Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αττικής   »   Βριλήσσια    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Δεν αφήνουν τίποτα στο διάβα τους... Επαναδημοσίευση.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες στον πληθυσμό που φθείρουν τα δημόσια αγαθά. Καταστρέφουν συνεχώς τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, τους καθρέφτες των διασταυρώσεων, τις δημοτικές επιγραφές. Νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο αντιστέκονται στην εξουσία. Μπορεί να είναι κι έτσι κι εμείς να μην το καταλαβαίνουμε.
Διότι εκείνο που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι όλη η ταλαιπωρία πέφτει πάνω σε όλους εμάς τους απλούς πολίτες.
Οι οποίοι μπερδευόμαστε με τα αλλοιωμένα από τα σπρέι σήματα, δεν βλέπουμε τα διερχόμενα αυτοκίνητα στις διασταυρώσεις, δεν μπορούμε να ενημερωθούμε για τις πληροφορίες των δημόσιων επιγραφών.
Δεν αρκεί η πολιτεία ή ο Δήμος να συμμαζεύουν διαρκώς τις φθορές, γιατί πρόκειται για κάτι που άλλωστε δεν είναι δυνατόν.
Η παιδεία του καθενός και της καθεμιάς μας, η γενικότερη καλλιέργειά μας, η στοιχειώδης κοινωνική μας συνείδηση, είναι τα ζητούμενα.
Αν μπορούσε να μιλήσει εκείνος ο "έρμος" καθρέφτης της διασταύρωσης Ταϋγέτου και Αργυροκάστρου για το τι έχει τραβήξει, δηλαδή πόσες φορές τον έχουν σπάσει, ή τον έχουν βάψει, ή τον έχουν γκρεμίσει, τα γαλλικά που θα τους "κατέβαζε" θα ήταν ανεπανάληπτα...
Το θέμα πρωτοδημοσιεύθηκε στα Β.Ν. στις 28/4/2018. 

Δημοσιεύθηκε στις 17 August 2018 | 9:48 am


Αναμνήσεις μιας άλλης εποχής: ο Γιάννης Παπασπηλίου και τα αυτοσχέδια "γκάμπριο".

 
Πριν σαράντα με σαρανταπέντε χρόνια, ο γνωστός Βριλησσιώτης μηχανικός αυτοκινήτων Γιάννης Παπασπηλίου δημιούργησε τα αυτοσχέδια πρωτοποριακά "γκάμπριο" που βλέπετε  στις ιστορικές φωτογραφίες που δημοσιεύουμε και τις οποίες είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει.
Ο Γιάννης είναι γιος του αείμνηστου Κοινοτάρχη Βριλησσίων Σπήλιου Παπασπηλίου και αδελφός του δημοτικού συμβούλου και συγγραφέα Κώστα Παπασπηλίου, Για την ιστορία του τόπου μας, οφείλουμε να καταγράψουμε ότι ο Γιάννης στα 17 του χρόνια έψαχνε, σε γειτονική μάντρα, μηχανές και μάθαινε πώς λύνονται τα τμήματα καθώς και πώς συναρμολογούνται. Στη συνέχεια  κατασκεύασε τα αυτοκίνητα των φωτογραφιών, παίρνοντας σίδερα από τις ...μάντρες της οικίας του Σπήλιου Παπασπηλίου, υφιστάμενος βέβαια τις συνέπειες... Ωστόσο, έχοντας απίστευτο πάντα μεράκι, ξεκίνησε τοποθετώντας στο "ανοικτό αυτοκίνητο" μία πολύ μικρή μηχανή 50 κυβικών για να την αναβαθμίσει αρκετά στη συνέχεια σε μηχανή πολλών κυβικών. Θυμάμαι ακόμα με νοσταλγία τα "τρομερά γκάζια" του Γιάννη με τα "γκάμπριο" στη λεωφόρο Πεντέλης. Όπως ο ίδιος μου έλεγε, επειδή ήταν αδύνατο να νομιμοποιήσει τα οχήματα τον "κυνηγούσε" συνέχεια η Τροχαία πλην όμως δεν κατάφερναν να τον "πιάσουν" όταν μάλιστα είχε αυξήσει τις επιδόσεις της ταχύτητας, και τον έχαναν. Κατόπιν, ο Γιάννης άνοιξε και διατηρούσε επί πολλές δεκαετίες το συνεργείο του αυτοκινήτων στη λεωφόρο Πεντέλης. Συμπέρασμα: να τι δημιουργεί από το τίποτα ένας άνθρωπος όταν αγαπά πολύ αυτό που κάνει.     Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2018 | 3:32 pm


"Ενδιαφερόμαστε για τις δημοτικές εξελίξεις".

Στη σελίδα μας στο f/b ολοκληρώθηκε χθες η δεύτερη δημοσκόπηση με ερώτημα εάν σας ενδιαφέρουν οι δημοτικές εξελίξεις.
Η συμμετοχή υπήρξε πολύ μικρή καθώς μόλις 31 ψήφοι καταχωρήθηκαν σε μία εβδομάδα, ενδεχομένως λόγω των θερινών διακοπών. Το θέμα βέβαια είχε ευρύτερη απήχηση καθώς το είδαν 337 αναγνώστες. Τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω. 
87%ΝΑΙ
13%ΟΧΙ
Αυτή η δημοσκόπηση έληξε.
Απήχηση: 337 άτομα


Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2018 | 2:38 pm


Υπό έλεγχο τέθηκε χθες τοπική πυρκαγιά.

Υπό έλεγχο τέθηκε τοπική πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Σταματά χθες το απόγευμα. Στο σημείο έσπευσε άμεσα η πολιτική προστασία του Δήμου, μετά από κλήση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με όχημα Δ.Τ.. ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.


ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ - ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2018 | 2:20 pm


Η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στην Καινή Διαθήκη ο θάνατος ονομάζεται και κοίμησις, τα δε νεκροταφεία «κοιμητήρια». Διά τους πιστούς ο θάνατος είναι ύπνος.
Διότι όπως το βράδυ βγάζει κανείς τα ρούχα του και κοιμάται για να ξυπνήση το πρωί με ακμαίες δυνάμεις και να τα ξαναφορέση, έτσι και στο θάνατο. ο άνθρωπος αφήνει το σώμα του, για να το ξαναφέρη στην Άνάστασι των νεκρών, κατά την Δευτέραν Παρουσίαν του Χρίστου και να ζήση εις εύτυχέστερον κόσμον.

Στην γλώσσα της Χριστιανωσύνης και ο θάνατος της Παναγίας ονομάζεται Κοίμησις. Πότε όμως έκοιμήθη η Θεοτόκος; η Παράδοσις και οι γραπτές μαρτυρίες, που σωθήκανε λένε, ότι η Παναγία έζησε ένδεκα χρόνια μετά την Ανάληψι τού Κυρίου.

Τριών ετών επήγε εις τον Ναόν. Στα δεκαέξη εμνηστεύθη τον Ιωσήφ. Στα 49 ανελήφθη ο Κύριος. Και στο εξηκοστόν έκοιμήθη.

Έζησε δε πάντα Στα «Ιεροσόλυμα, εκεί που ο Θεάνθρωπος θυσιάσθηκε για τή σωτηρία της άνθρωπότητος και έθριάμβευσε με την ένδοξον Άνάστασίν του…

Η Παναγία ανέβαινε συχνά στο όρος των Ελαιών, από το όποιον άνελήφθη ο Κύριος. Εκεί με ιερή συγκίνησι προσευχόταν στον Ουράνιο Πατέρα και στον Υιόν της.

Πάντοτε έφερνε στον νουν της τις μεγάλες εκείνες ώρες τού Ιησού και δάκρυα ευγνωμοσύνης κυλούσανε από τα θεία της μάτια…

Τρεις ημέρες, προτοϋ κοιμηθή, ειδοποιήθηκε η Παρθένος από Άγγελο του Ουρανού για την κοίμησί της. Λέγεται, ότι ο Άγγελος, πού της έφερε την αγγελία της κοιμήσεως, ήτανε και πάλιν ο Γαβριήλ, ο όποιος άλλοτε της είχε φέρει το μεγάλο μήνυμα τού Ευαγγελισμού και της είχε ε’ιπή το «Χαίρε Κεχαριτωμένη…». ο Ουρανόσταλτος Άγγελος της είπε τώρα να μή ταραχθή, άλλά να δεχθή με εύφροσύνην και το νέο μήνυμα της κοιμήσεως της, διότι την προσμένει η αθάνατη ζωή πλησίον τού Υίοϋ της.

Καμμία ταραχή και καμμία λύπη δεν ταράζει τότε την καρδιά της Παρθένου. Αλλά αντιθέτως πλημμυρίζει από χαρά και επιθυμία πότε θα βρεθή κοντά στον Χριστόν.

Προτού, λοιπόν, ανακοίνωση πουθενά τίποτε για το θείο άγγελμα,, ανέβηκε για τελευταία φορά στο όρος των Έλαιών, για να κάνη την προσευχή της. Λένε, ότι στο άνηφόρισμά της τα δε νδρα την ύποδεχτήκανε με χαμηλωμένα τα κλαδιά τους και σκυμμένες τις κορυφές τους. Στο γεγονός αυτό δίδεται η έξήγησις πού λέει, ότι και η άψυχος φύσις με θεία δύναμι έδειξε σεβασμό σ την Αγνή Μητέρα, πού ανάλωσε όλη της την ζωή στο θέλημα τού Θεού.

Μετά την προσευχή της στο όρος, επέστρεψε και πάλι στα Ιεροσόλυμα, όπου άρχισε να έτοιμάζη τα απαραίτητα, διά τον ενταφιασμό της. Άναψε φώτα και λαμπάδες στο σπίτι της και κάλεσε τις γνωστές φίλες της Χριστιανές, στις όποιες άνεκοίνωσε το μήνυμα της κοιμήσεως της. Εκείνες κλάψανε για το χωρισμό.

Εκεί, ύστερα από λίγο, συναθροίσθησαν θαυματουργικά οι Απόστολοι εκ περάτων της γης, τούς άρπαξε θείο σύννεφο και τούς έφερε αιθέριους στή Γεθσημανή, στο σπίτι της Θεοτόκου. Στη θέλησι του Παντοδυνάμου Θεού τίποτε το αδύνατον!

Μαζί με τούς άλλους μαθητές και Αποστόλους τού Χριστού το σύννεφο έφερε στην Άγια Πόλι και τον Διονύσιο Αρεοπαγίτη, τον Άγιο Ιερόθεο, τον Απόστολο Τιμόθεο και άλλους θεοσόφους Τεράρχες.

Επειδή, λοιπόν, οί συγκεντρωθέντες άρχισαν να κλαίνε, μόλις μάθανε, ότι πλησιάζει η έκδημία της Θεοτόκου, Εκείνη τούς είπε:

—Ω φίλοι και μαθηταί του Ιησού και Θεού μου, μή κάνετε πένθος και λύπη την χαρά μου, αλλά ενταφιάστε το σώμα μου, όταν θα έλθη η στιγμή να κοιμηθώ.

Και σε λίγο να! Φθάνει, λέγουν, εκεί και ο φλογερός κήρυκας του Ευαγγελίου, ο Απόστολος τών Εθνών Παύλος ο όποιος με σεβασμό χαιρετάει την Παρθένο και της πλέκει το εγκώμιο.

Έπειτα, μέσα σέ μιά ατμόσφαιρα κατανυκτικής σιγής, η Θεοτόκος αποχαιρετάει όλους και παρακαλεί τον Θεό, για την ειρήνη τοϋ κόσμου.

Παίρνει κατόπιν την νεκρική στάσι στο «νεκροκρέββατο» και η θεία της πνοή, η ολόφωτη και Πάναγνη ψυχή της, πετάει προς τον Ουρανό. Ανηφορίζει στον θρόνο τού Θεοϋ, κοντά στο Υιό της.

Ύστερα άπ’ αυτό γεμάτοι από θεία και ιερή συγκίνησι οί μαθητές και Απόστολοι τοϋ Χρίστου και πλήθος Χριστιανών κηδέψανε το Άγιο Σώμα της.

Η κηδεία της ήτανε μιά πομπή κατανυκτική. Οι Απόστολοι κρατούσανε το φέρετρο, ενώ άλλοι προχωρούσανε μπροστά, ψάλλοντες ύμνους. Καί πάνω άπό τις ανθρώπινες φωνές ακουγόταν καί κυριαρχούσε μιά αόρατη Ουράνια ψαλμωδία. «Ητανε οί αρμονικές φωνές τών Αγγέλων καί τών Ασωμάτων Δυνάμεων.

Οί φθονεροί όμως άρχοντες τών Ιουδαίων, οί πάντοτε εχθροί τού Χρίστου καί της Πανα¬γίας, ώργάνωσαν μερικούς άπό το πλήθος εναντίον της νεκρικής πομπής καί τούς παρεκίνησαν να πετάξουν κάτω στή γη το Αγιο Σκήνος της Παρθένου. Συνέβη όμως τότε ένα θαυμαστό γεγονός:

Ο Κύριος δεν ήταν δυνατόν ν’ αφήση το άγιο Σώμα της Μητέρας Του, το «Θεοδόχον Σώμα» να πεταχτή από τούς ασεβείς στο δρόμο. η θεία Δίκη πρόλαβε εκείνους, πού τολμήσανε ν’ ασεβήσουν καί τούς τύφλωσε!

Ένας δε Εβραίος άπό τον άγριο εκείνο συρφετό, πού με θράσος άρπαξε το φέρετρο, είδε πιό φανερή την θεία τιμωρία. Όχι μονά¬χα τυφλώθηκε, άλλά καί τα ασεβή χέρια του κοπήκανε και μείνανε να νοιώση συντριβή ψυχής, να πιστέψη στο Χριστό και ν’ αναγνώριση την Παναγία, Μητέρα τού Κυρίου.

Ύστερα άπ’ αυτό θεραπεύτηκε. Λένε μάλιστα, πως εκείνος πήρε από το φόρεμα της Παναγίας ένα μικρό κομμάτι, με το όποιο γιατρεύτηκαν έπειτα καί όλοι όσοι τιμωρήθηκαν με τύφλωσι την ημέρα εκείνη. με το κομμάτι εκείνο τού ιματίου της τούς άγγιξε ο θεραπευθείς στα τυφλωμένα μάτια τους, και όλοι, αφού πίστεψαν, γιατρεύτηκαν.Από το http://www.diakonima.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 August 2018 | 12:44 pm


Η εγκατάλειψη της Ναυτικής Βάσης σε 105 εικόνες. Επαναδημοσίευση.

  
Σε εκτενές δημοσίευμά μας την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 αποδεικνύαμε με ένα αναλυτικό φωτογραφικό οδοιπορικό 105 εικόνων - ντοκουμέντο και ρεπορτάζ την "εγκατάλειψη όλης της Ναυτικής Βάσης".  Από τότε έως και σήμερα τίποτα δεν έγινε για την βελτίωση της κατάστασης. Ενδεχομένως λόγω των εκλογών του Μαίου 2019 η δημοτική αρχή να μας επιφυλάσσει σύντομα τις εργασίες αποκατάστασης του χώρου. Εμείς όπως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους δημότες, επιτελώντας τη δημοσιογραφική αποστολή μας επαναδημοσιεύουμε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

"Αυτοψία" σε ολόκληρο τον χώρο της Ναυτικής Βάσης, τόσο στο πάρκο όσο και στον όμορο χώρο, από τα Β.Ν.. Ο φακός αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα. Την εγκατάλειψη ολόκληρης σχεδόν της Ναυτικής Βάσης. 105 εικόνες που δημοσιεύουμε στη συνέχεια και το ρεπορτάζ απαθανατίζουν ολόκληρη την εικόνα, αδιάψευστοι μάρτυρες της κακής κατάστασης που επικρατεί.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ
Αν εξαιρεθούν η παιδική χαρά και τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής που τοποθετήθηκαν σχετικά πρόσφατα, καθώς και μια - σε γενικές γραμμές - περιποίηση, καθαρισμός από τα χόρτα των εργατών κήπου του Δήμου, επίσης και μια γενικότερη καθαριότητα από τους αντίστοιχους εργάτες καθαριότητας, η υπόλοιπη κατάσταση δεν είναι καλή.
Συγκεκριμένα, τα ξύλινα πατώματα είναι κατεστραμμένα.και χρειάζονται αποξήλωση στο σύνολό τους. Επειδή μάλιστα κάποια από αυτά είναι και επικίνδυνα, ο Δήμος - ορθότατα - τα απομόνωσε και τα απέκλεισε από την κοινή χρήση. 
Οι διάδρομοι περιπάτου και τζόκινγκ είναι επίσης σε κακή κατάσταση, οι λακκούβες είναι μεγάλες και παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα για τραυματισμούς μεγάλων αλλά και κυρίως μικρών παιδιών. Μάλιστα πρόσφατα τέως δημοτικός σύμβουλος έπεσε και έσπασε το χέρι του.
Η λίμνη ολόκληρη πρέπει να ανακατασκευαστεί.
Οι βρύσες πλην δύο της παιδικής χαράς δεν λειτουργούν και έχουν αχρηστευθεί.
Η "γέφυρα" του πάρκου είναι ιδιαίτερα φθαρμένη και χρειάζεται επισκευή.
Ορισμένα καλάθια απορριμάτων είναι πεπαλαιωμένα και χρειάζονται αντικατάσταση.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΜΟΡΟ ΧΩΡΟ
Στον όμορο χώρο ο οποίος είναι κλειστός για το κοινό, εναποτίθενται εκατοντάδες απορριματοδέκτες.
Επίσης και πολλά μηχανήματα, καθώς και σωρεία εργαλείων.
Εκατοντάδες αγωγοί έχουν ακόμα εναποτεθεί στον εν λόγω χώρο.
Επιπροσθέτως λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας, φορτηγά και μικρότερα αυτοκίνητα των υπηρεσιών του Δήμου.
Και βέβαια τρακτέρ και σωρεία βαρέων ελαστικών λεωφορείων.
Είναι σαφής η έλλειψη ενεργειών της σημερινής διοίκησης για την αποκατάσταση αλλά και την βελτίωση της κατάστασης.
Ωστόσο, "ποτέ δεν είναι αργά" και θα είναι καλοδεχούμενες οποιεσδήποτε ενέργειες της δημοτικής αρχής προς θετική κατεύθυνση.
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ 105 ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ "ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ" ΤΗΝ ΟΛΗ ΕΙΚΟΝΑ. 
     


Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2018 | 9:30 am


Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα.

Προσοχή και σήμερα οφείλουν να επιδείξουν οι συμπολίτες μας, καθώς υψηλός είναι εκ νέου ο κίνδυνος  πυρκαγιών, όπως μας ενημερώνει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Βριλησσίων.

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2018 | 9:12 am


Νέα σύγχρονα καθίσματα στο θέατρο Νταμάρι - Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Το ανακαινισμένο με νέα καθίσματα θέατρο «Νταμάρι – Αλίκη Βουγιουκλάκη» άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε το 29ο Φεστιβάλ.
Ένα σημαντικό πλέον θεσμό που διοργανώνει με επιτυχία ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός και έχει γνωρίσει την καθιέρωση και την επιτυχία μέσα από τη μεγάλη αποδοχή του κοινού. Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νέων σύγχρονων καθισμάτων, που προσφέρουν άνεση και ασφάλεια, το θέατρο-στολίδι της πόλης μας φιλοξενεί ήδη αξιόλογα και σημαντικά μουσικά σχήματα και θεατρικές παραστάσεις με καταξιωμένους δημιουργούς και καλλιτέχνες, με στόχο να ικανοποιούν ακόμη και τον πιο απαιτητικό θεατή.

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2018 | 9:08 am


Ανακοίνωση για τους πλημμυροπαθείς.

Καλούνται οι συμπολίτες μας οι οποίοι επλήγησαν από τις πλημμύρες της 28ης και 29ης Ιουλίου 2018 και έχουν υποστεί υλικές ζημιές να προσέλθουν, εντός δύο μηνών από την ημέρα των πλημμυρικών φαινομένων (28/7/2018), στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βριλησσίων, ώστε να δηλώσουν το αίτημά τους για αυτοψία, καθώς επίσης και τις ζημιές που υπέστησαν.

Παρακαλούνται να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης οικονομικής ενίσχυσης. (Για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να απευθύνονται στην Περιφέρεια Αττικής  Βορείου Τομέα / Δ/νση Ανάπτυξης, Μεσογείων 372 Αγ. Παρασκευή).

Αίτηση του ενδιαφερόμενου

Ταυτότητα – Δελτίο Ομογενών- Άδεια παραμονής για αλλοδαπούς

Δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι η πληγείσα οικεία είναι η κύρια κατοικία  των δικαιούχων ( μισθωτήριο, λογ/σμοι ΔΕΚΟ)

Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης Ε1 , Εκκαθαριστικό

Αντίγραφο Ε9, Ε2 ( για τους ιδιοκτήτες )

Πόρισμα της Πυροσβεστικής όταν το λάβουν από την αρμόδια υπηρεσία της

Άλλο τεκμηριωτικό υλικό που δηλώνει τις ζημιές ( φωτογραφίες των ζημιών)

Πληροφορίες στο 213-2050570 και στο [email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2018 | 9:03 am


Tο Πρόγραμμα του ΚΑΠΗ για τον μήνα Σεπτέμβριο.


 


Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2018 | 8:59 am


Ανακοίνωση για το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο του Δήμου.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης σας ενημερώνει ότι τα Κοινωνικά Ιατρεία και το Κοινωνικό Φαρμακείο θα παραμείνουν κλειστά από 13/8 έως 17/8.

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2018 | 8:47 am


Φάκελος «Ανακύκλωση στα Βριλήσσια».


ΜΕΡΟΣ 3ο: Μια άνευ αντικρίσματος πρωτοπορία. 

Είναι άχαρο να διερευνούμε ένα δημοτικό θέμα σαν να ήμασταν ντετέκτιβ. Αλλά όταν η πληροφόρηση αντλείται από δημοσιεύματα, εκεί καταλήγεις. Άλλωστε, το θέμα μοιάζει «λυμένο»: Οι δημότες βλέπουν τους κάδους να πληθαίνουν σε χρώματα και αριθμό, οι μαθητές πληροφορούν τους γονείς τους πως στο σχολείο τους «κάνουν» ανακύκλωση, τα δημοτικά τέλη, έστω οριακά και με ημερομηνία λήξης μειώνονται, ημερίδες γίνονται, ο Δήμος σαρώνει διακρίσεις και βραβεία και τα φυλλάδια με τα απλοϊκά συνθήματα κατακλύζουν το αντιληπτικό πεδίο.

Αλλά το θέμα δεν έχει λυθεί. Η μέριμνα για τη διαχείριση των απορριμμάτων σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό και τους τρόπους ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, (με κριτήρια ανθρωπολογικά όχι οικονομικά) και όχι με την κυρίαρχη τεχνοκρατική - αγοραία αντίληψη. Μπορούμε να συγχαρούμε τη δημοτική αρχή για την πολυεπίπεδη συνεργασία της με τον ΕΔΣΝΑ, (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος νομού Αττικής) αλλά το ερώτημα παραμένει: Ο ίδιος ο δήμος, ως μηχανισμός και κοινότητα, τι κάνει και τι σκέφτεται να κάνει για να αυξήσει τις επιδόσεις του στην ανακύκλωση;


Αποτελέσματα και συγκρίσεις

6,76% μείωση του συνολικού απορρίμματος, 22,23% μείωση του χρεούμενου απορρίμματος, 22,65% αύξηση της ανακύκλωσης (και όχι 111%) την τελευταία τριετία.

Η επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής περί «Γαλατικού χωριού» βασίζεται στη σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ του 2014 και του 2017. Όπως θα δείξουμε στη συνέχεια, η σύγκριση είναι σχετικά ανόμοια. Ανάμεσα στο 2014 και το 2017 μεσολάβησαν πολλά. Η ανακύκλωση εμπλουτίστηκε σε ρεύματα συλλογής και μεθόδους ανάκτησης. Συστάθηκαν νέοι φορείς, έγιναν νέες συμβάσεις. Με κύριο αποτέλεσμα, κάτι που μέχρι το 2017 αντιμετωπίζονταν ως απόρριμμα και κατέληγε στη χωματερή, το 2017 να μην θεωρείται απόρριμμα και να καταλήγει στα ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών).

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώθηκε θεσμικά με την εφαρμογή της Κοινής υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 2527/09) που ορίζει ότι ««για τον υπολογισμό του όγκου των απορριμμάτων του έτους 2017 που χρεώνει ο ΕΣΔΝΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΕΩΣΗ για τα αμιγή πράσινα, τα οργανικά προδιαλεγμένα, την πιλοτική ανακύκλωση και τα απόβλητα λαϊκών αγορών».

Έτσι, «κάτι» για το οποίο ο δήμος παλαιότερα χρεώνονταν, σήμερα δεν χρεώνεται. Αυτό το «κάτι», η μεταβολή δηλαδή του περιεχομένου της έννοιας «ανακυκλώσιμο», είναι η βασική εξήγηση της βελτίωσης των δεικτών στα Βριλήσσια. Παράδειγμα: Τα «πράσινα» του 2014, (ανακατεμένα με μπάζα), θεωρούνταν απόρριμμα και χρεώνονταν. Τα (πολύ καλύτερα) «πράσινα» του 2017 εντάσσονται στην κατηγορία «μη χρεούμενα» και δεν χρεώνονται. Αυτή η αλλαγή μειώνει το συνολικό απόρριμμα και αυξάνει το ποσοστό ανακύκλωσης. Στην πράξη όμως αυτό που κυρίως άλλαξε, είναι το δρομολόγιο των απορριμματοφόρων, που αντί να κατευθύνονται στη χωματερή, πηγαίνουν στο Κέντρο Διαλογής του ΕΔΣΝΑ.

Γι’ αυτό και η διοίκηση στις ανακοινώσεις της παραβλέπει τη μεταβολή της ποσότητας του απορρίμματος που παράχθηκε μεταξύ 2014 και 2017 και επικεντρώνει στην μεταβολή της ποσότητας του απορρίμματος που χρεώθηκε. Έτσι, το 2014 έχουμε 14.769 τόνους συνολικό απόρριμμα έναντι 13.770 τόνων το 2017. Δηλαδή, η μεταβολή του συνολικού απορρίμματος είναι 6,76%. Αλλά το 2014 έχουμε 13.970 τόνους χρεούμενο υπόλειμμα, (αυτό για το οποίο πληρώνουμε), έναντι 10.865 τόνων το 2017. Άρα το ποσοστό μείωσης του χρεούμενου απορρίμματος είναι 22,23%. Αυτονόητα η δημοτική αρχή αναδεικνύει το δεύτερο ποσοστό που έχει μεγεθυνθεί από τη συνολική μείωση των απορριμμάτων, η οποία όμως δεν οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ανακύκλωση:

"Κορωνίδα των προσπαθειών μας αποτελεί η πρόοδος εφαρμογής του Στρατηγικού Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων στην πόλη μας, η οποία οδήγησε σε χωριστή συλλογή στην πηγή περί του 30% του όγκου των απορριμμάτων του Δήμου Βριλησσίων και αντίστοιχη μείωση ταφής στον ΧΥΤΑ Φυλής (από 14.000tn σε 10.800tn)". Αλέξης Μαυραγάνης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων.


Παίζοντας με τις ποσότητες

Ας επικεντρώσουμε στον όρο «πιλοτική ανακύκλωση» που αναφέρεται στην ΚΥΑ που προαναφέραμε: «για τον υπολογισμό του όγκου των απορριμμάτων του έτους 2017 που χρεώνει ο ΕΣΔΝΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΕΩΣΗ για τα αμιγή πράσινα, τα οργανικά προδιαλεγμένα, την πιλοτική ανακύκλωση και τα απόβλητα λαϊκών αγορών».

Μέχρι και το 2016 ο δήμος έστελνε στο ΚΔΑΥ Κορωπίου (ΕΕΑΑ) τους μπλε κάδους. Ένα μέρος τους μπορούσε να ανακτηθεί, (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ), και ένα άλλο απορρίπτονταν ως απόρριμμα. Από το 2016 και κυρίως το 2017, αρχίζει η συνεργασία του δήμου με τον ΕΣΔΝΑ και οι μπλε κάδοι (1819 τόνοι) στέλνονται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) της Φυλής. Αλλά σύμφωνα με την ΚΥΑ που προαναφέραμε, αυτή η ποσότητα των 1819 τόνων ορίζεται ως «πιλοτική ανακύκλωση» και παύει να χρεώνεται! Από τους 1819 τόνους σύμμεικτων δεν επιστρέφει κανένα υπόλειμμα. Γιατί στην μονάδα του ΕΣΔΝΑ το παραγόμενο υπόλειμμα χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη RDF (Refuse Derived Fuel) για την τσιμεντοβιομηχανία. Γι’ αυτό τελικά είναι ΣΑΝ να μην υπάρχει υπόλειμμα.

(Ας σημειώσουμε πάντως εδώ, ότι η ενεργειακή αξιοποίηση (καύση) δεν θεωρείται ανακύκλωση, είναι «ανάληψη» δηλαδή μια ποιοτικά κατώτερη και τελευταία σε αξία, βαθμίδα εναλλακτικής διαχείρισης πριν από την ταφή).

Αλλά ενώ αυτά συμβαίνουν τις καθημερινές του 2017, τα Σαββατοκύριακα της ίδιας χρονιάς που ο ΕΣΔΝΑ δεν λειτουργεί, μια μικρή ποσότητα 93 τόνων εξακολουθεί να παραδίδεται από τον δήμο στο ΚΔΑΥ Κορωπίου που είναι ανοικτό. Όμως το ΚΔΑΥ Κορωπίου (ανήκει στην ΕΕΑΑ) δεν κάνει «πιλοτική ανακύκλωση», δεν αναγνωρίζει τη μη χρέωση, και επειδή από τους 93 τόνους των μπλε κάδων αξιοποιήσιμοι είναι μόνον οι 44, τους υπόλοιπους 49 τους χρεώνει στο δήμο ως απόρριμμα.

Εδώ λοιπόν, έχουμε δυο διαφορετικούς τρόπους εκτίμησης των ανακυκλώσιμων, από το ίδιο ακριβώς αρχικό υλικό, από τα δυο Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών που χρησιμοποιεί ο δήμος, μέσα στην ίδια χρονιά. Έτσι, στην μεν πρώτη περίπτωση, (Κορωπί), το ανακυκλώσιμο που ανακτάται είναι περίπου το 50% της αρχικής ποσότητας*, στη δε δεύτερη, (ΕΜΑ – ΕΔΣΝΑ) ανακυκλώσιμο είναι το 100% της αρχικής ποσότητας, αφού το υπόλειμμα χρησιμοποιείται για την παραγωγή καύσιμου RDF.

Παίζοντας με τα ποσοστά

Στα Βριλήσσια, έχουμε: «Αύξηση κατά 35.7% το 2016 και κατά 75.4% το έτος 2017 (111%)». Αλέξης Μαυραγάνης, σχετικά με την ανακύκλωση, στη 2η Διεθνή Έκθεση Verde – Tec.

Ελπίζοντας ότι διαβάζουμε τα ίδια στοιχεία, υποθέτουμε ότι ο κ. Μαυραγάνης υπολογίζει περίπου ως εξής: Ανακύκλωση 2015: 944 τόνοι. Ανακύκλωση 2017: 1880 τόνοι. Διαφορά: 936 τόνοι. Ποσοστό αύξησης: 99,15%. Που βρίσκεται το κλειδί σ’ αυτόν τον υπολογισμό; Μα πάλι στους 1819 τόνους απορριμμάτων του 2017 που βάσει της ΚΥΑ που προαναφέραμε, κατηγοριοποιούνται ως «πιλοτική ανακύκλωση» και δεν χρεώνονται. Εάν δηλαδή και το 2017, (όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια), ο δήμος Βριλησσίων έστελνε το σύνολο των μπλε κάδων στο ΚΔΑΥ Κορωπίου, τότε από τους 1819 τόνους της «πιλοτικής ανακύκλωσης» μόνον οι μισοί*, δηλαδή περίπου οι 900 τόνοι, θα είχαν προσμετρηθεί στα ανακυκλώσιμα. Αυτό θα άλλαζε την εικόνα: Και το 2017 δεν θα είχαμε 1880 τόνους ανακυκλώσιμα, αλλά 1880-900= 980 τόνους. Και σε σύγκριση με το 2014, όπου τα ανακυκλώσιμα ήταν 799 τόνοι, η διαφορά και άρα η αύξηση της ανακύκλωσης από το 2014 θα ήταν 980 – 799 = 181 τόνοι, δηλαδή θα είχαμε αύξηση της ανακύκλωσης κατά 22,65%. (Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το ποσοστό «ταιριάζει» με το 22,23% της μείωσης του χρεούμενου απορρίμματος που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο). Βέβαια ο κ. Μαυραγάνης «νομίμως» αγνοεί τους 1880 τόνους, αφού το υπόλειμμά τους δεν καταλήγει στον ΧΥΤΑ αλλά οδηγείται σε καύση. Αλλά έχει μια σημασία να κατανοούμε ότι τα ποσοστά που δημοσιοποιεί η διοίκηση, μεταβάλλονται κυρίως από το αν οι μπλε κάδοι οδηγούνται στο ΕΜΑ Φυλής ή στο ΚΔΑΥ Κορωπίου.

Παρεμπιπτόντως, από όλη αυτήν την ιστορία, μένει εκτός συζήτησης το λειτουργικό κόστος της Υπηρεσίας Καθαριότητας, το οποίο επί χρόνια παραμένει αμετάβλητο. (1.641.000€). Κι΄ όμως, στο γενικό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, η εισφορά που πληρώνουμε προς τον ΕΔΣΝΑ, ακόμη και το 2017, στην καλύτερη χρονιά της ανακύκλωσης, ήταν 531.869€, δηλ. το ένα τρίτο του συνολικού κόστους της υπηρεσίας. Πράγμα που σημαίνει ότι και από εκεί θα μπορούσαν να προκύψουν εξοικονομήσεις, π.χ. μειώνοντας περιττά δρομολόγια ή δίνοντας βάρος στην πληρότητα των οχημάτων ή εξασφαλίζοντας έσοδα υπέρ του δήμου από τα ανακυκλώσιμα. Αλλά αυτά δεν φέρνουν βραβεία.


Άξονες μιας εναλλακτικής πρότασης

Το νήμα που συνδέει τις προσπάθειες της «Δράσης» από το 2006 μέχρι σήμερα, είναι να αποτελέσει (και) η ανακύκλωση έναν μηχανισμό κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Να συμβάλουν οι πολίτες, όχι με ατομικά ανταλλάγματα και πλατφόρμες ανταμοιβής, ούτε με ισχνές μειώσεις δημοτικών τελών, αλλά με τη συνειδητή συμμετοχή τους. Είναι δηλ. ζήτημα ανάληψης ευθύνης, (χωρίς αυτήν, η συζήτηση δεν έχει νόημα) και έμπρακτης αναγνώρισης όλων των προσπαθειών.

Από τη φύση του εξάλλου, το ζήτημα υποχρεώνει σε αλλαγή του τρόπου οργάνωσης των Υπηρεσιών Καθαριότητας και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας. Αυτά είναι που απουσιάζουν. Οι ανακοινώσεις που επισυνάπτονται στους λογαριασμούς του νερού και η εμπλοκή των σχολείων είναι καλές προσπάθειες αλλά από μόνες τους δεν είναι αποτελεσματικές. Περισσότερο ανταποκρίνονται στη λογική του «κάτι κάνουμε». Χρειάζεται ένας κοπιώδης σχεδιασμός, συνεργασίες και συνεχείς - στοχοποιημένες κινητοποιήσεις για να υπάρξει αποτέλεσμα. Με διερεύνηση και μετά επιλογή, σε ποιους τομείς συμφέρει η συνεργασία με την Περιφέρεια και τι μπορείς να αναπτύξεις τοπικά. Εδώ είναι η διαφορά ανάμεσα στο ασχολούμαι σοβαρά και στο καταλήγω σε συνεργασίες επειδή αυτές με βοηθούν να διαφημίζω και να μεγιστοποιήσω το παραγόμενο έργο.

Υπάρχουν μέτρα για να διευκολυνθεί μια πολιτική που θα προϋποθέτει καταγραφή και διερεύνηση προβλημάτων με βάση την εμπειρία και τις ιδιαιτερότητες. Που θα θέτει στόχους ανά συνοικία, ανταποδίδοντας στους κατοίκους της (όχι ατομικά) μια πρόσθετη υποδομή, κάτι που θα έχει δημοκρατικά αποφασιστεί. Που ο δήμος θα υλοποιεί από την εξοικονόμηση της ανακύκλωσης που θα έχει πετύχει η συγκεκριμένη συνοικία.

Αν δεν υιοθετηθεί μια τέτοια τοπική οπτική, (παντού, όχι μόνο στην ανακύκλωση), εάν δηλαδή δεν γίνει μια σοβαρή προσπάθεια, όχι για να παίρνουμε βραβεία, τότε η ανακύκλωση θα εκφυλιστεί σε μια επιπλέον αφορμή για να λειτουργεί ο δήμος ως κόμβος «συνεργατών» που θα προωθούν τους δικούς τους σχεδιασμούς μεταφέροντας το κόστος στους δημοτικούς προϋπολογισμούς.


Το πολιτικό ζήτημα

Η Δημοτική Αρχή των Βριλησσίων έχει ταυτίσει την πολιτική της με αυτήν της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ. Είδαμε προηγουμένως, ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ως προϊόν επιλογής και κρίσης και κατά τομείς, όχι όμως επειδή δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε.

Όταν την άνοιξη του 2015 η διοίκηση συνέτασσε το Στρατηγικό Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων των Βριλησσίων, γνώριζε ήδη πως επρόκειτο για ευχολόγιο και ακολούθησε κατά πόδας την Περιφερειακή Αρχή. Η τελευταία, κρατώντας την παλιά ρητορική για να χαϊδεύει τα αυτιά των ακτιβιστών, στην πράξη επέστρεφε στην καθ’ όλα αδιέξοδη αλλ’ ωστόσο «πραγματιστική» λεωφόρο της συγκεντρωτικής διαχείρισης. Για την Περιφέρεια, όπως και για τους προκατόχους της, ισχύει εξίσου το αμερικάνικο Think Big, «να σκέπτεσαι σε μεγάλα οικονομικά μεγέθη». Όλες οι εταιρείες στον τομέα των απορριμμάτων προωθούν τις κεντρικές λύσεις ως πιο συμφέρουσες (για τις ίδιες) και φροντίζουν να υποβαθμίζεται κάθε αποκεντρωμένη πρωτοβουλία. Έννοιες όπως τοπική ανάπτυξη ή ακόμη περισσότερο ο οικονομικός τοπικισμός, αποφεύγονται με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο.

Όμως η μεταφορά των ανακυκλώσιμων από τους Δήμους προς την Περιφέρεια, καθιστά τη διαδικασία απόμακρη, αδιαφανή και τελικά αδιάφορη για τους δημότες. Όπως κάθε τι που γίνεται κάπου «μακριά». Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν η Περιφέρεια, αντί να επιδιώκει την ευθυγράμμιση όλων των Δήμων πάνω σε συγκεντρωτικά συστήματα διαχείρισης, προσπαθούσε τουλάχιστον να καταστήσει πιο ορθολογικό το εξ αρχής προβληματικό (ως προς τη σύλληψη, το κόστος και τη λειτουργία του), ΕΜΑΚ ή το σύστημα των ΚΔΑΥ. (σημ. Το ετήσιο διαχειριστικό κόστος του ΕΔΣΝΑ το 2016 ήταν 38.849.691€). Η τοπική διαχείριση, με την πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια λόγω εγγύτητας, θα άνοιγε νέες προοπτικές στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Δημοτική Αρχή των Βριλησσίων εγκατέλειψε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης, ως μη όφειλε, κατασπαταλά το κεφάλαιο της ανταπόκρισης των δημοτών με το να «μας κάνει» κομποστοποίηση και ανακύκλωση εκτός Δήμου, ως μη όφειλε, επιλογή που την υποχρεώνει να διατηρεί στο ακέραιο τα ανελαστικά έξοδα του δήμου /κουβαλητή της Περιφέρειας, ως μη όφειλε.


Μια άνευ αντικρίσματος πρωτοπορία

Ο Δήμος Βριλησσίων λόγω του μικρού μεγέθους του και της νοικοκυρεμένης υπηρεσίας συλλογής και αποκομιδής, εύκολα, με μικρή υποστήριξη από την Περιφέρεια, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε Δήμο υποτιθέμενα πρωτοποριακό, υποδειγματικό για τους υπόλοιπους 65 της Αττικής. Αυτό ακριβώς συνέβη. Αλλά η σκανδαλώδης αλήθεια σχετικά με αυτή την κατασκευασμένη πρωτοπορία, είναι πως κι αν ακόμη όλοι οι Δήμοι της Αττικής φθάσουν τις πολυβραβευμένες επιδόσεις των Βριλησσίων, πάλι η Αττική θα έχει συνολικά μεγάλο και πολυμέτωπο πρόβλημα.

Οι 10.865 τόνοι χρεώσιμων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) των Βριλησσίων του 2017, (έστω και με μικρότερη περιεκτικότητα σε οργανικά και ανακυκλώσιμα), αφαιρώντας τους επιπλέον και ένα ανακτώμενο 20% από όσα εξ αυτών απολήγουν στο ΕΜΑΚ, ας πούμε τελικά οι 9.000 τόνοι χρεώσιμων ΑΣΑ, θα συνεχίσουν να θάβονται. Του χρόνου, ας υποθέσουμε πως θα είναι 8000 οι τόνοι που αναγκαστικά θα οδηγηθούν πάλι σε ταφή ή καύση μέσω της Περιφέρειας. (Άλλη λύση δεν προβλέπεται). Και έτσι, η Φυλή θα φρακάρει, αν όχι έως τα τέλη 2019 όπως υπολογίζουν στην Περιφέρεια, ας πούμε τέλη 2020, ακόμη κι αν άπαντες οι Δήμοι θα έχουν προφτάσει τον Δήμο Βριλησσίων στην αδιέξοδη πρωτοπορία του.

Αυτά η Περιφέρεια Αττικής τα γνωρίζει. Για την ώρα μας συγχαίρει που ακολουθούμε τις υποδείξεις της, αλλά στο τέλος θα μας ενοχοποιήσει γιατί δεν κάναμε τοπική διαχείριση. Ο εκλεκτός φίλος του Δήμου κ. Βρούστης, περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, ο οποίος όπου βρεθεί και όπου σταθεί επαινεί τον Δήμο Βριλησσίων, το υπονοεί σαφέστατα καλώντας τους Δήμους «να προχωρήσουν στην ανακύκλωση και ανάκτηση των οργανικών προκειμένου να μην έχουν κανένα πρόβλημα». Να προχωρήσουν δηλαδή, όχι απλά στη διαλογή στην πηγή, για την οποία τώρα μας βραβεύει:

«Τα προβλήματα που εμφανίζονται στη διάθεση των απορριμμάτων της Αττικής δεν είναι παροδικά. Ο XYTA Φυλής δεν αντέχει, οι δήμοι πρέπει να βρουν λύση για τα απορρίμματά τους, αλλιώς θα τα αφήσουμε στις γειτονιές τους και ας κάνουν ό,τι θέλουν… …Επειδή στο εξής τέτοια φαινόμενα (σ.σ. σαν το πρόβλημα που είχε οδηγήσει στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ) θα υπάρχουν συχνά, καλό θα ήταν οι δήμοι να προχωρήσουν στην ανακύκλωση και ανάκτηση των οργανικών προκειμένου να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Διαφορετικά τα ΑΣΑ (Αστικά Στερεά Απόβλητα) θα τα αφήνουν στις γειτονιές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». («Η Περιφέρεια καλεί τους δήμους να βρουν λύση για τα απορρίμματα», Τάνια Γεωργιοπούλου, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21.06.2018).

Αυτά, μια διοίκηση, που θα προσέγγιζε το θέμα σε βάθος, θα έπρεπε να τα έχει αντιληφθεί και να έχει προνοήσει, αντί να επαναπαύεται στα βραβεία της. Θα έπρεπε να έχει ρωτήσει τον κ. Βρούστη, γιατί τόσο καιρό η Περιφέρεια δεν φρόντισε να αποφορτίσει την περιβαλλοντική νομοθεσία για να διευκολυνθεί η τοπική διαχείριση -που τόσο ένθερμα συστήνει- για την εγκατάσταση και λειτουργία εντός των δήμων μικρών μονάδων κομποστοποίησης ή ανακύκλωσης, επιπέδου δήμου ή γειτονιάς;

Θα έπρεπε επίσης, με δικό της κόπο και ευθύνη, να μας έχει αποδείξει, πως η διαχείριση που κάνει για χάρη μας «περιφερειακά», είναι καλύτερη από τη δυνατή και αναγκαία «τοπική». Ώστε οι κάτοικοι να μην παραμένουμε σε μια παρατεταμένη κατάσταση παραπληροφόρησης που σύντομα θα οδηγήσει αναπότρεπτα σε απεχθείς -όχι και τόσο δημοκρατικές- έκτακτες καταστάσεις με τις ανάλογες «λύσεις» τους.

Η διοίκηση των Βριλησσίων θα όφειλε τέλος, να έχει «ξεσκονίσει» το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) στη Φυλή, (το οποίο η κ. Δούρου είχε δεσμευτεί ότι θα κλείσει), και κυρίως να έχει διερευνήσει όσα εκτρωματικά γίνονται στον Δήμο Φυλής. Η υποβάθμιση των συνθηκών ζωής στο Δήμο Φυλής δεν είναι παρά η άλλη όψη των ειδυλλιακών Βριλησσίων και, είτε μας ενοχλεί είτε όχι, είναι το μέγα σκάνδαλο ΚΑΙ της Περιφέρειας ΚΑΙ των 66 Δήμων ΚΑΙ, μέσω αυτών, των δημοτών και κατοίκων τους.


Τίποτε από τα παραπάνω δεν έκανε. Απλά πανηγυρίζει.
Για την Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ
Ανδρέας Βαρώτσος, Κωνσταντίνα Κουντουριώτη, Λάμπης Λαζάνης, Γιάννης Τσούτσιας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΔΣΝΑ: Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος νομού Αττικής
ΚΔΑΥ: Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών
ΦΟΔΣΑ: Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
Α.Σ.Α.: ΑΣΤΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
ΧΥΤΑ: Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων
ΕΜΑΚ: Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης
ΕΜΑ: Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης
ΕΕΑΑ: Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης
ΚΥΑ: Κοινή Υπουργική Απόφαση

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Το 2014 ήταν χρονιά που χρησιμοποιήθηκε από τους δήμους ως η βάση για τη σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων. Αυτήν χρησιμοποιεί και η δημοτική αρχή ως βάση σύγκρισης με τους προκατόχους της. Τότε λοιπόν εναποτέθηκαν σε ΧΥΤΑ και ΕΜΑΚ 13.249 τόνοι απορριμμάτων, ενώ επιπλέον 1520 τόνοι σύμμεικτων (μπλε κάδοι) οδηγήθηκαν στο ΚΔΑΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ, (ΕΕΑΑ), από όπου ανακτήθηκαν οι 799, ενώ το υπόλειμμα των 721 τόνων κατέληξε στον ΧΥΤΑ. Το 2014 είχαμε συνεπώς, ανακύκλωση 799 τόνοι σε σύνολο απορριμμάτων 14.769 tn, (13249+1520= 14.769), οπότε ο δήμος χρεώθηκε για 13.970 τόνους (14769-799= 13970 τόνοι), προς 49,10 €/ tn = 685.943€.

Το 2017 αντίστοιχα, ο δήμος Βριλησσίων έστειλε 4626 τόνους απορριμμάτων (πράσινοι κάδοι - ΧΥΤΑ Φυλής) και άλλους 6.190 τόνους στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης των δήμων-μελών του ΕΔΣΝΑ, (πράσινοι κάδοι), 537 τόνους από κλαδέματα, 374 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά, (κυρίως από το πρόγραμμα συλλογής από super market και μανάβικα – καφέ κάδοι), 114 τόνους υπόλειμμα από τις λαϊκές αγορές, 1819 τόνους στο πρόγραμμα «πιλοτική ανακύκλωση» (ΕΜΑ - μπλε κάδοι) και 17 τόνους από το πρόγραμμα χαρτιού (κίτρινοι κάδοι). Επιπλέον, τα Σαββατοκύριακα που ο ΕΔΣΝΑ είναι κλειστός, ο δήμος έστειλε 93 τόνους στο ΚΔΑΥ Κορωπίου (ΕΕΑΑ), από τους οποίους οι 44 ανακτήθηκαν και οι υπόλοιποι 49 τόνοι απορρίφθηκαν και οδηγήθηκαν για ταφή. Επομένως τα συνολικά απορρίμματα του 2017 ήταν 13.770 τόνοι, από τους οποίους τα ανακυκλώσιμα ήταν 1880 τόνοι, (1819+44+17), ενώ βλέπουμε να εμφανίζεται μια νέα κατηγορία, τα «μη χρεούμενα εκτός ανακυκλώσιμων», (537 κλαδέματα + 374 οργανικά + 114 λαϊκή), που αθροίζεται σε 1025 τόνους που σε αντίθεση με το 2014, δεν χρεώνονται. Κατά συνέπεια, το 2017 η χρέωση του δήμου προς τον ΕΔΣΝΑ ήταν 10.865 τόνοι Χ 48,95 €/tn = 531.863€. (13770-1880-1025= 10865 τόνοι).

*Περίπου 50% ποσοστό ανάκτησης των σύμμεικτων δείχνουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία: Το 2014 στείλαμε στο ΚΔΑΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ 1520 tn. Από αυτούς ανακτήθηκαν 799, ποσοστό ανάκτησης 52,56%. Το 2015 στείλαμε 1731 tn, ποσοστό ανάκτησης 54,34%. Το 2016 1064 tn, ποσοστό ανάκτησης 49,15%. Το 2017 στείλαμε 93 tn, ποσοστό ανάκτησης 47,31%.

2014 ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΑΠΟΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΧΥΤΑ, ΣΜΑΚ και ΕΜΑΚ: 13.249 tn
ΠΡΟΣ ΚΔΑΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ: 1520 tn (μπλε κάδοι)
ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ ΚΔΑΥ 721 tn (απορριπτόμενο)
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 799 tn (1520-721=799)
ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: 14.770 tn (13.249+721=14770)
ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΣ ΧΡΕΩΣΗ ΕΣΔΝΑ ΕΚΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ 13.970 tn
ΧΡΕΩΣΗ ΔΗΜΟΥ: 13.970 tn Χ 49,1 €/ tn = 685.942€

2015 ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΑΠΟΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΧΥΤΑ: 12.594 tn
ΠΡΟΣ ΚΔΑΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ: 1731 tn
ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ ΚΔΑΥ 787 tn.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 944 tn
ΠΡΟΣ ΕΜΑΚ ΠΡΑΣΙΝΑ: 62 tn
ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: 14.386 tn
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ 13.442 tn
ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΣ ΧΡΕΩΣΗ ΕΣΔΝΑ 13.380 tn

2016 ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΑΠΟΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΧΥΤΑ: 8.104 tn
ΠΡΟΣ ΕΜΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ: 3.778 tn (ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ)
ΠΡΟΣ ΕΜΑΚ ΠΡΑΣΙΝΑ: 528 tn (ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ)
ΠΡΟΣ ΕΜΑΚ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE: 75 tn
ΠΡΟΣ ΕΜΑΚ ΑΠΟ ΛΑΪΚΕΣ: 100 tn
ΠΡΟΣ ΕΜΑΚ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: 726 tn (ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ)
ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ ΕΜΑΚ: 0 tn
ΠΡΟΣ ΚΔΑΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ: 1064 tn (ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ ΕΕΑΑ)
ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ ΚΔΑΥ ΠΡΟΣ ΧΥΤΑ: 541 tn (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 523 tn)
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 1249 tn (726+523)
ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: 14.375 tn
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ 13.125 tn
ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΣ ΧΡΕΩΣΗ ΕΣΔΝΑ: 12.423 tn
ΧΡΕΩΣΗ ΔΗΜΟΥ: 12.423 tn Χ 43,77 €/ tn = 543.757€

2017 ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΑΠΟΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΧΥΤΑ: 4.626 tn (ΤΑΦΗ)
ΠΡΟΣ ΕΜΑΚ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ: 6.190 tn (ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ)
ΠΡΟΣ ΕΜΑΚ ΠΡΑΣΙΝΑ: 537 tn (ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ)
ΠΡΟΣ ΕΜΑΚ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΑ: 374 tn (ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ)
ΠΡΟΣ ΕΜΑΚ ΑΠΟ ΛΑΪΚΕΣ: 114 tn
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΑΡΤΙΟΥ: 17 tn (ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ)
ΠΡΟΣ ΕΜΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: 1819 tn
ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ ΕΜΑ: 0 tn
ΠΡΟΣ ΚΔΑΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ: 93 tn
ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ ΚΔΑΥ ΠΡΟΣ ΧΥΤΑ: 49 tn (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΟΡΩΠΙΟΥ 93-49=44 tn)
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: 13.770 tn
(4626+6190+537+374+1819+114+17+93=13.770)
ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 1880 tn (1819+44+17)= 1880 tn
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ (13770-1880=) 11.890 tn
ΣΥΝΟΛΟ ΜΗ ΧΡΕΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ: 1025 tn (537 ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ + 374 ΟΡΓΑΝΙΚΑ + 114 ΛΑΙΚΕΣ= 1025 tn)
ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΣ ΧΡΕΩΣΗ ΕΣΔΝΑ: 10.865tn (Οι 4626 τόνοι προς ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ + οι 6190 τόνοι προς ΕΜΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ + οι 49 τόνοι απορριπτόμενα από το ΚΔΑΥ Κορωπίου = 10865 ή (13770-1880-1025= 10865)


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΡΕΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
2014: 13970tn ΧΡΕΩΣΗ ΔΗΜΟΥ: 13.970 Χ 49,10 = 685.942€
2015: 13380tn ΧΡΕΩΣΗ ΔΗΜΟΥ: 13.380 Χ 45,20 = 604.790€
2016: 12423tn ΧΡΕΩΣΗ ΔΗΜΟΥ: 12.423 Χ 43,77 = 543.757€
2017: 10865tn ΧΡΕΩΣΗ ΔΗΜΟΥ: 10.865 Χ 48,95 = 531.869€

Πηγές: http://alexismavraganis.blogspot.com/
«Κορωνίδα των προσπαθειών μας αποτελεί η πρόοδος εφαρμογής του Στρατηγικού Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων στην πόλη μας, η οποία οδήγησε σε χωριστή συλλογή στην πηγή περί του 30% του όγκου των απορριμμάτων του Δήμου Βριλησσίων και αντίστοιχη μείωση ταφής στον ΧΥΤΑ Φυλής (από 14.000 tn σε 10.800 tn) … Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί και ένα επιπλέον σχεδόν 20% επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου Βριλησσίων που γίνεται στο διαδημοτικό Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ τότε προσεγγίζουμε το 50% ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των δημοτικών μας στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) - ποσότητα που σε όγκο (m3) μεταφράζεται σε άνω του 60% από την ταφή, εξέλιξη που ισοδυναμεί με κατ' ουσίαν επίτευξη του εθνικού στόχου (ΕΣΔΑ) για το 2020 ΑΠΟ ΤΩΡΑ...» Αλέξης Μαυραγάνης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων.

(Εδώ ο κ. Μαυραγάνης προσθέτει στο 30% της αύξησης της ανακύκλωσης, (που είδαμε ότι είναι 22,65%), ένα άλλο 20% που πολύ «χοντρικά» είναι οι 1819 τόνοι της «πιλοτικής ανακύκλωσης». (1819 τόνοι σε σύνολο 10.800 τόνων) 

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2018 | 8:41 am


Τι έγινε με το φρεάτιο που υπερχείλιζε σε Καλιανίου και Πασχαλίδη;Τελικά τι έγινε με το σοβαρό πρόβλημα του φρεατίου που υπερχειλίζει ακάθαρτα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις οδούς Καλιανίου, Πασχαλίδη, Ρούμελης και Αργυροκάστρου. Αν και στα Β.Ν. δημοσιεύσαμε το θέμα την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 η δημοτική αρχή δεν έδωσε καμία απάντηση για την έκβαση του προβλήματος μέχρι σήμερα. Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμά μας: Μεγάλο πρόβλημα στις οδούς Καλιανίου και Πασχαλίδη.
Στη συμβολή των οδών Καλιανίου και Πασχαλίδη, τις τελευταίες 15 ημέρες, καθημερινά περί τις 06.15 το πρωί, υπερχειλίζει το φρεάτιο ακαθάρτων, με αποτέλεσμα να διαχέονται λήμματα στις παρακείμενες οδούς, τα οποία μέσω της οδού Ρούμελης φτάνουν έως την οδό Κισσάβου. Η κατάσταση και η δυσωδία που εκπέμπουν τα υπερχειλίζοντα λήμματα είναι αφόρητη. Οι κάτοικοι ενημέρωσαν άμεσα την δημοτική αρχή δηλαδή τον Δήμαρχο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τις υπεύθυνες υπηρεσίες του Δήμου. Πραγματοποιήθηκαν ορισμένες παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα όπως πλύσεις, απόφραξη, καθαρισμός, πλην όμως το πρόβλημα δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε οριστικά. Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Παναγιώτη Φυκίρη θα κληθεί πλέον η ΕΥΔΑΠ να το διαχειριστεί. Ενδέχεται να έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ρίζες μέσα στο φρεάτιο.Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2018 | 8:31 am


Καμία εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά τις επόμενες ημέρες.

O Δήμος Βριλησσίων ενημερώνει τους δημότες για τα παρακάτω:
Στο διάστημα της αντιπυρικής και περιόδου κι ιδιαίτερα σε ημέρες ισχυρών ανέμων και αυξημένης επιφυλακής όπως αυτές που διανύουμε, απαγορεύονται ρητά:

η καύση ξερών χόρτων και κλαδιών κατά, η λειτουργία υπαίθριων  ψησταριών (μπάρμπεκιου) σε χώρους πρασίνου, οι υπαίθριες οικοδομικές, αγροτικές και άλλες οικιακές και μη εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (μελισσοκομικές εργασίες, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες), η ρίψη αναμμένων τσιγάρων σε εν γένει υπαίθριους χώρους, η απόρριψη άχρηστων αντικειμένων σε δάση και ρεματιές (δάσος Θεόκλητου και ρεματιές Βριλησσού και Πεντέλης – Χαλανδρίου), καθώς και οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια.

Τις ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς απαιτείται συμμόρφωση με τις σχετικές υποδείξεις πρόληψης και πυροπροστασίας των αρχών και σεβασμός στα (ενδεχόμενα) μέτρα απαγόρευσης πρόσβασης σε οδούς και σημεία που κρίνεται αναγκαίος ο περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων και πολιτών.

Υπενθυμίζουμε ότι: από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας πλέον των 70 οικοπέδων  αποψιλώθηκαν και καθαρίστηκαν στα πλαίσια προληπτικών παρεμβάσεων πυρασφάλειας, με βάση τον δημοτικό σχεδιασμό πυροπροστασίας, κατά την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ενώ σχετικές έκτακτες παρεμβάσεις συνεχίζονται σε σημεία που κρίνεται αναγκαίο.

Η αρμόδια διεύθυνση συνέταξε έγκαιρα και φρόντισε για την αποστολή πλέον των 300 επιστολών καθαρισμού οικοπέδων, στον προβλεπόμενο χρόνο. Η δημοτική αρχή ευχαριστεί τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών οικοπέδων που ανταποκρίθηκαν εγκαίρως στις σχετικές επιστολές που τους εστάλησαν ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο κ. Μαυραγάνη. Στις περιπτώσεις εκτεταμένων υπηρεσιακών παρεμβάσεων υπήρξε η αναλογούσα χρέωση και πληρωμή μετά την υλοποίηση των καθαρισμών από τους ιδιοκτήτες που αδυνατούσαν να τις πραγματοποιήσουν με δικές τους ενέργειες.

Παρακαλούνται οι δημότες και κάτοικοι των Βριλησσίων να απορρίπτουν προσεκτικά και καταλλήλως τα κλαδέματα (σε δέματα) και απορρίμματά τους (εντός κάδου και διαχωρισμένα), καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και  με αυξημένη υπευθυνότητα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες της αντιπυρικής περιόδου.
Τέλος, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε και αντιληφθούμε εστίας φωτιάς καλούμε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο Πυρόσβεσης στο 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο. Αναλυτικές οδηγίες παρέχονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην επίσημη ιστοσελίδα της (www.civilprotection.gr).

‘Διατηρούμε υπεύθυνη στάση ως Δήμος και Δημότες. Συμβάλλουμε στην Πρόληψη και Συμμετέχουμε στις εθελοντικές δημοτικές δράσεις και προγράμματα καθαρισμών, πυροπροστασίας και Προστασίας του Περιβάλλοντός μας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ασφάλειας μας, του φυσικού περιβάλλοντός μας και της Βιωσιμότητας της πόλης μας’ είναι το μήνυμα του Δημάρχου Ξένου Μανιατογιάννη.

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2018 | 8:25 am


Ανοιχτή ημέρα γνωριμίας σε όλους τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου οι Παιδικοί Σταθμοί OKΠΑ Δήμου Βριλησσίων ανοίγουν τις πόρτες τους από τις 9 το πρωί ως τις 2 το απόγευμα και υποδέχονται τους γονείς και τους μικρούς μας φίλους.
Είναι μία ημέρα γνωριμίας στους χώρους οι οποίοι θα φιλοξενήσουν τα παιδιά όλη τη σχολική χρονιά. Οι γονείς θα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους των παιδικών σταθμών, να ενημερωθούν για τη λειτουργία και να γνωρίσουν τους παιδαγωγούς και όλο το προσωπικό των Παιδικών Σταθμών.

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2018 | 8:23 am


Οι "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη στο Νταμάρι στις 24 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο του 29ου Φεστιβάλ Βριλησσίων την Παρασκευή 24 Αυγούστου έρχεται στο θέατρο ‘Νταμάρι - Αλίκη Βουγιουκλάκη’ μία από τις πιο πρωτότυπες και ευρηματικές κωμωδίες του Αριστοφάνη οι ‘Βάτραχοι’.

Στους ‘Βάτραχους’, κωμωδία που διδάχτηκε στα Λήναια το 405 π.Χ., ο Διόνυσος, απογοητευμένος από την πενία των δραμάτων που παρουσιάζονται στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο προκειμένου να φέρει πίσω ένα μεγάλο ποιητή, ικανό να σώσει την Πόλη από την παρακμή. Για τον σκοπό αυτό, διοργανώνει έναν ποιητικό αγώνα ανάμεσα στον Αισχύλο και τον Ευριπίδη, ορίζοντας διαιτητή τον ίδιο τον Πλούτωνα, ώστε ο καλύτερος εκ των δύο να επιστρέψει. Και καλύτερος για τον Αριστοφάνη, που σατιρίζει ανελέητα τα νεωτερικά ήθη, άρα και τον τότε εκπρόσωπό τους Ευριπίδη αναδεικνύεται ο Αισχύλος. Ο Αισχύλος θα είναι ο νικητής.

Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς, Αντώνης Καφετζόπουλος

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Ώρα έναρξης 21.00

Γενική είσοδος: 20ευρώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2018 | 8:20 am


Η Γιώτα Νέγκα στα Βριλήσσια στις 31 Αυγούστου.

Η τραγουδίστρια με τη χαρακτηριστική φωνή και την αυθεντική ερμηνευτική δεινότητα Γιώτα Νέγκα έρχεται για μια μοναδική βραδιά την Παρασκευή 31 Αυγούστου και ώρα 21.00 στο θέατρο Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η σημαντική ερμηνεύτρια ανακατεύει ξανά την παλέτα με τις επιρροές και τις αναμνήσεις της και φτιάχνει ένα πρόγραμμα όλα όσα αγαπά με τη δική της αισθητική. ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 5 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2018 | 8:17 am


"Πάντα ονειρευόμουν να γίνω γκάνγκστερ" από το Cine-Δράση.


Την Πέμπτη 23 Αυγούστου2018, στις 9.00 μ.μ., στο 2o Γυμνάσιο Βριλησσίων.

«Όταν κάτι δεν σε θέλει... κυνήγησέ το μέχρι τέλους!», μοιάζει να είναι το συμπέρασμα της ταινίας «Πάντα ονειρευόμουν να γίνω γκάνγκστερ», μια ακόμα από αυτές που το Cine Δράση προβάλει χωρίς να έχει παιχτεί στους ελληνικούς κινηματογράφους, παρά μόνον στο ετήσιο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματόγραφου της Αθήνας.

Μια χαμηλών τόνων κωμωδία, που διασκεδάζει απρόσμενα το θεατή με την φρεσκάδα της, το υπόγειο και ήσυχο χιούμορ της και καταπιάνεται με τη ροπή κάποιων καλοκάγαθων ανθρώπων, εν προκειμένω Γάλλων, προς την παραβατικότητα.

Ο Samuel Benchetrit συνδέει πέντε μικρές ιστορίες ψευτοαπατεώνων με φόντο μια συνηθισμένη, απρόσωπη καφετέρια, σαν όλες αυτές που υπάρχουν δίπλα στις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Μια καφετέρια γεμάτη αναμνήσεις από το παρελθόν κάποιων και ταυτόχρονα ένα μέρος, όπου για μερικούς γεννιέται το μέλλον. Ένας επίδοξος «ένοπλος» ληστής, αποφασίζει να ξεκινήσει την καριέρα του στην παρανομία εισβάλλοντας σε ένα καφέ. Βγαίνει από το μικρό του αυτοκίνητο φορώντας καλσόν στο κεφάλι, για να μην αναγνωρίζεται, αλλά καθώς δεν βλέπει καθαρά σκοντάφτει σε μια πινακίδα. Επιστρέφει στο αυτοκίνητο για να απαλλαγεί από τον ενοχλητικό εξοπλισμό και διαπιστώνει ότι δεν έχει ούτε όπλο. Αποτυγχάνει να ληστέψει το μαγαζί, αλλά συναντά μια όμορφη σερβιτόρα, η οποία πριν λίγες ώρες είχε εισβάλει οπλισμένη να ληστέψει την ίδια καφετέρια. Στην συμπλοκή που ακολούθησε την απόπειρα ληστείας, ο ιδιοκτήτης τραυματίζεται και χάνει τις αισθήσεις του και όσο ο άτυχος άντρας βρίσκεται αναίσθητος στη γη, η κοπέλα βλέπει μια αγγελία αναζήτησης προσωπικού και αποφασίζει να διεκδικήσει τη δουλειά. Όταν αυτός συνέρχεται, υποκρίνεται με επιτυχία ότι τον έσωσε με κίνδυνο της ζωής της από μια συμμορία ληστών, κερδίζει την εμπιστοσύνη του και παίρνει τη δουλειά.

Δύο ερασιτέχνες απαγωγείς της κακιάς ώρας αρπάζουν μια πλούσια έφηβη, για να αποσπάσουν λύτρα από τον πατέρα της. Αλλά καθώς κανένας δεν τους παίρνει στα σοβαρά και η απαχθείσα τους παρακαλεί να την σκοτώσουν, βρίσκονται να παίζουν μαζί της επιτραπέζια και να την προστατεύουν από τις αυτοκτονικές τάσεις της.

Δύο πρώην στενοί φίλοι, μουσικοί στο επάγγελμα, ο ένας επιτυχημένος ο άλλος σε τέλμα, συναντιούνται στην ίδια καφετέρια και αρχίσουν να συζητούν για κλεμμένα σουξέ και κλεμμένες γυναίκες. Πριν χωριστούν ο ένας θα βρει τρόπο να αποδώσει δικαιοσύνη. Τέσσερις εβδομηντάρηδες, πρώην μέλη μιας σπείρας, ξανασυναντούν στο κρεβάτι του πόνου το πέμπτο μέλος της συμμορίας για να τηρήσουν την υπόσχεση που του είχαν δώσει πριν από δεκαετίες, να μην τον αφήσουν, δηλαδή, να πεθάνει στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου μόνος και αβοήθητος. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αυτός δεν είναι τόσο άρρωστος όσο οι ίδιοι φαντάζονται, τον αρπάζουν με τις πιτζάμες και καταφθάνουν όλοι μαζί στην καφετέρια για να οργανώσουν, παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους, ένα τελευταίο κόλπο, που θα τους βγάλει από την ρουτίνα της γεροντικής καθημερινότητας.

O Samuel Benchetrit ηθοποιός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας, ξεκίνησε την καριέρα του σκηνοθετώντας ταινίες μικρού μήκους. Στην πορεία σκηνοθέτησε τον Jean-Louis Trintignant και την κόρη του Marie Trintignant στο έργο του Guillaume Apollinaire «Ποιήματα στη Λου» (1999) του και στο δικό του θεατρικό «Comédie sur un quai de gare» (2001). Η καρποφόρα συνεργασία τους συνεχίστηκε και στον κινηματογράφο με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Τζάνις και Τζον» (2003). Το 2005 εκδίδεται ο πρώτος τόμος του δεύτερου μυθιστορήματός του «Les Chroniques de l’ asphalte». Το 2007 επιστρέφει στη σκηνοθεσία και υπογράφει την κομεντί «Πάντα ονειρευόμουν να γίνω γκάνγκστερ». Σαφώς επηρεασμένος από τον Aki Kaurismaki, τον Jim Jarmusch και τον Quentin Tarantino δημιουργεί μια ταινία που περιέχει όλα τα είδη του σινεμά, από φιλμ νουάρ μέχρι βωβό κινηματογράφο. Οι ηθοποιοί του είναι προσεκτικά επιλεγμένοι. Οι δύο πρωταγωνιστές Anna Mouglalis και Edouard Baer πλαισιώνονται από μεγάλα ονόματα του γαλλικού σινεμά και θεάτρου όπως οι Jean Rochefort, Laurent Terzieff.

Η ταινία κέρδισε 3 Βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ. Στα γαλλικά Lumiere Awards, (2009) το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, το ίδιο και στο Sundance Film Festival (2008) και το Βραβείο Κοινού στο Transilvania International Film Festival (2008).

Γαλλία 2007. Διάρκεια: 113΄. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Samuel Benchetrit. Πρωταγωνιστούν: Anna Mouglalis, Edouard Baer, Jean Rochefort, Laurent Terzieff, Jean-Pierre Kalfin, Venantino Venantini, Roger Dumas. Φωτογραφία: Pierre Aim. Μοντάζ: Sophie Reine.


Οι καλοκαιρινές κινηματογραφικές προβολές του Cine-Δράση πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στο δροσερό προαύλιο χώρο του φιλόξενου 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων, Ταϋγέτου και Ξάνθης, Βριλήσσια, στις 9.00 το βράδυ.


Το Cine-Δράση δεν θα κάνει προβολή ΜΟΝΟ την Πέμπτη 16 Αυγούστου.
Οι προβολές θα συνεχιστούν κανονικά την Πέμπτη 23/8/2018. 

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2018 | 8:13 am


Πολύ μεγάλη προσοχή και σήμερα.

Συνεχίζεται και σήμερα η αυξημένη επιφυλακή της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων, για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, σύμφωνα με νέα ενημέρωσή της. Συνιστάται πολύ μεγάλη προσοχή στους δημότες.

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2018 | 7:58 am


"ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ!"

Ο αναγνώστης μας κ. Ξενοφώντας Πανουτσόπουλος έγραψε στα Β.Ν.: "προχθες στις 13.00 μ.μ., κάλεσα στο τηλέφωνο την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Βριλησσίων για αποκομιδή κλαδιών και χθες στις 09.00 το πρωί ΔΕΝ υπήρχε ούτε φύλλο στην είσοδο. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ στην υπηρεσία εν μέσω Αυγούστου."

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2018 | 6:13 pm


"Εδώ Πλατεία Ελευθερίας, Βριλήσσια." (Επαναδημοσίευση).

Την Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018, δημοσιεύσαμε στα Β.Ν., το ακόλουθο άρθρο συνεργάτη μας, για την απραξία της δημοτικής αρχής στο ζήτημα της απομάκρυνσης των κάδων απορριμάτων της πλατείας Ελευθερίας. Το θέμα αυτό συνάντησε την μεγάλη αποδοχή των δημοτών και των αναγνωστών μας. Επειδή ο Δήμος Βριλησσίων συνεχίζει να αδιαφορεί, το επαναφέρουμε με τον ίδιο πάντα σκοπό: να ενδιαφερθεί ο κύριος Δήμαρχος, έστω και κατόπιν διακοπών...
"Εδώ Πλατεία Ελευθερίας, Βριλήσσια.

Αγαπητέ Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του ΔΗΜΟΥ σας χαιρετώ και σας υπενθυμίζω.
Είμαι η πλατεία με το περισσότερο πράσινο στο ΔΗΜΟ, ειδικότερα στο κέντρο.
Στο κιόσκι και τα παγκάκια που είναι τοποθετημένα στο χώρο μου, καθημερινώς αναπαύονται αρκετοί συμπολίτες μας και περαστικοί.
Αρκετά παιδιά καθημερινώς παίζουν υπό την εποπτεία των γονέων τους ή των συνοδών τους, οι δε φωνές τους γεμίζουν χαρά όσους ξεκουράζονται στο εξαιρετικό εσωτερικό μου περιβάλλον κοντά μου.
Επίσης, κοντά μου έρχονται και όσοι δυστυχώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας δεν έχουν την δυνατότητα να καθήσουν σε καφετέρια να απολαύσουν τον καφέ τους.
Απολαμβάνουν όμως την ησυχία, την ηρεμία και χαίρονται την ζωή τους και το κυριότερο δεν αισθάνονται ότι είναι στο περιθώριο της κοινωνίας.
Αισθάνομαι ότι είμαι στο περιθώριό σας, γιατί δεν απολαμβάνω ίση μεταχείριση, γιατί δεν υπάρχει ισονομία, ούτε ισοπολιτεία από την μεριά του ΔΗΜΟΥ.
Επίσης, αισθάνομαι ως παρίας και πληβείος έναντι των ομόρων οδών και ειδικά του τμήματος των ανερχόμενων της Λ. Πεντέλης.
Θα μου υπενθυμίσετε ότι εκεί υπάρχουν ακριβά κτίρια με υψηλά ενοίκια και λειτουργούν επιχειρήσεις και πρέπει να έχουν πλεονεκτήματα!!!
Δικαιολογημένα ακούω τους φιλοξενουμένους μου να διαμαρτύρονται ότι η διαπλάτυνση της Λ. Πεντέλης έγινε μόνο για να εξυπηρετούνται κάποια συμφέροντα.

Φυσικά ο σκοπός ήταν για την καλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων και την λιγότερη ρύπανση.
Δυστυχώς σήμερα έχει καταντήσει να είναι χώρος στάθμευσης και εξυπηρέτησης των υπαρχόντων καταστημάτων.
Τους έχετε προνομιακά δώσει την δυνατότητα τα σκουπίδια που δημιουργούν και είναι πολλά καθημερινώς να τα εναποθέτουν στους κάδους που έχετε τοποθετήσει επί της πλατείας μου και ειδικότερα στην βορεινή και στην νότια πλευρά.
Δεν αντέχουν σε κριτική οι δικαιολογίες του ΔΗΜΟΥ, ότι θα τοποθετηθούν βυθιζόμενοι κάδοι, οι οποίες είναι "έωλες - αίολες" και δεν τιμούν τον ΔΗΜΟ, ούτε ότι το θέμα θα ρυθμισθεί με τις μελλοντικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της πλατείας μου.
Γιατί αν είχατε την βούληση θα τοποθετούσατε κάδους όπως συμβαίνει να έχετε τοποθετήσει 5 κάδους στο ύψος του καταστήματος "ΒΕΝΕΤΗ".
Αν δεν "επιθυμούν" αυτό οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να τους τοποθετήσουν σε προαύλιο χώρο των καταστημάτων τους όπως κάνει και συγχαρητήρια στο "ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΝ".
Η πλατεία μου από τα συγκεκριμένα σκουπίδια "όζει" και τώρα που έρχεται το καλοκαίρι η κατάσταση θα γίνει περαιτέρω αποπνικτική.
Επίσης, σας πληροφορώ ότι δεν αντέχω και τις γκρίνιες του "ΓΕΡΟΥ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ" που μου υπενθυμίζει τακτικά ότι αγωνίστηκε για την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", και ότι πάντα έζησε σε εξαιρετικό περιβάλλον και εγώ δυστυχώς δεν του παρέχω αυτό το αγαθό.
Δεν αντέχω άλλο αυτή την υποβάθμιση και σας πληροφορώ ότι σκέπτομαι να αλλάξω το όνομά μου και από πλατεία "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" να την ονομάσω πλατεία σκουπιδιών και συμφερόντων.
Τέλος εύχομαι να είναι η τελευταία παρέμβασή μου, γιατί πιστεύω ότι υπηρετούμε τις ίδιες αρχές και αξίες και είμαστε υπέρμαχοι της ισότητας.
Ευχαριστώ
Η πλατεία Ελευθερίας."  

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2018 | 6:07 pm


Συνεχίζεται µε µεγάλη συµµετοχή το πρόγραµµα θερινής δηµιουργικής απασχόλησης του ∆ήµου Βριλησσίων.

Συνεχίζεται µε επιτυχία και µε τη συµµετοχή 200 περίπου παιδιών, το πρόγραµµα θερινής δηµιουργικής απασχόλησης του ∆ήµου Βριλησσίων. Τα παιδιά φιλοξενούνται κάθε εβδοµάδα στο Κλειστό και  Ανοιχτό Γήπεδο Βριλησσίων καθώς και στο κολυµβητήριο του Ο.Α.Κ.Α, από τις 7.30 το πρωί ως τις 4 το απόγευµα.
Κάτω από την επίβλεψη 20 έµπειρων γυµναστών διαφόρων αθλητικών ειδικοτήτων, παίζουν, αθλούνται και διδάσκονται κολύµπι, µπάσκετ, βόλεϊ, χάντµπολ, ποδόσφαιρο, τέννις και πινγκπονγκ. Κάθε Παρασκευή επισκέπτονται αθλητικά πάρκα και παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις µέσα από τις οποίες εκτός από ψυχαγωγία παίρνουν και διάφορα µηνύµατα και ερεθίσµατα.Μέσα από τις δυνατότητες του θεατρικού παιχνιδιού καλλιεργούν την δηµιουργική τους φαντασία, ενώ καθηµερινά ανακαλύπτουν, δηµιουργούν και πειραµατίζονται µε την ζωγραφική την χειροτεχνία και τον πηλό.

Ως δηµοτική αρχή συνεχίζουµε τοπρόγραµµα της θερινής δηµιουργικής απασχόλησης µε συνείδηση και επαγγελµατισµό, έχοντας πάντα σαν προτεραιότητα και επιδίωξη την ασφάλεια και την ψυχική υγεία των παιδιών. Εργαζόµαστε προς αυτή την κατεύθυνση και ευχαριστούµε όλους τους γονείς που µας έχουν εµπιστευθεί τα παιδιά τους!

ΠΑΟ∆ΗΒ- Τηλ.: 210-8101510 - 511

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2018 | 5:49 pm


Θαλάσσια µπάνια και ιαµατικά λουτρά για τα µέλη του ΚΑΠΗ Βριλησσίων.

Ο ∆ήµος Βριλησσίων µέσω του Οργανισµού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των παροχών και του προγραµµατισµού για τη θερινή περίοδο  στα  ΚΑΠΗ  (Λέσχη  Φιλίας)  ενημερώνει  ότι :
    • Από 2 Ιουλίου έως και 30 Ιουλίου 2018 πραγµατοποιήθηκαν σε καθηµερινή βάση από ∆ευτέρα έως Πέµπτη θαλάσσια µπάνια (2πούλµαν) στην οργανωµένη πλαζ του Αυλακίου σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Μαρκόπουλου - Λαυρεωτικής, για τα µέλη του ΚΑΠΗ ΟΚΠΑ ∆ήµου Βριλησσίων, πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώθηκε.

    • Από 17 Σεπτεµβρίου έως και 24 Σεπτεµβρίου 2018 θα πραγµατοποιηθούν Ιαµατικά Λουτρά στις τοποθεσίες Αιδηψός, Λουτράκι. Για φέτος λόγω της αυξηµένης ζήτησης κλείστηκαν 2 ξενοδοχεία στην Αιδηψό.

Σας ενηµερώνουµε ότι τα ΚΑΠΗ του δήµου θα παραµείνουν κλειστά για 15 ηµέρες, όπως κάθε χρόνο, από ∆ευτέρα 6 Αυγούστου έως και 24 Αυγούστου 2018.

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2018 | 5:45 pm


Ο "Βριλησσός" θα συνδράμει αύριο στο έργο της Πολιτικής Προστασίας.

Εκτάκτως αύριο Σάββατο λόγω πολύ ισχυρών ανέμων ο "Βριλησσός" θα συνδράμει στο έργο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων, με βάρδιες στο περιαστικό δάσος της πόλης. Περαιτέρω, οι προγραμματισμένες βάρδιες του συλλόγου είναι κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη για Ιούλιο και Αύγουστο.

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2018 | 5:39 pm


Τι άλλο θα δούν τα μάτια μας. Έκλεβε τρόφιμα που ήταν για τους πυρόπληκτους...

Συνελήφθη 37χρονος ημεδαπός για απόπειρα κλοπής από αποθήκη συλλογής τροφίμων για τους πυρόπληκτους

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στις 6-8-2018 στη Νέα Μάκρη, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ), ένας 37χρονος ημεδαπός για απόπειρα κλοπής τροφίμων από αποθήκη συλλογής τροφίμων για τους πυρόπληκτους.

Ειδικότερα ο ανωτέρω, μαζί με έναν 49χρονο ημεδαπό που αναζητείται, εντοπίστηκαν από τον υπεύθυνο φύλαξης του χώρου, μέσα στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Μάκρης ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε την Άμεση Δράση.

Προστρέξαντες αστυνομικοί, ακινητοποίησαν τον 37χρονο ενώ στο σταθμευμένο όχημα του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) κούτες με τρόφιμα.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2018 | 3:07 pmΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια

Φιλικοί ιστότοποι: