1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΝΕΡΙΤ 1
  2. ΝΕΡΙΤ PLUS
  3. ΕΤ3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Επισκοπη Ρεθυμνης    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Επισκοπη Ρεθυμνης και εμείς θα το προσθέσουμε.

Έκλεψε 50 ευρώ και συνελήφθη

Έκλεψε 50 ευρώ και συνελήφθη
Σύλληψη 31χρονης αλλοδαπής για κλοπή
Συνελήφθη, χθες (23.03.2015) το μεσημέρι στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου και της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, 31χρονη αλλοδαπή υπήκοος Ρουμανίας κατηγορούμενη για κλοπή.
Ειδικότερα, η 31χρονη αφαίρεσε από επιχείρηση ιδιοκτησίας 60χρονης ημεδαπής το χρηματικό ποσό των πενήντα ευρώ και συνελήφθη, ενώ στη κατοχή της βρέθηκε και κατασχέθηκε το αφαιρεθέν χρηματικό ποσό.
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2015 | 3:45 pm


Αποκλείει τη δολοφονία η οικογένεια του Βαγγέλη

Αποκλείει τη δολοφονία η οικογένεια του Βαγγέλη
Ευπρεπισμός παραλιακού μετώπου Ιεράπετρας
Το Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας Ιεράπετρας θα συνεδριάσει την Πέμπτη 26 Μαρτίου στις 4 μ.μ. στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων με τα εξής θέματα:
- Προέγκριση ίδρυσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιχείρησης μαζικής εστίασης ζεστής και κρύας κουζίνας στη Γρα Λυγιά και παρασκευής και προσφοράς πλήρους γεύματος στο 2ο χλμ. Γρα Λυγιάς-Στομίου στην Κοτσιφιανή
- Ευπρεπισμός παραλιακού μετώπου της πόλης
- Απομάκρυνση αντικειμένων για αποσυμφόρηση του πεζοδρομίου της παραλιακής οδού.
Σχετική πρόσκληση απηύθυνε η Πρόεδρος κ. Ευπραξία Κοκολάκη- Περακάκη.

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2015 | 1:41 pm


Ανεβαίνουν οι τόνοι για τη δημιουργία πλωτού καταστήματος στη μαρίνα

Ανεβαίνουν οι τόνοι για τη δημιουργία πλωτού καταστήματος στη μαρίνα
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ Κ. ΡΕΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ
Συζητήσεις σε έντονους τόνους μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου και των καταστηματαρχών παραλίας Ρεθύμνου έχει ανοίξει η έγκριση του αιτήματος που κατέθεσε εταιρεία στο Λιμενικό Ταμείο και με την οποία ζητά να φέρει ένα πλωτό ναυπήγημα ή καράβι στη μαρίνα, το οποίο θα φιλοξενεί στους χώρους του κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι ενστάσεις από πλευράς των καταστηματαρχών αφορούν κυρίως την πλεονεκτική θέση μιας πλωτής επιχείρησης στο σημείο της Μαρίνας, η οποία θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε σχέση με τις επιχειρήσεις τους.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο πέρασε από το διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού ταμείου, στο οποίο 0όπως υποστηρίζει η Πρόεδρος του Λ.Τ κ. Ρένα Κουσταλεδάκη -Καπετανάκη, κλήθηκαν εκπρόσωποι της Εστίασης. Μετά από ψήφιση που έγινε έχει ανακοινωθεί πλέον ο διαγωνισμός, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει στις 31 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, αφορά την παραχώρηση θαλάσσιου χώρου δύο θέσεων, 240 τμ που μπορεί να αφορά πλωτό ναυπήγημα ή καράβι ειδικά διαμορφωμένο για να μπορέσει να λειτουργήσει ως κατάστημα εστίασης και αναψυχής. Ο θαλάσσιος χώρος αυτός βρίσκεται στο ύψος της πλατείας του Αγνώστου Στρατιώτη, από την πλευρά της μαρίνας.

Η κ. Κουτσαλεδάκη υπογράμμισε πως ο χαρακτήρας της σκέψης δεν είναι μονοπωλιακός και στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όσοι επιθυμούν τονίζοντας παράλληλα αναφερόμενη στις αντιδράσεις: «Η σκέψη ήταν να έχουμε μια άλλου είδους πρόταση αναψυχής, για τον Ρεθεμνιώτη και τον επισκέπτη και να δουν κάτι διαφορετικό. Με την ίδια λογική θα πρέπει να επαναπαυθούμε στο μικρό λιμάνι που έχουμε και να μην δημιουργήσουμε νέες υποδομές. Δεν λέμε φυσικά ότι θα επιτρέψουμε να αλλοιωθεί το σημείο. Δεν είναι στην εμβέλεια του χώρου της παλιάς πόλης. Σε κάθε περίπτωση αναφέρεται πως εξετάζεται η μορφή του ναυπηγήματος ή του καραβιού που θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό, η μορφή του, το ύψος του κ.ά.».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν υπήρχαν αντίστοιχες σκέψεις οι οποίες όμως «ναυάγησαν» καθώς όπως υπογράμμισε η κ. Κουτσαλεδάκη: «Η πρόταση που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια αφορούσε 940τμ, καμία σχέση με την έκταση των 240τμ, δεν είναι μονοπωλιακός ο χαρακτήρας, δίνονται δύο θέσεις έτσι ώστε ο καθένας από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Ρέθυμνο να μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό. Θα έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και συγκεκριμένο ύψος». Ο επιχειρηματίας πάντως που θα μπορέσει να είναι σε θέση να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό θα πρέπει να διαθέτει πλωτή κατασκευή την οποία θα εγκαταστήσει στο σημείο.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Ο κ. Μανώλης Βιταλάκης, εκπρόσωπος των καταστηματαρχών παραλίας υπογράμμισε πως οι καταστηματάρχες εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους και μάλιστα κατέθεσαν τις ενστάσεις γραπτώς στη συνεδρίαση, ωστόσο τόνισε πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και μιλάνε για «τελειωμένη υπόθεση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βιταλάκης ανέφερε: «Σαν καταστηματάρχες της παραλίας εκτός Συλλόγου, τόσα χρόνια έχουμε διαμάχες με το Λιμενικό Ταμείο, και τελικά θα περιμένουμε να δούμε αν αυτά τα 3000 ευρώ που θα μπαίνουν στα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου θα το ωφελήσουν. Έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας γραπτώς. Από τη στιγμή που το Λιμενικό Ταμείου αποφάσισε ότι το πλωτό θα πρέπει να έρθει, εμείς οφείλουμε να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια, αλλά δυστυχώς όπως φαίνεται είναι τελειωμένη η υπόθεση».

ΡΕΝΑ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ: ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Η κ. Κουτσαλεδάκη επεσήμανε πως η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου δεν αφορά μόνο το θέμα των εσόδων αλλά μια διαφορετική προοπτική που ανοίγεται στον τομέα της ανάπτυξης του Λιμανιού. «Το μοτίβο αυτό πρέπει να εξελίσσεται. Περνάμε από κόσκινο βέβαια όλες τις προδιαγραφές αν ταιριάζει στο περιβάλλον αν τηρεί τους κανονισμούς και ταιριάζει με όλες τις δικές σας δραστηριότητες. Δεν βρίσκω το λόγο που θα πρέπει να είμαστε αντίθετοι σε μια άλλη προοπτική. Η ευγενής άμυλα είναι καλοδεχούμενη, γινόμαστε καλύτεροι και αναπτυσσόμαστε. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξη».

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΛΩΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ

Σε ό,τι αφορά πάντως την ύπαρξη θέσεων στάθμευσης στο χώρο της μαρίνας για τους πελάτες του πλωτού καταστήματος, την ίδια ώρα που πελάτες καταστημάτων που βρίσκονται στην παραλία του Ρεθύμνου θα πρέπει να παρκάρουν πολλά μέτρα μακριά από το κατάστημα που θέλουν να επισκεφτούν η κ. Κουτσαλεδάκη τόνισε πως αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί στοιχείο ανταγωνισμού και υπογράμμισε: «Το παρκινγκ δεν είναι εξασφαλισμένο για κανέναν, θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι στο χώρο της μαρίνας υπάρχουν δύο χώροι στάθμευσης στον έναν υπάρχει ο ανάδοχος, στον άλλο μέχρι της 17:00 είναι δωρεάν για τον οποιοδήποτε Ρεθεμνιώτη. Όλοι παρκάρουν σε αυτούς τους χώρους».

ΡΕΝΑ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Η κ. Κουτσαλεδάκη απάντησε όμως και σε ερώτημα του κ. Βιταλάκη σχετικά με το εάν το Υπουργείο προβλέπει την αδειοδότηση σημείων για εγκατάσταση πλωτής επιχείρησης και ανέφερε: «Είναι στους τομείς αρμοδιότητάς μας η παραχώρηση θαλάσσιων χώρων τέτοιων για να μισθώνονται, ή να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς για την εξέλιξη τέτοιων δράσεων. Από το Υπουργείο θα δοθεί άδεια. Από το αρμόδιο Λιμεναρχείο θα εκδοθεί και η άδεια του πλωτού διαδρόμου γιατί αυτή η εγκατάσταση δεν είναι μόνιμη. Είναι ένα σκάφος μέσα στη θάλασσα το οποίο από τη στεριά θα ενώνεται με πλωτό διάδρομο, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις από αρμόδιο Υπουργείο τις οποίες αν δεν έχει δεν μπορεί να λειτουργήσει. Απαιτήθηκε μάλιστα, να υπάρχει ναυαγοσώστης έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των ανθρώπων που είναι εκεί πάνω. Θα τηρούνται οι κανόνες κοινής ησυχίας, θα ελέγχεται και θα εποπτεύεται όπως και τα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε αυτά είμαστε απόλυτοι και διεκδικούμε την ασφάλεια και τη διαφάνεια».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ»

Η κ. Κουτσαλεδάκη κατέστησε σαφές πάντως πως δεν γίνεται να καταστρατηγηθούν κανόνες ενώ οι μελέτες για τη μαρίνα τόνισε πως προβλέπουν τη δημιουργία κτηριακών υποδομών εκ των οποίων κάποια δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν και ως καταστήματα. Μάλιστα, ανέφερε πως οι υποδομές αυτές είναι απαραίτητες και για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας που αποτελεί στόχο για το Λιμενικό ταμείο. «Πρέπει να έχουμε υποδομή για να υποδεχτούμε την κρουαζιέρα».

Ο κ. Βιταλάκης σημείωσε πως οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους έχουν καταθέσει κάποιες ενστάσεις, ωστόσο υπογραμμίζουν πως οι εποχές είναι δύσκολες, για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους και πως η δημιουργία μιας τόσο ανταγωνιστικής επιχείρησης έρχεται σε λάθος στιγμή και δεν αποκλείεται να πλήξει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά τους συμφέροντα. Η κ. Κουσταλεδάκη πάντως επέμεινε πως ο τομέας της κρουαζιέρας μπορεί να φέρει πολλά οφέλη όχι μόνο στους επιχειρηματίες αλλά και σε όλο το νομό, αρκεί όπως ανέφερε η εικόνα της πόλης να συνάδει με τον επαγγελματισμό και την καλή υποδοχή.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2015 | 1:15 pm


Ενστάσεις και προβληματισμοί για το έργο του δυτικού μετώπου

Ενστάσεις και προβληματισμοί για το έργο του δυτικού μετώπου
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
- Οι χαμένες θέσεις στάθμευσης, η μείωση του πρασίνου, το κιγκλίδωμα του γηπέδου τα σοβαρότερα ζητήματα που θέτουν οι περίοικοι

Σοβαρές καθυστερήσεις, αλλά και ενστάσεις σχετικά με τη μορφή που παίρνει το έργο προκύπτουν για τη βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας της Σοχώρας και του δυτικού παραλιακού μετώπου. Το έργο, σε ένα τμήμα του τουλάχιστον, έπρεπε προ πολλού να έχει παραδοθεί τελειωμένο και πιο συγκεκριμένα το τμήμα της πλατείας, που παραμένει ημιτελής.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά και καθυστερήσεις που είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι έπρεπε – μετά από επιτακτικό αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου – να διασφαλιστούν 60 θέσεις στάθμευσης για τους υπαλλήλους της, καθώς και αναγκαίες εργασίες από τη ΔΕΗ έχουν φέρει πίσω στο χρονοδιάγραμμα τον εργολάβο, ο οποίος κατέθεσε αίτημα παράτασης στην τεχνική υπηρεσία. Το αίτημα συζητήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο και τελικά αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου, παρότι η αρχική πρόταση της τεχνικής υπηρεσίας ήταν παράταση μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Με αυτήν δεν συμφώνησε η παράταξη της αντιπολίτευσης και ο κ. Νίνος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι ο εργολάβος ζητά πολλές μέρες παράταση για λόγους καθυστέρησης που υπήρχαν ταυτόχρονα.
«Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ένα έργο το οποίο υποτίθεται θα τελείωνε και μάλιστα είχε προγραμματιστεί και εκδήλωση για το καρναβάλι, η οποία αναβλήθηκε, τώρα να ζητά παράταση στην καρδιά του καλοκαιριού», είπε ο κ. Νίνος και τελικά μετά από εισήγηση και του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, η παράταση μειώθηκε κατά ένα και πλέον μήνα.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Το έργο έχει ενταχθεί με τον τίτλο «βιοκλιματικές αναπλάσεις» και ουσιαστικά προωθεί την έννοια της μείωσης της θερμοκρασίας με τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται. Διαφορετική άποψη, πάντως, εκφράζουν κάτοικοι και περίοικοι της περιοχής και κυρίως της πλατείας της Σοχώρας, που βλέπουν την πλατεία να αλλάζει πραγματικά φυσιογνωμία και μορφή.

Στις προθέσεις των μελετητών ήταν η δημιουργία μίας πλατείας, στην οποία η κυκλοφορία των οχημάτων θα είναι ήπια. Για το λόγο αυτό, ουσιαστικά επιτρέπεται η είσοδος μόνο από τον δρόμο που μπαίνει στην πλατεία από την πλευρά της στρατολογίας και θα επιτρέπεται – όταν ολοκληρωθεί – η έξοδος μόνο από τον δρόμο που βρίσκεται η τροχαία και το δρόμο μεταξύ περιφέρειας και γηπέδου.

Στην πλατεία έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες κολωνάκια για να απαγορεύουν τη στάθμευση, ενώ «κλείνουν» τη διέλευση από την είσοδο της Περιφερειακής Ενότητας.
Οι κάτοικοι εκφράζουν την απορία τους για το τι θα γίνει με τις θέσεις στάθμευσης που χάθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν επί της ουσίας πριν την έναρξη του έργου της ανάπλασης.

Παράλληλα, γεννάται το ερώτημα γιατί η συγκεκριμένη πλατεία, η οποία φιλοξενεί και εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες σε δύο βασικές δημόσιες υπηρεσίες, την Αστυνομία και την Περιφερειακή Ενότητα, έπρεπε να σχεδιαστεί ως μία πλατεία στην οποία η κυκλοφορία οχημάτων θα είναι ήπιας μορφής.... Τη στιγμή, μάλιστα, που η φύση των υπαρχουσών υπηρεσιών ουσιαστικά δεν επιτρέπει μία τέτοια προοπτική.

Ένα άλλο ουσιαστικό ζήτημα που θέτουν οι κάτοικοι και οι περίοικοι είναι το θέμα του πρασίνου, το οποίο αναφέρουν ότι μειώθηκε. Ο κήπος και η περίφραξή του με φυτά εξαφανίστηκε και τη θέση του πήραν πλάκες και μικρότερης έκτασης φυτεύσεις, οι οποίες έχουν αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό την πρότερη εικόνα.

«Η πλατεία πραγματικά χρειαζόταν μία ανάπλαση. Να δημιουργηθούν πεζοδρόμια γύρω γύρω, να βελτιωθεί η εικόνα του πάρκου και του συντριβανιού. Κανείς μας δεν περίμενε αυτό που τελικά υλοποιείται», ανέφερε κάτοικος της περιοχής στην Κρητική Επιθεώρηση. Εξέφρασε, δε, την απορία του για το «αν τελικά με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν θα μειώνεται στην πραγματικότητα η θερμοκρασία ή όχι».

Ένα μεγάλο πρόβλημα βέβαια παραμένει το θέμα του κιγκλιδώματος, που τοποθετήθηκε στο γήπεδο από την πλευρά της θάλασσας και το οποίο, όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι, δημιουργεί ένα «σφύριγμα» που δεν επιτρέπει ηρεμία. Οι υπεύθυνοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί με φύτευση.

ΠΑΡΚΙΝΓΚ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Έστω και εκ των υστέρων, το σοβαρότερο πρόβλημα που καλείται να λύσει η δημοτική αρχή είναι αυτό του πάρκινγκ.

Όπως έχει αναφέρει ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Μίνως Αλεφαντινός εξετάζονται διάφορες λύσεις, όπως η ενοποίηση του διαθέσιμου χώρου από το ΚΤΕΛ, το γυμναστήριο βαρέων αθλημάτων (τον γνωστό «Ηρακλή») μέχρι το παρκάκι πίσω από τα δικαστήρια, όπου μπορεί να γίνει και η αξιοποίηση των χώρων που είναι ελεύθεροι. Όλοι αυτοί οι χώροι, σε συνδυασμό με το χώρο πίσω από το κτήριο της Περιφέρειας και τον χώρο κάτω από τη Φορτέτζα, μπορούν σύμφωνα με τη δημοτική αρχή να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά το πρόβλημα με την έλλειψη θέσεων, που προέκυψε από την ανάπλαση.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2015 | 12:39 pm


Στα Ανώγεια ο Γερμανός ιστορικός που δίνει μάχη για τις γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα

Στα Ανώγεια ο Γερμανός ιστορικός που δίνει μάχη για τις γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα
Ο ΣΤΕΦΑΝ ΜΑΚ ΝΗΛ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Â 

Στα μαρτυρικά και περήφανα Ανώγεια βρέθηκε ο Γερμανός Ιστορικός Στέφαν Μακ Νηλ για να τιμήσει τη μνήμη εκείνων που στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου είχαν καθοριστικό ρόλο στους αγώνες κατά των ναζί. O Γερμανός ιστορικός, συγγραφέας και καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Τσεχίας Στέφαν Μακ Νηλ πρωτοστατεί στην ανάδειξη του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας.

 

Ο Στέφαν Μακ Νηλ έχει ξεκινήσει πεζοπορία 3.000 χιλιομέτρων από το χωριό Lidice της Τσεχίας προς το Δίστομο και από εκεί στα μαρτυρικά χωριά της χώρας μας και φυσικά, της Κρήτης. Σημειώνεται ότι το Lidice έγινε ένα από τα πιο γνωστά χωριά στον πλανήτη όταν μαθεύτηκαν οι θηριωδίες των Γερμανών Ναζί.

Μαζί με τον πρόεδρο του ΔΟΠΠΑ Μαλεβιζίου Γιώργο Αεράκη και τον Δήμαρχο Ανωγείων, Μανώλη Καλλέργη επισκέφτηκαν την κεντρική πλατεία Αρμί, στην οποία δεσπόζει το κτήριο του Δημαρχείου.

Εκεί ο κ. Μακ Νηλ είδε το Μνημείο Πεσόντων, αφιερωμένο στους πεσόντες των τριών ολοκαυτωμάτων των Ανωγείων, διάβασε τα ονόματά τους και μελέτησε τη διαταγή του Γερμανού Στρατηγού Φρουράρχου Κρήτης X. Μίλλερ για την ισοπέδωση των Ανωγείων το 1944, λόγω της συνεισφοράς τους στην αντίσταση κατά των Γερμανών.
Του ολοκαυτώματος των Ανωγείων το 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα, προηγήθηκαν δύο ακόμα ισοπεδωτικά ολοκαυτώματα του χωριού. Το πρώτο ήταν το 1822 και το δεύτερο το 1867.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων, Μανώλης Καλλέργης στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανο Καθηγητή, δήλωσε τη συμπαράστασή του στην ακτιβιστική του προτρέποντάς τον να μην σταματήσει την προσπάθεια αν δεν δικαιωθεί η Ελλάδα.

Μετά τη φιλοξενία του στη Μαθητική Εστία Ανωγείων ο κ. Μακ Νηλ θα μεταβεί στο χωριό Κάντανο, στα Χανιά.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2015 | 3:01 pm


Αναβαθμίζονται οι «πυλώνες» του πολιτισμού

Αναβαθμίζονται οι «πυλώνες» του πολιτισμού
Mέσα από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Ρεθύμνου
Αναβαθμίζονται οι «πυλώνες» του πολιτισμού μέσα από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Ρεθύμνου ΠΛΟΥΣΙΑ Η «ΑΤΖΕΝΤΑ» ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2015

Με αφετηρία τον πολιτισμό, την τουριστική ανάπτυξη και τη σύμπραξη πολιτών, φορέων και του Δήμου Ρεθύμνου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του 2015.

Το 2015 θα είναι αφιερωμένο στον Νίκο Μαμαγκάκη με μια σειρά από πολιτιστικά δρώμενα που θα αναδείξουν τη σημασία των τεχνών και των γραμμάτων στην πόλη του Ρεθύμνου που άλλωστε είναι γνωστή για τους δύο αυτούς άξονες. Παράλληλα, η στοχευμένη συμμετοχή Δήμου, Περιφέρειας και επιχειρηματιών του νομού στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρουσία για την οποία απέσπασε μάλιστα σημαντικές διακρίσεις, θέτει ξεκάθαρα στόχους για την άμεση σύνδεση του τουρισμού με το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Στα πλαίσια αυτά διοργανώνονται δράσεις για την προβολή του πρασίνου στο Ρέθυμνο, την Κρητική διατροφή και γαστρονομία, την μουσική, τις τέχνες και τα γράμματα τα οποία όπως τόνισε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Προβολής και Πρασίνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, θα προβάλλουν το Ρέθυμνο συνολικά στο εξωτερικό αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η κ. Μπιρλιράκη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Τeam FM υπογράμμισε: «Ήδη στο Δήμο μας υπάρχει μια ατζέντα, η οποία τυπώνεται στο τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου και έχει μέσα όλες αυτές τις εκδηλώσεις. Εμείς αυτήν την ατζέντα την έχουμε στο Δήμο και τη μοιράζουμε όχι μόνο στις εκδηλώσεις για τον τουρισμό αλλά και ευρύτερα. Ο Δήμος εργάζεται για την υλοποίηση των πολιτιστικών θεσμών από το Δήμο και τις υπηρεσίες του σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς του τόπου και τις εθελοντικές ομάδες. Οι υπηρεσίες δίνουν ό,τι μπορούν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, η ΚΕΔΗΡ είναι εκείνη η οποία πραγματοποιεί τους περισσότερους αν όχι όλους τους θεσμούς και εκδηλώσεις αυτού του τόπου. Ο ένας τομέας είναι ο Δήμος και η υλοποίηση των θεσμών και ο άλλος τομέας είναι η ανάδειξη από όλους τους φορείς απ όλους τους Ρεθεμνιώτες μέσα από το Δήμο σε συνεργασία με τους Δήμους, την Περιφέρεια και έχοντας συνεργάτες στην Αθήνα που προσπαθούν να αναδείξουν όλη αυτή τη δουλειά. Η φετινή μας ατζέντα έχει και πράγματα που δεν έγιναν πέρυσι».

1-7 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Μέσα από μια ιδιαίτερα πλούσια ατζέντα εκδηλώσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τον Μάιο, ξεχωρίζει για άλλη μια φορά η γιορτή Κρητικής Διατροφής που θα πραγματοποιηθεί από τις 1 έως τις 7 Ιουλίου και συνδιοργανώνεται με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο με τη συνδρομή διακεκριμένων επιχειρηματιών του Ρεθύμνου, μελών της οργανωτικής επιτροπής. Η κ. Μπιρλιράκη επεσήμανε πως ο θεσμός έχει σαν στόχο να προβάλει την τοπική γαστρονομία και διατροφή τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και του πολιτισμού. Μάλιστα, ανέφερε: «Κάθε χρόνο, η γιορτή Κρητικής διατροφής δυναμώνει και εμπλουτίζεται. Ξεκίνησε μάλιστα από μια οργανωτική επιτροπή το 2009 στην οποία συμμετέχουν σπουδαίοι άνθρωποι με μεγάλες διακρίσεις των επιχειρήσεών τους που έχουν συμβάλλει στην προβολή του τόπου και τον πολιτισμό μας».

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ένας από τους βασικούς άξονες της τουριστικής προβολής και του πολιτισμού, είναι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου οι εκδηλώσεις που δρομολογούνται για το περιβάλλον. Ο τομέας πρασίνου ξεκινάει έναν κύκλο δράσεων με πρόταση της Δημοτικής κοινότητας Ρεθύμνου με αφορμή τον εορτασμό της άνοιξης, να προβάλει τη σημασία και την αξία του περιβάλλοντος και να στρέψει την προσοχή των δημοτών και κυρίως των νεότερων στην προστασία του. «Εμείς θα θέλαμε να αναδείξουμε και τα καλλωπιστικά φυτά και το μήνυμα για προσοχή στο περιβάλλον μας, την αυλή μας και το δρόμο μας εντός και εκτός πόλεως. Για κάποιο τριήμερο είτε του Μαΐου είτε του Ιουνίου η δημοτική κοινότητα Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Πράσινο και τους επιχειρηματίες του τόπου μας στον τομέα του πρασίνου, γεωπόνους, ανθοπώλες κ.ά. θα έχουν ένα πεδίο δράσεων ο οποίος θα ξεκινάει από τα παιδιά και θα καταλήγει στον κάθε επιχειρηματία και πολίτη» ανέφερε η κ. Μπιρλιράκη.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να περιλαμβάνει το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου θα μπορούν να πάρουν όλοι οι πολίτες τον Μάιο κατά τη διάρκεια παρουσίασης τμήματος των δράσεων. Πάντως, ο σχεδιασμός εστιάζει στην αξιοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού του Ρεθύμνου, μουσικοσυνθέτες, σκηνοθέτες, μουσικοί, ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων και ο Ρεθεμνιώτης Γιώργος Κουμεντάκης, οι οποίοι επιμελούνται τις λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις του Αναγεννησιακού φεστιβάλ. Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 10 Σεπτεμβρίου ώς τις 21 Σεπτεμβρίου, θα καλύπτει ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή αναγέννηση μέχρι σήμερα και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Ρεθύμνου αλλά και σε χωριά της ενδοχώρας.

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα έχει ως θεματική τον «Ερωτόκριτο» και θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των καλλιτεχνών του Ρεθύμνου και του Γιώργου Κουμεντάκη. Παράλληλα, η εργασία που έκανε ο μουσικός κ. Αντώνης Μαυράκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα την αναγέννηση θα κυριαρχήσει στο φετινό Αναγεννησιακό φεστιβάλ δίνοντας το στίγμα και αναδεικνύοντας τη μοναδικότητά του. «Μέσα σε αυτό εμπλέκεται όλη η τοπική κοινωνία και το δυναμικό μας, στις τέχνες, τα γράμματα, τις δράσεις με τους επιχειρηματίες, οι ξενοδόχοι καλύπτοντας τη φιλοξενία. Ο καθένας βάζει ό,τι μπορεί στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ. Στον τομέα του πολιτισμού έχουμε φέτος και τα νέα παιδιά της δημοτικής αρχής, η δημοτική κοινότητα και τα μέλη της. Προτάσεις φρέσκιες, ομάδα με νέες ιδέες και σε συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις του Δήμου όλοι ενωμένοι θα τα πάμε καλά» ανέφερε η κ. Μπιρλιράκη μιλώντας για τις προετοιμασίες των εκδηλώσεων.

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015

Εξέλιξη δράσεων που θα ανακοινώνονται σταδιακά περιλαμβάνει ο προγραμματισμός των δράσεων Μαμαγκάκη του Δήμου Ρεθύμνου. Το 2015, όπως έγινε γνωστό πέρυσι, είναι αφιερωμένο στον Νίκο Μαμαγκάκη και θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν και μαθητές του νομού, με στόχο την προαγωγή των τεχνών και των γραμμάτων. Παράλληλα, στόχος των διοργανωτών είναι η παρουσία και το έργου του Νίκου Μαμαγκάκη αλλά και η σημαντική προσφορά του στο Ρέθυμνο να γίνει ευρύτερα γνωστή και ειδικά σε μικρές ηλικίες, αποτελώντας μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά.

«Το σημαντικό γεγονός του 2015 είναι ότι έχει οριστεί σαν έτος Μαμαγκάκη. Ήταν ένα έτος το οποίο είχε οριστεί να ονομαστεί έτος Νικολάου Μαμαγκάκη και υπάρχει μια εξέλιξη δράσεων. Γι' αυτό δεν θελήσαμε να βγάλουμε ένα πρόγραμμα από όπου θα λείπουν κάποιες δράσεις. Θα ανακοινώσουμε τις δράσεις αυτές λίγο πριν γίνεται η κάθε μια και θα γίνει απολογισμός των δράσεων στο τέλος του έτους το οποίο θα είναι αφετηρία για το μέλλον. Κάποιες από αυτές τις δράσεις θα επαναλαμβάνονται και θα εμπλουτίζονται τα επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμα των δράσεων Μαμαγκάκη στο οποίο περιλαμβάνεται και το αναγεννησιακό φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στον Μαμαγκάκη και αυτό θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα» ανέφερε η κ. Μπιρλιράκη.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2015 | 1:57 pm


Ξεκινά τη λειτουργία του το Εργαστήρι ύπνου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Ξεκινά τη λειτουργία του το Εργαστήρι ύπνου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Ξεκινά τη λειτουργία του το Εργαστήρι ύπνου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Υπό την αιγίδα της Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, θα ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του, το Εργαστήρι Ύπνου, που δημιουργήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Νοσοκομείου και θα εξυπηρετεί τη διάγνωση και αντιμετώπιση της νυχτερινής άπνοιας.

Ήδη, έχουν αρχίσει πειραματικά να εξετάζονται κάποιοι ασθενείς, ώστε να διαπιστωθεί αν το τμήμα χρίζει παρεμβάσεων ή βελτιώσεων, ενώ αναμένεται εντός του επόμενου δεκαημέρου να δέχεται πλέον ασθενείς με ραντεβού.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, κ. Νίκος Ξυπολυτάς υπογράμμισε: «Εδώ και ένα χρόνο με την προτροπή του κ. Καλλέργη, αναζητούσαμε τον κατάλληλο χώρο και σταδιακά το καταφέραμε. Φυσικά με μεγάλη βοήθεια από τον κ. Σταυρακάκη ο οποίος διέθεσε πολλά από τα υλικά δωρεάν και συνείσφερε ώστε να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος και σε ό,τι αφορά την υποδομή, τα στρώματα που είναι ειδικά σχεδιασμένα. Έχουμε φυσικά μεγάλες ανάγκες στο νομό γιατί δεν χρειάζεται μόνο να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα αλλά και να γίνει επανέλεγχος. Χαίρομαι όμως γιατί το νοσοκομείο Ρεθύμνου εξελίσσεται, αναπτύσσεται, μεγαλώνει παρόλη την κρίση που βιώνουμε όλοι μας».

Η νυχτερινή άπνοια απασχολεί πλέον ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και συγκεκριμένα το 4% του πληθυσμού, με το πρόβλημα και στο Ρέθυμνο να είναι έντονο, κάτι που «γέννησε» τη σκέψη, πριν από περίπου ένα χρόνο, με προτροπή του Διευθυντή της πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου κ. Κωνσταντίνου Καλλέργη, να δημιουργηθεί ένα τμήμα. Έτσι οι ασθενείς πλέον θα μπορούν να παραμένουν στην πόλη τους χωρίς να αναγκάζονται να διανύσουν χιλιόμετρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τα αντίστοιχα εργαστήρια σε Χανιά και Ηράκλειο που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια.
Κ. ΚΛΑΨΙΝΟΥ
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2015 | 2:39 pm


Χειροπέδες σε τσαντάκια

Χειροπέδες σε τσαντάκια
Συνελήφθη στο Ρέθυμνο

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης Ρεθύμνου, 35χρονος ημεδαπός, για κλοπή.

 

Ειδικότερα, ο 35χρονος αφαίρεσε από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας 52χρονης ημεδαπής την τσάντα της η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ, κινητό και διάφορα προσωπικά έγγραφα.

Άμεσα από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας αναζητήθηκε, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 35χρονος, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε η αφαιρεθείσα τσάντα με τα ανωτέρω αναγραφόμενα χρήματα και αντικείμενα, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αποδόθηκαν στην παθούσα.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2015 | 1:04 pm


Απογοητευμένοι οι παραγωγοί, φειδωλοί οι καταναλωτές στη λαϊκή

Απογοητευμένοι οι παραγωγοί, φειδωλοί οι καταναλωτές στη λαϊκή
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Καταναλωτές με μια τσάντα στα χέρια και γεμάτοι πάγκοι με προϊόντα ήταν η εικόνα που κυριαρχούσε χθες στη μία το μεσημέρι στη λαϊκή αγορά του Ρεθύμνου, αποτυπώνοντας το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που πλήττει τους καταναλωτές και φέρνει σε απόγνωση τους παραγωγούς, με τα ταμεία τους στο τέλος της ημέρας να παραμένουν αρκετές φορές σχεδόν άδεια ή πιο συγκεκριμένα με χαμηλές εισπράξεις.

Η εικόνα με τα γεμάτα καρότσια, τις άφθονες αγορές και τους πάγκους της λαϊκής που αδειάζουν από τις 11 το πρωί αποτελεί πλέον παρελθόν, όπως ανέφεραν αρκετοί παραγωγοί, οι οποίοι μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση υπογράμμισαν πως από το 2008 μέχρι σήμερα οι τιμές των προϊόντων τους είναι χαμηλότερες χρόνο με το χρόνο και οι καταναλωτές όλο και πιο φειδωλοί, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο αρκετοί, να κάνουν έρευνα αγοράς και να φεύγουν με άδεια χέρια. Αυτό οδηγεί τους ίδιους σε αδιέξοδο καθώς ο βαρύς χειμώνας, το κόστος παραγωγής και η μη καταβολή επιδοτήσεων έχουν δυσκολέψει κατά πολύ την επιβίωση των ίδιων αλλά και του κλάδου τους.

Σε σχέση με την περυσινή χρονιά, όπως ανέφεραν, οι τιμές είναι χαμηλότερες, η πολιτική αστάθεια όμως σε συνδυασμό με τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των τελευταίων ετών έχουν καλλιεργήσει έντονο φόβο στους καταναλωτές, οι οποίοι ακόμη και για τα τρόφιμα επιλέγουν μεγαλύτερη ποικιλία και λιγότερη ποσότητα. Έτσι, οι ελκυστικές τιμές που στην πλειοψηφία των προϊόντων είτε αυτό αφορά τα γαλακτοκομικά ή το μέλι, είτε φρούτα, λαχανικά και κρέας ξεκινούν χαμηλότερα από 1 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα 5.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Ο κ. Aνδρέας Μπικάκης, πουλάει τυροκομικά προϊόντα και μέλι τονίζοντας πως στον κλάδο του το κόστος της παραγωγής και της μετακίνησής του ανεβαίνει, ενώ είναι αναγκασμένος να χαμηλώνει την τιμή πώλησης κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί στο να μην βγαίνει το μεροκάματο, όπως μας ανέφερε ο ίδιος αλλά και αρκετοί συνάδελφοί του. «Δεν είμαι ευχαριστημένος. Με αυτήν την αστάθεια που επικρατεί όλος ο κόσμος είναι κουμπωμένος, φοβάται να ψωνίσει. Είναι πολύ συγκρατημένοι στις αγορές τους. Εμείς πουλάμε τυροκομικά και μέλι. Η πτώση έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια από πέρυσι είμαστε ένα 30% κάτω. Οι τιμές είναι σταθερές χρόνια τώρα και τα έξοδά μας έχουν δεκαπλασιαστεί. Ενώ οι πρώτες ύλες και τα καύσιμά μας είναι ακριβότερα, εμάς οι τιμές μας πέφτουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπικάκης.

Ο παραγωγός κηπευτικών προϊόντων κ. Νεκτάριος Παπαδάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε πως οι αγοραστές είναι πολύ διστακτικοί και τελικά αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα. «Έχει πέσει πολύ η κίνηση σε σχέση με πέρυσι. Τα έσοδά μας δεν είναι καλά. Ο κόσμος είναι πολύ διστακτικός, δεν έχει λεφτά. Οι τιμές είναι πιο κάτω από πέρυσι κι όμως αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα» υπογράμμισε. Από την πλευρά της η κ. Ελένη Πετράκη παραγωγός κηπευτικών και η ίδια πρόσθεσε πως η Πέμπτη είναι μια ημέρα που στην λαϊκή αγορά του Ρεθύμνου υπάρχει κίνηση ωστόσο: «Σε σχέση με πέρυσι είναι χειρότερη η κατάσταση, οι τιμές μας είναι χαμηλότερες. Βγαίνουμε και δεν βγαίνουμε. Είναι και η εποχή δύσκολη, μας τα χαλάει ο καιρός τώρα το χειμώνα και η υγρασία. Παρόλο που έχει κάνει πολλά νερά, στα κηπευτικά υπάρχει πρόβλημα».

«ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΜΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΤΣΑΝΤΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ»

Ο κ. Παύλος Φυσάκης, ανέφερε πως το τελικό αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές να φεύγουν από τη λαϊκή αγορά κρατώντας μια με δύο τσάντες στα χέρια, αφού πρώτα περνάνε από τους πάγκους συγκρίνοντας τιμές. «Μπορεί να υπάρχει κίνηση αλλά ο κόσμος δεν ψωνίζει, περνάει αλλά τελικά κρατάνε μια δύο τσάντες στα χέρια. Συγκρίνουν πολύ τις τιμές. Είναι μέρες που βγαίνει το μεροκάματο κι άλλες που δεν βγαίνει και εξαρτάται πολύ και από τον καιρό» ανέφερε ο κ. Φυσάκης.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΟΓΩ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑΣ

Σε ό,τι αφορά τα βιολογικά προϊόντα ο παραγωγός κ. Γιώργος Μανουσάκης ανέφερε πως ο ίδιος και ο συνεργάτης του κ. Νίκος Τζαγκαράκης έχουν βρεθεί αντιμέτωποι λόγω βαρυχειμωνιάς με την απώλεια όλων των καλλιεργειών τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κόστος της παραγωγής, η οποία τελικά φτάνει στον καταναλωτή σε ψηλότερη τιμή από αυτή του μέσου όρου ωστόσο με τα έσοδα που τελικά έχουν μπορούν πλέον να καλύψουν οριακά το κόστος παραγωγής τους.

Ο κ. Μανουσάκης εξήγησε: «Βγαίνουμε οριακά και είναι γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί γυρνάνε στις συμβατικές καλλιέργειες. Η διαφορά στην τιμή δεν είναι επειδή θα βγάλουμε περισσότερα χρήματα εμείς αλλά επειδή έχει πιο πολλά έξοδα και είναι περισσότερος ο χρόνος που χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα είδος. Ένα μαρούλι που στη συμβατική γεωργία το κόβεις στους δύο μήνες εμείς θέλουμε 3,5 μήνες τουλάχιστον. Με τα βιολογικά άλλος ένας παράγοντας είναι ο καιρός και οι πολλές χαμένες καλλιέργειες. Μια ντομάτα στα μέσα του καλοκαιριού πριν το 2008 είχε 2,30 η τιμή και η περυσινή και προπέρσινη τιμή της ήταν 1,40. Το κόστος χοντρικά χωρίς να χάσεις μια καλλιέργεια για να βγει η ντομάτα για παράδειγμα είναι 70-80 λεπτά στην υπαίθρια καλλιέργεια. Ο κόσμος ψωνίζει λιγότερα και πάντα το κριτήριο είναι η τιμή. Ακόμη και για τρόφιμα ο κόσμος κοιτάει πάντα την τιμή».

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ»

Ο κ. Πέτρος Λεβεντάκης παραγωγός και ο ίδιος αναφέρθηκε στη διστακτικότητα που παρατηρεί από πλευράς καταναλωτών και ανέφερε: «Ο κόσμος είναι λίγο διστακτικός. Δεν ψωνίζουν όλοι όσοι περνάνε. Δεν βγαίνουν τα έξοδά μας αλλά το παλεύουμε. Οι ποσότητες έχουν πέσει, κοιτάζει ο κόσμος το λεπτό και την τιμή και συγκρίνει και ψάχνει. Με τα έξοδα που έχουμε τις πιο πολλές φορές μπαίνουμε μέσα».

Ο κ. Στέλιος Σφακιανάκης, παραγωγός αναφέρθηκε στις σημαντικές απώλειες στα εισοδήματά τους που δεν αφορούν μόνο τις πωλήσεις τους αλλά και την απώλεια των επιδοτήσεων αλλά και καλλιεργειών κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. «Η κίνηση είναι χάλια, τα έξοδα πολλά, το κόστος παραγωγής μεγάλο και τα έσοδα λίγα. Μόνο χρέη έχουμε. Ο χειμώνας είχε ζημιές, ο ΕΛΓΑ δεν πληρώνει» ανέφερε.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ» ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Παρά τις ανάγκες που έχουν και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σίτιση των ίδιων και των οικογενειών τους, οι καταναλωτές αδυνατούν να ψωνίσουν ποσότητες τροφίμων. Έτσι οι περισσότεροι προτιμούν να αγοράζουν ποικιλία προϊόντων και λιγότερες ποσότητες. Αυτό τους αναγκάζει να προβούν σε μια έρευνα αγοράς, συγκρίνοντας λεπτό το λεπτό τη διαφορά στην τιμή πριν δαπανήσουν τον περιορισμένο προϋπολογισμό τους.

Ο καταναλωτής κ. Γιώργος ανέφερε: «η λαϊκή έχει ίδιες τιμές με τα καταστήματα, εκείνο που διαφέρει είναι η ποιότητα και η ποικιλία. Οικονομικά τώρα τα πράγματα είναι πιο στριμωγμένα. Συμπιέζουμε το κόστος. Όσο γίνεται παίρνουμε περισσότερα πράγματα με λιγότερα χρήματα. Καλό είναι όμως να μην φτάσουμε να έχουμε διατροφικό πρόβλημα. Εκεί πλέον θα πρέπει όλοι να βγούμε ενεργά στους δρόμους, παραγωγοί και καταναλωτές και όλοι». Από την πλευρά της η κ. Ελευθερία τόνισε: «Δεν έχω λεφτά να ψωνίσω. Το σκέφτομαι πριν ψωνίσω πολύ καλά, τι να κάνω. Με μια σακούλα φεύγω».
Επίσης, καταναλώτριες μας ανέφεραν: «ψωνίζουμε τα απολύτως απαραίτητα. Δεν έχουμε χρήματα».

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η δήλωση μιας νέας μητέρας της κ. Ιωάννας η οποία υπογράμμισε: «Ψωνίζω προσεκτικά. Περισσότερη ποικιλία και μικρότερη ποσότητα. Με έχει επηρεάσει το πολιτικό κλίμα φυσικά και φοβάμαι μην απολυθώ, έχω ένα μικρό παιδί. Ήμουν πολλά χρόνια στο εξωτερικό, έχω σπουδάσει ψυχολογία και ήρθα εδώ πριν τρία χρόνια και εργάζομαι για 300 ευρώ. Όπως όλοι μας. Ελπίζω τα πράγματα μόνο να μην χειροτερέψουν».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2015 | 12:32 pm


Έκλεψε από αυτοκίνητο τσάντα με χρήματα και προσωπικά έγγραφα

Έκλεψε από αυτοκίνητο τσάντα με χρήματα και προσωπικά έγγραφα
Συνελήφθη 35χρονος ημεδαπός για κλοπή

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης Ρεθύμνου, 35χρονος ημεδαπός, για κλοπή.
Ειδικότερα, ο 35χρονος αφαίρεσε από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας 52χρονης ημεδαπής την τσάντα της η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ, κινητό και διάφορα προσωπικά έγγραφα.
Άμεσα από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας αναζητήθηκε, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 35χρονος, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε η αφαιρεθείσα τσάντα με τα ανωτέρω αναγραφόμενα χρήματα και αντικείμενα, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αποδόθηκαν στην παθούσα.
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2015 | 11:58 am


«Η δίκη έγινε και αθωώθηκε....το αλκοόλ»

«Η δίκη έγινε και αθωώθηκε....το αλκοόλ»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Τη δική της εκδοχή σχετικά με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων για την απόφαση της υπόθεσης θανάτου της Στέλλας Ακουμιανάκη δίνει με ανακοίνωση της η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γιατρών Ρεθύμνου.

Οι γιατροί δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους και αναφέρουν αναλυτικά:

Την προηγούμενη Δευτέρα στο μικτό ορκωτό δικαστήριο Χανίων καταδικάστηκαν δύο ειδικευόμενοι γιατροί, που κατηγορήθηκαν για το θάνατο της άτυχης Στέλλας Ακουμιανάκη. Ας δούμε λοιπόν πως βοήθησε αυτή η σωφρονιστική εμπειρία να βελτιωθεί η κοινωνία μας! Αυτός άλλωστε, δεν είναι ο σκοπός όλης αυτής της "καθαρτικής" διαδικασίας με τις προσβολές, τις ειρωνείες, τους θεατρινισμούς των δικηγόρων, τις εκρήξεις θυμού των συγγενών και τις απειλές στις αυλές των δικαστηρίων;

Ας αρχίσουμε λοιπόν με τα διδάγματα για να οδηγηθούμε στα συμπεράσματα:
Τι μάθαμε:
Μάθαμε ότι μπορεί όχι μόνο να μπλέξεις αλλά και να καταδικαστείς όταν η κοινή γνώμη ζητάει ενόχους. Μάθαμε ότι μπορεί να καταδικαστείς ακόμα και όταν δεν εφημερεύεις και όταν δεν είσαι καν εκεί, ακόμα και εάν κάνεις όσα σου δίδαξαν οι ανώτεροί σου και όσα σου έμαθαν τα βιβλία. Μάθαμε ότι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι όλοι ανεξαιρέτως, από τις νοσηλεύτριες ως τους διευθυντές των κλινικών, όχι μόνο άσχετοι γιατί αντιμετωπίζουν τη μέθη χωρίς να κάνουν αξονικές εγκεφάλου και εισαγωγές στη ΜΕΘ, όχι μόνο ασυνείδητοι γιατί συνεχίζουν ακόμα να κάνουν αυτά που λένε τα βιβλία, αλλά και ψεύτες εφόσον όλοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο ένας γιατρός δεν ήταν εκεί εφόσον δεν εφημέρευε και ότι οι ίδιοι αν παραλάμβαναν την άτυχη κοπέλα θα έκαναν ακριβώς τα ίδια που έκανε ο άλλος γιατρός. Διακινδυνεύουν δηλαδή την "τιμή και τη συνείδησή τους" στην οποία ορκίστηκαν, την αξιοπιστία τους, την αξιοπρέπειά τους και την ιατρική τους άποψη προκειμένου να "συγκαλύψουν" τη συντεχνία τους!
Μάθαμε ότι πρέπει να εκπαιδευτούμε στην "ντεντεκτιβική ιατρική". Να μην πιστεύουμε όσα μας λένε οι συνοδοί των ασθενών, αλλά να τους αντιμετωπίζουμε ως πιθανούς βιαστές-δολοφόνους. Μάθαμε ότι το πρώτο που πρέπει να σκεφτείς ως γιατρός όταν σου φέρνουν έναν μαθητή λιπόθυμο από το σχολείο 10 η ώρα το πρωί, είναι ότι μπορεί να έχει καταναλώσει μισό μπουκάλι βότκα, που όπως πληροφορηθήκαμε, δε μυρίζει αλκοόλ. Μάθαμε ότι "επιθετική αντιμετώπιση" σημαίνει να επιτίθεσαι στον ασθενή με κάθε είδους επεμβατικές πρακτικές. Όσο πιο πολλές τόσο πιο καλά κάνεις τη δουλειά σου, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να βρεθείς "μπλεγμένος". Μάθαμε μία καινούρια, "δικηγορική" ιατρική. Ότι αν κάποιος έφηβος μεθύσει πρέπει να ακτινοβολήσουμε τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό του άμεσα με αξονική τομογραφία (=ακτινοβολία 40 ακτινογραφιών κρανίου), να τοποθετήσουμε ουροκαθετήρα στην εφηβική του κύστη, να κάνουμε πλύσεις στο άδειο από τους εμετούς στομάχι του, να τρυπάμε τις αρτηρίες του ανά 15 λεπτά. Αυτά στις απλές περιπτώσεις. Αν έχει πιει πολύ, άμεση εισαγωγή στη ΜΕΘ και αιμοκάθαρση. Εντάξει με όλα αυτά υπάρχει πιθανότητα να πεθάνει από την πολλή ιατρική, αλλά αυτό θα γίνει υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση οπότε είσαι εντάξει.
Μάθαμε ότι 15 και 16 χρονών είναι απόλυτα φυσικό οι έφηβοι να πίνουν όταν βγαίνουν 4 με 6 σκληρά ποτά και ότι μία παρέα 5-6 έφηβων πίνει συνήθως 2 μπουκάλια ουίσκυ. Μάθαμε ότι κανείς δεν εντυπωσιάζεται από τον αριθμό των 12.000 μεθυσμένων που έχουν περάσει την τελευταία 25ετία από τα ΤΕΠ του νοσοκομείου Ρεθύμνου, αλλά αντίθετα είδαμε τη γνήσια απορία του δικαστηρίου. "Καλά πως έζησαν όλοι αυτοί; Γιατί δεν πέθανε κανένας άλλος μέχρι τώρα;" Γιατί άραγε δεν έχουν την ίδια απορία όταν κάποιος τρώει άγρια μανιτάρια; Ή καταπίνει χάπια για να αυτοκτονήσει;
Διότι ο ένοχος δεν είναι το αλκοόλ που πίνουν από 12 ετών τα παιδιά. Ούτε οι γονείς που τους βάζουν ποτήρι στο τραπέζι και σχεδόν με περηφάνια έρχονται να παραλάβουν τα μεθυσμένα "καμάρια" τους από το νοσοκομείο. Ούτε το καρναβάλι που έχει ταυτιστεί με την εικόνα της απόλυτης αναξιοπρέπειας, των αλκοολούχων εμετών, των σκισμένων και κατουρημένων αποκριάτικων ρούχων και της "μαγκιάς" των μεθυσμένων συνοδών. Εξάλλου ξέραμε ήδη ότι το νοσοκομείο πρέπει να είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει την "επιδημία" των μεθυσμένων καρναβαλιστών και να βάλει διπλές και τριπλές βάρδιες από το λιγοστό του προσωπικό, να επιστρατεύσει εθελοντές και να δώσει τιμητικές άδειες σε όσους με αυτοθυσία δούλεψαν για το θρίαμβο της ιατρικής επιστήμης στην αντιμετώπιση της λαίλαπας των μεθυσμένων.
Μάθαμε ότι οι ιατρικές ενδείξεις υποδεικνύονται από τους δικηγόρους και οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες από την ανθρωποφάγα κοινωνία.
Και τέλος η απόλυτη υποκρισία! Μετά από όλα αυτά, ζητούν ευθύνες για το εάν κλήθηκε η αστυνομία για τους 25 ανήλικους που επισκέφτηκαν το τελευταίο 6μηνο μεθυσμένοι το νοσοκομείο, ενώ πολλοί από αυτούς ήταν συνοδευόμενοι από τους γονείς που τους πότιζαν "κούπες" στις οικογενειακές τους εορτές! Για να αποδοθούν ευθύνες σε ποιόν; Στους κηδεμόνες; Μάλλον κοροϊδευόμαστε!

Τι διδαχτήκαμε;
Τι μας λέει λοιπόν αυτή η τόσο διδακτική για το σωφρονιστικό μας σύστημα διαδικασία;
Η μαρτυρία 10 γιατρών και 3 νοσηλευτών δεν πιάνει "μία" μπροστά στο εκδικητικό πάθος ενός φύλακα και την καχυποψία των δικαστών.
Μην κάνετε την ιατρική που γράφουν τα βιβλία. Καλύτερα θα τα πάτε με την ιατρική των τηλεοπτικών παραθύρων και του καφενείου.
Και κυρίως:
Πίνετε, πίνετε, πίνετε! Από τους πιο μικρούς στους πιο μεγάλους. Στην υγειά μας! Το αλκοόλ δεν είναι δηλητήριο, δεν μπορεί να σκοτώσει. Μόνο οι γιατροί σκοτώνουν!

Τραγικό Συμπέρασμα:
Το περιστατικό αυτό μας συγκλόνισε και σημάδεψε όσους γιατρούς και νοσηλευτές ενεπλάκησαν σε αυτό, όχι γιατί συρθήκαμε στα δικαστήρια αλλά γιατί χάθηκε ένα κορίτσι 16 ετών μέσα στα χέρια μας. Αυτός ο θάνατος αποτελεί μία τραγωδία, όχι μόνο για το συγγενικό, φιλικό περιβάλλον, όχι μόνο για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο που το έζησαν από κοντά, αλλά και για όλους όσους θέλησαν να καταλάβουν ότι οι λόγοι που την οδήγησαν στο θάνατο δεν είναι ιατρικοί. Η ιατρική δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, δεν μπορεί να εξουδετερώσει όλα τα δηλητήρια, ούτε να θεραπεύσει κάθε πληγή. Οι γιατροί δεν είναι θεοί, είναι μέσοι άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν όσο καλύτερα μπορούν τη δουλειά που διάλεξαν για να βοηθούν τους συνανθρώπους τους, σε ένα σύστημα υγείας που βάλλεται από παντού. Οι δικαστικοί λειτουργοί, μένοντας αυστηρά προσηλωμένοι στην μοναχική πορεία του δικαστή, είναι αναγκαίο να αφουγκράζονται την "περιρρέουσα ατμόσφαιρα", όπως αυτή διαμορφώνεται από τη στάση και τη θέση των σκεπτόμενων και νοημόνων ανθρώπων. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να μένουν ανεπηρέαστοι από τις κρατούσες αντιλήψεις μιας "υποκριτικής" κοινωνίας, η οποία ανέχεται και ορισμένες φορές επιβραβεύει τη χρήση του αλκοόλ από τους ανηλίκους και απαξιώνει ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όταν αυτό δεν μπορεί να της προσφέρει "άλλοθι". Ο λόγος που πέθανε ένα κορίτσι στην πιο γλυκιά του ηλικία είναι πολύ πιο τρομακτικός από ένα "ιατρικό λάθος". Έκανε "κόντρες" με ένα φίλο του για το ποιος θα πιεί πιο πολύ. Με την ίδια αθωότητα που θα έλεγε "έλα να παραβγούμε στο τρέξιμο". Γιατί δεν ήξερε ότι το ποτό είναι δηλητήριο για ένα έφηβο 16 ετών και μπορεί να σκοτώσει. Γιατί δεν ήξερε ότι δεν υπάρχει αντίδοτο. Γιατί είχε μάθει ότι είναι φυσικό να πίνουν οι έφηβοι, στις οικογενειακές γιορτές, στις εξόδους, στα πάρτυ. Όλοι πίνουν και δεν πεθαίνουν.
Και αυτό της το μάθαμε εμείς ως κοινωνία.....
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2015 | 3:07 pm


Επιστημονικές και διαστημικές εμπειρίες για τους μαθητές του Γυμνασίου Κοξαρές!

Επιστημονικές και διαστημικές εμπειρίες για τους μαθητές του Γυμνασίου Κοξαρές!
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Μοναδικές επιστημονικές στιγμές έχουν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές του Γυμνασίου της Κοξαρές, που την Παρασκευή θα ξεναγηθούν εικονικά στο μεγάλο πείραμα του CERN στη Γενεύη, ενώ τον επόμενο μήνα θα ...συνομιλήσουν και με αστροναύτες, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν!

ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΣΤΟ CERN

Το σχολείο στα πλαίσια συμμετοχής του στο Inspiring Science Education program, (διδάσκοντας με έμπνευση φυσικές επιστήμες) θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, εικονική επίσκεψη (virtual visit) στο CERN της ΕΛΒΕΤΙΑΣ, μαζί με άλλα 4 γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας, με ''ξεναγό'' τον κ. Άγγελο Αλεξόπουλο, φυσικό επιστήμονα του CERN στη Γενεύη. Όπως είναι γνωστό, εκεί διεξάγεται το «πείραμα του αιώνα» για την ανίχνευση του σωματιδίου Higgs (σωματίδιο του θεού) και το Γυμνάσιο της Κοξαρές άρπαξε την ευκαιρία να δει, έστω και με τηλεδιάσκεψη, τις απίστευτες εγκαταστάσεις. Μάλιστα, ήδη χθες έγινε η δοκιμαστική επικοινωνία και όλα είναι έτοιμα για να γίνει η εικονική ξενάγηση την Παρασκευή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ!

Στο μεταξύ, το μεγάλο γεγονός για το σχολείο είναι ότι το Γυμνάσιο της Κοξαρές είναι το μοναδικό σχολείο του νομού Ρεθύμνου και ένα από τα 20 συνολικά της Κρήτης, που παίρνει μέρος στο πρόγραμμα της ESA (η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, τυπου NASA), δηλαδή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με θέμα "food from spirulina". Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα πανευρωπαικό πείραμα μέτρησης παραγωγής οξυγόνου από το φυτό σπιρουλίνα.
Μετά το τέλος του πειράματος, θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο τον Απρίλιο, απευθείας σύνδεση με τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Σταθμό, που πετάει στα 900 km από την Γη, όπου on line, ένας αστροναύτης (Samantha Cristoforetti) θα απαντήσει σε ερωτήσεις των μαθητών για 10 λεπτά και θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα του πειράματος.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2015 | 2:32 pm


Νέα καταγγελία για απειλητικά μηνύματα σε συμφοιτητή του Βαγγέλη

Νέα καταγγελία για απειλητικά μηνύματα σε συμφοιτητή του Βαγγέλη
Ερευνάται από τις διωκτικές αρχές
Απειλητικά μηνύματα μέσω Facebook και τηλεφώνου δέχτηκε συμφοιτητής του Βαγγέλη Γιακουμάκη για τα όσα είπε για την υπόθεση, όπως καταγγέλλει ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης ο κ. Τσούκαλης είπε: «Η συζήτηση του νεαρού με την οικογένεια του Βαγγέλη έγινε πριν δέκα ημέρες.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης ο κ. Τσούκαλης είπε: «Η συζήτηση του νεαρού με την οικογένεια του Βαγγέλη έγινε πριν δέκα ημέρες. Όταν με πήρε τηλέφωνο η μητέρα του, της είπα να πάνε στην Αστυνομική Διεύθυνση. Το παιδί δέχτηκε κάποια απειλητικά μηνύματα στο Facebook και στο τηλέφωνο γιατί κάποιοι είχαν τους λόγους τους. Σίγουρα έχει σχέση με την υπόθεση. Ετέθησαν σε γνώση διωκτικών αρχών και το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση» είπε.

Σχετικά με τις τελευταίες πληροφορίες που αναφέρουν ότι η αστυνομία έχει στην κατοχή της οπτικό υλικό από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, στο οποίο διακρίνεται μία παρέα ατόμων να ακολουθεί τον Βαγγέλη την ημέρα που εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου, ο κ. Τσούκαλης δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο βίντεο από ό,τι γνωρίζει. «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2015 | 1:48 pm


Συγκέντρωση και πορεία μαθητών στη μνήμη του Βαγγέλη

Συγκέντρωση και πορεία μαθητών στη μνήμη του Βαγγέλη
Σιωπηλή συμπαράσταση και από τους δημοτικούς υπαλλήλους

Εκατοντάδες μαθητές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ρεθύμνου βγήκαν το μεσημέρι στους δρόμους της πόλης, σε μία συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη. «Όχι» στον σχολικό εκφοβισμό είναι το μήνυμα των μαθητών, που αυθόρμητα θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα, με αφορμή τον άδικο θάνατο του 20χρονου ρεθυμνιώτη. Παράλληλα, ο Σύλλογος των δημοτικών υπαλλήλων του δήμου Ρεθύμνου πραγματοποίησε συμβολική συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στη μνήμη του Βαγγέλη.

Πηγή: www.GOODnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2015 | 1:42 pm


Θρήνος στο χωριό του Βαγγέλη Γιακουμάκη

 Θρήνος στο χωριό του Βαγγέλη Γιακουμάκη
Θρήνος στο χωριό του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Θρήνος στην τοπική κοινωνία των Αρμένων Ρεθύμνου, από την είδηση εντοπισμού του Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Ιωάννινα. Στο χωριό, που είναι ο τόπος κατοικίας της οικογένειας του νεκρού φοιτητή, δεν μπορούν να πιστέψουν πως ο επίλογος θα γραφόταν με τον πιο τραγικό τρόπο. Από νωρίς το πρωί, στο άκουσμα της είδησης εντοπισμού της σορού του Βαγγέλη, συγγενείς φίλοι και συγχωριανοί καθώς επίσης και μέλη της ευρύτερης οικογένειας από διάφορα μέρη του νησιού βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας Γιακουμάκη και συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα να καταφτάνουν.

Από την οικογένεια υπάρχει εμπιστοσύνη, στο πως οι αρχές θα διαχειριστούν την υπόθεση δεδομένης πια της εξέλιξής της. Οι συγγενείς ζητούν από τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές, να φτάσουν το «μαχαίρι στο κόκκαλο» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι που οδήγησαν στην εξαφάνιση του Βαγγέλη.

«Περιμένουμε τα επίσημα πορίσματα και το τι θα αναφέρει και ο ιατροδικαστής, που από την πλευρά της έχει ορίσει η ίδια η οικογένεια», ανέφερε πρώτος ξάδερφος του αδικοχαμένου Βαγγέλη.

Σε ερώτηση για όλα αυτά που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το ενδεχόμενο η οικογένεια Γιακουμάκη να είχε τα όποια προηγούμενα με κάποια άλλη οικογένεια, στην Κρήτη, συγγενείς και στενοί φίλοι, δήλωσαν πως δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση και όλα έχουν ξεκαθαριστεί τόσο με δηλώσεις από πλευράς των γονέων του Βαγγέλη όσο και από την κοινωνική μαρτυρία για τη συγκεκριμένη οικογένεια.

Πρόκειται για την οικογένεια του Ανδρέα Γιακουμάκη από το Σελλί Ρεθύμνου, ο οποίος το 1994 βρέθηκε στους Αρμένους, έχτισε το σπίτι του και δημιούργησε την οικογένειά του, ασχολούμενος κύρια με την κτηνοτροφία. Μαζί με τη σύζυγό του Μαρία έκαναν τρία παιδιά τον Πρωτότοκο Βαγγέλη, τη Γεωργία και τον Παντελή. Στο χωριό των 400 περίπου κατοίκων η οικογένεια Γιακουμάκη χαίρει εκτίμησης και σεβασμού, ενώ παιδικοί φίλοι και συγγενείς χαρακτήριζαν τον Βαγγέλη ως ένα πολύ ευγενή νέο, «που χαιρετούσε έναν έναν με χαμόγελο και δια χειραψίας, όποιον ή όποιους συναντούσε», όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στενός του φίλος και σύντεκνος ο οποίος μάλιστα βρέθηκε στα Ιωάννινα και συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του.

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2015 | 6:05 pm


Σημαντική τουριστική διάκριση για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι στα φετινά Tourism Awards

Σημαντική τουριστική διάκριση για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι στα φετινά Tourism Awards
Σημαντική τουριστική διάκριση για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι στα φετινά Tourism Awards

Μια πολύ σημαντική διάκριση πέτυχε το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι στα Tourism Awards 2015, που διοργανώθηκαν την Πέμπτη 12 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του ΕΟΤ, με στόχο την ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας στο χώρο του Τravel, Hospitality & Leisure.

Στην τελετή απονομής στην οποία παρευρέθηκαν περισσότερα από 600 υψηλόβαθμα στελέχη από τις μεγαλύτερες εταιρείες και φορείς τουρισμού της χώρας μας, βραβεύθηκαν οι κορυφαίες πρακτικές του χώρου για το 2014.

To 100ο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι πήρε το Silver Award στην κατηγορία «Πρωτοβουλίες για την Επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου».

Στον φάκελο υποψηφιότητας που κατατέθηκε αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία για την επετειακή διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού που το 2014 κατάφερε να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Εκτός τους ευρωπαίους, την πόλη επισκέφτηκαν τουρίστες από την Ασία αλλά και από την Αμερική. Οι τουριστικοί Πράκτορες σε συνεργασία με τους Ξενοδόχους του Ρεθύμνου, δημιούργησαν ιδιαίτερα οικονομικά εκδρομικά πακέτα για όλους εκείνους που θέλησαν να ταξιδέψουν στο Ρέθυμνο για να παρακολουθήσουν από κοντά τη μεγάλη γιορτή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Με βάση τα στοιχεία των ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών πρακτόρων του Ρεθύμνου, στο Καρναβάλι του 2014 οι πληρότητες κυμάνθηκαν στο 100%. Πολλοί ήταν οι επισκέπτες ηλικίας 18-35 ετών.

Το 80% των επισκεπτών ήρθαν από άλλα μέρη της Κρήτης – κυρίως Ηράκλειο και Χανιά – και το 20% από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο, Καλαμάτα, Ικαρία, Σάμο, Πτολεμαΐδα, Πρέβεζα, Σύρο και Μυτιλήνη, από την Κύπρο καθώς και από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί πως το 70% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία έγινε τηλεφωνικά, ενώ το υπόλοιπο 30% μέσω internet. Το 100ο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είχε ξεχωριστή θέση στις ιστοσελίδες visitgreece.gr & fecc.com με πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό. Έλαβε τεράστια δημοσιότητα στα εγχώρια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και στα ξένα. Απέσπασε πάνω από 500 δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ζωντανές συνδέσεις και ρεπορτάζ στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, ανταποκρίσεις σε ραδιόφωνα, κ.α. Παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνούσε η χώρα μας, η διοργάνωση του 2014 ξεπέρασε σε συμμετοχές και εκδηλώσεις. Ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 100.000. Η επετειακή διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2014, πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Όλες οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη δεκαεξαμελή κριτική επιτροπή, απαρτιζόμενη από πανεπιστημιακούς, experts του τουρισμού και επιφανείς προσωπικότητες με άποψη και εμπειρία στον τομέα της φιλοξενίας όπως οι: Νίκος Σκουλάς, Γιάννης Μπουτάρης, Peter Economides, Γιάννης Τσεκλένης και Κωνσταντίνος Λαζαράκης.

Το βραβείο εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνης και του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού παρέλαβε η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πρασίνου και Προβολής κα. Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη, από την γενική διευθύντρια του ΕΟΤ κα Αγγελική Βαρελά. Την αντιδήμαρχο συνόδευσε στην τελετή εκ μέρους των καρναβαλικών ομάδων ο κ. Γρηγόρης Νικολάου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής 2014.

Η κα Μπιρλιράκη σε δήλωση της τόνισε: «Είμαστε βαθιά συγκινημένοι και ευτυχείς που ο στόχος των τελευταίων ετών έγινε κατανοητός και επιβραβεύτηκε σαν αποτέλεσμα από τους πλέον ειδικούς στον τομέα του τουρισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η προσπάθεια μας να αξιοποιήσουμε ένα πολιτιστικό θεσμό προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου και μάλιστα στον τομέα του τουρισμού επιβραβεύεται σήμερα και μας δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συμπορεύτηκαν μαζί μας μέχρι σήμερα και συνετέλεσαν σε αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα, καθώς και αυτούς που συνετέλεσαν για την επιβράβευση του».

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2015 | 4:39 pm


Προτάσεις επαγγελματιών του τουρισμού για τη σύσταση οργανισμού τουριστικής προβολής του Ρεθύμνου

Προτάσεις επαγγελματιών του τουρισμού για τη σύσταση οργανισμού τουριστικής προβολής του Ρεθύμνου
Προτάσεις επαγγελματιών του τουρισμού για τη σύσταση οργανισμού τουριστικής προβολής του Ρεθύμνου

Παρά τις ευοίωνες προβλέψεις που έδειχναν τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο πως το 2015 θα είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό οι μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις αλλά και η ανακοπή της καλής ροής φαίνεται πως ανησυχούν ιδιαίτερα τους επαγγελματίες του κλάδου. Η απώλεια επισκεπτών από τη Ρωσία παίζει καθοριστικό ρόλο για τους ίδιους, ενώ από πλευράς τουριστικών πρακτόρων, όπως τονίζουν, η απώλεια αυτή αναμένεται να πλήξει τον τομέα τους καθώς οι Ρώσοι ήταν εκείνοι οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έκλειναν μεγάλα πακέτα για εκδρομές και ξεναγήσεις στην Κρήτη.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου κ. Στράτος Μπερέτης, ο κλάδος τους ελπίζει πλέον στην καλή πορεία των διαπραγματεύσεων που θα ανακόψει την «κόντρα» μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και θα στρέψει το τουριστικό ενδιαφέρον των Γερμανών πιο έντονα και πάλι προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του κλάδου στρέφεται από κοινού με τους φορείς του νομού στην παράταση της τουριστικής περιόδου ώστε να αντιμετωπιστούν οι «αδυναμίες που παρουσιάζει το τουριστικό μας προϊόν με την έντονη εποχικότητα, τη σεζόν των 5 μηνών» όπως τόνισε ο κ. Μπερέτης. Παράλληλα, ανέφερε: «Το 2014 υπήρξε μια χρονιά ρεκόρ για τον Ελληνικό και τον Κρητικό τουρισμό. Τα πράγματα θα τα χαρακτήριζα για τη φετινή χρονιά με μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ακόμη κι αν όλα πάνε ομαλά με τις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης και με την πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκύψει, δεν θα είναι όπως το 2014 λόγω απώλειας Ρώσων και Ουκρανών.

Η Ρώσικη αγορά φαίνεται να έχει μεγάλο πρόβλημα και οι καλύτερες εκτιμήσεις για του χρόνου είναι να φτάσει το μισό από πέρυσι που αυτό θα αφήσει ένα μεγάλο κενό και δεν νομίζω ότι θα καλυφθεί από τις άλλες αγορές. Και ποιοτικά δεν καλύπτεται η απώλεια και από αυτό θα πληγεί και ο δικός μας κλάδος που διοργανώνουμε εκδρομές καθώς οι κύριοι πελάτες μας για τις εκδρομές και τα πακέτα που βγάζαμε στο νησί ήταν οι Ρώσοι που ήθελαν να κάνουν εκδρομές και να δουν πολλά μέρη. Οι Δυτικοευρωπαίοι δεν έχουν την τάση να χαλάνε τόσα χρήματα για εκδρομές και αγορές. Ενώ αρχικά τα μηνύματα ήταν θετικά και εμείς στον κάδο μας αρχικά θεωρήσαμε ότι φέτος δεν χρειάζεται να έχουμε μεγάλο άγχος, τελικά έχουμε γιατί το κλίμα άλλαξε αρκετά με τις πολιτικές εξελίξεις».

 

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΩΣΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

Επαγγελματίες και φορείς αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του νομού για παράταση της τουριστικής περιόδου ως μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία, ανάγουν σε αναγκαιότητα τη σύσταση ενός οργανισμού που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την τουριστική προβολή του Ρεθύμνου.

Μεταξύ άλλων η ανάγκη αυτή έχει τις ρίζες της στις αδυναμίες που έχει το Ρέθυμνο σαν νομός και δεν είναι άλλες από τις πύλες εισόδου οι οποίες, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπερέτης, αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες που το Ρέθυμνο δεν μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο από τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και ξένους επισκέπτες. Η προοπτική να προβληθούν οι ιδιαιτερότητες του νομού και τη χειμερινή περίοδο αλλά και να συμβάλουν όλοι οι πολίτες ώστε το Ρέθυμνο να γίνει μοναδικός προορισμός είναι καθοριστική ενώ δεν αποκλείεται να είναι κίνητρα για την προσέλκυση επισκεπτών κάτι που, όπως ανέφερε ο κ. Μπερέτης, είναι βασικό για την επίτευξη του στόχου.

Επιπλέον, ο ίδιος εξήγησε: «Έχει ξεκινήσει ήδη μια συζήτηση σε επίπεδο θεσμών και επαγγελματιών για το τι μπορεί να γίνει και τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα προωθεί το Ρέθυμνο για μεγαλύτερη προβολή. Λόγω έλλειψης ενός καλού οδικού δικτύου που μας ενώνει με τις πύλες εισόδου και την έλλειψη ενός λιμανιού είναι κάποια μειονεκτήματα που θα πρέπει να τα καλύψουμε. Είναι η μόνη πόλη άλλωστε που θα μπορούσε να παρατείνει την τουριστική περίοδο λόγω της αστικής παραλίας και της παλιάς πόλης. Θα μπορούσε να επισκεφτεί το Ρέθυμνο ο επισκέπτης και το χειμώνα και θα πρέπει να το ξέρουν αυτό οι tour operators. Σαν Ρέθυμνο θα πρέπει να γίνουμε μια πιο Ευρωπαϊκή πόλη και να αναπτύξουμε ό,τι ξεχωριστό έχουμε για να μην είμαστε απλά τμήμα της Κρήτης αλλά ένας μοναδικός και ξεχωριστός προορισμός. Θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε σε αυτό βελτιώνοντας την εικόνα της πόλης μας».

 

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Το άνοιγμα της ανταγωνιστική τουριστικής αγοράς της Αιγύπτου σε ό,τι αφορά την παράταση της τουριστικής σεζόν δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσέλκυση επισκεπτών στο Ρέθυμνο κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο της σεζόν. Για το λόγο αυτό ο κ. Μπερέτης τόνισε: «Χρειάζονται κι άλλες ενέργειες όπως η επιδότηση πτήσεων, αεροπορικών εταιρειών και μην ξεχνάμε ότι είναι ένα ρίσκο για τις εταιρείες να κατέβουν σε χαμηλή περίοδο και να έχουν κενές πτήσεις. Για να κατέβουν χρειάζονται κίνητρα. Για να γίνει επέκταση της τουριστικής περιόδου πρέπει να υπάρξει ένας πλήρης σχεδιασμός».

 

ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τον μαθητικό τουρισμό φαίνεται πώς έχουν κερδίσει τα Χανιά με το Ρέθυμνο να μην βρίσκεται συχνά στις προτιμήσεις των σχολείων ως προορισμός. Αυτό αποδίδεται -όπως εξήγησε ο κ. Μπερέτης- κυρίως στην ζωντάνια για την οποία φημίζεται η νυχτερινή ζωή των Χανίων, στις πύλες εισόδου αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει στοχευμένες ενέργειες για την προσέλκυση των σχολείων.

Ωστόσο, ο κ. Μπερέτης παρόλο που τονίζει πως είναι αναγκαίο να γίνει προσεκτικός σχεδιασμός υπογράμμισε τα θετικά σημεία που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο νομός και να έχει ακόμη μεγαλύτερο εσωτερικό και μαθητικό τουρισμό. «Τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο έχουμε εσωτερικό τουρισμό λόγω του Πανεπιστημίου. Έρχονται πάρα πολλοί γονείς και τα παιδιά τους και εντάσσεται κι αυτό στα πλαίσια του εσωτερικού τουρισμού. Το καρναβάλι πλέον είναι ένας καλός τρόπος διαφήμισης για το Ρέθυμνο. Χρειάζονται προσπάθειες όμως».

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2015 | 4:17 pm


Το τζαμί της Βαλιδέ Σουλτάνας θέλουν να αναδείξουν αρχαιολογία και δήμος Ρεθύμνου

Το τζαμί της Βαλιδέ Σουλτάνας θέλουν να αναδείξουν αρχαιολογία και δήμος Ρεθύμνου
Την κατεδάφιση των κτηρίων της οδού Τομπάζη που της ανήκουν σχεδιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και μάλιστα άμεσα

 

Εξαιρετικά ευχάριστα είναι τα νέα σχετικά με ένα μνημείο μεγάλης αξίας για την πόλη του Ρεθύμνου, το οποίο μέχρι σήμερα είναι «κρυμμένο» στην Παλιά Πόλη και ουδέποτε κατάφερε να αναδειχθεί όπως έπρεπε. Ο λόγος για το τζαμί της Βαλιδέ, το οποίο βρίσκεται στο μέσον χτισμάτων στο τετράγωνο μεταξύ της οδού Τομπάζη και της Μεγάλης Πόρτας και το οποίο για προφανείς λόγους είναι μη επισκέψιμο. Ο μιναρές του επιβλητικός, δεσπόζει πίσω από την εκκλησία των 4ων Μαρτύρων και θυμίζει πως πρόκειται για ένα μνημείο ξεχασμένο από το χρόνο και από τους ανθρώπους.

Φαίνεται, όμως, πως πια ήρθε η ώρα της ανάδειξης του τζαμιού και του μιναρέ, αφού η Εφορεία Αρχαιοτήτων προγραμματίζει και μάλιστα το συντομότερο δυνατό να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι κυρίως διαδικαστικά για την κατεδάφιση των σύγχρονων κτηρίων, που περιβάλλουν το τζαμί της Βαλιδέ σουλτάνας και ανήκουν στην ιδιοκτησία της, ώστε να αναδειχθεί η είσοδός του από την οδό Τομπάζη.

Ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη το χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και μνημείων, Μίνως Αλεφαντινός, που τόνισε ότι ο δήμος Ρεθύμνου είναι σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και σύντομα θα βρεθεί ο τρόπος της ανάδειξης του μνημείου.

Πάντως, σύμφωνα με την προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αναστασία Τζιγκουνάκη, θα απαιτηθεί – και αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα – η τοποθέτηση σκαλωσιάς στο πάνω μέρος του μιναρέ, στον οποίο έχουν διαπιστωθεί προβλήματα και έχει γίνει μία μελέτη για την αποκατάστασή του. Σύμφωνα με την ίδια, τα προβλήματα είναι μικρότερης έκτασης από εκείνα, που υπήρχαν στον μιναρέ του Νερατζέ.

 

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΜΙΝΑΡΕ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ

Η αρμόδια διεύθυνση αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού επιβλέπει το έργο αποκατάστασης του μιναρέ στο Νερατζέ Τζαμί, στο γνωστό μας ως Ωδείο στην οδό Βερνάδου. Οι εργασίες, πάντως, εξελίσσονται κανονικά και μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και λήξει το ΕΣΠΑ από το οποίο χρηματοδοτείται, θα έχει ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στην πόλη.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2015 | 2:46 pm


Συσσωρευμένα προβλήματα στην παλιά πόλη Ρεθύμνου

Συσσωρευμένα προβλήματα στην παλιά πόλη Ρεθύμνου
Συσσωρευμένα προβλήματα στην παλιά πόλη

Δακτύλιος, καθαριότητα, τραπεζοκαθίσματα, καθημερινότητα... Διαχρονικά παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα της παλιάς πόλης, προβλήματα που κάθε χρόνο τίθενται επί τάπητος λίγο πριν την τουριστική σεζόν και επί της ουσίας δεν λύνονται, αλλά ανακυκλώνονται μέχρι την επόμενη χρονιά.

Αυτά ήταν και πάλι το αντικείμενο της συνάντησης που οργάνωσε χθες το πρωί με πρωτοβουλία του ο Σύλλογος Κατοίκων και Ιδιοκτητών του ιστορικού κέντρου και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι, κ.κ. Μίνως Αλεφαντινός, Δημήτρης Λελεδάκης και Βασίλης Θεοδωράκης, η πρόεδρος του λιμενικού ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη – Καπετανάκη, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος, Αδάμ Παραδεισανός, ο διοικητής της Τροχαίας, Γιώργος Μπαλάσης, ο πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων, Βαλάντης Μανωλεσάκης, καθώς και κάτοικοι και ιδιοκτήτες του ιστορικού κέντρου, που ζουν καθημερινά τα προβλήματα.

Η ατζέντα της συζήτησης άνοιξε, με στόχο, όπως είπαν τα μέλη του συλλόγου, να καταγραφούν όλα τα προβλήματα και οι μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης του συνόλου της παλιάς πόλης, που είναι το ουσιαστικότερο ιστορικό μνημείο της πόλης. «Θεωρούμε ότι η κατάσταση στην Παλιά Πόλη έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αναγνωριστεί η αξία και η σημασία της παλιάς πόλης και θα πρέπει να προχωρήσουμε στη συνεργασία με διάφορους φορείς, προκειμένου να τεθεί και μέσω του καινούριου χρηματοδοτικού προγράμματος, ώστε να αναδειχθεί ο χαρακτήρας της παλιάς πόλης και να βάλουμε μία πολιτική για το πώς θέλουμε να είναι», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου, Θωμάς Κρεβετζάκης.

 

ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

Eίκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη κανονιστική απόφαση για την εφαρμογή του δακτυλίου. Με την πάροδο των χρόνων το μέτρο δεν εξελίχθηκε, όπως θα έπρεπε. Άλλες χρονιές λειτούργησε σχετικά ικανοποιητικά και άλλες σχεδόν απογοητευτικά, όπως ήταν η περυσινή.

Οι κάτοικοι της παλιάς πόλης και ο σύλλογος έχουν ζητήσει ουσιαστικές παρεμβάσεις, που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των καρτών, που διανέμονται στους δικαιούχους, αλλά και την ικανοποιητική αστυνόμευση του μέτρου. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Θωμάς Κρεβετζάκης τόνισε: «Πέρυσι επί της ουσίας δεν λειτούργησε το μέτρο του δακτυλίου. Φέτος, πάνω που θα ξεκινούσαμε μία συνεργασία με την αστυνομία και το δήμο, προέκυψε η προοπτική της επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας, οπότε μπερδεύονται ξανά τα πράγματα. Πάντως, αυτό που ζητήσαμε είναι ο δακτύλιος σαν έννοια να ισχύει και να λειτουργεί. Η μία πρότασή μας είναι να επεκταθεί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ένα μικρότερο σχήμα την περίοδο του χειμώνα. Θέσαμε ένα μέρος των ευθυνών προς την αστυνομία γιατί πέρυσι η αστυνόμευση δεν γινόταν σωστά και επίσης κάναμε παράπονα προς τη δημοτική επιτροπή ότι έδινε κάρτες εισόδου χωρίς να περνάνε από την επιτροπή».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος, Μίνως Αλεφαντινός τόνισε πως ο δήμος Ρεθύμνου θέλει να περιφρουρήσει τον δακτύλιο και αυτό θα επιχειρήσει να κάνει. Γι' αυτό φέτος θα αποκατασταθούν οι ηλεκτρονικές μπάρες, που πέρυσι δεν λειτούργησαν. Πάντως, ο δήμος, όπως και οι κάτοικοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την επαναλειτουργία ή όχι της δημοτικής αστυνομίας. Μέχρι τότε, τα καθήκοντα αστυνόμευσης παραμένουν στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα, όπως ανέφερε ο διοικητής της τροχαίας.

«Σοβαρό ρόλο θα παίξει εάν θα γίνει η επαναφορά της δημοτικής αστυνομίας. Τότε ο δήμος θα έχει τα εργαλεία να βοηθήσει. Ειδάλλως, θα το κάνει η αστυνομία. Η τροχαία έχει κάνει ήδη ένα σχεδιασμό και είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει το δακτύλιο.
Η επιτροπή που δίνει τις κάρτες θα πρέπει να ξαναδεί τον τρόπο χορήγησης και να δούμε τι θα δώσουμε φέτος. Το τι πρέπει να κάνουμε το ξέρουμε. Το ότι θέλουμε να το κάνουμε είναι δεδομένο, άρα πρέπει να βρούμε το σωστό τρόπο για να το εφαρμόσουμε. Όλα αυτά δεν θα γίνουν, όμως, εάν δεν καταλάβει ο ίδιος ο χρήστης της παλιάς πόλης ότι πρέπει από μόνος του να προστατεύσει το χώρο στον οποίο ζει, δραστηριοποιείται», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Αλεφαντινός.

 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ικανοποιητικά λειτουργεί από πέρυσι το μέτρο της καθαριότητας, που ξεκίνησε με τη χρήση ατομικών κάδων σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων για κάθε σπίτι του ιστορικού κέντρου. Το παραδέχονται και οι κάτοικοι και ο δήμος, χωρίς ωστόσο να σταματούν να αναζητούν βελτιωτικές παρεμβάσεις. Ο δήμος βρίσκεται στη φάση προμήθειας μικρών κάδων που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης για τους περαστικούς (και όχι για τα οικιακά απορρίμματα), ενώ με το νέο κανονισμό καθαριότητας που ετοιμάζεται θα δοθεί η δυνατότητα επιβολής προστίμων σε όσους συνεχίζουν να ρυπαίνουν.

«Θα κάνουμε περισσότερους ελέγχους στα σημεία, όπου εντοπίζονται προβλήματα για να έχουμε και πρόστιμα, αφού ενημερώσουμε τον κόσμο», σημείωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Λελεδάκης, τονίζοντας ότι την αρμοδιότητα επιβολής προστίμων θα έχει ο επόπτης καθαριότητας της υπηρεσίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπηρεσία διαθέτει ακόμα ατομικούς κάδους, που μπορεί να παραλάβει όποιος πολίτης της παλιάς πόλης το επιθυμεί.

«Στην καθαριότητα το μέτρο λειτουργεί και πρέπει να υποστηριχθεί. Θέσαμε κάποιες παραμέτρους επέκτασης του μέτρου, όπως είναι η συγκομιδή των γυάλινων συσκευασιών που υπάρχουν και διάφορες δράσεις, όπως είναι το θέμα των γράφιτι και της αφισοκόλλησης. Με αυτό το σκεπτικό, θα συγκαλέσουμε μία συνάντηση όπου θα φωνάξουμε τους ίδιους που δημιουργούν τα γκράφιτι, την αρχαιολογία και όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να τους καταστήσουμε ποια είναι η έννοια της παλιάς πόλης σαν ιστορικό κέντρο και πως πρέπει να λειτουργεί.

Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές, όπου θα εστιάσει η υπηρεσία σε συνεργασία με κατοίκους, όπου τα τελευταία 2-3 χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της εναπόθεσης σκουπιδιών χωρίς καμία άδεια. Αυτό αφορά και κατοίκους και καταστηματάρχες», είπε από την πλευρά του ο κ. Κρεβετζάκης.

 

ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για το θέμα της παράνομης κατάληψης του δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα, αλλά και στη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων χωρίς άδεια. Ο κ. Κρεβετζάκης, εκπροσωπώντας το σύλλογο, πρότεινε τη δημιουργία ενός μητρώου επιχειρήσεων (στο πρότυπο του μητρώου μόνιμων κατοίκων που έχει επίσης προταθεί).

«Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε ένα μεγάλο αριθμό καταστημάτων, που ξεκινούν να λειτουργούν χωρίς άδεια και καταλαμβάνουν παράνομα και δημόσιο χώρο. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στους νόμιμους επαγγελματίες αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις δρόμων που έχουν καταληφθεί χωρίς άδεια».

 

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Το τρενάκι και το κόκκινο τουριστικό λεωφορείο και η κίνηση τους στους δρόμους της παλιάς πόλης αποτέλεσαν ένα από τα αντικείμενα κριτικής στη χθεσινή συνάντηση με επίκεντρο το γεγονός ότι παρεμποδίζουν και την κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων και δεν συνάδουν απόλυτα με τον μνημειακό χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου.

Ειδικά για το τουριστικό λεωφορείο, το οποίο είναι ογκώδες και προκαλεί σοβαρό πρόβλημα ιδιαίτερα στο σημείο της Λότζια, τονίστηκε και από την τροχαία πως πρέπει το θέμα της πρόσβασης του στους δρόμους της παλιάς πόλης να επανεξεταστεί από τον δήμο και να αναθεωρηθεί εάν θα πρέπει να έχει άδεια για το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Για το τρενάκι, θα επανεξεταστούν οι ώρες διέλευσής του.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2015 | 1:15 pm


Συλλήψεις για παράνομα τυχερά παιχνίδια στο Ρέθυμνο

Συλλήψεις για παράνομα τυχερά παιχνίδια στο Ρέθυμνο
Συνελήφθησαν, χθες (12.03.2015) το βράδυ στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου, έξι (6) ημεδαποί ηλικίας από 40 έως 59 ετών, και 22χρονη ημεδαπή, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί…
Συνελήφθησαν, χθες (12.03.2015) το βράδυ στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου, έξι (6) ημεδαποί ηλικίας από 40 έως 59 ετών, και 22χρονη ημεδαπή, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί παιγνίων.

Ειδικότερα, στα πλαίσια ελέγχων, που διενεργούνται για την καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων τυχερών παιγνίων, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, σε καφετέρια, ιδιοκτησίας 40χρονου ημεδαπού.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε, ο 40χρονος ημεδαπός και η 22χρονη ημεδαπή ως εργαζόμενη του καταστήματος, να έχουν θέσει σε λειτουργία, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο-αίθουσα εντός του καταστήματος, έξι (6) ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι ήταν σε κατάσταση αναμονής, πρόσφορoι για χρήση από θαμώνες του καταστήματος για διεξαγωγή παράνομων παιγνίων, ενώ σε τρεις από αυτούς κατελήφθησαν οι 50χρονος, 54χρονος και 59χρονος να διενεργούν το παράνομο τυχερό παίγνιο οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο (πατάρι) του καταστήματος να διεξάγεται το παράνομο τυχερό παίγνιο «TEXAS HOLDEM POKER» στο οποίο συμμετείχαν οι 43χρονος και 56χρονος οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Κατασχέθηκαν συνολικά:

• Το χρηματικό ποσό των διακοσίων είκοσι εννέα ευρώ (229) ευρώ, προερχόμενο από τη διενέργεια των παράνομων τυχερών παιγνίων
• Έξι (6) ηλεκτρονικοί υπολογιστές
• Οχτώ (8) συσκευές αποθήκευσης USB.

Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2015 | 3:36 pm


Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: