Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φθιώτιδας   »   Μωλος    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Υπερσύγχρονες αμαξοστοιχίες στον ελληνικό σιδηρόδρομο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Με «Ασημένιο Βέλος» Αθήνα-Θεσ/νίκη σε 200 λεπτά

Με ταχύτητες που αγγίζουν τα 250 χλμ./ώρα


Έρχεται από τον Σεπτέμβριο του 2018 το «Ασημένιο Βέλος» («Frecciargento» στα ιταλικά), η υπερσύγχρονη αμαξοστοιχία που φέρνουν στην Ελλάδα οι Ιταλοί, και θα ενισχύσει τον ελληνικό σιδηρόδρομο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Με ταχύτητες που αγγίζουν τα 250 χλμ./ώρα, το «Ασημένιο Βέλος» αναμένεται να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις στην ελληνική Επικράτεια, αφού πλέον η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα γίνεται μέσα 3 ώρες και 20 λεπτά.
Ας υπενθυμίσουμε εδώ, πως με τις ήδη υπάρχουσες αμαξοστοιχίες, το συγκεκριμένο ταξίδι πραγματοποιείται σε έξι ώρες.

Άνετο και ξεκούραστο ταξίδι

Το ταξίδι εκτός από πολύ γρήγορο, θα είναι και άνετο, καθώς το συγκεκριμένο τρένο της Ferrovie, διαθέτει όλες τις απαραίτητες ανέσεις για τους επιβάτες, όπως κλιματισμό, τραπεζάκια ανά κάθισμα, οθόνες LCD για την παρακολούθηση μηνυμάτων και ψυχαγωγικού προγράμματος, μπαρ κ.α.

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 1:47 pm


Κάλεσμα για συμμετοχή στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών


Ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ). Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους και δεν προωθεί σε μαθητές και τις οικογένειες τους προϊόντα συγκεκριμένων εταιρειών.

Θεματολογία του Διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός αφορά στη δημιουργία έργων (τεχνουργημάτων) με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού (Open Design, Open Software & Open Hardware), και την παραγωγή σχετικών  ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Η θεματολογία μπορεί να περιλαμβάνει έργα αυτοματισμού, φωτισμού-ήχου, αισθητήρων-περιβάλλοντος, έξυπνα αντικείμενα, διατάξεις έγκαιρης ειδοποίησης, αυτόνομα οχήματα, κατασκευές που φοριούνται (wareables), εφαρμογές ψυχαγωγίας, υγείας-ευεξίας, εξοπλισμό εργαστηρίων, έργα εκπαιδευτικών χρήσεων και εκπαιδευτικών εφαρμογών και εφαρμογές ΙοΤ. (π.χ. Open source robotics, openrobothardware, κλπ).
Συμμετοχή στον Διαγωνισμό
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν ομάδες μαθητών σχολείων από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Στην 1η φάση του Διαγωνισμού θα πρέπει να υποβάλλουν την ιδέα  τους και την τεκμηρίωση της μέχρι τις 31/10/2018.  Σε αυτή τη φάση δεν απαιτείται κάποια κατασκευή αλλά η αναλυτική περιγραφή της ιδέας και του ανοιχτού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί.
Στη 2η Φάση του Διαγωνισμού  θα επιλεγούν οι 100 καλύτερες προτάσεις από όλες τις κατηγορίες του Διαγωνισμού (Δημοτικά- Γυμνάσια – Λύκεια – ΕΠΑΛ) οι όποιες θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα τους μέχρι τις 27 Απριλίου 2019.
Η οργανωτική – επιστημονική επιτροπή θα επιλέξει τα 3 καλύτερα έργα ανά κατηγορία (σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης (σύνολο 12) (3 έργα από Δημοτικά- 3 από Γυμνάσια – 3 από ΓΕΛ – 3 από ΕΠΑΛ) τα οποία θα παρουσιαστούν στον Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Διοργανωτές του Διαγωνισμού
Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΤΕΙ Αθηνών και ΑΤΕΙ Πειραιά), Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΤΕΙ Πελοποννήσου, ΙΤΥΕ Διόφαντος, Ε.Π.Υ, Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση,  Ελληνική Εκπαιδευτική Ένωση STEM και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Διαβάστε περισσότερα για τον διαγωνισμό στο robotics.ellak.gr.

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 12:25 pm


Ξεκινάει σήμερα η 4η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου

  Λαμία: Ξεκινάει σήμερα η 4η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου

Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, ο Δήμος Λαμιέων και η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, μας προσκαλούν στα εγκαίνια της 4ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου την Κυριακή 22 Απριλίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα της "Αρχαίας Αγοράς" της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας "Αλέκος Κοντόπουλος".
Θα παρουσιαστεί έκθεση Βιβλίου Μελών του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, Έκθεση του Περιοδικού "Φθιωτικός Λόγος και έκθεση Φωτογραφίας και αρχειακού υλικού με θέμα "Νερόμυλοι της Φθιώτιδας".
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.
Η Γιορτή περιλαμβάνει παρουσιάσεις νέων βιβλίων και νέων μελών, ποιητικά και μουσικά δρώμενα, αφιερώματα σε Φθιώτες Λογοτέχνες και Συγγραφείς και κλείνει το Σάββατο 5/5/18.
Επίσκεψη σχολείων στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα:"Νερόμυλοι της Φθιώτιδας"  22/4 - 5/5 2018 κατόπιν συνεννόησης. τηλ. 22310 46887
Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 12:22 pm


Θανατοι απο πεινα και κρυο, στη Λαμια του 1942

 Λάμπρος Αρναούτογλου  |  
Η Μεγάλη Παρασκευή της ορθόδοξης εκκλησίας μας, έγινε πιο πένθιμη για τη Λαμία του 1941 και την Κεντρική Στερεά Ελλάδα. Οι Γερμανοί κατακτητές έστειλαν τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα τους να καταστρέψουν όχι μόνο στρατιωτικούς στόχους. Η πόλη δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα με οβίδες στις πλατείες της, σε δρόμους και σε κτίρια, με αθώους πολίτες νεκρούς και τραυματίες. Η 18η Απρίλη ήταν μέρα ηλιόλουστη, αλλά η πόλη ήταν άδεια απ’ τον κόσμο της. Οι Άγγλοι και Νεοζηλανδοί υποχωρούσαν αμυνόμενοι και στις 20 Απριλίου – ημέρα του Πάσχα – οι Γερμανοί κατακτητές εισήλθαν στη Λαμία. Στα χωράφια και στα γειτονικά χωριά, οι ξεσπιτωμένες οικογένειες της Λαμίας γιόρτασαν όπως μπορούσαν το Πάσχα. Η σκληρή περίοδος της Κατοχής μόλις άρχιζε.
Ο γερμανικός στρατός που ήρθε, χωρίς την απαραίτητη επιμελητεία και παραβιάζοντας τις διεθνείς συμβάσεις του 1926 και 1929, κατέσχεσε όλες τις αποθήκες τροφίμων. Όσα τρόφιμα δεν μπορούσαν να καταναλώσουν στον τόπο παραγωγής, οι Γερμανοί, σε επιταγμένα εργοστάσια, τα μετέτρεπαν σε κονσέρβες. Με τον τρόπο αυτό στέρησαν τον ελληνικό πληθυσμό από τα βασικά τρόφιμα. Η γεωργική υπηρεσία της Λαμίας, όπως και αντίστοιχες σε άλλα μέρη της Ελλάδος, διατάχθηκε να κάνει τα λεγόμενα “παρακρατήματα”, για τα στρατεύματα κατοχής. Ήταν ποσότητες δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι, κ.ά.) μετά το θερισμό, που τα συγκέντρωναν και τα έστελναν στην Ιταλία ή στη Γερμανία. Παράλληλα, άνθισε το παραεμπόριο, η μαύρη αγορά, με Έλληνες που δημιούργησαν σχέσεις με τους κατακτητές για ίδιο όφελος. Από τις αγορές των πόλεων έλειψαν τα βασικά τρόφιμα και σύντομα ήρθε ο λιμός. Η μαύρη αγορά συνυπήρχε με τη φανερή, αλλά για μερικούς μήνες. Ύστερα η δεύτερη νεκρώθηκε. Η εξαθλίωση απλωνόταν παντού. Η περιφέρεια είχε σχετικό βαθμό αυτονομίας από τη γεωργία και την κτηνοτροφία των κατοίκων της, αλλά κι αυτή συνάντησε δυσκολίες. Στις μεγάλες πόλεις, οι ελλείψεις και οι στερήσεις άρχισαν με την εχθρική εισβολή. Για κάποιες εβδομάδες, όσοι είχαν κάποια χαρτονομίσματα, κάτι έβρισκαν στη λευκή αγορά.  Στη συνέχεια, μπορούσαν να αγοράζουν ακόμα κάποια φυτικά προϊόντα (χόρτα κυρίως). Στα εστιατόρια, το φαγητό της εποχής ήταν αγκινάρες με ίχνη λαδιού στο ζουμί τους. Στα ζαχαροπλαστεία εμφανίστηκαν κατασκευάσματα … ειδικής σύνθεσης, και οι τιμές ανέβαιναν. Γρήγορα όμως τα καταστήματα άδειασαν κι άρχισαν να κλείνουν με τη σειρά. Μόνο τα καφενεία, με το ρεβιθοκαφέ τους, λειτούργησαν ως το τέλος της Κατοχής.
Οι λεωφορειακές γραμμές σύντομα νέκρωσαν. Οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια ή με μεταφορικά ζώα προς τα γειτονικά χωριά, εφόσον δεν υπήρχαν καύσιμα για τα αυτοκίνητα. Στις μεγάλες πόλεις οργανώθηκαν συσσίτια απόρων. Η μερίδα ψωμιού (50 δράμια) διατηρήθηκε για 3 μήνες και το αλάτι με τα σπίρτα του δελτίου, μέχρι το τέλος. Η επισιτιστική κατάσταση όλο και χειροτέρευε. Όμως κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί, εκείνο το πρώτο καλοκαίρι της Κατοχής, το κακό που θ’ ακολουθούσε το χειμώνα. Τον Ιανουάριο του 1942, οι καιρικές συνθήκες έγιναν πολύ άσχημες. Ο χειμώνας έπεσε βαρύς. Πολλά χιόνια και το θερμόμετρο3 ήταν για αρκετό χρονικό διάστημα κάτω απ’ το μηδέν. Είχε χρόνια να κάνει τόσο κρύο. Για να ζεσταθούν οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να ξυλεύουν τα γύρω δάση. Στις πόλεις, όταν δεν είχαν κάτι για να ζεσταθούν, μερικοί έκοβαν δέντρα στα όρια της πόλης (ή και μέσα σ’ αυτήν). Τα σχολεία έκλεισαν και δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα. Το ηλεκτρικό ρεύμα από την Ηλεκτρική Εταιρία4 Λαμίας κοβόταν για πολλές ώρες. Ερχόταν 2 ώρες το πρωί, δηλ. 6-8 π.μ. και 6 ώρες από το απόγευμα μέχρι το βράδυ, δηλ. 6-12 μ.μ. Υπήρχε έλλειψη πετρελαίου. Τις πετρελαιομηχανές της Ηλεκτρικής Εταιρείας Λαμίας προμήθευαν με πετρέλαιο οι Γερμανοί (που προερχόταν από τη Ρουμανία). Για τις ατμομηχανές της Ηλεκτρικής Εταιρίας στη διετία 1942-43 χρησιμοποιήθηκε ελαιοπυρήνας ως καύσιμο. Ο δημοτικός φωτισμός λειτουργούσε τότε μέχρι τις 12 το βράδυ, όταν το εργοστάσιο σταματούσε τη λειτουργία του. Στο βιβλίο του «Χειμώνας ’41», ο Δημήτρης Ψαθάς θα γράψει για την πεινασμένη και παγωμένη Αθήνα “Παγώνεις ... Φέρνεις μια βόλτα στην Αθήνα, βλέπεις τους γυμνούς σκελετούς να μελανιάζουν, κι’ ακούς θρήνους που βγαίνουν απ’ τους δρόμους, αλήτες, ανθρωπάκους, γυναικούλες, πιτσιρίκια: Πεινάω! Πεινάω ”.
Με το ένστικτο της επιβίωσης ιδιαίτερα έντονο, ο κόσμος των πόλεων ανακάλυψε ασυνήθιστες διατροφικές τεχνικές και είδη, όπως η μπομπότα, το χαρουπάλευρο, το κουκουτσάλευρο. Παρατηρήθηκαν περιπτώσεις να τρώνε σκαντζόχοιρους, χελώνες και μουλάρια. Στην περιφέρεια της Ελλάδος μπορούν να θεωρηθούν τυχεροί όσοι ζούσαν σε μέρη όπου υπήρχε παραγωγική, αγροτική και κτηνοτροφική, δραστηριότητα, όσο βέβαια επέτρεπαν οι κατοχικές συνθήκες. Στην Αθήνα οι εφημερίδες γέμιζαν από αγγελίες για την αγορά κοσμημάτων, ενώ κουρελιασμένα και κάτισχνα παιδιά ζητιάνευαν παίρνοντας πού και πού κάποια χάρτινη δραχμή από τους περαστικούς. Με πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, μέχρι τον Ιανουάριο του 1942 το τουρκικό ατμόπλοιο “Κουρτουλούς” πρόλαβε κι έκανε τέσσερα ταξίδια (μέχρι τις 5 Ιαν. 1942) φέρνοντας στην Αθήνα ορισμένες ποσότητες τροφίμων. Η ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε το τουρκικό πλοίο ήταν περισσότερο συμβολική και όχι ουσιαστική. Από το Φθινόπωρο του 1942 ξεκίνησαν τα φορτία τροφίμων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού να εφοδιάζουν διάφορα μέρη της χώρας. Μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών (Άγγλων και Γερμανών), συστάθηκε σουηδοελβετική επιτροπή που διένειμε τρόφιμα στην Ελλάδα. Στη Λαμία, το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό εκπροσωπούσε από το 1942 ο Σουηδός Stoure Linner, με τρόφιμα που ήταν αποθηκευμένα σε διάφορους χώρους (όπως στο “Πέτρινο” Γυμνάσιο, στο ημιτελές κτίριο του Νοσοκομείου Λαμίας, στη Δημοτική Αγορά Λαμίας και αλλού). Η προσφορά αυτού του ανθρώπου ήταν μεγάλη, εφόσον έσωσε κόσμο από την πείνα και από τους Γερμανούς (με παρεμβάσεις που έκανε). Αρκεί να θυμίσουμε το στιχάκι που έλεγε ο συγκεντρωμένος κόσμος στην οδό Αινιάνων όπου διέμενε: «Βγες Linner στο μπαλκόνι, ο λαός πεινάει, κρυώνει». Ο Linner έμεινε στη Λαμία μέχρι την αποχώρηση των Γερμανών (το 1944).

1. Κατάσταση και αποβιώσεις στη συνοικία της ενορίας Αγίων Θεοδώρων
Όπως προαναφέρθηκε περισσότερο απ’ όλους την πλήρωσαν οι κάτοικοι των πόλεων. Από τους κατοίκους της Λαμίας όσοι διέμεναν στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, που δεν ήταν αγρότες για να έχουν δημητριακά, ελιές, λαχανικά, κ.ά., ούτε κτηνοτρόφοι για να έχουν κρέας, γάλα, τυρί, κ.ά., αν και στην περιοχή του Αφανού ξεχείμαζαν κάποιοι νομάδες κτηνοτρόφοι. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν εργάτες και μικροεπαγγελματίες, με πρόσκαιρες κι αβέβαιες δουλειές όπως και το μεροκάματο. Εκτός από τα τρόφιμα, τους έλειπαν και τα ξύλα για να περάσουν το βαρύ χειμώνα του 1941-42. Έχουμε ακριβή στοιχεία από το 1928 μέχρι το 1984 δηλ. για 56 χρόνια.
Έτσι οι αποβιώσεις στην ζώνη της ενορίας αυτής αυξήθηκαν πολύ, ώστε από 25 θανάτους το 1940, έγιναν 38 το 1941, κορυφώθηκαν σε 92 θανάτους στο 1942, ακολούθησε ελάττωση σε 50 θανάτους στο 1943, ενώ στο 1944, με τη λήξη της Κατοχής, έχουμε το μικρό αριθμό των 19 θανάτων (βλ. παρατιθέμενο πίνακα 1). Οι μήνες με τους περισσότερους θανάτους στο 1942 ήταν: ο Φεβρουάριος (9 θάνατοι), ο Μάρτιος (με 8), ο Απρίλιος (με 14 θανάτους, τους περισσότερους όλης της χρονιάς), ο Ιούνιος (με 10), ο Νοέμβριος (με 10) και ο Δεκέμβριος (με 11 θανάτους). Οι ηλικίες 61-90 ετών κατέγραψαν μεγάλους αριθμούς αποβιώσεων στο 1942, με 39 θανάτους. Ακολούθησαν τα νήπια μέχρι ενός έτους, με 11 θανάτους. Οι άλλες ηλικίες παρουσίασαν μικρότερους αριθμούς θανάτων.
Αναζητήθηκαν οι αιτιολογίες, που οδήγησαν στο θάνατο τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων, τη χρονιά αυτή (1942). Συγκεκριμένα: (α) Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων προήλθε από διατροφικό έλλειμμα. Συγκεκριμένα 28 άνθρωποι πέθαναν από ασιτία, αθρεψία ή ατροφία και εξάντληση. Είναι τα θύματα της πείνας. Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλοι 6 θάνατοι από ψύξη και ζωική εξάντληση. Είναι θύματα του σκληρού χειμώνα και της λιγοστής ή ανύπαρκτης θέρμανσης. (β) Ακολουθούν 16 θάνατοι από πνευμονία, φυματίωση και άλλες αναπνευστικές αιτίες.  (γ)  Μετά έρχονται 14 θάνατοι από καρδιακές παθήσεις ή κυκλοφοριακά προβλήματα. (δ)Η τρίτη ηλικία έχει 6 θύματα, που είναι 3πλάσια από το μέσο όρο των θανάτων λόγω γήρατος. (ε)Τέλος έχουμε 5 θανάτους από προβλήματα νεφρών, 4 θάνατοι από εντερικά προβλήματα και 10 θάνατοι από άλλες αιτίες.

2. Κατάσταση και αποβιώσεις στην ενορία του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου
Τα διαθέσιμα στοιχεία από τα βιβλία του Ναού καλύπτουν την περίοδο 1913-1955, δηλ. έχουν διάρκεια 42 ετών. Σε μια σχεδόν κεντρική περιοχή της πόλης και ενορία της Λαμίας, όπως αυτή του Αγίου Νικολάου, όπου:
• ήταν αριθμητικά μεγαλύτερη (με ποσοστό 36% του πληθυσμού της) η τρίτη ηλικία και ακολουθούσε η δεύτερη ηλικία (21-60 ετών), με ποσοστό 32%.
• οι κάτοικοί της ήταν σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες της πόλης (ήταν εισοδηματίες-κτηματίες, έμποροι-επιχειρηματίες, βιοτέχνες, γιατροί, μηχανικοί, κ.ά.).
• οι κάτοικοί της είχαν καλύτερη υποδομή σε κατοικίες, διαθέτοντας νερό και αποχέτευση (τουλάχιστον στην πλειονότητά τους).
Έτσι, η περίοδος της γερμανικής κατοχής 1941-44 είχε λιγότερες επιπτώσεις από τις άλλες περιφερειακές συνοικίες της Λαμίας. Συγκεκριμένα καταγράφηκε:
α)   Αύξηση των αποβιώσεων στη διάρκεια του 1942 (βλ. διπλανό πίνακα 2), κυρίως ατόμων μεγάλης ηλικίας. Οι 39 αποβιώσεις του 1942 κατανέμονται ως εξής:  22 θάνατοι σε άτομα άνω των 60 ετών, 11 θάνατοι σε άτομα μέσης ηλικίας 21-60 ετών και 6 θάνατοι σε παιδιά.
β)  Η περίοδος της κατοχής δεν στοίχισε πολύ στις παιδικές ηλικίες. Μετά το έτος 1940 χωρίς θάνατο παιδιού, έχουμε πάλι παιδικές αποβιώσεις, που - στο έτος 1942 - δεν πέρασαν τον αριθμό 6 θανάτων παιδιών. Αυτό δείχνει το καλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της ενορίας αυτής, με καλές συνθήκες υγιεινής, με ανάλογη διατροφή, τα αναγκαία φάρμακα για ασθένειες, κλπ.
γ)  Δεν έχει καταγραφεί στην ενορία Αγίου Νικολάου, κανένα περιστατικό θανάτου από ψύξη (έλλειψη θέρμανσης) ή από πείνα. Για σύγκριση, στη γειτονική ενορία των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας, στα χρόνια της κατοχής και ιδιαίτερα το 1942, έχουν καταγραφεί 28 θάνατοι από διατροφικό έλλειμμα (πείνα) και 6 θάνατοι από υποθερμία (ψύξη)!
δ)  Την περίοδο της κατοχής εμφανίζεται στην ενορία για δεύτερη φορά το φαινόμενο, οι θάνατοι να ξεπερνούν τις γεννήσεις. Αυτό συμβαίνει τα έτη: 1941 με 19 γεννήσεις και 22 θανάτους και το 1942 με 22 γεννήσεις και 39 θανάτους (βλ. πίνακα 3). Στη συνέχεια η ζωή υπερβαίνει το θάνατο …
ε)  Καταστράφηκαν (ή έπαθαν σοβαρές ζημιές) επιχειρήσεις. Η καταστροφή προήλθε από το βομβαρδισμό του κέντρου της Λαμίας τον Απρίλιο του 1941, αλλά και από τη λεηλασία των καταστημάτων την ημέρα του βομβαρδισμού και τις επόμενες (εφόσον οι Λαμιώτες έφυγαν από την πόλη για να σωθούν). Επίσης κάποιες επιχειρήσεις καταστράφηκαν από βίαιες επιτάξεις του εμπορεύματος, που έγιναν από Γερμανούς.
ζ) Είχε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους επιχειρηματίες-εμπόρους από τον τεράστιο πληθωρισμό και την αχρήστευση - ουσιαστικά - του νομίσματος της δραχμής. Τους έμειναν ολόκληρα σακιά με χαρτονομίσματα, χωρίς αγοραστική αξία. Παράλληλα η αγορά δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς νόμισμα. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που διέσωσαν την κινητή περιουσία τους, αν είχαν προλάβει να τη μετατρέψουν σε χρυσές λίρες Αγγλίας.
3. Κατάσταση και αποβιώσεις στην ενορία του Ι. Ν. Παναγίας Δέσποινας
Τα στοιχεία που διαθέτουμε, αναφέρονται στην περίοδο 1926-1951, δηλ. σε χρονική διάρκεια μόλις 25 ετών. Από τον Απρίλιο του 1941 αρχίζει η Κατοχή. Ο βαρύς χειμώνας που ακολούθησε επιβάρυνε το λαό μας με προβλήματα από το ψύχος και την πείνα. Στη ζώνη της ενορίας Παναγίας Δέσποινας, κατά το έτος 1942, οι αποβιώσεις διπλασιάζονται (βλ. Πίνακα 4), φτάνοντας τον αριθμό των 102 θανάτων!
Ειδικά τα παιδιά (μέχρι 10 ετών) “την πληρώνουν”, όπως πάντα, αποτελώντας τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα στις δοκιμασίες που περνά κάθε λαός. Κατά το 1942, οι θάνατοι παιδιών τριπλασιάζονται (βλ. Πίνακα 5). Το σκληρότερο όμως γεγονός κατά τη διάρκεια του 1942, είναι οι 6 θάνατοι παιδιών από πείνα. Κατά τη διάρκεια του 1943 καταγράφεται 1 ακόμα θάνατος παιδιού από πείνα. Παράλληλα, το 1942, έχουμε μεγάλη    αύξηση παιδικών θανάτων από διάφορες αιτίες.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του 1942, στην ηλικιακή ομάδα 21-60 ετών, καταγράφηκαν 5 θάνατοι από πείνα. Ευτυχώς, στους νέους και ενήλικες δεν σημειώθηκαν θάνατοι από το ψύχος. Στους ηλικιωμένους (άνω των 60 ετών), κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι θάνατοι αυξήθηκαν 2-3 φορές.

4. Κατάσταση και αποβιώσεις στην ενορία του Ι. Ν. Ευαγγελίστριας
Το διαθέσιμο αρχειακό υλικό των βιβλίων του Ι. Ν. καλύπτει τη σχετικά νεότερη περίοδο 1923-1971. Στη διάρκεια του 1942, οι αριθμοί αποβιώσεων διπλασιάζονται (βλ. παρατιθέμενο πίνακα 6), φτάνοντας τους 60 θανάτους! Η ενοριακή ζώνη καλύπτει το κέντρο της Λαμίας (και την περιοχή του λόφου Αγίου Λουκά). Από οικονομική άποψη οι κάτοικοι ανήκαν στην υψηλή εισοδηματικά τάξη με πολλούς εμπόρους (56), κτηματίες (29) και σπουδαγμένους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους) που είχαν ιδιόκτητα καταστήματα, γραφεία ή επιχειρήσεις σε κεντρικά και αγοραία σημεία της Λαμίας. Επίσης είναι σημαντικός ο αριθμός των υπαλλήλων (σε διάφορα υπηρεσιακά αντικείμενα), με εξασφαλισμένο εισόδημα και στην πλειοψηφία τους με ιδιόκτητη κατοικία στην ακριβοθώρητη ζώνη από την οδό Βύρωνος και Διάκου μέχρι την κορυφή του λόφου του Αγίου Λουκά. Παρ’ όλα αυτά, η πρωτόγνωρη κατάσταση της Κατοχής με τον βαρύ χειμώνα του 1942 επηρεάζουν τους αστούς της ζώνης αυτής, που αντιμετωπίζουν - όπως όλοι - οικονομικές δυσκολίες, έλλειψη βασικών αγαθών για τη διατροφή τους, όσο και σε καύσιμη ύλη για τη θέρμανση των σπιτιών τους.

5. Κατάσταση και αποβιώσεις στην ενορία του Ι. Ν. αγίου Δημητρίου
Το αρχειακό υλικό από τα βιβλία του Ναού καλύπτει την περίοδο 1929-1965, δηλ. έχει χρονική διάρκεια 36 ετών. Η ζώνη της ενορίας αυτής κάλυπτε το νότιο τμήμα της πόλης μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι κάτοικοί της (στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα) ήταν εργάτες, κτηματίες, αγρότες, υπάλληλοι, έμποροι και επαγγελματίες (αστική ζώνη). Με την είσοδο της Κατοχής, οι αποβιώσεις αυξάνονται. Στο δυσκολότερο έτος της περιόδου αυτής, το 1942, διπλασιάζονται οι θάνατοι, σε σχέση με το 1940 (βλ. πίνακα 7). Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό για τη ζώνη της ενορίας αυτής είναι η αριθμητική κορύφωση των περιστατικών βίαιων θανάτων με 18 θύματα στο τελευταίο έτος (1944) της Κατοχής,. Ήταν θύματα της τακτικής αντιποίνων για τη δράση των αντιστασιακών ομάδων.

Επίλογος
Ο χειμώνας του 1942 υπήρξε ο πλέον δραματικός της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Ποτέ άλλοτε, είτε σε καιρούς επαναστάσεων, πολέμων και εθνικών κινδύνων είτε σε περιόδους φυσικών καταστροφών, δεν καταγράφηκε (ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις) τόσο μεγάλος αριθμός θυμάτων και ακόμη περισσότερο απαξίωση και εξευτελισμός της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Η Λαμία, όπως άλλες περιφερειακές πόλεις, με τη συνδρομή των χωριών μας, που διατηρούσαν κάποια αυτονομία βασικών αγαθών, έχασε ανθρώπους από πείνα και κρύο, χωρίς όμως να φτάσει σε κατάσταση λιμού, ούτε να πεθαίνουν οι άνθρωποι στο δρόμο. Οι γέροντες, οι άρρωστοι ήταν τα θύματα της πείνας, της έλλειψης θέρμανσης και φαρμάκων. Αντίθετα, όπως φαίνεται από τους αριθμούς, τα παιδιά αντιστάθηκαν σχετικά περισσότερο. Να μην ξανάρθουν τέτοιες μέρες …

ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Βιβλία Ιερών Ναών Λαμίας
Ιστοσελίδα http://el.wikipedia.org
Ιστοσελίδα http://www.skamnosvoice.gr/
περ. Επτά ΗΜΕΡΕΣ, εφ. “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, άρθρο του Γ.Α. Λεονταρίτη, Σάββατο-Κυριακή 28-29 Οκτωβρίου 1995
Φωτογραφικό Λεύκωμα της Βούλας Παπαϊωάννου.
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Υπήρχαν κάποιοι Λαμιώτες ιταλόφιλοι μαυραγορίτες, που ζητούσαν (με πλάγιους τρόπους) σιτάρι για να το πουλήσουν ακριβά. [βλ. υποσημείωση στην εργασία του Αθαν. Μπαλωμένου “Δρόμοι, Καταστήματα και Ιδιοκτησίες της προπολεμικής Λαμίας (Δεκαετία 1930-40)”, περ. ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2001, σελ. 66, Λαμία]
2) Οι μερίδες τους είχαν ελάχιστη θρεπτική αξία ή λιπαρές ουσίες. Πάντως μικρό τμήμα του πληθυσμού κατάφερνε να βρει τροφή (στην Αθήνα ούτε το 1/4 των πεινασμένων ανθρώπων).
3) Στη Μακεδονία οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν μεταξύ 18-22 βαθμών υπό το μηδέν. Στις 24 Ιανουαρίου 1942, το θερμόμετρο μέσα στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε -13 βαθμούς C.
4) Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου “Ηλεκτρική Εταιρεία Λαμίας”,  περ. ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2003, σελ. 94-111, Λαμία.
5) Που έγινε συνώνυμη της κατοχικής πείνας.
6) Στο Αισχροδικείο της Αθήνας εκδικάζονταν όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων που συλλαμβάνονταν ως «μαυραγορίτες» που όπως αποδειχνόταν τελικά έκλεβαν γάτες, σκύλους αλλά και γαϊδούρια, όχι για να τα πουλήσουν, αλλά για να τα φάνε.
7) Από το Δεκέμβριο του 1941 οργανώθηκε ένα μεγάλο δίκτυο συσσιτίων (με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού). Από τις 28 Ιανουαρίου 1942 άρχισαν και τα μαθητικά συσσίτια. Ήταν πολύ σημαντική βοήθεια, που έσωσε κόσμο απ’ την πείνα.
8) Η πόλη της Λαμίας ακόμα δεν απέδωσε την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη για την προσφορά αυτού του ανθρώπου. Από τον Ιανουάριο 2004 σε σημείωμά μου (δημοσιεύτηκε στην εφ. ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ) με τίτλο “Αγνωμοσύνη”, είχα προτείνει να τιμηθεί  ο Σουηδός ευεργέτης της Λαμίας, όπως τιμήθηκε από τον (τότε) Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνστ. Στεφανόπουλο, ο Χανς Ένλεστρολ, Σουηδός εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και αντίστοιχος ευεργέτης για την Πάτρα. Αιδώς στη δημοτική αρχή …
9) Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγάλη εμπορική επιχείρηση του Νικολάου Δούκα στην οδό Όθωνος με σίδερα - δοκούς - σωλήνες -κ.ά. Οι Γερμανοί πήραν τα σίδερα για να φτιάξουν γέφυρες, σιδηρ. γραμμές, κλπ., καταστρέφοντας την επιχείρηση.
10) Το υπόλοιπο τμήμα κάτω από τη σιδηρ. γραμμή (νοτιότερα) το κάλυπτε ο Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης.
11) Σε ποσοστό 57%, ο ενεργός πληθυσμός της ζώνης αυτής ανήκε στον τριτογενή τομέα παραγωγής (υπηρεσίες).

Κώστας Μπαλωμένος

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 9:05 am


Λαμία: Συνέλαβαν 40χρονη που έκανε "πιάτσα" στην πλατεία Πάρκου

  Λαμία: Συνέλαβαν 40χρονη που έκανε "πιάτσα" στην πλατεία Πάρκου (φωτογραφία αρχείου)

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Λαμίας την "τσίμπησαν" μόλις είχε πάρει τα χρήματα από ηλικιωμένο για να του προσφέρει τις υπηρεσίες της...
Περίπτωση «αγοραίου έρωτα» αντιμετώπισαν το μεσημέρι του Σαββάτου (21/4) αστυνομικοί της Ασφάλειας Λαμίας που κατέληξε στη σύλληψη μιας 40χρονης από την Αλβανία.
Το περιστατικό σημειώθηκε στη γνωστή «πιάτσα» της πλατείας Πάρκου όπου δυστυχώς… συνωστίζονται τα τελευταία χρόνια ηλικιωμένοι από πολλές περιοχές της Λαμίας και του νομού γενικότερα για να βρουν τον έρωτα ακόμη και από ανήλικα κορίτσια!
Στην τελευταία περίπτωση οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας Λαμίας, έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση μία ύποπτη γυναίκα η οποία είχε προσεγγίσει ηλικιωμένο στα παγκάκια της πλατείας. Πράγματι η γυναίκα έλαβε 40 ευρώ από τον ηλικιωμένο και ξεκίνησαν για να συνευρεθούν. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν και συνέλαβαν την 40χρονη η οποία από την έρευνα αποδείχτηκε ότι διέμενε επίσης παράνομα στη χώρα μας.

Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας περί εκδιδομένων επ΄ αμοιβή προσώπων, ενώ θα κινηθεί εναντίον της το διοικητικό μέτρο της απέλασης.
Αυτό που χρειάζεται να επισημανθεί είναι ότι πέρα από το παράνομο της πράξης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν  στους άνδρες οι επαφές με γυναίκες που δεν υποβάλλονται σε κανέναν υγειονομικό έλεγχο.
lamiareport.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 9:00 am


Ο ”ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ” Καμένων Βούρλων συνεχίζει να συγκεντρώνει καπάκια για καλό σκοπό!Οπως μας ενημερώνουν μέλη του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου ”ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ” Καμένων Βούρλων , το πρόγραμμα ”μαζεύω καπάκια – χαρίζω χαμόγελα” του Παλμού, συνεχίζεται δυναμικά.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Ετοιμαζόμαστε να παραδώσουμε την τρίτη μεγάλη ποσότητα σε πλαστικά πώματα. Όποιος συμπολίτης μας έχει ανάγκη από αναπηρικό αμαξίδιο αλλά και απο κάθε είδους ιατρικού βοηθήματος ή αναλώσιμου υλικού μπορεί να επικοινωνεί με τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου για να τα προμηθευτεί δωρεάν.Ευχαριστούμε όλους εσάς που με την ευαισθησία σας χαρίζετε χαμόγελα.
fonografos.net

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 8:53 am


Ψαροκαικο με φόντο το νησάκι Στρογγυλή

Φωτογραφία Θανάσης Τρίγκας

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 8:49 am


Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Δήμαρχο Μώλου -Αγίου Κωνσταντίνου

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 20 Απριλίου 2018,  με τον Δήμαρχο Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου,  Ιωάννη Συκιώτη και τους αντιδημάρχους, Αθανάσιο Καραμανώλη και Νικόλαο Τριανταφύλλη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι επικείμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η θέση της δημοτικής Αρχής για την απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και οι σχεδιασμοί του δήμου για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που αφορά στην κεντρική εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στα Καμένα Βούρλα. Επίσης, ο Δήμαρχος κατέθεσε σχετικό αίτημα για την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης του Αγίου Κωνσταντίνου, εντός του πλαισίου των δράσεων του δήμου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Αναλυτική ήταν η συζήτηση και για τις δυνατότητες ένταξης έργων του δήμου στα δύο προγράμματα «ΦιλόΔημος» που υλοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ιδίως ως προς τις επερχόμενες προσκλήσεις για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αγροτικής οδοποιίας.
Ο κ. Συκιώτης ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών ότι οι υπηρεσίες του δήμου ήδη ωριμάζουν μελέτες προκειμένου να αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις που προβλέπουν οι σχετικές Προσκλήσεις του «ΦιλόΔημος ΙΙ» για την αναβάθμιση των Παιδικών Χαρών, τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και των αύλειων χώρων τους και την προμήθεια μηχανημάτων έργου για τις περιοχές του Αγίου Κωνσταντίνου, του Μώλου και των Καμένων Βούρλων.
Ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο ότι θα εξεταστεί σύντομα το αίτημα για χρηματοδότηση ως προς το θέμα της λειψυδρίας, ενώ σε συνεννόηση με τους συμβούλους του θα εξεταστούν και όσα έργα μπορούν να επιλεχθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ΦιλόΔημος».
Τέλος, από τη συζήτηση προέκυψε η αναγκαιότητα να επισπευθεί η κατάρτιση των Περιγραμμάτων των θέσεων εργασίας του δήμου, με σκοπό ο τελευταίος να ενταχθεί στον επόμενο κύκλο κινητικότητας.

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 10:46 pm


Πρόσκληση από την Περιφέρεια για τη Διεθνή Έκθεση Βιολογικών προϊόντων


H Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με στόχο την υποστήριξη και ενδυνάμωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός της χωρικής αρμοδιότητας της, συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Βιολογικών προϊόντων  “Νatural Products Scandinavia & Nordic Organic Food Fair”, η οποία διοργανώνεται στις 14-15 Νοεμβρίου 2018, στον εκθεσιακό χώρο MalmöMässan στο Μάλμο της Σουηδίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων & Εξαγωγών (ENTERPRISE GREECE), τον αρμόδιο εθνικό φορέα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση εξαγωγών.
Η Νatural Products Scandinavia & Nordic Organic Food Fair είναι η μοναδική B2B Έκθεση για τις 5 χώρες τις Σκανδιναβίας, και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να γνωρίσει κάποιος αγοραστές, χονδρεμπόρους, διανομείς και αντιπροσώπους από Σουηδία, Δανία, Φιλανδία, Νορβηγία και Ισλανδία.
Επισημαίνεται ότι η αγορά των βιολογικών προϊόντων των Σκανδιναβικών χωρών είναι η Νο 1 σε όλη την Ευρώπη, ενώ η κατανάλωση φυσικών και βιολογικών προϊόντων στην Σκανδιναβία, αυξάνεται κατά 10% ετησίως (σε σύγκριση με το 5-7% της Δυτικής Ευρώπης).
Με την Ελλάδα να αποτελεί για 1η φορά την τιμώμενη χώρα της Νatural Products Scandinavia & Nordic Organic Food Fair 2018, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετέχει για πρώτη φορά στην έκθεση και στο εθνικό Περίπτερο, το οποίο  θα καταλάβει περίοπτη θέση ακριβώς μπροστά στην κεντρική είσοδο της έκθεσης.
Οι εταιρείες που επιθυμούν να συμμετέχουν, πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το συντομότερο, και όχι αργότερα από τις 15 Μαΐου 2018, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση του ENTERPRISE GREECE (Αποστολή στο email: [email protected], και κοινοποίηση στο email:[email protected]), διευκρινίζοντας ότι η αίτηση αφορά στο περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Διευκρινήσεις για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας στο γραφείο του  Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας, (Αρμόδια Υπάλληλος: Ελευθερία Σιώζου, Τ. 2221353594).

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 9:51 am


ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗΤο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών προς τα μέλη του, οικονομολόγους και λογιστές - φοροτεχνικούς, ανακόινωσε ότι, από τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, εξειδικευμένοι δικηγόροι θα παρέχουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν θέματα σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών (Ν. 4469/2017) και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010, όπως ισχύει).
Η επικοινωνία και η υποβολή ερωτημάτων θα γίνεται ηλεκτρονικά στις ακόλουθες διευθύνσεις: 
Οι απαντήσεις θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στα πρόσωπα, που υπέβαλαν τα σχετικά ερωτήματα και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΟΕΕ προς ενημέρωση όλων και αποφυγή υποβολής ταυτόσημων ερωτημάτων.
Ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε σχετικά: «Με τη συγκεκριμένη υπηρεσία επιδιώκουμε να παρέχουμε νομική συνδρομή, με τη βοήθεια εξειδικευμένων επί των συγκεκριμένων θεμάτων δικηγόρων, ώστε να βοηθήσουμε τους οικονομολόγους και λογιστές - φοροτεχνικούς να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις, που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων τους σχετικά με τις διατάξεις των νόμων, για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στόχος της κεντρικής διοίκησης του ΟΕΕ είναι να βρίσκεται πάντα δίπλα στον συνάδελφο και ταυτόχρονα να προχωρούν με τη συνδρομή μας διαδικασίες, που βοηθούν τους πελάτες τους και την οικονομία».


Πηγή: ΑΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 9:49 am


ΤΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ


Παλιές καλές εποχές, θα θυμίζει η διοργάνωση του φετινού Ράλλυ Ακρόπολις που θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά στη Στερεά Ελλάδα με το κέντρο του αγώνα να είναι και πάλι η Λαμία το τριήμερο 1-3 Ιουνίου 2018 ενώ χθες διεξήχθη στον Πύργο των Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η συνέντευξη Τύπου, όπου το «παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης, ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ, Δημήτρης Μιχελακάκης, ο αλυτάρχης του αγώνα, Νίκος Μανώλης και  εκ μέρους του νέου μεγάλου χορηγού ονομασίας του αγώνα, της ΕΚΟ, ο Γενικός Διευθυντής Διεθνούς και Εγχώριας Εμπορίας του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων, Ρομπέρτο Καραχάννας.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο φετινό αγώνα, εκτός της Φθιώτιδας και της Φωκίδας, επανέρχεται τόσο η Βοιωτία όσο και η Αττική, που θα θυμίσουν πολλά στους φίλους του αθλήματος και του αγώνα. 
lamiakos-typos.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 9:48 am


Πλαζ των Καμένων Βούρλων

 
Πλαζ των Καμένων Βούρλων, στο βάθος στη σκάλα διακρίνεται το Καραβάκι ο Χαράλαμπος που έκανε δρομολόγια στην Αιδηψό και τον Άγιο Γεώργιο στην Εύβοια !!!

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2018 | 7:51 pm


Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Σύλλογο Επαγγελματιών Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων

Πραγματοποιήθηκαν  την Δευτέρα 16/4/2018 οι εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Συλλόγου Επαγγελματιών Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων. 
Το σημαντικό που παρατηρούμε είναι ότι συμμετέχουν νέοι άνθρωποι που αν πραγματικά το προσπαθήσουν μπορούν να πετύχουν  πολλά για το καλό των Καμένων Βούρλων!
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας: 
Τακτικά Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου
1. Ανάγνου Γεώργιος 66 σταυροί
2. Καρακικές Δημήτριος 66 σταυροί
3. Κοντογιαννίδης Πασχάλης 66 σταυροί
4. Αντύπας Αντύπας 49 σταυροί
5. Ζέππος Χρήστος 49 σταυροί
6. Χατζής Δημήτριος 49 σταυροί
7. Ράπτης Βασίλειος 46 σταροί

Αναπληρωματικά Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου
1. Καταραχιάς Αχιλλέας 44 σταυροί
2. Καψάλης Σοφοκλής 29 σταυροί
3. Παπαναγιώτου Κωνσταντίνος 21 σταυροί
Τακτικά Μέλη Ελεγκτικής Επιτροπής
1. Καραγκιόζογλου Βασίλειος 55 σταυροί
2. Πλαστήρας Θεόδωρος 53 σταυροί
3. Κασούνης Αθανάσιος 20 σταυροί

Φωτογραφία υποψηφίων και μελών

fonografos.net

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2018 | 5:17 pm


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ - ΤΡΙΤΗ 1η ΜΑΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΙΣ 10:30΄afisa
1
Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, γυναίκες 

Η 1η Μάη είναι Απεργία, ήμερα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, επιθεώρησης των δυνάμεων μας και εφαλτήριο νέων αγώνων. Τιμάμε τους νεκρούς μας, του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του 36, τους διακόσιους της Καισαριανής της πρωτομαγιάς του 44. Τιμάμε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια και για «δίκαιη ανάπτυξη». Ετοιμάζεται να ψηφίσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και προετοιμάζει το επόμενο μνημόνιο το οποίο θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως το «Εθνικό στρατηγικό σχέδιο». Ένα σχέδιο που έχει τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων του κεφαλαίου.

Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ποιος θα είναι ο ωφελημένος από μια τέτοια ανάπτυξη! Αυτή θα στηριχτεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, στην καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων από τη μια και φρούδων ελπίδων από την άλλη που θα μοιράζει απλόχερα η κυβέρνηση. Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά, ζωή με δικαιώματα με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του νόθου – διασπαστικού Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, συνεχίζει τον υπονομευτικό της ρόλο.

Στήριξε χωρίς καν προσχήματα την κυβέρνηση για να περάσει τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, ακόμα και τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας! Πριν λίγες μέρες έτρεξε στα κρυφά κατά παραγγελία της μεγαλοεργοδοσίας να υπογράψει για άλλη μία χρονιά το πάγωμα των μισθών νομιμοποιώντας τον επαίσχυντο διαχωρισμό σε μισθό 586 ευρώ και τα 511 για κάτω των 25 ετών, για να μην έχει εμπόδια η ανάπτυξη που έρχεται!

Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων. Είναι ανάγκη να μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα με την νέα βάρδια της εργατικής τάξης, να σπάσουμε το απόστημα του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού! ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε στο σημείο να επιλέξει την 1Η ΜΑΗ για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων για χρέη στις τράπεζες και στο δημόσιο ακόμα και για 500 ευρώ! Είναι καθήκον απέναντι στους εργαζόμενους, στην ιστορία του εργατικού κινήματος, τα συνδικάτα να μπουν μπροστά και να κάνουν πράξη το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Η κυβέρνηση, υπηρετεί τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, με την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.

Ταυτόχρονα προωθεί τα συμφέροντά τους και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παίρνοντας ενεργά μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχοντας σε πολεμικές νατοϊκές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς, με διακηρυγμένο στόχο τη λεγόμενη “γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας”.

Η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη συμμετοχή της χώρας στις νατοϊκές επεμβάσεις, με την μετατροπή όλης της Ελλάδας από τον Έβρο ως την Κρήτη σε ορμητήριο των αμερικανονατοικών, σε ένα απέραντο πεδίο βολής!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας μπλέκει όλο και πιο πολύ στον καυγά των μονοπωλίων για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Έχει τεράστιες ευθύνες, αποδείχτηκε το μεγαλύτερο πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού! Όχι μόνο διατηρεί και αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, αλλά μέσα σε μόλις δύο χρόνια γέμισε την Ελλάδα αμερικάνικες νατοϊκές βάσεις, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, την Ανδραβίδα, το Άκτιο, στην Λάρισα, στην Σύρο! Δεν θα διστάσουν να μπλέξουν το λαό μας σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Απαιτείται επαγρύπνηση από τον λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, με τον τούρκικο λαό, τους λαούς των Βαλκανίων.

Την ίδια ώρα μαίνεται για 7ο χρόνο ο πόλεμος στην Συρία, όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πολεμούν για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών με τον λαό της Συρίας να βρίσκεται στην δίνη της βαρβαρότητας.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις χρειάζεται να πυκνώσουμε τις γραμμές των συνδικάτων μας, βγαίνουμε στην αντεπίθεση!
 • Απαιτούμε εδώ και τώρα την απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν! 
 • Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Απαιτούμε τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς. 
 • Απομονώνουμε τον εθνικισμό και τους εγκληματίες δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής από κάθε χώρο εργασίας, από κάθε γειτονιά. 
 • Σύγχρονοι Δούλοι για τα κέρδη των αφεντικών δεν θα γίνουμε! 
 • Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 
 • Προσλήψεις σε παιδεία, υγεία εδώ και τώρα. Δώστε λεφτά για παιδεία και υγεία όχι για του ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ!
2

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2018/04/1-1030.html#ixzz5D3DexuqX

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2018 | 9:43 pm


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΜΑΗ 2018
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΜΑΗ 2018 
ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΩΝ
ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΚΟΥ, ΣΤΙΣ 10.30 π.μ.

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές,

Η 1η ΜΑΗ είναι μέρα των εργατών όλου του κόσμου και ως τέτοια σηματοδοτεί τον αδιάκοπο αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, τους πολέμους, τη φτώχεια, μέχρι την τελική νίκη απέναντι στο κεφάλαιο και τις δυνάμεις του που έχουν μετατρέψει τη ζωή μας σε κόλαση.

Ο γιορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς γίνεται μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, που οι εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα ματώνουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τους αντεργατικούς νόμους που δεν έχουν ημερομηνία λήξης, τα μονοπώλια, οι ιμπεριαλιστές ακονίζουν τα μαχαίρια τους, γυαλίζουν τα κανόνια τους για τα συμφέροντά τους, ενώ μεγάλο μέρος του πλανήτη φλέγεται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, π.χ. Συρία, Μέση Ανατολή κ.ά. Είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος που τη «λυπητερή» την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί μέχρι κεραίας όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα. Η κυβερνητική ρητορική για έξοδο από τα μνημόνια, που θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση μιας «δίκαιης» ανάπτυξης, δεν είναι παρά ένα ακόμη ψέμα που θα προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα. «Δίκαιη» ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και των αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει. «Δίκαιη» ανάπτυξη και μέτρα περιορισμού του δικαιώματος της Απεργίας και των αγώνων δεν μπορεί να υπάρξει.

Δεν ξεγελιόμαστε, όσο κι αν υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι τελειώνουν τα μνημόνια, γιατί γνωρίζουμε ότι τα μνημόνια, η αντεργατική πολιτική στη συνέχεια θα βαφτιστούν «επιτήρηση των θεσμών», «διαρκής εποπτεία» και «εθνικοί στόχοι», που θα συνοδεύονται με καλέσματα συμβιβασμού και αποδοχής της βαρβαρότητας για πολλές δεκαετίες.

Η δική μας επιλογή είναι ο αγώνας με επίκεντρο τα δικά μας συμφέροντα σε σύγκρουση με τη γραμμή του κεφαλαίου. Τα λόγια, οι υποσχέσεις των αφεντικών και των κυβερνήσεων γίνονται αέρας. Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα.

Συνάδελφοι, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις εξελίξεις που τρέχουν γρήγορα και τους κινδύνους των πολεμικών συγκρούσεων που πολλαπλασιάζονται.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη συναίνεση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όσων κομμάτων πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει μεγάλη ευθύνη που μας εμπλέκει όλο και πιο βαθειά στο κουβάρι των ανταγωνισμών και του καυγά μεταξύ των μονοπωλίων για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Εκθέτει, έτσι, το λαό σε επιζήμιες για τα συμφέροντά του συνέπειες.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη που έχει μετατρέψει όλη τη χώρα σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, που προωθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου με το αφήγημα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» και της συμμετοχής σε πολεμικές Νατοϊκές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς, με τον κίνδυνο να υπάρξει πολεμική εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις.

Μας βάζει σε μεγάλους κινδύνους βαφτίζοντας το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα, σε δυνάμεις σταθερότητας, που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε θαλάσσιο στρατόπεδο Νατοϊκών πολεμικών πλοίων και όλη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, σε ένα απέραντο πεδίο βολής και βάσεων.

Εμείς οι εργάτες πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την πάλη μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, που γεννάει φτώχεια, δυστυχία, πολέμους, προσφυγιά.
 • Να δυναμώσουμε τον αγώνα για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές που είναι εκτός συνόρων. 
 • Να δυναμώσουμε την πάλη μας για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. 
 • Να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις και τα στηρίγματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. 
 • Να υπερασπιστούμε το απαραβίαστο των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν. 
Σύγχρονοι Δούλοι για τα κέρδη των αφεντικών δεν θα γίνουμε!
 • Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 
 • Προσλήψεις σε παιδεία, υγεία εδώ και τώρα. Δώστε λεφτά για παιδεία και υγεία όχι για του ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ! 
Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους εργάτες των γειτονικών χωρών. Έχουμε τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια όνειρα για το μέλλον των οικογενειών μας. Έχουμε τον ίδιο αντίπαλο να αντιμετωπίσουμε, το κεφάλαιο και τις δυνάμεις του, που τσακίζουν τη ζωή μας και δεν έχουν κανένα δισταγμό να κάνουν πολέμους για τα κέρδη τους.

Να απομονώσουμε τους εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής, που καλλιεργούν τον εθνικισμό, το μίσος ανάμεσα στους εργάτες και την ίδια ώρα αποθεώνουν τα μονοπώλια και τις πολεμικές τους μηχανές.

Ο μόνος δρόμος είναι εμείς με την πάλη μας να υπερασπιστούμε και να κάνουμε πραγματικότητα όσα έχουμε ανάγκη.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ. 
Ζήτω η 1η Μάη! Ζήτω η εργατική τάξη όλου του κόσμου!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΠΡΙΛΗΣ 2018

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2018/04/1-2018.html#ixzz5D3D2RiiS

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2018 | 9:39 pm


Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας:Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟerg
Λαμία 17/4/2018 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ 

Η περιουσία και οι παραγωγικές δυνατότητες και η προοπτική της ΛΑΡΚΟ, αποτελούν ένα ακόμη "φιλέτο" του δημόσιου πλούτου και της περιουσίας του εργαζόμενου λαού, που ετοιμάζεται να παραχωρηθεί στο μεγάλο κεφάλαιο και στα επιχειρηματικά μονοπώλια, προκειμένου να διασφαλίσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Η πολιτική, η διοίκηση και η διαχείριση που άσκησαν στη ΛΑΡΚΟ, εδώ και τρεις δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση, ήταν φανερό ότι οδηγούσε στην απαξίωση της εταιρείας.
Σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομίας, η ΛΑΡΚΟ, λειτούργησε ουσιαστικά προς όφελος των μεγάλων μονοπωλίων του χάλυβα, που έβρισκαν ποιοτική και φτηνή πρώτη ύλη. Λειτούργησε με μικροκομματικά κριτήρια στο πεδίο βολέματος των λεγομένων "γκόλντεν μπόις" και "δικών" μας παιδιών. Αφέθηκε χωρίς επενδύσεις, χωρίς συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, χωρίς προοπτική.

Η δυσκολία που προκύπτει από την μακροχρόνια καπιταλιστική κρίση, η ισχνή ανάκαμψη της οικονομίας και η διαρκής ανάγκη του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται και να "καταβροχθίζει" πλουτοπαραγωγικές πηγές, φαίνεται ότι έφεραν τη ΛΑΡΚΟ στο κατώφλι του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, έπαιξε η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην υπόθεση των "κρατικών ενισχύσεων" και στην επιβολή προστίμου από την ΕΕ ύψους 135 εκατομμύρια ευρω. Ωστόσο η απαίτηση του προστίμου από την ΕΕ δεν ισχύει, στην περίπτωση που η ΛΑΡΚΟ πουληθεί σε ιδιώτη. Με τέτοια μεθόδευση η Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθεί το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ενταγμένη και η επίθεση που γίνεται τα τελευταία χρόνια στους εργαζόμενους, για το ότι δήθεν παίρνουν υψηλούς μισθούς. Η αλήθεια όμως είναι, ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ είτε προέρχεται από το μόνιμο προσωπικό είτε πολύ περισσότερο από το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, αμείβεται με ψυχούλα σε σχέση με την επικινδυνότητα και τις ιδιαιτερότητες της εργασίας που εκτελούν.

Εντελώς διαφορετική είναι ωστόσο η αλήθεια και η πραγματικότητα γύρω από τις παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και τη σημασία της για την ελληνική οικονομία. Διαθέτει τεράστιο ορυκτό πλούτο, αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις, λιμάνι, άδειες για παραγωγή ενέργειας κ.α., που την καθιστούν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο είδος της στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο και παράλληλα της προσδίδουν τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και προοπτικές .

Δυνατότητες και προοπτικές, που γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, όταν βρίσκονται στα χέρια των εργαζομένων και αξιοποιούνται προς όφελος του λαού.

Ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, τονίζουμε ξεκάθαρα, ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της ΛΑΡΚΟ είναι αδιαπραγμάτευτος. Και στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για:

Ενιαίο Κρατικό Φορέα Μεταλλευτικής Βιομηχανίας με κριτήριο παραγωγής την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικής πηγές έχουν δυνατότητα να καλύψουν τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και η ΛΑΡΚΟ ως μοναδικός φορέας αξιοποίησης του σιδηρονικελίου στην Ελλάδα και μοναδικός παραγωγός στην Ευρώπη, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια τέτοια ανάπτυξη.

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα χρωμίου που μαζί με το σιδηρονικέλιο μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, προϊόν που μέχρι σήμερα εισάγουμε.

Η αξιοποίηση του ανοξείδωτου χάλυβα και η μετέπειτα χρήση του ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία, μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος λαϊκών αναγκών, παρέχοντας απαραίτητο εξοπλισμό στη βιομηχανία, ιατρικά ήδη, ήδη οικιακής χρήσης, υλικό για σύγχρονες κατασκευές, πρώτες ύλες για μεταφορικά μέσα και άλλα.

Ταυτόχρονα η εκτεταμένη έρευνα επιστημονικού προσωπικού σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς που κατεύθυνση θα έχουν την επίλυση βιομηχανικών προβλημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε νέες εφαρμογές και στη διεύρυνση της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.

Η προοπτική αυτή και το συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων, θα πρέπει να συντροφεύουν τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, κατά του ξεπουλήματος της εταιρείας και της περιουσίας της. Να γίνει δική τους προοπτική. Η δική τους πρόταση για το μέλλον.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, χαιρετίζει και στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στη ΛΑΡΚΟ με δικαιώματα και αυξήσεις. Στηρίζει τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει ο κλάδος για τις 25 Απριλίου και καλεί τους εργαζόμενους, μόνιμους και εργολαβικούς να συσπειρωθούν στις τάξεις τους.

Ταυτόχρονα οφείλουμε να επισημάνουμε στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, το ρόλο και την στάση που κράτησαν τα προηγούμενα χρόνια οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, ως πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο της Λάρυμνας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 17 στη Λαμία, όπου σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, εξαπάτησαν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Τους έκρυψαν σε ένα στενό και αφού συναντήθηκαν και τα "βρήκαν" με τον πρωθυπουργό, οι μεν "συνδικαλιστές" της ΛΑΡΚΟ πήραν τους εργαζόμενους και έφυγαν, οι δε "συνδικαλιστές" του ΕΚΠΕΦ μπήκαν στην αίθουσα και έγιναν το ακροατήριο του πρωθυπουργού.

Όχι στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ 

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2018 | 9:38 pm


Περιφέρεια Στερεάς: Στην Καταλονία για το «CHIMERA»

  Περιφέρεια Στερεάς: Στην Καταλονία για το «CHIMERA»

Στην Καταλονία βρέθηκε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό έργο με τίτλο «Innovative cultural and creative clusters in the MED area-Καινοτόμες πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανικές συστάδες στην περιοχή MED» και ακρωνύμιο «CHIMERA».
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «INTERREG MED», με προϋπολογισμό 2,5 εκ Ευρώ.
Οι εργασίες για τη Συντονιστική Επιτροπή του Έργου έγιναν στην Τεράσα της Ισπανίας, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις τοπικές επιχειρήσεις πολιτιστικής και δημιουργικής παραγωγής, με απώτερο σκοπό την δημιουργία και την οργάνωση μέσω συμπράξεων ενός διακρατικού δικτύου συνεργασίας στον τομέα πολιτιστικής και δημιουργικής παραγωγής (CCI clusters).

«Η προσπάθειά μας στοχεύει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε πεδία που δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε από την χώρα μας, όπως αυτό του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας.  Αυτό επιδιώκεται μέσα από την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Έργων όπως  το  ‘’CΗIMERA’’, στο οποίο συμμετέχουμε ως εταίροι», ήταν η δήλωση του Επικεφαλής της ομάδας Έργου και Εντεταλμένου Συμβούλου Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας & Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Θεμιστοκλή Χειμάρα.

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2018 | 10:12 am


ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕΤ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑΣ

Πωλείται μεταχειρισμένο
σετ κρεβατοκάμαρας σε 
άριστη κατάσταση. Αποτελείται από διπλό κρεβάτι 1.65π x 2.00 μ, με στρώμα και σουμιέ,έπιπλο τουαλέτας 1.10μ x 78, 2 κομοδίνα και καθρέφτη. Τιμή συζητήσιμη. Τηλ.6988027542(ΠΕΡΙΟΧΉ μΏΛΟΥ)

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2018 | 8:32 pm


ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πωλείται μεταχειρισμένη τραπεζαρία σε άριστη κατάσταση από ξύλο κερασιάς με έξι καρέκλες. Διαστάσεις 1.60μ x 0.90π. Τιμή συζητήσιμη.Τηλ. 6988027542 ΠΕΡΙΟΧΉ ΜΩΛΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2018 | 8:26 pm


Συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής- Δήμος Μώλου Αγίου Κων/νου

Αποτέλεσμα εικόνας για δημος μωλου αγιου κωνσταντινου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙ∆ΑΣ
 Καµένα Βούρλα ,
11-4-2018 ∆ΗΜΟΣ ΜΩΛΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ
Αριθµ. Πρωτ.: 3.225
∆/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Τµήµα ∆ιοικητικών & Οικονοµικών

Προς: Τα Μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Υπηρεσιών Ζωής όπως Πίνακας Αποδεκτών
Γραφείο :Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
 Πληροφορίες: Χονδροδήµου Λουκία Τηλέφωνο: 2235350037
Κοιν.: Μπεζάτη Ευφροσύνη, Αντιδήµαρχο
 Τριανταφύλλη Νικόλαο, Αντιδήµαρχο
Θέµα: Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης
Παρακαλείσθε την Τρίτη 17 Απριλίου και ώρα 13.00 µ.µ., όπως προσέλθετε στο ∆ηµοτικό Κατάστηµα (αίθουσα συνεδριάσεων Επιτροπής Ποιότητας Ζωής), για να συζητήσουµε και λάβουµε απόφαση στα παρακάτω θέµατα της ηµερήσιας διάταξης:
 ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ∆ΙΑΤΑΞΗΣ
1. Επικαιροποίηση – τροποποίηση του Κανονισµού Λειτουργίας της Εµποροπανήγυρης της ∆ηµοτικής Κοινότητας Αγίου Κων/νου
2. Αλλαγή θέσης κατασκευής φρεατίου συστήµατος υπογειοποίησης κάδου απορριµµάτων
3. Ορισµός θέσης της Ε.Ε.Λ. Αγίου Κων/νου και της όδευσης του αγωγού µεταφοράς των επεξεργασµένων λυµάτων στη θάλασσα µε υποθαλάσσιο αγωγό

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2018 | 8:24 amΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Μωλος

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr