1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
 2. Μικρές αγγελίες
 3. Συνομιλία (chat)
 4. Καιρός
Τηλεόραση:
 1. ΝΕΤ
 2. ΕΤ3
 3. ALPHA
 4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αττικής   »   Νεα Φιλαδελφεια    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Νεα Φιλαδελφεια και εμείς θα το προσθέσουμε.

σε εξαγνίζει... (βιντεο)
 Την νοιώθεις να έρχεται... τη μύρισες στον αέρα...

Η πρώτη στάλα έπεσε στο πρόσωπό σου... έγινε ένα με τα δάκρυά σου και τις σκέψεις σου... καίνε την επιδερμίδα σου... κτυπάνε πάνω σου σαν δυνατά χαστούκια... σε ξεπλένουν...

Ένα με τα κορμί σου τα ρουχα, κολλούν πάνω σου... κι ο αέρας σου μαστιγώνει το πρόσωπο.. μα μένεις εκεί... ακίνητη...ξυπόλητη...

Ανασφάλειες και φόβοι ρουφούσαν το αίμα της ψυχής σου... η βροχή ανελέητα σε μαστιγώνει... σε εξαγνίζει...


Καληνύχτα...

Πόπη
Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2014 | 3:19 am


Το βίντεο για το Τσίπρα που οι Συριζαίοι και οι Εβραίοι προσπαθούν να φιμώσουν!Από το antipliroforisi.blogspot.grΤο βίντεο της προηγούμενης ανάρτησης "Alexis Cipra" αφαιρέθηκε απο το YouTube γιατί μερικοί Εβραιο-Συριζαίοι έκαναν αναφορά για ρητορική μίσους! Εννοείται καμιά ρητορική μίσους δεν υπάρχει στο απόσπασμα απο την εκπομπή του κ. Χατζάρα! 

Το μόνο που υπάρχει είναι η αλήθεια την οποία φοβούνται οι Εβραίοι και οι πράκτορές τους στο ΣΥΡΙΖΑ! 

Οτι δηλαδή ο Τσίπρας είναι και αυτός Εβραίος! Ανεβάστε το παντού για να μην περάσει ο φασισμός του ΣΥΡΙΖΑ και των Εβραίων!!

Εδω το μήνυμα στο λογαριασμό μας στο YouTube


Η Google οπότε και το YouTube ανήκουν σε Εβραίους οπότε οι Συριζο-Εβραίοι κάνουν αναφορά και οι Εβραίοι του YouTube μας κλείνουν! Ανεβάστε το όσοι έχετε λογαριασμούς στο YouTube για να διαδωθεί περισσότερο! 

Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2014 | 3:09 am


ΚΛΑΨΤΕ! ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ! Πρώην αρχηγός με αδικαιολόγητα χρήματα στο πόθεν έσχες-Θα λιώσετε με τη δικαιολογία που προβάλει!


 Σχόλιο:
ΜΑ ΘΑ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ; ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ; ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ; ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΩΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ; ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ;


Αριστερή.... "κουλτούρα" οικογενειακών λαμόγιων...
Αχ νεοελληνάκο.... από παντού προδομένος, από αριστερή, δεξιά, σοσιαλιστική, κουμμουνιστική λαμογιά... αλλά μυαλό δεν βάζεις...

Πόπη Σουφλή 

 

Μετά τη μαμά που έπαιρνε επίδομα για την ανήλικη Ζωή και την αδερφή της ήρθε και η σειρά του μπαμπά για να δέσει το βύσσινο! 

Σύμφωνα με πληροφορίες θέμα έχει προκύψει και με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, καθώς, έχει βρεθεί ένα ποσό...

70.000 ευρώ στο πόθεν έσχες του που δεν δικαιολογείται.

Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, πάντως, προσκόμισε βεβαίωση πως το 2004 το κόμμα του είχε χορηγήσει ένα δάνειο 70.000 ευρώ και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι...
Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2014 | 2:51 am


Έρευνα Σοκ: H λεηλασία των αρχαιοτήτων στην Κρήτη από τους Γερμανούς και ΙταλούςΣτο παρακάτω, σοκαριστικό στην κυριολεξία , κείμενο που ακολουθεί θα διαβάσετε τι σημαίνει να είσαι βάρβαρος. 
 
Να σκεφτείτε επίσης ότι αυτοί είναι οι πατεράδες των σημερινών Ευρωπαίων εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή
Ένωση .
 
Επίσης θα δείτε και τους ελληνόφωνους βάρβαρους και πως αντέδρασαν και αντιδρούν σε αυτή την πολιτιστική καταστροφή όχι μόνον της Ελληνικής αλλά και της Παγκόσμιας ιστορίας

Αυτά που ακολουθούν είναι αυτά που έχουν καταγραφεί. Φανταστείτε αυτά που δεν γνωρίζουμε ...!...

Οι Κρητικές αρχαιότητες στην Κατοχή - Κίνδυνοι, ζημιές και οριστικές απώλειες

Γιώργος Τζωράκης αρχαιολόγος

Στους απολογισμούς των δεινών που επέφεραν οι ξένοι κατακτητές στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κατοχής, οι καταστροφές της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αυτές που έχουν απασχολήσει σε μικρότερη έκταση έως σήμερα τους ερευνητές. Το ίδιο άγνωστες είναι οι καταστροφές των αρχαιολογικών θησαυρών της Κρήτης, παρά τις συνοπτικές αλλά έγκαιρες καταγραφές από τον αρμόδιο Έφορο αρχαιοτήτων Νικόλαο Πλάτωνα, μετά το τέλος του Πολέμου και τις αναφορές στην περίφημη Έκθεση Ωμοτήτων που συνέταξε ο Καζαντζάκης με τον Κακριδή και τον Καλιτσουνάκη.

Η παρούσα εργασία βασίζεται κυρίως
σε αδημοσίευτα έγγραφα της κρητικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό στην τύχη των αρχαιοτήτων της ανατολικής και κεντρικής Κρήτης.
Μια κατηγοριοποίηση των καταστροφών εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, θα κατέληγε στο διαχωρισμό τεσσάρων βασικών κατηγοριών: 1) τις μεγάλες ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείο, 2) τις καταστροφές στις επαρχιακές Αρχαιολογικές Συλλογές, 3) τις καταστρεπτικές επεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, και τέλος στις παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο το νησί. Γεγονός πάντως είναι ότι οι καταστροφές αυτές υπήρξαν τεράστιες, παρά την πολιτική προστασίας των Ελληνικών Αρχαιοτήτων από τη Γερμανική Υπηρεσία Προστασίας Τέχνης, μέλη της οποίας υπήρχαν βέβαια και στην Κρήτη.Η προετοιμασία για τον Πόλεμο.

Άγνωστη επίσης στους πολλούς είναι η υπεράνθρωπη προετοιμασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να προστατέψει τις αρχαιότητες της χώρας, ήδη από το 1939, όταν έγινε σαφές ότι ο μεγάλος πόλεμος δε θα άφηνε ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Η γιγαντιαία επιχείρηση "εξασφάλισεως των αρχαιοτήτων", όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε, περιελάμβανε την πλήρη εκκένωση των μουσείων και την απόκρυψη των εκθεμάτων, σε υπόγεια, σε θησαυροφυλάκια τραπεζών, σε ορύγματα κάτω από τις αίθουσες των μουσείων που τα φιλοξενούσαν, ακόμα και σε σπηλιές. Και είναι γεγονός ότι, κατά την είσοδό τους στη χώρα, οι εισβολείς αντίκρισαν μουσεία άδεια.Ο Έφορος Αρχαιοτήτων Νικόλαος Πλάτωνας (1909-1992)Αντίστοιχη προσπάθεια καταβλήθηκε βέβαια και από την αρμόδια υπηρεσία της Κρήτης, υπό τον έφορο Νικόλαο Πλάτωνα που διηύθυνε τότε τη μοναδική Εφορεία Αρχαιοτήτων της Κρήτης. Ένας ακόμη Έφορος Αρχαιοτήτων, ο Βασίλειος Θεοφανείδης, είχε την έδρα του στα Χανιά, με αρμοδιότητες όμως επιμελητεύοντος Εφόρου Δυτικής Κρήτης, καθώς είχε χάσει τη θέση του μετά τη συγχώνευση των δύο Κρητικών Εφορειών. Η εφορεία Δυτικής Κρήτης θα επανασυσταθεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το μοναδικό πραγματικό Μουσείο που διέθετε η Κρήτη ήταν τότε αυτό του Ηρακλείου, στο οποίο μεταφέρονταν εξαρχής τα σημαντικότερα των ευρημάτων από ολόκληρο το νησί. Ευάριθμες αρχαιότητες, -θεωρούμενες όμως τότε ως ήσσονος σημασίας- διέθεταν πάντως και οι επαρχιακές συλλογές Ρεθύμνου, Κισάμου, Νεάπολης, Ιεράπετρας και Σητείας. Ως μικρή επαρχιακή συλλογή λειτουργούσε τότε και το Μουσείο Χανίων, που είχε όμως πληγεί ανεπανόρθωτα από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1934. Αρχαιότητες υπήρχαν ακόμη και στη Βίλλα Αριάδνη της Κνωσού καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους της Γόρτυνας και της Φαιστού, όπου πραγματοποιούνταν -μέχρι τον πόλεμο- οι αντίστοιχες συστηματικές ανασκαφές των Βρετανών και των Ιταλών.
Όπως είναι φυσικό το μεγαλύτερο βάρος της προστασίας εκ μέρους της αρχαιολογικής υπηρεσίας δόθηκε στο Μουσείο Ηρακλείου. Για καλή τύχη των Κρητικών αρχαιοτήτων τρία χρόνια πριν τον πόλεμο είχε ολοκληρωθεί η πρώτη πτέρυγα του νέου αντισεισμικού Μουσείο Ηρακλείου, που αντικατέστησε το παλαιό, πετρόκτιστο κτήριο, μετά από πολύχρονους αγώνες του τότε Εφόρου Σπυρίδωνος ΜαρινάτουΤο παλαιό Μουσείο Ηρακλείου


Αξίζει να υπενθυμίζεται η τεράστια αυτή - αν και λησμονημένη- προσφορά του Μαρινάτου στην Κρήτη, καθώς είναι παραπάνω από βέβαιο ότι το παλαιό, ετοιμόρροπο μουσειακό οικοδόμημα δε θα άντεχε το ανελέητο σφυροκόπημα των διαδοχικών βομβαρδισμών της πόλης, που θα περιγραφούν παρακάτω.
Επιπλέον, στη συνεχιζόμενη κατασκευή του Μουσείου ο διάδοχος του Μαρινάτου, Ν. Πλάτων κατόρθωσε να συμπεριλάβει σιδηρόδετον πανταχόθεν καταφύγιο, που χτίστηκε στα υπόγεια. Τα σημαντικότερα από τα εκθέματα του Μουσείου συσκευάστηκαν σε ειδικά κιβώτια και μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο, που δε χώραγε πάντως περισσότερα από το 1/3 των θησαυρών, ενώ άλλα μεγαλύτερα αντικείμενα, είτε θάφτηκαν στον κήπο, είτε μετακινήθηκαν σε δυσπρόσιτα σημεία του κτηρίου και προστατεύτηκαν επιπλέον με ψηλά αναχώματα από σακιά άμμου.


Ο Έφορος Αρχαιοτήτων Σπυρίδων Μαρινάτος (1901-1974)


Αντίστοιχες προσπάθειες απόκρυψης επιχειρήθηκαν και για τα εκθέματα των κατά τόπους αρχαιολογικών συλλογών, χωρίς όμως πάντοτε, όπως θα δούμε, ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η έναρξη του Πολέμου

Με την έναρξη του πολέμου τα πράγματα δεν ξεκινούν καλά για τις κρητικές αρχαιότητες, καθώς ήδη από το Μάρτιο του 1941 ο Έφορος Πλάτων διατάσσεται να εγκαταλείψει τη θέση του και να παρουσιαστεί στο στρατό! Επιστρατευμένος ο Πλάτων θα παραμείνει μέχρι το τέλος Ιουνίου του ίδιου έτους. Μαζί με τον Έφορο επιστρατεύονται επίσης και δύο φύλακες αρχαιολογικών χώρων, γεγονός που αποδυναμώνει επιπλέον τον ελεγκτικό ρόλο της κρητικής αρχαιολογικής υπηρεσίας. Τη θέση του επιστρατευθέντος Πλάτωνα θα αναλάβει ο Έφορος Βασίλειος Θεοφανείδης που διατάζεται να απομακρυνθεί από τα Χανιά και να εγκατασταθεί στο Μουσείο Ηρακλείου.


Ο πρώτος βομβαρδισμός του Μουσείου

Σοβαρές ζημιές στο οικοδόμημα του Μουσείου θα προκληθούν από τους πρώτους γερμανικούς βομβαρδισμούς που ισοπέδωσαν το Ηράκλειο.


Το Μουσείο με ορατές τις ζημιές από τους βομβαρδισμούςΟι βομβαρδισμοί της 23ης και 24ης Μαΐου του 1941 απέδειξαν ότι το Μουσείο Ηρακλείου, αν και ονομαστό από τότε ως ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, δεν είχε εξαιρεθεί από το γερμανικό πρόγραμμα των ολοκληρωτικών βομβαρδισμών. Οι βόμβες που ρίχτηκαν κοντά σε αυτό αλλά και πάνω στην οροφή του προκάλεσαν τρομακτικές ζημιές στο κτηριακό συγκρότημα αλλά και στο πολύτιμο περιεχόμενό του. Τοίχοι και πορτοπαράθυρα καταστράφηκαν και κάποιες βόμβες εξερράγησαν μέσα στο Μουσείο, ευτυχώς σε αίθουσες που είχαν εκκενωθεί λίγο πριν. Ολόκληρες προθήκες καταστράφηκαν προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε αφύλακτες αρχαιότητες.

Ο απολογισμός της καταστροφής υπολογίστηκε τότε σε 43 μεγάλες πήλινες αρχαιότητες των μινωικών χρόνων, σαρκοφάγους, πίθους και κάλπες. Ολοκληρωτική υπήρξε όμως η καταστροφή των τζαμιών και των κουφωμάτων του μουσειακού συγκροτήματος, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την ασφάλεια των αρχαιολογικών θησαυρών. Τις κρίσιμες αυτές ώρες, που το κεντρικό κράτος απουσίαζε, ο Δήμος Ηρακλείου θα σταθεί αρωγός στην πρόχειρη αντιμετώπιση των ζημιών.
Συνήθης τακτική των κατακτητών μετά την κατάληψη της χώρας ήταν η επίμονη απαίτηση για την επανέκθεση των αρχαιοτήτων στα ελληνικά μουσεία, κάτι το οποίο αρνήθηκε σθεναρά η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Το Μουσείο Ηρακλείου, διατηρούσε κάποιες αίθουσες επισκέψιμες, παρά το γεγονός ότι τα σημαντικότερα εκθέματα είχαν απομακρυνθεί από τις προθήκες και βρίσκονταν προφυλαγμένα στο καταφύγιο και αλλού. Και αυτό γιατί η Γερμανική Διοίκηση Κρήτης επέβαλε συχνά το άνοιγμα του Μουσείου, προκειμένου να το επισκέπτονται ομάδες Γερμανών Αξιωματικών.Ένστολοι , επίσκεψη στο Μουσείο


Σε μία από τις επισκέψεις αυτές εκλάπησαν δύο μικρά αγγεία, που έδωσαν την αφορμή στον Πλάτωνα να κλείσει οριστικά το Μουσείο για τους επισκέπτες, παρά τις πιέσεις των Γερμανών.

Η επίταξη του Μουσείου Ηρακλείου.

Από τις πρώτες αποφάσεις της γερμανικής Διοίκησης ήταν η επίταξη του μουσειακού συγκροτήματος, λόγω της επίκαιρης θέσης και του μεγέθους του. Καθ' όλη τη διάρκεια της Κατοχής, ο μουσειακός χώρος του κτηρίου περιοριζόταν συνεχώς και νέες αίθουσες επιτάσσονταν για τις ανάγκες των στρατευμάτων.

Παράλληλα, τοποθετήθηκαν πολυβολεία στον περίβολό του, ενώ την τελευταία στιγμή ματαιώθηκε η τοποθέτηση αντιαεροπορικών πυροβόλων στη στέγη του. Βαθμιαία το Μουσείο Ηρακλείου θα μετατραπεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο και σχολή χημικού πολέμου, ενώ δεν ευδοκίμησε η μετατροπή μιας αίθουσας σε χώρο επιδείξεων μπαλέτου, καθώς οι διοργανωτές φοβήθηκαν ότι θα αρρώσταιναν οι χορευτές, από το κρύο που έμπαινε από τους σπασμένους φωταγωγούς της στέγης!

Σταδιακά κατελήφθησαν και τα γραφεία του προσωπικού και του Εφόρου, που αναγκάστηκε πλέον να εισέρχεται στο Μουσείο με έγγραφη άδεια των κατακτητών ! Από το Φθινόπωρο του 1943 και μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το Μουσείο θα χρησιμοποιηθεί ως στρατόπεδο συγκέντρωσης ιταλών αιχμαλώτων.

Οι καταστρεπτικές συνέπειες της επίταξης
Οι στρατιωτικές αυτές χρήσεις, που είχαν μετατρέψει το Μουσείο στον υπ' αριθμόν ένα στόχο των αντίπαλων στρατευμάτων, δεν άργησαν να φέρουν την καταστροφή. Αυτή σημειώθηκε την 9η Φεβρουαρίου 1944, όταν βρετανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το Ηράκλειο. Αρκετές βόμβες που έπεσαν ακόμη και πάνω σε αυτό προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στο ίδιο το κτήριο και σε δεκάδες αφύλακτα αρχαία αντικείμενα. Για καλή τύχη των αρχαιοτήτων το στρατιωτικό υλικό που φυλασσόταν στο Μουσείο είχε μόλις απομακρυνθεί και αποφεύχθηκε η πλήρης ανατίναξη του οικοδομήματος. Τη σφοδρότητα του βομβαρδισμού αποκαλύπτει ο απολογισμός των νεκρών Ιταλών και Γερμανών στρατιωτών που ανήλθε στους 22.

Μια ακόμη καταστροφή έμελε να πλήξει όμως το Μουσείο Ηρακλείου που ωστόσο είχε αποδεσμευτεί από τους Γερμανούς. Πρόκειται για την ανατίναξη ενός γερμανικού πλοίου με πολεμικό υλικό, μέσα στο λιμάνι της πόλης που συγκλόνισε κυριολεκτικά το Ηράκλειο. Τεράστια μεταλλικά τμήματα του σκελετού του πλοίου εκσφενδονίστηκαν σε ολόκληρη την πόλη προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Πολλά από αυτά προσέκρουσαν στο κτήριο του μουσείου γκρεμίζοντας ολόκληρους τοίχους και καταστρέφοντας και πάλι δεκάδες αρχαίων αντικειμένων, κυρίως από τις αποθήκες.

Εκτός από τους βομβαρδισμούς, ο Διευθυντής του μουσείου Ηρακλείου είχε να αντιμετωπίσει την απληστία των ξένων καταληψιών που δε δίστασαν συχνά να απλώνουν τα χέρια στα αρχαία αντικείμενα. Πέρα από τις μικροκλοπές συχνότερες ήταν οι διαταράξεις συρταριών και ερμαρίων με αρχαία αντικείμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια των πινακίδων και επομένως της ταυτότητας των αρχαίων. Χαρακτηριστικότερο πάντως είναι το παράδειγμα της πίεσης από τη μεριά των Γερμανών στρατιωτικών να χαριστούν σημαντικά αρχαία του Μουσείου στον διαβόητο για την αρχαιοθηρία του, Στρατηγό Ρίγκελ, σε ανάμνηση της παρουσίας του στο νησί, όταν έφευγε από την Κρήτη. Ευτυχώς τελικά συμβιβάστηκαν στην παραχώρηση γνήσιων αντιγράφων.


Η τύχη των υπολοίπων αρχαιοτήτων της Κρήτης

Η τύχη των επαρχιακών Αρχαιολογικών Συλλογών της Κρήτης ήταν ακόμα χειρότερη από αυτήν του πολύπαθου Μουσείου. Μόνο που στο κάδρο των ευθυνών για τις καταστροφές σε αυτές, εκτός από τους Γερμανούς, μπαίνουν τώρα και οι Ιταλοί, που ως γνωστόν κατείχαν το Νομό Λασιθίου. Από τις πρώτες πράξεις των Ιταλών, - κατά τα πρότυπα φαίνεται των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων -, ήταν να συγκεντρώσουν τα αγάλματα και άλλα γλυπτά από το Νομό Λασιθίου για να τα τοποθετήσουν στο Δημοτικό Κήπο Νεάπολης, όπου βρισκόταν η έδρα τους.
Κύριοι απαγωγείς αρχαίων υπήρξαν αφενός ο αυστριακής καταγωγής Στρατηγός Ρίγκελ και αφετέρου ο Ιταλός ονόματι Ρενιέρι, ο οποίος συγκρότησε μικρή μάλλον συλλογή αρχαίων από την ανατολική Κρήτη.

Οι λεηλασίες των Αρχαιολογικών Συλλογών.


Ο αρχαιομανής Στρατηγός Ρίγκελ αποσπώντας τα κλειδιά του Στρωματογραφικού Μουσείου της Βίλλας Αριάδνης στην Κνωσό, απομάκρυνε τρία ολόκληρα κιβώτια αρχαίων, με εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα, όπως μινωικά αγγεία -πήλινα, χάλκινα και λίθινα-, κοσμήματα, όπλα, μαρμάρινα αγάλματα και γλυπτά που πριονίστηκαν για να συσκευαστούν. Το ίδιο διάστημα της Γερμανικής κατάληψης, εξαφανίστηκε το σύνολο των μικροευρημάτων από τα ερμάρια του Στρωματογραφικού Μουσείου της Βίλλας.
Επίσκεψη στην Κνωσό


Ο κυνισμός του στρατηγού Ρίνγκελ που αγνόησε τις εκκλήσεις και των ίδιων των αρχαιολόγων της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας της Τέχνης, θα κορυφωθεί με την επιδεικτική απαξίωση του Εφόρου Πλάτωνα, τον οποίον δεν καταδέχτηκε ούτε καν να συναντήσει.


Επίσκεψη στην ΚνωσόΟ ίδιος ο αυστριακός Στρατηγός Ρίγκελ είναι πιθανότατα πίσω και από την αρπαγή αρχαιοτήτων από της Συλλογή Γόρτυνας, από όπου εκλάπη ρωμαϊκό άγαλμα νύμφης ή Αφροδίτης από το Νυμφαίο, καθώς και ένα επιτύμβιο ανάγλυφο ένθρονης γυναικείας μορφής από το Ωδείο, μαζί με δύο κεφαλές ρωμαϊκών αγαλμάτων.
Σε επισκέπτες γερμανούς στρατιώτες στην Κνωσό εν ώρα απουσίας του φύλακα αποδίδεται η κλοπή των αντιγράφων των ειδωλίων από το ΥΜ ΙΙΙ ιερό του Ανακτόρου.


Επίσκεψη στην Κνωσό


Καλύτερη τύχη είχε η Συλλογή Νεαπόλεως Λασιθίου που είχε διαφυλαχτεί στο μεγαλύτερο τμήμα της, πριν από την Κατοχή. Με την επίταξη του κτηρίου που τη φιλοξενούσε, τα λίγα αρχαία που παρέμεναν σε αυτήν πετάχτηκαν στο δρόμο, για να περισυλλεχθούν όμως εν πολλοίς σώα από τον επιμελητή της, καθηγητή Μαυροειδή.

Καλή τύχη υπήρξε και για τη Συλλογή Ρεθύμνου, της οποίας το πολυτιμότερο τμήμα είχε αποκρυβεί στα θησαυροφυλάκια της Εθνικής Τράπεζας.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισε η Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας, από όπου εξαφανίστηκε ή καταστράφηκε μεγάλος αριθμός αρχαιοτήτων, όταν μεταβλήθηκε σε στρατώνα ιταλών στρατιωτών.
Οι προσπάθειες του Πλάτωνα για τη μεταφορά των υπολοίπων αρχαίων στο Ηράκλειο προσέκρουαν σταθερά στην άρνηση της ιταλικής διοίκησης, που θεωρούσε ότι επρόκειτο για γερμανική εντολή.

Έτσι η συλλογή λεηλατήθηκε δύο ακόμη φορές, με αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερα από 100 αντικείμενα, τα οποία αποτελούσαν περισσότερο από το 1/5 των εκθεμάτων της. Μεταξύ των εξαφανισθέντων αντικειμένων, ως σημαντικότερα αναφέρονται πολυάριθμοι μινωικοί αμφορείς, αγγεία των ελληνορωμαϊκών χρόνων, ρωμαϊκοί λύχνοι και ένας χάλκινος πέλεκυς.


Επίσκεψη στην Κνωσό
Μεγαλύτερη υπήρξε η καταστροφή στην αρχαιολογική Συλλογή Σητείας, η οποία καταστράφηκε σχεδόν στο σύνολό της. Περισσότερα από 150 αρχαία αντικείμενα εξαφανίσθηκαν, ανάμεσα σε αυτά σπάνια μινωικά ρυτά, πήλινα αγγεία και σαρκοφάγοι, νομίσματα, ανάγλυφα, επιγραφές κλπ.

Μεγάλες καταστροφές υπέστη και η Συλλογή Χανίων, για μια ακόμη φορά μετά την πυρκαγιά του 1934. Από τις πρώτες μέρες της κατοχής, καταλήφθηκε από Ιταλούς πρώην αιχμαλώτους, που αφού τη μετέτρεψαν σε αποχωρητήριο, κατέστρεψαν σκόπιμα πολλά αρχαία αντικείμενα. Αργότερα ο χώρος διαρρήχτηκε ξανά από αγνώστους και αρχαιότητες πετάχτηκαν στην αυλή. Κατά τη βίαιη μετακόμισή της, αργότερα, σε νέο χώρο εξαφανίστηκε μικρό κιβωτίδιο με χρυσά αντικείμενα της Συλλογής.


Επίσκεψη στην Κνωσό


Και η αρχαιολογική Συλλογή Κισάμου δεν αντιμετώπισε λίγα προβλήματα. Σε διαδοχικές παραβιάσεις του χώρου οι Γερμανοί αφαίρεσαν 4 αξιόλογα γλυπτά της Συλλογής, 22 πήλινα αγγεία και αντικείμενα, 8 μετάλλινα, 20 γυάλινα και 80 νομίσματα ελληνικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι

Εκτός από τις καταστροφές των αρχαίων εκθεμάτων των Συλλογών, σοβαρές ζημιές υπέστησαν και οι αρχαιολογικοί χώροι. Τραγικότερο είναι το παράδειγμα του Βασιλικού Τάφου των Ισοπάτων, του μνημειωδέστερου και μοναδικού τάφου της μινωικής Εποχής, ο οποίος καταστράφηκε ολοκληρωτικά, για την προσπόριση δομικού υλικού που απαιτούσαν οι κατασκευές στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Ο αφανισμένος από τους ναζί Βασιλικός Τάφος των Ισοπάτων Κνωσού


Από την πρώτη στιγμή οι Έφοροι Αρχαιοτήτων κατήγγειλαν το γεγονός στις αρμόδιες αρχές, μιλώντας για βανδαλισμό, χαρακτηρισμός που προκάλεσε την οργή των Γερμανών κατακτητών, που ζήτησαν τηνπαραδειγματική τιμωρία των δύο Εφόρων.
Στο Ανάκτορο Μαλίων η απογύμνωση του χώρου από τα μεταλλικά υλικά των στεγάστρων για τις ανάγκες του στρατού, είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών ζημιών στο μνημείο από τις καιρικές συνθήκες.
Ο αφανισμένος από τους ναζί Βασιλικός Τάφος των Ισοπάτων Κνωσού


Σημαντικές φθορές προξενήθηκαν και στον αρχαιολογικό χώρο της Αμνισού, όπου η Έπαυλη των Κρίνων και το ιερό του Διός Θενάτα, η φύλαξη των οποίων ήταν δυσχερής, καθώς βρίσκονταν σε απομονωμένη και ναρκοθετημένη ζώνη. Σοβαρές ζημιές σε δομικά μέρη των χώρων αλλά και διαρπαγές αρχαιοτήτων που βρίσκονταν εκεί, σημειώθηκαν τόσο από τους Γερμανούς όσο και από τους Ιταλούς.
Την εποχή που οι γερμανοί οργάνωναν θεατρικές παραστάσεις στην Φαιστό, το μινωικό Ανάκτορο διέτρεχε πραγματικό κίνδυνο αφανισμού, καθώς επιτάχθηκε από νωρίς και οχυρώθηκε λόγω της στρατηγικής θέσης του.Γερμανική παράσταση αρχαίου δράματος στη Φαιστό.

Παντού διανοίχθηκαν φωλέες πολυβόλων και χαρακώματα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε αρχαία κτίσματα, ενώ σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών φυλάχτηκαν στις αρχαίες αποθήκες του Ανακτόρου με όσους κινδύνους αυτό συνεπαγόταν σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων.Επιταγμένο ανάκτορο Φαιστού


"Χάριν παιδιάς", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ν. Πλάτων, ομάδα Γερμανών στρατιωτών, κατακρήμνισε στην ανατολική απότομη πλαγιά του λόφου αρχιτεκτονικά μέλη από το ανάκτορο, όπως λίθους με λαξεμένα σημεία και βάσεις κιόνων. Άλλη ομάδα στρατιωτών που είχε εγκατασταθεί στις αρχαίες αποθήκες, προκάλεσε ζημιές στους πίθους και τις γύψινες πλάκες των τοίχων. Σημαντικότερη όλων πάντως ήταν η απώλεια δεκάδων σπάνιων καμαραϊκών αγγείων από το Ανάκτορο, τα οποία αν και είχαν αποκρυβεί σε δυσπρόσιτες θέσεις εντός των αποθηκών, εντοπίστηκαν από τους Γερμανούς και εκλάπησαν στο σύνολό τους.


Σημαντικά προβλήματα αντιμετώπισε και η γειτονική Έπαυλη της Αγίας Τριάδας, από όπου Γερμανοί απέσπασαν λίθους και κατέστρεψαν μινωικά πιθάρια. Ο θολωτός τάφος της Αγίας Τριάδας, αφού περιβλήθηκε με συρματοπλέγματα, μεταβλήθηκε σε φυλακή Ελλήνων αιχμαλώτων. Ο χώρος της Αγίας Τριάδας υπέστη όμως ζημιές και από τη χρήση του ως πρόχειρου καταλύματος, για κάποιους από τους άστεγους κατοίκους του Τυμπακίου, μετά την καταστροφή του γειτονικού Τυμπακίου από την κατασκευή του ομώνυμου γερμανικού αεροδρομίου.


Στο Οροπέδιο Λασιθίου η ελληνορωμαϊκών χρόνων θέση της Κολώνας καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάνοιξη από τους γερμανούς του Δρόμου Λαγού- Τζερμιάδω. Η επαχθέστερη όμως καταστροφή αρχαιοτήτων της Ανατολικής Κρήτης συνέβη στον αρχαιολογικό χώρο του Παλαικάστρου Σητείας. Ο αρχαιολογικός χώρος ισοπεδώθηκε από τον Ιταλό αξιωματικό Γκιουζέππε Μπορσάρι, ο οποίος χωρίς εμφανή λόγο επέβαλε την καταστροφή "λίθο προς λίθο" των τοίχων του μέχρι τότε ανασκαμμένου μινωικού οικισμού. Όπως επισημαίνει ο Πλάτων "πρόκειται περί εξαφανισμού ενός ολοκλήρου αρχαιολογικού χώρου."

Γνωστότερη είναι η ανεπανόρθωτη καταστροφή που υπέστη το μεγάλο λαξευτό σπήλαιο του Λαβυρίνθου της Γόρτυνας, που μετασκευάστηκε από τους Γερμανούς για να αποτελέσει αποθήκη στρατιωτικού υλικού. Μετά την απώλεια του πολέμου οι Γερμανοί ανατίναξαν το σπήλαιο για να καταστρέψουν το εκεί φυλασσόμενο υλικό. Η ολοσχερής καταστροφή από την ανατίναξη του σπηλαίου, η οποία βέβαια δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, στέρησε την Κρήτη από το δημοφιλέστερο ανά τους αιώνες αξιοθέατο της νήσου, από το Μεσαίωνα και μέχρι την ανακάλυψη της Κνωσού.


Ζημιές κατά τη διάρκεια της κατοχής υπέστησαν βέβαια και τα μεσαιωνικά μνημεία του Ηρακλείου. Οι πολυάριθμοι βομβαρδισμοί που έπληξαν την πόλη του Ηρακλείου προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε πολλά κτήρια, μεταξύ αυτών η Βασιλική του Αγίου Μάρκου και η Αρμέρια δίπλα από την ενετική Λότζια. Το μεγαλύτερο θύμα όμως των βομβαρδισμών αυτών υπήρξαν τα ενετικά τείχη. Εκτός από τα πολλαπλά πλήγματα των πολεμικών επιχειρήσεων οι τοπικές αρχές είχαν να αντιμετωπίσουν και την απληστία ντόπιων και ξένων που έβρισκαν σε αυτά έτοιμο οικοδομικό υλικό για τις όποιες κατασκευές τους.Επιταγμένο ανάκτορο ΦαιστούΟι παράνομες ανασκαφές


Στις καταστροφές των αρχαιοτήτων συγκαταλέγονται και οι παράνομες ανασκαφές που διεξήχθησαν από αδαείς γερμανούς στρατιώτες ή και αξιωματικούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των λαθρανασκαφών στον ανασκαμμένο ναό του Πυθίου Απόλλωνα στη Γόρτυνα, όπου πραγματοποιήθηκε, χωρίς αποτέλεσμα, ολιγοήμερη ανασκαφή, αλλά και η ανατίναξη των δαπέδων του Ναού των Αιγυπτίων Θεών, με προφανή στόχο την αποκάλυψη "κρυμμένων θησαυρών".
Διαφορετική περίπτωση αποτελούν πάντως οι παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές που, αν και εκτελέστηκαν από τους αρχαιολόγους της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας Μνημείων, αποτελούν για το ελληνικό κράτος λαθρανασκαφές.


Η πρώτη τέτοια ανασκαφή διεξήχθη στο Μικρό Ανάκτορο της Κνωσού, το Νοέμβρη του 1941, ύστερα από διαταγή του διαβόητου αρχαιοθήρα Στρατηγού Ρίνγκελ. Οι ανασκαφή που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς αρχαιολόγους της Υπηρεσίας Προστασίας Μνημείων ανθυπολοχαγό Σεργκεντόρφερ και υπαξιωματικό Βιάντσεν διήρκεσε πάνω από είκοσι ημέρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής παρέμειναν παντελώς άγνωστα, καθώς κανένα απολύτως εύρημα δεν μεταφέρθηκε στο Μουσείο Ηρακλείου.

Η δεύτερη παρόμοια γερμανική ανασκαφή διεξήχθη και πάλι από τον αρχαιολόγο Σεργκεντόρφερ, έχοντας στόχο την αποκάλυψη θολωτού τάφου και παρακείμενου αρχαίου οικισμού στο Απεσωκάρι της Μεσαράς. Η ανασκαφή που διήρκεσε δύο μήνες και αποκάλυψε την πλήρη κάτοψη του τάφου και τμήματα του παρακείμενου οικισμού, διεκόπη όταν ο Γερμανός αξιωματικός αρχαιολόγος έφυγε από την Κρήτη. Αν και γενικά πιστεύεται ότι το σύνολο το ευρημάτων παραδόθηκε τότε στο Μουσείο, δημιουργεί ερωτηματικά το γεγονός ότι από το σύνολο αυτό απουσιάζει η συνήθης ποικιλία των ταφικών ευρημάτων. Παρόμοιες λαθρανασκαφές πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πόλη των Χανίων και στο Μοναστηράκι Ρεθύμνου.

Σημαντικές καταστροφές αρχαιοτήτων σημειώθηκαν εξάλλου κατά την διεξαγωγή στρατιωτικών εργασιών, οι οποίες αποκάλυπταν αρχαία. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι Γερμανοί αξιωματικοί ειδοποιούσαν τον Έφορο Αρχαιοτήτων Πλάτωνα, ενώ συχνότατες ήταν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τα αρχαία καταστρέφονταν ή απλώς παρακρατούνταν.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως κατά την αποκάλυψη των τάφων στη Σίβα και στα Μάλια, οι στρατιωτικοί ειδοποιούσαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία αφού πρώτα είχαν ερευνήσει τη θέση και είχαν οικειοποιηθεί μέρος των ευρημάτων.

Ζημιές σοβαρές προκλήθηκαν όμως και κατά τη διάνοιξη πρόχειρων καταφυγίων, όπως για παράδειγμα στους τάφους της Ακρόπολης Κνωσού και της Καλαμαύκας Ιεράπετρας. Αυτονόητο είναι ότι την εποχή εκείνη της πείνας και της οικονομικής εξαθλίωσης πολλοί ντόπιοι εφοδίαζαν επ' αμοιβή τους "συλλέκτες" με κρητικές αρχαιότητες και έτσι απομακρύνθηκε από την Κρήτη ένα σημαντικό -αν και δύσκολα υπολογίσιμο αριθμητικά- σύνολο αρχαιοτήτων.

Μια συνολική αποτίμηση των καταστροφών που προκλήθηκαν στις κρητικές αρχαιότητες στην Κατοχή συνοψίζεται στην απώλεια αρκετών εκατοντάδων -ή και χιλιάδων- αρχαίων αντικειμένων που απομακρύνθηκαν από τη Μεγαλόνησο. Δεν ήταν όμως λίγες και οι καταστροφές που προκλήθηκαν στα αρχαία μνημεία από τους βανδαλισμούς και κυρίως από την τετράχρονη έλλειψη σοβαρής συντήρησης κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Μουσείο Ηρακλείου, για δέκα ολόκληρα χρόνια έφερε τις πληγές από τους βομβαρδισμούς, και παρέμενε με τα αρχαία συσκευασμένα στο καταφύγιο, αφού μόνο η χρηματοδότηση από το Σχεδίο Μάρσαλ, το 1951, επέτρεψε την αποκατάστασή του, και την επανέκθεση των αρχαίων θησαυρών.

Το ελληνικό κράτος αμέσως μετά τον πόλεμο επιδίωξε την αναζήτηση των κλεμμένων θησαυρών, ουδέποτε όμως οι Γερμανικές και Ιταλικές αρχές εκλήθησαν να επανορθώσουν με κάποιο τρόπο για τις καταστροφές που προξένησαν. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης των αρχαιοτήτων που αποσπάσθηκαν από την Κρήτη, παρά τη σοβαρότητα τους μεταπολεμικού εγχειρήματος, υπήρξαν τότε, δυστυχώς, απογοητευτικά.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού επανεξετάζει τα αρχεία του, προκειμένου να ξεκινήσει νέο γύρο διεκδίκησης των κλεμμένων αρχαιοτήτων. Ευχόμαστε όλοι η αναζήτηση αυτή τη φορά να είναι περισσότερο επιτυχής. Εμείς θα είμαστε βέβαια στη διάθεσή τους...


Δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου του 2013 . Το κείμενο αποτελεί τμήμα ευρύτερης εργασίας που πλέον πρέπει να έχει δημοσιευθεί. Οι φωτογραφίες στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από το εξαιρετικό βιβλίο του Α. Σανουδάκη "Ο Γερμανικός Ιανός" από τις Εκδόσεις Ταξιδευτής.

ellinondiktyo

Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2014 | 2:33 am


ΕΘΑΨΑΝ ΤΟΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΕΝΕΛΑΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 200 ΤΟΝΟΥΣ ΣΚΥΡΑΙστορία, σκεπασμένη με γαρμπίλι... ιστορία λεηλατημένη και σκορπισμένη σε χέρια μιαρά...
Το πως υπάρχει ακόμα τούτη η Πατρίδα είναι θαύμα...

Πόπη Σουφλή

Είναι σκεπασμένος με 200 τόνους χαλίκι!

Γιατί;
Γιατί δεν άρεσε σε μερικούς. Τέ­λος πάντων, οι Άγγλοι θεώρησαν ότι η Λακωνία τους ανήκει.

Από πού;
Ρωτήστε τους. Μιλάμε για την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή που είχε δεσμεύσει τη Λακωνία για να κάνει τις έρευνες της.

Την είχαν δεσμεύσει από πού;
Από το ελληνικό κράτος.
Δεν είχε αρχαιολόγους το ελ­ληνικό κράτος και παρέδωσε την περιοχή στους Άγγλους;

Η σκέψη ήταν πάντα σωστή. Στην πράξη τα στραβώνουν τα πράγματα. Δηλαδή, μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους οι ξένοι και το φιλελ­ληνικό κίνημα είχε συμβάλει ου­σιαστικά στην υπόθεση της ανε­ξαρτησίας. Όλοι αυτοί, λοιπόν, οι μεγάλοι σοφοί και φιλέλληνες είπαν «είμαστε στη διάθεση σας να συνεργήσουμε στη μελέτη για την αποκάλυψη των ελληνι­κών αρχαιοτήτων» 


Πρέπει, για να είμαστε αντικειμενικοί, να πούμε ότι
η επιστήμη της Αρ­χαιολογίας θεμελιώθηκε από σο­βαρούς επιστήμονες, κυρίως του εξωτερικού. 
Όχι ότι και οι δικοί μας δεν συνέβαλαν. 
Αλλά μαθη­τεύσαμε και ήταν φυσικό. 
Δη­λαδή, σε μια Ελλάδα που βγαίνει από μια δουλεία 400 χρόνων, οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν και έχουν κάνει πρότυπες ανασκαφές και καταπληκτικές μελέτες. 
Και οι Γάλλοι, και οι Άγγλοι και οι Γερ­μανοί. 
Εν πάση περιπτώσει, στη διανομή -επιτρέψτε μου να χρη­σιμοποιήσω αυτή τη λέξη, γιατί τη διένειμαν την περιοχή μεταξύ τους και είπαν οι Γερμανοί «εμείς θα πάρουμε την Ολυμπία» και δεν ξέρω κατά πόσο το δικό μας κράτος αντέδρασε αλλά πολύ φοβούμαι ότι ή συμφώνη­σε ή αναγκάστηκε να συμφωνή­σει.


Οι Γάλλοι τους Δελφούς και τη Δήλο, οι Αμερικανοί την Αγο­ρά των Αθηνών, τη Σαμοθράκη, οι Άγγλοι με τον Έβανς είχαν σκάψει την Κνωσό, οι Ιταλοί τη Φαιστό, ενώ οι Άγγλοι έδειξαν προτίμηση και προς την Λακω­νία και μάλιστα ιδιαίτερη επιμο­νή προκειμένου να εντοπίσουν και να ανακαλύψουν το ανά­κτορο του Μενελάου και της Ελένης. 
 
Παράλληλα ήθελαν να βρουν ένα σημαντικό δωρικό Ιερό στη Σπάρτη, για να μελε­τήσουν την δωρική τέχνη, κατά το αντίστοιχο των Γερμανών που ανέσκαψαν το σημαντικό Ιερό της Ολυμπίας. 
 
Στο δεύτερο σκέλος της επιδίωξης τους πέ­τυχαν πράγματι, έσκαψαν το σημαντικότερο και καλύτερα διατηρημένο Ιερό της Σπάρτης, το Ιερό της αρχαίας Αρτέμιδος. 
 
Βέβαια η μελέτη ήταν πάρα πολύ προσεκτική και μας έδωσε, παρά τα λιγοστά ευρήματα, σημαντι­κά στοιχεία για να παρακολου­θήσουμε την εξέλιξη της λακω­νικής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Διότι η Σπάρτη δεν ήταν μόνο στρατιωτική δύναμη. 
 
Ήταν ένας μεγάλος χώρος πολιτισμού και στο χορό και στη μουσική και στην ποίηση και στην επιστήμη και στην αστρονομία, κ.λπ. Αρ­γότερα, βέβαια κάθε πνευματική δημιουργία απαγορεύτηκε. 
 
Κάθε αναγραφή ιστορικού γεγονότος απα­γορεύτηκε. Η Σπάρτη δεν έβγα­λε ποτέ, κανέναν ιστορικό. 
 
Αυτή η νέα στροφή στην ιστορία της έγινε από το 550 και μετά. 
 
Τότε όμως ήταν μία πολιτική προσω­πικότητα που δρούσε στη Σπάρ­τη. Ένας από τους επτά σοφούς, ο περίφημος Χείλων ο Λακεδαι­μόνιος. 
 
Αυτός ήταν Αμυκλαίος και θέλω να πιστεύω ότι οι Αμυ­κλές υπήρξαν πάντα ένα ισχυρό κέντρο Ιώνων και Αχαιών στη Λακωνία. 
 
Αυτό, κατά τη γνώμη μου, εξηγεί γιατί και ο Τυρταίος γράφει στην Ιωνική διάλεκτο. 
 
Στη Σπάρτη λοιπόν, τη δωρική μητρόπολη, δρούσε πάντοτε μια ισχυρή ομάδα Αχαιών, η οποία και αντιδρούσε στη νομοθεσία και στην πολιτική του Λυκούρ­γου και η οποία σιγά-σιγά εξαχρείωσε και την πολιτεία αυτή.
Η νομοθεσία του Λυκούργου πιστεύετε ότι την εξαθλίωσε την πολιτεία;
Έτσι πιστεύω εγώ.


Δεν ήταν η σωστή νομοθεσία δηλαδή.


Έτσι πιστεύω. Και θεωρώ πως η ρήτρα που έχει μέχρι σήμερα διατηρηθεί μέσω του Πλούταρ­χου δεν είναι η αρχική ρήτρα του Λυκούργου. Πιστεύω ότι είναι μία αναθεωρημένη νομική ρύθ­μιση, η οποία μάλιστα έχει κα­ταργήσει και την λεγόμενη τρί­τη τάξη, που αποτελούσε βασι­κό συστατικό της «Λακεδαιμο­νίων Πολιτείας». Διότι οι Λακε­δαιμόνιοι είναι πάντοτε χωρι­σμένοι στα τρία, σε όλες τις εκ­φάνσεις τους, θεολογικώς και ιστορικώς, αλλά και φυλετικώς και πολιτειακώς.


Εννοείτε τους «όμοιους»;


Οι όμοιοι είναι ένα μέρος της τριπλής διαίρεσης της πολιτείας και της κοινωνίας της Σπάρτης. Είναι ιστορικώς μαρτυρημένο ότι το 550 π.Χ. υπάρχει μία με­γάλη στροφή στην ιστορία της Σπάρτης. Εγώ θα έλεγα ότι αυτή μοιάζει λίγο με την πολιτιστική επανάσταση που έκανε ο Μάο στην Κίνα, τουλάχιστον ως προς τις εκδηλώσεις της, διότι μετά όλοι οι πολίτες κυκλοφορούν με μία ενιαία στολή, όπως οι Κι­νέζοι.

 
Τι έγινε τότε;

 
Όλοι οι δη­μιουργοί της Σπάρτης, καλλιτέ­χνες, λογοτέχνες, κ.λπ., εξε­διώχθησαν από τη Σπάρτη βι­αίως και πήγαν στην Κάτω Ιτα­λία.Έχουμε μαρτυρία για αυτό;


- Βέβαια. Από αττικούς συγ­γραφείς, γιατί, όπως είπαμε, η Σπάρτη δεν είχε δικό της ιστο­ρικό. Αλλά είναι μαρτυρημένο επίσης και από τα αρχαιολογικά δεδομένα, διότι όλος αυτός ο κό­σμος της δημιουργίας και της τέ­χνης, που έφυγε από τη Σπάρ­τη πήγε στον Τάραντα και βοή­θησε στην άνοδο του εμπορικού, οικονομικού και πολιτιστικού επιπέδου της πόλης αυτής. 


Από τότε αρχίζει στον Τάραντα μία άνθηση πρωτοφανής, που εκ­δηλώνεται με τις περίφημες επι­τύμβιες στήλες και με άλλα έργα τέχνης. 

Άρα η Σπάρτη το 550 κατήργησε αυτή την πόλη που ανθούσε και περιορίστηκε μόνο στην εξουσία, η οποία ήταν ου­σιαστικά οι δύο βασιλείς και οι εί­κοσι οκτώ γέροντες, και στους «ομοίους», άρα λείπει το τρίτο σκέλος. Η ρήτρα λοιπόν του Λυκούργου δεν αναφέρεται στο τρίτο σκέλος, γι' αυτό πιστεύω ότι δεν είναι αυθεντική.
 
Πού οφείλεται η κατρακύλα της Σπάρτης;

Κατ' εμέ, η προϊούσα εξαθλίω­ση της Σπάρτης οφείλεται στο γεγονός ότι και η ισοπολιτεία καταργήθηκε από τη στιγμή που καταργήθηκε η ασφαλιστική δι­κλείδα για τη λειτουργία της δημοκρατίας που ήταν η κτήση γης ώστε να μπορεί κανείς να επαρκεί στη συνεισφορά στα συσσίτια και το αμεταβίβαστο, το αναπαλλοτρίωτο της περι­ουσίας. Όταν λοιπόν με τη ρή­τρα που επετράπη να απαλλο­τριώνεται η περιουσία ή και να εκχωρείται έναντι χρεών κ.λπ., με τον ατομικό κλήρο, οι περισσό­τεροι Σπαρτιάτες έχασαν την περιουσία τους και έτσι μειώθη­κε δραματικά ο αριθμός των πο­λιτών.


Υπήρχε νόμος που έλεγε ότι αν κάποιος είχε τέσσερα αγόρια γλίτωνε κάθε στρατιωτική υποχρέωση, αν είχε τρία αγόρια γλί­τωνε εν μέρει, δεν πήγαινε δη­λαδή στην εκστρατεία αλλά είχε όμως υποχρεώσεις στο εσωτερι­κό. Αλλά από τη στιγμή που προσπαθούσαν να κάνουν τρία και τέσσερα αγόρια, η περιουσία μοιραζόταν.
Βέβαια.


Και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μοιράζεται η γη, να μικραίνει και έτσι δεν έφτανε να έχει τόσο καρπό ώστε να πάρει μέρος στα συσσίτια. Αυτά τα λέει ο Αρι­στοτέλης.


Ναι, αν και δεν του έχω από­λυτη εμπιστοσύνη. Θα ήταν εκ μέρους του Λυκούργου ασύνετο να πει το εξής: Μοιράζω τη γη σε 9.000 κλήρους - τόσοι πολίτες αναφέρονται την εποχή των Μηδικών πολέμων και μετά αδιαφορώ.


Στην Πελλάνα, στη Λακωνία, στην Αρκαδία, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος έβαλε τη σφραγίδα του, ο Έλλην έκανε το καθήκον του. Έδωσε συνεντεύξεις, ξεσή­κωσε κόσμο, έμαθε όλη η οικουμένη την ξεφτίλα.

Κι εγώ. Ώρες - ώρες σκέφτομαι να πάρω ένα φτιάρι. Μόνος μου. Και να κατηφορίσω στον τάφο του Μενέλαου... Να τον απελευθε­ρώσω από αυτό το γελοίο γαρμπίλι...Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2014 | 2:21 am


Ραδγαίες εξελίξεις στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων της ΕΥΠ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 

Επεισοδιακό το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ομοσπονδίας τησ ΕΥΠ!!!

 Τα αποτελέσματα της πολιτικής του φαίνεται να πληρώνει ο απερχόμενος προεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΠ κ. Θ.Σ. 

Κατά τη σημερινή έναρξη των  εργασιών του συνεδρίου όπου οι συνδικαλιστές της ΕΥΠ καλούνται να εκλέξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας τους μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, που πρώτο το GreekAmericanNewsAgency σας αποκάλυψε, οι σύνεδροι αποφάσισαν το πρωί και πριν την προσέλευση των επίσημων προσκεκλημένων να μην αφήσουν τον κ. Θ.Σ. να προεδρεύσει ούτε αυτής της διαδικασίας και κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε με συντριπτική πλειοψηφία τον
καθαίρεσαν από τη θέση του προέδρου του συνεδρίου αλλά δείχνοντας και την αγανάκτησή τους για την πολιτική που ακολούθησε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, δεν σταμάτησαν μόνο σ΄αυτό αλλά στην ουσία τον "εξοστράκισαν" καθότι δεν τον άφησαν να μιλήσει καν κατά την διάρκεια των χαιρετισμών... 

Τότε αυτός παρουσία και των προσκεκλημένων που έκπληκτοι πλέον παρακολουθούσαν τα γεγονότα γιατί μέχρι τότε δεν είχαν αντιληφθεί κάτι, όπως μας μετέφερε εις εξ αυτών, πήρε την ομάδα του και αποχώρησε από το Συνέδριο... 

Κατά την έξοδό του δε, επιτέθηκε φραστικά και στον Β΄υποδιοικητή της υπηρεσίας Στρατηγό Γ. Καμαρινόπουλο ο οποίος έμεινε άναυδος... 

Στο συνέδριο παρευρέθησαν και χαιρέτησαν ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Θ. Δραβίλλας, από την Ν.Δ. η βουλευτής κ. Τάνια Ιακωβίδου και ο βουλευτής κ. Βλαχογιάννης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής κ. Δ. Τσουκαλάς και ο κ. Α. Μαυρόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής κ. Κ. Τριαντάφυλλος και ο κ. Παπακωνσταντής, από το ΚΚΕ ο βουλευτής κ. Χρ. Κατσώτης και από τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Μαστρογιάννης.

Ραδγαίες εξελίξεις στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων της ΕΥΠ

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Έρευνα
 0 0 0 New

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 
Επεισοδιακό το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ομοσπονδίας τησ ΕΥΠ!!! Τα αποτελέσματα της πολιτικής του φαίνεται να πληρώνει ο απερχόμενος προεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΠ κ. Θ.Σ. Κατά τη σημερινή έναρξη των  εργασιών του συνεδρίου όπου οι συνδικαλιστές της ΕΥΠ καλούνται να εκλέξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας τους μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, που πρώτο το GreekAmericanNewsAgency σας αποκάλυψε, οι σύνεδροι αποφάσισαν το πρωί και πριν την προσέλευση των επίσημων προσκεκλημένων να μην αφήσουν τον κ. Θ.Σ. να προεδρεύσει ούτε αυτής της διαδικασίας και κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε με συντριπτική πλειοψηφία τον καθαίρεσαν από τη θέση του προέδρου του συνεδρίου αλλά δείχνοντας και την αγανάκτησή τους για την πολιτική που ακολούθησε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, δεν σταμάτησαν μόνο σ΄αυτό αλλά στην ουσία τον "εξοστράκισαν" καθότι δεν τον άφησαν να μιλήσει καν κατά την διάρκεια των χαιρετισμών...
Τότε αυτός παρουσία και των προσκεκλημένων που έκπληκτοι πλέον παρακολουθούσαν τα γεγονότα γιατί μέχρι τότε δεν είχαν αντιληφθεί κάτι, όπως μας μετέφερε εις εξ αυτών, πήρε την ομάδα του και αποχώρησε από το Συνέδριο... Κατά την έξοδό του δε, επιτέθηκε φραστικά και στον Β΄υποδιοικητή της υπηρεσίας Στρατηγό Γ. Καμαρινόπουλο ο οποίος έμεινε άναυδος...
Στο συνέδριο παρευρέθησαν και χαιρέτησαν ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Θ. Δραβίλλας, από την Ν.Δ. η βουλευτής κ. Τάνια Ιακωβίδου και ο βουλευτής κ. Βλαχογιάννης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής κ. Δ. Τσουκαλάς και ο κ. Α. Μαυρόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής κ. Κ. Τριαντάφυλλος και ο κ. Παπακωνσταντής, από το ΚΚΕ ο βουλευτής κ. Χρ. Κατσώτης και από τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Μαστρογιάννης.
- See more at: http://www.greekamericannewsagency.com/2010-01-19-17-52-24/2010-02-21-15-40-32/30809-eyp211014#sthash.oEmycBTw.dpuf


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2014 | 1:47 am


Ποιος ΣΥΡΙΖΑ; Του τότε ή του σήμερα;Με την απόφαση αυτή προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να περάσει ένα μήνυμα ότι δεν θέλει να πάει κόντρα στις αγορές, ούτε να ακολουθήσει διαφορετική πορεία από αυτή που ορίζουν οι αγορές.


Είναι μια απόφαση όμως που έρχεται σε αντίθεση με το ήδη κατατιθέμενο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ…

Ποιός... Θανάσης;;; Μα αυτός της πράσινης τσόχας...

ΞΥΠΝΑ, νεοελληνάκο...

Στην πράσινη τσόχα του Σιωνισμού παίζει το μέλλον της Πατρίδας μας,  το εβραιοπουλο ο Αλέξης...

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ!

Πόπη Σουφλή

Tsipras-LafazanisΤο Σαββατοκύριακο που πέρασε, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε,κατά πλειοψηφία, την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ με ψήφους 76 κατά , 61 υπέρ και ένα λευκό καταψηφίστηκε τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για την συμπλήρωση του προγράμματος που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ με άμεσα μέτρα «που θα θίγουν τις νεοφιλελεύθερες δομές του συστήματος».

Τι λέει όμως η τροπολογία της Αριστερής πλατφόρμας η οποία κατατέθηκε από τον κο Λαφαζάνη προς ψήφιση;

Υπήρξαν δύο τροπολογίες. Η πρώτη σχετίζονταν με τα πρόσωπα με τα οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μελλοντικά, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην μέχρι σήμερα καταστροφική πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι τελευταίες κυβερνήσεις. 

Η θέση έγινε δεκτή από τον κο Τσίπρα και έτσι αυτή αποσύρθηκε.

Η δεύτερη τροπολογία, που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα, που καταψηφίστηκε , προέβλεπε να περάσουν, υπό δημόσια ιδιοκτησία οι τράπεζες, να ανατραπεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων , να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, να υπάρξει ισχυρή παρέμβαση υπέρ του δημοσίου σε κλάδους κοινής ωφέλειας και να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και ο μεγάλος πλούτος προς όφελος των φτωχότερων στρωμάτων…

Μια άκρως ανατρεπτική απόφαση καθώς καταψήφισε την πρόταση για κρατικοποίηση των τραπεζών, εξέλιξη…που ουσιαστικά επιτρέπει την συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης στο ελληνικό banking.

Είναι ανατρεπτική επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά είχε ταχθεί εδώ και χρόνια υπέρ της κρατικοποίησης των τραπεζών και προφανώς η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αλλάζει όλα τα δεδομένα…

Με την απόφαση αυτή προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να περάσει ένα μήνυμα ότι δεν θέλει να πάει κόντρα στις αγορές, ούτε να ακολουθήσει διαφορετική πορεία από αυτή που ορίζουν οι αγορές.


Είναι μια απόφαση όμως που έρχεται σε αντίθεση με το ήδη κατατιθέμενο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ…

ΥποσημείωσηΤρία….κορυφαία τραπεζικά στελέχη είναι μυστικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τα 3 κορυφαία τραπεζικά στελέχη προέρχονται από…ιδιωτικές τράπεζες ενώ ένα τέταρτο που αναφέρεται ως σύμβουλος είναι παρωχημένο….από το παρελθόν.

Μετά και από αυτήν την απόφαση πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για τους σκοπούς και την πορεία της χώρας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Πρόκειται να βιώσουμε μια επική κωλοτούμπα που τα Ζάππεια θα ωχριούν μπροστά της;; Μάλλον!

Κουτόχορτο.

Πηγές:

News247.gr – Bankingnews.gr

Foto: Lykavitos.grΠηγή

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2014 | 12:10 am


Σκανδαλο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ: Η ξεφτίλα ενος κράτους και η επίδειξη δύναμης των νταβατζήδων στα μούτρα της κοινωνίας…Μαντεψτε ωρέ ποιος χτύπησε τον πλειστηριασμό της Πειραιώς…

Μα φυσικά η ΠΕΙΡΑΙΩΣ!!! 
Ουτε μπανανία. 
Ουτε επι Γιαρουζέλσκι. 

Φτύνουν στα μούτρα μας με την συνεργεια των προσκυνημένων ΜΜ”Ε” που εξαρτούν την επιβίωση τους απο την διαφήμιση και τα δανεια της Πειραιώς.

Η ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε μεταμορφώθηκε… σε Τράπεζα Πειραιώς και ο Χρήστος Σορώτος «κεφαλαιοποίησε» τα…
κόκκινα δάνεια του νοσοκομείου


Βαθιά τραπεζική φαίνεται πως θα είναι η νέα εποχή του «Ερρίκος Ντυνάν» που στην ουσία της δεν είναι και τόσο νέα, καθώς η γνωστοποίηση των ονομάτων που απαρτίζουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσηλευτηρίου παγιώνει την Τράπεζα Πειραιώς στο ίδρυμα και το καθεστώς της περιόδου της υποτιθέμενης εξυγίανσης που προηγήθηκε του πλειστηριασμού.
Πρόεδρος του Δ.Σ του «Ερρίκος Ντυνάν» αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος σύμβουλος διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Σορώτος. 


Η είσοδος του κ. Σορώτου στο στελεχικό δυναμικό του ομίλου του Μιχάλη Σάλλα είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Ιούλιο, με αντικείμενο την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων και τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. 

Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Σορώτος είχε οριστεί επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου τον Μάιο του 2013, ενώ παλιότερα διετέλεσε Country Corporate Officer της CITIBank για Ελλάδα και Κύπρο, καθώς επίσης και γενικός διευθυντής της Eurobank στην Ελλάδα.

Η ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων από τον κ. Σορώτο στην Τράπεζα Πειραιώς τη δεδομένη χρονική στιγμή και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση εξυγίανσης του «Ερρίκος Ντυνάν» επιβεβαιώνεται τώρα ότι δεν ήταν τυχαία.


Το υπερσύγχρονο αλλά χρεωμένο νοσηλευτήριο στα χέρια ενός έμπειρου τραπεζίτη θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε νοσοκομείο πλήρους ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, αποφέροντας τεράστια κέρδη στους νέους ιδιοκτήτες.


Όσο για την εταιρεία-φάντασμα ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε δεν χωρά πλέον καμία αμφιβολία ότι ο ρόλος της στη διαδικασία του πλειστηριασμού ήταν ενός «δούρειου ίππου», για να βάλει στο χέρι η Τράπεζα Πειραιώς το «Ερρίκος Ντυνάν» απαλλαγμένο από τα χρέη εκατομμυρίων προς τρίτους.


Η παγίωση της κατά τα άλλα μεταβατικής περιόδου στη διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» επιβεβαιώνεται και από το πρόσωπο που αναλαμβάνει αντιπρόεδρος στο νέο Δ.Σ. Πρόκειται για τον καρδιοχειρουργό Δημήτριο Νίκα, ο οποίος εκτελούσε χρέη προέδρου του νοσηλευτηρίου, το διάστημα που ο όμιλος Υγεία είχε οριστεί από την Τράπεζα Πειραιώς να εξυγιάνει το ίδρυμα. Στις επιθυμίες του κ. Νίκα φέρεται να ήταν και η διατήρηση της θέσης του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κάτι που όμως μάλλον έχει ναυαγήσει, καθώς δεν αναμένεται αλλαγή στο καταστατικό του Οργανισμού.


Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Δ.Σ του «Ερρίκος Ντυνάν», καθηγητής Νομικής Αλέξανδρος Πανεθυμητάκης, τώρα αναλαμβάνει χρέη διευθύνοντος συμβούλου.


Μέλη ορίζονται ο κ. Χαραλαμπάκης, που έχει διατελέσει στο παρελθόν αντιπρόεδρος του νοσηλευτηρίου, η Αργυρώ Ασπρογέρακα, πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και ο Δημήτριος Κελέκης, ομότιμος καθηγητής Ακτινοδιαγνωστικής του πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Νewsbomb.gr από την πρώτη στιγμή του πλειστηριασμού και της κατακύρωσης του «Ερρίκος Ντυνάν» στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε είχε αποκαλύψει το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς να οικειοποιηθεί το νοσηλευτήριο χωρίς να επωμιστεί τα χρέη.


Τώρα, στο χέρι του ειδικού συμβούλου της, κ. Σορώτου, βρίσκεται και το μέλλον των 1.040 εργαζομένων. Η ειδίκευσή του, βέβαια, στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων μάλλον δεν είναι καλός οιωνός για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων του «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς θα είναι έκπληξη αν δεν τηρήσει απαρέγκλιτα το μνημόνιο που είχε υπογραφεί τον περασμένο Μάιο και προέβλεπε και μείωση του κόστους εργασίας.http://www.newsbomb.gr/fakelos-ygeia/story/509680/trapezitis-o-neos-proedros-toy-errikos-ntynan#ixzz3GoIfxmzB


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2014 | 12:07 am


Άρχισαν ήδη να παραδίδουν την εξουσία οι ξεφτιλο - αδέξιοι, έριξαν πλέον και τη «λευκή πετσέτα»... Ο ένας «κρυπτο» στον άλλον, έτσι; Ο Alexis / Axel ανέλαβε να μάς παραδώσει ΑΜΑΧΗΤΙ ξανά πίσω στην Τουρκιά ! Κι εσύ λαέ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΕ...


 Συνεταιράκια είναι τα παιδιά... για τα μάτια του  ηλίθιου αποχαυνωμένου ακόμα νεοελληνάκου οι αντιπαλότητές τους...

Το ίδιο αφεντικό έχουν τα παιδιά... προς σύνορα Παλαιστίνης, μεριά...

Πόπη Σουφλή

Ο Axel κι ο Αβρα(α)μόπουλος

Ο Νταβούτογλου / Δαυΐδογλου απλώς περιμένει...
Συνεχίζει το δικό του παιχνίδι ο νέος επίτροπος στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος που παραμένει για λίγες ακόμα ημέρες στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. 
 
Ο Δ. Αβραμόπουλος επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας πρέπει να έχουν ενημέρωση για ότι συμβαίνει και τονίζει σε όλους τους τόνους την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης. 

 
Κόντρα στην γραμμή του...

και στην άποψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι ο Αλ. Τσίπρας τορπιλίζει την εθνική συνεννόηση, ο Αβραμόπουλος προφανώς κρίνει ότι πρέπει να τύχει άλλης αντιμετώπισης ο «επαναστάτης του γλυκού νερού» της Κουμουνδούρου! 

Έτσι, λοιπόν, ο Αλ. Τσίπρας θα περάσει το πρωί της Τρίτης το κατώφλι του Πενταγώνου και θα συναντηθεί με τον Δ. Αβραμόπουλο και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. 

Σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση και η ΝΔ επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους ένστολους, ο Δ. Αβραμόπουλος δίνει…«γήπεδο» στον Τσίπρα για να κάνει το δικό του παιχνίδι…

Και να ήταν μόνο αυτός...

Τα σχόλια περιττεύουν.

Πηγή

πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 11:30 pm


Τουρκία: Οσμή ισλαμιστικού εμφυλίου, Ερντογάν κατά Νταβούτογλου
Το πρώτο σημάδι της υποβόσκουσας διαμάχης

Η καθυστέρηση στον διορισμό υψηλόβαθμων στελεχών στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται στις αντιρρήσεις του προέδρου της χώρας Ερντογάν, αποτελεί ίσως το πρώτο σημάδι της υποβόσκουσας διαμάχης του με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, η οποία ενδέχεται να φουντώσει στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», εδώ και ένα μήνα η θέση τουγραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου παραμένει κενή, όπως και η θέση του γραμματέα οικονομικών του πρωθυπουργικού γραφείου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νταβούτογλου δεν μπορεί να τοποθετήσει στις θέσεις αυτές άτομα της επιλογής του.

Ο Ερντογάν, αν και πρόεδρος χωρίς πραγματικές, βάσει του υπάρχοντος συντάγματος αρμοδιότητες, δεν εννοεί να αφήσει τον πραγματικό έλεγχο της εξουσίας, προκαλώντας προβλήματα στις σχέσεις του με τον διορισμένο από τον ίδιο πρωθυπουργό του.
Σύμφωνα πάντως με πολιτικούς κύκλους στην Τουρκία, η διαφωνία των δύο ανδρών σχετικά με τον διορισμό των γραμματέων δεν είναι παρά μόνο η αρχή της επερχόμενης σύγκρουσης, καθώς ο Νταβούτογλου ζητά τον καθορισμό των ορίων της αρμοδιότητάς του.

Φυσικά οι αρμοδιότητες του πρωθυπουργού καθορίζονται από το σύνταγμα. Ο Ερντογάν όμως δεν δείχνει αποφασισμένος να αφήσει την εξουσία από τα χέρια του, όπως φάνηκε από τις κινήσεις του ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, πριν την εκλογή του στην προεδρία. Για αυτό άλλωστε διόρισε πρωθυπουργό τον Νταβούτογλου, θεωρώντας ότι θα μπορεί να τον ελέγχει.

Ο Ερντογάν αν και έπαψε να είναι, θεωρητικά, αρχηγός του κόμματος ΑΚΡ, στην πραγματικότητα συνεχίζει να δρα ως κομματάρχης. Ακόμα κι αν ο Ερντογάν συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως κομματάρχης και ο Νταβούτογλου αποδεχτεί τον ρόλο του σκιώδους πρωθυπουργού, υπάρχουν κάποια σημεία που δεν επιδέχονται της κηδεμονίας του.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανγκίν Αλτάι, ο Νταβούτογλου αποδέχτηκε, αρχικά, τον ρόλο της μαριονέτας, σταδιακά όμως θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της ανάκτησης των πραγματικών του εξουσιών.

«Ο Ερντογάν χτυπά το τύμπανο και ο Νταβούτογλου χορεύει. Ο Νταβούτογλου επιθυμεί να αλλάξει αυτό, αλλά ο Ερντογάν δεν το επιτρέπει. Αν ο Νταβούτογλου συνεχίσει να επιθυμεί την αλλαγή, δεν θα παραμείνει για πολύ πρωθυπουργός», είπε ο Αλτάι.

Ωστόσο, τελευταία υπάρχει διάχυτη η φήμη ότι αν ο Νταβούτογλου δεν ενεργήσει σε κοινή γραμμή με τον Ερντογάν, ο τελευταίος θα τον απομακρύνει. Η διαμάχη των δύο ανδρών όμως μπορεί να εξελιχθεί σε ανοικτή σύγκρουση. Ο Νταβούτογλου επιθυμεί να διορίσει προσωπικό του γραμματέα τον Κεμάλ Μαγκντένογκλου, νυν γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο Ερντογάν όμως δεν εγκρίνει τον διορισμό του, προτείνοντας, αντίθετα, άλλα ονόματα.

Ωστόσο, η καθυστέρηση στους διορισμούς προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα,καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν οι σχεδιαζόμενες από τον Νταβούτογλουκαι τον αναπληρωτή πρόεδρο της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν αλλαγές.


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 11:20 pm


«Η κυβέρνηση θα πέσει μέσα σ' ένα βράδυ…» προαναγγέλλουν τον «ξαφνικό θάνατο»
– Κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν τον «ξαφνικό θάνατο»

Το παραδέχονται πλέον και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί… 


Το πολιτικό σκηνικό που έχει στηθεί δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο αφού δεν υπάρχουν επιπλέον αντοχές και άμυνες για την παραμονή του στην εξουσία… 


Και στελέχη, κυρίως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ζητούν εδώ και τώρα αλλαγές μπας και καταφέρουν να σώσουν το καράβι που βρίσκεται μια ανάσα από τα βράχια… 

Από το ΠΑΣΟΚ κρατούν στάση αναμονής αφού γνωρίζουν πως αν πέσει αυτή η κυβέρνηση θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη (κανείς βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει αν κάποιος άλλος σώσει και πάλι τους «πράσινους» όπως έκανε ο Αντώνης Σαμαράς)…
 

Η κατάσταση δε πάει άλλο… Αυτό προειδοποιούν οι Καραμανλικοί και όχι μόνο τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει βάλει στόχο να αναδειχθεί ως ο καλύτερος υπάλληλος της Ανγκελα Μέρκελ και των ξένων συμφερόντων… 


Και εκφράζουν τους φόβους τους αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η κατάσταση θα σέρνεται μέχρι που θα πέσει η κυβέρνηση μέσα σ” ένα βράδυ… 

Είτε θα αναγκαστεί να παραιτηθεί ο Σαμαράς (μαζί με τον Βενιζέλο) στο όνομα της ανάγκης για «εθνική ενότητα» είτε θα γίνουν εκλογές… κάποιοι θα ταλανίσουν την κυβέρνηση μέχρι να πέσει». 

Αυτά τα λόγια ανήκουν σε «γαλάζια» κυβερνητικά στελέχη και αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση… 


Αυτοί οι Σαμαροβενίζελοι που βγαίνουν όλη την ημέρα στα αγαπημένα τους ελληνικά ΜΜΕ και πανηγυρίζουν για τη σωτηρία της Ελλάδας…

 Έτσι απλά.. Και τα περί σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας, επιστροφής στις παλιές καλές ημέρες θα γίνουν ψωμοτύρι για τον επόμενο που θα αναλάβει…

Δυστυχώς για την Ελλάδα, δεν υπάρχει σωτηρία με αυτούς τους πολιτικάντηδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα…

 

Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 11:05 pm


ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ;

ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ. 

ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ. ΓΙΑΤΙ;

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ:

ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑΤΟ ΜΠΑΡΜΑΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ 25 ΜΙΛΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ.

ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ
ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ ΑΛΛΑ ΕΥΘΕΩΣ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ;

ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΣΟΥΛΑΤΣΑΡΕΙ ΕΠΙ 90 ΗΜΕΡΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;

ΔΗΛΑΔΗ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΣΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ.

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ;

ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ (ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ) ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΥΦΟ ΣΗΜΕΙΟ (ΞΕΡΕΤΕ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ)
ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (ΚΩΝ/ΠΟΛΗ) ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 99 ΧΡΟΝΙΑ.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΑΥΤΟ;

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ 1922.

ΑΡΑ ΤΟ 2021 Η ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ 
ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ << ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ>> ΛΟΙΠΟΝ Ο ΡΩΣΟΣ (ΒΛΕΠΕ ΠΟΥΤΙΝ ) ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ.

ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΟΝΤΟΣ;

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΘΕΛΕΙ  ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΣ ΜΙΑ Μ....... (ΒΛΑΚΕΙΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ) ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ. ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ.

ΔΟΛΩΜΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ.

ΤΟ ΞΕΡΕΙ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΑΥΤΟ; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΟΛΥΝΟΙΑΖΕΙ.

ΤΟ ΞΕΡΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ; 
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ.

ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ , ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ
ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ.

ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΞΗΓΕΙΤΕ.

Α ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΞΕΧΑΣΩ. ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ.

ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ ΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2013 ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.

TO EXETE AKOYΣΕΙ ΤΟ ΡΗΤΟ ΟΠΟΥ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΒΑΛΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ;

ΕΛΠΙΖΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ. ΔΙΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ Μ..... (ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ) ΚΑΝΟΥΝ.

ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΟΛΛΑ.


Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 9:41 pm


Αμφίπολη: Το θαύμα συνεχίζεται -Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας
Αμφίπολη: Το θαύμα συνεχίζεται -Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας

Νέες μαγικές εικόνες από την ανασκαφή στην Αμφίπολη έρχονται στη δημοσιότητα για να μαγνητίσουν τους πάντες για ακόμη μια φορά. Σύμφωνα με την ανκοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα το νέο εκπληκτικό έυρημα είναι το κεφάλι της μίας από τις δύο Σφίγγες.

Πρόκειται για
ένα γλυπτό εξαιρετικής τέχνης που αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας. 
Το κεφάλι στρέφεται προς της είσοδο, ενώ έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία.

Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:
Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στον Τύμβο Καστά, Αμφίπολης. Το Σάββατο (18/10) και τη Δευτέρα (20/10) προχώρησε η ανασκαφή σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5Χ6μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου, και σε βάθος 0,45μ. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν (φωτο 1,2). Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15.Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ. (φωτο 3) 

Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. 

Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. 

Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου.


Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής (φωτο 4).Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. (φωτο 5,6,7,8) 

Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. 
Έχει ύψος 0,60 μ. 
Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. 
Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. 

Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. 

Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία.
 Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης.

 Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας τα οποία περιγράψαμε. 

Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 9:33 pm


Ο Ηλίας Ψινάκης πριν από... μισό αιώνα [εικόνα]Ψιψινέλ, κούκλος ήσουν....

Πόπη Σουφλή

Ο Ηλίας Ψινάκης πριν από... μισό αιώνα [εικόνα]
Ο Ηλίας Ψινάκης, ως γνωστόν, κατάγεται από τζάκι βιομηχάνων. Οι φωτογραφίες του από το παρελθόν εντυπωσιάζουν με την αριστοκρατική κομψότητα που είχε πριν από... μισό αιώνα.

Τα περί χρονολόγησης τα ανέφερε ο ίδιος όταν ανέβασε μία φωτογραφία στο Instagram σχολιάζοντας:

«Τι βρίσκει κανείς ανοίγοντας μπαούλο μετά από μισό αιώνα...».Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 9:17 pm


Η καταιγίδα και εκείνη-Μαγικές φωτογραφίες με μία γυναίκα μπροστά στην τρομακτική δύναμη της φύσης


Η μια "καταιγίδα", δεν φοβάται ποτέ την άλλη..... γιατί να το κρύψομεν άλλωστε...

Πόπη Σουφλή

Η καταιγίδα και εκείνη-Μαγικές φωτογραφίες με μία γυναίκα μπροστά στην τρομακτικ


Η πεντάμορφη και το τέρας. Ετσι ονόμασε την έμπνευση που είχε ένας φωτογράφος, ο οποίος με το φακό του απαθανάτισε μαγικές στιγμές, από επικές καταιγίδες, με τη σύζυγό του σε πρώτο πλάνο.

Ο Νίκολας Βέγκνερ έπεισε τη σύζυγό του, την Ντάου, να σταθεί τρομακτικά κοντά σε ανεμοστρόβιλους, κεραυνούς και άλλα φυσικά φαινόμενα. 


Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς η γυναίκα στέκεται δίχως φόβο μπροστά στην εκδήλωση της απίστευτης δύναμης της φύσης.

Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 9:06 pm


Του ανοίγουν τους λογαριασμούς?...


Και λοιπόν; Τι θα βρουν; ΤΙΠΟΤΑ! Ξέρουν να κρύβουν τις αποδείξεις τα λαμόγια...
Βρε παιδιά, μην τα χάφτετε όλα σαν χάνοι.... Κάτι πρέπει να βρουν για να μας κρατούν αποσπαμένους στην προσοχή από αυτά που έρχονται...

Πόπη Σουφλή

noname-gr.blogspot
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές είναι πιθανόν να ανοιχτούν οι λογαριασμοί του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, αλλά και του υποδιοικητή Ιωάννη Παπαδάκη.

Και οι δυο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ...


κοινούς λογαριασμούς και κοινές εταιρείες.
Εάν επαληθευτεί, σίγουρα θα πρόκειται για μια είδηση βόμβα


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 8:47 pm


Δικαστές προς κυβέρνηση: Διευκολύνετε τις προσφυγές κατά ΕΝΦΙΑ...Φοβού τους ... "Δαναούς" και δώρα φέροντες.... 
Τώρα θυμήθηκαν τον ελληνικό λαό;;;;;; 
Ή μήπως τρέμουν την οργή του που θα ξεσπάσει λιαν συντόμως;;;;

Πόπη Σουφλή

 
 
Την διευκόλυνση προσφυγής στα δικαστήρια των οικονομικά ασθενών πολιτών που θέλουν να αμφισβητήσουν τον ΕΝΦΙΑ, το εκκαθαριστικό τους ή άλλη διοικητική ή φορολογική πράξη, ζητούν με ανακοίνωση τους οι διοικητικοί δικαστές...


Συγκεκριμένα εισηγούνται:

-Να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής για χρηματικό αντικείμενο μέχρι 3.000 ευρώ και επίσης, σε τέτοιες περιπτώσεις, να μην είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των διοικητικών δικαστών έχει ως εξής:

"Οι διοικητικοί δικαστές, κατόπιν επεξεργασίας των μέχρι τώρααποτελεσμάτων πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων αναφορικά μετις φορολογικές διαφορές, ιδίως δε αναφορικά με την αύξηση τουπαραβόλου και θέσπιση της ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 63 του ν. 4174/2013, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία σημαντικής μερίδας των πολιτών να αμφισβητήσουν δικαστικά τη νομιμότητα πράξεων ή παραλείψεων φορολογικών αρχών που θίγουν έννομα συμφέροντά τους.

Ειδικά όταν το αντικείμενο της φορολογικής διαφοράς είναι σχετικά μικρό, οι πολίτες συχνά απεμπολούν το δικαίωμά τους σε δικαστική προστασία διότι οι δυσχέρειες από τηνάσκησή του είναι προφανώς δυσανάλογες από το όφελος τυχόνευδοκίμησης της προσφυγής τους στο διοικητικό δικαστήριο.

Προς άμβλυνση του φαινομένου αυτού και δίνοντας προτεραιότητα στιςυποθέσεις με μικρότερο αντικείμενο, που κατά τεκμήριο αφορούν τουςοικονομικά ασθενέστερους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία ειδικά ως προς τις φορολογικές εν γένειυποθέσεις με χρηματικό αντικείμενο μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ, έτσι ώστε για τις υποθέσεις αυτές

i) να αρθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 . Η μέχρι τώρα εμπειρία άλλωστε από τη λειτουργία της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που επιλαμβάνεται των εν λόγω ενδικοφανών προσφυγών καταδεικνύει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει καταντήσει ένα γραφειοκρατικό ανάχωμα στην άμεση πρόσβαση στη δικαιοσύνη, χωρίς να επιτυγχάνεται ο διακηρυγμένος στόχος του ΥπουργείουΟικονομικών να διευθετούνται οι υποθέσεις σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης προς το σκοπό της αποσυμφόρησης των διοικητικών δικαστηρίων.

ii)Να νομοθετηθεί η δυνατότητα των φορολογουμένων που θα προσβάλλουν τις σχετικές πράξεις ή παραλείψεις, να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις και να παρίστανται στη συζήτηση της υπόθεσης χωρίς δικαστικούς πληρεξουσίους".


  euro2day.gr


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 8:31 pm


Το μέτωπο της Μικράς Ασίας και οι Κομμουνιστές!.....


 

ΠΩΣ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ!...

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΟΙΟΙ ΙΔΡΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ; ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟΝ ΙΔΡΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!....

Αυτά και περισσότερα τα εγνώριζα από 13 ετών, από αυτόπτας μάρτυρας, δεν τα έγραψα στην πρώτη έκδοσι αυτού του βιβλίου, τώρα όμως σε αυτήν την έκδοσιν δεν μπορώ να μην ολοκληρώσω τις μαρτυρίες, διά αυτά τα άγνωστα της Ελληνικής Ιστορίας που έχουν επιμελώς αποκρύψει!....

Έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Ελευθερίου Σταυρίδη, «ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ». 

Και ο Σταυρίδης ο οποίος υπήρξε Γενικός Γραμματεύς και Βουλευτής του ΚΚΕ, διευθυντής του Ριζοσπάστη, αρχηγός και υπεύθυνος της πολιτικής του ΚΚΕ εις το εκστρατευτικό Σώμα της Μικράς Ασίας, όπου υπηρετούσε μέχρι της ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ του, γράφει μετά παρρησίας, σ’ αυτό, ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας δια την κατάρρευσιν του ΜΕΤΩΠΟΥ.

Βεβαίως, ως υπεύθυνος της ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ εκείνης πολιτικής αποκρυπτει μερικές λεπτομέρειες που τους ταπεινώνουν, ….ΟΠΩΣ το ότι πετούσαν τα ΤΡΟΦΙΜΑ και τα ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ στα ποτάμια.

Δεν πειράζει όμως αποκαλύπτει τόσες άλλες κρυφές πτυχές που συμπεραίνονται όλα, π.χ. γράφει την πείνα για τα γράμματα από την πατρίδα, τους λιποτάκτας....Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 7:47 pm


Αυτό είναι το Παπανδρεϊστάν: Το δεξί χέρι του Μπουτάρη πήρε δάνειο – μαμούθ από την Proton λίγο πριν τεθεί σε εκκαθάριση!


 Οβραίος είναι.... προς τι η έκπληξη;;;;;;;; Πολύ φυσικό να είναι το "δεξίχέρι" του οβριοσαγηνεμένου, τουρκολάγνοπυ θαυμαστή του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ, Μπουτάρ-πασσα!

Πόπη Σουφλή

omega bank 

Καμαρώστε τον στο διοικητικό συμβούλιο της Omega μαζί με τον Νίκο Παπανδρέου.

17 Οκτωβρίου 2011 το Ολυμπία έγραφε: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Proton και (πάλι) ένας Παπανδρέου με ολίγη από Μπουτάρη…

όταν όλοι έδειχναν μόνο τον Λαυρεντιάδη, αλλά κανένας δεν μιλούσε για τα “διαμάντια” της Omega Bank πουχάθηκε σε μία νύχτα στην αγκαλιά της Proton. Όλα αυτά βέβαια θα είχαν έλθει στο φως εάν η συμμορία του Προβόπουλου έκανε την αυτονόητη πράξη που θα έκανε οποιαδήποτε ελεγκτική αρχή στην πολιτισμένη δύση: ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ για τα δάνεια της τράπεζας!

Και όμως αυτό δεν έγινε, γι’ αυτό και ρωτούσαμε την δικαιοσύνη:

Κύριε Νικολούδη, για τα δάνεια της Proton κάνατε πραγματογνωμοσύνη;

Αντ’ αυτού, είναι πλέον ξεκάθαρο πως όλοι περίμεναν να “συγχωρεθεί” ο Λαυρεντιάδης στην φυλακή για να κρύψουν όλη την πράσινη μπόχα στο μνήμα.

Για άλλη μια φορά λοιπόν δικαιωνόμαστε αφού εάν είχε γίνει η πραγματογνωμοσύνη θα είχαν βγει στο φώς όλα τα τρωκτικά από την εποχή της Omega, οι εκδότες, οι δημοσιογράφοι, οι τραπεζίτες, τα πολιτικά απόβλητα και οι συγγενείς τους που έκαναν το πλιάτσικο στο τραπεζικό σύστημα στέλνοντας τον λογαριασμό στις επόμενες γενιές Ελλήνων.

OI γενιές Ελλήνων που εκτός από χρέη θα κληρονομήσουν και δήθεν “σπίτια του Κεμάλ” για τις επόμενες προβοκάτσιες των ισλαμοφασιστών. Και θα φασκελώνουν τους προγόνους τους που ανέδειξαν Μπουτάρηδες και Σαμαροβενιζέλους ως κυβερνήτες αφήνοντας τους ατιμώρητους.

14,5 εκατομμύρια Ευρώ η ληξιπρόθεσμη οφειλή του αντιδημάρχου Χασδάι Καπόν στην τράπεζα.

Εκταμίευσε 13,2 εκ. με ενέχυρο …μετοχές και 1/4 οικοπέδου!

Απόλυτη σιωπή από τα ΜΜ”Ε” του μπουταριστάν, του “καταλληλότερου”, των προκλητικών κεμαλολάγνων, των ανθρώπων που άνοιξαν την κερκόπορτα στον απατεώνα Σόρος στην Θεσσαλονίκη.

Δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας αναφέρει ότι λίγο πριν η Proton Bank τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης και πρώην στέλεχος της τράπεζας, Χασδάι Καπόν, φέρεται ότι… εκταμίευσε δάνειο-μαμούθ 13,2 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο Βασίλης Παπαναστασούλης, υπάρχει σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για την εκταμίευση δανείου-μαμούθ από την Proton Bank, δύο μήνες πριν τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Δανειολήπτης είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, πρώην στέλεχος της τράπεζας, ο οποίος εκταμίευσε 13,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη προσωπικών του αναγκών, ενώ στη συνέχεια η «Proton Τράπεζα Α.Ε » κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση, υποβάλλοντας παράλληλα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

Τα παραπάνω, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα,  τέθηκαν σε γνώση του εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλου, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτική εξέτασης στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ, για να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα και να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα εξής: Απάτη εις βάρος τράπεζας που εδρεύει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μεγάλων ποσών, συνεργεία στην απάτη, κοινή απιστία εις βάρος τράπεζας, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, σε βαθμό κακουργήματος. Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Το ΣΔΟΕ καλείται να διερευνήσει αν ο κ. Καπόν πήρε νόμιμα το παραπάνω δάνειο, την 8η Ιουλίου 2011, κι αν προκύπτουν ευθύνες για αυτούς που του το έδωσαν (μέλη Δ.Σ. και όσοι υπέγραψαν τη σύμβαση). 

Επειδή στην καταγγελία αφήνονται υπόνοιες και για άλλα δάνεια που δόθηκαν από την Proton Bank, ο κ. Δημόπουλος εμφανίζεται διατεθειμένος να διερευνήσει όλες τις δανειακές συμβάσεις (με εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών), που υπογράφηκαν την επίδικη χρονική περίοδο, εν μέσω οικονομία κρίσης. 

Στις 9 Οκτωβρίου 2011, η «Proton τράπεζα Α.Ε.» τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας αναφέρει στο τέλος ότι στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της υπό εκκαθάριση Proton Bank κατά του Χασδάι Καπόν αναφέρεται ότι: Για τη λήψη του εν λόγω δανείου, ο δανειζόμενος παρείχε ως ενέχυρο 36.521 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, 500 000 ευρώ που τηρούσε σε λογαριασμό προθεσμιακής κατάθεσης στην Proton, το 20% μετοχών της εταιρείας του. Υποθήκευσε ποσοστό 26%, επί οικοπέδου 1.575 τ.μ., που του ανήκει. 

Στις 19 Ιουνίου 2013, η τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση υποστηρίζοντας ότι ο δανειζόμενος δεν παρείχε το ποσοστό της εταιρείας του, η αξία των μετοχών μειώθηκε (μετά το reverse split στις 11.6.2013), ο προθεσμιακός λογαριασμός είχε υπόλοιπο 377.324 ευρώ, την ημέρα της καταγγελίας και η αξία του οικοπέδου μειώθηκε σχεδόν στο μισό. 

Σήμερα η συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την τράπεζα ανέρχεται σε 14,5 εκατ.ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – SIRMA.INFO
Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 7:36 pm


Το ντοκιμαντέρ του Φιλίπ Μενού: «Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο μιας τρομακτικής πολιτικής»


 Κι ανάμεσα στις αλήθειες, να τη και η προπαγάνδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ..... 
λες και ολόκληρο αυτό το ντοκιμαντέρ, στήθηκε για συγκεκριμένους σκοπούς... πως να προμοτάρει την μείζονα "αντιπολίτευση"...

Τόχουν το παιχνίδι της προπαγάνδας, οι συμπατριώτες του παιδεραστή ευρωβουλευτή Κον Μπετίτ...

Πόπη Σουφλή

la-tourmente-grecque-660_0

Με συνέντευξή του στην ισπανική ιστοσελίδα publico.es, ο Φιλίπ Μενού, ανεξάρτητος Γάλλος δημοσιογράφος ο οποίος για πολλά χρόνια εργάστηκε στη δημόσια γαλλική τηλεόραση, τονίζει πως «η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο μιας τρομακτικής πολιτικής». Για εκείνον το παιχνίδι έγκειται στο να πειστούν οι λαοί πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της λιτότητας και να δεχθούν αγόγγυστα το μεγάλωμα της ψαλίδας των ανισοτήτων. 

Παράλληλα, μιλά για το μαύρο στην ΕΡΤ, αλλά και για τον αγώνα του Μανώλη Γλέζου που διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις, χαρακτηρίζοντάς τον ως το «πραγματικό “μνημείο” στην Ελλάδα. 

Ο ίδιος μιλά με αφορμή το μίας ώρας περίπου ντοκιμαντέρ του με θέμα την Ελλάδα. 

Στην ταινία «Η Ελληνική Θύελλα», ο Μενού έχει σε πρώτο πλάνο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε οικονομικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Δίνει λόγο να ακουστούν εργαζόμενοι, ακτιβιστές, οικονομολόγοι, γιατροί, υπουργοί, άνεργοι, φιλόσοφοι… 


Ο Μενού επιχείρησε να αναδείξει τα δίκτυα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν μέσα στα χρόνια της κρίσης στη χώρα μας, προκειμένου να βοηθηθούν οι πληγέντες από την οικονομική θύελλα. Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της ισπανικής ιστοσελίδας που του πήρε τη συνέντευξη, το ντοκιμαντέρ «είναι η οπτική γωνία της κρίσης, όπως αυτή μπορεί να ιδωθεί από μέσα, μιας Ελλάδας σαν πειραματόζωο. Εξάλλου, η ταινία ανοίγει τη συζήτηση για την κρίση στην ευρωζώνη, παραδομένη στον οικονομικό καπιταλισμό. Ενα ντοκιμαντέρ που λειτουργεί ως φωνή αφύπνισης και εγρήγορσης».

Ο Μενού καλείται στη συνέντευξη, η οποία αναδημοσιεύεται και από το κουβανικό μέσο ενημέρωσης cubadebate.cu, να απαντήσει στην ερώτηση του Alex Αnfruns, η οποία αφορά στο πώς αναδεικνύει τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με την ελληνική κρίση. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Μενού αποτυπώνει το πώς τα ΜΜΕ αιτιολογούν ή ακόμη και δικαιολογούν αυτόν τον πραγματικό πόλεμο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο εναντίον της Ελλάδας. «Πώς εξηγείτε αυτή την αντιστροφή των ρόλων, το να μετατρέπεται δηλαδή το θύμα, εν προκειμένω οι έλληνες πολίτες, σε υπεύθυνους για την κρίση;» ρωτά ο Αnfruns τον Μενού.

Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι η απόκρυψη μιας συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής λιτότητας κατά του λαού και υπέρ των κερδοσκόπων

«Ξεκίνησα τα γυρίσματα με βάση το ίδιο σκεπτικό. Ημουν εξοργισμένος με το γεγονός πως οι Έλληνες από την αρχή της κρίσης παρουσιάζονταν ως οι υπεύθυνοι μιας κατάστασης της οποίας ήταν θύματα» λέει ο γάλλος ντοκιμαντερίστας και προσθέτει πως «έπειτα από αυτό, προχώρησα περαιτέρω στο να προσδιορίσω τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Αυτές οι φήμες και η παραπληροφόρηση εξυπηρετούσαν έναν και μόνο σκοπό: να αποκρύψουν μια οικονομική πολιτική η οποία επιβάλλει μια τρομερή λιτότητα στον ελληνικό λαό και τις δημόσιες υπηρεσίες, μέσω μιας μαζικής μεταφοράς των κρατικών κεφαλαίων στη διεθνή κερδοσκοπία».

Ο Φιλίπ Μενού

«Βέβαια, δεν πρόκειται μόνο ελληνικό δημόσιο χρήμα, αλλά και ευρωπαϊκό» διευκρινίζει ο Μενού και συμπληρώνει: «Με ένα υποτιθέμενο πακέτο διάσωσης, οι Ευρωπαίοι πλήρωσαν 45 δις ευρώ, από τα οποία όμως ο ελληνικός λαός και η πραγματική οικονομία δεν είδαν ούτε κατά διάνοια. Αυτό δείχνει η ταινία: αυτές τις μεγάλες ποσότητες χρημάτων που κατευθύνονται απευθείας στις τσέπες των δανειστών οι οποίοι είδαν κέρδος που πολλές φορές ξεπερνούσε το 20%».

Ο Αnfruns ρωτά τον γάλλο δημοσιογράφο σχετικά με την ευθύνη που φέρουν τα μίντια στην προκατειλημμένη παρουσίαση της πραγματικότητας στην Ελλάδα.


Το ζητούμενο είναι ο κόσμος να πιστέψει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση

Σε αυτό το σημείο ο Μενού επισημαίνει τον ρόλο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και κυρίως της Bild, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στην Ευρώπη, ο οποίος κατά τον γάλλο ντοκιμαντερίστα είναι πολύ σημαντικός στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. 

Ο Μενού επισημαίνει ότι «η προσέγγιση αυτή δεν είναι προκατειλημμένη μόνο για την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και για την κρίση σε όλη την Ευρώπη. Ακόμα και ο Γαλλικός Τύπος αν και είναι λιγότερο “βίαιος” (στη διατύπωσή του σε σχέση με τη Bild), ωστόσο χρησιμοποιεί εξ ίσου χρήσιμες (για τον σκοπό) φράσεις, όπως “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» οι οποίες μεταφράζονται σε “λιτότητα που επιβλήθηκε στον λαό”, «να ηρεμήσουν οι αγορές” ή «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη”».

«Το ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε τη μοιρολατρική στάση απέναντι σε ένα νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα, αυτή του “δεν υπάρχει άλλη επιλογή”, όπως μου είχε δηλώσει η Μάργκαρετ Θάτσερ» τονίζει ο Μενού και προσθέτει: «Η δύναμη αυτής της ιδεολογίας που πλέον κυριαρχεί, έγκειται στο να πειστούν οι άνθρωποι πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική ιδεολογία».
Η κρίση δεν είναι τίποτε άλλο από μια βάναυση και συνεχώς αυξανόμενη ψαλίδα των ανισοτήτων.

«Ακόμα κι εγώ χρησιμοποιώ τη λέξη “κρίση” με την έννοια που το κάνει όλος ο κόσμος, για λόγους ευκολίας, αν και αναμφίβολα δεν είναι η κατάλληλη. Αυτή η κρίση δεν είναι μια καταστροφή, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είναι μια ολοένα και πιο σκόπιμη, πιο βάναυση αύξηση των ανισοτήτων» τονίζει ο Μενού.

Το μαύρο στην ΕΡΤ έγινε καθ’ υπόδειξιν της Τρόικα

Στο ντοκιμαντέρ αναδεικνύεται και το πολυσυζητημένο και αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου του 2013. 

Ο γάλλος δημοσιογράφος αναδεικνύει το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξιν της Τρόικα έπρεπε να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κι έτσι αποφάσισε εν μία νυκτί να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση. 

«Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο», ωστόσο, υπήρξε ένας ακόμη αιφνιδιασμός από πλευράς κυβέρνησης. Ενώ όλοι περίμεναν τα ΜΑΤ να διαλύσουν την κατάληψη των εργαζομένων, τελικά υπό τον φόβο των αντιδράσεων αυτό δεν γίνεται. Ετσι, οι εργαζόμενοι κατάφεραν επί πέντε μήνες να αυτοδιαχειριστούν μοναδικά, κατά τον Μενού, το πάλαι ποτέ κρατικό κανάλι. Τελικά, στις 7 Νοεμβρίου και πάλι καθ’ υπόδειξιν της Τρόικα, σύμφωνα με τον γάλλο ντοκιμαντερίστα, η αστυνομία έβγαλε τους πρώην εργαζόμενους από το κτίριο.

Ο Μανώλης Γλέζος είναι το πραγματικό «μνημείο» στην Ελλάδα

Παράλληλα, ο Μενού μιλά στη συνέντευξή του και για «το πραγματικό “μνημείο” στην Ελλάδα, που για εκείνο είναι ο 92χρονος Μανώλης Γλέζος. Πρόκειται για τον άνθρωπο που συνεχίζει τον αγώνα διεκδίκησης του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία για τις ζημίες που υπέστη η Ελλάδα από την κατοχή των Ναζί. 

Ο Μενού ενημερώνει τους ισπανόφωνους αναγνώστες πως το δάνειο που είχε πάρει τότε η ναζιστική Γερμανία από την Τράπεζα της Ελλάδος αντιστοιχεί σε σημερινά 162 δις ευρώ. 

«Με λίγα λόγια (είναι) το μισό από τωρινό χρέος της Ελλάδας και προέρχεται όλο από την αδιαλλαξία της Γερμανίας» δηλώνει ο Μενού στο publico.es.Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 7:29 pm


Αμφίπολη, παρέκβαση τρίτη – Οικοδομικά υλικά!


 Ο αποπροσανατολισμός αφορά άλλα παλούκια (πχ φορολογικά, ή εθνοπροδοτικά) που μας ετοιμάζουν, καί δεν έχει να κάνει με αρχαιοπρεπείς συμπάθειες. Καί ναί, γιά μίζες!

 

(προηγούμενο)
arxigramma-Tελικά, κάθε εμπόδιο γιά καλό.
Είχα έτοιμο το κείμενο της παρέκβασης γιά δημοσίευση χθες το πρωΐ (Δευτέρα, 20/10/2014), αλλά συνέβησαν πολλά, καί η δημοσίευση αναβλήθηκε γιά σήμερα. Κι ώσπου να φθάσουμε στο σημερινό πρωϊνό, μεσολάβησαν νέες δημοσιεύσεις ανά τα Ιντερνέτια, που κατέστησαν το μισό κείμενο σχεδόν άχρηστο.
Ωστόσο, έτσι, γιά την Ιστορία, θα το δημοσιεύσω – καί θα καταλάβετε.

- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -
Τις προηγούμενες μέρες, έκανα ένα σχόλιο μάλλον απαξιωτικό, κι ένα σχόλιο εχθρικό. Οφείλω να εξηγήσω τη συμπεριφορά μου, καί -γιατί όχι; – να ζητήσω συγνώμες. Δεν έχω να μοιράσω τίποτε με αναγνώστες, ή άλλους ιστολόγους. Ούτε σπίτια, ούτε χωράφια, ούτε γκόμενες, ούτε ράβδους χρυσού. Άσε που ήδη κυκλοφορεί στη χώρα αρκετή εχθρότητα, κι αρκετός διχασμός. Να προσθέσω, λέτε, περισσότερα τέτοια “αγαθά”; Τά ‘χουμε ανάγκη;

Ο λόγος της επιθετικότητάς μου, είναι ο εξής:

Όπως ακριβώς, όταν βλέπεις το παιδί σου να πάει να βάλει το πηρούνι στην πρίζα, το τραβάς βίαια προς τα πίσω (καί του ρίχνεις καί μερικές), καί το νουθετείς …δημοκρατικώς πως αργότερα, με την ησυχία σου, έτσι ακριβώς αντέδρασα κι εγώ. 

Η αιτία ήταν πως η κατάσταση κινδύνευε να ξεφύγει εκτός ελέγχου σε δύο περιπτώσεις σοβαρών ιστολογίων καί ιστολόγων, κι έπρεπε να δράσω γρήγορα – προς επαναφοράν των ισορροπιών. Τα πράγματα με τις πρόσφατες ανασκαφές είναι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ, καί δεν επιτρέπεται ούτε το παραμικρό ολίσθημα προς την επιπολαιότητα. 

Εννοώ, όσων τηρούμε μιά ελάχιστη σοβαρότητα στα όσα γράφουμε. (Οι υπόλοιποι, δεν μ’ απασχολούν. Μιά ζωή, μαλακίες γράφανε. Δεν θ’ αλλάξουν τώρα.)
Αναλύω (τώρα, με την ησυχία μας) τις δύο περιπτώσεις.
(Ακολουθεί το πρώτο μισό, που κατέστη ανεπίκαιρο/ψιλοάκυρο.)

ΤΟ ΕΛΑΣΣΟΝ – Η ΑΜΜΟΣ

Με αφορμή κάποιες πρόσφατες (αρκετά θολές, είν’ η αλήθεια) δηλώσεις των αρχαιολόγων, ο καλός ιστολόγος “Διηνέκης” (ιστολόγιο “Έσχατη γραμμή ανασχέσεως”) συνεπέρανε -απάνω-κάτω- ότι ο τάφος της Αμφίπολης είχε ήδη ανοιχτεί από την εποχή Λαζαρίδη (1965), καί ξαναμπαζώθηκε (με τη γνωστή άμμο μέχρι το ταβάνι) κατόπιν εντολών “άνωθεν”. Επίσης, συνεπέρανε πως τα νεκρά πρόσωπα μέσα στον τάφο ήταν ήδη γνωστά από τότε, καί πως κτερίσματα κτλ έχουν ήδη κάνει φτερά. (Σύνδεσμος.)
Τα επιχειρήματά του όντως έχουν κάποια βάση. (Πχ, καί ποιός δεν γνωρίζει τις πανταχού παρούσες “εντολές άνωθεν”, στη …δημοκρατιάρα μας…) Ωστόσο, προσωπικά είχα κι έχω δύο σοβαρές αντιρρήσεις:
 • Πρώτον, εάν υποθέσουμε ότι όντως έπρεπε να υλοποιηθούν “άνωθεν” εντολές συσκοτίσεως, η μεταφορά άμμου (γιά να μπαζωθεί το μνημείο) δεν είναι ούτε στιγμιαία, ούτε μικρής διάρκειας.
Υπολογίζοντας (απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα) τον όγκο πέντε προθαλάμων, λαμβάνω τα εξής -υποθετικά μεν, ρεαλιστικά δέ- δεδομένα:
Ότι το 1965 δεν χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα (πχ ιμάντας μεταφοράς), διότι τότε οι ανασκαφές είχαν ακόμη χειρότερη χρηματοδότηση, απ’ ό,τι σήμερα.

Συνεπώς, χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά χειρώνακτες εργάτες. Μετά, γιά αίθουσα 6 m x 6 m x 6 m = 216 m^3 (διακόσια δεκαέξι κυβικά μέτρα) ανά προθάλαμο, καί καλυμμένο το 80%του όγκου, έχω 5*216*0.8 = 864 κυβικά μέτρα άμμου.

Υποθέτω ακόμη, πως η άμμος βρισκόταν σε σωρό αρκετά κοντά στην είσοδο, ώστε η ολική διαδικασία (α) να γεμίσει το καρροτσάκι μεταφοράς, (β) να το κουβαλήσει ο εργάτης στην τρύπα του διαχωριστικού, καί (γ) να πετάξει την άμμο μέσα στον προθάλαμο (όπου άλλοι εργάτες θα τη σπρώχνουν -απ’ έξω απ’ την τρύπα- με φουρνόξυλα, ώστε να κατανεμηθεί ισομερώς), η ολική διαδικασία, λέγω, να κρατούσε ακριβώς δύο λεπτά της ώρας ανά καρροτσάκι.

Υποθέτω ακόμη πως κάθε κυβικό μέτρο άμμου γεμίζει με είκοσι (20) καρροτσάκια, καί πως κάθε εργάτης εργάζεται επί ένα πλήρες οκτάωρο. Τότε, γιά να γεμίσουν άμμο στο 80% του όγκου τους καί οι πέντε προθάλαμοι, απαιτούνται 576 εργατώρες, ή περίπου 72 μέρες. Δηλαδή, ή ένας εργάτης θα γεμίζει τους προθαλάμους με άμμο επί περίπου τρείς μήνες (διότι απαγορεύεται η εργασία τα Σαββατοκύριακα), ή δέκα εργάτες επί περίπου μιάμιση εβδομάδα. Καί θα δουλεύουν σαν ρομπότ, δίχως το παραμικρό διάλειμμα γι’ ανάπαυση!

Όπως καταλαβαίνετε, οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ συντηρητική εκτίμηση, καί εύκολα μπορούν να ξεφύγουν έως καί 100% παραπάνω. Σ’ αυτούς τους υπολογισμένους χρόνους, προσθέστε τον χρόνο να στηθούν σκαλωσιές. Στον καθαρό χρόνο γεμίσματος με άμμο, τέλος, προσθέστε ίσο χρόνο αρχικού αδειάσματος – αν υποτεθεί ότι οι ταφικοί προθάλαμοι ήσαν εξ αρχής γεμάτοι με άμμο.

Το αποτέλεσμα είναι εργασίες, που διαρκούν από τρείς έως έξι εβδομάδες, άρα ουδόλως μπορούν ν’ αποκρυφθούν. Αν ήταν να κρατήσουν μονάχα ένα βράδυ, να συμφωνήσω ότι μπορεί καί να περνούσαν στο “ντούκου”. Αλλά τώρα, σίγουρα τραβούν την προσοχή. Πράγμα που με φέρνει στη δεύτερη αντίρρησή μου:
 • Εφ’ όσον οι εργασίες αυτές τραβούν την προσοχή, όλο καί κάποιος θα μιλήσει παραπέρα.
Μ’ άλλα λόγια, στην πράξη δεν υφίσταται μυστικότητα.
Δύο επιπλέον (αντι)παραδείγματα:
Ο Ιωάννης Μεταξάς, προβλέποντας πολύ σωστά ότι οι Βούλγαροι θα μας ξαναεπιτεθούν, όπως το 1916, έθεσε ως στόχο να μετατρέψει τα πρόχειρα αμυντικά ορύγματα του 1916 (των βορείων συνόρων μας) σε μόνιμα οχυρά. (Ξέρετε, η γνωστή “Γραμμή Μεταξά” – Ρούπελ, κτλ.) Προς τούτο, κι επειδή καταλάβαινε πως αναπόφευκτα κάποιος ντόπιος (ηθελημένα, ή αθέλητα) θα μιλούσε γιά το μυστικό σχέδιο, μετέφερε στα σύνορα εργάτες από την Πελοπόννησο! Καί πώς; Με ολονύκτιο ταξίδι μέσα σε κλειστά στρατιωτικά φορτηγά.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες αυτές δεν άργησαν να μαθευτούν, καί μπορώ να σας πώ μαθεύτηκαν αμέσως μετά τον πόλεμο. Εγώ τις έμαθα αρκετά χρόνια πριν, από γηραιούς συγγενείς μου. Εντάξει, τα οχυρά δεν είναι έργο ίσου μεγέθους με το παραγέμισμα των προθαλάμων με άμμο. Το οπωσδήποτε μεγαλύτερο μέγεθός τους σημαίνει μεγαλύτερες πιθανότητες να διαρρεύσει κάτι. Αλλά, αν ένας χωρικός της περιοχής Καστά μιλούσε γιά “παράξενες” εργασίες των αρχαιολόγων, δεν θα κινδύνευε, δά, με στρατοδικείο καί τυφεκισμό!

Στο κάτω-κάτω, οι χωρικοί (όπως μάλλον έχετε διαπιστώσει), δεν διστάζουν να δίνουν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, καί να παραδέχονται στα ίσα πως διέπραξαν αρχαιοκαπηλικό πλιάτσικο κατ’ εξακολούθησιν καί κατά συρροήν. Στην πληροφορία ότι κάποιοι μισόμουρλοι παραγεμίζουν τον τάφο με άμμο θα κολλούσανε;
Εδώ διέρρευσε ακόμη μία επιχείρηση του Μεταξά, σαφώς μέγιστης μυστικότητας: η μεταφορά (αρχές του 1941) μεγάλου μέρους του χρυσού του κράτους σε μυστικό κρησφύγετο, το οποίο είναι άγνωστο ακόμη καί σήμερα. Αλλά η ιστορία τελικά μαθεύτηκε. Μέχρι καί σε έντυπα “έρευνας” δημοσιεύτηκε. Τί να λέμε, τώρα, γιά την τυχόν προσπάθεια συγκάλυψης του τάφου με μπάζωμα!

Καί το περίφημο παράδειγμα με το Μπλέτσλυ Πάρκ, στο οποίο όλοι οι εργαζόμενοι εκεί είχαν ορκιστεί διά βίου μυστικότητα. Αλλά κάποιος “έσπασε” το 1974, κι έτσι μαθεύτηκε όλη η ιστορία. Σε αντίθεση -γιά να καταλάβετε-, ακόμη σήμερα δεν έχει μαθευτεί το παραμικρό γιά τις κρυπτογραφικές μηχανές των ηπαπαραίων του 1940.
Όθεν, συμπερασματικώς: Ποτέ δεν συνέβη ανασκαφή καί ξαναμπάζωμα του τάφου το 1965, ο δε τάφος είναι ασύλητος. Εκτός κι αν κάποιος έχει απτές αποδείξεις ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Επειδή, όμως, ζούμε σ’ έναν τρελλό κόσμο, όπου τίποτε δεν αποκλείεται, αφήνω όλες τις πιθανότητες ανοιχτές. Όμως, εάν κάποιος θέλει να με αντικρούσει, αλλά δεν διαθέτει απτές αποδείξεις, θα παρακαλούσα να το πράξει με λογικά επιχειρήματα – καί ειδικά με μετρήσιμα μεγέθη, σαν αυτά που παρέθεσα.
Λογικά επιχειρήματα, που απαιτούν τεκμηριωμένες απαντήσεις, είναι πχ:
 • Γιατί (μόνον) ο Λαζαρίδης, κι όχι (καί) οι Άγγλοι του 1916;
 • Ή: Πόσο μέσα στο ταφικό συγκρότημα προχώρησαν οι τυχόν πονηροί, καί πώς το συμπεραίνουμε αυτό;
Αλλοιώς, διαιωνίζεται μία αστήρικτη άποψη, που μόνο ζημιά κάνει. (Την άποψη του “Διηνέκη” την έχουν κι άλλα ιστολόγια, όπως διαπίστωσα.)

Αυτά έγραφα, όταν ετοίμαζα το κείμενο. Στο μεταξύ, απεκαλύφθη η αλήθεια: Οι άγγλοι! Αυτοί έκαναν “ριφιφί” από πάνω, καί μετά έβαλαν τα πιτσιρίκια των γύρω χωριών να ρίχνουν άμμο μέσα στους προθαλάμους, γιά να μην καταρρεύσει το μνημείο. (Εφ’ όσον είχαν πειράξει τη στατική του αντοχή.)

Ναί, αυτή ακριβώς η συμμορία διπόδων (πανάθεμα το σόϊ της) ξανάκανε ζημιά σ’ Ελληνικά αρχαία υψίστης σημασίας.
Ευτυχώς, ο “Διηνέκης” ήταν απ’ τους πρώτους που το κατάλαβαν. Όμως, τα ερωτήματα παραμένουν:
 • Πόσο βαθειά είναι η πληγή;
 • Ποιός ήταν ο πρώτος, που κυκλοφόρησε τις φωτογραφίες των άγγλων στην εγχώρια “μπλογκόσφαιρα”;
 • Καί πού τις βρήκε; ποιός, τέλος πάντων, του τις έδωσε;
 • Καί γιατί τώρα, κι όχι μερικά χρόνια πρίν;
 • Καί γιατί το εργαστήριο, που θα εξέταζε την άμμο, άργησε τόσο πολύ να δώσει απάντηση;  (Αυτό το ξέρουμε: Επειδή θα φαινόταν πως η άμμος είναι 100 χρόνων παλιά, κι όχι 2,300 ετών, όπως πχ υπέθεσε ο Τραϊανού.)
…Κάποτε, πρέπει να μάθουμε να κάνουμε καλές ερωτήσεις…

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος του κειμένου μου, το οποίο τώρα “φωτίζεται” λίγο δυνατώτερα.

ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ – ΤΑ “ΜΑΡΜΑΡΑ”
Εμμέσως (πλήν σαφώς) “στόλισα” τον συγγραφέα τούτου εδώ του άρθρου, πως είναι γιά το τρελλάδικο. (Λες κι εγώ είμαι καλύτερος.) Αλλά μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι καί δεν κρατήθηκα, διότι η φράση:
“…Τα μάρμαρα λοιπόν, είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που κυοφορείται στην Αμφίπολη…”
είναι όντως εξοργιστική.

Εξηγώ:
Όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε (διότι η ειδησεογραφία μας τά ‘χει πρήξει), η νεόνυμφη -καί δικηγόρος το επάγγελμα- κυρία Κλούνεϋ ανέλαβε δράση εσχάτως (“ακτιβισμός” λέγεται αυτό), ώστε να επιστρέψουν τα “Ελγίνεια μάρμαρα” του Παρθενώνα (η ζωφόρος του ναού, δηλαδή) στην Αθήνα.
Εντάξει μέχρις εδώ.

Όμως, σχεδόν σύσσωμη η εγχώρια μπλογκόσφαιρα (που έχει ως αντικείμενο τέτοια θέματα), αντί να επαινέσει την Κλούναινα, ξεσηκώθηκε εναντίον της – καί ορθώς έπραξε. Γιατί; Διότι είναι φανερό, πως στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται γιά περίπτωση ακριβοπληρωμένων (από τον κρατικό προϋπολογισμό των κορόϊδων, εννοείται) δημοσίων σχέσεων, καί στη χειρότερη ξεκινάνε διάφορα σενάρια ανθελληνικής συνομωσίας.
Εντάξει καί μέχρις εδώ.

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ, η κίνηση αυτή είναι -γιά πολλούς λόγους- καί ύποπτη, καί άκαιρη.
Αλλά, ρέ λεβέντες της εγχώριας μπλογκόσφαιρας, συνειδητοποιείτε τί τσουνάμι μαλακίας ξεσηκώσατε, μ’ αυτά που γράφετε γιά το συγκεκριμένο θέμα; Εκτός κι αν δεν είσαστε χαζοβιόληδες, αλλά πληρωμένα τομάρια, με αποστολή να ευτελίζετε ΚΑΘΕ σοβαρή ενασχόληση με την αρχαία Ελλάδα.

Πάντως, καί στη μία περίπτωση, καί στην άλλη, εγώ δεν πρόκειται να σας αφήσω έτσι.
“- Τη βάλανε οι σιωνιστές!”, θυμώνει ο ένας. “- Όπως κλέψανε τα μάρμαρα της Ακρόπολης γιά τον τρίτο ναό του Σολομώντα, καί στην Αθήνα αφήσανε αντίγραφα, θα κλέψουνε κι αυτά!”, οιμώσσει άλλος. “- Θέλουν οι σιωνιστές να μας αποπροσανατολίσουν!”, αναφωνεί τρίτος.

Σοβαρά, ωρέ;
Γιατί; Δεν μπορούνε οι σιωνιστές να συνεννοηθούν με τα φιλαράκια τους, τους άγγλους, καί να πάρουν τα “μάρμαρα” κατ’ ευθείαν; Είν’ ανάγκη να στήσουν ολόκληρη μασκαράτα μέσωι Ελλάδος; Ή, μήπως, έπαψαν να βιάζονται να χτίσουν τον ναό τους, καί το πάνε το πράγμα γιαβάς-γιαβάς καί με το πάσο τους;

Κι όσο γι’ αποπροσανατολισμό… Άντε να μην πω καμιά βαρειά κουβέντα, εδωπέρα! Από τα (εντελώς άχρηστα την σήμερον) πτυχία, μέχρι τα τούρκικα σήριαλ, το κοπροσκύλιασμα των ανέργων στις καφετέριες, καί την υστερία γιά αγορά “νέων” ηλεκτρονικών σκουπιδιών (που σε τρείς μήνες θ’ απαξιωθούν από νεώτερα), αυτή η χώρα λούζεται καθημερινώς με ολόκληρα καράβια αποβλακωτικού σαμπουάν. Οι δημοσιοσχεσάδικες ανοησίες της Κλούναινας σας μάραναν;

[Με την ευκαιρία, καί γιά όποιον θέλει να το ψάξει το θέμα σοβαρά. Αξιόπιστα άτομα, καί ανεξάρτητα αλλήλων, μου μετέφεραν πως στα χωριά εξασκείται κατά κόρον μαύρη μαγεία, κυρίως με σκοπό τον προσεταιρισμό ψηφοφόρων. (Έμ, μετά πώς να μην είμαστε λαός ζαβλακωμένων, αν πλέουμε μέσα στη μούργα του κατώτερου αστρικού; ) Δεν γνωρίζω, αλλά καί δεν το αποκλείω. Όποιος, όμως, θέλει να το ψάξει, καλοδεχούμενος.]

Αλλά, αντί να κάθομαι να σας εξηγώ τί είναι σημαντικό, καί τί όχι, σας λέω μονάχα το εξής:
Θα βεβαιωθείτε γιά τη σημασία κάποιου αρχαίου ευρήματος, αν μάθετε πως -πριν από σας- τό έψαχναν ή το μελετούσαν μετά μανίας διάφοροι κατάσκοποι, ή στρατιωτικοί. Τελεία καί παύλα, καί δεν το συζητώ. Αν όντως θέλετε να κάνετε σοβαρή έρευνα, ακολουθήστε αυτό το κριτήριο, καί δεν θα χάσετε.

Όπως το ακολουθώ κι εγώ.

Θα καταλάβετε πολύ καλύτερα τί εννοώ, αν θυμηθείτε πως οι άγγλοι, που σκύλευσαν την Αμφίπολη, ήταν στρατιωτικοί. (Καί κατάσκοποι ανάμεσά τους.) Πως οι γερμαναράδες, που κάνανε τα ίδια σε Δελφούς, Δήλο, κτλ, το ίδιο. (Καί κατάσκοποι ανάμεσά τους.) Και πως κάποιοι άλλοι στρατιωτικοί, πάλι, αποθηκεύουν πυρηνικά σε αρχαίες ιερές τοποθεσίες, πχ Ελευσίνα.

Πρέπει, δηλαδή, να καταλάβετε πως υφίσταται άμεση σχέση ατόμων, που έχουν ως κατ’ εξοχήν αποστολή τους την οργανωμένη κατάκτηση εμψύχων καί αψύχων, με οργανωμένες αποστολές σε αρχαίους τόπους – καί πως τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Καί, μιά που τό ‘φερε η κουβέντα: πρέπει επίσης να μελετήσετε τις διοικητικές δομές των ξένων κρατών, που κατά καιρούς υπήρξαν κυρίαρχα στον πλανήτη μας. Θα διαπιστώσετε πχ πως, από την εποχή των Τζών Ντήη, στην αγγλίτσα δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιός είναι ο ευγενής άρχων, ποιός ο πανεπιστημιακός, ποιός ο στρατιωτικός, ποιός ο κατάσκοπος, ποιός ο διπλωμάτης, ποιός ο πολιτικός, ποιός ο τέκτων, καί ποιός ο υψηλόβαθμος ιερωμένος. 

 Όλοι αυτοί ήταν κι είναι ένα κουβάρι αξεδιάλυτο, στο οποίο δεν χωράει εύκολα κάποιος παρείσακτος. 

Θα καταλάβετε, ακόμη, πχ το γιατί οι χιτλερικοί είχαν στήσει πεντέξη οργανώσεις “αρχαιολογικών” μελετών – καί με το που ενέσκηψαν εδώ, έψαχναν πράγματα, που οι αρχαιολόγοι μας ούτε κάν τά ‘χουν ακουστά.

Ο πόρδος Έλγκιν, το λοιπόν, δηλαδή ένα συνειδητοποιημένο μέλος απ’ αυτό το μπουλούκι των αποικιοκρατών, που λέγαμε, ήρθε συστημένος να κλέψει την Καρυάτιδα της Αφροδίτης, να καταστρέψει την Καρυάτιδα του Φαέθωνα, καί ν’ αποσπάσει τη ζωιφόρο του Παρθενώνα. (Όση σωζότανε το 1806, τέλος πάντων, μετά τη ζημιά απ’ τις οβίδες του Μοροζίνι, 150 χρόνια νωρίτερα.)
Γιά πολλούς, αυτά είναι τυχαίες πράξεις: αν δεν έκλεβε τα συγκεκριμένα αρχαία ο πόρδος, λένε, θά ‘κλεβε άλλα. Σύμφωνα, όμως, με το κριτήριο που μόλις ανέγραψα, αυτά τα καμώματα ήταν στοχευμένο χτύπημα σε ύψιστης σημασίας αρχαιότητες.
 • Η αρπαγή της Αφροδίτης, εν όψει της διαφαινόμενης δημιουργίας του (έστω) Ψευτορωμαίϊκου, ξέκοβε (τελετουργικώς) τους Έλληνες από τις πανάρχαιες μυστικές μας γνώσεις.
 • Η καταστροφή του Φαέθωνα ήταν επίσης μαύρο τελετουργικό φτύσιμο στη χαμένη μας πανάρχαιη πατρίδα.
 • Καί η ληστεία της ζωιφόρου ήταν το μαύρο τελετουργικό μαχαίρωμα των όποιων ελπίδων μας να ξαναπιάσουμε την άκρη του νήματος, καί να ξαναβρούμε ως λαός την πορεία μας προς τ’ άστρα – κι ακόμη παραπάνω.
Γιατί το λέω αυτό το τελευταίο; Επειδή γνωρίζω άριστα τη σημασία των (ανοήτως αποκαλουμένων) “μαρμάρων”. Αυτά δεν είναι ούτε η απεικόνιση της πομπής των Παναθηναίων (όπως πονηρά ανέγραψε ο πόρδος στο ημερολόγιό του -γνωρίζοντας ότι θα το διάβαζαν διάφοροι “λαθραναγνώστες”, καί θα διαδιδόταν το μελάνι της σουπιάς-, καί όπως βλακωδώς ψιττακίζουν οι ανά τον κόσμο αρχαιολόγοι εδώ καί 208 χρόνια), ούτε η απεικόνιση της θυσίας της Αγραύλου, όπως ακούγονται κάποιες δειλές φωνές τώρα τελευταία.

Τα “μάρμαρα”, η σειρά των εικόνων τους, είναι ένας υπερ-μυστικός κώδικας καταστάσεων του νού, που βοηθάει τον Έλληνα ν’ ανεβεί στον Όλυμπο. Θέλετε καταλάβετέ το, θέλετε όχι, αυτό είναι. Ο Παρθενώνας είναι ο ναός της Θεάς της Σοφίας, κι όχι αρχαίο μαγαζί “Πλακούντες ποιότητος Α’Α’Α’ – Ο Χαιρεφών”, γιά νά ‘χει διαφήμιση χαλβάδων στη ζωιφόρο. Αλλοιώς, τί σόϊ Θεά της Σοφίας θά ‘τανε η Αθηνά, αν τα “μάρμαρα” δεν ήταν αυτό ακριβώς που λέω;

Η Θεά Αθηνά ανέκαθεν αγαπούσε τους Έλληνες. Πιστέψτε με. Πώς, λοιπόν, θα μας άφηνε χωρίς ένα “δωράκι” τέτοιου είδους;

Εννοείται πως, (α) αυτός ο κώδικας δεν ερμηνεύεται χωρίς ιεροφαντική διδασκαλία, (β) δεν είναι γιά τον καθέναν, (γ) πρέπει πρώτα να συμπληρωθεί, γιά να φέρει αποτέλεσμα – καί η επανασυμπλήρωσή του δεν είναι έργο του κόσμου τούτου. (Αυτά τα ξέρουν καί οι άγγλοι, γι’ αυτό ψάχνουν μετά μανίας γκραβούρες των πρό του Μοροζίνι “περιηγητών” της Ακρόπολης. Να μη σπάνε το κεφάλι τους, οι άνθρωποι, στην προσπάθεια να δουν τί απεικόνιζαν τα απωλεσθέντα “μάρμαρα”.)
Εννοείται, ακόμη, πως ουδόλως τίθεται θέμα να διαλέξουμε Παρθενώνα ή Αμφίπολη. (Ή οποιοδήποτε άλλο αρχαίο, έναντι οποιουδήποτε άλλου.) Όλα είναι υψηλής αξίας, κι όλα είναι απαραίτητα.

Ποιός έχει μονάχα ένα χρώμα στο σπίτι του;

Τελειώνοντας, θα σας πω τί θα γίνει με την Κλούναινα. Το ξέρω 100%, διότι δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές.

Λοιπόν, αυτή η ωραία κυρία θα συντάξει -εκ μέρους του Ελληνικού Κράτους- μία μήνυση εναντίον της κυβερνήσεως της αγγλίτσας, την οποία θα καταθέσει σε κάποιο διεθνές δικαστήριο. Εκεί, θα φάμε χυλόπιττα μεγαλοπρεπέστατη. Καί στο τέλος, η κυρα-Κλούναινα θα τσεπώσει την αμοιβή της (αν δεν την τσέπωσε ήδη προκαταβολικά) καί θα πάει σπίτι της.

Γιατί;
Αφ’ ενός, όλ’ αυτά τα διεθνή δικαστήρια, όπου καί να βρίσκονται (αγγλίτσα, ηπαπάρα, ολλανδίτσα, γερμανίτσα, Ελβετία) είναι ανθελληνικά εξ ορισμού.

Αφ’ ετέρου, διεθνώς δεν υφίσταται “Ιστορικό”, ή “Ηθικό” Δίκαιο. Υφίσταται Δίκαιο διεθνών συμφωνιών (μ’ άλλα λόγια: ως κράτος, λούζεσαι ό,τι υπέγραψες – πχ συνθήκη “Δουβλίνο 2″), το οποίο στην πράξη εφαρμόζεται κατά το δοκούν. Μετατρέπεται, δηλαδή, σε Δίκαιο “της ισχύος” καί των ντέ φάκτο τετελεσμένων: ο ισχυρός χρησιμοποιεί τις εναντίον του αποφάσεις τέτοιων δικαστηρίων, ως υποκατάστατο του σόφτεξ!

Πχ το Οξαποδουήλ έχει γράψει στα παπάρια του μερικές δεκάδες καταδικαστικές γι’ αυτό αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ αντίθετα εμείς δεν τολμάμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. Καί οι ηπαπάρα δεν υπογράφουν ό,τι δεν τις συμφέρει, ενώ ταυτόχρονα πιέζουν όλα τ’ άλλα κράτη να δεσμευτούν σ’ αυτές ακριβώς τις -μη-υπογραμμένες απ’ αυτές!- συμφωνίες ηπαπαραίϊκης εμπνεύσεως. (Πχ η “συνθήκη γιά την προστασία του κλίματος”, του Τόκυο.)

Έτσι, το δικαστήριο αυτό θα απορρίψει την αγωγή μας, διότι το 1806 δεν υπήρχε κρατική οντότητα “Ελλάς”. (Καλώς, κατά τη γνώμη μου – καί θα σας πω μετά το γιατί.) Στο τέλος, θα μας ρίξει καί δούλεμα, ότι θα εξετάσει τέτοιο αίτημα, μόνον αν το διατυπώσει …ο κ. Ερντογάν. (Ως σημερινός άρχων της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.)

Το δικαστήριο αυτό δεν μπορεί να βγάλει απόφαση στηριζόμενη στο “Ηθικό” Δίκαιο, διότι -εφ’ όσον θα υπάρξει δεδικασμένον- θ’ ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου! 
 Αφ’ ενός, όλοι θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τις Ελληνικές αρχαιότητες, καί πάαααανε τα έσοδα των Λούβρων! Αφ’ ετέρου… Αλήθεια, φαντάζεστε να ζητάνε πχ οι Γερμανοί τα εδάφη μέχρι το Στάλινγκραντ, εφ’ όσον κάποτε ήταν δικά τους, καί δεν υπάρχει ΕΣΣΔ σήμερα; Ή -λίγο στο πιό χαλαρό- οι Πέρσες την Αθήνα; Ή -καταντίπ στο θρασύ- οι Τουρκαλάδες όλη την Ελλάδα;

Γι’ αυτό σας λέω, η μήνυση της Κλούναινας είναι καταδικασμένη εξ αρχής. Γιά τον σκουπιδοντενεκέ. Το θέμα είναι, ποιός την πληρώνει, καί γιατί; Να μιά καλή ερώτηση, που κανένας δεν την έκανε!

Κατά τη γνώμη μου, την ιστορία αυτή την ξεκίνησαν υπογείως αυτά τα πολιτικά σαΐνια, που κακήι τήι τύχηι κυβερνάνε σήμερα την Ελλάδα. Καί μη μπερδεύεστε! Οι δήθεν “διεθνείς” οργανώσεις, που χρηματοδοτούν τη μήνυση κτλ, μπορεί κάλλιστα να είναι προκάλυμμα αχυρανθρώπων των εγχωρίων πολιτικάντηδων. 

Εδώ βρέθηκαν σ’ Ελβετίες καί σε Μπαχάμες δήθεν “διεθνείς” χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες ξεπουλούσαν εν ψυχρώι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, καί στις οποίες συμμετείχαν στενότατοι συγγενείς διανοητικώς καθυστερημένου πρώην πρωθυπουργού της χώρας!

Καί ναί, η ιστορία αυτή γίνεται γι’ αποπροσανατολισμό – αλλά όχι γιά να μη βλέπουμε την Αμφίπολη. 

Ο αποπροσανατολισμός αφορά άλλα παλούκια (πχ φορολογικά, ή εθνοπροδοτικά) που μας ετοιμάζουν, καί δεν έχει να κάνει με αρχαιοπρεπείς συμπάθειες. Καί ναί, γιά μίζες! Πώς; 

Απλούστατα, η Κλούναινα θα υπογράψει γιά πχ είκοσι μύρια ευρά αμοιβή, καί θα πάρει τα δέκα. Μη ρωτάτε πού θα καταλήξουν τα υπόλοιπα. Μην είστε αφελείς!

Το πιάσατε τώρα; Τεχνητή μόχλευση των ΜΜΕ, να φαινόμαστε στον φακό καί να χαμογελάμε εν όψει εκλογών, κι όλ’ αυτά με λίγα λεφτά καί μιά ψευτοπατριωτική αύρα (να τσιμπήσουν οι αφελείς). 

Δεν ξέρω αν σας απογοητεύω, αλλά το θέμα είναι άκρως συνηθισμένο καί καθημερινό, καί δεν έχει να κάνει ούτε με τον Μεγαλέξανδρο, ούτε με σιωνιστές καί λοιπούς δράκους καί φίδια.

Αυτά είχα να πω. Όθεν, θερμοπαρακαλώ τα σοβαρά ιστολόγια, να προσέχουν περισσότερο τί γράφουν, πριν το γράψουν. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι.
(συνεχίζεται)
Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 5:22 pm


Η Δημοτική Αρχή του Ηλία Ψινάκης, αποκυρήσσει τον ΧΥΤΑ, και προχωρά στην Ανακύκλωση στην πηγή
Αιμίλιος Ρεϊσογλου: Να μην παραληφθεί από την Περιφέρεια το έργο του ΧΥΤΑ. 
Ξεκινάμε ανακύκλωση στη πηγή.

 
Γράφει η Πόπη Σουφλή

Ήταν η πρώτη φορά, μετά από δέκα σχεδόν χρόνια, που μια Δημοτική Αρχή, παίρνει σαφή θέση ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων και αρνείται να αποδεχθεί την καταστροφική λύση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, προωθώντας την Ανακύκλωση.

Με σαφήνεια, η Δημοτική Αρχή του Ηλία Ψνάκη, δια στόματος του αρμοδιου Αντιδημάρχου Αιμίλιου Ρεϊσογλου, έδωσε  στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκάθαρη θέση για τον ΧΥΤΑ του Γραμματικού.

Είχαν προηγηθεί λίγες μέρες πριν η ακύρωση των διαγωνισμών των  τεσσάρων εργοστασίων απο την νέα Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, ανάμεσά τους και του Γραμματικού εδώ και η πρόσφατη επιστολή της κ. Δούρου προς όλους τους  Δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής, για την προώθηση της Ανακύκλωσης στην πηγή.

Την θέση της Δημοτικής Αρχής, για το θέμα αυτό, ανέλαβε να παρουσιάσει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Αιμίλιος Ρεϊσογλου, απώντος του Δημάρχου Ηλία Ψινάκη, ο οποίος  απεχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να δώσει προγραμματισμένη κατάθεση στην Αστυνομία, για θέματα του Δήμου, όπως ο ίδιος δήλωσε.

Μέσα σε οκτώ γραμμές, ο κ. Ρεϊσογλου κατέστησε σαφές ότι θέση της Δημοτικής Αρχής, είναι να μην παραληφθεί το έργο του παράνομου ΧΥΤΑ και να προωθηθεί η Ανακύκλωση στην πηγή. (παρατίθεται πιο κάτω, όλη η εισήγηση του κ. Ρεϊσογλου).

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αφού προφασιζόμενος την αποχώρηση του Δημάρχου, απεχώρησε και η ... παρέα του τέως δημάρχου ιορδάνη λουίζου... είναι κι αυτό μια επιβεβαίωση των...
"ενοχών της", για την χαλαρή στην ουσία στάση που κράτησε την προηγούμενη τετραετία για το μείζον αυτό θέμα.... (στην ουσία ο ιορδανης λουίζος, πέταξε το μπαλάκι στην.... Δικαιοσύνη, για την κατασκευή του ΧΥΤΑ - λες και δεν ξέρουμε πως παίζονται αυτά τα παιχνίδια και δεν αντέδρασε ποτέ δυναμικά κατά του έργου... Οι πολύ κακές γλώσσες λένε, πως στην ουσία ήθελε το έργο... και κρίθηκε γι αυτό.. και οι πολίτες έστειλαν στο σπίτι τους τον λουίζο και την παρέα του).

Σαφής ήταν οι θέσεις της παράταξης του Φώτη Δεληβοριά, τις οποίες μετέφερε η Σταυρούλα Δρακοπούλου και δεν παρέκλιναν στο ελάχιστο, από την αρνητική θέση που είχε ανέκαθεν η παράταξη, για το συγκεκριμένο έργο.

Η σημαντικότερη όμως ομιλία όλων , ήταν αυτή του Δημήτρη Δαμάσκου, που αθόρυβα αλλά δημιουργικά, για χρόνια ενημερώνει και συμβουλεύει για την καταστρεπτικότητα και τις παρανομιες του έργου και είναι αυτός που στήριξε ουσιαστικά τον Κυριάκο Γκίκα στους πολυετείς αγώνες του, που εφεραν σημαντικά κέρδη (Επιθεωρητές Επιτροπής Αναφορών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισκέφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013 το Γραμματικό, κατόπιν αναφορών του Κυριάκου Γκίκα).

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί, ότι ο κ. Δημήτρης Δαμάσκος, είναι μέλος της ΠΡΟΣΥΝΑΤ(Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την Διαχείριση των Απορριμμάτων), σε πανελλήνιο επιπεδο και οπι τεκμηριωμένες επιστημονικά θέσεις του, έχουν συνδράμει στον αγώνα που δίδεται σε πανελλήνιο επίπεδο κατά των ΧΥΤΑ.

Για λογαριασμό του Νίκου Χατζηγιάννη, μίλησε ο Γιώργος Κόλλιας, υποψήφιός του ως δημοπτικός σύμβουλος  στις τελευταίες εκλογές, που όμως δεν εξελέγη. 
Σαφώς οι αγώνες του Γιώργου Κόλλια,  κατά του ΧΥΤΑ είναι δεδομένες, όφειλε όμως, κατά την δική μου άποψη, να τοποθετηθεί και ο ίδιος ο κ. Χατζηγιάννης, ως επικεφαλής και μόνος εκλεγής από την παράταξή του.
Δεν νοείται επικεφαλής παράταξης και να μην γνωρίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου στον οποίον ήθελε να εκλεγεί και Δήμαρχος!

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηγιάννης, αιτιολόγησε την προθεσή του να μιλήσει ο κ. Κόλλιας, λόγω του ότι ο ίδιος, δεν είχε πλήρη γνώση του θέματος (!) και δεν είχε αγωνιστεί όσο ο υποψήφιός του...

Ο κ. Κόλλιας, ζήτησε την συγκρότηση Επιτροπής Δράσης, προκειμένου να σταματήσει το έργο, να μην δοθεί παράταση στο έργο και να καταδειχθεί με κάθε τρόπο η αντίθεση του Δήμου, στην συνέχιση των εργασιών ενός παράνομου έργου.

Χαοτικός ως συνήθως και με τη γνωστή ξύλινη γλώσσα του ΚΚΕ, μίλησε για το θέμα και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης (έτσι κι αλλιώς δεν έβγαλε για μια ακόμη φορά δεύτερο δημοτικό σύμβουλο η παράταξη), Νίκος Στεφανίδης, ο οποίος δήλωσε πως το έργο είναι παράνομο.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά... τα έθεσε μέσα σε λίγες γραμμές ο Αντιδήμαρχος κ. Α. Ρεϊσογλου και η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ψηφίστηκε ομόφωνα.Εισήγηση Αντιδημάρχου Μαραθώνα, κ. Αιμίλιου Ρεϊσογλου            Με την επιστολή που έστειλε η κ. Περιφερειάρχης στις 02/10/2014 καθιστά σαφές ότι δεν επιθυμεί τη λύση που προωθούσε η προηγούμενη Αρχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων που βασιζόταν στην κατασκευή 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων μεταξύ των οποίων και το ΧΥΤΑ Γραμματικού.
            Η λύση αυτή προβαλλόταν μέχρι σήμερα σαν η μοναδική βιώσιμη λύση διαχείρισης απορριμμάτων παρόλο τη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών (μέσω της αύξησης δημοτικών τελών) που προκαλεί.
            Είναι λύση που δεν εξετάζει καθόλου την εναλλακτική της ανακύκλωσης και του διαχωρισμού των απορριμμάτων και υπερδιαστασιολογεί τον ΧΥΤΑ με την παραδοχή πλήρους σύμμεικτου όγκου απορριμμάτων.
            Χρειαζόμαστε λύσεις που θα μειώνουν σε μεγάλο ποσοστό (τουλάχιστον 50%) τον όγκο των απορριμμάτων αφού πέραν του τεραστίου οικονομικού οφέλους για το Δήμο, ισχυροποιούμε τα επιχειρήματά μας κατά της ύπαρξης του ΧΥΤΑ στην περιοχή μας.
            Καμία σοβαρή προσπάθεια δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα προς αυτήν την κατεύθυνση.
            Είναι επιτακτική και άμεση η ανάγκη να ξεκινήσει η ανακύκλωση μέσα από το κάθε σπίτι.
            Για όλα τα παραπάνω, 
εισηγούμεθα,
·       Το Δ.Σ. να ψηφίσει την πλήρη αντίθεσή του στον τόπο και τρόπο κατασκευής του ΧΥΤΑ.
·       Να εισηγηθεί στην Περιφέρεια Αττικής να μην παραλάβει το έργο και να μην δώσει καμία παράταση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
·       Την άμεση προώθηση ενεργειών για πλήρη εναρμόνιση του Δήμου Μαραθώνος με το Ν. 4042/2012 για μείωση όγκου απορριμμάτων με :
- διαλογή στην πηγή.
- Ανακύκλωση συσκευών, συσκευασιών.
- Διαχωρισμό, συγκομιδή και εκμετάλλευση κλαδεμάτων και πρασίνων.
                                                                                              
 Ο Αντιδήμαρχος

                                                                                            Ρεΐσογλου Αιμίλιος
 Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 5:12 pm


Γι αυτό τον.... "έφαγαν";;;;; Christophe de Margerie:  "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνεται σε δολάρια το πετρέλαιο"


 Christophe de Margerie, PDG de Total, décédé dans un crash


Πριν από τρεις μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Christophe de Margerie, τόλμησε να προφέρει τη γνωστή φράση που ακούγεται στον κόσμο πετροδολαρίων:  "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνεται σε δολάρια το πετρέλαιο», όπως σημείωνε την 07/05/2014 ο Tyler Durden εδώ http://www.zerohedge.com/news/2014-07-05/ceo-one-worlds-largest-energy-major-sees-no-reason-petrodollar
 

Χθες το RT ανέφερε την είδηση ότι
ο Christophe de Margerie σκοτώθηκε κατά την συντριβή του jet του στο αεροδρόμιο Vnukovo στη Μόσχα … όταν κατά την απογείωση του το αεροσκάφος χτύπησε σε ένα εκχιονιστήρα. 

Το αεροδρόμιο εξέδωσε μια δήλωση που επιβεβαιώνει «ότι έχει ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για την παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας», προσθέτοντας ότι μαζί με με Christophe de Margerie και τα 3 μέλη του πληρώματος στο αεροπλάνο, σκοτώθηκε επίσης ο οδηγός του εκχιονιστικού.

 HEIL GAP (or mind the GAP) Ο/Η Ανώνυμος άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗ...":Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 5:06 pm


ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓ.ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΣΙΝΑ 2 ΜΟΝΑΧΟΙ ΚΡΑΤΗΘΗΚΑΝ ΟΜΗΡΟΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ


Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

Το ιστορικό μοναστήρι της Αγ.Αικατερίνης του Σινά για μια ακόμη φορά στοχοποιήθηκε από εξτρεμιστές μουσουλμάνους και τις τοπικές αρχές μετέδωσε το site Linga και το Copts Today .Οι ισλαμιστές άραβες που διάγουν μια ζωή ημινομαδική στην έρημο του Σινά αποτελούν σήμερα την αρχική απειλή τόσο για τη ζωή των μοναχών όσο και για το μνημείο που είναι μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Πιο συγκεκριμένα ο διακεκριμένος δικηγόρος Dr Iyhab Ramzy καταγγέλει στους δημοσιογράφους την παραβατική συμπεριφορά που επέδειξαν οι εξτρεμιστές κατά της μονής και των μοναχών:

“Πρόσφατα κάποιοι κάτοικοι της περιοχής Τala αποπειράθηκαν να επιτεθούν στη μονή της Αγίας Αικατερίνης και τελικά πέτυχαν να κατεδαφίσουν την πύλη εισόδου και πήραν ομήρους 2 μοναχούς.

Οι μοναχοί δέχθηκαν να πληρώσουν ένα φόρο ως αντάλλαγμα για να τεθεί ένα τέλος σε αυτές τις επιθέσεις. Φόρος υποτέλειας. 

Αντιθέτως οι ισλαμιστές απειλούν ακόμη όλους τους κληρικούς και τους μοναχούς με βιαιοπραγίες και διεκδικούν γη της μονής που θεωρούν ότι παράνομα καταπατήθηκε”.


Ο συνήγορος υπογραμμίζει ότι παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες και προσφυγές δεν επιτεύχθηκε καμιά πρόοδος στο θέμα.” 

Το μόνο που υφίσταται είναι οι ψευδο-νομικές διαδικασίες διακστηρίου αραβικών φυλών της ερήμου που επιβάλουν στους μοναχούς ένα φόρο 150.000 αιγυπτιακών λιρών (περίπου 21 000 δολάρια).

Οι τοπικές αρχές εθελοτυφλούν στις διακηρύξεις των φανατικών για εξοβελισμό του χριστιανισμού από το Σινά τονίζει ο κ. Ramzy .

Για παράδειγμα δεν πάει πολύς καιρός που οι αρχές επέβαλαν ένα φόρο στους μοναχούς γιατί η μονή διαθέτει μια τράπεζα για τους προσκυνητές η οποία θεωρήθηκε πηγή πλουτισμού.

Για πρώτη φορά μια τέτοια απόφαση στην ιστορία της Αιγύπτου ελήφθη κατά ασκητών!

Ο Ramzy θεωρεί ότι όλες αυτές οι ενέργειες συμβάλουν στην εκρίζωση του χριστιανισμού από την περιοχή και επιμένει ότι όλα αυτά συντελούν στη φυσική καταστροφή της μονής. ».

Σε συνέντευξή του στο site o ιερομόναχος της μονής Γρηγόριος αναφέρεται στο χρονικό των διώξεων σε επίπεδο αρχών από τους αδελφούς μουσουλμάνους κατά της μονής και των μοναχών:

“Επί Μόρσι ένας ανώτατος στρατιωτικός εν αποστρατεία ο Ahmad Radjai Atiye στράφηκε κατά της μονής. 
Αμφισβήτησε ότι είχαν δομηθεί νομίμως παρεκκλήσια της μονής. 
Η τοπική κυβέρνηση εξαρτώμενη από τους αδελφούς μουσουλμάνους δημοσίευσε 71 διατάγματα που αφορούν την κατεδάφιση εκκλησιών του 4ου αιώνα και μας καταλόγισαν ότι παράνομα οικοδομήσαμε πολλές εκκλησίες το 2006 που στην πραγματικότητα είναι κτίσματα του 6ου αι !”.(Pravoslavie 14.10.14)


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 4:55 pm


ΠΡΟΣΟΧΗ- Μην το ΑΝΟΙΞΕΤΕ αν δίπλα σας υπάρχουν ΠΑΙΔΙΑ- Το ΙΣΛΑΜ είναι Θρησκεία της ΕΙΡΗΝΗΣ; ΔΕΙΤΕ τις Φωτογραφίες που Ακολουθούν!!! ENAΣ AKΟΜΑ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ, ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ, ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΔΩΡΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΜΗΠΩΣ ΦΥΓΟΥΝ. ΕΔΩ, ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.
 

          Ξ   Υ   Π   Ν   Α   ! 
 
ΞΥΠΝΑ ΕΛΛΗΝΑ, ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!

Πόπη Σουφλή

555555555555

Οι φωτογραφίες αυτές, παρμένες με κινητά σαν “αναμνηστικά” από κάποιους που ήταν παρόντες (συνήθως δράστες) σε λουτρά αίματος, στη Συρία και στο Ιράκ, μας δείχνουν τη βαρβαρότητα του ISIS αλλά και του ισλάμ, σε πλήρη ανάπτυξη. 
 
Προβλήθηκαν σε πολωνικό τηλεοπτικό κανάλι και η αναπαραγωγή και κυκλοφορία τους σκοπό έχει την αφύπνιση των χωρών όλου του κόσμου. 
 
Προέρχονται από ομαδικές εκτελέσεις και αναρίθμητους αποκεφαλισμούς μουσουλμάνων και χριστιανών, ανατινάξεις τζαμιών που ανήκουν σε αντίπαλες θρησκευτικές κοινότητες, και όλα αυτά με τις ευλογίες των φανατικών και εξίσου δολοφόνων του ιερατείου του ISIS.
 
Εδώ και μήνες η διεθνής κοινότητα παρέμενε και παραμένει σε λήθαργο, αδρανής μπροστά σ΄αυτό το αίσχος. 
 
Οι κυβερνήσεις, ο ΟΗΕ και η ΕΕ, αποθώντας το πρόβλημα, θεωρούσαν ότι είναι απλώς ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ σιιτών και σουνιτών! 
 
Αλλά πολύ γρήγορα αποδείχθηκε κάτι φρικιαστικότερο, απειλητικότερο και απολύτως εγκληματικό, με το Ισλαμικό Κράτος να έχει κάτω από τις διαταγές του χιλιάδες νέους μουσουλμάνους από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και από άλλα μέρη του κόσμου.

Εντυπωσιακή είναι η στάση των διαφόρων ανθρωπιστικών οργανώσεων της Δύσης, οι οποίες συλλέγουν υπογραφές για την υπεράσπιση των σκύλων, των δελφινιών, των λιονταριών, αλλά όχι των ανθρώπων που αποδεκατίζονται κατά εκατοντάδες στη Συρία και στο Ιράκ από τα ανθρωπόμορφα ισλαμικά κτήνη.
 
Και ακόμα εντυπωσιακότερη η στάση των κομμάτων και των οργανώσεων της “αριστεράς” που απαντούν σ΄αυτόν τον ισλαμικό Αρμαγεδδώνα με φτηνές ψευτομαρξιστικές αναλύσεις, με μικροτακτικισμούς των ίσων αποστάσεων, με ευχολόγια και με γελοίες δικαιολογίες, φορτώνοντάς τα όλα στην αμερικανική πολιτική!

`Ομως το ISIS είναι πια δίπλα μας, σε απόσταση αναπνοής….

 214567891011131420212223242728293031323334444444444444444444444444444444444444444444435

 

Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 4:31 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: