Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ναι, αλλά για τον Πολάκη δεν είπε τίποτα...

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε εχθές τη νέα δέσμη μέτρων κοινωνικής στήριξης και η Ν.Δ. πετάει την μπάλα στην εξέδρα


   Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε εχθές τη νέα δέσμη μέτρων κοινωνικής στήριξης. Το πρόγραμμα ανάκαμψης από την κρίση, που ξεκίνησε αμέσως μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, υλοποιείται κατά γράμμα και με βάση τα χρονοδιαγράμματα.
   Τρία χαρακτηριστικά έχει στο σύνολό του αυτό το πρόγραμμα.
   Πρώτον, εκπονήθηκε μετά από συστηματική και εντατική διαπραγμάτευση με τους εταίρους της χώρας. Ούτε αυτονόητα ήταν τα μέτρα ούτε μας τα χάρισαν οι δανειστές.
   Δεύτερον, αποτυπώνει τη βούληση της κυβέρνησης για αναδιανομή υπέρ των ασθενέστερων, ακόμα και στο πιο περιορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση μένει συνεπής στη δέσμευσή της ότι αυτοί που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της κρίσης θα είναι οι πρώτοι που θα υποστηριχθούν από τα οφέλη της ανάπτυξης.
   Τρίτον, αποτελεί ιδιοκτησία της παρούσας κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κανείς στην ελληνική κοινωνία που να πιστεύει ότι, αν κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ., θα είχαν υλοποιηθεί τέτοιου προσανατολισμού μέτρα. Ειδικά από τη Ν.Δ., η οποία έχει χαρακτηρίσει τα μέτρα στήριξης «ανεύθυνη παροχολογία» και «κρατικοδίαιτη επαιτεία». Αλλά στη Βουλή τα ψηφίζει.
   Υπάρχουν δύο αντιλήψεις και δύο δρόμοι για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Αυτός που συνδέει την έξοδο από την κρίση με την ενίσχυση της κοινωνίας και της εργασίας. Και αυτός που υπόσχεται τη διαιώνιση της λιτότητας προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ισχυρών.
   Οι αντιλήψεις αυτές θα αναμετρηθούν και στις προσεχείς εκλογές. Και επειδή η Ν.Δ. δεν μπορεί να υποστηρίξει με σοβαρότητα τις προγραμματικές της θέσεις, προτιμά να πετάει την μπάλα εκτός γηπέδου. Το σχόλιο της Πειραιώς για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εχθές έλεγε: «Ναι, αλλά για τον Πολάκη δεν είπε τίποτα...».

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 11:44 pm


Αλέξης Τσίπρας: Βγάλαμε τη χώρα με ασφάλεια στο ξέφωτο και τη σταθερότητα - Συνεχίζουμε το έργο μας - VIDEO

«Ενώνουμε τους Έλληνες γύρω από τον μεγάλο εθνικό στόχο: να αφήσουμε πίσω το παρελθόν της χρεοκοπίας στο οποίο μας οδήγησε το παλιό πολιτικό σύστημα»


   «H κυβέρνηση ενώνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες γύρω από τον μεγάλο εθνικό στόχο: να αφήσουμε πίσω το παρελθόν της χρεοκοπίας στο οποίο μας οδήγησε το παλιό πολιτικό σύστημα ως πολιτικός εκπρόσωπος της εγχώριας ολιγαρχίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, καλωσορίζοντας τους καινούριος υπουργούς«που σε αυτή την κρίσιμη φάση ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας».
   "Ενώνουν", είπε, "τις δυνάμεις τους στη μεγάλη προσπάθεια που έχει εκκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για να γίνουν τα πρώτα βήματα της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης έξω από την επιτροπεία και τα δεσμά του Μνημονίου".
   Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή η εθνική προσπάθεια είχε και έχει πάντοτε σαφές πρόσημο κοινωνικό και πολιτικό και ότι γύρω της συσπειρώθηκαν και συνεχίζουν να συσπειρώνονται δυνάμεις και πρόσωπα από το σύνολο του δημοκρατικού φάσματος, "που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο χώρο της Αριστεράς, αλλά προέρχονται και από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, αλλά και της λαϊκής κεντροδεξιάς".  Η οικονομία ανακάμπτει - Το δικό μας πολιτικό σχέδιο οδήγησε τη χώρα στο ξέφωτο και τη σταθερότητα
   Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "αυτή η ένωση δυνάμεων που δίνει και τη μεγάλη δύναμη σε αυτή την κυβέρνηση να ενώνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες γύρω από τον μεγάλο εθνικό στόχο: Το να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν της χρεοκοπίας και να προχωρήσουμε μπροστά στην ανάκαμψη της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την έξοδο από την κρίση”. Σχολίασε ότι "είναι ευτυχές ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα και βλέπουν ότι ήταν το δικό μας πολιτικό σχέδιο που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στο ξέφωτο και τη σταθερότητα".
   Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία για το 2019 συμπληρώνοντας ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς και επιτυχίες ο αγώνας για την ανάκτηση της εργασίας και για αξιοπρεπείς αμοιβές: "Η ανεργία βρίσκεται στο 18,5% -στο χαμηλότερο σημείο της από το 2011- με σαφέστατη την τάση περαιτέρω μείωσης. Οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανήλθαν, ενώ με βάση την απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 586 στα 650 ευρώ, επισήμανε, τονίζοντας ότι "πρώτιστο μέλημά μας" είναι η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί συνολικά από τους εργοδότες. Σημείωσε ότι "ήταν αυτή η κυβέρνηση που αποφάσισε και υλοποίησε την πρώτη αύξηση μισθού εδώ και μια δεκαετία δίνοντας το στίγμα των κοινωνικών της αναφορών και στοχεύσεων".
   "Εμπεδώνουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρας στο διεθνές στερέωμα", υπογράμμισε, για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχίας, στο οποίο αναφέρονται όλοι οι εταίροι με κολακευτικά σχόλια σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρουμ.
   Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να συνεχίσουν αφοσιωμένοι στους μεγάλους στόχους και να «αφήσουν τις Κασσάνδρες της καταστροφής να ασχολούνται με μικροπολιτική αντιπαράθεση και κουτσομπολιό».
  Με ισχυρή πλειοψηφία στις δυνάμεις του προοδευτικού πόλου η χώρα θα ανακάμπτει με δημόσια κοινωνικά αγαθά κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα
   «Στις εθνικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη, ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει ότι αν δώσει μια ισχυρή πλειοψηφία στις δυνάμεις του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα παραπάνω θα αλλάξουν στο Σύνταγμα και θα αλλάξουν σε θετική κατεύθυνση, καθώς η χώρα θα αποκτήσει ένα ακόμη πιο προοδευτικό και προστατευτικό για τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά Σύνταγμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι θα είναι και το Σύνταγμα ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης αναμέτρησης.
   «Αυτή την περίοδο δημιουργούμε τους χώρους για να αφήσει η χώρα πίσω της τις αιτίες της κρίσης και να μετατραπεί από παρίας της Ευρώπης σε χώρα πρωταγωνιστή και πρότυπο. Σας ζητώ να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας αυτό το 8μηνο που έχουμε μπροστά μέχρι τις κρίσιμες εκλογές του Οκτωβρίου» τόνισε απευθυνόμενος στους υπουργούς.
  Προγράμματα επιδότησης ενοικίου 300 εκατ. ευρώ και δανείου 200 εκατ. ευρώ
   "Μένει όμως να υλοποιηθεί το μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεκτική στεγαστική πολιτική", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι "αποτελεί ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου κοινωνικού κράτους που έχουμε ξεκινήσει να οικοδομούμε".
   "Σήμερα λοιπόν είμαστε έτοιμοι", σημείωσε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι "το πρόγραμμα αυτό αποτελεί στην κυριολεξία μια τομή για τη χώρα μας που εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών στην αγορά στέγης αλλά κυρίως εξαιτίας της αδιαφορίας των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα στέγης που άρχισαν να έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες από το 2010 και μετά.
   Επισήμανε ότι με την κρίση, "η συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων κατά 40% στη διάρκεια της καταστροφικής πενταετίας 2010-2015, οδήγησε το οικογενειακό κόστος για την κατοικία στα ύψη και για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρό κοινωνικό στεγαστικό πρόβλημα".
   Είπε ότι "από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης πήραμε άμεσα μέτρα που αποτέλεσαν ισχυρό ανάχωμα στις αυξανόμενες τότε εξώσεις". Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πρώτο νόμο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπου "προχωρήσαμε στην επιδότηση ενοικίου από 70 μέχρι 220 ευρώ για 22.000 οικογένειες για τα έτη 2015-2016 με άμεση καταβολή ποσού στον ιδιοκτήτη". "Στη συνέχεια εντάξαμε όλους τους άστεγους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και στα προγράμματα Στέγαση και Επανένταξη και Στέγαση και Εργασία", πρόσθεσε.
  Οικοδομούμε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας για την πρώτη κατοικία
   «Σήμερα όμως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Να αρχίσουμε να οικοδομούμε μια συνολική οριζόντια πολιτική για να εγκαθιδρύσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
   Είπε ότι η πολιτική αυτή κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε:
   - Πρώτον το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ, που έχουμε ήδη εξασφαλίσει από τον προϋπολογισμό μας, το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.
   Πολύ κρίσιμη παράμετρος, σημείωσε, είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράτε ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού που έχουμε ήδη λάβει. Και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκατομμύρια ευρώ που τον βρήκαμε το 2015, στο 1 δισ. 416 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Όπως εξήγησε, πρόκειται για αύξηση 594 ευρώ, δηλαδή 72% σε μια μόνο τετραετία.
   - Δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου, που σε γενικούς άξονες συμφωνήσαμε με τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.
   Ανέφερε ότι είναι πρόγραμμα που αφορά νοικοκυριά με "κόκκινα δάνεια" και που "σκοπεύει τόσο στην εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα όσο επίσης και στην στήριξη του τραπεζικού συστήματος, στην μεγάλη κοινωνική προσπάθεια για την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων".
   Αναλυτικά είπε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, συνέχισε, το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή: μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία.
   Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με συνολικό λοιπόν προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ "που εξασφαλίσαμε στον προϋπολογισμό του 2019 και θα είναι προφανώς εξασφαλισμένα και στους επόμενους προϋπολογισμούς, προχωράμε στην εφαρμογή πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία στη νέα φάση της ανάκαμψης και ταυτόχρονα βάζουμε τις βάσεις για να αποκτήσει η χώρα μας μια συνολική, αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς".

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 11:27 pm


Ανάσα για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, για την κύρια σύνταξη, από το 20% στο 13,3%


   Μεγάλη ανάσα θα πάρουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες από τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών για την κύρια σύνταξη από το 20% στο 13,3% από την 1η.1.2019.
   Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κλάδου σύνταξης που καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μειώνεται από 20% στο 13,33%.
   Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κλάδου σύνταξης που καταβάλλουν οι αγρότες μειώνεται και διαμορφώνεται μεταβατικά για τα έτη 2019 έως 2022 ως εξής: για το έτος 2019, από 18% στο 12%, για το έτος 2020, από 19% στο 12,67%, για το έτος 2021, από 19,5% στο 13% και για το έτος 2022, από 20% στο 13,33%.
   Το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς κλάδου σύνταξης που καταβάλλουν ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ και αυτοαπασχολούμενοι απόφοιτοι σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, προερχόμενοι από τον πρώην ΟΑΕΕ, μειώνεται και διαμορφώνεται σε ποσοστό 13,33% καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση (αντί του 14% για τα δύο πρώτα έτη και 17% για τα επόμενα τρία έτη).
   Για τους ασφαλισμένους αυτούς, εφόσον η μηνιαία εισφορά υπολείπεται της ελάχιστης μηνιαίας εισφοράς των ασφαλισμένων, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών άνω των πέντε ετών ασφάλισης, το ποσό της διαφοράς παραμένει ως ασφαλιστική οφειλή.
   Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, με τις νέες διατάξεις διατηρούνται, το Καθαρό Φορολογητέο Εισόδημα (ΚΦΑ) προηγούμενου έτους ως βάση υπολογισμού των εισφορών, η διαδικασία υπολογισμού και εισφοροδότησης και η διαδικασία ετήσιας εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών ως αποτέλεσμα της σχέσης καταβλητέων και καταβληθεισών εισφορών και θεσπίζεται μείωση στο ποσοστό εισφορών κλάδου σύνταξης ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 8:50 pm


Την Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου

Αλέξης Τσίπρας: "...Οι συμπολίτες μας ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που τους είχαν βυθίσει στη φτώχεια και στο περιθώριο και ποιοι είναι αυτοί που για πρώτη φορά και παρά την κρίση νοιάστηκαν γι' αυτούς"


   Την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του νέου επιδόματος ενοικίου, από το οποίο θα ωφεληθούν περίπου 667.000 άτομα, με το νέο μηνιαίο ποσό για τους δικαιούχους να κυμαίνεται από τα 70 έως και τα 210 ευρώ.
   Το νέο επίδομα, που ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ωφελεί 259.631 νοικοκυριά, και περίπου ένα στα πέντε από τα συνολικά 1.103.875 νοικοκυριά που μένουν σε ενοίκιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ωφελούμενα νοικοκυριά με παιδιά φτάνουν τα 132.752, ενώ τα νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδομα και δεν έχουν παιδιά είναι 126.679.
   Συνολικά για την καταβολή του επιδόματος θα διατεθούν 304 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο το επίδομα θα κλιμακώνεται από τα 70 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό μέχρι και τα 210 ευρώ για την οικογένεια με παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση το επίδομα θα κλιμακώνεται από 840 ευρώ έως τα 2.500 ευρώ.
  Στεγαστική πολιτική για τους πολλούς
   "Η επιλογή αυτή (σ.σ.: για το επίδομα ενοικίου) έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού που έχουμε ήδη λάβει την προηγούμενη τετραετία... Με συνολικό προϋπολογισμό 300+200=500 εκατομμύρια ευρώ, που εξασφαλίσαμε στον προϋπολογισμό του 2019 και θα είναι εξασφαλισμένα προφανώς και στους επόμενους προϋπολογισμούς, προχωράμε στην εφαρμογή και υλοποίηση πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία στη νέα φάση της ανάκαμψης και ταυτόχρονα βάζουμε τις βάσεις για να αποκτήσει η χώρα μας μια συνολική, αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς" υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:
   "...Οι συμπολίτες μας όλα αυτά τα ζουν, δεν περιμένουν να τα διαβάσουν ως είδηση σε κάποια πρωτοσέλιδα. Ξέρουν πολύ καλά οι ίδιοι ποιοι είναι αυτοί που τους είχαν βυθίσει στη φτώχεια και στο περιθώριο και ποιοι είναι αυτοί που για πρώτη φορά και παρά την κρίση νοιάστηκαν γι' αυτούς".  Εισοδηματικά κριτήρια
   Να σημειωθεί ότι για την ένταξη στο πρόγραμμα το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Επιπλέον ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
  Ωφελούμενοι κυρίως οι νέοι
   Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας οι τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 75,3%) δικαιούχοι του νέου επιδόματος θα είναι νέοι άνθρωποι έως 44 ετών. Αναλυτικά το 32,1% (214.126) θα είναι νέοι έως 17 ετών ως μέλη ή μονοπρόσωπα νοικοκυριά. Το 6,9% των ωφελουμένων (46.270 άτομα) θα είναι νέοι από 18 έως 24 ετών. Το 15,5% (103.496 άτομα) θα είναι νέοι από 25 έως και 34 ετών και το 20,8% (138.487) άτομα θα είναι νέοι από 35 έως και 44 ετών.
   Επίσης το 11,6% των ωφελουμένων (77.434 άτομα) θα είναι ηλικίας από 45 έως και 54 ετών, το 5,1% ηλικίας από 55 έως και 64 ετών και τέλος το 8% (53.415 άτομα) θα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 8:31 pm


Επιδότηση ενοικίου και στεγαστικού δανείου για 440.000 νοικοκυριά και 1,13 εκατ. πολίτες

- Ένα ακόμη βήμα για τη στήριξη της κοινωνίας
- Αλέξης Τσίπρας: «Αποτελεί ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου κοινωνικού κράτους που έχουμε ξεκινήσει να οικοδομούμε»


   Το μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, που αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεκτική στεγαστική πολιτική, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό.
   Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, αφορά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα. «Αποτελεί ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου κοινωνικού κράτους που έχουμε ξεκινήσει να οικοδομούμε».
   Παράλληλα ο Αλ.Τσίπρας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «το πρόγραμμα αυτό αποτελεί τομή για τη χώρα μας που εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών στην αγορά στέγης αλλά κυρίως εξαιτίας της αδιαφορίας των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν αντιμετωπίστηκε. Πρόβλημα στέγης άρχισαν να έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες από το 2010 και μετά».
   Ακόμα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με την κρίση, «η συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων κατά 40% στη διάρκεια της καταστροφικής πενταετίας 2010-2015, οδήγησε το οικογενειακό κόστος για την κατοικία στα ύψη. Για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρό κοινωνικό στεγαστικό πρόβλημα».
   «Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης πήραμε άμεσα μέτρα που αποτέλεσαν ισχυρό ανάχωμα στις αυξανόμενες τότε εξώσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στον πρώτο νόμο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με τον οποίο «προχωρήσαμε στην επιδότηση ενοικίου από 70 μέχρι 220 ευρώ για 22.000 οικογένειες για τα έτη 2015-2016 με άμεση καταβολή ποσού στον ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια εντάξαμε όλους τους άστεγους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και στα προγράμματα Στέγαση και Επανένταξη και Στέγαση και Εργασία», πρόσθεσε ο ίδιος.
   Δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου, που σε γενικούς άξονες συμφωνήσαμε με τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
   Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα.

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 12:54 pm


Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των Πυροσβεστών και ενισχύεται η διαθέσιμη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος

- Ωραριακή εξίσωση 1.723 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με το μόνιμο προσωπικό
- Για πρώτη φορά, θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες


   Με απόφαση της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα με την ωραριακή εξίσωση 1.723 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με το μόνιμο προσωπικό, μέσω της διεύρυνσης της υπερωριακής τους απασχόλησης.
   Για πρώτη φορά, οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης θα μπορούν να απασχολούνται προσφέροντας τις υπηρεσίες τους κατά τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, ενισχύοντας τη διαθέσιμη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς εντάσσονται στο δυναμολόγιο των βαρδιών καθ’ όλο το 24ωρο.
   Με την Υπουργική απόφαση ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των Πυροσβεστών, οι οποίοι προσελήφθησαν το 2012 και η θητεία τους ανανεώθηκε για άλλη μια πενταετία το 2017, αλλά και των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2019 | 3:21 pm


Νόμιμοι ιδιοκτήτες και καταχραστές

Μπορείτε να φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν στη θέση του Γεωργιάδη βρισκόταν ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ;


   Είναι γνωστό ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της εξουσίας και οι πρόσκαιροι καταχραστές της.
   Αν ανήκεις στους νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας, δεν πειράζει να τα παίρνεις από τη Siemens, από τη Novartis, από θαλασσοδάνεια, από διάφορες off shore. Αρκεί να έχεις καλές σπουδές και να φοράς τις σωστές γραβάτες και τον σωστό σκελετό γυαλιών. Ή, ακόμα και αν δεν τα διαθέτεις αυτά και είσαι ένας επαγγελματίας λαϊκιστής, πάλι να καταγράφεσαι στην πλευρά των νομίμων ιδιοκτητών. Και να σε υπερασπίζονται οι έγκυροι αναλυτές των έγκυρων ιδιωτικών ΜΜΕ.
   Από την άλλη, αν δεν είσαι στους καταχραστές, δεν έχει σημασία πόσο τίμιος είσαι και τι είδους πολιτική κάνεις. Σημασία έχει το στυλ και το ύφος σου. Στο οποίο ελάχιστη σημασία θα έδινε κάποιος αν είχες την πολιτική κάλυψη των νομίμων ιδιοκτητών της χώρας.
   Η ιδέα είναι η εξής: Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας δεν έχουν να δώσουν λόγο σε κανέναν για τα πάρτι που στήνουν. Ενώ οι καταχραστές κρίνονται πολύ αυστηρά όταν παραβιάζουν τον κανόνα που λέει ότι η πολιτική είναι αποκλειστικά ζήτημα τηλεοπτικής αισθητικής και τίποτα περισσότερο.
   Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε προχθές ότι θα κάνει μήνυση στην εισαγγελέα Διαφθοράς στην περίπτωση που κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση Novartis, στην οποία φέρεται εμπλεκόμενος με στοιχεία του FBI.
   Μπορείτε να φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν στη θέση του Γεωργιάδη βρισκόταν ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ;
   Όχι. Γιατί σήμερα όλοι μιλάνε για τον Πολάκη. Το δάνειο του οποίου, όπως δηλώνει ο ίδιος ο Στουρνάρας, είναι απολύτως σύννομο.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2019 | 10:44 am


Ταινία του Τζουμερκιώτη Ντίνου Γιώτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - trailer

Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στα Τζουμέρκα, τη Βωβούσα, το Σούλι, την Κόπραινα, τον Άραχθο, τον Καλαμά, τον Αχέροντα, την Πρέβεζα, τον Αμβρακικό και το Ιόνιο


   Το ντοκιμαντέρ ΜΙΑ ΖΩΗ, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Τζουμερκιώτη Ντίνου Γιώτη με καταγωγή από τα Θεοδώριανα Άρτας, αφήγηση Γιάννη Φέρτη, παραγωγή KFILMS, ξεκινάει το ταξίδι του από το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου επιλέχθηκε για το επίσημο πρόγραμμά του (1-10 Μαρτίου 2019).
   Στο ντοκιμαντέρ ξετυλίγεται η ζωή ενός παιδιού, παράλληλα με τον πλου ενός μικρού ξύλινου καραβιού: από τις πηγές ενός ποταμού έως τις εκβολές του στη θάλασσα, σε αντιστοίχιση με την πορεία του ανθρώπου από τη γέννηση μέχρι το θάνατο.


   Ταυτόχρονα, δεκαέξι σπουδαίοι Έλληνες, στο μεταίχμιο της ζωής τους, μιλούν για την εμπειρία και τη γνώση που αποκόμισαν και αφήνουν ως αποφθεγματική παρακαταθήκη στις μέλλουσες γενιές.


   Τα εξωτερικά γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν στην 'Ηπειρο και πιο συγκεκριμένα: στα Τζουμέρκα, τη Βωβούσα, το Σούλι, την Κόπραινα, τον Άραχθο, τον Καλαμά, τον Αχέροντα, την Πρέβεζα, τον Αμβρακικό και το Ιόνιο.
   Το ρόλο του πρωταγωνιστή, ως ενήλικα, ενσαρκώνει ο φίλος Δημήτρης Καραβασίλης από το Βουργαρέλι και το ρόλο της φιλενάδας του παίζει η Αρτινιά Αγγελίνα Διαμάντη.

Μία ζωή / A life (Trailer) from Μία ζωή | A life on Vimeo.

   Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 20:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, κτίριο Ολύμπιον Και το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 13:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1 , Λιμάνι Στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
πηγή: aRTInews

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 4:41 pm


Ορκίστηκε Υφυπουργός Εργασίας ο Κώστας Μπάρκας - VIDEO

Ο 3ος Ηπειρώτης στην Κυβέρνηση


   Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από τον πρόσφατο μίνι-ανασχηματισμό.
   Μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Πρέβεζας Κωνσταντίνος Μπάρκας ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Εργασίας, αποτελώντας έτσι το τρίτο πρόσωπο από την Ήπειρο (μετά την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και την Υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη) που συμμετέχει στην Κυβέρνηση.


 
   Ο Κώστας Μπάρκας γεννήθηκε στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας το 1981, όπου και μεγάλωσε.
   Είναι απόφοιτος δημοσιογράφος του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας ενώ σπούδασε και αποφοίτησε από την Σχολή Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου.
   Εξελέγη βουλευτής Πρέβεζας με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και του Σεπτέμβρη του 2015.
   Υπήρξε υπεύθυνος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων και τις αντίστοιχες προγραμματικές επεξεργασίες.
   Είναι Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
   Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 11:09 am


Γκράφιτι των Εθελοντών Αιμοδοτών στο Νοσοκομείο Άρτας

Ενθουσιάστηκε με την ιδέα και έδωσε αμέσως έγκριση ο Βασίλης Μπαλάσκας


   Η στενή συνεργασία του Νοσοκομείου Άρτας με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας είναι διακηρυγμένη και υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, γεγονός που αποτυπώνεται και στις αιμοδοσίες που διοργανώνουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, από κοινού στα γραφεία του Συλλόγου στο κέντρο της πόλης (Σκουφά 79), στις οποίες όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας δίνουν απλόχερα το δώρο της ζωής στον άγνωστο πάσχοντα.
   Έτσι, δεν ένοιωσα καμία έκπληξη, όταν είδα το παρακάτω ποστάρισμα στη σελίδα του ΣΕΑ στο facebook:
   «Έτοιμο το πρώτο γκράφιτι στο Νοσοκομείο της Άρτας. Ευχαριστούμε θερμά τον καλλιτέχνη, Λάμπρο Παππά και τον Διοικητή του Νοσοκομείου που ενθουσιάστηκε με την ιδέα και μας έδωσε αμέσως την έγκριση! Θα έχει και συνέχεια!»

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 10:54 am


Κεντροαριστερές διεργασίες, προοδευτικός πόλος και αποχή

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να παρακολουθήσει τις τάσεις για έναν προοδευτικό επαναπροσδιορισμό της κεντροαριστερής ταυτότητας και να μπει σε προγραμματικό διάλογο μαζί τους


   Η πλήρης χειραγώγηση της Νέας Δημοκρατίας από την ακροδεξιά της πτέρυγα, αλλά και η μετατροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ουρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν φέρει σε κατάσταση πλήρους ρευστοποίησης τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
   Το αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι, τέσσερα χρόνια μετά τις εκλογές του 2015, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν κατάφερε να ανασυγκροτηθεί πάνω στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που με συνέπεια ακολούθησε, παρά τις πρωτοβουλίες που πήρε και τη δημόσια προβολή που αυτές είχαν. Ούτε βέβαια κατάφερε να επανασυσπειρώσει κάποιες από τις τεράστιες εκλογικές του απώλειες. Αντιθέτως, το πολιτικό εγχείρημα οδηγείται σε συρρίκνωση.
   Είναι προφανές ότι αυτή η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, την οποία ακολουθεί και η Νέα Δημοκρατία, δεν έχει τη δυναμική που ισχυρίζονται οι δημοσκοπήσεις τις οποίες διακινούν η Πειραιώς και ο ΣΚΑΪ.
   Είναι λοιπόν λογικό αυτή τη στιγμή στον χώρο που το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αδυνατεί να καλύψει να εκδηλώνονται κινήσεις για έναν προοδευτικό επαναπροσδιορισμό της κεντροαριστερής ταυτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει διακηρύξει την πρόθεσή του για συγκρότηση ενός νέου προοδευτικού πόλου, οφείλει να παρακολουθήσει τις τάσεις αυτές και να μπει σε προγραμματικό διάλογο μαζί τους. Η αξιοπιστία σε πρόσωπα και θέσεις - ειδικά απέναντι στον ιδεοληπτικό θατσερισμό του Κ. Μητσοτάκη - είναι το μεγάλο ζητούμενο.
   Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επεξεργαστεί τους τρόπους με τους οποίους θα προσεγγίσει το ευρύτατο κοινό της αποχής, που δεν δείχνει καμία διάθεση να στηρίξει τον Κ. Μητσοτάκη. Η παρέμβαση στις ευρωεκλογές με ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, που θα έχει προοδευτικά στηρίγματα, αλλά θα είναι ταυτόχρονα ανανεωμένο σε πρόσωπα και θα έχει ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο, είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 10:30 am


Ο Τσίπρας παίζει με τα νεύρα της Φώφης...

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ μετέτρεψαν μια απόφαση του Πρωθυπουργού, μάλλον “υπηρεσιακού” χαρακτήρα, σε αφορμή για πολιτικά συμπεράσματα …σε βάρος τους!


   Ανασχηματισμό δεν τον λες. Συμπληρώθηκαν κάποια κενά στη δεύτερη σειρά του κυβερνητικού σχήματος. Το θέμα δεν θα είχε καμία ιδιαίτερη πολιτική αξία, αν δεν είχαν σπεύσει να τη δώσουν πρώτα η ΝΔ και εν συνεχεία το Κινάλ. Τα δυο αδελφά κόμματα σχολίασαν από την ίδια σκοπιά αυτά που …δεν συνέβησαν.
   Π.χ. η Φώφη ανακάλυψε “επιχείρηση Τσίπρα για λεηλασία”! Ποιου πράγματος; “Της παράταξής μας” -λέει, όπως αποκαλεί χάριν ευφωνίας τον εαυτό της. Το ερώτημα, όμως, είναι πώς μπορεί να συνιστά λεηλασία του “κόμματός” της η υπουργοποίηση δυο προσώπων που… δεν ανήκουν σ’ αυτό το κόμμα.
   Η ΝΔ είδε τη “πολυδιαφημισμένη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ”. Καμία σχέση. Αν ήθελε να δει αυτή τη διεύρυνση, θα μπορούσε να στείλει άνθρωπο προ ημερών στο Μέγαρο Μουσικής ή σε διάφορες κομματικές εκδηλώσεις ανά την επικράτεια. Η συμπλήρωση των κενών στις πίσω καρέκλες στο οβάλ τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου είναι άλλη υπόθεση.
   Έτσι η ΝΔ και το Κινάλ μετέτρεψαν μια απόφαση του Πρωθυπουργού μάλλον “υπηρεσιακού” χαρακτήρα, σε αφορμή για πολιτικά συμπεράσματα …σε βάρος τους. Π.χ. η ΝΔ δείχνει να εκπλήσσεται, ανακαλύπτοντας ότι ο Τσίπρας έχει πάγκο και δεν “τελειώνει”, όπως ισχυρίζεται η ίδια.
   Προβάλλει μάλιστα ότι έχει και άλλους στην εφεδρεία, αναφέροντας π.χ. τον Νίκο Μπίστη. Ωραίοι αναλυτές υποστηρίζουν τον Κυριάκο.
   Την ίδια στιγμή στο Κινάλ, οι αποφάσεις του Τσίπρα οδήγησαν σε δράμα. Εκεί που ο Ανδρουλάκης προέβλεπε ότι τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον νικήσει το Κινάλ και όχι η ΝΔ, προκύπτει ότι αυτό το κόμμα δεν θα μπορεί να νικήσει κανέναν γιατί θα του έχει μείνει μόνο ο Σημίτης. Ο Τσίπρας παίζει με τα νεύρα της Φώφης.
   Αν πράγματι προκύπτει ένα συμπέρασμα από τον “ανασχηματισμό” -που δεν είναι ανασχηματισμός-, είναι η υποδηλούμενη απόφαση του Πρωθυπουργού να εξαντλήσει τη τετραετία. Ότι δεν θα στηθούν κάλπες, πριν από τον προσεχή Οκτώβριο, δείχνει όλο και πιο στέρεη προοπτική. Αλλιώς, γιατί να μην ρίξει και άλλα χαρτιά στο τραπέζι; Τον Χάρη Παμπούκη ας πούμε… Η τον Στέφανο Τζουμάκα… Τον Νίκο Χριστοδουλάκη…. Είναι μακρύς ο κατάλογος…
   Αυτό δεν έπρεπε να το κάνει στον αντίπαλό του. Μια ημερομηνία εκλογών πήγε να προαναγγείλει ο Μητσοτάκης και πάλι έπεσε έξω. Και θα πέσει και χειρότερα. Γιατί η ιδέα ότι στις 26 Μαΐου δεν θα γίνουν εκλογές, όπως λέει με σιγουριά, αλλά μόνο ευρωεκλογές -σ’ αυτό τουλάχιστον δεν κάνει λάθος- δεν είναι ό,τι καλύτερο.
   Για την ακρίβεια αναδύεται το μέγα δράμα του: ο Τσίπρας θα τον αφήσει να κρεμαστεί με το δικό του σκοινί. Για την ακρίβεια να τον κρεμάσουν οι Σαμαρικοί και οι Καραμανλικοί μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ανεξάρτητα από σειρά κατανομής. Και δεν θα μπορεί να πει και κουβέντα: η κάλυψη που προσέφερε στη Ακροδεξιά γίνεται ιμάντας μεταφοράς ψηφοφόρων προς το μέρος της. Με τη χαλαρότητα των ευρωεκλογών και χωρίς το δέλεαρ της άμεσης αλλαγής κυβέρνησης, δεν θα πάνε στη ΝΔ ούτε οι Σημιτικοί του Κινάλ που έχουν ήδη πακετάρει.
   Μάλλον το κατάλαβε -κάπως αργά -και λέει ότι οι ευρωεκλογές θα είναι δημοψήφισμα. Θα είναι, αλλά για τον ίδιο. Αν δεν το πιστεύει, ας περιμένει να δει πώς θα τον …”δημοψηφίσουν” οι υποψήφιοι της ΝΔ στην Αυτοδιοίκηση που δεν θα περάσουν στον δεύτερο γύρο που θα συμπιέσει κατ’ ανάγκη με τις ευρωεκλογές – σκέτες.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2019 | 8:19 pm


Πάνος Σκουρλέτης: Σύγκλιση δυνάμεων για ένα προοδευτικό πόλο κατά του νεοφιλελευθερισμού - VIDEO

Στρατηγικό πρόταγμα του ΚΙΝΑΛ η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τι περιμένει η κ. Γεννηματά; Ότι δεν θα φύγουν οι προοδευτικοί πολίτες;


   Στον ανασχηματισμό, το μεγάλο προοδευτικό μέτωπο, το χρόνο των εκλογών αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.
   Ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε ότι στόχος είναι η σύγκλιση και συνεργασία δυνάμεων, προσώπων και κινήσεων σε μια προγραμματική πρόταση που θα επηρεάσει τα πράγματα στην μεταμνημονιακή εποχή.
   Αναφερόμενος στο μίνι ανασχηματισμό, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι προέκυψε κυρίως από τα κενά που δημιούργησαν οι παραιτήσεις της Κατερίνας Νοτοπούλου, του Νάσου Ηλιόπουλου για την δημαρχία Θεσσαλονίκης, Αθήνας, αντίστοιχα.   «Στο πλαίσιο της απόφασης ενός κεντροαριστερού πόλου προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια προοδευτική πρόταση για τη μεταμνημονιακή εποχή» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε σε μια έντονη μεταβατική διεργασία που αποτυπώνεται και σε αυτό το επίπεδο.
   Αναφέρθηκε στην «διαρκής κρίση ταυτότητας» που αποτυπώθηκε και στα διάφορα σχήματα που διεκδίκησαν το χώρο της κεντροαριστεράς τονίζοντας την έντονη κινητικότητα που υπάρχει στο χώρο αυτό.
   Σε ερώτηση για τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι: «Δεν είναι κακό κάποιος να μετατοπίζεται και προφανώς αυτός που μετατοπίστηκε δεν είναι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τα πράγματα στεγανοποιημένα στην πολιτική ζωή γιατί αλλιώς δεν θα άλλαζαν και οι συσχετισμοί. Θα κάναμε άπαξ εκλογές και τέλος ωστόσο τα πράγματα κινούνται. Δεν είναι στατικά».
  Στρατηγικό πρόταγμα του ΚΙΝΑΛ, η νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ.
   Χαρακτήρισε «ομολογία αδυναμίας εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ και της κ. Γεννηματά απέναντι σε μια πραγματικότητα που βρίσκεται σε διάσταση με το χώρο της» απέναντι σε μια νέα πραγματικότητα. «Τι θα πει μας λεηλατούν; Ή αντιλαμβάνεται τα στρατηγικά προβλήματα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ή ως αποτέλεσμα θα φυλλοροεί. Όταν η κ. Γεννηματά προτάσσει την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και δηλαδή τη νίκη της Ν.Δ., τότε τι περιμένετε;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι είναι αναμενόμενο «οι προοδευτικοί πολίτες να φεύγουν».
   Απαντώντας στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην κυβέρνηση εκφράζοντας το 36% κάνοντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ και όταν φεύγει ο κόσμος –οι ψηφοφόροι δηλαδή- από εκεί, δεν θέλει να δει μπροστά του αυτό που απέρριψε»
   «Ο κόσμος έχει μεγάλη ωριμότητα και κατανοεί και τους κερακλοκένταυρους και τη συνάντηση της Αριστεράς με έναν ευρύτερο χώρο».
   «Στρατηγικό πρόταγμα του ΚΙΝΑΛ η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με την επικράτηση της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη. Δηλαδή το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί νίκη των δυνάμεων της συντηρητικής παράταξης. Και στο προγραμματικό επίπεδο δεν βλέπουμε καμία απαγκίστρωση από το νεοφιλελευθερισμό. Δεν καταλαβαίνω τις ίσες αποστάσεις από αυτούς που πιστεύουν στο νεοφιλελευθερισμό».
  Η δημιουργία ενός πολύμορφου προοδευτικού πόλου με όρους ισοτιμίας
   Υπάρχει η ανάγκη για τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου διαλόγου εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι στόχος είναι "η συνειδητοποίηση της ανάγκης να βρεθούν δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η πρόταση ενός προοδευτικού χώρου".
   «Από τη στιγμή που άνθρωποι και από την κεντροδεξιά συ στρατεύονται με την προοδευτική πρόταση, γιατί όχι;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας σε ερώτηση για τα στελέχη της κεντροδεξιάς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υποστήριξε μάλιστα ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι ακροδεξιοί η κ. Κουντουρά, η κ. Παπακώστα, ή ο κ. Κουίκ.
   «Στο προοδευτικό μέτωπο χωράνε και προσωπικότητες που συμφωνούν με αυτή την πρόταση που καταθέτει» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
  «Άστον να λέει, άστον να πει»... τον κ. Καμμένο
   «Άστον να λέει, άστον να πει» τον κ. Καμμένο. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τους όρους να μην υπάρχει ανάγκη για τέταρτο πρόγραμμα. Έκλεισε αυτός ο κύκλος. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του κ. Καμμένου να βρίσκεται στο επίκεντρο με δραματικές δηλώσεις όμως έχουμε έργο να πράξουμε και θα προχωρήσουμε χωρίς τον κ. Καμμένο".
   "Ήταν μια απαραίτητη συνεργασία για να συγκροτηθεί η κυβέρνηση και αποδείχθηκε ότι ήταν μια θετική κίνηση την οποία θα επαναλαμβάναμε αν γυρίζαμε πίσω το χρόνο. Ωστόσο ο κύκλος αυτός έκλεισε" είπε ο κ. Σκουρλέτης.
   Για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι "δεν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η πιθανότητα πρόωρων εκλογών", ή εκλογές τον Μάιο. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της χρόνο για να υπάρξει ένα γόνιμο παραγωγικό έργο για να υπάρξουν θετικές πολιτικές για τους πολίτες.
  Μέλημα της κυβέρνησης η προστασία της λαϊκής κατοικίας
   Αναφορικά με τη νέα συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι μέλημα της κυβέρνησης ήταν η προστασία της λαϊκής κατοικίας κάτι που επιτυγχάνεται. "Πριν το 2010 πλειστηριασμοί κατοικιών γινόντουσαν. Στον καπιταλισμό ζούμε. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο".
   Για τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο για τον ΠτΔ ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε ότι είναι στοιχείο δημοκρατίας καθώς οι βουλευτές αυτοί είχαν δηλώσει την διαφοροποίησή τους.
  Υποδειγματικός πρόεδρος ο Προκόπης Παυλόπουλος
   Κλείνοντας, απαντώντας σε ερώτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν «υποδειγματικό πρόεδρο».
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2019 | 7:51 pm


Εισαγγελική έρευνα μετά την ομολογία Τσουκάτου

Η έρευνα για την εκτεταμένη "ιδιωτική χρηματοδότηση" των κομμάτων θα συσχετιστεί στην ήδη υπάρχουσα ανοικτή δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων


   Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για όσα ανέφερε ο Θεόδωρος Τσουκάτος στην απολογία του την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με εκτεταμένη ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, η οποία μόνο στο ΠΑΣΟΚ το έτος 2000 ανήλθε, σύμφωνα με τον κ. Τσουκάτο, σε 16 δισεκ. δραχμές.
   Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρήγγειλε στην επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη, να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις στη βάση των ισχυρισμών του κ. Τσουκάτου, όπως επίσης ζητεί η έρευνα να συσχετιστεί στην ήδη υπάρχουσα ανοικτή δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων.
   Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν τα δημοσιεύματα των ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου, τα οποία αναφέρονταν σε αποσπάσματα από την απολογία του πρώην «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρου Τσουκάτου. Τα εν λόγω δημοσιεύματα διαβιβάστηκαν στην κα Μαριάννα Ψαρουδάκη.
   Στα δημοσιεύματα αυτά, ο κ. Τσουκάτος, περιγράφοντας το καθεστώς χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, έδωσε ως παράδειγμα (με δικούς του υπολογισμούς) ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο του 2000 πήρε «ιδιωτική χρηματοδότηση» περί τα 16 δισεκ. δρχ. (46.955.245,78 ευρώ).
   Παράλληλα, αναφέρθηκε στα εκτεταμένα έξοδα τα οποία, μεταξύ των άλλων, αφορούσαν: 1) Διαφήμιση σε μέσα ενημέρωσης (κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα, κ.λπ.). 2) Μετακινήσεις ετεροδημοτών με αεροπλάνα, πλοία και λεωφορεία. 3) Έκδοση και διακίνηση προεκλογικού υλικού. 4) Προεκλογικές συγκεντρώσεις (φώτα, μεγάφωνα, εξέδρες, μετακινήσεις φίλων κόμματος).
   Οι αναφορές αυτές του κ. Τσουκάτου, έγιναν κατά την ακροαματική διαδικασία, καθώς, τόσο ο πρόεδρος του δικαστηρίου, όσο και η εισαγγελέας, συμφώνησαν πως τελικά οι περισσότερες ερωτήσεις οι οποίες ήταν ουσιαστικά εκτός κατηγορητηρίου, αφού κατέτειναν στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, που είναι και η βασική θέση του πρώην στρατηγού του ΠΑΣΟΚ, για την κατάληξη των χρημάτων (σ.σ. στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ).
   Ακόμη, ο κ. Τσουκάτος ανέφερε ότι ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως εξ αρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρείες – κάτι που, όπως είπε, αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική – και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων». Δεν παρέλειψε μάλιστα, να επικαλεστεί σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2019 | 7:15 pm


Η εορτή της Αγίας Θεοδώρας μεταφέρεται, η αργία όχι

- Άκυρα τα σχέδια των Αρτινών για τετραήμερη αργία
- Κλειστά τα καταστήματα το πρωί, λόγω της λιτανείας, ανοιχτά το απόγευμα


   Πριν 20 μέρες έγραφα (δείτε ΕΔΩ) ότι "Λόγω του Τυπικού της Εκκλησίας, μεταφέρεται η εορτή της Πολιούχου Άρτας Αγίας Θεοδώρας για την 12η Μαρτίου 2019, καθώς η Καθαρή Δευτέρα πέφτει στις 11 Μαρτίου και την Καθαρά Δευτέρα δεν τελείται Θεία Λειτουργία."
   Και κατέληγα στο συμπέρασμα "Τετραήμερο αργίας, λοιπόν, για τους Αρτινούς φέτος."
   Έκανα, όμως, λάθος, όπως και πάρα πολλοί συμπολίτες μας, καθώς κάποιοι ετοίμαζαν τετραήμερη απόδραση και οι υπόλοιποι περίμεναν τετραήμερη αργία από την εργασία τους.
   Κι αυτό, διότι, μπορεί η εορτή να μεταφέρεται αλλά η αργία όχι. Η Τρίτη 12 Μαρτίου είναι κανονική εργάσιμη. Απλά το πρωί θα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, αλλά θα ανοίξουν κανονικά το απόγευμα.
   Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου:
   "Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας ενημερώνει τα μέλη του για την αργία της Αγίας Θεοδώρας, ότι η αργία στις 11 Μαρτίου 2019 ΔΕΝ μεταφέρεται στις 12 Μαρτίου 2019. Μόνο η λιτανεία μεταφέρεται για την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 και παραμένει εργάσιμη ημέρα.
   Το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε την ημέρα της Λιτανείας, λόγω της Θρησκευτικής κατάνυξης της ημέρας, τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά μόνο το πρωί (το απόγευμα ανοιχτά)"

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2019 | 7:05 pm


Επιδότηση ενοικίου: Από 70 έως 210 ευρώ το μήνα, σε 300.000 νοικοκυριά

Αναλυτικά τι προβλέπει το τελικό σχέδιο, με όλες τις λεπτομέρειες για τους δικαιούχους


   Το τελικό σχέδιο για το επίδομα στέγασης, το προνοιακό πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και απευθύνεται σε 300.000 νοικοκυριά παρουσίασε χθες η “Αυγή” της Κυριακής, με όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες για τους δικαιούχους.
   Το σχέδιο για το επίδομα στέγης, που αναμένεται να αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες σε σχετική ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι με την πρώτη δόση καταβολής του θα καταβληθούν και τα αναδρομικά από την 1η.1.2019.
   Επίσης, οι αιτήσεις θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ήδη έτοιμη και είναι παρόμοια με αυτή του ΚΕΑ και του κοινωνικού μερίσματος, ενώ, μέσω της ίδιας πλατφόρμας, θα διεξάγονται και οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με χρήση στοιχείων του taxisnet.
   Αναλυτικά, το τελικό σχέδιο για επίδομα στέγης προβλέπει:
  Ποσό επιδόματος
   Το ποσό του επιδόματος στέγασης, για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια ορίζεται ως εξής:
   * Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 70 ευρώ τον μήνα.
   * Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, προσαύξηση κατά 35 ευρώ τον μήνα.
   * Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.
   * Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα για καθένα από αυτά.
   * Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Εισοδηματικά κριτήρια
   Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.
   * Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.
   * Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
   * Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Περιουσιακά κριτήριαΑ) Ακίνητη περιουσία:
   Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Β) Κινητή περιουσία:
   1. Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μεικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.
   2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 21.000 ευρώ.
   Εξαιρέσεις: Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος: α) εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, β) δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, γ) δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δ) δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
   Από την ένταξη στο πρόγραμμα εξαιρούνται επίσης νοικοκυριά που: α) Είναι ενταγμένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ή κάλυψης ενοικίου. β) Μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες. γ) Μισθώνουν μέρος κατοικίας. δ) Μισθώνουν ως κατοικία, ακίνητο συγγενών πρώτου βαθμού.
   Κριτήρια διαμονής: Τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια. Ο αλλοδαποί δικαιούχοι του επιδόματος πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη.

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2019 | 7:01 pm


Κομμένο - Λίντιτσε: Δύο χωριά, δύο τραγωδίες, ένας σκοπός

- Συναντώνται στο Ευρωκοινοβούλιο για να αναδείξουν την κοινή ιστορία τους και να προχωρήσουν σε αδελφοποίηση
- Μια πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου


   Δύο χωριά με παράλληλες ιστορίες: Ένα στην Ελλάδα κι ένα στην Τσεχία. Το Κομμένο και το Λίντιτσε συναντώνται στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 20 Φεβρουαρίου, με σκοπό να αναδείξουν την κοινή ιστορία τους και να προχωρήσουν σε αδελφοποίηση. Η συνάντηση αυτή γίνεται με πρωτοβουλία του Έλληνα ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και της Τσέχας ευρωβουλευτή Κατερίνας Κονεκνά.
   Εκπρόσωποι του Κομμένου και του Δήμου Νικολάου Σκουφά, με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Αφροδίτη Βλαχοπάνου, θα κάνουν γνωστή την τραγική ιστορία του Κομμένου. Ήταν τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου σφαγή ως αντίποινα για την παρουσία ανταρτών στην περιοχή. Συνολικά οι νεκροί της σφαγής ήταν 317 άτομα, από τα οποία τα 97 ήταν παιδιά, από τεσσάρων μηνών έως 15 χρονών.
   Το χωριό Λίντιτσε, κοντά στην Πράγα, κατηγορήθηκε ψευδώς από τις γερμανικές αρχές ότι έλαβε μέρος στην εκτέλεση ενός ανώτατου αξιωματούχου. Με εντολή του ίδιου του Χίτλερ, στρατιώτες εκτέλεσαν 198 άντρες άνω των 16 ετών. Μαζί με αυτούς και 71 γυναίκες. Ταυτόχρονα οι Γερμανοί συνέλαβαν 105 παιδιά -82 από αυτά παραδόθηκαν στην Γκεστάπο, η οποία τα μετέφερε στο στρατόπεδο εξόντωσης Chelmno, όπου τα δηλητηρίασε με αέρια. Ήταν 2 Ιουλίου 1942.
   Το χωριό πυρπολήθηκε και ισοπεδώθηκε. Μετά το τέλος του πολέμου το Λίντιτσε ξαναχτίστηκε λίγα μέτρα πιο μακριά από το παλιό. Η τραγωδία του Λίντιτσε αποτυπώνεται πάνω στα γλυπτά ομοιώματα των 82 παιδιών, τα οποία στέκουν στο φυσικό τους μέγεθος εκεί που κάποτε υπήρχε το χωριό.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2019 | 5:55 pm


Δύο αντιλήψεις, δύο δρόμοι

Η κοινωνία θα επιλέξει


   Μετά τις Πρέσπες, η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν ακόμα μία καθαρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο γραμμές: αυτή που αντιλαμβάνεται ως πρόοδο τον δημοκρατικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας και την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και αυτή που προκύπτει ως συνισταμένη των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων θέσεων με τις ισχυρότερες συντηρητικές ιδεοληψίες.
   Ας ξεκινήσουμε από τις δεύτερες. Τι είπε για τη συνταγματική αναθεώρηση η Νέα Δημοκρατία; Ότι δεν χρειάζεται να κατοχυρωθεί η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους (διότι ο θρησκευόμενος κόσμος μας ψηφίζει...). Ότι είναι απαράδεκτη η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, τα δημοψηφίσματα και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το εκλογικό σώμα (γιατί το εκλογικό σώμα επέδειξε αδιανόητη ανεξαρτησία το 2015...).
   Ότι η συνταγματική κατοχύρωση βασικών κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων -δηλαδή η στήριξη των αδύναμων του παιχνιδιού- είναι “συριζοποίηση” του συντάγματος και λαϊκισμός. Και ότι, αντιθέτως, τα βασικά άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν είναι αυτό που προστατεύει τα δάση και αυτό που εμποδίζει τους αετονύχηδες των ΙΕΚ να μετατρέψουν σε εμπόριο πτυχίων τη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
   Απέναντι σε αυτή τη λογική, το πλαίσιο αναθεωρητικών προτάσεων της Αριστεράς κατοχυρώνει τα δικαιώματα των πολλών. Αν τα δικαιώματα αυτά ήταν κατοχυρωμένα όταν η χώρα έμπαινε στα Μνημόνια, ίσως να υπήρχαν όρια σε μια πολιτική που, σήμερα, οι ίδιοι που μας την επέβαλαν ομολογούν ότι ήταν λανθασμένη και εγκληματική. Αλλά, κυρίως, η κατοχύρωσή τους είναι παρακαταθήκη για το μέλλον. Γιατί κανένα μέλλον δεν θα υπάρξει αν τα δικαιώματα, τα κοινωνικά αγαθά και η λαϊκή κυριαρχία παραδοθούν στις διαθέσεις του κέρδους.
   Δύο αντιλήψεις, δύο δρόμοι. Η κοινωνία θα επιλέξει.
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2019 | 1:33 pm


Αλέξης Τσίπρας: Η ιστορία γράφεται από εκείνους που τολμούν να φέρουν αλλαγές - VIDEO

Δεν γράφεται από εκείνους που κωλυσιεργούν, που φοβούνται και κάνουν πίσω μπροστά στις αλλαγές και τις προκλήσεις


   Τη σημασία που έχει η ανάδειξη ενός νέου οράματος συνεργασίας, διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων απέναντι στη λογική της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού που ενισχύονται ως απάντηση στις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Η ενίσχυση της εθνικής ρητορείας και του εθνικισμού ως απάντηση σε παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, είναι σαν να σπρώχνουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω, τόνισε ο πρωθυπουργός.
   Κατακλείδα της τοποθέτησης του πρωθυπουργού: «Η ιστορία δεν είναι γραμμένη από εκείνους που διστάζουν, εκείνους που φοβούνται και μπλοκάρουν μπροστά στις προκλήσεις», αλλά ότι «η ιστορία γράφεται από αυτούς που τολμούν να φέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
   «Είμαι πολύ περήφανος και πεπεισμένος ότι εγώ και ο Ζόραν βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», σημείωσε ο κ. Τσίπραςμ παρόντος του Ζόραν Ζάεφμ ο οποίος θα έπαιρνε τον λόγο στη συνέχεια, σε αυτό το φορμάτ στο πλαίσιο της Διάσκεψης, που διοργανώθηκε από τη Διάσκεψη με πρωταγωνιστές τα δύο τιμώμενα πρόσωπα, τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, στους οποίους απονέμεται απόψε το βραβείο Ewald von Kleist.
   Μέσα από το παράδειγμα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία έληξε μια διαμάχη τριών δεκαετιών, με «αμοιβαία επωφελή τρόπο» για τις δύο χώρες, χωρίς κανείς να τα κερδίζει όλα και χωρίς όμως κανείς να ηττάται, όπως ανέφερε, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την οπτική ότι η επίλυση διαφορών και συγκρούσεων προς όφελος δύο λαών και ενός μέλλοντος ευημερίας τους, συνιστά επαναδιεκδίκηση του πατριωτισμού. «Αυτή η συμφωνία ήταν ένα πατριωτικό καθήκον και είναι πιο πατριωτικό να πιστεύεις ότι οι επόμενες γενιές πρέπει να δουλέψουν και να ζήσουν σε ένα ευημερεύον μέλλον, από το να πιστεύεις ότι πρέπει να ζούμε σε σύγκρουση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
   «Το όραμα μου είναι κρυστάλλινο: Πιστεύω βαθύτατα ότι η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται από εκείνους που επενδύουν στον φόβο και τις διαιρέσεις, αλλά από εκείνους που έχουν το θάρρος και το στρατηγικό όραμα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο κ. Τσίπρας για να τονίσει ότι «η ηγεσία δεν είναι θέμα κοντόφθαλμων πολιτικών μηχανισμών ή βραχυπρόθεσμων πολιτικών κερδών, αλλά το να δημιουργείς ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές, προς ένα ευημερούμενο μέλλον». Υπό αυτό το πρίσμα αναφέρθηκε και στην οικονομία και την έξοδο από την κρίση, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, την επίλυση του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.
   Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη θέση ότι «η ανθρωπότητα αναπτύχθηκε μέσω της συνεργασίας και όχι από την εχθρότητα και την καχυποψία», αναπτύχθηκε «βρίσκοντας, σε κάθε περίσταση, τα πράγματα που μας ενώνουν, παρά εκείνα που μας χωρίζουν». Αυτός είναι και ο δικός του τρόπος λειτουργίας, είπε. Επισήμανε ότι οι καιροί αλλάζουν γρήγορα και διαρκώς και είπε πως η άποψη του είναι ότι «το κύριο καθήκον μας ως ηγέτες είναι να αγκαλιάσουμε αυτήν την αλλαγή, να αρχίσουμε να δουλεύουμε στενά, αποτελεσματικά, θαρραλέα, προκειμένου να βρούμε κοινές και εποικοδομητικές λύσεις προς όφελος των λαών μας».
   Σε αυτό το πλαίσιο έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αποδεχτούμε και να συμμορφωθούμε με μια λογική για ένα μέλλον όπου θα υπερισχύει ο μονομερής απομονωτισμός, η περιχαράκωση, ο εθνικισμός εις βάρος της πολυμέρειας και ενός ευημερούντος μέλλοντος που μπορεί να έρθει μέσα από τη συνεργασία.

   Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια:


«Κανένας αληθινός ηγέτης δεν μπορεί να αγνοήσει την ανάγκη για συλλογικές απαντήσεις» 
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην παγκόσμια κοινότητα, δεν μπορεί να υπάρξει αεροστεγές μέλλον για καμία χώρα, «καμία χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει τις προκλήσεις, κανένας αληθινός ηγέτης δεν μπορεί να αγνοήσει την ανάγκη για συλλογικές απαντήσεις».
Τόνισε τη σημασία της Διάσκεψης για τη Ασφάλεια του Μονάχου, «σε μια περίοδο κατά την οποία τα ζητήματα ασφάλειας καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικά και πολύπλοκα για την καθημερινή ζωή των πολιτών μας και το κοινό μας μέλλον».
Είπε ότι η πιο σημαντική τάση που ξεδιπλώνεται στις παγκόσμιες, αλλά ιδιαίτερα ευρωπαϊκές, πολιτικές, κοινωνικές και διπλωματικές εξελίξεις, «είναι η ενίσχυση της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού ως απάντηση στις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις. Από την οικονομία, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, μέχρι διμερή θέματα». «Μου φαίνεται σαν να σπρώχνουμε τους τροχούς της ιστορίας προς τα πίσω. Σαν να γυρίζουμε την πλάτη μας στο πιο πολύτιμο μάθημα που μας δίδαξε η κοινή ιστορία μας ως δυτικές κοινωνίες. Και αυτό είναι ότι η πρόοδος έρχεται μέσω συλλογικής προσπάθειας, διαλόγου, συνεργασίας και εξεύρεσης κοινού εδάφους», σημείωσε.
Τόνισε ο πρωθυπουργός ότι η απόρριψη της πολυμέρειας υπέρ της μονομερούς απομόνωσης, «το να κλωτσάς το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο», δεν προστατεύει μακροπρόθεσμα το εθνικό συμφέρον και ότι έρχεται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. «Αυτή η τάση είναι καταστροφική. Δημιουργεί ένα ατελείωτο αδιέξοδο σε θέματα που απαιτούν επειγόντως μια λύση», είπε, προσθέτοντας ότι «μακροπρόθεσμα, δημιουργεί μια απειλή στη σταθερότητα για την ίδια την ΕΕ, η οποία έχει οικοδομηθεί με βάση τη συνεργασία και τον συμβιβασμό ανάμεσα σε διαφορετικά συμφέροντα». Υπενθύμισε ότι ο εθνικισμός, όχι πριν από πολύ καιρό, πυροδότησε περιφερειακές συγκρούσεις στην αυλή της ΕΕ.
Απαντώντας στην άποψη ότι αυτή η τάση είναι βαθιά ριζωμένη στις κοινωνίες μας και ότι πρέπει απλώς να ζήσουμε με αυτό και να προσαρμοστούμε, σημείωσε ότι «αυτή είναι μια επικίνδυνη υπόθεση». Ανέφερε ότι οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις από την κοινωνική αδικία, το χάσμα πλούτου, τη λιτότητα, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία ή την κλιματική αλλαγή, προκλήσεις που δημιουργούν ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας και άγχους για το μέλλον. Αυτές οι προκλήσεις, συνέχισε, οδηγούν ιδιαίτερα εκείνους που αισθάνονται ότι χάνουν από την παγκοσμιοποίηση, «να οχυρωθούν πίσω από την εθνική, εθνοτική, φυλετική ή σεξουαλική τους ταυτότητα».
«Αλλά η άποψή μου είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με βάση τις αξίες μας. Να μην προσαρμοστούμε. Δεν πρέπει να δεχτούμε ότι αυτό είναι το νέο μέλλον», τόνισε. Εξήγησε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με παραδοχή συλλογικής αποτυχίας να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με βάση τις αξίες μας. «Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτήν την τάση, να είναι κανόνας. Είναι συλλογικό μας καθήκον, ως ηγέτες, ως κοινωνίες, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και του λαού μας, να βρούμε κοινό έδαφος και να επενδύσουμε στη συνεργασία», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 
«Ποτέ δεν αναζήτησα λύσεις που θα οδηγούσαν σε εθνική περιχαράκωση» 
Τόνισε ότι το δικό του modus operandi βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ανθρωπότητα αναπτύχθηκε μέσα από τη συνεργασία και όχι την εχθρότητα, για να δηλώσει «πολύ υπερήφανος που τα γεγονότα μιλούν για τον εαυτό τους όταν πρόκειται για την Ελλάδα». «Ποτέ δεν αναζήτησα λύσεις που θα οδηγούσαν σε εθνική περιχαράκωση. Πάντα πίστευα ότι είναι αναποτελεσματική, αλλά και βαθιά προσβλητική για την ιστορία και την παράδοση της χώρας μου», υπογράμμισε. «Η χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία και οι ρίζες του δυτικού πολιτισμού, δεν μπορεί και δεν θα συμμορφωθεί με μια τάση που υπονομεύει την ίδια τη βάση της δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού», είπε. 
«Ξεπεράσαμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις»
Υπό τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι επικεντρωμένες σε μια διαφορετική οπτική. Φέρνοντας ως παράδειγμα την οικονομία, είπε ότι «ξεπεράσαμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, σκληρή δουλειά και εποικοδομητικούς συμβιβασμούς». Είπε ότι αυτό έγινε «πάντα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και τους θεσμούς του» και πως σίγουρα «δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να μεταρρυθμίσουμε, να ανδιαμορφώσουμε αυτούς τους θεσμούς, να τους καταστήσουμε πιο αποτελεσματικούς, πιο δημοκρατικούς και πιο περιεκτικούς, αν αποφασίζαμε να τους απορρίψουμε». 
«Αυτή ήταν η διαφορά μας. Αναλάβαμε δράση, δεν αγκαλιάσαμε την αδράνεια. Τελειώσαμε μια διαμάχη τριών δεκαετιών» 
Μιλώντας για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αναφέρθηκε βεβαίως στην επίλυση «μιας διαμάχης τριών δεκαετιών με τη Βόρεια Μακεδονία, συνεργαζόμενοι μαζί τους για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τη Συμφωνία των Πρεσπών». Είπε ότι αυτή η διαμάχη είναι ένα «αντικείμενο μελέτης για το πού η εθνική απόσυρση και ο απομονωτισμός μπορεί να οδηγήσουν».
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι για 27 χρόνια, αυτοί οι πολύ λίγοι, οι οποίοι τολμούσαν να προσεγγίσουν το ζήτημα με έναν εποικοδομητικό και δημιουργικό τρόπο και να εργαστούν για μια λύση, ήταν αναγκασμένοι να λειτουργήσουν μέσα σε ένα δηλητηριασμένο και τοξικό πλαίσιο, στο οποίο κυριαρχούσε ο εθνικισμός στην κάθεμιά πλευρά των συνόρων». Σχολίασε ότι τελικά εγκλωβίστηκαν σ' αυτή τη λογική, «χωρίς να μπορούν να βρουν το θάρρος και την πολιτική βούληση να σταθούν, με αίσθηση του πατριωτισμού και να εργαστούν αποφασιστικά για μια λύση».
«Αυτή ήταν η κύρια διαφορά μας. Δεν είπαμε μόνο λόγια. Δεν αγκαλιάσαμε την αδράνεια. Αναλάβαμε δράση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό με τους γείτονές μας. Και τελικά καταλήξαμε σε μια συμφωνία που ήταν η καλύτερη για τη χώρα μας, για τα Βαλκάνια, για την Ευρώπη», τόνισε. 
«Η Ελλάδα επέμεινε σε λύσεις με την Τουρκία, που προστατεύουν το διεθνές δίκαιο» 
Αναφερθείς στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επισήμανε πως ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέφθηκε την Τουρκία τρεις φορές μέσα σε 6 μήνες. «Η Ελλάδα επέμεινε σε λύσεις με την Τουρκία, που προστατεύουν το διεθνές δίκαιο. Και μαζί με την Τουρκία και τους εταίρους μας στην ΕΕ, αναπτύξαμε τη δύσκολη αλλά αναγκαία δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η οποία οδήγησε σε ταχεία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο και παράνομων ροών», είπε.
Πρόσθεσε ότι «παράλληλα, βρεθήκαμε κοντά σε επίλυση του Κυπριακού και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
«Προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο και στο διάλογο που ξεκινήσαμε με την Αλβανία», είπε, προσθέτοντας ότι είναι μια χώρα που πρέπει να έχει μια ευρωπαϊκή προοπτική με βάση τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία. Παρά τη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε την αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος, αρνηθήκαμε να δεχτούμε ότι το μέλλον του Αιγαίου είναι ένταση και στρατιωτική κλιμάκωση. Και ήμουν ο πρώτος πρωθυπουργός που φιλοξένησε Τούρκο Πρόεδρο στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια», είπε. 
«Δεν υπάρχει λύση αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με διαχωρισμούς» 
Απαντώντας σε ερωτήματα της συντονίστριας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι όλοι πρέπει να παίρνουν μαθήματα από την Ιστορία, να μην επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη. «Δεν υπάρχει λύση αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με διαχωρισμούς ή αν πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να λύσουμε διαφορές», τόνισε. Ανέφερε ότι οι βαλκανικές χώρες πρέπει να αντιληφθούν την αναγκαιότητα της συνεργασίας, πρέπει να εργαστούν για να είναι μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει αυτές τις χώρες για να γίνουν μέλη της. Ανέφερε ότι πρέπει να συνεχίσουν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης, των μειονοτήτων, και από την πλευρά της η ΕΕ πρέπει να δώσει καθαρά σημάδια ότι αν προχωρήσουν σε αυτά θα γίνουν μέλη της οικογένειας. 
«Η Ιστορία θα μας δικαιώσει» 
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι είναι ένα μοντέλο συμφωνίας γιατί είναι win-win, κανείς δεν τα κερδίζει όλα, αλλά κανείς δεν ηττάται, ενώ σημείωσε πως το μέλλον των λαών είναι η συνεργασία και «όλοι πρέπει να παλέψουν στερεότυπα». «Η ιστορία θα δικαιώσει τις προσπάθειες μας και θα είναι παράδειγμα για άλλες χώρες να κατανοήσουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα», είπε. «Είπα πολλές φορές στον Ζόραν όταν τα πράγματα ήταν δυσκολα: συνέχισε και η ιστορία θα μας δικαιώσει», αποκάλυψε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πρέπει να καταλάβουμε τις αντιδράσεις των πολιτών», ότι δεν πρέπει να κατηγορούνται όλοι ως εθνικιστές ή συντηρητικοί, «πρέπει να κατανοήσουμε γιατί αντιδρούν έτσι» και πως το ίδιο ισχύει για την Ευρώπη που πρέπει να καταλάβουμε γιατί οι πολίτες αντιδρούν τόσο έντονα κατά των ξένων, κατά των μεταναστών. Είπε ότι και οι πολύ κακές συνταγές για την οικονομική κρίση δημιούργησαν ανασφάλεια και φόβο στους πολίτες.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε διάλογο μαζί τους, να τους πείσουμε, να αισθανθούν ότι δεν τους κατηγορούμε, ότι λαμβάνουμε υπόψη τις διαφωνίες τους, αλλά ταυτόχρονα ότι έχουμε ισχυρό επιχείρημα και ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι εμείς κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας για τη συμφωνία των Πρεσπών ότι «ήταν ένα πατριωτικό καθήκον».
Με τη Συμφωνία των Πρεσπών βάλαμε τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η τριών δεκαετιών διαμάχη αποτυπώνει που μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός.
Η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται από εκείνους που επενδύουν στο φόβο και στο διχασμό. Θα πρέπει να γράφεται από εκείνους που έχουν το θάρρος και το στρατηγικό όραμα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
64 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:
Κυρίες και κύριοι,
Αρχικά, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια, σε μια περίοδο που τα ζητήματα ασφάλειας γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά, όσο και σύνθετα, για την καθημερινή ζωή των πολιτών μας και για το κοινό μας μέλλον.
Πιθανώς, η πιο σημαντική τάση που παρατηρούμε να αναπτύσσεται στις παγκόσμιες, αλλά ειδικά στις ευρωπαϊκές πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις, είναι η ενίσχυση της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού, ως απάντηση στις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις.
Από την οικονομία, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, ως τις διμερείς υποθέσεις.
Μου φαίνεται σαν να σπρώχνουμε τους τροχούς της ιστορίας προς τα πίσω.
Σαν να γυρνάμε την πλάτη μας στο πιο πολύτιμο μάθημα που μας δίδαξε η κοινή μας ιστορία ως δυτικές κοινωνίες.
Και αυτό είναι, ότι η πρόοδος έρχεται μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, το διάλογο, τη συνεργασία και την αναζήτηση κοινού εδάφους.
Η απόρριψη της πολυμέρειας υπέρ του απομονωτισμού ή η αναβλητική στρατηγική δεν προστατεύει το εθνικό συμφέρον μακροπρόθεσμα.
Είναι εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.
Αυτή η τάση είναι καταστροφική. Δημιουργεί ένα αδιέξοδο χωρίς τέλος για ζητήματα που απαιτούν επείγουσες λύσεις.
Μακροπρόθεσμα, αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της ίδιας της ΕΕ, που οικοδομήθηκε στη βάση της συνεργασίας και του συμβιβασμού αποκλινόντων συμφερόντων.
Γιατί ο εθνικισμός, όχι πολύ καιρό πριν, προκάλεσε περιφερειακές συρράξεις στην πίσω αυλή της ΕΕ.
Κάποιοι μπορεί να πουν, ότι είναι σημείο των καιρών και ότι αυτή η τάση είναι βαθιά ριζωμένη στις κοινωνίες μας.
Αλλά και ακόμα ότι πρέπει να ζήσουμε με αυτή και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, για να προσαρμοστούμε.
Αυτή είναι μια επικίνδυνη υπόθεση.
Οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, από την κοινωνική αδικία, την ανισότητα του πλούτου, ως τη λιτότητα, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία ή την κλιματική αλλαγή.
Προκλήσεις που δημιουργούν ένα ισχυρό αίσθημα ανασφάλειας και άγχους για το μέλλον.
Προκλήσεις που ωθούν όσους νιώθουν ως οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης, να περιχαρακωθούν πίσω από την εθνική, φυλετική ή σεξουαλική τους ταυτότητα.
Η άποψή μου είναι, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις στη βάση των αξιών μας.
Και, κυρίως, δεν πρέπει να προσαρμοστούμε.
Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτό είναι το νέο μέλλον.
Θα ήταν σαν να παραδεχόμαστε τη συλλογική μας αποτυχία να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις στη βάση των αξιών μας.
Αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την τάση να γίνει κανόνας.

Είναι συλλογικό μας καθήκον, ως ηγέτες, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και μεταξύ των λαών μας, να βρούμε κοινό έδαφος και να επενδύσουμε στη συνεργασία.
Η ανθρωπότητα γνώρισε την ευημερία μέσα από τη συνεργασία. Όχι μέσα από την εχθρότητα και την καχυποψία.
Βρίσκοντας, σε κάθε περίσταση, τα πράγματα που μας ενώνουν κι όχι όσα μας χωρίζουν.
Αυτό είναι το δικό μου modus operandi.
Και μπορώ να πω, ότι είμαι πολύ περήφανος που τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, όταν πρόκειται για την Ελλάδα.
 Ποτέ δεν αναζήτησα λύσεις που θα οδηγούσαν στην εθνική περιχαράκωση.
Πάντα πίστευα, ότι είναι αναποτελεσματικό, αλλά και βαθύτατα προσβλητικό για την ιστορία και την παράδοση της χώρας μου.
Η γη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και πρωτοφύτρωσαν οι ρίζες του δυτικού πολιτισμού δεν μπορεί και δεν θα συμμορφωθεί με μια τάση που απειλεί την ίδια τη βάση της δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού.
Ξεπεράσαμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, σκληρή δουλειά και εποικοδομητικούς συμβιβασμούς, πάντα -αναντίρρητα- εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των θεσμών του.
Και σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, να μεταρρυθμίσουμε αυτούς τους θεσμούς, να τους κάνουμε πιο αποτελεσματικούς, πιο δημοκρατικούς και πιο περιεκτικούς, αν αποφασίζαμε να τους απορρίψουμε.
Βάλαμε, επίσης, τέλος, σε μια σχεδόν τριακονταετή διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία, δουλεύοντας μαζί τους για μια αμοιβαία επωφελή λύση, τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτή η διαμάχη αποτελεί case study για το πού μπορεί να οδηγήσει η εθνική περιχαράκωση και ο απομονωτισμός.
Για 27 χρόνια αυτοί, οι πολύ λίγοι που τόλμησαν να προσεγγίσουν το ζήτημα με παραγωγικό και εποικοδομητικό τρόπο και να εργαστούν για μια λύση, ήταν υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν εντός ενός δηλητηριασμένου και τοξικού πλαισίου, στο οποίο κυριαρχούσε ο εθνικισμός σε κάθε πλευρά των συνόρων.
Και τελικά όλοι τους παραδόθηκαν σε αυτή την κυριαρχία.
Ανίκανοι να βρουν το θάρρος και την πολιτική βούληση να σταθούν με απόλυτη αίσθηση πατριωτισμού και να εργαστούν αποφασιστικά για μια λύση.
Αυτή ήταν η βασική μας διαφορά.
 Δεν είπαμε απλώς λόγια.
 Δεν επιλέξαμε την αδράνεια.
 Αναλάβαμε δράση στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού με τους γείτονές μας.
 Και επιτέλους καταλήξαμε σε μια συμφωνία, που ήταν η καλύτερη για τη χώρα μας, για τα Βαλκάνια, για την Ευρώπη.
 Όταν αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στη μεταπολεμική ιστορία, ήμουν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τρεις φορές την Τουρκία μέσα σε έξι μήνες.
 Η Ελλάδα επέμεινε σε λύσεις με την Τουρκία, που προστατεύουν το διεθνές δίκαιο.
 Και μαζί με την Τουρκία και τους εταίρους μας της ΕΕ αναπτύξαμε τη δύσκολη, αλλά αναγκαία Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που έχει οδηγήσει στη γρήγορη μείωση των θανάτων στο Αιγαίο και των παράνομων ροών.
 Παράλληλα, φτάσαμε κοντά στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
 Προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο και στο διάλογο που ξεκινήσαμε με την Αλβανία.
 Μια χώρα που χρειάζεται να έχει ευρωπαϊκή προοπτική στη βάση σχέσεων καλής γειτονίας και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
 Προσπαθούμε, επίσης, να κάνουμε το ίδιο και με την Τουρκία.
 Παρά τη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε την αποτρόπαιη απόπειρα πραξικοπήματος, δεν αποδεχτήκαμε ότι το μέλλον του Αιγαίου είναι αυτό των εντάσεων και της στρατιωτικής κλιμάκωσης.
 Και ήμουν ο πρώτος Πρωθυπουργός που υποδέχτηκε ένα Τούρκο Πρόεδρο στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. 
 Το όραμά μου είναι ξεκάθαρο.
 Πιστεύω βαθύτατα, ότι η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται από εκείνους που επενδύουν στο φόβο και τις διαιρέσεις.
 Πρέπει να γράφεται από εκείνους που έχουν το κουράγιο και το στρατηγικό όραμα να σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων.
 Η ηγεσία δεν είναι ζήτημα κοντόφθαλμων πολιτικών μηχανορραφιών ή βραχυπρόθεσμων πολιτικών κερδών.
 Ηγεσία είναι να δημιουργείς ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές, για ένα καλύτερο μέλλον, με ευημερία.
 Και σε αυτή την παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να υπάρξει αεροστεγές μέλλον για μια μόνη χώρα.
 Καμία χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει τις προκλήσεις, κανείς αληθινός ηγέτης δεν μπορεί να αγνοήσει την ανάγκη για συλλογικές απαντήσεις.
 Και αυτό ισχύει για κάθε χώρα.
 Για τις μικρότερες, που τείνουν να πιστέψουν ότι ο απομονωτισμός είναι ένας τρόπο να μείνουν ασφαλείς και ανεπηρέαστες από τις προκλήσεις των καιρών μας.
 Αλλά και για τις ισχυρότερες χώρες, που, σε πολλές περιπτώσεις στην ιστορία, έδειξαν στον υπόλοιπο κόσμο ότι η αλαζονεία της ισχύος, δεν είναι ένας αποτελεσματικός και βιώσιμος τρόπος δράσης.
 Αντιθέτως, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκόπευε αρχικώς να λύσει.

Κυρίες και κύριοι,
 Οι καιροί αλλάζουν γοργά.
 Η άποψή μου είναι ότι το βασικό μας καθήκον ως ηγέτες είναι να αγκαλιάσουμε αυτή την αλλαγή.
 Και να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε στενά, αποτελεσματικά, θαρρετά, ώστε να βρούμε κοινές και δημιουργικές λύσεις προς όφελος των λαών μας.
 Η ιστορία δεν γράφεται από αυτούς που διστάζουν, αυτούς που φοβούνται και δειλιάζουν ενώπιον των προκλήσεων.
 Η ιστορία γράφεται από εκείνους που τολμούν τις μεγάλες αλλαγές και να σταθούν – παρά τις όποιες αντιδράσεις – στη σωστή πλευρά της ιστορίας. 

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2019 | 12:46 pm


Πλήθος κόσμου στη μεγάλη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων - ΦΩΤΟ

Για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Φίλη


   Μεγάλη εκδήλωση της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Καρβούνης στην Ελεούσα, την Παρασκευή 15-2-2019.
   Πλήθος φίλων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε μέρος στην εκδήλωση, στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Νίκος Φίλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής και πρώην Υπουργός Παιδείας.
   Επίσης, χαιρέτισαν η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννίνων Λάζαρος Νάτσης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ζίτσας Βασίλης Γαρδίκος και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πωγωνίου Σταύρος Ζηκόπουλος.


   Η μάχη για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία σταθεροποιείται και επιστρέφει σε ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πρωταρχικός στόχος για την κυβερνητική προσπάθεια, τόνισε ο Ν. Φίλης και αναρωτήθηκε: Τι θα συνέβαινε αν περνούσε ο εκβιασμός της ΝΔ και του Καμμένου για να πέσει η κυβέρνηση; Θα αφήνονταν στο έλεος των πλειστηριασμών χιλιάδες δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια για την πρώτη κατοικία τους, δεν θα προχωρούσε η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, θα ακυρώνονταν η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ματαιωνόταν η επιδότηση ενοικίου για χιλιάδες νοικοκυριά και δεν θα προχωρούσαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.


   Προϋπόθεση για να προχωρήσει η οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων είναι η πολιτική σταθερότητα είπε ο Ν. Φίλης και τόνισε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με πολιτικό σχεδιασμό για εκλογές το Φθινόπωρο του 2019.


   Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση σημείωσε ότι έγιναν φανερά τα δύο αντικρουόμενα σχέδια για την ανασυγκρότηση της χώρας, αφενός εκείνο της συνταγματοποίησης του νεοφιλελευθερισμού και αφετέρου εκείνο της επανίδρυσης του κοινωνικού κράτους και της διεύρυνσης της δημοκρατίας. Καθώς βγαίνουμε από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, η νέα διαιρετική τομή στην κοινωνία βρίσκεται ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό και το κοινωνικό κράτος, όπως παλαιότερα ήταν η τομή δεξιά –αντιδεξιά. Η νέα διαιρετική τομή αντανακλά τη κοινωνική πόλωση, που δημιουργήθηκε στα χρόνια των μνημονίων και συγκροτεί δυο αντικρουόμενα μπλοκ εξουσίας. ένα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με άλλες ευαισθησίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και ένα δεύτερο με βάση τη ΝΔ, που ολοένα πηγαίνει προς την ακροδεξιά.


   Η Κίρκη της εξουσίας δεν θα μεταμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυντάσσεται, ο κόσμος της Αριστεράς συσπειρώνεται, η μεγάλη πλειοψηφία των “από κάτω” δεν έχει μιλήσει ακόμη, θα το κάνει με εκκωφαντικό τρόπο στις εκλογές και θα πει όχι στη παλινόρθωση της Δεξιάς.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει ξανά την καρδιά των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, προβάλλοντας το έργο του, χωρίς να πέσει στη παγίδα της οξύτητας που στήνει η ΝΔ.
   Να μιλάμε ειλικρινά. Να αναδεικνύουμε παντού το ήθος και το ύφος της Αριστεράς.
   Έτσι και πάλι θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα ανάχωμα Δημοκρατίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια περίοδο που σηκώνει κεφάλι απειλητικά η ακροδεξιά.

Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2019 | 4:42 pm


Επένδυση 3 εκατ. ευρώ στην Άρτα από τον Όμιλο Παντελιάδη

Για τη δημιουργία στην Άρτα πρότυπης προβατοτροφικής μονάδας με περισσότερα από 2.000 ζώα


   Επένδυση 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία στην Άρτα μιας πρότυπης προβατοτροφικής μονάδας με περισσότερα από 2.000 ζώα υλοποιεί η Όπτιμα του Ομίλου Παντελιάδη, τη στιγμή που ετοιμάζεται να εισέλθει και στην κατηγορία των «φυτικών τυροκομικών», για τα οποία υπάρχει υψηλή ζήτηση από αγορές της Βόρειας Ευρώπης.
   Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στέφανος Παντελιάδης στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου για την παρουσίαση του «Κατίκι Δομοκού – Ορεινές Πλαγιές», σήμα που η Όπτιμα απέκτησε το 2017 από την αλλαντοβιομηχανία Νίκας. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το 2018 η βιομηχανία βρέθηκε πολύ κοντά και στην εξαγορά κρητικής επιχείρησης ελαιολάδου, με τζίρο της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συμφωνία χάλασε την τελευταία στιγμή.
   Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Όπτιμα, Γιώργο Καραμπέτσο, στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 η επώνυμη και συσκευασμένη φέτα Ήπειρος «εκθρόνισε» από την κορυφή τη Δωδώνη, καταγράφοντας μερίδιο 14,8% σε όγκο και 16% σε αξία, ενώ φαίνεται να διατηρεί τα ηνία και στους πρώτους μήνες του 2019.
   Όσον αφορά το Κατίκι Δομοκού (πραγματοποίησε το 2018 πωλήσεις 3,5 εκατ. ευρώ), στόχος της εταιρείας είναι να διπλασιάσει τους τζίρους του μέχρι το 2021, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας την περασμένη χρονιά διαμορφώθηκε στα 134 εκατ. ευρώ.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2019 | 3:28 pm


Ώρα τελικού: Όλα τα βλέμματα σήμερα στην Άρτα

- ΠΑΟΚ και Αναγέννηση αναμετρώνται στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας
- Όλο το φίλαθλο κοινό της Άρτας κοντά στην μεγάλη κυρία του Ελληνικού χάντμπολ, την Αναγέννηση Άρτας


   Τα βλέμματα του ελληνικού χάντμπολ στρέφονται σήμερα στην Άρτα, όπου ΠΑΟΚ και Αναγέννηση αναμετρώνται στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Η αναμέτρηση θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα (τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ3, διαιτητές Μπέτμαν- Τζαφερόπουλος).
   Ώρα τελικού, λοιπόν, στην Άρτα. Ο ΠΑΟΚ και η Αναγέννηση Άρτας διασταυρώνουν σήμερα τα ξίφη τους στο νέο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, στου Κωστακιούς, στον 33ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, 
   Οι δυο ομάδες διένυσαν εκπληκτική πορεία στην διοργάνωση και σ' έναν αγώνα θα παλέψουν για να πάρουν την κούπα στο σπίτι τους.
   Η Αναγέννηση, που παίζει στην πόλη της, είναι η πολυνίκης του θεσμού από έχει κατακτήσει 10 τρόπαια, με πρώτο το 1998 και τελευταίο το 2008. Έχει παίξει ακόμη σε 9 τελικούς με τελευταίο του 2017, ενώ το 2014 έχασε το Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ.
   Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του έχει δυο τρόπαια και άλλες δυο κατακτήσεις σε τελικό. Το τελευταίο του τρόπαιο το κατέκτησε το 2016 ενώ στον περσινό τελικό έχασε από τη Νέα Ιωνία.
   Στην 'Άρτα έχουν διεξαχθεί άλλοι δυο τελικοί. Το 2002 την κούπα κέρδισε η Αναγέννηση και το 2010 η ΑΣΕ Ορμή.
   Αναβολή των πρωταθλημάτων Α΄ & Β΄ κατηγορίας του τοπικού, αποφάσισε η Ε.Π.Σ. Άρτας για αυτό το Σαββατοκύριακο και δίνεται έτσι η δυνατότητα σε όλους να δώσουν το παρών στο νέο κλειστό γυμναστήριο της Άρτας.
   Όλο το φίλαθλο κοινό της Άρτας κοντά στην μεγάλη κυρία του Ελληνικού χάντμπολ, την Αναγέννηση Άρτας!

Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2019 | 1:33 pm


Ο Γιώργος Ζάψας παρουσίασε τους πρώτους 16 υποψήφιους της Π.Ε. Ιωαννίνων

- Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου παρουσιάζονται οι πρώτοι υποψήφιοι της Άρτας
- Τι δήλωσε για τις μετεκλογικές συνεργασίες


   Τους πρώτους δεκαέξι υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους στο Νομό Ιωαννίνων παρουσίασε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Γιώργος Ζάψας, υποψήφιος περιφερειάρχης, επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
   Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η παρουσίαση των πρώτων υποψηφίων στην Άρτα και την Θεσπρωτία, καθώς είχε προηγηθεί η Πρέβεζα και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν ανακοινωθεί τα πλήρη ψηφοδέλτια και  για τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.
   Ο Γιώργος Ζάψας αναφέρθηκε αναλυτικά στις βασικές θέσεις της παράταξής του ενώ τόνισε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να μπει στην λογική ενός «αντικαχριμανικού μετώπου».
   «Θα καταθέσουμε το πρόγραμμά μας, η κάλπη θα βγάλει το αποτέλεσμα και θα δούμε ποιες συνεργασίες είναι εφικτές», σημείωσε ο κ. Ζάψας και συμπλήρωσε ότι τον ενδιαφέρουν οι απόψεις όλων των υποψηφίων περιφερειαρχών αλλά «δεν θέλω να μπω στην λογική του αντικαχριμανισμού και του αντικαχριμανικού μετώπου».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ – ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σημεία συνέντευξης

Παρουσιάζουμε σήμερα τους πρώτους υποψηφίους της παράταξής μας για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και από την έδρα της περιφέρειας θέλουμε να δώσουμε το στίγμα αυτής της παράταξης, έναν οδικό άξονα με βάση τον οποίο θα κινηθούμε.

Όπως αποτυπώνεται σε όλες μας τις δημόσιες τοποθετήσεις, θέλουμε να βλέπουμε την περιφέρεια Ηπείρου, όχι σαν την τελευταία περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά σαν μια περιφέρεια με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

Η Ήπειρος πρέπει μακροπρόθεσμα να κατακτήσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σαν μια σύγχρονη και πρότυπη – γιατί έχει τις δυνατότητες – περιφέρεια, δυνατότητες που δεν τις αξιοποίησαν όσοι τη διοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η - έστω και με αργό ρυθμό - ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, η εκχώρηση διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων και από τα τομεακά προγράμματα και η συνεχής αναβάθμιση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της περιφέρειας, είναι στοιχεία που πρέπει να αξιοποιηθούν με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά μέσα από την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών, και κυρίως μια δημοκρατική και ανοιχτή διαδικασία, σε γνώση όλων και συνεννόηση με όλους τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς.

Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, παρά τα βήματα που έχουν γίνει σε πολλαπλά επίπεδα, ο σχεδιασμός και οι αποφάσεις γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς ευρύτερες συναινέσεις και αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει και τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως πολλές φορές έχουμε καταγγείλει θεσμικά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μαζί με όλες τις Επιτροπές του, το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Ταμείο, την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., να είναι εκείνοι που θα χαράσσουν τη στρατηγική της περιφέρειας, όχι να διεκπεραιώνουν τυπικά ζητήματα.

Ο στρατηγικός στόχος της δικής μας παράταξης είναι μακροπρόθεσμος και είναι η δίκαιη ανάπτυξη, με τους όρους που όλοι μαζί θα συναποφασίσουμε και θα θέσουμε.

Αποτελεί σημαντική αναγκαιότητα η εκπόνηση και η υιοθέτηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Επενδύσεων στις μεταφορές στο επίπεδο της Περιφέρειας Ηπείρου το οποίο θα εναρμονίζεται με το Εθνικό Σχέδιο. Προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση των οδικών υποδομών, για τους οποίους έχουμε μιλήσει πολλές φορές  η σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, μέσω Ιωαννίνων – Καλαμπάκας - τρένο στην Ήπειρο!

Κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την ανάπτυξη στην Ήπειρο αποτελεί η  τροφοδότησή της με φυσικό αέριο! Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την τροφοδότηση της περιοχής με το φυσικό αέριο αλλά και άμεσα να ωριμάσουμε τις συνθήκες για την υλοποίηση των δικτύων διανομής του στις πόλεις μας. Σε αυτή την κατεύθυνση συμμετέχουμε σε κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσεται και στο επίπεδο των δήμων, όπως αυτή που εκδηλώθηκε από τον δήμο Ιωαννιτών. Αυτά τα ζητήματα είναι πάγια αιτήματα εδώ και χρόνια και πρέπει σε ορατό χρόνο να ικανοποιηθούν.

Στο νέο περιβάλλον που θα κινηθεί πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την θεσμοθέτηση του «Κλεισθένη» και  την εφαρμογή της απλής αναλογικήςεπιβάλλονται οι συνεργασίες σε κάθε επίπεδο. Αποδεχόμενοι το νέο πλαίσιο η παράταξή μας ιεραρχεί ως σημαντική προτεραιότητα την συνεργασία της με τα Δημοτικά Συμβούλια και τους Δημάρχους των Δήμων της Περιφέρειας.

 Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) θα αποτελέσουν ένα πεδίο συνεργασίας μας με τους Δήμους και ταυτόχρονα αποτελούν μια ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας ποιοτικότερος τρόπος ζωής των πολιτών που θα περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος των καθημερινών μετακινήσεων με εναλλακτικούς τρόπους που δεν θα στηρίζονται αποκλειστικά στο Ι.Χ. αλλά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στο ποδήλατο και στην πεζή μετακίνηση. Τα ΣΒΑΚ πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή για να κάνουμε τις πόλεις μας στην ‘Ήπειρο αειφορικές, ανθρώπινες και φιλικότερες προς όλες τις κοινωνικές ομάδες.   

Από εκεί και πέρα, η ενοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το μεγάλο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, πρέπει και μπορεί να έχει σημαντικότατο ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου και της πόλης, αλλά και να συμβάλλει καθοριστικά στην σύνδεση του πρωτογενή τομέα με την καινοτομία, που σημαίνει προϊόντα με προστιθέμενη αξία, μικρότερο κόστος παραγωγής και περισσότερα έσοδα στον τόπο.

Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να σχεδιάσουμε για τον Τουρισμό, να δούμε το είδος Τουρισμού που θέλουμε, τι υποδομές και προϋποθέσεις χρειαζόμαστε, πως θα τις αποκτήσουμε και από ποια χρηματοδοτικά μέσα θα συντηρηθούν οι υπάρχουσες.

Η πρότασή μας είναι πιστεύουμε ρεαλιστική και εφικτή, γιατί βασίζεται πάνω από όλα σε όραμα, συνεργασίες, αναζήτηση και προσαρμογή καλών πρακτικών.

Στον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε τους πρώτους υποψηφίους στην Π.Ε. Ιωαννίνων:

 1. Αγλαΐα Ζούκη, ιδιωτ. Υπάλληλος
 2. Νίκος Βράνος, εκπαιδευτικός, Διευθυντής 8ο ΓΕΛ
 3. Κώστας Γιωτάκης, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Γενικός Διευθυντής ΔΕΥΑ Ιωαννίνων
 4. Γιάννης Δάφλος, φοιτητής Ιστορικού-Αρχαιολογικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 5. Νίκος Καρατζένης, φιλόλογος-Συγγραφέας
 6. Γεωργία Κυριακάκου, Χημικός, πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου – Κέρκυρας - Λευκάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών
 7. Νίκος Λάκκας, συνταξ/χος Γ/Β Δωδώνη, πρώην Γραμματέας σωματείου εργαζομένων Γ/Β, διετέλεσε μέλος ΚΣ Ρήγα Φεραίου, από Γεροπλάτανο
 8. Παύλος Λιλής, Πολιτικός Μηχανικός, υπαλλ. Δήμου Ιωαννιτών, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Τμ. Ηπείρου
 9. Νίκος Μάνθος, Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ερευνών
 10. Αντώνης Μαυράκος, δημ. Υπάλληλος, πρόεδρος Συλλόγου εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ΓΓ Ομοσπονδίας Συλλόγων εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μέλος Νομ. Τμ. ΑΔΕΔΥ
 11. Βασίλης Οικονόμου, Ηλ/κός Μηχανικός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Αντ/δρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών ΤΕ Δημοσίων Υπαλλήλων
 12. Άρης Σπέγγος, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης - Εκπαιδευτής καταδύσεων - Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων
 13. Γιώργος Σταμάτης, Επιμελητής Α’ Γενικής Ιατρικής στο Κ.Υ. Κόνιτσας
 14. Θεόδωρος Χολέβας, Αρχιτέκτων Μηχανικός
 15. Μανώλης Παπαμιχαήλ, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τμ. Χημείας
 16. Σπύρος Ντάνης, καθηγητής φυσικής Αγωγής, προπονητής Πάλης, Αντιπρόεδρος στο ΠΕΑΚΙ.

Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2019 | 12:50 pm


Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Με έναν ακόμα Ηπειρώτη και δύο "ανοίγματα" στην Κεντροαριστερά


   Σε περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμό προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός όπως εξάλλου είχε δηλώσει, δεν κρίνει σκόπιμο να διατηρήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.
   Με δεδομένες τις υποχρεώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου ως υποψηφίου για το δήμο Αθηναίων και της Κατερίνας Νοτοπούλου ως υποψήφιας για το δήμο της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η ανάγκη για ένα περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμό, τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος, ανακοινώνοντας τα νέα πρόσωπα:
   - Στο υπουργείο Εξωτερικών νέος υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου
   - Στο υπουργείο Εσωτερικών υφυπουργός με αρμοδιότητα Μακεδονίας – Θράκης ορίζεται η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
   - Στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μπάρκας.
   - Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίζεται ο Θάνος Μωραΐτης.
   - Τέλος, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας.
   Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα μετά και την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Μόναχο, για το οποίο αναχώρησε σήμερα το απόγευμα, ώστε να συμμετέχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια.
Τα νέα πρόσωπα που έρχονται να συνδράμουν το κυβερνητικό σχήμα μετά την ανακοίνωση του μίνι ανασχηματισμού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο
Η Σία Αναγνωστοπούλου ορίστηκε αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών του Εθνικού Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών της Γαλλίας. Εξελέγη Βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Διατέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών και αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και τουρκικά.
Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών της Γαλλίας.
Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η νέα Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης
Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου που ορίστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, υφυπουργός με αρμοδιότητα Μακεδονίας – Θράκης. Γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών.
Από το 2004 ως και το 2007 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ από το 2007 ως το 2010 εργάστηκε ως ωρομίσθια εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση.
Από το 2010 έως το 2015 εργάστηκε ως συνεργάτιδα του αντιπροέδρου της Βουλής, Α.Κουράκη, ενώ από το Νοέμβριο του 2016 έως και σήμερα ήταν διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Ο Κων. Μπάρκας ο νέος υφυπουργός Εργασίας 
Ο Κωνσταντίνος Μπάρκας αναλαμβάνει τη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου, που θα διεκδικήσει το Δήμο της Αθήνας, ως Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Γεννήθηκε στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας το 1981, όπου και μεγάλωσε.
Ο νέος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης-Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κώστας Μπάρκας, γεννήθηκε στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας το 1981, όπου και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτος δημοσιογράφος του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας , όπως επίσης από τη Σχολή Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου.
Επιπλέον, υπήρξε υπεύθυνος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων και τις αντίστοιχες προγραμματικές επεξεργασίες. Είναι Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
Εκλέχθηκε Βουλευτής τον Ιούνιο του 2012 και επανεκλέχθηκε Βουλευτής τον Ιανουάριο του 2015. Διετέλεσε Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Επίσης, διετέλεσε  Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Σωφρονιστικού Συστήματος και Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στο πλαίσιο της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συμμετείχε και στήριξε με όλες τις δυνάμεις του τους αγώνες τους εργαζομένων και των ανέργων, τόσο στη Βουλή όσο και στους χώρους δουλειάς και τους δρόμους. Ο ίδιος τέθηκε υπεύθυνος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων και τις αντίστοιχες προγραμματικές επεξεργασίες, καθώς εκλέχθηκε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο Ιδρυτικό του Συνέδριο τον Ιούλιο του 2013. Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Παπαϊωάννου, δικηγόρο.

Ο Θάνος Μωραΐτης στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός
Θάνος Μωραΐτης γεννήθηκε το 1970 στο Αγρίνιο. Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση αλλά ασχολήθηκε με τη διαφήμιση ως στέλεχος μεγάλων εταιρειών του χώρου, ενώ διατηρούσε και δική του διαφημιστική επιχείρηση.
Το 1994 εκλέχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ. Το 1999 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Το 2000 εξελέγη Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το 2002 ορίστηκε αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΠΑ. Το 2004 εξελέγη Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ επανεξελέγη το 2007 (1ος σε σταυρούς) και 2009. 
Από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011 διετέλεσε Υφυπουργός Περιβάλλοντος υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος και δασών στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009. Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι παντρεμένος με τη Μίνα Γρανιτσιώτη, με την οποία απέκτησε 2 παιδιά.

Ο Άγγελος Τόλκας νέος Υφυπουργός στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής
Ο Άγγελος Τόλκας γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1978 στην Νάουσα, γιος του Χαραλάμπους και της Ευγενίας, το γένος Τσιάκαλου. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων και το Εργασιακό Δίκαιο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή. Ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση ως φοιτητής.
Διετέλεσε για 3 χρόνια πρόεδρος της Κίνησης Νέων για την Ευρώπη (AEGEE). Το 2004 εκλέχτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2007 συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Γενιά. Ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Ημαθίας ανέπτυξε δράσεις και προτάσεις τόσο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Εξελέγη Βουλευτής Ημαθίας στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.
Στις 3 Αυγούστου 2011 ορκίστηκε Υφυπουργός Επικρατείας. Τον Οκτώβριο του 2018 ο Αγγ. Τόλκας ήρθε σε σύγκρουση με την Φώφη Γεννηματά και παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής και την επιτροπή ψηφοδελτίων.

Δημοσιεύθηκε στις 15 February 2019 | 10:45 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Επαναφέρουμε το γεφύρι του Κόρακα στη ζωή - VIDEO & ΦΩΤΟ

Υπογράφηκε σήμερα η Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού, του μεγαλύτερου των Βαλκανίων


   Εκδήλωση με θέμα “Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά – Γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα Αχελώου” πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
   Εκεί υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου, του παρακείμενου κτηρίου και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 13,6 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση αρχικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ παράλληλα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την συγχρηματοδότησή του από την Ε.Ε.   Στην Προγραμματική Σύμβαση μετέχουν τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας, οι Δήμοι Γεωργίου Καραϊσκάκη (Άρτας) - Αργιθέας (Καρδίτσας), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με τα αντίστοιχα τμήματα Ηπείρου, Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.
   Προϊσταμένη Αρχή για την υλοποίηση του έργου έχει οριστεί η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.


   Στο χαιρετισμό της η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε:
 
   Είναι νομίζω δύσκολο στο λεξικό των συμβόλων να βρεις κάτι πιο δυνατό νοηματικά από τα γεφύρια.
   Είναι γιατί αυτά συνενώνουν τους τόπους, δένουν τις οικονομίες, συναντούν τους πολιτισμούς, σμίγουν τη διαφορετικότητα, στεριώνουν τις κοινωνίες.
   Δεν είναι τυχαίο που οι λαοί παντού έντυσαν τα γεφύρια τους με θρύλους και παραδόσεις κομψοτεχνήματα. Η ελληνική παράδοση έχει ουκ ολίγες παρόμοιες αναφορές.
   Σήμερα, είναι αλήθεια, όταν ξεφεύγουμε από την έπαρση και την μπλαζέ λογική του «εντάξει δεν έγινε και τίποτα», βλέπουμε με δικαιολογημένο θαυμασμό τις σύγχρονες γέφυρες, επιτεύγματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και της προηγμένης τεχνολογίας.
   Όταν όμως κοιτάζουμε προς τα πίσω, μέσα στους αιώνες, τα πέτρινα γεφύρια - αριστουργήματα της εμπειρικής αρχιτεκτονικής, τότε μένουμε έκθαμβοι και δεν μπορούμε να μην αναφωνήσουμε «μεγαλύνομε τα έργα σου άνθρωπε».
   Εκεί διακρίνουμε το ανθρώπινο αποτύπωμα σε απόλυτη αρμονία και λειτουργία με τη φύση και το φυσικό περιβάλλον. Όμως είναι ιδιαίτερα μελαγχολικό ένα γκρεμισμένο γεφύρι. Και συνήθως τέτοιες εικόνες προκαλούν συνειρμούς που ανατρέχουν σε γεγονότα και καταστάσεις σκληρές και δύσκολες για τις κοινωνίες.
   Εποχές συγκρούσεων, πολέμων και ερήμωσης.
   Επτά δεκαετίες πριν, το γεφύρι του Κόρακα, ανατινάζονταν για να χωρίσει ακόμη περισσότερο μια Ελλάδα ήδη χωρισμένη, για λόγους και αιτίες που δεν είναι της ώρας.
   Σήμερα, επτά δεκαετίες μετά, ερχόμαστε με πρωτοβουλίες από την Ευρώπη, τους τοπικούς φορείς και την ελληνικής κυβέρνηση, να ξανακτίσουμε με πραγματικούς και συμβολικούς όρους τη γέφυρα αυτή.
   Να την επαναφέρουμε από τη μνήμη στη ζωή.
   Σίγουρα την χρηστική αξία των αλλοτινών χρόνων έτσι και αλλιώς δεν μπορούμε να την ξαναβρούμε.
   Εκείνο όμως που μπορούμε να ξαναβρούμε είναι η συμβολική της αξία.
   Λίγες μέρες πριν η ελληνική κυβέρνηση με την Συμφωνία των Πρεσπών έκτισε την πιο σημαντική διπλωματική γέφυρα των Βαλκανίων.
   Μια γκρεμισμένη για δεκαετίες γέφυρα.
   Η γέφυρα του Κόρακα ήταν η μεγαλύτερη γέφυρα των Βαλκανίων.
   Διανύουμε μια περίοδο που δυνάμεις του διχασμού και της σύγκρουσης πολλαπλασιάζονται και ανησυχούν τη χώρα μας και την Ευρώπη.
   Η ανακατασκευή κάθε γέφυρας συνεννόησης και συν-ανάπτυξης με στέρεα Δημοκρατικά υλικά αποτελεί πρώτη προτεραιότητα όλων μας. Η συνεργασία τόσων φορέων στο εγχείρημα υλοποίησης του έργου αυτού - ενός σύνθετου είναι αλήθεια τεχνικού έργου - σηματοδοτεί κυρίως ένα επίκαιρο πολιτικό εγχείρημα υψηλής συμβολικής αξίας.
   Επαναφέροντας το γεφύρι του Κόρακα στη ζωή δεν καθησυχάζουμε μόνο τις σκιές των μαστόρων και των μαθητάδων, που απορημένοι έβλεπαν για χρόνια γκρεμισμένο ένα κομμάτι που είχαν κτίσει στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού.
   Επαναφέρουμε σε επαγρύπνηση εκείνα τα κοινωνικά και πολιτικά αντανακλαστικά που διακρίνουν τις ανοιχτές κοινωνίες και που αναζητούν λύσεις στα προβλήματα, όσο σύνθετα τεχνικά και ιδεολογικά μπορούν αυτά να είναι.
   Με αρχιτεκτονική πληρότητα και χρήση των καλύτερων υλικών στις πολιτικές μας, να γεφυρώσουμε και να δώσουμε πέρασμα σε μια νέα περίοδο για τη ζωή και την οικονομία του τόπου μας, της χώρας μας και της Ευρώπης.

Δημοσιεύθηκε στις 15 February 2019 | 10:28 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Κτηματολόγιο: Αναλυτικός οδηγός για το πώς θα δηλώσετε το ακίνητό σας - ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Κτηματολόγιο: Αναλυτικός οδηγός για το πώς θα δηλώσετε το ακίνητό σας  ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Κτηματολόγιο: Αναλυτικός οδηγός με 15 ερωτήσεις - απαντήσεις με όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κατοχυρώσουν την ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 9:42 am


Διακοπή νερού στη Λευκάδα - Zougla

Διακοπή νερού στη Λευκάδα  Zougla

Για διακοπή νερού σε περιοχές της Λευκάδας ενημερώνει με σχετική ανακοίνωσή του, ο δήμος. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του δήμου Λευκάδας, ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 6:23 am


Πανελλήνιες 2019: Τα 11 νέα τμήματα που θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο - CNN Greece

Πανελλήνιες 2019: Τα 11 νέα τμήματα που θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο  CNN Greece

Ειδήσεις - Υπουργική απόφαση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας με την οποία εντάσσει 11 νέα τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019 και ορίζει από ποια ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 3:00 am


Δρομολογείται η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου - Zougla

Δρομολογείται η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου  Zougla

Το θέμα της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 2:52 am


Αμαλιάδα: 78χρονος βιαστής σκύλων πoυλούσε ρίγανη και αυνανιζόταν - Zougla

Αμαλιάδα: 78χρονος βιαστής σκύλων πoυλούσε ρίγανη και αυνανιζόταν  Zougla

Σάλος ξέσπασε στην Αμαλιάδα με έναν 78χρονο, που είχε καταδικαστεί για βιασμούς σκύλων, αφού πoυλούσε ρίγανη και παράλληλα αυνανιζόταν... Αμαλιάδα ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 2:26 am


Χάνουν το δίπλωμά όσοι οδηγοί καπνίζουν δίπλα σε παιδιά - Zougla

Χάνουν το δίπλωμά όσοι οδηγοί καπνίζουν δίπλα σε παιδιά  Zougla

Αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα και πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπει η νέα εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας για τους οδηγούς που καπνίζουν μέσα ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2019 | 12:34 am


Χανιά: Έπεσε η στάθμη του ποταμού και αναδύθηκε… αυτοκίνητο - Zougla

Χανιά: Έπεσε η στάθμη του ποταμού και αναδύθηκε… αυτοκίνητο  Zougla

Έχει περάσει σχεδόν μία βδομάδα από την κακοκαιρία που έπληξε την Δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα το νομό Χανίων ωστόσο οι… εκπλήξεις δεν λένε να ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 9:59 pm


Έπεσαν πυροβολισμοί σε χωριό του Δήμου Κισσάμου – Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. - Zougla

Έπεσαν πυροβολισμοί σε χωριό του Δήμου Κισσάμου – Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.  Zougla

Για άλλη μια φορά ένα χωριό στην Κίσσαμο, η Μαλάθυρος, αναστατώθηκε από πυροβολισμούς που ρίχτηκαν το απόγευμα της Πέμπτης κατά ενός κατοίκου...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 9:48 pm


«Ναι στη ζωή, όχι στις εξορύξεις» | Η Εφημερίδα των Συντακτών - Η Εφημερίδα των Συντακτών

«Ναι στη ζωή, όχι στις εξορύξεις» | Η Εφημερίδα των Συντακτών  Η Εφημερίδα των Συντακτών

Πλήθος πολιτών από πολλές περιοχές της Ελλάδας διαμαρτυρήθηκε στην Αθήνα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 8:50 pm


Χαλάνδρι: Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη, δεμένο χειροπόδαρα - Zougla

Χαλάνδρι: Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη, δεμένο χειροπόδαρα  Zougla

Με ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκαν αντιμέτωποι κάτοικοι του Χαλανδρίου. Συγκεκριμένα στις 16:10 στην οδό Κονίτσης 24, η άσχημη μυρωδιά οδήγησε τους ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 7:39 pm


Με οδηγό τον… Αήττητο στην Άρτα ο Ηρόδοτος - ΠΑΤΡΙΣ

Με οδηγό τον… Αήττητο στην Άρτα ο Ηρόδοτος  ΠΑΤΡΙΣ

Ένα ακόμα… εξάποντο ματς έχει μπροστά του ο Ηρόδοτος ο οποίος την Κυριακή αντιμετωπίζει την ΑΕ Καραϊσκάκης στην Άρτα. Ο Ηρόδοτος μετά την ισοπαλία με ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 6:29 pm


Β' ΕΘΝΙΚΗ: Τσακαλίδης στο Παγκρήτιο, Καδδάς στην Άρτα - ΠΑΤΡΙΣ

Β' ΕΘΝΙΚΗ: Τσακαλίδης στο Παγκρήτιο, Καδδάς στην Άρτα  ΠΑΤΡΙΣ

Ο Τσακαλίδης από την Χαλκιδική ορίστηκε να διαιτητεύει την αναμέτρηση του Εργοτέλη με την Σπάρτη το Σάββατο στο Παγκρήτιο για την 18η αγωνιστική της Β' ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 6:19 pm


Σαββόπουλος: «Ο Πολάκης μου θυμίζει αρκουδιάρη» - Zougla

Σαββόπουλος: «Ο Πολάκης μου θυμίζει αρκουδιάρη»  Zougla

«Κυβερνάει μια αποτυχία της Αριστεράς» δήλωσε σήμερα ο Διονύσης Σαββόπουλος, ενώ παρατήρησε ότι «κυβερνούν εγγαστρίμυθοι του Ανδρέα Παπανδρέου..

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 5:44 pm


Λάρισα: Θλίψη για τον θάνατο δύο βρεφών που παρουσίασαν προβλήματα υγείας - Zougla

Λάρισα: Θλίψη για τον θάνατο δύο βρεφών που παρουσίασαν προβλήματα υγείας  Zougla

Θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του νομού Λάρισας το γεγονός ότι σήμερα δύο βρέφη έχασαν την ζωή τους από προβλήματα υγείας... Λάρισα βρέφη.

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 5:25 pm


Προσωρινή μεγαγωγή του Κουφοντίνα στα Δικαστήρια Βόλου για το θέμα της άδειας - Zougla

Προσωρινή μεγαγωγή του Κουφοντίνα στα Δικαστήρια Βόλου για το θέμα της άδειας  Zougla

Στα Δικαστήρια Βόλου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο βαρυποινίτης Δημήτρης Κουφοντίνας, προκειμένου να εκφράσει την άποψή του στο Τριμελές Δικαστικό ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 5:07 pm


Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων για διάφορα ποινικά αδικήματα - MAXITIS ARTAS

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων για διάφορα ποινικά αδικήματα  MAXITIS ARTAS

Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, για διάφορα ποινικά αδικήματα, από ...

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2019 | 4:03 pm


Ανώτερος ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τον Παναθηναϊκό - Ελλάδα - novasports.gr

Ανώτερος ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τον Παναθηναϊκό - Ελλάδα  novasports.gr

Παρουσία της γυναικείας ομάδας του χάντμπολ η οποία την Κυριακή κατέκτησε στην Άρτα το Κύπελλο, «δικέφαλος» επικράτησε 3-0 σετ (25-18, 25-22, 25-20) του ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2019 | 8:22 pm


Άρτα: Άνοιξε το φορτηγό και άρπαξε την τσάντα με τα χρήματα - Pame Preveza

Άρτα: Άνοιξε το φορτηγό και άρπαξε την τσάντα με τα χρήματα  Pame Preveza

Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 53χρονου αλλοδαπού.

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2019 | 3:57 pm


Βασικός ερευνητικός και τεχνολογικός πόλος στα Βαλκάνια η Άρτα μέσω της Σχολής Γεωπονίας - MAXITIS ARTAS

Βασικός ερευνητικός και τεχνολογικός πόλος στα Βαλκάνια η Άρτα μέσω της Σχολής Γεωπονίας  MAXITIS ARTAS

Επίσκεψη Περιφερειακής Συμβούλου και Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Αναστασίας Σίμου στους χώρους του Τμήματος στους Κωστακιούς. Το Τμήμα Γεωπονίας ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2019 | 12:20 pm


Η Δημοτική Αναγέννηση παρουσιάζει τον «Κλεισθένη» στην Άρτα - Typos-i.gr

Η Δημοτική Αναγέννηση παρουσιάζει τον «Κλεισθένη» στην Άρτα  Typos-i.gr

Η παράταξη «Δημοτική Αναγέννηση» με επικεφαλής την Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια διοργανώνει εκδήλωση που στο Επιμελητήριο Άρτας, τη Δευτέρα 25 ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2019 | 11:52 am


Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Διατηρητέοι Στεφανόπουλος - Μαρτζάκλης - Ταξίαρχος στην Άρτα ο Αναγνωστάκης - Ηλεία Live! - ΗΛΕΙΑLIVE!

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Διατηρητέοι Στεφανόπουλος - Μαρτζάκλης - Ταξίαρχος στην Άρτα ο Αναγνωστάκης - Ηλεία Live!  ΗΛΕΙΑLIVE!

Ξεκίνησαν το πρωί και συνεχίζονται οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Ο Ηλείος Υποστράτηγος Κώστας Στεφανόπουλος, παρέμεινε στο βαθμό αλλά και στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 11:09 pm


Στα Γιάννενα και στην Άρτα είχε "χτυπήσει" η σπείρα των σούπερ μάρκετ - Pame Preveza

Στα Γιάννενα και στην Άρτα είχε "χτυπήσει" η σπείρα των σούπερ μάρκετ  Pame Preveza

Στα Γιάννενα και στην Άρτα, είχε δράσει η σπείρα που εξαρθρώθηκε, ύστερα από συστηματική και ενδελεχή έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 1:15 pm


Άρτα: Διεκδίκηση Γερμανικών Αποζημιώσεων ζήτησε ο Ν. Μαριάς - ΕΡΤ

Άρτα: Διεκδίκηση Γερμανικών Αποζημιώσεων ζήτησε ο Ν. Μαριάς  ΕΡΤ

Στην άμεση διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κόμματος «Ελλάδα ο άλλος δρόμος», ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 9:26 am


Διημερίδα Θαλασσαιμίας στην Άρτα - ΕΡΤ

Διημερίδα Θαλασσαιμίας στην Άρτα  ΕΡΤ

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για το εθνικό σύστημα αίματος και τα νεότερα δεδομένα στη Θαλασσαιμία», είναι το θέμα ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 9:16 am


Η Άρτα υποδέχτηκε την Παναγία Εσφαγμένη (ΦΩΤΟ) - ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Η Άρτα υποδέχτηκε την Παναγία Εσφαγμένη (ΦΩΤΟ)  ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019, το απόγευμα, σε κλίμα συγκίνησης, η Μητρόπολη Άρτης και ιδιαιτέρως η ενορία Αγίου Θεράποντος Αγιών Αναργύρων Άρτης, ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2019 | 3:24 am


«Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ» το φανταστικό παραμύθι έρχεται στην ΑΡΤΑ - artabest.net

«Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ» το φανταστικό παραμύθι έρχεται στην ΑΡΤΑ  artabest.net

Πιστό στο ραντεβού του το Μικρό Θέατρο Λάρισας έπειτα από την τεράστια επιτυχία που σημείωσε το καλοκαίρι με τον Λύκο & τα 7 Κατσικάκια & την 1η σεζόν του ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2019 | 7:57 pm


Άρτα:Σκοπός του Ορειβατικού Συλλόγου η δημιουργία ομάδας αθλητών για sport αναρρίχηση - artabest.net

Άρτα:Σκοπός του Ορειβατικού Συλλόγου η δημιουργία ομάδας αθλητών για sport αναρρίχηση  artabest.net

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωσή στις 9 Φεβρουαρίου, σκοπό είχε να φέρει λίγο πιο κοντά στο κοινό της Άρτας το άθλημα της αναρρίχησης. Μικροί ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2019 | 12:23 am


Β' Εθνική Ανδρών Χάντμπλολ: Ελπίδες Αμυνταίου - Άρτα 20-22 | Δείτε τα Highlights (video) - Top-sport.gr | Αθλητικές ειδήσεις για την Δυτική Μακεδονία

Β' Εθνική Ανδρών Χάντμπλολ: Ελπίδες Αμυνταίου - Άρτα 20-22 | Δείτε τα Highlights (video)  Top-sport.gr | Αθλητικές ειδήσεις για την Δυτική Μακεδονία

Δεν κατάφερε να γευτούν τους καρπούς της μεγάλης εμφάνισης που πραγματοποίησαν οι παίχτες των «ΕΛΠΙΔΩΝ» Αμυνταίου. απέναντι στην αξιόμαχη ομάδα ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2019 | 8:53 pm


Ανέκδοτο: Ένας χωροφύλακας από την Άρτα πιάνει έναν πιτσιρικά….επικό ΓΕΛΙΟ - NEWSBLOG.GR

Ανέκδοτο: Ένας χωροφύλακας από την Άρτα πιάνει έναν πιτσιρικά….επικό ΓΕΛΙΟ  NEWSBLOG.GR

Ένας χωροφύλακας από την Άρτα έκανε τη βόλτα του στο δάσος του χωριού, όταν ξαφνικά πέφτει επάνω σ έναν πιτσιρικά ήταν δεν ήταν 10 χρονών. Ο πιτσιρικάς ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 February 2019 | 11:28 pm


Άρτα και Τρίκαλα ήρθαν κοντά με ένα βιβλίο - Trikalanews

Άρτα και Τρίκαλα ήρθαν κοντά με ένα βιβλίο  Trikalanews

Παρουσιάστηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη, το βιβλίο του Δημήτρη Χρ. Βλαχοπάνου με τίτλο: «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641», του τελευταίου εν ζωή ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 February 2019 | 12:33 am


«Θα παίξουν οι παίκτριες που έχουμε δώσει στην Αρτα με υποσχετική» (a) - MetroSport.gr

«Θα παίξουν οι παίκτριες που έχουμε δώσει στην Αρτα με υποσχετική» (a)  MetroSport.gr

Ακούστε τη συνέντευξη στο Metropolis 95,5 του εφόρου του γυναικείου χάντμπολ του ΠΑΟΚ για τον τελικό Κυπέλλου με την Αναγέννηση Αρτας ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2019 | 8:55 pm


Στην Άρτα το σχολικό σκακιστικό πρωτάθλημα Δυτ. Ελλάδος - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ On Line - Ενημέρωση Online

Στην Άρτα το σχολικό σκακιστικό πρωτάθλημα Δυτ. Ελλάδος - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ On Line  Ενημέρωση Online

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από τρεις συνεχόμενες χρονιές διοργάνωσης στο νησί μας, η Τ.Ε.Σ.Σ.ΗΠ.Ι.Ν.(Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Ηπείρου-Ιονίων Νήσων) ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2019 | 8:38 pm


ΗΡΟΔΟΤΟΣ: Με Γιαλούση σε Σπάτα και Άρτα - ΠΑΤΡΙΣ

ΗΡΟΔΟΤΟΣ: Με Γιαλούση σε Σπάτα και Άρτα  ΠΑΤΡΙΣ

Με τον Λευτέρη Γιαλούση θα αγωνιστεί ο Ηρόδοτος στην αναμέτρηση της ερχόμενης αγωνιστικής με τον Αήττητο στα Σπάτα αλλά και στο επόμενο εκτός έδρας ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2019 | 4:49 pm


Κοινή κάθοδος στην Άρτα - Typos-i.gr

Κοινή κάθοδος στην Άρτα  Typos-i.gr

Η Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια και ο Γιώργος Αθανασούλας, επικεφαλής δύο συνδυασμών που διεκδικούν τη δημαρχία στην Άρτα, κατεβαίνουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2019 | 3:28 pm


Αναπτυξιακό πρόγραμμα ΕΣΚΑΒΔΕ: Προπονήσεις σε Μεσολόγγι & Αρτα – κάλεσμα στα Σωματεία - AgrinioPress

Αναπτυξιακό πρόγραμμα ΕΣΚΑΒΔΕ: Προπονήσεις σε Μεσολόγγι & Αρτα – κάλεσμα στα Σωματεία  AgrinioPress

στο ΔΑΚ Μεσολογγίου και στο ΝΕΟ Τ9 Αρτας, θα πραγματοποιηθεί προπόνηση αθλητών - αθλητριών από τον Προπονητή της Ένωσης κ. Βαγγέλη Αυγερινό.

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2019 | 2:42 pm


Από τη δολοφονία Σταματιάδη μέχρι την Άρτα - Typos-i.gr

Από τη δολοφονία Σταματιάδη μέχρι την Άρτα  Typos-i.gr

Με δράση και στην περιοχή της Άρτας βαρύνονται, σύμφωνα με την αστυνομία, μέλη της οργάνωσης που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αλέξανδρου ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2019 | 9:30 am


Έφτασαν τις 28 οι διαρρήξεις των δυο 19χρονων στην Άρτα - Πρώτο ΘΕΜΑ

Έφτασαν τις 28 οι διαρρήξεις των δυο 19χρονων στην Άρτα  Πρώτο ΘΕΜΑ

Η έρευνα συνεχίζεται για να εξιχνιαστούν και άλλες περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται οι δράστες.

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2019 | 9:21 am


Εκδήλωση με ομιλητή τον Κ. Φίλη στην Άρτα - ΕΡΤ

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κ. Φίλη στην Άρτα  ΕΡΤ

«Προκλήσεις εθνικής ασφάλειας-Τουρκία-μεταναστευτικό-δημογραφικό», είναι το θέμα εκδήλωσης που διοργανώνουν το προσεχές Σάββατο, 7 το απόγευμα, ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2019 | 8:35 am


Ξεχωριστή εθελοντική αιμοδοσία σήμερα στην Άρτα - ΕΡΤ

Ξεχωριστή εθελοντική αιμοδοσία σήμερα στην Άρτα  ΕΡΤ

Με εθελοντική αιμοδοσία από 9 το πρωί έως 1:30 το μεσημέρι, γιορτάζουν την σημερινή ημέρα αγάπης ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας και η Υπηρεσία ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 February 2019 | 8:29 am


Θανατηφόρο τροχαίο σήμερα στην Άρτα – 27χρονος με μηχανάκι - artabest.net

Θανατηφόρο τροχαίο σήμερα στην Άρτα – 27χρονος με μηχανάκι  artabest.net

Σήμερα (13-02-2019) και ώρα 01.45΄ στο 5ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βελεντζικού – Διχομοιρίου Άρτας, δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 27χρονος ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 February 2019 | 1:56 pm


«Όχι» και από την Άρτα στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων - Αγώνας της Κρήτης

«Όχι» και από την Άρτα στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων  Αγώνας της Κρήτης

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, παρουσία πλήθους συμπολιτών και εκπροσώπων φορέων της περιοχής, έγινε ενημέρωση από ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 February 2019 | 11:15 pm


Δυο 19χρονοι μέλη σπείρας με 26 διαρρήξεις στην Άρτα - Πρώτο ΘΕΜΑ

Δυο 19χρονοι μέλη σπείρας με 26 διαρρήξεις στην Άρτα  Πρώτο ΘΕΜΑ

Είχαν «σηκώσει» ακόμη και ένα χρηματοκιβώτιο από νοσοκομείο!

Δημοσιεύθηκε στις 12 February 2019 | 9:16 am


Άρτα: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον 5ο «Δρόμο του Γιοφυριού» - Epirus News

Άρτα: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον 5ο «Δρόμο του Γιοφυριού»  Epirus News

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον «5ο Δρόμο του Γιοφυριού», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 από το Δήμο Αρταίων σε συνεργασία με ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 February 2019 | 11:05 pm


Νίκη ανόδου ο Βόλος στην Άρτα - Pontos News

Νίκη ανόδου ο Βόλος στην Άρτα  Pontos News

Σημαντική νίκη με 1-0, που φέρνει ακόμη πιο κοντά το στόχο της ανόδου, πέτυχε σήμερα ο Βόλος στην Άρτα επί του Καραϊσκάκη, στο πλαίσιο της 16ης ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 February 2019 | 10:00 am


Με συνεργούς "άνοιγε" καταστήματα στην Άρτα - Pame Preveza

Με συνεργούς "άνοιγε" καταστήματα στην Άρτα  Pame Preveza

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα δύο ατόμων, συνεργών του 32χρονου δράστη, ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 February 2019 | 10:00 am


Πέρασε και από την Άρτα ο Βόλος - thenewspaper.gr

Πέρασε και από την Άρτα ο Βόλος  thenewspaper.gr

Άλλους τρεις βαθμούς πήρε η ομάδα του Χουάν Φεράντο οδεύοντας προς τη Σούπερ Λίγκα, καθώς κέρδισε εκτός έδρας την Α.Ε. Καραϊσκάκης με 1-0 την Κυριακή ...

Δημοσιεύθηκε στις 10 February 2019 | 10:00 am


Α2 .Την ήττα γνώρισε ο Ζαφειράκης στην Άρτα από τον Πρωτέα 35-29 - Εφημερίδα ΛΑΟΣ

Α2 .Την ήττα γνώρισε ο Ζαφειράκης στην Άρτα από τον Πρωτέα 35-29  Εφημερίδα ΛΑΟΣ

Ο Πρωτέας Άρτας νίκησε τον Ζαφειράκη με 35-29 και τον έριξε από την κορυφή του βορείου ομίλου της Α2 ανδρών.Η ομάδα της Άρτας πανηγύρισε την...

Δημοσιεύθηκε στις 10 February 2019 | 10:00 am


Άρτα:Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στον αγώνα «ΑΕ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ-ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ» - artabest.net

Άρτα:Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στον αγώνα «ΑΕ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ-ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ»  artabest.net

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν κατά την διεξαγωγή του αγώνα "ΑΕ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ - ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ ". Ο οποίος διεξάγεται αύριο Κυριακή 10-02-2019 στο ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 February 2019 | 10:00 am


Α2 χαντ μπολ. Δύσκολη έξοδο του Ζαφειράκη στην Άρτα. Στην Καλαμαριά ο Φαίακας - Εφημερίδα ΛΑΟΣ

Α2 χαντ μπολ. Δύσκολη έξοδο του Ζαφειράκη στην Άρτα. Στην Καλαμαριά ο Φαίακας  Εφημερίδα ΛΑΟΣ

Με τα παιχνίδια της 11ης αγωνιστικής θα συνεχιστεί σήμερα Σάββατο το πρωτάθλημα της Α2 ανδρών. Ο πρωτοπόρος Ζαφειράκης Νάουσας δοκιμάζεται στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 February 2019 | 10:00 am


Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Χαραλάμπους στην Άρτα - ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Χαραλάμπους στην Άρτα  ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της πόλεως Άρτης, ετελέσθη, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου ...

Δημοσιεύθηκε στις 9 February 2019 | 10:00 am


Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός στην Άρτα - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός στην Άρτα  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Μεγάλη εκδήλωση για τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό θα λάβει χώρα στις 17 Φεβρουαρίου στις 19.00 στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης. Πιο συγκεκριμένα η εκδήλωση θα ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: «Βρέχει» νότες | Στην Ελλάδα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Η Καθημερινή

Άρτα: «Βρέχει» νότες | Στην Ελλάδα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  Η Καθημερινή

Τα σπουδαία μνημεία της συχνά επισκιάζουν το άλλο της πρόσωπο: ενός τόπου που ζει με και για τη μουσική. «Βρέχει ακόμη στην Άρτα;» Η παροιμιώδης ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2019 | 10:00 am


Άρτα - Χανιώτικα Νέα

Άρτα  Χανιώτικα Νέα

5 στάσεις στην Αρτα: 1. Το θρυλικό γεφύρι. Λες «Άρτα» και σκέφτεσαι γεφύρι. Λες «γεφύρι» και σκέφτεσαι εκείνο της Άρτας. Και τον πρωτομάστορα μαζί, ...

Δημοσιεύθηκε στις 8 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: «Η 68χρονη σπιτονοικοκυρά μας έπαιρνε μάτι» καταγγέλλουν φοιτητές - gazzetta.gr

Άρτα: «Η 68χρονη σπιτονοικοκυρά μας έπαιρνε μάτι» καταγγέλλουν φοιτητές  gazzetta.gr

Plus: Κοινωνία - Οι καταγγελίες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης διαδέχονται η μία την άλλη, με όλες τις μαρτυρίες να συγκλίνουν για τον «ύποπτο» ρόλο της ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 February 2019 | 10:00 am


«Έκλεισε» ψηφοδέλτιο σε Άρτα & Θερσπρωτία η παράταξη Ριζόπουλου - Epirus News

«Έκλεισε» ψηφοδέλτιο σε Άρτα & Θερσπρωτία η παράταξη Ριζόπουλου  Epirus News

Οι Ορίζοντες Ηπείρου προχωρούν σταδιακά στη ολοκλήρωση της συγκρότησης των ψηφοδελτίων σε όλη την Περιφέρεια της Ηπείρου. Μετά τη Θεσπρωτία, ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: "Άνοιγε" καταστήματα και άδειαζε τις ταμειακές - Pame Preveza

Άρτα: "Άνοιγε" καταστήματα και άδειαζε τις ταμειακές  Pame Preveza

Εξιχνιάστηκαν, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, τέσσερις περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών που διαπράχθηκαν σε καταστήματα ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 February 2019 | 10:00 am


Κινητοποίηση με τρακτέρ στην Άρτα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΦΩΤΟ) - 902.gr

Κινητοποίηση με τρακτέρ στην Άρτα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΦΩΤΟ)  902.gr

Δυναμική κινητοποίηση στην πόλη της Άρτας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού μετά από κάλεσμα της ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: Διημερίδα για την ανάπτυξη πόλεων μέσα από τα ποτάμια (video) - ert.gr - ΕΡΤ

Άρτα: Διημερίδα για την ανάπτυξη πόλεων μέσα από τα ποτάμια (video) - ert.gr  ΕΡΤ

Η «Ανάπτυξη των πόλεων μέσα από τα Ποτάμια τους» ήταν το θέμα διημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αρτα. Στις ομιλίες τους οι συμμετέχοντες, μεταξύ ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: Ξεκίνησε το Έργο "OLIVE CULTURE" - Εναρκτήρια συνάντηση στο Κομπότι - Pame Preveza

Άρτα: Ξεκίνησε το Έργο "OLIVE CULTURE" - Εναρκτήρια συνάντηση στο Κομπότι  Pame Preveza

Στις 28/1/2019 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting) του έργου OLIVE_CULTURE στο Κομπότι Άρτας με την ευρεία συμμετοχή ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 February 2019 | 10:00 am


Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στην Άρτα ο τελικός του Κυπέλλου Χάντμπολ Γυναικών - Pame Preveza

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στην Άρτα ο τελικός του Κυπέλλου Χάντμπολ Γυναικών  Pame Preveza

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00 στο Νέο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αρταίων στους Κωστακιούς (Κλειστό Τ9) θα πραγματοποιηθεί ο τελικός του ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 February 2019 | 10:00 am


Τώρα Άρτα :Πορεία αγροτών - artabest.net

Τώρα Άρτα :Πορεία αγροτών  artabest.net

Πορεία αυτήν την ώρα πραγματοποιουν οι αγρότες της Αρτας. Συνοδεία της αστυνομίας διενεργείται η πορεία. Αυτήν την ώρα στην Περιφερειακή Οδό της Άρτας.

Δημοσιεύθηκε στις 7 February 2019 | 10:00 am


Μαθητής από την Αρτα (Άγγελος Γκέτσης) έφτιαξε ειδικά γυαλιά για τυφλούς και τον αποθεώνει η Google - Koolnews.gr

Μαθητής από την Αρτα (Άγγελος Γκέτσης) έφτιαξε ειδικά γυαλιά για τυφλούς και τον αποθεώνει η Google  Koolnews.gr

Ο Άγγελος Γκέτσης είναι μαθητής στην Γ' Λυκείου στο 3ο Λύκειο της Άρτας, ονειρεύεται να περάσει στο τμήμα Μηχανικών Υ/Η και Πληροφορικής στα Ιωάννινα και ...

Δημοσιεύθηκε στις 7 February 2019 | 10:00 am


Άρτα:Προβολή της ταινίας «ΜΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ»-Είσοδος Ελεύθερη - artabest.net

Άρτα:Προβολή της ταινίας «ΜΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ»-Είσοδος Ελεύθερη  artabest.net

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΤΑΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΜΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ" ( Les yeux sans visage,1960) ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 February 2019 | 10:00 am


Άρτα:Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας λόγω του αγώνα ΑΕ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ–ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ - artabest.net

Άρτα:Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας λόγω του αγώνα ΑΕ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ–ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ  artabest.net

Προσωρινής διακοπής της κυκλοφορίας και απαγόρευσης της στάθμευσης των οχημάτων κατά τη διεξαγωγή του Ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων ΄΄ ΑΕ ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 February 2019 | 10:00 am


Αρτα: Πορτοφολάς ετών… 80 (!) ξάφρισε 75χρονη στα γραφεία της Δ.Ε.Η.! - Πρώτο ΘΕΜΑ

Αρτα: Πορτοφολάς ετών… 80 (!) ξάφρισε 75χρονη στα γραφεία της Δ.Ε.Η.!  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ο ηλικιωμένος έβαλε το χέρι του στην τσάντα και «βούτηξε» το πορτοφόλι της γυναίκας.

Δημοσιεύθηκε στις 6 February 2019 | 10:00 am


Ηχηρή «μεταγραφή» και στην Άρτα! - EpirusPost.gr

Ηχηρή «μεταγραφή» και στην Άρτα!  EpirusPost.gr

Σε μία ακόμη μεταγραφή, ηχηρή κι αυτή προχώρησε ο Αλέκος Καχριμάνης. Έρχεται από την Άρτα. Στο ψηφοδέλτιο της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης θα βρεθεί ο Φώτιος ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 February 2019 | 10:00 am


Άρτα:Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής οργάνωσε 3η Συνάντηση Εταίρων Ευρωπαϊκού έργου - artabest.net

Άρτα:Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής οργάνωσε 3η Συνάντηση Εταίρων Ευρωπαϊκού έργου  artabest.net

To Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργάνωσε στην Άρτα στις 16 ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 February 2019 | 10:00 am


Άρτα… Θα δουν επιτέλους τηλεόραση - EpirusPost.gr

Άρτα… Θα δουν επιτέλους τηλεόραση  EpirusPost.gr

Ο Δήμος Αρταίων ενημερώνει ότι ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης και ένταξης των δικαιούχων στο έργο «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών ...

Δημοσιεύθηκε στις 6 February 2019 | 10:00 am


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Άρτα η διημερίδα για την "Ανάπτυξη των πόλεων μέσα από τα Ποτάμια τους" - Pame Preveza

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Άρτα η διημερίδα για την "Ανάπτυξη των πόλεων μέσα από τα Ποτάμια τους"  Pame Preveza

Με τη βασική διεκδίκηση του Δήμου Αρταίων για την παροχή δωρεάν ρεύματος για όλους τους κατοίκους της Άρτας από τη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: 20 χρόνια λειτουργίας του Ορθοδόξου Βιβλιοπωλείου - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Άρτα: 20 χρόνια λειτουργίας του Ορθοδόξου Βιβλιοπωλείου  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Είναι το μοναδικό Χριστιανικό Ορθόδοξο Βιβλιοπωλείο που λειτουργεί στην πόλη της Άρτας, υπό την φροντίδα του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 February 2019 | 10:00 am


Τρεις εκτός για Άρτα - FL News

Τρεις εκτός για Άρτα  FL News

Στον Βόλο γνωρίζουν καλά ότι το παιχνίδι με τον Καραϊσκάκη Άρτας δεν έχει σχέση με αυτό του πρώτου γύρου. Πρεμιέρα στην Άρτα απέναντι στον Καραϊσκάκη θα ...

Δημοσιεύθηκε στις 5 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: Μπαρμπούτι με όπλα και λαθραίο καπνό σε καφενείο - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: Μπαρμπούτι με όπλα και λαθραίο καπνό σε καφενείο  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ως και τσιλιαδόρο διέθετε το καφενείο όπου είχε φουντώσει ο «πυρετός» του παράνομου τζόγου.

Δημοσιεύθηκε στις 4 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: Στον Εισαγγελέα για «ζάρια» 10 τζογαδόροι, ιδιοκτήτρια καφενείου και ο τσιλιαδόρος - Patras Times

Άρτα: Στον Εισαγγελέα για «ζάρια» 10 τζογαδόροι, ιδιοκτήτρια καφενείου και ο τσιλιαδόρος  Patras Times

Δώδεκα συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε χωριό του Δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης για την καταπολέμηση του ...

Δημοσιεύθηκε στις 4 February 2019 | 10:00 am


Άρτα:Ενημερωτική εκδήλωση «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας, Εμπόριο-Εστίαση-Εκπαίδευση» - artabest.net

Άρτα:Ενημερωτική εκδήλωση «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας, Εμπόριο-Εστίαση-Εκπαίδευση»  artabest.net

Ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων του ΕΠΑνΕΚ «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» και ...

Δημοσιεύθηκε στις 3 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: Πήρε το σεντόνι και κρεμάστηκε στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας – Τον βρήκε η σύζυγός του… - TheCaller

Άρτα: Πήρε το σεντόνι και κρεμάστηκε στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας – Τον βρήκε η σύζυγός του…  TheCaller

Σοκαρισμένη η Άρτα από την αυτοκτονία 62χρονου, που προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα την Παρασκευή, με τη σύζυγό του να αντικρίζει το τραγικό ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 February 2019 | 10:00 am


Στην Άρτα ο τελικός ΠΑΟΚ-Αναγέννηση - gazzetta.gr

Στην Άρτα ο τελικός ΠΑΟΚ-Αναγέννηση  gazzetta.gr

Χάντμπολ: Άλλες Ειδήσεις & ΠΑΟΚ - Διπλασίασαν τις νίκες τους ο ΠΑΟΚ και η Αναγέννηση και θα παίξουν στον τελικό Κυπέλλου στις 16-17.2 στην Άρτα.

Δημοσιεύθηκε στις 2 February 2019 | 10:00 am


Τραγωδία στην Άρτα: 62χρονος αυτοκτόνησε σε κλιματοστάσιο - NewsBomb

Τραγωδία στην Άρτα: 62χρονος αυτοκτόνησε σε κλιματοστάσιο  NewsBomb

Σοκαρισμένη η Άρτα από την αυτοκτονία 62χρονου, που προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα την Παρασκευή, με τη σύζυγό του να αντικρίζει το τραγικό θέαμα ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 February 2019 | 10:00 am


Πανελλήνιες 2019: Νέες επιλογές στο μηχανογραφικό για χιλιάδες μαθητές Γ' Λυκείου - Dikaiologitika News | Ε... - Dikaiologitika News

Πανελλήνιες 2019: Νέες επιλογές στο μηχανογραφικό για χιλιάδες μαθητές Γ' Λυκείου - Dikaiologitika News | Ε...  Dikaiologitika News

Πανελλήνιες 2019: Υπουργική απόφαση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας με την οποία εντάσσει 11 νέα τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019 και ορίζει από ...

Δημοσιεύθηκε στις 2 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: Τιμήθηκαν οι Τρεις Ιεράρχες με ομιλία του Γέροντος Βασιλείου Γοντικάκη - MAXITIS ARTAS

Άρτα: Τιμήθηκαν οι Τρεις Ιεράρχες με ομιλία του Γέροντος Βασιλείου Γοντικάκη  MAXITIS ARTAS

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019, το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», πραγματοποιήθηκε, επί τη ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 February 2019 | 10:00 am


Αυτοκτόνησε 62χρονος στην Άρτα - artabest.net

Αυτοκτόνησε 62χρονος στην Άρτα  artabest.net

Ένας άνδρας περίπου 62 ετών αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του σήμερα το πρωί στο Σπίτι του στην Άρτα. Ο άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος στην εσωτερική ...

Δημοσιεύθηκε στις 1 February 2019 | 10:00 am


Άρτα: Μνημεία μη επισκέψιμα - EpirusPost.gr

Άρτα: Μνημεία μη επισκέψιμα  EpirusPost.gr

Το θέμα των μνημείων της Άρτας που για μεγάλες χρονικές περιόδους μένουν κλειστά και μη επισκέψιμα αναδεικνύει με ερώτησή του προς τους αρμόδιους ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2019 | 10:00 am


Κυκλικοί κόμβοι σε Άρτα και Πλαταριά - Εκτεταμένες παρεμβάσεις στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο - Pame Preveza

Κυκλικοί κόμβοι σε Άρτα και Πλαταριά - Εκτεταμένες παρεμβάσεις στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο  Pame Preveza

Νέα οδικά έργα στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες που βελτιώνουν το οδικό δίκτυο, αποκαθιστούν ζημιές και ενισχύουν την οδική ασφάλεια δρομολογούνται με ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2019 | 10:00 am


Πανελλήνιες 2019: Δείτε τα 11 νέα τμήματα που θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο - CNN Greece

Πανελλήνιες 2019: Δείτε τα 11 νέα τμήματα που θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο  CNN Greece

Ειδήσεις - Υπουργική απόφαση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας με την οποία εντάσσει 11 νέα τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019 και ορίζει από ποια ...

Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2019 | 10:00 am


Ένα διήμερο για την Άρτα και το ποτάμι της! - EpirusPost.gr

Ένα διήμερο για την Άρτα και το ποτάμι της!  EpirusPost.gr

Διημερίδα με τίτλο «Η Ανάπτυξη των πόλεων μέσα από τα ποτάμια τους» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στην Άρτα.

Δημοσιεύθηκε στις 28 January 2019 | 10:00 am


Επίσκεψη της ΟΧΕ στην Άρτα - Sports - Χάντμπολ - ΣΠΟΡ FM 94.6

Επίσκεψη της ΟΧΕ στην Άρτα - Sports - Χάντμπολ  ΣΠΟΡ FM 94.6

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Σταματιάδη, το μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρο της ...

Δημοσιεύθηκε στις 28 January 2019 | 10:00 am


Δεν τα κατάφερε ο Εργοτέλης, έχασε με 1-0 στην Άρτα - neakriti.gr

Δεν τα κατάφερε ο Εργοτέλης, έχασε με 1-0 στην Άρτα  neakriti.gr

Ήττα με το ίδιο σκορ και για τον ΑΟΧ/Κισσαμικό στη Δράμα...

Δημοσιεύθηκε στις 27 January 2019 | 10:00 am


Πέταξε την ευκαιρία στα «σκουπίδια» ο Εργοτέλης...νέα ήττα στην Άρτα - Prisma News

Πέταξε την ευκαιρία στα «σκουπίδια» ο Εργοτέλης...νέα ήττα στην Άρτα  Prisma News

Επιστροφή στις ήττες για τον Εργοτέλη, ο οποίος δεν κατάφερε να πάρει κάτι θετικό στην Άρτα απέναντι στην ομάδα του Καραϊσκάκη. Το γκολ που έδωσε τη ν...

Δημοσιεύθηκε στις 27 January 2019 | 10:00 am


Άρτα:Όλα έτοιμα για την 1η έκθεση στατικού μοντελισμού στην Άρτα - artabest.net

Άρτα:Όλα έτοιμα για την 1η έκθεση στατικού μοντελισμού στην Άρτα  artabest.net

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η Λέσχη Μοντελιστών ώστε όλα να είναι έτοιμα για την έναρξη της 1ης έκθεσης στατικού μοντελισμού στην Άρτα. Το ...

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2019 | 10:00 am


Αγρυπνία για τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο στην Άρτα - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Αγρυπνία για τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο στην Άρτα  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ι. Μ. Άρτης: Σε Αγρυπνία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτης, την Πέμπτη προς Παρασκευή (24-25/1/2019), τελέσθηκε ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2019 | 10:00 am


Άρτα: 800.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών παιδικών σταθμών - Zougla

Άρτα: 800.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών παιδικών σταθμών  Zougla

Στην ανακαίνιση και στον εκσυγχρονισμό των βρεφονηπιακών και των παιδικών σταθμών προχωρά ο δήμος Αρταίων, μετά την ένταξη στο πρόγραμμα...

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2019 | 10:00 am


Με Κοιλιάρα στην Άρτα - FL News

Με Κοιλιάρα στην Άρτα  FL News

Απώλεια για τον Εργοτέλη ο Οικονόμου. Η αποστολή εν όψει Καραϊσκάκη Άρτας.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2019 | 10:00 am


Άρτα: Ξεκινά ο σχολικός διαγωνισμός ανακύκλωσης για τα Δημοτικά Σχολεία - Epirus News

Άρτα: Ξεκινά ο σχολικός διαγωνισμός ανακύκλωσης για τα Δημοτικά Σχολεία  Epirus News

Ξεκινά τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου ο σχολικός διαγωνισμός με τίτλο «Πάμε Ανακύκλωση» που διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με το Followgreen και ...

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2019 | 10:00 am


Β' ΕΘΝΙΚΗ: Ζαμπάλας στην Άρτα, Κατοίκος στο Παγκρήτιο - ΠΑΤΡΙΣ

Β' ΕΘΝΙΚΗ: Ζαμπάλας στην Άρτα, Κατοίκος στο Παγκρήτιο  ΠΑΤΡΙΣ

Ο Ζαμπάλας από την Ήπειρο ορίστηκε να διαιτητεύσει τον αγώνα της ΑΕ Καραϊσκάκης με τον Εργοτέλη την Κυριακή στην Άρτα, ενώ στο παιχνίδι του Ηροδότου ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2019 | 10:00 am


Football League - Ζαμπάλας στην Άρτα – Κατοίκος στο Παγκρήτιο :: Athleticradio.gr - Athletic Radio

Football League - Ζαμπάλας στην Άρτα – Κατοίκος στο Παγκρήτιο :: Athleticradio.gr  Athletic Radio

Ορίστηκαν από την ΚΕΔ οι διαιτητές που θα σφυρίξουν τα παιχνίδια της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Football League.

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2019 | 2:40 pm


Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία στην Άρτα - artabest.net

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία στην Άρτα  artabest.net

Σε ετοιμότητα είναι η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αρταίων για την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2019 | 10:00 am


Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία η Άρτα - EpirusPost.gr

Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία η Άρτα  EpirusPost.gr

Σε ετοιμότητα είναι η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αρταίων για την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2019 | 10:00 am


Εξιχνιάστηκαν κλοπές σε Φθιώτιδα και Άρτα - Πρώτο ΘΕΜΑ

Εξιχνιάστηκαν κλοπές σε Φθιώτιδα και Άρτα  Πρώτο ΘΕΜΑ

Δυο Έλληνες άσχετοι μεταξύ τους, ήταν οι δράστες δυο διαρρήξεων που είχαν γίνει τον περασμένο Ιούλιο σε διαφορετικές περιοχές της Ανατολικής Φθιώτιδας και ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 10:00 am


Άρτα: «Χτυπούσε» καταστήματα σε στοές για να μην τον βλέπουν - Πρώτο ΘΕΜΑ

Άρτα: «Χτυπούσε» καταστήματα σε στοές για να μην τον βλέπουν  Πρώτο ΘΕΜΑ

Ο 46χρονος Έλληνας διαρρήκτης φορούσε... κάλτσες στα χέρια αντί για γάντια για να μην αφήνει αποτυπώματα.

Δημοσιεύθηκε στις 10 January 2019 | 10:00 am


Εμπειροι υποψήφιοι στην Αρτα | Η Εφημερίδα των Συντακτών - Η Εφημερίδα των Συντακτών

Εμπειροι υποψήφιοι στην Αρτα | Η Εφημερίδα των Συντακτών  Η Εφημερίδα των Συντακτών

Πόλη με ανερχόμενη δυναμική την τελευταία δεκαετία η Αρτα αναζητά τη δική της ταυτότητα με πλεονέκτημα το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν, ενώ η ίδρυση του ...

Δημοσιεύθηκε στις 24 December 2018 | 10:00 am


Ψυχρή εισβολή σε Hπειρο και Θεσσαλία - Χιονίζει σε Αρτα, Γιάννενα, Τρίκαλα και Καρδίτσα (φωτογραφίες - βίντεο) - Η Καθημερινή

Ψυχρή εισβολή σε Hπειρο και Θεσσαλία - Χιονίζει σε Αρτα, Γιάννενα, Τρίκαλα και Καρδίτσα (φωτογραφίες - βίντεο)  Η Καθημερινή

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης χιονίζει σε όλες τις περιοχές του νομού Ιωαννίνων, ενώ ο υδράργυρος έκανε βουτιά κάτω από το μηδέν. Χιόνι πέφτει και σε όλες ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 December 2018 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι: