1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Επισκοπη Ρεθυμνης    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Επισκοπη Ρεθυμνης και εμείς θα το προσθέσουμε.

Εικόνες ντροπής από τα δεκάδες δίκυκλα

Εικόνες ντροπής από τα δεκάδες δίκυκλα
ΣΕ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ  

Σε ώρα αιχμής, το κέντρο του Ρεθύμνου εμφανίζει εικόνες ντροπής και αίσχους από τα δεκάδες δίκυκλα που όπως φαίνεται έχουν «λύσει» το πρόβλημα του πάρκινγκ, σταθμεύοντας τα δίκυκλά τους πάνω στα πεζοδρόμια σε διάφορα σημεία της πόλης.

 

Οι δικυκλιστές προκειμένου να εξυπηρετηθούν εύκολα και γρήγορα στο κέντρο της πόλης φαίνεται πως έχουν «εφεύρει» σημεία στάθμευσης επάνω στα πεζοδρόμια και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς καμία διακριτικότητα αφήνουν τα δίκυκλά τους ακριβώς στη μέση των πεζοδρομίων εμποδίζοντας τη διέλευση πεζών αλλά και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στα σημεία .

ΑΣΕΒΕΙΑ ΣΕ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΡΑΦΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ!

Το πρόβλημα πλέον έχει γίνει διαχρονικό και μαρτυράει έντονα τη μονιμότητά του καθώς δεν υπάρχει κανένας σεβασμός ούτε στα κολωνάκια που έχουν τοποθετηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ώστε να αποτρέπουν την παράνομη στάθμευση, ούτε στη σήμανση και στην παρουσία αστυνομικών της Τροχαίας.

Ο φωτογραφικός μας φακός αποτύπωσε μόνο μερικές από τις περιπτώσεις «απείρου κάλλους» στο κέντρο της πόλης όπου πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε θέσεις στάθμευσης και πεζοί αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρη παράκαμψη προκειμένου να κινηθούν στοιχειωδώς.

Χαρακτηριστικό, δε, είναι πως οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες έχουν «αποκλειστεί» από τα πεζοδρόμια της πόλης τα οποία έχουν θυσιαστεί για τα καλά στο βωμό των δικύκλων. Μητέρες με καρότσια, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία είναι αναγκασμένοι να κατεβαίνουν στο δρόμο προκειμένου να προσπεράσουν τα «εμπόδια» και να συνεχίσουν, όταν βρουν ελεύθερο χώρο, την πορεία τους επάνω στο πεζοδρόμιο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η αστυνομική παρουσία στο σημείο είναι καθημερινή, ωστόσο οι δικυκλιστές φαίνεται πως συμμορφώνονται προσωρινά και μόλις αντιληφθούν πως οι αστυνομικοί απομακρύνονται από τα εν λόγω σημεία επανατοποθετούν το δίκυκλό τους στη... «θέση του».

Πολύς λόγος έχει γίνει για την παρουσία ή την απουσία των αρμοδίων αλλά και της αστυνομίας, ωστόσο το θράσος ορισμένων ξεπερνά κάθε όριο, ποινή ή απαγόρευση. Απ' ό,τι φαίνεται, από την τοπική κοινωνία έχει εκλείψει ο στοιχειώδης αλληλοσεβασμός που αποτελεί προϋπόθεση για την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία μέτρων και απαγορεύσεων.

Είναι καιρός τελικά να συνειδητοποιήσουμε πως δεν φταίει κανένας «μάγος» για τα δεινά μιας κοινωνίας αλλά ο ατίθασος εαυτός μας που κατά καιρούς είναι υπεράνω νόμων, κανόνων και «άγραφων» νόμων που επιβάλλουν σεβασμό και όρια πρώτα απ' όλα στον εαυτό μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2014 | 1:17 pm


Άμεση έναρξη της ανάπλασης στην ανατολική παραλία

Άμεση έναρξη της ανάπλασης στην ανατολική παραλία
Σύσκεψη στην ΤΕχνική Υπηρεσία Ρεθύμνου  

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνου.

 

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο δήμαρχος, Γ. Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος, Μ. Αλεφαντινός, η διεύθυντρια τεχνικών υπηρεσιών, Γ. Κελέκη, εκπρόσωποι του εργολάβου, της ΔΕΥΑΡ και της ΔΕΗ.

Οι εργασίες της ανάπλασης θα ξεκινήσουν από το ανατολικότερο σημείο, δηλαδή το ύψος των Περιβολίων και σε πρώτη φάση θα είναι ήπιες, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, με στόχο να εντατικοποιηθούν στα μέσα Οκτωβρίου οπότε πια η σεζόν βαίνει στο τέλος της. «Ξεκινάμε από το ανατολικότερο σημείο και θα ερχόμαστε προς την πόλη. Θα γίνουν όλες οι ρυθμίσεις και οι κανονιστικές που πρέπει να βγουν, η ρύθμιση της κυκλοφορίας. Οι πρώτες εβδομάδες θα είναι πολύ ήπιες και όσο περνάει ο καιρός από 15 Οκτωβρίου και μετά θα υπάρχει πλήρης εντατικοποίηση του έργου. Αυτό έχουμε σχεδιάσει ώστε να ικανοποιούμε και τα αιτήματα του επιχειρείν αν και νομίζω ότι το επιχειρείν θα εισπράξει σαν υπεραξία και αυτό το έργο το οποίο γίνεται στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ, που δεν μπορεί άλλο να καθυστερήσει, δεδομένου ότι πρέπει να έχει παραδοθεί οριστικά μέχρι το τέλος του 2015.

«Ο εργολάβος θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν όλα με την προσοχή και με τη φειδώ που το έργο απαιτεί αλλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αν το έργο δεν το ξεκινήσουμε έγκαιρα θα το φορτωθούμε την επόμενη τουριστική περίοδο και δεν θα έχουμε τότε σύμμαχο το χρόνο για να κάνουμε καλούς σχεδιασμούς. Ήδη το έργο έχει καθυστερήσει να ξεκινήσει. Αυτή είναι η σταθερή μου άποψη, την είχα διατυπώσει και παλαιότερα. Είναι ένα έργο δύσκολο, απαιτητικό και μεγάλο. Σκεφτείτε ότι είναι 2700 μέτρα το βόρειο μέρος και άλλα τόσα το νότιο. Δεν μπορούν να γίνουν όλα αυτά σε λίγους μήνες. Έχουμε κάνει συμφωνία με το Θεό και με το καιρό; Όλα αυτά τα πράγματα θα πρέπει να έχουμε κατά νου γιατί ακούω διάφορες φωνές.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι από αυτό το έργο αλλάζει το επίπεδο της πόλης και της περιοχής στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι ένα έργο ανάλογου σχεδιασμού με αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Σοχώρα που και εκεί είχαμε τέτοιες παράταιρες φωνές. Τώρα μπορεί κανείς να προβεί στις ίδιες διαμαρτυρίες; Τα έργα δεν μπορούν να γίνουν σε λίγες εβδομάδες. Είναι μεγάλο έργο, εμπλέκεται και η ΔΕΗ αφού γίνεται και υπογειοποίηση, οι ρυθμοί δεν δίνονται από την Τεχνική μας Υπηρεσία, ο εργολάβος είναι καλός και αξιόπιστος και θα μπορεί να υποστηρίξει το έργο κάτι που δεν συμβαίνει σε όλα τα έργα και ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά αν δείξουμε όλοι την κατανόηση που πρέπει να δείξουμε».
Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2014 | 12:52 pm


Σε αυτοσχέδια συσκευασία είχαν κρυμμένα 500 γραμμάτια κάνναβης

Σε αυτοσχέδια συσκευασία είχαν κρυμμένα 500 γραμμάτια κάνναβης
Εντοπισμός και κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών
Εντοπίστηκε, χθες το μεσημέρι στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, αυτοσχέδια συσκευασία, επιμελώς κρυμμένη, περιέχουσα 500 γραμμάρια κάνναβη, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

 

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2014 | 12:03 pm


Ο πρέσβης της Λιβύης επισκέφτηκε το δήμαρχο Ρεθύμνης

Ο πρέσβης της Λιβύης επισκέφτηκε το δήμαρχο Ρεθύμνης
Τον Πρέσβη της Λιβύης κ. Αχμέντ Γιακόμπ Γκισλάλ υποδέχτηκε την π. Παρασκευή ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη, με την ιδιότητα του…
Τον Πρέσβη της Λιβύης κ. Αχμέντ Γιακόμπ Γκισλάλ υποδέχτηκε την π. Παρασκευή ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη, με την ιδιότητα του Πρέσβη, στην Κρήτη, την περασμένη βδομάδα.
Ο Δήμαρχος είχε εκτενή συνεργασία με τον κ. Γκισλάλ στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, ζητήματα που άπτονται της πολιτικής σταθερότητας και της ανάγκης εγκαθίδρυσης της καθώς και δυνατότητες συνεργασίας στον εμπορικό, επιχειρηματικό και τουριστικό τομέα μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.

Ο Πρέσβης της Λιβύης, αφού τόνισε πως επέλεξε την Κρήτη ως πρώτο προορισμό για την έναρξη των επαφών της Πρεσβείας με αυτοδιοικητικούς και επιχειρηματικούς φορείς λόγω της γειτνίασης του νησιού μας με την Λιβύη αλλά και των στενών ιστορικών δεσμών που συνδέουν τις δύο περιοχές, ενημέρωσε το Δήμαρχο για την έκρυθμη κατάσταση που προκαλείται στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης από τη βίαιη παρέμβαση των τζιχαντιστών.

Ο κ. Γκισλάλ ζήτησε από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου να υποστηρίξουν την κυβέρνηση η οποία είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρικανική Ένωση και ο Δήμαρχος τον διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Ρεθύμνης είναι πρόθυμος να συμπαρασταθεί με κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο στον αγώνα που δίδει ο λαός της Λιβύης για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας μετά από 42 χρόνια δικτατορικής κατοχής.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως ο Δήμος μας αναγνωρίζει και υποστηρίζει την νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και καταθέτει την αντίθεση του απέναντι στους φανατικούς που δρουν στη Λιβύη αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις με βία, σκορπώντας το θάνατο σε αθώα θύματα.
Ως Δήμος είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια στο δοκιμαζόμενο λαό της Λιβύης και να συνεργαστούμε για τη διασφάλιση της ειρήνης και την ανάπτυξη της χώρας.

Ο Πρέσβης της Λιβύης ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την κατανόηση και τη θετική του στάση και η συνεργασία τους έληξε με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων.

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2014 | 5:52 pm


Ολοκληρώνονται οι εγγραφές στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κρήτης τμ.Ρεθύμνου

Ολοκληρώνονται οι εγγραφές στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κρήτης τμ.Ρεθύμνου
Την Παρασκευή 19/9 ολοκληρώνονται οι εγγραφές στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κρήτης τμ.Ρεθύμνου.  

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός τίτλος της θεματολογίας του Α΄κύκλου μαθημάτων, του Α.Λ.Π. Ρεθύμνου είναι; « Η τέχνη της Επικοινωνίας: Γιατί επικοινωνιακός γίνεσαι, δε γεννιέσαι».

 

Ο παραπάνω κύκλος μαθημάτων περιλαμβάνει 10 μαθήματα τρίωρης διάρκειας τα οποία θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη ώρες 17:00 έως 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Εμμ. Πορτάλιου 23.

Έναρξη μαθημάτων Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου.

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και με σειρά προτεραιότητας, από την ιστοσελίδα του Α.Λ.Π. www.alp.gr

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι, χωρίς ηλικιακό ή μορφωτικό περιορισμό, καταβάλλοντας ως συνδρομή εγγραφής 65 ευρώ,( για ανέργους, πολύτεκνους, άτομα με ειδικές ανάγκες & ομάδα πλέον των 5 ατόμων: συνδρομή 50 ευρώ ανά άτομο). Οι σπουδαστές με την ολοκλήρωση της διδακτικής περιόδου θα λάβουν ανάλογο πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος του παραπάνω κύκλου γίνεται σε συνεργασία με τον Αντρέα Θεοδωρακόπουλο, Καθηγητή στη Σχολή του ΑΝΤ1, Καθηγητή στο London Center of Management και Σύμβουλο ΜΜΕ.

Εκτός από τον υπεύθυνο του προγράμματος Ανδρέα Θεοδωρακόπουλο, θα διδάξουν επίσης διακεκριμένοι εισηγητές όπως οι: Μάνος Σιφονιός, Επικοινωνιολόγος-Συγγραφέας, Κάνκελ Μυρσίνη, Trainer & Master Practitioner of NLP, Νίκος Μεγγρέλης, Δημοσιογράφος-ντοκυμαντερίστας, Νικόλαος Νημάς, Μηχανικός-Εκπαιδευτής δημιουργός ομάδων & δικτύων, Βίκυ Σίμου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ.α.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι σπουδαστές να γνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της αποτελεσματικής επικοινωνίας τόσο στις διαπροσωπικές όσο και τις κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις με στόχο να βελτιώσουν την ζωή τους στην καθημερινότητα της.

Συντονιστής στο Α.Λ.Π. Ρεθύμνου είναι ο κ. Αντώνης Πολυχρονάκης, τηλ: 6944615462

Πληροφορίες: www.alp.gr και 6936492842.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2014 | 2:22 pm


Βραδιά αλληλεγγύης από τον ΣΥΝΠΟΛΙΣ για τους αδύναμους συμπολίτες

Βραδιά αλληλεγγύης από τον ΣΥΝΠΟΛΙΣ για τους αδύναμους συμπολίτες
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στον Δημοτικό κήπο Ρεθύμνου
ΜΙΑ ΤΣΑΝΤΑ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΑΝΤΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

Στο πλευρό των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας βρίσκεται ο σύλλογος ενεργών πολιτών ΣΥΝΠΟΛΙΣ, που για τρίτη χρονιά διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης και καθημερινά περνούν την πόρτα της τοπικής εκκλησίας, ζητώντας βοήθεια.

Για το λόγο αυτό, η βραδιά αλληλεγγύης δεν έχει εισιτήριο, αλλά όποιος αποφασίσει να στηρίξει την προσπάθεια του Συλλόγου, στην είσοδο μπορεί να δίνει μια τσάντα με τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία στη συνέχεια θα διατεθούν στο Γενικό Φιλόπτωχο ταμείο της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Φιλόπτωχο προσφεύγουν καθημερινά πολλοί συνάνθρωποί μας ζητώντας τρόφιμα, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε τα βασικά να αγοράσουν. Περίπου 1.300 άτομα εξυπηρετούνται από το Φιλόπτωχο Ταμείο, ωστόσο φέτος το καλοκαίρι ο αριθμός μειώθηκε κατά 300 περίπου, κάτι που ενδεχομένως δείχνει ότι βρήκαν έστω περιστασιακή εργασία κάποιοι από αυτούς, καθώς επίσης και ότι πολλοί μετανάστες έφυγαν από τον τόπο μας αναζητώντας καλύτερη τύχη αλλού είτε επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους.

Οι ανάγκες ωστόσο υπάρχουν και ο χειμώνας είναι απρόβλεπτο τι θα φέρει, για αυτό η στήριξη όλων μας στο μέτρο που μπορεί ο καθένας είναι απαραίτητη.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, τόνισε μιλώντας για την εκδήλωση: «Είναι μια βραδιά αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ευχαριστώ με ευγνωμοσύνη τα παιδιά του ΣΥΝΠΟΛΙΣ που για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν πόσο χαρισματικός είναι ο τίτλος που έχουν δώσει στο σύλλογό τους. Έχουν έντονο μέσα στην καρδιά τους το συναίσθημα της προσφοράς και της διακονίας και αυτό είναι παρήγορο. Το ότι βλέπουν τον συνάνθρωπο σαν αδερφό που έχει ανάγκη όχι την ελεημοσύνη με την παρεξηγημένη έννοια του όρου τελευταία, αλλά της αδερφικής σχέσης.

Το μήνυμα και αυτής της εκδήλωσης είναι πως δεν έχουμε την πολυτέλεια των διχασμών. Πρέπει να κρατάμε ο ένας το χέρι του άλλου και να μην τον βλέπουμε ως ξένο, πτωχό, άνθρωπο που έχει ανάγκη τον οίκτο μας».

Ο Βαγγέλης Μπεμπής, πρόεδρος του ΣΥΝΠΟΛΙΣ, κάλεσε όλους τους ρεθυμνιώτες να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος και να ανταποκριθούν στο κάλεσμά προσφέροντας από το υστέρημά τους και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Ο Θωμάς Καντιφές από τον Θεατρικό Περίπλου, που σκηνοθετεί την παράσταση «Ερωτόκριτος σαν παραμύθι» η οποία θα παρουσιαστεί στα πλαίσια της εκδήλωσης τόνισε στο κάλεσμα του ότι «αξίζει να προσέχουμε και να αγαπάμε ο ένας τον άλλο και να ονειρευόμαστε ότι μπορεί να υπάρχει ένα καλύτερο αύριο».

Η παράσταση ολοκληρώνει το «ταξίδι» της που ξεκίνησε την άνοιξη, με αυτήν την εκδήλωση που δίνει το χέρι στον συνάνθρωπο.

Ο πατέρας Γιώργος Γαλεράκης, υπεύθυνος για το Φιλόπτωχο Tαμείο, σημείωσε ότι «γνωρίζοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, είναι για εμάς ελπίδα για το αύριο ότι υπάρχουν συμπολίτες για τον συνάνθρωπο, για οτιδήποτε είναι ενωτικό, για μια καλύτερη μέρα για τον τόπο μας και τους ανθρώπους, μιας που το σύνθημα του ΣΥΝΠΟΛΙΣ είναι κοινός τόπος, κοινός στόχος».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
-Την παράσταση «Ερωτόκριτος... σαν παραμύθι» από το Θεατρικό Περίπλου (19:30).
-Μουσικό πρόγραμμα από την «Μπαντίνα» της Δημοτικής Φιλαρμονικής (20:45).
-Τη μεγάλη συναυλία με τους κρητικούς καλλιτέχνες Μανώλη και Δημήτρη Σπυριδάκη
(21:30) Χορεύει ο Παραδοσιακός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Ερωφίλη».
Ώρα προσέλευσης: 19:00
Αντί για είσοδο, ΜΙΑ ΤΣΑΝΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2014 | 1:04 pm


Συνελήφθη ένας 57χρονος Ολλανδός για καλλιέργεια κάκτων που παράγουν παραισθησιογόνα ναρκωτική ουσία

Συνελήφθη ένας 57χρονος Ολλανδός για καλλιέργεια κάκτων που παράγουν παραισθησιογόνα ναρκωτική ουσία
Συνελήφθη ένας 57χρονος Ολλανδός για καλλιέργεια κάκτων που παράγουν παραισθησιογόνα ναρκωτική ουσία
Καλλιέργεια κάκτων που παράγουν παραισθησιογόνα ναρκωτική ουσία εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές στα νότια του νομού Ρεθύμνου σε ιδιόκτητο χώρο 57χρονου Ολλανδού στον Ασώματο του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Πρόκειται για ένα νέο είδος ναρκωτικού το οποίο οι αρχές κατέγραψαν στο νησί και γενικότερα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το 2008 είχαν κατασχεθεί στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεκατρείς παρόμοιοι κάκτοι όταν κάποιοι προσπάθησαν να τους περάσουν εντός του ελλαδικού χώρου.

Ο συλληφθείς από την Ολλανδία καλλιεργούσε 246 κάκτους, που είναι γνωστοί με την επιστημονική ονομασία San Pedro/Peyote, με στόχο να παραγάγει την παραισθησιογόνο ουσία «μεσκαλίνη» η οποία σύμφωνα με τις αρχές έχει δράση παρόμοια εκείνης του ναρκωτικού LSD.

Η παραγωγή της συγκεκριμένης ουσίας γίνεται με την αποξήρανση των φύλλων και καταναλώνεται ως ρόφημα, με το κόστος της να φτάνει μέχρι και 15 ευρώ το γραμμάριο.

Ο 57χρονος Ολλανδός, γνωστός στις αστυνομικές αρχές από το παρελθόν για κατοχή ναρκωτικών, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις εναλλακτικές μορφές θεραπείας ενώ παράλληλα σε ιδιόκτητο χώρο μεγάλης έκτασης φιλοξενεί άτομα που συμμετέχουν σε διάφορα γκρουπ.

Κατά την έρευνα σε χώρους που κατοικούσε και χρησιμοποιούσε ο 57χρονος, πέρα των κάκτων και ποσότητας φυτών σε διαδικασία αποξήρανσης βρέθηκαν και 19,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης. Τόσο ο Ολλανδός όσο και ένας 32χρονος Πολωνός μαζί με μία 50χρονη από την Γερμανία που συνέλαβαν οι αστυνομικοί μαζί με τον καλλιεργητή των κάκτων, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2014 | 5:49 pm


Συνελήφθη, 57χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Συνελήφθη, 57χρονος  για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης
Στο Ρέθυμνο
Συνελήφθη, σήμερα το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, 57χρονος ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων, για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης, ναρκωτικών ουσιών, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, συντονισμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί των ανωτέρω Υπηρεσιών.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του, σε άλλους χώρους που χρησιμοποιούσε ο 57χρονος και στην κατοχή του, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν

• Δεκαεννέα (19) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως τέσσερα (4) μέτρα,

• Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους σαράντα τεσσάρων (44) γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2014 | 3:50 pm


Βρήκαν χασισόδεντρα σε μορφή .... κάκτου !

Βρήκαν χασισόδεντρα σε μορφή .... κάκτου !
Στο Ρεθυμνο
Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού χασισοφυτειών στα νότια του Ρεθύμνου που βρέθηκαν μπροστά σε μια καλλιέργεια που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ: χασισόδεντρα σε μορφή ... κάκτου !

Η φυτεία - που για πρώτη φορά συναντάται σε επίπεδο - Ελλάδας αποτελούνταν από 250 δέντρα που είχαν ύψος περίπου 2,5 μέτρα ενώ κατά πληροφορίες καλλιεργητής ήταν ένας αλλοδαπός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για μια νέου τύπου καλλιέργεια όπου ο χρήστης μπορεί να βράσει κομμάτια του φυτού, να πιει το ζουμί και να βρίσκεται υπό την επήρρεια του για 12 ώρες.

Για την υπόθεση αναμένεται επίσημη παρουσίαση από την αστυνομία.

Πηγή: cretalive.gr

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2014 | 9:53 am


Μαθητές δημοτικών σχολείων του Ρεθύμνου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

Μαθητές δημοτικών σχολείων του Ρεθύμνου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
Mε επίκεντρο το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος συνολικά 200 μαθητές από 8 διαφορετικά δημοτικά σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»www.edc.uoc.gr/~odysseas/ που οργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του…
Mε επίκεντρο το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος συνολικά 200 μαθητές από 8 διαφορετικά δημοτικά σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»www.edc.uoc.gr/~odysseas/ που οργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΠΚ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν δημοτικά σχολεία από το Ρέθυμνο, τα Χανιά, την Κίσσαμο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μαθητές των οποίων σχεδίασαν και υλοποίησαν συνεργατικές δημιουργικές δραστηριότητες μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα το περιβάλλον και την προστασία των υδάτινων πόρων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας εστιάζει στη συνεργασία, την ομαδικότητα αλλά και την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων πέρα από τα όρια του νομού.

Στο πλαίσιο ενός ανοιχτού μαθητοκεντρικού περιβάλλοντος, η έμφαση δίνεται στην παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ και ιδιαίτερα της τηλεδιάσκεψης και του web2.0, εστιάζοντς στη συνεργατική οικοδόμηση των γνώσεων, στην ενθάρρυνση της δημιουργικής σκέψης και στην καλλιέργεια κρίσιμων γνωστικών, κοινωνικών και τεχνολογικών δεξιοτήτων, με στόχο την προετοιμασία των αυριανών πολιτών για τη δημιουργική και κριτική τους ένταξη στην αναδυόμενη Κοινωνία της Γνώσης.

Τα οκτώ συνεργαζόμενα σχολεία του ΟΔΥΣΕΕΑ για το 2014 είναι τα παρακάτω:

Δ.Σχ. Άδελε (Ρέθυμνο), Διευθυντής κ.Καρβούνης Λάμπρος
Δ.Σχ. Φουρφουρά (Ρέθυμνο), Διευθυντής κ.Πατσιάς Άγγελος
Δ.Σχ. Ναυστάθμου Σούδας (Χανιά), Διευθυντής κ. Τομαζινάκης Αριστόρκτιος
3ο Δ.Σχ. Κισσάμου (Χανιά), Διευθυντής κ. Σπανουδάκης Αντώνιος
1ο Δ.Σχ. Πυλαίας (Θεσσαλονίκη), Διευθυντής κ.Τσουμάνας Ναούμ
3ο Δ.Σχ. Αγ. Δημητρίου (Αθήνα), Διευθύντρια κ.Μανούσου Ευαγγελία
Λεόντειο Δ.Σχ. Πατησίων (Αθήνα), Διευθυντής κ.Φιλιππούσης Ιγνάτιος
1ο Δ.Σχ. Διόνυσου (Αθήνα), Διευθυντής κ. Παρασκευάς Δαλλάς
Το 1ο Σχ. Πυλαίας και το 3ο Δ. Σχ. Κισσάμου συνεργάστηκαν μαζί πάνω σε ένα περιβαλλοντικό θέμα με τίτλο «Μεσόγειος-Καπετάν SOS».

Από το 1ο Δ. Σχ. Πυλαίας συμμετείχαν 17 μαθητές στη Στ' τάξης με δάσκαλο τον κ. Κοτσαύτη Χρήστο και την καθηγήτρια Πληροφορικής κα Φιλιπποπούλου Μαρία.

Από το 3ο Δ. Σχ. Κισσάμου συμμετείχαν 32 μαθητές με δάσκαλο τον κ. Σπανουδάκη Αντώνιο.
Πραγματοποιήθηκαν 4 τηλεδιασκέψεις από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2014.

Το 3ο Δ. Σχ. Αγ. Δημητρίου και το Δ. Σχ. Φουρφουρά συνεργάσητκαν μαζί πάνω σε ένα περιβαλλοντικό θέμα με τίτλο «Μεσόγειος Θάλασσα και Περιβάλλον-Πολιτισμός-Καπετάν SOS».
Από το 3ο Δ. Σχ. Αγ. Δημητρίου συμμετείχαν 38 μαθητές της Στ' τάξης με δασκάλους την κα Ευαγγελία Μανούσου, διευθύντρια του σχολείου, τον κ.Σταύρο Σαμαντζή και την κα Γιώτα Κοκκινοπούλου. Από το Δ. Σχ. Φουρφουρά συμμετείχαν 16 μαθητές των Ε' και Στ' τάξεων με δασκάλους τον κ. Πατσιά Άγγελο και την κα Χαριτάκη Μαρία.Πραγματοποιήθηκαν 4 τηλεδιασκέψεις από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2014.

Το Λεόντειο Δ. Σχ. Πατησίων και το Δ. Σχ. Ναυστάθμου Σούδας συνεργάστηκαν μαζί πάνω σε ένα περιβαλλοντικό θέμα με τίτλο «Αειφόρος ανάπτυξη και φυσική καλλιέργεια».

Aπό το Λεόντειο Δ. Σχ. Πατησίων συμμετείχαν 27 μαθητές της Στ' τάξης με δάσκαλο τον κ. Γιώργο Φιλιππούση. Από το Δ. Σχ. Ναυστάθμου Σούδας συμμετείχαν 22 μαθητές με δασκάλους τον κ. Τομαζινάκη Αριστόκριτο, την κα Μαστοράκη Ελένη και τον κ.Γιάννη Ρωμανιά.

Πραγματοποιήθηκαν 4 τηλεδιασκέψεις από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2014.
Το 1ο Δ. Σχ. Διόνυσου και το Δ. Σχ. Άδελε Ρεθύμνου συνεργάστηκαν μαζί πάνω σε ένα περιβαλλοντικό θέμα με τίτλο «Το φυσικό περιβάλλον και το νερό - Παρέα με τον Σταγονούλη».
Από το 1ο Δ. Σχ. Διόνυσου συμμετείχαν 17 μαθητές της Στ' τάξης με δασκάλα την κα Παναγιωτοπούλου Σοφία. Από το Δ. Σχ. Άδελε συμμετείχαν 38 μαθητές της Στ' τάξης με δασκάλους τον κ. Καρβούνη Λάμπρο, τον κ. Δημήτριο Βαρελά και την κα Μπιλιούρη Ελένη. Πραγματοποιήθηκαν 4 τηλεδιασκέψεις από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2014.

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2014 | 3:26 pm


Νέα δικαίωση δανειοληπτη στο Ρέθυμνο

Νέα δικαίωση δανειοληπτη στο Ρέθυμνο
Υπόθεση δικαίωσης επιτηδευματία από το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου έγινε γνωστή χθες.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο με τη με ημερομηνία 22/2/2014 απόφασή του, δικαίωσε επιτηδευματία (σιδηρουργός- αλουμινοκατασκευαστής) ο οποίος ενέχεται ως οφειλέτης και εγγυητής σε δύο πιστώτριες Τράπεζες, συνολικής πίστωσης 243.661,25 ευρώ.

 

Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, το δικαστήριο απαγορεύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης ρύθμισης, «κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της κινητής και ακίνητης περιουσίας του καθώς και κάθε μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης των αναφερομένων στην αίτηση περιουσιακών στοιχείων συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής υποθήκης ή προσημείωση υποθήκης καθώς και την επίδοση διαταγής πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση».

Επίσης καθορίζει μηνιαία δόση καταβολής προς τις μετέχουσες πιστώτριες του 150 ευρώ, όσο αντιστοιχεί στις τελευταίες ενήμερες δόσεις των δανείων του.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2014 | 2:22 pm


Νέες αρμοδιότητες και αλλαγές σε «νευραλγικές» υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνης

Νέες αρμοδιότητες και αλλαγές σε «νευραλγικές» υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνης
Έξι νέοι αντιδήμαρχοι αναλαμβάνουν καθήκοντα  

Επισημοποιήθηκε η τοποθέτηση των νέων αντιδημάρχων Ρεθύμνου, με την χθεσινή απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Μαρινάκη.

 

Μάλιστα, οι έξι νέοι αντιδήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν χθες το πρωί με τον κ. Μαρινάκη λίγο πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων τους για την πολλή δουλειά που τους περιμένει τα επόμενα χρόνια. Οι έξι αντιδήμαρχοι είναι οι κ.κ. Δημήτρης Λελεδάκης, Γιώργος Γεωργαλής, Μίνως Αλεφαντινός, Στέλιος Σπανουδάκης, Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη και Βασίλης Θεοδωράκης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, στο γραφείο του Δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, οι έξι αντιδήμαρχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τη νέα τους θητεία αντιλαμβανόμενοι ωστόσο ότι πρέπει να ανταπεξέλθουν σε αυξημένες απαιτήσεις.

Οι ίδιοι οι αντιδήμαρχοι δηλώνουν έτοιμοι να εργαστούν σκληρά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους στόχους που θέτει η δημοτική αρχή για την επόμενη πενταετία.

«Οι αντιδήμαρχοι θα πλαισιωθούν από εντεταλμένους και απλούς συμβούλους, οι οποίοι θα τους βοηθούν στο να ολοκληρώσουν το έργο τους με απόλυτη επιτυχία. Είναι αναπόφευκτο ότι χρειάζονται βοήθειες και συνεργασίες, όταν μάλιστα είναι δεδομένη η υποστελέχωση του δήμου σε όλα τα τμήματα, και ιδιαίτερα σε κάποια όπου το κενό είναι μεγάλο. Θα δούμε πως τις αδυναμίες θα τις καλύψουμε. Πολλές φορές οι αιρετοί αναγκάζονται να γίνονται εργοδηγοί και υπάλληλοι του δήμου, ακριβώς γιατί ξέρουν ότι αν δεν καταβάλλουν οι ίδιοι προσωπική εργασία δεν μπορεί να βγει το δημοτικό έργο.

Ένας λόγος που είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε είναι γιατί έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας στην κοινωνία. Το πρόγραμμα μας είναι ήδη σε εξέλιξη. Έργα τα οποία δέχθηκαν πολεμική τώρα τα βλέπουν με έκπληξη και θαυμασμό οι συνδημότες μας και είμαστε σε θέση και να προγραμματίσουμε την επόμενη μέρα του δήμου χωρίς να χαθεί μία ώρα από χρόνο, αφού είμαστε ήδη μέσα στο 5ο κοινοτικό πλαίσιο. Εμείς πυρετωδώς ετοιμαζόμαστε γιατί το μεγάλο στοίχημα είναι να ξανάρθουν στο δήμο μας και την πόλη μας χρήματα από την Ευρώπη», σημείωσε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, δίνοντας το στίγμα της νέας θητείας.

 

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ο Β. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Στον κ. Βασίλη Θεοδωράκη, μεταβιβάζεται η άσκηση αρμοδιοτήτων καθ' ύλην και κατά τόπο των θεμάτων του συντονισμού του Δημοτικού έργου, της Διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Ρεθύμνης και των Δημοτικών του Επιχειρήσεων, της επικοινωνίας του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία η οποία έχει ως στόχο να συντονίζει και προβάλει τις δράσεις του δήμου ενώ ιδιαίτερη σημασία φαίνεται πως δίνει ο Δήμος στην επικοινωνία, με κέντρο βάρους το να βρεθεί πιο κοντά στους πολίτες. Ο νεοεκλεγείς κ. Θεοδωράκης είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη δράση του στον ιδιωτικό τομέα όπου κατείχε παρόμοια θέση σε ανάλογο σύστημα διεύθυνσης όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Μαρινάκης. Ο κ. Θεοδωράκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Η ομάδα μας είναι συμπαγής και πιστεύω ότι θα επιτελέσουμε ένα πολύ καλό έργο αυτήν την περίοδο. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι κυρίαρχος παντού και σε αυτόν στηριζόμαστε για να πετύχουμε».

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές αρμοδιότητες του κ. Θεοδωράκη έχουν ως εξής:
1. Η ευθύνη του συντονισμού του Δημοτικού έργου σε συνεργασία με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους.
2. Η διαχείριση και την προώθηση των θεμάτων του Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Ρεθύμνης και των Δημοτικών του Επιχειρήσεων.
3. Η ευθύνη της επικοινωνίας του Δήμου Ρεθύμνης
4. Η ευθύνη λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης.

 

ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Ο Μ. ΑΛΕΦΑΝΤΙΝΟΣ

Στον κ. Μίνωα Αλεφαντινό μεταβιβάζεται η άσκηση αρμοδιοτήτων καθ' ύλην και κατά τόπο της εποπτείας των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης, των τεχνικών έργων που εκτελούνται στον Δήμο Ρεθύμνης καθώς και της ανάδειξης των μνημείων που ανήκουν στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ρεθύμνης.
Επιπλέον θα είναι αρμόδιος για τη Δημοτική Ενότητα του τέως Δήμου Ρεθύμνης και θ' ασκεί τις οριζόμενες στο άρθρο 59 παρ. 4 αρμοδιότητες του Ν. 3852/2010.

Αναλυτικότερα ο κ. Μίνως Αλεφαντινός, αναλαμβάνει τις παρακάτω αρμοδιότητες, που έχουν ως εξής:
1. Την εποπτεία της εκτέλεσης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ρεθύμνης.
2. Την παρακολούθηση της εξέλιξης των τεχνικών έργων και εργασιών που εκτελούνται στον Δήμο Ρεθύμνης.
3. Την εποπτεία, προστασία και ανάδειξη των μνημείων του Δήμου Ρεθύμνης.
Χαρακτηριστικά ο Αλεφαντινός σε δηλώσεις του για τα νέα του καθήκοντα υπογράμμισε: «Το αντικείμενο της αντιδημαρχίας είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο όμως σας διαβεβαιώνω ότι θα το φέρουμε σε πέρας γιατί μαζί με μένα θα βοηθήσουν πολύ σοβαροί και έμπειροι συνεργάτες που συμμετέχουν χρόνια στο δημοτικό σύστημα, είναι στην πρώτη γραμμή και θα συνεχίσουν να βοηθάνε στον τομέα στον οποίο εξειδικεύεται ο καθένας. Θα δώσω μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη των μνημείων που βρίσκονται στην περιφέρεια του Δ. Ρεθύμνης διότι πιστεύω πως είναι ένας τομέας που έχει μείνει λίγο πίσω, χρειάζονται χρήματα, χρειάζεται δουλειά αλλά τα χρήματα βρίσκονται όταν τα διεκδικείς και όταν υπάρχουν σοβαρές μελέτες. Είμαι πολύ αισιόδοξος απλά μας περιμένει πάρα πολύ δουλειά».

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο ΣΤ. ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Αντιδήμαρχος Οικονομικών ορίστηκε ο Στέλιος Σπανουδάκης ο οποίος διαδέχεται τον κ. Τάσο Παπαδουράκη που διετέλεσε αντιδήμαρχος για δύο θητείες. Επιπλέον, ο κ. Σπανουδάκης ορίστηκε υπεύθυνος για τη δημοτική ενότητα Αρκαδίου.
Ο ίδιος μίλησε για τον προκάτοχό του με θερμά λόγια και τόνισε: «Το κομμάτι είναι δύσκολο, έχει μεγάλο βάρος ευθύνης το οποίο γίνεται ακόμη πιο δύσκολο επειδή ο προκάτοχός μου κ. Παπαδουράκης έχει παράξει μεγάλο έργο στην οικονομική υπηρεσία. Το θετικό και αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι πάω σε μια υπηρεσία που είναι πρότυπο για το Δήμο, οργανωμένη και με πολύ καλό προσωπικό με διάθεση να δουλέψει για το Δήμο. Είμαι στη φάση της ενημέρωσης τώρα αλλά πιστεύω βάσει του προγράμματος της προηγούμενης περιόδου θα προχωρήσουμε θετικά το επόμενο διάστημα».

Aναλυτικότερα ο κ. Στυλιανός Σπανουδάκης, αναλαμβάνει τις παρακάτω περιγραφόμενες αρμοδιότητες, που έχουν ως εξής:
1. Την Ευθύνη της λειτουργίας των Οικονομικών Υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Ρεθύμνης.
2. Την υπογραφή των εγγράφων που είναι συναφή με τις αρμοδιότητες του.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Ο Δ. ΛΕΛΕΔΑΚΗΣ

Αντιδήμαρχος καθημερινότητας και καθαριότητας ορίστηκε ο Δημήτρης Λελεδάκης ο οποίος είχε διατελέσει και στην προηγούμενη θητεία αντιδήμαρχος καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαρινάκης: «Είναι μια προσπάθεια συνένωσης δυνάμεων για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα που πληγώνει και το Δημοτικό Σύστημα και τους πολίτες μας». Ο κ. Λελεδάκης, σε δηλώσεις του για τα νέα του καθήκοντα αναφέρει: «Είναι δύσκολοι και απαιτητικοί τομείς αλλά έχουμε τη διάθεση, την αγάπη γι' αυτό που κάνουμε και το χρόνο και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια και του Δημάρχου και των συναδέλφων αντιδημάρχων».

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Η Π. ΜΠΙΡΛΙΡΑΚΗ

Αντιδήμαρχος τουρισμού, προβολής και πρασίνου αναλαμβάνει η κ. Πέπη Μπιρλιράκη. «Καινοτομία» αποτελεί η ένταξη του τμήματος πρασίνου στις αρμοδιότητες της κ. Μπιρλιράκη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαρινάκης στόχος είναι η προβολή του Δήμου ως τουριστικού προορισμού να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εικόνα του Νομού κατά συνέπεια και με την υπηρεσία πρασίνου και καλλωπισμού. Ωστόσο, στον τομέα του πολιτισμού την ευθύνη θα έχει η ΚΕΔΗΡ ενώ παράλληλα η αρμοδιότητα της κ. Μπιρλιράκη στο συγκεκριμένο τομέα θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η ίδια η κ. Μπιρλιράκη μίλησε για τους στόχους που θέτει εν όψει των νέων της καθηκόντων και ανέφερε: «Η νέα δημοτική αρχή συνεχίζει να προσβλέπει στον τουρισμό ενισχύοντας μάλιστα τον τομέα του τουρισμού με δύο νέους τομείς όπως είναι ο τομέας πρασίνου καλλωπισμού και ευαισθησίας του περιβάλλοντος της πόλης αλλά και ο τομέας της προβολής στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Αυτό για εμάς είναι μεγάλη ευθύνη. Θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο Δήμο μας τους επισκέπτες που του αναλογούν και να τονώσουμε την οικονομική αλυσίδα του Δήμου μας και του νησιού. Θα γίνουν προσπάθειες τόνωσης της υπηρεσίας καθώς και εδώ η υποστελέχωση είναι εμφανής και σε συνεργασία με την Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης η οποία αποτελείται από όλους τους τουριστικούς φορείς θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί τον τόπο μας μπροστά».

Αναλυτικότερα η κα Πέπη Μπιρλιράκη - Μαμαλάκη, αναλαμβάνει τις παρακάτω περιγραφόμενες αρμοδιότητες, που έχουν ως εξής:
1. Την ευθύνη και την προώθηση θεμάτων Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης.
2. Την προεδρία της Επιτροπής Τουρισμού.
3. Την ευθύνη για την ανάπτυξη, τη βελτίωση και την επέκταση του πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης.
4. Την εποπτεία και επίβλεψη των εργασιών ανάπτυξης και συντήρησης των χώρων πρασίνου στον Δημοτικό Κήπο και στα Δημοτικά Πάρκα Αναψυχής του Δήμου Ρεθύμνης.
5. Την προβολή του Δήμου Ρεθύμνης σε ηλεκτρονικά έντυπα μέσα και παρουσία σε οποιαδήποτε συνάντηση ή δράση που αφορά την εικόνα του Δήμου Ρεθύμνης.

 

ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ Ο Γ. ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ

Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, τρεις συναφείς τομείς όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Γεωργαλής, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος και για τη Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά.
Ο κ. Γεωργαλής αναλαμβάνει για δεύτερη φορά τα ηνία για την παιδεία.

Μιλώντας για τους στόχους αλλά και τα νέα του καθήκοντα υπογράμμισε: «Έμφαση θα δοθεί στο κομμάτι του αθλητισμού γιατί ο δήμος έχει έλλειψη σε αθλητικές υποδομές. Με αυτό το κομμάτι θα ασχοληθούμε σοβαρά αυτήν την πενταετία και θα συνεχίσουμε βέβαια το έργο που έχουμε ξεκινήσει στο κομμάτι της παιδείας. Χτίζονται πέντε νέα σχολεία και υπάρχουν προσπάθειες για ένταξη σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και πιστεύω σε αυτό τον τομέα θα πετύχουμε πάρα πολλά πράγματα».

Αναλυτικότερα κ. Γεώργιος Γεωργαλής, αναλαμβάνει τις παρακάτω περιγραφόμενες αρμοδιότητες, που έχουν ως εξής:
1. Τη Διαχείριση και την προώθηση των θεμάτων Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Δήμου Ρεθύμνης.
2. Την εποπτεία και την προώθηση των αθλητικών θεμάτων του Δήμου Ρεθύμνης.
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2014 | 1:02 pm


Προτεραιότητα η βελτίωση του ΒΟΑΚ

Προτεραιότητα η βελτίωση του ΒΟΑΚ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ  

Σε πρώτη προτεραιότητα έχουν θέσει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, όπως και τα στελέχη του ΟΑΚ το θέμα της αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης γι' αυτό και γίνονται συχνές επαφές με στόχο να γίνει ο σχεδιασμός των μελετών που θα προωθηθούν.

 

Χθες έγινε μία ακόμα συνάντηση στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη, Μαίρης Λιονή, παρουσία του Γεν. Διευθυντή του ΟΑΚ, Λευτέρη Κοπάση, του κ. Αγαπάκη και του κ. Μαμαγκάκη από τον οργανισμό, όπου επαναοριοθετήθηκαν οι μέχρι στιγμής ενέργειες και οι στόχοι. Αποφασίστηκε, δε, στις 30 Σεπτεμβρίου να γίνει μία μεγάλη συνάντηση στο Ρέθυμνο, όπου θα γίνει πλήρης ενημέρωση για τις μελέτες και τα επόμενα βήματα.

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2014 | 12:45 pm


Ακριβά θα πουλήσει την ελευθερία του ο «Σήφης»!

Ακριβά θα πουλήσει την ελευθερία του ο «Σήφης»!
ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟ ΔΟΛΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ
Τι προτείνεται για την παραμονή του στο χώρο του φράγματος

Με νέες πλωτές παγίδες και με νέου τύπου δόλωμα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τον κροκόδειλο η ομάδα άμεσης επέμβασης, που έχει συσταθεί με στόχο τη «σύλληψη» του Σήφη.

Οι οδηγίες που έλαβαν τα μέλη της επιτροπής από τον Γαλλο-μαροκινό Ολιβιέ Μπερά κατά την αποχώρησή του ήταν πως πρέπει να τοποθετηθούν δύο ακόμα παγίδες τουλάχιστον μέσα στο νερό του φράγματος και το δόλωμα να αλλάξει, καθώς τα ψόφια κοτόπουλα δεν τον δελέασαν ούτε στιγμή! Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν στιγμές που ο κροκόδειλος βρέθηκε δίπλα στην παγίδα, αλλά ούτε μία στιγμή δεν έκανε κίνηση να μπει σε αυτήν για να φάει το ψόφιο κοτόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερά – όπως αποκάλυψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή» ο διευθυντής του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης – ο κροκόδειλος έχοντας συνηθίσει να τρώει ζωντανά πτηνά στη λίμνη χρειάζεται «όσο πιο ζωντανό δόλωμα».

Ο «Σήφης» εκτιμάται ότι έχει ηλικία από 4 ως 7 έτη, με τον κ. Μπερά να πιθανολογεί ότι είναι 4 ετών, αλλά αρκετά καλοθρεμμένος για να θυμίζει 7χρονο! Επίσης, πρόκειται για κροκόδειλο του Νείλου με μήκος περίπου 1,7 μέτρα, ενώ εκτιμάται πως είναι ο μοναδικός κάτοικος του είδους στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών.

Συγκεκριμένα, πιθανολογείται ότι οι μαρτυρίες που ήθελαν και δεύτερο κροκόδειλο στη λίμνη ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο ίδιος κροκόδειλος φαίνεται διαφορετικός ανάλογα με την ώρα, τον φωτισμό και το σημείο. Θεωρείται, δε, πως δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει λόγος κανείς να προσεγγίζει τη λίμνη άφοβα μόνο και μόνο για τον δει από κοντά.

ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Ο ΜΠΕΡΑ

Μόλις τρεις μέρες κατάφερε να παραμείνει στο Ρέθυμνο ο κ. Μπερά, ο οποίος αναχωρώντας υποσχέθηκε να επιστρέψει τον Οκτώβριο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και αν ο κροκόδειλος δεν έχει παγιδευτεί ακόμα.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η ομάδα δράσης έχει δεχθεί αρκετά αιτήματα από ειδικούς για την παγίδευση του Σήφη, τα οποία εξετάζει με πολλή προσοχή και κυρίως με γνώμονα το πώς θα γίνει σωστά η διαδικασία και όχι με γνώμονα τη διαφήμιση των ενδιαφερομένων. Το τελευταίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήδη κάποιοι ζήτησαν για να συμμετέχουν στη διαδικασία «σύλληψης» την ανάλογη διαφήμιση, κάτι που η επιτροπή αρνήθηκε, όπως είπε ο κ. Μαμαγκάκης στον Team FM.

Το ενδεχόμενο του υπνωτισμού του κροκόδειλου με αναισθητικό βέλος έχει αποκλειστεί, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πεθάνει το ζώο μέσα στη λίμνη, εάν δεν τον απομακρύνουν εγκαίρως από το νερό και επομένως η λύση παραμένει η συνέχιση της προσπάθειας με τις παγίδες, από γης και νερού.

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η παρουσία του κροκόδειλου στη λίμνη του φράγματος έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η αεροπορική εταιρεία Ryanair εξέδωσε φυλλάδιο με «παγκόσμιο προορισμό τον Σήφη»!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ

Σε ό,τι αφορά στο πού θα φιλοξενηθεί ο κροκόδειλος μετά την «παγίδευσή» του, ο κ. Μαμαγκάκης επανέλαβε πως έχει βρεθεί ένας χώρος εκτός της λίμνης, τον οποίο έχει δει και ο κ. Μπερά και θα γίνει η σχετική πρόταση προς τους αρμοδίους. Η απόφαση θα ληφθεί μετά από εξέταση όλων των δεδομένων.

«Εμείς λέμε ότι εκτός Φράγματος υπάρχει μία περιοχή, προς τη μεριά των Βολεώνων που έχει εξαγοραστεί και απαλλοτριωθεί όπου μπορεί να βρεθεί ένας χώρος 2-3 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 300-400 τετραγωνικά να διαμορφωθεί για να μπορέσει να φιλοξενηθεί.

Πήγαμε τον κ. Μπερά στο σημείο, είδε το χώρο και μας είπε ότι είναι πολύ καλός. Μας είπε τι προδιαγραφές χρειάζονται. Υπάρχει μία διεθνής επιτροπή που θα μας πει τις προδιαγραφές και εμείς θα κάνουμε την πρόταση. Οφείλουμε να κάνουμε την πρόταση και αυτή θα εξεταστεί από τους αρμόδιους», είπε ο κ. Μαμαγκάκης.

Για την ιστορία, τόσο το Ενυδρείο της Κρήτης όσο και το Αττικό Πάρκο έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την μεταφορά του κροκόδειλου σε αυτά, όταν πιαστεί και αφού εξεταστεί αρχικά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Το τι θα γίνει τελικά, προφανώς θα αποφασιστεί εάν και όταν ο «Σήφης» αποφασίσει να απαρνηθεί την ελευθερία του...

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2014 | 3:50 pm


Χιλιάδες τα «μπιλιετάκια» για τα χρέη στο δήμο Ρεθύμνου

Χιλιάδες τα «μπιλιετάκια» για τα χρέη στο δήμο Ρεθύμνου
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 10 ΧΙΛ. ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ
Ελπίδα ότι θα επεκταθεί το πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών από το Υπουργείο Οικονομικών

Χιλιάδες ειδοποιήσεις έχουν λάβει οι δημότες του Ρεθύμνου, με τις οποίες τους υπενθυμίζονται οι οφειλές τους προς τη δημοτική αρχή, οφειλές ληξιπρόθεσμες που χρονολογούνται από το 2005 τουλάχιστον και αφορούν χρέη από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες ευρώ!

Όπως σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση, η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας, Στέλλα Καλογεράκη, στα μέσα Αυγούστου «έφυγαν» από το δήμο 10 χιλιάδες επιστολές προς δημότες και εντός του επόμενου διαστήματος θα αποσταλούν άλλες τόσες προς τους οφειλέτες.

Στην ειδοποίηση, οι οφειλέτες ενημερώνονται ότι πρέπει να τακτοποιήσουν εντός 20 ημερών τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, πριν ληφθούν σε βάρος τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Όπως είπε η κα Καλογεράκη, είναι μία διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο και οι οφειλέτες μπορούν να προσέλθουν στο δήμο ή ακόμα και τηλεφωνικά και να επιβεβαιώσουν τις οφειλές τους πριν προχωρήσουν στην πληρωμή τους.

Σε αυτή τη φάση, οι δημότες δεν μπορούν παρά να πληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα το πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έληξε στα μέσα Αυγούστου θα επεκταθεί και θα περιλαμβάνει και τα πιο πρόσφατα χρέη.

Για την εν λόγω ρύθμιση υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον από πολλούς δήμους και οι πληροφορίες που έχει η οικονομική υπηρεσία είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει επεξεργαστεί την παράτασή της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αντιμετωπίστηκε με ενδιαφέρον από πολλούς δημότες στο Ρέθυμνο, αφού, σύμφωνα με την κα Καλογεράκη, έγιναν περίπου 150 διακανονισμοί με τους οποίους συνέρευσαν στα ταμεία του δήμου γύρω στα 500 χιλιάδες ευρώ άμεσα.

Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται, μάλιστα, τα χρήματα των δόσεων, γεγονός που αποδεικνύει ότι τουλάχιστον για τις δημοτικές αρχές η ρύθμιση αποδείχθηκε σωτήρια για την είσπραξη χρεών που μέχρι τότε δεν υπολόγιζαν λόγω της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2014 | 1:54 pm


Πρωινά και τακτικά εξωτερικά ιατρεία στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Πρωινά και τακτικά εξωτερικά ιατρεία στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου λειτουργούν Ιατρεία διαφόρων ειδικοτήτων ως εξής:
Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου λειτουργούν Ιατρεία διαφόρων ειδικοτήτων ως εξής:

Πρωινά Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία
1. Γαστρεντερολογικό
2. Δερματολογικό
3. Διαιτολογικό – Διατροφολογικό
4. Καρδιολογικό
5. Μαιευτικό – Γυναικολογικό
6. Νευρολογικό
7. Νεφρολογικό
8. Οδοντιατρικό
9. Ορθοπεδικό
10. Ουρολογικό
11. Οφθαλμολογικό
12. Παθολογικό
13. Παιδιατρικό
14. Πνευμονολογικό
15. Χειρουργικό
16. Ψυχιατρικό
17. Ω.Ρ.Λ. - Αλλεργικής Ρινίτιδας

Λειτουργούν επίσης:
• Μαστογράφος
• Υπέρηχος Καρδιάς (στη ΜΕΘ)

Απογευματινά Ιατρεία
Στα πλαίσια της Ολοήμερης Λειτουργίας (Ν.2889/03) του Νοσοκομείου, λειτουργούν μετά τις 15:00 τα παρακάτω Ιατρεία:
• Γαστρεντερολογικό
• Δερματολογικό
• Ορθοπεδικό
• Οφθαλμολογικό
• Πνευμονολογικό
• Χειρουργικό
• Ω.Ρ.Λ
• Αξονικός Τομογράφος

Οι ασθενείς επιλέγουν τον Ιατρό που θέλουν και κατά την ημέρα της επίσκεψης καταβάλουν στο Ταμείο της Γραμματείας Απογευματινών Ιατρείων τη σχετική αμοιβή εξέτασης, ανάλογα με τον βαθμό του Ιατρού.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιούνται βαρύνουν τους ίδιους (ιδιώτες) ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ασφαλισμένοι).

Τηλέφωνα επικοινωνίας για ραντεβού και πληροφορίες
κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες για:
• τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (πρωινά)
τηλ. 2831342320 & 2831087243
• και για τα Απογευματινά Ιατρεία:
τηλ. 2831087243
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου www.rethymnohospital.gr

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2014 | 2:00 pm


Πρώτο κουδούνι με σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών

Πρώτο κουδούνι με σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Με κενές θέσεις εκπαιδευτικών σε γυμνάσια και λύκεια, δημοτικά σχολεία και κυρίως στα ολοήμερα και τα ειδικά σχολεία, θα ξεκινήσει η νέα χρονιά.

Αν και λιγότερα τα κενά λόγω των προσλήψεων αναπληρωτών, ο αριθμός αυτών που ανακοινώθηκε από το υπουργείο παιδείας δεν είναι αρκετός για να καλυφθούν όλες οι θέσεις, έτσι αν δεν υπάρξει και δεύτερη φάση προσλήψεων, τότε θα υπάρξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία που δεν θα ανοίξουν για να υποδεχθούν τους μαθητές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ πολλά θα ξεκινήσουν μαθήματα με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς.

Οι πρώτες 3.000 προσλήψεις αναπληρωτών διαφόρων ειδικοτήτων ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόσληψη άλλων 2.000 αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής.

Ειδικότερα, προσλήφθηκαν 586 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά και μόνον στο Ολοήμερο Τμήμα των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και 421 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά και μόνον στο απογευματινό πρόγραμμα των κλασσικών Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων.

Επίσης, προσλήφθηκαν ως προσωρινοί αναπληρωτές 1.134 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 356 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και 198 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ02, 100 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ03, 67 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ04.01, 33 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ04.02 και 100 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ04.04 για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά τα Ολοήμερα, πολλά είναι τα κενά που αναμένονται για τα απογευματινά προγράμματα και ιδίως στα 1.282 δημοτικά με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).

Η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι κατά προτεραιότητα οι δάσκαλοι θα τοποθετούνται στο πρωινό πρόγραμμα και τουλάχιστον ένας στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλήν των ΕΑΕΠ στα οποία το Ολοήμερο θα λειτουργήσει με βάση τις διαθέσιμες ώρες δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνολικά τα ονόματα 12 αναπληρωτών – βασικών ειδικοτήτων - ανακοινώθηκαν από το υπουργείο ότι προσελήφθησαν ως αναπληρωτές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ρεθύμνου, ενώ στην Πρωτοβάθμια ανακοινώθηκε η πρόσληψη 27 νηπιαγωγών και 33 δασκάλων.

Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στη δευτεροβάθμια αφού το σύνολο των κενών θέσεων ήταν 150 και καλύφθηκαν μόνο 12 θέσεις, λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στην πρωτοβάθμια, όπου τα κενά ήταν 43 για τους νηπιαγωγούς και 57 για τους δασκάλους.

Ωστόσο τα κενά στις ειδικότητες παραμένουν, τα ολοήμερα αναμορφωμένου προγράμματος αν δεν γίνει κάτι δραστικό δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και τα ειδικά σχολεία θα μείνουν ξανά αποπαίδι της παιδείας.

Αν δεν υπάρξει δεύτερη φάση αναπληρωτών, και αν το υπουργείο δεν αποφασίσει να στηρίξει πραγματικά την παιδεία, τότε θα ζήσουμε μια από τις χειρότερες χρονιές.

«Θα είναι η χειρότερη χρονιά της εικοσαετίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ Νίκος Αδράμης.

Ανάλογα με το που θα τοποθετηθούν οι αναπληρωτές, θα φανεί μέχρι την Τετάρτη αν θα υπάρξουν σχολεία που θα μείνουν κλειστά στην έναρξη της χρονιάς, τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Γιώργος Τρούλης.

ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων ζητά, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνου.

Ειδικότερα σε σχετική του ανακοίνωση ο Σύλλογος αναφέρει:
«Την εβδομάδα αυτή χιλιάδες μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία και είναι άγνωστο ακόμη πώς θα καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς για ακόμη μια χρονιά η κυβέρνηση, υλοποιώντας την νεοφιλελεύθερη πολιτική της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας εκπαίδευσης, δεν πραγματοποίησε κανένα μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικού, αφήνοντας ακάλυπτες χιλιάδες οργανικές θέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα τελευταία 4 χρόνια αποχώρησαν συνολικά, λόγω συνταξιοδότησης, 9.000 εκπαιδευτικοί και στη θέση τους έχουν διοριστεί μόνο 278, αναλογία 1/ 32.
Κατά συνέπεια στο χώρο της εκπαίδευσης δεν τηρείται ούτε η αρχική μνημονιακή δέσμευση για μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ούτε η μεταγενέστερη του μεσοπρόθεσμου για μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις. Στο Ρέθυμνο οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι περίπου 150 από τις οποίες οι 70 περίπου είναι κενές οργανικές θέσεις.
Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου απαιτούμε:
• Μαζικούς μόνιμους διορισμούς Εκπαιδευτικών για την κάλυψη ΟΛΩΝ των οργανικών θέσεων.
• Την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των λειτουργικών θέσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Τη σύσταση οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα (οργανικές θέσεις ειδικοτήτων στα Δημοτικά Σχολεία ΕΑΕΠ).
Στα πλαίσια της "διαχείρισης" του εκπαιδευτικού προσωπικού ανά την Ελλάδα, παρατηρούμε την απαράδεκτη τάση για μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τις οργανικές τους θέσεις και τον περιορισμό των αποσπάσεων των μονίμων σε κενές θέσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτά τα κενά έχουν ζητηθεί να είναι για προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ. Καταγγέλλουμε επομένως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που με εγκύκλιο, που απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σχετικά με τη λειτουργία των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων δείχνει πως γι' άλλη μια σχολική χρονιά προσπαθούν με αλχημείες και υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων να καλύψουν τα αδιέξοδα της πολιτικής τους.

Σύμφωνα με τις 2 τελευταίες εγκυκλίους:
• Για τα σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ), η εγκύκλιος αναφέρει ότι το ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργήσει με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ΠΕ70 (δασκάλων) και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων! Αυτό σημαίνει πως ελαστικοποιούνται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις και δεν θα υπάρχει συγκεκριμένος δάσκαλος στο ολοήμερο πρόγραμμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται παιδαγωγικά.
• Δίνει προτεραιότητα στους μαθητές των Α', Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων και στην ουσία αφήνει έξω του μαθητές της Ε΄& ΣΤ΄. Αυτό σημαίνει πως οι μαθητές αντιμετωπίζονται ξανά ως αριθμητικά δεδομένα.
• Για τα ολοήμερα τμήματα των κλασικών σχολείων αναφέρει την τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού, ακόμα και αν έχουν πολλούς μαθητές και αφού έχουν καλυφθεί οι ανάγκες των πρωινών τμημάτων, μέσω ΕΣΠΑ και όχι με κάλυψη από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Η απόφαση αυτή, όπου εφαρμοστεί κατά γράμμα, οδηγεί σε υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων και νέες «τεχνητές» υπεραριθμίες στα σχολεία. Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη και καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα των Εκπαιδευτικών.

Ως Σύλλογος ζητάμε την ανάκληση των εγκυκλίων από το υπουργείο παιδείας».

Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2014 | 1:06 pm


Κάλεσμα στους ρεθυμνιώτες να στηρίξουν την προσπάθεια για την απόκτηση πλοίου

Κάλεσμα στους ρεθυμνιώτες να στηρίξουν την προσπάθεια για την απόκτηση πλοίου
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ CRETAN FERRIES Γ. ΔΟΥΣΜΑΝΗ  

Κάλεσμα στους ρεθυμνιώτες, έστω την ύστατη στιγμή να βοηθήσουν γα να έρθει καράβι στο Ρέθυμνο, απευθύνει ο πρόεδρος της Cretan Ferries, Γιώργος Δούσμανης. Στην επιστολή του ο κ. Δούσμανης αναφέρει:

 

«Αγαπητοί, Ρεθυμνιώτες και Ρεθυμνιώτισσες

Εγώ και οι συνεργάτες μου αντιλαμβανόμαστε τη διστακτικότητά σας και την οικονομική κρίση που περνάμε, όσον αφορά την ενεργή συμμετοχή σας στην υπόθεση Καράβι.

Ξεκινήσαμε πριν από 2,5 μήνες μια νέα ξεκάθαρη προσπάθεια για την επιστροφή του δικού μας πλοίου στο δικό του λιμάνι. Με πάρα πολύ προσπάθεια και αρκετό προσωπικό κόστος προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε και τα χρήματα των συνεταίρων, που έχουν τοποθετηθεί στο σκάφος και να δώσουμε επενδυτικά κίνητρα σε νέους μετόχους ώστε να έχουμε αποτελέσματα που τουλάχιστον δεν θα δυσαρεστούσαν κανένα Ρεθυμνιώτη.

Πάντα η υπόθεση Καράβι για το Ρέθυμνο, από τη στιγμή που έμπαινε σε βάση λαϊκή, ταίριαζε στη λαϊκή ρήση «όπου φτάνει το χέρι μας κρεμάμε το καλάθι μας».

Ένα τέτοιο λοιπόν καράβι μπορεί σαν αρχή να έχει το Ρέθυμνο και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε.

Κάναμε ότι ήταν δυνατόν για την ενημέρωσή σας, τη νέα Ναυτική Εταιρεία, τον στόχο και τη δέσμευση για την επιστροφή των χρημάτων σας σε περίπτωση αδυναμίας συγκέντρωσης συγκεκριμένου ποσού.

Όλες οι κινήσεις μας είχαν την αποδοχή όλων των θεσμικών παραγόντων και τη δέσμευση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας για τα χρήματα που θα εμπιστευόσαστε ώστε να συγκεντρωθεί το απαιτούμενo ποσόν.

Σήμερα και με δεδομένη την επιστροφή των χρημάτων, σας καλώ και εγώ και οι συνεργάτες μου, αν έχετε σκοπό να φέρουμε όλοι το καράβι στη γραμμή να συμβάλετε, έστω και από το υστέρημά σας και με βάση την οικονομική δυνατότητα του κάθε ενός ώστε να πετύχουμε .

Θα είναι μια επιτυχία του Ρεθύμνου και όχι προσωπική κανενός.

Περίπου 20 ημέρες έχουν μείνει για τη λήξη της δέσμευσης επιστροφής των χρημάτων.

Αν τα καταφέρουμε το Ρέθυμνο θα έχει το καράβι του τις γιορτές του 2014 στη γραμμή.

Με αυτά τα απλά λόγια σας καλώ να φέρουμε το πλοίο μας στο Ρέθυμνο».

Δημοσιεύθηκε στις 9 September 2014 | 12:24 pm


Εκσυγχρονισμό του ΒΟΑΚ ζητά ο Γιάννης Κεφαλογιάννης

Εκσυγχρονισμό του ΒΟΑΚ ζητά ο Γιάννης Κεφαλογιάννης
Εκσυγχρονισμό του ΒΟΑΚ ζητά ο Γιάννης Κεφαλογιάννης


Τον εκσυγχρονισμό του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) διεκδικεί ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

 

Ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνει τη διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας για το σοβαρό αυτό ζήτημα και περιγράφει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το ανεπαρκές οδικό δίκτυο, καθώς και τη σημασία που θα έχει για το νησί ο εκσυγχρονισμός του.

Παράλληλα, τονίζει ότι «η αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα θα αποτελέσει ένα ξεκάθαρο δείγμα σεβασμού και τιμής απέναντι σε όσους έχασαν άδικα τη ζωή τους». Τέλος, διεκδικεί ενημέρωση για το πρόγραμμα διευρωπαϊκών δικτύων, ανάδειξη της τεχνικής έκθεσης και της μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού του Ο.Α.Κ., άμεσες παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια και την κατασκευή των 51 χλμ. Β.Ο.Α.Κ. για τα οποία έχουν εκπονηθεί ώριμες μελέτες και αναλυτικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ερώτησης αναφέρει:
«Είναι γεγονός ότι διαχρονικά η Πολιτεία έχει επιδείξει τεράστια ολιγωρία ως προς τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων πρωτοβουλιών, προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη λύση για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.), που αποτελεί την κεντρική οδική αρτηρία του νησιού. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες, παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, η Κρήτη έχει υποστεί τεράστιες αδικίες, αφού αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας που δεν έχει υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός του κύριου σε χρήση οδικού άξονα.

Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλα τροχαία δυστυχήματα και χιλιάδες τραυματισμοί, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται μία ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Κρήτη συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων περιοχών της χώρας σε τροχαία ατυχήματα, με ένα μεγάλο μέρος αυτών να σημειώνονται στον Β.Ο.Α.Κ. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2000 μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους στον εν λόγω άξονα πάνω από 490 άνθρωποι. Η αναβάθμιση του βόρειου οδικού άξονα θα αποτελέσει ένα ξεκάθαρο δείγμα σεβασμού και τιμής απέναντι σε όσους έχασαν άδικα τη ζωή τους. Ως εκ τούτου, είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε στην άμεση εκκίνηση των διαδικασιών που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην κοινή αυτή προσπάθεια.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η στοιχειώδης αναβάθμιση του μεταφορικού δικτύου της Κρήτης πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας, αφού, όπως είναι γνωστό, εμπεριέχεται στον κεντρικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα που προκύπτουν από το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014 - 2025 (ΣΠΕΜ) είναι απογοητευτικά και δείχνουν για άλλη μια φορά την αδιαφορία της Πολιτείας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ειδικότερα, το σύνολο του προϋπολογισμού των προτεινόμενων επενδύσεων για τις μεταφορές ανέρχεται στα 10 δις ευρώ με τα 5,5 δις να προορίζονται για σιδηροδρομικά έργα, για έργα αστικών συγκοινωνιών και λιμενικά έργα, χωρίς να περιλαμβάνεται ούτε ένα ευρώ για την Περιφέρεια Κρήτης! Επιπρόσθετα, ο συνολικός εθνικός προϋπολογισμός για οδικά έργα ανέρχεται στα 4,4 δις ευρώ, με την Κρήτη να δικαιούται βάσει κατανομής 251,4 εκ. ευρώ, δηλαδή 5,7% επί του συνόλου των οδικών έργων και μόλις 2,49% επί του συνολικού προϋπολογισμού για τις μεταφορές. Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρα αντιληπτό ότι ο Β.Ο.Α.Κ δεν αποτελεί προτεραιότητα όταν το σύνολο των πιστώσεων για τον άξονα δεν υπερβαίνει τα 147 εκατ. Ευρώ!

Επειδή η Κρήτη αξίζει ένα σύγχρονο και λειτουργικό δίκτυο,
Επειδή χάνονται κάθε μέρα ανθρώπινες ζωές,
Επειδή η αναβάθμιση του Β.Ο.ΑΚ θα έχει ουσιαστικό αναπτυξιακό πρόσημο,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Υπάρχει αναλυτικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα μελετών και έργων για τον Β.Ο.Α.Κ;
2. Τι προβλέπεται από το πρόγραμμα διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών για τον Β.Ο.ΑΚ;
3. Έχει ενημερωθεί το Υπουργείο για την τεχνική έκθεση και τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού που έχει συνταχθεί από τον ΟΑΚ για το Βόρειο Οδικό Άξονα;
4. Υπάρχει πρόβλεψη για άμεσες παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας του υφιστάμενου δικτύου (νέα σήμανση - στηθαία - αντιολισθητικοί τάπητες) και την κατασκευή των 51 χιλιομέτρων του ΒΟΑΚ όπου υπάρχει ωριμότητα μελετών»;
Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 5 September 2014 | 3:39 pm


Επίσκεψη στην αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης

Επίσκεψη στην αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης
Των μελών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης πραγματοποίησε χθες ο νεοκλεγείς Πρόεδρος κ. Μανώλης Βεληβασάκης και τα νέα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Η κ. Λιονή καλωσόρισε τα μέλη του συμβουλίου, τα οποία την ενημέρωσαν για τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες τους, διαβεβαιώνοντας τους ότι η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης θα στέκεται πάντα αρωγός των δράσεων και των προσπαθειών τους.

Δημοσιεύθηκε στις 5 September 2014 | 1:53 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: