Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Το Σαββατοκύριακο σε λειτουργία οι νέοι Αυτοκινητόδρομοι της χώρας

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Στην κυκλοφορία 33 χλμ από τη Γαβρολίμνη μέχρι το Κεφαλόβρυσο

   Μέρες απέμειναν μέχρι την απόδοση των 4 νέων αυτοκινητόδρομων στην κυκλοφορία. Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, στις 31 Μαρτίου, όλα πρέπει να είναι έτοιμα για να λειτουργήσουν οι δρόμοι και την 1η Απριλίου, οι οδηγοί θα πρέπει να βρουν μπροστά τους λειτουργικούς άξονες.
   Στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, όλα είναι έτοιμα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ypodomes.com, τα εγκαίνια θα γίνουν μεταξύ 1-3 Απριλίου, με επικρατέστερη την 3η Απριλίου. Την 1η Απριλίου 2017 θα παραδοθεί η περίφημη Παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα με τις 3 μεγάλες Σήραγγες, μια εκ των οποίων (η Τ2) είναι η Μεγάλη Σήραγγα Τεμπών (δείτε φωτογραφίες εδώ), με μήκος 6 χλμ, η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
   Την σκυτάλη θα αναλάβει η Ολυμπία Οδός. Την 1η Απριλίου οι οδηγοί που ξεκινούν από Αθήνα ή Πάτρα, πρέπει να βρουν λειτουργικό τον δρόμο και όπως όλα δείχνουν, θα τον βρουν. Η τελετή των εγκαινίων όπως λένε οι ίδιες πηγές στο ypodomes.com θα γίνει Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως παρών στις τελετές έχει προγραμματιστεί να είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, οπότε τα εγκαίνια θα γίνουν σε συνάρτηση με το πρόγραμμα του. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν γνωρίζουμε επακριβώς τις ημερομηνίες. Σε όλες τις τελετές θα παραβρίσκεται και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε.
   Στην Ιόνια Οδό, τα έργα προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, με σκοπό την Πρωταπριλιά να λειτουργήσει τμήμα μήκους 33 χλμ από τη Γαβρολίμνη μέχρι το Κεφαλόβρυσο, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να παραδοθούν και τα πρώτα 10 χλμ από το Αντίρριο μέχρι την Γαβρολίμνη μέσα στον Απρίλιο (ίσως και πριν το Πάσχα), τμήμα που περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο τεχνικό του αυτοκινητόδρομου, τη Σήραγγα Κλόκοβας.
   Εκκρεμότητες παραμένουν τα 27 χλμ από Αμφιλοχία μέχρι Άγιο Δημήτριο Άρτας με τα γνωστά 3 χλμ στο Κρίκελο και τα 15 χλμ στο Πέρδικα-Κοσμηρά όπου δύο μικρό-τμήματα 3 χλμ το καθένα εμποδίζει την έγκαιρη ολοκλήρωση. Η τελετή εγκαινίων θα γίνει μετά το Πάσχα.
   Στον αυτοκινητόδρομο Κεντρική Οδός Ε65, εκτός των πρώτων 10-15 χλμ, την 1η Απριλίου θα παραδοθούν τα υπόλοιπα χιλιόμετρα (65-70 χιλιόμετρα περίπου). Η τελετή εγκαινίων θα γίνει προς το τέλος Απριλίου. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως με τη συνολική λειτουργία του τμήματος Ξυνιάδα-Τρίκαλα μέχρι το καλοκαίρι, θα λειτουργήσει και η Παράκαμψη Δομοκού και οι οδηγοί θα γλυτώσουν από τις επικίνδυνες (ανοδικές/καθοδικές) στροφές που σήμερα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μειώνοντας την χρονοαπόσταση μόνο στο συγκεκριμένο σημείο κατά 10-15 λεπτά.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2017 | 6:59 pm


Όταν ο Γιώργος Σεφέρης κατηγορήθηκε ως «όργανο του διεθνούς κομμουνισμού» - VIDEO

Ακούστε ολόκληρη την ηχογραφημένη δήλωση του νομπελίστα ποιητή

   Σαν σήμερα, το 1969, ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης έλυσε τη σιωπή του και μίλησε ανοιχτά κατά της χούντας των συνταγματαρχών με μια μαγνητοφωνημένη δήλωση, η οποία έφθασε λαθραία στο Λονδίνο και μεταδόθηκε από την ελληνική υπηρεσία του BBC, ενώ αναμεταδόθηκε και από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού και την Ντόιτσε Βέλε.
   Στη δήλωσή του ο Σεφέρης, ο οποίος από την 21η Απριλίου 1967 και μετά είχε σιγήσει και δεν είχε δημοσιεύσει τίποτε, έκανε λόγο για «ένα καθεστώς όλως διόλου αντίθετο με τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο κόσμος μας και τόσο περίλαμπρα ο λαός μας, στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο».
   Αναφέρθηκε σε μια «κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης όπου, όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι αυτές να καταποντισθούν μέσα στα ελώδη στεκάμενα νερά» και ξεκάθαρα προειδοποιούσε για τραγωδίες: «Όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις δικτατορικές καταστάσεις, η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει, αναπότρεπτη, στο τέλος. Το δράμα αυτού του τέλους μάς βασανίζει, συνειδητά ή ασυνείδητα όπως στους παμπάλαιους χορούς του Αισχύλου. Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό».

 Ακούστε ολόκληρη την ηχογραφημένη δήλωση του νομπελίστα ποιητή:   Η χούντα, ενοχλημένη, αφαίρεσε από τον Σεφέρη τον τίτλο του πρέσβεως επί τιμή και το δικαίωμα χρήσης του διπλωματικού διαβατηρίου του.
   Όπως αναγράφεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» στις 29/3/1969, «έγκυροι κύκλοι των Αθηνών […] υπογραμμίζουν όχι απλώς τας αντινομίας που χαρακτηρίζουν το κείμενον του εν λόγω λογίου αλλά και το ηθελημένως ανεπίκαιρον του χρόνου κατά τον οποίο τούτο εδόθη εις την δημοσιότητα. […] Είναι πολύ πιθανόν ότι ο κ. Σεφεριάδης ηθέλησε διά της ανακοινώσεώς του να αντιρροπήση και να εξουδετερώση τον αδυσώπητον νόμον της φθοράς και της λησμοσύνης που είναι φυσικά παρακολουθήματα της εκ βιολογικών και όχι άλλων αιτιών πνευματικής στειρώσεως και απουσίας του εκ του λογοτεχνικού στίβου. […] Ενεφανίσθη εις το προσκήνιον διά να εκτελέση μέρος ρόλου ανατεθειμένου εις αυτόν υπό διεθνούς κυκλώματος επιβουλής κατά της Ελλάδος, διά να προσθέση την φωνήν του εις τα υλακάς της ωργανωμένης ανθελληνικής υστερίας που καλλιεργείται εις όλα τα κομμουνιστικά και εις μερικά δυτικά κράτη…».


Πηγές: Σαν σήμερα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος – Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Εφημερίδων και περιοδικού Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2017 | 6:35 pm


Αλλά τον σκότωσαν

Όχι αυταπάτες! Δεν ζει μόνο ο Μπελογιάννης. Όσο ζει, με την έννοια που ζει, τόσο ζουν και οι δολοφόνοι του...

   Όλα συγκινητικά στην εκδήλωση για τον Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Και η παρουσία του Τσίπρα, του Βούτση, του Κουτσούμπα, του δημάρχου, των άλλων επισήμων, και εκατοντάδων απλών ανθρώπων. Και όσα ειπώθηκαν από τους ομιλητές για το χτες και το σήμερα. Και οι αναπόφευκτες αποχρώσεις στις προσεγγίσεις, με σεβασμό πάντα στους νεκρούς. Και η βεβαιότητα ότι «ο Μπελογιάννης ζει μες στις καρδιές μας», ή γιατί ζει το κίνημα που τον γέννησε. Κι ότι αυτό το χώμα είναι δικό του και δικό μας. Και το μουσείο, που θα θυμίζει στους νεότερους τι έγινε τότε στην Ελλάδα. Πως, και γιατί.
   Σκέφτομαι, όμως με όλα αυτά, όπως και άλλοι φαντάζομαι: Αλλά τον σκότωσαν! Ξεσηκώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, όλος ο δημοκρατικός κόσμος, προσωπικότητες διεθνούς κύρους, από τον Ντε Γκολ μέχρι τον Πικάσο. Αλλά τον σκότωσαν. Ξεσηκώθηκαν εδώ πολιτικά κόμματα, κινήματα, πρόσωπα με δημοκρατικό κύρος, υπήρξαν αντιδράσεις στην ίδια την κυβέρνηση –που αποδείχτηκε ότι ελάχιστα κυβερνούσε. Αλλά τον σκότωσαν. Η αστυνομία κατασκεύασε τα στοιχεία, οι δικαστές και οι στρατοδίκες τα δέχτηκαν προθύμως. Και τον έστησαν στον τοίχο μαζί με τους συντρόφους του. Ως κατάσκοπο!
   Το παρακράτος, οι Αμερικανοί, ο ψυχρός πόλεμος. Σωστά. Τελικώς όμως το φονικό φέρει την υπογραφή μιας παράταξης και του κράτους της. Με απόφαση της κρατικής Δικαιοσύνης, και στοιχεία των κρατικών αρχών ασφαλείας, καταδικάστηκε. Το δεξιό καθεστώς τον έστησε στον τοίχο. Και αναρωτιέμαι: Αν ο Μπελογιάννης ζει, πολιτικά, ηθικά, ιδεολογικά, οι δολοφόνοι του έχουν εκπνεύσει, πολιτικά, ηθικά, ιδεολογικά; Δεν υπάρχουν οι πολιτικοί τους απόγονοι στο κράτος, στη Δικαιοσύνη, στις σκιές της νέας εξάρτησης, στα κόμματα που συνεχίζουν την παράδοση της εθνικοφροσύνης, στις νέες συνθήκες;
   Μην ξύνουμε πληγές, θα πείτε. Μην ξύνουμε, βεβαίως. Άλλη εποχή, άλλοι συσχετισμοί, άλλα μέσα. Αλλά όχι αυταπάτες! Δεν ζει μόνο ο Μπελογιάννης. Όσο ζει, με την έννοια που ζει, τόσο ζουν και οι δολοφόνοι του. Όσο εκείνος παραμένει απειλή για ένα καθεστώς αδικίας, ανομίας, εκμετάλλευσης, εξάρτησης, τόσο θα παραμένουν απειλή για τη Δημοκρατία –και για κάθε δημοκρατικό άνθρωπο- οι δολοφόνοι του. Κι αν τα εκτελεστικά τους αποσπάσματα δεν κρατούν σήμερα τουφέκια, αλλά άλλα εργαλεία, άλλου είδους θανάτωσης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να μην ξανασκοτώσουν…

γράφει ο Θανάσης Καρτερός

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2017 | 6:12 pm


Τι αλλάζει σε πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων για τη μη έκδοση αποδείξεων

Σε ποιες επιχειρήσεις το μέτρο της αναστολής λειτουργίας θα αντικαθίσταται με την επιβολή χρηματικού προστίμου

   Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ θα μπορεί να επιβάλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για μη έκδοση αποδείξεων σε κατηγορίες επιχειρήσεων που θα προσδιοριστούν με αποφάσεις της.
   Πρόκειται για κυρίως για επιχειρήσεις στις οποίες εντοπίζεται η μη έκδοση αποδείξεων, αλλά για διάφορους λόγους κρίνεται δυσχερής η επιβολή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
   Μεταξύ αυτών είναι οι επιχειρήσεις ενοικίασης σκαφών αναψυχής, οι πλανόδιοι πωλητές, τα γηροκομεία, τα ξενοδοχεία, τα φροντιστήρια και τα ιατρεία. Στις περιπτώσεις αυτές, οι οποίες θα προσδιορίζονται με αποφάσεις του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το μέτρο της αναστολής λειτουργίας θα μπορεί να αντικαθίσταται με την επιβολή χρηματικού προστίμου.
   Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με την οποία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ενισχύσει το οπλοστάσιό του στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι όσοι παραβιάζουν αποφάσεις της Φορολογικής Διοίκησης για αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους λόγω φοροδιαφυγής θα τιμωρούνται, κάθε φορά, με λουκέτο 10 ημερών. Επίσης θα επιβάλλεται λουκέτο διάρκειας έως και ενός μήνα στις περιπτώσεις παρεμπόδισης του ελέγχου με τη χρήση βίας στα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης
   Οι διατάξεις αυτές πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από την δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
   Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται για ανακριβή ή μη έκδοση αποδείξεων θα κυμαίνονται από 1.000 έως 2.500 ευρώ στις περιπτώσεις που η παράβαση αφορά περισσότερες από δέκα αποδείξεις, ή ανεξάρτητα από το πλήθος τους στην περίπτωση που η συνολική αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 2.501 έως 5.000 ευρώ στην περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους και 5.000 ευρώ στην περίπτωση κάθε νέας υποτροπής.
   Σημειώνεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων προβλέπει λουκέτο για 48 ώρες σε περίπτωση ανακριβούς έκδοσης δέκα αποδείξεων, ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ, 96 ώρες σε περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους ακόμα και για τρεις αποδείξεις χωρίς όριο αξίας, και έως δέκα ημέρες σε κάθε επόμενη διαπίστωση αντίστοιχης παράβασης.
   Σύμφωνα με την τροπολογία, στο εξής θα αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία έγινε η παράβαση, και όχι στο σύνολο των εγκαταστάσεων του επιτηδευματία. Το λουκέτο θα επιβάλλεται ανεξάρτητα από τυχόν αλλαγή στην νομική μορφή της επιχείρησης ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης που συντελέστηκε από την ημερομηνία λήψης της απόφασης έως την ημερομηνία εκτέλεσής της, προκειμένου να αποφεύγονται καταχρηστικές πρακτικές από τους υπόχρεους για τη μη επιβολή του μέτρου.
   Επίσης προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις παρεμπόδισης ελέγχου με τη χρήση βίας προς τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις θα επιβάλλεται και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης διάρκειας έως και ενός μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2017 | 5:49 pm


Στη Βουλή η δικογραφία κατά 5 πρώην υπουργών της Ν.Δ. για το «Ερρίκος Ντυνάν»

Ονόματα πρώην υπουργών δίνει μέσα από την φυλακή ο Ανδρέας Μαρτίνης

   Στη Βουλή έχει διαβιβασθεί και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια η ποινική δικογραφία που έχει σχηματισθεί για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν», και αφορά τους πρώην υπουργούς της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, Κώστα Χατζηδάκη, Νότη Μηταράκη, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάκη Βορίδη.
   Σημειώνεται ότι η δικογραφία σχηματίσθηκε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, μετά την κατάθεση του προφυλακισμένου στις φυλακές Κορυδαλλού, πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος καταλογίζει ευθύνες στους πρώην υπουργούς για την εκχώρηση του νοσοκομείου, που είχε ως αποτέλεσμα, όπως ισχυρίσθηκε, να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο.

  Ονόματα πρώην υπουργών δίνει ο Ανδρ. Μαρτίνης
   Τυχόν ευθύνες υπουργών της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καλείται να εντοπίσει η Βουλή, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, με αφορμή καταγγελίες του πρώην προέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη, για ενορχηστρωμένες πολιτικοεπιχειρηματικές ενέργειες που οδήγησαν στην εκχώρηση του ιδρύματος έναντι ευτελούς τιμήματος.
   Ο Ανδρέας Μαρτίνης, προσωρινά κρατούμενος για οικονομικές ατασθαλίες σε βάρος του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», σε κατάθεση που έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο στην εισαγγελέα των φυλακών Κορυδαλλού, η οποία κινητοποίησε την Εισαγγελία Διαφθοράς, υποστήριξε ότι οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, Παναγιώτης Μηταράκης, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μαυρουδής Βορίδης συνέδραμαν στην εκχώρηση του νοσοκομείου «έναντι πινακίου φακής», μεσω εκπλειστηριασμού το 2014, σε εταιρεία που, κατά τον καταγγγέλοντα, ανήκει στον Όμιλο Πειραιώς. Ο κ. Μαρτίνης επιρρίπτει ευθύνες γι' αυτήν τη διαδικασία, τόσο στον μέχρι πρότινος επικεφαλής του Ομίλου Πειραιώς, όσο και στον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.
   Στη δικογραφία, την οποία διαβίβασε στη Βουλή χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο καταγγέλων, πρώην επικεφαλής του νοσοκομείου, φαίνεται να αποδίδει ευθύνες στους υπουργούς που κατονομάζει ότι λειτούργησαν προς την κατέυθυνση της εκχώρησης του «Ερρίκος Ντυνάν», ζημιώνοντας, κατά την άποψή του, το Δημόσιο.
   Η δικογραφία σχηματίστηκε με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, που έχει υποβάλει παραίτηση από τη θέση της, στον εισαγγελέα Αντώνη Ελευθεριάνο, προκειμένου να ερευνηθούν οι καταγγελίες του κ. Μαρτίνη.
   Η εισαγγελική έρευνα σταμάτησε αμέσως, όπως ορίζει ο νόμος, καθώς ο κ. Μαρτίνης καταγγέλει πρώην υπουργούς για διάπραξη ενδεχόμενων αδικημάτων και το θέμα πρέπει να κριθεί από τη Βουλή.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2017 | 5:46 pm


Τι δεν μας είπαν τα κανάλια τη Δευτέρα 27 Μαρτίου

Δεν άκουσαν ούτε τα ονόματα των πρώην υπουργών που είναι στη δικογραφία για το «Ερρίκος Ντυνάν»...   Τα δελτία ειδήσεων απασχόλησαν τα εγκαίνια του μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα, η διαπραγμάτευση, το αστυνομικό δελτίο, η νίκη του CDU της Άγγελας Μέρκελ στο κρατίδιο Ζάαρλαντ...
   Υπήρξαν, όμως, όπως πάντα, και οι ειδήσεις που τα κανάλια είτε δεν... βλέπουν είτε περνούν στα ψιλά...
   Ας δούμε μερικές από τις "ξεχασμένες" ειδήσεις:

Ονόματα πρώην υπουργών στη δικογραφία για το «Ερρίκος Ντυνάν»

Στον πρόεδρο της Βουλής διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τη δικογραφία για την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν. (αναλυτικά)

Νέα προγράμματα ενισχύσεων για επενδύσεις στον τουρισμό από το καλοκαίρι

Νέα προγράμματα ενισχύσεων, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για επενδύσεις στον τουρισμό αναμένεται να "ανοίξουν" μέχρι τον Ιούνιο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τουρισμού, Γιώργο Τζιάλλα. (αναλυτικά)

Οι 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνουν το 26% των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους

Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες αυτές δήλωσαν 25 δισεκ. το 2015, αλλά μόνο το 12% του κύκλου εργασιών τους και το 7% των υπαλλήλων τους, κάτι που συνιστά μια «οφθαλμοφανή αναντιστοιχία». (αναλυτικά)

Νομοσχέδιο - τομή για τη σήμανση, διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων

Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης για γάλα και κρέας - Πληρωμή του παραγωγού το αργότερο εντός 60 ημερών. (αναλυτικά)

Προς υποχώρηση η H&M μετά τις αντιδράσεις και την παρέμβαση του ΣΕΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, η γνωστή αλυσίδα ένδυσης και υπόδησης «H&M», δεσμεύτηκε να «επανεξετάσει» από το μηδέν τις τροποποιημένες ατομικές συμβάσεις που επιχείρησε να επιβάλει στους εργαζόμενους. Όλες οι πληροφορίες, καθώς και αναφορές εργαζομένων, συγκλίνουν στο σενάριο πλήρους απόσυρσης των νέων συμβάσεων που παραβίαζαν σκανδαλωδώς την εργατική νομοθεσία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, οι υπεύθυνοι σε μια σειρά καταστήματα ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι η εταιρεία ουσιαστικά αποσύρει τις νέες συμβάσεις και ισχύουν οι προηγούμενες, γεγονός που μένει να επιβεβαιωθεί και επίσημα.
Το θέμα έγινε γνωστό μέσα από συνεντεύξεις και καταγγελίες των εργαζομένων και αρκετά δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, ενώ έγιναν και παρεμβάσεις έξω από καταστήματα της «H&M» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από σωματεία εργαζομένων. (αναλυτικά)

Αιτήσεις για το πρόγραμμα πρόσληψης 10.000 ανέργων

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». (αναλυτικά)

Αυστηρούς ελέγχους και όρια για το RDF ζήτησε από την ΑΓΕΤ Ηρακλής ο Σ. Φάμελλος

Συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με εκπροσώπους της εταιρείας. (αναλυτικά)

Πρώτη στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου Συνοχής η Περιφέρεια Αττικής

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Συνοχής που έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΕΣΠΑ και τα αντίστοιχα αιτήματα πληρωμών στην ΕΕ. (αναλυτικά)

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2017 | 5:13 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Στη ΝΔ έχουν πάθει σύνδρομο στέρησης εξουσίας

Θέλουμε τεκμηριωμένα και με προσεκτική μελέτη των δεδομένων να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τις πραγματικές ανάγκες των φορέων του Δημοσίου σε μόνιμο προσωπικό, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες, που πραγματικά δικαιολογούν την ύπαρξη συμβάσεων

Συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη Εφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο Στέργιο Ζιαμπάκα 

   Ορισμένοι κυκλοφορούν σενάρια για πρόωρες εκλογές. Συζητείται, όντως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο εντός της κυβέρνησης;
   Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση, με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στους εθνικούς στόχους, που είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η σταθεροποίηση της οικονομίας, η ανάπτυξη και η έξοδος από την επιτροπεία. Οι στόχοι αυτοί είναι εντολή του ελληνικού λαού και δεν εξυπηρετούνται με πρόωρες εκλογές.
   Οι μόνοι που ζητούν σήμερα εκλογές είναι όσοι στη ΝΔ έχουν πάθει σύνδρομο στέρησης εξουσίας. Η τακτική τους συντονίζεται απόλυτα με τη συνολικότερη στρατηγική δημιουργίας κλίματος πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας και αστάθειας από τους κύκλους εκείνους που έχουν ποντάρει στην αποτυχία της κυβέρνησης και κάνουν ό,τι μπορούν επί τούτου.
 
   Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, πόσο μεγάλες ή μικρές είναι οι αποκλίσεις; Η αντιπολίτευση ζητά «γρήγορο κλείσιμο» της συμφωνίας. Τι θα σήμαινε αυτό;
   Όλγα Γεροβασίλη: Το αν είναι μεγάλες ή μικρές οι αποκλίσεις με τους δανειστές είναι αμφίσημο, εξαρτάται από ποια θέση ευθύνης και αξιών διαπραγματεύεται κανείς. Αυτό που φαίνεται μεγάλη απόκλιση με το ΔΝΤ ταυτόχρονα σημαίνει μεγάλη σύγκλιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και η διαπραγμάτευση γίνεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Θυμίζω ότι η συμφωνία που υπογράψαμε με τους ευρωπαίους εταίρους το 2015 αναφέρεται ρητά στη δέσμευση των ελληνικών αρχών να ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ στους θεσμούς της αγοράς εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας και την ανάγκη επιδίωξης βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
   Οι διαφορές στη διαπραγμάτευση δεν είναι τεχνικού, αλλά πολιτικού χαρακτήρα. Οι εμμονές του ΔΝΤ δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Απεναντίας, η διφορούμενη θέση του Ταμείου λειτουργεί αποσταθεροποιητικά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.
   Η ελληνική πλευρά πράττει με συνέπεια ό,τι της αναλογεί και δεν ευθύνεται για τις άσκοπες κωλυσιεργίες των εταίρων. Θέλουμε να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, αλλά δεν ξεχνάμε πως σε κάθε διαπραγμάτευση μπαίνουν παρακαταθήκες για τις επόμενες γενιές. Το μέλλον είναι από τη φύση του συνώνυμο με την αισιοδοξία και την ελπίδα. Είναι μάταιη μικροψυχία και θλιβερή μιζέρια να προσπαθείς να παγιδεύσεις τη δυναμική του μέλλοντος πολιτικά και οικονομικά.
   Αύριο γιορτάζουμε την 196η επέτειο από την Επανάσταση του 1821. Την ίδια ημέρα η Ευρώπη, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι η Ελλάδα, γιορτάζει τα 60 χρόνια από την υπογραφή των δύο Συνθηκών της Ρώμης με τις οποίες μπήκαν οι βάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τίποτα στην ιστορία δεν κερδήθηκε χωρίς αγώνα. Είναι, λοιπόν, η σειρά της Ευρώπης να αποφασίσει αν έχει την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με μια βιώσιμη, συνολική συμφωνία.

   Έχει αναπτυχθεί ένα πολιτικό σκεπτικό που λέει ότι όποια μέτρα συμφωνηθούν, πρέπει να συναντήσουν ευρύτερες συναινέσεις. Η άποψή σας;
   Όλγα Γεροβασίλη: Βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής είναι η αναζήτηση της συναίνεσης. Ο κοινός τόπος είναι πάντα ζητούμενο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα γίνεται. Εξαρτάται από το ποιες κοινωνικές δυνάμεις και με τι γνώμονα υπηρετούν τα πολιτικά κόμματα και οι κυβερνήσεις. Επί του προκειμένου οι ευρύτερες συναινέσεις θα μπορούσαν να ενδυναμώνουν τη θέση της χώρας απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.
   Προϋποθέτουν, όμως, συναντίληψη για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας η οποία και δεν υπάρχει. Η δημοκρατία ωστόσο έχει βρει κανόνες και λύσεις. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δημοκρατική κυβέρνηση στοιχημένη με τα λαϊκά συμφέροντα και το συμφέρον της χώρας, που μπορεί να νομοθετεί και χωρίς τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.
   Η ΝΔ δεν περίμενε να πετύχουμε συμφωνία χωρίς νέα λιτότητα. Τώρα δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τα θετικά, αντισταθμιστικά μέτρα που θα εξισορροπούν το νέο δημοσιονομικό μείγμα για μετά το 2018. Και την ίδια στιγμή δηλώνει ότι θα σεβαστεί τη συνέχεια του κράτους και θα τα εφαρμόσει ως κυβέρνηση, αλλά παράλληλα θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους ότι δεν χρειάζονται. Ξεχνά, προφανώς, ότι ζητείται συναίνεση στο όνομα του ελληνικού λαού, όχι στο όνομα των δανειστών.

    «Δεν είμαστε κυβέρνηση του ελαχίστου κράτους. Είμαστε κυβέρνηση του αναγκαίου κράτους», είχατε πει στη Βουλή. Είναι όμως εφικτό, υπό τις παρούσες συνθήκες, να στελεχωθούν επαρκώς κρίσιμοι κοινωνικοί τομείς του δημοσίου και πώς;
   Όλγα Γεροβασίλη: Είναι προφανές ότι στα χρόνια της κρίσης το Δημόσιο υπέστη σημαντική συρρίκνωση σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία, η Πρόνοια και η Παιδεία. Με τους νέους οργανισμούς ζητάμε από τους φορείς να αποτυπώσουν τις πραγματικές ανάγκες σε δομές και ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Να δούμε που υπάρχουν κενά και που πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό, ούτως ώστε με το νέο σύστημα κινητικότητας να γίνει σωστός και δίκαιος καταμερισμός υπαλληλικού δυναμικού.
   Ο δικός μας προγραμματισμός προβλέπει έναν αριθμό προσλήψεων για το 2017 και το 2018 με έμφαση στον τομέα της Υγείας, πάντα μέσω ΑΣΕΠ και στο πλαίσιο των περιορισμών που απορρέουν από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
   Για την Παιδεία είμαστε σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, του οποίου η πολιτική ηγεσία προχωρά σε έναν τριετή προγραμματισμό που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.
   Λέμε ούτε «μεγάλο», ούτε «μικρό», αλλά «αναγκαίο κράτος», ένα κράτος που θα αποτελεί εργαλείο δημοκρατίας και ανάπτυξης. Χωρίς περικοπές και χωρίς αυθαίρετες διογκώσεις, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την εικόνα του Δημοσίου προς όφελος του πολίτη, προασπίζοντας πάντοτε το δημόσιο συμφέρον.

   Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο;
   Όλγα Γεροβασίλη: Σε πρώτο στάδιο χαρτογραφούμε το υφιστάμενο, δαιδαλώδες τοπίο των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο. Θέλουμε τεκμηριωμένα και με προσεκτική μελέτη των δεδομένων να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τις πραγματικές ανάγκες των φορέων του Δημοσίου σε μόνιμο προσωπικό, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που πραγματικά δικαιολογούν την ύπαρξη συμβάσεων.
   Ο μεγάλος μας στόχος, όμως, είναι η επαναφορά της κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, ώστε να μπορέσει ο κόσμος της εργασίας –στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα– να αποκτήσει προβάδισμα, όταν σταθεροποιηθεί η οικονομία και μπούμε οριστικά στο στάδιο της βιώσιμης ανάπτυξης.
   Αυτόν τον αγώνα δίνουμε σήμερα, έχοντας στο πλευρό μας ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους που αναγνωρίζουν ότι ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 7:12 pm


Το παλιό Σχολείο στις Πηγές Άρτας μετατρέπεται σε Ενεργειακά ευφυές Πολιτιστικό Κέντρο

Σχεδόν μηδενική η Ενεργειακή Κατανάλωση

   Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 το ανενεργό Δημοτικό Σχολείο της Τοπικής Κοινότητας Πηγών με 419 .582 ευρώ και μετατρέπεται σε Πολιτιστικό Κέντρο ενεργειακά ευφυές και σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
   Συγκεκριμένα, ύστερα από την σχετική πρόταση που είχε κατατεθεί, από το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, τον περασμένο Αύγουστο, ανακοινώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη", του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η ένταξη του Ανενεργού Δημοτικού Σχολείου των Πηγών, Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, Π.Ε. Άρτας, στο Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. (ΕΣΠΑ 2014 - 2020).
   Το έργο προβλέπει την μετατροπή του παλιού Σχολείου σε Ενεργειακά ευφυές Πολιτιστικό Κέντρο, σχεδόν μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης. Στην πρόταση περιλαμβανόταν και η προσθήκη Παιδικής Χαράς στον προαύλιο χώρο (με ανακυκλωμένα υλικά εκπαιδευτικού χαρακτήρα).
   Ο συνολικός Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 419.582 ευρώ

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 6:53 pm


70 προσφυγόπουλα στη Φιλιππιάδα περιμένουν μάταια επί 4 μήνες να πάνε σχολείο

- Μία μέρα μόνο πέρασαν το κατώφλι του σχολείου και μετά τους έκλεισαν την πόρτα...
- Ρωτάνε καθημερινά "tomorrow school?". Αδυνατώντας να τους απαντήσω ειλικρινά για το πότε θα μπορέσουν να ξαναέρθουν στο σχολείο, νοιώθω μια ξεφτίλα, που στη ζωή μου δεν έχω ξανανιώσει, απέναντι σε μικρά παιδιά, που απλά θέλουν να έρθουν στο σχολείο....


   Εβδομήντα προσφυγόπουλα στο κέντρο φιλοξενίας στη Φιλιππιάδα περιμένουν καθημερινά απάντηση στο ερώτημά τους: «αύριο (θα πάμε) σχολείο;».
   Μία μέρα μόνο πέρασαν το κατώφλι του σχολείου και οι αντιδράσεις από το 2ο Δημοτικό τους έκλεισαν την πόρτα. Μια πόρτα που παραμένει κλειστή, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για την υγεία των ταλαιπωρημένων παιδιών, ενώ 12 εκπαιδευτικοί που προσελήφθησαν για να τούς προσφέρουν γνώση από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, παραμένουν άπραγοι.
   «Συχνά ακούγεται από επίσημα χείλη, ότι τα παιδιά όλου του κόσμου, έχουν δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ίσως η Φιλιππιάδα δεν λογίζεται ως μέρος αυτού του κόσμου» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο συντονιστής εκπαίδευσης προσφύγων του κέντρου της Φιλιππιάδας, Ηλίας Μαυροματίδης, ο οποίος καθημερινά βρίσκεται με τα προσφυγόπουλα στο Κέντρο Φιλοξενίας.
   Μάλιστα, ο κ. Μαυροματίδης στηλιτεύει την υπόθεση με γραπτό κείμενό του:
   «Στη Φιλιππιάδα υπάρχουν πάνω από 70 παιδιά σχολικής ηλικίας τα οποία δεν γίνονται δεκτά, στα εν λειτουργία σχολεία, επειδή κάποιοι γονείς δεν τα θέλουν. Η κατάσταση με τα ανεκπαίδευτα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών είναι τραγική, καθώς υπολείπονται σε βασικές γνώσεις και κοινωνικές δεξιότητες, αφού έχουν μείνει εκτός σχολικής εκπαίδευσης, λόγω του πολέμου και των κακουχιών που πέρασαν.
   Τα παιδιά πήγαν στο ελληνικό σχολείο μόλις για μία ημέρα. Τα τμήματα που υποδέχονται τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών παραμένουν κλειστά από τις 22 Νοεμβρίου 2016, χωρίς κανέναν λόγο που να δικαιολογεί τέτοιον πολύμηνο αποκλεισμό. Οι 12 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν προσληφθεί για την εκπαίδευση αυτών των παιδιών, παραμένουν άπραγοι, εδώ και μήνες, χωρίς κανείς να τους εξηγεί το λόγο που δεν τους αφήνουν να διδάξουν.
   Οι ξενοφοβικοί πανηγυρίζουν χαιρέκακα το ότι δεν άφησαν τα προσφυγόπουλα να έρθουν στο σχολείο. Οι τοπικοί άρχοντες της Φιλιππιάδας ελκύονται από τις ψήφους των συμπολιτών τους. Οι πρόσφυγες βλέπετε δεν έχουν δικαίωμα ψήφου...
   Ένας τοπογράφος δήμαρχος δίνει συμβουλές στο ΥΠΠΕΘ, προτρέποντας σε γκετοποίηση των παιδιών σε σχολεία μόνο για ξένους.
   Αύριο ξεκινάει η 121ή ημέρα χωρίς σχολείο για τα προσφυγόπουλα της Φιλιππιάδας, τα οποία ρωτάνε καθημερινά "tomorrow school?" από το φθινόπωρο ακόμα. Αδυνατώντας να τους απαντήσω ειλικρινά για το πότε θα μπορέσουν να ξαναέρθουν στο σχολείο, νοιώθω μια ξεφτίλα, που στη ζωή μου δεν έχω ξανανιώσει, απέναντι σε μικρά παιδιά που απλά θέλουν να έρθουν στο σχολείο.
   Η εκπαίδευση των παιδιών δεν αποτελεί θέμα καλής διάθεσης. Είναι υποχρέωση. Κανείς δεν μπορεί να κάνει πως δεν κατάλαβε. Ο παράνομος αποκλεισμός των παιδιών των προσφύγων από τα σχολεία της Φιλιππιάδας δεν θα τελειώσει, αν δεν αναλάβουμε όλοι τις ηθικές ευθύνες που μας αναλογούν ως πολίτες. Υπενθυμίζω, πως μένουν μόλις 10 εβδομάδες μαθήματος μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μια χαμένη χρονιά, για εκπαιδευτικούς και πρόσφυγες. Ας δείξουμε ότι έχουμε αρχές που μπαίνουν πάνω από τοπικά μικροπολιτικά οφέλη, έστω και στο παρά πέντε».
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 6:16 pm


Ο νέος Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων συμμετείχε στην ημερίδα στο Μουζάκι

Ο ρόλος των κοινοτήτων στη συνεκτικότητα του Καλλικρατικού Δήμου στις περιοχές της υπαίθρου

   Ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων Μάκης Φελέκης συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος των κοινοτήτων στη συνεκτικότητα του Καλλικρατικού Δήμου στις περιοχές της υπαίθρου», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουζάκι, από το εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και το Δήμο Μουζακίου.
   Η υποδοχή των καλεσμένων έγινε από τον κ. Κωτσό Γεώργιο, Δήμαρχο Μουζακίου, Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και στη συνέχεια μίλησαν οι εξής: καθ. Γούσιος Δημήτρης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθ. Μπεριάτος Ηλίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθ. Laurent Rieutort, Πανεπιστήμιο Blaise Pascal Γαλλίας, κα Vialette Jeanne και ο Δήμαρχος του Saint-Pierre-le-Chastel Γαλλίας.
Φωτογραφία του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων-Περιστέρι-Χαράδρας Αράχθου
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 6:04 pm


ATM φρεσκοστυμένου χυμού πορτοκαλιού στην Άρτα

- Τοποθετήθηκαν οι δυο πρώτοι αυτόματοι πωλητές στην κεντρική πλατεία και στην πλατεία Κιλκίς
- Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε να μπουν αποχυμωτές φυσικού χυμού στα κυλικεία των σχολείων

   Δυο νέοι αυτόματοι πωλητές φυσικού χυμού πορτοκαλιού έχουν τοποθετηθεί εδώ και λίγες ημέρες σε κεντρικά σημεία της Άρτας, στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου και στην πλατεία Κιλκίς. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή κίνηση σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς οι πολίτες μπορούν με μια απλή κίνηση να πιουν φρεσκοστυμένο χυμό από πορτοκάλια Άρτας.
   Η υλοποίηση της ιδέας ανήκει στην εταιρία «ΑΡΤΑ ΦΥΣΙΚΑ», με τον Δήμο Αρταίων να στηρίζει και να χορηγεί τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις. Στους συγκεκριμένους αυτόματους πωλητές προβάλλονται σε ειδική οθόνη και βίντεο με τα αξιοθέατα του Δήμου Αρταίων, ενώ υπάρχει και έντυπο τουριστικό υλικό, το οποίο μπορούν να προμηθευτούν οι επισκέπτες της πόλης.
   «Συγχαίρουμε την πρωτοβουλία της Αρτινής εταιρίας να επενδύσει στην περιοχή μας και να προβάλλει με αυτόν τον τρόπο τα εξαίρετα πορτοκάλια μας. Ήταν υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες, που στόχο έχουν την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας και δίνουν το ερέθισμα σε ακόμη περισσότερους παραγωγούς να αξιοποιήσουν την παραγωγή τους. Ήδη οι Αρτινοί φαίνεται ότι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος βρέθηκε στους αυτόματους πωλητές φυσικού χυμού, μαζί με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας Πέτρο Φασιά. Παράλληλα, επεσήμανε πως «έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να βάλουμε αποχυμωτές φυσικού χυμού στα κυλικεία των σχολείων με δωρεά του Δήμου Αρταίων, ώστε να προωθήσουμε τη διάθεση του πορτοκαλιού, ενώ σε καταστήματα που ενοικιάζει ο Δήμος, όπως στα Ψαροπλιά, είχαμε όρο στην Διακήρυξη την διάθεση φυσικού χυμού από τοπικά προϊόντα».
   Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο άμεσο μέλλον θα τοποθετηθούν ανάλογοι αυτόματοι πωλητές φυσικού χυμού και σε τουριστικές περιοχές εκτός Άρτας, ενώ θα προβάλλονται τα μνημεία και όλα τα αξιοθέατα της περιοχής μας, με στόχο την γνωριμία όλο και περισσότερων Ελλήνων, αλλά και ξένων επισκεπτών με αυτά.

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 5:48 pm


Σεμινάριο για αρτινές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για εξαγωγές στις ΗΠΑ

- Εξερευνώντας τις ευκαιρίες
- Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά στο mail του Επιμελητηρίου

   Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Τμήμα Trade USA, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Άρτας, συνδιοργανώνουν το Trade USA Workshop: Prepare-Plan-Execute.
   Το σεμινάριο θα είναι διάρκειας τριών ωρών και θα πραγματοποιηθεί 16.00- 19.00 την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, στο Επιμελητηριακό Μέγαρο Άρτας.
   Αφορά εμπορικές επιχειρήσεις – όλων των κλάδων – που μέσα στους εξαγωγικούς τους στόχους είναι η αγορά των ΗΠΑ είτε για διείσδυση είτε για διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών τους.
   Απώτερος σκοπός είναι να πληροφορήσει και να προετοιμάσει την επιχειρηματική κοινότητα, σχετικά με την Αμερικανική αγορά και την αποτελεσματική διείσδυση τους σε αυτή, καθώς και να ενημερώσει για τα εξής θέματα:
   • Διείσδυση των προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ
   • Στρατηγικές Marketing
   • U.S. FDA – διαδικασία εγγραφής και προσαρμογής με τους κανονισμούς
   • Υποστήριξη σε θέματα ασφάλισης πιστώσεων
   • Προσαρμογή τους στα διεθνή barcode standards
   • Μεταφορά προϊόντων
   • Τη Στρατηγική του Επιμελητηρίου – μέσω του Τμήματος Trade USA – όσο αφορά την προώθηση των εξαγωγών στις ΗΠΑ για το 2017.
   Η συμμετοχή στο Trade USA Workshop είναι δωρεάν.
   Όποιος επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή, ηλεκτρονικά, στο [email protected].
   Πληροφορίες: 2681028728Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 5:34 pm


Βαρύς ο πέλεκυς για τις 13 κατασκευαστικές εταιρείες της πολύκροτης υπόθεσης του «καρτέλ των εργολάβων» στα δημόσια έργα

- Σε ποιες ελληνικές εταιρείες επιβλήθηκε πρόστιμο 80 εκατ.
- Σε 1-2 μήνες η απόφαση για τις ξένες κατασκευαστικές

   Με πολύ υψηλά πρόστιμα άνω των 80 εκατ. ευρώ σε συνολικά 13 κατασκευαστικές εταιρείες κλείνει επισήμως τον Απρίλιο το ελληνικό σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης του «καρτέλ των εργολάβων» στα δημόσια έργα.
   Σε τουλάχιστον έναν με δύο μήνες ακόμη, θα φανεί αν θα έχουν την ίδια ή διαφορετική τύχη οι μεγάλες πολυεθνικές κατασκευαστικές εταιρείες, που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση, αλλά οι φάκελοί τους εξετάζονται ξεχωριστά.
   Οι διαφορετικές ταχύτητες, με τις οποίες κλείνει η πολύκροτη υπόθεση του καρτέλ, οφείλονται στο γεγονός πως οι εγχώριες τεχνικές εταιρείες, που κατηγορήθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013, εντάχθηκαν στη διαδικασία «διευθέτησης» και αποδέχτηκαν την ενοχή τους προκειμένου να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση σε ό,τι αφορά τις ποινές.
   Αντίθετα, όλοι οι ξένοι όμιλοι αρνήθηκαν να κάνουν χρήση της διευθέτησης, απορρίπτουν τις κατηγορίες και, παρότι ήταν leaders των κοινοπραξιών στα επίμαχα μεγάλα έργα, ισχυρίζονται πως δεν έχουν καμία ευθύνη και ενεπλάκησαν από τις ελληνικές εταιρείες.
   Μεταξύ των εταιρειών που βρέθηκαν στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι η γερμανική Hochtief, η Siemens, η οποία είναι πιθανόν να καλύπτεται από τη συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο, η γαλλική Vinci, η ισπανική FCC, η γαλλική Alstom Transport, η ολλανδική Van Oord, καθώς και οι ιταλικές Salini (σήμερα Salini Impregilo), Seli, Impresa, Rizzani, Maire Tecnimont και Taddei, κ.α.
   Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί στην πορεία αν υπάρχουν πράγματι στοιχεία σε βάρος των μεγάλων ξένων ομίλων των οποίων οι ακροάσεις ξεκίνησαν σχεδόν δύο χρόνια μετά την έρευνα, αν και σε ποιον βαθμό θα παίξει ρόλο η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση μετά την παρέμβαση που έγινε με αφορμή τις χρηματοδοτήσεις έργων μέσω ΕΣΠΑ και πόσο σκληρά ή ήπια θα αντιμετωπιστούν οι εταιρείες αυτές, δεδομένου ότι δεν εντάχθηκαν στη «διευθέτηση».
   Από ελληνικής πλευράς στο επίκεντρο της υπόθεσης βρέθηκαν κυρίως οι τέσσερις μεγάλες τεχνικές εταιρείες της χώρας, και συγκεκριμένα η Άκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, η Intrakat του ομίλου Κόκκαλη, η Τέρνα του Γ. Περιστέρη και η J&P Αβαξ του ομίλου Παρασκευαΐδη.
   Στις εταιρείες αυτές τα συνολικά πρόστιμα που καταλογίστηκαν είναι 79 εκατ. ευρώ και θα ήταν πολύ υψηλότερα, αν δεν είχαν κάνει χρήση της «διευθέτησης» και δεν είχαν παραδεχτεί την ενοχή τους.
   Οι εταιρείες κατηγορήθηκαν για παράνομες συμπράξεις και συνεννοήσεις, με στόχο τον προκαθορισμό των εκπτώσεων ή το μοίρασμα της πίτας των μεγάλων έργων σε συνεργασία με ξένες πολυεθνικές και μικρότερες τεχνικές εταιρείες.

  Εξαιρέσεις
   Από το πακέτο της έρευνας, που περιλαμβάνει μεγάλης αξίας δημόσια έργα των τελευταίων ετών, όπως το Μετρό, ο Προαστιακός, σιδηροδρομικά έργα του ΟΣΕ, η Εγνατία Οδός κ.α., εξαιρέθηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων.
   Η εξαίρεση αυτή αποτελεί μεγάλη ανάσα τόσο για τις εταιρείες που κατά καιρούς ενεπλάκησαν στην εκτέλεσή τους όσο και για το ίδιο το Δημόσιο, αλλά και για τις τράπεζες και τους χρηματοδοτικούς οργανισμούς που συνέβαλαν στη χρηματοδότησή τους.
   Θεωρήθηκε, σύμφωνα με πηγές, πως η φύση των έργων παραχώρησης ήταν διαφορετική, οι συμβάσεις είχαν διαφορετική τυπολογία και δεν μπορούσε να αποδειχθεί συνεννόηση ή σύμπραξη, δεδομένου ότι τα κοινοπρακτικά σχήματα άλλαξαν τα τελευταία 30 χρόνια πολλές φορές μετόχους.
   Με λίγα λόγια, αν στην έρευνα έμπαιναν και οι μεγάλες παραχωρήσεις, η αναστάτωση που θα προκαλούνταν θα ήταν πολύ μεγάλη.
   Τώρα, το πρόβλημα μεταφέρεται στις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου που κρίθηκαν ένοχες και οι οποίες καλούνται να καταβάλουν στο Δημόσιο τα πρόστιμα άνω των 80 εκατ. ευρώ.
   Οι ποινές καταλογίστηκαν στη βάση των εσόδων που πραγματοποίησαν οι εταιρείες κατά τον χρόνο που υπέπεσαν στο αδίκημα και θεωρούνται αρκετά υψηλές για τα δεδομένα του κλάδου, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιρειών.
   Οι επιχειρήσεις αναζητούν ήδη τρόπο να ρυθμίσουν με διαφορετικό τρόπο την καταβολή των προστίμων, η οποία προβλέπεται ότι γίνεται εφάπαξ με την έκδοση της απόφασης.
   Εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως λ.χ. να συμψηφιστούν τα πρόστιμα με χρέη από επιστροφή ΦΠΑ που έχει το Δημόσιο απέναντί τους, είτε με ένταξη στις 12 ή περισσότερες δόσεις, κ.ά.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2017 | 12:51 pm


ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Την ερχόμενη εβδομάδα σε πλήρη λειτουργία,ο κόμβος Κουβαρά - VIDEO

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά και το τμήμα Αμφιλοχία-Κομπότι

Κόμβος Κουβαρά

   Συνεχίζονται οι εργασίες στον Κόμβο Κουβαρά, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να δοθεί στην κυκλοφορία και το τμήμα εξόδου της Ιονίας Οδού προς τον κόμβο. Το τμήμα εισόδου δόθηκε στην κυκλοφορία την Παρασκευή 17 Μαρτίου.
   Έντονες εργασίες επίσης πραγματοποιούνται και στον κόμβο Αμβρακίας.
   Με την πλήρη λειτουργικότητα των κόμβων αναμένεται να αποσυμφορηθεί πλήρως η πόλη της Αμφιλοχία από τα βαριά οχήματα που ακόμη διασχίζουν το κέντρο της πόλης.

Κόμβος Αμβρακίας


πηγή

   Επίσης, με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ολοκλήρωση του τμήματος Κόμβος Αμφιλοχίας-Κομπότι.
   Στο video, που τραβήχτηκε χθες, Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, είναι εμφανής η πρόοδο των εργασιών.
   Όπως όλα δείχνουν και αυτό το τμήμα της Ιόνιας οδού θα είναι έτοιμο, ίσως και πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία παράδοσής του στην κυκλοφορία.


Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2017 | 2:51 pm


Πόλος έλξης το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο στον Ελαφότοπο Ζαγορίου

Δημιουργός του ο γλύπτης και τέως Σχολικός Σύμβουλος Μιχάλης Οικονομίδης

   Μαθητές της Γ΄ τάξης του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων επισκέφτηκαν την Τετάρτη 22 Μαρτίου το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο στον Ελαφότοπο (Τσερβάρι, κατά τους ντόπιους) του Δήμου Ζαγορίου και είδαν από κοντά χρηστικά εργαλεία των παραδοσιακών χειρωνακτικών επαγγελμάτων, καθώς και άλλα εκθέματα. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν ξεναγήθηκαν από τον δημιουργό του μουσείου, τον γλύπτη και τέως Σχολικό Σύμβουλο Μιχάλη Οικονομίδη.
   Από την αρχή της χρονιάς, εκτός των άλλων επισκεπτών, περισσότεροι από 200 μαθητές από διάφορα σχολεία της χώρας έχουν επισκεφτεί το μουσείο (το 2016 ήταν αρκετές εκατοντάδες), ενώ και για τη συνέχεια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για να δουν και να ακούσουν τα παιδιά το πώς και με ποια εργαλεία ασκούνταν τα επαγγέλματα τις περασμένες δεκαετίες στα χωριά, αλλά και στα αστικά κέντρα.
   Άλλωστε, μεταξύ των στόχων του μουσείου είναι και παροχή Παιδείας, Εκπαίδευσης και Αγωγής στους νέους που αγνοούν τα παραδοσιακά χειρωνακτικά επαγγέλματα και εργαλεία, τη χρηστική αξία, την πολύμορφη σπουδαιότητα των χεριών, την καθαριότητα, στερεότητα, λειτουργικότητα και ομορφιά των παραγόμενων έργων-προϊόντων, αλλά και το σεβασμό στο περιβάλλον.
   Οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου άκουσαν με προσοχή τον κ. Οικονομίδη να τους ενημερώνει για τα εκθέματα, ανά επάγγελμα και πώς αυτά χρησιμοποιούνταν ή κατασκευάζονταν και έδειξαν με τις ερωτήσεις και απορίες τους ότι η επίσκεψη τους είχε να προσθέσει κάτι νέο στις γνώσεις τους, μια διαφορετική εμπειρία.
   Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου λειτουργεί από το 1993, στο παλιό σχολείο του χωριού, με πολλά εκθέματα που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.
   Μεταξύ των άλλων, στις αίθουσες του κτιρίου που φιλοξενεί τις συλλογές, εκτίθενται, με τη μορφή οργανωμένων εργαστηρίων, εργαλεία του σιδηρουργού-σιδερά,, χαλκουργού, κουδουνά, ξυλοκόπου, βαρελά, γανωτή-καλαντζή, σοβατζή, κτίστη-μάστορα, πεταλωτή-καλιγωτή, σαμαρά, αρτοποιού –φούρναρη, γεωργού, καντηλανάφτη, οργανοπαίχτη, αμπελουργού, ξυλογλύπτη, ράφτη, κουρέα, τενεχτσή, τσαγκάρη, μελισσοκόμου, μαραγκού, φωτογράφου, γιατρού, φαρμακοποιού, δικηγόρου, φωτογράφου κ.α, καθώς και ενότητες όπως ο αθλητισμός, ο πόλεμος, θέατρο σκιών, θέατρο.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2017 | 2:09 pm


Η Π.Ε. Άρτας ενημερώνει και προειδοποιεί για νέο εντομολογικό εχθρό και για τριστέτσα

Νέος αλευρώδης από Κέρκυρα και τριστέτσα στην Ανέζα

   Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας σας ενημερώνει ότι νέος εντομολογικός εχθρός ο αλευρώδης Aleurocanthus spiniferus βρέθηκε σε δείγμα φύλλων πορτοκαλιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας.
   Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος να διαδοθεί ο εχθρός στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, παρακαλείστε να αποφεύγετε την μεταφορά φυτών εσπεριδοειδών ή καρπών εσπεριδοειδών από την Κέρκυρα, όπως επίσης και φυτών, κλάδων ή ανθέων καλλωπιστικών φυτών, δέντρων ή θάμνων από την Κέρκυρα σε περιοχές της Π.Ε. Άρτας.
   Ο αλευρώδης έχει αναφερθεί να προσβάλει εσπεριδοειδή, αμπέλι, τριανταφυλλιές, ιβίσκο, πλουμάρια, αχλαδιές, μουσμουλιές, λωτούς, καλλωπιστικά δέντρα και θάμνους όπως η ιτιά και το σάπιο, τροπικά δέντρα όπως το γκουάβα και η γκραβιόλα ή τσεριμογιά. Έχει επίσης αναφερθεί σε μηλιές και ροδακινιές.
   Ο εχθρός προκαλεί εξασθένηση των δέντρων που προσβάλει με την απομύζηση χυμών που προκαλεί άμεσα με την διατροφή του, αλλά βλάπτει και έμμεσα τα δέντρα από την δευτερογενή ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς που αναπτύσσεται στα μελιτώδη εκκρίματα του εντόμου. Σε έντονη προσβολή μπορεί να προκαλέσει την ξήρανση του προσβεβλημένου φυτού.
   Αντίστοιχα συμπτώματα προκαλούν και άλλοι συνήθεις αλευρώδεις, το τζιτζικάκι Metcalfa pruinosa τα κοκκοειδή (π.χ. ψευδόκοκκος, ισέρια) και οι αφίδες (μελίγκρες).
   Το χαρακτηριστικό του νέου αλευρώδη είναι ότι τα ατελή στάδια (0,2-1,25 mm ανάλογα με το στάδιο) του εντόμου που συναντάμε στην κάτω επιφάνεια των φύλλων (οι νύμφες του δηλαδή) είναι μαύρα με λευκό περιθώριο. (Βλ. σχετικές Φωτογραφίες). Οι νύμφες φέρουν μικρά αγκάθια ορατά με μεγεθυντικό φακό.
   Δεδομένης της τεράστιας οικονομικής σημασίας που έχει η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και του γεγονότος ότι ο νέος αλευρώδης δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με φάρμακα και δεν υπάρχουν εγκατεστημένοι φυσικοί εχθροί που να μετριάζουν τον πληθυσμό του, αποκτά βαρύνουσα σημασία η μη διάδοσή του στην περιοχή μας και γενικότερα στην Ήπειρο.
   Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παρουσία του ή σε περίπτωση πιθανολογούμενης εμφάνισης (λόγο αδυναμίας διάκρισης του εντόμου από άλλα είδη) του Αλευρώδη Aleurocanthus spiniferus, σε οποιοδήποτε σημείο, κήπο ή καλλιέργεια παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία μας στα τηλέφωνα τηλ. 2681364433 -31-23 ή να συμβουλευτείτε τους τοπικούς γεωπόνους.


Προσβολή Aleurocanthus spiniferus σε νεραντζιά με έντονη ανάπτυξη καπνιάς

Μαύρες νύμφες του Αλευρώδη Aleurocanthus spiniferus  στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εσπεριδοειδών

Ενήλικα και αυγά του αλευρώδη Aleurocanthus spiniferus


Νύμφες και αυγά του αλευρώδη Aleurocanthus spiniferus

   Επίσης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας σας ενημερώνει ότι στα πλαίσια του προγράμματος των επίσημων επισκοπήσεων έτους 2016 και μετά από δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν σε φυτείες εσπεριδοειδών στην πεδιάδα της Άρτας διαπιστώθηκε η παρουσία του ιού της Τριστέτσας (ιός καραντίνας για τη χώρα μας) σε δένδρα εσπεριδοειδών, που βρίσκονται στην περιοχή της Ανέζας του Δήμου Αρταίων.
   Η Υπηρεσία μας βάσει της ΚΥΑ με αριθ. 121285/665/5-9-2006 (Β΄1416 «Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών» προέβη σε οριοθέτηση ζωνών προστασίας υπό την μορφή ομόκεντρων κύκλων, στα 500 μέτρα (Εστιακή Ζώνη), 1000 μέτρα (Ζώνη Ασφαλείας) και στα 1500 μέτρα (Ουδέτερη Ζώνη) γύρω από την περιοχή της φυτείας όπου διαπιστώθηκε η παρουσία του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών (Η με αριθμ. Πρωτ. 8495/13-10-2016 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Άρτας) Όσον αφορά τις οριοθετημένες ζώνες και σύμφωνα με την ανωτέρω Κ.Υ.Α., απαγορεύονται μέχρι της εξαλείψεως του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών:
   Α) Εντός των Εστιακών Ζωνών ( τουλάχιστον 500 μέτρα από την εστία):
   - οι νέες φυτεύσεις.
   - οι επανεμβολιασμοί σε εγκατεστημένες φυτείες, εκτός εκείνων που έχουν προετοιμαστεί για εμβολιασμό μέχρι το τέλος του επόμενου από την υπογραφή της παρούσας απόφασης έτους, υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας μας.
   - η διακίνηση καρπών με ποδίσκους και φύλλα εκτός των εστιακών ζωνών
   - η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και
   -η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).
   Β) Εντός των ζωνών ασφαλείας (τουλάχιστον 1000 μέτρα από την εστία):
   - η διακίνηση καρπών με φύλλα και ποδίσκους εκτός των ζωνών αυτών.
   -η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά και το παραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).
   Γ) Εντός της Ουδέτερης Ζώνης (τουλάχιστον 1500 μέτρα από την εστία):
   - η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).

   Υπενθυμίζεται ότι, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας είναι προστατευόμενη ζώνη όσον αφορά στον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών. Μέσα στις προστατευόμενες ζώνες, σύμφωνα με το Προεδρικό διάταγμα 365/2002, απαγορεύεται η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους. ενώ τα δενδρύλια των εσπεριδοειδών θα διακινούνται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
   Στους παραβάτες θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο 2538/97 κυρώσεις.
   Τα ανωτέρω σκοπό έχουν την αποφυγή εξάπλωσης του ιού της τριστέτσας στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας καθώς και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
   Οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις και πληροφορίες στα τηλ. 2681364423 -31-33

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2017 | 1:51 pm


Οι... ευχαριστίες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στον τομεάρχη της Ν.Δ.

Επειδή θύμισε στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα και στην κοινωνία τα κυβερνητικά έργα και ημέρες της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη

   Όπως αναλυτικά αναφέρει το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης: 
   Ευχαριστούμε τον Τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, κ. Γεωργαντά, για τη σημερινή του δήλωση, που θυμίζει στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα και στην κοινωνία τα κυβερνητικά έργα και ημέρες της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.
   Ο κ. Γεωργαντάς θυμίζει σε όλους ότι οι αυτοαποκαλούμενοι «μεταρρυθμιστές» της ΝΔ, που τάχα κόπτονται για το μέγεθος του κράτους, παρέδωσαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια δημόσια διοίκηση με περισσότερους από 60.000 συμβασιούχους, εγκλωβισμένους στα πελατειακά δίκτυα της ΝΔ και σε κατακερματισμένες εργασιακές σχέσεις.
   Θυμίζει σε όλους ότι η ΝΔ αγνοεί προκλητικά την ανάγκη για εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών σε καθοριστικούς για τη δημόσια ζωή τομείς και αγνοεί ακόμα πιο προκλητικά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν δημοσίους υπαλλήλους.
   Θυμίζει σε όλους ότι οι ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη, όταν λένε «αξιολόγηση» εννοούν απολύσεις, κλίμα τρομοκράτησης των δημοσίων υπαλλήλων και κοινωνικό αυτοματισμό.
   Θυμίζει σε όλους ότι στη ΝΔ θέλουν ένα Δημόσιο εξαρτημένο από κρατικοδίαιτα, ιδιωτικά συμφέροντα και βλέπουν τους εργαζομένους ως φτηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.
   Θυμίζει σε όλους ότι στη ΝΔ, παρά τις διακηρύξεις περί επιτελικού κράτους, βλέπουν το κράτος μονάχα ως αυταρχικό εργοδότη που τιμωρεί τους υπαλλήλους του.
   Θυμίζει σε όλους ότι επί δεκαετίες η ΝΔ νομοθετούσε και εφάρμοζε τις πλέον αδιαφανείς διαδικασίες τοποθέτησης προϊσταμένων.
   Θυμίζει σε όλους ότι η ΝΔ προχώρησε στην καθαίρεση προϊσταμένων με μια υπογραφή σε μια νύχτα, με σκοπό την άμεση τοποθέτηση δικών της ανθρώπων ανεξαρτήτως τυπικών προσόντων και προϋπηρεσίας.
   Θυμίζει σε όλους ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σεβόμενη τη θεσμική υπόσταση και συνέχεια του κράτους, δεν ακολούθησε την πεπατημένη των καρατομήσεων προϊσταμένων των διάφορων βαθμίδων της δημόσιας διοίκησης, αλλά θέσπισε ένα νέο, αδιάβλητο και αντικειμενικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, το οποίο και θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του. Αυτό ο κ. Γεωργαντάς το ονομάζει «πάγωμα των διαδικασιών επιλογής».
   Θυμίζει σε όλους ότι η ΝΔ ασκεί αντιπολίτευση για τη δημόσια διοίκηση με ραβασάκια κάποιων «συνδικαλιστικών» ηγεσιών που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στο Δημόσιο.
   Θυμίζει σε όλους ότι, ακόμη και σήμερα, η ΝΔ αντιστέκεται σε κάθε σοβαρή προσπάθεια για βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.
   Για όλα όσα, λοιπόν, ο κ. Γεωργαντάς θυμίζει στους δημοσίους υπαλλήλους και την κοινωνία, τον ευχαριστούμε και τον διαβεβαιώνουμε ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί.
   Καλό είναι να γνωρίζει ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ ότι οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και σ’ αυτήν δεν χωρούν ανέκδοτα.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2017 | 6:03 pm


Τι δεν μας είπαν τα κανάλια την Τρίτη 21 Μαρτίου

Όταν η "ενημέρωση" έχει σκοπό και "στόχο"...


   Τα δελτία ειδήσεων απασχόλησαν η διαπραγμάτευση και το χθεσινό Eurogroup, τα οκτώ τρομο-πακέτα στα ΕΛ.ΤΑ.και οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής, η απόφαση για το Βατοπέδι, o άφαντος Σώρρας...
   Υπήρξαν, όμως, όπως πάντα, και οι ειδήσεις που τα κανάλια είτε δεν... βλέπουν είτε περνούν στα ψιλά...
   Ας δούμε μερικές από αυτές:

Ελληνική πρόταση να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης ο σεβασμός του "ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου"

H ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξουν να περιληφθεί στην Κοινή Δήλωση μία παράγραφος για το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο. (αναλυτικά)

Έμφαση στην καλύτερη πρόσβαση του πολίτη στις δομές Υγείας

«Ο Μ. Βαρβιτσιώτης να διαβάσει προσεκτικά τις θέσεις του ΔΝΤ, ώστε να μη χρειάζεται να λαμβάνει μήνυμα από τη Ν.Δ.»

«Η σημερινή παρουσία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι “Πρώτη Γραμμή”, ήταν αποκαλυπτική για τις θέσεις του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη για τις εργασιακές σχέσεις» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. (αναλυτικά)

Τη φορολογική εξομοίωση των βουλευτών με όλους τους φορολογούμενους, προανήγγειλε η Κ. Παπανάτσιου

Η εισφορά αλληλεγγύης εξομοιώθηκε με εκείνην που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους» δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών και ανακοίνωσε ότι «και το ίδιο θα γίνει συνολικά με τη φορολογία των εισοδημάτων τους». (αναλυτικά)

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ξεχνάμε ποιο είναι το κόμμα της ΔΑΠ, του Καλαμπόκα και των «Ρέιντζερς»

Ούτε η Νέα Δημοκρατία καταλαβαίνει απ’ ό,τι φαίνεται από κοινωνιολογικές έρευνες οι οποίες είναι δομημένες με επιστημονικό τρόπο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στη «λασπολογία της ΝΔ». (αναλυτικά)

Απάντηση της Ρ. Αντωνοπούλου στη Ν.Δ. για την ανεργία

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας απαντά μέσω twitter στη Ν.Δ. παραθέτοντας στοιχεία. (αναλυτικά)

Υπ. Παιδείας: Τον Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποφάσισε τη διεξαγωγή επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο για όσους/ες υποψήφιους/ες δεν μπορέσουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, αφού εξέτασε όλες τις παιδαγωγικές, κοινωνικές και νομικές παραμέτρους του σύνθετου προβλήματος της καθιέρωσης επαναληπτικών εξετάσεων στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. (αναλυτικά)

Γ. Μπουρνούς: «Να απαντήσει η ΝΔ αν καλύπτει πολιτικά βουλευτή της που κάνει κάνει επίσημες επαφές με την Ταϊβάν»

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν προσηλωμένοι στην πολιτική της "Μιας Κίνας» τονίζει το μέλος της ΠΓ και Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς. (αναλυτικά)

Η απάντηση του Σισμανόγλειου στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ περί «αξονικών για τα μπάζα»

Το ΓΝ Σισμανόγλειο - Αμαλία Φλέμιγκ απαντά στη χθεσινή καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ δίνοντας στη δημοσιότητα το ιστορικό του περιστατικού. (αναλυτικά)

Οι «μεταρρυθμίσεις» της ΝΔ στη δημόσια Διοίκηση: Η απάντηση του υπουργείου στον Γ. Γεωργαντά

Ο Τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ θυμίζει σε όλους ότι οι αυτοαποκαλούμενοι "μεταρρυθμιστές" της ΝΔ, που τάχα κόπτονται για το μέγεθος του κράτους, παρέδωσαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια δημόσια διοίκηση με περισσότερους από 60.000 συμβασιούχους, εγκλωβισμένους στα πελατειακά δίκτυα της ΝΔ και σε κατακερματισμένες εργασιακές σχέσεις». (αναλυτικά)

Βγήκαν «μαχαίρια» για την τηλεθέαση: Στο στόχαστρο ο ΣΚΑΪ εξαιτίας του «Survivor»

Βγήκαν «μαχαίρια» για την τηλεθέαση. Στο στόχαστρο ο ΣΚΑΪ, εξαιτίας του «Survivor», από Star και ΑΝΤ1, ενώ σοβαρά παράπονα έχει και η ΕΡΤ από τη Nielsen. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ανοίξει τον φάκελο των μετρήσεων σε τηλεόραση και έρευνες γνώμης, ενώ και η αγορά αναγνωρίζει τις αλλαγές που έφερε το Μνημόνιο στο δείγμα μέτρησης και ζητάει αλλαγές. (αναλυτικά)

Πρώτη στις προτιμήσεις των Σουηδών επισκεπτών η Ελλάδα

Για την Ελλάδα, οι κρατήσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο καταγράφουν ανοδική πορεία, όπως σημειώνεται από όλους τους μεγάλους tour operators που συμμετείχαν στην Έκθεση. (αναλυτικά)

Η Περιφέρεια Αττικής διευρύνει τα «Κέντρα Κοινότητας» σε όλη την ΠΕ Νήσων με στόχο τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Τοπικά σημεία αναφοράς για την υποστήριξη και τη διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα. (αναλυτικά)

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2017 | 1:43 pm


Ένα πανό γυμνώνει τους φασίστες

- Tο λουρί τους το κρατούν αφεντικά, εκείνοι που τους χρηματοδοτούν κι εκείνοι από τους οποίους ελπίζουν να πάρουν το κατιτίς τους
- Ήταν ένα πανό για τον 22χρονο Μέμο, ντελιβερά στα «Μικέλ», που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας

   «Αυτό είναι το πανό που χάσανε οι άπλυτοι στη Θεσσαλονίκη» διατρανώνουν οι φασίστες από τις ιστοσελίδες τους παρέχοντας και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Στη σχετική φωτογραφία ποζάρουν έξι φασίστες, με ασπίδες που φέρουν τον στόχο, να κραδαίνουν το λάφυρο του «πολέμου». Ένα πανό που ξήλωσαν ένα πρωινό από την άδεια από κινηματίες Καμάρα. Μίσθωσαν και λεωφορείο, βγήκαν με κράνη και ελληνικές σημαίες στα χέρια για να κατεβάσουν το ανυπεράσπιστο πανό. «Ξυπνήστε ρε! Ξυπνήστε! Πάμε! Παλληκάρια!» φώναζαν οι ομοϊδεάτες τους μέσα από το πούλμαν στα επινίκια της ομολογουμένως... παράτολμης εφόδου. Μα τι έγραφε τέλος πάντων αυτό το πανό ώστε να μπουν οι φασίστες σε τέτοιο κόπο και φόβο να το ξεκρεμάσουν;
   Ήταν ένα πανό για τον 22χρονο Μέμο, ντελιβερά στα «Μικέλ», που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Το είχαν αναρτήσει εκεί συνάδελφοί του από τη λάντζα, οι ίδιοι που κατήγγειλαν ότι το μενού της αλυσίδας περιλαμβάνει «εξαντλητικά ωράρια, ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, εργοδοτική τρομοκρατία, εκδικητικές απολύσεις, ημερομίσθια πείνας, ακραία εντατικοποίηση και πολυαπασχόληση σε δύο και τρία πόστα».
   Οι φασίστες έχουν επιλέξει το δικό τους στρατόπεδο και δεν είναι εκείνο του εργαζόμενου, ούτε εκείνου που δοκιμάζεται από την κρίση. Βρίσκονται αλλού, γονυπετείς, με ένα κολάρο και το λουρί κρατούν αφεντικά, εκείνοι που τους χρηματοδοτούν κι εκείνοι από τους οποίους ελπίζουν να πάρουν το κατιτίς τους.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2017 | 12:40 pm


Οι Προκλήσεις και Κίνδυνοι του Διαδικτύου παρουσιάζονται σήμερα στο ΤΕΙ Άρτας

Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

 

Το ΤΕΙ Ηπείρου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Προκλήσεις και Κίνδυνοι του Διαδικτύου".
   Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 11 το πρωί στο Αμφιθέατρο του τμ. Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ στο Campus Κωστακιών Άρτας.

Πρόγραμμα: 


11:00 Έναρξη – Χαιρετισμοί
Ευριπίδης Γλαβάς, Πρόεδρος ΤΕΙ Ηπείρου
Νικόλαος Αντωνιάδης, Διευθυντής Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΤΕΙ Ηπείρου
Πάρις Νίκου, Αστυνομικός  Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας

11:15 Ομιλίες
- Γεώργιος Γέρμανος, Αστυνόμος Β΄, Αξιωματικός της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Θέμα: «Ο ρόλος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Σύγχρονου Εγκλήματος»
- Αντώνιος Κουτσοδήμας, Ανθυπαστυνόμος, Προϊστάμενος του Γραφείου Τεχνικής Υποστήριξης Εξοπλισμού Πληροφορικής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας
Θέμα: «Εγκλήματα στο Διαδίκτυο» 
- Βασιλική Λιάγκου, Πανεπιστημιακή Υπότροφος Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Ηπείρου, Μεταδιδάκτωρ στην Ασφάλεια Επικοινωνιών και Υπολογιστικών Συστημάτων με Χρήση Κρυπτοσυστημάτων και Κρυπταλγορίθμων
Θέμα: «Ασφάλεια Επικοινωνιών-Επιθέσεις και Μέτρα Προστασίας»
- Κυριακούλα Κουτσούμπα, Διδάκτωρ τμ. Ψυχολογίας Παντείου Παν/μίου, Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΙ Ηπείρου
Θέμα: «Η κατασκευή του φόβου στον Τόπο του διαδικτύου»

Πληροφορίες στο site του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (http://www.teiep.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2017 | 10:17 am


Ιδρύονται 239 (σε πρώτη φάση) «Ιατρεία της γειτονιάς» σε όλη την Ελλάδα - VIDEO

- Θα στελεχωθούν με πάνω από 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό
- Η πρόσβαση για τους πολίτες θα είναι καθολική, δωρεάν και με ίσους όρους κάλυψης

   Με τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προβλέπεται η συγκρότηση «Τοπικών Ομάδων Υγείας» (ΤΟΜΥ), οι οποίες θα παρέχουν εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) φροντίδα.
   Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για τη στελέχωση μίας σειρά δομών, οι οποίες θα δημιουργηθούν σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Το εγχείρημα ξεκινά πιλοτικά, θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα καλυφθεί με κοινοτικούς πόρους. Η πρόσβαση για τους πολίτες θα είναι καθολική, δωρεάν και με ίσους όρους κάλυψης.
   Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «οι ΤΟΜΥ συνιστούν τη βασική μονάδα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η συγκρότησή τους είναι το πρώτο βήμα μιας μεταρρύθμισης που στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση και ποσοτική επέκταση (ως προς το ποσοστό του καλυπτόμενου πληθυσμού) του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
   Έργο των ΤΟΜΥ είναι η παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (προαγωγή, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία). Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, κάθε ΤΟΜΥ θα έχει στην ευθύνη του πληθυσμό 10.000-12.000 κατοίκων, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις (νησιά, ορεινοί πληθυσμοί) μπορεί ο πληθυσμός ευθύνης των ΤΟΜΥ να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από 10.000-12.000 κατοίκους.
   Τα ΤΟΜΥ θα στελεχωθούν από επαγγελματίες υγείας και λοιπό προσωπικό και στο καθένα θα υπάρχει τουλάχιστον ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής, θα υπάρχει ένας τουλάχιστον νοσηλευτής ή επισκέπτης υγείας και ένας τουλάχιστον απασχολούμενος ως διοικητικό προσωπικό. Σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα στελεχωθούν με περισσότερους από 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό, που θα έχουν συμβάσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
   Το προσωπικό που θα προσληφθεί είναι ανά κατηγορία: Γιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής, νοσηλευτές Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ), κοινωνικοί λειτουργοί (ΠΕ και ΤΕ), επισκέπτριες Υγείας (ΤΕ), διοικητικοί Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (ΤΕ), βοηθοί νοσηλευτές Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και γραμματείς (ΔΕ).
   Η πρόσληψη θα γίνεται με απόφαση των διοικητών της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), έπειτα από προκήρυξη των αντίστοιχων θέσεων. Η προκήρυξη θα βγαίνει από το υπουργείο Υγείας και θα εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ.
   Οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα είναι δυνατόν να στεγάζονται σε δομές του ΠΕΔΥ και των αποκεντρωμένων μονάδων τους ή σε άλλα κτίρια του Δημοσίου ή των ΟΤΑ ή άλλων φορέων που παραχωρούνται για χρήση και, ελλείψει των ανωτέρω, σε κτίρια που μισθώνονται για το σκοπό αυτό.
   Στην έκθεση ανάλυσης των συνεπειών της ρύθμισης που συνοδεύει το κείμενο της τροπολογίας, το εγχείρημα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι έτσι θα επιτυγχάνεται η αμεσότερη και ταχύτερη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού που έχει νοσηλευτικές ανάγκες σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ εκτιμάται ότι εμμέσως θα βελτιωθεί και το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών στα νοσοκομεία, λόγω αντίστοιχης αποφόρτισής τους.και διεύρυνση του έργου που προσφέρουν οι δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΠΕΔΥ και οι αποκεντρωμένες μονάδες τους
   Το ετήσιο κόστος ανά ΤΟΜΥ θα είναι φέτος 51.540 ευρώ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ στην πλήρη του ανάπτυξη, το σύστημα εκτιμάται ότι θα κοστίζει ετησίως πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο τετραετούς συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, με αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σε περίπτωση μη κάλυψης του κόστους από κοινοτικούς πόρους, το ποσό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2017 | 9:52 am


Μπέρδεψε τις «γραμμές» ο Βαρβιτσιώτης στα εργασιακά και με sms τον επανέφεραν άμεσα στην τάξη - VIDEO

Μη τυχόν και φανεί ότι η Ν.Δ. συντάσσεται με την κυβέρνηση, έστω κατά το ελάχιστο, έστω και μία φορά, σε ένα θέμα που αφορά τη διάσωση των εργαζομένων, αντί των επιχειρήσεων

   Άμεση ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. στην δήλωση του βουλευτής της, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, το πρωί στον ΣΚΑΪ, ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση στα εργασιακά. Με ένα μήνυμα, πριν το τέλος της εκπομπής, τον επανέφεραν στην τάξη και στην ορθή αντιπολιτευτική γραμμή της «διαφωνίας σε όλα» που κρατά η Ν.Δ. απέναντι στην κυβέρνηση.
   Έλαβε ένα μήνυμα και ακολούθησε διευκρίνιση, μη τυχόν και φανεί ότι η Ν.Δ. συντάσσεται με την κυβέρνηση, έστω κατά το ελάχιστο, έστω και μία φορά, σε ένα θέμα που αφορά τη διάσωση των εργαζομένων, αντί των επιχειρήσεων.
   Έτσι, ενώ αρχικά δήλωσε: «Είμαστε μαζί με την κυβέρνηση για τις συλλογικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις θεωρούμε ότι μια λογική μέση οδό μπορεί να βρεθεί που θα υπερασπίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν θα καταλήξουμε σε κάτι εξαιρετικά εκτός».
   Πριν το κλείσιμο της εκπομπής, ωστόσο, παρενέβη για να διορθώσει: «Παρανόησα» είπε διευκρινίζοντας "έλαβα ένα μήνυμα", «όταν έλεγα ότι συμφωνούμε στα εργασιακά δεν εννοούσα ότι συμφωνούμε στα ιδεοληπτικά, π.χ. στο συνδικαλιστικό νόμο, που δίνει μάχη χαρακωμάτων η κυβέρνηση».


Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2017 | 1:05 pm


Κρίσιμες επιλογές σε δύο κομβικά ζητήματα

Στο φορολογικό και ασφαλιστικό, οι λύσεις που θα προκριθούν δεν είναι ζήτημα αριθμών, αλλά ανθρώπων. Δεν είναι ζήτημα τεχνικό, είναι βαθιά πολιτικό. Και θα πρέπει να ληφθούν σε ανώτερο επίπεδο

   Η μόνιμη επωδός των δανειστών κάθε φορά που υπήρχε διαφωνία ή προσωρινή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν “βρείτε τα με τους θεσμούς”.
   Δεν ήταν μόνο το Eurogroup και ο Β. Σόιμπλε, ήταν και όλοι οι κορυφαίοι παράγοντες των Βρυξελλών που κατά καιρούς παρέπεμπαν στους εκπροσώπους των θεσμών. Η κυβέρνηση πάντοτε επέμενε ότι ήταν πολιτική η διαπραγμάτευση, όπως και οι καθυστερήσεις που τεχνηέντως καλλιεργούνταν από ακραίους κύκλους.
   Και όπως αποδείχθηκε σε όλες τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων δύο χρόνων, οι τελικές επιλογές ήταν προϊόν πολιτικών αποφάσεων.
   Αυτό επιβεβαίωσε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ανακοίνωσε ότι Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης και Έφη Αχτσιόγλου θα παραμένουν τρεις ημέρες στις Βρυξέλλες για πολιτική διαπραγμάτευση πάνω στις βασικές αρχές των ζητημάτων της αξιολόγησης που παραμένουν ανοιχτά. Φορολογικό και ασφαλιστικό.
   Δύο κομβικά ζητήματα για τα οποία οι λύσεις που θα προκριθούν δεν είναι ζήτημα αριθμών, αλλά ανθρώπων. Δεν είναι ζήτημα τεχνικό, είναι βαθιά πολιτικό. Και θα πρέπει να ληφθούν σε ανώτερο επίπεδο.
   Αυτό από μόνο του είναι κατ’ αρχάς μια ένδειξη κατανόησης και από την πλευρά των δανειστών τού πόσο σημαντικά είναι τα θέματα και οι λύσεις που θα επιλεγούν.
   Αν είναι ειλικρινής η πρόθεση των δανειστών να βρεθεί λύση, τρεις ημέρες είναι αρκετές για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και να γεφυρωθεί η μεγάλη διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές. Χθες, όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμέσως μετά το Eurogroup μίλησαν για ισχυρή βούληση προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας και φυσικά επισήμαναν ότι είναι προς το συμφέρον όλων να κλειδώσει η συμφωνία το αμέσως προσεχές διάστημα.
   Στην Αθήνα αυτό το γνωρίζουν όλοι, εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση που ποντάρει ακόμη και τώρα στην αποτυχία. Στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν το έχουν κατανοήσει πλήρως ή αν, εμμένοντας σε ακραίες απαιτήσεις, τελικά κάνουν κακό στο ίδιο το οικοδόμημα της Ε.Ε. Κι αυτό πολιτική απόφαση θα είναι, όχι απόφαση κάποιων... τεχνικών κλιμακίων.

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2017 | 12:44 pm


Στις Βρυξέλλες για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων παραμένουν Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου-Χουλιαράκης - VIDEO

Για να γεφυρωθούν οι διαφορές στα ανοιχτά ζητήματα, κυρίως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, με στόχο τη συνολική συμφωνία προς τα τέλη Απριλίου

   Τριήμερο εντατικών διαπραγματεύσεων, καθώς στις Βρυξέλλες παραμένει η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, για να γεφυρωθούν οι διαφορές στα ανοιχτά ζητήματα, κυρίως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, με στόχο τη συνολική συμφωνία προς τα τέλη Απριλίου, αποφάσισε χθες το Eurogroup.
   Από το αποτέλεσμα της «πολιτικής», όπως χαρακτηρίστηκε και από τον Γ. Ντάισελμπλουμ, τριήμερης συζήτησης, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης.
   Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έθεσαν ως στόχο την ολοκλήρωση πρώτα της αξιολόγησης, ει δυνατόν μέχρι τις 7 Απριλίου (Eurogroup), και αμέσως μετά μια «συνολική συμφωνία», που θα περιλαμβάνει και τη «δημοσιονομική πορεία» μετά το 2018, δηλαδή πλεονάσματα και χρέος.
   Ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που μετέχει των τριήμερων συζητήσεων μαζί με τον Γ. Χουλιαράκη και την Έφη Αχτσιόγλου, διευκρίνισε ότι στόχος είναι η συνολική συμφωνία να κριθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, 18-23 Απριλίου.   Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε:
   «Σήμερα είχαμε συνάντηση πριν και μετά το Eurogroup. Εκεί διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές η πρόοδος που έχουμε κάνει και ότι έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα. Μετά από την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Jeroen Dijsselbloem στο Eurogroup, αποφασίστηκε να έχουμε μία εντατικοποίηση της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό, θα μείνουμε εδώ, η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και εγώ, για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουνε μείνει. Βασικά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα.
   Όπως είπε και ο Πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξή του, η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις την σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα, στα οποία υπάρχουν διαφορές και μετά να γυρίσεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Άρα, η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ, να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα -και αν είναι δυνατόν ούτε κι αυτό- για να μπορούμε μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μία συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων στο οποίο θα έχουμε συμφωνήσει εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της Άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23) για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο».
   Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτίμησαν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogorup της Δευτέρας, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Πέμπτη.
   Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.
   Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ και ότι το Μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμισαν ότι έχει κληθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιες είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει διαφωνία με όλους τους θεσμούς.
   Όσον αφορά την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ ( 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών). "Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση", ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
   Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. "Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη", ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα αν διακινδυνέψει και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2017 | 12:41 pm


Τι δεν μας είπαν τα κανάλια τη Δευτέρα 20 Μαρτίου

Μυωπική "ενημέρωση"


   Τα δελτία ειδήσεων απασχόλησαν η διαπραγμάτευση και το Eurogroup, oι συντάξεις των αιρετών, η εξαφάνιση Σώρρα, το αστυνομικό δελτίο...
   Υπήρξαν, όμως, όπως πάντα, και οι ειδήσεις που τα κανάλια είτε δεν... βλέπουν είτε περνούν στα ψιλά...
   Ας δούμε μερικές από αυτές:

Καμιά εξαίρεση στις συντάξεις των αιρετών: Το υπουργείο απαντάει στα παραπλανητικά δημοσιεύματα

«Καμιά εξαίρεση δεν πρόκειται να υπάρξει και οι αιρετοί αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους λοιπούς ασφαλισμένους της χώρας»: Σαφή απάντηση δίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου το οποίο κάνει λόγο για «παράθυρο εξαίρεσης για τις βουλευτικές συντάξεις αλλά και τις συντάξεις αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου 4387». (αναλυτικά)

Αδιάβλητο σύστημα δημόσιας κλήρωσης: Οριστικό τέλος στις απευθείας αναθέσεις ημετέρων

Σε πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη από σήμερα το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Κληρώσεων των απευθείας αναθέσεων για τις δημόσιες συμβάσεις και τις μελέτες. (αναλυτικά)

Οι... ωραίοι έχουν χρέη - Προκλητικές περιπτώσεις πλούσιων που χρωστούν τεράστια ποσά

Πάμπλουτοι Ελληνες, με καταθέσεις εκατομμυρίων, με βίλες στα βόρεια προάστια, εξοχικά σε νησιά και βουνά, χρωστούν τεράστια ποσά δανείων. (αναλυτικά)

Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των έργων στα Τέμπη

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να παραδοθούν στην κυκλοφορία 25 χλμ αυτοκινητόδρομου με τρεις δίδυμες σήραγγες που θα παρακάμπτουν την κοιλάδα των Τεμπών. Οι σήραγγες έχουν συνολικά μήκος 11 χλμ, και αυτή των Τεμπών, (6 χλμ) αποτελεί τη μεγαλύτερη των Βαλκανίων. (αναλυτικά)

65 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των ΑΕΙ ανακοίνωσε ο Κ. Γαβρόγλου

Τη θεσμοθέτηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕ) μέσα στο καλοκαίρι ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, από τη Φλώρινα, μιλώντας στα μέλη ΔΕΠ της Παιδαγωγικής Σχολής και του Τμήματος Εφαρμοσμένων και Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. (αναλυτικά)

Προγράμματα προώθησης του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ

Στην έγκριση 10 νέων δικαιούχων για ένταξη στο Πρόγραμμα Προώθησης Οίνων σε αγορές τρίτων χωρών, προχώρησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου. (αναλυτικά)

Ν. Φίλης: Δεν έχω κάνει καμιά δήλωση υπέρ της άμεσης διενέργειας εκλογών

Δήλωση του Νίκου Φίλη με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. (αναλυτικά)

Επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής για 3.000 άνεργους νέους από τον ΣΕΠΕ

Επιδοτούμενο πρόγραμμα για 3.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών υλοποιεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σε τομείς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιδοτούμενης Κατάρτισης και Πρακτικής Άσκησης για Άνεργους Νέους. (αναλυτικά)

Υπογραφή πρωτοκόλλου συναντίληψης και συνεργασίας για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944: Η Αθήνα Ελεύθερη»

Πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944: Η Αθήνα Ελεύθερη» συνυπεγράφη σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων. (αναλυτικά)

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2017 | 12:08 pmΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι:

www.vimaorthodoxias.gr