Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Λαρίσης   »   Λάρισα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Το ΠΟΚΕΛ κόβει την πίτα του για το 2020

Το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας κόβει την πίτα του για το 2020 και προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές), εν ενεργεία ή συνταξιούχους, Δημόσιου ή Ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους φίλους που υποστηρίζουν τις δράσεις του ΠΟΚΕΛ, το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, στις 7:00 το βράδυ, στο «Κτήμα Έλενα», στο 7ο χιλιόμετρο Λάρισας - Αμπελώνα.

Θα γίνει κλήρωση της λαχειοφόρου, που περιλαμβάνει πολλά δώρα, προσφορά από καταστήματα, φίλους και συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Dj Danny (Δανιήλ Μέτσιος).

Πληροφορίες : Αργύρης Γιουρούκης ή Ευδοκία Ποιμενίδου, τηλέφωνα 6957509469 και  6974578900, αντίστοιχα.

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 4:20 pm


Στα δικαστήρια με πρώην συνεργάτη του ο Αλέξης Γεωργούλης

Με σενάριο ταινίας στην οποία θα μπορούσε να έχει πρωταγωνιστήσει μοιάζει η δικαστική πλέον περιπέτεια του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος έπειτα από μια συνεργασία βρέθηκε να οφείλει ποσά σε πιστωτική κάρτα που δεν έβγαλε ποτέ, αλλά και να τον «κυνηγούν» για ακάλυπτες επιταγές ενός μπλοκ για την ύπαρξη του οποίου δεν είχε ιδέα!

Ο πασίγνωστος ηθοποιός, που πλέον ζει στις Βρυξέλλες, διεκδικεί δικαστικά περίπου 120.000 ευρώ από παλιό συνεργάτη του, έναν υπάλληλο τράπεζας και το ίδιο το τραπεζικό ίδρυμα, καθώς -όπως φέρεται να υποστηρίζει- όλα συνέβησαν και με τη «συνδρομή» υπαλλήλου της τράπεζας.

Ο κ. Γεωργούλης μαζί με ένα ακόμη πρόσωπο του στενού του περιβάλλοντος κατέθεσαν αγωγή στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, η οποία συζητήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2019, διεκδικώντας τα χρήματα που αναγκάστηκαν να πληρώσουν για να καλύψουν τις οφειλές αλλά και ένα ποσό για ηθική βλάβη.

Η αρχή του νήματος της ιστορίας βρίσκεται στο μακρινό 2011, όταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του στην Αμερική.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ βρέθηκε στο κατάστημα τράπεζας για να ζητήσει τη διακοπή της πιστωτικής του κάρτας, η οποία σε κάθε περίπτωση έληγε έναν μήνα μετά την επίσκεψή του στο κατάστημα.

Εκεί ενημερώθηκε ότι δεν χρειάζεται να προβεί σε διακοπή, καθώς θα έληγε αυτόματα, εκτός εάν ο ίδιος ζητούσε την ανανέωσή της. Κάπως έτσι έφυγε για την Αμερική, αλλά επιστρέφοντας κάποιους μήνες αργότερα στην Ελλάδα, φέρεται να ενημερώθηκε πως ξαφνικά εμφανίστηκε χρέος 6.400 ευρώ στην ανενεργή, υποτίθεται, κάρτα του.

Αναζητώντας το τι έχει συμβεί, αφού ο ίδιος δεν παρέλαβε ποτέ νέα κάρτα, ούτε υπέγραψε ποτέ για ανανέωσή της, ανακάλυψε ότι τελικά η κάρτα ανανεώθηκε και παρελήφθη από κάποιο άλλο πρόσωπο, καθώς ο ίδιος βρισκόταν στο εξωτερικό.

Οι έρευνες του Αλέξη Γεωργούλη τον οδήγησαν τελικά σε έναν παλιό συνεργάτη του, ενώ -σύμφωνα με όσα ανέφερε στο δικαστήριο ο ίδιος- υπήρξε υπάλληλος της τράπεζας που παραδέχθηκε ότι η υπογραφή στην αίτηση και η παραλαβή της κάρτας έγιναν πράγματι από άλλο πρόσωπο.

Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής υπέβαλε μήνυση σε βάρος του τότε συνεργάτη του, με το ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας να τον καταδικάζει για απάτη κατ’ εξακολούθηση, επιβάλλοντάς του ποινή 4 ετών μετατρέψιμη σε χρηματική.

Ομως η ιστορία δεν τελείωσε με την πιστωτική κάρτα, αφού ο πρώην συνεργάτης του Αλέξη Γεωργούλη φέ - ρεται να προχώρησε και σε άλλες ενέργειες, που κόστισαν ακόμα πιο ακριβά και ενέπλεξαν και πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Αλέξη Γεωργούλη.

Ειδικότερα, ο πρώην συνεργάτης φέρεται να ενεπλάκη και στη λύση εταιρείας του φιλικού προσώπου του ηθοποιού, καταφέρνοντας -σύμφωνα με τις καταγγελίες- να εκδώσει μπλοκ επιταγών στην επωνυμία της επιχείρησης.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας βρέθηκε «κυνηγημένος» από την τράπεζα για «ακάλυπτες» επιταγές ύψους 34.000 ευρώ, αφού ο πρώην συνεργάτης εν αγνοία τους είχε χρησιμοποιήσει σαν… κροίσος το τσεκ επιταγών.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Αλ. Γεωργούλη, πίσω από τις «ακάλυπτες» επιταγές βρισκόταν ο πρώην συνεργάτης του ηθοποιού, ο οποίος σε συνεργασία με τον ίδιο υπάλληλο της τράπεζας και χρησιμοποιώντας τη σφραγίδα της εταιρείας, την οποία είχε στην κατο - χή του για να προβεί σε λύση της, εξέδωσαν το μπλοκ επιταγών.

Οπως υποστηρίζει ο Αλέξης Γεωργούλης, κατάφερε να πάρει πίσω τις πλαστές επιταγές, θέλοντας να βοηθήσει το φιλικό του πρόσωπο, και εξόφλησε τα ποσά.

Στη συνέχεια, παρέδωσε στην τράπεζα τα σώματα των επιταγών και μάλιστα στα χέρια του υπαλλήλου που είχε ανάμειξη στην υπόθεση, χωρίς τότε η πληροφορία αυτή να είναι σε γνώση του Αλέξη Γεωργούλη. Ο υπάλληλος προχώρησε σε καταστροφή των εγγράφων, τα οποία πλέον οι ενάγοντες διαθέτουν σε φωτοτυπία.

Η αγωγή

Με την αγωγή τους, ο Αλέξης Γεωργούλης και το πρόσωπο του στενού του περιβάλλοντος ζητούν το ποσό των 34.000 ευρώ από τις επιταγές που πλήρωσαν, το ποσό των 6.400 ευρώ που έχει χρεωθεί στην πιστωτική κάρτα και η τράπεζα δεν έχει διαγράψει, με αποτέλεσμα ο ευρωβουλευτής να δέχεται συνεχείς οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες, αλλά και 80.000 ευρώ για ηθική βλάβη, καθώς, εκτός από τη μεγάλη περιπέτεια στην οποία μπήκαν, ο ηθοποιός αναγκάστηκε να χάσει δουλειές και συμβόλαια στην Αμερική, αφού έπρεπε να πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα για να βρει λύση στο ζήτημα.

Η περίπλοκη υπόθεση συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, χωρίς την παρουσία του Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος από τον Μάιο του 2019 βρίσκεται στην Ευρωβουλή.

Σοφία Σπίγγου (ethnos.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 4:07 pm


Προχωρά η βελτίωση του οδικού τμήματος Σαραντάπορο έως όρια νομού Λάρισας

Στη δημοπράτηση του έργου της βελτίωσης του οδικού τμήματος από το Σαραντάπορο έως τα όρια του νομού Λάρισας (Σέρβια) προχωρά το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε: «Δημοπρατούμε το έργο της βελτίωσης του οδικού τμήματος από το Σαραντάπορο έως τα όρια του ν. Λάρισας στο Δήμο Ελασσόνας.

Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας προχωράμε στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και ασφαλτόστρωσης του οδοστρώματος προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων.

Είναι έργο χρήσιμο καθώς το Υπουργείο Υποδομών χρονοτριβεί στην ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών για την ανακατασκευή του δρόμου της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης.

Μέχρι τότε εμείς συντηρούμε τον υπάρχοντα δρόμο ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Τα έργα δημιουργούν θέσεις εργασίας και μοχλεύουν τα χρήματα στην τοπική πραγματική οικονομία».

Οι εργασίες που προβλέπεται να εκτελεσθούν είναι διακρίνονται:

•    συντήρησης της υποδομής και ενίσχυση –καθαρισμός των τεχνικών της οδού, σε περιπτώσεις που παρουσιάζονται εκτεταμένες φθορές και απαιτείται άμεση παρέμβαση

•    αποκατάσταση της οδοστρωσίας και των  ασφαλτικών στρώσεων που υπέστησαν βλάβη

•    σήμανση και ασφάλιση των επικίνδυνων θέσεων

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 3:47 pm


Λάρισα: Απολύουν υπαλλήλους για να τους… νοικιάσουν με τον μήνα

Σε εργασιακό λαβύρινθο από τον οποίο δυσκολεύονται να δραπετεύσουν, οδηγούνται ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στη Λάρισα στον ιδιωτικό τομέα, το διάστημα των τελευταίων ετών.

Εργοδότες τόσο στον κλάδο του εμπορίου όσο και αυτόν της εστίασης βρήκαν τρόπους για να καταστρατηγούν βασικά δικαιώματα των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της σελίδας «Ρεπορτάζ του Κάμπου» επιχειρήσεις με μεγάλη δραστηριότητα, απολύουν εργαζόμενους, εν συνεχεία τους οδηγούν σε εταιρείες που εδρεύουν σε άλλες πόλεις, προσλαμβάνονται σε αυτές και τους ξαναπαίρνουν πίσω ως «δανεικούς».

Τους νοικιάζουν μήνα με το μήνα.

Επρόκειτο για τακτικές (δανεισμό) που ακολουθούν πανελληνίως κυρίως μεγάλες αλυσίδες όμως αρχίζουν να τις ακολουθούν και μικρότερα καταστήματα, με στόχο φυσικά το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος και τον περιορισμό των όποιων διεκδικήσεων των εργαζόμενων.

«Το τελευταίο διάστημα φτάνουν και σε εμάς πληροφορίες για τέτοιου είδους περιστατικά τα οποία όπως φαίνεται αυξάνονται» εξηγεί στα «ΡτΚ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιάννης Σκόκας.

Χαρακτηρίζει μάλιστα το φαινόμενο ως «σύγχρονο δουλεμπόριο» από το οποίο οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βγούνε με ευκολία καθώς «υπάρχει διαρκής εκφοβισμός και συνεχόμενη ανησυχία».

Με αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου καταφέρνουν εργοδότες σε κάποιες περιπτώσεις εκτός των άλλων, να «μετατρέπουν το 8ωρο σε 9ωρο και 10ωρο καθημερινά αποφεύγοντας και την ίδια στιγμή να προσλάβουν κι άλλους υπαλλήλους».

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Δανεισμός εργαζομένου είναι μια τριγωνική σχέση μεταξύ του εργοδότη, του εργαζομένου και του τρίτου στον οποίο παραχωρούνται οι υπηρεσίες του εργαζομένου, σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος παρέχει προσωρινά στον τρίτο την εργασία του.

Ο δανεισμός εργαζομένων διακρίνεται στον γνήσιο δανεισμό και τον μη γνήσιο ή κατ’ επάγγελμα δανεισμό.

Για να διαβάσετε αναλυτικά μπορείτε να το κάνετε εδώ http://bit.ly/367fh84.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η διάρκεια της τοποθέτησης του μισθωτού στον έμμεσο εργοδότη, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ενδεχόμενες ανανεώσεις που γίνονται εγγράφως, δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από τους τριάντα έξι (36) μήνες και σε περίπτωση υπέρβασης επέρχεται μετατροπή της υπάρχουσας σύμβασης σε αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη. Σχετικά μπορείτε να διαβάστε περισσότερα εδώ http://bit.ly/2RtiCcy.

Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος που οι επιχειρήσεις στέλνουν τους Λαρισαίους εργαζόμενους στο ταμείο ανεργίας λίγο πριν συμπληρωθεί η εν λόγω χρονική διάρκεια και μόλις ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος συνεχίζουν κανονικά την εργασία με τις ίδιες συνθήκες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Σύμφωνα με εργαζόμενους που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση, νιώθουν πως χάνουν σιγά - σιγά μέρος των δικαιωμάτων τους καθώς δεν μπορούν να διεκδικήσουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας και ούτε να διαμαρτυρηθούν για όποιες αδικίες.

Μιλώντας στα «Ρεπορτάζ του Κάμπου» αναφέρουν πως ανά πάσα στιγμή κι αν προσπαθήσουν να το κάνουν ενδέχεται να υπάρξει άμεση αντικατάσταση τους καθώς θεωρούνται εύκολα αναλώσιμοι. Έτσι το δέχονται...

ΚΑΒΑΛΑ

Φυσικά αυτά συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εργοδοτικές πιέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα που έχουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο λιπασμάτων της ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, στην Καβάλα.

Εκεί η εργοδοσία ζητά με επιστολή-τελεσίγραφο από τους εργαζόμενους του εργοστασίου να υπογράψουν νέες συμβάσεις δανεισμού εργαζόμενου σε τρίτη εταιρεία που θα λειτουργήσει εντός του εργοστασίου. (εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα http://bit.ly/3akcHyZ)

Κώστας Γκιάστας (Ρεπορτάζ του Κάμπου)

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 3:34 pm


Κέρδισε και... ανεβαίνει ο Απόλλων Λάρισας

Τη δεύτερη σερί νίκη του που του επιτρέπει να αναρριχηθεί στον βαθμολογικό πίνακα της Σούπερ Λίγκας 2 πανηγύρισε την Κυριακή (19/1) ο Απόλλων Λάρισας.

Η ομάδα του Άριαν Μπελά επικράτησε 2-0 της Α.Ε. Καραϊσκάκης στη Φιλιππούπολη, χάρη σε γκολ των Μπαστακού και Σιφναίου.

Οι δύο ομάδες είχαν και από ένα δοκάρι, με τους Θεσσαλούς να είναι καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο και τους Αρτινούς, με τον Γιώργο Πετράκη πλέον στον πάγκο τους, να ανεβαίνουν στο δεύτερο, αλλά να δέχονται και δεύτερο γκολ μετά τη μεγαλύτερη ευκαιρία τους.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα ανήκε στους φιλοξενούμενους, αφού στο 9ο λεπτό ο Κυβελίδης έκανε την ατομική ενέργεια από τα δεξιά και έβγαλε στον Χατζηστραβό που από το σημείο του πέναλτι έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από τα δοκάρια.

Στη συνέχεια, όμως, τα ηνία πέρασαν στον Απόλλωνα Λάρισας. Αρχικά ο Μέλκας σταμάτησε τη σέντρα του Μπαλοτέλι στο 13' και τέσσερα λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης έστειλε την μπάλα άουτ σε τετ α τετ.

Ο Μέλκα έπεσε στην κλειστή του γωνία στο 37' για να αποσοβήσει σουτ του Σκούπρα στο 37' και στο 42' το δυνατό σουτ του Σουλιώτη σταμάτησε στο δοκάρι.

Ένα λεπτό αργότερα, όμως, ο Μπαστακός έγινε αποδέκτης της μπάλας μέσα στην περιοχή και με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι την ανάπαυλα.

Στο δεύτερο μέρος, οι Αρτινοί έγιναν πιο πιεστικοί και κυνήγησαν το γκολ που θα επανέφερε τις ισορροπίες.

Ο Σιφναίος απείλησε με κεφαλιά για τους γηπεδούχους στο 58', αλλά η μπάλα έφυγε άουτ, ενώ στο 79' ο Αλμπάνης έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι, μην επιτρέποντας το 1-1.

Πριν προλάβει να... θρηνήσει για τη χαμένη ευκαιρία της, η Α.Ε. Καραϊσκάκης δέχθηκε και δεύτερο γκολ, με τον Σιφναίο να εκμεταλλεύεται στο 80' το λάθος του Καραγιαννίδη για να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του.

Το δεύτερο γκολ... έκοψε τα φτερά των Αρτινών, που δεν κατάφεραν κάτι στα υπόλοιπα λεπτά με το 2-0 να διατηρείται μέχρι το φινάλε.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Αλέξανδρος Τσακαλίδης (Χαλκιδικής), με βοηθούς τους Αθανάσιο Μαλανδρή (Χαλκιδικής) και Αντώνιο Κουκούμη (Καβάλας), ενώ 4ος ήταν ο Ματθαίος Βουρνέλης (Μακεδονίας).

Κίτρινες: 85' Μπαλοτέλι - 23' Παπανίκου, 76' Καραγιαννίδης

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ (Άριαν Μπελά): Γκέκας, Σκούπρα, Καρρίκι, Σουλιώτης, Κουρτεσιώτης, Ναζίμ, Χατζής, Λίταινας, Μπαλοτέλι (85' Νύκταρης), Σιφναίος (88' Γκουντρουμπής), Μπαστακός (73' Τασιουλής).

Α.Ε. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ (Γιώργος Πετράκης): Μέλκα, Παναγιώτου, Καραγιαννίδης, Παπανίκου, Χατζηστραβός, Αλμπάνης, Καπίας, Ψιάνος, Μέτσε (79' Μασούρας), Κυβελίδης, Τσούτσης (87' Τερεζίου).

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 3:21 pm


Ευχές δέχτηκε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος (φωτο)

Τις ευχές των δημοτών για την ονομαστική του εορτή δέχτηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος. Δημότες, από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα ευχήθηκαν στο δήμαρχο χρόνια πολλά με υγεία και αισιοδοξία!


Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 3:07 pm


Γιορτάστηκε ο Άγιος Αθανάσιος σε κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και παρουσία πλήθους πιστών γιορτάστηκε ο Άγιος Αθανάσιος  στις κοινότητες Αρμενίου, Γαλήνης, Ζαππείου, Μελίας, Μοδέστου, Σωτηρίου, Χάλκης και Ψυχικού του Δήμου Κιλελέρ.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Εσπερινός και η Αρτοκλασία και ανήμερα της εορτής η Θεία Λειτουργία.

Την παραμονή της εορτής στο Ζάππειο ο εσπερινός τελέστηκεχοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λαρίσης κ. Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμου.

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 2:56 pm


Παρέμβαση Σουφλιά για τον Αχελώο: "Ευθύνη της κυβέρνησης η επίλυση του θέματος"

«Η πρόταση μου είναι ότι για να ολοκληρωθεί το έργο απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση από την κυβέρνηση διότι χωρίς αυτήν δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το έργο.

Σωστά κάνει που φέρνει το θέμα στη βουλή αλλά εκεί πρέπει όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με ειλικρίνεια χωρίς το κριτήριο του πολιτικού κόστους αλλά βάσει της πραγματικότητας.

Η ευθύνη για την επίλυση του θέματος όμως είναι της κυβέρνησης η οποία πέραν των άλλων ενεργειών της επιπλέον πρέπει να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση, προς τον λαό και προς το Σ.τ.Ε την αποστολή του έργου και την έκταση του.

Ελπίζω με αυτή την κυβέρνηση ότι αυτό το έργο δε θα τελματώσει και μπορεί να ολοκληρωθεί».

Με τα λόγια αυτά ο πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς, ένας από των πολιτικών που «έτρεξαν» σε μεγάλο βαθμό το έργο του Αχελώου, παρεμβαίνει μετά από πολύ καιρό σε ένα μείζον τοπικό και όχι μόνο θέμα, δίνοντας τη συνολική διάσταση του μεγάλου αυτού έργου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σουφλιάς σε σχετική του δήλωση τονίζει:

"Χαίρομαι για την κινητοποίηση των βουλευτών και των φορέων και για την πρωτοβουλία του σημερινού υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή για την κατασκευή του έργου του Αχελώου. Το έργο κακώς αναφέρεται ως «εκτροπή του Αχελώου». Είναι μεταφορά του 15 % των υδάτων του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα.

Επισημαίνω ότι όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών ήταν σύμφωνες με την κατασκευή του έργου. Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να αναφερθώ στη σειρά των γεγονότων που αφορούν το έργο του Αχελώου για να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει στο μέλλον για την οριστική ολοκλήρωσή του.

Το 2000 η ολομέλεια του Σ.τ.Ε ετάχθη υπέρ της κατασκευής του έργου και  δέχτηκε ότι όλες οι μελέτες ήταν πλήρεις και επαρκείς. Η απόφαση όμως ήταν αρνητική γιατί έθεσε θέμα να ληφθούν ορισμένα μέτρα μεταξύ των οποίων κυρίως και για την προστασία της μονής Αγίου Γεωργίου του Μυροφύλλου. Σε συμμόρφωση προς την απόφαση αυτή το 2004 όταν ανέλαβα το υπουργείο εκπονήθηκαν  νέες πλήρεις μελέτες και ελήφθησαν τα μέτρα αυτά.

Κατόπιν αυτού, το 2005 δημοπρατήθηκε και ανατέθηκε η κατασκευή του φράγματος της Συκιάς και της σήραγγας πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα.

Το 2005 όμως η ολομέλεια του Σ.τ.Ε αντίθετα με την απόφαση του 2000  ακύρωσε πάλι το έργο του Αχελώου.

Μετά από αυτές τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε, το θέμα του Αχελώου το έφερα στη Βουλή και εισηγήθηκα το άρθρο 13 στο Ν. 3481/2006 που ψηφίστηκε στη Βουλή από τη ΝΔ το ΚΚΕ και με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ. Στο άρθρο αυτό περιλαμβάνονται όσα απαιτούνταν για την συμμόρφωση ως προς την απόφαση του Σ.τ.Ε.

Κατόπιν αυτών, προχώρησε η κατασκευή του φράγματος της Συκιάς,  ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας μήκους 17,5 χλμ  με προοπτική τα έργα της μεταφοράς του νερού να τελειώσουν  το 2012.

Το 2009 το Σ.τ.Ε ανέστειλε κάθε έργο στον Αχελώο, απέφυγε να πάρει τελική απόφαση και ταυτόχρονα ζήτησε τη γνώμη του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) με ένα ερωτηματολόγιο το οποίο κατά την άποψη μου δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Το 2012 ήρθαν οι απαντήσεις στα ερωτήματα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το 2014 το  Σ.τ.Ε αποφάσισε την ακύρωση του έργου για διάφορους λόγους.

Βλέποντας αυτή την περιληπτική αναφορά της πορείας του έργου του Αχελώου, έχουμε μια θετική απόφαση του Σ.τ.Ε το 2000, η οποία δέχεται την κατασκευή του έργου και μάλιστα έκρινε ότι όλες οι μελέτες (περιβαλλοντικές και υδρολογικές) είναι πλήρεις και επαρκείς. Εν συνεχεία, όλες οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε είναι αρνητικές με έναν από τους κύριους λόγους ότι οι μελέτες δεν είναι πλήρεις και επαρκείς.

Το συμπέρασμα είναι ότι το Σ.τ.Ε είναι αρνητικό και κρίνει το έργο μόνο ως αρδευτικό. Το έργο είναι πολυσύνθετο περιβαλλοντικό, υδρευτικό, αρδευτικό και  ενεργειακό και αφορά μόνο το 15% των υδάτων του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα.

Δυστυχώς το έργο ονομάστηκε προ δεκαετιών όταν άρχισε, ως «εκτροπή του Αχελώου» και με τον χαρακτηρισμό οτι είναι μόνο αρδευτικό. Έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος ότι όποιος είναι υπέρ του έργου είναι εναντίον του Περιβάλλοντος.

Η πρόταση μου είναι ότι για να ολοκληρωθεί το έργο απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση από την κυβέρνηση διότι χωρίς αυτήν δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το έργο. Σωστά κάνει που φέρνει το θέμα στη βουλή αλλά εκεί πρέπει όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με ειλικρίνεια χωρίς το κριτήριο του πολιτικού κόστους αλλά βάσει της πραγματικότητας.

Η ευθύνη για την επίλυση του θέματος όμως είναι της κυβέρνησης η οποία πέραν των άλλων ενεργειών της επιπλέον πρέπει να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση, προς τον λαό και προς το Σ.τ.Ε την αποστολή του έργου και την έκταση του. Ελπίζω με αυτή την κυβέρνηση ότι αυτό το έργο δε θα τελματώσει και μπορεί να ολοκληρωθεί."

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 2:44 pm


«Το Γύρισμα της τύχης» στο Χατζηγιάννειο

Με την ταινία «Το Γύρισμα της τύχης»  σε σκηνοθεσία  Ραμτίν Λαβαφιπούρ ολοκληρώνεται το  αφιέρωμα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας στον Ιρανικό ανατρεπτικό όσο και συναρπαστικό κινηματογράφο, τη Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Ιανουαρίου στις 19:00 και στις21:30 στο Χατζηγιάννειο.

Μοντέρνο ιρανικό σινεμά που ξεφεύγει από το επαρχιακό φολκλόρ και ακτινογραφεί μέσα από ένα αστικό δράμα χαρακτήρων τη σύγχρονη πραγματικότητα της Τεχεράνης (τα κινητά βρίσκονται σε κάθε χέρι), η τρίτη ταινία του Ραμτίν Λαβαφιπούρ, που εδώ υπογράφει ως Λαβάφι, εμπνέεται τον τίτλο της από ένα φανταστικό χατ-τρικ του πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Σέρχιο Αραούχο!

Μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτό το απρόσμενο γύρισμα της τύχης όμως, τέσσερις μεσοαστοί έχουν παγιδευτεί σ’ ένα παιχνίδι επώδυνων προσωπικών εξομολογήσεων, το οποίο ξεκινά, όταν επιστρέφοντας από ένα πάρτι με τη γυναίκα του κι ένα φιλικό ζευγάρι, ο Φαρζάντ χτυπά κάτι με το αυτοκίνητό του.

Μπερδεμένοι και προβληματισμένοι καταλήγουν όλοι τους στο σπίτι της κοπέλας, προσπαθώντας να καταλάβουν τι έχει συμβεί και ν’ αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν.

Οι αντιπαραθέσεις τους πάνω στο ατομικό συμφέρον και την κοινωνική ευθύνη θα φέρουν στην επιφάνεια τα μυστικά και ψέματα μιας άδειας, ματαιόδοξης ζωής, τα οποία θα αναδειχτούν μέσα από μια θεατρικής κατασκευής, στιβαρή μα προβλέψιμη στις αποκαλύψεις της, δραματική και ψυχολογική διαδρομή.

Δραματική 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 92'
Ιρανική ταινία, σκηνοθεσία Ραμτίν Λαβαφιπούρ με τους: Αμίρ Τζαντιντί, Παρινάζ Ιζαντιάρ, Σαμπέρ Αμπάρ.
Γενική είσοδος 4 ευρώ

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 2:30 pm


Ο Κωνσταντίνος Κούτρας νέος διοικητής της 1ης Στρατιάς

Στην αναπλήρωση των κενών που δημιουργήθηκαν στο στράτευμα, μετά την απόφαση του χθεσινού Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) προχώρησε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), το οποίο και προέβη σε μια και μοναδική κρίση και τοποθέτηση.

Συγκεκριμένα, για να καλυφθεί η θέση του Αρχηγού Στόλου που έμεινε κενή μετά την επιλογή σε Α/ΓΕΝ του αντιναύαρχος Στυλιανού Πετράκης, αποστρατεύεται ο ως σήμερα υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Ιωάννης Παξιβανάκης και τοποθετείται σε αυτή ο ως τώρα υποδιοικητή της Σχολής Εθνικής Αμύνης υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης.

Επίσης το ΣΑΓΕ αποφάσισε την προσωρινή πλήρωση των άλλων τριών θέσεων του Στρατού Ξηράς οι οποίοι όμως ως τις κρίσεις που αναμένεται να γίνουν στο τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου θα εκτελούν διπλά καθήκοντα -τόσο της θέσης που βρίσκονται όσο και αυτής που αναλαμβάνουν.

Έτσι χρέη διοικητή της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα θα ασκεί ο νυν Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικού Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ) θα ασκεί ο νυν υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπονώρας και Διοικητή στο Δ’ Σώματος Στρατού θα ασκεί ο νυν διοικητής της 16ης Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, ο οποίος μέχρι το 2019 διατελούσε Επιτελάρχης της 1ης Στρατιάς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης είναι πρωτότοκος γιος του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ ναυάρχου ε.α. Χρήστου Λυμπέρη.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λαμία στις 17 Απριλίου 1961. Εισήχθη, κατόπιν εξετάσεων, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980 από την οποία και απεφοίτησε το 1984, ονομασθείς Ανθυπολοχαγός  του Πυροβολικού.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα, προήχθη όπως παρακάτω:

Υπολοχαγός : 1987

Λοχαγός : 1991

Ταγματάρχης : 1996

Αντισυνταγματάρχης : 2002

Συνταγματάρχης : 2009

Ταξίαρχος : 2013

Υποστράτηγος : 2016

Αντιστράτηγος : 2019

Στη διάρκεια της ως τώρα σταδιοδρομίας του στον Ελληνικό Στρατό διετέλεσε Διοικητής της Α΄ Πυροβολαρχίας Βολής της 117 ΜΠΠ, της Γ΄ Πυροβολαρχίας Βολής και της Πυροβολαρχίας Διοικήσεως του 148 ΤΕΑ, των Β΄ και Γ΄ Πυροβολαρχιών Βολής της 180 ΜΚ/Β «HAWK», της 108 Α/Κ ΜΜΠ, της 181 ΜΚ/Β «HAWK».

Επίσης διετέλεσε Υποδιοικητής της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), Διοικητής της 88 ΣΔΙ «Λήμνος» και Διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), όπου πάντα τη διοίκησή του την αναλαμβάνει Έλληνας αξιωματικός του Πυροβολικού. Στις 29 Ιανουαρίου 2019 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και του ανατέθηκε η διοίκηση του Γ΄ ΣΣ/ NRDC-GR.

Έχει υπηρετήσει σε επιτελικές θέσεις, ως Διευθυντής 2ου και 3ου Γραφείου των 117 ΜΠΠ και 148 ΤΕΑ, ως Επιτελής Αξιωματικός του Τμήματος Σχεδίων, του Κλάδου Ιδεών, Σχεδίων και Εκπαιδεύσεως ΔΜ της Διεύθυνσης J–4 του Στρατηγείου JFC HQ της Νεαπόλεως, ως Επιτελής Αξιωματικός του Τμήματος Σχεδίων/ Επιχειρήσεων ΔΜ της Διεύθυνσης G–4 του Κλάδου Υποστηρίξεως (Support Division) του HQ NRDC–GRC, ως Βοηθός Επιτελάρχη επί θεμάτων Συντονισμού Πυρών Υποστηρίξεως (ACOS FCOORD) του Κλάδου Επιχειρήσεων (Operations Division) του HQ NRDC–ESP, ως Βοηθός Επιτελάρχη επί θεμάτων Υποστηρίξεως Μάχης (ACOS Combat Support) του Κλάδου Επιχειρήσεων (Operations Division) του HQ NRDC–ESP, ως Υποδιευθυντής του ΓΕΣ/ΔΑΣΠ, ως Διευθυντής του ΓΕΣ/ΔΑΣΠ, ως Διευθυντής Α΄ Κλάδου στο Γ΄ ΣΣ και ως Διευθυντής Δ΄ Κλάδου Στρατηγικής και Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ.

Παρακολούθησε και απεφοίτησε επιτυχώς από όλα τα προβλεπόμενα εθνικά σχολεία του Πυροβολικού Μάχης και του Αντιαεροπορικού Πυροβολικού, καθώς και από το Air Defence Artillery “HAWK” Basic Course στο Ft Bliss, του Ελ Πάσο του Τέξας των ΗΠΑ, ενώ είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (55η ΕΣ 1998–1999) καθώς και της Σχολής Εθνικής Αμύνης (61η ΕΣ 2008–2009).

Έχει παρακολουθήσει τα ΝΑΤΟϊκά Σχολεία «Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως» (“Operational Planning”), «Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως ΔΜ» (“Operational Logistics Planning”), «Επιχειρήσεων Υποστηρίξεως Ειρήνης» (“Peace Support Operations”) και «ΔΜ στην Εκστρατεία» (“Expeditionary Logistics”), καθώς και σεμινάριο μεταπτυχιακού προγράμματος ειδικεύσεως στην τρομοκρατία και τη διεθνή ασφάλεια της UNESCO με θέμα «Αντιτρομοκρατία και Διεθνής Ασφάλεια» και είναι κάτοχος σχετικού διπλώματος. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Διοίκηση–Ηγεσία της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kingston του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έχει τιμηθεί με τις ακόλουθες διακρίσεις:

Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ τάξεως.

Χρυσούς Σταυρός του Τάγματος της Τιμής.

Χρυσούς Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος.

Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ τάξεως.

Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού–Μεγάλης Μονάδος Γ΄ τάξεως.

Διαμνημόνευση Υπηρεσίας Αξιωματικού Επιτελούς Α΄ τάξεως.

Μετάλλιο NATO για τη Συμμετοχή στις ΝΑΤΟϊκές Επιχειρήσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβία (SFOR).

Μετάλλιο NATO για τη Συμμετοχή στις ΝΑΤΟϊκές Επιχειρήσεις στο Κόσσοβο (KFOR).

Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.

Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα.

Ομιλεί άπταιστα την αγγλική γλώσσα καθώς και την γαλλική σε επίπεδο εργασίας.

Είναι νυμφευμένος με την Ρέτα Αντωνοπούλου–Κούτρα και το ζεύγος έχει δύο τέκνα, την Αριστέα–Ζωή και τον Αθανάσιο–Απόστολο.

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 11:54 am


Εφετείο Λάρισας: Αποζημίωση 630.000 για το θάνατο σπουδαστή στο ΤΕΙ Λάρισας

Με ποσό που ξεπερνά τις 630.000 ευρώ καλείται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να αποζημιώσει την οικογένεια ενός 20χρονου Κύπριου σπουδαστή τον θάνατό του, στα εργαστήρια του τότε ΤΕΙ Λάρισας, κατά τη διάρκεια εξετάσεων τον Ιούνιο του 2007.

Ο άτυχος νέος έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, όπως τελικά αποφάνθηκε, 13 χρόνια μετά, το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας απορρίπτοντας σχετική έφεση του Πανεπιστημίου που υποστήριζε ότι ο θάνατος του παιδιού προήλθε από καρδιακή προσβολή.

Ο σπουδαστής χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα, όπως απέδειξε άλλωστε και ο ιατροδικαστής, κατά τη διάρκεια πειράματος όταν έπιασε τις ακάλυπτες απολήξεις δύο καλωδίων στα οποία δεν έπρεπε να κυκλοφορεί ρεύμα.

Υπεύθυνοι για την ασφάλεια του πειράματος ήταν δύο καθηγητές οι οποίοι καταδικάστηκαν σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης με αναστολή, για αμέλεια.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Βαγγέλη Κακάρα Ελευθερία)

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 9:13 am


Λαμπρή γιορτή η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Λάρισας

Πλήθος εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Λάρισας πολιτικών, καθώς και των τοπικών φορέων παραβρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην κοπή της πίτας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας. Στις τοποθετήσεις όσων απηύθυναν σχετικό χαιρετισμό κυριάρχησε το αίτημα για περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας.

«Μεγαλύτερη στήριξη από τη σημερινή κυβέρνηση» ζήτησε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτήρης Γιαννακόπουλος.

Ομιλητής και τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αναπληρωτής Δήμαρχος Λαρισαίων Γιώργος Σούλτης, οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, καθώς και ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης και η βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη.

tinealarissa.gr φωτό Ανδρέας Τσιβούλης

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 8:23 am


Μία κηδεία σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Μία κηδεία σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 στο νομό Λάρισας

1.Αθανάσιο Χυτούδη ετών 89

Ώρα 14:00 Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέες Καρυές

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 7:29 am


19/1/2020

(8πμ-11μμ): ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ Αλ. Παναγούλη & Μανδηλαρά (Β. Κων/νου και Β. Παύλου) τηλ. 2410626111 – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ Κύπρου 64 τηλ. 2410549444 - ΔΑΣΤΑΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κουμουνδούρου 78 & Καραθάνου (γωνία) τηλ. 2410536075 - ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ Βενιζέλου 138 (Περιοχή Άγιος Αχίλλειος) τηλ. 2410252563 – ΧΟΛΕΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Υψηλάντου 2 (πλατεία Εθνικής αντιστάσεως, Αγ. Κων/νος) τηλ. 2410236566 – ΧΑΤΖΗΠΡΙΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Γεωργιάδου 55 (ΚΤΕΛ Λάρισας) τηλ. 2410257150 - ΠΑΛΑΜΙΔΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Καρδίτσης 76 (ανάμεσα εκπαιδευτηρίων Ράπτου και ΔΕΗ) τηλ. 2410624040 – ΠΟΛΥΖΩΙΔΟΥ ΑΛΙΚΗ Σταγών 39-Άγιος Θωμάς (Νέες Πολυκατοικίες) τηλ. 2410670750

Διανυκτερεύει (11μμ-8πμ): ΚΟΝΤΑΚΟΥ ΖΩΗ 23ης Οκτωβρίου 51 τηλ. 2410281830 

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 12:00 am


Λαρισαίοι μαθητές συμμετείχαν στον μαθηματικό διαγωνισμό "Ευκλείδης"

   Οι 130 επιτυχόντες μαθητές από την πρώτη φάση των διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, διαγωνίστηκαν το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στη δεύτερη και πολύ σημαντική φάση με την επωνυμία <<Ευκλείδης>>. Η εξέταση αυτή θα προκρίνει μαθητές από όλη τη χώρα που θα λάβουν μέρος στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα <<Αρχιμήδης>>, στις 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Εκεί δημιουργούνται οι Εθνικές Ομάδες Μαθηματικών, που εκπροσωπούν τη χώρα σε μεγάλους διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς. 

  Οι διαγωνισμοί της Ε.Μ.Ε. είναι ένας καταξιωμένος θεσμός στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Μέσα από αυτούς αναδείχθηκαν στην εκατονταετή ιστορία του επιστημονικού σωματείου ξεχωριστοί επιστήμονες που έγραψαν την δική τους προσωπική ιστορία στο χώρο των μαθηματικών. 

  Η διοίκηση της Ε.Μ.Ε. Λάρισας προετοίμασε με ειδικά μαθήματα, που υποστηρίχθηκαν εθελοντικά και αφιλοκερδώς από εκπαιδευτικούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους μαθητές που συμμετέχουν στον <<Ευκλείδη>>. Στην προσπάθεια αυτή της προετοιμασίας αλλά και της διοργάνωσης του διαγωνισμού η Ε.Μ.Ε. υποστηρίχθηκε σημαντικά από φορείς της δημόσιας εκπαίδευσης. Η διοικούσα επιτροπή της Ε.Μ.Ε. ευχαριστεί τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ι. Καψάλη και τα στελέχη της υπηρεσίας, τον διευθυντή και υποδιευθυντή του  2ου Λυκείου Λάρισας κ.κ. Χ. Γιαλαμά και Ι. Μιχαήλ που φιλοξένησαν τον διαγωνισμό και τον διευθυντή του15ο Γυμνάσιο Λάρισας κ. Β. Γιαννόπουλο καθώς και την υποδιευθύντρια κ. Δ. Μαραγκού για την υποστήριξη των μαθημάτων  προετοιμασίας.

   Τέλος, η διοίκηση της Ε.Μ.Ε. ευχαριστεί και συγχαίρει τους μαθητές που χάρη στην αγάπη τους για τα μαθηματικά συντηρούν και αναβαθμίζουν τον επιτυχημένο αυτό διαγωνισμό των μαθηματικών καθώς και τους συναδέλφους μέλη της Ε.Μ.Ε. που διδάσκουν αφιλοκερδώς στα μαθήματα προετοιμασίας και συμμετέχουν εθελοντικά στη διοργάνωση των διαγωνισμών.

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2020 | 10:15 pm


Με Ζαχαράκη η κοπή πίτας της ΔΑΚΕ Λάρισας

Η Δ.Α.Κ.Ε Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας απευθύνει κάλεσμα σε μέλη και φίλους να παρευρεθούν στην κοπή της Πρωτοχρωνιάτικης πίτας το απόγευμα της Παρασκευής (24/1) στο κέντρο » Φρούριο» στις 19.00 το απόγευμα.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ζαχαράκη Σοφία καθώς και ο Αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Βασίλης Παληγιάννης.

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2020 | 2:02 pm


Στα "βυσσινί" και ο Βινίσιους

Μετά τους Μούζεκ και Γλαζάλ η ΑΕΛ ανακοίνωσε και τρίτο ποδοσφαιριστή, τον 26χρονο δεξιό εξτρέμ, Βινίσιους, ο οποίος έβαλε υπογραφή σε συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΕΛ:

"Η ΠΑΕ ΑΕΛ ανακοινώνει την υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου με τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή Vinicius Santos Silva.

Ο Vinicius Santos Silva είναι από την Πέμπτη στη Λάρισα και ολοκλήρωσε με επιτυχία τις ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη και σήμερα υπέγραψε το συμβόλαιο του διάρκειας 1,5 έτους."

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2020 | 1:39 pm


Στην αποκατάσταση του δρόμου Αγιάς – Μελιβοίας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ένα σημαντικό οδικό έργο προϋπολογισμού 530.000 προχωρά το επόμενο διάστημα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Δήμο Αγιάς.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης του έργου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναμένεται να υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής του έργου που αφορά στη βελτίωση της οδού που συνδέει τον οικισμό της οικισμό της Αγιάς με τον οικισμό της Μελιβοίας καθώς και τμημάτων του παραλιακού οδικού δικτύου του Δήμου Αγιάς.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε: «Δεν σταματάμε ούτε μέρα να μελετάμε, να σχεδιάζουμε και να παρεμβαίνουμε για την ασφάλεια του οδικού δικτύου, προκειμένου ο πολίτης να μετακινείται σε δρόμους σύγχρονους.

Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας και με τον Δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα προχωράμε ένα ακόμη έργο που ενισχύει την προσβασιμότητα και την ασφαλή μετακίνηση στο οδικό τμήμα του Δήμου Αγιάς και τον παραλιακού άξονα.

Έργο ουσίας για τους ανθρώπους της περιοχής καθώς και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών έχουν δικαίωμα στη ζωή».

Οι εργασίες που προβλέπεται να εκτελεσθούν είναι διακρίνονται:

•    συντήρησης της υποδομής και ενίσχυση –καθαρισμός των τεχνικών της οδού, σε περιπτώσεις που παρουσιάζονται εκτεταμένες φθορές και απαιτείται άμεση παρέμβαση

•    αποκατάσταση της οδοστρωσίας και των  ασφαλτικών στρώσεων που υπέστησαν βλάβη

•    σήμανση και ασφάλιση των επικίνδυνων θέσεων

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2020 | 1:21 pm


Είχαν θαμμένη την ηρωίνη σε χωράφι - Χειροπέδες σε τρεις Λαρισαίους

Συνελήφθησαν, χθες  το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, τρία άτομα, ηλικίας 58, 32 και 30 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της παράβασης των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων και της αντίστασης.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων σχετικά με διακίνηση ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε σε αγρόκτημα επιμελώς κρυμμένο-θαμμένο γυάλινο βάζο, το οποίο περιείχε τέσσερις νάιλον συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους (43,9) γραμμαρίων και το οποίο είχαν αποκρύψει λίγο νωρίτερα ο 58χρονος μαζί με τον 32χρονο, μεταβαίνοντας στο σημείο με Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας εντόπισαν τον 32χρονο μαζί με την 30χρονη να επιβαίνουν στο προαναφερόμενο όχημα, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι τον επικείμενο έλεγχο προσπάθησαν να διαφύγουν, ενώ κατά τη σύλληψη τους αντιστάθηκαν στους αστυνομικούς.

Επιπλέον, ο 58χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη στην οικία του.

Σε έρευνα που ακολούθησε στις οικίες των συλληφθέντων αλλά και στην κατοχή τους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

•    (927,7) γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης,

•    (8,5) γραμμάρια επεξεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα),

•    (2,5) γραμμάρια ηρωίνης,

•    μικροποσότητα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης,

•    δύο μισά δισκία αγνώστου συνθέσεως,

•    αυτοκόλλητο εμποτισμένο με ναρκωτική ουσία,

•    δύο τρίφτες κάνναβης και δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές,

•    μαχαίρι με υπολείμματα ηρωίνης,

•    φυσίγγιο πολεμικού τυφεκίου,

•    τέσσερα κινητά και

•    το χρηματικό ποσό των (60) ευρώ.

Επιπλέον, κατασχέθηκε το προαναφερόμενο όχημα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.


Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2020 | 1:15 pm


Ζευγάρι Λαρισαίων ταξίδεψε για τρεις εβδομάδες στο Ιράν - Περιγράφουν την εμπειρία τους (φωτο)

Τρεις εβδομάδες στο Ιράν, σε ένα «ταξίδι ζωής», που προγραμμάτισαν εδώ και χρόνια και οργάνωναν τουλάχιστον ένα εξάμηνο, έκανε ζευγάρι Λαρισαίων το περασμένο καλοκαίρι.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, βρήκαν το Ιράν «μια χώρα φιλόξενη, ενδιαφέρουσα», ενώ δεν ένιωσαν φόβο σε κανένα σημείο του ταξιδιού τους, που έγινε οδικώς και μάλιστα μέχρι τα σύνορα Τουρκίας-Ιράν με το δικό τους αυτοκίνητο.

Ισφαχάν-η κεντρική πλατεία, η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία στον κόσμο μετά την Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο

Ο γιατρός ακτινολόγος Αδριανός Λέκκας και η καθηγήτρια σύζυγός του, Ρούλα Σιλιντζή, θα περιγράψουν το ταξίδι τους, που είχε σταθμούς στην Τεχεράνη, την Αρχαία Περσέπολη, το Ισφαχάν (παλιά πρωτεύουσα της Περσίας, τα αρχαία Ασπάδανα), το Γιαζντ που θεωρείται κέντρο του Ζωοροαστρισμού και την πόλη του Σααδή και των άλλων ποιητών το Σιράζ, σε ειδική εκδήλωση του Συλλόγου «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα».

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, στη Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης και εκεί θα παρουσιάσουν ένα φωτογραφικό οδοιπορικό, με τίτλο «Από τη Λάρισα στο Ιράν», μέσα από πλήθος εικόνων που τράβηξαν οι ίδιοι, ενώ για τη συνέχεια ετοιμάζουν και ένα σχετικό βίντεο.

«Το Ιράν είναι μια δύσκολη χώρα τουριστικά, αλλά τόσο συναρπαστική. Χρειάζεται καλή προετοιμασία, αφού η έκδοση βίζας θέλει χρόνο.

Πρέπει να βρει ο επισκέπτης ένα τουριστικό γραφείο στο Ιράν, να του στείλει τα χαρτιά, να τα συμπληρώσει, να τα στείλει πίσω και να πάρει τη βίζα από την πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα», λέει στο ethnos.gr η Ρούλα Σιλιντζή.

Τεχεράνη, η γέφυρα Ταμπιάν, μια υπερσύχρονη πεζογέφυρα μήκους 300 μέτρων που συνδέει δύο τεράστια πάρκα

Το ζευγάρι των Λαρισαίων ξεκίνησε με το αυτοκίνητό του και μέσω Αλεξανδρούπολης μπήκαν στην Τουρκία, την οποία διέσχισαν, φτάνοντας στην πόλη Βαν στα σύνορα με το Ιράν.

Το Βαν (στα ελληνικά Εύα), πήρε το όνομά του από την ομώνυμη λίμνη μια από τις μεγαλύτερες ενδορεϊκές στον κόσμο, που λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι δεν παγώνει ποτέ στον δριμύ χειμώνα της περιοχής.

Η πόλη ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του αρμενικού πολιτισμού μέχρι την Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και σήμερα η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής.

Από το Βαν οδήγησαν μέχρι τα σύνορα με το Ιράν, όπου άφησαν το Ι.Χ. του και επιβιβάστηκαν στο τρένο, για να καλύψουν μια απόσταση κοντά στα 1.000 χλμ. μέχρι την Τεχεράνη.

«Ο ιρανικός σιδηρόδρομος είναι υπερσύγχρονος, τα βαγόνια καθαρά, η εξυπηρέτηση άψογη και η διαδρομή υπέροχη. Αν και ήμασταν οι μοναδικοί ξένοι, δεν νιώσαμε καθόλου φόβο, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία», αναφέρει ο κ. Λέκκας.

Απέραντα ριζοχώραφα εναλλάσσονταν με άνυδρη γη και τμήματα ερήμου, ενώ ενδιάμεσα υπήρχαν μικρά χωριά. Βρήκαν την Τεχεράνη μια μεγαλούπολη, σύγχρονη, με υποδομές που εξυπηρετούν τα 9.000.000 των κατοίκων.

Τεχεράνη, η Ρούλα Σιλιντζή στο Μουσείο Χαλιών

Η Ρούλα Σιλιτζή φορούσε ήδη από την επιβίβασή της στο τρένο, μαντήλα. Δεν την ενόχλησε, αντίθετα σεβάστηκε το περιβάλλον στο οποίο μετέβη, τα ήθη και τις παραδόσεις του.

Στόχος και των δύο ήταν να ενσωματωθούν, όσο θα έμεναν,  στην τοπική κοινωνία. «Στο Ιράν γνωρίζουν την Ελλάδα, μιλούν με θερμά λόγια. Οι περισσότεροι την ξέρουν από την πλούσια ιστορία της, αλλά και την σύγχρονη χώρα. Χαίρονται όταν συναντούν πολίτες από το «Γιουνάν», όπως λένε την Ελλάδα και ρωτούν να μάθουν πολλά πράγματα», μας λέει.

Τα κτίρια στο Γιαζντ είναι χτισμένα από λάσπη και άχυρο
 
Τρεις μέρες έμειναν στην Τεχεράνη κι από εκεί ταξίδεψαν με τουριστικό λεωφορείο -το εισιτήριο κόστιζε 4€ το άτομο για μια απόσταση περίπου 700 χλμ.- για το Γιαζντ, μια πόλη που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ερήμους και πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

Το Γιαζντ θεωρείται το κέντρο του Ζωροαστρικού πολιτισμού και είναι διάσημο για την αρχιτεκτονική του, τα εξαιρετικά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια χτισμένα με λάσπη και άχυρο.

Στο Σιράζ ο Αδριανός Λέκκας συνομίλησε με τον ιμάμη

Από το Γιαζντ κινήθηκαν νότια και επόμενη στάση τους ήταν το Σιράζ, η γενέτειρα του Σααδί, του Χαφέζ και των άλλων γνωστών ποιητών Περσών ποιητών, το νεκροταφείο της οποίας αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο.

Είναι επίσης πόλη των λουλουδιών, των πολλών κήπων, ένα εντυπωσιακό κάστρο περιβάλλει το ιστορικό κέντρο, ενώ φημίζεται και για το γλυκόπιοτο κρασί που παράγει.

Η Πύλη των Εθνών στην Αρχαία Περσέπολη

Το ζευγάρι των Λαρισαίων…εξερευνητών κινήθηκε ακόμη πιο νότια και έφτασαν στον αρχαιολογικό χώρο της Περσέπολης, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς προορισμούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως, πρωτεύουσα της αρχαίας Περσίας.

«Κάθε άγαλμα, κάθε πέτρα, κάθε εύρημα, έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να αφηγηθεί. Περπατώντας ανάμεσα στα ερείπια της πόλης που είναι γνωστή ως «Διαμάντι της ερήμου», χτισμένη στην γόνιμη κοιλάδα του ποταμού Πουλβάρ, νιώθει κανείς ότι κάνει ένα ταξίδι στο απώτερο παρελθόν, φτάνοντας μέχρι την εποχή του Δαρείου Α΄,  τότε που άρχισε να χτίζεται», τονίζει η Ρούλα Σιλιντζή.

Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσέπολη το 333 π.Χ. και πυρπόλησε τα ανάκτορά της, μετά από προτροπή της ερωμένης του, εταίρας Θαϊδας, ως αντίποινα της φωτιάς που έβαλε ο Ξέρξης στο ναό της Αθηνάς το 480 π.Χ.

Η Ρούλα Σιλιντζή στους κήπους του Ισφαχάν, ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μετά από πολύωρη περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, το ζευγάρι αναχώρησε για το Ισφαχάν, την τρίτη παλαιότερη πόλη του Ιράν και μια από τις παλιές πρωτεύουσες. Η πόλη είναι σύγχρονο κέντρο βιομηχανικής παραγωγής, με εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και χαλυβουργεία, διαθέτει την δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία στον κόσμο, μετά από αυτή της Τιεν Αν Μέν στο Πεκίνο.

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού, το Ταμπρίζ, η αρχαία Ταυρίδα, μια πόλη που περιβάλλεται από θερμές πηγές και είναι γνωστή για τα πολλά ρήγματα που την διατρέχουν και δίνουν συχνά μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς.

Το Μπλε Τζαμί, το κάστρο της πόλης, και το Ιστορικό Συγκρότημα Αγορών που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, στην οποία οι Αζέροι είναι το 90% του πληθυσμού και η αζέρικη, μια τουρκική διάλεκτος, ακούγεται παντού.

Μαρία Ριτζαλέου (ethnos.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2020 | 12:45 pm


Λάρισα - Ειδήσεις και Νέα

Έρχεται το TEDxUTHLarissa - tirnavitikanea

Έρχεται το TEDxUTHLarissa  tirnavitikanea

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 11:00 am


Άρης - Λάρισα - SDNA

Άρης - Λάρισα  SDNA

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2020 | 3:45 pm


LIVE Streaming: Άρης - Λάρισα 90-72 - Fosonline

LIVE Streaming: Άρης - Λάρισα 90-72  Fosonline

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2020 | 2:11 pm


Λάρισα: Πήρε Βινίσιους - balla.com.cy

Λάρισα: Πήρε Βινίσιους  balla.com.cy

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2020 | 1:57 pm


Λάρισα: Τοπίο στην ...ομίχλη - Larissanet.gr

Λάρισα: Τοπίο στην ...ομίχλη  Larissanet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2020 | 8:12 am


Λάρισα – ΠΑΟΚ 95-85 - In.gr

Λάρισα – ΠΑΟΚ 95-85  In.gr

Δημοσιεύθηκε στις 11 January 2020 | 7:23 pm


Λάρισα-ΑΕΚ 76-86 - Τα Νέα Οnline

Λάρισα-ΑΕΚ 76-86  Τα Νέα Οnline

Δημοσιεύθηκε στις 22 December 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Λάρισα

Φιλικοί ιστότοποι: