Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Απόψε βλέπουμε τους Περσείδες, με φόντο τα Τζουμέρκα, στην Σκούπα Άρτας

Στο πέσιμο της αυλαίας του 12ου Φεστιβάλ Αραχθείου θεάτρου, μετά τον «Περίπατο στο Διάστημα» με οδηγό τον Αστρολάβο


   Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια θεατρικών παραστάσεων στη Σκούπα Άρτας, εκ των οποίων 12 στο Αράχθειο Θέατρο από της δημιουργίας του (εγκαίνια του θεάτρου το 2007) και τα τρία προηγούμενα έτη σε ελεύθερο χώρο εκτός θεάτρου.
   Το φετινό 12ο Φεστιβάλ Αραχθείου θεάτρου, πραγματοποιείται από 7 έως 12 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο και απόψε, Κυριακή 12 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ, ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας "Αστρολάβος" θα μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι στον καλοκαιρινό έναστρο νυχτερινό ουρανό, με θέα τα υπέροχα Τζουμέρκα.
   Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η διακεκριμένη Δόκτωρ Αστροφυσικός κυρία Φιόρι-Αναστασία Μεταλληνού με θέμα «Περίπατος στο Διάστημα». Η κυρία Μεταλληνού, θα παρουσιάσει την Σελήνη με τους κρατήρες της, το Πλανητικό Σύστημα, με την πανέμορφη Αφροδίτη, το γίγαντα Δία, τον Κρόνο με τους δακτυλίους του, τον απόμακρο Πλούτωνα και πολλούς ακόμη αστερισμούς.
   Ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας Αστρολάβος, πριν την ομιλία της διακεκριμένης Αστροφυσικού, θα παρουσιάσει βίντεο που έχουν επιμεληθεί μέλη του συλλόγου, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης θα έχουν στηθεί τηλεσκόπια ώστε το κοινό να παρατηρήσει τον έναστρο ουρανό και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
   Υπενθυμίζεται ότι απόψε έχουμε την πιο θεαματική θερινή -αν όχι ετήσια- βροχή από «πεφταστέρια», τους διάττοντες Περσείδες, που θα κορυφωθούν το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου προς τα χαράματα της Δευτέρας, στον νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.
   Έτσι, όσοι βρεθούν στη Σκούπα για το πέσιμο της αυλαίας του 12ου Φεστιβάλ Αραχθείου θεάτρου, καλό θα είναι να εκμεταλλευθούν την 'σύμπτωση" και να απολαύσουν τους Περσείδες με φόντο τα Τζουμέρκα.
   Επειδή, μάλιστα, υπάρχει Νέα Σελήνη στις 11 Αυγούστου, δηλαδή το φεγγάρι θα απουσιάζει από τον ουρανό, ο οποίος θα είναι σκοτεινός, θα είναι ευκολότερο να παρατηρήσει κανείς τα φετινά «πεφταστέρια», που θα ανταμείψουν όσους ξενυχτήσουν για να τα δουν (με αναμενόμενο ρυθμό 60 έως 70 την ώρα).
    Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές».

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2018 | 9:27 am


Π. Πολάκης: Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. Υπουργοί Υγείας και Διευθυντές του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου 2007-2014;

Μετά το πόρισμα – κόλαφος των ορκωτών λογιστών για το πάρτι επί ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης να αποδώσει τις ποινικές ευθύνες τόσο στη συμμορία του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στους πολιτικούς της προϊσταμένους


   Το μέγεθος της διαφθοράς που επικρατούσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αποδεικνύεται, μετά και από την κατάθεση της έκθεσης ορκωτών λογιστών για την αποτίμηση των απολογισμών των οικονομικών χρήσεων της περιόδου 2007-2014, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της υγείας και με την συνεισφορά των ανεξάρτητων ελεγκτών, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο αναπληρωτής υπουργός Υγεία Παύλος Πολάκης.
   «Οι ορκωτοί λογιστές λοιπόν διαπίστωσαν πέραν κάθε αμφιβολίας την μαύρη τρύπα στα χρηματικά διαθέσιμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία δεν είναι ούτε 1, ούτε 10 εκατομμύρια, αλλά 90 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ».
   Προσθέτει ότι αυτό, «σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε 594 εκατομμύρια ευρώ κρατική επιχορήγηση και δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μόνο για την περίοδο 2007-2014 (δηλ. φόρους και καταθέσεις των ελλήνων φορολογουμένων) και κατέγραψε επίσημα ότι ξόδεψε 504 εκατομμύρια ευρώ. Στις 31/12/2014 το υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών ήταν μόλις 3,5 εκατομμύρια. Δηλαδή, 90 εκατομμύρια ευρώ «έκαναν φτερά» χωρίς να υπάρχει καμία αποτύπωση τους πώς και πού χρησιμοποιήθηκαν. Εννοείται ότι και για τα υπόλοιπα χρήματα της «επίσημης» λογιστικής αποτύπωσης έχει γίνει όργιο διασπάθισης υπερτιμολογήσεων, χαριστικών απ΄ ευθείας αναθέσεων, «χορηγιών», παράνομων προσλήψεων ημετέρων κ.λπ.».
   Συνεπώς, συνεχίζει ο κ. Πολάκης, ρωτάμε πλέον και επισήμως:
   «Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. Υπουργοί Υγείας της περιόδου 2007-2014;
   Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. διευθυντές και μέλη ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου;
   Σε ποιες offshore, σε ποιες βίλες, σε ποια κότερα, σε ποιες «διαφημιστικές» εκστρατείες, σε ποιους λογαριασμούς μαύρου προεκλογικού πολιτικού χρήματος κρύφτηκαν αυτά τα 90.000.000€;».
   «Το λόγο για την υπόθεση της «Μαύρης Τρύπας» έχει πλέον η Δικαιοσύνη», η οποία, «πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει τον διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ και να αποδώσει τις ποινικές ευθύνες τόσο στη συμμορία του διοικητικού μηχανισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στους πολιτικούς της προϊσταμένους» καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας,

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2018 | 9:02 am


Σε ισχύ τα πρόστιμα για τη «μαύρη» εργασία

- Βαριές καμπάνες στην υποτροπή, μεγάλες εκπτώσεις στη συμμόρφωση
- Ίδρυση επιχείρησης από το σπίτι


   Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τα νέα πρόστιμα στην αδήλωτη εργασία από την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής της κυβέρνησης για πάταξη της «μαύρης» εργασίας.
  Οι "βαριές" καμπάνες
   Η υπουργική απόφαση περιλαμβάνει τους όρους εφαρμογής των άρθρων 5 έως 8 του Ν. 4554/2018, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018 με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή. για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.
   Συγκεκριμένα καθορίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή:
   1. Του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.
   2. Της υποχρεωτικής αναδρομικής τρίμηνης ασφάλισης του αδήλωτου εργαζομένου.
   3. Της έκπτωσης του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους εργασίας:
      * Για σύμβαση 3 μηνών το πρόστιμο μειώνεται στα 7.000 ευρώ.
      * Για σύμβαση 6 μηνών το πρόστιμο μειώνεται στα 5.000 ευρώ.
      * Για σύμβαση 1 έτους το πρόστιμο μειώνεται στα 3.000 ευρώ.
   4. Των διαδικασιών αναίρεσης της έκπτωσης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού ή μεταβάλει τους όρους εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.
  Προσαύξηση 100% σε υποτροπή
   Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει πως, σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο επιβάλλεται προσαυξημένο κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση και κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση.
   Με την απόφαση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η νέα αρχιτεκτονική του προστίμου, που αναβαθμίζει συνολικά την αποτελεσματικότητα του συστήματος κυρώσεων για την αδήλωτη εργασία και, παράλληλα, αποδίδει δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο, υποστηρίζει το υπουργείο στην σχετική ανακοίνωση.
   Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, συνολικού ποσού 66.927.984,42 ευρώ, για την πληρωμή μηνός Αυγούστου σε 293.919 δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
  Ίδρυση επιχείρησης από το σπίτι
   Το πιο αποφασιστικό βήμα για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και το τέλος της γραφειοκρατίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Σύστασης Επιχειρήσεων (e-ΥΜΣ), που λειτουργεί από 23.7.2018 για το σύνολο της επικράτειας.
   Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η υπηρεσία αυτή τέθηκε σε λειτουργία, αφού προηγουμένως, με δαπάνες της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, έχει υλοποιηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική σύσταση επιχειρήσεων.
   Με τη χρήση της πλατφόρμας αυτής, μέσω της ιστοσελίδας της e-ΥΜΣ, κάθε επιχειρηματίας μπορεί από τον υπολογιστή του (από γραφείο ή το σπίτι του) να συστήσει ηλεκτρονικά την επιχείρησή του.
   Σε πρώτη φάση μπορούν να συσταθούν μόνο Μονοπρόσωπες ΙΚΕ (ήδη, μέχρι 8.8.2018, έχουν συσταθεί πάνω από πενήντα σε όλη την Ελλάδα) και σταδιακά θα μπορούν να συστήνονται όλες οι νομικές μορφές (Α.Ε. - ΕΠΕ - ΙΚΕ - Ο.Ε. - Ε.Ε.).

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2018 | 8:49 am


Αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα

Η Ν.Δ. δεν συνιστά αντίπαλο για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία με την οποία θα διαχειριστεί τη μετά τα Μνημόνια εποχή


   Η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή στο Μάτι. Ήδη έχουν εξαγγελθεί άμεσα μέτρα για την επιβολή της νομιμότητας σε ό,τι αφορά την αυθαίρετη δόμηση, τους αιγιαλούς και τα ρέματα, ταχύτατη ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, ριζική αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
   Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει, ιδιαίτερα στο πρώτο ζήτημα, θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή, γιατί το πολιτικό κόστος δεν είναι αμελητέο. Γι' αυτό η κυβέρνηση χρειάζεται να ενισχύσει από τώρα τις κοινωνικές συμμαχίες γύρω από αυτό το ζήτημα. Η πλειονότητα της κοινωνίας ξέρει ότι αν το θέμα δεν λυθεί τώρα, δεν θα λυθεί ποτέ.
   Όλα αυτά η αντιπολίτευση τα θεωρεί υπεκφυγές. Με ή χωρίς την τραγωδία, ο βασικός της στόχος είναι η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Μπροστά σε αυτό τον στόχο, δεν υπάρχει ούτε διάλογος, ούτε προτάσεις, ούτε καν πολιτική αντιπαράθεση. Διότι αυτά νομιμοποιούν την κυβέρνηση αντί να την αποσταθεροποιούν. Υπάρχει μόνο αυτό που εξέφρασαν με τον απλοϊκό τους τραμπουκισμό τα γελοιωδέστερα των στελεχών τους: η ανάγκη για βίαιη απομάκρυνση, ώστε να γίνουν όλα τόσο ασφαλή όσο ήταν πριν.
   Αυτή η βιαιότητα δείχνει το άγχος που τους διακατέχει. Στην αρχή της θητείας της, η κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα αποδυναμωμένη. Δεν κατάφεραν να την κλονίσουν. Από τις 20 Αυγούστου και μετά, κάθε μέρα που θα περνάει θα εξασθενεί η δική τους θέση.
   Η Ν.Δ. δεν συνιστά αντίπαλο για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία με την οποία θα διαχειριστεί τη μετά τα Μνημόνια εποχή.
το Κύριο Άρθρο στην Αυγή της Κυριακής

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2018 | 8:38 am


Απερρίφθησαν οι αιτήσεις ακυρότητας, απολύτως νόμιμη η δίωξη κατά Μαρινάκη για το ναρκόπλοιο Noor 1

- Αναμένεται να κληθεί σε απολογία
Διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για εγκληματικές πράξεις που έχουν σχέση με τη διακίνηση του μεγαλύτερου φορτίου ηρωίνης που πιάστηκε ποτέ στη χώρα μας


   Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο Πειραιά απέρριψε την αίτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη καθώς και τις παρόμοιες αιτήσεις των συγκατηγορουμένων του, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η βαρύτατη ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος τους, υποστηρίζοντας ότι έπασχε η προδικασία. 
   Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός για να ξεκινήσει η ανάκριση για την υπόθεση και να κληθούν σε απολογία τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης όσο και οι τέσσερις συνεργάτες του που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για εγκληματικές πράξεις που έχουν σχέση με τη διακίνηση του μεγαλύτερου φορτίου ηρωίνης που πιάστηκε ποτέ στη χώρα μας.
    Λόγω μάλιστα της σοβαρότητας της υπόθεσης, αμέσως μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης από την κ. Τζιβα, η οποία είχε διενεργήσει ενδελεχή έρευνα, η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου είχε διατάξει να ανατεθεί η περαιτέρω διαδικασία σε ανακριτή κατά της διαφθοράς
   Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία αφορά συγκεκριμένα: «Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, της διεύθυνσης της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 187 ΠΚ, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακίνησης και διακινούν ναρκωτικές ουσίες και το προσδοκώμενο όφελος των δραστών υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ». Tα αδικήματα φέρεται ότι τελέστηκαν από 01-01-2012.
   Επισημαίνεται ότι το Documento στο περασμένο φύλλο είχε αναφερθεί στην υπόθεση θέτοντας μάλιστα και μια σειρά από ερωτήματα για την καθυστέρηση που είχε παρατηρηθεί στη διαδικασία μετά την υποβολή των αιτήσεων του Μαρινάκη και των συγκατηγορουμένων του στην προσπάθεια τους να απεμπλακούν από την υπόθεση.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2018 | 11:33 pm


Ανοικτή για ακόμη 2,5 μήνες θα παραμείνει η «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση»

Πρόγραμμα που παρέχει δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, με ευνοϊκό επιτόκιο, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις


   Ανοικτή για τουλάχιστον δυόμισι μήνες ακόμη θα παραμείνει η χρηματοδοτική δράση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», σύμφωνα με πληροφορίες. Επί της ουσίας το συγκεκριμένο παρέχει δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού με ευνοϊκό επιτόκιο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
   Η διατήρηση του προγράμματος έως τον Οκτώβριο οφείλεται στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να υπάρχει μία ροή χρηματοδότησης των ΜΜΕ έως ότου ενεργοποιηθεί το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, για το οποίο πρόκειται να διατεθούν άνω των 900 εκατ. ευρώ για δάνεια και άνω των 100 εκατ. ευρώ για εγγυήσεις δανείων.
   Όσον αφορά το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 384 εκατ. ευρώ και προέρχεται κατά 192 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ και κατά 192 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες που συμμετέχουν.
  Οι όροι
   Τα δάνεια που χορηγούνται μέσω της συγκεκριμένης δράσης έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις, καθώς μόνο το μέρος της τραπεζικής συμμετοχής σε κάθε δάνειο 50% είναι έντοκο, ενώ το 50% των κεφαλαίων που δίνεται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΤΕΑΝ είναι άτοκο. Ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο δανεισμού για κάθε δάνειο διαμορφώνεται στο ήμισυ του κατά περίπτωση ισχύοντος επιτοκίου τραπεζικού δανεισμού για κάθε επιχείρηση.
  Τα δάνεια
   Από εκεί και πέρα τα επενδυτικά δάνεια θα κυμαίνονται από 10.000 έως 800.000 ευρώ με διάρκεια 5 έως 12 έτη και με δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 μήνες έως 2 έτη, ενώ τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης θα κυμαίνονται από 10.000 έως 300.000 ευρώ σε συνάρτηση με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και η διάρκεια αποπληρωμής τους δεν θα υπερβαίνει τους 48 μήνες.
  Δαπάνες
   Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι υφιστάμενες και υπό ίδρυση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, πλην του πρωτογενούς τομέα. Κάθε επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί, υπό προϋποθέσεις, και στις δύο κατηγορίες δανείων.
  Εξασφαλίσεις
   Σε εξασφάλιση της απαίτησης από τα δάνεια λαμβάνονται ενοχικές ή και εμπράγματες εξασφαλίσεις, σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική των συνεργαζόμενων τραπεζών. Ειδικά για τις εμπράγματες εξασφαλίσεις το ποσοστό κάλυψης δεν μπορεί να είναι ανώτερο του 120% του ποσού του δανείου, όπως αυτό συνομολογείται στη δανειακή σύμβαση, ενώ προσημειώνεται η μόνιμη και μοναδική κατοικία του επιχειρηματία.
  Πληροφορίες για υποβολή αιτήματος
   Σχετικά με την υποβολή αιτήματος οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες: Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Alpha Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Αττικής, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Παγκρήτια Συνεταιριστική, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας. Εναλλακτικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στο ΕΤΕΑΝ: 210 7450400, www.etean.gr

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2018 | 7:57 pm


Κατάπτυστοι!

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο των «Νέων» θα μείνει στην ιστορία. Θα διδάσκεται ως τυπικό παράδειγμα για το τι σημαίνει καπηλεία και μέχρι ποιου επιπέδου αθλιότητας μπορεί να φτάσει


   Το χθεσινό πρωτοσέλιδο των «Νέων» θα μείνει στην ιστορία. Θα πρέπει να διδάσκεται ως τυπικό παράδειγμα για το τι σημαίνει καπηλεία και μέχρι ποιου επιπέδου αθλιότητας μπορεί να φτάσει. Και πώς εικονογραφείται κατά τον καλύτερο τρόπο.
   Η καπηλεία λειτουργεί ως εξής: Πας και κρύβεσαι πίσω από τους νεκρούς μιας απίστευτης τραγωδίας. Από τη θέση εκείνη εκτοξεύεις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης. Και αν κάποιος επιχειρήσει να σε χτυπήσει, ουρλιάζεις ότι χτυπάει τους νεκρούς.
   Το πρωτοσέλιδο των «Νέων» δεν εκφράζει πόνο και οργή, αλλά σκέτη καφρίλα. Δεν στέλνουν ένα θυμωμένο πολιτικό μήνυμα σε συνθήκες εθνικού πένθους. Προσπαθούν να τρίψουν τους νεκρούς στα μούτρα της κυβέρνησης. Αν ήταν στην επικαιρότητα κάτι άλλο, θα χρησιμοποιούσαν κάτι άλλο. Τώρα που βρήκαν νεκρούς ανθρώπους, θα χρησιμοποιήσουν νεκρούς ανθρώπους. Σε άλλες περιπτώσεις προσπαθούσαν να προκαλέσουν θυμό στην κοινωνία. Τώρα προσπαθούν να μετατρέψουν τη θλίψη της κοινωνίας σε μίσος.
   Το πραγματικό μίσος βρίσκεται μέσα τους. Σχετίζεται με τις δικαστικές εκκρεμότητες του εκδότη τους. Και με την αγωνία του να ξαναστηθεί ένα πολιτικό σύστημα που θα τον προστατεύσει από τις δικαστικές του περιπέτειες.
   Τα «Νέα», τα «Παραπολιτικά», ο ΣΚΑΪ, το «Πρώτο Θέμα», ο «Φιλελεύθερος», χρησιμοποιούν από την πρώτη στιγμή το Μάτι για να βοηθήσουν πολιτικά τον Κ. Μητσοτάκη. Όσο βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν, τόσο πιο αθέμιτους τρόπους χρησιμοποιούν. Στον πάτο αυτού του κατήφορου βρίσκεται, μοιραία, η απώλεια κάθε σεβασμού για τους νεκρούς. Τα «Νέα» έφτασαν ως εκεί. Τους μεταχειρίστηκαν ως ένα πολιτικό εργαλείο. Αυτό είναι προσβολή για τους ανθρώπους που χάθηκαν.
   Αλήθεια, ρώτησαν τους συγγενείς των θυμάτων -που αναγκάστηκαν να ζητήσουν από τα ΜΜΕ να μείνουν μακριά από τις κηδείες- αν θέλουν να χρησιμοποιηθούν τα ονόματα των δικών τους για μια τέτοια δουλειά; Σιγά μην τους ρωτούσαν. Πήραν τη λίστα, διασφάλισαν και ότι δεν υπάρχει ζήτημα με προσωπικά δεδομένα και έχουν τίποτα μπλεξίματα και θεώρησαν σκόπιμο να τη χρησιμοποιήσουν όπου τους βόλευε.
   Αυτή είναι η προσβολή στους νεκρούς. Να λες “αυτοί δεν προστατεύονται από προσωπικά δεδομένα”. Και όταν είσαι ικανός να φτάσεις σε αυτό το σημείο, είναι σαν να λες “όσο περισσότερα ονόματα έχω για να πετάξω στο πρωτοσέλιδο, τόσο καλύτερα”. Αλλά ας μην πάμε μακριά την ανάλυση. Το να βάζεις στο στόμα νεκρών ανθρώπων αυτό που θέλεις να πεις εσύ θεωρείται κατάπτυστη δημοσιογραφική πρακτική από τότε που υπάρχουν εφημερίδες. Δεν μας προέκυψε χθες το πρωί.
   Δεν θα πούμε “ντροπή σας”, γιατί πάει χαμένο. Συμμεριζόμαστε μόνο την ντροπή των ανθρώπων που δουλεύουν στα «Νέα» για να βγάλουν το ψωμί τους. Όπως επίσης δεν θα εκφράσουμε καμία θλίψη για την κατάντια των «Νέων» “που κάποτε ήταν μια δημοκρατική εφημερίδα κ.λπ.”. Ο καθένας είναι αυτό που είναι τώρα. Και αυτό που του αξίζει να είναι.
γράφει ο Άγγελος Τσέκερης

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2018 | 6:52 pm


Εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για την εκτέλεση κατεδαφίσεων

- Τέλος στα προσκόμματα, μηδενική ανοχή στα παράνομα κτίσματα που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια
- «Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο παλαιό καθεστώς αυθαιρεσίας που συνέβαλε στην εθνική τραγωδία»


   Υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας που βίωσε ο ελληνικός λαός, επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία ώστε να προχωρήσει, χωρίς προσκόμματα, η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
   «Πρέπει να βρεθούν ταχείες λύσεις και να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών, με προτεραιότητα στις συνταγματικά προστατευόμενες περιοχές. Για λόγους ασφάλειας των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου, καθίσταται υποχρέωση της Κυβέρνησης η μηδενική ανοχή σε παράνομα κτίσματα σε ακτές και δάση» σημειώνουν.
   Στη βάση όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο Λαύριο και με γνώμονα την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, εκδόθηκε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), μέσω της οποίας συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο δόθηκε στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών η δυνατότητα έκδοσης πράξεων κατεδάφισης.
   Με την ΠΝΠ επιτρέπεται στο ΥΠΕΝ να προβαίνει στην εκτέλεση αφενός των πράξεων που θα εκδοθούν με τη νεοεισαχθείσα διαδικασία της κοινής υπουργικής απόφασης και αφετέρου των πράξεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, κατασκευών και περιφράξεων, σε ζώνη αιγιαλού-παραλίας, σε εθνικούς δρυμούς, και σε δασικές εκτάσεις στην Αττική. Πρόκειται για μία παράλληλη διαδικασία, στην οποία προχωρούμε λόγω των έκτακτων συνθηκών που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το έργο των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
   Αυτό εξυπηρετεί τη βέλτιστη κατανομή του διοικητικού φορτίου μεταξύ των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης, θέτοντας ταυτόχρονα στην εξυπηρέτηση του σκοπού της καταπολέμησης της αυθαιρεσίας, το μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού.
  Με διαφάνεια και νομιμότητα θα προχωρήσουμε στο μέλλον, προτεραιότητα ο σεβασμός στη ζωή των κατοίκων και το περιβάλλον 
   Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση σύσσωμη, καθιστά σαφές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο παλαιό καθεστώς αυθαιρεσίας, το οποίο συνέβαλε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι.
   Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι «οι κατεδαφίσεις εξπρές, που προωθούμε με την ΠΝΠ, δεν αφήνουν χώρο για αμφιβολίες και αμφισβητήσεις ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε στο μέλλον περνάει μόνο μέσα από μηχανισμούς διαφάνειας και νομιμότητας, με απόλυτη προτεραιότητα το σεβασμό στη ζωή των κατοίκων και στο περιβάλλον».
   Με την ΠΝΠ προβλέπεται η διαβίβαση από την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ των πράξεων κατεδάφισης που έχει στην κατοχή της και αφορούν αυθαίρετα κτίσματα, κατασκευές, περιφράξεις και άλλες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία, σε εθνικούς δρυμούς και σε δασικές εκτάσεις, εφόσον για τα τελευταία έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του αρμόδιου δασάρχη, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 67 Α του ν. 998/1979 (Α’ 289).
   Από την παραπάνω υποχρέωση, εξαιρείται η διαβίβαση των πράξεων κατεδάφισης που έχουν ήδη περιληφθεί σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών κατεδάφισης που έχει συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, και σε επεκτάσεις των συμβάσεων αυτών, για τις οποίες έχει εγκριθεί χρηματοδότηση.
   Επιπλέον, πράξεις κατεδάφισης που αφορούν περιφράξεις και περιτοιχίσεις που έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση του άρθρου 23 του ν. 1337/1983 (νόμος Τρίτση), δηλαδή περιφράξεις που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 μ. από την ακτή, δύνανται να εκτελούνται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
   Με τις διατάξεις της ΠΝΠ το Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων, της ανωτέρω Ειδικής Γραμματείας του ΥΠΕΝ, αποκτά τη δυνατότητα να προβεί άμεσα στην εκτέλεση των πράξεων οι οποίες θα διαβιβασθούν.
   Τα έξοδα των εν λόγω κατεδαφίσεων θα καλυφθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Καλούνται τέλος, οι αστυνομικές αρχές όπως και κάθε δημόσια αρχή (κτηματικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των οικείων ΟΤΑ), να συνδράμουν στην πραγματοποίηση των κατεδαφίσεων, με τη διάθεση μηχανικών μέσων, αλλά και να διευκολύνουν με οποιοδήποτε τρόπο το έργο κατεδάφισης.
   Τέλος, αναφέρουν ότι ορίζεται ως αρμόδια για τη διενέργεια των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων με σκοπό την εκτέλεση κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, ορίζεται η Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2018 | 2:12 pm


Αντιμέτωποι με το πολιτικό τους αδιέξοδο

- Όσο θα συνειδητοποιούν ότι η εκστρατεία πολιτικού μίσους δεν τους βγαίνει, τόσο θα προσθέτουν πολιτικό μίσος από το δικό τους
- Τώρα που ανοίγει λίγο ο ορίζοντας, τρέμουν   Αξίζει να παρατηρήσει κάποιος ότι οι χυδαιότερες εκδηλώσεις του πολιτικού λόγου της Ν.Δ. πληθαίνουν όσο ο χρόνος μετά την καταστροφή στο Μάτι περνάει. Η Ν.Δ. και ο φιλικός της Τύπος θα προσπαθήσουν να συντηρήσουν την ατζέντα «ανίκανη και αναίσθητη κυβέρνηση» όσο περισσότερο μπορούν. Και όσο θα συνειδητοποιούν ότι η εκστρατεία πολιτικού μίσους δεν της βγαίνει, τόσο θα προσθέτουν πολιτικό μίσος από το δικό τους. Και τόσο περισσότερο η κοινωνία θα είναι αντιμέτωπη με πολιτικούς τραμπούκους σαν τον «τομεάρχη Υγείας» και πρωτοσέλιδα σαν των «Νέων».
   Η εμμονή της Ν.Δ. σε αυτή την ατζέντα δείχνει πόσο αδύναμη θεωρούν την άλλη τους ατζέντα: το «τέταρτο Μνημόνιο», και τις «περικοπές συντάξεων που έρχονται». Αυτή όμως είναι που τους απασχολεί στην πραγματικότητα. Γι' αυτό ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε να γίνουν εκλογές σε δώδεκα μέρες. Θα γινόταν καταγέλαστος αν δεν είχε επικαλεστεί την καταστροφή. Τώρα έγινε αξιοθρήνητος.
   Σε κάθε περίπτωση, αν η ανθρωποφαγία δεν τους βγει, έχουν εφεδρεία το «Μακεδονικό». Η Νέα Δημοκρατία φοβάται την πρώτη ΔΕΘ μετά τα Μνημόνια και ετοιμάζεται ήδη να της επιτεθεί. Η επίθεση δια του «Μακεδονικού», ώστε η Ν.Δ. να συνδεθεί με ακροδεξιά τμήματα που την εγκατέλειψαν. Αλλά και προκειμένου να εξασφαλιστεί δυναμική παρουσία ακροδεξιών στοιχείων στις κινητοποιήσεις.
   Αυτή η όξυνση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αγωνία της Ν.Δ. μπροστά στο πολιτικό της αδιέξοδο. Απέτυχαν να αποσταθεροποιήσουν μια κυβέρνηση που βγήκε από την κρίση του 2015, που είχε να διαχειριστεί μια εξουθενωμένη κοινωνία, να κλείσει τέσσερις αξιολογήσεις και να βγάλει πέρα το προσφυγικό.
   Τώρα που ανοίγει λίγο ο ορίζοντας, τρέμουν.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή Αυγή

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2018 | 11:44 am


Γαλαζοπράσινο φαγοπότι 90 εκατ. ευρώ βρήκαν οι ορκωτοί λογιστές στο ΚΕΕΛΠΝΟ

- Μαξίμου: Κάποιοι έχουν πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες και οφείλουν να απολογηθούν τόσο στον ελληνικό λαό, όσο και στη δικαιοσύνη
- Π. Πολάκης: Πού πήγαν τα 90 εκατομμύρια, κ. υπουργοί Υγείας της περιόδου 2007-2014;


   Οι τρεις ορκωτοί λογιστές επισημαίνουν την ύπαρξη μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων, που αναγράφονται στους απολογισμούς και στα υπόλοιπα των χρηματικών διαθεσίμων στους λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ.
   Για τα έτη 2008-2013, η απόκλιση ανέρχεται σε 89 εκατ. ευρώ, όπως γνωστοποιεί με δήλωσή του ο Αντ. Μπαλωμενάκης, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.
   Αναλυτικά ο Αντ. Μπαλωμενάκης αναφέρει:
   «Γίνεται γνωστό ότι περιήλθε στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, η έκθεση πραγματογνωμοσύνης «για την επιβεβαίωση στοιχείων και εντοπισμό διαφορών επί των ετήσιων οικονομικών απολογισμών, που κατέθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο υπουργείο Υγείας για τις χρήσεις 2007 έως και 2014».
   Οι τρεις ορκωτοί λογιστές που είχαν οριστεί, (οι κ. Δημήτριος Γιώγος, Νικόλαος Συκάς και Νικόλαος Χούντας), στην πολυσέλιδη έκθεσή τους επισημαίνουν την ύπαρξη μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων, που αναγράφονται στους απολογισμούς και στα υπόλοιπα των χρηματικών διαθεσίμων, όπως τα τελευταία προκύπτουν από τις ενημερώσεις των τραπεζών σχετικά με την κίνηση των λογαριασμών του ΚΕΕΛΠΝΟ.
   Προκειμένου για τα έτη 2008-2013 η απόκλιση αυτή σε σχέση με τα πραγματικά χρηματικά διαθέσιμα ανέρχεται σε 89.229.474 €.
   Οι πραγματογνώμονες δεν εκφράζουν γνώμη για τη φύση ή τον τρόπο σχηματισμού της διαφοράς αυτής, εξ αιτίας, όπως τονίζουν, του ανεπαρκούς τρόπου κατάρτισης των απολογισμών και της έλλειψης παραστατικών στοιχείων για την επιβεβαίωση των εσόδων και εξόδων.
   Στην έκθεση σχολιάζεται αρνητικά ο τρόπος λογιστικής οργάνωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την εξεταζόμενη περίοδο 2007-2014. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία καταγραφής και παρακολούθησης των εισπράξεων και πληρωμών του ΚΕΕΛΠΝΟ, «δεν γινόταν με τρόπο που να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία τους, η πληρότητα παρουσίασης, η ακρίβειά των, η συμφωνία με τα λογιστικά βιβλία.». Επίσης ότι λόγω του τρόπου παράθεσης « δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των εγγραφών με τη σύγκριση των παραστατικών είσπραξης και πληρωμής κάθε μιας χρήσης».
   Τελικό συμπέρασμα των Πραγματογνωμόνων είναι ότι οι ισολογισμοί 2007-2014 «δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε έχουν συνταχθεί με ακρίβεια και πληρότητα»
   Τα ευρήματα των πραγματογνωμόνων επιβεβαιώνουν την εικόνα που έχει προκύψει μέχρι σήμερα από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρχε μέχρι το 2014 μια «μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων στα οικονομικά του, για την οποία, εννοείται , πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες τόσο ποινικές όσο και πολιτικές.
   Οι Βουλευτές-Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ενημερώθηκαν σήμερα με επιστολή του Προέδρου της για την κατάθεση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης με την οποία καλούνται να την μελετήσουν εν όψει και της διαδικασίας σύνταξης του τελικού πορίσματος».
   Μαξίμου για ΚΕΕΛΠΝΟ: Να απολογηθούν όσοι έχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες
   "Είναι πλέον εμφανές ότι κάποιοι έχουν πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες και οφείλουν να απολογηθούν τόσο στον ελληνικό λαό, όσο και στη δικαιοσύνη", σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφερόμενο στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και στα στοιχεία της έκθεσης των Ορκωτών Λογιστών, που δείχνουν "μαύρη τρύπα" 90 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2007-2014.
   "Από την έκθεση των ορκωτών λογιστών για τον εντοπισμό διαφορών στους ετήσιους απολογισμούς που κατέθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο Υπουργείο Υγείας για την περίοδο 2007-2014, διαπιστώθηκε ότι 90 εκατομμύρια έκαναν φτερά", τονίζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει:
  "Είναι πλέον εμφανές τόσο από τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή την έκθεση, όσο και από όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από την πρώτη ημέρα σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής ότι κάποιοι έχουν πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες και οφείλουν να απολογηθούν τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στη δικαιοσύνη. Με το να φωνασκούν καλεσμένοι σε φιλικά τους ΜΜΕ και να σωπαίνουν όταν υπάρχουν αποκαλύψεις δεν θα καταφέρουν να αποσείσουν τις ευθύνες τους".  
  Π. Πολάκης: Πού πήγαν τα 90 εκατομμύρια του ΚΕΕΛΠΝO, κ. υπουργοί Υγείας της περιόδου 2007-2014;
   Μετά τις αποκαλύψεις από την παραπάνω δήλωση Μπαλωμενάκη, ο αν. υπ. Υγείας τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του πως «Οι ορκωτοί λογιστές λοιπόν διαπίστωσαν πέραν κάθε αμφιβολίας την μαύρη τρύπα στα χρηματικά διαθέσιμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία δεν είναι ούτε 1, ούτε 10 εκατομμύρια, αλλά 90 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ».
  «Μόλις 3,5 εκατ. ευρώ είχαν μείνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ»
   «Αυτό», προσθέτει, ο Π. Πολάκης, «σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε 594 εκατομμύρια ευρώ κρατική επιχορήγηση και δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μόνο για την περίοδο 2007-2014 (δηλ. φόρους και καταθέσεις των ελλήνων φορολογουμένων) και κατέγραψε επίσημα ότι ξόδεψε 504 εκατομμύρια ευρώ. Στις 31/12/2014 το υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών ήταν μόλις 3,5 εκατομμύρια €. Δηλαδή, 90 εκατομμύρια € «έκαναν φτερά» χωρίς να υπάρχει καμία αποτύπωση τους πως και που χρησιμοποιήθηκαν». Εννοείται ότι και για τα υπόλοιπα χρήματα της «επίσημης» λογιστικής αποτύπωσης έχει γίνει όργιο διασπάθισης υπερτιμολογήσεων, χαριστικών απ’ ευθείας αναθέσεων, «χορηγιών», παράνομων προσλήψεων ημετέρων κλπ. »
   Και ο Π. Πολάκης καταλήγει με τα παρακάτω ερωτήματα:
   «Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. Υπουργοί Υγείας της περιόδου 2007-2014;
   Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. διευθυντές και μέλη ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου;
   Σε ποιες offshore, σε ποιες βίλλες, σε ποια κότερα, σε ποιες «διαφημιστικές» εκστρατείες, σε ποιους λογαριασμούς μαύρου προεκλογικού πολιτικού χρήματος κρύφτηκαν αυτά τα 90.000.000€.;»
   «Το λόγο για την υπόθεση της "Μαύρης Τρύπας" έχει πλέον η Δικαιοσύνη, η οποία πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει τον διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ και να αποδώσει τις ποινικές ευθύνες τόσο στη συμμορία του διοικητικού μηχανισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στους πολιτικούς της προϊσταμένους», καταλήγει στη δήλωση του ο αν. υπ. Υγείας.

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2018 | 10:05 pm


Νέα οδικά, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε. Άρτας

Αναλυτικά τα έργα που είναι έτοιμα προς υλοποίηση, καθώς αναδείχτηκαν οι ανάδοχοί τους


   Νέα οδικά, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα δρομολογούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, καθώς, την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου -κατά περίπτωση - ενέκρινε για άλλα τα πρακτικά των διαγωνισμών και για άλλα τη δημοπράτησή τους. 
   Αναλυτικά τα έργα που είναι έτοιμα προς υλοποίηση, καθώς αναδείχτηκαν οι ανάδοχοί τους, είναι τα εξής:
 • «Συντήρηση Ε.Ο. Άρτας - Καρδίτσας», προϋπολογισμού 150.000 €. Ανάδοχος Βασίλειος Θωμάς και ΣΙΑ Ο.Ε.
 • «Προστασία πρανών της κοίτης του ποταμού Αράχθου από πλημμυρικά  φαινόμενα στις θέσεις όδευσης της Ε.Ο. Φτέρη – Βαθύκαμπος - Κρυονέρι», προϋπολογισμού 120.000 €. Ανάδοχος ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΑΤΕΒΕ.
 • «Αποκατάσταση λειτουργικότητας αρδευτικής διώρυγας Δ21 (κεφαλή) του ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου», προϋπολογισμού € 60.000.  Ανάδοχος Αναστάσιος Τάσιος.
 • «Αποκατάσταση δρόμων παραπλεύρως αποστραγγιστικών τάφρων περιοχής ΤΟΕΒ Λούρου», προϋπολογισμού 70.000 €. Ανάδοχος Λάμπρος Γεωργούλας
 • «Καθαρισμός κοίτης χειμάρρων περιοχής Δ. Ν. Σκουφά», προϋπολογισμού € 50.000. Ανάδοχος Γεώργιος Β. Μπαζούκης.
 • «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Ρετσιανά–Καστανιά–Στρογγυλόκαμπος ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 250.000 €. Ανάδοχος Παναγιώτης Κάτερος.
 • «Συντήρηση - βελτίωση ορεινού επαρχιακού δικτύου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 62.000 €. Ανάδοχος Γεώργιος Μπαζούκης.
 • «Αποκατάσταση λειτουργικότητας αρδευτικής διώρυγας ΒΔ21- Κεντρικό Κιρκιζατών του ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου», προϋπολογισμού € 110.000. Ανάδοχος: Αναστάσιος Τάσιος.
   Ανάδοχοι αναδείχτηκαν επίσης και για τα έργα:
 • «Παροχή υπηρεσιών για τη συλλογή και καταγραφή στοιχείων του μνημείου Ιμαρέτ Άρτας», προϋπολογισμού 24.800 ευρώ. Ανάδοχος: Αναστασία Μπαμπόλη.
 • «Βελτίωση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κομποτίου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 10.000. Ανάδοχος Δήμητρα Νάστου.

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2018 | 2:05 pm


Γιατί μάζεψαν το αίτημα για εκλογές

- Οι 3 λόγοι που η απαίτηση του Κ. Μητσοτάκη για εκλογές στις 20 Αυγούστου εξαφανίστηκε πριν τη δει το φως του ήλιου της επόμενης μέρας
- Όσο περισσότερο πιέζεται τόσο πιο άσχημα εκτίθεται


   Η απαίτηση του Κ. Μητσοτάκη για εκλογές στις 20 Αυγούστου εξαφανίστηκε πριν τη δει το φως του ήλιου της επόμενης μέρας. Είναι προφανές ότι στη Ν.Δ. κατάλαβαν ότι πρόκειται για κάκιστη επικοινωνιακή κίνηση και έσπευσαν να την υποβαθμίσουν.
   Μάλλον είχαν δίκιο. Για τρεις λόγους.
   Πρώτον, γιατί έδειχνε πόση ιδιοτέλεια κρύβεται αυτές τις ημέρες πίσω από τους “χαμηλούς τόνους” του Κ. Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της Ν.Δ., που πριν τρεις ημέρες έλεγε ότι η καταστροφή στο Μάτι δεν προσφέρεται για ανούσιες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, προχθές την επικαλέστηκε για να ζητήσει εκλογές στο επόμενο εικοσαήμερο. Αυτό συνιστά καπηλεία.
   Δεύτερον, γιατί αποτελεί έλλειψη σοβαρότητας να επικαλείται ο Κ. Μητσοτάκης την καταστροφή στο Μάτι ως εξαιρετικό λόγο για εκλογές την ώρα που τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια έχει ζητήσει εκλογές εκατοντάδες φορές για εκατοντάδες λόγους. Όταν ο Κ. Μητσοτάκης έχει εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το αίτημά του για εκλογές, η συσχέτιση του αιτήματος με την τραγωδία εργαλειοποιεί και την τραγωδία. Αφού τις εκλογές θα τις ζητούσε ούτως ή άλλως, το μήνυμα που στέλνει είναι ότι θεωρεί το Μάτι βολικό για τη στρατηγική του. Κι αυτό δεν ακούγεται καλά.
   Τρίτον, γιατί η 20ή Αυγούστου δεν έχει σχέση με την πυρκαγιά. Έχει σχέση με το τέλος των Μνημονίων. Και ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι κάθε ημέρα μετά το τέλος των Μνημονίων τη φοβάται. Αυτό φοβάται και θέλει κάλπες εδώ και τώρα. Άσχετα αν εκείνη την ώρα μιλάει για τη φωτιά.
   Ο Κ. Μητσοτάκης βλέπει το πολιτικό αδιέξοδο που θα αντιμετωπίσει και πιέζεται. Όσο περισσότερο πιέζεται τόσο πιο άσχημα εκτίθεται.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή Αυγή

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2018 | 10:26 am


ΞΕΝΙΑ: Έως τις 20 Σεπτεμβρίου οι προσφορές για την ανάδειξη αναδόχου για την μελέτη αξιοποίησής του

Ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική επίλυση ενός προβλήματος, που στοίχειωνε την Άρτα για 25 χρόνια


   Έως τις 20 Σεπτεμβρίου υποβάλλονται οι προσφορές για την ανάδειξη του αναδόχου της μελέτης ωρίμανσης του έργου «Αξιοποίηση του Παλαιού Ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ Άρτας».
   Ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης είναι 1 εκ. ευρώ και μέσω αυτής προβλέπεται η πλήρης αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη αποκατάστασης του υφιστάμενου παλαιού κτιρίου, ώστε να καταστεί κατάλληλο για τις προβλεπόμενες από το Δήμο χρήσεις, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του κτιρίου.
   Το τεύχος δημοπράτησης μαζί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στην ενότητα ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ, στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων, www.arta.gr.
   Η αξιοποίηση του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας, μέσα στο Κάστρο, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της Δράσης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας», μετά από πρόταση που υποβλήθηκε από τον Δήμο Αρταίων, με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ και πίστωση 2,5 εκ. ευρώ.
   Οι βασικοί άξονες της πρότασης, που είχε καταθέσει ο Δήμος, περιλαμβάνει αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως εξής:
   - Δημιουργία καφέ- εστιατορίου στο ισόγειο, ώστε να αποτελέσει χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας και των επισκεπτών.
   - Δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης
   - Μετεγκατάσταση - λειτουργία Δημοτικού Ωδείου
   - Αμφιθεατρική σκηνή υψηλής ακουστικής για μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
   - Παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.
   Έτσι, μετά από 25 χρόνια εγκατάλειψης και ερήμωσης, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να αποδοθεί ξανά το ΞΕΝΙΑ στην τοπική κοινωνία και ένα στοιχειωμένο πρόβλημα οδεύει προς την οριστική λύση του, με την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ και με Κάστρο ανοικτό για όλους, κατοίκους και επισκέπτες

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2018 | 1:55 am


3,5 εκατομμύρια και ανάδοχος για την σύνδεση του Σουλίου με την Εγνατία

Στη φάση της κατασκευής περνά ένα σημαντικό έργο, που απαντά σε ένα διαχρονικό αίτημα κατοίκων και επισκεπτών


   Στη φάση της κατασκευής περνά πλέον το έργο της οδικής σύνδεσης του Ιερού χώρου του Σουλίου με την Εγνατία Οδό. Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση που απαντά σε ένα διαχρονικό αίτημα κατοίκων και επισκεπτών.
   Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου προχώρησε στην ανάδειξη του αναδόχου κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη κατασκευής του έργου, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Την υλοποίηση του έργου αναλαμβάνει η θεσπρωτική εταιρία ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε., που μειοδότησε στον ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό.
   Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση και αποκατάσταση της υφιστάμενης Διαδημοτικής Οδού που συνδέει τον Ιερό Χώρο Σουλίου με την επαρχιακή οδό Αγίας Κυριακής – Πετουσίου και κατ’ επέκταση με τον ανισόπεδο κόμβο της Εγνατίας Οδού στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας.
   Ο εν λόγω δρόμος συνδέει και εξυπηρετεί μετακινήσεις που γίνονται κυρίως από τον τοπικό πληθυσμό αλλά και για τουρισμό και αναψυχή προς τον ιστορικό χώρο του Σουλίου. Ειδικότερα, η υπό βελτίωση οδός έχει ως αφετηρία την επαρχιακή οδό Αγίας Κυριακής – Πετουσίου σε απόσταση 5.2 περίπου χιλιομέτρων από τον ανισόπεδο κόμβο της Εγνατίας Οδού στο ύψος του Ελευθεροχωρίου, ενώ το πέρας της οδού εντοπίζεται στην Τ.Κ. Κουκουλιών του Δήμου Σουλίου.
   Στην περιοχή υφίσταται σήμερα ένας και μοναδικός δρόμος, ο οποίος έχει αφετηρία τον οικισμό Γλυκής, για την πρόσβαση προς τον ιστορικό χώρο του Σουλίου.
   Η κατασκευή ενός "βόρειου", άξονα που θα παρέχει πιο γρήγορη πρόσβαση στην Εγνατία Οδό και κατ΄ επέκταση στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, όσο και την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, την Ηγουμενίτσα, θα δώσει την δυνατότητα αύξησης της επισκεψιμότητας στην ιστορική αυτή περιοχή.
   Επιπλέον, η κατασκευή του εν λόγω έργου θα διευκολύνει κατά πολύ την επικοινωνία των κατοίκων όλων των οικισμών του Σουλίου με τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2018 | 1:02 am


3.000.000 ευρώ στην Άρτα, με υπογραφή Πάνου Σκουρλέτη, για "Βελτιώσεις-επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης οικισμών Δήμου Αρταίων"

- Ποια έργα εντάσσονται στο Δήμο Αρταίων
- Και 1.570.000€ για "Βελτίωση κεντρικού δικτύου ύδρευσης Δήμου Βορείων Τζουμέρκων"


   Την ένταξη στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» (ΚΥΑ 13022 -ΦΕΚ 1377Β/24-4-2018) 25 νέων έργων, πλήρως χρηματοδοτούμενων, στο πλαίσιο των Προσκλήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, συνολικού προϋπολογισμού 121.806.914,57 ευρώ, υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.
   Σε αυτά περιλαμβάνονται τα έργα "Βελτιώσεις-επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης οικισμών Δήμου Αρταίων", με ποσό χρηματοδότησης 3.000.000,00 ευρώ και "Βελτίωση κεντρικού δικτύου ύδρευσης Δήμου Βορείων Τζουμέρκων", με ποσό χρηματοδότησης 1.567.741,93 ευρώ.
   Αναλυτικά, τα έργα που εντάσσονται στο Δήμο Αρταίων είναι τα εξής:
   - Εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας, αυτοματισμών και ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού και ελέγχου διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Αρταίων, με προϋπολογισμό 1.435.251 ευρώ.
   - Βελτιώσεις επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης οικισμών (Έλατος Κορφοβουνίου, Κορωνησία, Στρογγυλή, Αμπέλια Αμμοτόπου και Παντάνασσα), προϋπολογισμού 1.907.000 ευρώ.
   - Ύδρευση υψηλής ζώνης Τ.Κ. Γραμμενίτσας με προϋπολογισμό 620.000 ευρώ.
   - Ύδρευση της Τοπικής Κοινότητας Στρογγυλής με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.
   Στα έργα διαχείρισης λυμάτων που εντάχθηκαν, περιλαμβάνονται και 4 έργα των Δήμων Τρίπολης, Νεμέας, Τανάγρας και Καρύστου, ύψους 71.043.762,82 ευρώ, που θα εξυπηρετήσουν οικισμούς Γ’ προτεραιότητας κατά την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΚ.
   Με αυτές τις σημαντικές εντάξεις, το Πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στην κάλυψη των εθνικών υποχρεώσεων που απορρέουν από την οδηγία αυτή και αποτρέπει περαιτέρω πρόστιμα.
   Ο «ΦιλόΔημος», αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει εξασφαλίσει συνολικά 400 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, εντός του 2018, με 200 εκατ. ευρώ ανά κατηγορία, όπως προβλέπουν οι αντίστοιχες Προσκλήσεις που υπέγραψαν ο ΥΠΕΣ Πάνος Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
   Η ανταπόκριση των Δήμων και των ΔΕΥΑ στο Πρόγραμμα, φανερώνει το μέγεθος των αναγκών αφενός σε έργα βελτίωσης των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων, αλλά και σε έργα βελτίωσης των υποδομών ύδρευσης. Η επίδραση αυτών των έργων στις τοπικές κοινωνίες προβλέπεται ιδιαίτερα θετική, καθώς στοχεύουν στο να εξασφαλίσουν επαρκή και ποιοτική ύδρευση σε χιλιάδες ανθρώπους, να μειώσουν κόστη για τους πολίτες και τους Δήμους, αλλά και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων, αλλά και των υγρών αποβλήτων οικισμών και ευρύτερων περιοχών εντός των Δήμων που θα υλοποιηθούν.

   Ακολουθεί ο κατάλογος των έργων και τα ποσά χρηματοδότησης:


Πρόσκληση Ι (Έργα Ύδρευσης):


Κύριος του Έργου

Τίτλος Πρότασης

Ποσό Χρηματοδότησης

ΔΕΥΑ Άρτας

Βελτιώσεις-επεκτάσεις δικτύου

ύδρευσης οικισμών Δήμου Αρταίων

3.000.000,00

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων

Βελτίωση κεντρικού δικτύου ύδρευσης

Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

1.567.741,93 €

Δήμος Πύδνας - Κολινδρού

Αναβάθμιση συνθηκών ύδρευσης

Δήμου Πύδνας-Κολινδρού

1.325.820,40 €

ΔΕΥΑ Σκοπέλου

Αντικατάσταση δικτύου

αμιαντοσωλήνων οικισμού Νέου Κλήματος

1.215.000,00 €

ΔΕΥΑ Ι.Π. Μεσολογγίου

Ολοκλήρωση ύδρευσης Ευηνοχωρίου και

προμήθεια-εγκατάσταση και θέση σε

λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής

διαχείρισης-τηλελέγχου τηλεχειρισμού

για την ελαχιστοποίηση των διαρροών

του πόσιμου νερού της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου

3.000.000,00 €

ΔΕΥΑ Χαλκηδόνος

Αντικατάσταση δικτύου

ύδρευσης οικισμού Κουφαλίων

2.972.024,97 €

Δήμος Φυλής

Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση

σε λειτουργία συστήματος βελτίωσης

λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και

μείωσης των απωλειών πόσιμου νερού

του Δήμου Φυλής

3.607.570,44 €

Δήμος Διονύσου

Προμήθεια, εγκατάσταση και

θέση σε λειτουργία εξοπλισμού

για την ασφαλή επίβλεψη και

λειτουργία του συστήματος υδροδότησης

του Δήμου Διονύσου

3.540.200,00 €

ΔΕΥΑ Σοφάδων

Υποδομές Ύδρευσης Δήμου Σοφάδων

678.800,00 €

Δήμος Μεγαλόπολης

Προμήθεια συστήματος απομακρυσμένου

ελέγχου και διαχείρισης

του δικτύου ύδρευσης του

Δήμου Μεγαλόπολης

979.600,00 €

ΔΕΥΑ Εορδαίας

Ύδρευση Δήμου Εορδαίας

2.527.822,57 €

ΔΕΥΑ Ανατολικής Μάνης

Υποδομές ύδρευσης για την

εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας

και ποιότητας ύδατος για

ανθρώπινη κατανάλωση Δήμου

Ανατολικής Μάνης

976.000,00 €

Δήμος Πολυγύρου

Βελτίωση των υποδομών των δικτύων

ύδρευσης του Δήμου Πολυγύρου

2.902.793,55 €

Δήμος Νισύρου

Ύδρευση οικισμών Εμπορείου

και Νικείων του Δήμου Νισύρου

1.493.548,39 €

ΔΕΥΑ Φαρκαδόνας

Προμήθεια και εγκατάσταση

συστήματος τηλεελέγχου/ τηλεχειρισμού

για την βελτιστοποίηση της

λειτουργίας και τον έλεγχο των

διαρροών των δικτύων ύδρευσης

992.470,00 €     30.779.392,25 €Πρόσκληση ΙΙ (Έργα διαχείρισης λυμάτων):


Κύριος του Έργου

Τίτλος Πρότασης

Ποσό Χρηματοδότησης

ΔΕΥΑ Τρίπολης

Αποχετευτικό δίκτυο και

εγκατάσταση επεξεργασίας

λυμάτων οικισμού Λεβιδίου

9.509.951,38 €

Δήμος Νεμέας

Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων

οικισμού Νεμέας και εγκατάσταση

επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Νεμέας

15.848.000,00 €

ΔΕΥΑ Σκοπέλου

Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων

και εγκαταστάσεις επεξεργασίας

και διάθεσης λυμάτων

Τ.Δ. Γλώσσας Σκοπέλου

4.245.500,00 €

Δήμος Πύδνας - Κολινδρού

Αναβάθμιση συνθηκών ύδρευσης

993.984,00 €

ΔΕΥΑ Χαλκηδόνος

Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων

Δημοτικής Κοινότητας Προχώματος

3.825.231,27 €

Δήμος Αρχανών Αστερουσίων

Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης

και Ε.Ε.Λ. σε οικισμούς

4.990.000,00 €

Δήμος Βιάννου

Έργα διαχείρισης λυμάτων

3.620.464,17 €

ΔΕΥΑ Σελίνου

Έργα διαχείρισης αστικών

λυμάτων οικισμού Σούγιας

Δήμου Καντάνου Σελίνου

2.308.580,06 €

Δήμος Τανάγρας

Κατασκευή εσωτερικών δικτύων

αποχέτευσης ακαθάρτων στο Δήλεσι,

στον Άγιο Θωμά και στο Κλειδί

και εξωτερικά δίκτυα μεταφοράς

στην ΕΕΛ Σχηματαρίου/Οινοφύτων

36.337.200,00 €

Δήμος Καρύστου

Αποχέτευση ακαθάρτων

και ΕΕΛ οικισμών

Ν. Στύρων, Στύρων

9.348.611,44 €91.027.522,32 €


Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2018 | 12:32 am


Έσπασε το «φράγμα» του 20% η ανεργία, για πρώτη φορά από το 2011

- Το Μάιο έπεσε στο 19,5%, από 21,7% πέρυσι
- Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 113.718 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (μείωση 10,9%)
- Έφη Αχτσιόγλου: Οι ενέργειές μας αποδίδουν καρπούς, η προσπάθεια συνεχίζεται
- ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα έχει αλλάξει σελίδα οριστικά και αμετάκλητα


   Για πρώτη φορά από το Σεπτέμβρη του 2011, η ανεργία έπεσε κάτω από το «φράγμα» του 20% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο του 2018 - «Ενθαρρυντική και αισιόδοξη εξέλιξη, συνεχίζουμε την προσπάθεια» η δήλωση της υπ. Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου
   Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας για τον Μάιο 2018, όπου καταγράφεται μια σημαντική εξέλιξη, καθώς το ποσοστό ανεργίας για πρώτη φορά έπεσε κάτω από το όριο του 20% .
   Έτσι, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2018 ανήλθε σε 19,5% έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 21,7% τον Μάιο του 2017 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 20,0% τον Απρίλιο του 2018.
   Το σύνολο των απασχολούμενων, κατά τον Μάιο του 2018, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.824.393 άτομα, με τους άνεργους να αριθμούν 924.941 άτομα.
   Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 70.052 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (αύξηση 1,9%) και κατά 48.884 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 (αύξηση 1,3%).
   Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 113.718 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (μείωση 10,9%) και κατά 18.029 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 (μείωση 1,9%).


Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι το ποσοστό της ανεργίας για πρώτη φορά, μετά τον Σεπτέμβριο του 2011, υποχώρησε κάτω από το 20%, ενώ, ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες.
«Η μείωση της ανεργίας τον Μάιο του 2018 στο 19,5% αποτελεί αναμφίβολα μια ενθαρρυντική και αισιόδοξη εξέλιξη. Η προσπάθειά μας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με θεσμικές παρεμβάσεις και ελεγκτική δράση, καθώς και τα στοχευμένα προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποδίδουν καρπούς» υποστηρίζει η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι, με πλήρη συναίσθηση ότι το μέγεθος της ανεργίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία, με στοχευμένες πολιτικές και αξιοποιώντας κάθε παραγωγική δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας, «συνεχίζουμε την προσπάθεια για την καταπολέμησή της».
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιβολή της νομιμότητας στους χώρους δουλειάς, μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά τη θέση του κόσμου της εργασίας. «Πάνω σε αυτούς τους άξονες συνεχίζουμε το έργο μας στο υπουργείο Εργασίας» τονίζει η κ. Αχτσιόγλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα έχει αλλάξει σελίδα οριστικά και αμετάκλητα

Όπως τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ πως η ανεργία έπεσε στο 19,5% τον Μάιο:
Η πτώση της ανεργίας κάτω από το ποσοστό του 20%, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, αποτελεί την πιο ισχυρή ένδειξη ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα οριστικά και αμετάκλητα. 
Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας για τον μήνα Μάιο προσδιορίστηκε στο 19,5%. Η εξέλιξη αυτή επικυρώνει τη σκληρή και μεθοδική δουλειά που έχει γίνει από την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ανεργίας, την οποία παρέλαβε στο 26%, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα της τον Ιανουάριο του 2015. Υπενθυμίζεται δε πως το 2013 η ανεργία είχε υπερβεί το 27%. 
Η εξέλιξη αυτή, βεβαίως, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Το επόμενο διάστημα οι προσπάθειες για την αύξηση της απασχόλησης και για τη δημιουργία ακόμα περισσότερων θέσεων πλήρους απασχόλησης θα ενταθούν. Επιπλέον, η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα συνδράμουν αποφασιστικά στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων. 
 «Η μείωση της ανεργίας κ η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, με υγιή δημόσια οικονομικά, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την κοινωνία», τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης και προσθέτει, με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ: «Το «σπάσιμο» του φράγματος του 20%, είναι καλό νέο. Τους επόμενους μήνες κ χρόνια, με ισχυρότερη ανάπτυξη, θα έχουμε ακόμη μικρότερη ανεργία».
Η μείωση της ανεργίας κ η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, με υγιή δημόσια οικονομικά, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την κοινωνία. Το «σπάσιμο» του φράγματος του 20%, είναι καλό νέο. Τους επόμενους μήνες κ χρόνια, με ισχυρότερη ανάπτυξη, θα έχουμε ακόμη μικρότερη ανεργία. https://t.co/7ipCEdw5mS
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) 9 Αυγούστου 2018
"Αυτοί που υποστηριξαν με θερμη τις πολιτικές λιτότητας και διάλυσης των εργασιακων σχέσεων που εκτόξευσαν την ανεργία, μιλούν τώρα για μείωση ανεργίας λόγω περιορισμένης απασχόλησης. Ιδού ο δείκτης απασχόλησης που εμφανίζει υψηλό εξαετιας", δηλώνει ο Αλ.Χαρίτσης στο twitter.
Νάσος Ηλιόπουλος: Η ανεργία είναι παιδί μιας πολιτικής που αντιλαμβάνεται τον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματά του ως τροχοπέδη μιας οικονομίας των λίγων
«Για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, η ανεργία για τον Μάιο του 2018 καταγράφεται κάτω από 20%, και συγκεκριμένα στο 19,5. Να μην ξεχάσουμε πως η ανεργία δεν έπεσε από τον ουρανό, δεν είναι απλά ένα απότοκο της κρίσης. Είναι παιδί μιας πολιτικής που αντιλαμβάνεται τον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματά του ως τροχοπέδη μιας οικονομίας των λίγων. Και αυτή είναι και η βασική μας διαφορά», τονίζει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος.

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2018 | 12:16 am


Αλέξης Τσίπρας: Ιδρύεται Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών - VIDEO

Ριζική αναμόρφωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της χώρας ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις


   «Το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της χώρας έχει κλείσει τον κύκλο του, απαιτείται η ριζική αναμόρφωσή του ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από όπου ανακοίνωσε το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία.
   «Αποφασίζουμε τη δημιουργία μία αναβαθμισμένης δομής με δύο χαρακτηριστικά: Θα είναι ενιαίος φορέας διαχείρισης έκτακτων αναγκών, που θα υιοθετεί προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα τα πιο σύγχρονα μοντέλα τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ και τον Καναδά» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ο ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των εκτάκτων αναγκών ενοποιεί, στο πλαίσιο της λειτουργίας του, τους επιστημονικούς, επιχειρησιακούς και διοικητικούς πόρους και έχει την απόλυτη ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, σε όλες τις διαφορετικές φάσεις».
   Όπως είπε, η χρηματοδότησή του ύψους 500 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη, με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.   Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών.
   Όπως είπε, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.
   Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.
   Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).
   Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο, επίσης, επίπεδο, στο πλευρό του Διοικητή, συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
   «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, σοβαρότητα σε όλες τις τομές που απαιτούνται για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος που θα βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
  «Να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας και όχι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα»
   Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας και άφησε αιχμές για τη στάση του Κ. Μητσοτάκη, χωρίς να τον κατονομάσει, που ζητά «κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».
   «Μετά τη συνάντηση με τους δυο κορυφαίους Έλληνες ακαδημαϊκούς, κκ Ζερεφό και Λέκκα, όπου τους ζήτησα να κάνουν την αποτίμηση της κλιματικής αλλαγής, ζήτησα από τον διακεκριμένο καθηγητή κ. Γκολντάμερ, τη συγκρότηση επιτροπής υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών Η επιτροπή θα έχει στόχο να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της πρόσφατης τραγωδίας. Αντικειμενικά και αδιάβλητα. Κυρίως, θα εκπονήσει έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
   «Ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο, μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε ανείπωτη τραγωδία τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και είπε πως η επίσκεψή του αυτή θα ήθελε να γίνει υπό διαφορετικές περιστάσεις.
   Η τραγωδία αυτή, σημείωσε, «στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Βαθύ τραύμα στη χώρα. Βαθύ τραύμα σε όλους μας. Στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ' όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη».
   «Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να συνεχίσουμε αλλά ταυτόχρονα να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά στις αιτίες όσων έγιναν, να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
   «Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα:
   Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Κι αυτό, δεν έχει να κάνει με την πολιτική, ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία. Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση.
   Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συγκίνηση, το συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή.
   Έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα μας.
   Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα "γιατί" και τα "διότι". Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα. Και να είναι όλοι σίγουροι, ότι αυτό θα το κάνουμε».

Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού:
Πράγματι θα ήθελα να είναι υπό διαφορετικές περιστάσεις η συνάντησή μας αυτή.
Έρχομαι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά από αρκετό καιρό. Όμως, είμαστε εδώ μετά από μια ανείπωτη τραγωδία, η οποία στέρησε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους  μας.
Αφήνοντας βαθύ τραύμα, στις οικογένειες, πρώτα και κύρια, των ανθρώπων που έφυγαν άδικα .
Αφήνοντας, όμως, βαθύ τραύμα σε ολόκληρη τη χώρα. Βαθύ τραύμα σε όλους μας.
Στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή, αλλά άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ’ όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Και βεβαίως, βαθύ τραύμα και σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή, πάνω απ’ όλα, αλλά και την περιουσία του κάθε πολίτη.
Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι, είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να συνεχίσουμε, αλλά να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά σε όλα όσα έγιναν. Να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά για να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις.
Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε εκείνο το κρίσιμο βράδυ τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας που έχουμε θέσεις ευθύνης, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει ένα βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;
Κι αυτό, δεν έχει να κάνει, ξέρετε, με την πολιτική ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία.
Μια ανθρώπινη τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση. Έχει να κάνει όμως αυτό, θα έλεγα, με το ανθρώπινο σκέλος, με την ανθρώπινη συγκίνηση, τον συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί, σε όλους μας πιστεύω, μια τέτοια καταστροφή.
Έχει να κάνει, όμως, και με το αίσθημα ευθύνης, με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα από εμάς και ιδιαίτερα τους αξιωματικούς, που επιχειρούσαν εκείνη την ημέρα, αστυνομικούς και πυροσβέστες.

Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος και χωρίς υπεκφυγές και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα πώς και τα γιατί.
Με αδιάβλητες διαδικασίες και με αδιάβλητα πρόσωπα.
Και να είναι όλοι σίγουροι, ότι αυτό θα το κάνουμε.
Οφείλουμε, όμως, την ίδια στιγμή να πούμε και ένα μεγάλο όχι στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη. Εκείνοι που ήταν το κρίσιμο βράδυ στη πρώτη γραμμή. Που έζησαν την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο. Τον έζησαν από κοντά, τον βίωσαν και οι ίδιοι, όπως ο συνάδελφός σας, ο υποπυραγός Ανδρέας Δημητρίου, που την ώρα που επιχειρούσε στο καθήκον και έδινε την άνιση μάχη με τις φλόγες και με τις ριπές του αέρα των 11 μποφόρ, έχασε τη γυναίκα του και το παιδί του λίγο παρακάτω, στο Μάτι, από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς.
Ούτε οι πυροσβέστες, λοιπόν, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο, μιας φτηνής και μακάβριας, πολλές φορές, πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια, την οποία πρέπει να βρούμε και θα τη βρούμε.
Διότι το σημαντικό, σήμερα, δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας, σε βάθος και με αντικειμενικότητα. Και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια παρόμοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό. Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια.
Με θάρρος, αίσθηση επείγοντος, αξιοποίηση εμπειρίας άλλων χωρών, διάθεση των απαραίτητων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων,  να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια καταστροφή.
Και αυτό, θέλω να σας δηλώσω ότι είμαι αποφασισμένος να κάνουμε.
Ήδη, τη προηγούμενη εβδομάδα συνάντησα δυο κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, τον κύριο Ζερεφό και τον κύριο Λέκκα, από τους οποίους ζήτησα ένα μνημόνιο για την εκτίμηση του μεγέθους και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας.
Ενώ, προχθές, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον διακεκριμένο καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, κύριο Γκολντάμμερ, έναν διεθνούς εμβέλειας και κύρους ειδικό στις πυρκαγιές, και του ζήτησα να συγκροτήσει μια επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών. Ενός Οργανισμού που λειτουργεί ως Εξειδικευμένο Κέντρο υπό τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για τις Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές Φυσικές Καταστροφές του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Και η επιτροπή αυτή, του ζήτησα να έχει στόχο να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της πρόσφατης τραγωδίας. Αντικειμενικά, χωρίς καμία σκοπιμότητα και αδιάβλητα.
Και κυρίως του ζήτησα να εκπονήσει μια έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές, που πρέπει να υιοθετήσουμε, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.
Ο Γερμανός καθηγητής Γκολντάμμερ δέχθηκε επί της αρχής την πρόταση μου και τον ευχαριστώ για αυτό.
Συμφωνήσαμε να ανακοινώσουμε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για την συγκρότηση της επιτροπής σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού προχωρήσουν συγκεκριμένες διαδικαστικές συζητήσεις.
Ο λόγος για τον οποίο επέλεξα να καταθέσω την πρόταση αυτή στον διεθνούς κύρους καθηγητή Γκολντάμμερ, είναι για να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια για οποιαδήποτε πολιτική εξάρτηση ή μη ουδετερότητα της επιτροπής. Ενώ συμφωνήσαμε επίσης να αξιοποιηθούν, στα πλαίσια της Επιτροπής, οι εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες, που ο ίδιος θα επιλέξει, αυτοί που μπορούν να συμβάλλουν στη διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης καταστροφής.
Και προσωπικά εγγυώμαι ότι η Επιτροπή αυτή θα λάβει όλη την απαραίτητη υποστήριξη, αλλά και όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών.
Η βούλησή μου, κυρίες και κύριοι, είναι σαφής. Και είναι σαφής από την πρώτη στιγμή.
Τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην  κουκουλωθεί, όλα να διερευνηθούν σε βάθος.  Αλλά να διερευνηθούν με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο. Όχι με επιλεκτικά ρεπορτάζ, διαστρεβλώσεις, λόγια στον αέρα και λόγια του αέρα.
Και θα ήθελα, λοιπόν, με αυτή την ευκαιρία της σημερινής παρουσίασης και της παρουσίας μου εδώ, να απευθυνθώ και να καλέσω και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει ως πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά. Όπως, επίσης, θα έλεγα, και σε ό,τι αφορά την δέσμη μέτρων που προχθές ανακοινώσαμε για την αντιμετώπιση της ενδημικής οικιστικής αυθαιρεσίας.
Και σε αυτό το κρίσιμο θέμα, θα ήθελα να καλέσω το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, να αφήσουμε κατά μέρους αυτή την άγονη και μίζερη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας, που καλλιεργήθηκε και  επικρατεί εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας. Είναι γνωστό σε όλους αυτό.
Να αφήσουμε, λοιπόν, κατά μέρους και να συστρατευθούμε όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη πράγματι, αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους μια τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία, να υπάρξει ένα τέλος και να μπει μια τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία, που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.
Κυρίες και κύριοι, σήμερα, είμαι εδώ ενώπιον σας, απέναντι σε ανθρώπους της πρώτης γραμμής,  απέναντι σε ανθρώπους του καθήκοντος,
Είμαι εδώ για  να ανακοινώσω μια σημαντική, πιστεύω, πρωτοβουλία.  Το σχέδιό μας για την ριζική αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Έτσι ώστε ποτέ πια να μην ζήσουμε όσα ζήσαμε τον τελευταίο καιρό. Και ποτέ πια να μην υπάρξει το κρίσιμο και βασανιστικό ερώτημα, το οποίο έθεσα στην εισαγωγή της ομιλίας μου, εάν κάναμε όσα έπρεπε και όσα μπορούσαμε να κάνουμε.
Γιατί όλα όσα πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να είναι από πριν γνωστά και να απορρέουν από έναν νέο, αποτελεσματικό και με γρήγορα αντανακλαστικά, μηχανισμό.
Αυτή είναι η φιλοδοξία μας.
Αυτός είναι ο στόχος μας.
Και σ’ αυτόν τον στόχο είμαι εδώ για να ζητήσω τη  βοήθεια όλων σας.
Επιτρέψτε μου στη σημείο αυτό να γίνω πιο συγκεκριμένος:
Ένα από τα συμπεράσματα της πρόσφατης τραγωδίας στο Μάτι, είναι ότι το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της χώρας μας έχει πια κλείσει τον κύκλο του.
Απαιτείται η ριζική αναδιαμόρφωσή του στα πρότυπα των πλέον προηγμένων και έμπειρων στον τομέα αυτό χωρών, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις. Τόσο στη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής όσο και σε άλλες αναδυόμενες απειλές από ακραία φυσικά φαινόμενα.
Αποφασίζουμε, λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη δική μας όσο, όμως, και τη διεθνή εμπειρία, αποφασίζουμε σήμερα τη δημιουργία μιας αναβαθμισμένης δομής, με δύο κεντρικά χαρακτηριστικά:
Πρώτον, να αποτελεί έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών, με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση, σε σχέση με την έως σήμερα υφιστάμενη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας  και,
δεύτερον, να υιοθετεί προσαρμοσμένα  στα ελληνικά δεδομένα και στην ελληνική κλίμακα, τα πιο σύγχρονα και παραγωγικά στοιχεία των μοντέλων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών τόσο από την Ευρώπη όσο, όμως, και από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Θέλω, όμως, να σταθώ λίγο περισσότερο στην κεντρική ιδέα του ενιαίου φορέα.
Ο ενιαίος φορέας για την διαχείριση των εκτάκτων αναγκών ενοποιεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του όλους τους διαθέσιμους εθνικούς, επιστημονικούς, επιχειρησιακούς, διοικητικούς και ανθρώπινους πόρους. Και διασυνδέει τα επιστημονικά μοντέλα προβλέψεων και ανάλυσης κινδύνων, με την πολιτική απόφαση και την χρήση των κατάλληλων επιχειρησιακών μέσων, τόσο στην πρόληψη όσο και στην επιχείρηση και την αποκατάσταση.  
Ο ενιαίος αυτός φορέας έχει την απόλυτη ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε όλες τις διαφορετικές φάσεις. Όχι μόνο στη φάση της ανταπόκρισης, αλλά επιπλέον στις φάσεις της πρόληψης, της διασύνδεσης με τα ερευνητικά και επιστημονικά ινστιτούτα, της προετοιμασίας, αλλά και της αποκατάστασης.
Το επιχειρησιακό μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών με το οποίο θα λειτουργεί είναι ενιαίο, ανεξάρτητα από το είδος, το μέγεθος, την πολυπλοκότητα, την αιτία και την τοποθεσία. Και έχει εφαρμογή για όλα τα επίπεδα του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ειδικότερα, προχωράμε ταχύτατα στις εξής παρεμβάσεις:
Η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία, που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας θα τοποθετηθεί Διοικητής, ο οποίος θα αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας. Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδο, στο πλευρό του Διοικητή, συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών. Τον Δημόκριτο, την ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, τον Ελληνικό Οργανισμό Διαστήματος, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας.
Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο, επίσης, επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή, συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης.
Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛ.ΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και από τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
Βασική καινοτομία του νέου σχεδιασμού είναι η συντεταγμένη αξιοποίηση των δυνατοτήτων, των μέσων, του προσωπικού και της εμπειρίας που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα και με την εμπειρία άλλων χωρών, ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ισπανίας για παράδειγμα, που ακολούθησε πρόσφατα μία παρόμοια προσέγγιση με σχετική επιτυχία.  
Η νέα Υπηρεσία, τέλος, θα ενσωματώσει συντεταγμένα στην πολιτική προστασία τον παράγοντα του εθελοντισμού, ως οργανωμένης, όμως, επιχειρησιακής δύναμης, που υπακούει σε κανόνες και με συγκεκριμένη λειτουργική βοήθεια.

Η διαδικασία αυτή, βεβαίως, απαιτεί οργανωμένο σύστημα πιστοποίησης εθελοντικών οργανώσεων και εθελοντικών δομών, διαρκή εκπαίδευση, προγράμματα επικοινωνίας, κ.ο.κ.
Ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο οποίο άμεσα προχωράμε, είναι, η Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΣΔΕΑ).
Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, προκειμένου αυτό να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό για την διαχείριση καταστάσεων κρίσης, καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης στη χώρα. Ενώ, επίσης, με στοχευμένες παρεμβάσεις  ενδυναμώνουμε τον θεσμό του Διοικητή Συμβάντος, ώστε να έχει τη θεσμική κάλυψη και όλες τις διοικητικές δυνατότητες για να συντονίζει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Εξάλλου, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος – γιατί όλα αυτά τα οποία λέμε, που είναι πράγματι πολύ σημαντικές θεσμικές τομές, αναγκαίες θεσμικές τομές ακολουθώντας πρότυπα, επαναλαμβάνω, χωρών με εμπειρία και πρότυπα που εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες χώρες, για να μην ξαναβρεθούμε ποτέ πια σε αμηχανία ή σε παραλείψεις ή σε κυνήγι μαγισσών ή σε πινγκ πονγκ ευθυνών, γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη – για όλα αυτά όμως χρειάζονται, όπως για όλα τα πράγματα, χρειάζονται και πόροι.
Για τη χρηματοδότηση λοιπόν του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, το Υπουργείο Οικονομίας μετά από σχετική εντολή μου από την πρώτη στιγμή έχει, ήδη, ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο επαφών, συνεννοήσεων και επεξεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω, ότι έχουμε ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του φιλόδοξου αυτού προγράμματος επιχειρησιακής, τεχνολογικής, υλικοτεχνικής και στελεχιακής αναβάθμισης με πόρους από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Πόροι δεσμευμένοι από τις παραπάνω πηγές που θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκ. ευρώ.
Θέλω να κλείσω, κυρίες και κύριοι, αυτή την παρουσίαση δεσμευόμενος εδώ, ενώπιον των ανθρώπων της πράξης και του καθήκοντος, ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, σε όλες εκείνες τις μεγάλες τομές που απαιτούνται, ώστε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, να αναβαθμίσουμε τις διοικητικές λειτουργίες, να εκσυγχρονίσουμε τις κρατικές δομές, να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, όχι απέναντι.
Εκεί, πιστεύω, ότι θα κριθούμε και εκεί κρινόμαστε καθημερινά. Όχι από τη μιζέρια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης μακάβριας πάνω στους νεκρούς μας, ούτε βέβαια από τη μαύρη πολιτική επικοινωνία όσων κάνουν το λάθος να εμπλέκουν τον ανθρώπινο πόνο με την πολιτική σκοπιμότητα.
Θα κριθούμε όλοι μας και όσοι κυβερνάμε και όσοι ασκούν κριτική. Γιατί αυτό είναι το πλαίσιο της Δημοκρατίας. Η κριτική πρέπει να είναι καλοπροαίρετη, αποδεκτή, εύλογη και τη χρειαζόμαστε.
Αλλά θα κριθούμε, κυρίως, όχι από τις κορώνες μας, αλλά από τις προτάσεις μας, τις δράσεις μας και την αποφασιστικότητά μας να αλλάξουμε πράγματα σε αυτό τον τόπο.
Και θα κριθούμε από τους πολίτες που το απαιτούν και το δικαιούνται.
Και σε αυτή τη μάχη, που είναι και μία μάχη και με τις νοοτροπίες και τα στερεότυπα που κουβαλάμε για χρόνια όλοι μας, είμαι βέβαιος, ότι εσείς, οι άνθρωποι της μάχης και του καθήκοντος, θα είσαστε, όπως πάντα, στη πρώτη γραμμή. Με ηρωισμό, με αλτρουισμό, με αποφασιστικότητα στην πρώτη γραμμή, να δίνετε μάχες για την προστασία του πολίτη. Και είμαι βέβαιος ότι αυτές τις μάχες μαζί, όλοι οι Έλληνες μαζί, μπορούμε να τις κερδίσουμε.

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2018 | 11:17 pm


Θα τους κάνουν όλους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος

- Έχουν καταλάβει όλα αυτά τα ΜΜΕ με τη λύσσα τους πόσο καλό κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ;
- Ο ΣΚΑΪ από μόνος του μπορεί να του δίνει κι ένα 2-3% παραπάνω...


   Είναι τέτοια η λύσσα των αντιπολιτευομένων ΜΜΕ εναντίον της κυβέρνησης, που επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο από το σκοπό τους αποτέλεσμα, ενεργοποιώντας αντανακλαστικά ανθρώπων που δεν θα ψήφιζαν καν ΣΥΡΙΖΑ.
   Και δεν μιλάω φυσικά για εκείνους που αμφιταλαντεύονται, όσους είναι έτσι κι έτσι, απογοητευμένοι λίγο αλλά και τι να κάνουν... Μία ώρα ΣΚΑΪ να παρακολουθήσουν και πάνε και ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και με τα δύο χέρια.
   «Πολιτική σύγκρουση για το υψωμένο δάχτυλο του Τσίπρα» γράφει το Πρώτο Θέμα και δείχνει τον πρωθυπουργό σε μία στάση που δεν μοιάζει και τόσο με... υψωμένο δάχτυλο.


   Περισσότερο με μαθητή σχολείου δείχνει ο κ.Τσίπρας, μαθητής που σηκώνει το χέρι για να ζητήσει άδεια να μιλήσει.
   Ενώ, χθες, έψαχναν τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ φωτογραφίες της Δούρου και του Τζανακόπουλου με χαμόγελο ώστε να τους βγάλουν... ανάλγητους. Σκεφτείτε πως αυτό είναι σήμερα πρωτοσέλιδο στα (όλο και πιο χαμηλά) ΝΕΑ. Γίνονται αστείοι μέσα στο φανατισμό τους...
   Λέγαμε χθες για τη γραμμή που (μοιάζουν να) παίρνουν από τη ΝΔ τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ (δείτε ΕΔΩ). Δείτε, λόγου χάριν, τα ΝΕΑ και τον Φιλελεύθερο που έχουν πρωτοσέλιδους τίτλους παραφράζοντας το ίδιο τραγούδι του Σαββόπουλου. Μα το ίδιο τραγούδι; Τέτοια σύμπτωση; Ή, μήπως, μέσα στο φανατισμό τους χάνουν και τη δημοσιογραφική τους έμπνευση;


   Να δούμε ποιο τραγούδι θα τους δώσει αύριο η Ν.Δ. να τραγουδήσουν.
   Επανέρχομαι στο αρχικό: έχουν καταλάβει όλα αυτά τα ΜΜΕ με τη λύσσα τους πόσο καλό κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Στη ΝΔ το καταλαβαίνουν; Ο ΣΚΑΪ από μόνος του μπορεί να του δίνει (του ΣΥΡΙΖΑ) κι ένα 2-3% παραπάνω...
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2018 | 10:24 am


Η αγωνία του Μητσοτάκη μπροστά στην πολιτική ήττα

Η 20ή Αυγούστου τον τρομοκρατεί


   Ο Κ. Μητσοτάκης ζητάει συνεχώς εκλογές από τις αρχές του 2016. Στόχος του, μέχρι σήμερα, ήταν να πιέσει με κάθε τρόπο ώστε να μην καταφέρει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα. Όχι ότι το συνεχές αίτημα για εκλογές ήταν αποτελεσματική πίεση, αλλά δεν μπορούσε να κάνει και κάτι περισσότερο.
   Το πρόγραμμα έχει τελειώσει και ο Κ. Μητσοτάκης είναι αντιμέτωπος με την προοπτική μιας σοβαρής πολιτικής ήττας. Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο ένα σχέδιο ελαφρύνσεων και μέτρων κοινωνικής ανακούφισης. Απέναντι στο σχέδιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει να αντιπαραθέσει τίποτα, εκτός από ένα νέο πρόγραμμα μνημονιακής λιτότητας και θατσερικών εργασιακών σχέσεων. Από την αγωνία τους για τη νέα κατάσταση, προέκυψαν και οι εκκλήσεις στον Μοσκοβισί να εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις.
   Έτσι η 20ή Αυγούστου τρομοκρατεί τον Κ. Μητσοτάκη. Αντιλαμβάνεται ότι από εδώ και πέρα η πρωτοβουλία θα επανέρχεται ολοένα και περισσότερο στα χέρια της κυβέρνησης. Γι 'αυτό, η μέρα που τελειώνει και επίσημα το ελληνικό πρόγραμμα είναι η τελευταία του ευκαιρία.
   Όμως, αυτή τη φορά, ο αρχηγός της Ν.Δ. στηρίζει το αίτημά του για εκλογές σε μια αισχρή καπηλεία της τραγωδίας στο Μάτι. Και παριστάνοντας τον συντετριμμένο, από ένα κλίμα που ο ίδιος προσπαθεί να κατασκευάσει με διαστρεβλώσεις, χυδαιότητες και κατασκευασμένες ειδήσεις, ζητάει εκλογές τις οποίες θα ζητούσε ούτως η άλλως.
   Είναι προφανές ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν καμία συναίσθηση για το πόσο υποκριτές και πόσο καιροσκόποι φαίνονται στον κόσμο, όταν παριστάνουν τους συντετριμμένους και τους ανήσυχους για την πορεία της χώρας. Θα το καταλάβουν στο τέλος της τετραετίας.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή Αυγή

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2018 | 9:46 am


Όλγα Γεροβασίλη: Στην ΝΔ δεν καταλαβαίνουν ότι το κράτος ανήκει μόνο στον ελληνικό λαό

- Η ΝΔ δεν μπορεί να απεμπλακεί από την ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος
- Η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο κράτος. Η ΝΔ επιθυμεί επιστροφή στο παλιό


   «Το κράτος και η εξουσία δεν ανήκει σε κανένα κόμμα παρά μονάχα στον ελληνικό λαό», τόνισε σε συνέντευξή της στο «Ραδιόφωνο 247» και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.
   Η υπουργός έκανε λόγο για «νέα ήθη στην πολιτική ζωή του τόπου» αναφορικά με την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η ΝΔ, σχετικά με τη διαδικασία επιλογής Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων.
   «Στην ΝΔ δεν μπόρεσαν να σταματήσουν και να αποδομήσουν την διοικητική μεταρρύθμιση που υλοποιείται από αυτή την κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι δεν αντέχουν άλλο εκτός εξουσίας,  ενώ δεν μπορούν να απεμπλακούν από την, διαχρονικά, ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχουν για το κράτος», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.
   «Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο κομμάτι της διοικητικής μεταρρύθμισης έχει αναγνωριστεί από διεθνείς θεσμούς, όπως αποτυπώθηκε άλλωστε και στην τελευταία έκθεση του ΟΗΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
   «Η διαδικασία επιλογής Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων έχει γίνει με όλα τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας. Αυτό δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν ούτε από τους Θεσμούς και γι αυτό άλλωστε προσπαθούν να την ακυρώσουν.
   »Ως τώρα σε αυτές τις θέσεις τοποθετούνταν πολιτικά πρόσωπα της απόλυτης αρεσκείας του υπουργού που άλλαζαν μαζί του. Εμείς αλλάζουμε τη διαδικασία στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης. Πλέον δεν θα είναι πολιτικό πρόσωπό ο Διοικητικός Γραμματέας αλλά το ανώτερο πρόσωπο της διοίκησης και θα εκπροσωπεί τη συνέχειά της.
   »Εμείς πιστεύουμε στη συνέχεια του κράτους και στην αποκοματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Η ΝΔ θέλει κομματικά στελέχη από το Μητρώο Στελεχών της στη δημόσια διοίκηση και το υποστηρίζουν ευθαρσώς στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα βαφτίζουν την κομματική διαδρομή στην Αριστερά ανικανότητα, ενώ την διαδρομή στη δεξιά, αριστεία. Αυτό θυμίζει τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας και αυτό με φοβίζει περισσότερο από όλα.
   »Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, δεν βλέπουμε το κράτος ως φέουδο, ως μηχανισμό για να εξυπηρετήσουμε τους φίλους μας. Έχουμε διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει δημόσια διοίκηση».
   »Εντοπίσαμε τεχνικές αδυναμίες σε κάποιες από τις προκηρύξεις οι οποίες διορθώθηκαν μέσω της επαναπροκήρυξης. Η διαδικασία επιλογής έχει ξεκινήσει από την άνοιξη, θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018.
   Η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο κράτος. Η ΝΔ επιθυμεί επιστροφή στο παλιό. Το κράτος δεν ανήκει ούτε στη ΝΔ, ούτε σε κανέναν. Το κράτος και η εξουσία ανήκει μόνο στον ελληνικό λαό και τους εκπροσώπους του», σχολίασε στο τέλος η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2018 | 11:15 pm


Μια χώρα με ηλικία μόλις… 3 χρόνων - VIDEO

«Ποιοι μιλάνε για τα αυθαίρετα, είναι στην εξουσία τρισήμιση σχεδόν τέσσερα χρόνια»


   Μόλις 3-4 χρόνων ηλικία έχει η χώρα για τη Ν.Δ., σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επέρριψε ευθύνες, για το κράτος αυθαιρεσίας 40 χρόνων, στη κυβέρνηση των τριών τελευταίων.
   Ανέδειξε στην "ομιλία" του, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, την "ευαισθησία του Κ. Μητσοτάκη", όπου με
άρθρο του ασκούσε κριτική παλαιότερα στο κόμμα του (γιατί άραγε;). Κανένα θέμα όμως πέραν αυτού, για την απραξία της Ν.Δ. και το κράτος συμφερόντων που ευνοούσε.
   «Ποιοι μιλάνε για τα αυθαίρετα, είναι στην εξουσία τρισήμιση σχεδόν τέσσερα χρόνια».
   Τι 3.5 χρόνια, τι 40...


πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2018 | 10:41 pm


Αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο στο Μικρό Θέατρο Αμβρακίας

Στόχος του έργου της ανάδειξης του Μικρού Θεάτρου στο κέντρο της Άρτας είναι να ενσωματωθεί ο νέος αυτός αρχαιολογικός χώρος στο σύγχρονο αστικό τοπίο και στην καθημερινότητά των κατοίκων

Λεπτομέρεια από το βοτσαλωτό
Ερωτιδέας που απομακρύνει κύκνο με ραβδί
   Κατά τις ανασκαφικές εργασίες του εν εξελίξει του έργου «Εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού Θεάτρου της αρχαίας Αμβρακίας» που εκτελείται από τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, εντοπίστηκε βοτσαλωτό δάπεδο που κοσμεί τον κυκλικό χώρο ενός λουτρού που ανασκάφτηκε βορειοδυτικά του Μικρού Θεάτρου.
   Το βοτσαλωτό δάπεδο έχει κυκλικό σχήμα και καλύπτει το κεντρικό τμήμα του κυκλικού χώρου του λουτρού, που προϋπήρχε στην ίδια θέση, όπου αργότερα κατασκευάστηκε το Μικρό Θέατρο. Αποτελείται από μικρά λευκά, φαιοκίτρινα και σκουρόχρωμα ποταμίσια βότσαλα που απεικονίζουν σκηνές που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο. Η διακόσμηση περιλαμβάνει τρέχουσα σπείρα που οριοθετεί την παράσταση, στην οποία απεικονίζονται σκηνές ερωτιδέων που παίζουν διάφορα παιχνίδια με κύκνους, ερωτιδέας που ιππεύει δελφίνι, κύκνος που πετά, ψάρια, υδρόβια πτηνά και ένα χταπόδι.
   Το βοτσαλωτό συνδέεται με ένα παρόμοιο δάπεδο, το οποίο εντοπίστηκε σε παλαιότερη ανασκαφή τη δεκαετία του ’70 και ήταν μερικώς καλυμμένο από το ανατολικό τμήμα του κοίλου του Μικρού Θεάτρου. Το δάπεδο αυτό είχε αποκολληθεί κατά τις ανασκαφές του 1976. Το παλαιότερο αυτό βοτσαλωτό απεικονίζει ανάλογες παραστάσεις με φτερωτούς ερωτιδείς, κύκνους και δελφίνια και βρίσκεται σήμερα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας. Βάσει της αρχιτεκτονικής του μνημείου και των βοτσαλωτών των δαπέδων, που ομοιάζουν με ανάλογο λουτρικό συγκρότημα από την αρχαία Κόρινθο (Λουτρό του Κενταύρου), το λουτρό χρονολογείται γύρω στα μέσα του 4ου αι. π.Χ.
   Η ανασκαφική έρευνα γίνεται από το μόνιμο εργατοτεχνικό προσωπικό της Υπηρεσίας (κ. Χρ. Νασιούλας, κ. Π. Κατσαρός, κ. Β. Καραγιάννης) υπό την επίβλεψη του δρ αρχαιολόγου κ. Νεκτάριου – Πέτρου Γιούτσου. Τα πρώτα μέτρα προστασίας του ψηφιδωτού ελήφθησαν από τους συντηρητές της Υπηρεσίας, κ. Κωνσταντίνο Υψηλό, κ. Κατερίνα Μπασιάκου, κ. Γεώργιο Μπισμπίκη, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη σύνταξη μελέτης για τη συντήρηση και στερέωσή του.
   Η Άρτα είναι μια πόλη που κατοικήθηκε αδιάλειπτα από την αρχαιότητα έως σήμερα και τα επάλληλα ίχνη των προηγούμενων οικήσεων είναι ορατά σε διάφορα σημεία του σύγχρονου πολεοδομικού ιστού δημιουργώντας ένα παλίμψηστο τοπίο, όπου ενυπάρχουν παρελθούσες στιγμές και μορφές, προβολές των προηγούμενων οικήσεών της, αλλά και παλαιότερες και νεώτερες ιστορικές μνήμες.
   Ο χώρος του Μικρού Θεάτρου στο κέντρο της πόλης αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της. Στόχος του έργου της ανάδειξής του είναι να ενσωματωθεί ο νέος αυτός αρχαιολογικός χώρος στο σύγχρονο αστικό τοπίο και στην καθημερινότητά των κατοίκων.

Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου
Δρ αρχαιολόγος
Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2018 | 10:08 pm


Γαλάζιος υπόγειος εμφύλιος στην Άρτα στη σκιά του νέου Πανεπιστημίου

- H "εκτός γραμμής" δήλωση του δημάρχου, που ανάγκασε τον βουλευτή να σπάσει την σιωπή του
- Μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη της τοπικής κοινωνίας


   Η ψήφιση του νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο στην Ήπειρο, εκτός από το θετικό, δηλαδή την αναβάθμιση της Γ/Βάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή μας και την υλοποίηση ενός ονείρου-αιτήματος-διεκδίκησης 40 ετών των Αρτινών, είχε και ένα μελανό σημείο: Το ισοπεδωτικό μηδενιστικό "Όχι" του βουλευτή Άρτας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Στύλιου, που, μπορεί να τον έκανε αρεστό στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, αλλά τον άφησε έκθετο στα μάτια της τοπικής κοινωνίας.
   Καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ήταν έκδηλο το μούδιασμα των τοπικών γαλάζιων στελεχών, που απέφευγαν να πάρουν θέση και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Προτιμούσαν την αμήχανη σιωπή, ακόμη κι αν προκαλούνταν να τοποθετηθούν.
   Όμως, το 2019 είναι εκλογική χρονιά και το να γυρνάς με τόσο κυνικό τρόπο, σφυρίζοντας αδιάφορα, την πλάτη στην κοινωνία που απαιτεί απαντήσεις, κοστίζει σε ψήφους και οπλίζει την φαρέτρα των αντίπαλων υποψηφίων, εσωκομματικών και μη.
   Έτσι, την αμήχανη σιωπή "έσπασε" προχθές, με μία εβδομάδα καθυστέρηση, ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, που συνειδητοποίησε ότι η κάλπη του Μαΐου του 2019 δεν είναι μακριά.
   Μάλιστα έκανε αυτό που στην πόκα λέγεται ρελάνς. Δεν μίλησε απλά υπέρ της δημιουργίας του νέου Πανεπιστημίου, δεν αρκέστηκε να αναγνωρίσει ότι "η Άρτα αναβαθμίζεται", αλλά, ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί ότι το αίσιο αποτέλεσμα έχει, σε μεγάλο βαθμό, τη δική του υπογραφή.
   "Αιτηθήκαμε και ικανοποιήθηκαν" ήταν η φράση που χρησιμοποίησε, μη παραλείποντας μάλιστα να ευχαριστήσει τόσο τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, όσο και την Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, τον βουλευτή Άρτας Βασίλη Τσίρκα, τον Πρύτανη του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιο Τσίνα, τον πρώην Πρύτανη Ευριπίδη Γλαβά και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη.
   Όχι επειδή επί 3,5 χρόνια κάποιοι, επί 1 χρόνο άλλοι, πάλεψαν για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά επειδή, όπως εμφατικά δηλώνει ο κ. δήμαρχος "για τη στήριξη των αιτημάτων μας".
   Η πλήρης δήλωση του δημάρχου, η οποία είναι διθυραμβική, όσον αφορά το νέο Πανεπιστήμιο και τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή, όπως την αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων, έχει ως εξής:

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Συμβάλλαμε και εμείς τα μέγιστα για ένα δυνατό ίδρυμα, με στόχο και τη στήριξη της τοπικής μας οικονομίας»
Με αφορμή την ψήφιση του Νομοσχεδίου που προβλέπει τη συνένωση ΤΕΙ Ηπείρου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Το Νομοσχέδιο για το νέο, ενιαίο, Πανεπιστήμιο αποτελεί Νόμο του Κράτους. Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να πω, ότι η Άρτα αναβαθμίζεται, ενώ ως Δήμος Αρταίων παρακολουθούσαμε από πολύ κοντά και από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις και είχαμε αιτηθεί μια σειρά θεμάτων, τόσο με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (71/2017, 574/2017, 269/2018), όσο και σε συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου σε Ιωάννινα (τον Οκτώβριο 2017) και Άρτα (στις 13 Μαΐου 2018). Αιτήματα που εκφράζουν την τοπική κοινωνία και έχουν ως στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της Άρτας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, όσο και την Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, τον βουλευτή Άρτας Βασίλη Τσίρκα, τον Πρύτανη του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιο Τσίνα, τον πρώην Πρύτανη Ευριπίδη Γλαβά και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη για τη συνεργασία και τη στήριξη των αιτημάτων μας.
Αναλυτικότερα ως Δήμος Αρταίων αιτηθήκαμε και ικανοποιήθηκαν:
 • Η δημιουργία της Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημιακού επιπέδου, που αποτελούσε ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και το οποίο αποτέλεσε το πρώτο αίτημά μας στο υπόμνημα που είχαμε καταθέσει και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με την δημιουργία της Σχολής, η οποία είναι η συνέχεια του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ, η περιοχή μας που είναι κατ’ εξοχήν αγροτική θα μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες για συγκεκριμένη αγροτική ταυτότητα, ενώ οι παραγωγοί και οι πολύ καλές τοπικές επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να μετουσιώνουν την επιστημονική γνώση σε πράξη, ώστε να πετύχουν την καλύτερη δυνατή προώθηση των προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 • Η αναβάθμιση των τμημάτων του ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακά και η διατήρησή τους στην Άρτα, καθώς και η δημιουργία ενός νέου τμήματος, του Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής
 • Η δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου με έδρα την Άρτα, ένα θέμα για το οποίο και προσωπικά είχα ζητήσει από τον Υπουργό, στις 13 Μαΐου 2018 στη Σύγκλητο του ΤΕΙ, να διευκρινιστεί στο τελικό κείμενο του Νομοσχεδίου ότι θα έχει έδρα την Άρτα και συγκεκριμένα τους Κωστακιούς, δίπλα στις εγκαταστάσεις της νεοϊδρυθείσας Γεωππονικής Σχολής κάτι που έγινε αποδεκτό από τον Υπουργό μετά την παρέμβασή μου στην εν λόγω συνάντηση. Να σημειωθεί ότι στην αρχική του μορφή το Νομοσχέδιο δεν ξεκαθάριζε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για μια καινοτόμο υποδομή που θα ενισχύσει τις γνώσεις των φοιτητών, και παράλληλα θα βοηθήσει σημαντικά τον πρωτογενή τομέα και την οικονομία της Άρτας.
 • Η παραμονή των διοικητικών υπαλλήλων που ζουν και εργάζονται στην Άρτα. Πρόκειται για ένα θέμα, στο οποίο ως Δημοτική Αρχή είχαμε από την πρώτη στιγμή αντιδράσει, καθώς ενώ στις 13 Μαΐου ενώπιον του Υπουργού είχαμε ζητήσει να παραμείνουν οι υπάλληλοι του ΤΕΙ στην Άρτα (κάτι το οποίο είχε γίνει αποδεκτό από τον Υπουργό), εν τούτοις στο αρχικό κείμενο του Νομοσχεδίου προέβλεπε υποχρεωτική μετακίνηση όλων των υπαλλήλων του νέου ιδρύματος στην έδρα αυτού (στα Ιωάννινα), κάτι που θα είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό των υπαλλήλων. Μετά τις εκ νέου άμεσες αντιδράσεις, υπήρξε η σχετική τροποποίηση του Νομοσχεδίου.
 • Οι φοιτητές που ήδη φοιτούν στο ΤΕΙ, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών τους, να μπορούν να αποκτήσουν Πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών.
 • Η μετονομασία της νεοϊδρυόμενης Σχολής Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κάτι που τελικά έγινε με την αφαίρεση όμως της λέξης «Τεχνολογιών» από το τελικό κείμενο του Νομοσχεδίου.
Βέβαια, υπάρχουν πράγματα τα οποία θα θέλαμε να έχουν διορθωθεί όπως η ονομασία του νέου Πανεπιστημίου, σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου (όπως συμβαίνει με άλλα Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα) κάτι που δεν έγινε. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι το νέο, μεγάλο ίδρυμα, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα σε όλη την Ήπειρο.
Ο Δήμος Αρταίων θα συνεχίσει να είναι αρωγός του νέου ιδρύματος, συμβάλλοντας στο μέτρο που του αναλογεί στην ανάπτυξή του και στην ένταξη των νέων σχολών Πανεπιστημιακού επιπέδου που δημιουργούνται, με έδρα την Άρτα, αλλά και των φοιτητών αυτών, στην κοινωνική ζωή και στην καθημερινότητα της πόλης.
   Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η δήλωση αφήνει παντελώς έκθετο τον βουλευτή Άρτας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος βρισκόταν ήδη σε δεινή θέση, μετά το "Όχι" που ψήφισε στη Βουλή.
   Έτσι, χθες, αμέσως μετά τη δήλωση Τσιρογιάννη, ο Γιώργος Στύλιος έσπασε και αυτός τη σιωπή του και, με ποστάρισμα στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, αναφέρεται επιτέλους στο νομοσχέδιο.
   Αρχικά θολώνει τα νερά, κάνοντας επίθεση στην Όλγα Γεροβασίλη και στην κυβέρνηση, ανακατεύει Μακεδονικό, φορολογία και ασφαλιστικό και τελικά φτάνει και στο επίμαχο ζήτημα, κάνοντας ρελάνς στη ρελάνς του Χρήστου Τσιρογιάννη.
   Κόντρα ρελάνς το λένε αυτό στην πόκα: Όχι απλά το νέο Πανεπιστήμιο δεν αναβαθμίζει την Άρτα, αλλά την... ζημιώνει!
   Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του: "Για τo νομοσχέδιο η θέση μου είναι γνωστή. Η Άρτα τώρα ζημιώνεται και στο μέλλον πιθανόν να μεταφερθούν όλα στα Γιάννινα".
   Πιεζόμενος από τη δήλωση Τσιρογιάννη και με έκδηλο εκνευρισμό, τον "βάζει στη θέση του": Ποια αναβάθμιση της Άρτας; Εδώ μιλάμε για ζημιά!
   Και επειδή, προφανώς, γνωρίζει ότι θα το διαβάσουν οι Αρτινοί και, στην καλύτερη περίπτωση, θα γελάσουν με το πέρα από κάθε λογική "επιχείρημα", προσθέτει, κατά την προσφιλή πρακτική της Νέας Δημοκρατίας και το κινδυνολογικό/συνωμοσιολογικό στοιχείο, λέγοντας "μην χαίρεστε για την Άρτα, στο μέλλον πιθανόν να μεταφερθούν όλα στα Γιάννενα"
   Ο βουλευτής κλείνει το ποστάρισμά του επιφυλασσόμενος να αναφερθεί αναλυτικά, για το νομοσχέδιο, σε επόμενες ανακοινώσεις και δελτία τύπου. Προφανώς για να το κατακεραυνώσει. Και, ποιος ξέρει, ίσως σε κάποια από αυτά να αναφερθεί και στην "εκτός γραμμή" δήλωση του γαλάζιου δημάρχου, που τον εκθέτει ακόμη περισσότερο στα μάτια των συμπολιτών μας.
   Αν και, τώρα που το σκέφτομαι, είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, διότι η ανακίνηση των αντιδιαμετρικών δηλώσεων θα εγείρει ένα εύλογο ερώτημα και ο δήμαρχος μπορεί να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει το ερώτημα: Ποιος λέει αλήθεια και ποιος όχι..
   Διότι, προφανώς, κάποιος λέει αλήθεια και κάποιος ψέματα.
   Δεν μπορεί ταυτόχρονα να ισχύει και το "η Άρτα αναβαθμίζεται" και το "Η Άρτα ζημιώνεται"!
   Κι έτσι, όσο κι αν ο βουλευτής πνέει μένεα εναντίον του δημάρχου, δεν πρόκειται να κηρύξει ανοιχτό πόλεμο. Το 2019, βλέπετε, είναι και γι' αυτόν εκλογική χρονιά.
   Πάντως, εν κατακλείδι, για τους πολίτες της Άρτας μικρή σημασία έχουν τα μαχαιρώματα στο γαλάζιο στρατόπεδα και τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτά. Λίγο τους νοιάζει ποιος στηρίζει ποιον, ποιος τραβάει το χαλί σε ποιον, ποιος σπρώχνει τον αντάρτη και ποιος τον διεμβολιστή.
   Αυτό που τελικά μένει στους Αρτινούς είναι ότι και γι' αυτό το ζήτημα, για το Πανεπιστήμιο που ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή, στη Νέα Δημοκρατία κάποιοι παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη της κοινωνίας, κάνοντας ρελάνς και κόντρα ρελάνς, ενδιαφερόμενοι μόνο για το προσωπικό πολιτικό τους συμφέρον κι όχι για το συμφέρον του τόπου μας.

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2018 | 10:54 am


Χυδαιότητα, θράσος, υποκρισία

Ένας “τομεάρχης” της Νέας Δημοκρατίας, ένας άξεστος ψευτόμαγκας που συνιστά ντροπή για την πολιτική ζωή του τόπου, αποκάλυψε μέσα σε λίγες κουβέντες αυτά που χαρακτηρίζουν την πολιτική της...


   Ένας “τομεάρχης” της Νέας Δημοκρατίας, ένας άξεστος ψευτόμαγκας που συνιστά ντροπή για την πολιτική ζωή του τόπου, αποκάλυψε μέσα σε λίγες κουβέντες αυτά που χαρακτηρίζουν την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Θράσος, αναισχυντία και υποκρισία.
   Χυδαιότητα: Οι απειλές για “κλωτσιές”. Δείχνουν την απελπισία τους να καρπωθούν πολιτικά την καταστροφή στο Μάτι. Το κλίμα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν. Το έσχατο επίπεδο πολιτικής εξαθλίωσης στο οποίο βρίσκονται. Αλλά και το μίσος τους, επειδή έχασαν την επαφή με την εξουσία.
   Θράσος: Αναρωτήθηκε ο τύπος: Καλά, το 2015 δεν ξέρανε ότι δεν έχουμε Δασολόγιο και Κτηματολόγιο; Γιατί ανακατευτήκανε και δεν μας άφησαν να συνεχίσουμε να οργιάζουμε; Αυτή είναι η λογική της Ν.Δ. Δεν φτάνει που καθιέρωσαν την αυθαιρεσία, δεν φτάνει που την εκμεταλλεύτηκαν μέσα από κυκλώματα και πελατειακά δίκτυα, δεν φτάνει που άφησαν στην Αριστερά να μαζέψει τα χάλια τους. Μιλάνε κι από πάνω. Όχι απλώς δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες 40 χρόνων, αλλά προσπαθούν και να τις φορτώσουν στους τωρινούς.
   Υποκρισία: Ο ίδιος τύπος, πριν από δύο χρόνια, ζητούσε από τον υπουργό Περιβάλλοντος να εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες 23 οικισμοί του Δήμου Μαραθώνα. Ανάμεσά τους και το Μάτι. Αυτοί είναι οι πολιτικάντηδες που χαντάκωσαν για δεκαετίες το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο. Που αγωνίζονται για τα αυθαίρετα της περιφέρειάς τους. Και που κατά τα άλλα θέλουν να επιστρέψουν για να οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον.
   Ο Κ. Μητσοτάκης, που προχθές παρίστανε τον οικολόγο, δεν αισθάνθηκε βεβαίως την ανάγκη να αποδοκιμάσει τον τομεάρχη του. Γιατί η χυδαιότητα, το θράσος και η υποκρισία αποτελούν βασικά πολιτικά εργαλεία της Ν.Δ.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή Αυγή

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2018 | 9:27 am


505.500€ στο Δήμο Αρταίων για συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων

Ο Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε την ένταξη στο Πρόγραμμα ΦιλόΔημος


   Στο πλαίσιο των Προσκλήσεων των Προγραμμάτων «ΦιλόΔημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε την ένταξη των κάτωθι Πράξεων δήμων συνολικού ποσού ύψους 7.817.196,45 ευρώ, με τη συμμετοχή των δήμων να ανέρχεται στο ποσό των 1.442.700,00 ευρώ.
   Αποκλειστικά για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, οι Πράξεις που εντάσσονται στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» έχουν ως εξής:


   Οι δικαιούχοι δήμοι για τη χρηματοδότηση των ως άνω πράξεων, θα απορροφήσουν πρώτα τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι πόροι των δήμων. 
   Ακολούθως, εγκρίθηκε η ένταξη της Πράξης του Δήμου Αγίου Βασιλείου, Νομού Ρεθύμνης, συνολικού προϋπολογισμού 3.639.496,45 ευρώ, αποκλειστικά για τη βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσής του και την αντικατάσταση-επέκταση του δικτύου ύδρευσης της Τ.Κ. Ασωμάτου, εντός του πλαισίου του Προγράμματος «Φιλόδημος Ι».

Δημοσιεύθηκε στις 7 August 2018 | 9:47 pmΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι: