Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Μοσχατο    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Παλαιών Πατρών Γερμανός - Μητροπολίτης της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής του ’21.


Μητροπολίτης της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής του ‘21. Είναι το πρόσωπο που συμβολίζει κατά παράδοση την επίσημη έναρξη της Επανάστασης του 1821. 

 Ο κατά κόσμον Γεώργιος Κόζης ή Κόζιας ή Γκόζιας ή Κοντζιάς ή Γκοζάς ή Κοτζάς ή Γκοζιόπουλος (υπάρχει ασυμφωνία για την ακριβή αναγραφή του επιθέτου του) γεννήθηκε στη Δημητσάνα της Γορτυνίας στις 25 Μαρτίου 1771, την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής. Ο πατέρας του Ιωάννης (συχνά υπέγραφε ως Ιωάννης Δημητρίου) ήταν χρυσοχόος και η μητέρα του Κανέλλα Κουκουζή ή Κουκουζοπούλου ασχολείτο με τα του οίκου, αφού είχε να αναθρέψει και πέντε παιδιά (δύο αγόρια και τρία κορίτσια). 

 Αρχικά φοίτησε στην ονομαστή σχολή της ιδιαίτερης πατρίδας του με δάσκαλο τον Αγάπιο Παπαντωνόπουλο και κατόπιν στο Άργος με δάσκαλο τον συμπατριώτη του Αγάπιο Λεονάρδο. Και οι δυο τους ήταν ονομαστοί δάσκαλοι εκείνης της εποχής. Ο μητροπολίτης Άργους και Ναυπλίου Ιάκωβος εκτίμησε τις ικανότητές του νεαρού Γεωργίου και αφού τον προσέλαβε πρώτα ως γραμματέα του, στη συνέχεια τον χειροτόνησε διάκονο με το όνομα Γερμανός. 

 Στις αρχές του 1797 μετέβη στη Σμύρνη κι έγινε διάκονος του συμπατριώτη του μητροπολίτη Γρηγορίου, του μετέπειτα εθνομάρτυρα πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Όταν ο Γρηγόριος έγινε Πατριάρχης τον Μάιο του 1797, τον ακολούθησε στην Κωνσταντινούπολη και ανέλαβε αρχιδιάκονος του μητροπολίτη Κυζίκου Ιωακείμ. 

 Τον Μάρτιο του 1806 χειροτονήθηκε μητροπολίτης Παλαιών Πατρών (ως Νέαι Πάτραι λογιζόταν το Πατρατζίκι, σημερινή Υπάτη) και τον Μάιο του ίδιου χρόνου γύρισε στην Πελοπόννησο, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. Στα προεπαναστατικά χρόνια ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την παιδεία της πατρίδας του και κυρίως για τη σχολή της Δημητσάνας. 

 Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Αντώνιο Πελοπίδα (Αντώνιος Πρωτόπαππας το πραγματικό του όνομα), καταγόμενο από τη γειτονική Στεμνίτσα, και από τότε αφοσιώθηκε στην προετοιμασία της Επανάστασης. Με τη σειρά του, ο Γερμανός μύησε στη Φιλική Εταιρεία αρκετούς μητροπολίτες, κληρικούς και οπλαρχηγούς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής του διατηρούσε στενές σχέσεις με τους επίσης Φιλικούς Ιωάννη Βλασόπουλο και Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, που εκπροσωπούσαν τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, ο πρώτος ως πρόξενος στην Πάτρα και ο δεύτερος ως γραμματέας του. 

 Στη μυστική συνέλευση της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821) για την έναρξη της επανάστασης, ο Γερμανός διατύπωσε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα άμεσης επαναστατικής δράσης και ήλθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Παπαφλέσσα, που επιδίωκε την άμεση έναρξη του αγώνα. Μάλιστα, σε μία σπάνια έκρηξη οργής, τον αποκάλεσε «επιπόλαιον και εξωλέστατον». Από τα «Απομνημονεύματά» του προκύπτει ότι, μεταξύ των άλλων, είχε προτείνει «να αποσταλώσιν άνθρωποι εις την Ρωσσίαν και εις άλλα μέρη, δια να πληροφορηθώσιν αν τω όντι η Ρωσσία έχη απόφασιν τοιαύτην περί τής ελευθερίας των Ελλήνων, και ποία η διάθεσις των άλλων δυνάμεων της Ευρώπης και ούτως οδηγηθέντες (οι Έλληνες) να επιχειρισθώσι το πράγμα ασφαλέστερον και τακτικώτερον». 

 Στα μέσα Μαρτίου βρισκόταν στα Νεζερά (ονομασία ορεινών χωριών, που βρίσκονται στις πλαγιές του Ερύμανθου και στους νότιους πρόποδες του Παναχαϊκού), όταν έλαβε γράμμα από τον Νικόλαο Λόντο και τον Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο να σπεύσει στην Πάτρα, επειδή «κινδυνεύει όλη η πόλις», από τους Τούρκους. Στις 22 Μαρτίου 1821 βρέθηκε στην Πάτρα, όπου στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου ευλόγησε τα όπλα των αγωνιστών. Ενώ συνεχιζόταν η πολιορκία του φρουρίου των Πατρών, όπου είχαν κλειστεί οι Τούρκοι, ο Γερμανός απηύθυνε έγγραφο προς τους προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων που βρίσκονταν στην πόλη, στο οποίο, αφού τόνιζε ότι «απεφασίσαμεν σταθερώς ή ν’ αποθάνωμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν», ζητούσε «την εύνοιαν και την προστασίαν» του κράτους τους. 

 Λίγους μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 1821, βρέθηκε στη Ζαράκοβα (σημερινό Μαίναλο Αρκαδίας), όπου προσπάθησε να συμφιλιώσει τους προκρίτους με τον Δημήτριο Υψηλάντη, όταν δημιουργήθηκε κρίση στις σχέσεις τους εξαιτίας διαφωνιών για την πολιτική οργάνωση του Αγώνα. Έλαβε ενεργό μέρος στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (20 Δεκεμβρίου 1821 - 16 Ιανουαρίου 1822) και με εντολή της έφυγε για την Ιταλία στις 26 Οκτωβρίου 1822 με τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη, με σκοπό του να επιτύχουν την ηθική και υλική συνδρομή του Πάπα στην ελληνική υπόθεση. 

 Στην Ιταλία έμεινε ως τον Ιούνιο του 1824, δεν μπόρεσε όμως να συναντήσει τον Πάπα, διότι από την Αγκώνα (Ανκόνα), όπου είχε φθάσει, δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει το ταξίδι του στη Ρώμη, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε για να ολοκληρώσει την αποστολή του. Επισκέφθηκε, πάντως, σημαντικές πόλεις της Ιταλίας, όπως τη Βολωνία (Μπολόνια) και τη Φαέντσα, όπου συναντήθηκε με επιφανείς Έλληνες της διασποράς για τους σκοπούς της Επανάστασης, ενώ κατέβαλε προσπάθειες για τη σύναψη δανείου. 

 Αποκαρδιωμένος από την αποτυχία των επαφών του στην Ιταλία, επέστρεψε στην Πελοπόννησο τον Ιούλιο του 1824, σε μία περίοδο που οι εμφύλιες συγκρούσεις βρίσκονταν στην οξύτερη φάση τους και διαγραφόταν η απειλή ένοπλης σύγκρουσης. Με γράμμα του προς τον πρόεδρο του Εκτελεστικού (πρωθυπουργό) Γεώργιο Κουντουριώτη προσπάθησε και πάλι να συμφιλιώσει τις αντίπαλες παρατάξεις, παρά την απογοήτευσή του για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και την πικρία του για τις ταπεινώσεις που είχε υποστεί από τον Γιάννη Γκούρα. Tο 1826, όμως, εκλέχθηκε μέλος της Γ’ Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο και διηύθυνε ως πρόεδρος τις εργασίες της (6-16 Απριλίου), που διαλύθηκαν πρόωρα, λόγω της πτώσης του Μεσολογγίου. 

 Ο Γερμανός, μητροπολίτης Παλαιών Πατρών, απεδήμησεν εις Κύριον στις 30 Μαΐου 1826, στο Ναύπλιο, ύστερα από ολιγοήμερη λοιμώδη ασθένεια. Τα «Απομνημονεύματα», που κατέλιπε, πολύτιμα για τα πρώτα χρόνια του Αγώνα, αναφέρονται στα γεγονότα ως το τέλος του 1822 και διακρίνονται για τη νηφαλιότητα του συντάκτη τους, που σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις τον εγκαταλείπει. 

 Πηγή: sansimera.gr

.

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2020 | 6:24 pm


Επτά νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας


Τον απολογισμό των νέων κρουσμάτων σήμερα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Οι θάνατοι παραμένουν στους 175 καθώς δεν υπήρξε νέος.

Επτά νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: 

 Ανακοινώνονται 7 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. 

 Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2915, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. 

Από αυτά, 634 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1696 (58.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

 14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 4 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 

 106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

 Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 175. Οι 52 ήταν γυναίκες (29.7%) και οι υπόλοιποι άνδρες. 

 Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

 Έχουν συνολικά ελεγχθεί 178316 κλινικά δείγματα.

ieidiseis.gr

.

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2020 | 6:16 pm


Κώστας Ευριπιώτης - Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Κώστας Ευριπιώτης - Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ο ρόλος που τον σημάδεψε ήταν του σμηνίτη Γεωργίου Βλάχου στη σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά». 


Ο Κώστας Ευριπιώτης ήταν έλληνας ηθοποιός, που έγινε γνωστός μέσα από τους πολυάριθμους ρόλους του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ο ρόλος που τον σημάδεψε ήταν του «παλιού» σμηνίτη Γεωργίου Βλάχου στην τηλεοπτική σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά», που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 τη διετία 1993-1995. 

 Ο Κώστας Ευριπιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου 1963 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη, με την προτροπή του ηθοποιού Νάσου Κεδράκα, ο οποίος είχε ένα θεατρικό εργαστήρι στην Ηλιούπολη, όπου κατοικούσε. 

 Έπαιξε σε δεκάδες τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές, όπως «Τα λιονταράκια του κυρ Ηλία», «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του», «Οι επικίνδυνοι» (μια διαμαρτυρία), «Μπαμ μπαμπάς και μπέμπα», «Μια γυναικάρα στα μπουζούκια», «Μπίζνες στα Βαλκάνια», «SafeSex», «Εργαζόμενη γυναίκα», «Σεσουάρ για δολοφόνους», «Άντρες έτοιμοι για όλα», «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα Νο1», «Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι τσούχτρες», «Έλα να... γυμνωθούμε ντάρλινγκ», «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», «Μαζί τα φάγαμε» κ.ά. 

 Το 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αγίου Δημητρίου και ορίστηκε επικεφαλής του πολιτιστικού οργανισμού τη διετία 2007-2009. 

 Ο Κώστας Ευριπιώτης πέθανε στις 30 Μαΐου 2019, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η περιπέτεια της υγείας του είχε ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο κι ενώ ετοιμαζόταν να ανέβει στη σκηνή του θεάτρου «Αθηνά», για την παράσταση «Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης». 

 Από τον γάμο του με τη Βάλια Κωστοπούλου απέκτησε δυο γιους. Σύντροφός του τα τελευταία έντεκα χρόνια της ζωής του ήταν η καθηγήτρια χορού Λίλιαν Μπότση, που δίδασκε στη σχολή Θεοδοσιάδη.

Πηγή: sansimera.gr

.

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2020 | 6:06 pm


Σπανάκης «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σχέδιο, όραμα και αποφασιστικότητα»


«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σχέδιο, όραμα και αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με αντικείμενο την κύρωση των δύο Π.Ν.Π. για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα. 

 Ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων: 

 · Στις μειώσεις των φόρων που θα φέρει το πακέτο των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ έκανε μνεία στη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα αυτά στους τέσσερις ανέμους». 
· Στις πρακτικές στήριξης και ενίσχυσης της απασχόλησης αλλά και της επιχειρηματικότητας που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. 
· Στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων τονίζοντας ότι «παρατείνεται η προθεσμία ληξιπρόθεσμου για τις αποδοχές που εισπράχθηκαν αναδρομικά εντός του 2013 έως τις 31 Ιουλίου 2020 και η Κυβέρνηση πολύ σύντομα θα δώσει την οριστική λύση για τα αναδρομικά όλων των συνταξιούχων και το λέω αυτό απευθυνόμενος στους γονείς μας που αγωνιούν: η Κυβέρνηση αυτή θα λύσει ουσιαστικά την αγωνία των συνταξιούχων». 
· Στην στήριξη των εργαζομένων και των τέκνων τους που σπουδάζουν, μέσα από τη μείωση μισθωμάτων κατά 40%.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Σπανάκης επισήμανε επίσης ότι «καλούμαστε να ψηφίσουμε τις τροπολογίες που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη, την αύξηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων του 2020 και κυρίως τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ για τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, το τσάι, τα εισιτήρια κινηματογράφου, κινηματογραφικών παραστάσεων, συναυλιών καθώς και για τις μεταφορές. Φέρνουμε μέτρα στήριξης των εκμισθωτών από τη μη είσπραξη μισθωμάτων κι έτσι δεν συνιστά εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος ούτε σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε. Επίσης, φέρνουμε έκπτωση φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων συγκεκριμένη και ξεκάθαρη».

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας του Βασίλη-Πέτρου Σπανάκη:

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2020 | 1:53 pm


Το Δίκτυο Ιατρών και Νοσηλευτών των Κινητών Ομάδων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ διενήργησε Διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό στο προσωπικό του ΙΣΑ


Το Δίκτυο Ιατρών και Νοσηλευτών των Κινητών Ομάδων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ διενήργησε Διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό στο προσωπικό του ΙΣΑ 

 Γ. Πατούλης: «Για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας ενεργοποιήσαμε ένα δίκτυο εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το δίχτυ προστασίας για τους πολίτες της Αττικής» 

 Τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών επισκέφθηκαν το δίκτυο ιατρών και νοσηλευτών των Κινητών Ομάδων Επισκέψεων στο Σπίτι (ΚΟΕΣ), της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ και διενέργησαν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό στο προσωπικό του ΙΣΑ. Ειδικότερα έγινε λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος από 35 εργαζόμενους του ΙΣΑ και ενημερώθηκαν από το εξειδικευμένο προσωπικό των ΚΟΕΣ για την πρόληψη της νόσου. 

Στη διαδικασία παρίστατο ο Α Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, ο Γ. Γραμματέας Στάθης Τσούκαλος και ο Π. Ευσταθίου, συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας. 

Σχολιάζοντας το δράση, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής: 

 «Θέσαμε στη μάχη για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας ένα δίκτυο εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το δίχτυ προστασίας για τους πολίτες της Αττικής. Οι ΚΟΕΣ συνεχίζουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορωνοϊό σε κλειστές δομές και ευπαθείς ομάδες. Στόχος μας είναι να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε, με εξειδικευμένο τρόπο, την εθνική προσπάθεια για την αναχαίτιση της επιδημίας και την προάσπιση της υγείας των πολιτών.»

.

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2020 | 1:43 pm


Επιστρέφουμε στο σχολείο! Βίντεο από το 6ο Δημ. Σχ. Μοσχάτου!


6ο Δημ. Σχ. Μοσχάτου!

Τη Δευτέρα επιστρέφουμε στο σχολείο και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε μαζί. Ξαναβρισκόμαστε, τηρούμε τις αποστάσεις, μένουμε υγιείς!

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2020 | 1:21 pm


Αυτές είναι οι μειωμένες τιμές σε εισιτήρια - κάρτες ΟΑΣΑ από 1η Ιουνίου


-Αυτές είναι οι μειωμένες τιμές σε εισιτήρια - κάρτες ΟΑΣΑ από 1η Ιουνίου
-Αποζημίωση για τις κάρτες που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά το lockdown

Την αναπροσαρμογή από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 των τιμών των εισιτηρίων και καρτών του Οργανισμού ανακοινώνει ο ΟΑΣΑ.   

Πλέον, η τιμη ενός εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίας της πρωτεύουσας ορίζεται στο 1,20 ευρώ από 1,40 ευρώ προηγουμένως. 

 Η αναπροσαρμογή στις τιμές όλων των προϊόντων μετακίνησης του ΟΑΣΑ (εισιτήρια και κάρτες χρονικής διάρκειας) προκύπτει από την απόφαση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων, για μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στο 13% στις μεταφορές για το διάστημα από την 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου 2020. 
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Ιουνίου, ενεργοποιείται η διαδικασία αποζημίωσης με τη μορφή χρονικής επέκτασης σε όλους τους κατόχους προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA Card, οι οποίοι προπλήρωσαν, αλλά δεν εξάντλησαν την αξία των ενεργοποιημένων καρτών τους, λόγω των περιορισμών που τέθηκαν στις μετακινήσεις από τις 11 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου 2020. 
Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA Card που είχαν υπόλοιπο μικρότερο των 30 ημερών θα λάβουν πίστωση αξίας ενός μήνα, οι δε κάτοχοι καρτών που είχαν υπόλοιπο μεγαλύτερο των 30 ημερών θα λάβουν πίστωση αντίστοιχη με το χρόνο που διήρκησαν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. 

 Οι αποζημιώσεις θα πιστωθούν στα αυτόματα μηχανήματα πώλησης του δικτύου του ΟΑΣΑ και θα είναι διαθέσιμες προς χρήση από τους δικαιούχους, όποτε το επιθυμήσουν εντός χρονικού διαστήματος 24 μηνών. 

 Επιπλέον, για τις αγορές ετήσιων καρτών θα παρέχεται πρόσθετη έκπτωση 10%, πάλι με τη μορφή χρονικής επέκτασης. 

 ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΕΤΆ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

 Στη Θεσσαλονίκη, μετά τη μείωση του ΦΠΑ, το μεμονωμένο εισιτήριο του ΟΑΣΘ θα κοστίζει 0,90 ευρώ

star.gr


.

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2020 | 11:07 am


Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ανήμερα της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης


H ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ανήμερα της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης: Απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των Χριστιανών

Η ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών. 

 Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος. 

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

.

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2020 | 10:43 am


Θεοδωρικάκος : Στηρίξαμε την Αυτοδιοίκηση και τις ευάλωτες ομάδες- Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας μέσω του «Αντώνης Τρίτσης»


Θεοδωρικάκος : Στηρίξαμε την Αυτοδιοίκηση και τις ευάλωτες ομάδες- Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» 

 Τη συμβολή του Υπουργείου Εσωτερικών στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, στην ανάδειξη των Δήμων και των περιφερειών σε πόλους αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής αλλά και την ανάδειξη της Αυτοδιοίκησης σε πυλώνα ανάπτυξης, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να αντιμετωπισθεί η επερχόμενη οικονομική κρίση, πρόβαλε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ. 

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών μέσω της στήριξης που προσέφερε στην Αυτοδιοίκηση ήταν η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ενώ πλέον μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δις είναι η συμβολή στο ένα Εθνικό Σχέδιο ανασύνταξης του κράτους και της οικονομίας που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η Ελλάδα «ανταπεξήλθε με θετικό τρόπο στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και αυτό – σε πολύ μεγάλο βαθμό- είναι αποτέλεσμα των έγκαιρων αποφάσεων που έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και της ενότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατικής πειθαρχίας που έδειξε ο ελληνικός λαός αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο. Οι Έλληνες αποδείξαμε για άλλη μια φορά ότι στις δυσκολίες μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα», τόνισε. 

Πεποίθηση του υπουργού Εσωτερικών είναι ότι «αυτός ότι είναι ο καλύτερος δρόμος και για την επόμενη περίοδο όταν λογικά θα έχουμε αφήσει πίσω μας την υγειονομική κρίση αλλά θα έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση την οποία άλλωστε θα αντιμετωπίσει ολόκληρη η ανθρωπότητα, η ΕΕ και κάθε χώρα ξεχωριστά». 

Ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε ότι μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η κυβέρνηση στήριξε με όλες της τις δυνάμεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση «προκειμένου να αναδειχθεί στην πράξη σε πόλο κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε ένας θεσμός εξαιρετικά χρήσιμος και αποτελεσματικός», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε για την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης: 

1. Επιχορήγησε με 15 εκατ. ευρώ τους Δήμους και τις Περιφέρειες για να καλυφθούν έκτακτα έξοδα στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας 

2. Τις ημέρες που διανύουμε διαθέτει έκτακτη επιχορήγηση προς τους 332 Δήμους, ύψους 75 εκατ. ευρώ. για να καλυφθούν απώλειες από ανταποδοτικά τέλη, που πολύ συνειδητά πάγωσαν στην περίοδο της πανδημίας για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που δεν λειτουργούσαν 

3. Δόθηκαν έγκαιρα επιχορηγήσεις, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους και η αντίστοιχη δόση των ΚΑΠ 

4. Διασφαλίσθηκε με έκτακτη οικονομική στήριξη μέσω των αντίστοιχων Περιφερειών η σίτιση τουλάχιστον 60.000 συμπολιτών μας με δύο γεύματα την ημέρα. 

5. Αναβαθμίσθηκε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» δίνοντας τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν εργαζόμενοι που προέρχονταν από άλλους τομείς. 

6. Τουλάχιστον για τρεις μήνες πάγωσαν οι δόσεις για δάνεια προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 

7. Δόθηκε η δυνατότητα προκαταβολής ΚΑΠ με αποπληρωμή έως και σε 72 μήνες 

8. Επίσης δόθηκε η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού για 4 μήνες, κατά παρέκκλιση όλων των προβλεπόμενων και υπαρχουσών διαδικασιών

«Στην πράξη στηρίξαμε την Αυτοδιοίκηση για να αναδειχθεί ως ένας πόλος αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Και προσέθεσε:

«Ταυτόχρονα την περίοδο αυτή δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δις διασφαλισμένων πόρων οι οποίοι προέρχονται από μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει από τις 13 Μαρτίου ο υπουργός Εσωτερικών με τον Πρόεδρο του Ταμείου παρακαταθηκών και Δανείων.

Μέσω αυτού του προγράμματος έργων και δράσεων πρόκειται να δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μόνο από την κατασκευή των έργων, χωρίς να υπολογίζει κανείς την προστιθέμενη αξία των έργων και τις θετικές επιπτώσεις τους στην τοπική οικονομία.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του προγράμματος είναι ότι στοχεύει να αξιοποιηθεί από όλους, μηδενός εξαιρουμένου, τους δήμους της χώρας.

Προηγούμενα προγράμματα της προηγούμενης κυβέρνησης στόχευαν υποτίθεται σε παρόμοιους στόχους αλλά είχαν μείνει μόλις με 134 ευρώ διασφαλισμένους πόρους έναντι δεσμεύσεων και υποσχέσεων 1,2 δις ευρώ.

Τότε είχαμε κατηγορηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε πελατειακές σχέσεις με την Αυτοδιοίκηση και να καταργήσουμε ένα πρόγραμμα. Εμείς βάλαμε τέλος στα ψέματα και φέραμε ένα αληθινό πρόγραμμα με αληθινούς πόρους και αληθινά έργα. Και όλα τα έργα που είχαν υπαχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» τα εντάσσουμε με διασφαλισμένη χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Προκειμένου να κάνουμε πράξη τη συμμετοχή όλων των Δήμων σε αυτό το πρόγραμμα – και των Δήμων που έχουν σοβαρό πρόβλημα με τις τεχνικές τους υπηρεσίες και δεν διαθέτουν το κατάλληλο δυναμικό – με ρύθμιση η οποία περιλαμβάνεται σε όσα σήμερα κυρώνουμε με την ψήφο μας, η ΕΕΤΑΑ έχει τη δυνατότητα να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους και από ένα μητρώο μηχανικών, το οποίο θα δημιουργηθεί, να παρέχει μηχανικούς στους Δήμους ώστε να επιταχύνουν όλες τις τεχνικές μελέτες, προκειμένου και ο τελευταίος Δήμος της χώρας να είναι έτοιμος να προγραμματίσει, να μελετήσει και τελικά να υλοποιήσει σημαντικά έργα και παρεμβάσεις τα οποία θα τον οδηγήσουν σε βελτίωση της τοπικής ανάπτυξης και των προοπτικών του».

Καταλήγοντας ο υπουργός Εσωτερικών είπε:

«Αυτή είναι η δική μας συμβολή, του Υπουργείου Εσωτερικών, των Δήμων και των Περιφερειών, μέσω αυτού του προγράμματος, στην επιχείρηση επανεκκίνησης και ανασύνταξης της οικονομίας, βασικό στοιχείο της συνολικής πολιτικής πρότασης που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα Εθνικό Σχέδιο ανασύνταξης του κράτους και της οικονομίας τις επόμενες δύσκολες μέρες, με τη βεβαιότητα ότι αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τα καλύτερα αποτελέσματα».


.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 10:57 pm


Προκήρυξη πρόσληψης τριών (3) θέσεων καθαριστών/στριών στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου


Ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου προκηρύσσει πρόσληψη τριών (3) θέσεων καθαριστών/στριών με σύμβαση μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με την 43/29-05-2020 Απόφαση της Σχολικής Επιτροπής.

Έργο του προσλαμβανομένου θα είναι ο καθαρισμός των αιθουσών διδασκαλίας, των γραφείων διδασκόντων, των κοινόχρηστων χώρων και του προαυλίου χώρου του σχολείου. Η σύμβαση μίσθωσης έργου, θα αφορά το διάστημα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μέχρι τις 30/06/2020

Σχετικό έγγραφο

.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 10:50 pm


Εκλογές στην Ελευθερία Μοσχάτου!


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ Α.Ο. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ


Πρόσκληση Τακτικής και Εκλογικής Γενικής Συνέλευσης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Ο. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ σε εφαρμογή του άρθρου 8 (Οκτώ) του ισχύοντος καταστατικού και του Ν 4603/2019, με απόφαση που έλαβε στην συνεδρίαση της 27/05/2020,

Συγκαλεί,

σε ετήσια Τακτική και Εκλογική Γενική Συνέλευση τα μέλη που θα γίνει, την 10η Ιουνίου 2020, ημέρα Τετάρτη, στο ανοικτό γήπεδο Μπάσκετ του συλλόγου (Μιαούλη 56) και ώρα ενάρξεως την 17:00 μ.μ.

Τα θέματα της Ημερησίας Διάταξης είναι τα παρακάτω.

1) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα της Γ.Σ

2) Διοικητικός Απολογισμός 2019.

3) Ψηφοφορία για την έγκριση του Διοικητικού Απολογισμού 2019.

4) Ανάγνωση έκθεσης Εξελεγκτικής Επιτροπής για την χρήση οικονομικού έτους 2019.

5) Οικονομικός απολογισμός 2019.

6) Ψηφοφορία για την έγκριση του Οικονομικού Απολογισμού 2019

7) Ανάγνωση προγράμματος δράσης και προϋπολογισμού 2020.

8) Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για την διενέργεια εκλογών του ΑΧ). Ελευθερία Μοσχάτου.

9) Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Η Γενική Συνέλευση θα βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρίστανται τα πλέον ενός, των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου, και που έχουν επίσης εκπληρώσει όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το σωματείο μέχρι την ημερομηνία της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με το καταστατικό και τον Νόμο 4603/2019.

Σε περίπτωση μη επιτεύξεως απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την ίδια ημέρα 10/06/2020, στον ίδιο χώρο και ώρα έναρξης την 19:00 μ.μ. 

Ταμειακώς εντάξει θα είναι τα μέλη που έχουν καταβάλει, έστω και την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης την συνδρομή τους, για όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η συνδρομή για το κάθε έτος, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει καθοριστεί στα 20 Ευρώ. Επίσης με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. όσοι θέσουν υποψηφιότητα για τις θέσεις του Δ.Σ., θα καταβάλουν εκτός της ετήσιας συνδρομής και το ποσό των 50 (πενήντα) Ευρώ. Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων θα γίνονται δεκτές μέχρι την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020, στα γραφεία του συλλόγου, και μέχρι την 18.00 μ.μ. ΑΚΡΙΒΩΣ
Μετά την ως άνω ημερομηνία και ώρα δεν θα γίνετε καμία αίτηση δεκτή. Επίσης υπενθυμίζετε ότι σύμφωνα με τον Ν.4603/2019 είναι υποχρεωτική η παρουσία Δικαστικού εκπροσώπου για την διενέργεια εκλογών. 

Για το ΔΣ του σωματείου

Ο Πρόεδρος 
Α. Δημητρίου

Ο Γεν. Γραμματέας
Β. Παναγόπουλος

.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 10:24 pm


Εκλογές στην Ελευθερία Μοσχάτου!


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ Α.Ο. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ


Πρόσκληση Τακτικής και Εκλογικής Γενικής Συνέλευσης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Ο. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ σε εφαρμογή του άρθρου 8 (Οκτώ) του ισχύοντος καταστατικού και του Ν 4603/2019, με απόφαση που έλαβε στην συνεδρίαση της 27/05/2020,

Συγκαλεί,

σε ετήσια Τακτική και Εκλογική Γενική Συνέλευση τα μέλη που θα γίνει, την 10η Ιουνίου 2020, ημέρα Τετάρτη, στο ανοικτό γήπεδο Μπάσκετ του συλλόγου (Μιαούλη 56) και ώρα ενάρξεως την 17:00 μ.μ.

Τα θέματα της Ημερησίας Διάταξης είναι τα παρακάτω.

1) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα της Γ.Σ

2) Διοικητικός Απολογισμός 2019.

3) Ψηφοφορία για την έγκριση του Διοικητικού Απολογισμού 2019.

4) Ανάγνωση έκθεσης Εξελεγκτικής Επιτροπής για την χρήση οικονομικού έτους 2019.

5) Οικονομικός απολογισμός 2019.

6) Ψηφοφορία για την έγκριση του Οικονομικού Απολογισμού 2019

7) Ανάγνωση προγράμματος δράσης και προϋπολογισμού 2020.

8) Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για την διενέργεια εκλογών του ΑΧ). Ελευθερία Μοσχάτου.

9) Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Η Γενική Συνέλευση θα βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρίστανται τα πλέον ενός, των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου, και που έχουν επίσης εκπληρώσει όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το σωματείο μέχρι την ημερομηνία της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με το καταστατικό και τον Νόμο 4603/2019.

Σε περίπτωση μη επιτεύξεως απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την ίδια ημέρα 10/06/2020, στον ίδιο χώρο και ώρα έναρξης την 19:00 μ.μ. 

Ταμειακώς εντάξει θα είναι τα μέλη που έχουν καταβάλει, έστω και την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης την συνδρομή τους, για όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η συνδρομή για το κάθε έτος, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει καθοριστεί στα 20 Ευρώ. Επίσης με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. όσοι θέσουν υποψηφιότητα για τις θέσεις του Δ.Σ., θα καταβάλουν εκτός της ετήσιας συνδρομής και το ποσό των 50 (πενήντα) Ευρώ. Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων θα γίνονται δεκτές μέχρι την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020, στα γραφεία του συλλόγου, και μέχρι την 18.00 μ.μ. ΑΚΡΙΒΩΣ
Μετά την ως άνω ημερομηνία και ώρα δεν θα γίνετε καμία αίτηση δεκτή. Επίσης υπενθυμίζετε ότι σύμφωνα με τον Ν.4603/2019 είναι υποχρεωτική η παρουσία Δικαστικού εκπροσώπου για την διενέργεια εκλογών. 

Για το ΔΣ του σωματείου

Ο Πρόεδρος 
Α. Δημητρίου

Ο Γεν. Γραμματέας
Β. Παναγόπουλος

.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 10:20 pm


Επαναλειτουργία Αθλητικών Εγκαταστάσεων στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣΘΕΜΑ: ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Σας ενημερώνουμε ότι από Δευτέρα 01. 06. 2020 ξεκινά η επαναλειτουργία όλων των  ανοικτών & κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων (μπάσκετ, βόλεϊ, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 & 11Χ11 & Γήπεδα Τένις) . Οι σύλλογοι που επιθυμούν να κάνουν χρήση των χώρων αυτών, θα πρέπει να το δηλώσουν με επιστολή τους στο τμήμα Αθλητισμού & Ν. Γενιάς. (Βλ. Συνημμένο: Υπεύθυνη Δήλωση).
To ωράριο λειτουργίας, τόσο για τα Κλειστά όσο & για τα Ανοικτά Γήπεδα Ποδοσφαίρου θα είναι: Δευτέρα –   Παρασκευή 18:00-22:00.
Σάββατο & Κυριακή οι παραπάνω χώροι θα παραμένουν κλειστοί.Το ωράριο λειτουργίας του Συλλόγου για τα Γήπεδα Τένις, παραμένει όπως αυτό έχει ορισθεί από το Παραχωρητήριο της αγωνιστικής Περιόδου 2019-2020.Για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διασφάλιση της υγείας των αθλητών, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα από τους υπεύθυνους των συλλόγων για την τήρηση των συνθηκών υγιεινής, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και τις οδηγίες της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της  Γ.Γ.Α.  περί ασφαλούς άσκησης σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους. https://www.gss.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports
Ο ειδικός κατάλογος εισερχομένων- εξερχομένων θα παραδίδεται καθημερινά από τον υπεύθυνο του συλλόγου, στον υπεύθυνο της εγκατάστασης   (τμήμα Αθλητισμού;) για την αρχειοθέτησή του.
Αποδυτήρια & βοηθητικές αίθουσες, θα παραμείνουν κλειστά.
Η προϊσταμένη του τμήματος                         Ο προϊστάμενος της Δ/νσης
Ευσταθίου Χρυσούλα                                       Ιωαννίδης   Ιωάννης
Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού
Φελλάς Γεώργιος

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 5:57 pm


Βασιλης Σπανακης: Τρια χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη


3 χρόνια μετά και η απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παραμένει αισθητή στην μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

O Μοσχατιώτης Βασίλης Σπανάκης, βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία. 


" Τρια χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μέχρι πρόσφατα ήταν για εμένα ο πολιτικός που έγραψε ιστορία, ο ηγέτης της παράταξής μας που έφερε μεγάλες νίκες και υπηρέτησε με συνέπεια και όραμα τον Ελληνικό λαό.
Με τη Βουλευτική μου ιδιότητητα πλέον, βλέπω και από μια άλλη σκοπιά την πολιτική του διαδρομή, εστιάζοντας στην Κοινοβουλευτική του παρουσία που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της. Πάντα παρών στα έδρανα, έδωσε σκληρές μάχες εντός της Βουλής, είπε δύσκολες αλήθειες, "είδε" μπροστά από την εποχή του και δικαιώθηκε από την Ιστορία. Τον ευχαριστούμε για όλα.
#Σπανάκης #ΝέαΔημοκρατία #ΝΔ #Νότια #νότιοςτομέας "


Βασίλης Σπανάκης.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 3:12 pm


Στην Γ' Εθνική οι άνδρες της Ελευθερίας Μοσχάτου!


Άρης Δημητρίου Πρόεδρος του Α.Ο. Ελευθερία Μοσχάτου 

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΣΤΗΝ Γ ΕΘΝΙΚΗ
Με απόφαση της επιτροπής πρωταθλημάτων της ΕΟΚ, η ανδρική ομάδα της Ελευθερίας ανέρχεται στη Γ Εθνική κατηγορία. Το κυριότερο του επιτεύγματος είναι ότι η ομάδα ανέρχεται πρώτη φορά στην Γ Εθνική κατηγορία και κυρίως ότι αγωνίσθηκε με δικά της παιδιά, παιδιά από τις ακαδημίες του συλλόγου μας. Τα εύσημα στους προπονητές, τους παίκτες και κυρίως σε αυτούς που έτρεξαν τα θέματα της ομάδας.

Συγχαρητήρια στην ομάδα μας!!!
.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 1:07 pm


Πώς ανοίγουν τη Δευτέρα τα δημοτικά σχολεία - Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς


Στα θρανία επιστρέφουν τη Δευτέρα οι μικροί μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Αρχικά, όσον αφορά στα ολοήμερα, θα παραμείνουν κλειστά -τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων- ωστόσο, η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί.

Διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους γονείς

Προκειμένου να μπορούν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο, οι γονείς μπορούν να κάνουν χρήση του μειωμένου ωραρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους γονείς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Εξήγησε δε, ότι τόσο το μειωμένο ωράριο όσο και η άδεια ειδικού σκοπού θα ισχύσουν μέχρι τέλος Ιουνίου, όσο δηλαδή διαρκεί η σχολική χρονιά.

Μειωμένο ωράριο και στον ιδιωτικό τομέα

Χρήση του μειωμένου ωραρίου θα μπορούν να κάνουν και οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού τομέα, όπως διευκρίνισαν την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι υπουργοί εξήγησαν πως για τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι, εφόσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα, συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού και για κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας, θα χρεώνονται μία κανονική.

Επίσης έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο κατά δύο ώρες για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Η πρώτη μέρα

Την πρώτη ημέρα που θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές, το βασικό μάθημα που θα κάνουν θα είναι αυτό της υγιεινής.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο, σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ προς τα παιδιά.

Οι μικρότεροι μαθητές θα πηγαίνουν σχολείο με τον ίδιο τρόπο με τους μεγαλύτερους: με αποστάσεις, τμήματα των 15 ατόμων, εκ περιτροπής διδασκαλία σε μεγαλύτερα τμήματα, διαφορετικά διαλείμματα και αντισηπτικά. Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί καλούνται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα εφόσον αυτό είναι εφικτό λόγω της ηλικίας των παιδιών.

Τα μέτρα

  • Τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου).
  • Συνολικά για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας, η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου.
  • Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου. Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό.
  • Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο.
  • Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
  • Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού).
  • Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.
  • Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.
  • Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).
  • Και στα δημοτικά σχολεία, υπάρχει η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

cnn.gr

.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 12:36 pm


Ποίηση: ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ - Αναστασία Κατσικογιάννη – Μπάστα


ΠΟΙΗΣΗ
Αναστασία Κατσικογιάννη-Μπάστα. ‘ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ’.
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Φιλοξενούμενη σήμερα της στήλης η εκλεκτή διανοούμενη ΑναστασίαΚατσικογιάννη-Μπάστα γνωστή κι αγαπητή σε εσάς τους φίλους της ποίησης από τις μέχρι τώρα αναρτήσεις ποιημάτων της.

Στην ανάρτηση μας ποίημα από την πρώτη ποιητική συλλογή της ποιήτριας που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Το ποίημα.

ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ. 

Καλημέρα δε λες αν δεν αγαπάς πολύ…
Καλημέρα δε λες αν δε βγαίνει ο λόγος σου
με μέλι και λουλούδια…
Καλημέρα δεν φωνάζεις αν η καρδιά σου
δεν ανοίγει πλατιά στον κόσμο να τον αγκαλιάσει…

……………….

Καλημέρα στα σύννεφα, στην αγκαλιά, στην κατανόηση,
στον ήλιο, στους ανθρώπουυς,
στο χαμόγελο που εκπέμπεις,
στην ανάγκη να κάνεις όμορφη τη μέρα σου.

……………………

Καλημέρα στην μεγαλοσύνη της ζωής,
στο δημιουργικό πάθος, στα όνειρα.
Καλημέρα με μια αγκαλιά για τους αδύναμους,
τους λιγότερους τυχερούς, τους άστεγους, τους θλιμμένους…

…………………..

Καλημέρα ,γιατί χάιδεψα ένα κυκλάμινο…
Καλημέρα, γιατί κελαήδησε ένα πουλάκι στο παράθυρο μου…
Καλημέρα, γιατί πιστεύω στους ανθρώπους… 

……………….

Καλημέρα , γιατί σας Αγαπώ…

Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα.
…………………………………………


Σχόλιο: Η Αναστασία Κατσικογιάννη-Μπάστα ‘υπηρετεί’ τα γράμματα από την εφηβική σχεδόν ηλικία της. Η τριβή της με τα βιβλία διαρκής. Κριτικός βιβλίων, επιμελήτρια εκδόσεων, συγγραφέας και ποιήτρια , ποιήτρια που μόλις τώρα αποφάσισε να εκδόσει την πρώτη της ποιητική συλλογή. Κι αυτό είναι δείγμα της ταπεινοφροσύνης που την διακρίνει όπως αρμόζει στους γνήσιους πνευματικούς ανθρώπους .

Στην αξιόλογη εργογραφία της συναντάμε εξειδικευμένους τίτλους ενώ στην παρουσία της στον ηλεκτρονικό –κυρίως- τύπο παρουσιάζει σχολιασμούς επικαιρότητας, μικρά δοκίμια υπό την μορφή απόψεων και ποίηση. ‘Λόγοι Άτακτοι για σώφρονες’ ο τίτλος της  πρώτης  ποιητικής συλλογής της Αναστασίας Κατσικογιάννη – Μπάστα, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις 24 γράμματα . Από την συλλογή αυτή –‘Λόγοι Άτακτοι για σώφρονες’/εκδόσεις 24 γράμματα-και  το ποίημα ‘ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ’ της σημερινής δημοσίευσης.

Ευχαριστώ την ποιήτρια για την συμμετοχή της στη στήλη.

Κείμενο
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 12:25 pm


Κωνσταντίνος ΙΑ’ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου.


ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ.
Κωνσταντίνος ΙΑ’ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ.
Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

O Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος ή Δραγάσης Παλαιολόγος υπήρξε ο πρώτος και τελευταίος αυτοκράτορας που έπεσε στις επάλξεις της βασιλεύουσας πόλης, της Κωνσταντίνου πόλης και κατάφερε να περάσει όχι απλώς στη διάσταση του θρύλου, αλλά και στις πνευματικές δημιουργίες των σπουδαιότερων λογοτεχνών μας. 

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως συναντούμε την μαρτυρικής αυτή μορφή σε δεκάδες ποιήματα, διηγήματα και ιστορικά μυθιστορήματα. Καμιά άλλη προσωπικότητα δεν ηρωποιήθηκε και δεν ταυτίστηκε με την λαϊκή συνείδηση διαχρονικά και σε τέτοιο βαθμό (ούτε καν αυτός ο Μέγας Αλέξανδρος).

Θρύλοι και μύθοι γύρω από τον τελευταίο Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εμείς σήμερα ας θυμηθούμε τον θρύλο του Μαρμαρωμένου βασιλιά γραμμένου από τον κορυφαίο Θράκα λογοτέχνη μας Γεώργιο Βιζυηνό.


Γεώργιος Βιζυηνός: Ο τελευταίος Παλαιολόγος
Εισαγωγικό σημείωμα:Σύμφωνα με τον θρύλο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά, την ημέρα που αλώθηκε η Πόλη, ένας άγγελος Κυρίου κατέβηκε από τον ουρανό και μετέφερε τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο σε μια σπηλιά, βαθιά κάτω από τη γη, κοντά στη Χρυσόπορτα. Εκεί μένει μαρμαρωμένος ο βασιλιάς, και καρτερεί την ώρα να έρθει πάλι ο άγγελος να τον σηκώσει. Οι Τούρκοι το ξέρουν αυτό, μα δε μπορούν να βρουν τη σπηλιά που είναι ο βασιλιάς γι’ αυτό έχτισαν την πόρτα που ξέρουν πως απ’ αυτή θα μπει ο βασιλιάς για να τους πάρει πίσω την Πόλη. Μα όταν είναι το θέλημα του Θεού, θα κατεβεί ο άγγελος στη σπηλιά, θα ξεμαρμαρώσει το βασιλιά, και θα του δώσει στο χέρι πάλι το σπαθί, που είχε στη μάχη. Και θα σηκωθεί ο βασιλιάς, θα μπει στην Πόλη από την Χρυσόπορτα και θα κυνηγήσει τους Τούρκους μέχρι την Κόκκινη Μηλιά, έναν μυθικό τόπο. 

Γεώργιος Βιζυηνός: Ο τελευταίος Παλαιολόγος
Τον είδες με τα μάτια σου, γιαγιά τον Βασιλέα ή μήπως και σου φάνηκε, σαν όνειρο να πούμε, σαν παραμύθι τάχα; - Τον είδα με τα μάτια μου, ωσάν και σένα νέα, Πα να γενώ εκατό χρονών, κι ακόμα το θυμούμαι σαν νάταν χθες μονάχα. - Απέθανε, γιαγιά; - Ποτέ, παιδάκι μου, κοιμάται. - Και τώρα πια δεν ημπορεί γιαγιάκα να ξυπνήση; - Ω, βέβαια! Καιρούς- καιρούς, σηκώνει το κεφάλι, και βλεπ' αν ήρθεν η στιγμή, πόχει ο Θεός ορίσει. - Πότε, γιαγιά μου, πότε; - Οταν τρανέψης, γιόκα μου, να αρματωθείς, και κάμης, τον όρκο στην Ελευθεριά, συ κι όλη η νεολαία, θα σώσετε την χώρα. Κι ο βασιλιάς θα σηκωθεί τον Τούρκο να χτυπήση. Και χτύπα-χτύπα, θα τον πα πίσω στην κόκκινη μηλιά, και πίσω από τον ήλιο, που πια να μη γυρίση!Ο Κων/νος περιμένει πότε θα έρθει ο άγγελος για να ξυπνήσει.Η εξόντωση των Τούρκων και η επανάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Παλαιολόγo…

Σύμβολο του Ελληνισμού και συνδετικός κρίκος της μακρόχρονης ιστορία της Ελλάδας ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος στις  6 του Ιανουαρίου του 1449 ανέβηκε στο θρόνο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας-Βυζάντιο- για να πέσει μαχόμενος υπέρ της Ελευθερίας και του Πολιτισμού  4 χρόνια μετά και σε ηλικία των 48 χρόνων…

Κωνσταντίνος ΙΑ’Παλαιολόγος: Ημέρα μνήμης 29 Μαΐου . Ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντίνου πόλεως από τον Μωάμεθ. Αιωνία Αυτού η μνήμη.

Κείμενο
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος- Ερευνήτρια.

.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 12:11 pm


Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής με τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Βαρυθυμιάδη


Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής με τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Βαρυθυμιάδη

Γ. Πατούλης: « Βούλησή μας είναι η Αττική να λειτουργήσει ως μήτρα από την οποία θα μεταλαμπαδευθούν η μακραίωνη ιστορία και οι παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού. Θα είμαστε στο πλευρό τους»

Με επίκεντρο τη δρομολόγηση συνεργειών για την ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Βαρυθυμιάδη, στα γραφεία της Περιφέρειας.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ε. Κοσμίδη, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χ. Δημόπουλος και η Γενική Γραμματέας Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Α. Σωτηριάδου.Ο κ. Βαρυθυμιάδης ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για τη διαχρονική εποικοδομητική συνεργασία και την έμπρακτη στήριξη του στα Ποντιακά Σωματεία απ΄όλες τις θέσεις στις οποίες έχει θητεύσει, επισημαίνοντας πως έχει συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια προβολής της παράδοσης του Ποντιακού Ελληνισμού. Παράλληλα κάλεσε τον Περιφερειάρχη να δρομολογηθούν κοινές δράσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας τη σημασία να πρωτοστατεί η Αττική, σε αυτές τις πρωτοβουλίες.
Ο κ. Πατούλης επισήμανε κατά τη συζήτηση πως η στήριξη της Περιφέρειας σε όλους τους Ποντιακούς Συλλόγους και Σωματεία είναι αυτονόητη και δεδομένη. « Θα συνδράμουμε με κοινές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις στην προσπάθεια να διατηρηθούν τα ήθη, τα έθιμα και οι πολιτισμικές παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού από τις σύγχρονες γενιές. Βούληση μας είναι η Αττική να λειτουργήσει ως μήτρα από την οποία θα μεταλαμπαδευθούν η μακραίωνη ιστορία και οι παραδόσεις που τονώνουν τη συνείδηση και ενότητα μας ως Έθνος» τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως θα υπάρχει μία διαρκής συνεργασία και διαβούλευση για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, προς αυτή την κατεύθυνση. Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα δημιουργίας μνημείου τιμής και μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό στην Αττική.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας πως υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι στην Αττική, οι οποίοι εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας όπου θα μπορούσε να στηθεί το μνημείο, όπως είναι το Πάρκο Τρίτση το οποίο, όπως επισήμανε, είναι στη διαδικασία ανάπλασης με την προοπτική να γίνει Πάρκο των Εθνών.

«Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για να διδαχθούν οι νεότερες γενιές για όλες τις μαρτυρικές στιγμές που πέρασε ο Ποντιακός Ελληνισμός. Θα είμαστε δίπλα στον Ποντιακό ελληνισμό και θα στηρίξουμε την προσπάθεια τους για τη διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Δεν ξεχνάμε», τόνισε ο κ. Πατούλης.

.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 11:40 am


Η ΟΝΝΕΔ για τα 3 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη


Μια συγκινητική ανάρτηση έκανε ο επίσημος λογαριασμός της ΟΝΝΕΔ στο twitter για τα 3 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Το μέλλον είναι δικό σας, είναι το μέλλον που εσείς θα αποκτήσετε». Τρία χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αναφέρει η δημοσίευση που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του πρώην πρωθυπουργού.

«Το μέλλον είναι δικό σας, είναι το μέλλον που εσείς θα αποκτήσετε».
Τρία χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. pic.twitter.com/7yC3ihrKZZ
— ΟΝΝΕΔ (@ONNED) May 29, 2020

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 10:33 am


Άρης Δημητρίου: Ήμασταν μια παρέα, με στόχους και όραμα, μείναμε μια παρέα,θα είμαστε παρέα ότι και να γίνει.


Πρόεδρος του Α.Ο. Ελευθερία Μοσχάτου Άρης Δημητρίου

ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΝΑΙ.....10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020.
Το κλείσιμο ενός κύκλου είναι πάντα η αφετηρία για το άνοιγμα ενός άλλου μεγαλύτερου, έστω και με συνθήκες πρωτόγνωρες για όλους μας και ιδιαίτερα στον αθλητισμό.
Ήμασταν μια παρέα, με στόχους και όραμα, μείναμε μια παρέα,θα είμαστε παρέα ότι και να γίνει.

Σε αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια μεγαλώσαμε και μαζί μας μεγάλωσε, για πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία της, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ. Η Ελευθερία που πιστά και παθιασμένα υπηρετήσαμε και μας έδωσε αμέτρητες χαρές και ελάχιστες πίκρες.
Υπερήφανοι, ευτυχισμένοι, δικαιωμένοι για τις επιλογές μας και χαμογελαστοί, ευχόμαστε να δούμε ακόμα μεγαλύτερες στιγμές δόξας και αθλητικού μεγαλείου για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μας, κάτω βέβαια από διαφορετικές συνθήκες, όπως προανέφερα, που πρέπει σίγουρα και γρήγορα να προσαρμοστούμε. Χωρίς διαχωριστικές γραμμές και μισαλλοδοξίες.
Ήρθαμε ενωμένοι, αποχωρούμε αγκαλιασμένοι με ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και μία ΥΠΟΚΛΙΣΗ σε όλους, όσους συνέβαλλαν ώστε το δικό μας όραμα να γίνει πραγματικότητα.
Ίσως ξαναβρεθούμε στα ίδια μέρη στις 10 Ιουνίου 2020.
Άρης Δημητρίου
Πρόεδρος Δ.Σ.

.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 10:09 am


Ένωση Γονέων Μοσχάτου - Ταύρου - Ενημέρωση για τη συνάντηση σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 28/05/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Μοσχάτου Ταύρου των αρμόδιων Αντιδημάρχων και εντεταλμένων σύμβουλων , της προέδρου της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής , και των διευθυντών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου . Παρούσα ήταν και η Ένωση γονέων και κηδεμόνων Μοσχάτου Ταύρου με το πρόεδρο κ. Μαραγκό και το γραμματέα κ. Δημητρίου.

Ενημερωθήκαμε για τις παρακάτω ενέργειες που έχει ή θα προβεί ο Δήμος για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης .

Αυτές είναι οι ακόλουθες: 

1) Οι σχολικές επιτροπές (ύστερα από τη χθεσινή απόφαση του ΥΠΑΙΘ) θα προβούν σε τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας με αύξηση των ωρών εργασίας και ταυτόχρονα θα προβεί και στην ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας , μέσω της υπογραφής συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω covid-19 (αναμένεται σήμερα ενημέρωση από το ΙΝΕΔΕΒΙΜ) . Ενημερωθήκαμε ότι αυτές οι ενέργειες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη και έως τότε θα υπάρχει η συνδρομή της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου. 

2) Το προσωπικό καθαριότητας που είχε αποσπαστεί στις μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , έχει επιστρέψει στην οργανική θέση του . 

3) Μέχρι την Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί και ο καθαρισμός και απολύμανση των χώρων ( έχει ήδη ξεκινήσει ο καθαρισμός από τις σχολικές μονάδες στη κοινότητα του Ταύρου ). 

4) Προμήθεια αντισηπτικών όλων των σχολικών μονάδων (πέρα από τις ποσότητες αντισηπτικών που αποστέλλει το υπουργείο ). 

5) Επάρκεια καθαριστικών για καθαρισμό δύο φορές τη μέρα των χώρων. 

6) Παρά την προαιρετική χρήση μάσκας , θα προμηθεύσει όλες τις σχολικές μονάδες με επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες. 

7) Παραδόθηκε στη λήξη της συνάντησης , στο διευθυντή κάθε σχολικής μονάδα θερμόμετρο μετώπου έτσι ώστε να είναι εφικτή η θερμομέτρηση εάν χρειαστεί των μαθητών. 

 8) Προς αποφυγή συνωστισμού και λόγω μη λειτουργίας των κυλικείων καλό θα ήταν οι μαθητές να έχουν μαζί τους μπουκάλι νερού (τις πρώτες μέρες θα υπάρχουν ποσότητες μικρών μπουκαλιών για τους μαθητές από το Δήμο). 

9) Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων ̈με όποιο κόστος και τρόπο ̈ (όπως είπε) .

Να τονίσουμε την αγωνία όλων όσων παρευρίσκονταν στη σύσκεψη , για τη λειτουργία και τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων τη νέα χρονιά.

Εκφράσαμε τη πάγια θέση του γονεϊκού κινήματος για προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ και ΦΥΛΑΞΗΣ καθώς και της ανάγκης για εκσυγχρονισμό του υλικο-τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων από το ΥΠΑΙΘ .

Η πανδημία απέδειξε σε όλους πλέον ότι τα όποια μέτρα λαμβάνει το ΥΠΑΙΘ δε λύνουν τα προβλήματα , αλλά απλώς τα βάζουν προσωρινά κάτω από το χαλί , και δυστυχώς δε βλέπουμε τη θέληση ή τις κινήσεις για τη λύση τους από αυτό.

Η Ένωση γονέων και κηδεμόνων Μοσχάτου Ταύρου θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και από τη Δευτέρα θα προβεί σε αυτοψίες στις σχολικές μονάδες έτσι ώστε να έρχονται σε γνώση της τυχόν αστοχίες ή προβλήματα και να επιλύονται άμεσα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Καλούμε τα Δ.Σ. Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων να γίνουν τα μάτια και τα αυτιά της , σε κάθε σχολείο και για τώρα αλλά και για την επομένη περίοδο ώστε να εξασφαλίσουμε τους Όρους υγιεινής ασφάλειας και ισότιμης δωρεάν μόρφωσης (χωρίς εκπαιδευτικά κενά) που πρέπει να παρέχει το σχολείο στα παιδιά μας με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Θεόδωρος Μαραγκός

Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Δημητρίου

.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2020 | 9:23 am


Η Ελευθερία Μοσχάτου ανακοίνωσε την Δήμητρα Καμπουράκη.


Η Ελευθερία Μοσχάτου ανακοίνωσε την ελληνίδα διεθνή γκαρντ Δήμητρα Καμπουράκη η οποία επιστρέφει στη χώρα μας μετά από δύο πετυχημένα χρόνια στη Γερμανία με την ομάδα της Gisa Lions.

Η Ελευθερίας Μοσχάτου , που αγωνίζεται στην Α1 Γυναικών, ανέφερε μέσω instagram ότι: "Η ομάδα μας για άλλη μια φορά κάνει δυναμικό μπάσιμο στις φετινές μεταγραφές. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε για την νευραλγική θέση του playmaker την ελληνίδα διεθνή γκαρντ Δήμητρα Καμπουράκη η οποία επιστρέφει στη χώρα μας μετά από δύο πετυχημένα χρόνια στη Γερμανία με την ομάδα της Gisa Lions. Στη φώτο με το χορηγό της ομάδας κ. Αποστόλου στις υπογραφές του συμβολαίου της. Της ευχόμαστε υγεία και καλή σαιζόν...!"View this post on Instagram

Η ομάδα μας για άλλη μια φορά κάνει δυναμικό μπάσιμο στις φετινές μεταγραφές. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε για την νευραλγική θέση του playmaker την ελληνίδα διεθνή γκαρντ Δήμητρα Καμπουράκη η οποία επιστρέφει στη χώρα μας μετά από δύο πετυχημένα χρόνια στη Γερμανία με την ομάδα της Gisa Lions. Στη φώτο με το χορηγό της ομάδας κ. Αποστόλου στις υπογραφές του συμβολαίου της. Της ευχόμαστε υγεία και καλή σαιζόν...!
A post shared by Α.Ο.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ (@eleytheria_moschatou) on

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 9:31 pm


29 Μαΐου 1453: Η Άλωση της Πόλης – Το ιστορικό πριν 567 χρόνια


Καμία άλλη ημερομηνία δεν έχει εντυπωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο του Ελληνισμού όσο η 29 Μαϊου, η «αποφράς ημέρα» οπότε η Κωνσταντινούπολη, η «βασσιλίς των πόλεων» κυριεύθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Η πολιορκία και η πτώση της Πόλης ήταν το επιστέγασμα μιας ολόκληρης περιόδου συρρίκνωσης οπότε και οι Τούρκοι (Σελτζούκοι και Οθωμανοί) έθεταν υπό την κυριαρχία τους τα εδάφη της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας.

Έτσι τις παραμονές της Άλωσης η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπήρχε μόνο κατ’ όνομα. Η επικράτειά της αφορούσε μόνο την περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά.

Το 1451 αναρριχάται στον οθωμανικό θρόνο ο Μωάμεθ ο Β’. Ο νεαρός Σουλτάνος ονειρεύεται να καταλάβει την Βασιλεύουσα προκειμένου να δημιουργήσει μια κραταιά Αυτοκρατορία στη θέση της παλιάς Ρωμαϊκής. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Πόλη τελούσε ήδη φόρου υποτελής, ο Μωάμεθ αποφασίζει να της δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Το Βυζάντιο σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή εναποθέτει τις ελπίδες του στη Ρώμη η οποία ζητά σαν αντάλλαγμα την ´Ενωση των Εκκλησιών με τους δικούς της όρους. Το 1451 η Σύνοδος Φεράρας-Φλωρεντίας επικύρωσε την πλήρη υποταγή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ρωμαιοκαθολική, όμως δεν έγινε ποτέ δεκτή από τους Βυζαντινούς οι οποίοι είχαν χωριστεί σε «Ενωτικούς» και «Ανθενωτικούς». Ο διχασμός ακύρωσε στην πράξη τη συμφωνία. Παραμονές της Άλωσης ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε’ για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.

Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ’ ημών η των αζύμων λατρεία».

Το μίσος για τους Λατίνους δεν ήταν μόνο θρησκευτικό αλλά και πολιτικό, αφού ο λαός δεν ξέχασε ποτέ τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, που στην ουσία προκάλεσε και την αρχή του τέλους για την Αυτοκρατορία.

Σε αντίθεση με τους Γενουάτες και τους Βενετσιάνους, οι Οθωμανοί συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί βλέποντας ότι οι χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, κυριαρχούσαν στο εμπόριο και πλήρωναν λιγότερους φόρους θεώρησαν καλύτερη την οθωμανική αντί της λατινικής κυριαρχίας.Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς ο οποίος εκστόμισε και την περίφημη φράση «Καλύτερα να δω στην Πόλη τούρκικο φακιόλι παρά λατινική καλύπτρα».
 
Στις 7 Απριλίου, μπροστά στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού, ο Μωάμεθ στήνει τη σκηνή του, ξεκινώντας ουσιαστικά την πολιορκία της Πόλης. Με στρατό 150.000 ανδρών, ναυτικό 400 πλοίων αλλά και το πιο σύγχρονο πυροβολικό οι Τούρκοι βρέθηκαν απέναντι σε μόλις 7.000 άνδρες, οι 2000 από τους οποίους ήταν μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες.

Τη στιγμή της πολιορκίας η Πόλη είναι σκιά του εαυτού της, έχοντας πληθυσμό μόλις 50.000 κάτοικων που αντιμετώπιζε προβλήματα επισιτισμού.Ο κλοιός γύρω από την Κωνσταντινούπολη κλείνει και τα τείχη της σφυροκοπούνται καθημερινά από τα κανόνια του Μωάμεθ.Παρά τον ναυτικό αποκλεισμό, ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει στις 20 Απριλίου 1453 να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.

Η κίνηση αυτή προβλημάτισε τον Σουλτάνο ο οποίος αντιλήφθηκε πως δεν αρκούσαν μόνο οι χερσαίες δυνάμεις για την κατάληψη της Πόλης αλλά έπρεπε με κάποιο τρόπο το ναυτικό να βρεθεί στον Κεράτειο, ο οποίος ήταν φραγμένος από μια τεράστια αλυσίδα.
Με τη βοήθεια ενός Ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, 70 περίπου πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.

Στις 21 Μαΐου, ο σουλτάνος έστειλε πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη. Ζητούσε την παράδοση της πόλης με την υπόσχεση να επιτρέψει στον Αυτοκράτορα και σε όσους το επιθυμούσαν να φύγουν με τα υπάρχοντά τους. Επίσης, θα αναγνώριζε τον Κωνσταντίνο ως ηγεμόνα της Πελοποννήσου, ενώ θα εγγυόταν για την ασφάλεια του πληθυσμού που θα παρέμενε στην Πόλη.

Ο Παλαιολόγος απαντά με αποφασιστικότητα αλλά και αξιοπρέπεια: δέχονταν να πληρώσει υψηλότερους φόρους υποτέλειας και να παραμείνουν στα χέρια των Τούρκων όλα τα κάστρα και τα εδάφη που είχαν στο μεταξύ κατακτήσει.

Για την Κωνσταντινούπολη όμως δήλωσε:

«Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοὶ δοῦναι οὔτ’ ἐμὸν ἐστίν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ• κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως άποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν. (Το να σου (παρα)δώσω όμως την πόλη ούτε σε εμένα επαφίεται ούτε σε άλλον από τους κατοίκους της-διότι με κοινή απόφαση οι πάντες θα αποθάνουμε αυτοπροαίρετα και δεν θα υπολογίσουμε τη ζωή μας)
 
Το βράδυ της 28ης Μαϊου τελείται στην Αγία Σοφία η τελευταία Θεία Λειτουργία. Εκεί ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και υπερασπιστές της Πόλης μεταλαμβάνουν και ο αυτοκράτορας εμψυχώνει το λαό.Κατά την πρώτη πρωϊνή ώρα της Τρίτης 29 Μαίου, εκδηλώνεται τουρκική επίθεση από τρεις πλευρές συγχρόνως. Οι Βυζαντινοί καταφέρνουν να αποκόψουν τις υπόγειες σήραγγες απ’ όπου οι Τούρκοι προσπαθούν να περάσουν κάτω από τα τείχη.

Παρά την αριθμητική υπεροχή των Οθωμανών οι Βυζαντινοί τους απωθούν και αποκρούουν με επιτυχία τις δύο επιθέσεις. Όμως ο Μωάμεθ Β’ οργάνωσε πολύ προσεκτικά την τρίτη και τελευταία επίθεση. Επιτίθεται κοντά στην πύλη του Αγίου Ρωμανού, όπου πολεμά ο Παλαιολόγος. Ένας από τους κύριους υπερασπιστές της πόλης, ο Γενουάτης Ιουστινιάνης, τραυματίζεται και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον αγώνα. Αυτή υπήρξε και η ανεπανόρθωτη απώλεια για τους αμυνόμενους.

Τελικώς η Πόλη πέφτει και τα στήφη των Οθωμανών εισέρχονται εντός των τειχών όπου και επιδίδονται σε τριήμερες λεηλασίες. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο επονομαζόμενος πλέον και Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης».

Αυτή ήταν και η τελευταία πράξη του δράματος που έμελλε να αλλάξει συνολικά την ανθρώπινη Ιστορία, όχι μόνο την ελληνική. Κι αυτό γιατί με την εγκατάσταση των Οθωμανών στην Ανατολική Μεσόγειο πλήθος λογίων Ελλήνων θα μετοικίσουν στην Δύση, μεταλαμπαδεύοντας έτσι τα κλασσικά και βυζαντινά χειρόγραφα.

 Επιπλέον, με την οθωμανική κυριαρχία στην περιοχή κλείνουν οι χερσαίοι εμπορικοί δρόμοι προς την Ανατολή ωθώντας έτσι τις μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της Δύσης σε αναζήτηση ναυτικών οδών εγκαινιάζοντας την Εποχή των Μεγάλων Ανακαλύψεων.Για εμάς, η Άλωση της Πόλης, η πτώση του Βυζαντίου θα καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως το τέλος μιας εποχής δόξας που θα δώσει τη θέση της στην Τουρκοκρατία για τους επόμενους τέσσερις με πέντε αιώνες. Πιο ουσιαστικά όμως, η Άλωση θα σηματοδοτήσει το πολιτικό τέλος του Ελληνισμού και την αποκοπή του από τα μεγάλα γεγονότα της Αναγέννησης που ακολοθούσαν.

Η λαϊκή παράδοση απέδωσε το γεγονός με τους περίφημος «λαϊκούς θρήνους» και από την πρώτη στιγμή φρόντισε να μυθοποιήσει τόσο το θάνατο του Παλαιολόγου όσο και την ίδια την πτώση της Πόλης. Έτσι, στη λαϊκή μυθολογία αποτυπώθηκε ο θρύλος του μαρμαρωμένου βασιλιά, του μοναχού με τα μισοτηγανισμένα ψάρια αλλά και της Κερκόπορτας, η οποία έμεινε ανοιχτή επιτρέποντας στους Τούρκους να εισέλθουν στην Πόλη.

Αλλόκοτα περιστατικά, επενέργεια των στοιχείων της φύσης, ακόμη και οι ουράνιες δυνάμεις όλα επιστρατεύονται στη λαϊκή αντίληψη προκειμένου να μεταδώσουν το τραγικό γεγονός και μαζί μ’ αυτό την ατέρμονα επαναλαμβανόμενη ευχή:

«Σώπασε κυρα-Δέσποινα και μη πολύ δακρύζεις
Πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας είναι»

ΠΗΓΗ bankwars.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 8:45 pm


Τι είναι το λιπώδες ήπαρ και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Η μη-αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, ή λιπώδης ηπατική νόσος, είναι μια κατάσταση που συνήθως παρατηρείται σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η συσσώρευση υπερβολικού λίπους που αποθηκεύεται στα ηπατικά κύτταρα.

Το λιπώδες ήπαρ είναι μια όλο και συχνότερη νόσος σε όλο τον κόσμο, ειδικά στα κράτη του λεγόμενου Δυτικού κόσμου. Στις ΗΠΑ, είναι η πιο κοινή μορφή χρόνιας ηπατικής νόσου και επηρεάζει περίπου 80 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους!

Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 7:13 pm


Μοσχατο - Ειδήσεις και Νέα

Στο Μοσχάτο ο Κατίδης - Fosonline

Στο Μοσχάτο ο Κατίδης  Fosonline

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Μοσχατο

Φιλικοί ιστότοποι: