Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

«Παράθυρο στον κόσμο» η Ιόνια Οδός, ο δρόμος που βάζει οριστικά τέλος στην απομόνωση της Ηπείρου! - VIDEO

- Σε δυο ώρες η διαδρομή Γιάννενα - Αντίρριο, ενώ μέχρι τέλος Αυγούστου 3,5 ώρες θα είναι η Αθήνα
- Στην τελική ευθεία η σύνδεση με Τζουμέρκα, ενώ πήρε «πράσινο φως» και ο άξονας Κακαβιάς


   Λίγη ακόμη υπομονή θα πρέπει να κάνουν οι οδηγοί, αφού μέχρι το τέλος Αυγούστου η Ιόνια Οδός αναμένεται να έχει παραδοθεί στο σύνολό της!
   Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, συνολικού μήκους 196 χλμ, βρίσκεται στην τελική ευθεία και ήδη, με τα λειτουργούντα τμήματά του, έχει μεταμορφώσει οδικά την Δυτική Ελλάδα, μιας και φτάνει κανείς σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία γρήγορα και με ασφάλεια! Σε συνδυασμό και με την Ολυμπία Οδό, που έχει ήδη δοθεί στην κυκλοφορία, τα Γιάννενα θα είναι μια… ανάσα από την Αθήνα, αφού η διαδρομή χρονικά θα γίνεται σε περίπου 3,5 ώρες!

  Αναπτυξιακό έργο…
   Αν και έχει περάσει από… σαράντα κύματα το έργο της Ιόνιας Οδού, ωστόσο, πλησιάζοντας πλέον στην ολοκλήρωσή του, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, αφού θα είναι εύκολη η πρόσβαση στην απομονωμένη μέχρι πριν λίγο καιρό Δυτική Ελλάδα, αλλά και στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας, που αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου - εξόδου από τη χώρα. Την ίδια ώρα, στα Γιάννενα θα διασταυρώνονται δυο από τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες της χώρας, Ιόνια Οδός – Εγνατία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της περιοχής.

  Αρχές Ιουλίου
   Από τα εναπομείναντα τμήματα που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, στην κυκλοφορία αναμένεται τις πρώτες μέρες του Ιουλίου αυτό μεταξύ Αμφιλοχίας και Σελλάδων Άρτας. Με την παράδοσή του, μπαίνει οριστικό τέλος στις βασανιστικές στροφές του Μενιδίου και πλέον θα απομένει το τελευταίο κομμάτι, από την Πέρδικα μέχρι την Ανισόπεδο Κόμβο όπου η Ιόνια θα ενωθεί με την Εγνατία Οδό.

  Εντυπωσιακό βίντεο…
   Ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού, καταγράφει το νέο βίντεο που έδωσε τον Μάιο στη δημοσιότητα η παραχωρησιούχος, παρουσιάζοντας τόσο τα τμήματα που έχουν ήδη παραδοθεί σε κυκλοφορία, όσο και τα εναπομείναντα που πρόκειται να παραδοθούν τους δύο επόμενους μήνες.   Με αρχή του εικονικού αυτού ταξιδιού το Αντίρριο και το σημείο σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», παρουσιάζεται αρχικά το ενιαίο τμήμα των 102 χιλιομέτρων έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Αμφιλοχίας, ένα τμήμα ασφαλούς και σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας & ΛΕΑ σε όλο του το μήκος, καθώς και εντυπωσιακά τεχνικά έργα όπως:
   - Η σήραγγα της Μακύνειας μήκους 542 μέτρων
   - Η σήραγγα της Κλόκοβας μήκους 2.950 μέτρων
   - Η γέφυρα που περνάει πάνω από τον ποταμό Εύηνο συνολικού μήκους 260 μέτρων και μέγιστου ύψους 35 μέτρων
   - Η σήραγγα της Καλυδώνας μήκους 1.200 μέτρων
   Με την παράδοση του εν λόγω τμήματος σε κυκλοφορία, η χρονοαπόσταση από το Αντίρριο έως την Αμφιλοχία, μειώθηκε στα 50 περίπου λεπτά, αντί 1 ώρας και 35 λεπτών που απαιτούνταν μέσω της υφιστάμενης Εθνικής Οδού.

Αμφιλοχία – Σελλάδες
   Στη συνέχεια, παρουσιάζεται το σχεδόν ολοκληρωμένο τμήμα Αμφιλοχία – Σελλάδες Άρτας, συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων. Την παράδοση του εν λόγω τμήματος, καθυστέρησαν σημειακά προβλήματα απαλλοτριώσεων στην περιοχή του Κρίκελλου Αιτωλοακαρνανίας, καθιστώντας ανέφικτη τη σύνδεσή του με τα υπόλοιπα λειτουργούντα τμήματα, λόγω της μεγάλης απόστασής του από την υφιστάμενη Εθνική Οδό. Στο συγκεκριμένο τμήμα περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη γέφυρα της Ιόνιας Οδού, αυτή του Μενιδίου, συνολικού μήκους 532 μέτρων και μέγιστου ύψους 33 μέτρων.

  Σελλάδες - Πέρδικα
   Το «ταξίδι» συνεχίζεται στο επίσης λειτουργούν τμήμα, συνολικού μήκους 53 χλμ., από Σελλάδες Άρτας έως Πέρδικα Ιωαννίνων, το οποίο παραδόθηκε σε κυκλοφορία τον περασμένο Μάρτιο, μειώνοντας τη χρονοαπόσταση της εν λόγω διαδρομής σε λιγότερο από 30 λεπτά αντί σχεδόν 1 ώρας που απαιτούνταν πριν μέσω της υφιστάμενης Eθνικής Oδού. Και στο συγκριμένο τμήμα παραλαμβάνονται σημαντικά τεχνικά, όπως μεταξύ άλλων, η γέφυρα Γυμνότοπου συνολικού μήκους 252 μέτρων και μέγιστου ύψους 30 μέτρων, καθώς και η γέφυρα Τσαγκαρόπουλου - η εντυπωσιακότερη του έργου - συνολικού μήκους 447 μέτρων και μέγιστου ύψους 57 μέτρων.

  Το τελευταίο τμήμα
   Τέλος, παρουσιάζεται το σχεδόν ολοκληρωμένο τμήμα από την Πέρδικα Ιωαννίνων έως τον Ανισόπεδο Κόμβο με την Εγνατία Οδό, συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων. Την παράδοση του εν λόγω τμήματος, καθυστέρησαν προβλήματα απαλλοτριώσεων στην περιοχή του Αβγού. Σε αυτά τα 14 χλμ. περιλαμβάνονται σημαντικά τεχνικά όπως η γέφυρα Κρυφοβού συνολικού μήκους 280 μέτρων, καθώς και η σήραγγα της Αμπελιάς μήκους 900 μέτρων. Το εν λόγω τμήμα πρόκειται να παραδοθεί σε κυκλοφορία τον προσεχή Αύγουστο.
   Σήμερα, το ταξίδι από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, μέσω των λειτουργούντων τμημάτων της Ιόνιας Οδού, διαρκεί σχεδόν 2 ώρες, αντί σχεδόν 3,5 ωρών που απαιτούνταν μέσω της υφιστάμενης Εθνικής Οδού. Με την πλήρη ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, η διάρκεια του ταξιδιού θα μειωθεί σε μόλις 1 ώρα και 30 λεπτά.

  Σύνδεση με Τζουμέρκα
   Την ίδια ώρα, καλά φαίνεται πως είναι τα νέα για τον κάθετο άξονα σύνδεσης της Ιόνιας με τα Τζουμέρκα, αφού μπήκε στην τελική ευθεία η διαδικασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού. Ήδη από τα μέσα Μαϊου εκδόθηκε η σχετική δικαστική απόφαση, που αφορά στις απαλλοτριώσεις, οι οποίες προκύπτουν από το έργο και πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για τη δημοπράτησή του.
   Σε συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές με την Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, ενημερώθηκε ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται στο στάδιο της σχετικής προετοιμασίας της δημοσιοποίησης της προκήρυξης του διαγωνισμού, που θα γίνει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού της τάξεως των 31 εκατ. ευρώ και θα συνδέει την περιοχή των Τζουμέρκων με την Ιόνια Οδό στον κόμβο Τερόβου.
   «Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την περιοχή των Κατσανοχωρίων και των Τζουμέρκων, ένα έργο που υπήρξε πάγιο και χρόνιο αίτημα φορέων και κατοίκων, ένα έργο, που η Δημοτική Αρχή Βορείων Τζουμέρκων έθεσε εξαρχής ως στόχο και δικαίως αισθάνεται πλέον ικανοποιημένη με την όλη εξέλιξη», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές.

  Η επέκταση έως Κακαβιά
   Θετικές εξελίξεις φαίνεται πως υπάρχουν και για την επέκταση της Ιόνιας μέχρι την Κακαβιά, αφού δόθηκε το «πράσινο φως» για να υποβληθεί ο σχετικός φάκελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενταχθεί στον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2017 | 10:33 am


Νομοθετική ρύθμιση τη Δευτέρα για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα - VIDEO

"Όσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι"

   Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου , υπό τον πρωθυπουργό, με τους υπουργούς Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.
   Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, είπε ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, υιοθετώντας και το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκανε λόγο για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα μέσω του ΑΣΕΠ. Θα προβλέπει επίσης και την υπογραφή νέων συμβάσεων με τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέχρι σήμερα στους δήμους, μέχρι να βγουν τα προσωρινά αποτελέσματα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
   Ο Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε πως, με τα νέα δεδομένα, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και κάλεσε την Ομοσπονδία των εργαζομένων και την ΚΕΔΕ, να συμβάλλουν ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους.
   Μάλιστα ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε πως όσοι θεώρησαν ότι με την αναστάτωση των τελευταίων ημερών θα άνοιγε ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων θα βρουν την κυβέρνηση απέναντί τους.   Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας στους ΟΤΑ μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου:
   «Μετά από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, την Δευτέρα στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων.
   Όσον αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Μιλάμε για διαγωνισμό ο οποίος θα γίνει με ευθύνη του ΑΣΕΠ.
   Θέλω επίσης, να πω ότι όσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι.
   Νομίζουμε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και θέλουμε να καλέσουμε την Ομοσπονδία των εργαζομένων, καθώς και την ΚΕΔΕ, ο καθένας από τη μεριά του, να συμβάλουν έτσι ώστε, πολύ γρήγορα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.»
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2017 | 12:40 am


Η κυβέρνηση και «θέλει και μπορεί». Ο Δήμος και η Περιφέρεια θα συνεργαστούν επιτέλους;

- Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με πανελλαδική αντιστοίχιση
- Όταν πετάνε στην κυβέρνηση τα προβλήματα επικοινωνίας και συνεργασίας Δήμου-Περιφέρειας

   Το «αφήγημα» που προσπαθούν να περάσουν στην τοπική κοινωνία, σχετικά με την μέχρι τώρα ανταπόκριση της κυβέρνησης, καθώς και τις πρόσφατες εξαγγελίες Σπίρτζη, για την αποκατάσταση των ζημιών, λέει, πάνω – κάτω: «Εντάξει, μέχρι τώρα η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και καλά είναι αυτά που μας λέει για το τι θα κάνει από εδώ και πέρα. Όμως, η εμπειρία μάς δείχνει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, οπότε να κρατάμε μικρά καλάθια». Ως «ανάλογες περιπτώσεις» εμφανίζουν «τα έξοδα που έκανε ο δήμος για το προσφυγικό και τις πρόσφατες πλημμύρες», καθώς επίσης και «τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Μόριας».
   Προφανώς, κανείς δεν λέει ότι πρέπει να κρατάμε «μεγάλα καλάθια», άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι αυτό, αλλά, πάντως, είναι καλό να έχουμε την πλήρη εικόνα, για να μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα και εμπειρίες από το παρελθόν, προκειμένου να δούμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο μέλλον, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες.
  Εξηγούμαστε λοιπόν:
  Το «κόστος του προσφυγικού»
   Όσον αφορά «το κόστος του προσφυγικού» και με αφορμή αυτό, ήδη από τις αρχές Δεκέμβρη του 2015, με απόφασή του, ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης. Χαρίτσης είχε αυξήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, από τα (περίπου) 1,5 εκατ., που ήταν, σε πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ. Το ίδιο έγινε και την επόμενη χρονιά, αλλά και το 2017. Ένας από τους στόχους αυτής της αύξησης είχε περιγραφή την «αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης στην τοπική κοινωνία».
   Αν υπήρχε, λοιπόν, η ελάχιστη συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο Λέσβου και την Περιφέρεια, ένα μεγάλο μέρος των δαπανών που έκανε ο πρώτος εκείνη την περίοδο και αφορούσαν τις επιπτώσεις και την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, θα έπρεπε να καλυφθούν από αυτούς τους πόρους. Τέτοια συνεργασία όμως δεν υπάρχει.
   Έτσι, ο δήμος Λέσβου, ο ένας πόλος αυτής της αναγκαίας συνεργασίας, θεωρεί σκόπιμο, αντί να «τα ρίξει» στην Περιφέρεια, που, ενώ είναι αυτή μέσα από την οποία περνάνε (υποχρεωτικά) οι πόροι του ΠΔΕ, η τελευταία τα παρακρατεί, για δικούς της λόγους και δεν αποδίδει σχεδόν τίποτα σε αυτόν, κατηγορεί την…κυβέρνηση ότι δείχνει …ολιγωρία!
  Οι πλημμύρες
   Ίδια ακριβώς περίπτωση, αλλά πιο καραμπινάτη, είναι η υπόθεση με τις πλημμύρες του περασμένου Νοέμβρη. Εδώ, ο Δήμος και η Περιφέρεια έκαναν κοινό αίτημα προς την κυβέρνηση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών. Πράγματι, η ανταπόκριση της κυβέρνησης ήταν άμεση. Τέλος Δεκέμβρη του 2016, δηλαδή μόλις ένα μήνα μετά τις πλημμύρες και ανταποκρινόμενη σε αυτό το αίτημα, έδωσε στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου (με την μορφή της αύξησης της πίστωσης) περίπου 4,2 εκατ. για την «αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο της Λέσβου» και 800.000 για «καθαρισμό χειμάρρων».
   Όμως, η μη ύπαρξη συνεργασίας ανάμεσα στους «δύο τοπικούς πολλούς εξουσίας», δηλαδή τον Δήμο και την Περιφέρεια, είχε σαν αποτέλεσμα, η δεύτερη να κρατήσει ουσιαστικά αυτούς τους πόρους για τον εαυτό της και να μην στηρίξει τον δήμο (ως όφειλε)!
  Το ΠΔΕ
   Εδώ να διευκρινίσουμε κάτι που το θεωρούμε αναγκαίο για όσους/όσες δεν το γνωρίζουν. Ο μόνος τρόπος να εκταμιευτούν «έκτακτες επιχορηγήσεις» είναι δια μέσου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και δυστυχώς οι δήμοι, δεν είναι δικαιούχοι σε αυτό, με άλλα λόγια «δεν έχουν ΠΔΕ»
   Αυτός είναι και ο λόγος που όσες έκτακτες επιχορηγήσεις από την κεντρική κυβέρνηση προορίζονται για το νησί μας, περνάνε υποχρεωτικά μέσα από την περιφέρεια Β. Αιγαίου. Γιατί, απλά, δεν μπορούν να αποδοθούν κατ' ευθείαν στον Δήμο Λέσβου!
   Αν όμως, όπως έχουμε ξαναγράψει, αυτοί οι δύο πόλοι δεν συνεργάζονται – τις περισσότερες φορές δεν λένε καλημέρα μεταξύ τους – τότε όλο το σύστημα μπλοκάρει!
  Η περίπτωση των αποζημιώσεων των κατοίκων της Μόριας
   Για την περίπτωση των αποζημιώσεων των κατοίκων της Μόριας, που πράγματα καθυστέρησαν πάρα πολύ (κάτι το οποίο και εμείς το έχουμε αναδείξει), τα πράγματα είναι διαφορετικά:
   Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αφενός μεν δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για να δοθούν οι αποζημιώσεις, έτσι χρειάστηκε να ψηφιστεί ειδική τροπολογία, ενώ, ταυτόχρονα, με την συγκρότηση ξεχωριστού υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής – που δεν υπήρχε- έπρεπε πρώτα να διευθετηθούν μια σειρά από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
  Το ζητούμενο είναι η συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας
   Μέχρι σήμερα, λοιπόν, και σε κάθε μεγάλη (τοπική κρίση) και όσον αφορά το σκέλος της κάλυψης της οικονομικής ζημιάς, η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι ανταποκρίνεται άμεσα. Όλοι οι παράγοντες στο νησί γνωρίζουν ότι η πολύ κακή σχέση ανάμεσα στον Δήμο και την Περιφέρεια είναι αυτή που μπλοκάρει τα πράγματα.
   Επίσης, όλοι γνωρίζουν ότι, ακόμα και τώρα, ενώ η ανάγκη να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στους δύο τοπικούς φορείς, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ανταγωνισμοί μεταξύ τους για το «ποιος θα προλάβει τον άλλο», ενώ με «το ζόρι κάθονται στο ίδιο τραπέζι»
   Όπως έχουμε ξαναγράψει:
   Δεν είναι δυνατό στο «σώμα» του νησιού, να επιχειρούν δύο διαφορετικοί θεσμοί, χωρίς όμως καμιά – τις περισσότερες φορές – συνεργασία ή έστω και επικοινωνία μεταξύ τους. Ταυτόχρονα όμως, πάει πολύ, ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αυτά τα προβλήματα επικοινωνίας και συνεργασίας να τα πετάνε στην κυβέρνηση.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2017 | 11:52 pm


Ακόμα δυο ψέματα, που διακινούν... δεξιοαριστεροαδέξιοι!

Το «αριστερό ψαλίδι στον κοινωνικό τουρισμό» και το... «αριστερό» ανάποδο ψαλίδι με το δουλεμπόριο ανήλικων προσφύγων!

   Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο είναι η κατασκευή ειδήσεων-τεράτων από μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με προφανή σκοπό να υποβαθμίσουν και να συκοφαντήσουν το κυβερνητικό έργο.
   Σήμερα η εφημερίδα «Δημοκρατία» ανακάλυψε «αριστερό ψαλίδι στον κοινωνικό τουρισμό», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τους δικαιούχους του προγράμματος του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ, σε όσους μόνο έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησής τους.
   Μα καλά, κανένας τους δεν γνωρίζει ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του 2002 του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ και ότι ισχύει ίδια κι απαράλλαχτα τα τελευταία 14 χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων υλοποιούνται τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας. Το ίδιο τηρείται και φέτος.
   «Αριστερό ψαλίδι» 14 ετών; Πού το βρήκαν!
  «Η απόπειρα δημιουργίας πρωτοσέλιδων εντυπώσεων δεν μπορεί ούτε να κρύψει την αλήθεια, ούτε να αλλάξει την πραγματικότητα της ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ προς τους αγρότες», τονίζει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απαντώντας στο ανακριβές δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» η οποία «ανακάλυψε» ψαλίδι στο πρόγραμμα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας
   Επισημαίνεται δε, ότι για τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας του 2017, τα μητρώα των δικαιούχων περιλαμβάνουν όλους τους ασφαλισμένους που έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους στον πρώην ΟΓΑ έως και το Α’ Εξάμηνο του 2016 ή έχουν ενεργές ρυθμίσεις γι αυτές. Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι οι εισφορές του Β’ εξαμήνου του 2016 δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
   Προφανώς στα εν λόγω μητρώα περιλαμβάνονται και όλοι οι συνταξιούχοι αγρότες του ΟΓΑ, όπως και οι δικαιούμενοι συντάξεως ανασφάλιστου υπερήλικα.
   Συνεπώς, κανένα «ψαλίδι» και κανένα «μαχαίρι» στον κοινωνικό τουρισμό δεν υπάρχει.
   «Η απόπειρα δημιουργίας πρωτοσέλιδων εντυπώσεων δεν μπορεί ούτε να κρύψει την αλήθεια, ούτε να αλλάξει την πραγματικότητα της ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ προς τους αγρότες» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
   Εκτός όμως από το «αριστερό ψαλίδι στον κοινωνικό τουρισμό», είχαμε και ένα «αριστερό» ανάποδο ψαλίδι. Δημοσιεύτηκε στο ergasianet ένα άρθρο φοβερό και τρομερό για... δουλεμπόριο στα χωράφια για ανήλικους πρόσφυγες, αναφερόμενο στο πρόγραμμα αγροτικής εκπαίδευσης σε πρόσφυγες 15-18 ετών, που σχεδιάστηκε από το υπουργείο Παιδείας
   Τι έλεγε; Κρατηθείτε:
   "Αυτοί που θα αναλάβουν το πρόγραμμα θα πάρουν τα προσφυγόπουλα, που βάσει της ηλικίας τους θα έπρεπε να πηγαίνουν σε κάποιο σχολείο, και εν είδει σύγχρονων δουλεμπόρων θα τα πετάξουν σε κάποια χωράφια, προκειμένου να «εκπαιδευτούν» δουλεύοντας σε «θεματικές όπως: εδάφη, συγκομιδή, καλλιέργειες, άρδευση, pest control κ.λπ.». Όπως αναφέρεται, «στόχος της δράσης είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην ένταξη στην αγορά εργασίας ή για κάλυψη προσωπικών αναγκών ή/και κοινωφελών σκοπών». Προφανώς, το σχολείο και -γιατί όχι;- το πανεπιστήμιο δεν ταιριάζει για «ένταξη στην αγορά εργασίας» των προσφυγόπουλων. Αυτά «αξίζουν» μόνο για τα χωράφια! 
   Αφού τους φυλάκισαν στην Ελλάδα, αφού τους πέταξαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μακριά από κάθε επαφή με τον ελληνικό λαό, έρμαια της φιλανθρωπίας των χρυσοπληρωνόμενων κάθε είδους ΜΚΟ, τώρα ήρθε η ώρα να τους «εντάξουν», πετώντας τους στα χωράφια ως φτηνό εργατικό δυναμικό που θ’ αντικαταστήσει τους μετανάστες που κατά την ολιγόμηνη περίοδο των χαλαρών συνόρων κατάφεραν να αναμιχτούν με το πλήθος των προσφύγων και να εξαφανιστούν στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ξεκινούν πιλοτικά από τους ανήλικους πρόσφυγες. Είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι, αλλά ταυτόχρονα και το πιο «ζωηρό» κι έκριναν ότι καλύτερο «καλιμπράρισμα» από το χωράφι δεν υπάρχει. Τους ξενώνες, ακόμα και τους πιο διαφημισμένους, στους οποίους έριξαν χρήμα (όχι για τα παιδιά, αλλά για τη βιτρίνα και τους μηκυάρχες), άρχισαν να τους διαλύουν. Για τους εφήβους πρόσφυγες δεν έχει σχολείο, μόνο χωράφι."
   Καλά, είναι δυνατόν να είναι τόσο άσχετοι; Ποια χωράφια, Ποιο φτηνό εργατικό δυναμικό; Ποια απομάκρυνση από το σχολείο; Ό,τι να 'ναι; Μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν την αντιπολιτευτική τους μανία και το μένος τους που τα σχέδια που είχαν καταστρώσει απέτυχαν παταγωδώς με τον λαό να τους βάζει ταφόπλακα;
   Τα παιδιά που συμμετέχουν όχι μόνο δεν αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά τους δίνεται επιπρόσθετα η δυνατότητα συμμετοχής στην αγροτική ή τεχνική εκπαίδευση, όπως ακριβώς γίνεται και με τα παιδιά ελληνικής καταγωγής, όπως γίνεται στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, που είναι ΕΠΑΣ για άτομα από 15 έως 18 ετών, όπως και σε άλλα αγροτικά ΕΠΑΣ ανά την επικράτεια.
   Πρόκειται για πρόγραμμα για παιδιά άνω των 15 χρονών, που δεν μπορούν να γραφτούν στο ελληνικό λύκειο, αφού δεν έχουν απολυτήριο γυμνασίου. Το πρόγραμμα που θα υποβάλει το Υπουργείο Παιδείας θα είναι σε συνεργασία με Πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εκπαίδευση θα γίνεται εντός των εγκαταστάσεων των Πανεπιστημίων και όχι σε ιδιωτικά χωράφια (αν είναι δυνατόν!!!). Στα πρότυπα δηλαδή κάθε αγροτικής εκπαίδευσης της χώρας.
   Οι βασικοί στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών αυτών και η απόκτηση δεξιοτήτων σε πεδία αγροτικής εκπαίδευσης, οι οποίες να μπορούν να συμβάλλουν ως γνώση, μεταξύ άλλων, στην ενδεχόμενη επαγγελματική πορεία των παιδιών που βρίσκονται κοντά στην ενηλικίωση, είτε στη χώρα μας, εφόσον παραμείνουν, είτε σε χώρα που θα μετεγκατασταθούν. 
   Το πιλοτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε χώρους και από διδακτικό προσωπικό των δυο Γεωπονικών Πανεπιστημίων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, με θεωρητική όσο και πρακτική άσκηση κατ’ αναλογία με την πρακτική άσκηση των φοιτητών των αντίστοιχων Ιδρυμάτων.
   Συνεπώς, τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να μεταφερθούν σε κανένα χωράφι ούτε για να εκπαιδευτούν ούτε για να εργαστούν.
   Η ανακοίνωση του υπουργείου είναι ξεκάθαρη:

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή  δημοσιεύματα σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα αγροτικής εκπαίδευσης σε πρόσφυγες ηλικίας 15-18 ετών που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας, διευκρινίζει:
Με τον όρο «αγροτική εκπαίδευση», το Πρόγραμμα αναφέρεται στο σύνολο των θεωρητικών μαθημάτων, πρακτικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της προσομοίωσης, και της πρακτικής εφαρμογής (on the job training) που απαιτούνται, προκειμένου να αποκτηθούν βασικές δεξιότητες για την ενδεχόμενη επαγγελματική ενασχόληση με τη γεωργία.  Είναι συνεπώς απόλυτα σαφές ότι το Πρόγραμμα δεν σχετίζεται με δωρεάν εργασία οποιασδήποτε μορφής ούτε μαθητείας για λογαριασμό ιδιώτη.   
Το Πρόγραμμα σχεδιάστηκε με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων των εφήβων προσφύγων (15 έως 18 ετών εκτός ηλικιακού ορίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης) που διαμένουν σε συγκεκριμένα Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, βοηθώντας τους να αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν για την προσωπική τους ανάπτυξη στο μέλλον είτε παραμείνουν στην Ελλάδα είτε μεταβούν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Η Δράση θα υλοποιηθεί από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και σε Κέντρα Φιλοξενίας και παρέχεται σε εφήβους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής ύστερα από Ανοιχτή Πρόσκληση.

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2017 | 10:07 pm


Αλέξης Τσίπρας: Σήμερα είχαμε τη χαμηλότερη τιμή σε 10ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου από την έναρξη της κρίσης το 2010

Είναι ανοιχτός πλέον ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση

   «Έχουμε όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από την κρίση. Πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός και αυτό το επιβεβαιώνουν αυτές τις μέρες και οι αγορές. Σήμερα είχαμε τη χαμηλότερη τιμή σε δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου από την έναρξη της κρίσης το 2010» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες, Νίκου Λιονάκη, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup.
   Όπως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν υπήρξε «θέμα Ελλάδα», το ίδιο έκανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος παρατήρησε:
   «Είναι θετικό το ότι δεν ήταν θέμα, διότι αν ήταν, θα ήταν θέμα κρίσης. Και δεν ήταν θέμα, διότι είχαμε ξεκαθαρίσει, πως αν δεν υπήρχε θετική κατάληξη στο Eurogroup, θα ήταν θέμα και θα είχαμε κρίση. Φάνηκε ότι την τελευταία στιγμή, όλοι θέλησαν να το αποφύγουν και αυτό είναι θετικό. Το γεγονός ότι είχαμε μια θετική εξέλιξη στο Eurogroup και δεν χρειάστηκε η παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ή μια έκτακτη σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης είναι μια θετική εξέλιξη».
   Παράλληλα, είπε ότι είναι καλύτερα η ΕΕ να μην αποφεύγει τις κρίσεις την τελευταία στιγμή, αλλά πριν δημιουργηθούν και τόνισε πως συνομίλησε για το ζήτημα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ.

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2017 | 8:57 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Ο κ. Λοβέρδος ψεύδεται και παραπλανεί την κοινή γνώμη!

Για του λόγου το αληθές, δείτε το video

   Για ακόμα μια φορά ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε σήμερα στην Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, εν απουσία της στη Βουλή, παραθέτοντας ψευδή γεγονότα, που παραπλανούν την κοινή γνώμη.
   Αυτή τη φορά ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, είχε υπαινιχθεί μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
   Παράλληλα, υπογράμμισε επανειλημμένως πως η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε αρνηθεί πρόταση του κ. Λοβέρδου και του κόμματος που εκπροσωπεί, για λύση του προβλήματος στο θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα.
   Ο κ. Λοβέρδος ψεύδεται και στους δύο παραπάνω ισχυρισμούς. 
   Η κ. Γεροβασίλη είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, στην απάντηση της στις 30/03/2017, ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να χαρτογραφήσει όλους τους συμβασιούχους σε όλα τα υπουργεία, που είναι κατακερματισμένοι, ώστε σταδιακά να δώσουμε οριστική λύση στις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που σήμερα αντιμετωπίζονται με συμβάσεις».
   Όσο αφορά τον δεύτερο ισχυρισμό του κ. Λοβέρδου, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης όχι μόνο δεν έχει αρνηθεί πρότασή του για το συγκεκριμένο θέμα αλλά αντίθετα έχει καλέσει το βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να καταθέσει τις προτάσεις του ως έγκριτος νομικός που είναι.
   Αδιάψευστος μάρτυρας όλων των παραπάνω αποτελούν τα πρακτικά της Βουλής ,καθώς και το βίντεο από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στις 30/03/2017, το οποίο βρίσκεται διαθέσιμο και στους λογαριασμούς του κ. Λοβέρδου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
   Καλούμε λοιπόν τον Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανατρέχει στο αρχείο του πριν εξαπολύσει ανυπόστατες κατηγορίες που βασίζονται σε αναληθή ή διαστρεβλωμένα κατά το δοκούν γεγονότα.
   Σε κάθε περίπτωση, και όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, «η Βουλή είναι εδώ» και οι αρμόδιοι Υπουργοί είναι στη διάθεσή σας.
   Για του λόγου το αληθές, δείτε το video:


Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2017 | 5:40 pm


Εγκρίθηκε σήμερα, από τον Γιώργο Σταθάκη, νέα αίτηση για έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Η Energean, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, έχει ήδη αναλάβει τις έρευνες στις περιοχές Ιωαννίνων, Αιτωλοακαρνανίας και Κατάκολου

 
   Όπως αναφέρει το σημερινό Δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
   "Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ενέκρινε τις αιτήσεις της κοινοπραξίας, Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ., καθώς και της εταιρίας Energean Oil & Gas, για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε νέες θαλάσσιες περιοχές. Σχετική θετική γνωμοδότηση προς τον ΥΠΕΝ είχε υποβάλει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ). 
   Η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. ενδιαφέρεται για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, ενώ η Energean Oil & Gas για θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο). 
   Μετά την έγκριση του ΥΠΕΝ, η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει σε δύο νέες διακηρύξεις, τις οποίες θα εγκρίνει ο Υπουργός. Οι δύο διακηρύξεις θα δημοσιευθούν ως τα τέλη Ιουλίου, ταυτόχρονα στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους."
   Η Energean Oil & Gas, είναι η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρεται για τη θαλάσσια περιοχή των «μπλοκ» 3 και 7, τα οποία βρίσκονται δυτικά της Κέρκυρας και της Λευκάδας, συνολικής έκτασης περίπου 6.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
   Πρόκειται για τη δεύτερη αίτηση που εγκρίνεται για έρευνα στη Δυτική Ελλάδα, καθώς η Energean έχει ήδη αναλάβει τις έρευνες στις περιοχές Ιωαννίνων, Αιτωλοακαρνανίας και Κατάκολου. Η εταιρεία είχε λάβει γνώση και των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο που έγιναν το 2013, τα δεδομένα των οποίων συνεκτιμήθηκαν με το γεγονός ότι στην ίδια γεωλογική ζώνη υπάρχουν σημαντικές ανακαλύψεις (σε Κροατία, Αλβανία, Ιταλία).
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2017 | 4:42 pm


Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά παρουσιάζει το μουσικό έργο "ΈΛΛΗΝΕΣ φιλ ΈΛΛΗΝΕΣ" στο Μέγαρο Μουσικής

Με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών


   Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά παρουσιάζει το μουσικό έργο "ΈΛΛΗΝΕΣ φιλ ΈΛΛΗΝΕΣ" από τον Ουγκώ στον Πούσκιν και από τον Παλαμά στον Μιστράλ, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 και ώρα 21:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, (αίθουσα Αλ. Τριάντη),σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, την Περιφέρεια Ηπείρου, τα Πανεπιστήμια, Ιωαννίνων, Βαρσοβίας, Λούντ, Βερσαλλιών, Μονάχου, και Σάσσαρι.
   Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού.
   Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ και το Δεύτερο Πρόγραμμα Ελληνικής Ραδιοφωνίας 103,7 FM.
   Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά είναι ένας ιστορικός Δήμος, αφού ο ιδρυτής της Φιλικής Εταιρίας Ν. Σκουφάς κατάγεται από το Κομπότι και υπήρξε από τους Πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης.
   Το Πέτα, η έδρα του Δήμου Νικολάου Σκουφά, αποτελεί το θυσιαστήριο των Ευρωπαίων και Φιλελλήνων σε ένα από τα σημαντικότερα κινήματα αλληλεγγύης προς την χώρα μας.
   Το μαρτυρικό χωριό με τους 317 σφαγιασθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής είναι η ιστορική έδρα του Δήμου.
   Το Πέτα, αποτελεί τον τόπο θυσίας των Ευρωπαίων και Αμερικανών Φιλελλήνων του σημαντικότερου κινήματος αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο κατά τους νεότερους και σύγχρονους χρόνους. Ο Φιλελληνισμός εκφράστηκε με ποικίλους τρόπους και ένας από αυτούς, ήταν και μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
   Σε μια εποχή που η πένα και οι λέξεις ζύγιαζαν όσο το σπαθί και το μπαρούτι, ο πνευματικός κόσμος της Δύσης στρατεύτηκε στον αγώνα για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
   Η καλλιτεχνική δημιουργία και η ποίηση έκαναν δυνατή την κατανόηση ουσίας του Φιλελληνισμού, όχι μόνο ως κίνημα συμπάθειας άλλα και ως ιδιαίτερο τρόπο γνώσης που αποσκοπούσε στην ανάταση των σύγχρονων ανθρώπων, μέσα από την αποκατάσταση των πνευματικών δεσμών του με τη κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πνεύματος, με την Ελλάδα.
    Κορυφαίοι Ευρωπαίοι ποιητές όπως ο Πούσκιν, ο Μιστράλ, ο Μπάυρον, ο Σίλερ και άλλοι, αλλά και Έλληνες όπως ο Παλαμάς, ο Βαλαωρίτης κ.α. συνέδραμαν με την τέχνη τους τα μέγιστα στον αγώνα.
   Θεωρώντας λοιπόν χρέος μας τα ποιήματα αυτά να φτάσουν και στον σύγχρονο Έλληνα και Φιλέλληνα αναθέσαμε τη μελοποίησή τους.
   Στο έργο «Έλληνες φιλΈλληνες» συμμετέχουν: Σταύρος Ζαλμάς, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Καταλειφός, Γιάννης Κότσιρας, Βασίλης Λέκκας, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Λίνα Νικολακοπούλου, Σταμάτης Χατζηευσταθίου.
   Τη μουσική υπογράφει ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου.
   Η είσοδος είναι ελεύθερη.
   Για κρατήσεις: κ. Σκάλτσα τηλ. : 2681360422
   Ώρα προσέλευσης 20:00
   Ώρα έναρξης 21:00

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2017 | 4:13 pm


Ξεκινούν από σήμερα οι φετινές εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Άρτας

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων


   Ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή 23 Ιουνίου και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αρταίων για την απελευθέρωση της πόλης της Άρτας.
   Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Προβολή ντοκιμαντέρ για την Απελευθέρωση της Άρτας, Αναβίωση του εθίμου του Άγιου Ιωάννη του Ριγανά, Φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου παλαιμάχων, μεταξύ Αναγέννησης Άρτας και ΑΕΚ, την καθιερωμένη Επίσημη Δοξολογία και την Κατάθεση Στεφάνων, τον 1ο Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου και τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα «Παλιά Άρτα», που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Ζορμπά.Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2017 | 1:03 pm


Είχε φτιάξει «μαΐμού» ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ κι εξαπατούσε πολίτες

Προσέφερε, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται δωρεάν από τον Οργανισμό

   Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, εξιχνιάστηκε υπόθεση παραβίασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και απόπειρας απάτης κατ’ εξακολούθηση μέσω διαδικτύου, για την οποία κατηγορείται ένας Έλληνας κάτοχος ιστοσελίδας του διαδικτύου.
   Ο δράστης κατείχε ιστοσελίδα, στην οποία χρησιμοποιούσε αθέμιτα και με απατηλό τρόπο την ονομασία “Α.Σ.Ε.Π.” και έφερε περιεχόμενο και εμφάνιση που προσομοίαζε στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού
   Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας παραπλανούσε τους επισκέπτες της, δημιουργώντας τους την εντύπωση πως πρόκειται για την επίσημη ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. και προσέφερε, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται δωρεάν από τον Οργανισμό.
   Για τα ανωτέρω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για τη πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
   Από την εμπεριστατωμένη ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα που επακολούθησε, αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία - δεδομένων της υπόθεσης και πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)και αποτέλεσμα της έρευνας ήταν να διακριβωθεί η εμπλοκή ενός ημεδαπού ως διαχειριστή - κατόχου της επίμαχης ιστοσελίδας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, η οποία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
   Επιπλέον, μετά από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), η ιστοσελίδα απενεργοποιήθηκε προσωρινά και αναμένεται η οριστική διαγραφή της.

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2017 | 12:30 pm


Ελάτε στη Βουλή κ. Μητσοτάκη να μιλήσουμε ευθέως για τη βρώμικη υπόθεση του Noor1

- Εκεί δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν με ένοχες σιωπές και μισόλογα. Θα υποχρεωθούν να μιλήσουν με ονόματα, ώστε να πληροφορηθεί και ο ελληνικός λαός
- Η Ν.Δ. κρύβεται πίσω από «αποκαλυπτικά» πρωτοσέλιδα των συμφερόντων που στηρίζει και κατ’ εντολήν των οποίων ενεργεί

   Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού αναφέρει:
   Η ΝΔ, αφού για μία ακόμη φορά διαψεύσθηκαν οι ελπίδες της να μην πετύχει η κυβέρνηση θετική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και να μην κλείσει η αξιολόγηση, τώρα εναποθέτει όλες τις ελπίδες της για πολιτική αποσταθεροποίηση σε ανθρώπους του υποκόσμου και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.
   Εδώ και μία εβδομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με μισόλογα και υπονοούμενα, στοχοποιώντας μεθοδευμένα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, γύρω από τη βρώμικη υπόθεση του Noor1, που οψίμως ανακάλυψε και όχι όταν οι βασικοί μάρτυρες έπεφταν ο ένας μετά τον άλλον νεκροί.
   Καλούμε λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ να απαντήσουν ευθέως:
   1. Γιατί ακριβώς κατηγορούν τον υπουργό Άμυνας;
   2. Εναντίον ποιου στρέφεται η υποτιθέμενη σκευωρία για την οποία κάνουν λόγο στη ΝΔ;
   3. Γιατί δεν μιλάνε ανοιχτά; Γιατί δε λένε ονόματα;
   4. Υπάρχει μήπως συγκεκριμένος επιχειρηματίας που φέρεται να εμπλέκεται και να θίγεται;
   5. Μήπως τελικά η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αντ’ αυτού ή κατ’ εντολήν του, εκτελεί συμβόλαιο πολιτικής εξόντωσης του υπουργού, που έπραξε το μεγάλο ατόπημα να προτρέψει όποιον ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία, να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη;
   Προκαλούμε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ να καταθέσουν άμεσα πρόταση μομφής εναντίον του Υπουργού Άμυνας, αντί να την επικαλούνται υπογείως και μετά να ανασκευάζουν.
   Στη Βουλή άλλωστε, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν με ένοχες σιωπές και μισόλογα. Θα υποχρεωθούν να μιλήσουν με ονόματα, ώστε να πληροφορηθεί και ο ελληνικός λαός.

   Με νεότερη ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού επανέρχεται με εμφατικό τρόπο, αναφέροντας:
   Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης είτε θα απαντήσουν με ονόματα, είτε θα επιβεβαιώσουν πως είναι εντολοδόχοι ύποπτων συμφερόντων.
   Περιμένουμε να μας πουν αν υπάρχει συγκεκριμένος επιχειρηματίας, που φέρεται να εμπλέκεται με την υπόθεση του Noor1 και τον οποίον θέλουν να υπερασπιστούν.
   Μέχρι τότε, ας μη νομίζουν ότι θα καταφέρουν να κρυφτούν πίσω από «αποκαλυπτικά» πρωτοσέλιδα των συμφερόντων που στηρίζουν και κατ’ εντολήν των οποίων ενεργούν.

Δημοσιεύθηκε στις 22 June 2017 | 11:21 pm


Οριστική άρση των capital controls, με ταχύτατους ρυθμούς, προαναγγέλλει ο Δ. Τζανακόπουλος

Αύξηση εξαγωγών 10,6% το 2016, ενώ, το πρώτο τρίμηνο 2017, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 20,3%, οι επενδύσεις παγίων 13%, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό, μεταφορικό και τεχνολογικό εξοπλισμό 47%, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία 24%, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 800 εκατ.

   Τη στήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο των Ελλήνων Εξαγωγέων, που πραγματοποιήθηκε χθες.
   Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας τον καθαρό διάδρομο που δημιουργεί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.
   Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, πως η χώρα μετρά αντίστροφα για το τέλος των μνημονίων και υπογράμμισε πως κοινή θέληση πλέον από όλες τις πλευρές και τους εταίρους, είναι η ομαλή υλοποίηση του τρίτου προγράμματος.
   Επίσης, προανήγγειλε την πλήρη άρση των capital controls. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση κάνει όλες τις προσπάθειες ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
   Στην ομιλία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας και περιέγραψε τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.
   Ο υπουργός Επικράτειας χαρακτήρισε το έργο των εξαγωγέων θεμελιώδες για την ελληνική οικονομία, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή και είναι έτοιμη πλέον να αφήσει πίσω της τα χρόνια της καταστροφικής ύφεσης και της αδιέξοδης λιτότητας.
   Στην ομιλία του σημείωσε, πως οι συνέπειες της πολιτικής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης δεν άφησαν ανεπηρέαστο σχεδόν κανένα τμήμα της εγχώριας παραγωγής, με τον τομέα των εξαγωγών να δέχεται ισχυρές πιέσεις, ωστόσο να καταφέρνει να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
   «Είναι εντυπωσιακό ότι μέσα σε μια πενταετία οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν, την περίοδο της κρίσης, αύξηση της τάξης σχεδόν του 30%, ενώ σε αυτό προστέθηκε και η αύξηση κατά 10,6% το 2016. Αυτή η πορεία ενισχύεται ακόμα περισσότερο με βάση τα όσα καταδεικνύουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2017, όπου στον τομέα των εξαγωγών υπάρχει αύξηση κατά 20,3% και νομίζω υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις στο να συνεχιστούν ακόμα περισσότερο αυτές οι εξαιρετικές επιδόσεις το επόμενο διάστημα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
   Αναφερθείς στην περίοδο 2010-2014, ο υπουργός Επικράτειας τόνισε, ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, ούτε για την ανάπτυξη του τομέα των εξαγωγών, καθώς η τετραετία αυτή δημιούργησε συνθήκες κοινωνικής ερήμωσης, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 25%, την ανεργία να προσεγγίζει το 30%, τις ιδιωτικές επενδύσεις να μειώνονται κατά 67% κατά την πενταετία 2010-2014 που έφερε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.
   Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε, ότι επτά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης στη χώρα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, η ανεργία έχει περιοριστεί κατά 4 μονάδες, ενώ τον περασμένο μήνα κατεγράφη ρεκόρ 17ετίας στις προσλήψεις.
   Περιγράφοντας τους οικονομικούς δείκτες σημείωσε: «Κλείσαμε το πρώτο τρίμηνο του 2017 με θετικό ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 13%, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό, μεταφορικό και τεχνολογικό εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά 47%, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία διευρύνθηκε κατά 24%, ο όγκος των πωλήσεων στο λιανεμπόριο μεγεθύνθηκε κατά 2,8%, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στο 1,1 δισ. αυξημένες κατά 800 εκατ. σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016. Προσθέτοντας σε αυτή την εικόνα και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στις εξαγωγές, καθίσταται φανερό ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, τους επόμενους μήνες».
   Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά και στις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας: «Η αβεβαιότητα αίρεται από την πρόσφατη συμφωνία που αποτυπώθηκε στο Eurogroup σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τα βήματα που θα οδηγήσουν στην επάνοδο της χώρας στις αγορές και το οριστικό τέλος των μνημονίων, καθώς όμως και τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας».
   Πρόσθεσε πως αυτή η συμφωνία, για πρώτη φορά διαμορφώνει ένα καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία, προσδιορίζει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και συνδέεται με την ανάπτυξη, ώστε η χώρα να μην βρεθεί ξανά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και του υπερδανεισμού, ενώ το αναπτυξιακό πακέτο θα στηριχθεί έτι περαιτέρω και από τη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας.
   «Το κυριότερο συμπέρασμα αυτής της συμφωνίας, το οποίο αποτυπώνεται και στην απόφαση του πρόσφατου Eurogroup, είναι η αποφασιστική βούληση όλων, πλέον, των μερών, να ολοκληρωθεί ομαλά και με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα και να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα, αφήνοντας πίσω της την εποχή των μνημονίων και της επιθετικής λιτότητας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τζανακόπουλος και επανέλαβε: «Βούληση της κυβέρνησης ήταν να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ελληνική οικονομία. Όμως ο χρόνος ήταν συνυφασμένος με τον τρόπο που η διαπραγμάτευση θα κατέληγε. Διότι είναι βέβαιο, ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία, αν επιλέγαμε να υπογράψουμε σε ό,τι έβαζε στο τραπέζι η άλλη πλευρά, με μόνο κριτήριο την πίεση του χρόνου».
   «Αυτό το ασφαλές και σταθερό περιβάλλον που διαμορφώνεται, είναι θεμελιώδες στοιχείο για να πετύχει η Ελλάδα υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Οι δυνατότητες, όπως γνωρίζετε, είναι πολλές και το ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας είναι μεγάλο» πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
   Όπως τόνισε, η Ελλάδα παραμένει, παρά την κρίση, μια χώρα με τεράστιες προοπτικές, μια χώρα που κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να αγνοήσει, ενώ για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι στόχοι που εξυπηρετεί, αλλά και πόσο ανθεκτικό θα είναι απέναντι σε ενδεχόμενες αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
   «Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι να δημιουργήσουμε όρους παραγωγής νέου πλούτου, αλλά με ένα τρόπο που θα είναι δίκαιος, βιώσιμος και δεν θα μας φέρει μπροστά σε νέα αδιέξοδα. Νομίζω η Ελλάδα είναι η απόλυτη διάψευση του μύθου ότι η απορρύθμιση της εργασίας μπορεί να συνιστά σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ενισχύει την παραγωγικότητα» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
   «Ο τομέας των εξαγωγών έχει κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό μας. Ο οποίος είναι άλλωστε και η ζωντανή διάψευση του μύθου που συνίσταται στο ότι “η Ελλάδα δεν παράγει πλέον τίποτα” είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε: «Η ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και σε αυτή την κατεύθυνση, είμαστε διατεθειμένοι να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια υπάρχουν».
   Κλείνοντας, ο υπουργός Επικράτειας αναφέρθηκε στο ζήτημα των κεφαλαιακών ελέγχων, που αποτέλεσαν συνέπεια εξωτερικών καταναγκασμών προς τη χώρα. «Αυτή η περίοδος βαίνει προς το τέλος της. Το πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων έχει ήδη χαλαρώσει και με ταχύτατους ρυθμούς θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε την οριστική άρση τους, γεγονός που θα ενισχύσει αποφασιστικά την εξαγωγική δραστηριότητα» υπερτόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
   Τέλος, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές μέσω του προγράμματος για την κατοχύρωση του διεθνούς αναγνωρισμένου συστήματος ποιότητας για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής, το λεγόμενο «Ελληνικό Σήμα» που θα διευκολύνει την πρόσβαση αυτών των προϊόντων στις διεθνείς αγορές και είναι ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων εξαγωγέων, το οποίο πλέον ικανοποιείται και η εφαρμογή του ξεκινά άμεσα.
   «Από τη μεριά της κυβέρνησης, η στήριξη στο έργο των Ελλήνων εξαγωγέων θα είναι ολόπλευρη και -όπως γνωρίζετε πολύ καλά- οι πόρτες του διαλόγου είναι πάντα ανοιχτές, για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις που θα βοηθήσουν τόσο τον κλάδο σας, όσο όμως και συνολικά την ελληνική οικονομία. Δώσαμε μια σκληρή μάχη για να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα. Τώρα είναι η ώρα, με συνοδοιπόρους την κοινωνία, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τη χώρα, που αφήνει πίσω της μια ζοφερή περίοδο» υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 22 June 2017 | 1:48 pm


Στη Βουλή δικογραφία για τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί Άδωνι Γεωργιάδη

Περιλαμβάνει κατάθεση του αν. υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος καταγγέλλει την τότε ηγεσία του υπουργείου

   Δικογραφία για παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ διαβιβάστηκε, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.
   Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «ο υπουργός διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία που αφορά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων για παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014», περίοδος κατά την οποία, στη θέση του υπουργού Υγείας, βρισκόταν ο νυν αντιπρόεδρος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκέλος της δικογραφίας του ΚΕΕΛΠΝΟ που στάλθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή, με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, περιλαμβάνει κατάθεση του αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου την επίμαχη περίοδο για παράνομες προσλήψεις.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκέλος των παράνομων προσλήψεων έχει ενσωματωθεί στη δικογραφία του ΚΕΕΛΠΝΟ που ήδη ερευνάται από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Δημοσιεύθηκε στις 22 June 2017 | 1:04 pm


Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου είναι Ελληνικό!

- Στην Τήλο με αγάπη...
- Και, επιτέλους, μετά την επίσκεψη Ν.Παππά, οι κάτοικοί της θα μπορούν να παρακολουθούν ελληνική τηλεόραση, καθώς, μέχρι προχθές, ήταν στις “νεκρές ζώνες” της Digea...

   Υποψήφια για ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας είναι η μικροσκοπική Τήλος στα Δωδεκάνησα, καθώς είναι το νησί το οποίο εγκαθιστά συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να είναι αυτάρκες και να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα. “Θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου” λέει η δήμαρχος Μαρία Καμμά - Αλιφέρη.
   Τα τελευταία χρόνια, η Τήλος αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, αφού κατέχει την πρωτιά σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Παράλληλα, το ακριτικό νησί, ή κατά πολλούς το “γόνιμο νησί” της άγονης γραμμής, εντάχθηκε ολόκληρο στο δίκτυο Natura 2000, έχει χαρακτηριστεί Ειδική Περιοχή για την Προστασία των Πτηνών, έχει αναγνωριστεί ως Βιότοπος Corine υψίστης σημασίας, ενώ παράλληλα διακρίνεται και στο πεδίο της αλληλεγγύης, καθώς μέσω της δημάρχου του έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς οικογένειες προσφύγων να εγκατασταθούν στο νησί. Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ SolidarityNow και την UNHCR δημιουργεί προστατευόμενα καταλύματα, διοργανώνει μαθήματα γλώσσας και προγράμματα καθοδήγησης για να βοηθήσει τους αιτούντες άσυλο να δημιουργήσουν βιολογικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τους ντόπιους. «Θέλουμε να αναβιώσουμε τις παραδόσεις που εξαφανίστηκαν εξαιτίας του μειούμενου πληθυσμού, όπως η παρασκευή τυριού και η συλλογή φαρμακευτικών βοτάνων» είπε η δήμαρχος της Τήλου σε πρόσφατη συνέντευξή της στον "Guardian", συμπληρώνοντας πως «με την ένταξη των προσφύγων μπορούμε να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και να ενθαρρύνουμε τον οικολογικό τουρισμό».
   Για το “μικρό θαύμα των Δωδεκανήσων” κάνουν λόγο τα ρεπορτάζ και τα δημοσιεύματα που καταπιάνονται με την απόμακρη Τήλο και τα μικρά θαύματα που εδώ και χρόνια συντελούνται σε αυτήν την κουκίδα του Αιγαίου. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και το Tilos Park, μια μη κερδοσκοπική ένωση κατοίκων που έχει συσταθεί για την προστασία και την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και την αναβάθμιση του Κέντρου Πληροφόρησης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να συλλέξουν χάρτες για μονοπάτια φυσικής ομορφιάς, να βρουν τα καλύτερα σημεία για να δουν σπάνια πουλιά ή να κάνουν διάφορες δραστηριότητες.
   Και σε όλα αυτά τα μικρά και σημαντικά θαύματα αξίζει να προστεθεί και το τελευταίο, που για πολλούς πέρασε στα ψιλά, όπως και η συμβολική επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππά στην Τήλο. Από προχθές οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού έχουν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς ώς τώρα ήταν στις “νεκρές ζώνες” της Digea...

γράφει ο Πέτρος Κατσάκος ΣΤΑ ΨΙΛΑ στην ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 22 June 2017 | 12:28 pm


Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου αποκαλύπτει τα μυστικά του!

Διάσχιση της χαράδρας του Βίκου, από το Μονοδέντρι στο χωριό Βίκος και επιτόπια συζήτηση-ανάλυση επί πλήθους ερωτημάτων

   Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ακόμα δύο δράσεις του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου- Αώου της UNESCO στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους 2017 ως έτος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και της Εβδομάδας Γεωπάρκων, ενός θεσμού πλέον που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα αυτήν την περίοδο σε όλα τα Γεωπάρκα της UNESCO.
   Πρόκειται για δύο σεμινάρια εκλαϊκευμένης γεωλογίας που υλοποιήθηκαν στους δύο όμορους Δήμους του Γεωπάρκου, της Κόνιτσας και του Ζαγορίου.
   Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 14 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο στην Κόνιτσα, με σχετικές εισηγήσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Κόνιτσας, ενώ ακολούθησε πεζοπορία με την παρουσίαση των γεωλογικών σχηματισμών στην χαράδρα του Αώου.
   Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 15 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε διάσχιση της χαράδρας του Βίκου, από το χωριό Μονοδέντρι στο χωριό Βίκος, και έλαβε χώρα λεπτομερής επεξήγηση της γεωλογικής εξέλιξης και των ιδιαίτερων γεωλογικών χαρακτηριστικών της χαράδρας.
   «Δάσκαλοι» στη μύηση του μοναδικού γεωλογικού πλούτου της περιοχής ήταν οι δύο εξαίρετοι επιστήμονες γεωλόγοι του ΙΓΜΕ και του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου Δρ. Παναγιώτης Πάσχος και Δρ. Ευάγγελος Νικολάου με πολυετείς έρευνες στην γεωλογία, χαρτογραφία και υδρογεωλογία της Ηπείρου και ιδιαίτερη αγάπη για το Γεωπάρκο.
   Το Γεωπάρκο Βίκου - Αώου συγκεντρώνει ένα σύνολο πληροφοριών (τους γεώτοπους) που μας αποκαλύπτουν με την κατάλληλη ερμηνεία τη γεωλογική ιστορία της περιοχής.
   Με τις παρουσιάσεις στην Κόνιτσα από τους γεωλόγους του ΙΓΜΕ και τις υπαίθριες ξεναγήσεις στα φαράγγια του Αώου και του Βίκου- Βοϊδομάτη δόθηκαν εκλαϊκευμένες απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα όπως:
   • Που οφείλεται η πλούσια βιοποικιλότητα; Ποια ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα αναπτύσσεται;
   • Πως επέδρασε το τοπίο, το ανάγλυφο, στο ξεχωριστό πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής Κόνιτσας και Ζαγορίου;
   • Πως επηρεάζει το γεωλογικό περιβάλλον την ανθρώπινη παρουσία και τις υποδομές;
   Πλήθος ερωτημάτων που ανέκυπταν κατά τη διάρκεια των διαδρομών συζητήθηκαν και αναλύθηκαν επιτόπου, όπως για την ηλικία των πετρωμάτων τις διεργασίες σχηματισμού των βραχοσκεπών, που ήταν τα ασφαλή καταφύγια– κατοικίες των προϊστορικών ανθρώπων, για τις πλούσιες πηγές και τον τρόπο τροφοδοσίας τους, για το γεωθερμικό πεδίο και τις ιαματικές πηγές της ευρύτερης περιοχής.
   Περιγράφηκαν οι λιθολογικές διαφορές που υπάρχουν στα πετρώματα όπως είναι τα μαγματικά πετρώματα στον Σμόλικα και τα ιζηματογενή (φλύσχης, ασβεστόλιθοι και δολομίτες) στην Τύμφη και πως αυτές οι διαφορές επηρεάζουν το τοπίο, τη βλάστηση, τα ζώα, τον άνθρωπο και τις υποδομές.
   Τα δύο σεμινάρια, που ήταν ειδικά προσαρμοσμένα στις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να κατέχουν οι οικο-ξεναγοί και όσοι άλλοι επιθυμούν να μεταφέρουν πληροφορίες σχετικά με τη γεωλογία της περιοχής στους πολυάριθμους επισκέπτες των δύο χαραδρών του Βίκου και του Αώου, παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 60 άτομα, οι οποίοι δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναληφθούν αντίστοιχες δράσεις σύντομα.
   Τα σεμινάρια διοργανώθηκαν από τους δύο Δήμους, Κόνιτσας και Ζαγορίου -με την παρουσία και ενεργή συμμετοχή του Αντιδημάρχου Κόνιτσας κ. Γ. Καλλιντέρη, του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Β. Σπύρου και του Δημοτικού Συμβούλου Ζαγορίου κ. Δ. Εξάρχου-, την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ -με υπεύθυνους τους Χαρητάκη Παπαϊωάννου και Γεωργία Κιτσάκη-, το ΙΓΜΕ, καθώς και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Ηπείρου (EOT), ως μέλη της Ε.ΔΙ.Α.ΓΕ. Βίκου Αώου.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 22 June 2017 | 12:26 pm


Αλέξης Τσίπρας: Απερίσπαστη η Δικαιοσύνη για την άθλια υπόθεση του «Noor 1»

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των συνταγματικών της δυνατοτήτων και της δικαιοκρατίας, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της

   Τη βούληση της κυβέρνησης να έρθουν όλα στο φως και να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη σε υποθέσεις διαφθοράς, που διερευνώνται, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ για την υπόθεση με το πλοίο "NOOR1" ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι η δικαιοσύνη θα αφεθεί απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της.
   «Έχουμε δεσμευθεί να μην συγκαλύψουμε τίποτα, να μην υποθάλψουμε, να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις εκείνες που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα, που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν και ξέπλυναν μαύρο χρήμα», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Είτε πρόκειται για την υπόθεση της Siemens που ακόμα ταλανίζει την πολιτική ζωή, είτε για άλλες υποθέσεις πιο πρόσφατες, όπως η υπόθεση Novartis, τα εξοπλιστικά, η υπόθεση του πρώην υπουργού κ. Παπαντωνίου είτε για το μεγάλο σκάνδαλο του "Ερρίκος Ντυνάν", που φέρνει στην επιφάνεια όλες τις σκοτεινές πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος.
   Είτε, όμως, αν πρόκειται -και ακόμα περισσότερο εγώ θα έλεγα- για εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και μας αφήνουν όλους εμβρόντητους, όπως η άθλια αυτή υπόθεση του NOOR1 με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους μυστηριώδεις ταυτόχρονους θανάτους πολλών εκ των κρίσιμων μαρτύρων της υπόθεσης. Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των συνταγματικών της δυνατοτήτων και της δικαιοκρατίας, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, ώστε η ελληνική δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει όλες αυτές τις υποθέσεις και ο ελληνικός λαός να μάθει αλλά και οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν».

Δημοσιεύθηκε στις 22 June 2017 | 2:20 am


Το νέο τραγούδι της δικής μας Ελένης Φώτη μυρίζει Θάλασσα - VIDEO

Κόρη του αγαπημένου φίλου Πίπη

   Το νέο τραγούδι της Αρτινής Ελένης Φώτη και του Μάριου Μαυριανού έχει τίτλο «Θάλασσα». Το «Θάλασσα» είναι ένα ατμοσφαιρικό ντουέτο που από το πρώτο του κιόλας άκουσμα μυρίζει καλοκαίρι! Οι στίχοι του, ανήκουν στον Ανδρέα Καμάμη και τον Μάριο Μαυριανό και η μουσική στον Μάριο.
   Η Ελένη κατάγεται από το Αθαμάνιο Άρτας, είναι κόρη του αγαπημένου φίλου Σπύρου, του Πίπη, όπως τον φωνάζουν όλοι και είναι 19 ετών. Έχει κάνει σπουδές αρμονίας-αντίστιξης πιάνου και φωνητικής και αυτή την περίοδο σπουδάζει στο τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας στο Ι.Ε.Κ ΑΚΜΗ με εξειδίκευση στο τομέα του ραδιοφώνου.
   Την είχα πρωτοδεί αεικίνητη, δροσερή και γελαστή στην πλατεία στο Αθαμάνιο, αλλά καλλιτεχνικά την γνώρισα όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι με τίτλο «Καλοκαιρινέ Έρωτα» με την συμμετοχή του WhyMe το οποίο γνώρισε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην συνέχεια ακολούθησαν τα «Nice day», «Εμπάργκο», «Δεν είχα δύναμη» αλλά και συνεργασίες με τον Axtipito Mc, τον Spirus Miller και τον Mpoc.
   Ο Μάριος Μαυριανός είναι 22 ετών. Ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια παίζοντας κλασσική κιθάρα και μπουζούκι, αλλά και ως μέλος Φιλαρμονικής Μουσικής. Σπουδάζει Μουσικολογία στο ΤΕΙ Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας, έχει επίσης φοιτήσει στο İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuari στην Κωνσταντινούπολη και παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα μοντέρνου τραγουδιού, Βυζαντινής μουσικής και είναι κάτοχος ανώτερων μουσικών θεωρητικών πτυχίων (Αρμνονία, Αντίστιξη). Μερικά από τα τραγούδια που έχει κυκλοφορήσει στο παρελθόν είναι τα «Χωρίς εσένα τι θα κάνω», «Όσο κι αν πονέσω», «Τώρα κλαις» και «Θα έρχονται ώρες». ΣΤΙΧΟΙ
Είσαι για μένα το φεγγάρι ο ουρανός
Είμαι για σένα φάρος φωτεινός,
Στους δρόμους της αγάπης να σε οδηγεί
Ποτέ μην νιώσεις μόνη αγάπη μου 

εσύ
Για μένα είσαι το τέλος κι η αρχή
Η αγάπη αυτή ποτέ δεν θα χαθεί
Θα γίνω εγώ ποτάμι, νερό για να με πιεις,
Ότι θα φύγω, ποτέ να μη σκεφτείς

Θάλασσα η αγάπη μας πλημμύρισε απ’ το χάρτη
Μην ακούς για χωρισμούς, αυτά είναι απάτη
Θάλασσα η αγάπη μας, πλημμύρισε τα αστέρια
Δεν θα αντέξω να σε δω ποτέ σε άλλα χέρια
Σε άλλα χέρια...

Είσαι για μένα ένα στιχάκι ερωτικό
Σε τραγουδάω, σε ονειρεύομαι, σε ζω
Μπροστά στον έρωτα μας λύγισε ο βοριάς
Ξέρω για πάντα εσύ θα μ’ αγαπάς

Για μένα είσαι τραγούδι που ματώνω όταν το πω
Είσαι αίμα μου, είσαι δάκρυ, είσαι νερό
Βαθιά μέσα στα στήθια μου είσαι χτύπος της καρδιάς
Κι ο έρωτας μας σημείο αναφοράς

Θάλασσα η αγάπη μας...

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2017 | 2:15 pm


Αναβιώνει το έθιμο του Αϊ Γιάννη Ριγανά στην Αγία Θεοδώρα στην Άρτα

Φωτιὲς τοῦ Ἅϊ-Γιάννη

   Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας και το Μουσικό Σχολείο Άρτας μάς καλούν να γιορτάσουμε, όπως τότε, που αντιφέγγιζαν από τις φωτιές τ’ Αϊ Γιαννιού οι γειτονιές της πόλης μας, τότε που οι φωνές και οι χαρές των παιδιών αντηχούσαν διάπλατα...
   Πάλι θα αντηχήσουν οι μελωδικές φωνές και τα μουσικά όργανα στα χέρια των παιδιών του Μουσικού Σχολείου και πάλι όλα τα παιδιά της πόλης θα έρθουν με τα μαγιάτικα στεφάνια «να κάψουμε το Μάη», να κάψουμε ό,τι περίσσεψε από την Άνοιξη, να κάνουμε τη δική μας «κάθαρση» πριν περάσουμε στο καλοκαίρι.
    Είμαστε όλοι καλεσμένοι, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία του Ιερού Ναού της Αγίας Θεοδώρας, να γιορτάσουμε τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη…

Φωτις το ϊ-Γιάννη

...Εναι τ παιδι πο νάβουν τς φωτιςκα φωνάζουν μπροστ στς φλόγες μέσα στ ζεστ νύχτα

κα ρίχνουν λάτι μέσα στς φλόγες γι ν πλαταγίζουν

(Πόσο παράξενα μας κοιτάζουν ξαφνικ τ σπίτια, τ χωνευτήρια τν νθρώπων,

σν τ χαϊδέψει κάποια νταύγεια).


Γιώργος Σεφέρης


Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2017 | 1:11 pm


Είναι πολλά τα λεφτά...

Κοίτα κάτι διαβολικές συμπτώσεις...

   Αξίζει τον κόπο να πάμε περίπου ένα χρόνο πίσω. Να πάμε λίγο πίσω και να θυμηθούμε κάποιες διαβολικές συμπτώσεις που έβαζαν δίπλα - δίπλα καράβια φορτωμένα με ηρωίνη, διαφημιστικά κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ και έντυπα που μοιράζονταν σε ποδοσφαιρικά γήπεδα.
   Βλέπεις, είχαν περάσει στα ψιλά οι περυσινές αποκαλύψεις του περιοδικού “Hot Doc” για τη χορηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προς την εταιρεία ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ, ιδιοκτησίας Αιμίλιου Κοτσώνη, του ανθρώπου δηλαδή που έχει εμπλακεί, και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο, στην πολύκροτη υπόθεση του πλοίου Noor 1.
    Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, η εταιρεία ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ, με ΑΦΜ 099520215, είχε εισπράξει για μία χρονιά από το ΚΕΕΛΠΝΟ το ποσό των 86.468 ευρώ, με την εκδοτική εταιρεία να εκδίδει τη free press εφημερίδα «Stadio», η οποία μοιραζόταν τόσο εντός όσο κι εκτός του γηπέδου “Καραϊσκάκη” μέχρι πριν από λίγο καιρό σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού.
   Η συγκεκριμένη αποκάλυψη είχε περάσει πέρυσι, ούτε καν στα ψιλά, αλλά στα μουλωχτά, από τη συντριπτική πλειοψηφία του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου που κρατά σταθερά μια σιωπηρή στάση ασφαλείας απέναντι στην υπόθεση Noor 1. Μια υπόθεση που, όπως λέγεται στη δημοσιογραφική ορολογία, “καίει”, και καλό είναι να μην την αγγίζεις αν δεν θες να βρεθείς τσουρουφλισμένος. Εκτός εάν. Εκτός εάν μπορείς να βγάλεις ένα αντικυβερνητικό λαβράκι σαν αυτά που βγάζει σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο ο γνωστός και μη εξαιρετέος “αντικαθεστωτικός Τύπος”, που επί σειρά ετών σιτίστηκε από τα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και τώρα είναι υποχρεωμένος να πορεύεται σε καθεστώς στέρησης.
   Έτσι, λοιπόν, το Noor 1, από υπόθεση που καλό είναι να μην σκαλίζουμε γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, έγινε πιπεράτο ανάγνωσμα με μπόλικο Πάνο Καμμένο και μια δόση Σταύρου Κοντονή και σερβιρίστηκε σε νέα συνταγή, αλλά πάντα τυλιγμένο στη γνωστή “αντικαθεστωτική” λαδόκολλα που η “αδέσμευτη” δημοσιογραφία αρέσκεται τόσο να πολεμά. Ήταν τέτοιος, όμως, ο συντονισμός των δημοσιευμάτων από τα “αντικαθεστωτικά” έντυπα παλαιάς και νέας κοπής, που μόνο στα ψιλά δεν θα μπορούσε να περάσει αυτή η καθοδηγούμενη επιχείρηση αλλαγής πλεύσης για την υπόθεση, αλλά κυρίως για τους υπεύθυνους του Noor 1.

γράφει ο Πέτρος Κατσάκος στην Αυγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2017 | 12:32 pm


Ο ρόλος της τεχνολογίας στην περιπλάνηση του Οδυσσέα αποκαλύπτεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

- Ο κατασκευαστής της νέας Γέφυρας Άρτας, έρχεται, μετά από μισό αιώνα στην πόλη μας, να μιλήσει για την τεχνολογία του αρχαίων Ελλήνων
- Η ρομποτική των Φαιάκων και η θανάσιμη έλξη της Σκύλλας και της Χάρυβδης

   Ο Σύλλογος Αστρολάβος, Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, ο Δήμος Αρταίων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας μάς προσκαλούν την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 21:00 μ.μ., στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου της Άρτας, στην ομιλία του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδοσίου Π. Τάσιου με θέμα: Η τεχνολογία στην περιπλάνηση του Οδυσσέα.
   Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, καθηγητής πολιτικός μηχανικός του Ε.Μ.Π, πριν από πενηνταπέντε χρόνια, κατασκεύασε την νέα γέφυρα της Άρτας, που συντέλεσε στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της Ηπείρου. Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση και ανυπομονεί να έρθει, μετά από μισό αιώνα και πλέον, στην πόλη μας να μιλήσει για την τεχνολογία του αρχαίων Ελλήνων.
   Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι μια εξέχουσα μορφή της επιστημονικής και επαγγελματικής ζωής της χώρας, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες, ασχολήθηκε όμως ευρύτατα και με θέματα φιλοσοφίας, παιδείας, γλώσσας, ορολογίας, καθώς και με κοινωνικά θέματα ως συντάκτης εφημερίδας στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο.
   Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος είναι Καθηγητής του Εθνικού Μ. Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
   Χρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
   Έχει δημοσιεύσει 440 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.
   Τον Σεπτέμβριο 2013 του απενεμήθη το International Award of Meritin Structural Engineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IASBE) Ζυρίχη.


   Στην ομιλία του, ο καθηγητής θα αναφερθεί στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα Ομηρικά Έπη.
   Μετά την πτώση της Τροίας, ο Οδυσσέας περιπλανήθηκε, βρήκε όμως τον δρόμο για την αγαπημένη του Πηνελόπη μέσω της επιστήμης της αστρονομίας.


   Θα μας μιλήσει για την ρομποτική των Αρχαίων Φαιάκων, μιας και τα πλοία τους είχαν δυνατότητα να κινούνται αυτόματα.
   Θα συναντήσουμε τον κοιμισμένο Κύκλωπα και το κρασί που του προσέφερε ο γόνος της Ιθακικής γης και θα προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από τη θανάσιμη έλξη της Σκύλλας και της Χάρυβδης.   Η μνηστηροφονία στο παλάτι του Οδυσσέα στην Ιθάκη θα ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια μας, δείχνοντας την οργή του Οδυσσέα σε όσους προσπάθησαν να του κλέψουν τον κόσμο του.


   Μετά το πέρας της ομιλίας, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη αστροβραδιά με τηλεσκόπια του Συλλόγου Αστρολάβος, Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, ώστε να θαυμάσουμε τον Κρόνο με τους δακτυλίους του, τον Δία με τους δορυφόρους του και την πανέμορφη απαστράπτουσα Αφροδίτη. 

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2017 | 11:03 am


Ένας νέος και άφθαρτος πολιτικός στην πόλη μας, ο... Ανδρέας Λοβέρδος!

Τι είπε και τι δεν είπε...

   Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη, ο πρώην υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο πρώην υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ήρθε στην Άρτα και παρουσιάστηκε ως κομιστής του νέου, άφθαρτου και ελπιδοφόρου.
   Δεν βρήκε μία κουβέντα αυτοκριτικής για τις πολιτικές των κυβερνήσεων που υπηρέτησε, οι οποίες βύθισαν την χώρα και τους Έλληνες σε τέτοια κρίση, που μόνο μετά από πολέμους συναντάται.
   Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει μία συγνώμη από τον κόσμο για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων που συμμετείχε και τα καταστροφικά αποτελέσματά τους, στα οποία έβαλε κι αυτός το λιθαράκι που του αναλογούσε. Αντιθέτως, με στόμφο και -όπως θα μπορούσε κάποιος να τονίσει- με περισσή αλαζονεία, σχολιάζοντας την μετακίνηση παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που βρήκε να πει, ήταν "Κακό του κεφαλιού τους".
   Όμως, να μην κάνω μόνο αρνητικές αναφορές για την παρουσία του κ. Λοβέρδου στην πόλη μας. Για παράδειγμα, κατανόησα πλήρως την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε "απαγορευμένες" λέξεις, όπως "διαφθορά" και "διαπλοκή", καθώς αυτό τον καιρό διεξάγεται η συζήτηση για το αμαρτωλό Ερρίκος Ντυνάν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία και θα δημιουργούσε ομολογουμένως "στενάχωρους" συνειρμούς στους παρευρισκόμενους.
   Και τελικά, θα συμφωνήσω με την επισήμανσή του ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε 4 χρόνια. Καλό θα ήταν, όμως, να το πει και στην πρόεδρό του, κ. Γεννηματά, η οποία, μέχρι τώρα, συντάσσεται με το καθ΄εκάστην και αργία επαναλαμβανόμενο αίτημα του κ. Μητσοτάκη, για εκλογές.

η φωτό από τον προσωπικό λογαριασμό του κ. Λοβέρδου στο twitter:


Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2017 | 10:08 pm


Υπουργείο Υγείας: Νομοθετική ρύθμιση για παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών

Και προκήρυξη 1150 μόνιμων θέσεων προσωπικού έως το φθινόπωρο

   Νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της θητείας των επικουρικών ιατρών – λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου- για τουλάχιστον ένα χρόνο, αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Υγείας έως το τέλος του μήνα. Εξετάζεται μάλιστα στη ρύθμιση να συμπεριληφθούν και 585 επικουρικοί (μη γιατροί) που προσελήφθησαν μετά τις 30/9/16.
   Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το αμέσως επόμενο διάστημα. Πιο αναλυτικά, οι προσλήψεις αφορούν 100 θέσεις για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, ενώ, έως το φθινόπωρο, θα προκηρυχθούν ακόμη 250 θέσεις για τις ΜΕΘ, 400 για τα ΤΕΠ και 400 για ΠΦΥ.
   Παράλληλα, ήδη από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ, έχουν προσληφθεί 2.870 εργαζόμενοι από τους 4.000 που προβλέπονται και θα επαναπροκηρυχθούν οι υπόλοιπες για την κάλυψη των κενών θέσεων. Επιδίωξη του Υπ. Υγείας είναι η αύξηση της διάρκειας των προγραμμάτων από 5 μήνες σε 1 χρόνο.

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2017 | 7:19 pm


Τροπολογία Γεροβασίλη ενισχύει τη λειτουργική ανεξαρτησία και τις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Για τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης

   Η ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι στόχος της τροπολογίας που καταθέτει η κυβέρνηση, ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας χθες στη Βουλή.
   «Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει αρμοδιότητα τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Διοίκησης. Επίσης, την παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου των ελεγκτικών σωμάτων και τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης», υπενθύμισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πρόσθεσε ότι ο Γενικός Επιθεωρητής θα πρέπει να μπορεί απρόσκοπτα να ασκεί τον ρόλο και την αποστολή του.
   «Προτεραιότητα και στόχος αυτής της τροπολογίας είναι να ενισχυθεί η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία του θεσμού και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του. Πρόκριμα όλων αυτών αποτελεί και η ενίσχυση του ελεγκτικού του έργου. Όσο ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητη η στελέχωση του γραφείου του με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο, εκτός από δύο θέσεις μετακλητών, όλο το υπόλοιπο προέρχεται από αποσπάσεις από το Δημόσιο, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό», σημείωσε η κ. Γεροβασίλη.
   Όπως πρόσθεσε, με την τροπολογία επεκτείνεται η πειθαρχική αρμοδιότητα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και κατοχυρώνεται ο ρόλος του ως πειθαρχικού οργάνου. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται η συμμετοχή του στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2017 | 6:39 pm


Γενναία χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων ευρώ στην Ήπειρο, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Στην Ήπειρο υλοποιούνται έργα για την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό

   Γενναία χρηματοδότηση θα διατεθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, για τη συντήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων, για βελτιώσεις επαρχιακών οδών, συντήρηση κτηρίων, καθώς και αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια από τις καιρικές συνθήκες, μετά τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.
   «Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα, για την τοπική οικονομία αλλά και τον πολιτισμό, των έργων αυτών στην Ήπειρο, προχωράμε στην υλοποίησή τους. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, στηρίζουμε όλες τις παρεμβάσεις οι οποίες δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και ενισχύουν την ιστορική μνήμη» τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χαρίτσης.
   Πρόκειται για το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διατίθεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για έξι έργα στην Ήπειρο. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε και ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, με το μεγαλύτερο μέρος της πίστωσης, συνολικά 18 εκατομμύρια, να διατίθεται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και ειδικών δράσεων.
   «Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Αυξήσαμε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που πλέον φτάνει το 1 δισ. ευρώ. Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε όλες τις αναγκαίες τομές που θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης, περιβαλλοντικά ισόρροπης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
   Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ζήτημα, ευχαρίστησε τον υπουργό, με τον οποίο, όπως ανέφερε, έχει μια συνεχή επικοινωνία και συνεργασία.

 Στο Σούλι
   Ο Ιερός χώρος του Σουλίου, μετά την αποκατάσταση και βελτίωση της επαρχιακής οδού της Αγίας Κυριακής, έργο με προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ, από τον κόμβο της Εγνατίας οδού, θα απέχει μόλις 20 λεπτά, με αποτέλεσμα να είναι ασφαλής και γρήγορη η πρόσβαση στον ιστορικό τόπο όλο τον χρόνο. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, μαζί με τη δήμαρχο Σουλίου, είχαν θέσει το θέμα πρόσφατα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με αφορμή την παρουσία του στις εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος.
   Ακόμη ένα σημαντικό έργο με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ αποτελεί η αναστήλωση και η επισκευή της πετρόχτιστης οικίας Μπούση, καθώς και η διάσωση των ιστορικών πηγαδιών που βρίσκονται στην ομώνυμη τοποθεσία στην άνυδρη και ορεινή περιοχή του Σουλίου. Όπως είχε αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα του Πρακτορείου για τη «διάσωση των πηγαδιών», η δήμαρχος Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, ο Δήμος Σουλίου τα έχει καταγράψει και εκπόνησε μελέτη για τη συντήρηση και διάσωσή τους, με τις υποδείξεις της αρχαιολογίας, όμως αναζητούσε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου. Ο αριθμός των πηγαδιών που είναι λίθινα και έχουν κυκλικό σχήμα πλησίαζε τα 400, καθώς κάθε φαμίλια Σουλιωτών είχε και το δικό της. Σήμερα, στην ομώνυμη τοποθεσία δίπλα στα σπίτια των Μποτσαραίων και το Βουλευτήριο, διασώζονται 67 πηγάδια, εκ των οποίων τα 40 στέκουν ακόμη όρθια.
   Ο περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε πως ο κ. Χαρίτσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Σούλι και τον διαβεβαίωσε πως σύντομα θα το επισκεφτεί.

 Και στα Τζουμέρκα
   Η αποκατάσταση της επαρχιακής οδού προς Τζουμέρκα, στη θέση Μαυρολάγκαδο, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, θα δώσει «ευκαιρία», ακόμη και τις δύσκολες χειμωνιάτικες μέρες, στα δύο κεφαλοχώρια Συρράκο και Καλαρρύτες που αποτελούν μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
   Το Συρράκο, χωριό των «ραφτάδων», και οι Καλαρρύτες των «αργυροχρυσοχόων», που τον 18ο και τον 19ο αιώνα κατέκτησαν τις αγορές της Μεσογείου, στέκουν αντικριστά στις πλαγιές του βουνού και τα χωρίζει το φαράγγι του Χρούσια, το οποίο εκτιμάται πως είναι εφάμιλλο με εκείνο του Βίκου. Πρόκειται για παραδοσιακά χωριά, με φαρδιά λιθόστρωτα καλντερίμια, όμορφα αρχοντικά, πολλά νερά, περίτεχνους και μεγαλόπρεπους ναούς. Η αποκατάσταση του δρόμου, στα σημεία όπου η οδήγηση κρινόταν επικίνδυνη, θα δώσει ασφαλή πρόσβαση στα κεφαλοχώρια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2017 | 6:12 pm


Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Καθήκον μας η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη

65,5 εκατ. ξεριζωμένοι διεκδικούν ζωή με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε κάθε άνθρωπο

   Ο αριθμός ρεκόρ 65,6 εκατ. εκτοπισμένων από τις εστίες τους το 2016, τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων ανθρώπων που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς σε ολόκληρο τον κόσμο δημιουργούν ένα βαθύ ερωτηματικό για το τι μπορεί να σημαίνει η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων για την ζωή όλων αυτών των ανθρώπων.
   Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η χώρα μας, δοκιμάζεται καθημερινά από την προσφυγική κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στη Συρία. Η μόνη απάντηση που οφείλουμε να δίνουμε, είναι η απομόνωση κάθε ρατσιστικής, ξενοφοβικής, μισαλλόδοξης φωνής.
   Μπροστά στα εκατομμύρια των προσφύγων, των ξεριζωμένων, των διωκόμενων από πολέμους, φτώχεια, αυταρχικά καθεστώτα, δεν μπορούμε παρά να αγωνιστούμε με κάθε μέσον, ώστε οι χιλιάδες πνιγμένοι στη Μεσόγειο, τα συρμάτινα τείχη, να αποτελέσουν σύντομα μια τραγική ανάμνηση.
   Η ζωή με αξιοπρέπεια αρμόζει σε κάθε άνθρωπο. Καθήκον κάθε ανθρώπου, κάθε δημοκρατικού πολίτη, είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στις Διεθνείς Συνθήκες για τους πρόσφυγες, ο αγώνας για την παύση του πολέμου στη Συρία, την ειρήνευση και τη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2017 | 5:10 pmΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr