Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Βαριά η καταγγελία τοπικής εφημερίδας για το δήμαρχο Αρταίων...

Ο καταγγελλόμενος ή/και ο καταγγέλλων θα απαντήσουν, αν όχι ενώπιον του φυσικού, σίγουρα ενώπιον του πολιτικού (του κόσμου της Άρτας) "δικαστή" τους


   Βαριά η καταγγελία που διαβάζουμε στην εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα "7 μέρες", στη στήλη "Μου αρέσει Δεν μου αρέσει", για τον δήμαρχο Αρταίων. Γράφει ότι "Δεν του αρέσει" που ο δήμαρχος Αρταίων μοιράζει χρήματα προεκλογικά από τα ταμεία του Δήμου, δηλαδή από τα δικά μας χρήματα, σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, προφανώς εννοεί ότι αυτό συμβαίνει για να εξασφαλίσει την εύνοια και την υποστήριξή τους. Διαπλοκή ονομάζεται αυτό.
   Διαβάζουμε κι άλλα, χειρότερα. Για δείτε τα:


   Διαβάζουμε για χρήματα που δίνονται χωρίς τιμολόγια. Μαύρο χρήμα λέγεται αυτό.
   Κι αν τυχόν, τα χρήματα δίνονται πλαγίως, για να παρακαμφθεί η ανυπαρξία τιμολογίων, διότι με κάποιο τρόπο πρέπει να δικαιολογούνται, εφόσον τα καταγγελλόμενα ισχύουν, τότε αυτό λέγεται ξέπλυμα χρήματος.
   Διαβάζουμε και για λειτουργίες έξω και πέρα από τη νομιμότητα, όσον αφορά το Δημοτικό Ραδιόφωνο.
   Είναι αλήθεια όλα αυτά; Είναι ψέματα; Δεν έχω απάντηση, δεν μπορώ να τα διασταυρώσω, δεν έχω στοιχεία κι έτσι αδυνατώ να πάρω θέση.΄
    Όμως, θεωρώ βέβαιο ότι αυτή η καταγγελία θα έχει απάντηση. Και δεν μιλάω για ένα Δελτίο Τύπου που απλά θα διαψεύδει. Μιλάω για μήνυση και αγωγή, εφόσον ο δήμαρχος αισθάνεται ότι αδικείται, συκοφαντείται, δυσφημείται.
   Από την άλλη, όμως, η ερώτηση "Είναι αλήθεια όλα αυτά; Είναι ψέματα;" δεν απευθύνεται μόνο στο δήμαρχο. Έχει αποδέκτη και την αντιπολίτευση. Διότι, το άρθρο κλείνει με το ερώτημα: "Η αντιπολίτευση δεν τα γνωρίζει όλα αυτά;"
   Και η αντιπολίτευση πρέπει να πάρει θέση. Υπεύθυνη, πολιτική και τσεκουράτη. Και να ζητήσει από τον καταγγέλλοντα τις αποδείξεις για τα καταγγελλόμενα -που, μεταξύ μας, κάτι θα έχει, αλλιώς δεν θα έβαζε το κεφάλι του στο ντορβά με μια τέτοια δημόσια καταγγελία. Και με αυτές τις αποδείξεις στο χέρι, η αντιπολίτευση να ζητήσει δημόσια το λόγο από τη δημοτική αρχή. Όχι με καταγγελτικά Δελτία Τύπου, που δεν σημαίνουν τίποτα, αλλά ορθώνοντας το ανάστημά της και μαζί με τους συμπολίτες μας να εξασφαλίσει την κάθαρση στο Δήμο μας.
   Σε κάθε περίπτωση, είτε ο καταγγέλλων είτε ο καταγγελλόμενος είτε και οι δύο θα κληθούν να απαντήσουν, αν όχι ενώπιον του φυσικού, σίγουρα ενώπιον του πολιτικού (του κόσμου της Άρτας) δικαστή τους.
   Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο λαός της Άρτας αξίζει να γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει. Και το δημόσιο χρήμα πρέπει να προστατεύεται. Για να μην ξαναφτάσει ο τόπος μας στη χρεοκοπία που τον οδήγησε το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Το οποίο σύστημα, παρεμπιπτόντως, συμπτωματικά θέλω να ελπίζω, συντάσσεται στο πλευρό του δημάρχου...
 
   ΥΓ: Δεν μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ εάν θα διαβάζαμε αυτή την καταγγελία, στην περίπτωση που και αυτή η εφημερίδα ήταν αποδέκτης του δημόσιου (δηλαδή του δικού μας) χρήματος.
   Για να σας πω την αλήθεια, δεν το πιστεύω.
   Όμως, αυτή η σκέψη είναι προπέτασμα καπνού, μας αποπροσανατολίζει από την ουσία, που δεν είναι καμιά άλλη από αυτά που δικαιούμαστε να γνωρίζουμε όλοι οι πολίτες της Άρτας:
   α) Υπάρχει διαπλοκή στο Δήμο μας, ναι ή όχι;
   β) Διακινείται μαύρο χρήμα και μάλιστα δημόσιο, ναι ή όχι;;
   γ) Γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ναι η όχι;

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2019 | 8:35 pm


100.000 τηλεθεατές άλλαξαν κανάλι να μη βλέπουν τον Μητσοτάκη!

- Σαρωτική η σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα
- Κάτι τέτοια βλέπουν στη ΝΔ και αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι, το debate με τον πρωθυπουργό...


   Ο αποκρουστικός λόγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν συσπειρώνει, αλλά διώχνει και τους... συσπειρωμένους. Τηλεθεατές. Αυτό φανερώνει καθαρά η προχθεσινή του εμφάνιση στον Alpha και η παραχώρηση συνέντευξης στον Α. Σρόιτερ, καθώς κατόρθωσε, αντί να αυξάνει την τηλεθέαση του δελτίου ειδήσεων, να την οδηγεί προς τα κάτω.
    Το δυσοίωνο μέλλον που προοιωνίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης για τους οικονομικά αδύναμους, τους ανθρώπους με αναπηρία, αλλά και όσους δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κοινωνικού ανταγωνισμού, όλο το οικοδόμημα δηλαδή του νεοφιλελευθερισμού, απωθεί τους πολίτες και διώχνει τους τηλεθεατές σε άλλα... κανάλια.
   Είναι χαρακτηριστικό ότι τη συνέντευξη Μητσοτάκη την περασμένη Δευτέρα παρακολούθησαν μόλις 545.000 τηλεθεατές, ενώ λίγους μήνες πριν ο Αλέξης Τσίπρας από την ίδια θέση, στο ίδιο κανάλι, απαντώντας στις ερωτήσεις του ίδιου δημοσιογράφου, την ίδια ώρα, συγκέντρωσε 883.000 τηλεθεατές κατά μέσον όρο.
   Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνέντευξής του στο δελτίο ειδήσεων έχανε συνεχώς κοινό. Για την ακρίβεια, όσο απαντούσε στις ερωτήσεις του Α. Σρόιτερ οι τηλεθεατές άλλαζαν κανάλι, με αποτέλεσμα να φύγουν συνολικά περισσότεροι από 100.000 τηλεθεατές. Δικαίως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωταθλητής του ζάπινγκ.
   Αντίστροφη πορεία είχε η συνέντευξη Τσίπρα τον περασμένο Νοέμβριο στον Alpha, καθώς στο τέλος της συνέντευξης είχε κερδίσει 150.000 τηλεθεατές περισσότερους σε σχέση με την έναρξη (βλ. και γράφημα). Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Α» είναι επίσημα στοιχεία από την εταιρεία μετρήσεων Nielsen και βρίσκονται στα χέρια όλων των τηλεοπτικών σταθμών.
   Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται και από το «μερίδιο τηλεθέασης», το οποίο καταγράφει τον ανταγωνισμό μεταξύ των καναλιών: ποσοστό επί του συνόλου όσων παρακολουθούν τηλεόραση τη συγκεκριμένη ζώνη ώρας. Μόλις 18,5% του συνόλου των τηλεθεατών με ανοικτούς δέκτες παρακολούθησε τον Κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός αντίστοιχα είχε συγκεντρώσει το 27,3%.
   Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου στις 16 Απριλίου, συγκέντρωσε «μερίδιο τηλεθέασης» 24,1%, ενώ ο αριθμός τηλεθεατών «χτύπησε κόκκινο» με 1,2 εκατομμύρια τηλεθεατές να βλέπουν το τελευταίο τέταρτο της συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
   Τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται ότι σταθμίζουν στο επιτελείο της Ν.Δ. και αποτρέπουν τον Κ. Μητσοτάκη από τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό. Από την πλευρά τους, πολύ καλά κάνουν.

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2019 | 11:59 am


Δεν είναι η Ν.Δ. ο σοβαρός αντίπαλος

Η αδιευκρίνιστη ψήφος καθιστά εφικτή μια ευρείας έκτασης νίκη σε όλες τις προσεχείς αναμετρήσεις


   Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να συντηρήσει μέχρι τις εκλογές το σίριαλ που ξεκίνησε εχθές.
   Φάνηκε από το γεγονός ότι έχει εξαγγείλει πρόταση μομφής κατά του αν. Υπουργού Υγείας, την οποία όμως δηλώνει ότι θα καταθέσει μετά τις 7 Μαΐου, σε μια προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
   Η Ν.Δ. θεωρεί ότι της δίνεται η ευκαιρία να αναδείξει σε μείζον θέμα των ευρωεκλογών ένα ζήτημα ύφους, μέσω του οποίου, μάλιστα, θα επιχειρήσει να ξεπλύνει τις απεχθείς και κυνικές θέσεις της για το κοινωνικό κράτος.
   Μια τέτοια τακτική δεν δικαιολογείται κατά κανέναν τρόπο για ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι προηγείται με διψήφια ποσοστά και διεκδικεί και αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.
   Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: ή τα επιτελεία της Ν.Δ. θεωρούν ότι το εκλογικό σώμα αποτελείται από ζώα, παντελώς αδιάφορα για την πολιτική, που τρέφονται αποκλειστικά με δολοφονημένους χαρακτήρες, ή στην Πειραιώς υπάρχει απόλυτη συναίσθηση της τεράστιας πολιτικής ανεπάρκειας που διέπει το κόμμα και προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια επιφανειακή και εύκολη ατζέντα.
   Κάπως έτσι εξηγείται και η πυρετώδης προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να αποφύγει τον απευθείας διάλογο με τον Αλ. Τσίπρα, απαντώντας με αξιοθρήνητες κουτοπονηριές, υπεκφυγές, αστειάκια και διαρροές κύκλων, ώστε να μην χρεωθεί πολιτικά τη φυγομαχία.
   Είναι λοιπόν σαφές ότι η Ν.Δ. δυσκολεύεται υπερβολικά στον δρόμο προς τις κάλπες. Βασικός αντίπαλος της Αριστεράς δεν είναι η Ν.Δ., αλλά η αδιευκρίνιστη ψήφος. Αν αυτό κατανοηθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, είναι εφικτή μια ευρείας έκτασης νίκη σε όλες τις προσεχείς αναμετρήσεις.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2019 | 11:15 am


Παραδόθηκε σήμερα και δόθηκε στην κυκλοφορία το Άκτιο - Βόνιτσα (VIDEO)

Χρήστος Σπίρτζης: «Ήταν ένα έργο εγκαταλελειμμένο που το αναστήσαμε, ένα έργο – σκιάχτρο, που έπρεπε να είχε παραδοθεί ήδη από το 2012-13»


   Τα πρώτα 15 χλμ. της Αμβρακίας οδού που συνδέει το Άκτιο και τη Βόνιτσα με την Ιόνια Οδό παραδόθηκαν σήμερα στην κυκλοφορία από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, παρουσία του υφυπουργού, Θάνου Μωραΐτη, του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου, της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Τριανταφύλλου, δημάρχων της περιοχής κλπ.
   Πρόκειται για το τμήμα Άκτιο-Βόνιτσα, μήκους 15 χλμ. Ξεκινά περίπου 1,5 χλμ μετά την Υποθαλάσσια Αρτηρία Ακτίου-Πρέβεζας και καταλήγει στη Βόνιτσα, στο ύψος του κόμβου με την Πάλαιρο, ολοκληρώνοντας και τη μισή παράκαμψη της πόλης. Είναι τα πρώτα 15 από τα 48,5 χλμ που είναι το σύνολο του έργου από την Λίμνη Αμβρακία -σύνδεση με Ιόνια Οδό λίγο πριν την είσοδο της Αμφιλοχίας – μέχρι την υποθαλάσσια γέφυρα στο Άκτιο.
   Όπως δήλωσε ο κ. Σπίρτζης σε 1,5 με 2 χρόνια θα ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα 33 χλμ. του οδικού άξονα.   «Παραδώσαμε σήμερα στην κυκλοφορία 15 χλμ ενός έργου πολύτιμου για την περιοχή, ενός έργου που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν πάρα πολλά χρόνια, ενός έργου που δεν είχε ούτε τις απαλλοτριώσεις, όταν δημοπρατήθηκε, ούτε τις απαραίτητες μελέτες, ούτε την σωστή διαχείριση» επεσήμανε ο κ. Σπίρτζης, τονίζοντας ότι «Ήταν ένα έργο εγκαταλελειμμένο που το αναστήσαμε, ένα έργο – σκιάχτρο. Έπρεπε να είχε παραδοθεί ήδη από το 2012-13».
   «Πρόκειται για μια από τις πολλές συνδέσεις της Ιονίας Οδού και των άλλων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων με τις παρακείμενες πόλεις, τουριστικά θέρετρα, λιμάνια και βιομηχανικά κέντρα που δεν είχαν προβλεφθεί και σχεδιαστεί ποτέ στις συγκεκριμένες παραχωρήσεις με ευθύνη εκείνων που σχεδίασαν αυτά τα έργα», ανέφερε ο υπουργός.
   «Κανένας από τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, ούτε η Εγνατία Οδός δε συνδέονται με τις παρακείμενες πόλεις και τα βιομηχανικά τους κέντρα», πρόσθεσε ο υπουργός Υποδομών παραπέμποντας «στη Νέα Δημοκρατία και τους υπουργούς της».
   Ο Χρήστος Σπίρτζης, παραδίδοντας το έργο, τόνισε ότι «Τα έργα δεν ανήκουν στις κυβερνήσεις, ούτε στους Υπουργούς, ούτε σε κάποια κυβέρνηση κάποιων Υπουργών, ανήκουν σε αυτόν που τα πληρώνει και αυτός είναι ο Ελληνικός Λαός, άρα εμείς κρινόμαστε αν τελειώνουμε τα έργα στην ώρα τους σε εύλογο κόστος και με διαφάνεια».Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2019 | 6:45 pm


Η στιγμή που ο Τσίπρας κονιορτοποιεί τον επικοινωνιακό αντιπερισπασμό του Μητσοτάκη - VIDEO

- «Θα έρθει εδώ να μας πει γιατί θέλει να κόψει το δώρο Χριστουγέννων, γιατί θέλει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, γιατί θέλει να κόψει το επίδομα ανεργίας, γιατί θέλει να κουκουλώσει τα σκάνδαλα»
- «Γι’ αυτά θα δώσετε λογαριασμό... αυτό το πικρό ποτήρι θα το πιείτε μέχρι τέλους»


   Άμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Παύλου Πολάκη. Όποτε καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής σε υπουργό θα την μετατρέψω σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης για όλη την κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός καταγγέλλοντας τον «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό» της ΝΔ.
   «Δεν θα σας επιτρέψουμε να εκτρέψετε την συζήτηση εκεί που θέλετε. Και θα συζητήσουμε για τα ουσιαστικά» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα έρθει να μας πει γιατί θέλει να κόψει το δώρο Χριστουγέννων, γιατί θέλει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, γιατί θέλει να κόψει το επίδομα ανεργίας, γιατί θέλει να κουκουλώσει τα σκάνδαλα».


 
   «Με ενημέρωσαν οι συνεργάτες μου ότι ο Κ. Μητσοτάκης αντί να αναφερθεί στα θέματα της παιδείας που είχε προαναγγείλει ότι θα δώσει κορυφαία μάχη επεχείρησε ένα πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μία ημέρα μετά την δημόσια πρόσκλησή μου για ντιμπέιτ για όλα τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Δηλαδή για τα θέματα της Ευρώπης, της οικονομίας, τα κρίσιμα εθνικά και κοινωνικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «επέλεξε ένα αντιπερισπασμό που αναδεικνύει τον πανικό που βρίσκεται ο ίδιος και το επιτελείο του για να δραπετεύσει από την προσωπική μονομαχία».   «Είναι προφανές ότι επιχειρεί να αποφύγει την συζήτηση για τα κρίσιμα και τα μεγάλα και να βάλει στην κουβέντα αν το ύφος του Πολάκη είναι καλό – καθώς κατάγεται από τα Χανιά γνωρίζει ότι είναι αψύ» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «δεν θα σας κάνουμε την χάρη. Ενημερώστε τον αρχηγό σας ότι οποτεδήποτε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας θα μετατρέψω την πρόταση σε πρόταση δυσπιστίας για την κυβέρνηση. Θα συζητήσουμε για τα ουσιαστικά, δεν θα εκτρέψετε τη συζήτηση».
   «Θα έρθει εδώ να μας πει γιατί θέλει να κόψει το δώρο Χριστουγέννων, γιατί θέλει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, γιατί θέλει να κόψει το επίδομα ανεργίας, γιατί θέλει να κουκουλώσει τα σκάνδαλα» είπε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε ότι «γι’ αυτά θα δώσετε λογαριασμό» και «αυτό το πικρό ποτήρι θα το πιείτε μέχρι τέλους».

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη συζήτηση
για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, 
με ενημέρωσαν οι συνεργάτες μου ότι πριν από λίγο ήρθε εντός της αιθούσης ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κύριος Μητσοτάκης  και αντί να αναφερθεί στα θέματα της παιδείας, που άλλωστε είχε προαναγγείλει ότι θα δώσει μία κορυφαία μάχη, επιχείρησε έναν σπάνιο –θα έλεγα- για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, πρωτοφανή -θα πω εγώ- επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μία μόλις μέρα μετά τη δημόσια πρόσκληση μου –άλλωστε, βρισκόμαστε και τυπικά από αύριο εντός της προεκλογικής περιόδου, των Ευρωπαϊκών Εκλογών της 26ης  Μαΐου- σε μία πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, τον ελληνικό λαό ενόψει αυτής της κρίσιμης για την Ευρώπη, αλλά και για τον τόπο αναμέτρησης, δηλαδή για τα θέματα της Ευρώπης, της οικονομίας, τα κρίσιμα εθνικά θέματα, τα θέματα τα κοινωνικά που απασχολούν τον κόσμο, τον τόπο, τους πολίτες, τους ψηφοφόρους. 

Επέλεξε, λοιπόν, έναν αντιπερισπασμό που αναδεικνύει τον πανικό στον οποίο βρίσκεται και ο ίδιος και το επικοινωνιακό του επιτελείο, προκειμένου εκ νέου να δραπετεύσει από μία πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση για τα κρίσιμα ζητήματα. Και ανέβηκε σε αυτό το Βήμα, για να προαναγγείλει ότι θα καταθέσει μετά τις διακοπές του Πάσχα πρόταση δυσπιστίας σε έναν Υπουργό της Κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές ότι επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση για τα κρίσιμα και τα μεγάλα και επιθυμεί να βάλει στο επίκεντρο της κουβέντας το αν το ύφος του Παύλου Πολάκη είναι καλό ή κακό, αν είναι ευγενής ή αγενής, καθώς κατάγεται και από τα Σφακιά και γνωρίζει, φαίνεται, καθώς είναι κοντοχωριανοί, το ύφος το αψύ των Σφακιανών και θέλει να συζητάμε γι’ αυτό και όχι για τα επιδόματα που θέλετε να καταργήσετε, όχι για το δώρο των Χριστουγέννων που θέλετε να καταργήσετε, όχι για την οικονομία η οποία βγαίνει από την κρίση, όχι για τη Novartis και τα θαλασσοδάνεια τα οποία θέλετε να κουκουλώσετε!


Λοιπόν, εμείς δεν θα σας κάνουμε τη χάρη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ενημερώστε τον Αρχηγό σας, κ. Μητσοτάκη ότι οποτεδήποτε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της Κυβέρνησης σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, θα μετατρέψω τη συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης για την Κυβέρνηση και θα συζητήσουμε τα μεγάλα και τα κρίσιμα, όχι αυτά που θέλετε εσείς.


Θα έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης να μας πει γιατί θέλει να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων. Θα έρθει εδώ και θα μας πει γιατί θέλει να μειωθεί αντί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί θέλει το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, γιατί θέλει να κουκουλώσει τη Novartis και τα θαλασσοδάνεια. Γι’ αυτά θα δώσετε λογαριασμό και θα απαντήσετε.

Οποτεδήποτε καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της Κυβέρνησης ή συνολικά της Κυβέρνησης -δεν το τολμάτε-, εδώ θα συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης, μπροστά στον ελληνικό λαό, για το πού φέρατε τη χώρα, πού την καταντήσατε και πώς εμείς τη βγάζουμε από την κρίση.


Αυτό το πικρό ποτήρι θα το πιείτε. Θα το πιείτε μέχρι τέλους.


Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2019 | 12:24 pm


Θέλουν να βγουν κι από πάνω...

Κουνάν το δάκτυλο οι εκφραστές του κοινωνικού δαρβινισμού, οι πολέμιοι της κοινωνικής αλληλεγγύης, οι ταλιμπάν της ολοκληρωτικής καταστροφής του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος


   Τέλεια λοιπόν. Οι βασικοί εκφραστές του κοινωνικού δαρβινισμού, οι πολέμιοι της κοινωνικής αλληλεγγύης, οι ταλιμπάν που έχουν ορίσει ως σκοπό της ζωής τους την ολοκληρωτική καταστροφή του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος θα μας βγουν και από πάνω.
   Αυτοί που τις τελευταίες ημέρες, αδυνατώντας να κρύψουν την πρεμούρα τους για κατεδάφιση κάθε δικαιώματος στην κοινωνική προστασία, πέφτουν από τη μία γκάφα στην άλλη.
   Αυτοί που σχεδιάζουν κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα με συντάξεις των 200 ευρώ. Αυτοί που χαρακτηρίζουν «θαρραλέες ιδέες» την απελευθέρωση των απολύσεων και τον κυμαινόμενο κατώτατο μισθό. Αυτοί που δεσμεύονται να καταργήσουν το κοινωνικό μέρισμα για τους αδύναμους. Αυτοί που ονειρεύονται πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Αυτοί που θεωρούν το επίδομα της ανεργίας πολυτέλεια και τους δικαιούχους τεμπέληδες.
   Και είναι αυτοί που βγήκαν ξαφνικά να κουνήσουν το δάχτυλο στην Αριστερά για έλλειψη ευαισθησίας και ήθους απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Αυτοί που μοιράζανε στους ψηφοφόρους τους ψεύτικα χαρτιά και ψεύτικα επιδόματα και έστηναν βιομηχανίες με πλαστές γνωματεύσεις.
   Η Αριστερά είναι περήφανη για την κοινωνική της πολιτική. Για το ότι έβαλε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για το ότι οργάνωσε ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για το ότι ξερίζωσε τη διαφθορά και τηδιαπλοκή από τον χώρο της Υγείας.
   Αυτό όμως είναι η μισή πλευρά της πραγματικότητας. Η άλλη μισή είναι να καταλάβει ο κόσμος τι θα συμβεί έτσι και η χώρα πέσει στα χέρια του Κ. Μητσοτάκη και της παρέας του. Αυτών που σήμερα παριστάνουν τους ευαίσθητους και τους αγανακτισμένους.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2019 | 12:16 pm


Πασχαλινό “δώρο” 150 εκατ. από τον Αλέξη Χαρίτση στους Δήμους!

- 1.734.000 στους 4 Δήμους της Άρτας
- Για πρώτη φορά λαμβάνονται υπόψη δημογραφικά, γεωμορφολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά


   Επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων των Δήμων της χώρας, που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς άξονες προτεραιοτήτων του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.
   Για την κατανομή του ποσού λαμβάνονται για πρώτη φορά υπόψη δημογραφικά, γεωμορφολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, όπως η έκταση, ο πληθυσμός και η μεταβολή πληθυσμού, η ανεργία, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας, ο αριθμός οικισμών, η νησιωτικότητα και η ορεινότητα, καθώς και οι περιφερειακές ανισότητες.
   Δείτε τους Πίνακες με το ποσό επιχορήγησης κάθε Δήμου ΕΔΩ.
   Επιλέξιμες είναι οι κάθε είδους δράσεις που εξυπηρετούν τους αναπτυξιακούς άξονες του Προγράμματος και ειδικότερα:
   - Την τοπική ανάπτυξη και την προστασία περιβάλλοντος με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, χρηματοδότηση των σχετικών μελετών και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων.
   - Τις κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση των σχετικών μελετών.
   Το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει έμπρακτα τους περιφερειακούς δήμους της χώρας, οι οποίοι ήταν ξεχασμένοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για πρώτη φορά εκτός από την ετήσια τακτική επιχορήγηση των Επενδυτικών Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (πρώην ΣΑΤΑ) ύψους 140 εκατ. ευρώ, θα λάβουν το επιπλέον ποσό των 150 εκατ. ευρώ, για τους ίδιους σκοπούς, μέσα από τη νέα αυτή Πρόσκληση του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ».
   Όπως έχει τονίσει ο κ. Χαρίτσης «μέσα από το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, έργα που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες και αφορούν σε υποδομές κρίσιμες για τη βελτίωση ζωής των πολιτών και τη δίκαιη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Είναι η πρώτη φορά που υλοποιούνται τόσο σημαντικά έργα σε στενή συνεργασία με τους ΟΤΑ, με βάση συγκεκριμένα αιτήματα και δεν μοιράζονται χρήματα δεξιά και αριστερά, όπως γινόταν στο παρελθόν».
   Η επιχορήγηση των 150 εκατ. ευρώ αφορά στην άμεση χρηματοδότηση των δήμων όλης της χώρας για έργα και παρεμβάσεις, σε όλο σχεδόν το εύρος των αναπτυξιακών και κοινωνικών αρμοδιοτήτων τους: από την τοπική ανάπτυξη και την προστασία περιβάλλοντος, μέχρι την αναβάθμιση των κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών τους.
   Με την πρόσκληση αυτή υπερδιπλασιάζονται οι πόροι των δήμων για επενδύσεις και επιπλέον εισάγονται νέα κριτήρια για την πιο δίκαιη κατανομή τους. Εκτός από τον πληθυσμό, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, λαμβάνονται υπόψη η ορεινότητα και η νησιωτικότητα, η έκταση του δήμου, το μήκος του υδρευτικού, αποχετευτικού και οδικού δικτύου, καθώς επίσης και κοινωνικά κριτήρια, όπως το ποσοστό της ανεργίας και της φτώχειας.
Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης:
   «Ικανοποιούμε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των δήμων, ιδίως της περιφέρειας, δημιουργώντας ένα δεύτερο συμπληρωματικό, τεχνικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ, που κατανέμεται πιο δίκαια, με τρόπο που αντανακλά καλύτερα την πραγματική κατάσταση των τοπικών κοινωνιών και τις ανάγκες τους».

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2019 | 8:32 pm


Αυτοί είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία»

- Αλέξης Τσίπρας: Στα πρόσωπά τους καθρεφτίζεται το πρόσωπο της Ελλάδας της νέας εποχής
- Αναλυτικά τα βιογραφικά των 42 υποψηφίων


   «Στα πρόσωπα των 42 υποψηφίων μας για την Ευρωβουλή καθρεφτίζεται το πρόσωπο της Ελλάδας της νέας εποχής», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην πανηγυρική εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, όπου το απόγευμα της Δευτέρας 22/4 έγινε η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
   «Είμαι υπερήφανος, πολύ υπερήφανος για το ψηφοδέλτιο που θα παρουσιάσουμε σε λίγο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε «Πιστεύω ότι είναι ένα σπουδαίο ψηφοδέλτιο και είμαι περήφανος γιατί το κάλεσμά μας για μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, βρίσκει σάρκα και οστά στον κοινωνικό χώρο και αυτό είναι ίσως σημαντικότερο, βρίσκει σάρκα και οστά στο ψηφοδέλτιό μας το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλες τις ζωντανές δυνάμεις της Ελλάδας της νέας εποχής.
   Ανθρώπους που αποτελούν κόσμημα για τον τόπο, τη δουλειά τους, τον κοινωνικό τους χώρο, και που κάνουν πράξη τη προοδευτική συμμαχία και τη πλατιά μας διεύρυνση πρωτίστως μέσα στη κοινωνία. Οι άνθρωποι του πολιτισμού, της εργασίας, της επιστήμης, του αθλητισμού, η νέα γενιά δεν είναι για εμάς ένα ντεκόρ, δεν είναι οι κομπάρσοι σε τηλεοπτικά σποτάκια, αλλά θέλουμε να είναι οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματός μας, οι πρωταγωνιστές της Προοδευτικής Συμμαχίας.
   Και βεβαίως εκπροσωπούν αυτό που εμείς ονομάζουμε Ελλάδα της δημιουργίας και της συλλογικής προόδου. Είναι οι διαφορετικές διαδρομές, οι προσωπικές ιστορίες, η σκληρή προσπάθεια του καθενός και της καθεμίας να πετύχει στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται.
   Στα πρόσωπα των υποψηφίων μας καθρεφτίζεται το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας, της δημιουργικής Ελλάδας και η κοινή πίστη όλων μας ότι η πατρίδα μας δεν έχει άλλο δρόμο να διαβεί παρά αυτόν που ανοίγεται μπροστά της. Και δεν έχει παρά να μην κοιτάξει άλλο πίσω, στα ερείπια της κρίσης, στο σκοτεινό παρελθόν της  διαφθοράς, στο παρελθόν της Ελλάδας των λίγων και εκλεκτών. Αλλά το μόνο που έχει είναι να κοιτάξει μπροστά.»

Οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Ελευθερία Αγγέλη, Συντονίστρια του Δικτύου Νεολαιών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Βλάσης Αγτζίδης, Ιστορικός του Ποντιακού και μικρασιατικού Ελληνισμού
Κώστας Αρβανίτης, Δημοσιογράφος
Ευγενία (Τζένη) Αρσένη, Σκηνοθέτης – Θεατρολόγος, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
Σωτήρης Βαλντέν, Πανεπιστημιακός, τ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος της Κίνησης «Γέφυρα»
Αλέξης Γεωργούλης, ηθοποιός
Νίκος Γραικός, Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Φωνή-Γραφή» για τη διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία
Σπύρος Δανέλλης, Βουλευτής Ηρακλείου
Θοδωρής Δουλουμπέκης, Πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής ακτιβιστικής κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
Μάριος Θεοφιλάτος, Μουσικός, Μέλος της Γραμματείας Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Στέργιος Καλπάκης, Εκπαιδευτικός, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
Λουτσιάνα Καστελίνα, Ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς
Πέτρος Κόκκαλης, Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ
Λυδία Κονιόρδου, Ηθοποιός, πρώην Υπουργός
Ιωάννα Κοντούλη, Οικολογικό κίνημα
Στέλιος Κούλογλου, Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής
Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ευρωβουλευτής
Έλενα Κουντουρά, Υπουργός, Βουλευτής Α’ Αθήνας
Γιώτα Λαζαροπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας-πρώην Εθνοdata
Πάνος Λάμπρου, Δημοσιογράφος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βουλευτής Β’ Αθήνας, πρώην Υπουργός
Κυριακή Μάλαμα, σκηνοθέτης, διευθύντρια προγράμματος ΕΡΤ3, μέλος ΔΣ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Γιάννης Μουζάλας, Γιατρός, Πρώην Υπουργός
Ουφούκ Μουσταφά, Δικηγόρος
Γιονούς Μουχαμμαντί, Πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων
Στέλλα Μπελιά, Εκπαιδευτικός, πρόεδρος ΜΚΟ «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος
Όλγα Νάσση, Πολιτιστικός ανθρωπολόγος, Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας
Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ολυμπιονίκης TAE KWON DO
Ρος Ντέιλι, μουσικός
Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, Νομικός, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών
Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής
Θεοδόσης Πελεγρίνης, Πρώην υφυπουργός, πρώην Πρύτανης ΕΚΠΑ
Γιώργος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ
Δημήτρης Πλουμπίδης, Πανεπιστημιακός, πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας
Αντώνης Ρέλλας, Σκηνοθέτης, ανάπηρος ακτιβιστής
Νατάσα Ρωμανού, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia& Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, ειδική σε θέματα κλιματικής αλλαγής
Φωτεινή Σκοπούλη, Πρώην υφυπουργός, Πανεπιστημιακός
Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Μαρία Τζαμπάζη, Μέλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ
Βλάσης Τσιόγκας, Αγρότης, συνδικαλιστής του αγροτικού κινήματος
Γιώργος Χρηστάκης, Κοινωνικός Ψυχολόγος PhD, Στέλεχοςτου αναπηρικού κινήματος, Χορογράφος και ιδρυτήςτης ομάδας DAGIPOLI DANCE Co
Ραλλία Χρηστίδου, Μουσικός, Τραγουδίστρια

Τα βιογραφικά των υποψηφίων

aggeli_eleftheria1.jpg

Η Ελευθερία Αγγέλη γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Βύρωνα, από όπου και τελείωσε το Λύκειο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου το 2014 και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές μου σπουδές MSc International Banking and Finance στο University of Strathclyde στη Γλασκώβη το 2015. Από το 2016 είναι μέλος της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαΐκό Κοινοβούλιο και ασχολείται κυρίως με την Περιφερειακή ανάπτυξη και τους Προϋπολογισμούς. Είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από το 2017, μέλος της Επιτροπής Διεθνών σχέσεων και Συντονίστρια του Δικτύου Νεολαιών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς από το 2016.
Ο Βλάσης Αγτζίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Κιλκίς, όπου υπηρετούσαν οι εκπαιδευτικοί γονείς του και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του Μαθηματικού. Εξειδικεύτηκε στην ανάλυση και προγραμματισμό (Η/Υ) μεγάλων συστημάτων. Στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. 
Υπηρέτησε στη Διεύθυνση Μηχανογράφησης της ΔΕΗ και από το 1990-2012 αποσπάστηκε σε διάφορες υπηρεσίες περί το υπουργείο Εξωτερικών (Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, υφυπουργείο Εξωτερικών για τους απόδημους, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού), όπου ασχολήθηκε με τον ελληνισμό της Διασποράς και κυρίως με τον ελληνισμό της τ. ΕΣΣΔ.
Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του “Παρευξείνιος διασπορά. Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές ακτές του Εύξεινου Πόντου” το 1995. Συμμετείχε στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το εμπόλεμο Σοχούμι του Καυκάσου (1993) κατά την περίοδο του πολέμου μεταξύ Αμπχαζίων και Γεωργιανών, όπως και στην οργανωτική επιτροπή που συγκρότησε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (1995) και τιμήθηκε γι αυτή του τη δράση. Ήταν υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων-Εναλλακτικών στις εκλογές του Απριλίου του 1990 και του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα επί της Ιστορίας σχετίζονται με τον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό, καθώς και με το Τραύμα που έως σήμερα υπάρχει στις κοινότητες των προσφύγων του 1922 και τις κινητοποιεί πολιτικά. Ανέδειξε με τις μελέτες του την πολιτική εθνοκάθαρσης που υιοθέτησαν οι Νεότουρκοι κατά των μη μουσουλμανικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια πολιτική που στο Διεθνές Δίκαιο χαρακτηρίζεται ως Γενοκτονία. Επίσης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε σε βάθος με την πορεία των ελληνικών κοινοτήτων στη Σοβιετική Ένωση από το 1917 έως την κατάρρευση. Κατέγραψε τις θετικές πλευρές αυτής της πορείας, καθώς και τις αρνητικές που οφειλόταν στην αντιμειονοτική πολιτική του σταλινισμού μετά το 1937. Παρακολούθησε και περιέγραψε με άρθρα και βιβλία τη διαδικασία της σοβιετικής κατάρρευσης, καθώς και το μεγάλο κύμα εξόδου των ομογενών προς την Ελλάδα.
Έχει εκδώσει και επιμεληθεί 16 βιβλία. Από το 1987 αρθρογραφεί σε εφημερίδες (Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Αυγή, Έθνος κ.ά.) και περιοδικά. Eίχε την επιμέλεια των Σελίδων Ιστορίας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, έως τη στιγμή της παύσης της έκδοσής της. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής , στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δίδαξε επίσης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα για το συλλογικό Τραύμα και τη διαχείριση της Μνήμης σε συνεργασία με την καθηγήτρια Πέπη Ρηγοπούλου. Από το 2009 επιμελείται του Σεμιναρίου Ιστορίας στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του δήμου Κηφισιάς.
Σχετική εικόνα
Ο Κώστας Αρβανίτης είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στα Σεπόλια Αττικής.
Είναι δημοσιογράφος, παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός με δραστηριότητα από το 1987, στο πρώτο διαδημοτικό πρακτορείο τύπου Αθήνα 98.4, ΔΙΑΥΛΟΣ 10, Ξένιος Άνω Λιοσίων, Τικ Τακ στα fm, Δημοτική Ραδιοφωνία Άνω Λιοσίων ΑΚΗΜΜΕ, FLASH 96, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΑ, ΝΕΤ 105,8, ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΔΙΕΣΗ, ΒΗΜΑ, MEGA,NET,EΡT1, ΕΡΑ ΣΠΟΡΤ. Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Συνεργάστηκε με εφημερίδες των Αθηνών και περιοδικά. 
Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ επί σειρά ετών και Αντιπρόεδρος μέχρι το 2017 (Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων). Επίσης συμμετείχε στις δράσεις των θεραπευτικών κοινοτήτων από το 1987 παράλληλα με την δημοσιογραφική του πορείαμέχρι και σήμερα.
Εργάστηκε ως προπονητής και υπεύθυνος Ακαδημιών για το Αθηναϊκό ποδόσφαιρο στα σωματεία ΑΦΟΒΟΣ, ΑΤΛΑΣ, LONGLIVED, ΚΟΡΩΝΙΔΑ, Α.Σ.ΣΟΥΡΜΕΝΑ, ΠΑΝΘΗΣΕΙΑΚΟΣ, Α.Ο.ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, Α.Ε.ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και ήταν μέλος του GOTHIA CUP. Επίσης το τελευταίο διάστημα ήταν Αντιπρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης.
Το Μάρτιο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» έως τον Οκτώβριο του 2016. Αξίζει να σημειωθεί ο πολλαπλασιασμός των περιφερειακών «Κόκκινων» και το «άνοιγμα» στην επαρχία.Στη συνέχεια ανέλαβε νέα καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης της 24MEDIA(ραδιόφωνο 24.7, στο 24 radio,εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και διαδικτυακές σελίδες ενημέρωσης του Ομίλου).
Σήμερα παρουσιάζει την εκπομπή «AΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» καθημερινά στην ΕΡΤ1 16:00 – 18:00.
Είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑκαι δραστηριοποιείται στην ΟΜ Πεντέλης.
Η Ευγενία (Τζένη) Αρσένη είναι Σκηνοθέτις– Θεατρολόγος, Δρ. Αισθητικής Φιλοσοφίας. Σπούδασε Θεατρολογία και Σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Σκηνοθεσία Όπερας (Boston University) και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου (New York Film Academy). Εκπόνησε μεταπτυχιακή έρευνα στη Φιλοσοφία (UCL) και διδακτορική διατριβή (Αισθητική Φιλοσοφία, Όπερα, Αρχαία Τραγωδία) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Holloway). Είναι κάτοχος πολυάριθμων υποτροφιών και μετέχει με διαλέξεις της σε διεθνή συνέδρια.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Είναι εκλεγμένη εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στην Ένωση Σκηνοθετών Ευρώπης (FERA). Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς φορέα Artivism Drives Democracy για την τέχνη και την κοινωνική αλλαγή και επικεφαλής της ελληνικής συμμετοχής, Aesthetic Activists: ParticipARTs.
Για το καλλιτεχνικό της έργο τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Antikenfestspiele στην Trier της Γερμανίας για την παράστασή της Mendelssohn’s Antigone, που σκηνοθέτησε στο Royal Albert Hall για το BBC Proms. Διακρίθηκε για τη σκηνοθεσία της για τα 50 χρόνια του San Francisco Opera Center, καθώς και για τη πολιτική όπερα El Cimarrón, στο Skylight Music Theatre, που έλαβε την πρώτη θέση για τη θεατρική σεζόν 2013-2014. Συγγραφικά, το θεατρικό έργο της Women of Passion, Women of Greece ταξίδεψε από την Αυστραλία και τις Βρυξέλλες μέχρι την Ινδία. Είναι Σύμβουλος Δραματολογίου του Center for Contemporary Opera της Νέας Υόρκης. Ήταν Υπεύθυνη Συντονισμού και Δραματολογίου της Πειραματικής Λυρικής με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θόδωρο Αντωνίου. Συνεργάστηκε με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση ως σεναριογράφος και επιστημονική σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ.
Δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημιούργησε την κατεύθυνση σπουδών Minor in Theater and Performance στο Hellenic American University. Επιπρόσθετα, δίδαξε στο Ωδείο Αθηνών, στο Εθνικό Ωδείο, στο Σύγχρονο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Kodály.
Το 2014 ήταν υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία και το 2015 είχε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με το συνδυασμό Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά. Το Ιούνιο του 2015, στο 4ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Σήμερα είναι υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο Άξελ Σωτήρης Βαλντέν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε οικονομικά στη Σουηδία και το Παρίσι και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1996-2014), όπου ασχολήθηκε με θέματα διεύρυνσης και πολιτικής γειτονίας. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επί οικουμενικής κυβέρνησης (1989-90) και σύμβουλος στο ίδιο Υπουργείο (1982-85) και στο Υπουργείο Εξωτερικών (2000-03).
Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σήμερα διδάσκει στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων, τα περισσότερα γύρω από θέματα Βαλκανίων, διεύρυνσης της Ε.Ε. και ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αρθρογραφεί, κυρίως στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και την «Αυγή».
Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τις γραμμές του «Ρήγα Φεραίου» και του ΚΚΕ (Εσωτερικού). Μετά τη μεταπολίτευση υπήρξε στέλεχος οργανώσεων και κομμάτων της ανανεωτικής Αριστεράς (ΡΦ, ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΑΡ, ΣΥΝ). Την περίοδο Σημίτη προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2012-15 ήταν στέλεχος της ΔΗΜΑΡ. Από το 2012 υποστηρίζει τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Γέφυρα».
Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και σουηδικά, ενώ έχει γνώσεις και πολλών άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών. Είναι παντρεμένος με τη νομικό και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μυρτώ Ζορμπαλά. Έχει τρία ενήλικα παιδιά.
Ο Αλέξης Γεωργούλης γεννήθηκε το 1974. Το 1993 εισήχθη στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά πάντα είχε καλλιτεχνική φλέβα. Από το 1988 ως το 1993 έκανε μαθήματα κιθάρας στο Ωδείο Λάρισας. Το 1996 ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής στο «Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης» και στο «Θέατρο των Αλλαγών», ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα φωνητικής. Το 1997 και  μετά από εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, έγινε δεκτός στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος, που τότε τελούσε υπό την διεύθυνση του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού Βασίλη Διαμαντόπουλου, και αποφοίτησε με άριστα.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον «Ίασμο» συνεργάστηκε με την ομάδα χορού «Αιρέσις»,  συμμετέχοντας στις παραγωγές «Κάρμεν 33» (1997) και «Επιστροφή» (1998) σε σκηνοθεσία Γ. Μπαγουρδή. Έπαιξε στις τηλεοπτικές σειρές «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», «Αγγέλιασμα» και στην ταινία μικρού μήκους «Του κανενός το ρόδο» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γαλανούλη.
Το 2001 συμπρωταγωνίστησε στην πολύ επιτυχημένη κωμική τηλεοπτική σειρά «Είσαι το ταίρι μου», σε σενάριο Λευτέρη Παπαπέτρου, που τον έκανε  ευρέως γνωστό. Μετά από πολλές ακόμη θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές συνεργασίες και εμφανίσεις, το 2007, συμπρωταγωνίστησε με τη Nia Vardalos και τον Richard Dreyfuss στη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία «Mylife in Ruins» (Έρωτας αλά ελληνικά), σε σκηνοθεσία Donald Petrie, με παραγωγούς τον TomHanks και τη RitaWilson.
Το 2015 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ein Sommer In Griechenland» («Ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα» / κανάλι ZDF) σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαβασιλείου. Από το 2016 συμμετέχει μαζί με ένα μεγάλο καστ από Έλληνες και ξένους ηθοποιούς στη βρετανική τηλεοπτική σειρά «The Durrells» σε σκηνοθεσία SteveNovember. Αυτό τον καιρό συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του Your Face Sounds Familiar στον ΑΝΤ και στην παράσταση «Ζητείται Ψεύτης», του Δημήτρη Ψαθά στο θέατρο Παλλάς, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 2014, εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο δήμο Λάρισας, την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Ο Νίκος Γραικός γεννήθηκε το 1960. Οργανωμένος στην ΚΝΕ από 16 χρονών.  Ιδρυτής της ΟΒ ιδιωτικών σχολείων βορείων προαστίων.  Πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του λυκείου. 
1978-1984: Σπουδές στο  Τμήμα Γαλλικών Σπουδών της Φιλοσοφικής στην Αθήνα.  Εκλεγμένος στην Τμηματική Επιτροπή με έντονη συνδικαλιστική και πολιτιστική δραστηριότητα. 
1984: Μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με γαλλική υποτροφία. 
Δραστήριο μέλος του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου.  Εκλογή στο ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας.  Υπεύθυνος της πολιτιστικής επιτροπής  για δέκα χρόνια.  Συμμετέχει ενεργά στην πάλη κατά της ακροδεξιάς που θέλησε να την διαλύσει κάνοντας 13 δίκες.
1989-1994: Διδάσκει ελληνικά στο Πανεπιστήμιο.  Συνεχίζει τη συνδικαλιστική δράση.
Μέλος του Συνασπισμού, εθελοντής διερμηνέας για τις ελληνικές αντιπροσωπείες για πολλά χρόνια.
Ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού.
Ενεργό μέλος σε πολλές συλλογικότητες για την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό.
Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φωνή-Γραφή για τη διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία. Συντονιστής και βασικός καθηγητής από το  1994. Οργάνωσε μεγάλο αριθμό συναυλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων,  κυρίως για τη μετάφραση και έκδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στη Γαλλία.  Πρωτοστάτησε στην προσπάθεια διατήρησης των εδρών νεοελληνικών σπουδών στα γαλλικά πανεπιστήμια και ως μέλος του Δ.Σ. της επιστημονικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Ιδρυτικό μέλος του Δικτύου φιλελληνικών και ελληνογαλλικών συλλόγων και για δύο θητείες μέλος του Δ.Σ.
Υποψήφιος στις Δημοτικές εκλογές στο Παρίσι με ενωτικό αριστερό ψηφοδέλτιο.
Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας.
Παντρεμένος με τον Φιλίπ Ρενιέ, που είναι δραστήριο μέλος σε πολλές κοινωνικές οργανώσεις, παλεύει για  την αναγνώριση της διαφορετικότητας στην κατά κανόνα συντηρητική παροικία.  Συμμετέχει σε οργανώσεις ασθενών.
Η πολιτιστική του δράση επεκτείνεται με εκθέσεις των σχεδίων του σε εναλλακτικούς χώρους στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα. Διοργανώνει ως ηθοποιός θεατρικά αναλόγια με ελληνική λογοτεχνία σε θέατρα στο Παρίσι. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές εντάσσεται στη δράση του για την επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον αντιφασιστικό αγώνα.
Ο Σπύρος Δανέλλης είναι ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου. Σπούδασε Αρχιτέκτων – Μηχανικός (1979) στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Διετέλεσε μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος και μέλος των Κ.Ε. της Ελληνικής Αριστεράς, ΕΑΡ, και του Συνασπισμού (1989-2000). Εκλέχτηκε Βουλευτής Ηρακλείου με τον ΣΥΝ (1996-2000), Δήμαρχος Χερσονήσου (2002-2009), Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ (2009-2014), Βουλευτής με το Ποτάμι (2015-Ιαν. 2019). Ως μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου (AGRI) συνέβαλλε στη διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2014-2020. Ως μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου (TRAN) συνέταξε και εισηγήθηκε την Έκθεση για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» της ευρωπαϊκής στρατηγικής για να αξιοποιηθεί η θαλάσσια οικονομία ως κορμός για ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Ζει στο Ηράκλειο παντρεμένος με τη Νένα Γαλανίδου, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και έχει δυο κόρες.
Ο Θοδωρής Δουλουμπέκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1981 και από το 2013 μετά από κάποια χρόνια σε Αθήνα και Παρίσι κατοικεί στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απ όπου κι αποφοίτησε το 2005. Εκ τότε έχει εργαστεί είτε ως μισθωτός μηχανικός είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας κυρίως σε μελέτες επιβλέψεις και διαχείριση οικιστικών κι εμπορικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Οικονομοπούλου, εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Υπήρξε μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου και της Περιφερειακής οργάνωσης Κρήτης της Δημοκρατικής συμπαράταξης.
Από το 2014 έως και το 2019 ήταν ο συντονιστής των ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα και στην τοπική οργάνωση Κρήτης.
Με την ιδιότητα του ως επικεφαλής των πολιτικών ακτιβιστών του PES, έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη κυρίως πάνω σε θέματα διαχείρισης προσφυγικού, ισότητας φύλων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νέας γενιάς, δημοκρατίας και κοινωνικού κράτους. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε όλα τα συνέδρια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε Migration Networks, και έχει δώσει αρκετές ομιλίες σε Ελλάδα και Ευρώπη συχνά καλεσμένος από άλλα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης.
Είναι μέλος της οργάνωσης Rainbow Rose που έχει σκοπό την προαγωγή των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ευρώπη.
Από τις αρχές του 2019 ίδρυσε την πολιτική πρωτοβουλία Roseband (Σοσιαλιστική Κίνηση) η οποία συμμετέχει στην προοδευτική συμμαχία με σκοπό την προαγωγή των αξιών του σοσιαλισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Αποτέλεσμα εικόνας για Μάριος Θεοφιλάτος
Ο Μάριος Θεοφιλάτος γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Μεσολογγίου. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής στο Ρέθυμνο. Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές. Εργάζεται ως μουσικός και ηχολήπτης. Συνεχίζει τις σπουδές του στο πιάνο στο Εθνικό ωδείο. Κάτοχος διπλώματος αρμονίας και ενοργάνωσης πνευστών οργάνων και τελειόφοιτος του διπλώματος της αντίστιξης.
Είναι μέλος της Γραμματείας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2005 είναι οργανωμένος στην Νεολαία Συνασπισμού. Mέλος του Δ.Σ της σχολής του από το 2005 μέχρι το 2011 και πρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών την περίοδο 2010-11 με την Αριστερή Ενότητα.
Ο Στέργιος Καλπάκης είναι 29 ετών και κατάγεται από τη Βέροια. Είναι εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής.
Το 2012 αποφοίτησε από το Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,. Το 2016 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής, με ειδίκευση Ανθρωπιστικές Σπουδές και Νέες Τεχνολογίες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εμπλοκή των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία της Ιστορίας, με δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων σε διεθνή περιοδικά.
Τα τελευταία 4 χρόνια εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.
Η πολιτική και κοινωνική του δράση αρχίζει από τα φοιτητικά του χρόνια όπου διετέλεσε πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε ενεργά σε τοπικό επίπεδο σε αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες και στις δράσεις υποστήριξης στις δομές φιλοξενίας προσφύγων του Δήμου Βέροιας.
Συμμετέχει στην Δημοκρατική Αριστερά από την ίδρυσή της, ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ Ημαθίας. Τον Ιούνιο του 2015, στο 4ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Συμμετείχε στις διαδικασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στη συνέχεια στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής, απ’ όπου αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2019.
Έχει ενεργή κοινωνική δράση σε μια ευρεία σειρά ζητημάτων, όπως ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης, η διαγενεακή δικαιοσύνη, ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας και  η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
Σήμερα είναι Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, θέση στην οποία εκλέχθηκε τον Οκτώβριο του 2018.
Η Λουτσιάνα Καστελλίνα γεννήθηκε στη Ρώμη το 1929. Πτυχιούχος Νομικής, δημοσιογράφος, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας από το 1947, διευθύντρια, μέχρι το 1961 του εβδομαδιαίου περιοδικού της Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας Νέων Nuova Generazione, και μετέπειτα δημοσιογράφος της εφημερίδας Paese sera. Από το 1964, μέλος της Φεμινιστικής Επιτροπής του ΚΚΙ, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλίδων Γυναικών. Το 1969 ιδρύει το περιοδικό Il Manifesto, το οποίο ασκεί κριτική στην ΕΣΣΔ. Γι’ αυτό τον λόγο, διαγράφεται από το ΚΚΙ. Αργότερα, το περιοδικό γίνεται εφημερίδα, και μετά πολιτική οργάνωση (Pdup). Εξελέγη στην ιταλική Βουλή το 1976, και κατόπιν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο και εκλέγεται μέχρι το 1999. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα των Λαών. Είναι επίτιμη πρόεδρος της ARCI και μέλος του προεδρείου του Κόμματος Ιταλική Αριστερά (Sinistra Italiana). Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο της Πίζας, κι έχει συγγράψει πολυάριθμα βιβλία.
O Πέτρος Κόκκαλης συμμετέχει ενεργά στα κοινά τα τελευταία 25 χρόνια, αναπτύσσοντας πολύπλευρη δράση με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στο πανεπιστήμιο Hampshire, με μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στο Harvard Kennedy School of Government.
Ως αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, αναμόρφωσε τον σύλλογο σε μία εκ των κορυφαίων επαγγελματικών ομάδων στην Ευρώπη (1996-2008) μέσω του εκσυγχρονισμού των υλικών και άυλων υποδομών του. Υπήρξε επίσης ιδρυτικός πρόεδρος της Super League Ελλάδας.
Είναι συνιδρυτής και γραμματέας της βραβευμένης από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος (IUCN) μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής Οργάνωσης Γη (2009 - σήμερα), με πλούσιο έργο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.
Διακεκριμένο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Πειραιά (2014 - σήμερα), τον οποίο ανέδειξε σε πρωτοπόρο δήμο προώθησης της επιχειρηματικότητας και στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη θαλάσσια οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το έργο του, βραβεύοντας την πρωτοβουλία του Blue Growth Piraeus στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2018.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του συμμετείχε δυναμικά και καθοριστικά στην ανθρωπιστική υποστήριξη υποδοχής του μεγάλου προσφυγικού κύματος κατά τη χρονική περίοδο 2015-2016.
Η Λυδία Κονιόρδου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο ΕΚΠΑ.
Αποφοίτησε απο τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Παράλληλες σπουδές στη μουσική, και στη γερμανικη γλωσσα.
Σαν ηθοποιός και σκηνοθέτις έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Τέχνης, Λυρική Σκηνή, με σημαντικά θέατρα ρεπερτορίου, στην Ελλαδα και στο εξωτερικό.
Έχει βραβευθεί για το έργο της στο θέατρο σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης (Φόνισσα του Παπαδιαμάντη): Βραβεία Λουριώτη, Κοτοπούλη ,Κούν, και για την εν γένει προσφορά της στο αρχαίο δράμα.
Αφιέρωσε 11 χρονια στην καλλιτεχνική αποκέντρωση στα ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας (Θεσσαλικό Θέατρο) και σαν καλλιτεχνική διευθύντρια στα ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Πάτρας και στο Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου.
Έχει διδάξει θέατρο σαν παιδαγωγός με έμφαση στο αρχαίο δράμα, στο Εθνικό Θέατρο, στο ΑΠΘ, στο ΕΚΠΑ, στο ΚΕΘΕΑ,στο New York University, Binghampton University, Shanghai theatre Academy, Paul Getty Museum, και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων και διαλέξεων για το αρχαίο δράμα και τον ελληνικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ευαισθητοποιημένη σε θέματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος, συνεργάστηκε με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.
Μέλος εθελοντών για την προστασία του Δάσους Συγγρού.
Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού απο τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2018. Στη διάρκεια της θητείας της ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, σε εναρμόνιση με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία ολοκληρώθηκε το σχέδιο για την ένωση των Μουσειων ΜΟΜUS κ.α Ακόμα συμμετείχε σε πρωτοβουλίες για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό με ομολόγους της της Γαλλίας , Γερμανίας, Ιταλίας, Πορτογαλιας. Καλλιέργησε διεθνείς συνεργασίες και πολιτιστικές ανταλλαγες με τη Ρωσία, Κίνα, Ιταλία,Σερβία, Κύπρο.
Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η Ιωάννα Κοντούλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960.
Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα «Περιβάλλον & Ανάπτυξη».
Εργάστηκε ως Μηχανικός σε τεχνικές  εταιρείες και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Εχει διδάξει στο ΤΕΙ Αθηνών, θέματα Φωτοερμηνείας και Τηλεπισκόπησης και από το 2002 προσελήφθη στη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.).
Συμμετείχε ενεργά σε κοινωνικά κινήματα όπως η "Διαδημοτική Επιτροπή για την διάσωση του Υμηττού" και η “Κίνηση Πολιτών για την διάσωση της βίλας Ζωγράφου” και σε κινήσεις-δράσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων, στο «Ένα καράβι για την Γάζα».  
Υπήρξε στέλεχος του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων και διετέλεσε επικεφαλής του κατά την εκλογική εκστρατεία του 2012.
Το 2014 ίδρυσε την  ανεξάρτητη “Πρωτοβουλία για μια Νέα Οικολογική Αθήνα”  και συμμετείχε στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές ως υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων . 
Το 2015 ήταν υποψήφια στις Εθνικές Εκλογές, συνεργαζόμενη με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην εκλογική περιφέρεια Β΄Αθηνών.
Από τον Γενάρη του 2016 ήταν πρόεδρος της δημόσιας εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. μέχρι τον Μάρτιο του 2018 όπου παραιτήθηκε προκειμένου να πολιτευτεί.
Είναι μητέρα δύο αγοριών.
Ο Στέλιος Κούλογλου είναι δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1980), μετεκπαιδεύθηκε στη δημοσιογραφία στο Παρίσι και το Τόκιο. Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «Αντί» και διετέλεσε ανταποκριτής της «Αυγής» στο Παρίσι (1983-1984). Πολιτικός αναλυτής στο «Βήμα» και αργότερα  ανταποκριτής της εφημερίδας, της ΕΡΤ και του ραδιοσταθμού Σκάι στη Μόσχα κατά την διάρκεια της «περεστρόικα» (1989-1993). Κάλυψε ως ειδικός απεσταλμένος τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-1995). Συνεργάτης της γαλλικής LeMonde Diplomatique και του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ΑRTE. 
Το 2002 βραβεύτηκε ως ο συγγραφέας της χρονιάς για το best sellerμυθιστόρημα «Μην πας ποτέ μόνος στο ταχυδρομείο». Είναι συγγραφέας εννέα λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων.
Διετέλεσε αρχισυντάκτης και παρουσιαστής του «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» (1996- 2008 και 2010-2012), μιας τηλεοπτικής εκπομπής που βραβεύθηκε τέσσερις φορές ως η καλύτερη ελληνική ενημερωτική εκπομπή. Από το 2005 έως το 2008, επιμελείτο και παρουσίαζε το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Θεματική Βραδιά». Το 2006 και το 2007 βραβεύτηκε ως ο δημοσιογράφος της χρονιάς. Έχει χαρακτηριστεί, από το παρατηρητήριο των διεθνών μέσων ενημέρωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ως «το σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα». 
Το 2008 απολύθηκε από την ΕΡΤ επειδή αρνήθηκε να  λογοκρίνει το ντοκιμαντέρ «Η γενιά των 700 €» που ετοίμαζε. Την ίδια χρονιά ίδρυσε το Tvxs.gr («TV Χωρίς Σύνορα»), την πρώτη και σήμερα από τις πιο έγκυρες ενημερωτικές ηλεκτρονικές εφημερίδες στην Ελλάδα. 
Παραγωγός και σκηνοθέτης πολυάριθμων ντοκιμαντέρ:  «Whistleblowers» (2004), «Απολογία ενός Οικονομικού Δολοφόνου» (2008), «Oligarchy» (2012), «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης» (2013), HΝονά» (2014), «Απόδραση από την Αμοργό» (2015), «Πεθαίνοντας στο Γέλιο» (2017). Το 2000 και το 2002 του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο EuroComenius, αντιστοίχως για τα ντοκιμαντέρ «Ο Ελληνικός Εμφύλιος» και «Ο Αγώνας του Θανάτου». Η «Απολογία ενός Οικονομικού Δολοφόνου» απέσπασε δύο διεθνή βραβεία(Ν. Κορέα, Ισπανία), προβλήθηκε σε δεκάδες χώρες και σε κινηματογράφους στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Από το 2010 η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται να του χορηγήσει βίζα για τις ΗΠΑ, ακόμη και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή. 
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα (KostadinkaKuneva) γεννήθηκε το 1964 στη Σιλίστρα της Βουλγαρίας. Σπούδασε Ιστορία-Εθνογραφία στο Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος», στο ΒελίκοΤέρνοβο της Βουλγαρίας. Εκτός από τη μητρική της γλώσσα, τη βουλγαρική, μιλάει ελληνικά και ρωσικά. Έχοντας βιώσει την κρίση μετάβασης της Βουλγαρίας στην “οικονομία της αγοράς”, όπως εκατομμύρια πολίτες των χωρών του αποκαλούμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», το 2001 μετανάστευσε στην Ελλάδα με το παιδί της.Τα πρώτα χρόνια εργάστηκε ως υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ. Από το 2003 έως το 2008 δούλεψε ως καθαρίστρια σε εργολαβικά συνεργεία της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ, κυρίως στον ΗΣΑΠ. Ως ενεργή συνδικαλίστρια από το 2002, δραστηριοποιήθηκε στο σωματείο της, την Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), όπου εκλέχτηκε στη θέση της γραμματέα.
Παραμονές Χριστουγέννων του 2008, κι ενώ επέστρεφε αργά το βράδυ από τη βάρδια της, δέχτηκε αιφνίδια και βίαιη επίθεση. Άγνωστοι την περιέλουσαν με καυστικό οξύ, προκαλώντας εκτεταμένες σοβαρές οργανικές βλάβες και απώλεια όρασης. Πριν από την επίθεση, είχε δεχθεί απειλητικές προειδοποιήσεις για τη συνδικαλιστική της δραστηριότητα. Οι ένοχοι και οι δράστες της επίθεσης ουδέποτε εντοπίστηκαν. Επέζησε χάρη στη φροντίδα γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και χάρη στο πλατύ κίνημα αλληλεγγύης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το οποίο εξασφάλισε πόρους για τις δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ώστε να αποκατασταθούν ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού της. Αυτό το κίνημα στήριξε ενεργά την υποψηφιότητα που τής πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιό του, στις ευρωεκλογές του 2014.
Με την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε η πρώτη ευρωβουλευτής κράτους –μέλουςτης ΕΕ του οποίου δεν είχε την υπηκοότητα. Αναδείχτηκε σε ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη του ΕΚ, μαχόμενη νομοθετικά και κινηματικά, μέσα από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, την GUE/NGL, ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των γυναικών, των ανθρώπων με αναπηρία, των μεταναστών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Η ευρωβουλεύτρια Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι μέλος των Επιτροπών του Ε.Κ. :
-EMPL (Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων)
-FEMM (Δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων)
-PETI (Αναφορών)
-DCAS (Κοινοβουλευτικής συνεργασίας ΕΕ-Καζακστάν, ΕΕ-Κιργιζιστάν, ΕΕ-Ουζμπεκιστάν ΕΕ-Τατζικιστάν και για τις σχέσεις με το Τουρκμενιστάν και τη Μογγολία).
Είναι επίσης μέλος των διακοινοβουλευτικών ομάδων:
-Για τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία
-Για τα συνδικάτα
Η Έλενα Κουντουρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου επί σειρά ετών, υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος και στα 100μ. με εμπόδια, με πανελλήνια ρεκόρ, νίκες και διεθνείς διακρίσεις.
Είναι πτυχιούχος της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει τρείς ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά.
Την περίοδο 1984-1996 ξεχώρισε με τη διεθνή της καριέρα στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας.
Την περίοδο 1996-2003 ήταν διευθύντρια σε εκδόσεις δημοφιλών περιοδικών στην Ελλάδα, με θέμα τη γυναίκα, το lifestyle, το σπίτι και την οικογένεια.
Εισήλθε στην πολιτική το 2004, και έχει εκλεγεί Βουλευτής έξι φορές στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών.
Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα είναι Υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Η Γιώτα Λαζαροπούλου είναι πρώην ενοικιαζόμενη εργαζόμενη στον τραπεζικό τομέα και Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα – πρώην Εθνοdata, χάρη στους αγώνες του οποίου, εντάχθηκε μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους και συναδέλφισσες της στην Εθνική Τράπεζα ως τακτικό προσωπικό στη Διεύθυνση Πληροφορικής.
Έχει πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακές σπουδές (D.E.A.) στο ENTPE στη Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο του Nanking στη Κίνα, και είναι απόφοιτη του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας.
Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια πληροφορικής σε ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ και ΚΕΚ, ως επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ενεργειακής Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως μηχανικός υπολογιστών στην Εθνοdata και στη συνέχεια στην Εθνική Τράπεζα.
Είναι ιδρυτικό μέλος και υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα με τους αγώνες του οποίου αναδεικνύεται ένα διαφορετικό πρόσωπο του συνδικαλισμού.
Ο Πάνος Λάμπρου γεννήθηκε και ζει στη Νέα Ιωνία Αττικής με καταγωγή από την Άντισσα Λέσβου. Από τα μαθητικά του χρόνια, ως εργαζόμενος μαθητής, συμμετείχε στην ανανεωτική αριστερά μέσα από την ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, το ΚΚΕ Εσωτερικού και έπειτα την ΑΚΟΑ.
Από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μέλος της Πολιτική Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη του Τομέα Δικαιωμάτων και του Τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στο πλαίσιο της δράσης του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, αλλά και με τα δικαιώματα των Ρομά και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Εργάζεται ως δημοσιογράφος, μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Η ΕΠΟΧΗ».

kouroumplis.0.jpg

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι βουλευτής Β´ Αθηνών, δικηγόρος και Δρ. κοινωνικών επιστημών.
Εξελέγη τρεις φορές στην περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ(1996, 2000 και 2009), η ηγεσία του οποίου τον διέγραψε το 2011 όταν καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Στη συνέχεια εξελέγη τέσσερις φορές στη Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ (Μάιος και Ιούνιος 2012, Ιανουάριος και Σεπτέμβριος 2015). Το 1993 με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας, ενώ την περίοδο 2015-2018 διατέλεσε διαδοχικά Υπουργός Υγείας, Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής επί κυβερνήσεων Αλέξη Τσίπρα.
Κατάγεται από προσφυγική οικογένεια του Πόντου που εγκαταστάθηκε στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί γεννήθηκετο 1951. Σε ηλικία δέκα ετών χάνει ολοσχερώς το φως του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας της κατοχικής περιόδου. Παρακολουθεί τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, έπειτα τη Σχολή Τυφλών στην Αθήνα και ολοκληρώνει τη σχολική του φοίτηση στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου. Κατόπιν εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την περίοδο 1976-1981 διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλοστοναγώνα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των τυφλών στη μόρφωση και την εργασία με αποτέλεσμα να βρεθεί δεκάδες φορές στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με αποκορύφωμα τη δίωξή του με τον Νόμο 4000. Από τη θέση του Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προωθεί την ιδέα της ενοποίησης του αναπηρικού κινήματος με τη συγκρότηση της συντονιστικής επιτροπής αναπηρικών φορέων. Τον Μάρτιο του 1981 συνδιοργανώνει πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα δικαιώματα των τυφλών.
Ως σύμβουλος όλων των Υπουργών Υγείας της περιόδου 1981-1989 συνεισφέρει σε σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που θεμελίωσαν το κοινωνικό κράτος, όπως η θεσμοθέτηση μέτρων κοινωνικής στήριξης των ευπαθών ομάδων (τυφλών, αναπήρων, πολυτέκνων κ.ά.). Την περίοδο 1984-1985 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών στο Όσλο καθώς και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τυφλών στο Ριάντ.
Το 1985 συμβάλλει στην προώθηση του ν. 1566 περί ειδικής αγωγής, με τον οποίο το κράτος πρώτη φορά ανέλαβε και ενίσχυσε την εκπαίδευση των προσώπων με ειδικές ανάγκες, καταργώντας τον νόμο «περί αποκλινόντων εκ του φυσιολογικού» και καθιερώνοντας νέες ορολογίες, απαλλαγμένες από στερεότυπα. Το 1987 συμβάλλει στην ψήφιση του ν. 1648, που παρείχε προστασία για τις προσλήψεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα των αναπήρων, των πολυτέκνων, των θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης και των μονογονεϊκών οικογενειών.
Συμμετέχειως ιδρυτικό μέλος στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αναπηρία στις Βρυξέλλες, που στόχευε στην ανάδειξη των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες και στην καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το 1990 ιδρύει μετά από δεκαετή προσπάθεια την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με την οποία επιτέλους ενοποιείται το αναπηρικό κίνημα, και διατελεί πρώτος της πρόεδρος μέχρι το 1993. Ως Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπ. Υγείας την περίοδο 1993-1996 επικεντρώνεται στην προστασία των παιδιών, των πολιτών τρίτης ηλικίας, των πολύτεκνων οικογενειών και των προσώπων με αναπηρία, ενώ συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία της πρωτοβουλίας«Βοήθεια στο σπίτι». Στο διάστημα 1996-2004 στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα και πρωτοβουλίες όπως η δωρεά οργάνων σώματοςκαι η εθελοντική αιμοδοσία.
Από την πρώτη εκλογή του στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης το 2015 εκτελεί χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τουκόμματος, αναπτύσσοντας έντονη κοινοβουλευτική δράση. Μεταξύ άλλων ανέλαβε πρωτοβουλία να κληθούν πρώτη φορά ενώπιων των αρμόδιων Επιτροπώντης Βουλής οι τότε Υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα να συγκροτηθείη Διακομματική Επιτροπήγια τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων από την επόμενη Βουλή.
Επί θητείας του στο Υπουργείο Υγείας προωθήθηκαν θεσμικές παρεμβάσεις για την υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ καταργήθηκε η υποχρεωτική καταβολή εξέταστρου 5 ευρώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σταμάτησε η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα. Στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ και στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έθεσε πρώτη φορά το ζήτημα της από κοινού διαπραγμάτευσης των κρατών-μελών με τις πολυεθνικές εταιρείες για την προμήθεια ακριβών καινοτόμων φαρμάκων.
Επί υπουργίας του στο Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθιερώθηκε η απλή αναλογική και το δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17, ενώ συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας και προωθήθηκε το πολυνομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θεσμοθέτησε πρώτη φορά την εισαγωγή στο Λιμενικό Σώμα με Πανελλήνιες Εξετάσεις, ενίσχυσε την παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας στα ευρωπαϊκά φόρα και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει τιμηθεί πολλές φορές από εγχώριους και διεθνείς φορείς για την κοινωνική του δράση, μεταξύ άλλων από την Ακαδημία Αθηνών. Φέρνοντας συχνά ως παράδειγμα την προσωπική του πορεία, παρακινεί τους νέους να αρνούνται κάθε μορφή παραίτησης και να αγωνίζονται για τα όνειρά τους. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Η Μάλαμα Κυριακή γεννήθηκε στη Συκιά Χαλκιδικής. Είναι σκηνοθέτης.
Υπήρξε:
Πρόεδρος συμβασιούχων ΕΡΤ3
Αντιπρόεδρος  του σωματείου σκηνοθετών, παραγωγών της ΕΡΤ Α.Ε.
Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στην Θεσσαλονίκη
Υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική (2007 και 2009)
Ιδρυτικό μέλος της διαδημοτικής κίνησης Χαλκιδική S.O.S.
Υποψήφια Δήμαρχος Σιθωνίας (2010)
Μετά το αντισυνταγματικό κλείσιμο της ΕΡΤ3, υπηρέτησε τον αγώνα της ελεύθερης Ραδιοφωνίας -Τηλεόρασης ΕΡΤ3
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τη Ριζοσπαστική Περιφερειακή Ενότητα
Υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  στην  Α΄ Θεσσαλονίκης (2015)
Είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Συμμετέχει, με την ιδιότητα του μέλους, στο Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος της ΕΡΤ Α.Ε.
Από το 1983 έως το 2013 συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις σε: Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών -Κρατικό Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ) - Σχολή Καλών Τεχνών τουΑριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Πολυχώρο εκδηλώσεων «Μύλος»  και διδάσκει «Θεατρικό Παιχνίδι και διαπαιδαγώγησηΜέσω της Τέχνης», στα σχολεία του Δήμου Νεάπολης Θεσσαλονίκης. Από το 1995 έως το 2013συνεργάζεται με το Τρίτο Κανάλι της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤ-3) με την ιδιότητα του σκηνοθέτη σε εσωτερικές καθημερινές παραγωγές κοινωνικής και πολιτικής θεματολογίας. Ταυτόχρονα ξεκινάει η παραγωγή ταινιών - ντοκιμαντέρ πολιτικού και κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου με σταθμούς το Σεράγεβο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Αλβανία, την Κύπρο, τα παράλια της Μικράς Ασίας, τον Πόντο και την Τουρκία, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφει τη φιλμογραφία (σκηνοθεσία) των παρακάτω ταινιών: 1996  Ανθρώπινες Ιστορίες, σειρά 6 επεισοδίων - 1998  Γείτονες Χωρίς Όρια - 1998 Επάνω στα Ίχνη - 1999  Ιερουσαλήμ - Σεράγεβο: Τραύματα Δύο Πόλεων - 2000 Κόκκινο – Μαύρο - 2000 Βάσκο Καρατζά - 2001  Εσύ κι Εγώ - 2001 39405 - Μία Μαρτυρία - 2001 Καπετάν Κεμάλ - 2002 Μαύρη Σημαία - 2002  Η Άλλη Πλευρά - 2003 Μαντάμ Δέσποινα - 2003 Στην Πόλη - 2003 Γυναίκες στο Μικρό Παρίσι - 2003 Αλβανικό Μελόδραμα - 2004 Μνήμη και Όραμα, 10 επεισόδια- 2005Ταραγμένα Χρόνια, σειρά 14 δραματοποιημένων επεισοδίων - 2012-2013  Μια Κληρονομιά, σειρά 10 δραματοποιημένων Επεισοδίων.
Από το 2012 έως το 2013διετέλεσε Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Επιμόρφωσης - Ψυχαγωγίας στην ΕΤ3. Από το 2015 έως και σήμεραείναιΠροϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγράμματος τηλεόρασης και Ραδιοφώνου της  ΕΡΤ3.
Συμμετοχές- Διακρίσεις- Βραβεία: Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Τηλεοπτικού Ντοκιμαντέρ Κρακοβίας με την ταινία Επάνω στα Ίχνη. 2004 Διακρίνεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η ταινία της Η Άλλη Πλευρά (Εύφημος Μνεία) - 2011 Βραβεύεται από το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του αφιερώματος για το σύνολο του έργου και τη συμβολής της στη δημιουργική τέχνη του ντοκιμαντέρ. - 2013 Της απονέμεται Α' Βραβείο Κοινού στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, για την ταινία της Με την Ψυχή στο Στόμα (από τη σειρά ΜιαΚληρονομιά) - 2013 Της απονέμεται το “Βραβείο Καλύτερου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ” στο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, για την ταινία της ΞένηΧώρα (από τη σειρά Μια Κληρονομιά) - 2017  Προβάλλεται η ταινία μικρού μήκους «Προμηθέας» με θέμα το πρότυπο σύστημα φυλακών Διαβατών εξαρτημένων ατόμων (ΚΕΘΕΑ)στη συνεδρίαση του ΟΗΕ στη Βιέννη και στη συνέχεια διανέμεται σε κράτη μέλη. - 2017 Διακρίνεται με Εύφημο Μνεία στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) για την ταινία μικρού μήκους «Αγία Πετρούπολη- Δήμος Αριστοτέλη».
Ο Γιάννης Μουζάλας είναι γιατρός.  Γεννήθηκε στις 24/10/1954 στην Αθήνα
Μόρφωση και άλλες ακαδημαϊκές δεξιότητες
 • Πτυχίο στην Ιατρική, Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1982)
 • Γενικός γιατρός
 • Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας (εξειδίκευση στην λαπαροσκόπηση και σε τεχνικές laser)
 • Εκπαίδευση στην γυναικολογική ουρολογία στην Λιέγη, στο Βέλγιο και στην γυναικολογική ογκολογία στην Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία
 • Συνεργασία με τον Dr Michel Odent και τον Dr Yehudi Gordon στον φυσιολογικό τοκετό και στον τοκετό στο νερό (1997-1999)
Επαγγελματική δράση
 • Γιατρός στην Παιδιατρική Χειρουργική Κλινική στο «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά
 • Γιατρός στην Ουρολογική Κλινική στο «Μεταξά» Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας
 • Γιατρός στον «Άγιο Σάββα», Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών
 • Γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο-Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», Αθήνα
Συνέβαλλε στο να καθιερωθούν πτέρυγες φυσιολογικού τοκετού στα ελληνικά μαιευτήρια. Τα τελευταία 30 χρόνια, εργάζεται ως γιατρός στον ιδιωτικό τομέα, στην μαιευτική-γυναικολογία και υπήρξε ο πρώτος γιατρός στην Ελλάδα που σύστησε τον τοκετό σε νερό και τον τοκετό σαν στο σπίτι στο μαιευτήριο.
Συνέβαλλε στην δημιουργία κινήματος ενάντια στην βία στον τοκετό.
Συνιδρυτής της ψυχοπροφυλακτικής εταιρείας
Ιδρυτικό μέλος της εταιρείας μελέτης ανθρώπινης σεξουαλικότητας (Ε.Μ.Α.Σ.) με επιστημονική δράση για τα δικαιώματα στην σεξουαλικότητα.
Πολιτική και Κοινωνική Δράση
 • Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (Νοέμβριος 2016 - Φεβρουάριος 2018)
 • Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Σεπτέμβριος 2015 – Νοέμβριος 2016)
 • Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην υπηρεσιακή Κυβέρνηση (Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2015)
 • Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Συμβουλίου των Γιατρών του Κόσμου/Ελλάδα (1990).
 • Συμμετείχε σε ανθρωπιστικές αποστολές στην Ασία, στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή, ως γιατρός και ως παρατηρητής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία, Ουγκάντα, Ισραήλ, Αϊτή, Σρι Λάνκα, Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, Κομπάνι). Η τελευταία του αποστολή, προτού διοριστεί Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ήταν στον πόλεμο στο Κομπάνι (Συρία). Τον Δεκέμβριο του 2018, συμμετείχε σε νέα αποστολή στον πόλεμο στην Βόρεια Συρία.
 • Μετά τις αποστολές στην Σομαλία και το Αφγανιστάν, συνδιοργάνωσε μία καμπάνια στην Ελλάδα ενάντια στον γενετικό ακρωτηριασμό.
 • Συμμετείχε στην δημιουργία δύο ντοκιμαντέρ, σχετικά με την ζωή στο Αφγανιστάν, που αφορούσαν θέματα μετανάστευσης και την ζωή γυναικών ηθοποιών που κέρδισαν διεθνή βραβεία.
 • Ήταν υπεύθυνος στους Γιατρούς του Κόσμου/Ελλάδα για την ανθρώπινη διακίνηση (trafficking) και συνεργάστηκε στενά με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Υπήρξε πάντα αφοσιωμένος στην προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας των μεταναστών και των προσφύγων, καθώς και του σεβασμού της ελεύθερης διακίνησης στον χώρο της Ευρώπης. Έχει εργαστεί στενά με διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς (ΔΟΜ, Διεθνής Οργανισμός για τους Πρόσφυγες, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης), πολιτικούς οργανισμούς, προκειμένου να υπερασπιστεί και να προωθήσει τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσον αφορά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.
Στα πλαίσια της επιστημονικής του δράσης, υποστήριξε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, με την ίδρυση Επιστημονικών Εταιρειών και Κινημάτων, όπως:
▪ Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (Ε.Μ.Α.Σ.)
▪ Ιατρείο Γυναικείας Σεξουαλικότητας
▪ «Ελευθερία στον Τοκετό»
Δημόσια δράση
 • Ως μέλος της Κυβέρνησης, διαχειρίστηκε την πρόσφατη προσφυγική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Συνεισέφερε ενεργά στην περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Ασύλου.
 • Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα κατά της Χούντας στην Ελλάδα.
Άλλη δράση
 • Πρόεδρος στην Ένωση των Φοιτητών Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Αν. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας
 • Ειδικός Γραμματέας της Ένωσης Ιατρών - Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (Ε.Ι.Ν.Α.Π.)
 • Ιδρυτικό Μέλος και Ειδικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.)
Η Ουφούκ Μουσταφά, δικηγόρος. Γεννήθηκε στην Καβάλα το έτος 1989. Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή της στο 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Κομοτηνής και την δευτεροβάθμια στο 1ο Αθλητικό Γυμνάσιο και 1ο Ενιαίο Λύκειο Κομοτηνής.
Το 2011 αποφοίτησε από το τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στο γραφείο της στην Κομοτηνή. Είναι εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος με την παράταξη ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή στον Δήμο Κομοτηνής.
Ο Γιονούς Μουχαμμαντί είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων από το 2017.
Ήρθε στη χώρα πριν από 15 χρόνια. Το 2004 έγινε ένας από τους 11 πρόσφυγες που πήραν άσυλο ανάμεσα σε 4.000 αιτούντες και έκτοτε ζει νόμιμα στην Αθήνα. Ιδρυτής αρχικά της Αφγανικής Κοινότητας και κατόπιν του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.
Στην Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε από νωρίς ως ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2016 επελέγη από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για να τιμηθεί με το βραβείο «Alison Des Forges» για την ακτιβιστική δράση του. Μεταξύ άλλων αποτελεί δυναμικό μέλος του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος.
Η Στέλλα Μπελιά γεννήθηκε στην Νίκαια Αττικής το 1966 και έχει δύο γιούς 12 ετών. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Αθήνας (σημερινό ΤΕΑΠΗ) και έχει ειδικευτεί στο Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ).
Συμμετείχε πάντα σε συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών, σε συνδικαλιστικά όργανα και σε επιστημονικές οργανώσεις.
Σήμερα είναι πρόεδρος στη μη κυβερνητική οργάνωση «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο»,πρόεδρος στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Κορυδαλλού – Αγ. Βαρβάρας και ταμίας του παραρτήματος της ΟΜΕΡ Αθήνας –(Παγκόσμια Οργάνωση για την Προσχολική Εκπαίδευση).
Από το 2003 είναι προϊσταμένη στο 9ο Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού Αγωνίζεται συστηματικά ενάντια στο ρατσισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία και τον σεξισμό και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή ώστε να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα οι LGBTQI άνθρωποι σε νομοθετικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο με στόχο και όραμα μια κοινωνία και μια πολιτεία που θα χωράνε όλοι οι άνθρωποι όλοι θα έχουν ίσα δικαιώματα και όλοι θα είναι ασφαλείς.
Η Όλγα Νάσση είναι πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Εξελέγη για δεύτερη διετία. Γεννήθηκε στην Ιταλία από έλληνα πατέρα. Σπούδασε  Πολιτικές  Επιστήμες, είναι κάτοχος διδακτορικού στην Ανθρωπολογία και στην εθνογλωσσολογία Έχει κάνει σημαντική εθνογραφική έρευνα σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε ιταλικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ακόμα, έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, στην Ιταλία, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με τις ιστορικές μειονότητες και τις ιταλικές κοινότητες που προέρχονται από τη διασπορά. Έχει εργαστεί στο Δεύτερο πρόγραμμα υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών στην Ιταλία. Είναι ακτιβίστρια και δραστηριοποιείται στο οικολογικό κίνημα της Σικελίας.
Ο Aλέξανδρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1979 στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ του ΑΠΘ, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος και υπεύθυνος ακαδημιών ΤΑΕ KWON DO σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Εκτός από τη μητρική του γλώσσα, την ελληνική, μιλάει άπταιστα αγγλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένος με τη Δώρα και έχει δυο παιδιά, τον Φίλιππο 8 ετών και την Ελεάννα 2 ετών. Κατάγεται από τις Λεπτοκαρυές της Φλώρινας (πατέρας) και από το Μαυροβούνι της Πέλλας (μητέρα).
Ως αθλητής του TAE KWON DO έχει διακριθεί πολλές φορές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα, έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αναδείχθηκε δύο φορές αργυρός Ολυμπιονίκης (Αθήνα 2004 και Πεκίνο 2008), μάλιστα υπήρξε σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Ακόμα, το 1996 κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων. Η πορεία του ήταν συνεχώς ανοδική καθώς το 1997 αναδείχθηκε πρώτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων και δεύτερος στους Μεσογειακούς αγώνες. Το 1998 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας κατακτώντας την τρίτη θέση. Το 2004 και το 2008, εκτός από το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα (2004) και χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2008).
Έχει έντονη κοινωνική δράση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι ιδρυτικό μέλος του πρόσφατα ιδρυθέντος αντιρατσιστικού παρατηρητηρίου και επίτιμο μέλος του Αθλητικού Σωματείου, στο οποίο αναδείχθηκε, «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».
Ο Ρος Ντέιλι γεννήθηκε στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς όπου και  παραμένει για μικρό χρονικό διάστημα αφού λόγω των  επαγγελματικών υποχρεώσεων τους ταξιδεύει μαζί τους σε πολλές χώρες.
Σύντομα αναδύεται το βαθύ του ενδιαφέρον για τη μουσική. Το πρώτο του όργανο είναι ένα βιολοντσέλο, ενώ στα ένδεκα του, στην Ιαπωνία, ξεκινά τη μελέτη της κιθάρας. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 βρίσκεται στο SanFrancisco.
 Έχοντας βιώσει την κλασική πειθαρχία, αλλά και το κλίμα ελευθερίας και πειραματισμού της εποχής, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική παράδοση της Ανατολής, γεγονός που άλλαξε ριζικά τη ζωή του... Στα χρόνια που ακολούθησαν ταξίδεψε εκτενώς, μελετώντας μια ποικιλία μουσικών οργάνων και παραδόσεων με έμφαση στη μουσική της Ινδίας και του Αφγανιστάν.
Το 1975 ταξίδεψε στην Κρήτη εντυπωσιασμένος  από τη λύρα. Έπειτα από μία εξάμηνη περιήγηση από χωριό σε χωριό, όπου έρχεται σε επαφή με λαϊκούς μουσικούς, εγκαταστάθηκε στα Χανιά και ξεκίνησε να μελετά την κρητική λύρα με το μεγάλο δάσκαλο Κώστα Μουντάκη. Η μαθητεία του διήρκεσε πολλά χρόνια. Την ίδια περίοδο επισκεπτόταν συχνά την Τουρκία όπου μελέτησε την Κλασική Οθωμανική καθώς και την λαϊκή τουρκική μουσική.
Σήμερα έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από σαράντα δίσκους με συνθέσεις του, όσο και με δικές του διασκευές διαφόρων παραδοσιακών μελωδιών που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Η Κρήτη εξακολουθεί να αποτελεί μία βάση για την προσωπική και τη μουσική του έρευνα , ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο δίνοντας συναυλίες με περιεχόμενο τη μουσική του.
Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων ο ίδιος, ο RossDaly έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς από όλο τον κόσμο δουλεύοντας μέσα στη μουσική πειθαρχεία των ανατολικών παραδόσεων, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέες φόρμες και το δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Μεταξύ άλλων, παίζει κρητική λύρα, Αφγανικό ραμπάμπ , σιτάρ, λαούτο, πολίτικη λύρα, τάρχου, ούτι, σάζι και ταμπούρ.
Ο RossDaly έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες και θέατρα στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην  Ελβετία,  στη Δανία, στην Ισπανία, στην Τουρκία, στην Ινδία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.
Παράλληλα με το καλλιτεχνικό του έργο έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Gottenberg (Σουηδία) στο τμήμα «World Music» και στο τμήμα Εθνομουσικολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στα παραπάνω προστίθενται διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορα Πανεπιστήμια του κόσμου όπως το King’sC ollege London University, University of East Anglia (Αγγλία),University of California Santa Barbara (ΗΠΑ), SOAS School of Oriental and African Studies (LondonUniversity), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, American College of Cairo, University of Istanbul (Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Maçka), Copenhagen college of rhythmicmusic.
Σήμερα συνεχίζει να ταξιδεύει και να δίνει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Εργαστηρίου«Λαβύρινθος»στο χωριό Χουδέτσι στην Κρήτη, ένα εργαστήρι που στηρίχθηκε καθοριστικά από τον  τοπικό Δήμο «Ν. Καζαντζάκης» (μετέπειτα Αρχανών-Αστερουσίων) και  έθεσε διαχρονικά σε νέο πλαίσιο την έννοια της διδασκαλίας στο χώρο της Μουσικής ενώ συνεχίζει να αναδεικνύει την Κρήτη ως σταυροδρόμι σπουδαίων παραδόσεων και πολιτισμών. Το  2012 τιμήθηκε για τη δράση του με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 Τα τελευταία χρόνια το πολυπολιτισμικό  Εργαστήρι αποκτά μόνιμη και σταθερή παρουσία  στην Κύπρο, στη Βόρεια Ιταλία, στη Σικελία, στην Καταλονία της Ισπανίας καθώς και στο Τορόντο του Καναδά. Νέες πολιτιστικές δομές  που «ταξιδεύουν»στο όνομα του Λαβύρινθου, σέβονται τον πολυπολιτισμικό του χαρακτήρα ενώ διατηρούν την οικονομική αυτοτέλεια και αυτονομία τους  συνεργαζόμενες με τους κατά τόπους θεσμικούς φορείς.
Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, νομικός, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και το Παρίσι και δικηγορεί από το 1985.
Από το 1974 ήταν μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού και από το 1987 ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ. Τον Ιούνιο του 1990 μέλος της ΚΕ της ΕΑΡ.
Στις εκλογές του Νοέμβρη του 1989 ήταν υποψήφια με τον Συνασπισμό στην Α΄ Αθήνας.
Ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Μ. Μερκούρη για το δήμο της Αθήνας το 1990
Εκλέχτηκε αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών με το ψηφοδέλτιο του Γ. Σγουρού το 2010.
Εκλέχτηκε, τέλος, αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το 2017.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus) του Ευρωκοινοβουλίου.
Γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από τη Βαρβάκειο. Μπήκε με υποτροφία και σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
Εργάστηκε ως μηχανικός και διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων (1980-2004).
Από τα 18 του μετέχει ενεργά στο τότε φοιτητικό κίνημα και εντάσσεται στην Αριστερά, όπου και παραμένει σταθερά από τότε.
 • Μέλος του Προεδρείου του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ (1976-1979), της ηγεσίας του «Ρήγα Φεραίου» και αργότερα του ΚΚΕ Εσωτερικού και της «Ελληνικής Αριστεράς» (Ε.ΑΡ.).
 • Μέλος της επιτροπής που συνέταξε το Κοινό Πόρισμα Ε.ΑΡ-ΚΚΕ (1988), το οποίο οδήγησε στη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.
 • Μέλος των αιρετών ηγετικών οργάνων του Συνασπισμού -από την ίδρυσή του ως ενιαίο κόμμα (1992)- και στη συνέχεια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έως και σήμερα.
 • Εκλέχτηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2004-2009) και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (2009-2014).
 • Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (2009-2014) και Αντιπρόεδρος της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Ομάδας της Αριστεράς (UEL).
 • Επανεκλέχτηκε Ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές του 2014. Μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, εκλέχθηκε ομόφωνα επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Τον Ιούλιο του 2014 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ποσοστό 42,1%. Τον Ιανουάριο του 2017, επανεκλέχθηκε Αντιπρόεδρος, με ποσοστό 73,5%.
Από το 2014 έως το 2019, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ο μόνος Έλληνας αλλά και ο μόνος από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, στο Προεδρείο της Ευρωβουλής.
Κοινοβουλευτικές Επιτροπές

Tακτικό μέλος
– ECON (Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής)
– ACP-EU Joint (Αντιπροσωπεία για τις Σχέσεις με τις χώρες Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού)
Αναπληρωματικό Μέλος
– REGI (Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης)
– ASEAN (Αντιπροσωπεία για τις Σχέσεις ΝΑ Ασίας με την ΕΕ
– China – EU (Αντιπροσωπεία για τις Σχέσεις της Λ.Δ. της Κίνας με την ΕΕ)
Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Φιλοσοφικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Έξετερ Αγγλίας.
Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2010 ως το 2014
και Υφυπουργός Παιδείας στο χρονικό διάστημα 2015 – 2016.
Πέρα από τα άρθρα και τις μελέτες του έχει συγγράψει 30 βιβλία.
Το 2007 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο του Από τον πολιτισμό στην πείνα.
Έχει ασχοληθεί ενεργώς ως συγγραφέας και ως ηθοποιός με το Θέατρο, χώρος στον οποίον επιχείρησε να συνδυάσει την φιλοσοφία και την δραματική τέχνη.
Έχει, επιπλέον, παρουσιάσει από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας δυο σειρές εκπομπών, το «Λεξικό της Φιλοσοφίας» και το «Εγχειρίδιον της Φιλοσοφίας», ενώ από την ΕΤ 1 τρεις σειρές εκπομπών: «Την ταυτότητά σας, παρακαλώ», «Και το ταξίδι συνεχίζεται» και «24η Ώρα».
Ο Γιώργος Πετρόπουλος γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, από γονείς μετανάστες, και μεγάλωσε στο Αμπελόφυτο (Αγορέλιτσα) Μεσσηνίας. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία και Επιστήμες Πληροφόρησης στο ΤΕΙ Αθήνας και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία, ενώ είναι υποψήφιος  διδάκτορας  Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε ερευνητικά  με κοινωνικές και ιδεολογικές πλευρές της δεκαετίας του '40 (Κατοχή και Εμφύλιος πόλεμος), καθώς και με την ανασύσταση του μνημονικού λόγου της περιόδου, με έμφαση στην περιοχή της Πελοποννήσου ενώ συμμετείχε σε συλλογικούς τόμους και συνέδρια. 
Εργάσθηκε σε μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, στην δημιουργία βάσεων δεδομένων του αρχειακού υλικού τους και κατόπιν στη Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου. 
Δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά από την αρχή του εργασιακού του βίου, με ιδιαίτερη έμφαση όμως, από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.  Ως μέλος της Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συμμετείχε στην πολύμηνη και εν τέλει νικηφόρα απεργία των εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια, ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις της περιόδου 2012-14. Από το 2013, είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ενώ το 2017 εξελέγη Αντιπρόεδρός της 
Είναι τακτικό μέλος,  από το 2015, εκπροσωπώντας την ΑΔΕΔΥ, της European Economic and Social Commitee (ΕΟΚΕ). Είναι αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Public Services International (Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Δημόσιο).
Έλαβε ενεργά μέρος,  συνυπογράφοντας την ιδρυτική διακήρυξη και συμμετέχοντας στο πρώτη συνάντηση μαζί με άλλους  πολιτικούς, ακτιβιστές και συνδικαλιστές, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Προοδευτικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων.
Ο Δημήτρης Πλουμπίδης είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ.  Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα σε συνθήκες παρανομίας των γονιών του, Νίκου Πλουμπίδη και  Ιουλίας Παπαχρήστου.
Αποφοίτησε από την  Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ  το 1972.Έλαβε  τον τίτλο ειδικότητας το 1980  στην Ψυχιατρική, Νευρολογία και Οικονομία της Υγείας  στη Γαλλία  όπου και εργάστηκε από το 1973 ως το 1986. Επίσης, το 1980 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος του ΕΚΠΑ.
Εκλέχτηκε λέκτορας  της Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ τον Ιούλιο 1988 και αφυπηρέτησε  ως καθηγητής Ψυχιατρικής τον Αύγουστο 2015. 
Τόσο η κλινική του δραστηριότητα, όσο και το επιστημονικό του έργο επικεντρώθηκαν  στην εξωνοσοκομειακή άσκηση της  ψυχιατρικής στην κοινότητα και  την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών. Δημοσίευσε, επίσης, μελέτες για την ιστορία της Ψυχιατρικής στην  Ελλάδα.
Εργάστηκε από το 1988 ως την αφυπηρέτηση του ως υπεύθυνος του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής   Βύρωνα- Καισαριανής ,της Α΄ Ψυχιατρικής  Κλινικής του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής, με σημαντική συμβολή στην πιλοτική  εφαρμογή της κοινοτικής ψυχιατρικής και την συνεργασία με τις γύρω κοινότητες. 
Από τον Ιούνιο 2015 έως σήμερα είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας για θέματα ψυχικής υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 
Από τον Μάιο 2014 είναι  πρόεδρος της Ελληνικής  Ψυχιατρικής Εταιρείας , επιστημονικής και επαγγελματικής ένωσης των Ελλήνων  ψυχιάτρων.
Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. 
Ο Αντώνης Ρέλλας (48 ετών) είναι σκηνοθέτης και ανάπηρος ακτιβιστής. 
Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και ως σκηνοθέτης-μοντέρ σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, των οποίων η φιλοσοφία διαπνέεται από το κοινωνικό μοντέλο για την αναπηρία. Μεταξύ αυτών, και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία «Αιγαίου Κύματα». Οραματίστηκε και συμμετείχε στην υλοποίηση του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία «Emotion Pictures, Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία». Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ με την τελευταία του δουλειά στη σκηνοθεσία της παράστασης «Πιο δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν» προτείνει σε παιδιά και μεγάλους να αναστοχαστούν πάνω σε θέματα αναπηρίας και να διερευνήσουν τυχόν προκαταλήψεις και φόβους. 
Διετέλεσε σύμβουλος του «Θεάτρου Κωφών Ελλάδος»και σύμβουλος προσβασιμότητας στο Ίδρυμα Ευγενίδου ενώ υπήρξε και συνδιοργανωτής του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο Ελεύθερο και Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ της Αθήνας καθώς και με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία προσβασιμότητας στο περιβάλλον και στο περιεχόμενο για όλες και όλους. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσε, τα τελευταία χρόνια, το «Cinema4All» και  το «Art for All» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ παράλληλα σχεδίασε και συνδιοργάνωσε τις πρώτες καθολικά προσβάσιμες συναυλίες. Υπήρξε συμπαρουσιαστής της εκπομπής «Άγνωστη χώρα της Αναπηρίας» στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. Από το Νοέμβριο του 2015, καταγράφει κινηματογραφικά την προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης στη χώρα μας. Κατέθεσε ως μάρτυρας της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναφορικά με τις θέσεις της εγκληματικής οργάνωσης για τα ανάπηρα άτομα. Είναι ιδρυτικό μέλος της «Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών» και της ακτιβιστικής συλλογικότητας «Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική ανοχή».
Η Νατάσσα (Αναστασία) Ρωμανού είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑSΑ (NASAGoddardInstituteforSpaceStudies) στη Νέα Υόρκη και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ειδική σε θέματα κλίματος και κλιματικής αλλαγής.
Έκανε προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και μεταπτυχιακές σπουδές στη Δυναμική Ρευστών και την Ωκεανογραφία στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στις ΗΠΑ. Διετέλεσε διευθύντρια ερευνητικού ινστιτούτου του Τμήματος Εφαρμοσμένης Φυσικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια και σήμερα ηγείται του εργαστηρίου της Μοντελικής Ωκεανογραφίας στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑSΑ.
Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΝΑSΑ για τις Γεωεπιστήμες, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή της Εθνικής Έκθεσης για το Κλίμα στις ΗΠΑ, στην Επισκόπηση Δεκαετίας 2017-2027 για τιςΓεωεπιστήμες και τις εφαρμογές τους από το Διάστημα (NASADecadalSurvey) και στην 5η Έκθεση για το Κλίμα της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα.
Ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Υόρκη, έχει συμμετάσχει σε ακτιβιστικά κινήματα στις ΗΠΑ και συμμετέχει στις συζητήσεις για το περιβάλλον, την παιδεία και την έρευνα στην Ελλάδα. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.
Αποτέλεσμα εικόνας για Φωτεινή Ν. Σκοπούλη
Η Φωτεινή Ν. Σκοπούλη, πρώην υφυπουργός, πανεπιστημιακός. Γεννήθηκε το 1955 στα Γιάννενα. Είναι Γιατρός Παθολόγος με εξειδίκευση στα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Από το 1982 μέχρι το 1996 ήταν στέλεχος του διδακτικού προσωπικού της Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από το 1997 -2013 καθηγήτρια Παθολογίας Ανοσολογίας στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Από το 2001 μέχρι σήμερα είναι Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής, Τμήματος Αυτοάνοσων Νοσημάτων και Ανοσολογικού εργαστηρίου στην Ευρωκλινική Αθηνών. Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην κλινική έκφραση και αιτιοπαθογένεση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την επίδραση του στρες στην επαγωγή αυτοανοσίας.
Έζησε σε μια οικογένεια όπου και οι δύο γονείς της συμμετείχαν ενεργά στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής και εκτοπίσθηκαν. Ο πατέρας της Νίκος Σκοπούλης, γιατρός, εκλέγονταν επί σειρά ετών βουλευτής της ΕΔΑ στο Νομό Ιωαννίνων.
Ήταν μέλος του Ρήγα Φεραίου με συνδικαλιστική δράση στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ (2012-2013)
Είναι μητέρα μιας κόρης με δύο εγγόνια και παντρεμένη με τον Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, Καθηγητή της Ιατρικής και ακαδημαϊκό.
Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, είναι καθηγητής, κοσμήτωρ, Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Με κρητική καταγωγή (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά), γεννήθηκε και πήγε σχολείο στον Πειραιά (Ιωνίδειος, Γ’ Γυμνάσιο, 29ο). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε τις μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μετα-διδακτορικές σπουδές του στον Καναδά, όπου και δίδαξε. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο έχει υπηρετήσει σε πολλές διοικητικές θέσεις. Το 2014 εκλέχτηκε Κοσμήτορας της Σχολής του, ενώ παράλληλα είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Β. Αμερικής και της Ευρώπης ενώ επιστημονικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, κορεάτικά και κινέζικα. Έχει εκλεγεί δύο φορές του Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα.
Ενεργά ενταγμένος στην Αριστερά από τα φοιτητικά του χρόνια, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η ΕΕ μπορεί να έχει μέλλον μόνον εφόσον μείνει μακριά από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές και δογματισμούς και επανοηματοδοτήσει έμπρακτα τις ιδρυτικές της υποσχέσεις για ευημερία,κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη. Μόνο μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να είναι το αποτελεσματικό αντίδοτο στην αυξανόμενη επισφάλεια, την φτώχεια,την συρρίκνωση της δημοκρατίας και το εθνοτικό μίσος που τροφοδοτεί την ακροδεξιά και την νέο-φασιστική απειλή.
Η Μαρία Τζαμπάζη γεννήθηκε το 1982 και έχει αποφοιτήσει από το ΤΕΕ Ξάνθης, με ειδικότητα στη λογιστική. Έχει εργαστεί ως διαμεσολαβήτρια προγράμματος εκπαίδευσης παιδιών Ρομά, και ως διαμεσολαβήτρια προγράμματος νομικής βοήθειας και νομικής συμβουλευτικής Justrom στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και ως εξωτερική συνεργάτης της Ειδικής Γραμματείας Ρομά. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης διαμεσολαβητών και είναι μέλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.
Ο Βλάσης Τσιόγκας γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1985. Είναι επαγγελματίας αγρότης στο Κλημέντι Κορινθίας. Έχει σπουδάσει ηχοληψία, κι έχει εργαστεί σε εταιρίες και στούντιο ηχογραφήσεων. Είναι εκλεγμένο μέλος σε Δ.Σ. αγροτικών συνεταιρισμών-ΤΟΕΒ και αγροτικών συλλόγων, καθώς και μέλος διαφόρων κινήσεων αγροτών. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών.
Ο Γιώργος Χρηστάκης είναι εμπνευστής και ιδρυτής της DAGIPOLIDANCECo. Έχει μια ενεργό και μαχητική παρουσία σε όλες τις πρωτοβουλίες που αγκαλιάζουν τη «διαφορά».
Χορευτής και χορογράφος σε αναπηρικό αμαξίδιο, έχει μεγάλη επαγγελματική και καλλιτεχνική εμπειρία. Κοινωνικός ψυχολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Συμμετείχε στις ομάδες σύγχρονου χορού, «Φυγείν αδύνατον», «Λάθος κίνηση», «Αγγελόσκονη» κ.ά.
Τον Μάιο του 2004 δημιουργεί την δική του χορευτική ομάδα την «DAGIPOLIDANCECo», όπου χορογραφεί, χορεύει, σχεδιάζει και οργανώνει όλες τις παραγωγές και παραστάσεις της έως και σήμερα, και της οποίας έχει και την συνολική ευθύνη παραγωγής και εκτέλεσης.
Με την DAGIPOLI προκάλεσε ανατροπές και η δουλειά του με την ομάδα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, από Αμερική ως Ευρώπη και Ασία.
Διδάσκει με τεχνικές και μεθόδους που έχουν να κάνουν με τις συναντήσεις σωμάτων ποικίλων λειτουργιών και μορφών.

Η Ραλλία Χρηστίδου γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1979 και μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Ο πατέρας της κατάγεται από την Ξάνθη και η μητέρα της από την Κοκκινιά του Πειραιά. Και οι δύο, μικρασιατικής καταγωγής.
Αποφοίτησε από το Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης. Ξεκινά να εργάζεται από την ηλικία των 18 ετών στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλος γραφείου σε λογιστήριο ενώ ταυτόχρονα σπουδάζει μουσική στο Εθνικό ωδείο. Στα 21 θα πάρει το πτυχίο της με Άριστα στην κλασική κιθάρα (Ιστορία της Μουσικής, Μορφολογία της Μουσικής, Θεωρία, Αρμονία, Πιάνο) συνεχίζοντας τις σπουδές της στα ανώτερα θεωρητικά. Έχει κάνει σπουδές φωνητικής, κινησιολογίας και υποκριτικής στο Vocal Studio με την Αρετή Τοπουζίδη καθώς και σπουδές μουσικής παραγωγής και ηχοληψίας. Έχει πτυχίο μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιου ΙΕΚ με ειδικότητα φοροτεχνικός και πιστοποίηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Έχει κάνει σπουδές Δημόσιας Διοίκησης στη σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ε.Α.Π.
Από 18 ετών έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλος γραφείου και αργότερα ως δασκάλα κλασικής κιθάρας σε ωδεία. Το 2004 συμμετείχε στο μουσικό διαγωνισμό - μουσικό ριάλιτι Fame story. Έκτοτε δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διακρίνεται για την ευρύτητα του μουσικού ρεπερτορίου που υπηρετεί, την μουσικότητα και την έκταση έκταση των ικανοτήτων της φωνής της καθώς και για τον επαγγελματισμό της έχοντας στο ενεργητικό της πολλές συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, ιδιαίτερες live εμφανίσεις και ραδιοφωνικές επιτυχίες.
Η Ραλλία Χρηστίδου είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2011. Επιθυμώντας να δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή της στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφια στη λίστα της Β' Αθηνών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 σε μη εκλόγιμη θέση, στη θέση 22 επί συνόλω 48.
Είναι μέλος του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών Ε.Ν.Α

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2019 | 6:47 pm


Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του αύριο

Το στοίχημα είναι τόσο μεγάλο για την κοινωνική πλειοψηφία, ώστε υποχρεώνει τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν και να νικήσουν


   Στο κατάμεστο ΣΕΦ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες ένα ευρωψηφοδέλτιο νίκης. Σαράντα δύο πρόσωπα, κάποια εμβληματικά, τα περισσότερα νέα, αποφασισμένα να δώσουν τη μάχη για την Ελλάδα και την Ευρώπη του αύριο, να κόψουν τον δρόμο στις σκοτεινές δυνάμεις από το παρελθόν, που προσπαθούν να γκρεμίσουν μία-μία τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες στήθηκε το κοινό μας σπίτι.
   Το στοίχημα είναι τόσο μεγάλο για την κοινωνική πλειοψηφία, ώστε υποχρεώνει τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν και να νικήσουν. Στην Ευρώπη τους Βέμπερ, αλλά και τους “κυριλέ” ακροδεξιούς. Τους δημοδιδασκάλους της λιτότητας και των “κανόνων”, που τηρούνται μόνο όταν τους βολεύουν, αλλά και τους εγωιστές των κλειστών συνόρων. Τους θεατές των φορολογικών ανταγωνισμών στην πλάτη των εργαζομένων και τους προστάτες των βιομηχανικών λόμπι, που θυσιάζουν το περιβάλλον στον βωμό του κέρδους.
   Στην Ελλάδα Βέμπερ και “κυριλέ” Ακροδεξιά συστεγάζονται. Στη Ν.Δ. τη μια μέρα υψώνουν τη σημαία του “πατριωτισμού” των νεομακεδονομάχων και του “νόμου και της τάξης” και την επομένη καταγγέλλουν ως “παροχή” από το επίδομα ανεργίας -γιατί τάχα επιτρέπει στους ανέργους να τεμπελιάζουν- μέχρι το δώρο των Χριστουγέννων, λες και δεν αποτελεί μέρος της συμπεφωνημένης αμοιβής των εργαζομένων, τώρα πια μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Για τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων δεν είναι παρά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, η οποία, εάν “απελευθερωθεί”, θα φέρει την ανάπτυξη.
   Το στοίχημα της Ελλάδας, το στοίχημα της Ευρώπης είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ η βιώσιμη ανάπτυξη για τους πολλούς, με σεβασμό στο περιβάλλον και μέριμνα για τους αδύναμους. Και θα κερδηθεί.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2019 | 12:58 pm


Μήνυμα νίκης από τον Αλέξη Τσίπρα - VIDEO

- Ενώνουμε δυνάμεις για τη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη
- Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες σε όλη την Ελλάδα, βγαίνουν πλέον μπροστά


   «Στα πρόσωπα των 42 υποψηφίων μας για την Ευρωβουλή καθρεφτίζεται το πρόσωπο της Ελλάδας της νέας εποχής», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την κατάμεστη αίθουσα του ΣΕΦ όπου το απόγευμα της Δευτέρας 22/4 έγινε η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
   Μήνυμα νίκης στις ευρωεκλογές έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η Προοδευτική Συμμαχία με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει, ενώ απεύθυνε πρόσκληση-πρόκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τηλεοπτική αντιπαράθεση. "Να έλθει σε πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση μαζί μου, δίχως "ότο-κιου" δίχως σημειώσεις".
   Μιλώντας στην πανηγυρική εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε: "Σας το υπογράφω. Η αριστερά, η οικολογία, η αριστερή σοσιαλδημοκρατία, οι δυνάμεις τη προόδου και της δημοκρατίας δεν έχουμε πει τη τελευταία λέξη. Δε θα αφήσουμε την ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό να αλωνίζουν στην Ευρώπη".

Δείτε φωτογραφικό υλικό στο σχετικό άλμπουμ του Left.gr:

   "Αυτή η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός δεν δίνουν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μια χαλαρή εκλογική μάχη, αλλά θυμίζουν μέρες του 2015 και δίνουν το μήνυμα ότι ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος έχει πεισμώσει από τη φαιά προπαγάνδα, από τις στημένες ειδήσεις, από τα μηνύματα αλαζονείας που στέλνουν όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας και σήμερα με θράσος απειλούν και κουνάνε το δάκτυλο. Και αυτός ο κόσμος συσπειρώνεται ξανά, ενεργά δυναμικά στη Προοδευτική Συμμαχία" τόνισε ο Πρωθυπουργός.
   "Και όσο περισσότερο οι αντίπαλοί μας γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους, τις τηλεοράσεις και τις ραδιοφωνικές τους συχνότητες με ψέματα, απειλές και συκοφαντίες, άλλο τόσο οι δημοκρατικοί πολίτες θα γεμίζουν στάδια, γήπεδα και πλατείες σε όλη τη χώρα για να εκφράσουν τη στήριξή τους σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια", υπογράμμισε.
   Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι "στόχος μας σε αυτές τις εκλογές δεν είναι ένα καλό σκορ, αλλά είναι να φέρουμε ξανά τη νίκη για τις προοδευτικές δυνάμεις, την Προοδευτική Συμμαχία, τον ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει σύνθημα ότι δεν θα γυρίσει πίσω η χώρα, γιατί μονάχα ο ελληνικός λαός είναι αρμόδιος να αποφασίσει αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσει πίσω η χώρα".


  Νίκη των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη
   "Απαντώντας" σε όσους έχουν προδιαγράψει ότι η Ευρώπη στις ευρωεκλογές ετοιμάζεται να γυρίσει την πλάτη στις προοδευτικές δυνάμεις και να αποθεώσει τη δεξιά και την ακροδεξιά, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: "μη βιάζεστε ορισμένοι να κάνετε τη προσδοκία σας τετελεσμένο γεγονός, διότι την Κυριακή που μας έρχεται, που εδώ στην Ελλάδα θα σουβλίζουμε το αρνί, θα πάρετε μια πρώτη γεύση από τις εθνικές εκλογές στην Ισπανία, που ο ευρωπαϊκός Νότος θα αποδείξει ότι παραμένει και θα παραμείνει το προπύργιο, η καρδιά της δημοκρατικής Ευρώπης, με τον Πέδρο Σάντζες αλλά και τους Ποδέμος που θα τους χαλάσουν τα σχέδια της δεξιάς και της ακροδεξιάς, που επιθυμούν μάλιστα να συγκυβερνήσουν"..
   Πρόσθεσε ότι θετικές ειδήσεις για τις προοδευτικές δυνάμεις αναμένεται να έχουμε και στο Βορά, στη Φιλανδία και στη Δανία και αν οι ευρωπαϊκές κάλπες στηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θετικές ειδήσεις θα έρθουν και από τη Βρετανία, με τη νίκη των εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν.
   "Προσθέστε στις μεγάλες νίκες των προοδευτικών δυνάμεων και τη νίκη της Προοδευτικής μας συμμαχίας στην Ελλάδα, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
   "Οι πιο όμορφες μάχες είναι οι δύσκολες μάχες και μια τέτοια έχουμε να δώσουμε για την Ευρώπη. Άκουσα πριν την Λουτσιάνα Καστελίνα, ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, από την Ιταλία, από τους οποίους διδαχθήκαμε τον δημοκρατικό σοσιαλισμό..."
   "Η ακροδεξιά δεν είναι σαν τους νεοφιλελεύθερους τους mainstream, αλλά μιλάει στα ένστικτα, χειρίζεται συναισθήματα, καθοδηγεί την οργή στον αδύναμο... προσφέρει δηλαδή το καλύτερο συμπλήρωμα στο σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού για αυτό σε πολλές χώρες πάνε πακέτο.
   Δείτε για παράδειγμα τον κ. Βέμπερ. Τι έλεγε για τα κλειστά σύνορα; για τους τεμπέληδες του Νότου, για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και αναρωτηθείτε τι διαφορά έχει αυτό με τον κ. Μητσοτάκη, τον Όρμπαν, ή τον Κουρτς;"
   "Είναι πολύ θολές οι διαχωριστικές γραμμές. Εμείς όμως θέλουμε μια άλλη Ευρώπη που θα δομείται από τις αξίες που την δημιούργησαν. Η Ευρώπη μεγαλούργησε όταν συνεργάστηκε για τα μεγάλα επιτεύγματα, όχι όταν διχάστηκε, όταν ενσωμάτωσε την πολιτισμικότητα και όχι όταν ύψωνε τείχη... όταν ενωμένοι οι Λαοί νίκησαν τον φασισμό, όχι όταν τον έβλεπαν να επελαύνει σκορπώντας το θάνατο και τη φρίκη"
  "Ο κ. Μητσοτάκης απειλεί την ελληνική κοινωνία"
   "Του ξέφυγε του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο, ότι έχει σχέδιο να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων. Τον έβαλε το επιτελείο του άρον άρον σε ένα τηλεοπτικό σταθμό να μαζέψει όσα είπε. Παλαιότερα όμως του είχε ξεφύγει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, ότι δεν θέλουν επιδόματα ανεργίας, δεν θέλει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.." είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για την ανεπιτυχή προσπάθεια της Ν.Δ. να κρύψει το πραγματικό πρόγραμμά της.
   "Αυτά στα οποία αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης είναι υποσχέσεις ή απειλές; Έχω την αίσθηση ότι απειλεί την ελληνική κοινωνία" είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σχολιάζοντας αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην σημερινή τηλεοπτική συνέντευξη του ότι ο κ. Τσίπρας έχει νεύρα επειδή φεύγει, ο πρωθυπουργός σχολίασε σκωπτικά "εδώ και τρεισήμισι χρόνια φεύγουμε κατά τον κ. Μητσοτάκη, τόσα νεύρα πια μας έχουν ξεχειλίσει...".
   Έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος στην τηλεθέαση και πρόσθεσε ότι εάν θέλει να αποκτήσει μεγάλη τηλεθέαση "να έρθει στο στούντιο όταν θα είμαι κι εγώ εκεί, να αντιπαρατεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς σημειώσεις, χωρίς υποβολείς, για την οικονομία, την Ευρώπη, τα εθνικά θέματα".
   "Ελπίζω αυτή τη φορά να μην κρυφτεί από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση" έριξε το γάντι ο Πρωθυπουργός στον Κυρ. Μητσοτάκη.
  Η Ευρώπη μεγαλούργησε όταν ενώθηκε, όχι όταν χωρίστηκε σε στρατόπεδα 
   Ο κ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος ότι "το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου θα είναι αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώνει τις προσδοκίες και τους αγώνες μας".
   "Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, οι πολίτες που θέλουν να δουν μια άλλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δομείται πάνω στις μεγάλες ιδέες και τις αξίες που τη γέννησαν και τροφοδότησαν την πρόοδο της".
   Αυτό σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη μεγαλούργησε όταν ενώθηκε, όχι όταν χωρίστηκε σε στρατόπεδα, όταν αναδιένειμε τον πλούτο, όχι όταν τον συγκέντρωσε στα χέρια λίγων, όταν συνεργάστηκε για τα μεγάλα επιτεύγματα στον πολιτισμό και τις επιστήμες, όχι όταν διχάστηκε, όταν ενσωμάτωσε την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα, όχι όταν ύψωνε φράχτες και τείχη, όταν συγκροτούσε το κοινωνικό κράτος και ενδιαφέρθηκε για την προστασία των αδυνάμων, όχι όταν υιοθέτησε τον κοινωνικό δαρβινισμό, όταν ενωμένοι οι λαοί νίκησαν το φασισμό, όχι όταν τον έβλεπαν να επελαύνει σκορπώντας το θάνατο και το φόβο.
   Σημείωσε ότι αυτοί είναι οι λόγοι που "ενώνουμε σήμερα τις δυνάμεις μας: Για να νικήσουμε ξανά το φασισμό, τη λιτότητα, το ρατσισμό, τον αυταρχισμό. Για να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τη κοινωνική δικαιοσύνη, τη προστασία του περιβάλλοντος, την πρόοδο".
   Ο κ. Τσίπρας είπε ότι "γι' αυτό παλεύουμε και θα νικήσουμε" χαρακτηρίζοντας το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως ψηφοδέλτιο νίκης. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε έναν-έναν τους 42 υποψήφιους για τις ευρωεκλογές, μιλώντας με λίγα λόγια για τον καθέναν τους.
  "Αυτή δεν είναι ομάδα, είναι η dream team"
   "Αυτή δεν είναι ομάδα, είναι η dream team", είπε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των 42 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
   Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για ψηφοδέλτιο από ανθρώπους από όλο το φάσμα του κοινωνικού χώρου, ψηφοδέλτιο μάχης και αγώνα και ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πλατιάς συσπείρωσης και θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από θέσεις αριστεράς, δημοκρατικής και προοδευτικής παρουσίας.
   Κλείνοντας την ομιλία του, είπε ότι "δεν αρκεί να έχεις την dream team, η dream team πρέπει να μάθει να παίζει συλλογικά, να δίνει πάσες και να σκοράρει" και έδωσε έτσι το σύνθημα "η dream team μαζί με όλους εσάς, να οργώσουμε την Ελλάδα, να δώσουμε το μήνυμα της προόδου, της δημοκρατίας, της νίκης".


Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Έχω την αίσθηση,φίλες και φίλοι, προοδευτικοί πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά, ότι δεν έχουν περάσει είκοσι μέρες από την πρώτη συγκέντρωση, όταν ανταποκρίθηκαν οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες της Αθήνας και της Ελλάδας στο κάλεσμά μας για μια ευρεία προοδευτική συμμαχία.
Δεν πέρασαν είκοσι μέρες και είναι σαν να έχουν περάσει μήνες. Το κλίμα έχει αλλάξει και το βλέπουμε παντού. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι πολίτες συσπειρώνονται, οι πολίτες έρχονται στο πλάι μας σε έναν μεγάλο και δίκαιο αγώνα για να συνεχιστεί αυτή η μεγάλη πορεία του τόπου προς την πρόοδο και την πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε το 2015.  
Και σε όλες μας τις συγκεντρώσεις,όπως και σήμερα, που πέσαμε έξω στις εκτιμήσεις μας, γιατί έπρεπε να έχουμε διπλάσια αίθουσα από τη σημερινή, για να μπορέσει να χωρέσει τον παλμό, τη μαζικότητα, τη παρουσία των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών που θέλουν να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας. Σε όλες τις συγκεντρώσεις, τον παλμό πράγματι τον δίνουν οι νέοι άνθρωποι, που ήταν αυτοί που έδωσαν τον παλμό και τον τόνο και στους μεγάλους νικηφόρους αγώνες του 2015.
Οι συγκεντρώσεις μας παντού βρίσκουν ανταπόκριση και πράγματι αυτή η ανταπόκριση και αυτός ο ενθουσιασμός, δίνουν σε όλους μας την αίσθηση ότι δεν βρισκόμαστε σε μια χαλαρή ευρωεκλογική αναμέτρηση, σε μια χαλαρή ευρωεκλογική μάχη. Αλλά θυμίζουν σε όλους εμάς, τόσο όσον αφορά την μαζικότητα, όσο όμως και σε ότι αφορά τον ενθουσιασμό, τις μέρες του 2015, και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Και ποιο είναι το μήνυμα; Ότι ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος της χώρας μας έχει πεισμώσει τελικά από τη φαιά προπαγάνδα, από τις στημένες ειδήσεις, από τα μηνύματα αλαζονείας που στέλνουν όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας και, σήμερα, με θράσος και με αλαζονεία μας κουνάνεκαι το δάκτυλο, και αυτός ο κόσμος συσπειρώνεται ξανά, ενεργά, δυναμικά στη Προοδευτική Συμμαχία.
Και όσο περισσότερο οι αντίπαλοί μας  γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους, τις τηλεοράσεις και τις ραδιοφωνικές τους συχνότητες με ψέματα, απειλές και συκοφαντίες,άλλο τόσο οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες θα γεμίζουν στάδια, γήπεδα και πλατείες ανά τη χώρα για να εκφράσουν τη στήριξή τους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Και θέλω κι εγώ να υπογραμμίσω, αυτό που από το βήμα αυτό πριν από λίγο είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, όπου τα προηγούμενα 5 χρόνια ήταν επικεφαλής της ευρωβουλευτικής μας ομάδας, μαζί με τον Στέλιο Κούλογλου, μαζί με ένα σύμβολο αγώνα που ήταν για εμάς η Κωνσταντίνα Κούνεβα, που ήρθε στο ψηφοδέλτιό μας για να δώσει το παρόν των δυνάμεων της εργασίας στη μεγάλη προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα.
Είπε λοιπόν ο Δημήτρης πριν, ότι στόχος σε αυτές τις εκλογές δεν είναι απλά να καταγράψουμε ένα καλό σκορ, στόχος μας είναι να φέρουμε ξανά την νίκη, την νίκη για τις προοδευτικές δυνάμεις, την νίκη για την προοδευτική συμμαχία, την νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα δώσει μήνυμα ότι δεν θα γυρίσει πίσω η χώρα, ότι οι δυνάμεις τις παλινόρθωσης δεν θα πετύχουν το σχέδιο τους. Γιατί σε αυτό τον τόπο, αρμόδιος να αποφασίσει για το μέλλον του και το μέλλον του τόπου είναι μόνο ο ελληνικός λαός.Αυτός θα αποφασίσει αν θα πάμε μπροστά, αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα ή θα γυρίσουμε πίσω.
Και θα στείλουμε βεβαίως και μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.
Έχουν ορισμένοι προδιαγράψει ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να γυρίσει την πλάτη στις προοδευτικές δυνάμεις και να αποθεώσει τη δεξιά και την ακροδεξιά. Εμείς τους λέμε, μη βιάζεστε ορισμένοι να βγάλετε συμπεράσματα, και μη βιάζεστε και κάποιοι άλλοι να κάνετε τη προσδοκία σας τετελεσμένο γεγονός. Διότι, όσοι βιάζεστε, την Κυριακή που μας έρχεται, που εδώ στην Ελλάδα θα σουβλίζουμε το αρνί, στην Ισπανία  θα πάρετε μια πρώτη γεύση στις εθνικές εκλογές, από το πώς ο ευρωπαϊκός Νότος και οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να αποδείξουν ότι ο Νότος παραμένει προπύργιο, καρδιά της δημοκρατικής Ευρώπης. Με τη νίκη του Πέδρο Σάντσες αλλά και των Ποδέμος που θα χαλάσουν τα σχέδια της δεξιάς και της ακροδεξιάς, που επιθυμούν  μάλιστα εκεί να συγκυβερνήσουν. Αλλά θετικές ειδήσεις θα έχουμε και αλλού, θετικές ειδήσεις, θα έχουμε και σε κάποιες χώρες του Βορρά. Έτσι λένε οι εκτιμήσεις,  όπου σύντομα θα έχουμε εθνικές εκλογές στη Δανία. Και βεβαίως, αν οι ευρωπαϊκές κάλπες στηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θετικές ειδήσεις θα έρθουν μετά από πάρα πολύ καιρό και από τη Βρετανία, με τη μεγάλη νίκη των εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν.
Και στις αναμενόμενες νίκες των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, εγώ από τις περιοδείες μου, όλες αυτές τις ημέρες, αλλά και σήμερα, βλέποντάς σας εδώ, τη μαχητικότητά σας, την αποφασιστικότητά σας, σας λέω ναι, προσθέστε στις μεγάλες νίκες των προοδευτικών δυνάμεων και τη νίκη της Προοδευτικής μας συμμαχίας στην Ελλάδα, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Φίλες και φίλοι, σε αυτή τη μεγάλη μάχη των ευρωπαϊκών εκλογών που θα δώσουμε τον αγώνα εκπροσωπώντας τις δυνάμεις της αριστεράς, αλλά όχι μόνο, τις δυνάμεις της οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, τις δυνάμεις τη προόδου και της δημοκρατίας, έχουμε ένα μεγάλο στόχο: Να μην αφήσουμε την ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό να αλωνίζουν στην Ευρώπη αλλά και στην πατρίδα μας.
Όμως στην χώρα μας, θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε αυτόν τον στόχο, έχοντας στη φαρέτρα μας ένα πολύ σημαντικό όπλο, που είναι τα πεπραγμένα μιας τετραετούς διακυβέρνησης σε δύσκολες συνθήκες δημοσιονομικές, πρωτοφανείς για τη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας.
Ένα όμως από τα μεγάλα όπλα στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι, εκτός από τα πεπραγμένα μας, εκτός δηλαδή από αυτά τα πολλά, τα δίκαια που έγιναν πράξη, και οι προγραμματικές θέσεις των πολιτικών μας αντιπάλων. Προγραμματικές θέσεις που προσπαθεί όσο μπορεί να αποκρύψει ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, το επιτελείο του, αλλά δεν μπορούν να το καταφέρουν. Δεν τους αφήνει η χαρά να κρύψουν τις θέσεις τους κάποιες φορές. Τους ξεφεύγουν, τους ξεφεύγουν παντού αυτά που έχουν στο μυαλό τους, αυτά που έχουν στα σχέδιά τους και στο πρόγραμμά τους, αλλά, βεβαίως, δεν συμφέρει προεκλογικά να τα διατυμπανίζουν.
Πήγε λοιπόν προχθές ο κ. Μητσοτάκης στην Κύπρο. Εκεί μίλησε σε μια εκδήλωση και του ξέφυγε ότι έχει σχέδιο να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων, μετά το δημόσιο, και στον ιδιωτικό τομέα. Και βέβαια οι επιτελείς του, το επικοινωνιακό του επιτελείο, τον έβγαλε σήμερα άρον άρον σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, στο δελτίο των ειδήσεων, προκειμένου να προσπαθήσει να μαζέψει την αλήθεια που του ξέφυγε προχθές. Όπως όμως του ξέφυγε αυτό για το δώρο των Χριστουγέννων, παλαιοτέρα του είχε ξεφύγει και το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, παλαιότερα του είχαν ξεφύγει και οι απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το 1 προς 5 που θέλει να επαναφέρει στο δημόσιο έναντι του 1 προς 1 που εμείς έχουμε καταφέρει, τους είχε ξεφύγει ότι δεν θέλουν τη διατήρηση του αφορολογήτου, τους είχε ξεφύγει ότι δεν θέλουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, τους είχε ξεφύγει ότι δεν θέλουν επιδόματα ανεργίας, τους είχαν ξεφύγει τόσα και τόσα άλλα.
Και αναρωτιέμαι, φίλες και φίλοι, άραγε ο κ. Μητσοτάκης όταν αναφέρεται στο πρόγραμμά του, αυτά στα οποία αναφέρεται, είναι υποσχέσεις  ή απειλές; Έχω την αίσθηση, ότι είναι ο πρώτος υποψήφιος πρωθυπουργός ο οποίος όταν μιλάει προγραμματικά, απειλεί τον ελληνικό λαό, απειλεί την ελληνική κοινωνία, δεν υπόσχεται, απειλεί.
Τον άκουσα σήμερα, λίγο πριν φύγω από το γραφείο μου για να έρθω εδώ, σε αυτή τη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, έχοντας ένα σωρό σημειώσεις μπροστά του μη του ξεφύγει τίποτα, να λέει ότι εγώ προσωπικά και όλοι μας είμαστε εκνευρισμένοι, έχουμε νεύρα γιατί φεύγουμε.
Εδώ και 3,5 χρόνια φεύγουμε κατά τον κ. Μητσοτάκη, τόσα νεύρα πια μας έχουν ξεχειλίσει, αλλά, προσέξτε κάτι, επειδή κάθε φορά που βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, ίσως επειδή δεν έχει φροντίσει και για τα μηχανάκια που μετράνε την τηλεθέαση έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος, δεν ξέρω τι θα κάνει σήμερα, εγώ έχω να του προτείνω έναν τρόπο: Να αποκτήσει επιτέλους κι αυτός μια τηλεθέαση όπως αξίζει σε έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να έρθει στο στούντιο όταν θα είμαι κι εγώ εκεί, να έρθει για να αντιπαρατεθούμε, να αντιπαρατεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς σημειώσεις, χωρίς υποβολείς. Να αντιπαρατεθούμε σε όλους τους τομείς. Για την οικονομία, για την Ευρώπη, για τα εθνικά θέματα, να ανταλλάξουμε απόψεις, επιχειρήματα. Η αντιπαράθεση στον τόπο δεν μπορεί να γίνεται με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα. Ελπίζω αυτή τη φορά να μη κρυφτεί από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση.
Έρχομαι όμως τώρα να πω δυο λόγια για την παρουσίαση του ευρωπαϊκού μας ψηφοδελτίου. Και πρέπει να σας πω ότι είμαι περήφανος για την παρουσία μας στην ευρωβουλή, από την ομάδα μας. Είμαι περήφανος γιατί  ο Δημήτρης, η Κωνσταντίνα και ο Στέλιος έκαναν πράξη αυτό που προσπαθούμε τώρα εμείς, στρατηγικά, να ενώσουμε δηλαδή δυνάμει,ς αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της μάχης που έχουμε, άρα να ενώσουμε προοδευτικές δυνάμεις και πρόσωπα και συλλογικότητες με διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορές. Προσπάθησαν να το κάνουν πράξη εδώ και 4 χρόνια με το λεγόμενο progressivecaucus, δηλαδή τη συνάντηση ευρωβουλευτών από την Αριστερά, από τους Πράσινους, αλλά και από τους Σοσιαλιστές.
Όμως, σήμερα, θέλω να σας πω ότι είμαι υπερήφανος, πολύ υπερήφανος και για το ψηφοδέλτιο που θα παρουσιάσουμε σε λίγο. Πιστεύω ότι είναι ένα σπουδαίο ψηφοδέλτιο και είμαι περήφανος γιατί το κάλεσμά μας για μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, βρίσκει σάρκα και οστά στον κοινωνικό χώρο και αυτό είναι ίσως σημαντικότερο, βρίσκει σάρκα και οστά στο ψηφοδέλτιόμας το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλες τις ζωντανές δυνάμεις της Ελλάδας της νέας εποχής.Ανθρώπους που αποτελούν κόσμημα για τον τόπο, τη δουλειά τους, τον κοινωνικό τους χώρο, και που κάνουν πράξη τη προοδευτική συμμαχία και τη πλατιά μας διεύρυνση πρωτίστως μέσα στη κοινωνία.Οι άνθρωποι του πολιτισμού, της εργασίας, της επιστήμης, του αθλητισμού, η νέα γενιά δεν είναι για εμάς ένα ντεκόρ, δεν είναι οι κομπάρσοι σε τηλεοπτικά σποτάκια,αλλά θέλουμε να είναι οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματός μας, οι πρωταγωνιστές της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Και βεβαίως εκπροσωπούν αυτό που εμείς ονομάζουμε  Ελλάδα της δημιουργίας και της συλλογικής προόδου.Είναι οι διαφορετικές διαδρομές, οι προσωπικές ιστορίες, η σκληρή προσπάθεια του καθενός και της καθεμίας να πετύχει στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται.
Στα πρόσωπα των υποψηφίων μας καθρεφτίζεται το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας, της δημιουργικής Ελλάδας και η κοινή πίστη όλων μας ότι η πατρίδα μας δεν έχει άλλο δρόμο να διαβεί παρά αυτόν που ανοίγεται μπροστά της.Και δεν έχει παρά να μην κοιτάξει άλλο πίσω, στα ερείπια της κρίσης, στο σκοτεινό παρελθόν της διαφθοράς, στο παρελθόν της Ελλάδας των λίγων και εκλεκτών. Αλλά το μόνο που έχει είναι να κοιτάξει μπροστά.
Ξέρετε, η προοδευτική παράταξη πάντοτε έδωσε στο τόπο ελπίδα, προοπτική, αλλά κίνησε προς τα εμπρός τον τροχό της ιστορίας, στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας αυτού του τόπου, έχοντας όραμα για τον τόπο και έχοντας πάντοτε και όραμα για την Ευρώπη.
Εμείς τώρα ενώνουμε δυνάμεις γι’ αυτό που λέει τώρα το σύνθημά μας: Για την Ελλάδα των πολλών και την Ευρώπη των λαών.

Με πολλούς από όλους εσάς που είστε σήμερα στην αίθουσα αλλά και από  τους 42 υποψήφιους και υποψήφιές μας συμπορευτήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε κοινούς αγώνες αλλά και σε παράλληλες πορείες.Με άλλους, ήρθαμε κοντά μόλις  πρόσφατα.Όλους όμως μας ενώνει ένα πάθος και μια αγάπη. Η αγάπη γι’ αυτόν εδώ τον τόπο.Αλλά και το πάθος να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα ιδανικά που έχτισαν το συλλογικό μας σπίτι, την Ευρώπη.Την Ευρώπη που μοιάζει,όμως,σήμερα, να χάνει τον προσανατολισμό της. Να κοιτά πίσω και να νοσταλγεί ίσως κάποιες από τις χειρότερές της μέρες. Τις μέρες εκείνες που πιστέψαμε ότι τις έχουμε κλείσει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.Όμως, πρέπει να σας πω κάτι, αν και νομίζω το ξέρετε. Ότι οι πιο όμορφες μάχες, είναι πάντοτε οι δύσκολες μάχες. Και μια τέτοια μάχη έχουμε μπροστά μας να δώσουμε για την Ευρώπη. Όλοι μαζί.
Άκουσα πριν ένα ιστορικό στέλεχος της Ιταλικής Αριστεράς, και είναι μεγάλη τιμή μας που βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας και ανέβηκε σ’  αυτό το βήμα, τη Λουτσιάνα Καστελίνα και συνειδητοποίησα τις μάχες που έχουν δώσει οι δυνάμεις της προόδου, οι δυνάμεις της αριστεράς, οι δυνάμεις του σοσιαλισμού, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, αυτό μας μάθατε εσείς στην Ιταλία, μας μάθατε μέσα από το ευρωκομμουνιστικό ρεύμα να αγωνιζόμαστε για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Γιατί χωρίς αυτό δεν υπάρχει σοσιαλισμός.

Έλεγα ότι, ακούγοντας την Λουτσιάνα Καστελίνα, συνειδητοποίησα πόσες μάχες, πόσοι αγώνες, πόσες διεκδικήσεις έχουν δοθεί από τα κινήματα και από τις δυνάμεις της αλλαγής, δηλαδή τις δυνάμεις της αριστεράς για να κινηθεί προς τα μπρος ο τροχός της ιστορίας. Και τώρα είμαστε μπροστά σε ακόμα μια δύσκολη μάχη. Και αναφέρομαι στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη.
Μια Ευρώπη που βάζει σήμερα έτσι όπως είναι, πρέπει να το πούμε αυτό, πάνω από τους ανθρώπους, τα κέρδη των λίγων.
Μια Ευρώπη που σήμερα, έτσι όπως είναι και όπως λειτουργεί,  φαίνεται να υποτιμά την κοινωνική συνοχή προς όφελος της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Και ξέρετε, κι εμείς, μια τέτοια μάχη πήγαμε να δώσουμε, και τη δώσαμε με αξιοπρέπεια και με αυτοπεποίθηση κι ας έλεγαν κάποιοι ότι είμαστε μόνοι μας το πρώτο εξάμηνο του 2015. Με όλα τα λάθη μας, με όλες τις παραλείψεις μας. Δώσαμε μια μάχη έντιμη, με αποφασιστικότητα και με εντιμότητα και με αξίες. Και δεν  μας λύγισε το γεγονός ότι βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις.  Σταθήκαμε όρθιοι και συνεχίζουμε από καλύτερες θέσεις.
Όμως πρέπει να δούμε σήμερα ότι δεν είναι μόνο αυτό το σκιάχτρο της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν είναι μόνο αυτό το σιδηρούν παραπέτασμα της λιτότητας, αλλά, την ίδια στιγμή,δίπλα σ’ αυτό, και εξ αιτίας αυτού, έχει αναδυθεί ένα σκιάχτρο πολύ πιο απειλητικό από τη λιτότητα.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για την παράπλευρη συνέπεια της λιτότητας και των δημοσιονομικών καταναγκασμών.
Και πρόκειται για την άνοδο της ακροδεξιάς, την άνοδο των νεοναζί, την άνοδο του ρατσισμού, της ρατσιστικής ρητορικής αλλά και των φασιστών, γιατί αυτή είναι η αλήθεια,  που κερδίζουν έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Κέρδισαν επιρροή σε μια Ευρώπη που οι ελίτ επέλεξαν να ρίξουν στις πλάτες των λαών την κρίση και τα αδιέξοδα των πολιτικών τους.
Και στο έδαφος αυτό αναδύθηκαν αυτές οι πλέον αντικοινωνικές και μισανθρωπικές τάσεις.
Γιατί η ακροδεξιά, δεν ντύνει με όμορφα λόγια και πομφόλυγες το πολιτικό της σχέδιο, όπως οι νεοφιλελεύθεροι.
Η ακροδεξιά δεν είναι σαν τους νεοφιλελεύθερους, τους mainstream, δεν ντύνει με όμορφα λόγια και με πομφόλυγες το πολιτικό της σχέδιο. Η ακροδεξιά μιλάει στα ένστικτα, γι’ αυτό και είναι επικίνδυνη. Χειρίζεται συναισθήματα,τον φόβο και τον τρόμο των ανθρώπων, και καθοδηγεί  την οργή στον αδύναμο.  Γι’ αυτό και κερδίζει έδαφος, ιδίως στα λαϊκά στρώματα και στην εργατική τάξη.
Με λίγα λόγια, προσφέρει το καλύτερο συμπλήρωμα στον κυρίαρχο νεοφιλελευθερισμό.
Γι’ αυτό και πολλές φορές σήμερα πάνε πακέτο.
Σε πολλές χώρες μετριοπαθείς συντηρητικοί ξορκίζουν μεν την απειλή της ακροδεξιάς, αλλά υιοθετούν την ατζέντα τους δε.
Δείτε, για παράδειγμα,  τον φίλο του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βέμπερ ο οποίος επιδιώκει να γίνει και πρόεδρος της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τι έλεγε –θυμηθείτε- ο κ. Βέμπερ για τα κλειστά σύνορα;Τι έλεγε για τους τεμπέληδες του Νότου;Τι έλεγε για το Grexit, όταν καταδίκαζε την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ;Τι έλεγε για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας;
Και αναρωτηθείτε σε τι διαφέρουν όλα αυτά,  σε τι διαφέρουν αυτές οι θέσεις του κ. Βέμπερ αλλά και του ομοϊδεάτη του εδώ, του κ. Μητσοτάκη, με αυτές του Ούγγρου πρωθυπουργού, του κ. Όρμπαν, ή του Αυστριακού Καγκελάριου, του κ. Κουρτς;
Τι διαφορά έχει η πρόταση για 12ωρο, για τη θεσμοθέτηση 12ωρου στην Αυστρία, με τη φράση του ομοϊδεάτη του εδώ, του κ. Μητσοτάκη, ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο; Τι διαφορά έχει;
Και τι διαφορά έχουν αυτοί οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, ύψωναν φράχτες και τοίχους και εμπόδιζαν τους πρόσφυγες να περάσουν  τα σύνορα,με κάποιους άλλους εδώ που μας κατηγορούσαν, μας έκαναν κριτική,διότι έλεγαν ότι δήθεν θέλουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να λιάζονται στις πλατείες, ενώ αυτοί τους ήθελαν στις φυλακές, τους ήθελαν  σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να πάρουν το μήνυμα να μην έρχονται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα;Πείτε μου τι διαφορά έχει;Είναι πολύ θολές οι διαχωριστικές γραμμές .

Αλλά,ξέρετε εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.Είμαστε πολλοί και πολλές σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, οι πολίτες που επιθυμούν και θέλουν να δουν μια άλλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που θα δομείται πάνω στις μεγάλες ιδέες και τις μεγάλες αξίες που  γέννησαν την ίδια και τροφοδότησαν την πρόοδο της.
Διότι, φίλες και φίλοι, η Ευρώπη μεγαλούργησε όταν ενώθηκε, όχι όταν χωρίστηκε σε στρατόπεδα.Η Ευρώπη μεγαλούργησε όταν αναδιένειμε τον πλούτο, όχι όταν συγκέντρωνε  τον πλούτο στα χέρια λίγων.Η Ευρώπη μεγαλούργησε όταν συνεργάστηκε, συνεργάστηκαν οι λαοί της για τα μεγάλα επιτεύγματα στον πολιτισμό και την επιστήμη.Όχι όταν διχάστηκε.Η Ευρώπη μεγαλούργησε όταν ενσωμάτωσε την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα. Όχι όταν ύψωνε φράχτες και τείχη.Όταν συγκροτούσε το κοινωνικό κράτος και όταν ενδιαφέρονταν για τους αδύναμους.Όχι όταν υιοθέτησε τον κοινωνικό δαρβινισμό.Όταν ενωμένη νίκησε το φασισμό. Όχι όταν υιοθετούσε τον κοινωνικό δαρβινισμό.Όταν, τέλος, ενωμένοι οι λαοί, νίκησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον φασισμό. Όταν τον έβλεπαν  να επελαύνει σκορπώντας το θάνατο και τη φρίκη.

‘Έχουμε λοιπόν πολύ σημαντικούς λόγους να ενώνουμε  τις δυνάμεις μας σε Ελλάδα και Ευρώπη.Έχουμε πολύ σημαντικούς λόγους, δημοκράτες, οικολόγοι, δημοκρατικοί ριζοσπάστες, αριστεροί ριζοσπάστες, ευρωπαίοι αριστεροί σοσιαλδημοκράτες να ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.Για να νικήσουμε ξανά το φασισμό, για να νικήσουμε τη λιτότητα, για να νικήσουμε το ρατσισμό, τον αυταρχισμό. Και να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Γι’ αυτό παλεύουμε. Για τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόοδο.
Γι’ αυτό παλεύουμε και γι’ αυτό θα νικήσουμε στην εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Δεν έχουμε καμιά άλλη δυνατότητα. Η μόνη δυνατότητα είναι να νικήσουμε και θα νικήσουμε.
Και το ψηφοδέλτιο που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης.
Θέλω να καλέσω έναν-έναν τους υποψήφιους και τις υποψήφιές μας για να τις γνωρίσετε και να τους γνωρίσουμε καλύτερα.
Θα λέω τα ονόματά τους και θα έρχονται εδώ πίσω στην εξέδρα.

Πρώτα απ’  όλους, να καλέσω στην κεντρική σκηνή, με αλφαβητική σειρά, η πρώτη μας υποψήφια, ηΕλευθερία η Αγγελή, από τη Νεολαία μας, τη Νεολαία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Να καλέσω τον  Βλάση τον Αγτζίδη, τον ιστορικό του Πόντου και της Μικρασίας με μεγάλη συμβολή στην υπόθεση της συλλογικής μνήμης, γιατί εμείς δεν έχουμε σχέδιο να ψηφοθηρούμε στον κόσμο του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι όταν η ευρωομάδα τους καταψηφίζει τα ψηφίσματα και έρχονται μετά να παρουσιάσουν τους πατριώτες. Εμείς δίνουμε τον αγώνα καθημερινά, με τις αξίες και τα ιδανικά μας.
Να καλέσω τον Κώστα τον Αρβανίτη,από τις γραμμές της μαχητικής δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης, διεκδικεί μια θέση στην Ευρωβουλή, αν και τώρα που τον βλέπω θυμίζει λίγο τον Ντάισελμπλουμ, αλλά θα το ξεπεράσουμε αυτό..
Να καλέσω τη Τζένη την Αρσένη  από τον χώρο του πολιτισμού, σκηνοθέτης από το χώρο του θεάτρου,  με μια μακρά πορεία στην ανανεωτική αριστερά, σήμερα στη ΔΗΜΑΡ, που ένωσε τις δυνάμεις της μαζί μας.
Να καλέσω τον Σωτήρη τον Βαλντέν, ο Σωτήρης ο γνωστός σε όλους μας από τα μαχητικά του άρθρα, από τον αντιδικτατορικό αγώνα,  μέχρι σήμερα υπέρμαχος της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων αλλά και της Ευρώπης, στο ψηφοδέλτιόμας, εκπροσωπώντας την Κίνηση Πολιτών «Γέφυρα»
Αν και κάποιοι είπαν ότι δεν χωρούν πολλοί Αλέξηδες, εντούτοις εγώ είμαι μεγαλόψυχος, θα καλέσω τον Αλέξη τον Γεωργούλη, έναν από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους καλλιτέχνες της νέας γενιάς, στην πρώτη γραμμή για να δυναμώσει η φωνή της Ελλάδας, του πολιτισμού, στην Ευρώπη

Θα καλέσω τον Νίκο τον Γραικό.  Ο σύντροφός μας, δραστήριο μέλος της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι, μπήκε και αυτός στο στόχαστρο της κρεατομηχανής της ακροδεξιάς. Νίκο, δεν λογοδοτούμε σε κανέναν ανθρωποφάγο για το ποιόν θα αγαπήσουμε στη ζωή μας.
Να καλέσω τον Σπύρο Δανέλλη. Τον βουλευτή της Ανανεωτικής  Αριστεράς, που με σθένος και παρρησία μπήκε ολόψυχα στη μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και δίδαξε ήθος στους αλαλάζοντες εθνικόφρονες που εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να ματαιώσουν μια ιστορική συμφωνία. Σπύρο σε ευχαριστούμε.
Ένας άλλος εκπρόσωπος της νέας γενιάς, ο Θοδωρής ο Δουλουμπέκης. Από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ακτιβιστής, μαζί μας για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων σε στην Ελλάδα και  στην Ευρώπη
Άλλος ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς, ο Μάριος ο Θεοφιλάτος. Από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και τον ιστορικό τόπο του Μεσολογγίου, μουσικός, νέος και ωραίος.
Να καλέσω τώρα τον γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, που είναι μαζί μας σε αυτή τη μεγάλη μάχη, τον Στέργιο Καλπάκη.
Βεβαίως σηκώθηκε όλο το γήπεδο όρθιο και δικαίως για την Λουτσιάνα Καστελίνα. Δεν την ευχαριστούμε μόνο για την παρουσία της στο ευρωπαϊκό μας ψηφοδέλτιο. Την ευχαριστούμε γιατί ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για το δημοκρατικό δρόμο προς το σοσιαλισμό, από τη μεγάλη γενιά της ιταλικής αριστεράς που άλλαξε τον τρόπο σκέψης ολόκληρης της Αριστεράς. Λουτσιάνα σε ευχαριστούμε.
Τώρα ορισμένες φορές η μοίρα εκδικείται. Διότι στον αριθμό 13 στο ψηφοδέλτιο είναι ποιος; Ο Πέτρος Κόκκαλης. Ο οποίος εκτός από γνωστός για τα αισθήματά του για τον Ολυμπιακό και πρόεδρός του – κανείς δεν είναι τέλειος -, πρέπει να πούμε ότι εκτός και από τη γνωστή του καταγωγή – γιατί εγώ θέλω να κρατήσω ότι ο παππούς του Πέτρου Κόκκαλη ήταν ο υπουργός της κυβέρνησης του βουνού. Αλλά εκτός από την καταγωγή του, έχει και μια πλούσια δράση και παρουσία τόσο στο οικολογικό κίνημα όσο και στο αυτοδιοικητικό κίνημα. Εκπροσωπεί την Πολιτική Κίνηση «Κόσμος» στο ψηφοδέλτιό μας. Όπου μας μιλάει για την συλλογική επαγρύπνηση για το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής και είναι πράγματι μαζί με άλλους υποψήφιους, το κομμάτι της Πράσινης Αριστεράς.
Η επόμενη υποψήφια είναι η Λυδία Κονιόρδου. Κορυφαία ηθοποιός και τραγωδός, από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού θεάτρου, κόσμησε με την παρουσία της την κυβέρνησή μας από το πόστο της Υπουργού Πολιτισμού, και τώρα κοσμεί το ευρωψηφοδέλτιό μας.
Η επόμενη υποψήφια είναι και αυτή από τον χώρο της οικολογίας. Με μακρά πορεία στο οικολογικό κίνημα και τους μεγάλους αγώνες για τα δικαιώματα. Η  Ιωάννα Κοντούλη.
Ο επόμενος υποψήφιος είναι ο Στέλιος  Κούλογλου. Ο Στέλιος της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως να ξεμπροστιάζει τους μηχανισμούς της προπαγάνδας και των fakenews, ο ευρωβουλευτής μας που έδωσε μάχες τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Και η επόμενη ευρωβουλευτίνα  μας, η Κωνσταντίνα η Κούνεβα. Σύμβολο της μάχης ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Μια γυναίκα που μας δίνει δύναμη και ορμή για τους αγώνες του μέλλοντος.
Ο επόμενος. Τον γνωρίσαμε σε μαχητικούς αγώνες, στη Βουλή, στη δημοκρατική παράταξη, ως υπουργό που απέδειξε ότι η αναπηρία δεν είναι μειονέκτημα, αλλά όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν και να παλεύουν γιατί είναι πολιτικά όντα και να αγωνίζονται και να διεκδικούν και να πετυχαίνουν. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής
Η επόμενη υποψήφια, η Γιώτα Λαζαροπούλου.Με ηγετική παρουσία στους αγώνες των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων του τραπεζικού τομέα, που αγωνίστηκαν με σθένος και κέρδισαν τα δικαιώματά τους
Ο Πάνος  Λάμπρου. Ο σύντροφός μας ο Πάνος, ένας από τους άοκνους εργάτες της Αριστεράς και του χώρου των δικαιωμάτων. Όπου υπάρχουν άνθρωποι χωρίς φωνή, ο Πάνος θα τους υπερασπίζεται. Σε ευχαριστούμε Πάνο.
Η Κυριακή Μάλαμα. Ακόμη μια παρουσία από το χώρο του πολιτισμού, από τη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Τα τελευταία χρόνια στην ΕΡΤ3.
Εντάξει βρε παιδιά. Αν ξεχάσουμε και  κανέναν. Θα τον πούμε, μην στεναχωριέστε. Εντάξει ξεχάσαμε, αλλά αυτή δεν ξεχνιέται. Διότι έχει σαρώσει όλα τα βραβεία στον Τουρισμό. Ξεχάσαμε την Έλενα Κουντουρά. Έλενα. Η υπουργός που βρίσκεται πίσω από τις πολύ μεγάλες επιδόσεις και  την αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού.
Ο Γιάννης Μουζάλας. Ο Γιάννης που σήκωσε το βάρος το μεγάλο, όταν οι συνάδελφοί του στα υπουργικά συμβούλια πρότειναν να πνίγουμε ανθρώπους και να τους κυνηγάμε, ο Γιάννης ήταν εκεί, νηφάλιος  πάντοτε, σε βαθμό εκνευριστικό. Νηφάλιος, ήρεμος, πράος, αλλά αποφασιστικός. Ευχαριστούμε Γιάννη.
Η Ουφούκ Μουσταφά. Τη γνώρισα ως ενεργό μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Νομική Σχολή της  Κομοτηνής. Σήμερα είναι ενεργό μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, δικηγόρος στην Κομοτηνή. Αγωνίζεται για την συνύπαρξη των πολιτισμών και των παραδόσεων. Ευχαριστούμε Ουφούκ.
Ο Γιουνούς Μουχαμαντί. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και Μεταναστών, ο γιατρός από το Αφγανιστάν που έκανε δεύτερη πατρίδα του την Ελλάδα. Τον ευχαριστούμε για τους αγώνες που δίνει. Τον ευχαριστούμε που είναι στο ευρωψηφοδέλτιό μας.
Επόμενη υποψήφια είναι η Στέλλα Μπελιά. Εκπαιδευτικός από τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πάντα απέναντι στην ομοφοβία και το ρατσισμό. Στέλλα είμαστε περήφανοι για εσένα.
Η Όλγα Νάσση. Η πρόεδρος των ελληνικών κοινοτήτων Ιταλίας. Με ιταλική και ελληνική καταγωγή. Ζει μόνιμα στη Σικελία, αλλά  είναι και κόρη ενός μεγάλου αγωνιστή της Αριστεράς, του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, του γνωστού Νάσση του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και συνεχίζει τον δρόμο του αγώνα εκεί, από την Ιταλία. Αλλά η μάχη είναι πανευρωπαϊκή.
Επόμενος υποψήφιος είναι ένας  αληθινός μακεδονομάχος, όχι γιαλαντζί σαν κάποιους άλλους. Που σήκωσε την γαλανόλευκη σημαία, την τίμησε και συνεχίζει να την σηκώνει. Ο Μακεδόνας ολυμπιονίκης μας στο Ταεκβοντο. Ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης
Επόμενος υποψήφιος είναι ο Ρος Ντέιλι. Ένας Ιρλανδός με κρητική ψυχή που για χρόνια μας ταξιδεύει με τις μελωδίες του και παράλληλα εργάζεται για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Ο Ρος σήμερα δεν μπόρεσε να  έρθει, γιατί βρίσκεται στην Σικελία, γιατί; Σε ένα προγραμματισμένο μάθημα που δεν μπορούσε να αναβάλλει, για να διδάξει κρητική μουσική στην Σικελία.
Δεν υπάρχουν σύνορα στην Ευρώπη.  Δεν υπάρχουν σύνορα στους αγώνες μας.
Επόμενη υποψήφια η Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου. Με μακρά πορεία στον προοδευτικό χώρο και μακρά πορεία στην ανανεωτική αριστερά, μακρά πορεία στον επαγγελματικό της χώρο, καταξιωμένη, ξαναγυρίζει στην εστία της.  Είναι εδώ μαζί μας. Σε ευχαριστούμε.
Ο επόμενος, μάλλον τον έχετε ακουστά, είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Μια από τις πιο συνεπείς φωνές του αριστερού ευρωπαϊσμού στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρωτεργάτης αυτής της μεγάλης προσπάθειας.
Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και υφυπουργός Παιδείας  με μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστήμιου. 
Ο Γιώργος Πετρόπουλος, από το συνδικαλιστικό  κίνημα, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ με πλούσια συνδικαλιστική δράση.
Ο Αντώνης Ρέλλας. Σκηνοθέτης και ενεργός στο κίνημα των ατόμων με αναπηρία.
Η Νατάσα Ρωμανού. Ερευνήτρια της ΝΑΣΑ και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Κολούμπια ή Κολάμπια δεν έχει σημασία. Διότι ξέρετε έχουμε και εμείς άριστους, αλλά οι δικοί μας οι άριστοι είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Διότι αυτό σημαίνει αριστεία. Να αριστεύεις στα γράμματα, στις τέχνες, στον πολιτισμό, αλλά και στους αγώνες για να αλλάξουμε τον κόσμο. Η Νατάσα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη. Θα έρθει τις επόμενες μέρες για τις ανάγκες της προεκλογικής μάχης. Δεν μπόρεσε να είναι σήμερα μαζί μας.
Η Φωτεινή Σκοπούλη. Γιατρός, πανεπιστημιακός που έχει διατελέσει υφυπουργός Υγείας, από τα Γιάννενα από την Ήπειρο, εκπροσωπώντας τη δημοκρατική αριστερά στο ψηφοδέλτιό μας. Με την ευρεία έννοια, την δημοκρατική και ανανεωτική αριστερά.
Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης. Κοσμήτορας της Σχολής ΟΠΕ του Καποδιστριακού, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Παρέδωσε σπουδαίο έργο για τις αναγκαίες προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα της χώρας.  Σε ευχαριστούμε Μιχάλη που είσαι μαζί μας.
Η Μαρία Τζαμπάζη. Από την Ξάνθη, ενεργό στέλεχος του κινήματος για τα δικαιώματα των Ρομά. Στην πρώτη γραμμή του συνδικαλιστικού  κινήματος των Ρομά. Οι οποίοι, πλέον, εκλέγουν τους εκπροσώπους τους. Δεν έχουν βασιλιάδες, όπως στο παρελθόν. Δίνουν αγώνα για τα δικαιώματά τους και εμείς δώσαμε επίσης μάχες και αγώνες γιατί πολλά από τα δίκαια έγιναν πράξη και συνεχίζουμε.
Ο Βλάσης Τσιόγκας. Ένας νέος αγρότης από την Κορινθία, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά των ανθρώπων που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή.
Ο Γιώργος Χρηστάκης. Χορευτής, χορογράφος, από τα πιο ενεργά και δραστήρια μέλη του αναπηρικού κινήματος, με συμμετοχή σε ακτιβιστικές κινήσεις και δράσεις επί σειρά ετών.
Νομίζετε ότι είναι αδικημένοι, αυτούς που τους περνάμε από τη σειρά. Δεν είναι αδικημένοι. Μεγαλύτερη προβολή.
Ο Δημήτρης Πλουμπίδης. Δεν χρειάζεται πολλά λόγια για να προσφωνηθεί. Καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Γιός του μάρτυρα της Ελληνικής Αριστεράς, του Νίκου Πλουμπίδη. Σε ευχαριστούμε Δημήτρη που είσαι μαζί μας.
Και νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, ότι έφτασα στην τελευταία, στην έσχατη, στην τελευταία αλλά όχι έσχατη μάλλον υποψήφια, έτσι δεν λένε; Διότι είναι πράγματι μια έκπληξη η παρουσία της στο ψηφοδέλτιό μας. Την ευχαριστούμε που είναι μαζί μας, για να εκπροσωπεί τους νέους ανθρώπους, τη  νέα γενιά των Ελλήνων δημιουργών, τη γνωστή και αγαπητή στο κοινό, με ενεργή παρουσία όμως και στα κινήματα και στους αγώνες και στην Αριστερά.Η Ραλλία Χρηστίδου
Αυτή δεν είναι ομάδα βρε παιδιά. Αυτή είναι οι DreamTeam.
Φίλες και φίλοι
έχω την αίσθηση ότι το ψηφοδέλτιό  μας ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο από ανθρώπους από όλο το κοινωνικό χώρο, ένα ψηφοδέλτιο μάχης, ένα ψηφοδέλτιο αγώνα.
Εγώ θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω όλους και όλες όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτής της πλατιάς συσπείρωσης. Και είναι στους 42 υποψήφιους που θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από θέσεις Αριστεράς, από θέσεις  προόδου, από θέσεις δημοκρατικής προοδευτικής παρουσίας.
Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους. Να ευχηθώ καλή επιτυχία.
Θέλω να ευχαριστήσω και όλους εσάς για την παρουσία σας εδώ.
Και θέλω κλείνοντας να πω ότι δεν αρκεί να έχεις την DreamTeam. Πρέπει η DreamTeam να μάθει να παίζει και συλλογικά, να δίνει πάσες και να σκοράρει.
Πρέπει το επόμενο διάστημα η DreamTeam μαζί με όλους εσάς να οργώσουμε την Ελλάδα με το γνωστό παραδοσιακό τρόπο, χωριό το χωριό, πόλη την πόλη, χώρος δουλειάς στο χώρο δουλειάς.
Να δώσουμε το μήνυμα της προόδου, της δημοκρατίας. Να δώσουμε το μήνυμα της νίκης.
Και είμαι βέβαιος  ότι το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώνει τις προσδοκίες και τους αγώνες μας.
Καλή δύναμη σε όλες και σε όλους.
Να είστε καλά, γεια σας.

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2019 | 12:41 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Κρίσιμη η ψήφος και αναγκαία η συμμετοχή στις ευρωεκλογές

Η Προοδευτική Συμμαχία είναι απαίτηση των καιρών, ενώνουμε δυνάμεις γιατί θέλουμε την Ελλάδα των πολλών στην Ευρώπη των λαών


   «Η Προοδευτική Συμμαχία είναι απαίτηση των καιρών κόντρα σε όσους θέλουν να σύρουν την Ευρώπη στο νεοφιλελευθερισμό, σε όσους δίνουν χώρο στην Ακροδεξιά, σε όσους δεν θέλουν ένα ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλληλεγγύης και συνεργασίας προς όφελος των λαών» επισημαίνει σε συνέντευξη της η Ολγα Γεροβασίλη.
   Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη σημειώνει στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ ότι «είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον της ΕΕ και γι' αυτό το προσκλητήριό μας για συμπόρευση. Γι' αυτό η ψήφος είναι κρίσιμη και η συμμετοχή αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Τώρα είναι η ώρα που ενώνουμε δυνάμεις, γιατί εμείς θέλουμε την Ελλάδα των πολλών στην Ευρώπη των λαών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
   Από την άλλη, η κυρία Γεροβασίλη μιλά για την
«τεράστια ευθύνη», που έχουν, όπως λέει, «οι συντηρητικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση και με τις πολιτικές τους έφεραν στο προσκήνιο την Ακροδεξιά».
   Εστιάζοντας στον πρόεδρο της ΝΔ, η κα Γεροβασίλη λέει ότι «ο δημοκρατικός κόσμος θα δώσει απάντηση στους πολιτικούς απατεώνες, όπως και στον κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποδύεται τον ευρωπαϊστή, αλλά φλερτάρει ακροδεξιά, καταγγέλλει τον Όρμπαν αλλά υιοθετεί τις πρακτικές του στην κρυφή του ατζέντα», ενώ με τη στάση του στο θέμα των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, «έχει προσυπογράψει την πολιτική του χρεοκοπία και έτσι θα καταγραφεί στην ιστορία», αναφέρει επίσης.
   Ερωτηθείσα από το Πρακτορείο για όσα είπε κατά της κυβέρνησης ο κ. Μαρινάκης, διερωτάται: «Αναφέρεστε στο στενό οικογενειακό φίλο του κυρίου Μητσοτάκη και χρηματοδότη της Νέας Δημοκρατίας, τον πολλάκις υπόδικο κύριο, που ανέλαβε χρέη αρχηγού για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Του κυρίου που έλυσε τη σιωπή του την ώρα που συμβαίνει να διώκεται για στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο; Τα σχόλια από την κοινωνία...».
   «Έχουν πολιτική άνοια στη ΝΔ», απαντάει η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των Εξαρχείων. Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι «όσοι προτάσσουν ως λύση στο πρόβλημα αποκλειστικά την αστυνομική καταστολή, τότε κοροϊδεύουν τον κόσμο».
   Η υπουργός, για τον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη λέει ότι «περιορίστηκε σε απλό παρατηρητή και δημόσια καταγγελία», χωρίς να αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί, και στηρίζει τον υποψήφιο δήμαρχο Νάσο Ηλιόπουλο, λέγοντας ότι «αποτελεί την ήρεμη δύναμη και έχει προτάσεις επί της ουσίας».
   Η Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρει επίσης ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό μετά την τραγωδία στο Μάτι και η οποία θα ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών.
    Ταυτόχρονα, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου, η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι χρειάζεται συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός του ευρωπαϊκού χώρου, ενώ από δική μας πλευρά «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα για να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε πραγματικά όλο και πιο δύσκολες προκλήσεις» και παράλληλα προχωράει η ομογενοποίηση στο προσωπικό και η αποκατάσταση αδικιών πολλών χρόνων.
   Προαναγγέλλει επίσης αλλαγές στην δομή του Υπουργείου, που θα χειριστεί η νέα Γενική Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Σπυριδούλα Καλαντζή και την δημιουργία σύγχρονων ελεγκτικών μηχανισμών στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
   Τέλος, σύμφωνα με την υπουργό, με την έναρξη του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες και την δημιουργία σύγχρονου μηχανισμού για όλα τα έγγραφα ασφαλείας, «οι πολίτες θα δουν μια θεαματική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου, που περνάει στη ψηφιακή εποχή» και οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Αναλυτικά η συνέντευξη της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τους δημοσιογράφους  Νίκο Παπαδημητρίου και Κώστα Τομαρά
Ερ.: Πού θα κριθούν οι επικείμενες εκλογές, κυρία υπουργέ; Στην οικονομία, στην προοπτική του τόπου μας, στην παρουσία της χώρας στο διεθνές στερέωμα, στα οικονομικά βάρη που έχει επωμισθεί η μεσαία τάξη, στα σκάνδαλα, στη διαχωριστική γραμμή «προόδου» και «συντήρησης», σε όλα αυτά μαζί;
Απ.: Στις ευρωεκλογές ενώνουμε δυνάμεις. Η ιστορική ανάγκη διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό τοπίο, που αφήνει πίσω την περίοδο των διαχωρισμών. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια να προτάσσουμε τις διαφορές, όταν η επικίνδυνη άνοδος της Ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθιστά, πιο αναγκαία από κάθε άλλη περίοδο μεταπολεμικά, τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Έχουν τεράστια ευθύνη οι συντηρητικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση και με τις πολιτικές τους έφεραν στο προσκήνιο την Ακροδεξιά. Είναι αυτοί που ξύπνησαν τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά και τα ένστικτα του μίσους. Έχουν ήδη δώσει δείγματα γραφής στην Ευρώπη, συρρικνώνοντας ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, καταργώντας το οχτάωρο θεσπίζοντας το 12ωρο εργασίας, συνθλίβοντας εργασιακά δικαιώματα, απελευθερώνοντας απολύσεις…
Ο δημοκρατικός κόσμος θα δώσει απάντηση στους πολιτικούς απατεώνες, όπως και στον κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποδύεται τον ευρωπαϊστή, αλλά φλερτάρει ακροδεξιά, καταγγέλλει τον Όρμπαν αλλά υιοθετεί τις πρακτικές του στην κρυφή του ατζέντα. Αφήστε που κατεβάζει το κόμμα του στις ευρωεκλογές με ατζέντα εθνικών εκλογών, προσπαθώντας να δώσει και δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Κάποιος ας τον ενημερώσει ότι τον Μάη ψηφίζουμε για την Ευρώπη. Αλλά και όταν θα έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, τότε ο λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς υποσχέθηκε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και υλοποίησε τις δεσμεύσεις της. Αντιμετώπισε την ανθρωπιστική κρίση, διαθέτοντας πάνω από 3 δισεκ. ευρώ για την κοινωνική προστασία. Επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διέσωσε το ασφαλιστικό βάζοντας τέλος στα ελλείμματα των ταμείων, μεταρρύθμισε τη δημόσια διοίκηση, έβαλε το δημόσιο στον ψηφιακό δρόμο και στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, στήριξε τη δημόσια εκπαίδευση, έκλεισε τον κύκλο των ελλειμμάτων στην οικονομία και έβαλε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Γι’ αυτό βλέπετε τους εκπροσώπους του παλιού καθεστώτος να ωρύονται και να απειλούν θεούς και δαίμονες. Απελπίζονται γιατί δεν τους βγαίνει η καταστροφολογία, που προέβλεψαν – διαψεύστηκαν σε όλα.
Ερ.: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι στα ιστορικά «χαμηλά», αδιαμφισβήτητος δείκτης οπωσδήποτε. Γιατί κινδυνεύει η πορεία αυτή με μια άλλη κυβέρνηση;
Απ.: Η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και ανακτά την αξιοπιστία της. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που αποτελεί το χαμηλότερο επιτοκιακό κόστος που έχει καταγραφεί από το 1997. Αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ουσίας αλλά και υψηλού συμβολισμού, καθώς η χώρα γυρίζει σελίδα και αφήνει πίσω της την περίοδο της κρίσης και του στενού κορσέ των μνημονίων.
Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται στις εκλογές από κοινού με τους συμμάχους του, την Προοδευτική Συμμαχία. Τέσσερα χρόνια τώρα δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες για μια αντίστοιχη συμπόρευση;
Απ.: Η Προοδευτική Συμμαχία είναι απαίτηση των καιρών κόντρα σε όσους θέλουν να σύρουν την Ευρώπη στο νεοφιλελευθερισμό, σε όσους δίνουν χώρο στην Ακροδεξιά, σε όσους δεν θέλουν ένα ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλληλεγγύης και συνεργασίας προς όφελος των λαών. Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον της ΕΕ και γι’ αυτό το προσκλητήριό μας για συμπόρευση. Γι’ αυτό η ψήφος είναι κρίσιμη και η συμμετοχή αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Τώρα είναι η ώρα που ενώνουμε δυνάμεις, γιατί εμείς θέλουμε την Ελλάδα των πολλών στην Ευρώπη των λαών.
Ερ.: Κυρία υπουργέ, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Αντ1 ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συλλογική ψευδαίσθηση» στις σχέσεις με τον βόρειο γείτονά μας. Ενώ, σε άλλο σημείο, τόνισε, «εξαιτίας των Πρεσπών φτιάχνουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη». Δεν ανησυχείτε για καταψήφιση της κυβέρνησης και άρα, και της Συμφωνίας των Πρεσπών, στη βόρεια Ελλάδα;
Απ.: Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ύψος της ιστορικής περίστασης και αυτό θα το πιστωθεί. Η κυβέρνηση και οι βουλευτές που την στηρίζουν είπαν την αλήθεια στο λαό, κόντρα σε όσους πολιτεύονται με οδηγό τις σειρήνες του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας. Έχει τεράστια ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης, υπό την καθοδήγηση του οποίου η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να ξυπνήσει ακροδεξιά ένστικτα, να σπείρει το φανατισμό προσδοκώντας να δρέψει καρπούς μέσω ψηφοθηρίας, μόνο και μόνο γιατί θέλει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Με τη στάση του έχει προσυπογράψει την πολιτική του χρεοκοπία και έτσι θα καταγραφεί στην ιστορία.
Η Προοδευτική Συμμαχία έχει μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο, στους δημοκρατικούς πολίτες που στέκονται απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και το φάντασμα του φασισμού που απειλεί να ξαναπάρει κεφάλι στην Ευρώπη. Όσο κι αν τα μέσα ενημέρωσης ζουμάρουν φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τις αντιδράσεις μερικών δεκάδων ακροδεξιών, όσο κι αν προσπαθούν να τους ξεπλύνουν βαφτίζοντάς τους απλούς πολίτες, ο δημοκρατικός κόσμος βλέπει, κρίνει και καταλαβαίνει. Θα δώσει ηχηρή απάντηση στις κάλπες. Δεν ξεχνά ότι η Αριστερά διαχρονικά ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Ερ.: Ο κ. Μαρινάκης προέβη σε κάποιες καταγγελίες, κατ’ άλλους ισχυρισμούς. Ποια είναι η δική σας απάντηση;
Απ.: Αναφέρεστε στον στενό οικογενειακό φίλο του κυρίου Μητσοτάκη και χρηματοδότη της Νέας Δημοκρατίας, τον πολλάκις υπόδικο κύριο, που ανέλαβε χρέη αρχηγού για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Του κυρίου που έλυσε τη σιωπή του την ώρα που συμβαίνει να διώκεται για στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο; Τα σχόλια από την κοινωνία…
Ερ.: Μετά τις τελευταίες επιχειρήσεις που πραγματοποιήσατε στα Εξάρχεια, κάθε μέρα έχουμε μάχες στο Πολυτεχνείο. Επιπλέον, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για μια ακόμα φορά ότι η Αστυνομία φυλάει περιμετρικά ένα άβατο και καταφύγιο εμπόρων ναρκωτικών και κάθε λογής εγκληματικών στοιχείων. Υπάρχει, τελικώς, σχέδιο για τα Εξάρχεια και αν ναι, σε τι συνίσταται αυτό;
Απ.: Όσοι προτάσσουν ως λύση στο πρόβλημα αποκλειστικά την αστυνομική καταστολή, τότε κοροϊδεύουν τον κόσμο. Μην ξεχνάτε ότι δεν το κατάφερε η ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση και τώρα απειλεί να το ξανακάνει στο απίθανο ενδεχόμενο που ξαναγίνει κυβέρνηση. Έχουν πολιτική άνοια στη ΝΔ. Όταν κάθισαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αίφνης θυμήθηκαν ότι υπάρχει έγκλημα, ότι υπάρχουν συμμορίες, ότι υπάρχει παραβατικότητα κι ότι υπάρχουν Εξάρχεια.
Ομολογώ ότι δεν έπεσα από το σύννεφα έπειτα από την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που συστηματικά απαξιώνει κάθε προσπάθεια. Είναι σε όλους γνωστό ότι δεν είναι οι πρώτες επιχειρήσεις που έγιναν στη συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις-σκούπα που γίνονταν επί Νέας Δημοκρατίας για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο. Τότε ήταν που έκαναν πολλές προσαγωγές αλλά λίγες συλλήψεις, τώρα γίνονται περισσότερες συλλήψεις και λίγες προσαγωγές.
Για να υπάρξει αποτέλεσμα χρειάζεται η συνεργασία όλων: Και των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και των φορέων, και των κατοίκων και φυσικά του δήμου της Αθήνας, που έχει σημαντικό ρόλο. Η απερχόμενη διοίκηση Καμίνη περιορίστηκε σε απλό παρατηρητή και δημόσια καταγγελία. Ο Δήμος δεν ανέλαβε το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί. Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να αποτελεί ένα σοβαρό κομμάτι της προσπάθειας για να αλλάξει η περιοχή, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε άλλες χώρες.
Ακριβώς γι’ αυτό ζητά την ψήφο των Αθηναίων ο Νάσος Ηλιόπουλος. Έχει συγκεκριμένο σχέδιο, έχει τη βούληση, έχει αποδείξει ότι διαθέτει κουλτούρα συνεργασίας και διάθεση να κάνει δουλειά. Χαίρομαι γιατί αποτελεί την ήρεμη δύναμη και έχει προτάσεις επί της ουσίας.
Ερ.: Την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης μια ακόμα γυναίκα, η κυρία Σπυριδούλα Καλαντζή, με αρμοδιότητες, εκτός των άλλων, την αλλαγή στη δομή του Υπουργείου. Τι αλλάζει στο Υπουργείο και τι σημαίνει αυτό για την λειτουργία της Αστυνομίας;
Απ.: Η επιλογή της Σπυριδούλας Καλαντζή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη μας στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Έχει πλούσιο βιογραφικό και ειδικά η εμπειρία της θα είναι πολύτιμη στην αναδιοργάνωση του οργανισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ένα εγχείρημα περίπλοκο, καθώς θα διαμορφωθούν νέες δομές, οι οποίες θα χειρίζονται, σε κεντρικό επίπεδο πια, λειτουργίες που ως τώρα ανήκουν στο αστυνομικό και πυροσβεστικό σώμα. Επίσης, δημιουργούνται σύγχρονοι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μια συστηματική δουλειά μηνών που για πρώτη φορά βρίσκει πρακτική εφαρμογή σε επίπεδο διοίκησης.
Ερ.: Σε λίγες μέρες αρχίζει η αντιπυρική περίοδος, ενώ το περασμένο καλοκαίρι είχαμε την τραγωδία στο Μάτι. Πού βρίσκεται το θέμα της ριζικής αλλαγής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την οποία είχε δώσει εντολή ο πρωθυπουργός; Πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συνεχώς επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή;
Απ.: Πράγματι, όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι όλο και πιο έντονες. Δεν είναι στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ούτε αποτελούν υπερβολές κάποιων οικολόγων θεωρητικών. Είναι εδώ και αφήνουν πλέον έντονα το αποτύπωμά τους και στη χώρα μας, και στην Ευρώπη. Χρειάζεται συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός του ευρωπαϊκού χώρου. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να ετοιμάσουν το εθνικό τους σχέδιο. Εμείς έχουμε ήδη επεξεργαστεί το συγκεκριμένο σχέδιο για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, όπως την ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Θα ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών.
Θα ξεκινάει από την φάση της πρόληψης ως την φάση της αποκατάστασης, ενιαία, για όλες τις κατηγορίες κινδύνων και ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ένταση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο. Όπως γνωρίζετε, η Πολιτική Προστασία εμπλέκει το σύνολο των μέσων και υπηρεσιών, που διαθέτει το δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση και είναι κρίσιμο να ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης.
Σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να ενισχυθεί για να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε πραγματικά όλο και πιο δύσκολες προκλήσεις.
Συγκεκριμένα:
-Δημιουργείται Μηχανοκίνητο Τμήμα στην έδρα της 1ης ΕΜΑΚ, που θα εξασφαλίζει την άμεση κινητοποίηση πυροσβεστών με οχήματα, υλικά και μέσα. Θα βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα και θα μεταφέρονται ακόμη και αεροπορικώς εφόσον απαιτηθεί.
-Ενισχύουμε το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανθρώπινο δυναμικό με την πρόσληψη 876 Πυροσβεστών Πενταετούς Απασχόλησης, 56 Δόκιμων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων από τον πίνακα επιλαχόντων του Διαγωνισμού του 2011 και 1.500 Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης έξι μηνών για τη φετινή Αντιπυρική περίοδο.
-Προχωρήσαμε στην ωραριακή εξίσωση των Πυροσβεστών Πενταετούς Απασχόλησης με το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να εντάσσονται σε βάρδιες όλο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και αργίες, όπως το μόνιμο προσωπικό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ενίσχυση της πυρόσβεσης.
-Θα επισημάνω ότι φέτος αποφοίτησαν 89 Δόκιμοι Πυροσβέστες, που είναι οι πρώτοι που εισήχθησαν στη Σχολή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μέσω Πανελληνίων εξετάσεων.
Από την μια περνάμε σε μια φάση σταδιακής ομογενοποίησης στο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και από την άλλη αποκαθιστούμε αδικίες πολλών χρόνων, ενισχύοντας την Πυροσβεστική με ανθρώπινο δυναμικό το οποίο πρόσφερε επί σειρά ετών τις υπηρεσίες του και κατέχει πολύτιμη και χρήσιμη εμπειρία.
Ερ.: Πότε να περιμένουμε τις καινούριες ταυτότητες και τι θα σημαίνουν αυτές για τους Έλληνες πολίτες;


Απ.: Οι νέες ταυτότητες έρχονται να καλύψουν τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές και θα αντικαταστήσουν αυτές που χρησιμοποιούμε εδώ και περίπου 60 χρόνια. Η διαγωνιστική διαδικασία, που ήδη έχει ξεκινήσει, δεν αφορά μόνο την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, αλλά και μιας σειράς εγγράφων, που επίσης θα ακολουθούν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας. Από τα διαβατήρια μέχρι τις άδειες οδήγησης, τις άδειες διαμονής, τις υπηρεσιακές ταυτότητες των αστυνομικών και ταξιδιωτικά έγγραφα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα καλυφθούν απλώς οι ανάγκες αρκετών φορέων του Δημοσίου, αλλά θα καταφέρουμε να έχουμε οικονομία κλίμακας, συμπιέζοντας το κόστος για το Δημόσιο. Θα σας επισημάνω ότι για την έκδοση των νέων εγγράφων δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υποδομών στην Ελληνική Αστυνομία ενώ περιορίζονται ή καταργούνται στάδια της σημερινής γραφειοκρατίας. Για παράδειγμα, ο πολίτης θα βγάζει διαβατήριο πιο σύντομα, καθώς μέσω των υποδομών που θα αποκτήσουν οι υπηρεσίες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά. Στην πράξη, οι πολίτες θα δουν μια θεαματική αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου, που περνάει στη ψηφιακή εποχή.

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2019 | 5:20 pm


Υπογράφηκε η χρηματοδότηση 1.000.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Άρτας

Εξοικονόμηση άνω του 30%, που θα επιτρέψει την επέκταση της διάρκειας λειτουργίας του κολυμβητηρίου, το οποίο σήμερα παραμένει κλειστό για περίπου 5 μήνες το χρόνο


   Χρηματοδότηση ύψους 2.5 εκατ. € ενέκρινε η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ και ΤΣ Ευγενία Φωτονιάτα, για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο αθλητικών εγκαταστάσεων στην Ήπειρο στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων - Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις».
   Ειδικότερα, θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό 100% το Δημοτικό Κολυμβητήριο της Άρτας με 998.820 € και το Κλειστό Κολυμβητήριο Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ) με 1.460.396 €.
   Στο πλαίσιο του έργου, οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στο κολυμβητήριο της Άρτας αφορούν σε:

      - Αντικατάσταση λέβητα - καυστήρα θέρμανσης νερού κολυμβητικών δεξαμενών
      - Εγκατάσταση Αερόψυκτης Αντλίας Θερμότητας θέρμανσης νερού κολυμβητικών δεξαμενών
      - Εγκατάσταση ηλιακού θερμικού συστήματος
      - Αντικατάσταση λέβητα - καυστήρα θέρμανσης χώρων
      - Εγκατάσταση πολυδιαιρούμενου συστήματος κλιματισμού (VRV)
      - Εγκατάσταση μονάδας αερισμού - εξαερισμού με εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας
      - Εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας Ζ.Ν.Χ.
      - Αντικατάσταση υφιστάμενων κουφωμάτων με νέα
      - Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες led (Θερμική Ζώνη) και αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες led (ΜΘΧ)
      o Αναβάθμιση Ιδιωτικού Υποσταθμού ΜΤ-ΧΤ
      o Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (BEMS)

   Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Η εξοικονόμηση αυτή που μεταφράζεται σε μικρότερο λειτουργικό κόστος, θα επιτρέψει την επέκταση της διάρκειας λειτουργίας του κολυμβητηρίου, το οποίο σήμερα παραμένει κλειστό για περίπου 5 μήνες το χρόνο.

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2019 | 4:05 pm


Από τη Ροδαυγή ξεκίνησε η παρουσίαση του προγράμματος της Τζένης Ταπραντζή - VIDEO

- Οι προγραμματικοί άξονες για Τουρισμό - Πρωτογενή τομέα - Αθλητισμό
- Τζένη Ταπραντζή: Αντιπαλεύουμε τα πισωγυρίσματα, δεν βολευόμαστε στα αυτονόητα


    Η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων και επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης", Τζένη Ταπραντζή - Κοίλια θα παρουσιάσει σε τρεις εκδηλώσεις το πρόγραμμα της παράταξης καθώς και τους υποψήφιους Δημοτικούς συμβούλους της ανά περιοχή. Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Ροδαυγή, την Κορωνησία και την πόλη της Άρτας.
   Η αρχή έγινε το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, στις 11 το πρωί, στη Ροδαυγή, όπου η Τζένη Ταπραντζή παρουσίασε κομμάτι του προγράμματος της παράταξης για τον Τουρισμός, Πρωτογενή τομέα και Αθλητισμό, καθώς και τους υποψήφιους Δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Ενότητας Ξηροβουνίου.
   Στην εισαγωγική της ομιλία η υποψήφια δήμαρχος ανέφερε:   Φίλες και φίλοι,
   αγαπητοί συνδημότες,
   είμαστε σήμερα εδώ, σ'αυτή την ακριτιά του δήμου μας, για να σηματοδοτήσουμε την αποφασιστικότητά μας να αναδείξουμε κάθε σπιθαμή, κάθε κομμάτι του τόπου μας. Τα ημιορεινά και τα ορεινά του Δήμου μας αποτελούν για εμάς βασικό στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης στην διοίκησή μας στον Δήμο Αρταίων. συνδημότες μας, το μεγαλύτερο κίνητρο για να κατέλθουμε στον στίβο της διεκδίκησης του Δήμου μας, είναι το όραμά μας για έναν σύγχρονο, ανοιχτό και δημοκρατικό Δήμο, ο οποίος θα μας αγκαλιάζει όλους. Για την Άρτα της ζωής μας!..
   Στις σελίδες του προγράμματός μας, εκθέτουμε τους βασικούς μας πυλώνες. Επιδιώκουμε να δώσουμε το στίγμα, τον τρόπο σκέψης και τη φιλοσοφία μας, τα οποία είναι προϊόν της διάδρασης των επιτροπών μας, που με απόλυτη δημοκρατία συστήσαμε, μέσα από συναντήσεις, εκτεταμένες συζητήσεις, και προβληματισμό των ομάδων εργασίας, υπό την επιστασία μου ως επικεφαλής της παράταξης και σαν υποψήφια δήμαρχος.
   Θεωρούμε ότι η σημερινή συνθήκη, με την απλή αναλογική, ανοίγει νέους δρόμους στην εκπροσώπηση και την έκφραση των πολιτών. Στην Άρτα έχουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη την δυναμική των συλλογικοτήτων, των διαφόρων πρωτοβουλιών, ακόμη και των απλών πολιτών, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν παραγκωνισμένοι. Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε όσους αισθάνονται αμήχανα απέναντι στην Δημοκρατία, επικαλούμενοι δήθεν «προβλήματα κυβερνησιμότητας». Πιστεύουμε στον πολίτη. Θέλουμε πολίτες ενημερωμένους, συμμέτοχους και συνεργάτες στα κοινά.
   Για τον λόγο αυτό, απευθύνουμε ένα πλατύ, ενωτικό και δυναμικό κάλεσμα σε όλους, όχι μόνο να επικοινωνήσουμε το όραμά μας αλλά και να γίνουμε συμμέτοχοι στην εφαρμογή του όταν αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου μας.
   Tο πρώτο κομμάτι του προγράμματός, που επίσημα παρουσιάζουμε σήμερα εδώ, είναι για τον τουρισμό, και δεν είναι καθόλου τυχαίο το σημείο, γιατί, αν εδώ σ'αυτή την περιοχή δεν αναβιώσουμε την οίστρο να κάνουν οι άνθρωποι διακοπές, κάτι που και από τα παιδικά μας χρόνια ζήσαμε, τότε θα είμαστε ανακόλουθοι με το όραμά μας...
   Η Άρτα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα προνομιούχα περιοχή, όπου συνδυάζει το βουνό με την θάλασσα. Επιπλέον, βρίσκεται στην είσοδο της Ιωνίας Οδού και έχει πολλά μνημεία ιστορικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Θα περίμενε κανείς να έχει ακμάζοντα τουρισμό. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Από τη μια, δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές. Από την άλλη, τα σημεία ενδιαφέροντος είναι αναξιοποίητα και πολλές φορές απροσπέλαστα. Αποτέλεσμα: η Άρτα δεν υπάρχει στον τουριστικό χάρτη...
   Tο κομμάτι του τουρισμού θα παρουσιάσει η Σοφία Βασιλάκη, φιλόλογος.

  Τουρισμός...
   Όπως τόνισε η κ. Βασιλάκη, η εικόνα που παρουσίασε η κα Ταπραντζή, έχει δύο αναγνώσεις: από τη μια, προσφέρεται για αναστοχασμό σχετικά με τις ευκαιρίες που χάθηκαν και για όσα κατά καιρούς ειπώθηκαν και έμειναν στα λόγια...
   Από την άλλη, η τρέχουσα συγκυρία, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει ώθηση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αρκεί να συλλογιστούμε τα παρακάτω:
   - Το φυσικό περιβάλλον της Άρτας δεν έχει επιβαρυνθεί από τουριστικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες αφήνουν αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιοχές, δεν αφήνουν οικονομικό όφελος στην τοπική κοινωνία.
   - Ο βιότοπος του Αμβρακικού, καθώς και τα ημιορεινά προσφέρονται για οικοτουρισμό και εναλλακτικό τουρισμό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να χαρούν τη φύση μέσα από αθλητικές δραστηριότητες. Δεδομένου ότι οι περιοχές αυτές είναι λιγότερο γνωστές, μέσα από μια στοχευμένη καμπάνια θα ήταν δυνατόν να γίνουν γνωστές σε ένα ευρύ κοινό, το οποίο αποζητά τουριστικούς προορισμούς και υπηρεσίες αυτού του είδους.
   - Με την αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων, υπάρχει η δυνατότητα για την ανάπτυξη μικρής κλίμακας τουριστικών υποδομών, οι οποίες θα είναι διασκορπισμένες σε όλο τον Δήμο, δίνοντας έμφαση στην δυνατότητα φιλοξενίας καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να χαρούν την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Άρτας όλες τις εποχές.
   Στο σημείο αυτό έρχεται ο ρόλος του Δήμου. Μέσα από το Τμήμα Marketing θα επιδιωχθεί η τουριστική πολιτική να συνομιλήσει και να συνδεθεί άμεσα με τις δράσεις του πολιτισμού και του αθλητισμού, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό την δυναμική της. Θα σχεδιαστούν και θα προβάλλονται ειδικά «πακέτα» θεματικού τουρισμού (θρησκευτικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός κ.λπ.) τα οποία θα προσφέρονται σε ιδιώτες, καθώς και σε επαγγελματίες.
   Το γεγονός ότι η Άρτα δεν ήταν μέχρι σήμερα στον τουριστικό χάρτη θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα θετικά στοιχεία παρά αρνητικά. Αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά, με σχέδιο και όραμα.
   Η περιοχή δεν είναι επιβαρυμένη από πλευράς μεγάλης κλίμακας τουριστικές υποδομές, συνεπώς το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν δεν έχει μαζικοποιηθεί και, κατά συνέπεια, δεν έχει υποβαθμιστεί. Το γεγονός ότι τώρα υπάρχει η δυνατότητα να χτιστεί η τουριστική πολιτική από την αρχή, δίνει την δυνατότητα να σχεδιαστεί σωστά, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης και των σημείων ενδιαφέροντος. Σύμμαχός μας είναι οι νέοι οδικοί άξονες, οι οποίοι δίνουν πλέον εύκολη και γρήγορη δυνατότητα πρόσβασης στην Άρτα. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ευκολότερα να την εξερευνήσουν. Αρκεί να μάθουν γι’ αυτήν και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που τους προσφέρουν τα διάφορα τουριστικά «πακέτα».


   Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το δεύτερο κομμάτι του προγράμματος της Δημοτικής Αναγέννησης, που αφορά στον Πρωτογενής τομέα και όπως επεσήμανε η κ. Ταπραντζή, η παρουσίαση γίνεται "εδώ στους κατ'εξοχήν χώρους της ανάπτυξής τους στην περιφέρεια του Δήμου μας"
   Την παρουσίασε έκανε ο γιος της υποψήφια δημάρχου, Γιώργος Κοίλιας, χημικός μηχανικός, από τους βασικούς συντελεστές της Επιτροπής του Πρωτογενούς τομέα...

  Πρωτογενής τομέας...
   Όλοι οι Αρτινοί έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι την απαξίωση του Πρωτογενούς Τομέα στον τόπο μας. Όλοι έχουμε προβληματιστεί για το πώς είναι δυνατόν αυτός ο ευλογημένος τόπος, με τον Αμβρακικό, τα ημιορεινά, τον κάμπο, έναν τόπο όπου το πορτοκάλι ήταν η αιχμή του δόρατος της οικονομίας για δεκαετίες, να έχει υποστεί αυτόν τον μαρασμό. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική... Τα προϊόντα δεν βρίσκουν τον δρόμο για τις αγορές, ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων ολοένα και μεγαλώνει, οι νέοι δεν επιλέγουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
   Στο σημείο αυτό είναι που οφείλει να παίξει καταλυτικό ρόλο η Δημοτική Αρχή. Να έχει όραμα, μακρόπνοο σχεδιασμό, να ανοίγει δρόμους και όχι να είναι μέρος του προβλήματος... Για μας, στην Δημοτική Αναγέννηση, η πολιτική γύρω από τον πρωτογενή τομέα δεν είναι απλώς ένα άθροισμα από αποσπασματικές δράσεις και έργα, όσο σημαντικά κι αν είναι καθένα από αυτά ξεχωριστά. Τον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να τον φανταστούμε σαν μια πολύπλοκη μηχανή, όπου το κάθε γρανάζι θα πρέπει να δουλεύει τόσο μόνο του, όσο και σε συνάρτηση και συνεργασία με όλα τα άλλα και, θα συμπληρώναμε, και χάρις σε όλα τα άλλα. Ο «μηχανισμός» αυτός, ωστόσο, δεν θα μπορέσει να έχει αποτέλεσμα αν δεν λειτουργήσει στη βάση του σεβασμού του περιβάλλοντος και των ανθρώπων, στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης.
   Θεωρούμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αλληλένδετος με την κοινωνία της Άρτας. Είναι η βάση της οικονομίας της και ο εγγυητής της ανάπτυξής της. Πιστεύουμε βαθύτατα ότι θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια των ανθρώπων που τον πονούν και τον σέβονται. Για να έχουν δουλειά οι νέοι των χωριών μας και να μην μετατραπούν σε εργάτες-δουλοπάροικους σε σύγχρονους «τσιφλικάδες», όπως κι αν ονομάζονται αυτοί, οι οποίοι ως μοναδική τους επιδίωξη έχουν την μεγιστοποίηση του κέρδους εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και εις βάρος της ανθρώπινης κλίμακας…
   Στην Άρτα είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που έχουμε το Πανεπιστημιακό Τμήμα Γεωπονίας. Θα ήταν απερισκεψία να μην αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα μέσα από ένα ειδικό μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο, το οποίο θα αφορά στην παροχή τεχνογνωσίας και υποστήριξης στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, στην έρευνα, καθώς και ένα κοινό μέτωπο για την διεκδίκηση ΕΣΠΑ και άλλων εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, με την απαραίτητη στελέχωση, σε συνεργασία με το Τμήμα Marketing θα μπορούσαν να παίξουν κομβικό ρόλο στο σημείο αυτό, συντονίζοντας, εμπνέοντας, επιμορφώνοντας και δίνοντας διεξόδους στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους ψαράδες μας. Θα μπορούσε να τους ανοίξει νέους δρόμους, βοηθώντας τους να εκμεταλλευτούν τόσο τα πλεονεκτήματα των προϊόντων τους, όσο τις προοπτικές που τους ανοίγει η σύγχρονη εποχή και η σύγχρονη τεχνολογία.
   Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, και της γεωργίας σε μία κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά απαξιωμένη ύπαιθρο. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να συμβάλλει ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες εκείνες που θα κάνουν την «μηχανή» να δουλέψει.
   - Θα πρέπει να καλλιεργηθεί στους νέους η αντίληψη της επιχειρηματικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, πετυχαίνοντας έτσι ένα θετικό άλμα που θα απαλλάξει τον πρωτογενή τομέα από τις παθογένειες του παρελθόντος. Ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Οι νέοι δρόμοι έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις. Η νέα τεχνολογία μπορεί να προσφέρει διεξόδους και ανοίγματα στις αγορές. Δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις!
   - Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα παραμονής των νέων στην ύπαιθρο, καθώς και για επιστροφή όσων έχουν φύγει, ιδιαίτερα στα χρόνια της Κρίσης, και θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Για τον λόγο αυτό, ο τόπος θα πρέπει να τους εξασφαλίσει ό,τι απαιτείται για την σύγχρονη ζωή: σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, πολυχώρους πολιτισμού και άθλησης, αγροτικά ιατρεία, αγροτικο–κτηνοτροφικά κέντρα στελεχωμένα και, τέλος, προοπτικές συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης πάνω σε αγροτικά, όσο και γενικά πολιτιστικά ζητήματα.
   - Θα πρέπει να επιδιωχθεί η «καθετοποίηση» της παραγωγής, ο έλεγχος, δηλαδή, από τους παραγωγούς όλων των σταδίων παραγωγής και διακίνησης του προϊόντος τους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσα από την καλλιέργεια της συνεταιριστικής κουλτούρας, γεγονός που θα προσέθετε στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος.
   - Η άρδευση του κάμπου με κλειστό αγωγό από το φράγμα έχει πρωταρχική σημασία. Είναι εντελώς άστοχο η άρδευση να γίνεται με κατανάλωση ενέργειας, είτε ηλεκτρικής, είτε με καύσιμη ύλη, τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε την υψομετρική διαφορά που έχει το φράγμα του Αράχθου, κάτι που θα μείωνε δραματικά το κόστος.
   - Θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για την ενίσχυση και την διάδοση της τυποποίησης των προϊόντων στον τόπο παραγωγής, ενθαρρύνοντας τόσο συνεταιριστικές συλλογικότητες, όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι, το όφελος της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων θα το ωφελούνται οι παραγωγοί και ο τόπος που τα παράγει.
   - Θα πρέπει να συστηματοποιηθούν οι προσπάθειες, σε συνεργασία και με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου μας και με άλλους φορείς, ώστε να διεκδικηθούν με αποτελεσματικό τρόπο ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση της μεταποίησης και της διάθεσης των προϊόντων.
   - Θα πρέπει να επιδιωχθεί η αναγνώριση προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, κάτι που προϋποθέτει συντονισμό ενεργειών και χάραξη ειδικής στρατηγικής από τον Δήμο, το Τμήμα Γεωπονίας, φορείς και συλλογικότητες της Άρτας.
   - Θα πρέπει, μέσα από την σύμπραξη του Δήμου με φορείς και συλλογικότητες, να επιδιωχθεί η εξωστρέφεια και η διάδοση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων της Άρτας. Με συμμετοχές σε εκθέσεις, διαφημιστικές καμπάνιες κ.ά.
   - Οι κτηνοτροφικές μονάδες θα πρέπει να εφοδιαστούν με άδειες λειτουργίας και να εκσυγχρονιστούν. Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν επενδύσεις που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, όπως λ.χ. η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για την παραγωγή φτηνής ενέργειας.
   - Θα πρέπει να επιδιωχθεί η παραγωγή βιοαερίου από τα υποπροϊόντα των αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων (κόπρος, κλαδέματα), ώστε να μη μένει τίποτα αναξιοποίητο.
   - Επιβάλλεται η συντήρηση των αγροτικών δρόμων και η μέριμνα γι’ αυτούς σε συνεχή βάση και όχι μόνον τις παραμονές των εκλογών...
   - Θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση τοπικών πόρων καθώς και αναπτυξιακών προγραμμάτων για την ανάπτυξη αγροτουριστικών και οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, καθώς και για την ενίσχυση της οικοτεχνίας, έτσι ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να εξασφαλιστεί συμπληρωματικό εισόδημα.
   - Είναι επιβεβλημένη, τέλος, η στελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, ώστε οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι να βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων, παρέχοντας τις συμβουλές, την εμπειρία και τις γνώσεις τους.
   Όραμα και επιδίωξη της Δημοτικής Αναγέννησης, ως αυριανής Δημοτικής Αρχής, είναι να συμβάλλουμε ώστε η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα να γίνει συνειδητή επιλογή και στοιχείο υπερηφάνειας των Αρτινών. Μοχλός προόδου, εξωστρέφειας και ανάπτυξης και όχι λύση ανάγκης και αποτέλεσμα μιας άνευρης και απαθούς συνήθειας...


   Ακολούθως, η Τζένη Ταπραντζή, αφού τόνισε χαρακτηριστικά:  "Τι ρόλο μπορεί να παίξει ένας Δήμος στην καλλιέργεια του Αθλητισμού; Πώς μπορεί να κινητοποιήσει τους δημότες, να τους βγάλει από το σπίτι, να τους κάνει συμμέτοχους σε δράσεις σωματικής εκγύμνασης; Σε δραστηριότητες, με άλλα λόγια, που θα τους βοηθήσουν να κατακτήσουν μιαν άλλη ποιότητα ζωής, μακριά από την καθιστική ζωή και τις βλαβερές συνέπειες που αυτή επιφέρει;", έδωσε το λόγο, στη Δάφνη Γιώτη, για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της Δημοτικής αναγέννησης για τον Αθλητισμό.

  Αθλητισμός
   Εμείς, ως Δημοτική Αναγέννηση, οραματιζόμαστε να κάνουμε πράξη το σύνθημα «άθληση για όλους», μέσα από την καλλιέργεια της αθλητικής κουλτούρας για όλες τις ηλικίες.
   Όταν λέμε «άθληση για όλους» εννοούμε για όλους!..
   Με αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Με ερασιτεχνικό αθλητισμό για γυναίκες και άντρες. Με οργανωμένες και ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες για άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς και για άτομα με ειδικές ανάγκες.
   Για μας, αθλητισμός δεν είναι μόνον η ενασχόληση με κάποιο άθλημα σε επίπεδο επαγγελματικό ή σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Είναι πάνω απ’ όλα στάση ζωής και βασικός πυλώνας μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, η οποία φιλοδοξεί να γίνει θελκτικός χώρος διαβίωσης για τους κατοίκους της. Για πολίτες κάθε ηλικίας οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με τη φύση, να χαίρονται τους δημόσιους χώρους και τις αθλητικές υποδομές του Δήμου, να κοινωνικοποιούνται και, τελικά, να διατηρούν «υγειές πνεύμα μέσα σ’ ένα υγειές σώμα». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι επιβεβλημένη η χάραξη αθλητικής πολιτικής για τον Δήμο, με το βλέμμα στο μέλλον.
   Ο προγραμματισμός μας έχει τους ακόλουθους άξονες:
   - Δημιουργία Συντονιστικού Φορέα, ο οποίος θα έχει υπό την εποπτεία του τις αθλητικές υποδομές. Συγκεκριμένα: θα είναι επιφορτισμένος με την συντήρηση και την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των βοηθητικών χώρων, καθώς και με την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων με σκοπό την μείωση του κόστους συντήρησης.
   - Δημιουργία νέων χώρων άθλησης με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας και μικρού προϋπολογισμού: ανοιχτά γήπεδα, ποδηλατικές διαδρομές, πεζοπορικά μονοπάτια κ.ά.
   - Δημιουργία προπονητηρίων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό (ακαδημίες).
   - Ανάληψη διοργανώσεων μικρής κλίμακας, τοπικού ή και υπερτοπικού χαρακτήρα, με στόχο και την προσέλκυση επισκεπτών (αθλητικός τουρισμός) και την προβολή του Δήμου μας. Τέτοιες διοργανώσεις μπορούν να είναι (ενδεικτικά): ο Δρόμος του Γεφυριου, ο Διάπλους του Αμβρακικού, Τουρνουά διαφόρων αθλημάτων κ.ά.
   - Συνεργασία με αθλητικούς φορείς και συλλόγους τόσο της Άρτας, όσο και άλλων περιοχών, με σκοπό την διοργάνωση κοινών αθλητικών δράσεων.
   Προς την κατεύθυνση αυτή, θα αγωνιστούμε να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Δυστυχώς, και στον τομέα του αθλητισμού, η Άρτα έχει μείνει τραγικά πίσω, χάνοντας πολλές ευκαιρίες απορρόφησης κονδυλίων. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι μόνον οικονομικό. Είναι πρωτίστως ζήτημα οράματος και κουλτούρας, η οποία, φυσικά, είναι κάτι που απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό, συντονισμένες και στοχευμένες επικοινωνιακές καμπάνιες και όχι ευκαιριακά «πυροτεχνήματα» με αφορμή κάποια «αστραφτερά» αθλητικά γεγονότα. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι αν δεν υπάρχει όραμα και κεντρικός σχεδιασμός για την πλατιά καλλιέργεια της αθλητικής κουλτούρας, οποιοδήποτε έργο, όσο σημαντικό κι αν είναι, παραμένει «κενό γράμμα».
   Το όραμά μας, λοιπόν, έχει δύο σκέλη, που το ένα τροφοδοτεί και ενισχύει το άλλο: από τη μια, νοικοκύρεμα των υπαρχουσών υποδομών, καίριες παρεμβάσεις για νέους χώρους άθλησης μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας, αθλητικές διοργανώσεις τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την προώθηση του αθλητικού τουρισμού.
   Εκεί, καταλυτικό ρόλο θα παίξει η δυνατότητα του Δήμου να ανταπεξέλθει στο στοίχημα να λειτουργήσει ως «ομπρέλα», συντονίζοντας άτομα, φορείς και συλλόγους, αλλά και να αξιοποιήσει –επιτέλους!– τα σχετικά κονδύλια.
   Από την άλλη, είναι καταλυτικής σημασίας η καλλιέργεια της αθλητικής κουλτούρας και η μαζικοποίηση του αθλητισμού σε όλες τις ηλικίες. Στόχος μας είναι να αποκτήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι αθλητικές εμπειρίες. Να γευτούν τη χαρά της συμμετοχής. Να αντιληφθούν επί της ουσίας πώς είναι να είσαι ενεργό μέρος–πρωταγωνιστής ενός αθλήματος, να είσαι ενεργός θεατής ή αντικειμενικός παρατηρητής ενός αθλητικού θεάματος. Να μάθουν να επικοινωνούν δια του αθλητισμού, με τον αθλητισμό και από τον αθλητισμό, ως ενεργές αθλητικές οντότητες.


   Κλείνοντας την εκδήλωση, η Τζένη Ταπραντζή σημείωσε:
   Θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκδηλώσεις αφιερωμένες στην παρουσίαση του προγράμματός μας, πάλι σε σημεία στοχευμένα να αναδεικνύουν συνολικά τον Δήμο μας, την Κορωνησία και την τελευταία, την κεντρική στην Άρτα.
   Αγαπητές φίλες και φίλοι, την απόφαση αυτή την πήραμε με ένα αίσθημα: την αγάπη μας για τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε...με ένα και μοναδικό κριτήριο: την πίστη μας, ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα, να ξαναδώσουμε υπόσταση, αξία και επιλογή σε 'μας και τα παιδιά μας, και θα νικήσουμε!
   Για τον λόγο αυτό, απευθύνουμε ένα πλατύ, ενωτικό και δυναμικό κάλεσμα σε όλους.
   Συμμετέχουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, δεσμευόμαστε...
   Αντιπαλεύουμε τα πισωγυρίσματα, δεν βολευόμαστε στα αυτονόητα.
   Έχουμε όραμα για τον τόπο μας,
   Πάμε μπροστά!
   Γιατί, στην Άρτα της ζωής μας, θα είμαστε όλοι εκεί!

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2019 | 3:26 pm


Εγκαινιάστηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στα Πράμαντα, το Γεφύρι της Πλάκας σύντομα θα είναι και πάλι στη θέση του - VIDEOS & ΦΩΤΟ

Όλγα Γεροβασίλη: Είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε στις απαραίτητες υποδομές που χρειάζεται ο τόπος για να αναπτυχθεί


   Ο χαιρετισμός της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, στην τελετή εγκαινίων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βορείων Τζουμέρκων, στα Πράμαντα:

   Φίλες και φίλοι,
   Χαίρομαι που συναντιόμαστε εδώ σήμερα, στα Πράμαντα, την καρδιά των Τζουμέρκων, με ό,τι αυτός ο ορεινός όγκος σημαίνει για την ιστορία τους.
   Αλλά είμαστε εδώ και για να συμβάλλουμε στις απαραίτητες υποδομές που χρειάζεται ο τόπος για να αναπτυχθεί.
   Ο λόγος της σημερινής μας συνάντησης είναι η τήρηση μιας υπόσχεσης που έδωσα στο δήμαρχο και στους κατοίκους της περιοχής, όταν έθεσαν το αίτημα για την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα Πράμαντα. Ένα αίτημα ομολογουμένως δικαιολογημένο, για τη λειτουργία μιας σημαντικής υποδομής για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Μια υπόσχεση που κάναμε πράξη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
   Το έργο ξεκίνησε ο προκάτοχός μου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ολοκληρώθηκε σήμερα.


   Ωστόσο θα ήθελα να πω ότι πριν έλθουμε εδώ επισκεφθήκαμε με την πρώην υπουργό Πολιτισμού και υποψήφια Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου, το γεφύρι της Πλάκας. Αυτό το αρχιτεκτονικό και ιστορικό κόσμημα της περιοχής μας που κατέρρευσε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου.   Εκείνη την ημέρα η κοινωνία συγκλονίστηκε. Όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Η δε τοπική κοινωνία ένοιωσε ακρωτηριασμένη.
   Η αντίδραση της Πολιτείας ήταν άμεση. Από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στο συλλογικό αίτημα για την αποκατάσταση του μνημείου.
   Με την αποτελεσματική συνεργασία των Υπουργείων Υποδομών, Πολιτισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το ΤΕΕ τμήμα Ηπείρου, βρέθηκαν τα χρήματα και επιλύθηκαν γρήγορα οι διαδικασίες. Ήταν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η αποκατάσταση του μνημείου, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση και κυρίως μεριμνώντας για την αποτελεσματική θεσμική διαδικασία και συνεργασία.
   Είναι ένα υπόδειγμα συνεργασίας φορέων, που έφερε αποτέλεσμα για ένα δύσκολο έργο. Είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που αναστηλώνεται σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας παγκόσμια τεχνική πρωτοπορία στην αναστήλωση πέτρινων γεφυριών.
   Τα έργα ξεκίνησαν από πέρυσι το Φθινόπωρο. Σε λίγες ημέρες, από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αρχίζει η λιθοδομή και τον Οκτώβριο το γεφύρι θα είναι έτοιμο. Θα μείνει με το μεταλλικό κέλυφος για λίγους μήνες και τον Φεβρουάριο του 2020 είναι το ραντεβού μας για να γιορτάσουμε την παράδοση. Το Γεφύρι της Πλάκας θα είναι και πάλι στη θέση του γιατί ο κόσμος δεν το άφησε να φύγει. Να καθησυχάσει έτσι κι ο πρωτομάστορας από τα Πράμαντα, ο Κώστας ο Μπέκας, που με τεχνική ιδιοφυΐα το έκτισε 150 χρόνια πριν. Να καθησυχάσει και ο Μπέκας και να πάψει να γυρίζει σκιά πάνω από τα ερείπια του γεφυριού.
   Σ’ αυτό το έργο γεφυρώνεται το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Γιατί στο γεφύρι που αναστηλώνεται τώρα αποτυπώνονται πολλά. Από τη μια, η μαρτυρία για τις τεχνολογικές δυνατότητες των προγόνων μας, δηλαδή το πολιτισμικό μας παρελθόν. Από την άλλη η συνεργασία και η τεχνογνωσία, δηλαδή τα θεσμικά μας αντανακλαστικά, η κοινωνική συμμετοχή και συνεργασία, η συνέργεια και η σύγχρονη τεχνική γνώση.


   Φίλες και φίλοι,
   Δεν είναι από σύμπτωση της τύχης που είχαμε την κατάρρευση του γεφυριού με τις πλημμύρες του Άραχθου. Οι κλιματολογικές αλλαγές είναι έντονες και παρούσες. Οι απώλειες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια από φυσικές καταστροφές είναι πολύ σημαντικές. Για το λόγο αυτό, για όλο τον ευρωπαϊκό χώρο συντάσσεται ένα θεσμικό πλαίσιο συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο θα εξειδικεύεται σε κάθε επιμέρους χώρα ξεχωριστά.


 
   Εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει και ολοκληρώνουμε την επεξεργασία του σχεδιασμού για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.
   Η χώρα μας θα αποκτήσει ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών ακολουθώντας τα πλέον προηγμένα πρότυπα παγκοσμίως. Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο, που είναι απαραίτητο για να θωρακιστεί η χώρα απέναντι σε όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.
   Το νέο μοντέλο θα αξιοποιεί όλες τις υποδομές και υπηρεσίες του δημοσίου και θα αφορά όλες τις φάσεις εκτάκτων αναγκών. Από την πρόληψη έως την αποκατάσταση, ενιαία, για όλες τις κατηγορίες κινδύνων.


   Όπως καλά ξέρετε τα Τζουμέρκα, χειμώνα καλοκαίρι, συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό παραθεριστών και πολλές δραστηριότητες. Αγροτουρισμός, ορειβασία, πεζοπορία, αναρριχήσεις, κατάβαση ποταμών, περιπατητικές διαδρομές σε ορεινά μονοπάτια.
   Όλα αυτά κάθε χρόνο με αυξητική τάση. Αυτό σημαίνει και αυξημένα περιστατικά παροχής υπηρεσιών πυρόσβεσης ή διάσωσης. Με τις υφιστάμενες δομές του Πυροσβεστικού Σώματος χρειαζόταν να καλυφθούν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις δηλαδή 60-80 km σε δύσβατο ορεινό περιβάλλον για να αντιμετωπισθούν.
   Το Κλιμάκιο Βορείων Τζουμέρκων θα ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες στην περιοχή, την ασφάλεια των παραδοσιακών οικισμών, των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού πλούτου.
   Θα στελεχωθεί σε πρώτη φάση με δώδεκα πυροσβέστες και θα εξοπλιστεί με τρία υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα με τον εξοπλισμό τους.


   Και βέβαια, θα ευχαριστήσω το δήμαρχο και το δήμο που φρόντισαν για την κτηριακή υποδομή και την πρόσβαση, αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα για την ανταπόκριση.
   Εύχομαι λοιπόν καλή δύναμη στο προσωπικό που θα αναλάβει το επιχειρησιακό πεδίο του κλιμακίου με τη σιγουριά ότι θα δώσει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.
   Ευχαριστώ και να είστε όλοι καλά.
Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2019 | 2:06 pm


Aλέξης Τσίπρας από την Πάτρα: Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω σε αυτούς που τη λεηλάτησαν και τη χρεοκόπησαν - VIDEO

- «Τους αφήνουμε με τα ψεύτικα πρωτοσέλιδα, εμείς γεμίζουμε στάδια»
- «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Βενιζέλος- Σαμαράς»
- «Ευχαριστώ τον κ. Μαρινάκη που βγήκε από το σκοτάδι»