Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Προς ενοποίηση Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου

Αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ηπείρου

   Μία νέα σελίδα ανοίγει το αμέσως επόμενο διάστημα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής οδεύουν προς την ενοποίησή τους. 
   Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενοποίηση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ αναμένεται να ανακοινωθεί στη διάρκεια του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που θα γίνει στα Γιάννινα στις 23 και 24 Οκτωβρίου.
   Οι προτάσεις έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό στο Υπουργείο Παιδείας και, όπως αναφέρουν πηγές, περιλαμβάνουν την ένταξη συγκεκριμένων τμημάτων του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο.
   Προϋποθέσεις ένταξης έχει η Σχολή Τεχνολογίας και Γεωπονίας, η οποία μπορεί να αποτελέσει την βάση για την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Ήπειρο, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, που έχει παρεμφερές αντικείμενο με το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου, το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, που μπορεί να ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών και τα τμήματα Νοσηλευτικής και Λογοθεραπείας, που μπορούν να ενταχθούν στη Σχολή Επιστημών Υγείας. Είναι άγνωστη η τύχη των υπολοίπων τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σε τέσσερις πόλεις.
   Στο χώρο του ΤΕΙ αυτό που ήδη φημολογείται είναι ότι τα τμήματα αυτά θα μετατραπούν σε διετούς φοίτησης και θα λειτουργούν στα πρότυπα αναβαθμισμένων ΙΕΚ, με σκοπό την διασύνδεσή τους με τομείς που συνάδουν με τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας.

  Τίτλοι τέλους για το ΤΕΙ Ηπείρου 
   Ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με την ενοποίηση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καταθέτει με άρθρο του ο καθηγητής του ΤΕΙ και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Χάρης Ναξάκης.
   Αναλυτικά αναφέρει:
   Ο δρόμος που έχει διανυθεί από τότε που λειτούργησαν τα ΚΑΤΕ (1973), μετεξελίχθηκαν το 1977 σε ΚΑΤΕΕ (Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), για να πάρουν το 1983 τη μορφή των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) είναι μακρύς και έφτασε στο τέλος του. Η πρόθεση της πολιτείας ήταν, τη δεκαετία του 1970, να δημιουργήσει ένα πυλώνα τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, επαγγελματίες δηλαδή με εφαρμοσμένες γνώσεις.
   Ο στόχος αυτός απέτυχε, διότι η υποτιθέμενη σημερινή μορφή αυτού του στόχου, τα ΤΕΙ, προσομοιάζει με τα πανεπιστήμια και γι’ αυτό ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι στην επαγγελματική εκπαίδευση. Τα ΚΑΤΕ και τα ΚΑΤΕΕ ήταν διετούς και τριετούς φοίτησης σχολές σε εξειδικευμένα επαγγέλματα, ενώ τα ΤΕΙ είναι σχολές τετραετούς φοίτησης, με μεταπτυχιακά, σύγχρονα προγράμματα σπουδών που προάγουν τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, και διδακτικό προσωπικό που εκλέγεται με τα ίδια κριτήρια με αυτά των πανεπιστημίων.
   Ποιος είναι λοιπόν σήμερα ο λόγος να διακρίνεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δυο τομείς, τον πανεπιστημιακό και τον τεχνολογικό (ΤΕΙ) ; Κανένας. Τα ΤΕΙ με τη σημερινή τους μορφή, στην πλειοψηφία των τμημάτων τους, όχι όλων, δεν εκπαιδεύουν φοιτητές για να καταλάβουν στην αγορά εργασίας εξειδικευμένα τεχνικά επαγγέλματα. Γι’ αυτά τα επαγγέλματα απαιτούνται τμήματα διετούς φοίτησης, δηλαδή τεχνική εκπαίδευση, που δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα και πρέπει επειγόντως να δημιουργηθεί και μάλιστα ίσως υπό την σκέπη των πανεπιστημίων. Ας δώσω ένα παράδειγμα που δείχνει ότι τα ΤΕΙ δεν «βγάζουν» τεχνίτες, επαγγελματικά στελέχη. Οι απόφοιτοι των τμημάτων λογιστικής και χρηματοοικονομικής και των γεωπονικών τμημάτων των ΤΕΙ είναι τεχνίτες, τεχνολόγοι, δηλαδή βοηθοί των λογιστών και των γεωπόνων που «βγαίνουν» από τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα; Όχι, αυτό το αποδεικνύουν τα προγράμματα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν κατοχυρώσει ή διεκδικούν να κατοχυρώσουν.
   Όποιος θέλει να παραμείνουν τα ΤΕΙ ως έχουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, επιδιώκει να επιστρέψουν στα ΚΑΤΕΕ και να διαγραφεί η τεσσαρακονταετής πορεία μετεξέλιξής τους. Αναζητείται λοιπόν η πολιτική βούληση που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό. Να δημιουργήσει δηλαδή δομές τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης που δεν υπάρχουν και να απαλλάξει την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον ανιστόρητο διαχωρισμό σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική, που δεν ανταποκρίνεται σε καμία ανάγκη της αγοράς εργασίας, δημιουργώντας μια ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, χωρίς τη διάκριση σε δυο τομείς.
   Αν παραμείνει αυτή η διάκριση ούτε στα επόμενα εκατό χρόνια δεν θα αλλάξει, και δικαίως, στο φαντασιακό του μέσου Έλληνα η πεποίθηση ότι τα πανεπιστήμια είναι ποιοτικώς ανώτερα από τα ΤΕΙ, παρότι και τα δύο ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν θα αλλάξει η επιλογή του γονιού και του μαθητή όταν συμπληρώνει το μηχανογραφικό να είναι τα πανεπιστημιακά τμήματα πρώτα στις προτιμήσεις τους.
   Μετά την ενοποίηση των δυο μεγαλύτερων ΤΕΙ της χώρας, του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά, και τη μετεξέλιξή τους σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο στόχος των ΤΕΙ να μετεξελιχθούν στο σύνολό τους σε τεχνολογικά πανεπιστήμια ή σε πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών έχει πλήρως αποδυναμωθεί, γιατί η δύναμη πίεσης έχει μειωθεί, τη στιγμή μάλιστα που το πληθυσμιακό μέγεθος της χώρας δεν δικαιολογεί την ύπαρξη 36 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, 22 πανεπιστημίων και 14 τεχνολογικών πανεπιστημίων (πρώην ΤΕΙ).
   Η ενοποίηση όμως αυτή άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου πόλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που θα ανταγωνιστεί με καλύτερους όρους την «απειλή» των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που κάποια στιγμή θα δημιουργηθούν, με την ένταξη των ποιοτικών τμημάτων των ΤΕΙ στα περιφερειακά πανεπιστήμια, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα τμήματα αυτά είναι συμπληρωματικά με τις δομές των περιφερειακών πανεπιστημίων. Κάποια τμήματα των ΤΕΙ θα ενταχθούν στα περιφερειακά πανεπιστήμια, κάποια θα κλείσουν και θα απορροφηθούν οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό στα υπό ένταξη τμήματα ή σε άλλα τμήματα του πανεπιστημίου και κάποια ίσως θα γίνουν διετής επαγγελματικές σχολές.
   Τα οφέλη από αυτόν τον μετασχηματισμό θα είναι πολλαπλά. Θα δημιουργηθεί μια ενιαία δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, θα μειωθούν τα ίδιου επιστημονικού αντικειμένου τμήματα, θα περιοριστεί ο κατακερματισμός των τμημάτων σε διάφορες πόλεις, που είναι κληρονομιά του πελατειακού συστήματος και μιας κακώς εννοούμενης αντίληψης για την περιφερειακή ανάπτυξη, κλπ.
   Το ΤΕΙ Ηπείρου έχει τις προϋποθέσεις, μετά τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά να αποτελέσει το ίδρυμα που θα επιλέξει συνειδητά την αυτοκατάργηση του και την ένταξή του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εκτός αν μικροσυμφέροντα καθηγητών, τοπικισμοί, αγκυλώσεις από την πλευρά του πανεπιστημίου, ακυρώσουν την προοπτική αυτή. Θέλω να κάνω ξεκάθαρες εξ αρχής κάποιες προϋποθέσεις :
   α) παρότι για λόγους ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης και σεβασμού της προσφοράς του συνόλου των πόλεων της Ηπείρου στον πολιτισμό της περιφέρειας Ηπείρου θα ήταν σωστό το πανεπιστήμιο να ονομάζεται Πανεπιστήμιο Ηπείρου και όχι Ιωαννίνων, στην παρούσα φάση αυτό δεν είναι εφικτό να αλλάξει.
   β)Τα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου που είναι ακαδημαϊκά σωστό να ενταχθούν είναι διασκορπισμένα σε διάφορες πόλεις της Ηπείρου γεγονός που σημαίνει ότι στο σύνολο τους δεν είναι εφικτό ούτε επιστημονικά επιτρεπτό να παραμείνουν στις πόλεις αυτές.
   Σε κάποιες από αυτές τις πόλεις είναι δυνατόν να δημιουργηθούν τμήματα διετούς φοίτησης σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς τομείς που συνδέονται με τα χαρακτηριστικά της περιφέρειας Ηπείρου. γ) Τα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου με μικρό αριθμό καθηγητών ή αυτά που επικαλύπτονται επιστημονικά από αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ή που το αντικείμενο σπουδών τους δεν προσομοιάζει με την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν.
   Με βάση τα παραπάνω, από τα οκτώ τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου αυτά που έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πανεπιστήμιο είναι το γεωπονικό, για να δημιουργηθεί μια γεωπονική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής το οποίο θα αποτελέσει μαζί με το Οικονομικό τμήμα των Ιωαννίνων μια σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής που μπορεί να ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου, το τμήμα Νοσηλευτικής και ίσως το τμήμα Λογοθεραπείας. Ο κύβος ερρίφθη (;) και το μόνο που μένει είναι οι τίτλοι τέλους, που ίσως ανακοινωθούν στο περιφερειακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ήπειρο στις 23 και 24 Οκτώβρη. Η πανεπιστημιοποίηση τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου και άλλων τμημάτων των περιφερειακών ΤΕΙ της χώρας στα αντίστοιχα περιφερειακά πανεπιστήμια είναι η μόνη ορθολογική λύση για ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2017 | 9:51 pm


Επτά νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 81.000 ανέργους

- Ποιους αφορούν
- Ξεχωρίζουν τα προγράμματα για μισθωτούς με «μπλοκάκια» και για την επιδότηση πρώτης πρόσληψης μισθωτού σε μικρές επιχειρήσεις

   Επτά νέα προγράμματα θέτει σε εφαρμογή εντός του επόμενου 6μηνου η διοίκηση του ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Τα νέα προγράμματα θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης για 81.000 ανέργους.
   Ξεχωρίζουν το πρόγραμμα για τα “μπλοκάκια” - επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για μετατροπή εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε μισθωτούς με σχέση εξαρτημένης εργασίας – όπως επίσης και το πρόγραμμα για την επιδότηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις:
  1. Ενίσχυση της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και μετατροπή της σύμβασης σε εξαρτημένη εργασία Το πρόγραμμα ξεκινάει εντός των επόμενων ημερών
   Επιδοτεί την εργοδοτική εισφορά και απευθύνεται σε 40.000 αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι εργάζονται ως οιονεί μισθωτοί. Η επιδότηση φτάνει έως και τα 350 ευρώ ανά μήνα πλήρους απασχόλησης, για κάθε εργαζόμενο με Δελτίο που θα προσληφθεί ως μισθωτός. Η επιδότηση καλύπτει την εργοδοτική εισφορά για 12 μήνες. Μετά το 12μηνο ακολουθεί ένα 6μηνο δέσμευσης για διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  2. Επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού από επιχειρήσεις νέων, έως 34 ετών
   Το πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση, σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μόνος του και θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, να προσλάβουν τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησης. Προβλέπεται η επιχορήγηση για 12 μήνες μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση.
  3. Επιχορήγηση επιχειρήσεων για απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30 - 49 ετών
   Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, ενώ οι 5.000 από τις 15.000 θέσεις θα αφορούν αποκλειστικά δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Ωφελούμενοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 3 μήνες, μακροχρόνια άνεργοι και δικαιούχοι ΚΕΑ. Η επιχορήγηση ορίζεται σε 12 μήνες. Η ημερήσια επιχορήγηση ανά άτομο είναι 15 ευρώ για άνεργους 3μήνου, 18 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους και 22 ευρώ για δικαιούχους ΚΕΑ. Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν μη μακροχρόνια ανέργους δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό 3 επιπλέον μήνες χωρίς επιχορήγηση.
  4. Β’ Κύκλος προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε 34 Δήμους
   Όπως αποκάλυψε το πρώτο τεύχος “ΕΘΝΟΣ – Εργασία” η προκήρυξη του Β κύκλου Κοινωφελούς Εργασίας σε 34 Δήμους έρχεται τέλος Οκτωβρίου και σύμφωνα με την συγκεντρωτική κατανομή οι θέσεις είναι 7.685. Ξεχωρίζουν η Θεσσαλονίκη με 1.083 θέσεις, η Πάτρα με 1.058, ο δήμος Αχαρνών με 439 θέσεις, ο δήμος Νίκαιας Αττικής με 450 θέσεις κλπ. Μεταξύ των ειδικοτήτων είναι : αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, προσωπικό καθαριότητας, οικοδόμοι, χειριστές μηχανημάτων έργου, εργάτες πρασίνου, διοικητικό προσωπικό, καθηγητές ξένων γλωσσών, οδηγοί, ξυλουργοί κ.α.
   Οι ωφελούμενοι θα εργαστούν για 8 μήνες με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι έως 25 ετών θα λαμβάνουν καθαρά 431,75 ευρώ (ακαθάριστη 638,75). Όσοι είναι άνω των 25 θα λαμβάνουν 495,25 (μικτά 732,54).
  5. Επιχορήγηση επιχειρήσεων για νέους 18-24 ετών (Β’ φάση εργασιακής εμπειρίας)
   Αναμένεται να ωφεληθούν 1.459 νέοι από τη δεύτερη φάση της «Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας» (πρακτική άσκηση 4 μηνών σε αντικείμενο συναφές με τις σπουδές). Η β’ φάση θα απευθύνεται στους νέους που ολοκλήρωσαν την α’ φάση και θα περιλαμβάνει πλήρη απασχόληση 8 μηνών στο αντικείμενο των σπουδών και σε κανονική θέση εργασίας.
  6. Πιλοτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων 18-29 ετών
   Το πρόγραμμα ενισχύει την νεανική επιχειρηματικότητα και διαρθρώνεται σε δυο φάσεις :
   α) συμβουλευτική επιχειρηματικότητας, που θα παρασχεθεί σε 5.000 άνεργους από συμβούλους ΟΑΕΔ.
   β) αξιολόγηση της ωριμότητας των επιχειρηματικών ιδεών που θα καταρτιστούν και θα υποβληθούν και καθοδήγηση των νέων με τις ώριμες ιδέες, στη σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων από μέντορες. Θα γίνει επιλογή των πιο αξιόλογων επιχειρηματικών σχεδίων και θα επιχορηγηθούν περίπου 2.500 νέοι επιχειρηματίες για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  7. Δράση ολοκληρωμένης παρέμβασης για νέους ηλικίας έως 29 ετών
   Απευθύνεται σε 9.500 νέους αποφοίτους υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή Γενικού Λυκείου. Θα επιχορηγηθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις για πρόσληψη άνεργων και απασχόλησή τους σε 10 επαγγελματικές ειδικότητες. Η διάρκεια ανέρχεται στους 14 μήνες (10 μήνες επιχορήγησης και 4 μήνες δέσμευση για διατήρηση της απασχόλησης). Η επιχορήγηση θα είναι 360 ευρώ το μήνα και θα καλύπτει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2017 | 9:06 pm


Παραδίδεται στο κοινό το παραλιακό μέτωπο του Παλαιού Φαλήρου

Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός


   Παραδίδεται αύριο προς χρήση στο κοινό, το πρώτο τμήμα από τις παραλίες του Σαρωνικού Κόλπου, οι οποίες επλήγησαν από το περιστατικό της βύθισης του δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη 2». Πρόκειται για τις ακτές του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, ο καθαρισμός των οποίων ολοκληρώθηκε.
   Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης και στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. θα επισκεφτούν αύριο στις 10.00 πμ, με τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, τις ακτές, στην περιοχή του Φλοίσβου.
   Στη συνέχεια θα μεταβούν στο Δημαρχείο, όπου ο Δήμαρχος, Διονύσης Χατζηδάκης, και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και της εταιρίας που έχει αναλάβει την απορρύπανση του Σαρωνικού Κόλπου θα υπογράψουν Πρωτόκολλο Επιθεώρησης Ολοκλήρωσης Καθαρισμού και Παράδοσης των Ακτών.

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2017 | 8:10 pm


Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του τέως δημάρχου Καλαμαριάς

Μετά την ποινική δίωξη για αδήλωτα εισοδήματα 1,2 εκατ ευρώ, νέα δίωξη για συνέργεια σε απάτη, καθώς εισπράχθηκαν 750.000 ευρώ από γονείς, για υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχονται δωρεάν

   Με νέα κατηγορία βρίσκεται αντιμέτωπος ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης, λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του για αδήλωτα εισοδήματα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
   Αυτή τη φορά διώκεται για συνέργεια σε απάτη, με επίκεντρο δημοτική επιχείρηση που διαχειριζόταν τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς την περίοδο 2003-2010, διάστημα κατά το οποίο ο Χρ. Οικονομίδης καθόταν στο δημαρχιακό θώκο της Καλαμαριάς.
   Όπως προέκυψε από την έρευνα που ξεκίνησε το ΣΔΟΕ και ολοκλήρωσαν επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, τη συγκεκριμένη περίοδο η δημοτική επιχείρηση εισέπραξε συνδρομές από γονείς, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 750.000 ευρώ, για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν, με δεδομένο ότι ο Δήμος είχε επιδοτηθεί με σχεδόν 2 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα.
   Σύμφωνα με το πόρισμα, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, οι καταβαλλόμενες συνδρομές υποτίθεται ότι αφορούσαν υπηρεσίες φύλαξης, δίδακτρα για την παρακολούθηση μαθημάτων σε Σχολές Γονέων κά. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι γονείς, εν αγνοία τους πλήρωσαν τις συνδρομές, ενώ οι ελεγκτές πέρασαν από «κόσκινο» πρόχειρες αποδείξεις που εκδόθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις για τις παραπάνω υπηρεσίες.
   Μελετώντας το πόρισμα των ελεγκτικών Αρχών, ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων, σε βαθμό κακουργήματος, κατά περίπτωση, για τις πράξεις της απάτης σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της απάτης σε βάρος των γονέων, της ηθικής αυτουργίας στα δύο προηγούμενα αδικήματα, όπως επίσης για συνέργεια στην απάτη.
   Εκτός από τον επί 11 συναπτά έτη δήμαρχο Καλαμαριάς (1999-2010), που αντιμετωπίζει την πράξη της συνέργειας στην απάτη, στο «κάδρο» του εισαγγελέα βρίσκονται άλλα έξι πρόσωπα, τα οποία την επίμαχη περίοδο διατέλεσαν πρόεδροι ή διευθυντές της δημοτικής επιχείρησης.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστή η δίωξη σε βάρος του Χρ. Οικονομίδη για αδήλωτα εισοδήματα, τα οποία φέρεται ότι απέκρυπτε σε τραπεζικούς του λογαριασμούς. Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, πράξεις για τις οποίες θα λογοδοτήσει ενώπιον ειδικού εφέτη ανακριτή. Ο ίδιος, κληθείς να σχολιάσει τη δίωξη, έκανε λόγο για «φανταστικά ποσά», ενώ υποστήριξε ότι πρόκειται για «λογιστικό λάθος».

  Δήλωση του δημάρχου
   Για ποινικές διώξεις «οι οποίες ουδεμία βασιμότητα έχουν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», κάνει λόγο σε γραπτή του δήλωσή του, ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης, με αφορμή τη νέα δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για τη δημοτική επιχείρηση που διαχειρίζονταν παιδικούς σταθμούς.
   Ο κ. Οικονομίδης υπογραμμίζει, ότι ουδεμία ανάμειξη είχε στη διοίκηση της επιχείρησης, δεν υπήρξε πρόεδρός της, ούτε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της, ενώ όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, προσθέτει πως «θα δοθούν αρμοδίως απαντήσεις από την δημοτική επιχείρηση».
   Επισημαίνει τέλος, ότι «ήδη το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έχει αποφανθεί ότι ως πρώην δήμαρχος δεν εποπτεύω τις δημοτικές επιχειρήσεις, όπως συνέβη και με τη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών, όπου απαλλάχθηκα με αμετάκλητο βούλευμά του».
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2017 | 8:05 pm


Εξιχνιάστηκε υπόθεση μεγάλης ηλεκτρονικής απάτης με smartphones

- 15 εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και 3 ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης συσκευών και ειδών κινητής τηλεφωνίας
- Πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

   Μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική απάτη, που στόχευε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) συγκεκριμένης εταιρείας, εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
   Από την αστυνομική έρευνα που έχει διενεργηθεί έως τώρα, προέκυψε η εμπλοκή τουλάχιστον δεκαπέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι και τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης συσκευών και ειδών κινητής τηλεφωνίας, στο κέντρο της Αθήνας. Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της απάτης με υπολογιστή.
   Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες, αφού είχαν κλαπεί τα κινητά τηλέφωνά τους, εξαπατήθηκαν μέσω απατηλών σύντομων μηνυμάτων (phishing sms), με υποτιθέμενο αποστολέα συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων.
   Σύμφωνα με την αστυνομία, οι παθόντες, μετά την κλοπή της συσκευής τους και εφ΄ όσον είχαν ενεργοποιήσει προεγκατεστημένη υπηρεσία της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία ειδοποιούσε τον νέο κάτοχο της κλεμμένης συσκευής να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της, δέχονταν μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι η συσκευή τους έχει εντοπιστεί. Προκειμένου να εμφανιστεί η ακριβής τοποθεσία της συσκευής, το συγκεκεριμένο μήνυμα τους προέτρεπε να εισάγουν σε διαδικτυακό τόπο, που προσομοίαζε με τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας, τα στοιχεία σύνδεσής τους.
   Τα στοιχεία σύνδεσης υποκλέπτονταν, με αποτέλεσμα την παράκαμψη των μέτρων ασφαλείας της συσκευής και έτσι οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση στα δεδομένα της με αποτέλεσμα η συσκευή να γίνεται λειτουργική και διαθέσιμη προς πώληση σε νέους αγοραστές. Έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν οι νέοι κάτοχοι των κλεμμένων συσκευών, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα άτομα που εμπλέκονται. Σημειώνεται, ότι ορισμένα κινητά τηλέφωνα εντοπίστηκαν να διατίθενται προς πώληση μέσω αγγελιών, είτε σε προσωπικούς λογαριασμούς ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε ιστοσελίδες αγοραπωλησιών.
   Από την ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών εντοπίστηκαν τρία καταστήματα πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Αθήνας και έπειτα από έρευνες σε αυτά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ιδιοκτητών τους στην αγοραπωλησία των συσκευών, καθώς και στην υποκλοπή των στοιχείων σύνδεσης. Ταυτόχρονα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δώδεκα επιπλέον «έξυπνες» συσκευές (κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες).
   Επίσης, η αστυνομία διαπίστωσε ότι δύο από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων συνεργάζονταν με δύο Πακιστανούς, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και αναλάμβαναν έναντι χρηματικής αμοιβής το ξεκλείδωμα των κλεμμένων συσκευών, αποστέλλοντας τα απατηλά μηνύματα.
   Από το σύνολο των αστυνομικών ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δεκαέξι 16 κινητά τηλέφωνα και μία ταμπλέτα, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν αποδοθεί τα οκτώ στους νόμιμους κατόχους τους.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2017 | 7:45 pm


465 προσλήψεις γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών όλης της χώρας

Τελικός στόχος η αποτελεσματικότερη περίθαλψη των πολιτών και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο δημόσιο σύστημα υγείας

   Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός συμμετείχε το Σάββατο 14/10/2017, στο Ρέθυμνο, σε ημερίδα με θέμα «Ιατρική πράξη και ιατρική ευθύνη» που συνδιοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, η Ένωση γιατρών ΕΣΥ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου.
   Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε τα εξής:
   «Η συζήτηση για το ιατρικό λάθος, για την αυξανόμενη τάση δικαστικών προσφυγών και τη συνεπακόλουθη «αμυντική ιατρική», οφείλει να παίρνει υπ’όψιν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι καθημερινά στο Σύστημα Υγείας σώζονται ανθρώπινες ζωές, παρέχεται αξιόπιστη φροντίδα, διενεργούνται με επιτυχία δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις ή εξειδικευμένες θεραπείες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης χιλιάδων ασθενών. Αυτή η προσέγγιση έχει ιδιαίτερη αξία για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο, χάρις στο φιλότιμο και την ευσυνειδησία του προσωπικού του και παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες, εξακολουθεί να είναι όρθιο, λειτουργικό, και αποτελεσματικό. Το ιατρικό λάθος, ή ορθότερα το «σύμβαμα ασφάλειας του ασθενή» (Patient Safety Incident) όπως το χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να καταγράψουμε και να αναλύσουμε, όχι για να στοχοποιήσουμε τους γιατρούς και να ποινικοποιήσουμε την ιατρική πράξη αλλά για να ενισχύσουμε πρωτίστως την ασφάλεια του ασθενή, την ασφάλεια του ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού και την αξιοπιστία του ΕΣΥ.
   Για το Υπουργείο Υγείας στο επίκεντρο πρέπει να είναι ο ασθενής, οι ανάγκες του και η αξιοπρέπεια του, το δικαίωμά του για ενημέρωση και συναίνεση στις θεραπευτικές παρεμβάσεις και κυρίως το δικαίωμα σε καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα.
   Είναι γεγονός επίσης ότι η πλειονότητα των ιατρικών λαθών συμβαίνει στο χώρο των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπου λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου περιστατικών, της εργασιακή πίεσης και των οριακών αντοχών του προσωπικού, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για mall practice που συνήθως δεν οφείλεται σε ανεπάρκεια των ανθρώπων αλλά σε διαχρονικές ανεπάρκειες και ελλείμματα του Συστήματος. Η συζήτηση λοιπόν για το ιατρικό λάθος συνιστά ευκαιρία για δομικές αλλαγές στο ΕΣΥ και στην οργάνωση του, καθώς και στην ιατρική-νοσηλευτική εκπαίδευση.
   Σ’ αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινείται το Υπουργείο Υγείας. Υλοποιεί την αυτόνομη συγκρότηση και στελέχωση των ΤΕΠ με στοχευμένη προκήρυξη 465 θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ, με προώθηση της 3ετούς εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, με οργάνωση συστήματος διαλογής(triage) στα ΤΕΠ για την προτεραιοποίηση και καλύτερη διαχείριση των περιστατικών, με έμφαση στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, στα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και στις αρχές της τεκμηριωμένης και βάσει ενδείξεων ιατρικής φροντίδας. Κρίσιμο ρόλο προφανώς θα έχει στην αποσυμφόρηση των ΤΕΠ η οργάνωση του νέου μοντέλου υπηρεσιών ΠΦΥ και το «φίλτρο» στη συρροή περιστατικών πρωτοβάθμιου χαρακτήρα μέσω της ενίσχυσης των σημερινών δομών ΠΦΥ και της 24ωρης λειτουργία περισσότερων Κέντρων Υγείας στα αστικά κέντρα. Η ενιαιοποίηση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευομένων που είναι σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του ΚΕΣΥ, η διασφάλιση της παρουσίας ειδικευμένων γιατρών στο ΤΕΠ και η επιστημονική-επαγγελματική διέξοδος για τους νέους γιατρούς στο πεδίο της επείγουσας ιατρικής και της ΠΦΥ, μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό του brain drain, στην καλύτερη κάλυψη με ειδικευόμενους ιδιαίτερα στα επαρχιακά νοσοκομεία και στον περιορισμό της «αμυντικής ιατρικής» και της κατάχρησης μη αναγκαίων διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, διασφαλίζοντας έτσι την πρόληψη ιατρογενών συμβαμάτων, τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας αλλά κυρίως την ποιότητα της περίθαλψης και την υγεία των πολιτών.»
   Ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε την ανάγκη να δημιουργηθεί εντός του ΕΣΥ ένα σύστημα ανίχνευσης, καταγραφής και ανάλυσης του ιατρικού λάθους, όχι για να αναζητηθούν ευθύνες αλλά για να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας και μηχανισμοί αποτροπής του. Υπάρχουν πολύ καλές ιδέες που έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο από ειδικούς και μπορούν να ληφθούν υπ΄ όψιν (βλ. ημερίδα του Υπουργείου Υγείας 26/4/2017 με θέμα «ανθρωποκεντρική και ποιοτική φροντίδα υγείας με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών» όπου υπήρχε ειδική ενότητα για «ιατρικό λάθος-αστική ευθύνη-αμυντική ιατρική»). Επίσης το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την πρόταση θεσμοθέτησης ενός μηχανισμού προδικαστικού ελέγχου των καταγγελιών για ιατρικό λάθος από ένα ειδικό σώμα εμπειρογνωμόνων, περιορίζοντας έτσι τη «βιομηχανία» μηνύσεων και διεκδίκησης αποζημιώσεων από γιατρούς ή από το Σύστημα Υγείας, που αρχίζει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας.
   Το ζήτημα της αντιμετώπισης του ιατρικού λάθους είναι πάνω απ’ όλα ζήτημα αναβάθμισης του Συστήματος Υγείας, καλύτερης οργάνωσης και αξιολόγησης των δομών και των υπηρεσιών του και σεβασμού της ανάγκης ασφαλούς φροντίδας των ασθενών. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια υπόθεση σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού και διαμόρφωσης των αναγκαίων συνθηκών ασφάλειας για την επιτέλεση του πολύτιμου έργου τους. Τελικός στόχος είναι η αποτελεσματικότερη περίθαλψη των πολιτών και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2017 | 7:38 pm


Συντάξεις σε εκκρεμότητα: Η χελώνα που έγινε λαγός!

- Τα στοιχεία εκθέτουν την καταστροφολογία της ΝΔ, που άφησε πίσω της «βερεσέδια» και τη δημοσιογραφία της τρομοκρατίας
- 466.000 συντάξεις σε 2,5 χρόνια, 187.500 το δεκάμηνο του 2017
- Στόχος να μην υπάρχουν εκκρεμότητες μέχρι τον Ιούνιο του 2018


   Ποια είναι η αλήθεια και τα πραγματικά στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις που πρέπει να καταβληθούν προκειμένου, εκτός των άλλων, να αυξηθεί, βάσει, της δέσμευσης που υπάρχει τον ΕSM, κατά 1,2 δισ. η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων προς τους ιδιώτες, μέρος των οποίων είναι και οι συντάξεις;
   Αν ακολουθήσουμε το γενικό κλίμα καταστροφολογίας, που επαναλαμβάνεται καθημερινά και σε αυτόν τον τομέα, τότε, ναι, εύκολα θα δούμε ένα νούμερο κοντά στις 300.000, που αφορά υποχρεώσεις σε δικαιούχους συντάξεων.
   «Πάνω από 300.000 κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ κόστους πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν παγώσει, ενώ η έκδοση των λιγοστών συνταξιοδοτικών αποφάσεων γίνεται με το σταγονόμετρο και με ρυθμό χελώνας» δήλωνε στις 30.9.2017 ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης συντηρώντας με διαδοχικές δηλώσεις μια «μισή αλήθεια».
   Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Και κυρίως, αν δούμε τα «βερεσέδια» που άφησε πίσω της η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσους εργαζόμενους κατέθεσαν αιτήσεις συνταξιοδότησης μόνο τη διετία 2015 - 2017, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι μόνο όψιμο και προκλητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το «ενδιαφέρον» των προηγούμενων για τις απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές.
   Αυτό αποδεικνύουν τα πραγματικά στοιχεία των αιτήσεων που άφησαν στα... συρτάρια έως τα τέλη του 2014 και των πληρωμών κύριων και επικουρικών συντάξεων που έχουν γίνει από την 1.1.2015 μέχρι σήμερα.
   Έχουμε και λέμε λοιπόν:
   * Έως την 31.12.2014 εκκρεμούσαν 381.444 παροχές: 163.922 κύριες συντάξεις, 154.022 επικουρικές και 63.500 εφάπαξ.
   * Επιπλέον οι νέοι συνταξιούχοι που προστέθηκαν τη διετία 2015 έως 2017 είναι 298.515 μόνο για κύρια σύνταξη, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία ο αριθμός αυτός προσεγγίζει τις 360.000 αν συνυπολογιστούν και οι άλλες παροχές, δηλαδή επικουρική και εφάπαξ.
   * Από την 1.1.2015 έως σήμερα έχουν πληρωθεί 482.856 παροχές: 298.515 κύριες συντάξεις, 129.028 επικουρικές και 55.313 εφάπαξ.
   * Ήδη, το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2017 έχουν πληρωθεί 183.430 νέες συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), ύψους 1,439 δις ευρώ.
   Συγκεκριμένα:
      - 88.324 οριστικές νέες κύριες συντάξεις και 38.220 προσωρινές συντάξεις συνολικού ύψους 810 εκατ. ευρώ, μαζί με τα αναδρομικά.
      - 38.086 νέες επικουρικές συντάξεις, συνολικού ύψους 228,5 εκατ. ευρώ, μαζί με τα αναδρομικά.
      - 18.800 νέα εφάπαξ, συνολικού ύψους 400,4 εκατ. ευρώ.
   * Και βέβαια θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις εμβόλιμες πληρωμές του Οκτωβρίου, που ξεκίνησαν (με εργασία το σαββατοκύριακο των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ) μέσα στον ίδιο μήνα. Οι εμβόλιμες νέες συντάξεις που καταβλήθηκαν στις 10.10 από τον ΕΦΚΑ έφτασαν στις 4.193 κύριες συντάξεις ύψους 12,651 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, που αυτή η κυβέρνηση συμφώνησε και ήδη υλοποιεί. 

  Πάνω από 450.000 συντάξεις!
   Αν συνυπολογίσουμε μόνο τα «βερεσέδια» που άφησε η συγκυβέρνηση (και ο πρώην αρμόδιος υπουργός και νυν τομεάρχης κ. Βρούτσης) και τις νέες αιτήσεις την διετία 2015 - 2017, καταλήγουμε σε ένα άθροισμα υποχρεώσεων πάνω από 741.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές!
   Τις οποίες διεκπεραίωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, η σημερινή κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μαζί με τον ΕΦΚΑ.
   Με αυτό το βάρος σήμερα οι εκκρεμείς συντάξεις, όπως αυτές κατεγράφησαν στις 10.10.2017, φτάνουν μειωμένες στις 275.004 και αναλυτικά είναι: 105.326 κύριες συντάξεις, 116.318 επικουρικές, 53.360 εφάπαξ.
   Με άλλα λόγια, μέσα σε μια διετία έχουν βγει και πληρωθεί περισσότερες από 450.000 συντάξεις (για την ακρίβεια 466.000).
   Μόνο με «ρυθμούς χελώνας» δεν προχωράει λοιπόν η διευθέτηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτικών αιτήσεων. Και όμως η καταστροφολογία φτάνει μέχρι... τη «στάση πληρωμών» του ΕΦΚΑ!
   Και δύο λεπτομέρειες πολύ κρίσιμες:
   * Από τις 116.318 κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, περίπου το ένα τρίτο ή 35.000 αφορούν συντάξεις χηρείας, οι οποίες θα «ξεκολλήσουν» μετά τη νέα διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης με τους θεσμούς.
   * Ο στόχος να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στις συντάξεις μέχρι τον Ιούνιο του 2018 δεν απέχει, όπως φαίνεται, από την πραγματικότητα, καθώς στον ΕΦΚΑ ακόμα και η έκδοση 20.000 συντάξεων τον μήνα φαίνεται αυτή τη στιγμή εφικτή.
   Τελικά, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτερη εκκαθάριση όλων των συνταξιοδοτικών παροχών που εκκρεμούν και αυτά τα μέτρα αποδίδουν και ο κόσμος επιτέλους πληρώνεται.
    Όσο για αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα, σωρεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και οι οποίοι επαναλαμβάνουν μονότονα ψεύδη περί «στάσης πληρωμών» και «πλασματικών πλεονασμάτων» του ΕΦΚΑ, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκτίθενται.

   ΥΓ: Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν τους ενδιαφέρει και τόσο αν εκτίθενται. Περισσότερο ποντάρουν στο ότι ο παραζαλισμένος από την παραπληροφόρηση πολίτης δεν θα κάτσει να υπολογίσει πόσο κάνουν 1 +1!
   Τα παρακάτω παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά:   

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2017 | 7:17 pm


Αλέξης Τσίπρας: H Ελλάδα επέστρεψε - ΦΩΤΟ & VIDEO

- Αφήνουμε πίσω, όχι μόνο την κρίση, αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή
- Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και έναν μεγάλο αγώνα, είμαστε όμως αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε μαζί και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό

   «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε» ("Greece is back"), τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην αγγλική γλώσσα, τον οποίο ολοκλήρωσε στα ελληνικά, στη δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο, προς τιμήν του πρωθυπουργού, στο National Hellenic Museum.
   Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στους Έλληνες της ομογένειας, υπογράμμισε ότι «ειδικά σήμερα, που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, που η Ελλάδα επέστρεψε, χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας, και πιστεύω ότι αυτή η δύναμη της ομογένειας, και στην οικονομία και στην πολιτική, θα είναι κινητήριος δύναμη και στη δική μας προσπάθεια να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή, ισχυρή και αυτοδύναμη». «Η χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, «πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα μπορεί να πατά ξανά στα πόδια της και να κοιτάζει με αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές».
   Από το Σικάγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι, όπως η στήριξη των ΗΠΑ ήταν κρίσιμη για να αντεπεξέλθουμε σ' αυτή την κρίση, η στήριξη των ΗΠΑ είναι αναγκαία και για να την ξεπεράσουμε μια για πάντα.
   Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτές τις ημέρες, κλείνουμε το τελευταίο κεφάλαιο και ξεκινάμε να γράφουμε ένα καινούριο». «Η ιστορία», είπε, «ήταν σκοτεινή τα τελευταία επτά χρόνια», «για επτά χρόνια περάσαμε μια τρομερή οικονομική κρίση με βαριές κοινωνικές συνέπειες», στην οποία ήρθε να προστεθεί η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση που έχει δει η Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έφτασε στο κατώφλι μας.
   «Οι Έλληνες πολίτες αντεπεξήλθαν, θυσιάστηκαν, αντιστάθηκαν στους δανειστές όταν έπρεπε και άλλαξαν τελικά για το καλύτερο», είπε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει: «Και σήμερα, στεκόμαστε δυνατοί ξανά. Η οικονομία μας ανακάμπτει και αναπτύσσεται. Τα σύνορα μας είναι ασφαλή. Η διπλωματία μας αναβαθμίζει τη δυναμική της και την παρέμβαση της όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε», αναφορά που έγινε δεκτή από το ακροατήριο με θερμό χειροκρότημα.
   Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως όταν λέει ότι η Ελλάδα επέστρεψε, δεν εννοεί στο παρελθόν που μας οδήγησε στην κρίση. «Αφήνουμε πίσω, όχι μόνο την κρίση, αλλά το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή», είπε και πρόσθεσε ότι «ενδυναμώσουμε τη γεωστρατηγική μας θέση ως ο πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας». Υπογράμμισε ειδικότερα ότι η Ελλάδα ως αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια από τις σημαντικότερες και ταυτόχρονα ασταθείς περιοχές στον κόσμο, ως χώρα με ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στην περιοχή της και πέραν αυτής, ως χώρα αποφασιστική όπου χρειάζεται, απέναντι σε απειλές των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, «η Ελλάδα επέστρεψε». Υπογράμμισε ότι όπως η στήριξη των ΗΠΑ ήταν κρίσιμη για να ανταπεξέλθουμε σ' αυτή την κρίση, η στήριξη των ΗΠΑ είναι αναγκαία και για να την ξεπεράσουμε μια για πάντα.   Συνεπώς, είπε, απευθυνόμενος στην ομογένεια, η στήριξη σας είναι κρίσιμη, στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και αναδεικνύοντας τα συμφέροντά της στην περιοχή.
   Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος που είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Σικάγο, «μια πόλη που κρατάει τη φλόγα του Ελληνισμού αναμμένη». Είπε ότι οι Έλληνες της ομογένειας μπορεί να έφυγαν από την πατρογονική γη για να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν την πατρίδα. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και έναν μεγάλο αγώνα, είμαστε όμως αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε μαζί και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό», είπε.
    Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις προοπτικές της καταγράφηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο δείπνο εργασίας που διοργανώθηκε στο Σικάγο, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή Αμερικανών αξιωματούχων και στελεχών της ελληνικής ομογένειας.
   Στο δείπνο εργασίας, με μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου και εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά την ελληνική ομογένεια, αλλά και τους αξιωματούχους της πόλης του Σικάγου, για την υποδοχή και τη φιλοξενία κατά την παρουσία του στην πρωτεύουσα του Ιλινόι.
   Αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για τη χώρα το επόμενο διάστημα, «ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση» και υπογράμμισε τις σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν για επενδύσεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας τον ρόλο αρωγού που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ στο συγκεκριμένο τομέα, δεδομένης της σταθερής συμμαχίας και των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.
   Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενή μνεία στις περιφερειακές εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης σε μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία ενισχύει τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες - ειδικά με τις τριμερείς και τετραμερείς διασκέψεις - αλλά και ευρύτερα, όμως παράλληλα συνιστά απαρέγκλιτη αρχή η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
   Στο δείπνο εργασίας συμμετείχαν μέλη του Κογκρέσου από την Πολιτεία του Ιλινόι, που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισαν, επίσης, τη στήριξη της αμερικανικής πλευράς προς την Ελλάδα, αλλά και τον πολύ αναβαθμισμένο ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη, έπειτα από μια επίπονη κρίση.
   Συγκεκριμένα, οι κύριοι Danny Davis, Peter Roskam, Brad Schneider και η κυρία Brenda Kelly, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Πολιτείας του Ιλινόι, αναφέρθηκαν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως αυτά για την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της αμερικανικής πλευράς στο κομμάτι των επενδύσεων, για λόγους όχι μόνο οικονομικούς αλλά και γεωστρατηγικούς.
   Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στη στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, σε μια σειρά από τομείς, με εξαιρετική σημασία να αποδίδεται στην ενεργειακή συνεργασία.
   Στο δείπνο παραβρέθηκε, επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ, τέλος, υπογράμμισε την επιτυχία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Σικάγο.

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2017 | 5:21 pm


Μεγάλο ενδιαφέρον από Αμερικανούς και ομογενείς για επενδύσεις

«Δεν κυνηγάμε εμείς τις επενδύσεις, εδώ έχουν έρθει σε εμάς οι επενδυτές»

   Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της δεξίωσης που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του πρωθυπουργού στο National Hellenic Museum, ο ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου είπε «αυτό που έχουμε δει είναι κάτι πρωτοφανές, θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας», επισημαίνοντας τη θερμή υποδοχή της οποίας έχει τύχει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η κυβερνητική αποστολή στην επίσκεψη στις ΗΠΑ.
   «Δεν κυνηγάμε εμείς τις επενδύσεις, εδώ έχουν έρθει σε εμάς οι επενδυτές», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, ερωτηθείς εάν η ελληνική πλευρά κάνει «σαφάρι επενδύσεων» στις ΗΠΑ.
   Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η χώρα θα βγει από την κρίση, ότι έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, «η οποία περιμένουμε να είναι πολύ σημαντική» και πως αναμένουν το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχουν δείξει και οι Αμερικανοί και οι ομογενείς να φτάσει στη χώρα μας.
   Επιβεβαίωσε τέλος, ότι οι επενδύσεις θα είναι ένα από τα θέματα στη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα. 
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2017 | 3:35 pm


Ολοκληρώθηκε η θωράκιση του ιστορικού Γεφυριού της Άρτας

Ιδιαίτερα σημαντικό έργο, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015, που προκάλεσαν βλάβες και στο Γεφύρι

   Ολοκληρώθηκε το έργο «Εργασίες καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Αράχθου και προστασίας της παλαιάς Γέφυρας Άρτας», που υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, με σκοπό τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και την προστασία του ιστορικού γεφυριού.
   Το έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό 700 χιλιάδων ευρώ. Στην πρώτη φάση έγινε διαπλάτυνση και εξομάλυνση της κοίτης του Αράχθου, για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Κατασκευάστηκε ανάχωμα, μήκους περίπου 1200 μέτρων. Κατόπιν, έγιναν εργασίες με σκοπό την προστασία και η θωράκιση των βάθρων του Ιστορικού Γεφυριού.
   Στο σημείο του Ιστορικού Γεφυριού αυξάνεται η ορμητικότητα του νερού σε μεγάλες παροχές, με αποτέλεσμα την υποσκαφή του πυθμένα της κοίτης και την απογύμνωση των βάθρων του Γεφυριού.
   Κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών του 2015 διαπιστώθηκε η μετατόπιση των λιθοπλήρωτων συρματοκιβωτίων (σαρζανέτ) που βρίσκονταν στα βάθρα του Γεφυριού και κατόπιν μελέτης που συντάχθηκε, αντικαταστάθηκαν με νέα.
   Έτσι, κατασκευάστηκαν λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια στην κοίτη του ποταμού, καθ΄ όλο το πλάτος και σε μήκος τρία μέτρα ανάντη των βάθρων της γέφυρας και 50 μέτρων κατάντη αυτών και για πλάτος περίπου 100 μέτρων.
   Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο αποτέλεσε προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν βλάβες και στο Γεφύρι.

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2017 | 2:05 pm


Το Νοέμβριο οι 120 δόσεις για χρέη στον ΕΦΚΑ, με «κούρεμα» προσαυξήσεων

«Ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

   Την έκδοση εντός του Νοεμβρίου της Υπουργικής Απόφασης για τη ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ -μια απόφαση που θεωρείται «ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις- προαναγγέλλει με τη συνέντευξή της στη «Νέα Σελίδα» η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.
   Παράλληλα, ανακοινώνει την αποπληρωμή επιπλέον συντάξεων μέχρι το Δεκέμβριο και τη σταδιακή εμβόλιμη αποπληρωμή μέχρι τελικής εξόφλησης όλων των συντάξεων που εκκρεμούν.

Πόσο μόνιμα χαρακτηριστικά αναμένετε να έχει το πλεόνασμα που παρουσιάζεται στον ΕΦΚΑ;
Η επίτευξη πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ είναι αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης και της εισπραξιμότητας, καθώς και της ορθότερης ταμειακής διαχείρισης. Η αύξηση των εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών και από την απόδοση της περιουσίας, όπως και η ικανοποιητική πορεία των εσόδων από τις εισφορές μη μισθωτών είναι στοιχεία που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ενδεχομένως και επεκτατικό. Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ έχει θετική επίδραση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 και συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Για το 2017, το πλεόνασμά του συμβάλλει στην υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, για δεύτερη χρονιά, να ενισχύσει με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Πέρα όμως από τη δημοσιονομική ωφέλεια, η οικονομική πορεία του ΕΦΚΑ πρωτίστως μαρτυρά ότι έπειτα από πολλά χρόνια το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στέκεται στα πόδια του και ανακτά την αξιοπιστία του, σε πείσμα όσων επιδιώκουν την υπονόμευσή του.
Τι θα γίνει με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς τα Ταμεία; Πότε θα γίνει και τι θα περιλαμβάνει;
Η ρύθμιση που επεξεργαζόμαστε θα προβλέπει αποπληρωμή της οφειλής που δημιουργήθηκε έως το τέλος του 2016 σε έως 120 δόσεις με «κούρεμα» προσαυξήσεων. Από τη ρύθμιση θα αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποπληρωμή της οφειλής, η ρύθμιση θα στηρίζεται και σε μια συνάρτηση ανάμεσα στην οφειλή και τα εισοδήματα του οφειλέτη. Εκτιμώ ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί εντός του Νοεμβρίου.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων;
Καταρχάς, να διευκρινίσω ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν συνδέεται με την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ. Ο επανυπολογισμός αφορά στην εφαρμογή των νέων κανόνων υπολογισμού του Ν. 4387/2016 στις ήδη χορηγηθείσες συντάξεις. Στις επικουρικές ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2016. Στις κύριες συντάξεις θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, όπως τεχνικά προβλέπεται, ενώ δεν εφαρμόζεται στα εφάπαξ. Η αποδέσμευση της δόσης προϋποθέτει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Σε αυτές τις οφειλές συμπεριλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Σε σχέση με την υποδόση βρισκόμαστε εντός στόχων.
Ηδη από την αρχή της χρονιάς αναλάβαμε συγκεκριμένες δράσεις για την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων με πρώτιστο σκοπό όχι την ικανοποίηση απαιτήσεων των θεσμών, αλλά την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Ετσι, το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017 πληρώθηκαν περισσότερες από 183.000 νέες συνταξιοδοτικές παροχές -κύριες, επικουρικές και εφάπαξ- ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Πριν από λίγες μέρες ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε εμβόλιμη πληρωμή περίπου 4.200 νέων κύριων συντάξεων. Τέτοιες εμβόλιμες πληρωμές νέων συντάξεων θα πραγματοποιηθούν και το επόμενο διάστημα έως την πλήρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Εκτιμάτε ότι θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια σε λιγότερο από έναν χρόνο;
Με τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος για καθαρή έξοδο αποτελεί το κυρίαρχο σενάριο. Κάθε πολιτική πρόβλεψη όμως έχει νόημα μόνο ως τμήμα ενός συνολικότερου πολιτικού σχεδίου. Στον πυρήνα του κυβερνητικού έργου εγγράφονται ήδη από σήμερα η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και η έξοδος από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, για την επόμενη μέρα δηλαδή, το κυβερνητικό έργο δεν περιορίζεται στην υλοποίηση προαπαιτούμενων που σχετίζονται με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά εκτείνεται σε ένα σύνολο θετικών παρεμβάσεων σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους, όπως η υγεία, η παιδεία και η εργασία. Το τέλος του προγράμματος θα φέρει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στο κυβερνητικό έργο. Αναμφίβολα, ωστόσο, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας πάντα μπορεί να θέτει αντικειμενικούς περιορισμούς.
Πολλοί λένε ότι περίμεναν από τον ΣΥΡΙΖΑ πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις για τον εκμοντερνισμό και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας…
Δεν είναι συνετό να ξεχνάμε τόσο εύκολα πού βρισκόταν το ελληνικό πολιτικό σύστημα πριν από το 2015. Τότε που πολλές φορές ο λόγος κυβερνητικών στελεχών μοιραζόταν κοινή φρασεολογία -ακόμη και κοινά αναλυτικά εργαλεία- με τον λόγο της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Από τότε, ευτυχώς, έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα στις ατομικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα: στο ζήτημα της ιθαγένειας, στον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος, στο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, στη διαχείριση του Προσφυγικού με αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Τα παραπάνω σκιαγραφούν ξεκάθαρα μια γραμμή ριζοσπαστικών παρεμβάσεων. Δεν μπορούμε ούτε να τα λησμονούμε ούτε να τα υποτιμάμε, γιατί αφορούν στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που ήταν αόρατοι για το παλιό πολιτικό σύστημα. Σίγουρα υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, όπως η ρητή κατοχύρωση του γάμου μεταξύ ομοφύλων, η σαφής οριοθέτηση των ρόλων πολιτείας και Εκκλησίας. Το πιο κρίσιμο όμως εκτιμώ ότι είναι η δημιουργία ουσιαστικών θεσμών λαϊκής συμμετοχής και ελέγχου.
Το ζήτημα των συνθηκών εργασίας αναδεικνύεται σε βασικό πεδίο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Τι θα μπορείτε να πείτε σε έναν χρόνο;
Ανάπτυξη χωρίς προστασία της εργασίας σημαίνει επιστροφή στον δρόμο που γέννησε την κρίση. Για τον λόγο αυτό ήδη, σε συνθήκες επιτροπείας, υλοποιούμε παρεμβάσεις που έχουν συγκεκριμένο στόχο και θετικό πρόσημο για τον κόσμο της εργασίας. Ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Εργασίας ενισχύει και διευρύνει δικαιώματα των εργαζομένων, δημιουργεί ένα πλαίσιο αποτελεσματικότερης καταπολέμησης της απλήρωτης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει αναβαθμιστεί και παρεμβαίνει ενεργά στους χώρους δουλειάς. Από τον Αύγουστο του 2018 θα επανέλθουν σε ισχύ οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενισχύοντας ουσιωδώς τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων. Η ανεργία αποκλιμακώνεται σταθερά και, από το 26% που βρισκόταν όταν παραλάβαμε, έχει μειωθεί στο 21%. Είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλή, όμως ο συνδυασμός της ανάκαμψης της οικονομίας, των παρεμβάσεών μας στην αγορά εργασίας και των προγραμμάτων εργασίας που υλοποιούνται θα οδηγήσει άμεσα σε καλύτερα αποτελέσματα.
Οσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους να εμφανίζεται ως «υπερασπιστής» της πλήρους απασχόλησης και να ισχυρίζεται ότι «Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές». Η αντίθεση λόγων και έργων είναι εξόφθαλμη. Ποιος δεν θυμάται ότι η ΝΔ εκτόξευσε την ανεργία στο 27,9%; Οτι με νόμο μείωσε εν μια νυκτί τον κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους; Οτι με την πολιτική της εξάπλωσε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη μερική απασχόληση; Οτι κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Η στάση της, εκτός από υποκριτική, είναι και βαθιά αντιφατική. Υπόσχεται αυξήσεις μισθών και ταυτόχρονα εκδηλώνει με κάθε ευκαιρία, ακόμη και στις προσυνεδριακές της θέσεις, την προτίμησή της στις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας και θεωρεί «βαρίδι» για την ανάπτυξη τα εργασιακά δικαιώματα.
Ο κ. Μητσοτάκης λέει όμως ότι θα διαπραγματευτεί μείωση των πλεονασμάτων και ταυτόχρονα προτείνει ένα μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους και δαπάνες του Δημοσίου.
Για άλλη μια φορά, δυστυχώς, η συζήτηση διεξάγεται σε ανορθολογική βάση. Η ΝΔ ως κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα τα οποία μόνο για την περίοδο 2015-2018 θα επέφεραν 20 δισ. επιπλέον μέτρα. Η σημερινή κριτική που ασκούν για το ύψος των πλεονασμάτων στρέφεται, λοιπόν, πρώτα και κύρια ενάντια στα δικά τους πεπραγμένα. Το ενδιαφέρον όμως στην πρόταση της ΝΔ είναι ότι εμφανίζεται πιο ακραία ακόμη κι από το ΔΝΤ. Για το Ταμείο η μείωση των δημόσιων δαπανών που έλαβε χώρα στην Ελλάδα μέσα στην κρίση είναι τόσο μεγάλη που δεν επιτρέπει μεγαλύτερο περιορισμό. Εδώ έρχεται η ΝΔ και ισχυρίζεται ότι θα περιορίσει το κράτος, εννοώντας, προφανώς, τις κοινωνικές υπηρεσίες, γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος τα αποτελέσματα δεν τους τιμούν. Το έχουμε ζήσει με απολύσεις καθηγητών και περιορισμό κρίσιμων κοινωνικών δομών. Δεν χρειάζεται να το ζήσουμε ξανά. Στο ζήτημα της φορολογίας σίγουρα μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και κάποιες από αυτές νομοθετήθηκαν ήδη τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο των αντίμετρων που ψήφισε η Βουλή. Εφεξής, όσο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα αποκτούμε τόσο θα μπορούμε να προβαίνουμε σε βελτιωτικές κινήσεις ειδικά στον τομέα των έμμεσων φόρων.
Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποτελείται από μέτριους που θέλουν να τραβήξουν στη μετριότητα και όλους τους υπόλοιπους. Πώς το σχολιάζετε;
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα προϋποθέτει μια τεχνοκρατική αντίληψη για την πολιτική. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ χειρότερη. Η ΝΔ, καθώς και άλλα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος ταυτίστηκαν τόσο με την εξουσία και τους μηχανισμούς της, που έχουν αναπτύξει μια αριστοκρατική αντίληψη για την πολιτική. Εχουν μάθει να τοποθετούνται ως οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας». Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, στη δημοκρατία τον κύριο λόγο τον έχουν οι πολίτες και όχι τα κληρονομικά αξιώματα.
Πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ανοιχτεί στην κοινωνία, γι’ αυτό και παραμένει στάσιμος οργανωτικά…
Η οικονομική κρίση συνοδεύτηκε από μια βαθιά κρίση νομιμοποίησης συνολικά των μορφών κοινωνικής εκπροσώπησης. Η πολιτική και κοινωνική οργάνωση προϋποθέτει αναγκαία μια σχέση εμπιστοσύνης, κάτι που δεν δομείται ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Αρα το ζητούμενο εδώ δεν περιορίζεται στην οργανωτική διεύρυνση ενός πολιτικού κόμματος, αλλά συνολικότερα στην κοινωνική συμμετοχή ως δομικό στοιχείο της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι όσο περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως βασική κυβερνητική δύναμη, θα οικοδομεί ξανά γέφυρες διαλόγου με την κοινωνία τόσο η κατάσταση θα αντιστρέφεται.

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2017 | 11:49 am


Η ανομβρία σχημάτισε αιγιαλό στη λίμνη των Ιωαννίνων!

Ευκαιρία να καθαριστεί η άκρη της λίμνης από τα σκουπίδια

   Η παρατεταμένη ανομβρία, που πλήττει μέσα στην καρδιά του φθινοπώρου ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, έχει επηρεάσει πολυεπίπεδα τόσο το ίδιο το περιβάλλον όσο και τα οικοσυστήματα.
   Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λίμνη Παμβώτιδα, η στάθμη της οποίας έχει κατέβει αρκετά, καθώς τεράστιες ποσότητες νερού έχουν χαθεί, χωρίς όμως φυσικά να έχουν αντικατασταθεί από τα νερά της βροχής.
   Η πτώση της στάθμης των νερών της λίμνης είναι αισθητή και για έναν ακόμη λόγο. Για την εμφάνιση του αιγιαλού, που μπορεί κανείς να διακρίνει κατά μήκος της λίμνης από την πλευρά της Λεωφόρου Παπούλια (πρώην Ακτή Μιαούλη), στη μεγάλη παραλίμνια ευθεία που ενώνει τα πρώην Σφαγεία με την οδό Βογιάννου.
   Όμως, μαζί με τον αιγιαλό την εμφάνισή τους έχουν κάνει και τα σκουπίδια που ασυνείδητοι πέταξαν στο συγκεκριμένο χώρο. Οι εικόνες προβληματίζουν κάθε καλόπιστο πολίτη αλλά και επισκέπτη αυτού του τόπου και επιβάλλουν την άμεση ενεργοποίηση των υπευθύνων, ώστε άμεσα να καθαριστεί.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2017 | 11:07 am


Ενοποιείται το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων νήσων

- Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στην Κέρκυρα
- Από την ενοποίηση θα προκύψουν και νέα τμήματα στο Νέο Πανεπιστήμιο Ιονίου, μεταξύ αυτών και Τμήμα Τουριστικών Σπουδών, με έδρα την Κέρκυρα

   Την πρώτη ενοποίηση Ανωτάτων Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες, από την Κέρκυρα, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. Πρόκειται για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων, που, μετά από τη συναίνεση και συνεννόηση των επιτροπών, που συστάθηκαν από μέλη των δύο ιδρυμάτων, αποφασίστηκε η από κοινού πορεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
   «Η σημερινή συνάντηση έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα, γίνεται στο πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που η διδασκαλία του ήταν στα ελληνικά, της Ιονίου Ακαδημίας, σήμερα σε αυτή τη συνάντηση θελήσαμε να κάνουμε το τολμηρό βήμα, που είναι το βήμα της ενοποίησης των δύο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας» ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε σε αίθουσα της Ιονίου Ακαδημίας, παρόντων του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Βασίλη Χρυσικόπουλο και του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Γιάννη Δραγώνα .
   Όπως επεξήγησε ο υπουργός Παιδείας η συγκεκριμένη αυτή συνένωση των δύο Εκπαιδευτικών Ανώτατων Ιδρυμάτων είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα, ενώ αναμένονται μέχρι το τέλος του έτος και συνένωσης άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
   «Δεν μπορούν να υπάρχουν ενιαίες λύσεις για όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας μας, άρα επιδιώκουμε συνεννοήσεις μεταξύ των Ιδρυμάτων της χώρας μας. Η πολιτεία δεν πρόκειται να φέρει δικές της λύσεις αν δεν υπάρχει πλήρη συναίνεση των ιδρυμάτων και του προσωπικού» είπε χαρακτηριστικά ο κ Γαβρόγλου
   Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι από τη συνένωση που θα προκύψει δεν θα σημειωθούν απολύσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά ούτε και επιπτώσεις των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων φοιτητών, αντιθέτως όπως ισχυρίστηκε τα Ιδρύματα που θα συνενωθούν θα υποστηριχθούν και οικονομικά.
   «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση απόλυσης διδακτικού προσωπικού, υπονόμευσης επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών και των πτυχίων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα. Αυτό που θέλουμε είναι η καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και ενίσχυσή τους, γιατί δεν μπορεί να γίνεται μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αν η πολιτεία δε μπορεί και υλικά να ενισχύσει αυτή την πρωτοβουλία» σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου.
   Επιπλέον, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι από τη συνένωση θα προκύψουν και νέα τμήματα στο Νέο Πανεπιστήμιο Ιονίου, μεταξύ αυτών και Τμήμα Τουριστικών Σπουδών με έδρα την Κέρκυρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και τμήμα Ασιατικών Σπουδών μετά από ολοκληρωμένη πρόταση που θα υποβάλλει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο υπουργείο Παιδείας.
   Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το χρονοδιάγραμμα και κάτω από ποια κλίμακα διοίκησης αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Νέου Ιονίου Πανεπιστημίου, ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η μεταβατική περίοδος και αναμένεται και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η λειτουργία κάποιων τμημάτων. Την ίδια ώρα όπως επεξήγησε το Νέο Πανεπιστήμιο θα βρίσκεται υπό της σκέπη μίας Ενιαίας Διοικήσεως, ενώ όσον άφορα το όφελος των νησιών του Ιονίου, διευκρίνισε ότι «στόχος του υπουργείου είναι μετά από μία συστηματική μελέτη να αξιολογηθεί ο τρόπος κατανομής των τμημάτων, ώστε να ωφεληθούν και τα υπόλοιπα νησιά».
   «Έχουμε τις δυνατότητες με το νέο Νόμο, των διετών σπουδών, που αυτές θα είναι σπουδές μετά το Επαγγελματικό Λύκειο και θα αποκτάς επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προσόντων. Αυτά μας δίνουν μία πρόσθετη ευελιξία για την ανάπτυξη του τόπου και όχι για τα πελατειακά συμφέροντα. Επίσης θα δούμε και άλλου τύπου συνεργασίες , όπως είναι το θαλάσσιο πάρκο στη Ζάκυνθο, όπου θα πρέπει να συνδεθεί με το Πανεπιστήμιο γιατί θα είναι προς όφελος και των δύο. Ταυτόχρονα θα πρέπει ορισμένα τμήματα να γίνουν εκεί όπου υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας άλλων τμημάτων». Είπε ο κ Γαβρόγλου και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «το Ιόνιο πρωτοπορεί και πρωτοπορεί για ιστορικούς λόγους, η ιστορία γράφεται και στο παρόν δε είναι θέμα μόνο του παρελθόντος».
   Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είχε μία εκτενή συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τους δημοσιογράφους, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Ιουνίου Ακαδημίας ανήρτησαν πανό και έκαναν μία ειρηνική διαμαρτυρία εκφράζοντας το κύριο αίτημά τους για τη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών, αλλά παράλληλα και τη διαμαρτυρία τους για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
   «Πρέπει να μπούμε στην ουσία και αυτή είναι ότι για δεύτερη χρόνια καταφέρνουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στην ώρα τους και καλύτερα από την πρώτη χρονια. Είναι δυνατό μετά από δεκαετίες παθογενειών όλα να δουλεύουν ρολόι; Προσπαθούμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και να τα λύσουμε. Καταλαβαίνουμε την όποια αντιπολίτευση αλλά ας επικεντρωθούμε σε εκπαιδευτικά ζητήματα, με πρωτεύον ζήτημα το μόνιμο διορισμό των εκπαιδευτικών, το οποίο θα επαναφέρουμε ως αίτημα στην τρίτη αξιολόγηση » επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου.
   Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ήταν και σήμερα στην Κέρκυρα, καθώς εκπροσώπησε την κυβέρνηση στα εγκαίνια του Μουσείου Καποδίστρια, που πραγματοποιήθηκαν υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Δημοσιεύθηκε στις 15 October 2017 | 9:06 pm


«Greek Comeback» - Αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, από Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες

- Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που τη δημιούργησε
- Τι λένε εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών που συμμετείχαν στη συνάντηση
- Συνέχεια των επαφών με αξιωματούχους, επιχειρηματίες και ομογενειακές οργανώσεις στο Σικάγο

   Αυξημένο ενδιαφέρον ως προς την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα καταγράφηκε στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική αποστολή που τον συνοδεύει στο Σικάγο (Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πάνος Καμμένος, Τέρενς Κουίκ) με Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες.
   «Η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και τα ζητήματα που προκαλούν εμπόδια.
   Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου δύο ώρες, συμμετείχαν δώδεκα επιχειρηματίες-εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών του Σικάγο, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, το real estate,τις αερομεταφορές, τα funds, τα start up. Το κλίμα που φέρεται να χαρακτήρισε τη συνάντηση θα μπορούσε να αποδοθεί με τη φράση «Greek comeback», που χρησιμοποίησαν αρκετοί συμμετέχοντες, και την οποία χρησιμοποίησε στο τέλος της συζήτησης και ο πρωθυπουργός.
  «Greek Comeback»
   Κοινή διαπίστωση από τη συνάντηση εργασίας είναι -όπως προκύπτει από ενημέρωση από την πλευρά των εκπροσώπων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν-, ότι ενδιαφέρονται να αποτελέσουν επενδυτές και πρεσβευτές προσέλκυσης επενδύσεων για τη χώρα μας. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός όπως ανέφεραν πολλοί εξ αυτών, της διαπίστωσης ενός «greek comeback», μιας επιστροφής της ελληνικής οικονομίας, ενώ επισημάνθηκε ως ιδιαίτερα θετικό και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν ήρθε στο Σικάγο για να απευθύνει απλά μια ομιλία, αλλά να συζητήσει και να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία. Κατά την ίδια ενημέρωση, οι εκπρόσωποι επενδυτικών εταιρειών και επιχειρήσεων ζήτησαν να έχουν τακτική επαφή (να υπάρξει follow up) και δήλωσαν έτοιμοι να αρχίσουν αμέσως μια «συμμαχία» με την κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι funds είπαν ότι θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων στον δρόμο της προς την έξοδο στις αγορές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλοι τοποθετήθηκαν και έθεσαν ερωτήσεις, τόσο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν όσο και οι επιχειρηματίες και επενδυτές.
  «Αφήνουμε πίσω την κρίση και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή»
   Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σειρά παρεμβάσεων, καθώς η συζήτηση είχε τη μορφή συνάντησης εργασίας με πλήθος ερωταπαντήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Στην εισαγωγική τοποθέτηση του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας, ειδικότερα, τη θετική δημοσιονομική πορεία, την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με αναφορά στην εκτίμηση για κλείσιμο άνω του 2% το 2017, και έκανε αναφορά στην οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
   Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης και τόνισε την προσήλωση της για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Επ' αυτού επισημάνθηκε και η δημιουργία πρόσφατα της ειδικής task force στην οποία είναι ο ίδιος επικεφαλής. Επιπλέον, τόνισε τις αλλαγές που έχουν γίνει στη νομοθεσία για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, για την πρόβλεψη που υπάρχει στον αναπτυξιακό νόμο για 12 χρόνια σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις μεγάλες επενδύσεις. Επίσης, ανέφερε ότι βασική συνισταμένη της λογικής που έχει η κυβέρνηση για να προχωρούν οι επενδύσεις, είναι ότι γίνονται μέσα σε πλαίσιο συναίνεσης με την κοινωνία, στοιχείο που δεν υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, καθιστώντας επισφαλείς πάρα πολλές επενδύσεις. «Η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
   Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι το 2016 έκλεισε με θετικό ρυθμό δεκαετίας. Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε τα βασικά στοιχεία που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και ως προς τις επενδυτικές προοπτικές: η γεωγραφική και η γεωστρατηγική θέση της, καθώς επίσης και η παρουσία της στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσον αφορά στις προοπτικές και το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αναμφισβήτητα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, γεγονός που παρέχει και ασφάλεια στους επενδυτικές.
  Η ομογένεια βάση της δόμησης και αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
   Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι η παρουσία της ομογένειας εδώ είναι η βάση πάνω στην οποία έχουν δομηθεί και αναβαθμιστεί ιστορικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναφέρθηκε στη σημασία που είχε η επίσκεψη και του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα τον Νοέμβριο, και πως η επίσκεψη που θα έχει τώρα στον Λευκό Οίκο, είναι στα πλαίσια της αναβάθμισης των σχέσεων και του θετικού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα.
   «Η Ομογένεια είναι ο ισχυρότερος συνδετικός μας κρίκος με τις ΗΠΑ και ο πιο σημαντικός πρεσβευτής της χώρας μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter μετά τη συνάντηση.
  Τι λένε εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών που συμμετείχαν στη συνάντηση
   Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Glide Path, που δραστηριοποιείται στον τομέα της Ενέργειας και ιδιαίτερα της καθαρής ενέργειας, Kevin Johnson, δήλωσε εξαιρετικά ενθαρρυμένος από την «προσήλωση» και τη «μεγάλη σοβαρότητα», που διαπίστωσε να επιδεικνύει ο Έλληνας πρωθυπουργός για την ανάπτυξη των τομέων της καθαρής ενέργειας, της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αποτελέσει ηγετική δύναμη στις ΑΠΕ, στο φυσικό αέριο, στην περιοχή της Ευρωζώνης», αναφέρει. Προσθέτει ότι παρακολουθεί την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία, σχολιάζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής ως προς το πού βρισκόταν η ελληνική οικονομία, πού βρίσκεται τώρα και πού εκτιμά ότι θα βρίσκεται.
   Ικανοποίηση για την ευκαιρία που είχε, όπως αναφέρει, να συζητήσει για τις προοπτικές στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία σήμερα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας αερομεταφορών United Airlines, Mary Barnicle. Επισημαίνει ότι η εταιρεία είχε την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες της με την ελληνική αγορά, καθότι εξυπηρετεί τη γραμμή Νέα Υόρκη-Αθήνα τη θερινή περίοδο. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός μοιράστηκε πολύ θετικές πληροφορίες για την ελληνική οικονομία.
   Στη συνάντηση συμμετείχαν: Endy Zemenidis (executive director HALC), Anthos Chrysanthou (tech startup translate.com), Richard Driehaus (Driehaus Capital), Martin Cabrera (Cabrera Capital), Maria Pappas (Treasurer of Cook County), Μary Barnicle (United Airlines), Michael Marks (managing director Cushman and Wakefield), Aaron Rice (Baker McKenzie), Ted Diamantidis (Diamond Importers), Kevin Johnson (Glidepath Solutions president, Clean Capital Board), Demetri Eliopoulos (managing director RMB Capital), Elias Boufis (Driehaus Private Equity).

  Συνέχεια των επαφών του Αλ. Τσίπρα με αξιωματούχους, επιχειρηματίες και ομογενειακές οργανώσεις στο Σικάγο
   Συνέχεια των επαφών με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και ομογενειακές οργανώσεις περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συμμετείχε χθες το βράδυ σε δείπνο εργασίας με επιχειρηματίες και επενδυτές.
   Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση στις 9:00 το πρωί (17:00 ώρα Έλλάδος) με τον Γερουσιαστή Dick Durbin και στη συνέχεια πρωινό εργασίας με τον Γερουσιαστή και στελέχη της Ομογένειας. Στις 11:15 (19:15 ώρα Ελλάδος) θα επισκεφθεί τα Cinespace Studios, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο τους Alex Pissios.
   Έτσι τις 17:30 (1:30 ώρας Ελλάδος) πραγματοποιήθηκε δεξίωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του πρωθυπουργού στο National Hellenic Museum, όπου ο κ. Τσίπρας απήυθυνε χαιρετισμό. Στις 19:30 (3:30 ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός είχε δείπνο εργασίας με Ομοσπονδιακούς και Πολιτειακούς Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και ομογενειακές οργανώσεις.
   Η Ελλάδα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές που παρουσιάζονται στο δρόμο προς την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, παράλληλα με τον ρόλο της χώρας στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και η σημασία της ελληνικής ομογένειας στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο και των σημερινών συναντήσεων του πρωθυπουργού.
   Βασικές θέσεις που μεταφέρει στους συνομιλητές του ο Έλληνας πρωθυπουργός, τις οποίες εξέφρασε και σε συνέντευξη του στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα Greek News ότι «η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή», «η χώρα ανακτά ρόλο κλειδί στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις και βαδίζει με σταθερά βήματα σε τροχιά ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω μια σκληρή περίοδο που της κόστισε σε πολλούς τομείς, πέραν αυτού της οικονομίας».
   Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σημείωσε πως «η αυξανόμενη δυναμική της σχέσης στρατηγικού χαρακτήρα που έχουμε με τις ΗΠΑ --ειδικά στην οικονομία, την ενέργεια και την άμυνα/ασφάλεια-- έχει καθοριστική σημασία», προσθέτοντας ότι με τον Πρόεδρο Τραμπ στην συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης στον Λευκό Οίκο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν όλα αυτά τα ζητήματα.

Δημοσιεύθηκε στις 15 October 2017 | 6:58 pm


Η πετρόκτιστη σκάλα της Βίτσας, στο Ζαγόρι, που ενώνει τη Βίτσα με το Καπέσοβο και το Κουκούλι - ΦΩΤΟ

Κυριακάτικη εξερεύνηση σε ένα από τα πιο όμορφα παλιά μονοπάτια της Ηπείρου

   "Σκάλα" στο Ζαγόρι, ονομάζονται τα πετρόκτιστα μονοπάτια, που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και κάποτε ήταν ο μόνος δρόμος επικοινωνίας τους.
   Η πετρόκτιστη σκάλα της Βίτσας είναι ένα από τα πιο όμορφα παλιά μονοπάτια στο Ζαγόρι, που ενώνει τη Βίτσα με το Καπέσοβο και το Κουκούλι.
   Στη μέση της διαδρομής μας, λοξοδρομούμε για λίγο και επισκεπτόμαστε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου για να θαυμάσουμε από εκεί τη θέα της περιοχής.
   Η Σκάλα κατασκευάστηκε το 1868, με χορηγία της Σκαμνελιώτισας ευεργέτιδας Αγγελικής Παπάζογλου και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Αποτελεί δε και το σημείο πρόσβασης της Βίτσας στην χαράδρα του Βίκου.
   Η σκάλα διασχίζει τον ποταμό Βίκο, διασχίζοντας το ποτάμι σε ένα σημείο εκπληκτικής ομορφιάς, όπου και έχει κατασκευαστεί το πέτρινο Γεφύρι του Μίσιου,το οποίο κτίσθηκε το 1748 με δαπάνες της οικογένειας του Αλέξη Μίσιου από το Μονοδέντρι. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια χρονιά και πάλι η οικογένεια του Αλέξη Μίσιου έδωσε χρήματα για τη κατασκευή και μιας δεύτερης γέφυρας, στο Ανατολικό Ζαγόρι αυτή τη φορά, της γέφυρας της Βωβούσας.
   Το πέτρινα αυτό γεφύρι είναι κτισμένο στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου, πάνω στον ποταμό «Ξεροπόταμο», σ’ ένα σημείο όπου, όπως γράφει ο Ιωάννης Λαμπρίδης, η οικογένεια Μίσιου διατηρούσε υδρόμυλο, ο οποίος λειτουργούσε ως τα τέλη του 19ου αιώνα.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 15 October 2017 | 11:42 am


Three aND the Koukos BaND στο Επιμελητήριο Άρτας - ΦΩΤΟ

Αποκαλυπτικές οι φωτογραφίες από την αντιεκδήλωση της ΝΟΔΕ

   Πριν 3 εβδομάδες πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα ΣΚΟΥΦΑ, ανοιχτή εκδήλωση για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, με κεντρικό ομιλητή τον καθ' ύλην αρμόδιο, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.
   Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Άρτας-Φιλιππιάδας, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον (όπως φάνηκε όχι μόνο από την προσέλευση, αλλά κυρίως από την συμμετοχή στη συζήτηση που ακολούθησε) δικηγόρων, λογιστών, ελευθεροεπαγγελματιών, επιχειρηματιών, συνεταιριστών, πολιτών, που γέμισαν την αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ.
   Ήταν όλοι εκεί. Όλοι; Όλοι πλην Επιμελητηρίου Άρτας. Ούτε ο Πρόεδρος ήταν εκεί ούτε εκπρόσωπός του. Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου δεν εκπροσωπήθηκε.Έλαμψαν δια της απουσίας τους και αυτή η "λάμψη" δεν πέρασε απαρατήρητη, με αποτέλεσμα, στα πηγαδάκια μετά την εκδήλωση να σχολιαστεί με καθόλου κολακευτικό τρόπο από τους παρευρισκόμενους, ανεξαρτήτως πολιτικής θέσης και κομματικής προέλευσης.
   Κι αυτό, επειδή το Επιμελητήριο, δεν είναι ούτε συνδικαλιστικό όργανο ούτε κομματικό παραμάγαζο. Ή, μάλλον, δεν θα έπρεπε να είναι. Και ας έχει στη Διοίκηση δύο, για την ώρα τουλάχιστον, επίδοξους υποψήφιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το Επιμελητήριο είναι φορέας με θεσμικό ρόλο. "Το Επιμελητήριο Άρτας αποτελεί συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας" διαβάζω στο site του.
   Δικαίωμά του του Προέδρου να έχει βλέψεις να ξαναείναι υποψήφιος βουλευτής, το ίδιο δικαίωμα έχει και ο έτερος καλοβλέπων θέση στις λίστες του Μητσοτάκη (μερικοί λένε ότι την εξασφάλισε κιόλας), αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι δικαίωμά τους να απέχουν από την ενημέρωση για ένα καίριο ζήτημα που απασχολεί πολλά -αν όχι όλα- από τα μέλη του Επιμελητηρίου, που δίνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ετησίως για να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του. Δεν ξέρω, δηλαδή, εάν η απουσία τους είναι σύμφωνη με το "Σκοπό έχει την εκπροσώπηση, παρακολούθηση και προώθηση του Εμπορίου, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, με γνώμονα την ανάπτυξη της τοπικής και όχι μόνο Οικονομίας", που, επίσης διαβάζω στο site του Επιμελητηρίου.
   Θα μου πείτε, τι σε ενδιαφέρει εσένα; Μα, το Επιμελητήριο, αυτός είναι ο ρόλος του, υπάρχει για να προάγει την ανάπτυξη του τόπου στον οποίο ζω. Εάν, επικρατούν άλλα συμφέροντα και είναι ανεπαρκές, βεβαίως και με ενδιαφέρει, όπως θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον καθένα μας. Μην κοιτάτε στην Άρτα που ο Επιμελητηριακός θεσμός έχει βαλτώσει, σε άλλες πόλεις είναι κυρίαρχος μοχλός ανάπτυξης. Όπου, όμως, αυτό επιτυγχάνεται, είναι επειδή δεν το αντιμετωπίζουν ως σκαλοπάτι προσωπικής ανέλιξης ούτε ως κομματικό παραμάγαζο.
   Την περασμένη Τετάρτη φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου μια ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό, με θέμα «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών – αλήθειες και παγίδες», που διοργάνωσε η τοπική ΝΟΔΕ, με κεντρικό ομιλητή ένα μέλος της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ, αλλά και και «Managing Partner» της ZKP Consultants.
   Η εκδήλωση, από πλευράς τοπικής ΝΟΔΕ, προφανώς στήθηκε ως αντιεκδήλωση στην πετυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν 3 εβδομάδες. Κακώς, καθώς, η εκδήλωση με τον Φώτη Κουρμούση, κάθε άλλο παρά κομματική ήταν. Ούτε όσον αφορά τους διοργανωτές, ούτε τους συμμετέχοντες.
   Και εκεί, κατά τη γνώμη μου, την πάτησαν οι εμπνευστές της κομματικής εκδήλωσης της Νέας Δημοκρατίας. Πήραν ένα ζήτημα, που "καίει" πολύ κόσμο και προσπάθησαν να το στριμώξουν σε στενό κομματικό πλαίσιο και με ολίγον από κινδυνολογία, αν κρίνω από το θέμα της εκδήλωσης. Διότι, πραγματικά, το πώς μπορεί να υπάρχουν "παγίδες", όταν στην Άρτα λειτουργεί Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες του, μόνο οι της τοπικής ΝΟΔΕ ξέρουν. Αν ξέρουν...
   Έτσι, εξαρχής, το εγχείρημά τους ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία.
   Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι αποκαλυπτικές. Αναγκάστηκα, βέβαια, να τις αλιεύσω από την τοπική ΗΧΩ της Άρτας, καθώς οι διοργανωτές, ενώ ήταν λαλίστατοι στα social media για την διαφήμισή της, απέφυγαν να ανεβάσουν φωτογραφίες από τη διεξαγωγή τους. Δεν τους αδικώ...
   Εκτός από το συνοφρυωμένο πάνελ, υπήρχαν κάποια μέλη της ΝΟΔΕ, κάποια μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου (ευτυχώς εδώ εμφανίστηκαν), κάποιοι επίδοξοι πολιτευτές και από εκεί και πέρα, καρέκλες, πολλές καρέκλες, πάρα πολλές καρέκλες. Αν -και για να πω του στραβού το δίκιο- σημειολογικά οι καρέκλες ταιριάζουν στη Ν.Δ., καθώς υπάρχει ακόρεστο πάθος γι΄αυτές και -φευ- εσχάτως αβάσταχτη στέρηση!
Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2017 | 9:34 pm


Δωρεάν υπηρεσίες δικηγόρου, οικονομολόγου ή λογιστή σε πολίτες που έχουν ανάγκη την πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού

- Fast track για μικρές επιχειρήσεις, χωρίς κατάθεση μελέτης βιωσιμότητας
- Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού

   Περισσότερες από 7.500 επιχειρήσεις έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλών και συμπληρώνουν την αίτησή τους καθημερινά, ενώ "περίπου 700 από αυτές έχουν φτάσει σε ένα ώριμο στάδιο της διαδικασίας, 165 έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους και έχουν προχωρήσει στα επόμενα βήματα δηλαδή στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, είτε αυτοί είναι τράπεζες είτε είναι το Δημόσιο είτε και τα δύο".
   Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", o ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ενώ η Ειδική Γραμματεία δίνει πλέον μια βεντάλια επιλογών, σε όσους έχουν ανάγκη υπηρεσιών της ειδικής πλατφόρμας, αλλά και συμβουλευτικού χαρακτήρα.
  Εξυπηρέτηση και απλών πολιτών
   Όπως σημειώνει ο κ. Κουρμούσης, ο εξωδικαστικός μηχανισμός "θα επιλύσει το πρόβλημα των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ωστόσο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός απλών πολιτών όπως μισθωτοί, άνεργοι και συνταξιούχοι οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα χρήσης του εργαλείου του νόμου Κατσέλη με την τροποποίηση του νόμου Σταθάκη, και όσον αφορά τα τραπεζικά τους χρέη είχαν τον κώδικα δεοντολογίας τραπεζών".
   Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τόνισε πως καθώς οι "δύο διαδικασίες δεν είναι και τόσο απλές, που να μπορεί κάποιος μόνος του να τις υλοποιήσει", αποδεικνύεται στην πράξη η ανάγκη για απασχόληση δικηγόρου ή οικονομολόγου ή λογιστή.
  Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες
   Για τη μερίδα των πολύ ευάλωτων πολιτών, "δηλαδή άνεργους που τα εισοδήματά τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, άτομα με βαριά ασθένεια, ΑμεΑ, άτομα χαμηλής μόρφωσης, που δεν μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον επαγγελματία, η Ειδική Γραμματεία "αναπτύσσει νέο πρόγραμμα, το οποίο θα ψηφιστεί εντός των ημερών -εισήχθη και στη Βουλή- όπου το κράτος, δια της ειδικής γραμματείας, θα πληρώνει το κόστος του δικηγόρου ή του οικονομολόγου ή του λογιστή". Σε περίπτωση δε που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν, τον επαγγελματία θα τον πληρώνει το κράτος.
   Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, η προσπάθεια είναι -σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση- να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με δαπάνες. "Έχουμε ήδη διεκδικήσει από το ΕΣΠΑ δύο εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτή τη δράση, η οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ωφελήσει περίπου 10.000 τέτοιους ευάλωτους συμπολίτες μας" συμπλήρωσε.
  Οι επόμενες βελτιώσεις και νέες υπηρεσίες: έρχεται το fast track για μικρές επιχειρήσεις
   Σε στάδιο προετοιμασίας στο αμέσως επόμενο διάστημα και υλοποιούμενη "μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους δανειστές" είναι η επόμενη μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση της περαιτέρω βελτιστοποίησης της πλατφόρμας. Πρόκειται για την αυτοματοποιημένη διαδικασία έτσι ώστε για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως ένα μικρό κατάστημα, ένας φούρνος κ.ο.κ, να έχουν στη διάθεσή τους μια ακόμα πιο γρήγορη και απλή διαδικασία, "να μη χρειάζεται δηλαδή να καταθέτουν μια μελέτη βιωσιμότητας" εξηγεί ο κ. Κουρμούσης.
  Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού
   Με τη συγκεκριμένη νέα αλλαγή που σχεδιάζεται, αυτές οι μικρές επιχειρήσεις θα "μπορούν να τρέξουν τη διαδικασία (...) και να γίνεται αυτή η ανάλυση βιωσιμότητας αυτόματα, θα μπορούν να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σε πάρα πολύ μικρό χρόνο, κάτι σαν fast track δηλαδή" σημειώνει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
   Η νέα λειτουργία που θα κάνει ακόμη πιο φιλική την πλατφόρμα αναμένεται "να ενεργοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου", ενώ ταυτόχρονα εντός του μήνα ολοκληρώνεται η αντίστοιχη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα αφορά "ειδικά τα χρέη τους προς το Δημόσιο δηλαδή προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία".
   Στόχος επ' αυτού είναι "με τα ίδια εργαλεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, δηλαδή της μακροχρόνιας αποπληρωμής έως 120 δόσεις και της διαγραφής του υπολοίπου που απομένει στο τέλος, το γνωστό κούρεμα, να ρυθμίσουν και αυτοί οι πολίτες τα χρέη τους και να υπάρχει μια ανακούφιση και σ αυτήν την κοινωνική ομάδα" αναφέρει ο κ. Κουρμούσης.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2017 | 5:23 pm


Πλήρης διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ΕΥΔΑΠ, για τα τιμολόγια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Η απόφαση ενισχύει την εφαρμογή του Έκτακτου Ειδικού Τιμολογίου, με το οποίο η ΕΥΔΑΠ στηρίζει τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, προσφέροντας επαρκή δωρεάν ποσότητα νερού

   Σε πλήρη διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα τιμολόγια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του Νόμου 4389/2016, προχώρησε η ΕΥΔΑΠ. Η εταιρεία διέγραψε οφειλές ύψους 565.000 ευρώ, στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτικών με θετικό πρόσημο για την κοινωνία και κυρίως για τους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα απολύτως αναγκαία.
   Η συγκεκριμένη απόφαση ενισχύει την εφαρμογή του Έκτακτου Ειδικού Τιμολογίου, με το οποίο η ΕΥΔΑΠ στηρίζει τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και προσφέρει επαρκή δωρεάν ποσότητα νερού, βοηθώντας τους να αντεπεξέλθουν πλήρως στις υποχρεώσεις τους. 
   «Έχοντας ως πυρήνα την προστασία των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες προσφέρουν ηθική και οικονομική ανακούφιση και δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην κοινωνία», δήλωσε ο διευθύνων συμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ιωάννης Μπενίσης. «Παραμένουμε αρωγός στους πολίτες που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2017 | 4:50 pm


Τα κανάλια πυροβόλησαν την ενημέρωση

Τι μας είπαν και τι... δεν μας είπαν τα κανάλια την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου


   Στο επίκεντρο των δελτίων ειδήσεων η στυγερή δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και απίστευτη πολιτική σπέκουλα περί ανομίας, εγκληματικότητας και ανασφάλειας, το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το ΔΝΤ...
   Μια ματιά:

ΣΚΑΪ: Βαμμένο γαλάζιο ρεπορτάζ για την εγκληματικότητα

Η Νέα Δημοκρατία «έκανε κατάληψη» στην αίθουσα σύνταξης του ΣΚΑΪ με αφορμή τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου... (αναλυτικά)

Ρεσιτάλ παραπληροφόρησης από Ν.Δ. και μερίδα ΜΜΕ

Όργιο παραπληροφόρησης και τεχνητών εντάσεων εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες από την αξιωματική αντιπολίτευση και φίλια στη γαλάζια παράταξη ΜΜΕ με φόντο το επικείμενο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. (αναλυτικά)
__________________________________________________________________________________________

Υπήρξαν, όμως, όπως πάντα, και οι ειδήσεις που τα κανάλια είτε δεν... βλέπουν είτε περνούν στα ψιλά...

Μείωση παρουσιάζουν οι ανθρωποκτονίες, οι ληστείες και οι κλοπές το α' εξάμηνο του 2017

Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 6/10, αλλά με αφορμή τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και τη σχετική φιλολογία περί έξαρσης της εγκληματικότητας γίνονται εξαιρετικά επίκαιρα. (αναλυτικά)

Τόμσεν: Το ΔΝΤ δεν ζητά πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα

Ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος να συνεχιστούν και να υπάρχει σύντομα μια συμφωνία. (αναλυτικά)

Ευ. Τσακαλώτος: Μπορούμε να προχωρήσουμε με ή χωρίς το ΔΝΤ

«Είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω». (αναλυτικά)

Δωρεάν υπηρεσίες δικηγόρου, οικονομολόγου ή λογιστή σε πολίτες που έχουν ανάγκη την πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού

Εξυπηρέτηση και απλών πολιτών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. (αναλυτικά)

Μετά από «ένα διάλειμμα ολίγων λεπτών» η ΝΔ έγινε ξανά η «ηχώ» των καναλαρχών

«Τελικά, η μόνη σταθερά στη θέση της ΝΔ σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες είναι ο ρόλος της ως “Ηχούς των Καναλαρχών“. (αναλυτικά)

Χαμός στη ΝΔ με επιστολή Καραχάλιου για τις επιλογές και την πολιτική Μητσοτάκη

Φωτιές» άναψε στο εσωτερικό της ΝΔ η επιστολή του πρώην γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Νίκου Καραχάλιου, μέσω της οποίας επικρίνει τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. (αναλυτικά)

«Λευτεριά στην Ηριάννα και τον Περικλή» ζητούν διανοούμενοι από όλο τον κόσμο

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή με την έννοια της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. Παρ’ όλα αυτά πάντα πρέπει να παραμένει δίκαια. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει και να αποφασίζει βάσει στοιχείων. Όχι να είναι παγιδευμένη σε ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και εκδικητικότητα» τονίζουν σε κείμενο-παρέμβασή τους διανοούμενοι απ' όλο τον κόσμο. Με το κείμενο κάνουν έκκληση προς «τους δικαστές να μην αναπαράγουν μια νέα Δίκη του Κάφκα». (αναλυτικά)

Εγκρίθηκε μεταφορά πίστωσης 64,5 εκατ. ευρώ για 282.901 δικαιούχους του ΚΕΑ για τον Οκτώβριο

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης συνολικού ποσού 64.430.449,93 ευρώ. (αναλυτικά)

1.000 ευρώ εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανά άνεργο-πρώην εργαζόμενο της «On Telecoms» και της PROVET Α.Ε.

Εγκρίθηκε η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 1.000 ευρώ, σε κάθε μισθωτό ή άνεργο-πρώην εργαζόμενο κατά περίπτωση των δύο επιχειρήσεων, με αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. (αναλυτικά)

Ενενήντα εννέα θέσεις προκηρύσσει το Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Η προκήρυξη αφορά σε προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας τριών ετών. (αναλυτικά)

Επιβάτες κάθονται για τελευταία φορά στην ουρά για εισιτήρια, ανανέωση υπολοίπου και πληρωμές θα γίνονται και ηλεκτρονικά

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιάννης Σκουμπούρης, μίλησε Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς «το αγκαλιάζουν», όπως χαρακτηριστικά είπε. (αναλυτικά)

«Ανάσα» στους μικρούς παραγωγούς η ρύθμιση για πώληση των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές

«Ανάσα» δίνει στους μικρούς παραγωγούς γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων η ρύθμιση στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την πώληση των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές. (αναλυτικά)

Τι έκρυψε το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του

Τη στάση που τήρησε το ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χαιρέτισε η οργάνωση υπεράσπισης των LGBTQI δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Rainbow Rose, αλλά... (αναλυτικά)

 

Διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ΕΥΔΑΠ για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Σε πλήρη διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα τιμολόγια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του Νόμου 4389/2016, προχώρησε η ΕΥΔΑΠ. Η εταιρεία διέγραψε οφειλές ύψους 565.000 ευρώ, στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτικών με θετικό πρόσημο για την κοινωνία και κυρίως για τους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα απολύτως αναγκαία. (αναλυτικά)

Αντί οι ασθενείς να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο Δράμας, πάει εκείνο στο σπίτι τους για κατ΄ οίκον νοσηλεία!

Μια ιδιαίτερη υπηρεσία παρέχει το Νοσοκομείο Δράμας, η οποία, αν και υφίσταται από το 1995, τα τελευταία δύο χρόνια έχει υποστηριχτεί δυναμικά από τη σημερινή διοίκηση του ιδρύματος, με αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό του παρεχόμενου έργου της. (αναλυτικά)

Enterprise Greece: Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα στη Summer Fancy Food Show 2018

Τιμώμενη χώρα στην σημαντικότερη και μεγαλύτερη αμερικανικών έκθεση τροφίμων και ποτών, τη Summer Fancy Food Show, που θα γίνει τον Ιούνιο το 2018 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ θα είναι η Ελλάδα. (αναλυτικά)

H Πάτρα διοργανώτρια πόλη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μελών της ΔΕΜΑ, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπέγραψε το συμβόλαιο ανάληψης των αγώνων. (αναλυτικά)

Σε έκτακτο εμβολιασμό προχωρά η Περιφέρεια Αττικής με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς

Στη διενέργεια προγράμματος ελέγχου εμβολιαστικής κάλυψης, κλινικής εξέτασης και εμβολιασμού κατά περίπτωση σε παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής μετά την επιδημική έξαρση της Ιλαράς στη χώρα μας και τη διάθεση εμβολίων από το Υπουργείο Υγείας. (αναλυτικά)

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2017 | 4:36 pm


Μέσα σε 2,5 χρόνια εξυγιάνθηκε οικονομικά το ΠΕΑΚΙ

- Το 2015 ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, με χρέη που άγγιζαν το μισό εκατομμύριο ευρώ
- Πλήρης εξόφληση των οφειλών σε ΔΕΗ, ΔΕΥΑΙ και πρώην εργαζομένους

   Η Επιτροπή Διοίκησης του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως μέσα σε σχεδόν δυόμισι χρόνια κατάφερε να εξυγιάνει οικονομικά τον φορέα. Με συνολικό χρέος που υπερέβαινε ολόκληρη την κρατική ετήσια επιχορήγηση, το ΠΕΑΚΙ ήταν το 2015 σε δεινή οικονομική κατάσταση, με χρέη που άγγιζαν το μισό εκατομμύριο ευρώ.
   Οι οφειλές σε ΔΕΗ και ΔΕΥΑΙ ανέρχονταν σε 420.000 ευρώ και τα απλήρωτα εφάπαξ σε αποχωρήσαντες υπάλληλους σε 72.000 ευρώ.
   Με προγραμματισμό, συνετή και χρηστή διοίκηση, βάρος στα ίδια έσοδα, οδηγηθήκαμε σε πλήρη εξόφληση των οφειλών στην ΔΕΥΑΙ και στους πρώην εργαζομένους αποκλειστικά από πόρους του ΠΕΑΚΙ. Η ΓΓΑ και το ΥΠΠΟΑ στάθηκαν και στέκονται δίπλα στο φορέα εξαρχής, σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Μετά από πολύ κόπο και προεργασία από τα μέλη της Ε.Δ., (το ΠΕΑΚΙ δυστυχώς δεν διαθέτει μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους), το ΠΕΑΚΙ εντάχθηκε στους φορείς που έλαβαν έκτακτη επιχορήγηση 398.066 ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ Α.Ε. Ταυτόχρονα ο φορέας έχει μεταφέρει ήδη σχεδόν τα μισά του ταμειακά διαθέσιμα σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ.
   Η νέα μέρα για το ΠΕΑΚΙ και για τον αθλητισμό στην πόλη έχει ήδη ξεκινήσει. Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν. Τα κενά δεκαετιών είναι τεράστια, παρόλα αυτά βήμα-βήμα, όλες οι εγκαταστάσεις θα αναβαθμιστούν και θα εκσυγχρονιστούν. Σεβόμαστε και κατανοούμε απολύτως τα παράπονα κάποιων συμπολιτών μας, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να λυθούν όλα άμεσα και δια μαγείας. Το στοίχημα είναι να γεμίσουν κόσμο όλες οι εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ.
   Γι' αυτό λέμε σε όλους: «ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ - ΜΠΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ».

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2017 | 3:52 pm


Στ. Κοντονής για Α. Γεωργιάδη: «Εκτεταμένη παραπληροφόρηση και ευτελισμός του θεσμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Συνιστούμε στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να διαβάζουν τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή

   «Η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να αυτογελοιοποιείται όσο θέλει, δεν έχει όμως το δικαίωμα να ευτελίζει τον θεσμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε τέτοιο βαθμό» επισημαίνει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
   Μείζον πολιτικό θέμα προκαλεί η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη στο Κανάλι της Βουλής, σχετικά με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
   «Πας στο ΚΕΠ και αλλάζεις φύλο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό την πηγή της παραπληροφόρησης, δηλαδή το ίδιο του το κόμμα. 
   «Πρόκειται για εκτεταμένη παραπληροφόρηση που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και τώρα» τόνισε σήμερα το πρωί μεταξύ άλλων ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» στο Κανάλι της Βουλής.
   «Συνιστούμε στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να διαβάζουν τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή. Τέλος, επισημαίνουμε ότι η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να αυτογελοιοποιείται όσο θέλει, δεν έχει όμως το δικαίωμα να ευτελίζει τον θεσμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε τέτοιο βαθμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2017 | 1:57 pm


Αντιπολίτευση του “ό,τι νά ’ναι”

Η πρώτη φορά που ένα κόμμα ιδεολογικοποιεί το “τυχαίο” σε μια νέου τύπου αντιπολίτευση: τη στιγμιαία αντιπολίτευση

   Η αντιπολίτευση του “ό,τι νά ’ναι” έχει αναχθεί από τη Ν.Δ. σε κεντρικό καμβά της τακτικής της και αυτό είναι ξεκάθαρο από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε αρχηγός του κόμματος. Το ζήτημα είναι ότι ημέρα με την ημέρα προκύπτει κάτι ακόμη πιο βαθύ. Ότι το κάνει με επιχειρήματα “ό,τι νά ’ναι” κάθε φορά. Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα ιδεολογικοποιεί το “τυχαίο” σε μια νέου τύπου αντιπολίτευση: τη στιγμιαία αντιπολίτευση.
   Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναδείξει ή να πάρει θέση σε οποιοδήποτε θέμα με οποιαδήποτε οπτική γωνία είναι διαθέσιμη εκείνη τη στιγμή και χρησιμοποιώντας τυχαία και πρόχειρα επιχειρήματα. Αρκεί φυσικά να είναι εναντίον της κυβέρνησης και να προκαλεί έστω ανακλαστικό φόβο και αγωνία σε κάποιους πολίτες.
   Τελικά όμως εισπράττει τη θυμηδία, ακόμη κι από κομμάτι του ακροατηρίου της, την ώρα που κάποιοι στο Μοσχάτο ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν γιατί γελούσαν οι βουλευτές στο επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο αρχηγός τους στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, το ανυπέρβλητο επιχείρημα με τον εξωγήινο του Υμηττού.
   Αντί, λοιπόν, να καταλάβουν πόσο τραγικό είναι το να ρίχνεις στο χαμηλότερο σκαλοπάτι το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης, συνεχίζουν ακάθεκτοι ακόμη και σε ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν άμεσα με την πολιτική.
   Το ζήτημα της εγκληματικότητας βασανίζει όλες τις χώρες σε όλες τις εποχές, όπως και την Ελλάδα. Η στυγνή δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου είναι καταδικαστέα όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη, από όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση μέχρι την αντιπολίτευση.
   Όμως είναι άλλο να καταδικάζεις και να απαιτείς άμεση εξιχνίαση του φοβερού αυτού εγκλήματος και άλλο να προηγείται η προσπάθειά σου να εκμεταλλευτείς πολιτικά το ζήτημα που, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή αναφορά ότι μπορεί και να έχει μια πολιτική πτυχή.
   Επειδή ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Σικάγο για να παρουσιάσει τις νέες προοπτικές της χώρας κάνοντας επαφές για επενδύσεις, είναι τουλάχιστον πολιτική ανηθικότητα -ακόμη και για τα δεδομένα της στιγμιαίας αντιπολίτευσης- το να κάνεις πολιτική εκμετάλλευση με όρους Σικάγου, ποτοαπαγόρευσης και Αλ Καπόνε επειδή έτσι σε συμφέρει να φαντασιώνεσαι τη χώρα σου. Και μάλιστα με όρους “Κολομβίας”, όπως το επιχείρησε ο Ν. Δένδιας, που διαγκωνίζεται προφανώς για βγει πιο μπροστά από τον Άδ. Γεωργιάδη στη νεοφιλελεύθερη σκυταλοδρομία τρόμου και προπαγάνδας που έχουν στήσει στη Ν.Δ.
από το Κύριο Άρθρο στην Αυγή

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2017 | 12:26 pm


ΣΚΑΪ: Βαμμένο γαλάζιο ρεπορτάζ για την εγκληματικότητα - VIDEO

- Η Νέα Δημοκρατία «έκανε κατάληψη» στην αίθουσα σύνταξης του ΣΚΑΪ με αφορμή τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου...
- Ιωάννα Μάνδρου και Μπάμπης Παπαδημητρίου "εκτός γραμμής" καναλιού

   Είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία και το επίσημο πλέον γραφείο Τύπου της που εδρεύει στο Φάληρο, ο ΣΚΑΪδεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να παράξουν πολιτική υπεραξία. Εν προκειμένω χρησιμοποιούν τη στυγερή δολοφονία του δικηγόρου Μ. Ζαφειρόπουλου για να κάνουν φτηνή αντιπολίτευση με το προφιλές θέμα Μητσοτάκη, την εγκληματικότητα.
   Τον χορό της πολιτικής σπέκουλας άνοιξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Με την αναγγελία του θανάτου του γιου του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Νώντα Ζαφειρόπουλου, τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας για να εκφράσει τον αποτροπιασμό του, να εκφράσει την βαθιά θλίψη της παράταξης για τον αδόκητο θάνατο ενός εξέχοντος στελέχους της ΝΔ, όπως ήταν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος.
   Δεν δίστασε, όμως, αν και λίγη ώρα μετά το έγκλημα, να αφήσει υπόνοιες για πολιτικά κίνητρα:
   «Το χέρι αυτών των άνανδρων, δεν το όπλισε κάποια σκοτεινή δύναμη αλλά η καθημερινή ποιότητα της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου που συνεχώς ξεπέφτει και χάνει σε αξία και αρχές. Αυτά τα φαινόμενα θεωρώ ότι θα πρέπει να στηλιτεύονται να στιγματίζονται και να οδηγούν σε μια ενδυνάμωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτούς που υπονομεύουν κάθε αρχή κοινοβουλευτισμού και κάθε έννοια Δημοκρατίας. Η λαϊκή κυριαρχία πραγματικά με τέτοιου είδους πράξεις, άνανδρες, φτωχαίνει και είναι εδώ σε αυτήν την αίθουσα που αντί να δίνουμε το παράδειγμα μιας αντιπαράθεσης με βάση επιχειρήματα, δυστυχώς καθημερινά ακούμε από όλες τις πτέρυγες της βουλής να φτωχαίνει κυριολεκτικά, να συρρικνώνεται ο κοινοβουλευτικός λόγος και να αντικαθίσταται από ύβρεις από καθημερινά επεισόδιά μιας συμπεριφοράς η οποία δεν έχει να κάνει με τις παραδόσεις του κοινοβουλευτισμού που ουσιαστικά σε αυτήν εδώ την αίθουσα και μεγαλύνθηκαν και εδραιώθηκαν για πολλές δεκαετίες», ανέφερε ο Κώστας Τζαβάρας.
   Στη συνέχεια το νήμα της πολιτικής σπέκουλας έπιασε ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μέσω twitter, για να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα περί εγκληματικότητας και βίας. Ποιος; Ο άνθρωπος που κρατούσε στα συρτάρια του τους «ματωμένους» φακέλους με τα ρατσιστικά εγκλήματα της Χρυσής Αυγής:


   Ο ΣΚΑΪ μάζεψε όλο το υλικό και έκανε τη δέουσα κοπτοραπτική (όπως αρμόζει σε κανάλι - γραφείο Τύπου και Τεκμηρίωσης της ΝΔ - σύμβουλο επικοινωνίας Μητσοτάκη). Ανακάτεψε τη μικροπαραβατικότητα και εγκληματικότητα με τα Εξάρχεια, τον Ρουβίκωνα, τον νόμο Παρασκευόπουλου και τα «έντυσε» με μια απομονωμένη φράση του Αλ. Τσίπρα στην απάντησή του στη σχετική επίκαιρη ερώτηση Μητσοτάκη στη Βουλή τον Φεβρουάριο. Ο πρωθυπουργός ακούγεται να λέει για την ερώτηση περί εγκληματικότητας στα Εξάρχεια: «Δεν το υποτιμώ ως θέμα, αλλά δεν είναι επίκαιρο», αναφερόμενος στο γεγονός ότι μέχρι τότε ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε βρει κανένα επίκαιρο θέμα για να καταθέσει ερώτηση στην «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή. Το σκηνικό συμπληρώνει ο Γιάννης Πιτταράς κάνοντας συρραφή εγκληματικών περιστατικών με σαφή στόχευση τον νόμο Παρασκευόπουλου.
   Η Ιωάννα Μάνδρου, στη συνέχεια, προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Αναφέρει επιτέλους ότι η δολοφονία Ζαφειρόπουλου έλαβε χώρα κοντα στη Λ. Αλεξάνδρας (και στη ΓΑΔΑ), όχι δηλαδή στα Εξάρχεια. Τονίζει ότι δεν πρόκειται για μια επίθεση σε έναν απλό άνθρωπο, αλλά σε επαγγελματία και επιστήμονα του ποινικού δικαίου που γνωρίζει από εγκληματικότητα. Η δημοσιογράφος επιχειρεί μια ανάλυση για το οργανωμένο έγκλημα και για τον προβληματισμό που πρέπει να υπάρξει με βάση τα νέα δεδομένα για τα ζητήματα ασφάλειας. Εκτός γραμμής του καναλιού, αναφέρεται και στις περιπτώσεις αναστολών, πριν από τον νόμο Παρασκευόπουλου.

  Δείτε το αριστούργημα γαλάζιας κοπτοραπτικής:   Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου το πρωί στην εκπομπή του Δ. Οικονόμου «Σήμερα», είπε το προφανές, ότι «ο πληρωμένος δολοφόνος, το βαρύ έγκλημα δεν μπορεί να ελεγχθεί», αποσυνδέοντας τη δολοφονία από την αντιπολιτευτική σπέκουλα περί ανομίας και ελλιπούς αστυνόμευσης:


πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 13 October 2017 | 11:43 pm


Επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας και του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας και του πρωθυπουργού της, η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

- Ποια θέματα βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών
- Το πρόγραμμα της πενθήμερης επίσκεψης

   Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ, όπου θα πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσκεψη. Κατά την επίσκεψή του, ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, τον Αντιπρόεδρο, Mike Pence, καθώς και τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.
   Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, οργανώσεις και στελέχη της ελληνικής Ομογένειας, και επιχειρηματίες.
   Ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει, επίσης, ομιλίες στο Brookings Institution και το Chicago Council on Global Affairs.
   Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν οι Υπουργοί Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.
   Για την κυβέρνηση, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, κατόπιν της πρόσκλησης του Αμερικανού Προέδρου, που χαρακτηρίζεται υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας και τους πρωθυπουργού της.
  Η ατζέντα των συζητήσεων
    Επενδύσεις, οικονομία, ομογένεια, ασφάλεια, περιφερειακές εξελίξεις, ενέργεια, είναι οι τομείς που θα τεθούν στο επίκεντρο σειράς επαφών και συζητήσεων που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ, με ανώτατους και ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη της ελληνικής ομογένειας, με αποκορύφωμα βεβαίως τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Τραμπ.
   Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:
   - Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβασή της στις αγορές.
   - Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.
   - Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις.
   - Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.
   Κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης είναι η σημαντική πλέον αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την ομογένεια. Επισημαίνεται πως η πολυπληθής κοινότητα των Ελλήνων της Αμερικής, στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και είναι καθοριστικός ο ρόλος της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε, όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, την περίοδο αυτή έχει καταφέρει να γίνει ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
    Για την κυβέρνηση, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, κατόπιν της πρόσκλησης του Αμερικανού Προέδρου, που χαρακτηρίζεται υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας και τους πρωθυπουργού της.
    Σημειώνουν ειδικότερα κυβερνητικοί παράγοντες πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα στην οικονομία και βαδίζει -με σταθερά βήματα και, παράλληλα, με έμφαση στην κοινωνική μέριμνα- έξω από τη μνημονιακή περιπέτεια.
    Την ίδια στιγμή, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με λόγο και ισχυρή παρουσία στις περιφερειακές και παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις. Επισημαίνουν σε αυτό το πλαίσιο ότι η πρόοδος της χώρας στα ζητήματα της οικονομίας, που σημειώνεται «με σταθερά βήματα και σχέδιο», συμβαδίζει παράλληλα με τη σημαντική αναβάθμιση και της διπλωματικής της παρουσίας. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο σημαντικών διεθνών εξελίξεων και πως, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ο λόγος της μετράει και αναγνωρίζεται πλέον καθολικά ο ρόλος της ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας αλλά και της ευημερίας μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιοχής όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά παγκοσμίως.
    Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Τράμπ, αποτελεί ακόμα ένα κρίσιμο σταθμό στην πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας. «Μια προσπάθεια που συνεχίζεται με μεθοδικότητα και σχέδιο στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο» υπογραμμίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
    Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η επίσκεψη Τσίπρα χαρακτηρίζεται ως υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο όμως και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον κομβικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στις εξελίξεις.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ώρα Ελλάδας / Ώρα τοπική
Σάββατο, 14 Οκτωβρίου - Σικάγο
18:30 / 10:30 : Συνάντηση με επιχειρηματίες
23:00 / 15:00 : Ξενάγηση στο Σικάγο από τον Πρύτανη του Illinois University, κ. Μιχάλη Αμοιρίδη
03:00 / 19:00 : Δείπνο εργασίας με επιχειρηματίες και επενδυτές
Κυριακή, 15 Οκτωβρίου - Σικάγο
17:00 / 09:00 : Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γερουσιαστή, κ. Dick Durbin, και στη συνέχεια πρωινό εργασίας με τον Γερουσιαστή και στελέχη της Ομογένειας
19:15 / 11:15 : Επίσκεψη στα Cinespace Studios και συνάντηση με τον Πρόεδρο τους, κ.Alex Pissios
01:30 / 17:30 : Δεξίωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του Πρωθυπουργού στο National Hellenic Museum και χαιρετισμός του Πρωθυπουργού
03:30 / 19:30 : Δείπνο εργασίας με Ομοσπονδιακούς και Πολιτειακούς Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, και ομογενειακές οργανώσεις
Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου – Σικάγο και Ουάσιγκτον
16:30 / 08:30 : Ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs
18:00 / 10:00 : Επίσκεψη στο 1871 Chicago’s Technology and Entrepreneurship Center και ξενάγηση από τον CEO, κ. Howard Tullman
19:00 / 11:00 : Συνάντηση με τον Δήμαρχο του Σικάγο, κ. Rahm Emmanuel, και επίσκεψη στον χώρο αστικής ανάπλασης Riverwalk.
20:15 / 12:15 : Συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Illinois, κ.Bruce Rauner
23:40 / 16:40 : Άφιξη του Πρωθυπουργού και της επίσημης αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον
00:30 / 17:30 : Συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, κα. Christine Lagarde
03:00 / 20:00 : Δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού παρατιθέμενο από τις οργανώσεις ΑΗI και AHEPA
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου - Ουάσιγκτον
19:00 / 12:00: Υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο Trump στον Λευκό Οίκο και υπογραφή βιβλίου επισκεπτών
19:10 / 12:10 : Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump και στη συνέχεια γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση
20:30 / 13:30 : Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ
22:30  / 15:30 : Συνάντηση με Γερουσιαστές
02:30 / 19:30 : Συνάντηση με επιχειρηματίες
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου - Ουάσιγκτον
16:30 / 09:30 : Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Pence
19:00 / 12:00: Γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες παρατιθέμενο από το Business Council for International Understanding
21:30 / 14:30 : Ομιλία στο Brookings Institution

Δημοσιεύθηκε στις 13 October 2017 | 10:16 pm


«Τέλος» οι εργολάβοι καθαριότητας και από την αγορά του Ρέντη

- Νέο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων και καθαριότητας, με εξοικονόμηση πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως
- Προσλήψεις 30 εργαζόμενων με ενιαίο μισθολόγιο, πλήρη ασφάλιση και δικαιώματα

   Ετήσια εξοικονόμηση που προϋπολογίζεται σε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ πέτυχε ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) με το νέο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων και καθαριότητας που έχει θέσει σε εφαρμογή, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου αναβάθμισης της κεντρικής αγοράς του Ρέντη.
   Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού, Στεφανία Γεωργακάκου -Κουτσονίκου, υπογράφηκε ετήσια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και του ΟΚΑΑ για τη συλλογή των απορριμμάτων με πιο αποτελεσματική διαχείριση.
   Επιτυγχάνεται διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση με έμφαση στη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων (καφέ κάδος) και μείωση του όγκου των αποβλήτων. Συλλέγονται δηλαδή ξεχωριστά από τα υπόλοιπα στερεά απορρίμματα όσα απόβλητα είναι οργανικά (υπολείμματα τροφίμων και άλλα βιοαποδομήσιμα υλικά, πράσινα απόβλητα κ.ά. που είναι ο κύριος όγκος αποβλήτων της αγοράς.
   Επιπλέον σημειώνεται ότι έγιναν προσλήψεις 30 εργαζόμενων για την καθαριότητα των χώρων του Οργανισμού, βάσει του άρθρου 63 του ν.4430/16, και αμοιβές με βάση το ενιαίο μισθολόγιο, πλήρη ασφάλιση και δικαιώματα.
   Όπως σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού, λόγω της αδυναμίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, σταδιακά αποδυναμώθηκε ο οργανισμός, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί σε ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους. Όμως με πρόσφατη ρύθμιση, μας δόθηκε η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πλήρως την προηγούμενη εμπειρία μας, και μέσω της πρόσληψης προσωπικού να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα μια σημαντική εξοικονόμηση. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επεκτείνουμε το μοντέλο αυτό και σε άλλες εγκαταστάσεις του Οργανισμού, με πρώτη την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου».
   Η ίδια πρόσθεσε ότι αξιοποιήθηκε και ενισχύθηκε ο μηχανικός εξοπλισμός καθαριότητας του ΟΚΑΑ (σύγχρονα οχήματα/μηχανήματα καθαριότητας) και σύμφωνα με τη σύμβαση, τα απορρίμματα που παράγονται και συλλέγονται στο χώρο του ΟΚΑΑ, μεταφέρονται και στη συνέχεια επεξεργάζονται στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Αττικής (ΧΥΤΑ Φυλής) και σε άλλες εγκαταστάσεις ευθύνης του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής.
   Σημειώνεται ότι οι δραστηριότητες της αγοράς του Ρέντη βρίσκονται σε κεντρικό σημείο του λεκανοπεδίου, η δε διαχείριση των απορριμμάτων είναι κρίσιμη για τη δημόσια υγεία, καθώς διακινείται η μεγαλύτερη ποσότητα των νωπών οπωροκηπευτικών που καταναλώνουμε, ενώ η αποτελεσματικότητά της αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής.

Δημοσιεύθηκε στις 13 October 2017 | 9:31 pmΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr