1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
 2. Μικρές αγγελίες
 3. Συνομιλία (chat)
 4. Καιρός
X Τηλεόραση:
 1. ΝΕΡΙΤ 1
 2. ΝΕΡΙΤ PLUS
 3. ΕΤ3
 4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μεσσηνίας   »   Κυπαρισσια    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Κυπαρισσια και εμείς θα το προσθέσουμε.

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ - Οι 1.400 φορείς του Δημοσίου που «χάνουν» υποχρεωτικά τα αποθεματικά τους


Οι 1.400 φορείς του Δημοσίου που «χάνουν» υποχρεωτικά τα αποθεματικά τους

Περισσότερους από 1.400 φορείς της γενικής κυβέρνησης –δήμους, περιφέρειες, νοσοκομεία, οργανισμούς, επιχειρήσεις- αφορά η υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών που προώθησε η κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της ΠΝΠ , οι μοναδικοί φορείς που τη γλιτώνουν είναι οι εισηγμένες εταιρείες ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία η ένταξη είναι «προαιρετική». Η λέξη «δύνανται» που εμπεριέχει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρακτικά σημαίνει ότι οι διοικήσεις των ταμείων μπορούν να πιεστούν από την κυβέρνηση να μεταφέρουν μέρος των διαθεσίμων στην ΤτΕ ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι ανάγκες για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.
Το μεγάλο ζήτημα είναι ο «θησαυρός» του ΑΚΑΓΕ, του λογαριασμού στον οποίο υπάρχουν περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (σ.σ ο ΑΚΑΓΕ τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το ποσό που προέρχεται από το κούρεμα κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και από μέρος των φορολογικών εσόδων).
Το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που «δείχνει» η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (σ.σ ο ΑΚΑΓΕ περιλαμβάνεται στο συγκεντρωτικό μητρώο φορέων γεν. κυβέρνησης όπως καταρτίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή).
Ωστόσο, τα χρήματα του λογαριασμού, είναι ούτως ή άλλως κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας ενώ κύκλοι του υπουργείου Εργασίας έλεγαν πριν από λίγο ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα χρήματα του συγκεκριμένου λογαριασμού μεγάλο μέρος εκ των οποίων προορίζεται ούτως ή άλλως για την κάλυψη των ελλειμμάτων που υπάρχουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Ένα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει να κάνει με την πρόβλεψη ότι δεν θα μεταφερθούν στην ΤτΕ τα διαθέσιμα που προορίζονται για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του επόμενου 15νθημέρου. Το ερώτημα είναι που θα πέσει το βάρος της δικαιολόγησης του ποσού που απαιτείται: στα λογιστήρια των 1.400 φορέων ή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;
Στο τέλος Μαρτίου, τα διαθέσιμα των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε λογαριασμούς όψεως έφταναν στα 1,77 δισεκατομμύρια ευρώ. Στους δήμους και στις περιφέρειες λοιπόν εντοπίζονται τα πολλά χρήματα που μπορεί να πάρει το δημόσιο καθώς τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων αφενός δεν μπορεί να τα διαθέσει λόγω «προαιρετικότητας» αφετέρου ακόμη και να θελήσουν οι διοικήσεις τους να δώσουν, οι ταμειακές ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που θεωρείται αμφίβολο αν θα εξευρεθούν αρκετά χρήματα (σ.σ η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις προσεγγίζει πλέον τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ).
Τα πολλά χρήματα που μπορεί να πάρει το δημόσιο εντοπίζονται στους δήμους και τις περιφέρειες
Ξεκάθαρη είναι η εξαίρεση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου και ειδικά της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ καθώς καλύπτονται από την εξαίρεση των δημόσιων επιχειρήσεων της παραγράφου 5 του Ν. 3429/2005. Μεταξύ άλλων η παράγραφος 5 εξαιρεί:
 1.  τις ανώνυμες εταιρείες των οποίων οι μετοχές έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά (χρηματιστήριο), εφόσον το Δημόσιο εξακολουθεί  να συμμετέχει στο μετοχικό τους κεφάλαιο με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής,
 2. στις ανώνυμες εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με τις εισηγμένες εταιρείες της προηγούμενης περίπτωσης
 3. στις ανώνυμες εταιρείες ως προς τις οποίες έχει αποφασιστεί η έναρξη διαδικασιών αποκρατικοποίησης δια της εισαγωγής μετοχών τους σε οργανωμένη αγορά, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων
 4. στις ανώνυμες εταιρίες των οποίων το δικαίωμα διορισμού της πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή των οργάνων της διοίκησης ή το δικαίωμα άσκησης της διαχείρισης της επιχείρησης έχει μεταβιβασθεί εν όλω ή εν μέρει από το Δημόσιο σε τρίτους με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων
Ποιοι είναι όμως οι κυριότεροι από τους φορείς που περιλαμβάνει η εκτενέστατη λίστα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης; Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην πραγματικότητα αγγίζει:
Το Πράσινο Ταμείο το οποίο φαίνεται να διαθέτει αρκετά χρήματα δεδομένου ότι σε αυτό έχουν εισρεύσει τα ποσά που έχουν καταβάλει οι ιδιοκτήτες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων:
 • Όλα τα νοσοκομεία της χώρας
 • Όλα τα πανεπιστήμια της χώρας
 • Ανεξάρτητες Αρχές (π.χ ΑΔΑΕ, ΑΣΕΠ, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Αρχή για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, ΕΣΡ, ΕΛΣΤΑΤ, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων κλπ)
 • Όλους τους δήμους της χώρας
 • Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)
 • Τον ΕΟΠΥΥ (ο οποίος βέβαια είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να συνδράμει με έστω και ένα ευρώ καθώς αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα) αλλά και άλλους φορείς που συνδέονται με τον χώρο της υγείας όπως είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΚΕΘΕΑ, ο ΕΟΦ
 • Εταιρείες του Δημοσίου (π.χ Αττικό Μετρό, Εγνατία Οδός ΑΕ,  Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ΕΛΒΟ, Θέμις Κατασκευαστική, ΟΣΥ, ΟΣΕ, Παράκτιο Αττικό Μέτωπο
 • Τον ΕΟΤ
 • Αθλητικές εγκαταστάσεις όπως το ΟΑΚΑ, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αλλά και οργανισμούς άθλησης
 • Τον ΟΑΕΔ (ο οποίος έχει ήδη συνδράμει αλλά θα κληθεί να μεταβιβάσει και άλλα χρήματα μετά τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της διάταξης)
 • Όλα τα λιμάνια της χώρας (με εξαίρεση τα εισηγμένα ΟΛΠ και ΟΛΘ)
 • Όλες τις περιφέρειες
 • Όλα τα μουσεία 
Πηγή: TheToc

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 9:49 am


ΤΡΙΦΥΛΙΑ - Χορήγηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας  
ανακοινώνει ότι τίθεται σε εφαρμογή η ψηφιακή υπηρεσία για τις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Η έναρξη λειτουργίας θα γίνει με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της με αριθ. πρωτ. 3501/41173/14-4-2015 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Τροποποίηση της με αριθ. 13631/159106/20-12-2013 Απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β΄3410)», όσον αφορά το ύψος του τέλους συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α΄8).

Ι. ΓΕΝΙΚΑ
1. Σύμφωνα με τη με αριθ. πρωτ. 3501/41173/14-4-2015 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
Το ύψος του Τέλους συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α΄8) (Τέλους Εξέτασης) ορίζεται ως εξής:
Α) Μέχρι τις 31η Αυγούστου 2015, το ανωτέρω Τέλος Εξέτασης ορίζεται σε είκοσι πέντε ευρώ (25€).
Β) Από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, το ανωτέρω Τέλος Εξέτασης ορίζεται σε πενήντα ευρώ (50€).
2. Σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 20 του νόμου 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), από 26 Νοεμβρίου 2015, η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.
Η παρακολούθηση προγράμματος κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων δεν είναι υποχρεωτική, σε αντίθεση με την ανωτέρω υποχρέωση απόκτησης πιστοποιητικού.
Στην ιστοσελίδα http://ppp-usercert.minagric.gr/ είναι διαθέσιμη δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή για τον αυτοέλεγχο των γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων με τις ερωτήσεις που τίθενται
στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α΄8).
3. Σύμφωνα με την παράγραφο 5γ) του άρθρου 35 του 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), μετά την 26η Νοεμβρίου 2015, η λιανική πώληση γεωργικών φαρμάκων για επαγγελματική χρήση γίνεται εφόσον εξασφαλισθεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου, στο οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης των θεμάτων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 33 και την Οδηγία 2009/128/ΕΚ. Ο επιβλέπων τη χρήση αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και υποχρεούται αμέσως μετά τη χρήση αυτών να το καταγράφει ενυπόγραφα. Υποχρέωση απόκτησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων έχει αυτός στο όνομα του οποίου εκδίδονται τα παραστατικά προμήθειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή ο επιβλέπων τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Για παράδειγμα εφόσον σε μία οικογένεια τα παραστατικά αγοράς γεωργικών φαρμάκων εκδίδονται σε ένα από τα μέλη της, αλλά άλλο μέλος της οικογένειας διενεργεί ή επιβλέπει τη χρήση, το πρόσωπο αυτό μπορεί να αποκτήσει πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και δηλώνοντας ως επιβλέπων να επιτρέπεται η προμήθεια γεωργικών φαρμάκων στα μέλη της οικογένειας αφού έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.
Διευκρινίζεται ότι θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν ότι η χρήση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση γίνεται μόνο από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου, στο οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης των θεμάτων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων [άρθρο 50, παράγραφος 1, περίπτωση ο) του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 44, παρ. 9 α) του ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α' 32)].

ΙΙ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΉΓΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΝΩΣΕΩΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τους Φορείς παροχής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, τα Κέντρα εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και τους ενδιαφερόμενους για κατάρτιση και απόκτηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αναφέρεται στον συνημμένο Κανονισμό εξετάσεων του παρόντος εγγράφου και στηρίζεται στη σχετική ψηφιακή εφαρμογή του Υπουργείου.
Συνοπτικά η ψηφιακή εφαρμογή περιλαμβάνει:

Α) Την εγγραφή των Φορέων παροχής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων
1. Οι Φορείς παροχής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων οφείλουν να εγγραφούν στη ψηφιακή εφαρμογή. Η εγγραφή γίνεται από τον υπεύθυνο κάθε Παραρτήματος.
2. Με την εγγραφή των Φορέων παροχής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, γίνεται η αναγραφή τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.
3. Η εγγραφή αφορά ιδιωτικούς και δημόσιους Φορείς.

Β) Την εγγραφή των Κέντρων εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων
            1. Τα Κέντρα Εξέτασης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων οφείλουν να εγγραφούν στη ψηφιακή εφαρμογή. Για κάθε Παράρτημα των Κέντρων Εξέτασης γίνεται διαφορετική εγγραφή και ορίζεται ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξέτασης στον οποίο χορηγούνται ειδικοί κωδικοί. 
            2. Η εγγραφή κάθε Παραρτήματος Κέντρου Εξέτασης θα εγκρίνεται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
                        3. Μετά την εγγραφή τους, τα Κέντρα εξέτασης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων συγκεντρώνουν ενδιαφερόμενους για εξέταση και συγκροτούν για το σκοπό αυτό Τμήματα εξέτασης που αποτελούνται από ομάδες των δέκα (10) έως είκοσι (20) ατόμων.

Γ) Εξέταση των ενδιαφερόμενων για απόκτηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων
                        1. Οι ενδιαφερόμενοι, πέραν των ατομικών στοιχείων τους (ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ), οφείλουν να καταβάλλουν στα ιδιωτικά και δημόσια Κέντρα εξέτασης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων την αξία του Τέλους εξέτασης, καθώς η έκδοση και πληρωμή του διενεργείται αποκλειστικά από τα Κέντρα Εξέτασης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων για το σύνολο των ατόμων κάθε Τμήματος εξέτασης.
                        2. Τα Κέντρα εξέτασης οφείλουν να εκδώσουν το προβλεπόμενο «ηλεκτρονικό παράβολο» (εφεξής «e−Παράβολο»), σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο «Εγχειρίδιο Χρήσης της Ψηφιακής Υπηρεσίας Πιστοποίησης». Το e-Παράβολο αναρτάται στη ψηφιακή εφαρμογή και μέσω αυτής καταχωρούνται τα στοιχεία των ατόμων που αποτελούν το Τμήμα εξέτασης, η ημερομηνία και η ώρα εξέτασής τους, τουλάχιστον επτά (7) ημέρες μετά την ανωτέρω καταχώρηση.
                        3. Τα στοιχεία των εξετάσεων (Κέντρο εξετάσεων, ημερομηνία και ώρα εξετάσεων) αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό την ενημέρωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες δύναται να αποστείλουν ελεγκτικό κλιμάκιο για τον απροειδοποίητο έλεγχο.
                        4. Οι εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων διενεργούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον «Κανονισμό Εξετάσεων Χορήγησης Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων».

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 9:41 am


ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΤΟ ΣΙΓΑΝ ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟΥ ΛΑΛΕΙΝ

Θόδωρος Σταυριανόπουλος
Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των περιφερειακών διευθυντών  ακολούθησε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων σχετικά με τα κριτήρια και γενικότερα τον τρόπο επιλογής τους. 
Η κριτική στις αποφάσεις εκείνων που μας κυβερνούν κάθε φορά είναι και αναγκαία και επιβεβλημένη. Δεν είχα καμία πρόθεση να ασχοληθώ αυτήν την περίοδο με θέματα του Υπουργείου Παιδείας. Όμως ένα από τα πολλά δημοσιεύματα το οποίο ξεφεύγει από τα όρια της κριτικής και γίνεται κακόβουλο και προκλητικό με οδηγεί στη σημερινή μου παρέμβαση. 
Το υπογράφει ο συνάδελφος κ. Θ. Σταυριανόπουλος αν και σε πολύ μεγάλο ποσοστό από μια πρόχειρη ματιά που έριξα στο διαδίκτυο, αποτελεί  πρόχειρη συρραφή κειμένων του κ. Κιουλάνη, του κ.Τσέτου και ενός που έχει δημοσιευθεί στο ΒΗΜΑ με λίγες δικές του προσθήκες.
            Τον συγκεκριμένο συνάδελφο τον γνωρίζω εξ όψεως. Δεν έχουμε ανταλλάξει ούτε ένα καλημέρα. Γνωρίζω γενικότερα τη δράση του, πολιτική, συνδικαλιστική και συγγραφική, από διάφορα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου. Τον θυμάμαι πέρυσι στο 6ο Λύκειο όπου εργαζόμουν να μοιράζει προεκλογικά φυλλάδια μέσα στο γραφείο των καθηγητών (προνόμιο που άλλοι δεν είχαν) ως υποψήφιος με το συνδυασμό του κ. Τατούλη. Αν δε με απατά η μνήμη μου ήταν και υπεύθυνος του τομέα παιδείας του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία..
            Ως εδώ τίποτα το μεμπτό. Καθένας επιλέγει την όχθη που θα βρεθεί και το δρόμο που θα πάρει. Δικαίωμα του. Δεν μπορεί όμως να γίνεται τιμητής των πάντων, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, να εμφανίζεται σαν αθώα περιστερά, να καταγγέλλει τη διαδικασία επιλογής των περιφερειακών διευθυντών, να μιλάει για κομματικές επιλογές, όταν ο ίδιος  για δεκαετίες γρανάζι του κομματικού μηχανισμού σιωπούσε, τουλάχιστον, στην  απόλυτη κομματικοποίηση του κράτους, που το κόμμα του και η Ν.Δ. είχαν επιβάλλει μετά τη μεταπολίτευση. Προχθές το thepressproject αποκάλυψε ότι κατά την περίοδο της τρικομματικής  οι επικεφαλής της “σχεδίασαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν ένα περίπλοκο μαθηματικό μοντέλο πλήρους επιβολής κομματισμού και αναξιοκρατίας μέσω των θέσεων του δημόσιου τομέα”.
            Καταγγέλλεται η επιλογή των περιφερειακών διευθυντών ως κομματική.  Πότε άραγε ανακάλυψαν, όσοι καταγγέλλουν, ότι αυτή η θέση είναι ουδέτερη πολιτικά; Μήπως ξεχνούν ποιοι και για ποιους λόγους τη θέσπισαν; Αν δεν το λησμόνησαν να τους το θυμίσω. Το ΠΑΣΟΚ για να βολέψει κομματικά του στελέχη. Αν σε κάτι μπορεί να κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι γιατί έκανε επιλογή πολιτική για αυτές τις θέσεις, αλλά γιατί δεν τις κατήργησε και κυρίως γιατί έδωσε τη δυνατότητα στους απερχόμενους περιφερειακούς διευθυντές να επιστρέψουν στα σχολεία ως σχολικοί σύμβουλοι. Και όλοι θυμόμαστε καλά ποιοι ήταν οι απερχόμενοι: εκείνοι που κουνούσαν απειλητικά το δάχτυλο στους εκπαιδευτικούς, που υπέγραψαν απολύσεις συναδέλφων, που παρέπεμψαν σε πειθαρχικά, που απειλούσαν με συγχωνεύσεις, με αξιολόγηση – απόλυση κ.α.  Όλοι επίσης γνωρίζουν ότι οι νέοι περιφερειακοί διευθυντές στην πλειοψηφία τους ήταν αγωνιζόμενοι συνάδελφοι (ανάμεσα τους και ο Πάνος Πετρόπουλος, το ήθος, η αγωνιστικότητα  και η δημοκρατική ευαισθησία του οποίου δεν αμφισβητείται) για να μην περάσουν τα μνημονιακά μέτρα και για να μην ισοπεδωθεί το δημόσιο σχολείο. Θα ήταν χρήσιμο να μας θυμίσει ο κ. Σταυριανόπουλος πού ήταν αυτό το διάστημα και στο πλευρό ποιων; Γιατί δε θυμάμαι ούτε μια παρουσία του σε μια πορεία ή διαδήλωση για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, σε μια διαμαρτυρία για τους απολυμένους συναδέλφους.
Για να μη μακρηγορώ θα κλείσω σχολιάζοντας το υστερόγραφο του κ. Σταυριανόπουλου.  Αναφέρεται σε συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ που τους έπεφταν τα σάλια για εξουσία. Σε ποιους πραγματικά  πέφτουν  τα σάλια για εξουσία, ποιοι είναι αρχομανείς, ποιοι άλλαξαν στρατόπεδο πιο γρήγορα και από το πουκάμισο τους, ποιοι συμπορεύτηκαν για τη γλύκα της εξουσίας με τον κ. Τατούλη, το γνωρίζει καλά η κοινωνία, το ξέρουν οι συνάδελφοι και πάνω απ’ όλα μην κάνει ότι το αγνοεί ο κ. Σταυριανόπουλος. Εδώ το φωνάζουν και οι πέτρες.
Η σιωπή λοιπόν είναι καλύτερη από τη φλυαρία. Και η αυτοκριτική ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα των ανθρώπων, ιδίως μάλιστα αν ασχολούνται με τα κοινά.
  
            *εκπαιδευτικός στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 9:37 am


Tαχύτητα ρεκόρ: Τρένο ηλεκτρομαγνητικής ανύψωσης έφτασε τα 603 χλμ/ώρα

Το πρωτότυπο ιαπωνικού τρένου ηλεκτρομαγνητικής ανύψωσης έφθασε σήμερα την ταχύτητα ρεκόρ των 603 χιλιομέτρων/ ώρα, για πρώτη φορά στον κόσμο, ανακοίνωσε η εταιρεία Central Japan Railways.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε με επιβάτες και το τρένο έφθασε στην ταχύτητα των 603 χλμ/ώρα για διάστημα 10,8 δευτερολέπτων στο εσωτερικό ενός τούνελ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής εταιρείας κάνοντας λόγο για «παγκόσμια πρώτη».

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε ειδική σιδηροδρομική γραμμή στο Γιαμανάσι της κεντρικής Ιαπωνίας, όπου αναπτύσσεται εδώ και χρόνια η τεχνολογία «maglev» και στόχος του ήταν η δοκιμή της σταθερότητας του τρένου ακόμη και σε μία ταχύτητα που υπερβαίνει κατά πολύ την ταχύτητά που θα χρησιμοποιείται στα κανονικά δρομολόγια. Η δοκιμή συνέτριψε το προηγούμενο ρεκόρ των 590 χλμ./ώρα, αναπτύσσοντας ταχύτητα περισσότερων των 10χλμ./λεπτό, 170 μέτρων/δευτερόλεπτο.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 9:26 am


Στον εισαγγελέα δουλέμποροι που εμπλέκονται στο ναυάγιο της Ρόδου

Στον εισαγγελέα Ρόδου θα οδηγηθούν σήμερα δύο άτομα, υπήκοοι Συρίας 26 και 27 ετών αντίστοιχα, που φέρεται να οργάνωσαν τη μεταφορά των δεκάδων παράτυπων μεταναστών με ιστιοφόρο σκάφος που προσάραξε χθες στη περιοχή Ζέφυρος της Ρόδου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα (ένας άνδρας μία γυναίκα και ένα παιδί).
Οι δύο διακινητές αναγνωρίστηκαν από τους παράτυπους ματανάστες στη διάρκεια της προανάκρισης.

Ο αριθμός των διασωθέντων παράτυπων μεταναστών ανέρχεται σε 90, ενώ στο σκάφος ήταν συνολικά 93 άτομα στην πλειονότητά τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 9:24 am


ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Συνάντηση καταστηματαρχών της Παραλίας για τα τραπεζοκαθίσματα στην πλαζ

Σε συνάντηση καλεί την  Τετάρτη το πρωί τα μέλη του αλλά και κάθε άλλο επαγγελματία της Παραλίας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας, για την υπόθεση με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πλαζ… Ο Σύλλογος τονίζει ότι οι καταστηματάρχες πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά, γιατί η νέα σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση απαγορεύει την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον αιγιαλό.
Το σχετικό άρθρο της νέας ΚΥΑ έχει ως εξής:
«Η παραχώρηση του προηγούμενου άρθρου (σ.σ. χώρων αιγιαλού σε τρίτους) γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουσμένους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, σετ ομπρελών με ξαπλώστρες ή καθίσματα με ή χωρίς τραπεζάκι, λειτουργία τροχήλατου −αυτοκινούμενου ή μη− αναψυκτηρίου). Η άσκηση άλλης δραστηριότητας όπως η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος επιφέρει τις κυρώσεις του άρθρου 13 της παρούσας και της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας για τον αιγιαλό και την παραλία, την όχθη και την παρόχθια ζώνη μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών».
Οι καταστηματάρχες καλούνται στο καφέ Μύθος. Η σχετική πρόσκληση του Συλλόγου έχει ως εξής: «Ο ΣΥ.Ι.Κ.Υ.Ε. προσκαλεί τους συναδέλφους που δραστηριοποιουνται επαγγελματικά και μισθώνουν τμημα  του αιγιαλού, σε συναντηση την Τετάρτη ωρα 11.00 στο καφέ "ΜΎΘΟΣ"-ΝΑΥΡΙΝΟΥ 191.
Θέμα της συνάντησης είναι η ενημέρωση για την νέα κοινή υπουργική απόφαση, που απαγορεύει την τοποθέτηση τραπεζοκαθισματων στον αιγιαλό.
Η πρόσκληση αφορά και μη μέλη του συλλόγου, αφού το πρόβλημα αφορά όλους και η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση και δυναμική.
Πληροφορίες: Ανδρεας Ζαγακος 6982301817, Μαρία Μπαλοπουλου 6974906832, Χάρης Βγενης 6932759966».
Από την πλευρά του ο Δήμος Καλαμάτας, σε δελτίο Τύπου, τονίζει ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση οδεύει προς ανάκληση, μέσα στην εβδομάδα μάλιστα.

Στ.Μ.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 9:10 am


Eκλογές τον Ιούνιο στην Ελλάδα βλέπουν ξένοι αναλυτές

 Εκλογές τον Ιούνιο βλέπουν για την Ελλάδα οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ομάδα οικονομολόγων εκτιμά ότι ένα Grexit παραμένει "απίθανο".
Αντικρουόμενες πάντως είναι οι δηλώσεις σχετικά με την επίδραση που θα έχει σε διεθνές επίπεδο μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχουν διαμηνύσει ότι η Ευρωζώνη είναι καλύτερα θωρακισμένη απέναντι σε μια έξοδο της Ελλάδας από ό,τι ήταν λίγα χρόνια πριν.
Από την άλλη, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πωλ Τόμσεν, προειδοποιεί ότι "δεν θα πρέπει να πιστέψει κανείς" ότι ένα Grexit θα γίνει χωρίς προβλήματα, για κάθε πλευρά.
Ο Ε. Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, κινήθηκε προς τη γραμμή Ντράγκι - Λαγκάρντ, λέγοντας πως "ένα Grexit δεν θα έχει την επίδραση και τις πιθανές επιπτώσεις για την Ευρωζώνη που θα είχε πριν από 2 χρόνια. Δεν βλέπω μετάδοση σε χρηματοπιστωτικό ή οικονομικό επίπεδο".
Μιλώντας στο CNBC, ο Νοβότνι παραδέχτηκε πως δεν θα μπορούσε να προβλέψει "τον ψυχολογικό αντίκτυπο" μιας εξόδου της Ελλάδας αλλά προειδοποίησε πως "ο χρόνος τελειώνει".

news

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 8:49 am


Οκτακόσιοι μετανάστες χάθηκαν στο ναυάγιο της Κυριακής

Το ναυάγιο που σημειώθηκε προχθές Κυριακή στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους, ανακοίνωσαν νωρίς σήμερα Τρίτη στην Κατάνια της Ιταλίας εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αφού συνομίλησαν με τους επιζώντες.
«Μπορούμε να πούμε ότι 800 άνθρωποι είναι νεκροί», δήλωσε η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της HCR στην Ιταλία, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Φλάβιο Ντι Τζάκομο, επιβεβαίωσε την εκτίμηση αυτή.
Οι εκπρόσωποι της HCR και του ΔΟΜ μπόρεσαν να πάρουν συνεντεύξεις από την πλειονότητα των 27 επιζώντων που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι περί τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα (01:00 την Τρίτη ώρα Ελλάδας).
«Αντιπαραβάλλαμε τις μαρτυρίες, υπήρχαν λίγοι περισσότεροι από 800 άνθρωποι στο πλοίο, ανάμεσά τους παιδιά 10, 12 ετών. Υπήρχαν Σύροι, περίπου 150 Ερυθραίοι, Σομαλοί... Είχαν αναχωρήσει το Σάββατο στις 08:00 από την Τρίπολη» της Λιβύης, εξήγησε η κυρία Σάμι.
«Οι επιζώντες προέρχονται από το Μαλί, τη Γκάμπια, τη Σενεγάλη, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Μπανγκλαντές», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Ντι Τζάκομο, ο οποίος διευκρίνισε πως ανάμεσά τους είναι τέσσερις ανήλικοι.
Όλοι οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής της Σικελίας.
Το ιταλικό Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι ανέσυρε 24 σορούς, οι οποίες μεταφέρθηκαν χθες το πρωί στη Μάλτα, ενώ δεν έχει επιβεβαιώσει τον απολογισμό τον οποίο δίνουν οι επιζώντες.
Νωρίτερα η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο επιζώντες, ένας Τυνήσιος και ένας Σύρος, σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο πλοίαρχος κι ένα μέλος του πληρώματος του μοιραίου πλοίου, τέθηκαν υπό κράτηση εν πλω, πάνω στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής μεθαύριο Πέμπτη για να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως το δράμα των μεταναστών στη Μεσόγειο, έπειτα από μια σειρά ναυαγίων με πάνω από 1.600 νεκρούς στη Μεσόγειο από την έναρξη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με υπολογισμούς της HCR.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 8:35 am


Ράμματα για τη...γούνα της!

Οργή από τη Ραχήλ
Ποιος είδε τη Ραχήλ Μακρή και δεν τη φοβήθηκε όταν διάβασε ένα δημοσίευμα σε  site το οποίο υπέγραφε ο γραμματέας της Οικολογικής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ:
 «Εχουμε ράμματα για τη γούνα σου, κυρία Ραχήλ»! Τι είχε συμβεί; Η κυρία Μακρή εκλέγεται σε περιφέρεια με γουνοποιούς και έστειλε προσφάτως χαιρετισμό σε ένα συνέδριο γουνεμπόρων.
Η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής της επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς λέγοντας ότι «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ» επειδή αποστέλλει χαιρετισμούς σε γουνεμπόρους.
Η Ραχήλ δεν το άφησε να πέσει κάτω και  χαρακτήρισε τον γραμματέα... «πορτιέρη» που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κοιτάζει ποιος μπαίνει ή ποιος φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 8:30 am


ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΚΑΤΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ !!!: «Δεν τον πάω τον χοντρό. Αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα του κόψω το σχοινί»


Μπουτάρης κατά Καμμένου: «Δεν τον πάω τον χοντρό. Αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα του κόψω το σχοινί»

Μια δήλωση που θα συζητηθεί, έκανε για τον Πάνο Καμμένο ο Γιάννης Μπουτάρης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, λέγοντας χαρακτηριστικά "αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα κόψω το σχοινί".
Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε τη θέση ότι θα πρέπει όλοι να στηρίξουν την κυβέρνηση στη δύσκολη μάχη που δίνει για τη σωτηρία της χώρας. Η στήριξη αυτή όμως φαίνεται ότι περιορίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ.
"Το χω ξαναπεί. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που παλεύουν να μας βγάλουν απ' το λούκι. Είχα πει ότι έχουμε συγκεκριμένη κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαια και η κυβέρνηση του χοντρού. Αυτόν τον Καμμένο παιδιά συγγνώμη, αλλά δεν τον πάω με τίποτα. Αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα του κόψω σχοινί, ένα πράγμα", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: THESTIVAL

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 8:27 am


Καλημέρα από τον ΚΥΡ

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 8:22 am


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΩΝ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ

 ΟΙ ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΙΣ 19:30.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
- ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΠ.ΜΠΡΕΧΤ "ΜΑΝΑ"
ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΡΝΑΛΗ, ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ, ΡΙΤΣΟΥ ΠΟΥ ΕΜΠΕΥΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΧΘΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΉΣ ΤΑΞΗΣ.
-ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΑΣΟ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Κ.Σ. ΤΗΣ ΚΝΕ
- ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 12:30 am


21η Απριλίου 1967: Η «μαύρη» επέτειος στην ιστορία της Ελλάδας- 48 χρόνια από τη χούντα των συνταγματαρχών

Ποτέ ξανά δικτατορία στην Ελλάδα !

Σαράντα οκτώ χρόνια, συμπληρώνονται σήμερα από την 21η Απριλίου 1967. 
Από την αποφράδα εκείνη ημέρα που οι Απριλιανοί πραξικοπηματίες αλυσόδεσαν τη χώρα και τη Δημοκρατία.   

Τα δεινά που προκάλεσε η δικτατορία του ΄67, παραμένουν έντονα χαραγμένα στην ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού και αποτελούν πηγή φρονηματισμού για την πολιτική ηγεσία και κυρίως για τις νεότερες γενιές. 
Ένα παράδειγμα προς αποφυγήν.
 Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η τραγωδία που προκάλεσε το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο, καταγράφουν το επτάχρονο δικτατορικό καθεστώς, ως μια από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Η πτώση της χούντας, καρπός του αντιδικτατορικού αγώνα και της προδοσίας της Κύπρου, τροφοδότησε ελπίδες και αγώνες για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.
Η μαύρη αυτή επέτειος, προσδίδει ένα επίκαιρο νόημα στους αγώνες για δημοκρατία, ανεξαρτησία και αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. 
Η Δημοκρατία στις μέρες μας γίνεται πιο ισχυρή και ασφαλής, όσο πιο πολύ εμβαθύνεται και αναπτύσσεται με πολιτικές που ενισχύουν το κοινωνικό της περιεχόμενο και την αποκέντρωση εξουσιών και πόρων.
Το μεγάλο δίδαγμα από την επέτειο του πραξικοπήματος, είναι πιστεύουμε, ότι τα εθνικά μας συμφέροντα προασπίζονται αποτελεσματικότερα, όχι με τον στραγγαλισμό των λαϊκών ελευθεριών, τον ανέξοδο υπερπατριωτισμό και τον απομονωτισμό, αλλά με σχεδιασμένες πρωτοβουλίες διαλόγου και ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, στο έδαφος της διεθνούς νομιμότητας.

Πως φθάσαμε στη δικτατορία

To σοβαρότερο ρήγμα στις τάξεις της Ένωσης Κέντρου σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1965. 
Αφορμή υπήρξε η απόφαση του Γ.Παπανδρέου να αντικαταστήσει τον Πέτρο Γαρουφαλιά από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και η άρνηση του βασιλιά να υπογράψει το σχετικό διάταγμα, αν ο διάδοχος του Γαρουφαλιά δεν απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης του.
Ο Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή του. 
Από εκείνη την ημέρα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 1966, ο Κωνσταντίνος προσπάθησε να σχηματίσει κυβερνήσεις – φαντάσματα με τη συμμετοχή κατά διαστήματα 48 βουλευτών της Ένωσης Κέντρου που εγκατέλειψαν τον Γεώργιο Παπανδρέου. 
Οι κυβερνήσεις αυτές που στηρίζονταν στη Βουλή από την ΕΡΕ και τους αποστάτες της Ένωσης Κέντρου, αποδείχθηκαν θνησιγενείς.
Με εντολή του Κωνσταντίνου και τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Κ. στις 3 Απριλίου την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Παναγιώτης Κανελόπουλος για να διεξάγει βουλευτικές εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.
Oι εκλογές αυτές δεν έγιναν ποτέ, διότι η κυβέρνηση Κανελόπουλου και η νομιμότητα καταλύθηκαν από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου. 
Οι πραξικοπηματίες ήταν οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος.

Η 21η Απριλίου 1967

Οι πραξικοπηματίες έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας κινητοποιήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το Πεντάγωνο. 
Έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθεύς», για την αντιμετώπιση κομμουνιστικού κινδύνου με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. 
Μεγάλη ήταν η συμβολή του διοικητή της Σχολής Ευελπίδων Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος κινητοποίησε το τάγμα της σχολής και την Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ).
Ο στρατηγός Γ.Σπαντιδάκης, έμπιστος του βασιλιά, αντικαθίσταται στην αρχηγία του ΓΕΣ από τον Οδυσσέα Αγγελή. 
Ο Αγγελής από το νέο αξίωμά του έδωσε εντολή στο Γ” Σ.Σ. στη Θεσσαλονίκη να εφαρμόσει το σχέδιο «Προμηθεύς» σε όλη τη χώρα.
Η νέα, χουντική, κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Κόλλια και υπουργό Εθνικής Αμύνης τον μέχρι εκείνη την ημέρα αρχηγό ΓΕΣ Γ.Σπαντιδάκη ορκίστηκε την ίδια ημέρα από τον Κωνσταντίνο. 
Ο Κωνσταντίνος, αν και είχε αρχικά κάποιες αντιρρήσεις στην αρχή, ωστόσο γρήγορα δέχθηκε τα αιτήματα των πραξικοπηματιών.
Οι συλλήψεις άρχισαν την ίδια ημέρα. Όλοι οι πολιτικοί, με προεξάρχοντα τον Γεώργιο Παπανδρέου, συνελήφθησαν, αλλά το ίδιο συνέβαινε και με τους απλούς πολίτες. 
Δέκα ημέρες αργότερα η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6509 άτομα, αλλά ανεπίσημες πληροφορίες ανέβαζαν τον αριθμό των συλληφθέντων σε αρκετές χιλιάδες άτομα.
Την πρώτη κιόλας μέρα του πραξικοπήματος, τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο της Αθήνας, όπου κρατούνταν όμηροι της δικτατορίας, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ στις 22 Μαΐου δολοφονείται ο γνωστός από την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς.

Τα τανκς στους δρόμους.
Τα υποδέχονται, με ιαχές,"εθνικόφρονες "  της εποχής στα πεζοδρόμια και στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου καταφθάνουν μεταμφιεσμένα σε αρχαιοελληνικές τριήρεις, σε ανθοστόλιστες κανονιοφόρους, σε βυζαντινές εξέδρες.
Στρατιώτες μεταμφιεσμένοι σε αρχαίους Έλληνες ξιφομαχούν. 
Φουστανελάδες χορεύουν τσάμικο.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπαδόπουλος διακηρρύσει με τα πομπώδη ελληνικά του: «ασθενήν έχομεν, εις τον γύψον τον εβάλαμε».
Ο αντιπρόεδρος Στυλιανός Παττακός ταυτίζεται με ένα μυστρί θεμελίων. 
Οι δημοσιογράφοι κάνουν μάχη με την λογοκρισία.
Το καθεστώς οργανώνει τρακτέρ ράλι στη Λαμία και Διεθνείς Ολυμπιάδες Ελληνικού Τραγουδιού στην Αθήνα.
Οι πρώτες κινητές εκκλησίες αναζητούν τον οβολό των πιστών χριστιανών στα απομονωμένα χωριά.
Κι όλοι παρακινούνται να βλέπουν τηλεοπτικές εκπομπές των Ενόπλων Δυνάμεων και τις ταινίες του Τζέιμς Πάρις.
Η κωμωδία της χούντας ανέδειξε σε κυρίαρχη ιδεολογία τον λεβεντοπατριωτισμό και κυρίαρχη αισθητική το κιτς.
Ξημέρωνε μια μέρα σαν και τη σημερινή, στο όχι και τόσο μακρινό 1967, όταν οι αθηναίοι που ξύπναγαν έβλεπαν τεθωρακισμένα να έχουν βγει στους δρόμους
και στρατιωτικά εμβατήρια να παίζουν στα ραδιόφωνα.


H XΩΡΑ ΣΤΟ ΓΥΨΟ…

Η δικτατορία έμελλε να κρατήσει επτά χρόνια και αυτοί που (κατ)έλαβαν την εξουσία ως… εθνοσωτήρες θα έπεφταν από αυτήν υπό το βάρος μιας μεγάλης εθνικής προδοσίας, όπως πλέον θεωρείται από τους πάντες το δράμα της Κύπρου με την εισβολή τον Ιούλιο του 1974 των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου, που έκτοτε παραμένει υπό τουρκική κατοχή…
Ποτέ ξανά δικτατορία στην Ελλάδα.
Σήμερα πάνε 48 χρόνια από εκείνο το μαύρο πρωινό! 
Τα στίγματα που άφησε η χούντα των συνταγματαρχών έμειναν ανεξίτηλα στις μνήμες εκείνης της γενιάς. Αυτό όμως που πρέπει να μείνει, είναι πως ποτέ μας δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας. 
Η ελευθερία λόγου και σκέψης είναι υπέρτατο αγαθό το οποίο ποτέ δεν το διαπραγματευόμαστε. Ας θυμηθούμε και ας διαβάσουμε λοιπόν για εκείνη την ημέρα, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2015 | 12:02 am


Χρήματα τέλος στα Νοσοκομεία! Δεν πληρώνεται ο Απρίλιος με εντολή υπ.Οικονομικών

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Χωρίς ρευστό μένουν τα νοσοκομεία καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών διαμήνυσε τη Δευτέρα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως διακόπτεται η επιχορήγηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ τουλάχιστον για τον Απρίλιο.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε την οδό Αριστοτέλους και η είδηση που μετέφερε προκάλεσε προβληματισμό στο υπουργείο Υγείας και φαίνεται πως συνδυάζεται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με την οποία υποχρεώνει τους οργανισμούς σε μεταφορά των διαθέσιμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα νοσοκομεία με βάση την απόφαση αυτή, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, δε θα εισπράξουν ρευστό εντός τους μηνός που αναλογεί στις πληρωμές του Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί όμως πως και για τον μήνα Ιανουάριο τα χρήματα που έχουν εισπράξει τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι μισά, με συνέπεια να μην μπορούν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διακοπής των προμηθειών προς τα νοσοκομεία δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη ρευστού.

Τα νοσοκομεία έλαβαν την τελευταία τους επιχορήγηση τον Μάρτιο η οποία αντιστοιχούσε στον Ιανουάριο, ενώ τον Απρίλιο επρόκειτο να λάβουν για τον Φεβρουάριο. Ενδεικτικό του κουρέματος είναι πως ενώ π.χ. το Λαϊκό ήταν να εισπράξει 3 εκατ. ευρώ για έναν μήνα, τελικώς εισέπραξε μόλις 700.000 ευρώ.

Η είδηση που κυκλοφόρησε και στα γραφεία των διοικητών των νοσοκομείων προκάλεσε πανικό καθώς η έλλειψη μετρητών σημαίνει σύντομα και μεγαλύτερη έλλειψη υλικών τα οποία ούτως ή άλλως… σπανίζουν σήμερα στο ΕΣΥ λόγω οικονομικής στενότητας.

Πάντως σε ότι αφορά τη μισθοδοσία των εργαζομένων μέχρι στιγμής διαβεβαιώνεται από την κυβέρνηση πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθότι προέρχεται από άλλο κονδύλι.

medispin

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 11:59 pm


"Κοντρα " στην ΚΕΔΕ για το "χέρι" στα αποθεματικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου !

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 
 
Η Περιφερειακή Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχοντας πλήρη γνώση των προβλημάτων της χώρας μας δεν είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία λαμβάνεται από την Ελληνική Κυβέρνηση και στοχεύει στο να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη λύσης.
Ο εσωτερικός δανεισμός που επιχειρεί η Κυβέρνηση θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί ωστόσο να μην υποκρύπτει καταστροφικές λογικές για την Ελληνική Οικονομία, όπως λογικές κατασχέσεων και ρήξεων, που θα θέσουν σε κίνδυνο τη παρούσα νομισματική θέση της χώρας. 
Σε μια τόσο οριακή στιγμή για την πατρίδα μας, με τη συνεχιζόμενη ασφυξία της ελληνικής οικονομίας και την έλλειψη ρευστότητας, οι “θορυβώδεις” αντιδράσεις ορισμένων θεσμικών εκπροσώπων που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες προέκυψαν μετά  την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, για πολλοστή φορά αποδεικνύουν ότι κάποιοι, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, χρησιμοποιούν ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα για να εξυπηρετήσουν προσωπικά μικροπολιτικά τους συμφέροντα.
Η Κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμμία ανοχή ή δικαιολογία αποτυχίας που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε  αδιέξοδα. Για οποιαδήποτε αποτυχία της, θα λογοδοτήσει στους Έλληνες πολίτες και στη συλλογική συνείδηση του Έθνους.

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 11:46 pm


Σκληραίνει την στάση του απέναντι στην Ναυτιλιακή Εταιρεία Λ.Α.Ν.Ε. ο Δήμαρχος Κυθήρων

Νέα επιστολή προς την ΛΑΝΕ SEA LINES Α.Ε. και συγκεκριμένα προς τον κ. Σαλβαράκη απέστειλε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης. 
Η συγκεκριμένη επιστολή κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων καλεί την εταιρία να διακόψει την αντισυμβατική συμπεριφορά της απέναντι στα νησιά και τους κατοίκους τους, να προβεί άμεσα στο άνοιγμα των πλάνων κρατήσεών της τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και να μην εκδώσει ξανά κανένα δρομολόγιο ή τροποποίηση χωρίς προηγούμενη συνεργασία και συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή.
 Δείτε ολόκληρη την επιστολή:


Αντώνης Λαμπρινίδης

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 11:37 pm


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Δημοσκόπηση - κόλαφος για τις επιδόσεις της κυβέρνησης - Διασώζεται μόνο ο Τσίπρας

Δημοσκόπηση - κόλαφος για τις επιδόσεις της κυβέρνησης - Διασώζεται ο Αλέξης Τσίπρας (δείτε όλη την έρευνα)Ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία δίνουν στην κυβέρνηση οι Ελληνες ψηφοφόροι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.007 ερωτηθέντων, στο διάστημα 15-17 Απριλίου.
Στην ερώτηση «Πώς βαθμολογείτε τις επιδόσεις της κυβέρνησης, από 0-10, στην οικονομία», ο μέσος όρος ήταν 4,6, με το 22% των ερωτηθέντων να βαθμολογεί τις επιδόσεις της κυβέρνησης με 5.
Ακόμη χειρότερη εικόνα επικρατεί σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, όπου η κυβέρνηση παίρνει μόλις 3, ενώ το 35,5% των ερωτηθέντων βαθμολογεί με 0 τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα.
Δημοσκόπηση - κόλαφος για τις επιδόσεις της κυβέρνησης - Διασώζεται ο Αλέξης Τσίπρας (δείτε όλη την έρευνα)Σε έναν άλλο κρίσιμο τομέα, αυτόν της εγκληματικότητας και της ασφάλειας, ο κόσμος βαθμολογεί τις επιδόσεις της κυβέρνησης με μέσο όρο 3,7, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (27,5%) με 0.
Στο θέμα της Παιδείας, οι επιδόσεις της κυβέρνησης βαθμολογούνται με μέσο όρο 4,2.
Η κυβέρνηση συγκεντρώνει μεγαλύτερη βαθμολογία στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, με μέσο όρο 5,5 στα 10.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και, πιο συγκεκριμένα, την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε υπέρ της άμεσης παρέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της επέμβασης δήλωσαν και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσκόπηση - κόλαφος για τις επιδόσεις της κυβέρνησης - Διασώζεται ο Αλέξης Τσίπρας (δείτε όλη την έρευνα)Αναφορικά με το αποτέλεσμα του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν πολύ θετικό, το 16,5% θετικό και το 26,5% ούτε θετικό ούτε αρνητικό.
Σχετικά υψηλός παραμένει και ο δείκτης αξιοπιστίας της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πρόθεσή της να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, με το 52,5% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι θα το πράξει.
Σε ό,τι αφορά τώρα την ακολουθούμενη στρατηγική διαπραγμάτευσης, το 45,5% τη θεωρεί σωστή, αλλά αυξάνεται το ποσοστό της αβεβαιότητας.
Στο ερώτημα «Ποιο συναίσθημα σας δημιουργεί η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», ο φόβος πλέον κερδίζει έδαφος, φτάνοντας το 56%, από 35,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Παρ' όλα αυτά, σε επίπεδο δημοτικότητας, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού εξακολουθεί να είναι υψηλή, με 55% θετικές γνώμες, αν και σε πτώση σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό.
Στην ερώτηση «Πως κρίνετε τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και τη γενικότερη παρουσία της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου;», αρνητικά απαντά το 47,5%, θετικά το 39%, ούτε θετικά ούτε αρνητικά το 10,5%.
Την ίδια στιγμή, πτωτική παραμένει η πορεία της θετικής εικόνας που έχουν οι πολίτες για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία για πρώτη φορά μετά τις εκλογές δεν απολαμβάνει την υποστήριξη της καθαρής πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, το 45,5% των ψηφοφόρων εκτιμά πως η στρατηγική της Αθήνας είναι «σωστή», από 72% στις αρχές Φεβρουαρίου. Στον αντίποδα, το 39,5% κρίνει πως η ελληνική στρατηγική είναι λάθος, με την «ψαλίδα» να έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς ανερχόταν σε 28 μονάδες στα τέλη Μαρτίου.

Πάντως, σχεδόν το 60% κρίνει θετική ή πολύ θετικά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο οποίος παραμένει και ο μακράν δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός (55% θετική γνώμη). Ωστόσο, η δημοφιλία του πρωθυπουργού έχει κάνει «βουτιά» συγκριτικά με τον Μάρτιο, οπότε και βρισκόταν στο 70%.

Αντίθετα, σταθερά ανοδική πορεία καταγράφει ο αριθμός των πολιτών που αισθάνονται φόβο με την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το ποσοστό που απαντά πως αισθάνεται φόβο από το ενδεχόμενο Grexit ανέρχεται σε 56%, από 35,5% που ήταν στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Τέλος, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις με την κατάληψη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της επέμβασης της Αστυνομίας, θέση που στηρίζουν σε ποσοστό άνω του 58% οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ (46,5% υπέρ έναντι 45,5% κατά).

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 10:50 pm


Νταούλια αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Λίγες εβδομάδες από τη νομοθετική παρέμβαση με την οποία κάλεσε «εθελοντικά» τους φορείς να καταθέσουν τα κεφάλαιά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας η κυβέρνηση αναγκάζεται να περάσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να απαιτήσει την κατάθεση των ποσών.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επικαλείται την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των οργανισμών ΟΤΑ στην ΤτΕ. Αναλυτικά στο Euro2day.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση τελικά δεν...κατάφερε να χτυπήσει τα νταούλια για να χορέψουν οι αγορές στον ρυθμό της και προχωρά στην ακραία λύση του αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού, μπας και καταφέρει να βγάλει έναν ακόμα μήνα στον δρόμο για το πουθενά.

Πιστεύει κάποιος στα σοβαρά ότι μια χώρα που έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση, μπορεί πράγματι να έχει αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη; Πιστεύει κάποιος ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν διαπιστώνουν την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια στοιχεία; Σε τι ακριβώς ελπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων;

Αν πάντως τελικά οδηγηθούμε σε ρήξη, ο αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός αυξάνει τρομακτικά το κόστος των συνεπειών.

Υ.Γ 1 Η Αριστερά υποτίθεται ότι δεν θα κυβερνούσε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αυτή ήταν η 2η, η πρώτη αφορούσε τον Ιβάν Σαββίδη. Tώρα δεν θα ουρλιάξει κανείς για πραξικόπημα.

Υ.Γ 2 Τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι:
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 10:37 pm


ΣΤΑ "ΚΑΓΚΕΛΑ " οι δήμαρχοι - Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την «αρπαγή» των αποθεματικών από την Κυβέρνηση !

ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ !!!

Δ. Καφαντάρης Α΄Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ: 
Πράξη απελπισίας που καταργεί την αυτοδιοίκηση - Δεν το επιτρέψουμε

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δεσμεύονται υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Ο κ. Πατούλης, καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των δήμων, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, «δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης δήμων και εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις».
Επίσης, προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί δικαστικά η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ αύριο συγκαλείται έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ, για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στους δήμους.
Ο κ. Πατούλης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της κυβέρνησης ανατρέπει τον προγραμματισμό των δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών και «αμφισβητεί τη δυνατότητα να ανταποκριθούν οι δήμοι στη μισθοδοσία του προσωπικού, σε βάθος μηνών».

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 10:23 pm


Αντιμνημονιακός εξευτελισμός....

 "Χατζηνικολάου : Να το πάρει πάνω του ο Τσίπρας"
 
Αφού λοιπόν εξευτελίστηκε με το πρωτοσέλιδο των 5 δις ( ή μήπως ήταν 50 ; )  επανέρχεται δριμύτερος ο έτερος "έγκριτος" (μετά τον Βαξεβάνη) και φτωχός πλην τίμιος εκδότης. 


Συνέχισε έτσι Νίκο Χατζηνικολάου, στηρίζουμε την
ανεξάρτητη, αδέσμευτη, και ,κυρίως, αντικειμενική δημοσιογραφική έρευνα και άποψη.

Αφού ο Χατζηνικολάου σάρωσε τα ελληνικά βραβεία για χρόνια, καιρός να πάρει και το ειδικό Πούλιτζερ αντιμνημονιακής δημοσιογραφίας.

 παρατηρητήριο

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 10:07 pm


ΒΙΝΤΕΟ - Απίστευτες εκφράσεις! Ο Γκλέτσος, τα φουστάνια και ...οι ζαρτιέρες!

Απίστευτες εκφράσεις χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος κατά βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κατάργηση ενός.... εξεταστικό κέντρο.
Ο Απόστολος Γκλέτσος υποστηρίζει ότι στον ίδιο οφείλεται το γεγονός ότι επίμαχο εξεταστικό κέντρο θα παραμείνει στην περιοχή της Πελασγίας και κατηγόρησε τον βουλευτή Φθιώτιδας Δημήτρη Βέττα, ότι θέλησε να «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα».
Αφού είπε ότι πρέπει να ντρέπεται ο δήμαρχος Στυλίδας κατέληξε: «Τα φουστάνια και οι ζαρτιέρες θα σου πήγαιναν περίφημα».
Απαντώντας, ο βουλευτής Φθιώτιδας Δημήτρης Βέττας, μίλησε για επίπεδο «χαμαιτυπείου».«Δεν θα τον ακολουθήσω στον κατήφορο» αρκέστηκε να πει. .

*Δείτε το περιστατικό όπως το παρουσίασε το enatv

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 9:49 pm


Έστειλαν το μήνυμα οι Αμερικάνοι... Αν αποφυλακιστεί ο Ξηρός, θα γίνετε εχθροί μας!

Το μήνυμα ότι η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί «ξεκάθαρη εχθρική ενέργεια» στέλνει ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντέιβιντ Πίρς στην ελληνική
Κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την ανάρτηση της Αμερικανικής πρεσβείας στο Facebook σχετικά με την δολοφονία από την «17 Νοέμβρη» του Αμερικανού πλοιάρχου Ουίλιαμ Έντουαρντ Νόρντιν και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο τρομοκράτης.
Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους για το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και προβλέπει, «φωτογραφικά», την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, Σάββα Ξηρού, ο κ.Πιρς χαρακτήρισε ουσιαστικά «μη φιλική» στάση προς τις ΗΠΑ την επικείμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
«Φοβόμαστε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών», τόνισε ο αμερικανός πρέσβης.
«Είναι βίαιοι τρομοκράτες και κακοποιοί και ανήκουν στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Είναι σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, όχι ανθρωπιστικό θέμα» είπε ο αμερικανός πρεσβευτής, σχολιάζοντας τα περί απελευθέρωσης του Ξηρού, ο οποίος εν συνεχεία θα τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.
«Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι πρέπει να εκτίσουν το σύνολο της ποινής τους στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια των σπιτιών τους, περιστοιχισμένοι από τους φίλους, τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους» σχολίασε και συμπλήρωσε: «Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων».
Ακόμη, αποκάλυψε ότι για την υπόθεση αυτή υπήρξε διάβημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, στις 2 Απριλίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Μήνυμα της Αθήνας στις ΗΠΑ
Νωρίτερα, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε στο θέμα της τρομοκρατίας, στέλνοντας μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Σχολιάζοντας την χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το σχέδιο για απελευθέρωση και κατ' οίκον περιορισμού του Σάββα Ξηρού με το αιτιολογικό ότι έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας είπε ότι δεν έχει διαβάσει την συγκεκριμένη ανακοίνωση, λέγοντας με νόημα πως«Εμείς έχουμε μεγαλύτερη έγνοια απ' ότι έχουν αυτοί (σσ. εννοώντας τους Αμερικανούς) για το συγκεκριμένο θέμα».
Αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο ίδιος παράγοντας τόνισε πως «η δημοκρατία δεν πρέπει να εκδικείται. Η δημοκρατία πρέπει να είναι γενναιόδωρη».
Μάλιστα, το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, απαντώντας στους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι οι τρομοκράτες που θα απελευθερωθούν -ακόμη κι αν μείνουν σε κατ'οίκον περιορισμό- θα μπορούν να επαναλάβουν τα τρομοκρατικά τους σχέδια, υποστήριξε, πως σύμφωνα με αυτά που είναι γνωστά για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, πιο εύκολα ελέγχεις κάποιον που θα μπορούσε να γίνει καθοδηγητής με βραχιολάκι στο σπίτι, παρά μέσα στη φυλακή.
«Εμείς έχουμε δύο φορές ευαισθησία στα εγκλήματα των τρομοκρατών, γιατί σε βάθος χρόνου, τα χρεώνουν στο όνομα της αριστεράς», τόνισε , σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του, με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τον Γιάννη Πανούση.

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 9:25 pm


ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ! Μητέρα 5 παιδιών ...«Δανείστηκε» το απολυτήριο της αδερφής της για να διοριστεί...ως εργάτρια καθαριότητας !

Κρίθηκε ένοχη για απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης ζημιάς και χρήση πλαστού εγγράφου, ωστόσο της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων

Δεν είχε απολυτήριο γυμνασίου το οποίο ήταν υποχρεωτικό για μια θέση εργασίας σε δήμο της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου και είπε να ...δανειστεί της αδερφής της. Η 39χρονη κατάφερε με αυτό τον τρόπο να πάρει τη θέση, όμως κάποια στιγμή, έγινε αντιληπτή η απάτη που έστησε και τότε έμπλεξε με τη Δικαιοσύνη!

Η υπόθεση της 39χρονης, εναντίον της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης ζημιάς και χρήση πλαστού εγγράφου, εκδικάστηκε σήμερα ενώπιον του β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου. Η κατηγορούμενη που έδωσε το παρών στο δικαστήριο, κρίθηκε ένοχη για τις δύο πράξεις που της αποδόθηκαν. Της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων και της επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 9 μηνών με τριετή αναστολή.

Το έκανε για τα 5 παιδιά της...

Η 39χρονη, διορίστηκε το 2009, στον πρώην δήμο Αστερουσίων ως εργάτρια καθαριότητας εσωτερικών χώρων.  Εργαζόταν πέντε χρόνια στο δήμο, όταν οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε πρόβλημα με το απολυτήριο γυμνασίου που εμφάνισε η 39χρονη για να καταλάβει τη θέση. Στην έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι το απολυτήριο ήταν όχι της εν’ λόγω υπαλλήλου, αλλά της αδερφής της και είχε ...τροποποιηθεί και προσαρμοστεί προκειμένου να εμφανίζονται τα στοιχεία της 39χρονης.

Η τελευταία που πλέον δεν εργάζεται στο δήμο, ισχυρίστηκε στο δικαστήριο, ότι το έκανε γιατί είχε να μεγαλώσει 5 παιδιά και οι ανάγκες ήταν πολύ μεγάλες. Πρόσθεσε δε ότι δεν πέρασε από το μυαλό της, ότι αυτό που έκανε ήταν τόσο σοβαρό και πως θα έμπλεκε με τη Δικαιοσύνη

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 9:14 pm


ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ - Ήθελε αποζημίωση επειδή στερήθηκε το σεξ λόγω της αναπηρίας της γυναίκας του


Σύζυγος «έχασε» την αποζημίωση για απώλεια της σεξουλικής ζωής του μετά από ατύχημα της γυναίκας του

Το Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η αναπηρία της συζύγου μετά από τροχαίο δεν θεμελιώνει δικαίωμα αξίωσης για καταβολή αποζημίωσης ηθικής βλάβης λόγω ματαίωσης της σεξουαλικής ζωής του συζύγου και αναίρεσε εφετειακή απόφαση που είχε επιδικάσει στον σύζυγο, που σταμάτησε αιφνιδίως σε ηλικία 30 ετών την σεξουαλική του ζωή, αποζημίωση 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Αναλυτικότερα, στο νομό Θράκης τον Ιούνιο του 2005 οδηγός φορτηγού αυτοκινήτου εκινείτο με κατεύθυνση την Κομοτηνή. Σε μια στροφή το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του από έλλειψη προσοχής του οδηγού και προσέκρουσε με το εμπρόσθιο μέρος σε εκτός του οδοστρώματος χωμάτινο όγκο. Κατά την πρόσκρουση του φορτηγού αυτοκινήτου τραυματίστηκε συνεπιβάτιδα η οποία καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.
Λόγω της πρόσκρουσης η συνεπιβάτιδα υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις στην αυχενική μοίρα και οσφυϊκή μοίρα. Ακόμη, λόγω της εγκάρσιας διατομής του νωτιαίου μυελού η συνεπιβάτιδα υπέστη ολική παράλυση (πλήρη παραπληγία) στα κάτω άκρα και από τότε, λόγω της αναπηρίας της, είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι.
Ο σύζυγος μετά την αναπηρία αυτή της γυναίκας του διεκδίκησε δικαστικά αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την ματαίωση της σεξουαλικής ζωής του, με ότι αυτό «συνεπάγεται για έναν άνδρα και δη νέο, που ήταν (30 ετών), "ο περιορισμός" αυτός της ατομικής και οικογενειακής του ζωής».
Ο σύζυγος διεκδίκησε δικαστικά αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία στην οποία ήταν ασφαλισμένο το αυτοκίνητο το οποίο τραυμάτισε η γυναίκα του.
Στην συνέχεια το Εφετείο έκρινε ότι ο σύζυγος έχει υποστεί άμεση ηθική βλάβη, αφού από την αναπηρία της συζύγου του επήλθε στον ίδιο άμεση ζημία, που τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο με το τροχαίο. Έτσι, κρίθηκε ότι ο σύζυγος δικαιούται εύλογη χρηματική ικανοποίηση το ποσό των 12.000 ευρώ.
Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και έκρινε μη νόμιμη την αγωγή του συζύγου.
Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα σε περίπτωση προσβολής της υγείας προσώπου, αυτός που μπορεί να αξίωση χρηματική ικανοποίηση είναι το πρόσωπο που υπέστη άμεσα την ηθική βλάβη και προσθέτουν ότι τα τρίτα πρόσωπα, που ανήκουν συνήθως στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του θύματος, έστω και αν αυτά υφίστανται ψυχικό πόνο, κατά κανόνα θεωρούνται τρίτα πρόσωπα και δεν μπορούν να αξιώσουν άμεσα αποζημίωση για ηθική βλάβη, εκτός «αν συντρέχει εξαιρετική περίπτωση».

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 8:42 pm


ΜΕΣΣΗΝΗ - « Ενενήντα χρόνια από την γέννηση του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη».

Το Σωματείο εθελοντών Μεσσήνης «Εθελοντισμός για Όλους» διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα:

« Ενενήντα χρόνια από την γέννηση του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη».

Την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, ώρα 8.00 μ.μ., στο IDEAL CAFE – Πάρκο Μεσσήνης.

• Εισαγωγή και χαιρετισμός από την πρόεδρο του Σωματείου Ντίνα Αντωνάκου - Γκότση.
• Ομιλία από τον Τίμο Γιαννακόπουλο, φιλόλογο «Ο βίος και το έργο τού Μανόλη Αναγνωστάκη»
• Ποιήματα διαβάζουν: Τώνια Παυλάκου – Χριστακοπούλου, φιλόλογος, Γενική Γραμματέας τής Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων και Παναγιώτης Κακούρης, φιλόλογος.
• Πλαισιώνουν μουσικά: Γεωργία Μαυρέα, πιάνο & Φωτεινή Μπεκρή, τραγούδι.
• Συντονίζει η Ντίνα Αντωνάκου - Γκότση, φιλόλογος

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2015 | 8:16 pm


Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: