Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φθιώτιδας   »   Μωλος    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Προγραμμα διαμονης παιδιων χαμηλομισθων εργαζομενων και ανεργων σε κατασκηνωσειςΕκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, για την κατάρτιση προγράμματος διαμονής παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων σε κατασκηνώσεις, που θα προκηρύξει ο ΟΑΕΔ.

Σκοπός του προγράμματος διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις είναι η ψυχαγωγία των τέκνων χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων για τη διαμονή των παιδιών τους σε παιδικές κατασκηνώσεις με τη χορήγηση επιταγής διαμονής σε παιδικές κατασκηνώσεις.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, για το έτος 2017, από την 15η Ιουνίου έως α) την 3η Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και β) την 10η Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω. Το ως άνω χρονικό διάστημα δύναται να τροποποιηθεί με τη Δημόσια Πρόσκληση.

Η διάρκεια διαμονής κάθε παιδιού ορίζεται έως 15 συνεχόμενες ημέρες κατ' ανώτατο όριο, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης.

Δημοσιεύθηκε στις 29 March 2017 | 8:31 am


Επαναλειτουργια μετα απο 3 χρονια για τον Μαστογραφο του ΓΝ Λαμιας


• Από τη Δευτέρα, 3 Απριλίου μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι γυναίκες

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα τριών ετών έρχεται να λύσει η επαναλειτουργία των ραντεβού για τον Μαστογράφο στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Παναγιώτης Ζυγούρης.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Απριλίου, οι γυναίκες που θέλουν, μπορούν να κλείσουν ραντεβού για μαστογραφίες στο τηλέφωνο 2231356081.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Ζυγούρη:
«Στα πλαίσια της Διαφάνειας, με στόχο την ίση πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και μετά από τρία (3) έτη παύσης του Απεικονιστικού Τμήματος των Μαστογραφιών, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη της λειτουργίας των Ραντεβού των Μαστογραφιών  από την Δευτέρα 03-04-2017 και στο τηλέφωνο: 2231356081.
Οι ημέρες και οι ώρες εβδομαδιαίως που θα πραγματοποιούνται Μαστογραφίες είναι:  Δευτέρα και Τετάρτη ώρες 11:30 – 14:30».
lamiakos-typos.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 March 2017 | 8:29 am


Συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας στις 7 ΑπρίληΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 33/2016
ΕΔΡΑ: ΛΑΜΙΑ
Αριθ. Πρώτ. 24                                                                                                                   Λαμία 26/3/2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΠΑΡΚΟΥ
 Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι,
Η πολιτική εξόντωσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Ε.Ε δεν έχει σταματημό. Η νέα αξιολόγηση, στα πρότυπα των προηγούμενων, σηματοδοτεί την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης όπως ορίζουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι κεφαλαιοκράτες για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, τα συμφέροντα τους. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα όπως η παραπέρα μείωση του αφορολόγητου και νέες περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς που θα αποφέρουν επιπλέον κέρδη στο κεφάλαιο.
Έχουν συμφωνήσει και θα προχωρήσουν:
Ø Στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα επιβαρύνει με αύξηση της φορολογίας μισθωτούς και συνταξιούχους και θα φέρει νέα δραματική μείωση του ήδη πενιχρού εισοδήματος.
Ø Σε νέες μειώσεις σε μισθούς, σε νέες μειώσεις στις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, με ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με τον υποκατώτερο μισθό, με μόνιμους «κόφτες».
Ø Στην αύξηση της ανεργίας με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Ø Σε νέες ιδιωτικοποιήσεις.
Ø Στο τσάκισμα της συνδικαλιστικής δράσης, του δικαιώματος στην απεργία με αντιδραστικό συνδικαλιστικό νόμο.
ØΣτη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών που επιβάλλουν εργασιακό καθεστώς ζούγκλας για τους εργαζόμενους, φορολογικό παράδεισο κι άλλα προνόμια για το κεφάλαιο.
Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλος λόγος για τα αντισταθμιστικά μέτρα. Σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, να κοροϊδέψουν το λαό αφού αποκρύβουν τον πραγματικό ρόλο των μέτρων που θα πετσοκόβουν συντάξεις, μισθούς, επιδόματα και θα αρπάζουν από τους εργαζόμενους δίνοντας απλόχερα στο κεφάλαιο. Ενώ θα «επιστρέφουν» στο λαό, ως αντιστάθμισμα, ψίχουλα. Τρανταχτό παράδειγμα για το τι εννοεί η κυβέρνηση είναι και το ΕΚΑΣ όπου οι σημερινοί δικαιούχοι  θα χάσουν 2,4 δισ. Ευρώ μέχρι το 2019 και σαν «αντιστάθμισμα» η κυβέρνηση θέσπισε μέτρα και ψευτοπαροχές, ύψους 50 εκατ. ευρώ σε διάφορα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι εξάλλου και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που ουσιαστικά εξασφαλίζουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες και όχι απλώς δεν μειώνουν την ανεργία αλλά την συντηρούν και την ανακυκλώνουν.
Κανένας εργαζόμενος να μην ξεγελαστεί από τη νέα εξαπάτηση με «τα μέτρα και αντίμετρα»!
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη νέα συμφωνία και από τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ουσιαστικά συναινούν και συμφωνούν στη νέα σφαγή, αυτό έδειξε εξάλλου και η συνάντηση που είχαν στις 20 Μάρτη με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την Εθνική Σύμβαση Εργασίας που ουσιαστικά θέλουν τους εργαζόμενους να μάθουνε να ζούνε με τα ψίχουλα.
Έχουμε τη δύναμη να τους αντιμετωπίσουμε. Ανασυντάσσουμε το κίνημά μας, κάνουμε στην άκρη τους ανθρώπους της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα!
Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας από την ίδρυση του έχει σκοπό να μπει μπροστά στα μεγάλα και μικρά προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων του Νομού τα οποία με την νέα συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο.
Απαιτούμε την κατάργηση των νέων μέτρων που εκβιαστικά σε συμπαιγνία με τους «δανειστές» ετοιμάζει η κυβέρνηση. Απαιτούμε την ανάκληση όλων των απωλειών των μνημονίων. Σε αυτή την κατεύθυνση καθημερινά πραγματοποιούμε  παρεμβάσεις για προβλήματα που οξύνονται ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο διεκδικώντας:
Ø Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να πληρώνονται κανονικά οι εργαζόμενοι, στην FERRO, στην ΝΕΑ ΟΔΟ, στους ΔΗΜΟΥΣ, στα κατασκευαστικά έργα ΕΡΓΟΣΕ, Ε 65, το σχολείο που κατασκευάζετε στο ΠΑΓΚΡΑΤΙ.  
Ø Για την κατάργηση των εργολαβιών και την ενσωμάτωση των εργαζόμενων απ΄ ευθείας  στην ΛΑΡΚΟ, στους ΔΗΜΟΥΣ, στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ με πλήρη και σταθερή απασχόληση.
Ø Για  την άμεση επαναπρόσληψη των έξη (6) απολυμένων  στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ.
Ø Ενάντια στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που εφαρμόζουν  η ΤΣΙΠΙΤΑ, ο ΛΑΤΖΗΣ, οι ΙΧΘΙΟΚΑΛΙΕΡΓΙΕΣ, τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.
Ø Ενάντια στους πλειστηριασμούς ακινήτων της λαϊκής οικογένειας για χρέη στην εφορία, τράπεζες, κλπ.
ØΛέμε ΟΧΙ στην κατάργηση του 16ου Δημοτικού Σχολείου, άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την κατασκευή κτηριακού συγκροτήματος ικανού να  καλύψει τις ανάγκες του Τμήματος Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ευθύνη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας.
Ένα δρόμο έχουμε:
Να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας, να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, τα δικαιώματά μας, που έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο με όσους βασανίζονται από την κυριαρχία των μονοπωλίων στις ζωές μας, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες τη φτωχή αγροτιά. Να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία!
Κανένας εργαζόμενος μην μείνει θεατής στην ίδια του τη ζωή!
Οργάνωση της πάλης μας ενάντια στα βάρβαρα μέτρα.
 Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΠΑΡΚΟΥ
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 29 March 2017 | 8:26 am


Ο Δήμος Μώλου Αγίου Κωνσταντίνου μέλος του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων και Περιοχών της Μεσογείου

Το ποσό των 1.671 ευρώ θα πληρώσει ο δήμος Καμένων Βούρλων σαν ετήσια εισφορά στο Δίκτυο Αδελφοποιημένων Πόλεων και Περιοχών της Μεσογείου που έχει σκοπό την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων καθώς και την ενημέρωση και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το Δίκτυο αποβλέπει στη
Α. Η κοινή δράση και συνεργασία με άλλες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις Α΄, Β', και Γ' βαθμού και ενώσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης των χωρών της Μεσογείου, με επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα των χωρών αυτών καθώς και με θεσμούς και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με διεθνείς Οργανισμούς.
Β. Η Έρευνα και αναζήτηση της πολιτισμικής ταυτότητας των λαών της Μεσογείου στην κατεύθυνση ανάπτυξης δεσμών φιλίας, συνεργασίας, κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Γ. Η ουσιαστική επικοινωνία των νέων των Πόλεων-Μελών του Δικτύου σε μια προσπάθεια κοινών πρωτοβουλιών.      
Δ. Η επαφή των κοινωνικών επαγγελματικών τάξεων και μη στην κατεύθυνση στήριξης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που τους αφορούν.
Ε. Η Αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Μεσογείου.
Οι δήμοι μλεκη του δικτύου  στην Ελλάδα
Δήμοι Αγίου Στεφάνου, Αγίων Αναργύρων, Αγίας Βαρβάρας Αττικής, Αγίου Δημητρίου Αττικής, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Αλίμου, Άνω Λιοσίων, Αριδαίας, Αχαρνών, Αργυρούπολης, Αταλάντης, Βύσσας, Δαφνουσίων, Ζακύνθου, Θρακομακεδόνων, Ιλίου, Ιτάμου, Καλυβίων Θορικού, Καμένων Βούρλων, Kερατέας, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέας Χαλκηδόνας, Παλαιού Φαλήρου, Πλαταιών, Παιανίας, Πανοράματος, Πρέβεζας, Ραφήνας, Ρόδου, Σοφάδων, Στυλίδας, Σκύρου, Τρίγλιας Χαλκιδικής, Τριανδρίας, Ύδρας, Υμηττού, Χαλκιδέων και Χίου.

Οι δήμοι μέλη του δικτύου στην Κύπρο
Δήμοι Αμμοχώστου, Κερύνειας, Λάρνακας, Λευκάρων, Λύσης, Μόρφου, Παραλιμνίου.
Περισσότερα για το δίκτυο εδώ
 http://www.amphictyony.gr/article.php?cat=21
η απόφασηΔημοσιεύθηκε στις 28 March 2017 | 11:43 pm


Ημερίδα για το Θερμαλιστικό Πάρκο Στερεάς στα Καμένα Βούρλα


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης διοργανώνει το πρω’ί’ (10.00) της Πέμπτης 30 Μάρτη, στο ξενοδοχείο ΓΑΛΗΝΗ, στα Καμένα Βούρλα, ημερίδα με θέμα: «Η εμπειρία της επιχειρηματικής ανακάλυψης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Η δημιουργία Θερμαλιστικού Πάρκου».
Επιδίωξη της ημερίδας είναι η διαβούλευση και η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ φορέων και  επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, για τη δημιουργία «Θερμαλιστικού Πάρκου Στερεάς Ελλάδας», με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας.
 Το πρόγραμμα

efthia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2017 | 11:20 pm


Δωρεάν workshop από το ΕΒΕ Φθιώτιδας, 28-29 Απρίλη, στη Λαμία


Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, διοργανώνει δωρεάν workshop, διάρκειας 6 ωρών, το διήμερο 28 (17:30 – 20:30) – 29 Απρίλη (10:00 – 13:00) στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας, με τίτλο: «Απογείωσε την Προστιθέμενη Αξία του προϊόντος σου, στόχευσε στην παγκόσμια αγορά!»

Περιγραφή
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις στοχεύουν στην αύξηση της παρουσίας τους στην παγκόσμια αγορά.
Πώς θα γίνει, όμως, αυτό αν δεν δημιουργήσει πρώτα η ίδια η επιχείρηση προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της;
Και με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να δημιουργήσει υψηλή Προστιθέμενη Αξία;
Ποιες είναι οι τεχνικές και οι στρατηγικές;
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναλύεται πολύ απλά και εύληπτα ο τρόπος δημιουργίας Προστιθέμενης Αξίας (value added branding) με στόχο τη δημιουργία ισχυρών προϊόντων για την παγκόσμια αγορά.
Κεντρικό θέμα του workshop: ο τρόπος να προσθέσεις υψηλή Προστιθέμενη Αξία στην ιδέα ή το προϊόν σου και να φτιάξεις ένα ισχυρό brand με στόχο την παγκόσμια αγορά. Επιπρόσθετα, το workshop αυτό θα προσφέρει στους συμμετέχοντες την γνώση και την εμπειρία να διαχωρίζουν τον όρο packaging από τον όρο branding (στην Ελλάδα οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό από πολλούς «ειδικούς» και έχουν κακοπάθει).
 
Υπεύθυνος εισηγητής
Εισηγητής στο workshop θα είναι ο Γιώργος Κολλιόπουλος, ο entrepreneur που δημιούργησε το λ /lambda/, το πρώτο πολυτελές ελαιόλαδο στον κόσμο (με παρουσία στα φημισμένα Harrods και Fortnum & Mason) και ιδρυτής της Speiron, της πρώτης Luxury Food εταιρίας στην Ελλάδα.
Ο εισηγητής είναι, επιπλέον, καταξιωμένος ομιλητής, business mentor και συγγραφέας για το Luxury Branding.
***  Πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα, την αίτηση συμμετοχής, και περαιτέρω λεπτομέρειες από τον Χριστόφορο Παπαβασιλείου (τηλ. 2231022112, κιν. 6972927017, φαξ. 2231030985, e-mail:[email protected], [email protected])
Πρόγραμμα
Παρασκευή 28 Απριλίου (17:30–20:30)
Εισήγηση Πρώτη – Ορίζοντας το ισχυρό brand
Αναλύονται τα χαρακτηριστικά κάθε ισχυρού/διαχρονικού brand (Όραμα, Ιδέα, Όνομα) και δίνονται παραδείγματα με εύληπτο τρόπο.
Εισήγηση Δεύτερη – Δημιουργώντας υψηλή Προστιθέμενη Αξία
Αναλύονται τα 4 Μυστικά Κλειδιά για τη δημιουργία υψηλής Προστιθέμενης Αξίας και δίνονται παραδείγματα για την κατανόησή τους.
Εισήγηση Τρίτη – Πώς κάνεις διαχρονικό management σε ένα brand υψηλής Προστιθέμενης Αξίας
Αναλύονται οι στρατηγικές τιμολόγησης και μη-έκπτωσης, επικοινωνίας, προώθησης, οι επεκτάσεις σε άλλα προϊόντα, καθώς και ο τρόπος εξαγωγών.
Σάββατο 29 Απριλίου (10.00 –13.00)
Workshop δημιουργίας ενός brand υψηλής Προστιθέμενης Αξίας
Με βάση τη γνώση που απέκτησαν την πρώτη μέρα, οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε γκρουπ.
Το κάθε γκρουπ δημιουργεί για πρακτική εξάσκηση ένα brand υψηλής Προστιθέμενης Αξίας, με την καθοδήγηση του εισηγητή.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2017 | 3:30 pm


ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ : ΠΕΡΙ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ ΠΥΡΟΣΜε την προσοχή μας

    Με την υπ’ αριθμόν 1/2017 Πυροσβεστική Διάταξη της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στερεάς Ελλάδος,   καθορίζονται τα χρονικά όρια, εντός των οποίων επιτρέπεται η χρήση πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις.
Ας συμμορφωθούμε όλοι μας. Και ας λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν, τόσον τις υποδείξεις, όσον και τα ενδεχομένως μη επιθυμητά αποτελέσματα, από την μη τήρηση αυτών των οδηγιών.

Γιατί πλέον, δεν μας περισσεύει πράσινο στον τόπο μας.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2017 | 9:40 am


ΟΓΑ-Οικογενειακά Επιδόματα: Εγκρίθηκε η επιχορήγηση -Σύντομα η καταβολή τους (απόφαση)


Εγκρίθηκε η επιχορήγηση του ΟΓΑ για την καταβολή της πρώτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σύντομα τα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και σε κάθε περίπτωση πριν το Πάσχα, όπως είχε γράψει σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της, η aftodioikisi.gr.
To «πράσινο φως» άναψε ΑΠΟΦΑΣΗ του υπ. Εργασίας, για τη δέσμευση συνολικού ποσού ύψους 173.550.000. Η απόφαση υπογράφεται από την υπουργό κα. Αχτσιόγλου και φέρει τον έλεγχο και την έγκριση της οικονομικής υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας. Eπίσημη ανακοίνωση για τη διαδικασία αναμένεται τις επόμενες ημέρες και στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ.
Για να λάβει κάποιος την Α’ δόση του 2017 δεν χρειάζεται να κάνει κάτι διαφορετικό, καθώς στον ΟΓΑ θα δώσουν τα χρήματα σε όσους τα έλαβαν και πέρυσι. Από ‘κεί και πέρα όμως οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν το έντυπο Α21 ώστε να λάβουν και τις υπόλοιπες δόσεις (2η, 3η και 4η).

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2017 | 8:04 am


Δήμος Μώλου Αγίου Κωνσταντίνου:Συγκρότησης Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης


Το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μώλου Αγίου Κων/νου, σύμφωνα με τον κανονισμό  λειτουργίας της Δημοτικής  Επιτροπής Διαβούλευσης, προσκαλεί  όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας , όπως:
α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων
στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
ι) δημοτών
να εκδηλώσουν το  ενδιαφέρον  τους, εντός πέντε (5)  εργασίμων ημερών , δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, για τη συμμετοχή και την  εκπροσώπησή τους στην Επιτροπή Διαβούλευσης.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα καταθέτουν στο  Προεδρείο του Δημοτικού  Συμβουλίου τα αναγκαία  αποδεικτικά  στοιχεία   δραστηριότητας καθώς και το όνομα του τακτικού και  αναπληρωματικού μέλους.
Η ανακοίνωση  να δημοσιευτεί   σε μια τοπική  εφημερίδα και να  αναρτηθεί στην  ιστοσελίδα του Δήμου.
Πληροφορίες παρέχονται  τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από το Δήμο Μώλου Αγίου Κων/νου,  αρμόδιος υπάλληλος Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Χονδροδήμου Λουκία , τηλ. 2235350037.


                                                                         Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2017 | 10:31 pm


ΟΑΕΔ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για πρόγραμμα πρόσληψης 10.000 ανέργων


Ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση του ΟΑΕΔ, που αφορά σε 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης. 

Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο FM 104,9" η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, πρόκειται για πρόγραμμα "επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 10.000 ανέργων, οι οποίοι σήμερα επιδοτούνται και παίρνουν είτε
το επίδομα τακτικής επιδότησης είτε το επίδομα μακροχρονίως ανέργων".
Μέσω του προγράμματος επί 12 μήνες θα επιχορηγούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ), Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν έως 10 άτομα σε πλήρη απασχόληση και ενδιαφέρονται να προσλάβουν δικαιούχους της «επιταγής επανένταξης».
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά μέσω του site του ΟΑΕΔ, ενώ οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν οι επιδοτούμενοι άνεργοι στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της τακτικής επιδότησης ανεργίας.
Το πρώτο στάδιο διαρκεί όσο και το υπολειπόμενο διάστημα τακτικής επιδότησης του δικαιούχου «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας».
Μηνιαίο ποσό επιχορήγησης για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών ορίζεται το μηνιαίο ποσό που αναγράφεται στην «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας» του δικαιούχου, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά.
Για τους επιχορηγούμενους δικαιούχους της επιταγής στην αγορά εργασίας λόγω μακροχρόνιας ανεργίας το επίδομα είναι 200 ευρώ το μήνα και επιπλέον ημερήσιο ποσό επιχορήγησης ύψους 8 ευρώ.
Το δεύτερο στάδιο διαρκεί 12 μήνες. 
Το ποσό επιχορήγησης στο β' στάδιο του προγράμματος είναι 60 ευρώ το μήνα για πλήρους απασχόλησης και μέχρι 25 ημερομίσθια το μήνα.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2017 | 10:20 pm


3η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου στο Δήμο Λαμιέων


Ο Δήμος Λαμιέων και ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων σας προσκαλούν στη 3η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Αρχαίας Αγοράς» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» από τις 27 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου.

         Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ποιητικά και μουσικά δρώμενα, παρουσίαση των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Λαμιέων, παρουσιάσεις νέων βιβλίων και νέων μελών, παράσταση Θεάτρου Σκιών, Προβολή ταινίας μικρού μήκους, σεμινάρια, αφιερώματα σε Φθιώτες Λογοτέχνες και συγγραφείς και έκθεση βιβλίου μελών και του περιοδικού «Φθιωτικός Λόγος».
       Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Δευτέρα 27 Μαρτίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα «Αρχαίας Αγοράς» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος». 

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2017 | 6:35 pm


Τι δώρισε ο Μητσοτάκης στο Χάνι της Γραβιάς;


Η κίνησή του εμπεριέχει πατριωτικό συμβολισμό, έχει όμως και μια δόση ρεζιλίκι για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Συγνώμη αλλά πώς να το δεχτείς εύκολα ότι θα έπρεπε να έρθει από την Αθήνα ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης για να δει ότι η σημαία στο ιστορικότατο Χάνι της Γραβιάς έχει υποστεί φθορές και να στείλει δώρο στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Θόδωρο Αβράμπο μια καινούρια! Παραμονές μάλιστα της εθνικής μας εορτής.
Ας προσέχουν οι τοπικοί άρχοντες, αυτές τις μικρές… «λεπτομέρειες» γιατί το ρεζιλίκι δεν είναι μικρό. Και αν μπουν στον κόπο και διαβάσουν το κείμενο για την ελληνική σημαία, θα δουν ότι έχουν και ποινικές ευθύνες αν δε μεριμνούν για την έγκαιρη αντικατάστασή της και προσβάλουν το εθνικό σύμβολο.
efthia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2017 | 9:39 am


Στα 32,6 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός του ΓΝ Λαμίας


nosokomeiolamias
Μειωμένος κατά 4 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζεται ο φετινός προϋπολογισμός του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που εγκρίθηκε από την 5η ΥΠΕ.
Η διαφορά σε σχέση με τη χρήση του 2016 παρουσιάζεται στο σκέλος των χρεών παρελθόντων ετών που έχουν μειωθεί, καθώς και στην αύξηση του ταμειακού υπολοίπου που υπολογίζεται στα 5,85 εκατομμύρια σε σχέση με τα 2 περίπου εκατομμύρια  πρόβλεψης του 2016 ή τα 1,8 που εγγράφηκαν στην 6η τροποποίηση του Π/Υ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ειδικότερα ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός για το 2017 έχει ως εξής:
efthia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2017 | 9:38 am


ΚΕΑ Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη πληρωμή στους δικαιούχους


Την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση και εγκρίθηκαν εντός Φεβρουαρίου 2017.
Το ποσό των 31.014.459,76 ευρώ θα καταβληθεί σε 142.087 δικαιούχους και αφορά συνολικά 328.220 άτομα.
Η συγκεκριμένη πρώτη πληρωμή του ΚΕΑ κατ’ εξαίρεση θα πραγματοποιηθεί με πίστωση όλου του ποσού που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει, και όχι εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών.
Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ παρακαλούνται να απευθύνονται στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2017 | 8:57 am


Πολυλειτουργικα αγροκτηματα: Εναλλακτικη μορφη τουρισμου η εναλλακτικη μορφη γεωργιας;

Του Γιώργου Μπλουκίδη (*)


Ήταν Ιούνιος του 2012, όταν υποδεχτήκαμε την οικογένεια Strub από την Ελβετία. Με το μικρό Thomas 7 ετών τότε και τη μικρή του αδερφή Pauline 6 ετών, αποφασίσαμε να φυτέψουμε μερικά αρωματικά βότανα. Λίγα φασκόμηλα, λίγα δεντρολίβανα και μερικά δίκταμα. Οι μικροί μας φίλοι δεν είχαν ιδέα τι ακριβώς φυτεύαμε. Βρήκαν, όμως, μια όμορφη απασχόληση και ευκαιρία να παίξουν με τα χώματα. Οι γονείς τους κι εμείς, το βράδυ μετά το πότισμα, τους εξηγήσαμε πόσο πολύτιμα και ευεργετικά για την υγεία μας είναι αυτά που φυτέψαμε.

Την επόμενη μέρα κατέφθασαν με ένα γιασεμί και μια βουκαμβίλια. Τους είπαν πως αυτά είναι παραδοσιακά ελληνικά λουλούδια και μας παρακάλεσαν να τα φυτέψουν. Διαλέξαμε μια ωραία ηλιόλουστη μεριά και τα τοποθετήσαμε, με την υπόσχεση πως θα τα φροντίζαμε εμείς, έως ότου επισκεφτούν πάλι την Ελλάδα. Πράγματι, το καλοκαίρι του 2015, ύστερα από την επιμονή των μικρών, όπως είπαν οι γονείς, μας επισκεφτήκαν για μερικές ημέρες. Μόλις κατέβησαν από το αυτοκίνητο, έτρεξαν μονομιάς στα λουλούδια τους. Η μωβ βουκαμβίλια με το κάτασπρο γιασεμί θαρρείς πως περίμεναν τους δημιουργούς τους, για να φορτωθούν με τα πιο λαμπερά άνθη τους. Τα παιδιά ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς, αντικρίζοντας το θέαμα. Τέτοιες, αλλά και άλλες συγκινητικές και ανθρώπινες ιστορίες, θα έχει να πει ο καθένας από τους ιδιοκτήτες των Πολυλειτουργικων Αγροκτημάτων.

Τα Πολυλειτουργικα Αγροκτήματα πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων. Οι επαγγελματίες του κλάδου έψαχναν εναγωνίως να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης και συμπλήρωσης του οικογενειακού τους εισοδήματος. Υπάρχουν δύο τρόποι συμπλήρωσης του εισοδήματος. Ο πρώτος, αφορά στην αναζήτηση πρόσθετων πόρων εκτός της εκμετάλλευσης και ο δεύτερος, στην εξεύρεση νέων πόρων εντός της εκμετάλλευσης. Το 2014 ψηφίστηκε ο νόμος 4235 περί Πολυλειτουργικων Αγροκτημάτων και το 2017 το πρώτο μέρος των εφαρμοστικων διατάξεων. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η πολυλειτουργικότητα των αγροκτημάτων πουθενά στον κόσμο δεν έχει αποκτήσει κανόνες και πολιτικές. Η αρχή γίνεται σήμερα από την Ελλάδα, αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόλμησε και υιοθέτησε μέρος των προτάσεών μας. Είναι βέβαιο πως στο μέλλον και τα υπόλοιπα κράτη, θα κληθούν να θεσμοθετήσουν μέτρα και παρεμβάσεις, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν για τις αγροτικές κοινωνίες.

Όπως λέει και η λέξη, Πολυλειτουργικα Αγροκτήματα είναι εκείνα που εστιάζουν στις πολλαπλές λειτουργίες. Με άλλα λόγια, δραστηριοποιούνται απαρέγκλιτα και στους τρεις οικονομικούς παραγωγικούς τομείς. Πρωτογενή τομέα (γεωργική παραγωγή), Δευτερογενή τομέα (μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων) και Τριτογενή τομέα (παροχές υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης, πώλησης). Αποτελούν μια καινοτόμα και νεοφυή δραστηριότητα μέσα στη δραστηριότητα, (activity in activity), εισάγουν νέες αγροτικές και επιχειρηματικές πρακτικές. Εξασφαλίζουν τη μετάβαση από γενιά σε γενιά και αποτελούν το κατώφλι εισόδου νεοεισερχόμενων αγροτών –επιχειρηματιών. Αγροτικές εκμεταλλεύσεις βιώσιμες και παραγωγικές συνεισφέρουν στη διατήρηση των δομών των γεωργικών οικογενειών.

Με βάση το μοντέλο των Πολυλειτουργικών, ενοποιούνται οι τρεις παραγωγικοί τομείς και ειδικά ο Πρωτογενής και ο Τριτογενής, δε, είναι αυτοί, που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο δρόμο προς την ανάπτυξη. Αφορούν στη διαρθρωτική διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων και επομένως, στη διαφοροποίηση του τρόπου εκμετάλλευσης και προώθησης, και ακολούθως στη διαφοροποίηση του εισοδήματος. Ξεφεύγουν από το απλό αγροτουριστικό μοντέλο (όπως ισχύει μέχρι σήμερα), δίνουν έμφαση και αναδεικνύουν τις δυνατότητες ανάπτυξης, τόσο της καλλιέργειας της γης , όσο και της μεταποίησης. Τη στιγμή που η γεωργία χάνει το εργατικό δυναμικό της, τα Πολυλειτουργικα έχουν το εύρος να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και απασχόλησης, σταθεροποιώντας και αναπτύσσοντας τις αγροτικές κοινότητες.

Στο μέλλον η πολυλειτουργικότητα και η πολυδραστηριότητα θα αυξηθούν εξαιτίας της ανάγκης και του τρόπου συμπλήρωσης ή αύξησης του αγροτικού εισοδήματος.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρόκληση, όπου ο γεωργικός κλάδος τολμά και αγκαλιάζεται με τον τουριστικό. Θεσπίζουμε, άραγε, μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, μία εναλλακτική μορφή γεωργίας, ή μήπως και τα δύο;


(*) O Γιώργος Μπλουκίδης είναι ιδιοκτήτης της Αγροτουριστικής Μονάδας "ΒΑΤΕΡΗ" στην Λίμνη Ευβοίας


Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Πρακτορείου.  


(ΑΠΕ)
lamiakos-typos.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2017 | 8:48 am


Δύο Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από έλαια στην Αμφίκλεια


Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, δύο Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από καύση φυτικών ελαίων/βιορευστών, στη θέση «Αχλαδόκαμπος» της ΔΕ Αμφίκλειας του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Πρόκειται για δύο μονάδες ισχύος 1 και 0,5 MW που θεωρητικά θα αποδίδουν περί τις 9,5 εκατομμύρια KWh ετησίως. Η συγκεκριμένη ενέργεια θα παρέχεται αποκλειστικά στη ΔΕΗ σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στις μελέτες.
Σύμφωνα επίσης με τα επίσημα έγγραφα στους συγκεκριμένους σταθμούς θα απασχοληθούν από δύο άτομα προσωπικό.

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:53 pm


Πού μπορώ να καταγγείλω το βασανισμό ζώου;


skylakia parko2
Πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες βίαιων συμπεριφορών έναντι 4ποδων πλασμάτων και συχνά αναρωτιόμαστε που μπορούμε να απευθυνθούμε αν για παράδειγμα δε γνωρίζουμε κανέναν από τη Φιλοζωική.
Κι όμως η συγκεκριμένη «λύση» δεν είναι η σωστή και θα πρέπει να την δίνουμε μόνο όταν έχουμε εξαντλήσει όλες τις προηγούμενες που υπάρχουν βάσει του νόμου!
Η κακοποίηση, ο βασανισμός, η κακή και βάναυση μεταχείριση, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος ζώου είναι πράξεις άδικες, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και τιμωρούνται με φυλάκιση (έως 2 ετών) και χρηματική ποινή (έως 30.000 ευρώ), σύμφωνα με το Ν. 1197/1981, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4039/ 2012 και ισχύει σήμερα.
Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία.
 
Οι Φιλόζωοι μπορούν να δώσουν λύση, αν κάποιος από τους παραπάνω παραβεί το καθήκον του και δεν ενεργήσει σύμφωνα με τα όσα τον υποχρεώνει ο νόμος. Έτσι επικουρικά λειτουργούν και τα μέσα ενημέρωσης…
Επίσης για τον δήμο Καμένων Βούρλων  ιδρύθηκε ο Φιλοζωϊκός Σύλλογος  "ΦΊΛΟΙ ΚΑΡΔΙΆΣ" 
πληροφορίες για τον σύλλογο πατήστε απο κάτω

efthia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:38 pm


Εκδήλωση προληπτικού ελέγχου & ενημέρωσης στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας


agios_konstantinos_fonografos (7)
Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
Μεγάλη εκδήλωση προληπτικού ελέγχου & ενημέρωσης στον Άγιο Κωνσταντίνο
7BB1A5E6961CFAD73FC389E77575F760
Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα σε συνεργασία με τον  ΔΗΜΟ ΜΩΛΟΥ-ΑΓΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ διοργανώνουν σημαντική εκδήλωση προληπτικού ελέγχου και ενημέρωσης για την οστεοπόρωση το διήμερο 28 (Παρασκευή) και 29 (Σάββατο) Απριλίου 2017 με γενικό θέμα: «Σύγχρονες αντιλήψεις για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης».
Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου από εξειδικευμένους επιστήμονες σχετικά με την οστεοπόρωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για ένα σοβαρό θέμα υγείας όπως η οστεοπόρωση και περιλαμβάνει δύο κύρια μέρη σύμφωνα με το παρακάτω επιμέρους πρόγραμμα:
  • Δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας. Οι μετρήσεις θα γίνουν στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ, την Παρασκευή 28/04/2017, ώρες 11:00 έως 15:00 και το Σάββατο 29/04/2017, ώρες 10:00 έως 14:00.
  • Το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 και ώρα 18:00, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ  , θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με την εξής δομή:

ü  Γκούζια Γεώργιο, Ορθοπεδικό
ü  Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Μώλου-Αγίου Κων/νου και Ιατρό Ειδικό Καρδιολόγο κ. Συκιώτη Ιωάννη
ü  Υπεύθυνος Συλλόγου
Πληροφορίες και κλείσιμο ραντεβού στο τηλέφωνο του ΚΕΠ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ  22350 31100 : και ώρες 09: 00πμ  έως 13 :00 μμ  Υπεύθυνες  επικοινωνίας: ΝΙΚΗ ΚΑΟΥΡΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΟΝΤΙΚΗ.
                                                Η είσοδος για τις ομιλίες είναι ελεύθερη για όλους.
Η πρόσκληση στην εκδήλωση αφορά άτομα κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για ένα θέμα υγείας που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις. Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα πρεσβεύει πως η ενημέρωση αποτελεί την αρχή της πρόληψης και της σωστής αποκατάστασης και συμβουλεύει τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους να παρακολουθούν θέματα υγείας ακόμη κι αν δεν τους αφορούν άμεσα.
………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO).
Ο Σύλλογος, ο οποίος αριθμεί 7.500 και πλέον μέλη, αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο το οποίο σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση του κοινού γύρω από την οστεοπόρωση, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, την πρόληψη και την σκελετική υγεία. Η δράση του Συλλόγου επεκτείνεται τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας με επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται με την οστεοπόρωση καθώς και με το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών της Ιατρικής Σχολής. Ο Σύλλογος σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς διεξάγει επιδημιολογικές και άλλες μελέτες προκειμένου να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν στοιχεία για την χρόνια αυτή νόσο.
Ο Σύλλογος επίσης δραστηριοποιείται στην διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων και στην έκδοση εντύπων.
Αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής προσπάθειας ήταν ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα να κατακτήσει την πρώτη θέση για την εξέχουσα πορεία του, μεταξύ 186 χωρών, στο Παγκόσμιο Συνέδριο που διεξήχθη στο Miami των Ηνωμένων Πολιτειών τον Δεκέμβριο του 2007 καθώς και το 1ο βραβείο μεταξύ 212 χωρών για τη δημιουργία της καλύτερης καμπάνιας δημοσιοποίησης (Best Media Campaign), στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων για την Οστεοπόρωση που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, στις 31/5 – 2/6/2013.
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 8018123, 213 2086698, email: [email protected], URL: www.osteocare.gr
www.facebook.com/osteocaregr                   http://www.youtube.com/user/OsteoporosisGR
www.twitter.com/Osteocaregr
fonografos.net

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 10:23 am


Καμένα Βούρλα:Η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Φωτογραφίες απο τη σελίδα  του αντιδημάρχου Καμένων Βούρλων Θανάση Καραμανώλη στο facebook

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 10:18 am


Παρέλαση και παραδοσιακοί χοροί στο Μώλο για την 25 Μαρτίου

Με εορταστικές εκδηλώσεις και την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση τίμησε και φέτος ο Μώλος  την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Προηγήθηκε η Δοξολογία,και η κατάθεση στεφάνων  στο Μνημείο των Πεσόντων απο τους εκπροσώπους συλλόγων και της τοπικής αυτοδιοίκησης
Οι φωτογραφίες είναι της κυρίας Νίκης Μαρίνου. 
Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 11:27 pm


25ης Μαρτίου 1940 στην Πλατεία της Καρυάς

 
Γιορτή 25ης Μαρτίου 1940
στην Πλατεία της Καρυάς

Φωτογραφία απο το facebook της κυρίας Παναγιώτα Ροϊνά-Τρίγκα

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 7:39 pm


Όμιλος Παράδοσης-Λαογραφίας Καμένων Βούρλων:Η γιορτή για την 25η Μαρτίου (φωτο)

Χρόνια πολλά.
Γέμισε η παραλία των Καμένων Βούρλων με νιάτα, χρώματα ,τραγούδια και χορούς.Η παρουσίαση των παραδοσιακών χορών έδωσε χρώμα και νόημα στη σημερινή ημέρα και μας θύμισε από πού ερχόμαστε.Όποιος δεν γνωρίζει από πού έρχεται σίγουρα δεν γνωρίζει και πού θα πάει. Συγχαρητήρια σε όσους συμβάλλουν στην επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων.Τους ευχαριστούμε όλους. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 6:50 pm


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ


Φωτογραφία των αρχών του 20ού αιώνα. (Πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)
Πρόκειται για την ονομαστή γέφυρα στον ποταμό Σπερχειό της Φθιώτιδας, τρία χιλιόμετρα ανατολικά των Θερμοπυλών και δέκα δυτικά της Λαμίας (Ζητούνι κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας), δίπλα στον νέο εθνικό δρόμο και την καινούργια γέφυρα, στο σημείο που τώρα υπάρχει η προτομή του Αθανασίου Διάκου.

Γεωγραφική θέση Αλαμάνας
Φαίνεται ότι χτίστηκε επί τουρκοκρατίας, την έκτη δεκαετία του 17ου αιώνα. Στην αρχή ονομαζόταν γέφυρα Ελλάδας, λόγω της ομώνυμης παλιάς ονομασίας του Σπερχειού ποταμού, από τον 14ο ήδη αιώνα. Πολύ αργότερα, στα τέλη του 18ου αιώνα ονομάστηκε γεφύρι της Αλαμάνας, λόγω και της ονομασίας έτσι του τελευταίου τμήματος του ποταμού προς τις εκβολές του στο Μαλιακό κόλπο, πιθανόν από το χωριό Αλαμάνα, που υπήρχε εκεί κοντά κατοικούμενο από κολίγους και καταστράφηκε κατά την Ελληνική επανάσταση. Το χωριό, κατά τον Edward Dodwell,βρισκόταν σε απόσταση μιάμισης ώρας από το Ζητούνι (1) και όπως αναφέρει ο φιλικός Περαιβός “...η δε Αλαμάνα χωρίον ην μικρόν, του οποίου τους κατοίκους κατέσφαξαν οι Τούρκοι κατ' αρχάς της επαναστάσεως”. (2)

Πίνακας Γιάννας Ξέρα. Το γεφύρι και η μάχη της Αλαμάνας
Οι πηγές του Σπερχειού (Αλαμάνα ή Ελλάδα ή Αγριομέλας)βρίσκονται στον Τυμφρηστό, σε υψόμετρο 2.300 μέτρων, εκβάλλει στον Μαλιακό κόλπο τον οποίο έχει επεκτείνει σε βάρος της θάλασσας, ενώ το συνολικό του μήκος φτάνει τα 82 χιλιόμετρα. Με σπουδαιότερους παραποτάμους του την Βίστριζα (ο αρχαίος Ίναχος), τον Γοργοπόταμο (ο αρχαίος Δύρας), το Μαυρονέρι (ο αρχαίος Μέλας) και τον Ασωπό (παλιότερη ονομασία Καρβουναριά), διασχίζει τη Φθιώτιδα έχοντας δημιουργήσει με τις προσχώσεις του μεγάλη πεδιάδα στις εκβολές του. Ο Ρήγας ο Βελεστινλής τον ονομάζει “Σπερχειός – Ελλάδα” και “Δυράς – Αλαμάνα”. (3)

Από που όμως προέρχεται το όνομα του Σπερχειού σαν ¨Ελλάδα;" Γι' αυτό θα πρέπει να ανατρέξουμε στην μυθολογία και την ιστορία. Από την περιοχή αυτή προέρχονταν οι αρχαίοι "Έλληνες" της Αχαϊκής εποχής, οι Μυρμιδόνες του Πηλέα και του Αχιλλέα, αφού είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι τα όρια της "Ελλάδας" των Αχαιών καταλάμβαναν την κοιλάδα του Σπερχειού και οι "Έλληνες" ακολούθησαν τον Αχιλλέα στην Τροία. Οι Αιακίδες Πηλέας και Αχιλλέας (γραμμική Β' a-ki-re-u, Αχιλλέας) θεωρούσαν πατρίδα τους τη χώρα που τη διαρρέει το ποτάμι, δηλαδή την κοιλάδα του Σπερχειού, την "Έλλάδα". Δεν πρέπει να μας διαφεύγει άλλωστε, ότι μέχρι και τον 14ο μ.χ αιώνα επί βυζαντίου, το εθνικό όνομα Ελλάς είχε ξεχαστεί και μόνο η περιοχή της Φθιώτιδας κοντά στη Λαμία ονομαζόταν Ελλάδα ενώ οι κάτοικοι της κυρίως Ελλάδας λεγόντουσαν Ελλαδικοί ή Κατωτικοί ( από τις κάτω περιοχές). Εξού και μέχρι πρόσφατα ο Σπερχειός ονομαζόταν "Ελλάδα"  και το γεφύρι, γεφύρι του ομώνυμου ποταμού.

   Το όνομα αυτό το συναντάμε και στον Θ ρ ή ν ο   τ η ς   Π ό λ η ς  πού λέει πως αν οργανωθεί εκστρατεία για την ανάκτησή της θα πάρουν μέρος και:

"Τα Τρίκκαλα με την Βλαχιάν, Λάρισα και Φανάρι
τα Φάρσαλα, ο Δομοκός, Ζητούνι, Λεβαδία,
το να ιδούσι τον σταυρόν στην ώραν προσκυνούσι,
Ε λ λ ά δ α,  Πάτρα, άγραφα, Βελούχι και Πρωτόλιο,
Αθήνα, Θήβα, Μέγαρα, Σάλωνα, τ' άλλα όλα".

Η γέφυρα έμεινε γνωστή στο Πανελλήνιο για την ομώνυμη μάχη του Αθανασίου Διάκου και των συντρόφων του με τους Τούρκους του Ομέρ Βρυώνη στις 22/04/1821, στην προσπάθεια του ήρωα να αναχαιτίσει την κάθοδο των τούρκικων ασκεριών στην Πελοπόννησο και την κατάπνιξη της επανάστασης. Κατά το χρονικό της μάχης ο Διάκος είχε τοποθετήσει 200 άνδρες με επικεφαλής τους οπλαρχηγούς Μπακογιάννη και Καλύβα πάνω στη γέφυρα ενώ ο ίδιος μαζί με 300 συμπολεμιστές του είχε πιάσει τη θέση “Ποριά”, απ' όπου με αντεπιθέσεις ανακούφιζε αυτούς που υπερασπιζόντουσαν την γέφυρα. Το αποτέλεσμα της μάχης της Αλαμάνας είναι γνωστό. Η τελική πράξη αυτής της μάχης γράφτηκε στη Λαμία, με τον μαρτυρικό θάνατο του Διάκου.

   Από τη γέφυρα της Αλαμάνας πέρασε στις 29 Ιουνίου η στρατιά του Δράμαλη χωρίς εμπόδια, στην προσπάθεια του σουλτάνου να καταπνίξει την επανάσταση στο Μοριά και εισέβαλε στη Βοιωτία, όπου πυρπόλησε τη Θήβα.

Η αιχμαλωσία του ήρωα
Γεφύρωνε τις δύο όχθες του Σπερχειού, που έχει νερό όλο το χρόνο, ενώ κατά την φθινοπωρινή και την χειμωνιάτικη περίοδο τα “κατεβάσματά” του είναι και μεγάλα και επικίνδυνα. Συνέδεε τη Βοιωτία και τη Λοκρίδα με την περιοχή της Λαμίας, την υπόλοιπη Φθιώτιδα και τη Θεσσαλία και ήταν σημαντικότατο πέρασμα για την εποχή εκείνη.

Από γκραβούρες, λιθογραφίες, χαλκογραφίες της εποχής και μεταγενέστερες φωτογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα, αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν ένα σπουδαίο, όμορφο και χρήσιμο για την περιοχή γεφύρι, με ανισόπεδο οδόστρωμα, στηθαία, πρόβολους και τα ακρόβαθρα του οποίου πατούσαν πάνω σε σαθρό έδαφος. Δίπλα του υπήρχε και λειτουργούσε χάνι της εποχής για τους ταξιδιώτες και τους οδοιπόρους, γνωστό ήδη από τα προεπαναστατικά χρόνια. Πρόκειται για το χάνι που πρωτοοχυρώθηκε και χρησιμοποίησε ο Διάκος και οι σύντροφοί του.

Υπήρξε ένα φημισμένο και χιλιοτραγουδισμένο πέτρινο γεφύρι με τέσσερα άνισα τόξα και ισάριθμα θολωτά ανακουφιστικά παράθυρα, με κάθετα τα πλαϊνά τους, το οποίο ακουμπούσε σε τρία μεσόβαθρα.

Καταστράφηκε, προφανώς από ένα δυνατό κατέβασμα του Σπερχειού, στις αρχές του 20ού αιώνα και ίσως μετά το 1909, χωρίς σήμερα να υπάρχουν καθόλου ίχνη του.

Το γεφύρι. Χαλκογραφία Pomardi 1805
Ένα πρώτο δείγμα του πως ήταν η γέφυρα στην αρχική της μορφή, μας δίνει ο Ιταλός περιηγητής Simone Pomardi, σε μια χαλκογραφία του του 1805 (4). στη χαλκογραφία αυτή παρουσιάζεται η γέφυρα με υπερυψωμένο οδόστρωμα, στηθαία, τέσσερις άνισες καμάρες και τέσσερα ανακουφιστικά ανοίγματα, τοξωτά με κάθετα τα πλαϊνά τους.

Προφανώς, αργότερα έγιναν διάφορες επισκευές και ανακαινίσεις, που φαίνονται σε υδατογραφία του Σκωτσέζου James Skene (5) και σε λιθογραφία του Γάλλου Etιenne Rey (6).

Υδατογραφία J. Skene 1838 (αριστερά) και λιθογραφία Rey 1843 (δεξιά)
Στα έργα των δύο παραπάνω φαίνονται οι διαφορές με τη χαλκογραφία του Pomardi του 1805, κυρίως στις δυο ακριανές καμάρες και το οδόστρωμα. Είναι πολύ πιθανό ότι στα χρόνια μετά το 1805 μέχρι το 1838 οι δύο ακριανές καμάρες να έπαθαν ζημιές από τα κατεβάσματα του ποταμού ή κάποια άλλη αιτία και χρειάστηκε να ξαναγίνουν, χωρίς να αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η αρχική μορφή της γέφυρας.(7) Ο ιστορικός Δημήτρης Φωτιάδης μετά τη νίκη των Ελλήνων στα Βασιλικά στις 22 Αυγούστου του 1821, με τους γέρο-Διοβουνιώτη, Γκούρα και Πανουριά αναφέρει ότι “...έπειτα από τούτο τον όλεθρο οι Τούρκοι γυρνάνε στη Λαμία κ' είναι τόσος ο φόβος τους που χαλάνε το γεφύρι του Σπερχειού μην περάσουν οι Έλληνες και τους κυνηγήσουν”. Μάλλον πρόκειται για αυτές ακριβώς τις ζημιές, που προξενήθηκαν στις δυο ακριανές καμάρες, που εξηγούν και τις διαφορές της υδατογραφίας του Σκωτσέζου Skene και της λιθογραφίας του Γάλλου Rey με την χαλκογραφία του Ponardi του 1805. (8)

Από φωτογραφίες των αρχών του 20ού αιώνα βλέπουμε τη γέφυρα με γκρεμισμένη την κεντρική καμάρα, με μια σιδερένια κατασκευή να ενώνει το κέντρο της και στερεωμένη πάνω στα δυο μεσόβαθρα. Η ζημιά πρέπει να έγινε στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ού αιώνα, ίσως λίγο μετά το 1909, από κάποιο δυνατό κατέβασμα του Σπερχειού και χρειάστηκε να γίνει η ακαλαίσθητη αυτή παρέμβαση.

Φωτογραφία αρχών 20ού αιώνα
Ο τρόπος κατασκευής της μοιάζει με αυτόν της Οθωμανικής τεχνικής και η τεχνοτροπία δεν διαφέρει και πολύ απ' αυτήν του γεφυριού της Άρτας, που ως γνωστόν η κατασκευή της ανάγεται στο διάστημα 1606-1612.

Υπάρχει η ίδια τεχνική και για τις δυο γέφυρες, που έχουν κεκλιμένο οδόστρωμα, ανακουφιστικά ανοίγματα με κάποιες διαφορές και μεγάλη διαφορά μεγέθους.

Το μήκος της γέφυρας υπολογίζεται στα 40 μέτρα (περίπου το 1/3 αυτού της Άρτας) λόγω και του μήκους της κοίτης του Σπερχειού σε σχέση με τον Άραχθο. Η κοίτη του Σπερχειού ήταν αρκετά μικρότερη, περίπου στο μισό του μήκους της γέφυρας, πράγμα που φαίνεται και στις χαλκογραφίες και υδατογραφίες της εποχής.

Φωτογραφία αρχών 20ού αιώνα
Κατά τον περιηγητή R.P. Dreux, που αναφέρεται στο γεφύρι “της Ελλάδας”, το γεφύρι φαίνεται να χτίστηκε με προσπάθειες και ίσως έξοδα της Ταρχάν, μητέρας του σουλτάνου Μωάμεθ Δ', που ανέβηκε στην κορυφή της εξουσίας του Οθωμανικού κράτους το 1648.

Κατά τον Κώστα Παπαχρίστου “...ο χρόνος κατασκευής προσδιορίζεται στη δεκαετία του 1659-1669. Στο χρονικό αυτό προσδιορισμό μας οδηγούν οι μαρτυρίες του Γάλλου μοναχού Robert de Dreux, που με την ιδιότητα του συνοδού-εξομολογητή ακολούθησε τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη κατά την περιήγησή του στην Τουρκία και στην Ελλάδα στα χρόνια 1665-1669, και του δημοτικού τραγουδιού για τη γέφυρα, που το δημοσίευσε στα 1859 ο Α. Ιατρίδης με το τίτλο Η στοιχειωμένη γυνή μετά των δύο αυτής αδελφών και το χαρακτηριστικό τραγούδιον του χορού Παλαιόν”. (9)

Πινακας Παν. Ζωγράφου με την καθοδήγηση Μακρυγιάννη
Το τραγούδι αυτό της Φθιώτιδας, που είναι μια παραλλαγή αυτού της Άρτας, αρκετά όμως μικρότερο, λέει:

Χίλιοι τρακόσιοι μάστοροι, κ' εξήντα μαθητούδια

Καμάραν εστεριώνανε, γεφύρι 'ς την Ελλάδα.

Ολημερίς εκτίζανε, την νύκτα κρεμνιζέταν.

Πουλάκ' υπήγ' εκάθησεν, επάνω 'ς την καμάρα.

Δεν εκελάοιδει 'σαν πουλί, δεν 'λάλει 'σαν αηδόνι

Μόνον λαλούσε κ' έλεγεν, ανθρώπιν' ομιλία.

- Αν δεν στοιχειώσητ' άνθρωπο, καμάρα δεν στεργιώνει.

Να μη στοιχειώσητ' ορφανόν, μη ξένον, μη διαβάτην.

Μόνον του πρωτομάστορα, του πρώτου τη γυναίκα.

Δύο καλφάδες έστειλε, κ' εις την κυρά τους 'πάγουν.
Σήκω κυρά μαστόρισσα, σε θέλ' ο μαστοράς μας!
Πέτ' αν με θέλει για καλό, να στολισθώ να 'πάγω.
Πέτ' αν με θέλει για κακό, να έρθω καθώς είμαι.
Μηδέ καλό μηδέ κακό, μόν' έλα καθώς είσαι.
Εγώ το ξέρ' η άμοιρη, εγώ το ξεύρ' η δόλια.
Τρεις αδελφούλαις είμασταν, ταις τρείς στοιχειά μας 'βάλαν.

Την μια 'βάλαν 'ς τον Τούρναβο (10), την άλλη 'ς του Μανώλη (11),

Κ' εμένα την βαρυόμοιρη 'ς τη γυριστή καμάρα.

Καθώς τρέμ' η καρδούλα μου να τρέμη το γεφύρι.

Καθώς τρέχουν τα δάκρυα μου, να πέφτουν οι διαβάταις. (12)

Ο Διάκος και το γεφύρι. Έργο Θεόφιλου
Ο Κώστας Παπαχρίστου, θεωρεί ότι οι στίχοι 16, 17 και 18 μαζί με τις μαρτυρίες του R. De Dreux αποδεικνύουν ότι το γεφύρι πρέπει να χτίστηκε μεταξύ 1659 και 1669. Και αυτό, γιατί αφού το γεφύρι του Μανώλη χτίστηκε το 1659 από το Μαστρο-Μανώλη, το γεφύρι της Ελλάδας δεν μπορεί να ήταν χτισμένο παλιότερα απ' αυτό. Και συνεχίζει: “...εκτός αν δεχτεί κανείς ότι το τραγούδι για τη γέφυρα δεν είναι σύγχρονο της κατασκευής, μα σχηματίστηκε αργότερα, όταν είχε διαδοθεί πια ο μύθος για τη γέφυρα του Μανώλη. Άλλ' όμως θα ήταν ξένο στην ψυχολογία του λαού και ασύμφωνο με τη γενική αρχή της δημιουργίας τραγουδιών για θεμελιώσεις χτισμάτων να σχηματιστεί ένα τραγούδι και να επικρατήσει σε κάποια περιοχή, ή και πιο πέρα, σε χρόνο μεταγενέστερο από το πραγματικό περιστατικό, στο οποίο αναφέρεται...Για το λόγο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε ότι το γεφύρι στην Ελλάδα θεμελιώθηκε μετά το 1659, και οπωσδήποτε πριν το 1669, δηλαδή πριν από το χρόνο που καθορίζεται με τη μαρτυρία του R. De Dreux”. (13)

Γραβούρα του 1805

Υπάρχει και μια άλλη παραλλαγή του παραπάνω τραγουδιού που λέει: “Χίλιοι τρακόσιοι μάστοροι και εξήντα μαθητούδια
καμάρα εστεργιώνανε , γιοφύρι στην Ελλάδα.
Όλη μερούλα χτένανε, το βράδυ γκρεμιζόταν.
Πουλάκι πήγε κι έκατσε δεξι' από το γεφύρι
δεν ελαλούσε για πουλί, σαν αηδονάκι που ήταν,
μον' ελαλούσε κι έλεγε μ' ανθρώπινη λαλίτσα:
~ Μαστόροι μ', τι παιδεύεστε και τι χασομεράτε;
Α δε στοιχειώσετ' άνθρωπο, καμάρα δε στερειώνει.
Κι όχ' άνθρωπο κι ό,τ' άνθρωπο, του Γιώργη τη γυναίκα...”
Επιπλέον, τραγουδιόταν και άλλο δημοτικό τραγούδι, όπου η κόρη που χτίζεται στα θεμέλια του γεφυριού, προκειμένου να στεριώσει το γεφύρι μοιρολογά:
“...Αλιά, σε μας τις άμοιρες, τις κακομοιρωμένες...
Τρεις αδερφάδες ήμασταν κι οι τρεις κακογραμμένες:
Η μια 'χτισε στο Χιλιατσό κι η άλλη στην Ελλάδα,
κι 'γω η πιο βαριόμοιρη, στης Πάτρας την καμάρα...”

Υπάρχουν και μαρτυρίες και άλλων Ελλήνων και ξένων περιηγητών και οδοιπόρων, που αναφέρονται στο γεφύρι της Ελλάδας ή της Αλαμάνας.

Ο οδοιπόρος Αργύρης Φιλιππίδης πέρασε από την περιοχή στα τέλη του 18ου, αρχές 19ου αιώνα και έγραψε: “... εβγαίνοντας από τον Μόλον, εξέρχεσαι ολίγον, αφήνεις δεξιά σου τον κάμπον και αριστερά σου το βουνόν, και έρχεσαι ώρες 3 όλον, εις τα πρόποδα του άγριου βουνού, ευρίσκεις το γεφύρι της Ελλάδος. Ούτως καλείται ο ποταμός αυτός Ελλάς. Δεξιά δε, πριν έλθης εις το γεφύρι, βλέπεις μια πρασινάδα, μια θέα καλή. Μα τι όφελος, όλα αυτά τα δένδρα και ραγάζια. Το καλοκαίρι εδώ μέσα είναι ένας πόρος και περνούν ογρηγορότερα οι διαβάται. Κοντά εις το γεφύρι είναι η Αλαμάνα. Χωρίον με 30 σπίτια κολλήγων...”

Η Αλαμάνα και ο Διάκος. Έργο Δημ. Κολτσίδα
Επίσης ο Γ. Α. Περδιγκάρης, περνώντας από την περιοχή το 1844, αναφέρει ότι: “...από τη Λαμία μέχρι τη γέφυρα της Αλαμάνας, τη χαμηλότερη γέφυρα του Σπερχειού, η απόσταση ήταν μικρή, μόνο μιάμιση ώρα...στην άλλη πλευρά της γέφυρας, της οποίας οι καμάρες της προσδίδουν μια πολλή όμορφη άποψη, και 200 γιάρδες προς τα νότια, βρίσκονται οι βραχώδεις προεξοχές της Οίτης και το διάστημα μεταξύ αυτών και του Σπερχειού είναι δύσκολο να το περάσει κανείς, εξαιτίας του άφθονου νερού μιας θερμής πηγής, που αναβλύζει από τη βάση του βουνού και χύνεται στο Σπερχειό, λίγο πιο κάτω από τη γέφυρα”.

Ο J. A. Buchon, που πέρασε από εκεί το 1840-42 αναφέρει ότι: “...ο δρόμος μέχρι τη Λαμία είναι πολύ μονότονος, με θερμές πηγές παντού. Η πέτρινη γέφυρα της Αλαμάνας στο Σπερχειό, καταλήγει σε κάτι άθλια μονοπάτια που οδηγούν αργά, ανάμεσα από τους βάλτους στο Ζητούνι, την αρχαία Λαμία...”

Με την ευκαιρία της ύμνησης της μάχης της Αλαμάνας και τον ηρωικό θάνατο του Αθ. Διάκου, πολλοί Έλληνες λογοτέχνες και ποιητές μας ανέφεραν και το θρυλικό γεφύρι της Αλαμάνας.

Το Χάνι και η γέφυρα. Γκραβούρα του 1834 με τους Βαυαρούς
Ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943), ο μεγάλος μας αυτός ποιητής, είπε:

“ Στης Αλαμάνας η Κλειώ το θρυλικό γεφύρι
τη δάφνη την αμάραντη κατέβηκε να σπείρει
κι η Ελευθερία, που τ' άστρο της ανέσπερο στην πλάση,
το Λεωνίδα ανάστησε στο Διάκο το Θανάση.”

Ο λυρικός ποιητής Κώστας Κρυστάλλης (1868-1894), επίσης έγραψε:

“...αυτό το γιαταγάνι μου κι αυτό το τσακισμένο τουφέκι μου
θα μαρτυρούν πάντα το θάνατό μου, το θάνατό μου το σκληρό
και το μαρτύριό μου, μεσ' τ' Αλαμανογέφυρο, το τόσο δοξασμένο...”

Ο λογοτέχνης Ζήσης Πρωτόπαπας, αναφέρει:

“Γραικός γεννήθηκες, Γραικός θε να πεθάνεις,
Θανάση Διάκο στου μαρτυρίου σου
το δρόμο, ως ξεδίπλωσες
τη ματωμένη σημαία του Εικοσιένα,
τη θυσία Σου,
έσπειρες
με το σπαθί, που σούμεινε
στης Αλαμάνας το τρανό γεφύρι...”

Από το βραβευμένο με Α' βραβείο από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων έργο του Γιάννη Αν. Σαντάρμη (1994), διαβάζουμε:

“...ο Λεωνίδας απ' τη μια κι ο Διάκος απ' την άλλη,
στις Θερμοπύλες παλαιικά, στην Αλαμάνα πάλι,
γείρανε και της Λευτεριάς, ατίμητο στολίδι,
στο δάχτυλο διπλόπετρο φόρεσαν δαχτυλίδι”.

Ο συγγραφέας και λογοτέχνης Θεμ. Αθανασιάδης-Νόβας αναφέρει:
“...Αλαμάνα σημαίνει Αθανάσιος Διάκος...θα ήταν αφύσικο να νικήσουν στην Αλαμάνα οι Έλληνες. Ήταν ανάγκη να θυσιαστούν...”

Καρτ ποστάλ με το γεφύρι της Αλαμάνας
Η μνήμη της μάχης του γεφυριού της Αλαμάνας, μια από τις κορυφαίες στιγμές του εθνικοαπελευθερωτικού και κοινωνικού αγώνα του Ελληνισμού, έχει βαθύτατα συγκινήσει και εμπνεύσει και τη δημοτική μας ποίηση, πέρασε στο δημοτικό τραγούδι, που με στίχους γλυκούς και ολοζώντανους τραγούδησε την αυτοθυσία και τον ηρωισμό του Διάκου (Αθανάσιος Μασαβέτας, 1788-1821) και έγινε κτήμα του απλού λαού.

Γνωστά είναι κάμποσα δημοτικά τραγούδια με τις παραλλαγές τους από περιοχή σε περιοχή, που με βάση την αυτοθυσία και τη θυσία του ήρωα καταγράφουν και το θρυλικό γεφύρι της Αλαμάνας. Το πιο γνωστό είναι:

“ ..........
Τον ταϊφά μου σύναξε, μάσε τα παλικάρια,
δώστους μπαρούτι περισσή και βόλια με τις χούφτες
γλήγορα για να πιάσουμε κάτω στην Αλαμάνα
όπου ταμπούρια δυνατά κι όμορφα μετερίζια.
Επήραν τ' αλαφρά σπαθιά και τα βαριά ντουφέκια
Στην Αλαμάναν έφτασαν κι' έπιασαν τα ταμπούρια
«Καρδιά, παιδιά μου» φώναξε «παιδιά μη φοβηθήτε»
ανδρείοι ωσάν Έλληνες, ωσάν Γραικοί σταθήτε!
..........”

Ο λαϊκός ερμηνευτής δημοτικών τραγουδιών, επονομαζόμενος “το αηδόνι της Ρούμελης” Βασίλης Κολοβός, δάσκαλος στο επάγγελμα και γνήσιος Ρουμελιώτης στην καταγωγή, γνώστης των λαϊκών παραδόσεων και τραγουδιών του τόπου του, πρόθυμα και ευγενικά μας παρέδωσε δύο δημοτικά ρουμελιώτικα τραγούδια με θέμα τα πέτρινα γεφύρια. Το ένα αναφέρεται στον Μάρκο Μπότσαρη και τη διαδρομή από το Βάλτο για το Καρπενήσι με το πέρασμα τριών θρυλικών γεφυριών και το άλλο στην Αλαμάνα και τον Αθανάσιο Διάκο.(14) Τα παραθέτουμε όπως ακριβώς, με ιδιόχειρη αφιέρωση, μας τα κατέγραψε:
(15)
Βασίλης Κολοβός
Υπάρχει και μια άλλη παραλλαγή του τραγουδιού, που αναφέρεται στο Διάκο και το γεφύρι της Αλαμάνας και που με τρόπο λίγο επιθετικό, λίγο επιτιμητικό ρωτάει (προφανώς τον Οδυσσέα Ανδρούτσο) λέγοντας:

“Τι καπετάνιος είσαι 'σύ
δεν ρίχνεις δυο τουφέκια
να μαζευτεί τ' ασκέρι σου
να δούμε ποιος μας λείπει.
Μας λείπει ο Διάκος απ' τα χτες
πάει στην Αλαμάνα”.

Επίσης το γεφύρι της Αλαμάνας, με τον ηρωικό θάνατο του Αθ. Διάκου, πρωταγωνίστησε και στο θέατρο σκιών(16), αφού παίχτηκε από σπουδαίους καλλιτέχνες του είδους αυτού, έγινε κλασσικό εικονογραφημένο και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για υδατογραφίες, γκραβούρες, λιθογραφίες, χαλκογραφίες και σκίτσα από Έλληνες και ξένους περιηγητές και επιστήμονες κάθε είδους.(17)

       Θεωρούμε σωστό να αναφέρουμε  ότι  "Ζητούνι, στα σλαβικά, σημαίνει  τ ο     π έ ρ α  α π ό  τ ο ν  π ο τ α μ ό.  Οι Τούρκοι λέγανε τη Λαμία, όπως είναι γνωστό, Ζεϊτούν (= ελιά), που είναι παρετυμολογία του Ζητούνι". (18)

Ο Διάκος και η Αλαμάνα στο θέατρο Σκιών.
Το γεφύρι της Αλαμάνας ή της Ελλάδας στον Σπερχειό ή Αλαμάνα ή Ελλάδα ή Αγριομέλα, υπάρχει στις μνήμες των Ελλήνων όχι μόνο θυμίζοντας τους ηρωικές πράξεις σπουδαίων ανθρώπων για ανεξαρτησία και προκοπή, αλλά αποτελώντας και σημείο πολιτιστικής αναφοράς μιας άλλης εποχής, περασμένης αλλά όχι ξεχασμένης.

Βιβλιογραφία – Σημειώσεις

(1). Edward Dodwell. “Κλασσικός και τοπογραφικός γύρος στην Ελλάδα”. Λονδίνο 1819. σελ. 490

(2). Χριστόφορος Περαιβός. “Απομνημονεύματα Πολεμικά”. Αθήνα 1836. σελ. 54

(3). Ρήγας Βελεστινλής. “Χάρτα της Ελλάδας”. Βιέννη 1797

(4). Simone Pomardi. “Ταξίδι στην Ελλάδα κατά τα χρόνια 1804, 1805 και 1806”. Ρώμη 1820

(5). James Skene. “Μνημεία και τοπία της Ελλάδας”. Έκδοση Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας. Αθήνα 1985

(6). Etienne Rey. “Voyage pittoresqe an Grece et dans le Levant”. Λυών 1847

(7). Δεν αποκλείεται, όπως λέγεται, να τις γκρέμισαν οι ίδιοι οι Έλληνες κατά την επανάσταση, για να εμποδίσουν τις μετακινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων.

(8). Δημήτρης Φωτιάδης. “Κανάρης” σελ.91, Δωρικός Αθήνα 1978.

(9). Κώστας Παπαχρίστου. “ Η γέφυρα της Αλαμάνας”. Δελτίον της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας. Τόμος εικοστός όγδοος. Αθήνα 1985, σελ. 22 και 23.

(10). Πρόκειται για μια άλλη σπουδαία γέφυρα, αυτή της Σαλαμπριάς, στον ποταμό Πηνειό.

(11). Το μονότοξο γεφύρι του Μανώλη επί του Ασπροπόταμου (Αχελώος). Χτίστηκε το 1659 από το μαστρο-Μανώλη, με τη σχετική επιγραφή να λέει: ΕΚΤΙΣΘΗ το 1659
ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ...
ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ.
(Προφανώς υπήρχαν και επώνυμα αλλά είτε χάθηκαν είτε δεν αναγράφηκαν καθόλου).

(12). Α. Ιατρίδης. “Συλλογή Δημοτικών Ασμάτων, Παλαιών και Νέων” Αθήνα 1859. Σελ. 28-30.

(13). Κώστας Παπαχρίστου. Όπως παραπάνω, σελ. 24, 25 και 26

(14). Το έγραψε, μας το παρέδωσε και το τραγούδησε για το Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου στην Καλλιθέα Αττικής στις 10/04/2013, παρουσία του επίσης δάσκαλου και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας, Ζήσιμου Κωνσταντόπουλου, από το Λιδορίκι Φωκίδας, μέσω του οποίου έγινε η γνωριμία μας με τον Βασίλη κολοβό.

(15). Τα τρία αυτά ιστορικά γεφύρια, για τα οποία μιλάει το δημοτικό τραγούδι, είναι κατά σειρά της Τατάρνας ή Μαρδάχας επί του Αχελώου, μονότοξο, χτισμένο στα μέσα του 17ου αιώνα από ντόπιους μαστόρους, του Μανώλη επί του Αγραφιώτη, μονότοξο, χτισμένο το 1659 από τον μαστρο-Μανώλη και της Βίνιανης επί του Μέγδοβα ή Ταυρωπού, μονότοξο και αυτό.
Και τα τρία αυτά γεφύρια αποτελούσαν βασικά στοιχεία του παλιού δρόμου, που ένωνε την Άρτα, την Αμφιλοχία και το Βάλτο με τα Άγραφα, το Καρπενήσι και τη Λαμία. Ήταν το μόνα σίγουρα περάσματα από την Δυτική για την Ανατολική Στερεά και αντιστρόφως.

(16). Οι φωτογραφίες του θεάτρου σκιών με πρωταγωνιστές τον Διάκο και το γεφύρι της Αλαμάνας είναι ευγενική προσφορά του Αρχείου Γεφυριών Ηπειρωτικών-Σπύρος Μαντάς.

(17). Οι δύο φωτογραφίες του γεφυριού των αρχών του 20ού αιώνα πάρθηκαν από την σπουδαία εργασία του Κώστα Παπαχρίστου "Η γέφυρα της Αλαμάνας", που δημοσιεύτηκε στο "Δελτίο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος", τόμος εικοστός όγδοος, Αθήνα 1985.

(18). Γ. Κορδάτος. "Μεγάλη ιστορία της Ελλάδας". Βυζάντιο Α', σελ. 429.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
agpelop.blogspot.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2017 | 6:25 pmΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Μωλος

Φιλικοί ιστότοποι:

www.vimaorthodoxias.gr