Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Χίου   >   Χίος    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

12

Σήμερα Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 στις 6 το απόγευμα, ο καθηγητής κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε στη σχέση του κορωνοϊού COVID-19 με τα ζώα συντροφιάς.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση:

"Εμείς, σαν σελίδα Άνθρωπος και Σκύλος, οφείλουμε να του πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» γιατί πλέον η πραγματικότητα έφτασε στα αφτιά και των πιο ανίδεων με την φιλοζωία πολιτών: Οι σκύλοι (και οι γάτες) ΔΕΝ μεταδίδουν τον κορωνοϊό ούτε μπορούν να νοσήσουν από αυτόν.

Από τα πλέον επίσημα χείλη λοιπόν (άσχετα αν το ανακοινώναμε κι εμείς που έχουμε φιλοζωικές σελίδες κατά καιρούς) ανακοινώθηκε ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τους πιο πιστούς μας φίλους λόγω πανδημίας.

Να είστε καλά κύριε Τσιόδρα. Να είστε πάντα καλά!"

16

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 6:50 pm


ΠΑΓΧΙΑΚΗ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ 2,29 % ΕΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΧΑΡΗΣ Ο ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΕΙΩΣΗ 8%! ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!

12

Η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Με συνεχείς εξαγγελίες το τελευταίο διάστημα το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής προσπαθεί να μας πείσει ότι έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος στις ΜΚΟ αφού αυτές δεν είναι δυνατόν να υποκαθιστούν το επίσημο κράτος.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική όμως. Το παράδειγμα της Aegean Boat report είναι χαρακτηριστικό. Έχει καλύτερη εικόνα για τον πληθυσμό που μπαινοβγαίνει αλλά και για τους παραμένοντες μετανάστες στα νησιά και μάλιστα σε real time.

Αυτό γιατί υπάρχει η πληροφόρηση και για το πόσα σπίτια έχουν ενοικιαστεί απο τις ΜΚΟ αλλά και για το πόσοι και ποιοί μένουν σ αυτά , ενώ το Ελληνικό κράτος σε συνθήκες υβριδικού πολέμου από την Τουρκία αδυνατεί να το κάνει και μάλιστα στην ευαίσθητη παραμεθόριο.

Ετσι λοιπόν το παράδοξο στην Ελλάδα του 2020 είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση αποτυπώνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια στα στατιστικά που διατηρεί η συγκεκριμένη ΜΚΟ . Το υπουργείο αγκομαχεί να δώσει στην δημοσιότητα κάθε μήνα νούμερα τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που συμβαίνει πραγματικά.

Ο πιο κάτω σύνδεσμος για το διάστημα του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνει μείωση των συνολικά ευρισκομένων στο νησί της Χίου κατά 143 άτομα σε σχέση με τα 6078 στο τέλος του Δεκέμβρη.

https://datastudio.google.com/…/1CiKR1_R7-1UbMHKh…/page/SfM0

Πραγματική μείωση 2,29 % για το νησί ,ενώ σήμερα περιχαρής ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε μείωση 8%.

Είναι τουλάχιστον κοροϊδία να στήνονται επικοινωνιακά πανηγύρια για μια τέτοια ποσοστιαία μείωση, αφού η ΝΔ διόγκωσε κατά 230% σχεδόν τον πληθυσμό που διέμενε στα νησιά τον Ιούλιο του 2019. (17.469 νησιά τον Ιούλιο ,τώρα 40,139 ενώ στην ΒΙΑΛ 2.022 τον Ιούλιο και τώρα 5.593).

Στην Λέσβο κατάφερε ακόμη και με τα δικά του στοιχεία να αυξήσει τους παραμένοντες και στην Μόρια και συνολικά στο νησί.

Ας κρατήσει λίγο την χαρά του και ο δήμαρχος Χίου κ.Κάρμαντζης που βγήκε βιαστικά - βιαστικά να πανηγυρίσει την δήλωση του κ.Μηταράκη.

Κύριε υπουργέ σταματήστε να πολιτεύεστε επικοινωνιακά προσπαθώντας να καλύψετε πολιτικά μόνο τον εαυτό σας αδιαφορώντας πλήρως για το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στα νησιά και ειδικότερα στα ΚΥΤ με τις υγειονομικές βόμβες που εγκυμονούν.Οχι άλλο κάρβουνο."

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 6:29 pm


ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΙΑΛ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5000 ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ 1200!

12

Μόνο ως καθυστερημένο πρωταπριλιάτικο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί η ακόλουθη δήλωση Μηταράκη: «Από την πρώτη στιγμή τόνισα την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών μας. Σε συνδυασμό με την ισχυρή φύλαξη των συνόρων και την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και επιστροφών, αναστρέψαμε την τάση συμφόρησης των νησιών του 2019. Ξεκίνησε το 2020 με μείωση διαμενόντων στα ΚΥΤ κατά 5,3%. Θα συνεχίσουμε με πιο αυξημένους ρυθμούς την αποσυμφόρηση, παράλληλα με πολιτικές ουσιαστικής μείωσης των ροών». Στη Χίο πάρα το γεγονός ότι αναφέρεται μείωση 8,1%, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 500 άτομα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη ΒΙΑΛ παραμένουν πάνω από 5.300 λαθρομετανάστες, σ’ έναν χώρο που είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει περίπου 1200 άτομα.

 

Τη δήλωση του Ν. Μηταράκη έσπευσε να επικροτήσει ο Δήμαρχος Χίου, Στ. Κάρμαντζης, ο οποίος δήλωσε: «Ιδιαίτερα αισιόδοξη υπήρξε για τα νησιά μας η ανακοίνωση για τις καταβληθήσεις προσπάθειες αποσυμφόρησής τους από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τον αρμόδιο Υπουργό και Βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη. Ευχή όλων μας είναι να ακολουθήσουν ακόμα πιο εντατικές ενέργειες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν τα νησιά να ανακουφιστούν από το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού.»

 

Η δήλωση αυτή Κάρμαντζη δεν είναι τυχαία, τόσο ως προς το περιοχόμενό της όσο και ως προς τον χρόνο που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου του Δήμου. Και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια ΜΜΕ σπεύδουν σε μια έμμεση παραπληροφόρηση του αναγνωστικού κοινού τους πλασάροντας το ποσοστό 8,1%, που είναι μια σταγόνα μέσα στον ωκεανό των 5000+ λαθρομεταναστών στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ και των άλλων περίπου 200 που διαμένουν σε νοικιασμένα σπίτια!

 

Γι’ αυτό μεγάλη προσοχή στο τι διαβάζετε στο διαδίκτυο και πάντα να προσπαθείτε να διαβάζετε και πίσω από τις λέξεις που κάποιοι σας πλασάρουν…

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ

1+1=....

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 6:06 pm


Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΧΩΡΟ ΣΤΟΝ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ!

12

Η Λεσβιακή εφημερίδα «Εμπρός» αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι «O Δήμος Χίου απέστειλε συγκεκριμένη πρόταση για ενοικίαση χώρου από ιδιώτη που πληρεί τις προδιαγραφές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στην απάντηση δεν προτείνεται κάποιο ξενοδοχείο

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εμπρος» κανένας άλλος δήμος δεν πρότεινε τη δημιουργία νέας δομής για τους νεοφερμένους λαθρομετανάστες, επιμένοντας στη μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Άρα μόνο Δήμος Χίου, από όλους τους Δήμους του ΒΑ Αιγαίου πρότεινε να γίνει νέα δομή στο νησί, έστω και με το ψευτοδίλημμα του Κορονοϊού!

 

Τελικά με βάση και το χθεσινό δημοσίευμα της ChiosPress πηγαίνουμε σε νέα δομή στη Λευκωνιά και μάλιστα δε θα είναι ξενοδοχείο. Δηλαδή κατά δεκάδες οι μετανάστες θα μένουν στον ίδιο χώρο. Ώστε αν τύχη ένας να νοσήσει με Κορονοϊό να είναι βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι!

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 5:45 pm


ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

12

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους καταυλισμούς και τις οικίες που διαμένουν οικογένειες ΡΟΜΑ, από τον Αντιδήμαρχο Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργο Πατεριμό, την Επισκέπτρια Υγείας, τον Διαμεσολαβητή Ρομά του Κέντρου Κοινότητας και την Βοηθό/Συντονίστρια του Κοινωνικού Φαρμακείου Δήμου Χίου.

Η επίσκεψη είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς η Επισκέπτρια Υγείας του Κέντρου Κοινότητας αναφέρθηκε στον covid-19, τη μετάδοση αλλά και τα μέτρα για την πρόληψή του.

Σε αυτό το πλαίσιο διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό, καθώς και βεβαιώσεις μετακίνησης για την διευκόλυνσης τους.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, τους ενημέρωσε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση απολύμανσης καθώς και για τη διανομή καθαριστικών προϊόντων, προϊόντων προφύλαξης (γάντια και μάσκες) και ειδών πρώτης ανάγκης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

16

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 5:12 pm


ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

12

*Να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας, τόσο στον πάντοτε ενεργό Σύλλογο Καρκινοπαθών Χίου <<ΕλπίΖω>>, όσο και στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΝΑΤ Βροντάδου. Ο μεν πρώτος σύλλογος διέθεσε το ποσό των 5.000 Ευρώ, ο δε δεύτερος το ποσό των 2.000 Ευρώ στο Νοσοκομείο Χίου, για τον αγώνα στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοιού. Είναι αξιέπαινα τα μέλη και των δυο συλλόγων και για την πράξη τους αυτή, αλλά -κυρίως- διότι τα ποσά αυτά προέρχονται από το προσωπικό τους υστέρημα, σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς. Έτσι, το μέγεθος της αξίας της κίνησής τους αυτής μας θύμισε το ΄΄δίλεπτο της χήρας΄΄ που αναφέρει ο Χριστός στο ιερό Ευαγγέλιο. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια !

*Για την δωρεά του ΄΄Αντιφυματικού Αγώνος΄΄, όπου προεδρεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος και μεριμνά για την αρωγή του όπου δει, κάναμε και άλλοτε αυτόνομη μνεία. Επισημαίνω και πάλι εδώ όσα έχω πει.

Τις τελευταίες ημέρες, βγήκαν πάλι στο διαδίκτυο ορισμένοι και κρίνουν, επικρίνουν και κατακρίνουν, για πολλά ζητήματα της Εκκλησίας, ενώ οι ίδιοι την κοιτούν από το ..."τηλεσκόπιο" τον υπόλοιπο, καλό, καιρό...!

Από αυτούς τους εμπαθείς, δεν ξέφυγε, για μια ακόμη φορά, ο Μητροπολίτης Χίου. 

Προσφάτως, γνωστοποιήθηκε η δωρεά 26.000 Ευρώ, στο νοσοκομείο Χίου, για την αντιμετώπιση του κορονοιού, εκ του ταμείου του "Αντιφυματικού Αγώνος", κληροδότημα στο οποίο προεδρεύει. Πρόκειται για μια αξιέπαινη και θεάρεστη πράξη αγάπης στον πάσχοντα άνθρωπο.           

Βέβαια, κάποιοι, από την πολυθρόνα του σπιτιού τους, σπεύδουν να "διανθίσουν" το διαδίκτυο με πικρόχολα σχόλια, καθένας έχοντας τη δική του σκοπιμότητα.

Και επειδή καθένας γράφει "το κοντό και το μακρύ του", δίχως να γνωρίζει, καλόν είναι να διαφωτιστεί ο κόσμος.

1η περίπτωση): Τα χρήματα που δίνει κάποιος από την τσέπη του για φιλανθρωπικό σκοπό, δεν πρέπει να το διαφημίζει, σύμφωνα με το ι. Ευαγγέλιο, ώστε να αποδοθεί σ' αυτόν η τιμή "εν ουρανοίς". Εδώ, δεν είχαμε τέτοια κίνηση. Συνεπώς αδίκως βάλλεται ο Μητροπολίτης.

2η περίπτωση): Τα χρήματα που δίδει η Εκκλησία εκ της περιουσίας της, που διαμορφώνεται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, έσοδα ενοικιάσεων, δωρεές, οβολός πιστών, κλπ. Στην περίπτωση αυτή η Εκκλησία οφείλει να ανακοινώνει δημόσια κατ' έτος που δαπάνησε τα έσοδα αυτά, προς ενημέρωση των πιστών χριστιανών και επιβεβαίωση του έργου της στο κοινωνικό σύνολο. Όμως και πάλι, στο ζήτημα μας, δεν εμπίπτει σε αυτή την περίπτωση. Συνεπώς, αδίκως βάλλεται και πάλι ο Μητροπολίτης Χίου.

3η περίπτωση): Η διάθεση εσόδων από κληροδοτήματα που ανήκουν αμέσως ή εμμέσως στην Εκκλησία, ειδικού σκοπού. Στην περίπτωση αυτή ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η δημοσιοποίηση διάθεσης των εσόδων τους για εκπλήρωση των σκοπών που συλλέγονται, σύμφωνα με τον ιδρυτή και το καταστατικό τους. Εάν διαβάσει κάποιος το δελτίο τύπου γνωστοποίησης της δωρεάς, θα διαπιστώσει ότι είναι του κληροδοτήματος "Αντιφυματικός αγών", κληροδότημα σχεδόν εκατονταετίας, το οποίο έχει ακριβώς μείζονα σκοπό την αποτροπή νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου και την ενίσχυση των ασθενών. Συνεπώς, η δωρεά εμπίπτει στην περίπτωση αυτή και Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ ΕΠΡΑΞΕ ΑΡΙΣΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 26.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΑ.

*Και επειδή κάποιοι ΄΄super΄΄ Χριστιανοί θα βγουν πάλι και θα μιλήσουν για ταπείνωση, κλπ, τους λέγω το εξής: Ο Χριστός μίλησε για σιωπηρή φιλανθρωπία όταν αυτή γίνεται ατομικά, ως προσωπική πράξη. Όχι όταν γίνεται με δημόσιο ή εκκλησιαστικό χρήμα. Στην δεύτερη περίπτωση ισχύουν δυο άλλα εκ της Αγίας Γραφής: 1) <<Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται>> και 2) <<Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσιν τον Πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς>>. Φτάνει πια, με την ψευτοταπείνωση ορισμένων κριτών και επικριτών των πάντων. Όσοι δεν κατέχουν θεολογία, να μάθουν !

*Όσοι δεν θέλετε να πάθετε κατάθλιψη, κλείστε τις τηλεοράσεις και ανοίξτε ένα βιβλίο ! Έλεος, πλέον, με τις "ενημερωτικές" για τον κορονοιό εκπομπές που προβάλλονται 18 ώρες το 24ωρο. Βλέπετε μόνο τα σύντομα δελτία ειδήσεων (1-10 λεπτά) να είστε ενήμεροι για τα τεκταινόμενα. Πέραν τούτου μόνο ποιοτικές εκπομπές και ψυχαγωγικές (θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, πολιτισμός, ντοκιμαντέρ, πατριδογνωσία, εκπαιδευτική τηλεόραση, κ.α.). Βιβλία και ραδιόφωνο ! Την προσευχή μας και μυαλό!

Μακριά από τις δήθεν "ενημερωτικές" εκπομπές που μας έχουν καθηλώσει!
Αυτό που γίνεται δεν είναι πια ενημέρωση, αλλά εφαρμοσμένη πολιτική επιβολής κατάθλιψης στον λαό !

Για το ζήτημα αυτό παρουσιάστηκε στην ΄΄Αλήθεια ΤV΄΄ μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή, όπου οι αξιόλογες ψυχολόγοι Ελβίσα-Φωτεινή Φροκκάι και Μαρίνα Μποζάνη, μίλησαν για το άγχος και την κατάθλιψη που μπορεί να προκληθεί από την ευρύτερη κατάσταση σε περιβάλλον πανδημίας με περιοριστικά μέτρα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Εξαιρετικές και οι δυο !

*Κυριάκο (πρωθυπουργέ μας), άλλαξε πλεύση όσο είναι καιρός !

Επιτρέπεις στους δημόσιους υπαλλήλους να πηγαίνουν στις Υπηρεσίες τους και δεν επιτρέπεις στους Ιερείς να πηγαίνουν στους Ι. Ναούς να Λειτουργήσουν !

Επιτρέπεις στους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ να εργάζονται με την αιτιολογία ότι παρέχουν τα προς βρώσιν σωματική και δεν επιτρέπεις στους Ιερείς να πηγαίνουν στον Ναό και να παρέχουν τα προς βρώσιν πνευματική !
Ποιόν πειράζει να λειτουργούν οι Ιερείς κάθε μέρα (Απόδειπνο, Προηγιασμένες, Χαιρετισμοί, Λειτουργίες, Κατανυκτικοί Εσπερινοί) δίχως εκκλησίασμα, κεκλεισμένων των θυρών και ο κόσμος να ακούει από τα μεγάφωνα τις Ακολουθίες;

Η Θεία Λειτουργία δεν τελείται μόνο υπέρ των συμμετεχόντων και συμπροσευχομένων σ' αυτή, αλλά και υπέρ των "δι ευλόγους αιτίας απολειφθέντων (απουσιαζόντων)" και συμπροσευχομένων νοερώς από εκεί που βρίσκονται.

Εσύ, όμως, στερείς αυτό το δικαίωμα -και από τους 10.000 εν Ελλάδι Κληρικούς, αλλά και από το 95% των Ελλήνων Ορθοδόξων πολιτών της χώρας-, καταλύοντας ούτω πως ακόμη και διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας μας.
Με τη δικαιολογία της προστασίας των πολιτών (που κανένας δεν αμφισβήτησε, διότι η υγεία και η ζωή είναι θεόσδοτα και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε) δεν μπορείς να βγάζεις το πετραχήλι από τον τράχηλο και τους ώμους των Ιερέων ! Αυτό είναι αρμοδιότητα της Εκκλησίας, όχι της Πολιτείας !

Όποιος στράφηκε ενάντια στην Εκκλησία, χαΐρι δεν είδε !

Εύχομαι όλα τούτα να μην αποτελέσουν την απαρχή επερχόμενων κοινωνικών δεινών, αναφορικά με δικαιώματα κατοχυρωμένα των πολιτών.

Επαναλαμβάνω: Οι Ναοί πρέπει να λειτουργούν καθημερινά, κεκλεισμένων των θυρών, με παπά και ψάλτη μόνο και με ανοικτά τα εξωτερικά μεγάφωνα.

Από εκεί και πέρα, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και η διοικούσα Εκκλησία, διότι μέχρι στιγμής υπομένει σιωπηρώς, αλλά όχι για πολύ ακόμη (όπως βλέπω από τα κελεύσματα χιλιάδων συμπατριωτών μας ανά την επικράτεια).

Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει βούληση.
Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού !!!

*Ότι πολύς κόσμος είναι ανεύθυνος και ανόητος το γνωρίζουμε.

Αλλά ότι, η ίδια η Πολιτεία θα έλθει να καθιερώσει τη ρουφιανιά, ε, αυτό, ομολογουμένως, δεν το περίμενα !

Τελικά, η χρονική μας πρόοδος... θα μας γυρίσει πολύ πίσω κοινωνικά !!!

Τώρα, να δείτε πόσοι νεοέλληνες θα βγάλουν το εσώψυχο άχτι τους, για τον γείτονά τους, ρουφιανεύοντας "επί δικαίων και αδίκων' !!!   Έλεος......!!!!!

*Το είδαμε και αυτό στο νησί μας, μόλις γνωστοποιήθηκε το πρώτο περιστατικό ασθενή με κορονοιό. Κάποια …σαρκοβόρα της περιοχής, έσπευσαν να απαντούν στο διαδίκτυο ποιος είναι, που εργάζεται, τι κάνει, κλπ….

Ξεκάθαρα ηλίθιοι και ανθρωποφάγοι όσοι προσωποποιούν τον ασθενή !

Ξυπνάτε ρε, αύριο μπορεί να είστε εσείς !

Την ασθένεια καταπολεμούμε, όχι τον ασθενή !

Ο Καιάδας της αρχαίας Σπάρτης έχει κλείσει !

*Πολιτικά μειράκια αριστερών … πεποιθήσεων… !

Αριστερό φρόνημα και δεξιά τσέπη !

Το 50% το δίνουν κάθε μήνα στο κόμμα, αλλά στην Ελλάδα και στους Έλληνες δεν το δίνουν ! Μια ζωή οι ίδιοι !

Νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμη στη δράση των συμμοριτών και στις λαϊκές δίκες των βουνών !!!

Στις φυλακίσεις και τις εξορίες των αντιφρονούντων στη Σιβηρία !

Όνειδος του Ελληνισμού !!!

 

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 4:51 pm


ΤΟ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Η CHIOSPRESS KAI H ΔΕΗ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Να αποκαθιστώνται άμεσα και να μη χρειάζεται η ChiosPress για να τα αναδεικνύει. Η οικογένεια που ο στύλος ήταν μπροστά στο σπίτι της και κινδύνευε περισσότερο εστειλε το παρακάτω ευχαριστήριο.

“Ευχαριστούμε την ηλεκτρονική εφημερίδα ChiosPress.gr που ανέδειξε το θέμα και τους εργάτες-τεχνικό που εργάστηκαν με ψυχή, ώστε να αντικαταστήσουν ένα στύλο της ΔEH  ο οποίος ήταν σάπιος και επικίνδυνος, σήμερα 3-4-2020 στα Νένητα Χίου. Με τιμή οικογένεια Α.Μπεναρδή.”

12

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 4:30 pm


KOΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

12

Με μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού παραμένει η Χίος, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ChiosPress όλα τα αποτελέσματα που είχαν έρθει μέχρι σήμερα το μεσημέρι ήταν αρνητικά.

 

16

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 4:03 pm


ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ

12

Δυο συμβάσεις για την κατασκευή απαραίτητων έργων υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρη και τους αναδόχους των έργων.

Η πρώτη σύμβαση αφορά στο έργο «Βελτίωση επισκεψιμότητας των ιστορικών και φυσικών διαδρομών Ν. Χίου».

Το έργο με δαπάνη 35.000 € αφορά εργασίες συντήρησης των 8 ιστορικών και φυσικών διαδρομών που είναι στην ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και έχει χρονοδιάγραμμα 9 μηνών για την ολοκλήρωσή του. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

Παρεμβάσεις, αναδιαμόρφωση ανακατασκευή σήμανση υφιστάμενων μονοπατιών περιήγησης επισκεπτών κατά μήκος οκτώ ιστορικών και φυσιολατρικών διαδρομών.

Στις προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνονται διαμόρφωση, οργάνωση χώρων αναψυχής και ανάπαυσης επισκεπτών και θέσεων θέας καθώς και διαμόρφωση θέσεων υπαίθριου γεύματος. Αισθητική βελτίωση της βλάστησης κατά μήκος των μονοπατιών, και συντήρηση έργων υποδομής, ξύλινες γέφυρες, τοίχοι αντιστήριξης καθώς και διαμορφώσεις εδάφους. Παράλληλα,  θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού και αποκομιδής απορριμμάτων, με στόχο την αισθητική αναβάθμιση αλλά και τη βελτίωση της προσβασιμότητας των διαδρομών.

Η δεύτερη σύμβαση αφορά στο έργο «Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε οδικά τμήματα Νότιας Χίου».

Το έργο με δαπάνη 25.200 € αφορά το σύνολο των έκτακτων παρεμβάσεων που προκύπτουν στα τμήματα του οδικού δικτύου της Νότιας Χίου που είναι στην ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και έχει χρονοδιάγραμμα 12 μηνών για την ολοκλήρωσή του.

Μέσω του συγκεκριμένου έργου δίδεται η δυνατότητα με υπόδειξη των υπηρεσιών της Π.Ε. Χίου για τις απαιτούμενες άμεσες παρεμβάσεις (καθαρισμοί, άρση καταπτώσεων κ.ά.) στο βαθμό που αυτές προκύπτουν από φυσικά φαινόμενα, κακές καιρικές συνθήκες κ.ά.

Το έργο, σε συνδυασμό με αντίστοιχο έργο που εκτελείται στη Βόρεια Χίο, έχει ως στόχο τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας και της προσβασιμότητας στο σύνολο του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Χίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Π. Μπουγδάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την ικανοποίηση μου για την υπογραφή συμβάσεων για έργα που αφορούν τόσο το φυσικό και ιστορικό πλούτο του νησιού μας, όσο και την οδική ασφάλεια. Ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε, ως Περιφέρεια είμαστε προσηλωμένοι στο έργο μας και συνεχίζουμε να το υπηρετούμε με όλους τους τρόπους».

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 3:57 pm


ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΥΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΝΕΝΗΤΑ

13

Η ChiosPress ανέδειξε κατόπιν καταγγελίας το σοβαρό θέμα ενός στύλου που είναι έτοιμος να πέσει, καθώς όποτε φυσάει κουνιέται, ενώ μόνιμα γέρνει. Η ΔΕΗ σήμερα απέστειλε την παρακάτω απάντηση

12

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 3:48 pm


Γ. ΧΑΛΚΙΑΣ-ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ. Ο ΧΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

12Κατά έναν περίεργο τρόπο η ιστορία της Χίου της Οθωμανικής περιόδου συνδέεται με εκείνη της Τυνησίας της ίδιας περιόδου. Κοινός παρονομαστής των δύο χωρών αποτελεί ένα πρόσωπο. Πρόκειται για τον Mustafa Khaznadar ή αλλιώς Γεώργιο Χαλκιά-Στραβελάκη (σημ. 1).

Η πρώτη μου επαφή με το πρόσωπο του Mustafa Haznadar υπήρξε τυχαία και εντελώς ανυποψίαστη. Μία επιχρωματισμένη φωτογραφία του στα υπόγεια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης «Κοραής» στη Χίο και μία επιγραφή στα ελληνικά που βρίσκεται στο πνευματικό κέντρο του ελληνορθόδοξου ναού του αγίου Γεωργίου της Τύνιδας στάθηκαν ικανά να πυροδοτήσουν την έναρξη μίας έρευνας γύρω από το πρόσωπο του Γεωργίου Στραβελάκη.

 

Τα πρώιμα χρόνια

Η μοίρα του Γεωργίου Στραβελάκη ή Χαλκιά υπήρξε απόλυτα συνδεδεμένη με την καταστροφή της Χίου από τους Τούρκους το 1822. Ο Στραβελάκης γεννήθηκε το 1817 στα Καρδάμυλα της Χίου από Έλληνες γονείς. Το ελληνικό του όνομα ήταν Γεώργιος Στραβελάκης-Χαλκιάς. Οι γονείς του υπήρξαν ο Στεφανής Στραβελάκης και η Ειρήνη. Τον Ιανουάριο του 1822, οι Χιώτες εξεγέρθησαν εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας διεκδικώντας την απελευθέρωσή τους. Το αποτέλεσμα ήταν ο σουλτάνος να στείλει στη Χίο έναν στρατό αποτελούμενο από 10.000 στρατιώτες, προκειμένου να καταπνίξει την εξέγερση. Οι συνέπειες της επανάστασης είναι γνωστές και υπήρξαν τραγικές για τους κατοίκους της Χίου, καθώς περίπου είκοσι χιλιάδες κάτοικοι σφαγιάσθηκαν, ενώ πολλά γυναικόπαιδα μεταφέρθηκαν στα σκλαβοπάζαρα (σημ. 2).

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα της γενικής καταστροφής, ο Γεώργιος Στραβελάκης ακολουθεί τη μοίρα των συμπατριωτών του. Για τα γεγονότα της αιχμαλωσίας του και της τελικής κατάληξής του στην Τυνησία έχουμε μία πολύτιμη ελληνική πηγή. Πρόκειται για την μαρτυρία της Χατζηευγενίας Στραβελάκη, της νύφης του τρίτου αδελφού του Γεωργίου Στραβελάκη, του Κωσταντή, ο οποίος διέφυγε της σφαγής και παρέμεινε στην Χίο.

Η Χατζηευγενία διηγείται πως, όταν ο τουρκικός στρατός έφτασε στη Χίο, ο Στεφανής Στραβελάκης κατέφυγε στο νεκροταφείο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στα Καρδάμυλα (σημ. 3).

«Τότες στα ’21 ήταν κρυμμένοι στην Αγιά-Μαρίνα ο πατέρας του πεθερού μου, ο Στεφανής ο Στραβελλάκης, εις τα μνήματα μέσα της εκκλησιάς. Ήταν δική του η εκκλησιά» (σημ. 4).

Οι Τούρκοι ζήτησαν από τους Έλληνες που κρύβονταν να παραδοθούν και να προσκυνήσουν. Μεταξύ αυτών που κατέβηκαν για να παραδοθούν ήταν και η γυναίκα του Στεφανή Στραβελάκη, η Ειρήνη, μαζί με τα δύο της μεγαλύτερα παιδιά, τον Γιώργο και τον Γιάννη, ενώ δεν πήρε μαζί της τον τρίτο γιο της, τον Κωσταντή (σημ. 5).

«Η μητέρα του πεθερού μου τότες επήρεν τα δύο παιδιά, το Γιώργη και τον Γιάννη και επήγεν να προσκυνήσει. Ο Κωνσταντής, ο πιο μικρός, έμεινε».

Ο Γιάννης ήταν 14 και ο Γιώργος 5 ετών. Ο μεγαλύτερος μάλιστα έψελνε στην εκκλησία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πληροφορία πως επρόκειτο για πολύ όμορφα παιδιά, γεγονός που ίσως απέβη καθοριστικό για τη μετέπειτα εξέλιξη της ζωής τους (σημ. 6).

«…και τα δύο ομορφόπαιδα σαν αγγελούδια»

Τα γυναικόπαιδα τελικά αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν στη Χώρα. Περνώντας από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ο πατέρας τους, ο οποίος είχε κρυφτεί στο νεκροταφείο, βλέποντας τα παιδιά του και τη γυναίκα του αιχμαλώτους, αποκαλύφθηκε και παρακάλεσε τους Τούρκους να τους αφήσουν, ανταλάσσοντας τον εαυτό του στη θέση τους. Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι διαταγές ήταν ρητές, δεν εισακούστηκε και σφαγιάσθηκε επιτόπου (σημ. 7). Τα παιδιά και η μητέρα τους οδηγήθηκαν αρχικά στη Σμύρνη, όπου και παρέμεινε η μητέρα και ακολούθως τα δύο αδέλφια πωλήθηκαν και οδηγήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη (σημ. 8). Στην Πόλη τα παιδιά πωλήθηκαν εκ νέου σε απεσταλμένους του μπέη της Τύνιδας Hussein (1824-1835) στον οποίο και εστάλησαν ως δώρο.

Είναι χαρακτηριστική στην αφήγηση της Χατζηευγενίας Στραβελάκη η αγωνία της μητέρας των δύο αγοριών (σημ. 9), η οποία τους έδινε ευχή και κατάρα να μην τουρκέψουν και να μην χωρίσουν ποτέ. Μάλιστα, έχει διασωθεί ένα μοιρολόι που τους έλεγε:

«Τούτην τη νύχταν κι άλλη μια / θα σας θωρρώ, κι απέκει πια… / ω Γιώργη μου και Γιάννη μου, / πανώριο μου ζευγάρι» (σημ. 10)

Βέβαια, παρ’ όλα αυτά η ζωή τα έφερε διαφορετικά και τα δύο παιδιά αναγκάστηκαν να αλλάξουν όνομα και θρησκεία ζώντας μέσα στην αυλή των μπέηδων της Τύνιδας.

 

Τα χρόνια στην Τυνησία

Ο μπέης Hussein εισήγαγε τον νεαρό μαμελούκο (σημ. 11) Γεώργιο Στραβελάκη στον κύκλο του ανιψιού του Ahmad, με τον οποίο οι σχέσεις ήταν σχεδόν αδελφικές, καθώς τα δύο παιδιά μεγάλωσαν μαζί. Μάλιστα, υπάρχει η πληροφορία πως η μητέρα του Ahmad φερόταν στον Γεώργιο Στραβελάκη σαν να ήταν εγγόνι της (σημ. 12). Ο μικρός Γεώργιος Στραβελάκης λαμβάνει το μουσουλμανικό όνομα Mustapha, ενώ ο αδελφός του Γιάννης ονομάζεται Ahmad. Ο πρίγκιπας Ahmad όρισε για τον νεαρό Mustapha δύο δασκάλους: τον σεΐχη Abu Zayd ‘Abd Al-Rahman Al-Kamil και τον σεΐχη Mustafa Bu Ghazli, οι οποίοι του δίδαξαν αραβικά και τον εισήγαγαν στις βάσεις του ισλαμικού πολιτισμού (σημ. 13). Μολονότι ο Γεώργιος Στραβελάκης διατήρησε τις μνήμες της ελληνικής προέλευσής του, ασπάσθηκε το Ισλάμ, είχε ξεχάσει εντελώς τη μητρική γλώσσα του, ενώ κατανοούσε την ιταλική γλώσσα, η οποία ομιλούνταν αυτήν την περίοδο στην αυλή των Χουσεϊνιδών στο Bardo (σημ. 14).

Ο Khaznadar ήταν σύμφωνα με τις τυνησιακές πηγές ένας ευφυές, ανοιχτόμυαλο άτομο και εντυπωσιακά προσαρμοστικό στις περιστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο από την ηλικία των 20 ετών πέτυχε να ανέλθει στην υψηλότερη βαθμίδα του κράτους, όπου επρόκειτο να παραμείνει για τα επόμενα 36 έτη. Πιθανώς, θα είχε κρατήσει αυτό το αξίωμά του μέχρι το θάνατό του στην Τύνιδα το 1878, εάν η επέμβαση των Γάλλων πρακτόρων δεν είχε επιφέρει την πτώση του στις 21 Οκτωβρίου του 1873 (σημ. 15).

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας του είναι ότι υπήρξε διαδοχικά πρωθυπουργός για τρεις μπέηδες: τον Ahmad (1837-55), τον Muhammad (1855-9) και τον Muhammad al-Sadik (1859-73). Μάλιστα, οι ιστορικοί μιλούν για μία σταδιακά αυξανόμενη δύναμη του Khaznadar, η οποία συγχρόνως είχε ως αποτέλεσμα να δίνει στον εκάστοτε μπέη την εντύπωση ότι ήταν ο πραγματικός κυβερνήτης.

Εξαρχής, ο μπέης Ahmad τον επέλεξε να είναι ο προσωπικός γραμματέας και σύμβουλός του, και τον προήγαγε στη συνέχεια σε θησαυροφύλακα των κρατικών οικονομικών. Άλλωστε, η λέξη khaznadar σημαίνει στα αραβικά θησαυροφύλακας (σημ. 16). Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός της λήψης αυτής της θέσης από τον Γεώργιο Σταβελάκη, καθώς ήταν ήδη υπεύθυνος για τα προσωπικά οικονομικά του πρίγκιπα Ahmad, προτού ο τελευταίος γίνει μπέης. Ο Στραβελάκης ανέλαβε τη θέση αυτή στις 10 Radjab 1253 (10 Οκτωβρίου 1837), ενώ έλαβε γρήγορα σε ηλικία μόλις 20 ετών τον τίτλο του πρωθυπουργού, τον οποίο και κράτησε μέχρι το θάνατο του μπέη στις 14 Ramadan 1271 (30 Μαΐου 1855) (σημ. 17).

Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαοκτώ χρόνων, προσπάθησε να αυξήσει την ισχύ του αξιώματός του, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε προφανή αλλαγή στο σύστημα διακυβέρνησης. Κατά την διάρκεια της πρώτης νομισματικής μεταρρύθμισης το 1847, η υπογραφή του εμφανίζεται στα διατάγματα που εκδίδονται δίπλα σε αυτή του μπέη σαν να ήταν συγκυβερνήτης. Επίσης, είχε αρκετή επιρροή πάνω στον μπέη ώστε να τον αποτρέψει από το να καταδικάσει σε θάνατο έναν επαρχιακό κυβερνήτη. Επιπλέον, είναι αλήθεια ότι ο γάμος του με την αδελφή του μπέη, την Lalla Kalthum (σημ. 18) το 1839 ενίσχυσε τις οικογενειακές σχέσεις του Khaznadarμε την οικογένεια του μπέη, γεγονός που ευνόησε τις περαιτέρω παρεμβάσεις του στην διακυβέρνηση της χώρας (σημ. 19).

Μετά το θάνατο του Ahmad μπέη στην εξουσία ανήλθε ο Muhammad μπέης (1855-1859). Σε αυτή την περίοδο ο Mustapha Khaznadar χρειάστηκε να δράσει με διαφορετικούς τρόπους προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του. Είναι γεγονός πως ο Khaznadar υπέστη ένα πλήγμα στο αξίωμά του, αλλά εξαγοράζοντας με χρυσό τους παλαιούς υποστηρικτές του μπέη και έχοντας την ικανότητα να προσαρμοστεί στους τρόπους του νέου ηγεμόνα κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία. Εντούτοις, οι αποχρώσεις των αμοιβαίων σχέσεων του Khaznadarμε τον μπέη Muhammad ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προηγούμενου μπέη. Όταν, μάλιστα, ο μπέης Muhammadεξέδωσε ένα νέο χρυσό νόμισμα, το όνομα του Khaznadarδεν συνδέθηκε πλέον με το δικό του (σημ. 20). Συνεπώς, δεν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός πως λίγο πριν το θάνατό του στις 24 Safar 1276 (22 Σεπτεμβρίου 1859), ο μπέης Muhammad είχε σταματήσει να του έχει εμπιστοσύνη (σημ. 21).

Η σχέση του Khaznadar με τον επόμενο μπέη, τον MuhammadAl-Sadik υπήρξε πολύ πιο ξεκάθαρη. Η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε ανάμεσά τους μπορεί να βασιστεί σε κάποια ενδεικτικά σημεία που βεβαιώνουν πως ο Mustapha Khaznadar είχε εξασφαλίσει ένα είδος «μαγικής» επιρροής πάνω στον μπέη. Ενδεικτική αυτής της κατάστασης είναι η εύστοχη παρατήρηση του στρατηγού Duchesne de Bellecourt, του Γάλλου προξένου στην Τυνησία, ο οποίος είπε τον Σεπτέμβριο του 1865 πως στο πρόσωπο του Mustafa Khaznadar αναγνώρισε τον πραγματικό απόλυτο κυβερνήτη της χώρας. Ποιος μπορούσε να αμφισβητήσει αυτό, από τη στιγμή που ο Khaznadar ήταν σε θέση να οργανώσει μια μικρής κλίμακας εξέγερση μέσα στο παλάτι προκειμένου να τοποθετηθούν οι επαναστάτες και στενοί του φίλοι σε θέσεις εξουσίας, όπως ήταν τα Υπουργεία Εσωτερικών, Πολέμου και Ναυτικού; Μάλιστα, ο ίδιος ο Khaznadar κράτησε προσωπικά, εκτός από τη θέση του πρωθυπουργού, δύο ακόμη υπουργεία: το Υπουργείο των Εξωτερικών και των Οικονομικών (σημ. 22).

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, μπορεί να διαπιστωθεί ότι γενικά ακολούθησε μια ταλαντευόμενη πολιτική, η οποία ισορροπούσε μεταξύ των προξένων της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας και που δικαιολογείται από την προσπάθειά του να διατηρήσει την ανεξαρτησία της χώρας του. Μάλιστα, ο υμνητής του Khaznadar, ο ιστορικός Ed. Desfossés, τον υπερασπίζεται θερμά σε αυτό το σημείο. Πιο συγκεκριμένα, δηλώνει ότι «αντιστάθηκε στις δολοπλοκίες και τις απειλές της Υψηλής Πύλης, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και ήξερε πώς να αποτρέψει την κατάληψη της χώρας του από τα ξένα στρατεύματα και να διατηρήσει την κυριαρχική της ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της» (σημ. 23). Επίσης, ο Desfossés παρατηρεί πως ο Khaznadar ως Έλληνας, δεν είχε καμία φυσική κλίση προς την Τουρκία, και φαίνεται ότι επί μπέη Ahmad είχε συμφωνήσει με τον κύριό του να αντισταθεί στις αξιώσεις της Υψηλής Πύλης που ήθελε να θεωρείται ο μπέης υποτελής και απαιτούσε έναν ετήσιο φόρο (σημ. 24).

Ο φόβος του πως θα δει τη Γαλλία να εισβάλλει στην Τυνησία, όπως είχε ήδη συμβεί με την Αλγερία, τον οδήγησε στο να επιδιώξει την υποστήριξη της γαλλικής πλευράς προκειμένου να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος. Ουσιαστικά, από 1856 και εντεύθεν αντιλήφθηκε την επιρροή της Μεγάλης Βρετανίας μέσα από τις εγκάρδιες σχέσεις του με το Βρετανό πρόξενο Richard Wood, ενώ μετά τον Δεκέμβριο του 1864 (σημ. 25) προχώρησε σε μία αποκατάσταση της γαλλικής επιρροής, έστω και μόνο προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του. Εντούτοις, ήταν ο Wood που τον συμβούλεψε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Υψηλή Πύλη και να ζητήσει από τον σουλτάνο Abd-al-Aziz ένα φιρμάνι με το οποίο θα ρυθμίζονταν οι σχέσεις με τον μπέη της Τύνιδας (σημ. 26).

Φαίνεται ότι κάποιος μπορεί να υποθέσει πως η εξωτερική πολιτική της Τυνησίας με τις πολλές διακυμάνσεις της είχε καθοδηγηθεί από τον ίδιο τον Mustapha Khaznadar, επηρεασμένη λίγο έως πολύ από τις επεμβάσεις των Γάλλων και Βρετανών προξένων. Οι ίδιοι οι μπέηδες φαίνεται πως ελάμβαναν ελάχιστες αποφάσεις, οι οποίες στηρίζονταν σε δικές τους πρωτοβουλίες.

Όσον αφορά στην εσωτερική πολιτική της χώρας που χαρακτηρίζει την περίοδο διακυβέρνησης του Γεωργίου Στραβελάκη ως Μεγάλου Βεζίρη (σημ. 27) τρία γεγονότα είναι αξιοσημείωτα. Το πρώτο γεγονός, το οποίο έχει νομική σημασία, περιλαμβάνει τη χορήγηση του πρώτου τυνησιακού συντάγματος. Ένας συνασπισμός Γάλλων και Βρετανών προξένων οδήγησε τον Mustapha Khaznadar να επιβάλει στον μπέη την ανάγκη για αυτήν την μεταρρύθμιση, με στόχο κατά ένα μεγάλο μέρος την καθιέρωση μιας φιλελεύθερης φήμης του στα μάτια των ευρωπαϊκών εθνών. Ο μπέης Muhammad στις 9 Σεπτεμβρίου του 1857 ενώπιον μίας συγκέντρωσης όλων των αξιωματούχων των εθνών, εξήγγειλε την πρόθεσή του να παραχωρήσει ένα σύνταγμα στο λαό του και απαρίθμησε τις κύριες αρχές ενός Βασικού Συμφώνου (σημ. 28). Αυτό το Σύμφωνο επρόκειτο να συνδέσει τον κυβερνήτη με τους υπηκόους του και να αποτελέσει τη βάση του νέου Συντάγματος, δηλαδή του Dustur. Το σύνταγμα διακηρύχθηκε στα μέσα Ιανουαρίου του 1861 και τέθηκε σε ισχύ στις 23 Απριλίου του ίδιου χρόνου, ενώ ουσιαστικά προορίστηκε να επιβεβαιώσει την ανώτατη δύναμη του Mustapha Khaznadar. Επίσης, οδήγησε στο σχηματισμό του Ανώτατου Συμβουλίου, αποτελούμενου από 60 μέλη, στο οποίο συγκεντρώθηκαν όλη η δύναμη, η επιρροή και ο πλούτος. Ουσιαστικά, το σύνταγμα ήταν μόνο ένα προπέτασμα καπνού που κάλυπτε τη συσσώρευση όλης της δύναμης στα χέρια των μαμελούκων εις βάρος των Τυνήσιων χωρικών. Τελικά, όλες αυτές οι συνθήκες οδήγησαν στην λαϊκή επανάσταση της Τυνησίας του 1864 (σημ. 29).

Το δεύτερο γεγονός που συνδέεται με τη διακυβέρνηση του Mustapha Khaznadar είναι κοινωνικής φύσης και αφορά αυτήν ακριβώς την εξέγερση. Στην πραγματικότητα, εξαιτίας αυτής της εξέγερσης των φυλών υπό την ηγεσία του Aliben Ghadahum τον Απριλίο του 1864, ο Mustafa Khaznadar βυθίστηκε στις κρατικές υποθέσεις σχεδόν αβοήθητος, δεδομένου ότι ο μπέης έδωσε την εντύπωση πως ήταν απών. Ο Khaznadar έβαλε σε εφαρμογή την έξυπνη πολιτική του διαχωρισμού που βοήθησε στο να θρυμματίσει την εξέγερση των φυλών, ενώ παράλληλα προκάλεσε μεταξύ τους ένα πλήθος ανταγωνισμών. Κατά τη διάρκεια της ειρήνευσης, υποσχέθηκε αμνηστία, μείωσε στο μισό τη δεκάτη (ushur) στα δημητριακά και προχώρησε στο διορισμό ιθαγενούς Τυνήσιου καδή αντί μαμελούκου, αλλά στην πραγματικότητα με αυτές τις ενέργειες υπεράσπιζε τη θέση του ως πρωθυπουργός, η οποία είχε απειληθεί άμεσα (σημ. 30).

Το τρίτο γεγονός της διακυβέρνησης του Mustapha Khaznadar είναι οικονομικής φύσης και μπορεί να συνοψισθεί στο χρέος της χώρας που ακολουθήθηκε από δύο δάνεια. Η κατάσταση του χρέους χαρακτηρίζεται από τις περιοδικές πληρωμές των ανωτέρων υπαλλήλων και του στρατού. Προκειμένου να διασωθούν οι πόροι χρηματοδότησης της χώρας, ο Mustapha Khaznadar προσέφυγε σε ένα διπλό δάνειο, ένα το 1863 και ένα το 1865, τα οποία είχαν καταστροφικές συνέπειες. Η απάντηση στην πτώχευση που ακολούθησε ήταν η καθιέρωση μιας διεθνούς οικονομικής επιτροπής (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία) με τον Khayral-Din ως πρόεδρο και γενικό επιθεωρητή των γαλλικών πόρων χρηματοδότησης και τον Francois Villet, ως αντιπρόεδρο (από το 1869 έως το 1874). Μάλιστα, ο τελευταίος σε δύο σημειώματα που απηύθυνε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κατήρτισε ένα σοβαρό κατηγορητήριο εναντίον του Mustapha Khaznadar. Τον κατηγορούσε πως είχε οργανώσει ένα τεράστιας εμβέλειας σχέδιο που στόχευσε στη λεηλασία των κεφαλαίων του τυνησιακού κράτους (σημ. 31).

Σε συνεδρίαση που έγινε στο παλάτι του Bardo ενώπιον του μπέη ο Mustapha Khaznadar απεδέχθη τις κατηγορίες και ομολόγησε την ενοχή του. Στις 21 Οκτωβρίου του 1873 υπέστη πλήρη ατίμωση, καθώς του αφαιρέθηκαν όλα του τα αξιώματα και οι τίτλοι, συνελήφθη και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο παλάτι του (σημ. 32) στην Τύνιδα με την τελική κατηγορία της αφαίρεσης 80 εκατομμυρίων φράγκων από τα κρατικά κεφάλαια. Ο Mustapha Khaznadar πέθανε απομονωμένος και μισητός από όλους στις 26 Ιουλίου του 1878 (σημ. 33), όμως ετάφη με τιμές στο Tourbet El Bey (σημ. 34) ως μέλος της πριγκιπικής οικογένειας.

 

Οι σχέσεις με την οικογένεια στην Ελλάδα και την ελληνική κοινότητα της Τύνιδος

Οι πληροφορίες που έχουμε για τις σχέσεις του Γεωργίου Στραβελάκη με την οικογένειά του στην Ελλάδα, αλλά και την ελληνική κοινότητα της Τύνιδας προέρχονται τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την τυνησιακή. Η Ευγενία Στραβελάκη στην μαρτυρία της, που ήδη αναφέραμε παραπάνω, αναφέρεται σε ένα περιστατικό κατά το οποίο τα δύο αδέλφια, Γιάννης και Γεώργιος, ψάχνουν τον τρίτο τους αδελφό, Κωσταντή, ο οποίος παρέμεινε βρέφος στη Χίο, κατά τα γεγονότα της σφαγής (σημ. 35).

«Έπειτα ο Γιάννης είπε του Γιώργη. Έχομεν και αδελφόν, που μπορεί να ’ναι φτωχός. Δεν πρέπει να τον ζητήσομεν να δούμε ίσως σώζεται;»

Αντιλαμβανόμαστε από τα παραπάνω λόγια πως ο Γιάννης είχε σαφώς πιο έντονες μνήμες από το νησί και την οικογένειά του, καθώς είχε αιχμαλωτιστεί σε ηλικία 14 ετών. Αναμφίβολα, στα δύσκολα χρόνια της αιχμαλωσίας, αλλά και στην εποχή της ανέλιξης στα αξιώματα της Τυνησίας ο Γιάννης θα λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας για τον μικρότερό του αδελφό. Αυτή η σχέση και συνεργασία των δύο αδελφών διατηρήθηκε μέχρι και το θάνατο του Γιάννη Στραβελάκη.

Οι αδελφοί από την Τύνιδα απέστειλαν επίσημους απεσταλμένους στο νησί της Χίου το 1944 προκειμένου να αναζητήσουν τον Κωσταντή και να τον φέρουν στην Τύνιδα. Η έκπληξη του Κωσταντή ήταν πολύ μεγάλη, όπως επίσης και ο φόβος του, αλλά η επιμονή των απεσταλμένων έκαμψε τις αντιστάσεις του (σημ. 36). Ενδεικτικό του φόβου του Κωσταντή για το μακρινό ταξίδι και την τύχη της οικογενείας του που άφηνε πίσω αποτελεί το γεγονός πως πριν φύγει έκανε τη διαθήκη του και κοινώνησε (σημ. 37). Στην Τύνιδα η υποδοχή του Κωσταντή ήταν μεγαλοπρεπής και ασφαλώς η συνάντηση των τριών αδελφών εξαιρετικά συγκινητική, ιδιαιτέρως μάλιστα, όταν πληροφορούνται το θάνατο της μητέρας τους (σημ. 38).

Η διήγηση της Ευγενίας Στραβελάκη μας δίνει την πληροφορία πως ο Γιάννης Στραβελάκης σκεφτόταν να πάει στην Κωνσταντινούπολη και να ζητήσει από τον Σουλτάνο να απαλλάξει το νησί της Χίου από τη φορολογία (σημ. 39). Αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τις ιστορικές πηγές της Τύνιδας επισήμως. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να ήταν μία σκέψη του Γιάννη Στραβελάκη που συζητούσε με τον αδελφό του, Γεώργιο κατ’ ιδίαν και την οποία όμως δεν κατάφερε να υλοποιήσει, καθώς τον πρόλαβε ο θάνατος.

Ο Κωσταντής Στραβελάκης θα επιστρέψει στην Χίο προκειμένου να παραλάβει την οικογένειά του και να επισκεφθούν εκ νέου την Τύνιδα (σημ. 40). Η ίδια η Ευγενία Στραβελάκη αναφέρει πως επισκέφθηκε την Τύνιδα το 1861 μαζί με τον άνδρα της Λαμπρινό Στραβελάκη, το γιο του Κωσταντή Στραβελάκη, όπου και παρέμειναν για δύο χρόνια. Η Χατζηευγενία μας πληροφορεί πως της έκανε βαθύτατη εντύπωση η έντονη θρησκευτική πίστη των μουσουλμάνων της τυνησιακής αυλής (σημ. 41). Επιπλέον, αναφέρεται στην παρουσία και άλλων Χιωτών στο παλάτι του Βardo, οι οποίοι είχαν ανέλθει σε διάφορα αξιώματα (σημ. 42).

Από τις τυνησιακές πηγές πληροφορούμαστε πως ο Mustapha Khaznadar διατηρούσε έντονες τις αναμνήσεις από το νησί της Χίου, είχε επαφές με την εκεί οικογένειά του και επίσης είχε στείλει 10.000 riyals από το κρατικό ταμείο προκειμένου να σπουδάσει τα ανίψια του από την Χίο στο Παρίσι (σημ. 43).

Πολύ σημαντική, επίσης, ήταν η συμβολή των δύο Χιωτών αδελφών στην ζωή της ελληνικής κοινότητας της Τύνιδας. Στην αφήγηση της Ευγενίας Στραβελάκη αναφέρεται πως ο Γιάννης Στραβελάκης παρέμεινε χριστιανός και έκτισε δύο εκκλησίες: τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Ιωάννη (σημ. 44). Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στην καρδιά της Τύνιδας, πίσω από τον καθεδρικό ναό των Καθολικών (Αρχιεπισκοπή) στην 5 rue de Rome. Εντύπωση προκαλεί η εγγύτητα του ναού με το παλάτι του Mustapha Khaznadar. Στο ναό του Αγίου Γεωργίου και πιο συγκεκριμένα μέσα στο πνευματικό κέντρο του ναού υπάρχει τιμητική επιγραφή για τον Mustapha Khaznadar της ελληνικής κοινότητας της Τύνιδας. Η επιγραφή φέρει την ημερομηνία Κατά μήνα Ιούλιον 1917 (1 Σεπτ. 1917). Στο κείμενο διαβάζουμε: «Εις μνήμην διηνεκή και αϊδίου ευγνωμοσύνης τέκμαρσιν/τω/χριστιανών μεν γεννητόρων γόνω εν δε καιροίς κρισίμοις προς αλλοτρίαν μεταπεσόντι πίστιν/Μουσταφά των Χασναδάρη/[εκ του των Χίων Χαλκιάδων ή Στραβελάκηδων γένους]/ώπερ/η τε καθόλου εν Τύνιδι ομογενής παροικία πλείσθ’ όσα ώφληκε/ και αυτό δε το ιερόν τόδε της Ορθοδοξίας τέμενος την αυτού αναφέρει υπόστασιν/ η ελληνίς εν τη παρά τον Τύνητα πόλει επιλογάς/ως μεγάλω αυτήν ευεργέτη/τήδε τη πλάκα ανατίθησι. Η επιγραφή κάτω αριστερά φέρει την υπογραφή M. Funaro. Πρόκειται για τον ιταλό εβραϊκής καταγωγής γλύπτη, Fumaro, ο οποίος εγχάραξε την επιγραφή.

Σχετικά με τη δεύτερη εκκλησία, τον Άγιο Ιωάννη, η Ευγενία Στραβελάκη αφηγείται πως επρόκειτο για μία εκκλησία στο ελληνικό κοιμητήριο, η οποία πωλήθηκε μαζί με το χώρο του κοιμητηρίου στους Γάλλους προκειμένου αυτή να γίνει τελωνείο την εποχή της παραμονής της στην Τύνιδα (1861) (σημ. 45).

Το 1868 ο πρόξενος του ελληνικού κράτους στη Χίο, Σπυρίδων Λογιωτατίδης έλαβε την πρωτοβουλία να στείλει επιστολή στον Mustapha Khaznadar για να του θυμίζει την ανάγκη για τη δημιουργία των προξενικών σχέσεων μεταξύ της Τυνησίας και του Βασιλείου της Ελλάδος (σημ. 46). Στην επιστολή του, ο πρόξενος αναφέρει πως ο ίδιος γνώριζε τα φιλελληνικά συναισθήματα του Khaznadar μέσα από τις συστάσεις ενός κατοίκου της Χίου, που ονομαζόταν Μιχαήλ Κουτσούδης, ο οποίος είχε εμπορικές σχέσεις με το μπεηλίκι της Τύνιδας (σημ. 47). Άγνωστο γιατί, ο Mustapha Khaznadar δεν ανταποκρίθηκε σε αυτή την επιστολή. Ίσως οι σημαντικές οικονομικές εξελίξεις της Τυνησίας να μην του άφησαν χρόνο να ασχοληθεί με αυτό το θέμα.

 

Συμπέρασμα

Είναι δύσκολο να γίνει σε αυτή τη συνάφεια μια αμερόληπτη κρίση για το πρόσωπο του Γιώργου Στραβελάκη ή Mustapha Khaznadar, αν λάβουμε υπόψη τις πολυάριθμες οικονομικές κερδοσκοπίες και σκάνδαλα στα οποία υπέπεσε. Είναι βέβαιο, πως ο Khaznadar γεννήθηκε σε ταραγμένα χρόνια εξαιτίας των οποίων η ζωή του ανατράπηκε εκ θεμελίων. Από αιχμάλωτο παιδί της σφαγή της Χίου είχε την τύχη να οδηγηθεί στην αυλή του μπέη της Τύνιδος και την ικανότητα να ανελιχθεί στο υψηλότερο αξίωμα μετά από αυτό του μπέη. Σχεδόν για σαράντα χρόνια κυβέρνησε με σταθερό χέρι τις κρατικές υποθέσεις επισκιάζοντας πολλές φορές τους ίδιους τους μπέηδες.

Βέβαια, αυτή του η ισχύς δεν τον απάλλαξε από προβλήματα που προκλήθηκαν κυρίως από τις ίδιες τις επιλογές του. Άνθρωπος του καιρού του, ο Khaznadar φαίνεται πως έζησε τη ζωή του σε κάθε βαθμό έντασης. Εντούτοις, θα ήταν άδικο να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στον Mustapha Khaznadar και να απαλλαχθούν οι τρεις μπέηδες, αλλά και όλοι οι ανώτεροι υπάλληλοι της κυβέρνησης. Αναμφίβολα, ο Mustafa Khaznadar θα πρέπει να χρησιμοποίησε τη λεπτή νοημοσύνη του για να εξασφαλίσει μια τέτοια υπεροχή πάνω στους τρεις μπέηδες της Τυνησίας. Μέσα από την προσαρμοστικότητά του στις εναλλασσόμενες συνθήκες της περιόδου πέτυχε να διατηρηθεί στην εξουσία, ενώ παράλληλα κράτησε τις ισορροπίες της χώρας του στο διεθνές πολιτικό σκηνικό της εποχής.

 

 

 

 

 

Πηγή: archaiologia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 11:44 am


ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΝΧ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

12Ένα από τα σπουδαιότερα συμπεράσματα των ημερών, λόγω κορονοϊού, είναι ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Μας αφορά διαχρονικά όλους και δείχνει το επίπεδο πολιτισμού και οργάνωσης μιας κοινωνίας.

Ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε η Τοπική μας Εκκλησία και ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρρών και Οινουσσών, για την οικονομική στήριξη του ¨Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου ¨, η ΔΕΥΑΝΧ ενισχύει οικονομικά με το συμβολικό ποσό των 1.000 € την προσπάθεια αυτή.

Ευχόμαστε να βοηθήσουν όσοι έχουν την δυνατότητα και το επιθυμούν.

 

 

Γράφει: Β. Μυριαγκός

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΝΧ

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 11:10 am


ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟΝ 48ΧΡΟΝΟ ΧΙΩΤΗ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ

12

Συνελήφθη μετά από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, 48χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, συνελήφθησαν επίσης χθες στη Χίο, ανήλικοι αλλοδαποί, με τις κατηγορίες, της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της κλοπής, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας, χθες το απόγευμα στη Χίο, οι συλληφθέντες αλλοδαποί, δρώντας από κοινού με έτερους αλλοδαπούς αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, μπήκαν σε αγρόκτημα του 48χρονου, προκάλεσαν φθορές και αφαίρεσαν οπωροκηπευτικά προϊόντα.  

Οι αλλοδαποί εντοπίστηκαν από τον 48χρονο και κατά την εξέλιξη του περιστατικού επιτέθηκαν σε βάρος του με πέτρες και ξύλα, ενώ ο τελευταίος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν, κυνηγητικό όπλο και φυσίγγια, ενώ δύο εκ των συλληφθέντων αλλοδαπών που τραυματίσθηκαν κατά το χρόνο του περιστατικού, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου.

Τις έρευνες και την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χίου.

16

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 11:05 am


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑΛ

12Συνεργείο της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, σήμερα Παρασκευή 3/4, συνεχίζει τον καθαρισμό και την αποκομιδή απορριμμάτων από τους χώρους πέριξ του καταυλισμού της ΒΙΑΛ.  

16

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 10:57 am


ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ;

12

Η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ακόμη και οι εμπνευστές του εγκλωβισμού στα νησιά , οι αρχιτέκτονες της καταστροφής, τώρα μόλις αντιλαμβάνονται τους τεράστιους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

O Gerald Knaus βλέπει την τεράστια αδυναμία των νησιωτικών υποδομών σε θέματα υγείας να ανταπεξέλθουν σε έκτακτες περιπτώσεις . Επισημαίνει στην κυβέρνηση την υφιστάμενη βόμβα και προτρέπει για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών ,με ανάληψη από τον ΔΟΜ την κατασκευή σε πολύ μικρό χρόνο των απαραίτητων υποδομών. (https://www.lesvosnews.net/…/o-arhitektonas-tis-prosfygikis…)

Τονίζει χαρακτηριστικά ότι επιστροφές δεν πρόκειται να γίνουν και όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα θα παραμείνουν σ αυτήν!!

Αλλα όμως πιστεύουν οι αιθεροβάμονες του υπουργείου που αρέσκονται μόνο σε επικοινωνιακές κορώνες. Τι κάνει ο υπουργός;
Αδιαφορεί προκλητικά απέναντι στους κινδύνους ενώ συγχρόνως θέλει να "φυτέψει" νέες δομές με το πρόσχημα της καραντίνας για τους νεοεισερχόμενους στα νησιά.
Πολιτική που αντιβαίνει σαφέστατα στις παραινέσεις της κυβέρνησης για αποφυγή "εισόδων" ακόμη και των γηγενών στα νησιά.Ποιός είναι ο ανεύθυνος λοιπόν όπως με ευκολία αποκαλεί ο υπουργός τους δημάρχους που θέλουν να προστατέψουν τα νησιά τους;

Σκέφτηκε ότι με τον πολλαπλασιασμό των υποχρεωτικών "επαφών" των νεοεισερχόμενων με υγειονομικούς υπαλλήλους ,με λιμενικούς ή τους αστυνομικούς της φύλαξης τους , μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση αυτών των καίριων υπηρεσιών για το νησί λόγω του κινδύνου να τεθούν σε καραντίνα από έκθεση με νοσούντα ή φορέα;

Σκέφτηκε ότι με τις "επαφές" με δίκτυα υπαλλήλων σίτισης,καθαριότητας , μεταφοράς κλπ αυξάνει ο κίνδυνος διασποράς τού ιού με άμεσο κίνδυνο κορεσμού του συστήματος περίθαλψης στο νησί;
Σκέφτηκε ότι ο παρανοϊκός γείτονας δεν θα διστάσει από δω και πέρα να στέλνει ηθελημένα βάρκες-βιολογικές βόμβες στα νησιά όπως στο πρόσφατο περιστατικό στις Οινούσσες;

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 10:13 am


ΣΤΥΛΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ. ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ;

Στα Νένητα ο εικονιζόμενος στύλος γέρνει και κουνιέται με τον αέρα. Καλό είναι οι αρμόδιοι να ενδιαφερθούν άμεσα πριν σημειωθεί κανένα τραγικό συμβάν.

12

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 8:19 pm


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ: ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

12

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών με επιστολή του ζητά να βγει άμεσα κονδύλι για την αγορά ψηφιακού εξοπλισμού μαθητών και εκπαιδευτικών που έχουν ανάγκη. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η κρίση του κορονοϊού και το κλείσιμο των σχολικών μονάδων για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε σαν επακόλουθο την ενεργοποίηση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης από το σύνολο των εκπαιδευτικών. Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση προϋποθέτει την ύπαρξη σε κάθε σπίτι μαθητή και εκπαιδευτικού του αναγκαίου ψηφιακού εξπλισμού (laptop, pc κτλ). Διευθυντές, μας έχουν γνωστοποιήσει ότι, με την καταγραφή που έχουν κάνει τα σχολεία τους, επιβεβαιώνεται ότι ένα μέρος του μαθητικού πληθυσμού του νησιού μας δεν διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στην διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές είναι υψίστης σημασίας και θα πρέπει να διασφαλιστεί. Για τον λόγο αυτό:

Αιτούμαστε να παρθούν ΑΜΕΣΑ αποφάσεις από τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Χίου προς την κατεύθυνση της διάθεσης από τον Δήμο κονδυλίου για την αγορά ψηφιακού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την συμμετοχή όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών, που δουλεύουν καθημερινά από το σπίτι, στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Επίσης καλούμε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να διερευνήσει τη δυνατότητα να συνδράμει προς την ίδια κατεύθυνση, στα πλαίσια των θεσμικών της αρμοδιοτήτων."

 

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 8:08 pm


ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΝΙΑ;

12Μία νέα δομή λαθρομεταναστών φαίνεται ότι κυοφορείται στη Λευκωνιά - Κοντάρι. Η δομή αυτή ανακύπτει μέσα από τη συζήτηση για το πού θα στεγάζονται οι λαθρομετανάστες που θα έρχονται στη Χίο, εφόσον δεν μπορεί να πηγαίνουν στη ΒΙΑΛ λόγω Κορονοϊού και οι Χιώτες δεν επέτρεψαν τη δημιουργία νέας δομής στο Αίπος.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ChiosPress υπάρχουν σχέδια για δημιουργία νέας δομής σε κτίριο πρώην επιχείρησης στη Λευκωνιά - Κοντάρι. Στη δομή αυτή θα στεγάζονται νεοφερμένοι λαθρομετανάστες, που λόγω Κορονοϊού, δεν μπορούν να στεγαστούν στη ΒΙΑΛ. Ωστόσο, όλη αυτή την περίοδο το Λιμενικό βάσει διαταγών εφαρμόζει την τακτική της απώθησης και δεν έρχεται κανένας νέος λαθρομετανάστης στη Χίο. Επίσης οι λίγοι που κατάφεραν να έρθουν έφυγαν μέσα σε λίγες μέρες από το νησί.

 

Τα σχέδια φαίνεται ότι ξεκίνησαν από την τακτική του Ν. Μηταράκη να ζητά από τις τοπικές κοινωνίες να του υποδείξουν χώρο για να γίνει δομή προκειμένου να διαμένουν για κάποιο διάστημα οι νεοφερμένοι λαθρομετανάστες. Η τακτική αυτή Μηταράκη έχει χαρακτηριστεί σε ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα ως «ύπουλη».

 

Πιθανότατα τώρα ο κ. Μηταράκης να βασίζεται ότι δε θα υπάρξουν κινητοποιήσεις λόγω του περιορισμού της μετακίνησης που έχει επιβληθεί στα πλαίσια του περιορισμού της διάδοσης του Κορονοϊού.

 

Ο κ. Μηταράκης θα πρέπει να απαντήσει εάν θα γίνει νέα δομή στη Λευκωνιά.

Ο Δήμαρχος Χίου, Στ. Κάρμαντζης συμφωνεί;

Ο Περιφερειάρχης, Κ. Μουτζούρης συμφωνεί;

 

 

Φωτο αρχείου

 

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 7:39 pm


ΥΠΕΡΟΧΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΚΟΣΜΕΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν από λίγη ώρα ένα πολύ όμορφο Ουράνιο Τόξο κόσμησε τον ουρανό της Χίου.

12

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 6:31 pm


ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΑΛ

12

Τη λειτουργία του ξεκίνησε το ιατρείο δεύτερης γνώμης στη ΒΙΑΛ με δύο ιατρούς και δύο νοσηλευτές. Η πρόσληψη του προσωπικού έγινε με τη Περιφέρεια και στόχος είναι να γίνει η αποσυμφόρηση του νοσοκομείου από απλά περιστατικά, που πάνε τώρα στο νοσοκομείο για εξέταση.

 

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 6:11 pm


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

12

Ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα τις ελλείψεις ως προς τα μέτρα και τις πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19. Η ερώτηση απαντήθηκε σήμερα στη Βουλή από τον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη.

Κατά την ερώτησή του ο Α. Μιχαηλίδης εστίασε, καταρχάς, στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις τοποθετήσεις έκτακτου και επικουρικού προσωπικού, αλλά και στην ανάγκη άμεσης εκκίνησης διαδικασιών για μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν κατ’ ελάχιστον οι αυξημένες ανάγκες που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη παροχής ακριβών στοιχείων για την κατανομή και το είδος εργασιακής σχέσης του προσωπικού που προσλαμβάνεται, καθώς παρατηρείται «δημιουργική ασάφεια» στις εξαγγελίες του Υπουργείου.

Ο δεύτερος άξονας της ερώτησης αφορούσε τις υποδομές και το υγειονομικό υλικό. Ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά αυτό το σκέλος είναι οι σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται ως προς την εξασφάλιση μέτρων προστασίας στους εργαζόμενους στις δομές Υγείας. Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα που υπογράμμισε ο Α. Μιχαηλίδης είναι αυτό των μέτρων που εφαρμόζονται στις δομές προσφύγων και ειδικά στα ΚΥΤ των νησιών, όπου ο κίνδυνος διασποράς αυξάνεται σημαντικά και δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία. Τα μέτρα αυτά μέχρι στιγμής κρίνονται εντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του πληθυσμού που διαμένει εκεί, των εργαζόμενων στα ΚΥΤ, αλλά και του μόνιμου πληθυσμού των νησιών.

Το βίντεο της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης είναι διαθέσιμο στο: https://www.youtube.com/watch?v=tqB1Nrre-2c

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 5:37 pm


ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΦΘΟΡΕΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ

12Ταυτοποιήθηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, η εμπλοκή αλλοδαπής σε περιστατικά πρόκλησης φθορών σε κτίρια δικαστικών Αρχών, που έλαβαν χώρα την 30-03-2020 στη Χίο.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η δράστιδα προκάλεσε φθορές στις εισόδους των προαναφερόμενων κτιρίων, πετώντας βρώσιμα είδη (αυγά – ντομάτες).

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου.

16

 

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 5:35 pm


ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

12

Καμία Κυβέρνηση και καμία Παγχιακή...
...δεν θα μπορούσε αντίστοιχα, να αποτρέψει ή να δημιουργήσει, το παλλαϊκό τσουνάμι αντίδρασης!

* (17-2-2020) - Οι πολιτικοί της ανεπάρκειας συνεχίζουν στην λογική...νησιώτες προτείνετε την καταστροφή σας.

* (20-2-2020) - Νότη Μηταράκη σε ευχαριστούμε!

* (24-2-2020) - Το κράτος ΔΕΝ μπορεί να προασπίσει το εθνικό του συμφέρον, αλλά είναι πανέτοιμο να χτυπήσει τους ΑΚΡΙΤΕΣ με τα ΜΑΤ.
Η απάντηση από την Χιακή κοινωνία θα είναι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ.

Αυτά "φώναζε" η χιακή κοινωνία, κανείς όμως δεν την άκουσε (πολιτικά) και έστειλαν τα ΜΑΤ για να επιβάλλουν την λύση (επί ματαίω).
Ως λύση είχαν στο (κυβερνητικό) μυαλό τους ότι ισχύει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ότι οι υπερδομές των 7.000 ήταν επιβεβλημένες και σχεδόν κατασκευασμένες, η Τουρκία ήταν αξιόπιστη στις συμφωνίες, ότι το γρήγορο άσυλο και οι επιστροφές θα έφερναν την αποσυμφόρηση, ότι οι νησιώτες είναι φιλήσυχοι και δεν θα αντιδράσουν!
Ότι όλα αυτά που μας έλεγαν και επιχειρηματολογούσαν, ανατράπηκαν εντός ολίγων ημερών (γεγονότα εισβολής στον Έβρο, κορωνοϊός) προφανώς λίγη σημασία έχει γι αυτούς (αν και ως μετά Χριστόν προφήτες, ισχυρίζονται τώρα ότι τα είχαν προβλέψει).
Ποιο άλλωστε είναι το πολιτικό τους έργο, ώστε να πειστεί η κοινωνία ότι την αφουγκράζονται και ότι γίνεται κάποια προσπάθεια, για κάτι καλύτερο; Απολύτως κανένα, τουναντίον διχάζουν!

Τι μας έδειξαν τα ιστορικά αυτά γεγονότα; Ότι οι πολιτικοί δυστυχώς δεν διαβάζουν σωστά τις εξελίξεις, διότι δεν αντιλαμβάνονται ότι σε εκρηκτικές καταστάσεις δεν γίνεται να υπάρξει αδράνεια.
Είτε αποστασιοποιημένοι στον υπουργικό θώκο από τον περίγυρο, είτε λόγω έμφυτης ανικανότητας, είτε περιτριγυρισμένοι από κομματικούς ή οικονομικά εξαρτώμενους κόλακες, είτε επειδή εκστασιάζονται από την φιλαρέσκεια της θέσης που έχουν καταλάβει, αντιλαμβάνονται λάθος τα μηνύματα που εκπέμπονται από την κοινωνία. Πιστεύουν ότι τα λάικ και οι φατσούλες από τις αντιδράσεις στο fb καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε δεν λένε ότι είναι όλοι του καναπέ;
Δυστυχώς για αυτούς υπάρχουν εξαιρέσεις.

Διότι όταν το διακύβευμα φτάνει σε σημείο υπαρξιακό ο κάθε ένας πολίτης αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Θα αψηφήσει και τα ΜΑΤ και τα "απειλητικά",διχαστικά και εμφυλιοπολεμικά μηνύματα που λαμβάνει από τον Υπουργό (επειδή έκανε το ''έγκλημα'' να κάνει λάικ στην τελευταία ανάρτηση της Παγχιακής)!
Γυρίσαμε δυστυχώς σε άλλες εποχές ΦΑΚΕΛΩΝΟΝΤΑΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ και καταγράφοντας ακόμη και τα λάικ των πολιτών στα μέσα δικτύωσης.
Συνεχίζει ο υπουργός να προκαλεί και να διχάζει.Του θυμίζουμε ότι παρά τις εξαγγελίες του περί μη μόνιμης παραμονής στα νησιά, ότι το ΕΣΤΙΑ μέχρι τις 23 Μαρτίου αφορούσε σε 5% συμμετοχή των νησιών του Β.Α. Αιγαίου με 1159 ωφελούμενους. Ας σταματήσει τους πανηγυρισμούς και ας αντιληφθεί ότι ένα μέτρο με το οποίο δίνεις μετρητά και δωρεάν στέγη αποτελεί παράγοντα προσέλκυσης νέων ροών ,με εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που εξαγγέλει (την δήθεν αποσυμφόρηση των νησιών σε βάθος χρόνου , το 2021) .Ακόμη και ο πιό αφελής θα το καταλάβαινε ότι δίνοντας προσελκυστικά προνόμια πρίν καν κριθείς πρόσφυγας ,μόνο με την αίτηση ασύλου (μετρητά κλπ ) μόνο απώθηση δεν προκαλείς.Τις σημερινές ροές προφανώς θα τις εντάξει στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης του 2022.

( http://estia.unhcr.gr/…/estia-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%…/ )

Συνεχίζει επίσης μέσα στην κορύφωση της πανδημίας να θέλει να "στήσει" παράλληλες νέες δομές στα νησιά με το πρόσχημα της υγειονομικής κρίσης ,ενώ κάθε βάρκα που φτάνει στα νησιά αποτελεί από μόνη της μία βιολογική βόμβα.Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό του πιό κάτω συνδέσμου.
( https://infognomonpolitics.gr/…/isvoli-paranomon-metanast…/… ).
Ας σταματήσει τους "εκφοβισμούς", τα ψέματα, τον λαϊκισμό και το κυνήγι μαγισσών.
Διότι αν για τον κ. Μηταράκη παίζεται το πολιτικό του μέλλον, για την Χίο και τους κατοίκους της παίζεται η ύπαρξη του τόπου τους και της ζωής τους.
Ενίοτε η καταστροφή ενός τόπου, σημαίνει και πολιτική ανέλιξη. Αυτό δεν μας έχει διδάξει η ιστορία?

 

12

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 5:29 pm


Η ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ "ΑΝΤΙΦΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ" ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΙΝΕΤΗ ΛΙΑΝ

12

Τις τελευταίες ημέρες, βγήκαν πάλι στο διαδίκτυο ορισμένοι και κρίνουν, επικρίνουν και κατακρίνουν, για πολλά ζητήματα της Εκκλησίας, ενώ οι ίδιοι την κοιτούν από το ..."τηλεσκόπιο" τον υπόλοιπο, καλό, καιρό...!
Από αυτούς τους εμπαθείς, δεν ξέφυγε, για μια ακόμη φορά, ο Μητροπολίτης Χίου. 
Προσφάτως, γνωστοποιήθηκε η δωρεά 26.000 Ευρώ, στο νοσοκομείο Χίου, για την αντιμετώπιση του κορονοιου, εκ του ταμείου του "Αντιφυματικου Αγώνος", κληροδότημα στο οποίο προεδρεύει. Πρόκειται για μια αξιέπαινη και θεάρεστη πράξη αγάπης στον πάσχοντα άνθρωπο.
Βέβαια, κάποιοι, από την πολυθρόνα του σπιτιού τους, σπεύδουν να "διανθίσουν" το διαδίκτυο με πικροχολα σχόλια, καθένας έχοντας τη δική του σκοπιμότητα.
Και επειδή καθένας γράφει "το κοντό και το μακρύ του", δίχως να γνωρίζει, καλόν είναι να διαφωτιστει ο κόσμος.
1η περίπτωση): Τα χρήματα που δίνει κάποιος από την τσέπη του για φιλανθρωπικό σκοπό, δεν πρέπει να το διαφημίζει, σύμφωνα με το ι. Ευαγγέλιο, ώστε να αποδοθεί σ' αυτόν η τιμή "εν ουρανοίς". Εδώ, δεν είχαμε τέτοια κίνηση. Συνεπώς αδίκως βάλλεται ο Μητροπολίτης.
2η περίπτωση): Τα χρήματα που δίδει η Εκκλησία εκ της περιουσίας της, που διαμορφώνεται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, έσοδα ενοικιάσεων, δωρεές, οβολός πιστών, κλπ. Στην περίπτωση αυτή η Εκκλησία οφείλει να ανακοινώνει δημόσια κατ' έτος που δαπάνησε τα έσοδα αυτά, προς ενημέρωση των πιστών χριστιανών και επιβεβαίωση του έργου της στο κοινωνικό σύνολο. Όμως και πάλι, στο ζήτημα μας, δεν εμπίπτει σε αυτή την περίπτωση. Συνεπώς, αδίκως βάλλεται και πάλι ο Μητροπολίτης Χίου.
3η περίπτωση): Η διάθεση εσόδων από κληροδοτήματα που ανήκουν αμέσως ή εμμέσως στην Εκκλησία, ειδικού σκοπού. Στην περίπτωση αυτή ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η δημοσιοποίηση διάθεσης των εσόδων τους για εκπλήρωση των σκοπών που συλλέγονται, σύμφωνα με τον ιδρυτή και το καταστατικό τους. Εάν διαβάσει κάποιος το δελτίο τύπου γνωστοποίησης της δωρεάς, θα διαπιστώσει ότι είναι του κληροδοτήματος "Αντιφυματικος αγών", κληροδότημα σχεδόν εκατονταετίας, το οποίο έχει ακριβώς μείζονα σκοπό την αποτροπή νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου και την ενίσχυση των ασθενών. Συνεπώς, η δωρεά εμπίπτει στην περίπτωση αυτή και Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ ΕΠΡΑΞΕ ΑΡΙΣΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 26.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΑ.
 
 
 
Του Γιώργου Φωτ. Παπαδοπουλου

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 5:17 pm


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΡΚΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

Ένας μεγάλος  Έλληνας έφυγε και αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας μας.

Ένας αλύγιστος μαχητής της αντίστασης απέναντι στο φασισμό κι ένας υπερασπιστής της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το κατέβασμα της φασιστικής Γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη ήταν η αρχή μιας μακράς πορείας αγώνων αλλά και ταλαιπωριών και διώξεων που τον κράτησαν τα περισσότερα χρόνια της νιότης του φυλακισμένο και εξόριστο.

Κατέστη όμως παγκόσμιο σύμβολο στην πάλη για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του πολίτη.

Αισθάνομαι τυχερός που τον γνώρισα από κοντά και συνομίλησα πολύ χρόνο μαζί του, στη Βουλή και κατ’ ιδίαν.

Ανεξίτηλη παραμένει στη μνήμη μου το λεβέντικο παράστημά του όταν ως παιδί στα πέτρινα χρόνια των αρχών του 1950 τον είδα να περιδιαβαίνει τους έρημους δρόμους εννοείται, του χωριού μου του Καταρράκτη συντροφιά με τον Στέφανο Σαράφη και με δύο τολμηρούς χωριανούς μου, σε προεκλογική εκστρατεία της ΕΔΑ.

Η μεσίστια σημαία που θα κυματίζει στην Ακρόπολη κατά την ημέρα της κηδείας του αποτελεί τον ύστατο και ελάχιστο φόρο τιμής της Πατρίδας προς τον Μανώλη Γλέζο, έναν ασυμβίβαστο και αγνό Πατριώτη.

Κρίμα που ο θάνατος και η κηδεία του συνέπεσαν με την αναπάντεχη φρικτή ταλαιπωρία που διερχόμαστε, και στερήθηκε ο λαός να του αποδώσει με την παρουσία του την τιμή που του αξίζει.

 

Γ. Βαρκάρης

τ. Βουλευτής και Δήμαρχος

12

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 5:07 pm


Χίος - Ειδήσεις και Νέα

Η σφαγή της Χίου - schooltime.gr

Η σφαγή της Χίου  schooltime.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 7:58 pm


Τα βλέπουμε όλα!… - alithia.gr

Τα βλέπουμε όλα!…  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 9:39 am


Αιμοδοσία των οικοδόμων - alithia.gr

Αιμοδοσία των οικοδόμων  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 7:17 am


Το... ξήλωμα συνεχίζεται - alithia.gr

Το... ξήλωμα συνεχίζεται  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2020 | 9:00 am


Είμαστε αφελείς;… - alithia.gr

Είμαστε αφελείς;…  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2020 | 9:00 am


Κορωνο… Χιός - alithia.gr

Κορωνο… Χιός  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2020 | 9:00 am


Η Χίος 137 χρόνια πριν... - alithia.gr

Η Χίος 137 χρόνια πριν...  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2020 | 9:00 am


Μαζεμένα… - alithia.gr

Μαζεμένα…  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2020 | 9:00 am


Ο μοιραίος άνθρωπος - alithia.gr

Ο μοιραίος άνθρωπος  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2020 | 9:00 am


Καλό… σκούπισμα - alithia.gr

Καλό… σκούπισμα  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 9 March 2020 | 9:00 am


Νεκρός 19χρονος βοσκός - alithia.gr

Νεκρός 19χρονος βοσκός  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 7 March 2020 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Χίος

Φιλικοί ιστότοποι: