Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φθιώτιδας   »   Μωλος    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΥΠΕΝ: Η κοστολόγηση του νερού δεν υπακούει σε κανόνες ενιαίας τιμολόγησης


ΥΠΕΝ: Η κοστολόγηση του νερού δεν υπακούει σε κανόνες ενιαίας τιμολόγησης
Οι κανόνες τιμολόγησης και κοστολόγησης της χρήσης νερού δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ενιαία τιμολόγηση, ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΝ, απαντώντας σε σχετικό δελτίο τύπου της ΚΕΔΕ και επιστολή του κ. Πατούλη, και υπογραμμίζει ότι «μία προσεκτική ανάγνωση της σχετικής ΚΥΑ θα έλυνε πολλές παρεξηγήσεις».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «το υπουργείο μας είναι πάντα στη διάθεση της ΚΕΔΕ και των ΟΤΑ για να διευκρινίσουμε πεδία της πολιτικής που τους αφορούν και δεν αρνηθήκαμε ποτέ τη συνεργασία. Αν πάλι δεν επιθυμεί τη συνεργασία με το ΥΠΕΝ θα μπορούσε να λάβει τη γνώμη της Ένωσης των ΔΕΥΑ ή της επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ πριν σχολιάσει πολιτικές του Υπουργείου με βάση δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας, που μόνο στόχο είχαν τη δημιουργία εντυπώσεων και παραπληροφόρησης».

Μάλιστα, αναφέρει ότι η σχετική ΚΥΑ 135275 «δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1751Β/22-5-17 και αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης δημόσιας διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (συμπεριλαμβανομένων των Δήμων, ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) η οποία ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2016. Ειδική συζήτηση για το θέμα έγινε και στο πρόσφατο συνέδριο των ΔΕΥΑ στην 'Αρτα, όπου υπήρχε και τοποθέτηση του πρόεδρου της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκη, δημάρχου Ρεθύμνου αλλά και πολλών αυτοδιοικητικών, παρουσία του αν ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος ανέλυσε τη σχετική ΚΥΑ στην ομιλία του».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, γίνεται γνωστό μεταξύ άλλων ότι «οι κανόνες τιμολόγησης και κοστολόγησης αποτελούν υποχρέωση της Ελλάδας με βάση την Οδηγία 2000/60 της ΕΕ, οδηγία που έχει υποστηρίξει η ΚΕΔΕ, και η χώρα μας όφειλε να διατυπώσει τους κανόνες αυτούς από το 2010.

Η θέσπιση κανόνων για την τιμολόγηση και κοστολόγηση του νερού ήταν όρος αιρεσιμότητας των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τη χώρα μας την περίοδο 2016-2017. Σε περίπτωση που δεν είχαμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο θα υπήρχε κίνδυνος για τις χρηματοδοτήσεις έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης. «Από όσο γνωρίζουμε σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν οι θέσεις της ΚΕΔΕ μέχρι σήμερα, εφόσον ζητούσαν επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και πόρους για τους ΟΤΑ».

Όπως τονίζει το ΥΠΕΝ, «οι κανόνες έχουν ως βασικό και απαράβατο όρο τη βιωσιμότητα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και φυσικά των ΔΕΥΑ. Τι ίδιο υποστήριζε χρόνια η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Αν η ΚΕΔΕ υποστηρίζει την ελλειμματικότητα των ΔΕΥΑ, θα θέλαμε να μας ενημερώσει σχετικά, όπως για τον τρόπο κάλυψης των ελλειμμάτων τους».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «στους κανόνες τιμολόγησης και κοστολόγησης προβλέπονται κοινωνικά τιμολόγια για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, χαμηλό τιμολόγιο -που προσεγγίζει και το μηδενικό- στις μικρές καταναλώσεις, που σέβονται τον κοινωνικό πόρο του νερού, και «κόφτης» στις αυξήσεις του τιμολογίου νερού, ώστε να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές. Βασικός στόχος της πολιτικής τιμολόγησης και κοστολόγησης είναι η μείωση του κόστους υπηρεσιών των φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης».

Επιπλέον, τονίζεται ότι «οι κανόνες τιμολόγησης και κοστολόγησης λαμβάνουν υπόψη τα διαχειριστικά σχέδια υδάτων σε επίπεδο υδατικών διαμερισμάτων, που έχουν ήδη εκπονηθεί και αυτή την περίοδο αναθεωρούνται, και τα οποία έχουν στόχο την διαθεσιμότητα και επάρκεια του νερού και την βέλτιστη οικολογική κατάσταση των υδάτινων σωμάτων. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να γίνει αλλιώς εφόσον αποτελούν κοινά προαπαιτούμενα της Οδηγίας 2000/60».

Τέλος το ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει τον κ. Πατούλη ότι «αν τη μελετήσει δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος για αντιπολίτευση. Και δεν κατανοούμε τη χθεσινή πρόχειρη ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για μια ΚΥΑ της 22ας Μαΐου (σχεδόν 3 μήνες μετά), όπως και για ποιο λόγο στάλθηκε στον Υπουργό ΠΕΝ κ. Γιώργο Σταθάκη, εφόσον στην Εθνική Επιτροπή Υδάτων προεδρεύει ο αναπληρωτής Υπουργός, ο οποίος υπογράφει και την ΚΥΑ».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σωκράτης Φάμελλος είναι στη διάθεση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, για μια ειδική συζήτηση επί του θέματος με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ένωσης των ΔΕΥΑ των ΟΤΑ.
http://www.zougla.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2017 | 8:57 pm


20 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Φάρων - Ο φάρος Χιλιομιλι στην Σκαρφεια

O δικός μας φάρος...

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2017 | 7:19 pm


Το ξωκκλήσι του Αϊ-Λια (Προφήτη Ηλία) στο Καινούργιο.Ιστορικά στοιχεία


Περνώντας την εθνική οδό που χωρίζει το Καινούριο από την περιοχή των 'Μαρμάρων' , συναντάμε στην κορφή του λόφου το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία.
Καθώς ανοίγεις το χαμηλό πορτάκι του, ο νους σου αρχίζει να ταξιδεύει. Κάτι σε καλεί να κλείσεις τα μάτια σου και να προσευχηθείς. Όλα εκεί μέσα αποπνέουν μύρο, λιβάνι, αγιότητα. Η καντήλα πάνω απ' την εικόνα της Μεγαλόχαρης καίει άσβεστη. Κάποιοι ευ­σεβείς προσκυνητές φροντίζουν γι' αυτό καθημερινά.
Λίγο πιο κει η εικόνα του 'Προφήτη των βουνών'. Ο Π. Ηλίας ταξιδεύει στον ουρανό καθισμένος στο άρμα του, έτσι όπως αναφέρεται ακριβώς στην Παλαιά Διαθήκη.
Το παρεκκλήσι χτίστηκε το 1901, από τον τότε εφημέριο Δημ. Βορλοβίτη, ο οποίος έχτισε δίπλα στο ξωκκλήσι και ένα μικρό καμαράκι, μέσα στο οποίο ζούσε και στο οποίο τέλειωσε και τη ζωή του.
Ο θρύλος θέλει το ξωκκλήσι δεμένο μ' έναν ασεβή βοσκό, ο οποίος λόγω πολυμερής κα­κοκαιρίας, είχε κλείσει τα 'ζωντανά' του μέσα στο ναό, μετατρέποντας το έτσι σε μαντρί. Όταν η κακοκαιρία πέρασε ο βοσκός δεν καθάρισε το ξωκκλήσι, αφήνοντας το βρώμικο γεμάτο απορρίμματα.
Τότε, σύμφωνα πάντα με τις παραδόσεις του χωριού, ο Αϊ-Λιας τον τιμώρησε, ρίχνο­ντας τον βαριά άρρωστο στο κρεβάτι. Ο ασυνείδητος βοσκός δεν κατόρθωσε τη ζωή του μέσα στην παραφροσύνη και στους φριχτούς πόνους.
http://www.aganet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2017 | 6:55 pm


Aνακοίνωση του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου η Αρέθουσα

Ο Πολιτιστικός Χορευτικος Σύλλογος η Αρεθουσα ανακοινώνει οτι: 
Τη Δευτέρα 21/8/2017 και ώρα 9μ.Μ θα αρχίσουν οι πρόβες για τις επόμενες υποχρεώσεις του Συλλόγου,ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΕΙΑ,Μακρακωμη, Μώλο!
Μη λείψει κανείς από το τμήμα παραστάσεων του Συλλόγου !!

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2017 | 6:00 pm


Αυξημένη η τουριστική κίνηση τον Αύγουστο στα Καμένα Βούρλα (video).- Δηλώσεις του προεδρου των Ξενοδόχων Καμένων Βούρλων

 
Αυξημένη είναι από τις αρχές Αυγούστου η τουριστική κίνηση στα Καμένα Βούρλα.
Στα καταλύματα καταγράφεται πληρότητα που αγγίζει ακόμη και το 100%. Ικανοποιημένη δηλώνουν πλέον οι ξενοδόχοι, οι οποίοι είχαν αναστατωθεί από την μειωμένη κίνηση που παρατηρήθηκε στη λουτρόπολη τον Ιούλιο.

Αυξημένη η τουριστική κίνηση τον Αύγουστο στα... από LAMIASTARGR

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2017 | 4:22 pm


Το παλιό δημοτικό σχολείο στην Αγία Τριάδα

Tο παλιό Δημοτικό σχολείο στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας, είναι ένα από τα λίγα δημόσια κτίρια που υπάρχουν στο χωριό...Το κτίριο είναι εγκατελειμένο,είχε κλείσει λόγω έλλειψης μαθητών.Παλιά κτίρια των δημοτικών σχολείων,υπάρχουν εγκατελειμένα,στην ίδια κατάσταση,σε όλα τα χωριά στην επικράτεια του δήμου....Κτίρια,με μεγάλη σημασία στο πέρασμα των χρόνων, "κουβαλάνε" ιστορίες και αναμνήσεις δεκαετιών.Πρόσφατα στη Σκάρφεια,ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών,στέγασε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.

Το κτίριο αποτελείται απο δυο αίθουσες,μια για το δημοτικό σχολείο και μια για το νηπιαγωγείο
Φωτογραφίες:

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2017 | 2:26 pm


Μοναδικές φωτογραφίες απο την πλατεία της Μενδενίτσας.Θέα στο Κάστρο και στο Μαλιακό

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Μ Ε Ν Δ Ε Ν Ι Τ Σ Α Σ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ, ΑΓΝΑΝΤΕΥΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ...!!!!!
Φωτογραφίες  Eleanna Trapatsa
Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2017 | 2:09 pm


Παγκόσμια ημέρα φάρων σήμερα. Δείτε τους εντυπωσιακούς φάρους της Στερεάς (φωτογραφίες)Τους φάρους σε 30 περιοχές της χώρας ανοίγει για το κοινό το Πολεμικό Ναυτικό, την Κυριακή 20 Αυγούστου με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων. Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.
Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών γιά τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοία, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διάφορων εκδηλώσεων. Το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί, από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, τους εξής φάρους:
1 Αγ. Νικόλαος – Κέα
2 Ακρωτήρι – Θήρα
3 Αρκίτσα – Φθιώτιδα: Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1908 και είναι εγκατεστημένος κοντά στο χωριό Αρκιτσα στον Ευβοϊκό κόλπο. Το ύψος του πύργου του ειναι 15 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 17 μέτρα. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από την Αρκίτσα .
4 Αυλίδα – Βοιωτία-Εύβοια: Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1880 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του ειναι 9 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 10 μέτρα. Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Αυλίδας στον Ευβοϊκό κόλπο.
5 Βασιλίνα – Εύβοια
6 Βρυσάκι – Λαύριο
7 Γερογόμπος – Κεφαλονιά
8 Γουρούνι – Σκόπελος
9 Δρέπανο – Αχαΐα
10 Δρέπανο – Χανιά Δρέπανο Κρήτη
11 Κασσάνδρα – Χαλκιδική
12 Κατάκολο – Ηλεία
13 Κερί – Ζάκυνθος
14 Κρανάη – Γύθειο Κρανάη, Γύθειο.
 15 Λάκκα – Παξοί
16 Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη
17 Μελαγκάβι – Λουτράκι
18 Πλάκα – Λήμνος
19 Σκινάρι – Ζάκυνθος
20 Σουσάκι – Κορινθία
21 Σπαθί – Σέριφος
22 Ψαρομύτα – Φωκίδα
23 Κοκκινόπουλο – Ψαρά
24 Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη
25 Ταίναρο – Λακωνία
26 Κόπραινα – Άρτα
27 Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα
28 Θεσσαλονίκη
29 Μονεμβασιά – Λακωνία  
30 Ντάνα – Πόρος
Δείτε εδώ περισσότερα στοιχεία και φωτογραφίες απο τους φάρους της χώρας  http://www.mixanitouxronou.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2017 | 1:47 pm


Φθιώτιδα: Βρέθηκε πολεμικό βλήμα στη θάλασσα


 ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΒΛΗΜΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ (Φωτογραφία αρχείου)
Πολεμικό βλήμα  μήκους 30 εκατοστών και διαμέτρου 10 εκατοστών βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή Γεροντέϊκα στις Λιβανάτες, σε βάθος περίπου 6-7 μέτρων και σε απόσταση από την ακτή περίπου 100 με 120 μέτρα.
Το Λιμεναρχείο Στυλίδας διενεργεί προανάκριση , ενώ στο σημείο που βρέθηκε το βλήμα τοποθετήθηκε σημαντήρας
.http://stilida.com

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2017 | 1:40 pm


Ασπρονέρι Καμένα Βούρλα:Κινδύνεψε να πνιγεί 5χρονο κοριτσάκι - Το επανέφεραν στη ζωή

  Φθιώτιδα: Κινδύνεψε να πνιγεί 5χρονο κοριτσάκι - Το επανέφεραν στη ζωή
Παραλίγο να χαθεί μπροστά στα μάτια των γονιών του ένα 5χρονο αγγελούδι - Του έσωσαν τη ζωή δυο γιατροί που βρέθηκαν στην ίδια παραλία.
Σε θρίλερ εξελίχθηκε ένα απογευματινό μπάνιο για μια οικογένεια από τα Καμένα Βούρλα το απόγευμα του Σαββάτου στην γνωστή παραλία του Ασπρονερίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κοριτσάκι έπαιζε στην άκρη της θάλασσας και χωρίς κανείς να αντιληφθεί πως, ξαφνικά βρέθηκε να έχει πιει νερό και να έχει χάσει τις αισθήσεις του.
Ευτυχώς στο σημείο βρέθηκαν δυο γιατροί οι οποίοι έτρεξαν αμέσως για βοήθεια και όπως μας είπαν άλλοι λουόμενοι η επέμβασή τους ήταν πραγματικά σωτήρια, αφού το κοριτσάκι ήταν σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
«Το παιδί είχε σχεδόν φύγει από τη ζωή και το επανέφεραν. Του έσωσαν τη ζωή. Ειδικά ένας καρδιολόγος έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες και τα κατάφερε. Να τους έχει καλά ο Θεός...», είπε ένας από τους λουόμενους που βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Ασπρονέρι.
Η 5χρονη διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Λαμίας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, όπου ευτυχώς νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
lamiareport.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2017 | 1:37 pm


Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων


Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδω

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
REAL NEWS

DOCUMENTO

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΤΟ ΧΩΝΙ

TO ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

KONTRA NEWS

ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

TO BHMA ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2017 | 7:15 am


Καμένα Βούρλα: Μια κακιά στιγμή του στοίχισε τη ζωή


Καμένα Βούρλα: Μια κακιά στιγμή του στοίχισε τη ζωή
Ένας ακόμη θάνατος σε παραλία της Φθιώτιδας...
Ο λόγος για έναν 69χρονο από την Αθήνα ο οποίος είχε έρθει με την οικογένειά του σε ξενοδοχείο των Καμένων Βούρλων, για το Σαββατοκύριακο.
Ο άτυχος άνδρας πήγε το πρωί για το μπάνιο του στη θάλασσα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μπαίνοντας στη θάλασσα γλίστρησε και έπεσε με αποτέλεσμα να πιει νερό.
Αμέσως λουόμενοι που ήταν στο σημείο έτρεξαν και τον έβγαλαν έξω και τον έβαλαν να καθίσει σε μια καρέκλα. Ο 69χρονος είχε τις αισθήσεις του, αλλά είχε τρομερή δυσφορία, αφου δεν μπορούσε να αναπνεύσει.
Οι δικοί του άνθρωποι και άλλοι που βρέθηκαν στο σημείο του έκαναν μαλάξεις και ότι άλλο μπορούσαν για να τον κρατήσουν στη ζωή, ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν και σταθμό του ΕΚΑΒ.
Δυστυχώς σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν φτάσει στο νοσοκομείο ο 69χρονος δεν άντεξε και κατέληξε.
Οι γιατροί στο νοσοκομείο προσπάθησαν να τον επαναφέρουν με ηλεκτροσόκ, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Η νεκροψία - νεκροτομή που παραγγέλθηκε από το Β' Λιμενικό Τμήμα Αγίου Κωνσταντίνου του  Λιμεναρχείου Στυλίδας το οποίο διενεργεί την προανάκριση, θα δείξει τα ακριβή αίτια θανάτου, ωστόσο όπως όλα δείχνουν το νερό που ήπιε πέφτοντας στη θάλασσα, του στοίχισε τη ζωή.
lamiareport.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2017 | 12:42 am


Παραλία στα Λιχαδονήσια

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2017 | 8:41 pm


Καθημερινά δρομολόγια απο Μώλο για Λαμία με τραίνο απο τον ΟκτώβρηΑπό τον Οκτώβρη τα Καμένα Βούρλα και ο Μώλος αποκτούν σιδηροδρομική σύνδεση μιας και θα λειτουργήσει ο νέος σταθμός και θα εξυπηρετεί τα τοπικά τρένα. Σκέψεις για συνεχή δρομολόγια από Μώλο για Λαμία καθημερινά όπως τα αντίστοιχα για Στυλίδα, έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Μώλου,των Καμένων Βούρλων και των γύρω χωριών θα μεταβαίνουν στη Λαμία με τρένα!
Συνέχεια του άρθρου στο mag24.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2017 | 8:17 pm


Σήραγγα Καλλιδρόμου

Το τούνελ του Καλλιδρομου συνολικού μήκους 18 χιλιομέτρων

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2017 | 8:05 pm


«Ξεκλειδώνουν» εκατοντάδες έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη τη χώρα


 «Ξεκλειδώνουν» εκατοντάδες έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη τη χώρα
Τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έως και 100%, δίνει τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία, με την οποία τροποποιείται το άρθρο 13 του ν. 1069/1980 για τις ΔΕΥΑ και καταργείται ο περιορισμός που προέβλεπε χρηματοδότηση τέτοιων έργων μόνο μέχρι ποσοστό 35%.
Με την άρση του περιορισμού χρηματοδότησης από το Εθνικό ΠΔΕ όπου οι ΔΕΥΑ καλούνταν να συμμετάσχουν με 65% ίδια συμμετοχή στα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης «ξεκλειδώνει» η χρηματοδότηση σημαντικών έργων, απαραίτητων για την εξασφάλιση υδροδότησης, την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού και την κατασκευή και αναβάθμιση δικτύων αποχέτευσης, αποσκοπώντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.
40 χρόνια δίκτυο
Στο πρόβλημα της υδροδότησης οικισμών με ανεπαρκείς ποσότητες και επιβαρυμένης ποιότητας νερό, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις, δεν πληροί τα όρια της Οδηγίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι ανάγκες υδρευτικών έργων έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς οι υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης έχουν ήδη ολοκληρώσει την 40ετία που αποτελεί τον κύκλο ζωής και την περίοδο σχεδιασμού ενός υδρευτικού έργου στη χώρα μας.
Προκειμένου, λοιπόν, να δοθεί διέξοδος στις ΔΕΥΑ να εκτελέσουν τα σημαντικά και απαραίτητα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στις περιοχές ευθύνης τους, κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, τροπολογία η οποία καταργεί τη συμμετοχή των ΔΕΥΑ, ύψους 65% στα αντίστοιχα έργα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα των δήμων και εξασφαλίζουμε στις τοπικές κοινωνίες την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών στην ύδρευση και αποχέτευση. Υποδομές που προστατεύουν την υγεία των πολιτών και διασφαλίζουν την περιβαλλοντική ισορροπία.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών αίρουμε τον περιορισμό του 35% στη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης που ίσχυε από το 1980 και ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιηθούν μεγάλα έργα υποδομών στους συγκεκριμένους τομείς λόγω έλλειψης πόρων, ιδίως στην περιφέρεια. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν, τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, με τρόπο αντίστοιχο με αυτό του ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά θα μπορούν πλέον να χρηματοδοτούνται έως και 100% από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων δίνοντας τη δυνατότητα στους δήμους να αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης ή να κατασκευάσουν νέα σύγχρονα, ικανοποιώντας τις τοπικές ανάγκες και προστατεύοντας το περιβάλλον. Με έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση χρηματοδοτούμε όλες τις αναγκαίες υποδομές που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και πολλαπλασιάζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών».

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2017 | 6:39 pm


Οι αλλαγές σε δημοτικά και νηπιαγωγεία που φέρνει το νέο Προεδρικό Διάταγμα -Επιλογή σημαοφόρων με κλήρωση

Συντάκτης 
Σταυρούλα Αγελαδαράκη 

 Το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του με τίτλο “Οι Καινοτομίες του Νέου Προεδρικού Διατάγματος για την Οργάνωση και Λειτουργία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων” εξηγεί τις αλλαγές που φέρνει σε δημοτικά και νηπιαγωγεία το νέο Προεδρικό Διάταγμα. 
Μετά από 19 χρόνια, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά αποκτούν έναν νέο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας. Τα τελευταία Προεδρικά Διατάγματα είχαν εκδοθεί το 1998 (ΠΔ200/1998 & ΠΔ201/1998).
 Το νέο Προεδρικό Διάταγμα 79/2017, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διότι απεικονίζει την οργάνωση και λειτουργία ενός σύγχρονου σχολείου προσαρμοσμένο στις νέες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες.
 Με τις νέες ρυθμίσεις γίνεται εμφανής ο ενιαίος  χαρακτήρας της Α/θμιας Εκπαίδευσης σε καθημερινό πρακτικό πεδίο ενώ για πρώτη φορά δε διαχωρίζεται η λειτουργία του Νηπιαγωγείου από αυτή του Δημοτικού σχολείου. Το Π.Δ αποσαφηνίζει και συγκεκριμενοποιεί σημεία για τα οποία εδώ και χρόνια δεν υπήρχε απάντηση και καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του σημερινού σχολείου. Τέλος, ενισχύει με αρμοδιότητες το Σύλλογο Διδασκόντων για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Σχολικής Μονάδας. 

Καινοτόμα Σημεία 
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ 
Απλουστεύεται η διαδικασία ορισμού ορίων των σχολικών περιφερειών καθώς και ο ορισμός των ορίων της σχολικής περιφέρειας των Τμημάτων Ένταξης. 
ΕΓΓΡΑΦΕΣ- ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ 
Αλλάζει η διαδικασία των εγγραφών και γίνεται με τον ίδιο τρόπο τόσο στο Νηπιαγωγείο όσο και στο Δημοτικό σχολείο. Οι εγγραφές γίνονται εγκαίρως (1-20 Μαΐου), με διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Η διαδικασία απλουστεύεται τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Αναλαμβάνει η διοίκηση σε μεγάλο βαθμό τη διευθέτηση των εγγραφών, αποδεσμεύοντας τους εκπαιδευτικούς από τις διενέξεις και αντιπαραθέσεις που είχαν με γονείς για αυτό το θέμα. Η διαδικασία των εγγραφών δεν αφήνει περιθώρια για να μείνουν τα προνήπια εκτός νηπιαγωγείου. Τέλος, το πληροφοριακό σύστημα επισφραγίζει τη διαδικασία των εγγραφών. Απλοποιείται και διευκρινίζεται η διαδικασία της μετεγγραφής των μαθητών του νηπιαγωγείου και δημοτικού. 
ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΩΡΑΡΙΟ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ 
Στην αρχή κάθε διδακτικού έτους δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόζονται ομαλά τα νήπια-προνήπια στο νέο σχολικό περιβάλλον με ένα ευέλικτο ωράριο για 2 εβδομάδες. Αυτή η ρύθμιση είναι ένα μέτρο παιδαγωγικό και δείχνει σεβασμό στην ιδιαιτερότητα αυτής της ηλικιακής -εκπαιδευτικής ομάδας.
 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 
Αποδίδονται αρμοδιότητες στο Σύλλογο Διδασκόντων. Ο Σύλλογο Διδασκόντων αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο για όλα τα θέματα που απασχολούν τη σχολική μονάδα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει τακτικά, προγραμματίζει και αποτιμά το εκπαιδευτικό έργο της σχολικής μονάδας. Έχει τη δυνατότητα να αναμορφώνει το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου /Δημοτικού και να το προσαρμόζει στις  ανάγκες της σχολικής μονάδας.
 ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ 
Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης στοχεύοντας στη δημιουργία θετικού παιδαγωγικού κλίματος στη σχολική μονάδα και αποφεύγοντας τους ανταγωνισμούς και τις διενέξεις  μεταξύ των μαθητών. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Η αποτύπωση- αναφορά, για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά δεδομένα, σε ΠΔ του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος Νηπιαγωγείου και Δημοτικού έχει πρακτικό, λειτουργικό και ουσιαστικό χαρακτήρα και έχει ως στόχο να διευκολύνει την εκπαιδευτική κοινότητα μειώνοντας την πολυνομία. Παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής αναμόρφωσης του ΕΩΠΔ με απόφαση συλλόγου διδασκόντων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Σχολικής Μονάδας. 
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
 Για πρώτη φορά γίνεται σαφής αναφορά στο 14 άρθρο του ΠΔ και ορίζονται Παιδαγωγικές συναντήσεις για να υπάρξει στενή συνεργασία νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης των μαθητών/τριών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. 
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 
Δίνονται στο άρθρο 16 του ΠΔ σαφείς ορισμοί και διευκρινίζονται θέματα που αφορούν τις  Σχολικές Δράσεις, τις Διδακτικές Επισκέψεις, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, τις Ημερήσιες Εκδρομές στο πλαίσιο της σχολικής ζωής. Αποσαφηνίζεται το πλαίσιο της παρουσίας τρίτων προσώπων στο χώρο της Σχολικής Μονάδας. 
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Δίνεται έμφαση στην ασφάλεια των μαθητών και δίνονται σαφείς οδηγίες για την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών/τριών από/προς τη Σχολική Μονάδα. 
Δείτε το ΦΕΚ αναλυτικά ΕΔΩhttp://www.minedu.gov.gr/publications/docs2017/%CE%BD%CE%AD%CE%BF_%CE%A0%CE%94.pdfRadioEvros.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2017 | 6:36 pm


Έκκληση για καταγραφή και καθαρισμό(αποψίλωση) οικοπέδων από τα ξερά χόρτα

Οικισμός Νιχωρίου-Πάτερα δήμου Μώλου Αγίου Κωνσταντίνου
Πολλα οικοπεδα στον οικισμο μας ειναι εγκατελειμενα και γεματα ξεροχορτα. Θα πρεπει να κανουμε σαν συλλογος καταγραφη αυτων και να προσπαθησουμε με το Δημο και αλλους φορεις να βρουμε τους ιδιοκτητες τους με σκοπο τον υποχρεωτικο καθαρισμο τους.
Εξωραϊστικός Σύλλογος Νιχωρίου - Πάτερα


Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2017 | 3:48 pm


Βρετανικό νεκροταφείο Μπράλου


Οι περισσότεροι θα το έχουμε προσέξει, μια καλοστημένη, πέτρινη μάντρα στα δεξιά του δρόμου Άμφισσα – Λαμία, λίγο έξω από τη Γραβιά και στην κατεύθυνση προς Λαμία, που γράφει BRALO BRITISH CEMETERY. Τη δουλειά έχει όμως ένα βρετανικό νεκροταφείο στη Φωκίδα, από πότε βρίσκεται εκεί, ποιοι βρίσκονται θαμμένοι εκεί και ποιος φροντίζει – αν το έχετε παρατηρήσει είναι πάντα πολύ τακτοποιημένο – αυτό το αλλόκοτο για την περιοχή μνημείο;

Σύμφωνα με το Commonwealth War Graves Commission, το νεκροταφείο του Μπράλου βρίσκεται εκεί από το 1917 και τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όταν και οι δυνάμεις την Αντάντ χρησιμοποιούσαν το λιμάνι της Ιτέας και τη σιδηροδρομική γραμμή του Μπράλου για μεταφορά εφοδίων στο μέτωπο της Μακεδονίας. Τα γερμανικά υποβρύχια περιπολούσαν στη Μεσόγειο και οι συμμαχικές δυνάμεις έπρεπε να βρουν πιο ασφαλές και σύντομο δρόμο ανεφοδιασμού: Τάραντας – Ιτέα και μετά στο σταθμό του Μπράλου. Εκεί υπήρχε στρατιωτικό νοσοκομείο και στη συνέχεια, απ’ τον Οκτώβρη του 1917 και το νεκροταφείο. Σήμερα στο νεκροταφείο βρίσκονται 102 τάφοι, 95 ανδρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και 7 άλλων εθνικοτήτων. Χαρακτηριστικό πολύ είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό των θαμμένων έχει σαν αιτία θανάτου την μεγάλη επιδημία γρίπης (Ισπανική Γρίπη) που σάρωσε ολόκληρη την υφήλιο μεταξύ 1918 και 1920.

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2017 | 1:28 pm


Μια μύτη μέσα στη θάλασσα.Το πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Ελλάδας που μοιάζει σαν να επιπλεει στο νερό.

Μύτικας

Άποψη Μύτικα από το Κάλαμο
Ο Μύτικας είναι ένα σχετικά νέο χωριό. Η πρώτη οργανωμένη οίκηση του τοποθετείται στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονται από τις γύρω περιοχές και χωριά. Σήμερα κάτοικοι που προέρχονται από τα γύρω χωριά του Δήμου, άλλων όμορων Δήμων καθώς και των χωριών του Καλάμου, συνθέτουν το μωσαϊκό του σύγχρονού Μύτικα. Το όνομά του το οφείλει στη μορφολογία του αφού πρόκειται ουσιαστικά για μια "ΜYΤΗ" που εισέρχεται στη θάλασσα, ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 850 κάτοικους περίπου.
Άποψη Μύτικα από Αγία Ελεούσα
Σε όλη του την ιστορία αποτέλεσε αγκυροβόλιο και λιμάνι. Ο ρόλος του αυτός του προσέδωσε εμπορικό και διαμετακομιστικό χαρακτήρα και από νωρίς εφοδίαζε με προϊόντα το γειτονικό νησί του Καλάμου και τη γύρω περιοχή. Ο Μύτικας ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο χωριά τον παλιό οικισμό με την παραδοσιακή αγορά και το νέο οικισμό που δημιουργήθηκε με τη μετοίκηση της κοινότητας της Παναγούλας.
Βίντεο από τον φίλο του Μύτικα Alberto Cassanelli.
 
Παραλία στο κάτω Μύτικα
Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων ήταν και είναι η αλιεία, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Σήμερα στις ασχολίες αυτές έρχεται να προστεθεί και ο τουρισμός με τη σύγχρονη μορφή του αγροτουρισμού. Η ομορφιά του τοπίου και το ασύγκριτο φυσικό κάλος γρήγορα κατέστησαν το Μύτικα σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Ξενοδοχεία, camping, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, εστιατόρια και ψαροταβέρνες, οργανωμένες και προσβάσιμες παραλίες προσφέρονται για ποιοτικές και οικονομικές διακοπές.

Βίντεο από ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS.
 

Χτισμένος σε ένα μυτερό κομμάτι γης που εισχωρεί στα νερά του Ιονίου, στη δυτική ακτή της Ακαρνανίας, μεταξύ Αστακού και Βόνιτσας, ο Μύτικας αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση διακοπών για αυτούς που αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση. Ο Μύτικας είναι ιδανικός τόπος για χρήστες σκαφών αναψυχής λόγω της ηρεμίας της θάλασσας και των πολλών κοντινών επιλογών σε νησάκια με πανέμορφες παραλίες.
Στο μώλο στο πάνω Μύτικα
Επίσης μπορείτε να ψαρέψετε ερασιτεχνικά είτε από την στεριά είτε μέσα από βάρκα. Αν έχετε σκάφος ακόμα κι ένα μικρό φουσκωτό ο Μύτικας είναι ένα ιδανικό ορμητήριο για αξέχαστες εκδρομές. Το νησί Κάλαμος είναι απέναντι από το Μύτικα σε απόσταση 1 ν.μ. Είναι γραφικό και πολύ ήσυχο και στην Οδύσσεια αναφέρεται σαν "καταπράσινη Κάρνος". Έχει παραλίες με κρυσταλλένια νερά και το πευκόδασος φθάνει μέχρι τη θάλασσα.

Άποψη Μύτικα και Καλάμου από θέση Καστρί
Ο περίπατος από το χωριό Επισκοπή στο χωριό Κάλαμος θα είναι από τους ωραιότερους που έχετε κάνει. Διαρκεί 1 ½ ώρα και ο δρόμος είναι άσφαλτος. Σε όλη τη διαδρομή θα απολαμβάνετε τις μυρωδιές από τα φυτά και βότανα που κατακλύζουν το νησί: φασκόμηλο, θυμάρι, μυρτιά, δάφνη, ρίγανη. Tακτικά δρομολόγια για Κάλαμο έχει κάθε μέρα στις 11.30 και 13.30.
Παραλία Ασπρογιάλι στο Κάλαμο
Το καλοκαίρι (Ιούλιο- Αύγουστο) έχει και απογευματινό δρομολόγιο στις 18.00. Κοντά στον Κάλαμο είναι το νησί Καστός, πιο μικρό και πάρα πολύ ήσυχο με υπέροχες παραλίες. Από θάλασσα θα επισκεφθείτε το εγκαταλελειμμένο χωριό Κεφάλι ή Πόρτο Λεόνε. Μακρύτερα είναι η νήσος Άτοκος χωρίς κατοίκους, όμορφη, ανεξερεύνητη. Προς τα δυτικά μπορείτε να επισκεφθείτε το Μεγανήσι, το Σκορπιό, τη Μαδουρή. Πιο τολμηροί πηγαίνουν στην Ιθάκη και μερικοί φθάνουν μέχρι την Κεφαλονιά.
Κέντρο Μύτικα
Η παραλία του Μύτικα που έχει μήκος 4 χλμ. προσφέρεται για ήρεμο περίπατο με το ηλιοβασίλεμα. Ένας άλλος περίπατος στο βουνό είναι στην Αγία Ελεούσα, μία σπηλιά που πριν πολλά χρόνια "μετατράπηκε" σε εκκλησία. Έχει τοιχογραφίες του ΙΒ' αιώνα στο βράχο και χτιστό το θόλο του Ιερού. Από εκεί υπάρχει μοναδική θέα του Μύτικα, της πεδιάδας με τις χιλιάδες ελαιόδεντρα και του Καλάμου απέναντι.
22 Αυγούστου-Αγία Ελεούσα

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2017 | 1:11 pm


1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Μακρακώμη


20476281_1903298789991138_2190291043882705198_n
Με την συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου  Μακρακώμης, του Δήμου Μακρακώμης  και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Μακρακώμη.
7 Χορευτικοί Σύλλογοι θα δώσουν το παρόν την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017 στην κεντρική πλατεία Μακρακώμης και θα υπάρχει ζωντανή μουσική για γλέντι.
Είσοδος ελεύθερη.
fonografos.net

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2017 | 12:54 pm


Η Μάχη των Θερμοπυλών -σαν σήμερα, πριν 2.497 χρόνια


Του Άγη Βερούτη
Η Μάχη των Θερμοπυλών έγινε αυτές τις ημέρες, υπολογίζεται πιθανά περί τα μέσα του Αυγούστου του 480 π.Χ. ανάμεσα στις 15 και τις 20 Αυγούστου.
Ήταν η μάχη αυτή που χάραξε αιώνια στην πανανθρώπινη ιστορία το όνομα του βασιλιά Λεωνίδα της Σπάρτης απογόνου του Ηρακλή, και των 300 Ελεύθερων Σπαρτιατών οπλιτών.
Ο Λεωνίδας στρατοπέδευσε στις Θερμοπύλες με στρατιωτική δύναμη περί των 6.200 Ελλήνων Ανδρών, στα μέσα Αυγούστου του 480 π.Χ., όταν οι Έλληνες γιόρταζαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι Σπαρτιάτες τα Κάρνεια, και δεν ήθελαν να διακόψουν τις γιορτές για να πάνε να αντιταχθούν στον επίδοξο κατακτητή Ξέρξη, ενώ αρκετές πόλεις κατά την κάθοδό του από τον Ελλήσποντο μήδισαν για να μην υποστούν καταστροφή, και έδωσαν φη και ύδωρ, αλλά και τους άνδρες τους για να καταταγούν απρόθυμα με την στρατιά του Ξέρξη εναντίον των υπολοίπων Ελλήνων.
Η Πελοποννησιακή στρατιωτική δύναμη της Μάχης των Θερμοπυλών αποτελούνταν από 300 επίλεκτους Σπαρτιάτες οπλίτες, τους οποίους ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τους επέλεξε ο Λεωνίδας έναν-έναν "κατά το νόμο", πιθανόν 1.000 περιοίκους της Σπάρτης, 1120 Αρκάδες, 500 Μαντινείς, 500 Τεγεάτες, 400 Κορίνθιους, 200 Φλειάσιους και 80 Μυκηναίους. Σύνολο 4.100 Πελοποννήσιοι.
Επίσης, στην στρατιωτική δύναμη των Ελλήνων συμμετείχαν και 2.100 Άνδρες από την Κεντρική Ελλάδα, δηλαδή 700 Θεσπιείς, 1.000 Φωκείς και Οπούντιοι Λοκροί, και 400 Θηβαίοι.
Κάθε πόλη μαζί με τους Άνδρες της έστελνε και τον στρατηγό της.
Οι Αθηναίοι πιθανόν θεωρούσαν τις δυνάμεις αυτές αρκετές για να υπερασπιστούν την πολύ ισχυρή θέση των Θερμοπυλών, και σίγουρα η παρουσία του Λεωνίδα εθεωρείτο εγγύηση.
Αυτά δημιούργησαν αίσθημα ασφάλειας, αλλιώς θα έπρεπε να έχουν εκστρατεύσει όλοι οι Έλληνες στις Θερμοπύλες!
Ίσως και φοβούνταν ενδεχόμενη απόπειρα απόβασης στην Αττική, όπως εκείνη του Μαραθώνα 10 χρόνια νωρίτερα.
Οι Θερμοπύλες ήσαν ένας στενός διάδρομος στεριάς ανάμεσα στην θάλασσα και το Όρος Καλλίδρομο, μήκους σχεδόν δέκα χιλιομέτρων.
Ήταν εξαιρετικά δύσβατος, λόγω των βάλτων των Θερμών Πηγών.
Ο διάδρομος αυτός είχε τρία εξαιρετικά στενά σημεία. 
Στο μεσαίο στενό σημείο οι Φωκείς είχαν χτίσει ένα αρχαίο τείχος, για να αποκρούουν τους Θεσσαλούς, με τους οποίους βρίσκονταν συνεχώς σε πόλεμο.
Σε αυτό το μεσαίο σημείο πίσω από το αρχαίο τείχος των Φωκέων, ο Λεωνίδας εστρατοπέδευσε τους Έλληνες, και το επιδιόρθωσε με πέτρες ώστε να επαναφέρει το αξιόμαχό του.
Ως την Μάχη των Θερμοπυλών ο Ξέρξης δεν είχε συναντήσει καμία ουσιαστική αντίσταση στον τεράστιο Περσικό στρατό των 400-800 χιλιάδων, και τον Περσικό στόλο των 1200 πλοίων.
Ο Ξέρξης βασιλιάς της Περσίας και διάδοχος του Δαρείου, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του πατέρα του Βασιλιά Δαρείου, είχε ξεκινήσει πενταετή προετοιμασία για την εκστρατεία κατά των Ελλήνων σε εκδίκηση της Μάχης του Μαραθώνα. Όμως δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που ακολούθησε ως την τελική του ήττα στις Πλαταιές από όλους τους Ελεύθερους Έλληνες.
Πλησιάζοντας στις Θερμοπύλες, ο Ξέρξης πληροφορήθηκε ότι λίγοι Έλληνες είχαν μαζευτεί μπροστά από το αρχαίο τείχος των Φωκέων στο στενότερο σημείο των Θερμοπυλών, και εκεί περίμεναν τον στρατό των Περσών.
Κατόπιν της συμβουλής του Δημάρατου, εξόριστου στην αυλή του πατέρα του Σπαρτιάτη βασιλιά, έστειλε έναν κατάσκοπο με το άλογο ώστε να τον πληροφορήσει πόσοι είναι αυτοί οι Έλληνες και τι ακριβώς έκαναν.
Ο κατάσκοπος επέστρεψε λέγοντας ότι δεν τον ενόχλησε κανείς ούτε τον καταδίωξε ούτε καν του έδωσαν σημασία, και είδε λίγους στρατιώτες (στους οποίους ο Λεωνίδας σκοπίμως είχε δώσει την διαταγή να να στρατοπεδεύσουν μπροστά από το τείχος), να γυμνάζονται και να χτενίζουν τα μαλλιά τους.
Ο Δημάρατος ακούγοντας την περιγραφή ανήσυχος προειδοποίησε τον Ξέρξη ότι εκείνοι οι στρατιώτες ήταν Σπαρτιάτες που περιποιούνταν τα μαλλιά τους σε προετοιμασία να πεθάνουν στην μάχη. Εξήγησε δε ότι αυτοί ήταν οι Νόμοι της Σπάρτης που ήταν ισχυρότεροι από οποιονδήποτε άνδρα ή διαταγή. Επίσης εξήγησε ότι η πολεμική ικανότητα ενός Σπαρτιάτη πολεμιστή ήταν σημαντικά υψηλότερη από οτιδήποτε είχε αντιμετωπίσει, αλλά όταν πολεμούσαν ενωμένοι όλοι μαζί αλληλοϋποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον, ήταν πρακτικά ανίκητοι.
Ο Δημάρατος δεν κατάφερε να πείσει τον Ξέρξη για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε, ούτε για ό,τι θα γινόταν μάρτυρας εντός λίγων ημερών.
Ο Ξέρξης στρατοπέδευσε την τεράστια στρατιά του 5 χιλιόμετρα από τους Έλληνες, και περίμενε 4 ημέρες ώσπου να ξεκουραστεί το στράτευμα του από τις κακουχίες, αλλά και για να πλησιάσει ο στόλος του που είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα στην τρικυμία στις ακτές του Πηλίου. Η ελπίδα του ήταν ότι οι Έλληνες, τρομοκρατημένοι από το μέγεθος του στρατού του, θα υποχωρούσαν έντρομοι όπως είχαν κάνει νωρίτερα στα Τέμπη.
Επειδή έβλεπε να περνούν οι ημέρες σε απραξία, έστειλε αγγελιοφόρους, ζητώντας στους Σπαρτιάτες να του παραδώσουν τα όπλα τους για να τους χαρίσει την ζωή.
Όπως έγραψε ο Πλούταρχος, σε αυτούς τους αγγελιοφόρους ο Λεωνίδας, έχοντας αντιμέτωπη την μεγαλύτερη στρατιά που είχε υπάρξει ως τότε, απάντησε να του μεταφέρουν:
-"Μολών Λαβέ" [- "Έλα πάρτα"]
Και έμεινε στην ιστορία ως ο γενναιότερος όλων των εποχών.
Την επόμενη και 5η ημέρα, ο Ξέρξης εξοργισμένος από την αναιδή στάση των Ελλήνων, έδωσε την εντολή στους Μήδους και τους Κισσίους να πάνε να συλλάβουν τους αναιδείς Έλληνες και να τους φέρουν ζωντανούς μπροστά του για να τον προσκυνήσουν!
Οι Μήδοι και οι Κισσίοι επιτέθηκαν στους ολιγάριθμους Έλληνες που βρίσκονταν μπροστά από το τείχος, όπου περίμενε το στράτευμα των 5.200 Ελλήνων.
Οι Μήδοι και οι Κισσίοι μακελεύτηκαν καθώς περνούσαν λίγοι-λίγοι από το άνοιγμα του αρχαίου τείχους και βίωσαν τον όλεθρο, σε κύματα, και όταν υποχώρησαν ανήμποροι να νικήσουν τους Έλληνες, αντικαταστάθηκαν από το επίλεκτο σώμα των Περσών, τους "Αθανάτους", που αρχηγός του ήταν ο Υδάρνης.
Σε όλη την διάρκεια της ημέρας, η μάχη είχε την ίδια κάθε φορά εξέλιξη για τους Πέρσες στρατιώτες: πέρασμα από τα τείχη και θάνατος.
Ο Ξέρξης, εκείνη την πρώτη μέρα της Μάχης των Θερμοπυλών, αντελήφθη πλήρως ότι είχε πολλούς ανθρώπους στο στράτευμά του αλλά λίγους Άνδρες:
"δῆλον δ᾽ ἐποίευν παντί τεῳ καὶ οὐκ ἥκιστα αὐτῷ βασιλέϊ ὅτι πολλοὶ μὲν ἄνθρωποι εἶεν, ὀλίγοι δὲ ἄνδρες."
Άξιος λόγου είναι ο τρόπος που πολεμούσαν οι Λακεδαιμόνιοι, που έδειχνε πως είχαν πλήρη την γνώση της τέχνης του Πολέμου, ενώ οι Πέρσες δεν είχαν ιδέα από αυτήν, και ιδιαιτέρως με τον ελιγμό του να παριστάνουν πως το έβαζαν στα πόδια φοβισμένοι τρέχοντας, και μόλις τους έφταναν οι εχθροί, εκείνοι σταματούσαν απότομα και τους έσφαζαν σαν τα αρνιά χάνοντας λίγους Σπαρτιάτες και σκοτώνοντας αναρίθμητους Πέρσες.
Λένε πως, όσο κρατούσε αυτή η μάχη της πρώτης ημέρας, ο Ξέρξης πήδηξε όρθιος τρεις φορές από το φόβο για ολόκληρο τον στρατό του.
Και έτσι τελείωσε η πρώτη ημέρα της Μάχης των Θερμοπυλών, νικηφόρα για τους Έλληνες του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα, και ήττα για την ανάκατη στρατιά του Πέρση βασιλιά Ξέρξη.
Την δεύτερη και τρίτη μέρα της Μάχης η εικόνα ήταν παρόμοια.
Ο Περσικός στρατός μακελευόταν από μια χούφτα Έλληνες αποφασισμένους να μην κάνουν πίσω ούτε στον βέβαιο θάνατο.
Στο τέλος της τρίτης μέρας, όμως, η λύση παρουσιάστηκε στον Ξέρξη με την μορφή του ντόπιου Ταγίτη Εφιάλτη που πήγε να του ζητιανέψει χρήματα και ψεύτικες τιμές, σε αντάλλαγμα να μεταφέρει στρατιώτες των Περσών πίσω από το στρατόπεδο των Ελλήνων.
Υπήρχε και ένα μονοπάτι, η Ανοπαία Ατραπός, που παρέκαμπτε το αρχαίο τείχος, αλλά ήταν γνωστό σε πολύ λίγους ντόπιους, διότι κανείς δεν το χρησιμοποιούσε. Από εκεί την 4η ημέρα μετά την έναρξη της Μάχης του Μαραθώνα, ο Εφιάλτης ο Ταγίτης οδήγησε τους Αθάνατους του Ξέρξη με αρχηγό τον Υδάρνη, για να κυκλώσει και τελικά να σκοτώσει όσους Έλληνες είχαν απομείνει.
Ο Λεωνίδας είχε στείλει τους 1.000 Φωκείς εξαρχής να φρουρούν το μονοπάτι Ανοπαία Ατραπός, σίγουρος (;) για την ικανότητά τους να προστατεύσουν απλώς τη διάβαση και τη θέση του στρατοπέδου με τους υπόλοιπους Έλληνες.
Ο περσικός στρατός περί τους 400.000-800.000 στρατιώτες στρατοπέδευσε ανάμεσα στους ποταμούς Μέλανα και Ασωπό, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τους Έλληνες.
Όταν οι Έλληνες έμαθαν ότι έρχονταν οι Αθάνατοι από την Ανοπαία Ατραπό, οι περισσότεροι έφυγαν, αλλά παρέμειναν για να πολεμήσουν γνωρίζοντας πως σίγουρα θα πεθάνουν, μόνον οι 300 Σπαρτιάτες (πλην δυο που ο Λεωνίδας είχε διώξει από το στρατόπεδο λόγω μεταδοτικής μόλυνσης στα μάτια τους, ώστε να μην την μεταδώσουν στους υπόλοιπους στρατιώτες, δηλαδή πολέμησαν 298), οι 700 Θεσπιείς με τον στρατηγό τους Δημόφιλο Διαδρόμου, και οι 400 Θηβαίοι με στρατηγό τον Λεοντιάδη. Οι Ηρόδοτος αρνείται ότι οι Θηβαίοι ρίχτηκαν στη μάχη, διότι είπε ότι τα είχαν βρει με τους Πέρσες, αλλά ο Πλούταρχος το αμφισβητεί αυτό.
Στην τελική απόφαση του Λεωνίδα να μείνει με τους 298 Σπαρτιάτες Ελεύθερους Οπλίτες, πιθανόν να είχε ρόλο ο χρησμός της Πυθίας κατά την αρχή του πολέμου, ο οποίος προφήτευε ότι ή θα καταστρεφόταν η Σπάρτη ή θα πέθαινε στη μάχη ο βασιλιάς της:
"ὑμῖν δ᾽, ὦ Σπάρτης οἰκήτορες εὐρυχόροιο, ἢ μέγα ἄστυ ἐρικυδὲς ὑπ᾽ ἀνδράσι Περσεΐδῃσι πέρθεται, ἢτὸ μὲν οὐχί, ἀφ᾽ Ἡρακλέους δὲ γενέθλης πενθήσει βασιλῆ φθίμενον Λακεδαίμονος οὖρος. οὐ γὰρ τὸν ταύρων σχήσει μένος οὐδὲ λεόντων ἀντιβίην· Ζηνὸς γὰρ ἔχει μένος· οὐδέ ἑ φημί σχήσεσθαι, πρὶν τῶν δ᾽ ἕτερον διὰ πάντα δάσηται."
Τόσο ήταν το μένος του Ξέρξη να ατιμάζει το πτώμα του νεκρού Λεωνίδα όταν εκείνος σκοτώθηκε στη μάχη, που έχασε 2 αδερφούς διεκδικώντας το πτώμα του από όσους Έλληνες είχαν απομείνει ζωντανοί. Τελικά οι Έλληνες σκοτώθηκαν μέχρι τελευταίου, και ο Ξέρξης αποκεφάλισε την κάρα του Λεωνίδα και ανάρτησε το κομμένο κεφάλι του σε ένα κοντάρι για να το βλέπουν όλοι.
Φυσικά η ανδρεία του Λεωνίδα έμεινε χαραγμένη στη μνήμη της ανθρωπότητας.
Τους Έλληνες αυτούς ύμνησαν ο Ηρόδοτος ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένα για τον Λεωνίδα ότι ήταν "ανήρ γενόμενος άριστος", χαρακτηρισμό που δεν απέδωσε ποτέ ξανά για κανέναν άλλον στα συγγράμματά του, ο Πλούταρχος, ο Διόδωρος, ο Παυσανίας και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς.
Γι’ αυτούς που έπεσαν στην Μάχη των Θερμοπυλών, ο Σιμωνίδης έγραψε τρία επιγράμματα:
Ένα για όλους όσοι σκοτώθηκαν πριν ο Λεωνίδας διώξει όσους δεν ήταν βέβαιοι πως ήθελαν τον βέβαιο θάνατο στη Μάχη:
"Μυριάσιν ποτέ τήδε τριηκοσίαις εμάχοντο εκ Πελοποννάσου χιλιάδες τέτορες”
[Σ᾽ αυτό το μέρος, πάει καιρός,
οι τέσσερες χιλιάδες απ᾽ το νησί του Πέλοπα
με τρία εκατομμύρια εχθρών δώσανε μάχη.]
Δεύτερο και γνωστότερο όλων είναι εκείνο που έγραψε μόνο για τους Σπαρτιάτες Οπλίτες, οι οποίοι έμειναν όλοι για να πεθάνουν μαχόμενοι:
"Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”
[Διαβάτη, μήνυμα να πας στους Λακεδαιμονίους:
σ᾽ αυτήν εδώ τη γη
πέσαμε και κειτόμαστε στο νόμο τους πιστοί.] 
Το τελευταίο ήταν για τον μάντη Μεγιστία, πιθανά προσωπικό φίλο του Σιμωνίδη:
"Μνήμα τόδε κλεινοίο Μεγιστία, ον ποτέ Μήδοι Σπερχειόν ποταμόν κτείναν αμειψάμενοι, μάντιος, ος τότε Κήρας επερχομένας σάφα ειδός ουκ έτλη Σπάρτης ηγεμόνας προλιπείν”
[ Του Μεγιστία είν᾽ εδώ, του ξακουσμένου μάντη,
το μνήμα π᾽ αντικρίζεις.
Αυτόν που οι Μήδοι σκότωσαν, καθώς τότε διαβήκαν
του Σπερχειού το ρέμα·
ήξερε και καλόξερε πως όπου να ᾿ναι θα ᾿ρθουν
του θάνατού του οι Μοίρες,
μα δεν το καταδέχτηκε, τον βασιλιά της Σπάρτης
προδίνοντας, να φύγει.

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2017 | 12:53 pm


Υποχρεωτική η αποψίλωση από ξερά χόρτα οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, που βρί­σκονται εντός κωμοπόλεων και οικισμών.


Με την Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012/12 (ΦΕΚ 1346 Β/25-4-2012) οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκο­νται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υπο­χρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

Στους χώρους αυτους απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους.

Ποινές
 Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οι- κείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

 Οι ποινικές κυρώσεις ασκούνται από την Πυρο­σβεστική Αρχή.

Oι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα με κράτηση μέχρι και 3 μηνών η με πρόστιμο.

Υπεύθυνος ο δήμος για τις αποψιλώσεις
Η αρμοδιότητα για την εξέταση καταγγελιών περί μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για αποψίλωση και ξκαθαρισμό ανήκει στους Δήμους, ενώ η Πυροσβεστική Αρχή επιλαμβάνεται των περιπτώσεων που ανάματος φωτιάς και απόρριψης αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών.

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2017 | 10:26 am


Οι σημαντικότερες διατάξεις της προκήρυξης του κυπέλλου ΕΠΣ Φθιώτιδας


Δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα προκήρυξη του κυπέλλου ΕΠΣ Φθιώτιδας για την περίοδο 2017-2018, η οποία παρουσιάζει αρκετές ενδιαφέρουσες διατάξεις και θα πρέπει να διαβαστεί προσεκτικά από τους παράγοντες των ομάδων.
Η  efthia.gr παρουσιάζει στη συνέχεια τα βασικότερα σημεία της:

1.-ΔΗΛΩΣΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΟΜΑΔΩΝ
α/ Στους  αγώνες  συμμετέχουν  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ  όλες  οι  ομάδες   της  Α’  Κατηγορίας  και  ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ  οι  ομάδες  της  Β’   Κατηγορίας  καθώς  και  των  ερασιτεχνικών  ομάδων  σωματείων  που  ίδρυσαν  ΠΑΕ.
β/ Οι  πιο  πάνω  ομάδες  που  έχουν  υποχρέωση  ή  δικαίωμα  συμμετοχής  στους  αγώνες  Κυπέλλου, πρέπει  να  υποβάλουν   στην  Ε.Π.Σ.Φ  Δήλωση  Συμμετοχής  μέχρι  στις  13/7/2017  σε  ειδικό  έντυπο  που  στέλνεται  στις  ομάδες  με  φροντίδα  της  Ε.Π.Σ.Φ  και  η  οποία  πρέπει  να  συνοδεύεται  από  σχετικό  παράβολο  50  ευρώ που  καθορίζεται  με  απόφαση  του  ΔΣ  της  Ε.Π.Σ. άρθρο  49  ΚΑΠ.
γ/Δηλώσεις  συμμετοχής  που  υποβάλλονται  μετά  την  ως  άνω  ημερομηνία  δύναται  να  γίνουν  δεκτές,  εφόσον  μέχρι  την  υποβολή  τους  δεν  έγινε  η  κλήρωση  των  αγώνων  της  Ε.Π.Σ.Φ.    
δ/ Η  μη  υποβολή  δήλωσης  συμμετοχής  καθώς  και  η  δήλωση  με  όρους  συνεπάγεται  τον  αποκλεισμό  της  ομάδας  από  το  Κύπελλο,  για  τις  ομάδες  δε  που  η  συμμετοχή τους  είναι   υποχρεωτική  στο  Κύπελλο  αυτό,  με  απόφαση  της  διοργανώτριας  του  πρωταθλήματος  στο  οποίο  δικαιούται  να  μετάσχει  η  ομάδα  αυτή, χάνει  τον  πρώτο  επίσημο  αγώνα  του  πρωταθλήματος  και  της  επιβάλλεται  χρηματική  ποινή  έως  500 ευρώ  άρθρο  49  του  ΚΑΠ.
ε/ Ο  νόμιμος  εκπρόσωπος  κάθε  σωματείου  μαζί  με  την  δήλωση  συμμετοχής  πρέπει  να  καταθέσει  συμπληρωμένη  την  Υπεύθυνη  Δήλωση  της  ΕΠΟ,  που  αποδέχεται  το  Καταστατικό,  τους  Κανονισμούς,  τις  οδηγίες,  τις  εγκυκλίους  και  τις  αποφάσεις  της  F.I.F.A.,  της  U.E.F.A.  και  της  Ε.Π.Ο.,  τις  αποφάσεις  των  αρμοδίων  Οργάνων  τους  και  την  απόλυτη  δικαιοδοσία  τους  για  κάθε  διαφορά  στο  Ομοσπονδιακό  ποδόσφαιρο  και  ότι  άλλο  αναφέρεται  στην  ανωτέρω  δήλωση.         
στ/ Η  ημερομηνία  έναρξης  των  αγώνων  του  Κυπέλλου  ορίζεται  για  την  Τετάρτη  6/9/2017.

3.-ΣΥΣΤΗΜΑ  ΤΕΛΕΣΗΣ  ΤΩΝ  ΑΓΩΝΩΝ  ΚΥΠΕΛΛΟΥ  Ε.Π.Σ.  ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ                                      
Α’  ΦΑΣΗ
Θα λάβουν μέρος όλες  οι  ομάδες  που  έχουν  κάνει  δήλωση  συμμετοχής  χωρισμένες με γεωγραφικά κριτήρια σε  5 ομίλους.
Μετά  από  δημόσια  κλήρωση   θα  κληρωθούν  οι  αγώνες  της  Α’  Φάσης  για  κάθε  όμιλο  και  θα  είναι  μονοί.
Από  την  Α’  Φάση  στην  Β’  Φάση  θα  προκριθούν  οι  3  πρώτες  ομάδες  του  κάθε  ομίλου. Σύνολο ομάδων που προκρίνονται στην επόμενη φάση  15.
Σε  περίπτωση  ισοβαθμίας  δύο ή  περισσοτέρων  ομάδων  θα  ισχύσει  το  άρθρο  20  παρ.  5,6,7,8,9,10,11,12  και  13  του  ΚΑΠ  της  ΕΠΟ.
Β’ ΦΑΣΗ
Από  τις  15  της  Β!  Φάσης  με  κλήρωση  θα  εξαιρεθεί  μία  ομάδα  που  θα  περάσει  στην  Γ’ Φάση  και  οι  υπόλοιπες  δεκατέσσερις  ομάδες  θα  κληρωθούν  μεταξύ  τους.  Οι  αγώνες  της  Β’ Φάσης  θα  είναι  διπλοί. Σε  περίπτωση  ισοβαθμίας  βαθμών  και  τερμάτων  στους  μεταξύ  τους  αγώνες  μετά  την  λήξη  του  δεύτερου  αγώνα  θα  διεξάγεται  ημίωρη  παράταση  και  εκτέλεση  πέναλτυ. Στην  Γ’ Φάση  προκρίνονται  μία  ομάδα   χωρίς  αγώνα  και οι 7 νικήτριες των διπλών  αγώνων. Σύνολο ομάδων που προκρίνονται  στην  επόμενη  φάση  (8).
Γ’  ΦΑΣΗ
Οι  8  ομάδες  της  Γ’ Φάσης  θα  κληρωθούν  μεταξύ  τους. Οι  αγώνες  της  Γ’ Φάσης  θα  είναι  διπλοί. Σε  περίπτωση  ισοβαθμίας  βαθμών  και  τερμάτων  στους  μεταξύ  τους  αγώνες  μετά  την  λήξη  του  δεύτερου  αγώνα  θα  διεξάγεται  ημίωρη  παράταση  και  εκτέλεση  πέναλτυ.
Στην  Δ’ Φάση  προκρίνονται  οι 4 νικήτριες  ομάδες  των  διπλών  αγώνων. Σύνολο  ομάδων  που  προκρίνονται  στην  επόμενη  φάση (4).      
Δ’  ΦΑΣΗ
Οι  4  ομάδες  της  Δ’  Φάσης  θα  κληρωθούν  μεταξύ  τους. Οι  αγώνες  της  Δ’ Φάσης  θα  είναι  διπλοί. Σε  περίπτωση  ισοβαθμίας  βαθμών  και  τερμάτων  στους  μεταξύ  τους  αγώνες  μετά  την  λήξη  του  δεύτερου  αγώνα  θα  διεξάγεται  ημίωρη  παράταση  και  εκτέλεση  πέναλτι.
Στην  Ε’  Φάση  (ΤΕΛΙΚΟΣ) προκρίνονται οι 2 νικήτριες  ομάδες  των  διπλών  αγώνων. Οι  δύο  νικήτριες  θα  συμμετάσχουν  στον  Τελικό  Αγώνα  του  Κυπέλλου  Ε.Π.Σ.Φ  2017-2018.

6.-ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ  ΑΓΩΝΑ 
Α/ Στo  Kύπελλο  ΕΠΣ,  εάν  τα  διαγωνιζόμενα  σωματεία  δεν  εξοφλήσουν,  πριν  την  έναρξη  του  αγώνα,  το  σύνολο  της  δαπάνης  διαιτησίας  (αποζημίωση  διαιτητών,  παρατηρητή  αγώνα  και  παρατηρητή  διαιτησίας)  ο  διαιτητής  δεν  διεξαγάγει  τον  αγώνα. Ο  αγώνας  αυτός  κατακυρώνεται  υπέρ  της  ομάδας  που  εξόφλησε  και  η   ομάδα   που  δεν  εξόφλησε   τιμωρείται  με  χρηματική  ποινή  500  ευρώ. Μέχρι  την  εξόφληση  της  δαπάνης  της  διαιτησίας  και  της  χρηματικής  ποινής  στην  Ε.Π.Σ.Φ.  δεν  ορίζονται  οι  αγώνες  της  ομάδας  αυτής  και  κατακυρώνονται  υπέρ  της  αντιπάλου  ομάδας  άρθρο  12  παρ.  8  του  ΚΑΠ..     
Β/ Η  Ε.Δ/Ε.Π.Σ.Φ.  έχει  το  δικαίωμα  κατά  την  κρίση  της  να  ορίζει  Παρατηρητές  Διαιτησίας  σε  αγώνες  του  Κυπέλλου.   
Γ/ Απαγορεύεται  η  είσοδος  στο  χώρο  των  αποδυτηρίων  των  διαιτητών  οποιουδήποτε  μέλους  της  διοίκησης  σωματείου,  όπως  και  κάθε  άλλου  προσώπου  ή  εξωποδοσφαιρικού  παράγοντα,  πλην  του  αρχηγού  της  ομάδας,  η  είσοδος  του  οποίου  επιτρέπεται  μόνο  για  την  υποβολή  ένστασης  άρθρο  12  παρ.  5  του  ΚΑΠ. Η  παράβαση  των  απαγορεύσεων  της  παρούσας  παραγράφου  επισύρουν  τις  ποινές    των  άρθρων  25  και  26  του  Πειθαρχικού  Κώδικα  της  ΕΠΟ  κατά  των  υπευθύνων.

7.-  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ  ΑΓΩΝΑ
1/  Για  κάθε  αγώνα  της  αρμοδιότητάς  της,  η  διοργανώτρια  έχει  την  υποχρέωση  να  ορίζει  έναν  εκπρόσωπό  της  (Παρατηρητή  Αγώνα)  από  πίνακα  που  καταρτίζεται  κατά  την  απόλυτη  κρίση  της.
2/  Ο  Κανονισμός  Παρατηρητών  Αγώνων  Ερασιτεχνικών  πρωταθλημάτων  και  Κυπέλλου  καθορίζει  τα  προσόντα,  τα  κωλύματα  και  τα  ειδικότερα  καθήκοντα  των  παρατηρητών  αγώνων  πρωταθλημάτων  ερασιτεχνικών  ομάδων  και  των  διοργανώσεων  των  Κυπέλλων  (επαγγελματικών  και  ερασιτεχνικών  ομάδων)  άρθρο  13  παρ.  2  του  ΚΑΠ.
3/ Στον   αγωνιστικό  χώρο  επιτρέπεται  να  εισέρχονται  και  να  παραμένουν,  εφ΄ όσον  επιδείξουν  στον  παρατηρητή  αγώνα  ή  στον  διαιτητή  του  αγώνα  την  ταυτότητά  τους  (αστυνομική  ή επαγγελματική  μόνο  τα  εξής  πρόσωπα  άρθρα 13 του ΚΑΠ και 6 του Κανονισμού  Παρατηρητών  Αγώνων  της  ΕΠΟ.
α/ Ο γιατρός του αγώνα κι ένας γιατρός κάθε ομάδας (επαγγελματική  ταυτότητα)
β/  Ένας  εκπρόσωπος  του  κάθε  σωματείου (αστυνομική  ταυτότητα)
γ/  Ο φυσικοθεραπευτής  της  κάθε  ομάδας (επαγγελματική  ταυτότητα)
δ/  Ο προπονητής  κάθε  ομάδας  και  ο  τυχόν  βοηθός  του  ( δελτίο  πιστοποίησης  από  την ΕΠΣΦ)
   
10.- ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
 Όπως  ορίζει  το  άρθρο  19  του  Κ.Α.Π.  ειδικότερα: 
α/ Στους  αγώνες  των  τοπικών  και  πανελλήνιων  ερασιτεχνικών  πρωταθλημάτων  και  κυπέλλου  είναι  υποχρεωτική  η  συμμετοχή  στην  ενδεκάδα  κάθε  ομάδας  και  καθ’  όλη  τη  διάρκεια  του  αγώνα  7  ποδοσφαιριστών  που  έχουν  δικαίωμα  να  αγωνίζονται  σε  ελληνικές  εθνικές  ομάδες.
Επιτρέπεται  η  αναγραφή  στο  Φ.Α.  και  η  συμμετοχή  τους  στον  αγώνα  μέχρι  4  ποδοσφαιριστών  που  δεν  δικαιούνται  να  αγωνίζονται  στις  ελληνικές  εθνικές  ομάδες. 
 Η  αναγραφόμενη  έναρξη  και  λήξη  ισχύος  στα  δελτία  αθλητικής  ιδιότητας  αλλοδαπών  ποδοσφαιριστών  πρέπει  να  καλύπτει  την  συμμετοχή  τους  στους  αγώνες,  άλλως   η  συμμετοχή  είναι  αντικανονική.     
β/ Απαγορεύεται  η  συμμετοχή  σε  ομάδα  ανδρών  ποδοσφαιριστή  που  δεν  έχει  συμπληρώσει  το  14ο  έτος  της  ηλικίας  του.
Ό  προσδιορισμός  της  ηλικίας  των  ποδοσφαιριστών  που  αποκτούν  δικαίωμα  να  αγωνίζονται  σε  ανδρικές  ομάδες  (συμπλήρωση  της  ηλικίας  των  14  ετών) από την  ημέρα  των  γενεθλίων  τους.
γ/ Απαγορεύεται  σε ποδοσφαιριστή  να  αγωνιστεί  εντός  24ώρου  σε  δυο  αγώνες  της  ομάδας που ανήκει. Ο υπολογισμός του 24ώρου  αρχίζει  από  το τελευταίο λεπτό συμμετοχής του ποδοσφαιριστή στον πρώτο αγώνα.      
Η  παράβαση  των απαγορεύσεων των περιπτώσεων α, β και γ του  παρόντος άρθρου συνιστά  αντικανονική  συμμετοχή  και  σε  περίπτωση  ένστασης  η  υπαίτια ομάδα τιμωρείται  σύμφωνα  με  το  άρθρο  23  παρ.  11  του  Κ.Α.Π.  

 11.-ΥΠΟΒΟΛΗ  ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ  –  ΚΥΡΩΣΕΙΣ   
Ισχύουν  όσα  καθορίζει  το  άρθρο  23  του  Κ.Α.Π. Ειδικότερα:
Σε  περίπτωση  που  γίνει  δεκτή  ένσταση  ή  καταγγελία  για  οποιοδήποτε  λόγο  αντικανονικής  συμμετοχής  ποδοσφαιριστή  για  παράβαση  του  παρόντος  Κανονισμού  και  των  λοιπών  κανονισμών  της  Ε.Π.Ο.  η  υπαίτια  ομάδα  που  μετέχει  ο  ποδοσφαιριστής  αυτός,  χάνει  τον  αγώνα  με  τέρματα  3-0,  εκτός  αν  το  αποτέλεσμα  ευνοεί  την  αντίπαλη  ομάδα  της  αφαιρούνται  3  βαθμοί  από  το  πρωτάθλημα  που  μετέχει  και  της  επιβάλλεται χρηματική ποινή έως 500 ευρώ  άρθρο  23  παρ. 11 του Κ.Α.Π.  Το  παράβολο  της  ένστασης  ορίζεται  στα  50  ευρώ.

14.- ΜΠΑΛΛΕΣ  ΑΓΩΝΑ-  ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ  ΥΛΙΚΟ – ΩΡΑ  ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ  ΠΑΡΟΥΣΙΑ  ΓΙΑΤΡΟΥ  ΑΓΩΝΑ  –  ΓΗΠΕΔΑ  ΤΕΛΕΣΗΣ  ΑΓΩΝΩΝ – ΑΛΛΑΓΕΣ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
Ισχύουν  όσα  καθορίζουν τα  άρθρα   8    και  16  του  ΚΑΠ  ειδικότερα: Οι  γηπεδούχες  ομάδες  έχουν  αναλάβει  την  υποχρέωση  να  υπάρχουν  στη  διάθεση  των  διαγωνιζομένων,  τα  απαραίτητα  μέσα  πρώτων  βοηθειών  όπως  αυτά  αναφέρονται  στο  άρθρο  16  του  ΚΑΠ..
Είναι  υποχρεωτική  με  ευθύνη  της  γηπεδούχου  ομάδας,  η  παρουσία  ιατρού  αγώνα.  Σε  αντίθετη  περίπτωση  ο  αγώνας  δεν  διεξάγεται  με  υπαιτιότητα  της  γηπεδούχου  ομάδας  η  οποία  χάνει  τον  αγώνα με  τέρματα  3-0  και  της  επιβάλλεται  χρηματική  ποινή  300  ευρώ. Εάν  διεξαχθεί  ο  αγώνας  πέραν  των  ανωτέρω  ποινών  για  την  γηπεδούχο  ομάδα  που  ισχύουν,  ο  διαιτητής  παραπέμπεται  για  πειθαρχικό  έλεγχο.  
α/Επιτρέπεται  σε  όλη  την διάρκεια  του αγώνα, η  αντικατάσταση  μέχρι  4  ποδοσφαιριστών                     
β/Απαγορεύεται  η  αντικατάσταση  ποδοσφαιριστή,  ο  οποίος  αποβλήθηκε  από  τον  διαιτητή.
γ/Παράβαση  των  περιπτώσεων  α  και  β  συνιστά  αντικανονική  συμμετοχή  που  εξετάζεται  κατόπιν  ενστάσεως  άρθο  16  παρ. 4  του  ΚΑΠ.

16.- ΕΚΔΟΣΗ  ΑΔΕΙΑΣ  ΤΕΛΕΣΗΣ  ΑΓΩΝΑ – ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Α/ Η  αρμόδια  Διεύθυνση  της  Περιφέρειας  Στερεάς  Ελλάδας    σύμφωνα  με  τον  Αθλητικό  Νόμο  4049/23-02-2012  αναλαμβάνει  την  έκδοση  άδειας  για  την  τέλεση  των  αγώνων  στα  γήπεδα  του  Νομού  Φθιώτιδας  για  την  περίοδο  2017-2018  με  την  προϋπόθεση  ότι  θα  υπάρχει  άδεια  λειτουργίας  των  γηπέδων  από  την  αρμόδια  επιτροπή της  ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ για  την  έκδοση  της  οποίας υπεύθυνοι  είναι  οι  Δήμοι  της  ΠΕ  ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

17.-  ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ  ΟΜΑΔΩΝ
Όλα  τα  σωματεία    Α!  Κατηγορίας  που  μετέχουν  στο  Κύπελλο  Ερασιτεχνικών  Ομάδων  της  Ε.Π.Σ.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ  για  την  περίοδο  2017-2018  υποχρεωτικά  θα  απασχολούν  Προπονητή  κάτοχο  ταυτότητας  προπονητή  UEFA  ή  κάτοχο  ταυτότητας προπονητή  ΕΠΟ  τριετούς  διάρκειας  σε  ισχύ.
Για  τα  σωματεία  Β!   Κατηγορίας  δεν  είναι  υποχρεωτική  η  πρόσληψη  προπονητή.
 Σε  περίπτωση  όμως  που  επιθυμούν  να  προσλάβουν    προπονητή  θα  πρέπει  αυτός  να  είναι  κάτοχος  ταυτότητας  προπονητή  UEFA  ή  κάτοχος  ταυτότητας προπονητή  ΕΠΟ  τριετούς  διάρκειας  σε  ισχύ.

20.-  ΕΠΙΛΥΣΗ  ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ  ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Ότι  αναφέρεται  στο  άρθρο  35  του  ΚΑΠ  ειδικότερα:
1/ Όλες  οι  διαφορές  που  ανακύπτουν  από  την  εφαρμογή  και  ερμηνεία  του  Καταστατικού, του ΚΑΠ  και  των  εν  γένει  Κανονισμών,  των  αποφάσεων,  οδηγιών,  εγκυκλίων  κ.λ.π.  της  ΕΠΟ  που  ισχύουν  και  αφορούν  τις  ενώσεις,  τις  ομάδες  που  μετέχουν  στους  πάσης  φύσεως  αγώνες,  καθώς  και  οποιοδήποτε  πρόσωπα  που  συνδέονται  με  οποιαδήποτε  σχέση  και  ιδιότητα  με  αυτές,  ή  που  εμπλέκονται  με  οποιονδήποτε  τρόπο  και  ιδιότητα  στον  χώρο  του  ποδοσφαίρου,  επιλύονται  ,αποκλειστικά  και  σύμφωνα  με  τις  διατάξεις  του  Καταστατικού  της  ΕΠΟ,  από  τα  αρμόδια  θεσμοθετημένα  ποδοσφαιρικά  όργανα,  που  καθορίζονται  στο  Καταστατικό  και  τους  Κανονισμούς  της  ΕΠΟ.  Απαγορεύεται,  σε  κάθε  περίπτωση,  η  προσφυγή  στα  πολιτικά  ή  διοικητικά  δικαστήρια.
 2/Σε  περίπτωση  που,  κατά  παράβαση  1  του  παρόντος  άρθρου,  φυσικό  ή  νομικό  πρόσωπο  προσφύγει  σε  πολιτικό  ή  διοικητικό  δικαστήριο  επιβάλλονται  σε  βάρος  του  οι  ακόλουθες  ποινές  από  την  κατά  περίπτωση  διοργανώτρια  ή  την  ΕΠΟ.:
α/ Ομάδα  που  ασκεί  προσφυγή  τιμωρείται  αρχικά  με  προειδοποίηση  και  ποινή  απαγόρευσης  μετεγγραφών  για  την  αμέσως  επόμενη  μεταγραφική  περίοδο.
Εφόσον  30  ημέρες  μετά  την  επιβολή  της  πρώτης  ποινής,  παρά  την  προειδοποίηση  επιμένει  στην  προσφυγή  της  αποκλείεται  από  τους  υπόλοιπους  αγώνες  του  πρωταθλήματος  που  μετέχει  ή  θα  μετάσχει,  με  απόφαση  της  Ε.Ε.  της  διοργανώτριας  από  την  ημέρα  άσκησης  της  προσφυγής  και  για  όσο  χρονικό  διάστημα  συνεχίζεται  η  παράβαση. Εάν  η  διοργανώτρια  αδυνατεί  ή  αρνείται  να  επιβάλλει  την  αναφερόμενη  ποινή  τότε  αυτή  επιβάλλεται  στην  ομάδα  με  απόφαση  της  Ε.Ε.  της  ΕΠΟ  και  στη  διοργανώτρια  επιβάλλεται  με  την  ίδια  απόφαση,  χρηματική  ποινή  ύψους  3.000  ευρώ  και  ποινή  προειδοποίησης  ανάκλησης της  εκχώρησης  διεξαγωγής  του  πρωταθλήματος.
Σε  περίπτωση  υποτροπής της άρνησης  της διοργανώτριας της αφαιρείται,  με απόφαση της Ε.Ε. της ΕΠΟ, το δικαίωμα διεξαγωγής του πρωταθλήματος.
β/ Εφ΄ όσον  προσφεύγει  φυσικό  πρόσωπο  (μέλη  Δ.Σ.  ομάδων,  προπονητές,  φυσικοθεραπευτές,  γιατροί,  διερμηνείς,  φροντιστές,  ποδοσφαιριστές  κ.λ.π.)  με  απόφαση  της  Ε.Ε.  της  διοργανώτριας  επιβάλλονται  σωρευτικά:
 1. απαγόρευση εισόδου  στο  γήπεδο, 
 2. απαγόρευση συμμετοχής  σε  οποιαδήποτε  δραστηριότητα  που σχετίζεται  με  το  ποδόσφαιρο  και 
 • εφ΄ όσον αποδεικνύεται  συμμετοχή  της  ομάδας  του,  κατά  τα  ως άνω  περ.  α΄ ποινή. Σε  περίπτωση  άρνησης  ή  αδυναμίας  επιβολής  από  την  διοργανώτρια  των  ως  άνω  ποινών  τότε  ισχύουν  τα  προβλεπόμενα  στην  παρ.  α  του  παρόντος  άρθρου.
γ/ Εφ΄ όσον προσφεύγει Ένωση-μέλος της ΕΠΟ με απόφαση της Ε.Ε. της  ΕΠΟ  εφαρμόζονται οι  διατάξεις  των  παρ. 1.2 και 3 του  Καταστατικού  της.
3/ Κατά  των  αποφάσεων  των  περιπτώσεων  α και β της παρούσης  παραγράφου, επιτρέπεται  μόνον  προσφυγή  στο  Διαιτητικό  Δικαστήριο  της  ΕΠΟ.  Η  άσκηση  της  προσφυγής  δεν  αναστέλλει  την  επιβληθείσα  ποινή.                                      

21.- ΓΕΝΙΚΕΣ  ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ      
Α/  Η  διεξαγωγή   των  αγώνων  Κυπέλλου  γίνεται  σύμφωνα  με  τις  διατάξεις  του  Κανονισμού  Αγώνων  Ποδοσφαίρου.
Β/ Η  προκήρυξη  αυτή  είναι  πρόταση  για  την  κατάρτιση  σύμβασης  μεταξύ  της  Ε.Π.Σ.Φ  διοργανώτριας  της  1ης  φάσης  των  αγώνων  Κυπέλλου   Ελλάδας Ε.Π.Σ.  και  των  σωματείων  που  έχουν  δηλώσει  συμμετοχή  σ’ αυτή με  την  ανεπιφύλακτη  αποδοχή  της  προκήρυξης  συντελείται  η  παραπάνω  σύμβαση  (άρθρα 7 και 49 του  ΚΑΠ.)
Γ/  Η  Ε.Π.Σ.Φ.  διατηρεί  το  απόλυτο  δικαίωμα  μερικής  ή  ολικής  τροποποίησης  της  προκήρυξης  και  μετά  την  έναρξη  των  αγώνων.
Δ/ Απαγορεύεται  ρητώς  η  συμμετοχή  σωματείου –  μέλους  ΕΠΣ  σε  τουρνουά  ή  αγώνες  όλων  των  κατηγοριών  όταν  αυτοί  διεξάγονται  από  ιδιωτικό,  φυσικό  ή  νομικό  πρόσωπο  ή  δημόσιο  φορέα ,  χωρίς  την  απαραίτητη  προηγούμενη  έγγραφη  άδεια  της  ΕΠΣ  στην  οποία  ανήκουν.  Εάν  δεν  τηρηθεί  η  διαδικασία  προέγκρισης  της  συμμετοχής  ομάδας  του  σωματείου  θα  επιβάλλεται  η  ποινή  της  αφαίρεσης  τριών  βαθμών  από  την  ομάδα  του  σωματείου  που  μετέχει  στο  πρωτάθλημα  της  τοπικής  κατηγορίας  ή  στην  Γ’  Εθνική  και  ετήσιος  αποκλεισμός  στους  ποδοσφαιριστές  και  στους  προπονητές  που  έλαβαν  μέρος  άρθρο  37  παρ.  6  του  ΚΑΠ.     

22.- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – Μ.Μ.Ε.
Α/ Η  ΕΠΣ  Φθιώτιδας  θα  ασκήσει  την  οικονομική  επιστασία  του  τελικού  αγώνα  Κυπέλλου  Ερασιτεχνών  ομάδων   Ε.Π.Σ.Φ.  2017-2018. Την  οικονομική  επιστασία  και  την  εκκαθάριση  των  αγώνων  του  Κυπέλλου  Ε.Π.Σ.Φ.  το  Δ.Σ  της  Ε.Π.Σ.Φ.  αναθέτει  στα  Δ.Σ  των  γηπεδούχων  σωματείων  παρακρατώντας  το  ποσοστό  αγώνων  του  ποσού  των  40  ευρώ  όπως  αυτό  έχει  ορισθεί  μετά  από  ομόφωνη  απόφαση  Δ.Σ  της  Ε.Π.Σ.Φ. στην  συνεδρίασή  του  στις  1/8/2017. Η  αμοιβή  των  διαιτητών  είναι  20  ευρώ  έκαστος  ήτοι  60  ευρώ    και  10  ευρώ  για  μετακίνηση  διαιτητών  εκτός  Λαμίας  που  θα  βαρύνει  και  τα  δύο  σωματεία  εξ΄ ημισείας.  Η  ανώτατη  τιμή   των  εισιτηρίων  ορίζεται  στα  5  ευρώ.   
Β/Τα  ραδιοτηλεοπτικά  δικαιώματα  και  τα  δικαιώματα  διαδικτυακής  (μέσω  ίντερνετ)  μετάδοσης  των  Πανελλήνιων  ερασιτεχνικών  πρωταθλημάτων  των τοπικών πρωταθλημάτων ευθύνης των ΕΠΣ και των πρωταθλημάτων  Σάλας  (5Χ5)  ρυθμίζονται  με  τις  προκηρύξεις  της  οικείας  διοργανώτριας  άρθρο  29    του  ΚΑΠ.
Γ/Κάθε  σύμβαση  παραχώρησης  των  αναφερομένων  στην  παράγραφο  Β  δικαιωμάτων  μεταξύ  ενός  σωματείου  και  ενός  δικαιούχου  φορέα  θα  πρέπει  να  εγκρίνεται  από  τις  κατά  περίπτωση  διοργανώτριες  άρθρο  29   του  ΚΑΠ.
Δ/Αν  ένας  αγώνας  ο  οποίος  ανήκει  στην  περίπτωση  της  παραγράφου  Γ  μεταδοθεί  χωρίς  άδεια,  η  γηπεδούχος  ομάδα  τιμωρείται  με  κατακύρωση  του  αγώνα  υπέρ  της  αντιπάλου  ομάδας  και  χρηματική  ποινή  έως 2.000  ευρώ. Η  είσοδος  των  ραδιοτηλεοπτικών  συνεργείων  στα  γήπεδα  επιτρέπεται,  μετά  από  σχετική  έγγραφη  άδεια  της  διοργανώτριας, 
μόνο  σε  αγώνες  για  την  μετάδοση  των  οποίων  έχει  εγκριθεί  σχετική  σύμβαση  άρθρο  29  του  ΚΑΠ.        
 efthia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2017 | 9:43 am


Με Επιτυχια Πραγματοποιήθηκε Η 10η Γιορτή Σαρδέλας Στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας


Με  επιτυχια πραγματοποιήθηκε η  10η Γιορτή Σαρδέλας στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017 που διοργάνωσε ο  Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας «Ενάλιος Δαφνούντας»  στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου που γέμισε από κόσμο.
20938911_1299218286873348_1200354013_n20916781_1299218266873350_2076413417_n20986535_1299218263540017_1715987952_n
Στη φετινή εκδήλωση τραγούδησαν  η Στέλλα Κονιτοπούλου, μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους παραδοσιακών και νησιώτικων τραγουδιών και ο Βαγγέλης Δούβαλης, ένας εξαίρετος λαϊκός ερμηνευτής που πρόσφεραν μία μοναδική βραδιά στους παρευρισκομένους.
Φυσικά η σαρδέλα είχε την τιμητική της όπου όλοι δοκίμασαν και απόλαυσαν!
Παρόντες στην εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χειμάρας, ο Δήμαρχος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου κ. Συκιώτης, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Κωνσταντίνος κ .Τριανταφύλλης.
20937709_1299218300206680_1631056665_n
fonografos.net

  Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2017 | 9:31 am  Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Μωλος

  Φιλικοί ιστότοποι:

  tilegrafima.gr

  ekklisiaonline.gr

  7news.gr

  Nea Smyrni Online

  www.vimaorthodoxias.gr