «φέτα». Ήδη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ, με επιστολή που απέστειλε στην Επίτροπο Εμπορίου κ. Malmstrom, έχει ζητήσει να αρθούν τα εμπόδια για την εισαγωγή «αμερικανικών τυριών, όπως η φέτα και η παρμεζάνα»!

Κάτι τέτοιο είναι εύλογο ότι θα επέφερε έναν πραγματικό «Αρμαγεδδώνα» στην ελληνική κτηνοτροφία, και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία, στην οποία δραστηριοποιούνται περί τους 90 χιλιάδες κτηνοτρόφους, ενώ οι εξαγωγές τυριών αφορούν τη φέτα σε ποσοστό πάνω από 70% και η αξία τους ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ, με σταθερά αυξητικές τάσεις τόσο στις πωλήσεις όσο και στις χώρες εξαγωγής. Και αυτό παρά το γεγονός ότι την ονομασία «φέτα» σφετερίζονται εταιρείες και εντός της Ευρώπης, όπως στην περίπτωση της δανέζικης «φέτας», που δυστυχώς φθάνει να πωλείται ακόμη και στην Ελλάδα (σχετικό δημοσίευμα στη «Δημοκρατία» της 27/07/15).

Σε κάθε περίπτωση, όπως διεφάνη και στη πρόσφατη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), στη Ρίγα της Λετονίας, η κατάσταση είναι οριακή και οι πιέσεις ανυπόφορες. Εάν δεν υπάρξει ταχεία και συντονισμένη αντίδραση, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο -ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών που πλήττονται από την επαπειλούμενη κατάργηση της γεωγραφικής ένδειξης- το «έγκλημα» μπορεί να συντελεστεί οποιαδήποτε στιγμή.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Σε τι ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης της γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, στο πλαίσιο της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ;
2. Προτίθεστε να συγκροτήσετε κοινό μέτωπο με άλλα κράτη-μέλη, με κοινά με εμάς συμφέροντα στο θέμα της γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα, ώστε να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο;
3. Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ να θεωρηθεί «Μεικτή» και επομένως να χρειάζεται κύρωση και από τα εθνικά κοινοβούλια;
4. Έχετε επεξεργασθεί σχέδιο ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού σε ΗΠΑ και Καναδά για την ασύγκριτη ποιότητα της γνήσιας ελληνικής φέτας;
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 August 2015 | 3:33 pm


Εισβολή σε σπίτι ηλικιωμένων στον Μυλοπόταμο

Εισβολή σε σπίτι ηλικιωμένων στον Μυλοπόταμο
Με την απειλή όπλων έκλεψαν χρήματα και κοσμήματα

Εισβολή σε σπίτι ηλικιωμένων στον Μυλοπόταμο - Με την απειλή όπλων έκλεψαν χρήματα και κοσμήματα Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών (3) αγνώστων ατόμων, οι οποίοι με την απειλή όπλων αφαίρεσαν χρήματα και κοσμήματα από οικία, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου.

 

Ειδικότερα, σήμερα (02.08.2015) τις πρώτες πρωινές ώρες, τα εν λόγω άγνωστα άτομα με την απειλή όπλων, αφού εισήλθαν σε οικία ιδιοκτησίας 88χρονου και 79χρονου ημεδαπού, ακινητοποίησαν αυτούς με την απειλή όπλων και αφαίρεσαν χρήματα και κοσμήματα, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν, προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Γεροποτάμου.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 August 2015 | 2:06 pm


Πέθανε ο καθηγητής Οδυσσέας Τσαγκαράκης

Πέθανε ο καθηγητής Οδυσσέας Τσαγκαράκης
Πέθανε ο καθηγητής Οδυσσέας Τσαγκαράκης

Ανακοινώθηκε σήμερα από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ο θάνατος του ομότιμου καθηγητή Οδυσσέα Τσαγκαράκη. Σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου εκφράζεται η οδύνη για τον θάνατο του συναδέλφου Οδυσσέα Τσαγκαράκη, ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας: «Ο Οδυσσέας υπήρξε ένας άνθρωπος που δούλεψε σκληρά στη ζωή του και κατόρθωσε μέσα σε αντίξοες υλικές συνθήκες να κατακτήσει τη γνώση και να αναγνωριστεί στο εξωτερικό. Από τον Καναδά, όπου είχε εκλεγεί καθηγητής στο Memorial University of Newfoundland, επέστρεψε στην Ελλάδα, στην πατρίδα του την Κρήτη, και υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιό μας, διατελώντας για το διάστημα 1983-1984 Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής. Το Τμήμα Φιλολογίας εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Αγγέλα και στα παιδιά του».

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, 4.8.2015, ώρα 12.00, από τον ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο 'Αδελε.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Οδυσσέας Τσαγκαράκης ήταν καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κλασικός φιλόλογος, με παράλληλα ενδιαφέροντα για τη λογοτεχνία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Τέλειωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο της Σητείας και έφυγε στη Γερμανία για βιοποριστικούς λόγους. Με τα χρήματα που κέρδιζε ως ανειδίκευτος εργάτης σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και του Μονάχου, απ' όπου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1966. Το ίδιο έτος πήγε στην Αμερική κι άρχισε την πανεπιστημιακή του καριέρα. Το 1978 εξελέγη τακτικός καθηγητής της κλασικής φιλολογίας στο Memorial University of Newfoundland του Καναδά.

Ο νόστος του πραγματοποιήθηκε ύστερα από είκοσι δύο χρόνια με την εκλογή του στη βαθμίδα του καθηγητή της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Διετέλεσε κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου και διευθυντής του Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας.

Το επιστημονικό του έργο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και δεκάδες άρθρα πάνω στον Όμηρο (θρησκεία, μυθολογία, προφορική ποίηση και σύνθεση των επών, δομή και τεχνική), στην αρχαϊκή λυρική ποίηση (το πρόβλημα της αυτοέκφρασης, ερμηνευτικές προσεγγίσεις ), στην τραγωδία και σε άλλες περιοχές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Ανοιχτοί Δρόμοι", δημοσιεύτηκε το 1977 (Αθήνα, εκδόσεις "Δίφρος"), μεταφράστηκε στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε το 1981 με τίτλο Open Roads (New York, Todd & Honeywell Inc.). Το δεύτερο, "Μαδώντας τη Μαργαρίτα", δημοσιεύτηκε το 1984 (Αθήνα, εκδόσεις "Δίφρος").

Δημοσιεύθηκε στις 3 August 2015 | 1:41 pm


7 στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκαν

7 στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκαν
Την παραίτησή τους υπέβαλαν 7 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΕ Ρεθύμνου και το συντονιστικό της ΟΜ Ρεθύμνου
Ακουλουθεί η κοινή δήλωση παραίτησης:

Ήρθε η ώρα σήμερα να διαπιστώσουμε ότι τα μνημόνια βρίσκονται για μία ακόμη φορά στην χώρα μαζί με την τρόικα (σαν κουαρτέτο πια) οδηγώντας την μαζί με την κοινωνία στην απόλυτη παράδοση της εθνικής κυριαρχίας και την ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται η αποφυγή ενός Grexit υπό τα εξοντωτικά προαπαιτούμενα και όρους των δανειστών. Η όλη πορεία που ακολουθήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την 5η Ιουλίου και μετά, με σημείο τομή την συμφωνία και την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, παρόλο το μεγάλο OXI του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, επισφραγίζει με τον πιο δυσάρεστο τρόπο την ακύρωση της δυνατότητας για μια ριζικά διαφορετικά πορεία συνολικά της χώρας. Η επιλογή ενός 3ου επώδυνου μνημονίου έρχεται να επιβεβαιώσει στα μάτια όλων, τόσο των Ελλήνων όσο και στα μάτια των λαών όλης της Ευρώπης, ότι τελικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτό των μνημονίων. Μάλιστα η σφραγίδα που μπαίνει κάτω από το «Δεν υπάρχει εναλλακτική» είναι αυτή της Αριστεράς και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ καθιστώντας τον πια βασικό εκφραστή του συστημικού μπλοκ και της ανασύστασης της κεντροαριστεράς, οδηγώντας τον στην μετάλλαξη από φορέα έκφρασης του αντιμνημονιακού αγώνα του ελληνικού λαού σε φορέα ματαίωσης οποιασδήποτε ελπίδας γεννήθηκε στην κοινωνία την τελευταία πενταετία.

Από το 2012 και μετά τα βήματα που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όταν οι αποφάσεις ήταν άλλες, δεν είχαν σαν βασικό στόχο την προετοιμασία του κόμματος, του λαού και της χώρας για την μεγάλη μάχη απεγκλωβισμού από το μνημονιακό καθεστώς και ανασυγκρότησης της χώρας παραγωγικά, πολιτικά και κοινωνικά για να σταθεί στα πόδια της. Η όλη πορεία που είχαμε σαν κόμμα δεν έθεσε σαν πρώτη προτεραιότητα την ενεργοποίηση του κόσμου και την ανάδειξη του ριζοσπαστισμού που γεννήθηκε στο μεγάλο κύκλο αγώνων που άνοιξε τα τελευταία πέντε χρόνια ώστε να αποτελέσει ρόλο καταλύτη στις πολιτικές εξελίξεις. Ούτε φυσικά δόθηκε η μάχη για να οικοδομηθεί ένα κόμμα ζωντανό, δημοκρατικό που θα μπορεί να αγκαλιάσει την ίδια την κοινωνία εκφράζοντας τα αιτήματα και τις αγωνίες της. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε μια πεντάμηνη διαπραγμάτευση μιας κλειστής ομάδας που μετάτρεψε κόμμα και κοινωνία σε τηλεθεατές του «πάση θυσία συμφωνία», αντίληψη που επικράτησε σε όλη τη διαπραγμάτευση, της συνθηκολόγησης με το σάπιο πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης με αρχή την εκλογή Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια στάση που τελικά οδήγησε στην εναντίωση απέναντι στη λαϊκή εντολή όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα τις 5ης Ιουλίου. Η αρχή ότι όποιος ψηφίσει και εφαρμόσει μνημόνια στη χώρα μας καταδικάζεται στη συνείδηση του κόσμου, φαίνεται να μην ενδιαφέρει την ηγετική ομάδα αλλά και μια σειρά τοπικών στελεχών στην πόλη μας που αναλαμβάνουν ρόλο εγγυητή στην μετάλλαξη του κόμματος μας.

Σήμερα βιώνουμε μια χρεοκοπία, όχι μόνο οικονομική. Βιώνουμε την χρεοκοπία όλων των ψευδαισθήσεων που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες για μια «αμοιβαία επωφελή συμφωνία» ή για έναν «έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους μας» . Βιώνουμε, όμως παράλληλα, και την χρεοκοπία των εύκολων αντιλήψεων ότι η ελληνική κρίση επιλύεται απλώς με την αλλαγή ενός νομίσματος ή με την εφαρμογή οικονομικών σχεδίων που απλώς πρέπει να εφαρμοστούν. Για όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ιστορικές ευθύνες οι οποίες βαραίνουν περισσότερο όταν σκεφτούμε το ότι απέναντι στην τιμωρητική διάθεση που είχαν οι δανειστές ο λαός καθησυχάζονταν ή ότι σήμερα μπροστά στο τρίτο και ταπεινωτικό μνημόνιο που έχει υπογραφεί θεωρείται δυνατή μια κοινωνικά δίκαιη διακυβέρνηση.

Σε αυτές τις δύσκολες μέρες, αποδεχόμενοι την ευθύνη που μας αναλογεί σαν μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, του συντονιστικού της Ο.Μ. Ρεθύμνου αλλά και σαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, οφείλουμε να πάρουμε θέση. Να πάρουμε θέση κάνοντας πρώτα μια αυτοκριτική για το πόσο αποτρέψαμε αυτή την πορεία παρόλο τα συνεχή «καμπανάκια» που χτυπούσαν στις διαδικασίες των τοπικών αλλά και συνολικά των οργάνων, για το πόσο καταφέραμε να συνδεθούμε με την τοπική κοινωνία και να την θέσουμε στο προσκήνιο απέναντι στην αντίληψη του γενικής αναμονής εξελίξεων και της «κυβερνητικής προετοιμασίας». Η παραίτησή μας από τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τη Συντονιστική Επιτροπή της Ο.Μ. Ρεθύμνου, είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε αναλογιζόμενοι/ες τις ευθύνες μας απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό. Η πολιτική μετατρέπεται επίσημα για τα επόμενα χρόνια σε μια διαχειριστική δημοσιονομική μηχανή στα χέρια των "θεσμών" . Η συμμετοχή μας πλέον σε όργανα που εγκλωβίστηκαν σε μια τέτοια θέση, μας απομακρύνει από το λαϊκό παράγοντα και τις απαραίτητες κοινωνικές διεργασίες που θα ανοίξουν το δρόμο για μια διαφορετική πορεία.

Η παραίτηση αυτή δεν σημαίνει όμως και παραίτηση από την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος πέρα από τα μνημόνια, την εθνική υποτέλεια, την μετατροπή μιας ανεξάρτητης χώρας σε αποικία χρέους. Έχουμε πίστη ότι αυτός ο λαός που έδωσε την μάχη ενάντια στη μνημονιακή καταστροφή θα συνεχίζει να παλεύει αντιλαμβανόμενος τη κρισιμότητα και την περιπλοκότητα των νέων συνθηκών. Μαζί με αυτό τον λαό, μαζί με πολλούς από τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθούμε πάλι παρόλη τη πικρία και την απογοήτευση στο αγώνα για την επιβίωση της κοινωνίας και τη συνολική διέξοδο της χώρας.

Το μέλλον διαρκεί πολύ. Θα σταθούμε δίπλα του..

Κατερίνα Βουζουνεράκη, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου
Αντρέας Κούνουπας, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου
Μαρία Κουρούση, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου
Αγγελική Ντουσάκη, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου
Ισμήνη Αναγνωστάκη, Υποψήφια βουλευτής και Μέλος Συντονιστικού ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου
Βαγγέλης Θεοδωρουλάκης, Μέλος Συντονιστικού ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου
Σπύρος Παπαρίδης, Μέλος Συντονιστικού ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου

Δημοσιεύθηκε στις 3 August 2015 | 12:29 pm


Πνίγηκε 79χρονος

Πνίγηκε 79χρονος
Μακρύς ο κατάλογος 

Νεκρός  ανασύρθηκε, χθες το απόγευμα, από τη θαλάσσια περιοχή ''ΑΔΕΛΕ'' του Ρεθύμνου, ένας 79χρονος.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 2 August 2015 | 10:56 am


Επανέρχεται σταδιακά, η τουριστική κίνηση

Επανέρχεται σταδιακά, η τουριστική κίνηση
Στο Ρέθυμνο

Με αργούς ρυθμούς αλλά με στοιχεία αισιοδοξίας, επανέρχεται σταδιακά, η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο .

Πρόσωπα της τουριστικής αγοράς κάνουν λόγο για μία «μάχη» που δίδεται αυτό το καλοκαίρι με την προσοχή των περισσοτέρων να είναι πλέον στραμμένη στις κρατήσεις της ερχόμενης χρονιάς αλλά και στο να μην υπάρξουν προβλήματα μέχρι και τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Μείον 30% ο τζίρος, μείον στις κρατήσεις, μείον και στη συλλογική προσπάθεια, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ν. Βουρβαχάκης στέλεχος της Τουριστικής Αγοράς στο Ρέθυμνο. «Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι είναι περίοδος κρίσης αλλά σε κάθε κρίση οφείλουμε να είμαστε όλοι μας μία γροθιά και από κοινού να στηρίξουμε το προϊόν μας», ανέφερε ο κ. Βουρβαχάκης και εξήγησε πως «χρειαζόμαστε σταθερή πολιτική στον τουρισμό, ενίσχυση του προϊόντος μας ως ενιαίο τουριστικό όνομα, να εμπιστευτούμε όσους έχουν γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενο παράλληλα όμως να προταχθεί ο συν-κρητισμός (ένα όνομα κοινή προσπάθεια, κοινή προβολή, όλων των νομών της Κρήτης) που είναι αναγκαίος για το καλό του τουρισμού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού Ρεθύμνου, Μανόλη Τσακαλάκη, υπάρχει μία αισιοδοξία η οποία ωφείλεται καθαρά στην αλλαγή του τοπίου λόγο αύξησης της τουριστικής κίνησης, χωρίς να έχει γίνει ακόμη το «ταμείο» της σεζόν. «Πριν 15 μέρες ξαναμπήκαμε σε κανονικούς ρυθμούς, πολύ γρήγορα γεμίσαμε, με αποτέλεσμα να μιλάμε για πληρότητα 95% σήμερα, όμως με κενά στον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Αν όμως, υπάρξουν κρατήσεις του σημερινού ρυθμού και δεν διαταραχθεί από κάτι το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα είμαστε στο κλείσιμο μας στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι σε ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων σχετικά με τις διανυκτερεύσεις, υπάρχει μείωση 2,05% για τον Απρίλιο, μείωση 9,35% για τον Μάιο και μείωση 9,55% για τον Ιούνιο. Οι διανυκτερεύσεις όμως επανέλαβε ο κ. Τσακαλάκης δεν έχουν καμία σχέση με τον τζίρο. Παράλληλα από στοιχεία του Αεροδρομίου Ηρακλείου που τροφοδοτεί επί της ουσίας το Ρέθυμνο, υπάρχει μείωση στις αφίξεις κατά 5,5%.

Ένα σχετικά νέο κοινό στο Ρέθυμνο είναι οι τουρίστες από το Ισραήλ οι οποίοι φτάνουν στο νομό και διανυκτερεύουν για 2 με 3 μέρες. Οι συγκεκριμένοι τουρίστες έρχονται να καλύψουν κατά κάποιο τρόπο τους Ρώσους που έχουν τεράστια απουσία και όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης «ένας Ρώσος ισοδυναμούμε με 4 δυτικοευρωπαίους... Το κοινό αυτό, λείπει από το νομό μας δυστυχώς...» ενώ όπως μας δήλωσαν οι τουριστικοί παράγοντες , τεράστια είναι η μείωση και σε Έλληνες τουρίστες.

Δημοσιεύθηκε στις 1 August 2015 | 11:34 am


Αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για ΚΕΠΑ και προνοιακά επιδοματα

Αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για ΚΕΠΑ και προνοιακά επιδοματα
ΖΗΤΑ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Άμεσες και επείγουσες νομοθετικές ρυθμίσεις ζητά το Σωματείο ΑμεΑ νομού Ρεθύμνου σχετικά με τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και τα προνοιακά επιδόματα.

Μάλιστα, επισημαίνει πως απαιτούνται συντονισμένες και προσεκτικές ενέργειες σε ό,τι αφορά τις εγκυκλίους και τη σχετική νομοθεσία ώστε να υπάρχει σωστή εφαρμογή που θα δώσει «ανάσα» σε οικογένειες και ΑμεΑ απλοποιώντας πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το σωματείο ΑμεΑ νομού Ρεθύμνου, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωση-παρέμβασή του στο υπουργείο Εργασίας, παρουσιάζει εμπεριστατωμένα έγγραφα σχετικά με τα ζητήματα του ΚΕΠΑ και των προνοιακών επιδομάτων.

Συγκεκριμένα το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης ζητά την άμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου που θα ρυθμίζει το άρθρο 1 «Ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία του ν.4331/2015». Με αυτό το άρθρο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα και μέτρα ανακούφισης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης υπογραμμίζει: «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συνεργασία μεταξύ των Γραμματειών του Υπουργείου, καθώς και τη Συνομοσπονδία και τους φορείς μέλη της, για την έκδοση της εγκυκλίου η οποία θα ρυθμίζει τα επιμέρους θέματα εφαρμογής του παρόντος, τα σχετικά έγγραφα, θα φροντίσει να τηρηθεί η ορολογία των απαιτούμενων ιατρικών προϋποθέσεων για καθεμία από τις προνοιακές παροχές με την ορολογία του εκάστοτε ισχύοντος Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, όπως και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τα ιατρικής φύσης ζητήματα χορήγησης των προνοιακών παροχών. Αυτή η διάταξη έρχεται να εκλογικεύσει τον τρόπο εξέτασης των ατόμων με αναπηρία από τις υγειονομικές επιτροπές για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων, συνεπώς έρχεται να επιλύσει εν δυνάμει σημαντικά προβλήματα που έχουν ταλανίσει τον χώρο. Γι' αυτό το λόγο απαιτείται πολύ προσεκτική σύνταξη αυτής της εγκυκλίου προκειμένου να δώσει καθαρό τρόπο τήρησης των διαδικασιών οργάνωσης και παροχής των υπηρεσιών που προβλέπει».

Επιπλέον, το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης ζητά τη συνεργασία του υπουργείου για τις πολύ σημαντικές διατάξεις που προβλέπονται στο άρθρο 2 του ν.4331/2015 «Ρύθμιση θεμάτων ΚΕ.Π.Α.».

«Το άρθρο 2 του ν. 4331/2015 έρχεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αποδοχής της γνωμάτευσης της αναπηρίας για κάθε λόγο και από κάθε υπηρεσία. Η πολύ προσεκτική σύνταξη, μετά από μελέτη, της εναρμόνισης των διατάξεων, θα λειτουργήσει υπέρ των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους» αναφέρουν.

Επίσης την άμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας, για το άρθρο 3 του ν.4331/2015 «Κατάργηση παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕ.Π.Α. για ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας», προκειμένου αυτό να τεθεί σε άμεση εφαρμογή, ζητά με επιστολή το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης ώστε «να καταργηθεί επιτέλους το παράβολο των 46,14 ευρώ, όπως προβλέπεται». Επιπλέον, τονίζουν:

«Το σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης έχει αγωνιστεί από την πρώτη στιγμή να καταργηθεί το μέτρο της καταβολής του παραβόλου στα ΚΕΠΑ, ως απαράδεκτο την παρούσα οικονομική περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του πληθυσμού.

Δεν ανακουφίζονται βέβαια, και αυτό πρέπει να προχωρήσει σε επόμενη άμεση ρύθμιση, όλοι οι αιτούντες. Πάγιο αίτημα του σωματείου ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης προς τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως και στην παρούσα, ήταν η κατάργηση παραβόλου του ποσού των 46.14 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους. Με την παρούσα διάταξη, οι αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους για χρήση παροχών για παράδειγμα από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. μετεγγραφές) ή από το Υπουργείο Οικονομικών (φοροαπαλλαγές κ.λπ) ή Υπουργείο Μεταφορών κ.λπ είναι ακόμη υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το παράβολο. Χρειάζεται οργανωμένη διαβούλευση με την Εθνική Συνομοσπονδία και τους φορείς της με το υπουργείο μέσα από μια ειδική ομάδα εργασίας που θα δημιουργηθεί για να επεξεργαστεί τις συγκεκριμένες διατάξεις, ώστε να εκδοθεί η ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος και η οποία αν συνταχθεί και εφαρμοστεί σωστά, πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, για παράδειγμα γραφειοκρατικά, θα λυθούν δια παντός. Σε αντίθετη περίπτωση η υπάρχουσα κατάσταση θα διαιωνίζεται και ο νόμος θα καταστεί ανενεργός».

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2015 | 4:52 pm


O «Οδυσσέας» άνοιξε τις πόρτες του στους Ρεθεμνιώτες

O «Οδυσσέας» άνοιξε τις πόρτες του στους Ρεθεμνιώτες
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
Το 1ο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας για την προώθηση των δράσεων του «Χαμόγελου του Παιδιού» με την ονομασία «Οδυσσέας», βρίσκεται από χθες στη μαρίνα Ρεθύμνου και είναι έτοιμο να υποδεχτεί παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς με στόχο την ενημέρωση για ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο, τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα παιδιά στη σημερινή κοινωνία, την κακοποίηση, τον σχολικό εκφοβισμό, τον εθελοντισμό αλλά και τις δράσεις που πραγματοποιεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» Πανελλαδικά.

Ο «Οδυσσέας» θα βρίσκεται στο Ρέθυμνο έως τη Δευτέρα 3 Αυγούστου και θα υποδέχεται τους ενδιαφερόμενους από τις 9:00 έως τις 21:00. Σήμερα στις 18:30, παρουσία φορέων του νομού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την υποδοχή του «Οδυσσέα» στην πόλη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο «Οδυσσέας» ταξιδεύει σε όλους τους νομούς της Κρήτης από τις 17 Ιουλίου και θα παραμείνει έως τις 9 Αυγούστου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ «ΟΔΥΣΣΕΑ»...

Αξιοποιώντας την τεχνολογία οι επισκέπτες -μικροί και μεγάλοι- στον «Οδυσσέα» θα συμμετέχουν διαδραστικά σε σειρά παρεμβάσεων πρόληψης και ενημέρωσης που αφορούν, μεταξύ άλλων:

-Την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
-Σε κάθε θέμα/πρόβλημα/κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σήμερα
-Στο έργο που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην περιοχή και ευρύτερα πανελλαδικά
-Στους τρόπους εθελοντικής συμμετοχής στις δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Στον «Οδυσσέα» θα βρίσκεται σταθερά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αίτημα των επισκεπτών.

Σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα πραγματοποιηθεί δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στο Ρέθυμνο που διοργανώνει το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου στον «Οδυσσέα» με την υποστήριξη του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών «Δότες Ζωής». Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Αυγούστου, ώρες 9:00-13:00.

ΟΙ ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ:
Παρεμβάσεις σε παιδιά
ΩΡΕΣ: 1. 09:30-10:45
2. 11:00- 12:15
3. 12:30- 13:45
Παρεμβάσεις σε ενήλικες (γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς κλπ)
ΩΡΕΣ: 1. 18:00-19:00
2. 19:30- 20:30

Η ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΚΟΠΟ:

-Την ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για τη σωστή χρήση της τεχνολογίας (καλή και κακή χρήση internet), καθώς και για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μέσω διαδραστικής πλατφόρμας
-Την παράδοση σεμιναρίων από εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού μας σε επαγγελματίες (εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς & ψυχολόγους) σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
-Επιπλέον, η νέα κινητή μονάδα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων σε όποια περιοχή υπάρχει ανάγκη καθώς διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό (δορυφορικό internet, θέσεις εργασίας)
-Την εκπαίδευση και ενημέρωση επαγγελματιών στην παροχή πρώτων βοηθειών από το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού
-Την πραγματοποίηση αιμοδοσίας
Η δράση του «ΟΔΥΣΣΕΑ» πραγματοποιείται πανελλαδικά υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες: «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,
Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Κρήτης
Τηλ. 2821073000
[email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2015 | 2:30 pm


54 εκατ. για την ανάπτυξη της περιφέρειας

54 εκατ. για την ανάπτυξη της περιφέρειας
ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ INTERREG ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Το ποσό των 54 εκατ. ευρώ θα διατεθεί σε εννέα νομούς της Ελλάδας και σε ολόκληρη την Κύπρο για την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG, το οποίο αφορά τη διασυνοριακή και διακρατική συνεργασία χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνεισφορά της Ε.Ε. ανέρχεται σε σχεδόν 46 εκατ. ευρώ και οι πόροι θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε προχθές, επικεντρώνεται στις ακόλουθες τρεις προτεραιότητες: ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, αποδοτική χρήση της ενέργειας και των βιώσιμων μεταφορών, διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και πρόληψη κινδύνων.

Οι νομοί της Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι ακόλουθοι: Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων.

Το νέο πρόγραμμα INTERREG έχει ως στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας με την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της χρήσης των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας, και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται επίσης στους τρόπους με τους οποίους οι περιοχές αυτές μπορούν να συνεργάζονται για τον περιορισμό και την αντιστροφή των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω επενδύσεων σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος: μέσω της πρόληψης των κινδύνων ή με την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών.

Η κ. Κορίνα Κρέτσου, επίτροπος αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, δήλωσε: «Τα διασυνοριακά μας προγράμματα αποδεικνύουν έμπρακτα την προστιθέμενη αξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η ενεργός συνεργασία θα αποφέρει πολλά οφέλη για τα άτομα που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές στην Ελλάδα και στην Κύπρο, νέες θέσεις εργασίας, προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς».

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2015 | 1:41 pm


Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ευαίσθητες και δασικές περιοχές

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ευαίσθητες και δασικές περιοχές
Στο Ρέθυμνο

Aπαγόρευση κυκλοφορίας τις ημέρες, που ο δείκτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς είναι υψηλός, αποφάσισε πριν από λίγη ώρα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Ρεθύμνης, το οποίο συνεδρίασε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων καθώς και η παραμονή και διανυκτέρευση εκδρομέων καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, για τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 και 5.

Η απαγόρευση ισχύει για τις ευαίσθητες και δασικές περιοχές από τις 06:00 πμ της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση έως τις 06:00 μμ της επόμενης

και συγκεκριμένα:

Δήμος Ρεθύμνης: Περιαστικά δάση Ευλιγιά και Προφήτη Ηλία & Αγίου Ιωάννη.

Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ. Ιωάννου καθώς και στην περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει τη λίμνη Πρέβελη ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης.

Δήμος Μυλοποτάμου: Φαράγγι Μαργαριτών.

Δημοσιεύθηκε στις 30 July 2015 | 6:26 pm


«Από καρδιάς»… για την παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

«Από καρδιάς»… για την παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου
ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «Η ΠΡΟΦΗΤΙΣΣΑ» ΓΙΑ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ
Συγγραφείς επαγγελματίες και μη ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν ιερό σκοπό, συνθέτοντας με αγάπη, μεράκι και ανθρωπιά μια συλλογή με ποιήματα ποικίλης θεματολογίας και κεντρικό άξονα την ανθρωπιά αφού τα κέρδη από τη συλλογή ποιημάτων «Από καρδιάς»...που είναι αφιερωμένο στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου θα διατεθούν για τις ανάγκες της κλινικής.

Το Συλλογικό έργο από τις εκδόσεις «Η Προφήτισσα» αποτελείται από 60 ποιήματα, 60 πένες και 60 καταθέσεις ψυχής το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο στο κοινό του Ρεθύμνου που επιθυμεί να το προμηθευτεί και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει την προσπάθεια ανάπτυξης της παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Με γνώμονα πάντα το σύνθημα όσων πήραν την πρωτοβουλία πως όταν μιλάμε «από καρδιάς»... μιλάμε πάντα αληθινά.

Από την Τρίτη 28 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται το βιβλίο ποιημάτων από το βιβλιοπωλείο ΒΟΥΛΟΥΜΠΑΣΑΚΗ. Τομπάζη 11, παλιά πόλη Ρέθυμνο και να καταθέτουν το αντίτιμο στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς αφού επικοινωνήσουν με το βιβλιοπωλείο και εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Η τιμή του βιβλίου είναι 10 ευρώ. Για αποστολή στο χώρο των ενδιαφερόμενων, τα έξοδα μεταφοράς είναι 3,00 € με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, +1,60 € για πληρωμή με αντικαταβολή.

ISBN: 978-618-81282-7-9
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ:
ΕΘΝΙΚΗ
Λογαριασμός: 25840722273
ΙΒΑΝ: GR03 0110 2580 0000 2584 0722 273
ALPHA BANK
Λογαριασμός: 645.00.2101007812
ΙΒΑΝ: GR69 0140 6450 6450 0210 1007 812
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Λογαριασμός: 5757-041278-848
ΙΒΑΝ: GR29 0172 7570 0057 5704 1278 848

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν:
Ε-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 698 4145 572
πρωί 9.00 -14.00
απόγευμα 18.00 - 19.00
Βιβλιοπωλείο Βουλουμπασάκη
Εκδόσεις «Η Προφήτισσα»
Βουλουμπασάκη Φ. Έλενα
Τομπάζη 11, Παλιά Πόλη - Ρέθυμνο
Τ 698 4145 572
email: [email protected]
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 July 2015 | 1:33 pm


Παράταση στο πρόγραμμα επισιτιστικής συνδρομής

Παράταση στο πρόγραμμα επισιτιστικής συνδρομής
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής αλληλεγγύης δόθηκε παράταση υποβολής των Αιτήσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I) .

Έτσι, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I) από μέρους των δυνητικά ωφελουμένων, ορίζεται η 26η Αυγούστου 2015.

Σημειώνεται ότι στην Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης συμμετέχουν:
1. Η Περιφέρεια Κρήτης ως δικαιούχος του προγράμματος
2. Η Εκκλησία της Κρήτης
3. Όλοι οι Δήμοι της Κρήτης (μέσω των Κοινωνικών τους Υπηρεσιών και Δομών)
4. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης
5. Το ΑΤΕΙ Κρήτης
6. Οι Σύλλογοι πολυτέκνων και τριτέκνων της Κρήτης
7. Τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Α. και Μ. Καλοκαιρινού
8. Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου
9. Τα Νομαρχιακά Σωματεία ΑμεΑ νομών Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης
10. Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης

Σκοπός της σύμπραξης είναι η υλοποίηση δράσεων σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή τροφίμων ή/και βασικής υλικής συνδρομής, καθώς επίσης και συνοδευτικά μέτρα και δραστηριότητες, που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων.
Στους ωφελούμενους θα παρέχονται πακέτα τροφίμων, είδη οικιακού καθαρισμού, προσωπικής υγιεινής, ρουχισμός, βρεφικά και παιδικά είδη, ανάλογα σε ποσότητα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, έτσι όπως θα εξειδικευτεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής αυτών.

Παράλληλα με τη διανομή τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής θα παρέχονται στους ωφελούμενους:
1.Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης,
I. Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης, σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης και εντάσσονται στο πρόγραμμα από τις κοινωνικές υπηρεσίες και Δομές των Δήμων της Κρήτης.
II. Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας από τις κοινωνικές υπηρεσίες και Δομές των Δήμων της Κρήτης
2. Διατροφικές Συμβουλές
3. Συμβουλές υγιεινής διαβίωσης
4. Συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού
5. Νομικές συνδρομές
6. Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών
7. Κοινωνικά φροντιστήρια μέσω των συμπραττόμενων εταίρων
8. Υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά ωφελούμενους μέσω των Δήμων
9. Εκδρομές μέσω των Δήμων
10. Παροχή χώρων για παιγνίδι, συναντήσεις και εκδηλώσεις για παιδιά που δεν έχουν σχετική πρόσβαση

Για την ένταξη στο πρόγραμμα σύμφωνα με την με αρ. Δ23/οικ.19162/1277/25-05-2015 ΦΕΚ1066/Β΄ Υπουργική Απόφαση το εισόδημα του ωφελούμενου, όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια πραγματικού εισοδήματος: 3.000€ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και 4.500€ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.500 € για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900€ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Σε μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικος μέλος λογίζεται ως ενήλικας.

Ενδεικτικά παρατίθενται οι ακόλουθες περιπτώσεις:
Οικογενειακή κατάσταση Ετήσιο Εισόδημα Μηνιαίο Εισόδημα
Μεμονωμένο άτομο 3.000€ 250€
Οικογένεια χωρίς ανήλικο εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 1 ανήλικο εξαρτώμενο μέλος 4.500€ 375€
Οικογένεια με 1 ανήλικο εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 5.400€ 450€
Οικογένεια με 2 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 6.300€ 525€
Οικογένεια με 3 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 7.200€ 600€
Οικογένεια με 4 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 8.100€ 675€

Τρόπος Υποβολής Αιτήσεων:
Η Αίτηση των ενδιαφερομένων υποβάλλεται ηλεκτρονικά:
1) Ιδιωτικά, με χρήση των κωδικών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXIS)
Η Αίτηση θα είναι προσβάσιμη από ηλεκτρονική εφαρμογή προσαρτημένη στην ιστοσελίδα https://www.idika.org.gr/teba/ και επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/1986.
2) Μέσω των Εταίρων της Κοινωνικής Σύμπραξης και πιο συγκεκριμένα:
α) Δήμος Ρεθύμνης, τηλ. Επικοινωνίας (Σαμολαδά Κωνσταντίνα, Φουρναράκη Ελένη, 2831341260, 2831341261)
β) Δήμος Μυλοποτάμου (Βελονάκη Ελευθερία, τηλ. 2834023144)
γ) Δήμος Αγίου Βασιλείου (Απανωμεριτάκη Χαρούλα 2832340203)
δ) Δήμος Αμαρίου (Μανουσάκης Μιχάλης, Σταυρουλάκη Σοφία, 2833340202)
ε) Δήμος Ανωγείων (Σουλτάτου Ειρήνη, 2834031484)
στ) Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Ρεθύμνης (Συνολάκης Γεώργιος, Καλυβιανάκη Γεωργία 2831022430)
ζ) Σύλλογος Τριτέκνων Ν. Ρεθύμνης (Κοϊνάκη Ειρήνη, 6977752179, 2834022144)
(Σημαντική Σημείωση: Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Ταυτότητα, Ε1 και Ε9 του οικονομικό έτος 2015 (χρήση 2014).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι δεν έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση του 2015, δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα).
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 July 2015 | 1:00 pm


Σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης του μιναρέ στο Τζαμί Νερατζέ

Σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης του μιναρέ στο Τζαμί Νερατζέ
ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΝΑΡΕ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΒΑΛΙΔΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Σε εξέλιξη κανονικά βρίσκεται το έργο αναστήλωσης του μιναρέ στο Τζαμί Νερατζέ, παρότι οι εργασίες δεν είναι εμφανείς και πολλοί πιστεύουν ότι έχει μείνει στάσιμο.

Αυτό σημείωσε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Μίνως Αλεφαντινός μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση προσθέτοντας ότι το έργο εκτελείται κανονικά. «Φαίνεται να είναι στάσιμος ο μιναρές, όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα πελέκια που χρειάζονται να αποκατασταθούν έχουν αποσταλεί σε ειδικό εργαστήριο στα Χανιά και όταν θα είναι έτοιμα, θα μεταφερθούν στο Ρέθυμνο ώστε μαζί με αυτά που δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα να συναρμολογηθούν πάνω στον μιναρέ», τόνισε ο κ. Αλεφαντινός.

Σε ό,τι αφορά τον μιναρέ στο Τζαμί της Βαλιδέ Σουλτάνας (στην οδό Τομπάζη), παρότι από τις αρχές της άνοιξης υπήρξε μία διάθεση να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την ανάδειξη του, σήμερα ακόμα δεν υπάρχουν εξελίξεις. Όπως σημείωσε στην Κ.Ε. η προϊσταμένη της Εφορεία Αρχαιοτήτων, Αναστασία Τζιγκουνάκη, ήδη έχει γίνει αίτημα στο ΚΑΣ για να τοποθετηθούν υποστυλώματα στον μιναρέ και αναμένεται η απόφαση. Ακολούθως, η υπηρεσία θα κάνει μελέτη για να καταγραφούν τα δεδομένα και οι απαιτήσεις του έργου ανάδειξης του τζαμιού και του μιναρέ με την απομάκρυνση των σύγχρονων κτηρίων που βρίσκονται γύρω ή και έρχονται σε επαφή με μέρος του μνημείου.

Για τις ανάγκες του έργου, που δεν θεωρείται της ίδιας έκτασης του έργου στο τζαμί Νερατζέ, αφού τα προβλήματα δεν είναι πολύ μεγάλα σύμφωνα με την κα Τζιγκουνάκη, έχει ζητηθεί και η συνδρομή του δήμου, για να διαθέσει τα απαραίτητα μηχανήματα και ίσως και ένα κονδύλιο για την κατεδάφιση των κτηρίων και τη διαδικασία της αδιατάρακτης κοπής που θα χρειαστεί να γίνει σε ένα σημείο, όπου σύγχρονο κτήριο εφάπτεται με το τζαμί. Ο δήμος και η τεχνική υπηρεσία έχουν συμφωνήσει να συνδράμουν, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2015 | 1:10 pm


Κατασχέθηκε πλήθος προϊόντων, τα οποία ήταν απομίμηση επώνυμης εταιρείας

Κατασχέθηκε πλήθος προϊόντων, τα οποία ήταν απομίμηση επώνυμης εταιρείας
Συνελήφθησαν δύο άτομα στο Ρέθυμνο

Συνελήφθησαν, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, δύο ημεδαποί (38χρονη και 65χρονος), για Παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Σημάτων και πλαστογραφία.

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, σε συνεργασία με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο νόμιμης εταιρείας, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε εμπορικά καταστήματα, ιδιοκτησίας της 38χρονης και του 65χρονου.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε η διάθεση προϊόντων προς πώληση, τα οποία ήταν απομίμηση συγκεκριμένης επώνυμης εταιρείας και συνελήφθησαν η 38χρονη και ο 65χρονος, ιδιοκτήτες των καταστημάτων, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί σημάτων και πλαστογραφία.

Κατασχέθηκε πλήθος προϊόντων (τσάντες, νεσεσέρ, πορτοφόλια, φουλάρια, αρώματα) απομίμηση της εν λόγω εταιρείας.

Το προανακριτικό έργο, διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελλέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2015 | 9:21 am


Κερδίζει έδαφος ο γαμήλιος τουρισμός

Κερδίζει έδαφος ο γαμήλιος τουρισμός
ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΑΚΕΤΩΝ
Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, παρά τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, υλοποιούνται σταδιακά οι στόχοι που έχει θέσει ο Δήμος Ρεθύμνου, προκειμένου να αξιοποιήσει όλα εκείνα τα στοιχεία που διαθέτει το Ρέθυμνο και μπορούν να καθιερώσουν την πόλη ως έναν ρομαντικό προορισμό για νέα ζευγάρια από το εξωτερικό που επιθυμούν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου σε μια παραμυθένια τελετή.

Η σημαντική άνθιση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον γαμήλιο τουρισμό σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη, εκτός από τα οφέλη από την προβολή των τουριστικών προορισμών της χώρας αποτελεί και ένα σημαντικό έσοδο για την τοπική οικονομία. Ο Δήμος Ρεθύμνου, έχει ήδη εκδηλώσει δυναμικά το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει μερίδιο από την «πίτα» του γαμήλιου τουρισμού και μάλιστα σε όλη την διάρκεια του έτους. Αυτό, αναμφίβολα θα προσφέρει σημαντικά έσοδα στο Ρέθυμνο και θα παρατείνει την εισροή τουριστών σε περιόδους που θεωρούνται τουριστικά ανενεργές.

Ενδεικτικά, τα έσοδα που εξασφαλίζει ο Δήμος Ρεθύμνου από τους πολιτικούς γάμους ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 30.000 ευρώ το χρόνο, ποσό που δεν μπορεί να αγνοηθεί ιδιαίτερα σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΗΛΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Όπως επεσήμανε η Αντιδήμαρχος τουρισμού, προβολής και πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη Μαμαλάκη, το γραφείο τουρισμού του Δήμου και η επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης έχουν ήδη δρομολογήσει ενέργειες που θα συμβάλλουν δυναμικά στην προβολή του Ρεθύμνου, ως γαμήλιο προορισμό.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα πράκτορες από την Κίνα αναμένεται να επισκεφτούν το Ρέθυμνο σε μια προσπάθεια εξεύρεσης με τους αρμόδιους φορείς του Δήμου Ρεθύμνου, των «οδών» που θα φέρουν την αγορά της Κίνας πιο κοντά στο Ρέθυμνο και συνεπώς το Δήμο πιο κοντά στους στόχους για τον γαμήλιο τουρισμό. «Η αγορά της Κίνας κλιμακώνεται σταδιακά και παράλληλα υλοποιούνται κάθε χρόνο οι στόχοι του Δήμου Ρεθύμνου ώστε το Ρέθυμνο να αποκτήσει την ταυτότητά τους ως γαμήλιος προορισμός. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα πράκτορες από την Κίνα και επεξεργαζόμαστε δύο βασικά ζητήματα τη μεταφορά και τη διαμονή τους. Έχουν δει ότι το Ρέθυμνο έχει προϋποθέσεις να γίνει ένας υπέροχος γαμήλιος προορισμός και δείχνουν το ενδιαφέρον τους και σε πρακτικό επίπεδο πλέον» ανέφερε η κ. Μπιρλιράκη και πρόσθεσε «Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν βοηθήσει σημαντικά οι Αντιδήμαρχοι που τελούν τους γάμους, όλο το δημοτικό σύστημα και οι δημοτικοί υπάλληλοι που προσφέρουν ανιδιοτελώς και περαιώνουν έναν μεγάλο όγκο πακέτων για τον γαμήλιο τουρισμό που έχει άμεσα οφέλη στην τοπική αγορά και οικονομία. Αυτή τη στιγμή στο Ρέθυμνο λειτουργούν επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με τους γάμους».

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΗΛΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Με τους πολιτικούς γάμους Ελλήνων και τουριστών να αυξάνονται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες δυναμικής παρουσίας του Ρεθύμνου στις διεθνείς αγορές, ο Δήμος συντονίζει τις ενέργειές του με τους εμπορικούς και τουριστικούς φορείς του Ρεθύμνου ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει γαμήλια πακέτα και θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό όλες τις πληροφορίες για που χρειάζονται προκειμένου να διοργανώσουν τον ιδανικό γάμο στο Ρέθυμνο. «Κλειδιά» για να υλοποιηθεί αποτελεσματικά αυτή η προσπάθεια, είναι τομείς όπως η γαστρονομία, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις οι δραστηριότητες και οι ξεναγήσεις, σημεία που πιάνουν το σφυγμό των επισκεπτών σε σχέση με αυτά που ζητάνε από έναν γαμήλιο τουριστικό προορισμό.

Η κ. Μπιρλιράκη εξήγησε: «Ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικά πρακτορεία, χρυσοχοεία, κομμωτήρια όλα όσα σχετίζονται με το γάμο και τον τουρισμό θα πρέπει να βρεθούν συγκεντρωμένα σε μια λίστα δεδομένων με εύκολη πρόσβαση από τους επισκέπτες. Εκεί θα μπορούν να οργανώσουν μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, το ταξίδι τους, τις υπηρεσίες για το γάμο τους, να βρουν χώρο και να δρομολογήσουν επισκέψεις και δραστηριότητες για τους καλεσμένους τους. Θέλουμε να έχουμε όλο το χρόνο γαμήλιο τουρισμό και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να το πετύχουμε. Στο Ρέθυμνο, έχουμε καλό καιρό όλο το χρόνο και το ενδιαφέρον των επισκεπτών δεν στρέφεται μόνο στη θάλασσα και τον ήλιο. Ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία, τις δραστηριότητες που υπάρχουν για τους καλεσμένους τους, ένα όμορφο σκηνικό το οποίο διαθέτουμε και το χειμώνα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αν διαμορφώσουμε ένα όμορφο πακέτο μπορούμε να τους διεκδικήσουμε όλο το χρόνο».

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΗΛΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΑΜΩΝ

Μπορεί για τους Έλληνες, που τα τελευταία χρόνια ο πολιτικός γάμος κερδίζει έδαφος, να είναι μια προσωρινή αναβολή του θρησκευτικού γάμου, λόγω μιας εγκυμοσύνης ή για οικονομικούς λόγους, για τους ξένους επισκέπτες όμως που τελούν πολιτικούς γάμους στο Ρέθυμνο είναι μια επιλογή με κριτήριο την ομορφιά που έχει να προσφέρει η πόλη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόνο στο Ρέθυμνο έχουν τελεστεί από το 2013 αρκετοί γάμοι ξένων επισκεπτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ληξιαρχείου του Δήμου Ρεθύμνου το 2013 στο Δήμο τελέστηκαν συνολικά 186 πολιτικοί γάμοι. Από αυτούς οι 99 αφορούσαν Έλληνες ενώ οι 87 ζευγάρια από το εξωτερικό που επισκέφτηκαν το Ρέθυμνο με σκοπό το γάμο.

Σε ό,τι αφορά το 2014 οι πολιτικοί γάμοι σημείωσαν αύξηση και ήταν συνολικά 201. Από αυτούς οι Έλληνες ήταν μια σημαντική μερίδα αφού τελέστηκαν συνολικά 122 , ενώ οι ξένοι που έφτασαν στο Ρέθυμνο με αυτό το σκοπό ήταν 79. Πρόκειται για εθνικότητες όπως οι Αυστριακοί με 4 συνολικά γάμους, οι Βρετανοί με 17 πολιτικούς γάμους, Γάλλοι με 10 γάμους, Γερμανοί με 18 γάμους και 13 γάμοι με ζευγάρια από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, τελέστηκαν και αρκετοί μεικτοί γάμοι με ζευγάρια διαφορετικών εθνικοτήτων από το εξωτερικό.

Το 2015 μέχρι και την Κυριακή 26 Ιουλίου στο Ρέθυμνο τελέστηκαν συνολικά 124 πολιτικοί γάμοι. Από αυτούς οι 86 αφορούσαν ζευγάρια Ελλήνων και οι 38 ζευγάρια ξένων επισκεπτών. Για άλλη μια χρονιά, 4 ζευγάρια Αυστριακών, 7 ζευγάρια Βρετανών, 5 ζευγάρια Γάλλων, 8 ζευγάρια Γερμανών και 5 Νορβηγών επέλεξαν το Ρέθυμνο ως γαμήλιο προορισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά φέτος δεν τελέστηκαν γάμοι με ζευγάρια από τη Ρωσία και την Ουκρανία, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στην απουσία της Ρωσικής αγοράς από τον τουρισμό της Ελλάδας τη φετινή χρονιά.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία από το ληξιαρχείο αλλά και η πρώτη γεύση από τους ομαδικούς γάμους Κινέζων που την περυσινή χρονιά τέλεσαν στην Κρήτη τους γάμους τους, με απόηχο το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσεις τουριστικοί πράκτορες της Κίνας, το Ρέθυμνο φαίνεται πως κεντρίζει το ενδιαφέρον των ξένων αγορών και παρουσιάζει μια δυναμική η οποία αν συνοδευτεί από ελκυστικά πακέτα και οργανωμένο σύστημα υποδοχής του γαμήλιου τουρισμού μπορεί να ανάγει το Ρέθυμνο σε έναν ιδανικό γαμήλιο προορισμό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2015 | 5:08 pm


«Έπιασαν δουλειά» 12 υπάλληλοι πεντάμηνης σύμβασης στις υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνου

«Έπιασαν δουλειά» 12 υπάλληλοι πεντάμηνης σύμβασης στις υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνου
ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ 132 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
• Μικροπροβλήματα με ορισμένους υπαλλήλους λόγω έλλειψης πιστοποιητικών κατάρτισης

Σε εξέλιξη, όχι όμως και χωρίς μικροπροβλήματα, βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης των 132 υπαλλήλων πεντάμηνης σύμβασης που απορροφά ο Δήμος Ρεθύμνου μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, και οι οποίοι θα στελεχώσουν έως τα τέλη Αυγούστου όλες τις υπηρεσίες και δομές του Δήμου Ρεθύμνου.

Έως και χθες συνολικά 70 άτομα πέρασαν την πόρτα του Δημαρχείου Ρεθύμνου, κατέθεσαν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ανάλογα με την ειδικότητα που θα καλύψουν, τα οποία εξετάστηκαν από την αρμόδια υπηρεσία και κρίθηκαν επαρκή.

Εντός των ημερών αναμένεται σταδιακά να διατίθενται στις υπηρεσίες του Δήμου για να ξεκινήσουν την εργασία τους ενώ 12 άτομα ήδη εργάζονται από την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα μικροπροβλήματα καθώς ορισμένοι υπάλληλοι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά με τα έγγραφα κατάρτισης που πρέπει να διαθέτουν ανά ειδικότητα – πτυχίο, πιστοποίηση- με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τη θέση για την οποία έχουν καταθέσει σχετική αίτηση. Οι υπάλληλοι αυτοί, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται επιστρέφονται στη διάθεση του ΟΑΕΔ ο οποίος με τη σειρά του αναπληρώνει με νέους και τους διαθέτει στο Δήμο Ρεθύμνου. Η διαδικασία για την απορρόφηση και των 132 ατόμων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου με τους υπαλλήλους που θα στελεχώσουν τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ρεθύμνου από το Σεπτέμβριο.

Ο αντιδήμαρχος Συντονισμού του δημοτικού έργου και επικοινωνίας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Βασίλης Θεοδωράκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε: «Συνολικά 70 άτομα έχουν προσέλθει στο Δήμο Ρεθύμνου και διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα και τις πιστοποιήσεις για την ειδικότητά τους. Εκτελούμε δυναμικά τη διαδικασία ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Προς το παρόν, μετά την εξέταση των δικαιολογητικών και όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι να μπορέσουν να αναλάβουν καθήκοντα, συνολικά 12 άτομα έχουν ξεκινήσει να εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου. Τα 132 άτομα θα απορροφηθούν έως τα τέλη Αυγούστου, που έχουμε περιθώριο για ορισμένους υπαλλήλους που θα στελεχώσουν τους παιδικούς σταθμούς από την 1η Σεπτέμβριου. Ορισμένοι από όσους προσήλθαν προέκυψε ότι δεν διέθεταν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά επομένως θα πρέπει να αναπληρωθούν από τον ΟΑΕΔ με νέους».

Την ίδια ώρα τα καθήκοντά τους έχουν αναλάβει από τις αρχές του μήνα 51 άτομα οκτάμηνης σύμβασης που στελεχώνουν την υπηρεσία καθαριότητας και καθημερινότητας του Δήμου Ρεθύμνου ενισχύοντας σημαντικά την καλοκαιρινή περίοδο τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σε επίπεδο νομού.

Κ.Κ.

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2015 | 3:21 pm


Ξεκίνησε τη λειτουργία του το αναψυκτήριο στον Δημοτικό κήπο Ρεθύμνου

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το αναψυκτήριο στον Δημοτικό κήπο Ρεθύμνου
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ «ΘΑΜΩΝΕΣ» ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΗΔΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
Ξεκινάει σήμερα η λειτουργία του αναψυκτηρίου που βρίσκεται εντός του Δημοτικού κήπου Ρεθύμνου και «υπόσχεται» να μετατραπεί σε στέκι για ανθρώπους όλων των ηλικιών που αναζητούν μια «ανάσα» δροσιάς μέσα στην καρδιά του αστικού κέντρου.

Οι πρώτοι εν δυνάμει θαμώνες του που συχνάζουν επί σειρά ετών στον χώρο του Δημοτικού κήπου έδειξαν ήδη την ανυπομονησία τους, όπως διαπίστωσε η Κρητική Επιθεώρηση, για την επίσημη πρώτη της λειτουργίας του νέου αναψυκτηρίου το οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει τόσο τους «παραδοσιακούς» επισκέπτες της περιοχής όσο και παρέες νέων ανθρώπων και οικογένειες που θα έχουν ως σημείο συνάντησης το Δημοτικό κήπο θυμίζοντας παλιότερες δεκαετίες με σύγχρονες όμως προδιαγραφές λειτουργίας.

Οι ανάδοχοι του αναψυκτηρίου Στέλιος και Βαγγέλης Μπικάκης, ένθερμοι υπερασπιστές και οι ίδιοι της διατήρησης της μοναδικής ταυτότητας του δημοτικού κήπου, θα παραμείνουν όπως τόνισαν πιστοί στους στόχους που είχε θέσει αρχικά ο δήμος Ρεθύμνου για την περιοχή. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν αρχικά τη διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της περιοχής αλλά και τη συνολική αναβάθμιση του κήπου, των χώρων όπως η παιδική χαρά, την ενίσχυση τμημάτων με επιπλέον πράσινο και τη σταδιακή αποκατάσταση των δέντρων που έχουν φτάσει στον «βιολογικό τους θάνατο».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι αυστηρές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας του αναψυκτηρίου που έχουν στόχο να δώσουν μια νέα υποδομή στην περιοχή να μην αφαιρέσουν ωστόσο, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του όπως η αρχιτεκτονική, ο χαρακτήρας αλλά και ο σεβασμός στο οικοσύστημά του. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα, ξύλο και γυαλί για να ενσωματώνεται φυσικά στο ευρύτερο περιβάλλον, διαθέτει χώρους 80 τμ καθώς και χώρους υγιεινής 25τμ που διαθέτουν ανδρικές, γυναικείες και τουαλέτα για ΑμεΑ.
Το αναψυκτήριο θα τηρεί πιστά το ωράριο λειτουργίας του δημοτικού κήπου σε όλη τη διάρκεια του έτους χειμώνα και καλοκαίρι. Στους χώρους του εσωτερικά και εξωτερικά θα προσφέρει ζεστά και κρύα σνακ, αναψυκτικά, ροφήματα και ποτά.

Ωστόσο, όπως ανέφερε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση η Αντιδήμαρχος τουρισμού, προβολής και πρασίνου του δήμου Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη: «Είναι η πρώτη φορά που ο δημοτικός κήπος διαθέτει ένα τέτοιο καφέ και ευελπιστούμε να προσελκύσει ανθρώπους όλων των ηλικιών και νεότερους ανθρώπους που θα απολαμβάνουν το ιδιαίτερο περιβάλλον του. Πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι πάντα ο σεβασμός στη φυσιογνωμία του κήπου και τον χαρακτήρα του. Η προσέλευση εντός των χώρων του δημοτικού κήπου γίνεται πάντα με τα πόδια. Απαγορεύεται η προσέλευση με μηχανοκίνητα οχήματα και θα πρέπει να όλοι οι θαμώνες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Ο Στέλιος Μπικάκης, ανάδοχος του αναψυκτηρίου, ανέφερε: «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει κάτι τέτοιο, ένα οργανωμένο καφέ μέσα στο Δημοτικό κήπο. Το εξοπλίσαμε, φτιάξαμε έναν ωραίο χώρο και ελπίζουμε ότι οι Ρεθεμνιώτες θα το υποστηρίξουν και θα το αγαπήσουν. Εμείς θα τηρήσουμε όλες τις προδιαγραφές της λειτουργίας του όπως έχουμε συμφωνήσει και όπως ταιριάζει σε έναν χώρο σαν τον κήπο».

Κ.Κ.

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2015 | 1:02 pm


Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ CAPITAL CONTROLS ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
«Κόκκινο» χτυπάει πλέον η λειτουργία των δήμων σε όλη τη χώρα, αφού λόγω και της οικονομικής ασφυξίας του τελευταίου διαστήματος, η χρηματοδότηση φτάνει με το «σταγονόμετρο» ή και καθόλου.

Η υποχρηματοδότηση που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2009 έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους δήμους, αφού οι περικοπές αντί να μειώνονται γίνονται συνεχώς μεγαλύτερες. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι ΟΤΑ είναι οι πλέον χαμένοι της οικονομικής κρίσης με τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς. Θεσμοθετημένοι πόροι της Τ.Α. καθυστερούν τραγικά και όμως την ίδια στιγμή οι δήμοι – κατά κύριο λόγο – είναι εκείνοι που καλούνται να γίνουν το «ανάχωμα» απέναντι στην οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει τους πολίτες.

Οι δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου μίλησαν στην Κρητική Επιθεώρηση και περιέγραψαν με τον πλέον μελανό τρόπο την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα μόνο οι δόσεις των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) πιστώνονται στους λογαριασμούς των δήμων και αυτές με αρκετές καθυστερήσεις κάθε μήνα. Αντιθέτως, οι δήμοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τα παρακρατηθέντα μέσα στο 2015, ενώ τους τελευταίους τρεις μήνες δεν έχουν δει ούτε τις δόσεις της ΣΑΤΑ. Αν υπολογιστεί ότι και άλλες επιχορηγήσεις προς τις επιτροπές παραμένουν απλήρωτες το τελευταίο διάστημα, τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι επί της ουσίας η τοπική αυτοδιοίκηση «ακυρώνεται» και παραμένει σε στάση αναμονής για να ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι ομαλά.

Και οι πέντε δήμοι πληρώνουν κανονικά το προσωπικό τους, έχοντας ωστόσο σοβαρό έλλειμμα αφού τα απαιτούμενα χρήματα δεν φτάνουν και έτσι καλύπτουν τη διαφορά από τους ίδιους πόρους. Και όταν μάλιστα το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά την επιβολή των capital controls, οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πολιτών προς τους δήμους τραβούν την κατηφόρα, είναι προφανές ότι βασικές ανάγκες ακόμα και της καθημερινότητας μένουν πίσω ελλείψει χρημάτων.

«ΑΝ ΔΕΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΡΟΗ, ΤΟΤΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ»

Σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί αισιόδοξος, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης εξέφρασε την ελπίδα μετά την συμφωνία που έχει επέλθει ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Σε αντίθετη περίπτωση, η κατάσταση των δήμων θα γίνει μη αναστρέψιμη», ανέφερε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση.

Δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, δίνοντας τους θεσμοθετημένους πόρους και εκτίμησε ότι η απώλεια για το δήμο Ρεθύμνου μέσα στο 2015 ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Από αυτά, μόνο τα παρακρατηθέντα, που δεν έχουν πιστωθεί καθόλου, φτάνουν τις 550 χιλιάδες ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή και οι πολίτες είναι εξαιρετικά φειδωλοί στις πληρωμές τους προς τον δήμο.

«Όλοι οι δείκτες που έχουν να κάνουν με τα έσοδα είναι σε πτωτική πορεία», πρόσθεσε ο Γιώργος Μαρινάκης, τονίζοντας μάλιστα ότι ακριβώς γι' αυτό το λόγο ο δήμος Ρεθύμνου έχει έλλειμμα μισθοδοσίας περίπου 2,5 εκ. ευρώ, που το αναπληρώνει από ίδια έσοδα.

«Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία των καταστάσεων, αλλά και η ΤΑ κινδυνεύει να καταρρεύσει όταν αποδεδειγμένα είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που είναι το ανάχωμα στην κοινωνικό-οικονομική κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης, που πρόσθεσε πως εάν εξακολουθήσει αυτή η κατάσταση, τότε «όταν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις απώλειες, θα αναγκαστούμε να κάνουμε τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό μας και να δούμε αν και τι θα περικόψουμε από τεχνικό πρόγραμμα ή άλλες δράσεις, για να μην φτάσει ο δήμος στα όρια του «κόκκινου δήμου» που σημαίνει καταστροφή».

«ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ»

Για τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι δήμοι μίλησε και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «πρέπει να το καταλάβουν γρήγορα το πρόβλημα και να το διορθώσουν, γιατί αλλιώς δεν θα υπάρχει καιρός να αλλάξει η κατάσταση. Οι δήμοι κινδυνεύουν με λουκέτο».

Ο κ. Ταταράκης τόνισε πως οι πολίτες δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δήμους, ενώ την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις της δημοτικής αρχής προς προσωπικό και προμηθευτές «τρέχουν» και πρέπει να καλυφθούν.

«Εμείς στον δήμο Αγίου Βασιλείου έχουμε κάνει καλό κουμάντο και στέκουμε ακόμα. Όμως, ώς πότε θα μπορούμε να πληρώσουμε το προσωπικό και τις υποχρεώσεις μας; Μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Μετά τίποτα», κατέληξε ο κ. Ταταράκης.

«Το προσωπικό πληρώνεται κανονικά, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο, ούτε να πληρώσουμε τη βενζίνη που χρειάζονται τα μηχανήματα του δήμου, ενώ περιμένουμε και τα χρήματα για να φτιαχθούν οι ζημιές του χειμώνα», πρόσθεσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανωγείων, Μανώλης Καλλέργης.

Επισημαίνοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση και τη μειωμένη ροή των κρατικών χρημάτων, οι δήμαρχοι Αμαρίου και Μυλοποτάμου, κ.κ. Παντελής Μουρτζανός και Δημήτρης Κόκκινος προσθέτουν ως ένα επιπλέον «βραχνά» το γεγονός ότι πλέον έχουν σταματήσει όλα τα έργα.

«Το πρόβλημα που δημιουργείται από τη στιγμή που δεν μπορεί και ο εργολάβος να πληρώσει είναι τεράστιο και έτσι έχουν σταματήσει όλα τα έργα ΕΣΠΑ και του ΟΣΑΠΥ. Προσπαθούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα έργα του δήμου, μικρότερης εμβέλειας, αλλά η κατάσταση με τις τράπεζες και φυσικά την υποχρηματοδότηση μας δένει τα χέρια», ανέφερε ο κ. Κόκκινος.

«Προσπαθούμε με τις δικές μας δυνάμεις, όμως δεν είναι καθόλου εύκολο. Όλα τα έργα του ΕΣΠΑ, του ΟΣΑΠΥ αλλά και του δήμου έχουν σταματήσει και πέραν του ότι πληρώνουμε κανονικά το προσωπικό, οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες. Αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση, τότε οι δήμοι πραγματικά κινδυνεύουν», κατέληξε ο κ. Μουρτζανός.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2015 | 4:53 pm


Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: