1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Επισκοπη Ρεθυμνης    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Επισκοπη Ρεθυμνης και εμείς θα το προσθέσουμε.

Συστράτευση των φορέων για τη χρηματοδότηση των μελετών και έργων του ΒΟΑΚ

Συστράτευση των φορέων  για τη χρηματοδότηση των μελετών και έργων του ΒΟΑΚ
Tης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και της Περιφέρειας Κρήτης

Ενημερωτική συνάντηση για την πορεία των μελετών του ΒΟΑΚ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης με τη συμμετοχή της Διοίκησης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, του Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Ανδρέα Ξανθού, των Δημοτικών Αρχών και θεσμικών φορέων του Νομού.
Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ενημέρωση από τη Διοίκηση και τεχνικό επιτελείο του ΟΑΚ ΑΕ στους φορείς για τα έργα που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν σε όλα τα τμήματα του ΒΟΑΚ. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι ο ΒΟΑΚ υποχρηματοδοτείται σε σχέση με τα λοιπά οδικά δίκτυα της χώρας καθώς στην Κρήτη διατίθενται μόλις 163 εκ. ευρώ σε σχέση με τα 3 δις ευρώ, που αναλογούν σε πανελλήνιο επίπεδο. Μάλιστα ιδιαίτερη ολιγωρία παρατηρείται από πλευράς κεντρικού κράτους στη χρηματοδότηση των μελετών των τμημάτων «Ατσιπόπουλο – Βρύσσες» και «Σταυρωμένος – Γεροπόταμος», των οποίων εκκρεμεί η ολοκλήρωση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η περαιτέρω ένταξή τους στο ΣΕΣ.
Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τις μελέτες του ΒΟΑΚ παράλληλα με την απορρόφηση μεγαλύτερου ποσού από το ΣΕΣ αναφορικά με τα οδικά έργα. Για αυτό το λόγο πρόκειται το θέμα αυτό να τεθεί σε επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, ώστε συστρατευμένα η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με τους τοπικούς φορείς να διεκδικήσουν από την Πολιτεία τις χρηματοδοτήσεις, που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι μελέτες και τα έργα του ΒΟΑΚ, που είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και την ανάπτυξη της Κρήτης.

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 2:13 pm


Αναβλήθηκε η δίκη για τον θάνατο της Στέλλας Ακουμιανάκη

Αναβλήθηκε η δίκη για τον θάνατο της Στέλλας Ακουμιανάκη
ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης για τον θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου.

Η υπόθεση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει χθες, όμως το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της για τις 24 Μαρτίου του 2015. Κατηγορούμενος είναι ο 20χρονος σήμερα νεαρός ρεθυμνιώτης, φίλος της άτυχης ανήλικης, που κατηγορείται για θανατηφόρα έκθεση του θύματος και βιασμό κατά συναυτουργία.

Στο μεταξύ, στις 12 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΜΟΔ Χανίων με κατηγορούμενους τους δύο ειδικευόμενους γιατρούς και τον έτερο νεαρό φίλο της Στέλλας, που τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου το 2011 έχασε τη ζωή της μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Η ανήλικη είχε καταλήξει στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 2:02 pm


Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο για τον ΒΟΑΚ

Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο για τον ΒΟΑΚ
Συστράτευση και διεκδίκηση από όλους τους βουλευτές της Κρήτης προτείνει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης
Λεπτομερής καταγραφή των δεδομένων και των αναγκών σε επίπεδο νομού Ρεθύμνου σε χθεσινή σύσκεψη

Τη χρηματοδοτική ανυπαρξία και κυρίως την κυβερνητική πολιτική που αρνείται να δει κατάματα και να δώσει στην Κρήτη αυτό που επί χρόνια της έχει στερήσει ανέδειξε η χθεσινή ενημερωτική σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με αντικείμενο την επιτακτική ανάγκη για την αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα του νησιού.

Οι ανάγκες έχουν καταγραφεί ή για την ακρίβεια πρόκειται να καταγραφούν στη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού που θα κάνει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Αυτό που είναι απαραίτητο και αποτέλεσε κοινή γραμμή των εμπλεκομένων φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη είναι ότι απαιτείται το κράτος να φροντίσει για την αποτελεσματική χρηματοδότηση των έργων που είναι απαραίτητα αρχικά να μελετηθούν και στη συνέχεια να εκτελεστούν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, οι δήμαρχοι Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης, Μυλοποτάμου, Δ. Κόκκινος, Αγ. Βασιλείου, Γ. Ταταράκης, Ανωγείων, Μ. Καλλέργης, ο αντιδήμαρχος Αμαρίου, Μ. Ψαρουδάκης, καθώς και τα στελέχη του ΟΑΚ, κ.κ. Κοπάσης, Αγαπάκης, Μαμαγκάκης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και πολίτες.

Ο διευθυντής συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ, Γιώργος Αγαπάκης, παρουσίασε τα στοιχεία που έχει καταγράψει ο οργανισμός σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και τα απαιτούμενα έργα, επαναλαμβάνοντας ότι η χρηματοδότηση που προορίζει το κράτος για την Κρήτη είναι μακράν ελάχιστη αναφορικά με τις ανάγκες.

Ειδικά για το νομό Ρεθύμνου, έγινε λεπτομερής παρουσίαση του έργου Πάνορμο – Εξάντης, ένα έργο μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 65 εκ. ευρώ, το οποίο έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ακολούθως, τονίστηκε με έμφαση πως απαιτείται η ολοκλήρωση δύο καίριων μελετών: του τμήματος Ατσιπόπουλο – Βρύσσες που γίνεται με επαναχάραξη και του τμήματος Σταυρωμένος – Γεροπόταμος.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα τα στελέχη του ΟΑΚ ανέπτυξαν και στο αρμόδιο υπουργείο την πρόταση του οργανισμού, διεκδικώντας περισσότερη χρηματοδότηση, θέμα για το οποίο θετική απάντηση δεν υπήρξε.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

Σκληρή κριτική στη διαχρονική κυβερνητική πολιτική, αλλά και στην παρούσα συγκυρία άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή τις επισημάνσεις στη χθεσινή συνάντηση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ δεν υπήρξε «ποτέ προτεραιότητα ούτε για τις κυβερνήσεις ούτε για τις τοπικές εξουσίες διαχρονικά. Σήμερα έχουμε ένα οδικό δίκτυο το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόβλημα. Έχει μετατραπεί σε πρόβλημα οδικής ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Επομένως, παίρνοντας υπόψη και τη μεγάλη ανισοκατανομή και την ανισότιμη μεταχείριση της Κρήτης σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, νομίζω ότι χρειάζεται μία σοβαρή διορθωτική παρέμβαση. Αυτό δεν είναι τοπικισμός. Είναι διεκδίκηση αποκατάστασης ανισότιμης μεταχείρισης. Είναι μία μεροληψία απέναντι σε μία περιφέρεια που εμφανέστατα υστερεί σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα».

Πρόσθεσε, δε, πως είναι απολύτως απαραίτητο η κυβέρνηση να αναπροσανατολίσει τους πόρους που διατίθενται για τα οδικά δίκτυα: «Είναι εντυπωσιακό ότι αυτήν την περίοδο προσανατολίζονται δημόσιοι πόροι σε περιφέρειες και για έργα αποκλειστικά πελατειακής λογικής και μιλώ για το έργο Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα. Νομίζω λοιπόν ότι πλέον για να συζητήσουμε σοβαρά το ζήτημα της αναβάθμισης του ΒΟΑΚ πρέπει να τεθεί σε άλλη πολιτική βάση η συζήτηση. Πρέπει να υπάρξει μία συνεννόηση σε επίπεδο κυβέρνησης που να αναγνωρίζει την υστέρηση, να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να αναπροσανατολίσει ευρωπαϊκούς και εγχώριους πόρους για να προχωρήσουν αυτές οι απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις που προτείνει ο ΟΑΚ.

Είναι κόκκινη γραμμή το να διεκδικήσουμε με σοβαρότητα και με συγκροτημένο τρόπο και οι πολιτικές δυνάμεις και η αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικοί φορείς όλου του νησιού τη γρήγορη χρηματοδότηση και αποπεράτωση των μελετών. Είναι προϋπόθεση για να συνεχίσει η συζήτηση. Στη συνέχεια, όμως, θέλει μία άλλη αναδιανεμητική πολιτική στην κατανομή των δημόσιων πόρων με προτεραιότητα την Κρήτη, η οποία υστερεί στον τομέα», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή αναφέρθηκε στην αδικία σε βάρος της Κρήτης λέγοντας: «Είναι απογοητευτικά τα στοιχεία βλέποντας και συγκρίνοντας τις χρηματοδοτήσεις που έρχονται στην Κρήτη, ένα ποσό των 160 εκ. ευρώ περίπου από το νέο ΣΕΣ, όταν για την υπόλοιπη Ελλάδα ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ οι οδικοί άξονες, τα σιδηροδρομικα δίκτυα και το μετρό. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ένα νησί, που δεν έχει μόνο 600 χιλιάδες κατοίκους αλλά και 2,5-3 εκ. επισκέπτες, που στο ΑΕΠ δίνει πάνω από το 5%, δεν μπορεί να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις για δημόσια έργα κάτω από το 2,5%. Αυτό είναι άδικο και απαράδεκτο και δεν θα το δεχθεί κανένας, ούτε φορέας, ούτε κάτοικος του νησιού».

Ειδικά για τις μελέτες των τμημάτων Ατσιπόπουλο – Βρύσσες και Σταυρωμένος – Γεροπόταμος απαιτείται άμεση χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή τους, ενώ η ίδια τόνισε πως και οι πολίτες οφείλουν να ξεπερνούν τα προσωπικά τους συμφέροντα προς όφελος του δημοσίου: «Οι μελέτες αυτές, παρότι βρίσκονται προς το τέλος τους, έχουν γίνει πολλές ενστάσεις από πολίτες που έχουν περιουσίες από εκεί που περνάει η νέα χάραξη. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση στον καθένα μας ότι πέρα από τις χρηματοδοτήσεις που δεν έρχονται με τον ρυθμό που θέλουμε, κι εμείς οι ίδιοι δεν πρέπει να βάζουμε εμπόδια. Ακόμα και στο δημοπρατημένο έργο, το Πάνορμο – Εξάντης, υπάρχουν ενστάσεις. Βέβαια, είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη που θίγεται να προσφύγει στα αρμόδια όργανα. Αν, όμως, ο καθένας σκέφτεται ότι ο δρόμος δεν πρέπει να θίξει το δικό του χωράφι, αλλά μόνο του διπλανού, έτσι έργο δεν πρόκειται να κάνουμε. Υπάρχει πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις, επομένως αν υπάρχουν και καθυστερήσεις με τα δικαστήρια, τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ. Όλοι μαζί θα πρέπει να διεκδικήσουμε και να γίνει συνείδηση στον καθένα μας ότι τα δημόσια έργα πρέπει να γίνονται με τους καλύτερους δυνατούς περιβαλλοντικούς όρους, να χρηματοδοτείται γρήγορα και ο πολίτης να παίρνει τις αποζημιώσεις, πράγμα που συμβαίνει σήμερα».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΜΕΣΑ ΒΗΜΑΤΑ
Πρωτοβουλία για κοινό μέτωπο από τον Γιάννη Κεφαλογιάννη

Την πρότασή του για τον εκσυγχρονισμό του ΒΟΑΚ κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο της ενημερωτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Ο κ. Κεφαλογιάννης απέστειλε χθες επιστολή προς όλους τους Βουλευτές του νησιού, προτείνοντας τρία συγκεκριμένα βήματα, με βάση τα οποία θα δημιουργηθεί ένα σταθερό, κοινό μέτωπο διεκδίκησης για τη βελτίωση των υποδομών της κεντρικής οδικής αρτηρίας της Κρήτης.

Ειδικότερα, ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής προτείνει τη διενέργεια διευρυμένης σύσκεψης υπό τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Γ. Ροκαδάκη, έτσι ώστε να τεθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το επικίνδυνο και ανεπαρκές οδικό δίκτυο και τα δεδομένα που προκύπτουν από την τεχνική έκθεση και την επικαιροποιημένη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού του ΟΑΚ. Παράλληλα, προτείνει να οργανωθεί κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο και να πραγματοποιηθεί άμεσα η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα ως εθνική αναπτυξιακή προτεραιότητα και να τροποποιηθεί το ΣΠΕΜ 2014-2020, το οποίο βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης και αποκλείει τη δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων για τον ΒΟΑΚ. Τέλος, προτείνει την καθιέρωση τρίμηνης ενημερωτικής συνάντησης για τον συνεχή συντονισμό και την παρακολούθηση των εξελίξεων σχετικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Οι δύσκολες συνθήκες, μέσα στις οποίες προσπαθούμε να εκπροσωπήσουμε τους συμπολίτες μας, και οι αυξανόμενες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, δημιουργούν ένα σύνθετο πεδίο διεκδίκησης που δεν επιτρέπει εφησυχασμούς και λάθη που στο παρελθόν στοίχησαν στον τόπο. Οφείλουμε να απομονώσουμε τις διαφορές μας και να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης ρεαλιστικών λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα του νησιού. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε διευρυμένες συνέργειες με στόχο την αναπτυξιακή αντεπίθεση της Κρήτης. Ο κύριος στόχος της παρούσας επιστολής είναι να συμβάλει στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχουμε αγωνιστεί χωρίς δυστυχώς τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είναι γνωστό ότι η Κρήτη συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων περιοχών της χώρας σε τροχαία ατυχήματα, με ένα μεγάλο μέρος αυτών να σημειώνονται στον Β.Ο.Α.Κ. Παρ' όλα αυτά τα πρώτα δείγματα που προκύπτουν από το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014 - 2025 (ΣΠΕΜ) είναι απογοητευτικά και δείχνουν για άλλη μια φορά την αδιαφορία της Πολιτείας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Θα ήθελα να προτείνω τρία βασικά βήματα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο διεκδίκησης.

Αρχικά, προτείνω να προχωρήσουμε άμεσα στη διενέργεια διευρυμένης σύσκεψης υπό το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην οποία θα συμμετέχουν οι Βουλευτές της Κρήτης, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες του νησιού, τα μέλη του Δ.Σ του Ο.Α.Κ., ο Διοικητής του τμήματος τροχαίας Β.Ο.Α.Κ. και αντιπρόσωποι από τα Τεχνικά, Εμπορικά και Οικονομικά Επιμελητήρια Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης. Τα δυο βασικά ζητήματα που θα τεθούν είναι αφενός τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το επικίνδυνο και ανεπαρκές οδικό δίκτυο του νησιού και αφετέρου η παρουσίαση μελετών και στοιχείων, όπως η τεχνική έκθεση που έχει συνταχθεί από τον ΟΑΚ για το Βόρειο Οδικό Άξονα αλλά και η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού του έργου. Παράλληλα, πρέπει να οργανωθεί η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στην οποία πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο εκσυγχρονισμός του ΒΟΑΚ οφείλει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας και ταυτόχρονα δείγμα σεβασμού και τιμής απέναντι σε όσους έχασαν άδικα τη ζωή τους. Ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξουν άμεσες δεσμεύσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αναλυτικά χρονοδιαγράμματα μελετών και έργων και ένα ελάχιστο πλαίσιο άμεσων παρεμβάσεων, όπως την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας του υφιστάμενου δικτύου και την κατασκευή των 51 χιλιομέτρων του ΒΟΑΚ όπου υπάρχει ωριμότητα μελετών.

Τέλος, προτείνω την καθιέρωση τρίμηνης ενημερωτικής συνάντησης με στόχο το συντονισμό των ενεργειών και την παρακολούθηση των εξελίξεων, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες που θα μετατρέψουν το ΒΟΑΚ σε ένα σύγχρονο, ασφαλές και ποιοτικό οδικό δίκτυο».

ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ Α/Κ ΑΜΑΡΙΟΥ

Σε δύο μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νότιο τμήμα του κεντρικού κλάδου στον ανισόπεδο κόμβο Αμαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί στην κυκλοφορία. Αυτό ανέφεραν στη χθεσινή σύσκεψη οι κ.κ. Κοπάσης και Αγαπάκης από τον ΟΑΚ, εκτιμώντας ότι μετά την υποκατάσταση του εργολάβου οι εργασίες εξελίσσονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα κυκλοφορίας που έχουν προκύψει στην παράκαμψη της εθνικής προς τον Πλατανιά μετά το κλείσιμο της εξόδου προς Μισσίρια, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΚ, Λευτέρης Κοπάσης, τόνισε πως εφαρμόζεται ό,τι έχει μελετηθεί και μετά το τέλος του έργου θα διαπιστωθούν οι τυχόν δυσλειτουργίες και θα αντιμετωπιστούν εάν κριθεί απαραίτητο. Πάντως, κατέστησε σαφές ότι σε έργα που έχουν αδειοδοτηθεί, οι τροποποιήσεις είναι πολύ δύσκολες. «Για να γίνει αυτό το έργο, υπάρχει μία μελέτη, η οποία έχει πάρει τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Δεν είναι εύκολο οτιδήποτε είναι μελετημένο και αδειοδοτημένο να αλλάξει με ευκολία. Παρ' όλα αυτά είναι ενδεχόμενο κάπου να αντιμετωπίσουμε μία αστοχία. Θα είμαστε εκεί για να δούμε αυτό το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε αν χρειάζεται. Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις για κυκλικούς κόμβους. Όμως, αυτό δεν μπορούμε να το δούμε αποσπασματικά. Θα το δούμε όταν θα λειτουργεί ολοκληρωμένο το έργο».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 1:18 pm


Αναβρασμός για τον έλεγχο των συμβάσεων στο δήμο Ρεθύμνου

Αναβρασμός για τον έλεγχο των συμβάσεων στο δήμο Ρεθύμνου
ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΣΤΑΛΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι δημοτικοί υπάλληλοι στο δήμο Ρεθύμνου, με αφορμή τον έλεγχο του σώματος ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τους συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, κατά κύριο λόγο με το νόμο Παυλόπουλου το 2006.

Μάλιστα, χθες, στο πλαίσιο και της ημέρας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, διαμαρτυρόμενοι για τις νέες εξελίξεις.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης με επιστολή που έστειλε στο σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης επισημαίνει ότι τα στοιχεία που ζητά από τις υπηρεσίες του δήμου είναι ογκώδη και απαιτούν πολλή δουλειά από το προσωπικό του δήμου που ούτως ή άλλως είναι λίγο για να ανταποκριθεί και στις απαιτήσεις της καθημερινότητας της δημοτικής αρχής.

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης ζητά από το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο επιθυμεί τα στοιχεία αυτά και «τι ακριβώς θέλει να ψάξει. Στο νόμο απαντώ με νομιμότητα», τόνισε ο ίδιος στην Κρητική Επιθεώρηση, ενώ μιλώντας στον Team FM συμπλήρωσε πως αυτό που ελέγχεται – με βάση το νέο νόμο – είναι η υπαιτιότητα των υπαλλήλων, δηλαδή περιπτώσεις που έχουν κατατεθεί πλαστά πτυχία ή βεβαιώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Στην ουσία θέλουν να ξαναεξετάσουν αυτά που έπρεπε να είχε δει το ΑΣΕΠ το 2006 που έκανε αυτές τις μονιμοποιήσεις», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Όλα αυτά δημιουργούν ένα σοβαρό και νομικό πλέγμα υποθέσεων, που θεωρώ ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα πάει πάλι για μαλλί και θα βγει κουρεμένη, γιατί δεν είναι μόνο η διαδικασία του Παυλόπουλου, υπάρχει και η εργατική νομοθεσία που προστατεύει τους εργαζόμενους. Άνθρωπος που παρείχε υπηρεσίες και ήταν σε ένα δήμο, ανεξάρτητα αν είχαν τηρηθεί τα τυπικά στοιχεία από το δήμο, δεν μπορεί να χάσει την εργασιακή σχέση μαζί του και θα δικαιωθούν.

Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς τους εργαζόμενους ήταν τυχεροί, γιατί είχε κριθεί από την τότε διοίκηση του δήμου ότι έπρεπε να πάνε στο δικαστήριο για να αποκτήσουν το δικαίωμα να θεωρηθούν υπάλληλοι του, αυτοί είναι τώρα στο απυρόβλητο. Πρόβλημα έχουν εκείνοι που τους έδωσε το ίδιο το δημοτικό σύστημα βεβαιώσεις για την πραγματική τους απασχόληση. Γι' αυτό μας δημιουργούν τώρα αυτό το θέμα. Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα βγάλουν τίποτα, απλώς τώρα ταλαιπωρούν και στεναχωρούν ανθρώπους και οικογένειες χωρίς λόγο.

Άλλωστε, ο δήμος Ρεθύμνου είναι ήδη υποστελεχωμένος με τις ίδιες τις διατάξεις του υπουργείου, το οποίο έκανε έκθεση και ανέφερε ότι ο δήμος Ρεθύμνου υστερεί κατά 46 άτομα, που στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα».

ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΛΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Τη μη αποστολή των στοιχείων που ζητούν οι ελεγκτές ζητά ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου Ρεθύμνου, όπως σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του, Γιάννης Φωτάκης. «Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Εμείς, όμως, λέμε ότι στοιχεία δεν πρέπει να δοθούν και να το παλέψουμε μέχρι τέλους». Τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο δήμο Ρεθύμνου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περιπτώσεις των υπαλλήλων των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου συνολικά στο δήμο Ρεθύμνου είναι 109. Από αυτές, οι 43 αφορούν υπαλλήλους του δήμου και οι υπόλοιποι υπαλλήλους του νομικού προσώπου, της ΚΕΔΗΡ και της ΔΕΥΑΡ, φορείς στους οποίους εστάλη διαφορετική ειδοποίηση και ήδη έχουν στείλει στοιχεία, όπως σημείωσε ο κ. Φωτάκης.

Στο θέμα έχει παρέμβει και η ΠΟΕ – ΟΤΑ, που σε ανακοίνωση της δίνει έμφαση και στην επιστολή Μαρινάκη. Αναλυτικά, σημειώνει: «Η περίπτωση του δημάρχου Ρεθύμνης Γ. Μαρινάκη έχει πραγματικά ενδιαφέρον, καθώς στο συγκεκριμένο δήμο, που είναι ένας από τους δέκα όπου γίνεται έλεγχος, επετράπη στους ελεγκτές να έχουν πρόσβαση στους φακέλους των υπαλλήλων και ο δήμαρχος δήλωσε με «νομιμοφροσύνη» ότι θα εφαρμόσει το νόμο.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή του Γ. Μαρινάκη προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, είναι αδύνατον να γίνουν οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του δήμου, καθώς «το γεγονός ότι το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού είναι υποστελεχωμένο λόγω διαθεσιμότητας και συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού υπαλλήλων του δήμου μας καθιστά την ανταπόκριση των υπηρεσιών μας στο αίτημά σας αρκετά χρονοβόρα». «Επισημαίνουμε τη δυσκολία των υπηρεσιών μας στην ανεύρεση στοιχείων από τα αρχεία Νομικού Προσώπου και πρώην δήμων και κοινοτήτων που καταργήθηκαν», προσθέτει ο κ. Μαρινάκης στην επιστολή του.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Ρεθύμνης θέτει με έμμεσο πλην σαφή τρόπο το... μάταιο του πράγματος, καθώς, όπως υπογραμμίζει: «Προχωρώντας η υπηρεσία στη διαδικασία αυτή, δηλαδή στο να βρει π.χ. τους τίτλους για τα τυπικά προσόντα των υπαλλήλων τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί ως ορίζει η νομοθεσία, ή τα παρουσιολόγια τα οποία αν τηρούντο ή όχι είναι ευθύνη και υπαιτιότητα της υπηρεσίας και όχι του υπαλλήλου, ή τις μισθοδοτικές καταστάσεις από τις οποίες προκύπτει αν αμείβονταν ή όχι οι υπάλληλοι, που και αυτό είναι ευθύνη και υπαιτιότητα της υπηρεσίας και όχι του υπαλλήλου, κ.λπ., μήπως τελικά αποδειχθεί άσκοπη αυτή η ταλαιπωρία για την υπηρεσία; Για το λόγο αυτό ζητάμε την κατανόησή σας και παρακαλούμε να επανεξετάσετε την αναγκαιότητα του αιτήματος».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 12:51 pm


Συνεχίζει την προσπάθεια η Cretan Ferries για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Συνεχίζει την προσπάθεια η Cretan Ferries για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου
Μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας που είχε τεθεί από εταιρεία και φορείς
Μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας που είχε τεθεί από εταιρεία και φορείς

Ολοκληρώθηκε χθες η χρονική προθεσμία που είχε δοθεί στους ρεθυμνιώτες για την κατάθεση χρημάτων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Cretan Ferries.

Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η προθεσμία που υπήρχε με την εγγύηση των φορέων στον τραπεζικό λογαριασμό και πιο συγκεκριμένα με το όνομα του μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιου σε αυτόν.

Ωστόσο, η διοίκηση της Cretan Ferries ανακοίνωσε χθες πως στόχος της είναι να συνεχίσει την προσπάθεια, ενημερώνοντας ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματα που είχαν δώσει για την εγγραφή τους.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται:

«Η εταιρεία θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου γιατί θεώρει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος παρά την πολύ μικρή συμμετοχή μέχρι σήμερα.

Θα ενημερώσουμε, με σχετική ανακοίνωσή μας, τους εκλεκτούς συντοπίτες μας, οι οποίοι έχουν προεγγραφεί στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ότι, όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει για την εγγραφή του.

Στόχος μας είναι να κερδηθεί το στοίχημα που δεν είναι άλλο από αυτό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του τόπου μας.

Καλούμε τον κάθε Ρεθυμνιώτη και την κάθε Ρεθυμνιώτισσα να αναλογισθεί το πόσο ξεκάθαρος και εφικτός είναι ο σκοπός μας έτσι ώστε να πράξει αυτό που πρέπει.

Το Ρέθυμνο τώρα πλέον έχει τη δικιά του Ναυτική Εταιρεία. Το Ρέθυμνο πρέπει να έχει το καράβι του».

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 12:17 pm


Από αύριο σταματά το ψάρεμα του ξιφία

Από αύριο σταματά το ψάρεμα του ξιφία
Μέχρι 30 Νοεμβρίου

Το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το ΠΔ 87/87 για την προστασία του είδους «Ξιφίας», από την 1η Οκτωβρίου έως την 30η Νοεμβρίου 2014 διακόπτεται κάθε αλιευτική δραστηριότητα, που αφορά το ψάρι αυτό.

Η διακίνηση και η εμπορία ξιφία που προέρχεται από σκάφη με Ελληνική σημαία μπορεί να γίνεται μετά την 1η Οκτωβρίου 2014 μόνο για τις ποσότητες που έχουν αλιευθεί μέχρι και την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οι προαναφερόμενες ποσότητες ξιφία μπορούν να διατίθενται προς πώληση με το χαρακτηρισμό «νωπός» το αργότερο έως την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 .

Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 2831343814 και 2831343813

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 5:18 pm


Σε εξέλιξη η υλοποίηση του ευρωπαϊκού έργου creative-med

Σε εξέλιξη η υλοποίηση του ευρωπαϊκού έργου creative-med
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Με στόχο την επιχειρηματική ανάπτυξη, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜED το Επιμελητήριο Ρεθύμνου συμμετέχει στο έργο Creative-Med που αφορά τη Δημιουργικότητα και την Καινοτομία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου Έξυπνης Εξειδίκευσης στο χώρο της Μεσογείου.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης μεταξύ μελών της ομάδας διαβούλευσης για την Περιφέρεια Κρήτης και εκπροσώπων των εταίρων που υλοποιούν το διακρατικό έργο CREATIVE-MED παρουσιάστηκαν τα έως τώρα αποτελέσματα του έργου και η συνεισφορά προτάσεων από εκπροσώπους φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιδρυμάτων και άλλων παραγωγικών φορέων της Κρήτης στον από κοινού σχεδιασμό του μοντέλου Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020, βασίζεται μεταξύ άλλων στο μοντέλο της Έξυπνης Εξειδίκευσης, σκοπός του έργου είναι ο σχεδιασμός ενός μοντέλου που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλες τις Ευρωπαϊκές Μεσογειακές Περιφέρειες. Για την υλοποίηση του έργου έχουν συσταθεί, στις 12 Μεσογειακές Περιφέρειες που αντιπροσωπεύονται από τους εταίρους του έργου, ομάδες διαβούλευσης από Περιφερειακούς φορείς, οι οποίες θα προβούν στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του έργου και θα διερευνήσουν τη δυνατότητα εφαρμογής τους στις αντίστοιχες Περιφέρειες.

Παράλληλα, στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων των εταίρων του έργου με τους Περιφερειακούς φορείς των άλλων Μεσογειακών Περιφερειών που συμμετέχουν στο έργο και έγινε η παρουσίαση του μοντέλου όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, παρουσιάστηκαν προτάσεις για τους άξονες οι οποίοι θα πρέπει να ενισχυθούν κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και καινοτόμες διαδικασίες και καινοτόμα προϊόντα, των οποίων ο σχεδιασμός και η υλοποίηση γίνονται από Κρητικούς εκπροσώπους.

Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η επικαιροποίηση των δεδομένων του μοντέλου σύμφωνα με τις προτάσεις των Κρητικών φορέων και τις ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης όπως αυτές προέκυψαν από τη διαβούλευση.
Στη συνάντηση εργασίας, μεταξύ άλλων παρεβρέθησαν, ο Δήμος Ρεθύμνης, η ΕΑΣ Ρεθύμνου, το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης, το Πολυτεχνείο και το Τ.Ε.Ι Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και η Συνομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και εκπρόσωποι όλων των εταίρων του έργου.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης ο Πρόεδρός του κ. Γεώργιος Γιακουμάκης ενώ παραβρέθηκε και ο Α' Αντιπρόεδρος κος Εμμανουήλ Ψαρουδάκης.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 2:01 pm


Η ανεργία στο επίκεντρο της σύσκεψης με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου

Η ανεργία στο επίκεντρο της σύσκεψης με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου
ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ  

Με επίκεντρο τα προβλήματα που μαστίζουν τη σημερινή κοινωνία μέσα από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων που βγαίνουν στην ανεργία αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σύσκεψη στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν Σύλλογοι και Σωματεία του νομού ενώ προγραμματίστηκαν και οι κινητοποιήσεις των επόμενων μηνών στα πλαίσια αυτά.

 

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου, κάλεσε συλλόγους, σωματεία και συνδικάτα σε κοινή σύσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης για να συζητήσουν το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αλλά και μια σειρά προβλήματα που πλήττουν σήμερα την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Στάθης Λουκάκης, ο οποίος τόνισε ότι η ανεργία δεν είναι πρόβλημα μόνο των ανέργων, αλλά είναι και συνολικά όλης της εργατικής τάξης και είναι και αυτό ένα από τα προβλήματα που βιώνει σήμερα η λαϊκή οικογένεια.

Στη συνέχεια ο Βαγγέλης Αγγελογιαννάκης, εκ μέρους της γραμματείας Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ, ανέφερε πως όλα τα σωματεία και τα συνδικάτα πρέπει να παλέψουν για την προστασία των ανέργων αλλά και συνολικά για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης που έχουν κατακτηθεί με αγώνα και αίμα. Ακόμη σημείωσε πως κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο δεν δίνουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά αντίθετα την ανακυκλώνουν όπως επίσης ανακυκλώνουν τη μιζέρια του λαού. Επιπλέον αναφέρθηκε πως η συγκεκριμένη σύσκεψη δεν έγινε προκειμένου το κίνημα να αμυνθεί στην αντιλαϊκή επιδρομή και μόνο, αλλά για να αποσπάσει πίσω τις λαϊκές καταχτήσεις, γι' αυτό το λόγο το κίνημα πρέπει να κάνει πέρα όλους αυτούς τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές των εργοδοτικών και κυβερνητικών παρατάξεων και να ανασυνταχτεί σε ταξική κατεύθυνση, να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία ενάντια στην τάξη των εκμεταλλευτών που έχουν οδηγήσει τον λαό σε αυτήν την κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Μανούσος Μανουσογιάννης μέλος του απερχόμενου ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μέλος του ΕΚ Ρεθύμνου και Δημοτικός Σύμβουλος εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε πως δεν χάνουν όλοι από το πρόβλημα της ανεργίας. Χάνουν τα λαϊκά στρώματα, κερδίζουν όμως οι κεφαλαιοκράτες. Γι' αυτό ο λαός, κατέληξε, πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του και να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται ριζικότερες αλλαγές προκειμένου ο λαός να δεί «άσπρη μέρα». Τέλος, κάλεσε τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να συμμετέχουν στις εκλογές του σωματείου στις 29-30/9 και να ενισχύσουν τη ΔΑΣ (παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ), για να αλλάξει ρώτα το σωματείο.
Στη συνέχεια εκπρόσωποι από τα σωματεία και τους συλλόγους πήραν τον λόγο και ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε κλάδος επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της οργάνωσης και της μαζικοποίησης του κινήματος καθώς επίσης ανέδειξαν πως το δίμηνο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ θα πρέπει να αποτελέσει ένα πιο δυναμικό εφαλτήριο για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος.

Στο κλείσιμο της διαδικασίας παρουσιάστηκαν οι αποφάσεις συμμετοχής στο Πανρεθυμνιακό συλλαλητήριο στις 3 του Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο,που στηρίζουν προς το παρόν οι: Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού Προσχολικής Εκπαίδευσης, Σπουδαστικός Σύλλογος ΤΕΙ Ρεθύμνου, Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου, Σωματείο Καθαριστριών Ρεθύμνου, Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου (μέλος της ΟΓΕ) και Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ.

Επιπλέον στην σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ανωγείων μέσω του προέδρου και αντιπροέδρου καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος Ρεθύμνου μέσω του προέδρου. Ακόμη ο Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού Προσχολικής Εκπαίδευσης και ο Σπουδαστικός Σύλλογος ΤΕΙ αποφάσισαν στις 14 Οκτώβρη, να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στις 11 π.μ. για την προστασία των ανέργων με την στήριξη και συμμετοχή του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 1:33 pm


Το αδιαχώρητο στις τράπεζες του Ρεθύμνου λόγω… ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Το αδιαχώρητο στις τράπεζες του Ρεθύμνου λόγω… ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος
Παράταση ωραρίου στην Εθνική Τράπεζα έως τις 17:00
Το αδιαχώρητο στις τράπεζες του Ρεθύμνου λόγω... ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος - Παράταση ωραρίου στην Εθνική Τράπεζα έως τις 17:00
Το αδιαχώρητο επικρατεί στις τράπεζες του Ρεθύμνου, όπου σπεύδουν σήμερα οι πολίτες για να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, και να καταβάλλουν τον φόρο εισοδήματος, καθώς σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία.

Παράλληλα, οι Τράπεζες εξυπηρετούν και τους συνταξιούχους μιας και είναι η ημερομηνία που οι περισσότεροι λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Από νωρίς το πρωί χθες και σήμερα, πολίτες περίμεναν έξω από τις τράπεζες προκειμένου να πάρουν μια καλή σειρά προτεραιότητας ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι οι οποίοι πήραν τον αριθμό τους και έφυγαν για να τακτοποιήσουν τις δουλειές τους με την ελπίδα πως όταν επιστρέψουν στην τράπεζα θα είναι πιο κοντά στη σειρά τους.

Για το λόγο αυτό η διεύθυνση της κεντρικής Εθνικής Τράπεζας στο Ρέθυμνο αποφάσισε την παράταση του ωραρίου σήμερα έως τις 17:00 το απόγευμα ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αν υπάρξει ανάγκη να προβούν σε συνεννόηση της τελευταίας στιγμής και να παραταθεί κι άλλο.

GOODnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 12:57 pm


Επιτροπή για την οικονομική βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης

Επιτροπή για την οικονομική βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης
Επιτροπή για την οικονομική βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ των άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο:

-Ύστερα από έντονο προβληματισμό, διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, όσον αφορά στη βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου μετά την 1/1/2015, ημερομηνία κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής επιχειρήσεων, συγκρότησε Επιτροπή, αποτελούμενη από τα μέλη του: α) Ευάγγελο Μανιουδάκη, ως Πρόεδρο, β) Γεώργιο Πολιουδάκη, γ) Θεόδωρο Νίνο, δ) Θωμά Παπαδογιάννη, ε) Κων/νο Φραγκάκο, μέλη.
Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση όλων των πιθανών λύσεων και των εναλλακτικών δρόμων οικονομικής βιωσιμότητας του Επιμελητηρίου, έτσι να συνεχισθεί και να αναβαθμισθεί ο ρόλος του δημόσιου φορέα εκπροσώπησης και στήριξης των επιχειρήσεων, παροχής υπηρεσιών και τεκμηριωμένων συμβουλευτικών και γνωμοδοτικών πρωτοβουλιών προς την Πολιτεία για την άσκηση ορθών πολιτικών.

- Υπόδειξε τους εκπροσώπους του στη Γενική Συνέλευση της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης», του εξειδικευμένου φορέα, που αποτελεί το βασικό εργαλείο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του Αγροδιατροφικού τομέα στο νησί, ως εξής: α) Νικήστρατος Χαροκόπος, ως τακτικός, β) Κων/νος Σπυριδάκης, ως αναπληρωματικός.
- Ενημερώθηκε για τον Απολογισμό και τα αποτελέσματα της έρευνας επισκεπτών «Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2014» (27 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2014) που πραγματοποίησε με σκοπό την αποτύπωση του βαθμού ικανοποίησης των επισκεπτών της, αλλά και των δυνατοτήτων περαιτέρω διείσδυσης των τοπικών μας προϊόντων στις αγορές. Τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής:
α) Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής αποτελεί άριστο συνδυασμό εκθεσιακού γεγονότος προβολής των ποιοτικών τοπικών προϊόντων και, συγχρόνως, διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων.
β) Ιδανικό, επίσης, φαίνεται και το χρονικό διάστημα διοργάνωσής της Γιορτής (καλοκαίρι), όπως και ο τόπος πραγματοποίησής της (Δημοτικός Κήπος).
γ) Η Γιορτή υστερεί στην προσέλκυση τουριστών και κατοίκων από άλλους Νομούς της Κρήτης. Αυτό, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, φαίνεται να οφείλεται στην ελλιπή πραγματοποιηθείσα διαφημιστική προβολή της εκδήλωσης.
Κατά τις επόμενες διοργανώσεις θα πρέπει να ενταθεί η διαφημιστική προβολή, ιδιαίτερα εκείνη που απευθύνεται στους τουρίστες με έμφαση στην προβολή της εκδήλωσης στα ξενοδοχειακά καταλύματα που διαμένουν, αφού η προώθηση και προβολή των προϊόντων στους αλλοδαπούς επισκέπτες μας είναι ο κύριος στόχος της Γιορτής.
δ) Οι επισκέπτες της Γιορτής θα ήθελαν να παρουσιάζεται μεγαλύτερη ποικιλία τοπικών προϊόντων, Στόχος των επόμενων διοργανώσεων θα πρέπει να είναι η προσέλκυση όχι μόνο μεγαλύτερου αριθμού παραγωγών, αλλά και ο εμπλουτισμός της διοργάνωσης με περισσότερα κατηγορίες και ποικιλίες τοπικών προϊόντων.
ε) Οι επισκέπτες της Γιορτής διαπιστώνουν την ποιότητα των παρουσιαζομένων τοπικών προϊόντων και προτίθενται να τα προτιμήσουν στις αγορές τους. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι θα ήθελαν τις προσφερόμενες τιμές τους περισσότερο ανταγωνιστικές.
στ) Το μέλι, το τυρί και άλλα τρόφιμα φαίνεται να προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ το ελαιόλαδο, το κύριο αγροτικό προϊόν του Νομού, συγκεντρώνει πολύ μικρό ενδιαφέρον. Το μικρό ενδιαφέρον στην αγορά ελαιολάδου οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός ότι οι επισκέπτες της Γιορτής, στη μεγάλη τους πλειοψηφία Ρεθεμνιώτες είναι οι ίδιοι ελαιοπαραγωγοί.
ζ) Οι ουρές, για την έκδοση εισιτηρίου, στην είσοδο της Γιορτής φαίνεται ότι αποτελεί πρόβλημα και προδιαθέτει δυσμενώς, αν δεν αποτρέπει τους επισκέπτες. Η αντιμετώπιση του προβλήματος θεωρείται εύκολη, είτε με την τοποθέτηση δεύτερου ταμείου, είτε με την καθιέρωση και δεύτερης εισόδου στη Γιορτή.
- Ενέκρινε τη συμμετοχή Επιμελητηρίου με περίπτερο στις εκθέσεις: α) Διεθνής έκθεση «Ελλάδος Γεύσεις» (Θεσσαλονίκη, 6-14/9/2014), β) Διεθνής έκθεση TOP RESA (Παρίσι, 23-26/9/2014).
Στις εκθέσεις αυτές προβλήθηκαν προϊόντα και παρεχόμενες υπηρεσίες των επιχειρήσεων ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ «ΕΝΩΣΗ Α.Σ.Ρ.» και ΙΩΑΝΝΗΣ Χ. ΤΡΙΠΟΔΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.Ε.
- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Πολιτιστικού - Επιμορφωτικού Συλλόγου Περάματος Μυλοποτάμου με το ποσό των 500,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης της μεγάλης ετήσιας έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα (29-31 Αυγούστου 2014) με αντικείμενο την εξωστρέφεια και την προβολή της δουλειάς των πολιτιστικών και παραγωγικών φορέων του τόπου.
6.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων με το ποσό των 1.000,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης του 3ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά Ανωγείων «Ιδαίο Άντρο 2014» που πραγματοποιήθηκε στα Ανώγεια (30/7-6/8/2014).
7.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Γαράζου με το ποσό των 800,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης της 26ης Παγκρήτιας Γιορτής Κίτρου (15-17/8/2014).
8.- Ενέκρινε την επιχορήγηση της Τροχαίας Ρεθύμνου με το ποσό των 1.000,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης της Έκθεσης Τροχαίας έτους 2014, με στόχο τη δημιουργία οδικής συμπεριφοράς, που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο (6-12/10/2014).
9.- Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανασταλεί εφεξής η επιχορήγηση οποιασδήποτε πολιτιστικής, κοινωνικής, φιλανθρωπικής ή εθνικής εκδήλωσης, εξαιτίας της συρρίκνωσης των διαθεσίμων κεφαλαίων του σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από 1/1/2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή επιχειρήσεων στο Επιμελητήρια με συνέπεια να απειλείται άμεσα η βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου και η δυνατότητα κάλυψης στοιχειωδών υποχρεώσεών του.

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 11:08 am


Οι χρόνιες παθογένειες της παλιάς πόλης στο επίκεντρο συνάντησης

Οι χρόνιες παθογένειες της παλιάς πόλης στο επίκεντρο συνάντησης
ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ  

Τα συσσωρευμένα προβλήματα της παλιάς πόλης, του ιστορικού μνημείου που σαφώς δεν έχει προσεχθεί όπως του αρμόζει, προτίθεται να θέσει εκ νέου επί τάπητος ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου σε μια συνάντηση εργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με αντικείμενο το ιστορικό κέντρο, τις παθογένειες, τα προβλήματα και λύσεις αυτών.

 

Η συνάντηση προγραμματίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς ο σύλλογος κατοίκων του ιστορικού κέντρου θεωρεί «ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε υπερβεί τα επιτρεπτά όρια και την ύπαρξη μιας αυξανόμενης υποβάθμισης του, τόσο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όσο και της ποιότητας ζωής των μονίμων κατοίκων».

Με την ανακοίνωση του, ο σύλλογος έστειλε και μία σειρά από φωτογραφίες, κάνοντας και τα σχετικά σχόλια.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 4:13 pm


Ακόμη ένα θανατηφόρο τροχαίο

Ακόμη ένα θανατηφόρο τροχαίο
Την τελευταία του πνοή άφησε σε τροχαίο το βράδυ της Κυριακής ένας 37χρονος άνδρας.
Την τελευταία του πνοή άφησε σε τροχαίο το βράδυ της Κυριακής ένας 37χρονος άνδρας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο άτυχος άνδρας ξέφυγε από την πορεία της και ανετράπη στο δρόμο Καστέλι – Γαζέπι Μύλος λίγο πριν τις 10 το βράδυ.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καστελίου όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 12:18 pm


Συνελήφθη με 21,7 γραμμάρια κάνναβης

Συνελήφθη με 21,7 γραμμάρια κάνναβης
Συνελήφθη ένας ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες από Αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ρεθύμνου, ημεδαπός ηλικίας 22 ετών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν 21,7 γραμμάρια κάνναβης.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 12:09 pm


Εληξαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου

Εληξαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου
Στο Ρέθυμνο

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου, με τίτλο: «Γλυπτική και κοινωνία στη ρωμαϊκή Ελλάδα: καλλιτεχνικά προϊόντα, κοινωνικές προβολές», που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.

Στο συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν τριάντα έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων νέες τεχνικές, προτάσεις και ιδέες για τη μελέτη των ελληνικών γλυπτικών μνημείων και καλλιτεχνικών προϊόντων τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις κοινωνίες της ρωμαϊκής περιόδου της Ελλάδας.

Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου το οποίο μεταξύ άλλων παρακολούθησαν και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της επιστήμης της Αρχαιολογίας, κάλυψαν έναν μεγάλο αριθμό περιοχών της σημερινής ελληνικής επικράτειας, που αντιπροσωπεύουν σημαντικά κέντρα των ρωμαϊκών επαρχιών του ελληνικού χώρου, όπως Αττική, Πελοπόννησος, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ορεστιάδα, Μακεδονία, Θάσος και Λέσβος. Οι εργασίες του συνεδρίου αφορούσαν την ύστερη ελληνική εποχή ενώ ανιχνεύτηκαν και οι παραγωγές τοπικών εργαστηρίων σε πολλές ελληνικές περιοχές. Είναι σημαντικό ότι στις εργασίες του συνεδρίου διαπιστώθηκαν μιμήσεις αττικών έργων εκτός του ελληνικού χώρου όπως για παράδειγμα η σαρκοφάγος του Λιβάνου. Ή ακόμα και αττικά έργα που εξήχθησαν εκτός Ελλάδας.

Συζητήθηκαν ακόμη έργα-ημίεργα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στα ιερά ή τα νεκροταφεία. Αναζητήθηκαν από τους αρχαιολόγους σύνεδρους, τα πρότυπα γλυπτών έργων, όπως πορτρέτων και ταφικών ανάγλυφων. Συχνά ετέθη το ερώτημα των επιδράσεων από τη Ρώμη ή από άλλες περιοχές αλλά και της διατήρησης των τοπικών μορφών και καλλιτεχνικών παραδόσεων. Μάλιστα σε αρκετές ανακοινώσεις το θέμα της ταφικής προτομής που συνδέεται με το ερώτημα αυτό, ήταν κεντρικό και ετέθη η καταγωγή του τύπου.

Σχετικά με το πορτραίτο, ως καλλιτεχνικό θέμα της περιόδου, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου , θέτει ειδικά ζητήματα σε ότι αφορά τα πρότυπα του και μάλιστα ο 2ος αιώνας μ.χ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το ζήτημα - ερώτημα των ρωμαϊκών επιδράσεων, όπως παράλληλα το ίδιο συμβαίνει και για τους εικονιστικούς ανδριάντες των διαφόρων τύπων».

Οι αρχαιολόγοι ασχολήθηκαν επίσης με έργα της γλυπτικής, ολόγλυφα και ανάγλυφα τα οποία συνδέθηκαν με συγκεκριμένους τύπους αρχιτεκτονημάτων όπως τα νυμφαία, τα θέατρο, τις βασιλικές, και τους δωρητές των συγκεκριμένων έργων. Τα έργα αυτά οι σύνεδροι τα συνέδεσαν και με τον κοινωνικό χώρο της πόλης που εμφανίστηκαν , δηλαδή τον ιερό χώρο, τον δημόσιο πολιτικό χώρο, τις ιδιωτικές κατοικίες και το νεκροταφείο. Εξετάστηκε επίσης η λειτουργία τους ως λατρευτικών, αναθηματικών, τιμητικών, και ταφικών μνημείων που κατά περίπτωση, όπως δήλωσε η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Παυλίνα Καραναστάση: «...μεταδίδουν και ειδικά μηνύματα». Σε αυτό μάλιστα το πλαίσιο, βρήκε χώρο και η συζήτηση για το αυτοκρατορικό άγαλμα και την εξάπλωση του στις ελλαδικές επαρχίες.

Οι ανακοινώσεις του 2ο Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου, έρχονται να προστεθούν σε εκείνες του συνεδρίου του 2009 στη Θεσσαλονίκη και να συμπληρώσουν την εικόνα που έχει αρχίσει να διαγράφεται για την γλυπτική και το ρόλο της στις διάφορες περιοχές του Ελλαδικού Χώρου. Όπως δήλωσε όμως στο ΑΜΠΕ η καθηγήτρια Στεφανίδου-Τιβερίου, «υπάρχουν σημαντικά κενά στις μελέτες δεδομένου ότι λείπουν ακόμη μνημεία και πληροφορίες από σημαντικές πόλεις της Αχαϊας και της Μακεδονίας όπως την Πάτρα και τους Φιλίππους, αλλά και από άλλες... Από την άλλη όμως γίνεται σαφές πλέον, ότι αναδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό, η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των μεγάλων αστικών κέντρων που κάθε άλλο παρά από ομοιομορφία χαρακτηρίζονται. Και αυτό αφορά τόσο τα είδη και τους εικονογραφικούς τύπους των μνημείων, όσο και τους τρόπους αυτοπροβολής και τα μέσα ανάδειξης των ταυτοτήτων της κοινωνίας ΕΛΙΤ».

Σύμφωνα με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, ένας από τους σημαντικότερους στόχους των συνεδρίων αυτών είναι να προσελκυστούν οι νέοι ερευνητές ώστε να ασχοληθούν με τον τόσο ενδιαφέροντα αυτόν τομέα της ελληνικής τέχνης στα χρόνια της ρωμαιοκρατορίας.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2014 | 6:36 pm


Καθαρισμός στον χερσαίο χώρο της επισκευαστικής ζώνης της μαρίνας Ρεθύμνου

Καθαρισμός στον χερσαίο χώρο της επισκευαστικής ζώνης της μαρίνας Ρεθύμνου
Καθαρισμός στον χερσαίο χώρο της επισκευαστικής ζώνης της μαρίνας

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει γενικό καθαρισμό του χερσαίου χώρου της επισκευαστικής ζώνης της Μαρίνας και του νότιου κρηπιδώματος αυτής την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

Οι επαγγελματίες αλιείς παρακαλούνται να διασφαλίσουν τα αντικείμενα χρήσης τους, ώστε να μην θεωρηθούν απορρίμματα και εκ παραδρομής απομακρυνθούν.

Ομοίως, οι ιδιοκτήτες τρέιλερ, τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο χώρο άνευ αδείας, παρακαλούνται να τα απομακρύνουν, διαφορετικά αυτά θα τοποθετηθούν στην περιφραγμένη προς τούτο περιοχή της μαρίνας απ' όπου και θα μπορούν να τα παραλάβουν κατόπιν συνεννοήσεως με το Λιμενικό Ταμείο.
Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2014 | 3:40 pm


Καταργούν το επίδομα για τις ημέρες νοσηλείας των ΑμεΑ

Καταργούν το επίδομα για τις ημέρες νοσηλείας των ΑμεΑ
Καταργούν το επίδομα για τις ημέρες νοσηλείας των ΑμεΑ

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας με την οποία αναστέλλεται το εξωιδρυματικό επίδομα κατά τη διάρκεια νοσηλείας των δικαιούχων ζητά το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου από τον Υπουργός Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Σε αναφορά του το σωματείο επισημαίνει:

«Το σωματείο μας με το υπ' αριθ. 141 έγγραφό του στις 18-10-2013 είχε εκφράσει την αγανάκτηση και οργή του για την υπουργική απόφαση Φ11/321/1119/79/27.3.2013 (τροποποίηση της Φ9/οικ.909/22.6.1983), σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η καταβολή του εξωιδρυματικού επιδόματος στις περιπτώσεις νοσηλείας του δικαιούχου, σε οποιαδήποτε μορφής νοσηλευτικό ίδρυμα, για χρόνια πάθηση με δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα νοσηλείας του».

Η απόφαση αυτή είχε τεθεί σε εφαρμογή από τότε με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. Σ38/17 Αρ.39) σύμφωνα με καταγγελίες που είχαμε δεχθεί από δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος.
Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες και διαμαρτυρίες φορέων του αναπηρικού κινήματος η απαράδεκτη και ανάγλητη αυτή απόφαση συνεχίζει να ισχύει, γεγονός που αποδεικνύεται από αποφάσεις που εστάλησαν σε δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος, σύμφωνα με τις οποίες το επίδομα διεκόπη κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αυτή η απόφαση που ανασύρατε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας αποτελεί ακραίο δείγμα παραλογισμού. Όπως σας είχαμε ενημερώσει με προγενέστερο έγγραφό μας στηρίζεται σε παλαιότερη απόφαση του έτους 1983, της οποίας η εφαρμογή ακυρώθηκε μετά από δικαιολογημένες αντιδράσεις των ατόμων με κινητική αναπηρία. Το σκανδαλώδες δεν είναι μόνο ότι ανασύρετε προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση, αλλά την τροποποιείτε προς το χειρότερο, επιβάλλοντας όρους εγκληματικούς για τη ζωή ατόμων με βαρύτατες κινητικές αναπηρίες, που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει με τον πιο βίαιο τρόπο.

Είναι πασιφανές ότι αυτή η διάταξη αποτελεί τον πρόδρομο της κατάργηση του δημοσίου συστήματος ασφάλισης, καταστρατηγεί αναφαίρετα δικαιώματα τόμων που ανήκουν σε μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας, και αγνοεί με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τις πραγματικές ανάγκες των βαριά κινητικά αναπήρων.

Το εξωιδρυματικό επίδομα οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά ότι χορηγείται επί σειρά δεκαετιών από την Πολιτεία, με κύριο κι αποκλειστικό σκοπό να υποστηρίξει τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που διαβιούν στην οικογενειακή τους εστία και όχι σε ασυλικού τύπου ιδρύματα.

Είναι αδιανόητο να διακόπτεται το εξωιδρυματικό επίδομα σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας τους. Είναι αδιανόητο να αναστέλλονται το εξωιδρυματικό επίδομα σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες τη στιγμή που η νοσηλεία τους γίνεται σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν στοιχειώδεις προσβάσιμες υποδομές (απουσία προσβάσιμων κρεβατιών έως και προσβάσιμων wc).

To ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος δεν καλύπτει τις ανάγκες που έχουν τα άτομα με βαριά αναπηρία (παραπληγία-τετραπλησία-ακρωτηριασμοί) σε 24ώρη βάση. Αυτό λοιπόν το ποσό, με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αναστέλλεται σε εκείνη τη χρονική περίοδο που τα άτομα με κινητική αναπηρία όπως παραπληγικοί, τετραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι έχουν πρόσθετη ανάγκη υποστήριξης!!

Κύριε Υπουργέ,
Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, που δείχνει το ποιο απεχθές πρόσωπο της Πολιτείας, επιβάλλεται να αποσυρθεί αμέσως. Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν δικαιολογούνται στο όνομα καμιάς δημοσιονομικής προσαρμογής.
Απαιτούμε τώρα την άμεση ακύρωσή της».

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2014 | 3:20 pm


Προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων

Προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων
Προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων

Τις προτάσεις του καταθέτει ο προσωρινός πρόεδρος του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Σε επιστολή αναφέρει:
«Σκέψεις-προτάσεις-προτεινόμενες λύσεις για το επίκαιρο θέμα των τελευταίων ημερών που αφορούν την ύπαιθρο γενικά του νομού Ρεθύμνης, το μέγα θέμα πρόληψης και πάταξης της ζωοκλοπής, από πλευράς της Πολιτείας (Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνης-Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης-Δήμος Ρεθύμνης), μετά τα τελευταία ελλεπάλληλα κρούσματα ζωοκλοπών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπως πέρυσι το 2013.

Ο υπό ίδρυση νεοσύστατος Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Ρεθύμνης ανέλαβε πρωτοβουλία για ενημέρωση και προτάσεις προς όλη την τοπική εξουσία για το επίμαχο θέμα των αλλεπάλληλων ζωοκλοπών και διαφόρων ειδών παραβατικότητας στην ύπαιθρο και γενικά του δήμου Ρεθύμνης.

Σε διάφορες συζητήσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μελών του υπό σύσταση αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνης με αστυνομικούς που υπηρετούν σήμερα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνης για το θέμα των ζωοκλοπών, ζήτησε τη γνώμη των ίδιων των Αστυνομικών για την πρόληψη και πάταξη της ζωοκλοπής, η οποία ανθεί κατά τη διάκρεια της καλοκαιρινής περιόδου λόγω οικονομικής κρίσης και παρά πολλών κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμους, βαπτίσεις, χοροεσπερίδες, πανηγύρια στην ύπαιθρο του νομού, σε πλατείες των χωριών, κέντρα διασκέδασης).

Πρόληψη

Προτείνεται ανά δήμο του νομού Ρεθύμνης (5 δήμοι) σε καθημερινή και επί 24ώρου βάσεως κυκλοφορία ενός αστυνομικού τζιπ ανά δήμο στο νομό Ρεθύμνης, δηλαδή συνολικά 5 αυτοκίνητα να κινούται επί 24ώρου βασης σε όλα ανεξαιρέτως τα χωριά του νομού.

Σήμερα υπηρετούν σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, 70 ειδικοί φρουροί στα ΤΑΕ Ρεθύμνης και περίπου άλλοι 50 στα ΤΑΕ Μυλοποτάμου. Η αποστολή των ΤΑΕ -σύμφωνα με το πνεύμα της δημιουργίας τους το 2001 επί εποχής κυβερνήσεως Σημίτη- ήταν η επιτήρηση της υπαίθρου και η δημιουργία πνεύματος ασφαλειας προς τους κατοίκους της υπαίθρου.

Επίσης να γίνονται και πεζές περιπολίες κατά τη διάρκεια της περιόδου πανσελήνου «φεγγάρια» τα λεγόμενα στη γλώσσα των κατοίκων των χωριών. Επίσης όταν γίνονται ζωοκλοπές και ανακοινώνονται επίσημα ή ανεπίσημα στην Αστυνομία αυτοβούλως η Αστυνομία να προβαίνει στην αναζήτηση των διαφόρων υπόπτων που σχετίζονται με αυτά τα αδικήματα. Υπάρχουν και άλλες προτάσεις».
Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2014 | 2:44 pm


Διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο στο Ρέθυμνο

Διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο στο Ρέθυμνο
Με θέμα «Γλυπτική και κοινωνία στη ρωμαϊκή Ελλάδα, καλλιτεχνικά προϊόντα, κοινωνικές προβολές»

 

«Γλυπτική και κοινωνία στη ρωμαϊκή Ελλάδα, καλλιτεχνικά προϊόντα, κοινωνικές προβολές» είναι το θέμα του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου, που ξεκίνησε σήμερα στο Ρέθυμνο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου.

Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι δημοσιοποιούν, επικοινωνούν και ανταλλάσσουν τις μελέτες και γνώσεις τους, σχετικά με ευρήματα και εργασίες που αφορούν μνημεία της γλυπτικής στην Ελλάδα από την αρχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας (2ος αι. π.Χ.) έως την ύστερη αρχαιότητα (5ος αι. μ.Χ.), σε όλο το γεωγραφικό εύρος του σύγχρονου ελλαδικού χώρου.

Όπως δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη της ΚΕ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αναστασία Τσιγκουνάκη «οι συμμετέχοντες αρχαιολόγοι στο πλαίσιο του συνεδρίου επιδιώκουν να αναδειχθούν, το ζήτημα των εργαστηρίων με την πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή τους στον ελληνικό χώρο, καθώς, επίσης ,το ζήτημα του κοινωνικού ρόλου και της λειτουργίας των έργων γλυπτικής και πως αυτά επηρέασαν τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο της εποχής που μελετάται και εξετάζεται. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου σίγουρα θα προβληματίσουν αλλά και θα εμπνεύσουν τους επιστήμονες αρχαιολόγους για τις μελλοντικές τους έρευνες, γεγονός που αποδείχθηκε και μετά το πρώτο συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη».

Στις σημερινές τους ομιλίες, οι εισηγητές, Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, ασχολήθηκαν και θα ασχοληθούν με τεχνικές της γλυπτικής της περιόδου της θεματολογίας του συνεδρίου, γλυπτικά ευρήματα τα οποία προβλημάτισαν τους αρχαιολόγους σχετικά με την περίοδο που καλλιτεχνήθηκαν, μεταγενέστερες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε γλυπτά της ρωμαϊκής Ελλάδας, καθώς, επίσης, και με ελληνικά ανδρικά πορτρέτα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου αλλά και τη διαδικασία στεφάνωσης ανδριάντων.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Γλυπτική και Κοινωνία στη ρωμαϊκή Ελλάδα» στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση» μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 με επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος τη Διευθύντρια του Μουσείου Εκμαγείων του Α.Π.Θ., καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου.

Σημειώνεται πως, παρά τη συγκέντρωση τόσων επιστημόνων της αρχαιολογίας στον ίδιο χώρο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια του τμήματος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτα Καραναστάση, το φλέγον ζήτημα των ανασκαφών και ευρημάτων της Αμφίπολης δεν θα συζητηθεί, κυρίως, όμως, δεν θα γίνει καμία δήλωση προς τα ΜΜΕ.

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2014 | 3:42 pm


Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης στον Μυλοπόταμο

Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης στον Μυλοπόταμο
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εντοπίστηκαν (29) δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών

 

Εντοπίστηκαν, χθες (25.09.2014) το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, φυτεία κάνναβης με είκοσι εννέα (29) δενδρύλλια, τα οποία κατασχέθηκαν.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων, αλλά και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων, για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, οργανώθηκε χθες (25.09.2014) πρωινές ώρες, από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνου, συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, με την συνδρομή του ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (Ο.Ε.Α.) Κρήτης, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ρεθύμνου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Αποκορώνου Χανίων, καθώς και το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Ρεθύμνου.

Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης, εντοπίστηκαν σε τοποθεσίες του παραπάνω Δήμου, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου καλλιεργούντο επιμελώς είκοσι εννέα (29) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3 μέτρα, στο στάδιο της συγκομιδής, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Ενεργούνται έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Τα ανωτέρω δενδρύλλια κατασχέθηκαν μαζί με πλήθος πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση των χώρων της φυτείας.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2014 | 1:26 pm


Στον αγώνα κατά των πλειστηριασμών παραμένουν οι ρεθυμνιώτες

Στον αγώνα κατά των πλειστηριασμών παραμένουν οι ρεθυμνιώτες
ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

• «Να μην ξαναέρθουν στο Ρέθυμνο» διαμηνύουν προς τις τράπεζες τα μέλη του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών

 

Ως βασικό στόχο έχουν θέσει τα μέλη του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου, να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς της περιουσίας των οφειλετών, με μαζικές κινητοποιήσεις και αυτοθυσία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σε 2,5 χρόνια, άλλωστε, έχουν ήδη αποτρέψει περισσότερους από 300 πλειστηριασμούς ακινήτων στο Ρέθυμνο και συνεχίζουν την προσπάθεια με κάθε τρόπο.

Στα πλαίσια αυτά την Τετάρτη το μεσημέρι άναψαν τα αίματα στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου, όταν τα μέλη του Σωματείου αντιλήφθηκαν την παρουσία δύο εκπροσώπων της τράπεζας οι οποίοι εστάλησαν στο Ρέθυμνο για να εκτιμήσουν την αξία τεσσάρων ακινήτων που θα έβγαιναν σε πλειστηριασμό. Δύο συλλήψεις αλλά και μικρής διάρκειας επεισόδια ήταν τα αποτελέσματα του τεταμένου κλίματος που υπήρχε, καταδεικνύοντας παράλληλα την απουσία ανοχής από τα μέλη του Σωματείου για πρακτικές όπως οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

Η προχθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας με στόχο να αποτραπούν οι τέσσερις πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι, είχε απρόσμενη εξέλιξη για τους εκπροσώπους της τράπεζας οι οποίοι εστάλησαν για να εκτιμήσουν τις περιουσίες που επρόκειτο να βγουν σε πλειστηριασμό. Όταν τα μέλη του Συλλόγου, πλησίασαν τους δύο εκπροσώπους σε μια προσπάθεια να τους αποτρέψουν από τη διαδικασία των εκτιμήσεων, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις και το ήδη τεταμένο κλίμα ξέφυγε από τον έλεγχο, οδηγώντας τελικά στη σύλληψη δύο μελών του Σωματείου οι οποίοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Η άμεση παρέμβαση της αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα να κατευναστούν τα πνεύματα και να απομακρυνθούν οι δύο εκπρόσωποι της τράπεζας σώοι και αβλαβείς ματαιώνοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, τις προγραμματισμένες διαδικασίες.

Οι δύο συλληφθέντες παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της παρακώλυσης δημόσιας συνεδρίασης πλειστηριασμού, κρατήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου στα πλαίσια του αυτοφώρου και οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Ρεθύμνου. Τα δύο άτομα μέσω του νομικού τους εκπροσώπου ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν ωστόσο διετάχθη η κράτησή τους έως και σήμερα που θα παρουσιαστούν εκ νέου ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων ήταν και άμεσα ενδιαφερόμενος για την αποτροπή των πλειστηριασμών καθώς κινδύνευε η περιουσία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας τα οποία επιδεινώθηκαν λόγω της έντασης που επικράτησε στο Δικαστικό Μέγαρο με τους δύο εκπροσώπους της τράπεζας. Ως αποτέλεσμα χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν παρουσιαστεί ενώπιων του Εισαγγελέα, οδηγήθηκε φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου για εξετάσεις.

ΗΘΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Τα μέλη του Σωματείου συγκεντρώθηκαν και χθες το μεσημέρι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου προκειμένου να συμπαρασταθούν στους δύο συλληφθέντες. Σε ήρεμο κλίμα τα μέλη του Σωματείου βρέθηκαν δίπλα στα δύο μέλη τους τονίζοντας πως δεν πρόκειται να αφήσουν εκτεθειμένα τα άτομα τα οποία με αυτοθυσία αποτρέπουν τους πλειστηριασμούς της περιουσίας των ίδιων αλλά και Ρεθεμνιωτών συνανθρώπων τους. Ωστόσο, σύσσωμο το Σωματείο χαρακτήρισε απαράδεκτη την παράταση της κράτησής τους έως σήμερα και δεσμεύτηκαν πως θα σταθούν ξανά στο πλευρό τους με συγκέντρωση που πραγματοποιούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο Πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Δήμας: «Οι βία και οι αναταραχές δεν μας εκφράζουν και δεν είναι ποτέ στις προθέσεις μας. Η παρουσία των δύο εκπροσώπων της τράπεζας στο Ρέθυμνο ήταν προκλητική από πλευράς Τράπεζας. Μάλλον επρόκειτο για crash test, ώστε να διαπιστώσουν τι ανοχή υπάρχει στο Ρέθυμνο. Είδαν... και ελπίζω πως δεν θα ξαναέρθουν. Απόρροια της παρουσίας τους ήταν και οι προχθεσινές εντάσεις. Εμείς όπως κάθε Τετάρτη θα συνεχίσουμε να έχουμε δυναμική παρουσία έξω από το Δικαστικό Μέγαρο και θα αποτρέπουμε τους πλειστηριασμούς περιουσιών. Πάντα συγκεντρωνόμαστε ειρηνικά και χωρίς κομματικά χρώματα. Θα συνεχίσουμε την παρουσία μας εδώ για να συμπαρασταθούμε ηθικά στους δύο ανθρώπους που έβαλαν «μπέτι» ώστε οι συνάνθρωποί τους να μην χάσουν τα σπίτια τους».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών συστάθηκε σε σώμα πριν από έξι μήνες έχοντας ως στόχο μέσω συγκεκριμένου νομικού πλαισίου που ορίζεται για τα εν λόγω Σωματεία να προστατέψουν συλλογικά πλέον και να ενισχύσουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες. Στα πλαίσια αυτά τα μέλη του Σωματείου, συγκεντρώνονται κάθε Τετάρτη, ημέρα που πραγματοποιούνται οι πλειστηριασμοί, έξω από Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου. Αποτρέποντας τον κάθε πλειστηριασμό απαιτούνται δύο μήνες προκειμένου να αρχίσει εκ νέου η διαδικασία πλειστηριασμού του ίδιου ακινήτου γεγονός που όπως αναφέρουν τα μέλη του Σωματείου δίνει παράταση χρόνου για να βρει ο οφειλέτης μια νόμιμη λύση στο πρόβλημα και με πιο ευνοϊκούς όρους.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια στο Ρέθυμνο έχουν αποτραπεί συνολικά 300 πλειστηριασμοί, είτε από μεμονωμένους πολίτες που συγκεντρώθηκαν για να αποτρέψουν τους πλειστηριασμού είτε από το Σωματείο τους τελευταίους έξι μήνες. Μέχρι στιγμής απαριθμεί 500 μέλη και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.
Το Σωματείο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Βουλευτές του Ρεθύμνου, καθώς όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Δήμας: «Το πρόβλημα αυτό είναι πολιτικό και εκεί έχει τις ρίζες του. Πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική και εμείς θα ασκήσουμε πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή».

To Σωματείο έστειλε ανακοίνωση, μετά το περιστατικό στα δικαστήρια, όπου αναφέρει:

«Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου και ώρα μεταξύ 16-17 με την έναρξη της νέας περιόδου πραγματοποίησης πλειστηριασμών ακινήτων συμπολιτών μας ο Σ.Α.Ο.Ρ. οργάνωσε ξανά κινητοποίηση διαμαρτυρίας εναντίον της αρπαγής της περιουσίας των Ρεθυμνιωτών οφειλετών που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος της γενικευμένης κατάρρευσης που μαστίζει τον τόπο μας. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας η Τράπεζα Eurobank επέμενε στην κατάθεση προσφοράς καθώς είχε αποστείλει εκπροσώπους της αλλά και ιδιωτικό αστυνομικό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση η οποία οδήγησε στη σύλληψη 2 μελών μας. Η επιμονή της Τράπεζας για την επικύρωση της προσφοράς αποδεικνύει για άλλη μια φορά το στόχο της Τράπεζας για την αρπαγή των περιουσιών μας.

Μας δημιουργεί απορία και αγανάκτηση η εξάντληση της αυστηρότητας του δικαστηρίου όσο αφορά τη συνέχιση της κράτησης των συλληφθέντων επειδή ενώ ρωτήθηκαν εάν χρειάζονται προθεσμία για την προετοιμασία της απολογίας τους υποχρεώθηκαν να μείνουν κρατούμενοι. Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν συνηθίζεται σε πλημελληματικές πράξεις. Επιπλέον ο ένας από τους δύο κρατούμενους νοσηλεύτηκε την προηγούμενη νύχτα στο νοσοκομείο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και ο άλλος είναι πατέρας 4 ανήλικων παιδιών. Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε όλους του Ρεθυμνιώτες για συμπαράσταση την Παρασκευή 26.09.2014 στις 12 το μεσημέρι έξω από το δικαστικό μέγαρο».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2014 | 12:15 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: