Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Μια βραδιά με άριες και χορωδιακά μεγάλων συνθετών στην Άρτα

Μέγας Χορηγός το Υπουργείο Πολιτισμού

   Μια βραδιά με άριες και χορωδιακά των μεγάλων συνθετών Όπερας και Εκκλησιαστική Μουσικής, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Αρτινοί, αύριο, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ., στην Αίθουσα Διώνη.
   Θα ερμηνευτούν αποσπάσματα από έργα των Debussy, Giordani, Offenbach, Verdi, Catalani, W.A.Mozart, Donizetti, Schubert και Smetana.
   Συμπράττουν: Συμφωνική Ορχήστρα, η Μικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας "Ο Μακρυγιάννης" και οι σολίστ Μαριάννα Τζαφέρη, Θεοδώρα Δημητρίου, Ευσταθία Δήμου και Χρήστος Ματσούκας. Μουσική Διεύθυνση: Θεόδωρος Γραμματικόπουλος.
   H συναυλία συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρτας "Ο Μακρυγιάννης", την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και τον Δήμο Αρταίων.
   Μέγας Χορηγός το Υπουργείο Πολιτισμού.
   Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2018 | 2:54 pm


Η μεγαλύτερη κατάκτηση της Άρτας από το Γεωπονικό Τμήμα: Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Hπείρου

Τι είναι, τι θα περιλαμβάνει

   Το μεγάλο ζητούμενο για την Άρτα σήμερα είναι η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής. Εάν υλοποιηθεί, θα είναι ίσως η πιο απτή εξέλιξη της ιστορίας της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες. Ο διάλογος έχει κορυφωθεί και σχεδόν όλοι έχουν το βλέμμα προσανατολισμένο στη Γεωπονική Σχολή και στις άλλες σχολές του ΤΕΙ που ετοιμάζονται να διαβούν το Πανεπιστημιακό κατώφλι.
   Οι τρεις πυλώνες που μπορούν να οδηγήσουν την Ήπειρο στον πιο κρίσιμο πόλο ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοποριακών δομών για τον μετασχηματισμό της αλυσίδας αξίας των τροφίμων στο πλαίσιο της Μεσογειακής διατροφής, η δυνατότητα εφαρμογής τεχνολογιών αιχμής για την αυθεντικότητα, ποιοτική ανάδειξη και διακριτή επωνυμία των αγροτικών προϊόντων της και τέλος η καινοτομία στο γενετικό υλικό και των συστημάτων παραγωγής κρέατος και γάλακτος.
   Η Ήπειρος είχε ερευνητικές δομές ικανές να στηρίξουν τον παραγωγικό της πλούτο, ιδίως στα Γιάννενα, οι οποίες όμως συρρικνώθηκαν ή εξαλείφθηκαν και ουδόλως εξελίχθηκαν με βάση τις τεχνολογικές και παραγωγικές απαιτήσεις της περιοχής και της χώρας. Με βάση λοιπόν την ύπαρξη του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Άρτα και του υψηλού επιπέδου ερευνητικό έργο που διεξάγεται όχι μόνο με τοπικές, Ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και με βαριά ονόματα επιχειρήσεων του εξωτερικού, η δυναμική αυτού του Τμήματος, ως Γεωπονικό πλέον Τμήμα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ενσωμάτωσής του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μπορεί να εξελιχθεί σε ιστό παραγωγικής καινοτομίας με την ίδρυση του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα στο χώρο των Κωστακιών.
   Αυτή λοιπόν είναι η νέα σύγχρονη γέφυρα της Άρτας, το ιστορικό σημείο του μέλλοντος για το οποίο όλοι θα θέλουν να έρθουν στην Άρτα, η ίδρυση του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα στο αγρόκτημα του ΤΕΙ στους Κωστακιούς. Αν πραγματικά θέλουμε να δούμε το παραγωγικό αύριο της περιοχής, παρόλες τις σημερινές αντιξοότητες μόνο ένα κέντρο νέων τεχνολογιών αγροτικής παραγωγής στον τόπο μας μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις τόσο μπροστά όσο και απίστευτα επιτυχημένα για τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση.
  Τι είναι;
   Η πρόταση είναι παλιά, προτάθηκε από το πρώην Τμήμα Ζωικής Παραγωγής το 2011, αλλά τότε υπήρχαν τα θέματα που υποκινούνταν για το κλείσιμο των Γεωπονικών Τμημάτων, έχει συζητηθεί εκτενώς στο Επιμελητήριο Άρτας επί διοίκησης Παπάζογλου, τέθηκε από τον κ. Γκίζα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας σε δημόσιο διάλογο, αναπτύχθηκε από καθηγητές του Τμήματος στην επίσκεψη που έκανε ο κ. Βασιλάκος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Τεχνολογίας στο ΤΕΙ το 2015, έχει παρουσιαστεί ως πρόταση στην εφημερίδα μας από το 2012, παρουσιάστηκε σε Υπουργούς της κυβέρνησης όπως ο κ. Χαρίτσης το 2016 και προτάθηκε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο Ανασυγκρότησης της Ηπείρου το 2017.
   Τι αποτελεί αυτό το κέντρο; Το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκου Hπείρου θα αποτελεί ένα μοναδικά οργανωμένο συγκρότημα επιμέρους δομών, οι δραστηριότητες του οποίου μπορεί να συνοψιστούν στο τρίπτυχο: στοχευμένη έρευνα για την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του αύριο για ειδικές παραγωγές- εκπαίδευση και επιμόρφωση σε καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής διακριτών προϊόντων– άνοιγμα από την τοπικότητα στην παγκόσμια αγορά. Το Πάρκο φιλοδοξεί να αποτελέσει το σημείο συνάντησης και συνέργειας των φορέων της γνώσης και της παραγωγής με τον πληθυσμό της περιοχής, καθιερώνοντας μια διαρκή και δυναμική διαδραστική σχέση μεταξύ τους, προς όφελος του τόπου και των ανθρώπων του και δίνοντας τη δυνατότητα στην Άρτα και στην ΄Ηπειρο να εισέλθουν στο χάρτη της εξελιγμένης έρευνας για παραγωγή μοναδικών αγροτικών προϊόντων και εφαρμογής καινοτόμων παραγωγικών μεθόδων που να χαρίζουν στην Ήπειρο την πρωτοπορία για το στόχο της αειφορικής – φιλοπεριβαλλοντικής – ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς παραγωγής.
   Ο καθένας γνωρίζει τις προτάσεις για Βιομηχανικό πάρκο, της τουριστικής δυναμικής της Βυζαντινής Άρτας, του περιβαλλοντικού πλούτου του Αμβρακικού, όμως η συνεκτική γραμμή της ιδιαιτερότητας της Άρτας δεν είναι τα παραπάνω αλλά η δυνατότητα να αποκτήσει ένα κέντρο έρευνας και πρότυπης αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής ως επέκταση του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων και της μελλοντικής Γεωπονικής Σχολής και των μεγαλύτερων Ελληνικών επιχειρήσεων της χώρας, που θα τη κάνει κόμβο αγροτικής καινοτομίας και παραγωγής σε όλα τα Βαλκάνια και τόπο εκμάθησης των νέων τεχνολογιών παραγωγής και τυποποίησης με αντίστοιχη Ευρωπαϊκή εμβέλεια.
   Το πάρκο αυτό αποτελεί την μόνη ενεργή προοπτική για την άμεση ανάπτυξη της Άρτας στοχεύοντας στην εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων που βασίζονται στην παραγωγή ακριβείας (precision agriculture), στην παραγωγή μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος (green label), στην ανάπτυξη επώνυμων αγροτικών προϊόντων ανωτέρας ποιότητας με ταυτόχρονη διατήρηση, των φυσικών πόρων. Ταυτόχρονα, θα δώσει ταυτότητα στην Ελληνική και τοπική παραγωγή εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής προχωρώντας την Ελληνική παραγωγή και τα συστήματα παραγωγής σε βαθμό εξαγωγής τεχνογνωσίας και προτύπων συστημάτων made in Epirus.
  «Παραγωγικός τόπος»
   Αυτή είναι η διακριτή προοπτική της Άρτας. Δεν έχει θάλασσα όπως η Πρέβεζα, ο Άραχθος δεν είναι ο Θεός της, δεν έχει την έμφυτη ομορφιά των Ιωαννίνων να προσκαλέσει από μόνη της τον κόσμο, δεν έχει λιμάνι όπως η Ηγουμενίτσα. Δεν είναι «όμορφος τόπος», αλλά η επιτομή του «παραγωγικού τόπου». Και αν δεν γινόταν τόσα λάθη με τις καλλιέργειες, τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεών της, την εγκατάλειψη και την πολυδιάσπαση των παραγωγικών της χώρων αντί της συνένωσης, συνέργειας και διασύνδεσής τους με την επιστήμη και την εξωστρέφεια, τότε η Άρτα δεν θα χρειαζόταν καμία βοήθεια από πολιτικούς ή κεντρικούς φορείς. Αυτός που παράγει και πουλάει πρέπει να είναι πλούσιος, αυτός θρέφει τους άλλους και δεν περιμένει να τον θρέψουν.
Τι θα περιλαμβάνει το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο;
   - Κέντρο ολοκληρωμένης αγροτικής εκπαίδευσης και παραγωγής πρότυπων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων.
   Δράση: α) εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων, νέων αγροτών, δια βίου εκπαίδευση, διασυνοριακή συνεργασία σε εξειδίκευση και καινοτομία, ανάπτυξη τεχνογνωσίας, β) διακρατική εκπαίδευση παραγωγής, τυποποίησης, ανάδειξης και διακίνησης αγροτικών προϊόντων (από την τοπικότητα στην παγκοσμιότητα). Αναλυτικά θα γίνεται εκπαίδευση για επώνυμο branding τοπικών αγροτικών προϊόντων, για προϊόντα πράσινης ετικέτας με σύστημα ιχνηλασιμότητας, τροφίμων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, τροφίμων υψηλής καινοτομίας, προϊόντων ΠΓΕ, Ιδιοτυπίας, Ορεινών όγκων, ανάδειξη και μεταφορά τεχνογνωσίας σε e-bioinfo και e-commerce, e-quality food, προϊόντων αιχμής και διακριτών χαρακτηριστικών με υψηλή προστιθέμενη αξία, ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων διαπίστευσης εκτροφών που να δυνεισφέρουν σε άμεση τιμή για τον παραγωγό και όχι απλώς για την ύπαρξη ενός ακόμα σήματος, μοναδικών προϊόντων αυτόχθονων Ελληνικών φυλών και καλλιεργειών τοπικών ποικιλιών με ειδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τροφίμων που καθοδηγούνται από τους καταναλωτές με ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, προϊόντα Μεσογειακής διατροφής, προϊόντα Ευρωπαϊκού μέλλοντος, κρέας γάλα ανωτέρας ποιότητας, τρόφιμα ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης, tech traceability.
   - Κέντρο Κρέατος: Μονάδα ειδικής ποιοτικής κατάταξης και τυποποιητήριο για την παραγωγή κρέατος ανωτέρας ποιότητας (premium pork meat, αρνίσιο κρέας ορεινών όγκων ή ΠΓΕ, κρέας βαριών σφάγιων, ηπειρωτικό κρέας εριφίου, premium Hπειρωτικά κρέατα) σε συνεργασία με τους χοιροτροφικούς συλλόγους και τους προβατοτρόφους αφού σήμερα το κρέας του αρνιού είναι παραπροϊόν, πουλιέται σε πολύ χαμηλές τιμές και κάτω του κόστους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα η πώληση ποιοτικού κρέατος να δίνει επιπρόσθετα καθαρά κέρδη στον παραγωγό. Το γάλα των αιγοπροβάτων υποφέρει γιατί εμείς δεν θέλουμε να αναδείξουμε τη μοναδικότητά του και το αρνίσιο κρέας ενώ έχει τη μεγαλύτερη τιμή διεθνώς είναι βαρίδιο στον έλληνα κτηνοτρόφο αφού το πουλάει κάτω του κόστους. Ταυτόχρονα, το κέντρο κρέατος θα αποτελεί μοναδική δομή στον Βαλκανικό χώρο και από τους λίγους στον Ευρωπαϊκό. Το κέντρο αυτό θα αποτελείται από πιλοτικές εκτροφές προωθημένης τεχνολογίας για ανάδειξη συστημάτων τοπικής παραγωγής με διεθνή εμβέλεια και από μία ερευνητική-εφαρμοστική μονάδα εξελιγμένης έρευνας για την ανάπτυξη καινοτομιών, αλλά και την ταυτόχρονη ανάδειξη της βιοποικιλότητας, της αυθεντικότητας, των ποιοτικών παραμέτρων και της ποιοτικής κατάταξης του κρέατος, της ασφάλειας και υγιεινής και των τεχνολογιών επεξεργασίας, ωρίμανσης, τυποποίησης και συντήρησης των τροφίμων.
   - Πρότυπες βιοκλιματικές μονάδες εκτροφών για την παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καινοτόμες ιδιότητες στο πλαίσιο πρότυπης παραγωγής ελαχιστοποιημένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, και ελεύθερων χρήσης αντιβιοτικών στο πλαίσιο μιας καινοτόμου δράσης «Πράσινη Ήπειρος, Παραγωγή αγροτικών προϊόντων με ελαχιστοποιημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στην οποία το Γεωπονικό Τμήμα της Άρτας είναι πρωτοπόρο Πανευρωπαϊκά.
   - Μονάδα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, για την πιστοποίηση και χρήση στη θεραπευτική και διατροφή ανθρώπων και ζώων ενδημικών αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών της Ελληνικής χλωρίδας.
   - Κέντρο καινοτομικής παραγωγής βιο-υλικών και μηχανικής ιστών με αξιοποίηση υποπροϊόντων/ παραπροϊόντων ζωικής φυτικής παραγωγής και υδατοκαλλιεργειών, για πρότυπη χρήση υποπροϊόντων της αγροτικής παραγωγής/υδατοκαλλιεργειών για την ανάπτυξη βιολογικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
   - Υπολογιστική Μονάδα Αυτόματης Παρακολούθησης Οικοσυστημάτων και Πρότυπων Συστημάτων εκτροφής, καλλιέργειας και τυποποίησης, όπως και ψηφιακής ταυτότητας των χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος, για ανάπτυξη αυτοματοποιημένων μοντέλων διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής και της αλυσίδας αξίας των τροφίμων, καθώς και ψηφιακών μεθόδων ταυτοποίησης, ιχνηλασιμότητας και πιστοποίησης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αγροτικών προϊόντων.
   - Μονάδα Κρυογονικής για τη διατήρηση σπάνιων και επαπειλούμενων ειδών της Ελληνικής πανίδας και χλωρίδας και Κέντρο Αναπαραγωγής αυτόχθονων και εγχώριων Ηπειρωτικών φυλών (Φριζάρτα, Καλαρρύτικο, Καραμάνικο Κατσικάς, Ορεινή γίδα). Ανάδειξη των βιοτικών φυσικών πόρων της Ελλάδας στην παραγωγική Γεωργία/Κτηνοτροφία για την παραγωγή μοναδικών Ελληνικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από πιστοποιημένο Ελληνικό γενετικό υλικό με πρωτοπόρα έρευνα που έχει κάνει το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου.
   - Μονάδα τεχνητής σπερματέγχυσης (κάπρων – κριών σπερματοδοτών) για τη παραγωγή και διακίνηση με τεχνολογίες μοριακού ελέγχου καθαρού και υψηλής ποιοτικής στάθμης γενετικού υλικού. Χωρίς την αξιοποίηση και ανάπτυξη του γενετικού υλικού της χώρας, καθώς και διαχείρισή του μέσω αρσενικών σπερματοδοτών για τη ραγδαία βελτίωση των γενετικών πόρων της Ελλάδας και τον γενετικό έλεγχο σημαντικών νοσημάτων, όπως και της αύξησης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφικής παραγωγής δεν μπορούν να υπάρξουν διακριτά Ελληνικά τρόφιμα.
   - Πρότυπο Ελληνικό Θερμοκήπιο με πρωτοποριακά συστήματα φυτοπροστασίας και άρδευσης για ανάπτυξη ειδικού τύπου θερμοκηπιακών κατασκευών για την παραγωγή προϊόντων της φυτικής παραγωγής με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, πρότυπη διαχείριση του νερού και μειωμένης χρήσης χημικών φυτοπροστατευτικών.
   - Μόνιμος εκθεσιακός χώρος – κέντρο διάθεσης τοπικών αγροτικών προϊόντων και τοπικής γαστριμαργίας.
   - Πολυχώρος εκδηλώσεων – Συνεδριακό Κέντρο – Κέντρο Πληροφόρησης.
   - Δομές αναψυχής (κυλικείο, εστιατόριο με ειδικά τοπικά προϊόντα παραγωγής Πάρκου).
   Στο επίπεδο αυτό το Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου στην Άρτα θα αναπτύξει τη στρατηγική για μεσογειακά κρέατα, για μεθόδους αυθεντικότητας των τροφίμων, για ανάπτυξη τεχνολογιών αξιοποίησης υποπροϊόντων, δημιουργώντας νέα προϊόντα με βιοενεργά συστατικά της χλωρίδας ή διατροφικών συστατικών, την ανάπτυξη τροφίμων απουσία συγκεκριμένων ανεπιθύμητων συστατικών για τμήματα του πληθυσμού και για καταναλωτές με ειδικές διατροφικές ανάγκες, αναπτύσσοντας τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας κατανοώντας τις απαιτήσεις του παγκόσμιου πληθυσμού, των διατροφικών διαταραχών ομάδων καταναλωτών και ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού, των ειδικών αναγκών της εξατομικευμένης ιατρικής.
   Ο ρόλος της Ηπείρου θα αναδειχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο εάν η έρευνα και ο στόχος της για τα τοπικά τρόφιμα συσχετιστεί με την πρόληψη ασθενειών, την πρακτική μεθοδολογία αειφορικής παραγωγής που σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους και την ανάπτυξη παραδοσιακών προϊόντων με μοναδική ταυτότητα και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έλκουν τους καταναλωτές, τη χρήση φυτοβιοτικών από αρωματικά φυτά και τη διασφάλιση των αποτελεσμάτων μέσω της γενετικής βάσης του πληθυσμού και των ειδών που εκτρέφονται ή καλλιεργούνται. Ας μη κρίνουμε το μέλλον από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση της αγροτικής παραγωγής. Το δίλημμα είναι υπαρκτό. Ή θα υπάρξει παραγωγή για τον παραγωγό, τον καταναλωτή και τη χώρα ή θα υπάρξουν αθρόες εισαγωγές για όσους το αντέχουν. Ίσως και εξανδραποδισμός των Ελληνικών επιχειρήσεων γιατί αυτά τα προϊόντα που δεν παράγουμε σήμερα εμείς είναι σίγουρο ότι θα τα παράξουν οι ξένοι από εξαγορασμένες Ελληνικές επιχειρήσεις.
   Στις επόμενες δεκαετίες θα γίνουν συνταρακτικές αλλαγές στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής, με βάση την παγκόσμια ασφάλεια, τη χρήση εδάφους και νερού, τη διατροφή 9 δις ανθρώπων, την μικροβιακή ανθεκτικότητα, την ασφάλεια των τροφίμων, τις νέες τεχνολογίες ακριβείας, πράσινης παραγωγής.
  Αειφορική παραγωγή
   Η Ήπειρος πρέπει να αναπτύξει τον τομέα της αειφορικής εντατικής παραγωγής για να μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον τα Ελληνικά πράγματα και να δώσει τεχνογνωσία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για εναλλακτικά συστήματα παραγωγής που σέβονται άνθρωπο, περιβάλλον και στοιχειοθετούν συστήματα ακρίβειας για παραγωγή επώνυμων μοναδικών προϊόντων.
   Η τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός τέτοιου κέντρου καινοτομίας είναι ότι κατά βάση όλες σχεδόν οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τμήμα έρευνας και ανάπτυξης που να παράγει γνώση και να δημιουργεί προϊόντα στοχευμένα για την κάθε αγορά. Επίσης, δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να συντονίζει τις δράσεις όλων των εμπλεκόμενων δίνοντας κατευθύνσεις με τελικό στόχο την παραγωγή προϊόντων από τις τοπικές επιχειρήσεις.
   To κέντρο θα παράγει γνώση η οποία θα διαχέεται στις επιχειρήσεις έχοντας στόχο την εγχώρια και την διεθνή αγορά.
   Προτείνουμε στην Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Ηπείρου, τους τοπικούς φορείς να συνδράμουν κατά προτεραιότητα στην υλοποίηση του έργου ως πρότυπης δομής καινοτομίας υψηλά στην πυραμίδα της αγροδιατροφής, που θα οδηγήσει την παραγωγή και τα τρόφιμα της Ηπείρου σε υψηλή διάκριση και ευρύτερη διεθνή αποδοχή, καθιστώντας την Άρτα πόλο έρευνας αιχμής για την αγροδιατροφή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, βελτιώνοντας παράλληλα την πραγματική οικονομία και τα εισοδήματα των παραγωγών, με διακύβευμα την ύπαρξη υγιούς, ανταγωνιστικής και ποιοτικά ανώτερης Ελληνικής παραγωγής με διεθνούς εμβέλειας τελικά Ηπειρωτικά προϊόντα.
πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 6:30 pm


Η αβάσταχτη υποκρισία της Ν.Δ. για τη #Novartis

- "Όλα στο φως", αλλά Παρόντες, χωρίς ψήφο!
- Τρέμει ο Μητσοτάκης την καταγραφή των “γαλάζιων” ψήφων

   Να αποφύγει την καταγραφή των “γαλάζιων” ψήφων, αναφορικά με την παραπομπή στελεχών της Ν.Δ. στην Προκαταρκτική Επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis θα επιχειρήσει σήμερα, πάση θυσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να μην καταγραφούν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία τα μείζονα εσωκομματικά προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι η Ν.Δ. ζητεί μεν να έρθουν “όλα στο φως” σε σχέση με το σκάνδαλο, ωστόσο δεν προτίθεται να... ψηφίσει σχετικώς.
   Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χθες, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, εξεταζόταν ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής την ώρα της ψηφοφορίας.
  Παρόντες, χωρίς ψήφο!
   Εν τέλει, επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις και εκτιμήθηκε ότι τυχόν αποχώρηση των βουλευτών της Ν.Δ. από τη Βουλή θα εμφάνιζε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “θιγόμενο” από την ψηφοφορία και την υπόθεση Novartis. Στο πλαίσιο αυτό, αν τελικώς δεν αλλάξει σήμερα η απόφαση της χθεσινής Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για δέκα κάλπες, οι “γαλάζιοι” βουλευτές θα παραμείνουν μεν στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά... δεν θα προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν. Αντιθέτως, θα διευκρινίζουν με δήλωσή τους ότι λένε “ναι στη διαλεύκανση της υπόθεσης, όχι στη μεθόδευση”, όπως τόνιζαν χθες “γαλάζιες” πηγές. Παράλληλα οι ίδιες πηγές έλεγαν χθες ότι “έως την τελευταία στιγμή η Ν.Δ. θα αγωνιστεί για να στηθεί μία κάλπη στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα 'ναι' στη συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ.”.
   “Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, που απλώς επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους» τόνιζαν από το Μοσχάτο, “ξεχνώντας” ότι το σύνταγμα ορίζει πως στην περίπτωση της Προκαταρκτικής Επιτροπής δεν ψηφίζεται η σύστασή της, αλλά η παραπομπή προσώπων σε αυτή.
  Σενάρια αποχώρησης
   Η Ν.Δ. κατέληξε σε αυτή την απόφαση έχοντας ως σταθερή γραμμή πλεύσης σε όλες τις διεργασίες που έλαβαν χώρα στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη τη διαπιστωμένη “ανάγκη” να μην καταγραφούν στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τα ρήγματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, κορυφαία “γαλάζια” στελέχη είχαν ήδη από χθες ανεβάσει τους τόνους αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: για “θεσμικό πραξικόπημα ή έστω ατόπημα” είχε κάνει λόγο στον ΣΚΑΪ η Ντ. Μπακογιάννη, ενώ ανοιχτό είχε αφήσει το ενδεχόμενο της αποχώρησης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης λέγοντας πως “η Ν.Δ. έχει τα όπλα της”.
  Ν.Δ. με επιχειρηματολογία... Βενιζέλου
   Εν τω μεταξύ, χθες, η Ν.Δ., διά της εκπροσώπου της Μαρ. Σπυράκη, επιτέθηκε και στους προστατευόμενους μάρτυρες και στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας “προφανή παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης Novartis”. Παράλληλα η εκπρόσωπος της Ν.Δ. υπογράμμισε πως “τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, εκτός από σαθρή, είναι και δικονομικά άκυρη”, απεφάνθη πως ήταν “προδήλως άκυρη” η απόδοση καθεστώτος προστασίας μαρτύρων από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ότι “δεν είχε καμία αρμοδιότητα να το κάνει”.
  Διαφωνία Αβραμόπουλου με τη Ν.Δ.
   Η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε πως “η προφανής παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Novartis, οι πράξεις και οι παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και οι ωμές παρεμβάσεις της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου αυξάνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία”. Όμως αυτή της η φράση, όπως και οι δηλώσεις κι άλλων “γαλάζιων” παραγόντων που μιλούσαν για “πολωνοποίηση”, έφεραν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διάσταση με τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής -του οποίου το όνομα επίσης αναφέρεται στη δικογραφία - Δ. Αβραμόπουλο. «Αυτά που λένε πολλοί ότι η Ελλάδα γίνεται 'Πολωνία' εγώ δεν τα συμμερίζομαι» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος μιλώντας αργά χθες τη νύχτα στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας -κατόπιν δημοσιογραφικής παρατήρησης - πως διαφωνεί με το κόμμα του.
   Κατά τα λοιπά, ο επίτροπος επισήμανε πως η υπόθεση “δεν τον αφορά σε καμία περίπτωση”. “Πρώτος εγώ ζητώ να ερευνηθεί σε βάθος οτιδήποτε αφορά την προσωπική και την πολιτική μου ζωή” συνέχισε, μιλώντας στην εκπομπή “Ιστορίες” και χαρακτηρίζει “καθάρματα” όσους τον ενέπλεξαν. Επίσης εμφανίζεται βέβαιος και για τους συνεργάτες του που αναφέρονται στη δικογραφία λέγοντας ότι “ας τους ερευνήσουν και, αν κάτι βρεθεί, στο εκτελεστικό απόσπασμα”.
  Διάψευση σεναρίων από Παπαγεωργόπουλο
   Επίσης, σε διάψευση των σεναρίων που τον εμφάνιζαν να είναι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων προχώρησε ο πρώην βουλευτής και υπουργός της Ν.Δ. Λευτ. Παπαγεωργόπουλος. “Είναι ανόητες φαντασιώσεις στον πιο καλόπιστο χαρακτηρισμό. Είναι ανάξιες σοβαρής αντιμετώπισης. Είναι το απόλυτο ψέμα” επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
  Δεν “βλέπει” “σκευωρία” ο Ευ. Αντώναρος
   Εν τω μεταξύ, την άποψη πως “δεν μπορεί να διανοηθεί ότι ένα ολόκληρο κρατικό πλέγμα -το οποίο αποτελούν η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία, δύο πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος- 'συνασπίστηκαν' για να κάνουν μια σκευωρία” εξέφρασε χθες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, για να προσθέσει ότι μιλώντας για “πολιτική σκευωρία” ο Κυρ. Μητσοτάκης “αναλαμβάνει αυτονόητα την πλήρη πολιτική ευθύνη των λεγομένων του”.
   Ο προσφάτως διαγραφείς από τη Ν.Δ. Ευ. Αντώναρος επισήμανε ότι απ’ όσα στοιχεία φαίνεται να υπάρχουν έως τώρα δεν πείθεται πως “η υπόθεση αυτή μπορεί να φθάσει στο ακροατήριο και να οδηγήσει σε καταδίκες”, αλλά, όπως πρόσθεσε, “το ίδιο δεν πείθομαι και για την ύπαρξη σκευωρίας”.
   Τέλος, ο κ. Αντώναρος επισήμανε πως, αν βρισκόταν στη θέση του Άδ. Γεωργιάδη, θα είχε παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος “για να μην επιβαρύνω με τον τρόπο τον οποίο εγώ επιλέγω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου μια μεγάλη παράταξη που την τιμώ και με έχει τιμήσει”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 2:05 pm


Σαν σήμερα, απελευθερώθηκαν τα Γιάννενα - Σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα

Πριν 105 χρόνια...


   Εκατόν πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την ημέρα που ο ελληνικός στρατός έμπαινε ελευθερωτής στην πόλη των Ιωαννίνων.
   «Τα πήραμε τα Γιάννενα..»... Έγινε τραγούδι, έγινε τίτλος στις εφημερίδες της εποχής.. Και η απελευθέρωση της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας ήταν γεγονός ιδιαίτερης βαρύτητας και έγινε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης.
   Ο Ελληνικός Στρατός του 1912, διαθέτοντας σχετικά περιορισμένες δυνάμεις και όντας υποχρεωμένος να διεξάγει επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα, της Μακεδονίας και της Ηπείρου, δεν ήταν δυνατό να αναλάβει επιθετικές ενέργειες ταυτόχρονα και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, αφού το επέβαλλαν σοβαροί εθνικοί λόγοι.
   Στην Ήπειρο διατέθηκε αρχικά δύναμη μιας μεραρχίας περίπου, υπό τον Αντιστράτηγο Σαπουντζάκη Κωνσταντίνο, με αμυντική κυρίως αποστολή που απέβλεπε στην εξασφάλιση της μεθορίου, η οποία άρχιζε από το Άκτιο (στον Αμβρακικό κόλπο), περνούσε από την Άρτα και κατέληγε στα Τζουμέρκα, συνολικού αναπτύγματος 150 χιλιομέτρων περίπου.
   Παρ' όλα αυτά, με την έναρξη του πολέμου, οι ελληνικές δυνάμεις στην Ήπειρο (Στρατός Ηπείρου) πέρασαν τον Άραχθο και αφού κατέλαβαν, μετά από σύντομο αγώνα, διάφορα δεσπόζοντα υψώματα στα βορειοδυτικά της Άρτας, προέλασαν προς την Πρέβεζα την οποία απελευθέρωσαν στις 21 Οκτωβρίου και την οργάνωσαν ως βάση εφοδιασμού τους.
   Μετά τις επιτυχίες αυτές, αλλά και την ευμενή εξέλιξη των επιχειρήσεων στη Μακεδονία, το Υπουργείο Στρατιωτικών ενίσχυσε το Στρατό Ηπείρου με διάφορες μονάδες από το μακεδονικό μέτωπο και το εσωτερικό και μετέβαλε την αποστολή του από αμυντική σε επιθετική.
   Επακολούθησαν σκληροί αγώνες, στη διάρκεια των οποίων τα ελληνικά τμήματα κατέλαβαν στις 28 Οκτωβρίου την ισχυρή τοποθεσία Πέντε Πηγάδια και συνέχισαν προς την πεδιάδα των Ιωαννίνων, όπου είχε συγκεντρωθεί ο όγκος των τουρκικών δυνάμεων. Παράλληλα, άλλα ελληνικά τμήματα, που εξόρμησαν από την περιοχή της Καλαμπάκας, απελευθέρωσαν στις 31 Οκτωβρίου το Μέτσοβο.
   Στο μεταξύ όμως οι συνθήκες του αγώνα είχαν μεταβληθεί σημαντικά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της σοβαρής ενισχύσεως των Τούρκων με νέες δυνάμεις από την περιοχή του Μοναστηρίου. Έτσι η προέλαση του Ελληνικού Στρατού ανακόπηκε και οι αντίπαλοι περιορίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών και αγώνα προφυλακών.
   Tο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ύστερα από απόφαση της Κυβερνήσεως να επιδιώξει την απελευθέρωση της Ηπείρου πριν από τη σύναψη συνθήκης ειρήνης μεταξύ των εμπολέμων, ο Στρατός Ηπείρου ενισχύθηκε με τη IΙ Μεραρχία από τη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε νέα επιθετική προσπάθεια.
   Μετά όμως από αλλεπάλληλες ενέργειες, από 1 μέχρι 3 Δεκεμβρίου, οι ελληνικές δυνάμεις προσέκρουσαν στην οχυρωμένη τοποθεσία των Ιωαννίνων, όπου και αναχαιτίστηκαν. Επακολούθησε περίοδος στασιμότητας στο μέτωπο, μέχρι της ενισχύσεως του Στρατού Ηπείρου και με τις IV και VI Μεραρχίες από το Θέατρο Επιχειρήσεων Μακεδονίας, αφού στο μεταξύ είχε ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Μακεδονίας και ήταν δυνατή η αποδέσμευση δυνάμεων για την επίσπευση της απελευθερώσεως της Ηπείρου.
   Νέα επίθεση που έγινε από τις 7 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 1913, με κύρια προσπάθεια κατά του Οχυρού Μπιζάνι, αναχαιτίστηκε και πάλι από τους Τούρκους, με πολλές μάλιστα απώλειες για τις ελληνικές δυνάμεις.
   Τελικά σφοδρή επίθεση, που εκτοξεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, είχε ως αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό των Τούρκων, ιδίως από τη βαθιά ελληνική εισχώρηση στο δεξιό πλευρό τους και την «άνευ όρων» παράδοση στον Ελληνικό Στρατό της πόλεως των Ιωαννίνων, μετά δύο ημέρες (21 Φεβρουαρίου 1913) από τον Τούρκο Διοικητή Εσσάτ Πασά.
   Η νίκη είχε βραβεύσει τις ακαταπόνητες προσπάθειες, τον απαράμιλλο ενθουσιασμό, τη φιλοπατρία και την ακλόνητη πίστη του Έλληνα μαχητή. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, πέρα από την εξουδετέρωση κάθε σοβαρής τουρκικής αντιστάσεως στην Ήπειρο και την κυρίευση σημαντικού πολεμικού υλικού, είχε πρώτιστα σοβαρή επίδραση στο ελληνικό γόητρο, το οποίο μετά και από την επιτυχία αυτή εξυψώθηκε διεθνώς. Ο ενθουσιασμός, με τον οποίο ο λαός των Ιωαννίνων δέχτηκε την είσοδο στην πόλη των ελληνικών στρατευμάτων, κατόπτριζε και τον πανελλήνιο ενθουσιασμό, που ήταν πράγματι πρωτοφανής.
   Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, οι IV και VI Μεραρχίες της Στρατιάς Ηπείρου μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιπες κινήθηκαν βορειότερα και μέχρι τις 5 Μαρτίου 1913 απελευθέρωσαν τις περιοχές της Βόρειας Ηπείρου Αργυρόκαστρο, Χειμάρρα, Αγίους Σαράντα, Τεπελένι, Πρεμετή και Κλεισούρα, ενώ η Κορυτσά είχε ήδη απελευθερωθεί από τις 7 Δεκεμβρίου 1912.
πηγή


ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Επίτομη Ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων 1912 – 1913
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 1:26 pm


"Μίλησε" το ημερολόγιο του Φρουζή: Συναντήσεις της Novartis με το Μαξίμου επί Σαμαρά

- Πέραν αυτών, για τις οποίες έχουν καταθέσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες
- Πώς ο "Γεωργιάδης" έγινε "Άδωνις"...

   "Μίλησε" το ημερολόγιο του Φρουζή. Και δείχνει άγνωστες έως τώρα συναντήσεις με στελέχη του Μαξίμου, που βρίσκονταν δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
   Τα στοιχεία αυτά, που δημοσιοποιεί σήμερα η "Αυγή", προκύπτουν από τις καρτέλες του ημερολογίου του Κωνσταντίνου Φρουζή.
   Σύμφωνα δε με πληροφορίες, βρίσκονται στην κατοχή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία έχει συντάξει και τη δικογραφία που έχει σταλεί στη Βουλή.
  Με Στ. Παπασταύρου, Δ. Πτωχό, Χρ. Λαζαρίδη
   Στις καρτέλες αναγράφονται συναντήσεις του Κ. Φρουζή όχι μόνο με υπουργούς, αλλά και με στελέχη του Μαξίμου που βρίσκονταν στον προθάλαμο του Α. Σαμαρά. Ανάμεσά τους είναι ο γνωστός Σταύρος Παπασταύρου, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Δημήτρης Πτωχός. Υπογραμμίζεται ότι σε συναντήσεις με αυτά τα πρόσωπα φέρεται να έχουν αναφερθεί και οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Η καρτέλα με το ημερολόγιο Φρουζή όχι μόνο επιβεβαιώνει τις καταθέσεις τους, αλλά δείχνει ότι έχουν γίνει και άλλες συναντήσεις.
   Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Αυγή» προκύπτει ότι η συνάντηση με τον Χρ. Λαζαρίδη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Απριλίου 2013, στις 11.30 π.μ., στον πρώτο όροφο του Μαξίμου.
   Η συνάντηση του Κ. Φρουζή με τον πολυπράγμονα Στ. Παπασταύρου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014, στις 9 π.μ. Υπενθυμίζεται ότι Στ. Παπασταύρου έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα με τη λίστα Λαγκάρντ και off shore εταιρείες.
   Ο Δ. Πτωχός είναι εκείνος που το 2013 έριξε στον Α. Σαμαρά την ιδέα για δωρεάν WiFi σε ολόκληρη τη χώρα, την οποία εκείνος ανακοίνωσε ως κεντρική πολιτική επιλογή σε συνέντευξή του. Κατάγεται από τη Μεσσήνη και η οικογένειά του έχει πολύχρονη φιλία με τον Α. Σαμαρά. Ήταν δε από τα μέλη της «ομάδας αλήθειας» της Ν.Δ... Αυτό τον άνθρωπο του Α. Σαμαρά συνάντησε ο Κ. Φρουζής το πρωί της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου 2013, στις 9 το πρωί. Στο ημερολόγιο αναγράφεται: «(ΠΤΩΧΟΣ) ΓΡ. ΣΑΜΑΡΑ».
   Τα ημερολόγια Φρουζή αποκαλύπτουν και άλλη μία επικοινωνία με τον Δ. Πτωχό. Εν προκειμένω, αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι η επικοινωνία αυτή γράφτηκε χειρόγραφα και στα αγγλικά! Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014, το ημερολόγιο του Κ. Φρουζή γράφει: «(Novartis) to Ptochos»...


  Οι καταθέσεις "καίνε" τους συνεργάτες...
   Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες φέρεται να έχει καταθέσει πως τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης επηρέαζαν οι στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά Δ. Πτωχός, Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου. Όταν μάλιστα η εισαγγελέας ρώτησε τους μάρτυρες πώς το γνωρίζουν, ένας εξ αυτών επικαλέστηκε τις κάρτες με τα προσωπικά στοιχεία των τριών προσώπων, που εντόπισε στο γραφείο ανώτερου στελέχους της Novartis.
   Άλλος μάρτυρας κατέθεσε πως μία εβδομάδα πριν από το ραντεβού με τον Α. Σαμαρά, ο Κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Δ. Πτωχό. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν ισχύει αυτό, έχουμε μπαράζ συναντήσεων του Κ. Φρουζή με το Μαξίμου, καθώς στις 21 Οκτωβρίου υπήρξε και η συνάντηση με τον Στ. Παπασταύρου.
  Πώς ο "Γεωργιάδης" έγινε "Άδωνις"...
   Στο ημερολόγιο καταγράφονται αρκετές συναντήσεις του «ισχυρού Έλληνα» της Novartis με τους τότε υπουργούς Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2013 έγιναν δύο συναντήσεις:
   * Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου (στις 2 μ.μ.) στο γραφείο του υπουργού Υγείας Άδ. Γεωργιάδη - μάλιστα, λίγο νωρίτερα (στις 1.30 μ.μ.) είχε προηγηθεί και... «προσυνάντηση» εκτός γραφείου του υπουργού.
   * Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου (στις 5.30 μ.μ.) συνάντηση με Άδ. Γεωργιάδη και Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο.
   Φαίνεται όμως πως η σχέση με τον Άδ. Γεωργιάδη ήταν πια πολύ πιο οικεία. Έτσι, ακόμη και στο ημερολόγιο δεν είναι ο «Γεωργιάδης», αλλά ο «Άδωνις». Είναι άγνωστο αν στη σύσφιξη των σχέσεων συνέβαλε το ότι είχε ολοκληρωθεί η εκταμίευση 64.200.000 ευρώ από το Δημόσιο προς τη Novartis μέσα σε έξι μήνες. Το βέβαιο είναι ότι, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, στις 10 Ιανουαρίου 2014, στη 1 μ.μ., (σε μία περίοδο που ο Κ. Φρουζής έχει συνάντηση με τον «Άδωνι» και στην «Αριστοτέλους 17», όπου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας).
   Οι συναντήσεις Φρουζή - Γεωργιάδη πλέον είναι συχνές. Την Τρίτη 1η Απριλίου 2014 (πάλι στη 1 μ.μ.) οι δύο άνδρες συναντιούνται πάλι για μία ώρα. Και δύο μέρες μετά, ο Κ. Φρουζής πλησιάζει κοντά στον τότε πρωθυπουργό Α. Σαμαρά: πραγματοποιεί συνάντηση με τον Χρ. Λαζαρίδη στο Μαξίμου...
   Ακολουθούν άλλες δύο συναντήσεις του Κ. Φρουζή με δύο υπουργούς και μάλιστα την ίδια ημέρα και στο ίδιο γραφείο! Την Τρίτη 8 Απριλίου 2014 ο Κ. Φρουζής συναντά τον τότε υπουργό Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη (στις 3 μ.μ.) στη Νίκης 4 - 6 και αμέσως μετά (στις 4 μ.μ.) τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα πάλι στη Νίκης 4 - 6.

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 12:32 pm


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το μανιφέστο του Πληροφοριοδότη Β'

Πρώην στέλεχος της Novartis, ο οποίος κατέθεσε στο FBI και μίλησε για τις εμπειρίες του σχετικά με τις μίζες της εταιρείας, αποκαλύπτει γιατί αποφάσισε να κάνει τη μεγάλη στροφή


   Ο «Πληροφοριοδότης Β», μία από τις τρεις ανώνυμες ελληνικές πηγές του FBI στα πλαίσια των ερευνών για τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, έστειλε μέσω του δικηγόρου του Παύλου Σαράκη στο Ραδιόφωνο 24/7 και στο News247.gr το μανιφέστο του. Οι έρευνες του FBI εστιάζουν στις παραβάσεις του Νόμου περί Διαφθοράς Εταρειών στην Αλλοδαπή (Foreign Corrupt Practices Act) καθώς η Novartis είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
   Στην επιστολή που έστειλε ο «Β» εξηγεί γιατί έγινε πληροφοριοδότης και τι τον έκανε να συνεργαστεί με το FBI – πρόκειται για ένα μανιφέστο το οποίο μπορεί να διαβαστεί ως εξήγηση των πράξεών του, αλλά και ως έκκληση για δράση από άλλους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
   Στο κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνονται προσωπικές απόψεις και μαρτυρίες του «Πληροφοριοδότη Β». Το γεγονός ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι ανώνυμοι πληροφοριοδότες της υπόθεσης Novartis έχουν μπει στο στόχαστρο εμπλεκομένων και μη κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μας κάνει να θεωρούμε ότι υπάρχει εύλογο δημόσιο ενδιαφέρον και συμφέρον να καταγραφεί και η δική τους πλευρά, εκτός των ανακριτικών αιθουσών και διαδικασιών.

"ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ"

Φεβρουάριος 2018
«Περνάγαμε ωραία,
μ’ εκείνη την παρέα
ταξίδια με γιατρούς, καθηγητές.
Λαδώναμε τους πάντες
μας άδειαζαν τις τσάντες 
ΜΜΕ, υπουργοί και βουλευτές.
Ουσίες, λεφτά και οινοπνεύματα
τις μίζες δεν χορταίνανε
τσέπωναν και τα κέρματα.
Τα χρόνια τα μοιραία
τα φάγανε παρέα
σύμβουλοι, πολιτικοί, καθηγητές.
Κι αφού ακόμα ζούμε
σαν μάρτυρες θα πούμε
όλη την αλήθεια στις αρχές»
«Κάπως έτσι, παραφράζοντας τους στίχους του γνωστού λαϊκού τραγουδιού των Λαζόπουλου – Δανίκα, συνοψίζεται το αφήγημα της  καριέρας μου στη Novartis. Και περνάγαμε πραγματικά ωραία, στην υγειά των κορόϊδων, που δεν ήταν άλλοι από τους παππούδες, τους γονείς και τα παιδιά μας.
Μου πήρε επτά περίπου χρόνια να καταλάβω ότι ανήκα σε μια μοναδική κατηγορία Ελλήνων. Σε εκείνους που, τινάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα, περισσότερο ακόμη και από το PSI, καταφέραμε να ληστέψουμε τρεις ολόκληρες γενιές. Και το κάναμε με τόσο ζήλο και τόσο συνειδητά, που η κανονικότητα μας έφερνε αναγούλα και την ξορκίζαμε σα να ήταν ο χειρότερος εφιάλτης μας.
Αρνούμασταν να πιστέψουμε ότι υπήρχε ζωή χωρίς μισθάρες, μπόνους, εταιρικά αυτοκίνητα, τζάμπα ιδιωτικές ασφάλειες, ταξίδια, γκόμενες και διασκέδαση. Και όλα αυτά, με τα πελατάκια μας, γιατρούς, καθηγητές, πολιτικούς, και άλλους αξιωματούχους, να μας βαράνε παλαμάκια, τις μέρες στα συνέδρια και τις νύχτες στα κλαμπ και τα μπουζουκτσίδικα.
Μέχρι που ήρθε το 2011 και εμφανίστηκαν οι ... καθαρίστριες.
Θυμάμαι ακόμη, σαν χθες, τα πρώτα μνημονιακά meetings, όπου το σύστημα Φρουζή  της Novartis μας ανακοίνωνε τα κακά μαντάτα. Με εκείνες τις τεράστιες γιγαντοοθόνες, που μέσα στο σκοτάδι της αίθουσας μας έκαναν τα απαραίτητα ηλεκτροσόκ της προσαρμογής στη νέα, σκληρή πραγματικότητα που μας περίμενε, μέσα κι έξω από την εταιρεία.
Καταιγίδες, κεραυνοί, σεισμοί, λοιμοί και καταποντισμοί. Και μετά μαύρο. Και μόλις τα φώτα της αίθουσας άναβαν, εμφανιζόταν ο μεγάλος για να μας επαναλάβει, κάθε φορά, ότι, το υπερθέαμα που παρακολουθούσαμε έντρομοι στην γιγαντοοθόνη, δεν ήταν τίποτε άλλο από την καθημερινότητα των μνημονίων που βίωναν οι άλλοι, οι μη προνομιούχοι Έλληνες, τα κορόιδα που ζούσαν  έξω από την εταιρεία. Και που θα μπορούσε, ανά πάσα στιγμή, να γίνει και η δική μας καθημερινότητα, αν δεν αντιλαμβανόμασταν την πραγματικότητα και δεν καταφέρναμε να προσαρμοστούμε στα νέα, μνημονιακά δεδομένα της αγοράς και της εταιρείας.
Τότε μάθαμε για πρώτη φορά ότι έπρεπε να συνηθίσουμε να ζούμε με τον φόβο της καθαρίστριας. Όχι επειδή ο εντεταλμένος από την Ελβετία έβρισκε την αίθουσα βρώμικη ή ακατάστατη. Αλλά επειδή, απλά, μας ανακοίνωσε ότι, εφεξής, σε κάθε μάζωξη, επειδή θα χυνόταν αίμα, έπρεπε αναγκαστικά να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι καθαρίστριες. Για να καθαρίζουν το αίμα που θα έρρεε στα πατώματα από τις απολύσεις των συναδέλφων μας, που θάβλεπαν, κάθε φορά, σε κάθε επόμενη μάζωξη, την πόρτα της εξόδου. Έτσι, για να σφίγγουν οι κώλοι οι δικοί μας, που είχαμε την τύχη να την γλυτώνουμε και να μπορούμε, κάθε φορά, να δίνουμε το παρόν στο επόμενο meeting.
Μέχρι φυσικά που νάρθει και η δική μας σειρά. Αυτό, ευτυχώς, δεν μας πήρε πολύ καιρό για να το καταλάβουμε.
Ζούσαμε πλέον σε μια νέα, πρωτόγνωρη πραγματικότητα».
(...)

Η ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

«Έπρεπε να πείσεις τον γιατρό, ακόμη και τον καθηγητή, που η καριέρα του σπονσοράρεται από την εταιρεία, ότι όχι μόνο έπρεπε να συνεχίσει να γράφει (τα φάρμακά μας), αλλά, ότι, αντιθέτως, έπρεπε τώρα να γράφει περισσότερο από πριν, χωρίς όμως νέες απαιτήσεις για έξτρα παροχές. Πώς όμως να τον πείσεις με λιγότερα  πλέον δωράκια, εξωτικά ταξίδια - συνέδρια, λεφτά, ακόμη και χωρίς π..., για τους πιο μερακλήδες;
Κάπου εκεί λοιπόν ξεκίνησαν οι πρώτοι εκβιασμοί.
Τα παίρνεις χοντρά τόσα χρόνια ρε π... ιατρέ , τώρα θα γράψεις λίγο και για μένα. Για να μείνω στη δουλειά. Τι θα κάνω αν με διώξουν επειδή εσύ δεν γράφεις όσο χρειάζεται η εταιρεία για να με κρατήσει; Και αν εγώ φύγω, πως θα τα βρεις μετά εσύ με τον επόμενο; Αυτό ήταν το πρώτο ποίημα που λέγανε οι ιατρικοί μας επισκέπτες σε γιατρούς και καθηγητές – ιδιοκτήτες επιστημονικών ιατρικών εταιρειών. (μεγαλέμποροι επιστήμονες γαρ). “Γράψε συνταγές για την εταιρεία ρε γαμώτο…!”
Τόσα χρόνια μαζί μας στο κουρμπέτι, φροντίσαμε να επενδύσουμε  στις αδυναμίες του ιατρού - συνεργάτη. Έτσι, για πολλούς, ειδικά γι’ αυτούς που τάπαιρναν χοντρά, τους Α1 ή 3A γιατρούς όπως τους λέγαμε, η εταιρεία, τους είχε φακελωμένους. Γνωρίζαμε κάθε αδυναμία τους. Είχαμε πάντα κάτι για τον καθένα. Και στους περισσότερους, όταν δεν έπιαναν τα λόγια, το δεύτερο στάδιο, ήταν  αυτό του εκβιασμού, που σχεδόν πάντα, λειτουργούσε άμεσα και αποτελεσματικά. “Θα μας έχεις απέναντι, θα κλείσει η πόρτα της Novartis για σένα”».
(...)

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ

«Ο Φρουζής! Ο απίθανος αυτός τύπος που, δεν ήξερε ούτε να ανοίγει τον υπολογιστή του γραφείου του και, που έτσι, διοικούσε μια ολόκληρη Novartis, αφού προηγούμενα είχε θητεύσει στον αμαρτωλό ΟΤΕ της SIEMENS. Αυτός λοιπόν, ο Φρουζής, βραβεύθηκε το 2013 ως manager της χρονιάς. Πιο εύστοχο θα ήταν manager της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ιατρικής και πολιτικής.
Ήταν τότε η στιγμή που γύρισαν τα μάτια μου ανάποδα. Και δεν ήμουν ο μόνος, αφού αυτό που ζούσαμε δεν ήταν απλά προκλητικό. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο από το να αισθάνεσαι ταυτόχρονα και δαρμένος, και μ...,  που αυτό το είχαμε ήδη αποδεχθεί και που συνηθίσαμε να το ζούμε και να το υπομένουμε, στο βωμό της επαγγελματικής μας επιβίωσης.
Αυτή τη φορά όμως ήταν κάτι άλλο. Κάτι πολύ μεγαλύτερο, που το αισθάνθηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Δεν βρίσκω την κατάλληλη λέξη για να το εκφράσω, μπορώ όμως να το περιγράψω. Ήταν μια λάμψη που αισθάνθηκα μέσα στο κεφάλι μου, τη στιγμή που έκλεισα τα μάτια μου συλλογιζόμενος την βράβευση του Φρουζή. Και που ξαφνικά έφερε μπροστά μου μια ολόκληρη παρέλαση από φλας φαντασμάτων που, προφανώς, ζούσαν κρυμμένα ως τύψεις, όλα αυτά τα χρόνια, βαθειά μέσα στο υποσυνείδητό μου. Και που η δίψα για καριέρα, όταν τελείωσε το πάρτι και μετά, δεν μου επέτρεπε την πολυτέλεια να τις κοιτάξω κατάματα, να τις ζυγίσω και να τις αντιμετωπίσω. Και που όσο το πάρτι κρατούσε, ήταν τόσο γλυκό το ποτό της διαφθοράς, που κατάφερνε να τις κρατά μεθυσμένες, κάνοντάς τες να φαντάζουν αστείες, ασήμαντες και γραφικές απέναντι στον μύθο του american dream που πίστευα ότι ζούσα, χτίζοντας τον χάρτινο πύργο της καριέρας μου στη Novartis.
Σε μια μόνο στιγμή είδα μέσα μου όλα όσα δεν είχα καταφέρει να δω επί επτά ολόκληρα χρόνια. Είδα τη μάνα και τον πατέρα μου, να με κοιτάνε απορημένοι, με ένα μεγάλο ερωτηματικό ζωγραφισμένο στα προσώπά τους, που ζητούσε σαστισμένο να καταλάβει σε τι έφταιξαν και τους τιμώρησα, ληστεύοντας, μαζί με την υπόλοιπη συμμορία της Novartis, το ταμείο που τους πλήρωνε τις συντάξεις, τους γιατρούς, τα νοσοκομεία και τα φάρμακα».
Ο Παύλος Σαράκης, δικηγόρος του "Πληροφοριοδότη Β" που έχει προσκομίσει υλικό της Novartis στο FBI, στα πλαίσια των αμερικανικών ερευνών
(...)

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ FBI

«Είχα πλέον αντιληφθεί ότι, για το καλό μου, αλλά και για το καλό των δικών μου ανθρώπων, έπρεπε να εξαφανιστώ. Ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι δύο Έλληνες μεγαλοστελέχη της Νovartis Hellas υπέβαλαν μηνυτήριες αναφορές στις αρχές των ΗΠΑ, παραδίδοντας τα απόρρητα μαύρα αρχεία της εταιρείας διαισθάνθηκα για πρώτη φορά ότι κινδύνευε πλέον η ζωή μου.
Κάπως έτσι, λοιπόν, βρέθηκα και εγώ τον Δεκέμβριο του 2016 στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Με τον δικηγόρο μας Παύλο Σαράκη να επιμένει ότι, η επιλογή  μου αυτή, ήταν η καλύτερη που είχα κάνει ποτέ στη ζωή μου. Δεν μου έβγαινε όμως να μην αμφιβάλλω. Κουβαλούσα ακόμη μέσα μου την μιζέρια από τους δαίμονες, τα φαντάσματα και τις ερινύες μου, που μου θύμιζαν κάθε στιγμή ότι δεν ήμουν τίποτα περισσότερο από ένα σκουπίδι. Ένα λαμόγιο που, αφού πρώτα έφαγα, ήπια, γλέντησα και κονόμησα, υπονομεύοντας τη ζωή και το μέλλον ακόμη και της ίδιας μου της οικογένειας, τώρα ερχόμουν στις ΗΠΑ για να καταδώσω στις αρχές τα χέρια που τόσα χρόνια με τάιζαν το βρώμικο ψωμί, που εγώ ζητούσα να φάω από τη Novartis. Ένας κουκουλοφόρος, όπως με αποκαλείτε σήμερα στην Ελλάδα. Ο κουκουλοφόρος «Β» λοιπόν, είμαι εγώ.
Χωρίς καμία ψυχολογία και με το ηθικό στα πατώματα, πέρασα την πόρτα του SEC (σ.σ. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ) στην Ουάσιγκτον, όπου με περίμεναν οι πράκτορες του FBI που είχαν στα χέρια τους τον φάκελο με την έρευνα. Δεν τολμούσα να σηκώσω το κεφάλι μου και να τους κοιτάξω στα μάτια, ούτε ακόμη για να τους πω, έστω, μια τυπική καλημέρα. Τόσο ξεφτίλας αισθανόμουν. Ώσπου, ξαφνικά, μου έπιασε ο ένας το χέρι, σφίγγοντάς το δυνατά και, μιλώντας μου στον ενικό, αφού πρώτα με προσφώνησε με το μικρό μου όνομα, μου έδωσε συγχαρητήρια, λέγοντάς μου ότι πρέπει να αισθάνομαι περήφανος για τον εαυτό μου, επειδή αυτό που έκανα εκείνη την ώρα ήταν μια ηρωική πράξη, που ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο βρίσκουν την τόλμη και τη δύναμη να την κάνουν. Μία γενναία πράξη στη μάχη υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς στο δημόσιο βίο. Και ότι, χάρη στις καταθέσεις μας, την δική μου και του «Α», μπορεί τελικά να αποδοθούν ευθύνες και, έτσι, μπορεί να καταδικαστεί η εταιρεία να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις, όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα. Και ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα αλλάξουν. Οι γιατροί θα πάψουν να είναι έμποροι και οι πολιτικοί να υπηρετούν την κοινωνία και όχι τις πολυεθνικές.
Ήταν αυτό που περίμενα να ακούσω για ν’ αρχίσω να επανέρχομαι. Και συνειδητοποίησα ότι, το τίμημα της επανάκτησης της αξιοπρέπειας που ξεπούλησα, περνούσε μέσα από αυτή την κατάθεση, που θα μπορούσε κάποια στιγμή να με κάνει να ξανακοιτάξω στα μάτια τους συμπολίτες και την οικογένειά μου στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα αν η κατάθεσή μου αυτή κάποτε οδηγήσει στην καταβολή αποζημιώσεων και στην αποκατάσταση της ζημίας που τους προκάλεσα και με τη δική μου συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Novartis.
Εύχομαι να με αξιώσει ο θεός, πριν κλείσω οριστικά τα μάτια μου, να ξαναδώ τη λάμψη με το φιλμάκι της ζωής μου, με τη μάνα, τον πατέρα, τη γυναίκα, τα παιδιά, τους συγγενείς και τους φίλους μου, αυτή τη φορά να μου χαμογελάνε, ακόμη και αν δεν καταφέρουν ποτέ να με συγχωρήσουν για όσα έκανα.
Για την Ελλάδα και για τους Έλληνες, ρε γαμώτο …!
Γι’ αυτό έγινα πληροφοριοδότης.  Εν Ονόματι του Ελληνικού Λαού, ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης. Και για τους συνένοχους διεφθαρμένους  ιατρούς και πολιτικούς…  κουκουλοφόρος».
«Ο Πληροφοριοδότης  Β»

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 10:08 am


«Κάλπικες» ειδήσεις και προστατευόμενοι εγκαλούμενοι

- Η Novartis και η αυριανή διαδικασία στη Βουλή απασχόλησε τα δελτία ειδήσεων με επίκεντρο τα περί σκευωρίας και «κουκουλοφόρων» μαρτύρων
- Ας δούμε τις ειδήσεις που τα κανάλια διαστρέβλωσαν, δεν... είδαν ή πέρασαν στα ψιλά...


   Η υπόθεση της Novartis και η αυριανή διαδικασία στη Βουλή απασχόλησε τα δελτία ειδήσεων με επίκεντρο τα περί σκευωρίας και «κουκουλοφόρων» μαρτύρων. Την... τιμητική τους είχαν οι ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η «μάχη» για τις κάλπες, οι μηνύσεις Ευ. Βενιζέλου και Άδ. Γεωργιάδη και οι δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
   Στο επίκεντρο των δελτίων ειδήσεων βρέθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup, το Μακεδονικό, οι δεκαεπτά Τούρκοι που αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες, η επικείμενη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, οι εξελίξεις στη Συρία, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο...
   Ας δούμε τις ειδήσεις που τα κανάλια διαστρέβλωσαν, δεν... είδαν ή πέρασαν στα ψιλά:

Με δέκα κάλπες η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis

Την Τρίτη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση της ΝΔ, να μην αφορά πρόσωπα η επικείμενη ψηφοφορία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis. (αναλυτικά)

«Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται την ψηφοφορία για τη Novartis»

«Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως για ακόμη μία φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. (αναλυτικά)

Τετ α τετ Τσίπρα - Μέρκελ την Παρασκευή

Συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ θα έχει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρκικές ενέργειες σε Αιγαίο και Μεσόγειο και τόνισε την ανάγκη λύσης του θέματος της ΠΓΔΜ με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος. (αναλυτικά)

Spiegel: «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού κράτους»

Η έρευνα για το σκάνδαλο ξεκίνησε πριν περισσότερο από ένα χρόνο, όμως, όπως τονίζει το Spiegel, κανείς στην Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένος για το σοκ που θα προκαλούσαν οι αποκαλύψεις στην ελληνική κοινωνία και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. (αναλυτικά)

Eurogroup: «Εξαιρετικά τα νέα» για την Ελλάδα 

«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των δύο τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, εκταμίευση η οποία, σύμφωνα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ, θα μπορέσει να υλοποιηθεί μετά τα μέσα Μαρτίου. (αναλυτικά)

Έμπλεξαν οι «γραμμές» στη ΝΔ

Την ώρα που ο Κ. Καραγκούνης δηλώνει ότι η ΝΔ θα ψηφίσει υπέρ της προανακριτικής στην υπόθεση Novartis, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κ. Χατζηδάκης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από την αυριανή ψηφοφορία. (αναλυτικά)

Οι 12 σημαντικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Τις 12 σημαντικές παρεμβάσεις, επιπλέον της εμβληματικής σημασίας που έχει η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι οποίες περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, παρουσίασε ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου στην ομιλία του κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. (αναλυτικά)

Μάριο Σεντένο: Η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα και ενδεχομένως να προχωρήσει ακόμα και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Bild. (αναλυτικά)

Bελτιώθηκε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας το 2017

Έλλειμμα μειωμένο κατά 418 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016 εμφάνισε το 2017 το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας. (αναλυτικά)

Στο ΕΣΠΑ το πιλοτικό σύστημα τοποθέτησης 170.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της ζήτησης παροχών ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών και μικρών καταναλωτών και εφαρμογής έξυπνων δικτύων». (αναλυτικά)


«Δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας»

«Οι ανησυχίες που εκφράζουν από κοινού ΚΕΔΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΥΝ μοιάζουν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τονίζει το υπουργείο, με αφορμή το ζήτημα της λειτουργίας των παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών και των νηπιαγωγείων. (αναλυτικά)

Δικαίωση για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στη «μάχη» με εργολαβική εταιρεία

Κερδισμένο βγαίνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τον «πόλεμο» με εταιρία καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης η οποία είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να μην προχωρήσουν οι προσλήψεις 199 ατόμων απευθείας από το νοσοκομείο. (αναλυτικά)

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 που στοχοποιήθηκε από φασίστες

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Στέλιος Νικητόπουλος, ο οποίος με αφορμή το συλλαλητήριο για το όνομα της πΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη, στοχοποιήθηκε από φασιστικά και ακροδεξιά στοιχεία. (αναλυτικά)

Οριστική λύση για το Θεατρικό Μουσείο

Ο χώρος που θα στεγάσει το νέο Θεατρικό Μουσείο είναι το νεοκλασικό κτίριο της οδού Σταδίου 47, κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτζου, το οποίο θα παραχωρηθεί, βάσει συμφωνίας, από την Εθνική Πινακοθήκη στο ΥΠΠΟΑ. (αναλυτικά)

Αναμορφώνεται το Κυριαζίδειο κτίριο του νοσοκομείου Σωτηρία από την Περιφέρεια Αττικής

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του σχετικού έργου. (αναλυτικά)

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2018 | 8:57 pm


Αντώνης Σαμαράς ή το κράτος είμαι εγώ

- Δυστυχώς πρόκειται για μια νοοτροπία που διέλυσε τη χώρα, που χρεοκόπησε τους έλληνες και έκανε νοικοκυραίους τους μιζαδόρους, τα παράσιτα και τους παρακρατικούς
- Ευτυχώς που η εμφυλιοπολεμική ρητορική του ενόχλησε πολλούς, ακόμη και σημαντικά υγιή στρώματα και στελέχη του κόμματός του

   Πρωτοφανής στα παγκόσμια πολιτικά χρονικά θεωρείται η κίνηση ενός πρώην πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, να μηνύσει τον εν ενεργεία πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα.
   Το εντυπωσιακότερο της υπόθεσης, είναι το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς για να στηρίξει την μηνυτήρια αναφορά του: Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας ότι συνέστησε συμμορία στο Μαξίμου και έδωσε εντολή στη δικαιοσύνη να στήσει κατηγορίες χρηματισμού εναντίον του, με σκοπό την ηθική και πολιτική του εξόντωση.
   Πρόκειται για μια ασύλληπτη ενέργεια που στην πραγματικότητα, με όρους δικαστικής ψυχολογίας, ανάγεται στην εμπειρική, ψυχολογική έρευνα του δικαίου, των νομικών θεσμών, και των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με το νόμο. Η τεκμηρίωση ωστόσο που επέλεξε ο πρώην πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την αντίδρασή του είναι αντικείμενο πολιτικής ανάλυσης. Είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την πολιτική του εξόντωση. Μα, αυτό που ξέρουν όλοι στην Ελλάδα είναι ότι οι εκλογές του 2015 σήμαναν και το πολιτικό τέλος του κ. Σαμαρά. Εκτός κι αν ο ίδιος σχεδιάζει την ολική επαναφορά του, με όποιο τίμημα και ενάντια στην απόρριψη που έλαβε από το εκλογικό σώμα αυτής της χώρας.
   Είπε ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας συστήνει καθεστώς στη χώρα, τύπου Μαδούρο. Μόνο όποιος έχει αντίληψη και νοοτροπία ιδιοκτησιακής σχέσης με την εξουσία, μπορεί να κατηγορεί μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό που εκλέχτηκαν από τον ελληνικό λαό, με ελεύθερες εκλογές. Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς μετά την ήττα του κόμματός του στις εκλογές του 2015, δεν μπήκε στον θεσμικό του κόπο να παραδώσει την πρωθυπουργία, συνηγορεί στην άποψη ότι ως άλλος Λουδοβίκος πιστεύει στο θεώρημα του L'État, c'est moi…δηλαδή «το κράτος είμαι εγώ».
   Η διχαστική πάντως προσέγγιση ότι «διώκεται για τις ιδέες του και την παρ΄ολίγον σωτηρία της χώρας που θα συντελούνταν αν δεν τον έριχναν από την κυβέρνηση» σε συνδυασμό με το γεγονός ότι επέλεξε να εκφωνήσει το «κατηγορώ» του από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει την πρόθεσή του να βροντοφωνάξει ποιος κάνει κουμάντο στη ΝΔ. Αλλά και να υποδείξει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποια τακτική αντιπολίτευσης πρέπει να ακολουθήσει, αδιαφορώντας για το θεσμό της Δικαιοσύνης, καθώς και για την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα. Η λογική του είναι όλα στο σκοτάδι και μην τολμήσει κανείς να ψάξει τα πεπραγμένα μας.
   Δυστυχώς πρόκειται για μια νοοτροπία που διέλυσε τη χώρα, που χρεοκόπησε τους έλληνες και έκανε νοικοκυραίους τους μιζαδόρους, τα παράσιτα και τους παρακρατικούς. Ευτυχώς που η εμφυλιοπολεμική ρητορική του κ. Σαμαρά, ενόχλησε πολλούς, ακόμη και σημαντικά υγιή στρώματα και στελέχη του κόμματός του.
γράφει ο Σωτήρης Καψώχας

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2018 | 7:06 pm


Έτσι σχεδιάζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια

- Με πορτογαλική «συνταγή» η Έφη Αχτσιόγλου
- Βήμα προς βήμα η διαδικασία

   Κάν’ το όπως η Πορτογαλία. Αυτό είναι το «μότο» που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Εργασίας, με την αρμόδια υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να μελετάει τις ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα ως προς τα μεγάλα πεδία δράσης που είναι οι συλλογικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός και η προσπάθεια καταπολέμησης της επισφάλειας στην αγορά εργασίας.
   «Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται σε αυτά τα τρία πεδία, όπως εξάλλου και της πορτογαλικής κυβέρνησης» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελληνίδα υπουργός μιλώντας πρόσφατα, κατά το ταξίδι της στην Πορτογαλία, σε εφημερίδα της χώρας.
   Η αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Πρόκειται για μια κίνηση με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό αλλά και θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
   Mε τους εγχώριους και διεθνείς μελετητές να διαβλέπουν «φως στην άκρη του τούνελ», στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζουν ήδη, αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, μία από τις πρώτες αποφάσεις του υπουργείου Eργασίας να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού.
   Bέβαια, τόσο στο Mαξίμου όσο και στην οδό Σταδίου γνωρίζουν καλά πως η μάχη για την επαναφορά της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού στα χέρια των κοινωνικών εταίρων -εργοδοτών και εργαζόμενων- στο πλαίσιο της Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χάθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης. Oι εκπρόσωποι των δανειστών αρνήθηκαν οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία που προβλέπει τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού στην Eλλάδα.
   Να σημειωθεί ότι με την Πράξη Yπουργικού Συμβουλίου αριθμός 6, σε μία νύχτα, το 2012, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 ή ακόμη και 511 για τους νέους έως 25 ετών. Στη συνέχεια, ο τρόπος καθορισμού του πέρασε από τα χέρια των κοινωνικών εταίρων σε αυτά του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.
   Συνεπώς, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που προβλέπει ένας μνημονιακός νόμος του 2012, με την υπουργό Eργασίας Έφη Aχτσιόγλου να πρέπει να βάλει την υπογραφή της στον αυξημένο νέο κατώτατο μισθό.
   Tόσο η αρμόδια υπουργός. όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη, στον δημόσιο λόγο τους, αν και αναφέρονται στην πρόθεσή τους για αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους. Yπάρχουν άλλωστε και οι δανειστές, που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι καμία αλλαγή στα εργασιακά δεν μπορεί να γίνει χωρίς διαβούλευση αλλά και τη σύμφωνη γνώμη τους, ενώ ο ισχύων νόμος ορίζει ξεκάθαρα πως ο κατώτατος μισθός στην Eλλάδα ορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης.
   Tο νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.
   Στο υπουργείο Eργασίας, πάντως, μελετούν τον τρόπο που κινήθηκε η Πορτογαλία στο θέμα, καθώς από την έξοδό της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής έως σήμερα έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις, με αποτέλεσμα από 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε 557 το 2017 και να φθάσει τα 580 ευρώ το 2018, με στόχο να αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019.
   Σε αυτό το μοτίβο επιθυμεί να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, μια αύξηση, επιμερισμένη σε τέσσερις ετήσιες δόσεις.
   Προκειμένου μάλιστα να μη θεωρηθεί ότι επιδιώκεται οποιοσδήποτε αιφνιδιασμός προς τους πιστωτές, ο κεντρικός σχεδιασμός αναμένεται να τεθεί στη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών, κατά την επάνοδό τους στην Αθήνα, στο τέλος του μήνα.
   Μάλιστα, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο, από την Άνοιξη και μετά, να δρομολογηθεί η διαδικασία επιστημονικής τεκμηρίωσης της δυνατότητας για αύξηση του κατώτατου μισθού στην Eλλάδα, προκειμένου η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους να ξεκινήσει αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τον Aύγουστο του τρέχοντος έτους, ώστε οι αυξήσεις να ξεκινήσουν πιθανότατα από τον Ιανουάριο του 2019.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2018 | 6:06 pm


Αναβαθμίζεται το φράγμα στον Λούρο

Μέρος επενδυτικού σχεδίου, με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ για ΑΠΕ


   Την αποκατάσταση του παλαιού φράγματος στον ποταμό Λούρο προβλέπει το σχέδιο αναβάθμισης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανά την Ελλάδα, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
   Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ που, εκτός της κατασκευής πολυάριθμων μικρών αιολικών πάρκων, προβλέπει και την επανένταξη μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων στο σύστημα παραγωγής ενέργειας.
   Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ, για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Ελλάδα.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2018 | 5:29 pm


18 σημεία για τη #Novartis

Ως σκάνδαλο – Για το πολιτικό σύστημα – Για τον ΣΥΡΙΖΑ


   1. Αποτελεί σκάνδαλο διεθνούς βεληνεκούς. Από τα σκάνδαλα που αστραφτερά brand name του καπιταλισμού στήνουν σε “μπανανίες”.
   2. Είναι σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο της Siemens, τουλάχιστον σε ηθική βαρύτητα γιατί: α. Αφορά στο χώρο της Υγείας, β. Συνετελέσθη ενώ η χώρα είχε μπει ήδη στο καθεστώς των μνημονίων.
   3. Στα μνημόνια δεν μπήκαμε εξαιτίας της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά τη μάχη των βουβαλιών μέσα στην καπιταλιστική κρίση την πλήρωσαν τα βατράχια. Όμως, το πολιτικό σύστημα βρέθηκε και μπόσικο και επιρρεπές.
   4. Όλοι και όλες συνομολογούμε ότι το χρέος της χώρας διογκώθηκε και από τις αποφάσεις και τις επιλογές του πολιτικού συστήματος που κυβερνούσε τη χώρα. Εκείνων που αντιλαμβάνονται το κράτος ως λάφυρο.
   5. Είναι πολυτέλεια να υποστηρίζει κανείς ότι έτσι συμβαίνει στον καπιταλισμό. Κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς, το “μαύρο χρήμα” της υπερτιμολόγησης και της διαφθοράς, που καταναλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια πάνω στις πραγματικές ανάγκες της Υγείας, ανέρχεται σε 85 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 1/4 του χρέους.
   6. Είναι πολυτέλεια εις τη νιοστή να προσπεραστεί η Novartis και τα άλλα σκάνδαλα στην Υγεία σε μια χώρα που έχασε το 25% του ΑΕΠ της και το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε.
   7. Η πολιτική ρεβάνς κερδίζεται στο δρόμο και την κάλπη, αλλά τα πολιτικά πρόσωπα, που ελέγχονται για εμπλοκή στο σκάνδαλο της Novartis, έχουν υποτιμήσει, έχουν χλευάσει, έχουν καταστείλει τον ελληνικό λαό, στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, επιβάλλοντας αντικοινωνικές επιλογές. Ο τρόπος και η συμπεριφορά αντίδρασης αυτών των προσώπων στην υπόθεση είναι δηλωτική του πώς αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία και τους θεσμούς της.
   8. Οι εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές της βουλής αντικατοπτρίζουν τον πολιτικό συσχετισμό κάθε περιόδου. Η δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα κρίνει. Για την ιστορία, η εξεταστική επιτροπή δεν είχε παραπέμψει τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η ιστορία είναι γνωστή. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει να μπορέσει η δικαιοσύνη να λειτουργήσει απρόσκοπτα.
   9. Όσο όλοι θα επιθυμούν τη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών όπου υπάρχουν, τόσο θα απομακρύνεται η απειλή να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή της χώρας.
   10. Η Novartis ακουμπά τον πυρήνα του πολιτικού συστήματος έτσι όπως οικοδομήθηκε με τον πλέον ανορθόδοξο, τσαπατσούλικο και αμετροεπή δικομματισμό. Μπορεί και να διαλύσει ένα κόμμα όπως η ΝΔ.
   11. Μπορεί να προκαλέσει φυγόκεντρες δυνάμεις στο συντηρητικό μπλοκ, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέο σχηματισμό ακροδεξιού λαϊκισμού.
   12. Ως θέμα έχει φέρει στην επιφάνεια τα βαθύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΝΔ. Το κείμενο της μήνυσης του Σαμαρά, πέρα από ένα ακροδεξιό παραλήρημα ή ένα κείμενο ευθείας υπονόμευσης της λειτουργίας της Δικαιοσύνης ως ανεξάρτητη, αποτελεί εσωτερική συστημένη αλληλογραφία. Απευθύνεται στο εσωτερικό της ΝΔ και πετάει το γάντι στο άλλο μεγάλο μπλοκ εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφ' όλης της ύλης: α. Την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, β. Τη διάταξη των δυνάμεων και σε επίπεδο προσώπων. γ. Στην προσωπική του δικαίωση και για την περίοδο διακυβέρνησης.
   13. Ο Σαμαράς έχει βγει ξανά πολύ στο προσκήνιο, ο Καραμανλής δεν μπορεί να σιωπά άλλο. Θα αναγκαστεί να μιλήσει. Έχουν περάσει πολλά χρόνια απ' όταν η μόνιμη απάντηση στο δικό του μπλοκ είναι “δεν έφτασε ο χρόνος ακόμα”. Πια θα πρέπει να μιλήσει και το σε ποια κατεύθυνση θα κρίνει το παραπέρα, προφανώς οι σώφρονες εκτιμούν ότι μια τέτοια παρέμβαση θα εγγυάται τη συνοχή της ΝΔ.
   14. Ο μόνος χαμένος από αυτή τη διαδικασία θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πίστεψε πως είναι αρχηγός της ΝΔ και, ακόμα χειρότερα, πως θα μπορούσε να γίνει και πρωθυπουργός και μπήκε χωρίς σχέδιο κάτω από το σχέδιο του Σαμαρά.
   15. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και με την προσήκουσα σοβαρότητα. Είναι μια μάχη για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Μια μάχη ταυτόχρονα και κοινωνική και θεσμική και ως τέτοια θα πρέπει να εξηγηθεί στο μεγάλο ακροατήριο, με τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς.
   16. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, μετά την υπογραφή του Μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, ανέλαβαν το ρίσκο της πολιτικής και κοινωνικής απονομιμοποίησης. Το ηθικό πλεονέκτημα είναι εκείνο που πρέπει ν' αναδειχθεί με όρους πολιτικής.
   17. Η διερεύνηση και η απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν είναι πράξη δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ως τέτοια υποστηρίζεται. Γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια, να κρίνει και να απαιτήσει μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό έλεγχο. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, πέρα από την ανάδειξη αυτής της αντίθεσης και της διαφοράς, ανάμεσα στο παλιό πολιτικό κατεστημένο και τις μεθόδους του, με τη νέα προοδευτική και ανοιχτή διακυβέρνηση, έχει αναλάβει μία υποχρέωση απέναντι στο λαό, το να βγάλει τη χώρα από τα προγράμματα επιτροπείας και την τιμωρητική λιτότητα. Αυτός είναι ο στόχος που δεν πρέπει να λοξοδρομήσει.
   18. Και στο βάθος συνταγματική αναθεώρηση. Η υπόθεση της Novartis επαναφέρει τη λαϊκή επιταγή για αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, με κυρίαρχο στοιχείο ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις που θα μεσολαβούν δεν θα παραγράφουν τις ευθύνες για αδικήματα. Τέλος, είναι η στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη διασύνδεσης της βουλευτικής αποζημίωσης με τον κατώτατο μισθό.
γράφει η Μαρία Μπαλάφα

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2018 | 5:05 pm


Το «Πονηρό πνεύμα» έρχεται αύριο στην Άρτα

Με πρωταγωνίστρια τη ζωή!

   Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Ήπειρος» παρουσιάζει την παράστασή της «Πονηρό πνεύμα», μια κωμωδία του Noel Coward, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στο θέατρο Α.Θ.Ο.Α. (Παναγίας Κασσοπίτρας 4) στην Άρτα.
   Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Εμείς οι γονείς, τα αδέλφια και οι σύντροφοι του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, βρίσκοντας τρόπους έκφρασης και μέσα από δημιουργικές καλλιτεχνικές ομάδες, βγάζουμε φωνή για να στηρίξουμε τον αγώνα που κάνουν οι δικοί μας άνθρωποι να επιστρέψουν στην ζωή.
Αντίκρυ στην απάθεια την παραίτηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό αντιτάσσουμε έναν πιο ανθρώπινο και ουσιαστικό τρόπο ζωής. Αυτόν της επικοινωνίας, της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας, της δημιουργικότητας, της ποιότητας και της αισθητικής.
Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Συλλόγου μας, παρουσιάζει
την Τετάρτη 21.2.18 και ώρα 20.μ.μ. στο θέατρο Α.Θ.Ο.Α. (Παναγίας Κασσοπίτρας 4, Άρτα) την κωμωδία του Noel Coward «Πονηρό πνεύμα».
Σας περιμένουμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και να μας δώσετε την δύναμη να συνεχίσουμε.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
* Η αίθουσα είναι ευγενική χορηγία του Α.Θ.Ο.Α. (Ανεξάρτητη Θεατρική Ομάδα Άρτας).»

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2018 | 4:41 pm


Καταδικάστηκε ο Μιχελάκης για δωροδοκία από επιχειρηματία; Πότε; Δεν άκουσα τίποτα!

Το θανάσιμο αμάρτημα του Θεοδωρικάκου


   «Άγνοια» δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος για την καταδίκη του πρώην βουλευτή και Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη, για δωροδοκία από επιχειρηματία.
   «Δεν ξέρω αν έχει καταδικαστεί ο Μιχελάκης…» είπε το δεξί χέρι του Μητσοτάκη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.
   Δεν ξέρουμε ποιος… συμβουλεύει τον σύμβουλο του Κυριάκου, ωστόσο η επιλογή του να κάνει τον ανήξερο για ένα τόσο σοβαρό θέμα (είναι από τις σπάνιες φορές που πολιτικός καταδικάζεται για χρηματισμό από επιχειρηματία) δείχνει έλλειψη σοβαρότητας στην καλύτερη, επικοινωνιακή ανικανότητα στην χειρότερη.
   Και το τελευταίο είναι θανάσιμο αμάρτημα για επικοινωνιολόγο μεγάλου κόμματος…
πηγή
   σημ. Τηλεβόα: Πάντως, επειδή εγώ τον πιστεύω τον κύριο Θεοδωρικάκο, του προσφέρω το link για να πληροφορηθεί τα της καταδίκης του πρώην βουλευτή και Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας. Να, το αφήνω εδώ: http://tilevoasartas.blogspot.gr/2018/01/blog-post_431.html

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2018 | 3:48 pm


Ξενάγηση Ισραηλινών στο Ζαγόρι την Καθαρή Δευτέρα

Η προοπτική απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Τελ Αβίβ-Ιωαννίνων θέτει νέες βάσεις για την προσέλκυση ισραηλινών τουριστών

   Το Ζαγόρι αποτελεί έναν τόπο ιδιαίτερα δημοφιλή για τους Ισραηλινούς. Η προοπτική απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Τελ Αβίβ-Ιωαννίνων από τον Ιούνιο θέτει νέες βάσεις για την προσέλκυση ισραηλινών τουριστών.
   Την Καθαρά Δευτέρα, το Ζαγόρι επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Kiryat Ono, με επικεφαλής τον δήμαρχο Israel Gal. Η αντιπροσωπεία του ισραηλινού Δήμου επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τα Γιάννενα, στο πλαίσιο των διεργασιών αδελφοποίησης με το Δήμο Ιωαννιτών.
   Οι Ισραηλινοί ξεναγήθηκαν σε διάφορα χωριά και μνημεία, όπως στη χαράδρα του Βίκου και στα πέτρινα γεφύρια.
   Εκ μέρους του Δήμου Ζαγορίου, τους υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης με ένα καλάθι γεμάτο τοπικά προϊόντα. Παρόντες ήταν ακόμη ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ζαρκάδας, ο ειδικός σύμβουλος Δημάρχου Ιωαννίνων σε θέματα επιχειρηματικότητας και τουρισμού Στέφανος Ζέρβας, η Αλέγρα Μάτσα, γενική γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Λευτέρης Ζαρκάδας και ο Αχιλλέας Παπαευθυμίου, επαγγελματίας στον χώρο των extreme sport.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2018 | 2:30 pm


Οι Βραδιές Τετάρτης στο Μουσείο συνεχίζονται με το Ιμαρέτ της Άρτας

Ιστορία, αρχιτεκτονική και ζητήματα αποκατάστασης και ανάδειξης ενός από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα

   Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Βραδιές Τετάρτης στο Μουσείο», σας προσκαλεί στην ομιλία των Σταύρου Μαμαλούκου, Δρ Αρχιτέκτονος – Αναστηλωτή, Αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, Βαρβάρας Παπαδοπούλου, Δρ Αρχαιολόγου, Προϊσταμένης της ΕΦ.Α. Άρτας και Χριστίνας Παπαδημητρίου, Αρχιτέκτονος, Ιστορικού αρχιτεκτονικής, με τίτλο «Το Ιμαρέτ της Άρτας. Ιστορία, αρχιτεκτονική και ζητήματα αποκατάστασης και ανάδειξης ενός από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα».
   Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:00.
   Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2018 | 1:47 pm


Δεύτερη φορά στην ελληνική Ιστορία, πρώτη φορά σε σκάνδαλο, που αυτός ο τηλε-πολιτικός εσμός συντονίζεται κατά της κοινωνίας

Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε άναυδοι τη δημοσιογραφική αλητεία 40 χρόνων αυτού του τόπου να προστατεύει την πολιτική αλητεία 40 χρόνων αυτού του τόπου


   Έχει ζήσει σκάνδαλα αυτή η χώρα. Από τις εποχές της «δεξιάς αθωότητας» του ‘50 μέχρι την αναγωγή της διαφθοράς σε σύστημα διακυβέρνησης επί Σημίτη. Σκάνδαλα μεγάλα, σκάνδαλα που οι υπαίτιοί τους κυκλοφορούν ελεύθεροι και κουνάνε το δάχτυλο. Όμως, η υπόθεση Novartis είναι ένα νέου τύπου σκάνδαλο. Πρώτη φορά σκάνδαλο.
   Πρώτη φορά σκάνδαλο που δεν κάνει η εν ενεργεία κυβέρνηση, αλλά η αντιπολίτευση.
   Πρώτη φορά σκάνδαλο στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται τόσο υψηλά πρόσωπα ή τουλάχιστον αναφέρεται η συμμετοχή τόσων και τόσο υψηλών προσώπων.
   Πρώτη φορά σκάνδαλο του οποίου τα αποδεικτικά στοιχεία, που αφορούν σε έλληνες εμπλεκόμενους, βασίζεται σε έρευνα του FBI.
   Πρώτη φορά -παγκοσμίως ίσως- που οι εμπλεκόμενοι εκφοβίζουν τόσο ανοιχτά τους προστατευόμενους μάρτυρες.
   Κυρίως όμως: Πρώτη φορά σκάνδαλο στο οποίο ο Τύπος αντί να σπεύσει να διερευνήσει, να ερευνήσει, να αποκαλύψει, τρέχει να κουκουλώσει.
   Το 80% του ελληνικού Τύπου αποκαλεί τον παγκόσμιο θεσμό της προστασίας μαρτύρων «κουκουλοφόρους», υπερασπίζεται προκλητικά τους εμπλεκόμενους, προεξοφλεί φιάσκο (σωστά, εδώ μιλάμε για FBI, όχι για κάτι σοβαρό…), πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι παθιάζονται στα παράθυρα υπέρ της αθωότητας των εμπλεκόμενων πολιτικών πιο πολύ και από τους ίδιους τους πολιτικούς που εμπλέκονται.
   Αποκορύφωμα (ως τώρα): Η… επιτόπια τηλεοπτική έρευνα στο σπίτι του Άδωνι Γεωργιάδη που, αφού έχει υγρασία στο στηθαίο του μπαλκονιού (κάνει ζουμ η κάμερα), αυτό προεξοφλεί ότι δεν πήρε μίζα. Διότι μίζα και υγρασία, ως γνωστόν, δεν επιτρέπεται από τις καιρικές συνθήκες…
   Ανεξαρτήτως του αν οι συγκεκριμένοι πολιτικοί αποδειχθούν αθώοι ή ένοχοι, τους ξέρουμε κι αυτούς (όπως τους ξέρει και ο Μανώλης Καψής), τους ξέρουμε και τους υπερασπιστές τους (όπως ξέρουμε τον Μανώλη Καψή).
   Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε άναυδοι τη δημοσιογραφική αλητεία 40 χρόνων αυτού του τόπου να προστατεύει την πολιτική αλητεία 40 χρόνων αυτού του τόπου. Ξέρουν. Αν καταρρεύσουν εκείνοι, καταρρέουν και οι παπαγάλοι τους.
   Είναι η δεύτερη φορά που αυτός ο τηλε-πολιτικός εσμός συντονίζεται κατά της κοινωνίας – η άλλη ήταν στο δημοψήφισμα του ‘15. Δεύτερη φορά στην ελληνική Ιστορία, πρώτη φορά σε σκάνδαλο.
γράφει ο Νίκος Μωραΐτης

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2018 | 11:35 pm


«Εξαιρετικά τα νέα» για την Ελλάδα, μετά το σημερινό Eurogroup

Μάριο Σεντένο: Είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, της ελάφρυνσης του χρέους

   Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολογησης μένουν ανοιχτά (σ.σ.: αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό), η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.
   «Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι, μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ.
   Επίσης, τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.
   Για το θέμα των πλειστηριασμών ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο τόνισε ότι οι θεσμοί θα το αξιολογήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει, από νομικής πλευράς, τις αναγκαίες δράσεις για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πρέπει να αξιολογηθεί πώς θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα.
   Ερωτηθείς αν υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για το θέμα των πλειστηριασμών (σ.σ.: υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα και σε ελληνικά media, τα οποία επικαλούνται κοινοτικές πηγές), ο Μάριο Σεντένο απάντησε ότι κάποιες φορές στο Eurogroup γίνονται έντονες συζητήσεις, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη σήμερα. Από πλευράς του, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι μερικές φορές οι δημοσιογράφοι υπερεκτιμούν ανταλλαγές απόψεων, δίνοντάς τους διάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το tweet του Μ. Σεντένο μετά το τέλος της συνεδρίασης
«Καλά τα νέα για την Ελλάδα. Ανταποκρίθηκαν σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα και το Eurogroup στρέφεται τώρα στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πέραν του προγράμματος» ανέφερε ο Μάριο Σεντένο, σε ανάρτησή του στο twitter:

Good news on . They acted on all agreed measures & is now turning to the final review of the programme. The reform agenda should outlive the programme

  Π. Μοσκοβισί: Είμαστε βέβαιοι ότι και τα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως, πριν το επόμενο Eurogroup
   Το Ελληνικό και η λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την αποδέσμευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες. Όπως σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί από τα 110 προαπαιτούμενα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 108 και τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν είναι τεχνικής φύσεως, ενώ η ολοκλήρωσή τους δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. "Είμαστε βέβαιοι ότι και τα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως πριν το επόμενο Eurogroup, προκειμένου να αποδεσμευθεί η δόση των δανείων προς την Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.
   Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί , ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα μπορέσει να αποδεσμευτεί μετά τα μέσα Μαρτίου. Ο Κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας, τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.
   Εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων δράσεων ως το Μάιο, ούτως ώστε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις. Επιπλέον, οι θεσμοί θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο «αναπτυξιακής στρατηγικής» της χώρας για τα επόμενα χρόνια, το οποίο θα έχει την κυριότητα της Ελλάδας και αναμένεται να είναι έτοιμο περί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
   Συνεχίζοντας, ο Π . Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχουν ήδη αρχίσει οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητείται και ο Μηχανισμός που συνδέει τα μέτρα του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
   «Όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα, σε έξι μήνες από τώρα, πρέπει να είναι ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, όσον αφορά τις διαδικασίες», ανέφερε ο Π . Μοσκοβισί.

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2018 | 11:21 pm


"Καθαρή" δήλωση την Καθαρή Δευτέρα

- Για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης
- Η έξοδος από τα Μνημόνια και το χρέος στο τραπέζι του Eurogroup


   Ο πιο βραχυπρόθεσμος στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το Eurogroup της Καθαρής Δευτέρας, όπου η ελληνική πλευρά στοχεύει σήμερα στο να... πάρει μια «καθαρή» δήλωση του Eurogroup περί ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και σε μια εξίσου σαφή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, καθώς το συμβούλιο των διοικητών του Μηχανισμού διεξάγεται και αυτό σήμερα.
   Η πορεία της τρίτης αξιολόγησης θα είναι το πρώτο θέμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για την πρόοδο που έχει συντελεστεί επί των τελευταίων προαπαιτουμένων.
   Με εξαίρεση των θέμα των πλειστηριασμών -το οποίο είναι πιθανό να συνδεθεί ως προαπαιτούμενο με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, που προγραμματίζεται να εκταμιευτεί τον Απρίλιο- αλλά και του Ελληνικού, που εξαρτάται από το ΣτΕ, η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία περί εκπλήρωσης του συνόλου των συμφωνηθέντων, ενώ την Παρασκευή ανακοινώθηκαν και οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ.
   Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές επικρατούσε αισιοδοξία ότι η δόση είναι αρκετά πιθανό να εκταμιευτεί μέσα στον Φεβρουάριο, ενδεχομένως και πριν από την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την εκκίνηση των συζητήσεων της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά δεν αποκλειόταν να υπάρξει και μια καθυστέρηση λίγων ημερών για τη δόση, καθώς ούτως ή άλλως η ελληνική πλευρά δεν έχει άμεση ανάγκη χρημάτων.
   Από εκεί και πέρα, εκτός της ολοκλήρωσης των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για το είδος της μεταμνημονιακής εποχής, την επιπλέον ελάφρυνση του χρέους αλλά και το ελληνικό ολιστικό αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση.
   Σε χρόνο παράλληλο η ελληνική κυβέρνηση θα επεξεργάζεται το σχέδιο ανάπτυξης των επόμενων ετών -σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα παρουσιαστεί πριν από το Πάσχα. Ο προγραμματισμός υπαγορεύει σύνθεση όλων των κομματιών του παζλ στις 21 Ιουνίου, στο τελευταίο Eurogroup πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, δύο μήνες πριν από την τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM.
   Σημειώνεται ότι στις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στις 26 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM), σηματοδοτώντας την έναρξη της δ' αξιολόγησης. Η παραμονή των επικεφαλής θα είναι ολιγοήμερη και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών.
   Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες του «ελληνικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο, οι ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς και το είδος της εποπτείας μετά την- χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή- έξοδο από το πρόγραμμα.

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2018 | 4:22 pm


Αμόλα καλούμπα και νοιώσε!

Ένα επαναστατημένο όνειρο που βρίσκει το δρόμο του


   Γοητεύει μικρούς και μεγάλους ο χαρταετός.
   «Όποιος δεν έπαιξε ποτέ του με χαρταετό», αναφέρει ο λαογράφος Δημήτρης Λουκάτος, «δεν κοίταξε όσο χρειάζεται ψηλά. Όποιος δεν ένοιωσε την αντίσταση της καλούμπας, δεν κατάλαβε τη δύναμη του αέρα. Όποιος δεν φώναξε με την ευθύνη και την πρωτοβουλία του παιδιού, που βλέπει να κινδυνεύει στο μετεώρισμά του ο αετός, δεν ένοιωσε τη χαρά, του να τα βγάζει πέρα μόνος του με την φύση».
   Ένας χαρταετός στο γαλάζιο ουρανό είναι η δίψα του ανθρώπου για τα μεγάλα ύψη. Είναι ένα όνειρο στην απεραντοσύνη του ουρανού. Ένα επαναστατημένο όνειρο που βρίσκει το δρόμο του.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2018 | 3:51 pm


Το αγόρι με τον χαρταετό, ένα εκπληκτικό animation, μέρα που 'ναι - VIDEO

Εξαιρετικά γραφικά, υπέροχες εικόνες, μήνυμα ελευθερίας


   Αν αγαπάς κάτι, άφησέ το ελεύθερο...
   Από τις φράσεις που έχουν ειπωθεί και έχουν διαβαστεί πάρα πολλές φορές.
   Μια άλλη, αριστουργηματική εκδοχή δίνει το animation με το αγόρι και τον χαρταετό.
   Εξαιρετικά γραφικά, υπέροχες εικόνες, απλό και πολύ περιεκτικό το μήνυμα.
   Δείτε το!

πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2018 | 3:50 pm


Βρε, λες να πέσουνε κι άλλες μηνύσεις;

Πρωταγωνιστής στο καρναβάλι του Ρεθύμνου το σκάνδαλο της Novartis, με «Αδωνίνη», «Loverden», «Venizeline», «Αvramoxil» και την κεφαλή Σαμαρά επί πίνακι


   Η ομάδα με τίτλο «Έκατσε η Κουτσή Κατσίκα» είχε ετοιμάσει για το ρεθυμνιώτικο καρναβάλι άρμα με τίτλο «Μέγας Χαμαιλέων».
   Παρέλασαν με σκευάσματα όπως «Αδωνίνη», «Loverden», «Venizeline» και «Αvramoxil» και πραγματοποίησαν αναπαράσταση δίκης, σε ειδικό δικαστήριο, η οποία κατέληξε στο να κατατεθεί επί πίνακι η κεφαλή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.


   Ελπίζουμε οι πολιτικοί που διακωμωδήθηκαν να μην καταθέσουν μηνύσεις και κατά των καρναβαλιστών, γιατί τότε θα είναι πλέον βέβαιο πως είμαστε για τα... καρναβάλια!
γράφει η Παπαλάμπραινα

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2018 | 11:22 pm


Η «μεγάλη Τετάρτη» του Κυριάκου…

Έτσι και τολμήσουν, ποιος θα σώσει τη Ν.Δ. από τον εμφύλιο;

   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγωνιά για την απόφαση της Βουλής να στηθούν δέκα διαφορετικές κάλπες στην ψηφοφορία της Τετάρτης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
   Και ο λόγος προφανής: Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. φοβάται ότι η ψηφοφορία της Τετάρτης μπορεί να γίνει ο πολιτικός καθρέφτης των εσωτερικών διχασμών της ΝΔ με, δημόσια πλέον, αποδοκιμασία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη. 
   Εξ ου και το μήνυμα του ίδιου, μετά την συνεδρίαση της Κ.Ο., ότι δεν πρέπει να στηθούν δέκα αλλά μία και μοναδική κάλπη, για όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην δικογραφία του σκανδάλου – εξ ου και η οργισμένη ανακοίνωση της ΝΔ που ακολούθησε με το ίδιο αίτημα, και με καταγγελίες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει νέο επικοινωνιακό «σόου» και να «σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους».
    Όσο για το… μήνυμα που δεν έστειλε ποτέ, τουλάχιστον δημόσια; Να μην τολμήσουν κάποιοι βουλευτές του να δώσουν περισσότερες ψήφους επιλεκτικά σε κάποια υπό διερεύνηση στελέχη. Γιατί μετά ποιος θα σώσει τη Ν.Δ. από τον εμφύλιο…
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2018 | 11:09 pm


Η Ροδαυγίτισσα Ιωάννα Μαγοπούλου πήρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων!

Η 14χρονη Ιωάννα έγινε η πρώτη Ελληνίδα εκπρόσωπος της ρυθμικής γυμναστικής που καταφέρνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του θεσμού

   Η Ιωάννα Μαγοπούλου, κόρη της Γεωργίας Πέτρου Μπαρτζώκα και του Γιώργου Μαγόπουλου, χάρισε στην ελληνική Γυμναστική το πρώτο της εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Μπουένος Άιρες 2018», μέσα από τον προκριματικό αγώνα ρυθμικής γυμναστικής της ευρωπαϊκής ζώνης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (15/02) στη Μόσχα.
   Η 14χρονη αθλήτρια πέτυχε τον στόχο της, που ήταν να κατακτήσει μία από τις 18 προνομιούχες θέσεις, αφού τερμάτισε 17η μεταξύ των αθλητριών με δικαίωμα πρόκρισης, συγκεντρώνοντας 46,600 βαθμούς στο σύνθετο ατομικό (στεφάνι: 13,150 β., μπάλα: 11,450 β., κορύνες: 11,700 β., κορδέλα: 10,300 β.), ενώ στη γενική κατάταξη ήταν 25η σε σύνολο 56 αθλητριών.
   Στον προ-Ολυμπιακό αγώνα πρόκρισης της ευρωπαϊκής ζώνης συμμετείχαν αθλήτριες γεννημένες το 2003, εκπροσωπώντας συνολικά 33 χώρες. Δικαίωμα πρόκρισης είχε μία αθλήτρια ανά χώρα, έτσι ώστε να υπάρξει ευρεία εκπροσώπηση χωρών στη διοργάνωση που θα γίνει το φθινόπωρο (1-12 Οκτωβρίου 2018) στο Μπουένος Άιρες.
   Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση στο άθλημα της ρυθμικής, αφού δεν είχε καταφέρει κάτι ανάλογο στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις (Σιγκαπούρη 2010 και Ναντζίνγκ 2014).
 
  Ιωάννα Μαγοπούλου: «Έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα» 
   Πανευτυχής δήλωσε η 14χρονη Ιωάννα Μαγοπούλου, μετά την επιτυχία της να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Μπουένος Άιρες 2018» και να γίνει η πρώτη Ελληνίδα εκπρόσωπος της ρυθμικής γυμναστικής που καταφέρνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του θεσμού.
   «Σήμερα έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα, γιατί κατάφερα να προκριθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Είμαι πολύ ευτυχισμένη, αλλά και αποφασισμένη να δουλέψω ακόμα περισσότερο για μεγαλύτερες επιτυχίες», τόνισε η Μαγοπούλου, η οποία είναι γεννημένη στις 26 Μαρτίου 2003 και κατέκτησε τη 17η από τις 18 προνομιούχες θέσεις στον ευρωπαϊκό προ-Ολυμπιακό αγώνα πρόκρισης στη Μόσχα.
   Από την πλευρά της, η προπονήτρια της νεαρής πρωταθλήτριας, Έφη Μπλέκα, της απένειμε τα εύσημα: «Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων ήταν ο μεγάλος μας στόχος και είμαι πολύ χαρούμενη που η Ιωάννα τον κατέκτησε. Ο σημερινός αγώνας ήταν πολύ κουραστικός, αφού οι αθλήτριες χρειάστηκε να εκτελέσουν και τα τέσσερα προγράμματά τους μέσα σε τρεις ώρες, αλλά ευτυχώς η Ιωάννα τα κατάφερε».
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2018 | 5:37 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Το σκάνδαλο Novartis θέλει πολιτικές απαντήσεις και όχι παραληρήματα και άναρθρες κραυγές

- Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και την «τριανδρία» της
- Το σκάνδαλο Novartis έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που ξέραμε για τα έργα και τις ημέρες της διαπλοκής και της διαφθοράς στη χώρα μας

   Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και την «τριανδρία» της, όπως χαρακτηριστικά λέει, εξαπολύει η Όλγα Γεροβασίλη, μέσω της συνέντευξής της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εκτιμά, έτσι, πως «το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Δεν αρκούνται σε επίθεση προς την κυβέρνηση, (αλλά) αποκαλούν τους προστατευόμενους μάρτυρες "κουκουλοφόρους". Κάνουν μήνυση στον πρωθυπουργό της χώρας και στους δικαστικούς λειτουργούς που τους ελέγχουν. Πρόκειται για μια απόπειρα τρομοκράτησης και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης που είναι και πρωτόγνωρη και επικίνδυνη».
   Κατά την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «αυτή η κατάπτωση είναι, φαίνεται, εγγενής στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Τελικά, οι αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Novartis φέρνουν και την αποκάλυψη της αντίληψής τους για τους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας. Έτσι τους αντιλαμβάνονται όσοι νομίζουν ότι έχουν το κληρονομικό δικαίωμα της εξουσίας», αναφέρει επί λέξει.
   Εξάλλου, «το σκάνδαλο Novartis έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που ξέραμε για τα έργα και τις ημέρες της διαπλοκής και της διαφθοράς στη χώρα μας», σημειώνει με έμφαση στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και, όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής της στο Πρακτορείο, «το περίφημο "μαζί τα φάγαμε" καταρρέει, μαζί με το πολιτικό προσωπικό που το υπηρέτησε για δεκαετίες». Και προσθέτει: «Έχουμε το καθήκον να εκφράσουμε τα ερωτήματα του κόσμου. Ζητώντας πολιτικές απαντήσεις και όχι παραληρήματα και άναρθρες κραυγές», ενώ διαβεβαιώνει ότι ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για τους εμπλεκόμενους, όπως ισχύουν και όλοι οι κανόνες μιας ευνομούμενης πολιτείας.
   Στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, το «μομέντουμ» είναι ιδανικό, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη. «Και αυτή τη συγκυρία εκμεταλλευόμαστε, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση, επιδεικνύοντας νηφαλιότητα, διαπραγματευτική ικανότητα και έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων (...) Χωρίς μια οριστική λύση στο ονοματολογικό, με μια κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων, θα γίνει αυτό που φοβούνται όλοι όσοι βγήκαν στα συλλαλητήρια», υποστηρίζει και καλεί τους πολίτες να μην παρασύρονται «από την άλλοτε κεντροδεξιά ΝΔ και τον κατ' όνομα "φιλελεύθερο" πρόεδρό της, που βρίσκεται ακόμα υπό την επιτροπεία της ακροδεξιάς του πτέρυγας».
   Ερωτηθείσα από το Πρακτορείο για τη συγκυρία, η υπουργός απαντά: «Σήμερα έχουμε ανοίξει τον κύκλο της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Βάζουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα. Και το κάνουμε με τρόπο ώστε να μην ξαναγυρίσουμε στο 2009. Θωρακίζουμε τους θεσμούς και την οικονομία, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ξαναβρεθούμε ποτέ όμηροι της διαπλοκής και της χρεοκοπίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Ξεκινώντας από το θέμα των ημερών, την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, και με δεδομένο ότι είμαστε στο «παρά ένα» της συζήτησης στη Βουλή, ποια εικόνα έχετε εσείς σχηματίσει, κυρία υπουργέ, για τις ευθύνες των εμπλεκόμενων πρώην πρωθυπουργών και υπουργών;
Απ.: Έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο, διεθνών διαστάσεων όπως αυτό της Siemens. Δεν είναι «υπόθεση» Novartis, είναι σκάνδαλο Novartis. Σκάνδαλο που μερικοί το λένε «σκευωρία». Και που επιβεβαιώνει αυτά που ξέραμε για τα έργα και τις ημέρες της διαπλοκής και της διαφθοράς στη χώρα μας. Μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως το τι έχει συμβεί, ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για όλους όσοι αναφέρονται στις έρευνες, πολιτικά και μη πρόσωπα. Και, ασφαλώς, ισχύουν όλοι οι κανόνες μιας ευνομούμενης πολιτείας, όπου η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, όπως επιτάσσει ο θεσμικός της ρόλος. Και όπως δεν θέλουν, θα συμπλήρωνα, κάποιοι που σήμερα προσπαθούν να της ασκήσουν πίεση.
Εμείς δεν θα μείνουμε άφωνοι μπροστά στις αποκαλύψεις. Έχουμε την υποχρέωση να θυμηθούμε τι συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως και έχουμε το καθήκον να εκφράσουμε τα ερωτήματα του κόσμου. Ζητώντας πολιτικές απαντήσεις και όχι παραληρήματα και άναρθρες κραυγές. Και, κυρίως, έχουμε υποχρέωση να επαναλάβουμε τη θέση μας απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς και όσους τα άφησαν να διαιωνίζονται. Το περίφημο «μαζί τα φάγαμε» καταρρέει, μαζί με το πολιτικό προσωπικό που το υπηρέτησε για δεκαετίες πριν από τα μνημόνια, με έπαρση και αλαζονεία, και μετά τα μνημόνια, με βία και αυταρχισμό.
Ερ.: Η Νέα Δημοκρατία ωστόσο, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι σπιλώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, ότι ρίχνει «λάσπη» στον ανεμιστήρα. Τι απαντάτε;
Απ.: Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, λέει ο λαός μας. Η τριανδρία της ΝΔ και άλλες ομάδες προσπαθούν να θολώσουν τα «νερά». Σε λίγο θα μας κατηγορήσουν ότι ελέγχουμε και το FBI, απ' όπου ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις.
Πότε, όμως, κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση για δήθεν «παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη; Κάθε φορά που γίνονται αποκαλύψεις για σκάνδαλα επί των ημερών της, κάθε φορά που γίνονται αποκαλύψεις για τη διαπλοκή επί των ημερών της και κάθε φορά που επιχειρούμε ως κυβέρνηση, θεσμικά και πολιτικά, να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά.
Αυτή τη φορά, όμως, το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Δεν αρκούνται σε επίθεση προς την κυβέρνηση. Αποκαλούν τους προστατευόμενους μάρτυρες «κουκουλοφόρους». Κάνουν μήνυση στον πρωθυπουργό της χώρας.  Κάνουν μήνυση στους δικαστικούς λειτουργούς που τους ελέγχουν. Πρόκειται για μια απόπειρα τρομοκράτησης και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης που είναι και πρωτόγνωρη και επικίνδυνη.
Αυτή η κατάπτωση είναι, φαίνεται, εγγενής στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Τελικά, οι αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Novartis φέρνουν και την αποκάλυψη της αντίληψής τους για τους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας. Έτσι τους αντιλαμβάνονται όσοι νομίζουν ότι έχουν το κληρονομικό δικαίωμα της εξουσίας κι όσοι δεν ανέχονται να τους ελέγχουν και να τους αμφισβητούν. Πολιτεύονται σαν να τους χρωστάει ο λαός και η κοινωνία. Και όταν ο λαός τούς απορρίπτει αντιδρούν όπως τώρα. Με αυταρχισμό και «τζάμπα μαγκιές», για να χρησιμοποιήσω τη φράση ενός δικού τους ιστορικού στελέχους. 
Ερ.: Σε ένα άλλο θέμα τώρα. Τι θα χάσει η Ελλάδα αν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ; Γιατί τόσοι πολλοί συμπολίτες μας επιμένουν σε κάτι, που σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον, έχει χαθεί;
Απ.: Η κυβέρνηση ασκεί με σοβαρότητα την εξωτερική πολιτική της χώρας και ενισχύει διαρκώς τη διεθνή της θέση. Είμαστε δύναμη σταθερότητας και αξιοπιστίας στη νοτιανατολική Ευρώπη και αυτό αναγνωρίζεται στη διεθνή σκηνή. Ο πρωθυπουργός διατυπώνει με σαφήνεια και ειλικρίνεια τις θέσεις και τους στόχους της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα. Πράγμα που ομολογώ ότι έχουν κάνει και άλλοι στο παρελθόν στην ίδια κατεύθυνση, παρόλο που σήμερα υπαναχωρούν για ψηφοθηρικούς λόγους.
Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Γίνονται σημαντικές προσπάθειες και από τις δύο χώρες. Και, παρά τα όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης, το «μομέντουμ» είναι ιδανικό. Και αυτή τη συγκυρία εκμεταλλευόμαστε, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση, επιδεικνύοντας νηφαλιότητα, διαπραγματευτική ικανότητα κι έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Χωρίς μια οριστική λύση στο ονοματολογικό, με μια κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων, θα γίνει αυτό που φοβούνται όλοι όσοι βγήκαν στα συλλαλητήρια. Σήμερα, εκατό και πλέον χώρες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Θέλουμε να παραμείνει έτσι αυτή η κατάσταση; Μάς ενδιαφέρει να λυθεί το ονοματολογικό, που είναι ο καταλύτης για όλο το πακέτο εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, ή θέλουμε να σέρνεται το θέμα για άλλα είκοσι χρόνια, όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης; Αυτές είναι επιλογές όσων δεν ενδιαφέρονται να υπάρξει λύση, παρά τις κραυγές και τους αφορισμούς τους. Γιατί, το μόνο που τους νοιάζει είναι να φορτωθεί η κυβέρνηση μια ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις. Ας μην παρασύρεται ο κόσμος από την άλλοτε κεντροδεξιά ΝΔ και τον κατ' όνομα «φιλελεύθερο» προέδρό της, που βρίσκεται ακόμα υπό την επιτροπεία της ακροδεξιάς του πτέρυγας. 
Ερ.: Πώς θα περιγράφατε τη συγκυρία, κυρία Γεροβασίλη, έξι μήνες πριν από την έξοδο από τα μνημόνια; Είναι το «ποτήρι» μισοάδειο ή μισογεμάτο, όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τα φιλολαϊκά μέτρα που ζητούν πολλοί; 
Απ.: Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου η οικονομία ανακάμπτει και αποκαθίσταται η επενδυτική εμπιστοσύνη. Προωθούμε πολιτικές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Όχι στα λόγια. Στην πράξη. Η ανεργία αποκλιμακώνεται, μπαίνουν κανόνες στο κράτος και η κοινωνία βρίσκει ξανά τα πατήματά της.
Για αυτούς τους λόγους, σήμερα έχουμε ανοίξει τον κύκλο της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Βάζουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα. Και το κάνουμε με τρόπο ώστε να μην ξαναγυρίσουμε στο 2009. Θωρακίζουμε τους θεσμούς και την οικονομία, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ξαναβρεθούμε ποτέ όμηροι της διαπλοκής και της χρεοκοπίας. Βγαίνοντας από τα μνημόνια τον Αύγουστο θα είμαστε έτοιμοι να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας. Η ελληνική κοινωνία θα αποδείξει τις πραγματικές της δυνατότητες, στις οποίες εμείς πιστεύουμε. Αυτή η αμφίδρομη πίστη είναι που μας επέτρεψε, παρά τα εμπόδια, να πετύχουμε τον στόχο μας. Και θα δικαιωθούμε.

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2018 | 4:52 pm


64 τζαμάλες βάζουν φωτιά σ' όλα τα Γιάννενα!

- Όλα έτοιμα στις γειτονιές για την αναβίωση του εθίμου
- Χορός γύρω από τη φωτιά, δωρεάν κρασί, παραδοσιακά εδέσματα και αργά το βράδυ ζεστή φασολάδα θα περιμένουν Γιαννιώτες και επισκέπτες

   Η περίοδος της Αποκριάς στη συνείδηση του λαού είναι συνδεδεμένη με τα γλέντια, με τις φωτιές στις γειτονιές, με τα περιπαικτικά τραγούδια και τους μασκαρεμένους. Γενικά ένα φορτισμένο κλίμα χαράς, κεφιού και χαλάρωσης του καθωσπρεπισμού επικρατεί στις σχέσεις των ανθρώπων στις γειτονιές, στους δρόμους, στις πλατείες.
   Και στα Γιάννενα, είναι συνδεδεμένη με τις Τζαμάλες, οι οποίες θα ανάψουν, καιρού επιτρέποντος απόψε, αναβιώνοντας για μία ακόμη χρονιά το παλιό έθιμο.
   Γύρω από τη φωτιά, θα στηθεί ένα μεγάλο ολονύκτιο γλέντι με χορό, κρασί και ζεστή φασολάδα.
   Το έθιμο της «Τζαμάλας», χάνεται στα βάθη των αιώνων, στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης της φωτιάς, η οποία στην λαϊκή αντίληψη διώχνει το κακό. Στην ουσία, είναι μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, που με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας οι Γιαννιώτες έπαιρναν ειδική άδεια για την τέλεση του εθίμου, ενώ ο χορός γύρω από την φωτιά εξέφραζε τον πόθο των σκλαβωμένων για λευτεριά.
   Έτσι, απόψε το βράδυ, στις γειτονιές των Ιωαννίνων οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τη στήριξη του Πνευματικού Κέντρου θα ανάψουν 64 παραδοσιακές Τζαμάλες, δύο περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Χορός γύρω από τη φωτιά, δωρεάν κρασί, παραδοσιακά εδέσματα και αργά το βράδυ φασολάδα θα περιμένουν Γιαννιώτες και επισκέπτες.


   Στον Πλάτανο, την Καραβατιά, της οποίας η φωτιά στους καιρούς του Κρυστάλλη ήταν η πιο αξιόλογη, στα Λακκώματα, την Κιάφα, την Λούτσα, στα Ζευγάρια, την Καλούτσιανη, τις εργατικές κατοικίες, τον Αγ. Σπυρίδωνα και το Κάστρο, από παντού σχεδόν θα υψωθούν φλόγες που θα τυλίξουν την πόλη και θα την παραδώσουν «παρανάλωμα» στην λαμπρότητα του καρναβαλιού.
   Ο Δήμος και η Τροχαία, παρακαλούν τους συμπολίτες να συμβάλουν ώστε να μην υπάρξουν κυκλοφοριακά προβλήματα την Κυριακή. Να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους στις περιοχές που ανάβουν οι τζαμάλες και να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο τους για τις μετακινήσεις από γειτονιά σε γειτονιά.
   Την Καθαρά Δευτέρα, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών καλεί όλους να γιορτάσουν τα Κούλουμα στο Πάρκο Λιθαρίτσια, στο κέντρο της πόλης, από τις 12 το μεσημέρι με νηστήσιμα εδέσματα, μουσική και χορό.
πηγή
 

   ΥΓ: Όταν σπούδαζα στα Γιάννενα, γυρνούσαμε, με την παρέα, από τζαμάλα σε τζαμάλα. 5 χοροί εδώ, μισό κιλό κρασί εκεί, φλερτ και πειράγματα παραπέρα, ξεφάντωμα μέχρι τα ξημερώματα.
   Δεν μπορούσαμε φυσικά να πάμε σ' όλες, αλλά μέσα στο πρόγραμμα ήταν πάντα η Καραβατιά, η Καλούτσιανη, ο Πλάτανος, το Κάστρο, ήταν οι αγαπημένες μας.
   Και μόνιμα, αφήναμε για το τέλος την τζαμάλα στο Κάστρο, επειδή, αμέσως μετά, λιγωμένοι από το ξενύχτι, το χορό και το πιοτό, στηνόμασταν στην ουρά, στον φούρνο έξω από την κεντρική πύλη του Κάστρου, όπου παίρναμε λαγάνες, ψημένες παραδοσιακά σε φούρνο με ξύλα.
   Από τότε έχω να φάω τόσο νόστιμη λαγάνα...

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2018 | 3:43 pmΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr