Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   »   Μεσολόγγι    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Με την καθιέρωση "Ημέρας Υδατοκαλλιέργειας" το επίσημο Open Day για το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι στις 30 Νοεμβρίου


Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, προς τιμή της εορτής του ιεραποστόλου Αγ. Ανδρέα, αλιέα στο επάγγελμα, πολιούχο της Πάτρας και σύμβολο του Πανεπιστημίου Πατρών, τo νεοιδρυθέν Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, εγκαινιάζει την λειτουργία του με Επιστημονική Ημερίδα και Open Day με επισκέψεις (10:30-16:00) στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Μεσολόγγι.

Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αφορμή τον εγκαινιασμό του Τμήματος, σε συνδυασμό με ανάλογες δράσεις στην Ισπανία, όπου έχει ήδη καθιερωθεί ως "Ημέρα Υδατοκαλλιέργειας" η εορτή του Αγίου Ανδρέα. 


Η διοργάνωση υλοποιείται με την υποστήριξη και συμμετοχή της ΕΛ.Ο.Π.Υ. (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας).

Όλοι οι Τοπικοί Φορείς, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι πολίτες που ενδιαφέρονται να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, παρακαλούνται όπως δηλώσουν την πρόθεση τους μέχρι τις 26 Νοεμβρίου ([email protected], τηλ. 2631058438).

Λίγα λόγια για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Υ∆ΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ (ΕΛ.Ο.Π.Υ.)

Υποστηρίζοντας ενεργά την αειφόρο ανάπτυξη των Μελών της, η µη κερδοσκοπική Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (EΛ.Ο.Π.Υ.) ιδρύθηκε το 2016 και αποτελείται σήμερα από 23 Μέλη, που έχουν μονάδες στην ελληνική επικράτεια. Αντιπροσωπεύοντας περίπου 80% της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας, η ΕΛ.Ο.Π.Υ. παρέχει στα Μέλη της πολλαπλά οφέλη όσον αφορά στη συνεργασία, την υποστήριξη, την ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την πρόοδο, την επίλυση προβλημάτων, την επικοινωνία µε τις αρχές και άλλα. Αποστολή της EΛ.Ο.Π.Υ. η εδραίωση της ελληνικής ταυτότητας και η ανάδειξη των αξιοσημείωτων χαρακτηριστικών και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των φρέσκων ελληνικών ψαριών που αναπτύσσονται µε διαφανείς διαδικασίες στα ιχθυοτροφεία των Μελών, στην πεντακάθαρη, διάφανη ελληνική θάλασσα, σύμφωνα µε τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 1:39 am


Τα αποτελέσματα του έργου AGROINNOECO “Innovation Opportunities in the Agri-Food sector” παρουσιάζονται σε διημερίδα στην Πάτρα


Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και οι εταίροι του έργου AGROINNOECO θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της συνεργασίας των 4 χωρών-εταίρων (Ελλάδα-Κύπρος-Αλβανία-Βουλγαρία) σε διημερίδα που θα γίνει στο ξενοδοχείο ASTIR στην Πάτρα σήμερα και αύριο 21 - 22/11/2019. 

Σκοπός της διημερίδας είναι η ενημέρωση για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του έργου, η εμπειρία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα και η ανάδειξη καλών πρακτικών & κατευθύνσεων για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Το ευρωπαϊκό έργο «ΑGROINNOECO» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Balkan Mediterranean και στοχεύει στην ωρίμανση και ενσωμάτωση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσω της δημιουργίας μιας διαδικασίας και μιας δομής στήριξης για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Η διημερίδα απευθύνεται σε:
  • υφιστάμενους επιχειρηματίες που εντάσσονται στον αγροδιατροφικό τομέα, 
  • δυνητικούς επιχειρηματίες που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα με την ανάπτυξη ενός σχεδίου βάσει της δικής τους επιχειρηματικής ιδέας, 
  • ενδιαφερόμενους για καινοτομικές δράσεις στην Αγροδιατροφή, 
  • φορείς άσκησης πολιτικής στον τομέα της αγροδιατροφής και της επιχειρηματικότητας γενικότερα.

Προσκεκλημένοι ομιλητές στην διημερίδα θα είναι εκπρόσωποι των φορέων όλων των εταίρων από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Κύπρο, καθώς επίσης και εκπρόσωποι δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και ο κ. Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας.


Για την συμμετοχή σας στην εκδήλωση, παρακαλώ εγγραφείτε στη διεύθυνση:


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 1:25 am


ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ για την 📷ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ “Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ”


Αποστολή Φωτογραφιών μέχρι: 02 Δεκεμβρίου 2019

🏠 Η ομάδα της αρχιτεκτονικής του “ Messolonghi By Locals ” σας καλεί να περπατήσετε με τα μάτια ψηλά και να φωτογραφίσετε μέσα από την δική σας ματιά την αρχιτεκτονική που χάνεται στο Μεσολόγγι. 
🎯 Στόχος είναι να αποτυπωθούν γνωστές και άγνωστες πτυχές της πόλης μας. Να περπατήσουμε στην πόλη και να καταγράψουμε με ένα κλικ, κτίρια, πόρτες, μπαλκόνια, εσωτερικούς χώρους σπιτιών και γενικά να εκφράσουμε την δική μας οπτική στο θέμα: “Η αρχιτεκτονική που χάνεται στο Μεσολόγγι” 

Στείλτε μας 1 φωτογραφία μέχρι τις 02 Δεκέμβρη.

Οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν:✔όνομα φωτογράφου, τίτλο φωτογραφίας, τοποθεσία 
σύντομο επεξηγηματικό κείμενο (προαιρετικά)
✔επιθυμητή ανάλυση τα 300dpi
η μικρή πλευρά τους να είναι 2000 pixel 
✔να σταλούν σε μορφή jpeg 
στο email [email protected]


Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 694 992 6514

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 1:15 am


"ΒΒΚ" το μεσιτικό γραφείο στο Μεσολόγγι που καλύπτει όλο το φάσμα της κτηματομεσιτικής


«ΒΒΚ» είναι το μεσιτικό γραφείο που λειτουργεί στο Μεσολόγγι και έχει καταστεί ένα από τα καλύτερα στη Δυτική Ελλάδα.

Η δραστηριότητα του «ΒΒΚ» καλύπτει όλο το φάσμα της κτηματομεσιτικής, δηλαδή πωλήσεις και ενοικιάσεις ακινήτων, ενώ παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αξιοποίηση ακινήτων.

Παράλληλα, το «ΒΒΚ» συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας όπως η MATT VOLT και η VOLTON παρέχοντας ευέλικτα οικονομικά  προγράμματα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το “BBK” που διευθύνει ο κ. Βαγγέλης Κουφόςλειτουργεί  στην οδό Σπύρου Μήλιου 14, στο Μεσολόγγι. Τηλ. επικοινωνίας: 6977981916.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 1:07 am


To «Grow Greek Tourism Online» της Google στη Δυτική Ελλάδα με δωρεάν συμβουλευτικές συναντήσεις


Η δράση «Grow Greek Tourism Online», που αποτελεί πρωτοβουλία της Google και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, επεκτείνεται και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για πρωτοβουλία ενίσχυσης του τοπικού τουρισμού, η οποία υλοποιείται από το 2015 και έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα έως σήμερα. Το πρόγραμμα Grow Greek Tourism Online, αφορά στη δωρεάν παροχή συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων σχετικά με ψηφιακές δεξιότητες και απευθύνεται σε τοπικές τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες του τουρισμού. Μέσα από ομαδικά σεμινάρια και ατομικές συναντήσεις, οι σημερινοί και οι υποψήφιοι επαγγελματίες του κλάδου έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να καταρτιστούν σε εργαλεία ψηφιακής αξιοποίησης, όχι μόνο της Google, αλλά και άλλων εταιρειών του χώρου.
Η εφαρμογή του προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2020. Κεντρικός στόχος του είναι να λάβουν οι επιχειρήσεις τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πιο αποτελεσματικά, διευρύνοντας την παρουσία τους σε αυτό και προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες στον τόπο τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται με την βοήθεια των Online Advisors, ειδικών συμβούλων της Google, που έχουν λάβει εκτενή εκπαίδευση σε τέτοια, διαδικτυακά εργαλεία. Τέσσερις Online Advisors έχουν εγκατασταθεί ήδη στην Περιφέρεια –και συγκεκριμένα στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας και της Αχαΐας– προκειμένου να πραγματοποιούν δωρεάν εξατομικευμένες συναντήσεις, αλλά και ομαδικά σεμινάρια για τοπικές επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού κλάδου.

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, o Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε σχετικά: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στην Περιφέρειά μας την πρωτοβουλία της Google, που πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει σημαντικά τον τουρισμό μας. Και οι τρεις περιοχές στις οποίες επικεντρώνεται το πρόγραμμα –η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία και η Αχαΐα– έχουν πολλά να προσφέρουν στους επισκέπτες τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εκπαιδεύσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις μας στις ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία του προγράμματος Grow Greek Tourism Online της Google ώστε να ενισχύσουν την παρουσία τους στο Διαδίκτυο και να προβάλλουν αποτελεσματικά τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουν στους επισκέπτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

H Μαρία Φουντά, Διευθύντρια Marketing της Google για την Ελλάδα, την Ουκρανία και τη Ρουμανία, ανέφερε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς θεωρούμε ότι διαθέτει πολύ μεγάλες δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη με όλα όσα έχει να προσφέρει στον επισκέπτη. Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμά μας, Grow Greek Tourism Online, θα στηρίξει σημαντικά τις τοπικές επιχειρήσεις, βοηθώντας στο να γίνουν πιο εξωστρεφείς στο Διαδίκτυο, να προβάλλουν αποτελεσματικά τα προϊόντα τους σε ολόκληρο τον κόσμο και να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία Grow Greek Tourism Online έχει επισκεφθεί μέσα σε 5 χρόνια περισσότερες από 100 πόλεις και έχει συνεργαστεί με πάνω από 40 πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί, δωρεάν, περισσότεροι από 120.000 Έλληνες, τόσο στελέχη μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων όσο και μελλοντικοί επαγγελματίες του τουρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παρακολούθησαν την εκπαίδευση δήλωσε ότι η εκπαίδευση τους βοήθησε να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα περαιτέρω. Η πρωτοβουλία της Google είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Παιδείας, ενώ αποτελεί μέλος της «Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση».

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, που επιθυμούν μια δωρεάν συμβουλευτική συνάντηση με τους Online Advisors του προγράμματος, μπορούν να εγγραφούν απευθείας στο https://g.co/greektourism/westerngreeceΔιαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 12:49 am


Η «Διέξοδος» υποδέχεται στο Ιστορικό της Μουσείο την εικαστικό Έλμα Τσαρούχη με την έκθεση "Προσωρινές προσωπικότητες"


Το Σάββατο  23  Νοεμβρίου στις 8 το  βράδυ  η «Διέξοδος»υποδέχεται στους χώρους του Ιστορικού της  Μουσείου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, την ατομική έκθεση της εικαστικού  Έλμας Τσαρούχη «Προσωρινές προσωπικότητες».

Τα έργα που θα εκτεθούν έχουν ως θέμα τη "Γυναίκα"  την οποία η καλλιτέχνις απεικονίζει με τα διαφορετικά προσωπεία που "φορά" στη διάρκεια της ζωής της ιδωμένα μέσα από τη δική της ξεχωριστή ματιά.
Η βάση των εικαστικών της δημιουργημάτων είναι το ξύλο, το οποίο επεξεργάζεται ζωγραφικά, ενθέτοντας ποικίλα και ιδιαίτερα υλικά όπως μικρογλυπτά που η ίδια κατασκευάζει από μέταλλο ως άλλα κτερίσματα, υφάσματα, χειροποίητα χαρτιά και plexiglass.

«Η εργασία Προσωρινές Προσωπικότητες», αναφέρει η ίδια η Έλμα Τσαρούχη δίνει μορφή σε ένα φανταστικό μουσείο, τόπο συχνών επισκέψεων και αναπολήσεων. Οι γυναίκες με τις μάσκες έρχονται στο φως ως αρχαιολογικά ευρήματα μιας προσωπικής συλλογής, μορφές που συνδέουν μυθικές αφηγήσεις και σύγχρονα βιώματα».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2019 και θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις  7  το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.


Η Έλμα Τσαρούχη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη.  Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής  στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας   στο Εργαστήριο του Γιώργου Μαυροΐδη καθώς και μαθήματα γραφιστικής και διαφήμισης στην Ecole Nationale Superieure des Arts Graphiques στο Παρίσι.

Από το 1970 έως το 1974 υπήρξε στέλεχος του καλλιτεχνικού τμήματος της ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ υπό τον χαράκτη Α. Τάσσο ενώ στη συνέχεια  εργάστηκε  ως βοηθός  του Γιάννη Τσαρούχη  στο εργαστήριό του στο Παρίσι.

Από το 1977 έως τις αρχές του 2000  εργάστηκε ως γραφίστας σε διαφημιστικές εταιρείες και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Σήμερα ζει και εργάζεται ως εικαστικός στην Αθήνα.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 12:39 am


Συγκλόνισε η Ναταλία Μουστακλή μιλώντας για τα παιδικά της βιώματα από την περιπέτεια του πατέρα της Σπύρου Μουστακλή, του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα


Με συγκλονιστικό τρόπο απέδωσε βιωματικά η κόρη του ήρωα Σπύρου Μουστακλή, Ναταλία την μετατραυματική ουσιαστικά εμπειρία της από την σκληρή περιπέτεια του ήρωα της αντίστασης κατά της δικτατορίας και πατέρα της, την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της επετειακής σχολικής εκδήλωσης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που διοργανώθηκε στο 2οΛύκειο Μεσολογγίου με την συμμετοχή του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Η Ναταλία Μουστακλή απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου και Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μεσολογγίου. Με τον τρόπο αυτό εξέφρασε τα συναισθήματά της ως το παιδί ενός ήρωα που όμως δεν μπορούσε να έχει κοντά της τον πατέρα της, όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά, εξαιτίας της αναπηρίας που του είχαν προκαλέσει τα βασανιστήρια της χούντας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρέσβης ε.τ.  κ. Χάρης Δημητρίου που έκανε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για τη θεματική της εκδήλωσης καθώς και η ψυχολόγος Χαρά Κίτσου.
Να σημειωθει ότι είναι η πρώτη φορά που συγγενής του ήρωα Σπύρου Μουστακλή επισκέπτεται σχολική μονάδα στον τόπο καταγωγής του ήρωα, την Αιτωλοακαρνανία και ειδικότερα στη γενέτειρα του, το Μεσολόγγι.

Τον συντονισμό είχε ο Διευθυντής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου Ηλίας (Λίνος) Υφαντής σε συνεργασία με τον Υποδιευθυντή του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου Παναγιώτη Μυλωνά και τη Διευθύντρια του ΣΔΕ Αγγελική Γριβοπούλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κα Πετρονικολού Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Γιώργος Σωτηρακόπουλος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δ/θμιας, Εκπαίδευσης Μέμη Γούργαρη, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας και  συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μεσολογγίου  Τσάμης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μεσολογγίου, Σπύρος Πλάκας και ο εκπρόσωπος του ΚΕΣΥ Μπαλτάς Σπύρος.


Την εκδήλωση-συζήτηση διανθίσαν με μουσικό πρόγραμμα η χορωδία του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου, η οποία αποτελείται από τους Αλέξανδρο Χολέβα, Αγγελική Σταθονίκου ( κιθάρα), Γιώργος Χριστοδουλάκος (Μπουζούκι), Μάριος Στατογιάννης, Πρόδρομος Ζαρζάνης, Ιωάννα Τσίρκα, Έλενα Γραμμένου, Παναγιώτα Ρουσοπούλου, Μαρία-Ελένη Ζαρζάνη, Ερασμία Γαβρέλη,Αγγελική Λιναρδάτου, Μαριέτα Δεφεράνου.

Την προετοιμασία της χορωδίας είχε αναλάβει ο Σπύρος Χολέβας, καθηγητής μουσικής, υπεύθυνος χορωδίας στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Μεσολογγίου. Τέλος από τους οργανωτές της εκδήλωσης εκφράζονται ευχαριστίες στον κ.  Νίκο Παπαλέξη για την φωτογραφική της κάλυψη..


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 12:32 am


Master plan λιμανιού, ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ιόνια νησιά και Μαρίνα τα θέματα που συζήτησε ο δήμαρχος Μεσολογγίου με τον υπουργό Ναυτιλίας


Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη συναντήθηκε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Διαμαντόπουλο.

Κατά τη συνάντηση ο δήμαρχος Μεσολογγίου παρέδωσε υπόμνημα  στον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη  με τις προτάσεις και το αναπτυξιακό σχέδιο  του Δήμου για το θαλάσσιο μέτωπο, σημειώνοντας  πως για την γενικότερη οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, είναι απαραίτητη η υποστήριξη τριών πυλώνων ανάπτυξης όπως είναι η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου (master plan) Λιμένα Μεσολογγίου, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Ιονίου και η λειτουργία της Μαρίνας.
«Η συνδυαστική διαχείριση των τριών αυτών αξόνων, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ολοκληρωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Λύρος.

Σε συνέχεια της καλής επικοινωνίας, ο  κ.  Λύρος προσκάλεσε τον κ. Πλακιωτάκη να επισκεφθεί το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τις δυνατότητες του  θαλάσσιου χώρου του.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 12:02 am


Ληστρική επιδρομή σε οδηγό νταλίκας και "ξήλωμα" αυτόματου πωλητή καυσίμων από τη συμμορία που δρα με ορμητήριο περιοχή του Αιτωλικού


Φωτό από το Agrinionews.gr 
Ληστρική επιδρομή σε οδηγό νταλίκας που ήταν σταθμευμένη έξω από βιομηχανία γύψου στο Αιτωλικού έκαναν σήμερα τα ξημερώματα πέντε άτομα, τραυματίζοντας τον οδηγό του οχήματος.

Οι δράστες αφού ακινητοποίησαν τον οδηγό  και έκαναν κυριολεκτικά «φύλλο και φτερό» την καμπίνα του οχήματος -  χωρίς όμως σύμφωνα με την κατάθεση του οδηγού να βρουν χρήματα – εξαφανίστηκαν.

Ο οδηγός, βουλγαρικής καταγωγής, διακομίστηκε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και ακολούθως θα δώσει κατάθεση στις διωκτικές αρχές.
Οι δράστες της ληστρικής επιδρομής μάλλον είναι οι ίδιοι που νωρίτερα στο Αγρίνιο είχαν κλέψει τον κερματοδέκτη αυτόματου πωλητή καυσίμων σε βενζινάδικο, χρησιμοποιώντας κλεμμένο όχημα, το οποίο και βρέθηκε εγκαταλειμμένο στο Νεοχώρι Οινιαδών.

Έτσι αστυνομικές πηγές αποδίδουν τα συγκεκριμένα «χτυπήματα» στη συμμορία που δρα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι σύντομα θα συλληφθούν.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 11:42 am


Κ. Λύρος: "Η επέτειος του Πολυτεχνείου πάντα επίκαιρη"

«Η ισότητα, η ισονομία και η ελευθερία, πηγάζουν απ το λαό και  παραμένουν αξίες αδιαπραγμάτευτες, βαθιά ριζωμένες στην συνείδησή του. Η Επέτειος του Πολυτεχνείου θα είναι πάντα επίκαιρη υπενθυμίζοντας σε κάθε γενιά το χρέος της υπεράσπισης  του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος» τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 11:59 am


Το κρασί στο επίκεντρο 6ου Συμποσίου Marketing Τροφίμων & Ποτών που θα γίνει στο Αγρίνιο τον Ιανουάριο


Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων Επιχειρηματιών (Ε.Ν.Α.), στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς στο Αγρίνιο.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η παρουσίαση του 6ου Συμποσίου Marketing Τροφίμων & Ποτών σε συνεργασία με το τμήμα Μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Πατρών.  Συντονιστής της Συνέλευσης ήταν ο κ. Ορέστης Κωνσταντινίδης, μέλος Δ.Σ & ταμίας του Συνδέσμου, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει την άρτια συνεργασία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, του Συνδέσμου με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και με τον κ. Προκόπη Θεοδωρίδη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος.
Η  εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου κ. Γεωργίου Τσιαβίκου και την παρουσίαση των νέων μελών του Συνδέσμου. Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Σκαλιστής, ενημέρωσε τα μέλη για τις δομές των περιπτέρων του φετινού συμποσίου, συζητήθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοργάνωσης και προτάσεις για την επίλυσή τους.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο καθηγητής κ. Προκόπης Θεοδωρίδης ο οποίος ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής του 6ου Συμποσίου στις 18 & 19 Ιανουαρίου 2020 και το προϊόν που θα επικεντρωθούμε στο νέο συμπόσιο το οποίο θα είναι το κρασί. Επισήμανε δε  ότι κατά τη διάρκεια του φετινού συμποσίου θα παρευρεθούν για να το παρακολουθήσουν καθηγητές και από άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Ακολούθησε συζήτηση για το θέμα των χορηγιών από επιχειρήσεις όπου υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από μέλη για να στηρίξουν την προσπάθεια.

Κατά το κλείσιμο της γενικής συνέλευσης υπήρξε ανοιχτή συζήτηση με τα μέλη όπου μας ενημέρωσαν για δύο σημαντικά θέματα. Ειδικότερα ο κ. Νεκτάριος Δρίβας, μέλος του Ε.Ν.Α, παρουσίασε στατιστικά από τα πολλαπλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα τα οποία έχουν σημειωθεί, από τον κόμβο εισόδου της πόλης του Αγρινίου έως και τον κόμβο Παναιτωλίου, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου τμήματος και την πρωτοβουλία επιχειρηματιών της Ε.Ο. με υπογραφές για να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επίσης ο κ. Νικολέτας, μέλος του Ε.Ν.Α, ενημέρωσε για το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατασκευαστών 2020 της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ), που θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 στο Παπαστράτειο Μέγαρο, έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΒΑΣ.

Μετά το πέρας ακολούθησε μπουφές και συζήτηση μεταξύ των μελών.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 11:51 am


Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Μεσολογγίου - Ο Βασίλης Μπαρμπετάκης συνεχίζει στην προεδρία

Μετά τις αρχαιρεσίες της 8ης Νοεμβρίου 2019, το νεοεκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ), συνήλθε σε σώμα, όπου και μετά από ψηφοφορία προέκυψε η εξής διάρθρωση του:

1. Πρόεδρος, Μπαρμπετάκης Βασίλειος

2. Αντιπρόεδρος, Κιρκινέζος Χαράλαμπος 

3. Αντιπρόεδρος, Ντούμας Αθανάσιος

4. Γενικός Γραμματέας, Ντέκα Γεωργία

5. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Παπαγεωργίου Κωνσταντίνα

6. Ταμίας, Μαντζουράτος Κωνσταντίνος

7. Αναπληρωτής Ταμίας , Μαχαιριώτη Παναγιώτα
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 11:36 am


Πως θα τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Μήνυμα του Νεκτάριου Φαρμάκη


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνει και φέτος στην Πάτρα εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 46 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις για τη 17ηΝοέμβρη θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • ΩΡΑ 11.00 πμ: Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων (Ηρώων Πολυτεχνείου & Δημοκρατίας, Τερψιθέα), από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, όπως επίσης εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.

  • ΩΡΑ 11.30 πμ: Κατάθεση στεφάνων στην παλαιά Ασφάλεια (οδός Κανακάρη).

  • ΩΡΑ 13.00: Στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα γίνουν ομιλίες με την φροντίδα των Διευθυντών.

Στα σχολεία θα γίνουν επίκαιρες ομιλίες και εκδηλώσεις σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας τους.

Με αφορμή την 46ηεπέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το Πολυτεχνείο του 1973 παραμένει ζωντανό στις μνήμες και τις καρδιές μας, όχι μόνο γιατί οφείλουμε να τιμάμε εκείνους που αγωνίστηκαν για δημοκρατία και παιδεία, αλλά και ως διαχρονικό σύμβολο της ανάγκης για ενότητα του λαού μας και των αγώνων που δεν σταματούν ποτέ για εθνική και κοινωνική ευημερία.

Το Πολυτεχνείο αποτελεί το φάρο μιας γενιάς. Το φως του, όμως, ας φωτίζει όλες τις γενιές και κυρίως τους νέους, που οφείλουν συνέχεια να αγωνίζονται για μία καλύτερη Παιδεία, σε μία καλύτερη χώρα.

Σε αυτούς τους δημοκρατικούς αγώνες προόδου, θα είμαστε πάντα όλοι μαζί
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 4:58 pm


Θαλάσσιες Χελώνες Caretta-caretta: Άλλοι δίνουν μάχη για την προστασία τους και άλλοι τις θανατώνουν... (VIDEO)


Από τον «Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων» με αφορμή την καταγραφή ενός ακόμη περιστατικού θανάτωσης χελώνας «καρέτα – καρέτα» στην περιοχή του Μεσολογγίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στη δημοσίευση της ιστοσελίδας «Τα Νέα» βλέπουμε τη βιντεοσκόπηση ενός όμορφου περαστικού στο λιμάνι του Μεσολογγίου, όπου δείχνει δύο θαλάσσιες χελώνες του είδους Caretta-caretta, να ερωτοτροπούν προσελκύοντας πολλούς περαστικούς να παρακολουθήσουν τα δύο χαριτωμένα ερπετά.

Από την άλλη παρουσιάζεται μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στη Φθιώτιδα, τονίζοντας έτσι τη θλιβερότητα της κατάστασης μέσα από τα δύο περιστατικά. (https://www.tanea.gr/2019/11/07/greece/i-dipli-opsi-tou-nomismatos-dyo-thalassies-xelones-xoreyoun-kai-mia-triti-keitetai-nekri/)


Δυστυχώς όμως η εικόνα αυτή δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά. Στις 10/11/2019 άλλο ένα έγγραφο έφθασε στο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, από το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, όπου ενημερώνει για την ύπαρξη νεκρής χελώνας στην περιοχή της Τουρλίδας. Η άτυχη χελώνα έφερε βαθύ τραύμα στον αυχένα της. Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από πέντε περιστατικά με παρόμοιες αιτίες όπου τα τραύματα οφείλονται σε αλιευτικά εργαλεία. Τα εντυπωσιακά αυτά πλάσματα μπλέκονται στα δίχτυα ή πλησιάζουν τους χωρους αλιείας,  με αποτέλεσμα πιθανών αλιείς να τα τραυματίζουν ή και να τα θανατώνουν με τα εργαλεία τους προκειμένου να τα απομακρύνουν.

Ο Φορέας έχει στις προτεραιότητές του την προστασία του είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta καθώς ανήκουν στην κατηγορία των ειδών υπό εξαφάνιση. Η Λιμνοθάλασσα και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν σημαντικό χώρο τροφοληψίας και αναπαραγωγής του προστατευόμενου είδους. Με συστηματική ενημέρωση πολιτών, παρακολούθηση και καταγραφή, ειδικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Φορέας δίνει μια καθημερινή μάχη για την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της προστασίας του είδους
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 4:15 pm


Εντυπωσιακή η άσκηση έρευνας διάσωσης "Γέφυρα Μπανιά" που συμμετείχε η ΕΟΕΔ Μεσολογγίου


Την επιχειρησιακή ικανότητα στη συνδρομή περιστατικών έρευνας και διάσωσης επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης - Ε.Ο.Ε.Δ Μεσολογγίου στην άσκηση με το κωδικό όνομα «Γέφυρα Μπανιά».

Η άσκηση η οποία είχε διάρκεια 2 ημερών που έγινε και με την συνεργασία της Α.Σ.Ε.Ε.Δ (Ανεξάρτητος Σύνδεσμος Έφεδρων Ενόπλων Δυνάμεων) πραγματοποιήθηκε στη περιοχή του ποταμού Εύηνου.
Στην συγκεκριμένη άσκηση τα σενάρια αφορούσαν, ορεινά ατυχήματα, εξαφανίσεις ανθρώπων σε δύσβατες και επικίνδυνες πλαγιές, έρευνα, πρώτες βοήθειες και μεταφορά τραυματία σε ασφαλές σημείο, στήσιμο καταυλισμού, χρήση πυξίδας, καταρρίχηση από γέφυρα 20m,ανέλκυση φορείου, τεχνικές καταρρίχησης και αναρρίχησης.

« Η εν λόγω άσκηση που της δώσαμε το κωδικό όνομα «Γέφυρα Μπανιά»,ήταν μια προγραμματισμένη άσκηση στα πλαίσια της ετοιμότητας και συνεργασίας μεταξύ των μελών της Ε.Ο.Ε.Δ και της Α.Σ.Ε.Ε.Δ πάνω στην Έρευνα και την Διάσωση με θεωρητική εκπαίδευση και πρακτικές εξασκήσεις.» δήλωσε ο Αρχηγός της Ε.Ο.Ε.Δ  Διονύσης Τσιρόγλου.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:53 pm


Διήμερο εκδηλώσεων στο Αγρίνιο για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου από τις οργανώσεις τις ΑΝΤΑΡΣΥΑΟι οργανώσεις ΝΑΡ( Νέο Αριστερό Ρεύμα),  νΚΑ (νεολαία κομμουνιστική απελευθέρωση) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αγρινίου απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή  σε εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου,  το Σάββατο 16 Νοεμβρίου  στο Καφέ- Ουζερί  ‘’ ΗΛΙΑΣ’’  Γοργοποτάμου 8-10 στο Αγρίνιο.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις  7:30 το απόγευμα με επίκαιρη συζήτηση και  θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική.

Την επόμενη ημέρα Κυριακή 17 Νοεμβρίου στην Πλατεία Δημάδη οι ίδιες οργανώσεις διοργανώνουν συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το ανοιχτό κάλεσμα συνοδεύεται με την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μια νομοτελειακή και ανεπανάληπτη στιγμή

Ήταν το αποκορύφωμα της λαϊκής οργής, η ορμή της νεολαίας, που εγκυμονούνταν στην κοινωνία όπως και σήμερα. Δεν οδηγηθήκαμε σ’ αυτήν μέσα από όλο και μεγαλύτερες νίκες του κινήματος, αντιθέτως φαινόταν να επικρατεί η λογική «άρτος και θεάματα». Μέσα και έξω από τις φυλακές και τα βασανιστήρια, η Αριστερά μάχονταν να κρατήσει την ελπίδα ζωντανή. Είχε όμως, όπως και τώρα διλλήματα, μπορεί να πέσει ένα καθεστώς που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ; Μήπως χρειάζεται εθνικό μέτωπο; Εκδημοκρατίζεται η Χούντα; Διλλήματα που φαίνονται τρομαχτικά επίκαιρα σήμερα εν μέσω της αστικής δικτατορίας της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ, του «ανίκητου» ευρωμονόδρομου. Κι όμως εν μέσω διώξεων και φόβου ο λαός μας τόλμησε, εξεγέρθηκε. Φώτισε όλες εκείνες τις δυνατότητες για μια ζωή με αξιοπρέπεια, που ο παραγωγός του πλούτου θα είναι και ο διαχειριστής του.

Μόνη απάντηση οι εξεγέρσεις μας

Η πάλη για ψωμί, δουλειά, παιδεία και ελευθερία στην εποχή μας, μπορεί να γίνει το σύνθημα της σύγχρονης εξέγερσης του λαού́ για τα δικαιώματά του, με όπλο ένα ταξικά και πολιτικά ανασυγκροτημένο, οργανωμένο, Εργατικό, Λαϊκό και Νεολαιίστικο Κίνημα και μια Αντικαπιταλιστική και σύγχρονα Κομμουνιστική αριστερά. Για να πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία και τον πλούτο. Για τη δημοκρατία, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, των διακρίσεων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ταξική πτέρυγα του κινήματος, θα συμβάλλουμε για να εκφραστεί μαζικά και δυναμικά η αντίθεση του λαού και της νεολαίας απέναντι στο σύγχρονο εργασιακό σφαγείο και στα νέα πολεμικά τους σχέδια!

Η φτωχοποίηση της κοινωνίας δεν είναι μονόδρομος.

Στόχος μας είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, ενάντια στον περιορισμό των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τον περιορισμό της δράσης των συνδικάτων και τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, την βία και την καταστολή στα πανεπιστήμια που στόχο έχει την προώθηση των ιδιωτικών κολεγίων και την διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενάντια στις φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Για έναν κόσμο στο ύψος των αναγκών και των δυνατοτήτων μας!

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:43 pm


Πιλοτικές δράσεις σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσω του ευρωπαϊκού έργου LIFE-IP AdaptInGR


Πιλοτικές δράσεις που αποσκοπούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε περιφερειακό επίπεδο, πρόκειται να υλοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως εταίρος του προγράμματος LIFE Integrated Projects Climate Action (LIFE-IPAdaptInGR) με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα.

Το «LIFE-IPAdaptInGR» αποσκοπεί στην υποστήριξη της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και των Περιφερειακών Σχεδίων (ΠεΣΠΚΑ) για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, με κατάλληλες, μεταξύ άλλων, Πιλοτικές Δράσεις σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικόεπίπεδο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πρόκειται να υλοποιήσει τρεις πιλοτικές δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1.004.042 ευρώ και με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης οκτώ ετών, λαμβάνοντας υπόψη και δυσμενή κλιματικά δεδομένα. 
Οι πιλοτικές αυτές δράσεις αφορούν:


- την οριοθέτηση τμημάτων του ποταμού Ινάχου στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,

- την υλοποίηση έργων για την προστασία της παράκτιας ζώνης, μήκους περίπου 1000μ., στην παραλία Καλαμακίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στην Π.Ε. Αχαΐας και


- την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στα Δημοτικά Διαμερίσματα Περιστερίου και Γερακίου του Δήμου Ήλιδας στην Π.Ε. Ηλείας.


Κατά την συνάντηση, την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε έλεγχος του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου από εκπροσώπους του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EASME), ενώ την Τρίτη 12 Νοεμβρίου διεξήχθη η δεύτερη συνάντηση εργασίας της Ομάδας Συντονισμού Πιλοτικών Δράσεων. Η ομάδα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε τις πιλοτικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, τις συνεργασίες και τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί καθώς και την πορεία προετοιμασίας των Πιλοτικών Δράσεων.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας της ΠΔΕ Λάμπρος Δημητρογιάννης, η ενσωμάτωση δυσμενών κλιματικών σεναρίων στο σχεδιασμό έργων και μελετών θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της τρωτότητας περιοχών που καθίστανται ευάλωτες σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Το έργο LIFE-IPAdaptInGR, εκτός του οφέλους από την υλοποίηση των πιλοτικών δράσεων, αποσκοπεί και στη μεταφορά της τεχνογνωσίας, των εμπειριών και των αποτελεσμάτων, που θα αναπτυχθούν/αποκτηθούν, σε άλλες περιφέρειες και δήμους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και καθιστά την υλοποίησή του από την ΠΔΕ πιλοτικό οδηγό για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε Περιφερειακό επίπεδο.

Οι φορείς που συμμετέχουν στις Πιλοτικές Δράσεις είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Κομοτηνής, ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ενώ συντονιστής του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:30 pm


Προχωρούν οι διαδικασίες για προσλήψεις γιατρών στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου - Με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ συναντήθηκε ο Κώστας Λύρος


Με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος στην Πάτρα.  
Ο κ. Λύρος έθεσε ζητήματα που αφορούν την Υγεία και της δομές της στο Δήμο, ενώ έλαβε την  διαβεβαίωση από τον κ. Καρβέλη πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προκήρυξης νέων θέσεων ιατρών στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, οι οποίοι θα προσληφθούν σε αναπλήρωση των συναδέλφων τους που πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης στο τέλος του έτους.  Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, ενώ σύντομα πρόκειται να ακολουθήσει νέα συνάντηση στο Μεσολόγγι, στο πλαίσιο της καλής επικοινωνίας για την αντιμετώπιση  ζητημάτων που αφορούν τον τομέα της Υγείας.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:25 pm


Μεγάλη η συμμετοχή μαθητών από την Αιτωλοακαρνανία στον 80ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό "Ο Θαλής"


O 80οςΠανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός ξεκίνησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 με την 1η φάση του διαγωνισμού «Ο Θαλής». Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές και στις μαθήτριες Β και Γ’ τάξεων των Γυμνασίων καθώς επίσης και όλων των τάξεων των Λυκείων.

Με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση μαθητών έλαβε μέρος στα 3 εξεταστικά κέντρα σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο στις 9:00 το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.
Τα αποτελέσματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς οι επιτυχόντες θα περάσουν στη 2η φάση του διαγωνισμού «Ο Ευκλείδης», που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2020. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΔΩ  ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ )

Η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Αιτ/νιας με ανακοίνωσή της εύχεται καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά και τα συγχαίρει για τη συμμετοχή τους και την  προσπάθεια που κατέβαλαν.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:19 pm


Απο 8:00 π.μ. έως 3:00μ.μ. χωρίς νερό αύριο το Ευηνοχώρι Μεσολογγίου

Προσωρινή διακοπή της υδροδότησης θα γίνει αύριο το πρωί στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, λόγω εργασιών συντήρησης της δεξαμενής σύμφωνα με την ακόλουθη ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου:

"Ενημερώνουμε τους καταναλωτές μας στην Τ.Κ. Ευηνοχωρίου, ότι λόγω εργασιών στην δεξαμενή ύδρευσης του χωριού, θα γίνει διακοπή νερού την Παρασκευή 15-11-2019 από ώρα 08:00 έως και 15:00."
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 2:03 pm


Θρασύτατη απόπειρα ληστείας στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού με κλεμμένα ΙΧ από Νεοχώρ και Αιτωλικό


Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι διωκτικές αρχές στην ευρύτερη του Αιτωλικού για τον εντοπισμό τεσσάρων ατόμων που τα ξημερώματα αποπειράθηκαν να διαρρήξουν πρατήριο υγρών καύσιμων στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού. Στην προσπάθειά τους έγιναν αντιληπτοί από τους ιδιοκτήτες του πρατηρίου που διαμένουν στον επάνω όροφο, τους οποίους δεν δίστασαν να τους κτυπήσουν με λοστό, ώστε να διαφύγουν.

Τα θύματα διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, χωρίς να απαιτηθεί η νοσηλεία τους.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι θρασύτατοι δράστες έφθασαν στο σημείο με δυο ΙΧ που είχαν κλέψει νωρίτερα, από το Νεοχώρι και το Αιτωλικό, ενώ κατά τη διαφυγή τους, εγκατέλειψαν το ένα, στην περιοχή της Μπούζας Αιτωλικού.

Για το συμβάν από την αστυνομία εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άγνωστων δραστών, οι οποίοι σήμερα τα ξημερώματα, αφαίρεσαν στο Αιτωλικό σταθμευμένο αυτοκίνητο ημεδαπής.

Στη συνέχεια οι δράστες μετέβησαν με το κλεμμένο όχημα σε περιοχή του Αιτωλικού, όπου έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους φορώντας κουκούλες, διέρρηξαν οικία ημεδαπού με τη χρήση λοστού,  ενώ ερχόμενοι κατά την είσοδο  τους αντιμέτωποι με τους ιδιοκτήτες, τους χτύπησαν στο κεφάλι με τον λοστό και τράπηκαν  σε φυγή.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου, για την παροχή πρώτων βοηθειών.»


Να σημειωθεί, τέλος, ότι για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού,  πρατήριο υγρών καυσίμων γίνεται στόχος ληστών, αφού πρόσφατα άγνωστοι είχαν διαρρήξει παρακείμενο πρατήριο.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 1:51 pm


Επιτέλους! Επικοινώνησαν οι πειρατές. Καλά στην υγεία του ο 20χρονος ναυτικός από το Μεσολόγγι (VIDEO)


Δέκα μέρες αγωνίας, δέκα μέρες που θύμιζαν Γολγοθά για την οικογένεια του Έλληνα (σ.σ. κατάγεται από το Μεσολόγγι) 20χρονου ναυτικού. Η απαγωγή στο Τόνγκο και η πρώτη επικοινωνία.

Η πρώτη επικοινωνία μετά την απαγωγή, που δίνει επιτέλους μια ελπίδα! Δέκα ολόκληρες μέρες μετά την απαγωγή του Έλληνα ναυτικού από το τάνκερ Elka Aristotle, στο Τόνγκο, οι γονείς του έχουν μια αφορμή για να χαμογελάσουν.

Δέκα μέρες μετά, λοιπόν, έμαθαν ότι το παιδί τους είναι καλά. Οι διαπραγματευτές, οι οποίοι έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη επιχείρηση φαίνεται να επιβεβαίωσαν ότι ο Έλληνας ναυτικός είναι καλά στην υγεία του.


Η πρώτη επικοινωνία μετά την απαγωγή

Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, οι πειρατές επικοινώνησαν με τους διαπραγματευτές. Ο ναυτικός είναι καλά στην υγεία του όπως επιβεβαίωσαν οι διαπραγματευτές τους γονείς του δέκα μέρες μετά την απαγωγή…
«Βέβαια γίνεται δουλειά. Από την πρώτη στιγμή γίνεται δουλειά. Τίποτα περιμένουμε σε αναμονή. Αυτό, τίποτα άλλο σε αναμονή, τίποτα δυστυχώς τίποτα. Όλοι ψάχνονται και τα υπουργεία είναι και όλοι, αλλά τίποτα. Δεν βγαίνουν αυτοί (σ.σ. οι πειρατές) να πούνε τι θέλουν…» δήλωσε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού ο πατέρας του νεαρού ναυτικού.

Την ίδια ώρα, τo ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπό άκρα μυστικότητα, μαζί με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τους Άγγλους διαπραγματευτές, βρίσκονται σε επαφές για την επιστροφή του Έλληνα μηχανικού στην πατρίδα μετά την απαγωγή του.

«Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρία καθώς και με την οικογένεια του απαχθέντος» τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι «Μαύροι Δαίμονες» όπως αποκαλούνται οι πειρατές που λυμαίνονται τον κόλπο της Γουινέας με επιθέσεις σε πλοία και απαγωγές, θα ανταλλάξουν όπως φαίνεται με πολλές χιλιάδες λύτρα τις ζωές των τεσσάρων ναυτικών του ελληνόκτητου πλοίου.

Τέλος, μια ακόμη απόδειξη ζωής μετά την απαγωγή έρχεται από το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων. Κι αυτό διότι επιβεβαιώνει πως οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει. Θυμίζουμε ότι από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος που άρπαξαν οι πειρατές, δύο είναι Φιλιππινέζοι.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:50 am


"Φωτό - βόλτα" στο αρχαίο λιμάνι στον Άγιο Παντελεήμονα Αστακού
Γράφει ο Γιάννης Ρουσόπουλος

To Σάββατο στις 9 Νοεμβρίου κάναμε ακόμα μια δημιουργική "φώτο-βόλτα" με τη Φωτογραφική Ομάδα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό".

Στόχος τέθηκε το αρχαίο λιμάνι του Αγίου Παντελεήμονα, κρυμμένο μέσα σε βαθύ όρμο, σαν φιόρδ. Είναι βόρεια από το Πλατυγιάλι, στην περιοχή του Αστακού.

Εκεί υπήρχε αρχαία Aκαρνανική πόλη. Όπως αξιολογήσαμε τα πράγματα, ο σημερινός ναός του Αγίου Παντελεήμονα θα πρέπει να έχει κτιστεί πάνω στη θέση αρχαίου ναού.


Τουλάχιστον από τα χρόνια τα βυζαντινά κι ως τη δεκαετία του '60 λειτουργούσε λιμάνι εξαγωγικό. Εξάγονταν με καΐκια το ονομαστό κύπελο της βελανιδιάς του Ξηρομέρου, το πλέον κατάλληλο υλικό για την επεξεργασία των δερμάτων και προωθούνταν σε πολλά λιμάνια της Μεσογείου. Το ίδιο και τα αγροτικά προϊόντα από την πεδιάδα του Αχελώου.

Στην ευρύτερη περιοχή διαχειμάζουν πατροπαράδοτα κτηνοτρόφοι από την Πίνδο.

Το παλιό τελωνείο, οι αποθήκες κι άλλα δημόσια κτίρια, αφέθηκαν στην εγκατάλειψη και ερειπώνονται.

Νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος κατασκευάστηκε πρόσφατα και διασχίζει τον οικισμό. Κατέστρεψε σε σημαντικό βαθμό το τοπίο με τις μεγάλες τομές στα βραχώδη πρανή του βουνού. Ακολουθώντας τον, βρεθήκαμε σε αυλή ιδιωτικής επιχείρησης. Είναι δηλαδή αδιέξοδος. Έγινε με χρήματα της Περιφέρειας (δηλ εμείς τον πληρώσαμε) για να εξυπηρετήσει κάποιον ιδιώτη !!!

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 1:29 am


Πάλι το Αγρίνιο θα φταίει στο Μεσολόγγι;Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί στο Μεσολόγγι «εκθειάζουν» τη δημιουργικότητα των γειτόνων τους, Αγρινιωτώνσε βαθμό που να μονολογούν λέγοντας «μωρέ να ‘χαν την Τουρλίδα οι Αγρινιώτες και θα βλέπατε πως θα την είχαν…», σκέψεις που έχουν δόση και αυτοκριτικής αλλά και κριτικής στους διοικούντες το Μεσολόγγι για την αναποτελεσματικότητα που τους διακρίνει σε διάφορους παραγωγικούς τομείς.

Αφορμή για την παραπάνω επισήμανση μας έδωσε μια φωτογραφία που κοινοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Στη φωτογραφία, λοιπόν, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου δεν διστάζει να φωτογραφηθεί με τους επικεφαλής δυο παρατάξεων της αντιπολίτευσης και μελών της επιτροπής τουριστικής προβολής του δήμου κ.κ. Σταύρο Καμένο και Γιώργο Καραμητσόπουλο στο περίπτερο του δήμου Αγρινίου, στην τουριστική έκθεση Philoxenia 2019, στη Θεσσαλονίκη.Μια εικόνα που εκ των πραγμάτων δηλώνει ότι οι γείτονες Αγρινιώτες για την προβολή και την πρόοδο της περιοχής τους, παραμερίζουν τις όποιες πολιτικές διαφορές, θέτοντας κοινούς στόχους και επιδιώξεις, που ενίοτε τους πετυχαίνουν.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε εδώ στο Μεσολόγγι πόσες φορές και από ποιους έχει γίνει κάτι ανάλογο; Η απάντηση είναι εύκολη ελάχιστες, αφού πάντα το εγώ κυριαρχεί του εμείς. Αρκεί να υπενθυμίσουμε  τις αποστολές του δήμου Μεσολογγίου στο εξωτερικό, που συγκροτούταν την τελευταία 5ετια με μέλη της πλειοψηφίας και μόνο…

Γίνεται αντιληπτό συνεπώς, ότι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Μεσολόγγι βαρύνει κύρια και ίσως αποκλειστικά τους ντόπιους παράγοντες….
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 4:23 pm


Μια ακόμη πετυχημένη παρουσία και προβολή της Δυτ. Ελλάδας στην στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2019


Το ενδιαφέρον των επισκεπτών και επαγγελματιών του τουρισμού συγκέντρωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που συμμετείχε με δικό της περίπτερο στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2019, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός πως για πρώτη φορά στο περίπτερο της Π.Δ.Ε., συμμετείχαν από κοινού και οργανωμένα, εκπρόσωποι του Α΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, προβάλλοντας από κοινού τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν οι Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας, Αγρινίου και Αιγιάλειας.

Επίσης, στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας φιλοξενήθηκε αυξημένος αριθμός επιχειρήσεων, με ξεχωριστή την παρουσία της ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε. που προσέφερε προϊόντα της στους επισκέπτες της έκθεσης.
Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης διεξήχθησαν δεκάδες Β2Β συναντήσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι η Δυτική Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, έντονο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν ξένοι και Έλληνες επαγγελματίες για να γνωρίσουν και να καταγράψουν ευκαιρίες παροχής νέων τουριστικών υπηρεσιών προς τους πελάτες τους.

«Από την πρώτη μέρα, η νέα Περιφερειακή Αρχή έβαλε ως στόχο την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των διαφόρων φορέων της Περιφέρειάς μας και αυτό το κάνουμε πράξη άμεσα. Μεταξύ μας αρχίζει να αναπτύσσεται μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει σε εντυπωσιακά αποτελέσματα στο μέλλον» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες δύο ημέρες της έκθεσης πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επίδειξη τοπικής γαστρονομίας. Το μενού το είχε επιμεληθεί ο Σύλλογος Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ). Επίσης, το κοινό που θέλησε να γνωρίσει την Δυτική Ελλάδα είχε και την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις καινοτόμες δράσεις που εφαρμόζονται με τις τοπικές συνέργειες τουρισμού μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CI-NOVATEC, στις οποίες αναφέρθηκε η υπεύθυνη της Ομάδας Έργου Βίκυ Καραπάνου.

Επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, ο οποίος συνοδευόταν από τον προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής, Δρ. Λαυρέντιο Βασιλειάδη.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:37 pm


Μεσολόγγι - Ειδήσεις και Νέα

Χωρίς Μεσολόγγι; - Αιχμή News - Αιχμή

Χωρίς Μεσολόγγι; - Αιχμή News  Αιχμή

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Μεσολόγγι

Φιλικοί ιστότοποι: