Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αττικής - Αθηνών   »   Βριλήσσια    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Αποδοχή εργασίας απασχολούμενων

Μέσω κοινωφελών Προγραμμάτων ΟΑΕΔ στην Περιφέρεια Αττικής

Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Γ. Πατούλης: «Είμαστε στο πλευρό των απασχολούμενων που διαθέτουν εμπειρία και καλύπτουν ανάγκες των υποστελεχωμένων υπηρεσιών της Περιφέρειας»

Στο πλευρό των εργαζομένων που απασχολούνται στην Περιφέρεια Αττικής μέσω κοινωφελών Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, το οποίο με απόφασή του κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου 2020 έλαβε με απόλυτη πλειοψηφία «απόφαση αποδοχής εργασίας».
Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι απασχολούμενοι συνεχίζουν την εργασία τους στην Περιφέρεια μετά από προσφυγή στη δικαιοσύνη και την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων. Της σχετικής εξέλιξης είχε προηγηθεί  έκδοση ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην 22η συνεδρίασή του.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος επισήμανε ότι η Περιφέρεια είναι στο πλευρό των απασχολούμενων του Προγράμματος, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία και καλύπτουν ανάγκες των υποστελεχωμένων υπηρεσιών της. Για το λόγο αυτό σημείωσε, η Περιφέρεια θα είναι δίπλα τους στον δικαστικό αγώνα που έχουν ξεκινήσει.
Οι προσωρινές διαταγές ασφαλιστικών μέτρων αφορούσαν περίπου 100 απασχολούμενους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.
Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου:
Την εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε η Περιφερειακή Σύμβουλος της Νέας Αρχής για την Αττική Ε. Αβραμοπούλου. Συγκεκριμένα η εισήγηση η οποία έγινε αποδεκτή επισημαίνει μεταξύ άλλων:
Με την παρούσα εισήγηση και κατόπιν αιτήματός τους προς την Περιφέρεια Αττικής, εισηγούμαι την αποδοχή εργασίας – κάτι που υπαγορεύει και η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, αλλά και η απόφαση που έλαβε με απόλυτη πλειοψηφία το Περιφερειακό  μας Συμβούλιο στην 22η Συνεδρίασή του, με θέμα : «Ψήφισμα για τους εργαζόμενους στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, του ΟΑΕΔ, στην Περιφέρεια Αττικής»  – των υπαλλήλων που απασχολήθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες, όπως αναφέρεται στον συνημμένο πίνακα, για δώδεκα μήνες και συνεχίζουν να εργάζονται και σήμερα. Με την παράλληλη ακόμα αξιολόγησή τους, στο πέρας του 2020.

«Τη σχετική εισήγησή μου κάνω κύριοι συνάδελφοι, δοθέντος ότι την υπαγορεύουν κοινωνικοί και ηθικής τάξης λόγοι και σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική κοινωνία, που έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα στον κοινωνικό της ιστό, από την οικονομική δυσπραγία, παράλληλα με το γεγονός, ότι οι υπάλληλοι στους οποίους αναφερόμαστε, μπορούν να καλύψουν όπως αποφασίσαμε στο  ψήφισμά μας, την υποστελέχωση ορισμένων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, ήτοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εκτιμήσαμε  επίσης, ως απαραίτητη την κάλυψη των αναγκών μας, με προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας.

Για τους παραπάνω λόγους, σας εισηγούμαι να γίνει αποδεκτή η εργασία τους, καθώς και τα αιτήματά τους, που αναφέρονται στο ιστορικό, τα οποία θα συνδράμουν νομικά, την δικαστική διευθέτηση του αιτήματός τους».

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 10:30 am


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΩΣ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ

Του Δημήτρη Κ. Μπάκα

Προοίμιο
Όλοι συμφωνούμε ότι το λίκνο της ζωής είναι η Οικογένεια, γιατί εξασφαλίζει την επιβίωση και την αρχική ανάπτυξη του ανθρώπινου όντος. Εμπειρικά και επιστημονικά πλέον είναι διαπιστωμένο ότι ο χαρακτήρας της προσωπικότητας στο μέγιστο βαθμό διαπλάθεται στην νηπιακή και παιδική ηλικία και σχεδόν διατηρείται εφόρου ζωής. Ως θεσμός, η οικογένεια είναι ζωντανός οργανισμός και η «ζωή» της εξαρτάται από τις  ρέουσες κοινωνικές συνθήκες και τις αξίες που ασπάζονται τα μέλη της. Απλές σκέψεις( όχι απλοϊκές) θα κατατεθούν και όχι, φυσικά, συνταγές.

Εισαγωγή
Πρέπει να γυρίσουμε πίσω το ημερολόγιο και να δούμε πώς ήταν η οικογένεια πριν από κάποιες δεκαετίες,  να τη συγκρίνουμε με τη σημερινή και να προβάλλουμε τις σκέψεις μας στο μέλλον. Αν πάμε στα μέσα του προηγουμένου αιώνα και, ίσως, νωρίτερα  θα βλέπαμε ότι υπήρχαν δύο ξεχωριστοί κόσμοι. Ένας κόσμος για τον άνδρα και ένας για τη γυναίκα. Ο κόσμος των ανδρών εθεωρείτο ανώτερος. Κόσμος σωματικής ρώμης, συναγωνισμού, κάθε είδος κατορθωμάτων, ερωτικών και πνευματικών, ήταν  απρόσιτος στις γυναίκες.  Τα αγόρια τα έλεγαν «παιδιά», ενώ  για τα κορίτσια, τις πιο πολλές φορές έδειχναν απλή, ίσως, συμπάθεια και προσπαθούσαν να τα «εξασφαλίσουν» με ένα καλό γάμο. Οι άνδρες έπρεπε να είναι σε θέση  να καταπνίξουν τα συναισθήματά τους, να μη φοβούνται και  να μη…πονάνε!. Αυτό, φυσικά, τους καταπίεζε τόσο, που όχι σπάνια, τους οδηγούσε στη μείωση της μακροζωίας τους.
Ο γυναικείος κόσμος ήταν αφιερωμένος στη σεμνότητα, την κοσμιότητα, τη γλυκύτητα, τη θηλύτητα, στην εγκυμοσύνη, στη φροντίδα των παιδιών και του ανδρός, στο μαγείρεμα  και στη νοικοκυροσύνη. Η γυναίκα γέμιζε με  ζωή το σπίτι, αλλά πάντα ήταν υπό κηδεμονία και έλεγχο.  Πριν τον γάμο βρισκόταν υπό έλεγχο του Πατέρα της, αλλά και μετά το γάμο καθίστατο «ύπανδρος», δηλαδή βρισκόταν υπό τον άνδρα, τον οποίο έπρεπε ακόμη και να «φοβάται»!  κατά τη ρήση του Ευαγγελίου. Εάν έμενε  γεροντοκόρη, ήταν η μεγάλη προσβολή!  Ένιωθε ως  απόβλητη και συνήθως προτιμούσε ένα δυστυχισμένο γάμο.
 Επικεφαλής της οικογένειας  ήταν, φυσικά, ο άνδρας.  Αποφάσιζε για τα πάντα. Υπήρχε μια σχέση, οιονεί, ιδιοκτησίας, που εκφραζόταν από νομικής αλλά και εκκλησιαστικής πλευράς. Η γυναίκα είχε χρέος να αγαπά, να τιμά και να υπακούει το σύζυγό της. Εκείνος τής υποσχόταν μόνο αγάπη, στοργική προστασία και σεβασμό. Η γυναίκα, συνήθως, έπνιγε τις διανοητικές της ικανότητες, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις. Έτσι  χάθηκαν σπουδαίες ευκαιρίες να γίνει η ανθρωπότητα καλύτερη! Γιατί, απλά, ο πρώτος παράγοντας σωστής ανατροφής είναι η Μητέρα με ολοκληρωμένη παιδεία.  Ευτυχώς, σήμερα, οι πεποιθήσεις και τα πιστεύω μας  έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Η γυναίκα επιλέγει, όπως και ο άνδρας, την σταδιοδρομία της και  τη μόρφωσή της. Στο θέμα τη σεξουαλικής απελευθέρωσης, άλλαξαν οι απαιτήσεις που ήταν πάντα υπέρ του άνδρα. Ο  προγραμματισμός γεννήσεων είναι προσιτός σε όλους, αν και πολλοί θεωρούν ακόμη  τον έλεγχο αποδεκτό και επιθυμητό.
Την παλιότερη εποχή υπήρχαν πολλοί θάνατοι γυναικών στο τοκετό και των ανδρών, λόγω κακουχιών και συνθηκών εργασίας, οπότε όταν συνέβαινε  ο θάνατος τού ενός μέλους, ανέκυπτε  αδήριτη η ανάγκη νέου γάμου και δεύτερης(μικτής) οικογένειας. Αυτό το φαινόμενο της μικτής οικογένειας είναι και  σήμερα σε έξαρση, γιατί  έχουμε περισσότερα διαζύγια. Οι  μικτές οικογένειες  παλαιότερα, αλλά και τώρα, ακόμη, δεν θεωρούνται υποδειγματικές. Το κοινωνικό στίγμα κατάτρεχε,  όποιον γεννιότανε από ανύπανδρη μάνα. Τότε βασική λύση ήταν η υιοθεσία, αλλά το πρόβλημα παρέμενε υπαρκτό. 

Σχολιασμός
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι άνδρες είχαν την κυρίαρχη θέση, οι γυναίκες ζούσαν υποταγμένες, εξαρτημένες και θεωρούνταν κατώτερες. Ήταν μια σχέση κυριαρχίας και υποταγής, Ήταν καλή ή κακή; Το ερώτημα, φυσικά. είναι ρητορικό. Ακόμη και εάν η γυναίκα ήταν η καρδιά και η ψυχή της οικογένειας, ο ρόλος ήταν κατώτερος από τον ρόλο του άνδρα. Δε δινόταν ιδιαίτερη  αξία στα συναισθήματα, στην καρδιά και στη ψυχή για τα ζητήματα της ζωής. Κυριαρχούσε η υποταγή. Αυτό έχει σημαντικά αλλάξει. Οι επιστήμες αποδεικνύουν ότι για τους άνδρες είναι θέμα καθαρά υγείας και μακροβιότητας να δέχονται τα συναισθήματά τους τίμια και ειλικρινά. Το ίδιο, φυσικά, που ισχύει και για τις γυναίκες. Το στερεότυπο εξουσίας του αρσενικού και  υποταγμένου θηλυκού αναβαθμίσθηκε σε  σχέση ισοτιμίας. Μεγάλο, μάλιστα,  ποσοστό των ανδρών απολαμβάνει τη μοιρασιά των ευθυνών μέσα στην  οικογένεια.

Αποτιμήσεις
Η  ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών εκτιμάται ως μεγάλος σεισμός , όπως η ανακάλυψη ότι η Γη είναι στρογγυλή και όχι επίπεδη. Η ισοτιμία, που απαιτεί, ακόμη, αρκετό χρόνο για να απλωθεί θα καταστήσει την οικογένεια πιο υγιή και ευέλικτη και αποδοτική. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες ισοτιμίας καθίστανται και καλύτεροι πολίτες και μάλιστα δημοκρατικοί. Οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να βελτιώνονται συνεχώς για να έχουν επαφή με τα παιδιά τους, τα οποία θα ωριμάζουν μαζί τους.  Εκτιμάται , ότι αυτή η αντίληψη θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο ανάτασης της παιδείας προς μία ουσιαστικά ανθρώπινη ανάπτυξη και ένα λαμπρότερο κοινωνικό  μέλλον.
Η οικογένεια, ως ομάδα ατόμων, που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς αίματος, γάμου, υιοθεσίας και  διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συνιστά τη ζεστή οικοφωλεά, στην οποία επωάζεται, ως καρπός αγάπης, η ίδια η ζωή. Εκεί το άτομο δημιουργεί τα πρώτα και πιο σταθερά ριζώματα του εαυτού του. Διαμορφώνει την ατομικότητά του με την ένταξη στο στενό, αλλά συμπαγές ανθρώπινο  σύνολο. Στην οικογένεια μπαίνουν τα θεμέλια της ανθρώπινης προσωπικότητας.
Για να πετύχουμε αυτή τη θετική εξέλιξη απαιτείται μια πιο ολιστική παιδεία, ώστε να αναπτυχθούν οι πνευματικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές, νομικές , διανοητικές  μας αντιλήψεις αρμονικά. Σήμερα στηριζόμαστε συνήθως στους δυισμούς! Διατηρούμε πάντα τις διαφορές μας και μάλιστα τις τονίζουμε περισσότερο: αρσενικό –θηλυκό, νέος –γέρος,  πλούσιος -πτωχός,… Θαρρούμε ήλθε καιρός να βρούμε και τις ομοιότητες μεταξύ μας, που μας φέρνουν πιο κοντά. Οι διαφορές είναι απολύτως απαραίτητες γιατί δημιουργούν κίνηση , ζωντάνια και πρόοδο. Αρκεί ,όμως, να βρίσκονται πάντα μέσα στα όριά τους. Να εγγίζουν την κρίσιμη φάση, αλλά να μη καταστρέφουν το όλο.
Να συνηθίσουμε σε μια αρμονική ισοτιμία, όχι σε μια άκρατη ισοπέδωση όλων. Μια ισοτιμία, από την οποία αναδύονται η αυτονομία, η μεγαλύτερη δυνατή ατομική ελευθερία, το αίσθημα ευθύνης, η συλλογική λήψη αποφάσεων, ο δημιουργικός διάλογος για τη πιο λυσιτελή λήψη των συγκρούσεων…
Ουσιαστικά  η ζωή μας εξελίσσεται μέσα σε απρόβλεπτες συνθήκες, ως εάν χάος! Ζούμε, πάντα, σε μια κρίσιμη κατάσταση , στην οποία αναπτύσσονται και οι  νέες λύσεις. Είναι υποχρεωτική αυτή φάση της κρίσης για να αναδυθεί το νεότερο ( καλύτερο ή χειρότερο!). Όπως κάθε φάση της ζωής έτσι και η σημερινή, είναι μια εποχή μετατροπών και επιλογών σε όλους τους τομείς. Μέσα από τις ρωγμές και το θρυμματισμό του παλαιού αναδύεται το νέο. Επιδίωξή μας , όμως πρέπει  να είναι καλύτερο  και όχι καταστροφικό.
Οι οικογένειες πάντα ήθελαν να είναι ευτυχισμένες και υγιείς. Αναζητούσαν την πληρότητα και ένα υψηλό νόημα  για τη ζωή. Φυσικά, αυτό  δεν εφικτό πάντα. Το ιδανικό σχήμα ποτέ δε συλλαμβάνεται. Διαφεύγει, γι’ αυτό προκαλεί και το ενδιαφέρον για τη ζωή μας.  Στο βαθμό που πραγματώνεται δεν προκαλεί κορεσμό! Εκεί έγκειται η αξία του!
Παλαιότερα  οι άνθρωποι ζούσαν για να εκπληρώσουν το ρόλο τους στη ζωή. Να εκτελέσουν τα καθήκοντά, που είχαν παραλάβει ως κληροδότημα και ήταν  υποχρεωτικά. Σήμερα ως πρώτη αξία   θεωρείται η ατομική ευτυχία. Γι’ αυτο  κάθε μέλος της οικογένειας είναι  ισότιμο με τα άλλα, αισθάνεται πρώτης κατηγορίας  και απολαμβάνει όση ελευθερία είναι δυνατή, χωρίς να καταστρέφεται η ισορροπία και να βλάπτεται η προσωπικότητα των λοιπών μελών.
  Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε επάνω σε μια κορυφογραμμή, όπου συνδυάζεται ισότιμα το ατομικό με το γενικό συμφέρον και να πιστέψουμε, τουλάχιστον οι πολλοί, ότι το γενικό συμφέρον είναι εκείνο που εξασφαλίζει και το ατομικό. Το ατομικό είναι μάλλον  το ενδόσιμο, ήτοι το κίνητρο για ανάληψη δράσης και καταβολής προσπάθειας εκ μέρους μας.
Μια πιο ολιστική διάπλαση προσωπικότητας είναι υποχρεωτική, ώστε να καλλιεργηθεί και το συναίσθημα της αδελφοσύνης. Το τρίπτυχο Ελευθερία- Ισότητα – Αδελφοσύνη είναι εφικτό,  μόνον ως αρμονικό όλο. Ήτοι, χωρίς να κυριαρχεί σε απόλυτο βαθμό καμία από τις τρεις αξίες, πρέπει να  συνυπάρχουν στη χρυσή, εκάστοτε, αναλογία. Η απόλυτη ελευθερία οδηγεί σε αναρχία και διάσπαση  της οικογένειας. Η απόλυτη ισότητα δεν είναι εφικτή, αλλά η ισοτιμία. Τέλος μόνον με την αδελφική αγάπη συν- αρμολογούνται πιο αποτελεσματικά οι διαφορές μεταξύ των μελών. Ακόμη και η δικαιοσύνη μόνη της δεν αρκεί, γιατί  είναι, σχετικά, άκαμπτη. Η  αλληλοκατανόηση με  ανθρωπινότητα είναι απαραίτητη  σε όλες τις περιπτώσεις λεπτών ισορροπιών.
Κοντολογίς, μέσα στην οικογένεια, οι ενήλικοι πρέπει να  συνεργάζονται, να είναι ανοιχτόκαρδοι μεταξύ τους, δείχνουν το σεβασμό τους και την εκτίμησή τους ο ένας στον άλλον. Να τον μεταχειρίζονται ως μοναδικό πρόσωπο.  Να κατανοούν τις διαφορές και να συναισθάνονται την ομοιότητά τους, ώστε να τα  συνθέτουν όλα εποικοδομητικά. Με αυτόν τον τρόπο να ανατρέφουν και με το παράδειγμά τους καθίστανται πρότυπα για τα παιδιά τους. Η λύση των διαφορών να  γίνεται με δημιουργικό διάλογο μέσα σε μια διαρκή  και ταυτόχρονη ωρίμανση όλων των μελών της οικογένειας. Φυσικά, πρέπει να καταπολεμηθούν όλες οι αγκυλώσεις (εγγράμματα)  του παρελθόντος, αλλά σε βαθμό που αναπληρώνονται με τη ανάπτυξη πιο υγιών σχέσεων. Ό,τι  έχει δοκιμασθεί με επιτυχία μέσα στην ιστορική διαδρομή ΔΕΝ καταργείται ποτέ.
Όλα αυτά διέρχονται από την καλλιέργεια και ανάπτυξη  ενός ολογράμματος δοκιμασμένων  αρετών, όπως η φρόνηση, η σωφροσύνη, η δικαιοσύνη , το θάρρος , η γενναιοδωρία, η συμπόνια, η μεγαλοψυχία, η γλυκύτητα και προπαντός η αγάπη, που   πρέπει να καλλιεργούνται διαρκώς.
 Θεμέλιο και κορμός όλων των αρετών είναι οι ρυθμιστικές αξίες: Η αναζήτηση της αλήθειας, της σοφίας (συνδυασμός της λογικής και συναισθημάτων), μαζί με τη συναισθηματική και  αισθητική καλλιέργεια που οδηγεί στο κάλλος , αλλά  προπαντός η δύναμη θέλησης για πράξη του αγαθού. Θεμέλιο , όμως, όλων είναι η ανάπτυξη υψηλής θετικής αυτοεκτίμησης και της αρμοστικότητας (fitness),  χωρίς τις οποίες είναι ανέφικτη κάθε άλλη αρετή.

Επίλογος
Η Ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας καμπής της ιστορίας της. Ποτέ άλλοτε τόσο πολλοί δεν ένιωθαν αποθαρρημένοι με τον κόσμο, που ζούμε. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργούνται και πολλές εστίες ανάδυσης θετικής ανθρώπινης ενέργειας. Το βασικό αίτημα: Μεγαλύτερος σεβασμός στον άνθρωπο, ως πρόσωπο. Ήτοι ειλικρινείς σχέσεις, συμπόνια και στοργή. Ήτοι μια παιδεία ολιστικής μορφής με κεντρικό ενδιαφέρον στην ανθρώπινη ποιότητα.
Αναζητείται διάπλαση προσώπων. Ο  καθένας μας αισθάνεται ολόκληρος και πραγματικός, όταν αισθάνεται την αγάπη και το σεβασμό, ως αμοιβαία συναισθήματα. Τότε  και ο κόσμος γίνεται πιο ανθρώπινος. Τότε αναδύεται  το υπέροχο συναίσθημα ότι ανήκουμε σε ένα σύνολο που μάς θέλει ως μέλος του  και εμείς επιθυμούμε  διακαώς  να ανήκουμε σε αυτό.
 Όλα αυτά ξεκινούν, όμως από την οικογένεια.   Ο Κόσμος μας, ως Ανθρωπότητα αποτελείται από έθνη, κράτη, κοινωνίες, κοινότητες , που  έχουν ως μέλη της οικογένειες. Ό,τι μαθαίνει ο άνθρωπος στη οικογένεια ουσιαστικά επηρεάζει το όλον της κοινωνίας και της ανθρωπότητας. Όποια παιδεία διδάσκεται μέσα  στην οικογένεια αντανακλά σε όλη την κοινωνία, γιατί μια αέναη  αυτοομοιότητα χαρακτηρίζει όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Εάν η οικογένεια διδάσκει ειλικρινή αυτοσεβασμό, συμβιβασμό, ατομική και ομαδική ευθύνη το ίδιο θα συμβεί, αργά ή γρήγορα και στην κοινωνία. Εάν, όμως, διδάσκει την εξέγερση, την αντιπαλότητα και την αδιαφορία,  δυστυχώς , τα ίδια θα επικρατήσουν και στην κοινωνία και στην ανθρωπότητα ολόκληρη.  Τα παιδιά θα γίνουν στη ζωή τους, σχεδόν πάντα, ό,τι έχουν βιώσει στα παιδικά τους χρόνια μέσα στην οικογένεια.
Η υγιής  Οικογενειακή ζωή, συνιστά διαρκές  πρόταγμα όλων μας.  Είναι η μέγιστη ανθρώπινη αξία,  γιατί  συνιστά το πρώτιστο παράδειγμα  αγαστής ανθρώπινης συμβίωσης. Το εκ των ων ουκ άνευ για το μέλλον του Ανθρώπου.  Η πραγμάτωσή της είναι  πολύ δύσκολη, γιατί  απαιτεί ψυχική και πνευματική δύναμη, ώστε  να καταπολεμηθούν τα  ελαττώματα και αδυναμίες μας. Γι’ αυτό διατεινόμαστε ότι η οικογενειακή ζωή συνιστά πρώτιστη αξία  αλλά και ύπατη δια βίου αρετή.
                                                                                          Δημήτρης Μπάκας
                                                                                              Ιανουάριος 2020

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 10:23 am


Δηλώνουμε στο Δήμο τα τετραγωνικά των ακινήτων

Μέχρι και 31/3/2020 

Ο Δήμος Βριλησσίων ενημερώνει ότι μπορείτε να απευθυνθείτε στις δημοτικές υπηρεσίες έως την 31η Μαρτίου του 2020, προκειμένου να προβείτε σε δήλωση, με βάση τη διάταξη του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών, χωρίς πρόστιμα και καμία απολύτως προσαύξηση για πιθανή μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης.
Οποιεσδήποτε διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων αυτών θα υπολογίζονται και θα οφείλονται από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση περιλαμβάνει:
Α) κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τον Δήμο, δηλαδή τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και δημοτικό φόρο
Β) κάθε είδους ακίνητα, δηλαδή κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.
Αν για κάποιο λόγο δε δηλωθούν τα ορθά τετραγωνικά μέτρα, τότε στο μέλλον ο ιδιοκτήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με αναδρομικές επιβαρύνσεις, πρόστιμα και προσαυξήσεις είτε σε περίπτωση πράξης μεταβίβασης ακινήτου είτε σε περίπτωση ελέγχων/διασταυρώσεων που θα διενεργηθούν από τον Δήμο για την εξακρίβωση τυχόν μη υποβολής δηλώσεων ή/και της ακρίβειας υποβληθεισών δηλώσεων.
Συνεπώς, οι πολίτες καλούνται από τον Δήμο να εκμεταλλευθούν την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει ως καταληκτική προθεσμία την 31η Μαρτίου 2020, με την οποία ουσιαστικά τακτοποιούνται οι τυχόν εκκρεμότητες ως προς τις επιφάνειες των ιδιοκτησιών τους με τον Δήμο.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εσόδων του Δήμου στα τηλ. 213 2050503 και 213 2050504.

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 12:53 am


Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης στα Βριλήσσια

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας  Γιώργος Σκαμπαρδώνης στα Βριλήσσια

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, ώρα 7:00μμ, Πάρνηθος 21, Βιβλιοθήκη της Δράσης για μια Άλλη Πόλη

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, ώρα 7:00μμ,  ο πολυβραβευμένος και πολυδιαβασμένος Θεσσαλονικιός συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης παρουσιάζει πρώτη φορά στην Αθήνα το νέο του βιβλίο Casa Μπιάφρα.
Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Είναι πεζογράφος και δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης, βασικός συνεργάτης και διευθυντής αρκετών περιοδικών και εφημερίδων της πόλης. Συνεργάστηκε επίσης με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Έχει γράψει τα βιβλία Μάτι φώσφορο, Κουμάντο γερό, Η ψίχα της μεταλαβιάς, Η Στενωπός των Υφασμάτων, Ακριανή λωρίδα, Πάλι κεντάει ο στρατηγός, Σάββατο απόγευμα, Γερνάω επιτυχώς, Ουζερί Τσιτσάνης, Επί ψύλλου κρεμάμενος, Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου, Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος. Το βιβλίο του Η Στενωπός των Υφασμάτων τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1993 και το Επί ψύλλου κρεμάμενος με το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω 2004. Το μυθιστόρημά του Γερνάω επιτυχώς και Ουζερί Τσιτσάνης ανέβηκαν θεατροποιημένα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, όπως και το «Με τα παιδιά της πιάτσας» (ένα παίγνιο με τον Νίκο Τσιφόρο), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Το Ουζερί Τσιτσάνης έγινε ταινία το σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη και πρωταγωνιστές τους: Αντρέα Κωνσταντίνου, Χάρη Φραγκούλη, Γιάννη Στάνκογλου, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Βασιλική Τρουφάκου.  Έγραψε το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, και τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης «Σαν τραγούδι μαγεμένο» που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ. Σ. της ΕΡΤ3, διηύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ-97 (τιμήθηκε με το βραβείο «Ιπεκτσί»), Τάμαριξ, Χίλια δέντρα, Πανσέληνος (έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο «European Newspaperdesign Awards 2000») και Επιλογές της Κυριακάτικης Μακεδονίας. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Το 2012 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Πέτρος Χάρης» για το βιβλίο του Περιπολών περί πολλών τυρβάζω (Εκδόσεις Πατάκη). Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ο Σπύρος Κουτρούλης παρουσιάζει το νέο του
Casa Μπιάφρα
Μέσα από την Casa Μπιάφρα, το πρώτο κοινόβιο της Θεσσαλονίκης, και από τα Καραγάτσια, τον φτωχοσυνοικισμό των καταραμένων, ξεπηδούν αυτοί οι αντιφατικοί τυχοδιώκτες που μπλέκονται σε άγριες περιπέτειες με τον άρχοντα της πόλης, τον πανίσχυρο εκδότη-οραματιστή Γιάννη (Γρύπα) Βεντήρη, και τελικά μετέχουν στο πιο κρίσιμο γεγονός της νεότερης Ελλάδας, την «αποστασία» ή τα «Ιουλιανά» του 1965, που οδήγησαν τη χώρα στην άκρη του γκρεμού και επηρεάζουν τη μοίρα της μέχρι σήμερα. Πρόκειται για αντιήρωες που κινούνται ανάμεσα στις Συμπληγάδες του Ψυχρού Πολέμου, στη φτώχεια, στον πλούτο, στη βιομηχανοποίηση, στις ανταύγειες του Εμφυλίου, στις παλιές αντιλήψεις, στις νέες αναζητήσεις και στους σπασμούς της κρίσιμης μετάβασης, πασχίζοντας με το πείσμα και την απάτη, την περηφάνια και τον συμβιβασμό, την τόλμη και την απόκρυψη να υπάρξουν, να επινοήσουν το πρόσωπό τους, να βρουν έναν δρόμο, μια διέξοδο.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Στην Casa Μπιάφρα, πεινασμένη Θεσσαλονίκη, το αμερικανικό όνειρο λέγεται Esso Pappas. Το μυθιστόρημα λειτουργεί και σαν ιστορικός φάκελος παρακολουθώντας το φτιάξιμο της μονάδας που έμελλε να εκβιομηχανίσει τη Βόρεια Ελλάδα. Χοντρά φράγκα, ντούκου επένδυση, όχι ψευτοπλάνα και κοροϊδέματα από λογής «θείους από την Αμερική». Ο τόπος θα περάσει στη νέα εποχή. Με αυτά τα διυλιστήρια - πετρέλαια στο φόντο, αναπόφευκτα τα φτωχόπαιδα ήρωες του βιβλίου θα κάψουν και θα καούν, ενώ λίγο παραπέρα στρατηγοί, υπουργοί, πράκτορες και απομεινάρια της εβραϊκής αριστοκρατίας, όση απέμεινε στη Θεσσαλονίκη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους στο εστιατόρια «Όλυμπος Νάουσα» στήνοντας μπίζνες. Όλοι οι ήρωες της «Casa Μπιάφρα» είναι αντιφατικοί, στα όρια των αντιηρώων. Αποκρύπτουν, επινοούν, στήνουν παγίδες, κοιτάνε την πάρτη τους αλλά και ταυτόχρονα μοιάζει κάτι να παθαίνουν (;) και υπερβαίνουν τον εαυτό τους, μεταμορφώνονται ακαριαία σε άντρες με τιμή και μπεσαλίκι, κομπανιέρος γενναίοι. Έχουν ιταμότητα και μεγαλείο, μαύρο και άβυσσο και δαίμονες ατομικούς να τους κυνηγούν, αλλά και γενναιοδωρία κοντράστ εκεί που τους λες ίσα και καθάρματα
Η εκδήλωση αυτή δεν είναι μοναδική, αφού η κίνηση δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη παρουσία οργανώνει στο στέκι-βιβλιοθήκη της δύο ακόμα
Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα11:00 το πρωί  ο συγγραφέας  Σπύρος Κουτρούλης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο Φιλοσοφία & Ιστορία, (Εναλλακτικές Εκδόσεις).
Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Ιωάννα Τσιβάκου παρουσιάζει το νέο της βιβλίο Συναίσθημα και ορθολογικότητα, η Ελληνική Εμπειρία που αναλύει την κουλτούρα του Έλληνα, μέσα σε έναν κόσμο που καταπνίγει τον αυθορμητισμό, το αυθεντικό και την ανθρώπινη αντίδραση. 

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 12:49 am


Το τραγούδι του Φοίνικα

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ από το Cine Δράση

Το τραγούδι του Φοίνικα/ Phoenix

Γερμανία, 2014. Διάρκεια: 98'. Σκηνοθεσία: Christian Petzold
Σενάριο: Christian Petzold, Haurn Farocki, Hubert Monteilhet (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστούν: Nina Hoß, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf, Michael Märtens, Imogen Koge, Kirsten Block, Uwe Preuß.
«Το τραγούδι του Φοίνικα» είναι ταυτόχρονα πανέμορφη ιστορία έρωτα  και προδοσίας, υπαρξιακό δράμα, πολιτική αλληγορία και ατμοσφαιρικό φιλμ νουάρ. Ο σκηνοθέτης Christian Petzold (στο Cine Δράση έχουμε δει τις ταινίες του «Barbara» και «Μια Ασυνήθιστη Κατάσταση») συνεργάζεται εδώ για πέμπτη φορά με την συγκλονιστική μούσα και πρωταγωνίστρια του Nina Hoß και πλάθει μία ταινία που κοιτά κατάματα την οδυνηρά ηττημένη  μεταπολεμική Γερμανία και την σκληρή πραγματικότητα που η ίδια με τις καταστροφικές επιλογές της διαμόρφωσε. Ο έρωτας, η αμφιβολία, ο τρόμος της προδοσίας, η γυναικεία ανασφάλεια, η ελπίδα όλα χρησιμοποιούνται για να αναδειχτούν τα ιστορικά μηνύματα.
Το φιλμ  εξελίσσεται στην μεταπολεμική Γερμανία, με επίκεντρο τους επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα. Τον Ιούνιο του 1945 η επιζήσασα του Άουσβιτς Εβραία μεγαλοαστή κληρονόμος Νέλι Λενζ, πρώην τραγουδίστρια επιστρέφει στο κατεστραμμένο Βερολίνο. Το πρόσωπο της είναι παραμορφωμένο από τα βασανιστήρια και για αυτό υποβάλλεται σε πλαστικές εγχειρήσεις που της προσφέρουν ένα νέο πρόσωπο  και της επιτρέπουν να κάνει μια ασφαλή, καινούργια αρχή. Εκείνη όμως δε θέλει τίποτα καινούργιο. Θέλει να γυρίσει πίσω το χρόνο, θέλει την παλιά της ζωή. Θέλει τον Τζόνι, τον όμορφο σύζυγό της, που έπαιζε πιάνο στα τζαζ μπαρ που εκείνη τραγουδούσε. Δίπλα της έχει την προστάτιδα της Λένε που την βοηθάει να αποκαταστήσει στη ζωή της και ονειρεύεται ένα γαλήνιο μέλλον για τις δυο τους  στην Παλαιστίνη. Η Λένε προσπαθεί να αποτρέψει τη συνάντηση της με το Τζόνι, γιατί σύμφωνα με την Αντίσταση εκείνος την πρόδωσε στους Ναζί. Μόνο που η Νέλι δεν αποδέχεται την πραγματικότητα και τον αναζητά πεισματικά. Τον βρίσκει να δουλεύει στο κλαμπ «Phoenix» στην αμερικανική συνοικία. Εκείνος δεν την αναγνωρίζει, αλλά καθώς διαβλέπει μια αδιόρατη ομοιότητα με τη γυναίκα του, που θεωρεί νεκρή, της  προτείνει να την υποδυθεί για να εισπράξουν από κοινού την κληρονομιά της οικογένεια της. Τρελά ερωτευμένη η Νέλι δέχεται και αυτός αρχίζει να της διδάσκει από την αρχή την προσωπικότητα της, το ντύσιμο της, το χρώμα των μαλλιών της, το βλέμμα της, το γραφικό της χαρακτήρα. Μέσα στο δυσοίωνο περιβάλλον των ερειπίων  του πολέμου η παθιασμένη γυναίκα θα προσπαθήσει να αναγεννήσει την αγάπη τους  και να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που την βασανίζουν.  Την αγαπούσε ο Τζόνι, πριν τον πόλεμο; Ή την έστειλε σε βέβαιο θάνατο;
Το φιλμ αποτελεί τη δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Le Retourdes Cendres» του  Hubert Monteilhet. Η πρώτη έγινε το 1965 από τον J. Lee Tompson ως «Επιστροφή από τις Στάχτες». Στο «Phoenix» ο Christian Petzold, με την βοήθεια των σεναριογράφων Harun Farocki  και Hubert Monteilhet, συνθέτει μια εξαιρετική αλληγορία πάνω στην ανάγκη των ανθρώπων και των εθνών για αναγέννηση και στήνει το δράμα του πάνω σε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές για το σινεμά κομμάτι της ιστορίας. Σκηνοθετεί διακριτικά, αλλά υποβλητικά. Μαζί με τον φωτογράφο του Hans Fromm δημιουργούν μια ατμόσφαιρά που επιβάλλεται στο θεατή με τις φωτοσκιάσεις του νουάρ και είναι απόλυτα ταιριαστή με την ενοχή και τον τρόμο που κυριαρχούν. Δίνοντας ονειρική υφή στα κάδρα τους εξερευνούν στο υποσυνείδητο των ηρώων τους θέματα όπως η ενοχή του επιζήσαντα και η ανάγκη μιας σαφούς ταυτότητας. Κανένας θεατής δεν μένει ασυγκίνητος από την μαγεία των πλάνων τους και το συγκλονιστικό τέλος του φιλμ. Τέλος που με άνεση περνάει στο πάνθεον με τα ωραιότερα φινάλε στην ιστορία του κινηματογράφου.
Η Nina  Hoß υποστηρίζει ιδανικά στον κεντρικό ρόλο και αποδεικνύεται πανάξια συνεργάτης του Petzold. Σιωπηλά, αθόρυβα, λιτά, πλάθει μία παράφορα ερωτευμένη γυναίκα, όπως η Ισλα στην Καζαμπλάνκα και όλες οι γυναίκες στις ταινίες εποχής που πάντα αγαπούσαν έναν αντιήρωα, έναν τυχοδιώκτη. Ο Ronald Zehrfeld υποδύεται εξαιρετικά αυτόν τον τυχοδιώκτη. Γοητευτικός, τραχύς, μυστηριώδης. Η ερμηνεία του είναι μετρημένη και άριστα ισορροπημένη πάνω στην αμφιβολία: όντως πρόδωσε τη γυναίκα του ή είναι ο εύκολος στόχος; Μαζί ηθοποιοί και σκηνοθέτης, ολοκληρώνουν το συγκλονιστικό  πορτραίτο της Νέλι, πίσω από το οποίο κρύβεται ολόκληρη η ανάγκη της μεταναζιστικής Γερμανίας για αναμόρφωση. Όπως η Νέλι  αποπειράται συνειδητά να ξεχάσει το βάρβαρο παρελθόν και πορεύεται σε μια νέα ανακάλυψη του εαυτού της, έτσι και η σκληρά ηττημένη Γερμανία αρνείται να δει την αλήθεια. Παραβλέπει ή καλύτερα κουκουλώνει, ατομικές και συλλογικές ευθύνες επιδιώκοντας να συμφιλιωθεί με το τραυματικό τώρα και να εφεύρει μια νέα ταυτότητα που θα την αναγεννήσει όπως ο φοίνικας του τίτλου και θα την οδηγήσει σε ένα νέο αύριο όπου τα πάντα θα έχουν ξεχαστεί σαν να μην συνέβησαν ποτέ.
Το φιλμ κέρδισε 17 Βραβεία σε διεθνείς διοργανώσεις και είχε επιπλέον 30 υποψηφιότητες.
Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Gt9dLRNa0Uk τοtrailer

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 12:46 am


Ο αστροφυσικός Μάνος Δανέζης

 Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Η Αντιδημαρχία Παιδείας-Εθελοντισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Βριλησσίων ενημερώνει ότι η νέα διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου και ώρα 18.00, στην αίθουσα «Ν.Εγγονόπουλος» στο Πάρκο «Μ.Θεοδωράκης» με θέμα:

«Το Σύμπαν της Νέας Επιστημονικής Πραγματικότητας»

Παρουσίαση-Ομιλία:

Μάνος Δανέζης
Αστροφυσικός, Ομότιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 12:40 am


Το κρυφό πάθος της Πην. Δέλτα για τον Ίωνα Δραγούμη

Στέφ. Δάνδολος: ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ με Τάσο Νούσια, Μπέτυ Λιβανού


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Τάσος Νούσιας,  Μπέτυ Λιβανού, Μαρία Παπαφωτίου

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Από Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020
Στο Θέατρο
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Τον θυελλώδη έρωτα του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ο Κώστας Γάκης, μέσα από το βραβευμένο με τρία βραβεία κοινού βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα» (εκδόσεις Ψυχογιός) σε θεατρική διασκευή Ανθής Φουντά και Κώστα Γάκη.

Μετά από την τεράστια επιτυχία της παράστασης στο Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη και τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε, ξεκινά από την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, τις παραστάσεις στην Αθήνα, στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Τον εμβληματικό και για πολλούς αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, λόγιο και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη θα ενσαρκώσει επί σκηνής, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Τάσος Νούσιας, ενώ η εξαιρετική Μπέτυ Λιβανού και η αποκαλυπτική Μαρία Παπαφωτίου θα μοιραστούν δύο διαφορετικές εποχές της σπουδαίας συγγραφέως και ιστορικής προσωπικότητας, Πηνελόπης Δέλτα.
                         
Ιούνιος 1908 – Βιέννη/ Ο Ίων Δραγούμης βρίσκεται παρών στην πλέον καθοριστική απόφαση που παίρνει για τη ζωή της η Πηνελόπη Δέλτα.
Απρίλιος 1941 – Κηφισιά/ Ο Ίων Δραγούμης απών από την ζωή της Πηνελόπης Δέλτα, αλλά πιο παρών από ποτέ.

Ίων Δραγούμης και Πηνελόπη Δέλτα. Μια ψυχή χωρισμένη σε δύο σώματα. Ένας θαμμένος πόνος που δεν εκτονώθηκε ποτέ. Δύο λυγμοί που συνορεύουν. Ο έρωτας και η πατρίδα. Μια ιστορία ηδονής και οδύνης. Ο εμβληματικός διπλωμάτης και η σπουδαία συγγραφέας σε μια νοερή ζωή επιθυμίας, ονείρων, υψηλών ιδανικών, υψηλών δεσμεύσεων, υψηλών οραμάτων.

Έγραψαν για την παράσταση

 «αυτό που μένει από την εμπνευσμένη παράσταση που προσέγγισε με τολμηρή, σύγχρονη ματιά ένα ιστορικό ερωτικό δράμα, είναι η ευλογημένη πληρότητα… αυτή που εισπράττει ο θεατής όταν η θεατρική πράξη δικαιώνει απόλυτα την αποστολή της και νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τους συντελεστές για το «δώρο» τους!»
Πίτσα Στασινοπούλου, kulturosupa.gr

«…Πρόκειται για μια απίστευτη ροή του ιστορικού ενεστώτα, ένας καταιγιστικός κινηματογραφικός ρυθμός από το τώρα στο τότε και ξανά στο σήμερα και πάλι πίσω. Ένας πρωταθλητής δρομέας όλη η σύλληψη, που δρασκελίζει δεκαετίες κι εποχές, δίχως να χαθεί ο ειρμός, η λογική συνέπεια. ΄Όλα, μια συνθήκη που κρατά δέσμιο τον θεατή στη σκηνή, έως το μοιραίο ζοφερό τέλος των ηρώων. Αναρίθμητα ευρήματα, έξοχες ιδέες. Από την έμμεση αναφορά στα «Μυστικά του Βάλτου», την άμεση στον «Τρελαντώνη», έως την συνεχή παρουσία του θιάσου στη σκηνή, άλλοτε ως Χορός σύγχρονης τραγωδίας, άλλοτε ως χαρακτήρες κι άλλοτε ως σύμβολα…»
Παύλος Λεμοντζής, kavalawebnews.gr

Μια ιστορία πάθους, πόθου και πολύ πόνου, μια σχέση καθαρά πλατωνική, ιδανική στην ονειρώδη κατάσταση, ηδονική και οδυνηρή ταυτόχρονα, διαρκής και σταθερή συνάμα, ατελέσφορη και επίμονη, με τη σκηνοθεσία να ακολουθεί και να σέβεται τη γραμμή και την τεχνοτροπία του συγγραφέα, παρέσυρε τους θεατές σε οθρανομήκη επιφωνήματα, χειροκροτήματα έντονα και άκρατο ενθουσιασμό.
Βαγγέλης Ραφτόπουλος, cityculture.gr

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=xzgxkoYbols&feature=emb_titleΣυντελεστές:
Συγγραφέας του έργου «Ιστορία χωρίς Όνομα»: Στέφανος Δάνδολος
Θεατρική Διασκευή: Ανθή Φουντά – Κώστας Γάκης
Σκηνοθεσία-Μουσική: Κώστας Γάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Ηair and makeup artist: Άννα Μαρία Προκοπίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα - Φαίη Κοσμίδου
Φωτογράφιση: Σταύρος Χαμπάκης
Promo Video: Γιώργος Γεωργόπουλος

Παίζουν:
Ίωνας Δραγούμης: Τάσος Νούσιας
Πηνελόπη Δέλτα: Μπέτυ Λιβανού
Νεαρή Πηνελόπη Δέλτα: Μαρία Παπαφωτίου
Στέφανος Δέλτα: Στάθης Μαντζώρος
Γιατρός Φρίντμαν: Αργύρης Γκαγκάνης
Γραμματέας Γιατρού: Στέλιος Γιαννακός
Μαριάνθη: Ανθή Φουντά
Μουσική εκτέλεση : Μιχάλης Κωτσόγιαννης

Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Προβολή & Επικοινωνία Παραγωγής: Άννα Θεοδόση, Ίρια Κατσαντώνη
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Performing Arts & Entertainment Ltd

Πρώτη παράσταση: Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη - Πέμπτη – Παρασκευή στις 20.30
Σάββατο  και Κυριακή στις 18.00
Από το Σάββατο 22/02/2020 έως το Σάββατο 11/04/2020 & βραδινή παράσταση στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων:
Α ΖΩΝΗ:€25 κανονικό, €22 φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, άνω των 65
Β ΖΩΝΗ: €20 κανονικό, €17 φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, άνω των 65

 Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:

Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11:00 - 14:00, καθώς και μία ώρα πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της κάθε παράστασης.
Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της Ticketservices, στην οδό Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00).
 Στα καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα (ώρες καταστημάτων).

Μέσω τηλεφώνου:
στο τηλεφωνικό κέντρο της Artinfo 210 9213310 (Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-22.00)
στο τηλεφωνικό κέντρο της Ticketservices 210 7234567 (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00
Μέσω διαδικτύου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στις διευθύνσεις


     www.mcf.gr
      www.artinfo.gr
      www.ticketservices.gr
     tickets.public.gr
      www.viva.gr


*******
 ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MCF
Εθνική Τράπεζα

ΧΟΡΗΓΟΣ MCF
ΔΕΠΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ MCF
PricewaterhouseCoopers
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 ΔΩΡΗΤΕΣ MCF
KARANTZAS AND PARTNERS LAW FIRM
GRUPPO GEMELLO

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ MCF
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σπίτι της Κύπρου -Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας
Δήμος Αθηναίων
EFFE-Europe for Festivals, Festivals for Europe
LIKE- European Regions and Cities for Culture

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ
ΕΡΤ
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS
COSMOTETV
FOX NETWORKS GROUP

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ
ΤΑΝΕΑ  Ιn.gr  Αθήνα 9,84  Tvxs  The TOC.gr   
Το Ποντίκι   Monopoli.gr Culturenow.gr  Pepper 96,6 fm Athens Voice Radio 102.5, ΣτοΚόκκινο 105,5 infowoman, infokinds, infokinds cy
Clickatlife.gr  Onlytheater.gr  The GreekPlayProject    ForFree.gr tetragwno.gr
In2life.gr  Artandpress.gr  Artplay.gr Theatromania.gr  Webmusic.gr 
Ng radio Amagi.gr  Boemradio.com   Κroma Magazine  Theatermag.gr Sinweb radio tocradio.gr citytag_the Athens guide street radio, CityKidsGuide.com

ΧΟΡΗΓΟI ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ALPHA | ΔΙΕΣΗ 101.3

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parkingτου εμπορικού κέντρου AthensHeartαπό Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00-22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parkingαπό τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.


Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 12:35 am


Για τα γεγονότα στην Πεντέλη

Καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ Βορείων 

Καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή Πεντέλης – Μελισσίων που εδώ και 3 μήνες έχει ξεκινήσει ρατσιστική εκστρατεία μίσους ενάντια στην εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε δομή φιλοξενίας στην περιοχή. Η ρατσιστική και ακροδεξιά φρασεολογία από επίσημα θεσμικά χείλη-άτομα έχουν δώσει θάρρος σε φασιστικές προβοκάτσιες όπως αυτή που εξελίχθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Π. Πεντέλης την Τετάρτη 15/1.


Για την αποκατάσταση της αλήθειας!

Στο χώρο του Δ.Κ. Πεντέλης, οι αντιφασίστες κάτοικοι ήταν περίπου στους 40 ενώ οι εμφανώς ακροδεξιοί γύρω στους 10. Η αίθουσα είχε συνολικά 100 άτομα.

Την ώρα που πραγματοποιούνταν δημόσια συγκέντρωση ενημέρωσης του Κοινοτικού Συμβουλίου για το θέμα της εγκατάσταση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, ένας παρευρισκόμενος, συγγενής της προέδρου του Συμβουλίου –Χρυσούλας Καπράλου- άρχισε να καλεί φωναχτά από το κινητό του άλλα άτομα (;) «να έρθουν με περίστροφα για να τελειώνουμε...»

Μόλις έγινε αντιληπτός από παρευρισκόμενους αντιφασίστες, του ζητήθηκε ο λόγος και αυτός άρχισε να βρίζει με φασιστική ρητορική. Στη συνέχεια, με απόλυτη ψυχραιμία, οι παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να τον απομονώσουν βγάζοντας τον έξω από την αίθουσα του Συμβουλίου αλλά ενεπλάκησαν άλλοι ακροδεξιοί που προσπάθησαν να τον φυγαδεύσουν γιατί εμφανίστηκε η αστυνομία!

Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν έφοδο στο κτίριο, άρχισαν να τρομοκρατούν  τους παρευρισκόμενους και προχώρησαν σε 2 αναίτιες προσαγωγές του Ορέστη Η. και Βαγγέλη Κ. ενώ ο προβοκάτορας με τα «περίστροφα» εξαφανίστηκε!

Μετά από αρκετή ώρα, και αφού οι 2 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, η συγκέντρωση του Κοινοτικού Συμβουλίου συνεχίστηκε κανονικά. Οι κάτοικοι της Πεντέλης που είναι αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες πήραν τον λόγο και διεκδίκησαν να σταματήσει άμεσα η ρατσιστική και ακροδεξιά εκστρατεία της Δημοτικής Αρχής που δίνει θάρρος σε φασιστικές εγκληματικές ενέργειες και να πάρει απόφαση ο Δήμος ότι θα σταθεί στο πλευρό των προσφύγων με ανθρώπινες αξιοπρεπείς δομές στέγασης μέσα στον κοινωνικό ιστό καθώς και τα παιδιά να πάνε στα σχολεία.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να σταματήσουμε τον ρατσισμό, τους φασίστες και τους πολέμους καθημερινά στις γειτονιές μας και με μαζική συμμετοχή στην παγκόσμια κινητοποίηση, Σάββατο 21 Μάρτη Ομόνοια 3μμ.

Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και οι νεοναζί με τους φίλους τους είναι ώρα να πάνε φυλακή!

ΚΕΕΡΦΑ Βορείων Αθήνας

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 12:26 am


Πρώτη συνάντηση της Σχολής Γονέων για το 2020

Την Παρασκευή 17/1/2020 και ώρα 18:30 μ.μ. 

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ

Αγαπητοί Γονείς

Ευχόμαστε Καλή χρονιά με υγεία για εσάς και τα παιδιά σας . Υπομονή, προσπάθεια και υποστήριξη μεταξύ των μελών της οικογένειας!

Συνεχίζουμε για 6η συνεχή χρονιά στον Δήμο μας την λειτουργία της Σχολής Γονέων, η οποία απευθύνεται στους γονείς παιδιών προσχολικής,σχολικής και εφηβικής ηλικίας.

Την Παρασκευή 17/1/2020 και ώρα 18.30 θα πραγματοποιηθεί η 1η συνάντηση της Σχολής Γονέων για το 2020, ξεκινώντας έτσι ο πρώτος κύκλος.

Εισηγήτρια η κα Αμάντα Μπουζάνη    με θέμα  : Εφηβεία όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν   …
Συχνά η εφηβεία  περιγράφεται σαν ένας αγώνας μετ’ εμποδίων και οι έφηβοι παρουσιάζονται ως άτομα που πάντα δημιουργούν φασαρίες σπίτι  τους …

Τι πραγματικά συμβαίνει όμως ?

Οι γονείς είναι στ’ αλήθεια αντιμέτωποι με τους εφήβους  Ή μήπως με τον ίδιο τους τον εαυτό ?

Σας περιμένουμε.

Με εκτίμηση 

Β.ΑΡΣΕΝΗ-ΛΑΜΠΡΟΥ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΚΠΑΔΒ

ΑΝΤΙΔ/ΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 12:21 am


Οι Αρκάδες των Βριλησσίων

Κόβουν την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα τους

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2020 | 12:28 pm


Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Βριλησσίων

Κόβει την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Πρόεδρος του ΠΑΟΔΗΒ Ιωάννα Κυρίτση, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,

οι εργαζόμενοι και τα μέλη των πολιτιστικών εργαστηρίων

και των αθλητικών δραστηριοτήτων,

καλωσορίζουν το 2020 κόβοντας την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του Νομικού Προσώπου.


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 20:00.

Αίθουσα ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ (πρώην ΤΥΠΕΤ ),

Πάρκο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - Μπακογιάννη & Πλαταιών.


Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα !

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2020 | 12:14 pm


Παιδικό Πανεπιστήμιο για τους μαθητές της Αττικής

Από την Περιφέρεια, με απόφαση του Γ. Πατούλη

Γ. Πατούλης: «Μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στηρίζουμε τις νέες γενιές, επενδύοντας στη γνώση και στην καινοτομία»

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη διοργανώνεται για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Αττικής η Δράση «Παιδικό Πανεπιστήμιο», η οποία θα διαρκέσει για 4 μήνες, από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάϊο του 2020.

Στόχος του προγράμματος που υλοποιείται μέσω συγχρηματοδότησης από το ΠΕΠ Αττικής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ, είναι η επαφή των μαθητών απ΄όλη τη γεωγραφική Περιφέρεια Αττικής με τις Επιστήμες, την Έρευνα και την Καινοτομία στους κατεξοχήν χώρους που αυτές αναπτύσσονται και διδάσκονται, όπως είναι τα Ακαδημαϊκά και τα Ερευνητικά Ιδρύματα.

Οι εγγραφές για τη δωρεάν συμμετοχή των μαθητών ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιανουαρίου 2020.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεων Δημοτικών Σχολείων καθώς και των τριών τάξεων Γυμνασίων, της Περιφέρειας Αττικής.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά: « Μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στηρίζουμε τις νέες γενιές, επενδύοντας στη γνώση και στην καινοτομία. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον και οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και να τους δώσουμε κίνητρα προκειμένου να μείνουν και να εργαστούν στην πατρίδα μας, προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Θα συνεχίσουμε δυναμικά και με άλλες πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό πρόσημο».
Να σημειωθεί ότι ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων, κατά την πρώτη αυτή περίοδο λειτουργίας του Παιδικού Πανεπιστημίου θα είναι τετρακόσιοι (400), εκ των οποίων διακόσιοι (200) μαθητές Δημοτικού και διακόσιοι (200) μαθητές Γυμνασίου, σε δύο αντίστοιχα, ξεχωριστά και ειδικά σχεδιασμένα, Προγράμματα Σπουδών.
Κάθε Πρόγραμμα Σπουδών είναι οργανωμένο σε Θεματικές Ενότητες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων και περιλαμβάνει εργαστήρια και διαλέξεις που θα παραδίδονται τα Σάββατα, από επιστημονικό προσωπικό και στους χώρους Ιδρυμάτων της Περιφέρειας:
Πρόγραμμα Σπουδών -1 (Μαθητές Γ’ έως Στ’ Δημοτικού)
ΘΕ-1 Ρώτα έναν Επιστήμονα Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΘΕ-2 Astronomy to go Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
ΘΕ-3 Έντυπο-Σύνθεση-Κινούμενη Εικόνα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ΘΕ-4 Το οικολογικό μου αποτύπωμα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Πρόγραμμα Σπουδών -2 (Μαθητές Γυμνασίου)
ΘΕ-1 Κυκλική Οικονομία Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
ΘΕ-2 Σε ρόλο Πυρηνικού Επιστήμονα Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΘΕ-3 Τουρισμό-ερευνώ Οικονομικό Πανεπιστήμιο
ΘΕ-4 Όταν η Έρευνα σε οδηγεί στον κόσμο της Νομικής Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών, στην ιστοσελίδα http://kidsuniversity.innovationattica.gr/aitisi
Η περίοδος αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2020 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ενδιαφερομένων.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ιστοσελίδα: http://kidsuniversity.innovationattica.gr 
facebook: https://www.facebook.com/paidiko.panepistimio.kekpa

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2020 | 11:41 am


ΑΚΡΙΒΗ ΧΑΡΑ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ι. ΒΑΤΟΥΣΙΟΥ

Από δυο ρωγμές 
κοιτάζαμε τη θάλασσα 
κι έλεγες κρυφά θα μας ενώσει

Από δυο ζωές 
τα όνειρα που χάλασα 
του χρόνου η φθορά θα μας λυτρώσει

Κι ύστερα οι μοίρες μας σηκώσαν 
κι έπειτα μας πέταξαν ψηλά 
ακριβά τα λόγια - μας πληγώσαν 
ακριβά τα χρόνια κι η χαρά 

ΠΙΝΑΚΑΣ: Robert Gemmell Hutchison (1855-1933), Πετώντας χαρταετό.

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2020 | 11:30 am


Πορεία -εν χαρά και δημιουργία- μέσα σε έρημο!

Το καλωσόρισμα του Γιάννη Τσούτσια στη γιορτή της ΔΡΑΣΗΣ για τη νέα χρονιά

*Xαιρετισμός του Γιάννη Τσούτσια, δημοτικού συμβούλου της ΔΡΑΣΗΣ στην εορταστική εκδήλωση του συνδυασμού το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στο ΤΥΠΕΤ.

Το 2020 μπαίνουμε στον 14ο χρόνο λειτουργίας της Κίνησής μας. Κάτι που αξίζει προσοχής γιατί δεν είναι συνηθισμένο. Συνεχίζουμε, σχεδόν με το ίδιος πάθος και σχεδόν με την ίδια ενεργητικότητα. (Το «σχεδόν» θα κατανοηθεί στη συνέχεια). Γεμάτοι εμπειρίες, ικανοποιήσεις αλλά και δυσκολίες. Και ερωτήματα.

Στη ζωή, το ξέρετε, η κινητικότητα είναι διαρκής. Κάποιοι φίλοι εδώ είμαστε μαζί από το ξεκίνημα. Άλλοι μας συντρόφευαν επί πολλά χρόνια, κάποια στιγμή σταμάτησαν. Νέοι φίλοι πλαισίωσαν την προσπάθεια. Όμως το πιο σημαντικό είναι να διατηρείται ανοιχτή η συλλογική δυνατότητα, αυτή που επιτρέπει στους απλούς δημότες στο προάστιο να μπορούν να βρίσκουν δίοδο προς το δημοτικό συμβούλιο, ρόλο και φωνή, παρακάμπτοντας τις διαμεσολαβήσεις του κομματικού συστήματος.

14 χρόνια μετά, το ξέρουμε, κι εμείς πότε – πότε το σκεφτόμαστε, ωραία, και πού καταλήγει όλο αυτό; Πού μπορεί να φθάσει η ΔΡΑΣΗ; Αρκεί ο ρόλος της αντιπολίτευσης; Με το σινεμά, τα παραμύθια, τα σεμινάρια, τις εκδηλώσεις, την ιστοσελίδα, τις παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα του Δήμου, μια φυσιογνωμία που παραπέμπει κυρίως σε δράσεις πολιτισμού;

Δεν θέλουμε να αγνοήσουμε αυτού του τύπου τα ερωτήματα και πολλά άλλα, που ίσως εύλογα γεννιούνται στην αρχή της χρονιάς. Όμως είναι χρήσιμο πρώτα να θέσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα τα αντιμετωπίσουμε, τη δική μας οπτική, το φόντο της μεγάλης εικόνας.

Ποια είναι η «μεγάλη εικόνα»; Ας δούμε κάποια στοιχεία της. Σήμερα είναι διαπιστωμένη η πρωτοφανής μείωση της κοινωνικής διαθεσιμότητας. Επί μια δεκαετία, ολοένα και περισσότερο, οι άνθρωποι απομακρύνονται από την πολιτική, από τα κοινά, από το Κίνημα. Οι διαδικασίες που ευνοούν την είσοδο στα «κοινά» είναι μπλοκαρισμένες, η δίοδος προς την πολιτική στενεύει. Και η νεολαία απούσα.

Αυτό επηρεάζει τους πάντες, ακόμη και τοπικές κινήσεις σαν τη ΔΡΑΣΗ. Επηρεάζει κάθε συλλογικότητα, για την οποία ικανή συνθήκη για να ανανεώνει το δυναμικό της είναι οι άνθρωποι να ενδιαφέρονται για τα κοινά. Να ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, όχι ως υποψήφιοι ή παράγοντες αλλά ως πολίτες που αντιλαμβάνονται το ενδιαφέρον τους για την Πόλη αυτονόητο τμήμα της καθημερινότητάς τους.

Πριν λοιπόν αναλωθούμε σε ερμηνείες, έχει σημασία να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα. Ότι η πολιτική έχει δυσκολέψει. Όλες οι εκδοχές, όλες της οι διαθεσιμότητες έχουν περιοριστεί στο στενό κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Σήμερα πολιτική = Μητσοτάκης # Τσίπρας. Τίποτε πέραν αυτού. Πόσο αυτό συγκινεί; Πόσο παράγει επιθυμία και ενδιαφέρον στους ανθρώπους για δράση και συμμετοχή; Ιδίως μάλιστα, όταν, επί μια δεκαετία, ναυαγεί και αποτυγχάνει και κάθε απόπειρα που επιχείρησε να εμφανιστεί ως εναλλακτική απέναντι σ’ αυτήν την εικόνα;

Πολιτική δεν είναι αυτό που βλέπουμε στις τηλεοράσεις. Πολιτική θα ήταν, σε κάθε κοινωνικό χώρο, εκείνες οι αναγκαίες συμβολές που θα επιδίωκαν να τοποθετηθούν με τρόπο αξιόπιστο στο επίκεντρο του αινίγματος, πάνω στο επίδικο, σε αυτό που ήδη σκιαγραφήσαμε, στο πώς δηλαδή ανασυγκροτείται η πολιτική ως μια ζωντανή ανθρώπινη διαδικασία, στο πώς μπορεί να συνδεθεί η κεντρική πολιτική με τις πραγματικές ανάγκες και τις απαιτήσεις της χώρας και της κοινωνίας, στο πώς αναζωογονείται το ενδιαφέρον των ανθρώπων να μετέχουν, να κρίνουν, να συζητούν, με ποιες κρίσιμες οριοθετήσεις απέναντι σε όσα έχουν προηγηθεί. Για να σταματήσει η ατέρμονη ύφεση και φθορά που πνίγει κάθε προοπτική. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί.

Κάτι, που αντιστοίχως στα δικά μας μέτρα, θα μπορούσε να σημαίνει μια πιο πειστική και πιο κατανοητή πρόταση για το τι σημαίνει αυτοδιοίκηση πέρα από τα επαναλαμβανόμενα μοντέλα των διοικήσεων που βιώνουμε και σήμερα στο προάστιο. Μια πρόταση που θα οδηγεί και θα μεθοδεύει την πύκνωση της κοινωνικής συνοχής και την πορεία προς μια συγκροτημένη και λειτουργική Πολιτεία.

Όπως και να 'χει, βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλων αλλαγών. Και ανασύνταξης. Που σημαίνει, ότι για να καταφέρουμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο απαιτούνται απολογισμοί και μετατοπίσεις. Για να μπουν οι ψηφίδες της επόμενης ημέρας και να αρχίσει να σχηματοποιείται το «μετά». Έτσι θα αφήσουμε πίσω μας ό,τι μας εγκλωβίζει για να αναζητήσουμε διέξοδο.

Ζητούνται κατανοήσεις και απολογισμοί. Αλλά οι απολογισμοί δεν είναι εύκολοι. Δεν γίνονται χωρίς κόστος. Ούτε αυτόματα. Συχνά δεν γίνονται και ποτέ. Γιατί παραμένει πιο εύκολο το ασφαλές, το οικείο.Όποιος όμως αδυνατεί να ασκήσει κριτική στην πολιτική πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων, στις ίδιες του τις επιλογές και στα πιστεύω του, να αποδεχτεί ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν μπορεί να στραφεί αλλού, να αναζητήσει άλλη κατεύθυνση. Θα παραμείνει στα ίδια, θα ακινητοποιηθεί.

Αυτά συνθέτουν την μεγάλη εικόνα. Που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια και τις δυνατότητας της δικής μας παρέμβασης. Δεν είναι σε θέση καμία ΔΡΑΣΗ να «διορθώσει» το έλλειμμα πολιτικής, ούτε το έλλειμμα της υποκειμενικής διαθεσιμότητας. Δεν αποτελούμε γαλατικό χωριό, έχουμε επίγνωση της μερικότητάς μας. Και προσέχουμε τι στόχους βάζουμε, αντίθετα με άλλους...

Μπορούμε όμως -και αυτό κάνουμε- να συμβάλουμε. Να συνεχίσουμε να συμβάλουμε εκεί που μας αναλογεί κι ακόμη περισσότερο. Μακριά από ετοιμόρροπες στεγάσεις, διαφυγές και ευκολίες. Σαν προσπάθεια ενεργοποίησης και συμμετοχής, ανθρώπινη, άμεση, απτή που ταυτόχρονα δεν θα αγνοεί, ούτε θα αποκόπτεται από τα μεγάλα, τα γενικότερα, τα σημαντικά.

Εδώ και λίγα χρόνια λειτουργούμε σαν να βρισκόμαστε σε πορεία μέσα στην έρημο. Δεν είμαστε πάντως στον καναπέ μας, με ότι σημαίνει αυτό. Και δεν είμαστε ιεραπόστολοι. Μιλάμε για πορεία εν χαρά και δημιουργία. Κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, που έχουν αξία και ταυτόχρονα προσφέρουν, ακόμη και εν μέσω δυσκολιών που μας υπερβαίνουν, αλλά που όμως δεν μας αδρανοποιούν.

14 χρόνια μετά, μπορούμε να συνεχίζουμε με καλύτερους όρους. Με μια αναβαθμισμένη εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο και με ακόμη πιο πλούσιες δραστηριότητες.

14 χρόνια μετά, μπορούμε να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους για να παραμείνουμε παρόντες και δίπλα στα σημαντικά. Για να μην παραιτηθούμε του κεντρικού ερωτήματος που αδυνατούμε σήμερα να απαντήσουμε, διατηρώντας παράλληλα την ενεργητικότητά μας, προσφέροντας στον Δήμο μας, με ενέργειες, ιδέες, δραστηριότητες, συζητήσεις, προτάσεις, με το παράδειγμά μας. Ως αυθεντική προσπάθεια συμβολής.

Το 2020, θα συνεχίσουμε και πάλι με το ένα πόδι στο προάστιο και το άλλο στα μεγάλα ερωτήματα που αφορούν το πώς συγκροτείται η Πολιτεία, η πολιτική συνείδηση, η ίδια η πολιτική σε όλες της τις πλευρές.

Ελπίζοντας και στη δική σας συμμετοχή, πράγμα που παραμένει πάντα για όλους μας το πιο κρίσιμο, ευεργετικό και ελπιδοφόρο ζητούμενο.

Καλή χρονιά!

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2020 | 12:04 am


ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΑΣ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 11.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο (Κισσάβου 11)

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2020 | 12:00 am


ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΕΣΘΑΙ ΩΣ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ

Του Δημήτρη Κ. Μπάκα

Προοίμιο
Το θρησκεύεσθαι είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την ανθρώπινη ύπαρξη. Φαίνεται  ότι μόλις ο άνθρωπος ανέπτυξε τις νοητικές του δυνάμεις, έστω και σε νηπιακό στάδιο,  και άρχισε να αποχτά συνείδηση  διαπίστωσε το μεγάλο μυστήριο της ζωής. Ένοιωσε  την ανάγκη να προσδιορίσει τον εαυτό του μέσα σε ένα πελώριο χάος. Τα βασανιστικά ερωτήματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό και τώρα ακόμη τον ταλαιπωρούν, προέκυψαν αμείλικτα. Ένα άπειρο πλήθος αγνώστων και ανεξήγητων  φαινομένων τού προκαλούσαν δέος και απόγνωση, μαζί με την επιθυμία να τα γνωρίσει και να τα  εξηγήσει. Αυτό τον έκανε να αποκτήσει μια φυσική περιέργεια για τα πάντα. Προκλήθηκε η επιθυμία και απόλαυση να  φωτίσει και να γνωρίσει τον κόσμο που τον περιβάλλει, αλλά και το εσωτερικό του «είναι», που τόσο τον επηρεάζει.

Εισαγωγή
 Ο Αριστοτέλης διατύπωσε πολύ εύστοχα την ιδιότητα αυτή της διαρκούς αναζήτησης  του ανθρώπου λέγοντας « ο άνθρωπος φύσει ορέγεται του ειδέναι». Αυτή η όρεξη για μάθηση τον έφερε στο σημείο να θεωρηθεί  ο άρχοντας του κόσμου, ως πλασμένος «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν»  με τον Μεγάλο  Δημιουργό του Κόσμου, τον Θεό του. Τόση είναι η εμπιστοσύνη του για τις δυνάμεις του, ώστε έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να τον καταργήσει! Και θεώρησε, επί πλέον, ότι έχει εξουσία σε όλη τη Γη και τα υπάρχοντα πάνω σε αυτή, αφού μπορεί να τα τιθασεύσει και να τα ποδηγετήσει. Από πολύ νωρίς, όμως, κατάλαβε ότι τα όριά του ήταν αρκετά περιορισμένα. Μόλις  τα ξεπερνούσε κάποιο κακό τού συνέβαινε. Τότε μίλησε για «ύβρη» και για «οργή» των  θεών και του Θεού αργότερα. Ζει κοντολογίς μέσα στο χώρο του μεγάλου μυστηρίου, του τρόμου και της αβεβαιότητας. Και μάλιστα όσο περισσότερα ερμηνεύει, τόσο περισσότερα άγνωστα συναντά.
Το δυσάρεστο είναι ότι έπλασε τον Θεό σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες. Απλά του έδωσε κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία εκείνος θα ήθελε να έχει αλλά δυστυχώς του λείπουν. Βασική λαχτάρα του η  αθανασία, που τόσο θα ήθελε, αλλά οι  θεοί  την «κράτησαν» για τους ίδιους. Ο φόβος του θανάτου είναι ο μεγαλύτερος τρόμος για τον άνθρωπο, από τότε που απέκτησε την  μερική έστω αυτογνωσία του και διαπίστωσε αυτό που τα άλλα όντα της φύσεως, ίσως,  δεν αντιλαμβάνονται. Επιβεβαιώθηκε για τη θνησιμότητά του. Αυτό τού προκάλεσε τέτοιο τρόμο και άρχισε να επιζητάει το νόημα της ύπαρξής του. Να επιδιώκει τον εξορκισμό του θανάτου και δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι τα  χρονικά του όρια βρίσκονται μέσα σε εκείνα τα έτη που μετράει στη ζωή του.
Έγραψε και φυσικά γράφει και τώρα την ανθρώπινη ιστορία, που του παρέχει κάποια άλλη διάσταση χρονική, σαν συνέχεια της ζωής των προγόνων του και επιγόνων του. Αναρωτιέται αν κάποιο χέρι τον οδηγεί κάπου. Και πάλι ανησυχεί για το αύριο, γιατί παρά τις ομοιότητες των επαναλαμβανόμενων καταστάσεων η αβεβαιότητα είναι η μόνη σταθερή διάγνωση. Όσο και αν τα γνωστικά του όρια αυξήθηκαν με τη χρήση των πολύπλοκων εργαλείων, που ο ίδιος ανέπτυξε,  διαπιστώνει ότι οι γνώσεις του είναι ελλιπείς. Το μόνο συγκεκριμένο που έχει είναι το περιορισμένο των γνώσεών του.
 Έβλεπε τα αστέρια και τα προσκυνούσε, ως θεούς. Απορούσε  από πού έρχονται και που πάνε! Κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να τα αναγνωρίσει, να τα ονομάσει και να τους δώσει ταυτότητα. Μάλιστα έκανε και το μεγάλο άλμα να διαπιστώσει ότι και η Γη, στην οποία ζει …κινείται!!! Και μάλιστα με πολλαπλές κινήσεις. Και εξακρίβωσε ότι υπάρχουν και άλλα πολύ πιο μεγάλα αστέρια  και άρχισε να τα μετράει. Και  Ω ! του «θαύματος» είδε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι υπάρχουν και  κάπου εκατό δισεκατομμύρια αστέρια στο δικό μας Γαλαξία. Και από εκεί υπολόγισε ότι υπάρχουν και άλλοι εκατό, και πλέον,  δισεκατομμύρια Γαλαξίες. Τελευταία, μάλιστα, τα υπολόγισε καλύτερα και βρήκε ότι υπάρχουν !!! τετρακόσια δισεκατομμύρια Γαλαξίες!.
 Από την άλλη μεριά στον μικρόκοσμο, είχε διαισθανθεί από την εποχή  Αρχαίας Ελλάδας, ότι τα πάντα συνίστανται από κάποια μικρά σωματίδια , που τα ονόμασε άτομα , γιατί δεν τέμνονται. Και τώρα μάλιστα κάνει πειράματα για να διαπιστώσει και χιλιάδες φορές  μικρότερα από τα άτομα στοιχεία. Ας αφήσουμε τον εσωτερικό του κόσμο των συναισθημάτων, των παθών και ορμών του, τα οποία όσο και να προσπαθεί να τα προσδιορίζει, τόσο κάτι πιο απρόσμενο τού επιφυλάσσουν.

Σχολιασμός
Με όλα τα παραπάνω, που επιγραμματικά αναφέραμε, διαπίστωσε ο άνθρωπος την ελάχιστότητά του, παρά την κολοσσιαία δύναμή του, με την οποία κατακτά, φαινομενικά και ουσιαστικά σε κάποιο βαθμό το περιβάλλον του.  Η διάρκεια της ζωής του σε σύγκριση με την απαρχή του Σύμπαντος ( ας παραβλέψουμε ότι υπάρχει και η άποψη ότι υπάρχουν και άλλα σύμπαντα), την στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης, περίπου δέκα πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, είναι απειροελάχιστη. Αν θεωρήσουμε τη διάρκεια της ύπαρξης του Πλανήτη μας, περίπου τα πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, ως ένα έτος και τη  συγκρίνουμε με τη διάρκεια της ιστορικής περιόδου του ανθρώπου θα δούμε ότι  η ιστορική διάρκεια είναι κάποια λεπτά της ώρας. Άρα η ζωή του κάθε ατόμου , και αν ακόμη ζήσει εκατό χρόνια ,θα είναι κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου!
Και όμως αυτό το άτομο-άνθρωπος θεωρεί όλο τον  Κόσμο δικό του! Φυσικά,  δεν παρέχουμε στοιχεία για το  μέγεθός του σε σχέση με τον όγκο της Γης ή κάποιων άλλων αστέρων, γιατί θα μας έπιανε απελπισία. Κάτι σοβαρό, λοιπόν, λείπει στον άνθρωπο για να συνδέσει τον εαυτό του με το άπειρο, που τον περιβάλλει, είτε τοπικά είτε χρονικά. Πιστεύει ότι είναι προνομιούχος γιατί έχει το αναπτυγμένο μυαλό του, εντούτοις με το υπέροχο αυτό δώρο αντιλαμβάνεται και τη μικρότητά του απέναντι στο Σύμπαν. Από εκεί προέκυψε η αδήριτη ανάγκη να στηριχθεί στο Δημιουργό του Σύμπαντος. Μόνον που και εκεί τα θαλάσσωσε. Και δεν αναφερόμαστε, φυσικά, σε όσους Τον κατάργησαν. Ο άνθρωπος  θρυμμάτισε τον Θεό του. Τον έκανε σαν τον εαυτό του. Τον έκανε φύλαρχο. Τον έκανε  εθνάρχη . Τον έκανε προστάτη της οικογένειάς του και τελικά Τον έκανε προστάτη του εαυτού του, με το αζημίωτο βέβαια. Λες και ο άπειρος Θεός θα έκανε τα τερτίπια τα δικά μας. Θα άλλαζε τους νόμους του, επειδή εμείς Του υποσχεθήκαμε κάποιο «τάμα». Ζητάμε τη βοήθειά Του, όταν τη θέλουμε και για ό,τι θέλουμε. Μετά Τον  ξεχνάμε και παραβιάζουμε τις θελήσεις Του.
Δεν είμαστε οι επαΐοντες για τα θέματα της Θρησκείας και της Θεολογίας. Ακολουθούμε, απλά, τα όσα βιώσαμε από τα παιδικά μας χρόνια και εξακολουθούμε να βιώνουμε, παρά το ότι οι πολλαπλές εμπειρίες της ζωής και οι επιστημονικές γνώσεις μάς οδήγησαν σε μια πιο ποικίλη θεώρηση του Κόσμου. Προπαντός, επειδή το θρησκεύεσθαι είναι κατά βάση  θέμα πίστεως, δηλαδή απόλυτα προσωπικό θέμα, εμείς δεν είμαστε σε θέση να εκφράσουμε άποψη και ειδικότερα σε θέματα Δογμάτων, τα οποία ανήκουν στο πεδίο των Ιερών Λειτουργών. Δεν μπορούμε, όμως, να αγνοήσουμε την πελώρια επιρροή στα θέματα παιδείας και πιο συγκεκριμένα στο ηθικό ενέργημα.
Η θεώρηση του θρησκεύεσθαι, ως βασικού παράγοντα δόμησης της προσωπικότητας του ανθρώπου, είναι αναντίρρητη. Πρέπει, όμως, να είμαστε ανεχτικοί στις κρίσεις μας, κυρίως γιατί το θρησκεύεσθαι εκφράζεται σε ανθρώπινα πρόσωπα, που έχουν και τις αδυναμίες τους και στις οποίες εμείς συνήθως  αγκυλωνόμαστε. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στις ακραίες  περιπτώσεις φανατισμού , οι οποίες μάς οδηγούν, δυστυχώς, στο εσφαλμένο συμπέρασμα, ότι το θρησκεύεσθαι προκαλεί μόνον τη συσπείρωση στενόμυαλων και φανατικών. Αποκρύπτεται, ίσως πολλές φορές εσκεμμένα, με την αναφορά ιστορικών γεγονότων, ότι το θρησκεύεσθαι είναι πανανθρώπινο συναίσθημα, που όταν βρίσκεται στα καθαρά όριά του, ενώνει τους ανθρώπους ως πλάσματα του ίδιου Θεού.
Επί πλέον σε ότι αφορά στη δόμηση του ανθρώπου το θρησκεύεσθαι έχει μεγάλο μερτικό στην αναζήτηση της αλήθειας. Είναι απόλυτα αποδεχτό ότι αν πιστεύουμε σε κάτι είναι περισσότερο από κάτι αληθινό. Ανεξάρτητα του αν υπάρχει κάτι, εφόσον εγώ το πιστεύω ως πραγματικό, τότε για μένα υπάρχει και στηρίζω όλες τις απόψεις και επιχειρήματά μου επάνω σε αυτή τη βεβαιότητα. Την απόλυτη αλήθεια, όμως, δεν μπορεί να την κατακτήσει ο άνθρωπος. Μόνον αληθινά πράγματα και γεγονότα μπορεί να διαπιστώσει.

Αποτιμήσεις
Το θρησκεύεσθαι  υπηρετεί την παμμέγιστη αξία της ιερότητας, η οποία είναι η αξία, που θα μπορούσε να έχει ως οδηγό  ο άνθρωπος. Η  έννοια της ιερότητας , η ξεκινάει από τα πιο προσφιλή μας πρόσωπα και πράγματα (πχ. η φωτογραφία της  μητέρας μου είναι ένα τόσο πολύτιμο αντικείμενο για μένα που το θεωρώ ιερό, και ποτέ δεν θα δεχόμουν την προσβολή του από κάποιον άλλον) και φθάνει μέχρι το απόλυτο Ιερό του Θεού.   Δυστυχώς, όμως, λαμβάνουν τη χροιά του «ιερού»  ενδιάμεσα μεγέθη, τα οποία τις πιο πολλές φορές δεν έχουν και την ουσιαστική αξία. Ας μη ξεχνάμε τον φανατισμό στα κατά καιρούς « ιερά είδωλα» της μόδας, του κινηματογράφου και των  γηπέδων. Ακόμη και η υπερβολική  «ιεροποίηση» του ατόμου έχει βλάψει σε μεγάλο βαθμό την έννοια της ανθρωπινότητας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνικότητα του ατόμου.
Η λογική σκέψη του ανθρώπου, με την οποία αναλύει,  συλλαμβάνει και  κατανοεί  αφηρημένες έννοιες,  η ικανότητα να βιώνει και να εκφράζει αισθητικές συγκινήσεις, η συναίσθηση της ηθικής ευθύνης, η δύναμη της αγάπης κλπ. είναι τα ριζικά χαρίσματα, που συνιστούν την ειδοποιό διαφορά , την ανθρωπινότητα.  Ο  γόνιμος εικοστός αιώνας  ανέδειξε και τη μεγάλη αδυναμία του ατομικού εγκέφαλου να συλλάβει το σύνολο των γνώσεων. Οι ποικίλες θεωρίες   (σχετικότητας, απροσδιοριστίας, του χάους κλπ.) ανάδειξαν το πρόβλημα, με συνέπεια να αιωρείται πλέον μια αβεβαιότητα. Κάθε φορά που επιδιώκει να  γίνει  πιο ισχυρός, σε πλούτη και γνώσεις, για να κυριαρχήσει συμβαίνει το αντίθετο. Αναδύεται μίσος και εχθρότητα και η αβεβαιότητα μεγαλώνει. Τότε ούτε η ελπίδα αναδύεται ούτε η αγάπη ευδοκιμεί. Με τη συνεργασία, μόνον,  καταπολεμούνται τα προβλήματα.
Είναι ουσιαστικά ανέφικτο να αναπτυχθεί το ηθικό ενέργημα, χωρίς  να θεωρήσουμε τους άλλους, τουλάχιστον ίσους με εμάς, σε ότι αφορά τα βασικά δικαιώματά τους. Το υγιές θρησκεύεσθαι είναι το κατεξοχήν συναίσθημα, που οδηγεί τον «άλλον» στην ίδια μοίρα με το «εγώ». Πρέπει να ξεπεραστούν τεράστιες εσωτερικές μας δυσκολίες  για να επιτευχθεί, Γι’ αυτό συνιστά  μέγιστη αξία και αρετή.  Οφείλουμε να θεωρούμε τον συνάνθρωπο, ως  πλάσμα καθ’ ομοίωσιν του Θεού. Ήτοι ότι έχει, κάτι το θεϊκό μέσα του, άρα είναι άξιος σεβασμού, όπως και ο Πλάστης του.  Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη συνιστά μια μοναδικότητα, που έχει μεν ομοιότητες με τους άλλους συνανθρώπους, αλλά έχει και χαρακτηριστικά ανεπανάληπτα. Οι ομοιότητες μας φέρνουν κοντά , αλλά  η βελτίωση της προσωπικότητάς μας αναδύεται από τη σύνθεση των  διαφορών μας.
Με τη βοήθεια της  επιστήμης  εξιχνιάστηκαν σε απίστευτο βαθμό πολλά και σπουδαία  ερωτηματικά, αλλά η ίδια η επιστήμη παραδέχθηκε ότι όλα δεν είναι προβλέψιμα.  Ειδικά τα ανθρώπινα δεν είναι να προβλεφθούν ούτε στατιστικά, γιατί είναι άπειροι οι παράγοντες που  συντρέχουν στη διαμόρφωση της πραγματικότητας.  Όλες οι  ισορροπίες  διέρχονται από μια φάση κρισιμότητας, κατά την οποία τα πάντα είναι πιθανά. Είναι τότε που και οι ειδικοί ακόμη λένε « Ο Θεός να βάλει το χέρι Του»! Τότε η θεά τύχη έχει κύριο ρόλο. Αυτό βέβαια έχει και τα θετικά του, γιατί δίνει ελπίδες και κουράγιο, εκεί που όλα θεωρούνται ως χαμένα. Και όντως πολλές φορές έχουν συμβεί και «θαύματα»! Γιατί δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν όλες οι αλληλοεπιδράσεις και αναδράσεις.
Όλες οι αξίες συνιστούν ποιοτικές κορυφές,άρα αναδύονται σε ένα σημείο λεπτότητας και κρισιμότητας που ονομάζεται τακτ. Ήτοι ένα άγγιγμα, μια επαφή χωρίς διατάραξη. Συνήθως είναι γνωστό το τακτ συμπεριφοράς. Υπάρχει, όμως, το τακτ της κρίσης για λήψη αποφάσεων , όπως και  τακτ της ηθικής ευθύνης , στο οποίο  η επιτηδειότητα καθίσταται αρετή. Το σημείο κρυστάλλωσης του σκέπτεσθαι, του συναισθάνεσθαι και της βούλησης για πράξη συνιστά  το  κρίσιμο σημείο αυθεντικής πίστεως που πρέπει πάντα να υπηρετεί την αλήθεια , το κάλλος και το αγαθό συνάμα.

 Επίλογος
Η επιστήμη βασίζεται στην παρατήρηση και το πείραμα, καθοδηγούμενη από το λόγο. Η Θρησκεία οικοδομείται επάνω σε ένα σύνολο δοξασιών. Όταν η επιστήμη και η θρησκεία είναι αδιάλλακτες μπορούν να επιτύχουν ειρηνική συνύπαρξη,  μόνον αγνοώντας η μία την άλλη! Ευτυχώς αυτή η απόλυτη ασυμβατότητα  έχει πλέον αμβλυνθεί σε σημαντικό βαθμό. Και οι δύο υπηρετούν το καλό του τον ανθρώπου. Δίπλα μας υπάρχουν πάντα  υπέροχοι επιστήμονες που ακολουθούν θρησκευτικά δόγματα,  αλλά και λειτουργοί θρησκειών που έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση.  Οι ακραίες καταστάσεις και η χρήση δογμάτων για άλλους σκοπούς, πέραν από τις ανθρώπινες  ανάγκες, βλάπτουν και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχουν αμαυρώσει την εικόνα των Θρησκειών. Επιστήμη  χωρίς πίστη στο καλό  της ανθρωπότητας θα ήταν ολέθρια επιστήμη.
 Σε ό, τι αφορά στην προέλευση της ζωής για την οποία έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι είναι παραδεκτό γενικά, ότι αυθόρμητη γένεση ενός έμβιου οργανισμού από μη ζώσα ύλη δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί στη φύση ή παραχθεί πειραματικά. Κοντολογίς «η επιστήμη δεν μπορεί να διαψεύσει εκείνους που επιθυμούν να αποδώσουν την προέλευση της ζωής στη θεία παρέμβαση. Η επιστήμη μπορεί απλώς να επισημάνει , ότι μια τέτοια παρέμβαση φαίνεται περιττή, καθώς επίσης και απίθανη, στο φως της σημερινής γνώσης». «Chistian de Duve)
Δεν μπορεί να καλύψει η νοημοσύνη όλα τα ανθρώπινα και κοινωνικά φαινόμενα που είναι αναδύσεις άπειρων και απρόβλεπτων παραγόντων. Το χαοτικό, τυχαίο και κρίσιμο είναι δυνατόν  να προβληθεί μόνον στατιστικά. Ένας  σχετικά πιο ασφαλής οδηγός είναι η εμπειρία του παρελθόντος. Ήτοι η σοφία που αποκτήθηκε από τα παθήματα και  μαθήματα, αλλά και τα επιτεύγματα. Το κληροδότημα των  προγόνων είναι ο θησαυρός μας, ως βάση της δικής μας πορείας. Καθιερωμένες  κοινές αξίες και  αρετές πρέπει να μάς ποδηγετούν. Να αναζητάμε πάντα το τρίπτυχο, που συνιστά και τη «λυδία λίθο» για κάθε σκέψη , συναίσθημα κα πράξη μας. Την αναζήτηση της αλήθειας , του κάλλους και αγαθού, τα οποία κρυσταλλώνονται σε «πιστεύω». Μια διαρκής και ζωντανή  αναζήτηση, γιατί οι απόψεις μας πλέον διαμορφώνονται από ένα καταιγισμό πληροφοριών και διαφημίσεων, τα οποία παρουσιάζουν ασύλληπτη ετερογονία σκοπών,  αποβλέποντας σε κέρδη και οφέλη που βλάπτουν τον άνθρωπο ως πρόσωπο.
Ένα ολόγραμμα αρετών απαιτείται  για τη διάπλαση μοναδικών αλλά και  συνεργάσιμων προσωπικοτήτων. Οι δοκιμασμένοι επί αιώνες  θεσμοί ανθρώπινης ιστορίας πρέπει να καλλιεργούνται καθημερινά. Οικογένεια,  Σχολείο, Κοινωνία, Πατρίδα και, ει δυνατόν, ως ιδέα μια Πλανητική Πατρίδα.  Όχι, φυσικά,  ισοπέδωση των ανθρώπων και Πατρίδων- Εθνών. Όχι όχλος και αταξία ούτε κλειστές ομάδες διαμαρτυρίας και συμφερόντων, που είναι νεκρές εκ προοιμίου. Αλλά ανοιχτά συστήματα, όπως είναι κάθε ζωντανή ύπαρξη που διαθέτει διασφαλισμένο εσωτερικό σύνολο και  αρμονικές σχέσεις με το περιβάλλον.
Προσδοκούμε μια  ωραία πορεία της ζωής της ανθρωπότητας με συνεργασία επιστημών, τεχνολογίας και ανθρωπιστικών σπουδών που ερείδονται  στην ανθρώπινη παράδοση. Δεν  λησμονούμε ότι:  Η πίστη αποδεικνύεται  πάντα πιο ισχυρή από τη λογική,  γιατί δίνει  περισσότερες πιθανότητες και τότε αναδύεται η πολυπόθητη Ελπίδα.
Προσδοκούμε τέλος, στη διατήρηση στο μέγιστο ποσοστό τη Ανθρωπότητας,   της Πίστης ότι υπάρχει   ένα Αόρατο, Ασύλληπτο Ύπατο Ον, το Οποίο  είναι Πάνσοφο , Πανωραίο και Πανάγαθο, που πάντα παρεμβαίνει από αγάπη για τον Άνθρωπο, γιατί  Αυτό είναι η πιο αληθινή και   ωραιότερη Αγάπη.
Εμείς, οι κοινοί άνθρωποι, δεν έχουμε παρά να πιστεύουμε  και να αναζητούμε από κοινού  την αλήθεια , το κάλλος και το αγαθό σε κάθε σκέψη, συναίσθημα και πράξη μας. Τότε το μέλλον θα είναι πιο ελπιδοφόρο.  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
                                                                                             
                                                                                                Δημήτρης Μπάκας
                                                                                                Ιανουάριος 2020 

Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2020 | 11:57 pm


Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 - ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του, Χρ. Θεοδωρόπουλου, πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη, 15-01-2020 και ώρα 15:30 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου-Χολαργός).
Οι αποφάσεις της συγκεκριμένης Συνεδρίασης, θα αναρτηθούν σταδιακά στον εξής σύνδεσμο: http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=34000:1i-synedriasi-p-s-2020&catid=123&Itemid=98
Επίσης, οι αποφάσεις όλων των προηγούμενων Συνεδριάσεων αναρτώνται σταδιακά στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=category&id=123&Itemid=98

Συνεδρίαση 1η

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

    1. Επικύρωση πρακτικών της 21ης Συνεδρίασης έτους 2019 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής
    2. Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για τον 9ο Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2020.
(Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Δημόπουλος)
    3. Έγκριση σύναψης και όρων του σχεδίου της τροποποίησης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Καισαριανής, για την κατασκευή του έργου με τίτλο: «Επεμβάσεις προς αποκατάσταση ασφάλειας αγωνιστικού χώρου σταδίου Μ. ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ».
(Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Δημόπουλος)
    4. Έγκριση σύναψης και όρων του σχεδίου της τροποποίησης – παράτασης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης, για την κατασκευή του έργου με τίτλο: «Ανάπλαση πλατείας Ζησιμοπούλου στη Δημοτική Ενότητα Βάρης».
(Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Αυγερινός)
    5. Έγκριση σύναψης και όρων  σχεδίου τροποποίησης-παράτασης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Παλλήνης, με τίτλο: «Οδοποιία εντός σχεδίου οδών έτους 2016 της δημοτικής ενότητας Παλλήνης».
(Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Αυγερινός)
    6. Έγκριση σύναψης και όρων τροποποίησης-παράτασης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Φυλής, του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής και της Περιφέρειας Αττικής για το έργο: «Συντήρηση – Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής (ΧΑΣΙΑ)»
(Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ε. Κοσμόπουλος)
    7. Έγκριση σύναψης και όρων σχεδίου τροποποίησης-παράτασης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Περάματος, για την εκτέλεση του έργου: «Βελτίωση οδικού δικτύου Δήμου Περάματος».
(Εισηγήτρια η Αντιπεριφερειάρχης κ. Στ. Αντωνάκου)
    8. Έγκριση σύναψης και όρων σχεδίου τροποποίησης-παράτασης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Περάματος, για την εκτέλεση του έργου: «Ανακατασκευή οδοστρώματος οδού Περικλέους Δήμου Περάματος».
(Εισηγητής η Αντιπεριφερειάρχης κ. Στ. Αντωνάκου)
    9. Έγκριση σύναψης και όρων προγραμματικής σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Ύδρας, για την κατασκευή του έργου με τίτλο:  «Διαρρύθμιση και Ανακαίνιση Διατηρητέου Κτιρίου και αλλαγή χρήσης από Σχολικό Κτίριο σε Βρεφονηπιακό Σταθμό», συνολικού προϋπολογισμού 431.520,00€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
(Εισηγήτρια η Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη)
    10. Έγκριση σύναψης και όρων σχεδίου τροποποίησης-παράτασης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ν.Π.Δ.Δ. Άθλησης Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του Δήμου Σαλαμίνας, για το έργο με τίτλο «Συντήρηση αναβάθμιση και βελτίωση Κέντρου Νεότητας Σαλαμίνας».
(Εισηγήτρια η Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη)
    11. Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για τη συνδιοργάνωση αθλητικών αγώνων στην περιοχή Κανάκια Σαλαμίνας από 09-02-2020 έως 23-02-2020.
(Εισηγήτρια η Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη)
    12. Έγκριση για τη λήψη μέτρων προσωρινών ρύθμισης της κυκλοφορίας για την κατασκευή αγωγού ομβρίων επί των οδών Σμύρνης και Ε Αλαμέιν στο Δήμο Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο του έργου «Αντιπλημμυρική προστασία Δήμου Ν. Ιωνίας: Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων σε περιοχές του Δήμου».
(Εισηγήτρια η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ε. Κοσμίδη)
    13. Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών για Φεβρουάριο – Μάρτιο 2020.
(Συνεισηγήτριες οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Λ. Κεφαλογιάννη & κ. Ε. Δουνδουλάκη)
    14. Συγκρότηση Επιτροπής Καταλληλόλητας – Παραλαβής – Παράδοσης Μισθωμένων Κτιρίων – Αγοράς Ακινήτων αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής (άρθρο 13 του Π.Δ. 242/1996).
(Εισηγητής ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γ. Βλάχος)
    15. Έγκριση σκοπιμότητας για την παροχή υπηρεσιών στατικής, εποχούμενης και ηλεκτρονικής, με φυσική παρουσία και απομακρυσμένης με ηλεκτρονικά και τεχνικά μέσα, περιμετρικής φύλαξης και πυρασφάλειας των παραχωρημένων στην Περιφέρεια Αττικής Πάρκων Και Αλσών, αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής: Πεδίου Άρεως, Πλατείας Πρωτομαγιάς, Λόφου Εθνικής Αντιστάσεως και Αττικού Άλσους στο σύνολό τους.
(Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Κόκκαλης)
    16. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον υφιστάμενο σταθμό κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας WIND ΕΛΛΑΣ AEBE με κωδικό θέσης και ονομασία: "120 0053 – ΓΕΡΑΝΙΑ" που είναι εγκατεστημένος σε έκταση στα Γεράνεια Όρη (κορυφή Ελατιά), στο Δήμο Μεγαρέων, στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.
(Εισηγητής ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ν. Παπαδάκης)


            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
           ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
                         

                           ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2020 | 11:54 pm


Ισοπαλία για τον ΕΕΦΑΣ Άνω Βριλησσίων στην πρεμιέρα

Του Πρωταθλήματος Σκάκι Α΄ Τοπικής Κατηγορίας Αττικής 2020

Με εντός έδρας ισοπαλία, και επιμέρους σκορ 4-4, ξεκίνησε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις την Κυριακή 12/1/2020 ο ΕΕΦΑΣ Άνω Βριλησσίων «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος» για τον 2ο όμιλο του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Σκάκι Α΄ Τοπικής Κατηγορίας Αττικής 2020. Η ομάδα των Βριλησσίων υποδέχθηκε την έμπειρη ομάδα του ΑΟ Παράδεισου Αμαρουσίου σε μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τοπικό ντέρμπι.

Η αναμέτρηση είχε ξεκάθαρο φαβορί, που δεν ήταν άλλο από την ομάδα του Αμαρουσίου η οποία παρέταξε σύνθεση ενισχυμένη εν συγκρίσει με το περσινό Πρωτάθλημα, καθώς εντάχθηκε στο έμψυχο δυναμικό της, από ομάδα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, ο ισχυρός Ομοσπονδιακός Μέτρ Μάριος Τασσόπουλος. Από την άλλη η ομάδα των Βριλησσίων παρατάχθηκε με δύο βασικές απουσίες στη σύνθεσή της, καθώς στερήθηκε των υπηρεσιών τόσο του παραδοσιακά δυσκολοκατάβλητου Ορέστη Λυρή ο οποίος είχε καλομάθει τους συμπαίκτες του με τις νίκες που πετύχαινε όταν οι αναμετρήσεις κρίνονταν στον μισό πόντο, όσο και του 12χρονου Κωνσταντίνου Κορμακόπουλου που είναι ο ισχυρότερος ανήλικος σκακιστής της ομάδας του και πέρσι σημείωσε 6 νίκες σε ισάριθμους γύρους στο Πρωτάθλημα. Ωστόσο με την ομάδα των Βριλησσίων αγωνίστηκε ο Γεώργιος Φινοκαλιώτης γέννημα θρέμμα του Συλλόγου, ο οποίος εντάχθηκε ξανά στο δυναμικό της ομάδας μετά απουσία 15 χρόνων {είχε αγωνιστεί ξανά και το 2016 ως δανεικός με την ομάδα του ΕΕΦΑΣ, σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε με την άνοδο στην Α΄ Τοπική Κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της}, κατά τα οποία αγωνίστηκε τόσο με την ομάδες της Αχαΐας όσο και με ομάδες του Λεκανοπεδίου Αττικής στα Πρωταθλήματα ΠΟ Α΄ Εθνικής, Β΄ και Γ΄ Εθνικής.
Μετά την καταγραφή των συνθέσεων μάλιστα, οι εθνικές αξιολογήσεις των παικτών της ομάδας του Αμαρουσίου ήταν μεγαλύτερες από τις αντίστοχεις εθνικές αξιολογήσεις των παικτών της ομάδας των Βριλησσίων και στις οχτώ(8) σκακιέρες, γεγονός το οποίο καταδείκνυε τον δείκτη δυσκολίας που οι σκακιστές της ομάδας των Βριλησσίων είχαν να αντιμετωπίσουν!!!

Με την ολοκλήρωση σχεδόν μίας ώρας αγώνα δεν είχε ολοκληρωθεί κάποια παρτίδα. Πρώτα τελείωσαν οι ανήλικοι σκακιστές της 8ης σκακιέρας. Ο 10χρονος Κωνσταντίνος Μπιτούνης της ομάδας των Βριλησσίων που  κλήθηκε να καλύψει το δυσαναπλήρωτο κενό της απουσίας του συμπαίκτη του Κωνσταντίνου Κορμακόπουλου, είχε εμπειρία από αγώνες με τις ομάδες παίδων του Συλλόγου, αλλά θα αγωνιζόταν για πρώτη φορά με την ομάδα σε Πρωτάθλημα Α΄ ή Β΄ Τοπικής Κατηγορίας. Το έργο του ήταν δύσκολο καθώς αντιμετώπισε με μαύρα τον κατά σχεδόν τρία(3) χρόνια μεγαλύτερο σκακιστή της ομάδας του Αμαρουσίου, ο οποίος είχε σημαντική εμπειρία αγώνων και σε αντίθεση με τον Κωνσταντίνο, διέθετε εθνική αξιολόγηση. Παρ’ όλ’ αυτά ο Κωνσταντίνος ακολουθώντας τις βασικές αρχές ανοίγματος μετά τις πρώτες κινήσεις έβγαλε μια ισορροπημένη θέση. Μία και μόνο στιγμιαία απροσεξία όμως, που σίγουρα ήταν στις δυνατότητές του να αποφύγει, ήταν αρκετή για να χάσει την παρτίδα.

Από Αριστερά: Κωνσταντίνος Μπιτούνης και Θωμάς Μαριανός
Το σκορ έγινε ½-1½ μετά από την ισοπαλία στην 5η σκακιέρα που πρότεινε ο Κωνσταντίνος Μπεζυρτζόγλου (του οποίου η αξιολόγηση υπολειπόταν κατά σχεδόν 300 μονάδες στην κλίμακα εθνικής αξιολόγησης) ως λευκός και αποδέχθηκε ο σκακιστής της ομάδας του Αμαρουσίου.
Η ομάδα των Βριλησσίων αντέδρασε και ισοφάρισε σε 1½-1½ , καθώς ο 16χρονος Θωμάς Μαριανός που αγωνιζόταν με λευκά στην απαιτητική 7η σκακιέρα πήρε σημαντική νίκη για την ομάδα του αντιμετωπίζοντας τον κατά ένα και πλέον έτος μεγαλύτερο ανήλικο σκακιστή της ομάδας του Αμαρουσίου. Ο Θωμάς έφτασε σε φινάλε ίσων πιονιών και συμμετρικών πιονοδομών έχοντας Ι έναντι Α, με τον αντίπαλό του να βρίσκεται σε μία σχετική πίεση χρόνου. Η νίκη που σημείωσε ήταν εξαιρετικά όμορφη τεχνικά καθώς αυτή προήλθε από το γεγονός πως είχε πιο ενεργητικό βασιλιά που έφτασε γρήγορα στο κέντρο. Σε συνδυασμό με τον δραστήριο Ίππο κατάφερε και έβγαλε κεντρικό ελεύθερο (δ4) με τον Βασιλιά του στο δ6 και μετά από ανταλλαγή των ελαφρών, υποχρέωσε τον ανήλικο σκακιστή του Αμαρουσίου σε παραίτηση υπό την απειλή προαγωγής.

Από δεξιά: Κωνσταντίνος Μπεζυρτζόγλου και Κατερίνα Τυράκη
Η ομάδα του Αμαρουσίου πήρε εκ νέου το προβάδισμα με σκορ 1½-2½ με τη νίκη που σημείωσε στην 6η σκακιέρα (γυναικεία) η έμπειρη ενήλικη σκακίστρια της ομάδας του Αμαρουσίου επί της 10χρονης Κατερίνας Τυράκη της ομάδας των Βριλησσίων. Η ενήλικη σκακίστρια του Αμαρουσίου που ήταν και αρχηγός της ομάδας της, στο περσινό Πρωτάθλημα Α΄ Τοπικής Αττικής είχε 6 νίκες σε ισάριθμους γύρους στη γυναικεία σκακιέρα.  Η μικρή Κατερίνα βρέθηκε διαφορά κάτω (είχε Ι για Π) πάλεψε όσο περισσότερο μπορούσε, αλλά τελικά μοιραία έχασε στο φινάλε στο οποίο οδηγήθηκε η παρτίδα.
Στην πρώτη σκακιέρα ο Γεώργιος Φινοκαλιώτης της ομάδας των Βριλησσίων που αγωνίστηκε με λευκά, ανταπεξήλθε αξιοπρεπέστατα στις υψηλές απαιτήσεις της παρτίδας του, απέναντι στον έμπειρο Ομοσπονδιακό Μέτρ Μάριο Τασσόπουλο. Η παρτίδα έληξε ισόπαλη σε φινάλε πιονιών μετά την ανταλλαγή όλων των κομματιών, και έτσι το προσωρινό σκορ διαμορφώθηκε σε 2-3 υπέρ της ομάδας του Αμαρουσίου.

Από αριστερά: Μάκης Ετζόγλου και Γιώργος Φινικαλιώτης
Η ομάδα των Βριλησσίων ισοφάρισε σε 3-3, καθώς στην 3η σκακιέρα ο Νικόλαος Πραματευτάκης που αγωνιζόταν με λευκά (υπολειπόταν του αντιπάλου του σχεδόν 180 μονάδες στην κλίμακα εθνικής αξιολόγησης) με πιόνι λιγότερο , αλλά με ζεύγος αξιωματικών και δύο δεμένα ελεύθερα σημείωσε κομβική νίκη για την έκβαση της αναμέτρησης, μετά από μία ιδιαίτερα μαχητική παρτίδα.
Με δύο παρτίδες να βρίσκονται σε εξέλιξη, όλα έδειχναν πως ο αγώνας θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Στην 2η σκακιέρα ο αρχηγός της ομάδας των Βριλησσίων Μάκης Ετζόγλου (που υπολειπόταν του αντιπάλου του πάνω από 120 μονάδες στην κλίμακα εθνικής αξιολόγησης), ο οποίος αγωνιζόταν με μαύρα έπαιζε ένα φινάλε με έναν πύργο για κάθε παίκτη και συμμετρικές πιονοδομές (3+2 vs 3+2). Εκμεταλλευόμενος την πίεση χρόνου στην οποία βρέθηκε ο αντίπαλός του και χρησιμοποιώντας παράλληλα άρτια τον Πύργο του θέτοντας τον αντίπαλο βασιλιά εκτός παιχνιδιού, έβγαλε απομακρυσμένο ελεύθερο το οποίο του έδωσε τη νίκη αναγκάζοντας τον αντίπαλό του να παραιτηθεί υπό την απειλή προαγωγής.

Από αριστερά: Παναγιώτης Γασπαράτος και Νίκος Πραματευτάκης
Μετά από 4 ώρες αγώνα και το σκορ στο 4-3 υπέρ της ομάδας των Βριλησσίων η έκβαση της αναμέτρησης ήταν στα χέρια των παικτών της 4ης σκακιέρας. Εκεί ο Παναγιώτης Γασπαράτος (υπολειπόταν του αντιπάλου 200 μονάδες στην κλίμακα εθνικής αξιολόγησης)  που αγωνιζόταν για την ομάδα των Βριλησσίων με μαύρα, δέχθηκε από την αρχή ισχυρή πίεση αναγκαζόμενος να παίξει πολλές αμυντικές κινήσεις, θέτοντας τα κομμάτια του σε παθητικές θέσεις έχοντας ταυτόχρονα σημαντική πίεση χρόνου πριν μπουν στις 40 κινήσεις. Κόντρα στη ροή της παρτίδας πέτυχε μεν μερική αποκατάσταση της υλικής διαφοράς αλλά τα κομμάτια του εξακολουθούσαν να έχουν παθητικό ρόλο με ταυτόχρονο επισφαλή βασιλιά. Έτσι επέλεξε να γυρίσει διαφορά αλλά στην αμέσως επόμενη κίνηση έστησε κομμάτι, με συνέπεια να παραιτηθεί και η αναμέτρηση να λήξει ισόπαλη 4-4 σε μία συνάντηση που διήρκησε 4,5 ώρες.

Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2020 | 11:47 pm


Πεντέλη, τοπία της μνήμης, της φύσης και της εμπειρίας

Επιστημονικός Διάλογος για το Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον

Πρόσκληση: Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Πεντέλης

Εναρκτήρια εκδήλωση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Πεντέλης για το 2020.

Θέμα: Πεντέλη, τοπία της μνήμης, της φύσης και της σύγχρονης εμπειρίας.
Επιστημονικός Διάλογος για το αστικό και φυσικό περιβάλλον


Ομιλητές:
- Μανόλης Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Ακαδημαϊκός
- Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Αρχιτέκτων, δρ. ΕΜΠ
- Θεοδόσης Ψυχογιός, Πολεοδόμος, Διευθυντής Πολεοδομίας ΥΠΕΝ

Τη συζήτηση συντονίζει η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμικής
Αναβάθμισης και Προβολής του Δήμου Πεντέλης Άρτεμις Αργύρη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου και ώρα 18.00
μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πεντέλης (Πλατεία Αγίου Γεωργίου
Μελισσίων)

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση και στον παρακάτω διαδικτυακό σύνδεσμο:
https://penteli.gov.gr/index.php/enimerosi/ekdhloseis/15772-eleythero-panepistimio-dimou-pentelis-penteli-topia-tis-mnimis-tis-fysis-kai-tis-sygxronis-empeirias-epistimonikos-dialogos-gia-to-astiko-kai-fysiko-perivallon

Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2020 | 11:42 pm


Για την μετεγκατάσταση του Καζίνο

Από τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας στο Μαρούσι

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο ΠΕΣΥ 15/1/20 για τη μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι

Προς
τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου
κ. Χρήστο Θεοδωρόπουλο

Κοινοποίηση:
περιφερειάρχη Αττικής
κ. Γεωργιο Πατούλη
τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου

Αίτημα για ΠΗΔ θέμα στη συνεδρίαση 15/1/2020: 


Είναι γνωστό σε όλους ότι  τόσο οι αποφάσεις της σημερινής κυβέρνηση της ΝΔ όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  που υλοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς, προωθείται η  μετεγκατάσταση του καζίνο της Πάρνηθας από τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας στο Μαρούσι.
Το συγκεκριμένο έργο θα έχει πολλαπλές καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής πολλών δήμων. Ορισμένες μόνο από αυτές είναι η απώλεια ενός μεγάλου ελεύθερου χώρου στην Αττική και ενίσχυση της τσιμεντοποίησης, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου, η τεράστια και διαρκής κυκλοφοριακή επιβάρυνση, η αλλοίωση της φυσιογνωμίας των περιοχών και μετάδοση των προτύπων του τζόγου αντί για την ενίσχυση της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Για άλλη μια φορά βλέπουμε να προτάσσονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος σε βάρος της ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος στη ήδη ταλαιπωρημένο σώμα της Αττικής.
Στην ενημέρωση – αίτημα της επιτροπής αγώνα ενάντια στη μετεγκατάσταση του Καζίνο στο Μαρούσι στον αστικό ιστό που στάλθηκε, πριν από λίγες μέρες, στο περιφερειακό συμβούλιο εκτός από τα σοβαρά προβλήματα που επισημαίνουν ενημερώνουν ότι πάρα πολλοί τοπικοί φορείς, δήμοι ακόμα και μεμονωμένοι πολίτες έχουν καταθέσει  αιτήματα ακυρώσεως του καταστροφικού αυτού έργου τα οποία εκδικάζονται στης 7 Φεβρουαρίου στο ΣτΕ και ζητάνε να συζητηθεί το θέμα αυτό και όλα τα μέτρα εναντίωσης που οφείλει να πάρει η περιφέρεια για την αποτροπή της μετεγκατάστασης του Καζίνο στον αστικό ιστό.
Ανάμεσα στα άλλα ζητάνε «η Περιφέρεια Αττικής να προχωρήσει στην κατάθεση παρέμβασης στο ΣτΕ υπέρ των αιτήσεων ακυρώσεως που θα συζητηθούν στις 7/2/2020»καθώς και να ενημερωθούν προκειμένου να παραστούν στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ και να ενημερώσουν το περιφερειακό συμβούλιο.
Ήδη οι τοπικοί φορείς οργανώνουν μαζική κινητοποίηση έξω από το ΣτΕ στης 7/2/2020, μέρα που εκδικάζονται οι αιτήσεις ακύρωσης.
Παρά την ενημέρωση - αίτημα της Επιτροπής Αγώνα και παρά την κατά το παρελθόν εκπεφρασμένη θέση του ίδιου του περιφερειάρχη – ως δήμαρχου του δήμου Αμαρουσίου τότε - ενάντια στο έργο αυτό,  είδαμε ότι το θέμα αυτό δεν έχει ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης στης 15/1/2020.
Είναι φανερό ότι αν δεν συζητηθεί το θέμα στης 15/1 δε θα υπάρχει χρόνος ώστε να πάρει μέτρα η Περιφέρεια, τουλάχιστον  εν όψη της συζήτησης στο ΣτΕ στης 7/2/2020. Η μη έγκαιρη συζήτηση ισοδυναμεί με άρνηση στα αιτήματα της επιτροπής αγώνα και των φορέων αν όχι με έμμεση συγκατάθεση στο έργο και άρνηση στήριξης των αντιδράσεων των φορέων και των κατοίκων ενάντια στο καταστροφικό αυτό έργο.
Για αυτούς τους λόγους ζητάμε να συζητηθεί το θέμα αυτό προ ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση της 15/1/2020 και να προσκληθούν οι τοπικοί φορείς να τοποθετηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο ώστε η συζήτηση να καταλήξει σε άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στην υλοποίηση της μετεγκατάστασης του Καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι.


Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Αλεξίου Έλλη
Τουλαρίδης Κώστας


                                                        Προς
Περιφερειάρχη Αττικής
κ. Πατούλη Γεώργιο
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής
κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Αντιπρόεδρο Περιφ. Συμβουλίου Αττικής
κ. Σχινά Θεόδωρο
Γραμματέα Περιφ. Συμβουλίου Αττικής
κ. Αδαμόπουλο Σπυρίδωνα
Επικεφαλής της παράταξης
«Δύναμη ζωής»
κα. Δούρου Ειρήνη
Επικεφαλής της παράταξης
«Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής»
κ. Σγουρό Ιωάννη
Επικεφαλής της παράταξης
«Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής»
κ. Πρωτούλη Γιάννη
Επικεφαλής της παράταξης
«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής»
κ. Δημητρίου Γεώργιο
Επικεφαλής της παράταξης
«Δημιουργία»
κ. Τζήμερο – Γλαύκο Αθανάσιο
Επικεφαλής της παράταξης
«Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική,
Ανταρσία σε κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ»
κ. Τουλγαρίδη Κωνασταντίνο
Επικεφαλής της παράταξης
«Ανυπότακτη Αττική»
κ. Τσίχλη Μαριάνα


Κύριοι,
Κυρίες,

Όπως γνωρίζετε έχει εκδοθεί από 19/06/2019 Απόφαση της Γενικής Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος, κας Ειρήνης Κλαμπατσέα, για την προέγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (Ε.Χ.Σ.) για τη μετεγκατάσταση του καζίνο της Πάρνηθας από τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας στο Μαρούσι.
Επίσης, έχει εκδοθεί Κ.Υ.Α. (4/7/2019 ΦΕΚ 2784 Τεύχος δεύτερο) για τον «καθορισμό των όρων της επένδυσης για τη μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας». Τα Δημοτικά Συμβούλια Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Νέου Ηρακλείου και δεκάδες συλλογικοί φορείς, εργατικά σωματεία, αυτοδιοικητικές παρατάξεις έχουν τοποθετηθεί κατά της σχεδιαζόμενης μετεγκατάστασης.
Επίσης δεκάδες φορείς και πολίτες έχουν καταθέσει αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας της προαναφερθείσας απόφασης προέγκρισης Ε.Χ.Σ. για τη μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας και της Κ.Υ.Α. του Υπουργού Οικονομικών και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης περί καθορισμού των όρων της επένδυσης για τη μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας.
Οι αιτήσεις ακυρώσεως εκδικάζονται στο ΣτΕ στις 7/2/2020.
Η Διαδημοτική επιτροπή αγώνα για την αποτροπή της μετεγκατάστασης του Καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι εκτιμά ότι το Ε.Χ.Σ. είναι καταστροφικό. Πέρα από το ζήτημα του τζόγου, καταστρέφει από πολεοδομική άποψη όλη την ευρύτερη περιοχή και εντείνει ακόμα περισσότερο τον υπερτοπικό χαρακτήρα της, καθιστώντας βέβαιη την πλήρη αλλοίωση των γειτονικών περιοχών κατοικίας.
Είναι βέβαιο ότι οι γύρω γειτονιές θα γονατίσουν από τον διαρκή κυκλοφοριακό φόρτο 24ώρες την ημέρα, 7 ημέρες τη βδομάδα, που πλέον, πέρα από τις εργάσιμες ώρες, θα υπάρχει επαυξημένος και τις ώρες ανάπαυσης.
Μια τέτοια μετεγκατάσταση μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης δεν θα επιβαρύνει μόνο το περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο, αλλά θα μεταβάλει επίσης και τη συνολική φυσιογνωμία της περιοχής, φέρνοντας δίπλα στην πόρτα των κατοίκων της περιοχής την κουλτούρα του τζόγου και της κατανάλωσης, που καμία σχέση δεν (θα έπρεπε να) έχουν με τις ανάγκες των δημοτών και καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τον κοινωνικό ιστό που διατηρεί ακόμα ψήγματα συλλογικότητας και αλληλεγγύης, εξαιρετικά ενοχλητικά απ’ ό, τι φαίνεται για πολλούς.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει ανάγκη από χώρους μετάδοσης της γνώσης (σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα), της  πραγματικής παραγωγής και της τεχνολογικής καινοτομίας, αλλά και από χώρους πολιτισμού, άθλησης και αναψυχής για τους κατοίκους (γήπεδα, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, πάρκα κ.τ.λ.) και όχι από καζίνο τα οποία προωθούν τη λογική του τζόγου και του εύκολου πλουτισμού.
Μόνο με την ανέγερση τέτοιων χώρων: γνώσης, πολιτισμού, δημιουργίας και μαζικού αθλητισμού, ικανών να συμβάλλουν στην αποφόρτιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την καλλιέργεια δημιουργικών αγωνιστικών προτύπων για την νέα γενιά μπορούμε να έχουμε ελπίδες για το μέλλον της κοινωνίας και των παιδιών μας.

Κύριοι,
Κυρίες,

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Επιτροπή αγώνα για την αποτροπή της μετεγκατάστασης του Καζίνο της Πάρνηθας σας ζητά να εισάγετε το θέμα για συζήτηση και ψήφιση σχετικής απόφασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ακύρωση των παραπάνω σχεδίων.
Προτείνουμε, πέραν των άλλων, η Περιφέρεια Αττικής να προχωρήσει στην κατάθεση παρέμβασης στο ΣτΕ υπέρ των αιτήσεων ακυρώσεως που θα συζητηθούν στις 7/2/2020.
Αναμένουμε την απάντησή σας για τον προσδιορισμό της συνεδρίασης που θα συζητηθεί το θέμα, στην οποία επιθυμούμε να παρευρεθούμε και να καταθέσουμε τις απόψεις μας.

Επιτροπή αγώνα
για την αποτροπή της μετεγκατάστασης
του Καζίνο της Πάρνηθας
Μαρούσι 8/1/2020

Τηλ.  Επικοινωνίας
Μαγιάκης Λευτέρης 693444388

Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2020 | 11:36 pm


Διάλεξη Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βριλησσίων

Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Η Αντιδημαρχία Παιδείας-Εθελοντισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Βριλησσίων ενημερώνει ότι, τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί η καθορισμένη διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην αίθουσα «Ν.Εγγονόπουλος» στο Πάρκο «Μ.Θεοδωράκης», με θέμα:

«Επιστήμη και Νέος Πολιτισμός»

Παρουσίαση – Ομιλία

Μάνος Δανέζης: Αστροφυσικός, Ομότιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2020 | 2:29 pm


Συνάντηση Δημάρχου Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννη

Με τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου

Συνάντηση Δημάρχου Βριλησσίων,  Ξένου Μανιατογιάννη με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Στάθη Σταθόπουλο για τα ενεργά χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν στην αστική ανάπτυξη και τον εκσυχρονισμό υπηρεσιών και υποδομών.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, μεταξύ άλλων, τέθηκαν η ανάπλαση των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Ο Δήμαρχος κ. Μανιατογιάννης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εξέφρασε τη σπουδαιότητα των προσκλήσεων του Πράσινου Ταμείου για Αστική Αναζωογόνηση και την πρόθεση του να αξιοποιηθεί στο έπακρο κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας των Βριλησσίων.

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2020 | 2:26 pm


Η εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη
με τον Πρόεδρο Δ. Μουλιάτο και αντιπροσωπεία μελών της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών

Γ. Πατούλης: «Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου - Η βελτίωση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη και στην προστασία του καταναλωτή»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Δ. Μουλιάτο και αντιπροσωπεία μελών της Ομοσπονδίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν για να διασφαλιστεί η πάταξη του παρεμπορίου, η εύρυθμη λειτουργία των αγορών, η ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και δράσεις που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών των λαϊκών αγορών.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις από κοινού με τη νομοθετική εξουσία. Προς την κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να υπάρξει κοινή συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη προκειμένου να συζητηθούν τα σχετικά ζητήματα και να διατυπωθούν προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
Στη συνάντηση μετείχε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Λαϊκών Αγορών Σταύρος  Μελάς, ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Β. Καπερνάρος, ο Ταμίας Γ. Τσούνιας, ο αναπληρωτής γραμματέας και εκπρόσωπος τύπου Κ. Μανιάτης και ο Γ. Καζέπης εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των λαϊκών αγορών και η προστασία του καταναλωτή. «Το θεσμικό πλαίσιο είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστεί. Ως Περιφέρεια στοχεύουμε στην ενίσχυση των διοικητικών μας δομών καθώς και των ελεγκτικών μας οργάνων. Οφείλουμε, να προβούμε σε όλες εκείνες τις αλλαγές που θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των αγορών κατά τα πρότυπα των άλλων χωρών της Ευρώπης. Οι λαϊκές αγορές αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο της εμπορικής δραστηριότητας των τοπικών κοινωνιών».
Κατά τη συνάντηση ο κ. Μουλιάτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική στήριξη του Περιφερειάρχη ο οποίος είναι στο πλευρό τους στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2020 | 2:22 pm


Η ολοκλήρωση της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς

Διαχρονική προτεραιότητα της σημερινής Περιφερειακής Αρχής Αττικής

Για τη νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί παρέμβαση πρώτης προτεραιότητας, η υλοποίηση του έργου διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς.
Ο Γιώργος Πατούλης ως Δήμαρχος Αμαρουσίου, προώθησε συστηματικά τη διεκδίκηση και υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τα προηγούμενα χρόνια.
Ανέδειξε την αδυναμία της προηγούμενης Διοίκησης της Περιφέρειας να το υλοποιήσει, που εξαιτίας της αδυναμίας αυτής η αρμοδιότητα εκτέλεσης του έργου είχε περάσει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών.
Για το λόγο αυτό,  σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της,
• Υπέβαλε αίτημα (απ.820358/11-12-2019) στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή (ΚΣΕ) του ΥΠΥΜΕΔΙ, προκειμένου να της εκχωρηθεί η αρμοδιότητα ώστε να αναλάβει η ίδια την εκτέλεση του έργου.
• Προχώρησε, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, σε συνεννόηση με το Δήμο Αμαρουσίου, προκειμένου να λάβει από τις τεχνικές του υπηρεσίες τοπογραφικό διάγραμμα με τα υψόμετρα των καπακιών των φρεατίων λυμάτων, το οποίο θα παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ, για την υλοποίηση της μελέτης ενδεχόμενης μετακίνησης των αγωγών λυμάτων.
• Αμέσως μόλις αποσταλεί από το Δήμο Αμαρουσίου η εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο μελέτη για την διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των ανωτέρω, θα προχωρήσει στη δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου, γεγονός που επιβεβαιώνεται άλλωστε από την ένταξη της αντιπλημμυρικής παρέμβασης για το ρέμα Σαπφούς, στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής .
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν χρειάζεται ούτε να ανησυχεί, ούτε και να απαιτεί την ολοκλήρωση του έργου, γιατί έχει φροντίσει έμπρακτα η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής,  τόσο τα προηγούμενα χρόνια, όσο και σήμερα,  να έχει ψηλά το συγκεκριμένο έργο στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης όλης της Αττικής, η Περιφέρεια διεκδικεί και διασφαλίζει τους απαραιτήτους πόρους για να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου από πλημμυρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.
Και έχει διασφαλίσει τους πόρους για την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου υποδομής για το Δήμο Αμαρουσίου , προϋπολογισμού ύψους 10,6 εκ. €.
Ένα έργο που μόλις υλοποιηθεί «θα ξεμπλοκάρει» ουσιαστικά και τα υπόλοιπα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη η πόλη.
Χωρίς πολλά λόγια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές και με συστηματικό τρόπο, το έργο αυτό θα υλοποιηθεί σύντομα, προς όφελος της πόλης του Αμαρουσίου και των κατοίκων της .
Η παρουσία του Γιώργου Πατούλη στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής εγγυάται την υλοποίηση του.  

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2020 | 2:18 pm


"Το αριστούργημά μου"

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, 8:15΄μμ στο ΤΥΠΕΤ από το Cine-Δράση

Το αριστούργημά μου/Mi obra maestra

Αργεντινή, 2018. Διάρκεια:100΄.  Σκηνοθεσία: Gastón Duprat. Σενάριο: Andrés Duprat, Gastón Duprat. Πρωταγωνιστούν: Guillermo Francella, Luis Brandoni, Raúl Arévalo, Andrea Frigerio, María Soldi, Daniela Katz.
 Η ταινία του Gastón Duprat «Το αριστούργημά μου» είναι μια γλυκόπικρη μαύρη κωμωδία με  ένταση, δραματικά στοιχεία, συγκίνηση και πολύ χιούμορ για τη φιλία και τις συνέπειές της. Αφηγείται δύο ιστορίες. Η μία συνδέεται με μια συναρπαστική μεγάλη απάτη στον κόσμο της τέχνης, αντικατοπτρίζει τον διαβρωμένο από το χρήμα καλλιτεχνικό χώρο, τις αντιφάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τα όρια της. Η άλλη αφορά την ιδιαίτερα δυνατή φιλία μεταξύ δυο τελείως διαφορετικών χαρακτήρων. 
Το εικαστικό πλαίσιο είναι εμπνευσμένο από τον Ρέμπραντ και τον διαβόητο πίνακά του, Η συνομωσία των Μπαταβανών υπό τον Κλαύδιο Κίβιλο (1661-62). Ο σεναριογράφος Andrés Duprat, αδερφός του σκηνοθέτη είναι διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Καλών Τεχνών της Αργεντινής και ως εκ τούτου είναι απόλυτα ενημερωμένος για τις εξελίξεις στη σύγχρονη τέχνη. Μεταφέρει τη ζωή του Ρέμπραντ -που εκτός από το έργο του φημίζεται και για την αδυναμία του να διαχειριστεί σωστά τα οικονομικά του- σε σύγχρονο λατινοαμερικάνικο πλαίσιο, αντιστρέφει τους όρους ζωής και θανάτου, περιγελάει και σατιρίζει το εφήμερο της  τέχνης, τη χρησιμότητα του έργου, το κενό του καλλιτέχνη, την αέναη αναζήτηση μηνύματος, τα νέα ήθη, τα παλιά και νέα κόλπα. Ο πίνακας αναφέρεται στους Μπαταβανούς, φύλο που ζούσε στην Ολλανδία  τα πρώτα χρόνια της εξάπλωσης του Χριστιανισμού και οι οποίοι νίκησαν το 69 π.Χ. τους Ρωμαίους κατακτητές τους. Τον 17ο αιώνα οι Ολλανδοί  συνήθιζαν να αναφέρονται στον εμβληματικό αγώνα αυτών των προγόνων τους ως έμπνευση στον δικό τους αγώνα για απελευθέρωση από τους  Ισπανούς.  Όταν κατέκτησαν την ανεξαρτησία τους οι αρχηγοί των πόλεων παρήγγειλαν τον πίνακα στον Ρέμπραντ τον οποίο και ανάρτησαν στο δημαρχείο του Άμστερνταμ. Ο καλλιτέχνης επέλεξε να απεικονίσει τη στιγμή που οι Μπαταβανοί, σε ένα  νυχτερινό τελετουργικό, χτυπώντας τα σπαθιά τους και σηκώνοντας τα ποτήρια τους  ορκίζονται στο μονόφθαλμο οπλαρχηγό  τους Κλαύδιο Κίβιλο την απόφασή να ανατρέψουν τη ρωμαϊκή κυριαρχία.
Στην ταινία μας τώρα, σύμφωνα με το σενάριο τα βασικά πρόσωπα είναι δυο. Ο μοντέρνος γοητευτικός, εκλεπτυσμένος και αρκετά αδίστακτος γκαλερίστας Αρτούρο Σίλβα  και ο τρελάρας, δύστροπος, κακομαθημένος και ξεπεσμένος ζωγράφος Ρένζο Νέρβι. Η σχέση τους ξεκινάει από πολύ παλιά. Σήμερα ο Αρτούρο έχει τη δική του γκαλερί στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, μια πόλη που τον συναρπάζει, ενώ ο Ρένζο ζει απομονωμένος σε ένα απεριποίητο σπίτι και μισεί οποιαδήποτε μορφή κοινωνικότητας. Οι απόψεις των δύο  αντρών είναι απολύτως αντίθετες και δημιουργούν συνέχεια μεταξύ τους μεγάλες εντάσεις και συγκρούσεις. Αλλά προφανώς διαθέτουν ένα μοναδικό τρόπο επικοινωνίας, ώστε μένουν πάντα σπουδαίοι φίλοι, έχουν τη φιλία τους πάνω από όλα και κάνουν τα πάντα για να την υπερασπιστούν. Πάντα προσπαθούν να συνεργαστούν επαγγελματικά αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι και επιτυχημένα. Ο Αρτούρο είναι εκείνος που πλειστάκις επιχειρεί να επαναφέρει το φίλο του στο προσκήνιο, ο Ρένζο, όμως, υπονομεύει κάθε απόπειρα, αρνούμενος πεισματικά να ενταχθεί στην αγορά τέχνης και να συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις της. Είναι γενική πεποίθηση ότι συχνά η φιλία χαλάει, όταν εμπλέκεται η επαγγελματική συνεργασία, όμως στην περίπτωση των δύο ανδρών, όσα σκαμπανεβάσματα και αν έχει, πάντα στο τέλος διασώζεται και ενισχύεται.
 Μετά το φιάσκο της ανάθεσης στο Ρένζο της δημιουργίας ενός πίνακα για έναν μεγαλοβιομήχανο και ένα ατύχημα που θα στοιχίσει παραλίγο τη ζωή του, ο Αρτούρο θα σκαρφιστεί, ως ύστατη σωτηρία, ένα μεγάλο κόλπο για τον εύκολο πλούτο του ίδιου και την επαναφορά του ονόματος του φίλου του στο χρηματιστήριο της μοντέρνας τέχνης. Η συνέχεια θα είναι γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις. Ένας φιλόδοξος νεαρός, ο Άλεξ,  fan του ζωγράφου και άοκνος ερευνητής της αλήθειας θα βρεθεί ανάμεσα τους και θα λειτουργήσει ως καταλύτης στο κυνήγι του στόχου τους. Ένα ατύχημα θα κάνει ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση. Με κατάγματα και αμνησία, ο Ρένζο θα βρεθεί στο νοσοκομείο. Όταν επανέλθει κάπως, θα μεταβιβάσει την ιδιοκτησία όλων των έργων του στον Αρτούρο ως αντάλλαγμα για τα έξοδά του, κάτι που θα προκαλέσει τις υποψίες τού Άλεξ. Υποψίες που θα ενταθούν με τον ξαφνικό θάνατο του καλλιτέχνη και την αστραπιαία άνοδο των τιμών των έργων του.
Ο κινηματογράφος της Αργεντινής συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα και με αυτό το φιλμ που γυρίστηκε μέσα σε 8 εβδομάδες στο Μπουένος Άιρες, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και στο εντυπωσιακό φυσικό τοπίο του Σαν Σαλβαδόρ, από τον σκηνοθέτη Gastón Duprat που πριν τρία χρόνια είχε συν-σκηνοθετήσει το φιλμ Επιφανής Πολίτης, που απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  Είναι καλογυρισμένο με ωραίες ερμηνείες, όμορφα πλάνα και χρώματα, έξυπνους διάλογους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Το σενάριο προχωράει με ανατροπές,   ζυγισμένες και μελετημένες, πρωτότυπες, άριστα αφομοιωμένες. Φιλοτεχνεί δύο θαυμάσιους κεντρικούς χαρακτήρες, δύο ζωντανούς ανθρώπους. Το ντουέτο των πρωταγωνιστών Guillermo Francella και Luis Brandoni, διασκεδάζει αφάνταστα στους ρόλους του Αρτούρο και του Ρένζο αντίστοιχα, γεγονός που απολαμβάνει ο κάθε θεατής. Πολύ καλός και ο Ισπανός Raúl Arévalo, στο ρόλο του Άλεξ.  Στα θετικά της ταινίας η εξαιρετική φωτογραφία που  ως χρώμα και ως κάδρο αναδεικνύει τους ερμηνευτές.
  Το trailer εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=TBOmkL__iqk&feature=emb_logo    

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2020 | 2:14 pm


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

Σεισμός νότια της Ιθάκης - Athens Voice Online

Σεισμός νότια της Ιθάκης  Athens Voice Online

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 8:36 am


«Νεφέλες» στα Βριλήσσια - Zougla

«Νεφέλες» στα Βριλήσσια  Zougla

Δημοσιεύθηκε στις 4 September 2019 | 10:00 am


Κούλουμα στα Βριλήσσια - Zougla

Κούλουμα στα Βριλήσσια  Zougla

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια

Φιλικοί ιστότοποι: