Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ηλείας   »   Πύργος    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Έρωτες, λίρες, τσιγάρα και εθνικά θέματα, στην Αθήνα του 1946 … !!!

Οδοιπορικό στην μεταπολεμική Αθήνα …

Έρωτες, λίρες, τσιγάρα και εθνικά θέματα, στην Αθήνα του 1946 … !!!

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 

Η αίσθηση της ελευθερίας, απελευθερώνει όλα τα αισθήματα του ανθρώπου και έτσι η επέλευση του καλοκαιριού, στην απελευθερωμένη πια Αθήνα του 1946, εξωθεί όλους τους ερωτευμένους να βγαίνουν στα δροσερά μέρη της πόλης με το ταίρι τους και να απολαμβάνουν τον ερωτά τους. Όλα τα πάρκα στις αθηναϊκές γειτονιές είναι διάστικτα από ερωτευμένα ζευγαράκια, που ρουφούν ακόρεστα τις ομορφιές της φύσης στην αιώνια πόλη. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε προάστιο όλα τα παρκάκια είναι γεμάτα από τα διψασμένα ερωτευμένα νιάτα. Σε πρώτη ζήτηση τα απόμακρα με φυλλωσιές στέκια, μακριά από τα αδιάκριτα και αδηφάγα μάτια του πλήθους και σε δεύτερη ζήτηση τα πιο κεντρικά σημεία, όπου η βάσανος της παρουσίας άλλων αποτρέπει τις απελευθερωμένες ερωτικές συμπεριφορές των νεαρών. Το ηλεκτροφωτισμένο  και πάντοτε επιβλητικό Πεδίο του Άρεως, είναι από τα πιο επίζηλα στέκια των ερωτευμένων, γιατί η φυσική ομορφιά και δροσιά του προσελκύει τα ερωτευμένα νιάτα. Αλλά και ο πιο απομακρυσμένος λόφος του Φιλοπάππου, έχει και αυτός την τιμητική του. Διαθέτει ρομαντικά απόμακρα σημεία, που τον καθιστούν πόλο έλξης για τα ερωτευμένα ζευγάρια.

Αλλά τα τέλη του Απρίλη του ‘46, συνοδεύονται από έναν οργασμό γάμων στην Αθήνα, που δεν έχει προηγούμενο ! Οι αιτήσεις άδειας γάμου στην Μητρόπολη Αθηνών, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Και οι ιερείς στις εκκλησίες της πόλης, δίνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν όλα τα μυστήρια.  Βλέπετε υπήρχε η εδραιωμένη λαϊκή δοξασία, να μην πραγματοποιούνται γάμοι τον Μάιο και οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι ήταν απαρασάλευτα προσηλωμένοι στο έθιμο. Μια παράδοση που θα την τιμήσουν και τα λεγόμενα «μικτά ζευγάρια» από Ελληνίδες και Άγγλους που παντρεύονται.  Από τους χίλιους έτσι γάμους  που λαμβάνουν χώρα τον Απρίλη του 1946, το 10% αυτών των «μικτών», θα τηρήσει το έθιμο της μη διεξαγωγής του μυστηρίου τον Μάιο.  

Αλλά ας έλθουμε και στην πολιτική ζωή του τόπου, που βρίσκει και αυτή κάποτε τον ρυθμό της. Αφότου παρήλθαν 10 ολόκληρα χρόνια από το 1936, τον Μάιο του 1946 για πρώτη φορά συνήλθε η Βουλή των Ελλήνων, κάτι που προσέλαβε εορταστικό χαρακτήρα και χαιρετίστηκε από όλους τους Έλληνες. Ο αντιβασιλέας Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός απηύθυνε τον καθιερωμένο λόγο του θρόνου και εξήγγειλε ότι το δημοψήφισμα για την επάνοδο του Βασιλέως Γεωργίου του Β΄, θα διεξήγετο την 11-η Σεπτεμβρίου του 1946. Το γεγονός αυτό λειτούργησε διχαστικά στον λαό των Αθηνών. Οι μέν βασιλόφρονες το υποδέχτηκαν ευχάριστα, οι δε αντιβασιλικοί με καχυποψία, αναλογιζόμενοι την δράση που θα έπρεπε να αναλάβουν, για να αποτρέψουν την επάνοδο του βασιλέως Γεωργίου. 

Πως εξελίσσονταν όμως και τα οικονομικά της χώρας, σε αυτό το πρώτο στάδιο της ανοικοδόμησής της;  Η εθνική οικονομία ήταν σε δεινή κατάσταση και η πληροφορία από τον αθηναϊκό τύπο, ότι η Αμερική θα δανειοδοτήσει την Ελλάδα με 200.000.000 δολάρια προξενούσε ευφορία στον αθηναϊκό λαό. Όμως και η εξωτερική μας πολιτική κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο υπουργός εξωτερικών Σοφοκλής Βενιζέλος αναχωρεί για τις ΗΠΑ, ηγούμενος της εθνικής αντιπροσωπείας, που θα συμμετείχε στην σύνοδο του Κοινωνικού και Οικονομικού Συμβουλίου του ΟΗΕ. Παράλληλα όμως και άλλοι έλληνες κορυφαίοι πολιτικοί ευρίσκοντο στο Λονδίνο και αλλού, προσπαθώντας να πάρουν οικονομικές και πολιτικές στηρίξεις, για την καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα. Από τα εκκρεμούντα εθνικά μας θέματα η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων και η επίλυση του Βορειοηπειρωτικού.  Οι κορυφαίοι γεωπολιτικοί παίκτες της Ευρώπης, είναι διστακτικοί στην ικανοποίηση των εθνικών μας στόχων, κάτι που τεντώνει τα ηθικά ανακλαστικά του ελληνικού λαού, που τόσα πολλά πρόσφερε στην αποτίναξη του ναζιστικού ζυγού από την Ευρώπη. Η Ελλάδα τηρουμένων των αναλογιών, είχε προσφέρει στην υπόθεση της απελευθέρωσης τον υψηλότερο φόρο αίματος και εδικαιούτο να αξιώνει με την σπουδαία συμβολή της, την εθνική της αποκατάσταση.  

Μια άλλη όμως φλύκταινα που ταλανίζει την εθνική μας οικονομία, είναι η ακόρεστη δίψα των Ελλήνων, για αγορά χρυσών λιρών ! Η δίψα του κόσμου για λίρες δεν έχει προηγούμε-νο, προξενώντας σημαντικές παρενέργειες στην επιδιωκόμενη σταθεροποίηση της δραχμής. Αυτή η στρέβλωση πιέζει την Τράπεζα της Ελλάδος, να διαθέσει από τα λίγα ρευστοδιαθέσιμα που διατηρεί, προκειμένου να αγοράσει λίρες και να ικανοποιήσει την ακόρεστη ζήτηση του κοινού. Επαΐοντες οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές προσπα-θούν ματαίως με μακροσκελείς αρθρογραφίες τους στις εφημερίδες, να εμπεδώσουν την πίστη του κόσμου στην δραχμή. Πάραυτα όλος ο κόσμος προσκυνάει στη λίρα, που την αναγάγει στο κεντρικό μέσο των οικονομικών συναλλαγών. 

Οι μικρές αγγελίες έτσι των εφημερίδων είναι διάστικτες από αγγελίες για αγοραπωλησίες λιρών. Ενοικιάσεις  διαμερισμάτων, αλλά και αγοραπωλησίες οικοπέδων, διαφημίζονται μανιωδώς με λίρες. Την δίψα άλλωστε των Αθηναίων για την χρυσοφιλία, αποτυπώνουν και ορισμένες χαρακτηριστικές αγγελίες για ενοικιάσεις παραθεριστικών οικιών, με την ευκαιρία της έλευσης του καλοκαιριού. Ένα τεσσάρι έτσι στην Κηφισιά, ενοικιάζονταν προς 35 λίρες για την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ ένα δυάρι προς 12-18 λίρες.  Όμως έρχεται και ένα ευχάριστο από το φάσμα της εθνικής μας οικονομίας, που αναπτερώνει το ηθικό των Αθηναίων. Τηλεγράφημα έτσι από το Λονδίνο, αναφέρει πως οι Άγγλοι αποφάσισαν την κατάργηση του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου στην χώρα. Πρόκειται για μια καθοριστική απόφαση που θα βοηθήσει την ταλαίπωρη εθνική μας οικονομία να ανασάνει. Όμως πέρα από το ευχάριστο μέτρο η εθνική μας οικονομία εξακολουθεί  να έχει τα κακά της χάλια. Ο μέσος άνθρωπος που δεν γνωρίζει και δεν ασχολείται με τα οικονομικά, το αντιλαμβάνεται από το βαλάντιό του που είναι πάντα ελλειμματικό ! Ωστόσο η  τράπεζα της Ελλάδος, πραγματώνει μια μεταρρυθμιστική κίνηση. Ανοίγει τις πύλες του Νομισματοκοπείου στον Χολαργό και το επανδρώνει με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα της εποχής, διότι εφεξής σ΄ αυτό θα τυπώνονται τα τόσο αναγκαία νέα χαρτονομίσματα. Ήδη τα παλιά χαρτονομίσματα έχουν σοβαρώς φθαρεί και καθίσταται πλέον προβληματική η διακίνησή τους στις καθημερινές συναλλαγές. Στα λεωφορεία δεσπόζουν καυγάδες και αντεγκλήσεις, διότι το κοινό θεωρεί ότι τα χαρτονομίσματά του είναι έγκυρα, ενώ οι εισπράκτορες τα θεωρούν άκυρα- άχρηστα. Ήταν επιβεβλημένο λοιπόν να δοθεί μια λύση στο μείζον πρόβλημα των συναλλαγών. Και η λύση δεν ήταν άλλη από την εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων. 

Αλλά άλλο ένα πρόβλημα που ταλανίζει την κυβέρνηση, ήταν η ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού. Πλήθος έτσι αποφάσεων και μέτρων κυβερνητικών, ανακοινώνονται διαρκώς προς την κατεύθυνση αναβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών. Πάραυτα ο στόχος της ανασυγκρότησης των υπηρεσιών, ήταν δύσκολος. Οι παρενέργειες της κατοχής, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι οξύτητες είχαν αφήσει βαριά το αποτύπωμά τους στον κρατικό μηχανισμό. Και αναπότρεπτα σ΄ αυτό το κλίμα οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν έμπλεοι από ανησυχία, για το τι μέτρα και σταθμά θα εφαρμόζονταν στην διαχείρισή τους. Ένεκα της πολιτικής οξύτητας και των παθών, ο φόβος για συμπεριφορές πολιτικού ρεβανσισμού και αντεκδίκησης ήταν εμφανής – άλλωστε είχε συμβεί κατά καιρούς στο παρελθόν – και αυτό προξενούσε ηθική τρομοκρατία και παράλυση στους δημοσίους υπαλλήλους. Αρκετές φορές στο πρόσφατο μάλιστα παρελθόν και με κάθε πολιτική αλλαγή, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν αυτοί που στοχοποιούνταν και πλήρωναν αδρά τα πολιτικά πάθη.

Αλλά ενώ η οικονομία και η ανασυγκρότηση των κρατικών υπηρεσιών ταλανίζουν την κυβέρνηση, οι θεριακλήδες Αθηναίοι του τσιγάρου, αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι με το αγαπημένο τους κάπνισμα. Σημαντική είναι η εξής ανακοίνωση της κυβέρνησης, πως η τιμή των τσιγάρων που διανέμονται με το Δελτίο, διαμορφώνεται στις 1050 δρχ. Όμως όποια και αν ήταν η τιμή, τα τσιγάρα που διετίθεντο με το Δελτίο, ήταν ποιοτικώς απαράδεκτα. Χειρίστης ποιότητας, κάπως παρέπεμπαν σε κούφια ! Για αυτό και οι καπνιστές τα ονόμαζαν περιπαιχτικά «στούκας» ! Το γεγονός αυτό εξωθεί πολλούς Αθηναίους καπνιστές, να περιφρονούν τις ανυπόφορες ουρές στα περίπτερα για αγορά τσιγάρων με το κρατικό Δελτίο και να αποζητούν στην μαύρη αγορά, καλής ποιότητας τσιγάρα, για να ικανοποιήσουν το μεράκι τους. Διεφαίνετο εξάλλου από την ταχεία αναπτυσσόμενη παραγωγή καπνού, ότι σε  λίγο καιρό το τυραννικό καθεστώς της αγοράς – διανομής καπνού με το Δελτίο, θα καταργούνταν. Και τις προσδοκίες αυτές των καπνιστών έρχονταν να τεκμηριώσουν ορισμένα δημοσιεύματα των αθηναϊκών εφημερίδων, ότι επέκειτο η κατάργηση της διανομής του καπνού, με το περίφημο Δελτίο. Και να σε λίγο τα ευχάριστα για τους μερακλήδες του τσιγάρου. Οι ανασυγκροτούμενες - που λειτουργούσαν προπολεμικά  - καπνοβιομηχανίες, βάζουν στις εφημερίδες τις πρώτες τους – εντυπωσιακές για την  εποχή – διαφημίσεις . Η κυκλοφορία των αγαπημένων στο κοινό τσιγάρων από τις καπνοβιομηχανίες Μαργαρίτη και Καπερνάρου, άλλοτε εδραιωμένες μάρκες τσιγάρου είναι γεγονός, χαρίζοντας ευφορία στους καπνιστές. Έτσι εκινείτο το εκκρεμές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής στην Αθήνα, με την έλευση του καλοκαιριού του 1946 !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2018 | 12:14 am


Χρόνια Πολλά και καλά «Κούλουμα» !

Χρόνια Πολλά και καλά «Κούλουμα» !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 

Συμβολική μέρα του χρόνου η «Καθαρά Δευτέρα», μέσα στη σαρακοστή και ως κορύφωση της Αποκριάς, σηματοδοτεί πολλά πράγματα στην κοινωνική μας ζωή. Αξεδιάλυτα δεμένη με την Ορθοδοξία, την νηστεία, τις αλλαγές του καιρού και τις εποχές μας, αποτυπώνει την σοφία και την αρμονία με την οποία είναι δεμένη η ζωή των Ελλήνων.


Αλλά μας αναρριπίζει ωραίες μνήμες απο την γλυκιά μας παιδική ηλικία, τότε που φτιάχνουμε με δεξιοτεχνία, μεράκι, αλλά και φαντασία τον χαρταετό, για να τον πετάξουμε όσο ψηλότερα γινόταν και να πάρουμε το ηθικό βραβείο της παρέας. Ωραίες κόλλες λοιπόν χρωματιστές, ζυμάρι αν δεν υπήρχε κόλα, καλά ξερά καλάμια για τον σκελετό και καλό σχοινί – «κερωμένο» που δεν κόβονταν με την αντίσταση στον αέρα – για το κουβάρι («τσικλί») ήταν τα απαραίτητα υλικά. Το μεγάλο μυστικό όμως στον χαρταετό και ακόμα περισσότερο στο «ΑΣΤΕΡΙ» με τα τέσσερα καλάμια, διότι ο χαρταετός είχε τρία, ήταν τα περίφημα «ζύγια». Ο τρόπος που θα έδενες δηλαδή τα τρία σχοινιά των δυο πάνω ακτινών του αετού, με τον κεντρικό κόμπο στον οποίο ήταν δεμένα όλα τα καλάμια. Αν τα ζύγια ήταν καλά, τότε αετός πήγαινε σφαίρα !!! Αν τα ζύγια δεν ήταν πετυχημένα, τότε κρίμα τις ωραίες πολύχρωμες κόλλες πολυτελείας και τα καλά καλάμια. Ο αετός δεν «πήγαινε» και σε έπιανε «κατάθλιψη» για την αδυναμία σου, όταν οι διπλανοί αετοί απογειώνονταν. Αυτό ήταν εν τέλει το μεγάλο μυστικό της τέχνης του αετού, τα «ζύγια».


Αντε λοιπόν παιδιά, ας πετάξουμε τον χαρταετό μας, ας πούμε δυνατά Χρόνια Πολλά, να αναταθεί η ελληνική ψυχή, που τόσα δεινά τράβηξε τον τελευταίο καιρό και ας θυμηθούμε την ηθική ικανοποίηση του Μίμη και της Έλλης, απο το ιστορικό αναγνωστικό μας, για το πετυχημένο – υψηλό πέταγμα του αετού τους. Χρόνια Πολλά και Καλή Σαρακοστή !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2018 | 9:06 am


Η ανακάλυψη της ασπιρίνης και η άδικη αμοιβή του δημιουργού της ....

Η ανακάλυψη της ασπιρίνης και η άδικη αμοιβή του δημιουργού της ....

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ήταν ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης στην αρχαιότητα, που πρώτος είχε ανακαλύψει το βασικό συστατικό στοιχείο της ασπιρίνης. Όμως πέρασε από τους δαιδάλους της ιστορίας το σπουδαίο αυτό παυσίπονο, που απαλύνει ακαριαία τον πόνο στους ανθρώπους για να φτάσει στη σημερινή του μορφή. Ποια είναι όμως η ακριβής ιστορική διαδρομή της ασπιρίνης;  Ας την δούμε. Όταν οι γυναίκες υπέφεραν από τους πόνους εγκυμοσύνης στους αρχαίους χρόνους, ο Ιπποκράτης τους συνιστούσε να μασούν φλούδες από κορμό ιτιάς. Είχε ο έλληνας πατέρας της ιατρικής διαγνώσει ότι στο φλοιό της ιτιάς περιείχετο μια σπουδαία καταπραϋντική ουσία. Επρόκειτο για το γνωστό μας σαλικυλικό οξύ. Στην ίδια διαπίστωση θα προβεί πολλούς αιώνες αργότερα – το 1763- ένας βρετανός ιερωμένος. Είναι ο Έντμουντ Στόουν που υποδεικνύει στους πιστούς όταν υφίστανται αφόρητους πόνους να μασάνε φύλλα ιτιάς. Στα ίδια αποτελέσματα θα προβεί αργότερα και η επιστημονική κοινότητα για το σαλικυλικό οξύ, όμως λόγω του ότι είναι πολύ ενοχλητικό για το στομάχι, οι επιστήμονες της φαρμακολογίας δεν αποτολμούν την ευρεία εφαρμογή του ως παυσιπόνου. Έτσι η μάχη θα δοθεί στο να δημιουργηθεί μια σύνθετη μορφή του οξέος που θα είναι φιλική στο στομάχι. 

Τούτο το σπουδαίο επίτευγμα εντελώς τυχαία θα το κατορθώσει το 1853 ένας γάλλος χημικός. Ο Σάρλ Φρεντερίκ Γκέρχαρντ, όταν τυχαία θα κάνει τη χημική ένωση του σαλικυλικού οξέος με το χλωρίδιο του ακετυλίου.  Είναι ο άνθρωπος που ανακαλύπτει την ασπιρίνη. Πάραυτα ο Γκέρχαρντ δεν θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του φαρμάκου θεωρώντας περίπλοκη την χημική αντίδραση παραγωγής της. Ότι όμως δεν κάνει ο Γκέρχαρντ, θα κάνει το 1897 ένας εξαιρετικός γερμανός χημικός ο οποίος δουλεύει στη γνωστή σε όλους μας φαρμακοβιομηχανία Μπάγιερ (Bayer), που θα καταχωρηθεί στην ιστορία ως ο πατέρας της ασπιρίνης. Όπως πάντα η ιστορία με τους αχανείς δαιδάλους της, κατά περίεργο τρόπο θα οδηγήσει τον Χόφμαν στη  δόκιμη εργαστηριακή αντίδραση της ασπιρίνης.

Ο νεαρός Φέλιξ Χόφμαν βλέπει τον άρρωστο πατέρα του που παίρνει την ασπιρίνη για να ηρεμήσει από τους αφόρητους πόνους που υφίσταται, να βασανίζεται παράλληλα από τις παρενέργειες του φαρμάκου στο στομάχι. Κατορθώνει έτσι την πλήρη παραγωγή του σαλικυλικού οξέος στο χημικό εργαστήριο, χωρίς να είναι αναγκαία η συλλογή του από τα φυτά, αλλά και ταυτόχρονα να είναι φιλικό προς το στομάχι. Οι προσπάθειές του γρήγορα καρποδοτούν και ο νεαρός χημικός σπεύδει στο διευθυντή της Βayer να του ανακοινώσει το επίτευγμά του. Φευ όμως, η ανακάλυψή του δεν θα ενθουσιάσει τη φαρμακοβιομηχανία, που έχει εστραμμένη την προσοχή της σε μια άλλη σπουδαία ανακάλυψη του Χόφμαν. Ο εξαιρετικός γερμανός – που θα ανακαλύψει και την διάσπαση της ουρίας με την περιβόητη αποικοδόμηση Χόφμαν της ανθρακικής αλυσίδας – έχει ταυτόχρονα ανακαλύψει και μια άλλη σπουδαία ένωση. Την διακετυλομορφίνη. Ουσία που προκαλεί μεγάλη ευφορία στους γερμανούς εργάτες και τους τονώνει από τον κάματο της ημέρας. Δεν είναι άλλη από τη γνωστή μας ηρωίνη, όπως θα ονομαστεί αργότερα. Έτσι ο Χόφμαν θα αποζητήσει τη δικαίωσή του με την προώθηση της ασπιρίνης στα νοσοκομεία. Πράγματι σε λίγο καιρό το παυσίπονο κάνει θραύση και αναγνωρίζει την καθολική επιδοκιμασία των ασθενών. Όμως ο Χόφμαν έχει διαπράξει ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος πάνω στον ενθουσιασμό του. Δεν έχει κατοχυρώσει την ανακάλυψή του φαρμάκου. Έτσι η Bayer προβαίνει τώρα στη μαζική παραγωγή της ασπιρίνης, γιγαντούμενη και κερδίζοντας δισεκατομμύρια, ενώ ο άμοιρος Χόφμαν δεν παίρνει ούτε μια δραχμή !!! 

Αλίμονο, πόσο άδικα αμείβει η ιστορία τους πρωταγωνιστές της ; Η Bayer είχε κατοχυρώσει επίσημα την παρασκευή του φαρμάκου από το 1899, ενώ ο Χόφμαν περίλυπος θα πάρει τον δρόμο για την Ελβετία, όπου θα σπουδάσει ιστορία της τέχνης. Την αποκλειστική διάθεση της ασπιρίνης θα έχει μέχρι το τέλος του Α’ παγκοσμίου πολέμου η γερμανική εταιρεία. Όμως την επαύριο της λήξης του, στον οποίο η Γερμανία ηττάται, οι Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες διεκδικούν ένα τμήμα των δικαιωμάτων της παραγωγής της. Και μάλιστα ευφυώς, αφού θα αποδειχτεί στα πιο δημοφιλή και χρήσιμα φάρμακα όλων των εποχών. Αυτή είναι η ιστορία του θρυλικού παυσίπονου, που ενώ απάλυνε τον πόνο από όλη την ανθρωπότητα, γέμισε με θλίψη και πόνο, τον άνθρωπο που το παρασκεύασε !!! Τι παράξενο πράγμα που είναι αυτή η ιστορία;  Το παρόν κείμενο είναι απο τον κύκλο χρονογραφημάτων μου «Στο περιθώριο της Ιστορίας ...» και έχει δημοσιευτεί σε εφημερίδες της Ηλείας και περιοδικά κοινωνικού περιεχομένου.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2018 | 8:01 am


Πάναξιος Μητροπολίτης Ανδρούσης, ο εψηφισμένος Αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, από την Ηλεία !

Πάναξιος Μητροπολίτης Ανδρούσης, ο εψηφισμένος Αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, από την Ηλεία !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την πάνδημη συμμετοχή του εκκλησιαστικού κόσμου, παραγόντων της δημόσιας ζωής, από τα γράμματα, την πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία, αλλά και των αγαπημένων του συμπατριωτών από την Ηλεία – που με περισσή χαρά ανέβηκαν στην Αθήνα για να τον καμαρώσουν – έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 12-2-18 το πρωί στον Μητροπολιτικό ναό της Αθήνας, η ενθρόνιση του εψηφισμένου Αρχιμανδρίτη Κωνστάντιου Παναγιωτακόπουλου, ως Μητροπολίτου της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Ανδρούσης. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η βαρύτιμή αυτή ηθικά για τα ορθόδοξα δρώμενα επισκοπή, είχε ιδρυθεί τον 13-ο μ.χ. αιώνα, από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικο τον Β΄ τον Παλαιολόγο, προς τιμήν του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθανασίου του Α΄. Και γνώρισε μέρες ηθικής δόξης, αλλά και πόνου, όταν ο αδαμάντινος και για σαράντα χρόνια Μητροπολίτης της Ιωσήφ Νικολάου, υπέστη πολυώδεινα μαρτύρια φυλακιζόμενος το 1821 στην Τρίπολη από τους Τούρκους. Για να σωθεί με την δύναμη του Θεού και να διατελέσει στην απελεύθερη πλέον Ελλάδα, Υπουργός της Θρησκείας και Μινίστρος του Δικαίου, συμβάλλοντας ζωτικά , στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Κατά το τελετουργικό τον λόγο έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, εξαίροντας το αδαμάντινο θεολογικό ήθος, την απαρασάλευτη προσήλωσή του Αρχιμανδρίτη Κωνστάντιου στις αξίες και τις ιδέες της Ορθοδοξίας, αλλά και το πολυμερές έργου του, στην κοινωνία της ορθοδοξίας, κορύφωση του οποίου υπήρξε η πολυεδρική ιεραποστολική του παρουσία στην Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, όπου και αποτύπωσε αδρά, τα ιδεοφόρα και ανθρωπιστικά χριστιανικά βήματά του. Στην αντιφώνησή του ο εψηφισμένος Επίσκοπος Ανδρούσης κ-ος Κωνστάντιος, ευχαρίστησε τον μακαριώτατο κ.κ. Ιερώνυμο, για την αγάπη με την οποία τον περιέβαλλε και την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό του και δεσμεύτηκε σε δύσκολες μέρες για τον άνθρωπο, όπου η  απληστία, η κοινωνική εκμετάλλευση και η κακουργία είναι σε έξαρση, να συνεχίσει με περισσότερη ζέση και ηθική ένταση, την προσπάθειά του, για την σωτηρία του ανθρώπου. Έτσι ώστε κανένα πρόβατο από το ποίμνιο του Χριστού μας, να μη μείνει έξω από τον αμπελώνα της αγάπης του.

Στιγμές όμως άφατης συγκίνησης και χαράς και για τους κορυφαίους εκκλησιαστικούς άνδρες της Ηλείας μας, Μητροπολίτες Ηλείας και Θεσσαλονίκης κ.κ. Γερμανό και Άνθιμο, που με πατρικήν αγάπη φόρεσαν τον τιμημένο επισκοπικό σάκο και την αρχιερατική μήτρα, στον νέο Επίσκοπο Ανδρούσης  κ.κ. Κωνστάντιο.  Όπως και για τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ηλείας κ-ο Αθανάσιο και τον Αρχιμανδρίτη κ-ο Δαμασκηνό Πετράκο, που με αγάπη Χριστού, ήταν δίπλα στον νέο επίσκοπο Ανδρούσης, άξιο συμπατριώτη μας, για να τον τιμήσουν και να διατρανώσουν την αγάπη και ηθική τους φιλότητα. Οι επίσκοποί μας που στήριξαν με θέρμη καρδιάς σε κάθε δύσκολη στιγμή και στο δυσεκπλήρωτο έργο του, τον άχραντο συμπατριώτη μας, ο οποίος ευτύχησε με την ευλογία του Χριστού, να ανέβει όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο «θαβώρ του επισκοπικού αξιώματος και να ζήσει την προσωπική του Πεντηκοστή». Να σημειώσουμε ακόμα ότι στην τελετή παρέστησαν επίσης ο πρωτοπρεσβύτερος της Μητροπόλεως Ηλείας κ-ος Ηλίας Παπαγγελλής, ο πρεσβύτερος κ-ος  Νικόλαος Κατσαδήμας και πλήθος άλλων κληρικών.

Κατάφορτη από ηθική χαρά και η ευλογημένη οικογένεια του συμπατριώτη μας νέου επίσκοπου Ανδρούσης, που απολαμβάνει τέτοιας μεγάλης ηθικής  τιμής και ευλογίας από τον μεγαλοδύναμο Θεό. Με σεμνότητα και ανεκλάλητη ευγένεια ευχαρίστησαν όλους τους παριστάμενους και τους ευχήθηκαν, ο Πανάγαθος Θεός, να ευλογεί και να σκέπει τα βήματά τους. Την διάστικτη από χριστιανική ευλάβεια και αγάπη τελετή ενθρόνισης του κ-ου Κωνστάντιου, τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί εκπρόσωποι του πολιτικού μας πεδίου. Αναφέρουμε ενδεικτικά τον τ. υπουργό κ-ο Ευρ. Στυλιανίδη, τον τ. βουλευτή Ηλείας Ανδ. Μαρίνο και πολλούς άλλους. Ο εψηφισμένος επίσκοπος Ανδρούσης κ-ος Κωνστάντιος είδε το φως της ζωής στις 29 Ιανουαρίου του 1960 στο Αλποχώρι Ηλείας. Φοίτησε στην εκκλησιαστική Σχολή της Ξάνθης και εν συνεχεία ενεγράφη στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Στις 31 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Θεσσαλονίκης κ-ο Άνθιμο. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1991 χειροτονείται Πρεσβύτερος λαμβάνοντας το Οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Το 2014 διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον Σεπτέμβριο του 2017 διορίσθηκε διευθυντής του ΔΣ του Εκκλησιαστικού Οικοτροφείου Βουλιαγμένης. Παρόντες και μείς δυναμικά, για να τιμήσουμε το άξιο τέκνο της Ηλείας μας, που ευτύχησε ηθικά στο ύπατο αξίωμα της ιεραρχίας μας και να λάβουμε την ευλογία του. Άξιος !!! σεπτέ επίσκοπε Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιε. Ο μεγαλοδύναμος Θεός, να σκέπει και να ευλογεί την εμπνευσμένη ορθόδοξη παρουσία σου και να σου χαρίζει κάθε ηθική ευτυχία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 February 2018 | 9:16 am


Αποχαιρετισμός στον ωραίο Έλληνα Βασίλη φίλια !

Αποχαιρετισμός στον ωραίο Έλληνα Βασίλη φίλια !

«Τον αντρειωμένο μην τον κλαις
όσο κι αν αστοχήσει
μα αν αστοχήσει μια και δυο
πάλι αντρειωμένος θα `ναι,
πάντα είν’ η πόρτα του ανοιχτή»

Αντίο σε έναν απαράμιλλο  Έλληνα, με ανένδοτο δημοκρατικό ήθος, ανείπωτη ευγένεια και έξοχη ακαδημαϊκή συγκρότηση, που τίμησε όσοι λίγοι ΔΑΣΚΑΛΟΙ απο το «Πάντειο Πανεπιστήμιο», την Ελληνική πατρίδα. Υπήρξε ένας ιδαλγός, εραστής της τελειότητας και αλύγιστος δημοκράτης. Διδάχτηκα στο Φροντιστήριο «"ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ" –  Κ. Μανωλκίδης & Σία» στην Έκθεση, το αξεπέραστο βιβλίο του για την τέχνη του δοκιμίου, "ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ" και έκτοτε παρακολουθούσα ανελλιπώς τα λαμπρά και οιστρηλατημένα ακαδημαϊκά του βήματα, στο δημόσιο βίο της χώρας. 

Λιτός, δωρικός, ασυμβίβαστος και ευθύς όσο λίγοι ! Κοφτερός σαν δίστομο μαχαίρι μα και άκαμπτος σαν ατσάλι, ακόμα και όταν επεβάλλετο να συγκρουσθεί, με τους πανίσχυρους μηχανισμούς των Media και των παντοδύναμων εκδοτικών συγκροτημάτων. Χτύπησε αλύπητα και μαστίγωσε δημόσια, κάθε τι που προσέβαλλε, την δημοκρατία και την πολιτισμική μας ταυτότητα, με τεράστιο προσωπικό κόστος. Αλλά ήταν διατεθειμένος και να το καταβάλλει ! Γιατί ήταν φτιαγμένος από ένα σπάνιο μέταλλο, που τόσο εκκωφαντικά και κραυγαλέα, λείπει από την ελληνική δημόσια ζωή. 

Παραμένει όμως άφθιτη και αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές των Ελλήνων, η αδαμάντινη δημοκρατική, πολιτισμική, κοινωνική και ακαδημαϊκή παρακαταθήκη του. Ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος, απο αυτούς τους λίγους στην άρρωστη και παθογενή εποχή μας, που δεν εξαγοράστηκε και ΔΕΝ ΛΥΓΙΣΕ ΠΟΤΕ. Ένας έξοχος Έλληνας !!! Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό, ηθική τιμή και αγάπη. 

Αντίο ΑΕΤΕ Βασίλη Φίλια !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Αθήνα, 14-2-18


Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2018 | 7:57 am


Φραγκίσκος Μανέλλης Αυτός ο καλόψυχος και «ευφυής βλάκας» !

Φραγκίσκος Μανέλλης
Αυτός ο καλόψυχος και «ευφυής βλάκας» ! 

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Το χιούμορ του είχε μια σπάνια λαϊκή αύρα και αυθεντικότητα και μας χάρισε αξέχαστες στιγμές στο μουσικό θέατρο και τον κινηματογράφο. Αλησμόνητη θα μείνει στην μνήνη μας η σκηνή, όπου ο Φραγκίσκος Μανέλλης υποδύεται έναν οδοντίατρο και καθώς γδύνει μια χυμώδη πελάτισσά του, όταν αυτή διαμαρτύρεται «Μα τι κάνετε εκεί κάτω γιατρέ;», ο μεγάλος μας κωμικός απαντά «Ψάχνω να βρώ τη ρίζα» !!!  Ενώ αξέχαστες επίσης θα μείνουν οι κινηματογραφικές του παρουσίες, πλάι στους μεγάλους μας κωμικούς Θανάση Βέγγο και Τάκη Μηλιάδη, όπου και υποδύετο τον ρόλο του καλόψυχου και αφελή ανθρώπου της συνοικίας. Οπλισμένος λοιπόν με το απαράμιλλο κωμικό του τάλεντο, την αυθεντικότητα της γνήσιας λαϊκής ψυχής, αλλά και την πολύ καλή μουσική και σκηνική του παρουσία, χωρίς να έχει δόκιμες θεατρικές σπουδές, ο Φραγκίσκος Μανέλλης κατόρθωσε να διαγράψει μια σπουδαία πορεία στο μουσικό μας ιδίως θέατρο και στον κινηματογράφο και να καταγραφεί ως ένας απο τους σημαντικούς μας σύγχρονους κωμικούς.

Ο Φραγκίσκος Μανέλλης είδε το φως της ζωής το 1911 στην Ανδριανούπολη – Ανατολική Θράκη και βήμα-βήμα απο τους ευκαιριακούς θιάσους και τα μπουλούκια έχτισε την μουσικοθεατρική του παρουσία. Ήδη απο το 1931 εντάχτηκε οργανικά στους ηθοποιούς μουσικής θεατρικής σκηνής. Την πρωτόλεια εμφάνισή του στο θέατρο, έκανε με την παράσταση «Εύθυμη χήρα» και στην συνέχεια ανέπτυξε μια μακρά συνεργασία με τους μουσικοθεατρικούς θιάσους της εποχής. Σ΄αυτά τα πλαίσια πραγματοποίησε εκτενείς περιοδείες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον ομογενειακό ελληνισμού του εξωτερικού. Στο πεδίο του κινηματογράφου τώρα, που τον κατέστησε ευρύτερα γνωστό στο κοινό, ο Φραγκίσκος Μανέλλης συμμετείχε σε 55 ταινίες, κατά βάση σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Μελισσινού. Μάλιστα πολυτάλαντος καλλιτεχνικά ασχολήθηκε και με το σενάριο. Έτσι σε 4 απο τις παραπάνω ταινίες του, ήταν σεναριογράφος και σε μια διευθυντής παραγωγής. Πρόβα τζενεράλε στην  μεγάλη μας οθόνη, ο εξαίρετος κωμικός είχε κάνει το 1943 με την ταινία «Η θύελλα πέρασε» και έκτοτε είχε στο πεδίο της κωμωδίας, που ήταν ο κατεξοχήν χώρος του, μια μακρά κινηματογραφική παρουσία. Οι ερμηνείς του στο ρόλο του καλόκαρδου «βλάκα», ξεχώριζαν για την ηθική τους δύναμη και την παραστατική τους ενάργεια.

Ο Φραγκίσκος Μανέλλης είχε δημιουργήσει οικογένεια και απέκτησε μια κόρη, την διακεκριμένη χορεύτρια και συγγραφέα Ρέα Μανέλλη. Στις 11 Απριλίου 1978, ο μεγάλος μας κωμικός εκδήμησε απο την ζωή, απολαμβάνοντας της βαθιάς εκτίμησης και της αγάπης του καλλιτεχνικού κοινού. Η κηδεία του έγινε σε κλίμα πάνδημης θλίψης, στον Κόκκινο Μύλο. Είχε με τον ιδαίτερο κωμικό του σωματότυπο, αλλά και το πηγαίο κωμικό του τάλαντο διαγράψει, μια πλατιά και επιτυχημένη πορεία στα μουσικοθεατρικά μας δρώμενα, αλλά και τον κινηματογράφο μας. Τι χιούμορ και τι ευγένεια  ήθους ανέδυε, αυτός ο έξοχος «ευφυής βλάκας», του παλκοσένικου και του ασπρόμαυρου κινηματογράφου μας ! Το παρόν κείμενό μας έχει δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά πολιτισμικού περιεχομένου.

Υ.Γ. Ο πολιτισμός στις οδυνηρές μνημονιακές μέρες μας, είναι τελείως περιθωριοποιημένος από την πολιτεία και υποχρηματοδοτημένος, με τις κεντρικές του δομές να αργοσβήνουν μία, μία. Πέρα από τον ελάχιστο παραπάνω οφειλόμενο φόρο τιμής, στους μεγάλους έλληνες κωμικούς μας, που διαμόρφωσαν το σύγχρονο πνευματικό ήθος του ελληνικού λαού και τον στήριξαν ηθικά στις δίσεκτες μεταπολεμικές μας δεκαετίες, που τις σκίαζαν οι οικονομικές στρεβλώσεις και οι κοινωνικές δυσπλασίες, οφείλουμε σήμερα ως πολιτεία με σοβαρότητα και ευθύνη, να καταστρώσουμε ένα κεντρικό Master Plan για τον πολιτισμό, που συνυφαίνοντας αρμονικά, τις αρχαιότητες, την πολιτισμική κληρονομιά και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, σε κάθε γωνιά της ελληνικές περιφέρειας, θα δώσει ώθηση στην εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                       


www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 13 February 2018 | 8:42 am


Συγκίνηση και ηθική έξαρση, για την ενθρόνιση του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ-ου Συμεών Βολιώτη, ως εψηφισμένου Επισκόπου Θεσπιών

Συγκίνηση και ηθική έξαρση, για την ενθρόνιση του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ-ου Συμεών Βολιώτη, ως εψηφισμένου Επισκόπου Θεσπιών 

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα κλίμα ανεκλάλητης συγκίνησης, κατάνυξης, αλλά και βυζαντινής μεγαλοπρέ-πειας και με την καταιγιστική παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας και του ορθόδοξου λαού των Αθηνών,  έγινε σήμερα το πρωί 11-2-2018, στον Μητροπολι-τικό Ναό των Αθηνών, η ενθρόνιση του παναξίου Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ-ου Συμεών Βολιώτη, ως Επισκόπου Θεσπιών. Της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θεσπιών, που σηματοδοτεί τόσες και τόσες ηθικές μνήμες, μεγαλουργίας του ελληνισμού. Προηγήθηκε συγκινητική ομιλία του ποιμενάρχη μας Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, που είναι και ο πνευματικός πατέρας του νέου Επισκό-που κ.κ. Συμεών, για το πνευματικό ήθος, την απαρασάλευτη προσήλωση στις αξίες και τις ιδέες της ορθοδοξίας μας του κ-ου Συμεών, αλλά και την πολυεδρική ηθικά προσφορά του στα δρώμενα της ελλαδικής εκκλησίας. Και εν συνεχεία η διάστικτη από συγκίνηση, ανθρώπινη φιλότητα και αγάπη, ενθρονιστήρια ομιλία του νέου επισκόπου Θεσπιών. 

Με την ευδόνητη ευαισθησία του και το ασκητικό του θεολογικό ήθος, πατρική αγάπη και στοργή προς τον προκαθήμενο της εκκλησίας μας κ-ε Ιερώνυμο που τόσο στοργικά τον είχε κοντά του όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όλους τους ανθρώπους της εκκλησίας, που σημάδεψαν ανεξάλειπτα την ταπεινή και άξια μέχρι σήμερα παρουσία του στο εκκλησιαστικό μας γίγνεσθαι, αλλά και τον χριστεπώνυμο λαό, που με αγάπη διασταύρωσε τα βήματά του μαζί του και πραγμάτωσε το μέχρι σήμερα εμπνευσμέ-νο θεολογικό και ανθρωπιστικό του έργο, ευχαρίστησε για την τιμή που του απηύθυνε η ελλαδική εκκλησία και δεσμεύτηκε ένδακρυς, με την ίδια ζέση και αγάπη να συνεχίσει αγόγγυστα να υπηρετεί και να διακονεί τον λόγο του Θεού.

Άξιος !!! αναφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, αφότου του φόρεσε τον τιμημένο επισκοπικό σάκο και την αρχιερατική μήτρα και μια βροντερή επαναλαμβανόμενη ιαχή, έσκιζε νοερά  τον αέρα. Άξιος !, Άξιος !, Άξιος !, Άξιος ! Και συγκινημένοι όλοι οι παρευρι-σκόμενοι, κλήρος, λαός, πνευματική και πολιτική μας ηγεσία, χειροκροτούσαν τον έξοχο εκκλησιαστικό μας άνδρα, που είχε την υπερτάτη τιμή στην  ζωή του, να ανέλθει στο ύπατο αξίωμα της Ορθοδοξίας μας, του Επισκόπου. Πιότερο από όλους όμως και δικαίως συγκινη-μένη, η ευλαβική οικογένειά του. Οι εκπαιδευτικοί γονείς του και τα αδέλφια του, που τους αξίωσε ο μεγαλοδύναμος Θεός, να αναδείξουν, μέσα από τα ηθικά σπλάγχνα της ευλαβικής οικογένειάς τους, έναν κορυφαίο της εκκλησίας μας.

Αδιαμφισβήτητα, η σημερινή ημέρα της ενθρονίσεως του παναξίου κ.κ. Συμεών, είναι μια σημαδιακή ημέρα για την Ορθοδοξίας μας και σηματοδοτεί παρά πολλά για την ελλαδική εκκλησία. Γιατί τίμησε έναν άξιο κληρικό, έναν εξόχου ηθικού κύρους άνθρωπο, μα και έναν λαμπρό επιστήμονα ρασοφόρο, δοθέντος, ότι ο νέος Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψά-σης Μητροπόλεως Θεσπιών κ.κ. Συμεών, φέρει μια επίζηλη επιστημονική πανοπλία, που λαμπρύνει ηθικά την ελλαδική εκκλησία και τιμά τα συγκαιρινά θεολογικά μας γράμματα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αριστούχος Πτυ-χιούχος της θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Μεταπτυχιακού από το ομώνυμο Πανεπιστήμιο με άριστα στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο, ενώ είναι και Διδά-κτωρ στο Τομέα Δογματικής Θεολογίας στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία της Φιλοσοφίας, επίσης στην Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Συνακόλουθα υπήρξε μαθητής του δια-πρεπούς καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου, Χαράλαμπου Παπαστάθη.  Τέλος ο κ.κ. Συμεών ομιλεί απταίστως αγγλικά και γερμανικά. Αδιαμφισβήτητα, μια πολυεδρική ακαδη-μαϊκά και θεολογικά φυσιογνωμία, με έντιμα και άξια γράμματα, που δίνει δημιουργική πνοή και φρέσκο αέρα ανανέωσης, στους κόλπους της ελλαδικής εκκλησίας.

Ο νέος Επίσκοπος Θεσπιών, είδε ο φως της ζωής στην Κοζάνη στις 9 Μαϊου 1977, οι γονείς του είναι εκπαιδευτικοί και αίρει την καταγωγή εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, από μια τιμημένη οικογένεια του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα και εκ μητρός από την Καστοριά. Ανδρώθηκε ηθικά και θεολογικά πλάι στον μακαριστό Επίσκοπο Καστορίας κυρό Γρηγόριο τον Γ΄. Τον Αύγουστο του 2002 εκάρη Μοναχός από τον Σεβασμιώτατο Μητρο-πολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ. Μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ι.Μ. Καστορίας. Το 2011 εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και Πρε-σβύτερος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαράκι Βαγίων Βοιωτίας από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Το 2012 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου από τον Σεβα-σμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ. Μετά την ένταξή του στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι αδελφός της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. Το 2011 διορίζεται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Α΄ Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Μερίμνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπη-ρετεί ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας. Στις 25 Ιουνίου του 2014, διορίσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκο-πο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπι-σκοπής Αθηνών.

Αδιαφιλονίκητα μια μακρά, έντιμη και εμπνευσμένη θεολογική παρουσία, κορύφωσή της οποίας υπήρξε η σημερινή ενθρόνιση του κ.κ. Συμεών, ως Επισκόπου Θεσπιών. Παρόντες και εμείς, για να τιμήσουμε τον έντιμο ποιμενάρχη κ.κ. Συμεών, που επωμίζεται μια νέα δυσεκπλήρωτη αποστολή και έχουμε εδραία την πεποίθηση, ότι με την ευλογία του Θεού, θα την φέρει εις πέρας. Στον ηθικά λαμπρό νέο επίσκοπό μας, από καρδιάς ευχόμαστε ΑΞΙΟΣ !!! και να συνεχίσει απρόσκοπτα το εμπνευσμένο και ιδεοφόρο ορθόδοξο και ανθρωπιστικό έργο του.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 February 2018 | 8:40 am


Άγιος Χαράλαμπος

Άγιος Χαράλαμπος


Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την απαρασάλευτη χριστιανική πίστη του, τον ενάρετο βίο του και το αδαμάντινο κοινωνικό ήθος του, άφησε ανέξάλειπτο το στίγμα του στα ορθόδοξα δρώμενα ο μάρτυρας Άγιος Χαράλαμπος ή άγιος Χαραλάμπης όπως απεκαλείτο. Έζησε την περίοδο που αυτοκράτορας ήταν ο μεγάλος διώκτης των χριστιανών Σεπτίμιος Σεβήρος και παρέδωσε το πνεύμα του σε ηλικία 113 ετών, το 198 μ.Χ. Ο λαμπρός μάρτυς της ορθοδοξίας άγιος Χαραλάμπης, ήταν παππάς στην Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Κήρυττε διαρκώς την αρετή, και την προσήλωση στην Χριστιανική πίστη. Το κήρυγμα του Αγίου Χαραλάμπους όμως εξόργιζε τους διοικητικούς παράγοντες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και έτσι όταν ο Σεβήρος ξεκίνησε τους διωγμούς κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανός διέταξε τη σύλληψη και την δίκη του αγίου επειδή ήταν χριστιανός.  Ο έπαρχος αξίωσε απο τον Χαράλαμπο, να αποκηρύξει τον Χριστό και να προσκυνήσει τα είδωλα. Μα ο άγιος ακλόνητος, δεν πτοήθηκε. Είπε στον Λουκιανό, πως ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός, ο βασιλεύς των ουρανών και πως χαρίζει σε όσους τον προσκυνούν την αιώνια ζωή, σε αντιδιαστολή με τους θεούς των Ρωμαίων, που αποτελούσαν άψυχα είδωλα. Ακόμα ο άγιος πρόσθεσε στους διώκτες του, πως με την επίκληση και μόνο του ονόματος του Χριστού, εξαφανίζεται ο δαίμονας των ειδώλων  και αποθεραπεύονται οι ανίατες ασθένειες.


Το ορθόδοξο σθένος και η πίστη του Χαραλάμπους, εξόργισαν τον Λουκιανό. Έδωσε εντολή να βγάλουν τα ιερατικά άμφια του αγίου και να γδάρουν το δέρμα του. Την ώρα που βασάνιζαν τον άγιο, αυτός προσευχόταν διαρκώς στον θεό και ευχαριστούσε τους δημίους του, διότι με το μαρτύριό του κερδίζει την αιώνια ζωή. Οι δήμιοι του Χαραλάμπους Πορφύριος και Βάπτος, έμειναν έκθαμβοι απο την αντοχή του κατά τα βασανιστήρια που εμφανώς συνιστούσε θαύμα και πίστεψαν αμέσως στον Χριστό. Η ομολογία τους στην χριστιανική πίστη, επέσυρε αμέσως τον αποκεφαλισμό τους. Η ηθική δύναμη που εξασκούσε ωστόσο ο Χαράλαμπος εξαγρίωσε τον Λουκιανό, που αποπειράθηκε να χτυπήσει ο ίδιος με τα χέρια του τον άγιο. Όμως συνέβη το εξής εκπληκτικό. Τα χέρια του Λουκιανού που προέβη στο λάκτισμα του αγίου, κόπηκαν απο τους αγκώνες και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Χαραλάμπους. Τις σκηνές αυτές έκθαμβος παρακολουθούσε και ο ηγεμόνας της γεωγραφικής περιφέρειας, που έχοντας αφηνιάσει απο την δύναμη του αγίου, τον έφτυσε στο πρόσωπο. Και πάλι όμως η θεία δύναμη θαυματούργησε και τιμώρησε την ηθική ασχήμια του ρωμαίου ηγεμόνα. Το πρόσωπό του αφότου έφτυσε τον άγιο, γύρισε πρός τα πίσω !!! Το συγκεκριμένο θαύμα το είδαν και τρείς γυναίκες που παρίσταντο και η μαρτυρία τους λειτούργησε καταλυτικά, στο να πείσουν τους κατοίκους της περιοχής για την αληθινή δύναμη του Χριστού.


Και όλος ο λαός της Μαγνησίας, υπεκλήθη στον άγιο Χαράλαμπο, παρακαλώντας τον να θεραπεύσει τους βλάσφημους ηγεμόνες που επιχείρησαν να τον βασανίσουν. Ο Χαράλαμπος με την σεμνότητα και την πραότητα που διεκρίνετο, προσευχήθηκε στον μεγαλοδύναμο θεό, να συγχωρήσει τους ρωμαίους διοικητές και να τους αποθεραπεύσει παράλληλα. Πράγμα το οποίο και έγινε. Τα αλλεπάλληλα θαύματα είχαν πείσει τόσο τον έπαρχο, όσο και τον ηγεμόνα να παύσουν τους διωγμούς εναντίων των Χριστιανών. Ελευθέρωσαν έτσι όσους κρατούνταν και έστειλαν απεσταλμένους τους στην Ρώμη, για να λάβουν οδηγίες απο τον αυτοκράτορα για την περαιτέρω στάση τους. Ο Σεβήρος όμως με την αυτοκρατορική αλαζονεία που τον διακατείχε, εξανέστη στη σκέψη ότι ένας ιερέας είχε θαυματουργικές ικανότητες και έπειθε με την παρουσία του, τους πληθυσμούς στην περιοχή του, να ασπαστούν τον χριστιανισμό. Ευθύς έδωσε οδηγίες να μεταφέρουν τον Χαράλαμπο στη Ρώμη, με καρφιά στην πλάτη και αφού πρωτίστως τον σύρουν απο την Μαγνησία έως την Αντιόχεια. Η μαρτυρική πορεία του αγίου συνεχίστηκε για 15 στάδια και εν συνεχεία για να τον περιγελάσουν τον έβαλαν επάνω σε ένα άλογο, με τα καρφιά πάντα χωμένα βαθιά στην πλάτη του. Όμως με την θεία παρέμβαση το άλογο μίλησε και είπε «Τρισκατάρατοι υπηρέτες του διαβόλου, δεν βλέπετε πως είναι ο Θεός με αυτόν τον άνθρωπο; Λύστε τον για να λυθείτε και σείς απο τα αόρατα δεσμά». Και έτσι φοβούμενοι οι ρωμαίοι στρατιώτες, έβγαλαν τα δεσμά του αγίου. Σαν έφτασε ο άγιος στην Ρώμη, ο Σεβήρος έδωσε εντολή να τον σουβλίσουν στο στήθος και να τον καίνε μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή. Παρόλο το σούβλισμα και το κάψιμο όμως μέχρι που έσβησε η φωτιά, ο άγιος Χαράλαμπος με την θεία παρέμβαση έμεινε αλώβητος στα βασανιστήρια.


Οργισμένος τότε ο Σεβήρος πρόσταξε να του πάνε τον Χαράλαμπο μπροστά του. Με ηθικό άκαμπτο ο άγιος απάντησε στα ερωτήματα του Σεβήρου, λέγοντας πως είναι 113 ετών και πως πιστεύει μόνο στον παντοδύναμο θεό. Ο ρωμαίος αυτοκράτορας τον ρώτησε τότε ειρωνικά αν μπορεί να ανασταίνει νεκρούς. Και ο Χαράλαμπος αποκρίθηκε πως μόνον ο Χριστός είχε αυτή την δύναμη. Έφερε τότε ο Σεβήρος μπροστά στον Χαράλαμπο έναν δαιμονισμένο που για 36 χρόνια στη ζωή του, βασανίζονταν απο το πνεύμα του σατανά. Ο σατανάς τότε μίλησε στον Χαράλαμπο και του είπε «είσαι δούλος του Χριστού μη με βασανίσεις πολύ, μπήκα σ΄ αυτόν τον άνθρωπο επειδή είχε κλέψει κάποιον γείτονά του και είχε σκοτώσει τον κληρονόμο του».Ο άγιος αμέσως απελευθέρωσε τον άνθρωπο απο τα δεσμά του διαβόλου, αφήνοντας και πάλι έκθαμβο τον Σεβήρο. Ο αυτοκράτορας θέλησε και πάλι να δοκιμάσει την δύναμη του Χαραλάμπους και του ζήτησε να αναστήσει κάποιον που είχε πεθάνει πρόσφατα. Ο άγιος με το βαθύτατο θρησκευτικό του συναίσθημα προσευχήθη στην θεία δύναμη και ο νεκρός ανεστήθη. Το θαύμα προκάλεσε την οργή του έπαρχου Κρίσπου, που χαρακτήρισε τον άγιο μάγο και ζήτησε απο τον Σεβήρο να τον θανατώσει. Αξίωσαν και πάλι απο τον Χαράλαμπο να κάνει θυσίες στα είδωλα για να σώσει την ζωή του. Ο ευλαβής Χαράλαμπος όμως όπως πάντα, έμενε ακλόνητος στη  πίστη του και απέρριψε τις προτάσεις τους. Έδωσε τότε διαταγή ο  αυτοκράτορας να σπάσουν το σαγόνι του αγίου και να του κάψουν το πρόσωπο. Πάραυτα η φωτιά προσπέρασε το πρόσωπο του Χαράλαμπου και εστράφη στα δικά τους πρόσωπα. Ο Σεβήρος και ο Κρίσπος αφήνιασαν απο την οργή τους και άρχισαν να βλασφημούν την θεία δύναμη. Έγινε όμως αμέσως σεισμός και τα σώματά τους αιρωρούνταν στον αέρα. Αναγνωρίζοντας τότε την ασέβειά τους, παρακάλεσαν τον Χαράλαμπο να τους συγχωρήσει, αλλά και να τους προστρέξει ακόμα. Και εμφανίστηκε ακόμη και η κόρη του αυτοκράτορα Γαλήνη, που με ευλάβεια ζήτησε απο τον άγιο Χαράλαμπο,να συγχωρήσει τον πατέρα της και τον Κρίσπο, να πιστέψουν αυτοί στο Θεό και να τους επαναφέρει στο έδαφος. Ο άγιος για μιαν ακόμα φορά προσευχήθηκε στη θεία δύναμη και αφού τους επανέφερε στο έδαφος, τον απελευθέρωσαν. Έχοντας ευγενή ψυχικά χαρίσματα και καλωσύνη, η Γαλήνη ασπάστηκε αμέσως τον χριστιανισμό. Παράλληλα είδε και ένα όραμα, ότι απο κοινού με τον Χαράλαμπο διάβαιναν έναν όμορφο κήπο, αλλά ο αυτοκράτορας και ο Κρίσπος, παρεμποδίστηκαν στην είσοδό τους απο τον φύλακα του κήπου, που τους αποκρίθηκε, πως ο κήπος είναι μόνον για αυτήν και τους ομοίους της !!! Παρακάλεσε τότε η Γαλήνη τον άγιο Χαράλαμπο, να της εξηγήσει το όραμα και ο άγιος της εξήγησε πως ο φύλακας του κήπου ήταν ο Χριστός και ο χώρος του κήπου ο Παράδεισος.


Παρόλα όμως τα όσα είχαν συμβεί, ο Σεβήρος μετά την πάροδο τριάντα ημερών ξανακάλεσε τον άγιο να κάνει θυσίες στα είδωλα, κάτι που και πάλι ο Χαράλαμπος εμμανώς αρνήθηκε. Ο αλαζόνας Σεβήρος τώρα έδωσε εντολή να περάσουν χαλινάρι στο λαιμό του αγίου και να τον γυρίσουν περιπαιχτικά σε όλη την πόλη. Η Γαλήνη αντιλαμβανόμενη την ασέβεια του πατέρα της και την θεία μήνιν που θα επέσυρε, προσπάθησε να τον πείσει να μετανοήσει και συνάμα να προσκυνήσει τον χριστιανισμό, για να κερδίσει τη επουράνιο βασιλεία.  Ο Σεβήρος αμετανόητος, αντί να ζητήσει συγνώμη για τις απρέπειές του στον άγιο, ζήτησε απο την Γαλήνη να θυσιάσει στα είδωλα. Η Γαλήνη μιλώντας πρός τα είδωλα είπε «αν είστε θεοί γνωρίζετε την γνώμη μου» και αίφνης όλα τα είδωλα έπεσαν κάτω και θρυμματίστηκαν. Ο Σεβήρος με δολιότητα έβαλε την νύχτα τεχνίτες να ξαναφτιάξουν τα είδωλα και να τα στήσουν και πάλι στη θέση τους. Και το πρωί κάλεσε την Γαλήνη να αντικρύσει τους θεούς του που «αναστήθηκαν» !!! Όμως η κόρη του αυτοκράτορα έχοντας απαρασάλευτη την πίστη της στον Θεό, απευθυνόμενη στα είδωλα είπε «απο τους νεκρούς αναστηθήκατε σαν νεκροί, πάλι να καταποντιστείτε» και τα είδωλα έπεσαν και θρυμματίστηκαν και πάλι.


Μετά απο αυτό δεν είχε όρια η οργή του Σεβήρου, που οδήγησε τον Χαράλαμπο στο σπίτι μιας πόρνης για να τον χλευάσει ηθικά. Με το που εισήλθε ο άγιος στο σπίτι της πόρνης, ακούμπησε σε έναν στύλο και αυτός έβγαλε βλαστούς και κλαδιά. Η πόρνη αναγνωρίζοντας τις θείες δυνατότητες του Χαράλαμπου, τον παρεκάλεσε να φύγει απο το σπίτι της, διότι δεν ήταν άξια να έχει έναν τέτοιον επισκέπτη. Και ο άγιος την προέτρεψε να πιστέψει στον μεγαλοδύναμο Θεό, που με την φιλευσπλαχνία του, τα συγχωρεί όλα. Την άλλη ημέρα η πόρνη μετανοημένη κάλεσε όλους τους περίοικούς της και όλοι μαζί προσκύνησαν τον Θεό. Μαθαίνοντας τι είχε συμβεί ο Σεβήρος, εξοργίστηκε ξανά και ο έπαρχος  τον συνεμβούλευσε να αποκεφαλίσουν τον Χαράλαμπο, για να λάβει επι τέλους τέρμα, η θαυματουργική παρουσία του. Και ενώ τον οδηγούσαν στον τόπο του μαρτυρίου, ο Χαράλαμπος προσεύχονταν διαρκώς. Εμφανίστηκαν όμως μπροστά στον άγιο τότε αρκετοί άγγελοι και ο Θεός, που τον ρώτησε τι δώρο θα επιθυμούσε να του προσφέρει. Ο Χαράλαμπος όμως με την υποδειγματική  σεμνότητά του απάντησε, πως το μεγαλύτερο δώρο το είχε ήδη λάβει απο την θεία δύναμη, να αξιωθεί δηλαδή να αντικρύσει τον μεγαλοδύναμο Θεό και το μόνο που ζήτησε ήταν «σε όποιον τόπο τον τιμούσαν, να μην υπάρχουν αρρώστιες, πόλεμοι, πείνες, κακουχίες. Η Θεία δύναμη αποκρίθηκε πως θα πραγματοποιηθεί το θέλημά του και ο άγιος Χαράλαμπος παρέδωκε το πνεύμα, πριν ο δήμιος τον αποκεφαλίσει. Η ευλαβική Γαλήνη διαφύλαξε το λείψανο του αγίου Χαραλάμπους, το απέθεσε σε ένα χρυσό μπαούλο με μύρο και αρώματα και κατόπιν το ενταφίασε. Ενώ μέχρι το τέλος της ζωής της, έμεινε αυστηρά προσηλωμένη στην θεία δύναμη. Η ορθόδοξη εκκλησία μας, τιμά την μνήμη του αγίου Χαραλάμπους στις 10 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Την ίδια μέρα δε τιμούνται παράλληλα οι άγιες τρείς γυναίκες και οι δήμιοί του, άγιοι Πορφύριος και Βάπτος.


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         


Δημοσιεύθηκε στις 10 February 2018 | 4:00 pm


Η κήρυξη της αυτονομίας

Η κήρυξη της αυτονομίας 

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ιστορία της Βορείου Ηπείρου (Μέρος 15-ο)

Η ανείπωτη εθνική αδικία που είχε διαπραχθεί εις βάρος του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ιταλίας και της Αυστρουγγαρίας, δεν μπόρεσε να κάμψει με τίποτα, την ακλόνητη θέληση των βορειοηπειρωτών για την ελευθερία τους. Αφότου οι μεγάλες δυνάμεις εξέδωσαν την διακοίνωσή τους στις 31 Ιανουαρίου του 1914, οι βορειοηπειρώτες απάντησαν αμέσως με ένοπλη εξέγερση στις 12 Φεβρουαρίου του 1914. Ειδικότερα έλαβε χώρα στο Αργυρόκαστρο Πανηπειρωτική  Συνέλευση, που διατράνωσε την Ανεξαρτησία της Βορείου Ηπείρου. Προς αυτή την κατεύθυνση σχηματίστηκε προσωρινή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Χρ. Ζωγράφο. Παράλληλα ανέλαβαν προσωρινοί υπουργοί εξωτερικών ο Αλέξανδρος Καραπάνος, Στρατιωτικών Δημήτρης Δούλης, Οικονομικών Ιωαν. Παρμενίδης, Παιδείας ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Βασίλειος, ενώ αξιοποιήθηκαν ακόμα υπουργικά, οι Μητροπολίτες Κορυτσάς Γερμανός και Βέλλας και Κονίτσης Σπυρίδων.

Αλλά και τρείς μέρες ακόμα ενωρίτερα, από τις 9 Φεβρουαρίου 1914, οι αδούλωτοι Χειμαρριώτες είχαν ήδη επαναστατήσει υπο τον γενναίο και εμπνευσμένο αρχηγό τους Σπύρο Μήλιο και ανακηρύξει την ελευθερία τους. Την σκυτάλη της αυτονομίας-ελευθερίας απνευστί παρέλαβαν οι Άγιοι Σαράντα, το Δέλβινο, το Λεσκοβίκι και η Πρεμετή. Ωστόσο η επίσημη τελετή της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου διαδραματίστηκε στο Αργυρόκαστρο στις 17 Φεβρουαρίου 1914. Σε ένα κλίμα άφατης εθνικής συγκίνησης 7.000 ένοπλοι βορειοηπειρώτες, είπαν ένα νέο «ελευθερία ή θάνατος», για την τιμημένη βορειοηπειρω-τική γη. Και μέσα σ΄ αυτή την εθνική πανδαισία υψώθηκε και η σημαία της αυτονομίας. Ακολούθησε η δημοσίευση της προκήρυξης της αυτόνομης κυβερνήσεως, που μεταξύ άλλων με ηθική ένταση τόνιζε «το πάτριον ημών έδαφος κείται σήμερον λεία δυνάμει αδίκου και αυτονόμου βουλήσεως πάντων των ισχυρών της γής. Αλλ ΄ακλόνητον έμεινε το ημέτερον δίκαιον, το δίκαιον του ηπειρωτικού λαού, να ρυθμίση τα της δικής του τύχης διοργανούμενος πολιτικής και ενόπλως ίνα περιφρουρήσει την ανεξαρτησίαν αυτού […] ελευθέρα ήδη παντός δεσμού, μη δυνάμενη να συμβιώσει και δη υπό τοιούτους όρους   μετά της Αλβανίας, κηρύσσει η Βόρειος Ήπειρος την ανεξαρτησία της και προσκαλεί τους πολίτας, όπως υποβαλλόμενοι εις πάσαν θυσίαν, προασπίσωσιν την ακεραιότητα του εδάφους της και τας ελευθερίας της κατά πάσης προσβολής».

Στην ατράνταχτη και απαρασάλευτη πίστη του βορειοηπειρωτικού λαού για την ελευθερία του, προεξήρχε η αίσθηση του εθνικού δικαίου και η προσήλωση στην ορθοδοξία και τις ιδέες και τις αξίες του ελληνισμού. Σε ένα τέτοιο πνεύμα ενωμένος σαν μια γροθιά, ολάκερος ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός, στελέχωσε τις εθελοντικές αυτονομιακές του ομάδες και έγραψε χρυσές σελίδες ηρωισμού και δόξης για την ελευθερία του. Στο διάστημα που ακολούθησε για τρεις μήνες αδιαλείπτως, τα αυτόνομα βορειοηπειρωτικά σώματα προήλαυναν ακάθεκτα και απελευθέρωσαν την επικράτεια της βορειοπειρωτικής γής, όπως εξάλλου της είχε χαρίσει την ελευθερία της, ο τιμημένος ελληνικός στρατός, ένα χρόνο ενωρίτερα. Συνεχίζεται 


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 9 February 2018 | 9:29 am


Ηθική λάμψη και μεγαλοπρέπεια, με τις κυρίες της «Παναθηναϊκής» !!!

Ηθική λάμψη και μεγαλοπρέπεια, με τις κυρίες της «Παναθηναϊκής» !!!

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με σε ένα κλίμα ηθικής ευκρασίας και κοινωνικής μεγαλοπρέπειας, έκοψε πρίν λίγες ημέρες την πίτα της στην «Αίγλη» του Ζαππείου, η «Παναθηναϊκή Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών», εκπέμποντας με την λάμψη της, τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα. Η αγαπημένη μας «Παναθηναϊκή», με περίσεπτα γυναικεία μέλη της ελληνικής κοινωνίας, που παράγει ένα πολυμερές και εμπνευσμένο κοινωνικά έργο, αντλώντας από τις κλασικές ελληνικές αξίες ζωής, την αγάπη, την φιλότητα και την αλληλεγγύη και έχει αποτυπώσει αδρά τον ηθικό της σφραγιδόλιθο στα πολιτισμικά μας δρώμενα, με πολύ υψηλού κύρους πολιτισμικές εκδηλώσεις, όπως για τον πρωτόθρονο οικουμενικό μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και άλλες μεγάλες φυσιογνωμίες της ελληνικής γραμματολογίας.

Στην επιβλητική «Αίγλη» του Ζαππείου Μεγάρου λοιπόν, προσήλθε πλήθος γυναικών από τα παραρτήματά της στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα – που καταδεικνύουν ότι είναι ένας ζωντανός και πολύ εργώδης κοινωνικός οργανισμός – όπως την Πάτρα, την Κατερίνη και άλλες γωνιές της Ελλάδος και κόβοντας την ιερή πίτα του Μεγάλου Βασιλείου, αντάλλαξαν ευχές, για μια δημιουργική νέα χρονιά 2018, μεστή σε δράσεις, για τα την γυναίκα, τον πολιτισμό και τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Πεδία στα οποία τα τελευταία χρόνια, η «Παναθηναϊκή» αναπτύσσει σπουδαίο, υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας και πολυμερές έργο.

Αμφιτρύωνας της βραδιάς η πρόεδρος της «Παναθηναϊκής», διακεκριμένη δικηγόρος και τ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ-α Μαρία Γιαννίρη, μετά του εξαιρετικού Διοικητικού Συμβουλίου της, τις ερίτιμες κυρίες : Μαρία Χατζηνάσιου, Ματίνα Δασκαλάκη, Γρηγορία Κορδοπάτη – Πατεράκη, Έφη Μπούνα, Κική Σπανού, Ραλλού Τσενέ, που συναποτελούν μια συμπαγή δυνατή ομάδα, με ηθική ενότητα και πολυεδρική κοινωνική και πολιτισμική δράση.

Την διάστικτη από αξιοπρέπεια και πολιτισμό, εκδήλωση κοπής πίτας, της «Παναθηναϊκής Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών», τίμησαν παρά πολλές προσωπικότητες, από το φάσμα των γραμμάτων, της πολιτικής, της τέχνης, της Αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού γίγνεσθαι. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους τ.τ. Υπουργούς κ.κ. Φάνη Πετραλιά και Νίκο Δένδια, τις έγκριτες δημοσιογράφους κ.κ. Νίνα Βλάχου και Πηνελόπη Γαβρά, την κ-α Λαιμού και πολλούς άλλους, που με την ευγένεια και την αγάπη τους, προσέδωσαν ξεχωριστό χρώμα, στο ωραίο αυτό κοινωνικό συναπάντημα. Παρόντες και εμείς δυναμικά με καλές φίλες, στις ερίτιμες κυρίες των Αθηνών, για να αρδεύσουμε από την ηθική τους λάμψη και την ατέλευτη αγάπη τους για τον πολιτισμό και τον άνθρωπο, που τόσο γενναιόδωρα ξοδεύουν.

Επακολούθησαν τραγούδι και χοροί, με εξαίρετους αισθαντικούς νέους τραγουδιστές, που μας ταξίδεψαν, ωστόσο όχι μόνο στις τελευταίες τραγουδιστικές μας επιτυχίες, αλλά και σε παλιά αισθαντικά τραγούδια της «Belle époque» των Αθηνών. Του Γούναρη, του Μωράκη, του Γιαννίδη, της Ελίζας Μαρέλη, της Νάντιας Κωνσταντοπούλου και πολλών άλλων μεγάλων του τραγουδιού μας, οι οποίοι χρωμάτισαν με την αισθαντική φωνή τους, την παλιά Αθήνα.

Θερμά συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Παναθηναϊκής» και να συνεχίσει απρόσκοπτα το ευγενές και νοηματισμένο από τις αξίες αρετής των Ελλήνων, κοινωνικό της έργο. Ο Ιερός Βασίλειος – μέγας των χριστιανικών γραμμάτων μας – να χαρίζει υγεία και ηθική ευπραξία, στις εξαίρετες αυτές γυναίκες μας, που διακονούν την αλληλεγγύη, τα γράμματα και τον πολιτισμό.

Χρόνια Πολλά με την ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ, ερίτιμες κυρίες μας της «Παναθηναϊκής» και κάθε επιτυχία στο ευγενές έργο σας !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 February 2018 | 9:42 am


Γιώργος Xήνος : «Κρύβεται ο Περιφερειάρχης από το Περιφερειακό Συμβούλιo»


Το δρόμο της φυγής επέλεξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα ζητήματα που επιβάλλεται να προτάξουμε ως Περιφέρεια στον κ. Πρωθυπουργό εν όψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
Πιστεύει ο κ. Περιφερειάρχης ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει τις ευθύνες του και θα μπορέσει, έτσι απερίσπαστος, να επιδοθεί σε «Δημόσιες Σχέσεις»  με τον Πρωθυπουργό και τα στελέχη της Κυβέρνησης.

Γιατί είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  3 χρόνια μετά τις εκλογές του 2015 και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας έχουν οδηγήσει, μεταξύ των άλλων, στο σημερινό τέλμα τα θέματα των βασικών υποδομών, ειδικά στην Ηλεία.
Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος κατατμήθηκε σε 8 τμήματα και δεν έχει δημοπρατηθεί στο σύνολό του ακόμη, ενώ για τα 4 πρώτα, που έχει αναλάβει ο κ. Καλογρίτσας, αγνοείται η τύχη της.
Για το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό που διατρέχει τη Νότια Ηλεία, η οποία αποτελεί τη “Διακεκαυμένη Ζώνη” και την περιοχή με τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική δεν γίνεται καμία συζήτηση.
Η δε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχία κάποια μελέτη για τα πολύ επικίνδυνα σημεία του δρόμου Πύργος--Καλό Νερό, θέτοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στη διεκδίκηση της ολοκλήρωσης του έργου Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό.
Ούτε κουβέντα επίσης για το άλλο μείζον ζήτημα της ανάδειξης της Αρχαίας Ολυμπίας ως Παγκόσμιο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Ειρήνης τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από την Περιφέρεια.
Και αν η στάση της Κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη, η στάση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι τουλάχιστον ανεξήγητη.
Γιατί είναι γνωστό ότι η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί το ασύγκριτο πλεονέκτημά μας το οποίο θα μπορούσε να τραβήξει εμπρός όχι μόνο την Ηλεία και την Περιφέρεια, αλλά συνολικά την Πατρίδα, ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες.
Όταν λαοί στην άκρη του κόσμου υποκλίνονται στα Ολυμπιακά Ιδεώδη ( χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες – Πιόνγκτσανγκ) και ηγέτες, όπως της Β.Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αποδέχονται ιδέες που έχουν πηγάσει απ΄αυτόν τον τόπο, είναι αδιανόητο να μην γίνονται κατανοητές τόσο από τον κ. Τσίπρα, όσο και από τον κ. Κατσιφάρα.
Εξυπακούεται ότι η ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας συνεπάγεται και όλες τις υποδομές που είναι αναγκαίες όπως αεροδρόμια, σιδηρόδρομο, οδικές συνδέσεις, αθλητικό και συνεδριακό κέντρο, ιαματικά λουτρά, αλλά και τις απαραίτητες παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα (αγροτική παραγωγή ) που είναι συνυφασμένη με το χώρο αυτό.
Γι’ αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι στην Πάτρα τη Δευτέρα θα έπρεπε όλοι να θέσουμε το θέμα της Ολυμπίας που αποτελεί στρατηγικό στόχο και όχι αποσπασματικά μικροέργα που αποπροσανατολίζουν και διασπούν.
Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω προσωπικά ως χρέος απέναντι στους πολίτες που δικαιούνται καλύτερη προοπτική, αν και δεν έχω ψευδαισθήσεις.

Θα δώσουμε και αυτόν τον αγώνα εναποθέτοντας όμως την ελπίδα μας στην όσο το δυνατόν ταχύτερη απαλλαγή της Πατρίδας από την Κυβέρνηση Τσίπρα, όσο και της Περιφέρειας από τον κ. Κατσιφάρα.
              Γιώργος Χήνος
        Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας

                    … « Κρύβεται ο Περιφερειάρχης από το Περιφερειακό Συμβούλιo»


Δημοσιεύθηκε στις 31 January 2018 | 10:23 pm


Κατανυκτική προσευχή για τους «Τρείς Μεγίστους Φωστήρες» στην ομώνυμη των εκκλησία των Πετραλώνων !

Κατανυκτική προσευχή για τους «Τρείς Μεγίστους Φωστήρες»
στην ομώνυμη των εκκλησία των Πετραλώνων !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με άφατη κατάνυξη και συγκίνηση έλαβε χώρα εχθές Τρίτη 30-1-2018, στον περικαλλή ναό των «Τριών Ιεραρχών» Πετραλώνων, η εορτή της απόδοσης των Μεγίστων Φωστήρων και προστατών των γραμμάτων και των μαθητών μας, Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Βασιλείου του Μεγάλου και Γρηγορίου του Θεολόγου- Ναζιανζηνού. Πλήθος κόσμου από το πανέμορφο τρίτο διαμέρισμα, τα Πετράλωνα, το Θησείο, το Βοτανικό και τις όμορες περιοχές, συνέρρευσε ευλαβικά στην λαμπροστόλιστη εκκλησία της ομώνυμης οδού των Τριών Ιεραρχών, για να τιμήσει τους κορυφαίους της ορθόδοξης γραμματολογίας, που με το δυσθεώρητο θεολογικό τους ανάστημα και την πνευματική τους πολυμέρεια, μεταλαμπάδευσαν σε  ολάκερη την οικουμένη, την αξία και το ηθικό κύρος των χριστιανικών γραμμάτων.


Στο γλυκύ λιόγερμα εχθές φάνταζαν επιβλητικά, οι χρυσοπόρφυροι δικέφαλοι αετοί του βυζαντίου – που σημαιοστόλιζαν τον ναό - και πρόσφεραν μοναδική ανάταση στους χριστιανούς, που αντλούσαν ακένωτες ηθικές δυνάμεις, από το πνευματικό θάμπος και το ηθικό φέγγος της ορθόδοξης εκκλησίας μας, αλλά και την πνευματική μεγαλουργία του βυζαντίου. Μετά τον εσπερινό της αποδόσεως της εορτής, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας των τριών ιεραρχών, στους παρακείμενους δρόμους της εκκλησίας και κατάφορτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι των πολυκατοικιών, έραιναν τους τρείς μεγίστους ιεράρχες μας, με ροδοπέταλα και μύρα, εκφράζοντας ευλαβικά την πίστη και τον σεβασμό τους, στους φωστήρες των γραμμάτων μας. Στην πομπή συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, που σκόρπισε με τους γλυκείες παιάνες της, τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα, στο χριστεπώνυμο πλήθος και λάμπρυνε ηθικά, την κατανυκτική εορτή.

Με την επάνοδο της ιεράς εικόνας στην εκκλησία, ο
προϊστάμενος του ναού, απηύθυνε έναν συγκινητικό χαιρετισμό, για την μείζονα ηθική αξία της πολυεδρικής παρουσίας και προσφοράς των Μεγίστων Ιεραρχών μας Ιωάννου, Βασιλείου και Γρηγορίου, στα χριστιανικά γράμματα και την ορθόδοξη εν γένει εκκλησία και διάβασε το διάστικτο από αγάπη και φιλότητα μήνυμα του προκαθημένου της εκκλησίας μας Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, όπου εξήρε την προσφορά των Ιεραρχών μας και τόνιζε εμφατικά την ανάγκη να ενωτιστούμε, τον ενάρετο ηθικά και πνευματικά βίο τους. Παράλληλα ευχαρίστησε τους πιστούς για την καθολική τους συμμετοχή, το φιλόπτωχο ταμείο, την ερανική επιτροπή και τους εθελοντές του ναού, για την ακάματη φροντίδα τους στην άψογη διοργάνωση της τελετής, αλλά και την Φιλαρμονική του Δήμου και την Ελληνική Αστυνομία, για την προσφορά τους. Στην τελετή συμμετείχε, πλήθος κόσμου από το φάσμα των γραμμάτων, του πολιτισμού και της αυτοδιοίκησης. Παρόντες και εμείς, με φίλους από την κίνηση «Η Αθήνα είμαστε εμείς», για να τιμήσουμε τους «Τρείς μεγίστους Φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος» και να αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο, από την πνευματική και ηθική τους μεγαλουργία, που λάμπρυνε τα χριστιανικά γράμματα και την ορθόδοξη πίστη.

Και του Χρόνου με υγεία, αγαπητοί φίλοι και οι κορυφαίοι Φωστήρες των γραμμάτων μας, οι Ιεροί Ιωάννης, Βασίλειος και Ναζιανζού Γρηγόριος, να σας χαρίζουν υγεία και να χαριτώνουν τα άξια βήματά σας, στη ζωή και στο δύσβατο πεδίο των γραμμάτων και του πολιτισμού!

Τούς Τρεῖς Μεγίστους Φωστῆρας τῆς Τρισηλίου Θεότητος,
τούς τήν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας,
τούς μελιῤῥύτους ποταμούς τῆς σοφίας,
τούς τήν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας,
Βασίλειον τόν Μέγαν, καί τόν Θεολόγον Γρηγόριον,
σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννη, τῷ τήν γλῶτταν Χρυσοῤῥήμονι,
πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν•
αὐτοί γάρ τῇ Τριάδι, ὑπέρ ὑμῶν ἀεί πρεσβεύουσιν.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 31 January 2018 | 8:37 am


Δυνατός παλμός και ηθική έξαρση στην κοπή πίτας της «Νέας Δημοκρατίας» του 3-ου Διαμερίσματος - Πετράλωνα !

Δυνατός παλμός και ηθική έξαρση στην κοπή πίτας της «Νέας Δημοκρατίας»
του 3-ου Διαμερίσματος - Πετράλωνα !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα χαρμόσυνο κλίμα ηθικής έξαρσης και με τα πολυπληθή στελέχη και φίλους της «Νέας Δημοκρατίας», να δονούν με την παρουσία τους, την κατάμεστη αίθουσα του Δήμου Αθηναίων στα Κάτω Πετράλωνα, επι της οδού Αθηνοδώρου 61, κόπηκε η πίττα της «Νέας Δημοκρατίας» του 3-ου Διαμερίσματος της Αθήνας. Στα πανέμορφα Πετράλωνα, που πλάι στα καλαίσθητα νεοκλασικά και τις χάρες και τους ενθουσιασμούς των ανθρώπινων γειτονιών τους, ροδάμισαν  ο πολιτισμός, η ανθρωπιά και η δημιουργία. Μπολιασμένα εν άλλοις και με το δημιουργικό στοιχείο του προσφυγικού ελληνισμού, που μετέδωσε στην πατρίδα μας, αυτή την έξοχη και ακόρεστη δίψα του, της δημιουργίας και της –προόδου ! Πόσο αγαπώ αυτή την ωραία γειτονιά της Αθήνας μας και πόσο ατέλευτα ανακαλύπτω τις ομορφιές και την ακένωτη γοητεία της !

Σύσσωμοι λοιπόν βουλευτές και υπουργοί της Α΄ Αθηνών, έδωσαν το δυναμικό παρόν στην διάστικτη από ανθρώπινη φιλότητα και πολιτισμό εκδήλωση και διατράνωσαν την εδραία πεποίθησή τους, ότι τόσο η «Νέα Δημοκρατία», όσο και ο εμπνευσμένος Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας, για να την απεγκλωβίσουν από το οικονομικό και κοινωνικό τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί και να ξεκινήσουν ταχέως το έργο της ανόρθωσης της πατρίδας. Σαρκώνοντας τα λόγια του απαράμιλλου πατριώτη και έντιμου πολιτικού μας Νικολάου Πλαστήρα «Την Ελλάδα από το αυτί  θα την πιάσουμε και θα την σώσουμε, θέλει δεν θέλει» !!! Παρόντα πάρα πολλά ανώτατα στελέχη του κόμματος, Μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, αλλά και αυτοδιοικητικοί, που τόνισαν με παρρησία και υψηλή αίσθηση ενότητας της «Νέας Δημοκρατίας», την αδήριτη ανάγκη το κόμμα, να ανακαταλάβει τον Δήμο της λατρεμένης μας Αθήνα, που βιώνει την εγκατάλειψη και την κοινωνική και πολιτισμική αποτελμάτωση και να της ξαναδώσουν την ηθική λάμψη και κοινωνική ανάπτυξη που της αρμόζει. Στα λόγια του εθνικού μας λυράρη Κωστή Παλαμά, «Αθήνα διαμαντόπετρα, στης γης το δαχτυλίδι» ! 

Θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΔΗΜ. Τ.Ο. 3-ου Διαμερίσματος κ-ο Σπύρο Δεστούνη και τα άξια στελέχη της, που με αγάπη, μεράκι και περίσσεια ψυχής, τόσο για την «Νέα Δημοκρατία», όσο και για τον ζεστό ευγενή κόσμο του 3-ου Διαμερίσματος, διοργάνωσαν, αυτή την ωραία και επιμελημένη στην κάθε της λεπτομέρεια εκδήλωση.

Και του χρόνου με υγεία αγαπητοί φίλοι του έξοχου σε ομορφιές 3-ου Διαμερίσματος και ο Μέγας Ιεράρχης Βασίλειος, να χαρίζει υγεία, προκοπή και ηθική ευημερία, σε εσάς και τις αξιοσέβαστες οικογένειές σας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2018 | 8:05 pm


Ο Εθνομάρτυρας της Μακεδονίας μας, Τέλλος Άγρας

Ο Εθνομάρτυρας της Μακεδονίας μας, Τέλλος Άγρας

Γράφει ο Πάνος Αβραμόπουλος

Στο χρυσούν πάνθεον των μαρτύρων του έθνους, περίοπτη θέση κατέχει ο αγωνιστής της ελευθερίας και της Μακεδονίας μας Τέλλος Άγρας. Αψήφησε τις ανέσεις και τα προνόμια της αριστοκρατικής του καταγωγής, όπως  και τη διαγραφή μιας λαμπρής καριέρας στο φάσμα του ελληνικού στρατού, ως απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και δονούμενος από θεία αγωνία για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας από την τρομοκρατία των Βούλγαρων Κομιτατζήδων, αφού είχε προσφέρει πολυεπίπεδη αντιστασιακή δράση, μαρτύρησε την 3-η Ιουνίου του 1907, σε ηλικία μόλις 27 χρονών ! Προηγήθηκε μια συνεννόηση του βούλγαρου αρχικομιταζή Βοεβόδα Ζλάταν για να προσχωρήσει στα ελληνικά αντιστασιακά σώματα, εγκαταλείποντας τις εντολές του κομιτάτου για την τρομοκράτηση των ελληνικών πληθυσμών στο νοτιοδυτικό τμήμα της λίμνης-βάλτου των Γιαννιτσών και εκεί ο Τέλλος προσήλθε δείχνοντας την ανδρεία και τη λεβεντιά του, με λίγα μόνο παλικάρια του. Ο Βούλγαρος άνανδρα πρόδωσε τη  συμφωνία και αφού τους διαπόμπευσε δεμένους και ξυπόλητους για μια εβδομάδα στα χωριά της Εδέσσης, για να καταρρακώσει το ηθικό των ελληνικών πληθυσμών, τους κρέμασε σε μια καρυδιά μεταξύ των χωριών Τέχοβο και Βλάδοβο.

Έτσι με τον προδοτικό αυτό τρόπο το παλικάρι του Μακεδονικού αγώνα και προστάτης των χωριών  του βάλτου για δυο χρόνια – ζώντας μέσα στους πυκνούς και άβατους καλαμιώνες του, μέσα σε πρόχειρες καλύβες, με τις κακουχίες, τις θέρμες και τους πυρετούς του έλους -  έφυγε από τη ζωή. Ήταν ένας άγγελος της ελληνικής ελευθερίας. Ο Τέλλος Άγρας γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1880, όπου και υπηρετούσε ο πατέρας του ως εφέτης. Η καταγωγή του ήταν από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας και ήρε τις ρίζες του από αριστοκρατικές ελληνικές οικογένειες των οποίων η καταγωγή χάνεται στα βάθη της ελληνικής ιστορίας. Η μητέρα του ήταν αδελφή του στρατηγού Ιωάννη Παπατσώνη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Σαραντέλος ή Σάραντος Αγαπηνός. Το 1901 αποφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων και τοποθετήθηκε στη Φρουρά των Αθηνών. Δονούμενος όμως από τον έρωτα της ελευθερίας και θέλοντας να προσφέρει ουσιαστικά στην πατρίδα, εγκατέλειψε τη φρουρά και κατετάγη εθελοντής στα σώματα που αγωνίζονταν στη Μακεδονία εναντίον των κομιτατζήδων. Νεαρός κιόλας με εξαίρετες στρατιωτικές ικανότητες εχρήσθη αρχηγός ενός αντάρτικου σώματος που προετοίμαζε στο Βόλο ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης, καπετάν Ακρίτας.


Και από εκεί ξεκινάει η θυσιαστική του προσφορά στην πατρίδα. Ποιο είναι όμως το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα η μαρτυρική αντίσταση του εθνομάρτυρα Τέλλου Άγρα;  Το Σεπτέμβριο του 1906 με απόφαση του Προξενείου Θεσσαλονίκης αποστέλλονται στη λίμνη των Γιαννιτσών τρία νέα αντιστασιακά σώματα για να προστατεύσουν τον πληθυσμό της Μακεδονίας που υφίσταται τους απηνείς διωγμούς και την ηθική τρομοκρατία των κομιτατζήδων του βουλγαρικού κομιτάτου. Πρώτο καταφθάνει στις αρχές του μήνα το σώμα του ανθυπολοχαγού του Πεζικού Τέλλου Άγρα με είκοσι άνδρες. Λίγες μέρες αργότερα καταφθάνουν  τα σώματα του υπολοχαγού του Πεζικού Κωνσταντίνου Σάρρου (Κάλα) και του ανθυποπλοιάρχου Ιωάννη Δεμέστιχα (Νικηφόρου) – τα ψευδώνυμα εδίδοντο για λόγους ασφαλείας στο αναγκαίο συνωμοτικό κλίμα της εποχής – με εικοσιπέντε άνδρες ο καθένας. Στόχος είναι να απελευθερωθεί η λίμνη από τους κομιταζήδες και να αποτελέσει βάση ανεφοδιασμού των ελληνικών σωμάτων για την Κεντρική Μακεδονία. Το Νοέμβριο του 1906 ο Τέλλος επιχειρεί επίθεση κατά των Βουλγάρων με σκοπό να καταλάβει την καλύβα Κούγκα. Δεν στέφεται με επιτυχία. Ο Τέλλος τραυματίζεται και τον μεταφέρουν ση Θεσσαλονίκη, ωστόσο μετά από μια εβδομάδα επανακάμπτει. Αναγκάζεται ωστόσο να εγκατασταθεί στη Νάουσα για να θεραπευτεί απο τα τραύματά του, και τους ελώδεις πυρετούς που τον βασάνιζαν, αλλά και για να διευθύνει τον αγώνα στην περιοχή. Τον Απρίλιο του 1907 το Προξενείο αποφασίζει να αντικαταστήσει τους αρχηγούς και τα παλικάρια των αντάρτικων σωμάτων μας για να ξεκουραστούν από τις ατέρμονες δοκιμασίες και τις κακουχίες. Μεταξύ αυτών και ο Τέλλος Άγρας. Πάραυτα έφταναν μυστικές πληροφορίες στους κόλπους του προξενείου ότι το ηθικό των βούλγαρων κομιτατζήδων είχε πτοηθεί και ότι πολλοί ακόμα από τις ηγετικές φυσιογνωμίες τους ήταν αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους και να προσχωρήσουν στα ελληνικά αντάρτικα σώματα. Σ΄ αυτούς εφέρετο αποφασισμένος να προσχωρήσει και ο βοεβόδας Ζλάταν, πρόθεση την οποία υπεδέχθη καλόπιστα ο Τέλλος. Συμφώνησαν μάλιστα η προσχώρησή του να γίνει με την θεαματική ενσωμάτωση στους Έλληνες αντάρτες, μιας μεγάλης ομάδας κομιτατζήδων που είχε υπο την ηγεσία του ο Βούλγαρος οπλαρχηγός και να γίνει δημόσια ανακοίνωση του γεγονότος, παρουσία του κόσμου στο χωριό Βλάδοβο.Ο Τέλλος σκεπτόμενος βαθύτερα και ωριμότερα τα ηθικά οφέλη από μια τέτοια κίνηση για την τόνωση της ψυχολογίας των ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή, ήθελε το γεγονός να γίνει όσο ήταν εφικτό περισσότερο γνωστό. Και προηγήθηκαν αρκετές προπαρασκευαστι-κές συναντήσεις για την δημόσια προσχώρηση του Ζλάταν πρίν την τελευταία μοιραία συνάντηση της 3-ης Ιουνίου. Στην τελική συνάντηση όμως ο Ζλάταν μαζί με τον επίσης βοεβόδα Κασάπτσε παρέβησαν προδοτικά τη συμφωνία και συνέλαβαν τον Τέλλο και το πρωτοπαλίκαρό του Αντώνη Μίγγα, αφήνοντας ελεύθερους τους υπόλοιπους συνοδούς. Τους έδεσαν και τους διαπόμπευσαν ξυπόλητους για μια εβδομάδα στα βουλγαρικά χωριά της Εδέσσης  και της Καρατζόβας  ως δήθεν αιχμαλώτους, για να αναπτερώσουν τα ηθικό των βουλγαρικών πληθυσμών του κομιτάτου. Τη νύχτα της 7-ης Ιουνίου τους κρέμασαν από μια καρυδιά μεταξύ των χωριών Τέχοβο που έκτοτε ονομάστηκε «Καρυδιά» από τον απαγχονισμό των νεομαρτύρων μας και Βλάδοβο, που κατόπιν ονομάστηκε προς τιμήν του αγωνιστής μας «Άγρας». Η είδηση της άνανδρης δολοφονίας τους με αυτόν τον προδοτικό τρόπο, πάγωσε το αίμα του ελληνικού λαού σε όλη την επικράτεια, που με συγκίνησε παρακολουθούσε την αυτοθυσία και τον ηρωϊσμό του καπετάν Τέλλου Άγρα, για να μείνει άσβεστος ο λίχνος της ελευθερίας στην τρομοκρατούμενη από τους κομιτατζήδες Μακεδονία μας. Παράλληλα χαλύβδωσε όμως το ηθικό του για αντίσταση και αγώνα που με μεγαλύτερη ηθική ένταση πάλαιψε για αυτόν.


Εξήγειρε μίσος εναντίων των Βούλγαρων κομιτατζήδων και κατέστησε πανελληνίως το όνομα του Τέλλου Άγρα, συνώνυμο της αυτοθυσίας και της ελληνικής λεβεντιάς. Ο εξαίρετος συγγραφέας, κριτικός και ακαδημαϊκός μας Ζαχαρίας Παπαντωνίου, έγραψε ένα εμπνευσμένο ποίημα για να τραγουδήσει ο λαός μας τη  θυσία του Τέλλου Άγρα, ενώ η μεγάλη μας συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα που ήταν γνωστή για τον φλογερό πατριωτισμό της, εμπνεύστηκε από την μαρτυρική θυσία του Τέλλου και έγραψε το γνωστό μας ιστορικό μυθιστόρημα «Τα μυστικά του Βάλτου», που ανέθρεψε ηθικοπνευματικά  γενεές ολόκληρες Ελλήνων, με το ευγενές ιδεώδες του πατριωτισμού. Οι σωροί των δυο μακεδονομάχων-εθνομαρτύρων, ενταφιάστηκαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Βλαδόβου (σημερινός Άγρας). Ενώ κενοτάφιο υπάρχει επι της Εγνατίας οδού στην είσοδο του Βλαδόβου.

Παρακάτω παραθέτουμε το έξοχο ηθικά ποίημα του μεγάλου μας συγγραφέα και Ακαδημαϊκού Ζαχαρία Παπαντωνίου, για τη θυσία του απαράμιλλου Μακεδονομάχου μας Τέλλου Άγρα :

Τέλλος Άγρας

Τα περιστέρια ένα πρωί δεν είχανε χαρά
ήταν στην στέγη ενός σπιτιού και κλαίγανε
και στο διαβάτη λέγανε:
Αλίμονο που χάσαμε δύο ανήσυχα φτερά!
Να μην τα πήρε ο άνεμος; Μην ξαποσταίνουν κάπου;
Μην έπεσαν στη γης;

Τ' αδέρφι μας δεν φαίνεται και τώρα πως θα πάμε;
Άσπρο καράβι , όλα μαζί , στον αέρα της αυγής;
Κι ένας μικρός κορυδαλλός τραγούδησε απ' το ύψος.
Να μην το περιμένετε, τι δεν θα ξαναρθή .
Πολύν καιρό εχάρηκεν αξένοιαστο μαζί σας,
μα ήρθεν η ώρα της οργής, η ώρα να υψωθή.
Περιστεράκι μια βραδυά κοιμήθηκ' αυτού κάτου,
και την αυγή εξύπνησε αητός.
Έχετε γειά ! Πήγε ψηλά κι ευφραίνει
τα ματωμένα του φτερά στη βρύση του φωτός.

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2018 | 11:21 pm


Ηθική πανδαισία, στην «Μαντζάρου 3», για τον Σάκη της καρδιάς μας !!!

Ηθική πανδαισία, στην «Μαντζάρου 3», για τον Σάκη της καρδιάς μας !!!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε ένα έξοχο κλίμα ανθρώπινης φιλότητας και αγάπης γιόρτασε εχθές Τρίτη 23-1-2018 ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, την εορτή του, στο καλαίσθητο bar της Μαντζάρου 3 στο Κολωνάκι. Έναν ωραίο χώρο υψηλής αισθητικής, που σε μαγνητίζει με την επιμέλειά του. Ο Σάκης της καρδιάς μας όπως έτσι αυθόρμητα των αποκαλούν οι φίλοι του, για να τιμήσουν την απαράμιλλη ευγένεια του ήθους και την μοναδική απλότητά του. Ένας νέος άνθρωπος με ευγενές ήθος, λεβεντιά, δημοκρατικό φρόνημα, ανεκλάλητη απλότητα και αναθρεμμένος με τα ατίμητα νάματα της ορθοδοξίας μας. Δίπλα στις ελληνικές αξίες ζωής, την μπέσα, το φιλότιμο και την αμεσότητα. Μακριά από «σταριλίκια», εγωκεντρισμούς και παθογενή σύνδρομα αλαζονείας. Για τούτο και σε κερδίζει αμέσως όταν σε κοιτάζει με την καθάρια ματιά του, που κομίζει την ειλικρίνεια αι την λεβεντιά της μακεδονίτικης καταγωγής του. Οι φίλοι του Σάκη από την ΟΝΝΕΔ λοιπόν, που αλήθεια δεν μπορεί να τους μετρήσει κανείς !!! του ετοίμασαν ένα εξαιρετικό πάρτι, για να τιμήσουν την ονομαστική του εορτή και σύσσωμοι παρευρέθηκαν, για να ευχηθούν στον καλό τους φίλο. Στον Σάκη της καρδιάς τους, που έχουν μοιραστεί μαζί του στα Πανεπιστήμια και στα αμφιθέατρα, τόσες και τόσες μοναδικές ανθρώπινες στιγμές. Χαρές, λύπες, εξάρσεις, αλλά και πτώσεις, γιατί έτσι είναι τα ανθρώπινα !!!

Παρόντες όμως με τους πολυπληθείς φίλους του Σάκη, ήταν και πλήθος προσωπικοτήτων από το φάσμα  της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, αλλά και της καλλιτεχνικής ζωής,  που ήλθαν με πολλήν αγάπη και φιλότητα να τιμήσουν τον αδαμάντινο Σάκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους υπουργούς κ.κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, Χρήστο Σταικούρα, Ανδρέα Τσώκο τ. πρόεδρο ΟΝΝΕΔ, Γιώργο Σιαδήμα από την «Real News», Θανάση Φουσκίδη, και Σωτήρη Πολύζο από τα «Παραπολιτικά», Γ. Πατούλη από την αυτοδιοίκηση, Βαγγέλη Πιτερρό από  τον συνδικαλιστικό τραπεζιτικό χώρο κ.α. Και στην  κυριολεξία δόνησαν όλοι μαζί με τον ηθικό τους παλμό και τον όγκο ψυχής και την αγάπη τους προς τον Σάκη, τον χώρο. Στην Δεν έπεφτε καρφίτσα, αψευδής μάρτυρας των σταθερών και ανιδιοτελών σχέσεων αγάπης και αμοιβαιότητας, που έχει χτίσει ο Σάκης με τους φίλους του.

Του ευχόμαστε από καρδιάς πολύχρονος, κάθε ηθική επιτυχία στην άξια και ενάρετη ζωή του και σύντομα να τον καμαρώσουμε και Βουλευτή στην Εθνική μας Αντιπροσωπεία, δοθέντος, ότι πορεύεται – με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα – στους δύσβατους δρόμους της πολιτικής, ως υποψήφιος Βουλευτής της Β΄ Αθηνών. Αλλά έχουμε εδραία την πεποίθηση ότι θα στεφθεί νικητής και σε αυτήν του την μεγάλη μάχη, γιατί ο Σάκης σαν νέος άνθρωπος, με το έξοχο κοινωνικό και πολιτικό του ήθος, έχει την σφραγίδα της δωρεάς. Και έχει κερδίσει έναν περίσεπτο τίτλο ηθικής αριστείας, ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Για αυτό και τον περιβάλλει πάντα με την ανένδοτη αγάπη του και τον στεφανώνει μέχρι σήμερα με επιτυχίες, στην εμπνευσμένη και άξια κοινωνική και πολιτική του παρουσία. 

Σάκη μου, λεβέντη μας, σου ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας Χρόνια Πολλά και ευόδωση όλων των ευγενών προσδοκιών σου στη ζωή. Ο Μέγας Αθανάσιος, στύλος της Ορθοδοξίας μας, να σε έχει υπο την σκέπη του και να σου δίνει, μόνο ηθικές χαρές και επιτυχίες !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2018 | 9:17 am


Συγκίνησε ο πρόεδρος Βαγγέλης στο Μέγαρο, για τον αοίδιμο ευπατρίδη Γιάννη Κεφαλογιάννη !!!

Συγκίνησε ο πρόεδρος Βαγγέλης στο Μέγαρο,
για τον αοίδιμο ευπατρίδη Γιάννη Κεφαλογιάννη !!!

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα έξοχο κλίμα συγκίνησης, αλλά και ηθικής έξαρσης, έλαβε χώρα πρίν λίγες ώρες σήμερα Δευτέρα 22-1-18 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η εκδήλωση μνημοσύνης του αοίδιμου ευπατρίδη πολιτικού, επιστήμονα, αλλά προπαντός υψηλόφρονα ανθρώπου Γιάννη Κεφαλογιάννη, με την συμπλήρωση 6 χρόνων της εκδημίας του, από το εξαίσιο θαύμα της ζωής.  Σύσσωμη η πολιτική και πνευματική μας ηγεσία, έδωσε δυναμικά το παρόν στο Μέγαρο, για να τιμήσει τον υψηλόφρονα άνθρωπο και ιδεοφόρο πολιτικό Γιάννη Κεφαλογιάννη, που διασταύρωσε τα βήματά του, με όλες σχεδόν τις εκφάνσεις του μεταπολεμικού και μεταπολιτευτικού μας πολιτικού μας πεδίου και αποτύπωσε αδρά τον ηθικό του σφραγιδόλιθο, στη δημόσια ζωή. Για τον αξέχαστο πολιτικό και άνθρωπο, μίλησαν με τις έμπεδες ομιλίες τους, οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Φώφη Γεννηματά, ενώ συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος.

Αλλά δόνησε στην κυριολεξία το Μέγαρο Μουσικής με την ομιλία του, ο τ. πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και της «Νέας Δημοκρατίας» Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο μοναδικός Βαγγέλης ,όπως με άφατη αγάπη αλλά και σεβασμό, τον αποκαλούν όλα τα στελέχη του πολιτικού κόσμου, αλλά και ο μεγαλειώδης λαός της λεβεντομάνας Κρήτης. Με παραστατική ενάργεια, αλλά και με την ξεχωριστή πολυδύναμη ηθικά γλώσσα του,  αποτύπωσε αδρά, όλον τον μεστό πολιτικής και κοινωνικής ευκρασίας βίο του αλησμόνητου Κρήτη πολιτικού Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ιδιαίτερη αίσθηση που προξένησαν τα αλλεπάλληλα χειροκροτήματα του πολυπληθούς κοινού του Μεγάρου, έκαναν οι αναφορές του τ. προέδρου της «Νέας Δημοκρατίας», στο ανένδοτο δημοκρατικό ήθος του Γιάννη Κεφαλογιάννη, οπότε ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη δρομολόγησε το κάψιμο των περίφημων «φακέλων» της ντροπής για τα πολιτικά φρονήματα των πολιτών, στις πρωτοπόρες θεσμικές παρεμβάσεις του στο φάσμα της υγείας, ως υπουργός υγείας, όποτε και ίδρυσε το γνωστό μας ΕΚΑΒ (Εθνικό Κέντρο Αμέσου Βοηθείας), αλλά και στην αδιαπραγμάτευτη ευαισθησία του, ως υπουργός Τουρισμού, σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, όπως ευστόχως τόνισε ο πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπήρξε πρότυπο δημοσίου ανδρός, επιστήμονα Ιατρού, που τίμησε με το πολυμερές κοινωνικό του έργο, το λειτούργημα του Ιπποκράτη, εύτολμου και πρωτοπόρου πολιτικού, που αφουγκράζονταν τους κυματισμούς της ιστορίας, ανένδοτου δημοκράτη που δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ την δημοκρατική του συνείδηση, στο όνομα καμιάς δοξασίας – για τούτο και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση και φυλακίστηκε από τους χουντικούς – αλλά και έξοχου οικογενειάρχη, που ηύρε στον ιερό θεσμό της ελληνικής οικογένειας, την ηθική θαλπωρή και όλες τις αξίες της ελληνικής ζωής.

Το ιδεοφόρο παράδειγμά του, θα φωτίζει τις νέες γενιές σε δρόμους πνευματικής ευημερίας – και ως καταξιωμένος Διδάκτορας της Ιατρικής – ενώ περισσεύει η ηθική τιμή στην ερίτιμο σύζυγό του δικηγόρο κ-α Ελένη Βαρδινογιάννη, αλλά και στις αντάξιες του ηθικού του διαμετρήματος κόρες του κ.κ. Ολγα – Βουλευτή και τ. υπουργό της «Νέας Δημοκρατίας» - Δανάη και Χριστίνα, για τον έξοχο πατέρα τους !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2018 | 8:38 am


Άφατη κατάνυξη στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη, για τον Μέγα Αθανάσιο !

Άφατη κατάνυξη στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη,
για τον Μέγα Αθανάσιο !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την καθολική συμμετοχή του λαού της Κυψέλης, αλλά και πολλών άλλων Αθηναίων από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, έλαβε χώρα ο πανηγυρικός εσπερινός στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη – ομώνυμος ναός του Αγίου Αθανασίου – για την ιερή μνήμη του Αγίου Αθανασίου,  που συνιστά μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ορθοδόξου εκκλησίας μας. Του αποκαλούμενου και «Μέγα» για τα δυσθεώρητο θεολογικό κύρος του, αφού με την πνευματική και θεολογική του πολυμέρεια, πύργωσε το ορθόδοξο ήθος σε ολάκερη την οικουμένη και κατατρόπωσε με την ευφυΐα στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας, τον Άρειο που προσπαθούσε εμμανώς να υποθάλψει την ηθική ενότητα του χριστιανικού κόσμου. Για την εξαίρετη αυτή συμβολή του ο Άγιος Αθανάσιος θα προσλάβει και το χαρακτηρισμό «στύλος της Ορθοδοξίας» !

Στα γιορτινά του ντυμένο το ωραίο αυτό μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με τους πορφυρένιους σταυραετούς του Βυζαντίου, μυροβολούσε κατάνυξη και έναν μοναδικό ηθικό λυρισμό και καταύγαζε σε όλον τον κόσμο την ιερότητα της μνήμης του Αγίου Αθανασίου. Και από αυτή την ηθική μεταρσίωση ήταν διάστικτοι όλοι οι πιστοί, που προσήλθαν με ευλάβεια, για να προσκυνήσουν τον Ιερό Αθανάσιο και να αντλήσουν ψυχική δύναμη, απο το αστείρευτο ήθος του και την έξοχη πνευματικότητά του.

Του πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησε ο επίσκοπος Πτολεμαΐδος κ.κ. Εμμανουήλ, συνεπικουρούμενος από τον εκπρόσωπο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β' και διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφείου Αθηνών Σεβ. Μητροπολίτη Γουϊνέας κ. Γεώργιο,  αλλά και τον επίσκοπο Πηλουσίου κ.κ. Νήφωνα,  καθώς και από τον εφημέριο του Πατριαρχικού Μετοχίου και του Ιερού Ναού Πρωτοπρ. Νικόλαο Κουλιανόπουλο και άλλους ιερείς, που με κατάνυξη προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Αθανασίου.  Ιδιαίτερη συγκίνηση προξένησαν σε όλους τους πιστούς οι ψαλμοί του επισκόπου κ.κ. Εμμανουήλ, που δόνησε στην κυριολεξία τον ναό, με την ιεροψαλτική του δεινότητα.


Με το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, ο επίσκοπος  κ.κ. Εμμανουήλ, αφού ευχαρίστησε τους πιστούς, για την  παρουσία τους, τον Έξαρχο επίσκοπο  Γουϊνέας κ.κ. Γεώργιο για την πρόσκληση να λειτουργήσει, απηύθυνε στους πιστούς έναν σύντομο αποχαιρετιστήριο λόγο, για τη πολυεδρική συμβολή του Μεγάλου Αθανασίου στην Ορθοδοξία, αλλά και για την θεολογική του μεγαλουργία, που αναπτύχθηκε κάτω από τα ανηλεή κυνηγητά των ειδωλολατρών αυτοκρατόρων. Είπε χαρακτηριστικά ''Ο ρεαλισμός της Εκκλησίας αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Αγίου Αθανασίου'' και ''Δεν έγραφε για να αρέσει στους ανθρώπους αλλά για να οδηγήσει τους ανθρώπους στην σωτηρία, λόγος που δυστυχώς στην εποχή μας απουσιάζει, ενώ όποιος δεν μπορεί να θεολογήσει λασπολογεί''.

Τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ.κ. Γεώργιος περαίνοντας ευχαρίστησε ολόθερμα τους αξιοτίμους επισκόπους για την παρουσία τους, τους ιερείς που συλλειτούργησαν, τους
Άρχοντες Οφικκιάλους, και τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου τον κ. Θωμά Χαϊντούτη για την πολυεπίπεδη  ηθική και οικονομική του προσφορά, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Να σημειώσουμε ότι τον πανηγυρικό εσπερινό τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος των Οφφικιάλων, Ομ. Καθηγητής κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο Μέγας Άρχων Δικαιοφύλαξ Κούρτης Γεώργιος-Σταύρος, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ, η Αρχόντισσα Εκκλησιών και Ευεργέτις του Πατριαρχείου κα Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού, ο πρωήν Διοικητής Τροχαίας Αθηνών κ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος κ.α. Παρόντες δυναμικά και εμείς στην έξοχη αυτή πνευματική εστία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για να αποτιμήσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ιερή μνήμη του Αγίου Αθανασίου και να αρδεύσουμε από τις ακένωτες ηθικές του δυνάμεις. Μετά τον εσπερινό, παρετέθη σεμνή τιμητική δεξίωση προς τους επισήμους.

Και του Χρόνου αγαπητοί χριστιανοί και ο Ιερός Μέγας Αθανάσιος ,να σας χαρίζει υγεία και να λαμπρύνει ηθικά τα άξια βήματά σας, με την ευλογία του.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2018 | 12:11 pm


Μέγας Αθανάσιος

Μέγας Αθανάσιος

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Για το υψηλό του θεολογικό του φρόνημα και την απαράμιλλη προσήλωσή του στην Ορθοδοξία, ο Άγιος Αθανάσιος, είχε χαρακτηριστεί στύλος της Ορθοδόξου πίστεως. Ενώ για το δυσθεώρητο κύρος του ως πατερική φυσιογνωμία, αλλά και την πλατιά απήχηση που είχε στον ορθόδοξο κόσμο απεκλήθη μέγας. Ο Άγιος Αθανάσιος είδε το φώς της ζωής το 296 μ.Χ. ή το 295 κατά άλλους μελετητές της ορθοδοξίας. Οι γονείς του ήταν φτωχοί και δεν είχε την οικονομική άνεση για να λάβει την μόρφωση που επιθυμούσε.Πάραυτα με την επίπονη και σκληρή προσωπική του μελέτη, κατόρθωσε να σφυρηλατήσει ένα πολύ σπουδαίο θεωρητικό υπόβαθρο στην θεολογία και την φιλοσοφία. Ενδεικτική μάλιστα εδώ είναι και η αναφορά του ιεράρχη Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, για την διεξοδική και πλήρη μελέτη της Αγίας Γραφής, απο τον Άγιο Αθανάσιο. Απο νεαρή ηλικία άλλωστε έδειξε ιδίατερο ζήλο για την μελέτη των ορθοδόξων κειμένων και την χριστιανική διδασκαλία, κάτι που θα τον ακολουθούσε σε όλην  του την ζωή.  Οικονομική άνεση όπως προαναφέραμε ο Άγιος Αθανάσιος δεν είχε, ωστόσο οι γονείς του ήταν ευλαβικοί και ενάρετοι και τον γαλούχησαν με αγάπη και ξεχωριστή φροντίδα, σε ευγενή ηθικά πρότυπα ζωής. Θεσμικά θα ενταχθεί στο φάσμα της ορθοδόξου πίστεως, με την χειροτόνησή του ως διάκονος το 312 μ.χ. απο τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο. Η χρονική αυτή περίοδος ταυτίζεται, με τις μεγάλες αναστατώσεις στο φάσμα της ορθοδοξίας, απο την εφάνιση της αίρεσης του Αρείου και των θεολογικά ομοϊδεατών του. Γεγονός που συγκλόνισε τον ορθόδοξο κόσμο και υπέσκαψε το θεολογικό φρόνημα πολλών χριστιανών. Ο Άγιος Αθανάσιος ωστόσο καίτοι νεαρός στην ηλικία, αλλά χαμηλόβαθμος στην ιερατική ιεραρχία, προσήλθε με θάρρος και παρρησία στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 325 μ.Χ. και καταπλήσσοντας τους παρευρισκομένους επισκόπους, διατύπωσε ακλόνητα επιχειρήματα για την κατάρριψη του Αρειανισμού, εστιάζοντας στο Ομοούσιο της Αγίας Τριάδος. Ήταν μια εκδήλωση της υψηλής και στέρεας θεολογικής του παιδείας, γονιμοποιημένης απο την ευλογία του θεού, προκειμένου να αποβληθεί το εξάμβλωμα της αρειανικής αιρέσεως απο το σώμα της εκκλησίας. Κατ΄ουσίαν όπως έχει καταγραφεί απο τους μεγάλους πατέρες της εκκλησίας μας, τα πρώτα επτά άρθρα του Ιερού Συμβόλου της Πίστεώς μας δηλαδή του «Πιστεύω», τεκμηριώθηκαν απο τον Άγιο Αθανάσιο, που άφησε αναλοίωτο έτσι το πολυεπίπεδο θεολογικό του αποτύπωμα, στην ορθόδοξη ιστορία. Το 326 μ.Χ. ή το 328 ο Άγιος Αθανάσιος, εκλεγμένος απο τον κλήρο και τον λαό, ανήλθε στο ύπατο αξίωμα του επισκόπου Αλεξανδρείας διαδεχόμενος τον Αλέξανδρο. Και επισκοπούσε την διδασκαλία του κυρίου, με ευγενές θεολογικό ήθος, αλλά και με αυστηρά προσήλωση συνάμα στους ιερούς κανόνες. 

Γνωρίζοντας την καιροσκοπική θεολογικά συμπεριοφορά του Αρείου, ο Άγιος Αθανάσιος του αρνήθηκε την κοινωνία. Κάτι που τον έφερε αντιμέτωπο, με την υψηλή πολιτική επιρροή που διέθετε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Άρειος, επισύροντας σωρεία διώξεων και βασανισηρίων. Με αλλεπάλληλες συκοφαντίες πρός τους αυτοκράτορες Μ. Κωνσταντίνο, Κωσταντίνο τον υιό, Ιουλιανό τον Παραβάτη και τον Ουάλη, ο Άρειος και οι συνοδοιπόροι του ειδωλολάτρες ή Εθνικοί όπως αποκαλούνταν, κατόρθωσαν να εκδιώξουν τον Αθανάσιο απο τον επισκοπικό θρόνο και να τον εξορίσουν συνάμα πολλές φορές. Όμως παρόλες τις διώξεις και τα παρελκόμενα βασανιστήρια, δεν εκάμφθη ποτέ το υψηλό και αδαμάντινο φρόνημα του μεγάλου πατέρα της εκκλησίας μας. Ο Άγιος Αθανάσιος εξορίστηκε στην πόλη Τρίβερι (Τρέβιρα) της Γαλλίας, φυγαδεύτηκε στη Ρώμη και στην συνέχεια στην έρημο και για πολλούς μήνες έμενε κρυμμένος σε υπόγεια και τρώγλες, υφιστάμενος χίλιες μύριες ταλαιπωρίες. Συνολικά διήρκεσαν 46 ολοκληρα χρόνια οι αλλεπάλληλοι διωγμοί του. Ενώ εμβόλιμα πολλοί απο τους αυτοκράτορες που τον εξεδίωκαν αναγνωρίζοντας την πλάνη τους, τον ανακαλούσαν στο επισκοπικό του αξίωμα. Όμως και ο επόμενος νέος αυτοκράτορας υπο την επίρροια των ανθρώπων του Αρείου, υπέπεφτε στο ίδιο ολίσθημα της δίωξης του Μεγάλου Αθανασίου, υιοθετώντας τις σκευωρίες που είχαν χαλκευτεί για τον σκοπό αυτό. Το χρονικό διάστημα που ο Αθανάσιος κρύβονταν στην έρημο, απόλαυσε την ηθική θαλπωρή και στήριξη των μοναχών της ερήμου, ηγέτιδα φυσιογνωμία των οποίων ήταν ο Άγιος Αντώνιος. Ο Αθανάσιος γοητεύτηκε απο την ιερά ασκητική μορφή του Αγίου Αντωνίου, που ήταν αξεπέραστο πρότυπο της μοναστικής ζωής και συνέγραψε έτσι και τον βίο του. Όμως είχε σημάνει η ώρα της ηθικής αποκατάστασης του Αγίου Αθανασίου, μετά απο πολύχρονες διώξεις και εξορίες και επέστρεψε έτσι μετά βαΐων και κλάδων στον επισκοπικό θρόνο της Αλεξανδρείας, διδάσκοντας και ιεραρχώντας τον ορθόδοξο λαό. Τελικά μετά απο όλη αυτή την πολύπλαγκτη και βασανιστική μακραίωνη θεολογική του πορεία, παρέδωσε το πνεύμα του στην θεία δύναμη στις 2 Μαίου του 373 μ.Χ. Η ορθόδοξη εκκλησία μας, τιμά την μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Μέγα, στις 2 Μαΐου και στις 18 Ιανουαρίου κάθε χρόνο.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2018 | 1:58 am


Από την κοπή της πίττας της ΔΗΜ. Τ.Ο. «Νέας Δημοκρατίας» 6-ου Διαμερίσματος Αθηνών - Κερδίσαμε και το φλουρί !!!

Από την κοπή της πίττας της ΔΗΜ. Τ.Ο. «Νέας Δημοκρατίας» 6-ου Διαμερίσματος Αθηνών - Κερδίσαμε και το φλουρί !!!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την καταιγιστική παρουσία του λαού του 6-ου Διαμερίσματος – Κυψέλης, αλλά και πλήθους άλλων στελεχών της «Νέας Δημοκρατίας» από όλη την Αθήνα, κόπηκε η πίττα της ΔΗΜ.Τ.Ο. του ομώνυμου Διαμερίσματος, σήμερα 14-1-18 στην αίθουσα του ιδρύματος «ΜΑΤΑΛΑ» Πατησίων 99 και Χάμιλτον 6. Στην διάστικτη από ανθρώπινη φιλότητα εκδήλωση ,που τίμησαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία όλα τα κεντρικά στελέχη της «Νέας Δημοκρατίας», προεξαρχόντων των βουλευτών, υπουργών και αυτοδιοικητικών στελεχών της Α΄ Αθήνας, έδωσε το δυναμικό παρόν ο κόσμος του κέντρου, δημιουργώντας με την εγκαρδιότητά του, ένα έξοχο κλίμα ανθρώπινης ζεστασιάς. Παρόντες με παλμό και ηθική ένταση και εκπρόσωποι από το φάσμα του πολιτισμού, της τέχνης και των γραμμάτων, που προσέδωσαν μια ξεχωριστή νότα ομορφιάς, στην πολυδύναμη κοινωνικά εκδήλωση.

Αντηλλάγησαν θερμές ευχές και όλοι ανεξαιρέτως εξέφρασαν την προσδοκία, το 2018 να αποτελέσει μια χρονιά ηθικής ευημερίας και οικονομικής ανασυγκρότησης για την πατρίδα μας την Ελλάδα, που υφίσταται μια ζοφερή κατάσταση, κοινωνικής και οικονομικής αποδόμησης.  Ιδιαίτερες ευχές με πολλήν αγάπη, εκφράστηκαν από όλα τα στελέχη της Ν.Δ. για την πολιτική κατίσχυση της παράταξης, προκειμένου με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, να ανέλθει στην εξουσία και να αναλάβει αμέσως το δύσκολο έργο της ανόρθωσης της χώρας. Ενώ άπειρης ευγενείας ήταν οι ευχές προς τον ελπιδοφόρο πρόεδρο της Ν.Δ. κ-ο Κυριάκο Κ. Μητσοτάκη, που σε δύσκολες ώρες της ιστορίας, καλείται να αναλάβει δυσεκπλήρωτο έργο. Εκφράζοντας συνάμα την πεποίθηση από όλα στελέχη, ότι με το ήθος, το υψηλό του όραμα και την ακαταπόνητη εργατικότητά του, θα στεφθεί νικητής στην μεγάλη του προσπάθεια της εθνικής ανασυγκρότησης, που την πλαισιώνει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Αμφιτρύωνας της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΔΗΜ. ΤΟ. του 6-ου Διαμερίσματος και καλός φίλος κ-ος Κώστας Πλατόπουλος, αλλά και τα ακάματα μέλη της ομώνυμης Τοπικής Οργάνωσης της «Νέας Δημοκρατίας», που με ζήλο μεράκι και κατάθεση ψυχής, εργάστηκαν αγόγγυστα, για την επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης. Μεταξύ των ωραίων ανθρώπινων στιγμών στην εκδήλωση, που έδωσαν χρώμα, η παραδοσιακή φωτογραφία της ερίτιμης βουλευτού της Α΄ Αθηνών και τ. υπουργού εξωτερικών κ-ας Ντόρας Μπακογιάννη, με τον καλό φίλο και στέλεχος του Δήμου Αθηναίων κ-ο Δημήτρη Κοσμάτο, το «γούρι της», όπως τον αποκάλεσε με αγάπη !

Και ένα σημαδιακό γεγονός ! Είχαμε την τύχη και την ηθική τιμή από την ιερή πίττα του κορυφαίου ιεράρχη της Ορθοδοξίας μας Μεγάλου Βασιλείου, να τύχουμε το φλουρί και να δεχθούμε τις εγκάρδιες ευχές του προέδρου και καλού φίλου κ-ου Κώστα Πλατόπουλου, αλλά και πλήθους άλλων στελεχών και  φίλων, με τους οποίους έχουμε μοιραστεί τόσες και τόσες ωραίες ανθρώπινες στιγμές.

Θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο και τα άοκνα στελέχη της ΔΗΜ. Τ.Ο. του 6-ου Διαμερί-σματος της «Νέας Δημοκρατίας», για την μοναδική σε παλμό, αρτιότητα και συμμετοχή εκδήλωση που οργάνωσαν και να συνεχίσουν απρόσκοπτα το κοινωνικά επωφελές έργο τους.

Χρόνια Πολλά σε όλους αγαπημένοι φίλοι του 6-ου Διαμερίσματος και ο Ιερός Μέγας Βασίλειος, να λαμπρύνει τα βήματά σας και να σας χαρίζει υγεία, ηθική και πολιτική ευπραξία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 14-1-18

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2018 | 7:28 am


Ζωοδόχος Πηγή – Ακαδημίας

Οδοιπορικό στα Βυζαντινά αριστουργήματα της Αθήνας μας

Ζωοδόχος Πηγή – Ακαδημίας

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα στο αστικό τοπίο της Αθήνας και δη στο κέντρο της πόλης επι της οδού Ακαδημίας 67, δεσπόζει επιβλητικά ο ναός της ζωοδόχου πηγής. Είναι συνυφασμένος με σπουδαίες ιστορικές μνήμες και ξεχωρίζει για το κάλλος και την κατανυκτική του ατμόσφαιρα. Ο ναός ανηγέρθη το 1846 και αποπερατώθηκε έξι χρόνια αργότερα το 1852. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το οικόπεδό για την ανέγερσή του, προσέφερε ο μεγάλος δάσκαλος του γένους Γεώργιος Γεννάδιος. Πάραυτα η ολοκλήρωση του ναού έγινε μετά μυρίων βασάνων δοθέντος, ότι η οικονομική δυσπραγία της μεταπελευθερωτικής Ελλάδος, δεν διευκόλυνε τέτοιες  πρωτοβουλίες. Η αγάπη όμως των φτωχών κατοίκων της περιοχής Νεαπόλεως, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν πρόσφυγες, έδωσε λύση στο οικονομικό πρόβλημα της ανέγερσης, αφού μέσα από το υστέρημά τους, στήριξαν σθεναρά την ανοικοδόμηση της Ζωοδόχου Πηγής. Μείζονα επίσης συμμετοχή στην οικονομική στήριξη του ναού, είχε και η οικονομικά επιφανής Ελένη Τοσίτσα.

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική τεχνοτροπία του ναού, είναι τρίκλιτη βασιλική. Τα σχέδιά του εκπόνησε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Δημήτριος Ζέζας, ο οποίος είχε επιμεληθεί τα σχέδια και της Μητρόπολης Αθηνών και της Χρυσοσπηλιώτισσας επί της οδού Αιόλου. Στα 1900 οικοδομήθηκε το κωδονοστάσιο του ναού, ενώ στα 1950 έλαβε χώρα επέκταση νοτίως του, με την προσθήκη ενός κλίτους. Στο εσωτερικό του ο ναός είναι επενδυμένος με αξιόλογες τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν το 1880, από ανώνυμους ζωγράφους και είναι εμπνευσμένες από εικόνες του Λουδοβίκου Τίρς (Θείρσιου). Την χρονική περίοδο 1931-33 φιλοτεχνήθηκαν και νέες τοιχογραφίες από τον Αναστάσιο Λουκίδη. Το αισθητικό κάλλος του ναού ολοκληρώνει ο πανέμορφος αύλειος χώρος του, με τους φοίνικες και τις λεμονιές, στον οποίο υπάρχει περίτεχνη βρύση με λεκάνη, στην οποία έπλεναν οι πιστοί τα χέρια τους, πριν εισέλθουν στον ναό. Ενώ υπάρχει και ένα όμορφο κλασικό κτίριο του 1935, το οποίο φιλοξενεί την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του ναού. Με την περίτεχνη αισθητική του και το ιστορικό του κύρος, ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, αποτελεί ένα από τα σπουδαία ορθόδοξα μνημεία της Αθήνας μας. Το παρόν κείμενό μας, έχει δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά πολιτισμικού χαρακτήρα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2018 | 8:43 am


Από την κοπή της πίττας της ΔΗΜ. Τ.Ο. Χαλανδρίου της «Νέας Δημοκρατίας»

Από την κοπή της πίττας της ΔΗΜ.  Τ.Ο. Χαλανδρίου της «Νέας Δημοκρατίας»


Μέσα σε ένα ωραίο ηθικό κλίμα ζεστασιάς και φιλότητας, έλαβε χώρα εχθές 8-1-2018 στο καλαίσθητο καφέ «Butterfly» του Χαλανδρίου, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Δημοτικής Οργάνωσης «Νέας Δημοκρατίας» του Χαλανδρίου. Πλήθος κομματικών στελεχών προεξάρχοντος του Γραμματέα της «Νέας Δημοκρατίας κ-ου Λευτέρη Αυγενάκη, Βουλευτών, υποψηφίων Βουλευτών, αλλά και παραγόντων από το κοινωνικό, επαγγελματικό και πολιτισμικό πεδίο του έξοχου προαστίου του Χαλανδρίου, προσήλθαν με αγάπη για να ανταλλάξουν εγκάρδιες ευχές και να διατρανώσουν την πεποίθησή τους, το 2018 να αποτελέσει μια γόνιμη χρονιά, πρωτίστως για την πατρίδας μας την Ελλάδα, που βιώνει σήμερα την εγκατάλειψη, την περιθωριοποίηση και την πλήρη διάρρηξη του κοινωνικού και οικονομικού της ιστού, αλλά και την παράταξη της «Νέας Δημοκρατίας», που προσδοκά με σοβαρότητα και ευθύνη, να επωμιστεί το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας.

Την οργάνωση της πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης, είχαν η άξια πρόεδρος της ΔΗΜ. Τ.Ο. Χαλανδρίου κ-α Χριστίνα Πατρικάκου, με όλα τα στελέχη της τοπικής οργάνωσης που δούλεψαν άοκνα για την άψογη υλοποίησή της, με την γενική φροντίδα της αεικίνητης προέδρου της Β3 ΝΟ.Δ.Ε. κ-ας Αργυρούς Ζέρβα. Θερμές ευχές ανταλλάχθηκαν από όλους και εξέφρασαν τη αισιοδοξία και βεβαιότητα, το αρτιγέννητο 2018, να αποτελέσει μια χρονιά προόδου και ευημερίας γα την πατρίδα μας και την «Νέα Δημοκρατία».

Χρόνια Πολλά και του Χρόνου με υγεία εκλεκτοί φίλοι της «Νέας Δημοκρατίας» του Χαλανδρίου, που πάντα με το ήθος και την αγωνιστικότητά σας, δίνεται τον τόνο μιας άξιας και εμπνευσμένης πολιτικής παρουσίας, τόσο από το μετερίζι της «Νέας Δημοκρατίας», όσο και από κάθε άλλη κοινωνική έπαλξη. Καλή Χρονιά και με υγεία σε όλουςΠάνος Ν. Αβραμόπουλος
www.panosavramopoulos.blogspot.gr Αθήνα, 9-1-2018

Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2018 | 9:07 am


Από τον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων στην Δεξαμενή – Κολωνάκι και τον Ιλισό !

Από τον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων στην Δεξαμενή – Κολωνάκι και τον Ιλισό !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, / η τής Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις,

τού γάρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα,
καί τό Πνεύμα εν είδει περιστεράς, εβεβαίου τού λόγου τό ασφαλές.
Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός, /καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι»

Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια, αλλά και την άφατη κατάνυξη του χριστεπώνυμου πλήθους, πραγματοποιήθηκε σήμερα 6-1-2018,  ο εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων στην Δεξαμενή στο Κολωνάκι, αλλά και στην Αγία Φωτεινή Ιλισού. Σύσσωμος ο λαός των Αθηνών προσήλθε πρωτίστως στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου της Σκουφά, όπου και έλαβε χώρα πανηγυρική δοξολογία και εν συνεχεία στην Πλατεία της Δεξαμενής στο Κολωνάκι, όπου και έγινε στην ιστορική Δεξαμενή, ο αγιασμός των Υδάτων. Το παρόν πέραν του πολυπληθούς λαού των Αθηνών, που στην κυριολεξία βούλιαξε τον Άγιο Διονύσιο και την Πλατεία Δεξαμενής και ήταν διάστικτος από συγκίνηση , για την ιερή ημέρα της Ορθοδοξίας, έδωσε και η πολιτική και στρατιωτική μας ηγεσία, εν παραλλήλω με προσωπικότητες από το φάσμα των γραμμάτων και του πολιτισμού.


Αλλά με την ίδια ηθική έξαρση και κατάνυξη, εορτάστηκε ο αγιασμός των υδάτων και στον περικαλλή ναό της Αγίας Φωτεινής του Ιλισού, όπου μετά την θεία δοξολογία, έλαβε χώρα ο αγιασμός των υδάτων στο ολυμπιακό κολυμβητήριο του Ιλισού, με την καταιγιστική παρουσία του λαού των Αθηνών και του 2-ου Διαμερίσματος του Παγκρατίου. Ιδιαίτερο χρώμα κατά την μετάβαση της πομπής από την Αγία Φωτεινή στο Ολυμπιακό  κολυμβητήριο, έδωσε η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, με τους χαρμόσυνους και γλυκείς παιάνες της. Παρόντες και εμείς στην κορυφαία ημέρα της Ορθοδοξίας, για να ενωτιστούμε, το θείο πνεύμα του Αγιασμού των Υδάτων, με στελέχη της πρωτοβουλίας «Η Αθήνα είμαστε εμείς» τον επικεφαλής της κ-ο Χρήστο Τεντόμα και πολλούς άλλους καλούς φίλους. 


Και του Χρόνου με υγεία φίλες και φίλοι και ο Αγιασμός των Υδάτων, να αποτελέσει χαρμόσυνο έναυσμα συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και ηθικής μας ευημερίας.
Χρόνια Πολλά, με πολλήν αγάπη !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 January 2018 | 9:13 pm


Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Καινούριος χρόνος πάλι ξημερώνει,
λάμπει ο σκοτισμένος ουρανός,
μ’ ελπίδες ο θεός να τον χρυσώνει
και να’ ναι ευτυχισμένος και καλός.

Γ. Βερίτης

Αγαπημένοι μου Ηλείες και Ηλείοι, 

Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους 2018, εύχομαι ολόψυχα για εσάς και τις οικογένειές σας, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, Υγεία, προκοπή και ευόδωση όλων των ευγενών προσδοκιών σας. Μοίρα τραγική ο τόπος βιώνει για έβδομη συνεχή χρονιά τα εθνοκτόνα δεσμά του μνημονίου και την έκγονη αυτών οικονομική, κοινωνική και προπαντός πολιτισμική κρίση. 

Πάραυτα ηθικά ανανεωμένοι απο το Μακρυγιαννικό συλλογικό «εμείς» και αντλώντας ατέλευτες ηθικές δυνάμεις, απο την τιμαλφή μήτρα του ελληνισμού την Ορθοδοξία, αλλά και απο τις κλασικές αξίες αρετής των Ελλήνων, όπως αγάπη, φιλότιμο, αλληλεγγύη, φιλαλληλία, και το φλογερό πάθος για δημιουργία, σύντομα θα επανατροχιοδρομηθούμε στη λεωφόρο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Η Ελλάς είναι προορισμένη απο την αδέκαστη ιστορική μοίρα και απο την ευλογία του Χριστού, να επιβιώσει στο ιστορικό διηνεκές και να πρωταγωνιστήσει στο δύσβατο πεδίο της ηθικής και πνευματικής άθλησης. Δεν έχουμε το δικαίωμα να ολιγωρήσουμε, ούτε έναντι της ιστορίας μας, ούτε έναντι των μαρτυρικών προγόνων μας, που με το αίμα τους, πύργωσαν ηθικά τον ελληνισμό στα πέρατα της οικουμένης.

Στα λόγια του ποιητή :

«Δεν ζούμε εμείς μέσα στο ψέμα και την απάτη των ονείρων/ τρέχει στις φλέβες μας ηρώων αίμα, είμαστε απόγονοι μαρτύρων». 

Ενωμένοι όλοι λοιπόν και ο καθείς μέσα απο τις υπερβάσεις του προσωπικά, ας δώσουμε τον ιερό αγώνα για την ταχεία κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση, της πολύπαθης πατρίδας μας. Χρόνια σας Πολλά και Καλή Χρονιά.

Με βαθύβλυστη αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π., συγγραφέας
Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 December 2017 | 10:55 am


Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Χριστουγεννιάτικο  Μήνυμα
Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

  Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι,

Με την ευκαιρία της έλευσης της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, σας εύχομαι ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του θεανθρώπου, να ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές μας, από την οδυνηρή οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κυρίως κρίση που υφιστάμεθα και να αποτελέσει έναυσμα δημιουργικής ανασυγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας. 

Δυστυχώς συνεχίζουμε να βιώνουμε τις ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες, των τρομερών μνημονίων, που, αποδόμησαν πλήρως τον κοινωνικό και οικονομικό μας ιστό και κατέστησαν την πατρίδα μας κρανίου τόπου. Ενώ η πολιτική μας τάξη, απεδείχθη αδύναμη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προτάξει ένα πειστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Αμήχανη απέναντι στις εξελίξεις και με τραγική ένδεια οραμάτων για την Ελλάδα, δεν μπόρεσε να δρομολογήσει τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας. Πολύ περισσότερο δε, να αναδείξει νέους, έντιμους και ικανούς ανθρώπους, που με δημοκρατικό ήθος, αλλά και ευγενές-πατριωτικό όραμα για τον τόπο, θα μπορούσαν να του δώσουν ελπίδα και αναπτυξιακή προοπτική.

Όμως η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Όπως και το 1941- 44, υπήρξε γερμανική κατοχή, αλλά οι Έλληνες δεν την αποδέχτηκαν ηθικά ποτέ και την αποτίναξαν. Αναγεννημένοι απο την ευλογία του Χριστού και αντλώντας δυνάμεις από τις κλασικές αξίες αρετής των ελλήνων – αλληλεγγύη, φιλότιμο, φιλοπατρία - θα απεγκλωβίσουμε την χώρα απο τις θανατηφόρες ατραπούς της κρίσης και θα την επανατροχιοδρομή-σουμε και πάλι στην λεωφόρο της ευημερίας. 

Η παρακαταθήκη του Νικολάου Πλαστήρα είναι επιτακτική «Την Ελλαδα απο τα αυτί θα την πιάσουμε και θα την σώσουμε θέλει δεν θέλει»!  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι. Ο καινούριος χρόνος 2018, να είναι εποικοδομητικός, να σας χαρίσει Υγεία, ηθική ευημερία και κάθε καλό στο αρχοντικό σας. 

Με βαθύβλυστη αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
 www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 December 2017 | 12:37 pm


Νάσος Κεδράκας

Νάσος Κεδράκας

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την αισθαντικότητα της ερμηνείας του, τον απαράμιλλο λυρισμό και τον καλιτεχνικό όγκο που έβγαζε ο Νάσος Κεδράκας, αποτύπωσε αδρά το ευγενές σήμα του στα θεατρικά και κινηματογραφικά μας δρώμενα. Είχε μια μακρά και πολυεπίπεδη καλλιτεχνική σταδιοδρομία, στο εύρος της οποίας διαστραυρώθηκε με όλες τις εφάνσεις της υποκριτικής, ήτοι θεάτρο, κινηματογράφο και μας κληροδότησε μεγάλες ερμηνείες, που θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες στην μνήμη μας. Ο Νάσος Κεδράκας, στην πλειονότητα των ταινιών όπως τον γνωρίσαμε, υποδύονταν συνήθως τον αδικημένο και περιθωριοποιημένο χωριάτη, τον ταπεινό και καταφρονεμένο μικραστό της συνοικίας, που δρέπει τις κοινωνικές στρεβλώσεις και τις αδικίες της μεταπολεμικής Ελλάδας, ενίοτε τον  καλό φίλο στην παρέα, που αντίπερα στους ριπτασμούς της μοίρας, επιμένει να βγάζει, αγάπη, συντροφικότητα και αλληλεγγύη για τους φίλους, οι οποίοι ταλανίζονται απο τις περιστάσεις της ζωής. Χαρακτηριστική είναι σε αυτήν την κατεύθυνση και η μοναδική ερμηνεία του στην μνημειώδη κωμωδία μας, «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» το 1965, όπου υποδύεται τον Μικέ, φίλο φαρμακοποιό του πρωταγωνιστή Αντωνάκη Κοκοβίκου, που προσπαθεί να ξεπεράσει τις αναστολές του και να παντρευτεί την αγαπημένη του-καρτερική Ελένη (Μάρω Κοντού). Και ενώ ξεκινούσε ως δευτεραγωνιστής, κατόρθωνε με την υποκριτική του δεινότητα να κλέψει τις καρδιές μας και να καταστεί πρωταγωνιστής. Αλλά και στο θέατρο η παρουσία και συμμετοχή του Νάσου Κεδράκα ήταν καταιγιστική, δοθένος ότι συνεργάστηκε με όλα τα κορυφαία θεατρικά σχήματα της μεταπολεμικής Ελλάδας και έδωσε σπουδαίες ερμηνείες. Μεταξύ αυτών προεξάρχουν οι συνεργασίες του με τους θιάσους των Κώστα Μουσούρη, Βασίλη Αργυρόπουλου, Σοφίας Βέμπο, Μάνου Κατράκη, Μαρίκας Κοτοπούλη και της κυρίας Κατερίνας, που αποτελούσε ορόσημο για κάθε νέο ηθοποιό, ο οποίος έβγαινε στο παλκοσένικο. Κεντρική έπαλξη της θεατρικής παρουσίας του Νάσου Κεδράκα, υπήρξε το Εθνικό μας Θέατρο, μέσα απο το οποίο έδωσε δυνατές ερμηνείες. Πρόβα τζενεράλε στο Εθνικό ο Νάσος Κεδράκας έκανε το 1941, υποδυόμενος τον «Τονίνο» στην παράσταση «Η βεντάλια» του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Κάρλο Γκολντόνι. Και την μακρά του παρουσία στο Εθνικό θα κλείσει το 1976, υποδυόμενος τον «πλοίαρχο» στην κωμωδία του Ουλίαμ Σαίξπηρ «Δωδεκάτη Νύχτα».

Ο Νάσος Κεδράκας πέρα απο ευαίσθητος καλλιτέχνης ήταν και ένας βαθύτατα πολιτικοποιημένος πολίτης. Με ευπρέπεια και δημοκρατικό ήθος στρατεύτηκε στις δίσεκτες μεταπολεμικές μας δεκαετίες στις γραμμές του ΚΚΕ και είχε πλατιά παρουσία στην αριστερά, μέσα απο την τέχνη. Σύνδρομη και διαπλαστική μάλιστα αυτής της παρουσίας του, ήταν η συμμετοχή του στο θεατρικό σχήμα «Ενωμένοι Καλλιτέχνες», που συνέστησαν ηθοποιοί οι οποίοι επρόσκειντο στην Αριστερά την περίοδο (1945-46). Φορέας που συγκέντρωσε τότε στους κόλπους του, κορυφαίους ηθοποιούς της δραματικής μας τέχνης. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους  Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέκα Παΐζη, Μάνο Κατράκη, Αιμίλιο Βεάκη, Δήμο Σταρένιο,Λυκούργο Καλλέργη κ.α.

Ο Μεγάλος μας ηθοποιός που διακρίθηκε περισσότερο στο φάσμα της κωμωδίας, είδε το φως της ζωής στα Τρίκαλα στις 21 Νοεμβρίου του 1915. Ακολούθησε σπουδές στην Νομική Αθηνών και εν συνεχεία, έλαβε θεατρική παιδεία στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, την οποία αποπεράτωσε το 1942.

Στην μεγάλη οθόνη ο Νάσος Κεδράκας θα κάνει το ντεμπούτο του το 1946, στην δραματική ταινία του Γιώργου Τζαβέλα «Πρόσωπα λησμονημένα» και έκτοτε θα ακολουθήσει μια μακρά και πολυεπίπεδη κινηματογραφική παρουσία, που στην μεγάλη συγκομιδή της αριθμεί περί τις 200 ταινίες !!!. Είναι οι γνωστές μας ταινίες του μεταπολεμικού «χρυσού» ασπρόμαυρου κινηματογράφου μας, που άλλοτε με τον κωμικό τους και άλλοτε με τον δραματικό τους χαρακτήρα, αποτυπώνουν την τραχύτατη κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας. Αλλά που πάντα βγαίνει μέσα απο αυτές, μια γλυκιά νότα αισιοδοξίας, για τους ταπεινούς και καταφρονεμένους, της περιθωριοποιημένης ελληνικής κοινωνίας.

Αλλά αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του μεγάλου μας ηθοποιού και στην μικρή οθόνη, που κάποτε θα εξακοντίσει την δημοτικότητά του και θα τον φέρει σε επαφή με ευρύτερο καλλιτεχνικό κοινό. Καθοριστική σ΄αυτό το επίπεδο έτσι υπήρξε η πρωταγωνιστική συμμετοχή του Νάσου Κεδράκα, στο επιμελημένο αισθητικά σήριαλ «Ο φωτογράφος» της ΕΡΤ, την περίοδο 1977-1978 και σε σκηνοθεσία Αντώνη Βογιάζου, όπου και υποδύονταν υποδειγματικά τον φωτογράφο, ενός παραπαίοντος κοινωνικά απο την αστυφιλία χωριού, της Βάργιανης Παρνασσού. Εκεί μέσα απο τις ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες των κατοίκων των παρακείμενων χωριών, που συνέρρεαν στον φωτογράφο για να αποθανατιστούν, ο Νάσος Κεδράκας έβγαζε ένα σπάνιο καλλιτεχνικό όγκο ψυχής, που μάγευε στην κυριολεξία τους τηλεθεατές και τον αγάπησαν με όλη την θέρμη της καρδιάς τους.

Ο μεγάλος μας καλλιτέχνης είχε κάνει δυο γάμους και τον δεύτερο με το στέλεχος του ΚΚΕ Κικίτσα Κεδράκα. Ζούσε και ανέπτυσε σπουδαία πολιτισμική και καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Ηλιούπολη. Στις 25 Αυγούστου του 1981, έχοντας διαγράψει μια πολυεπίπεδη καλλιτεχνική παρουσία στο σανίδι και τον κινηματογράφο, ο Νάσος Κεδράκας άφησε την τελευταία του πνοή, απολαμβάνοντας της καθολικής αγάπης και εκτίμησης του καλλιτεχνικού μας κοινού, αλλά και των ανθρώπων της τέχνης. Ήταν ένα φωτεινό καλλιτεχνικό μετέωρο, στα αλγεινά μεταπολεμική μας χρόνια, που αποτύπωσε αδρά την σφραγίδα του στην καλλιτεχνική μας δημιουργία. Αυτός ο αξέχαστος «χωρικός» – με την πολυγωνική τραγιάσκα του χωριάτη – στις ασπρόμαυρες ταινίες μας, που μας έκανε να γελάσουμε και να δακρύσουμε πολύ .... Το παρόν κείμενό μας έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά πολιτιστικού χαρακτήρα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 December 2017 | 10:55 pmΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Πύργος

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr