Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

"Χρυσό" το... Τατσιοπλέικο στους αγώνες Στίβου Δημοτικών Σχολείων!!!

- 1η στο άλμα εις ύψος η Κατερίνα (Κάτερ) Τατσιοπούλου από το 8ο Δ.Σ. Άρτας
- Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα σε όλα τα αγωνίσματα

   Να με συγχωρήσετε για τον τίτλο, αλλά, μιας και ο Τηλεβόας είναι προσωπικό blog και όχι ηλεκτρονική εφημερίδα ή ενημερωτικό site, επιτρέψτε μου να πανηγυρίσω για την πρώτη θέση της κοράκλας μου, στο άλμα εις ύψος κοριτσιών, στους σχολικούς αγώνες Στίβου Δημοτικών Σχολείων.
   Και να βγάλω λίγες από τις ενοχές μου, που οι υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να την ακολουθώ σε όλες τις δραστηριότητές της. Και είναι και πολλές αυτές οι δραστηριότητες, χαρά στην όρεξη και το κουράγιο της. Να φανταστείτε ότι δεν έμεινε για την απονομή, γιατί έπρεπε να φύγει για Χαλκιάδες, όπου το 8ο Δημοτικό έκανε πρόβα με το Μουσικό Σχολείο Άρτας, για μια κοινή συναυλία που θα γίνει στις 15 Μαΐου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας.
   Αρκετά με τον πρόλογο, αναδημοσιεύω από artagoal:

  Ολοκληρώθηκαν οι σχολικοί αγώνες Στίβου Δημοτικών
  Με πολλές συμμετοχές και μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι σχολικοί αγώνες Στίβου Δημοτικών σχολείων. 
   Ολοκληρώθηκαν οι σχολικοί αγώνες Στίβου για τα Δημοτικά Σχολεία, το πρωί, με τη συμμετοχή πολλών μαθητών, που είχαν τη συμπαράσταση συμμαθητών, δασκάλων και γονέων.
   Παρακάτω, αναλυτικά τα αποτελέσματα στα αγωνίσματα:

 600 μ. κοριτσιών
1η Σιαμαντά Δήμητρα 1:59:50 (1ο Δ.Σ. Άρτας)
2η Τσιώρη Ιωάννα 2:02:55 (2ο Δ.Σ. Άρτας)
3η Αρτέμη Αναστασία 2:03:50 (6ο Δ.Σ. Άρτας)

 1000 μ. αγοριών
1ος Αρχιμανδρίτης Οδυσσέας 3:38:19 (Δ.Σ Νεοχωρίου)
2ος Μπούγας Αθανάσιος 3:38:82 (1ο Δ.Σ. Άρτας)
3ος Τσόγκας Χρήστος 3:39:00 (Δ.Σ. Αγ. Παρασκευής)

 Μήκος αγοριών
1ος Πέτσας Νικόλαος 4,43 (Δ.Σ. Κωστακιών)
2ος Κόκκας Αλέξανδρος 4,31 (9ο Δ.Σ. Άρτας)
3ος Τζουβάρας Δημήτρης 4,01 (7ο Δ.Σ. Άρτας)

 Ρίψη αγοριών
1ος Πατέντας Λάμπρος 39,90 (8ο Δ.Σ. Άρτας)
2ος Χρύσης Πάρης 38,15 (4ο Δ.Σ. Άρτας)
3ος Κοτσαρίνης Βασίλης 36,90 (1ο Δ.Σ. Άρτας)

 50 μ. αγοριών
1ος Σερβετάς Τρύφωνας 7.16 (Δ.Σ. Πέτα)
2ος Τσιώλας Απόστολος 7.78 (Δ.Σ. Καλαμιάς)
3ος Κατσαούνος Παναγιώτης 7.85 (Δ.Σ. Αγ. Σπυρίδωνα)

 50 μ. κοριτσιών
1η Κουτσούκη Ανθούλα 7.78 (1ο Δ.Σ. Άρτας)
2η Γαλάνη Δήμητρα 8.31 (1ο Δ.Σ. Άρτας)
3η Αβράμη Εύη 8.56 (7ο Δ.Σ. Άρτας)

 Ύψος αγοριών
1ος Σκορδής Ορέστης 1,20 (2ο Δ.Σ. Άρτας)
2ος Βασιλάκης Αλέξανδρος 1,20 (4ο Δ.Σ. Άρτας)
3ος Κοσμάς Αθανάσιος 1,20 (Δ.Σ. Νεοχωρίου)

 Ύψος κοριτσιών
1η Τατσιοπούλου Κατερίνα  1,15 (8ο Δ.Σ. Άρτας)
2η Γεωργοπούλου Αθανασία 1,15 (9ο Δ.Σ. Άρτας)
3η Μπούρα Ευαγγελία 1,10 (4ο Δ.Σ. Άρτας) Κανελλοπούλου Αικατερίνη,  1,10 (1ο Δ.Σ. Άρτας) 

 Μήκος κοριτσιών
1η Μπαλάτσα Φωτεινή 3,76 (Δ.Σ. Αγ. Παρασκευής)
2η Χάϊδου Γεωργία 3,76 (Δ.Σ. Αγ. Αναργύρων)
3η Χασκή Χρύσα 3,75 (8ο Δ.Σ. Άρτας)

 Ρίψη κοριτσιών
1η Δήμου Μαριάνθη 34,42 (9ο Δ.Σ. Άρτας)
2η Βασιλάκη Σαββίνα 28,90 (Δ.Σ. Ελεούσας)
3η Σακέλλιου Ελευθερία 28,60 (8ο Δ.Σ. Άρτας)

 Σκυταλοδρομία κοριτσιών
1ο 1ο Δ.Σ. Άρτας
 α) Μολώνη Ηλιάννα
 β) Νάνου Λαμπρινή
 γ) Τζώρα Κυβέλη
 δ) Μολώνη Μυρσίνη
2ο Δ.Σ. Γραμμενίτσας
 α) Πλακιά Βασιλική
 β) Κώστα Δήμητρα
 γ) Αλέξη Λαμπρινή
 δ) Κουτσάκη Νεκταρία
3ο 9ο Δ.Σ. Άρτας
 α) Καλατζή Μαρία
 β) Καλατζή Σοφία
 γ) Μούστο Αντελίνα
 δ) Πολύζου Ελίνα

 Σκυταλοδρομία αγοριών
1ο Δ.Σ. Καλαμιάς
 α) Τσιώλας Απόστολος
 β) Νάστος Μάξιμος
 γ) Κύρκος Κωνσταντίνος
 δ) Ζαβάνι Ιλία
2ο 1ο Δ.Σ. Άρτας
 α) Τζαρής Οδυσσέας
 β) Σακκάς Απόστολος
 γ) Παπανδρέου Φώτης
 δ) Λάμπρος Σπυρίδων
3ο 5ο Δ.Σ. Άρτας
 α) Ντόλαν Αντρέα
 β) Σιαφάκας Κωνσταντίνος
 γ) Σιλιόγκας Κωνσταντίνος
 δ) Παπαλάμπρος Στυλιανός

Φωτογραφικό υλικό, από τις απονομές μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2017 | 6:20 pm


Το μαλλιοβράσι στο ΠΑΣΟΚ

- Ξήλωμα του Γραμματέα και του ΠΣ από τις αρμοδιότητές τους και Έκτακτο Συνέδριο
- Στ. Ξεκαλάκης: Είμαι Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όχι της Φώφης, αυτή θέλει ένα ελεγχόμενο κόμμα υποτακτικών πολιτικών στελεχών

   Με έκτακτο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ, ξήλωμα του Γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου από τις αρμοδιότητες τους, τις οποίες μεταφέρει στην ΚΟΕΣ και εκλογή νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, που θα αλλάζει τους συσχετισμούς, "απάντησε" η Φ. Γεννηματά στην εσωκομματική σύγκρουση, η εκδήλωση της οποίας κορυφώθηκε το περασμένο Σάββατο στην εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΠΕ.
   Τι συνέβη; Δίκιο έχετε να ρωτάτε. Εάν συνέβαιναν αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ, θα τα είχατε μάθει από τα δελτία ειδήσεων, που θα ξεχνούσαν και γαλλικές εκλογές και Μακρόν και Λεπέν και τα πάντα. Επειδή όμως αφορούσαν το ΠΑΣΟΚ, επικράτησε "σιγή ασυρμάτου", προς δόξα της πολυφωνικής αφωνίας και της ενημέρωσης απ' τα καλάθια...
   Να σας ενημερώσω, λοιπόν, με δυο λόγια, για το τι έγινε το περασμένο Σάββατο και πόσο ωραία περνάνε εκεί στο ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά βρήκε "αντάρτικο" από την ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη και του νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Ξεκαλάκη, που αμφισβήτησαν ανοικτά την πρόταση της ηγεσίας για επερχόμενο συνέδριο αρχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ζήτησαν ιδρυτικό συνέδριο για να συζητηθεί σε βάθος η φυσιογνωμία του κόμματος και έθεσαν όρους για την εκλογή των συνέδρων, που ευνοούσαν πιο ευρεία συμμετοχή.
   Η Γεννηματά δεν θέλησε να μπει σε ψηφοφορία αυτή η πρόταση, πήρε την ομάδα της και αποχώρησε από το γήπεδο, συγνώμη, ήθελα να πω από τη συνεδρίαση. Έμειναν όμως πίσω οι άλλοι και πέρασε τελικά το κείμενο των "ανταρτών", αυτό που κατέβασαν ενάντια στο κείμενο της Γεννηματά.


   Σήμερα το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, που είναι περισσότερο ασφαλές για την ίδια περιβάλλον, η Φώφη Γεννηματά κυριολεκτικά απασφάλισε:
   Τραβώντας την αντιπαράθεση στα άκρα, με τη σημερινή ομιλία της στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρος του κόμματος άφησε έντονες αιχμές κατά του Γραμματέα Στ. Ξεκαλάκη και του προκατόχου του, Ν. Ανδρουλάκη (ηγούνται της εσωτερικής αντιπολίτευσης. Τις προηγούμενες μέρες οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη τους.
   Ειδικότερα, σε μια επίδειξη πυγμής, η Φ. Γεννηματά αποφάσισε να προκηρύξει Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα εκλέξει και νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή,
   Προσπαθώντας να αιτιολογήσει την απόφασή της, είπε ότι “η παρούσα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή εξελέγη κατά την διάρκεια μεταβατικών διαδικασιών, για την εκλογή νέας ηγεσίας, όταν το κόμμα μας ενέγραφε ποσοστά κατά τις μετρήσεις της κοινής γνώμης κάτω και από το όριο εισόδου στην Βουλή!".
   Ανακοίνωσε επίσης, ότι με απόφαση της συγκροτείται άμεσα Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) “για την αποτελεσματική διοργάνωση και διεξαγωγή Συνεδρίου”.

Στ. Ξεκαλάκης: Είμαι Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όχι της Φώφης 
   «Είμαι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όχι της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αυτό τον ρόλο τον τιμώ , διότι μπορώ να κοιτάζω στα μάτια από την πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος μας, στην πιο απομακρυσμένη περιοχή, με την δουλειά που έχω κάνει», δήλωνε το πρωί ο Στ. Ξεκαλάκης.
   Σε συνέντευξή του (ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9.84), πριν από την ομιλία της ΦΓ. Γεννηματά και τις αποφάσεις που ανακοίνωσε, ο Γραμματέας της ΚΠΕ απαντούσε στις κατηγορίες της περί "μηχανισμών" ότι "η ίδια είναι αυτή που πάει να στήσει μηχανισμό".
  "Το διακύβευμα είναι αν θέλουμε ένα μικρό ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα υποτακτικών πολιτικών στελεχών, ή αν θέλουμε μια μεγάλη πρωταγωνίστρια πολιτική δύναμη”, πρόσθεσε.

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2017 | 5:14 pm


Ημερίδες για τον Αμβρακικό Κόλπο σε Άρτα και Πρέβεζα

Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Απριλίου

   Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και το Πανεπιστήμιο Πατρών θα πραγματοποιήσει ημερίδες στις 27 και 28 Απριλίου 2017, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Η ανοξική ζώνη του Αμβρακικού κόλπου: Αποτύπωση, Επιπτώσεις και Διαχείριση», του προγράμματος GR-02 «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων» του χρηματοδοτικού μηχανισμού ΕΟΧ 2009-2014.
   Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 27 Απριλίου, στις 6 η ώρα το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας, ενώ την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο ξενοδοχείο Μαργαρώνα (Επαρχιακή οδός Πρεβέζης-Αγίου Θωμά).
   Μεταξύ άλλων, τα ερωτήματα που θα συζητηθούν είναι:
   • Είναι ο Αμβρακικός μια ιδιαίτερη περίπτωση παράκτιας ζώνης; Είναι η σημερινή του κατάσταση έκπληξη; Πότε τα πράγματα άλλαξαν;
   • Ο Αμβρακικός είναι ο τελικός αποδέκτης όλων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στην παράκτια ζώνη, αλλά και στα ενδότερα. Πόσο το λαμβάνουμε υπ’ όψη στο σχεδιασμό αλλά και στη διαχείριση; Πόσο σχετίζονται οι δραστηριότητες της ξηράς με την ανοξική ζώνη;
   • Η αλιευτική δραστηριότητα αποτελεί στοιχείο χαρακτηριστικό της περιοχής. Είναι βασική συνιστώσα της εικόνας της περιοχής. Πόσο τη γνωρίζουμε; Ποιο είναι το μέλλον της και ποιες οι επιπτώσεις της ανοξικής ζώνης;
   • Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του Αμβρακικού, τουλάχιστον στην αίσθηση του κοινού αλλά και μέρους των ερευνητών, μελετητών, διαχειριστών είναι η περιορισμένη ανανέωση των υδάτων του κόλπου. Πόσο αλήθεια είναι; Πως προσεγγίζεται; Τι περιθώρια βελτίωσης αφήνει; Είναι ο Αμβρακικός ένας απλός θαλάσσιος κόλπος;
   • Ποιο είναι το αποτύπωμα του Αμβρακικού στο Ιόνιο; Ποιο δρόμο ακολουθούν τα νερά του Ιονίου και των ποταμών; Πως λειτουργούν οι λιμνοθάλασσες;

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2017 | 12:18 pm


Το Αθαμάνιο των χρόνων της αθωότητας

Ο συμπατριώτης μας Κώστας Στασινός αφηγείται τις ιστορίες της πατρογονικής του γης

    Υπάρχουν τόποι που έχουν τη δική τους μνήμη. Τέτοιος τόπος είναι και το Αθαμάνιο Άρτας. Ένας Ηπειρώτικος τόπος, που εδώ και πεντακόσια χρόνια έδινε λιτούς, εύθυμους και σκληραγωγημένους ανθρώπους. Ένας τόπος που ανήκει σε ένα βουνό, στα Τζουμέρκα. Ένα ορεινό χωριό της Άρτας, στα ριζά των Τζουμέρκων. Ένα αγέρωχο κι όμορφο βουνό, άδεντρο και μεγαλόπρεπο.
   Πατρίδα μας αρχικά είναι το χωριό, οι γονείς και οι φίλοι. Μετά, μένει ένας δρόμος, ένα λιανολίθαρο, ένα σπίτι, μια πλατεία, ένας αιωνόβιος έλατος. Όταν πεθαίνουν οι γονείς και φίλοι, μένουν οι παιδικές αναμνήσεις και η γλώσσα. Και ορισμένες ξεχωριστές αναμνήσεις…

η συνέχεια του άρθρου του Κώστα Τραχανά στο aRTInews

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2017 | 11:40 am


Όλγα Γεροβασίλη: Η δημοκρατική δύναμη της αριστεράς στη Γαλλία, δεν μπορεί παρά να καταψηφίσει την ακροδεξιά

Το διακύβευμα των γαλλικών εκλογών, αφορά την ήττα της ακροδεξιάς όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη

   Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, είναι αυτές τις ημέρες στο Παρίσι, στο οποίο βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου μίλησε στην ετήσια συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Απασχόληση και Διοίκηση στο Δημόσιο και είχε σειρά επαφών με αξιωματούχος του Οργανισμού.
   Μιας και το θέμα των ημερών είναι οι Προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, ήταν απόλυτο φυσικό να την αναζητήσουν δημοσιογράφοι, για να σχολιάσει το αποτέλεσμα του α' γύρου των εκλογών,
   Η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 Fm» και εμφανίστηκε, σε ζωντανή μετάδοση, στην ΕΡΤ και την εκπομπή "Αίθουσα Σύνταξης".
   Συγκεκριμένα, η υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm», προέταξε, ως το διακύβευμα των εκλογών στη Γαλλία, την ήττα της ακροδεξιάς και πρόσθεσε πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στο αποτέλεσμα του α΄ γύρου.
   Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε πως τα μεγάλα κόμματα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, ενώ ειδικά οι σοσιαλιστές υπέστησαν εκλογική συντριβή. Επιπλέον, υπογράμμισε την πανστρατιά κατά της Μαρίν Λεπέν και τις δηλώσεις στήριξης στον Εμανουέλ Μακρόν. «Το διακύβευμα είναι μεγάλο, αφορά την ήττα της ακροδεξιάς όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη της Ευρώπη» τόνισε.
   Ερωτηθείσα για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα, η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Η προσπάθεια για μια συνολική συμφωνία οδεύει προς το τέλος της. Η σκληρή διαπραγμάτευση φτάνει σε αποτελέσματα για μια βιώσιμη συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους. Οι πολύ μεγάλες προσπάθειες, από την ελληνική κυβέρνηση, έγιναν ώστε να έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία και μετά το 2018 να έχουμε θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία».
   Με αφορμή τη συμμετοχή της στη συζήτηση εργασίας του ΟΟΣΑ για τη δημόσια διοίκηση που διεξάγεται στο Παρίσι, υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα η συνεργασία τής ελληνικής κυβέρνησης με τον Οργανισμό για ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. «Κινούμαστε σε δύο άξονες: στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και στην αναβάθμιση των ΚΕΠ, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» είπε.
   Αναφερθείσα στη χρηματοδότηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου που θα αναπτυχθεί με ορίζοντα 3ετίας είναι ένα φιλικό Δημόσιο και σημείωσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα κονδύλια και, μέσω ΕΣΠΑ, να απορροφήσουμε χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Σχεδιάζουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με τίτλο «αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων», είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμάσουμε την επόμενη ημέρα των ΚΕΠ».


   Επίσης, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Αίθουσα Σύνταξης για τη συνάντηση εργασίας με τον ΟΟΣΑ στο Παρίσι, αλλά και για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών  .
   «Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με τον ΟΟΣΑ, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας, με βασικούς άξονες την αξιοποίηση και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την αναβάθμιση του ήδη επιτυχημένου θεσμού των ΚΕΠ», δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με τη συνάντηση εργασίας με τον ΟΟΣΑ.
   Όσον αφορά τις γαλλικές εκλογές, η κ. Γεροβασίλη τόνισε τη σημασία της ήττας που υπέστη η ακροδεξιά αλλά και την αποτυχία των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων της Γαλλίας, να εκλέξουν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας.
   «Αυτός ο πρώτος γύρος των εκλογών διεξήχθη υπό τη σκιά της τρομοκρατίας σε μια περίοδο που η χώρα μαστίζεται από οικονομικά προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά ανεργίας. Πρόκειται για ιδιαίτερες εκλογές σε ιδιαίτερη στιγμή όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε η κ. Γεροβασίλη
   Τέλος, αναφερθείσα στο γεγονός πως ο Μελανσόν δεν προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν το Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπογράμμισε πως «Η δημοκρατική δύναμη της αριστεράς, δεν μπορεί να έχει διαφορετική επιλογή από το να καταψηφίσει την ακροδεξιά».

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2017 | 2:02 am


Ο Βορίδης δεν στηρίζει Λεπέν… γιατί είναι πολύ «σοσιαλίζουσα» για τα γούστα του

Τα ύστερα του κόσμου!
 
   Τον πολιτικό σουρεαλισμό σε νέα επίπεδα, εκτόξευσε ο Μάκης Βορίδης, όταν κλήθηκε (ή καλύτερα αυτο-κλήθηκε) να σχολιάσει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
   Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και γνωστός για τις σχέσεις του με τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, αποφάσισε να κάνει το δικό του σχόλιο για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, προκειμένου να απαντήσει σε όσους του αποδίδουν ακροδεξιές λογικές, όχι ότι ο ίδιος το κρύβει βέβαια.
   Όπως λοιπόν ενημέρωσε ο «γαλάζιος» βουλευτής, ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία δεν χαίρονται και δεν στηρίζουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, διότι είναι πολύ σοσιαλιστικό για τα γούστα τους!
   «Σήμερα η κ. Λεπέν υπερασπίζεται ένα πρόγραμμα διευρυμένης ρύθμισης της αγοράς, μεγάλης κρατικής παρέμβασης, μεγάλης σοσιαλιστικής ή σοσιαλίζουσας πολιτικής στα ζητήματα τα οικονομικά και ουσιαστικά εξόδου της Γαλλίας από την Ε.Ε.» σημείωσε ο κ. Βορίδης.
   «Εγώ δεν έχω καμία σχέση με αυτές τις πολιτικές. Ούτε η ΝΔ έχει καμία σχέση με αυτές τις πολιτικές. Και είναι απολύτως προφανές ότι αυτές είναι πολιτικές στις οποίες είμαστε απέναντι» πρόσθεσε, αφού τελείωσε την… μπουγάδα του ξεπλύματος της ακροδεξιάς πολιτικού.
   Για το μισαλλόδοξο και ξενοφοβικό πρόγραμμα της γαλλίδας υποψηφίου… ούτε λόγος.
   Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Βορίδης, το 2005, όταν ήταν επικεφαλής του ακροδεξιού "Ελληνικού Μετώπου", πριν το προσχωρήσει στον ΛΑΟΣ, έκανε επίδειξη των διασυνδέσεών του με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, φέρνοντας τον Λεπέν στην Αθήνα, για να παραστεί στον γάμο του. Κουμπάρος ήταν ένας άλλος Γάλλος ακροδεξιός, ο αντιπρόεδρος του Front National, ο Καρλ Λανγκ.


Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2017 | 1:00 am


Τα μηνύματα της γαλλικής κάλπης

- Πρώτη αποτίμηση του α’ γύρου των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία
- Δεν ανταλλάσσουμε συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους, ακόμη και αν έχουν γίνει mainstream και καλογυαλισμένοι

   1. Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πιθανότατα ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας. Κερδισμένη βγαίνει η γερμανική στρατηγική και οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ηττημένοι οι Γάλλοι εργαζόμενοι κ άνεργοι, που σύντομα θα υποστούν τις συνέπειες των "μεταρρυθμίσεων" που υποσχέθηκε ο Μακρόν (απολύσεις στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις, απορύθμιση "α λα Σρέντερ" της αγοράς εργασίας). Η Λεπέν ξεκινάει την εκστρατεία της για το β' γύρο με πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων από τον πατέρα της (2002) και άρα το τελικό της ποσοστό πιθανώς να είναι αρκετά έως πολύ μεγαλύτερο από όσα προβλέπονται από τα ΜΜΕ.
   2. Από χθες το βράδυ, και με επόμενο σταθμό τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ξεκινά και επισήμως η αναδιάταξη των παραδοσιακών κομματικών σχηματισμών στη Γαλλία. Οι περισσότεροι εστιάζουν στη διάσπαση των Σοσιαλιστών, αλλά η παραδοσιακή Δεξιά έμεινε εκτός β' γύρου για πρώτη φορά. Πατώντας πάνω στην αποσύνθεση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και την ήττα της παραδοσιακής Δεξιάς (UMP), ο Μακρόν θα επιχειρήσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές να στηριχθεί ως Πρόεδρος από μια νέα πλειοψηφία βουλευτών προερχόμενων από α) τη σοσιαλφιλελεύθερη πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (65% των υποψηφίων Σοσιαλιστών προέρχονται από αυτή την πτέρυγα, ενώ ο Μανουέλ Βαλς στήριξε επισήμως το Μακρόν), β)τα υπολείμματα του Κέντρου (ο Φρανσουά Μπαϊρού αποσύρθηκε υπέρ του Μακρόν και γ) σημαντική μερίδα των δεξιών βουλευτών (ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν στήριξε επίσης το Μακρόν).
   3. Η υποψηφιότητα του Ζαν Λυκ Μελανσόν έμεινε οριακά εκτός β' γύρου (υπολείπεται μόλις 1,81% της δεύτερης Λεπέν). Ο Μελανσόν οφείλει την μεγάλη επιτυχία του στην πολιτική του επένδυση στο δίπολο "λαός εναντίον ελίτ", που οικοδομεί μια συγκεχυμένη αλλά έμπλεη ταξικών χαρακτηριστικών συλλογική ταυτότητα (εμείς-ο λαός-το 99% εναντίον της ολιγαρχίας-ελίτ-"χρυσού παλατιού"-1%). Στόχος του Μελανσόν από την αρχή είναι η ρευστοποίηση Αριστεράς και Σοσιαλιστών σε νέο σχηματισμό υπό την πρωτοκαθεδρία του. Δυστυχώς, η τακτική του αυτή πιθανώς να στερήσει έδρες από την Αριστερά στις βουλευτικές εκλογές, λόγω πολυδιάσπασης με δικές του υποψηφιότητες κόντρα στις υποψηφιότητες του Μετώπου της Αριστεράς και αριστερών Σοσιαλιστών-μακάρι να διαψευστούμε. Σε κάθε περίπτωση, θα βιαστεί να κάνει κινήσεις, καθότι είναι 65 ετών, είναι νωπή η επιτυχία και η μεγάλη επιρροή του και είναι πολύ μακριά το 2022.
   4. Σύμφωνα με τα exit polls, το 14% όσων δηλώνουν πρώην ψηφοφόροι της Άκρας Αριστεράς και το 9% όσων δηλώνουν "ακροαριστεροί" επέλεξαν την Μαρίν Λεπέν. Ταυτόχρονα, το 16% όσων δηλώνουν "ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί" ψήφισε Μελανσόν. Στους εργάτες είναι πρώτη η Λεπέν και δεύτερος ο Μελανσόν, ενώ στους ανέργους πρώτος έρχεται ο Μελανσόν και δεύτερη η Λεπέν. Η κυριαρχία του διπόλου "Λαός Vs Ελίτ" είναι η απάντηση που εξηγεί και αυτά τα φαινόμενα. Επίσης η υποψηφιότητα Μελανσόν, διεισδύοντας στους φτωχούς πολίτες, συγκρατεί κόσμο από την ακροδεξιά (κοινώς, η Λεπέν θα ήταν άνετα πρώτη χωρίς τη ρητορεία Μελανσόν).
   5. Η Αριστερά έχει τώρα μια μεγάλη ανασυνθετική ευκαιρία, αρκεί να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα από τον εγωισμό του Μελανσόν. Ο Αμόν φαίνεται (με βάση τις δηλώσεις του) έτοιμος για ανασυνθετικές διαδικασίες, αντιλαμβανόμενος ότι το σοσιαλφιλελεύθερο κατεστημένο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα θα επιδιώξει να τον εξαφανίσει πολιτικά. Κρισιμότατος ο ρόλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο μέχρι τώρα επιδεικνύει την πιο ώριμη στάση από όλους.
   6. «Με κλειστή τη μύτη», πολιτική απέχθεια και αγωνία για τη νεοφιλελεύθερη επίθεση που έρχεται στη Γαλλία, στο β’ γύρο πρέπει να εκλεγεί ο Μακρόν, γιατί απλούστατα δεν ανταλλάσσουμε συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους, ακόμη και αν έχουν γίνει mainstream και καλογυαλισμένοι. Jamais, που γράφει σήμερα και η Humanite.

 Γιάννης Μπουρνούς
 Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
 Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2017 | 11:24 pm


Η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, για τη διοικητική ανασυγκρότηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση- ΦΩΤΟ

Τι ανέφερε για την ενίσχυση του ρόλου των ΚΕΠ και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις της κυβέρνησης για τη διοικητική ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων θεσμών, σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης

   Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, παραβρέθηκε σήμερα, στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, για την ετήσια συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Απασχόληση και Διοίκηση στο Δημόσιο.
   Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης άνοιξε τις εργασίες της συνάντησης, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες πολιτικής του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου στην ψηφιακή εποχή.
   Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, μέσω της εισαγωγής τεχνολογικών καινοτομιών, και παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις της κυβέρνησης για τη διοικητική ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων θεσμών, σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.
   Κατά τη διήμερη επίσκεψή της στο Παρίσι, η κ. Γεροβασίλη θα έχει συναντήσεις με τον κ. Λουίζ Ντε Μέλο, Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ, και την κ. Γκαμπριέλα Ράμος, Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, με τους οποίους θα συζητήσει τα επόμενα βήματα συνεργασίας μεταξύ ΟΟΣΑ και Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού με άξονες τις ψηφιακές δεξιότητες και την ψηφιακή ηγεσία.
   Επίσης, θα συναντηθεί με την Πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι, κ. Μαρία Θεοφίλη, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, κ. Γιώργο Κριμπά, και τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, κ. Βαγγέλη Παπαχρήστο.

Ακολουθεί η ομιλία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι, για ζητήματα διοικητικής ανασυγκρότησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι, κατόπιν της πρόσκλησης του κυρίου Λουίζ Ντε Μέλο, να μιλήσω σε αυτήν τη σημαντική συνάντηση.

Είναι μάλιστα τέτοια η συγκυρία, ώστε να βρισκόμαστε εδώ την επόμενη των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, αυτής της γιορτής της Δημοκρατίας. Μεταφέρω τους χαιρετισμούς των πολιτών από τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία στην ευρωπαϊκή χώρα όπου η Δημοκρατία ενισχύθηκε και εδραιώθηκε, φέρνοντας στο προσκήνιο της ιστορίας τους Πολλούς, τους ελεύθερους πολίτες.

Μεταφέρω, επίσης, το μήνυμα πως στην Ελλάδα σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα ουσιαστικό και στέρεο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που αποσκοπεί στην υπεράσπιση της κοινωνίας.

Αυτό το σχέδιο για μας σημαίνει παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Προϋπόθεση γι’ αυτό θεωρούμε τη διοικητική ανασυγκρότηση του κράτους. Μέσα από την εισαγωγή και ολοκλήρωση νέων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς, με προτεραιότητα στην παροχή σύγχρονων και καινοτόμων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Η Ελλάδα είναι μέλος του ΟΟΣΑ και από τη μεταξύ μας συνεργασία έχουν προκύψει πολλά και ωφέλιμα αποτελέσματα. Αλλά, όπως έχει πει και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η συνεργασία μας περνά σε μια νέα φάση, πιο εποικοδομητική και ουσιαστική, που θα συνεπικουρεί τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, με στόχο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη και την ενίσχυση της καθημερινότητάς του.


Κυρίες και κύριοι,

Η ενδυνάμωση της σχέσης κράτους–πολιτών, η μείωση της γραφειοκρατίας, και η απλοποίηση των διαδικασιών, η ένταξη της ψηφιακής τεχνολογίας, η ενσωμάτωση καλών, διεθνών πρακτικών και η αξιοποίηση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού συνιστούν βασικούς άξονες ενός στρατηγικού σχεδίου στοχευμένων παρεμβάσεων που θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Μέσα από σημαντικές τομές που έχουν ήδη νομοθετηθεί, όπως το νέο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, το μητρώο επιτελικών στελεχών και το νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και προϊσταμένων, δημιουργούμε ένα συνεκτικό σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίησή του.

Η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι υποστελεχωμένη. Όμως, το ανθρώπινο δυναμικό της είναι πλούσιο σε εμπειρίες και δεξιότητες. Στρατηγικός μας στόχος είναι να τις ενισχύσουμε, ιδίως στον τομέα της ψηφιακής ηγεσίας. Στο μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, οι ψηφιακές δεξιότητες και η ψηφιακή ηγεσία είναι βασικές παράμετροι για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Προτεραιότητά μας είναι η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας ως ένα επιπλέον εργαλείο για την εφαρμογή των αρχών της χρηστής και της ανοικτής διακυβέρνησης. Αλλά και ως το κύριο κανάλι για την επικοινωνία του κράτους με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) επαναπροσδιορίζεται. Τα ΚΕΠ θα ενσωματώσουν νέες, στοχευμένες και απλοποιημένες λειτουργίες και υπηρεσίες που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οδηγώντας σε άμεση μείωση των διοικητικών βαρών.

Τα ΚΕΠ ήδη εκπονούν ένα σημαντικό έργο που συμβάλλει σημαντικά στην απαλλαγή του πολίτη από περιττές και πολύπλοκες διαδικασίες κατά τη συνδιαλλαγή του με τη Δημόσια Διοίκηση. Ωστόσο, θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Άμεσος στόχος είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη να γίνεται ακόμη πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποτελεσματικά και με τη μικρότερη δυνατή φυσική του παρουσία.

Με την «Ηλεκτρονική Αυτεπάγγελτη Αναζήτηση Δικαιολογητικών», ένας σημαντικός αριθμός δικαιολογητικών, που προσδιορίζονται ήδη σε τρία (3) εκατομμύρια ετησίως, θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί. Δεν θα απαιτείται, πλέον, από πολίτες και επιχειρήσεις να προσκομίζουν τα πιστοποιητικά που εντάσσονται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Αναζήτησης.

Tα ΚΕΠ θα μετεξελιχθούν, προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν τις νέες υπηρεσίες με τεχνολογίες και υποδομές. Οι νέες αυτές υπηρεσίες θα απευθύνονται τόσο στους πολίτες, όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι η νέα αυτή προσέγγιση πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και την ελληνική κοινωνία, προς την κατεύθυνση μιας αμοιβαίας συμφωνίας συναίνεσης, που θα ενσωματώνει την αλληλεπίδραση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μέσω κοινών στόχων.


Κυρίες και κύριοι,

Η ελληνική δημόσια διοίκηση καλείται να παράσχει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες με μειωμένους πόρους. Επομένως, απαιτείται να γίνει πιο δυναμική, πιο εξωστρεφής και πιο προσανατολισμένη στην αξιοποίηση καινοτομιών. Κάθε καινοτομία που μπορεί να εισαχθεί στην οργανωτική δομή του δημόσιου τομέα της Ελλάδας είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ήδη ξεκινήσει στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως φυσικά τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωπαϊκές κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς, η οποία θα παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και βοήθεια για την υλοποίηση σημαντικών έργων και πολιτικών.

Με τους εκπροσώπους από τον ΟΟΣΑ εγκαινιάζουμε τη συνεργασία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την από κοινού εφαρμογή στοχευμένων έργων που θα λειτουργήσουν ως καταλύτες στην κατεύθυνση ενός ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημοσίου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «DigitalCoalitionforDigitalJobs», το Υπουργείο μας έχει ήδη οριστεί ως συντονιστής φορέας για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συνασπισμού, που θα αποτελείται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Στόχος είναι η δημιουργία και υλοποίηση ενός Εθνικού Προγράμματος Δράσης για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα,όπου θα δοθεί επιπλέον βαρύτητα σε δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, προϋποθέτουν, την επίμονη και διαρκή καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση διαδικασιών επιφέρει ελάφρυνση των διοικητικών βαρών, αλλά και σημαντική εξοικονόμηση κόστους και ανθρωποωρών εργασίας.

Αποφασιστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν η επικείμενη έκδοση επικαιροποιημένων οργανογραμμάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως και η κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Στόχος μας είναι, επίσης, η εγκατάσταση μητρώου διαδικασιών στους φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Θα πρέπει να τονιστεί, άλλωστε, ότι έχει ήδη νομοθετηθεί η δυνατότητα έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και άλλων εγγράφων στο δημόσιο, αποκλειστικά μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, με σημαντικά οφέλη τόσο ως προς την ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων, τη μείωση του κόστους από την περιορισμένη χρήση χαρτιού, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η πλήρης και αποκλειστική ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων ανταποκρίνεται στο γενικό αίτημα για διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, καθώς και στην ανάγκη να καταστεί αυτή πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα και να εναρμονιστεί με τα τεχνολογικά άλματα στη χρήση πληροφορικών λύσεων.

Θέλω εδώ να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην υπάρχουσα πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ΕΡΜΗΣ, η οποία θα μετασχηματιστεί σε μια νέα διαδικτυακή πύλη υποστήριξης του τομέα των επιχειρήσεων και τη βιομηχανία. Η πλατφόρμα ΝΕΟΣ ΕΡΜΗΣ θα αναπτυχθεί περαιτέρω με βελτιώσεις στη διαλειτουργικότητα των υπαρχόντων επιμέρους συστημάτων. Η νέα πλατφόρμα θα περιέχει επίσης πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τους επιχειρηματίες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Κλείνοντας αυτήν την ομιλία θέλω να αναφερθώ στην πολιτική μας για την Ανοικτή και Συμμετοχική Διακυβέρνηση.

Αναμφίβολα, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διοικητική ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων θεσμών σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

Σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Συνταγματική Αρχή «Συνήγορο του Πολίτη», προωθούμε την εξωδικαστική επίλυση διοικητικών διαφορών μέσω διαδικασιών διαμεσολάβησης, ενώ παράλληλα προωθούμε την υιοθέτηση και δημοσίευση οδηγού για την προτυποποίηση παροχής υπηρεσιών και διαδικασιών.

Επίσης, για πρώτη φορά, το Δημόσιο θα συνεργαστεί με την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή για την ενίσχυση της Διαφάνειας, με στόχο την καλύτερη και πιο άμεση ενσωμάτωση κανόνων διαφάνειας στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Εγγυητής της άμεσης και αποτελεσματικής υλοποίησης όλων των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση τίθεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης. Λειτουργώντας ως επιτελικό κέντρο συντονισμού, το εν λόγω Συμβούλιο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, επικυρώνοντας συλλογικά σε κυβερνητικό επίπεδο την επιλογή, το σχεδιασμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης των μέτρων που συνιστούν τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για τη δημόσια διοίκηση.


Κυρίες και κύριοι,

Από το 2015 μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση καταστρώνει και εφαρμόζει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δομικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. Οι κινήσεις μας δεν είναι αποσπασματικές, αλλά συντονισμένες, και διαπνέονται από μια άλλη, σύγχρονη πολιτική αντίληψη για τον δημόσιο τομέα.

Έχουμε την πολιτική βούληση και είμαστε βέβαιοι πως μπαίνουν στέρεες βάσεις, ούτως ώστε η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί αποτελεσματικά και με διαφάνεια, δίνοντας οριστική λύση στα διαχρονικά προβλήματα μειωμένης αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του ελληνικού Δημοσίου.

Από την πλευρά μου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα επιταχυνθούν και πως το ελληνικό Δημόσιο θα καταστεί το πλέον αξιόπιστο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη που θα βγάλει οριστικά την Ελλάδα από την κρίση.


Σας ευχαριστώ πολύ.
Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2017 | 7:26 pm


Απόψε ο Φιγιόν… άδειασε τον Μητσοτάκη!!!

Πολλές οι ομοιότητες, αλλά και μία σημαντική διαφορά

   Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει κοινές ιδέες με τον Φρανσουά Φιγιόν (ειδικά σε ό,τι αφορά στις απολύσεις που χρειάζεται ο δημόσιος τομέας), να έχουν την ίδια μέρα γενέθλια και τα ονόματα των συζύγων τους να απασχόλησαν τα ΜΜΕ, ωστόσο έχουν και μία πολύ σημαντική διαφορά.
   Ο υποψήφιος της Δεξιάς για τη γαλλική προεδρία είναι αντίθετος με ό,τι εκφράζει την ακροδεξιά.
   Γι’ αυτό, άλλωστε, ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Εμμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο και όχι αυτή της Μαρίν Λεπέν, αναλύοντας, μάλιστα, τους κινδύνους από την ενδεχόμενη εκλογή της.
   Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιδοτεί», όπως φάνηκε από την πρόσφατη καρατόμηση της Κατερίνας Παπακώστα, τους ακροδεξιούς, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης ή ο Μάκης Βορίδης.

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2017 | 10:51 pm


Αλέξης Τσίπρας: «Προσωπικό μου στοίχημα, η κυβέρνηση αυτή να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια»

- Το αποτέλεσμα του 2016 εξουδετέρωσε Σόιμπλε και ΔΝΤ. Αφήσαμε άφωνη την Ευρώπη. Έχουμε πια μπροστά μας ανοιχτό ορίζοντα διετίας. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί
- Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Μιλάμε πια με τα έργα μας. Η καταστροφολογία είναι πλέον γραφική

   Μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης και του ίδιου να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας, ορίζοντάς το ως προσωπικό του στοίχημα και δίνοντας το στίγμα της "επόμενης μέρας", με δηλώσεις του στις κυριακάτικες εφημερίδες "Real News" και "Έθνος της Κυριακής".
   Στον απόηχο των θετικών στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για τα πλεονάσματα (ΕΛΣΤΑΤ, αναθεωρημένες πρβολέψεις ΔΝΤ), ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι "διαψεύσαμε τις "Κασσάνδρες", ότι "η κυβέρνηση μιλάει πια με τα έργα της", για να υπογραμμίσει πως "έχουμε πια μπροστά μας ανοιχτό ορίζοντα διετίας".
   Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του στην εφημερίδα "Real News", ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει: "Προσωπικό μου στοίχημα είναι η κυβέρνηση αυτή να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Το αποτέλεσμα του 2016 εξουδετέρωσε Σόιμπλε και ΔΝΤ. Αφήσαμε άφωνη την Ευρώπη. Έχουμε πια μπροστά μας ανοιχτό ορίζοντα διετίας. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί".


   "Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Μιλάμε πια με τα έργα μας. Η καταστροφολογία είναι πλέον γραφική", τονίζει σε δήλωση του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής".


Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2017 | 6:44 pm


Τα οικονομικά εγκλήματα και τα σκάνδαλα της Χούντας

- - ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ότι, δεν ήταν μόνο δικτάτορες, αλλά και μεγάλα λαμόγια
- Γιατί, πολλά "Ναι μεν αλλά" ακούω και διαβάζω...


   Μαύρη επέτειος σήμερα, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την χούντα των συνταγματαρχών, που βύθισε την χώρα σε 7 χρόνια δικτατορίας, που κατέληξε στην εθνική προδοσία της Κύπρου.
   Πιθανώς, όμως, κάποιοι, όπως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και λοιποί νοσταλγοί, να βλέπουν την σημερινή θλιβερή επέτειο ως "χρυσό ιωβηλαίο". αλλά είναι βέβαιο ότι ο τωρινός αρχηγός τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα τους τραβήξει το αυτί, διότι, όπως υποστήριξε ο ίδιος στη Βουλή, κάνοντας να γελάσουν μέχρι και τα μάρμαρα, υπήρξε "πολιτικός κρατούμενος 6 μηνών".
   Γνωρίζω πως το τελευταίο πράγμα, μπροστά στα εγκλήματα κατά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των δικαιωμάτων, των Ελλήνων, που έχει σημασία είναι τα οικονομικά εγκλήματα και τα σκάνδαλα της Χούντας.
   Όμως, από το πρωί, βλέπω κάτι περίεργα στο internet, ότι, δηλαδή, "Ναι μεν, αλλά" ευημερούσε η οικονομία και φτιάχνανε δρόμους και γεφύρια και το χρέος τούτο και τα καθαρά χέρια τ' άλλο...
   Και αυτά δεν γράφονται μόνο σε γνωστά φασιστικά προφίλ, αλλά και σε κρυφοχουντικά, που βρήκαν φροντίδα και θαλπωρή στην νεοδημοκρατική αγκαλιά...
   Λοιπόν, για να τελειώνει το παραμύθι και το "πλυντήριο", αναδημοσιεύω κάτι από το NEWS 247, όχι, βέβαια για να βάλουν μυαλό αυτοί που τα γράφουν. Δεν έχω τέτοιες αυταπάτες.
   Αυτό το ποστάρισμα απευθύνεται στα νέα παιδιά, που μετά από 7 χρόνια μνημονίων, λιτότητας και κρίσης, όχι μόνο οικονομικής, αλλά και κοινωνικής, είναι εύκολο να τσιμπήσουν στο δόλωμα που τεχνηέντως κάποιοι κουνούν μπροστά στο πρόσωπό τους.
   Διότι, "ο φασισμός φυτρώνει στη δυστυχία, καλλιεργείται από την αμάθεια και ποτίζεται με το νερό της ιστορικής λήθης".
   Διαβάστε:

   Το ακροδεξιά παραμύθια λένε πολλά για το “οικονομικό θαύμα” της χούντας αποσιωπώντας τα σκάνδαλα, από το “Τάμα του Έθνους” μέχρι τα “μαύρα κρέατα” από τη Ροδεσία. Το NEWS 247 ανοίγει τον φάκελο των οικονομικών εγκλημάτων, που οι εχθροί της δημοκρατίας θα ήθελαν να ξεχαστούν


Είναι παράδοξο, καθώς δεν στηρίζεται σε στοιχεία και δεν συγκροτεί ένα πειστικό ακροδεξιό αφήγημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι εξακολουθούν -προφανώς λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης πολλαπλής κρίσης- να υπάρχουν άνθρωποι, που αναμασούν τα φληναφήματα για το “οικονομικό θαύμα” της επταετίας.
AdTech Ad
Βέβαια, εδώ και δεκαετίες ακόμα και οι συστημικοί οικονομολόγοι έχουν χωρίσει την ήρα από το στάρι υπογραμμίζοντας όπως ο Ξενοφών Ζολώτας ότι “η οικονομική πολιτική της δικτατορίας ήταν πολιτική οικονομικής μεγεθύνσεως και όχι οικονομικής αναπτύξεως” και έχουν βάλει τα πράγματα στη θέση τους ξεκαθαρίζοντας όπως ο Γιάγκος Πεσματζόγλου ότι “η αντιμετώπιση της φτώχειας εξαντλήθηκε στη διαγραφή των αγροτικών χρεών”, αλλά οι ακροδεξιοί παπαγάλοι επιμένουν επιβεβαιώνοντας την αρχαία ρήση “εκ στόματος κόρακος κρα εξελεύσεται”.
Γιατί όσοι αναφέρονται στην περιβόητη διαγραφή χρεών των αγροτών από τους πραξικοπηματίες, που προσπαθούσαν να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα και να περιορίσουν τις αντιδράσεις κατά της δικτατορίας, “ξεχνούν”, επειδή έτσι τους βολεύει, ότι στη χουντική επταετία αποδιοργανώθηκε η αγροτική παραγωγή και έπεσε το κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα, κάτι που οδήγησε στον εκπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, γεγονός που είχε ως συνέπεια την αναζήτηση από τη χούντα φτηνού εργατικού δυναμικού στην Αφρική και την άνευ προηγουμένου εισαγωγή αγροτικών προϊόντων.
Άλλωστε η μετανάστευση περίπου μισού εκατομμυρίου Ελλήνων πολιτών την πενταετία 1968-1972 ήταν αυτή που “επέτρεψε” την μείωση της ανεργίας για την οποία κόμπαζαν οι χουντικοί εξοβελίζοντας κάθε άλλο παράγοντα από την συζήτηση. Ας θυμηθούμε μερικούς από αυτούς:
Το δημόσιο χρέος υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας τα 87,5 δισεκατομμύρια δραχμές στις αρχές του 1973 ενώ ήταν 37,8 δισεκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 1967 ενώ παράλληλα:
Το εμπορικό έλλειμμα την αντίστοιχη περίοδο πενταπλασιάστηκε.
Η αγροτική οικονομία αναπτύχτηκε μόλις 1,8% την επταετία, ενώ το 1968 το καθεστώς είχε προβλέψει ανάπτυξη 5,2% με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, ενώ οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 25%.
Ο πληθωρισμός κάλπαζε, παρ' ότι όλη την δεκαετία του '60 η χώρα μας είχε το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Χάρη στην χούντα και το οικονομικό της "θαύμα”, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 15,3% από το 1972 στο 1973 και κατά 37,8% την επόμενη χρονιά, και μάλιστα στα είδη πρώτης ανάγκης και την υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο το “θαύμα” ήταν ότι οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν μόνο κατά 4%!
Οι φόροι που βάρυναν τα νοικοκυριά έφταναν το 91% του συνόλου των φορλογικών εσόδων του καθεστώτος, ενώ οι φόροι των επιχειρήσεων μειώνονταν και η "δικαιότερη κατανομή” που επαγγέλθηκαν οι πραξικοπηματίες αποδείχτηκε αφόρητη επιβάρυνση των απλών εργαζομένων.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών οκταπλασιάστηκε μεταξύ 1967 και 1972: το ισοζύγιο πληρωμών που εμφάνιζε μέσο πλεόνασμα 14,6 εκατ. δολαρίων την περίοδο 1960-1966 βρέθηκε την επταετία να εμφανίζει μέσο έλλειμμα ύψους 117 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι δαπάνες για την εκπαίδευση όπως θα ανέμενε κάθε αμερόληπτος παρατηρητής μειώθηκαν από 11,6% σε 10% του συνόλου των κρατικών δαπανών όπου βέβαια πολλαπλασιάστηκαν οι δαπάνες για την “άμυνα” και την “δημόσια ασφάλεια” και ιδίως την δεύτερη καθώς όσοι έζησαν την μεταπολίτευση θυμούνται τα χουντικά ρεζιλίκια της επιστράτευσης, με τα κιβώτια που αντί για οπλισμό περιείχαν... πέτρες!
Οι κοινωνικές δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στην αρχή της χουντικής επταετίας αυξήθηκαν, κάτι που οι νεοφασίστες νοσταλγοί των Απριλιανών συχνά μνημονεύουν. Αυτό που λησμονούν όμως επιτηδείως είναι ότι, στη συνέχεια, οι χουντικοί περιόριζαν κάθε χρόνο τις κοινωνικές δαπάνες, με αποτέλεσμα το 1974 το ποσοστό των κοινωνικών δαπανών στο ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί στα επίπεδα του... 1965.
Το περίγραμμα της κατάστασης άλλωστε το έχει δώσει με πολύ λακωνικό τρόπο ο Σπύρος Μαρκεζίνης που υπήρξε “πρωθυπουργός” με εντολή Παπαδόπουλου για... 47 ημέρες, καθώς μετά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου τα ηνία της χούντας ανέλαβε η ομάδα Ιωαννίδη:
“Η οικονομική κατάστασις έβαινε σταθερώς επιδεινούμενη... Η προσπάθεια αστυνομικής καθηλώσεως των τιμών οδήγησε εις πλήρη εξάρθρωσιν της αγοράς”.

Χουντική “δημιουργική λογιστική”

Στην προσπάθεια της χούντας να κρατηθεί χαμηλά ο εξωτερικός δανεισμός υπερτετραπλασιάστηκε ο εσωτερικός, τόσο με την έκδοση ομολόγων όσο και με... δημιουργικές πατέντες στα δημοσιονομικά.
Έτσι, για να μπορούν να γίνονται τα τεχνικά έργα, για τα οποία οι πρωτεργάτες της χούντας είχαν άμεσο ενδιαφέρον, όπως ο Παττακός με το μυστρί και τον γαμπρό που χωνόταν σε όλα, οι εργοληπτικές εταιρείες έπαιρναν δάνεια από τράπεζες του εξωτερικού με την εγγύηση βέβαια του ελληνικού Δημοσίου.
Στη συνέχεια το βάρος των δανείων περνούσε μεν στο κράτος αλλά με την τριγωνική διαδρομή Τράπεζες – Εργολήπτες – Κράτος ο χαρακτήρας του δανεισμού “άλλαζε” και το χρέος χρακτηριζόταν “εσωτερικό”.

Το μεγάλο “τάμα”: Να γεμίσουν τις τσέπες τους

Μπορεί οι κάθε λογής Μιχαλολιάκοι να ισχυρίζονται ότι οι δικτάτορες ήταν... άμεμπτοι και ότι την επταετία της στρατιωτικής χούντας (1967-1974) η οικονομία πήγαινε από επιτυχία σε επιτυχία αλλά τα στοιχεία δεν δείχνουν να υπάρχει έστω και ίχνος αληθείας σε αυτούς τους ισχυρισμούς. Αντίθετα τα πάντα οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι οι συνταγματάρχες, οι συγγενείς και οι φίλοι τους έφαγαν ποικιλοτρόπως με χρυσά κουτάλια.
Εν αρχή βέβαια, τουλάχιστον σε αυτά που έβλεπαν οι πολλοί, ήταν το περίφημο “Τάμα του Έθνους”: η “υπόσχεση” που έδωσαν τα μέλη της Δ' Εθνοσυνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το... 1829 στο Άργος για την ανέγερση ναού του Σωτήρος και την οποία θυμήθηκε ο επικεφαλής της Χούντας Γεώργιος Παπαδόπουλος σχεδόν 90 χρόνια μετά, το 1968.
Ο μεγαλοπρεπής ναός που οραματίστηκαν οι δικτάτορες να στηθεί στα Τουρκοβούνια ώστε να αποτελέσει “το τρίτο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα των Αθηνών μετά τον κλασικό Παρθενώνα και τον βυζαντινό Λυκαβηττό” μπορεί να μην χτίστηκε ποτέ αλλά το χρυσοφόρο για ορισμένους σχέδιο μπήκε για τα καλά μπροστά.

Φτιάχτηκε Ανώτατη Επιτροπή για την υλοποίηση του σχεδίου, με πρόεδρο τον ίδιο τον Παπαδόπουλο και τη συμμετοχή των άλλων δύο της χουντικής τριανδρίας, του Παττακού και του Μακαρέζου, αλλά και του χουντικού αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, δημιουργήθηκε Γνωμοδοτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν προθύμως ένα σωρό μεγαλόσχημοι παράγοντες, ακαδημαϊκοί και πρυτάνεις, και άρχισε η συγκέντρωση χρημάτων.
Το “Τάμα” μπορεί να διαφημιζόταν, χρήματα μπορεί να συγκεντρώνονταν αλλά τα χρόνια περνούσαν και το “έργο' στα... μακέτα καθώς ποτέ δεν μπήκε ούτε ένα τούβλο, έστω για τα μάτια του κόσμου που δικαιολογημένα “ψιθύριζε” για το μεγάλο φαγοπότι των αθεόφοβων. Όταν λοιπόν, οι ενδοχουντικές αντιθέσεις, τον Ιανουάριο του 1974 υποχρέωσαν τους υπεύθυνους του “Ειδικού Ταμείου” σε απολογισμό δεν ήταν πολλοί αυτοί που εξεπλάγησαν.
Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν αυτό που ο κόσμος είχε τούμπανο και οι εμπλεκόμενοι... κρυφό καμάρι: Από τα 453,3 εκατομμύρια δραχμές που είχαν συγκεντρωθεί, από εισφορές κυρίως κρατικών φορέων αλλά και ιδιωτικών, “επιχορηγήσεις” από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και... δάνεια, στο Ταμείο υπήρχαν μόνο 47,3 εκατ. Τα υπόλοιπα 406 εκατ. είχαν “ταξιδέψει” σε άλλη γη και άλλα μέρη! Και βέβαια ουδείς ποτέ τιμωρήθηκε για αυτές τις λοβιτούρες.

“Αμάρτησαν” για τους συγγενείς τους!

Όταν ήταν να στοχοποιήσουν τους πολιτικούς οι χουντικοί είχαν εύκολα τα λόγια, δεν φείδονταν χαρακτηρισμών για την “φαυλοκρατία”, τα ρουσφέτια και τον νεποτισμό, την οικογενειοκρατία. Όταν βέβαια ο λόγος ερχόταν στα δικά τους, τους γαμπρούς, τα αδέλφια, τα ξαδέλφια και τυος λοιπούς συγγενείς οι συνταγματάρχες γίνονταν φειδωλοί και έκρυβαν λόγια. Αλλά μερικά γεγονότα δεν μπορούν να κρυφτούν.
Όπως φαίνεται λοιπόν, τα στελέχη της χούντας που κοίταζαν με μισό μάτι όλους τους άλλους, αλλά και -μεταξύ τους- ο ένας παρακολουθούσε τις κινήσεις του άλλου για να προστατεύσουν εξουσίες και “προνόμια”, ένιωθαν εμπιστοσύνη μόνο εν μέσω ημετέρων.!
Αρχίζοντας από τον Παπαδόπουλο και καταλήγοντας στον Λαδά, οι “αδιάφθοροι” φαίνεται ότι έκτός από το ¨Τάμα του Έθνους” είχαν και το τάμα της... οικογένειας, οπότε πολύ “φυσιολογικά” διόριζαν παντού φίλους, γνωστούς και συγγενείς, για να μένουν οι θέσεις και το χρήμα στο σόι!
Ο επικεφαλής της Χούντας για παράδειγμα, στήριξε την καριέρα του αδελφού του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου διορίζοντάς τον στρατιωτικό ακόλουθο για αρχή και στη συνέχεια γενικό γραμματέα του κορυφαίου υπουργείου Προεδρίας, Περιφερειακό Διοικητή Αττικής αλλά και Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα ταλέντα του.
Ο άλλος αδελφός του δικτάτορα ο Χαράλαμπος ήταν πιο απλός άνθρωπος τις... ημέρες, οπότε απλώς πήρε κάποιες προαγωγές για να καταλήξει Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως φυλώντας τα νώτα του αδελφού του. Τις... νύχτες όμως έπαιρνε κι αυτός τα πάνω του και κόλλαγε “ένσημα” σε διάφορα νυχτερινά κέντρα αποκτώντας το προσωνύμιο “μπον φιλέ”!
Αλλά και ο Παττακός ήταν άνθρωπος της οικογένειας. Ως γνωστόν μάλιστα, αυτός είχε αδυναμία στα έργα, για αυτό και έγινε διάσημος για το... μυστρί του, καθώς ό,τι και να εγκαινίαζε έβρισκε την ευκαιρία να το βγάλει στη μόστρα και να τοποθετήσει ένα δυο τούβλα για να τον πάρουν οι κάμερες της εποχής, ώστε να πρωταγωνιστήσει στα “Επίκαιρα” προπαγανδιστικά φιλμάκια που προβάλλονταν πριν από την ταινία στους κινηματογράφους. Αυτός κανόνισε να αναλάβει ο γαμπρός του Ανδρέας Μεϊντάσης διάφορες μελέτες και τεχνικά έργα (τι άλλο;) κυρίως στον Δήμο Αθηναίων, όπως την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Και είναι ενδεικτικό της σημασίας που έχουν οι... συγγένειες ειδικά με χουντικούς αξιωματικούς που δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους, ότι ο Μεϊντάσης για μια τεχνική μελέτη “αξιοποίησης δημοτικού ακινήτου” πληρώθηκε το ποσόν του 1.109.000 δραχμών. Ναι, τόσα ακριβώς: ένα ζεστό εκατομμυριάκι και εκατό χιλιαρικάκια για να... μελετήσει ο γαμπρός του Παττακού πώς θα “αξιοποιηθεί” το ακίνητο.
Καλός αδελφός ήταν και ο Νικόλαος Μακαρέζος που προφανώς ανάλογα με τα... έργα, διόριζε τον κουνιάδο του Αλ. Ματθαίου, πότε υπουργό Γεωργίας και πότε Βορείου Ελλάδος και καλός... ξάδελφος ο Ιωαν. Λαδάς που εξυπηρέτησε πολλούς συγγενείς του , διορίζοντας άλλον στην ΑΣΔΕΝ για να κρατάει τα μπόσικα και άλλον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, προφανώς γιατί και τότε γινόταν πάρτι με τα φάρμακα και τα εμβόλια και τα παραϊατρικά υλικά.

Οι μίζες έπεφταν σαν το χαλάζι

Ο οικονομικός εγκέφαλος της χούντας Ν. Μακαρέζος το 1969, με τυμπανοκρουσίες και πανηγυρικούς, υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού! Καθώς γνωρίζουμε ότι η (πραγματική) κατασκευή της οδού άρχισε το 1994 και ολοκληρώθηκε το 2009 με τμήματά της να παραδίδονται μέχρι και το 2014, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι σήμαινε το “έργο” που συμφωνήθηκε από την χούντα και ποιοι πραγματικά ωφελήθηκαν.
Άλλωστε οι αριθμοί, κυριολεκτικά, μιλούν! Ο Αμερικανός “ενδιάμεσος” Ρόμπερτ Μακντόναλντ πήρε την δουλειά και άρχισε να κερδίζει πριν ακόμα δείξει έστω μία μακέτα: Του αναγνωρίζονταν έξοδα (και όχι φραγκοδίφραγκα!) ενώ αυτός αναζητούσε -έχοντας την εγγυήση της χούντας- δάνεια για την υλοποίηση του έργου που είχε κοστολογηθεί στα 150 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία τα 50 εκ. θα τα έβαζε το ελληνικό κράτος.
Κανείς δεν γνωρίζει εάν ο Μακντόναλντ αναζήτησε όντως δάνεια ή απλώς ροκάνισε τον χρόνο συσσωρεύοντας... έξοδα. Το βέβαιο είναι ότι η Εγνατία δεν κατασκευάστηκε και ο Μακντόναλντ αποχώρησε ενθυλακώνοντας όμως μια προκαταβολή 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι της αμοιβής του και περίπου 33 εκατομμύρια δραχμές σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έναντι των εξόδων του.
Δεν ήταν ο μόνος! Είχαν προηγηθεί οι “επενδυτές” μιας άλλης αμερικανικής εταιρείας, της Litton Industries , στους οποίους, μόλις 24 ημέρες μετά από το πραξικόπημα, στις 15 Μαΐου 1967, το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την... “οργάνωσιν και διεκπεραίωσιν της οικονομικής αναπτύξεως” στην Κρήτη και την Δυτική Πελοπόννησο.
Η Litton πήρε 1,2 εκατ. δολάρια προκαταβολή για να βρει αυτούς που θα... επένδυαν 840 εκατ. δολάρια τα προσεχή 12 χρόνια. Το κέρδος της συμφωνήθηκε στο 11% των όποιων... εξόδων της, ενώ θα έπαιρνε και προμήθεια 2% επί της αξίας όποιας επένδυσης γινόταν. Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο οι υπεύθυνοι της αμερικανικής εταιρείας κάθισαν αναπαυτικά στις πολυθρόνες τους και έβλεπαν τον καιρό να περνάει έχοντας βέβαια φροντίσει να αυγαταίνουν τα “έξοδα” της πολύ κουραστικής και ιδιαίτερα δαπανηρής αναζήτησης επενδυτών.
Δυόμισι χρόνια μετά, και επειδή η μπίζνα προφανώς είχε παρατραβήξει και αυτοί που δεν είχαν διάφορο τσινούσαν, η χούντα -προς δόξαν του... αδιάφθορου των μελών της- σταμάτησε το “έργο” αφού βέβαια εκπλήρωσε όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις του Δημοσίου καταβάλλοντας το 11% των εξόδων που παρουσίασε η Litton.
Ούτε αυτοί ήταν οι μόνοι! Ένας άλλος επιχειρηματίας, που είχε πολύ στενές παρτίδες με τους χουντικούς, ο Ελληνοαμερικανός Τομ Πάπας έστηνε τις δικές του επιχειρήσεις: διυλιστήριο της ESSO στη Θεσσαλονίκη και εργοστάσιο εμφιάλωσης. Για να πάρει την σχετική άδεια, το 1968, είχε αναλάβει την αντισταθμιστική υποχρέωση να στήσει έξι αγροτοβιομηχανικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Καθώς όμως η δουλειά του είχε γίνει, ο Ελληνοαμερικανός υποστηρικτής της “πατρίδας και της οικογένειας” δεν είχε καμιά όρεξη να τηρήσει τις υποχρεώσεις του. Τι πιο εύκολο από το απευθυνθεί (και αυτός!) στους χουντικούς φίλους του και να ζητήσει την βοήθειά τους: Το 1972, η χούντα αποφάσισε και διέταξε την “απαλλαγή” του. Ο Τομ Πάπας μπορούσε να συνεχίσει να κερδίζει χωρίς να καταβάλει ούτε μία δραχμή για αντισταθμιστικά.

Είναι δυνατόν όλα αυτά να έγιναν επειδή απλώς κάποιοι ήταν αδαείς και... οικονομικά αστοιχείωτοι; Κομμάτι δύσκολο. Αντίθετα, όλα αυτά μάλλον μυρίζουν πολύ καλή οικονομική “οργάνωση”. 'Αλλωστε, επιχειρηματίες σαν τον Τομ Πάπας και πραξικοπηματίες σαν τους χουντικούς συνδέονται με ποικίλους δεσμούς ώστε τίποτε από αυτά που συμφωνούν να μην είναι τυχαίο.
Ο Πάπας λόγου χάριν ήταν ο “γεφυροποιός” μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, της γνωστής και μη εξαιρετέας για τις σχέσεις της με το πραξικόπημα στην Ελλάδα, CIA και των χουντικών που είχαν “στενούς δεσμούς” με την ΚΥΠ αλλά και με την αμερικανική οργάνωση. Ο Τομ Πάπας λοιπόν μεσολάβησε για την οικονομική ενίσχυση της ΚΥΠ από την CIA. Στη συνέχεια, ο τότε διοικητής της ΚΥΠ Ρουφογάλης κατ' εντολή Παπαδόπουλου κανόνισε τμήμα αυτών των κονδυλίων να “επιστραφεί” στις ΗΠΑ, ως “ελληνική” συνεισφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Νίξον που δεν ήταν βέβαια δυνατόν να χρηματοδοτηθεί απευθείας από τη CIA!
Τώρα, εάν σε αυτές τις δαιδαλώδεις και σκοτεινές διαδρομές κάποια κονδύλια ξέμειναν σε ορισμένες “τσέπες”, το γεγονός θα πρέπει να θεωρηθεί... φυσιολογικό, μια ακόμα παράπλευρη απώλεια από αυτές που συμβαίνουν και στις μέρες μας, με τους φύλαρχους της Λιβύης, τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και τους συμμορίτες του ISIS.

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο

Οι διάφοροι νοσταλγοί της επταετίας, χρυσαυγίτες, βασιλοχουντικοί και λοιποί παρεπιδημούντες στη σκοτεινή νεοφασιστική πλευρά του υποκόσμου, συχνά ισχυρίζονται ότι οι πραξικοπηματίες είχαν “καθαρά χέρια”.
Ας προσπεράσουμε το γεγονός ότι ο αρχιπραξικοπηματίας Ιωάννης Λαδάς που διεκδίκησε αυτήν την... καθαρότητα για τον εαυτό του “έδειξε” σαφώς ως βρώμικα τα χέρια των... συναγωνιστών του, ας αφήσουμε για αργότερα την εμπλοκή του “καθαρού” Λαδά στα χαριστικά δάνεια σε ημέτερους και ας μείνουμε σε αυτό που περιγράφουν οι νόμοι και οι αποφάσεις των χουντικών για πάρτη τους!
Μια από τις πρώτες αποφάσεις των “αδιάφθορων” που έκαναν το πραξικόπημα για να ανατρέψουν την “φαυλοκρατία”, να αποτρέψουν την “οχλοκρατία” και να αποσοβήσουν τον “κομμουνιστικό κίνδυνο” ήταν να πολλαπλασιάσουν αυτά που έμπαιναν στις τσέπες τους: ο μισθός του πρωθυπουργού διπλασιάστηκε (από 23.600 σε 45.000 δρχ), των υπουργών και υφυπουργών αυξήθηκε από 22.400 σε 35.000 δρχ, ενώ -για πρώτη φορά- θεσπίστηκαν ημερήσιες αποζημιώσεις «εκτός έδρας» 1.000 και 850 δρχ αντίστοιχα, κάτι που εξηγεί τις συνεχείς περιοδείες των χουντικών για να... αφουγκραστούν τον παλμό του λαού.

Οι πραξικοπηματίες πάντως ήταν σε όλα... παραδοσιακοί. Μπορεί να αύξησαν τους μισθούς τους, μπορεί να είχαν τα “τυχερά” τους (“φρέσκα ψάρια από τα νησιά και το καλύτερο χαβιάρι της Περσίας”, όπως ανέφερε σε βιβλίο της η Ντέλλα Ρουφογάλη, σύζυγος του τότε αρχηγού της ΚΥΠ), μπορεί χάρη στις “υπηρεσίες τους στο έθνος” να γνώριζαν διευκολύνσεις, όπως ο Παπαδόπουλος που ζούσε σε βίλες παραχωρημένες από “γνωστή οικογένεια εφοπλιστών” στο Ψυχικό ή από τον Ωνάση στο Λαγονήσι, αλλά ήθελαν να έχουν και ένα δικό “κεραμίδι”.
Με ειδική ρύθμιση λοιπόν, το 1970, φρόντισαν την «τακτοποίηση» και αυτού του θέματος που μόνο αυτούς αφορούσε, θεσμοθετώντας την στεγαστική αποκατάσταση «αξιωματικών διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον» στο πραξικόπημα.
Και επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν σχεδίαζαν να θεσμοθετήσουν και την ασυλία τους, αλλά δεν πρόκαμαν καθώς η εξέγερση του Πολυτεχνείου τίναξε στον αέρα την “φιλελευθεροποίηση” που σχεδίαζε ο Παπαδόπουλος δια του Μαρκεζίνη και οι σχετικές διατάξεις κατέληξαν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Χαριστικές ρυθμίσεις, θαλασσοδάνεια και “μαύρα κρέατα”

Οι χουντικοί φρόντιζαν ιδιαιτέρως αυτούς που ανέπτυσσαν “ειδικές σχέσεις” μαζί τους. Έτσι, έσπευσαν να νομοθετήσουν την απαλλαγή από δασμούς στη ναυτιλία, την βιομηχανία, σε εμπορικά και τουριστικά εγχειρήματα “ιδίως αυτά που ελέγχονταν από ξένες επιχειρήσεις”, όπως σημειώνει ο Βασίλης Καφίρης στη μελέτη του “Η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας”.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, “τα φορολογικά έσοδα από τις ναυτιλιακές εταιρείες μειώθηκαν από 109 εκατομμύρια το 1968 σε 29 εκατομμύρια το 1972, περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός στόλος αυξήθηκε κατά 16,7 εκατομμύρια τόνους”. Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι διόλου περίεργο ότι οι εφοπλιστές τίμησαν τον Γεώργιο Παπαδόπουλο που τόσο τους “τίμησε”, ανακηρύσσοντάς τον, το 1972, “ισόβιο πρόεδρο” τους!
Οι “επενδύσεις” πάντως χρειάζονται κατάλληλο “επενδυτικό περιβάλλον” και “τραπεζική στήριξη”. Οι πρωτοκλασάτοι της χούντας τα γνώριζαν αυτά απέξω κι ανακατωτά και φρόντισαν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν να δανειοδοτούνται και να φορολογούνται “όπως έπρεπε” αυτοί που... έπρεπε. Έτσι, στα 1971, “οι φοροπαλλαγές των 464 μεγαλύτερων επιχειρήσεων ήταν τρεις φορές υψηλότερες από τους φόρους που είχαν καταβάλει”.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι, ενώ οι χουντικοί ισχυρίζονταν ότι κατάφεραν να μοιράσουν καλύτερα τα φορολογικά βάρη σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν το 1967, το 55% των φορολογικών εσόδων του κράτους προερχόταν από έμμεσους φόρους, που πάντοτε πλήττουν τους ασθενέστερους, και το 36% από την φορολόγηση των νοικοκυριών.
Οι χουντικοί διέπρεψαν και στα θαλασσοδάνεια που δίνονταν κυριολεκτικά με ονοματεπώνυμο! Πρώτος και καλύτερος μάλιστα στις επιλεκτικές δανειδοτήσεις ήταν ο Ι. Λαδάς, ο χουντικός αστέρας που διατεινόταν ότι “αυτός έχει καθαρά χέρια”. Μάλιστα, σε έγγραφα της ΚΥΠ που δημοσιοποιήθηκαν μετά από την μεταπολίτευση του 1974, αναφέρονταν χορηγήσεις δανείων περί το 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές και δάνεια “υπό έγκρισιν” αντίστοιχου ύψους, ενώ πλάι στα ποσά και τους δικαιούχους αναφερόταν ο “παράγοντας” που “υποστήριζε” την δανειοδότηση.
Σε τέτοιες συνθήκες κανείς δεν παραξενεύτηκε όταν, λόγω των ενδοχουντικών αντιθέσεων, βρέθηκε στο εδώλιο ο Μπαλόπουλος, ένας χουντικός στρατιωτικός που είχε τοποθετηθεί υφυπουργός Εμπορίου, κατηγορούμενος για δωροληψία “κατά συρροήν” καθώς, κατά το κοινώς λεγόμενον, τα έπιανε από μεγαλέμπορους της Ροδεσίας για να σπρώχνει στην αγορά τα δικά τους κρέατα.
Ενδεικτικό των διασυνδέσεων του Μπαλόπουλου και της λειτουργίας της χούντας ως συμμορίας είναι διαταγή του Παττακού που αναγνώστηκε στο δικαστήριο και με την οποία απαγορευόταν η διάθεση... ντόπιου κρέατος για να απορροφηθούν τα εισαγόμενα που είχαν αρχίσει να “μαυρίζουν” και να “μυρίζουν”.
Ο Μπαλόπουλος καταδικάστηκε τελικά σε κάθειρξη τρεισήμισι ετών για τα σάπια κρέατα και βρέθηκε στον Κορυδαλλό, πριν καταδικαστεί σε ισόβια ως ένας από τους πρωταίτιους της δικτατορίας. Για τις δραστηριότητές του στον τουρισμό πάντως, όπου όταν ήταν επικεφαλής του ΕΟΤ αποκαλείτο “κύριος 10%” για την προμήθεια που έπαιρνε από τις επενδύσεις που ενέκρινε, δεν δικάστηκε και δεν καταδικάστηκε ποτέ.
Για να έχουν οφέλη βέβαια οι χουντικοί διέπρεψαν στις αναθέσεις έργων και τις προμήθειες χωρίς διαγωνισμό. Και είναι χαρακτηριστική για τον διαχρονικό της συμβολισμό η πρόταση του στρατηγού Καρδαμάκη, αρχηγού ΓΕΣ την περίοδο 1959-1962, που επί δικτατορίας είχε αναλάβει τη διοίκηση της ΔΕΗ, να αγοράσει η επιχείρηση “απευθείας από τη Siemens και την AEG χωρίς διαγωνισμό, μηχανήματα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο πρόγραμμά της”. Ο αποδέκτης της εισήγησης “πρωθυπουργός” Παπαδόπουλος ήταν ακόμα πιο... αποφασιστικός: Αποδέχτηκε την αγορά χωρίς διαγωνισμό και επέλεξε την Siemens, τιμώντας και αυτός την ποιότητα επαφών της συγκεκριμένης γερμανικής εταιρείας.
Για όλα αυτά τα σκοτεινά χουντικά αλισβερίσια ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ήδη από το 1968, σε επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ανέφερε: «Κυκλοφορούσαι φήμαι περί μεγάλων ή μικρών σκανδάλων (δημοπρασίαι τηλεοράσεως, ΟΛΠ, σύμβασις Reynold’s, βέβαιοι μικρολοβιτούραι Ματθαίου και άλλα”.
Ενώ πέντε χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1973, ο βασικός προπαγανδιστής της δικτατορίας, εκδότης του “Ελεύθερου Κόσμου” Σάββας Κωνσταντόπουλος, σε επιστολή του επίσης στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έγραφε: “Εδημιουργήθη μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σκανδάλων δια την οποίαν δεν δυνάμεθα ακόμη να γνωρίζωμεν μέχρι ποίου σημείου ανταπεκρίνετο εις την πραγματικότητα. Πάντως, αντιστοιχία υπήρχε οπωσδήποτε”.

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2017 | 9:18 pm


Όποιο κι αν είναι το ερώτημα, Βενεζουέλα είναι η απάντηση!!! - VIDEO

Πώς ο... Σαίξπηρ απέρριψε το αίτημα της ΝΔ!!!

   Ξεπέρασαν κάθε όριο ιλαρότητας ΝΔ και συστημικά ΜΜΕ, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν. για πολλοστή φορά, τις καταστάσεις πολιτικής και κοινωνικής έντασης στη μακρινή Βενεζουέλα.
   Έχει γίνει καραμέλα σε βαθμό υπερθετικό: Όταν οι εγχώριοι υπερασπιστές της Αγοράς και των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» στερεύουν από επιχειρήματα κατά της Αριστεράς, αναμασούν την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανομολόγητο σχέδιο «να μας κάνει Βενεζουέλα».
   Όταν δε, τα ερωτήματα χτυπούν αμείλικτα για τα πόθεν έσχες, το σπίτι του Βολταίρου, τη Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Ερρίκος Νυνάν, όταν το ΥΠΕΞ επαναπατρίζει από... Καραϊβική και Αιθιοπία τα "ξεχασμένα" εκατομμύρια που δόθηκαν σε ΜΚΟ, επί υπουργίας Ντόρας και τοκίζονταν με 5% ΜΗΝΙΑΙΩΣ, όταν ο Κουρουμπλής ρωτάει για τα "εξαφανισμένα" εκατομμύρια του Μαρίκειου (ναι, καλά καταλάβατε) Ιδρύματος, όταν η πίεση για τις ρεμούλες χτυπάει την πόρτα μας, τότε η απάντηση είναι μία: Μαδούρο!
   Γι αυτό τον λόγο κι επειδή η γελοιότητα δεν έχει πάτο, η ΝΔ, αποφάσισε να φέρει το θέμα στη… Βουλή, ζητώντας σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων! Δεν διευκρίνισαν εάν ζητούν και το κλείσιμο των συνόρων με τη Βενεζουέλα (τι εννοείται δεν συνορεύουμε με τη Βενεζουέλα;)...
   Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στην ανακοίνωσή τους, εκφράζουν «βαθιά ανησυχία για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά στο σεβασμό της Δημοκρατίας στην Βενεζουέλα, καθώς και στη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που – σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας – έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική ένταση και αστάθεια».
  Επιπλέον, καλούν την Κυβέρνηση «να καταβάλλει διμερώς καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων αρμόδιων διεθνών οργανισμών κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Βενεζουέλα, με σκοπό την προστασία και το καλό των πολιτών της, την επαναφορά της Δημοκρατίας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
   Με το αίτημα αυτό, λοιπόν, όσο κι αν ακολυγεται γελοίο και, φυσικά, με τη συνδρομή των φιλικά προσκείμενων μιντιαρχών της χώρας, η «Βενεζουελολογία» επανέρχεται, μετά την άλλη Βενεζουελανική συνομωσιολογία, για το ταξίδι του Νίκου Παππά το καλοκαίρι του 2013.
   Και γίνεται πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και όλα τ' άλλα πάνε παραπίσω. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΣΚΑΪ, που το είχε πρώτο θέμα, με ρεπορτάζ, videos και αναλύσεις, ενώ η είδηση για τις αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ, που δικαίωναν όσα έλεγε η κυβέρνηση, "έπαιξε" δευτερότριτη και στα γρήγορα.
   Το αίτημα αυτό βέβαια δεν έγινε δεκτό, πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού:
   1) Η Βουλή και προφανώς οι Επιτροπές δεν κάνουν ψηφίσματα. Ούτε συζητούν ούτε ψηφίζουν ψηφίσματα – γι’ αυτό δεν έγινε ψήφισμα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης.
   2) «Το Παγκόσμιο Σύμφωνο Κοινωνικών Δικαιωμάτων», στο οποίο αναφέρεται στο αίτημά της η ΝΔ, δεν υπάρχει.
   3) «Ουδέποτε στο παρελθόν δεν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή για να συζητήσει την εσωτερική κατάσταση σε ένα άλλο κράτος. Και ουδέποτε η ΝΔ δεν ζήτησε να συνεδριάσει η Επιτροπή για τα δικά μας, τα πραγματικά τεράστια θέματα Άμυνας και Εξωτερικών. Η πρώτη φορά που υποβλήθηκε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής είναι για τη Βενεζουέλα.
   Πάντως οφείλω να ομολογήσω, ότι ήταν πολύ πετυχημένη η φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο Κώστας Δουζίνας. Με τη φράση του Σαίξπηρ από τον Ερρίκο τον Δ', όπου ο ετοιμοθάνατος βασιλιάς ορμηνεύει τον διάδοχο γιο του: «να κάνεις τη δουλειά σου. Να απασχολείς ζαλισμένα μυαλά με ξένους καυγάδες. Αν πετύχει αυτή η προσπάθεια, μπορεί να εξαφανίσει την μνήμη του παρελθόντος».
   «Χρησιμοποιούμε ξένες ταραχές για να ξεχάσουμε τα προβλήματα που έχουμε εδώ» ήταν το συμπέρασμα του Κ.Δουζίνα.
   Ακόμη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας υπογράμμισε ότι «προφανώς μας απασχολεί το τι γίνεται στη Βενεζουέλα. Η θέση, όμως, του κοινοβουλίου δεν είναι να πάρουμε τη θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, αλλά να χρησιμοποιήσουμε ό,τι δικαίωμα έχουμε να υπάρξει ειρηνική κατάληξη. Αντί να καταγγέλλουν τη μία πλευρά και να είναι υπέρ της άλλης, να βρούμε τρόπους να μεσολαβήσει η κυβέρνηση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών».
   Α, ναι, να μην το ξεχάσω. Το παρακάτω video δεν θα το δείτε πουθενά στα ελληνικά ΜΜΕ. Γιατί δείχνει 2 εκατομμύρια Βενεζουελάνους, που ειρηνικά διαδήλωσαν, προχθές στο Καράκας, υπέρ της διαφύλαξης της Μπολιβαριανής δημοκρατίας, από τις συνεχείς απόπειρες βίαιης ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης από την "φιλελεύθερη" (ακροδεξιά) αντιπολίτευση. Αντιθέτως θα δείτε πολλά videos αντιπολιτευόμενων που καίνε και σπάνε δημόσια κτίρια ή διαδηλώνουν στους δρόμους της συνοικίας Las Mercedes (το πλουσιότερο προάστιο του Καράκας).


Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2017 | 8:38 pm


Έκλεισε στο 4,19% το πρωτογενές πλεόνασμα, περισσότερο από 8 φορές πάνω από τον στόχο

- Η έξοδος από την κρίση και την επιτροπεία είναι, για πρώτη φορά, όχι απλά ορατή, αλλά επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα
- Το ερώτημα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον θεωρητικού, αλλά άμεσου πρακτικού χαρακτήρα

   Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2016.
   Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%. Περισσότερο από 8 φορές δηλαδή πάνω από τον σχετικό στόχο.
  Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος:
   Δεν έχουμε βεβαίως ούτε σκοπό ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε, καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους που, εν μέσω κρίσης, μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας.
   Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που αποδεικνύει:
   Πρώτον, ότι οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν αδικαιολόγητες και υπερβολικές.
   Δεύτερον, ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και πολλά αν όχι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό, αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης διαψεύδονται με πάταγο.
   Και τρίτον, ότι οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων.
   Επομένως, τα θετικά μέτρα, που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό, για τα έτη 2019 και 2020, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν.
   Έτσι το ερώτημα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον θεωρητικού, αλλά άμεσου πρακτικού χαρακτήρα.
   Θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα για:
      - τη μείωση του ΕΝΦΙΑ,
      - τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων,
      - την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
      - τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων,
      - την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
      - την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων;
   Ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν λίγους μήνες όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει την παροχή ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους;
   Βεβαίως, αυτό αφορά αποκλειστικά τη Νέα Δημοκρατία, τα κομματικά της όργανα και τα στελέχη της.
   Αυτό που αφορά εμάς είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία.
   Πράγμα που για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2017 | 7:10 pm


Μήνυμα του Πρωθυπουργού για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Ο μόνος δρόμος για το μέλλον είναι ο δρόμος της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης


   Η 21η Απριλίου 1967 είναι η ημέρα κατά την οποία στη χώρα μας καταλύθηκε η Δημοκρατία και κατεστάλησαν ολοκληρωτικά οι πολιτικές ελευθερίες. Χρειάστηκαν εφτά χρόνια αγώνων για να αποκατασταθεί ο κοινοβουλευτισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την εδραίωση της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Χρειάστηκαν ακόμα περισσότερα, για να μπουν οριστικά στο περιθώριο οι εμφυλιοπολεμικές ψυχώσεις, που σήμερα κάποιοι ανακαλύπτουν ξανά, για μικροπολιτικούς λόγους.
   Σήμερα οφείλουμε έναν φόρο τιμής σε αυτούς που συνεισέφεραν, με οποιονδήποτε τρόπο, στον αντιδικτατορικό αγώνα. Οφείλουμε όμως και να επαγρυπνούμε, καθώς η πολύπλευρη πολιτική και οικονομική κρίση στην Ευρώπη καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο μιας σοβαρής οπισθοδρόμησης, τόσο για το δημοκρατικό κεκτημένο, όσο και για τα κατοχυρωμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
   Η επέτειος της 21ής Απριλίου πρέπει να μας θυμίζει ότι ο μόνος δρόμος για το μέλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι ο δρόμος της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2017 | 5:53 pm


Η Όλγα Γεροβασίλη στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι

Θα μιλήσει τη Δευτέρα στην επίσημη, ετήσια συνάντηση εργασίας του ΟΟΣΑ, για τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδίου, που θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του 2017, στοχευμένων παρεμβάσεων στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, ώστε να παράσχει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες


   Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, θα μιλήσει, τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι, στην επίσημη, ετήσια συνάντηση εργασίας του ΟΟΣΑ, για τον ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα.
   Η υπουργός είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ, κ. Λουίζ Ντε Μέλο, κατά την συνάντησή τους στην Αθήνα, στις 13 Μαρτίου 2017.
   Η κ. Γεροβασίλη θα αναπτύξει τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδίου, που θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του 2017, στοχευμένων παρεμβάσεων στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, ώστε να παράσχει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες

***στη φωτογραφία η Όλγα Γεροβασίλη με τον Λουίζ Ντε Μέλο, στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2017 | 2:24 pm


Ακόμη μια σημαντική πρωτοπορία από το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου, με τη συμμετοχή 4 διακεκριμένων αθλητών με αναπηρία

- Μπορώ! Μπορείς;
- Τριήμερες εκδηλώσεις για το Παραολυμπιακό Ιδεώδες, τη διαφορετικότητα, την αναπηρία, τον σχολικό και κοινωνικό εκφοβισμό

   Για άλλη μια φορά, το Δημοτικό Σχολείο του Νεοχωρίου πρωτοπορεί, με μια πολύ σημαντική για τα παιδιά και όχι μόνο εκδήλωση.
   Το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου Άρτας, υπό την αιγίδα της Α/θμιας Εκπαίδευσης Άρτας και των Σχολικών Συμβούλων της Α/θμιας Εκπαίδευσης Άρτας και με την υποστήριξη των Μητροπόλεων Νικοπόλεως & Πρεβέζης και Μητροπόλεως Άρτης, καθώς επίσης των δήμων Νικολάου Σκουφά και Αρταίων, έπειτα από πρωτοβουλία και υπό την επιμέλεια του εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής Μιχάλη Παπαδόπουλου, διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις, στις 26/27 και 28 Απριλίου 2017, με τίτλο «Μπορώ! Μπορείς;».
   Ομιλητές θα είναι οι διακεκριμένοι αθλητές:
      • Μάμαλος Παύλος – Χρυσός Παραολυμπιονίκης στην Άρση Βαρών σε πάγκο
      • Καρυπίδης Δημήτρης – 5ος και 6ος Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης
      • Λουφάκη Κέλλυ – 10η Παραολυμπιονίκης ξιφασκίας σε αμαξίδιο
      • Σέκερης Στέλιος – Πρωταθλητής Κολύμβησης και κάτοχος 2 Πανελληνίων ρεκόρ,
   οι οποίοι θα απαντήσουν σε ερωτήματα μαθητών και εκπαιδευτικών που αφορούν το Παραολυμπιακό Ιδεώδες, τα αθλήματα στα οποία διαγωνίζονται, τη διαφορετικότητα, την αναπηρία και τον τρόπο που τη βιώνουν οι ίδιοι, τον σχολικό και κοινωνικό εκφοβισμό, όπως και για πολλά άλλα θέματα.
   Οι αθλητές το βράδυ της 27ης Απριλίου θα βρίσκονται σε κεντρικό καφέ της πόλης μας (Capital Cafe).

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2017 | 1:03 pm


Το αποστομωτικό video-απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη, που κατήγγειλε τον... εαυτό του!!!

«Μην πιστεύετε τα μάτια σας, μην μετράτε τον χρόνο που ταξιδέψατε, μην νοιάζεστε που δεν είχαμε ούτε ένα νεκρό»


   Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, έδωσε στη δημοσιότητα ένα αποστομωτικό video-απάντηση (δείτε το παρακάτω) προς όσους προσπαθούν να "κοντύνουν", ώστε να φτάσουν στο δικό τους "ανάστημα", τα οδικά έργα που παραδόθηκαν.
   Νωρίτερα, ο Χρήστος Σπίρτζης, κατά την απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση, σχετικά με τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και την ανακατασκευή της παλαιάς εθνικής οδού του Αγρινίου, σχολίασε με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο τα όσα ισχυρίζονται τις τελευταίες μέρες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ και κάλεσε όλους τους βουλευτές, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αλλά και όλους τους πολίτες να… καταγγείλουν όλοι μαζί την κυβέρνηση για την Ιόνια και την Ολυμπία Οδό, ζητώντας τους ταυτόχρονα να «μην πιστεύετε τα μάτια σας, μην μετράτε τον χρόνο που ταξιδέψατε, μην νοιάζεστε που δεν είχαμε ούτε ένα νεκρό».
   Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε:

   "...θα ήθελα με την ευκαιρία να κάνω την καταγγελία και να παροτρύνω και εσάς και τους πολίτες να μην πιστεύετε τα μάτια σας, να μην σκέφτεστε την αλήθεια, να μην μετράτε το χρόνο που ταξιδέψατε για να έρθετε εδώ πέρα με ασφάλεια, να μην νοιάζεστε για το ότι δεν είχαμε έναν νεκρό και να καταγγείλουμε όλοι μαζί εμένα, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ολοκλήρωση των έργων και για το φιάσκο των εγκαινίων.
   Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί σ’ αυτήν την καταγγελία.
  Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις καταγγελίες γιατί έγινε μποτιλιάρισμα τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στην περιοχή σας, που δεν έχει συμβεί ξανά ποτέ αυτό, γιατί ολοκληρώθηκαν τα έργα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, γιατί τέλειωσαν μαζί και οι αποζημιώσεις των καθυστερήσεων με τα έργα και τι θα κάνουν χιλιάδες εργαζόμενοι -είναι και η κυρία Αχτσιόγλου εδώ, που θα απολογηθεί για τους χιλιάδες ανέργους με την ολοκλήρωση των έργων- γιατί διαπραγματεύθηκαν αυτές οι κυβερνήσεις, οι τελευταίες εδώ του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ειδικά τιμολόγια και εκπτώσεις για τους συχνούς χρήστες, γιατί διαπραγματεύθηκαν δωρεάν διελεύσεις για τους μόνιμους κατοίκους, γιατί διαπραγματεύθηκαν δωρεάν διέλευση για τους ΑΜΕΑ, γιατί επιχειρούν να βάλουν ηλεκτρονικά διόδια. 
   Γιατί είχαν το θράσος, όπως λέει ο κοινοβουλευτικός υπεύθυνος, να ονοματοδοτήσουν τις σήραγγες με το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα, του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι ιεροσυλία. Αν τη λέγαμε, ας πούμε, «Κώστας Σημίτης», θα ήταν μια χαρά τα πράγματα. Θα τον τιμούσαμε.... 

Αυτοί, απλώς, μιλούσαν. Εμείς ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΕΡΓΑ


Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2017 | 8:22 pm


«Όποιος διαφωνεί με τον πρόεδρο, να παραιτείται», διαμηνύει ο Τζαβάρας

- Ξεχειλίζουν δημοκρατία εκεί στην Πειραιώς
- Βγήκε ο… Κιμ Γιονγκ Ουν από μέσα τους!

   «Εάν φτάσει ο οποιοσδήποτε βουλευτής σε ένα τέτοιο σημείο, ώστε να έλθει σε διάσταση απόψεων με τον πρόεδρο, καλά θα κάνει να αποχωρήσει και να παραιτηθεί».
   Με αυτές τις καθ’ όλα δημοκρατικές απόψεις, ο Κώστας Τζαβάρας πήρε θέση για την καρατόμηση της Κατερίνας Παπακώστα από τη θέση της αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.
   Με αφοσίωση που θα ζήλευε και ο… Κιμ Γιονγκ Ουν, ο βουλευτής Ηλείας του κόμματος, δήλωσε… προεδρικό παρών, κατακρίνοντας την κ. Παπακώστα, που τόλμησε να διαφωνήσει με την κεντρική γραμμή.
   «Θεωρώ ότι ο πρόεδρος έκανε πολύ καλά», είπε ο κ. Τζαβάρας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» και διευκρίνισε: «Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι ο κάθε βουλευτής, σε κάθε κόμμα, οφείλει να είναι προεδρικός, δηλαδή να υποστηρίζει τον πρόεδρο του κόμματός του, ο οποίος έχει αναδειχθεί με καταστατικές διαδικασίες.
   Όταν μάλιστα ο δικός μας πρόεδρος, ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος, δηλαδή των καταστατικών στοιχείων, που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, έχει πάρει την ψήφο και ενός τόσο μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, θεωρώ ότι είναι λαοπρόβλητος και δεν έχει κανένα νόημα να εμφανίζεται ο οποιοσδήποτε βουλευτής δημοσίως και να του υποδεικνύει πράγματα ή να του κάνει κάποια κριτική».
   Ο κ. Τζαβάρας σημείωσε ότι η κ.Παπακώστα «είναι μία βουλευτής που έχει μία διαδρομή στο κοινοβούλιο», εκτιμώντας, όμως, ότι η τοποθέτησή της «δεν ήταν μία ευπρεπής συμπεριφορά και κυρίως δεν ήταν μία συμπεριφορά που να έχει το στοιχείο της συνεπούς ενασχόλησης με προβλήματα, που κάθε βουλευτής αντιμετωπίζει σαν καθήκον του, είτε αγωνιζόμενος μέσα από τη Βουλή, είτε αγωνιζόμενος μέσα από τις τάξεις του κόμματός του […] γιατί δεν θα υποδείξει ο βουλευτής στον πρόεδρο τι θα κάνει αναφορικά με ένα θέμα, το οποίο ανάγεται στην κυριαρχική του θέληση».

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2017 | 10:32 pm


Εντάξει, δεν έπεσε και πολύ έξω το ΔΝΤ: Αντί για 0,5%, που έλεγε τον Οκτώβριο, παραδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% για το 2016

- Αναθεώρησε 7 φορές πάνω (!), κατά 5,8 δισ. ευρώ, τις εκτιμήσεις του
- Η κυβέρνηση χαιρετίζει την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα

   Με σημερινή του έκθεση, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις, που είχε κάνει μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι μόνο για το 2016, αλλά και για την περίοδο 2017-2019.
   Την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με βάση τη σημερινή έκθεση του, χαιρετίζουν στην κυβέρνηση και σημειώνουν ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018.
   Ας τα πάρουμε ένα-ένα:
   1. Στην προηγούμενη έκθεσή του, τον Οκτώβριο  του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5%, στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!
   2. Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος.
   3. Η πρόβλεψη για το 2018 είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016.
Ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί.
   4. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.
   Η κυβέρνηση δηλώνει: "Χαιρετίζουμε την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τη σημερινή έκθεσή του (Fiscal Monitor)."
   Πραγματικά, είναι πολύ σημαντικό ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε 7 φορές πάνω (!) τις εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς, την ίδια ώρα, στην Ουάσιγκτον αρχίζει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
   Ουσιαστικά, δηλαδή, διασφαλίσθηκε πως δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2018, εξασφαλίζοντας ένα χρονικό διάστημα 18 μηνών δημοσιονομικής “ηρεμίας” και, ταυτόχρονα, ανοίγει, με θετικό τρόπο για την Ελλάδα, η συζήτηση για τα μέτρα που θα μειώσουν το χρέος.

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2017 | 6:20 pm


Νίκος Παπαγιάννης για την καταστροφή στη LAKY: Η καρδιά μας σήμερα χτυπά ακόμη πιο δυνατά, όλοι μαζί, σαν μία γροθιά, προχωράμε!!!

Συγκλονίζει το ποστάρισμα στο fb, εργαζόμενης στην ΒΙΚΗ

   Όλοι μας μάθαμε για την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς, το πρωινό της Δευτέρας του Πάσχα, το εργοστάσιο της LAKY A.E., στην Νέα Κερασούντα Πρέβεζας. Και όλοι ταραχτήκαμε, γιατί το πλήγμα δεν αφορούσε μόνο τους ιδιοκτήτες και τους 72 εργαζόμενους της LAKY, αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία και οικονομία.
   Και αυτό, επειδή η LAKY, θυγατρική της ΒΙΚΗ, το εργοστάσιο της οποίας βρίσκεται ακριβώς δίπλα, είναι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία παραγωγής και διάθεσης ζωοτροφών για σκύλους και γάτες συντροφιάς και μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, κατάφερνε να παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες ανάπτυξης και εντονότατη εξαγωγική δραστηριότητα (πάνω από το 50% της παραγωγής εξάγεται σε 10 χώρες), αποτελώντας έτσι σημαντικό πυλώνα του Ομίλου της ΒΙΚΗ και δίνοντας εργασία, όχι μόνο σε δεκάδες εργαζόμενους, αλλά και συντηρώντας πολλές άλλες επιχειρήσεις, προμηθευτές κλπ.
    Ήταν μόλις πριν 3 μήνες, που έγραφα "Επιστροφή στα κέρδη για τη «ΒΙΚΗ», ύστερα από πέντε χρόνια".
   Όμως, οι επιχειρήσεις δεν είναι -ή μάλλον δεν θα έπρεπε να είναι μόνο αριθμοί και ποσοστά. Στις επιχειρήσεις δουλεύουν άνθρωποι, που καταθέτουν κόπο, επενδύουν όνειρα, ζουν, δημιουργούν, ελπίζουν μέσα της. Αν αφαιρέσεις τον ανθρώπινο παράγοντα, η επιχείρηση είναι ένα άδειο κουφάρι.
  Και είναι αυτός ο ανθρώπινος παράγοντας, που και τώρα, μπροστά στην καταστροφή εγκαταστάσεων, του πύργου παραγωγής, των αποθηκών, μηχανημάτων, πρώτων υλών, στοκ, φορτηγών, στάθηκε πάνω από τα αποκαΐδια, έσφιξε τα δόντια και αρνήθηκε να υποταχθεί στην "κακιά ώρα".
   Και σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική στάση του Νίκου Παπαγιάννη, του Προέδρου της εταιρείας, που, από την πρώτη στιγμή, έδειξε από τι είναι φτιαγμένος.
 
   Στην σελίδα της LAKY AE είναι ήδη αναρτημένο το παρακάτω ποστάρισμα:
    «Έρχεται μια στιγμή που πιστεύεις πως όλα έχουν τελειώσει...μα τότε ακριβώς, είναι που γίνεται μια νέα αρχή!» Ο απολογισμός της χθεσινής πυρκαγιάς αποκαρδιωτικός. Η laky Pet Food και οι άνθρωποι της όμως, δεν χάνουν το χαμόγελο τους, καθώς σήμερα ξημέρωσε μια νέα ημέρα για όλους!!!
   ''Η καρδιά μας σήμερα χτυπά ακόμη πιο δυνατά'', είπε ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου κ. Παπαγιάννης στους εργαζόμενους της Laky και όλοι μαζί σαν μία γροθιά προχωράμε!!!
   Σας ευχαριστούμε πολύ, όλους σας, για τα εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης που μας στείλατε αυτές τις δύσκολες ώρες. Η αγάπη σας, μας δίνει κουράγιο και δύναμη να ξεκινήσουμε ξανά!!!

   Όμως, προσωπικά για μένα, είναι πολύ πιο σημαντικό το ποστάρισμα μιας φεϊσμπουκικής φίλης, από την Φιλιππιάδα, που δουλεύει στην γειτονική ΒΙΚΗ και έτρεξε και αυτή, όπως δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι, αμέσως μόλις έμαθαν το νέο.
   Οι αρχικές της σκέψεις ήταν πραγματικά "μαύρες":
   "Tο κτίριο που έβλεπα κάθε πρωί όταν δούλευα δεν υπάρχει πια... Ποιος να μην λυγίσει μπροστά στο αφεντικό της επιχείρησης, που χάνει την περιουσία του, που αυτός ξέρει με τι κόπο... ή στους εργαζόμενους, που τους έτυχε μια δύσκολη συγκυρία εργασιακή. Αύριο τίποτα δεν θα είναι ξανά όπως πρώτα και, μέσα από τα τζάμια της αίθουσας που δουλεύω, θα βλέπω αυτό. Ένα χάος."
 
   Λίγο αργότερα, όμως, σε άλλο ποστάρισμα, αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πόσο δύναμη μπορεί να δώσει, τι στήριξη μπορεί να παρέχει το κουράγιο και το δημιουργικό πείσμα.
   Έγραψε:
   "Δεν μιλώ εύκολα για ανθρώπους, ούτε μιλώ για την πρωινή μου δουλειά στην ΒΙΚΗ. Αλλά να, σήμερα, σε μια μέρα μεγάλης αναστάτωσης για εμάς, λόγω της καταστροφής του εργοστάσιου της Laky και το αβέβαιο μέλλον πολλών από εμάς, θα σταθώ σε κάτι σημαντικό.
   Στον ιδιοκτήτη του ομίλου ΒΙΚΗ τον κ. Νίκο Παπαγιάννη, ο οποίος άνθρωπος χτες έχασε την περιουσία μπροστά στα μάτια του, ανήμπορος να παρέμβει. Βλέπεις, υπάρχουν ορισμένα πράγματα και πόνοι που είναι γραμμένο να βιώσει ο καθένας.
   Δεν ξέρω τι γνώμη υπάρχει στην αγορά γι' αυτόν και ούτε με ενδιαφέρει. Αλλά οφείλω να πω για το αξιοθαύμαστο κουράγιο του σήμερα να σηκώσει την γροθιά και να πει ότι δεν απολύεται κανείς και ότι θα ξανακτιστεί πάλι από την αρχή. Ακόμη κι αν φαίνεται δύσκολο.
   Επίσης, ήταν ο άνθρωπος που είχε έννοια να κεραστούν οι πυροσβέστες και όσοι πρόσφεραν έργο, καθώς και να γίνει ομαλή η μετάβαση των εργαζόμενων στην καινούργια κατάσταση.
   Ήταν αυτός που μπήκε στο κυλικείο και, παρότι ήταν κουρασμένος ψυχολογικά και θλιμμένος, έδωσε κουράγιο σε όλους, ότι όλα θα πάνε καλά και ότι αυτά συμβαίνουν στην ζωή.
   Ρε φίλε, εγώ όταν πονώ δεν μπορώ να μιλήσω σε άνθρωπο, πόσο μάλλον να παρηγορήσω άλλους.
   Υποσημειώνω κάτι, από την ανθρώπινη πλευρά σ' ένα εργασιακό περιβάλλον που δέχεται πιέσεις καθημερινά. Όμως, πιστέψτε με, δεν θα ήθελα να δουλεύω πουθενά αλλού. Γιατί στην ζωή υπάρχουν και δύσκολες πολύ στιγμές, που μόνο λίγοι έχουν κουράγιο να ανταπεξέλθουν ώριμα.
   Οπότε, εσείς εκεί έξω που τον θεωρείτε ένα επιτυχημένο επιχειρηματία, βάλτε ένα συν στο βιογραφικό του, όταν θα τον συναντήσετε, στο ότι είναι ένας άνθρωπος με κουράγιο, πάνω απ' όλα."


Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2017 | 2:17 pm


Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός στην Άρτα

- Πρεμιέρα απόψε στο Θέατρο ΑΘΟΑ
- Η ευρηματική κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου σε σκηνοθεσία Χρ. Χρήστου


   Την ευρηματική κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου με τίτλο «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» ανεβάζει η Ανεξάρτητη Θεατρική Ομάδα Άρτας στο Θέατρο ΑΘΟΑ ξεκινώντας από την Τετάρτη, 19 Απριλίου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χρήστος Χρήστου. Τα σκηνικά είναι του Σωτήρη Γούσια, τα κοστούμια και η μουσική επιμέλεια της Μίνας Παππά και οι φωτισμοί του Λεωνίδα Σπαή.
   Βασισμένο σε μία ιδέα από νουβέλα του Πιοτρ Γιαρκόφσκι, το έργο μάς μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν τελειώσει ο Πόλεμος του 1940. Εκεί, επτά δραματικά πρόσωπα, ο Μίμης- Γιώργος Παπαδόπουλος, η Χριστίνα – Βάγια Αλέξη, ο Βαγγέλης – Λάμπρος Μπαβέτσιας, η Λέλα – Ντίνα Σκανδάλη, ο Ιακώβ- Δημήτρης Σταμούλης, η Βικτωρία- Φωτεινή Τασούλα και ένας πατριώτης - Μίμης Σκορίλας μπλέκουν τις ζωές τους και τις τύχες τους, μέσα από μία σειρά απρόοπτων καταστάσεων, που βγάζουν τελικά πολύ γέλιο!

   ● Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 19 Απριλίου καθημερινά (εκτός Δευτέρας & Τρίτης) στις 21.15 στο Θέατρο ΑΘΟΑ.

 Η υπόθεση
   Θεσσαλονίκη 1943, στη διάρκεια της Γερμανικής Kατοχής. Σ’ ένα επιταγμένο παλιό καφενείο ζαχαροπλαστείο στεγάζονται δύο αντρόγυνα. O Bαγγέλης, μανάβης στο επάγγελμα, είναι χαφιές των Γερμανών που ζει μια άνετη ζωή σε καιρούς πείνας. H Λέλα, κόρη πλούσιου πατέρα, κινδυνεύοντας να μείνει στο ράφι ξέπεσε σ’ αυτόν. Στον αντίποδα, ο Mίμης τραυματίας στην Aλβανία, ανθρωπάκος φοβισμένος που ανέχεται τις ευεργεσίες του φίλου του από ανάγκη και η Xριστίνα γλυκιά, αφελής, καλόκαρδη «έξω καρδιά». Παραδίπλα, στην αυλή ζει η κυρά - Bικτωρία με τα επτά εγγόνια της.
   Τα δύο ζευγάρια έχουν ένα κοινό σημείο. Είναι άτεκνα! Έχουν καημό για ένα παιδί. Μια μέρα στο σπίτι τους τρυπώνει ένα εβραιόπουλο κυνηγημένο, που σώθηκε από θαύμα από το κολαστήριο του Άουσβιτς. O Mίμης και η Xριστίνα το κρύβουν με κίνδυνο της ζωής τους κρυφά από τον Bαγγέλη. Mόνο η Λέλα το ξέρει. Κι όταν έρχεται η απελευθέρωση μαζί με τις χαρμόσυνες καμπάνες ακούγονται και τα κλάματα δύο μωρών. Της Xριστίνας και της Λέλας. Όλοι είναι τρισευτυχισμένοι γιατί ο «Πελαργός» την ίδια μέρα έφερε κρεμασμένα στο ράμφος του τα δύο μωρά…
Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2017 | 12:46 pm


Βγήκαν τα μαχαίρια στη Ν.Δ. - Καρατόμηση Παπακώστα μετά τις αιχμές κατά Γεωργιάδη

- Τον Άδωνη δεν θα τον ξαναπιάσεις στο στόμα σου. Τον Άδωνη
- Στη θέση της ο "Ποταμίσιος" Ιάσωνας Φωτήλας
- Στα κάγκελα οι "καραμανλικοί", στηρίζουν Παπακώστα απέναντι στον Μητσοτάκη

   Μη μου τον Άδωνη τάραττε, είναι η κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία κίνηση «άδειασε» την Κατερίνα Παπακώστα, η οποία τόλμησε να εκφραστεί κατά του αντιπροέδρου της ΝΔ.
   Για όσους δεν το αντιλήφθηκαν, μιας και συνέβη μέσα στο Πάσχα -και πώς θα το αντιλαμβανόμασταν άλλωστε; από τις ειδήσεις των καναλιών;- η Κατερίνα Παπακώστα, με ανάρτησή της στο fb, κάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας, με νόημα, ότι δεν πρέπει να εκθέτουν κάποιοι την παράταξη με τον βίο και τα έργα τους. Εξέφρασε έτσι τις διαφορετικές οπτικές που αναδεικνύονται στην ΝΔ, αναφορικά με την εξεταστική επιτροπή για την Υγεία.
   Στην ουσία απάντησε στα όσα δήλωνε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ότι, δηλαδή, η επιτροπή συγκροτήθηκε με σκοπό την προσωπική σπίλωση του ιδίου, του Μάκη Βορίδη και του Ανδρέα Λοβέρδου. Ούτε η Παπακώστα δεν άντεξε το παραλήρημα Γεωργιάδη και έγραψε:


   Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, υπό το βάρος και των "προσωπικών" του ανοιχτών θεμάτων, έχοντας αποφασίσει με ποιους ( Άδωνι-Βορίδη-Σαμαρικούς-καναλάρχες-μεγαλοεπιχειρηματίες-ΣΕΒ) θα πάει και ποιους (Παραδοσιακή δεξιά) θ' αφήσει, καρατόμησε τη βουλευτή Β’ Αθηνών, από αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας, για να τοποθετήσει τον πρώην «ποταμίσιο» Ιάσωνα Φωτήλα.
   Δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν είναι η αρχή της αποκαραμανλοποίησης του κόμματος ή η αρχή της διχοτόμησής του, αλλά, πρόκειται σαφώς για μία επίδειξη εσωκομματικής ισχύος, αλλά και παραδειγματισμού, όσων διαφωνούν με τη γραμμή του κόμματος, η οποία. όπως συμπεραίνεται από την κίνηση αυτή, περιορίζεται στις ύβρεις, τις φωνασκίες και την καταστροφολογία, τα οποία ο κ. Γεωργιάδης πρεσβεύει με μεγάλη επιτυχία.
   Η λιτή ανακοίνωση του κόμματος:
   «Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αντικαθίσταται η αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Κατερίνα Παπακώστα, από τον βουλευτή Αχαΐας, κ. Ιάσωνα Φωτήλα».
   Πάντως, στην Κατερίνα Παπακώστα την εέχαν "φυλαγμένη", από τότε που πήρε το μέρος του Μειμαράκη, όταν εκείνος είχε πει ότι 'δεν μπορεί η ΝΔ να κάνει τους τζάμπα μάγκες" στο ζήτημα των μέτρων που πρέπει να ψηφιστούν!
   Τότε, η Κ. Παπακώστα είχε βγει αμέσως μετά και είχε δηλώσει ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να εξετάσει την ψήφιση τουλάχιστον των θετικών αντιμέτρων για την κυβέρνηση. Και κάτι ακόμα: Είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφοροποίησή της απέναντι στην εμμονή Μητσοτάκη να ζητάει, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, εκλογές και το είχε κάνει με πολύ γλαφυρό τρόπο. «Σε λίγο θα καταντήσουμε γραφικοί» είχε πει στην εφημερίδα «Ειδήσεις» του Νίκου Χατζηνικολάου, αν και στη συνέχεια έσπευσε να το «μαζέψει», χωρίς όμως να τα καταφέρει.
   Το ζητούμενο τώρα είναι πώς θα αντιδράσει η άλλη πλευρά εντός της Ν.Δ. Θα μείνει άπραγη, απέναντι στα όσα δρομολογεί η "Επιτροπεία", που διοικεί τη ΝΔ και εποπτεύει τον Μητσοτάκη, αναφορικά με την μετεξέλιξή της σε ένα καθαρά νεοφιλελεύθερο κόμμα, μακριά από τις ριζοσπαστικές και φιλολαϊκές πολιτικές, που ασπάζεται η παραδοσιακή της (καραμανλική) πτέρυγα.
   Πάντως, μια πρώτη ιδέα, έδωσε κατευθείαν ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή. Και όλοι γνωρίζουμε, όταν μιλάει ο Αντώναρος, ποιανού  τις απόψεις εκφράζει...
   Ο κ. Αντώναρος, λοιπόν, με ανάρτησή του στο fb, όχι μόνο στηρίζει, αλλά και ψηφίζει Παπακώστα, μη αφήνοντας περιθώριο για παρερμηνείες.


   

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2017 | 3:50 pm


Πρόσκληση για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών (Γενικής Παιδείας, Μουσικών και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), σχολ. έτους 2017-2018.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως και την Παρασκευή 28 Απριλίου

   Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις αριθμ. 63486/Ε2/12-4-2017 (ΦΕΚ 1315/τ.Β΄/13.4.2017), 63489/Ε2/12-4-2017 (ΦΕΚ 1314/τ.Β΄/13.4.2017) και 63498/Ε2/12-4-2017 (ΦΕΚ 1313/τ.Β΄/13.4.2017) υπουργικές αποφάσεις,
   καλεί:
   (α) τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ11, ΠΕ12, ΠΕ13, ΠΕ14, ΠΕ15, ΠΕ16.01, ΠΕ16.02, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19, ΠΕ20, ΠΕ32, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40, ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ73, ΤΕ01, ΤΕ16 και ΔΕ01 να υποβάλουν αίτηση, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, σχολ. έτους 2017-2018,
   (β) τους εμπειροτέχνες ιδιώτες να υποβάλουν αίτηση για ένταξη σε πίνακα ωρομισθίων μουσικών ειδικεύσεων για πρόσληψη στα Μουσικά Σχολεία, σχολ. έτους 2017-2018, και
   (γ) τους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, και τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ανήκουν σε όλους τους προβλεπόμενους από τις ισχύουσες διατάξεις κλάδους γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ, να υποβάλουν αίτηση, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για την ένταξή τους στους οικείους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Κύριους ή Επικουρικούς), σχολικού έτους 2017-2018.
   Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται από την Πέμπτη 13 Απριλίου έως και την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017.
   Η Αίτηση-Δήλωση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης (ΟΠΣΥΔ) του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (ιστοσελίδα: https://opsyd.sch.gr/). Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων έχουν αναρτηθεί στην ανωτέρω ιστοσελίδα σχετικές οδηγίες.
   Επισημαίνεται ότι η επιλογή των περιοχών προτίμησης θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του διδακτικού έτους 2017-2018, κατόπιν έκδοσης νεότερης σχετικής υπουργικής απόφασης.

Υ.Α. ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ ΕΚΠΣΗΣ (πλην Μουσικών) 2017-2018

Υ.Α. ΑΝΑΠΛ. ΜΟΥΣΙΚΩΝ 2017-2018

Υ.Α. ΑΝΑΠΛ. Ε.A.E. 2017-2018

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2017 | 2:01 pm


Αύριο στην Πρέβεζα θα βάλουν γκολ στο ρατσισμό

- Αντί εισιτηρίου, παιδικά είδη για άπορες οικογένειες της πόλης
- Οι πρόσφυγες ανταποδίδουν τη φιλοξενία που έχουν δεχθεί από απλούς καθημερινούς ανθρώπους


   Η Ποδοσφαιρική Οργάνωση Πρέβεζας «Αλληλεγγύη» και μία μικτή ομάδα προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας Καναλίου και Καστροσυκιάς διοργανώνουν ποδοσφαιρικό αγώνα κατά του ρατσισμού και της προσφυγιάς.
   Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 στις 5 μ.μ. στο δημοτικό στάδιο Πρέβεζας «Αθανασία Τσουμελέκα».
   Αντί εισιτηρίου, όσοι επιθυμούν να βρεθούν στις εξέδρες, μπορούν να φέρουν μαζί τους παιδικά παιχνίδια, παιδικά ρούχα, μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόρους κ.α. (ΟΧΙ ΤΡΟΦΙΜΑ), τα οποία θα παραδοθούν από την Π.Ο.Π. «Αλληλεγγύη» στο Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου Πρέβεζας, για να δοθούν στη συνέχεια σε άπορες οικογένειες του Δήμου Πρέβεζας.
   Θεωρούμε πως η φτώχεια και η δυστυχία δεν έχουν φυλή, θρησκεία, χρώμα και οι πρόσφυγες, παίζοντας ποδόσφαιρο μαζί μας, αποδεικνύουν εμπράκτως πως θέλουν να ανταποδώσουν τη φιλοξενία που έχουν δεχθεί από απλούς καθημερινούς ανθρώπους.

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2017 | 1:49 pm


ΗΠΕΙΡΟΣ: «Ανάσταση» για ξενοδόχους - εστιάτορες η τουριστική κίνηση της Πασχαλιάς!

Εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση όλων το τμημάτων της Ιόνιας Οδού θα τους βοηθήσει ακόμα περισσότερο


   Αυξημένη ήταν η τουριστική κίνηση τις ημέρες του Πάσχα στην Ήπειρο, καθώς η Ιόνια Οδός, έδωσε τη δυνατότητα να φτάσει στην περιοχή μεγάλος αριθμός επισκεπτών.
   Το 100% άγγιξε η πληρότητα σε ξενοδοχεία και καταλύματα των Ιωαννίνων και της Άρτας, ενώ επίσης αυξημένη ήταν η κίνηση σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα.
   Οι παράγοντες του τουρισμού την Ήπειρο δηλώνουν ικανοποιημένοι και εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση όλων το τμημάτων της Ιόνιας Οδού θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τον κλάδο τους.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2017 | 1:34 pmΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι:

www.vimaorthodoxias.gr