Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Βριλήσσια    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Δράση: καμία διευθέτηση χωρίς προστασία του δασικού πλούτου


Στο επίκεντρο του Δημοτικού Συμβουλίου το Ρέμα Βριλησσού

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ


Συνεδρίασε χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων, συζητώντας, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της μελέτης διευθέτησης του ρέματος Βριλησσού, που είχε αναδείξει με ερώτησή της η ΔΡΑΣΗ. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και μίλησαν: Ο Μανώλης Ανδρουλακάκης, εκπρόσωπος των περιοίκων της παραρεμάτιας ζώνης, ο Διαμαντής Παπαδόπουλος εκ μέρους της φυσιολατρικής Κίνησης «Βριλησσός» και η Κωνσταντίνα Κουντουριώτη εκ μέρους του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου.


Οι ομιλητές, αναφέρθηκαν στην υποχρέωση του Δήμου για την αυστηρή τήρησης της προστασίας του πράσινου στο σύνολο της πορείας του ρέματος, μέχρι την Πεντέλη, και στη συνολική ρύθμιση που απαιτείται. Ακόμη, ζητήθηκε η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και η ανάλυσή της (διατομή τη διατομή), η καταγραφή των δέντρων της παραρρεμάτιας ζώνης, η υλοποίηση του προβλεπόμενου πεζόδρομου (τεσσάρων μέτρων) περιπάτου δίπλα στο έργο και η αντιμετώπιση των μπαζωμάτων και των παράνομων εργασιών σχεδόν στην κοίτη του ρέματος. Επίσης, η αυστηρή παρακολούθηση του έργου, όποτε αυτό κατασκευαστεί, ώστε ο εργολάβος να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του.


Όλοι οι ομιλητές, (του Δημάρχου συμπεριλαμβανομένου), συμφώνησαν στη βασική μέριμνα της προστασίας του δασικού πλούτου της παραρρεμάτιας ζώνης, όποτε και εάν το έργο «ξεπαγώσει» από τις ενστάσεις της Δασικής Υπηρεσίας.


Η συζήτηση φώτισε πολλές πλευρές του ζητήματος και επεκτάθηκε και στα ανάλογα προβλήματα που υπάρχουν και στην εμφανίζει ρεματιά Χαλανδρίου – Πεντέλης στα όρια ευθύνης του Δήμου Βριλησσίων. Κυρίως, κινητοποίησε τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έδειξαν αποφασιστικότητα να προστατέψουν τη γειτονιά τους και το φυσικό της περιβάλλον.


Σε ό,τι αφορά την εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Μάρκου Κρητικού εκ μέρους της ΔΡΑΣΗΣ, η οποία προηγήθηκε, αυτή, είχε ως εξής:


«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Προκαλέσαμε αυτή την συνεδρίαση, γιατί μαζί με τους κατοίκους, ενδιαφερόμαστε και ανησυχούμε για την τύχη και την τελική μορφή του ρέματος Βριλησσού μετά τα προδιαγραφόμενα έργα. Ξεκινάμε από την παραδοχή ότι πράγματι τρέπει να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η παραρεμάτιος ζώνη, σε όλο της το μήκος, με το μέγιστο όμως σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί διαχρονικά.

Όσοι έχετε γνώση της διαδρομής του ρέματος θα γνωρίζετε ότι σε τρία τουλάχιστον σημεία η βλάστηση είναι δασικού χαρακτήρα, δηλαδή διαμορφώνονται μικρά τοπικά δάση. Στα 870 μέτρα διαδρομής του ρέματος, από την οδό Ολύμπου μέχρι την οδό Αναπαύσεως, καταμετρήσαμε πάνω από 300 ψηλά δέντρα, ύψους από 15-25, ίσως και 30 μέτρων! Τα δέντρα αυτά, ούτε μεταφέρονται και βεβαίως, ούτε συζήτηση, να κοπούν. Ας κάνουμε μία υπόθεση. Αν θεωρήσουμε πως κάθε δέντρο καταλαμβάνει 6-7μ2 γης, αυτό συνεπάγεται μια συνολική δασική επιφάνεια περίπου δυο στρεμμάτων. Κι αυτό είναι μία πολύ συντηρητική εκτίμηση. Θα επιτρέψουμε να καταστραφεί δάσος δύο στρεμμάτων; Και το θέμα δεν είναι μόνο το πράσινο αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημα που αυτό φιλοξενεί.


Μηχανικοί δεν είμαστε, αλλά εν έτει 2024, και μιλώντας τεχνικά, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει τρόπος τα δέντρα να σωθούν. Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τη λύση των συρματοκιβωτίων. Άλλες μέθοδοι όμως, φιλικότερες προς το περιβάλλον, δεν υπάρχουν; Έχουν εξεταστεί; Ακόμη, πολλά γράφονται για την αναγκαιότητα διατήρησης της φυσικής κοίτης των ρεμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Αυτά έχουν συσχετιστεί; Οι νομοθεσίες προστασίας του πράσινου αλλάζουν, εμπλουτίζονται. Έχουμε στα χέρια μας μία μελέτη του 2015, δεν έχει μεσολαβήσει καμιά αλλαγή από τότε στη σχετική νομοθεσία;


Επίσης, το τμήμα αυτό του ρέματος για το οποίο συζητάμε, είναι το άμεσο, αυτό που προετοιμάζεται να δημοπρατηθεί, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και το τμήμα πάνω από την οδό Αναπαύσεως και την αντίστοιχη διευθέτηση που και εκεί πρέπει να γίνει, με την ίδια ευαισθησία, έχοντας πλέον και την σημερινή εμπειρία...


Τέλος, η διευθέτηση του ρέματος Βριλησσού είναι ταυτόχρονα το έναυσμα για να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την προστασία κι ανάπτυξη του πράσινου στο Δήμο μας. Όλοι θα συμφωνήσουμε πως το πράσινο μαζί με την ρυμοτομία αποτελούν το μεγάλο κεφάλαιο που διαθέτουμε. Αν όμως θέσουμε το ερώτημα, πόσο αποδεικνύουμε ότι το εννοούμε, το αγαπάμε, το νοιαζόμαστε συστηματικά και όχι όταν μας προκύπτουν φυσικές καταστροφές, θα απογοητευτούμε.


Πρόσφατα δημοσιεύσαμε φωτογραφίες από την κατάσταση στη Ναυτική βάση που παραπέμπουν σε χωματερή. Το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι, ποιο μεγάλο έργο πράσινου έχει γίνει τα πολλά τελευταία χρόνια; Δυστυχώς, κανένα! Και αντίστροφα, πόσους χώρους πρασίνου χάσαμε, χάνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να αναπτύξουμε νέες υποδομές, πάρκα, παιδικές χαρές κλπ; Λοιπόν, ας συμφωνήσουμε: Η φύση και το πράσινο είναι ιερά και ως τέτοια τρέπει να αντιμετωπίζονται, χωρίς να ξεχνάμε και τις πρόνοιες που υποχρεούμαστε να παίρνουμε για την προστασία μας. Βέβαια, η αποτελεσματική προστασία του πράσινου μόνο μια φτηνή υπόθεση δεν είναι. Είναι ακριβή, πανάκριβη, αλλά για μας, αυτονόητα αναγκαία.


Η διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων οφείλει να γνωστοποιήσει τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει προς όλες τις κατευθύνσεις (Δήμο Χαλανδρίου, Περιφέρεια, Πολεοδομία κλπ) με επίκεντρο την απόλυτη προστασία του παραρεμάτιου πράσινου, ζητώντας από την πολεοδομία, η οποία εκδίδει τις άδειες κοπής δέντρων, να μην επιτρέψει τέτοια καταστροφή. Και περιμένουμε, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. δύο – τριών μηνών, να έχουμε, τόσο εμείς στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και οι κάτοικοι, ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος».


«Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια άλλη Πόλη»

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 9:15 pm


Κοινοποίηση επιστολών για άμεσο καθαρισμό οικοπέδων στους ιδιοκτήτες


Από τον Δήμο Βριλησσίων


Επιστολές για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπέδων τους αποστέλλει στους ιδιοκτήτες ο Δήμος Βριλησσίων. 


Η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας Πόλης ξεκινά την κοινοποίηση επιστολών που απευθύνονται σε ιδιοκτήτες ακάλυπτων χώρων και οικοπέδων, υπενθυμίζοντας την υποχρεώση τους να προβούν στον καθαρισμό τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς έως τις 30 Απριλίου 2024. 


Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση που καθαρισμός πραγματοποιηθεί αυτεπάγγελτα από τον Δήμο Βριλησσίων, επιβάλλεται το προβλεπόμενο από το νόμο πρόστιμο. 


Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής: 


Ο Δήμος Βριλησσίων ενημερώνει ότι σύμφωνα με: α) την 19/04/2023 Κ.Υ.Α. «Έγκριση της υπ. αρ. 20/2023 Πυροσβεστικής διάταξης (ΦΕΚ 2549/Β/19.4.2023), β) την απόφαση Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 18851 οικ. Φ.700.20/07.04.2023 (ΦΕΚ 2549/19.04.2023 τεύχος Β'), γ) τις διατάξεις του άρθρου 53Α ν. 4662/20, όπως συμπληρώηθηκαν από το άρθρο 31 του ν. 5075/23, δ) τη διάταξη της περ. 26 υποπαρ. β’ παρ. Ι άρθρο 75 ν. 3463/2006, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 266 του ν.5037/23 οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:

α) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

β) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και

γ) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. α) και β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και εκτός σχεδίου γεωτεμαχίων με κτίσμα, (για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής) και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, υποχρεούνται να προβούν στον καθαρισμό αυτών [υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών καθώς και κλαδιών που βρίσκονται σε επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης (φυλλόστρωμα, ξερά χόρτα και κλαδιά) που βρίσκεται στο έδαφος, καθαρισμός της κόμης των δένδρων, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ώστε να μην καλύπτουν όλο το έδαφος αλλά και απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων], για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, έως την 30η Απριλίου κάθε έτους και την συντήρηση του καθαρισμού καθ΄ όλη την διάρκεια της Αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους.


Στους αναφερόμενους χώρους απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων και άλλων εύφλεκτων υλών από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Eπίσης, μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους, οι ανωτέρω οφείλουν να προβούν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών κατά την αντιπυρική περίοδο, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

•Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν την παραπάνω δήλωση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

•Σε κάθε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον Δήμο: α) πρόστιμο ύψους 0,50 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ και β) η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών, εφόσον κατά τα οριζόμενα στην οικεία Πυροσβεστική Διάταξη ο Δήμος προβεί σε καθαρισμό του χώρου. 

•Σε κάθε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δήλωσης καθαρισμού, θεωρείται ότι ο υπόχρεος δίνει την συναίνεση του, για την διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου του από τον Δήμο. Σε κάθε περίπτωση σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας των προηγούμενων εδαφίων, ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός για την άμεση άρση του κινδύνου.

•Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της παραπάνω υποχρέωσης, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους και στους υπόχρεους που υπέβαλαν θετική δήλωση.

•Η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή από 12.600€ έως 54.000€ ευρώ.


Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων Εντός ή Πλησίον Δασικών Εκτάσεων 


Ο Δήμος Βριλησσίων ενημερώνει ότι σύμφωνα με την 24/05/2023 Κ.Υ.Α. με αριθμό: Οικ.ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019 οι ιδιοκτήτες ακινήτων που:

1. Βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

2.Βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια της ανωτέρω περίπτωσης.

3. Βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις.

4.Βρίσκονται σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια της ανωτέρω περίπτωσης.

5.Βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών

Έχουν τις παρακάτω υποχρεώσεις:

1.Πρόσληψη αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα για την εξέταση του ακινήτου και την σύνταξη τεχνικής έκθεσης στην οποία ορίζεται η ένταξη του σε κατηγορία επικινδυνότητας, ήτοι Χαμηλή (1), Μεσαία (2), Υψηλή (3) και Ιδιαίτερα Υψηλή (4), καθώς και αναφορά των απαιτούμενων προληπτικά μέτρων πυροπροστασίας (προληπτικά, παθητικά και ενεργητικά).

2. Υποβολή της ανωτέρω τεχνικής έκθεσης και της αξιολόγησης της επικινδυνότητας στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έως την 31/03/204.

3. Έως την 30 /04/2024 δήλωση του ιδιοκτήτη στην ανωτέρω πλατφόρμα, ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του ακινήτου σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως αυτές ορίζονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.

Κυρώσεις 

1. Μη υποβολή εντύπου αξιολόγησης της επικινδυνότητας του ακινήτου και της τεχνικής έκθεσης απαιτούμενων μέτρων και λοιπών στοιχείων από τεχνικό επιστήμονα, επιβάλλεται πρόστιμο ανάλογο με την επιφάνεια και κατηγορία επικινδυνότητας του, από 0,10 έως 0,50 ευρώ ανά τ.μ. και όχι κάτω των 250,00 ευρώ.

2. Μη εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων πυροπροστασίας, επιβάλλεται για κάθε ενότητα μέτρων (προληπτικά, παθητικά, ενεργητικά) πρόστιμο ύψους 500,00 ευρώ.


Εφαρμογή του Κανονισμού 


1.- Υποβολή εντύπου αξιολόγησης της επικινδυνότητας και έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, έως 31/03/2024.

2.- Οι διατάξεις προληπτικής πυροπροστασίας εφαρμόζονται υποχρεωτικά από την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο (2024).

3.- Οι διατάξεις παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας εφαρμόζονται υποχρεωτικά από 31/02/2025 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας και από 31/03/2026 για τα χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας.

4.- Μέχρι την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχώρησης των στοιχείων, το έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας, η τεχνική έκθεση και η δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας, υποβάλλονται από τον ιδιοκτήτη στο Δήμο σε έντυπη μορφή.


Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες να προβούν άμεσα σε καθαρισμό των οικοπέδων έως 30 Απριλίου 2024 (καταληκτική ημερομηνία).

Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν συμμορφωθούν με τις παραπάνω υποχρεώσεις, ισχύουν και εφαρμόζονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (άρθρο 94 παρ. 1 περ. 26 εδαφ. β’ του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» και άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα).

Ο καθαρισμός του οικοπέδου αποτελεί ένα βασικό μέτρο για την εξάλειψη του κινδύνου πρόκλησης ή εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 9:02 pm


"Βαδίζοντας προς την τύχη"

Συζήτηση με την Σίσσυ Μιχαλοπούλου διαχειρίστρια πεδίου προσωπικής ενδυνάμωσης

 

«Τύχη, είναι η πίστη πως είσαι τυχερός» 

Tennessee Williams, Αμερικανός Θεατρικός Συγγραφέας.


Έχεις αναρωτηθεί τι είναι η τύχη; Ανήκεις στους «τυχερούς» της ζωής; Πιστεύεις πως είσαι «άτυχος;» 

Αν έστω και φευγαλέα έχουν περάσει αυτά τα ερωτήματα από το μυαλό σου τότε βαδίζεις στον δρόμο της αλλαγής! Και είναι χρήσιμο να θυμάσαι πως η αλλαγή είναι μια διαδικασία  μάθησης…

Σύμφωνα με την σοφή βιβλιογραφία «τύχη» είναι μια υποτιθέμενη «δύναμη» που αποδίδεται σε έμψυχα ή άψυχα αντικείμενα και η οποία είναι σε θέση να επηρεάσει πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο και τους φυσικούς νόμους του σύμπαντος, γεγονότα και καταστάσεις ώστε να έχουν θετική έκβαση. 

Αυτή η «δύναμη», όμως που εντοπίζεται; 

Οι απαντήσεις πολλές! Οι διαπιστώσεις ακόμα περισσότερες!! Και οι αποφάσεις ατελείωτες!!!

Ένας πολύ σοφός άνθρωπος, όταν τον ρώτησα τι είναι τύχη, μου απάντησε: «τύχη είναι η ζωή!». Μεγαλειώδες!

Διότι η τύχη δημιουργείται μέσα από τις ευκαιρίες, που αποφασίζεις να εντοπίσεις εκεί έξω και την στάση σου απέναντι στην ζωή. 

Για να την συναντήσεις χρειάζεται να μεγιστοποιείς τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται… να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου… να προσδοκάς να είσαι τυχερός … και να βλέπεις την θετική πλευρά της ζωής…

Άρα έχεις ξεκινήσει να αντιλαμβάνεσαι πως είναι απόφαση του πως θες να βλέπεις τον εαυτό σου, από εδώ και στο εξής. 

Ναι, τολμώ να πω πως η «τύχη» είναι μια διαδικασία αλλαγής!


Καλή επιτυχία στο ταξίδι σου!

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 3:27 pm


Τελική ευθεία για το Σώμα Εθελοντών Δήμου Βριλησσίων

 

Πρόεδρος ο Μαρίνος Σακελλαριάδης

Τελική ευθεία για το νέο Σώμα Εθελοντών του Δήμου Βριλησσίων.

Από μέρα σε μέρα θα ξεκινήσει η λειτουργία του και θα ανακοινωθεί η πλατφόρμα εγγραφών.

Πλέον, δεν θα υφίστανται διαφορετικά εθελοντικά τμήματα, αλλά θα αποτελούν ένα ενιαίο Σώμα, υπό του αιγίδα του Δήμου Βριλησσίων.

Πρόεδρος του Σώματος Εθελοντών Δήμου Βριλησσίων έχει οριστεί ο Μαρίνος Σακελλαριάδης δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας.



Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2024 | 4:54 pm


Συγχαρητήρια στο Τρίτο Δημοτικό


Για αξιέπαινη πρωτοβουλία του στην παρέλαση

Δείτε εδώ το βίντεο όλης της παρέλασης από το Δήμο Βριλησσίων. Την πρωτοβουλία του Γ΄ Δημοτικού  θα βρείτε στο 10ο λεπτό:

Πολλά συγχαρητήρια στην εξαιρετική πρωτοβουλία του 3ου δημοτικού Βριλησσίων να παρατάξει τα παιδιά της παρέλασης με αντίστροφη σειρά (από το πιο χαμηλό στο ψηλότερο). 

Σε μια εποχή που θεωρητικά γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διακρίσεων μεταξύ των παιδιών, με μια κίνηση μεγάλης ενσυναίσθησης, τόλμησαν να ανατρέψουν το κατεστημένο όπου τα ψηλά παιδιά βρίσκονται πάντα περήφανα μπροστά και τα πιο μικροκαμωμένα στις τελευταίες  σειρές. 

Εάν και άλλα σχολεία έκαναν την ίδια κίνηση ή εάν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, τότε τα εύσημα ανήκουν και σε αυτά. 

Σε κάθε περίπτωση, μπράβο στο  3ο Δημοτικό για την σκέψη και την στην εξαιρετική κίνηση. 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2024 | 4:43 pm


Little Yogis: Ανοιχτή Ημέρα Yoga στις 4/4/2024 στα Βριλήσσια



Μαθήματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, κάθε Πέμπτη στην "Καλλινίκη" -  Συζήτηση με την ΖΩΗ ΚΕΦΕΡΛΗ ιδρύτρια των Little Yogis

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΕΦΕΡΛΗ 

Η ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ "ΚΑΛΛΙΝΙΚΗ"

"Ξεκινάμε Yoga στην Σύλλογος Βριλησσίων Καλλινίκη ! 
Σας περιμένουμε στην "ανοιχτή ημέρα yoga"(δωρεάν)για όλες τις ηλικίες,Ελάτε να γνωριστούμε,να περάσουμε όμορφα. Πατήστε για να δείτε περισσότερα. 
Απαραίτητη κράτηση θέσεων στα τηλ  210-6139689 και 6936913105.

Ο Σύλλογός μας στηρίζει την οικογένεια με πρωτοποριακές ποιοτικές αλλά και ουσιαστικές δράσεις για όλες τις ηλικίες.
Ελάτε να γνωριστούμε και να ενημερωθείτε για όλα. 
Η έμπειρη ομάδα του little yogis  είναι στην διάθεση σας . 
Μένουμε  υγιείς σωματικά και ψυχικά...
Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 . 
Οι ώρες για τις ηλικίες που σας ενδιαφέρουν είναι πάνω στα κουτάκια της αφίσας μας: https://www.facebook.com/syllogoskalliniki/videos/1211305819846493

Και το λινκ: https://www.littleyogis.gr/forms/kids-yoga-form  για να συμπληρώσετε το ερωτηματο-λόγιο το οποίο χρειαζόμαστε. 
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων. 
Σας ευχαριστούμε 210-6139689 και 6936-913105

ΟΙ LITTLE YOGIS ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Ολοένα και περισσότερο στις μέρες δίνεται προτεραιότητα στις ανάγκες και την φροντίδα των παιδιών. Πολλές φορές σκεφτόμαστε είναι η γιόγκα γυμναστική ; Η ομάδα των Little Yogis έρχεται να μας δείξει ότι η yoga απευθύνεται σε όλους και μπορεί να μας ανοίξει δρόμους προς την βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, της αντοχής μας, να αυξήσουμε την επίγνωση του σώματος μας και τέλος, να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στην δύσκολη καθημερινότητα μας.



ΖΩΗ ΚΕΦΕΡΛΗ ιδρύτρια των Little Yogis


Από το μάθημα μας δεν λείπει το παιχνίδι και το γέλιο… τόσο σε εμάς όσο και στα παιδιά μας.

Η Ζωή Κεφερλή, μαζί με μια ομάδα από νηπιαγωγούς, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και δασκάλους yoga, στοχεύουν στη σωστή σωματική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, βοηθώντας το να γνωρίσει και να αγαπήσει το σώμα του μέσα από το παιχνίδι.


Η yoga που απευθύνεται σε παιδιά πραγματοποιείται κυρίως μέσα από ιστορίες και οι θέσεις που εντάσσονται κατά την διάρκεια της πρακτικής έχουν ονόματα από ζώα, φυτά, στοιχεία της φύσης. Σε παιδιά προ εφηβείας και εφηβείας η γιόγκα, είναι απαραίτητη για τα σώματα των εφήβων που αναπτύσσονται γρήγορα.


Το μάθημα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοών, παιχνίδι, mindfulness και στο τέλος έρχεται η χαλάρωση που ταξιδεύει τους φίλους μας σε τόπους μαγικούς. Στόχος μας είναι η έκφραση του συναισθήματος μέσω του χορού, της μουσικής, των εικαστικών τεχνών και παράλληλα χτίζουμε βασικά εργαλεία ζωής, όπως αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, ομαδικότητα και εμπιστοσύνη.

Στο τέλος όμως... όλοι θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας, στο στρώμα μας και την ασφάλεια μας.


Η ομάδα των Little Yogis συνεργάζεται επί σειρά ετών με με Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία (δημόσια & ιδιωτικά) Δημοτικά Σχολεία, Κέντρα Ειδικής Αγωγής, ΚΔΑΠ. Προωθούμε την Yoga για όλες τις ηλικίες, όλες τις ικανότητες και όλη την οικογένεια.


Επιθυμία μας να μπορούν όλα τα παιδιά να έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της Yoga, μας οδήγησε στην δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος το οποίο απευθύνεται κατα βάση σε όσους αγαπούν τα παιδιά αλλά και όσους εργάζονται με παιδιά.


Η συνεργασία μας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλινίκη που ιδρύθηκε το 2023,μας οδήγησε στην δημιουργία ανοιχτής ημέρας YOGA που έχει ως στόχο να γνωρίσουμε την Yoga από κοντά και αναμένουμε άτομα από όλες τις ηλικίες να ανακαλύψουν μαζί μας τον μαγικό αυτό κόσμο…


Παιδιά, γονείς, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί θυμόμαστε πως είναι να απολαμβάνουμε το παιχνίδι, τις φωνές και τα γέλια. Τραγουδάμε δυνατά, κυλιόμαστε στο πάτωμα, φωνάζουμε χωρίς να είμαστε θυμωμένοι, γελάμε με την ψυχή μας και γινόμαστε για λίγο παιδιά γεμάτα όνειρα…

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2024 | 4:27 pm


Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου


Το Σάββατο 30/3/2024 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων


Ο Δήμος Βριλησσίων σας προσκαλεί σε μια συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου: «Το Κοντσέρτο του Μπετόβεν προς τιμήν ενός Ήρωα»


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30/03/2024 στις 20:00 στην αίθουσα «Μουσών» του Πνευματικού Κέντρου, οδός Κισσάβου 11.




Το κοντσέρτο θα παρουσιάσουν ο μουσικός, φυσικός και συγγραφέας Δημήτρης Μαργαρίτης στο βιολί και η Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο. 


Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν η  κ. Γ. Αργυροπούλου, χήρα του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου, καθώς η και η ανηψιά του Κατερίνα Γλέζου. 


Συμμετέχουν μαθήτριες και μαθητές του 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων.

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2024 | 3:58 pm


Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου


Στον Δήμο Βριλησσίων 


Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα ο Δήμος Βριλησσίων τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. 




Στην Δοξολογία που τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου, τον Πανηγυρικό Λόγο της Ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης. 


Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων από τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, πολιτικών κομμάτων, της Περιφέρειας Αττικής, δημοτικών παρατάξεων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, των προσκόπων και φορέων της πόλης μας.


Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ημέρες, όπως αυτή, μας καλούν σε συλλογική περίσκεψη και αναδεικνύουν το ζητούμενο για τον τόπο μας και για τον Ελληνισμό διαχρονικά: την Ενότητα και την Αλληλεγγύη, για να επιτύχουμε όσα οραματιζόμαστε και όσα μας αξίζουν. Η ιστορική μνήμη, συλλογική και ατομική, είναι το οχυρό που προστατεύει όλα εκείνα, για τα οποία οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Είναι η κινητήριος δύναμη που αντλείται από τις πράξεις και τα διδάγματα του ένδοξου παρελθόντος για να τροφοδοτήσει, με τη σειρά της, τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Αξίες αέναες, αξίες πανανθρώπινες, οικουμενικές, μα και τόσο βαθιά ελληνικές»

  

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την μαθητική παρέλαση στην οδό Αναλήψεως, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βριλησσίων. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των πολιτών, ενώ ηχηρό μήνυμα συμπερίληψης έστειλαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου που παρέλασαν μαζί με τα μέλη του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Κρίκος» του Δήμου Βριλησσίων. 

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2024 | 4:28 pm


Ναι ή όχι κύριε Δήμαρχε;


 Υποτιμούν τη νοημοσύνη των δημοτών


"ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ" 

Δημοτική αρχή για Δημοτική αστυνομία

Υποτιμούν τη νοημοσύνη των δημοτών


Συνεχίζει με τον ίδιο αποκαλυπτικό και κυνικό τρόπο ο κ. Σταματελόπουλος να αποδεικνύει και να ομολογεί ότι η νέα Δημοτική αρχή γνώριζε πολύ καλά ότι η προεκλογική της υπόσχεση για επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν ψεύτικη και ψηφοθηρική (σελίδα δέκα τρία (13) του προεκλογικού φυλλαδίου της Νέας Πνοής).Αλλά όσο περισσότερο αποδεικνύει την ευκολία των υποσχέσεων εκ μέρους της Δημοτικής αρχής στην προσπάθειά της να κερδίσει ψήφους άλλο τόσο αποφεύγει να πει ολόκληρη την αλήθεια και να απαντήσει στα ερωτήματα, τυπικά και ουσιαστικά, που τίθενται από τις ίδιες τις αποκαλύψεις του:


- Ισχύει ή δεν ισχύει η απόφαση 3/2024 του κ. Δημάρχου σχετικά τον ορισμό Αντιδημάρχων;


- Αν ισχύει γιατί τότε δεν απαντάει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας και Ασφάλειας Πόλης κ. Μπήτας Ιωάννης στον οποίον έχει μεταβιβασθεί με την ίδια απόφαση η Διοίκηση και αποτελεσματική λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας;


- Η κατάργηση της Δημοτικής αστυνομίας προήλθε από νομοθετική πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης. Ναι ή όχι;


- Το νομοθετικό πλαίσιο έδινε τη δυνατότητα στους ήδη υπηρετούντες στην υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας είτε να φύγουν εκτός Δήμου είτε να ζητήσουν μετάταξη σε άλλη θέση εντός του ίδιου Δήμου. Ναι ή όχι;


- Με βάση το προαναφερόμενο πλαίσιο και την εφαρμογή του ο Δήμος Βριλησσίων δεν είχε κανέναν εργαζόμενο κατηγορίας Δημοτικής Αστυνομίας με αποτέλεσμα την κατάργηση της υπηρεσίας. Ναι ή όχι;


- Στην παρέμβασή του ο κ. Σταματελόπουλος, ένα χρόνο πριν στις 1/2/2023, λίγο πριν το τέλος της αναγνωρίζει στην απελθούσα Διοίκηση πρόθεση δημιουργίας και πάλι της Δημοτικής Αστυνομίας άλλα για διάφορους λόγους δεν τα κατάφερε και ίσως και αυτό σωστά εκτιμήθηκε και διαμόρφωσε το αποτέλεσμα των εκλογών. Ναι ή όχι;


- Αποδεικνύεται λοιπόν σήμερα, μετά και την έκδοση της σχετικής προκήρυξης, ότι η Νέα Πνοή αν και γνώριζε πολύ καλά ότι ο Δήμος Βριλησσίων δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη διαδικασία αυτή συμπεριέλαβε την επανασύστασή της στο πρόγραμμά της για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους.Ναι ή όχι;

- Η βεβαιότητα αυτή γίνεται ακόμη πιο ισχυρή αφού αν η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε καταφέρει να ολοκληρώνει την προσπάθειά της η σημερινή δεν θα είχε τίποτα άλλο να κάνει. Παρά ταύτα η προεκλογική εξαγγελία, «δόλωμα» για τους δημότες τέθηκε στο δημόσιο λόγο. Ναι ή όχι;


- Οι ψηφοθηρικοί αυτοί λόγοι συνεχίζονται, χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, και με την απόφαση ορισμού Αντιδημάρχων στον οποίο αρμόδιο αντιδήμαρχο ανατίθενται καθήκοντα για ανύπαρκτη υπηρεσία. Ναι ή όχι; Η Διοίκηση για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν έχει σχέδιο και δεν έχει κάνει τον απαραίτητο προγραμματισμό για την επίλυση των μεγάλων θεμάτων του Δήμου για αυτό και οργάνωσε αυτό το αφήγημα περί τα οικονομικά του Δήμου για να αποκτήσει έγκαιρα το άλλοθι της. Αν και καταλαβαίνουμε ότι "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια", εμείς θα επιμείνουμε στο απλό ερώτημα: Απαντήστε ρητά πότε και πως, με ποια προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, με ποιόν Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, πόσοι εργαζόμενοι θα στελεχώνουν την υπηρεσία κ.α. θα υλοποιηθεί αυτή η προεκλογική σας δέσμευση; Οι Δημότες περιμένουν...


Συμπερασματικά : Ανούσια λοιπόν η αντιπαράθεση ΦΕΚ τα οποία και έγκριτοι νομικοί τα ερμηνεύουν κατά το δοκούν.

Το ζήτημα είναι ένα : Έταξε ο κος Πισιμίσης , προεκλογικά την ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας; ΝΑΙ

θα έχουμε Δημοτική Αστυνομία στα Βριλήσσια μέσα σε 1-2 χρόνια; (ή και περισσότερα χρόνια); ΟΧΙ

Το να ρίχνουμε ευθύνες σε άλλους , είναι πολύ εύκολο. Ακόμα πιο εύκολο , είναι τα τάζουμε γνωρίζοντας πως δεν θα υλοποιήσουμε ποτέ (ή έστω με μεγάλη καθυστέρηση)

Η διοίκηση Μανιατογιάννη ( και ο διάδοχος του) κρίθηκε στις 8 Οκτωβρίου. 

Από 1/1/2024 κρίνεται η Διοίκηση Πισιμίση με τα έργα της και τα....λόγια της. 

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2024 | 10:43 am


Για την 25η Μαρτίου


Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων 


"Όταν η διοίκησις βιάζει, αθετεί, καταφρονεί τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμει τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάσταση, να αρπάζει τα άρματα και να τιμωρήσει τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερό από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο από όλα τα χρέη του."


Ρήγας (Φεραίος) Βελεστινλής, "Νέα Πολιτική Διοίκησης"

- Η αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821 μας διδάσκει ότι ο λαός, όταν πιστέψει στη δύναμή του και σηκώσει το ανάστημά του, γίνεται γίγαντας.

- Όταν οι τροχοί της ιστορίας κινούνται μπροστά, κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει. Όπως και αν λέγονται οι ισχυροί κάθε φορά.

- Ότι όσο κυρίαρχη και αν φαντάζει μια ταξική εξουσία, δεν μπορεί να μείνει τελικά αλώβητη από τα χτυπήματα των επαναστατών και ανίκητη, όταν έχουν ωριμάσει οι υλικές προϋποθέσεις για την ανατροπή της, φέρνοντας στο προσκήνιο και τις αντίστοιχες κοινωνικές δυνάμεις.

- Για τους λαούς σε όλο τον κόσμο, που μάχονται και παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, έχοντας στο νου τους ότι "Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί".



Αρχιμανδρίτης Βασίλειος

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2024 | 10:28 am


Το Πεντελικό σε συνθήκες Κλιματικής Κρίσης – Απειλές και Ευκαιρίες”

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης “Η Πεντέλη μας”


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22/3/2024

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης “Η Πεντέλη μας”, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την οργάνωση ημερίδας με τίτλο “Το Πεντελικό σε συνθήκες Κλιματικής Κρίσης – Απειλές και Ευκαιρίες”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 από τις 10:30 έως τις 14:30 στο Κοινοτικό Κατάστημα Πεντέλης, Ηγουμένου Μακρυγιάννη 2.

Στην ημερίδα θα εξεταστούν οι πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το βουνό, ενώ παράλληλα θα διερευνηθούν οι δυνατότητες αποκατάστασης των ζημιών,  της κλονισμένης οικολογικής του ισορροπίας  και οι ανάγκες για βιώσιμη διαχείριση και προστασία του. Με μια ποικιλία από εξέχοντες/ουσες ομιλητές/ριες, η εκδήλωση υπόσχεται να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και να αναδείξει  ελπιδοφόρες προοπτικές για το πολύπαθο Πεντελικό.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

10:15

Προσέλευση – Εγγραφές


10:45

Χαιρετισμός - Έναρξη εργασιών / ΠΣΠ


10:50

Χαιρετισμός κ.Νατάσσας Κοσμοπούλου, Δημάρχου Πεντέλης


11:00

“Περιβαλλοντικές προκλήσεις και δημιουργία ενός βιώσιμου οράματος για το Πεντελικό”, Νέστωρ Ζύγρας, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, Πρόεδρος του ΠΣΠ


11:15

“Η νομική διαδρομή του καθεστώτος προστασίας της Πεντέλης”, Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ.


11:30

“Πεντελικό και χωρικός σχεδιασμός: οι θέσεις του ΣΕΠΟΧ”, Άννα Αρβανιτάκη, πολεοδόμος-χωροτάκτης ΕΜΠ, MSc-MA, Συντονίστρια Επιτροπής Τοπικών Θεμάτων Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)


11:45

“Προοπτικές αποκατάστασης της οικολογικής ισορροπίας στο Πεντελικό και κλιματική κρίση”, Δημήτριος Ντινόκας, Δασολόγος, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)


12:00

ΔΙΑΛΕΙΜMΑ


12:15

“Η αποκατάσταση των λατομείων του Πεντελικού”, Γεώργιος Μπρόφας, Δασολόγος, Γεώργιος Καρέτσος, Δασολόγος


12:30

“Τα εμπράγματα δικαιώματα επί αγροτικών εκτάσεων του Δημοσίου και της Εκκλησίας μετά το ν.1700/1987 και 1811/1988 εν όψει της κατάρτισης Εθνικού Κτηματολογίου”, Αικατερίνη Άρχοντα, δικηγόρος


12:45

“Το πολιτιστικό περιβάλλον της Πεντέλης ως δημόσιο – κοινωνικό αγαθό”, Μάγια Κόμβου – Αλέξανδρος Στρατής, Αρχαιολόγοι, από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ)


13:00

“Η συμβολή των αστικών πάρκων και των ορεινών όγκων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης”, Ιωσήφ Σινιγάλιας, Μηχανολόγος-Μηχανικός, μέλος της Γραμματείας Ε.Α.Μ. Πάρκου Γουδή


Στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης με το κοινό, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Η εκδήλωση γίνεται με την στήριξη του Δήμου Πεντέλης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2024 | 10:22 am


Όχι και εξαώροφα στα Βριλήσσια!

 



Πρόταση της ΔΡΑΣΗΣ για εξαίρεση των Βριλησσίων από τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

Τον Απρίλιο του 2012, επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου και υπουργού περιβάλλοντος Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, ψηφίστηκε Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. (Νόμος 4067/2012, ΦΕΚ Α-79/9-4-2012). Αν και εκείνη την περίοδο η έντονη οικονομική κρίση στον κατασκευαστικό τομέα, δεν επέτρεπε την εκτεταμένη αξιοποίηση του νέου κανονισμού, όλα όσα αυτός προέβλεπε, υλοποιούνται με φρενήρη ρυθμό στις μέρες μας. Κεντρικό χαρακτηριστικό του νέου κανονισμού ήταν η θέσπιση κινήτρων για τον περιορισμό τής κατανάλωσης ενέργειας μέσω «μπόνους» που αύξαναν την επιτρεπόμενη δόμηση, έτσι ώστε ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης μπορούσε να επαυξάνεται κατά 5 ή και 10% (Άρθρο 25.1). Επίσης, ως κίνητρο για τη δημιουργία φυτεμένων δωμάτων, δόθηκε η δυνατότητα να χτιστούν επιπλέον 35μ2 στο δώμα (Άρθρο 18 και 19.2) και να αυξηθεί το επιτρεπόμενο ύψος. Εκτός από τα αμιγώς ενεργειακά ζητήματα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενεργοποιείται και το άρθρο 10, το οποίο επαυξάνει την επιτρεπόμενη δόμηση σε ποσοστό κυμαινόμενο από 10 έως 25% κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, μείωση της κάλυψης κατά ένα ποσοστό συνεπάγεται αύξηση της δόμησης κατά το αντίστοιχο ποσοστό. Η δόμηση επαυξάνεται επιπλέον και μέσω έμμεσων προσθηκών, όπως πατάρια ή σοφίτες (Άρθρο 11.6.ιδ & ιε). Η αύξηση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 25% επί του συντελεστή δόμησης. (Αναλυτικά εδώ.) Οι αυξήσεις όμως αυτές του συντελεστή δόμησης, συνεπάγονται και αύξηση των επιτρεπόμενων υψών. Για παράδειγμα, αν ο ΣΔ μιας περιοχής είναι έως 1,2, το επιτρεπόμενο ύψος είναι 17.25 μέτρα. Αν ο συντελεστής αυξηθεί, το επιτρεπόμενο ύψος μεγαλώνει στα 21.00μέτρα! (Άρθρο 15). Τον Απρίλιο του 2023, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές του Μαΐου, με τροπολογία που συνέταξαν οι υπουργοί Επικρατείας, Σκέρτσος και Γεραπετρίτης οι περιοχές της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού εξαιρέθηκαν από αυτά τα «ευεργετήματα» του οικοδομικού κανονισμού. «Πολεοδομικό ρουσφέτι» είχε χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή η «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ ακόμη και ο τότε πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ζήτησε «Τη δέσμευση όλων των κομμάτων για νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να συμπεριληφθούν στο άρθρο 120 του ν. 5043/2023 όλες οι περιοχές με χρήσεις γης «αποκλειστικής κατοικίας» αλλά και το σύνολο των περιοχών που διαθέτουν τα κατά τα ανωτέρω πολεοδομικά χαρακτηριστικά και άμεση αναστολή εφαρμογής συνολικά των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ». (Η σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ εδώ). Για να φθάσουμε στην προσφυγή του Δήμου Αλίμου κατά οικοδομικής άδειας για ανέγερση πολυκατοικίας. (Αρ. Απόφασης 293/2024, 06/03/2024, Αιτών ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ), που προκάλεσε την προ ολίγων ημερών απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το μπόνους τετραγωνικών και ύψους που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Δεχόμαστε περίπου 50 αιτήσεις τον μήνα για οικοδομικές άδειες και ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός έχουμε λάβει περισσότερες από 70», ανέφερε, ( Καθημερινή, 7/3/2024). Και πρότεινε στο δημοτικό του συμβούλιο να γνωμοδοτήσει υπέρ της εξαίρεσης του Δήμου από τα «ευεργετήματα» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, προτρέποντας τις υπηρεσίες της πολεοδομίας να σταματήσουν να εκδίδουν άδειες εάν αυτές κάνουν χρήση των εν λόγω ευεργετημάτων, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να απαντά προειδοποιώντας ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να «παγώνουν» την έκδοση αδειών ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ «εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν». Με την οριστική απόφαση για τη συνταγματικότητα των κινήτρων δόμησης να αναμένεται να ληφθεί (το φθινόπωρο;) από την Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου παραπέμφθηκαν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί. («Αυτοδιοίκηση», 21/3/2024). Επομένως, επείγει ο Δήμος Βριλησσίων να ενεργοποιηθεί και να πράξει ανάλογα! Ζητάμε από την δημοτική αρχή να συνταχθεί με τους Δήμους που αντιδρούν και να εισηγηθεί, στο πρώτο κιόλας δημοτικό συμβούλιο, πρόταση αναστολής των οικοδομικών αδειών και στα Βριλήσσια, για όσα κτήρια έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις συνδυαστικές διατάξεις του ΝΟΚ, έως ότου η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ τελεσιδικήσει. Ζητάμε δηλαδή, την εξαίρεση και του Δήμου Βριλησσίων από τις διατάξεις του νέου Οικοδομικού Κανονισμού κατά το παράδειγμα του Δήμου Ψυχικού - Φιλοθέης. Ο Δήμος μας οφείλει να επιχειρήσει να σώσει «οτιδήποτε και εάν σώζεται». Υπερβαίνοντας τις κυβερνητικές αντιδράσεις και τις τυχόν πιέσεις των τοπικών εργολάβων, που βλέπουν πεδίο λαμπρό αύξησης της κερδοφορίας τους από το νέο μέτρο. Ήδη, στο κέντρο των Βριλησσίων ολοκληρώνονται εξαώροφες οικοδομές (βλ. φωτογραφία), που αλλοιώνουν οριστικά τον χαρακτήρα του προαστίου. Για δεκαετίες οι τοπικές διοικήσεις αδιαφόρησαν να εισηγηθούν μέτρα περιορισμού της αλόγιστης οικιστικής ανάπτυξης και της εξαφάνισης των ελεύθερων οικοπέδων. Οι δαπανηρές μελέτες για τη δέσμευση κοινωφελών χώρων στις αρχές της προηγούμενής δεκαετίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου, τις οποίες η ΔΡΑΣΗ είχε στηρίξει, απαξιώθηκαν και κατέρρευσαν. Ακόμη και η διαδικασία δέσμευσης των οικοπέδων για την ανέγερση 3ου Λυκείου παραμένει σήμερα στο σημείο μηδέν. Όμως οι συνέπειες όλων των παραλείψεων, (προκαλούμενων συνήθως από μικροπολιτικές προτεραιότητες), σε συνδυασμό με την μαζική ανοικοδόμηση των τελευταίων δύο χρόνων, πυροδοτούν καθοριστικές μεταβολές στην εικόνα της πόλης για την αντοχή των δημοτικών υποδομών, την επιβάρυνση του κυκλοφοριακού και του προβλήματος της στάθμευσης στην πόλη. Πόσο μάλλον, που αυτές οι εξελίξεις ενισχύονται από την ανάλογα πυρετώδη ανοικοδόμηση και των γειτονικών Δήμων των Βριλησσίων, που εξίσου επιβαρύνουν τις δραστηριότητες της πόλης, όπως η ανοικοδόμηση της περιοχής «Πατήματος» Χαλανδρίου. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Έστω και την τελευταία στιγμή, το δημοτικό συμβούλιο των Βριλησσίων πρέπει να πάρει μια απόφαση που θα εμποδίζει την περαιτέρω υποβάθμιση της πόλης. «Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια άλλη Πόλη»

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2024 | 10:15 am


O Περικλής Χούρσογλου για την «Εξέλιξη» στο Cine Δράση


Πέμπτη 28 Μαρτίου, 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ.


Το Cine Δράση συνεχίζει τις προβολές του την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ με την ταινία του Περικλή Χούρσογλου «Εξέλιξη». Βλέπουμε την ταινία και την συζητάμε παρουσία του σκηνοθέτη της.


Με αφορμή το ταξίδι ενός δάσκαλου της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ, με τον πατέρα του στη Θεσσαλονίκη για να προαχθεί σε καθηγητή, ο σκηνοθέτης κάνει μια λιτή, χαμηλότονη και ευαίσθητη ταινία γύρω από συνηθισμένους ανθρώπους και τα συναισθήματά τους. Πλάθει τους χαρακτήρες και τις δραματικές καταστάσεις που διηγείται στηριγμένος σε προσωπικά του βιώματα και επικεντρώνεται στις πάντα δύσκολες σχέσεις πατέρα-γιου, τη σύγχρονη ανθρώπινη επικοινωνία ως σχέση η οποία ορίζεται από την κοινωνική, οικογενειακή, ηλικιακή και οικονομική κατάσταση των εμπλεκομένων, αλλά και τη δημιουργία μέσα από τη διδασκαλία. Σαν αποτέλεσμα κάνει μια ειλικρινή ταινία που συγκινεί το θεατή, όχι με φτηνό τρόπο, όχι εκβιάζοντας τα συναισθήματα του.


Ο Περικλής Χούρσογλου ήταν από τους πρώτους που ανέλαβαν να διδάξουν στο κινηματογραφικό τμήμα του ΑΠΘ όταν ιδρύθηκε το 2004 και κάπως έτσι η σκηνοθετική καριέρα του πέρασε για μια ολόκληρη εικοσαετία σε δεύτερη μοίρα. Επειδή όμως κάθε σενάριό του εμπνέεται από προσωπικά, άμεσα ή έμμεσα βιώματα, τώρα που ολοκλήρωσε τον πανεπιστημιακό κύκλο του στρέφει για ακόμα μία φορά την κάμερα στον εαυτό του.


Η «Εξέλιξη» ξεκινά με ένα flashback στο 1973. Ο Νίκος, κεντρικός ήρωας του φιλμ -σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό αντίγραφο του σκηνοθέτη- και ο πατέρας του ταξιδεύουν με το τρένο για Θεσσαλονίκη, όπου ο νεαρός σπουδάζει μαθηματικά. Με το που φτάνουν, οι δρόμοι τους χωρίζουν, καθώς ο Νίκος, προτιμά να συναντήσει την κοπέλα του από το να περάσει χρόνο με τον γονιό του. Και ερχόμαστε στο 2012. Ο Νίκος ζει στην Αθήνα με την οικογένεια του, είναι σκηνοθέτης (και όχι μαθηματικός), διδάσκει στη Σχολή Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τώρα προβιβάζεται στην ανώτατη διδακτική βαθμίδα. Έτοιμος να ταξιδέψει για το πανεπιστήμιο με το βραδινό τρένο για να ορκιστεί, αλλά και για να κάνει το εβδομαδιαίο του μάθημα, αποφασίζει να πάρει μαζί του τον γερασμένο πλέον πατέρα του. Ο κύριος Αντρίκος δέχεται να συνοδεύσει το γιο του στην τελετή ορκωμοσίας και το ταξίδι πατέρα-γιού ξεκινάει. Ένα ταξίδι-ευκαιρία να κλείσουν οι μεταξύ τους παλιοί λογαριασμοί. Ο χρόνος κυλάει στο παρελθόν παραπέμποντας σε εκείνο το αποτυχημένο τους ταξίδι και ακουμπάει στο μέλλον με μια αναφορά στη γενιά «της εξέλιξης», αυτή των παιδιών του πρωταγωνιστή που τον βοηθά να συνειδητοποιήσει για πρώτη φορά το βάρος που φέρει ο ρόλος του πατέρα.


Οι δύο άντρες μοιράζονται μικρές κοινές στιγμές στη συμπρωτεύουσα. Ο αφηγητής-καθηγητής και ο πατέρας του σκέφτονται και κρίνουν τον εαυτό τους, τη σχέση τους και τη ζωή τους, το κοινωνικό περιβάλλον, το χάος του ελληνικού πανεπιστημίου, τις καλές ή άσχημες συνθήκες στις οποίες γίνονται τα μαθήματα, το ετερόκλητο μίγμα φοιτητών του, αλλά και όλα όσα βλέπουν στην πόλη και στον περιβάλλοντα χώρο: τους μετανάστες, την αστυνομία. Με μία αστεία σκηνή φοιτητικού ακτιβισμού την οποία προκάλεσε το γεγονός ότι ο καθηγητής- καθάρισε τις τουαλέτες του τμήματος που διδάσκει. Νεαρά παιδιά διαχειρίζεται ο ήρωας ως καθηγητής, νεαρά παιδιά τον αμφισβητούν, ως καθηγητική-πατρική φιγούρα και μετά την αρχική σύγκρουση τους, ακολουθεί ανακωχή με τη μορφή μαθήματος σκηνοθεσίας, όπου αντί για την προγραμματισμένη σεκάνς από τις «Νύχτες της Καμπίρια» (Φελίνι, 1957), οι σπουδαστές παρακολουθούν εικόνες, τραβηγμένες από κινητό στο τρένο και οι οποίες αναπαράγουν βιώματα του ήρωα από την παιδική του ηλικία και τη σχέση με τον πατέρα του, σαν το διάλογο που οι δυο τους απέφυγαν να κάνουν και μια προσπάθεια επιβεβαίωσης της αλληλοεκτίμησης που και οι δυο αποζητούν. Η σκηνή διδασκαλίας, ταινία μέσα στην ταινία, μεταφέρει το θεατή από την επίπεδη καθημερινότητα στο χώρο της φαντασίας σχεδόν σαν σε όνειρο. Είναι μια παρένθεση που επιβεβαιώνει ότι η τέχνη εξομαλύνει εντάσεις και αντιθέσεις καθώς τιθασεύει την αγριεμένη νεότητα, ενώ βοηθάει τον καθηγητή να συνειδητοποιήσει ο ίδιος την αξία του παραδείγματος. Στη διαδρομή της επιστροφής όλα αντιστρέφονται, στο σπίτι τα παιδιά περιμένουν να αναλάβουν τα καθήκοντα της «εξέλιξης».


Όπως και στην πρώτη του ταινία, τον αντιπροσωπευτικό κοινωνικά, «Λευτέρη Δημακόπουλο», πριν από ακριβώς 30 χρόνια, έτσι και στην «Εξέλιξη» του ο Χούρσογλου σχολιάζει το κοινωνικό γίγνεσθαι με ειλικρίνεια και παρρησία. Λέει αρκετές πικρές αλήθειες, αλλά αφήνει και χαραμάδες φωτός, με την σχετικά αισιόδοξη, ανθρώπινη, θερμή ματιά που συμπαρίσταται στους ανθρώπους με προβλήματα. Σκύβει με σπουδή και ζωηρό ενδιαφέρον πάνω στους χαρακτήρες του, με γνήσια φροντίδα για την παρούσα και μελλοντική τύχη τους. Τη ζεστή ματιά του ευαίσθητου, προικισμένου, τίμιου σχολιαστή και σκηνοθέτη, υπηρετεί εξαιρετικά ο Αλέξανδρος Λογοθέτης. Με μια σπουδαία, από τις καλύτερες κινηματογραφικές ερμηνείες του ο Βασίλης Κολοβός, υπηρετεί και αυτός άψογα το ρόλου του ηλικιωμένου κυρίου Αντρίκου.


Εξέλιξη

Ελλάδα, Δραματική, 2023. Διάρκεια: 99’. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Περικλής Χούρσογλου. Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βασίλης Κολοβός, Δημήτρης Ναζίρης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ελένη Γερασιμίδου. Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος. Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος, Δημήτρης Πολυδωρόπουλος. Μουσική: Νίκος Λύρας.


Περικλής Χούρσογλου

Σπούδασε μαθηματικά και σκηνοθεσία. Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια και σεμινάρια σεναρίου και παραγωγής κινηματογράφου. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα σε σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες, κυρίως στον Παντελή Βούλγαρη. Από το 1985 έως το 1997 σκηνοθέτησε εκπομπές για την Ελληνική Τηλεόραση. Από το 2004 έως σήμερα διδάσκει σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Φιλμογραφία

Τα μανικετόκουμπα (μικρού μήκους, 1980), Τυφλό σύστημα (μικρού μήκους, 1983), Στυλ (TV, 1987), Λευτέρης Δημακόπουλος (1994), Ο κύριος με τα γκρι (1997), Μάτια από νύχτα (2003), Ο διαχειριστής (2009), Εξέλιξη (2023)

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2024 | 10:08 am


H κωμωδία στο βρετανικό σινεμά, «Ρίκι Ζερβέ»


Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, 8:30μμ, ζωντανά και διαδικτυακά.


Στην 20η συνάντηση του σεμιναρίου «Η Κωμωδία στο Σινεμά» που διοργανώνει το Cine Δράση και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στις 8:30’μμ ζωντανά στο στέκι της Δράσης και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, συνεχίζουμε τη συζήτηση για την βρετανική κωμωδία. Βλέπουμε αποσπάσματα και σχολιάζουμε τις ταινίες του Άγγλου κωμικού, ηθοποιού, μουσικου, παραγωγού και σκηνοθέτη Ρίκι Ζερβέ (Ricky Dene Gervais, 25 Ιουνίου 1961, Reading, Berkshire, Αγγλία).


Ο δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς «The Office» δεν διστάζει να χρησιμοποιεί την πιο ακραία γλώσσα για να σατιρίσει μια κατάσταση ή να επικαλεστεί μια χυδαιότητα για να στηρίξει ένα επιχείρημά του. Αμέτρητες φορές, αυτή του η ανάγκη να προκαλέσει υπερισχύει της αναμφισβήτητης κωμικής φλέβας του. Τα αστεία του έχουν ξεσηκώσει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες., καθώς για αυτόν κωμωδία σημαίνει την ελευθερία να λέει όλα όσα δεν πρέπει. Το είδος που υπηρετεί είναι η μαύρη κωμωδία, η ανατριχιαστική-προσβλητική μουσική κωμωδία και σάτιρα. Πώς ο άνθρωπος που γεννήθηκε στο Ρέντινγκ, από γονείς προερχόμενους από την εργατική τάξη – ο πατέρας του εργαζόταν σε εργοτάξια και η μητέρα του έκανε διάφορες δουλειές, έγινε ο προβοκάτορας του «The Humanity» και του «Αρμαγεδδών»; Ήταν το οικογενειακό περιβάλλον που του το καλλιέργησε; Για παράδειγμα, όταν ο κατά πολύ νεότερος από τα τρία αδέρφια του, Ρίκι, ρώτησε τη μητέρα του γιατί υπήρχε αυτό το χρονικό χάσμα μεταξύ του ίδιου και των αδερφών του (είναι 17 χρόνια νεότερος από το μεγαλύτερο) εκείνη του απάντησε πως η σύλληψη και η γέννησή του ήταν ένα λάθος. Εκείνος γέλασε. Η μητέρα του τον έκανε να γελάει συχνά. Αυτό το χιούμορ κληρονόμησε και ψήγματα αυτής της οικογενειακής συμπεριφοράς, υπάρχουν στα σόου του. Αλλά αυτό είναι απλά το ζέσταμα για το σκληρό ροκ που ακολουθεί, τις ανισόρροπες αντιφάσεις και τους προβοκατόρικους παραλληλισμούς. Είναι ανάγκη του ίδιου να σοκάρει χρησιμοποιώντας πότε στερεοτυπικά σχήματα, πότε με έναν και μόνο σκοπό: Να φέρει το κοινό του στα άκρα. Δεν είναι κάτι που προκύπτει τυχαία, είναι σχολαστικά μελετημένο. Ο Ζερβέ έχει δουλέψει πολύ τον χαρακτήρα του επί σκηνής -αυτό άλλωστε υποστηρίζει, πως ο «Ρίκι Ζερβέ» στη σκηνή είναι ένας χαρακτήρας.


Στα μαθητικά του χρόνια, ο ίδιος θυμάται τον εαυτό του τεμπέλη. Είχε ως πρότυπο τον Ντέιβιντ Μπάουι και τον Ντέιβιντ Σίλβιαν και κάπως έτσι, το 1982, έφτιαξε το γκρουπ Seona Dancing, ένα new wave ντουέτο, με τον καλύτερο φίλο του, Μπιλ Μακρέι. Στον τελευταίο χρόνο του στο University College του Λονδίνου, σπουδάζοντας Φιλοσοφία, υπέγραψαν το πρώτο τους συμβόλαιο. Τα δύο single που κυκλοφόρησαν απέτυχαν παταγωδώς και το συγκρότημα διαλύθηκε. Συνεργάστηκε για λίγο με τους Suede προτού εκείνοι κατακτήσουν τη δόξα και στη συνέχεια συμβιβάστηκε με τη ζωή του γραφείου, φτάνοντας μέχρι τη θέση του διευθυντή εκδηλώσεων στο University of London Union. Το μεγαλύτερο κέρδος του από εκείνη την εποχή ήταν οι σχολαστικές σημειώσεις που κρατούσε σχετικά με τις χαζές συζητήσεις, τις ενοχλητικές συνήθειες, τις μικροζήλειες, τους ανταγωνισμούς, τους εγωισμούς και τα ειδύλλια γραφείου.


Για να φτάσει στον δρόμο που θα ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή χρειάστηκε μια ακόμη αλλαγή επαγγελματικού περιβάλλοντος και μια γνωριμία. Με την πρόσληψή του ως «διευθυντή λόγου» στον ραδιοφωνικό σταθμό Xfm του Λονδίνου χρειάστηκε έναν βοηθό, τον Stephen Merchant, 13 χρόνια νεότερο του. Μαζί, ξεκίνησαν να οραματίζονται το «The Office», χρησιμοποιώντας το υλικό των σημειώσεων που έκανε ο Ζερβέ στην προηγούμενη δουλειά του. «Το The Office ήταν το πρώτο πράγμα στο οποίο προσπάθησα σκληρά, και αυτό ήταν επειδή σκέφτηκα, “Τι προνόμιο να μπορώ να έχω μια ακόμη ευκαιρία”. Αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα που έχω μάθει. Το να δουλεύεις πιο σκληρά πάνω σε κάτι συγκεκριμένο, σε κάνει καλύτερο σε αυτό». Χάρη στο The Office την επόμενη δεκαετία ο Ζερβέ έγινε πασίγνωστος και εκατομμυριούχος. Μπορεί να έπαιξε μόνο για δύο σεζόν στην Αγγλία, αλλά έγινε ένα από τα μεγαλύτερα hit στην αμερικανική τηλεόραση και συνολικά διασκευάστηκε σε δέκα χώρες.


To «Derek», μια σειρά όπου υποδύεται έναν βοηθό φροντίδας σε έναν οίκο ευγηρίας όπου βλέπει μόνο τα θετικά χαρακτηριστικά των ιδιόρρυθμων συναδέλφων του, καθώς όλοι μαζί αγωνίζονται ενάντια στην προκατάληψη και τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού για τη φροντίδα των ηλικιωμένων κατοίκων τους. Επτά χρόνια μετά, με τους επικριτές εξαιτίας των stand up παραστάσεων του να πληθαίνουν, δίνει στο κοινό του Netflix το «After Life», ένα υπαρξιακό δράμα με στοιχεία μαύρης κωμωδίας. Ο Ζερβέ υποδύεται έναν άντρα, πρόσφατα χήρο, που προσπαθεί να ξεπεράσει τον χαμό της αγαπημένης του συζύγου και τις αυτοκτονικές τάσεις που του έχει προκαλέσει. Μην αναρωτιέστε ποιος από τους δύο είναι ο πραγματικός Ρίκι Ζερβέ. Είναι και τα δύο. Ένας προβοκάτορας με ευαισθησίες, ένας ναρκισσιστής που αναζητά την επιβεβαίωση, ένας ιδιαίτερα οξυδερκής άνθρωπος που προκαλεί την τύχη του και το κοινό του. Ο ίδιος πιστεύει στην πρόκληση και δεν χάνει ευκαιρία να το διατυμπανίζει: «Πρέπει να προκαλείς! Είναι καλό πράγμα. Η μάθηση προκαλεί, η επιστήμη προκαλεί, η γνώμη προκαλεί. Η επίθεση προκαλεί»! Όμως αν και ακολούθησε την παγκόσμια επιτυχία του The Office με πιο ξεκαρδιστικές επιδρομές στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και το podcasting, το stand-up παρέμεινε στον πυρήνα της ερμηνευτικής του καριέρας. Το 2003 το σόου Animals σηματοδότησε την αρχή μιας σειράς επιτυχημένων περιοδειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο. Το Humanity, που ηχογραφήθηκε για ζωντανά ειδικά για το Netflix, έφερε μια θριαμβευτική επιστροφή στις περιοδείες το 2017 και το 2018. Το Super Nature έκανε ντεμπούτο στην ίδια πλατφόρμα το 2020.


Ο Ζερβέ κέρδισε βραβεία ως ηθοποιός και σεναριογράφος, έπαιξε σε ταινίες του Χόλυγουντ και πλέον μπορούσε να επιλέγει τα επαγγελματικά του βήματα. Ανάμεσα στα βραβεία του περιλαμβάνονται 7 BAFTA, 5 βρετανικά βραβεία κωμωδίας, 2 Emmy, 4 Χρυσές Σφαίρες. Το 2003, το The Observer τον χαρακτήρισε ως έναν από τους 50 πιο αστείους ερμηνευτές στη βρετανική κωμωδία. Το 2007, τοποθετήθηκε στο Νο 11 ανάμεσα στους 100 καλύτερους Stand-Ups του Channel 4 και στο Νο 3 στη λίστα του 2010. Την ίδια χρονιά συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Time με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Ο Gervais έχει επίσης πρωταγωνιστήσει στις ταινίες του Χόλιγουντ «For Your Consideration» (2006), στην τριλογία της σειράς ταινιών «Night at the Museum» (2006–2014), «Ghost Town» (2008) και «Muppets Most Wanted» (2014). Έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στη ρομαντική κωμωδία του 2009 «The Invention of Liing» (2009) και την κωμωδία «Ειδικοί Ανταποκριτές» (Netflix, 2016). Παρουσίασε την απονομή των Βραβείων Χρυσής Σφαίρας 5 φορές, το 2010, το 2011, το 2012, το 2016 και το 2020.


Διδασκαλία: Παναγιώτης Δενδραμής, σκηνοθέτης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Κρήτης.


Η συνάντηση θα γίνει ζωντανά στο στέκι της Δράσης (Πάρνηθος 21, Βριλήσσια) ή διαδικτυακά

μέσω της πλατφόρμας zoom:

Meeting ID: 850 0197 3068

Passcode: 497276

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2024 | 10:00 am


25η Μαρτίου 1821: "Ελευθερία ή Θάνατος"


 Απέναντι...


25η Μαρτίου 1821. Απέναντι σε μια κυρίαρχη ιδεολογία που μας καλεί να ξεχάσουμε τα μεγάλα αφηγήματα, τους μεγάλους σχεδιασμούς, τα όνειρα, την ίδια την πολιτική, κρατάμε ζωντανή την μνήμη της ελληνικής εξέγερσης: Πως το έθνος μας δεν απελευθερώθηκε από τις «μεγάλες δυνάμεις», αλλά επειδή υπήρξαν 500 χιλιάδες νεκροί επί συνόλου ενάμισι εκατομμυρίου Ελλήνων. Επειδή ένας στους τρείς Έλληνες χάθηκε, κυρίως, για να σωθούν οι άλλοι δυο. Επειδή το δίλλημα Ελευθερία ή Θάνατος αντιμετωπίστηκε κυριολεκτικά, κατάματα.

25η Μαρτίου 1821. Αφετηρία αγώνων για δημοκρατία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, αφορμή για περίσκεψη και υπενθυμίσεις. Πως, εν μέσω παγκόσμιας θύελλας, για να ξεκλειδωθούν δυνατότητες και απελευθερωτικές προοπτικές, το ζητούμενο της εθνικής επιβίωσης παραμένει στο επίκεντρο κάθε σχεδίου κοινωνικής αλλαγής. 

25η Μαρτίου 2024. Ο κόσμος, τα σύνορα, αναδιατάσσονται. Συνομιλίες στη σκιά και υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία, πιέσεις των «συμμάχων» να αποδεχτούμε τις απαιτήσεις της Άγκυρας. Αφοπλισμός των νησιών του Αιγαίου, εγκατάλειψη της Κύπρου. Μια χώρα σταθμός ανεφοδιασμού για το ΝΑΤΟ και υποστήριξης των κάθε είδους «ανθρωπιστικών» του επιχειρήσεων στην Ουκρανία και αλλού. 

25η Μαρτίου 2024. Η σκέψη μας στην Παλαιστίνη και τον λαό της. Στο ατελείωτο έγκλημα που διεξάγεται εκεί. Πικρό δίδαγμα, ότι οι ισορροπίες και τα όρια ανατρέπονται με τον πιο κυνικό τρόπο όταν οι ισχυροί το επιλέξουν. Και ότι η δικαίωση της ιστορικής παρουσίας του ελληνικού λαού θα απαιτήσει και πάλι θυσίες, νέους προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες. Που πρέπει να δοθούν.

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη 

(φωτογραφία: Το άγαλμα του Ρήγα μπροστά στο κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2024 | 7:17 pm


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΚΑΛΛΙΝΙΚΗ

 


Σχετικά με την προγραμματισμένη εκδήλωση ΗΜΕΡΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ στις 7/4/2024 με συνδιοργάνωση των PET LOVER Vrilissia και την ΑΜΚΕ


« Αλληλεγγύη στα αδέσποτα»


Με απογοήτευση διαπιστώσαμε μόλις, πως ο Δήμος ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ αντί να συμπράττει με τους συλλόγους της πόλης μας, και μάλιστα όταν του το ζητάνε, τους ανταγωνίζεται !


 


Ο Σύλλογος Βριλησσίων ΚΑΛΛΙΝΙΚΗ, έστειλε επιστολή στις 22/1/2024 προς τον Δήμαρχο κ. Πισιμίση, τον Αντιδήμαρχο κ. Δημητρίου, δηλώνοντας την πρόθεση μας να πραγματοποιήσουμε ΗΜΕΡΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ στις 7/4 , δηλαδή 3 μήνες πριν και μάλιστα αιτούμενοι να υλοποιηθεί υπό την αρωγή του Δήμου αφού θα συμμετείχαν και όλες οι τοπικές φιλοζωικές ομάδες Βριλησσίων οι οποίες είχαν ήδη ενημερωθεί .


Ο στόχος μας ήταν και είναι η ευαισθητοποίηση όλων προς τα αδέσποτα μέσα από δράσεις που αφορούν όλους αλλά και η επιβαλλόμενη συνεργασία μας με τον δήμο, για την ενεργοποίηση της κοινότητας και την περαιτέρω ανάπτυξη της φιλοζωίας, σε μία μορφή γενικής συνεργασίας. Όλοι οι σύλλογοι μαζί υπό την αιγίδα του Δήμου.


Δυστυχώς επειδή κατ΄ όπως φαίνεται, η δική μας αυτονόητη λογική της συνεργασίας δήμου και τοπικών συλλόγων, δεν ταυτίζεται με την φιλοσοφία της σημερινής δημοτικής αρχής, επιλέγοντας να διοργανώσει την ίδια εκδήλωση μία εβδομάδα πριν την δική μας, μηδενίζοντας την προσπάθεια μας και αγνοώντας μας επιδεικτικά πιθανώς για λόγους υποβάθμισης μας..


Λυπούμαστε ειλικρινά , τα συμπεράσματα δικά σας.


Σας επισυνάπτουμε όλη την σχετική αλληλογραφία και την προετοιμασία μας και σας καλούμε όλους και την Δημοτική αρχή έστω και τελευταία στιγμή να σταθεί στο ύψος του θεσμού που εκπροσωπεί και να προχωρήσουμε μαζί σε μία μεγάλη εκδήλωση, την Κυριακή στις 7 Απριλίου 2024 και ώρα 11.00 -16.00 .  


Σας περιμένουμε…


 


ΥΓ. εννοείται πως είναι ξεκάθαρο από την πλευρά μας ότι είμαστε υπέρ των δράσεων ημερών υιοθεσίας αδέσποτων προκειμένου να βρίσκουν μία οικογένεια και ελπίζουμε να γίνονται πιο πολλές φορές εντός του έτους. 


*επισυνάπτονται σχετικά 


Δ.Σ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΚΑΛΛΙΝΙΚΗ


Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2024 | 8:06 pm


Γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων


Την Κυριακή 31/3 στις 11 πμ στο πάρκο Μίκης Θεοδωράκης 


Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 από τις 11.00 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ –μια μέρα πριν από την Πρωταπριλιά– τα σκυλάκια του Φιλοζωικού συλλόγου Αιγιάλειας «Τα φιλαράκια» θα σας περιμένουν με χαρούμενες ουρίτσες στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (πρ. ΤΥΠΕΤ) στα Βριλήσσια. 



Ελάτε οικογενειακώς να τα γνωρίσετε και να βρείτε ανάμεσά τους έναν νέο παντοτινό φίλο, τόσο καλό που θα δυσκολεύεστε να πιστέψετε ότι είναι αληθινός! Εκεί θα βρίσκονται και οι εθελοντές του συλλόγου, που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το κατάλληλο σκυλάκι για εσάς και θα απαντήσουν σε όποιες απορίες έχετε για την υιοθεσία, την αναδοχή και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να στηρίξετε τα ζωάκια που φροντίζουν. 


Η γιορτή πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Βριλησσίων, με τη συνεργασία της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών και του 4ου Συστήματος Προσκόπων Βριλησσίων και, όπως πάντα, με την υποστήριξη του Δήμου Αιγιαλείας. 


Ο Φιλοζωικός σύλλογος Αιγιαλείας «Τα φιλαράκια» ξεκίνησε τη δράση του το 2007 και δραστηριοποιείται στον μεγαλύτερο δήμο της Πελοποννήσου, ο οποίος καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα της Αχαΐας με μεγάλο ορεινό όγκο, καθώς και πολλά χιλιόμετρα εθνικών οδών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 6.000 αδέσποτα και, δυστυχώς, σημειώνεται πολύ μεγάλος αριθμός τροχαίων με θύματα αδέσποτα και καθημερινές εγκαταλείψεις κουταβιών και ενήλικων σκύλων. Στόχος του συλλόγου είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων και όνειρο των εθελοντών του κάποια μέρα να μην χρειάζονται ομάδες σαν τη δική τους, γιατί δεν θα υπάρχουν πια ζώα σε ανάγκη. 


Ενδεικτικά, στις δράσεις του συλλόγου περιλαμβάνονται κάθε χρόνο: 

( 300 στειρώσεις

 ( 350 υιοθεσίες 

( Πάνω 80 ορθοπεδικά χειρουργεία 

( Εκατοντάδες θεραπείες, εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις 

( Πάνω από 100 καταγγελίες περιστατικών κακοποίησης και πολλαπλάσιοι έλεγχοι ευζωίας


 Κάθε χρόνο «Τα φιλαράκια» αναλαμβάνουν εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα κουτάβια. Οι εθελοντές συμβάλλουν αρχικά στη διάσωσή τους και έπειτα αναλαμβάνουν τη φροντίδα, την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευσή τους, με τελικό στόχο να βρουν το παντοτινό τους σπίτι. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο σύλλογος έχει διοργανώσει πάνω από 30 γιορτές υιοθεσίας από το 2022, με τη διαρκή υποστήριξη του Δήμου Αιγιαλείας. Υποστηρικτές και συνεργάτες στον αγώνα του συλλόγου, η Περιφέρεια Αττικής, δήμοι της Αττικής, φιλοζωικές οργανώσεις, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι, σχολεία, συστήματα προσκόπων και οδηγών, αθλητές, δημοσιογράφοι, ιδιωτικές επιχειρήσεις και πολίτες, αναδεικνύουν τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων ως ένα θέμα που μας αφορά όλους και αποδεικνύουν ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. 


Μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε, φέρνοντας μαζί σας στη γιορτή κάποιο από τα είδη που χρειάζονται, όπως: 

( Κτηνιατρικά φάρμακα: δισκία Drontal, Endogard, Milbactor, Simparica Trio, NexGard Spectra, Ronaxan, αμπούλες Vectra 3D, Advocate, σπρέι Frontline 

( Μια καλή τροφή για κουτάβια ή ενήλικα σκυλιά.

 ( Περιλαίμια, στηθόλουρα και οδηγούς, επιδαπέδιες πάνες, πιατάκια και δοχεία, box μεταφοράς. 

( Από φαρμακείο: κολλύριο Tobrex, αλοιφή Fucidin, δισκία Soluric CR (μπλε) 300 mg, Cilroton, Vibramycin, Augmentin. 


Πού: Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, Υμηττού 57, Βριλήσσια 

Πότε: Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, 11.00-15.00

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2024 | 7:58 pm


Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ


ΚΑΙ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 

                                                           

 «Κι αν πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο

και σε γκρεμό κατρακυλήσαμε

που καμιά φυλή δεν είδε ως τώρα

είναι γιατί με των καιρών το πλήρωμα

όμοια βαθύ εν’ ανέβασμα μας έμελλε προς ύψη ουρανοφόρα» (Παλαμάς)


Τα καριοφίλια του 21 κελαηδούν και σήμερα στην Εθνική μας μνήμη. Οι λαμπρές ώρες του Γένους σέρνουν ξανά, στα έκθαμβα μάτια μας, έναν απ’ τους χορούς των θριάμβων τους.

Διακόσια τρία χρόνια από τότε! Σήμερα, που προβάλλουν ωμές τόσες αντιθέσεις ανάμεσα στο τότε και στο τώρα. Τώρα που, κάτοχοι απείρως περισσοτέρων αγαθών, περιφρονώντας στυγνά ηθικές αξίες, ανθεί ο ανεύθυνος ή ρυπαρής λόγος, διαδίδονται εκφυλιστικά φαινόμενα και τραυματίζονται θεσμοί. Τώρα η Επέτειος της Εθνεγερσίας λαμβάνει ξεχωριστό νόημα. Πρέπει ν’ αποτελέσει ερέθισμα για να συγκρίνουμε καταστάσεις και ήθη. Να αναμετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Να διασώσουμε και διευρύνουμε, ό,τι είναι υγιές, αποβάλλοντας τα νοσηρά συμπτώματα προσπαθώντας να ξεριζώσουμε τις αιτίες τους.

Η ευθύνη μας είναι μεγάλη και η αντίδραση υψηλό χρέος μας.

Ο εορτασμός αυτός πρέπει να είναι ένας ύμνος, θρήνος και λογισμός. Ύμνος για το θεσπέσιο εθνικό τόλμημα, που συγκλόνισε τον ελλαδικό χώρο και συγκίνησε ολόκληρη την τότε ανθρωπότητα και είχε ως απόληξη την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Αλλά και μνημόσυνο θρηνητικό και δοξαστικό συνάμα, για τις ανθρώπινες υπάρξεις, που η θυσία τους υπήρξε το βαρύ τίμημα της Εθνικής Ελευθερίας. Επίσης και λογισμός για τις κινητήριες δυνάμεις του υπόδουλου γένους. Την αθάνατη ψυχή του ελληνικού Γένους.

 Εύλογο το ερώτημα: Πώς κατορθώθηκε η Επανάσταση; Δεν υπήρξε ένα απλό ιστορικό γεγονός δεκτικό ερμηνείας με κοινωνιολογικές εξηγήσεις, αλλά μια υπεύθυνη πράξη ηθικής πρωτοπορίας ολοκλήρου του Έθνους.

 Το Έθνος δεν είχε παύσει ποτέ να υπάρχει. Δεν υποτάχθηκε, ούτε στους Ρωμαίους, ούτε στους Φράγκους, ούτε στους Οθωμανούς. Επέζησε υπόδουλο και διατήρησε τη γλώσσα του, τα ήθη του και τις δημιουργικές του ικανότητες και την αυτοσυνειδησία.


1453! Στου Ρωμανού την πύλη γκρεμίζεται ο Δικέφαλος. Η Βασιλίδα των πόλεων, η Κωνσταντινούπολη, που χίλια χρόνια στάθηκε ο ακοίμητος φρουρός του πολιτισμού όλης της Ευρώπης, ο Πρόμαχος της Ελευθερίας, ο Ακατάβλητος ακρίτας, πέφτει στα χέρια των βαρβάρων. Πυκνό σκοτάδι απλώνεται παντού. «Και ήταν όλα σιωπηλά, γιατί τα σκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Η Ελλάδα, η τρισένδοξη, η καθοδηγήτρα της Ανθρωπότητας αλυσωμένη, λησμονημένη, ολάρφανη και απελπισμένη!

Όλοι την περιγελούν και την εμπαίζουν. Της τάζουν βοήθεια αλλά τη γελούν πικρά. Μένει όμως η ψυχή του γένους ολοζώντανη. Στο Γένος αυτό, το αυτοφυές και ανθύπαρκτο, το αξερίζωτο και το αμάραντο, το ικανό να ζήσει και στο πιο χέρσο, το πιο άνυδρο, το πιο λιθόσπαρτο χωράφι της πατρικής Γης εμπιστεύθηκε η θεία πρόνοια τη ρανίδα του ελληνικού αίματος, τον κόκκο του Ελληνικού σπέρματος, την αχτίδα του ελληνικού πνεύματος.

Και έφτασαν τα προφητευμένα χρόνια! Οι προαγγελμένοι καιροί ήρθαν! Το πονεμένο ερωτηματικό του Ρήγα Φεραίου: «Ως πότε παλληκάρια» πήρε την καταφατική απάντηση στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας: «Ποτέ πια σκλάβοι». Η ψυχή του γένους όρθωσε κορμιά. 

Όπλισε χέρια. Γέμισε ψυχές. Βογγητά, μοιρολόγια, προσευχές και τραγούδια, οι χρησμοί και τα παραμύθια τόσων αιώνων συναντήθηκαν σε μια και μόνο μυριόστομη ανακραυγή: «Ελευθερία ή θάνατος».


Στις 14 Σεπτεμβρίου 1814 ο Σκουφάς, ο Τσακάλωφ και ο Ξάνθος, υποκινούμενοι από φρόνημα πατριωτικό υψηλού βαθμού, έδωσαν την εκκίνηση προς την πολυφρόντιδη και μυστικότατη προετοιμασία για το Μέγα Εθνικό Μυστήριο, την απελευθερωτική Επανάσταση του Ελληνικού Έθνους. Η παράτολμη επιχείρηση χρειάσθηκε και την υπεύθυνη πρωτοβουλία τολμηρών ανδρών. Η Επανάσταση αποφασίζεται από ηθικό πάθος με υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων και με υποτίμηση των κινδύνων.

Και οι πεντακόσιες χιλιάδες ψυχές, τόσες είχαν απομείνει στα 368 χρόνια της σκλαβιάς, που μέχρι χθες ήταν άβουλοι ραγιάδες ξεσηκώθηκαν! Άστραψαν σπαθιά. Κελάηδησαν καριοφίλια. Και οι Λευτεριά «απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά» αναστήθηκε ματωμένη στην πανάρχαια κοιτίδα της. Και το θαύμα έγινε. Μια λάβα ενθουσιασμού ακράτητου πλημμύρισε τη σκλαβωμένη γη. Λάμψη θεϊκή σκορπίζει το φόβο της σκλαβιάς και της καταφρόνησης. Και η Λευτεριά φτερουγίζει παντού:

                   «Λάμψιν έχει όλη φλογώδη Χείλος μέτωπο οφθαλμός

                   Φως το χέρι φως το πόδι Και όλα γύρω σου είναι φως»

Παιάνες παντού και θούρια ακούγονται. Ξεσηκωμός απ’ άκρη σ’ άκρη. Και ο εικοσάχρονος Εθνικός ποιητής πολεμώντας με τη θεϊκή του πέννα ψέλνει: «Ακούω κούφια τα ντουφέκια ακούω σμίξιμο σπαθιών ακούω ξύλα, ακούω πελέκια ακούω τρίξιμο δοντιών».

  Ανάσταση πέρα ως πέρα. Μεθύσι αθάνατο, πραγματικό. Άνοιξη! Ώρα Θεού! Ώρα Ελλάδας: «Μάγεμα η φύση και όνειρο στην ομορφιά και χάρη, η μαύρη πέτρα ολόχρυση και το ξερό χορτάρι με χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κραίνει όποιος πεθαίνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει».

Ξεπροβάλλουν ο αρματωλός και ο γραμματικός. Ο καπετάνιος και ο δάσκαλος. Άνδρες του σπαθιού και άνθρωποι του λόγου. Ονόματα εδώ και εκεί, φημισμένα παραδειγματικά. Οι ανδρειωμένοι των παραμυθιών περισσότερο, παρά οι ξεχωρισμένοι των ιστορικών χρονικών.

Ολίγα ονόματα που θα μιλήσουν για όλα τ’ άλλα. Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Κανάρης, Σαχτούρης, Μιαούλης, Καψάλης, Μπότσαρης, Παπαφλέσσας, Τζαβέλας, Νικηταράς, Μαυρομιχάλης….. Και που τελειώνει η ποίηση και που αρχίζει η ιστορία!!! Και προελαύνουν εμπρός, ο σταυρός του Παπά, το δαυλί του μπουρλοτιέρη, η φουστανέλα, το καριοφίλι. Άτακτοι θρυλικοί. Δύσκολα πειθαρχούντες, εύκολα συγχεόμενοι στην προοπτική του πίνακα. Ισοπεδωτικοί, προσωπολάτρες. Πρωτογενείς. Ηρωικοί, Ομηρικοί, περισσότερο πλήττουν τη φαντασία, σταματούν το λογισμό. Δύσκολα μπορείς να καταλάβεις αν έρχονται να χτυπήσουν τον αλλόφυλο ή να χτυπηθούν μεταξύ τους!

Η Ελληνική ψυχή, η Ελληνική στάση ζωής, το Αθάνατο Κρασί του ποιητή Κωστή Παλαμά, ήταν εκείνη που το 21 μετάδωσε την ελπίδα σε ηφαιστειακή έκρηξη.


   Εμείς! Ο δυτικός τρόπος ζωής αναζητούσε, πάντοτε, το αιώνιο ανθρώπινο πρόταγμα, την ευδαιμονία, που αναζητούσε στην κατανάλωση όσο το δυνατόν, περισσοτέρων υλικών αγαθών. Ο άνθρωπος από πολιτικό ον καθίσταται σταδιακά άτομο-ύπαρξη. Είμαστε μπροστά στο θρίαμβο της κατάλυσης όλων των δεσμών κοινωνικής συνοχής. Ζούμε στην εποχή της μαζικής κοινωνίας και του εγωτισμού.

    Άρχισε η αποκαθήλωση όλων των αξιακών συστημάτων. Η οικογένεια χαλάρωσε. Ο δάσκαλος κατέβηκε από την «έδρα» του. Ο ιερέας παραμερίσθηκε για να πάρει τη θέση του ο αναλυτής του χρηματιστηρίου. Καταργήθηκε, φιλοσοφικά, και ο Θεός και αντικαταστάθηκε από το χρήμα σε ρόλο πανάκειας. Ο σχολιαστής των ΜΜΕ πήρε τη θέση του διαφωτιστή. Το Πανεπιστήμιο, ως πηγή γνωστικού φωτός, αλλοτριώθηκε. Αποσύνθεση του δημόσιου χώρου. Υποχώρηση της νομιμοφροσύνης. Η αιδώς τέθηκε σε διαρκή αργία. Κυρίαρχη η εγωιστική λατρεία της ατομικής ευτυχίας. Μαζική παραγωγή και κατανάλωση και ο άνθρωπος κατέστη ένα καταναλωτικό ον, πελάτης και εργαλείο! 

Το εγώ βρίσκει θαλπωρή στο σκοτεινό και απομονωμένο ατομικό του σπήλαιο. Ακούει, τυφλωμένο από το προσωπικό του συμφέρον, μόνον τον αντίλαλο της φωνής του και νομίζει, ότι κατέχει την αλήθεια. Αποκοπή κάθε συναισθηματικού δεσμού. Το «εμείς» διαγράφηκε και απέμειναν οι όροι «αυτοί» ή οι « άλλοι». Αποδυναμώθηκε συθέμελα ο κοινωνικός ιστός. Φθάσαμε στο άλλο άκρο της υπερβολής. Στην κατάργηση όλων των αξιών! Βιώνουμε μια οδυνηρή κρίση, που συνιστά θρίαμβο της αταξίας.


 Το δικό μας χρέος σήμερα είναι να αποκαταστήσουμε την τιμή της Πατρίδας μας.

Δυσκολότατο! Όχι όμως ακατόρθωτο. Είναι αθεράπευτα επιτακτικό. Οφείλουμε, όμως, να βελτιοδοξούμε. Το μπορούμε όλοι μαζί. Απαιτείται υπομονή, επιμονή και κόπος. 

Στα δύσκολα πάντοτε ξεχώριζαν οι πρόγονοί μας. Οφείλουμε να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Να γίνουμε πάλι «εμείς» με τη διπλή του έννοια. Να γίνουμε ένα αρμονικό όλο. Να επαναφέρουμε σταδιακά στο άριστο μέτρο τις αξίες συνοχής. Την κατανόηση της πραγματικότητας, την ωραιότητα των ανθρώπινων σχέσεων και την απόδοση της δικαιοσύνης, κοντολογίς, την ηθική πράξη.

Να καταργήσουμε την προσωπική μας αυθεντία. Με δημιουργικό διάλογο να οδηγηθούμε στη συναίνεση. Από την επιβολή απόψεων αναδύονται πάντα αντίπαλοι. Ο διάλογος, όμως, απαιτεί ενσυναίσθηση. Να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και να θεωρούμε το διπλανό ίσο με εμάς. Τότε συντίθενται αρμονικά η ελευθερία, με την ισότητα μέσα στην αδελφοσύνη της αγάπης. 

Τότε δημιουργείται το υπέροχο συναίσθημα του να ανήκουμε σε μια ομάδα, που θέλουμε να ανήκουμε, αλλά και εκείνη μας θέλει. Τότε δημιουργούνται ακατάλυτοι δεσμοί. Κορυφαίο πρότυπο η αρμονική οικογένεια. Ύπατος σκοπός η Πατρίδα, ως υγιής οντότητα ισάξια της θέσεως, η οποία Της αρμόζει στο παγκόσμιο σκηνικό. 

Πιστεύουμε ότι είναι μοναδικός και μοναχικός μας δρόμος. Ανηφορικός δύσβατος και κοπιώδης, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε άλλη επιλογή. Κανένας δεν πρόκειται να μας βοηθήσει. Μόνον έτσι η Ελλάδα θα καταστεί υγιής και στέρεα εθνική και πολιτική οντότητα.

  

 Τιμούμε ειλικρινά τους νεκρούς μας μόνον εάν δώσουμε και τηρήσουμε την υπόσχεση ότι θα διατηρήσουμε την Ελλάδα μας υψηλά, εκεί που αρμόζει στην Ιστορική Της θέση, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του Εθνικού Ποιητή μας:

 «Κλείσε μέσα στη ψυχή σου την Ελλάδα και θα δεις να λαχταρίζει κάθε είδος μεγαλείου».


                                                                                           Δημήτρης Μπάκας

                                                                                          25 Μαρτίου 2024

                                       

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2024 | 7:52 pm


ΤΗΣ ΧΤΕΣΙΝΗΣ ΜΕΡΑΣ


 Μουσικά Τοπία με τον Σπύρο Μπαξέ




Σε αυτή την εκπομπή, ακούμε τα τραγούδια που επέλεξαν η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη, για τον δίσκο τους "Τα τραγούδια της χτεσινής μέρας" του 1981, στις πρώτες εκτελέσεις τους όμως και με διαφορετική σειρά.

Ελάτε σε μια μελωδική και συγκινητική διαδρομή στα Μουσικά Τοπία του Ράδιο Βριλήσσια.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2024 | 6:20 pm


Νέα παρέμβαση Νικήτα Σταματελόπουλου


Η εγκύκλιος του Υπουργείου και ο σχολιασμός την 1/2/2023


Ο Νικήτας Σταματελόπουλος δημοτικός σύμβουλος της "Νέας Πνοής" απέστειλε στα Β.Ν. την εγκύκλιο με την οποία το υπουργείο Εσωτερικών καλούσε τους Δήμους να κάνουν αίτηση για τις τρέχουσες θέσεις. Το υπουργείο, αναφέρει ο  Ν. Σταματελόπουλος, έκανε τον προγραμματισμό και εξέδωσε τις συγκεκριμένες θέσεις βάσει αυτής της εγκυκλίου. Επισημαίνει πως η προθεσμία 26 Μαρτίου 2024 που αναφέρει κ. Αρσένη αφορά τις αιτήσεις που καλούνται να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες. Η προθεσμία αίτησης ενδιαφέροντος των δήμων ήταν 31/1/2023 μετά από παράταση. Τέλος, μας απέστειλε την παρέμβαση που είχε κάνει τότε (1/2/2023) στο vrilissia news με θέμα: "Χάθηκε πάλι η προθεσμία για τη σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας" η οποία έχει ως εξής:

Από το 2015 ο Δήμος Βριλησσίων δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία έπειτα από την τότε σχετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τη μη επανασύστασή της, παρότι ο νόμος έδινε την σχετική δυνατότητα.

Από το 2016 έως το 2022 είχε ξαναδοθεί η ευκαιρία να ξαναδημιουργηθεί ο θεσμός χωρίς όμως η Διοίκηση να έχει πρόθεση ενεργοποίησης.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2023 με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώνε τους Δήμους, σχετικά με τη δυνατότητα έγκρισης των προσλήψεων ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας.

Ο Δήμος Βριλησσίων τώρα αποφασίζει να αλλάξει στάση και φέρνει θέμα στις 16/1 στην Οικονομική επιτροπή για την έγκριση προσλήψεων δημοτικών αστυνομικών για να προλάβει την προθεσμία που έληγε στις 18/1.

Τελικά όμως αποσύρει προσωρινά το θέμα γιατί η Διοίκηση δεν είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επανασύσταση (ολοκλήρωση τροποποίησης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο οποίος δεν έχει λάβει ακόμα ΦΕΚ). Παράλληλα δόθηκε παράταση στην υποβολή των αιτημάτων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023, από τους δήμους που επιθυμούν να κάνουν προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία. Αλλά ούτε αυτή την παράταση προλάβαμε…

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομική επιτροπής μετά από ερώτηση για την εξέλιξη του ζητήματος ενημερωθήκαμε ότι ούτε και τώρα ο Δήμος θα διεκδικήσει προσωπικό για τη δημιουργία του σώματος αφού δεν είχε ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία. Χάθηκε μια ακόμα ευκαρία επανασύστασης. Τώρα βέβαια η Διοίκηση είχε πρόθεση δημιουργίας…αλλά δεν είχε μεριμνήσει να τρέξει τις διαδικασίες νωρίτερα.

Η Διοίκηση για ακόμα μια φορά είναι φανερό ότι δεν έχει σταθερό σχέδιο και δεν κάνει τον απαραίτητο προγραμματισμό για την αλλαγή της εικόνας και της λειτουργίας του Δήμου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει χρήσιμα προγράμματα και εργαλεία για την πόλη μας.


Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ (κλικ για μεγέθυνση εικόνων)












Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2024 | 6:48 pm


Για τη Δημοτική Αστυνομία που δεν έχουμε...


 Εύλογα ερωτήματα πέραν της κόντρας των συνδυασμών


Διαβάσαμε με προσοχή την αντιπαράθεση της επικεφαλής της "Πορείας Ευθύνης" Βούλας Λάμπρου - Αρσένη με τον δημοτικό σύμβουλο της "Νέας Πνοής" Νικήτα Σταματελόπουλο.

Από την ανάγνωση των     διαμετρικά αντίθετων τοποθετήσεων προκύπτουν εύλογα ερωτήματα τα οποία θέτουμε με την αρμόζουσα χρονική σειρά:

1. Αληθεύουν οι θέσεις - επιχειρήματα του Ν. Σταματελόπουλου σύμφωνα με τα οποία όπως επί λέξει ισχυρίζεται: 

"Από το 2015 ο Δήμος Βριλησσίων δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία έπειτα από την τότε σχετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής Μανιατογιάννη για τη μη επανασύστασή της, παρότι ο νόμος έδινε την σχετική δυνατότητα. Από το 2016 έως το 2023 είχε ξαναδοθεί η ευκαιρία να δημιουργηθεί εκ νέου ο θεσμός χωρίς όμως η τότε Διοίκηση, να είχε πρόθεση ενεργοποίησής του. Η τωρινή προκήρυξη για την πλήρωση 1.136 θέσεων ξεκίνησε να δρομολογείται από τον Ιανουάριο του 2023, δηλαδή επί Διοίκησης Μανιατογιάννη, όπου με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών, ενημέρωνε τους Δήμους, σχετικά με τη δυνατότητα να υποβάλουν τα αιτήματά τους για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων της Δημοτικής Αστυνομίας, δίνοντας προθεσμία να καταθέσουν αίτηση ενδιαφέροντος για να ενταχθούν στην επικείμενη προκήρυξη μέχρι 31/1/2023. Ωστόσο, η τότε Δημοτική Αρχή Βριλησσίων έχασε πάλι την προθεσμία… Με αποτέλεσμα ο Δήμος Βριλησσίων να μην συμπεριλαμβάνεται σήμερα στις τρέχουσες θέσεις."

Η διοίκηση Μανιατογιάννη οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα αν όλα όσα διατύπωσε ο Νικήτας Σταματελόπουλος είναι αλήθεια ή ψέμματα; 

Αν είναι αλήθεια οφείλει σαφείς απαντήσεις για τις παραλείψεις των οφειλόμενων ενεργειών.

Δεν χωρούν υπεκφυγές. Μόνο καθαρές απαντήσεις.

2. Αληθεύουν οι θέσεις - επιχειρήματα της Β. Λάμπρου Αρσένη σύμφωνα με τα οποία όπως λέξει ισχυρίζεται:

" Το Υπουργείο Εσωτερικών έβγαλε, μέσω ΑΣΕΠ, προκήρυξη για πλήρωση με σειρά προτεραιότητας (1.213) θέσεων μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Δημοτική Αστυνομία, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4765/2021.

Η προθεσμία λήγει στις 26 Μαρτίου.

Απουσιάζει ο Δήμος Βριλησσίων! ".

Λέει αλήθεια ή ψέμματα; Όντως μπορούσε ο Δήμος να υποβάλλει αίτηση μέχρι τις 26 Μαρτίου 2024 και δεν το έπραξε;  Μπορούσε και προλάβαινε η διοίκηση (3 μηνών) Πισιμίση και δεν το έκανε; Ήταν όντως ανοικτή η προθεσμία; Προλάβαινε σε 3 μήνες να ολοκληρώσει τη διαδικασία, ήταν τόσο απλή;

Και ένα τελευταίο: αν μπορούσε η νυν διοίκηση σε 3 μήνες γιατί δεν μπορούσε η προηγούμενη σε 9 χρόνια; 

Πάντως, εμείς θυμόμαστε την αντιπολίτευση Πισιμίση να ασκεί οξύτατη κριτική για το θέμα αυτό, στη διοίκηση Μανιατογιάννη. 

Και τελικά το μείζον ερώτημα, πέρα από τις κόντρες των συνδυασμών, είναι: χρειαζόμαστε πραγματικά δημοτική αστυνομία, ποια θα είναι η ουσιαστική αποστολή της και τι θα γίνει με την περαιτέρω εξέλιξη του θέματος αυτού. Εφόσον χρειαζόμαστε δημοτική αστυνομία θα την έχουμε ποτέ; 

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2024 | 5:28 pm


Ακόμα να συνηθίσουν ότι δεν είναι πια αντιπολίτευση!


"Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης": Δελτίο Τύπου


Ακόμα να συνηθίσουν ότι δεν είναι πια αντιπολίτευση!! 

Με κυνικό τρόπο ο κ. Σταματελόπουλος ομολογεί ότι η νέα Δημοτική αρχή γνώριζε πολύ καλά ότι η προεκλογική της υπόσχεση για άμεση επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν ψεύτικη και ψηφοθηρική.

Και αφού προτρέπει και σε υπομονή και σε αυτοσυγκράτηση, κατανοώντας τις αντιδράσεις των δημοτών, γιατί δεν αναφέρει ως οφείλουν, το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της διοίκησης και τον απαραίτητο οικονομικό προγραμματισμό της σχετικής δαπάνης για την επίλυση του θέματος ;

Δεν του το είπε ο κ. Δήμαρχος όταν του ανέθεσε να απαντήσει αντ΄ αυτού;

Αλλά είπαμε τα ψέματα έχουν κοντά πόδια και η πολιτική Μαυρογιαλούρου και της καμένης γης πολύ ξεπερασμένη δυστυχώς!!

Το ερώτημα είναι απλό: Απαντήστε ρητά πότε και πως θα υλοποιηθεί αυτή η προεκλογική σας δέσμευση; Οι Δημότες περιμένουν...

Δεν έχετε καμία δικαιολογία. Οφείλατε να είστε έτοιμοι για ό,τι εξαγγείλατε με την ανάληψη των καθηκόντων σας. 

Δεν μας είπατε επίσης τι σας είπε ο δήμαρχος να επικαλεστείτε σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να ορίσει μια νέα διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης στον Δήμο Βριλησσίων (εξέλιξη που αποτελεί την απόλυτη δικαίωση του αγώνα που κατέβαλλε  η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ.  Μανιατογιάννη). Και  οφείλουμε να ρωτήσουμε μήπως ο σημερινός Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τάσος Χρηστάκης αισθάνεται την ανάγκη να εξηγήσει  στους δημότες γιατί ήταν αντίθετος σε αυτήν την προσπάθεια και την καταψήφισε;

Υπενθυμίζουμε ότι και στην πρόσφατη αύξηση των Δημοτικών τελών από τη νέα Δημοτική αρχή, με την ανάληψη των καθηκόντων της, ήταν εκείνος που ήθελε περισσότερη αύξηση από αυτή που ψηφίσθηκε... Υπάρχει κάποια εξήγηση πειστική έστω γι' αυτό; Οι δημότες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν.

Αν σας ενδιαφέρει φυσικά...


Βριλήσσια 21/3/2024

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2024 | 9:16 am


Σχετικά με το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας στα Βριλήσσια


Τοποθέτηση του Νικήτα Σταματελοπουλου*


Από το 2015 ο Δήμος Βριλησσίων δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία έπειτα από την τότε σχετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής Μανιατογιάννη για τη μη επανασύστασή της, παρότι ο νόμος έδινε την σχετική δυνατότητα. 

 Ο Γιάννης Πισιμίσης από τότε μέχρι σήμερα έχει μια σταθερή θέση για την αδήριτη ανάγκη να υπάρχει Δημοτική Αστυνομία στα Βριλήσσια. Επίσης, η ΄΄Νέα Πνοή΄΄ ως αντιπολίτευση είχε αγωνιωδώς αναφερθεί πολλές φορές στο συγκεκριμένο ζήτημα στο Δ.Σ. και στην ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες επανασύστασης χωρίς ποτέ όμως να εισακουστεί. 

 Είναι γεγονός ότι από το 2016 έως το 2023 είχε ξαναδοθεί η ευκαιρία να δημιουργηθεί εκ νέου ο θεσμός χωρίς όμως η τότε Διοίκηση, να είχε πρόθεση ενεργοποίησής του. Η τωρινή προκήρυξη για την πλήρωση 1.136 θέσεων ξεκίνησε να δρομολογείται από τον Ιανουάριο του 2023, δηλαδή επί Διοίκησης Μανιατογιάννη, όπου με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών, ενημέρωνε τους Δήμους, σχετικά με τη δυνατότητα να υποβάλουν τα αιτήματά τους για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων της Δημοτικής Αστυνομίας, δίνοντας προθεσμία να καταθέσουν αίτηση ενδιαφέροντος για να ενταχθούν στην επικείμενη προκήρυξη μέχρι 31/1/2023. Ωστόσο, η τότε Δημοτική Αρχή Βριλησσίων έχασε πάλι την προθεσμία… Με αποτέλεσμα ο Δήμος Βριλησσίων να μην συμπεριλαμβάνεται σήμερα στις τρέχουσες θέσεις. 

 Με έκπληξη διαβάζουμε την ανακοίνωση του συνδυασμού «Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης» στην οποία η επικεφαλής κ. Αρσένη ήταν επί 8 και πλέον συναπτά έτη Πρόεδρος του ΟΚΠΑ, Αντιδήμαρχος και κεντρικό στέλεχος της τότε Διοίκησης, και στήριζε όλες τις αποφάσεις. 

 Τουλάχιστον άστοχη μπορεί να χαρακτηριστεί η κριτική να κατηγορείται μια Διοίκηση δύο μηνών για κάτι το οποίο έπρεπε να είχε δρομολογηθεί τουλάχιστον έναν χρόνο πριν, όπως έκαναν οι Δήμοι που συμπεριλαμβάνονται στην τωρινή προκήρυξη. Ας επιδείξουν τουλάχιστον λίγη υπομονή και αυτοσυγκράτηση...


20 Μαρτίου 2024

* Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό συνεργασία - ΝΕΑ ΠΝΟΗ για τα ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2024 | 4:24 pm


Μείωση Αντικειμενικών Αξιών

 


Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών απόλυτη δικαίωση του αγώνα μας


Βριλήσσια, 20/03/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μείωση Αντικειμενικών Αξιών

 

Η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών από 01/01/2022 προκάλεσε μεταξύ άλλων πολύ μεγάλες αυξήσεις στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, στις πληρωμές φόρων, αλλά και στον υπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης (τεκμήρια), που αφορούν στο τεκμήριο της κατοικίας. Οι μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οδήγησαν και σε μια παράλογη αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών όπως στον ΕΝΦΙΑ αλλά και σε κάθε άλλο είδους φόρο που σχετίζεται με τις αντικειμενικές αξίες. Επίσης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών καθιστά μέχρι και σήμερα αδύνατη την εύρεση των απαιτούμενων χρηματικών πόρων ώστε ο Δήμος Βριλησσίων να αποκτήσει τους απαραίτητους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους στις περιπτώσεις όπου εκκρεμεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση.

Την 01.02.2022, κατόπιν απόλυτα εμπεριστατωμένης εισήγησής μας ως δημοτική αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων αποφάσισε να υποβάλει γνώμη υποστηρίζοντας την μείωση των τιμών ζώνης εντός των ορίων του Δήμου Βριλησσίων για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και επαναφορά των ισχυουσών πριν την 01.01.2022 τιμών ζώνης. Σημειωτέον ότι, η απόφαση ελήφθη με 19 θετικές ψήφους και μία αρνητική ψήφο από τον τότε δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης και σημερινό Αναπληρωτή Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοίκησης, Αναστάσιο Χρηστάκη.   

Σήμερα, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να ορίσει μία νέα διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης στον Δήμο Βριλησσίων αποτελεί την απόλυτη δικαίωση του αγώνα που καταβάλαμε ως δημοτική αρχή.

Ο Δήμος Δημιουργίας θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των δημοτών, ακόμη περισσότερο τώρα, που η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι επιλέγει απροκάλυπτα τις αυξήσεις τελών και φόρων εξυπηρετώντας το κυβερνητικό συμφέρον έναντι εκείνου των δημοτών.

Κόμμα μας είναι τα Βριλήσσια και μόνη μας αγωνία το καλό των δημοτών.   


Γραφείο Επικοινωνίας και ΜΜΕ

Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2024 | 3:16 pm


Προληπτικός ορθοπεδικός έλεγχος


Για σκολίωση στα σχολεία των Βριλησσίων 


Ο Δήμος Βριλησσίων μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και Πρωτοβάθμιας Υγείας με γνώμονα την πρόληψη προχωρά στη διενέργεια δωρεάν προληπτικού ορθοπεδικού ελέγχου σε όλα τα σχολεία της πόλης μας.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές των Βριλησσίων με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της σκολίωσης και άλλων συγγενών παθήσεων. Η εξέταση θα πραγματοποιείται με έγγραφη γονική συναίνεση από την ειδική επιστημονική ομάδα του Δρ. Θεόδωρου Β. Γρίβα, ορθοπεδικού, πρώην Συντονιστή-Διευθυντή Ορθοπεδικού Τμήματος Νοσοκομείου του ΕΣΥ. 

 

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι η έγκαιρη ανίχνευση των παθολογικών εκείνων περιστατικών που παραμένουν αδιάγνωστα.

 

Η εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά και θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στο χώρο του σχολείου, ώστε να μην διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του. Το πρόγραμμα ξεκινά το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 και ώρα 9:30 το πρωί από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210 6135611, 210 8100224, 2108045564.

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2024 | 12:46 pm


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια





Φιλικοί ιστότοποι: