1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Επισκοπη Ρεθυμνης    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Επισκοπη Ρεθυμνης και εμείς θα το προσθέσουμε.

9ο Θερινό Σχολείο στην Οικονομική Θεωρία και Οικονομετρία

9ο Θερινό Σχολείο στην Οικονομική Θεωρία και Οικονομετρία
Στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει το 9ο Θερινό Σχολείο στην Οικονομική Θεωρία και Οικονομετρία στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο από 28 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2014. Το θέμα του Θερινού Σχολείου είναι στην Οικονομετρική Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Δεδομένων (Financial Econometrics and Finance Markets). Στο φετινό Θερινό Σχολείο θα συμμετάσχουν διδακτορικοί φοιτητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού οι οποίοι εκπονούν διδακτορική διατριβή σε θέματα που άπτονται των ζητημάτων τα οποία θα αναλυθούν στη διάρκεια των εργασιών του Θερινού Σχολείου. Κεντρικός ομιλητής του Προχωρημένου Θερινού Σχολείου είναι ο καθηγητής Enrique Sentana από το Κέντρο Νομισματικών και Χρηματιστηριακών Ερευνών (CEMFI) της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και Ερευνητής στο London School of Economics. ο οποίος είναι από τους κορυφαίους ερευνητές σήμερα στην ανάπτυξη θεωρίας και εφαρμογών στην ανάλυση χρηματοοικονομικών δεδομένων. Το πρόγραμμα του θερινού σχολείου αποτελείται από παρουσίαση και ανάλυση θεωρητικών ζητημάτων καθώς και εφαρμογές πρακτικών προβλημάτων και μελετών περιπτώσεων με τη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών.

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2014 | 1:15 pm


Εξιχνιάστηκε, άμεσα υπόθεση ληστείας που διαπράχθηκε στο Ρέθυμνο

Εξιχνιάστηκε, άμεσα υπόθεση ληστείας που διαπράχθηκε στο Ρέθυμνο
Συνελήφθησαν, τρείς αλλοδαποί, υπήκοοι Ινδίας κατηγορούμενοι για τη διάπραξη ληστείας, σε βάρος 42χρονου ομοεθνή τους

Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ρεθύμνου, τρείς αλλοδαποί, υπήκοοι Ινδίας, ηλικίας 54, 38 και 29 ετών, κατηγορούμενοι για ληστεία.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι καταγγέλθηκε από 42χρονο αλλοδαπό υπήκοο Ινδίας, ότι το βράδυ της 29.07.2014, σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ρεθύμνου, ο 54χρονος και ο 38χρονος, τον χτύπησαν (κρατώντας μεταλλικό σωλήνα και τμήμα από ξύλο) και ο 29χρονος του προκάλεσε σωματικές βλάβες με την χρήση αιχμηρού αντικειμένου (μαχαίρι), ενώ στη συνέχεια αφαίρεσαν από τον 42χρονο, το χρηματικό ποσό των χιλίων διακοσίων ευρώ και κόσμημα του οποίου η αξία ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των τριακοσίωνευρώ.

Άμεσα αναζητήθηκαν, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι ανωτέρω αλλοδαποί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ρεθύμνου και στην συνέχεια, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2014 | 12:28 pm


Νέο κλειστό γυμναστήριο στα Περιβόλια σε ένα χρόνο

Νέο κλειστό γυμναστήριο στα Περιβόλια σε ένα χρόνο
Η σύμβαση για την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου των Περιβολίων υπογράφηκε χθες ανάμεσα στον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη και τον ανάδοχο του έργου, κ. Ορφανό και επομένως η νέα…
Η σύμβαση για την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου των Περιβολίων υπογράφηκε χθες ανάμεσα στον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη και τον ανάδοχο του έργου, κ. Ορφανό και επομένως η νέα αθλητική υποδομή, για την οποία «διψά» εδώ και χρόνια η πόλη είναι έτοιμη να ξεκινήσει να κατασκευάζεται.

Με χρονοδιάγραμμα 14 μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και τελικό προϋπολογισμό περίπου ένα εκ. ευρώ, το κλειστό γυμναστήριο των Περιβολίων αναμένεται να δοθεί σε χρήση προς τους ρεθυμνιώτες το φθινόπωρο του 2015.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ο προγραμματισμός για τη συγκεκριμένη αθλητική υποδομή παίρνει σάρκα και οστά. «Το κλειστό γυμναστήριο είναι ένα έργο ζωής και δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο τελικό στάδιο, γιατί δεν είναι τόσο απλό όσο κάποιοι νομίζουν. Υπάρχουν και άλλα παράπλευρα ζητήματα που πρέπει συγχρόνως να λυθούν, οικοδομικά, αδειοδοτικά, εγκρίσεις, χρηματοδοτήσεις, αποζημιώσεις, που είναι συνακόλουθα του έργου και κάθε μέρα γίνεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια από την υπηρεσία και από τη δημοτική αρχή για να λυθούν αυτά τα ζητήματα», σημείωσε ο ίδιος.

«Το έργο είναι πολύ σημαντικό γιατί γίνεται στα ανατολικά προάστια, που δεν έχουν καμία αθλητική υποδομή. Θα είναι ένα κλειστό γυμναστήριο υψηλών προδιαγραφών, με όλες τις ανέσεις μίας σύγχρονης αθλητικής εγκατάστασης, που θα δώσει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στους αθλητές να αθλούνται. Παράλληλα με τον σχεδιασμό που έχουμε αυτή τη στιγμή στο δήμο Ρεθύμνου, θεωρώ ότι μετά από μερικούς μήνες θα έχουμε καλύψει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ανάγκες άθλησης με τρόπο σωστό της νεολαίας και εκείνων που τους αρέσει να αθλούνται», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ).

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

Αντικείμενο του έργου αυτού είναι η ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου μπάσκετ και βόλεϊ στα Περιβόλια Ρεθύμνου. Θα κατασκευαστεί εντός δημοτικού οικοπέδου περίπου 3500 m2 στο Ο.Τ. 329 των Περιβολίων. Το συνολικό εμβαδό του νέου γυμναστηρίου προβλέπεται να είναι 1339m2.

Το κτήριο θα είναι μεταλλικό και μονώροφο και βασίζεται σε σχέδια πρότυπου κλειστού γυμναστηρίου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Θα περιλαμβάνει δύο τμήματα, το κυρίως γυμναστήριο και την περιοχή αποδυτηρίων. Το γυμναστήριο θα είναι εφοδιασμένο με σύγχρονες εγκαταστάσεις και θα είναι και κλιματιζόμενο.

Με το έργο προβλέπεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του γυμναστηρίου, ο οποίος θα έχει και 12 θέσεις στάθμευσης οχημάτων.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Την πλήρη αναμόρφωση του ανοιχτού γηπέδου των 4ων Μαρτύρων ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση του σήμερα είναι άθλια, επέρριψε ευθύνες στους χρήστες που δεν σέβονται το χώρο που χρησιμοποιούν, ενώ υποστήριξε ότι ο χώρος θα υποστεί σημαντικές αλλαγές με μία χορηγία, η οποία θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου διαστήματος.

«Στους 4 Μάρτυρες, όπου η κατάσταση είναι ομολογουμένως άθλια, υπάρχει μία πρωτοβουλία με ένα πολύ σπουδαίο χορηγό και θα γίνει κυριολεκτικά μεταμόρφωση του χώρου. Θα αποκατασταθούν και τα αποδυτήρια και οι τουαλέτες και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνουν εξ αρχής. Είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε δουλέψει περίπου δύο χρόνια τώρα και θα ανακοινωθεί σύντομα και ελπίζω τη νέα πλέον εγκατάσταση να τη σεβαστούμε. Γιατί αυτό που βλέπουμε δημιουργείται από τους ίδιους τους χρήστες και δεν εννοώ ότι εμείς δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε.

Εννοώ όμως ότι όσες φορές και να παρέμβουμε, αν υπάρχει αυτή η αντίληψη διαχείρισης του δημόσιου χώρου, θα πρέπει να είμαστε δίπλα ακριβώς, ανά 5 λεπτά, για να κάνουμε κάτι που το δημοτικό σύστημα αδυνατεί», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης τονίζοντας ότι οι δυνατότητες του δήμου σε προσωπικό δεν είναι τέτοιες που να επιτρέπουν συνεχή παρέμβαση για όλες τις ανάγκες της πόλης και των οικισμών.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2014 | 1:56 pm


Εγκαταστάσεις πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα του Ρεθύμνου

Εγκαταστάσεις πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα του Ρεθύμνου
Ανάγκη η βελτίωση της πρόσβασης και στα πεζοδρόμια της παραλίας  

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην παραλία Ρεθύμνου στο τμήμα του ανατολικού παραλιακού μετώπου, παράδοση του έργου προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία στα πλαίσια του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ρεθύμνου, ο Δήμος Αγίας Νάπας της Κύπρου και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

 

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ειδικό διάδρομο, αμαξίδιο, μια χημική τουαλέτα και μια καμπίνα για αλλαγή ρούχων και αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία να προσεγγίσουν την παραλία του Ρεθύμνου και να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το κολύμπι στη θάλασσα με άνεση και ασφάλεια.

Στο σημείο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος των ΑΜΕΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Τσαχάκης αλλά και άτομα με Αναπηρία προκειμένου να παραδοθεί το έργο και να γίνει μια επιτόπια δοκιμή της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων. Μάλιστα, οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα που βρέθηκαν στο χώρο ανέδειξαν την ανάγκη για παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν στο μέλλον συγκεκριμένα σημεία των εγκαταστάσεων αυτών, ενώ έστρεψαν το βλέμμα των αρμοδίων προς την εξασφάλιση μεγαλύτερης αυτονομίας για τους ίδιους.

ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τα σημεία που έχουν επιλεγεί είναι συνολικά πέντε, εκ των οποίων τα τρία έχουν εγκατασταθεί στην παραλία του Ρεθύμνου, ένα στον Πετρέ και ένα σε παραλία του Αρκαδίου. Παράλληλα, το κάθε ένα βρίσκεται δίπλα σε ναυαγοσωστικό πύργο προκειμένου να παρέχεται η απαιτούμενη βοήθεια κατά την κατάβαση των ατόμων με Αναπηρία στο σημείο αλλά και η συνοδεία τους στη θάλασσα. Το ειδικό αμαξίδιο διαθέτει σωσίβια και ιμάντες που του δίνουν τη δυνατότητα να επιπλέει στο νερό και να είναι ασφαλές το άτομο που βρίσκεται επάνω.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης μιλώντας για τις εγκαταστάσεις και το πρόγραμμα ανέφερε: «Το Ρέθυμνο έχει επιλεγεί από την Ελλάδα στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος. Το Ρέθυμνο από την Ελλάδα και η Αγία Νάπα από την Κύπρο είναι οι πόλεις που προτιμήθηκαν και μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία υλοποιούμε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα που αφορά την προσβασιμότητα των αναπήρων σε πάρα πολλά σημεία της πόλης μας. Ένα από αυτά είναι και οι παραλίες. Μάλιστα, το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος όχι μόνο στο Ρέθυμνο αλλά παντού είναι η προσβασιμότητα στην παραλία. Θεωρώ ότι το Ρέθυμνο είναι τυχερό που μπορεί να ενταχθεί στην ατζέντα των πόλεων όπου ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να κολυμπήσει και επιπλέον αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την πόλη μας».

ΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ «ΑΤΖΕΝΤΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΜΕΑ

Πάντως, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως στο Ρέθυμνο αναμένεται να δημιουργηθεί μια ενημερωτική ατζέντα μέσω της οποίας τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να ενημερωθούν για τα σημεία πρόσβασης των ΑΜΕΑ αλλά και τους τρόπους που θα μπορούν να προσεγγίζουν τα εν λόγω σημεία. Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως ο Δήμος προσβλέπει στην καλλιέργεια του σεβασμού προς τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα παρέχοντας τη δυνατότητα να απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες στην πόλη. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Η ατζέντα αλλά και τα σημεία πρόσβασης που υπάρχουν στο Ρέθυμνο εντάσσονται σε μια στρατηγική εξωστρέφειας του Δήμου μας αλλά κυρίως σε μια στρατηγική σεβασμού προς τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούσαν να απολαύσουν το αυτονόητο, ένα μπάνιο στην παραλία».

ΣΕΒΑΣΜΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΜΕΑ

Ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των βανδαλισμών στην πόλη του Ρεθύμνου ενώ στην περίπτωση των εγκαταστάσεων υπήρξε κατηγορηματικός. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Εδώ όπως και παντού πρέπει να φύγουμε μακριά από την ιδέα του βανδαλισμού και ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις αυτές που είναι ακόμα πιο σκληρό να στερούμε από ανθρώπους που έχουν ανάγκη να απολαύσουν τη θάλασσά τους. Θεωρώ ότι οι εγκαταστάσεις αυτές αντέχουν στο χρόνο και οφείλουμε να τις σεβαστούμε».

Ωστόσο, και ο κ. Τσαχάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σεβασμό που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες στα έργα αυτά ενώ επεσήμανε πως η λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων θα παρατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου ώστε αν χρειαστεί να υποστεί παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις υποδομές αυτές αυτό να γίνει από την επόμενη χρονιά. Σε σχέση με τις βάσεις που θέτει ο Δήμος Ρεθύμνου για μια πόλη με εύκολη προσβασιμότητα ο κ. Τσαχάκης ανέφερε: «Με τα έργα αυτά, ο Δήμος Ρεθύμνου θέτει βάσιμα υποψηφιότητα για να πάρει το βραβείο της πιο προσβάσιμης πόλης στην Ευρώπη στο διαγωνισμό που προκηρύσσεται κάθε χρόνο. Ο δήμος Ρεθύμνου θα μπορέσει να διεκδικήσει τις τρεις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό αυτό».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΜΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος των ΑΜΕΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Τσαχάκης υποστήριξε πως το έργο αυτό είναι κάτι που το σωματείο και τα μέλη του διεκδικούν πολλά χρόνια και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πρόοδο των συνολικών εργασιών του Δήμου Ρεθύμνου προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα ανέδειξε και τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να μπορέσουν να ωφεληθούν από τις θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας για το σώμα τους. Σε δηλώσεις του ανέφερε: «Το θαλάσσιο κολύμπι είναι θεραπευτικό για τα άτομα με αναπηρία. Αυξάνει τη λειτουργικότητα του σώματος και μειώνει το βαθμό της αναπηρίας. Είναι σημαντικότατο έργο και το σωματείο μας το παλεύει 15 χρόνια για ένα σημείο και σήμερα παραλαμβάνουμε πέντε σημεία στο Ρέθυμνο. Θέλω να ευχαριστήσω τους συντελεστές, το Δήμο, τις Υπηρεσίες και το Δήμαρχο που βρίσκεται εδώ και μας το παρέδωσε».

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΦΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ο κ. Λευτέρης Σφακιανάκης, έχοντας ο ίδιος προβλήματα αναπηρίας, βρέθηκε μεταξύ άλλων στο σημείο δοκιμάζοντας στην πράξη τη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων και ανέδειξε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν συμπληρωματικά ώστε οι υποδομές να εξυπηρετούν καλύτερα τα άτομα ΑΜΕΑ.

Ωστόσο, παρόλο που εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη συνολική πρωτοβουλία επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στο τμήμα του πεζοδρομίου στην παραλιακή λεωφόρο που είναι ο «προθάλαμος» για την πρόσβαση των ατόμων με Αναπηρία και οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση αυτή χωρίς βοήθεια άλλου προσώπου. Μάλιστα, το ζήτημα ανέδειξαν και άλλα άτομα με αναπηρία που βρέθηκαν στο χώρο και δοκίμασαν τις νέες εγκαταστάσεις σε πρακτικό επίπεδο. Παράλληλα, μείζον ζήτημα αποτελεί για τους ίδιους η αυτονομία τους κάτι στο οποίο επεσήμαναν πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

Συγκεκριμένα ο κ. Σφακιανάκης υπογράμμισε: «Είναι σωστή η πρωτοβουλία χρειάζονται όμως κάποιες βελτιώσεις. Είναι δύσκολο να κινηθείς στο διάδρομο γιατί η άμμος από κάτω δεν παρέχει την απαραίτητη σταθερότητα και οι πόρτες στις δύο εγκαταστάσεις θα έπρεπε να ανοίγουν και να μένουν σταθερές και όχι να χρειάζεται να τις κρατάμε. Επιπλέον, δεν εξυπηρετεί η πλευρά από την οποία ανοίγουν οι πόρτες αυτές, θα έπρεπε να τοποθετηθούν αντίθετα. Η πρόσβαση στην παραλία και στο συγκεκριμένο τμήμα επίσης είναι δύσκολη γιατί το πεζοδρόμιο δεν είναι φτιαγμένο για ΑΜΕΑ. Έτσι, χρειάζεται πάντα κάποιος για να βοηθάει. Βέβαια, τις ώρες που είναι εδώ ο ναυαγοσώστης θα μπορεί να βοηθάει αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ερχόμαστε μέχρι τις πέντε που είναι εδώ οι ναυαγοσώστες. Αν θέλουμε να έρθουμε αργότερα πρέπει να έρθουμε με παρέα για να μας βοηθήσει».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2014 | 1:02 pm


Δύο μικροί… βουλευτές από το Ρέθυμνο στη Βουλή των Εφήβων

Δύο μικροί… βουλευτές από το Ρέθυμνο στη Βουλή των Εφήβων
Δύο έφηβοι... βουλευτές, μαθητές των Λυκείων Ρεθύμνου, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εργασίες της ΙΘ΄ Συνόδου 2013-2014 στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα…
Δύο έφηβοι... βουλευτές, μαθητές των Λυκείων Ρεθύμνου, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εργασίες της ΙΘ΄ Συνόδου 2013-2014 στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 4-7 Ιουλίου στην Αθήνα.

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Οι δύο έφηβοι, ο Τζάμπα Καπλανισβίλι, μαθητής του Λυκείου Πανόρμου και η Χαρίκλεια Μακρυδάκη μαθήτρια του 3ου Λυκείου Ρεθύμνου επισκέφτηκαν τη Βουλή και έζησαν την εμπειρία εκ των έσω μεταφέροντας συνολικά τις εντυπώσεις τους. Η επιλογή των δύο μαθητών έγινε με διαφορετικά κριτήρια από τις άλλες χρονιές καθώς πέρα από το επίπεδο των γνώσεών τους έπρεπε να δείξουν μέσα από ένα ευρύτερο υλικό τις δεξιότητές τους, τους προβληματισμούς τους και την ικανότητα να δημιουργήσουν οπτικοακουστικό υλικό με επίκαιρη θεματολογία.

Συγκεκριμένα, οι δύο μαθητές έπρεπε να εισέλθουν στον ιστότοπο της Βουλής, να απαντήσουν σε ερωτήσεις γνώσεων και να παίξουν παιχνίδι στρατηγικής. Αξιολογήθηκαν όμως και μέσα από τη δημιουργικότητά τους, καθώς τους ζητήθηκε να στείλουν φωτογραφίες από το σχολείο τους και να φτιάξουν ένα βίντεο σε σχέση με το σχολείο και ένα θέμα της αρεσκείας τους.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΜΙΚΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ...

Ο Τζάμπα Καπλανισβίλι μετέφερε στην Κρητική Επιθεώρηση την εμπειρία του από τη Βουλή των Εφήβων και μιλώντας για όλα όσα αποκόμισε ανέφερε: «Η Βουλή των Εφήβων ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Ήταν σαν προσομοίωση της πραγματικής Βουλής. Μέσα από την εμπειρία αυτή αποκομίσαμε πολλά καινούργια πράγματα, μάθαμε , συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις μεταξύ μας. Οι συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διότι συμμετείχαν παιδιά από όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Διέφεραν οι νοοτροπίες και οι απόψεις μας και μάθαμε και ο ένας από τον άλλον. Είδαμε πολιτικούς και συνομιλήσαμε με Βουλευτές αλλά και τον Υπουργό Παιδείας στον οποίο κάναμε ερωτήσεις σχετικά με την παιδεία».

Από την πλευρά της η Χαρίκλεια Μακρυδάκη μιλώντας με ενθουσιασμό στην Κρητική Επιθεώρηση υπογράμμισε: «Ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Γνωρίσαμε παιδιά από όλη τη χώρα, ανταλλάξαμε απόψεις και αυτό που μου έκανε πολύ ευχάριστη εντύπωση είναι ότι στις προτάσεις που κάναμε για την ψήφιση του νομοσχέδιο σχετικά με το θέμα των μαθητικών κοινοτήτων οι απαντήσεις μας ήταν ομόφωνες. Επιπλέον, εκτίμησα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων προς τον Υπουργό Παιδείας το ότι έδινε ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές».

Οι συνολικά 300 μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία, να ανταλλάξουν απόψεις, να παρευρεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, να επεξεργαστούν νομοσχέδιο σχετικά με τις μαθητικές κοινότητες και να προτείνουν σημαντικές αλλαγές. Στα πλαίσια των εργασιών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, πραγματοποίησαν διάλογο με βουλευτές όλων των κομμάτων ενώ είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, τις αλλαγές στην Α' Λυκείου και την Τράπεζα Θεμάτων, τις ελλείψεις καθηγητών αλλά και επίκαιρα ζητήματα όπως η υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο. Παράλληλα, ερώτηση έγινε και για το ζήτημα χορήγησης της Ελληνικής Ιθαγένειας σε αλλοδαπούς μαθητές που ολοκληρώνουν τους κύκλους σπουδών τους στην Ελλάδα, την οποία μάλιστα απηύθυνε στον Υπουργό ο έφηβος Βουλευτής Τζάμπα Καπλανισβίλι από το Λύκειο Πανόρμου.

Ο Υπουργός απάντησε σε έξι ερωτήσεις των μικρών βουλευτών ενώ δεσμεύτηκε για προσωπική απάντηση στην ερώτηση του Τζάμπα από το Λύκειο Πανόρμου. Συγκεκριμένα ο Τζάμπα Καπλανισβίλι, απηύθυνε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα περί χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας στους μαθητές που έχουν εξαετή επιτυχή φοίτηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο Υπουργός από πλευράς του δεσμεύτηκε να του απαντήσει προσωπικά όπως και έκανε σε επιστολή που του απέστειλε.

Συγκεκριμένα στην επιστολή-απάντηση αναφέρει:
«Αγαπητέ Βουλευτή της Βουλής των Εφήβων κ. Τζάμπα Καπλανσβίλι,
Το Υπουργείο Εσωτερικών απήντησε στο ερώτημα που αφορούσε τους λόγους για τους οποίους δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα περί χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας στους μαθητές που έχουν εξαετή επιτυχή φοίτηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τη σχετική ρύθμιση έκρινε, όμως, ως αντισυνταγματική το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ενόψει αυτής της απόφασης, το Υπουργείο Εσωτερικών μας ενημέρωσε πως σχεδιάζει νέα σχετική ρύθμιση και πως, πάντως, στο νέο κώδικα περί μετανάστευσης υπάρχουν ήδη νέες ευεργετικές ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυτή (εξασφάλιση παραμονής αλλοδαπού μαθητή κ.ο.κ)
Ευχαριστών πολύ για την ερώτηση που καταθέσατε.
Ο Υπουργός
Ανδρέας Λοβέρδος».

Εκτός από τις εργασίες της Συνόδου το τετραήμερο περιελάμβανε επισκέψεις, εκδρομές αλλά και εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, ο Τζάμπα ανέφερε: «Πραγματοποιήσαμε και εκδρομές και παρακολουθήσαμε συναυλία των μουσικών σχολείων. Επίσης επισκεφτήκαμε τη Βουλή, μιλήσαμε με Βουλευτές και απευθύναμε ερωτήσεις σχετικά με την Παιδεία. Επίσης, θέσαμε και ερώτημα σχετικά με τα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μέρη όπως η Ακρόπολη, το Ίδρυμα Κακογιάννη και να διασκεδάσουν σε συναυλία που πραγματοποίησαν τα Μουσικά σχολεία Παλλήνης και Αλίμου.

Οι δύο μαθητές ανέφεραν πως θα ήθελαν, αν τους δινόταν η ευκαιρία να ξαναζήσουν την εμπειρία αυτή ενώ για τους μαθητές που επιθυμούν στο μέλλον να ζήσουν την ίδια εμπειρία η Χαρίκλεια Μακρυδάκη αναφέρει: «Είναι μια εμπειρία που πραγματικά δεν πρέπει να χάσει κανένας μαθητής και θα πρέπει όλοι να διεκδικήσουν. Επίσης, φέτος οι ερωτήσεις που ψηφίστηκαν και έγιναν προς τον Υπουργό Παιδείας ήταν επιβλητικές και δύσκολες. Συμβουλεύω λοιπόν τους επόμενους μαθητές που θα συμμετέχουν να κάνουν ερωτήσεις με πυγμή και να απαιτήσουν απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Πιστεύω πως αξίζει να προσπαθήσουν».

Από την πλευρά του ο Τζάμπα Καπλανισβίλι ανέφερε: «Αν είχα την ευκαιρία θα το ξαναέκανα. Έμαθα νέα πράγματα και ενθουσιάστηκα γιατί πραγματικά όλοι όσοι συμμετείχαμε αναδείξαμε την αξία της δημοκρατικής συνεργασίας και συζήτησης. Είναι εμπειρία ζωής και όλοι οι έφηβοι θα πρέπει να διεκδικήσουν να το ζήσουν».

Οι γνώσεις που αποκόμισαν, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, είναι ένας πλούτος που θα τους συντροφεύει για πολλά χρόνια ενώ η ενημέρωση και οι γνώσεις που απέκτησαν δεν αποκλείεται να τους φανούν χρήσιμες και στο άμεσο μέλλον. Χαρακτηριστικά, η Χαρίκλεια αναφέρει: «Στη συζήτηση περί μαθητικών κοινοτήτων έμαθα για τα δικαιώματα που έχουμε σαν νέοι και σαν μαθητές. Αν μου δοθεί η ευκαιρία και χρειαστεί να το κάνω θα τα διεκδικήσω, γιατί τώρα γνωρίζω ποια είναι και πότε χρειάζεται να τα υπερασπιστώ».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 24 July 2014 | 3:08 pm


Επί τάπητος κόμβος Αμαρίου, ΒΟΑΚ και …κροκόδειλος

Επί τάπητος κόμβος Αμαρίου, ΒΟΑΚ και …κροκόδειλος
ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΟΑΚ ΜΕ ΤΗ ΜΑΙΡΗ ΛΙΟΝΗ
Συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΚ, Λευτέρη Κοπάση και τον προϊστάμενο της ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ, Γιώργο Αγαπάκη είχε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, μετά την επιθεώρηση εργασίας που έγινε στο έργο του κόμβου του Αμαρίου.

Το θέμα της συνέχισης και ολοκλήρωσης των εργασιών στον κόμβο κυριάρχησε στη συνάντηση και για μία ακόμα φορά τονίστηκε ότι πλέον αναμένεται η εκτροπή του δρόμου, για την οποία απαιτείται η έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από την αστυνομική διεύθυνση.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις της η κα Λιονή, «πιέζουν οι φορείς, πιέζουν οι πολίτες, πρέπει επιτέλους το έργο αυτό να τελειώνει» και υπογράμμισε ότι γίνονται οι απαιτούμενες κινήσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των μελετών του ΝΟΑΚ, το θέμα των αρδευτικών δικτύων του φράγματος των Ποταμών, ενώ γίνεται σχεδιασμός για μία ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με τις μελέτες του ΒΟΑΚ στο νομό Ρεθύμνου.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των τελευταίων ημερών, δηλαδή την παρουσία του κροκόδειλου στη λίμνη του φράγματος Ποταμών, σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με αντικείμενο τη διαχείριση του ζητήματος για την παγίδευση του ερπετού.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Για την εξέλιξη των διαδικασιών έγκρισης του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Φράγμα των Ποταμών μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, Λευτέρης Κοπάσης.

Ο ίδιος τόνισε πως το έργο αποτελεί προτεραιότητα του οργανισμού, λέγοντας: «Έχουμε την ευχάριστη εξέλιξη της έγκρισης της άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ, πράγμα που σημαίνει ότι ξεκινάει η προσπάθεια για την άδεια εγκατάστασης και τα επόμενα βήματα. Παρ' όλα αυτά και αυτό αποτέλεσε θέμα συζήτησης με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, αναζητούμε τον τρόπο μαζί με την αυτοδιοίκηση και με τον ΟΑΚ, να ζητήσουμε την επίσπευση των διαδικασιών, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στη φάση της κατασκευής του όπως και στη λειτουργία του.

Το θέμα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των στόχων του οργανισμού και θέλουμε να πετύχουμε την υλοποίησή του».
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 July 2014 | 1:33 pm


Κινδυνεύει με υπολειτουργία η Παιδιατρική Κλινική

Κινδυνεύει με υπολειτουργία η Παιδιατρική Κλινική
ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ
- Τι περιγράφει η διευθύντρια της κλινικής Νικολία Σαβράμη

Ορατός είναι ο κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων της Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, καθώς η έλλειψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού συνεχίζει να είναι η «μάστιγα» του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού.

Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής, Νικολία Σαβράμη περιγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα για μία ακόμα φορά και την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με φόντο την οικονομική κρίση.

Όπως αναφέρει η κα Σαβράμη, σήμερα το τμήμα λειτουργεί με μόλις δύο ειδικευόμενους, εκ των οποίων η μία τον επόμενο μήνα ολοκληρώνει την ειδίκευσή της και παραμένει άγνωστο εάν θα αντικατασταθεί. Στο μεταξύ, η πρόσληψη γενικού ιατρού, που μπορεί να καλύψει διάφορες θέσεις στο νοσοκομείο καθυστερεί, επομένως η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη.

Παράλληλα, η διοίκηση καλεί τους γιατρούς να εργάζονται με «εντέλλεσαι», επικαλούμενη την ευαισθησία τους, την ώρα φυσικά που το ίδιο το κράτος δεν ανταποκρίνεται πια ούτε στο ελάχιστο στις υποχρεώσεις του.

Ν. ΣΑΒΡΑΜΗ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Την κατάσταση παραθέτει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής λέγοντας:

«Πριν αρχίσω να γράφω για τα προβλήματα της Παιδιατρικής κλινικής θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι τα μόνα, όλες οι κλινικές στο ΓΝΝΡ έχουν πολλά προβλήματα όπως και το σύνολο των νοσοκομείων της Ελλάδας.

Το Εθνικό σύστημα Υγείας της χώρας απαξιώνεται σταδιακά με διάφορους τρόπους για να καταλήξει βορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και οι εκάστοτε υπουργοί υγείας κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ιστορικά δεν υπάρχει καμία χώρα που πέρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διατηρήθηκε το ΕΣΥ. Η υγεία του ελληνικού λαού θα είναι παρελθόν.
Επανέρχομαι στα προβλήματα της παιδιατρικής κλινικής για να τονίσω ό,τι θεωρώ απαραίτητο να γνωρίζει ο ρεθυμνιώτικος λαός. Αυτή τη στιγμή στην κλινική εργάζονται μόνο δύο γιατροί, ειδικευόμενοι παιδιατρικής εκ των οποίων η μία τελειώνει τον επόμενο μήνα, χωρίς να φαίνεται πιθανόν μέχρι τότε (σύμφωνα με τις πληροφορίες μου) ο διορισμός του επόμενου ειδικευόμενου στη σειρά. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στην κλινική δεδομένου ότι και ο διορισμός του επόμενου γενικού γιατρού φαίνεται να καθυστερεί (γενική ιατρική, είναι σχετικά νέα ειδικότητα ιατρικής που παρέχει τις βασικές γνώσεις από όλες τις ειδικότητες). Εκτός τούτου οι γενικοί γιατροί έχουν γίνει το «μπαλάκι» που προσπαθεί να καλύψει όλα τα κενά.

Και η ιατρική τραβάει το δρόμο της. Χωρίς γιατρούς το ΕΣΥ και κυρίως ειδικευόμενους που αποτελούν τον βασικό κορμό του, με αριθμό εφημερίων μεγαλύτερο από το επιτρεπτό όριο που ορίζει η ΕΕ και χωρίς ρεπό απαραίτητο για την ασφαλή εφημέρευση των γιατρών και την υγεία των ασθενών οι γιατροί που πιστεύουν στο ΕΣΥ συνεχίζουν να εργάζονται.

Εργάζονται, πολλές φορές με το «εντέλλεσαι» (επιτέλεση διαταγής) της διοίκησης του νοσοκομείου χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει, κατηγορώντας πολλές φορές εμάς για έλλειψη ευαισθησίας. Πόση υποκρισία, όταν είναι σε όλους γνωστό τίνων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται.

Κάποτε πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός και το ψέμα, τα προβλήματα λύνονται όταν τα εντοπίζομε, τα παρουσιάζομε και αγωνιζόμαστε γι' αυτά.

Η παιδιατρική κλινική θα διακόψει τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων όσο θα διαρκέσει το πρόβλημα που παραπάνω εξέθεσα με όλο το κόστος που αυτό για μας συνεπάγεται και ελπίζουμε στην κατανόηση αλλά κυρίως στη συμπαράσταση του ρεθυμνιώτικου λαού στη λαίλαπα της κατεδάφισης του ΕΣΥ. Τίποτα δεν χαρίζεται αν δεν το καταχτήσουμε».
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2014 | 5:30 pm


«Πονοκέφαλος» η αποχέτευση της παραλιακής ζώνης του Ρεθύμνου

«Πονοκέφαλος» η αποχέτευση της παραλιακής ζώνης του Ρεθύμνου
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανοχύρωτο σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να παραμένει το παραλιακό μέτωπο του Αρκαδίου, αφού ο δήμος Ρεθύμνου και η ΔΕΥΑΡ περιμένουν να «ξεκολλήσει» το αποχετευτικό έργο της περιοχής με τις εγκρίσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει ανολοκλήρωτο και το έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού που θα υποδεχθεί τα επιπλέον λύματα από τις δημοτικές ενότητες Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά.

ΟΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΠΟΥ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ

Φυσικά, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν οι ίδιοι οι πολίτες δρουν ανεξέλεγκτα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους. Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση αυτή ξενοδοχειακής μονάδας, από την οποία κατέληγαν αστικά λύματα στην παραλία και ως εκ τούτου και στη θάλασσα.

Το περιστατικό ρύπανσης καταγράφηκε το βράδυ της Δευτέρας μετά από σχετική καταγγελία στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου. Οι λιμενικοί μετέβησαν στο Σφακάκι, όπου βρίσκεται η μονάδα και όπως ανέφερε η επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα «άμεσα στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής μετέβησαν στην περιοχή όπου διαπίστωσαν ότι από ξενοδοχειακή μονάδα διοχετευόταν μέσω πλαστικού αγωγού, υγρά αστικά λύματα σε παρακείμενο αγροτεμάχιο με κατάληξη στο αμμώδες τμήμα της παραλίας.

Στον τόπο του συμβάντος εντοπίστηκε ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου ο οποίος και συνελήφθη». Ο υπεύθυνος της μονάδας θα δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ σε βάρος των ιδιοκτητών ασκήθηκαν από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου και οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

Για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου το θέμα της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού παραμένει ένα μεγάλο «αγκάθι». Οι αιτήσεις προς το ΕΠΕΡΡΑΑ έχουν γίνει, τα «μηνύματα» για χρηματοδότηση είναι θετικά, αλλά αποτέλεσμα μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν. Το έργο επέκτασης των εγκαταστάσεων, που δεν μπορούν πια να δεχθούν επιπλέον λύματα, παραπαίει και η δημοτική επιχείρηση καλείται να δίνει λύσεις, έστω και προσωρινές, μέχρι επιτέλους να έρθει η οριστική.

Σε ό,τι αφορά το αποχετευτικό δίκτυο του Αρκαδίου, εκεί εκκρεμεί η έγκριση από το ΥΠΕΚΑ για τη συνέχιση του έργου, που σταμάτησε όταν διαπιστώθηκε πριν από έξι περίπου χρόνια ότι εκτελούνταν μία μελέτη του τότε δήμου Αρκαδίου με την κατασκευή αντλιοστασίων επί του αιγιαλού και σε περιοχή «νατουρα» χωρίς τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Το πρόβλημα «υιοθέτησε» ο δήμος Ρεθύμνου, που έκανε διορθωτική μελέτη, την υπέβαλε στην αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και έκτοτε περιμένει.

ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΛΕ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ολοκληρώθηκε στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής η παρέμβαση που έκανε η ΔΕΥΑΡ με ένα «by – pass» για την παραλαβή των λυμάτων του χωριού και τη μεταφορά τους προς τον βιολογικό καθαρισμό. Κίνηση αναγκαία, όπως σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Άγγελος Μαλάς.

Επιπλέον, η επιχείρηση προγραμματίζει την κατασκευή ενός αντλιοστασίου, το οποίο θα εξυπηρετήσει τον οικισμό του Άδελε. Με προϋπολογισμό 60 χιλιάδων ευρώ, προβλέπεται η μεταφορά των λυμάτων – με άντληση – προς τη διασταύρωση της Αγίας Παρασκευής, ώστε στη συνέχεια να μεταφέρονται στον βιολογικό καθαρισμό.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν ακυρώνει την παρέμβαση που προβλέπεται στη μελέτη για το αποχετευτικό του Αρκαδίου, με την κατασκευή δυο αντλιοστασίων για να εξυπηρετηθεί η παραλιακή ζώνη της περιοχής.

Στην καρδιά της παραλίας

Το θέμα των λυμάτων και των ανθρώπινων ενεργειών πάντως είναι τεράστιο ζήτημα και αποτυπώνεται σε μεγάλο εύρος της παραλιακής ζώνης.

Ζωντανό παράδειγμα η φωτογραφία (ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ) που έστειλε αναγνώστης, στην οποία φαίνεται καθαρά η ύπαρξη λυμάτων στο αμμώδες τμήμα της παραλίας του Ρεθύμνου. Ο ίδιος αναφέρει: «Στο κεντρικότερο σημείο του Ρεθύμνου, στην παραλία με τους φοίνικες εκβάλλει ένα πενταβρώμικο ρυάκι γεμάτο δηλητήρια και ακαθαρσίες, προερχόμενο μάλλον από κάποιο αποχετευτικό αγωγό.

Το οξύμωρο, ότι αρκετοί τουρίστες απολαμβάνουν το μπάνιο τους, συν ότι τελευταία εκεί κοντά έχουν τοποθετηθεί και γήπεδα beach volley».

Μέσα στα μάτια των αρμοδίων είναι το πρόβλημα, καλό είναι να παρέμβουν και να αναζητήσουν τους υπευθύνους.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2014 | 2:28 pm


Αναφορά στην εισαγγελία για τα γκράφιτι στον Άγιο Φραγκίσκο

Η καταστροφή που προκάλεσαν κάποιοι ασυνείδητοι στο μνημείο του Αγίου Φραγκίσκου και αποκαλύφθηκε από το GOODnet.gr και την Κρητική Επιθεώρηση κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο και η αποκατάσταση να…
12

13

Η καταστροφή που προκάλεσαν κάποιοι ασυνείδητοι στο μνημείο του Αγίου Φραγκίσκου και αποκαλύφθηκε από το GOODnet.gr και την Κρητική Επιθεώρηση κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο και η αποκατάσταση να γίνει αλλά και οι υπεύθυνοι να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες.

Ενοχλημένος από την καταστροφική μανία ορισμένων, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρεθύμνου, Όθωνας Χριστουλάκης, φρόντισε το περασμένο Σάββατο το έκτρωμα να καλυφθεί, βάφοντας τον τοίχο, στον οποίο είχε γίνει το «γκράφιτι».

Παράλληλα, τόσο ο εντεταλμένος για θέματα μνημείων δημοτικός σύμβουλος, Κωστής Ηλιάκης όσο και ο κ. Χριστουλάκης υπέβαλαν από κοινού αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, με την οποία ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εντοπιστεί ο υπεύθυνος.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι έχουν καταγραφεί από κλειστό κύκλωμα καμερών και ήδη έχει κατατεθεί το υλικό στην ΕΛ.ΑΣ.

Αναλυτικά, στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Αξιότιμοι κύριοι,
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε το φαινόμενο των «graffiti» στις όψεις των κτιρίων του ιστορικού κέντρου Ρεθύμνου να έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις.

Η έκταση του φαινόμενου αυτού επιφέρει την αισθητική ρύπανση του δημοσίου χώρου και προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις στους ξένους και ντόπιους επισκέπτες ζημιώνοντας και την τουριστική εικόνα της πόλεως. Επιπλέον, η χρήση των διαφόρων «σπρέι» χρωματισμού graffiti με τις τοξικές ύλες που περιέχουν αυτά προκαλούν ανεπανόρθωτες φθορές όταν χρησιμοποιούνται σε λίθινα και μαρμάρινα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί ειδικά μηχανήματα, υλικά και πολλές εργατοώρες για την αποκατάστασή τους που όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί ένα επιπρόσθετο κόστος και προσπάθεια.

Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, συγκεκριμένα στα φύλλα της Κρητικής Επιθεώρησης 18/07/14 και 19/07/14 με τίτλο «Εικόνες που πληγώνουν - Έρμαια στις ορέξεις ασυνείδητων τα μνημεία», σας ζητάμε να δώσετε εντολή για την ανεύρεση των υπαιτίων για την αποτροπή περαιτέρω βεβήλωσης των μνημείων και κτιρίων του ιστορικού κέντρου. Εξάλλου έχουν εντοπιστεί πρόσωπα που διενεργούσαν τα συγκεκριμένα graffiti από κάμερες που ήδη έχουν κατατεθεί στην αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου.

Θεωρούμε χρέος όλων μας την προσπάθεια προστασίας της ιστορίας, του πολιτισμού μας, και της διάσωσης της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς διότι λαοί που δεν έχουν μνήμη δεν έχουν και μέλλον».

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην ενέργειά του να βάψει τον τοίχο του μνημείου, ο κ. Χριστουλάκης είπε ότι «το έκανα για να καταλάβει εκείνος που έκανε το γκράφιτι ότι δεν έκανε κάτι σπουδαίο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως μαζί με καταστηματάρχες της περιοχής προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα, ώστε σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του δήμου, να γίνει αποκατάσταση της πλατείας Μικρασιατών από την άθλια εικόνα που σήμερα παρουσιάζει.

Α.Κ.

 

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2014 | 2:36 pm


Ρημαγμένο το ανοιχτό γήπεδο των Τεσσάρων Μαρτύρων

Ρημαγμένο το ανοιχτό γήπεδο των Τεσσάρων Μαρτύρων
ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Δεν είναι ούτε ο πρώτος αλλά δυστυχώς ούτε ο τελευταίος εγκαταλελειμμένος δημόσιος χώρος, όμως και αυτός «πληγώνει» πολύ με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Ο λόγος για το γνωστό «ανοιχτό» γήπεδο μπάσκετ των 4ων Μαρτύρων, ένας χώρος στον οποίο πολλοί ερασιτέχνες αθλητές βρίσκουν διέξοδο από την καθημερινότητά τους, χρησιμοποιώντας τον για λίγη ώρα ξενοιασιάς. Είναι ένας χώρος, που ακόμα και σωματεία χρησιμοποιούν για κάποιες ώρες προπόνησης, δεδομένου ότι το Ρέθυμνο έχει πραγματικό έλλειμμα σε αθλητικές υποδομές, όμως για πολλά χρόνια δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό.

Ο δήμος Ρεθύμνου έχει εγκαταλείψει στην τύχη του το ανοιχτό γήπεδο και αυτό αποτυπώνεται χαρακτηριστικά μέσα από τις φωτογραφίες που καταθέτει και ένας πολίτης, κάτοικος Ρεθύμνου – και όχι δημότης όπως λέει για να μην «συνδεθεί» με κάποια δημοτική παράταξη –, ο κ. Παύλος Μάνεσης.

Ο ίδιος αναφέρει πως «το γήπεδο μπάσκετ των Τεσσάρων Μαρτύρων αποτελεί πόλο έλξης ερασιτεχνών αθλητών και παράλληλα είναι και χώρος άθλησης σωματείων μπάσκετ. Αλλά δυστυχώς, ως δημόσιος χώρος είναι αφημένος στην μοίρα του και στην εγκατάλειψη».

Πολλές παρέες ερασιτεχνών αθλητών επιλέγουν το ανοιχτό γήπεδο των 4ων Μαρτύρων για να περάσουν ένα ευχάριστο απόγευμα ή βράδυ, όμως πια η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από τα όρια. Ο αγωνιστικός χώρος είναι σε κακή κατάσταση, ο φωτισμός είναι ελλιπής και «όταν βραδιάσει πρέπει να έχεις ατομικό φακό για να παίξεις», οι λίγοι κάδοι είναι μισοσπασμένοι, τα παγκάκια ρημαγμένα και η περίφραξη είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει. Όσο για τα κατ' ευφημισμόν αποδυτήρια, εκεί χρειάζεσαι μάσκα οξυγόνου για να μπορέσεις να παραμείνεις λίγα λεπτά, αν τα καταφέρεις να περάσεις μέσα από τα σκουπίδια...

Είναι σίγουρο ότι οι απαιτούμενες παρεμβάσεις δεν απαιτούν πολλά χρήματα. Αρκεί μόνο η δημοτική αρχή και το τμήμα αθλητισμού του δήμου Ρεθύμνου επιτέλους να ενδιαφερθούν για τους δημόσιους χώρους και να τους αποδώσουν στους πολίτες όπως τους αξίζει.

Α.Κ.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2014 | 1:48 pm


Κρεμάστηκε στην αυλή του σπιτιού του

Κρεμάστηκε στην αυλή του σπιτιού του
Κρεμάστηκε στην αυλή του σπιτιού του

 

Τέλος στη ζωή του έδωσε σήμερα το πρωί ένας ηλικιωμένος άνδρας στην Επισκοπή Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 88χρονος σε μια κίνηση απελπισίας πέρασε τη θηλιά στο λαιμό του βρίσκοντας ευκαιρία την ώρα που η γυναίκα του έλειπε από το σπίτι.

Ο ηλικιωμένος άνδρας που βρέθηκε κρεμασμένος στην αυλή του σπιτιού του σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.
Πηγή: cretalive.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2014 | 1:40 pm


Έριχνε τα λύματα στην παραλία

Έριχνε τα λύματα στην παραλία
Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου, για ρύπανση στην παραλία Σφακάκι Ρεθύμνου.
Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου, για ρύπανση στην παραλία Σφακάκι Ρεθύμνου.

Άμεσα στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής μετέβησαν στην περιοχή όπου διαπίστωσαν ότι από ξενοδοχειακή μονάδα διοχετευόταν μέσω πλαστικού αγωγού, υγρά αστικά λύματα σε παρακείμενο αγροτεμάχιο με κατάληξη στο αμμώδες τμήμα της παραλίας.

Στον τόπο του συμβάντος εντοπίστηκε ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου ο οποίος και συνελήφθη.

Από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, επιβλήθηκαν και οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις κατά των υπαιτίων.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2014 | 1:13 pm


Το ξενοδοχείο πετούσε τα λύματα στο χωράφι

Το ξενοδοχείο πετούσε τα λύματα στο χωράφι
Το ξενοδοχείο πετούσε τα λύματα στο χωράφι


Τα λύματα της ξενοδοχειακής μονάδας κατέληγαν ... σε χωράφι! Αυτό διαπίστωσε χθες το βράδυ το Λιμενικό του Ρεθύμνου που μετά από ενημέρωση που είχε για ρύπανση στην παραλία Σφακάκι, έσπευσε, έλεγξε και διαπίστωσε ότι είχε εγκατασταθεί πλαστικός αγωγός μέσω του οποίου, υγρά αστικά λύματα από κοντινό ξενοδοχείο κατέληγαν σε χωράφι με κατάληξη στην παραλία.

 

Στον τόπο του συμβάντος εντοπίστηκε ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου ο οποίος και συνελήφθη.

Από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, επιβλήθηκαν και οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις κατά των υπαιτίων.
Πηγή: cretalive.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2014 | 12:02 pm


Ο κροκόδειλος ξεγλιστρά από τις παγίδες, ενώ συρρέουν οι τουρίστες

Ο κροκόδειλος ξεγλιστρά από τις παγίδες, ενώ συρρέουν οι τουρίστες
Το... μέλλον του κροκόδειλου αναμένεται να αποφασιστεί την Πέμπτη, σε σύσκεψη ειδικών που θα πραγματοποιηθεί στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.
Το... μέλλον του κροκόδειλου αναμένεται να αποφασιστεί την Πέμπτη, σε σύσκεψη ειδικών που θα πραγματοποιηθεί στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.

Ωστόσο, με... κοτομπουκιές και άλλα ορεκτικά επιχειρούν οι αρμόδιοι στο φράγμα των Ποταμών να... δελεάσουν τον κροκόδειλο, που δεν λέει να μπει μέσα στις παγίδες που βρίσκεται η «χοντρή μπουκιά»: τα ολόκληρα κοτόπουλα!

«Χρησιμοποιούμε και αυτό το σχέδιο να δούμε αν αποδώσει, καθώς μέχρι σήμερα γυρνάει γύρω γύρω ο κροκόδειλος και μέσα δεν μπαίνει», δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης του φράγματος Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις μεθόδους με επιμονή και υπομονή πριν προχωρήσουμε στο επόμενο σχέδιο που είναι τα σχοινιά με το δίχτυ».
Ωστόσο, ιδέες έχει βάλει στους Αμαριώτες η κοσμοσυρροή στην περιοχή τους λόγω του κροκόδειλου που έχει εντοπιστεί στο φράγμα των Ποταμών. «Hρθα κι εγώ όπως και πολλοί άλλοι να φωτογραφήσω τον κροκόδειλο για να τον δείξω στους φίλους μου με την επιστροφή μου στην Καλιφόρνια», δήλωσε ο κρητικής καταγωγής αρχιτέκτονας, Γιώργος Μεσσαριτάκης που βρίσκεται στο νησί για διακοπές.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσιπόπουλος από τον Πειραιά προσθέτει: «Είμαστε διακοπές στην Κρήτη, ακούσαμε για το θέμα και ήρθαμε να δούμε από κοντά τον κροκόδειλο. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για μας ο συγκεκριμένος κροκόδειλος να είναι ελεύθερος σε ποτάμι στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Το φράγμα επισκέπτονται κάθε μέρα ξένοι τουρίστες και ντόπιοι προσπαθώντας να δουν και να φωτογραφήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους ελεύθερο κροκόδειλο. Μάλιστα δεν λείπουν κάποιοι φορείς και πολίτες που, μεταξύ σοβαρού και αστείου, εκφράζουν την επιθυμία τους ο κροκόδειλος να παραμείνει στο... νέο του σπίτι, αποτελώντας τουριστικό θέαμα-ατραξιόν με αντίτιμο!

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2014 | 3:01 pm


Μηχανάκι παρέσυρε και τραυμάτισε 3χρονο κοριτσάκι στο Ρέθυμνο

Μηχανάκι παρέσυρε και τραυμάτισε 3χρονο κοριτσάκι στο Ρέθυμνο
Ο οδηγός δεν έχε άδεια και κινούνταν στο πεζοδρόμιο!
Μηχανάκι παρέσυρε και τραυμάτισε 3χρονο κοριτσάκι στο Ρέθυμνο - Ο οδηγός δεν έχε άδεια και κινούνταν στο πεζοδρόμιο!

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, βραδινές ώρες χθες, όταν δίκυκλο όχημα με οδηγό έναν 62χρονο, καθώς κινούνταν παράνομα πάνω στο πεζοδρόμιο της μαρίνας Ρεθύμνου, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια ικανότητας οδήγησης παρέσυρε και τραυμάτισε κορίτσι τριών (03) ετών.

Η τραυματίας διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και στη συνέχεια διακομίστηκε στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο συνοδεία ιατρού για περαιτέρω παρακολούθηση- αντιμετώπιση.

O 62χρονος οδηγός συνελήφθη και σήμερα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Από τη Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου που διενεργεί την προανάκριση, επεβλήθησαν διαπιστωθείσες διοικητικές παραβάσεις.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2014 | 1:45 pm


Απιαστος ο κροκόδειλος στο Ρέθυμνο

Απιαστος ο κροκόδειλος στο Ρέθυμνο
Απιαστος ο κροκόδειλος στο Ρέθυμνο
Το μέλλον του Σήφη του κροκόδειλου θα αποφασιστεί την Πέμπτη σε σύσκεψη ειδικών που θα πραγματοποιηθεί στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τη «σύλληψή» του ο κροκόδειλος ξεγλιστρά από τις παγίδες που του στήνουν.

Δημοσιεύθηκε στις 21 July 2014 | 8:54 am


«Έρμαια» στις ορέξεις ασυνείδητων τα μνημεία

«Έρμαια» στις ορέξεις ασυνείδητων τα μνημεία
Συνεχίζεται χωρίς αναστολές η δράση ορισμένων οι οποίοι εκτονώνονται στα μνημεία της πόλης και σε κτήρια του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου.
Συνεχίζεται χωρίς αναστολές η δράση ορισμένων οι οποίοι εκτονώνονται στα μνημεία της πόλης και σε κτήρια του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο φωτογραφικός φακός του GOODnet.gr «αιχμαλωτίζει» σκηνές απείρου... αίσχους στο ιστορικό κέντρο της πόλης και τα μνημεία, η καταστροφή των οποίων αποτελεί συχνό φαινόμενο και έχει αναδειχθεί κατά καιρούς από τον τοπικό τύπο χωρίς τελικά οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν το παραμικρό για να αποδείξουν ότι νοιάζονται και μπορούν να παρέμβουν ουσιαστικά.

Ασυνείδητοι ζωγραφίζουν ακατάπαυστα με σπρέι τους τοίχους, γεμίζουν με απορρίμματα τους χώρους των ιστορικών μνημείων ενώ απίστευτο θράσος δείχνουν οι «ζωγραφιές» στα σημεία όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη και σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να σκαρφαλώσουν για να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε ακέραιο.

Μια σύντομη περιήγηση στην πόλη απέδειξε για άλλη μια φορά την ανυπαρξία των φορέων και τις καταστροφικές διαστάσεις που έχει λάβει η δράση ορισμένων που δεν σέβονται την ιστορική αξία των μνημείων. Συγκεκριμένα, με μια βόλτα στην Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη διαπιστώσαμε πως το άγαλμα δέχθηκε «επίθεση» με σπρέι. Παρά το γεγονός ότι η καταστροφή του αγάλματος είναι σε αρχικό στάδιο, αν δεν ληφθούν μέτρα και σύντομα μάλιστα, ενδέχεται να καταστραφεί και η εικόνα του να είναι όμοια με την πλειοψηφία των μνημείων της πόλης.

Φθάνοντας στο Ενετικό Λιμάνι εντοπίσαμε τη διαχρονικότητα της καταστροφικής δράσης κάποιων και τη στασιμότητα για τη συντήρηση και την καθαριότητα από πλευράς αρμόδιας αρχής. Σκουπίδια, γκράφιτι, και καταστροφή του φωτισμού είναι τα κύρια στοιχεία που εντοπίσαμε κατά μήκος του φάρου, ενώ η έλλειψη συντήρησης του χώρου ενέχει αρκετούς κινδύνους για τους επισκέπτες. Η περίφραξη που έχει εγκατασταθεί ώστε να αποτρέπει την πρόσβαση στο σημείο του φάρου είναι σκουριασμένη με τα σίδερα μάλιστα να προεξέχουν γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Ο φάρος, ίσως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, συνεχίζει να έχει εδώ και χρόνια την ίδια άθλια εικόνα και όμως φαίνεται πως αυτό δεν «αγγίζει» την αρχαιολογική υπηρεσία και τον δήμο.

Στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης και τα σοκάκια της πόλης η εικόνα είναι το ίδιο δυσάρεστη. Οι προσόψεις των κτηρίων έχουν υποστεί αλλοίωση από τα «γκράφιτι», ενώ την ίδια εικόνα έχουν η Πλατεία Μικρασιατών, ο Μιναρές στο Νερατζέ Τζαμί, που βρίσκεται υπό υποστήλωση, και η πρόσοψη της αίθουσας του Ωδείου παρά την περίφραξη που έχει τοποθετηθεί λόγω των εργασιών.

Η εξωτερική όψη του δημοτικού κήπου είναι εξίσου απογοητευτική, ενώ δεν «γλίτωσε» και η κρήνη που έχει τοποθετηθεί στη βορειοδυτική πλευρά του.

Στην Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων και συγκεκριμένα το άγαλμα του Κώστη Γιαμπουδάκη δεν «γλίτωσε» από τα σπρέι των ανεξέλεγκτων που δεν σέβονται την ιστορικότητα και τη σημασία τέτοιων μνημείων. Παρακάτω, στη Μεγάλη Πόρτα την προσοχή των περαστικών τραβάνε, δυστυχώς, τα πολύχρωμα «γκράφιτι» και οι αφίσες αποσπώντας αρνητικό σχολιασμό από ντόπιους και επισκέπτες, ενώ η πύλη κατέχει πλέον δευτερεύοντα ρόλο.

ΕΚΑΝΑΝ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ!

Από τα πιο εξωφρενικά που κατέγραψε ο φωτογραφικός μας φακός έχει να κάνει με την «έμπνευση» εκείνων που πιθανότατα χθες τα ξημερώματα έκαναν γκράφιτι στο μνημείο του Αγίου Φραγκίσκου, στο ανατολικό του τμήμα, στην είσοδο από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Και πραγματικά είναι να απορεί κανείς πως αυτή η καταστροφή όχι μόνο δεν έγινε αντιληπτή εγκαίρως ή αν έγινε, γιατί δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από πολίτες ή υπηρεσίες. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι σε έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους, που οδηγεί στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και τη νύχτα εξακολουθεί να έχει κίνηση, αυτό δεν έγινε αντιληπτό.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές οφείλουν να ερευνήσουν την υπόθεση, να εκτιμήσουν την καταστροφή και να αναζητήσουν τους δράστες. Τουλάχιστον, στην περιοχή υπάρχουν πολλά καταστήματα και ίσως θα μπορούσε το υλικό από κάμερες ασφαλείας να φανεί χρήσιμο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟY - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 July 2014 | 3:40 pm


Αιματηρό επεισόδιο σε κοινωνική εκδήλωση

Αιματηρό επεισόδιο σε κοινωνική εκδήλωση
Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Φράγματος των Ποταμών Αμαρίου, όταν στη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης, στη διάρκεια καβγά μεταξύ κάποιων προσκεκλημένων, βγήκαν τα όπλα.
Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Φράγματος των Ποταμών Αμαρίου, όταν στη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης, στη διάρκεια καβγά μεταξύ κάποιων προσκεκλημένων, βγήκαν τα όπλα.

Ένας 47χρονος από τα Ανώγεια νοσηλεύεται με τραύμα στο δεξί μηρό στο Νοσοκομείο Ρεθυμνου, χωρίς να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η υγεία του.
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ένας ακόμα τραυματίας που έχει μεταφερθεί σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου.
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου ενεργεί προανάκριση για το συμβάν.

Δημοσιεύθηκε στις 18 July 2014 | 1:22 pm


Συγκέντρωση στο Ρέθυμνο σήμερα ενάντια στα χημικά όπλα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στην ανοιχτή λεκάνη της Μεσογείου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7:30 το απόγευμα, έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στην ανοιχτή λεκάνη της Μεσογείου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7:30 το απόγευμα, έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Πρόκειται για μια προσυγκέντρωση ενόψει της μεγάλης διαμαρτυρίας που θα γίνει στα Χανιά με τον τριήμερο αποκλεισμό της Αμερικανικής Βάσης της Σούδας, από το Σάββατο 19 μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιουλίου. Στη συγκέντρωση της Πέμπτης, οι Ρεθεμνιώτες θα ενημερωθούν σχετικά με την κινητοποίηση και θα οργανωθεί η συμμετοχή και μετάβαση όσων το επιθυμούν, στη Σούδα.

Στην ανακοίνωσή τους οι πολίτες ενάντια στα χημικά του πολέμου αναφέρουν:

«Η υδρόλυση των χημικών όπλων που πούλησαν στη Συρία οι βιομηχανίες του πολέμου, έχει ήδη αρχίσει. Τα πλοία βρίσκονται ΒΔ της Παλαιόχωρας.

Απαιτούμε την άμεση διακοπή του πειράματος της υδρόλυσης. Απώτερος στόχος είναι -μεταξύ άλλων- η νομιμοποίηση της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου ως χώρος απόθεσης αποβλήτων για τα χημικά όπλα και άλλων χωρών, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Να σταματήσει τώρα η παραγωγή χημικών όπλων. Να σταματήσει να είναι η Μεσόγειος νεκροταφείο χημικών και τάφος προσφύγων των πολέμων τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών -πολιτών ενάντια στα χημικά του πολέμου.

«Διαμαρτυρόμαστε, ενημερωνόμαστε, δηλώνουμε συμμετοχή στα λεωφορεία, συμβάλλουμε οικονομικά για τη δωρεάν μετάβαση των διαδηλωτών. Συμμετέχουμε στον τριήμερο αποκλεισμό της Αμερικανικής Βάσης στην Σούδα.

Συμμετέχουμε την Πέμπτη 17 Ιουλίου στη συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο Ρεθύμνου στις 7:30 μ.μ. για τη διοργάνωση της εξόδου προς την Σούδα (θέσεις σε πούλμαν).

Ζητούμενο είναι οι διαδηλωτές να μπορέσουν να μεταβούν Δωρεάν στις αμερικανικές βάσεις. Οπότε την Πέμπτη στο Δημαρχείο ας συμβάλλει κάθε κάτοικος του Ρεθύμνου για αυτό το θέμα που μας αφορά όλους και όλες.

Πολίτες ενάντια στα χημικά του Πολέμου».

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 7:30 ΣΤΟΥΣ 4 ΜΑΡΤΥΡΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ

Κοινή ανακοίνωση ενάντια στην καταστροφή των χημικών υπογράφουν η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ρεθύμνης και ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου.

Σε αυτήν αναφέρουν:

«Ξεκίνησε πριν μέρες η εν πλω καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο θάλασσα, από το αμερικανικό πλοίο «Cape Ray», το οποίο εδώ και μέρες έχει αναχωρήσει για τα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παρά τη διεθνή κατακραυγή και το κύμα αντιδράσεων τόσο στην Κρήτη όσο και σε πολλές περιοχές όλης της χώρας, ΝΑΤΟ και ΕΕ υλοποιούν τη λεγόμενη υδρόλυση που θα έχει σαν αποτέλεσμα η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η περιοχή της Κρήτης να μολυνθεί με χημικά τοξικά απόβλητα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ φέρει βαριές ευθύνες για το εκτυλισσόμενο έγκλημα στη Μεσόγειο, αφού σε πλήρη σύμπλευση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μετά το αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας, βάζουν τώρα σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η ΕΕ, με τα περισσότερα κράτη μέλη της να είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οργανώνει πολέμους με οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα. Διεξήγαγε πόλεμο στο έδαφος της Ευρώπης, συμμετέχει στους σχεδιασμούς επέμβασης σε Ασία και Αφρική, επεμβαίνει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πάει χέρι-χέρι με τις ΗΠΑ στον αντικομμουνισμό και την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος με τρομονόμους. ΕΕ και ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν την εγκληματική δράση του Ισραηλινού κράτους ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, που αυτές τις μέρες εντείνεται, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα. Μεγάλες ευθύνες έχει η ΕΕ αλλά και η κυβέρνηση της χώρας μας που διαρκώς αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Ακόμα χειρότερα στην περίπτωση της Ουκρανίας που ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στηρίζουν μια αντιδραστική κυβέρνηση που συγκροτείται από φασιστικές δυνάμεις και άλλες αστικές δυνάμεις που έχουν σαν στόχο το επόμενο διάστημα, ακόμα πιο αποφασιστικά, να προχωρήσουν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Αν. Ουκρανία σε βάρος του λαού της περιοχής.

Αλλά, επίσης να προχωρήσουν νέα αντεργατικά μέτρα στο όνομα του δανεισμού της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προσπάθεια της αντιδραστικής κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας.

Πρόκειται για τους ίδιους που ρίχνουν τα χημικά στη θάλασσα της Μεσογείου. Καταδικάζουμε λοιπόν για μια ακόμα φορά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια απόρριψης των χημικών της Συρίας στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής μας.

Καλούμε σωματεία, φορείς, συσπειρώσεις και επιτροπές αγώνα να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο νέο έγκλημα ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη και ώρα 7:30μμ στους 4 Μαρτυρες.

Απαιτούμε:

• να σταματήσει τώρα η καταστροφή των επικίνδυνων χημικών της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.
• την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις
• να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ•
• όχι άλλο αίμα και καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων».

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Πρόταση έκδοσης ψηφίσματος από το δήμο Ρεθύμνου

Πρόταση για άμεση έκδοση ανακοίνωσης-ψηφίσματος του Δήμου Ρεθύμνου που να αφορά στη διακοπή της επιχείρησης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» Μιχάλης Ανδρουλάκης και Γιώργος Βλαστός χθες στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνου. Την πρόταση συνυπογράφουν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή» Σταύρος Βουρβαχάκης, Κώστας Πολοπετράκης και Γιώργος Σταράκης.

Η πρόταση κοινοποιήθηκε στον Δήμαρχο Ρεθύμνου, στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και στους νεοκλεγέντες επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Στην πρόταση ανακοίνωσης-ψηφίσματος των δημοτικών συμβούλων της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» αναφέρεται:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης εκφράζει την κάθετη αντίθεση του στο επικίνδυνο πείραμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου. Όπως έχουν επισημάνει έγκυροι επιστημονικοί φορείς, ενδεχόμενο ατύχημα είναι ικανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη Μεσόγειο.

Παρά τις καθολικές αντιδράσεις της κρητικής κοινωνίας που εκφράστηκε με μεγάλα συλλαλητήρια όπως αυτό του Αρκαδίου, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έδειξαν την παραμικρή ευαισθησία να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία και να παρέμβουν στη διεθνή κοινότητα για να ακυρωθεί η καταστροφή των χημικών.

Ο Δήμος Ρεθύμνης εκφράζοντας τη θέληση και την έντονη ανησυχία των πολιτών του Ρεθύμνου, λέει ένα βροντερό ΟΧΙ στην υδρόλυση των χημικών όπλων στη Μεσόγειο και απαιτεί τώρα τη διακοπή της επιχείρησης καταστροφής των χημικών και την ασφαλή καταστροφή τους εκτός Μεσογείου με ευθύνη των χωρών παραγωγής και εμπορίας τους.

Ο Δήμος Ρεθύμνης:

1. Στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο και καλεί τους πολίτες του Ρεθύμνου να συμμετάσχουν ενεργά και μαζικά στον αποκλεισμό της Βάσης της Σούδας στις 19-21/7/2014.
2. Θα στηρίξει οικονομικά το Παγκρήτιο Συντονιστικό κατά των Χημικών στις δράσεις που προγραμματίζει.
3. Θα συμμετάσχει με αντιπροσωπεία δημοτικών συμβούλων του, στη διαμαρτυρία με πλωτά μέσα στη θαλάσσια περιοχή που θα γίνει η υδρόλυση των χημικών από το σκάφος «CAPE RAY».
4. Θα συντονίσει τις αντιδράσεις του μαζί με άλλους ελληνικούς δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης και με ανάλογα διαβήματα προς τις ελληνικές και ξένες αρχές που εμπλέκονται στο θέμα της καταστροφής των χημικών».
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 July 2014 | 4:36 pm


Ενημέρωση στα χωριά του Ρεθύμνου από την Cretan Ferries

Ενημέρωση στα χωριά του Ρεθύμνου από την Cretan Ferries
Για την επαναδρομολόγηση του πλοίου στη γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιάς

 

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι περιοδείες των στελεχών της Cretan Ferries στα χωριά του δήμου Ρεθύμνου με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την προσπάθεια αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και την επαναδρομολόγηση του πλοίου στη γραμμή Ρέθυμνο – Πειραιάς.

Νωρίς το βράδυ η αντιπροσωπεία της εταιρείας και με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου κ. Γιώργο Σκορδίλη άρχισε την ενημέρωση από κοινότητες του πρώην Δήμου Λαππαίων. Ξεκίνησαν από τα Μυριοκέφαλα και κατέληξαν στην Επισκοπή.

Υπήρξε μια σοβαρή ενημερωτική συζήτηση γύρω από τη νέα προσπάθεια και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το κλίμα της δυσπιστίας άρχισε να ανατρέπεται μετά από τη σοβαρότητα της νέας προσπάθειας και δηλώθηκε η συμμετοχή και η ευχή για την επιτυχία του εγχειρήματος, σύμφωνα με την Cretan Ferries.

Έγινε και παράδοση μπλoκ για την εγγραφή μετόχων για να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συντοπίτες τους.
Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 July 2014 | 8:25 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: