Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Το Ποντίκι

Σεισμός: Ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια του νομού Λάρισας

 

Ξεκινούν σήμερα, από νωρίς το πρωί, εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας, τις οποίες έπληξε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή.

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.

Οπτικό έλεγχο στο Γηροκομείο της Λάρισας και στο κεντρικό κτίριο των κοιτώνων του σπουδαστών της Αβερωφείου πραγματοποίησαν μηχανικοί του δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με ενημέρωση, στο Γηροκομείο δεν διαπιστώθηκαν βλάβες στα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, όμως διαπιστώθηκαν ζημιές σε σημεία της εξωτερικής τοιχοποιίας. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση του Γηροκομείου για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και τη διαμονή των τροφίμων στο κτίριο.

Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο πτώση σοβάδων. Κατόπιν οδηγιών προς τη Διεύθυνση της σχολής, οι σπουδαστές θα συνεχίσουν τη διαμονή τους στο ισόγειο του κτιρίου. Τέλος, κλιμάκια μηχανικών του δήμου μαζί με μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο φορέων, αύριο θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε δημόσια κτίρια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι μετασεισμικές δονήσεις, ενώ πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διανυκτερεύσουν σε σκηνές που στήθηκαν στις πληγείσες περιοχές, αλλά έγινε και μεταφορά κατοίκων σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και της Λάρισας.

Διαμονή σε ξενοδοχεία

Σε τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα που έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας διανυκτέρευσαν πολλοί κάτοικοι που δεν επιθυμούσαν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μετέφερε στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.

Σημειώθηκαν επίσης μικρής έκτασης βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ενώ άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επιπλέον, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, δέχθηκε από την ώρα του σεισμού ογδόντα (80) κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας και πενήντα παροχές βοηθείας που αφορούσαν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

Περιπολίες αστυνομίας

Τέλος, συνεχίζονται οι περιπολίες από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος - η 1η, η 2η, η 7η και η 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εντοπισμό από αέρος ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 8:16 am


Τι αλλάζει από σήμερα με τους κωδικούς μετακίνησης 2,3 και 6 - Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

 

Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 16 Μαρτίου σε όλη τη χώρα καθώς η κυβέρνηση άλλαξε εκ νέου τα προβλεπόμενα του lockdown σε μια προσπάθειά της να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες οι κωδικοί μετακίνησης (sms) 2,3 και 6 αναπροσαρμόζονται ως εξής:

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Παράλληλα, όσον αφορά τον κωδικό (sms) 4, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα, εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Ακόμη νέες περιοχές εντάσσονται από σήμερα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Συγκεκριμένα στο ‘’βαθύ κόκκινο’’ κατατάσσονται οι εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Σημειώνεται ότι  στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 6 το πρωί προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε χθες την περιοχή.

Αλλαγή ώρας απαγόρευσης κυκλοφορίας

Ακόμη, αλλάζει από σήμερα η ώρα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο). Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα. Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Όσον αφορά τον αθλητισμό στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ισχύουν πλέον τα εξής:

- Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.

- Εξαιρείται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών: α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α' και Β' Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Superleague I και Superleague II), στα πρωταθλήματα της Α' κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basketball league) και της Α' κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volleyballleague ανδρών) και μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών. Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο και πριν από κάθε αγώνα, προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Επιτρέπεται, επίσης, η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.

Ούτε σε μαρίνες, πάρκα, άλση

Υπενθυμίζεται επίσης ότι δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Ακόμη νέα δεδομένα ισχύουν σχετικά με τις τελετές στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) καθώς ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων. Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Σχετικά με τα σχολεία στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής).

Κατά τα άλλα, τα μέτρα ισχύουν ως είχαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τα οποία αναλυτικά αναφέρονται στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 7:47 am


Γλυκές σερπαντίνες για το καρναβάλι

Μια χαρούμενη και γλυκιά απόλαυση για το καρναβάλι που θα ξετρελάνει τα παιδιά σας με τη μαγευτική του εμφάνιση.

Υλικά

300 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

30 γραμμάρια βούτυρο

70 γραμμάρια ζάχαρη

2 αυγά

1 φακελάκι βανίλια ή μια κάψουλα βανιλίνης

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Χρώματα ζαχαροπλαστικής

Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

Ανακατέψτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από τα χρώματα και τη ζάχαρη άχνη.

Σχηματίστε μια μπάλα ζύμης και καλύψτε την με ζελατίνα. Αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Όταν είναι έτοιμη, χωρίστε την σε 3 ίσα μέρη και χρωματίστε την με λίγες σταγόνες από τα χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Δουλέψτε τη ζύμη καλά, πλάθοντάς την με υπομονή για να είναι ομοιόμορφα τα χρώματα. Ανοίξτε τη ζύμη με τον πλάστη μακρόστενη (ή με τη μηχανή ζυμαρικών) λεπτή σε πάχος 2mm και κόψτε την σε λωρίδες πλάτους 1 cm περίπου.

Βουτυρώστε ελαφρά μερικές μεταλλικές ράβδους για κανόλι . Αν δεν έχετε τέτοιου είδους φορμάκια, μπορείτε να κατασκευάσετε με φύλλα αλουμινόχαρτου που θα πιέσετε ή με λαδόκολλα που θα ρολάρετε και θα στερεώσετε στις άκρες με συρραπτικό σύρμα. Επίσης μπορείτε να καλύψετε ένα λεπτό πλάστη με αλουμινόχαρτο. Τυλίξτε τις λωρίδες γύρω τους και τοποθετήστε σε ένα ταψί.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις για 8-10 λεπτά (ανάλογα βέβαια με το πάχος της ζύμης). Βγάλτε τα από το φούρνο, αφαιρέστε τις λωρίδες από τους κυλίνδρους και αφού κρυώσουν, πασπαλίστε τα με λίγη ζάχαρη άχνη.

Συμβουλή

Με τη ζύμη που περισσεύει μπορείτε να κόψετε με μικρό στρογγυλό κουπ πατ, κύκλους που θα θυμίζουν κομφετί.

 

 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 6:00 am


Στο «ρελαντί» τα ελληνοτουρκικά

 

Δημοκρατικό προσωπείο από Ερντογάν ενόψει της Συνόδου της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου

Χρόνο για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο τον έλεγχο της έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως «ατύπως» έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση σε διαμεσολαβούντες εταίρους και συμμάχους. Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν «προβάλλει» μελλοντικές «φωτογραφίες» ενός τουρκικού κράτους, το οποίο θα είναι απόλυτα συμβατό με τα ευρωπαϊκά - δυτικά πρότυπα στον τομέα του σεβασμού ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ως προς το «φιλόδοξο» πρόγραμμα εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε ο Ερντογάν η σκοπιμότητα είναι σαφέστατη: Στις 25 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη ευρωπαϊκή Σύνοδος με θέμα την Τουρκία και γενικότερα την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων. Αξίζει, παρενθετικά, να σημειωθεί ότι οι ελληνικές «απαιτήσεις» για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της πειρατικής συμπεριφοράς της στην ανατολική Μεσόγειο το προηγούμενο εξάμηνο έχουν εκ των πραγμάτων εκτονωθεί, καθότι η Τουρκία ό,τι ήταν να ερευνήσει στην ανατολική Μεσόγειο το ερεύνησε, φτάνοντας μέχρι και 6,5 μίλια από τις ακτές της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελλόριζου.

Η «ηρεμία», λοιπόν στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η ελληνική «αφωνία» για την πραγματοποίηση ερευνών στο κεντρικό Αιγαίο από το τουρκικό «Τσεσμέ», έχουν βγάλει από το κάδρο το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, από τη στιγμή μάλιστα που, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ερντογάν, σκοπεύει να κινηθεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρ.

Ο… δημοκράτης Ερντογάν

Ενόψει, λοιπόν, της ευρωπαϊκής Συνόδου στις 25 Μαρτίου ο Πρόεδρος Ερντογάν, σε ένα σόου στο προεδρικό του μέγαρο, είπε (χωρίς ίχνος δέσμευσης) όσα θα ήθελαν να ακούσουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να «νομιμοποιούν» τις αποφάσεις τους που έχουν να κάνουν με την προώθηση των οικονομικών τους σχέσεων με την Τουρκία. Υποσχέθηκε, λοιπόν ο Ταγίπ Ερντογάν ότι:

  •  Η δικαιοσύνη θα απονέμεται χωρίς τις πολύχρονες συνηθισμένες στην Τουρκία καθυστερήσεις και οι δικαστές θα εκπαιδεύονται τακτικά, ώστε να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  •  Θα ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των δημοσιογράφων.
  •  Θα δίδονται άδειες στους δημόσιους υπάλληλους και τους σπουδαστές, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους, για τις θρησκευτικές τους εορτές.
  •  Θα τηρούνται διαφανείς διαδικασίες σε περιπτώσεις που αφορούν σε συλλήψεις και φυλακίσεις.
  •  Θα συσταθεί επιτροπή για την παρακολούθηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές και θα δημοσιοποιεί το πόρισμά της κάθε χρόνο.
  •  Θα υπάρξει εναρμόνιση του τουρκικού με το ευρωπαϊκό δίκαιο στον τομέα των επενδύσεων.

Αν και όλα αυτά τα «θα» του Ερντογάν ακούγονται αρκετά για τις ανάγκες της δημιουργίας ενός «καλού» ευρωτουρκικού κλίματος ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου στις 25 Μαρτίου, επί της ουσίας όλοι γνωρίζουν πως:

  •  Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος, ενώ το ίδιο το κόμμα βρίσκεται μισό βήμα πριν οι αρχές άρουν τη νομιμότητα της πολιτικής του δράσης.
  •  Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι (εκατοντάδες δημοσιογράφοι ανάμεσά τους) σαπίζουν σε φυλακές.
  •  Καμία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν πρόκειται να γίνει σεβαστή από τη στιγμή που θίγεται ο πυρήνας της ύπαρξης του καθεστώτος.

Οι Αμερικανοί

Αν με τους Ευρωπαίους ο Ερντογάν έχει καταφέρει να διαμορφώσει το απαραίτητο πλαίσιο αποδοχής του, δεν ισχύει, προς το παρόν τουλάχιστον, το ίδιο με τους Αμερικανούς και τη νέα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν. Οι Αμερικανοί δεν «ψήνονται» με τις δημοκρατικές διακηρύξεις του Ερντογάν, όχι γιατί είναι περισσότερο καχύποπτοι από τους Ευρωπαίους, αλλά γιατί το αμερικανοτουρκικό παζάρι για τις διευθετήσεις και τις διανομές στην περιοχή δεν έχει τελειώσει. Μάλλον τώρα ξεκινά…

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγνωρίζει τη σημασία της Τουρκίας ως βασικού κρίκου στην αμερικανική αλυσίδα που είναι περασμένη στην περιοχή. Και γι' αυτόν τον λόγο επιθυμεί να την εξευμενίσει και να την κρατήσει στη δυτική σφαίρα επιρροής, ως κρίκο όμως και όχι ως ανεξάρτητο και με αχαλίνωτες φιλοδοξίες παίκτη.

Στο πλαίσιο αυτό οι Αμερικανοί κρατούν και χρησιμοποιούν όπως πολύ καλά γνωρίζουν καρότο και μαστίγιο. Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, η νέα αμερικανική ηγεσία επιθυμεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσω των οποίων μπορεί να αυξάνει ή να μειώνει την πίεση στην Άγκυρα. Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι οι ουσιαστικές ελληνοτουρκικές συζητήσεις εξελίσσονται στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του μηχανισμού αποσυμπίεσης που έχει συμφωνηθεί, και βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο Αμερικανών αξιωματούχων.

Αυτός, πιθανότατα, είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε σιωπηρά το τουρκικό «δικαίωμα» να στείλει ερευνητικό σκάφος στο κεντρικό Αιγαίο…

Με την ίδια «αφωνία» παρακολουθεί η Αθήνα και την τεραστίων διαστάσεων τουρκική αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», στην οποία συμμετέχουν πάνω από 80 πολεμικά πλοία, δεκάδες αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones. Η εν λόγω άσκηση θα εξελιχθεί μέχρι τις 7 Μαρτίου σ' όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, από το βόρειο Αιγαίο μέχρι και το Καστελλόριζο.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, έχει επενδύσει στην αλλαγή της ατμόσφαιρας που έχει δημιουργήσει η νέα αμερικανική ηγεσία και αναμένει απτή υποστήριξη από την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση παραγνωρίζει πως βασική στρατηγική επιδίωξη της Ουάσιγκτον εξακολουθεί να είναι η διατήρηση της Τουρκίας ως κρίκου στην αμερικανική αλυσίδα που δένει την περιοχή…

Issue: 
2167
Issue date: 
4-3-2021
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 6:00 am


Ξέμεινε από στρατηγική

 

Μπάζει από παντού η επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης το τελευταίο διάστημα

Νέα περιοριστικά μέτρα, μέσα στο υφιστάμενο λοκντάουν, από σήμερα Πέμπτη και για τις επόμενες 15 ημέρες ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η κυβέρνηση διά στόματος Νίκου Χαρδαλιά. Μετά την έκτακτη χθεσινή σύσκεψη των ειδικών και μπροστά στη νέα έκρηξη της πανδημίας η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη αποφάσεων για τα… SMS μετακίνησης. «Βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό» σημείωσε ο Χαρδαλιάς, που έστειλε το μήνυμα πως «κάθε προσπάθεια παράκαμψης των μέτρων οδηγεί σε παράτασή τους».

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς, για τον κωδικό 2 που σηματοδοτεί τη μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά τη μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση των πολιτών θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.

Επιπλέον, για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή. Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για τον κωδικό 4, που αφορά την παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Έτσι έχουμε πλέον μια νέα δέσμη μέτρων, εντός των υφιστάμενων περιορισμών, που αφορά για ακόμη μια φορά τον περιορισμό των μετακινήσεων με τα περιβόητα SMS, τα οποία αποτελούν μια ελληνική… πατέντα καθώς δεν συναντώνται σε άλλες χώρες τον καιρό της πανδημίας.

Εάν λοιπόν η ερώτηση ήταν τι μάθαμε στον έναν χρόνο της πανδημίας, ο οποίος πέρασε σε ρυθμούς… ακορντεόν, με μεγάλα ανοίγματα και μεγάλα λοκντάουν, η απάντηση θα μπορούσε να βρίσκεται στο ότι η κυβέρνηση έχει ξεμείνει από επικοινωνιακή στρατηγική. Αν και ο πρωθυπουργός, σε δύο διαδοχικές παρεμβάσεις, σχεδόν εγγυήθηκε ότι βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ (αρκεί, πάντα, να είμαστε πειθαρχημένοι), οι αριθμοί δείχνουν πως η Αττική βρίσκεται στο κόκκινο, με τις ΜΕΘ να εμφανίζουν πληρότητα σχεδόν 100%.

Βέβαια, το επιχείρημα «κουνάω το δάχτυλο στους πολίτες» μάλλον αυτή τη φορά δεν πιάνει, καθώς υπάρχουν κλάδοι που βρίσκονται στην εξαθλίωση, άλλοι που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τα μέτρα, και άλλοι που παραμένουν πλήρως ανοιχτοί, όπως οι βιομηχανίες και οι μεγάλες αποθήκες.

Επίσης, ύστερα από τόσους μήνες, υπάρχει η διαπίστωση ότι η διασπορά είναι μεγάλη στους εργασιακούς χώρους, και άρα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ, ενώ ταυτόχρονα το κυβερνητικό επιτελείο αντιλήφθηκε πως μάλλον δεν μπορεί να ελέγξει το ακριβές ποσοστό της τηλεργασίας.

Επιπλέον, τώρα που το ΕΣΥ βιώνει ασφυκτική πίεση στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, αντί να βγει έτοιμο το σχέδιο από το συρτάρι γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων για την αναδιάταξη των υφιστάμενων κλινών στα νοσοκομεία που σηκώνουν το βάρος έναν χρόνο τώρα, στα υπόλοιπα που καλούνται να διαχειριστούν και άλλα περιστατικά (οι Έλληνες δεν πάσχουν μόνο από Covid-19), και με το προσωπικό που δεν είδε καμία δραματική αύξηση.

Το καταφύγιο του Μαξίμου, η επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, μάλλον μπάζει το τελευταίο διάστημα από παντού. Δεν είναι μόνο η παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ύστερα από κάτι λιγότερο από δύο μήνες στη θέση. Είναι οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά με τις οποίες κάλεσε τους πολίτες «να μην αναρωτιούνται για το ένα και για το άλλο», η κατά το δοκούν χρήση της στατιστικής με μια… σούμα των θανάτων για να περάσει στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα τα πάει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες (τι κι αν στο δεύτερο κύμα, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αναλογικά με τον πληθυσμό της η Ελλάδα είχε τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο;).

Και αφού το παρατεταμένο λοκντάουν έχει ήδη αποτύχει (το παραδέχθηκε εμμέσως η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της αρμόδιας επιτροπής), τώρα το επικοινωνιακό σχέδιο είναι να βαφτιστούν τα μέτρα «έξυπνα» και να περιοριστούν ακόμα περαιτέρω οι πολίτες του λεκανοπεδίου, χωρίς να υπάρχουν απαντήσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ενίσχυση του ΕΣΥ, το τι γίνεται στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, και εν τέλει γιατί υπάρχει αυτή η κινητικότητα και γιατί κάποιος έχει… καημό να μποτιλιάρεται το πρωί σε κάποιον κεντρικό δρόμο ή γιατί έχει την ανάγκη να βρεθεί κοντά στη θάλασσα ή στο βουνό.

Εάν στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα τηλεοπτικά μηνύματα του πρωθυπουργού λειτούργησαν συσπειρωτικά για τον κόσμο που βίωνε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, πλέον ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πείσει κανέναν για την αναγκαιότητα των μέτρων, ούτε καν για τη χρησιμότητά τους. Ο εγκλωβισμός είναι φανερός, καθώς το άνοιγμα της οικονομίας που μαραζώνει φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο, όπως και του τουρισμού. Για αυτό άλλωστε έθεσε ο πρωθυπουργός, πριν από λίγο καιρό, το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ομολογία αποτυχίας

Στην παγκόσμια πρωτοτυπία να συζητά αυστηρό λοκντάουν μέσα σε αυστηρό λοκντάουν χωρίς να έχει άρει το αρχικό λοκντάουν βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, ομολογώντας ουσιαστικά την αποτυχία της να δαμάσει την πανδημία της Covid-19 παρά τις διαρκείς εκκλήσεις για υπομονή προς τους πολίτες αλλά και δεσμεύσεις περί των «κρίσιμων εβδομάδων» που ακολουθούν τις εξαγγελίες των νέων περιοριστικών μέτρων.

Τη συνέχιση της καραντίνας μάλιστα έδειξε στην αρχή της εβδομάδας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Δημόσιο από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Αναφερόμενος με έμμεσο τρόπο στην παράταση του υφιστάμενου λοκντάουν, αν και παραδέχθηκε την κόπωση της κοινωνίας, μίλησε για μια προσπάθεια ακόμα. «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: Η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή» είπε ο Μητσοτάκης.

Για μια «τελευταία μεγάλη προσπάθεια» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και από το νοσοκομείο «Σωτηρία» που βρέθηκε μεσοβδόμαδα. «Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας» τόνισε ο Μητσοτάκης.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού – οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις – κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό» είπε ο Μητσοτάκης. «Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε λοκντάουν στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το γεγονός ότι έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες σκληρών περιορισμών η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική χρεώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τους χειρισμούς της. Καθώς είναι προφανές ότι στις επιλογές της δεν ελήφθησαν υπόψη όλα τα δεδομένα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος, ενώ και κάποιες αποφάσεις τίθενται εν αμφιβόλω από τα ίδια τα αποτελέσματα. Δηλαδή τα χιλιάδες κρούσματα, τους αυξημένους θανάτους αλλά και την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στην Αττική.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν άτυπο κλοιό κριτικής, καθώς μέχρι στιγμής η βαθμολογία της στη αντιμετώπιση κρίσεων που της παρουσιάστηκαν από την υπόθεση Λιγνάδη μέχρι την κακοκαιρία «Μήδεια» είναι επιεικώς κάτω από τη βάση. Παρά τις εκάστοτε δικαιολογίες, ενίοτε αντικρουόμενες, που οι αρμόδιοι υπουργοί χρησιμοποιούν για να αιτιολογήσουν τις επιλογές και τις κινήσεις τους, η εικόνα εκ του αποτελέσματος δείχνει μια κυβέρνηση όχι μόνο απροετοίμαστη αλλά και ιδιαίτερα εκτεθειμένη μόλις ξεπεραστούν τα όρια επικοινωνίας και σηκώσει κεφάλι η πραγματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε λίγο και λιγάκι, ανάλογα με την περίσταση, το αφήγημα για τη διαχείριση κρίσεων αλλάζει: Για παράδειγμα, στην παρούσα φάση της πανδημίας ως μείζονα αιτία για την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας παρουσιάζονται οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε συνδυασμό με αναφορές για καταχρήσεις συγκεκριμένων κωδικών του 13033.

Ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα πράγματα έπρεπε να φτάσουν στο μη παρέκει για να μιλήσει η κυβέρνηση για την ανάγκη αναδιάταξης του ΕΣΥ και ενώ τα νοσοκομεία στην Αττική – η οποία παρουσιάζει και τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα – αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας ασφυκτιούν και οι ΜΕΘ γεμίζουν από διασωληνωμένους ασθενείς.

Σκληρή στάση για Κουφοντίνα

Όσον αφορά στο ζήτημα της απεργίας πείνας του πολυ-ισοβίτη για συμμετοχή στη 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα η κυβέρνηση δείχνει να έχει αποφασίσει να μην υπαναχωρήσει των αρχικών θέσεών της, θεωρώντας ότι μπορεί να διαχειριστεί και πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά την όποια εξέλιξη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ακόμα και άνθρωποι ή και φορείς που κάθε άλλο παρά φιλικά μπορεί να θεωρηθεί ότι διάκεινται προς τον απεργό πείνας ή την αντιπολίτευση την καλούν να επανεξετάσει τη θέση της.

Με βασικό αφήγημα ότι ο Κουφοντίνας ζητά ειδική μεταχείριση αλλά και ότι η αντιπολίτευση στηρίζει τα αιτήματά του για μικροπολιτικά οφέλη αλλά και με τα ευρήματα δημοσκοπήσεων να δείχνουν ότι η κοινωνία στηρίζει τη στάση αυτή, η κυβέρνηση φαίνεται να εκτιμά ότι η σκληρή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα θα της αποφέρει περισσότερα πολιτικά οφέλη από ό,τι μια πιο διαλλακτική προσέγγιση.

«Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εξηγώντας τη θέση της κυβέρνησης στην υπόθεση Κουφοντίνα η Πελώνη τόνισε πως «είναι προφανές ότι ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου. Εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη τού δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο».

Η Πελώνη υποστήριξε μάλιστα πως «ο εκβιασμός του πολυ-ισοβίτη με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ».

Και, δίνοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «ο πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυ-ισοβίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του».

Issue: 
2167
Issue date: 
4-3-2021
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 6:00 am


Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Σε τεντωμένο σκοινί

 

Νομική διαμάχη ξέσπασε στην αρχή της εβδομάδας γύρω από τα διαδικαστικά θέματα του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα κι ενόσω το ηγετικό στέλεχος της 17 Νοέμβρη, καταδικασθείς σε 11 φορές ισόβια για αντίστοιχες ανθρωποκτονίες και σε 25ετή κάθειρξη, έχει κλείσει 55 μέρες απεργίας πείνας και 10 μέρες απεργίας δίψας, βρίσκεται δε ένα βήμα πριν από το κώμα, όπως προειδοποίησε την Τρίτη η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ.

Η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη επιρρίπτοντας την ευθύνη για το αδιέξοδο στην άλλη πλευρά, στην οποία υποδεικνύεται η νομική οδός, με την Ιωάννα Κούρτοβικ να διευκρινίζει ότι ο εντολέας της στερήθηκε αυτή τη δυνατότητα εξ αρχής και καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας, αφού δεν του κοινοποιήθηκαν τα απαιτούμενα διοικητικά έγγραφα προκειμένου να μπορέσει να τα προσβάλει νομικά. Στη σχετική προτροπή της αρμόδιας για το ζήτημα γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου η Ιωάννα Κούρτοβικ απάντησε ότι το μόνο που της κοινοποιήθηκε στις 18.2 ήταν ένα μη θεσμικό έγγραφο που παραπέμπει αορίστως σε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών καθώς και ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και πρέπει να λυθεί με πολιτική απάντηση.

Χτες, πάντως, η Ιωάννα Κούρτοβικ υπέβαλε δύο αιτήματα προς το Πρωτοδικείο Λαμίας, το ένα για διακοπή ποινής, καθώς η ζωή του απεργού πείνας βρίσκεται σε κίνδυνο, και το δεύτερο για μεταγωγή στο νοσοκομείο Κορυδαλλού. Τα δύο αιτήματα συνυπογράφει και το μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ Θέμης Σοφός, ο οποίος με παρεμβάσεις του έχει στηρίξει το αίτημα Κουφοντίνα.

Σκηνικό έντασης

Στο πολιτικό μέτωπο κι ενώ φουντώνει ένα κύμα διαμαρτυρίας και συμπαράστασης που καλεί σε ικανοποίηση του αιτήματος Κουφοντίνα στη βάση των αρχών του κράτους δικαίου, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστήσει το θέμα, ζήτημα πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Περαιτέρω, επιχειρεί να ταυτίσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας και κριτικής στους χειρισμούς της με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Κουφοντίνα και την τρομοκρατία, τακτική που ερμηνεύεται ως προσπάθεια, όχι μόνο να διεγείρει τα συντηρητικά αντανακλαστικά του ακροατηρίου της αλλά και να κάμψει αντιδράσεις και στον φιλελεύθερο και κεντροδεξιό χώρο.

Ενδεικτικά, το περασμένο Σάββατο, αγνοώντας κάθε άλλη αντιπολιτευτική (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 αλλά και ΚΙΝΑΛΛ) ή θεσμική φωνή και κοινωνική αντίδραση, το Μαξίμου επέλεξε να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με μια θεσμική δήλωση, χωρίς καμία οξύτητα, της απηύθυνε έκκληση για τη ζωή του απεργού πείνας. Το ίδιο απόγευμα είχε τοποθετηθεί και το ΚΙΝΑΛΛ σε οξύτερους τόνους. Το πρωθυπουργικό γραφείο κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ζητά προνομιακή μεταχείριση του κατάδικου απεργού πείνας, ο οποίος υπό την «απειλή αυτοχειρίας» εκβιάζει ώστε να επιλέξει τη φυλακή της προτίμησής του, κάτι που δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Τη Δευτέρα η επίθεση συνεχίστηκε διά της Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «συντάσσεται με τον εκβιασμό του πολυισοβίτη», ενώ χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «αυτόκλητο συνήγορο» του Κουφοντίνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα κινήθηκε πολύ προσεκτικά, κρατώντας χαμηλούς τόνους και κινούμενος σε θεσμικό ύφος, ενώ διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι δεν θα σηκώσει το γάντι έναντι της στρατηγικής της έντασης που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο ήρθε η «ατυχής δήλωση» του Θοδωρή Δρίτσα την Τρίτη («κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17 Ν») να δώσει πάτημα στην κυβέρνηση για επίθεση. Το πρωί της Τετάρτης εκδόθηκε κεντρική ανακοίνωση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τις οδηγίες Τσίπρα, «αδειάζει» επίσημα και καθαρά τη δήλωση Δρίτσα προκειμένου να μπει τέλος στη συζήτηση περί στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στην τρομοκρατία.

Στο μεταξύ, την ώρα που νομικοί καλούν την κυβέρνηση να κάνει πίσω για να σωθεί η ζωή του απεργού πείνας και στη συνέχεια να συνεχιστεί η συζήτηση για τα νομικά και διοικητικά ζητήματα, αναταραχή έχει προκληθεί και στους δικαστικούς κύκλους και ιδιαίτερα στο εσωτερικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη εκδηλώθηκε μαζική έκκληση χρηστών του Facebook (έφτασαν τις 30.000 μέσα σε μια εβδομάδα) προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεδομένης και της προηγούμενης ιδιότητάς της ως δικαστικού, καλώντας την να παρέμβει και να πάρει θέση για να σωθεί η ζωή του φυλακισμένου απεργού πείνας.

Issue: 
2167
Issue date: 
4-3-2021
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 6:00 am


ΣΥΡΙΖΑ: «Αποτυχία Μητσοτάκη το λοκντάουν μέσα στο λοκντάουν»

 

Επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ατζέντα της πανδημίας

Με την κατάσταση στην Αττική να βρίσκεται στο κόκκινο όσον αφορά τους επιδημιολογικούς δείκτες, αντικειμενικά η ατζέντα αλλάζει και έρχεται στο προσκήνιο το εκρηκτικό υγειονομικό ζήτημα. Αυτό υπογραμμίζουν από την Κουμουνδούρου, καθώς μετά τη συζήτηση στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα και την προφυλάκιση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού οι τόνοι για την υπόθεση Μενδώνη - Λιγνάδη χαμηλώνουν στην παρούσα φάση.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των νέων ακόμη σκληρότερων μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε κάνοντας λόγο για το «πιο παρατεταμένο και το πιο αποτυχημένο λοκντάουν της Ευρώπης». Σήμερα, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια είναι ενδεχόμενο να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, εστιάζοντας ωστόσο στο κρίσιμο ζήτημα της πανδημίας.

Από την Κουμουνδούρου έχουν επισημάνει από την αρχή της εβδομάδας ότι οι ειδικοί με τους οποίους συνομιλούν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική ώς τα μέσα Μαρτίου, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και οι ΜΕΘ γεμίζουν ξανά. Αυτό που θεωρεί ως απολύτως επείγον μέτρο αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ζητάει είναι η επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί και να «ανασάνει» το ΕΣΥ και το προσωπικό του, το οποίο ύστερα από τόσους μήνες μάχης βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση.

Πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ζήτημα ότι αυτή η επιδείνωση στην επιδημιολογική εικόνα έρχεται σε μια στιγμή που δεν έχουμε βγει από το μακρύ και παρατεταμένο λοκντάουν ενός ολόκληρου τετραμήνου, από τον περασμένο Νοέμβριο. Συνεπώς καταλογίζουν αποτυχία στον πρωθυπουργό, ο οποίος διαρκώς τους τελευταίους μήνες αποφασίζει λοκντάουν, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει, ενώ έναν χρόνο μετά την πρώτη εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Νίκο Χαρδαλιά η Κουμουνδούρου επισήμανε σε ειρωνικό τόνο πως ύστερα από τέσσερις μήνες SMS, απαγορεύσεων κυκλοφορίας και λουκέτων, τα μέτρα που η κυβέρνηση προανήγγειλε ως «έξυπνα» και επιστρατεύει για να αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση κρουσμάτων είναι:

- Η απαγόρευση στις μετακινήσεις για άθληση από δήμο σε δήμο, οι οποίες είχαν απελευθερωθεί για να μαζευτεί το φιάσκο της ποδηλατάδας του Μητσοτάκη χωρίς μέτρα προστασίας στην Πάρνηθα.

- Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα κατά μία ώρα, η εφαρμογή της οποίας έχει δημιουργήσει κομφούζιο στα σούπερ μάρκετ.

«Έναν χρόνο μετά, ο κ. Μητσοτάκης κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη, παρατηρεί ανέμελος το τρίτο κύμα της πανδημίας να επελαύνει και εν τέλει αρνείται να συμβιβαστεί με την αλήθεια» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας τα μέτρα που η Κουμουνδούρου θεωρεί κομβικά αυτή τη στιγμή, πέρα από το πάγιο αίτημα για ενίσχυση του ΕΣΥ: μέτρα για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα ΜΜΜ όπου στοιβάζονται οι πολίτες, συνταγογράφηση των τεστ ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα της διασποράς και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συνδράμουν το ΕΣΥ.

Ο επανασχεδιασμός του ΕΣΥ

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία ο Αλέξης Τσίπρας προχθές παρουσίασε το προαναγγελθέν εδώ και καιρό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, το οποίο προϋποθέτει γενναία αύξηση των πόρων στο 7% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας και επίσης αναδιανομή των πόρων εντός του Συστήματος. Το πρόγραμμα αυτό, που θα κληθεί να υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει ενίσχυση 3 δισ. των κονδυλίων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας τον πρώτο χρόνο, 2 δισ. από τον εθνικό προϋπολογισμό και 1 δισ. από το ταμείο ανάκαμψης. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. προβλέπει την άμεση πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας (τον τελευταίο χρόνο) λόγω αποχωρήσεων που δεν αντικαταστάθηκαν, πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας και μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή. Τα πέντε κομβικά σημεία του προγράμματος είναι οι ανθρώπινοι πόροι (ασθενείς και εργαζόμενοι), η οργάνωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, η φαρμακευτική πολιτική, ο ΕΟΠΥΥ, η αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας μέσα από οριζόντιες εθνικές στρατηγικές.

Έρχεται και το «ιδιωτικό χρέος»

Υπενθυμίζεται πως από τα τέλη του χρόνου τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει ότι, πέρα από την αντιπολιτευτική κριτική προς την κυβέρνηση για την πανδημία, πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέτει και προγραμματική πρόταση. Αφού ολοκλήρωσε την κατάρτιση του προγράμματός του ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη θεματική του παρουσίαση με το «νέο ΕΣΥ», όπως είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό, θεωρώντας ότι το σκέλος της δημόσιας Υγείας σαφώς αποτελεί προτεραιότητα εν μέσω πανδημίας. Αναμένεται να ακολουθήσουν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους (εντός του Μαρτίου, λέει, ο σχεδιασμός) και στη συνέχεια θα έρθει η πρόταση για τον Τουρισμό.

Issue: 
2167
Issue date: 
4-3-2021
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 6:00 am


Τρομάζει τους ειδικούς το «βαθύ κόκκινο» στο ΕΣΥ

 

Σαν τον λύκο με τα πρόβατα κινδυνεύει να την πατήσει η κυβέρνηση αφού την μια μέρα διαρρέει ότι η χώρα θα μπει σε σκληρό καθολικό lockdown και την άλλη ανακοινώνει μέτρα ασπιρίνες προκειμένου οι πολίτες να αισθανθούν ανακουφισμένοι. Στο τέλος θα εκλιπαρεί τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και αυτοί δεν θα την πιστεύουν.

Αν δεν τα έχουν παντελώς χαμένα στο Μέγαρο Μαξίμου τα όσα κάνουν με την διαχείριση του τρίτου κύματος της πανδημίας δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόγραμμα και στόχο με αποτέλεσμα να επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο καθώς μετά από τέσσερεις μήνες καραντίνας και τρία lockdown τα κρούσματα βρίσκονται στα ύψη και το ΕΣΥ ένα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή σύσκεψη της αρμόδιας επιτροπής ο Σωτήρης Τσιόδρας και μια ομάδας λοιμωξιολόγων επέμειναν ότι θα πρέπει να γίνει σκληρό lockdown τριών εβδομάδων καθώς τα προβλήματα στα νοσοκομεία είναι πλέον δυσεπίλυτα.  Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο γνωστός λοιμωξιολόγος έχοντας υπό μάλης την επιδημιολογία λυμάτων και τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης πήγε στον πρωθυπουργό προκειμένου να του επιστήσει την προσοχή ότι η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει με απρόβλεπτες συνέπειες

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές τα λύματα έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού και ιδιαίτερα της βρετανικής μετάλλαξης .

Μόλις χθες άλλωστε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην συνέντευξη που έδωσε τόνισε σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, ότι η Αττική, δέχεται μεγάλη πίεση, η οποία την τοποθετεί στο «βαθύ κόκκινο», από άποψη κινδύνου.

«Ως εκ τούτου περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας στη διαχείριση της κρίσης, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης», είπε ο ίδιος και τόνισε το σχέδιο αυτό είχε εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας «ως ακραίο σενάριο, πέρσι τέτοια εποχή. Ενός σχεδίου που εφαρμόσαμε εν μέρει στη μεγάλη πίεση του Συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα το Νοέμβριο. Και δυστυχώς θα εφαρμόσουμε σε πλήρη ανάπτυξη, στην Αττική τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να θυμίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη θρήνησε πολλά θύματα εξ αιτίας του κορωνοιού καθώς αρκετοί πολίτες αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν μόνο με αναπνευστήρες σε απλά δωμάτια των νοσοκομείων καθώς δεν υπήρχαν κρεβάτια στις ΜΕΘ.

Πολλοί πάντως πιστεύουν ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει και άλλα μέτρα όπως έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν καθώς είναι σίγουρο ότι τα όσα εξαγγέλθηκαν χθες δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας και τις μεταλλάξεις.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ερμήνευαν πάντως χθες την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης τα τελευταία εικοσιτετράωρα λέγοντας ότι το πρόβλημα στην οικονομία είναι παρά πολύ μεγάλο και γι αυτό τον λόγο «δεν υπάρχει δυνατότητα να χαθεί ούτε ένα ευρώ.»

Φυσικά το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τα οικονομικά προβλήματα τα κατάλαβαν μόλις χθες στο Μέγαρο Μαξίμου αφού μόλις την προηγούμενη μέρα είχαν δώσει διαφορετική εικόνα για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 6:00 am


Υπόθεση Λιγνάδη: Πληροφορίες για νέες καταγγελίες από 17χρονους για σεξουαλική κακοποίηση

 

Έρχονται νέες καταγγελίες και μαρτυρίες θυμάτων για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κρατείται στη φυλακή της Τρίπολης για καταδικασμένους για σεξουαλικά εγκλήματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Star, τις επόμενες ημέρες ακόμα δύο πρόσωπα, που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον σκηνοθέτη, αναμένεται να καταθέσουν στην ανακρίτρια.

Τα αδικήματα φέρεται να τελέστηκαν το 2015 σε βάρος δύο 17χρονων.

Οι δύο νέοι μάρτυρες προτίθενται να καταθέσουν στην 19η τακτική ανακρίτρια προκείμενου να πουν όσα βίωσαν.

Έρευνα στο σπίτι του σκηνοθέτη διέταξε η ανακρίτρια

Σημειώνεται πως η 19η ανακρίτρια προχώρησε σε κατ’ οίκον έρευνα, έρευνα της μοτοσικλέτας του και έρευνα του αυτοκινήτου του Δημήτρη Λιγνάδη. Η έρευνα ωστόσο διετάχθη μετά από καθυστέρηση εβδομάδων.

Ωστόσο ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημ. Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, εφερε αντίρρηση υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα στις φυλακές Τρίπολης οπού κρατείται ο σκηνοθέτης.

Σε αίτημα - διαμαρτυρία του ο Αλ. Κούγιας αναφέρει: «Σήμερα, και ενώ γνωρίζετε ότι ο εντολέας μου με το δικό Σας ένταλμα βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στις Δικαστικές Φυλακές Τριπόλεως, δώσατε παραγγελία στο Τμήμα Διώξεως Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων, να διενεργήσει τέσσερις ανακριτικές πράξεις ερεύνης για την ανεύρεση στοιχείων, τα οποία θέλετε να χρησιμοποιήσετε κατά την κρίση μου, προκατειλημμένη ούσα, για να στηρίξετε τόσο την κατασκευασμένη κατηγορία εις βάρος του Δημητρίου Λιγνάδη όσο και για να καλύψετε τις προανακριτικές και ανακριτικές παραλείψεις, που έχουν γίνει μέχρι τώρα, και τις οποίες σήμερα κατέθεσα ενώπιον του Αρείου Πάγου υπό τη μορφή αναφοράς εις βάρος σας, ώστε να ελεγχθείτε πειθαρχικά».

Καταλήγει δε: «Αιτούμαι όπως άμεσα ικανοποιήσετε και τα δύο αιτήματα του εντολέως μου για διενέργεια αυτοψίας και κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης στο χώρο των φερόμενων αδικημάτων, τον οποίο Υμείς θα ορίσετε με τον δήθεν βιασθέντα, αφού ο εντολέας μου αρνείται κατηγορηματικά και τις δύο πράξεις για τις οποίες κατηγορείται».

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 11:46 pm


Νίκος Θωμαΐδης: Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες (Video)

 

Δυσοίωνος εμφανίστηκε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, σημειώνοντας ότι η αυστηροποίηση των μέτρων ήταν μονόδρομος και πως αναμένει επιπλέον αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

«Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό παρά να αυστηροποιηθούν οι περιορισμοί για να ανασχεθεί η όποια διάδοση» είπε ο κ. Θωμαΐδης, σημειώνοντας ότι η έκρηξη των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη αυτή την περίοδο και είχε προβλεφθεί από τα προγνωστικά μοντέλα.

«Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική βελτίωση τις επόμενες 10 μέρες, είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουμε σε 15 μέρες ξανά» τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος επισήμανε ότι τα στοιχεία της πανδημίας και τα μέτρα επανεξετάζονται μέρα με τη μέρα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα στοιχεία «τις επόμενες 7 – 10 μέρες θα δούμε αύξηση κρουσμάτων γενικότερα στην Ελλάδα» αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τις μεταλλάξεις, κυρίως την Βρετανική, να έχουν επικρατήσει στη χώρα.

2.702 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Τετάρτη

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.702, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Βράζει η Αττική και η Θεσσαλονίκη με 1.269 και 314 κρούσματα αντίστοιχα. 327 νέες μολύνσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 197.279 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.419 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To RT για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.30-1.72).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 40, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.597 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (70.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.376 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή +36.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 304 ασθενείς.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 11:31 pm


Σπύρος Μπιμπίλας: Τα περιοδικά με ξεφτίλιζαν, έγραφαν ο μαϊντανός, ο δεύτερος (Video)

 

Aν μη τι άλλο είναι από τα πρόσωπα των ημερών. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας ξεσπά κατά περιοδικών -και όχι μόνο- που τον χαρακτήριζαν «μαϊντανό» και «δεύτερο». 

«Ποτέ κανείς δεν ξέρει τον άλλον καλά όταν γράφει βλακείες», ήταν τα λόγια του. 

Μιλώντας στην Σάσα Σταμάτη, στην εκπομπή «Σάσα… σταμάτα» στο Timeline, ο κ. Μπιμπίλας είπε πως «κάθε φορά που χάνεται μια σχέση μου, για μένα είναι σαν ένας μικρός θάνατος. Κάθε φορά που χώριζα έκανα εξωστρεφή πράγματα. Εκεί παρεξηγήθηκα».

«Την περίοδο του 1995 που όλα τα περιοδικά και κυρίως του κ. Κωστόπουλου με έβγαζαν ως μαϊντανό, περίεργο άνθρωπο με κίτρινα και κόκκινα παντελόνια, εγώ περνούσα τις πιο τραγικές φάσεις της προσωπικής μου ζωής αλλά ήθελα να το βγάλω με άλλο τρόπο. Ποτέ κανείς δεν ξέρει τον άλλον καλά όταν γράφει βλακείες. Έγραφαν ο μαϊντανός, ο δεύτερος, ο κιτς… Δεν θέλω να τα θυμάμαι» κατέληξε.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 10:31 pm


Πώς θα υποβληθούν οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Μαρτίου

 

Από την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021 και μέχρι τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021 και ώρα 16:00, θα είναι διαθέσιμο το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για την υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων.

Εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που αφορούν όλο το μήνα Μάρτιο ή μέρος αυτού. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που αφορούν τις ημερομηνίες: 1/3, 2/3, 3/3 και 4/3/2021.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από 8/3/2021 και ώρα 16:01 και μετά, οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν μόνο νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για το διάστημα από την 1η/3/2021 έως και την 8η/3/2021 και ώρα 16:00.

Διευκρινίζεται ότι, ένεκα του προαναγγελτικού συστήματος, δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις δε περιπτώσεις που πρέπει να υπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 9:55 pm


Μητσοτάκης: Αρχές καλοκαιριού βγαίνουμε μια για πάντα από την κρίση

 

«Συμμερίζομαι την αισιοδοξία της Ούρσουλας. Όντως βλέπουμε φως στο τέλος τούνελ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις παρεμβάσεις του κατά τη συμμετοχή του σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν και του επικεφαλής της Κ.Ο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η επίδραση των μαζικών εμβολιασμών αρχίζει να διαφαίνεται και σε συνδυασμό με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, γεννάται σε μένα η αισιοδοξία ότι στο τέλος της άνοιξης - αρχές του καλοκαιριού θα βγαίνουμε μια για πάντα από αυτή την κρίση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Το θέμα της συζήτησης ήταν «Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ στην εποχή μετά την πανδημία» με συντονίστρια την αντιπρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Esther de Lange, ενώ έθεσε ερώτημα και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

«Να γίνει γρήγορα πραγματικότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού. «Γιατί καθώς ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός στην Ελλάδα για τη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα ήθελα να συγχαρώ την Ούρσουλα για τα σχόλιά της για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα πρέπει να το κάνουμε πραγματικότητα όσο πιο σύντομα γίνεται με στόχο να διευκολύνουμε τα ταξίδια στην εποχή μετά την πανδημία», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως όταν αφήσουμε πίσω την πανδημία προτεραιότητα δεν θα είναι μόνο η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας αλλά «ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας που παρατηρείται υψηλή εγγενής ανεργία, θα πρέπει να δημιουργήσουμε και νέες βιώσιμες θέσεις ανεργίας που θα πληρώνονται καλά».

«Ο στόχος μας ήταν πάντα να εγγυηθούμε ότι θα παραμείνει ακέραια η παραγωγική ικανότητα της χώρας, για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα με το τέλος της πανδημίας», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πλέγμα μέτρων που έθεσε σε εφαρμογή η Ελλάδα ώστε να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ωστόσο ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η κρατική στήριξη δεν θα αποσυρθεί βιαστικά ή απότομα: «Πριν να μιλήσουμε για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουμε το φαινόμενο της απότομης υποχώρησης (cliff-edge effect) καθώς θα πρέπει να εγγυηθούμε πως θα άρουμε τους μηχανισμούς που έχουμε θέσει σε εφαρμογή, σε ό,τι αφορά την προστασία θέσεων εργασίας, προσεκτικά και σταδιακά».

Επ'αυτού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συμφωνήθηκε για το 2022 «να επικαλεστούμε τη Γενική Ρήτρα Διαφυγής σχετικά με τους περιορισμούς σε θέματα προϋπολογισμού καθώς ήταν ξεκάθαρο για μένα πως δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε από την υφιστάμενη κατάσταση σε μια φυσιολογική με στιγμιαίο τρόπο».

«Απολύτως καθοριστικό» να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τη σημασία του Ταμείου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σχέδια της χώρας μας την επόμενη μέρα. Ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να αντλήσει η Ελλάδα 32 δισ. επιπλέον τα επόμενα 6 χρόνια από τα οποία τα 19 δισ. θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα δάνεια τα οποία θα διοχετευτούν σε επιχειρήσεις. «Αυτό θα έχει πολλαπλασιαστική επίδραση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως αν συνδυαστεί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε ήδη εφαρμόσει με στόχο να καταστήσουμε πιο ανταγωνιστική τη βάση της οικονομίας μας», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ τις μεταρρυθμίσεις, ούτε εν μέσω της πανδημίας. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ως παράδειγμα το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, τη μείωση των φόρων, τη βελτίωση της χώρας στους δείκτες επιχειρηματικότητας. «Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο χάρτη σε ό,τι αφορά την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που γνωρίζουμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε.

Επίσης μίλησε για τη σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των κτιρίων αλλά και για τη μείωση του κόστους που πληρώνουν τα νοικοκυριά καθώς τα σπίτια θα είναι ενεργειακά πιο αποδοτικά.

Αναφέρθηκε επίσης και στην απόφαση για απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και πως θα αντικατασταθούν αυτές οι θέσεις εργασίας. «Θα πρέπει να προσελκύσουμε στην περιοχή αυτή τη μεταποίηση, την εκπαίδευση. Αντικαθιστούμε τα παλιά λιγνιτωρυχεία με σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακής ενέργειας. Και αναπτύσσουμε προηγμένη αγροβιομηχανία και τουρισμό», πρόσθεσε.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών ώστε να αρχίσουν να εισρέουν οι πόροι στα ταμεία των κρατών-μελών και να μην χαθούν θέσεις εργασίας στον απόηχο της πανδημίας.

«Θα ήθελα ιδιαίτερα να ενθαρρύνω την Ούρσουλα, ασφαλώς γνωρίζει τις απόψεις μας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχέδια θα εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε τα χρήματα το ταχύτερο δυνατό να διοχετευτούν στις οικονομίες μας. Εάν τα πράγματα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, θα λάβουμε 4 δισ. το 2021», είπε.

«Είναι απολύτως καθοριστικό να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, επειδή αν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε ο κίνδυνος -όπως γνωρίζετε- να χαθούν θέσεις εργασίας καθώς απομακρυνόμαστε από την πανδημία θα αυξηθεί σημαντικά», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της αναβάθμισης των προσόντων με στόχο να παραμένουμε ανταγωνιστικοί σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει πολύ γρήγορα. «Για το λόγο αυτό στο δικό μας σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικό το στοιχείο των προσόντων. Είναι σημαντική η έννοια της αναβάθμισης δεξιοτήτων, της επανεκπαίδευσης αλλά και της πιστοποίησης των προσόντων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα ενώ η ανεργία είναι στο 16%, το 30% των εργοδοτών λένε ότι δεν μπορούν να βρουν ανθρώπους με τα κατάλληλα προσόντα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στη δημιουργία οικοσυστημάτων γύρω από την επιχειρηματικότητα με ισχυρό venture capital που να στηρίζει την έρευνα και την ανάπτυξη αλλά αυτό αρχίζει να αλλάζει και αυτό είναι θετικό σημάδι. Το βλέπουμε, συνέχισε, στην Ελλάδα από ένα οικοσύστημα start-ups και νέων ανθρώπων που θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση αντί να είναι μισθωτοί εργαζόμενοι.

«Η πανδημία έχει αλλάξει για τα καλά ορισμένα πράγματα και θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Ένα από αυτά είναι η ικανότητά μας να εργαζόμαστε από οπουδήποτε, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτι που αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μια χώρα όπως η Ελλάδα με το δίκτυο συνδεσιμότητάς της αλλά και το επίπεδο στην ποιότητα ζωής που προσφέρει», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εγγυηθούμε πως οι νέοι θα μπορούν να βλέπουν το μέλλον με την αισιοδοξία που η νέα γενιά αξίζει να έχει».

Ο πρωθυπουργός είπε επιπρόσθετα ότι θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους ανέργους πραγματικές ευκαιρίες μέσω ενός προσεκτικά σχεδιασμένου συστήματος που θα ταιριάζει με τα προσόντα και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό τόνισε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συντρίψουμε κάθε έννοια διακρίσεων όσον αφορά τις αποδοχές» ενώ είπε ότι είναι θέμα και με πολιτισμική διάσταση καθότι πρέπει να ενθαρρύνονται περισσότεροι άνθρωποι να γίνουν μέρος του κόσμου της εργασίας.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι βοηθάμε τις γυναίκες να ισορροπήσουν τις υποχρεώσεις τους ώστε να μπορούν να αναθρέψουν τα παιδιά τους και παράλληλα να εργάζονται.

«Έχουμε δώσει εξαιρετικά μεγάλη έμφαση στη στήριξη των προγραμμάτων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τη διεύρυνση των ωραρίων τους», συμπλήρωσε και είπε ότι θα καταθέσει μια πολύ τολμηρή και ευρεία δέσμη μέτρων για τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Τέλος μιλώντας για την «πράσινη» συμφωνία είπε μεταξύ άλλων ότι για εκείνες τις θέσεις εργασίας που πραγματικά θα χαθούν στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης, απαιτείται πολύ λεπτομερής επεξεργασία σε τοπικό επίπεδο ώστε να μπορούν να αντικατασταθούν.

«Και αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι θα χρειαστεί να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να κάνουν διαφορετικά πράγματα. Και όντως απαιτεί επίσης προθυμία από την πλευρά των ανθρώπων να συμμεριστούν το σκεπτικό και να αναλάβουν πρωτοβουλία», υπογράμμισε αναφέροντας πως το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει το βασικό πλαίσιο και τα εργαλεία χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να το πετύχουμε.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 9:55 pm


Κουόμο: Δεν άγγιξα καμία απρεπώς

 
«Δεν άγγιξα κανέναν χωρίς να το θέλει», τα λόγια του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, μετά τις κατηγορίες τριών γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση.
 
«Αισθάνομαι απαίσια», δήλωσε ο 63χρονος Κουόμο, ενώ η Εισαγγελία Νέας Υόρκης διενεργεί έρευνα σε βάρος του. «Τώρα συνειδητοποιώ ότι φερόμουν με τρόπο που έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα», συνέχισε ο κυβερνήτης.
 
Πρώην οικονομική σύμβουλος του Κουόμο, η 36χρονη Λίντσεϊ Μπόιλαν, κατηγόρησε τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, με ένα λεπτομερές κείμενο που ανάρτησε σε ένα μπλογκ, ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά όταν εργαζόταν για λογαριασμό του, στο διάστημα 2015-18.
 
Η Μπόιλαν, που σήμερα είναι υποψήφια για την προεδρία του Μανχάταν, υποστηρίζει ότι ο Κουόμο την φίλησε δια της βίας στο στόμα, πρότεινε να παίξουν μια παρτίδα «στριπ πόκερ» και προσπαθούσε να την αγγίξει «στην πλάτη, τα μπράτσα, τις γάμπες».
 
Στη συνέχεια, η 25χρονη πρώην σύμβουλος σε θέματα υγείας, Σαρλότ Μπένετ που είπε στους New York Times ότι ο Κουόμο την παρενόχλησε σεξουαλικά την άνοιξη του 2020.
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 9:41 pm


Μην χάσετε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

 

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ξεκούρδιστο ακορντεόν» και αναλυτικό-αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη δυσκολία της προσπάθειας για άνοιγμα της αγοράς και εκκίνηση της οικονομικής ανάκαμψης, κυκλοφορεί το «ΠΟΝΤΙΚΙ» το πρωί της Πέμπτης.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Βρήκαμε τοίχο - Το «ακορντεόν» απέτυχε, το τετράμηνο χάθηκε και το λοκντάουν σκληραίνει

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ξέμεινε από στρατηγική - Μπάζει από παντού η επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης το τελευταίο διάστημα

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ – «Αποτυχία Μητσοτάκη το λοκντάουν μέσα στο λοκντάουν»

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ξανά μανά σενάρια εκλογών - Νέες εισηγήσεις προς το Μαξίμου με τον φόβο αλλαγής του πολιτικού κλίματος

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Στο «ρελαντί» τα ελληνοτουρκικά - Δημοκρατικό προσωπείο από τον Πρόεδρο της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Οριακή η κατάσταση της ΛΑΡΚΟ - Μόνιμα στο χείλος της χρεοκοπίας, ατέλειωτη η λίστα των προβλημάτων της

ΙΣΤΟΡΙΑ: Η διπλωματική ιστορία της ελληνικής Επανάστασης

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ: Αργά τα βήματα προόδου για το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Συμφωνεί η Κομισιόν, μεταστροφή της Γερμανίας, αλλά δεν πείθεται ακόμα η Γαλλία

ΗΠΑ: Η νέα πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν - Οι πρώτες βόμβες του Μπάιντεν

ΤΕΞΑΣ: Το αόρατο χέρι της αγοράς άφησε το Τέξας στο σκοτάδι - Από τα 200-250 στα... 9.000 δολάρια οι λογαριασμοί οικιακής κατανάλωσης

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 9:32 pm


Κατασχέθηκαν χιλιάδες δόσεις ψεύτικων εμβολίων κατά του κορωνοϊού

 

Περίπου 2.400 δόσεις ψεύτικων εμβολίων κατασχέθηκαν στη Νότια Αφρική, ενώ ένα δίκτυο εμβολίων «μαϊμού» εξαρθρώθηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η Interpol, προειδοποιώντας ότι πρόκειται απλά για «την κορυφή του παγόβουνου».

«Οι αρχές της Νοτίου Αφρικής κατέσχεσαν εκατοντάδες ψεύτικα εμβόλια κατά της Covid-19, έπειτα από ενημέρωση της Interpol, που προειδοποίησε για το γεγονός ότι τα εμβόλια θα αποτελέσουν πρωταρχικό στόχο των εγκληματικών δικτύων», διευκρίνισε ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας, με έδρα τη Λιόν.

Τρεις Κινέζοι υπήκοοι και ένας υπήκοος Ζάμπιας συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στο Γκέρμιστον (επαρχία Γκαουτένγκ), η οποία επέτρεψε επίσης την ανακάλυψη «μιας μεγάλης ποσότητας παραποιημένων μασκών».

Επιπλέον, η Ιντερπόλ συνέδραμε την Κίνα, όπου η αστυνομία «ταυτοποίησε ένα δίκτυο πώλησης ψεύτικων εμβολίων κατά της Covid-19 και έκανε έφοδο στις κεντρικές εγκαταστάσεις παραγωγής, με αποτέλεσμα να συλλάβει 80 υπόπτους και να κατασχέσει περισσότερα από 3000 ψεύτικα εμβόλια από το σημείο».

«Αν και χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα, πρόκειται μονάχα για την κορυφή του παγόβουνου, αναφορικά με την εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα εμβόλιο κατά της Covid-19», εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ, σε ένα δελτίο τύπου.

Η Interpol προειδοποιεί εκ νέου έναντι των μη πιστοποιημένων εμβολίων που προτείνονται προς πώληση στο διαδίκτυο.

«Κάθε εμβόλιο που προωθείται σε ιστότοπους ή στο darknet δεν είναι νόμιμο, δεν έχει δοκιμαστεί και ενδέχεται να είναι επικίνδυνο», τονίζει.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 9:23 pm


Τρόμος στη Σουηδία: Επίθεση με μαχαίρι κατά οκτώ ατόμων- Η αστυνομία πυροβόλησε το δράστη

 

Ως πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα περιγράφουν οι διωκτικές αρχές της Σουηδίας την επίθεση με μαχαίρι που εκδηλώθηκε νωρίτερα στα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία ένας νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε από τη αστυνομία στην πόλη Bετλάντα της Σουηδίας αφού πρώτα είχε επιτεθεί με μαχαίρι και είχε τραυματίσει οκτώ άτομα.

Σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ, θύματα και δράστης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ η αστυνομία είναι εξαιρετικά φειδωλή στα στοιχεία που δημοσιοποιεί για το περιστατικό.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι κάποια από τα θύματα έχουν ελαφρά τραύματα και κάποια βαρύτερα, ενώ δεν θέλησε να κάνει περισσότερες δηλώσεις πριν εξεταστούν οι μάρτυρες.

Επίσης, διευκρίνισε ότι, ενώ αρχικά το περιστατικό αντιμετωπίστηκε ως απλή εγκληματική ενέργεια, πλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας.

Η αναφορά της αστυνομίας τοποθετεί χρονικά τις πρώτες κλήσεις για βοήθεια γύρω στις 3 το μεσημέρι, τοπική ώρα, ενώ μέχρι στιγμής αποκλείεται η συμμετοχή κι άλλων δραστών και η κατάσταση θεωρείται «υπό έλεγχο».

Πηγή φωτο: Wikipedia
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 8:38 pm


Νέος σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα - Τι λένε οι σεισμολόγοι

 

Νέος μεγάλος σεισμός στην Ελασσόνα 5,2 βαθμών την κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Ο σεισμός έχει εστιακό βάθος τα 13.8 χλμ και εντοπίζεται 20χλμ νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για μετασεισμό που ακολούθησε τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ που αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, λίγο μετά το μεσημέρι.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής- σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην περιοχή, πρόκειται για μια νέα μετασεισμική δόνηση, γεγονός που δείχνει πως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτονώνεται. Ο καθηγητής τόνισε ότι αναμένονται να υπάρξουν νέες σεισμικές δονήσεις και το επόμενο διάστημα.

Νωρίτερα, μίλησε στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Όπως εξήγησε, ο σεισμός έγινε πάνω στο πολύ γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου, που είχε να ενεργοποιηθεί από το 1968. «Το μέγεθος που μπορεί να δώσει είναι το πολύ 6,2 Ρίχτερ. Άρα, έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό. Δεν περιμένουμε κανένα μεγαλύτερο σεισμό. Ήταν ο κύριος σεισμός.»

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν εκτονώθηκε, διότι θα έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία λόγω του μικρού εστιακού βάθους του σεισμού. Όπως και έγινε.

«Θα έχει πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς. Μπορεί να φτάσει και το 5,5 και το 5,8. Γι’ αυτό και δε μπορεί να πάει κανείς σπίτι του αν δεν το ελέγξουν πρώτα οι μηχανικοί.»

Σχετικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι μετασεισμοί και το πότε θα μπορέσουν οι άνθρωποι να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους ο κ. Τσελέντης, είπε πως «δυστυχώς αυτό το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει και μήνες. Τα σπίτια πρέπει όλα να ελεγχθούν.» 

Για αν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων, μετά του Τυρνάβου, ο καθηγητής είπε πως είναι πιθανό, αλλά στο κοντινό ρήγμα της Λάρισσας δεν εντοπίστηκε καμία μετατόπιση. «Η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρή, θα έλεγα αμελητέα.»

Από τον ισχυρό κύριο σεισμό τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας Pίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,8 χλμ. Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (4,7, 4,2 και 4,9 Ρίχτερ) ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας. Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας. Διχασμένοι για το μέγεθος του σεισμού.

Άμεση η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της ΓΓΠΠ

Τις δράσεις και τις ενέργειες που πραγματοποίησε, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι, 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας πως η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους κατοίκους ήταν άμεση.

Συγκεκριμένα, άμεσα συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο που συγκροτήθηκε στο στρατόπεδο «Σχοινά» στην περιοχή του Τυρνάβου, με συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου, καθώς και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, εθελοντές), σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Σημειώνεται, ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες, παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.

Σημειώθηκαν επίσης μικρής έκτασης βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ενώ άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επιπλέον, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει δεχθεί από την ώρα του σεισμού ογδόντα (80) κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας και πενήντα παροχές βοηθείας που αφορούν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

Τέλος, συνεχίζονται οι περιπολίες από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος - η 1η, η 2η, η 7η και η 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εντοπισμό από αέρος ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 8:36 pm


Τα πάνω-κάτω στο Χρηματιστήριο

 

Μικρή υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν έως το κλείσιμο τα σημαντικά αρχικά τους κέρδη.

Η αγορά υποχώρησε μετά από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός Χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 5,62%.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Πειραιώς και της Εθνικής.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 815,10 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,24%. Ενδοσυνεδριακά είχε κινηθεί πάνω από τα επίπεδα των 820 μονάδων και κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 827,68 μονάδες (+1,30%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 79,66 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 49.088.744 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,20%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,36%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+3,16%), της Εθνικής (+2,10%), της Ελλάκτωρ (+1,28%) και της Jumbo (+0,98%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Lamda Development (-2,18%), της Aegean Airlines (-1,94%), της ΔΕΗ (-1,67%), της Eurobank (-1,45%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,45%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+0,87%) και των Πρώτων Υλών (+0,37%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (-1,89%) και της Υγείας (-1,58%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 16.252.986 και 10.650.819 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 15,410 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 12,168 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 52 μετοχές, 68 πτωτικά και 17 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ειδησεοφωνική Ελλάς +12,73% και Βιοτέρ +9,76%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Lavipharm -10,20% και Μύλοι Κεπενού -4,63%.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 8:35 pm


Ρώτησαν παιδιά από διάφορες χώρες τι ξέρουν για τον κορωνοϊό: Οι απαντήσεις...αφοπλιστικές

 

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία του να ακούσουμε τα παιδιά, για το τι έχουν να πουν και για τις πληροφορίες που θέλουν για την COVID-19.

Πώς έγινε η έρευνα για το τι ξέρουν τα παιδιά

Στην διεθνή μελέτη συμμετείχαν ομάδες ερευνητών που μελέτησαν συνολικά 390 παιδιά από έξι χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Βραζιλία και την Αυστραλία.

Τα παιδιά επιλέχθηκαν μέσω επαγγελματικών και κοινωνικών δικτύων, για παράδειγμα αθλητικών και κοινοτικών ομάδων. Ζητήθηκε από παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών να περιγράψουν τι πρόσβαση έχουν σε πληροφορίες σχετικά με την COVID-19, να πουν τι καταλαβαίνουν για τον κορονοϊό και γιατί πιστεύουν ότι τους ζητήθηκε να μείνουν στο σπίτι.

Υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19, καθώς και των κυβερνητικών μέτρων και των επιπέδων περιορισμών.

Για παράδειγμα, οι αναφερόμενοι θάνατοι και κρούσματα ήταν πολύ υψηλότεροι σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βραζιλία σε σύγκριση με την Αυστραλία και τα παιδιά στη Σουηδία συνέχισαν να φοιτούν στο σχολείο, ενώ τα περισσότερα παιδιά σε άλλες χώρες διδάσκονται από το σπίτι.

Τι απάντησαν τα παιδιά για το τι γνωρίζουν

Υπήρχαν πολλές ομοιότητες στις διάφορες χώρες στα πράγματα που είναι σημαντικά για τα παιδιά, τι έπρεπε να πουν και τι ήθελαν να μάθουν. Αλλά υπήρχαν και διαφορές τόσο μεταξύ των χωρών όσο και μεταξύ των παιδιών.

Περισσότερα από τα μισά παιδιά δήλωσαν ότι ήξεραν πολλά ή αρκετά για την COVID-19. Τα σχόλιά τους περιελάμβαναν εκφράσεις όπως:

«Είναι ένας ηλίθιος ιός»

«Εξαπλώνεται πολύ γρήγορα»

«Οι άνθρωποι το υποβαθμίζουν και μου λένε ότι δεν μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους, αλλά ξέρω ότι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα»

Αλλά τα παιδιά είχαν επίσης και δικές τους ερωτήσεις:

«Πώς και από πού ξεκίνησε;»

«Πώς μοιάζει ο κορονοϊός;»

«Πώς σε κάνει άρρωστο;»

Μερικά παιδιά είπαν ότι δεν ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον κορονοϊό:

«Είναι βαρεμάρα»

«Δεν θέλω να μάθω (περισσότερα) γιατί σκοτώνει ανθρώπους και αυτό με κάνει λυπημένο»

Τα παιδιά εξέφρασαν διαφορετικά συναισθήματα για την COVID-19. Είπαν ότι ένιωθαν «ανησυχία», «φόβο», «θυμό» και «μπερδεμένα».

Τα παιδιά γνώριζαν ότι ο κορονοϊός ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα ευάλωτα άτομα:

“Μπορεί να σκοτώσει ηλικιωμένους και ανθρώπους με κακή υγεία”.

Σε κάποια παιδιά τους έλλειψαν οι φίλοι και η οικογένειά τους:

«Πότε μπορούμε να επιστρέψουμε στο σχολείο;»

Τα παιδιά λαμβάνουν πληροφορίες για τον κορονοϊό από διάφορες πηγές, κυρίως από γονείς και καθηγητές. Αναζητούν επίσης πληροφορίες από φίλους, τηλεοπτικές εκπομπές και το Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Καταλαβαίνουν τι απαιτείται από την κοινότητα να γίνει και είχαν μάθει τις έννοιες των νέων λέξεων και όρων. Γνώριζαν λοιπόν τι σήμαινε η κοινωνική απόσταση και ότι έπρεπε να μείνουν σε απόσταση 2 μέτρων.

Τα παιδιά γνώριζαν επίσης βασικά μηνύματα δημόσιας υγείας σχετικά με το πλύσιμο των χεριών, το άγγιγμα του προσώπου και την ανάγκη να μείνουν στο σπίτι “για να σώσουν ζωές”.

Photo: fiskfisk

Πηγή:  https://medicalxpress.com

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 8:22 pmΦιλικοί ιστότοποι: