Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Έληξε η ομηρία 150 οικογενειών στις Εργατικές Κατοικίες Άρτας - VIDEO

- Αποκαλύψεις για τον τρόπο που μπήκε η "θηλειά" στο λαιμό τους
- Σοβαρές ελαφρύνσεις και άρση κάθε άδικης επιπρόσθετης κοστολόγησης για τους δικαιούχους


   Πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων -και κατά την παρουσίαση και στη συζήτηση που ακολούθησε- η ανοιχτή εκδήλωση που είχε ως σκοπό να ενημερωθούν οι κάτοικοι των κατοίκων των Εργατικών Κατοικιών Άρτας, από τον γ.γρ. υπ. Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, για τις υπουργικές αποφάσεις που τους βγάζουν από το καθεστώς ομηρίας και τους καθιστούν, με αξιοπρέπεια, κύριους των σπιτιών τους.
   Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε και να ακούσετε στο video που ακολουθεί.
   Συνοπτικά, ανακοινώθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις του υπ. Εργασίας που έχουν ήδη πάρει ΦΕΚ, για:
   - Δραστική μείωση της τιμής παραχώρησης στα 300 ευρώ/τ.μ. (μέχρι τώρα, η μ.τ. ήταν πανελλαδικά στα 735 ευρώ ευρώ/τ.μ., στην Άρτα 450 ευρώ ευρώ/τ.μ)
   - Επιμήκυνση του αριθμού των δόσεων από τις 240 στις 360 (+10 χρόνια δηλαδή)
   - Έκπτωση 50% για τους πολύτεκνους.
   - Έκπτωση 20% για ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες όπως τρίτεκνοι, οικογένειες που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες ή με αναπηρία 67%, ανέργους, συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α.
   - Παράταση αποπληρωμής για τους ανέργους τριών χρόνων.Ανδρέας Νεφελούδης: Θα μπορούσαμε να έρθουμε πριν ένα χρόνο, να σας πούμε τι ΘΑ κάνουμε. Προτιμήσαμε να το σχεδιάσουμε, να βγουν πρώτα οι υπουργικές αποφάσεις και μετά να έρθουμε.


Όλγα Γεροβασίλη: Χρέος της κυβέρνησής μας είναι να βάλει στο προσκήνιο τις κοινωνικές ομάδες που έδωσαν τα περισσότερα και δικαιούνται το μεγαλύτερο μερίδιο στην επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια.
Είμαστε εδώ σήμερα, επιτόπου, ν' ακούσετε, να συζητήσουμε, σ' έναν ελεύθερο διάλογο, μιας και όπως ξέρετε, ο άμεσος διάλογος, χωρίς διαμεσολάβηση και ιδιαίτερα στις συνθήκες, που όπως ξέρετε, με την παραπληροφόρηση, που κυκλοφορεί, καμία θετική κίνηση δεν φτάνει στον αποδέκτη της.
Είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν γίνει, ως θετικά βήματα, ωστόσο είναι αδύνατον κάποιος να το πληροφορηθεί, εκτός κι αν τον αφορά άμεσα και το ζήσει, καθώς υπάρχει ένα συστημικό κομμάτι μιντιακό, το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, βρίσκεται τόσο σκληρά απέναντι, απέναντι σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.   Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου του γ.γρ. υπ. Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη.
   Αντιγράφω, από την τοπική εφημερίδα ΗΧΩ της Άρτας:
Την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να «σπάσει» ένα ακόμα απόστημα που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της κοινωνικής παροχής προς τους εργαζόμενους μέσω του ΟΕΚ και που στο διάβα των χρόνων μετατράπηκε σε οικονομικό βραχνά για τον δικαιούχο εργαζόμενο-οικιστή, φτάνοντας στα όρια της πολιτικής ομηρίας, ανακοίνωσαν από την Άρτα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Μαΐου, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. Πρόκειται για 32.000 δικαιούχους εργατικών κατοικιών στη χώρα μας -μεταξύ των οποίων και 150 οικογένειες στην Άρτα- που βρίσκονται εγκλωβισμένοι με εργατικές κατοικίες για τις οποίες δεν έχουν λάβει παραχωρητήριο, είτε έχουν οφειλές δόσεων αποπληρωμής είτε έχουν πληρώσει ήδη ένα μεγάλο μέρος με τιμές όμως οι οποίες κάθε άλλο παρά συνιστούν κοινωνική παροχή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Αναλυτικότερα, χθες το μεσημέρι, η κ. Γεροβασίλη, ο κ. Νεφελούδης και ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας επισκέφθηκαν τον τοπικό ΟΑΕΔ και την Επιθεώρηση Εργασίας στο νομό μας και ακολούθως το μεσημέρι -υπό τον συντονισμό του γραμματέα ΝΕ Άρτας του κόμματος Ιωσήφ Γκίκα- παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ αργά το απόγευμα επρόκειτο να μιλήσουν σε ανοιχτή συγκέντρωση στο χώρο των νέων εργατικών κατοικιών.
Ο χώρος της ομιλίας δεν επιλέχθηκε τυχαία καθόσον, η είδηση στην συνέντευξη Τύπου, αφορούσε τις δυο νέες αποφάσεις ώστε να σταματήσει η ομηρία 32.000 οικογενειών σ’ όλη τη χώρα.
Αναλυτικότερα ο ΟΕΚ από το 1954 συνολικά έκτισε 52.000 σπίτια (εργατικές κατοικίες) εκ των οποίων για τις 32.000 υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που έχουν οδηγήσει σε ομηρία χρόνων τους δικαιούχους - οικιστές. Πρόκειται δηλαδή για το 70% των εργατικών κατοικιών που ανεγέρθησαν και όπως τονίστηκε δεν μπορεί παρά να εγείρονται ερωτηματικά για τον χαρακτήρα της κοινωνικής αυτής παροχής.
Από τους 32.000 οικιστές όπως τόνισε ο Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας οι 13.500 μεταξύ των οποίων 150 στην Άρτα, δεν έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήριο. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια και είναι σε εξέλιξη ο χρόνος αποπληρωμής με μεγάλο όμως αριθμό να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προβλεπόμενες δόσεις, για την οποία συνολικά στη χώρα αφορά σε 22.000 οικογένειες και στην Άρτα επίσης υπάρχουν αρκετοί στην κατηγορία αυτή στους δυο οικισμούς που έχουν δημιουργεί μετά το 1996. Και η τρίτη κατηγορία αφορά σε 8.500 περιπτώσεις που έχουν λάβει οριστικά παραχωρητήριο κι έχει παρέλθει η 20ετία ήτοι ο αριθμός των 240 δόσεων που προέβλεπε το παραχωρητήριο όμως δεν κατόρθωσαν να αντεπεξέλθουν κι έχουν δημιουργήσει χρέη.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά χρειάστηκε ένας χρόνος εργασίας στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να συλλέγουν όλα τα στοιχεία και να εξευρεθεί λύση με συγκεκριμένες αποφάσεις για την κάλυψη όλων των περιπτώσεων, που ωστόσο στο σύνολό τους όπως αποδείχθηκε πέρα των άλλων είχαν να αντιμετωπίσουν και να πληρώσουν μια υπερκοστολογημένη παροχή.
Ο κ. Ανδρέας Νεφελούδης ανακοίνωσε ότι ο μέσος όρος ανά τετραγωνικό μέτρο που κοστολογούσε ο ΟΕΚ αυτές τις κατοικίες ήταν 718 ευρώ ανά τετραγωνικό ξεπερνώντας και την τιμή της ελεύθερης αγοράς ενώ έφτανε σε διάφορες περιοχές έως και τα 1000 ευρώ το τετραγωνικό και τα 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό!.
Αυτό συνέβαινε διότι ο χρόνος παράδοσης κατά κανόνα ξεπερνιόνταν κατά 2 με 3 χρόνια και στο διάστημα αυτό όπως τονίστηκε γινόντουσαν αναθεωρήσεις, υπερτιμολογήσεις, φτάνοντας στο τέλος να συγκαταλέγει στην τιμή για την κάλυψη αυτών των ποσών έως και τη γη ακόμη κι αν αυτή είχε δωρεάν παραχωρηθεί από Δήμους, είτε είχε απαλλοτριωθεί με χαμηλές τιμές του δημοσίου, είτε υπήρξε ακόμη και αγορά γης υπερτιμολογημένη.
«Πρέπει να γίνει αντικειμενική η σχέση του ΟΕΚ με τον πολίτη. Δεν το κάνουμε για λόγους λαϊκισμού. Αλλά διότι στο φινάλε- φινάλε δίναμε τα λεφτά μας όλοι μας οι εργαζόμενοι υπέρ ΟΕΚ και τα αποθεματικά του διότι πολλά έχουν ειπωθεί τα προστατέψαμε από τα νύχια του Βενιζέλου και το PSI. Και σήμερα ο ΟΕΚ θα μπορέσει να πάρει πίσω χρήματα από αυτά που έχει δώσει μέχρι σήμερα διότι συνολικά η οφειλή κοστολογείται σε 380 εκατ. ευρώ, και ένα μεγάλο ποσοστό θα επιστρέψει διότι ο πολίτης με άλλους όρους και τιμές θα πληρώσει ώστε να πάρει το παραχωρητήριο που έως σήμερα το στερούνταν. Θέλουμε να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν επιτέλους αυτό που τους ανήκει με καθεστώς αξιοπρέπειας και χωρίς πολιτική ομηρία χωρίς να οι άνθρωποι να ελπίζουν στο μέλλον ή να εγκαταλείπουν διότι δεν δίνονταν το παραχωρητήριο και είχαν εφεύρει ένα υβρίδιο, το προσωρινό όπως το είχαν ονομάσει παραχωρητήριο, ώστε να διατηρούν την κατάσταση αυτή...», εξήγησε ο κ. Νεφελούδης.

Αντί 2 εκατ. στα 4 εκατ. ευρώ οι εργατικές στην Άρτα!
«Σε κανέναν οικισμό δεν παραδόθηκε υποδομή εργατικών κατοικιών στην ώρα της» υπογραμμίστηκε και προστέθηκε ότι για την Άρτα εν προκειμένω ο προϋπολογισμός του συγκροτήματος Εργατικών κατοικιών (Άρτα 4) όπου συνολικά βρίσκονται 94 σπίτια, ήταν 2 εκατ. ευρώ και τέλος έφτασε 4.250.000 ευρώ! Κι αυτό το ποσό επιμερίζονταν τελικά στους ιδιοκτήτες – οικιστές, διότι έπρεπε στο τέλος να βγαίνει ο λογαριασμός για τον ΟΕΚ. Υπερβάσεις και αναθεωρήσεις, έφταναν να ξεπερνούν κατά πολύ στις περισσότερες περιπτώσεις το συνολικό ποσοστό της έκπτωσης του έργου.
Στην Άρτα η τιμή που χρεώθηκαν ανά τετραγωνικό οι εργατικές κατοικίες ήταν 418 ευρώ το τετραγωνικό και 443 ευρώ το τετραγωνικό στα δυο συγκροτήματα εργατικών κατοικιών που υπάρχουν.
Την ίδια στιγμή στις κατασκευές αυτές παρουσιάζονται πάμπολλες αυθαιρεσίες στην κατασκευή, που σημαίνει ότι με την παράδοση οριστικών παραχωρητηρίων θα καλούνταν οι πολίτες να πληρώσουν για τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει από την κατασκευή του ΟΕΚ, διότι πολλές φορές οι μελέτες δεν είχαν αλληλουχία με την υφιστάμενη έκταση εφαρμογής. (σ.σ.: υπάρχουν μέχρι και διαφορετικού προσανατολισμού συγκροτήματα από την αρχική μελέτη).

Τι ισχύει για να βγει η «θηλιά» 
Η λύση της θηλιάς και της ομηρίας των οικιστών που ανακοινώθηκε από τον κ. Νεφελούδη στην Άρτα χθες συμπεριλαμβάνει σοβαρές ελαφρύνσεις και άρση κάθε άδικης επιπρόσθετης κοστολόγησης για τους δικαιούχους.
Αναλυτικότερα αφαιρέθηκε από την τιμή ό,τι δεν οφείλονταν σε αντικειμενικούς λόγους κατασκευής και κακώς χρεώνονταν στον δικαιούχο, ήτοι κόστος γης, αναθεωρήσεις, υπερβάσεις φτάνοντας στη διαμόρφωση της μέσης ενιαίας τιμής 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι χαμηλότερη από την χαμηλότερη που υπάρχει ακόμη και για τιμές του 1996 που ήταν σε δραχμές. Μόνο πριν το 1996 υπάρχουν κάποιες χαμηλότερες τιμές. Η τιμή επιλέχθηκε ενιαία διότι όλοι έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και όλοι ήταν εργαζόμενοι, και σήμερα η σχετική ερεύνα έδειξε ότι μεταξύ των 32.000 νοικοκυριών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι με την υπόθεση αυτή του ΟΕΚ, το ποσοστό ανέργων, εκείνο των συνταξιούχων, το ποσοστό χηρείας κλπ σε όλες της περιοχές είναι το ίδιο (όπως και στην Άρτα). Οπότε η τιμή ορίστηκε ενιαία, στα 304,41 ευρώ το τετραγωνικό για όλους.
Ως προς τον τρόπο αποπληρωμής επίσης υπήρξε νέα απόφαση που διευκολύνει όλους. Και επί παραδείγματος χάρη ένα σπίτι με κόστος 42.000 ευρώ στην Άρτα με την μεταβολή αυτή στην τιμή φτάνει σήμερα στα 30.000 ευρώ. Ωστόσο κι επειδή θεωρήθηκε ότι ακόμη κι αυτό είναι δύσκολο σήμερα να αποπληρωθεί αποφασίστηκε με νέα απόφαση η αύξηση των δόσεων σε 360 από τις 240 που ήταν έως σήμερα. Και η έναρξη των δόσεων αρχίζει από την ημέρα που θα πάρει ο κάθε οικιστής στο χέρι του το παραχωρητήριο. Αν δηλαδή κάποιος δεν έχει πληρώσει καθόλου και αρχίσει να πληρώνει τώρα για ένα σπίτι των 100 τμ, σε 360 δόσεις θα πληρώνει περίπου 80 ευρώ το μήνα. Αν υπολογιστεί ότι αρκετοί έχουν πληρώσει κάτι τότε περίπου ο μέσος όρος δόσης κάθε μήνα θα είναι 40 με 50 ευρώ και θα μπορεί με αξιοπρέπεια ο κάθε ένας να πάρει το σπίτι του.

Έκπτωση 20% για ειδικές κατηγορίες 
Ειδική ρύθμιση όμως με έκπτωση περαιτέρω της τιμής ανά τετραγωνικό υπήρξε και ισχύει για τις ειδικές ομάδες μεταξύ των οποίων πέρα από την πολύτεκνη οικογένεια των 5 τέκνων που αναγνωρίζονταν από τον ΟΕΚ υπάγονται πλέον εκείνες με 3 και 4 τέκνα, συνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες με χηρεία, ΑμεΑ και εκείνες με ανίκανο προς εργασία μέλος (67% αναπηρία), που η τιμή ανά τετραγωνικό προσαρμόζεται σε 240 ευρώ.
Από το ποσό της πληρωμής ένα κάποιος πληρώσει μέσα στην πρώτη πενταετία το 60% του χαρίζεται το υπόλοιπο 40%. Αυτό ίσχυε από το παρελθόν όμως επιπρόσθετα το υπουργείο εργασίας πλέον θέσπισε και νέα διευκόλυνση ώστε όποιος μπορεί να πληρώσει το υπόλοιπο της οφειλής του μέσα σε ένα χρόνο έχει έκπτωση 50% και όποιος στην πενταετία έκπτωση 40%.
Και καθώς αρκετοί έχουν ήδη καταβάλει κάποιο ποσό σε δόσεις επισημάνθηκε ότι αν για 100 τμ κατοικία κάποιος έχει πληρώσει ήδη 42.000 με τις προηγούμενες τιμές (υπερτιμολογημένες), και αυτό έγινε μέσα στην πρώτη 5ετία παίρνει την έκπτωση του 40% κι αν το ποσό που έχει καταβάλει ξεπερνά τα 30.000 που σήμερα κοστολογείται η κατοικία του, τότε του επιστρέφει ο Οργανισμός τη διαφορά! Παίρνει δηλαδή το υπόλοιπο των χρημάτων του πίσω.
Για τους ανέργους υπάρχει η επιπρόσθετη ρύθμισης ώστε να μπορεί να διατηρήσει τις 360 δόσεις για την αποπληρωμή με μια απλή αίτηση για έξι μήνες παγωμένη και με δικαίωμα ανανέωσης για έξι συνολικά εξάμηνα ήτοι για 3 χρόνια, ενώ στο ποσό της οφειλής του δεδομένου ότι θα έχει διακόψει την αποπληρωμή απαλείφονται στο 50% οι τόκοι υπερημερίας και το υπόλοιπο κατανέμεται άτομα και ισόποσα στις 360 δόσεις.
Ακόμη ο Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας υπογράμμισε την εφαρμογή του προγράμματος ΕΡΓΑΝΗ και επισήμανε ότι έχει ξεκάθαρη γνώση για την κατάσταση που επικρατεί ακόμη και στην Άρτα. Όταν ρωτήθηκε αν και πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από την Επιθεώρηση Εργασίας και σε πόσες περιπτώσεις επιβλήθηκε η ορθότητα και η υπεράσπιση του εργαζόμενου, ο κ. Νεφελούδης υπογράμμισε ότι «στην αγορά επικρατούν και καταγράφονται «Εργασιακές συνθήκες γαλέρας». Ο ίδιος απάντησε ότι έντονα κρούσματα υπάρχουν και στον τομέα του τουρισμού, ενώ και σε πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν πληρωθεί όπως εντοπίστηκε τα δώρα του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Για το λόγο αυτό η υπουργός επέβαλε πλέον με νόμο την πληρωμή τραπεζικά και μάλιστα τόνισε ότι ακόμη και για αυτές τις περιπτώσεις εντοπίστηκαν κρούσματα όπου ανάλγητοι εργοδότες έφταναν στο σημείο και ιδιαιτέρως σε χώρους εργασίας στην καθαριότητα κλπ, να πηγαίνουν μαζί με τον εργαζόμενο στην Τράπεζα όπου ναι μεν κατέθεταν το μισθό αλλά ζητούσαν κι έπαιρναν επιτόπου τα χρήματα πίσω. «Ήμασταν και θα είμαστε πολύ σκληροί με τέτοια περιστατικά», τόνισε ο ίδιος, ενώ σε συνεργασία με την κ. Γεροβασίλη υπογραμμίστηκε ότι ετοιμάζεται ο εκσυγχρονισμός των εκλεκτικών μηχανισμών και μάλιστα με ένα μόνο κωδικό θα ελέγχονται πλέον τα πάντα ήτοι μισθολογικές καταβολές, ασφαλιστικές εισφορές, το taxis, εργοδότη κι εργαζόμενου, ενώ ενίσχυση αναμένεται και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τους οποίους και η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι είναι προφανές πως εκείνους που σήμερα κουνούν το δάχτυλο δεν τους ενδιέφερε ούτε επιθυμούσαν τον έλεγχο και την υπεράσπιση των εργαζόμενων. Επίσημα ο κ. Νεφελούδης ανακοίνωσε ότι μπορεί κάποιος να κάνει ανώνυμες καταγγελίες στο 15512, τονίζοντας «κι εμείς εδώ είμαστε. Είμαστε εδώ!», τόνισε απευθυνόμενους σε όλους τους εργαζόμενους.

Με τους εργαζόμενους όλους στη θέση τους 
Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη προέβη σε μια σειρά από σύντομες εξαγγελίες αναφορικά με μέτρα του υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση του κράτους. Ξεκινώντας από το πρόγραμμα των ΚΕΠ που αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Η ίδια θέλησε να βάλει τα πράματα στη θέση τους αναφορικά με το δημόσιο τομέα και όσους υποδαυλίζουν διαρκώς κοινωνικό αυτοματισμό μιλώντας για το δημόσιο, ότι πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως και τα νοσοκομεία που για να λειτουργήσουν χρειάζονται γιατρούς και νοσοκόμες, δημόσιο είναι, και τα σχολεία για να λειτουργήσουν απαιτούν δασκάλους, δημόσιο είναι, και οι ναοί για να ιερουργήσουν ιερείς κι αυτό δημόσιο είναι. Να ξέρουμε λοιπόν κάθε φορά για τι μιλάμε όταν λέμε «δημόσιο», τόνισε, και πρόσθεσε ότι «Δεν είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους οι δυο τομείς δημόσιος και ιδιωτικός. Υπάρχουν βέβαια δυο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις με τον κ. Μητσοτάκη και μόλις προχθές να επισημαίνει ότι δεν χρειάζονται εργαζόμενοι στη σίτιση, τη φύλαξη, στην καθαριότητα κλπ, διότι μπορούν να ανατεθούν σε μια ιδιωτική εταιρία. Εμείς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν θεωρούμε ανταγωνιστικό τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ο καθένας τομέας έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό που λέγεται ανασυγκρότηση της χώρας, οικονομική, παραγωγική αλλά και βεβαίως κοινωνική. Ούτε μεγάλος δημόσιος τομέας ούτε μικρός, το δημόσιο πρέπει να γρήγορο ευέλικτο και να έχει όσους εργαζόμενους χρειάζεται. Αντιμετωπίζοντας τα θέματα της γραφειοκρατίας που δημιουργούν και το κόστος του δημόσιου το οποίο καλούμαστε να μειώσουμε. Εμείς θα μειώσουμε το κόστος του δημοσίου με τους εργαζόμενους στη θέση τους!».
Αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των νέων Οργανογραμμάτων ώστε να καταγράφεται για κάθε υπουργείο πλέον ολοκληρωμένη η εικόνα όσων απαιτούνται και να υπάρχει εικόνα ακόμη και για τους εργαζόμενους τους συμβασιούχους που δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι τόσα χρόνια δεν γνωρίζει επίσημα και καταγεγραμμένα το ελληνικό δημόσιο που εργάζονται και τι δουλειά κάνουν. «Κι όσοι έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα προβλήματα σήμερα βγαίνουν και κάνουν πολιτική», είπε η κ. Γεροβασίλη προσθέτοντας ότι «Υπάρχει σήμερα και μια συκοφαντία που προσπαθεί να πέσει και σε μας σήμερα και στο δικό μου πρόσωπο μιας και είμαι αρμόδια υπουργός, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει το δικό του κομματικό κράτος. Έχω καλέσει και στη Βουλή κι εδώ σήμερα απ’ όλους εσάς όποιον βρει έστω έναν που να εργάζεται με μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο και χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ με εξαίρεση τα προγράμματα ΕΣΠΑ όπου εκεί δεν πρόκειται για μόνιμη σχέση εργασίας αλλά για συμβάσεις σε σχέση εργασίας με το πρόγραμμα, να μου τον φέρετε. Αυτό το οποίο κάνανε τόσα χρόνια όλοι αυτοί εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ. Δεν πατάμε στον πόνο και την ανασφάλεια του κάθε ανέργου, του κάθε νέου επιστήμονα όπως έκαναν τόσα χρόνια. Ποτέ!».

Να προστρέξουν
Κάλεσε και από την Άρτα η κ. Γεροβασίλη τους εργαζόμενους να προστρέξουν και να συμμετέχουν στην αξιολόγηση η οποία έχει προσλάβει μια αρνητικότατα ακόμη και ως λέξη, όπως επισήμανε λόγω των προηγούμενων προθέσεων και αποφάσεων για απολύσεις που προωθήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Την πρόσκληση απηύθυνε και σε τοπικό επίπεδο η κ. Γεροβασίλη, η οποία ανακοίνωσε ότι κάλεσε σε διάλογο με αφορμή την παρουσία αυτή στην Άρτα, το νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να γίνει διάλογος όμως αρνήθηκαν να συμμετέχουν κάτι που η ίδια ερμήνευσε ως απόδειξη πως όταν συνδικαλιστικό όργανο αρνείται το διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο τότε για άλλο λόγο λειτουργία κι όχι για την εκπροσώπηση των εργαζομένων.
Επίσης σκληρή εμφανίστηκε η κ. Γεροβασίλη απέναντι στον τρόπο λειτουργίας των δικαστικών λειτουργών σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο μετά τα όσα διέρρευσαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μάλιστα όπως είπε ψευδώς μεταφέρονται για εξαίρεση όλων των συμβασιούχων από την διαδικασία που προωθεί το υπουργείο, «και μάλιστα όπως είπε να το ανακοινώνουν κάποιοι με χαμόγελα ικανοποίησης».
Για περιπτώσεις συμβασιούχων και στο νομό εξήγησε ότι πρέπει να βρεθεί ο σωστός τρόπος ώστε εργαζόμενοι και μάλιστα σκληρά στην καθαριότητα και σε άλλους χώρους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να δοθεί λύση και να πάψει η αγωνιά, η εκκρεμότητα αυτή που υπάρχει στη χώρα μας με χιλιάδες ανθρώπους, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να κάνουν ι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα για να δοθεί λύση τουλάχιστον σε ό,τι εκείνοι δημιούργησαν κι όχι να επιχαίρουν για δήθεν αρνητική εξέλιξη.
-Ο Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας στην σύντομη τοποθέτηση του επισήμανε ότι το μείζον σήμερα ζήτημα για τη χώρα και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η επίλυση του ζητήματος της ανεργίας, ενώ στάθηκε στην προσπάθεια με κόπο και δύσκολους συμβιβασμούς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να δοθεί η δυνατότητα η χώρα να βγει στις αγορές και να πάρει μπροστά η ανασυγκρότηση του παραγωγικού τομέα. 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2017 | 6:50 pm


Στις Εργατικές Κατοικίες Άρτας ο Ανδρέας Νεφελούδης, για να ενημερώσει για τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις

Λύνεται οριστικά το πρόβλημα των δικαιούχων εργατικών κατοικιών, που βρίσκονταν, επί δεκαετίες, σε καθεστώς ομηρίας

   Tη Δευτέρα 22 Μαΐου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άρτα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μαζί με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Βουλευτή Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη και τον Βουλευτή Άρτας, Βασίλη Τσίρκα.
   Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:
      - 12:00  Επίσκεψη στον ΟΑΕΔ και στο Σώμα επιθεώρησης Εργασίας.
      - 13:00  Συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς.
      - 14:00  Συνέντευξη Τύπου στο Ξενοδοχείο «Κρόνος».
   Η επίσκεψη θα κλείσει το απόγευμα, με την ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, στο Δημοτικό Σχολείο των Εργατικών κατοικιών, στις 7:00 μ.μ., με θέμα τις «Υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τους οικισμούς του τ. ΟΕΚ», με ομιλητές το Γενικό Γραμματέα, την Υπουργό και το Βουλευτή.

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2017 | 6:17 pm


Documento: Ο «άριστος» της Ν.Δ. ήταν καρδιολόγος… μαΐμού!

- Καρδιολόγος με πλαστά έγγραφα και βλέψεις για την Περιφέρεια Αττικής...
- Η γαλάζια πορεία του «άριστου»


   Είναι ένα από τα «χρυσά» στελέχη της Ν.Δ. με έντονη πολιτική δραστηριότητα ως Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Νεολαίας της και βλέψεις για την Περιφέρεια Αττικής, εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, κουμπάρος του Βασίλη Κικίλια, υποψήφιος με τον Γιώργο Πατούλη στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου, γιος του πρώην δημάρχου Μάνδρας και άλλα πολλά. Τι δεν είναι; Καρδιολόγος, αν και ο ίδιος αυτό δηλώνει…
   Ο «άριστος» της ΝΔ, Αρμόδιος Δρίκος, αποδείχτηκε… μαϊμού, καθώς ο έλεγχος έδειξε ότι είχε καταθέσει πλαστά έγγραφα για να αποδείξει ότι είναι καρδιολόγος, χωρίς όμως να έχει πάρει ποτέ την ειδικότητα.
   Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, το μεγαλο-στέλεχος της Ν.Δ. προσελήφθη τον Ιανουάριο του 2017 στο Θριάσιο Νοσοκομείο, και, όπως ορίζει ο νόμος, η διοίκησή του έπρεπε να κάνει έλεγχο γνησιότητας των τίτλων και των δικαιολογητικών του. Για να πάρει κανείς την ειδικότητα του καρδιολόγου θα πρέπει να έχει κάνει 2 χρόνια παθολογία και στη συνέχεια άλλα 4 καρδιολογία. Ο «άριστος» Αρμόδιος Δρίκος, προκειμένου να προσληφθεί στο Θριάσιο, προσκόμισε βεβαίωση ότι είχε πάρει την ειδικότητα του παθολόγου από το νοσοκομείο Αττικόν. Στην επίσημη αλληλογραφία που είχαν όμως τα δύο νοσοκομεία και την οποία αποκαλύπτει η Documento, το Αττικόν «κάρφωσε» τον Δρίκο, σημειώνοντας ότι τα έγγραφα του είναι πλαστά. Όταν ο γαλάζιος «άριστος» κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Θριάσιο, αυτές δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα η υπόθεση του να σταλεί στην Εισαγγελία.
   Ανεξάρτητα όμως από την πλαστογραφία για να πάρει τη θέση, ο κ. Δρίκος, ως κατά δήλωση καρδιολόγος, εξέταζε καρδιοπαθείς. Το όνομα του με τη συγκεκριμένη ειδικότητα υπάρχει σε πλήθος καταχωρήσεων σε ιατρικούς καταλόγους, αλλά και στο ίντερνετ και το αυτό ομολογεί και η τρισδιάστατη πινακίδα που έχει έξω από το ιατρείο του στην Ελευσίνα. Μάλιστα η εφημερίδα Documento επιχείρησε να κλείσει καρδιολογικό έλεγχο σε αυτό, με τον… γιατρό να της κλείνει ραντεβού.


  Η γαλάζια πορεία του
   Στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στην Ιατρική, ο πολυπράγμων κ. Δρίκος έχτισε από νωρίς την γαλάζια πορεία του, ώστε να φτάσει να εμφανίζεται ως πιθανός υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη ΝΔ. Ο Αρμόδιος Δρίκος ήταν ανάμεσα στα ονόματα που διέρρευσε το επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τους ανθρώπους που θα αντιπροσωπεύσουν το κόμμα στην επόμενη εκλογική μάχη, δίνοντας έμφαση στην… αξιοκρατία και την αριστεία.
   Το 2016 εμφανίζεται σε πολιτική εκδήλωση της ΝΔ στην Φιλαδέλφεια με τον Κώστα Μπακογιάννη, όπου μάλιστα ο «καρδιολόγος» έλεγε στον κόσμο ότι «ένιωσε το brain drain στο πετσί του, όταν το 2009 βρέθηκε στο δίλημμα να μείνει και να κάνει ειδικότητα εδώ η να πάει στο εξωτερικό», αλλά για… προσωπικούς λόγους έμεινε.
   Οι υψηλές γαλάζιες επαφές του Αρμόδιου Δρίκου φαίνονται και στο Facebook, αφού εκεί έχει αναρτήσει φωτογραφίες όχι μόνο με τον Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και με τον Λευτέρη Αυγενάκη και φυσικά τον Γιώργο Πατούλη. Φωτογραφίες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και από την κουμπαριά του με τον Βασίλη Κικίλια, που, αν και κάνει προεκλογική εκστρατεία τον Σεπτέμβρη του 2015, τη διακόπτει για να παντρέψει τον αγαπημένο φίλο του.
   Ανάμεσα στις επαφές του Αρμόδιου Δρίκου, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, κα άλλοι πολλοί…
   Σε επικοινωνία του με την Documento, ο δικηγόρος του Αρμόδιου Δρίκου έκανε λόγο για «διοικητικά σφάλματα» των αρμόδιων τμημάτων του νοσοκομείου. Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων…

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2017 | 7:06 pm


Με ένα απλό «κλικ» και χωρίς κανένα κόστος η αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουριστικών καταλυμάτων

Απελευθερώνεται το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου, που θα κάνει ουσιαστικούς ελέγχους πάνω στην πραγματική λειτουργία των επιχειρήσεων

   Μέχρι το τέλος Μαΐου θα αδειοδοτούνται χωρίς κόστος και με ένα απλό «κλικ» τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα.
   Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, πλέον οι επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς μπορούν να ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους με μία απλή γνωστοποίηση στη διοίκηση και με μηδενικό κόστος, ενώ είναι έτοιμο το κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα και «μέχρι το τέλος Μαΐου η διαδικασία να γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες».
   Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 1723/18-05-2017) αφορά στις διαδικασίες ίδρυσης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 80 του ν. 3463/2006, καθώς και στα θέατρα και τους κινηματογράφους, όπως αυτά εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 2 του ν. 4442/2016. Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός τουριστικών καταλυμάτων.
   Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας δεν εμπίπτουν τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών αμιγώς ίντερνετ και οι παιδότοποι. Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, «μετά τη θέση σε λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων (Ο.Π.Σ.-ΑΔΕ) του άρθρου 14 του ν. 4442/2016, η διαδικασία διεκπεραιώνεται αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος».
   Στην απόφαση αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στα εξής:
      -Την τήρηση αρχείου στην εγκατάσταση του καταστήματος
      -Τη Μεταβολή γνωστοποίησης
      -Τη Διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη γνωστοποίηση θεάτρων και κινηματογράφων
      -Τη χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων
      -Την άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου
      -Την τήρηση μέτρων πυροπροστασίας
      -Την απλουστευμένη διαδικασία για μηχανήματα αυτόματης πώλησης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών
      -Την απλουστευμένη διαδικασία για πώληση τυποποιημένων τροφίμων

  Υποχρεωτική γνωστοποίηση λειτουργίας πισίνας εντός των τουριστικών καταλυμάτων
   Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη της ηλεκτρονικής διαδικασίας αδειοδότησης προβλέπεται και για την υποχρεωτική γνωστοποίηση λειτουργίας πισίνας εντός των τουριστικών καταλυμάτων. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε και αυτή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 1654/15-05-2017) και ορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η σχετική ενημέρωση στην αρμόδια υπηρεσία τουρισμού είτε σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
   «Όταν τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριότητας και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) για το τμήμα που αφορά τη γνωστοποίηση των κολυμβητικών δεξαμενών, η υποβολή της γνωστοποίησης γίνεται αποκλειστικά, μέσω αυτού», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

  Η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση
   Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με το θέμα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
   «Με τον νόμο 4442/2016 κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα, κατοχυρώνοντας μία απλή και γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης. Τώρα, ερχόμαστε με κοινή υπουργική απόφαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων, να εντάξουμε στο καθεστώς γνωστοποίησης του νόμου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα.
   Πλέον, οι επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την οικονομία μας, θα μπορούν να ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους με μία απλή γνωστοποίηση στη διοίκηση και με μηδενικό κόστος. Στην ίδια κατεύθυνση, μέχρι το τέλος Μάιου θα έχουμε έτοιμο και το κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα, ώστε η διαδικασία να γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες.
   Με τη νέα διαδικασία αδειοδότησης, απελευθερώνουμε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου, που θα κάνει ουσιαστικούς ελέγχους πάνω στην πραγματική λειτουργία των επιχειρήσεων. Έλεγχοι που θα διασφαλίζουν την τήρηση των νόμων και θα εγγυώνται την υγεία και την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων».

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2017 | 5:15 pm


Ρύθμιση-ανάσα για 500.000 μικροοφειλέτες

- Δυνατότητα για μέχρι 120 δόσεις και πρόβλεψη για κούρεμα προσαυξήσεων
- Εντάσσονται ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και αγρότες, που έχουν μείνει έξω από τις διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού

   Δυνατότητα «επανεκκίνησης» σχεδόν σε 500.000 μικροοφειλέτες προς ασφαλιστικά ταμεία, φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις, παρέχουν αποφάσεις που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα και θα δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών μέχρι και σε 120 δόσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.
   Η ρύθμιση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα περιλαμβάνει και το κούρεμα των προσαυξήσεων, το οποίο θα είναι αντιστρόφως ανάλογο των δόσεων. Στη ρύθμιση εντάσσονται ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και αγρότες, που έχουν μείνει έξω από τις διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Παράλληλα εκτιμάται ότι η ρύθμιση θα αποτελέσει και μια ένεση ρευστότητας προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς το προς ρύθμιση συνολικό ποσό φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2017 | 4:05 pm


Η οικονομία αλλάζει, η Ν.Δ. όχι

Πέραν των θετικών εξελίξεων στον τομέα της απασχόλησης, οι οικονομικοί δείκτες τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους διαψεύδουν την κινδυνολογία που εσκεμμένα και αβάσιμα καλλιεργούν τα στελέχη της

   Ο στόχος της τελευταίας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους Θεσμούς είναι ένας και μοναδικός: να βγει η χώρα από την ακραία επιτροπεία που βρίσκεται τα τελευταία 7 χρόνια, με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη λήψη μέτρων ως αναγκαίο τίμημα για την έξοδο της χώρας από την αυστηρή επιτήρηση. Συμφώνησε όμως και σε μία σειρά αντιμέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα αμβλύνει τις συνέπειες του πακέτου μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2018. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι η κυβέρνηση κατάφερε να εντάξει στη συμφωνία με τους δανειστές το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.
   Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους είχε δρομολογηθεί από το 2012, όταν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων ότι: «τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα βοήθειας… προκειμένου να επιτευχθεί επιπλέον αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως οραματίζεται το υφιστάμενο Memorandum of Understanding (MoU), υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα». Εντούτοις, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν κατόρθωσε την εφαρμογή της, όταν προέκυψαν τα πλεονάσματα το 2014. Απεναντίας, ο κύριος Βενιζέλος δήλωνε τον Μάρτιο του 2014 ότι, μετά το περιβόητο PSI και την αφαίμαξη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, το «ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, γιατί βρίσκεται κατά το 80% στα χέρια θεσμικών εταίρων και πιστωτών».
   Κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εστίαζαν την κριτική τους στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και απαιτούσαν την άρον - άρον ολοκλήρωση της συμφωνίας στο όνομα της εκταμίευσης των δόσεων και όχι στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επεδίωκε η κυβέρνηση. Για εκείνους το ζητούμενο δεν ήταν ποτέ το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων, πολλώ δε μάλλον η επίπτωσή τους στον κόσμο της εργασίας. Το απέδειξαν άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια, υπογράφοντας μνημόνια που εκτόξευσαν την ανεργία στο 27,7%, και νομοθέτησαν τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
   Σήμερα, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας, ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη επικεντρώνονται στο περιεχόμενο της συμφωνίας. Εκφράζουν με περισσή υποκρισία την αγωνία της για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τα φτωχά νοικοκυριά, υποστηρίζοντας ότι πλέον καταρρίπτεται ο μύθος της κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς.
   Λησμονούν προκλητικά ότι επί των ημερών τους μειώθηκε κατά 28% το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε νοικοκυριού. Δε λένε λέξη για το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 56,2% τα νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των δεδομένων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι οποίες υποβλήθηκαν το 2016 και το 2010.
   Οι κύριοι της Αντιπολίτευσης ξεχνούν. Οι στυγνοί οικονομικοί δείκτες όμως καταγράφουν με ανεξίτηλα χρώματα ότι επί των ημερών τους, όταν εκείνοι διαχειρίζονταν την κρίση, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου απομειώθηκαν από το ετήσιο ύψος των 60 δις στα 20 δις και το ΑΕΠ κατά 25%. Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και, ως εκ τούτου, εμποδίζει τις επενδύσεις. Συνεχίζει να καταστροφολογεί, αγνοώντας επιδεικτικά τις αλλαγές στα δεδομένα της οικονομίας.
   Μπορεί το α’ τρίμηνο να ήταν αρνητικό όσο αφορά τον δείκτη του ΑΕΠ, κυμάνθηκε δηλαδή στο επίπεδο του 2014, έτους «success story», ωστόσο οι οικονομικοί δείκτες των πρώτων μηνών του 2017 μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Καταγράφουν αύξηση της μισθωτής απασχόλησης, άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής, του εμπορίου και των εξαγωγών και άνοδο των τουριστικών αφίξεων. Την ίδια στιγμή, τα spreads διολισθαίνουν για πρώτη φορά σε επίπεδα προ κρίσης και οι δείκτες του οικονομικού κλίματος, των επιχειρηματικών και των καταναλωτικών προσδοκιών βελτιώνονται αισθητά.
   Όσο αφορά την απασχόληση, τους πρώτους τέσσερις μήνες της φετινής χρονιάς δημιουργήθηκαν 125.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση στο πρώτο τετράμηνο του έτους από το 2001 έως σήμερα. Το στοιχείο αυτό έρχεται να προστεθεί στο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων κατά 99.700 θέσεις εργασίας για το έτος 2015 και στο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων κατά 136.260 το 2016 (ρεκόρ έτους από το 2001 έως σήμερα).
   Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανατρέπεται η αυξητική τάση των ευέλικτων μορφών εργασίας έναντι της πλήρους απασχόλησης, που είχε επικρατήσει επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (μείωση πλήρους απασχόλησης κατά 20%). Το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τον Απρίλιο του 2017 αύξηση και επικράτηση του ποσοστού των προσλήψεων με πλήρη απασχόληση, οι οποίες αποτέλεσαν το 54,91% του συνόλου, και μείωση του ποσοστού των προσλήψεων με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, που αποτέλεσαν το 45,09% των προσλήψεων.
   Πέραν των θετικών εξελίξεων στον τομέα της απασχόλησης, οι οικονομικοί δείκτες τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους διαψεύδουν την κινδυνολογία που εσκεμμένα και αβάσιμα καλλιεργούν τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
   Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώτο τετράμηνο ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 94,1 μονάδες από 90,7 μονάδες που ήταν το ίδιο διάστημα πέρσι. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 9% όταν το ίδιο διάστημα πέρσι μειώνονταν κατά -0,7% και οι ξένες άμεσες επενδύσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 350 εκατομμύρια ευρώ από 183 εκατομμύρια.
   Η οικονομία αλλάζει, η ΝΔ θα αλλάξει ή θα εξακολουθήσει να εμμένει στη στείρα, παλαιοκομματική, μικροπολιτική αντιπολίτευση; Όσο γρηγορότερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, προσαρμοστεί και συμβάλλει σε αυτήν, τόσο το καλύτερο για την οικονομία και τη χώρα συνολικά.

Άρθρο της Αν. Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου που δημοσιεύτηκε σήμερα, 21.05.2017, στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής»

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2017 | 3:25 pm


Ο Μητσοτάκης ως... συνείδηση της Αριστεράς!

Το αστικό πολιτικό μπλοκ αδυνατώντας να υπερασπιστεί τα έργα και τις ημέρες του, επιχειρεί να σπιλώσει την κυβέρνηση, να συμψηφίσει 40 χρόνια κυριαρχίας του με δυο χρόνια κυβέρνησης της Αριστεράς, πισθάγκωνα δεμένης

   Από το καλοκαίρι του 2015, ο δημόσιος διάλογος κυριαρχείται από ένα σχήμα με δυο ακραίες τιμές
   Το ένα άκρο του διαλόγου είναι αν ένα κόμμα της Αριστεράς επιτρέπεται να αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση σε συνθήκες ασφυκτικού ελέγχου του κράτους και της οικονομίας από τους καπιταλιστές. Το άλλο άκρο είναι αν ένα κόμμα της Αριστεράς, που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση σε αυτές τις συνθήκες δικαιούται να εγκαταλείψει τον αγώνα, ακόμα κι αν αυτός αφορά το να κερδίσει ένα στα δέκα ή να περιορίσει τις ζημίες.
   Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεξάγεται ο διάλογος και ο καθένας, με ειλικρίνεια ή υποκριτικά, τοποθετείται στο ένα ή στο άλλο άκρο ή κάπου ανάμεσα.
   Στη μια προσέγγιση, αυτή του «οπτ άουτ» προστίθενται οι αντιλήψεις του ΚΚΕ (όταν ωριμάσουν οι συνθήκες), της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (η ΕΕ, δεν μεταρρυθμίζεται, μόνον ανατρέπεται), αλλά και τα μέινστριμ μίντια και το αστικό στρατόπεδο. Η Δεξιά επικαλείται το ήθος της Αριστεράς που, κατά την αντίληψη της, επιβάλλει να επιστραφεί η χώρα, που σήμερα σφετερίζονται οι άπλυτοι, στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, τους απόφοιτους δηλαδή του Κολλεγίου. Η αφήγηση αυτή τιμάει τους αγώνες και το ήθος της Αριστεράς, δηλαδή τους διωγμούς, τις φυλακίσεις, τις δολοφονίες και τις εκτελέσεις χιλιάδων αριστερών από το ελληνικό κράτος που ήλεγχαν, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι Αριστεροί θα συνεχίζουν να εσωτερικεύουν την ήττα και δεν θα φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν.
   Το αστικό πολιτικό μπλοκ αδυνατώντας να υπερασπιστεί τα έργα και τις ημέρες του, επιχειρεί να σπιλώσει την κυβέρνηση, να συμψηφίσει 40 χρόνια κυριαρχίας του με δυο χρόνια κυβέρνησης της Αριστεράς, πισθάγκωνα δεμένης. Και καλά, οι δεξιοί τη δουλειά τους κάνουνε. Αφού μπορούν να αποφύγουν να συγκριθούν οι ίδιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, προτιμούν να συγκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τον εαυτό του, πριν και μετά την ήττα του 2015, η οποία όμως, για τους ίδιους, ήταν ακόμα μεγαλύτερη ήττα καθώς έχασαν τη διακυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία. Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι βρίσκονται αριστεροί άνθρωποι που σιγοντάρουν αυτή τη ρητορική, ενισχυμένη μάλιστα με ακροδεξιάς κοπής και εκφοράς κατηγοριών του στυλ «προδότης», «εφιάλτης», «κερκόπορτα». Δείχνουν δηλαδή να έχουν ενσωματώσει όλη την αντίληψη της περιούσιας φυλής, που χάνει μόνο μπαμπέσικα, με προδοσία, πάντα υπάρχει «ο χαφιές στις γραμμές μας». Είναι προφανές ότι αυτού του είδους η προσέγγιση λειτουργεί διαβρωτικά για την Αριστερά και ως δώρο και κολυμπήθρα του Σιλωάμ για το αστικό μπλοκ.
   Η δεύτερη ακραία τιμή του διαλόγου, αυτή που επιγραμματικά λέει ότι η παραμονή στη διακυβέρνηση είναι απροϋπόθετη και σχεδόν αυταξία, είναι εξίσου διαβρωτική κι επικίνδυνη. Διότι, χωρίς κανείς να παραγνωρίζει τον παράγοντα χρόνο, δηλαδή την ανάγκη μακρόχρονης κυβερνητικής παρουσίας μέχρι να είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς σε θέση, εκτός απ’ την Κυβέρνηση, να έχει και την εξουσία, υπάρχει ένα σημείο, απ’ το οποίο και μετά αντί να πλησιάζει, απομακρύνεται από το στόχο. Με άλλα λόγια, ένας αριστερός πρέπει να ξέρει πόσο μπορεί να «πλησιάσει το θηρίο», «πριν αρχίσει να του μοιάζει».
   Μια Κυβέρνηση η οποία είναι αναγκασμένη να λειτουργεί σε μνημονιακό πλαίσιο, χωρίς συσχετισμό, συμμαχίες και φίλιες δυνάμεις στο εξωτερικό και με την ακραία συνθήκη, ο νεοφιλελεύθερος πρώην υπουργός Οικονομικών της δεξιάς Κυβέρνησης να είναι επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να κάνει σχεδόν διαλυτικές υποχωρήσεις και να προσπαθεί να πολιτευτεί, κάνοντας αντάρτικο στον εαυτό της. Τα περιθώρια ελάχιστα, οι κίνδυνοι πανταχού παρόντες, το ίδιο και οι πειρασμοί και οι προκλήσεις.
   Είναι μια κατάσταση που αν δεν έχεις συνεπή, σκληρή, υπομονετική και οργανωμένη προσέγγιση, ώστε «να κοιτάς εκεί που θες να πας», υπάρχει ο κίνδυνος «να πας εκεί που κοιτάζεις» και τελικά να αυτοακυρωθείς ή να ενσωματωθείς.
   Ανάμεσα σε αυτές τις δυο συνθήκες ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να μάθει να το κάνει επί ποινή στρατηγικής ήττας, αλλά και με πιθανότητες επιτυχίας.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2017 | 2:55 pm


Όταν η πραγματικότητα, με στοιχεία, διαψεύδει την καταστροφολογία

Σχόλιο του Δ. Τζανακόπουλου στο Twitter για τις θέσεις απασχόλησης


   Με το σχόλιο «Όταν η πραγματικότητα διαψεύδει την καταστροφολογία...», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, παραθέτει στο Twitter πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ με τα στοιχεία μεταβολής του αριθμού απασχολουμένων ανά πρωθυπουργό.
   Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ:
- Επί διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου η απασχόληση μειώθηκε κατά 543.000 θέσεις εργασίας.
- Επί διακυβέρνησης Λ. Παπαδήμου μειώθηκε κατά 93.000 θέσεις εργασίας.
- Επί διακυβέρνησης Αντ. Σαμαρά μειώθηκε κατά 259.000 θέσεις εργασίας.
- Αντίθετα, επί διακυβέρνησης Αλ. Τσίπρα η απασχόληση αυξήθηκε κατά 221.000 θέσεις εργασίας.

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2017 | 2:36 pm


Πώς να... φτιάξεις έναν τίτλο που να φοβίζει τον κόσμο!!!

Αφού οι περισσότεροι αναγνώστες διαβάζουν μόνο τον τίτλο.. η δουλειά είναι εύκολο να γίνει…

   Πέσαμε πάνω σε αυτόν τον τίτλο από το capital.gr:


   «Ωχ»… αναφωνήσαμε…«την βάψαμε πάλι»
   Διαβάζουμε τις πρώτες γραμμές: «Μπαράζ 13 ανατροπών στο δημόσιο φέρνει το νέο Μνημόνιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ανώτατα όρια στη μισθολογική δαπάνη αλλά και στο πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων. Το Μνημόνιο, μάλιστα, αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα διασφάλισης αυτών των ανώτατων ορίων μεσοπρόθεσμα, όπως η συνέχιση των περιορισμών των προσλήψεων όχι μόνο στο τακτικό, αλλά και στο έκτακτο προσωπικό προσωπικό. »
   «Ωχ» και πάλι «Ωχ».. έτσι δεν είναι;
   Αμ δε!
   Το κείμενο δεν έχει καμιά σχέση ή εν πάση περίπτωσή δεν έχει τη σχέση που θα ήθελε ο τιτλοθέτης να δώσει στο άρθρο…
   Διαβάζουμε τι αλλάζει λοιπόν:

      * Μεσοπρόθεσμο πλαφόν στο μισθολογικό κόστος και στο πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2020 – 2021
      * Υιοθέτηση τριετούς στρατηγική μεταρρύθμισης στο Δημόσιο
      * Οι αποζημιώσεις για την επικίνδυνη εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (μέχρι τον Ιούνιο του 2017)
      * Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (μέχρι τον Ιούνιο του 2017)
      * Κινητικότητα στο Δημόσιο (Σεπτέμβριος 2017)
      * Μέτρα καλύτερου συντονισμού των ενεργειών των Υπουργείων (έως τον Οκτώβριο του 2017)
      * Τοποθέτηση γραμματέων στα Υπουργεία ( έως το Δεκέμβριο του 2017)
      * Ανάπτυξη συστήματος εσωτερικού ελέγχου (μέχρι το Δεκέμβριο του 2017)
      * Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (Ιανουάριος του 2018)
      * Μεταρρύθμιση του προγράμματος σπουδών (μέχρι τον Ιανουάριο του 2018)
      * Διορισμοί επιτελικών στελεχών του Δημοσίου σε διευθυντικές θέσεις (μέχρι τον Απρίλιο του 2018)
      * Πρόσβαση των πολιτών στη νομοθεσία (υλοποίηση προγράμματος (μέχρι τον Ιούνιο του 2018)
      * Συνέχιση εντοπισμού παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο

   Χώρια που πολλά από αυτά έχουν ήδη γίνει, χώρια που πολλά από αυτά έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, χώρια που σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω δεν παραπέμπει σε κάτι μεμπτό, κακό ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί εύκολα ο κάθε ένας και η κάθε μία γιατί σύσσωμη η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ της, προσπαθούν να ονομάσουν τη νέα συμφωνία «μνημόνιο». Γιατί ως «μνημόνιο» τίποτα καλό δεν θα έχει. Ούτε καν την «Πρόσβαση των πολιτών στη νομοθεσία»…
   Και, αφού οι περισσότεροι αναγνώστες διαβάζουν μόνο τον τίτλο.. η δουλειά είναι εύκολο να γίνει…
   Αυτά…
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2017 | 1:25 pm


Με την πολύτιμη συνδρομή και των εργαζομένων, προχωράμε στην νέα εποχή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών

Η μετάβαση των ΚΕΠ, από τον κλασσικό τρόπο λειτουργίας, σε αυτό της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας


   Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη απηύθυνε χαιρετισμό, την Πέμπτη 18 Μαΐου, κατά την έναρξη των εργασιών του έκτακτου πανελλαδικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΚΕΠ (ΠΟΣΕ ΚΕΠ), που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα, την Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Μαΐου 2017.
   Ακολουθεί ο χαιρετισμός της υπουργού:

   Κυρίες και κύριοι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών,
   Χαιρετίζω τις εργασίες του συνεδρίου σας και εκφράζω την εκτίμησή μου και την αναγνώριση για την πολύτιμη συμβολή σας, στην καταξίωση του πιο επιτυχημένου θεσμού της δημόσιας διοίκησης.
   Αναγνωρίζω τη συμβολή σας αυτή, όχι μόνο επειδή καθημερινά εργάζεστε εξυπηρετώντας χιλιάδες πολίτες ξεπερνώντας τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που περιέχει η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
   Αλλά και επειδή πλέον των ζητημάτων που αντιμετωπίζετε και αντιμετωπίζουν στην καθημερινή εργασία τους οι δημόσιοι λειτουργοί, ζητήσατε και έγινε άμεσα αποδεκτό, να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με εσάς και στελέχη του Υπουργείου με αντικείμενο τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των ΚΕΠ.
   Οι προτάσεις, οι θέσεις, οι επισημάνσεις και οι ιδέες σας, στην επίλυση δυσλειτουργιών και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων για την αναβάθμιση των ΚΕΠ, μας προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια που κάνουμε για να προχωρήσουμε στη μετάβαση των ΚΕΠ, από τον κλασσικό τρόπο λειτουργίας, σε αυτό της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.
   Εργαζόμενοι από κοινού, είτε με το συστηματικό και μεθοδικό τρόπο της ομάδας εργασίας με αντικείμενο τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των ΚΕΠ, είτε στο πλαίσιο της καθημερινής εργασίας και συνεργασίας μας, γνωρίζουμε ότι:
      - παρά την προσπάθεια που καταβάλλουμε, οι δυσλειτουργίες των άλλων υπηρεσιών γίνονται αντιληπτές ως κακή εξυπηρέτηση από τα ΚΕΠ, χωρίς αυτό να είναι αληθές
      - η ικανοποίηση των επειγουσών δράσεων των δημοσίων υπηρεσιών, που συνεπάγονται εξυπηρέτηση πολιτών μέσω των ΚΕΠ, αναδεικνύει τη θετική συμβολή τους στην αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών,
      - όμως, η δυνατότητα εξυπηρέτησης πολιτών από τα ΚΕΠ είναι προφανώς πεπερασμένη και ότι το ξεπέρασμα των ορίων εξυπηρέτησης έχει δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία τους και την ομαλή εξυπηρέτηση των πολιτών από αυτά. Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές η στρατηγική του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης αφορά :
      - στη μετάπτωση του δικτύου των ΚΕΠ από υπηρεσία διαμεσολάβησης στην υποβολή αιτήσεων σε υπηρεσία παροχής onlineδιοικητικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.
      - στην απλούστευση των διαδικασιών, με την αφαίρεση της αναγκαιότητας συχνής επαφής του πολίτη με τα ΚΕΠ ή τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες μέσω της ηλεκτρονικής αυτεπάγγελτης αναζήτησης που θα οδηγήσουν στην κατάργηση 4 εκατομμυρίων εγγράφων έως το τέλος του έτους.
      - στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού τους, με νέες, πιστοποιημένες ψηφιακές δεξιότητες, που θα αποτελέσουν πρότυπο συνολικά για το Δημόσιο Τομέα.
   Σε αυτή την προσπάθεια, σας προσκαλώ, όχι μόνο να ξεκινήσουμε από κοινού αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, αλλά να αποτελέσετε τον καταλύτη, ώστε να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο έργο των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν το ελληνικό Δημόσιο, σύγχρονο, λειτουργικό και φιλικό προς τον πολίτη και την επιχείρηση.
   Δυστυχώς οι ανάγκες της Βουλής δεν μου επέτρεψαν να παραβρεθώ στην έναρξη του Συνεδρίου σας, σήμερα στην Πρέβεζα, αλλά θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που, μια τέτοια συνάντηση, που ενισχύει τον διάλογο για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και γεννά παραγωγικές ιδέες για το μέλλον του θεσμού, διεξάγεται στην πατρίδα μου την Ήπειρο.

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2017 | 11:50 am


Επιτέλους, αναβαθμίζεται ο δρόμος που συνδέει Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία με τη Λευκάδα

«Αυτό το έργο επιβάλλεται, ιδίως λόγω του μεγάλου όγκου τουριστών, που χρησιμοποιούν αυτές τις οδικές αρτηρίες από και προς το αεροδρόμιο του Ακτίου και το νησί της Λευκάδας»


   Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η κατασκευή και η αναβάθμιση του δρόμου που συνδέει την Αιτωλοακαρνανία με την Λευκάδα, ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
   Οι εργασίες θα γίνουν σε δύο τμήματα, δηλαδή από τη Βόνιτσα μέχρι και την είσοδο της Λευκάδας, μήκους 16 χιλιομέτρων και από το Άκτιο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, μήκους 5 χιλιομέτρων. 
   Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, «θέτουμε προτεραιότητες και ιδίως για τα μεγάλα οδικά δίκτυα, ώστε να ενισχύσουμε την οδική ασφάλεια των συμπολιτών μας που κινούνται στους δρόμους αυτούς».
   Επίσης, τόνισε ότι «αυτό το έργο επιβάλλεται, ιδίως λόγω του μεγάλου όγκου τουριστών, που χρησιμοποιούν αυτές τις οδικές αρτηρίες από και προς το αεροδρόμιο του Ακτίου και το νησί της Λευκάδας».
πηγή: ΑΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2017 | 11:09 pm


Νέο φαρμακερό χτύπημα, μέσω facebook, από τον Ευάγγελο Αντώναρο

Αυτή τη φορά, η ανάρτηση δεν είναι καθόλου αινιγματική...

   Σας είχα πει για την αινιγματική ανάρτηση, που έκανε το απόγευμα της Τρίτης, ο πρώην βουλευτής και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος
   Τότε, ο κ. Αντώναρος είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μήνυμα – προάγγελο, για κάτι που μόνο ο ίδιος γνωρίζει: «Λίγοι μήνες απομείνανε… Κι είμαστε όλοι μαζί. Κι είμαστε φυσικά πολλοί».    Χθες το βράδυ, αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ο κ. Αντώναρος επανήλθε, με νέα ανάρτηση, που αυτή τη φορά δεν είναι καθόλου αινιγματική.
   Τα λέει αρκετά ξεκάθαρα και, μάλλον, κάποιοι δεν πρέπει να αισθάνονται καθόλου καλά, για όσα έρχονται. Η τελευταία, μάλιστα, πρόταση της ανάρτησης, δείχνει καθαρά ότι κάτι συγκεκριμένο ετοιμάζεται...
   Διαβάστε τι έγραψε ο κ. Αντώναρος:
Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2017 | 10:15 pm


Η ιστορική μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων παραμένει πάντοτε ζωντανή

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τη Γενοκτονία των Ποντίων


   Η ιστορική μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων παραμένει πάντοτε ζωντανή.
   Η 19η Μαΐου είναι ημέρα σεβασμού και τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό.
   Αλλά και διαρκής υπενθύμιση ότι οι λαοί του κόσμου οφείλουν να αφήσουν πίσω τους την μισαλλοδοξία και να εδραιώσουν σχέσεις φιλίας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης.


Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2017 | 10:00 pm


Αντιπολίτευση... τρολ

- Ατάκες χωρίς βάθος, φθηνός εντυπωσιασμός, ψάρεμα στα θολά νερά, ντόρος να γίνεται κι όλα μέσα από μια λογική “ποιος θυμάται τι είπαμε”
- Οι πολιτικοί, που θέλουν να σέβονται τους πολίτες, έχουν υποχρέωση να πουν δημόσια την πρότασή τους, όποια κι αν είναι

   Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλάμβανε τα μέτρα και τα αντίμετρα της δανειακής σύμβασης έγινε, όσο ποτέ ξεκάθαρο, πως υπάρχουν δύο πολιτικοί κόσμοι και δύο δρόμοι για τη χώρα: Ο δρόμος που προτείνει η κυβέρνηση και το πισωγύρισμα που ζητάει η Ν.Δ., μαζί με τα παρακολουθήματά της.
   Η Ν.Δ. μπορεί να χρησιμοποιεί ευέλικτες και χρυσοπληρωμένες επικοινωνιακές τακτικές, αλλά στη Βουλή τα επικοινωνιακά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Στην πολιτική ουσία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα έδειχναν επιστροφή στη γνωστή συνταγή την οποία βιώσαμε στο πετσί μας από το 2010 έως το 2015, όταν ο λαός ψήφισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Όσες φορές αναφέρθηκε σε αυτήν και πραγματικά ήταν πολύ λίγες, έλεγε ότι θα εφαρμόσει αυτά που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε και οδήγησαν εδώ τη χώρα.
   Επιπλέον ο Κ. Μητσοτάκης κατανάλωσε πολύ χρόνο για να πείσει για κάτι που δεν αρνείται η κυβέρνηση. Ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα, ως προοίμιο της συμφωνίας για την οριστική διευθέτηση του χρέους, που θα οδηγήσει στο QE και τις διεθνείς αγορές, έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης.
   Όταν προς το τέλος, όμως, έφτασε στο κομμάτι των δικών του προτάσεων, περιορίστηκε στην εξής καταπληκτική φράση: “Έχουμε το δικό μας σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Όταν έρθει η ώρα, θα το θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού”.
   Αυτό το είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητάει διαρκώς, εδώ και ενάμιση χρόνο, δύο φορές την ημέρα εκλογές. Που καλλιεργεί επίμονα προεκλογικό κλίμα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, σε όποια συνάντηση και επαφή έχει κάνει. Οι πολιτικοί, όμως, που θέλουν να σέβονται τους πολίτες, έχουν υποχρέωση να πουν δημόσια την πρότασή τους, όποια κι αν είναι.
   Αυτό δεν το έκανε χθες η Ν.Δ. και απλώς με τη στάση της επισημοποίησε πλέον ότι είναι ένα κόμμα... τρολ! Ατάκες χωρίς βάθος, φθηνός εντυπωσιασμός, ψάρεμα στα θολά νερά, ντόρος να γίνεται κι όλα μέσα από μια λογική “ποιος θυμάται τι είπαμε”.
   Ουσία και αλήθεια, μηδέν!

από το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2017 | 8:06 pm


Το «θαύμα» της Καλαμάτας που εξαπλώνεται σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας

- Είπαν «αντίο» στους εργολάβους και εξοικονόμησαν 348.000 ευρώ το χρόνο, με διπλάσιους μισθούς για τους εργαζόμενους, βάζοντας τέλος στον «εργασιακό μεσαίωνα»
- Έξυπνο ψηφιακό νοσοκομείο, αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και οξυγόνου ιατρικής χρήσεως, άνοιγμα νέων τμημάτων

   «Οδηγός επιβίωσης στο δημόσιο νοσοκομείο», «ασθενείς και νοσοκομεία σε θανάσιμο κίνδυνο», «δεν υπάρχει σωτηρία» είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους που φιγουράριζαν στα ΜΜΕ τα προηγούμενα χρόνια των περικοπών και των λουκέτων. Τίτλοι που αντικατόπτριζαν το κλίμα που καλλιεργήθηκε για τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα: Η ζημιά δεν διορθώνεται, τα νοσοκομεία είναι χαμένη υπόθεση.
   Όμως, δεν ήταν το κισμέτ που ήταν υπεύθυνο για την υποβάθμιση των νοσοκομείων, δεν ήταν γραμμένο στο DNA τους να παράγουν χρέη, να κατεβάζουν ρολά και να αδειάζουν από προσωπικό. Ήταν αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και του τρόπου που ενήργησαν οι διοικήσεις τους επί σειρά ετών. 
   Όπως διαβάζω στο ρεπορτάζ της Μαρίας Καλυβιώτου, στη ΑΥΓΗ, ένα «θαύμα» συντελείται τα τελευταία 2 χρόνια στην Καλαμάτα, όπου τόσο ο διοικητής του νοσοκομείου της περιοχής, όσο και οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν ένα ίδρυμα με υποδειγματικό τρόπο, καταδεικνύοντας ότι το δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να παρακολουθεί την εποχή του με επιστημονική, διοικητική και τεχνολογική αρτιότητα, ωφελώντας τους ίδιους τους λειτουργούς τους, αλλά κυρίως τους πολίτες.
   Πρόκειται για ένα δημόσιο έξυπνο ψηφιακό νοσοκομείο, που καταφέρνει να είναι αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και να ανοίγει νέα τμήματα, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να εξοικονομεί υπέρογκα ποσά, που τα επενδύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του.

  Είπαν «αντίο» στους εργολάβους και εξοικονόμησαν 348.000 ευρώ
   To Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας ήταν από τα πρώτα που έλυσαν τις συμβάσεις με τους εργολάβους. Συγκεκριμένα, «σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύναψη των ατομικών συμβάσεων στους τομείς καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας» δηλώνει στην «Αυγή» ο διοικητής του ιδρύματος Γιώργος Μπέζος.
   Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στην εφημερίδα, στην καθαριότητα είχαν προσληφθεί 29 άτομα, στην εστίαση 15 και στη φύλαξη 7. Συνολικά είχαν συναφθεί 51 ατομικές συμβάσεις. Το ετήσιο συνολικό ποσό εξοικονόμησης σε σχέση με τις τελευταίες συμβάσεις με εργολαβικές εταιρείες που είχαν συναφθεί έναν χρόνο πριν από τις ατομικές συμβάσεις αγγίζει το ποσό των 347.788 ευρώ και προέρχεται ως εξής: Από τον τομέα της καθαριότητας 256.000 ευρώ, από τον τομέα της φύλαξης 65.112 ευρώ και από το τομέα της εστίασης 26.676 ευρώ.

  Τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα
   «Οι εργαζόμενοι στους ανωτέρω τομείς», υπογραμμίζει ο Γ. Μπέζος, «έχουν διπλασιάσει τα χρήματα με βάση τα οποία αμείβονται και πληρώνονται, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του νοσοκομείου (μόνιμοι και αορίστου χρόνου), κάθε 15ηθήμερο μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών - ΕΑΠ. Το σημαντικότερο όμως είναι», επισημαίνει, «ότι και στους τρεις τομείς γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά και φυσικά έχουν επιστρέψει το χαμόγελο και η αισιοδοξία στα πρόσωπα αυτών των εργαζομένων».
   Με τον εργολάβο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, οι εργαζόμενοι μετρούσαν τρεις μήνες απλήρωτοι, ο μισθός τους έφτανε τα 300-350 ευρώ, ενώ με τις ατομικές συμβάσεις λαμβάνουν τον μισθό που προβλέπεται για τον κατώτερο δημόσιο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή περίπου 780 ευρώ.
   Το πλήγμα των εργολαβικών αναθέσεων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας ήταν πολύ βαρύ, αφού υπογράφονταν ληστρικού τύπου συμβάσεις, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να παρακολουθούν τον προϋπολογισμό τους να κουτσουρεύεται χρόνο με τον χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως, με την παύση των εργολαβικών συμβάσεων σε ολόκληρη τη χώρα, τα νοσοκομεία θα εξοικονομήσουν περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ.


  Ενεργειακή εξοικονόμηση
   Στο νοσοκομείο έχουν υλοποιηθεί μεγάλα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και οικονομίας πόρων. Εκεί πραγματοποιείται το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας, η βιοκλιματική αναβάθμιση του νοσοκομείου και ολοκληρώνεται η πρώτη φάση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συγκροτήματος και το ίδρυμα γίνεται αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά (το νοσοκομείο πληρώνει 400.000 ευρώ τον χρόνο στη ΔΕΗ) και μετατρέπεται στο πρώτο δημόσιο έξυπνο ψηφιακό νοσοκομείο.

  Αυτοπαραγωγή οξυγόνου ιατρικής χρήσης
   Με πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου και του ΕΠΠΕΡΑΑ υλοποιείται η σχεδόν συνολική αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και το έργο της αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης. Όπως αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, το ίδρυμα προμηθευόταν «πετρέλαιο ετησίως 980.000 ευρώ και το 2016 το κλείσαμε με 260.000 ευρώ».

  Άνοιξαν τέσσερα καινούργια τμήματα
   Υπάρχουν κι άλλες μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν λάβει χώρα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως η έναρξη λειτουργίας τεσσάρων νέων τμημάτων: ΜΕΘ με 6 κρεβάτια, Μονάδα Εμφραγμάτων με 6 κρεβάτια, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Ψυχιατρική Κλινική 12 κλινών. Πραγματοποιήθηκε επίσης ο λειτουργικός ανασχεδιασμός του τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών και του Τμήματος Εξωτερικών Ιατρείων και με δωρεά ύψους 500.000 ευρώ των τριών ιδρυμάτων (Νιάρχος, Καρέλιας, Κωνσταντακόπουλος) υλοποιείται η ανακατασκευή του αιμοδυναμικού και προμήθεια νέου σύγχρονου στεφανιογράφου.

  Δημόσια νοσοκομεία χωρίς χρέη
   Το δημόσιο νοσοκομείο Καλαμάτας αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πιο εμβληματικές περιπτώσεις ιδρυμάτων που καταρρίπτουν τον μύθο περί αδυναμίας του Δημοσίου να λειτουργεί υγιώς και να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
   Ανάλογα τμήματα γραφής δείχνουν ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία που με τις νέες τους διοικήσεις απεγκλωβίζονται από την υποβάθμιση και την κακοδιαχείριση, με αποτέλεσμα το 2016, για πρώτη φορά, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα να κλείσουν το έτος με πλεόνασμα και μηδενικές πραγματικές οφειλές. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2016, οι συνολικές οφειλές των νοσοκομείων ανέρχονταν σε 720,22 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων σε 755 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του clawback σε 150 εκατ. ευρώ.
   Με όλες τις λογιστικές τακτοποιήσεις στις 31.12.2016 (πληρωμές, εισπράξεις clawback, κ.λπ.) οι πραγματικές οφειλές των νοσοκομείων ήταν μηδενικές. Αντιθέτως, το καθαρό αποτέλεσμα των νοσοκομείων παρουσιάζεται θετικό κατά [720,22 - (755+150)] = 185 εκατ. ευρώ. Για τον Δεκέμβριο του 2015 η αντίστοιχη θεωρητική άσκηση οδηγεί σε οφειλές (στις 31.12.2015) της τάξεως των 934 εκατ. ευρώ.
   Οι πληρωμές του 2016 όχι μόνο κάλυψαν πλήρως τις αγορές ίδιας χρήσης, αλλά εξόφλησαν και οφειλές προηγούμενων ετών (σύνολο πληρωμών 127%), γεγονός που οδηγεί στη δραματική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων.
   Και όλα αυτά τη στιγμή που έχουν γίνει 18.610 προσλήψεις, που στο δημόσιο σύστημα υγείας απέκτησαν πρόσβαση πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, που άνοιξαν 125 κλίνες ΜΕΘ και «έσπασαν» λουκέτα τμημάτων και κλινικών σε πλήθος νοσοκομείων της χώρας.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2017 | 2:20 pm


Αλέξης Τσίπρας: Η Ν.Δ. επένδυσε στην αριστερή παρένθεση, αλλά θα κλείσει μόνο η παρένθεση την επιτροπείας - VIDEO

- Ο Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στην αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη μιας καταστροφής που δεν έρχεται 
- "Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα αλλά και για την κοινωνία"

   Ψευδοπροφήτη μίας καταστροφής που δεν έρχεται, αποκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνεται η αξιολόγηση.
    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΝΔ για το κλίμα καταστροφολογίας που καλλιεργεί, παρά το ότι διαψεύδεται από την πραγματικότητα. «Υπάρχει προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη για άλλη μία φορά να μας πείσει ότι ξανακαταστρέφουμε τη χώρα και παραλάβαμε τον παράδεισο τον Δεκέμβρη του 2015 και την πήγαμε στην κόλαση. Δεν έφερε κάποιο καινούργιο επιχείρημα. Με πρωτοφανή υπεροπλία η επιχειρηματολογία αυτή αναπαράγεται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης» επεσήμανε και πρόσθεσε: «στην πολιτική δεν αρκεί να έχεις μαζί σου όλα τα κανάλια τους εκδότες, τις δημοσκοπήσεις, τα τρολ του διαδικτύου, διότι πολιτική δεν είναι μόνο η επικοινωνία. Η πολιτική θέλει και στρατηγική και μυαλό και ψυχή και έχει να κάνει με τα βιώματα και τις προσδοκίες των ανθρώπων».


 
   «Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν τα καταφέρνετε. Κάποιοι θα πουν ότι δεν το έχετε. Δεν είναι αυτό. Δεν τα καταφέρνετε γιατί είστε αυτοεγκλωβισμένος σε μία αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη, που συνεχώς προφητεύει την καταστροφή που δεν έρχεται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «αυτή η στρατηγική έχει ημερομηνία λήξης. Όσο περνά ο καιρός κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός. Φανταστείτε τον εαυτό σας σε δύο χρόνια λίγο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές όταν θα είναι η πρώτη κάλπη που θα αναμετρηθούμε. Θα είστε τρία χρόνια αρχηγός ενός κόμματος που θα ζητά και θα προβλέπει εκλογές που δεν θα έρχονται. Και θα προβλέπει κόφτες και αποτυχίες επί 3,5 χρόνια που δεν θα έρχονται. Πως το σκέφτεστε; Είναι επιτυχημένη στρατηγική;».
   «Είχατε την ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και την πετάτε. Λέτε δύο πράγματα ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο και ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να ετοιμάσουν από τώρα τα προεκλογικά σποτ του 2019. Γιατί τον Μάιο του 2019 όχι μόνο δεν θα είμαστε στο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει ένα χρόνο από το μνημόνιο. Και θα έχουμε πέντε μήνες εφαρμογής όλων των αντιμέτρων που εσείς τα λέτε αέρα κοπανιστό. Τότε θα είναι 2 δις που θα ανακουφίζουν» είπε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι “είναι αναγκαίο για την χώρα η αντιπολίτευση να αλλάξει αφήγημα. Τώρα που σχεδιάζουμε το μέλλον για τον τόπο”.
   Φοβάμαι ότι υιοθετώντας διαρκώς τις συμβουλές των ακραίων της παράταξής σας, και κυρίως του αντιπροέδρου Γεωργιάδη, δύσκολα θα αλλάξετε στρατηγική. Φοβάμαι ότι τους έχετε παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού και στο τέλος μπορεί να χάσετε και το σπίτι. Αλλά αυτό δεν είναι δική μου δουλειά».
    «Δεν είμαστε ούτε πορφυρογέννητοι ούτε παιδιά της διαπλοκής» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να το παλέψουμε μέχρι τέλους και θα το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν θα διαψεύσουμε τον ελληνικό λαό».
   Όταν έγινε φανερό ότι προχωράμε στην πολυπόθητη απομείωση του χρέους και τη δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε από τα μνημόνια η ΝΔ και τα ΜΜΕ που την στηρίζουν άλλαξαν τροπάρι. Δεν λένε τώρα ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή δεν υπογράφουμε συμφωνία, αλλά την καταστρέφουμε, επειδή έχουμε συμφωνία και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι βαρύτερο από τα θετικά.
   Αντιδράτε με τη λογική που λέει ότι εάν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός.
   «Δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα ύψους 4 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και φέρνετε τροπολογία για αντίμετρα που δεν έχουν συμφωνηθεί, ενώ τον Δεκέμβριο είχατε καταψηφίσει το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Ή τα έχετε χάσει τελείως με το κλείσιμο της αξιολόγησης ή βρίσκεστε σε πανικό», είπε απευθυνόμενος τον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
   «Η ιστορία σας είναι σκάνδαλα μίζες, ρεμούλες. Αυτό είναι που σας βάζει σε πανικό και φέρεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλο» προσέθεσε και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει αριστερή παρένθεση. Η μόνη παρένθεση που θα κλείσει θα είναι η κρίση των μνημονίων και της άρσης κυριαρχίας που εσείς οδηγήσατε τη χώρα, αφού πρώτα τη λεηλατήσατε. Φοβάστε ότι θα έρθουν αποδείξεις και στις εξεταστικές επιτροπές και στα δικαστήρια».
   Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σιγοντάρατε τους ποιο ακραίους από τους δανειστές. Πηγαίνατε στο Βερολίνο και αντί να φοράτε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ».
   «Όταν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει, αντί να αλλάξουμε τα επιχειρήματα, αλλάζουμε την πραγματικότητα. Τα αντίμετρα δεν είναι αέρας κοπανιστός, αλλά τα επιχειρήματά σας», είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη ΝΔ για «ασύλληπτη εργασία ψεύδους και παραπλάνησης της κοινής γνώμης».
   Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στην Ολομέλεια αποκόμματα εφημερίδων με τίτλους: «Έρχεται τέταρτο μνημόνιο, δεν υπάρχει χρηματοδότηση πέφτει η κυβέρνηση» και προσέθεσε: «Πέρα από ψεύτες είσαστε και κουτοπόνηροι. Ένα χρόνο πριν από τον Μάιο του 2016 λέγατε τα ίδια ακριβώς». Αυτό το τέταρτο μνημόνιο πόσες φορές θα ψηφιστεί; διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
   Με τη συμφωνία, παίρνουμε την προβλεπόμενη δόση αντίμετρα ισόποσα και δημοσιονομικό περιθώριο 5,5 δισ. που θα πάνε για στήριξη των ασθενέστερων και όχι των ημετέρων. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε θετική έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ που θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε ο πρωθυπουργός.
   Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα θα εφαρμοσθούν, μόνο εάν υπάρξουν από το 2018 μέτρα για το χρέος που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Μήπως, όταν αναφέρεστε σε τέταρτο μνημόνιο εννοείτε το μεσοπρόθεσμο, διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός και συνέχισε. "Αν μετρούσαμε για μνημόνιο κάθε μεσοπρόθεσμο που έφερναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα είχαμε φτάσει σήμερα όχι στο 4ο αλλά στο 40ό μνημόνιο".
   «Τα αντίμετρα για μας είναι οδοδείκτης και μια στρατηγική επιλογή να αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, κοινωνικού μισθού, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας», είπε ο πρωθυπουργός.
   «Είναι καθήκον κοινωνικό, αριστερό, πατριωτικό και όπως θέλετε πείτε το, να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να σχεδιάσουμε νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο» διεμήνυσε επίσης ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως δεν είμαστε αλάνθαστοι, αλλά γνωρίζει ότι δεν είμαστε ούτε πορφυρογέννητοι» και επισήμανε: «Δεν έχουμε στην πολιτική μας διαδρομή ούτε τη Siemens, ούτε τη Novartis, ούτε τα εξοπλιστικά, ούτε τις λίστες της φοροδιαφυγής. Γνωρίζει ότι είμαστε οι μόνοι που θα το παλέψουμε μέχρι τέλος και δεν θα διαψεύσουμε τον ελληνικό λαό. Θα τα καταφέρουμε».
   «Μπαίνουμε σ' ένα νέο πεδίο που απαιτεί σχέδιο. Στηρίζεται στην ενίσχυση των επενδύσεων, στην καινοτομία, την έρευνα, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στις δημοκρατικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία» υπογράμμισε.

  «Δεν μεγάλωσα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός, ούτε να έχω καρέκλες»
   Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατήρησε πως «ο κ. Μητσοτάκης ήλθε με έτοιμη δευτερολογία» και πρόσθεσε: «Με κατηγορείτε ότι σας λέω πορφυρογέννητο, αλλά δεν έχουμε την ίδια διαδρομή, ούτε πολιτική ούτε προσωπική. Δεν μεγάλωσα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός, ούτε να έχω καρέκλες». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης «αισθάνεται μεγάλη την απώλεια της καρέκλας και της κουτάλας».Πρωτολογία και Δευτερολογία Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα ομολογώ με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά και με ειλικρινή κατανόηση την προσπάθεια που κατέβαλε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για άλλη μια φορά σε αυτή εδώ την Αίθουσα, να μας πείσει και να πείσει και τον ελληνικό λαό που παρακολουθεί, ότι ξανακαταστρέφουμε τη χώρα, ότι διαλύουμε την οικονομία ότι βυθίζουμε στο τέλμα την οικονομία και την κοινωνία και ότι παραλάβαμε τον παράδεισο τον Δεκέμβριο του 2015 και έχουμε πάει τη χώρα στην κόλαση. Και δεν έφερε και τίποτα καινούριο σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα που διαρκώς εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναπαράγει. Και δεν τα αναπαράγει μόνο αυτή. Με μια πρωτοφανή υπεροπλία σε ό,τι αφορά την επικοινωνία και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, η ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία αναπαράγεται ξανά και ξανά και ξανά.

Παρακολουθώντας όμως, τον κ. Μητσοτάκη σκέφτηκα το εξής, ότι τελικά δεν αρκεί στην πολιτική να έχεις υπεροπλία στα μέσα επικοινωνίας - επικοινωνιακή υπεροπλία -  να έχεις μαζί σου όλα τα κανάλια και τους καναλάρχες, όλες τις εφημερίδες και τους εκδότες, όλους τους δημοσκόπους και τις δημοσκοπήσεις, όλα τα social media, εν πάση περιπτώσει, τα καλοπληρωμένα troll του διαδικτύου, δεν αρκεί. Και ξέρετε γιατί δεν αρκεί; Δεν αρκεί γιατί στο τέλος της ημέρας, πολιτική δεν είναι μόνο η επικοινωνία. Είναι σημαντική η επικοινωνία δεν την υποτιμώ, αλλά πολιτική δεν είναι μόνο η επικοινωνία. Η πολιτική θέλει και στρατηγική και επικοινωνιακή στρατηγική αλλά και επί της ουσίας στρατηγική, θέλει και μυαλό, θέλει και ψυχή. Και πάνω από όλα, όσο δυνατός και αν είσαι στα μέσα της επικοινωνίας, η πολιτική έχει να κάνει και με την πραγματικότητα, με τα βιώματα, με τη ζωή, με τις προσδοκίες των ανθρώπων.
Και σας παρακολουθώ τόση ώρα, κύριε Μητσοτάκη, να κάνετε αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια να πείσετε, αλλά η αίσθηση που έχουμε, οι περισσότεροι σε αυτή εδώ την Αίθουσα, πιστεύω, η πλειοψηφία όσων παρακολουθεί, είναι ότι δεν τα καταφέρνετε να πείσετε. Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν –και θέλω να το ξεκαθαρίσω ότι δεν συμφωνώ- ότι δεν τα καταφέρνετε, γιατί δεν το έχετε. Όχι, δεν είναι αυτό. Και εγώ ξέρετε, δεν σας υποτιμώ καθόλου ως αντίπαλο. Ίσα-ίσα θεωρώ ότι είστε ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος. Ξέρετε γιατί δεν τα καταφέρνετε; Δεν τα καταφέρνετε γιατί είστε αυτοεγκλωβισμένος σε μια αδιέξοδη στρατηγική, στην στρατηγική του ψευδοπροφήτη που διαρκώς προφητεύει την καταστροφή και συνεχώς διαψεύδεται. Διότι μια η καταστροφή, δύο η καταστροφή, τρεις η καταστροφή και όταν δεν έρχεται η καταστροφή, μάλλον απαξιώνεται αυτός που την προφητεύει. Και ξέρετε, αυτή η στρατηγική που έχετε επιλέξει και πολιτική στρατηγική και στρατηγική επικοινωνίας, έχει ημερομηνία λήξης. Στην αρχή, πράγματι δημιουργείτε μια ένταση, προσελκύετε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, αλλά όσο περνάει ο καιρός, κινδυνεύετε εσείς να γίνετε γραφικός.

Και πολύ φοβάμαι ακούγοντας σας και σήμερα, εάν συνεχίσετε έτσι, δεν είναι μακριά εκείνη η στιγμή. Φανταστείτε μόνο, κύριε Μητσοτάκη, τον εαυτό σας σε δύο χρόνια από σήμερα, τον Μάιο του 2019, όταν θα βρισκόμαστε λίγο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, σε προεκλογική περίοδο, όπου θα είναι η πρώτη κάλπη που θα αναμετρηθούμε. Γιατί, ξέρετε, η πολιτική και τα κόμματα αναμετρώνται στην κάλπη, όταν στήνεται, και όχι στις δημοσκοπήσεις ούτε στα μέσα. Φανταστείτε, λοιπόν, τον Μάιο του 2019 που θα έχετε κλείσει κοντά τρεισήμισι χρόνια Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα, τρεισήμισι ολόκληρα χρόνια Αρχηγός ενός κόμματος που θα ζητά και θα προβλέπει αδιάλειπτα επί τρεισήμισι χρόνια εκλογές και αυτές δεν θα έρχονται.
Θα είστε επί τρεισήμισι χρόνια Αρχηγός ενός κόμματος που θα προβλέπει αδιάλειπτα κόφτες, καταστροφές και αποτυχίες, αλλά ούτε οι κόφτες θα ενεργοποιούνται ούτε οι καταστροφές και οι αποτυχίες θα επαληθεύονται και θα γίνονται πραγματικότητα. Επί τρεισήμισι χρόνια! Πώς το σκέφτεστε αλήθεια αυτό; Είναι μια σοβαρή στρατηγική και για εσάς και για το κόμμα σας;
Σήμερα, κύριε Μητσοτάκη, είχατε μία ευκαιρία. Δεν το καταλάβατε μάλλον, αλλά είχατε μια ευκαιρία. Είχατε μια ευκαιρία, μεγάλη ευκαιρία για την παράταξή σας, να αλλάξετε αφήγημα. Και αυτήν την ευκαιρία την πετάτε. Γιατί, τι λέτε σήμερα στον ελληνικό λαό που μας ακούει; Λέτε στον ελληνικό λαό δύο πράγματα. Δυο πράγματα επί της ουσίας, τα άλλα τα έχετε πει ξανά και ξανά και ξανά. Δυο πράγματα. Ότι η Κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο και ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Μάλιστα.
Εγώ, κύριε Μητσοτάκη, θα τις κρατήσω αυτές τις δηλώσεις σας και μάλιστα θα ζητήσω και από τους συνεργάτες μου να ετοιμάσουν από τώρα τα spotsτων Ευρωεκλογών δυο χρόνια από σήμερα, με τις δηλώσεις αυτές, για να θυμάται ο ελληνικός λαός τι λέγατε τόσα χρόνια.
Γιατί τον Μάη του 2019, κύριε Μητσοτάκη, που θα είναι πραγματική προεκλογική περίοδος για Ευρωεκλογές, όχι μόνο δεν θα είμαστε σε τέταρτο μνημόνιο, όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο, όπως μας λέτε σήμερα, αλλά θα διανύουμε ήδη σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο εκτός μνημονίων, γιατί θα βγούμε οριστικά το καλοκαίρι του 2018, κύριε Μητσοτάκη, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα και μάλιστα στην ώρα του, μπορεί και πιο πριν.
Και θα έχουμε, επίσης, τον Μάη του 2019 και πέντε μήνες μέσα στο ’19, στους οποίους πέντε μήνες θα έχουν ενεργοποιηθεί κανονικά όλα τα αντίμετρα που σήμερα εσείς τα ονομάζετε «αέρα κοπανιστό», όλα τα αντίμετρα που σήμερα εσείς ετοιμάζεστε να τα καταψηφίσετε στην ονομαστική ψηφοφορία ένα προς ένα. «Αέρας κοπανιστός» για εσάς, που όμως τότε θα ανακουφίζουν -διότι θα είναι κοντά 2 δισεκατομμύρια- εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και συμπολίτες μας που σήμερα σας ακούνε και δεν θα το ξεχάσουν ότι τα καταψηφίσατε. Δεν θα το έχουν ξεχάσει σε δυο χρόνια από σήμερα.
Και σας ερωτώ, κύριε Μητσοτάκη: Πώς θα πάτε στις Ευρωεκλογές του ’19; Με ποιο αφήγημα και με ποια αξιοπιστία; Ποιος θα σας πιστεύει τότε;
Ελπίζω και ξέρετε…
Εγώ σας άκουσα με προσοχή, θέλω να ακούσετε κι εσείς.
Ελπίζω, διότι θα μου πει κανείς «τώρα κόπτεσαι για τη στρατηγική του αντιπάλου σου;». Κοιτάτε η χώρα θα ήταν ευτύχημα αν μπορούσε αυτήν την ώρα να έχει μια αντιπολίτευση που να μπορούσε να αντιληφθεί ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει τώρα αφήγημα. Τώρα. Τώρα που δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια σε αυτόν τον τόπο να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα και άρα, ενδεχομένως, να ήταν χρήσιμη και η συνεισφορά μιας σοβαρής αντιπολίτευσης σε αυτήν την προοπτική. Ελπίζω ο χρόνος μέχρι τότε, βέβαια, να σας βοηθήσει με νηφαλιότητα να ξαναδείτε τη στρατηγική σας.
Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι υιοθετώντας διαρκώς τις συμβουλές των ακραίων στην παράταξή σας, και ιδίως του Αντιπροέδρου σας του κ. Γεωργιάδη, πολύ δύσκολα θα καταφέρετε να αλλάξετε στρατηγική. Και προσέξτε, κύριε Μητσοτάκη, μην, παραχωρώντας την ηγεμονία στους ακραίους της παράταξής σας, βρεθείτε τελικά και προ εκπλήξεων, διότι τους έχετε παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού και στο τέλος μπορεί να χάσετε και το σπίτι. Αλλά αυτό είναι δική σας δουλειά.
Σε κάθε περίπτωση όμως, εγώ κατανοώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είπα και στην αρχή, τον κ. Μητσοτάκη. Και κατανοώ γιατί είναι τεράστιο δομικό πρόβλημα -όχι επικοινωνιακό, αλλά πολιτικό, στρατηγικό πρόβλημα- το γεγονός ότι κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε επιτέλους μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία, που περιλαμβάνει και το χρέος και άρα περιλαμβάνει και το διάδρομο, το μεσοπρόθεσμο για την αποπληρωμή και τη δυνατότητα δηλαδή η χώρα να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και άρα να βγει οριστικά από τα μνημόνια.
Είναι πρόβλημα, διότι όσο κι αν κάποιοι επιμένουν μονότονα στην ίδια καραμέλα, περνάμε πλέον σε μια θετική ατζέντα. Πώς να το κάνουμε; Μια θετική ατζέντα και για τη χώρα, αλλά και για την κοινωνία. Την έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Και ξέρετε, όταν αυτό καταστεί πραγματικότητα, αντιληπτή στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης και των Ελλήνων πολιτών, θα έχετε χάσει και τον μοναδικό σας σύμμαχο όλα αυτά τα χρόνια: τον φόβο και την καταστροφολογία. Γιατί μόνο σε αυτά στηρίζεστε τόσο καιρό.
Σας προκαλώ να ρωτήσετε έναν Έλληνα πολίτη -μιας κι εσείς κυκλοφορείτε πάρα πολύ, αλλά εμείς δεν κυκλοφορούμε κι είμαστε κλεισμένοι, μάλλον θυμάστε τα δικά σας όταν ήσασταν εγκλωβισμένοι και δεν μπορούσατε να πάρετε ανάσα- έξω στο δρόμο. Και πείτε του: «Τι προτείνει, ρε παιδιά ο κ. Μητσοτάκης για τη χώρα;». Στοιχηματίζω ότι θα σας απαντήσει: «Αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι ο Τσίπρας δεν τα κάνει καλά και μας καταστρέφει». Διότι αυτό λέτε συνέχεια. Ρωτήστε τον: «Θετική πρόταση έχει;». Κανείς δεν θα θυμάται να σας πει, κύριε Μητσοτάκη. Κανείς. Και δεν θα θυμάται κανείς, διότι όσο μιλάτε -δεν ξέρω, μπορεί να έχετε προτάσεις, να μην σας υποτιμώ-, το 95% της παρουσίας σας το αφιερώνετε σε μια αρνητική και καταστροφολογική κριτική. Μόνο αρνητική εικόνα έχει η ελληνική κοινωνία γι’ αυτά που λέτε εσείς. Και ξέρετε, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει να γίνει Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι οι άλλοι είναι κακοί. Πρέπει κι ο ίδιος να αποδείξει ότι έχει πρόταση.
Τώρα, όμως, τι γίνεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Αυτό που γίνεται, είναι ότι εσείς αντιδράτε με τη λογική που λέει ότι αν η πραγματικότητα δεν συνάδει με αυτά που λέτε εσείς, δεν συνάδει μαζί σας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Θέλω να σας θυμίσω τι είχατε πει στους Βουλευτές σας, λίγες ημέρες πριν, λίγους μήνες πριν, στις 24 Φεβρουαρίου -αν θυμάμαι καλά-, όταν κάνατε Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είχατε πει ότι «η χώρα βουλιάζει ξανά στο τέλμα της παρακμής και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση». Ήταν η περίοδος, σας θυμίζω, λίγο πριν, που στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Γεωργιάδης είχε βγει και είχε πει καθαρά την αλήθεια, την αλήθεια της γραμμής σας: «Δεν θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλουμε να πέσει η Κυβέρνηση και να έλθουμε εμείς. Γιατί αυτοί δεν θέλουν, δεν μπορούν, καθυστερούν. Θα έλθουμε εμείς και θα τα περάσουμε όλα, τόσα κι άλλα τόσα». Και σας θυμίζω ότι τότε στο τραπέζι δεν υπήρχαν ούτε αντίμετρα ούτε επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων ούτε προοπτική για το χρέος. Και μας κατηγορούσατε ότι δεν κλείνουμε τη διαπραγμάτευση γιατί, λέει, έχουμε αριστερές ιδεοληψίες, επειδή διεκδικούμε από τους δανειστές μας την επιστροφή και της Ελλάδας στα πλαίσια της εργασιακής κανονικότητας. Όταν εμείς βγάζαμε τη διαπραγμάτευση από τις κλειστές αίθουσες του Hiltonκαι την πηγαίναμε στις Συνόδους Κορυφής και στη Σύνοδο των επτά Νότιων χωρών της Ευρώπης, για να αναδείξουμε τη σημασία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλες τις χώρες να εφαρμόζεται εργασιακή κανονικότητα που εσείς καταργήσατε, μας λέγατε ότι έχουμε ιδεοληψίες. Γιατί σας αρέσει να αναφέρεστε και να κάνετε αυτό το παιχνιδάκι των δηλώσεων.
Ναι, βεβαίως, εμείς όταν κάνουμε διαπραγμάτευση κάνουμε διαπραγμάτευση και είμαστε και έτοιμοι να προχωρήσουμε μέχρι τα άκρα, αν δεν πάρουμε αυτά τα οποία θα καθιστούσαν μια συμφωνία ισορροπημένη, μια συμφωνία που θα μας έδινε, όμως, μέσα από τη συνολική λύση την προοπτική εξόδου. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας.
Όταν, λοιπόν, έγινε φανερό, όμως, ότι θα έχουμε και αντίμετρα και ότι δεν θα εφαρμοστούν τόσα και άλλα τόσα, όπως λέγατε εσείς, αλλά για κάθε αρνητικό μέτρο που ψηφίζουμε σήμερα, θα ψηφίζεται κι ένα ισόποσο θετικό, και ιδίως, όταν έγινε φανερό ότι προχωράμε επιτέλους στην πολυπόθητη απομείωση του χρέους που θα ανοίξει έναν οδικό χάρτη, έναν διάδρομο δεκαετίας για την αποπληρωμή μέσα από τις αγορές και τη δυνατότητα να σταθούμε μόνοι στα πόδια μας και να βγούμε από τα μνημόνια και συμφωνήσαμε, τότε η Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης που τη στηρίζουν, άλλαξαν τροπάρι.
Δες μας λέγανε πια και δεν μας λένε πια ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή δεν υπογράφουμε την όποια συμφωνία, όπως μας λέγανε τότε, και ότι καθυστερούμε, αλλά ότι την καταστρέφουμε –και αυτός είναι κοινός παρονομαστής- επειδή έχουμε συμφωνία. Και προσπαθούν μάλιστα να μας πείσουν ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι περισσότερα και βαρύτερα από τα ισόποσα θετικά.
Και όταν ακούω εδώ και πολύ καιρό αυτή τη συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης, ξέρετε μου έρχεται στο μυαλό ένα κουίζ που μας έβαζαν όταν ήμασταν μικρά παιδάκια στο σχολείο που μας ρωτούσαν: «Τι είναι πιο βαρύ; Ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι;». Είμαι σίγουρος, κύριε Μητσοτάκη, ότι δεν θα απαντούσατε σωστά σε αυτό το κουίζ, όταν ήσασταν παιδί!
Το πλέον, όμως, φαιδρό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι αλλάζοντας τροπάρι, ξαφνικά έρχεστε εδώ και μας παρουσιάζεστε ως αντιμνημονιακοί και μάλιστα, αντιμνημονιακοί που ενδιαφέρονται και για τις κινητοποιήσεις και για την οργή του λαού που έχει γίνει ποτάμι. Μέχρι και τον Θεοδωράκη ανακαλύψατε σήμερα. Και δεν εννοώ τα τραγούδια του. Το πλέον φαιδρό είναι αυτό.
Δεν εννοώ τον Σταύρο.
Εσείς, κύριε Μητσοτάκη, που έξι μήνες, όσο διαρκούσε αυτή η δύσκολη συγκρουσιακή διαδικασία με τους δανειστές μας, σιγοντάρατε τους πιο ακραίους από τους δανειστές στις πιο παράλογες εκ των απαιτήσεών τους.
Εσείς που την πιο κρίσιμη στιγμή, λίγο πριν από κρίσιμες αποφάσεις, πηγαίνατε στο Βερολίνο κι ενώ λέγατε ότι φοράτε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, φοράγατε μάλλον τη φανέλα του ΔΝΤ.
Εσείς που βάζατε ακόμη και τους Ευρωβουλευτές σας μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταγγέλλουν τη Κομισιόν επειδή παίρνει το μέρος της Ελλάδας. Εσείς που στα χρόνια της κρίσης όσο κυβερνούσατε, αποδειχθήκατε βασιλικότεροι του βασιλέως.
Εσείς, λοιπόν, τώρα έρχεστε εδώ και χύνετε μαύρο δάκρυ και λέτε για τα μνημόνια και για το πόσο κυνικοί είμαστε. Ξέρετε, αλλάζετε, όμως, τόσο γρήγορα αφήγημα και θέσεις, που στο τέλος ζαλίζετε κι εμάς, ζαλίζετε και τους πολίτες, αλλά θα ζαλιστείτε κι εσείς.
Διότι πριν από πέντε μόλις μήνες –δεν ήταν πολύ- όταν φέρναμε εδώ στη Βουλή…
 Μην συγχύζεστε! Κάντε λίγο ησυχία.
Διότι πριν από πέντε μόλις μήνες ήταν, κύριε Μητσοτάκη, όταν φέρναμε εδώ στη Βουλή την κατανομή εφάπαξ επιπλέον σύνταξης 620 εκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 σε ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.
Και τι μας λέγατε τότε; Μας καταγγέλλατε ότι προκαλούμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και βάζουμε σε κίνδυνο τη χώρα. Γιατί; Γιατί δεν συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές, με τους οποίους εσείς είχατε μεγάλο πόνο ότι έπρεπε να συνεννοηθούμε!
Και τι μας λέτε τώρα εσείς ο ίδιος πέντε μήνες μετά; Ακριβώς τα αντίθετα. Εσείς που καταψηφίσατε τότε, διότι ήταν διακινδύνευση για τη χώρα, επειδή δεν συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές, μας λέτε τώρα: «Αφού δώσατε αυτά κι εμείς τα καταψηφίσαμε, τώρα δώστε άλλα τόσα». Και το φέρνετε και ως τροπολογία χωρίς συνεννόηση.
Καταψηφίσατε τότε αυτό που μπορούσε να δοθεί, διότι ήταν στην ασφάλεια του πλεονάσματος της χρονιάς του 2016, όταν γνωρίζαμε την υπεραπόδοση και τώρα έρχεστε και λέτε «δώστε άλλο τόσο τώρα, δεν πειράζει, χωρίς συνεννόηση και ας καταψηφίσαμε». Και ταυτόχρονα, δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ την ίδια στιγμή καταθέτετε τροπολογία για άλλα αντίμετρα, που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Εσείς που τον Δεκέμβρη καταψηφίζατε λέγοντας ότι «η μη συνεννόηση με τους δανειστές θέτει τη χώρα σε κίνδυνο».
Ειλικρινά, κύριε Μητσοτάκη, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω.
Και νομίζω ότι αυτήν την αντιπολίτευση του ό,τι κάτσει και ό,τι λάχει και έτσι και γιουβέτσι, ό,τι να ‘ναι, δεν μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς. Κανείς δεν μπορεί να την παρακολουθήσει! Ή τα έχετε χάσει τελείως με το κλείσιμο της αξιολόγησης ή βρίσκεστε σε πανικό. Ένα από τα δύο συμβαίνει. Σε πανικό, γιατί ξέρετε κάτι; Ο φόβος τώρα μάλλον αλλάζει στρατόπεδο και τώρα που τελειώνει και με τη βούλα το παραμύθι της παρένθεσης, μάλλον, φοβάστε γιατί δεν ξέρετε τι ξημερώνει, γιατί η ιστορία σας στα χρόνια των κυβερνήσεών σας και της λεηλασίας και της χρεοκοπίας είναι γεμάτη με σκάνδαλα, είναι γεμάτη με μίζες, είναι γεμάτη με ρεμούλες, είναι γεμάτη με θαλασσοδάνεια, είναι γεμάτη με συγκαλύψεις. Αυτό είναι που σας βάζει σε πανικό και φέρεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλα.
Γι’ αυτό και δυο χρόνια τώρα επενδύετε σε ένα πράγμα: Στην παρένθεση, στην Αριστερή παρένθεση, αλλά τελικά η μόνη παρένθεση που θα κλείσει και θα κλείσει σύντομα και είμαστε πιο κοντά από ποτέ για να κλείσει, θα είναι η παρένθεση της επιτροπείας, η παρένθεση των μνημονίων και της άρσης κυριαρχίας, στην οποία εσείς οδηγήσατε τη χώρα αφού τη λεηλατήσατε και τη χρεοκοπήσατε. Γιατί βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε –προφανώς πιστεύω αυτό να το καταλαβαίνει και ο τελευταίος που μας ακούει- γιατί κάποιοι χρεοκοπήσανε και λεηλατήσανε τις δυνατότητες αυτής της χώρας, γιατί κάποιοι την οδήγησαν σε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, γιατί κάποιοι τα χρόνια των παχιών αγελάδων δεν αφήσανε καμία υποδομή για να μας προστατεύει στα χρόνια της κρίσης, γιατί κάποιοι το υπερπλεόνασμα εκείνων των κερδών, το κάνανε μίζες στο Χρηματιστήριο, στα εξοπλιστικά, μίζες στα μαύρα ταμεία των κομμάτων σας από τη Siemens
Δεν σας αρέσει να τα ακούτε αυτά. Είναι τα ίδια και τα ίδια. Αλλά ο ελληνικός λαός αυτά τα ίδια και τα ίδια τα έχει καταλάβει και φοβάστε ότι πλέον θα έρθουν αποδείξεις και στις εξεταστικές επιτροπές αλλά και στα δικαστήρια.
Έρχομαι, λοιπόν, τώρα στην ταμπακιέρα, κύριε Τζαβάρα, για τα μέτρα.
Θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σας πω ότι θα αναφερθώ, προφανώς, όχι στο σύνολο της προπαγάνδας και των ψεμάτων που έχετε εξαπολύσει τις τελευταίες μέρες εσείς και μέσα ενημέρωσης, αλλά στα δύο αυτά που είπα. Θα σταθώ στα δύο βασικότερα εκ των ψευδών, στα δύο βασικότερα αφηγήματα της καταστροφολογίας: Στο λεγόμενο τέταρτο μνημόνιο και στην αμφισβήτηση των αντιμέτρων. Δεν θα αρκεστώ στο επιχείρημα ότι η ζωή θα μας δικαιώσει το 2019, όπως είπα στην αρχή, αλλά θα εξηγήσω γιατί θα μας δικαιώσει το 2019 και γιατί για άλλη μια φορά θα σας διαψεύσει.
Λέει, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ότι τα αντίμετρα είναι «αέρας» γιατί δεν χρειάζεται, όπως λέει η συμφωνία, να είμαστε μέσα στους στόχους 3,5% για να εφαρμοστούν, αλλά 5,5% και το είπε και σήμερα από αυτό εδώ το Βήμα. 
Και είναι απολύτως προφανές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ο κ. Μητσοτάκης ψεύδεται συνειδητά, διότι δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει ελληνικά για να διαβάσει τι λέει το άρθρο ούτε μπορεί να μην γνωρίζει στοιχειώδη μαθηματικά. Λέει, λοιπόν, το νομοσχέδιο ότι τα ισόποσα αντίμετρα 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα το 2019 υπό την προϋπόθεση ότι στο τέλος του 2018 θα υπάρχει η πρόβλεψη -και όχι του ΔΝΤ, του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, όλων δηλαδή των εταίρων μας, όπως πάντα- υπό την προϋπόθεση, λοιπόν, ότι στο τέλος του 2018 θα υπάρχει η πρόβλεψη ότι είμαστε εντός των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. Ποιος είναι ο στόχος; Πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και όχι 5,5% του ΑΕΠ.
Τι θα συμβεί, λοιπόν, αν όντως έχουμε 3,5% ή και παραπάνω; Θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα 1% αρνητικά μέτρα και 1% θετικά. Και τι θα έχουμε; 3,5% συν 1% μείον 1%, πόσο κάνει; 5,5%; 3,5% συν 1% μείον 1%, 3,5%.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και στον γιο μου που πηγαίνει πρώτη δημοτικού αν του βάλω αυτήν την άσκηση, είμαι βέβαιος ότι θα την καταλάβει και θα την καταλάβει ο καθένας ο οποίος μας παρακολουθεί. Γιατί, λοιπόν, εσείς που από κάτω φωνάζετε «έλεος» αυτό το πολύ απλό, 3,5% συν 1% μείον 1%, δεν καταλαβαίνετε ότι μας κάνει 3,5%;
Αφήστε τα τώρα. Αφήστε τα. Απλά μαθηματικά. Γιατί δεν το καταλαβαίνετε αυτό; Γιατί παραπλανείτε τον ελληνικό λαό; Να σας πω εγώ.
Κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε και μιλάτε για 5,5% για τον πολύ απλό λόγο ότι το αποτέλεσμα του 2016 σε πρωτογενές πλεόνασμα είναι 4,2%. Και όταν, λοιπόν, εμείς βγάλαμε πλεόνασμα 4,2%, που τώρα ήρθατε και μας είπατε «κακώς το βγάλατε το 4,2%, μέχρι πρότινος μας λέγατε ότι θα εφαρμοστούν οι κόφτες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι κόφτες», όταν, λοιπόν, το βγάλαμε, τι συνέβη; Προφανώς, το επιχείρημά σας, πάνω στο οποίο βασίζεται και όλη η ρητορική ότι είναι αέρας κοπανιστός τα αντίμετρα, ότι δηλαδή δεν θα καταφέρουμε το 2018 και το 2019 να έχουμε πλεόνασμα πάνω από 3,5%, όχι απλά αποδυναμώθηκε, αλλά ουσιαστικά εξουδετερώθηκε.
Διότι αν το 2016, σε συνθήκες οικονομίας όπου είχαμε στασιμότητα, καταφέρνεις να πιάσεις 4,2%, πολύ πιο πάνω από το 3,5%, τότε είναι προφανές ότι το 2018, έχοντας δυο χρόνια που, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, η οικονομία μας θα έχει υψηλούς για τα δεδομένα μας ρυθμούς ανάπτυξης, πάνω από 2%, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα πιάσεις πλεόνασμα και τον στόχο πάνω από 3,5%.
Με δυο λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει, αντί να αλλάξουμε την προπαγάνδα και τα επιχειρήματα της προπαγάνδας μας, αλλάζουμε την πραγματικότητα.
Τα αντίμετρα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι αέρας κοπανιστός. Αέρας είναι τα λόγια σας και τα επιχειρήματά σας. Και όπως φαίνεται από την πορεία των πραγμάτων, όχι μόνον θα εξασφαλιστούν στο σύνολό τους τα αντίμετρα, γιατί θα εξασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων, αλλά με βάση τους  υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών θα δημιουργηθεί και έξτρα δημοσιονομικός χώρος για το 2019 ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ και για το 2020 ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και για το 2021 ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και όλα αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για επιπλέον, το τονίζω αυτό, παρεμβάσεις ελαφρύνσεων, επιπλέον των αντιμέτρων που σήμερα ψηφίζουμε.
Πάμε τώρα στο δεύτερο, στο μεγάλο ψέμα, το οποίο το κουβάλησε και στο Βήμα ο κ. Μητσοτάκης και δυσκολεύτηκε να το κουβαλήσει, μας έφερε το νομοσχέδιο και είπε: «κουβαλάω το τέταρτο μνημόνιο, που είναι βαρύ».
Από την πρώτη στιγμή που άλλαξε το τροπάρι και είχαμε συμφωνία, η Νέα Δημοκρατία μιλάει για τέταρτο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Και σπεύσατε να οργανώσετε και μια ασύλληπτη εκστρατεία ψεύδους και παραπλάνησης της κοινής γνώμης, σε απόλυτο συντονισμό πάλι με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που σας στηρίζουν, αδιαφορώντας για τη στοιχειώδη αντικειμενικότητα. Όμως αυτό, βεβαίως, δεν είναι καινούργιο. Κάθε φορά που ξεδιπλώνετε τα ψεύδη σας, ο μηχανισμός προπαγάνδας σιγόνταρε. Και τι έλεγαν; «Έρχεται τέταρτο μνημόνιο, δεν υπάρχουν αντίμετρα -όπως έλεγαν και προηγούμενα- έρχεται ο κόφτης, αύριο οι εκλογές, πέφτει η Κυβέρνηση».
Θέλω ενδεικτικά να καταθέσω στα Πρακτικά ορισμένους μόνο τίτλους των έγκυρων και έγκριτων εφημερίδων που από το 2015 και μετά βλέπουν μαζί σας την καταστροφή, ενώ πριν το 2015, ακριβώς οι ίδιοι έβλεπαν στη χώρα success story, μεγάλη επιτυχία.
Ξεκινάμε από τα πρόσφατα. 1/3/2017: «Υπογράφουν τέταρτο μνημόνιο». 19/3/2017: «Μας γυρίζουν στο ’60». 25/3/2017: «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις κάλπες», κατά ΤΑ ΝΕΑ φυσικά. Τι πρωτότυπο! 29/4/2017: «Αυτό είναι το νέο τέταρτο μνημόνιο». 7/5/2017: «4 Δισεκατομμύρια Ευρώ η ζημιά από το τέταρτο μνημόνιο». Και φυσικά τι θα έλεγαν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ; «Οφθαλμαπάτη τα αντίμετρα», δεν υπάρχουν.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Αλέξης Τσίπρας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Όμως, ξέρετε, επειδή πέρα από ψεύτες, είστε και κουτοπόνηροι, ξεχάσατε –καθίστε τώρα, θα γελάσετε- τι ακριβώς λέγατε ένα χρόνο πριν. Τα ίδια ακριβώς λέγατε ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2016. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τέταρτο μνημόνιο τελικά δεν το φέραμε τώρα, το φέραμε τον Μάιο του 2016, όταν ο κ. Μητσοτάκης και πάλι τότε ανακάλυπτε τέταρτο μνημόνιο και μάλιστα στις 11 Μαΐου 2016 είχε δηλώσει ότι το είχε διαβάσει κιόλας. Και τώρα μας το έφερε εδώ, πάνω στο Κοινοβουλευτικό Βήμα λέγοντας ότι είναι πολύ βαρύ, αλλά είναι αυτό. Τον Μάιο του 2016 το είχε διαβάσει!
Χαλαρώστε, κυρία Βούλτεψη.
Χαλαρώστε, κυρία Βούλτεψη. Επιχειρήματα λέμε, θα αντικρούσετε, αν έχετε τη δυνατότητα.
Ενώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι έλεγαν τότε και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που σας λιβανίζουν; Έσπευδαν να παρουσιάσουν και να τρομοκρατήσουν με ανάλογα πρωτοσέλιδα τον ελληνικό λαό ότι με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, η Κυβέρνηση είχε φέρει από τότε το τέταρτο μνημόνιο και βεβαίως την ενεργοποίηση του κόφτη, που ήσασταν απολύτως βέβαιοι ότι θα ενεργοποιηθεί.
Συνεχίζω. 24/4/2016: «Το διπλό μνημόνιο Τσίπρα». 24/4/2016 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Τέταρτο μνημόνιο και 9 δισεκατομμύρια μέτρα». Τα ίδια λέγατε! Ένα χρόνο τα ίδια λέτε! 25/5: «Πόσο θα πληρώσουμε το υπερμνημόνιο Τσίπρα». Από τότε. Και φυσικά, 7/7/2016: «Όμηροι του κόφτη οι δημόσιοι υπάλληλοι. Κόβονται οι μισθοί στο Δημόσιο από το 2017, διότι ενεργοποιείται ο κόφτης». Αυτά λέγατε τόσο καιρό!
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Αλέξης Τσίπρας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κύριε Μητσοτάκη, ένα ερώτημα έχω στο μυαλό μου. Τελικά αυτό το τέταρτο μνημόνιο πόσες φορές θα ψηφιστεί σε αυτήν τη χώρα; Και τι εννοείτε όταν λέτε τέταρτο μνημόνιο; Θα μας εξηγήσετε;
Μήπως τελικά εννοείτε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής; Αυτό εννοείτε; Αυτό εννοείτε.
Κύριε Μητσοτάκη, αν μετρούσαμε για μνημόνιο κάθε μεσοπρόθεσμο που έχετε φέρει εσείς όσο κυβερνούσατε από το 2010 ως το Γενάρη 2015, σήμερα δεν θα ήμασταν στο τέταρτο, θα ήμασταν στο 40ομνημόνιο και θα κρατούσαμε και άλλα δέκα καβάντζα.
Το παραμύθι σας, όμως, έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει δράκο.
Για να σοβαρευτούμε, τι είναι το αφήγημα του τετάρτου μνημονίου για τη Νέα Δημοκρατία, ένα αφήγημα, το οποίο, όπως καταλάβατε, το έχει εδώ και έναν χρόνο, ίσως και παραπάνω;
Για την ακρίβεια, πρόκειται για την πολιτική σας φαντασίωση. Είναι η εγγύηση που πασχίζατε να δώσετε στους δανειστές προσπαθώντας να τους πείσετε ότι εσείς ήσασταν πρόθυμοι να υλοποιήσετε ένα ακόμα μνημόνιο, για να τους πείσετε να μας το φορτώσουν, μήπως και καταφέρετε με αυτόν τον τρόπο να επιστρέψετε στην εξουσία.
Και αφού αυτό δεν το καταφέρατε, σήμερα απλά εκτίθεστε. Διότι το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι μια ισορροπημένη συνολική συμφωνία, που κλείνει τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Προγράμματος και, ταυτόχρονα, ανοίγει την προοπτική μιας συνολικής λύσης σε ό,τι αφορά το χρέος.
«Τι παίρνουμε», μας λέτε, «από αυτή τη συμφωνία»; Θα απαριθμήσουμε, λοιπόν, τι παίρνουμε.
Πρώτον, παίρνουμε την προβλεπόμενη δόση.
Δεύτερον, όπως εξήγησα και πιο πριν, αντίμετρα ισόποσα για το 2019 και το 2020, σχεδόν 2 και 2 δισεκατομμύρια, τέσσερα δισεκατομμύρια. Επιπλέον, δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 5,5 δισεκατομμύρια από το 2019 μέχρι το 2021. Και αυτά τα 5,5 δισεκατομμύρια θα πάνε σε κοινωνικές δαπάνες για τη στήριξη των ασθενέστερων και όχι βεβαίως για εξυπηρετήσεις, όπως συνήθιζαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Τρίτον, και ίσως το κυριότερο, παίρνουμε αυτό το οποίο εσείς θεωρούσατε δεδομένο από το 2012, αλλά τελικά, απ’ ό,τι και η ίδια η ζωή έχει αποδείξει, δεν ήταν και τόσο δεδομένο. Και αναφέρομαι στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα οδηγήσουν στη σχετική μελέτη βιωσιμότητας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα αποτελέσει και το πράσινο φως, ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εντάξει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Θα ήθελα εδώ να επαναλάβω κάτι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι. Τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει τα απαιτούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι γνωστό σε όλους αυτό. Είναι προφανές ότι δεν αποτελούσε επιλογή μας αυτό το μίγμα πολιτικής. Τα ζητούσε, λοιπόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αν έχουμε τη θετική εξέλιξη που όλοι επιθυμούμε να έχουμε και πάρουμε τη λύση για το χρέος, θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Αν, όμως, δεν έχουμε τη θετική εξέλιξη, με ευθύνη κάποιων στην Ευρώπη, τότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει -και θέλω να το πω και υπεύθυνα εδώ στη Βουλή- ότι δεν θα συμμετάσχει. Και αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμμετάσχει, έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει για εμάς η απαίτηση και η δέσμευση για να υλοποιήσουμε το 2019 και το 2020 αυτά τα μέτρα.
Άρα, λοιπόν, τα μέτρα αυτά που ψηφίζουμε σήμερα θα εφαρμοστούν αν και μόνο αν πρώτα αρχίσουν να εφαρμόζονται, μετά το τέλος του Προγράμματος, τον Σεπτέμβρη 2019, ουσιαστικά μέτρα για το χρέος, μέτρα για το χρέος που θα μας οδηγήσουν σε οριστική έξοδο από την κρίση.
Σε αντίθετη περίπτωση, τα μέτρα αυτά θα αποσυρθούν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το γνωρίζουν αυτό και οι πιστωτές μας, το γνωρίζει ο ελληνικός λαός, το γνωρίζει και το Σώμα.
Τώρα, όμως, που εσείς διαμαρτύρεστε, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαμε τη συνυπογραφή ενός κειμένου από τρεις επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων, της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, οι οποίοι ουσιαστικά ζητούσαν άμεσα, στις 22 του Μάη, στο επόμενο Eurogroup, να έχουμε θετική έκβαση και όχι μόνο να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά να δοθούν και τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος, που θα δώσουν τη λύση διεξόδου, που θα δώσουν τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και στην ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως για τα ελληνικά ομόλογα. Και ήταν μια βαρυσήμαντη τοποθέτηση αυτή τριών σημαντικών πολιτικών ομάδων.

Εσάς, κύριε Μητσοτάκη, –δεν λέω για το Λαϊκό Κόμμα, αφήστε το Λαϊκό Κόμμα που συμμετέχετε– η δική σας θέση ποια είναι; Εγώ δεν κατάλαβα. Εγώ άκουσα σήμερα εδώ να μας λέτε: «Μην πανηγυρίζετε, διότι είναι κάτι το οποίο μας είχαν υποσχεθεί από το 2012».

Χαίρω πολύ, αλλά από το 2012 αυτή η υπόσχεση δεν έγινε πράξη και εσείς βγαίνατε με τον κ. Σαμαρά και ζητάγατε πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Λέγατε ότι είναι βιώσιμο το χρέος. Τα ξεχνάμε αυτά; Δεν λέγατε ότι δεν είναι το πρόβλημα το χρέος, ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι θα μας δώσουν κάποια πιστοποιητικά βιωσιμότητας οι δανειστές και γέλαγε όλη η οικουμένη; Ποια είναι η θέση σας; Τη θέση σας δεν μας την είπατε.

Και κάτι ακόμα. Εγώ μιλάω με θάρρος, με ευθύνη, με παρρησία. Δεν λέω άλλα μέσα και άλλα έξω, όπως εσείς βγαίνετε και λέτε μέσα ότι καταστρεφόμαστε, αλλά πάτε στο LSE και λέτε ότι η χώρα θα βγει στις αγορές. Γιατί αυτό είπατε προχθές. Στο LSE προχθές είπατε ότι η χώρα θα βγει στις αγορές σύντομα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν θα έχει τόσο καλά επιτόκια, γιατί ο Τσίπρας δεν είναι τόσο φιλικός στους δανειστές, αλλά με εσάς θα έχει καλύτερα. Αυτό είπατε.  Άλλα έξω, άλλα μέσα. Εγώ λέω τα ίδια.

Και αυτό που λέω στη Βουλή, ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν δεν πάρουμε το χρέος, το λέω και στη Λαγκάρντ, το λέω και στην Μέρκελ, το λέω σε όλους.

Εσείς τι είπατε σε αυτούς, αν σας ρωτήσανε, αν σας ζητήσανε δέσμευση αν θα τα εφαρμόσετε; Την ίδια στιγμή που εγώ λέω ότι δεν θα εφαρμοστούν, εάν δεν έχουμε χρέος, εσείς λέτε μόνο θα εφαρμοστούν, θα εφαρμοστούν, θα εφαρμοστούν, είτε πάρουμε χρέος είτε δεν πάρουμε χρέος, γιατί ούτως ή άλλως ποτέ δεν διεκδικήσατε το χρέος. Αυτή είναι η πραγματικότητα, κύριε Μητσοτάκη.

Τολμάτε, λοιπόν, εσείς και μιλάτε για καταστροφή και τέταρτο μνημόνιο. Εσείς, που είχατε δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 4% και 4,2% έως το 2030. Και μας λέτε τώρα ότι δήθεν θα διαπραγματευόσασταν χαμηλότερα. Τέσσερα χρόνια τι κάνατε; Τα αφήνατε να αυγατίσουν.

Μιλάτε εσείς, που πήρατε το χρέος στο 120% του ΑΕΠ και το εκτινάξατε στο 180% του ΑΕΠ. Και όλα αυτά, αφού κάνατε το PSI, που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και τους μικρο-ομολογιούχους.

Μιλάτε εσείς, που πήρατε την ανεργία στο 11% και την φτάσατε στο 27%, όταν αναλάβαμε εμείς. Εσείς, που πήρατε το ΑΕΠ στα 230 δισεκατομμύρια ευρώ  και το παραδώσατε στα 180 δισεκατομμύρια ευρώ. Χάσατε το 25% του ΑΕΠ.

Μιλάτε εσείς για ύφεση και καταστροφή και χρεώνετε την καταστροφή στην σημερινή Κυβέρνηση.

Μιλάτε εσείς για διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, που κατορθώσατε σε μία διετία να διπλασιάσετε τα κόκκινα δάνεια, τα οποία επί των ημερών σας έφτασαν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Και ενώ το κάνατε αυτό, όχι μόνο δεν πήρατε καμία μέριμνα για τον περιορισμό τους, αλλά ήσασταν έτοιμοι και να προκαλέσετε μεγαλύτερο χάος.

Αρνηθήκατε την επέκταση του νόμου Κατσέλη, ο οποίος θα έληγε στο τέλος του 2014. Δεν ενδιαφερθήκατε κατ’ ελάχιστο ούτε για τα νοικοκυριά, ούτε για την αγορά που στέναζε ούτε καν για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, για το οποίο τόσο πολύ κόπτεστε.

Το μόνο που σας ένοιαζε ήταν να «ταΐζετε» τις τράπεζες με τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων, ώστε αυτά να καταλήγουν στις τσέπες των υμετέρων σας,  στο γνωστό τρίγωνο της διαπλοκής, για να συνεχίσουν να σας «λιβανίζουν» οι ολιγάρχες με τα πρωτοσέλιδά τους.

Και έχετε το θράσος να μιλάτε για εμάς, που όποτε πάει να σπάσει ένα κλειστό κύκλωμα, εσείς βγαίνετε και φωνάζετε. Όπως κάνατε με την αδειοδότηση του νόμου Παππά, ο οποίος διαρκώς λέτε ότι έχει καταπέσει από το ΣτΕ, ενώ αυτό που έχει καταπέσει δεν είναι ο νόμος Παππά. Ισχύει ο Νόμος Παππά.

Αυτό που έχει καταπέσει είναι το ποιοι θα δίνουν τον αριθμό των αδειών. Και βγήκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης - που εσείς αγωνιούσατε να βγει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και ακόμα περιμένουμε. Ελπίζω όμως ότι ο ελληνικός λαός έχει πλήρη συνείδηση του τι ακριβώς συμβαίνει, κύριε Μητσοτάκη.
Συνεχίζετε σήμερα λοιπόν αμετανόητοι. Όταν φέραμε τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα ελαφρύνει από δυσβάσταχτα χρέη σχεδόν τετρακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις, τον καταψηφίσατε, κύριε Μητσοτάκη, που κόπτεστε για την κοινωνία και για την επιχειρηματικότητα. Και μας κουνάτε λοιπόν το δάχτυλο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για εμάς τα αντίμετρα όμως, στα οποία αναφέρθηκα πριν εκτενώς, δεν είναι ο τρόπος για να πετύχουμε μια απλή δημοσιονομική εξισορρόπηση ούτε αποτελούν παροχές, όπως κάποιοι θα έλεγαν, για τη συντήρηση εκλογικού κοινού. Τα αντίμετρα για εμάς είναι οδοδείκτης, αλλά και μια στρατηγική επιλογή. Θα σας εξηγήσω γιατί. Διότι είναι στρατηγική επιλογή προοπτικά να αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους. Είναι στρατηγική επιλογή για την αύξηση του κοινωνικού μισθού, ώστε παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς να συγκροτήσουμε ένα σταθερό πλαίσιο αποτελεσματικής κοινωνικής προστασίας και να το κάνουμε αυτό πέρα και κόντρα στις δικές σας επιλογές του παρελθόντος.
Ξέρετε, παραλάβαμε τον Γενάρη του 2015 τον προϋπολογισμό πρόνοιας στα 780 εκατομμύρια ευρώ. Το 2016 αυξήσαμε κατά 50 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο μπορούσαμε. Φέτος, ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Το 2019 ξέρετε πόσο θα είναι ο προϋπολογισμός πρόνοιας που τον παραλάβαμε στα 780 εκατομμύρια; Θα είναι 2.776.000.000 ευρώ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η ελάχιστη μεταβολή του προνοιακού προϋπολογισμού στην εξαετία 2015-2020 θα φτάσει στο 245%. Να λοιπόν, γιατί, κύριε Μητσοτάκη, όσο κι αν έχετε προστασία από μέσα μαζικής ενημέρωσης και διαπλοκή δεν είναι εύκολο να δημιουργήσετε κοινωνική δυναμική. Διότι μπορεί για εσάς η ενίσχυση των χαμηλών στρωμάτων και τα αντίμετρα εδώ να είναι φερετζές, αλλά για χιλιάδες συμπολίτες μας, όταν θα έρθει η ώρα, είναι σημαντική ενίσχυση και ανακούφιση. Μάλιστα, είναι ανακούφιση κι ενίσχυση για στρώματα που ήταν σχεδόν πάντα στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας. Είναι για στρώματα που δεν τα έφαγαν μαζί σας, όπως έλεγε ο κ. Πάγκαλος, τότε την περίοδο που υπήρχαν λεφτά και που αντί να δημιουργήσετε όρους κοινωνικής προστασίας, τα τρώγατε δεξιά κι αριστερά σε μίζες και θαλασσοδάνεια.
Και τι τα κάνατε αυτά τα σπίτια; Συγγνώμη, γλώσσα λανθάνουσα. Πήγα να πω ότι τα χρήματα τα κάνατε σπίτια. Και σπίτια τα κάνατε. Και off shoreτα κάνατε. Όλα τα κάνατε. Κοινωνική προστασία, όμως, δεν κάνατε.
Εμείς όμως δεν φτιάχνουμε δίχτυ κοινωνικής προστασίας, όπως είναι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη για το πώς θα πρέπει να στηριχθεί ο θεσμός της κοινωνικής αλληλεγγύης. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης. Εμείς μόνο για το 2017 προβλέψαμε στον προϋπολογισμό 760 εκατομμύρια στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και αυξήσαμε κατά 300 εκατομμύρια σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικής στενότητας τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Και στην ίδια κατεύθυνση σκοπεύουμε να κινηθούμε και στον προϋπολογισμό του 2018, τον οποίο από τώρα σας λέω ότι θα τον καταψηφίσετε φυσικά, γιατί θα δίνει χρηματοδότηση στο κοινωνικό κράτος, που εσείς θεωρείτε άχρηστο.
Γι’ αυτό και βγαίνετε δεξιά και αριστερά και λέτε «συσσίτια». Γι’ αυτό και το υποβαθμίζετε, είναι και ιδεολογική η αντίθεσή σας σε αυτό που πάμε να κάνουμε. Κάποιος Βουλευτής άκουσα είπε ένα ωραίο, ότι σε κάποια σχολεία των βορείων προαστίων τα λένε δείπνο, αλλά στα σχολειά των φτωχών τα λένε συσσίτια υποτιμητικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2019, λοιπόν -και από το 2019 για κάθε χρονιά- προχωράμε με ακόμη πιο φιλόδοξες ενεργητικές πολιτικές για αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Για την επιδότηση ενοικίου 600 εκατομμύρια ευρώ, που θα αφορά πάνω από εξακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, που θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν από 50 έως 150 ευρώ τον μήνα, δεν είναι μικρό πράγμα. Τα 260 εκατομμύρια για επιδόματα πρώτου και δεύτερου τέκνου δεν είναι μικρό πράγμα. Τα 240 εκατομμύρια για τον μηδενισμό ή τη μείωση, την ελαχιστοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι μικρό πράγμα. Τα 300 εκατομμύρια για τη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν είναι μικρό πράγμα. Τα 260 εκατομμύρια για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας είναι χρήσιμα. Τα 190 εκατομμύρια για την επέκταση των γευμάτων, που λέτε εσείς απαξιωτικά «συσσίτια», δεν είναι μικρό πράγμα. Ρωτήστε τις περιοχές όπου ήδη το εφαρμόζουμε. Τα 140 εκατομμύρια για τη δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης, για να μπορούν περισσότερα παιδιά, η πλειοψηφία, να πηγαίνει στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι μικρό πράγμα.
Και από την άλλη μεριά είναι και τα θετικά μέτρα του 2020: οκτακόσια εβδομήντα επτά εκατομμύρια για τη μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%. Τετρακόσια εξήντα ένα εκατομμύρια για τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 26%. Διακόσια εννιά εκατομμύρια για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα είναι στοχευμένη στα χαμηλότερα εισοδήματα. Τριακόσια εξήντα οκτώ εκατομμύρια για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Δεν είναι μικρό πράγμα. Και αρνείστε να τα ψηφίσετε, γιατί για εσάς είναι αέρας κοπανιστός. Εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παίρνετε την πολιτική ευθύνη.
Από την άλλη πλευρά, εμείς έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε στο τελευταίο σκαλοπάτι. Η συμφωνία αυτή δεν το αρνείται κανείς, δεν το αμφισβητεί ότι έχει δυσκολίες. Ανοίγει, όμως, έναν δρόμο μπροστά μας. Αποτελεί, θα έλεγα, μία αποφασιστική καμπή. Διότι δεν έχουμε μπροστά μας, επαναλαμβάνω, την ολοκλήρωση άλλης μίας αξιολόγησης, αλλά μία ολοκληρωμένη λύση επιτέλους.
Και, βεβαίως, με αυτήν τη συμφωνία εισερχόμαστε πλέον σε μια περίοδο σταθερότητας και υψηλής ανάκαμψης, που τα τελευταία χρόνια δεν έχει ξαναδεί η ελληνική οικονομία. Αυτές είναι οι προβλέψεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μπορεί αυτό να σας απογοητεύει.
Και θα ήθελα να πω ότι αυτό επιβεβαιώνεται ήδη στην αγορά και το γνωρίζετε καλά. Ήδη η τιμή των ελληνικών ομολόγων είναι στη χαμηλότερη τιμή τους από την έναρξη της κρίσης, το 2009, και μετά. Ήδη τις αγορές χρήματος ακολουθούν και οι προτάσεις και το ενδιαφέρον για παραγωγικές επενδύσεις.
Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Κίνα είχα την ευκαιρία να συνειδητοποιήσω το μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπου επιχειρηματικοί κολοσσοί όχι μόνο από τη συγκεκριμένη χώρα δήλωσαν και δηλώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις στον τόπο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και θα σας πω γιατί. Γιατί ο στρατηγικός μας στόχος, αλλά και η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων όπου εσείς την οδηγήσατε αφού τη χρεοκοπήσατε.
Όχι με κάθε κόστος, γι’ αυτό και δώσαμε μεγάλη μάχη για τα εργασιακά, για τα αντίμετρα, γι’ αυτό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά, ξανά και ξανά, όταν εσείς φωνάζατε «Κλείστε όπως-όπως». Αλλά αυτός ήταν και είναι ο στόχος, να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία. Και οι θετικές εξελίξεις για την προσέλκυση επενδύσεων και για έξοδο στις αγορές αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας και για την έξοδο από την κρίση.
Ξέρετε, είναι κρίσιμο πράγμα η διαχείριση της ανάκαμψης να γίνει με αναδιανεμητικό και προοδευτικό πρόσημο για να διαχυθούν τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας, έτσι ώστε η ανάπτυξη να μην είναι συνώνυμη της συντριβής της εργασίας και της κοινωνίας. Αυτό είναι το διαφορετικό δικό μας σχέδιο. Κι είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που για εμάς η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά αποτέλεσε τη «μητέρα των μαχών» και τελικά έχουμε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να αποκρούσουμε φιλεργοδοτικές απαιτήσεις για κατοχύρωση του δικαιώματος της ανταπεργίας ή για την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από 5% σε 10%. Διότι το δικό μας πολιτικό σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ανάκτηση της εργασίας από τη μια μεριά και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων από την άλλη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπαίνουμε σε ένα νέο πεδίο και αυτό το νέο πεδίο απαιτεί πολιτικό σχέδιο, απαιτεί τόλμη, απαιτεί και συγκρούσεις. Και αυτό το σχέδιο έχει τους εξής συγκεκριμένους άξονες: Πρώτον, στηρίζεται στην ενίσχυση των επενδύσεων. Δεύτερον, στην καινοτομία, στην έρευνα, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τρίτον, στη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας. Τέταρτον, στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό, οι επιστήμονες, οι νέοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Πέμπτον, στις μεγάλες δημοκρατικές θεσμικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, από το Σύνταγμα μέχρι τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος, στηρίζεται στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, του παραδοσιακού κοινωνικού κράτους, της Παιδείας, με τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ήδη είναι έτοιμη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και με τη συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και την ενίσχυση του λυκείου. Βεβαίως, και στην Υγεία, με τη συνέχιση της σκληρής δουλειάς που γίνεται για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και με την εμβληματική μεταρρύθμιση που προωθούμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Ο δικός μας στρατηγικός στόχος αλλά ταυτόχρονα και καθήκον –και επανέλαβα, είναι καθήκον και πατριωτικό και κοινωνικό και προοδευτικό και αριστερό και δημοκρατικό, όπως θέλετε πείτε το- είναι να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από το καθεστώς των μνημονίων και να στήσουμε τη χώρα ξανά στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις και κατόπιν να μπορούμε με μεγαλύτερη ελευθερία όλοι και χωρίς εξαναγκασμούς και στρεβλώσεις να δουλέψουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου.
Τούτες τις μέρες, με την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας, αυτή η προοπτική για πρώτη φορά έρχεται κοντά, η προοπτική εξόδου, αλλά και η δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο από αυτό που μας οδήγησε στην κρίση, πέρα και έξω από τον παραδοσιακό πελατειασμό αλλά και μακριά από τις εμμονές του νεοφιλελευθερισμού. Αυτή η προοπτική είναι εξαιρετικά σημαντική και, αν θέλετε, εμείς γι’ αυτό ζητήσαμε την εντολή του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβρη του 2015, ξανά, λέγοντάς του την αλήθεια, και δεν αξιοποιήσαμε την προηγούμενη εντολή για να εξαντλήσουμε την τετραετία τότε που ξέραμε ότι έχουμε ένα μνημόνιο, το φέραμε μπροστά στον ελληνικό λαό, και γι’ αυτό ριχτήκαμε σε αυτήν τη μάχη, και γι’ αυτό συνεχίζουμε να παλεύουμε και θα φτάσουμε μέχρι τέλους.
Γιατί ο ελληνικός λαός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τις δυσκολίες, παρά τις απογοητεύσεις, παρά τις θυσίες, παρά τον ορυμαγδό και τον καθημερινό επικοινωνιακό πόλεμο, κατά βάθος ξέρει ένα πράγμα, ξέρει πολύ καλά ποιοι είμαστε και τι σκοπό έχουμε. Ξέρει ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. 
Όμως, ξέρει ταυτόχρονα ότι δεν είμαστε ούτε πορφυρογέννητοι ούτε επαγγελματίες πολιτικοί ούτε παιδιά της διαπλοκής και δεν έχουμε δίπλα μας στον πολιτικό μας βίο και στην πολιτική μας διαδρομή ούτε τη SIEMENSούτε τη NOVARTIS ούτε τα εξοπλιστικά ούτε τις λίστες της φοροδιαφυγής.
 Και είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που παρά τις απογοητεύσεις ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να το παλέψουμε μέχρι τέλους. Και θα το παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε όσο καλύτερα μπορούμε, όσο καλύτερα γινόταν στις συνθήκες χρεοκοπίας που παραλάβαμε τον τόπο. Και εμείς στο τέλος δεν θα διαψεύσουμε τον ελληνικό λαό. Θα τα καταφέρουμε!

Δευτερολογία Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα


Θα είμαι πολύ σύντομος. Δύο λεπτά.

Μην ανησυχείτε. Στο τέλος η συζήτηση έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θα ακούσουμε με προσοχή και την κ. Γεννηματά και όλους τους προηγούμενους ομιλητές.
Εγώ διαπίστωσα ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε έρθει με έτοιμη δευτερολογία.
Διότι συνήθως όταν σηκώνεται κάποιος να ζητήσει τον λόγο για δευτερολογία, σηκώνεται εκτός κειμένου, όπως κάνω εγώ. Αλλά έχει ετοιμάσει δευτερολογία για να παρέμβει. Θα απαντήσω, λοιπόν, εγώ εκτός κειμένου όχι ένα προς ένα στα ερωτήματα που έθεσε, αλλά θα απαντήσω στη μεγάλη αγωνία του.
Λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, ακούστε το, για να το κατανοήσετε μια και καλή. Με κατηγορείτε ότι σας λέω πορφυρογέννητο. Κύριε Μητσοτάκη, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την ίδια διαδρομή, ούτε κοινωνική ούτε πολιτική. Και η αλήθεια είναι ότι εγώ, σε αντίθεση –δεν ξέρω- με εσάς –θα μιλήσω για τον εαυτό μου, δεν θα απευθυνθώ σε εσάς-, δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός, ούτε γεννήθηκα σε καρέκλες ούτε μεγάλωσα σε καρέκλες ούτε έχω αυτό ως μεγάλο βάσανο και καημό.
Διότι, κύριε Μητσοτάκη, η διαφορά αυτών που ψήφιζαν επί πέντε χρόνια για να κρατήσουν τις καρέκλες τους με εμάς που δίνουμε μάχη, μάχη και μέσα και έξω από τη χώρα, για να διατηρήσουμε αλώβητη την κοινωνία, είναι η διαφορά αυτών που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν αυτό που οι ίδιοι έχουν ως στόχο και ως ιδεολογία με αυτούς που αγωνίζονται ξανά, γιατί αισθάνονται τεράστια την απώλεια της καρέκλας και της κουτάλας, που εδώ και πολλά χρόνια είχαν και λεηλατούσαν τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία.
Αφήστε, λοιπόν, αυτά τα περί αυτοκριτικής. Σε τι να κάνει αυτοκριτική η Αριστερά σε αυτόν τον τόπο; Σε τι να κάνει; Πείτε μου!
Να κάνει αυτοκριτική μέχρι το 1980. Ήταν στην απ’ έξω.
Ήταν δακτυλοδεικτούμενοι και δεν μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες; Να κάνει αυτοκριτική η Αριστερά, γιατί διεκδικούσε; Ή να κάνει αυτοκριτική ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κατέστρεψε τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια; Λες και ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία!
Είχατε το θράσος να μιλήσετε ακόμα και για το χρέος, αλλά και για το κράτος. Εμείς παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη. Το χρέος ήταν 184% του ΑΕΠ όταν αναλάβαμε εμείς. Όταν ξεκίνησε η περιπέτεια των μνημονίων, το χρέος ήταν στο 124% του ΑΕΠ. Και μιλάτε ταυτόχρονα για το κράτος το οποίο, λέει, εμείς υπερασπιστήκαμε.
Κύριε Μητσοτάκη, η Αριστερά έκανε τους στρατούς των διορισμών στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στους μεγάλους οργανισμούς, τις στρατιές των διορισμών που έμπαιναν μέσα, έχοντας δείξει το κομματικό τους βιβλιάριο; Εμείς τα κάναμε αυτά; Η Αριστερά είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι υπάρχουν δομικές στρεβλώσεις στην ελληνική δημόσια διοίκηση ή ο ΣΥΡΙΖΑ;
Κύριε Μητσοτάκη, θα επανέλθω, όμως, στην ουσία της συζήτησης και θα σας πω το εξής σε ό,τι αφορά το μπέρδεμά σας ανάμεσα στο μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και το συμπληρωματικό μνημόνιο:
Στο πρώτο μνημόνιο υπήρχαν πέντε συμπληρωματικά. Έγιναν πέντε συμπληρωματικά, διότι κάθε λίγο και λιγάκι με το κλείσιμο μιας αξιολόγησης γίνεται η συμπλήρωση, με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και τους στόχους. Στο δεύτερο μνημόνιο τέσσερις. Στο τρίτο, μία. Τι μπερδεύετε ακριβώς; Τι ακριβώς μπερδεύετε; Μιλάτε για τέταρτο μνημόνιο εδώ και έναν χρόνο. Και μιλάτε εδώ και έναν χρόνο, πρώτον, διότι αυτή είναι η επικοινωνιακή σας στρατηγική, να χρεώσετε, δηλαδή, στην Κυβέρνηση επιπλέον από αυτά τα οποία είχε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά ενδεχομένως, να ήταν, όπως είπα και στην ομιλία μου, το τέταρτο μνημόνιο η μεγάλη σας φιλοδοξία, να ήταν τώρα το μνημόνιο η μεγάλη σας επιθυμία, ο διακαής σας πόθος.
Έρχομαι στο πιο κρίσιμο σημείο της απάντησής μου και κλείνω. Κύριε Μητσοτάκη, με κατηγορείτε εδώ και δύο χρόνια συγκρίνοντας δηλώσεις μου πριν από το 2015 και δηλώσεις μου κατά τη διάρκεια της δύσκολης και σκληρής περιόδου της διαπραγμάτευσης, το πρώτο εξάμηνο του 2015 με δηλώσεις που έχω κάνει μετά, τώρα, κατά την περίοδο από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 και μετά. Και το κάνετε διαρκώς αυτό και το κάνετε και εσκεμμένα. Διότι θέλετε να διαγράψετε από τη μνήμη σας κάτι πάρα πολύ απλό. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε αφήγημα, γιατί πραγματικά δώσαμε όλη μας την ψυχή για να διεκδικήσουμε το δίκαιο του λαού μας. Και το είπαμε δημόσια, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι δεν υπολογίσαμε ότι οι συσχετισμοί αυτοί στο ευρωπαϊκό πεδίο δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται ολόκληρη, αν θέλετε, προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών.
Και πράγματι, κατά την πρώτη περίοδο, προκειμένου να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό, φθάσαμε στα άκρα και οδηγηθήκαμε σε έναν πρωτοφανή εκβιασμό. Σε έναν εκβιασμό που έλεγε «ή υπογράφετε ή καταρρέουν οι τράπεζες και χρεοκοπεί η χώρα». Και ξέρετε γιατί οδηγηθήκαμε σε αυτόν τον εκβιασμό; Διότι λίγες μέρες πριν ανέλθουμε στην εξουσία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έφτιαξε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα, πριν έλθουμε εμείς στην εξουσία. Και σήμερα αυτό αποκαθίσταται.
Είχαμε, όμως, την ευθιξία, κύριε Μητσοτάκη, που μας κατηγορείτε για τζάμπα μάγκες –και ξέρετε, αυτό από την παράταξή σας ακούστηκε πρώτα, δεν ακούστηκε από εμένα.
Από την παράταξή σας ακούστηκε πρώτα για εσάς, ο οποίος, έχοντας την εξασφάλιση ότι δεν τρέχει και τίποτα, μπορείτε από τη μια να πηγαίνετε στον κ. Σόιμπλε και τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και να μας κατηγορείτε, γιατί δίνουμε 620 εκατομμύρια ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και από την άλλη να λέτε «τώρα δώστε και άλλα τόσα» και «δεν ψηφίζουμε τα αντίμετρα». Εσείς, που κατάπιατε αμάσητα 65 δισεκατομμύρια μέτρα την τετραετία της λεηλασίας, τώρα φτύνετε τα αντίμετρα!
Όταν, λοιπόν, φθάσαμε στο κρίσιμο σημείο, εμείς πήραμε μια απόφαση που είχε ένα ηθικό βάρος, το οποίο μάλλον δεν μπορείτε να κατανοήσετε. Ποια ήταν αυτή η απόφαση; Να πάμε στον ελληνικό λαό και να του πούμε το πολύ απλό που δεν είπε ούτε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την πρώτη περίοδο ούτε η Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, που εκλέχθηκαν οι πρώτοι λέγοντας «λεφτά υπάρχουν» κι έφεραν το πρώτο μνημόνιο και οι δεύτεροι λέγοντας «επαναδιαπραγμάτευση» και «Ζάππειο» και έφεραν το δεύτερο μνημόνιο.
Εμείς, λοιπόν, όταν χτυπήσαμε σε τοίχο, πήγαμε στον ελληνικό λαό και του είπαμε «Αυτή είναι η συμφωνία, αυτές είναι οι δυσκολίες. Επίλεξε εμάς κι όχι αυτούς που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες». Να, λοιπόν, ποιοι είναι οι τζάμπα μάγκες!
Αυτοί που έπαιρναν την εντολή του ελληνικού λαού και την εξαργύρωναν με μέτρα και μνημόνια, ενώ εμείς ανοικτά, δημόσια, καθαρά, μπορώντας να κοιτάμε στα μάτια τους Έλληνες πολίτες, προχωράμε. Και θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη.
Διεκδικήσαμε εντολή τετραετίας, με κύριο στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια -και θα το πετύχουμε- με δεύτερο κύριο στόχο να φέρουμε, επιτέλους, σε αυτό τον τόπο δικαιοσύνη –και θα το πετύχουμε- και τρίτο σημαντικό στόχο να σχεδιάσουμε διαφορετικά το μοντέλο της ανάπτυξης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Και λυπάμαι που δεν θα συμβάλλετε σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση που ανοίγεται μπροστά, αλλά θα την ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση και μεγάλες θεσμικές τομές θα κάνουμε και μεγάλες αλλαγές θα φέρουμε στον τόπο και το 2019, δυστυχώς, σε δύο χρόνια από τώρα, θα είστε για κλάματα, κύριε Μητσοτάκη. 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2017 | 1:16 am


Βρέθηκε το πραγματικό video της ΝΔ που χάθηκε στη μονταζιέρα

- Τι ΔΕΝ λέει το video για τους ελεύθερους επαγγελματίες
- Πάλι την πάτησε η μονταζιέρα!


   Δεν μπορεί, κάπου θα το έχετε δει το προπαγανδιστικό video που διακινεί η Ομάδα Αλήθ(τ)ειας της Ν.Δ.
   Εμένα, πάντως, δεν μου το έστειλε η Ν.Δ., αλλά το... Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ (!!!), που, προφανώς, δεν λειτουργεί ως επιστημονικός φορέας, αλλά ως κομματικό φερέφωνο.
   Το ότι η ΝΔ έχει αλλεργία με την αλήθεια είναι γνωστό εδώ και καιρό. Τα τελευταία της προπαγανδιστικά βίντεο επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Όμως, πάλι την πάτησε η μονταζιέρα.
   Για δείτε παρακάτω:
ΙΔΟΥ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ VIDEO ΤΗΣ ΝΔ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑ:
TI ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΟ VIDEO ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Ο ίδιος ελεύθερος επαγγελματίας με 12.000 ευρώ
το 2014
με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
πλήρωσε ασφαλιστικές εισφορές
3.779 ευρώ
500 ευρώ περισσότερα
από αυτά που θα πληρώσει το 2020
Ο ίδιος ελεύθερος επαγγελματίας με 12.000 ευρώ
το 2014
με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
πλήρωσε φορολογία
3.313 ευρώ
ενώ το 2020
θα πληρώσει
1.471 ευρώ
Πάμε πάλι:
3.313 ευρώ το 2014 - 1.471 ευρώ το 2020
Ο ίδιος ελεύθερος επαγγελματίας με 12.000 ευρώ
το 2014
με κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ
πληρώνοντας ασφαλιστικές εισφορές και φόρο του έμειναν
4.257 ευρώ
το 2020
πληρώνοντας ασφαλιστικές εισφορές και φόρο θα του μένουν
6.644 ευρώ
Πάμε πάλι:
4.257 ευρώ το 2014 - 6.644 ευρώ το 2020
δηλαδή θα του μένουν
2.387 ευρώ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χμμμ..... ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2017 | 7:29 pm


Ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας για την συνεχιζόμενη παραπληροφόρηση, σχετικά με τους συνταξιούχους που έχουν, παράλληλα, αγροτικό εισόδημα

Ορισμένοι κύκλοι εξακολουθούν σκόπιμα να καλλιεργούν κλίμα αβεβαιότητας στους πολίτες

   Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά τις πολλαπλές απαντήσεις και διευκρινίσεις που έχει δώσει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος, σχετικά με τους συνταξιούχους που έχουν, παράλληλα, αγροτικό εισόδημα, ορισμένοι κύκλοι εξακολουθούν σκόπιμα να καλλιεργούν κλίμα αβεβαιότητας στους πολίτες. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε χρήσιμο να διευκρινίσουμε -ξανά- τα παρακάτω:
      1. Για τους παλαιούς συνταξιούχους όλων των ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ) που βγήκαν στη σύνταξη πριν τις 13/5/2016 και είχαν αγροτικά εισοδήματα, δεν ενεργοποιείται το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016. Δηλαδή, δεν έχουν μείωση της σύνταξης, ούτε καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές εφ’ όρου ζωής.
      2. Για τους νέους συνταξιούχους του ΟΓΑ που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 13η Μαΐου 2016 και για όσους θα ακολουθήσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 και έχουν αγροτικά εισοδήματα, δεν ενεργοποιείται επίσης το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016. Δηλαδή, δεν έχουν επίσης μείωση της σύνταξης, ούτε καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές εφ’ όρου ζωής.
      3. Για τους νέους συνταξιούχους των λοιπών ταμείων -πλην ΟΓΑ- που βγήκαν ή θα βγουν στη σύνταξη μετά την 13η Μαΐου 2016 ενεργοποιείται το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016, εφόσον έχουν αγροτικό εισόδημα. Δηλαδή, υπόκεινται σε περικοπή της σύνταξης κατά 60% και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για το εισόδημα από την αγροτική δραστηριότητα. Όταν όμως παύσουν τη δραστηριότητα, επανυπολογίζεται η σύνταξη, προσαυξημένη κατά το ανταποδοτικό κομμάτι που προκύπτει από τις μέχρι τότε καταβαλλόμενες εισφορές.
      4. Για τους παλαιούς συνταξιούχους όλων των ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο κλπ) που βγήκαν στη σύνταξη πριν τη 13η Μάη 2016 και δεν είχαν αγροτικό εισόδημα, αλλά απέκτησαν μετά την παραπάνω ημερομηνία, ενεργοποιείται το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016. Δηλαδή, υπόκεινται σε περικοπή της σύνταξης κατά 60% και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για το εισόδημα από τη δραστηριότητα αυτή. Όταν παύσουν τη δραστηριότητα, επανυπολογίζεται η σύνταξη, προσαυξημένη κατά το ανταποδοτικό κομμάτι που προκύπτει από τις μέχρι τότε καταβαλλόμενες εισφορές.
   Οι πολιτικοί στόχοι των ρυθμίσεων αυτών είναι:
      α) Η διασφάλιση των παλαιών συνταξιούχων ώστε να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα, χωρίς να προκύψει βίαιη αλλαγή καθεστώτος.
      β Με το άρθρο 40 του Ν.4387/2016, για πρώτη φορά, εισάγεται η μετάβαση στο καθεστώς της εθνικής σύνταξης και για τους αγρότες που ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
      γ) Η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των εν ενεργεία αγροτών, των μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών / αυτοαπασχολούμενων που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για το αγροτικό εισόδημα, έναντι των συνταξιούχων που δεν επιβαρύνονται με εισφορές για το αντίστοιχο εισόδημα.
      δ) Η αποθάρρυνση του φαινομένου μεταβίβασης της καλλιέργειας αγροτεμαχίων από νέους αγρότες προς ηλικιωμένους συνταξιούχους με δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική γεωργία. Αντίστροφα, ενθαρρύνεται η αναγκαία αλλά και σταδιακή ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, με την σταδιακή μεταβίβαση των προς καλλιέργεια αγροτικών εκτάσεων στους νέους αγρότες.
   Τέλος, θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι η μείωση κατά 60% της σύνταξης και η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ίσχυε πάντοτε για την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος μετά την σύνταξη.
   Εκτός από τις παραπάνω πολιτικές στοχεύσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας και ιδιαίτερα ο αγροτικός τομέας και που εξυπηρετούνται από τον Ν.4387/2016, η πολιτικά σημαντική διαφορά που εισάγεται με τον συγκεκριμένο Νόμο και που θα απολαμβάνουν όλοι, είναι και θα παραμείνει η θέσπιση της εθνικής σύνταξης η οποία στην περίπτωση των ασφαλισμένων αγροτών της χώρας μας θα προσαυξάνεται με το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης με βάση τις εισφορές τους. Οι δε εισφορές τους θα είναι, από εδώ και στο εξής, -όπως είναι και το δίκαιο- ανάλογες των εισοδημάτων τους.

ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΤΑΣ
Αγροτικό Τμήμα

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2017 | 5:17 pm


Τι δεν μας είπαν τα κανάλια την Τετάρτη 17 Μαΐου

Εξαφανισμένες οι θετικές ειδήσεις, για τα κανάλια είδηση είναι μόνο η κινδυνολογία και η καταστροφολογία


   Στο επίκεντρο των δελτίων ειδήσεων η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή, η ελάφρυνση του χρέους και το επικείμενο Eurogroup...
   Υπήρξαν, όμως, όπως πάντα, και οι ειδήσεις που τα κανάλια είτε δεν... βλέπουν είτε περνούν στα ψιλά...
   Ας δούμε μερικές:

Αισιοδοξία Τσίπρα ότι θα υπάρξει «λευκός καπνός» για το χρέος στο Eurogroup

Αισιοδοξία ότι, και από τα μηνύματα που παίρνει από παντού, θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή. (αναλυτικά)

Μαξίμου: «Ψεύδεται η ΝΔ - Θετικά μέτρα από το 2019, που θα φτάσουν τα 7,5 δισ. το 2021»

"Προσχηματική δημιουργική λογιστική" και "συνειδητά ψεύδη" καταγγέλλει για τη στάση της αντιπολίτευσης κυβερνητικός αξιωματούχος. (αναλυτικά)

ΣΥΡΙΖΑ: Αταλάντευτος στόχος η έξοδος από την επιτροπεία και την κρίση

Είμαστε κομμάτι του ελληνικού λαού. Μαζί θα καταφέρουμε την οριστική λύση, την οριστική νίκη - ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΑΖΙ. (αναλυτικά)

Η Ν.Δ. «έφτασε σήμερα στο έσχατο σημείο αυτογελοιοποίησης», με την κατάθεση τροπολογίας για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού:
Η ΝΔ που, όσο ήταν κυβέρνηση ψήφισε μόνο μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εμφανιζόταν βασιλικότερη του βασιλέως, υποσχόμενη «τόσα και άλλα τόσα μέτρα», δίνοντας διαπιστευτήρια στους δανειστές, έφτασε σήμερα στο έσχατο σημείο αυτογελοιοποίησης.
Ενώ αρνείται να ψηφίσει τα ισόποσα αντίμετρα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς – όπως έκανε άλλωστε και τον Δεκέμβριο του 2016 με την ενίσχυση 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων –, καταθέτει τώρα τη δική της τροπολογία με αντίμετρα.
Παραδοχή πολιτικού και επικοινωνιακού αδιεξόδου; Γκάφα ολκής; Τζάμπα μαγκιά; Ή απλά όλα αυτά μαζί; (αναλυτικά)

Έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο εξετάζει η Αθήνα

Επικαλούμενη πληροφορίες του Reuters, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt γράφει πως υπάρχουν σχέδια για ένα πενταετές ομόλογο, με το οποίο να εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου περίπου 3 δισ. (αναλυτικά)

Εκτιμήσεις για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μέσα στο καλοκαίρι

Εκτιμήσεις ότι η χώρα μας μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ακόμη και εντός του καλοκαιριού, εκφράζουν εγχώριες τραπεζικές πηγές και οικονομικοί αναλυτές. (αναλυτικά)

Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου

Εκτεταμένους ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αυτοματοποίηση των διαδικασιών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (αναλυτικά)

Εξοικονόμηση 255.948 ευρώ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από τις ατομικές συμβάσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα

Στα 255.948 ευρώ ανήλθε η εξοικονόμηση χρημάτων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από τις ατομικές συμβάσεις που έγιναν απ' ευθείας με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. (αναλυτικά)

Εγκρίθηκε η πίστωση για την καταβολή της πληρωμής του Μαΐου των δικαιούχων του ΚΕΑ

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης συνολικού ποσού 43.989.884,06 ευρώ. (αναλυτικά)

Εγκαίνια της Πτέρυγας Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών του νοσοκομείου «ΛΑΪΚΟ»

Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 και ώρα 12:00 εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, η Πτέρυγα Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΛΑΪΚΟ», παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Π. Πολάκη. (αναλυτικά)

«Καμία ανοχή σε κάθε είδους διάκριση»

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση (ΔΟΜ), Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, αναφέρει πως «το 2017, οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικοί, οι τρανσέξουαλ και οι διαφυλικοί βρίσκονται ακόμα αντιμέτωποι με πολλά ανησυχητικά περιστατικά παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως ο αποκλεισμός, οι διακρίσεις, η παρενόχληση, η δημόσια διαπόμπευση, οι διώξεις, ο διορθωτικός βιασμός, οι επιβλαβείς θεραπευτικές αγωγές, τα βασανιστήρια και ο φόνος». (αναλυτικά)

 

Εντατικοποίηση των ελέγχων από το λιμενικό για τήρηση των κανονισμών εργασίας στα ωράρια των πληρωμάτων

Σε εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των κανονισμών εργασίας στα ωράρια των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοϊας, αναμένεται να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και ενόψει καλοκαιριού, οι κατά τόπους λιμενικές Αρχές στα περισσότερα λιμάνια της χώρας. (αναλυτικά)

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2017 | 2:18 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Σήμερα γράφεται η σελίδα εξόδου από τα Μνημόνια

- Η Ν.Δ. θυμίζει τρόφιμο σωφρονιστικού καταστήματος, που απαιτεί να γίνει δεκτή η αίτηση χάριτος, χωρίς όμως να έχει δείξει κανένα δείγμα μεταμέλειας
- Τις μέρες της δικής τους διακυβέρνησης, που έφεραν τη φτωχοποίηση του λαού μας, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και της μεσαίας τάξης, δεν τις ξέχασε ούτε ένας απ’ τους συμπολίτες μας, επειδή έτσι θα ήθελαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

   «Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης διαψεύδεται για άλλη μια φορά το πολιτικό αφήγημα της ΝΔ. Όπως διαψεύσθηκε με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Όπως διαψεύσθηκε με την «αριστερή παρένθεση», που ματαίως περιμένουν να κλείσει», ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας χθες το βράδυ στη Βουλή, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.
   «Η ιστορία για το ποιες κυβερνήσεις και με ποιους συμμάχους εγκλώβισαν τη χώρα στην επιτροπεία έχει γραφτεί. Τώρα, γράφεται η σελίδα εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και γράφεται από τη δική μας κυβέρνηση, με τον δικό μας σύμμαχο. Τον ελληνικό λαό», είπε η υπουργός.
   «Προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση των δράσεων για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, ώστε μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχει δημιουργηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών», ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της δημόσιας διοίκησης με στόχο να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που θα αλλάζουν το πρόσωπο του κράτους.
   Ταυτόχρονα η υπουργός αναφέρθηκε και στη στάση της ΝΔ.
   «Πριν λίγες ημέρες ο αρχηγός της ΝΔ ξεδίπλωσε το όραμά του για το Δημόσιο, λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να έχουμε καθαρίστριες, πως οι σχολικοί φύλακες δεν πρέπει να υπάρχουν, πως δεν χρειάζονται κάποιες από τις λειτουργίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πως όλα αυτά θα μπορούσαν να εκχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες», είπε η κ. Γεροβασίλη και επισήμανε ότι με τη σύναψη πέρυσι των ατομικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας εξοικονομήθηκαν 256.000 ευρώ σε σχέση με όσα κόστισε ο εργολάβος που είχε αναλάβει την καθαριότητα τον προηγούμενο χρόνο. «Έτσι γίνεται εξοικονόμηση στο Δημόσιο, όχι με ιδεοληψίες. Έτσι απελευθερώνονται πόροι και δεν αιχμαλωτίζονται οι εργαζόμενοι», ανέφερε στο σημείο αυτό η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας πως δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ανταγωνιστές.
«Έχουμε την πολιτική βούληση να μεταρρυθμίσουμε το Δημόσιο, και δεν έχουμε εξαρτήσεις από τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Θα μειώσουμε το κόστος του Δημοσίου, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, με τους εργαζομένους στη θέση τους. Γιατί, στο υποστελεχωμένο και γερασμένο σήμερα Δημόσιο, το υπερβάλλον κόστος προκύπτει και από την αναποτελεσματική του λειτουργία», είπε η υπουργός και κάλεσε τη ΝΔ να κάνει την αυτοκριτική της γιατί εκείνη είναι που διέλυσε το κράτος.
   «Μας λένε ότι δεν χρειάζεται ο ένας, δεν χρειάζεται ο άλλος. Αλλά, πώς θα έχουμε νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές; Πώς θα έχουμε σχολεία χωρίς καθηγητές και δασκάλους; Γιατί, αυτούς έδιωξαν από το Δημόσιο οι κύριοι της αντιπολίτευσης όταν κυβερνούσαν, σε αυτούς έκλεισαν την πόρτα και τώρα μιλάνε με «θλίψη» για το περίφημο brain drain», είπε η υπουργός που κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έχει βάλει στο στόχαστρο τους συμβασιούχους.
   «Σειρά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης πήραν τον τελευταίο καιρό οι συμβασιούχοι, που τάχα η κυβέρνηση διορίζει, βολεύοντας τους δικούς της. Ούτε οι θεσμοί δεν λένε τέτοια πράγματα. Πόσο μάλλον που στην τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση αναγνωρίζεται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων, που σημειωτέον πολλοί από αυτούς εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είναι μεγάλος και θα παραμένει στον ίδιο μέσο όρο όσο ήταν το 2016 για τα επόμενα δύο χρόνια. Και, μάλιστα, με τη ρητή εξαίρεση των συμβασιούχων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, των περιπτώσεων φυσικών καταστροφών και άλλων εκτάκτων αναγκών», είπε η υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τόλμησε να αγγίξει το θέμα των συμβασιούχων γιατί βρίσκεται στον αντίποδα με εκείνους που χάρηκαν με τη διαρροή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το ενδεχόμενο να μείνουν απλήρωτοι.
   Η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι χθες, εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τα νέα οργανογράμματα Υπουργείων και φορέων.
   Επίσης, έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών των Υπουργείων. Μέσα στο 2017 θα έχει προκηρυχθεί το σύνολο των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την άνοιξη του 2018. Ενισχύεται ο ρόλος των ΚΕΠ ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προωθείται η πλήρης ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση. Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότηση έχει εξάλλου ξεκινήσει στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωπαϊκές κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς, οι οποίοι παρέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και βοήθεια.Ομιλία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο είναι μία ακόμη καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάποια θέματα για την κατάσταση και τις προοπτικές της υπερχρεωμένης χώρας μας.

Ενώπιον του ελληνικού λαού, που μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον –ακόμη μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον.

Ευχής έργο θα ήταν να μπορούσαμε να συμφωνήσουμε κιόλας.

Επειδή, αν συμφωνούσαμε στα αίτια του προβλήματος και τις συνθήκες που μας οδήγησαν εδώ, να ζούμε ακόμη σε καθεστώς επιτροπείας, κι αν συναινέσουμε στη συνταγή, υπάρχει ελπίδα να φτάσουμε και γρηγορότερα σε λύσεις.

Πλην όμως, με τη Νέα Δημοκρατία του 2017 προφανώς δεν φαίνεται να υπάρχει αυτός ο κοινός τόπος.

Μια Νέα Δημοκρατία της αυτάρεσκης επικοινωνίας, των αυτοεκπληρούμενων προφητειών, της προπαγάνδας και της μικροπολιτικής αντιπολίτευσης.
Μια αντιπολίτευση, που η μόνιμη επωδός της είναι «εκλογές» και «παραιτηθείτε».

Αυτή η στάση ξέρετε τι μου θυμίζει; Μου θυμίζει πιο πολύ τρόφιμο σωφρονιστικού καταστήματος, που απαιτεί να γίνει δεκτή η αίτηση χάριτος, χωρίς όμως να έχει δείξει κανένα δείγμα μεταμέλειας.

Ο αρχηγός δε της ΝΔ δείχνει να αισθάνεται φυλακισμένος στην αντιπολίτευση. Το ίδιο και όσα στελέχη της συμμερίζονται την ιδιοκτησιακή του αντίληψη για το κράτος.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η ηγετική και επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ προσπαθεί να μας εμφανίσει ως χρυσές μέρες την κυβερνητική θητεία της παράταξής τους.

Τις μέρες που οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποθήκευαν τους πολιτικούς βαθμούς ελευθερίας μας, μέσα από συμφωνημένες και υπογεγραμμένες από αυτούς ανελαστικές υποχρεώσεις.

Όταν τα στελέχη της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, συντάσσονταν με τους δανειστές και υπερθεμάτιζαν για τη βιωσιμότητά του χρέους.

Αυτές είναι οι μέρες της δικής τους διακυβέρνησης, που χαρακτηρίστηκαν από την ανικανότητά τους να κλείσουν αξιολογήσεις, όπως ήταν φυσικό άλλωστε με τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα που είχαν συμφωνήσει για το 2015-2018.

Αυτό θα σήμαινε αρνητικά μέτρα συνολικού ύψους περίπου 20 δις, που αποφύγαμε με τη δική μας διαπραγμάτευση.

Αυτές οι μέρες της δικής τους διακυβέρνησης έφεραν τη φτωχοποίηση του λαού μας, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και της μεσαίας τάξης.

Αυτό ήταν το περιβόητο success story του κ. Σαμαρά.

Και να είστε απολύτως βέβαιοι πως δεν τα ξέχασε ούτε ένας απ’ τους συμπολίτες μας επειδή έτσι θα ήθελαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Όπως δεν ξέχασε κανείς τη «μεταρρύθμιση» του δημοσίου τομέα, που ευαγγελιζόταν ως υπουργός ο κύριος Μητσοτάκης τότε και ευαγγελίζεται και σήμερα.
Μεταρρύθμιση που επικεντρώθηκε, μεταφράστηκε και υλοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο με απολύσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν –και μάλιστα βιωματικά– ότι η ιδεολογική βάση της ηγετικής ομάδας της ΝΔ συμπυκνώνεται στην επίθεση στο δημόσιο χώρο, την απαξίωση και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την υποβάθμιση και τη δυσχέρεια πρόσβασης στις δομές δημόσιας υγείας και εν γένει την απέχθεια σε ό,τι προσομοιάζει με εθνική πολιτική και κοινωνικό κράτος.

Αυτή η ιδεολογική προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδήγησε τα στελέχη της να μας αντιπολιτεύονται μ’ αυτόν τον τρόπο, στείρα και φανατικά.

Γι’ αυτό κι απ’ την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας δημιούργησαν το αφήγημα της αριστερής παρένθεσης.

Και, φυσικά, από τότε ζουν στον τεχνητό τους κόσμο, με βασική στρατηγική όχι το όφελος του κράτους, όχι το όφελος του λαού μας, όχι την συνεισφορά τους στην εθνική προσπάθεια για άρση της επιτροπείας και των δεσμεύσεων, αλλά με μοναδικό στόχο την επάνοδό τους στην κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιηθούν οι ιδεολογικές τους εμμονές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει ότι τα αντίμετρα είναι «φερετζές». Και σήμερα η ΝΔ καταθέτει τη δική της τροπολογία.

Αφού ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια μειώνεται με το σχέδιο νόμου από το 24% στο 13%, γιατί προτείνει μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια από το 24% στο 13% εκ των υστέρων και δεν ψηφίζει τα θετικά μέτρα, όπως κατέβηκαν στο πολυνομοσχέδιο που συζητάμε;

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για 135.000 παιδιά έως το 2020. Τι εννοεί η ΝΔ καταθέτοντας τροπολογία για «αναγκαίες θέσεις» ώστε κανένα παιδί να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών;

Η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη. Φοβάται ότι θα βρεθεί στη δεινή θέση που βρέθηκε τον περασμένο Δεκεμβρίου, όταν δεν ψήφισε την εφάπαξ 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Και προσπαθεί να καθησυχάσει τους βουλευτές της, που πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν ψηφίζουν τα θετικά μέτρα, την επιδότηση ενοικίου, την κατάργηση της συμμετοχής ή μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, την αύξηση των δικαιούχων για δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την αύξηση και επέκταση του οικογενειακού επιδόματος, νέα προγράμματα εργασίας κλπ.

Πέρα, όμως, από αυτόν τον παράλληλο, μακάριο κόσμο, όπου ζει το think tank της ΝΔ, υπάρχει και η πραγματικότητα εκεί έξω.

Κι αυτή η πραγματικότητα λέει πως υπάρχει κόσμος που πιστεύει στον ΣΥΡΙΖΑ, που ελπίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, που παρακολουθεί κριτικά και περιμένει απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κλείνουμε, λοιπόν, την αξιολόγηση με την προσθήκη στη συμφωνία θετικών μέτρων, που αφορούν έξι εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είμαστε πιο κοντά στην αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Και κάνουμε σήμερα στη Βουλή ένα καθοριστικό βήμα, ούτως ώστε να προχωρήσει και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, η έξοδος στις αγορές, η άρση της επιτροπείας και, τελικά, η ανάκαμψη της χώρας με την παραγωγική της ανασυγκρότηση.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ένας βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αποτελεί για εμάς η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, όπου κινούμαστε σε τρεις άξονες:

Πρώτον, αποτελεσματικότητα. Δεύτερον, ανεξαρτησία και αποκομματικοποίηση. Και, τρίτον, διαφάνεια και λογοδοσία της διοίκησης.

Σ’ αυτούς τους τρείς άξονες προχωράμε συντονισμένα, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τις λειτουργίες και το πρόσωπο του κράτους.

Η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα αποτελεί εχέγγυο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Απαντά δε και στο κοινωνικό αίτημα για ένα κράτος πιο φιλικό προς τους πολίτες, στην ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες σε κάθε συναλλαγή τους με αυτό.

Τι καταλαβαίνει η αντιπολίτευση, τι καταλαβαίνει η ΝΔ από αυτό το κοινωνικό αίτημα;

Πριν λίγες ημέρες ο αρχηγός της ΝΔ ξεδίπλωσε το όραμά του για το Δημόσιο, λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να έχουμε καθαρίστριες, πως οι σχολικοί φύλακες δεν πρέπει να υπάρχουν, πως δεν χρειάζονται κάποιες από τις λειτουργίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πως όλα αυτά θα μπορούσαν να εκχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Θα γνωρίζετε όλοι ότι με τη σύναψη πέρυσι των ατομικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας εξοικονομήθηκαν 256.000 ευρώ σε σχέση με όσα κόστισε ο εργολάβος που είχε αναλάβει την καθαριότητα τον προηγούμενο χρόνο. Με τους εργαζόμενους, μάλιστα, να πληρώνονται και στην ώρα τους και αξιοπρεπώς.

Έτσι γίνεται εξοικονόμηση στο Δημόσιο, όχι με ιδεοληψίες. Έτσι απελευθερώνονται πόροι και δεν αιχμαλωτίζονται οι εργαζόμενοι.

Επειδή, κάποιοι επιμένουν ιδεοληπτικά να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, εμείς είμαστε σαφείς.

Ο δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ανταγωνιστές. Ο καθένας αναλαμβάνει το δικό του έργο στην οικονομία και, όπου απαιτείται, συνεργάζονται για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες ανάγκες της χώρας.

Και το λέμε αυτό, γιατί αφενός έχουμε την πολιτική βούληση να μεταρρυθμίσουμε το Δημόσιο, αφετέρου δεν έχουμε εξαρτήσεις από τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.

Θα μειώσουμε το κόστος του Δημοσίου, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, με τους εργαζομένους στη θέση τους. Γιατί, στο υποστελεχωμένο και γερασμένο σήμερα Δημόσιο, το υπερβάλλον κόστος προκύπτει και από την αναποτελεσματική του λειτουργία.

Κυρίως, όμως, επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από κυκλώματα, κυκλώματα που η σημερινή αντιπολίτευση άφησε να λυμαίνονται τους πόρους του Δημοσίου, όπως παραδείγματος χάριν αυτά που συζητάμε για τα θέματα της Υγείας.

Μας λένε ότι ο ένας δεν χρειάζεται ο ένας, δεν χρειάζεται ο άλλος. Μετά μας κατηγορούν πως είναι υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία, τα σχολεία. Μέσα στην αντίφαση. Αλλά, πώς θα έχουμε νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές; Πώς θα έχουμε σχολεία χωρίς καθηγητές και δασκάλους; Γιατί, αυτούς έδιωξαν από το Δημόσιο οι κύριοι της αντιπολίτευσης όταν κυβερνούσαν, σε αυτούς έκλεισαν την πόρτα και τώρα μιλάνε με «θλίψη» για το περίφημο brain drain.

Αντί, όμως, να κάνουν αυτοκριτική αυτοί διέλυσαν το κράτος, μας κατηγορούν σήμερα ότι το διογκώνουμε, παρόλο που από μας ο κανόνας προσλήψεων προς αποχωρήσεις τηρείται απαρέγκλιτα και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Και, βεβαίως, προκαλώ την αντιπολίτευση όταν βρει έναν που να διορίσαμε χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ να μας τον εμφανίσει μπροστά μας.

Και, φυσικά, η συκοφάντηση δεν σταμάτησε εκεί. Σειρά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης πήραν τον τελευταίο καιρό οι συμβασιούχοι, που τάχα η κυβέρνηση διορίζει, βολεύοντας τους δικούς της.

Ούτε οι θεσμοί δεν λένε τέτοια πράγματα. Πόσο μάλλον που στην τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση αναγνωρίζεται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων, που σημειωτέον πολλοί από αυτούς εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είναι μεγάλος και θα παραμένει στον ίδιο μέσο όρο όσο ήταν το 2016 για τα επόμενα δύο χρόνια. Και, μάλιστα, με τη ρητή εξαίρεση των συμβασιούχων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, των περιπτώσεων φυσικών καταστροφών και άλλων εκτάκτων αναγκών.

Είδαμε, βέβαια, με τι χαρά υποδέχθηκε η ΝΔ τη διαρροή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πόσο χάρηκαν στελέχη της στο ενδεχόμενο συμβασιούχοι να μείνουν απλήρωτοι.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε στον αντίποδα αυτών αντιλήψεων. Γι’ αυτό και τολμήσαμε να αγγίξουμε το ζήτημα των συμβασιούχων και να το αντιμετωπίσουμε, να το δούμε, διότι όλοι αυτοί που μας εγκαλούν είναι αυτοί που εγκλώβισαν όλους αυτούς τους εργαζόμενους σε καθεστώς ομηρείας.

Όλα, όμως, αυτά που λέει και μας αποδίδει η αντιπολίτευση, κρίνοντας εξ ιδίων τ’ αλλότρια, είναι η απεγνωσμένη προσπάθειά της να πείσει την κοινωνία ότι είμαστε όλοι ίδιοι.  Δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση των δράσεων για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, ώστε μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχει διαμορφωθεί μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.

Ήδη έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας.

Σήμερα, εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τα νέα οργανογράμματα Υπουργείων και φορέων.

Έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών των Υπουργείων. Μέσα στο 2017 θα έχει προκηρυχθεί το σύνολο των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την άνοιξη του 2018.

Ενισχύουμε τον ρόλο των ΚΕΠ.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προωθούμε την πλήρη ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση.

Ως Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχουμε ξεκινήσει στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωπαϊκές κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς, οι οποίοι μας παρέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και βοήθεια.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης διαψεύδεται για άλλη μια φορά το πολιτικό αφήγημα της ΝΔ. Όπως διαψεύσθηκε με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Όπως διαψεύσθηκε με την «αριστερή παρένθεση», που ματαίως περιμένουν να κλείσει.

Η ιστορία για το ποιες κυβερνήσεις και με ποιους συμμάχους εγκλώβισαν τη χώρα στην επιτροπεία έχει γραφτεί.

Τώρα, γράφεται η σελίδα εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και γράφεται από τη δική μας κυβέρνηση, με τον δικό μας σύμμαχο. Τον ελληνικό λαό.
Σας ευχαριστώ.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2017 | 1:38 pm


Απανωτά αυτογκόλ

- Αντιπολίτευση του «ό,τι κάτσει»
- Πάει να καλύψει το ένα λάθος, κάνοντας πολλά και μεγαλύτερα λάθη

   Όταν η Ν.Δ. αποφάσισε να μπει, παρά τη θέλησή της, στη συζήτηση για τα αντίμετρα, το έκανε με τέτοιο τρόπο, ώστε πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όλα τα επικοινωνιακά κατασκευάσματά της, τα οποία με τόσο κόπο είχε σχεδιάσει και με τόσο μελάνι είχαν υποστηρίξει τα φιλικά σε αυτή μέσα ενημέρωσης.
   Ο λόγος για την τροπολογία που κατέθεσε χθες με “τέσσερα αντίμετρα”, βασισμένα στο υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού που πέτυχε η κυβέρνηση, την οποία επί μήνες ήθελε να ρίξει για να έρθει, υποτίθεται, αυτή στην εξουσία.
   Και έτσι, μέσα στις 139 λέξεις της ανακοίνωσής της η Ν.Δ., αντί να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, όπως θα ήθελε, απέδειξε ότι είναι πιστή στο δόγμα “ό,τι να 'ναι”.
   Καταρχάς, εκεί που η Ν.Δ. αρχικά υποστήριζε πως η κυβέρνηση δεν είχε καν τη νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί και στη συνέχεια αρνιόταν πεισματικά να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση περί αντίμετρων, θεωρώντας τα περίπου κοροϊδία, έρχεται και καταθέτει τροπολογία με... αντίμετρα. Και φυσικά όλοι ξέρουν ότι το δυνατό της σημείο είναι... τα μέτρα!
   Δεύτερον, παραδέχεται ότι υπάρχει υπερπλεόνασμα τη στιγμή που μέχρι πρότινος το θεωρούσε περίπου δημιουργική λογιστική, και μάλιστα πλειστάκις τα στελέχη της έχουν επιπλήξει όσους Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους της Κομισιόν τόλμησαν να μιλήσουν με καλά λόγια για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία μας.
   Τρίτον, ζητάει από την κυβέρνηση να προβεί σε μονομερή ενέργεια δίνοντας από τώρα το υπερπλεόνασμα χωρίς καμία συνεννόηση, όταν πριν από λίγους μήνες είχε “ανακαλύψει” ότι το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους ήταν μονομερής ενέργεια και γι’ αυτό δεν μπορούσε να το στηρίξει.
   Τέταρτον, αντιγράφει τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια που πέτυχε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση και τη φέρνει με τροπολογία για να την ψηφίσει, όταν είχε από καιρό διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως θα καταψηφίσει όλα τα αντίμετρα, άρα και αυτό.
   Πέμπτον, ζητάει από την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος που... υλοποιεί ήδη στους παιδικούς σταθμούς και ζητάει όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να έχουν πρόσβαση (σ.σ.: Σήμερα καλύπτονται 100.000 παιδιά και με το πρόγραμμα της κυβέρνησης το 2020 θα φτάσουν τα 135.000, όταν το 2015 που ανέλαβε ήταν στα 85.000!).
   Στην ουσία η Ν.Δ. πάει να καλύψει το ένα λάθος, κάνοντας πολλά και μεγαλύτερα λάθη. Και το σημαντικότερο λάθος της είναι ότι λέει τη μισή αλήθεια. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη και λέει πως αυτά είναι τα μέτρα και αυτά είναι τα αντίμετρα και αναμετριέται με την πραγματικότητα και την κοινωνία.
   Το μεγαλύτερο ατόπημα της Ν.Δ., που όταν δεν λέει ψέματα λέει τη μισή αλήθεια, είναι ότι καταθέτει μια τροπολογία με “αντίμετρα” χωρίς να κάνει καμιά νύξη για τα μέτρα της. Νομίζει ότι κρατώντας τα κλεισμένα στο συρτάρι της η κοινωνία μπορεί να ξεγελαστεί. Αυτό κι αν είναι αυτογκόλ! Όχι απέναντι στην πολιτική της, αλλά απέναντι στην κοινωνία!

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2017 | 1:05 pm


Όταν η γελοιότητα χτυπάει πάνω στο αδιέξοδο, φοράμε... φερετζέ!!!

Η Ν.Δ. έφτασε σήμερα στο έσχατο σημείο αυτογελοιοποίησης

   Συνέβη κι αυτό σήμερα, το είδαμε κι αυτό. Η ΝΔ, ενώ αρνείται να ψηφίσει τα ισόποσα αντίμετρα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς – όπως, άλλωστε αρνήθηκε και  τον Δεκέμβριο του 2016, να ψηφίσει την ενίσχυση 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων –, καταθέτει τώρα τη δική της τροπολογία με αντίμετρα.
   Μπροστά σε ένα προφανές πολιτικό και επικοινωνιακό αδιέξοδο, καθώς δεν μπορεί να αρθρώσει πειστικό λόγο, για την καταψήφιση των θετικών μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση, η Ν.Δ. ζητάει άμεσα, τώρα, να υλοποιηθούν αντίμετρα με τα χρήματα του... υπερπλεονάσματος του 2016!!!
   Γκάφα και αυτογελοιοποίηση ταυτόχρονα. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν ότι η διανομή του υπερπλεονάσματος μιας χρονιάς, μπορεί να διανεμηθεί μέσα στην ίδια χρονιά; Είναι δυνατόν να μην το ξέρουν; Το ξέρουν, αλλά πώς αλλιώς θα δικαιολογήσουν το γεγονός ότι δεν θα ψηφίσουν τα θετικά μέτρα, που αντισταθμίζουν δημοσιονομικά τα αρνητικά και ανακουφίζουν εκατομμύρια έλληνες πολίτες; "Εμείς καταθέσαμε δική μας τροπολογία, αυτήν ψηφίζουμε." Αυτός θα είναι ο φερετζές της ΝΔ!
   Αλλά, ας πούμε ότι δεν ήταν έτσι, ας πούμε ότι μπορούσε να διανεμηθεί μέσα στο 2017 το υπερπλεόνασμα του 2016. Αυτό, που ας μην το ξεχνάμε, αμφισβητούσε η ίδια.
   Ας πούμε ότι μπορούσαν να το δώσουν. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα αντίμετρα που θέλει η Ν.Δ.. Τέσσερα είναι, ας τα δούμε ένα-ένα:

   - Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους, κατά 20%. Καλά, ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν έλεγε φέτος στη ΔΕΘ, ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να είναι σε συνεννόηση και κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές; Ε, λοιπόν, δεν είδαν ότι στην συμφωνία, ανάμεσα στα θετικά μέτρα, που θα καταψηφίσει η ΝΔ, το βράδυ της Πέμπτης, περιλαμβάνεται και η μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ; Δεύτερη μείωση, καθώς ήδη έχει εφαρμοστεί και άλλη.
   - Μείωση του Φ.Π.Α. για τα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Καλά, εδώ παίρνουν Όσκαρ! Δεν γνωρίζουν ότι ο Τσακαλώτος έχει ήδη ανακοινώσει ότι φέτος, από 1ης Ιουλίου 2017, μειώνεται ο Φ.Π.Α. για τα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%; Πού ποντάρουν; Στο ότι ο κόσμος δεν το γνωρίζει, επειδή τα κανάλια, όλα τα δικά τους κανάλια, έθαψαν τη θετική είδηση; Όπως κάνουν άλλωστε με όλες τις θετικές ειδήσεις...
   - Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Άντε πάλι, ούτε γι αυτό δεν άκουσαν; Δεν γνωρίζουν ότι ο Τσακαλώτος επεξεργάζεται αυτή τη ρύθμιση για φέτος; Κι αυτό έχει ανακοινωθεί. Πάλι στην παραπληροφόρηση των πολιτών ποντάρουν και ελπίζουν να μην φανεί η γύμνια τους;
- Αναγκαίες θέσεις, ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Καλά, εδώ παραβιάζουν ανοιχτές θύρες. Οι υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης ΚΑΙ των βρεφονηπιακών σταθμών, καμώνονται ότι κόπτονται για το κοινωνικό κράτος. Είναι δυνατόν; Είναι. Για να μην ψηφίσουν, το βράδυ της Πέμπτης, το θετικό μέτρο που κατέθεσε η κυβέρνηση. Τι λέει το θετικό μέτρο, που θα καταψηφίσει η Ν.Δ..; Για να το δούμε:
* Αυξάνουμε κατά 50% το συνολικό αριθμό παιδιών προσχολικής ηλικίας (0 - 4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
* Σήμερα δικαιούχοι είναι 90.000 παιδιά. Το 2019 οι θέσεις αυξάνονται σε 120.000 και το 2020 σε 135.000.
* Για την κάλυψη των αιτήσεων δημιουργούμε 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα.
* Κάθε μονάδα φιλοξενεί μέχρι 25 παιδιά.

   Ύστερα απ' όλα αυτά, ποιος θα διαφωνήσει με το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού:

Η ΝΔ που, όσο ήταν κυβέρνηση ψήφισε μόνο μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εμφανιζόταν βασιλικότερη του βασιλέως, υποσχόμενη «τόσα και άλλα τόσα μέτρα», δίνοντας διαπιστευτήρια στους δανειστές, έφτασε σήμερα στο έσχατο σημείο αυτογελοιοποίησης.
Ενώ αρνείται να ψηφίσει τα ισόποσα αντίμετρα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς – όπως έκανε άλλωστε και τον Δεκέμβριο του 2016 με την ενίσχυση 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων –, καταθέτει τώρα τη δική της τροπολογία με αντίμετρα. 
Παραδοχή πολιτικού και επικοινωνιακού αδιεξόδου; Γκάφα ολκής; Τζάμπα μαγκιά; Ή απλά όλα αυτά μαζί;

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2017 | 9:59 pm


Το μάθημα που έδωσε ο Τσακαλώτος στη νέα κατρακύλα των "παντελονάτων" - VIDEO

- Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στον σεξισμό Βορίδη και Λοβέρδου
- Ο "παντελονάτος" Λοβέρδος, που διαπόμπευσε τις οροθετικές γυναίκες, η μία αυτοκτόνησε κιόλας...


   Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στα σεξιστικά σχόλια Βορίδη και Λοβέρδου:
   «Για το «παντελονάτος» και για αυτό που είχε πει ο Κασιδιάρης πριν λίγο καιρό, "η μαντάμ Τσακαλώτου" κ.λπ. και επειδή μας ακούν και νέα παιδιά, οραματιζόμαστε μια κοινωνία όπου και στη γλώσσα και στην πραγματικότητα ό,τι είναι αρσενικό δεν είναι απαραιτήτως καλό και ό,τι είναι θηλυκό δεν είναι απαραιτήτως κακό -και αυτή είναι η αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε σ' αυτή την κοινωνία», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος.


 
   Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Βορίδης, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές, ανέφερε ότι «η γνώση πρέπει να συνοδεύεται από ηθική ακεραιότητα, να είσαι παντελονάτος και να τηρείς τις υποσχέσεις σου».
   Ο δε Α. Λοβέρδος είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσακαλώτο για το δώρο που μου έκανε στα γενέθλιά μου -να του δώσω και ένα γλυκάκι μετά- να κάνει αναφορά στο όνομά μου με αυτό το ύφος. Είναι τιμή για εμένα οτιδήποτε αρνητικό λέτε εσείς. Γιατί παντελονάκια δεν φοράτε. Είστε ο άνθρωπος που είπε ότι θα παραιτηθεί αν πέσει κάτω από 9.000 το αφορολόγητο και το πήγατε στα 5.000 και κάτι. Δεν έχετε τσίπα πάνω σας».

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2017 | 8:22 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Ισορροπημένη, βιώσιμη και διαχειρίσιμη συμφωνία, που αποτελεί βήμα εξόδου από τη σκληρή επιτροπεία - VIDEO

Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το video, για να διαπιστώσει πώς κάποιος, όταν γνωρίζει το θέμα, μπορεί να σταθεί απέναντι σε... "απαιτητικούς" (sic) δημοσιογράφους

   «Είναι μία ισορροπημένη, βιώσιμη, διαχειρίσιμη συμφωνία, που αποτελεί βήμα εξόδου από τη σκληρή επιτροπεία», διεμήνυσε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη, και εκτίμησε ότι θα ψηφιστούν οι πρόνοιές της το βράδυ της Πέμπτης, 18 Μαΐου, από τη συμπολίτευση.
   «Θέλω να δω ποιος δεν θα ψηφίσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της εισφοράς στα φάρμακα…», σημείωσε η κ. Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή "Αταίριαστοι" με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.
   Η υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έχει παρεκκλίνει από αυτά που υπέγραψε το 2015 και πως το μνημόνιο λήγει το 2018, ενώ τόνισε ότι οι προβλέψεις από το 2019 και μετά εντάσσονται στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου που έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν όλες οι χώρες της ΕΕ.
   Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε πως εφόσον υπάρξει η ρύθμιση του χρέους, τότε η χώρα θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη και συμπλήρωσε για τα μέτρα: «Εάν το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα, τίποτε από αυτά δεν θα ισχύει. Τότε θα κινηθούμε στο πλαίσιο που έχουμε υπογράψει με τους Ευρωπαίους για 3,5% πλεόνασμα».
πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη
http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=289574

σημ. Τηλεβόα: Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το video, για να διαπιστώσει πώς κάποιος όταν γνωρίζει το θέμα, μπορεί να σταθεί απέναντι σε "απαιτητικούς" (sic) δημοσιογράφους...

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2017 | 1:40 pm


Η δεξιά Δημοκρατία "ξεσκίζει" κυριολεκτικά τον Κουρτάκη των Παραπολιτικών, για το «Χρυσάφι» από το ΚΕΕΛΠΝΟ

- Και δικαιώνει τον Παύλο Πολάκη για τις αποκαλύψεις του για το φαγοπότι επί υπουργίας Α.Γεωργιάδη
- Κάτι "σιγοβράζει" στις συνιστώσες της Ν.Δ.


   Η εφημερίδα Δημοκρατία δεν χρειάζεται συστάσεις, όλοι γνωρίζουμε τι πρεσβεύει. Χωρίς περαιτέρω σχόλια από εμένα, αναδημοσιεύω άρθρο της με τίτλο "«Χρυσάφι» για Κουρτάκη από το ΚΕΕΛΠΝΟ" και σας το δίνω copy-paste.
   Απολαύστε το ή όπως θα έλεγε ο τότε υπουργός Υγείας, την περίοδο που αναφέρεται το δημοσίευμα, "το λιγουρεύεστε;":

Εισέπραξε πάνω από 1.000.000 ευρώ για άγνωστα έντυπα και site με μηδαμινή σχέση με τον χώρο της δημόσιας υγείας!
Όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης μιλούσε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο για «βοθροκάναλα και πληρωμένους παπαγάλους», κάποιος που δεν ήταν μυημένος στην ιστορία του ΚΕΕΛΠΝΟ και του πάρτι που είχαν στήσει κάποιοι με το δημόσιο χρήμα στον τομέα της Υγείας θα απορούσε. Σε εκείνη την ανάρτηση ο υπουργός έκανε και μια αναφορά στον «συμπατριώτη του Κουρτάκη», λέγοντας ότι τον στοχοποιεί για συγκεκριμένους λόγους, σημειώνοντας:

«ΟΛΑ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

1) Επί υπουργίας Αδωνι Γεωργιάδη ο Κουρτάκης πήρε κι αυτός ένα σκασμό λεφτά από ΚΕΕΛΠΝΟ (15χίλιαρα για ΜΙΑ δημοσίευση άρθρου πολιομυελίτιδα-Συρία!!!, ή νοσοκομειακές λοιμώξεις ή για μπάνερ για ένα μήνα !!!).
ΟΤΑΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΕΡΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ “ΛΟΓΙΚΟ” ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ (ειδικά όταν νιώθεις ότι ασυλία τέλος).
Καταλάβατε παληκάρια (της φακής);... και έπεται συνέχεια...».

Η «δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα ένα τμήμα του τι εννοούσε ο Πολάκης (στον οποίο πάντως, έχουμε κατά καιρούς ασκήσει δριμεία κριτική) μιλώντας για τις διαδρομές του χρήματος. Η ιστορία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει ότι ορισμένοι κύριοι που θησαύριζαν με έωλες κυκλοφορίες εφημερίδων (καθώς δεν έχει λειτουργήσει ακόμα το αντικειμενικό σύστημα του barcode) και μηδαμινής επισκεψιμότητας site κατάφερναν να εισπράττουν δημόσιο χρήμα με εντολές άνωθεν.
Πάντως, ένας εκ των «πρωταθλητών», ο κ. Γιάννης Κουρτάκης με τις παραφυάδες που έχει δημιουργήσει στα ΜΜΕ, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε έναν χρόνο κατά τον οποίο η χώρα βρισκόταν στο Μνημόνιο, κατάφερε να εισπράξει το αστρονομικό ποσό του 1.039.462 με εισηγήσεις-καρμπόν που του διασφάλιζαν και με το παραπάνω πακτωλό χρημάτων για να κάνει παιχνίδι.
Ο... λογαριασμός
Συγκεκριμένα, ο Κουρτάκης εισέπραττε: Για τις «Παρά ένα υπηρεσίες διαδικτύου» το ποσό των 190.947 ευρώ, για το «Καρφί» 178.083 ευρώ, για το Health Pro 177.252 ευρώ, για το site Αλάτι και Πιπέρι 177.238 ευρώ, για το Moneypro 137.878 ευρώ, για το APOSPASMA IKE 118.183 ευρώ και για τα «Παραπολιτικά» 59.881 ευρώ.

Ο παραλογισμός έφτανε στο σημείο να κοστολογούν τη μία καταχώριση 16.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ!) κάθε μήνα σε site που ήταν και είναι στα αζήτητα, ενώ για μια καταχώριση στα «Παραπολιτικά» ζητούσαν και έπαιρναν κάθε φορά 14.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ! Δηλαδή, ένα πραγματικό πάρτι, με άγνωστα στην πλειονότητά τους έντυπα, τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με το έργο που οφείλει να παράγει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων;

Καταγράφουμε το σκεπτικό των εισηγήσεων και των συμβάσεων που υπέγραφε ο Κουρτάκης με το ΚΕΕΛΠΝΟ και είχαν όλες την ίδια διεύθυνση εταιρίας στον Πειραιά (Ιάσονος 2). Μέχρι και το πριν από λίγο καιρό «αφεντικό» του και συνεργάτης του -και καταδικασμένος για την υπόθεση του «Noor 1» (με την απίστευτη ποσότητα ναρκωτικών)- Αιμίλιος Κοτσώνης είχε πάρει λεφτά από το ΚΕΕΛΠΝΟ για το site metrogreece, που είχε κατασκευαστεί με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (!) 86.648 ευρώ, δηλώνοντας και αυτός την ίδια διεύθυνση στην Ιάσονος!

Αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στις προτάσεις που γίνονταν αποδεκτές από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ στις εισηγήσεις: «Η συγκεκριμένη ειδησεογραφική ιστοσελίδα με δυναμική επισκεψιμότητας αποτελεί έναν σημαντικό χώρο ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας... Το κόστος συνεργασίας ανέρχεται στο καθαρό ποσό των 16.000 ευρώ για χρονική διάρκεια ενός μήνα»! Στη συνέχεια καλούσαν τον Κουρτάκη για την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού, που ήταν άλλωστε συνηθισμένος από τις τόσες υπογραφές στις μπίζνες που έκανε με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Φυσικά, ούτε στις εισηγήσεις ούτε στο συμφωνητικό γινόταν οποιαδήποτε αναφορά στις προδιαγραφές για επισκεψιμότητα στο site, ούτε καν αναφορά για το πόσες επισκέψεις είχε το συγκεκριμένο banner που θα αναρτούσαν.
Την ίδια φάμπρικα ακολουθούσαν όλα τα μέσα του Κουρτάκη, που μάζευε αφειδώς και ακόπως το δημόσιο χρήμα, για να παριστάνει τον ισχυρό άνδρα στα ΜΜΕ... Είμαστε βέβαιοι ότι η Δικαιοσύνη θα βγάλει και άλλα λαυράκια στην υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2017 | 11:01 pmΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι:

www.vimaorthodoxias.gr