1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΝΕΡΙΤ 1
  2. ΝΕΡΙΤ PLUS
  3. ΕΤ3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Μεσσηνίας   »   Κυπαρισσια    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Κυπαρισσια και εμείς θα το προσθέσουμε.

Μήνυση κατά του Γ. Βαρουφάκη καταθέτει ο Απ. Γκλέτσος!

Εκτιμώντας πως, η δύσκολη οικονομική θέση που βρίσκεται σήμερα το σύνολο του Ελληνικού λαού, οφείλεται στον τέως Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο επικεφαλής της "Τελείας" & Δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος ανακοίνωσε πως, θα καταθέσει μήνυση εις βάρος του.
«Η "Τελεία" θα καταθέσει μήνυση στον Γιάνη Βαρουφάκη για την δύσκολη θέση που μας έφερε», τόνισε ο Απ. Γκλέτσος, μιλώντας, πριν λίγα λεπτά, στον ALPHA.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 9:53 am


ΟΠΑΠ - Πώς καταβάλλονται τα κέρδη στους δικαιούχους

Τη διαδικασία καταβολής των κερδών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, λόγω των νέων δεδομένων της τραπεζικής αργίας, ανακοίνωσε η ΟΠΑΠ Α.Ε.. Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαδικασία καταβολής κερδών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων προβλέπεται για τις εξής περιπτώσεις:
Μεικτού κέρδους προ φόρων μεταξύ 200 και 800 ευρώ, για το οποίο ο πελάτης επιθυμεί να αιτηθεί βεβαίωση κέρδους ή μεικτού κέρδους προ φόρων άνω των 800 ευρώ. Οπως διευκρινίζεται, η διαδικασία θα πραγματοποιείται αποκλειστικά στα κεντρικά γραφεία της ΟΠΑΠ στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή, μεταξύ των ωρών 08:30 και 14:00.
Οι δικαιούχοι των κερδών θα πρέπει να προσκομίσουν συμπληρωμένη τη σχετική φόρμα «Αίτηση Πληρωμής λόγω Τραπεζικής Αργίας» καθώς και πρωτότυπη αίτηση πληρωμής προς τράπεζες, φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου, παραστατικό ΑΦΜ, φωτοτυπία ΙΒΑΝ. Η διαδικασία ισχύει αποκλειστικά για την περίοδο της τραπεζικής αργίας.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 9:33 am


Σκίτσο του Guardian - Ο εξαθλιωμένος Έλληνας ζητάει νερό!

Αλήθεια, πώς θα ήταν αν συνέβαινε το Grexit;
Με τι θα έμοιαζε ο Έλληνας και πώς θα του συμπεριφερόταν  οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι;
Ο σκιτσογράφος του Guardian Στιβ Μπελ, δημιούργησε το σκίτσο που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία για να περιγράψει την κατάσταση.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 9:25 am


ΒΙΝΤΕΟ - Πώς παραγγέλνει κανείς σε μια ελληνική ταβέρνα

Ένα εξαιρετικό stand–up comedy show παρουσίασε η κωμικός Κατερίνα Βρανά, που ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Κατερίνα αγαπά την Ελλάδα και συχνά την αναφέρει στα σκετσάκια της, όπως στο παρακάτω που θα δείτε, με το στυλ που γίνεται η παραγγελία σε μια ελληνική ταβέρνα.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 9:12 am


Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΥ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Από την Αντιπρόεδρο του ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του Ιωάννου, Φιλόλογο-Ιστορικό Τέχνης 

«Αυτός ο τόπος ο μικρός, ο μέγας ...» 

Ο τόπος μας είναι μικρός. 
Μία νησίδα και τα περί αυτής στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου. 
Ο τόπος μας είναι μικρός, μα έχει παράδοση και ιστορία τεράστια, που πάει, χωρίς διακοπή, πάνω από 4000 χρόνια πριν. 
Ακόμα και το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός, σαν γίναμε νησί, δεν διατάραξε ετούτη τη συνέχεια. 
Αυτός ο μικρός, ο απομακρυσμένος τόπος, εκτός από μακρά ιστορία, έχει επιπλέον προικιστεί με ένα φυσικό δώρο που του προσδίδει – σε πείσμα της περιορισμένης του έκτασης – μιαν απλωσιά και μιαν ανοιχτοσύνη, κι ένα μέγεθος ανεξάντλητο: τη θάλασσα. Και δεν εννοώ μόνο τη φυσική ομορφιά της θάλασσας μα και την πρόκλησή της, το κάλεσμα των ανοιχτών οριζόντων που διαμορφώνει τη φυσική ροπή για το καινούργιο, το ελεύθερο πνεύμα, την αναζήτηση. Αυτός ο σπάνιος συνδυασμός της μακράς ιστορίας, της πλατιάς θάλασσας και της μικρής γης που χαρακτηρίζει αυτόν τον τόπο αποτελεί συνάμα και τη μεγάλη του δύναμη, σαν να γεννάται όλος του ο πλούτος μέσα ακριβώς από την αντίθεση των μεγεθών που τον συνιστούν. Η Ελαφόνησος είναι ένας μικρός-μεγάλος τόπος. Ένας προικισμένος τόπος.

Το μεγαλείο αυτού του μικρού τόπου γιορτάζουμε σήμερα με την επέτειο της απελευθέρωσης από τους Άγγλους και την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα 164 χρόνια πριν, στις 6 Ιουλίου 1850
Μα ο εορτασμός είναι διττός. Ο τόπος έχει βαθιές θρησκευτικές ρίζες, όπως μαρτυρά η αποπεράτωση του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνος, του πολιούχου και προστάτη του νησιού, στις 9 Ιουλίου 1858, την οποία επίσης τιμούμε σήμερα.

Η διπλή αυτή επέτειος καθιερώθηκε μόλις το 2003 με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα (54/2003, ΦΕΚ 59/Α/7.3.2003) χάρη στην ευγενική προσπάθεια του Ελαφονησιώτη Πανεπιστημιακού και Ιστορικού Ερευνητή, Κωνσταντίνου Σπ. Μέντη. Αν ένας τόπος δεν είναι μόνο οι φυσικές ομορφιές του, μα και οι άνθρωποι και η ιστορία του, και η ιστορική μνήμη δεν είναι απλώς χρέος μα και βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, τότε οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πολύτιμη συμβολή συντοπιτών μας, όπως ο Κωνσταντίνος Μέντης και ο γιατρός και αρχαιολόγος ΤζώρτζηςΑνωμήτρης στην έρευνα, καταγραφή, και διατήρηση αυτής της μνήμης και ιστορίας του τόπου. Σύμφωνα με τις ιστορικές αυτές μελέτες, μετά τη μακρά κατοχή της από Ενετούς, Τούρκους, και Γάλλους, η Ελαφόνησος αποτέλεσε επίσημα τμήμα της Επτανήσου Πολιτείας το 1804 – όπως άλλωστε τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα – που περιήλθε στην κυριαρχία των Άγγλων το 1809. Η ένωση του νησιού με την Ελλάδα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διπλωματικές και πολιτικές εξελίξεις της νεώτερης ιστορίας της χώρας μας. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μέντη, η Ελαφόνησος ήταν το πρώτο κατοικημένο νησί των Επτανήσων που απελευθερώθηκε από τους Άγγλους και το πρώτο Κυθηραϊκό νησί που απέκτησε την ανεξαρτησία του.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η defacto προσάρτηση της Ελαφονήσου στην Ελλάδα το 1828 από τον κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Ακολούθησε μία περίοδος αγγλο-ελληνικών διενέξεων που κορυφώθηκαν το 1849-1850 με τον αποκλεισμό ελληνικών λιμανιών από τους Άγγλους. Ύστερα από αντίδραση των Γάλλων και διπλωματικές ενέργειες των Ρώσων, που διαμήνυσαν ότι προστατεύουν «τας νήσους Ελαφόνησον και Σαπιέντζα», οι Άγγλοι δέκοψαν το εμπάργκο και ο υπουργός των Εξωτερικών Ανδρέας Λόντος υπέγραψε στις 6 Ιουλίου 1850 σύμβαση με την Αγγλία με την οποία η Ελαφόνησος ενώνονταν οριστικά με την Ελλάδα. Έτσι έληξε η ξένη κυριαρχία στο νησί, που διήρκεσε πάνω από 1000 χρόνια. Ωστόσο, καίρια ήταν η συμβολή των Μανιατών στην απελευθέρωση της Ελαφονήσου. Ο ΤζανετάκηςΓρηγοράκης, της ονομαστής Μανιάτικης οικογένειας των Γρηγοράκηδων, αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, ίδρυσε κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής Κυβέρνησης το 1837, και ενώ το νησί βρισκόταν ακόμη υπό βρετανική κατοχή, τον νεώτερο οικισμό της Ελαφονήσου με την εγκατάσταση οικογενειών από τη Μάνη, τα Κύθηρα και τα γύρω χωριά των Βατίκων. Η ύπαρξη μόνιμου οικισμού αποτέλεσε σημαντικό επιχείρημα στη διεκδίκηση του νησιού από την Ελληνική κυβέρνηση.

Στις 9 Ιουλίου 1858, οχτώ χρόνια μετά την ένωση με την Ελλάδα, οικοδομήθηκε στον οικισμό της Ελαφονήσου ο ιερός ναός του Αγ. Σπυρίδωνα, προστάτη Αγίου του νησιού. «Κτήτορες Πασχάλης Γερακάρης και ΦλωρούσαΔραγονίτσα σύζυγός του», διαβάζουμε σε επιγραφή του ναού. Σύμφωνα με την παράδοση, η αρχική πρόθεση ήταν ο ναός να χτιστεί σε άλλο σημείο του νησιού – στη στροφή προς το Κοντογόνι – όμως ο άγιος εμφανίστηκε στον κτήτορα και του υπέδειξε το ακριβές σημείο καθώς και το όνομα της εκκλησίας. Έτσι, ο ναός χτίστηκε πάνω στη βραχονησίδα στην είσοδο του λιμανιού, σύμβολο έκτοτε του νησιού και προστασία των ναυτικών του. Ο ναός, που ανακαινίστηκε το 1862, είναι απλός στο εσωτερικό του, έχει όμως ένα από τα ομορφότερα ιερά σκαλιστά τέμπλα και εικόνες του 19ου αιώνα. Το γραφικό γεφυράκι που ενώνει τον ναό με το λιμάνι χτίστηκε πολύ αργότερα, περίπου το 1954-1955. Όταν ακόμη δεν υπήρχε το γεφύρι, οι κάτοικοι πατούσαν πάνω στα βράχια για να πάνε στην εκκλησία.

Η διπλή αυτή επέτειος, πολιτικής και θρησκευτικής σημασίας, συνδέει επομένως και επίσημα τη μοίρα αυτού του τόπου με την ελεύθερη Ελλάδα. Η Ελαφόνησος, ελεύθερη πλέον, από το 1850 πορεύεται την ιστορική πορεία της χώρας μας από τούτο το νότιο άκρο της Πελοπονήσου, από τούτο το ακρωτήρι όχι μακριά από το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας. Ο εορτασμός αυτός μάς υπενθυμίζει ποιοι είμαστε, πώς βρεθήκαμε σε τούτο τον τόπο, τους αγώνες που έγιναν για να στεριώσουμε εδώ, και να συνδέσουμε ελεύθεροι και περήφανοι τη μοίρα μας και τον πολιτισμό μας με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Γιατί η ιστορία του τόπου αυτού, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι αναφορές σε αρχαία κείμενα, καλύπτει πάνω από 4000 χρόνια. Το 1968 ο Άγγλος αρχαιολόγος NicholasFlemming ανακάλυψε στον υποθαλάσσιο χώρο Παυλοπέτρι, 600 μόλις μέτρα από το λιμάνι του νησιού, έναν προϊστορικό οικισμό και εργάστηκε με ομάδα αρχαιολόγων του πανεπιστημίου Cambridge για την αποτύπωση του οικιστικού σχεδίου.Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Σύμφωνα με τις τότε δημοσιεύσεις, η πολιτεία διαθέτει δρόμους, πλατείες, κτίσματα, και τάφους της Μυκηναϊκής εποχής, και το μέρος πιστεύεται ότι κατοικήθηκε το 2800 π.Χ. Το Παυλοπέτρι προσήλκυσε πρόσφατα το ενδιαφέρον αρχαιολόγων του πανεπιστημίου Nottingham και από το 2009 έως το 2013 εκπονήθηκε, εδώ σε τούτα τα νερά, ένα σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα Βρετανών και Ελλήνων αρχαιολόγων με τη χρήση των πιο σύγχρονων μεθόδων ενάλιας αρχαιολογίας με σκοπό τη συνέχιση των προηγούμενων ερευνών, την τοπογράφηση, την ψηφιακή αποτύπωση του βυθισμένου οικισμού, και την εκπόνηση σχεδίου προστασίας, συντήρησης και ανάδειξής του.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι το Παυλοπέτρι είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, με οργανωμένη κατοίκηση ήδη από την τέταρτη χιλιετία π.Χ, δηλαδή πάνω από 1200 περίπου χρόνια απ’ ό,τι υπολόγιζαν αρχικά. Η ψηφιακή αναπαράσταση αυτής της πολιτείας παρουσιάστηκε στο γνωστό πλέον ντοκυμαντέρ του βρετανικού BBC με τίτλο «Παυλοπέτρι: Η Πόλη Κάτω από τα Κύματα». Το ντοκιμαντέρ και τα σχετικά δημοσιεύματα έκαναν την Ελαφόνησο γνωστή παγκοσμίως και δεν υπάρχει σήμερα κανείς, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να μην μιλά με θαυμασμό για το νησί με την αρχαιότερη βυθισμένη προϊστορική πόλη στον κόσμο. Έτσι συνδέεται το νήμα της νεώτερης ιστορίας της μεταεπαναστατικής Ελλάδας με κείνο της προϊστορικής, και είμαστε σήμερα εδώ να τιμούμε τον αγώνα για ετούτα τα χώματα, ετούτες τις θάλασσες, που κρύβουν μέσα τους πολιτείες κατοικημένες χιλιάδες χρόνια πριν.

Ο τόπος μας επομένως μπορεί να είναι είναι μικρός, μα μας κάνει περήφανους για ρίζες που ανάγονται στα πιο μακρά βάθη της Ελληνικής Ιστορίας. Σ’ αυτές τις παραλίες που τις κατοίκησαν Έλληνες που, ως φαίνεται, είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα το εμπόριο και τη ναυτοσύνη, έχουμε το μοναδικό προνόμιο να ζούμε εμείς σήμερα και να μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Όχι εύκολα, όχι χωρίς δυσκολίες. Η Ελαφόνησος, παρά το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν, βιώνει ένα παρόν που στερείται των στοιχειωδών σε βασικούς τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η ακτοπλοΐα, η αποχέτευση, η σύγχρονη ύδρευση και λιμάνι.

Επιπλέον, σε ένα νησί που διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο – και σε αρχαία κείμενα, όπως του περιηγητή Παυσανία, αναφέρεται η ύπαρξη εδώ αρχαίων ιερών – δεν υπάρχει Αρχαιολογικό Μουσείο και σχέδιο προστασίας των αρχαιολογικών του χώρων. Διαθέτουμε έναν μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό, το Παυλοπέτρι, και είναι καιρός να ευαισθητοποιηθούμε στο θέμα αυτό. Η μελέτη, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Παυλοπετρίου είναι άμεση προτεραιότητα για λόγους ιστορικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, και οικονομικούς. Η προγραμματική σύμβαση (Μάιος 2014) μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και του Δήμου Ελαφονήσου για την προστασία και ανάδειξη του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου του Παυλοπετρίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο σημερινός εορτασμός έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο γιατί συντηρεί την ιστορική μνήμη και θρησκευτική πίστη, μα και γιατί μας καλεί όλους, ντόπιους και μη, σε περίσκεψη και ορθοφροσύνη. Αλλιώς καταντά γράμμα κενό, μάζωξη που εξαντλείται σε πανηγυρικούς. Από την άποψη αυτή, η φετινή επέτειος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και η ορθοφροσύνη ανάγκη επιτακτική. Αν στα 1850 οι άνθρωποι αυτού του τόπου αγωνίστηκαν για την αποτίναξη της ξενοκρατίας και την ένωση με το Ελληνικό κράτος, αυτό το ίδιο κράτος σήμερα λαμβάνει αποφάσεις που δοκιμάζουν τη σημασία του εορτασμού. Σύμφωνα με απόφαση (αριθμ. 243) της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, όπως δημοσιεύτηκε στο 2883/14-11-2013 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), μεταξύ άλλων ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, ακίνητο έκτασης 174,787,00 τ.μ στην περιοχή των παραλιών Σίμου και Σαρακήνικου της Ελαφονήσου. Μολονότι η κρατική απόφαση χαρακτηρίζει την έκταση ως περιοχή με δασικούς, περιβαλλοντικούς και νομικούς περιορισμούς, το ίδιο το Κράτος προχωρά στην αναζήτηση υποψηφίων επενδυτών για την ανέγερση ξενοδοχείων και εξοχικών κατοικιών. Αυτό που προκαλεί κατάπληξη είναι καταρχάς ότι η απόφαση ελήφθη ερήμην του Δήμου Ελαφονήσου, χωρίς ουδεμία κοινοποίηση ή ενημέρωση των τοπικών αρχών. Κυρίως όμως η απόφαση αυτή έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την αναγνώριση της προς εκποίηση περιοχής ως δασικής προστατευόμενης περιοχής από το ίδιο το κράτος.

Ωστόσο, η εν λόγω παραβίαση αποκτά ευρύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι εμπίπτει σε ευρωπαϊκούς περιορισμούς. Η παραλία του Σίμου-Σαρακήνικου είναι ένα από τα άλλα σπάνια δώρα με τα οποία έχει προικιστεί αυτός ο τόπος. Η παραλία, που έχει πρωταρχική θέση στις παραλίες της Μεσογείου και βρίσκεται μέσα στις δέκα ομορφότερες του κόσμου, έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του τουρισμού της Ελαφονήσου τα τελευταία χρόνια, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, και έχει γίνει πλέον σήμα κατατεθέν του νησιού – μαζί με το Παυλοπέτρι – ανά τον κόσμο. Η μοναδικότητα του Σίμου-Σαρακήνικου δεν έγκειται μόνο στο σπάνιο φυσικό κάλλος, στα εκπληκτικής ομορφιάς και καθαρότητας νερά. Η περιοχή, ως γνωστόν, έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA 2000 (σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων) λόγω των αμμοθινών και των ενδημικών ειδών που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου. Μεταξύ αυτών είναι ο περίφημος θαλασσόκεδρος, από τα σπανιότερα και απειλούμενα είδη του Αιγαίου και της Μεσογείου, ο «κρίνος της θάλασσας», επίσης σπάνιος, και το φυτό Σαπονάρια των Γιάγκελ, που έχει καταγραφεί μεταξύ των 50 νησιωτικών φυτών της Μεσογείου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χρήζουν προστασίας. Οι αμμοθίνες, που πλεονάζουν στο νησί, έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Γενικά, στην προς εκποίηση περιοχή και συνολικά στην Ελαφόνησο έχουν καταγραφεί 9 εξαιρετικά σπάνια είδη φυτών και 13 προστατευόμενα είδη πανίδας, από τα οποία τα 8 είναι απειλούμενα με πλήρη αφανισμό. Πρόκειται επομένως για περιοχή όχι μόνο σπάνιου φυσικού κάλλους αλλά και σπάνιας περιβαλλοντικής αξίας.

Ως εκ τούτου, προκαλεί τουλάχιστον κατάπληξη το γεγονός ότι το Ελληνικό Κράτος παραβλέπει τους περιορισμούς αυτούς, παρακάμπτει ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για το ειδικό καθεστώς προστασίας που ισχύει για την περιοχή Σίμου-Σαρακήνικου και προβαίνει σε αποφάσεις εκποίησης με ανυπολόγιστες οικολογικές και οικονομικές συνέπειες για τον τόπο, την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, εν τέλει την ίδια τη χώρα. Η στάση αυτή δεν φανερώνει μόνο μια κατάφωρη νομική παραβίαση αλλά και μία κοντόφθαλμη πολιτική που σπεύδει να θυσιάσει αβίαστα και αλόγιστα απαράγραπτα δικαιώματα στο βωμό μιας ασαφούς πολιτικής εκποίησης της Δημόσιας Γης. Αναρωτιέται κανείς στο όνομα ποιας «εκποίησης» θα θυσιαστούν 175 στρέμματα λευκής αμμώδους παραλίας, οικοσυστήματα μοναδικά στο είδος τους, για να ανεγερθούν στη θέση τους όγκοι μεγαλοξενοδοχείων και λοιπών εγκαταστάσεων; Αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της καταστροφής. Επιπλέον, αναρωτιέται κανείς τι απομένει τελικά στον ντόπιο από τη γη του μετά την κατ’ ευφημισμόν «εκποίηση» 175 στρεμμάτων και την ενδεχόμενη καταστρατήγηση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης στις θάλασσες και τις παραλίες του; Μειώνεται το Δημόσιο χρέος με την εκπώληση του τοπικού φυσικού πλούτου ή εν τέλει αυξάνεται δραματικά και ανεπίστρεπτα; Και δεν εννοώ το οικονομικό χρέος μα το άλλο, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο, το ηθικό χρέος απέναντι στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας. Κάθε εκατοστό ντόπιας γης που δίδεται προς ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση αφαιρείται από το μέλλον των παιδιών αυτού του τόπου. Για τούτο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη σύμπραξη τοπικών φορέων και συλλόγων του νησιού – μεταξύ των οποίων ο νεοσύστατος Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου – ζητείται η άμεση και οριστική διαγραφή του ακινήτου του Σίμου-Σαρακήνικου από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι ένα αίτημα που βρίσκει σύσσωμους τους Ελαφονησιώτες απανταχού, τους πολυάριθμους φίλους του νησιού στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο, και ευελπιστεί στην αμέριστη συμπαράσταση της ευρύτερης περιοχής και της Πελοποννήσου.

Η σημερινή διπλή επέτειος έχει επομένως πρωταρχική σημασία και αποκτά δραματική επικαιρότητα. Επαναφέρει τον αγώνα για ένωση και το αίτημα της αυτοδιάθεσης της 6ης Ιουλίου 1850 στην Ελλάδα του 2014 με έναν τρόπο που σχετίζεται άρρηκτα με το μέλλον αυτού του τόπου. Ενισχύει την πίστη στον προστάτη και πολιούχο του νησιού Αγ. Σπυρίδωνα και μας καλεί όλους – παρευρισκόμενους και μη – να θυμηθούμε, να αναλογιστούμε, και να πράξουμε με γνώμονα το μέτρο και τη συνείδηση του δικαίου που μας διδάσκει ο ίδιος ο τόπος μας. Ο τόπος μας είναι μικρός, μα προικισμένος με μεγάλη ιστορία, τεράστια παράδοση, απαράμιλλη φυσική ομορφιά, κι ανθρώπους ζυμωμένους χρόνια με τη θάλασσα. Κι αυτές οι θάλασσες, που μας περιβάλλουν και που τώρα κινδυνεύουν με «εκποίηση», μας μαθαίνουν από γεννησιμιού μας δύο πράγματα, πολύτιμα και αξεχώριστα: ελευθερία μα και ταπεινότητα, ανεξαρτησία μα και αίσθηση του μέτρου. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, φαίνεται πως λησμονήσαμε και την ταπεινότητα και το μέτρο στο όνομα του εύκολου, γρήγορου κέρδους. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως χάσαμε την ικανότητα που αυτές οι θάλασσες μάς άσκησαν αιώνες τώρα: Να βλέπουμε μακριά και πλατιά, να βλέπουμε συλλογικά.

Ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης παρουσίασε τον ανθρώπινο βίο και τη μεγάλη περιπέτεια του Ελληνισμού σαν μία περιπέτεια ναυτοσύνης σε ένα πέλαγος τρικυμισμένο, όπως η ιστορία της χώρας. Η θάλασσα γίνεται συμβολικά ο χώρος της ανθρώπινης και της ιστορικής περιπέτειας αλλά κι ο πολύτιμος χώρος της μνήμης και της νοσταλγίας. Σε ένα από τα τελευταία του ποιήματα απορεί ο ποιητής:

Η θάλασσα∙ πώς έγινε έτσι η θάλασσα;

[...]

Μα μπορεί να κακοφορμίσει η θάλασσα;

[...]

Κι όμως ήταν γλυκό το κύμα

όπου έπεφτα παιδί και κολυμπούσα ...

Η σημερινή διπλή επέτειος τούτο μάς καλεί όλους να αναλογιστούμε και τούτο να πράξουμε: Να μην αφήσουμε τούτες τις θάλασσες να «κακοφορμίσουν». Η αφροσύνη απέναντι στα δώρα αυτού του τόπου και στο ηθικό μέτρο που θέτουν αυτά τα νερά – η ηθική της διαφάνειας, της καθαρότητας, της ίδιας της ανθρωπιάς – είναι κάτι που δεν μας επιτρέπεται. Ο σεβασμός στον άνθρωπο είναι απαράγραπτος. Μας τον επιβάλλει το ίδιο το τοπίο. Αυτός ο τόπος. Ο μικρός, ο μέγας.

(ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ του 2014 ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ)

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 9:05 am


Τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομεία της Περιφέρειας!

Στην επαρχία, πολλά νοσοκομεία δεν κάνουν ακτινογραφίες λόγω έλλειψης φιλμ, αναβάλονται χειρουργεία κτ.α.

Αν δεν ανοίξουν σύντομα οι τράπεζες στερεύουν και τα αναλώσιμα υλικά και οι προμήθειες τροφίμων στα Νοσοκομεία και μάλιστα στα μεγάλα της Αττικής.

Συνήθως τα Νοσοκομεία είχαν προμήθειες και στοκ για δύο με τρεις μήνες .

Η κρίση όμως και η μη πληρωμή των προμηθευτών έχει φέρει τα νοσοκομεία να έχουν προμήθειες το πολύ για ένα μήνα και για αυτό πλησιάζουν πια στο όριο τους, όπως δηλώνει ο σύλλογος προμηθευτών και επιστημών και υγείας κ Αρναούτης...

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 9:00 am


Πώς θα μειώσετε κατά 43% τις πιθανότητες να προσβληθείτε από καρκίνο

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κατά του Καρκίνου, η οποία εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου, το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν εφαρμόζοντας τα εξής:

Παχυσαρκία
Η παχυσαρκία θεωρείται ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για χρόνιες νόσους στις δυτικές κοινωνίες. Σχετίζεται άμεσα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του ενδομητρίου, του νεφρού και του οισοφάγου (αδενοκαρκίνωμα).

Έλεγχος βάρους
Ο έλεγχος του σωματικού βάρους έχει στενή σχέση με την υγιεινή διατροφή. Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτική δράση κατά διαφόρων τύπων καρκίνου. Η δράση αυτή είναι πιο σαφής κυρίως στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος. Οι ειδικοί συνιστούν μειωμένη κατανάλωση ζωικών λιπών και κρέατος και αυξημένη κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου, λαχανικών, φρούτων και δημητριακών.

Σωματική άσκηση
Η άσκηση μπορεί από μόνη της να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Συμβάλλει επίσης στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και του προστάτη. Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Σε ορισμένους τύπους καρκίνου, η προστατευτική της δράση είναι ανεξάρτητη από τον έλεγχο του βάρους. Το απαραίτητο επίπεδο σωματικής άσκησης είναι τρεις φορές την εβδομάδα για μισή ώρα. Ο έλεγχος του βάρους και η άσκηση ιδανικά πρέπει να ξεκινούν σε μικρή ηλικία, αλλά, ακόμη και αν ξεκινήσουν αργότερα, τα οφέλη για την υγεία είναι πολύ μεγάλα.

Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνει ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα και για καρκίνωμα οισοφάγου από πλακώδες επιθήλιο. Το αλκοόλ σχετίζεται επίσης ισχυρά με τον κίνδυνο για πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος, ενώ έχει παρατηρηθεί συσχετισμός του με τον ορθοκολικό καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι άνδρες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (περίπου δύο ποτά) και οι γυναίκες τα 10 γραμμάρια.

Ήλιος
Ο ήλιος και ιδίως οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του αποτελούν το κύριο αίτιο καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα κινδυνεύουν περισσότερο, ιδίως όσοι έχουν κόκκινα μαλλιά, φακίδες και τάση να καίγονται εύκολα από τον ήλιο. Η καλύτερη πρόληψη είναι η πλήρης αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ή τουλάχιστον η αποφυγή έκθεσης από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, που οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο έντονες. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού, η οποία ωστόσο δεν πρέπει να οδηγεί σε παράταση της έκθεσης στον ήλιο.

Κάπνισμα
Η διακοπή της καπνιστικής συνήθειας θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση, καθώς σχετίζεται με το 25% έως 30% των περιστατικών καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες. Τα οφέλη στον οργανισμό εμφανίζονται από την επόμενη μέρα της διακοπής και είναι ιδιαίτερα εμφανή έπειτα από μία πενταετία αποχής.

onmed

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 8:54 am


ΠΑΤΡΑ: Πήρε κλήσεις της τροχαίας… 19.000 ευρώ σε πέντε λεπτά! ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΩΝ!

 ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ !
 
Έχει πέντε παιδιά, ζει μαζί με τα παιδιά του σε μία «κλούβα» - φορτηγάκι που μόνιμα όπως λέει ήταν σταθμευμένο στην περιοχή των Προσφυγικών και πριν από μερικές ημέρες του ήρθε… ο ουρανός σφοντύλι όταν ο τροχονόμος που διήλθε από το σημείο και τον είδε να οδηγεί το χωρίς πινακίδες, άδεια κυκλοφορίας, ασφάλεια κλπ όχημά του, του επέβαλε κλήσεις…. 19.000 ευρώ!
 Και μάλιστα την ίδια ώρα μέσα σε 5 λεπτά!
Ακούγεται απίστευτο κι όμως είναι αληθινό!
Ο κ. Στυλιανός Λιατίφης υποστηρίζει πως οδηγούσε το όχημά του μόνο για να το μετακινήσει για κάποια μέτρα αφού στον χώρο διεξάγεται η λαϊκή αγορά της Παρασκευής, όμως ο τροχονόμος δεν τον πίστεψε.
Δεν γνωρίζουμε αν οι δύο άνδρες ήρθαν και σε λεκτική αντιπαράθεση με αφορμή την απόφαση του ένστολου να τον γράψει, όμως η συνέχεια επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για τον κ. Λιατίφη  - πατέρα πέντε παιδιών. Του επέβαλε κλήση 1000 ευρώ επειδή δεν είχε άδεια κυκλοφορίας στο φορτηγό, 2.000 ευρώ γιατί οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, άλλες 8.000 ευρώ επίσης για στέρηση άδειας κυκλοφορίας, κλήση 5.000 ευρώ γιατί το όχημά του δεν είχε πινακίδες, 500 ευρώ γιατί δεν είχε ασφαλιστήριο συμβόλαιο, 500 ευρώ ακόμη γιατί οδηγούσε χωρίς ασφάλεια, και 2.000 ευρώ γιατί οδηγούσε το όχημά του χωρίς άδεια.
 Συνολικά 19.000 ευρώ. Ο κ. Λιατίφης απευθύνθηκε ήδη σε δικηγόρο αφού δεν έχει να πληρώσει τις 19.000 ευρώ των κλήσεων! Ακόμη και αν τις πλήρωνε σε χρονικό διάστημα δέκα ημερών θα έπρεπε να καταβάλλει… 9.500 ευρώ!

Τι λέει η Τροχαία!

Πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαϊας αναφέρουν πως τα πρόστιμα είναι όντως αυτά. Με βάση το νόμο περί κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων και όχι τον ΚΟΚ. Μάλιστα τα «διπλά πρόστιμα» μπαίνουν διότι η «κλούβα» του κ. Λιατίφη είναι καταχωρημένη σε άλλο όνομα, οπότε δίνονται κλήσεις τόσο στον ίδιο όσο και στον ιδιοκτήτη.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 8:40 am


Καλημέρα από τον ΚΥΡ


Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 8:25 am


ΚΥΤΤΑ ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΥΜΗΘΗΚΑΜΕ ! Ποιός ήταν ο Νενέκος

 ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ !

Ο Δημήτριος Νενέκος ήταν οπλαρχηγός της Επαρχίας Πατρών στην Επανάσταση του 1821. Ήταν αρβανίτικης καταγωγής από το χωριό Ζουμπάτα(σήμερα Πηγή). Κατά τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης αγωνίστηκε πιστά και με ανδρεία στην Πελοπόννησο και στην Δ Στερεά Ελλάδα. Κατά την εκστρατεία του Ιμπραήμ πασά(1825), δελεάστηκε από υλικά ανταλλάγματα και μετατράπηκε σε συνειδητό προδότη της Επανάστασης. Έμεινε πιστός μέχρι τέλους στη συμμαχία του με τον Ιμπραήμ με συνέπεια το όνομά του να γίνει συνώνυμο του προδότη και του προσκυνημένου.
ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Νενέκος υπαγόταν στρατιωτικά στον προεστό της Αχαΐας Θάνο Κανακάρη και στον γιο του Μπενιζέλο Ρούφο και είχε περισσότερους στρατιώτες από τον εξάδελφό του Αθανάσιο Σαγιά, ο οποίος άνηκε στη σφαίρα επιρροής του Κολοκοτρώνη. Και οι 2 στρατολογούσαν στην επικράτεια των Ζουμπατοχωρίων και τα πρώτα χρόνια ο Νενέκος αποδείχθηκε επίσημος και ικανός καπετάνιος αποκτώντας ισχύ μεταξύ των συγχωριανών του. Αναφέρεται ότι ο Νενέκος για να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των οπλαρχηγών του Μπενιζέλου Ρούφου, δολοφόνησε τους αντιζήλους του Σπανοκυριάκο και Σαγιά(αδελφό του Αθανασίου). Εκστράτευσε(Μάρτιος 1822) με εντολή της Επαρχίας Πατρών στην Δ Στερεά Ελλάδα με 70 άνδρες υπό τον στρατηγό Κανέλλο Δεληγιάννη.
Αρχικά χρησίμευσε ως οδηγός του σώματος του Γενναίου Κολοκοτρώνη, ενώ στην συνέχεια μετακινήθηκε στο Μακρυνόρος και ακολούθησε τον Ανδρέα Ίσκο. Αναδείχθηκε σε έναν από τους γενναιότερους καπεταναίους της περιοχής του και έγινε γνωστός από την πολιορκία των Πατρών. Εκστράτευσε μαζί με τους Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λόντο στην 1η πολιορκία του Μεσολογγίου.

ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Οι χωρικοί της Επαρχίας Πατρών είχαν πάντα προβλήματα λόγω της συνεχούς παρουσίας Οθωμανών στην περιοχή τους που μετακινούνταν από και προς το φρούριο της Πάτρας, τα οποία επιδεινώθηκαν περισσότερο μετά την εισβολή του Ιμπραήμ.
Ο Ιμπραήμ Πασάς και ο Δελή Αχμέτ Πασάς προσέλκυσε τους χωρικούς των Ζουμπατοχωρίων με το προσκύνημα, εκμεταλλευόμενος την άθλια κατάστασή τους και τις καλές σχέσεις που ανέπτυξαν με τους επίσης ομιλούντες την αλβανική γλώσσα έγκλειστους στην Πάτρα μωαμεθανούς του Λάλα.
 Άρχισαν οι χωρικοί να έρχονται ελεύθερα σε εμπορικές και φιλικές σχέσεις με τους Τούρκους της Πάτρας, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς κατόπιν εντολών των πασάδων. Με την απλή προϋπόθεση της υποταγής(προσκυνήματος). Πρωταγωνιστής σ’ αυτήν την διαδικασία υπήρξε ο Νενέκος από τον οποίον ἤγοντο καὶ ἐφέροντο όλοι οι Αρβανίτες των χωριών της Πάτρας, όπως ισχυρίζεται ο Φωτάκος.
Ο Ιμπραήμ συμπάθησε πολύ τον Νενέκο στον οποίο χάρισε χρήματα, άλογα, του υποσχέθηκε γαίες και ασυδοσία προς αυτόν και όλη τη γενεά του κληρονομικώς και προκάλεσε και σουλτανικό φιρμάνι με το οποίο ονομάστηκε Μπέης Νενέκος.
Ο Νενέκος οργάνωσε με τους επίσης προσκυνημένους οπλαρχηγούς 2,000 ενόπλους της περιοχής του που ακολουθούσαν τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, σαν οπισθοφυλακή με αρκετές συμμετοχές σε συγκρούσεις με τους επαναστάτες.
Όπως αναφέρει ο Φωτάκος γρήγορα οι υπόλοιποι αρχικά σύντροφοι του Νενέκου στο προσκύνημα, οπλαρχηγοί Κοντογεωργακαίοι, Σταμάτης Μποτιώτης, Χαρμπίλας, Γκολφίνος Λουμπεστιάνος, Τσετσεβίτες, Κώστας Γκερμπεσιώτης, οι Αγιοβλασίτες αδελφοί Οικονομόπουλοι αποσπάστηκαν αμέσως από τους προδότες χωρίς να έλθουν σε επαφή με τους Τούρκους, αλλά τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν πολύ, αφού τα πλήθη των χωρικών ακολουθούσαν τυφλά τον Νενέκο. Ο Χαρμπίλας και ο Σαγιάς κατόπιν οδηγιών του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη επιχείρησαν μάταια να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς απομάκρυνση των κατοίκων των Ζουμπατοχωρίων από τον Νενέκο και τους Τούρκους, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η ΠΑΡΟΛΙΓΟΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ

Το γεγονός που εξόργισε τον Κολοκοτρώνη ήταν ότι ο Νενέκος είχε την ευκαιρία να αιχμαλωτίσει ή να εξοντώσει τον Ιμπραήμ και δεν το έπραξε. Ο Ιμπραήμ χρησιμοποιούσε κάθε είδους μέσο, τρομοκρατία, βαρβαρότητες και απόπειρες δολοφονίας κατά του Κολοκοτρώνη για να σβήσει την Επανάσταση. Το περιστατικό περιγράφεται από τον Φωτάκο. Ο Ιμπραήμ βρέθηκε στο έλεος του Νενέκου, όταν χάθηκε μόνος του σε δάσος, αλλά ο Νενέκος πιστός στην συμφωνία τους τον περιποιήθηκε και τον οδήγησε ασφαλή στο στρατό του.

«

Εἰς δὲ τὸν Ἰμβραὴμ ἐρχόμενον, ὡς εἴπαμεν, ἀπὸ τὰς Πάτρας εἰς τὰ Καλάβρυτα συνέβη τὸ ἀκόλουθον συμβάν. Ὅταν ἔφθασεν εἰς τὸ χάνι τοῦ Βερβαινίκου ἐκεῖ ἐπαραδρόμησε, καὶ χωρισθεὶς ἀπὸ τὴν φρουράν του ἐπλανᾶτο ἐμβὰς μέσα εἰς τὸ πλησίον δάσος. Ἀφοῦ δὲ ἐπλανήθη ἕως ἕνα διάστημα, ἐννοήσας τὴν παραδρομήν, ἐπέστρεφε πάλιν ὀπίσω, καὶ κατὰ τύχην ἔπεσεν εἰς τὰς χεῖρας τῶν Τουρκοπροσκυνημένων Ἑλλήνων, οἱ ὁποῖοι κατὰ τὴν διαταγήν του παρηκολούθουν τὸν στρατόν του ὡς ὀπισθοφύλακες. Ὁ Πασᾶς ἦτο μόνον καὶ ἀκολούθει αὐτὸν μόνον ἕνας Τοῦρκος τσιμπουκοδότης. Ὁλόκληρος δὲ αὐτὴν τὴν ἡμέραν ἐβάδιζε μὲ τὸν Νενέκον, καὶ ἐφρουρεῖτο ἀπὸ τοὺς μισθωτοὺς Ἕλληνας. Ἀπὸ δὲ τὸ χάνι τοῦ Βερβαινίκου ἕως τὸ Λιβάδι τῆς Σάλμενας, ὅπου ἐστρατοπέδευσε τὸ διάστημα εἶναι ὀκτὼ περίπου ὡρῶν. Καθ᾿ ὁδὸν δὲ καὶ εἰς τοῦ Δεσπότη τὴν βρύσιν λεγομένην, ἐκεῖ ὁδὸν δὲ καὶ εἰς τοῦ Δεσπότη τὴν βρύσιν λεγομένην, ἐκεῖ ἐκοιμήθη πολλὴν ὥραν ἀπὸ κάτω εἰς ἕνα δένδρον ἕως ὅτου ἡ ζέστα ἐπέρασεν.
Ἔπειτα δὲ ἀφοῦ ἐξύπνησεν, οἱ Ἕλληνες τοῦ ἔδωκαν τροφὴν καὶ ἔφαγε, καὶ μετὰ ταῦτα συνώδευσαν αὐτὸν ἕως τὸ βράδυ καὶ τὸν ὡδήγησαν ἀσφαλῶς εἰς τὸ στρατόπεδον. Φθάσας δὲ ὁ Ἰμβραὴμ εἰς τὸ στρατόπεδον ἐθύμωσε καὶ ἐμάλωσε ὅλους τοὺς σωματάρχας του. Ἔπειτα ἐπαίνεσε τὸν Νενέκον διὰ τὴν πίστιν του, καὶ παρησίᾳ μάλιστα τὸν ἐχάϊδευσε μὲ τὰ χέρια του ἐνώπιον τῶν ἐπισήμων Τούρκων. Ἔπειτα δὲ ἔγραψε καὶ ἐσύστησε πρὸς τὸν Σουλτάνον τὸν Νενέκον διὰ τὴν τοιαύτην πίστιν καὶ εὐεργεσία πρὸς αὐτόν, καὶ ὁ Σουλτάνος τὸν ὠνόμασε Μπέην καὶ τοῦ ἐχάρισε πολλὰς γαίας, καὶ οὕτως ἔκτοτε ὁ Νενέκος ἐλέγετο Μπέης ἀπὸ τοὺς Τούρκους. Ὁ δὲ Νενέκος τότε ἐλάμβανεν αἰχμάλωτον τὸν Ἰμβραὴμ, ἐὰν ἤθελε. Μάλιστα δὲ ἐκεῖ πλησίον ἦτο τὸ μοναστῆρι τῆς Μακελαριᾶς ὀνομαζόμενον, τὸ ὁποῖον ἦτο ἀπόρθητον. Πλησίον δὲ ἦτο ἐπίσης καὶ ἀσφαλέστερον ἐκείνου τὸ Μέγα Σπήλαιον· οἱ δὲ Τοῦρκοι δὲν θὰ ἐγνώριζαν τὶ ἔγεινεν ὁ ἀρχηγός των· ἀλλ᾿ ὁ ἀσυνείδητος αὐτὸς ἄνθρωπος ἐφύλαξε τὴν πίστιν του πρὸς τοὺς Τούρκους. Ὅλα δὲ ταῦτα ἔμαθεν ὁ Γενικὸς Ἀρχηγός, καὶ ἀγανακτήσας ὡρκίσθη παρρησία ἡμῶν εἰς τὸν Μεγάλον Θεὸν τῶν Ἑλλήνων καὶ εἶπεν, ὄτι ἐπιθυμεῖ τὸν φόνον τοῦ Νενέκου, καὶ ἂν τὸν εὕρισκε πουθενὰ μὲ τὰ ἴδιά του χέρια τὸν ἐφόνευε· (πρᾶγμα πολὺ παράξενον καὶ πρωτάκουστον ἀπὸ τὸ στόμα τοῦ Κολοκοτρώνη νὰ ὁμιλῇ περὶ φόνου, καὶ ὅτι μόνος του θέλει νὰ τὸν κάμῃ). Μετὰ δὲ ταῦτα ὁ Ἀθανάσιος Σαγιᾶς ἐφόνευσε τὸν Νενέκον.

»

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ

Ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης περιγράφει λακωνικά στα απομνημονεύματά του την οριστική εντολή του για την εκτέλεση του Νενέκου, που παρέμενε πιστός στους Τούρκους ακόμα και όταν έφτασε ο Ιωάννης Καποδίστριας ως Κυβερνήτης της Ελλάδος.

«

Καὶ τότενες μ᾿ ἔκαμε ἕνα γράμμα διὰ τοὺς προσκυνημένους Πάτρα καὶ λοιπὰ καὶ τοὺς συγχωράει ἡ Κυβέρνησις, καὶ νὰ ἀναχωρήσουν ἀπὸ τοὺς Τούρκους. Καὶ τὴν ἔκαμε τὴν διαταγὴ ἐπάνω εἰς ἐμένα καὶ ἐγὼ νὰ γράψω νὰ ἡσυχάσουν καὶ νὰ μὴν ἀνακατώνονται πλέον μὲ τοὺς Τούρκους. Τὴν διαταγὴ μὲ τὴν ἔδωκε στὰ ἔβγα τοῦ Γεναρίου καὶ ἔκαμα διαταγὰς εἰς ὅλας τὰς ἐπαρχίας, καὶ ἔτσι οἱ προσκυνημένοι ἐτραβήχθηκαν ἀπὸ τοὺς Τούρκους, ὁ δὲ Νενέκος εἰς τὰς 26 τοῦ Μαρτίου ἐπῆρε τοὺς Τούρκους καὶ ἐπῆγε κι ἐχάλασε μία οἰκογένεια Καρυτινὴ ὁποὺ ἦτον ἀπὸ παλαιὰ εἰς τὴν Πάτρα (1), ἐσκλάβωσε τὰ παιδιά, οἱ ἄνδρες ἐγλύτωσαν μόνον μὲ τὸ κορμί, μὲ τὸ τουφέκι στὸ χέρι, τοὺς πῆρε 6.000 σφαχτά

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 12:52 am


"Εγκαινιάστηκε η 18η Έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου"

Για 18η χρονιά συνδιοργανώνεται από το Δήμο Επιδαύρου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου η Έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από το Δήμαρχο Επιδαύρου κ. Κωνσταντίνο Γκάτζιο και τη Θεματική Αντιπεριφερειάρχη κα  Κωνσταντίνα Νικολάκου την Παρασκευή 3 Ιουλίου και η λειτουργία της θα διαρκέσει κάθε τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής έως και τις 2 Αυγούστου. Η έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου πραγματοποιείται στο λιμανάκι της Αρχαίας Επιδαύρου παράλληλα με τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Αθηνών, στο αρχαίο και το μικρό θέατρο Επιδαύρου, και ο κύριος όγκος των επισκεπτών της ξεπερνάει τις 15.000.

Πρόκειται για ένα σημαντικό θεσμό προβολής των αγροτικών προϊόντων της Πελοποννήσου όπου συγκεντρώνει παραγωγούς, οικοτεχνίες, συνεταιρισμούς, βιοτέχνες, καλλιτέχνες και εμπόρους παραδοσιακών προϊόντων από την Επίδαυρο, τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου και ολόκληρης της χώρας με στόχο τη γνωριμία των επισκεπτών με προϊόντα της ελληνικής γης, τη στήριξη των ντόπιων παραγωγών και τη μύησή τους στο πνεύμα και τις αξίες που πρεσβεύει ο αγροτουρισμός. Το μήνυμα της Έκθεσης Αγροτουρισμού ότι η παραγωγή και η δημιουργία επικρατεί της κρίσης φέτος ήταν εντονότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος Επιδαύρου Κωνσταντίνος Γκάτζιος αναφέρθηκε στο σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Επιδαύρου καθώς στη μεγάλη προσπάθεια την οποία καταβάλει η Δημοτική Αρχή μέσα σε αντίξοες συνθήκες για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και του προορισμού, αναδεικνύοντας τη συνεργασία του με την Περιφέρεια και την στήριξη συνεργατών και εθελοντών. Η Αντιπεριφερειάρχης κα. Νικολάκου αναφέρθηκε στις κρίσιμες στιγμές που βιώνει η χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι περισσότερο από ποτέ χρειάζεται σήμερα η συσπείρωση των υγειών δυνάμεων του τόπου μας για μια
Ελλάδα της δημιουργίας και ελπίδας, τονίζοντας πως αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να κυριαρχήσει η ενότητα. Η κα. Νικολάκου παράλληλα σημείωσε πως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης έχει εντάξει τον Αγροτουρισμό Επιδαύρου στις στρατηγικές επιλογές των δράσεων της Περιφέρειας σε μια περιοχή όπου απαιτείται η δυναμική αξιοποίηση του διεθνούς brand. Την δοξολογία των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριος ενώ παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Σαρρής.

Η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με την συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου  και το μουσικό σχήμα boğaz musique σε ένα κατάμεστο με πολίτες λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν πλήθος εκδηλώσεων, ημερίδες με αντικείμενο την αγροτοδιατροφή, γαστρονομικά σεμινάρια, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις με στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού από όλη την Πελοπόννησο.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 12:39 am


Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης / Koroni Arts Festival 2015 - Love Dissonance ... / Αγάπης Παραφωνία...

Παρασκευή 10 Ιουλίου  /   Friday   July 10, 2015

Στις / at  21:30 hrs

The Dissonance String Quartet
και η σοπράνο Μαρία Μαυρομμάτη παρουσιάζουν έργα των G. Puccini, P. Mascagni, Ch. Gounod, G. Bizet, J. Strauss, F. Lehar, G. Gershwin και άλλων...

The Dissonance String Quartet and soprano Maria Mavrommati present works of G. Puccini, P. Mascagni, Ch. Gounod, G. Bizet, J. Strauss, F. Lehar, G. Gershwin and others....

Love Dissonance ...  / Αγάπης Παραφωνία...

   Έρωτας, Αγάπη! Ένα αιώνιο φαινόμενο. Ευλογία ή κατάρα, μια δύναμη που ενώνει τους ανθρώπους από τις απαρχές αυτού του κόσμου. Ακόμη κ αν πήρε διαφορετικές μορφές, αν εμφανίστηκε με πολλά πρόσωπα, παρέμεινε η ίδια απαράλλαχτη. Ας βυθιστούμε στην πολύμορφη εμπειρία  της μέσα από την πιο εκφραστική μορφή τέχνης... την μουσική!
Love! An eternal phenomenon. A blessing or a curse, which has bound people together since the beginning of time. It takes many forms, many faces, but it still remains the same. Let us experience its many shades, through the most expressive art... music! 

Programme / Πρόγραμμα:
1st part / 1° μέρος

G. Puccini            “Crisantemi” for string quartet / «Τα Χρυσάνθεμα» για κουαρτέτο                                εγχόρδων

G. Puccini            Musetta’s aria “Quando me’n vo” from opera “La Boheme”

P. Mascagni         Intermezzo from the opera “Cavalleria Rusticana”
 
C. Gounod           Waltz from the opera “Faust” arranged for a string quartet by         J. Zemla
                             Βάλς από την όπερα «Φάουστ»
  
G. Puccini            Lauretta’s aria “Oh mio babbino caro” from the opera “Gianni Schicchi”
                             Αρια της Λαουρέτα «Ω, αγαπημένε μου πατερούλη»

G. Bizet                Orchestral excerpts “Habanera” from the opera “Carmen”

   2nd part / 2° μέρος

J. Strauss             “Voices of Spring” waltz
                             «Οι φωνές της Άνοιξης» βαλς
                             Thunder and Lightningpolka
                             «Αστραπές και Βροντές» πόλκα
                            
                             Perpetuum Mobilescherzo
                             «Αέναη κίνηση» σκέρτσο

F. Lehar               “Meine Lippen, sie kuessen so heiss” from the operetta “Giuditta”
                              «Τα χείλη μου, φιλούν τόσο καυτά…»

S. Joplin              “The Entertainer”

G. Gershwin         “Embraceable you”

                             “Summertime” from the opera “Porgy and Bess”
                                 Arranged for a string quartet and voice by K. Kaminskaya
         
C. Porter              “So in Love” from the musical “Kiss me Kate”
                                 arranged for a string quartet and voice by Ria Anastasiou
                               

F. Lowe                “I could have danced” from the musical “My Fair Lady”


                                         
Μαρία Μαυρομμάτη / Maria Mavrommati  (Σοπράνο / Soprano)
Κάτια Καμίνσκαγια / Katja Kaminskaya (Βιολί / Violin)
Κλεόδωρος Αγόρας / Kleodor Agoras (Βιολί / Violin)
Γιώργος Γαϊτάνος / George Gaitanos (Βιόλα / Viola) 
Ρία Αναστασίου / Ria Anastasiou  (Τσέλο / Cello)


10  Ιουλίου / July 10,  2015

 Ζάγκα Μύλος  /  Zaga Milos Hotel  Σάββατο   11 Ιουλίου  /  Saturday July 11,  2015     
Στις / at  21:30 hrs

Γη, Υδωρ, ΦωςΕλλάδα… ή οι αποχρώσεις της Ελλάδας…
Earth, Sea and Light… or many shades of Greece…

(Colours of Greece)

Ελλάδα… τόπος που ενέπνευσε συνθέτες και στιχουργούς. Φύση και παράδοση εναρμονισμένες σε μια μελωδική γιορτή.
Greece… a place which inspired composers and writers. Nature and tradition blended with harmony in a musical feast!  

Το κουαρτέτο εγχόρδων DISSONANCE STRING QUARTET και η σοπράνο Μαρία Μαυρομμάτη παρουσιάζουν έργα Ελλήνων συνθετών:
Μ. Χατζιδάκι, Ν. Σκαλκώτα, Κ. Γιαννίδη, Μ. Θεοδωράκη κ.α.
Works by: M. Hatzidakis, N. Skalkottas, K. Yannides, M. Theodorakis
and more are presented by the Dissonance String Quartet and soprano Maria Mavrommati.

Programme / Πρόγραμμα:

1st part / 1ο μέρος

Μ. Χατζιδάκις               Κοντσέρτο από το έργο Χαμόγελο της Τζοκόντα / “Gioconta's smile”
M. Hatzidakis                  Συρτός” από το έργο «Για μια μικρή, λευκή Αχιβάδα»
                                       Syrtos” of the project "For a small, white clam"
                                      Ενορχήστρωση Δ. Μαργαρίτης / Orchestration D. Margaritis

                                                Χάρτινο το Φεγγαράκι / Cardboard Moon
                                                Περιμπανού / Peribanou
                                                Ενορχήστρωση για κουαρτέτο εγχόρδων και φωνή Β. Ρομανόβ

Ν. Σκαλκώτας               Ελληνικοί χοροί:   Ηπειρώτικος – Τσάμικος Αρκαδικός
N. Skalkottas                           Greek Dances:      Epirotikos  Tsamikos - Arcadikos
                                     
                                      Το ταγκό της Νεφέλη»ς (μουσική της Loreena Mckennit)                                                                       The tango of Nefeli
Μ. Χατζιδάκις               Οδός ονείρων / Dreams Street
M. Hatzidakis                  Ενορχήστρωση Ρία Αναστασίου

2nd part / 2ο μέρος

Μ. Χατζιδάκις               Θαλασσοπούλια μου, Μια Παναγιά, Το Φεγγάρι είναι Κόκκινο
M. Hatzidakis                My seabirds, One Madonna, The Moon is Red
                                      Ενορχήστρωση Θ. Κοντογεώργης / Orchestration Th. Kontogiorgis

                                      Πέρα στο θολό ποτάμι / Beyond the splashy river
                                      Φέρτε μου ένα μαντολίνο / Bring me a mandolin
                                                Ενορχήστρωση για κουαρτέτο εγχόρδων και φωνή Κ. Καμίνσκαγια

Γ. Κωνσταντινίδης         Από την «Δωδεκανησιακή σουίτα» / From the "Dodecanesian Suite"
Y. Konstandinidis            «Άρια της Καρπάθου» / Aria of Karpathos
                                      «Τραγούδι και Χορός της Ρόδου» / Song and Dance of Rhodes
                                      Ενορχήστρωση Δ. Μαργαρίτης / Orchestration D. Margaritis

Κ. Γιαννίδης                  Θα ξανάρθεις /  You will come back
K. Yiannidis                     Ονειρεύτηκα / I dreamed
                                      Ενορχήστρωση για κουαρτέτο εγχόρδων και φωνή Κ. Αγόρας

Ν. Ρουμπάνης                         Μισιρλού  / Misirlou" (Αιγύπτια / Egyptian lady)
N. Roubanis                     Ενορχήστρωση Ντίνος Γεωργούντζος
                                      Orchestration Dinos Georgountzos

Μ. Χατζιδάκις               Πες μου μια λέξη /  Say a word to me
M. Hatzidakis                Μην τον ρωτάς το ουρανό /  Do not ask the sky

Μ. Θεοδωράκης                     Χορός από το μπαλέτο Ζορμπάς”
M. Theodorakis             Dance from the ballet "Zorbas"

Μαρία Μαυρομμάτη / Maria Mavrommati  (Σοπράνο / Soprano)
Κάτια Καμίνσκαγια / Katja Kaminskaya (Βιολί / Violin)
Κλεόδωρος Αγόρας / Kleodor Agoras (Βιολί / Violin)
Γιώργος Γαϊτάνος / George Gaitanos (Βιόλα / Viola) 
Ρία Αναστασίου / Ria Anastasiou  (Τσέλο / Cello)


11 Ιουλίου / July 11,  2015

Ζάγκα Μύλος  /  Zaga Milos Hotel
 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 12:32 am


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ για το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών για το πλαίσιο της συνέχισης της διαπραγμάτευσης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση και υπεξαίρεση του μεγαλειώδους και ταξικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο χτεσινό δημοψήφισμα!

Το ΟΧΙ του λαού ήταν ΟΧΙ ρήξης με το σάπιο πολιτικό σύστημα που σύσσωμο υπεράσπισε το ΝΑΙ και όχι συνεννόησης με το σκυλολόι των μνημονιακών κομμάτων.

Ήταν μαζικό ΟΧΙ, για να γίνουν μονομερείς ενέργειες σε όφελος των εργατικών λαϊκών συμφερόντων και όχι για αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, για συμφωνία με τους δανειστές.

Ήταν ηχηρό ΟΧΙ για το τέλος της λιτότητας, των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και όχι για την συνέχισή τους.

Ήταν ένα ΟΧΙ που έβαλε ξεκάθαρα πάνω από την παραμονή στην ευρωζώνη τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ μπορεί να μην υπέγραψε το κείμενο, αλλά τοποθετήθηκε με τη σειρά ενάντια στην έξοδο από την ευρωζώνη, ρίχνοντας νερό στον μύλο του ευρωμονόδρομου!

Ο λαός θα πάρει στα χέρια του την υπόθεση της δικαίωσης του ΟΧΙ με την εργατική και λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στα παλιά και νέα μνημόνια και την "εθνική συναίνεση" για την επιβολή τους.

Για να επιβάλει με τους αγώνες του την εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση για τους μετόχους και με εργατικό έλεγχο, τη στάση πληρωμών προς τους "δανειστές" και τη διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από ευρώ-ΕΕ, την ικανοποίηση των εργατικών και λαϊκών διεκδικήσεων ενάντια στη λιτότητα, τη φορομπηξία, τις ιδιωτικοποιήσεις και την καταστροφή του κοινωνικού κράτους.

Τ.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 12:17 am


ΦΩΤΟ - Αυτές τις εποχές δείτε τι έριξε ο άνθρωπος στην κάλπη !

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο facebook

Κι όμως είναι πραγματικό γεγονός!

Ψηφοφόρος μαζί με την ψήφο του έβαλε στο φάκελο και 20 ευρώ σε εκλογικό τμήμα της Αλφειούσας...
Για ευνόητους λόγους η ψήφος του καταγράφηκε ως άκυρη και έτσι ίσως να χάθηκαν άδικα τα 20ευρω, ειδικά στις μέρες μας που για πολλούς είναι αναγκαία...

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο profile του Νάσου Σκούρα στο facebook

patrisnews

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2015 | 12:02 am


ΟΧΙ - Ποσοστά ....Χανίων στον δήμο Καλαμάτας !

Στο Δήμο Καλαμάτας, όσον αφορά στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και σε 122 τμήματα συνολικά (πλήρης ενσωμάτωση), οι εγγεγραμμένοι ήσαν 65.758 και ψήφισαν 39.225 ή 59,65 % του συνόλου των εκλογέων. 

Τα έγκυρα ήσαν 36.891 ή 94,05 %, τα άκυρα 2.003 ή 5,11 % και τα λευκά 331 ή 0,84 %. 
Το ΟΧΙ συγκέντρωσε ποσοστό 60,43 % ή 22.292 ψήφους και το ΝΑΙ 39,57 % ή 14.599 ψήφους.
Κατά Δημοτική Ενότητα τα αποτελέσματα ήσαν τα ακόλουθα:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ
Ψήφισε το 47,97% των εκλογέων ή 1.380 άτομα, τα έγκυρα ήταν 1.289 και έλαβε το ΟΧΙ 51,90% ή 669 ψήφους και το ΝΑΙ 48,10% ή 620 ψήφους.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΦΑΡΩΝ
Ψήφισαν 2.153 εκλογείς ή 52,31 % και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2.017. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν το ΟΧΙ σε ποσοστό 52,55%, δηλαδή αυτή η επιλογή συγκέντρωσε 1.060 ψήφους και το ΝΑΙ σε ποσοστό 47,45% ή 957 ψήφους.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΟΥΡΙΑΣ
Άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 2.609 άνδρες και γυναίκες ή 62,22 % και τα έγκυρα ήσαν 2.460 ή 94,29 %. Το ΟΧΙ έλαβε 1.478 ψήφους ή 60,08% και το ΝΑΙ συγκέντρωσε 982 ψήφους ή 39,92%.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Η συμμετοχή ανήλθε σε 60,62 %, δηλαδή ψήφισαν 33.083 εκλογείς και τα έγκυρα ήσαν 31.125 ή 94,08 %. Το ΟΧΙ προτίμησαν 19.085 άνδρες και γυναίκες ή 61,32 % και το ΝΑΙ οι 12.040 ή 38,68 %.

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2015 | 11:12 pm


ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Ποιόν ....Καρφώνει ο Μίλτος Χρυσομάλλης ;

Ποιόν επίδοξο υποψήφιο πρόεδρο της Ν.Δ  "καρφώνει " με αναρτησή του στο Facebook ο Μίλτος Χρυσομάλλης ;

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 

"Όποιος υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώσει την υποψηφιοτητά του πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους εταίρους και πριν ανοίξουν οι τράπεζες, μάλλον ΔΕΝ είναι ο κατάλληλος για πρόεδρος."

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2015 | 11:11 pm


ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΒΑΡΤΖΕΝΕΓΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ό,τι έκανα στη ζωή μου το έκανα. 
Αυτό, όμως, που με ιντριγκάρει είναι οι ιστορικές περίοδοι. 
Θα ήθελα να ήμουν έστω και μια μύγα στην αρχαία Ελλάδα, όταν έχτιζαν την Ακρόπολη. 
Να ήμουν ένας απλός παρατηρητής, όχι πρωταγωνιστής, τη στιγμή που «γραφόταν» η ιστορία.
Η ταινία γυρίστηκε πριν καν προλάβω να ονειρευτώ μια καριέρα στον κινηματογράφο, όμως μου απέφερε 1.000 δολάρια την εβδομάδα και με τα χρήματα που πήρα άρχισα εντατικά μαθήματα αγγλικών και υποκριτικής. 
Από μικρός είχα ιδιαίτερη αγάπη στην Ελλάδα, στους αρχαίους μύθους και ήρωες.
Για εμάς, που έχουμε ασχοληθεί με το body building, η αρχαία Ελλάδα είναι πάντα στο επίκεντρο, νιώθουμε σαν συνεχιστές των αρχαίων Ελλήνων και για αυτό το λόγο αγαπώ ιδιαιτέρως τον Ηρακλή. 
Είμαι πολύ στενοχωρημένος για όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα. 
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς πολιτισμοί και λαοί με τεράστια ιστορία αγωνίζονται για να επιβιώσουν. 
Πιστεύω στους Έλληνες και στην ψυχή τους. 
Θα τα καταφέρετε.

A.A.A

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2015 | 11:10 pm


Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ! Η λογοκρισία στην περίοδο της χούντας

Η λογοκρισία, επίσημη ή ανεπίσημη, από θεσμοθετημένα κέντρα εξουσίας δεν είναι τελειωμένη υπόθεση ενός βάρβαρου παρελθόντος, δεν αποτελεί αποκλειστικό "προνόμιο" ολοκληρωτικών καθεστώτων ή έκτακτο μέτρο σε περίοδο πολέμου προς χάριν της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας. 
 
Υπήρχε στη δημοκρατική Αθήνα της αρχαιότητας (μην ξεχνάμε την περίπτωση του Σωκράτη), υπάρχει στις δημοκρατικές πολυφυλετικές Η.Π.Α. του 21ου αιώνα, υπάρχει στην δημοκρατική Αθήνα του 2015
 
Περίπου σαράντα δύο χρόνια νωρίτερα, στις 22 Δεκεμβρίου του 1973, οι Αθηναίοι πολίτες, στο θέατρο "Αθήναιον" ραίνουν την Τζένη Καρέζη με λουλούδια στο τέλος της παράστασης του θεατρικού "Το μεγάλο μας τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη. "Κόκκινα γαρύφαλλα βγήκαν ξαφνικά κάτω από παλτό, μέσα από τσέπες και τσάντες και σκέπασαν τη σκηνή", θυμάται αργότερα ο μεγάλος συγγραφέας του νεοελληνικού θεάτρου.
 
 Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος είχαν πρόσφατα αποφυλακιστεί από τα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου κρατούνταν επί μέρες διότι το έργο που ανέβαζε από το καλοκαίρι ο θίασός τους θεωρούνταν ανατρεπτικό για το χουντικό καθεστώς.

Από τη στιγμή που εγκαθιδρύθηκε η Απριλιανή δικτατορία επέβαλε προληπτική λογοκρισία, στον Τύπο, στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, στο τραγούδι. 
 
Στα χρόνια από το 1967 έως το 1969 η λογοκρισία ήταν σκληρή.
 
Κάθε άρθρο εφημερίδας, κάθε έργο τέχνης, έπρεπε να πάρει την έγκριση των αξιωματικών της αρμόδιας επιτροπής που έδρευε στο Υπουργείο Τύπου στην οδό Ζαλοκώστα. 
 
Οι εφημερίδες Καθημερινή, Μεσημβρινή και Ελευθερία αποφασίζουν να διακόψουν την έκδοσή τους. 
 
Οι λογοτέχνες, ιδίως όσοι είχαν αγωνιστικό παρελθόν, παύουν να δημοσιεύουν κείμενά τους στα έντυπα που λογοκρίνονταν και σταματούν να τυπώνουν βιβλία τους. 
 
Οι διανοούμενοι στην Ελλάδα σιωπούν ως αντίδραση στο καθεστώς, γράφει ο ξένος τύπος.
Μια αλλαγή στη στάση από την παθητική στην ενεργητική αντίδραση και μία πύκνωση των αντιδικτατορικών φωνών παρατηρεί ο κριτικός και ιστορικός της μεταπολεμικής λογοτεχνίας Αλέξανδρος Αργυρίου από τον Μάρτιο του 1969, όταν μεταδίδεται από ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς το μαγνητοφωνημένο μήνυμα του Σεφέρη που μιλάει για την "κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης" και για την "ανωμαλία" που ζει ο ελληνικός λαός. 
 
 Στη Γαλλία, το περιοδικό "Le temos Modernes", που εκδίδει ο Σάρτρ, αφιερώνει το τεύχος 276 bis στην κατάσταση στην Ελλάδα. 
 
Γράφουν ανάμεσα σε άλλους ο Νίκος Σβορώνος, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, και ανθολογούνται Έλληνες λογοτέχνες: Σεφέρης, Ρίτσος, Αναγνωστάκης, Πατρίκιος, Φραγκιάς, Χατζής κι άλλοι. 
 
Τον Απρίλιο του 1969, στην Αθήνα 18 λογοτέχνες υπογράφουν δήλωση με την οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την λογοκρισία, τις διώξεις και την ανελευθερία στη χώρα.
 
 Μ' ετούτα και μ' εκείνα, τον Δεκέμβριο του 1969 αναστέλλεται η προληπτική λογοκρισία. 
 
Το 1970 κυκλοφορεί από τον Κέδρο ο συλλογικός τόμος Δεκαοχτώ κείμενα, στον οποίο συμμετέχουν οι μεταπολεμικοί συγγραφείς που υπέγραψαν τη "Δήλωση των 18" (Μιχαήλα Αβέρωφ, Αλεξ. Αργυρίου, Θαν. Βαλτινός, Γ. Γεραλής, Ι. Δεπούντης, Λ. Ιακωβίδης, Π. Καλιότσος, Λ. Κάσδαγλη, Ν. Κάσδαγλης, Φ. Κονδύλης, Άλεξ. Κοτζιάς, Μ. Κουμανταρέας, Τ. Κουφόπουλος, Κ. Μητροπούλου, Ρ. Ρούφος, Κ. Ταχτσής, Κ. Τσιτσέλη, Θ.Δ. Φραγκόπουλος) και ο οποίος έχει αντιστασιακό χαρακτήρα. 
 
Τον επόμενο χρόνο ακολουθούν οι τόμοι Νέα Κείμενα και Νέα Κείμενα 2, με ευρύτερη συμμετοχή λογοτεχνών. 
 
Η κηδεία του Σεφέρη στις 22 Σεπτεμβρίου του 1971 μετατρέπεται σε αντιδικτατορική διαδήλωση. Αμέσως μετά, οι αντιδράσεις κατά της χούντας αυξάνονται.

Ένα από τα πιο γνωστά κείμενα που λογοκρίθηκαν και κυνηγήθηκαν στη περίοδο της χούντας, ήταν "Το μεγάλο μας τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη. 
 
Παρ όλες τις περιπέτειες που έζησαν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές του, το έργο κατάφερε να σταθεί όρθιο, αφήνοντας την ικανοποίηση ότι μπορεί ακόμη και το θέατρο να κάνει μία δικτατορία να φοβηθεί...

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2015 | 10:57 pm


Ο Πετράκος ...προανήγγειλε η Ζωή ...εκτελεί - Ανάκριση και στα ΜΜΕ της ....διαπλοκής

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΙ Ο ...ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ  !

Έλεγχο για το αν παραβιάστηκε η εκλογική νομοθεσία από ΜΜΕ, κατά την διαδικασία του δημοψηφίσματος, θα ασκήσει το Κοινοβούλιο - τόσο στην Ολομέλεια όσο και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας - καθώς η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε πως το θέμα επιβάλλεται να απασχολήσει την Βουλή, δεδομένης και της εισαγγελικής διαταγής για προκαταρκτική εξέταση αλλά και της ανάλογης διαδικασία στο ΕΣΡ.

Μετά και την προαναγγελία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, ότι θα ασκηθούν όλα τα δικαιώματα των βουλευτών που εκπορεύονται από τον Κανονισμό «ώστε να αναζητηθούν ευθύνες για το όργιο ψυχολογικού πολέμου και την παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από τα συστημικά κανάλια της διαπλοκής», η κ. Κωνσταντοπούλου, ενημέρωσε πως εφόσον κατατεθεί επερώτηση για το θέμα θα εισηγηθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων να συζητηθεί ίσως και την άλλη Παρασκευή.

«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση στην αχειραγώγητη πληροφόρηση, αλλά αφορά και το εκλογικό δικαίωμα σε ένα σημαντικό δημοψήφισμα. Είμαι βέβαιη ότι και ο αρμόδιος υπουργός θα είναι τη διάθεση της Βουλής, προκειμένου να υπάρξει απάντηση της Δημοκρατίας στην προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Είναι υποχρέωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προστατεύει την Ελληνική Δημοκρατία πρέπει, μέσω των θεσμών που υπάρχουν, να ληφθούν εκείνα τα μέτρα ώστε οι παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας να μην μείνουν ατιμώρητες» είπε ο κ. Πετράκος.

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2015 | 10:40 pm


Επαλήθευση της προφητείας για την Τουρκία από τον Παΐσιο;

Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Συρία, στην γραμμή Gaziantep-Kilis, με εντολή να εισβάλλουν στο συριακό έδαφος αν δεχτούν επίθεση από την αντίθετη πλευρά, ενώ ο αρχηγός της δεύτερης στρατιάς στρατηγός Adem Huduti, βρίσκεται ήδη στην περιοχή παρακολουθώντας στενά τις συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τζιχαντιστών στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Να τονιστεί ότι στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να εισβάλλει στο συριακό έδαφος, το αποτέλεσμα θα είναι η διάλυσή της.
Αυτό το μήνυμα που στέλνουν οι δυο Αμερικανοί διπλωμάτες πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Morton Abramowız και Eric Edelman, οι οποίοι είναι ιδρυτικά μελη του Αμερικανού Ινστιτούτου «Bipartisan Policy Center», σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χειλαδάκη, οι δυο παλαίμαχοι Αμερικανοί διπλωμάτες , στις δηλώσεις που έκαναν και δημοσιευτήκαν στον τουρκικό τύπο προκαλώντας ποικίλα σχόλια, υποστήριξαν ότι μια τουρκική εισβολή στην Συρία μπορεί να αποτελέσει την ταφόπλακα της τουρκικής δημοκρατίας και προέτρεψαν την τουρκική κυβέρνηση να κάνει πίσω και να σταματήσει την συγκέντρωση στρατευμάτων στην μεθόριο με την Συρία.
Οι Morton Abramowız και Eric Edelman και παλαιοτέρα είχαν προκαλέσει με δηλώσεις τους την τουρκική επικαιρότητα προφητεύοντας επικείμενη διάλυση της τουρκικής δημοκρατίας τα επόμενα χρόνια, κι έλεγαν για τον Ερντογάν ότι θα αποτελέσει την πέτρα του σκανδάλου για τη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγες μέρες το Ιράν είχε απευθύνει τελεσίγραφο πολέμου προς την Άγκυρα τονίζοντας ξεκάρα ότι σε περίπτωση που η Τουρκία εισβάλλει στην Συρία, αυτό θα θεωρηθεί σαν αιτία πολέμου ενάντια στο Ιράν.


πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2015 | 10:22 pm


FT: Δικηγόροι ψάχνουν τρόπους για να φύγει νόμιμα η Ελλάδα από το ευρώ

Ενα νέο τρομοκρατικό σενάριο για την Ελλάδα, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, δημοσιεύουν οι FT και συγκεκριμένα ο γνωστός δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να φύγει από την ευρωζώνη γιατί στις Συνθήκες της ΕΕ δεν υπάρχει τίποτα που να επιτρέπει την έξοδο από τη νομισματική ένωση.
Ομως, αυτό δεν εμπόδισε τους δικηγόρους της ΕΕ να ψάξουν», γράφει ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι νομικοί της ΕΕ ψάχνουν τις Συνθήκες, για να βρουν διατάξεις που θα επέτρεπαν ένα Grexit. Οχι επειδή είναι κάτι για το οποίο πιέζουν, αλλά περισσότερο επειδή ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί σύντομα να μπει σε μία νομική κατάσταση που θα μπορούσε να την εμποδίζει από τη λήψη της οικονομικής βοήθειας την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα.
Αν η Ελλάδα αρχίσει να τυπώνει το δικό της νόμισμα, κάτι που θα μπορούσε να είναι ζήτημα εβδομάδων αν η ΕΚΤ αποφασίσει να κόψει την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, τότε δεν θα έχει πλέον δικαίωμα βοήθειας από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης των 500 δισ. ευρώ, από τη στιγμή που θα χρησιμοποιεί διαφορετικό νόμισμα, γράφει ο Σπίγκελ.
Αλλά επειδή η Ελλάδα θα είναι νόμιμα μέλος της ευρωζώνης, δεν θα δικαιούνταν τη βοήθεια για τις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, γνωστό ως πρόγραμμα ενίσχυσης του ισοζυγίου πληρωμών. Η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η προ του ευρώ Λετονία είχαν λάβει προγράμματα BPA, όπως αποκαλούνται, κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Η παραδοσιακή παραδοχή είναι πως επειδή δεν υπάρχει σαφής τρόπος εξόδου από την ευρωζώνη, η μόνη διάταξη που έρχεται στο προσκήνιο είναι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που επιτρέπει την απόσυρση από ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό θα απαιτούσε όμως να ζητήσει η Ελλάδα την αποχώρηση, κάτι που είναι απίθανο και ενώ υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός ηγετών που είναι πρόθυμοι να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, κανείς τους δεν θέλει να φύγει η χώρα από την ΕΕ.
Οι αξιωματούχοι λένε πως αντί για αυτό οι δικηγόροι εξετάζουν το άρθρο 7, το οποίο υιοθετήθηκε για έναν πολύ διαφορετικό λόγο. Μετά από την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει το ακροδεξιό κόμμα του Γιοργκ Χάιντερ σε συνασπισμό, οι ηγέτες της ΕΕ ήθελαν έναν τρόπο για να τιμωρούν τις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές αξίες. Το άρθρο 8 αναφέρει ότι η Κομισιόν μπορεί να προτείνει ότι μία χώρα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες και αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν, η ΕΕ μπορεί να «αναστείλει συγκεκριμένα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συνθήκες για το συγκεκριμένο μέλος».
«Η εκτύπωση του δικού της νομίσματος από μία χώρα που βρίσκεται στην ευρωζώνη είναι ξεκάθαρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών;», αναρωτιέται ο Σπίγκελ. Αυτό ίσως να είναι ένα δύσκολο εμπόδιο. Αλλά το άρθρο 7 επίσης επιτρέπει την αναστολή από την ευρωζώνη και όχι την απόλυτη αποβολή και δεν θα απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για να εφαρμοστεί η διάταξη, απαντά.
Το ακόμη πιο πιθανό μέτρο, λένε οι αξιωματούχοι, είναι η «ρήτρα ευελιξίας» που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η διάταξη αυτή, το άρθρο 352, ουσιαστικά αναφέρει: Αν πρέπει να κάνεις κάτι που βοηθά την ΕΕ στην πορεία, αλλά δεν υπάρχει ήδη στη Συνθήκη, προχώρα. Αλλά πρέπει να έχεις την ομόφωνη συγκατάθεση για να το πράξεις. Συγκεκριμένα αναφέρει:
Το πιο πιθανό μέτρο, σύμφωνα με αξιωματούχους, είναι ένα είδος-όλων των αλιευμάτων «ρήτρα ευελιξίας» που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάταξη αυτή, το άρθρο 352, ουσιαστικά λέει: αν πρέπει να κάνουμε κάτι που βοηθά την ΕΕ στο δρόμο του, αλλά δεν είναι στη Συνθήκη ήδη, προχωρήσει - αλλά θα πρέπει να έχει την ομόφωνη συγκατάθεση να το πράξουν. Εδώ είναι η πραγματική γλώσσα του άρθρου:
«Αν αποδειχθεί απαραίτητη δράση από την Ενωση, εντός του πλαισίου πολιτικών που καθορίζονται από τις Συνθήκες, για να επιτευχθεί ένας από τους στόχους που θέτουν οι Συνθήκες και οι Συνθήκες δεν έχουν προβλέψει τα απαραίτητες εξουσίες, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα σε μία πρόταση από την Κομισιόν και έχοντας στη συνέχεια την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορεί να θεσπίσει τα κατάλληλα μέτρα. Αν τα εν λόγω μέτρα υιοθετηθούν από το Συμβούλιο σύμφωνα με την ειδική νομική διαδικασία, τότε επίσης μπορεί να δράσει ομόφωνα για μία απόφαση από την Κομισιόν και αφού έχει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
«Ο όρος για την ομοφωνία σημαίνει ότι η ίδια η Ελλάδα θα έπρεπε να συμφωνήσει στο Grexit, κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται εξαιρετικά απίθανο. Αλλά ποιος ξέρει. Αν σημαίνει ότι έτσι θα φτάσει τελικά η βοήθεια, θα μπορούσε αυτή να είναι η λύση», καταλήγει ο Σπίγκελ.

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2015 | 9:09 pm


ΚΑΛΑΜΑΤΑ - «Λευκή Νύχτα» στις 29/30 Αυγούστου 2015

Λευκή Νύχτα» θα διεξαχθεί και φέτος στην Καλαμάτα, τη νύχτα του Σαββάτου 29 Αυγούστου 2015 προς Κυριακή 30 του μήνα, με προσφορές σε χαμηλές τιμές από τα καταστήματα. 
Η «Λευκή Νύχτα» θα πλαισιωθεί με πολιτιστικές εκδηλώσεις, από πολλά συγκροτήματα και σκοπός είναι να αποτελέσει παράγοντα έλξης επισκεπτών στην Καλαμάτα από τη Μεσσηνία αλλά και από όλη την Πελοπόννησο, και πέραν αυτής.
Η «Λευκή Νύχτα» θα διεξαχθεί από τις 20.00 του Σαββάτου 29 Αυγούστου μέχρι τις 5.00 το πρωί της Κυριακής 30 του μήνα και θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, με την ενίσχυση των καταστηματαρχών εμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά την ολονύκτια λειτουργία των καταστημάτων τους, στο πλαίσιο αυτού του ευρωπαϊκού θεσμού.
Με απόφαση του Δημάρχου, συγκροτήθηκε επιτροπή για τη διοργάνωση της «Λευκής νύχτας», αποτελούμενη από τους παρακάτω, ως μέλη:
1. Βεργόπουλο Δημήτριο, Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, Συντονιστή της Επιτροπής
2. Ψηλάκη Λίλιαν, Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ή εκπρόσωπό της
3. Ηλιόπουλο Αθανάσιο, εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο σε θέματα Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
4. Βασιλόπουλο Αθανάσιο, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Αμαξοστασίου και Πρασίνου
5. Ζαγάκο Ανδρέα, Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, ή εκπρόσωπό του.
Έργο της Επιτροπής είναι η διοργάνωση και η διεξαγωγή της «Λευκής Νύχτας», ο συντονισμός, η επικοινωνία με επαγγελματίες, η διαφήμιση-προβολή της εκδήλωσης, η χωροθέτηση των μουσικών εκδηλώσεων, η συνεργασία με φορείς (Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Νοσοκομείο) κ.ά.
Με την προετοιμασία και προβολή της εκδήλωσης επιφορτίζονται υπηρεσιακά στελέχη.

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2015 | 8:59 pm


ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ !!! Άγονος και ο 2ος διαγωνισμός για το Τουριστικό Ταϋγέτου

Για δεύτερη φορά διεξήχθη σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015, ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του Τουριστικού Ταϋγέτου, που αποτελεί δημοτική περιουσία. 
Ο διαγωνισμός απέβη άγονος καθώς ενδιαφερόμενοι δεν προσήλθαν για να καταθέσουν προσφορά, όπως είχε συμβεί και κατά την πρώτη διεξαγωγή του.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα καλέσει σε διαβούλευση ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες με σκοπό την επαναδιατύπωση ορισμένων από τους όρους του διαγωνισμού. Αφού η νέα διακήρυξη εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, για μακροχρόνια μίσθωση, με σκοπό το Τουριστικό να αποτελεί πόλο έλξης για τον Ταΰγετο και να συμβάλει στην τοπική οικονομία με θέσεις εργασίας.

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2015 | 8:11 pm


Spiegel: Τώρα ακολουθούν οι πικρές εβδομάδες

«Τώρα ακολουθούν οι πικρές εβδομάδες», τιτλοφορείται το περιοδικό Spiegel. 
Με το «όχι» στο δημοψήφισμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει μια καλύτερη συμφωνία από τους πιστωτές του, εξηγεί το περιοδικό. 
Σπάνια ένας πολιτικός έχει κάνει τόσο λάθος υπολογισμούς, εκτιμά, και επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πλέον μοιάζει αναπόφευκτη και ο δρόμος προς τα εκεί δύσκολος.

«Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας», τιτλοφορείται η Frankfurter Allgemeine. Η Ελλάδα ψήφισε «όχι» και ελπίζει ότι θα κερδίσει υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών. Όμως τώρα η χώρα αρχίζει να έχει μεγάλα προβλήματα με τη ρευστότητα. Πώς θα προχωρήσει; διερωτάται η εφημερίδα.
«Μια χώρα λέει “όχι”», είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung. Οι ευρωπαίοι εταίροι της είναι αγανακτισμένοι, η Ελλάδα είναι διχασμένη και το περιθώριο διαπραγματεύσεων μηδενικό, σχολιάζει η εφημερίδα. Είναι εντυπωσιακό πώς η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να προκαλέσει τόσες ζημιές με έναν και μόνο πολιτικό ελιγμό, προσθέτει.
«Πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας». Η εφημερίδα Die Zeit επέλεξε για τίτλο της το σχόλιο του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι πλέον ο Ντάισελμπλουμ αναμένει πρωτοβουλίες από την Αθήνα, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να δοθεί στην Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια.

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2015 | 7:45 pm


Σπρώχνει ... βιβλία ο Καταπληκτικός Υπουργός!

Λίγες ώρες μετά την παραίτησή του ο Γ.Βαρουφάκης προχωράει μπροστά...
Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από την παραίτησή του από το Υπουργείο Οικονομικών και ο Γιάννης Βαρουφάκης... ξανά προς τη δόξα τραβάει. Τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου κάνει ανάρτηση της Matina Stevis, σύμφωνα με την οποία έλαβε e-mail αναφορικά με την προώθηση της νέας έκδοσης βιβλίου του πρώην υπουργού που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα. Μάλιστα στο e-mail ο Γ.Βαρουφάκης αναφέρεται ως "Καταπληκτικός Υπουργός" (#Ministerof Awesome)!

Λίγο αργότερα πάντως ήρθε η διάψευση, και η άρνηση εκ μέρους του εκπροσώπου του πρώην υπουργού, Δ.Γιαννόπουλου, οποιασδήποτε σχέσης του Γ.Βαρουφάκη με το mail του εκδότη αλλά και τη φράση #MinisterofAwesome.

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2015 | 7:34 pm


Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: