Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Χίου   »   Χίος    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΣΤΟ ΠΙΤΥΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΒΙΑΛ

12Πριν από λίγα ο Βουλευτής Χίου και Υφυπουργός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, Ν. Μηταράκης, μιλώντας στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τη μεταναστευτική κρίση, ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταστήσει τον νέο καταυλισμό κλειστού τύπου για τους μετανάστες στην ευρύτερη περιοχή του Πιτυούς. Επίσης συμπλήρωσε ότι η ΒΙΑΛ θα κλείσει εντός 20 ημερών από την έναρξη λειτουργίας του νέου κλειστού τύπου κέντρου για τους λαθρομετανάστες. Ενώ ακόμη είπε ότι η Κυβέρνηση είναι ανοιχτεί να συζητήσει και άλλες προτάσεις για την εγκατάσταση του νέου καταυλισμού.

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 7:45 pm


Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

12Πρόεδρος της Σχολική Επιτροπής Παιδείας ορίστηκε o συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ Καθηγητών και υποψήφιος με τον Συνδυασμό του Στ. Κάρμαντζη, Β. Χατζησταμάτης. Αναλυτικά η σύνθεση της επιτροπής:

 

 

%MCEPASTEBIN%

12

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 6:19 pm


ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

12Επικεφαλής της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας ορίστηκε ο επικεφαλής της παράταξης Δίκτυο Πολιτών, Μαν. Στάθης. Αναλυτικά η σύνθεση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

A. τακτικά μέλη αυτής:

1. Στάθη Εμμανουήλ, Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Χίου, ως Πρόεδρο της Επιτροπής .

2. Πουλάδα Μιχαήλ, εκπρόσωπο Γονέων και Κηδεμόνων,

3. Τσιόλα Δημήτριο, Δ/ντη του 6ου Δημοτικού Σχολείου, εκπρόσωπο Α/θμιας Εκπαίδευσης,

4. Τσατσαρώνη Μιχαήλ, Δ/ντη του ΕΠΑΛ Βροντάδου, εκπρόσωπο Β/θμιας Εκπαίδευσης,

5. Αξιώτη Αγλαϊα, εκπρόσωπο Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χίου,

6. Μονιούκα Μιχαήλ, εκπρόσωπο Επιμελητηρίου Χίου,

7. Μουτρίκα Μαρία, εκπρόσωπο του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου, "Ο ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ" και

8. Σταυρινούδη Σταύρο, εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ .

 

B. αναπληρωματικά Μέλη αυτών:

1. Νύκτα Νικόλαο, Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Χίου,

2. Σαραντινό Σταμάτιο, εκπρόσωπο Γονέων και Κηδεμόνων,

3. Βούλγαρη Κωνσταντίνο, Δ/ντη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου, εκπρόσωπο Α/θμιας Εκπαίδευσης,

4. Βρούζο Δημήτριο, Δ/ντη του 1ου Γυμνασίου Χίου, εκπρόσωπο Β/θμιας Εκπαίδευσης,

5. Κουτελάκη Δημήτριο, εκπρόσωπο Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χίου,

6. Χαβιάρα Εμμανουήλ, εκπρόσωπο Επιμελητηρίου Χίου,

7. Καμπούρη Στυλιανό, εκπρόσωπο του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου, Ο ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ" και

8. Μικέδη Μενέλαο, εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ.

 

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 6:08 pm


ΒΟΛΕΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ

12Θα εκτελεστούν βολές με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της περιοχής Φτελιό στα Ψαρά, στις 27 Νοεμβρίου 2019, από 08.00 μέχρι 15.00 (με εναλλακτική ημερομηνία την 28 Νοεμβρίου 2019, από 08.00 μέχρι 15.00).

Επικίνδυνη περιοχή είναι αυτή που περικλείεται από τα σημεία: ΥΨΩΜΑ ΤΡΟΥΛΛΙΟ – ΔΥΤΙΚΑ ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΒΑΤΟΥ ΡΑΧΗ – ΥΨΩΜΑ ΞΕΡΟΚΑΜΠΟΣ - ΥΨΩΜΑ ΦΡΑΓΚΟΒΟΥΡΛΟ και η θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 6 ΝΜ από την ακτή ανάμεσα στο Ακρωτήριο ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ και στο Ακρωτήριο ΠΟΥΝΤΑ ΡΟΥΣΣΟΥ.

Κατά τις προαναφερθείσες ημερομηνίες και ώρες, απαγορεύεται στην παραπάνω περιοχή, η κίνηση ατόμων, ζώων, οχημάτων και σκαφών, προς αποφυγή ατυχημάτων.

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 5:45 pm


ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ: Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΑΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ - ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ!

12H Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η μεταναστευτική άλωση με την σφραγίδα- έγκριση του ίδιου του Υπουργού!

Φανταστείτε ένα κράτος που αγκομαχεί να προσφέρει υπηρεσίες εξαιτίας της δαιδαλώδους νομοθεσίας και δομής του.

Φανταστείτε ένα κράτος που αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, γιατί αμέσως μετά από την δεκαετή οικονομική κρίση παρουσιάζεται και η μεταναστευτική.

Φανταστείτε ένα κράτος που σχεδόν όλοι οι βουλευτές του επαγγέλλονται ταχεία διεκπεραίωση της εξέτασης ασύλου ως λύση για το μεταναστευτικό πρόβλημα, εξαιτίας της συσσώρευσης άνω των 60.000 αιτήσεων.

Τί νομίζετε ότι θα κάνει, ΟΧΙ για να βρεθεί λύση, αλλά για να συμβεί ακριβώς το αντίθετο;

Να προκληθεί δηλαδή, το καθοριστικό ''έμφραγμα'' στον ήδη εξαντλημένο κρατικό μηχανισμό.

Μήπως το να γίνει επιδότηση με μετρητά, σε ΟΛΟΥΣ τους νέους αιτούντες άσυλο; Κι όμως! Με επίσημη Υπουργική απόφαση, με ανοικτό κάλεσμα ανά τον κόσμο, προστέθηκε νέα συσσώρευση χιλιάδων αιτήσεων !

Ο πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσας, στις 22 Φεβρουαρίου του 2019, με Υπουργική Απόφαση, επιδοτεί επισήμως μέσω του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας, με μετρητά μέσω κάρτας, ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τους αιτούντες άσυλο (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Τεύχος Β΄853/ 12-3-2019).

http://www.nomotelia.gr/photos/File/853B-19.pdf


Και το χειρότερο;
Σε περίπτωση έκδοσης πρωτοβάθμιας αρνητικής απόφασης ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ να ασκηθεί προσφυγή, αλλιώς παύουν οι παροχές, δηλαδή τα μετρητά μέσω κάρτας (άρθρο 8 παρ. 2).

Και το ακόμα χειρότερο;
Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται και έχει ισχύ ακόμα και σήμερα. Συνεχίζεται δηλαδή και από την τωρινή κυβέρνηση!"

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 5:18 pm


ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

12

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου διενεργήθηκε ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Χίου καθώς και αρκετών ιατρών-μελών μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

 

Με την συμβολική αυτή κίνηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του συλλόγου, σκοπός  είναι αφενός να τονιστεί η αναγκαιότητα του εμβολιασμού και αφετέρου με την ανοσοποίησή να προστατέψουν τους ασθενείς  και ιδιαίτερα εκείνους οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες.

 

Με την ευκαιρία επισημαίνουν, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στην περίοδο 2018-2019, καταγράφηκαν στη χώρα μας 154 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, ενώ σε 374 περιπτώσεις απαιτήθηκε η νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η πλειονότητα των ασθενών αυτών δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

 

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 4:13 pm


ΟΕΒΕ ΧΙΟΥ: ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ

12Η ΟΕΒΕ Χίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι των νησιών Χίου, Λέσβου , Λέρου , Κω και Σάμου γίνονται μάρτυρες των “γνωστών πολιτικών τακτικών” που είναι πιο προκλητικές από ποτέ καθώς οι τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά για έναν ακόμη χρόνο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020, συνδέθηκαν απόλυτα με τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.

Αποτελεί εμπαιγμό σε βάρος μας η αναγγελία διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ παράλληλα με την αναγγελία δημιουργίας κλειστών κέντρων καθώς είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους νησιώτες. Στόχος τους είναι να μας «χρυσώσουν το χάπι» έτσι ώστε να υποστούμε την δημιουργία «φυλακών ψυχών» στα νησιά.

Ωστόσο να υπενθυμίσουμε τις διαβεβαιώσεις της σημερινής Κυβέρνησης και του κ.Νότη Μηταράκη πριν τις εκλογές για διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, ανεξάρτητα από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι οποίες αποδείχθηκαν ψευδείς και απλά «προεκλογικές υποσχέσεις» καθώς οι τελευταίες δηλώσεις της Κυβέρνησης δένουν ρητά τα δύο ζητήματα μεταξύ τους.

Κατόπιν τούτου, απαιτούμε

την οριστικοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά χωρίς να συνδέεται με τις προσφυγικές ροές που βρίσκονται σε έξαρση

την ένταξη των Ψαρών και των Οινουσσών σε ειδικό ή μηδενικό καθεστώς ΦΠΑ αφού το κόστος διαβίωσης έχει φθάσει τους κατοίκους των ακριτικών νησιών σε δυσμενή οικονομική θέση

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 4:02 pm


ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

12Στο πλαίσιο εφαρμογής του επισιτιστικού προγράμματος-Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων/(ΤΕΒΑ) που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοιν. Αλληλεγγύης και τοπικά συντονίζει ο Δήμος Χίου, θα διανεμηθούν τις επόμενες ημέρες, από τον Δήμο Χίου, είδη διατροφής, καθώς επίσης και είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ/ΤΕΒΑ, των οποίων το νοικοκυριό απαρτίζεται από 5 τουλάχιστον μέλη (5μελές και άνω) από την Δευτέρα 25/11/19 έως και τη Τετάρτη 27/11/2019. Οι δικαιούχοι μπορούν να προσέρχονται στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Χίου (περιφερειακός δρόμος πόλης, περιοχή <<Καστρομηνάς>>) για την παραλαβή τους, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα: Δευτέρα 25/11/19 και ώρα 09.00΄–14.00΄ Τρίτη 26/11/19 και ώρα 09.00΄-14.00΄ και  Τετάρτη 27/11/19 και ώρες 09.00΄–14.00΄& 17.00΄- 20.00 Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέρχονται με την Αστυνομική τους Ταυτότητα και το έντυπο ένταξής τους στο πρόγραμμα ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), όπου πρέπει να έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ).

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 3:38 pm


ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

12Με ορίζοντα το χρονικό διάστημα των πέντε επόμενων ετών, το 35% των σημερινών δεξιοτήτων που θεωρούνται ουσιαστικές στην τρέχουσα  εργασιακή πραγματικότητα, θα  θεωρούνται αυτονόητες σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Οι αλλαγές που συντελούνται σήμερα στον χώρο εργασίας, απαιτούν και την προσαρμογή του εργατικού δυναμικού σ’ αυτές και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα..

Οι τεχνικές δεξιότητες, όπως η ρομποτική , η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, οι εφαρμογές του internet και γενικά η εξοικείωση με τις τεχνολογίες ,θα υπολογίζονται ως πλέον απαραίτητες. Η αξιοπιστία των πληροφοριών, θα απαιτεί κριτική σκέψη  στην αντικειμενική αξιολόγηση τους και στην επιλογή τους . Αντίστοιχα θα αυξηθεί . η συναισθηματική νοημοσύνη και η πολυπολιτισμική νοημοσύνη, δηλαδή η αλληλοκατανόηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Τα άτομα που μπορούν  να προσαρμοστούν σ΄ αυτό το νέο πλαίσιο θα προτιμώνται  για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις. Η  ικανότητα για συνεργασία, η αλληλεπίδραση  με τους άλλους εργαζόμενους θα συνεκτιμώνται  στην αναζήτηση των κατάλληλων εργαζομένων.

Μία κύρια διαχρονική παράμετρος είναι η προσαρμοστικότητα   στις νέες δεξιότητες  στις νέες ιδέες και στους νέους τρόπους. Αν αυτή η ευελιξία συμπληρώνεται και με την δημιουργικότητα τότε θα αποτελεί ένα δίπολο ικανοτήτων που θα υπολογίζουν σοβαρά όσοι  επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό. Εξυπακούεται ότι τα άτομα που έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα δεδομένα και να τα μετατρέπουν σε επιχειρηματική αξία.

Τέλος οι πάγιες και τεκμηριωμένες αξίες της διοίκησης των ανθρώπινων πόρων, όπως οι ισχυρές ηγετικές ικανότητες, η σωστή κρίση και η λήψη πολύπλοκων αποφάσεων θα εξακολουθούν να είναι  αναγκαία και ικανή συνθήκη και για την 4η Βιομηχανική επανάσταση.

Ήδη στην Ε.Ε οι κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει πολιτικές που εστιάζουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, και στην βελτίωση δεξιοτήτων των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες . Οι στόχοι είναι κοινοί στα κράτη μέλη και διαφοροποιούνται μόνο στην στρατηγική τους. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι υπάρχει στελεχιακό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης , και ο  επιχειρηματικός κόσμος έχει αρχίσει να αγκαλιάζει την καινοτομία..

Το βέβαιο είναι ότι αναμένονται καταλυτικές αλλαγές στο εργασιακό ,στο οικονομικό, και κοινωνικό γίγνεσθαι.

 

 

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 3:16 pm


ΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΝΟΧ

12Με τα παιχνίδια της 9ης αγωνιστικής συνεχίζεται το Σάββατο (23/11) το 34ο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών. Αναλυτικά:

*Ποσειδώνιο 14.00 ΠΑΟΚ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (Γιώργος Σταυρίδης, Ηλίας Δαμιανάκης)

Παρατηρητής: Νίκος Αργυρός

Απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ

*Εθνικό Πειραιά 15.00 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ (Ανδρέας Κατσώνης, Κώστας Βασιλείου)

Παρατηρητής: Χρήστος Τσαρουχάς

*Εθνικό Χανίων 16.00 ΝΟ ΧΑΝΙΩΝ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Ανδρέας Μοίραλης, Χρήστος Κουρτίδης)

Παρατηρητής: Πάρης Χασεκίογλου

*Ιωνικό 17.00 ΝΟ ΧΙΟΥ – ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ (Σπύρος Αχλαδιώτης, Μιχάλης Μπιράκης)

Παρατηρητής: Νίκος Σταυρόπουλος

*Δημοτικό Γουδή 19.00 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΥΔΡΑΪΚΟΣ (Μανώλης Παϊρακταρίδης, Γιώργος Πολυχρονόπουλος)
Παρατηρητής: Νίκος Βασιλείου

*Δημοτικό Παλαιού Φαλήρου 20.00 ΑΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Ανέστης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Κραβαρίτης)

Παρατηρητής: Μιχάλης Σκαλοχωρίτης

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Ομάδες            Αγ. Νίκ. Ισ. Ήττ. Τέρμ. Βαθμ.

1.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 8    7      1    0     139-51 22

2.ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜ.8    7      0    1     103-75 21

3.ΝΟ ΒΟΥΛ /ΝΗΣ 8  6      1     1    114-63 19

-.ΥΔΡΑΪΚΟΣ       8    6      1    1     86-70 19

5.ΑΟ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ 8  4      0    4     78-84 12

-.ΕΘΝΙΚΟΣ        8     4     0     4    61-71 12

.........................................................................................................

7.ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ    8    3      1     4    65-64 10

8.ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 8  3      0     5    63-72 9

.......................................................................................................

-.ΠΑΟΚ              8    3      0     5    71-93 9

10.ΝΟ ΧΙΟΥ        8    2      0     6   53-97 6

11.ΝΟ ΧΑΝΙΩΝ    8   1       0     7  68-104 3

12.ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 8 0     0     8  60-117 0

Επόμενη αγωνιστική (27/11): ΑΝΟ Γλυφάδας – ΝΟ Χανίων, Παναθηναϊκός – ΝΟ Χίου, Υδραϊκός – Απόλλων Σμύρνης, ΝΟ Βουλιαγμένης – ΑΟ Παλαιού Φαλήρου, Εθνικός – ΠΑΟΚ, Πανιώνιος - Ολυμπιακός

ΣΚΟΡΕΡ

33 Μοσκόφ (Απόλλων), 31 Γκιουβέτσης (ΝΟ Βουλιαγμένης), 22 Γεννηδουνιάς (Ολυμπιακός), Ίρβιγκ (Υδραϊκός), 20 Γούνας (Ολυμπιακός), Μπάσιτς (ΝΟ Βουλιαγμένης), 17 Καλογερόπουλος (ΝΟ Βουλιαγμένης), 16 Γιόκοβιτς (Ολυμπιακός), Σαρτζετάκης (ΝΟ Χανίων)

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 1:04 pm


ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

12Ο Σύλλογος Ποντίων με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου για «ύβρις προς τα κειμήλια των προγόνων μας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους. Ενώ στο ίδιο σκληρό ύφος απάντησε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Το θέμα ξεκίνησε όταν ο Σύλλογος Δασκάλων ζήτησε από τον Σύλλογο Ποντίων να απομακρύνει αντικείμενα (ελληνική σημαία, εικόνα Παναγίας Σουμελά) από τον χώρο που ενοικίαζε από τον Σύλλογο Δασκάλων με το αιτιολογικό ότι τον είχαν μετατρέψει σε αποθηκευτικό χώρο.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ:

           Το ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Χίου ανακοινώνει ότι αλλάζει η έδρα του Συλλόγου και πλέον θα στεγάζεται στην αίθουσα του Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου "ο Άγιος Γεώργιος" στην πλατεία του Κάστρου.

               Επισημαίνεται ότι ο Σύλλογος Ποντίων Χίου αναγκάστηκε να κάνει αλλαγή έδρας διότι, μετά από προφορικό αίτημα της Προέδρου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, μας ζητήθηκε να απομακρύνουμε από τον χώρο της αίθουσας, την οποία ο Σύλλογος Ποντίων Χίου μίσθωνε κάθε μήνα στην 5ετη παρουσία του στον συγκεκριμένο χώρο, το λάβαρο του Συλλόγου, την Ελληνική Σημαία και την εικόνα της Παναγίας Σουμελάς, διότι όπως μας αναφέρθηκε δεν ήθελαν η αίθουσα να θυμίζει "αποθηκευτικό χώρο"!!.

               Μετά την άρνηση του αιτήματος μας, να μας δοθεί εγγράφως η παραπάνω απόφαση, ο Σύλλογος Ποντίων Χίου στα πλαίσια της 5ετης καλής συνεργασίας με τα προγενέστερα Διοικητικά Συμβούλια, απομάκρυνε τα παραπάνω αντικείμενα και αποχώρησε, διότι το ΔΣ και τα μέλη θεωρούν απαράδεκτη την συγκεκριμένη απόφαση καθώς αποτελεί ντροπή και ύβρις προς τα κειμήλια των προγόνων μας και τα ιερά σύμβολα της πατρίδας μας, γεγονός και το οποίο καταγγέλλομαι.

               Τέλος, ο Σύλλογος Ποντίων Χίου τονίζει ότι θα συνεχίσει το έργο του για την ανάδειξη της κουλτούρας, των ηθών και των εθίμων του Πόντου με τον ίδιο ζήλο και με ψηλά το κεφάλι, μακριά από τέτοιου είδους γεγονότα.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ:

Με μεγάλη μας λύπη αντικρίσαμε στα ΜΜΕ της Χίου την ανακοίνωση των Ποντίων η οποία βάλλει κατά του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου. Δεν γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή την ανακοίνωση ούτε μας απασχολεί αυτό. Ο καθένας «κοιμάται εκεί που στρώνει»!

Το πιο λυπηρό από όλα είναι ότι ο Σύλλογος Ποντίων «καπηλεύεται» τα ιερά σύμβολα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να λαϊκίσει, για να χτυπήσει στο λαϊκό αίσθημα και να κερδίσει τη συμπάθεια! Τα γεγονότα όμως θα απαριθμηθούν ένα προς ένα και όλοι θα αντιληφθούν ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου δεν «τρελάθηκε» έτσι ξαφνικά ούτε φυσικά «διώχνει» (όπως εκείνοι ισχυρίζονται- εμείς δεν τους διώξαμε, απλά τους ζητήσαμε να συμμορφωθούν με τους όρους που έχουν υπογράψει) κανέναν χωρίς λόγο! Ο Σύλλογος Ποντίων έκανε μια σειρά από «φάουλ» τα οποία δεν μπορούσε το ΔΣ να τα ανεχτεί και να τα αφήσει αναπάντητα!

Καταρχήν έχει υπογραφεί ένα ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ για την παραχώρηση της αίθουσας στον Σύλλογο Ποντίων. Το συμφωνητικό αυτό έχει την υπογραφή του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων ο οποίος για να το υπογράφει… προφανώς είχε συμφωνήσει με τους όρους που του είχε θέσει το ΔΣ τον Μάη του 2019 οπότε και έγινε η ανανέωση των όρων του συμφωνητικού.

Ας δούμε λοιπόν κάποιους από αυτούς τους όρους:

Η αίθουσα μπορεί να χρησιμοποιείται από τον Σύλλογο Ποντίων Χίου για το χορευτικό του τμήμα δύο φορές την εβδομάδα σε προκαθορισμένες ώρες.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετατροπή της χρήσης της αίθουσας εκδηλώσεων, όπως και η μερική ή συνολική παραχώρησή της σε τρίτους χωρίς τη σαφή, έγγραφη συγκατάθεση του Συλλόγου Δ/Ν Χίου.

Ο Σύλλογος Ποντίων Χίου αναλαμβάνει μέρος των εξόδων που του αναλογεί με βάση τη συχνότητα και τον χρόνο χρήσης της αίθουσας. Το ποσό αυτό αναφέρεται στις λειτουργικές, ανελαστικές δαπάνες της αίθουσας (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καθαριότητα) και συμφωνείται από κοινού.

Ο Σύλλογος Ποντίων Χίου δεν μπορεί να έχει τοποθετημένα στους χώρους του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, σύμβολα, λάβαρα και άλλα υλικά.

Οποιαδήποτε παραβίαση των συμφωνηθέντων από πλευράς του Συλλόγου Ποντίων Χίου αποτελεί αυτόματα κι αιτία λύσης του παρόντος συμφωνητικού.

Ας δούμε αν τηρήθηκαν όλα τα συμφωνηθέντα:

Α) Ο χοροδιδάσκαλος των Ποντίων – και πολλών άλλων Συλλόγων- (που έχει «ξεσαλώσει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον μας) ο οποίος ούτε καν βρισκόταν στις συνομιλίες που έγιναν γα την υπογραφή του συμφωνητικού τον Μάη του 2019, χρησιμοποιούσε ΚΡΥΦΑ, χωρίς να μας ενημερώσει, την αίθουσα για να κάνει χορό σε ένα τμήμα του Συλλόγου ΑΡΜΟΝΙΑ! Προφανώς αυτό το γνώριζε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χίου. Όμως ο όρος που είχαμε βάλει έλεγε: Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετατροπή της χρήσης της αίθουσας εκδηλώσεων, όπως και η μερική ή συνολική παραχώρησή της σε τρίτους χωρίς τη σαφή, έγγραφη συγκατάθεση του Συλλόγου Δ/Ν Χίου.

Εμείς …το πληροφορηθήκαμε από μέλη της Αρμονίας!

Β) Από τον Ιούνιο παρακαλούσαμε τον Σύλλογο Ποντίων να απομακρύνει από την αίθουσα τα όποια πράγματά του και ό,τι άλλο σχετικό (με βάση και το συμφωνητικό που είχε υπογραφεί) καθώς τα προηγούμενα έτη ο Σύλλογος Ποντίων Χίου είχε μετατρέψει την αίθουσα του Οίκου Χίου Διδασκάλου σε «τσιφλίκι» του, αποθηκεύοντας στην κεντρική μας αίθουσα από στολές χορευτικές, χαρτιά, στοίβες από ημερολόγια, χάρτες λάβαρα, σημαίες κτλ. Μα… ο Σύλλογος Δασκάλων Χίου δεν είναι «αποθήκη» κανενός!

Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου έχει κρεμασμένη την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ στον εξώστη του! Την τιμά και τη σέβεται! Ντροπή στο ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Χίου για τους υπαινιγμούς που άφησαν δημόσια! Αίσχος! Να μας προσβάλλουν με τέτοιο απύθμενο θράσος! Ο Σύλλογός μας έχει τα δικά του υλικά, βιβλιοθήκες, λάβαρα, εικόνες κτλ. Μήπως ο Σύλλογος Ποντίων ήθελε να τα βγάλουμε για να βάλουν τα δικά τους; Όποιος εκπαιδευτικός έμπαινε τα προηγούμενα έτη στην αίθουσα του Οίκου είχε την εντύπωση ότι μπήκε σε μια άλλη αίθουσα, σε έναν άλλο Σύλλογο κι όχι σε Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου. Κληθήκαμε να το αποκαταστήσουμε αυτό! Εξού και ο σχετικός όρος!

Γ) Στην ανακοίνωσή τους αφήνουν υπαινιγμούς ότι εμείς έχουμε «θέμα» με τα ιερά τους σύμβολα! Για όνομα του Θεού! Τους ίδιους όρους θα θέταμε σε κάθε Σύλλογο που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την αίθουσα του Συλλόγου μας. Αλήθεια για φανταστείτε κάθε Σύλλογος που μπαίνει στον Οίκο Χίου Διδασκάλου να φέρνει και τα πράγματά του; Ο Οίκος Χίου Διδασκάλου χρησιμοποιείται ως στέγη από πολλούς Συλλόγους και Φορείς χωρίς ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΘΕΜΑ! Και ναι! Κάθε Φορέας ή Σύλλογος που χρησιμοποιεί την αίθουσα του Συλλόγου μας οφείλει να τηρεί τους όρους που θέτει το Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Διαφορετικά ο Οίκος Χίου Διδασκάλου θα είχε καταντήσει ξέφραγο αμπέλι! Αν δεν συμφωνεί με τους όρους μας, ας μην συμφωνήσει, ας μην υπογράψει βρε αδερφέ!

Γ) Στο τελευταίο ΔΣ καλέσαμε το ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Χίου να παραστεί προκειμένου να συζητήσουμε και να δούμε τι μπορεί να γίνει. ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ!

Δ) Πληροφορηθήκαμε ότι ο Σύλλογος Ποντίων Χίου φεύγει από τον Οίκο Χίου Διδασκάλου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκεί είναι λαλίστατοι! Ούτε την ευγένεια δεν είχαν να μας πληροφορήσουν.

Ε) Τους ίδιους όρους θέτουμε σε κάθε Σύλλογο που θέλει να χρησιμοποιεί την αίθουσα μας. Δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ με ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ. Άρα δεν καταλαβαίνουμε όλο αυτό το παραληρηματικό τόνο στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Χίου.

Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου με ειλικρίνεια, καθαρότητα, εντιμότητα και με επιχειρήματα σας παρουσιάζει την αλήθεια! Εμείς ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΨΕΜΑΤΑ! Άλλοι τα είπαν… άλλοι μας κορόιδευαν… άλλοι δεν τήρησαν όσα είχαν υπογράψει.

Και αλήθεια..πείτε μας: Αν κάποιος τα έκανε όλα αυτά στο δικό σας σπίτι, δηλαδή παραβίαζε τους όρους και την εμπιστοσύνη σας, τι θα κάνατε; Για εμάς ο Οίκος Χίου Διδασκάλου είναι το ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ…ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ο ΟΙΚΟΣ ΜΑΣ… και θα τον προστατέψουμε και θα τον διαχειριστούμε όπως ΕΜΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ), οι ΝΟΜΙΜΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ θεωρούμε καλύτερα προς το συμφέρον του κλάδου μας και της ιστορίας μας!

Λυπόμαστε που μπήκαμε στη διαδικασία της δημόσιας αντιπαράθεσης! Δυστυχώς ο Σύλλογος Ποντίων Χίου φέρει αποκλειστικά την ευθύνη γι αυτή την κατάσταση!

ΥΓ. Δεν θα αποκαλύπταμε όλα αυτά ούτε σκοπός μας είναι η αντιπαράθεση με κανέναν. Δυστυχώς προκληθήκαμε, συκοφαντηθήκαμε και γι αυτό αναγκαστήκαμε προς αποκατάσταση της αλήθειας και της τάξης να τοποθετηθούμε.

ΥΓ. Το συμφωνητικό υπάρχει υπογεγραμμένο (από τον πρόεδρο των Ποντίων) στο αρχείο του Συλλόγου μας. Καλούμε τον πρόεδρο των Ποντίων Χίου να μας διαψεύσει για να το δημοσιοποιήσουμε!

ΥΓ. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να απαντήσουμε στα πικρόχολα σχόλια που αναρτήθηκαν (από κάποιους που βιάστηκαν να ρίξουν χολή χωρίς να ακούσουν την άλλη άποψη) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον των εκπαιδευτικών γενικότερα. Είναι αλήθεια όμως λυπηρό! Οι εκπαιδευτικοί επιτελούμε σε δύσκολες συνθήκες σπουδαίο έργο, στεκόμενοι σε δύσκολους καιρούς στο ύψος των περιστάσεων.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 12:35 pm


ΤΟ ΚΝΑΛ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

12Το ΚΙΝΑΛ Χίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες της, στοχεύει στη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ -κλειστής δομής στα ταλαιπωρημένα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το σχέδιο που παρουσίαζει εμπεριέχει ασάφειες που μάλλον ως αποτέλεσμα έχουν την περαιτέρω σύγχυση των τοπικών κοινωνιών. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τη Χίο και τη δημιουργία κλειστού κέντρου φρούρησης στο Πιτυός, προκύπτουν μια σειρά από παρατηρήσεις και ερωτήματα εφικτότητας του σχεδίου.

            1) Αρχικά λοιπόν, τί θα συμβεί αν ο πληθυσμός των προσφύγων υπερβεί τον αριθμό των 7000 που προβλέπεται;

Υπό ποιές προϋποθέσεις η κυβέρνηση “εγγυάται” (με αόριστο πάντα τρόπο) το σταδιακό κλείσιμο της ΒΙΑΛ μέσα στο 2020;

Είναι δυνατόν να ζουν έγκλειστοι 7000 άνθρωποι; Είναι νόμιμο με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Είναι εφικτό να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο πρόσφυγες, από διάφορα μέρη της γης, με διαφορετικές συνήθειες και πολιτισμικές αφετηρίες;

 Πώς γίνεται να τοποθετηθούν στον ίδιο χώρο γυναίκες και ασυνόδευτα παιδιά τα οποία θα πρέπει να ζήσουν σε ένα κλίμα βίας, φατριών και παράνομων ενεργειών;

Είναι δυνατόν στον ίδιο χώρο να κρατούνται φυλακισμένοι αυτοί οι οποίοι οριστικά δε δικαιούνται άσυλο με αυτούς που περιμένουν απάντηση;

Mε δεδομένο ότι αυτά τα κέντρα είναι χώροι επιστροφής, για ποιό λόγο προβλέπεται η ύπαρξη θρησκευτικών χώρων και σχολείων;

Με την κατ' ουσίαν δημιουργία ενός γκέτο, πώς θα έχει τη δυνατότητα η αστυνομία να παρεμβαίνει σ' έναν τέτοιο σχηματισμό, ειδικά με την πάροδο των χρόνων; Πώς οι έχοντες εργασία εκεί θα μπορούν να την ασκούν απρόσκοπτα και με ασφάλεια;

Κατά πόσο θα υπάρξει η δυνατότητα συντήρησης της εν λόγω δομής; Μήπως πολύ σύντομα η χρηστικότητά της θα μειωθεί στο ελάχιστο καθώς οι ίδιοι οι διαμένοντες θα την καταστρέφουν; (βλ. Παράδειγμα κλειστής δομής Μυρσινιδίου).

Είναι πολιτικά ορθό, στις ακριτικές μας περιοχές που συνορεύουν με μια χώρα που οι σχέσεις μας με αυτήν είναι αμφιλεγόμενες και πολύ συχνά τεταμένες, να δημιουργηθούν τέτοιες δομές;

 Είναι ωφέλιμο τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να μετατραπούν και με τη βούλα της Νέας Δημοκρατίας σε αποθήκες -με λουκέτο πλέον- ψυχών;

Είναι σωστό να μην αναδεικνύεται διεθνώς η ευθύνη της γείτονος χώρας όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων της;

Αποτελεί υπεύθυνη στάση, η επιλογή της κυβέρνησης να μην διαπραγματεύεται μετ' επιτάσεως με την Ευρώπη την ισοκατανομή της διαχείρισης του ζητήματος;

Είναι χρήσιμο να μην αναδεικνύουμε διπλωματικά όπως πρέπει και προς όλο τον κόσμο τη μετατροπή από την Τουρκία του ανθρώπινου πόνου και της προσφυγιάς σε υπερόπλο για τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις και τις οικονομικές της σχέσεις με την Ευρώπη;

Σε ποιά επιχειρηματολογία εδράζεται το να κλείνονται σ' έναν χώρο άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη τύχη και που ως επί το πλείστον δεν επιθυμούν την παραμονή τους στην Ελλάδα;

Έχουν σκεφτεί οι κύριοι της κυβέρνησης τί φόβους γεννά η ίδρυση ενός τέτοιου χώρου στις τοπικές κοινωνίες; Έχουν λάβει υπόψιν ότι ακριβώς ο φόβος είναι η γενεσιουργός αιτία ρατσιστικών φαινομένων;

Ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για τις ολέθριες οικονομικές επιπτώσεις για τα νησιά μας;

Ενδιαφέρεται εν τέλει η κυβέρνηση για τις τύχες των νησιών αυτών; Ή μήπως όπως η Ευρώπη μεταθέτει το πρόβλημα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση το μεταθέτει στα νησιά μας;

Χωρίς αμφιβολία τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά και θα συνεχίσουν να δημιουργούνται κι άλλα με την πάροδο του χρόνου. Η κυβέρνηση διασαφηνίζει ότι τα κέντρα αυτά θα έχουν όλα όσα χρειάζονται για 7000 ανθρώπους. Με δεδομένο το ακατάσχετο των προσφυγικών ροών, τί θα συμβεί όταν οι εφτά χιλιάδες θα γίνουν οχτώ, εννιά, δέκα, έντεκα χιλιάδες...;

Η θέση του κυρίου Μηταράκη φαίνεται να συντάσσεται με τις στοχεύσεις της κυβέρνησης. Θεωρεί μάλιστα ότι αυτό το σχέδιο θα αποτελέσει τροχοπέδη στις προσφυγικές ροές. Του υπενθυμίζουμε όμως ότι από δουλέμπορους δεν μπορούμε να περιμένουμε τέτοιες ευαισθησίες. Πρέπει λοιπόν τώρα ίσως περισσότερο από ποτέ να αποφασίσει πριν, πρώτα και πάνω απ' όλα, αν είναι βουλευτής Χίου ή αν εκπροσωπεί την κυβέρνηση στο νησί ως τοποτηρητής της.

Ακόμη κρίνεται αναγκαία η ξεκάθαρη τοποθέτηση επί του ζητήματος του δημάρχου Χίου κ. Κάρματζη. Ποιά η δική του θέση; Διαφωνεί; Ποιά η άποψη του περιφερειάρχη για όλα αυτά; Θα υπάρξει αντίδραση εκ μέρους τους;

            Eμείς ως Ν.Ε. Του Κινήματος Αλλαγής, είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία οποιουδήποτε νέου κέντρου πόσο μάλλον τέτοιου τύπου. Είμαστε αντίθετοι με τα ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο. Είμαστε αντίθετοι με το τσουβάλιασμα των ανθρώπων αυτών. Θεωρούμε ότι το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο:

Τα νησιά μας γεωπολιτικά.

Τους ντόπιους κατοίκους.

Τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Την οικονομική ευημερία και την ανάπτυξη των νησιών μας.

Τη χώρα σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Διαμηνύουμε ότι θα βρεθούμε απέναντι και θα αντιταχθούμε σ' αυτό με όλες μας τις δυνάμεις...»

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 12:21 pm


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΚΡΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ»

12 Σήμερα αναρτήθηκαν οι πίνακες αποτελεσμάτων των υποψήφιων του υπομέτρου 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λέσβου, στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λήμνου και στις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Χίου και ΠΕ Σάμου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες της Πρόσκλησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Β.Αιγαίου.( http://www.pvaigaiou.gov.gr).

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 12:15 pm


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΙΟΥ: ΝΤΡΟΠΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

12Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Απόφαση της ΝΔ, για την δημιουργία κλειστών κέντρων –φυλακών στα νησιά μας, με έγκλειστους πάνω από 7000 κατατρεγμένους ανθρώπους, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά, είναι  ντροπή για ένα σύγχρονο Κράτος, που διέπεται από τις αρχές του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού.

Είναι ντροπή και απανθρωπιά να επιλέγει η ΝΔ να φυλακίσει μικρά παιδιά που βρέθηκαν στον τόπο μας ασυνόδευτα, των οποίων οι οικογένειες διαλύθηκαν από τον πόλεμο και τις παγκόσμιες ανισότητες.

Καταπατούνται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι  κανόνες του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Συγχρόνως από πολιτική επιλογή αποφάσισαν να μετατρέψουν τα νησιά μας σε ξερονήσια με τεράστιες φυλακές. Αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης ενός παγκόσμιου θέματος που γεννά ο πόλεμος .

Αποδεικνύουν ότι δεν νοιάζονται ούτε για τις τοπικές κοινωνίες ,τις οποίες αιφνιδίασαν με τις αποφάσεις τους και πολύ περισσότερο για τους πρόσφυγες-μετανάστες.

Με ακροδεξιές πρακτικές και αναφορές ότι δεν θα γίνονται αντιληπτοί από την τοπική κοινωνία, δεν χρυσώνουν το χάπι στους κατοίκους.

Τους κατοίκους που χρησιμοποίησαν λέγοντας ψέματα και τάζοντας ότι θα κλείσουν τα ΚΥΤ για να επανέλθει η κανονικότητα στην ζωή τους, σήμερα τους αγνοούν και τους εξαπατούν

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 12:07 pm


Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

12Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ),είναι το πιστοποιημένο Δίκτυο των Δήμων της χώρας μας στο Δίκτυο των Εθνικών Δικτύων Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Το Δίκτυο αυτό έχει προέλθει από τη συνένωση (το 2011), τριών Δικτύων  τα οποία ήταν: Το Εθνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α, και το Εθνικό Δίκτυο Δήμων Προαγωγής Υγείας. Στο ΕΔΔΥΠΠΥ συμμετέχουν μέχρι στιγμής 224 Δήμοι από όλη τη χώρα. Η Νομική μορφή του Δικτύου, είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.

Από τον Μάρτιο 2019, με την τροποποίηση και επικαιροποίηση του Καταστατικού του με τα δεδομένα του Π.Ο.Υ. και την εναρμόνιση της Πολιτικής για την τρέχουσα πενταετία που λήγει το 2023, δίνεται η δυνατότητα να γίνονται δεκτοί ως πλήρη μέλη και ΟΤΑ του Β΄Βαθμού, ήτοι, Περιφέρειες. Η δυνατότητα αυτή ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως πχ.οι Σκανδιναβικές και η Τσεχία, όπου μέλη των Εθνικών Δικτύων μπορούν να είναι πόλεις, επαρχίες και Περιφέρειες.  Η πρακτική αυτή διευκολύνει την συνέργεια, τον συντονισμό και την συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών, σύμφωνα με τις αρχές, τις αξίες και την μεθοδολογία του Π.Ο.Υ.  Σημειώνεται ότι δεν προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Εθνικά Δίκτυα Περιφερειών στις χώρες μέλη του, παρά μόνον υπάρχει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Περιφερειών.

Η ένταξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Δίκτυο θα ωφελήσει την Περιφέρεια  αφού:

Η Περιφέρεια θα ανήκει στο μοναδικό Εθνικό Φορέα, ο οποίος  υπάγεται σε Δίκτυο του Π.Ο.Υ., και έχει αποκλειστικό σκοπό την προαγωγή  της υγείας και την βελτίωση του περιβάλλοντος των πόλεων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η Περιφέρεια θα συμμετέχει αυτοδίκαια, μέσω του Δικτύου, στις εθνικές πρωτοβουλίες για την πρόληψη, που αναλαμβάνονται στα πλαίσια της προαγωγής της υγείας, από τις κατευθυντήριες γραμμές του Π.Ο.Υ.

Η Περιφέρεια θα συμμετέχει στα υποβαλλόμενα και τα εγκριθέντα Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα του Δικτύου.

Η Περιφέρεια θα μπορεί να ζητά στήριξη από το  ΕΔΔΥΠΠΥ για  το συντονισμό και  την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στους Δήμους Β. Αιγαίου.

Η Περιφέρεια θα μπορεί να λαμβάνει  τεχνογνωσία για τη δημιουργία νέων δομών υγείας και δημόσιας υγείας στους Δήμους, σύμφωνα με καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες χώρες μέλη του Π.Ο.Υ.

Η Περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα να δικτυωθεί μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ με τα μέλη του Δικτύου, Δήμους και Περιφέρειες της Ελλάδας, και κυρίως των χωρών του Π.Ο.Υ. Ευρώπης με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις, να μεταδώσει ή και να εφαρμόσει καλές πρακτικές .

Η Περιφέρεια θα λαμβάνει τις ολοκληρωμένες πολιτικές που αναπτύσσει το ΕΔΔΥΠΠΥ και είναι βασισμένες στους στόχους της διακήρυξης του Π.Ο.Υ. “Υγεία για Όλους” και της Τοπικής Ατζέντα 21 του Ο.Η.Ε., η οποία έχει εμπλουτιστεί πλέον με την καινούργια Ατζέντα ΥΓΕΙΑ 2020, την Ατζέντα 2030 με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και όλες τις Συμφωνίες και τα κείμενα που ψηφίζουν κατά καιρούς οι Πολιτικοί Εκπρόσωποι των Πόλεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την εισήγηση έχει αναλάει ο Π. Βρουλής.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 12:00 pm


ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

12Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο της αποστολής τους και των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών εντός των οποίων λειτουργούν λόγω της νησιωτικότητας, οφείλουν να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και στόχων. Έτσι, πρόκειται να συνάψουν μνημόνιο συνεργασίας με το τίθενται οι βάσεις για συνέργειες σε περισσότερους τομείς με σκοπό να αποτελέσουν από κοινού πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής.

Η συνεργασία που τίθεται σε εφαρμογή με το παρόν μνημόνιο συνεργασίας εκτείνεται σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης των συμβαλλομένων. Υλοποιείται με δράσεις όπως:

i) Ο Κοινός σχεδιασμός της αναπτυξιακής στρατηγικής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027,

ii) Η σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ αυτών, του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων φορέων, όπου απαιτείται,

iii) Η παροχή επιστημονικών συμβουλών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

iv) Η Συμμετοχή σε κοινά ερευνητικά προγράμματα με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας,

v) Η Υλοποίηση - αξιοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και άλλων Προγραμμάτων δημόσιας – Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, και

vi) Η από κοινού οργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης.

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 11:43 am


ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΧΤΥΠΗΣΕ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΟΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ

12Μια πολλαπλή βεντάλια νέων στοχεύσεων, μέσα μάλιστα από πρώτες προσωπικές επαφές, προσέφερε στα μέλη του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού η συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας του στην έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού «Greek Panorama».

Επιστρέφοντας στη Χίο τα μέλη του Chios CTO μεταφέρουν την πεποίθηση ότι υπάρχει τεράστιο εύρος ανεξερεύνητων για τη Χίο αγορών, με μέρος των οποίων μάλιστα έγινε ήδη η πρώτη επαφή, και θα επιδιωχθεί η συνέχιση της ώστε να εξελιχθεί και σε αποτέλεσμα.

Στη διάρκεια των b2b συναντήσεων παρουσιάστηκαν οι διευρυμένες δυνατότητες της Χίου ως προορισμού όλο το χρόνο, με πολλούς από τους ενδιαφερόμενους τουριστικούς πράκτορες να αναζητούν νησιά που διατηρούν τη ζωντάνια τους και τη χειμερινή περίοδο και δεν «κατεβάζουν ρολά» με το τέλος του καλοκαιριού.

Από τις αμέτρητες συναντήσεις κατά τη διάρκεια και στο περιθώριο της έκθεσης σταχυολογούνται ως πιο ενδιαφέρουσες οι επαφές:

με πρακτορείο διοργάνωσης επαγγελματικών συνεδρίων με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία.

με δύο Ταϋλανδικά πρακτορεία που αναζητούν νησιωτικό χειμερινό προορισμό, συμπληρωματικό στο βασικό κορμό του ταξιδιού τους, την Αθήνα.

με πρακτορείο από την Ιορδανία, που ήδη πετά με δυο πτήσεις charter στη Σμύρνη και ενδιαφέρεται για παράλληλο προορισμό.

με Αμερικάνικο πρακτορείο της Νέας Υόρκης, που αναζητούσε τη Χίο έπειτα από επίμονη υπόδειξη ομογενών μας.

με Γαλλίδα πράκτορα εναλλακτικού τουρισμού, η οποία ενθουσιάστηκε τόσο από τη Χίο, που ήδη ξεκίνησε την προώθηση του νησιού μας στο πελατολόγιο της.

με πρακτορείο τουρισμού από την Τυνησία, που απηύθυνε πρόσκληση στο Φορέα για τη διοργάνωση κοινού event παρουσίασης της Χίου.

με πρακτορείο από την Ιαπωνία με ενδιαφέροντα στον θρησκευτικό και γαστρονομικό τουρισμό.

Τέλος, μπήκαν οι βάσεις επαφής με ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά πρακτορεία, το Manesis Travel.

Τα μέλη του Ιδιωτικού Φορέα ήδη επεξεργάζονται τις επαφές, με στόχο να τις μετεξελίξουν σε συνεργασίες.

Από τη συμμετοχή στο Greek Panorama προέκυψε το σημαντικό ενδιαφέρον πολλών πρακτορείων για «ζεύγη προορισμών», με το νησί μας να έχει το προνόμιο της γειτνίασης με την γειτονική Τουρκική αγορά, κάτι που οφείλει να αξιοποιήσει.

Παράλληλα προέκυψε η ανάγκη εκτεταμένης προώθησης της Χίου ως τουριστικής αγοράς και επομένως της δημιουργίας γηγενών τουριστικών πρακτόρων με το συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο.

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 8:35 pm


EKTAKTO ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

12Θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα:  "Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών, (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.), στη Χίο". Το κατεπείγον έγκειται στο γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει άμεσα να εκφράσει τις απόψεις του επί της εξαγγελίας ίδρυσης ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Δήμο Χίου και να αποφασίσει σχετικά.

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 8:24 pm


ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ο ΤΣΑΚΟΣ

12Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 13ης, 14ης και 15ης Νοεμβρίου 2019 είναι το εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ : ΤΣΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ    

Γ.ΓΡΑΜ/ΑΣ: ΤΖΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  

ΤΑΜΙΑΣ κ ΕΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ : ΑΣΚΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ        

Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΩΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ    

 Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΖΟΥΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κ ΟΡΓΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΖΕΡΒΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ        

ΜΕΛΗ : ΜΠΕΝΕΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΚΟΥΤΕΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΞΙΩΤΗΣ ΞΕΝΟΣ.

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 7:48 pm


ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΣΕ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

12Δήλωση Α. Μιχαηλίδη για κυβερνητικές εξαγγελίες στο προσφυγικό:

"Πλήρη αθέτηση των προεκλογικών εξαγγελιών της, πρόσθετη επιβάρυνση για τα νησιά και υποβάθμιση του διεθνούς δικαίου συνιστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Το σχέδιο της κυβέρνησης πάσχει πολλαπλώς. Καταρχάς η χωρητικότητα του κλειστού κέντρου – 7.000 ουσιαστικά, όπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός – είναι σε κατάφωρη αναντιστοιχία με τις αντοχές της Χίου. Δεύτερον, δεν έχει καν προσδιοριστεί ο χώρος που θα κατασκευαστεί μια τέτοια θηριώδης δομή. Τρίτον, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του είναι εξόφθαλμα ανεδαφικό.

Τέταρτον, και σημαντικότερο: η επιλογή δημιουργία μιας τεράστιας, ενιαίας κλειστής δομής στη Χίο (και ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ) συνιστά θεμελιώδη αλλαγή φιλοσοφίας διαχείρισης του προσφυγικού. Από την ύπαρξη μιας ανοικτής δομής με πληθυσμό που, παρά τις περιοδικές αυξήσεις, συντηρούνταν σε ανεκτά επίπεδα λόγω κυρίως της άρσης του γεωγραφικού περιορισμού για τη μεγάλη πλειοψηφία των αιτούντων που μεταφέρονταν στην ενδοχώρα, περνάμε σε συνθήκες γενικευμένης κράτησης και παραμονής για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Τώρα καταλαβαίνουν όλοι πως εννοούν την «αποσυμφόρηση», για την οποία ωρύονταν επί 4 χρόνια, τα στελέχη της ΝΔ: με τη δημιουργία 21.000 μόνιμων θέσεων κράτησης στα νησιά του Β. Αιγαίου μόνο. Ενδεικτική η δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται σε θετική κατεύθυνση!

Εάν νομίζουν στη ΝΔ ότι η αντιμετώπιση των – υπαρκτών – δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Χαλκειούς και η κοινωνική ειρήνη ευρύτερα στη Χίο θα λυθούν με το στοίβαγμα 7.000 ανθρώπων σε στρατόπεδο, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Απέναντι στο σοβαρό αυτό ζήτημα που θα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στην κοινωνία της Χίου, οφείλουν να λάβουν άμεσα και ευθέως θέση οι αιρετοί της Χίου, Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης, και να εγκαταλείψουν την τακτική Ποντίου Πιλάτου."

 

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 7:06 pm


ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ: ΩΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΝΗΣΙΑ-ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΘΕΛΕΙ Η Ν.Δ.

12Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Χίου, Λέσβου, Σάμου, Νότιας και Βόρειας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ως ευαίσθητου και συγχρόνως παγκόσμιου ζητήματος, χρήζει σοβαρότητας και συγκεκριμένης - στοχευμένης πολιτικής.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς σχέδιο και αφού είχε επενδύσει προεκλογικά στο προσφυγικό στοχοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και χυδαιολογώντας ταυτόχρονα, αφού κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθυστέρησε για 4 μήνες το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων δημιουργώντας χάος στα νησιά με τους αιτούντες άσυλο να εκτοξεύονται από τις 15.000 στις αρχές Ιουλίου στις 37.000 και αφού ανακάλυψε ότι είναι γεωπολιτικοί τελικά οι λόγοι αύξησης των ροών, μας αποκάλυψε το πολιτικό της σχέδιο για το προσφυγικό.

Ένα σχέδιο που παραβιάζει κατάφωρα όλες τις διεθνείς συνθήκες, χωρίς ίχνος ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε πιστή στο δόγμα της τάξης και της ασφάλειας να μετατρέψει την Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κώ και Λέρο σε απέραντες φυλακές κατατρεγμένων ανθρώπων , ανάμεσα τους χιλιάδες μικρά παιδιά ,παραβιάζοντας βασικές διατάξεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Ένα πρόγραμμα που από τα λεγόμενα τους έχει ορίζοντα 8μήνου με ότι συνέπειες θα επιφέρει το παρατεταμένο «μπάχαλο» στα νησιά. Αποδεικνύουν ότι όχι μόνο είναι ανίκανοι να διαχειριστούν αλλά για να αντιμετωπίσουν το χάος που δημιούργησαν γίνονται τρομερά επικίνδυνα όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά για τις τοπικές κοινωνίες που τις καταδικάζει να ζουν σε νησιά-φυλακές.

Επέλεξαν να μας κατατάξουν στον χάρτη των πιο μισαλλόδοξων και σκοταδιστών σε όλη την Ευρώπη, επαναφέροντας μαζί με όλα τα άλλα το δόγμα της γενικευμένης αποτροπής στην θάλασσα.

Πιστεύουν ότι μπορούν να αποφασίσουν και να διατάξουν αγνοώντας επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες μιας και δεν ζητήθηκε η γνώμη τους και δεν προηγήθηκε κανενός είδους διαβούλευση. Οι τοπικές κοινωνίες που έδειξαν πρωτοφανή αλληλεγγύη τα προηγούμενα χρονιά αγνοούνται από την κυβέρνηση που συνεχίζει να τάζει, να λέει λόγια και να επιλέγει να κάνει μαύρη την ζωή των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στον τόπο μας, διασύροντας την χώρα μας διεθνώς.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ως κυβέρνηση παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας, ένταξης και επιστροφών έως τέλος 2020. Το σχέδιο αυτό είχε αποσταλεί και εγκριθεί στην DGHOME, αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άμεση προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι :

Να αποσυμφορηθούν τα νησιά με μαζικές μεταφορές προς την ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών που έχουν διασφαλίσει άρση γεωγραφικού περιορισμού.

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ως νησιώτες δεν είμαστε διατεθειμένοι και δεν θα δεχθούμε να ζούμε σε νησιά-φυλακές επειδή έτσι θέλει η ΝΔ. Είναι ακόμα καιρός να σοβαρευτούν, να μην πανικοβάλλονται από το αδιέξοδο που δημιούργησαν και να παραδεχτούν ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με αυταρχικές και ακροδεξιές πρακτικές.»

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 6:59 pm


ΧΑΛΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ

12Mεταβολή του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και περιόδους, αλλά και διαστήματα πρόσκαιρης βελτίωσης με ηλιοφάνεια, θα έχουν τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι στο νησί της Χίου. Αναλυτικά:

Για την πόλη της Χίου προβλέπεται.

Παρασκευή 22-11-19

Συννεφιά με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη. 

Σάββατο 23-11-19 

 Αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες, αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Κυριακή 24-11-19 

Αρχικά αραιή συννεφιά με διατήματα ηλιοφάνειας η οποία σταδιακά θα πυκνώσει και  αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 3-4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Δευτέρα 25-11-19 

Συννεφιά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 βαθμούς η ελάχιστη έως 15 βαθμούς η μέγιστη.

 Για τα Καρδάμυλα προβλέπεται. 

Παρασκευή 22-11-19

Συννεφιά με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους.Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη. 

Σάββατο 23-11-19 

 Αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες,αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας.Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Κυριακή 24-11-19 

Αρχικά αραιή συννεφιά με διατήματα ηλιοφάνειας η οποία σταδιακά θα πυκνώσει και  αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 3-4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Δευτέρα 25-11-19 

Συννεφιά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 βαθμούς η ελάχιστη έως 15 βαθμούς η μέγιστη.Για το νησί των Ψαρών  προβλέπεται.

Παρασκευή 22-11-19

Συννεφιά με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους.Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη. 

Σάββατο 23-11-19 

 Αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες,αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας.Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Κυριακή 24-11-19 

Αρχικά αραιή συννεφιά με διατήματα ηλιοφάνειας η οποία σταδιακά θα πυκνώσει και  αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 3-4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Δευτέρα 25-11-19 

Συννεφιά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 βαθμούς η ελάχιστη έως 15 βαθμούς η μέγιστη.Για τις Οινούσες προβλέπεται.

Δευτέρα 18-11-19

 Αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές,οι οποίες σταδιακά θα σταματήσουν και θα επικρατήσει αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας.Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑκές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 3-4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 βαθμούς η ελάχιστη έως 21 βαθμούς η μέγιστη. 

Τρίτη 19-11-19 

Αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 βαθμούς η ελάχιστη έως 20 βαθμούς η μέγιστη.

Τετάρτη20-11-19 

Αρχικά αραιή συννεφιά με διατήματα ηλιοφάνειας η οποία σταδιακά θα πυκνώσει και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες.Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 3-4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 βαθμούς η ελάχιστη έως 21 βαθμούς η μέγιστη.

Πέμπτη 21-11-19 

Άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ,αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης με ηλιοφάνεια.Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 βαθμούς η ελάχιστη έως 19 βαθμούς η μέγιστη.

12

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 6:50 pm


ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΥΦΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΚΑΝΤΑΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟ

12Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, E. Κανταράκη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση – απάντηση σε άρθρο – καταγγελία του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, Αι. Ευαγγελινού. Αναλυτικά:

«Είναι πραγματικά άξιο λόγου να ερμηνεύουμε ατομικές συμπεριφορές και να τις γενικεύουμε. Εδώ κ. Αιμιλιανέ το επίπεδο προσέγγισης της αλήθειας απέχει έτη πραγματικότητας. Θα χαιρόμουν πραγματικά όποιον πολίτη τον ενδιαφέρουν οι εσωτερικές μετακινήσεις του προσωπικού να συναντήσουν και εμένα και τους Διευθυντές των Υπηρεσιών. Δεν είναι δίκαιο σε ένα εργασιακό πλαίσιο ομάδων να καταλήγουμε συμπερασματικά λαμβάνοντας μονομερώς απόψεις. Έχοντας υπόψιν σοβαρά το χωροχρόνο και το παιχνίδι που φροντίζει ομάδα ατόμων να διατηρεί εντυπώσεις στο προσκήνιο, θα ήθελα να βγει να τοποθετηθεί και στα μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι να πολεμά με όπλο δήθεν αποφάσεις που δεν προκαλούν ζημία καμία στο Νοσοκομείο μας απεναντίας διαχέουν την επιστήμη μας στην κοινωνία και δρουν προληπτικά σε αυτή. Η στρέβλωση των απόψεων και των πληροφοριών στηριζόμενες σε δεδομένα που δεν έχουν γίνει επαρκώς αντιληπτά και κατανοητά κανονικά πρέπει να μένουν χωρίς σχολιασμό. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων και κακόγουστων χαρακτηρισμών, τονίζοντας το πόσο σπάνιο είδος αποτελώ εκ μέρους του ΣΕΣΝΟΧ δεν οδηγούν σε κάποιο συμπέρασμα αλλά σε μεγαλύτερους προβληματισμούς που πρέπει να απασχολήσει το συνδικαλιστικό σωματείο μας και επιπλέον να ακούει και τις απόψεις των Διευθυντών αυτού του ιδρύματος και να τις λαμβάνει σοβαρά υπόψιν καθώς έχουν και την πείρα και τη γνώση να τους διαλευκάνουν   τις απορίες τους.»

12

12

 12

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 6:02 pm


ΑΙ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ: ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ

12Οι καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου σχετικά με ενέργειες της Διοικήτριάς του προκαλούν εύλογα ερωτηματικά και ανησυχία για την εύρυθμη λειτουργία του. Το Νοσοκομείο Χίου και το νοσηλευτικό προσωπικό σηκώνουν τα τελευταία χρόνια το δυσανάλογο βάρος του προσφυγικού παράλληλα με τα χρόνια θέματα προς επίλυση, όπως η έλλειψη κλινών και προσωπικού καθώς και τα κτιριακά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλλονται εξυπηρετήσεις συγκεκριμένων ατόμων του νοσηλευτικού προσωπικού μέσω της μετακίνησής τους από μάχιμες θέσεις σε γραφεία και μάλιστα χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια τη στιγμή που οι ανάγκες είναι πιεστικές καθώς και περίεργη μεθόδευση για την απομάκρυνση της προϊσταμένης του γραφείου επιστασίας, στοιχεία που δημιουργούν αλγεινή εντύπωση για τη δράση της Διοίκησης του Νοσοκομείου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Υπουργός Υγείας θα αφουγκραστεί και θα συμμεριστεί την αγωνία του Σωματείου Εργαζομένων, διότι προέχει η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και συνθηκών αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Διοίκησης και του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι αντιπαραθέσεις δεν εξυπηρετούν καμία σκοπιμότητα και θα πρέπει πάση θυσία να εκλείψει και η παραμικρή υπόνοια παραβίασης της νομιμότητας, της αξιοκρατίας και η υπονόμευση της απρόσκοπτης λειτουργίας του νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Η νέα μορφή διακυβέρνησης και η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνουν επιτέλους πράξη!

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Αιμιλιανός Ευαγγελινός

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 5:52 pm


«ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου συνεχίζει τις προβολές της, την Παρασκευή 22-11-2019 και ώρα 20:30 στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ. με την πολυβραβευμένη ταινία ‘Απαγορευμένες συναντήσεις’ σε σκηνοθεσία: Μουαγιάντ Αλαγιάν.

Η ταυτότητα της ταινίας:

Απαγορευμένες Συναντήσεις (The Reports on Sarah Saleem)

Παλαιστίνη/ Δραματική-Κοινωνική/ 2018/ 127΄

Σκηνοθεσία: Μουαγιάντ Αλαγιάν                                                                 

Σενάριο: Ραμί Αλαγιάν                                                         

 Πρωταγωνιστούν: Αντίμπ Σαφαντί, Σιβάν Κέρσνερ, Μάισα Αμπντ Ελχαντί. 

  Στη διαιρεμένη Ιερουσαλήμ η Σάρα, μια ευκατάστατη Εβραία και ιδιοκτήτρια ενός καφέ, συνάπτει εξωσυζυγική ερωτική σχέση με τον Παλαιστίνιο Σαλέμ, διανομέα τροφίμων ο οποίος περιμένει παιδί. Όμως, μετά από ένα επεισόδιο, η σχέση τους αποκαλύπτεται και κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες  μπλέκοντας σε ένα Κάφκικο εφιάλτη.  

   Γι’ ακόμη μία φορά το πυρακτωμένο Παλαιστινιακό ζήτημα ,αν και δεν είναι το ζητούμενο της ταινίας, είναι αυτό που καθορίζει τις τύχες των ανθρώπων. Μέσα από ένα πολυδαίδαλο σενάριο, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία αναδεικνύει τις ταξικές, κοινωνικές, φυλετικές πτυχές της ζωής των ηρώων εγκλωβίζοντάς τους σε μια πραγματικότητα που τους ξεπερνάει.  Ο σκηνοθέτης αποφεύγει σοφά τον διδακτισμό και την καταγγελία, κλιμακώνει με στιβαρότητα το σασπένς  και μας παραδίδει ένα καίριο σχόλιο για το οδυνηρό κοινωνικά  αλλά λυτρωτικό ψυχικά τίμημα της αλήθειας.  

Διακρίσεις: Βραβείο Σεναρίου και Κοινού στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ 2018.

              

12

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 5:48 pm


Χίος - Ειδήσεις και Νέα

Για τα 70… - alithia.gr

Για τα 70…  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2019 | 6:01 pm


To TEDx έφτασε στη Χίο! - alithia.gr

To TEDx έφτασε στη Χίο!  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 10:59 am


Οι ΕΒΕ στον Δήμαρχο - alithia.gr

Οι ΕΒΕ στον Δήμαρχο  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 3:49 pm


Χίος η μικρή... Ολλανδέζα - alithia.gr

Χίος η μικρή... Ολλανδέζα  alithia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2019 | 9:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Χίος

Φιλικοί ιστότοποι: