Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   >   Καινουργιο    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Το ΓΕ.Λ Παραβόλας συμμετείχε στο Βιωματικό Ποιητικό εργαστήρι «Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο, να γίνει δύναμη ζωή»

 

Διεξαγωγή

Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων σε μαθητές/μαθήτριες της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Κύπρο και στην Ελλάδα, κατά τη σχολική χρονιά 2023-24, υπό τον γενικό τίτλο:

«Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο, να γίνει δύναμη ζωής»

Το δημιουργικό, ποιητικό ταξίδι συνεχίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά, ως ένα συναπάντημα ιδεών και συναισθημάτων τα οποία μοιράζονται μαθητές όλων των σχολείων της Κύπρου και σχολείων της Ελλάδος. Η θεσμοθέτηση του «Βιωματικού Ποιητικού Εργαστηρίου»,  υλοποιεί βασικούς στόχους της Παιδείας που συνιστούν διαχρονικά την ψυχοπνευματική ισορροπία, την αυτοαναγνώριση  και κατά συνέπεια τη βελτίωση της εικόνας των μαθητών/τριών.

Τα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια, έχουν θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας και λειτουργούν για τρίτη συνεχή χρονιά. Τα εργαστήρια ως μία διεπιστημονική, διαθεματική και καινοτόμος διαδικασία μάθησης, συγκεντρώνουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, βασικές έννοιες και στάσεις απαραίτητες στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε ένα ανθρώπινο, συμπεριληπτικό, δημοκρατικό και υγιές σχολείο. Απώτερος σκοπός τους είναι η συνάντηση των μαθητών και των μαθητριών με τον αληθινό εαυτό τους, την ψυχή, τη ζωή και την εξέλιξή τους, ως επίσης την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας. Ακολούθως επεσήμανε ότι οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στη βιωματική, ποιητική διαδικασία των εργαστηρίων, δρώντας σε ένα ευχάριστο και υποβλητικό κλίμα, υπό την κατάλληλη καθοδήγηση και ενθάρρυνση, εκφράζονται και δημιουργούν ομαδικά και ατομικά, πρωτίστως μέσα από τον ποιητικό λόγο και, ακολούθως, μέσα από άλλες μορφές τέχνης και γνωστικά αντικείμενα. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας πολλαπλές ικανότητες, διευκολύνονται να υιοθετήσουν μια διερευνητική στάση απέναντι σε προσωπικές τους εμπειρίες, όπως επίσης τον κόσμο ευρύτερα. 

Η διεξαγωγή των ποιητικών εργαστηρίων βρίσκεται υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της κ. Χρυσούλας Αλεξάνδρου, Επιθεωρήτριας Φιλολογικών Μαθημάτων και ποιήτριας. Στα εργαστήρια συμμετέχουν μαθητές/-τριες Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών.

Το Γενικό Λύκειο Θέρμου, το Γενικό Λύκειο Παραβόλας και το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου φιλοξένησαν τα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια κατά το χρονικό διάστημα 16,17 και 18 Απριλίου 2024 και σε διαφορετικούς χώρους.

Το Γενικό Λύκειο Παραβόλας φιλοξενήθηκε από το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου σε ένα ωραίο αισθητικά διαμορφωμένο χώρο και από κοινού συμμετείχαν στο Βιωματικό Ποιητικό Εργαστήρι. Εικοσιτέσσερις (24) μαθητές και των δύο σχολείων, μαζί με τους συντονιστές – υπευθύνους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν, εκφράστηκαν και διατύπωσαν, αισθάνθηκαν, τραγούδησαν, έγραψαν, συζήτησαν. Μια βιωματική εμπειρία καταιγισμού ιδεών και που άλλοτε έδινε ροή στη δημιουργία, άλλοτε την αναιρούσε και πάλι από την αρχή….

Λέξεις, στίχοι, εικόνες, ιδέες, συναισθήματα που έβγαιναν μέσα από το υποσυνείδητο και εξέφραζαν το πιο αληθινό κομμάτι του εαυτού όλων μας. Για να φτάσουμε στο συλλογικό αποτέλεσμα, το συλλογικό ποίημα: 

 "Δεν έχουμε φτάσει ως το τέλος” 

“Τα ηλιοβασιλέματα κρατάνε περισσότερο τον Αύγουστο

Παρατηρητήριο της σκέψης τα βουνά μας

βάρκα στη λίμνη οι πόθοι μας

γιοφύρι αψιδωτό κάθε ματιά μας

Και συναντιόμαστε ξανά

Ελλάδα μάνα

Εκεί 

στην κορυφή με τον σταυρό τον ξύλινο

Εκεί όπου ο ποιητής 

αγναντεύει τη θέα από ψηλά

γράφει στον χρόνο

και υμνεί τις παπαρούνες του βυθού

Δεν έχουμε ακόμα φτάσει ως το τέλος 

Από αύριο

τα σφάλματά μας θενά γίνουν 

δύναμη και ζωή

Οι θάλασσές μας, τα λαγκάδια μας

θα ημερέψουνε τον κόσμο 

Εμείς, μάνα Ελλάδα μου

θα ξημερώνουμε μαζί τα ηλιοβασιλέματα!"

Φύση, ιστορία, άνθρωποι, πολιτισμός, πίστη, πατρίδα, ψυχή είναι τα εφαλτήρια της σκέψης και της μνήμης, των ονείρων και των ελπίδων των παιδιών μας τα οποία με έναν αγνό και άδολο αυθορμητισμό ανακαλύπτουν την ποίηση, ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους. 

Από τη θέση του Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Παραβόλας θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την κ. Χρυσούλα Αλεξάνδρου, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων της Κύπρου  και ποιήτρια για την εξαιρετική μαεστρία με την οποία καθοδήγησε το Βιωματικό Ποιητικό Εργαστήρι προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία αναζήτησης και δημιουργικότητας για μικρά και μεγάλα παιδιά….

Τους συναδέλφους Διευθυντές του Γυμνασίου Αγίου Κωνσταντίνου και Γενικού Λυκείου Θέρμου, κ. Σκιαδά Γρηγόριο και Τίγκα Ούλλα αντίστοιχα για την άψογη συνεργασία μας.

Τους συντονιστές των ομάδων εργασίας των μαθητών μας κ. Κοντοδήμο Δημήτριο και κ. Ταμπάκου Άρτεμη για την οργάνωση και επιμέλεια της όλης δράσης. 

Τους Συμβούλους Εκπαίδευσης κ. Δημήτριο  Ρηγογιάννη και Νάκο Κωνσταντίνο για την παρουσία τους. 

Θερμές ευχαριστίες και πολλά συγχαρητήρια στη φιλόλογο κ.Ελένη Ιωαννίδου  γιατί χωρίς την δική της υποστήριξη και υπομονή δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Παραβόλας

Αθανάσιος Φ. Σαρδέλης




Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:44 pm


(video) Ξεκίνησε ορφανή από το Καινούργιο και διέπρεψε στην Αμερική

Η συγκλονιστική

ιστορία της Ιωάννας Φλώρου: Μια ορφανή κοπέλα από την Ελλάδα που νίκησε τη φτώχεια και διέπρεψε στην Αμερική ως καθηγήτρια βιολογίας.

Η Ιωάννα γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας, έμεινε ορφανή από τον πατέρα της και στην τρυφερή ηλικία των 6 ετών μετακόμισε στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή. Εκεί χάνει και τη μητέρα της κι έτσι αναγκάστηκε να φύγει για την μακρινή Αμερική όπου συνέχισε τις σπουδές της και αρίστευσε. Τελείωσε από το Πανεπιστήμιο Northeastern ως Βιολόγος. Σε νεαρή ηλικία γνωρίζει τον Φιλέλληνα Αμερικανό σύζυγό της David Phelps και μαζί συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Temple Πανεπιστήμιο Φιλαδέλφεια με ειδικότητα Κυτταρική και Μοριακή Βιολογία. Έπειτα ακολουθούν την μετεκπαίδευσή τους στη Βοστώνη στο Harvard (Associate Professor) και ολοκληρώνει την διδακτική της καριέρα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Πενσυλβανίας (Full Professor) Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια που με το έργο της γεμίζει με υπερηφάνεια τους Ελληνες του Εξωτερικού ως απόδειξη της Ελληνικής ψυχής και του Αιέν Αριστεύειν.

Η κα Φλώρου, αφοσιώθηκε στην καριέρα της ως Καθηγήτρια αγγίζοντας τις ζωές των φοιτητών της και αφήνοντας το δικό της στίγμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η εμπνευστική ιστορία είναι μια μαρτυρία της ανθεκτικότητας, της ανθρώπινης δύναμης και του Αθάνατου Ελληνικού πνεύματος.

Δείτε το αφιέρωμα στο κανάλι Greek Village Life

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 9:00 pm


Σημαντική διάκριση μαθήτριας του Επερινού ΕΠΑΛ Αγρινίου στην Οικονομική Ολυμπιάδα


«Έπαινο απέσπασε η μαθήτρια του σχολείου μας, Φανή Μπλαχούρα , η οποία συμμετείχε στο Σχολικό Γύρο της 4ης Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας, προκρίθηκε στην επόμενη φάση και έλαβε την υψηλότερη βαθμολόγια μαθητή/τριας ΕΠΑΛ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπό την καθοδήγηση των Οικονομολόγων, κ. Γκανιάτσα Αλέξη και κ. Μήτσου Ελένης.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα είναι ένας διεθνής διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου της Ελλάδας και του εξωτερικού και διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και με την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, φιλοδοξώντας να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των μαθητών και των μαθητριών στο πεδίο των οικονομικών.

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Καθηγητών συγχαίρουν την μαθήτρια της Γ΄ Τάξης για τη σημαντική διάκριση και της εύχονται καλή επιτυχία στην επόμενη φάση της Οικονομικής Ολυμπιάδας.»,αναφέρει ανακοίνωση του σχολείου.

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 8:27 pm


Αγρίνιο: Επιμορφωτικό εργαστήριο στο ΤΕΕ για την τεχνολογία BIM (Building Information Modeling)

Το ΤΕΕ

τμήμα Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σας προσκαλεί σε Εισαγωγικό Επιμορφωτικό Εργαστήριο για την τεχνολογία BIM (Building Information Modeling) την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024,ώρα έναρξης 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ,Πάνου Σούλου 11, Αγρίνιο.



Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 6:54 pm


Παναιτωλικός :Η αποστολή του αγώνα με τον Αστέρα


Στην αποστολή του αυριανού εκτός έδρας αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης συμμετέχουν οι ποδοσφαιριστές: Μπακάκης, Ταμπίντζε, Οικονόμου, Καρέλης, Μπελεβώνης, Χουάνπι, Χατζηθεοδωρίδης, Τσάβες, Φρ. Ντουάρτε, Λομόνακο, Μπουζούκης, Παπαζώης, Ντίας, Τορεχόν, Μπ. Ντουάρτε, Στεργιάκης, Πέρες, Μαυρίας, Τσιγγάρας, Πέδρο, Μαλής, Λιάβας.


Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 6:29 pm


Με τον Χρυσό Σταυρό της Μητρόπολης τίμησε ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός την Ουρανία Λανάρα

Την Ορθόδοξη

Φιλανθρωπική Ιεραποστολική και Πολιτιστική Αδελφότητα «Η Αγία Φιλοθέη» επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024.

Ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Ουρανία Λανάρα, προκειμένου να της επιδώσει ο ίδιος την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση, τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως, με τον οποίο η τοπική μας Εκκλησία τίμησε την εκπαιδευτική της προσφορά και το πολυσχιδές έργο της στην εκπαίδευση, στην επιστήμη της Παιδαγωγικής, στο κατηχητικό και νεανικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε την κ. Λανάρα, εξήρε τον ιεραποστολικό της ζήλο, τον δυναμισμό της, το συγγραφικό της τάλαντο, την θυσιαστική αγάπη και προσφορά της στην Εκκλησία και συζήτησε μαζί της για την πορεία, το μέλλον και την συνέχεια της Αδελφότητος «Η Αγία Φιλοθέη».

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας 

της  Ιεράς  Μητροπόλεως


Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 2:57 pm


Ε.Μ.Υ.: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Η "Ωκεανίς" αγρίεψε την Τριχωνίδα (φωτο-βίντεο) | Kainourgiopress

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα Παρασκευή (19-04-24) νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο Σάββατο (20-04-24) το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.


Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Παρασκευή (19-04-24)

α. Από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Πελοπόννησο και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (ν. Φθιώτιδας).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Αύριο Σάββατο (20-04-24)

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα Παρασκευή (19-04-24) έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Ανατολική Θεσσαλία

Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)

Νότια Πιερία

Βόρεια Εύβοια

Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)

Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Η επικαιροποίηση των εκτάκτων δελτίων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 2:52 pm


Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου :Το Πασχαλινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων

Το ωράριο
των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα, όπως ανακοινώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου 


Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 1:08 pm


Πασχαλινό bazaar από την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου

Οι φίλες-εθελόντριες

της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου φιλοτέχνησαν με φαντασία, αγάπη και μεράκι πασχαλινές λαμπάδες για το καθιερωμένο μας Πασχαλινό Βazaar. 

Σας περιμένουμε όλους με χαρά να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας και να στηρίξετε το

έργο μας!

Από την Δευτέρα 22/04/2024 έως και την Μ. Πέμπτη 02/05/2024 και ώρες 9:00-13:30 (πρωί) και 6:00-21:00 (απόγευμα)

Σημείο πώλησης: Πλ. Δημοκρατίας, δίπλα από το Hondos Center (πρώην κέντρο τύπου)

Αγοράζοντας μια λαμπάδα συμβάλετε και εσείς στις θεραπείες των Γενναίων Παιδιών!

Για την Τ.Δ.Ε.

Η Πρόεδρος

Λαμπρινή Κολοβού

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 1:06 pm


Αγρίνιο: 15χρονη χτύπησε την αδερφή της μέχρι λιποθυμίας

Αποτέλεσμα εικόνας για agriniolike αστυνομια

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Αγρίνιο, μια 15χρονη, για ενδοοικογενειακή βία, σωματική βλάβη και σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων, διότι άσκησε βία στην 17χρονη αδερφή της, χτυπώντας την με τα χέρια (γροθιές) και τα πόδια στο σώμα, ενώ η 17χρονη από τα χτυπήματα, έχασε τις αισθήσεις της. Επιπλέον, η συλληφθείσα απείλησε την αδερφή της, προκαλώντας της τρόμο και ανησυχία.

Οι ανήλικες παρελήφθησαν από την μητέρα τους,όπως αναφέρει η ενημέρωση της Αστυνομίας.

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 12:56 pm


Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη οι εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα


Με μια σειρά εκδηλώσεων και παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, τιμάται η 200η επέτειος από τον θάνατο του μεγάλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, αύριο Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τις οποίες έχει συνδιοργανώσει ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σε συνεργασία με την Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρείας της Ελλάδας και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, είναι το εξής:

«Αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα, 200 Χρόνια από τον Θάνατο του»

10:15 π.μ.: Αγώνας Δρόμου Μνήμης Λόρδου Βύρωνα για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του, με την συμμετοχή μαθητών – μαθητριών των Γυμνασίων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Δρόμος χιλίων μέτρων με αφετηρία τον Κήπο των Ηρώων και τερματισμό στο Μνημείο του, τόπο που άφησε την τελευταία πνοή του στις 19 Απριλίου 1824, εκεί όπου το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1924 ανήγειρε μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, έργο του γλύπτη Αντώνιου Σώχου (πλησίον Παλαμαϊκής Σχολής)

11:00 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα

11:30 π.μ.: Εγκαίνια Εκθέσεων από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Μουσειακή Έκθεση «Η Ζωή και το Έργο του Λόρδου Βύρωνα – Η Σχέση του με την Ελλάδα και το Φιλελληνικό Κίνημα» στο Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό της Βυρωνικής Εταιρείας, σε συνδιοργάνωση με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Φωτογραφική Έκθεση «…κοίταξε γύρω σου και διάλεξε τον τόπο σου…» της φωτογράφου κας Μαρίας Στέφωση, στην Βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας.

Ζωγραφική Έκθεση «Ατενίζοντας την μορφή του Λόρδου Βύρωνα» έργα Καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Ελλάδας, Σκωτίας, Κοπεγχάγης, στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου της Βυρωνικής Εταιρείας.

5:30 μ.μ.: Λυρική παράσταση με άριες από τις Όπερες, «Οι Τελευταίες Ημέρες του Βύρωνα» και «Ο Κουρσάρος» σε συνδιοργάνωση με το Institute of Digital Archaeology (IDA) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Κτίριο Χρυσογέλου)

Άριες από την Όπερα «The Last Days of Byron» παρουσιάζονται σε παγκόσμια πρεμιέρα παραγγελθείσα από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για να παρουσιασθεί στο Μεσολόγγι την ημέρα θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα.

Θα ακολουθήσουν άριες από την Όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «II Corsaro» βασισμένη στο ποίημα του Βύρωνα The Corsair (1814).

Ερμηνεύουν οι Βρετανοί Σολίστ, Natalia Quiroga Romero, Σοπράνο και Gustavo Vita, Βαθύφωνος. Την εκδήλωση χαιρετίζει ο Διευθυντής και Ιδρυτής του Institute of Digital Archaeology (IDA), Dr. Roger Michael.

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 8:46 am


Δυτική Ελλάδα: 1230 μαθητές Γυμνασίων συμμετείχαν στο Θεματικό Πάρκο «Χτίζουμε τοίχο στη νεανική παραβατικότητα»


 Το Θεματικό Πάρκο λειτούργησε από τις 27 Μαρτίου έως και τις 18 Απριλίου στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο. Συνολικά (1230) μαθητές Γυμνασίων της Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν στο Θεματικό Πάρκο «Χτίζουμε τοίχο στη νεανική παραβατικότητα», που λειτούργησε από από τις 27 Μαρτίου στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι και ολοκληρώθηκε σήμερα 18 Απριλίου στη Ναύπακτο. Στο Θεματικό Πάρκο περιλαμβάνονται τρεις βιωματικές – διαδραστικές
δραστηριότητες, εκπαιδευτικού περιεχομένου, ώστε να δημιουργούν τα κατάλληλα ερεθίσματα στα παιδιά για τη νεανική παραβατικότητα:
Πιο συγκεκριμένα οι δραστηριότητες είναι:


Δραστηριότητα 1η : Νέοι και Παραβατικότητα, με εισηγητές Αξιωματικούς
της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δραστηριότητα 2η : Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων– on line παιχνίδι (VR)
εικονικής πραγματικότητας, με εισηγητές Αξιωματικούς της Ελληνικής
Αστυνομίας και
Δραστηριότητα 3η : Βιωματικό παιχνίδι: Συνομιλώντας με τον θύτη, θύμα, θεατή από Ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας
Οι εκπαιδεύσεις στο Θεματικό Πάρκο πραγματοποιήθηκαν από Αξιωματικούς και Ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας. Το θεματικό πάρκο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη
Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, υπό την Αιγίδα των Δήμων Πύργου, Πατρεών και Αγρινίου και του Παπαχαραλάμπειου Εθνικού Σταδίου.

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 8:30 am


Έντομό αντίδοτο σε δέντρα: Στην Κ.Μυρτιά Θέρμου η πρώτη δοκιμή από το Μπενάκειο Φυτολογικό Ίδρυμα


Μια ανάρτηση της Δευτέρας (15/4/2024)του δημοτικού συμβούλου Αγρινίου (προερχόμενου από το Καινούργιο) Πάνου Μυζήθρα, ήρθε να φέρει μια νότα αισιοδοξίας σχετικά με ένα ζήτημα που ταλανίζει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ευρύτερα της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, εκείνο της έξαρσης ενός οργανισμού(έντομο καραντίνας) που καταστρέφει τον φλοιό των εσπεριδοειδών, καθιστώντας τον μαύρο και απωθητικό για κατανάλωση και εμπορία.

Όπως ενημέρωσε σε λογαριασμό του στα social media ο κ. Μυζήθρας έγινε στην Κάτω Μυρτιά μια ενημέρωση, μετά από πρωτοβουλία του δήμου Θέρμου και με τη συμμετοχή του δημάρχου Σπύρου Κωνσταντάρα, μια σημαντική ενημέρωση για τον «μαύρο ακανθώδη-αλευρώδη»-όπως λέγεται ο εν λόγω βιολογικός παράγοντας- από τον καθηγητή/ εντομολόγο του Μπενάκειου Ιδρύματος κ. Παναγιώτη Μυλωνά, ενώ στη συνέχεια υπήρξε έγινε τοποθέτηση (εναπόθεση) ενός ωφέλιμου μύκητα που αναμένεται να καταπολεμήσει τον μαύρο ακανθώδη και στην περιοχή μας. Στην ουσία, δηλαδή, ενός αντι-μύκητα που είναι αποτέλεσμα εργαστηριακών ερευνών από το Μπενάκειο Φυτολογικό Ίδρυμα(ΜΦΙ), έρευνες που κράτησαν αρκετά χρόνια.

Ο συγκεκριμένος αντι-μύκητας απομονώθηκε το 2022 ως ωφέλιμος παράγοντας μετά από επισκέψεις που είχαν προηγηθεί σε αφρικανικές χώρες, την Ιαπωνία και αλλού όπου είχε εμφανιστεί ο «ακανθώδης» αρχικά, αλλά αργότερα εξέλειψε. Το 2018 στην Ελλάδα, όμως, σημειώθηκε έξαρση και άρχισαν να προσβάλλονται μαζικά εσπεριδοειδή στη χώρα και τα τελευταία χρόνια κάνοντας ειδικά πορτοκαλιές και λεμονιές να έχουν μια πολύ άσχημη εμφάνιση. Η πρώτη εναπόθεση του ωφέλιμου «αντιδότου» έγινε στην Ελλάδα στην Κέρκυρα τον περασμένο Οκτώβριο με τα αποτελέσματα να αναμένονται για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, παρότι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκε ότι ο μύκητας υποχωρεί σημαντικά με την χρήση του αντι-μύκητα.

Είναι προφανές ότι αυτή η πρώτη φορά που εναποτέθηκε ο ωφέλιμος μύκητας στην περιοχή μας στην Κάτω Μυρτιά είναι σημαντική, ενώ ο καθηγητής Π. Μυλωνάς ανακοίνωσε ότι το ίδιο θα γίνει και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. «Θεώρησα ότι πρέπει να δοθεί μια έκταση στην πρωτοβουλία του δήμου Θέρμου, προσωπικά δεν έχω πολλά δέντρα στο Καινούργιο αλλά με ενδιαφέρει πολύ το θέμα και πιστεύω ότι κάτι πρέπει να μπορούμε να πούμε και στους καλλιεργητές στο δήμο Αγρινίου όσοι έχουμε εκλεγεί σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε στη «Συνείδηση» ο δημοτικός σύμβουλος, Πάνος Μυζήθρας.

Η ασθένεια των εσπεριδοειδών είχε φτάσει πρόσφατα, τον Φεβρουάριο και στην κεντρική πλατεία του Θέρμου, κάνοντας τις νεραντζιές κατάμαυρες. Ο χαρακτηρισμός «έντομο καραντίνας» δεν λέει πολλά στο ευρύ κοινό αλλά προσβάλει εσπεριδοειδή, αμπέλια, αχλαδιές καθώς και καλλωπιστικά φυτά. Η ζημιά που προκαλείται από τον συγκεκριμένο οργανισμό είναι μεγάλη, καθώς το φύλλωμα και ο καρπός σε πορτοκάλια, νεράντζια, λεμόνια, μανταρίνια μαυρίζουν εντελώς.

«Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει έγκαιρα και έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των ΔΑΟΚ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για την ενημέρωση των παραγωγών για τη διαχείριση του εντόμου “Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης”», ενημέρωνε πρόσφατα ο υπουργός ΥΠΑΑΤ Λ. Αυγενάκης, τονίζοντας ότι η καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η χρήση των διαθέσιμων εντομοκτόνων δεν έχει καλά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το υπουργείο, έχει διαπιστωθεί πως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της στοχευμένης βιολογικής καταπολέμησης, με την εισαγωγή και εξαπόλυση υμενοπτέρων παρασιτοειδών.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου και μηλοειδών της χώρας, έχει εισηγηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 αντίστοιχη διαδικασία καθώς έχει αποδειχθεί ότι παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Έτσι, ζητήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος “Περιορισμός της εξάπλωσης του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη”, διάρκειας τριών ετών, συνολικού προϋπολογισμού 228.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε και υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα, από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο βρίσκεται στη φάση των πρώτων πειραματικών εξαπολύσεων των παρασιτοειδών του εντόμου. Σε όσες περιοχές εφαρμόσθηκε, όπως η Κέρκυρα και η Άρτα, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί του αλευρώδη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα για την εφαρμογή της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης του Ευρωπαϊκού & Μεσογειακού Οργανισμού για την Προστασία των Φυτών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ)

Το ΜΦΙ είναι το πρώτο ιδρυθέν ερευνητικό Ινστιτούτο της χώρας (1929) με ευρεία επιστημονική βάση σε θέματα φυτοϋγείας, φυτοπροστασίας, εκτίμησης επικινδυνότητας και ασφαλούς χρήσης γεωργικών φαρμάκων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ασφάλειας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων. To ΜΦΙ με τη συσσωρευμένη και την εξειδικευμένη γνώση του παρέχει υπηρεσίες που το καθιστούν θεματοφύλακα της ποιότητας, της ασφάλειας και της αειφορικής ανάπτυξης στη γεωργία με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, υποστηρίζοντας την ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη, εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).

*Ο καθηγητής Παναγιώτης Μυλωνάς είναι εντομολόγος και έχει την Επιστημονική Διεύθυνση Εντομολογίας & Γεωργικής Ζωολογίας, όντας Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΜΦΙ. Είναι Γεωπόνος και κάτοχος διδακτορικού από το Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα Συνείδηση-sinidisi.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 8:24 am


Ξεκίνησαν οι έλεγχοι υδάτων σε παραλίες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας


Με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την κολύμβηση και την επισκεψιμότητα ακτών και παραλιών, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ξεκίνησε την υγειονομική αναγνώριση των θαλάσσιων ακτών κολύμβησης.

Μέχρι και σήμερα οι υπηρεσίες της ΠΔΕ έχουν προβεί στη δειγματοληψία των θαλάσσιων υδάτων των πιο κεντρικών ακτών των Δημοτικών Ενοτήτων, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αστακού, Αλυζίας και Αμφιλοχίας.

Η διαδικασία αυτή, που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, εκκίνησε φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους. Στόχος των υπηρεσιών της ΠΔΕ είναι η διασφάλιση της ποιότητας των υδάτων της Αιτωλοακαρνανίας έτσι ώστε να της απολαμβάνουν ασφαλώς κάτοικοι και επισκέπτες.

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 8:21 am


«Δώσε αίμα για έναν κόσμο πιο υγιή»: Αύριο η Εθελοντική αιμοδοσία στο Αγρίνιο


Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου διοργανώνουν και σας προσκαλούν στην Πασχαλινή Εθελοντική Αιμοδοσία την Παρασκευή 19 Απριλίου από τις 08.00 έως τις 15.00 στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου Παναγοπούλου 4 (Συντριβάνι) στο Αγρίνιο.

Στην εορταστική μας δράση συμμετέχει ο Σύλλογος Γονιών παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “ΦΛΟΓΑ” με bazaar με Πασχαλινά είδη.

Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε γιορτινό κλίμα για να προσφέρουμε το καλύτερο και το πιο ουσιαστικό δώρο του Πάσχα στους συνανθρώπους που μας χρειάζονται. Είναι στο αίμα μας να χαρίζουμε ζωή και χαμόγελα!

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΣΗ:

ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ- ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Καλούμε όλους τους συνανθρώπους μας να δείξουν έμπρακτα την Αγάπη τους προσφέροντας ΑΙΜΑ – «Δώρο Ζωής».

Παρακαλούνται οι εθελοντές να έχουν μαζί τους ταυτότητα και ΑΜΚΑ.

Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία και χαρές!

Ευχαριστούμε θερμά τους Χορηγούς μας:

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 11:31 pm


Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας: Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και για το συνεδριο της ΟΛΜΕ

Ανακοίνωση

εξέδωσε η Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας για τις επικείμενες εκλογές.:

Το Δ.Σ. της Β ́ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας προσκαλεί όλους τους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές στην τακτική ετήσια εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ένωσης την Τρίτη 23 Απριλίου στις 6μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου και 6ου Γυμνασίου Αγρινίου και στην ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της Β ́ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΟΛΜΕ που θα γίνει την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 σε δύο εκλογικά κέντρα: στο Αγρίνιο, στον Παλαιό σταθμό του τρένου και στην Αμφιλοχία , σε αίθουσα του ΕΠΑΛ Αμφιλοχίας από τις 12:00 π.μ. έως 18:00 μ.μ.

Τρίτη 23 Απριλίου 2024: Γενική Συνέλευση στην Αίθουσα αίθουσα του 2ου και 6ου Γυμνασίου Αγρινίου

* Εκλογή Προεδρείου Συνέλευσης

* Έκθεση Ε.Ε. - Οικονομικός Απολογισμός

* Εκλογή εφορευτικής επιτροπής

* Κριτική στα πεπραγμένα

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024: Ψηφοφορία

* Η ψηφοφορία διαρκεί από 12:00 μ.μ. έως 18:00 μ.μ.

* Η ετήσια συνδρομή 25 ευρώ. Οι συνάδελφοι που με Υπεύθυνη Δήλωση εντάχθηκαν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών δεν πληρώνουν συνδρομή για να ψηφίσουν, αφού γίνεται μηνιαία κράτηση του ποσού των 2,10 ευρώ για ΟΛΜΕ -ΑΔΕΔΥ -ΕΛΜΕ .

• Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι από τα 25 ευρώ της συνδρομής κάθε συναδέλφου τα 15 ευρώ αποστέλλονται στην ΟΛΜΕ . Συνάδελφοι, γνωρίζουμε πως η οικονομική κατάσταση των οικογενειών μας γίνεται ολοένα και πιο δυσχερής. Και για την ΕΛΜΕ μας, όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η παρουσία όλων σας στις εκλογές είναι απαραίτητη για να συνεχίσει η ΕΛΜΕ να υπάρχει και για να σας εκπροσωπεί.

• Οι υποψηφιότητες για Δ.Σ. - Ε.Ε. και για το συνέδριο της ΟΛΜΕ θα γίνονται δεκτές στο mail της Β ́ Ε.Λ.Μ.Ε. μέχρι την Παρασκευη 19/04/2024 και ώρα 20:00 μ.μ. Καμιά υποβολή υποψηφιοτήτων δεν θα γίνει δεκτή μετά την παραπάνω ημερομηνία.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν τον Σύλλογο Διδασκόντων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β ́ ΕΛΜΕ ΑΙΤ /ΝΙΑΣ


Πρόεδρος                    Ο Γεν . Γραμματέας


Βαγγέλης Τσούκας       Βασίλης Βαρέλης

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 10:37 pm


Αγρίνιο: Έκθεση αγιογραφίας της Σπυριδούλας Τσιρώνη


Την Τετάρτη 24 Απριλίου και ώρα 7,30 μ.μ. εγκαινιάζεται στην Παλαιά Δημοτική Αγορά (πλατεία Δημάδη) η έκθεση αγιογραφίας της Σπυριδούλας Τσιρώνη.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Θεολόγος Ευαγγελία Λύσσαρη στο έντυπο της έκθεσης, «…τα έργα που εκτίθενται έχουν σαφείς αναφορές στην Κρητική περισσότερο αλλά και στη Μακεδονική σχολή, σε μια προσπάθεια πιστής ακολουθίας για να εκφραστεί μέσω των χρωμάτων, ευλάβεια και αρμονία συνδυασμένα και με απώτερο στόχο να πραγματωθεί η καθαρά πνευματική αποστολή των μορφών.»

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 12/05/2024.

Ώρες επισκέψεων:

Δευτέρα έως Σάββατο: 10:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00,

Κυριακή: 11:00-13:00, αργίες κλειστά

Βιογραφικό

Η Σπυριδούλα Τσιρώνη γεννήθηκε το 1970 στη Μελβούρνη Αυστραλίας και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Μετά την ολοκλήρωση των παιδαγωγικών σπουδών της ασχολήθηκε με αυτό που την έλκυε από μικρή ηλικία, τη ζωγραφική. Είναι απόφοιτη της Σχολής Βυζαντινής Σχολής Αγιογραφίας της Ι. Μ. Πειραιώς με ειδικότητα στην Αγιογραφία – Ζωγραφική. Παρακολούθησε μαθήματα ελευθέρου σχεδίου στο Εργαστήριο «Κώστας Τσίγκρης» καθώς και σεμινάρια εικαστικού ενδιαφέροντος. Εδώ και 20 χρόνια αγιογραφεί Ιερούς Ναούς σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα αλλά και το εξωτερικό. Έχει διακοσμήσει επαγγελματικούς χώρους με χρήση διαφόρων υλικών ενώ έχει παραδώσει μαθήματα Ζωγραφικής – Αγιογραφίας σε ιδιωτικό χώρο στο Αγρίνιο και στον πολιτιστικό χώρο «ARTηρία».

Από το 2014 μέχρι σήμερα διδάσκει Αγιογραφία στο Εικαστικό Εργαστήρι του δήμου Αγρινίου.

Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές εκθέσεις στη Γερμανία (2002), στη Σαντορίνη (2006), ενώ συμμετείχε με έργα ζωγραφικής και αγιογραφίας στην έκθεση «11 φίλοι στην Πάρο» (2009), στην αίθουσα τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Λευκαδίων (2010) και σε ατομική έκθεση ζωγραφικής – αγιογραφίας (2014) στον πολιτιστικό χώρο «ARTηρία» στη Λευκάδα. Το 2024 παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στο Αγρίνιο με τίτλο «Εν αήχω φωνή» στο κτίριο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς της πόλης.

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 10:36 pm


Αγρίνιο: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης ηλεκτροφωτισμού στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως(πρ. Καρπενησίου)

 

Ολοκληρώθηκαν

οι εργασίες για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Τα νέα φωτιστικά LED παρέχουν υψηλότερη ενεργειακή  απόδοση, με μείωση του κόστους λειτουργίας και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Πρόκειται για το έργο “Επέκταση δικτύων δημοτικού φωτισμού & Αποκατάσταση / Αναβάθμιση παλαιών & κατεστραμμένων δικτύων” που υλοποιείται σε περιοχές του Δήμου Αγρινίου όπου το δίκτυο, λόγω παλαιότητας και φθορών, παρουσιάζει  έντονα προβλήματα συντήρησης.

H ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα φωτισμού σε ακόμη περισσότερες  γειτονιές του Δήμου Αγρινίου, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου :

«Εκσυγχρονίζουμε το δημοτικό φωτισμό και ταυτόχρονα εξοικονομούμε ενέργεια και πόρους προς όφελος της κοινωνίας. Εργαζόμαστε εντατικά τα τελευταία χρόνια για να προσφέρουμε  σύγχρονες υποδομές και καλύτερη καθημερινότητα στους Αγρινιώτες.  Η μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα του φωτισμού θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τη μετακίνηση και θα εμπεδώσει ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας σε μικρούς και μεγάλους».




Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 10:33 pm


Καινούργιο:Ενημέρωση για την εθελοντική αιμοδοσία στα δημοτικά σχολεία και στο ΕΠΑ.Λ(φωτο)

Μια εξαιρετικά

σημαντική δράση έγινε σήμερα στα δημοτικά σχολεία και στο ΕΠΑ.Λ Καινουργίου για την  σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας σε συνεργασία του Σ.Ε.Α Καινουργίου «Η Χρυσοχεριά» με την Επισκέπτρια Υγείας κ.Αντωνία Φωτίου.

Αναλυτικά η ανάρτηση από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καινουργίου «Η Χρυσοχεριά»:

 «Ημέρα χαράς και αισιοδοξίας!

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία. 

Πρόγραμμα συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας ,με συντονίστρια την επισκέπτρια υγείας κ.Αντωνία Φωτίου .

Η παρουσίαση έγινε στους μαθητές των Δημοτικών σχολείων και του ΕΠΑ.Λ Καινουρίου.

Ενθουσιασμένοι πολύ οι μικροί μας φίλοι με εύστοχες ερωτήσεις καθώς η μεταδοτικότητα της κυρία Φωτίου τους καθήλωσε!

Να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους διευθυντές του 1ου Δημοτικού Σχολείου  ,του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του ΕΠΑΛ Καινουρίου για την συμμετοχή και την βοήθεια.

Αισιόδοξοι οτι σπείραμε σποράκια που τα επόμενα χρόνια θα ανθίσουν!»






Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 9:10 pm


Θέρμο: Εθελοντική δράση δενδροφύτευσης στον αύλειο χώρο του Μύλου της Κασσάνδρας


Το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας και Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) διοργανώνει την εθελοντική δράση Δενδροφύτευσης αύλειου χώρου του Μύλου της Κασσάνδρας την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 στις 09:00 π.μ.

Στη δράση συμμετέχουν νέοι της περιοχής μας, μαθητές του Γυμνασίου Θέρμου. Καλούμε επίσης κατοίκους και φορείς της περιοχής μας να πλαισιώσουν την δράση με εθελοντική εργασία.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαισίου του βρώσιμου δάσους (food forest) με συμμετοχικό τρόπο.

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες όσοι έχουν και μπορούν να φέρουν τσαπιά και τσάπες για τη δενδροφύτευση καθώς να έχουν μαζί τους και γάντια.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια υλοποίησης του έργου η Τέχνη της Άλεσης με Συγχρηματοδότηση από το European Solidarity Corps(Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης)

#escproject #europeansolidaritycorps

Η ομάδα του Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ. (Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου)

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 9:00 pm


Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

 


Αύριο
Παρασκευή (19-04-24) βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, συνοδευόμενο από 

μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, σε περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 1:39 pm


Καινούργιο:Χάθηκε κινητό IPHONE 14


Χάθηκε στο Καινούργιο σήμερα το πρωί κινητό μάρκας IPHONE 14 χρώματος μαύρου με θήκη γαλάζια, στην διαδρομή από το δημοτικό γήπεδο Καινουργίου ως τις στροφές στην είσοδο του χωριού.

Παρακαλείται όποιος-α το βρει (ακόμη και σπασμένο)να επικοινωνήσει με το 6978945811.

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 8:58 am


Αγρίνιο: Σημαντική ημερίδα για το Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας(φωτο)


Με την συμμετοχή πολλών πολιτών,εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η  ημερίδα με θέμα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που  διοργάνωσε η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 
 στην Αίθουσα Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας,.


Οι εργασίες ξεκίνησαν περί τις  19:30 και αναλύθηκαν τέσσερις ενότητες που αφορούν: 

Εγγειοβελτιωτικά έργα & ΠΑΑ

Η οικοτεχνία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Το ΠΑΑ ως κύριος μοχλός Αγροτικής Ανάπτυξης

Χρηματοδοτικά εργαλεία επιχειρήσεων της πρωτογενούς παραγωγής.

Επίσης έγινε και η παρουσίαση του προγράμματος «Μεταποίηση - εμπορία γεωργικών προϊόντων του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027» από την Προϊσταμένη του Τμήματος Υλοποίησης του ΠΑΑ της Π.Ε. Αιτ/νιας Γεωργία Κολοβού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας κατά τον χαιρετισμό του τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της ημερίδας καθώς συμμετέχουν καταρτισμένοι  ομιλητές . 

Η Δυτική Ελλάδα στηρίζεται στον Αγροτικό τομέα που αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της περιφέρειας όμως οι συνθήκες για τους αγρότες και τους παραγωγούς άλλαξαν ,η παραγωγική διαδικασία βασίζεται σε νέους τρόπους καλλιέργειας ,στη χρήση της νέας τεχνολογίας,  και η Π.Δ.Ε θα είναι δίπλα στους αγρότες και στους παραγωγούς, για την ενημέρωση και την εκπαίδευση, καθώς και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων.


Εγγειοβελτιωτικά έργα & ΠΑΑ

Στουρνάρας Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων & Εδαφοϋδατικών πόρων του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Η οικοτεχνία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Βλάχος Σάββας, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής  Ελλάδας

Το ΠΑΑ ως κύριος μοχλός Αγροτικής Ανάπτυξης

Παπαθανασίου Βασίλειος, Προϊστάμενος Τμήματος Συντονισμού & Υλοποίησης του ΠΑΑ της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΕ 

Χρηματοδοτικά εργαλεία επιχειρήσεων της πρωτογενούς παραγωγής.

Μαυρομμάτη Αθανασία, Επικ. Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης
& Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών.













Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 8:46 am


Ανακοίνωση δήμου Αγρινίου για κλαδέματα: «Καθαρή πόλη – συμμετέχουμε όλοι»

Η Διεύθυνση

Καθαριότητας του Δήμου Αγρινίου εφιστά την προσοχή ενόψει αντιπυρικής περιόδου και παρακαλεί τους πολίτες να ενημερώνουν την υπηρεσία για τα κλαδέματα από κήπους και αυλές πριν τα εναποθέσουν δίπλα στους κάδους.


Οι πολίτες πρέπει κατόπιν ενημέρωσης με τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλ 15194 (χωρίς χρέωση) και εφόσον έχουν ελαχιστοποιήσει τον όγκο των κηπευτικών απορριμμάτων με περίδεση (ανθεκτικό σκοινί ή σύρμα) να τα εναποθέτουν στο πεζοδρόμιο δίπλα στους κάδους την ημέρα και ώρα αποκομιδής που θα τους ανακοινωθεί από το υπεύθυνο Τμήμα Αποκομιδής της Δ/νσης Καθαριότητας.

Με αυτό τον τρόπο δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία οχημάτων ή πεζών και βελτιώνεται η εικόνα της πόλης μας.

Σε περίπτωση εναπόθεσης επί του πεζοδρομίου χωρίς συσκευασία (χύμα) επιβάλλεται σχετικό τέλος και πρόστιμο σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Αγρινίου.

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 10:06 pm


Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου και Αγρυπνία στην Αγία Ελεούσα


Ανακοίνωση
Από την Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσης ανακοινώνεται ότι, την Παρασκευή 19 Απριλίου το βράδυ, θα τελεσθεί η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου και Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη Οσίου Θεοδώρου του Τριχινά και Ζακχαίου Αποστόλου.

Η Ιερά Αγρυπνία θα ξεκινήσει 09:00 μ.μ. και θα τελειώσει 00:30 π.μ.


Πληροφορίες το τηλέφωνο της Μονής : 2632022386

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 10:00 pm


Καινουργιο - Ειδήσεις και Νέα

Gaming pc καινουργιο - € 800,00 - Vendora

Gaming pc καινουργιο - € 800,00  Vendora

Δημοσιεύθηκε στις 4 April 2024 | 7:50 pm


Lacoste τζιν καινουργιο - € 49,00 - Vendora

Lacoste τζιν καινουργιο - € 49,00  Vendora

Δημοσιεύθηκε στις 21 December 2023 | 12:02 pm


Ενα Καινούργιο Αύριο - Flix

Ενα Καινούργιο Αύριο  Flix

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2023 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καινουργιο





Φιλικοί ιστότοποι: