1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
 2. Μικρές αγγελίες
 3. Συνομιλία (chat)
 4. Καιρός
X Τηλεόραση:
 1. ΕΡΤ1
 2. ΕΡΤ2
 3. ΕΡΤ3
 4. ΑΝΤ1
 5. ΑΛΦΑ
 6. ΣΚΑΪ
 7. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μεσσηνίας   »   Κοπανακι    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή Κοπανακι και εμείς θα το προσθέσουμε.


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Κοπανακι

Με το πενάκι του ΚΥΡ


Δημοσιεύθηκε στις 30 April 2016 | 7:00 am


ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Στο Αλεξανδράκειο Γηροκομείο ο Σύλλογος τριτέκνων

O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ενημερώνει ότι την Μ. Παρασκευή μελή του ΔΣ επισκεφτήκαμε το Αλεξανδράκειο Γηροκομείο της Καλαμάτας. 
Η επίσκεψη μας είχε στόχο την ανταλλαγή ευχών ενόψει των εορτών του Πάσχα καθώς και την προσφορά σε όλους τους φιλοξενουμένους του ιδρύματος Αναστάσιμης λαμπάδας που είχαν φτιάξει παιδιά Τρίτεκνων οικογενειών. Το Αλεξανδράκειο αποτελεί μια "ανοιχτή αγκαλιά" στην καρδιά της πόλης και όπως μας ενημέρωσαν αυτή την περίοδο διαμένουν 80 γέροντες και γερόντισσες, που εκεί έχουν βρει φροντίδα και θαλπωρή.
 Κατά της διάρκεια της παραμονής μας στο Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας συζητήσαμε με τους γέροντες και τις γερόντισσες και μέσα σε συγκινητικό κλίμα ακούσαμε ιστορίες που μας διηγήθηκαν .
Θα θέλαμε κλείνοντας να ευχαριστήσουμε το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ιδρύματος για τις άριστες υπηρεσίες που προσφέρουν σε αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαιτέρως το προσωπικό που μας υποδέχτηκε και μας ακολούθησε σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στο ίδρυμα

Δημοσιεύθηκε στις 30 April 2016 | 6:23 am


Τζόκερ: Εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο η κλήρωση - Κατάθεση των δελτίων ως τις 16:00.

Ένας μικρός θησαυρός περιμένει όσους καταφέρουν να μαντέψουν σωστά τους 5 συν 1 τυχερούς αριθμούς στην κλήρωση του Τζόκερ, καθώς μετά από 10 συνεχόμενα τζακ ποτ τα διανεμόμενα κέρδη στην πρώτη κύρια κατηγορία θα ξεπεράσουν τα 5 εκ. ευρώ.

Προσοχή όμως καθώς η κλήρωση εκτάκτως θα γίνει το Μεγάλο Σάββατο στις 16:30 και η κατάθεση των δελτίων ως τις 16:00.
Τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα παραμείνουν κλειστά την Μεγάλη Παρασκευή, θα λειτουργήσουν κανονικά το Μεγάλο Σάββατο, αλλά θα είναι κλειστά την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα.

Δημοσιεύθηκε στις 30 April 2016 | 12:10 am


Α. Σαμαράς στην Πύλο: Υπάρχουν διάφορα περίεργα φρένα που δεν μας αφήνουν να απογειωθούμε

Στην Πύλο βρίσκεται και φέτος τις ημέρες του Πάσχα ο Αντώνης Σαμαράς. 
Ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφτηκε τα έργα που πραγματοποιούνται στο Κάστρο και στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης, ενώ έκανε δηλώσεις για την πορεία της χώρας.
Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, δήλωσε:  
«Υπάρχουν διάφορα περίεργα φρένα που δεν μας αφήνουν να
απογειωθούμε. Είχαν πει κάποτε ότι θα έρθει το Πάσχα και η απογείωση, αν θυμάστε. Την απογείωση ακόμα την περιμένουμε. Είναι δύσκολο να κάνεις αυτές τις υποσχέσεις όταν δεν τηρείς τα βασικά που πρέπει να τηρήσεις, που είναι πρώτα απ’ όλα ν’ αγαπάς την ανάπτυξη. Αυτοί αγαπάνε περισσότερο το κόμμα και λιγότερο την ανάπτυξη».

Δημοσιεύθηκε στις 30 April 2016 | 12:08 am


ΝΕΟ ΣΟΚ !!! : Πενταπλασιάζεται το κόστος εξαγοράς συντάξιμων πλασματικών ετών

Παράπλευρη απώλεια του νέου ασφαλιστικού
Διπλό χτύπημα για 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους εντός του 2016 αναμένεται να επιφέρει η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς παράλληλα με τη διακοπή της καταβολής του ΕΚΑΣ λόγω των νέων χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων, θα υποστούν και αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα, κατά 150%. Μάλιστα σύμφωνα με την Καθημερινή, την ίδια τύχη θα έχουν μέχρι το τέλος του 2019 και οι υπόλοιποι περίπου 250.000 δικαιούχοι του επιδόματος, που θα το «χάσουν» τα επόμενα χρόνια.
Παράπλευρη απώλεια του νέου ασφαλιστικού θεωρείται και η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, η οποία καθίσταται σχεδόν απαγορευτική, λόγω της αύξησης του κόστους εξαγοράς. Πρόκειται για δύο ακόμη εισπρακτικού χαρακτήρα διατάξεις που προστίθενται στις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να ψηφίσει ανεξάρτητα από την τύχη της αξιολόγησης από τους δανειστές, ενδεικτικό και αυτό της ανάγκης για μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό και αύξηση των εσόδων, λόγω των τεράστιων ελλειμμάτων του συστήματος.
Αναλυτικά, για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, η γενική συμμετοχή στα φάρμακα είναι 10%, ενώ υπάρχουν και παθήσεις που εμπίπτουν σε μηδενική συμμετοχή. Οσοι όμως βρεθούν λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων χωρίς επίδομα, εντός του τρέχοντος έτους, θα χάσουν παράλληλα και τη δυνατότητα μειωμένης συμμετοχής στα φάρμακα και θα κληθούν να συμμετέχουν στη δαπάνη με το ίδιο ποσοστό που καταβάλλουν οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, ήτοι 25%. Να σημειωθεί ότι με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, από το 2020 και μετά, η ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης εκτιμάται στα 900 εκατ. ευρώ. Για τα έτη 2016-2019 η δαπάνη, βάσει της εκτίμησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα περιοριστεί κατά 168 εκατ. το τρέχον έτος, 401 εκατ. ευρώ το 2017, 234 εκατ. ευρώ το 2018 και 50 εκατ. ευρώ το τελευταίο έτος εφαρμογής του. Οπως γίνεται κατανοητό, η μεγαλύτερη μείωση γίνεται εμπροσθοβαρώς, το 2017.
Ενα ακόμη εισπρακτικό μέτρο αφορά στην αλλαγή της βάσης υπολογισμού των πλασματικών ετών, που εκτινάσσει το κόστος εξαγοράς έως και κατά 5 φορές περισσότερο σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο μπορούν να αναγνωρίσουν έως και δώδεκα πλασματικά έτη, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μέχρι επτά χρόνια, με στόχο να «κλειδώσουν» ταχύτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Μέχρι σήμερα, η αναγνώριση ως συντάξιμων των πλασματικών χρόνων (στρατός, σπουδές, παιδιά) απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου του Δημοσίου εισφορά 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών (όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης). Ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του υπαλλήλου (βασικός μισθός, επίδομα 140 ευρώ και επίδομα θέσης) του Οκτωβρίου 2011. Σε γενικές γραμμές τα ποσά που καλείται να δαπανήσει ο ασφαλισμένος είναι από 70 μέχρι 140 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την περίπτωση.
Αντίστοιχα για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα το κόστος για τις περισσότερες κατηγορίες πλασματικών ετών είναι στα 168 ευρώ (δηλαδή το 25επλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη το 2015). Ειδικά για τον στρατό είναι στο 20% του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών, που όμως έχει έκπτωση από 30% μέχρι το 50% ανάλογα με τα έτη της θεμελίωσης.
Με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η αναγνώριση των πλασματικών ετών γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα πλασματικού χρόνου της εισφοράς, στο ποσοστό που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς, δηλαδή 20% επί των συντάξιμων αποδοχών. Η εισφορά δε, υπολογίζεται επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Η αλλαγή αυτή οδηγεί έως και σε πενταπλασιασμό του κόστους.

Δημοσιεύθηκε στις 30 April 2016 | 12:06 am


ΒΟΜΒΑ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΑΜΠΡΗ

Πούτιν: αν Ερντογάν της Τουρκίας δεν σταματήσει να υποστηρίζει τους τρομοκράτες στη Συρία, θα αποκαταστήσει την Κωνσταντινούπολη (Istanbul) με Χριστιανοσύνης
 
Σύμφωνα με την κρατική Россия-24, ειδησεογραφικό κανάλι, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε λόγο σε αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και επανέλαβε ότι τίποτα δεν μπορεί να ταρακουνήσει τη διαρκή συμμαχία της Ρωσίας με την Ουκρανία, παρά όλες τις κακόβουλες προσπάθειες που ασκούνται από η χούντα στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι «η αύξηση του νεοφασισμού στην Ουκρανία είναι σαν Γάγγραινα η οποία μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, και εμείς, οι άνθρωποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι απόγονοί της Σοβιετικής Ένωσης, είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσει αυτή η πανούκλα.»
«Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει να υποστηρίζει το υποκατάστημα της Συρίας την αλ-Κάιντα, είμαι πράγματι πρόθυμος να τελειώσω αυτή τη δουλειά του αείμνηστου Τσάρου Νικόλαου Β ‘ που άφησε ημιτελή. 
Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, Αυτός [ο Τσάρος] προσπάθησε να αποκαταστήσει την Κωνσταντινούπολη (Istanbul) με Χριστιανοσύνη και την προστασία των ρωσικών συμφερόντων, την ασφάλεια στη θάλασσα από την απελευθέρωση των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου, τα στενά δηλαδή, αλλά η μοίρα τον εμπόδισε,
Σύμφωνα με το «TASS»- ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων- επίσης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Πούτιν, όπως λέει το Σάββατο. Μπορούμε επίσης να υποστηρίζουμε την ελληνική κυριαρχία επί της Κύπρου, πρόσθεσε ο Πούτιν, και κάλεσε το τουρκικό καθεστώς να σταματήσει την εδώ και δεκαετίες-μακρά κατοχή της σε αυτό το νησί της Μεσογείου.
Αναφερόμενος στα πέντε-year-old της συριακής κρίσης, ο κ Πούτιν εξαπέλυσε μια καυστική επίθεση στα φοβερά όνειρα των τουρκικών σχδίων του προέδρου Ερντογάν για να αναστήσει και να δώσει πνοή ζωής στη νεκρή Οθωμανική Αυτοκρατορία με την υποστήριξη σε τρομοκράτες της Αλ Κάιντα στη Συρία και το Ιράκ, λέγοντας ότι οι προοπτικές για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Συρία παραμένουν αμφίβολες λόγω του πολέμου που μοιάζει ατζέντα της Άγκυρας και φαύλη συμμαχία της με τη Σαουδική Αραβία.

Δημοσιεύθηκε στις 30 April 2016 | 12:03 am


ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ - Το δράμα της Βενεζουέλας: Καζάνι που βράζει η χώρα


Το δράμα της Βενεζουέλας: Καζάνι που βράζει η χώρα

Σε ένα κομμωτήριο του Μαρακαΐμπο, μια πελάτισσα φεύγει βιαστικά, με τα μαλλιά ανάστατα και μισοχτενισμένα. Θα επιστρέψει σε τέσσερις ώρες, όταν λήξει η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος που επιβάλλει για λόγους οικονομίας η κυβέρνηση, εξοργίζοντας τους κατοίκους.
 
"Χωρίς ρεύμα, πώς θα πληρώσω τους πέντε υπαλλήλους μου και το νοίκι του καταστήματος; Είναι καταστροφή, εδώ δεν μπορούμε πια να ζήσουμε", θρηνεί η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου "Κόσμος της Ομορφιάς", η Καρμέλα ντε λα Ος.
Καμένα λάστιχα, λεηλατημένα καταστήματα, αποκλεισμένοι δρόμοι: το Μαρακαΐμπο, μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε θέατρο ταραχών και λεηλασιών από οργισμένους Βενεζουελάνους, απαυδισμένους από την οικονομική και ενεργειακή κρίση.
Η διπλή κρίση ανάγκασε τον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο να ανακοινώσει πρόσφατα ακραία μέτρα. Μεταξύ άλλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα ενώ σε μεγάλο μέρος της χώρας --εκτός της πρωτεύουσας Καράκας-- το ηλεκτρικό ρεύμα κόβεται για τέσσερις ώρες καθημερινά.
"Είναι ένα καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί" σχολιάζει η Καρμέλα.
Μια υπάλληλός της, η 61χρονη Μαρία Τετέ, δηλώνει εκνευρισμένη από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, κάτι που ήρθε να προστεθεί στο άλλο καθημερινό βάσανό της: να περιμένει με τις ώρες για να ψωνίσει έξω από το σούπερ-μάρκετ, τα ράφια του οποίου συχνά είναι άδεια. "Εγώ, αντέχω τις ουρές και είχα καταφέρει να μαζέψω σχεδόν πέντε κιλά κρέας. Όλα χάθηκαν" όταν το ψυγείο της τέθηκε εκτός λειτουργίας. "Προσπαθούμε να επιβιώσουμε αλλά η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά. Η κόρη μου έφυγε από τη χώρα, εδώ δεν είχε μέλλον", λέει η γυναίκα.
Το Μαρακαΐμπο, που κοροϊδευτικά αποκαλείται "η πιο κρύα πόλη της Βενεζουέλας" επειδή τα κλιματιστικά δουλεύουν συνεχώς στο φουλ αφού η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35 βαθμούς, αισθάνεται πλέον τον πυρετό να ανεβαίνει.
Μετά τις ταραχές των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση έστειλε στην πόλη άνδρες της Εθνοφρουράς που έχουν αναλάβει να περιπολούν στους δρόμους, να ελέγχουν τις ουρές στα σούπερ-μάρκετ και να προλάβουν τυχόν νέα επεισόδια.
Σε ένα μικρό ξυλουργείο ο 45χρονος Χοσέ Ορτέγκα προσπαθεί να βγάλει το μεροκάματο όπως μπορεί: "Δεν μας προειδοποιούν όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος. Δεν έχουμε καν τον χρόνο να κλείσουμε τα μηχανήματα και όλα χαλάνε", παραπονιέται.
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης γίνεται τυχαία και κάποιες φορές ξεπερνά τις τέσσερις ώρες: στις αρχές της εβδομάδας η συνοικία Τρινιντάντ έμεινε χωρίς ρεύμα επί σχεδόν 20 ώρες.
Η κάποτε πλούσια Βενεζουέλα, χάρη στα άφθονα πετρελαϊκά αποθέματά της, έχει πληγεί σκληρά από την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού αφού οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούσαν το βασικό συναλλαγματικό πόρο της. Πλέον, παρατηρούνται ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης (όπως λάδι ή φάρμακα) και ο πληθωρισμός έφτασε το 180,9% πέρσι. Έτσι, όταν παρουσιάστηκε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση κυρίως λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που οφείλεται στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, η κυβέρνηση βρέθηκε με δεμένα τα χέρια.
Την προηγούμενη φορά που παρουσιάστηκε ενεργειακή κρίση, το 2010, έγιναν εισαγωγές από άλλες χώρες αλλά καθώς τώρα η Βενεζουέλα δεν διαθέτει συνάλλαγμα, αυτό δεν αποτελεί επιλογή, σύμφωνα με την εταιρεία αναλυτών Capital Economics. Η εταιρεία εκτιμά μάλιστα ότι η παρούσα κρίση μπορεί να μειώσει κατά 1,5 μονάδα το ΑΕΠ φέτος.

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 11:38 pm


ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Σαϊτοπόλεμος ανήμερα το Πάσχα, ιπποδρομίες στο Πλατύ τη Δευτέρα του Πάσχα

Τα πατροπαράδοτα έθιμα του σαϊτοπολέμου, ανήμερα το Πάσχα και των ιπποδρομιών στο Πλατύ, στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου που φέτος τελείται τη Δευτέρα του Πάσχα, θα πραγματοποιηθούν με επιμέλεια, λαμπρότητα και με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας.
Ο  σαϊτοπόλεμος θα διεξαχθεί στις 20.00 ανήμερα το Πάσχα, έναντι της πλατείας Όθωνος, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα.
 Θα μετάσχουν 9 μπουλούκια σαϊτολόγων, που ετοιμάζουν από καιρό σαΐτες, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ο Σύλλογος «Ελληνομνήμονες» και ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας.
 Οι εκδηλώσεις θα περιλάβουν παρέλαση της Φιλαρμονικής και παραδοσιακούς χορούς.
Τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 11.00 το πρωί, ημέρα κατά την οποία θα τιμηθεί εκ μεταφοράς η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, θα πραγματοποιηθούν στο Πλατύ οι καθιερωμένοι ιππικοί αγώνες, αμέσως μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Θα λάβουν μέρος καθαρόαιμοι και ντόπιοι ίπποι και η εκκίνηση θα γίνει από το ναΰδριο του Αγίου Γεωργίου, στο ιπποδρόμιο του Πλατέος, οι εργασίες για την αναβάθμιση του οποίου μέσω του προγράμματος LEADER, προϋπολογισμού 128.000 ευρώ, βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Αναμένονται 18 συμμετοχές, εκ των οποίων 11 καθαρόαιμοι ίπποι, που θα τρέξουν σε τρεις ιπποδρομίες, ενώ θα διεξαχθούν και μία ή δύο ιπποδρομίες με ίππους ντόπιους και μιγάδες.
Οι ιπποδρομίες διοργανώνονται από το Δήμο Καλαμάτας, που διαθέτει τα αναγκαία μέσα για την προετοιμασία και διεξαγωγή τους και τους επιχορηγεί.

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ
.
Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου 30 Απριλίου θα τελεσθεί η μεγάλη θρησκευτική εορτή της Ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.
Ανήμερα το Πάσχα, 1η Μαΐου και ώρα 10.15 το πρωί, θα τελεσθεί η Ακολουθία του Εσπερινού του Πάσχα (Αγάπη), κατά την οποία το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε πολλές γλώσσες, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό. 
Η πασχαλινή πομπή θα ξεκινήσει από το Επισκοπείο στις 10.00 το πρωί.

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 11:00 pm


Αιτήσεις για συμμετοχή στην 5η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας

Η 5η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας θα διεξαχθεί κατά το διάστημα από τις 20 έως τις 29 Μαΐου 2016, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.

 Θα δώσει την ευκαιρία σε όσους την επισκεφθούν να θαυμάσουν και να αγοράσουν ανοιξιάτικα λουλούδια σε πανδαισία χρωματισμών, καθώς και φυτά, να πάρουν πληροφορίες από ειδικούς επιστήμονες για την καλλιέργεια και φροντίδα ανθέων και φυτών, να δουν από κοντά εξοπλισμό και εφόδια για την περιποίηση των κήπων τους, αλλά και να μετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Μπορείτε εδώ να δείτε την αίτηση συμμετοχής και τους όρους όσον αφορά τους φυτωριούχους και άλλους εκθέτες.
Παρατίθεται, επίσης, η αίτηση φορέων που επιθυμούν να διεξαγάγουν εκπαιδευτικά προγράμματα ή να έχουν περίπτερο.
Οι αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν στη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Δήμου Καλαμάτας, Παπατσώνη 4, μέχρι την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016.

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 10:30 pm


Πρώην πρωθυπουργός και η φίλη του σε βίλα εφοπλιστή για τις διακοπές του Πάσχα!


skiathos

Στη Σκιάθο βρίσκεται από την Μεγάλη Τετάρτη το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, φιλοξενούμενος του εφοπλιστή Ανδρέα Ποταμιάνου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, θα μείνει τις ημέρες του Πάσχα στο νησί, όπου βρίσκεται και η φίλη του γυμνάστρια Άρτεμις Παπακωνσταντοπούλου.
Χθες το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου, χωρίς την φίλη του, συνέφαγε με τον κ. Ποταμιάνο και περί τους δεκαπέντε φίλους του στο νησί του Παπαδιαμάντη, στην ταβέρνα «Μπακάλικο» στην παραλία του νησιού, προς το αεροδρόμιο.
Στην πάρα πολύ όμορφη ταβέρνα, οι συνδαιτυμόνες έφαγαν ψάρια, τα οποία είχαν από το πρωί παραγγελθεί.
Η κουβέντα μεταξύ τους δεν ήταν δυνατόν να μην έχει ως κύριο «μενού την πολιτική και ο Γ. Παπανδρέου άκουγε προσεκτικά τις απόψεις των ομοτράπεζων του, ενώ ορισμένοι του θύμισαν την τελευταία του επίσκεψη στο Βόλο, όπου έγινε «δεκτός» από τον Αχιλλέα Μπέο.
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την Ανάσταση, μαζί με τους φίλους του θα γευθεί τους μεζέδες που θα έχει ετοιμάσει πάλι το «Μπακάλικο». Ο πρώην πρωθυπουργός, μένει στη βίλα Ποταμιάνου, σε μια από τις καλύτερες περιοχές του νησιού, στο Καλαμάκι, όπου περνά ήρεμες διακοπές, κάνοντας βέβαια και την άθληση του, στην οποία τον βοηθά και η Άρτεμις Παπακωνσταντοπούλου, η οποία για χρόνια έζησε στη Σκιάθο με την οικογένεια της και ο πατέρας της οποίας έχει μια από τις πιο γνωστές γκαλερί του νησιού. Τα τελευταία χρόνια η Άρτεμις ζει στη Αθήνα, όπου και δραστηριοποιείται σε γνωστό γυμναστήριο της Κηφισιάς, όπου μαθητής της στο πιλάτες είναι ο Γ. Παπανδρέου. Η γνωριμία του πρώην πρωθυπουργού με την Άρτεμις έγινε στη Σκιάθο και από τότε οι σχέσεις τους είναι πολύ καλές, αλλά ποτέ δεν κατάφερε ο φακός να τους εντοπίσει μαζί.

Πηγή: magnesianews.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 9:58 pm


Χιλιάδες χριστιανοί ορθόδοξοι γιορτάζουν το Πάσχα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Χιλιάδες χριστιανοί ορθόδοξοι από πολλές χώρες βάδισαν σήμερα στα τελευταία βήματα του Ιησού, μεταφέροντας σταυρούς κάθε μεγέθους, τιμώντας με ευλάβει τη Μεγάλη Παρασκευή της Ορθοδοξίας.
Οι πιστοί διέσχισαν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ ακολουθώντας την Οδό του Μαρτυρίου και σταματώντας στους σταθμούς κατά μήκος της για να προσευχηθούν.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας στην Παλιά Πόλη, η οποία βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, παρά την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η κατάσταση σήμερα ήταν ήσυχη και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν αναλάβει περισσότερο να κατευθύνουν την κυκλοφορία των πιστών και των τουριστών στα στενά σοκάκια της πόλης παρά να προλαμβάνουν τυχόν βιαιότητες.
Με μεγάλη δυσκολία το τεράστιο πλήθος κατάφερε να φτάσει στις πύλες του Παναγίου Τάφου.
«Προσευχόμαστε για όλη την κοινότητα» είπε η 36χρονη Ιλόνα Οτίρμπα, που έφτασε στην Ιερουσαλήμ με ένα γκρουπ από το Σουχούμι της Αμπχαζίας. «Η Εκκλησία της Γεωργίας δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία μας. Όλοι και όλες εδώ προσευχόμαστε για αυτό» πρόσθεσε. Η Κριστίνα Σαλάμ, που ήρθε από την Αίγυπτο μαζί με τους γονείς της και χιλιάδες άλλους πιστούς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Αυτό το προσκύνημα δεν το κάνουμε από υποχρέωση. Είναι το όνειρο όλων των (Κοπτών) Αιγυπτίων».
Οι καθολικοί και οι χριστιανοί των άλλων δυτικών δογμάτων γιόρτασαν τη Μεγάλη Παρασκευή στις 25 Μαρτίου.

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 9:49 pm


ΦΩΤΟ - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ! Βρισκόταν σε κώμα και άκουγε τους γιατρούς να μιλούν για το θάνατό της

Η νεαρή γυναίκα βρέθηκε εγκλωβισμένη στο ίδιο της το σώμα .

Η 34χρονη Brisa Alfaro «φυλακίστηκε» στο ίδιο της το σώμα όταν υπέστη εγκεφαλικό στα 32 της χρόνια και ανέπτυξε ένα σύνδρομο, μια τρομακτική κατάσταση που ουσιαστικά σήμαινε ότι το μυαλό της δούλευε, αλλά δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ανίκανη να κινηθεί ή να μιλήσει, είχε ωστόσο την ικανότητα να ακούει τι συνέβαινε γύρω της ακόμη και τους γιατρούς ή την οικογένειά της, χωρίς ωστόσο αυτοί να το γνωρίζουν. Έτσι, ξυπνώντας από το κώμα άκουσε τους γιατρούς να ενημερώνουν την οικογένειά της ότι πιθανόν να μην τα καταφέρει να ζήσει. Όπως στεκόντουσαν δίπλα στο κρεβάτι της, προσπαθούσε απεγνωσμένα να επικοινωνήσει μαζί τους χωρίς βέβαια να μπορεί. «Ήθελα να ξέρουν ότι είμαι ξύπνια. Ήθελαν να ξέρουν ότι τους άκουγα και ότι θυμόμουν πράγματα. Όταν άκουσα το γιατρό να λέει ότι μπορεί να μην τα καταφέρω, τρομοκρατήθηκα.
Ήταν σαν να έβλεπα ένα κακό όνειρο, αλλά το έβλεπα ενώ ήμουν ξύπνια» λέει τώρα η ίδια.
33A4A4B200000578-3565248-Miss_Alfaro_spent_a_week_in_a_coma_then_had_the_terrifying_exper-a-16_1461922899995
Η Alfaro έπεσε σε κώμα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2014 σε ηλικία 32 ετών. Μετά το γεγονός επηρεάστηκε η μνήμη της και δεν μπορεί να θυμηθεί με ακρίβεια ημερομηνίες και λεπτομέρειες από το επεισόδιο. Ωστόσο θυμάται ότι ταξίδευε με αεροπλάνο από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη όταν υπέστη μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η αιτία της οποίας είναι αβέβαιη. «Όταν ήμουν στο αεροπλάνο, το πρόσωπό μου άρχισε να πρήζεται και ένιωθα πολύ άσχημα. Μόλις έφτασα στο σπίτι, πήρα αμέσως δύο δισκία για την αλλεργία και πήγα για ύπνο. Ήλπιζα ότι θα αισθανθώ καλύτερα αλλά δε συνέβη» αναφέρει. Πηγαίνοντας στο νοσοκομείο μετά από λίγη ώρα της δόθηκε θεραπεία για την αλλεργία αλλά μόλις ξάπλωσε στο κρεβάτι έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμη δεν θυμάται τι ακολούθησε μετά και οι γιατροί θεωρούν ότι η αλλεργική αντίδραση δεν συνδέεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο και νομίζουν ότι είναι απλά μια σύμπτωση. Περίπου μια εβδομάδα αργότερα η νεαρή κοπέλα ξύπνησε από το κώμα αλλά κανείς δεν το αντιλήφθηκε με αποτέλεσμα να ακούει τι έλεγαν οι γιατροί για την πορεία της υγείας της χωρίς να μπορεί να τους το πει.
Η κατάσταση για εκείνη άρχισε να βελτίωνεται όταν η μητέρα της παρατήρησε ότι άρχισε να κουνάει τα δάχτυλά της. Σταδιακά ανάρρωσε και μοιράστηκε την πορεία της μέσω κοινωνικών δικτύων αποκτώντας εκατοντάδες followers στο Instagram. Πλέον μοιράζεται την ιστορία εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για το γεγονός ότι μπόρεσε να ξεπεράσει το σοβαρό της πρόβλημα.
33A4A4BD00000578-3565248-image-a-7_146191883733033A4A4FF00000578-3565248-image-m-5_146192185680533A4A41D00000578-3565248-image-a-2_146192160871233A4A45E00000578-3565248-image-a-14_146192287625133A4A48F00000578-3565248-Miss_Alfaro_spent_a_week_in_a_coma_then_had_the_terrifying_exper-m-15_146192288605733A4A53E00000578-3565248-image-a-6_146191882216433A4A41800000578-3565248-image-a-1_1461921608126

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 9:00 pm


Ημερίδα με θέμα: "Εκπαιδευτές οδήγησης & κυκλοφοριακής αγωγής - Ο πρωτογενής τομέας στην παραγωγή οδικής ασφάλειας"

Στο πλαίσιο του Athens Money Show 2016, το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ημερίδα με θέμα "Εκπαιδευτές οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής: Ο πρωτογενής τομέας στην παραγωγή οδικής ασφάλειας". Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης (ΠΟΕΟ), υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ).

Στην ημερίδα έλαβε χώρα συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτών οδηγών και των προσκεκλημένων θεσμικών φορέων με στόχο την "παραγωγή" καλύτερων οδηγών με γνώσεις και συνείδηση οδικής ασφάλειας, μέσα από τη βελτίωση της μοναδικής θεσμοθετημένης διαδικασίας εκπαίδευσης και εξέτασης που σχετίζεται με την οδική ασφάλεια. Παράλληλα, εκπαιδευτές οδηγών παρέδωσαν σύντομα σεμινάρια ασφαλούς και οικολογικής οδήγησης στους επισκέπτες του Athens Money Show 2016, με τη βοήθεια του πρώτου στην Ελλάδα προσομοιωτή οδήγησης αυτοκινήτου χαμηλού κόστους με τεχνολογία 3D και ενός προσομοιωτή μοτοσυκλέτας. Επίσης διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό για την οδική ασφάλεια ενόψει της εξόδου του Πάσχα.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ:
Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας(ΓΣΕΒΕ), ο οποίος πέρα από τη στήριξη που παρέχει στην ΠΟΕΟ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο ασφαλιστικό και την οικονομική κρίση που μαστίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες. 
Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αττικής, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει τον κλάδο των εκπαιδευτών για την αναβάθμισή του με εκπαιδεύσεις και μελέτες. Επίσης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα των επιχειρήσεων, οι οποίες για να επιβιώσουν χρειάζονται πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τόνισε δε ότι εκδηλώσεις προβολής και δικτύωσης, όπως ο θεσμός των Money Shows συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος Τομέα Ανατολικής Αττικής, o οποίος είπε η οδική ασφάλεια πέραν των οδικών έργων και των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, χρειάζεται νέα εργαλεία, ιδέες και προσέγγιση στην εκμάθηση της οδήγησης, τα οποία πιθανόν προκύψουν από την ημερίδα.    
Ιωάννης Λαζαρίδης, Γενικός Διευθυντής Οδικής Ασφάλειας Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ, ο οποίος και συνεχάρη την ΠΟΕΟ για την οργάνωση της ημερίδας και αναφέρθηκε στο ρόλο των εκπαιδευτών οι οποίοι επιτελούν ένα έργο με αποτελέσματα που δε φαίνονται άμεσα, αλλά έχουν έναν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «Εκπαίδευση - Ενημέρωση - Πρόληψη» το οποίο προωθεί το Υπουργείο για τις νεότερες ηλικίες, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες όπως η ηλεκτρονική ακαδημία οδήγησης «eDriveAcademy» η οποία θα τεθεί σύντομα σε διαδικτυακή λειτουργία. Αναφέρθηκε επίσης στη σύνταξη και διανομή σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του βιβλίου «Ο Φίλος μου ο Ποδηλατάκιας» με σκοπό την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου από τα παιδιά, καθώς και στη σύνταξη εγχειριδίων κυκλοφοριακής αγωγής για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τόνισε ότι η εισαγωγή του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία είναι το δύσκολο εγχείρημα που κάποτε πρέπει να επιτευχθεί. Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης και πιστοποίησης νέων οδηγών μέσω της εναρμόνισης της Κοινοτικής Νομοθεσίας 2006/126 και στην ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου σε συνεργασία και με την ΠΟΕΟ, καθώς και μηχανογραφικών εφαρμογών και συστημάτων για την επίτευξη διαφάνειας στις εξετάσεις και  καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Μεταφορών. 

Την ημερίδα άνοιξε ο Αθανάσιος Καλύβας, εκπαιδευτής οδήγησης, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης (ΠΟΕΟ), ο οποίος ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή, όσους συνέδραμαν στην οργάνωσή της και τους παρευρισκόμενους. Ο Παναγιώτης Χαρμπής, εκπαιδευτής οδήγησης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, εξέφρασε την ελπίδα ότι με αφορμή αυτή την ημερίδα η ΠΟΕΟ θα γυρίσει σελίδα επιδιώκοντας την αναβάθμιση των υπηρεσιών και της εικόνας του εκπαιδευτή οδήγησης. Ο Ιωάννης Ανουσάκης, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Νότιας Αθήνας διάβασε τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΠΟΕΟ κ. Διαμαντή Ηλιάδη. Στην ημερίδα μίλησαν προσκεκλημένοι από τον πανεπιστημιακό και ερευνητικό χώρο, την τροχαία, επιστημονικούς φορείς, εκπαιδευτές οδήγησης, καθώς και εταιρίες οδικών υποδομών και τεχνολογιών εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης (περισσότερα στο συνοδευτικό υλικό). Υποστηρικτές της ημερίδας ήταν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αττικής και η εταιρεία SMARTDRIVE (www.smartdrive.gr).

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 8:37 pm


ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ - Ποιος φταίει που ως έθνος ενώ έχουμε βιώσει τόσες οδύνες....

ΓΡΑΦΟΥΝ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
 
Σχεδόν εκατόν είκοσι έξι χρόνια έχουν περάσει από το Δεκέμβρη του 1893, όταν μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο Χαρίλαος Τρικούπης αναφώνησε την ιστορική φράση: «Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Είχαν προηγηθεί η στάση πληρωμών, -λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων του απελευθερωτικού αγώνα,- που επέβαλε ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1827 και η πτώχευση επί βασιλέως Όθωνος το 1843. 
Θα ακολουθούσε ακόμη μία, αυτή τη φορά δια στόματος, αλλά όχι δια χειρός, Ελευθερίου Βενιζέλου το 1932.
Πάντα ήταν βολική η απόδοση των ευθυνών στον αποδιοπομπαίο τράγο.
Για την ευθύνη των ηγετών απέναντι σε αυτά τα γεγονότα, πολλά έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί. Το βέβαιο είναι ότι, τόσο ο διορισμένος κυβερνήτης της Ελλάδας όσο και ο μετέπειτα πρώτος μονάρχης της, είναι σχετικό, αν φέρουν ευθύνη χειρισμών ή διαπραγματεύσεων, καθώς προσπάθησαν να αποπληρώσουν υποχρεώσεις της χώρας που τους κληροδοτήθηκαν και έπρεπε να τις διαχειριστούν. Ο Χαρίλαος Τρικούπης επίσης, στα χρόνια του οποίου η χώρα γνώρισε σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, ανόρθωσης της παραγωγικής μηχανής και εκσυγχρονισμού, είναι πολύ απλοϊκό έως άδικο, να κατηγορηθεί για τη χρεοκοπία της χώρας εκείνη την περίοδο. Θα πρέπει να προσμετρήσει στα γεγονότα της εποχής, τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές αγαθών, (η χώρα αντιμετώπισε έντονα το πρόβλημα διάθεσης βασικών εξαγωγικών αγαθών της , όπως η σταφίδα) την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την κοινή γνώμη, αλλά και την τροφοδότηση και χρηματοδότηση της μεγάλης ιδέας και την πρώτη ανάσχεση του αυθορμητισμού για την εκπλήρωση της, με την πανωλεθρία του 1897. Η τέταρτη φορά που το ελληνικό κράτος οδηγήθηκε σε μονομερείς ενέργειες εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων του το 1832 επί Ελευθερίου Βενιζέλου, ήταν ίσως η μοναδική φορά όπου η πατρίδα βρέθηκε κατεστραμμένη μετά το 1922, έρμαιο των διεθνών εξελίξεων και της μεγάλης κρίσης του 1929, που παρέσυρε στη δίνη της καθημαγμένες και εξαρτώμενες από σκληρά νομίσματα οικονομίες, όπως η ελληνική.

Αν μπορεί σήμερα ο ιστορικός να καταλογίσει στον Βασιλιά Όθωνα, πέρα από τις καλές του προθέσεις, ατολμία, αναβλητικότητα και έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων, δεν μπορεί με την ίδια ευκολία να κάνει το ίδιο και για τους άλλους τρεις, από τα χείλη των οποίων, ο λαός στο διάβα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, άκουσε την τρισκατάρατη φράση χρεοκοπία και με ότι αυτή συνεπάγεται για την επιβίωση του. Πολλές φορές, η ιστορία κρύβει συμπτώσεις που μπορεί να μη σημαίνουν και τίποτε, μπορεί όμως να υποδεικνύουν πολλά.
Τρεις χαρισματικοί ηγέτες και άνθρωποι, πολιτικοί με όραμα, βρέθηκαν σε δύσκολες συγκυρίες, επικεφαλής της ελληνικής πολιτείας και ο κάθε ένας από αυτούς, κατέγραψε στο βιογραφικό της πολιτικής του διαδρομής κι από μια εθνική δυστυχία. Πάντα ήταν βολική η απόδοση των ευθυνών στον αποδιοπομπαίο τράγο.
Ποιος φταίει που ως έθνος ενώ έχουμε βιώσει τόσες οδύνες, συνεχίζουμε ως πολίτες να αντιδρούμε με την ίδια παρόρμηση, όπως και τότε;
Τι κι αν δεκαετίες μετά αυτός ο αποσυνάγωγος εκείνης της εποχής, γινόταν πλατείες αμέτρητες, αγάλματα και προτομές. Σημασία είχε να κορεστεί η δίψα της μάζας για δήθεν δικαιοσύνη. Περισσότερο και βολικότερο, να θυσιαστεί κάποιος μεταφορικά ή κυριολεκτικά, για να ξεχάσει η κοινή γνώμη, να στρέψει το βλέμμα της αλλού. Έτσι ικανοποιώντας τα κατώτερα ένστικτα του, ένα ολόκληρο κοινωνικό σύνολο μπορεί να συνεχίσει την ιστορική του πορεία. Κρύβοντας για την ακρίβεια τη γύμνια του, από την έκθεση στο μερίδιο της συλλογικής απόφασης. Αυτή τη γύμνια που δεν την αντέχουν οι άνθρωποι, γιατί δείχνει με το χειρότερο τρόπο τη συνενοχή τους στο έγκλημα που τελέστηκε.

Το ερώτημα λοιπόν είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ. Ποιος φταίει που ως έθνος ενώ έχουμε βιώσει τόσες οδύνες, συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε λανθασμένες συμπεριφορές και ως πολίτες να αντιδρούμε με την ίδια παρόρμηση, όπως και τότε; Μια χρεοκοπία, μια οικονομική και κοινωνική τραγωδία, συνοδευόταν και τότε με προπηλακισμούς, αγανάκτηση και βέβαια πολύ χειρότερα συμβάντα, που λάμβαναν εμφυλιοπολεμικές διαστάσεις.
Είναι πραγματικά δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, γιατί η συμπεριφορά των ατόμων και ιδιαίτερα όταν μετατρέπεται σε όχλο, δεν είναι πάντοτε προβλέψιμη. Εμπεριέχει κοινωνικό-ψυχολογικούς παράγοντες, ευμετάβλητους από εποχή σε εποχή και παραμέτρους, που συνδέονται με έννοιες όπως εθνική ταυτότητα, εθνική συνείδηση και υπευθυνότητα, οι οποίες συγκυριακά έχουν διαφορετικό αντίκτυπο, στις αντιδράσεις των πολιτών.
Τι μπορεί να δικαιολογήσει τις εξεγέρσεις, τις ύβρις, τις χειροδικίες ενός μορφωμένου λαού στις αρχές του 21ου αιώνα;
Αν λοιπόν για παράδειγμα, οι πρώτοι υπήκοοι του νεοσυσταθέντος κρατιδίου το 1827, δεν είχαν ακόμη παγιώσει πλήρη υπόσταση, ότι είναι πολίτες ενός κράτους με
δικαιώματα και υποχρεώσεις και σ’ αυτή την ανεπάρκεια συνέτεινε η φτώχεια, η αμάθεια και η πείνα την οποία βίωναν, δικαιολογούσε την αντίδραση τους και το πλιάτσικο
που επεχείρησαν στην πρώτη χρεοκοπία. Αν δηλαδή επρόκειτο και αυτή είναι η πραγματικότητα, για έναν λαό κουρασμένο από τους συνεχείς πολέμους, φτωχό, δίχως εκπαίδευση και πρόνοια, που λειτουργούσε σύμφωνα με τα ένστικτα της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης. Τότε τι μπορεί να δικαιολογήσει τις εξεγέρσεις, τις ύβρις, τις χειροδικίες και την αγανάκτηση ενός μορφωμένου λαού στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, μπροστά στο άκουσμα ότι ο τόπος στον οποία κατοικεί, βρίσκεται σε οικονομικό κίνδυνο;
Αν κανείς μπορεί εύλογα να δει με συμπάθεια, έναν πλήθος να εξαγριώνεται, γιατί βγαίνει καταπονημένο από μια μικρασιατική καταστροφή και από μια περίοδο ανέχειας και πραγματικής δυστυχίας, έχοντας να αντιμετωπίσει και την απόγνωση της χρεοκοπία του 1932. Με ποια συναισθήματα πρέπει να προσεγγίσει τους σύγχρονους Έλληνες για την αντίδραση τους στα μέτρα περικοπών και περιστολής του εισοδήματός τους, εξερχόμενους από τέσσερις δεκαετίες πολιτικής σταθερότητας και ομολογούμενης οικονομικής ευμάρειας; Κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι σε όλες τις εποχές δεν υπήρχαν οι πλούσιοι και οι φτωχοί, οι έχοντες και οι λιγότερο κατέχοντες, όμως η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία υπήρξε μια περίοδος σταθερότητας και οικονομικής άνθησης.
Ποτέ δεν γαλουχήθηκε ο λαός με τις ιδέες και τις αξίες της ευθύνης και της αυτοκυριαρχίας.
Είναι σίγουρο ότι είναι διαφορετική η ψυχοσύνθεση του μισθωτού της μεσοπολεμικής περιόδου, που αγωνίζεται για τα απαραίτητα της ασφαλούς διαβίωσης και άλλη, αυτή του σύγχρονου, που έχει περάσει όπως όλος ο δυτικός κόσμος στο στάδιο της ικανοποίησης των αναγκών αυτό εκπλήρωσης και κοινωνικής αποδοχής. Πιστεύω ότι ίσως κάποια στοιχεία της απάντησης δεν βρίσκονται στα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις, αλλά στη δόμηση της παιδείας των υποχρεώσεων. Εκεί υπήρξε πραγματικό έλλειμμα. Εκεί έλαβε χώρα πραγματική χρεοκοπία. Ποτέ δεν εκπαιδεύτηκε ένας ολόκληρος λαός και δεν γαλουχήθηκε με τις ιδέες και τις αξίες της ευθύνης και της αυτοκυριαρχίας. Όχι του πατριωτικού χρέους και του ηρωισμού που έχει επιδείξει ο λαός μας σε ταραγμένες περιόδους, όταν απειλούνταν η εθνική μας κυριαρχία, αλλά των υποχρεώσεων που πρέπει σιωπηλά να εκπληρώνει κανείς σε καιρό ειρήνης, απέναντι στο κράτος που είναι κομμάτι της ύπαρξης του. Δεν προετοιμάστηκε ποτέ για τις δύσκολες μέρες που είναι πάντα ένα ενδεχόμενο.

Όσο σήμερα πραγματικά συγκινεί την παγκόσμια κοινή γνώμη το περίσσευμα ανθρωπιάς, υπερηφάνειας και αλληλεγγύης, που οι δοκιμαζόμενοι συμπολίτες μας δίνουν απλόχερα στους πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή μακριά από τη φωτιά του πολέμου. Άλλο τόσο τρομάζει η ιδέα, ότι δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας και είμαστε ακόμη επιρρεπείς στο ψέμα και τις πρόσκαιρες ολέθριες ψευδαισθήσεις που αυτό δημιουργεί. Πλέον δεν είναι σίγουρο, πότε θα εξέλθουμε από την κρίση που μας βρήκε, αυτό που ίσως θα πρέπει να ελπίζουμε είναι, ότι όταν αυτό γίνει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, να μη συνεχίσουμε να ζούμε μόνο με τις αναμνήσεις των εποχών που αφήνουμε πίσω μας. Να μάθουμε να διδασκόμαστε από τα μηνύματα τους.
Η αναξιοκρατία, το ρουσφέτι, η γραφειοκρατία, ο ωχαδερφισμός, οι λαοπλάνοι «κακοί» πολιτικοί, είναι δημιουργήματα της αδυναμίας μας να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο στη μοίρα του τόπου μας, που είναι και το μεγαλύτερο. Υπάρχουν, γιατί όσο απλόχεροι και φιλότιμοι είμαστε στην αλληλεγγύη του συνανθρώπου που δοκιμάζεται, άλλο τόσο εύκολοι είμαστε και στο ανάθεμα.
Ανήκουμε σε ένα παγκόσμιο χωριό και η εθνική μοναξιά δεν μας πρέπει.
Επιζητάμε την αλήθεια, στις αγορές και στα «λαϊκά» δικαστήρια όταν αφορά τα ελαττώματα και τις παραλείψεις άλλων, τρίτων, όχι τα δικά μας. Κι αν είναι έτσι η φύση μας να ακολουθούμε χρόνια τώρα τον μοναχικό δρόμο του περιούσιου κατατρεγμένου λαού, που τόσο γρήγορα θυματοποιείται κι άλλο τόσο πιο γοργά λησμονεί, μόλις περάσει το κακό. Τότε να αλλάξουμε. Γιατί ανήκουμε σε ένα παγκόσμιο χωριό και η εθνική μοναξιά δεν μας πρέπει.

Όσοι κάνουν επίκληση του πολιτισμού των προγόνων μας, που ήταν από τους πιο σημαντικούς, θα πρέπει να θυμούνται πρώτα απ’ όλα, ότι εκείνοι, υπήρξαν πρωτίστως κοσμοπολίτες, τολμηροί, φιλαλήθεις και κατάφεραν να εκπληρώσουν αυτό που είναι χρέος κάθε εποχής, ν’ αφήσουν σημάδια δημιουργίας, για ένα καλύτερο αύριο σ’ αυτούς που ακολουθούν.
Όταν λοιπόν σήμερα κάποιοι απευθύνονται στην κοινωνία των πολιτών, για την ανάληψη πρωτοβουλίας απέναντι σε όλα όσα βιώνουμε καθημερινά. Πρέπει να προσδιορίσουν το περιεχόμενο των χαρακτηριστικών και των αξιών που αυτή πρέπει να διαθέτει. Γιατί πραγματικά, είναι οξύμωρο σε μια χώρα με πλεόνασμα ηρώων, να εντοπίζει κανείς τόσο μεγάλο έλλειμμα συλλογικής υπευθυνότητας.
Όσοι έμαθαν για δεκαετίες να εξυψώνουν και να υμνούν την ασυλία του πλήθους διασκεδάζοντας τα πάθη του, για να τροφοδοτούν τις ανώφελες και μίζερες πολιτικές διαδρομές τους , τώρα που τους σώθηκε το αφήγημα είναι έκθετοι. Από την άλλη, εκείνοι που χρόνια έκρυβαν τις ευθύνες τους πίσω από την ανωνυμία των πολλών και μοιράζονταν το φορτίο της σιωπηλής συνενοχής, για να αντέχουν τη φωνή της συνείδησης τους, ήρθε η ώρα να καταλάβουν, ότι αυτή τους πληρώνει με το ίδιο νόμισμα της αδιαφορίας για τα δεινά που βιώνουν.
Η εθνική μας μοναξιά, ένα νοητό κάστρο πάνω στην άμμο, που οικοδομήθηκε, ανευθυνότητα την ανευθυνότητα, παραδοχή την παραδοχή, αδιαφορία την αδιαφορία, για να στεγάσει και να προστατέψει τα ατομικά μικρά μας όνειρα, που δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν κοινό όραμα. Γιατί κανείς, πλην ελαχίστων, δεν ήταν διατεθειμένος να εκχωρήσει σπιθαμή από την κατακτημένη με «αγώνες» βολή του.
Τώρα που η κρίση τα σάρωσε όλα, πελαγοδρομούμε ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια, με περισσή ανθρωπιά πραγματικά, με το αίσθημα της αλληλεγγύης που ξυπνά πάντα μπροστά στη συμφορά, με πρωτοφανές κουράγιο. Αλλά πολύ φοβάμαι, έτοιμοι να κάνουμε ξανά, τα ίδια λάθη

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 8:00 pm


"Θερμό" επεισόδιο στις Οινούσσες: Τουρκικό πλοίο απείλησε Έλληνα ψαρά

Η τουρκική ακταιωρός έκοβε βόλτες στα ελληνικά χωρικά ύδατα για ώρες - Το πλήρωμά της αρνήθηκε να αποχωρήσει, παρά την παρουσία κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι στις Οινούσσες, με τουρκική ακταιωρό να παρενοχλεί ελληνικό αλιευτικό σκάφος που βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική ακταιωρός, που σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ “έκοβε βόλτες” στην περιοχή των Οινουσσών από το πρωί, μπαινοβγαίνοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προσέγγισε περίπου στη 1 το μεσημέρι το αλιευτικό σκάφος και απαίτησε από τον Έλληνα ψαρά να απομακρυνθεί αμέσως από την περιοχή, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι βρισκόταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο ψαράς αρνήθηκε, και στο σημείο εκείνο το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού απείλησε να τον συλλάβει.

Στο σημείο κατέφθασε αρχικά πλωτό σκάφος του Λιμενικού και κατόπιν η κανονιοφόρος “Αήττητος” του Πολεμικού Ναυτικού, καλώντας το τουρκικό σκάφος να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο το πλήρωμα της ακταιωρού αρνείτο για ώρες να απομακρυνθεί, μέχρι που περίπου στις 4 το απόγευμα τελικά αποχώρησε.

Για το σοβαρό επεισόδιο έχει ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του επεισοδίου αυτού, υπάρχουν αναφορές στη Χίο για τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που πέταξε (και μάλιστα σε χαμηλό ύψος) σε περισσότερες από μία περιπτώσεις πάνω από τις Οινούσσες, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 8:00 pm


Απίστευτο: Αγόρασαν 20 αρνιά, όμως δεν περίμεναν αυτό που ακολούθησε! Πρωτοφανές συμβάν στη Λάρισα...

Μπορεί να πλήρωσε τοις μετρητοίς για να αγοράσει αρνιά, αλλά τα χαρτονομίσματα που κατέβαλλε, αποδείχθηκαν πλαστά! Ο άγνωστος «έμπορος» εξαπάτησε τον 72χρονο κτηνοτρόφο από την Ελασσόνα, αγοράζοντας 20 αρνιά με  2.000 ευρώ αλλά με πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 72χρονος κτηνοτρόφος από χωριό της Ελασσόνας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πήγε στον καταυλισμό τσιγγάνων στον Τύρναβο για να πουλήσει αρνιά. Εκεί συνάντησε προχθές- για πρώτη φορά - και τον άγνωστο «έμπορο» ο οποίος του παρήγγειλε 20 αρνιά. Έτσι και έγινε, με τον 72χρονο και τον «έμπορο» να ανταποκρίνονται στο ραντεβού, στις 15.30 χθες το μεσημέρι στον καταυλισμό.
Ο 72χρονος παρέδωσε τα 20 (ζωντανά) αρνιά και παρέλαβε από τον «έμπορο» σε μετρητά, τις 2.000 ευρώ με βάση και την αρχική συμφωνία των δυο ανδρών. Η απάτη αποδείχθηκε λίγη ώρα αργότερα όταν ο 72χρονος πήγε σε πρατήριο υγρών καυσίμων για να βάλει καύσιμα, όπου του επισημάνθηκε ότι τα χαρτονομίσματα που έδωσε για να πληρώσει, ήταν πλαστά.
Ο κτηνοτρόφος επέστρεψε στον καταυλισμό αλλά ήταν ήδη αργά αφού ο «έμπορος» είχε φορτώσει τα ζώα σε αγροτικό αυτοκίνητο και είχε ήδη φύγει. Ο 72χρονος, χθες το απόγευμα κατήγγειλε το γεγονός στο Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου που ερευνά την υπόθεση, καταθέτοντας παράλληλα μήνυση κατά του αγνώστου «εμπόρου».

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 7:00 pm


Χαμός στη γενική συνέλευση του Μέγκα

Τι είπε ο Πρετεντέρης για το μαύρο

Μια περιπετειώδης Γενική Συνέλευση, στην οποία η φωνή που ακούστηκε πιο δυνατά ήταν αυτή του Γιάννη Πρετεντέρη, ενώ υπήρξε και σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιώργο Οικονομέα και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, πραγματοποιήθηκε στο Mega στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η απεργία της ΠΟΕΣΥ, σύμφωνα με το ένθετο περιοδικό Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά.
Όπως γράφει η εφημερίδα, η έντονη σύγκρουση μεταξύ των δύο δημοσιογράφων είχε να κάνει με το αν θα έπρεπε να σταλούν εξώδικα προς τις τράπεζες προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί του καναλιού για να καταβληθεί το δώρο του Πάσχα. Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση, ενώ ο Γιώργος Οικονομέας, τον οποίο στήριξε με δυναμικό τρόπο ο Δημήτρης Τάκης (ο οποίος είναι συμπαρουσιαστής του Χασαπόπουλου), επέμεινε ότι το εξώδικο θα έπρεπε να σταλεί στους μετόχους.
Αυτός που εμφανίστηκε "δυναμικότερος" όλων ήταν ο Γιάννης Πρετεντέρης. Συγκεκριμένα, ζήτησε να μην πέσει "μαύρο" στην ενημέρωση του καναλιού και να μη γίνουν άλλες στάσεις εργασίας πάνω σε δελτία και εκπομπές. "Ας το κλείσουν οι μέτοχοι και οι τράπεζες, αν θέλουν να το κλείσουν, αλλά όχι εγώ", είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, είπε μια φράση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και απορίες: "Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Έως τις 12 Μαΐου θα φανεί αν θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη και το κανάλι θα συνεχίσει να υπάρχει ή αν θα κλείσει".

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 6:00 pm


Κορυφώνεται η έξοδος από τα λιμάνια και τις εθνικές οδούς

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ακτοπλοϊκών εταιρειών ο συνδυασμός του Πάσχα με τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς δημιουργεί δεδομένα για αύξηση της κίνησης που φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο 5% σε σχέση με πέρυσι. Αυξημένη έως και 15% είναι η έξοδος από τις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας.
Το Λιμενικό Σώμα έχει λάβει και σήμερα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να βρίσκονται τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου.
Ειδικότερα, χθες Μεγάλη Πέμπτη, από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 22 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 24.373 επιβάτες, 3.656 ΙΧ αυτοκίνητα,864 φορτηγά και 676 δίκυκλα.
Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιήθηκαν 39 δρομολόγια ενώ αναχώρησαν 8.167 επιβάτες 1.365 οχήματα, 42 φορτηγά και 304 δίκυκλα.
Από τη Ραφήνα έγιναν 15 δρομολόγια και αναχώρησαν 9.710 επιβάτες, 2.345 ΙΧ 44 φορτηγά και 182 δίκυκλα.
Τέλος, από το Λαύριο έγιναν 6 δρομολόγια και αναχώρησαν 2.484 επιβάτες 685 ΙΧ 21 φορτηγά και 35 δίκυκλα.
Αυξημένη η έξοδος και από τις εθνικές οδούς
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, η φετινή έξοδος από τις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας είναι έως τώρα αυξημένη κατά 10% και 15% αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το πρωί από τα διόδια της Ελευσίνας έχουν περάσει 85.000 οχήματα και από των Αφιδνών 60.000 οχήματα. Η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλά σε όλο το εθνικό δίκτυο, ενώ είναι αυξημένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε όλη τη χώρα.
 • Σημειώνεται ότι σήμερα έως τις 16:00 το απόγευμα ισχύει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για το ρεύμα εξόδου, ως εξής:
 • Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.
 • Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410+000).
 • Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.
 • Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).
 • Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης -Καβάλας από το 11ο χλμ (Χ.Θ. 11+340) μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα ( Χ.Θ. 97+650 ).

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 5:06 pm


ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΤΟΥ ΠΟΘΟΥ! Ασυγκράτητο ζευγάρι, τα έδωσε όλα στο κέντρο της Αθήνας


safe_image.php_-1560x690_c

Είχαν ορεξούλες και το έμαθε όλη η Αθήνα!
Ένα περιστατικό που άφησε με το στόμα ανοιχτό όσους το παρακολούθησαν καθώς ένα ζευγάρι δεν κατάφερε να συγκρατήσει τις ορέξεις του και εθεάθη να… εναγκαλίζεται σε παγκάκι στο κέντρο της Αθήνας!
Ο ασυγκράτητος άνδρας αγκάλιαζε και φίλαγε με περίσσιο πάθος την νεαρή, όμορφη κοπέλα και το «φιλοθεάμον» κοινό δεν άργησε να στηθεί και να παρακολουθεί «διακριτικά» το σκηνικό πάθους.
Το ζευγάρι, άρχισε να αφαιρεί τα περιττά ρούχα και να τα πετάει δίπλα και κάτω από το παγκάκι. Τα φιλιά έδιναν και έπαιρναν και τα.. χουφτώματα έγιναν σήμα κατατεθέν για τους «αδιάκριτους» οι οποίοι θέλοντας και μη έβλεπαν τα πάντα ζωντανά!
Κάπου εκεί και ενώ το πράγμα έτεινε να ξεφύγει, το ζευγάρι μάλλον κατάλαβε ότι έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα πολλών και αποφάσισε ατάραχο να αποχωρήσει για κάπου αλλού.
Πάντως το όλο περιστατικό δεν έδειχνε να τους ενόχλησε και ίσως τους έδωσε και τροφή για… συνέχεια!

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 5:00 pm


ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ! Γιατί χαλάει ο καιρός κάθε Μεγάλη Παρασκευή


megali-paraskeui-ethima-kai-paradoseis-timoun-to-theio-drama

Την Μεγάλη Εβδομάδα και ιδιαίτερα την Μεγάλη Παρασκευή ο καιρός είναι μουντός ή βρέχει, υποδηλώνοντας τη θλίψη της Φύσης για τα Πάθη του Κυρίου.  

Και παρότι μερικές χρονιές ο καιρός «λοξοδρομεί» και βρέχει για παράδειγμα ανήμερα το Πάσχα ενώ η Μεγάλη Παρασκευή είναι ηλιόλουστη, το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό, ώστε να επιβεβαιώνει στατιστικά αυτήν την άποψη.
Πρόκειται όμως όντως για ένα «κλάμα» του συμπάσχοντος ουρανού ή μήπως για μια «σύμπτωση» που οφείλεται σε φυσικά δεδομένα; Με βάση πάντως τα στοιχεία, η απάντηση κλίνει προς το δεύτερο.
Το Πάσχα είναι κινητή εορτή και ο ορισμός της ημερομηνίας του εξαρτάται άμεσα από την πρώτη Πανσέληνο μετά την Εαρινή Ισημερία, η οποία πρακτικά γίνεται είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε τον Απρίλιο. Αυτό ορίστηκε από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 330 μ Χ και τηρείται μέχρι σήμερα, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις ή μια μικρή «ελαστικότητα».
Και ίσως το γιατί επελέγη αυτός ο τρόπος ορισμού να συνδέεται άμεσα με τις «βροχερές Μ. Παρασκευές».
Η συσχέτιση των Σεληνιακών φάσεων με τον καιρό είναι μια πολύ… παλιά ιστορία στην λαϊκή παράδοση, ωστόσο από τις αρχές της δεκαετίας του 60 οι επιστήμονες αποφάσισαν να αφιερώσουν κι εκείνοι περισσότερο χρόνο στην μελέτη αυτής της σχέσης. Έτσι, το 1962 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense μια μελέτη τριών μετεωρολόγων (Μπράντλεϊ, Γούντμπερι και Μπράϊερ) σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια σαφής Σεληνιακή περιοδικότητα στις «σοβαρές» βροχές.
Εξετάζοντας τα στοιχεία μιας πεντηκονταετίας, οι τρεις ερευνητές κατέληξαν ότι οι αιχμές των βροχοπτώσεων συμπίπτουν με την πρώτη και τρίτη εβδομάδα του κύκλου της Σελήνης και ιδιαίτερα στο διάστημα από 3 έως 5 ημέρες μετά την Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο.
Στο ίδιο τεύχος του περιοδικού δημοσιεύθηκε και μια δεύτερη μελέτη δύο Νεοζηλανδών επιστημόνων (Άντερλεϊ και Μπόουεν), με παρεμφερή συμπεράσματα και την προσθήκη της υπόθεσης πως η έλξη της Σελήνης είναι πιθανόν να επηρεάζει την ποσότητα μετεωρητικής σκόνης που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, αβαντάροντας έτσι την δημιουργία καταιγίδων.
Τις επόμενες δεκαετίες ακολούθησαν πολλές ακόμη σχετικές μελέτες που τελικά διαμόρφωσαν μια νέα μετεωρολογική πραγματικότητα «ανακαλύπτοντας» ξανά αυτό που ο λαός γνώριζε από παλιά. Ότι δηλαδή «μετά την Πανσέληνο, ανοίγουν οι ουρανοί».
Και βέβαια σε σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα η οποία «πέφτει» αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι με βάση πλέον τα επιστημονικά δεδομένα συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να είναι βροχερή.
Όσο για φέτος, η επιβεβαίωση αυτών των στατιστικών δεδομένων, είναι μάλλον και πάλι συνεπής, αφού η Πανσέληνος έγινε την Μεγάλη Τρίτη το πρωί και η εκδήλωση βροχοπτώσεων αναμένεται δύο-τρεις μέρες μετά – με μέρες SOS την Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή.
Επιπλέον, λόγω της αντίθεσης Άρη-Ουρανού, τα φαινόμενα αναμένεται να συνδυαστούν με πολύ ισχυρούς ανέμους.

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 4:00 pm


ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! «Ξυπνάει» ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου

Σεισμικές δονήσεις έχουν ανησυχήσει τους επιστήμονες που φοβούνται για έκρηξη τεράστιου ηφαιστείου στην Κορεατική ενδοχώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
 Το Όρος Παεκτού, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα της Βορείου Κορέας και της Κίνας, βρίσκεται σε σεισμική διέγερση με τους επιστήμονες να φοβούνται για έκρηξη 1000 και πλέον χρόνια μετά την τελευταία καταστροφική έκρηξη του το 946 μ.Χ., σύμφωνα με την express.co.uk.
Ήταν τόσο ισχυρή που σχημάτισε κρατήρα 5 χιλιομέτρων, (σήμερα είναι καλντέρα) και εκτόξευσε αρκετή τέφρα που έφτασε ακόμη και στην Ιαπωνία – σχεδόν 1.100 χιλιόμετρα μακριά, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία. Η έκρηξη ήταν η δεύτερη σε μέγεθος, πίσω μόνο με την έκρηξη του Ταμπόρα το 1815, η οποία προκάλεσε το λεγόμενο «έτος χωρίς καλοκαίρι». Αλλά λίγα είναι γνωστά για το ηφαίστειο Παεκτού.
map-515705
Μεταξύ του 2002 και του 2005, μια αλληλουχία σεισμών ταρακούνησαν το βουνό αλλά μετά σταμάτησαν. Ωστόσο, παρόλο που παραμένει σχετικά ήσυχο, οι ιαματικές πηγές και τα θερμά σημεία αερίων δείχνουν την εκρηκτική δυναμική του βουνού. «Το ηφαίστειο είναι αρκετά δραστήριο», λέει ο Kayla Iacovino του Αμερικανικού Γεωλογικού Οργανισμού (U.S.G.S.) και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances. «Αλλά πότε θα γίνει εκρηκτικό; «Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.»
«Το ηφαίστειο είναι ήσυχο αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα έχει της δυνατότητες. Εμείς πρέπει να έχουμε ανοικτά τα μάτια μας», λέει ο James Hammond, ένας σεισμολόγος του Birkbeck στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Νομίζω ότι ο κίνδυνος μιας καταστροφικής έκρηξης εδώ είναι πολύ πραγματικός,» λέει ο σεισμολόγος Stephen Grand του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. Αν δώσει μια έκρηξη όπως είχε γίνει το 946 μ.Χ.  τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά.
caldera-515707
Περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 100 χλμ από το ηφαίστειο. Ο φόβος της έκρηξης είναι τόσο μεγάλος στη Βόρειο Κορέα που έχουν οδηγήσει τις αρχές σε μια (από τις σπάνιες φορές) συνεργασία με επιστήμονες από την Δύση.

Ηλίας Σιατούνης

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 3:00 pm


ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ! – Η νέα τηλεφωνική απάτη που σας χρεώνει 400 ευρώ!


woman_mobile

Δώστε μεγάλη προσοχή καθώς οι απατεώνες παραμονεύουν…
Μερικοί πελάτες κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία χρεώνονται εκατοντάδες ευρώ στο λογαριασμό τους λόγω τηλεφωνικής απάτης και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να το δούμε και στην Ελλάδα.
Οι χρήστες αυτοί χρεώνονται μέχρι και 300 λίρες (~400 ευρώ) για τηλεφωνήματα που επιμένουν πως δεν έκαναν ποτέ.
Μερικά από τα θύματα που μίλησαν στην Daily Mail περιέγραψαν πως έλαβαν τηλεφωνήματα από αριθμούς που ξεκινούσαν από 0845 και 0853.
Η κλήση γίνεται άμεσα και ο χρήστης δεν έχει σχεδόν ποτέ την ικανότητα να απαντήσει. Η κλήση καταχωρείται ως αναπάντητη. Κι όμως, στον λογαριασμό τους φαίνονται «κλήσεις» που έχουν διαρκέσει έως και 12 ώρες.
Μερικά από τα θύματα της απάτης δεν θυμούνται να έχουν καλέσει τον αριθμό, ενώ άλλα αναφέρουν πως δεν είδαν καν την αναπάντητη. Ένα από τα θύματα ανέφερε πως χρωστούσε 375 λίρες για μία κλήση σε αριθμό που ξεκινούσε με 0845. Όταν ρώτησε την πάροχό της για τον λογαριασμό, της ανέφεραν πως μιλούσε με τον συγκεκριμένο αριθμό για 12 ολόκληρες ώρες, τη νύχτα.
Το τηλέφωνό της έδειχνε μόνο μία αναπάντητη, και δεν υπήρχε ένδειξη πως κάλεσε τον αριθμό.
Εκπρόσωπος της παρόχου κινητής τηλεφωνίας ανέφερε στον Independent πως οι υπηρεσίες συνεργάζονται με την ρυθμιστική αρχή Ofcom για την αποκάλυψη των υπαιτίων, ενώ τα νούμερα έχουν, πια, μπλοκαριστεί από το δίκτυο.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί πως γίνεται η χρέωση ακόμη κι όταν δεν υπάρχει κλήση.

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 2:18 pm


ΒΙΝΤΕΟ - ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ !!! Σφαγή για ένα ... ψωμί - Το απόλυτο χάος στη Βενεζουέλα

Οι σκηνές άγριου ξύλου στους δρόμους και της λεηλάτησης επιχειρήσεων και σπιτιών είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον στη Βενεζουέλα, με την κατάσταση να είναι κάτι παραπάνω από έκρυθμη και να τείνει προς την αναρχία.
Μέρες Αργεντινής ζει η Βενεζουέλα με τους πολίτες να δίνουν μάχες σώμα με σώμα για λίγο ψωμί, να λεηλατούν φορτηγά με τρόφιμα, ενώ, την ίδια ώρα να παραμένουν βυθισμένοι στο σκοτάδι για ώρες, λόγω των διακοπών ρεύματος που έχει επιβάλει ο Μαδούρο!
Οι σκηνές άγριου ξύλου στους δρόμους και της λεηλάτησης επιχειρήσεων και σπιτιών είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον στη Βενεζουέλα, με την κατάσταση να είναι κάτι παραπάνω από έκρυθμη και να τείνει προς την αναρχία. 
Μετά και τις νέες περικοπές που ανακοίνωσε ο Μαδούρο παρατηρούνται ελλείψεις βασικών αγαθών, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν ενώ για πολλές ώρες πολλές περιοχές μένουν χωρίς ρεύμα. Και μέσα σε όλα τα προβλήματα της χώρας, τελείωσαν και τα λεφτά που χρειάζονται για να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα! 
Ο τριψήφιος πληθωρισμός, το παραγωγικό έλλειμμα τύπου Σοβιετικής Ένωσης και η σοβαρή ύφεση έχουν στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στον σοσιαλιστή ηγέτη, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης μαζεύουν υπογραφές για να διώξουν τον Μαδούρο. Πριν δυο ημέρες παραδόθηκε στους ηγέτες της αντιπολίτευσης ένα έγγραφο που τους επιτρέπει να θέσουν σε λειτουργία τη διαδικασία δημοψηφίσματος και να διώξουν τον Μαδούρο. Εχουν ήδη, μάλιστα, εκκινήσει τη διαδικασία συλλογής υπογραφών, καθώς απαιτούνται περίπου 4 εκατ. 
Ο Μαδούρο, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του σοσιαλιστή προέδρου Ούγο Τσάβες ως διάδοχός του προτού αποβιώσει το 2013, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την εξουσία προτού τελειώσει η θητεία του το 2019 και έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι σκοπεύει να οργανώσει πραξικόπημα εναντίον του. Εάν η αντιπολίτευση καταφέρει να διώξει τον Μαδούρο φέτος, θα γίνουν εκλογές εκ νέου. Αλλά εάν το καταφέρει το 2017, τότε η προεδρία θα περάσει στα χέρια του τωρινού αντιπροέδρου, θέση που κρατεί ο Αριστόβουλο Ιστουρίζ, πιστό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 1:00 pm


ΣΟΚ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ! Βροχή κατασχέσεων και με τη βούλα του ΣτΕ

Ανοίγει ο δρόμος για τις κατασχέσεις ακινήτων, δημιουργώντας νέο πονοκέφαλο σε χιλιάδες πολίτες. 

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο καθορίζεται ο τρόπος που προσδιορίζεται η αξία ενός ακινήτου όταν αυτό κατάσχεται, αλλά και ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που προσδιορίζει την εμπορική αξία του ακινήτου.
Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματος που κατέθεσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, υπεύθυνος για τον καθορισμό της αξίας του ακινήτου που βγαίνει στον πλειστηριασμό είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να προσλάβει έναν εκτιμητή από το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών.
Ο τελευταίος, πρέπει μέσα σε συγκεκριμένη ημερομηνία να συντάξει και να παραδώσει έγγραφη εκτίμηση στον δικαστικό επιμελητή, «σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά ή τα διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα” για την αξία του ακινήτου.
Η αμοιβή για την διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου, ενώ υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής αυτής είναι αυτός που επισπεύδει τον πλειστηριασμό, πχ η Τράπεζα.

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2016 | 12:00 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Μεσσηνίας

Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: