Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ιστορικής και στρατηγικής σημασίας η συμφωνία Τσίπρα-Σίσι για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

- Βήμα-βήμα το κτίσιμο της συμμαχίας που προκάλεσε νευρικό κλονισμό και «έκρηξη» στην Άγκυρα
- Ναυαγούν τα όνειρα του Ερντογάν για «εισβολή» στην Ανατολική Μεσόγειο


   «Φρένο» στις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο βάζουν Αλέξης Τσίπρας και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά την κοινή απόφασή τους να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό -το πιθανότερο μέχρι το τέλος του 2018- σε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
   Αυτή τη σπουδαία είδηση, που προκάλεσε νευρικό κλονισμό στην Αγκυρα, ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, στο πλαίσιο της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην Ελούντα της Κρήτης.
   Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, «είχα την ευκαιρία με τον Πρόεδρο Σίσι, στη διμερή μας συνάντηση, να κουβεντιάσουμε περαιτέρω, καθώς και οι δύο αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας, και συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό».
   Η εξαγγελία αυτή ήχησε σαν βόμβα μεγατόνων στην Άγκυρα.
   Η Τουρκία από το 2007 προσπαθεί να «μπλοκάρει» μια τέτοια συμφωνία, γιατί με αυτή «ναυαγούν» οι σχεδιασμοί της να αποκτήσει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο που θα εκτείνεται μέχρι την Αίγυπτο, «καταπίνοντας» μέρος της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίζοντας έτσι την Ελλάδα από την Κύπρο.
   Η Τουρκία έχει σχεδιάσει την υποτιθέμενη ΑΟΖ της, αρνούμενη την επήρεια του Καστελόριζου. Λέει, δηλαδή, ότι το Καστελόριζο δεν έχει ΑΟΖ. Ωστόσο, η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά στο άρθρο 121 παράγραφος 2 ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές.
   Μια τριεθνής οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, που θα δίνει πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο και τη νήσο Στρογγυλή, σίγουρα θα προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, που θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ευελπιστώντας ότι «σε περιπτώσεις που ένα νησάκι βρίσκεται μπροστά σ’ έναν τεράστιο ηπειρωτικό χώρο ενός άλλου κράτους, ποτέ (σ.σ.: το Διεθνές Δικαστήριο) δεν δίνει “πλήρη επήρεια” σε αυτό το νησάκι», έχει γράψει ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, για να προσθέσει ο ίδιος:
   «Αλλά η θέση της (σ.σ.: Τουρκίας) θα είναι πιο αδύναμη, εάν υπάρχει αυτή η τριεθνής οριοθέτηση που θα έχει και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
  Συμφωνία και για τις «τεχνικές δυσκολίες»
   Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «τεχνικές δυσκολίες» που συμφώνησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να παρακαμφθούν. Εννοούσε προφανώς την «τεχνική δυσκολία» οριοθέτησης ΑΟΖ στη νοητή γραμμή Κρήτης – Κάσου – Καρπάθου.
   Το 2012 οι Αιγύπτιοι προέβησαν σε ένα «τεχνικό σφάλμα», όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, μικρής υπερκάλυψης τμήματος της ελληνικής ΑΟΖ από το αιγυπτιακό Οικόπεδο 12. Ωστόσο, από το καλοκαίρι του 2013 και μετά, απ’ όταν, δηλαδή, τα ηνία της χώρας ανέλαβε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, οικοδομήθηκε σταδιακά μια εξαιρετική συμμαχία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.
   Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες αιγυπτιακές διακυβερνήσεις, δηλαδή τόσο του Χόσνι Μουμπάρακ όσο και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υπό τον Μοχάμεντ Μόρσι, πήγαιναν με τα νερά της Τουρκίας στο ζήτημα της ΑΟΖ.
   Αυτό ήταν ολοφάνερο και από τα θαλάσσια όρια του «σφάλματος», με τη χάραξη του βόρειου ορίου του Οικόπεδου 12 να ταυτίζεται με τη διεκδίκηση της Τουρκίας, που δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ στο Καστελόριζο, αλλά και από τις συνομιλίες που είχαν πραγματοποιήσει προ ετών οι Αιγύπτιοι με τους Τούρκους με στόχο να ορίσουν μεταξύ τους ΑΟΖ, προκαλώντας τότε τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας.
  Η ισχυρή συμμαχία έφερε… έκρηξη
   Σήμερα, βεβαίως, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Οι δύο Τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποτελούν την ισχυρή συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο που εγγυάται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών τους.
   Ελλάδα και Κύπρος έχουν υποστηρίξει σθεναρά την Αίγυπτο του Προέδρου Σίσι στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας και αξιόπιστη ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, ενώ η Αίγυπτος από την πλευρά της έχει σταθεί σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην Τουρκία.
   Τον Μάιο του 2017, στη 2η Διάσκεψη της Ρόδου για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια, με οικοδεσπότη τον Νίκο Κοτζιά, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, πήρε τη σαφή θέση ότι η χώρα του «στηρίζει την Ελλάδα στην εδραίωση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο». Η «χημεία» μεταξύ Κοτζιά και Σούκρι, που δεν περνά απαρατήρητη, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στο μεγάλο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει όμως έναν ακόμα φίλο: τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ο οποίος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων τον περασμένο Μάιο είπε ότι ασχολείται συνολικά με τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου σε συνεργασία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.
   Ο εκνευρισμός της Αγκυρας μετά την Ελούντα εκφράστηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο από την ερντογανική εφημερίδα «Yeni Şafak», που απηχεί απολύτως τις απόψεις του Τούρκου Προέδρου. Η εφημερίδα, σε έξαλλο ύφος, προειδοποίησε για «εισβολή» και «στραγγαλισμό» της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
   Το σχέδιο θα «καταδικάσει» την Τουρκία σε περίπου 41 κυβικά χιλιόμετρα, ενώ οι διεκδικήσεις της Τουρκίας είναι να προεκτείνει την ΑΟΖ της μέχρι την αιγυπτιακή, χωρίζοντας την Ελλάδα από την Κύπρο, έγραψε.
   Η απελπισία στην οποία περιήλθαν οι ισλαμιστές της Άγκυρας αποτυπώνεται στην «προτροπή» της «Yeni Şafak» να συντονιστεί η Τουρκία με τη Λιβύη για να ξεπεράσει τα σχέδια της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Με ποια Λιβύη όμως, είναι ένα ζήτημα, αφού η βορειοαφρικανική χώρα είναι διχοτομημένη μεταξύ μιας κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη και μιας δεύτερης με έδρα τη Βεγγάζη.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 15 October 2018 | 3:01 pm


Με το «δόγμα του Μάο» πορεύεται η Ν.Δ.!

Έχοντας απολέσει το στρατηγικής σημασίας εκλογικό ωφέλημα, τις περικοπές των συντάξεων που πίεσαν παντού για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να τις κάνει, κλιμακώνει τα σαμποτάζ και την παραπληροφόρηση


   ΚΡΥΒΟΥΜΕ ή, αν δεν μπορούμε, διαστρεβλώνουμε τις θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, ώστε να πλήξουμε την κυβέρνηση και να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κερδίσουμε την εξουσία. Έτσι είναι η αντιπολίτευση, θα μπορούσε να πει κανείς. Μόνο που εδώ δεν πλήττουμε μόνο την κυβέρνηση, αλλά και το θετικό κλίμα που χρειάζονται η ελληνική οικονομία και οι εργαζόμενοι.
   ΛΕΕΙ, για παράδειγμα, ο Κ. Μητσοτάκης: «Παρά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πρόσβαση στις αγορές, γεγονός που αποτελεί αδιάψευστη(!) απόδειξη της αποτυχίας του Μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας».
   ΛΙΓΟ μετά τη δήλωση Μητσοτάκη, το «εχθρικό» ΔΝΤ εκτιμά πως έως και το 2022 η Ελλάδα θα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
   ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ περιλαμβάνονται στην έκθεση Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί. Δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο θέμα των συντάξεων ή των αντίμετρων και απλώς παρατίθενται σε πίνακες οι εκτιμήσεις για βασικά μεγέθη. Το πρωτογενές πλεόνασμα -σε όρους ενισχυμένης εποπτείας- προσδιορίζεται σε 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2018 έως και το 2022, ενώ το 2023 υπολογίζεται σε 3% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος, ακολουθώντας καθοδική τροχιά, από 188,1% του ΑΕΠ φέτος, καταλήγει στο 151,1% του ΑΕΠ το 2023.
   ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα ξεκίνησε η αναταραχή στο χρηματιστήριο της Αθήνας με αφορμή τις συστημικές τράπεζες. Σιωπή ικανοποίησης από τη Ν.Δ. Κραυγαλέα σιωπή και από τον εκλεκτό της κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος εδέησε μία εβδομάδα μετά, και ύστερα από την ενόχληση της ΕΚΤ, να δηλώσει ότι: «Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών. Οι πιέσεις αυτές οφείλονται σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες».
   ΕΧΟΝΤΑΣ η Ν.Δ. απολέσει το στρατηγικής σημασίας εκλογικό ωφέλημα, όπως θα ήταν οι περικοπές των συντάξεων που πίεσαν παντού για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να τις κάνει, κλιμακώνει τα σαμποτάζ και την παραπληροφόρηση.
   ΑΠΟ πού και ώς πού είναι, για παράδειγμα, τυπική η έξοδος από τα Μνημόνια; Δεν έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονασμάτων, τέτοιων που δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να μην υλοποιήσει τις περικοπές των συντάξεων; Δεν έχει μειωθεί η ανεργία κατά 8%; Όλοι οι οικονομικοί δείκτες δεν παρουσιάζουν άνοδο, και μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων εντυπωσιακή;
   ΝΕΑ ΡΕΚΟΡ έκανε φέτος ο ελληνικός τουρισμός. Οι αυξημένες αφίξεις στη χώρα αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Μαΐου να καταγράφεται αυξημένη κατά 23,6% σε σχέση με τον Μάιο 2017 και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξημένες κατά 34,7%.
   Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ παραγωγή κινείται ανοδικά για έκτο διαδοχικό μήνα από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση κατά 2,9% του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2017.
   ΣΥΜΦΩΝΑ με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Ιούνιο του 2018 αυξήθηκαν κατά 597 εκατ. ευρώ ή κατά 24,8% και ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ, από 2,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
   ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ σημαντική είδηση η συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;
   ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η Ν.Δ. έχει απολέσει εδώ και καιρό την παραδοσιακή ευθύνη απέναντι στο παρόν και το μέλλον της χώρας. Η στρατηγική του προέδρου Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» έχει γίνει δόγμα στο παλιό αστικοδημοκρατικό κόμμα. Τα ερείπια και η δυστυχία εκατομμυρίων Ελλήνων την περίοδο της χρεοκοπίας, για την οποία είναι συνυπεύθυνη, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, δευτερευούσης σημασίας ζήτημα.
   ΓΙΑ ΤΗΝ παλινόρθωση της εξουσίας τους, δεν διστάζουν να πλήξουν τα εθνικά συμφέροντα κόντρα σε όλους τους εταίρους και συμμάχους της χώρας, διευκολύνοντας τους κερδοσκόπους τζογαδόρους του χρήματος να κάνουν παιχνίδι. Εφιαλτικό σενάριο για μια χώρα που έκανε οκτώ χρόνια να βγει από τα δεσμά της.
γράφει ο Δημήτρης Χρήστου

Δημοσιεύθηκε στις 15 October 2018 | 2:53 pm


Η Όλγα Γεροβασίλη εκλέχθηκε στη νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Τα 21+2 μέλη του νέου οργάνου


   Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στον πολυχώρο "Αθηναΐς", οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την ψήφιση της πολιτικής απόφασης και την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας.
   Το νέο όργανο απαρτίζεται από τους εξής:
 • Αναγνωστοπούλου Σία 
 • Βίτσας Δημήτρης 
 • Βούτσης Νίκος 
 • Γεροβασίλη Όλγα 
 • Δούρου Ρένα 
 • Δραγασάκης Γιάννης 
 • Δρίτσας Θοδωρής 
 • Θεοδωρακοπούλου Νατάσα 
 • Καλαμαρά Έφη 
 • Κνήτου Κατερίνα 
 • Κοτσακάς Αντώνης 
 • Λάμπρου Πάνος 
 • Μπαλάφας Γιάννης 
 • Μπαλτάς Αριστείδης 
 • Παππάς Νίκος 
 • Σβίγκου Ράνια 
 • Σκορίνης Νίκος 
 • Τζανακόπουλος Δημήτρης 
 • Τσακαλώτος Ευκλείδης 
 • Φίλης Νίκος 
 • Χριστοδουλοπούλου Τασία 
   Στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο Γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης.

   Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται μετά και το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής υπογραμμίζεται στο σχέδιο απόφασης για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
   Όπως τονίζεται στο κείμενο, πλέον διαμορφώνεται ένα διπολικό σχήμα αντιπαράθεσης των δυο κύριων προγραμματικών προτάσεων.
   Ο ένας πόλος, σημειώνεται στο κείμενο, υπό τη ΝΔ προβάλλει εκ νέου ένα άγριο, αγοραίο με αυταρχικό πρόσωπο νεοφιλελευθερισμό, υιοθετώντας τη λογική των μνημονίων που αποτελούν το πολιτικό της πρόγραμμα και το οποίο απέρριψε ο ελληνικός λαός το 2015, αναγνωρίζοντας τη διαχρονικά επιζήμια επιλογή που συνιστά για τις ανάγκες του.
   Ο άλλος πόλος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνεται, εκφράζει την υποστήριξη μιας δίκαιης παραγωγικής και με οικολογικό πρόσημο βιώσιμης ανάπτυξης με δίκαια κατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων που έπληξε η οικονομική κρίση. «Την προστασία και στήριξη του κόσμου της εργασίας και των δικαιωμάτων του. Τη στήριξη των εργαζομένων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων που επλήγησαν βάναυσα από την κρίση. Την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων αγαθών. Το δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους και τις παρεπόμενες αλλαγές της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα» συμπληρώνεται.
   Επίσης, στο κείμενο τονίζεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπέδωση και διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, την ισονομία των πολιτών ανεξάρτητα από την καταγωγή, θρησκευτικές πεποιθήσεις, εισόδημα, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό.
   Στο κείμενο αναφέρεται και η συνέχιση της χάραξης μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ανέδειξε την Ελλάδα σε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης.
   Καταλήγοντας, σημειώνεται πως πρόκειται για μια σύγκρουση δυο ανταγωνιστικών πολιτικών σχεδίων και προταγμάτων, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας και τη ζωή των πολιτών της για τα επόμενα χρόνια.
   Η προγραμματική αυτή αντιπαράθεση θα εκφραστεί κατ’ αναλογία και υπό προϋποθέσεις στις εκλογές στους δήμους και στις Περιφέρειες και στις ευρωεκλογές, μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως στις βουλευτικές εκλογές, επισημαίνεται.

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2018 | 8:44 pm


Ο Αντρέ Μπρετόν και ο σιωπηλός τραπεζίτης

Το ανθελληνικό σορτάρισμα των Μητσοτάκη - Στουρνάρα και Σία πάνω στο «χαρτί» του Ευρωπαϊκού Εθνικοσοσιαλιστικού Μετώπου των Σαλβίνι - Λεπέν


   «Απαιτώ να θεωρείται ηλίθιος όποιος αρνείται να δει ένα άλογο να καλπάζει πάνω σε μια ντομάτα» είχε πει ο Αντρέ Μπρετόν σε μια έξαρση σουρεαλιστικής φρενίτιδας.
   Δεν εκβιάζω τη σουρεαλιστική θεώρηση των πραγμάτων, αλλά αυτή την εβδομάδα είδα πράγματα πιο σουρεαλιστικά κι από «ένα άλογο που καλπάζει πάνω σε μια ντομάτα». Είδα ΔΝΤ και Fitch να στηρίζουν Ελλάδα. Και είδα Ευρωπαίους (αξιωματούχους του Λαϊκού Κόμματος) και Έλληνες (Μητσοτάκης, Στουρνάρας και Σία) να στηρίζουν αγορές, πακετάροντας, οι άθλιοι, τον Τσίπρα με το Ευρωπαϊκό Εθνικοσοσιαλιστικό Μέτωπο των Σαλβίνι - Λεπέν: «Η άνοδος των λαϊκιστών σε Ιταλία και Ελλάδα έφερε πολιτικό χάος»...
   Η απάντηση ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από τον στρατηγικό σύμβουλο του ΔΝΤ Ντέσμοντ Λάχμαν: «Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι, αντίθετα με την Ελλάδα, η Ιταλία έχει στο τιμόνι μια κυβέρνηση λαϊκιστών που εμπαίζουν ανοιχτά τους κανόνες της Ε.Ε. Κι αυτό θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερη τη "διάσωσή" της από τους Ευρωπαίους εταίρους αν υποθέσουμε ότι έχουν την πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, από φόβο μήπως στείλουν λάθος μήνυμα προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης... Η ιταλική κρίση θα μοιάζει με την ελληνική αν η ελληνική κρίση έκανε συστηματική χρήση αναβολικών ουσιών»!

 ********

   Κατά τα λοιπά, ο Ντέσμοντ Λάχμαν παρεμβαίνει* στο ζήτημα της ιταλικής κρίσης και των συνεπειών της στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία, διαπορών με τις χαλαρές (έως και ανύπαρκτες) αντιδράσεις της διεθνούς οικονομικής κοινότητας: «Είναι να απορεί κανείς με την ολύμπια γαλήνη με την οποία οι Αμερικανοί στρατηγικοί αναλυτές και οι διεθνείς αγορές αντιμετωπίζουν το βάθεμα της ιταλικής οικονομικής και τραπεζικής κρίσης. Κι αυτό γιατί, αντίθετα με την Ελλάδα, το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας είναι τέτοιο που, σε περίπτωση χρεοκοπίας, θα συμπαρασύρει και το ευρώ και, ταυτόχρονα, καθιστά αδύνατη τη ‘διάσωσή’ της από τους Ευρωπαίους εταίρους της».
   Ακολούθως, ο σούπερ συντηρητικός οικονομολόγος εστιάζει στις... βλαβερές συνέπειες της κρίσης επί του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην έκταση και στο βάθος των αναταράξεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων...
   Ίσως είμαι κυνικός, ίσως μηδενιστής, ένας εμπαθής εχθρός του νεοφιλελευθερισμού ίσως, ωστόσο θα την πω την αμαρτία μου: παρακολουθώ με χαιρεκακία τις κρίσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τους κλυδωνισμούς που αυτές προκαλούν στις ευρωπαϊκές και τις άλλες αγορές του κόσμου. Απολαμβάνω ιδίως τη νευρικότητα των τοποτηρητών του καπιταλιστικού συστήματος καθώς πασχίζουν να διαχειριστούν την κρίση και το μόνο που καταφέρνουν είναι να συντονίζουν τη νευρικότητά τους με τις διακυμάνσεις του Dow Jones...

 *******

   Ή τις διακυμάνσεις των τιμών των τραπεζικών μετοχών κατά τη διάρκεια της τριήμερης κρίσης του χρηματιστηρίου Αθηνών. Που ενώ είχε να κάνει με ένα αδίστακτο αντικυβερνητικό - κερδοσκοπικό σορτάρισμα, με support του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποδόθηκε (σε ποιον άλλο;) στον... Τσίπρα αυτοπροσώπως: η χώρα έχει πολιτικό ρίσκο με τον Τσίπρα στην εξουσία - πρέπει να θωρακιστεί από παράπλευρες απώλειες στο χρηματιστήριο και στις τράπεζες.**
   Την τέταρτη ημέρα (αφού έγινε η δουλειά) έσκασε επιτέλους ο... σιωπηλός τραπεζίτης. Για να δηλώσει ότι «οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονταν με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες». Κι ούτε γάτα ούτε ζημιά...
   Προσωπικά, καθώς παρακολουθούσα τις αντιδράσεις των απλών ανθρώπων επί του θέματος στα social media, είχα την αίσθηση ότι υπάρχει ένας κόσμος μέσα στον κόσμο που προσδοκά το βάθεμα της κρίσης με την ελπίδα πως θα ακολουθήσει μια πιο ανθρωποκεντρική οικονομική ισορροπία. Μια οικονομία «πολιτική», που θα αποβάλει τη νεοφιλελεύθερη αρχή «κέρδος για το κέρδος». Μα, έτσι; Τυχαία και αφηρημένα; Αδύνατον. Μια τέτοια προσδοκία δεν συνιστά, ούτε καν, μια ολοκληρωμένη αυταπάτη. Αλίμονο, όταν η Ιστορία επαφίεται σε αδρανείς πολίτες και πολιτικούς, κινείται από... Goldman Sachs και Morgan Stanley.
   Κι ακολουθεί... καπιταλιστική ανακύκλωση: ο καπιταλισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να επιβεβαιωθεί παρά μόνο δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της καταστροφής του. Θεμελιωμένος πάνω στην αρχή της ελευθερίας της παραγωγής και της αγοράς, γεννά ολοένα και πιο βίαιες κρίσεις που κλονίζουν την απαραίτητη για την ανάπτυξή του πολιτική τάξη. Όπως αυτή της Ιταλίας και της Ευρωζώνης. Με κινητήριο μοχλό το Ευρωπαϊκό Εθνικοσοσιαλιστικό Μέτωπο των Σαλβίνι - Λεπέν.

 * Με άρθρο του στο site της (συντηρητικότατης) εφημερίδας της Ουάσιγκτον "The Hill"

 **Από δήλωση του Κ. Μητσοτάκη επί του θέματος
γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2018 | 8:19 pm


Τουλάχιστον η Μπάγερν δεν κλέβει ρεύμα...

Οι «Επισημάνσεις» του Άγγελου Τσέκερη


   Ανησυχεί ο Μητσοτάκης για την κατάσταση των τραπεζών που το κόμμα του τις έχει φεσώσει με καμιά διακοσαριά εκατομμύρια. Aυτό εδώ έγινε τον Ιούνιο που η Μπάγερν είχε έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα. Τώρα είναι στην έκτη θέση. Τουλάχιστον δεν κλέβει ρεύμα...
   Και κάτι ψιλά για την εφημερίδα του πατέρα του.
   Και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ.
   Ευτυχώς, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τουλάχιστον δεν χρωστάει τίποτα. Κάτι είναι κι αυτό.
   Έτσι είναι. Ήρθαν, μετά, οι Συριζομαδούροι, που δεν έχουν ιδέα από θαλασσοδάνεια, και τίναξαν τις τράπεζες στον αέρα.
   Ενώ, αν κυβερνούσε η Ν.Δ., ούτε που θα είχαμε ακούσει για το ζήτημα.
   Έτσι είναι. Όταν έπαιρναν τα θαλασσοδάνεια, είχατε ακούσει οτιδήποτε;
   Ήταν διακριτικοί και σεμνοί γιατί σεβόντουσαν τον κόσμο που πήδαγε από τα παράθυρα.
   Μόνο ο Αυγενάκης είχε ανέβει στα κάγκελα και ούρλιαζε, γιατί τότε ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη.
   Εξαιρετική ομιλία. Θα συμπεριληφθεί και σε έναν τόμο με ιστορικές κοινοβουλευτικές αγορεύσεις που θα παρουσιάσει ο Βούτσης τον ερχόμενο μήνα.
   Για να μην τρέχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς και την ψάχνουν στο Ίντερνετ.
   Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στον ΣΚΑΪ, πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι για την πτώση στο χρηματιστήριο φταίει η Αχτσιόγλου που επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις.
   Θα μπορούσε βέβαια να φταίει και μια πεταλούδα που πετάει στη Σιγκαπούρη, αλλά αυτό χτίζει άλλο πολιτικό αφήγημα.
   Επειδή, όμως, πέφτουν όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, ίσως θα έπρεπε να μας εξηγήσει γιατί η Αχτσιόγλου ρίχνει ειδικά το ελληνικό χρηματιστήριο και όχι π.χ. το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
   Αλλά αυτή η ανάλυση θέλει εξειδικευμένες γνώσεις στα χρηματοπιστωτικά και θα ήταν δύσκολο να την κατανοήσουμε.
   Είπε μια χαλαρή κουβέντα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέσατε να του βγάλετε τα μάτια.
   Ήταν απλώς κάποιες προσωπικές του απόψεις, αλλά ειπώθηκαν σε λάθος μέρος και λάθος στιγμή. Αν τις είχε πει τον Αύγουστο στην Ικαρία, δεν θα είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις το θέμα.
   Η βασική ιδέα είναι, αντί να εντάξουμε την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία, να φτιάξουμε στην περιοχή ένα εργολαβικό υποΝΑΤΟ και να την εντάξουμε ως ΠΓΔΜ, με 400 ευρώ τον μήνα και χωρίς ΙΚΑ.
   Και παραλλήλως να παραχωρήσουμε στις ΗΠΑ καμιά δεκαπενταριά βάσεις επί ελληνικού εδάφους για να σταματήσουν να μας τα πρήζουν με τη συμφωνία των Πρεσπών.
   Έτσι ώστε να συνεχίσει και η ΠΓΔΜ να αναγνωρίζεται από 170 χώρες με το όνομα Μακεδονία σκέτο.
   Δυστυχώς, και οι πιο αθώες ενέργειες μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Ο άλλος, που ξεκίνησε με την ευγενική πρόθεση να δολοφονήσει τον αρχιδούκα Φερδινάνδο στο Σαράγιεβο, είδατε τι προκάλεσε.
   Σε άλλα νέα, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γερμανίας και απαίτησε με αυστηρό ύφος να μην περικοπούν οι συντάξεις.
   Ήταν μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, τώρα που τα στοιχηματζίδικα παίζουν την ακύρωση των περικοπών με απόδοση 1,001, αλλά τι να κάνεις, η τίμια πολιτική αρχών θέλει και συγκρούσεις.
   Βασικά είναι σαν να κάνει διάβημα ο Δράμαλης στον Κολοκοτρώνη να φυλάσσονται αποτελεσματικότερα τα Δερβενάκια.
   Γι' αυτό την έφτιαξε την “Ελληνική Αγωγή” ο Άδωνις. Για να διδάσκει για τους Έλληνες Άριους, τους Ελοχίμ και την Ανδρομέδα και να χτυπήσει την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς.
   Είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο άλλωστε ότι ο Πρωτάνθρωπος ήταν καθαρός Έλληνας και είχε βιολογικά ανώτερες ψείρες. Αλλά μας τα κρύβουν.
   Επίσης οι σβάστικες και η φυλετική ανωτερότητα είναι δικές μας πολιτισμικές κατακτήσεις. Απλώς οι ναζί μάς τα έκλεψαν και τα εφάρμοσαν στο βήμα της χήνας και στη χαλυβουργία.
   Τώρα καταλάβαμε γιατί οι δεξιοί έχουν αλλεργία με την απελευθέρωση της Αθήνας. Κάτι εκατομμύρια κόσμος που φαίνονται στις φωτογραφίες δεν μοιάζουν πολύ εθνικόφρονες.
   Γι' αυτό πριν έρθει ο Σύριζας γινόταν απλώς στο τσάκα τσάκα μια έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη. Στην οποία συνήθως τη Ν.Δ. εκπροσωπούσε ο Αλέξανδρος Παπαδόγκωνας.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2018 | 7:20 pm


Μαλώνεις, ρε; Μαλώνεις;

- Θόρυβο δημιουργούν για να φαίνονται πρωταγωνιστές, και ας είναι οι κομπάρσοι. Όσο «μαλώνουν» τόσο φιλιώνουν, αναμένοντας με αγωνία να επανέλθουν στο προσκήνιο
- Αλήθεια, ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;


   Ένας μεγάλος αγώνας συντελείται από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., πρώην ΔΗ.ΣΥ., πρώην ΕΛΙΑ, πρώην ΠΑΣΟΚ. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τον τελευταίο καιρό τις συγκλίσεις ως αποκλίσεις... τη συμφωνία ως διαφωνία και επιδιώκουν να ανάγουν την κάθε συζήτηση σε κόντρα, διαξιφισμούς θέσεων και αντιπαράθεση δήθεν διαφορετικών απόψεων.
   Όταν ετέθη το θέμα των συντάξεων στα κανάλια και περιμέναμε όλοι να ακούσουμε τις απόψεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο κ. Μαλέλης ανέβασε τόσο πολύ τους τόνους, προσπαθώντας να δείξει την αντίθεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να κερδίσει τα εύσημα του αντισύριζα μπλοκ -που απεργάζεται η Ν.Δ.- ώστε έχασε στα σημεία.
   Το μόνο που κατάφερε ήταν να παρουσιαστεί ως ο Άδωνις του ΚΙΝ.ΑΛΛ., χρεώνοντας στην κυβέρνηση των 3,5 χρόνων τις περικοπές στις συντάξεις όλων των μνημονιακών χρόνων. Στο δια ταύτα, κανείς δεν θέλει να κοπούν οι συντάξεις, ούτε προασπιζόμαστε ένα ασφαλιστικό Πινοσέτ, αλλά... εμείς τα κάναμε καλύτερα. Τέλος, θέλοντας να υπερασπιστεί τη συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ, κάλυψε απόλυτα και απροκάλυπτα την πραγματική Ακροδεξιά με την οποία συγκυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ.
   Στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών κατακεραυνώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι, όπως λένε, θα ήθελαν μια καλύτερη συμφωνία. Επαναλαμβάνουν το πρόσφατο εύρημα της Ν.Δ. για «εθνότητα και γλώσσα», συμπάσχοντας προφανώς στις σοβαρές δυσκολίες που της προκαλεί το να μιλά δημόσια για «το όνομα».
   Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. συντάσσονται σε όλα, κατά του Νόμου Κατρούγκαλου, κατά του Νόμου Παρασκευόπουλου, στην πολεμική κατά της ΕΡΤ και της ΔΕΗ, στην «επικίνδυνη κυβέρνηση», στο κοινό αίτημα για εκλογές... Ό,τι γραμμή βγάλει η Ν.Δ., σπεύδει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να την επιβεβαιώσει.
   Την ίδια ώρα στα κανάλια «κάνουν ότι διαφωνούν» και ότι δήθεν κρατούν «ίσες αποστάσεις», μια τακτική που υποτιμά στο έπακρο τους πολίτες. Μια επιτηδευμένη διαφωνία σε μια εν τοις πράγμασι συμφωνία με τη Ν.Δ. και μια προγραμματισμένη, ως φαίνεται, μετεκλογική συνεργασία, αν φυσικά επιβεβαιωθούν οι διακαείς πόθοι τους.
   Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν επιδιώκει, όπως δηλώνει, να είναι η «τρίτη δύναμη» σε έναν νέο δικομματισμό. Πιστεύει ότι ακόμα είναι η δεύτερη δύναμη του πάλαι ποτέ δικομματισμού.
   Αποκρύπτουν ότι η συνεργασία με τη Ν.Δ. είναι ήδη συμφωνημένη και πίσω από τα πυροτεχνήματα των στημένων τσακωμών στα τηλεπαράθυρα κρύβεται η συμπόρευση με τη σημερινή Ν.Δ., που καθοδηγείται από τον Σαμαρά και χειραγωγείται από τον Βορίδη και τον Άδωνι.
   Θόρυβο δημιουργούν για να φαίνονται πρωταγωνιστές, και ας είναι οι κομπάρσοι. Όσο «μαλώνουν» τόσο φιλιώνουν, αναμένοντας με αγωνία να επανέλθουν στο προσκήνιο. Πίσω από το σόου στα κανάλια, όπου η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται με την «ατάκα», τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και το υβρεολόγιο, κρύβεται μια δεδομένη συμφωνία στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και την εξουσία των επιχειρηματικών συμφερόντων.
   Αλήθεια, ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;
γράφει η Κατερίνα Μπρέγιαννη

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2018 | 6:17 pm


Ε, αφού το είπε το καλύτερο βιογραφικό της χώρας, έτσι θα είναι, σκέφτηκαν οι πρόθυμες ντουντούκες της Πειραιώς...

- Σπέκουλα δίχως όρια
- Κανείς δεν πήρε χαρτί και μολύβι, μη τυχόν και χαλάσει το αφήγημα του αρχηγού της Ν.Δ.


   “Είναι εξοργιστικό ότι με 1,6 δισ. ευρώ ευρωπαϊκούς πόρους η Ελλάδα δεν παρέχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες - πρόσφυγες” είχε πει προ ημερών από τη Σάμο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και κανείς από όσους έσπευσαν να αναπαράγουν τη βαθυστόχαστη εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έκανε τον κόπο να πάρει χαρτί και μολύβι για του λόγου το αληθές. Ε, αφού το είπε το καλύτερο βιογραφικό της χώρας, έτσι θα είναι, σκέφτηκαν οι πρόθυμες ντουντούκες της Πειραιώς, δημιουργώντας μια στρεβλή εντύπωση για το τι ακριβώς συμβαίνει με την οικονομική βοήθεια που διοχετεύεται από την Ε.Ε. προς τη χώρα μας.
   Ας δούμε, όμως, τι πραγματικά ισχύει και δεν έχει την παραμικρή σχέση με το πυροτέχνημα του Κ. Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, η Ελλάδα δικαιούται 561 εκατ. ευρώ και από αυτά έχουν εκταμιευθεί ως τον Οκτώβριο του 2018 τα 164 εκατ. ευρώ. Να, λοιπόν, γιατί κανείς δεν πήρε χαρτί και μολύβι. Να λοιπόν γιατί κανείς δεν ανέτρεξε στα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. μην και χαλάσει το αφήγημα του αρχηγού της Ν.Δ. περί κυβερνητικής ανικανότητας και σκιών στη διαχείριση ενός υπέρογκου ποσού χρημάτων που υποτίθεται πως ρέει ανεξέλεγκτα από τις Βρυξέλες στην Αθήνα.
   Ταγμένοι να υπηρετούν τυφλά και άκριτα την όποια αντιπολιτευτική γραμμή κι αν χαράζει η Πειραιώς, αναπαράγουν πρόθυμα κάθε κατασκεύασμα της Ν.Δ. ακόμη κι αν αυτό απέχει 1 δισεκατομμύριο ευρώ και βάλε από την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που, αντί να σπεκουλάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να προσφέρει έστω τα ελάχιστα κι αυτός από τη θέση του, ώστε να βελτιωθεί προς όφελος των προσφύγων και των μεταναστών.
   Θα μπορούσε έστω για τα μάτια του κόσμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθύνει ένα ερώτημα προς οργανώσεις και οργανισμούς, που λαμβάνουν και τη μερίδα του λέοντος των οικονομικών ενισχύσεων της Ε.Ε. για το πώς πάνε τα προγράμματα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν, πιέζοντας έτσι κι αυτός για τη γρηγορότερη επίλυση κάποιων προβλημάτων. Μόνο που κάτι τέτοιο είναι έξω από τη μικροπολιτική λογική της Ν.Δ. που δεν αφορά την επίλυση των όποιων προβλημάτων, αλλά την τυφλή απόδοση ανύπαρκτων ευθυνών στην κυβέρνηση, που φταίει ακόμη και για χρήματα που δεν έχει εισπράξει, που φταίει ακόμη και για χρήματα που διαχειρίζονται άλλοι.
γράφει ο Πέτρος Κατσάκος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Η ίδια η Ε.Ε. αποδομεί τη fake ρητορική Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2018 | 6:00 pm


Το ταξίδι μιας γυναικείας μορφής από τη Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας - VIDEO

Η συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης


   Στο πλαίσιο των δράσεων της ΕCCO (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations) για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, θα εορταστεί για πρώτη φορά φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018.
   Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συντονίζουν από κοινού δράσεις, με στόχο την ανάδειξη της επιστήμης της συντήρησης και τη γνωριμία του κοινού με το σημαντικό έργο του συντηρητή που συμβάλλει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
   Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας στηρίζει τη συλλογική αυτή προσπάθεια και συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, με την ανάρτηση βίντεο (timelapse) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει (youtube, facebook) με τίτλο: «Η συντήρηση ενός ευρήματος».   Ένα ρυτό, αγγείο τελετουργικό, σε σχήμα γυναικείας μορφής, που βρέθηκε στη Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας, μεταφέρεται από τον χώρο της ανασκαφής στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.
   Ο θεατής παρακολουθεί, σε... 4 λεπτά (!), την απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία που ακολουθεί ο συντηρητής, για να αντιστρέψει την καταλυτική επίδραση πολλαπλών παραγόντων στα υλικά κατάλοιπα του πολιτισμού, με στόχο την αποκάλυψη των ιστορικών πληροφοριών που αυτά φέρουν αλλά και την καλλιτεχνική τους αξία.
   Παράλληλα, σε οθόνη, που υπάρχει στην είσοδο της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, θα προβάλλεται βίντεο με τίτλο: «Ο κύκλος του αμφορέα» από την Κυριακή 14 έως την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018.
   Με αφορμή το ταξίδι ενός τεφροδόχου αμφορέα από την ανασκαφή στο νεκροταφείο του Ορράου, αρχαίου οικισμού κοντά στην πόλη της Αμβρακίας, έως την προθήκη του Μουσείου, ο θεατής παρακολουθεί τη σύνθετη και πολύπλευρη εργασία που συντελείται για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του ευρήματος.
   Συγχρόνως, λαμβάνει σφαιρική άποψη για το έργο του συντηρητή, καθώς παρακολουθεί τη συντήρηση και άλλων ευρημάτων, το υλικό των οποίων κάθε φορά αλλά και η κατάσταση διατήρησής τους υπαγορεύουν την εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων συντήρησης.

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2018 | 5:29 pm


Η ίδια η Ε.Ε. αποδομεί τη fake ρητορική Μητσοτάκη

Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία για τα κονδύλια του Προσφυγικού: Πόσα χρήματα έχουν εγκριθεί, πόσα έχουν εκταμιευθεί και πόσα έχουν πάει στο Ελληνικό Δημόσιο


   Έπειτα από εβδομάδες ερωτήσεων και δηλώσεων της αντιπολίτευσης γύρω από την "κακοδιαχείριση" των 1,6 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων, ήρθαν προχθές τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν στη δημοσιότητα, σχετικά με το ακριβώς πόσα χρήματα έχουν δοθεί στην Ελλάδα και πόσα σε διεθνείς οργανισμούς για τη διαχείριση του προσφυγικού στο έδαφός της.
   Από τα 1,69 δισ. ευρώ, οι ελληνικές αρχές έχουν να λαμβάνουν 794 εκατ. ευρώ, η Ύπατη Αρμοστεία 506,67 εκατ. ευρώ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) 119,7 εκατ. ευρώ, η EASO 26 εκατ. ευρώ, οι διάφορες διεθνείς ΜΚΟ - εταίροι της Κομισιόν 1 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί, αλλά παραμένουν αδιάθετα 44,6 εκατ. ευρώ σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία.


   Αναλυτικότερα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 1,69 δισ., ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα χορηγούνται ως εξής:
   * Πρώτον, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 η Ελλάδα δικαιούται 561 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 322,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και 238,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Από τα 561 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί ως τον Οκτώβριο του 2018 τα 164 εκατ. ευρώ.
   * Δεύτερον, μέσω του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ η Επιτροπή έχει εγκρίνει, από το 2015 ως σήμερα, επείγουσα βοήθεια, ύψους 481 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ αυτών, τα 233 εκατ. ευρώ χορηγούνται απευθείας προς τις ελληνικές αρχές, τα 150 εκατ. ευρώ στον UNHCR, τα 72 εκατ. ευρώ στον ΙΟΜ και 26 εκατ. ευρώ στην EASO. Από αυτά τα επείγοντα κονδύλια έχουν εγκριθεί και εκταμιεύονται σταδιακά ως εξής: "Υπουργείο Άμυνας 127,73 εκατ. ευρώ, υπουργείο Υγείας 27,45 εκατ. ευρώ, υπουργείο Εσωτερικών 26,95 εκατ. ευρώ, υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 12,76 εκατ. ευρώ, υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής 10,42 εκατ. ευρώ".
   * Τρίτον, το Ταμείο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε., που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, έχει εγκρίνει για την Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2016 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 605,3 εκατ. είναι ήδη συμβάσεις. Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης είναι μόνο διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη και η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες από αυτό το Ταμείο, καθώς συνήθως από αυτό το ταμείο προερχόταν η βοήθεια προς τρίτες χώρες. Κάπως έτσι άλλωστε είχε στηθεί και το μοντέλο χρηματοδότησης διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ και όχι χρηματοδότηση απευθείας στις κυβερνήσεις των τρίτων χωρών.
   Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Κομισιόν, πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία στις 18 Μαρτίου 2016 είχαν χορηγηθεί ανά υπηρεσία τα εξής ποσά: Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής 8,35 εκατ. ευρώ, Ελληνική Αστυνομία 5,58 εκατ. ευρώ, Γενική Γραμματεία Συντονισμού 6 εκατ. ευρώ, Ελληνικό Λιμενικό Σώμα 6,67 εκατ. ευρώ και Υπηρεσία Ασύλου 1,18 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2018 | 4:27 pm


Αλέξης Τσίπρας: Αφήσαμε τα δύσκολα πίσω, ο προϋπολογισμός του 2019 δεν έχει μέτρα, μόνο αντίμετρα - VIDEO

- «Για πρώτη φορά, η χώρα πορεύεται με σχέδιο και ιεραρχήσεις»
- «Τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες θα κληθούν να συγκρίνουν...»


   Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
   «Η κυβέρνηση αυτή θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της θητεία. Δεν μπορεί κανείς να την εμποδίσει», το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας: Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του λαού. Ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, "να μετρήσουμε «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος"».
   «Τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες θα κληθούν να συγκρίνουν: Την Ελλάδα της ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή την Ελλάδα βουτηγμένη στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την αέναη λιτότητα. Την Ελλάδα που με ορίζοντα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου ή την Ελλάδα που γυρίζει πίσω στα ρουσφέτια, στην κλεπτοκρατία και τους ημέτερους. Την Ελλάδα της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων ή την Ελλάδα των off shore, της μίζας και των ολιγαρχών. Την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή ή την Ελλάδα που φοβάται και τη σκιά της και γίνεται ξανά παρίας και μαύρο πρόβατο», έθεσε χαρακτηριστικά το διακύβευμα ο πρωθυπουργός.
   Το κλείσιμο από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για νέα, ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2019, κέρδισε, χωρίς αμφιβολία, τα περισσότερα χειροκροτήματα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως τονίζεται και σε σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.
   Εκτός, όμως, από τα κεντρικά διλήμματα των επόμενων εκλογών, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος έδειξε να απασχολεί ιδιαίτερα, η επόμενη μέρα, τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πολιτών.   Το πρώτο σημείο της ομιλίας του κ. Τσίπρα που κέρδισε το χειροκρότημα της Κ.Ε. ήταν όταν ο ομιλητής έριξε το «γάντι» στην αντιπολίτευση για ψήφιση των επόμενων μέτρων στη Βουλή, με ονομαστικές μάλιστα, ψηφοφορίες, έτσι ώστε όλα τα κόμματα να μπορούν να πάρουν θέση («μαρτύριο σταγόνας» για τους αντιπάλους του χαρακτήρισε τη διαδικασία ο πρωθυπουργός).
   Η φράση-κλειδί της ομιλίας του ότι ο επόμενος προϋπολογισμός όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα, χειροκροτήθηκε επίσης πολύ, όπως και το μήνυμα που έστειλε στους «κινδυνολογούντες εγχώριους θεσμικούς παράγοντες», σε μια έμμεση αναφορά στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι στο εξής, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα καθορίζουν το μίγμα πολιτικής, όπως και η ταύτιση του αντιπάλου του, του Κυρ. Μητσοτάκη, με το ΔΝΤ, κέντρισαν επίσης το ενδιαφέρον του κομματικού οργάνου.
   Παραλλήλως, η αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να εισέλθει σε διεθνείς οργανισμούς η ΠΓΔΜ με την ονομασία, Δημοκρατία της Μακεδονίας επιδοκιμάσθηκε από τους συμμετέχοντες και μαζί, η φράση του ότι η Αριστερά δεν έβαλε ποτέ πάνω από το εθνικό καθήκον, το στενά κομματικό συμφέρον.
   Τέλος, η πεποίθηση του Αλ. Τσίπρα για ολοκλήρωση της θητείας αυτής της κυβέρνησης, μαζί και το… πέταγμα του γαντιού στον αντίπαλό του, πρόεδρο της ΝΔ, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ήταν δύο ακόμη σημεία που χειροκροτήθηκαν ιδιαιτέρως.
   Αναλυτικά παρακάτω όσα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός το μεσημέρι του Σαββάτου:


"Αφήσαμε πίσω τα δύσκολα"
"Tα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω και τώρα έρχεται επιτέλους η ώρα να θρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και της μεγάλης προσπάθειάς μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της λιτότητας και τη σκληρή περίοδο της κρίσης και της επιτροπείας", τόνισε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι του Σαββάτου.
Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση, είναι μια διαρκής, ανοιχτή πρόκληση ιστορικών διαστάσεων, διότι η Αριστερά ήταν είναι και θα είναι πάντα, ταυτισμένη στη λαϊκή συνείδηση με το διαρκή αγώνα, τη μάχη ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση", είπε  επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι:
"Αποδείξαμε ότι αυτό που φαινόταν κάποτε ουτοπία, να πετύχουμε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις, ήταν τελικά εφικτό. Αποδείξαμε ότι υπάρχει δρόμος εξόδου από τη κρίση προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους και κρατώντας όρθια τη κοινωνία. Και από την 21η Αυγούστου και έπειτα, ανοίξαμε μια νέα σελίδα. Με στόχο να αποδείξουμε πια ότι όχι μόνο η Ελλάδα εκτός μνημονίων, αλλά και η Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού στα εργασιακά δικαιώματα, και της ισότητας, δεν είναι ουτοπία".
«Σύντομα θα έρθουν στη Βουλή τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ»
Η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή και θα νομοθετήσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο ίδιος από το βήμα της 83ης ΔΕΘ τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα τόνισε πως η νομοθέτηση των μέτρων στη Βουλή "θα φέρει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τής διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους".
"Εδώ και δυο χρόνια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μας λένε ότι όχι μόνο δε θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο... Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του «τέταρτου μνημονίου» που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα", είπε χαρακτηριστικά.
"Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα έχει μέτρα, παρά μόνον αντίμετρα"
Το πιο ενδιαφέρον θα είναι όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2019, διότι τότε θα αποδειχθεί ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. "Θυμάστε τη μεγάλη φασαρία με τα αντίμετρα; Τότε που όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα; Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με ένα προϋπολογισμό που δε θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα...", επισήμανε ο πρωθυπουργός.
 "Το μεγάλο δράμα του κ. Μητσοτάκη είναι που έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής"
"Το μεγάλο δράμα του κ. Μητσοτάκη είναι που έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα", επισήμανε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
"Γιατί όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν του είναι εύκολο να αλλάξει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δε κρύβεται και στους εταίρους μας. Που τη βλέπουν και μας ακούνε πια, γιατί έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη μέσα από τις πράξεις και την αξιοπιστία μας. Που την έχουμε αποδείξει", υπογράμμισε.
"Θα διαψευστούν και πάλι παταγωδώς οι κινδυνολογούντες εγχώριοι θεσμικοί παράγοντες"
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης με νόημα σε "ορισμένους κατ' εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες", που, όπως είπε, "επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις" και τους συνέστησε "για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια".
"Τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία αλλά τρεις φορές στις αγορές με επιτυχία. Την άλλη μας είπαν ότι δε μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν κι εκεί παταγωδώς. Και τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που οι ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς", παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Το μήνυμα προς την ΠΓΔΜ
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια", σημείωσε ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς την πΓΔΜ.
"Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
 Σχετικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει με σταθερότητα τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων από τρίτες δυνάμεις. "Η εξωτερική μας πολιτική στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα είναι σταθερή. Δεν είναι άλλη το Νότο και άλλη στο Βορρά", επισήμανε.
"Η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις, δεν αναζητά προστάτες"
Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας, δεν αναζητά, όμως, προστάτες", τόνισε επιπλέον ο πρωθυπουργός. "Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στη περιοχή, μαζί με την Κύπρο, ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας. Όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης", επισήμανε.
"Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της"
"Η σημερινή κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία, δεν μπορεί κανείς να την εμποδίσει", δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και "πέταξε το γάντι" προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλώντας τον να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή σε βάρος της κυβέρνησης.
"Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος", τόνισε χαρακτηριστικά.
"Αν ψηφίσεις Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές θα σου βγει ο Ορμπαν"
Οι ευρωεκλογές του 2019 θα είναι μια μάχη ταυτοτικού χαρακτήρα, για την Ευρώπη και το μέλλον της, είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας και παρατήρησε πως η Ευρωπαϊκή Δεξιά δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, διότι ένα κομμάτι της επιμένει μονότονα να υπερασπίζεται πολιτικές που υπονόμευσαν και υπονομεύουν τη συνοχή και την πορεία της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, ενώ ένα άλλο τμήμα της προσδένεται στο άρμα της ακροδεξιάς.
Για τη Νέα Δημοκρατία σημείωσε ότι συμβαίνουν και τα δύο μαζί, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η ΝΔ όχι μόνο συνεχίζει την αμετανόητη υπεράσπιση των πεπραγμένων της καταστροφικής κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά υπόσχεται να συνεχίσει από εκεί που αυτή σταμάτησε. Ξηλώνοντας, δηλαδή, κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, γυρίζοντας την Ελλάδα στη μέγγενη της αέναης λιτότητας. Ταυτόχρονα όμως, κρατά ψηλά και τη σημαία του νεοσυντηρητισμού και του ακροδεξιού φανατισμού. Είναι λοιπόν σαφές, ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αν στην Ελλάδα ψηφίσεις Μητσοτάκη, στην Ευρώπη θα βγει ο Όρμπαν. Δηλαδή, η Ευρώπη του νεοφονταμενταλισμού, των κλειστών συνόρων, η Ευρώπη φρούριο, που βαδίζει αργά αλλά σταθερά προς τη διάλυση της".
Όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας: "Κάνουν λάθος ορισμένοι που λένε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πρόγραμμα. Η ΝΔ έχει πρόγραμμα, ακραία νεοφιλελεύθερο και είναι το πρόγραμμα των Μνημονίων και του ΔΝΤ που κατέστρεψε την κοινωνική υποδομή σε αυτή τη χώρα. Αυτό είναι το πρόγραμμα της. Σε αυτή την κοινωνική ζούγκλα επιθυμεί να μας εισαγάγει ο κ. Μητσοτάκης με το ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του. Στο πεδίο του κοινωνικού κράτους, διεξάγεται μια κρίσιμη ιδεολογική μάχη. Αυτό το κράμα νεοφιλελεύθερου ελιτισμού και ακροδεξιού μισανθρωπισμού που βρίσκεται απέναντι μας, δίνει μια διαρκή μάχη για την παράδοση των πάντων στο πεδίο της αγοράς, στο όνομα, μάλιστα, της ελεύθερης οικονομίας και των ίσων ευκαιριών".
"Συγχαρητήρια" για τη συμφωνία Σάντσεθ και Ποδέμος στην Ισπανία
Απαιτείται επαγρύπνηση από τις προοδευτικές δυνάμεις για το σοβαρό ενδεχόμενο μιας ισχυρής αντιδραστικής στροφής της Ε.Ε στις ευρωεκλογές του 2019, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στη συμφωνία που υπέγραψαν στη Μαδρίτη ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, για μια σειρά ουσιαστικών μέτρων υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, και αφού τους συνεχάρη επισήμανε: "Τέτοιες κινήσεις μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία, όπως, άλλωστε, συμβαίνει και με τη συνεργασία Σοσιαλιστών και Αριστεράς στην Πορτογαλία. Και φυσικά με τη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσα από το Progressive Caucus. Είναι προφανές ότι υπάρχει έδαφος για να εργαστούμε. Θα χρειαστεί όμως πολύ δουλειά".
"Στήριξη συνδυασμών και υποψηφίων με ριζοσπαστικό και αριστερό πρόσημο στις αυτοδιοικητικές εκλογές - αναζήτηση συμμαχιών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο"
Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τις "δύο είναι οι βασικές προτεραιότητες της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019":
- Πρώτον, να συγκροτήσουμε και να στηρίξουμε συνδυασμούς και υποψηφίους με ριζοσπαστικό και αριστερό πρόσημο. Συνδυασμούς και υποψηφίους, που είναι γειωμένοι στις τοπικές κοινωνίες, τα κινήματα και τους αγώνες.
- Δεύτερον, να αναζητήσουμε συμμαχίες και προγραμματικές συγκλίσεις με συνδυασμούς και υποψηφίους του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ανθρώπους έντιμους, με γνώση, έργο και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.
Ως προς τις Περιφέρειες, είπε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από σχετική συνεδρίαση και της Κ.Ε, στους υποψηφίους που θα στηρίξει.
Το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών "που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019"
Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε με σαφήνεια το διακύβευμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, που, όπως είπε, θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. "Οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν και να συγκρίνουν: Την Ελλάδα της ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή την Ελλάδα βουτηγμένη στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την αέναη λιτότητα. Την Ελλάδα που με ορίζοντα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου ή την Ελλάδα που γυρίζει πίσω στα ρουσφέτια, στην κλεπτοκρατία και τους ημέτερους", επισήμανε και συνέχισε: "Την Ελλάδα της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων ή την Ελλάδα των off shore, της μίζας και των ολιγαρχών. Την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή ή την Ελλάδα που φοβάται και τη σκιά της και γίνεται ξανά παρίας και μαύρο πρόβατο".
Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει νέα ισχυρή εντολή "για να συνεχίσουμε αυτό το μεγάλο ταξίδι για την αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, που ξεκινήσαμε μαζί από το 2015".
Στην αφετηρία αυτής της νέας εποχής για τη χώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να παίξει και πάλι τον ιστορικό του ρόλο". Όπως είπε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να γίνει το κόμμα που οργανώνει και εκπροσωπεί τους φτωχούς και τους αδύναμους. Τους νέους και τις νέες. Τις δυνάμεις της ζωντανής εργασίας. Τον κόσμο της γνώσης και του πολιτισμού. Τους ανθρώπους της παραγωγής. Τον επιχειρηματικό κόσμο που δε ζητά χάρες αλλά ισονομία για όλους. Να γίνει η κινητήριος δύναμη προοδευτικών συγκλίσεων. Να γίνει το ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά φρίκη και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Που νομιμοποιεί τα πογκρόμ εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Που θέλει να διδάξει σε μαθητές όχι την αλληλεγγύη απέναντι στο συνάνθρωπο αλλά το μίσος απέναντι σε κάποιον που τον ονομάζει λαθραίο. Που επικροτεί την αυτοδικία και δεν ανατριχιάζει στην όψη της ωμής δολοφονικής βίας απέναντι σε αυτόν που είναι κάτω. Τον αδύναμο, τον διαφορετικό, τον άλλο".Σύντομα, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις προτεινόμενες αλλαγές για την Συνταγματική Αναθεώρηση, ώστε να ξεκινήσει μια πλατιά δημοκρατική διαβούλευση.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει χθες Σάββατο και σήμερα Κυριακή, στον πολυχώρο «Αθηναΐς». Στην ατζέντα της Κ.Ε. είναι οι πολιτικές εξελίξεις, οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις: αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές, καθώς επίσης και η ανασυγκρότηση του κόμματος και εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας. 
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο στόχος είναι το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου να έχουν αποφασιστεί οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις Περιφέρειες. 
Υπενθυμίζεται πως, μέχρι στιγμής, το «χρίσμα» έχει δοθεί σε 7 Περιφέρειες. Πρόκειται για τους δύο νυν περιφερειάρχες που είχαν στηριχθεί και την προηγούμενη φορά, τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Επίσης, τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, τον Γιώργο Δέδε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Κωνσταντίνο Κατσιμίγα για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τον Δημήτρη Αναγνωστάκη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 
Αναφορικά με την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, φαίνεται να προκρίνεται να υπάρξει πρόταση για ενιαία ΠΓ, με μικρότερο αριθμό μελών από τη σημερινή, η οποία αριθμεί 29 μέλη, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και πρόταση για διατήρηση της σημερινής δομής της ΠΓ. Τονίστηκε η επιθυμία όλων η νέα ΠΓ να προκύψει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2018 | 3:25 pm


Η απειλή της Νέας Δεξιάς

- Τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας σε πρωτοφανή συρρίκνωση ή ουρά της Ακροδεξιάς
- Αποτελεσματική απάντηση η δημιουργία προοδευτικού μετώπου με κορμό την Αριστερά και η αλλαγή του πολιτικού-οικονομικού μοντέλου που θρέφει την Ακροδεξιά


   Το πρόσφατο κοινό μανιφέστο της Λεπέν με τον Σαλβίνι ήταν μια κίνηση που έχει στόχο τις ευρωεκλογές, όπου η Νέα Δεξιά ετοιμάζεται να καταγράψει τη δυναμική της. Η Λεπέν και ο Σαλβίνι δεν είναι μόνοι τους.
   Η Νεοδεξιά συγκυβερνά ήδη στην Αυστρία, ενώ στον πολιτικό και ιδεολογικό της χώρο κινούνται σταθερά οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των νεοδεξιών κομμάτων σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία αλλά και η Γερμανία. Στοιχεία νεοδεξιάς ρητορικής υπάρχουν εμφανέστατα και στο πολιτικό μπλοκ που κέρδισε το δημοψήφισμα του Brexit.
   Κοινό σημείο στη ρητορική όλων αυτών είναι η σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ο αντισυμβατικός λαϊκιστικός λόγος, η υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας, η ανοιχτή περιφρόνηση των φιλελεύθερων δημοκρατικών αξιών. Η Νέα Δεξιά είναι το προϊόν της βαθιάς κρίσης που βιώνει σήμερα η Ευρώπη, τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο. Μιας κρίσης που συμπαρασύρει τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, τα οποία οδηγούνται σε πρωτοφανή συρρίκνωση ή μετατρέπονται σε ουρά της Ακροδεξιάς.
   Το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς.
   Αποτελεσματική απάντηση μπορεί να είναι μόνο η αποδέσμευση από την πολιτική της λιτότητας, η φορολόγηση του πλούτου που σήμερα δραπετεύει στις ofshore, η επαναθεμελίωση της σταθερής και μόνιμης εργασίας στο παραγωγικό μοντέλο, η δραστική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.
   Αλλά και η αποφασιστική υπεράσπιση των φιλελεύθερων δημοκρατικών αξιών. Και ο ρόλος αυτός ανήκει σε ένα προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά.
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Δημοσιεύθηκε στις 14 October 2018 | 2:03 pm


Αύριο η 10η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου στη Ροδαυγή

Σήμερα πραγματοποιήθηκε ο Δρόμος του Κάστανου, όπου οι περιπατητές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την περιοχή, μέσα από διαδρομές με μεγάλο ενδιαφέρον και κύριο πρωταγωνιστή το κάστανο


   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα, το Σύλλογο Γυναικών και τους Φίλους του Άμμου, διοργανώνουν την 10η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, στην πλατεία του Χωριού αύριο,  Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 και από ώρα 11 το πρωί.
   Θα προσφερθούν κάστανα (ψητά και βραστά), τηγανίτες και μυρωδάτο Ροδαυγιώτικο τσίπουρο.
    Η ντόπια παραδοσιακή ζυγιά του Βασίλη Γεραγόρη θα διασκεδάσει τους επισκέπτες, ενώ ο χώρος της πλατείας θα είναι σκεπασμένος, για την περίπτωση βροχής.
   Για την ενίσχυση του Συλλόγου θα υπάρχει συμβολική είσοδος 2 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε ποτηράκι, κάστανα ψητά και βραστά, τηγανίτες και τσίπουρο. Επίσης, ο Σύλλογος θα διαθέτει, σε λογικές τιμές, κοντοσούβλι, σουβλάκια, προβατίνα, μπύρες, κρασί και αναψυκτικά.
   Λόγω της αναμενόμενης μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών, λεωφορείο θα κινείται περιμετρικά του Χωριού και θα τους μεταφέρει προς και από το κέντρο. Ο Σύλλογος παρακαλεί για τη συνεργασία και κατανόηση οδηγών και επισκεπτών, τα δε τουριστικά γραφεία, που διοργανώνουν εκδρομή για την εκδήλωση, ας επικοινωνήσουν με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, για την διευκόλυνση τους. 
   Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ο Δήμος Αρταίων.
  Σήμερα, παραμονή της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ο Δρόμος του Κάστανου. Είναι μια πρωτοβουλία των Συλλόγων Πιστιανών και Ροδαυγής, που στόχο έχει, πέρα απ τη συνεργασία των Συλλόγων, την αύξηση της καλλιέργειας και την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κάστανου.
   Η διαδρομή δίνει την ευκαιρία στον περιπατητή (ντόπιο και επισκέπτη) να ανακαλύψει την περιοχή μέσα από διαδρομές με μεγάλο ενδιαφέρον και κύριο πρωταγωνιστή το κάστανο.
   Το πρόγραμμα της διαδρομής ήταν το ακόλουθο:
   - 12:00 Συγκέντρωση στα παραδοσιακά καφενεία στα Πλατάνια Πιστιανών, για καλωσόρισμα απ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πιστιανών.
   - 12:30 εκκίνηση πεζοπορίας από Δημοτικό Σχολείο Πιστιανών προς Προφήτη Ηλία, Ζαβαντία, Σκάλα, Παλαβοδίτσα, Παναγία, Κέντρο Πιστιανών, Νύστακο, Καλλιθέα, Άι Γιάννη, Αγία Παρασκευή, Μπούφες, Αγίους Αναργύρους, Περδικάρι, Άγιο Νικόλαο, παλιά σφαγεία και τέρμα την πλατεία Ροδαυγής, όπου τους περιπατητές υποδέχθηκαν φορείς της Ροδαυγής και "πήραν μπρος" τα καζάνια. Για τους συμμετέχοντες στη διαδρομή από τα Πιστιανά, οι Σύλλογοι είχαν μεριμνήσει για την επιστροφή τους με λεωφορείο.Δημοσιεύθηκε στις 13 October 2018 | 10:43 pm


Κατατέθηκαν 540 προτάσεις στην Ήπειρο, συνολικού προϋπολογισμού 36,1 εκατ. ευρώ, για Σχέδια Βελτίωσης

- Μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
- Το Νοέμβριο ξεκινά η αξιολόγηση


   Μεγάλη ανταπόκριση από Ηπειρώτες, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, είχε η πρόσκληση Σχεδίων Βελτίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
   Η πρόσκληση αφορούσε σε δύο δράσεις: Η πρώτη για την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης και η δεύτερη για την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην χρήση ΑΠΕ και στην προστασία του περιβάλλοντος
   Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Ήπειρο κατατέθηκαν 540 αιτήσεις, από τις οποίες οι 534 υποβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα και οι έξι από συλλογικά σχήματα.
   Ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων φτάνει στα 36,1 εκατομμύρια ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης για την Ήπειρο ήταν στα 16,2 εκατομμύρια.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν θα ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου και ήδη μελετάται η πιθανότητα αυξήσεως του προϋπολογισμού, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης.

Δημοσιεύθηκε στις 13 October 2018 | 5:20 pm


Ενταφιάστηκαν, μετά από 77 χρόνια, στην Κλεισούρα οι 573 νεκροί του ελληνοϊταλικού πολέμου

ΥΠΕΞ: Οι Έλληνες πεσόντες δικαιώνονται και θα βρουν την αιώνια γαλήνη, αποδόθηκε η ύστατη τιμή που αρμόζει σε αυτούς που έδωσαν την ζωή τους στην πατρίδα


   Mε μία λιτή τελετή ενταφιάστηκαν στο τόπο όπου έγραψαν ηρωικά το Έπος του 1940-41, στα στενά της Κλεισούρας στην Αλβανία, στο χωριό Ντραγκότι, 573 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί.
   Η αναζήτηση των οστών στη συγκεκριμένη περιοχή είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιανουάριο και από τότε έως σήμερα εντοπίστηκαν περίπου 700 Έλληνες. Τον Ιούλιο τα οστά των πρώτων 100 είχαν μεταφερθεί στο στρατιωτικό νεκροταφείο στο χωριό Βουλιαράτες.
   Χθες το μεσημέρι, στο Ντραγκότι, στο νεκροταφείο που έως σήμερα είχε κενοτάφια, έγινε η ταφή των 573 ηρώων. Στη νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου, Δημήτριος και παρέστησαν η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, ο ακόλουθος Άμυνας της ελληνικής πρεσβείας, συνταγματάρχης Χρήστος Μπακιρτζής, ο πρόεδρος του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Βασίλης Κάγιος και ο συντονιστής της ομάδας εργασιών αναζήτησης και εκταφής των οστών, Νίκος Κύργος.
   Μετά τη λήξη του αλβανικού μετώπου, οι Έλληνες πεσόντες είχαν μείνει στην κοιλάδα της Κλεισούρας για 77 χρόνια, θαμμένοι πρόχειρα από τους Ιταλούς κατά την οπισθοχώρηση.

  ΥΠΕΞ: Οι Έλληνες πεσόντες δικαιώνονται και θα βρουν την αιώνια γαλήνη
   Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «οι Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο δικαιώνονται και θα βρουν την αιώνια γαλήνη».
   «Με αυτό τον τρόπο λαμβάνει αίσιο τέλος το διαχρονικό και πάγιο αίτημα της Ελλάδας προς την Αλβανία για την εκταφή, αναγνώριση και ταφή των πεσόντων μας, μετά από τους δύο εξαντλητικούς διαπραγματευτικούς γύρους που διεξήγαγε με επιτυχία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με την αλβανική πλευρά στο πλαίσιο της επίλυσης των χρονιζόντων προβλημάτων των δύο χωρών οι οποίοι διεξήχθηκαν ο μεν πρώτος στην Κρήτη τον Νοέμβριο του 2017 ο δε δεύτερος τον Ιανουάριο του 2018 στην Κορυτσά», τονίζει το ΥΠΕΞ.
   Όπως σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών «κατ' εφαρμογή της συμφωνίας που επήλθε ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που είχαν αρχίσει τον Ιανουάριο στην περιοχή του Dragot της Αλβανίας, για την αναζήτηση και εκταφή των Ελλήνων πεσόντων κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο (1940-1941) και ένα ζήτημα που ταλάνιζε τις Ελληνο-αλβανικές σχέσεις για πολλές δεκαετίες κλείνει οριστικά αποδίδοντας την ύστατη τιμή που αρμόζει σε αυτούς που έδωσαν την ζωή τους στην πατρίδα».
   Οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα συνεχισθούν στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ). Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας που προβλέπει την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941, καθώς και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους.

Δημοσιεύθηκε στις 13 October 2018 | 12:20 pm


Τα κανάλια έλειπαν... ταξίδι για δουλειές

- Είχαν πάει... μακρινό ταξίδι και δεν είδαν ότι η Αθήνα γιόρταζε την απελευθέρωσή της από τους ναζί
- Ας δούμε τις ειδήσεις που τα κανάλια διαστρέβλωσαν, δεν... είδαν ή πέρασαν στα ψιλά...


   Τα κανάλια είχαν πάει... μακρινό ταξίδι φαίνεται και δεν είδαν ότι η Αθήνα γιόρταζε την απελευθέρωσή της από τους ναζί. Στο επίκεντρο των δελτίων ειδήσεων βρέθηκε και σήμερα οι δηλώσεις Καμμένου, η εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι, οι συναντήσεις Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν, η επίσκεψη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και ρεπορτάζ lifestyle από το δείπνο στο προεδρικό μέγαρο, οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο...
   Ας δούμε τις ειδήσεις που τα κανάλια διαστρέβλωσαν, δεν... είδαν ή πέρασαν στα ψιλά:

Ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στη δίκη της Χ.Α. στην αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. (αναλυτικά)

«Να γίνει προσκλητήριο στις μνήμες»

 1 άτομο, στέκεται
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Αθήνας πραγματοποίησε αντιφασιστική παρέμβαση στον πεζόδρομο της Κοραή στο κέντρο τη πόλης και επισκέφθηκε τον υπόγειο χώρο που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της κατοχής ως κρατητήριο της Κομαντατούρ, όπου και έγινε ξενάγηση. (αναλυτικά)

«Ο λαός πρωταγωνιστής της Ιστορίας ενάντια στον Φασισμό»

«Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, διεκδικώντας τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα, αλλά κυρίως σταθερά αγωνιζόμενοι ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού», τονίζει ο πρωθυπουργός με αφορμή τη σημερινή επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας. (αναλυτικά)

«Ο ελληνικός λαός έβαλε το δικό του, ανεξίτηλο στίγμα στον μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο»

Στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης κατά την επετειακή τελετή στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για τη συμπλήρωση 74 χρόνων από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. (αναλυτικά)

«Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα στοχεύουν σε μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού»

Την εκτίμηση του ότι ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα και στην οποία θα αναλύει τις προθέσεις του, «σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται να αναλάβει μια πρωτοβουλία» για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό, εξέφρασε ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ερωτηθείς σχετικά σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. (αναλυτικά)

Θετικά μηνύματα στις συναντήσεις Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν στο Μπαλί

Στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. (αναλυτικά)

«Ο κ. Σούρλας δημιουργεί θέματα εκ του μη όντος»

Στις κατηγορίες που εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41, Γιώργος Σούρλας, με αφορμή τις τελετές ενταφιασμού των 573 Ελλήνων που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, απαντούν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. (αναλυτικά)

«Ενοχλεί η ανοιχτή ΕΡΤ»

Ο Λ. Κρέτσος έδωσε στοιχεία που φανερώνουν την ποιοτική διαφορά, αλλά και την μείωση στο κόστος λειτουργίας, μεταξύ της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ που έστησε η κυβέρνηση Σαμαρά μετά το «μαύρο». (αναλυτικά)

ΕΡΓΑΝΗ: 288.369 νέες θέσεις εργασίας, η υψηλότερη επίδοση εννεάμηνου από το 2001

Την υψηλότερη επίδοση εννεάμηνου έτους από το 2001 έως σήμερα κατέγραψε το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». (αναλυτικά)

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Η κατάθεση του αστυνομικού που κρατούσε το μαχαίρι

Την μαρτυρία του αστυνομικού που έχει καταγραφεί σε βίντεο να κρατάει με γυμνά χέρια το επίμαχο μαχαίρι στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου φέρνει στη δημοσιότητα ο 105,5 Στο Κόκκινο. - Αδύνατον να ταυτοποιηθούν οι δύο άνδρες με τους οποίους συνομίλησε ο Ζακ μπροστά στο αρτοποιείο, η απάντηση της αστυνομίας στο αίτημα του ανακριτή. (αναλυτικά)

«Η χρήση της Α’ προβλήτας του λιμανιού παραμένει δημόσια και αποδίδεται στην τοπική κοινωνία»

Δήλωση της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) για την παράδοση των κτιρίων της Α' Προβλήτας του Λιμανιού στο Δήμο Θεσσαλονίκης. (αναλυτικά)

«Με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλλω στην ανεύρεση των αιτιών και ευθυνών της τραγωδίας στην Αν. Αττική»

Δήλωση της Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου σχετικά με την κλήση της για εξέταση αναφορικά με την τραγωδία στην Ανατολική Αττική της 23ης Ιουλίου. (αναλυτικά)

Σε 40.000 ευρώ ανέρχεται η αξία της ρευματοκλοπής στο Da Capo

Από την εξέταση του ιστορικού των καταναλώσεων της παροχής, επιβεβαιώνεται η παρέμβαση στον μετρητή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών. (αναλυτικά)

250 οδηγούς αναμένεται να προσλάβει ο ΟΑΣΘ μέσω ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και αποφασίστηκε να δρομολογηθούν οι τυπικές διαδικασίες για την προκήρυξη, μέσω ΑΣΕΠ, 250 θέσεων εργασίας οδηγών προκειμένου να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες του ΟΑΣΘ. (αναλυτικά)

Αύξηση 9,4% στον αριθμό οικοδομικών αδειών τον Ιούλιο

Ανοδικά κινήθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο εφέτος, με τον όγκο να αυξάνεται κατά 17,8% (αναλυτικά)

«Εντυπωσιάζουν οι ρυθμοί ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού»

Τα εύσημα στην Ελλάδα για την ανάπτυξη του τουρισμού δίνει η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), Γκλόρια Γκεβάρα Μάνσο, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εντυπωσιακό, υπογραμμίζει, πως τη στιγμή που η ανάπτυξη του τουρισμού σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχεται στο 4,6%, η Ελλάδα τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 6% το 2017. (αναλυτικά)

Δημοσιεύθηκε στις 13 October 2018 | 12:01 pm


Η απελευθέρωση της Αθήνας

- Γιατί η 12η Οκτωβρίου δεν καθιερώθηκε ποτέ ως εθνική γιορτή...
- Χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη


   Η εφημερίδα «Αυγή» έχει σήμερα ένα επετειακό αφιέρωμα στην απελευθέρωση της Αθήνας. Το γιατί η 12η Οκτωβρίου δεν καθιερώθηκε ποτέ ως εθνική γιορτή το εξηγεί ο Μανώλης Γλέζος, σε ένα κείμενό του στην «Αυγή», το 1954:
   “Σήμερα, την δεκάτη επέτειο της Απελευθερώσεως, οι αγωνισταί της Αντιστάσεως βρίσκονται υπό διωγμό. Τους διώχνουν από τις δουλειές, τους εξορίζουν, τους φυλακίζουν. Ο τιμημένος αρχηγός του ΕΛΑΣ, ο στρατηγός Σαράφης, συκοφαντείται από τις "εθνικόφρονες εφημερίδες", ο ήρωας ου Πειραιώτικου Λαού Κεπέσης, που έσωσε την Ηλεκτρική και το Λιμάνι του Πειραιά από την καταστροφή, βρίσκεται φυλακή, κι ο θρυλικός Μπουκουβάλας του Θεσσαλικού κάμπου, κι ο Αμπατιέλος, κι ο Ναπολέων, και ο Ωρίων κι άλλοι πολλοί τιμημένοι αγωνισταί της Εθνικής μας Αντιστάσεως βρίσκονται στη φυλακή.
   Και τα οστά ακόμα των μαρτύρων και των ηρώων της Αντιστάσεως βρίσκονται υπό διωγμό. Αφού τα μετέφεραν από τάφο σε τάφο, τα εγκατέστησαν σε μια μικρή περιορισμένη γωνιά του Γ' Νεκροταφείου, χωρίς μια επιγραφή, χωρίς ένα σημάδι που να δείχνει πως ο τάφος κλείνει τα οστά των μαρτύρων και των ηρώων της Εθνικής Αντιστάσεως.
   Και οι νεκροί και οι ζωντανοί της Αντιστάσεως βρίσκονται σε διωγμό. Το ίδιο το πνεύμα της Εθνικής Αντιστάσεως βρίσκεται σε διωγμό... Με υπερηφάνεια οι άλλοι λαοί εξαίρουν και την πιο μικρήν πράξιν της εθνικής τους Αντιστάσεως. Εδώ στην Ελλάδα καταβάλλεται προσπάθεια από το επίσημο κράτος να αποκρυβεί η Εθνική Αντίστασις...”.
   Να λοιπόν γιατί η γιορτή της απελευθέρωσης έπρεπε να διαγραφεί από την ιστορική μνήμη. Χρέος μας είναι τη μνήμη αυτή να την κρατήσουμε ζωντανή.
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου

Δημοσιεύθηκε στις 13 October 2018 | 11:38 am


Καλώστονα κι ας άργησε (ο κόμβος)

- Δημοπρατείται στις 12 Νοεμβρίου η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην πλατεία Ζέρβα
- Έργο ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το 2015


   Δημοπρατείται στις 12 Νοεμβρίου η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην πλατεία Ζέρβα, ένα έργο που θα λύσει πολλά και σημαντικά προβλήματα στο κυκλοφοριακό της Άρτας και το οποίο αποτελούσε ένα βασικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 970.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 500.000 ευρώ προέρχονται από το Υπουργείο Υποδομών και τα υπόλοιπα από δημοτικούς πόρους.
   Ο κόμβος θα κατασκευαστεί επί της Περιφερειακής Οδού της πόλης της Άρτας, στο ύψος της πλατείας Ζέρβα, στην διασταύρωση με την οδό Τζουμέρκων. Η λύση του κόμβου παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, σε επίπεδο κυκλοφοριακής λειτουργίας και οδικής ασφάλειας.
   Να σημειωθεί, ότι η λύση του κυκλικού κόμβου αναβαθμίζει το επίπεδο οδικής ασφάλειας επιτρέποντας ταυτόχρονα όλες τις ανάγκες αναστροφών και αριστερών στροφών των οχημάτων, με την κατάργηση του σηματοδοτούμενου κόμβου που λειτουργεί σήμερα στο ίδιο σημείο. Έτσι, αποφεύγεται και η προβληματική λειτουργία τριών εν σειρά - σε μικρή απόσταση μεταξύ τους - σηματοδοτούμενων κόμβων (ΚΤΕΛ, Πλ. Ζέρβα, είσοδος πόλης μέσω οδού Κρυστάλλη). Επισημαίνεται ότι ο υφιστάμενος κυκλοφοριακός σχεδιασμός υλοποιείται βάσει της εγκεκριμένης Κυκλοφοριακής Μελέτης του Δήμου Αρταίων, σύμφωνα με την οποία, η οδός Φανερωμένης θα πρέπει να λειτουργεί, από το ύψος της πλατείας Κρυστάλλη, ως μονόδρομος εισόδου στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Ο αποκλεισμός της αριστερής στροφής στην πλατεία Κρυστάλλη προφανώς αναβαθμίζει το επίπεδο οδικής ασφάλειας στον άξονα Αντίρριο-Ιωάννινα.
   Όμως, σήμερα η αδυναμία πρόσβασης στην περιοχή μέσω της οδού Φανερωμένης, διαχέει την προς αυτήν κυκλοφορία σε άλλες επιλογές διαδρομών που είναι ασύμβατες με τον κυκλοφοριακό σχεδιασμό της πόλης. Επιπλέον, δεν είναι εφικτή –εναλλακτικά- η αναστροφή της πορείας ενός οχήματος που, κινούμενο στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιωάννινα επιθυμεί να αναστρέψει στο ρεύμα προς Αντίρριο, για αυτό και η κατασκευή του εν λόγω κυκλικού κόμβου στην πλατεία Ζέρβα κρίνεται άκρως απαραίτητη.


   Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, αναφέρει: «Η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην πλατεία Ζέρβα ήταν ένα βασικό αίτημα των συμπολιτών μας, με το οποίο ασχοληθήκαμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας. Πρόκειται για μια παρέμβαση που διευκολύνει την κυκλοφορία, ενισχύει την οδική ασφάλεια και βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών. Ήταν παράλληλα μια δέσμευσή μας για τους κατοίκους της Άνω Πόλης, ενώ παράλληλα θα διευκολυνθεί σημαντικά η καθημερινότητα των συμπολιτών που έρχονται από Βλαχέρνα και Γραμμενίτσα προς την Άρτα, καθώς θα μετακινούνται πιο σύντομα και με ασφάλεια. Επιπλέον, από την κατασκευή του κόμβου θα μεγαλώσει και ο υπάρχων χώρος στάθμευσης απέναντι από την πλατεία. Τα χρήματα για τη μελέτη και για το έργο είχαν εγκριθεί επί θητείας μας από το 2015 και αφού εκπονήσαμε τη μελέτη και εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, είμαστε πλέον έτοιμοι να δημοπρατήσουμε, για να ξεκινήσει άμεσα και η κατασκευή».

Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2018 | 2:22 pm


Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 150.000 ευρώ στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη

Άμεση ανταπόκριση Αλέξη Χαρίτση στο τεκμηριωμένο αίτημα που υπέβαλε ο Δήμος


   Το υπουργείο Εσωτερικών, ανταποκρινόμενο σε αιτήματα που υπέβαλαν δήμοι της χώρας, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ποσού συνολικού ύψους 1.350.000,00 ευρώ, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές τους από την κακοκαιρία. 
   Με χρέωση του λογαριασμού του ΥΠΕΣ από το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις έχουν ως εξής:

Δήμος

Νομός

Ποσό

Κορίνθου


400.000,00 €

Ευρώτα


300.000,00 €

Νεμέας


350.000,00 €

Αγίου Βασιλείου


150.000,00 €

Γεωργίου Καραϊσκάκη


150.000,00 €


   Τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2018 | 1:58 pm


Μάχη σε πολλά μέτωπα

- Στήριξη της κοινωνίας, της εργασίας, μέτρα ελάφρυνσης, κάθαρση, διαφάνεια, θεσμικός εκδημοκρατισμός
- Απέναντι σε μια αντιπολίτευση που θα δώσει τη μάχη με λάσπη και fake news, η κυβέρνηση οφείλει να προσανατολίσει τη συζήτηση στα πραγματικά επίδικα


   Η μετά τα Μνημόνια εποχή έχει ξεκινήσει και το ζητούμενο τώρα είναι να στηριχθεί η κοινωνία. Μέσα σε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που δεν θα είναι φυσικά χαλαρό και άνετο, η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για την εξασφάλιση ενός σταθερού επιπέδου κοινωνικής προστασίας, τη στήριξη της εργασίας, την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας και την υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ. Απέναντι υπάρχει μια Νέα Δημοκρατία που εξαγγέλλει την αποσταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, την ελαστική εργασία, τις φοροαπαλλαγές για τους έχοντες. Τα δύο αυτά σχέδια συγκρούονται σε κάθε τους σημείο.
   Ένα δεύτερο μέτωπο σύγκρουσης αφορά την κάθαρση και τη διαφάνεια. Πίσω από τη σπέκουλα της Ν.Δ. με τις τράπεζες κρύβεται η προσπάθεια να παρεμποδιστεί η έρευνα για τα θαλασσοδάνεια και, ιδιαίτερα, αυτά των κομμάτων. Ενώ σε ό,τι αφορά άλλα σκάνδαλα, που κόστισαν τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Νovartis, η πρόθεση της Ν.Δ. να σταματήσει τη διερεύνησή τους δηλώνεται ανοιχτά.
   Γι' αυτό άλλωστε η αντιπολίτευση θέλει άμεσα εκλογές, πριν οι υποθέσεις κλείσουν με οποιονδήποτε τρόπο.
   Ένα τελευταίο μέτωπο είναι αυτό του θεσμικού εκδημοκρατισμού. Η κυβέρνηση οφείλει να διαχειριστεί το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης με υπεύθυνο αλλά και αποφασιστικό τρόπο, προωθώντας ώριμες τομές και επιδιώκοντας τη συσπείρωση μιας ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας γύρω από αυτές.
   Αυτό είναι το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται από τώρα μέχρι τις εκλογές. Απέναντι σε μια αντιπολίτευση που θα δώσει τη μάχη με λάσπη και fake news, η κυβέρνηση οφείλει να προσανατολίσει τη συζήτηση στα πραγματικά επίδικα.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2018 | 1:42 pm


Στο Λουξεμβούργο η Όλγα Γεροβασίλη, για το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου


   Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη αναχώρησε χθες για το Λουξεμβούργο, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο πραγματοποιείται στις 11-12 Οκτωβρίου 2018.
   Στον τομέα προστασίας του πολίτη, τις εργασίες του Συμβουλίου θα απασχολήσουν η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η Οδηγία για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, η τροποποίηση του Κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, καθώς και η μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και επανεγκατάστασης.

Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2018 | 12:59 pm


«Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι ελληνικές απαιτήσεις»

Στις γερμανικές αποζημιώσεις εστίασε την προσφώνησή του χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ


   Στις γερμανικές αποζημιώσεις εστίασε την προσφώνησή του χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. "Οι απαιτήσεις της Ελλάδας που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της Κατοχής, είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες” τόνισε ο Έλληνας Πρόεδρος. Ωστόσο ο Γερμανός Πρόεδρος απέφυγε να σχολιάσει τη σχετική τοποθέτηση του Πρ. Παυλόπουλου.
   Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, η χώρα δεν διεκδικεί μονομερώς και αυθαιρέτως αυτές τις απαιτήσεις. “Αντιθέτως”, τόνισε, "τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού” και, όπως πρόσθεσε, με βάση τους κανόνες αυτού του πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum, καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του.
  Εύσημα για προσφυγικό - "Μακεδονικό"
   Από την πλευρά του, ο Β. Στάινμαϊερ τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, τις ιδιαίτερες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας ευρισκόμενη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον ανθρωπιστικό και αλληλέγγυο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που έρχονται, παρ' όλο που διαπιστώνει ότι η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της δεν είναι αυτονόητη.
   Χαρακτήρισε τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ ένα θαρραλέο και σημαντικό βήμα για την προσέγγιση των δυο χωρών. Αναγνώρισε ωστόσο ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα και για τις δυο πλευρές, αλλά τάχθηκε ρητά υπέρ της συνέχισης του δρόμου που έχει ανοίξει.
  Ανάπτυξη - επενδύσεις
   Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι σήμερα η Ελλάδα κάνει ένα νέο ξεκίνημα μετά τη λήξη της μνημονιακής περιόδου, ενώ τόνισε την “αποτελεσματική συμβολή” του Β. Στάινμαϊερ σε “κρίσιμες φάσεις των δύσκολων διαπραγματεύσεων της εποχής εκείνης”.
   “Εμείς, οι Έλληνες, δεν ξεχνάμε ότι υπήρξατε υπέρμαχος της άποψης ότι, όπως η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, εξίσου και η σημερινή Ευρώπη θα ήταν αδιανόητη δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της” είπε χαρακτηριστικά.
   “Είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη, ότι θα προσελκύσουν επενδύσεις και ότι σύντομα οι πολίτες θα το νιώσουν” σημείωσε ο Γερμανός Πρόεδρος αναφερόμενος στην οικονομική πορεία της χώρας. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης. “Είμαστε στο πλευρό σας” υπογράμμισε. Θεμέλιο η αλληλεγγύη
   Η Ευρωπαϊκή Ένωση, “ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς”, μπορεί και έχει χρέος να διαδραματίσει τον δικό της πλανητικό ρόλο, ο οποίος συμπυκνώνεται, σύμφωνα με την ιστορία της και τον πολιτισμό της, κυρίως στην υπεράσπιση των αρχών και αξιών του ανθρωπισμού, της ειρήνης, της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και της δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της κοινωνικής δικαιοσύνης, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
   “Θα πρέπει να καθορίσουμε και τις ευρωπαϊκές μας προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων την ανάληψη, επειγόντως, πρωτοβουλιών, ιδίως προς την κατεύθυνση της τόνωσης του πυλώνα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας”, ανέφερε, εν όψει των ευρωεκλογών. Υπογράμμισε δε την αρχή της αλληλεγγύης χαρακτηρίζοντάς τη “θεμελιώδη κανόνα, πάνω στη βάση του οποίου στηρίζεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα”. Να δράσουμε πριν να είναι αργά
   Επέκρινε μάλιστα τους εταίρους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. “Παραβιάζουν ευθέως τόσο την ευρωπαϊκή έννομη τάξη όσο και τον αξιακό κώδικα του κοινού μας πολιτισμού” είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε τις “άκρως αρνητικές επιπτώσεις, σε βάρος του κοινωνικού κράτους δικαίου σε πολλά κράτη - μέλη της Ε.Ε., από εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές μιας ανώφελης αλλά και αδιέξοδης αυστηρής λιτότητας”.
   “Οι περιπέτειες του κοινωνικού κράτους δικαίου και οι κίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή αφήνουν πεδίο δράσης σε αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που υπονομεύουν απροκάλυπτα την ίδια τη Δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, ενώ επιβουλεύονται ευθέως αυτό τούτο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα” επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας πως πρέπει να δράσουμε αμέσως, “πριν να είναι αργά, άρα και πριν από τις προσεχείς ευρωεκλογές”.
   “Η Ευρώπη είναι η έκφραση όλων αυτών που μας συνδέουν και παραμένει η καλύτερη απάντηση στους εθνικούς εγωισμούς, στην πόλωση, στις διακρίσεις και στη διάσπαση” σημείωσε ο Β. Στάινμαϊερ.

Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2018 | 11:20 am


Νέα αρχή, χωρίς να κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές

- Κατοχικό δάνειο και γερμανικές αποζημιώσεις τέθηκαν από τον πρωθυπουργό στην κατ' ιδίαν συνάντηση
- Για "ηθική και πολιτική ενοχή" μίλησε ο Γερμανός Πρόεδρος, ζητώντας συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού


   Ευκαιρία για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις και ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας, απαλλαγμένο από στερεότυπα που δηλητηρίασαν τις σχέσεις των δύο λαών, χωρίς όμως να «κρύψουμε κάτω από το χαλί» τις διαφορές του μακρινού παρελθόντος, αποτελεί η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Βάλτερ Στάινμαϊερ στην Αθήνα.
   «Να αφήσουμε πίσω μας τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, να αφήσουμε πίσω μας, εκατέρωθεν, στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας, και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας υποδεχόμενος τον Γερμανό Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου. Με αναφορές στο τέλος των Μνημονίων, στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, στις απειλές που δέχεται το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις γερμανικές αποζημιώσεις.
   Κάτι που έκανε εμμέσως μπροστά στις κάμερες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ' ιδίαν συζήτηση που είχαν στην συνέχεια οι δυο άνδρες, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά μπροστά στις κάμερες. «Αυτό σημαίνει», συμπλήρωσε, «ότι πρέπει, όποιες διαφορές έχουμε, να ορίσουμε από κοινού, και με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση, το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το διεθνές δίκαιο».
   «Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει», είχε σημειώσει νωρίτερα από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου ο Β. Στάινμαϊερ, ο οποίος, κατά την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα. Μίλησε, ακόμη, για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις. «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών», είπε χαρακτηριστικά.
  Μοντέλο συνεννόησης η συμφωνία των Πρεσπών
   Τσίπρας και Στάινμαϊερ υπογράμμισαν τόσο στον «αέρα» όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμαναν τη σημασία της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να προχωρήσει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς αποτελεί απαράβατο όρο για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών.
   «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την Ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ' επέκταση στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Για «εξαιρετικά θαρραλέα» κίνηση έκανε λόγο ο Γερμανός Πρόεδρος αναφερόμενος στην προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να υπάρξει συνεννόηση με τη γειτονική χώρα και εξέφρασε τον σεβασμό του γι' αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ δεν έχει δοθεί μια τελική λύση, προσθέτοντας ότι ελπίζει να μην ήταν μάταιες οι μέχρι τώρα προσπάθειες.
  Απειλή για την Ευρώπη η Ακροδεξιά
   Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αντάλλαξαν σκέψεις για την πορεία της Ευρώπης και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει απέναντι στην απειλή του ακροδεξιού λαϊκισμού, που αποτελεί απειλή για την ίδια τη συνοχή της. Επιπλέον, συζήτησαν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον, μετά και την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
   «Μπορούμε πια να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της σκληρής λιτότητας, μετά από οκτώ χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και, βεβαίως, έχοντας θετικότερες προοπτικές για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. Επισήμανε ωστόσο πως δεν είναι τόσο αισιόδοξος και για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία, όπως τόνισε, απειλείται από τη ραγδαία άνοδο της Ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού. «Ωστόσο, είμαι ευτυχής και περήφανος που η Ελλάδα παίζει σταθερά έναν ρόλο θετικό απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις που απειλούν τις κοινές μας αξίες», συμπλήρωσε.
  "Θα είμαι στο πλευρό σας"
   Τη στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Β. Στάινμαϊερ. «Εγώ θα είμαι στο πλευρό σας και νομίζω ότι από κοινού θα πρέπει να κάνουμε εδώ κάποια βήματα» τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό. Επισήμανε μάλιστα την αναγκαιότητα να γίνουν βήματα «ούτως ώστε να πείσουμε τους ανθρώπους και τους λαούς ότι υπάρχει δυνατότητα να βγουν από την κρίση», τονίζοντας πως η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική δεν θα έπρεπε «επ' ουδενί να είναι η επιβεβαίωση των λαϊκιστικών και των ακραίων φωνών». Παράλληλα, υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για την εκπόνηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχε συζητήσεις με πρωθυπουργούς και κυβερνητικά στελέχη ευρωπαϊκών και ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών εκφράζοντας την πεποίθηση πως είναι αναγκαία η αναγνώριση της αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης: Η «συγγνώμη» του Σταϊνμάιερ για τις αποζημιώσεις κεντρικό θέμα στον γερμανικό Τύπο

Δημοσιεύθηκε στις 12 October 2018 | 11:04 am


Όταν ο ΣΕΒ επαναστατεί...

- Επιστολή προς Αχτσιόγλου-Νεφελούδη, με την οποία τους εγκαλεί επειδή... ενέταξαν τους λιμενεργάτες στα Βαρέα και Ανθυγεινά Επαγγέλματα!
- Εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της COSCO. Μόνο που η COSCO συμφώνησε...


   Επιστολή διαμαρτυρίας στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και στον γ.γ. Ανδρέα Νεφελούδη, για την ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) απέστειλε ο ΣΕΒ εγκαλώντας το υπουργείο Εργασίας για αυθαιρεσία!
   Συγκεκριμένα, στην επιστολή, που παρουσιάζει σήμερα η «Αυγή», οι βιομήχανοι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καμιά θεσμική αρμοδιότητα, εγκαλούν την υπουργό Εργασίας για την υπαγωγή στα ΒΑΕ των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Λιμένος Πειραιά (σ.σ.: εδώ το πρόσφατο αναλυτικό ρεπορτάζ του Left.gr), κάνοντας λόγο για... «αυθαίρετη υπαγωγή».
   Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως ο ΣΕΒ εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της COSCO. Μόνο που η COSCO συμφώνησε στην τριμερή διαπραγμάτευση για την επέκταση των ΒΑΕ. Επομένως, οι βιομήχανοι επιβεβαιώνουν ότι, εδώ και καιρό, έχει υπερβεί τον ρόλο του θεσμικού «κοινωνικού εταίρου». Και συμπεριφέρονται ως πολιτικός φορέας ακραία νεοφιλελεύθερος, που ζητεί παντού τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ.
  Αυθαίρετη και προσβλητική παρέμβαση
   Ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας απαντώντας στον ΣΕΒ σημειώνει ότι «εκφράσεις όπως 'αυθαίρετη υπαγωγή...' είναι απολύτως προσβλητικές για έναν θεσμό που όταν λαμβάνει αποφάσεις που επηρεάζουν τις τύχες ανθρώπων και παίρνει υπόψη του όλα τα δεδομένα...»
   Αναφερόμενος στην απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας σημειώνει: «Είναι η καθιέρωση ενιαίας αντιμετώπισης και ίσων όρων εργασίας για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε παρόμοιες ή ίδιες εργασίες ανεξαρτήτως εργοδότη».
   Και αυτό καθώς οι εργαζόμενοι στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού κάνουν την ίδια δουλειά με αυτούς που εργάζονται στον προβλήτα Ι, με μόνη, πολύ σημαντική όμως, διαφορά ότι οι τελευταίοι υπάγονται στα ΒΑΕ, ενώ αυτοί των ΙΙ και ΙΙΙ όχι, για την ίδια δουλειά".
  Συμφωνία σε τριμερές επίπεδο
   «Αποκαταστήσαμε μια αδικία και ο ΣΕΒ επαναστάτησε» συνεχίζει ο Αν. Νεφελούδης και όσον αφορά την ουσία αναφέρεται στο χρονικό της συμφωνίας σε τριμερές επίπεδο που άνοιξε τον δρόμο για την επέκταση των ΒΑΕ:
   * Το ζήτημα του χαρακτηρισμού ως ΒΑΕ της εργασίας στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ τέθηκε από τις αρχές του 2016 σε τριμερή συνάντηση των εργολαβικών εταιρειών, του εκπροσώπου του παραχωρησιούχου, των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ) και εμού, όπως και συνεργατών του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε εκείνη τη συνάντηση συμφωνήθηκε να εκκινήσουν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαπιστωτικές πράξεις, χωρίς την ένσταση από καμιά πλευρά και με τη δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας ότι ο όποιος ενδεχόμενος χαρακτηρισμός δεν θα είχε αναδρομική ισχύ, είτε για τους εργαζομένους είτε για τους εργοδότες.
   * Ως εκ τούτου, στις 7.1.2016 δόθηκε γραπτή εντολή του κ. υφυπουργού για να «διενεργηθεί επιτόπια διερεύνηση των πραγματικών συνθηκών απασχόλησης προσωπικού στις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις του ΟΛΠ».
   * Στις 10.5.2016 παραδόθηκε από την αρμόδια επιτροπή που διενήργησε την επιτόπια έρευνα, πολυσέλιδη Έκθεση Διαπιστώσεων, η οποία κατέληγε στην κάτωθι εισήγηση: «…κατόπιν των όσων εκτέθηκαν, ΕΙΣΗΓΟΥΜΕΘΑ την υπαγωγή στις διατάξεις του ΚΒΑΕ των απασχολουμένων στους χώρους διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του Σ.ΕΜΠΟ, δυνάμει της διάταξης της περ.41 του Κ.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όπως ισχύει μετά την 1.1.2012». Με την παραπάνω έκθεση του αρμόδιου οργάνου καταρρέει πλήρως ο ισχυρισμός των συντακτών της «έκθεσης» του ΣΕΒ.
   * Το υπουργείο Ναυτιλίας δεν υποκατέστησε κανέναν διότι η απόφαση για τον χαρακτηρισμό ως ΒΑΕ των επαγγελμάτων και εργασιών στον χώρο ΔΕΝ ήταν του Ναυτιλίας, αλλά του υπουργείου Εργασίας και μάλιστα διά του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλου, που αποδέχθηκε την παραπάνω Έκθεση Διαπίστωσης. Άρα και η δεύτερη, θεωρητικά, ουσιώδης «διαπίστωση» του ΣΕΒ είναι ανακριβής ακριβώς διότι δεν μπήκε στο βάθος της υπόθεσης, αλλά στηρίχτηκε σε ένα δελτίο Τύπου, όπως ο ίδιος ο ΣΕΒ αναφέρει στο γράμμα του (!).
   * Τέλος, η παρέμβαση των υπουργείων Ναυτιλίας και Εργασίας κάθε άλλο από μονομερής ήταν. Όλα ξεκίνησαν από την τριμερή συνάντηση που προαναφέρθηκε, συνεχίστηκαν με τις συναντήσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας σε τριμερές επίπεδο και κατέληξαν πάλι σε τριμερές επίπεδο στις 18.6.2018 στο υπουργείο Εργασίας...

Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2018 | 1:00 pm


Η μέρα που μίλησε ο Στουρνάρας!

Ας δούμε τις ειδήσεις που τα κανάλια διαστρέβλωσαν, δεν... είδαν ή πέρασαν στα ψιλά...


   Στο επίκεντρο των δελτίων ειδήσεων βρέθηκε η επίσκεψη Καμμένου στις ΗΠΑ, η συμφωνία των Πρεσπών, τα ελληνοτουρκικά, ο θάνατος του «ήρωα του Αιγαίου», τα ομόλογα, οι τραπεζικές μετοχές, η πορεία της οικονομίας και οι δηλώσεις Στουρνάρα, σπέκουλα για τον νόμο Παρασκευόπουλο, η εξαπάτηση των επενδυτών από τη Folli Follie και ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο...
   Ας δούμε τις ειδήσεις που τα κανάλια διαστρέβλωσαν, δεν... είδαν ή πέρασαν στα ψιλά:

Καταρρέει η κινδυνολογία της Ν.Δ. για την πορεία της οικονομίας


Ευχαριστήρια επιστολή Όρμπαν προς τη Χ.Α. εκθέτει ΕΛΚ αλλά και Ν.Δ.

Επιστολή με την οποία ευχαριστεί για την στάση τους στην ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 σε βάρος της Ουγγαρίας, απέστειλε ο πρωθυπουργός της χώρας και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίκτωρ Ορμπάν, προς τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Λάμπρο Φουντούλη. «Η ευχαριστήρια επιστολή του Βίκτορ Όρμπαν εκθέτει ανεπανόρθωτα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συνολικά, αλλά και τα μέλη που το απαρτίζουν, όπως η Νέα Δημοκρατία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. (αναλυτικά)

Κόμβος μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας η Κρήτη - «Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ»

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συναντώνται στην Ελούντα, στην Κρήτη, στην 6η κατά σειρά Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου - «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη βάση στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Αν. Μεσογείου. Εκφράσαμε τη στήριξή μας στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η εξόρυξη είναι σημαντική για όλο τον Κυπριακό λαό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός. (αναλυτικά)

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών»

Η ελληνική κυβέρνηση «σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία». (αναλυτικά)

«Η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων»

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την επέκταση 7 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που καλύπτουν συνολικά περίπου 190.000 εργαζόμενους. (αναλυτικά)

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» πούλησε ο Μητσοτάκης στους πρέσβεις της Ε.Ε.

Αντί «να τους εξηγήσει, γιατί στο εσωτερικό διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών και στο εξωτερικό στέλνει την κα Σπυράκη σε μυστικές αποστολές να λέει τα αντίθετα». (αναλυτικά)

«Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλούνται οι NYT»

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, το οποίο ισχυρίζεται πως οι υπηρεσίες των ΗΠΑ φέρονται να έχουν στην κατοχή τους και υποκλαπείσες συνομιλίες του περασμένου Ιουνίου, που αποδεικνύουν ρωσική ανάμιξη στην ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. (αναλυτικά)

Γιατί δεν τα είπε από την πρώτη στιγμή ο Στουρνάρας;

«Ο Στουρνάρας μίλησε σήμερα, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ως κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. Είπε αυτονόητες αλήθειες για την θετική πορεία των ελληνικών τραπεζών. Αναρωτιέμαι όμως: Γιατί δεν τα είπε από την πρώτη στιγμή, που χτύπησαν οι "σορτάκηδες";» αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter ο Δημ. Παπαδημούλης. (αναλυτικά)

Εν κρυπτώ δαπάνες 87 εκατ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ αποκάλυψαν στην Εξεταστική οι ορκωτοί ελεγκτές

Σκιώδεις δαπάνες «ειδικού σκοπού» ύψους 87,1 εκατ. ευρώ στους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ έφεραν στο «φως» οι τρεις ορκωτοί ελεγκτές λογιστές, Νίκος Σύκας – Δημήτρης Γιώγος – Νίκος Κούντας, που ήλεγξαν τις χρήσεις 2007 έως 2014 του Κέντρου - Αντ. Μπαλωμενάκης: «Σημαντική αποκάλυψη στη σημερινή συνεδρίαση ήταν η πληροφορία ότι διαχρονικά υπήρξαν δαπάνες που πιθανόν δεν είχαν συμπεριληφθεί στους ετήσιους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ». (αναλυτικά)

Σε «αμόκ» ή σε «παθητική αντίσταση» ο Ζακ Κωστόπουλος;

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Αντιφάσεις από καταθέσεις αστυνομικών - Το δείγμα DNA που βρέθηκε στο μαχαίρι είναι από το αίμα του. (αναλυτικά)

Έφυγε από τη ζωή ο «ήρωας του Αιγαίου»

Έφυγε από τη ζωή ο λιμενικός Κυριάκος Παπαδόπουλος, γνωστός για τη δράση του στο προσφυγικό - Αύριο Πέμπτη στις 4:30 το απόγευμα η εξόδιος ακολουθία. Στον εκλιπόντα θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία αξιωματικού - Στην οικονομική στήριξη της οικογένειας του ηρωικού υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου και των ανήλικων παιδιών του προχωράει άμεσα το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. (αναλυτικά)

Oχτώ οι νεκροί, 25 αγνοούμενοι: Ναυάγιο προσφυγικού σκάφους στα ανοικτά της Σμύρνης

Οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα σκάφος με μετανάστες βυθίσθηκε αργά χθες, Τρίτη, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας [συγκεκριμένα, απέναντι από τη Χίο] όπως έγινε γνωστό με τρίτη ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών (που μειώνει κατά έναν τον αριθμό των ανευρεθέντων νεκρών) προσθέτοντας ότι αγνοούνται άλλοι 25. (αναλυτικά)

«Ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών δικαιώθηκε»

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος μίλησε στο news247 στους 88,6 και υπερασπίστηκε το νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών που ψηφίστηκε επί της υπουργίας του. (αναλυτικά)

«Αντιστρέψαμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε το 2015»

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ήταν η βασική ομιλήτρια στην Ημερίδα για τον ένα χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αιγάλεω που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος». (αναλυτικά)

Γιατί η Ν.Δ. θυμήθηκε τώρα τη ΔΕΗ;

Επίκαιρη επερώτηση αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ αλλά την εξαγορασθείσα εταιρεία EDS της ΠΓΔΜ κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, Κώστας Σκρέκας. Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ενώ ακολούθησε και ανακοίνωση από τη ΔΕΗ. (αναλυτικά)

Ο «περήφανος» εθνικοσοσιαλιστής γυμνασιάρχης της ΔΑΚΕ που θέλει να αποκαλούνται «λαθρομετανάστες» οι πρόσφυγες

Ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας τον χαρακτήρισε νεοναζί και καταδικάστηκε στα δικαστήρια για το χαρακτηρισμό αυτό. Η ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ τον διέγραψε από μέλος της το 2015. Τελευταία, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ που πρόσκειται στη ΔΑΚΕ τον αποκατέστησε. (αναλυτικά)

Χαμηλότοκα δάνεια για την οπτικοακουστική βιομηχανία

Νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας δανείων για οπτικοακουστικές παραγωγές. (αναλυτικά)

2,6 εκατ. ευρώ σε δήμους για την αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία και για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Το υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρινόμενο σε αιτήματα που υπέβαλαν δήμοι της χώρας, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ποσού συνολικού ύψους 2.694.000,00 ευρώ, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές τους από την κακοκαιρία και για έργα υποδομών με σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. (αναλυτικά)

Για τις 12 Νοεμβρίου διέκοψε το δικαστήριο τη δίκη του Noor 1

Για τις 12 Νοεμβρίου διέκοψε το δικαστήριο τη δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση του Noor 1. (αναλυτικά)

#This_is_not_fake_news: Ανακατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου στον Δήμο Βύρωνα

Διαδικτυακή εκστρατεία για την ενημέρωση των πολιτών για τα έργα υποδομής που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. (αναλυτικά)

Με σταθερά βήματα προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Πάρκου Ραδιοφωνίας στο Ίλιον

Με αποφασιστικότητα και γοργούς ρυθμούς προχωράνε οι πρόδρομες εργασίες του έργου για την ανάπλαση του χώρου των παλαιών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στο Ίλιον, με στόχο τη δημιουργία Πάρκου Ραδιοφωνίας. Τόσο το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, όσο και η ΕΡΤ, αποδεικνύουν στην πράξη ότι υπάρχει η βούληση για γρήγορη ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών. (αναλυτικά)

Τη Δευτέρα 15/10 το «πρώτο κουδούνι» για τα προσφυγόπουλα στη Χίο

Τη Δευτέρα 15/10 θα υποδεχθούν πέντε σχολεία της Χίου, όπου έχουν ιδρυθεί Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), προσφυγόπουλα που διαμένουν στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ. Την Τετάρτη 17/10 θα βρίσκεται στο νησί και ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημ. Βίτσας, που θα παραστεί σε σχετική με το προσφυγικό ζήτημα συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Χίου. (αναλυτικά)

Στο ΦΕΚ η απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος των 2.000 ευρώ στους φοιτητές της Εστίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος των 2.000 ευρώ στους φοιτητές της Εστίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. (αναλυτικά)

Ξεκινά το έργο διάνοιξης 21 δρόμων στα Πευκάκια του δήμου Αγίας Παρασκευής με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής

Ξεκινά εντός του Οκτωβρίου το έργο «Διάνοιξη οδών στην περιοχή Πευκάκια Αγίας Παρασκευής», συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής. (αναλυτικά)

Αύξηση 1,4% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον περασμένο Αύγουστο

Η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών παρουσίασε αύξηση 2,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. (αναλυτικά)

Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2018 | 12:32 pm


Λαθρορατσιστές

Δεν είναι τυχαία η προσπάθεια της ΕΛΜΕ Λέσβου ούτε το ντελίριο του Αντώνη Σαμαρά


   Δεν είναι τυχαία η προσπάθεια της ΕΛΜΕ Λέσβου να επιβάλει στα σχολεία τον όρο “λαθρομετανάστης”. Τα τοπικά στελέχη της ΔΑΚΕ, που έχουν την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της τοπικής ένωσης εκπαιδευτικών, επιχειρούν να διεγείρουν τα ξενοφοβικά ανακλαστικά μιας μερίδας των κατοίκων του νησιού και να διχάσουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία. Πολιτικό παιχνιδάκι με την Ακροδεξιά κάνουν, με την οποία άλλωστε η Ν.Δ. Λέσβου συμβιώνει, εκεί, αρμονικότατα. Το έχει δείξει η σιωπηρή -ή και ανοιχτή- στήριξη που παρέχει σε φασιστικές επιθέσεις. Αλλά και η συνδιοργάνωση αντιπροσφυγικών κινητοποιήσεων με οργανωμένες φασιστικές ομάδες. Τίποτα το καινούργιο λοιπόν.
   «Πάνε τώρα να μας... απαγορεύσουν να τους λέμε 'λαθρομετανάστες!'» είπε προχθές στην Καβάλα ο Αντώνης Σαμαράς. «Όμως όλα όσα καταγγέλλει ο παγκόσμιος Τύπος... για δολοφονίες, βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών και συμμορίες τζιχαντιστών ποιοι τα κάνουν; Οι νόμιμοι μετανάστες; Όχι, βέβαια... Είναι λαθρομετανάστες...».
   Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για τον ρατσισμό που κρύβει ο όρος “λαθρομετανάστης” από το παραπάνω ντελίριο του Α. Σαμαρά. Ο χαρακτηρισμός “λαθρομετανάστες” αποδίδει συλλογικά σε ανθρώπους το στίγμα του εγκληματία, του κακόβουλου, του επικίνδυνου φανατικού, ακόμα και αν δεν έχουν κάνει τίποτε απολύτως.
   Είναι φορτισμένος με απέχθεια και ρατσισμό. Και επιπλέον είναι ηλίθιο να πιστεύεις ότι η έκδοση μιας άδειας παραμονής από το ελληνικό κράτος καθιστά κάποιον αυτομάτως καλύτερο ή χειρότερο άνθρωπο. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους καθηγητές της ΔΑΚΕ Λέσβου. Αυτοί ακροδεξιούς κολακεύουν, τη γλώσσα τους μιλάνε. Το πρόβλημα είναι ότι, κατά τα άλλα, μπαίνουν στις τάξεις και διδάσκουν παιδιά.
   Αν τους πεις ρατσιστές, όμως, αγανακτούν. Είναι κρυφοί ρατσιστές. Λαθρορατσιστές.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2018 | 10:09 am


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Άρτα: Έκλεψε αγροτικό μηχάνημα

 1. Άρτα: Έκλεψε αγροτικό μηχάνημα  Pame Preveza (Ιστολόγιο)
 2. Full coverage

Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2018 | 2:20 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα


Φιλικοί ιστότοποι: