Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   »   Μεσολόγγι    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

"Τα χειρόδεικτα" του Νίκου Αντωνάτου παρουσιάζονται στη "ΔΙΕΞΟΔΟ" το Σάββατο 24/11/2018

Φωτό αρχείου: Από την παρουσίαση το 2003 στη ΔΙΕΞΟΔΟ της ποιητικής συλλογής "ΑΛΙΚΥΡΝΑ" του Νίκου Αντωνάτου

Οι εκδόσεις ΘΕΜΕ­ΛΙΟπαρουσιάζουν την ποιητική συλλογή του ΝίκουΑντωνάτου, Τα χειρόδεικτα, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 7.30 μ.μ., στο Ιστο­ρικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, με ομιλητές τους Στέλιο Μαφρέδα, ποιητή, και Χρυσούλα Σπυρέλη, Δρ φιλολογίας, ποιήτρια. Θα προλογίσει ο ποιητής Ηλίας Γκρης. Ποιήματα θα διαβάσει ο ποιητής.
ISBN 978-960-310-393-6 ~ σχήμα: 14,2 x 21 ~ 112 σελ. ~ τιμή: 10 Eυρώ
Η τελευταία ποιητική συλλογή του Νίκου Αντωνάτου, Τα χειρόδεικτα,είναι η ένατη μετά τις συλλογές Δέδυκεν(1983), Αγρός Κεραμέως (1990), Ανοιχτά της νύχτας (2000), Αλίκυρνα (2003), Αυλός λελυπημένος (2005), Θητεία – 619 Τ.Π. (2007), Δεν είναι πια καιρός (2011) και Εικών η λίθος(2014).

Ο Ν. Αντωνάτος γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1937. Διακρίθηκε στον πρώτο παμφοιτητικό διαγωνισμό ποίησης που προκήρυξε η εφ. Πανσπουδαστική το 1959, όπου έλαβε το τρίτο βραβείο. Για το έργο του κυκλοφόρησε το 2008 ο τόμος Εργογραφία - Βιβλιογραφία - Ανθολόγιο(1983-2007), επιμ.: Χρυσούλα Σπυρέλη, Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου. Ποιήματά του και κείμενα κριτικής και ποιητικής οπτικής έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά.

Τόπος βαθύς προφταίνει το σκοτάδι

αθόρυβα και μυστικά να σε σκεπάσει


κι ο επιλήσμων χρόνος να περιπολεί

άλλο ξημέρωμα σ’ εσέ μη φτάσει


τόπος βαθύς κι η μέλλουσα σιωπή

από το πριν που θα σε αποσπάσει.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2018 | 2:12 pm


Στις 19 οι νέες υποψηφιότητες με τον συνδυασμό του δημάρχου Μεσολογγίου Ν. Καραπάνου!


Οχτώ ακόμη νέους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους με τον συνδυασμό του, «Δήμος για τα παιδιά μας» ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, έχοντας έτσι σε διάστημα ενός μηνός ανακοινώσει συνολικά 19 νέα στελέχη της παράταξης του.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ανακοίνωσης είναι η «κυριαρχία» του «ασθενούς φύλου», σε βαθμό κάλυψης της  αναγκαίας ποσόστωσης για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου του, αφού ήδη 10 γυναίκες έχουν δηλώσει συμμετοχή στον συνδυασμό του δημάρχου Μεσολογγίου.

Αναλυτικά η χθεσινή ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος,  καλωσορίζει τα νέα στελέχη του Συνδυασμού «Δήμος για τα Παιδιά μας», που θα θέσουν υποψηφιότητα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.  

Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι οι:
Λιόντου Ελένη – Ιδιωτική υπάλληλος /Δ.Δ. Αιτωλικού

Μπακογιάννη – Κουκουρδέλη Μαρία – Ιδιωτική υπάλληλος / Δ.Δ. Οινιαδών

Μακρή Ε. Μαρία – Κοινωνική Λειτουργός / Δ.Δ. Οινιαδών

Μαυραγάνη Ελένη – Τελειόφοιτος Τμήματος Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης/ Δ.Δ. Αιτωλικού

Περγάνου –Κρήτα Γεωργία – Φιλόλογος / Δ.Δ. Οινιαδών

Τσάμη Ευρυδίκη – Καθηγήτρια Πληροφορικής  / Δ.Δ. Οινιαδών

Μπαλκούρας Κ. Αλέξιος – Δημόσιος Υπάλληλος / Δ.Δ. Μεσολογγίου

Φλώρος Στυλ.  Ιωάννης – Ασφαλιστικός Σύμβουλος, Μέλλος Δ.Σ. στην Ένωση Ασφαλιστικών Συμβούλων Δυτικής Ελλάδας / Δ.Δ. Μεσολογγίου»

Έτσι μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις στον συνδυασμό του δημάρχου Μεσολογγίου τα νέα στελέχη - κατά σειρά που ανακοινώθηκαν -είναι τα εξής:
Γιάννης Κοντός, Γιάννης Κατσαρός, Θεώνη Κολοβού, Χριστίνα Πρασσά, Τάσος Βασιλείου, Κατερίνα Κορδάτου, Δημήτρης Καραδήμας, Νίκη Γιαννιώτη, Γιώργος Τσίρκας, Κωσνταντίνος Παπασπύρος, Λεωνίδας Καλογεράκης, Λιόντου Ελένη, Μπακογιάννη - Κουκουρδέλη ΜαρίαΙ, Μακρή Ε. Μαρία, Μαυραγάνη Ελένη, Περγάνου –Κρήτα Γεωργία , Μπαλκούρας Κ. Αλέξιος,  Φλώρος Στυλ.  Ιωάννης.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2018 | 1:51 pm


Τι θέτε δηλαδή;

Δήμαρχος είναι ο άθρωπος, δεν μπορεί να κάνει και θαύματα.
Τι ζητάμε τέλος πάντων; Ό,τι μπορεί κάνει…Μα είμαστε και περίεργοι και απαιτητικοί…τι περισσότερο απ’αυτό που μας προσφέρει; Να πούμε ότι δεν προσπαθεί; Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό αφού μέρα νύχτα με αυτό ασχολείται και κοπιάζει και το πολεμάει. Το βλέπουμε όλοι εξάλλου. Οι φωτογραφίες, θέλουμε δεν θέλουμε, είναι αψευδείς μάρτυρες της δραστηριότητας του πρώτου πολίτη της πόλης τόσες που, αν τις βάζαμε μία μία στη σειρά και πλάι πλάι, θα είχαμε  στρώσει όλους τους δρόμους της πόλης όχι ότι χρειάζονται οι δρόμοι μας  φτιάξιμο, αλλά το αναφέρουμε έτσι, χάριν αστεισμού.Μα, δεν διαβάζετε τα  δελτία τύπου του Δήμου; Και μου θέλετε να κάνετε και κριτική…Προσωπικά πάντως, που είμαι και ψιλοκαχύποπτος εδώ που τα λέμε, μόλις διαβάζω το κάθε δελτίο τέσσερα χρόνια τώρα μου φαίνεται πως είμαστε τόσο μα τόσο κοντά στην απογείωση σαν πόλη, που τον επαινώ από μέσα μου και λέω, τόσες φάσεις κάνει, δεν μπορεί κάποιο γκόλ θα βάλει, κάποιος αντίπαλος θα βάλει έστω και αυτογκόλ   αλλά που; Γίνονται αυτά την σήμερον  ημέραν; Όσο πανηγυρίσατε εσείς άλλο τόσο κι εγώ…και να τρώμε βροχή τα γκολ και να ξέρουμε από πού μας έρχονται και η πόλη μας να συρρικνώνεται και να ψάχνεται και να γκρινιάζει και να απορεί και να εξίσταται, πως ήρθαν έτσι τα πράγματα και μετά από αυτές τις πολύ κουραστικές σκέψεις να πέφτει σε λήθαργο…


Και να πείς πως είναι σε αδράνεια; Ούτε να περνάει από το μυαλό μας. Στα πέρατα της οικουμένης έχει φτάσει ο έρμος( για πηγαίνετε και εσείς να σας δω)για να προωθήσει τα συμφέροντα της πόλης και μην μου πείτε ότι δεν αισθάνεστε την ώθηση που μας έχει δοθεί από Βόρειο και Νότιο Αμερική ταυτόχρονα, ήπειροι που πριν τα ταξίδια του μας είχαν κυριολεκτικά στα αζήτητα….Μας ωθούν, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε…
Αμ, το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης έτσι θα ήταν αν δεν είχαμε αυτόν; Δεν είδατε τις αναπλάσεις, δεν είδατε την αισθητική που αποπνέει, δεν είδατε τις παρεμβάσεις στο λιμάνι;  Ευρώπη σας λέω, τι Ευρώπη, Αμερική και βάλε , μια και την αναφέραμε νωρίτερα .Και όλα αυτά χωρίς μία εργολαβία!!! Με αυτεπιστασία και με λεφτά που έβαλε στην άκρη ο Δήμος για τέτοιες περιστάσεις, αφού το επίσημο κράτος  δεν μας χωνεύει και δεν δίνει χρήμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που βγήκε η τωρινή Δημοτική Αρχή δεν έχει εγκρίνει ούτε ένα  πρόγραμμα , έτσι για να μας δυσκολέψει… 
Και καλά  όλα αυτά, να πούμε ότι δεν ενδιαφέρθηκε για την Μαρίνα; Φωτιά να πέσει και να μας κάψει…που λέει ο λόγος, δηλαδή.
Ξέρετε, δεν είχα διάθεση να γράψω τίποτα από αυτά γιατί έχουμε και δουλειές. Όμως, την Παρασκευή που μας πέρασε, είδα τα χάλια της οδού Μουστακλή και Σταυροπούλου που προσπαθούσαν (ο δήμος δηλαδή), να διαγραμμίσουν( κεντρικούς δρόμους, πρωί, με κίνηση) και αντί διαγράμμισης βλέπαμε αφηρημένη τέχνη στο οδόστρωμα.. Από κεί που έριχναν φρέσκο χρώμα για την διαγράμμιση, περνούσαν και τα αυτοκίνητα….
Και όταν έξαλλος ρώτησα αξιωματούχο της πόλης μας για το φαινόμενο, μου απάντησε ότι πρόκειται για εφαρμογή Ευρωπαϊκού προγράμματος όπου όλες οι πόλεις της Ευρώπης με λιγότερους από 23 αλλοδαπούς τουρίστες το χρόνο, επιτρέπουν στους οδηγούς που τυχαία διέρχονται από πολυσύχναστα σημεία  των πόλεων την συγκεκριμένη ημέρα, να ‘ζωγραφίζουν’ με τα λάστιχα των οχημάτων τους τα οδοστρώματα ( όπως ακριβώς συνέβη κι εδώ), με σκοπό αυτή η εικαστική παρέμβαση να αποτελέσει πόλο έλξης των τουριστών….
Γι αυτό σας λέω, πολλά ζητάμε και τζάμπα τον κατηγορούμε….
Επιτέλους τι θέτε;


Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Κώστας Πούλος


Υ.Γ 1.  Όσοι προτίθεστε να πάτε στο λιμάνι για να δείτε τις αναπλάσεις κ.τ.λ, μην πάτε, γιατί έτσι θα έπρεπε να είναι αλλά  δυστυχώς δεν είναι….

Υ.Γ 2. Και λίγα, πολύ λίγα, έγραψα….

Υ.Γ 3.Και τέλος πάντων, τι νομίζετε πως κάνετε; Παίζετε με την νοημοσύνη μας ;Πρώτα φτιάχνουν τους δρόμους και μετά διαγραμμίζουν ή χρησιμοποιούν τα λεφτά για κάτι πιο ουσιώδες…εκτός και αν…………….που δεν  το νομίζω, δηλαδή……….

Και ήσυχα, γιατί η πόλη κοιμάται…. 

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 2:21 pm


Το Μεσολόγγι και τα προϊόντα του παρουσιάστηκαν στη Lörrach της Γερμανίας με την έκθεση φωτογραφίας "My Lörrach is…/My Messolonghi is…”


Την Παρασκευή 9 Νοέμβριου 2018, πραγματοποιήθηκε η συμμετοχική Έκθεση Φωτογραφίας "My Lörrach is…/My Messolonghi is…” στο κοινωνικό-πολιτιστικό κέντρο Nellie Nashorn, στην πόλη Lörrach της Γερμανίας.

Η έκθεση περιλάμβανε φωτογραφίες που στάλθηκαν από πολίτες έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα που έγινε καλώντας τους να απαντήσουν στην ερώτηση αντιστοίχως: "Αν το Lörrach / Μεσολόγγι ήταν εικόνα, ποια θα ήταν;".
Στόχος ήταν να δοθεί στους πολίτες η ευκαιρία να εκφράσουν τι σημαίνει η πόλη τους γι’ αυτούς μέσω ενός "κλικ" στην κάμερά τους. Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα ήταν μεγάλη καθώς συνολικά 107 φωτογραφίες στάλθηκαν από τους πολίτες των δυο πόλεων. Έτσι, το βράδυ των εγκαινίων το Lörrach και το Μεσολόγγι, δύο πόλεις άγνωστες μεταξύ τους, συναντήθηκαν μέσα από τα μάτια των πολιτών τους.
Η προσέλευση στα εγκαίνια ήταν μεγάλη καθώς περισσότεροι από 100 επισκέπτες παρευρέθηκαν στο κοινωνικό-πολιτιστικό κέντρο για να ζήσουν μια πολυπολιτισμική βραδιά με φωτογραφίες από την δική τους πόλη αλλά και το άγνωστο σε αυτούς Μεσολόγγι.

Το ηλιοβασίλεμα, οι γαΐτες, η λιμνοθάλασσα, τα σάλτσινα αλλά και οι τοπικές παραδόσεις που κυριαρχούσαν στις φωτογραφίες των πολιτών τους εντυπωσίασαν και τους ταξίδεψαν σε έναν τόπο μαγευτικό.

Οι επισκέπτες επίσης είχαν την δυνατότητα όχι μόνο να δουν το Μεσολόγγι μέσα από τις φωτογραφίες αλλά και να το γευτούν δοκιμάζοντας τα τοπικά προϊόντα (αυγοτάραχο, χταπόδι, αλάτι, μυρωδικά, ελιές, λάδι, μέλι, κρασί, ούζο, τσίπουρο) που προσέφεραν 14 τοπικοί παραγωγοί της πόλης μας για την βραδιά των εγκαινίων.

«Σας ευχαριστούμε όλους για την στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας με την συμμετοχή και την βοήθεια του καθενός και ελπίζουμε να συνεχίσετε να είστε αρωγοί της προσπάθειας αυτής.» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της «Messolonghi By Locals”.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 4:28 pm


Στην Αιτωλοακαρνανία το Διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων


Στην Αιτωλοακαρνανία θα φιλοξενηθεί το διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων το οποίο  τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας του στη χώρα μας αλλά και την ανανέωσή του και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο: Μετά από απόφαση της διεθνούς διοίκησής της η οποία έκανε δεκτή την πρόταση του ελληνικού τμήματος το ετήσιο διεθνές συνέδριο και η Γενική Συνέλευση θα διοργανωθούν στην Ελλάδα.

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων, το Δημοσιογραφικό Συνέδριο, θα φιλοξενηθεί στο Αγρίνιο και η Γενική Συνέλευση που θα ακολουθήσει θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι.
Η πρώτη ημέρα (29/11) είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη της Αιτωλοακαρνανίας ως δυναμικού τουριστικού προορισμού. ”Ο νομός στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης”  είναι το αίτημα των τοπικών φορέων.

Η  υπουργός τουρισμού, Έλενα Κουντουράθα αναφερθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας, όπως  ιαματικός τουρισμός, εκκλησιαστικός, οικολογικός, εναλλακτικός τουρισμός παρατήρησης της φύσης και της μοναδικής πανίδας των εκβολών του Αχελώου (πολλά μοναστήρια της βυζαντινής περιόδου) χιλιόμετρα ακτογραμμών σε Ιόνιο πέλαγος, Αμβρακικό κόλπο και Πατραϊκό κόλπο, λίμνες ποτάμια  ιδροβιότοποι, αρχαία θέατρα, κάστρα και εξαιρετικά τοπικά προϊόντα.

Ο  υπουργός Μεταφορών και υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, από την πλευρά του θα αναφερθεί στους μεγάλους οδικούς άξονες όπως Ιόνια οδός, Εγνατία οδός, αλλά και το αεροδρόμιο του Ακτίου που συνετέλεσαν ώστε ο νομός να βγει από απομόνωση και να είναι εύκολα προσβάσιμος σε κάθε επισκέπτη.

Τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στην συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο είναι: ”Μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει δημοκρατική;” και ”Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα ΜΜΕ”. 

Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Υπουργός Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης κος Νίκος Παππάς.  Σημαντική η παρουσία στο συνέδριο του ελληνικής καταγωγής δημάρχου της περιοχής των Βρυξελλών κου Χρήστου Δουλκερίδη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα ανακοινωθεί σύντομα.

Επειδή πρόκειται για σημαντικό γεγονός για την Αιτωλοακαρνανία, τη Δυτική Ελλάδα και γενικότερα για τη χώρα μας, φροντίζουμε ώστε η διοργάνωση να είναι επιτυχημένη και οι περίπου 80 συνάδελφοί μας, (BBC, RTE(RADIOAND TV), RADIO ROMANIA, IL GIORNALE EUROPEO, TVE: SPANISH TV, COPE RADIO,  VOCENTO NEWSPAPERS, AP TELEVISION NEWS, KANAL D – TV, OSSERVATORIO BALCANI E CAUCASO, IRISH NEWS, WHITE HOUSE CHRONICLE" ON PBS, SLOVAK TV/RADIO, POLAND TV/RADIO, PORTUGAL TV/RADIO) από τις χώρες της ΕΕ που θα μας επισκεφθούν να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές του νομού τις αρχαιότητες και την γαστρονομία, ώστε  να φύγουν από την Ελλάδα, με τις καλύτερες εντυπώσεις. Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2018 | 4:47 pm


"ΕΘΙΣΜΟΣ & ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ: Από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στο διαδίκτυο και το τζόγο" - Επιστημονική εσπερίδα στη «Διέξοδο»


Εξάρτηση και  εθισμός. Δύο  λέξεις που καθημερινά διαβάζονται και ακούγονται από τα μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για  ασθένεια ή είναι επιλογή?

Εξαιρετικά δύσκολη η απάντηση αφού ο εθισμός καθώς εξελίσσεται γίνεται τρόπος ζωής.  

Δισεκατομμύρια άνθρωποι της σύγχρονης κοινωνίας ζουν παγιδευμένοι καθημερινά σε  εθισμούς ναρκωτικών, αλκοόλ, διαδικτύου, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τζόγου κ.λ.π.

Ποιοι παράγοντες  ευνοούν την ανάπτυξή τους? Ποια η σχέση τους  με την εφηβεία? Πώς αντιμετωπίζονται? Είναι ασθένεια?  Ποια η θέση της ελληνικής πολιτείας απέναντί τους? Πώς αντιμετωπίζονται στην παγκόσμια κοινότητα,  είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται  και τα οποία θα αποτελέσουν το θέμα της επιστημονικής εσπερίδας  που διοργανώνει η «Διέξοδος» με την αρωγή του  Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου,ενός εκ των αρχαιοτέρων συλλόγων της χώρας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 στις 7 το απόγευμα στο Ιστορικό  Μουσείο «Διέξοδος».
Η καθηγήτρια εγκληματολογίας του πανεπιστημίου της Λευκωσίας Δήμητρα Σορβατζιώτη, η π. εισαγγελέας Έφη Σάλμα και ο ψυχίατρος Χρήστος Σκαμνέλος προσκεκλημένοι της «Διεξόδου» θα κληθούν από την συντονίστρια της εκδήλωσης δικηγόρο Παναγιώτα Αμούργηνα απαντήσουν με τις εξειδικευμένες επιστημονικές τους γνώσεις στα πιο πάνω ερωτήματα που απασχολούν όχι μόνο τον νομικό,  ιατρικό και εκπαιδευτικό κόσμο αλλά  το  σύνολο της κοινωνίας.

Μια εκδήλωση άκρως ενδιαφέρουσα για την οποία δεν θα αποσταλούν  ατομικές προσκλήσεις και η είσοδος θα  είναι απολύτως ελεύθερη.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2018 | 3:28 pm


ΑΡΩΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ


Γράφει ο Πέτρος Κ. Βελούδας*
Αντιπρόεδρος Δ.Κ. Αγρινίου

Πολιτική είναι η επιστήμη της διακυβέρνησης ενός κράτους, έλεγε χαρακτηριστικά ο Μέγας Ναπολέων. Και πράγματι έτσι είναι χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα και ικανότητα για να κυβερνήσεις σωστά ένα κράτος.

Είμαστε τυχεροί ως χώρα γιατί εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία το άριστον των πολιτευμάτων. Ο λαός αποφασίζει μόνος του με ελεύθερη βούληση τους πολιτικούς εκείνους που θα διαχειριστούν τις τύχες της χώρας του, του τόπου του και αυτοί θα είναι οι εκλεκτοί που θα τον εκπροσωπήσουν.

«Η ψήφος και το βόλι είναι από το ίδιο μέταλλο» έλεγε κάποιος φιλόσοφος και στοχαστής. Θαρρώ πως έχει δίκιο μιας και η δύναμη του κυρίαρχου λαού είναι η ψήφος του το «μυστικό εκείνο σταυρουδάκι» επιλογής των αξιότερων και ικανότερων των πολιτικών. Και όμως στις μέρες μας παρατηρείται έντονα το φαινόμενο αποστροφής των πολίτων και κυρίως των νέων,  που αδιαφορούν για την πολιτική και τους πολιτικούς.

Εν μέρει έχουν κάποιο δίκιο, αφού στις μέρες μας ,η ανεργία, οι φόροι, τα φτωχά νοικοκυριά που παλεύουν για επιβίωση μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον κρίσης, οικονομικής κυρίως, ενδεικτικά αποτελούν παράγοντες που τους απωθούν από το πολιτικό ''γίγνεσθαι''.
Ταπεινή μου γνώμη είναι πως ο συλλογισμός τους δεν είναι απόλυτα σωστός και αυτό διότι, εμείς οι πολίτες πρέπει να προσέξουμε, ώστε να εκλέξουμε τους καταλλήλους πολίτικους και παρόλες τις γκρίνιες ,πάρα ταύτα πιστεύω πως υπάρχουν και καλοί πολιτικοί με σώφρονα ενωτική πολιτική, με λόγο αλήθειας.

Σαν κληθούμε για να ψηφίσουμε, μιας και οσονούπω πλησιάζουν οι εκλογές(αρχής γενομένης από τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές),ας σκεφτούμε καλά μόλις σταθούμε μόνοι μας μπροστά στην κάλπη, να δώσουμε ισχυρή την ψήφο μας, δίνοντας το μήνυμα της δικής μας επιλογής, διότι η συμμετοχή στις κάλπες αποτελεί «οξυγόνο» για την Δημοκρατία μας, διότι επιβάλλεται να προβληθούν δια της ψήφου μας αυτοί οι πολιτικοί ταγοί που θα διαχειριστούν την τύχη του ευλογημένου αυτού τόπου που λέγεται Ελλάδα, συνεπώς θα ψηφιστούν οι συνετοί, οι άξιοι, αυτοί που δεν θα υπόσχονται φρούδες ελπίδες, αυτοί που δεν θα λένε ψέματα, εκείνους που με ψηλά το κεφάλι με καθάριο βλέμμα θα τολμούν να μας κοιτάζουν ,κατευθείαν στα...μάτια!


*Ο ποιητής κ.Πέτρος Κυριάκου Βελούδας γεννήθηκε το 1977 στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ζεί μέχρι σήμερα.

Είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στην πόλη του (αντιπρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αγρινίου), μέλος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, της ΕΝΩΣΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΑΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, και αντιπρόεδρος του λαογραφικού μουσείου Αγρινίου.
Είναι πτυχιούχος ελληνικού πολιτισμού του ΕΑΠ (ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ) ΠΑΤΡΩΝ.
Δημοσιογραφεί σε εφημερίδες του Αγρινίου ΜΑΧΗΤΗΣ,ΠΑΛΜΟΣ, έχει εργαστεί δε και ως ραδιοφωνικός παραγωγός.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2018 | 2:41 pm


Κώστας Λύρος: "Γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε εποχή…"


Ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος με αφορμή τη συγκρότηση της πρώτης ομάδας που θα συμμετάσχουν στον συνδυασμό του προέβη στην ακόλουθη «δήλωση – κάλεσμα» στους πολίτες της περιοχής:

«Η πρόοδος δεν είναι μια έννοια αυτονόητη, που προκύπτει… από τύχη,  περιμένοντας ο καθένας μας από  τον διπλανό του να πάρει τις  πρωτοβουλίες αυτές που θα τρέξουν τις εξελίξεις στη ζωή μας
Για να αλλάξουμε τον τόπο μας, να τον δούμε να προοδεύει, πρέπει εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε σε αυτό ακριβώς που  θέλουμε να δούμε να αλλάζει.
Να αφήσουμε πίσω μας ξεπερασμένες νοοτροπίες, στρεβλώσεις και παθογένειες, που αθροιστικά έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την ακύρωση των προσδοκιών μας.

Να κινητοποιήσουμε τις δικές μας δυνάμεις αλλά και νέες. Νέους ανθρώπους. Να ακούσουμε προσεκτικά, και να ενσωματώσουμε στην κοινή προσπάθεια, καινούρια ρεύματα που διατρέχουν την κοινωνία μας.
Ο Δήμος Μεσολογγίου έχει ένα ηχηρό και περήφανο ιστορικό παρελθόν. Δυστυχώς, λάθη και παραλείψεις (για να το θέσω ευγενικά) πολλών από αυτών  που κράτησαν στα χέρια τους τις τύχες του αυτά τα χρόνια, τον καθήλωσαν σε ένα μίζερο και γκρίζο παρόν.

Η δική μας ματιά στρέφεται στο μέλλον. Μαζί με τις γενιές που έρχονται. Μαζί και με κάθε γενιά, που διεκδικεί να πρωταγωνιστήσει στην ποιοτική αλλαγή της ζωής μας και στην διόρθωση του μέλλοντος που, παραλίγο να χάσουμε.

Ο τόπος μας διατηρεί πλεόνασμα υπεραξίας. Ικανών ανθρώπων. Έξυπνων ιδεών. Χρειάζεται όλα αυτά να τα συντονίσουμε και να τα αξιοποιήσουμε προωθητικά.

Μαζί με μια ομάδα νέων ανθρώπων, και δημιουργικών ενεργών πολιτών του τόπου μας, θα διεκδικήσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το μέλλον των παιδιών μας. Το μέλλον της γειτονιάς μας.

Στην προσπάθεια αυτή  και με αυτόν το σκοπό συντάσσονται  οι συνεργάτες μου Αντωνόπουλος Κώστας , Καραδήμας Γιώργος, Κότσαλος Κώστας , Κωνσταντακόπουλος Μιχάλης, Μαντέλος Χρήστος,  Μασαούτης  Χρήστος , Μυλωνάς Πανος ,Τσιρόγλου Διονύσης και Τσώλος Γιάννης και όλοι μαζί αποτελούμε την πρώτη ομάδα, η οποία έχει ήδη ριχτεί στον αγώνα.  

Αλλάζουμε εποχή, γυρίζοντας σελίδα. Και θέτουμε στην αυστηρή κρίση των συμπολιτών μας ένα πλαίσιο ιδεών και στρατηγικών πρωτοβουλιών, που θα επιτρέψουν στον Δήμο  Ι.Π.Μεσολογγίου να βγει από  το κάδρο της φθοράς, στο οποίο εγκλωβίστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Να κοιτάξουμε πέρα και μακριά.

Να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον.

Αυτή είναι η δέσμευσή μας.

Με ανοιχτό κάλεσμα προς όλους.

Από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια άλλωστε, δεν περισσεύει κανείς.»
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2018 | 2:13 pm


Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Δ. Κωνσταντόπουλος "φέρνει" στη Βουλή την καθυστέρηση στις διαδικασίες για υλοτομία στον Αράκυνθο. "Χωρίς καυσόξυλα κινδυνεύουν να μείνουν οι κάτοικοι του βουνού"Με ερώτηση στον αρμόδιο  Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Δημήτρης Κωνσταντόπουλος αναδεικνύει το ζήτημα που έχει προκύψει για τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων στον Αράκυνθο από την καθυστέρηση απόδοσης στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες πίστωσης, ώστε να συντάξουν διαχειριστική μελέτη για υλοτομία στο βουνό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να στερούνται ακόμη της απαραίτητης προμήθειας καυσόξυλων και να ελλοχεύει ο κίνδυνος παράνομης υλοτομίας.

Αναλυτικά στην ερώτηση του ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει:

«Επί τριάντα και πλέον έτη, κάθε έτος συντάσσεται διαχειριστική μελέτη από τις αρμόδιες δασικές Υπηρεσίες για την κοπή δένδρων δρυός στο όρος Αράκυνθος της Αιτωλοακαρνανίας. Τα ξύλα  που προέκυπταν από την παραπάνω διαδικασία διατίθεντο προς πώληση είτε προς επιχειρήσεις για την κατασκευή επίπλων κλπ είτε προς τους κατοίκους των χωριών του όρους Αράκυνθος και των χωριών γύρω από το όρος Αράκυνθος για καυσόξυλα. Κατά προτεραιότητα δε, δίνονταν σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι, πολύτεκνοι.
Φέτος ωστόσο, έχει παρατηρηθεί αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απόδοση της σχετικής πίστωσης από το Υπουργείο, με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει παγώσει και οι κάτοικοι να κινδυνεύουν να βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κακοκαιρία και δριμύ ψύχος χωρίς μέσα προστασίας, αφού τα σπίτια της περιοχής θερμαίνονται με τζάκια και ξυλόσομπες. Παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος προσφυγής στην παράνομη υλοτομία, προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να βρουν τρόπο να ζεσταθούν το χειμώνα, γεγονός που θα επιβαρύνει υπέρμετρα το δάσος.

Κατόπιν αυτών, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη, και ήδη οι Πρόεδροι 21 τοπικών Κοινοτήτων και συγκεκριμένα των Κοινοτήτων Ελληνικών, Μουσούρων, Ρετσίνων, Αγ. Γεωργίου, Άνω Κουδουνίου του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου και των Κοινοτήτων Άνω Κερασόβου, Κάτω Κερασόβου, Ζευγαρακίου, Παπαδατών, Ματαράγκας, Γραμματικούς, Γαβαλούς, Αγ. Ανδρέα, Τριχωνίου, Δαφνιά, Άκρων, Μεσάριστας, Άνω Μακρυνούς, Καψοράχης, Κάτω Μαρυνούς και Ποταμούλας του Δήμου Αγρινίου έχουν απευθύνει σχετική διαμαρτυρία στο Υπουργείο αλλά και στις αρμόδιες δασικές Υπηρεσίες ζητώντας την  επίλυση του προβλήματος.

Κύριε Υπουργέ, τα καυσόξυλα αυτά αποτελούν την μοναδική πηγή θέρμανσης των κατοίκων των ορεινών χωριών του όρους Αράκυνθος και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοτόμηση θα τους φέρει αντιμέτωπους με σοβαρά προβλήματα στην καρδιά του χειμώνα. Ταυτόχρονα δε, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η περίοδος υλοτομίας λήγει την 3η Δεκεμβρίου και συνεπώς οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί χωρίς ευθύνη της τοπικής κοινωνίας, θα πρέπει να συνδυασθεί με παράταση της περιόδου υλοτομίας.


Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ :

1.            Σκοπεύετε να δώσετε λύση στο πρόβλημα της κοπής των καυσόξυλων στο όρος Αράκυνθος με την άμεση απόδοση της σχετικής πίστωσης;

2.            Αν ναι, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που έχει ήδη καθυστερήσει λόγω έλλειψης πιστώσεων; Θα λάβετε μέριμνα για την παράταση της περιόδου υλοτομίας;»Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2018 | 2:01 pm


Έναυσμα για επιστημονική καταγραφή και αξιολόγηση της περιόδου "1940 -'50" το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Κατσούλη που παρουσιάστηκε στο Μεσολόγγι (VIDEO)


«1940 1950 Φωτεινές και σκοτεινές ημέρες στην περιοχή Μεσολογγίου» είναι ο τίτλος του 5ου κατά σειρά βιβλίου του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη που κυκλοφόρησε πρόσφατα και παρουσιάστηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 3/11 στην γεμάτη από κόσμο  αίθουσα εκδηλώσεων του νομαρχιακού μεγάρου στο Μεσολόγγι.

Ο Παναγιώτης Κατσούλης στο νέο βιβλίο  που αποτελεί συνέχεια του προηγούμενού του,  με τίτλο «Μεσολόγγι 1830 – 1940. Η μεταμόρφωση μιας κοινωνίας» επιχειρεί να προσεγγίσει με την παράθεση μαρτυριών, ιστορικών αρχείων και άλλου αρχειακού υλικού μια περίοδο που αναμφισβήτητα αποτελεί, ιστορικά, μια «άγνωστη» για το ευρύ κοινό δεκαετία που «σημάδεψε» την πορεία της χώρας. Άλλωστε όπως ο ίδιος ο συγγραφέας υπογράμμισε στόχος του είναι: "το βιβλίο να αποτελέσει το έναυσμα για επιστημονική καταγραφή και αξιολόγηση αυτής της περιόδου"
Για το βιβλίο, την επιμέλεια των χειρόγραφων που παρατίθενται έκανε η φιλόλογος Ελένη Αντζουλάτου, μίλησαν οι: Χρήστος Καζαντζής, Διευθυντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Μπακαδήμα, Προϊσταμένη ΓΑΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Μούρκας,Ιστορικός ερευνητής, Λίνος Υφαντής, Φιλόλογος, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων και Γιάννης Ράπτης, Φαρμακοποιός, συγγραφέας, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Μαλαβέτας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καζαντζής έκανε μια συνολική παρουσίαση του βιβλίου, η κυρία Μαρία Μπακαδήμα με αφορμή το βιβλίο έκανε εκτενείς αναφορές στο αρχειακό υλικό που υπάρχει στην υπηρεσία για την περίοδο αυτή, ο Δημήτρης Μούρκας περίγραψε τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή την περίοδο της Ιταλικής κατοχής παρουσιάζοντας, μέσω βιντεοπροβολέα,  στο κοινό μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και έγγραφα που αποτελούν μέρος της ιστορικής του έρευνας, ο Λίνος Υφαντής έχοντας διερευνήσει και καταγράψει αρκετά γεγονότα της ίδιας περιόδου που αφορούν την περιοχή της Τριχωνίδας τα συσχέτισε μα ανάλογα που καταγράφονται στο βιβλίο, ενώ κάτι ανάλογο έκανε και ο Γιάννης Ράπτης για την περιοχή της Ναυπακτίας μιας και ο ίδιος το 2003 είχε κάνει μια ανάλογη έκδοση με τίτλο «Γεγονότα περιόδου 1940 – 1950. Συμβολή στην ιστορία της Ναυπακτίας».

Η εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία μεταξύ άλλων οι βουλευτές Μαρία Τριανταφύλλου και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μπαλαμπάνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Αυγέρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μεσολογγίου, Παντελής Καρατσόλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Σπύρο Βασιλείου και Κώστας Δαουτίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος,  ολοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία του συγγραφέα Παναγιώτη Κατσούλη.

«Η δική μου προσπάθεια ας θεωρηθεί ως μια μικρή παρότρυνση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ένα έναυσμα για το ξεκίνημα της επιστημονικής ιστορικής έρευνας και καταγραφής.

Τα ντοκουμέντα υφίστανται, είτε αραχνιασμένα στα “χρονοντούλαπα” συγκεκριμένων κρατικών φορέων είτε στα ατομικά “υπόγεια” ερμητικά κλεισμένων “οικογενειακών κειμηλίων”.

Η ατομική και συλλογική μνήμη  είναι όμως καθήκον μας να αναδειχθεί.» ανέφερε ο κ. Κατσούλης στην ομιλία του.


Το βιβλίο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Γραφικές Τέχνες Κασσαβέτη» διατίθενται στα βιβλιοπωλεία του Μεσολογγίου «Πολύπλευρο», «Κοσσόβα» και «Μελάνι»στην τιμή των 20€, ενώ σε ευχαριστήρια ανακοίνωσή τους ο εκδότης Γιώργος Κασσαβέτηςκαι ο συγγραφέας, Παναγιώτης Κατσούλης αναφέρουν:

«Για την πολυπληθή, συγκινητική και τιμητική για εμάς παρουσία σας στην προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου “1940 – 1950 - Φωτεινές και σκοτεινές ημέρες στην περιοχή Μεσολογγίου”, ευχαριστούμε από καρδιάς ξεχωριστά τον καθένα και την καθεμιά. 

Θερμές ευχαριστίες επίσης στους φίλους και συμπατριώτες που παρουσίασαν το βιβλίο, Χρήστο Καζαντζή, Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλ/νιας, Μαρία Μπακαδήμα, Προϊσταμένη ΓΑΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρη Μούρκα, Ιστορικό ερευνητή, Λίνο Υφαντή, Φιλόλογο, Αντιπρόεδρο Συνδέσμου Φιλολόγων, Γιάννη Ράπτη, Φαρμακοποιό, συγγραφέα, καθώς και στο συντονιστή της παρουσίασης Δημήτρη Μαλαβέτα.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε και τους πολιτικούς εκπροσώπους του Νομού μας, βουλευτές Μαρία Τριανταφύλλου και Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Μπαλαμπάνη, τον περιφερειακό σύμβουλο Σάββα Αυγέρη, τους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Μεσολογγίου Παντελή Καρατσόλη, Πάνο Παπαδόπουλο, Σπύρο Βασιλείου και Κώστα Δαουτίδη, τους τοπικούς συμβούλους, τους προέδρους τοπικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής, τον ιδρυτή της “ΔΙΕΞΟΔΟΥ” Νίκο Κορδόση, καθώς και τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου.

Τέλος ευχαριστούμε όλους τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και των τοπικών blog, site για την κάλυψη της όλης εκδήλωσης.

Θα ακολουθήσουν σύντομα παρουσιάσεις του βιβλίου σε Αγρίνιο, Ναύπακτο και Αθήνα, ενώ ήδη αυτό διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της πόλης του Μεσολογγίου.»


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2018 | 12:38 pm


«Το Μυστήριο του Κήπου» - Το συνασπαστικό βιωματικό εκπαιδευτικό "πρόγραμμα - παιχνίδι" που διεξάγεται στο Μεσολόγγι (VIDEO)


«Εύχομαι αυτή η φωτιά που ανάβει σήμερα, να γίνει πνευματική φλόγα που πραγματικά θα κατακαίει την καρδιά μας. Την καρδιά όλων μας!»  Με αυτή την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, η έναρξητου Βιωματικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος με το Παιχνίδι αναζήτησης της Ιστορίας για παιδιά Δημοτικού, στον Κήπο Ηρώων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Στο Βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Το Μυστήριο του Κήπου», έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν φέτος όλα τα παιδιά της 6ης Δημοτικού των σχολείων του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσολογγίου «Κωστής Παλαμάς». 


Η αρχή έγινε από το 3ο Δημοτικό Σχολείο, με τα παιδιά να σχηματίζουν ολιγομελείς ομάδες, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε όλη την έκταση του Κήπου των Ηρώων, συναντώντας τα μνημεία των αγωνιστών, όπλα, φορεσιές και αντικείμενα των Πολιορκιών και της Εξόδου, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτουν στοιχεία της ιστορίας μας τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στην επίλυση γρίφων. Έτσι, τα παιδιά μας μαθαίνουν την Ιστορία του τόπου τους!

Σ’ αυτή την πρώτη διοργάνωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το παιχνίδι, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία του κεντρικού ομιλητού κ. Νικολάου Ζαχαριά, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Ο κ. Ζαχαριάς τόνισε την διαχρονική ιστορική αξία του Παιχνιδιού στην Παιδεία, καθώς η συνέχειά του είναι δεδομένη από τα ίδια τα παιδιά που συμμετέχουν σήμερα.

Η όλη παρουσίαση έγινε από τον αρχιμουσικό κ. Μάκη Κουτσαγγέλη, που είναι ο εμπνευστής του Προγράμματος και Γ. Γραμματέας του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός». Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τάκης Φωλιάς, καθώς και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου κ. Τάσος Σκαρμούτσος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, τόνισε τα εξής:

«Θα εξομολογηθώ κάτι και πιστέψατέ με είναι αλήθεια: σήμερα μου φεύγει μία λύπη. Έλεγα ότι αυτή την Ιστορία, αυτό το μεγαλείο, αυτή τη δόξα του Μεσολογγίου, πώς θα μπορέσουμε να τη δώσουμε στα παιδιά σήμερα, στα σπλάχνα μας, στα καλά μας παιδιά; …όταν βλέπουμε τόση αδιαφορία γι’ αυτή την ιστορία, όταν βλέπουμε τόση διαστρέβλωση της ιστορίας, όταν βλέπουμε τόσα παράξενα που συμβαίνουν. Εδώ που περιοδεύω, ρωτάω μερικές φορές νέους και νέες και δεν ξέρουν βασικά θέματα της ιστορίας μας και μάλιστα της τοπικής μας ιστορίας.

Αυτά που σήμερα ζούμε, αυτή τη στιγμή, πραγματικά διώχνουν τη λύπη. Γιατί βοηθούνται πλέον τα νιάτα να γνωρίσουν ποιοι είμαστε, ποιους είχαμε πνευματικούς γονείς, προγόνους, ποιοι μας χάρισαν το δώρο της ελευθερίας, ποιοι έχυσαν το αίμα τους για μας.

Είπε θαυμάσια ο κ. Κουτσαγγέλης ότι εδώ μεγάλωσε, αλλά και ο καθηγητής κ. Ζαχαριάς επίσης. Θα πω κι εγώ – παρ’ ότι γεννήθηκα στο Αγρίνιο – πως εδώ με έφερνε ο πατέρας μου, ιερεύς, όταν ερχόταν στη Μητρόπολη, μαθητής δημοτικού ήμουν τότε.. Άνοιγε το παραθυράκι του Τύμβου κι έβλεπα τα οστά, τα ιερά λείψανα των Εξοδιτών μέσα, και μου έλεγε: «αυτοί είναι παιδί μου που έχυσαν το αίμα τους εδώ για την ελευθερία μας».  Και αυτό μου έμεινα πραγματικά μέσα μου, όταν μαθητής έβλεπα (και συγκλονιζόμουνα με την υπόδειξη του πατέρα μου),  τα ιερά λείψανα των αγωνιστών.

Θέλω να ευχαριστήσω γιατί μας δίνεται αυτή η ευκαιρία σήμερα να διώξουμε τη λύπη που ανέφερα προηγουμένως. Θέλω να συγχαρώ το Σύλλογο «Διονύσιος Σολωμός», τον κ. Πρόεδρο, τον κ. Κουτσαγγέλη και τον κ. Ρεπάσο, οι οποίοι μου έκαναν την τιμή να με προσκαλέσουν και όσο είναι δυνατόν - με τη Χάρη του Θεού - και η Ιερά Μητρόπολη να προσφέρει και να συμβάλει. Του Θεού είναι όλα.. δεν κάνουμε εμείς τίποτα, ο Θεός τα δίνει.

Οφείλουμε εμείς, όμως, να δώσουμε τα πάντα για εκείνους που έχυσαν το αίμα τους για μας, αλλά και για εκείνους που πρέπει να ζήσουν αυτά τα ιδανικά. Για τα παιδιά μας, που πρέπει να μεγαλώσουν μέσα στις αλήθειες, μέσα σ’ όλες αυτές τις αξίες τις οποίες σήμερα διαστρεβλώνουμε, θολώνουμε κι απομακρύνουμε, γιατί έχουμε ιδεολογίες που κατ’ εξοχήν υπηρετούν την εγωπάθειά μας, την ιδιοτέλειά μας και όλο τον εγωκεντρισμό μας.

Να συγχαρώ το Σύλλογο «Διονύσιος Σολωμός», τον κ. Κουτσαγγέλη και τον κ. Ρεπάσο, που συνήργησαν και όλους τους συνεργάτες τους. Να συγχαρώ όλους σας! Να ευχαριστήσω τον καθηγητή κ. Ζαχαριά, ο οποίος ποτέ δεν λησμονεί την ιδιαιτέρα του πατρίδα και έρχεται και μας προσφέρει πάντα λόγο φωτισμένο, καθαρό, ωφέλιμο και τώρα καθαρά ιστορικό λόγο.

Να συγχαρώ και τα παιδιά μας, τα οποία ήρθαν εδώ σήμερα, και τους εκπαιδευτικούς τους. Ήρθαν για να μας δώσουν αυτή τη χαρά.

Εύχομαι αυτή η φωτιά που ανάβει σήμερα, να γίνει πνευματική φλόγα που πραγματικά θα κατακαίει την καρδιά μας. Την καρδιά όλων μας! ..διότι (να πω κάτι..) έπρεπε σήμερα να είναι όλο το Μεσολόγγι εδώ, γιατί αυτό που γίνεται είναι ένα μοναδικό γεγονός στην ιστορία μας. Σαράντα πέντε χρόνια διακονώ και είμαι εδώ στο Μεσολόγγι (εδώ είχα έδρα και ως ιεροκήρυξ), και ποτέ τέτοια ευκαιρία δεν ζήσαμε. Γι’ αυτό, όλοι μας να βοηθήσουμε ν’ ανάψει η φλόγα, να απλωθεί, ώστε η ιστορία μας να μείνει ενεργή, εμείς να διδασκόμαστε, να τιμώνται εκείνοι που έχυσαν το αίμα τους, αλλά και να συνεχίζει η Ελλάδα και το Μεσολόγγι τη δόξα και το μεγαλείο!».Να σημειωθεί ότι το Ιστορικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Το Μυστήριο του Κήπου» θα συνεχιστεί φέτος, όπως αναφέρθηκε, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως και υπό την αιγίδα του Μητροπολίτου μας κ. Κοσμά. Μέσα από την τακτική αυτή διοργάνωση, θα υπάρχει ένας πολύ ευχάριστος τρόπος για να διδάσκονται τα παιδιά την πλούσια Ιστορία του τόπου μας. Για πληροφορίες επικοινωνήστε στην ηλεκτρον. διεύθ. της Ομάδας Παραγωγής του παιχνιδιού ieripoli.game@gmail.com. 


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2018 | 1:21 pm


Βασίλης Φεύγας: Οι 10.000 διορισμοί της κυβέρνησης είναι μια επικοινωνιακή ανοησία


Ως επικοινωνιακή ανοησία της κυβέρνησης χαρακτήρισε την χθεσινή εξαγγελία του κ. Τζανακόπουλου, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Φεύγας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Ο κ. Φεύγας στη συνέντευξή του ανέφερε ότι οι πολίτες σήμερα ζητούν ένα νοικοκύρεμα του κράτους με περιορισμό της σπατάλης και των δαπανών.  Δυστυχώς το μήνυμα που περνά η κυβέρνηση είναι ότι κάνει τα πάντα για να διασωθεί στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στη συνέχεια της συνέντευξής του τόνισε ότι τέτοιου είδους πρακτικές και τακτικές δεν αποδίδουν εκλογικά οφέλη γιατί δείχνουν εκλογικό πανικό και δεν δίνουν την αίσθηση στην κοινωνία ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση, επισήμανε στη συνέντευξή του ο κ. Φεύγας,  υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις με περισσότερες από 10 μονάδες κάτι που δεν μπορεί να ανατραπεί 
Αντίθετα τέτοιου είδους κινήσεις επιβαρύνουν τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος καλείται να πληρώσει το κόστος. Σήμερα αυτό που χρειαζόμαστε είναι χαμηλότερους φόρους και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές που θα διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ελεύθερη αγορά, κατέληξε στη συνέντευξή του ο Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2018 | 12:56 pm


Νέες ανακοινώσεις στήριξης για τον υποψήφιο δήμαρχο Μεσολογγίου Κώστα Λύρο

Την στήριξη του υποψηφίου δημάρχου Μεσολογγίου Κώστα Λύρου ανακοίνωσε σήμερα και ο τοπικός σύμβουλος Μεσολογγίου Γιώργος Καραδήμας 

Καθημερινές είναι οι ανακοινώσεις υποστήριξης και συμμετοχής στον συνδυασμό που καταρτίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος σε «βαθμό έντασης» που εάν συνεχιστεί έτσι και τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να μιλάμε για ολοκλήρωση της κατάρτισής του, έως τα Χριστούγεννα!

Έτσι μετά τους Γιάννη Τσώλο και Κώστα Κότσαλο επτά ακόμη δημότες με δηλώσεις τους ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους και την ενεργή συμμετοχή τους στον συνδυασμό που καταρτίζει ο κ. Λύρος.

Συγκεκριμένα, δηλώσεις υποστήριξης έκαναν οι κ.κ. Μιχάλης Κωνσταντακόπουλος, καθηγητής φυσικής, Χρήστος Μασαούτηςεπιχειρηματίας, Διονύσης Τσιρόγλου,ιδιωτικός υπάλληλος, πρόεδρος εθελοντικής ομάδας έρευνας διάσωσης Μεσολογγίου,  Χρήστος Μαντέλος, πρόεδρος τριτέκνων Αιτωλικού, Παναγιώτης Μυλωνάς, φιλόλογος, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, γεωλόγος και Γιώργος Καραδήμας, ιδιωτικός υπάλληλος.


Ακολουθούν οι δηλώσεις υποστήριξης:

Μιχάλης Κωνσταντακόπουλος: «Καθοριστικό κριτήριο υπήρξε η εμπιστοσύνη μου στην διαχρονική διάθεση του για προσφορά»

«Ως ενεργός πολίτης, ως άνθρωπος που ζει τον παλμό, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και παλεύει για το σήμερα και το αύριο αισθάνομαι την ανάγκη να βοηθήσω, αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια έτσι ώστε αυτός ο ευλογημένος τόπος που ζούμε να ανακάμψει.

Έτσι ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του Κώστα Λύρου για την διεκδίκηση της δημοτικής αρχής. Καθοριστικό κριτήριο υπήρξε η εμπιστοσύνη μου στην διαχρονική διάθεση του για προσφορά, στην εμπειρία και γνώση που έχει αποκομίσει από την δραστηριότητα του ως επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά και την διαρκή ενασχόλησή του με τα κοινά.»Χρήστος Μασαούτης: «θα στηρίξω ως υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος την εκλογή του Κώστα Λύρου ως νέου Δημάρχου στον τόπο μας!»

«Στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Δήμο μας, θα στηρίξω ως υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος την εκλογή του Κώστα Λύρου ως νέου Δημάρχου στον τόπο μας!

Καθώς για χρόνια δραστηριοποιούμαι στο χώρο του πρωτογενούς τομέα, γνωρίζοντας από κοντά την επαγγελματική διαδρομή, την πολύπλευρη και πολύτιμη προσφορά στα κοινά αλλά και τις ικανότητες του συμπατριώτη μου Κωστα Λύρου, είμαι σίγουρος ότι είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή!

Θα εργαστώ στο πλευρό του, μαζί με το επιτελείο των άξιων συνεργατών του, υπό την δική του καθοδήγηση, για ένα καλύτερο αύριο στις πόλεις και τα χωριά μας.»


Διονύσης Τσιρόγλου: «Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε με όρους μέλλοντος για τον τόπο μας»

«Ως ενεργός πολίτης, που ασχολείται με τα κοινά του τόπου μας και βιώνει την καθημερινότητα, αισθάνθηκα την ανάγκη να δηλώσω δημόσια την απόφαση μου να στηρίξω την πρωτοβουλία για διεκδίκηση της δημοτικής αρχής από τον υποψήφιο δήμαρχο Μεσολογγίου Κώστα Λύρο.

Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε με όρους μέλλοντος για τον τόπο μας και όλοι μαζί να αναλογιστούμε πως θα οικοδομήσουμε την επόμενη μέρα στο Δήμο μας.

Τα τόσα χρόνια προσφοράς και εθελοντισμού μου έχουν διδάξει ότι μπορείς να τα καταφέρεις μόνο όταν είσαι απαλλαγμένος από την ικανοποίηση προσωπικών συμφερόντων και μόνο όταν σε διακατέχει το αίσθημα της αλληλεγγύης.

Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι ο Κώστας Λύρος είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει την δυνατότητα να κάνει την αρχή για την αλλαγή στον δήμο μας. Είναι ένα καταξιωμένο  άτομο, το οποίο έχει αποδείξει  διαχρονικά, ότι ενδιαφέρεται για την πρόοδο, ενώ παράλληλα   πιστεύει στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά υποστηρίζοντας  έμπρακτα με όλες του τις δυνάμεις τέτοιου είδους δράσεις και προσπάθειες.»


Παναγιώτης Μυλωνάς: «Η πολύπλευρη δράση του Κ. Λύρου ως ενεργού πολίτη, η κοινωνική προσφορά και η εργατικότητα του αποτελούν εχέγγυα διαχειριστικής επάρκειας»

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού είναι μια μεγάλη πρόκληση κι ένας δρόμος δύσκολος! Γίνεται δε ακόμη μεγαλύτερη η πρόκληση  καθώς πρόκειται για το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με την τόσο βαριά ιστορική, πολιτική και πολιτιστική παρακαταθήκη!

Αποφάσισα ωστόσο με καθαρή κρίση, συναίσθηση ευθύνης και επίγνωση των δυσκολιών να συμβαδίσω την πορεία αυτή με τον συμπολίτη μας Κώστα Λύρο, επειδή τον θεωρώ ως τον καταλληλότερο για την ιδιαίτερα τιμητική θέση του πρώτου πολίτη στον τόπο μας, εκείνη του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου! Η πολύπλευρη δράση του ως ενεργού πολίτη, η κοινωνική προσφορά και η εργατικότητα του αποτελούν εχέγγυα διαχειριστικής επάρκειας για την άσκηση των απαιτητικών καθηκόντων της Δημοτικής αρχής.

Στη μάχη των εκλογών του Μαΐου, συνδημότισσες και συνδημότες, ευελπιστώ πως η νικηφόρα για την προσπάθεια του Κώστα Λύρου έκβαση, με τη δύναμη της δικής σας ψήφου, θα διασφαλίσει μια πολύ πιο αξιοβίωτη καθημερινότητα και μια πολύ δυναμικότερη αναπτυξιακή προοπτική για το Μεσολόγγι της καρδιάς μας!»


Κωνσταντίνος Ι. Αντωνόπουλος: «Πρέπει και μπορούμε, όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις γνώσεις μας, να αντιμετωπίσουμε δραστικά τα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας.»

«Ως άνθρωπος που αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να τον δω να προοδεύει, έχοντας εργαστεί εδώ με την ιδιότητα μου ως γεωλόγος και έχοντας μάθει αυτόν το τόπο καλά, αισθάνομαι την ανάγκη τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου να τις προσφέρω για το ευρύτερο καλό.

Από την πρώτη στιγμή, ανταποκρίθηκα θετικά στην κίνηση του Κώστα Λύρου ως υποψήφιου δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου, στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Πρόκειται για μια κίνηση έξω από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, από έναν έμπειρο, ανιδιοτελή άνθρωπο, με όρεξη να προσφέρει στον τόπο του.

Θέλω να εργαστώ στο πλευρό του, στην προσπάθεια που κάνει, να δούμε τον τόπο μας να προοδεύει.

Πρέπει και μπορούμε, όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις γνώσεις μας, να αντιμετωπίσουμε δραστικά τα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας. Χρειάζεται να μελετήσουμε και να υλοποιήσουμε έργα ουσιαστικά, με βάσεις και θεμέλια γερά, με προοπτική, με αποτέλεσμα και όχι να εξαντληθούμε σε έργα βιτρίνας, προς χάριν μόνον εντυπώσεων. Γνωρίζουμε, θέλουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε το τόπο μας να ανακάμψει. Και θα το κάνουμε!»


Γιώργος Καραδήμας: «Εμείς και τα παιδιά μας δικαιούμαστε να ζήσουμε σε ένα καλύτερο Μεσολόγγι!»

«Ως νέος άνθρωπος, που γεννήθηκα εργάζομαι και ζω με την οικογένεια μου σε τούτο τον ευλογημένο και ιερό τόπο, το Μεσολόγγι, ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα του κ. Κώστα Λύρου όσον αφορά την διεκδίκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Το καθαρό βλέμμα, η εμπειρία και η γνώση ενός κοινωνικά ευαίσθητου ανθρώπου με ειλικρινή διάθεση να προσφέρει μαζί με την ταύτιση των απόψεών μας και τον κοινό μας σκοπό για ένα καλύτερο Μεσολόγγι, δίνοντας λύσεις στα καθημερινά προβλήματα και επενδύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους, με παρότρυναν σε αυτή μου την επιλογή.

Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να αγκαλιάσουν με αισιοδοξία τον ανιδιοτελή αγώνα μας, ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε την έξοδο από την εσωστρέφεια και την μιζέρια.

Εμείς και τα παιδιά μας δικαιούμαστε να ζήσουμε σε ένα καλύτερο Μεσολόγγι!»


Χρήστος Κ. Μαντέλος: «Ευελπιστώ να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα, και να προωθήσουμε τον Δήμο μας σε καλύτερες μέρες.


«Γνωρίζοντας τον Κώστα Λύρο από παιδί, εκτιμώντας την ειλικρίνεια, την ανιδιοτέλεια, την αποτελεσματικότητα, την διαχρονική κοινωνική του ευαισθησία και προσφορά, το αυτοδημιούργητο, την καθαρότητα του βλέμματος του, την ηθική του υπόσταση, τον διακαή  και μόνο ζήλο και πόθο του για προσφορά στα τοπικά δρώμενα και σαν εκλεκτό μέλος της μεγάλης Τρίτεκνης οικογένειας, αποδέχομαι την πρότασή του και συστρατεύομαι στην  απόφασή του για την διεκδίκηση του Δήμου Ι. Πόλεως Μεσολογγίου στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με αίσθημα ευθύνης, γνώστης των πολλών προβλημάτων του ευρύτερου Δήμου μας και ανέκαθεν ενεργός στα κοινά δρώμενα, κατέρχομαι στον προεκλογικό στίβο, αφουγκραζόμενος τους συμπολίτες μας,  ευελπιστώντας με την εκλογή μας να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα, και να προωθήσουμε τον Δήμο μας σε καλύτερες μέρες.

Γι’ αυτό  ζητάμε την στήριξή σας στην σοβαρή και ειλικρινή αυτή πρότασή μας, γιατί ο τόπος μας και το αξίζει και το δικαιούται!! Θεωρώ δε την επιτυχία δεδομένη!»


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2018 | 11:54 am


Μουσικό Σαββατόβραδο (10/11) με Ε. Γρέντζελου και Β. Μιμμή στον "Κοχλία"


Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου ο "Κοχλίας" (Πεζόδρομος Λ. Βύρωνος 35 Μεσολόγγι) μεταμορφώνεται σε μπουάτ και φιλοξενεί την Ευγενία Γρέντζελου και τον Βαγγέλη Μιμμή. 

"Αγαπημένα ελληνικά τραγούδια και ξένες επιτυχίες θα μας κρατήσουν συντροφιά για ένα όμορφο σαββατόβραδο!" αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2018 | 3:14 am


Με χορηγία της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. ο εκσυγχρονισμός του Λιμενικού Σταθμού (RTS) Αντιρρίου


Σε σεμνή τελετή με παρουσία του Κεντρικού Λιμενάρχη Πατρών κ. Δρόσου Ρεΐζη και του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Παναγιώτη Παπανικόλα, έλαβε χώρα την Πέμπτη 25.10.2018, η επίσημη «παράδοση – παραλαβή»  του έργου συντήρησης-επισκευής των προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων του Λιμεναρχείου – Υπόκεντρο RTS (Regional Traffic Service) Αντιρρίου που ρυθμίζει τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα -κυκλοφορία του στενού Ρίου- Αντιρρίου.

Τη μελέτη, επίβλεψη, υλοποίηση, καθώς και το συνολικό κόστος του έργου, ανέλαβε εξ ολοκλήρου η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. 

Συγκεκριμένα, τα έργα που εκτελέστηκαν ήταν τα εξής:
Συντήρηση προκατασκευασμένου οικίσκου ισογείου

• Συντήρηση εξωτερικού μεταλλικού πλαισίου στήριξης οικίσκου Α’ ορόφου 

• Αντικατάσταση προκατασκευασμένου οικίσκου  Α’ ορόφου μετά του εξοπλισμού του

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών κ. Δρόσος Ρεΐζης, παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Π. Παπανικόλα και ευχαρίστησε θερμά για την ευγενική χορηγία δηλώνοντας, ότι με αυτό τον τρόπο  η ΓΈΦΥΡΑ Α.Ε στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας της με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας συνέβαλε στην εύρυθμη λειτουργία του Υποκέντρου RTS/Αντιρρίου το οποίο έχει ως έργο τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.Με τη σειρά του ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. πήρε τον λόγο αναφέροντας ότι ο σταθμός RTS του Αντιρρίου είναι απολύτως απαραίτητος για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας στο στενό, αλλά και για τη Γέφυρα, της οποίας η εύρυθμη λειτουργία δεν εξαρτάται μόνο από το δικό της προσωπικό, αλλά και από υπηρεσίες όπως το λιμενικό, η τροχαία, η αστυνομία, η πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Σήμερα συνεχίζεται μία παράδοση που ξεκίνησε κατά τα χρόνια της κατασκευής της Γέφυρας.

Η εμπειρία δείχνει ότι είναι κάποιες φορές απαραίτητο να υπερβαίνουμε τις απολύτως τυπικές μας υποχρεώσεις, ενισχύοντας το έργο των Yπηρεσιών με τις οποίες συνεργαζόμαστε, ούτως ώστε να είναι από κοινού χρήσιμοι για τους πολίτες και την ασφάλειά τους. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αναβαθμισμένος σταθμός RTS/ Αντιρρίου από κοινού με τον πυροσβεστικό σταθμό της Γέφυρας, που επίσης μελετήθηκε, υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. αποτελούν δύο σύγχρονες υποδομές οι οποίες διασφαλίζουν άριστες συνθήκες εργασίας των στελεχών τόσο του Λιμενικού όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν στο Αντίρριο.

Εκ μέρους των Λιμενικών Αρχών πέραν του Κεντρικού Λιμενάρχη Πάτρας Πλοιάρχου Λ.Σ Ρεϊζη Δρόσου, παρευρέθησαν ο Πλοίαρχος Λ.Σ Κυριακούλοπουλος Δημήτριος πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Πάτρας, ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ Ματούλας  Νικόλαος από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, ο Διοικητής του Υποκέντρου Πλωτάρχης Λ.Σ Φουσέκης Ιωάννης με το σύνολο των στελεχών του RTS/Αντιρρίου,  ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ Βιδάλης Οδυσσέας από το VTS / Πάτρας, καθώς και ο Σημαιοφόρος Λ.Σ Λίμπας Θεόδωρος από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Ρίου.

Πέραν του κ. Παπανικόλα, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον Τεχνικό Διευθυντή κ. Άρη Σταθόπουλο – Βλάμη, τον Διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης Γιάννη Φρέρη και τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου συντήρησης του RTS κ. Θανάση Παπαδόπουλο.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 1 November 2018 | 3:45 pm


Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μεσολογγίου για απόκτηση απολυτηρίου Γυμνασίου


Ένα νέο Δημόσιο καινοτόμο σχολείο ενηλίκων ξεκινά τη λειτουργία του, στο Μεσολόγγι, για την απόκτηση Απολυτηρίου Γυμνασίου.

Η φοίτηση διαρκεί 2 χρόνια. Οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2018-2019 άρχισαν και πραγματοποιούνται καθημερινά από 15:00 μέχρι 19:00

Απαραίτητα δικαιολογητικά

•    Ταυτότητα ή Διαβατήριο

•    Απολυτήριο Δημοτικού

•    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

Γενικές πληροφορίες
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα Δημόσιο καινοτόμο σχολείο, που δίνει την ευκαιρία σε ενήλικες να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου απαραίτητη προϋπόθεση για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Η φοίτηση διαρκεί 2 εκπαιδευτικά έτη, χωρίς γραπτές εξετάσεις ή διαγωνίσματα. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα φοίτησης διαρκεί 25 ώρες και τα μαθήματα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες (16:30-20:30)

Βασικός στόχος είναι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων ενίσχυσης της προσωπικότητας και διαμόρφωσης θετικής στάσης προς τη μάθηση, αλλά και να δώσει δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Εκδίδεται Μαθητικό Δελτίο για τη δωρεάν μετακίνηση στο σχολείο με το Αστικό ή το Υπεραστικό ΚΤΕΛ.

Το σχολείο στεγάζεται στο Σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ-ΕΚ-ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, Γραφείο πρώην ΓΡΑ.ΣΥ. (Τέρμα Σπ. Τρικούπη, 302 00 Μεσολόγγι)Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 1 November 2018 | 3:26 pm


Γιάννης Τσώλος και Κώστας Κότσαλος ανακοίνωσαν μέσω Facebook την "στήριξή" τους στον υποψήφιο δήμαρχο Μεσολογγίου Κώστα Λύρο


Ο γνωστός ορθοπεδικός Γιάννης Τσώλος και ο ασφαλιστικός σύμβουλος, Κώστας Κότσαλος ανακοίνωσαν, μέσω social media και πιο συγκεκριμένα του Facebook, την στήριξη τους και έμμεσα την συμμετοχή τους στον συνδυασμό που καταρτίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος.

«Mε βαριά την αίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί για την πολύ δύσκολη θέση που βρίσκεται ο τόπος μας, κρίνω ότι κάθε υγιής σκέψη και κάθε ενεργό κύτταρο της κοινωνίας μας πρέπει να εργαστεί για την ανασυγκρότηση του Δήμου μας .

Με αυτές τις σκέψεις δεν θα μπορούσα παρά από την πρώτη στιγμή να αποδεχτώ την πρόταση και να συστρατευθώ με την κίνηση του Κώστα Λύρου για τις επόμενες Δημοτικές εκλογές.

Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα του Κώστα Λύρου είναι η μόνη ουσιαστική πρόταση για την διαχείριση του Δήμου μας , πέραν και έξω από κάθε σκοπιμότητα πολιτικού "παραγοντισμού".
Πρόκειται για μια καθαρή πρόταση , από έναν άνθρωπο έμπειρο , αποδεδειγμένα αποτελεσματικό , ανιδιοτελή , προερχόμενο από τις παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας μας, άνθρωπο που ξέρει να συνθέτει και όχι να διαιρεί και με μεγάλη και ειλικρινή διάθεση προσφοράς στα κοινά.

Επειδή ακριβώς κι εγώ βρίσκομαι σε απόλυτη ταύτιση με αυτές τις αρχές , δηλώνω παρών και ενεργός στο προεκλογικό αγώνα , με στόχο ένα καλύτερο Μεσολόγγι και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.» σημείωσε στην σχετική του ανάρτηση ο Γιάννης Τσώλος.

Από την πλευρά του ο ΚώσταςΚότσαλος ανέφερε: «Θα ήθελα με τη δήλωση μου αυτή να εκφράσω δημόσια την στήριξη μου και την συστράτευση μου στην προσπάθεια του κ. Κώστα Λύρου και της ομάδας του για την διεκδίκηση της δημοτικής αρχής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο μας.

H απόφαση μου αυτή στηρίζεται στην ταυτότητα των απόψεων μας σε ότι αφορά την αναγκαιότητα για εγρήγορση και συμμετοχή κάθε υγιούς δύναμης, προκειμένου να αλλάξουμε το ρου των εξελίξεων στον τόπο μας, που μας οδηγεί από το κακό στο χειρότερο.

Καθοριστικό στοιχείο για την συστράτευση μου αυτή είναι η πίστη μου στην ανιδιοτέλεια των προθέσεων του Κώστα Λύρου, η καθαρή πρόθεση του για προσφορά στον τόπο, που σε συνδυασμό με την πολύτιμη εμπειρία και γνώση, αποτελούν εγγύηση για μια χρηστή και επιτυχημένη αυτοδιοικητική θητεία


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2018 | 2:08 pm


“1940 -1950 Φωτεινές και σκοτεινές ημέρες στην περιοχή Μεσολογγίου”. το νέο βιβλίο του Π. Κατσούλη παρουσιάζεται το Σάββατο 3/11 στο Μεσολόγγι

Πίνακας εξωφύλλου “Πείνα”  ΕΜΙΕΤ – Αρχείο Β. Κατράκη

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του νομαρχιακού μεγάρου στο Μεσολόγγι θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παναγιώτη Κατσούλη από τις εκδόσεις "Γραφικές Τέχνες Κασσαβέτης" με τίτλο: “1940 -1950 Φωτεινές και σκοτεινές ημέρες στην περιοχή Μεσολογγίου”.

Για το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Κατσούλη θα  μιλήσουν οι:

Χρήστος Καζαντζής, Διευθυντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Μαρία Μπακαδήμα, Προϊσταμένη ΓΑΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Δημήτρης Μούρκας, Ιστορικός ερευνητής

Λίνος Υφαντής, Φιλόλογος, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων

Γιάννης Ράπτης, Φαρμακοποιός, συγγραφέας

Την εκδήλωση για την οποία η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και χωρίς την αποστολή ατομικών προσκλήσεων θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Μαλαβέτας.

Στο προλογικό του σημείωμα ο συγγραφέας σημειώνει:«Η ιστορία της πλέον πολυτάραχης και συναρπαστικής δεκαετίας της νεότερης ελληνικής ιστορίας, της δεκαετίας 1940 – 1950, για την περιοχή Μεσολογγίου δεν έχει αρχίσει ακόμη να γράφεται. Μόνο ορισμένες “στιγμές” της έχουν καταγραφεί μέσω μαρτυριών.

Αναμφίβολα το χρονικό διάστημα των 70 περίπου ετών που μεσολαβεί μέχρι σήμερα, ιστορικά δεν θεωρείται μεγάλο. Όμως αυτό το δεδομένο δεν είναι ικανό από μόνο του να παράσχει ικανοποιητικές εξηγήσεις για την επικρατούσα σιωπή/λήθη.

Η δική μου προσπάθεια ας θεωρηθεί ως μια μικρή παρότρυνση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ένα έναυσμα για το ξεκίνημα της επιστημονικής ιστορικής έρευνας και καταγραφής.

Τα ντοκουμέντα υφίστανται, είτε αραχνιασμένα στα “χρονοντούλαπα” συγκεκριμένων κρατικών φορέων είτε στα ατομικά “υπόγεια” ερμητικά κλεισμένων “οικογενειακών κειμηλίων”.

Η ατομική και συλλογική μνήμη  είναι όμως καθήκον μας να αναδειχθεί.

Όποιοι δεν αναμετρούνται με την ιστορία τους οδηγούνται στην άγνοια. Αυτή με τη σειρά της αναπαράγει από γενιά σε γενιά διχαστικά πολιτικά πάθη και ψευδεπίγραφους κοινωνικούς διαχωρισμούς.

Οι κάθε μορφής “τερατογεννέσεις” γεννιούνται στο σκοτάδι της άγνοιας, στηριζόμενες στις φοβίες των “σιωπηλών”.

Τότε είναι που η ιστορία επαναλαμβανόμενη μας “εκδικείται”. Η απελευθερωτική δύναμη της ιστορικής γνώσης είναι η μόνη που μπορεί να παρεμποδίσει την “εκδίκηση” της.

Το οφείλουμε στην ιστορία αυτού του τόπου και στις επερχόμενες γενιές.»
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2018 | 3:56 am


Εκδηλώσεις σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο για τον "9ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό" την Κυριακή 3/11/2018


Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού*, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει όπως κάθε χρόνο, τον 9ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας από τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες υποστήριξης που είναι μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας.

Για την Αιτωλοακαρνανία την διοργάνωση έχει αναλάβει και φέτος η  ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας” (https://www.facebook.com/groups/aitoloakarnania.thilasmos) και σας προσκαλεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ. (προσέλευση) σε αυτή την εκδήλωση γιορτή για τον μητρικό θηλασμό με εκδηλώσεις σε 3 πόλεις του νομού μας, το Αγρίνιο, την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου και τη Ναύπακτο!

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:
·Για το Αγρίνιο στην Πλατεία Σιντριβανιού (Πλατεία Παναγόπουλου) και σε περίπτωση κακοκαιρίας στο Cafe «Κάντιο».

·Για την Ι.Π. Μεσολογγίου στην Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη (Κεντρική Πλατεία Ι.Π. Μεσολογγίου).

·Για την Ναύπακτο στον Κήπο του Ξενοδοχείου Ξενία στην Παραλία Γρίμποβο και σε περίπτωση κακοκαιρίας στον χώρο του Café «LetsARt”.

Καθώς ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα παιδιά που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 μ. θα καταμετρηθούν την ίδια ώρα σε όλες τις συμμετέχουσες πόλεις της χώρας!


Σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών της δράσης τονίζεται:

«ΣΚΟΠΟΣ της εκδήλωσης - γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, είναι η ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θηλασμού και η ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού. Στις ομάδες αυτές, εμείς οι γυναίκες-μητέρες συμφωνήσαμε με ένα προφορικό ηθικό «συμβόλαιο» να στηρίζουμε η μία την άλλη. Μητέρες βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, να μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις αγωνίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο...

Την 4η Νοέμβρη λοιπόν θα ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ!

Θα γιορτάσουμε γιατί Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΜΗΤΕΡΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ!

Θα γιορτάσουμε γιατί βοηθώντας η μία την άλλη, κάθε χρόνο ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΘΗΛΑΣΟΥΝ τα παιδιά τους και μαθαίνουν τρόπους να υπερνικούν δυσκολίες κ αντιξοότητες!

Θα γιορτάσουμε γιατί ΜΑΖΙ σαν ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ και ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ να πραγματώνουμε το φυσικό κ αυτονόητο, χωρίς να αυτοπεριοριζόμαστε ή να λογοκρινόμαστε!

Θα γιορτάσουμε γιατί όλο και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ! Κι έτσι φαίνεται πως, παρόλο που για την δική μας γενιά η φυσική πράξη του θηλασμού κατακτιέται με καθημερινές μάχες, για την γενιά των παιδιών μας θα είναι μια αυτονόητη διαδικασία.

Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης από την νέα γενιά εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του δημόσιου θηλασμού...

Ο κατ' οίκον περιορισμός κατά την διάρκεια της γαλουχίας, οδηγεί συχνά στην σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν. Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική μα και κοινωνική δραστηριότητα. Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη! Η νέα γενιά μητέρων καλείται να αντεπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους. Με τον θηλασμό δίνουμε στο παιδί μας τη φυσική του τροφή, τη στοργή και την παρηγοριά που έχει ανάγκη σε κάθε στιγμή. Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε προσωπικές δραστηριότητες.

Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, φέρνουμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνουμε πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι μα και συνάμα διακριτική!!!

Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, βοηθάμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους, και τις καλούμε να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας-παιδιού.

Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, διαμαρτυρόμαστε για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των παιδιών μας στο δημόσιο θηλασμό. Τα παιδιά μας δεν θα θηλάσουν ΠΟΤΕ ξανά σε τουαλέτες, παρκινγκ, αυτοκίνητα, σα να ναι ντροπή. Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν όπου και όποτε το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια... ΕΛΕΥΘΕΡΑ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ!!

Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, θέλουμε να φωνάξουμε πως ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!!

Άλλωστε ένα μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει ΚΑΙ τα τρία.

Η εκδήλωση δεν αφορά μόνο θηλάζουσες μητέρες! Η εκδήλωση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος ΟΛΟΥΣ, -μέλλουσες μητέρες, μητέρες που δεν τα κατάφεραν στο παρελθόν, φίλους και συγγενείς που επιθυμούν να ενημερωθούν για να στηρίξουν κάποιον δικό τους, εσάς που στηρίζετε τον μητρικό θηλασμό- για να ενημερωθείτε και για να γιορτάσουμε μαζί την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν διασκεδαστές οι οποίοι θα απασχολήσουν τους μικρούς μας φίλους από τις 11:00 π.μ. έως και τις 2:00 μ.μ.»


Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του νομού Αιτωλοακαρνανίας, θα βρείτε εδώ:

·Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: https://www.facebook.com/events/251384028911129/

 Βρείτε τα σημεία συνάντησης σε όλες τις διοργανώτριες πόλεις ανά την Ελλάδα, εδώ: https://www.facebook.com/thilazo


Οι διαχειρίστριες της Ομάδας Εθελοντών και Υποστηρικτών

Μητρικού Θηλασμού Αιτωλοακαρνανίας (αλφαβητικά):

Χαρά Αφεντάκη, Βίβιαν Θωμάτου, Αγγέλα Καρακώστα,

Βασιλική Καρδαρά, Έφη Πετσινού, Ηρώ Φραγκούλη


*Από τo 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου. Και φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ενώνει τις δυνάμεις του με την UNICEF, ώστε να εξαπλωθεί το φετινό μήνυμα: «Υποστηρίξτε τις μητέρες να θηλάσουν οποτεδήποτε, οπουδήποτε».
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2018 | 3:37 am


Το ζήτημα ΤΕΙ κυριάρχησε στην συνάντηση Καραπάνου με την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως

Στην συνάντηση στο δημαρχείο Μεσολογγίου παρόντες ήταν επίσης ο υποψήφιος περιφερειάρχης δυτ. Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρους της ΝΔ, Βασιλής Φεύγας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Φώτης Τσόλκας και ο γενικός γραμματέας του δήμου Μεσολογγίου, Νίκος Σολδάτος

Την Βουλευτή Επικρατείας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, υποδέχτηκε στο δημαρχείο Μεσολογγίου ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Καραπάνος.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, κυρίαρχο θέμα ήταν η εξέλιξη και διαμόρφωση του «χάρτη»  της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τόσο στην Αιτωλ/νία όσο και στο Μεσολόγγι ειδικότερα.

Ο Νίκος Καραπάνος απευθυνόμενος προς την κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε στο χρονικό λειτουργίας αλλά και κατάργησης του ισχυρού ΤΕΙ Μεσολογγίου και της αντικατάστασής του με το παράρτημα των Πατρών. Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κάθε εξαγγελία για αλλαγές και επανασχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να συνοδεύεται από βιώσιμες λύσεις, ρεαλισμό και αυθεντικότητα προτάσεων. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει  ποιοτικά χαρακτηριστικά και ασφαλώς ξεκάθαρες θέσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα χωρίς να προάγει τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Νίκος Καραπάνος επαδιατύπωσε τις θέσεις του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αναφορικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ζητώντας την αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος αλλά και την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης δεν προσφέρεται λόγω της ευαισθησίας του για πολιτικά «παιγνίδια» σε βάρος της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας.

Απαντώντας στον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η βουλευτής Επικρατείας   επεσήμανε πως την ώρα που η ευρωπαϊκή αντίληψη κινείται στον άξονα της στήριξης  και ενίσχυσης της τεχνολογικής εκπαίδευσης, στην Ελλάδα συνεχίζει να επικρατεί ένα ασαφές πλαίσιο που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και βασίζεται ουσιαστικά σε εξαγγελίες. Η Νέα Δημοκρατία όπως είπε, είναι αντίθετη στην επιχειρούμενη αναδιάταξη της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς θεωρεί πως αυτή γίνεται χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, αξιολόγηση, μελέτες βιωσιμότητας και διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Οι ορθολογικές αποφάσεις και η πολιτική βούληση, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις τόνισε η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2018 | 3:28 am


Το νέο μυθιστόρημα «Εγώ ο Σίμος ο Σιμεών» του Γ. Ξανθούλη παρουσιάζεται στη "ΔΙΕΞΟΔΟ"


Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018  στις 8 το βράδυ   θα πραγματοποιηθεί  στους χώρους του Ιστορικού  Μουσείου  «Διέξοδος»  βιβλιοπαρουσίαση  του τελευταίου μυθιστορήματος του Γιάννη Ξανθούλη «Εγώ ο Σίμος ο Σιμεών»  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα».

Με το μυθιστόρημα αυτό ο  Γιάννης Ξανθούλης μάς μεταφέρει πίσω στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60, σε μια καθημερινότητα από καιρό ξεχασμένη, τότε που κυριαρχούσε η πίστη και η ελπίδα σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ο αναγνώστης, ειδικά εκείνος που έλκει την καταγωγή του από την επαρχία, θα θυμηθεί πολλές εκφάνσεις  της ζωής του και θα πραγματοποιήσει  ένα ταξίδι μνήμης αλλά και αυτογνωσίας.

Χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η υπέροχη και καυστική γλώσσα του συγγραφέα με το απίθανο χιούμορ στις περιγραφές των γεγονότων που αφορούν τις αδερφές και στους διαλόγους ανάμεσά τους, που είναι συγκλονιστικά αστείοι, προσθέτοντας το κωμικό στοιχείο στην ιστορία.
Ο Γιάννης Ξανθούλης, με το αμίμητο ύφος και την πνευματώδη γλώσσα, παρακολουθεί την καθημερινότητα της παράξενης οικογένειας δίνοντας έμφαση στις κωμικοτραγικές καταστάσεις –εκείνες που καθόρισαν κατά κάποιον τρόπο το ελληνικό στίγμα της εποχής εκείνης, αλλά και τις αυταπάτες που ακολούθησαν και μας ταλανίζουν μέχρι και σήμερα.

Για την εκδήλωση, όπως γίνεται πάντα στη «Διέξοδο»,  δεν θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2018 | 3:08 am


Λιμνοθάλασσα, αντιπλημμυρικά και βιορευστά στην «ατζέντα» συνάντησης του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με τον Υφ. Περιβάλλοντος Γ. Δημαρά


Οι μονάδες βιορευστών καυσίμων, τα σοβαρά προβλήματα της Λιμνοθάλασσας αλλά και η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Δημαρά, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο της πόλης, με τη συμμετοχή της βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μαρίας Τριανταφύλλου.
Σχετικά με τις μονάδες βιοκαυσίμων, ο Νίκος Καραπάνος ζήτησε από τον Υφυπουργό την ανάληψη πρωτοβουλίας κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης που να εξαιρεί τον δήμο από προηγούμενη ή μελλοντική ανάπτυξή τους εντός των ορίων του. Οι λόγοι είναι προφανείς και έχουν διατυπωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας την ομόφωνη συναίνεση του Σώματος. Ο Γιώργος Δημαράς συμφώνησε στα όσα υποστήριξε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, χαρακτηρίζοντας τις αναφερόμενες μονάδες ως επενδύσεις «χωρίς λογική». Όπως είπε, απαιτείται ένας συνολικός και εφαρμόσιμος σχεδιασμός ενεργειακής πολιτικής με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και όχι αποσπασματικές πρωτοβουλίες παραγωγής ενέργειας που δεν εντάσσονται σε κανένα πλαίσιο διαχείρισης.

Το σοβαρό ζήτημα της διάσωσης και αναβάθμισης της Λιμνοθάλασσας τέθηκε αμέσως μετά από τον Νίκο Καραπάνο, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση «ασφυξίας» του οικοσυστήματος λόγω της άστοχης ή ελλειμματικής  ανθρώπινης παρέμβασης των προηγουμένων δεκαετιών. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι εξαιρετικά δυσάρεστες τόσο για τον υγροβιότοπο στο σύνολό του, όσο και για την αλιευτική παραγωγή η οποία τις τελευταίες μόνο δεκαετίες έχει συρρικνωθεί κατά 50%. Παρεμβάσεις όπως η αποστράγγιση υδάτων από τις λίμνες Λυσιμαχείας και Τριχωνίδας στο βόρειο τμήμα της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού έχουν επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική αλλοίωση, ενώ δύο πολύ σημαντικά εγκεκριμένα έργα αυτή την στιγμή παραμένουν στάσιμα χωρίς σχέδιο υλοποίησης επεσήμανε ο Νίκος Καραπάνος. Ταυτόχρονα, το ίδιο συμβαίνει και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πεδιάδας Μεσολογγίου και Οινιαδών, ιδίως μετά την κατασκευή την Ιόνιας Οδού. Τα έργα αυτά, παρά το γεγονός της ετοιμότητας τους από πλευράς μελετών, παραμένουν στάσιμα.

Απαντώντας για το πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας της λιμνοθάλασσας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος το χαρακτήρισε ως «άμεση προτεραιότητα».

Στα επιμέρους θέματα που τέθηκαν προς τον κ. Δημαρά κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντηση, ανήκε επίσης το αίτημα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου περί παραχώρησης προς χρήση, των εκτάσεων που περιλαμβάνουν την Τουρλίδα και το Νησί Τουρλίδας.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2018 | 3:03 am


Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου «Το Μεσολόγγι & ο Λόρδος Βύρων» στην γκαλερί ΑΓΚΑΘΙ-κartάλος με την συνεργασία της Πινακοθήκης Χ.& Σ.ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ.


Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χ.& Σ.ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ, διανύοντας το 21ο έτος πολιτιστικής της παρουσίας και προσφοράς, κλείνει τον κύκλο της με θέμα «το Μεσολόγγι & ο Λόρδος Βύρων» με την στ’ Διαδρομή στην Αθήνα με την γκαλερί ΑΓΚΑΘΙ-κartάλος.

Μετά το Μεσολόγγι, τώρα στην ιστορική Αίθουσα Τέχνης ΑΓΚΑΘΙ –κartάλος η έκθεση που συνδιοργανώθηκε με την Πινακοθήκη Μοσχανδρέου  «το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρων ΣΤ΄Διαδρομή» 
Έτσι, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 13.00 έως 16.00 μμ στην ιστορική Αίθουσα Τέχνης ΑΓΚΑΘΙ – κartάλος, Μηθύμνης 12 & Επτανήσου, Κυψέλη θα γίνει η έκθεση που έγινε με την συνδιοργάνωση της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου, στους φιλόξενους χώρους της Πινακοθήκης, στο Μεσολόγγι  από 30 Μαρτίου έως 20 Σεπτεμβρίου 2018.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο κ. Αντώνης Βογιατζής, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών.

Οι Ζωγράφοι που συμμετέχουν είναι : Αγαπητός Αγαπητάκης/Γιώργος Αφεντάκης/Όλγα Δακτυλίδη/Κατερίνα Διακομή/Στεφανία Ζουρούδη/Μαρίνα Κροντηρά/Αγγελική Λόη/Στάθης Μαυρίδης/Λένια Οικονόμου/Νίκη Πρόκου/Μιχάλης Σοφούλης  δημιούργησαν ειδικά με θέμα « το Μεσολόγγι & ο Λόρδος Βύρων» στ΄Διαδρομή και το αποτέλεσμα μαγικό.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 16 Νοεμβρίου 2018.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2018 | 2:55 am


Η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως "μιλά" στο MessolonghiNews για μια σειρά εκπαιδευτικών ζητημάτων


Του Δημήτρη Μαλαβέτα

Το περίγραμμα των θέσεων και της πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ στον τομέα της Παιδείας μας περιέγραψε η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος, Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη που ευγενικά παραχώρησε στο MessolonghiNews, με αφορμή την σημερινή της επίσκεψη στο Μεσολόγγι στο πλαίσιο περιοδείας της, στο νομό.

Η κυρία Κεραμέως μας απάντησε σε ερωτήσεις για μια σειρά ζητήματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων και αυτού που απασχολεί εδώ και μια πενταετία την περιοχή μας που δεν είναι άλλο από το ζήτημα «ΤΕΙ Μεσολογγίου».

Συγκεκριμένα μας μίλησε για την εργασιακή ανασφάλεια των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, για την κατάσταση των ΑΕΙ και ΤΕΙ και την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη και φυσικά για τις προοπτικές του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι.

  • Στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες εκπαιδευτικοί βιώνουν έναν απίστευτο εργασιακό «μεσαίωνα» αφού εδώ και έξι χρόνια τουλάχιστον διορίζονται ως αναπληρωτές σε περιοχές μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, με την προσδοκία της μονιμοποίησης… Πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση; Μιας και δεν αναφερόμαστε σε «ανειδίκευτο» προσωπικό αλλά σε επιστήμονες που καλούνται να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά μας. Κάτι που στην συντριπτική τους πλειοψηφία το κάνουν με άψογο επαγγελματισμό, σε υπερβολικά δύσκολες συνθήκες.


Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί επιτελούν έναν καίριο ρόλο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, καθώς καλύπτουν κάθε χρόνο περίπου 24.000 οργανικά και λειτουργικά κενά στα δημόσια σχολεία όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δυσπρόσιτων περιοχών, συχνά υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Είναι γεγονός, επίσης, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές είναι πολυδιάστατα και σημαντικά: επαγγελματική ανασφάλεια, διαρκείς μετακινήσεις, ανεπαρκείς αποδοχές, ελλιπή εργασιακά δικαιώματα όπως π.χ. ένα μη ικανοποιητικό καθεστώς αδειών, και χρέος της Πολιτείας είναι να βελτιώσει τους εργασιακούς αυτούς όρους. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δια στόματος Υπουργών Παιδείας αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, έχει δεσμευθεί επανειλημμένως -ήδη από τον Ιούνιο του 2016- για μόνιμους διορισμούς, έχει εξαγγείλει έτοιμες προκηρύξεις, ωστόσο δεν έχουμε δει ακόμη να πραγματοποιείται κανένας μόνιμος διορισμός.

Στη Νέα Δημοκρατία, δεν πρόκειται να εμπαίξουμε κανέναν, τάζοντας διορισμούς ή μονιμοποιήσεις, όπως κάνει η Κυβέρνηση. Η προσφορά των αναπληρωτών στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι πολυσήμαντη και αδιαμφισβήτητη, είναι, δε, πασιφανές ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες, εφόσον προσλαμβάνονται ετησίως και κατά χιλιάδες. Δεν μπορούμε, ωστόσο, ως αντιπολίτευση και δεδομένων των ελλιπών στοιχείων που διαθέτουμε, να γνωρίζουμε τι θα παραλάβουμε από την καταστροφική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση, οι νευραλγικοί τομείς της Παιδείας και της Υγείας συγκαταλέγονται μεταξύ των προτεραιοτήτων μας για προσλήψεις προσωπικού, ενώ επίσης θεωρούμε ότι η προϋπηρεσία οφείλει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα κριτήρια πρόσληψης.


  • Χωρίς αμφιβολία η διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης αποτελεί μια επίπονη διαδικασία για τους μαθητές αλλά και τις οικογένειες τους. Ταυτόχρονα είναι και ένα πεδίο με έντονο «οικονομικό» ενδιαφέρον, αφού σε ετήσια βάση ο τζίρος της παραπαιδείας, νόμιμης και παράνομης, είναι τεράστιος. Το υφιστάμενο καθεστώς σας ικανοποιεί και εάν όχι ποιο είναι το όραμά σας για το καθεστώς που πρέπει να ισχύσει για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια; Αλλά και για την ουσιαστική μαθησιακή ενίσχυση των οικονομικά αδυνάμων μαθητών;Οι πανελλαδικές εξετάσεις, όπως ισχύουν σήμερα, χαρακτηρίζονται από κάποια τρωτά σημεία, όπως η έμφαση στην αποστήθιση σε βάρος της κριτικής γνώσης και η αποτύπωση της στιγμής, αλλά έχουν και πλεονεκτήματα. Είναι ένα από τα λίγα πλήρως αδιάβλητα συστήματα της χώρας, και σε μεγάλο βαθμό αξιόπιστο, καθώς συνήθως οι επιμελείς μαθητές επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους στις ανώτατες σχολές που επιθυμούν. Πρέπει, λοιπόν, σε όποιο σύστημα και αν καταλήξουμε, να διατηρήσουμε τα θετικά σημεία και να θεραπεύσουμε τα τρωτά. Το κυριότερο λάθος που κάνει η Κυβέρνηση είναι να εξαγγέλλει διαρκώς αλλαγές στο εισαγωγικό σύστημα, μεμονωμένα, αποσπασματικά, χωρίς μία συνολική αξιολόγηση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδαγωγικών αποτελεσμάτων τους, χωρίς στρατηγική στόχευση και πρότερο σχεδιασμό. Για να υπάρξει μία βιώσιμη εναλλακτική πρόταση, θα πρέπει να συνυπολογισθούν όλοι οι παράγοντες και, κατά την άποψή μας, οι αλλαγές να ξεκινήσουν από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας, δηλαδή από την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, και όχι από την κορυφή. Σε κάθε περίπτωση, δεν νοείται ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας να διαταράσσει την εκπαιδευτική κοινότητα, με εις βάρος της φιλοδοξίες και πειραματισμούς. Κάθε αλλαγή πρέπει να υλοποιείται προσεκτικά και κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, γιατί επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς η Κυβέρνηση, για ακόμη μία φορά, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.


  • Για το ζήτημα του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Η κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι στην Αιτωλοακαρνανία προτίθεται να ιδρύσει πανεπιστημιακές σχολές διασυνδεδεμένες με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Σας βρίσκει σύμφωνη αυτή η ανακοίνωση;


Η Κυβέρνηση συνηθίζει να τάζει στους πάντες τα πάντα, στην υπηρεσία μίας λογικής λαϊκισμού, εύκολου εντυπωσιασμού και ψηφοθηρίας. Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση, εφόσον δεν δούμε συγκεκριμένο νομοσχέδιο, συνοδευόμενο από μελέτες βιωσιμότητας και προϋπολογισμό. Όπως γνωρίζετε, οι προθέσεις δεν συνιστούν πράξεις, και αν μη τι άλλο Πρωθυπουργός και Υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έχουν «χορτάσει» λόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα. Στην ουσία του ερωτήματός σας, στη Νέα Δημοκρατία, κατ’ αρχήν, θεωρούμε ότι ο τρόπος αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση είναι λανθασμένος, καθώς πραγματοποιείται δίχως συνολικό σχεδιασμό, δίχως ακαδημαϊκά κριτήρια, δίχως να λαμβάνεται υπ’ όψιν η αξιολόγηση τμημάτων και ιδρυμάτων, δίχως διαφάνεια, δίχως πρόβλεψη για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, με στόχευση πρωτίστως μικροπολιτική. Κατά κύριο λόγο, όμως, η αναδιάταξη αυτή πλήττει καίρια τον τεχνολογικό χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι στη χώρα μας υπάρχει πρόβλημα με την Παιδεία. Ταυτόχρονα πολλοί δεν ξέρουμε εάν είναι οι ίδιοι μιλούν για μετανάστευση επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό. Τελικά εσείς πως αξιολογείτε τη Δημόσια Παιδεία στη χώρα μας;

Η παιδεία της χώρας μας, όπως και όλοι σχεδόν οι τομείς της δημόσιας σφαίρας, έχει τραυματιστεί βαριά από την καταστροφική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια κυβέρνηση που αποθεώνει την ήσσονα προσπάθεια, εξοβελίζει την αριστεία, δαιμονοποιεί την αξιολόγηση. Ορισμένα μόνο από τα πλήγματα που έχει επιφέρει στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας: κατήργησε εν τοις πράγμασι τα πρότυπα σχολεία της χώρας, που προσέφεραν υψηλής ποιότητας, πρωτοποριακή, δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, απαξίωσε τα κλασικά γράμματα -Αρχαία Ελληνική και Λατινική Γραμματεία-, υποβάθμισε το ολοήμερο σχολείο, επηρεάζοντας σημαντικά μαθητές και τους εργαζόμενους γονείς τους, θέσπισε αντισυνταγματικό νομικό πλαίσιο για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων, απορρύθμισε την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, υπονόμευσε συστηματικά την ιδιωτική εκπαίδευση, πλήττει διαρκώς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναφέροντας τους «αιώνιους» φοιτητές, το ακαδημαϊκό άσυλο με τη στρεβλή του έννοια, εισάγοντας ένα υπέρμετρα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, κ.ά. Αυτή είναι, δυστυχώς, η σημερινή κατάσταση στην παιδεία μας. Οι δημόσιοι λειτουργοί μας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά μας, αλλά όσο η Πολιτεία τους βάζει προσκόμματα και στέλνει λάθος μηνύματα, το έργο τους καθίσταται εξαιρετικά δυσχερές.


  • Επισκέπτεστε μια πόλη που ο «κοινωνικός» και «οικονομικός» της ιστός βιώνει αρνητικά τα αποτελέσματα της ατυχούς μεταρρύθμισης με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2013. Εγκαταστάσεις σύγχρονες είναι κυριολεκτικά ερημωμένες αφού από τους 4.000 ενεργούς σπουδαστές στο ΤΕΙ Μεσολογγίου το 2008 σήμερα 10 χρόνια μετά ζήτημα οι ενεργοί σπουδαστές να είναι 600, εκ των οποίων οι μισοί διαμένουν μόνιμα στην πόλη. Έχοντας ως δεδομένο την ύπαρξη επαρκών κτηριακών υποδομών, αλλά και εργαστηριακού εξοπλισμού. Είναι στις προθέσεις του κόμματος η ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών ώστε να αναστραφεί αυτή η κατάσταση;


Μεταξύ των προθέσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι η αξιοποίηση όλων των υλικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, ώστε να καταφέρουμε να εξέλθουμε από την πολυεπίπεδη κρίση που διανύουμε εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του παλαιού ΤΕΙ Μεσολογγίου πρέπει να αξιοποιηθούν, συνδέοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και δη την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την προνομιακή περιβαλλοντική γεωμορφολογία, την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, την επαγγελματική τεχνογνωσία και εξειδίκευση που έχουν καλλιεργηθεί στην τοπική κοινωνία. Ο τρόπος επίτευξης ενός τέτοιου στόχου, όμως, πρέπει να διερευνηθεί, λαμβάνοντας υπόψη αφ’ ενός τις οικονομικές συνθήκες, αφ’ ετέρου την ευρύτερη αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, που πρέπει να υλοποιηθεί σύμφωνα με σαφή ακαδημαϊκά κριτήρια, διαφάνεια, αντικειμενικότητα, συνολικό σχεδιασμό και οπωσδήποτε κατόπιν αξιολόγησης.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 29 October 2018 | 4:12 am


Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε χθες στο Μεσολόγγι η επέτειος του «ΟΧΙ» (VIDEO)


Με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν χθες στο Μεσολόγγι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ». Στη φετινή παρέλαση τις εντυπώσεις «έκλεψαν» οι μπάντες του «Ιωσήφ Ρωγών» και του «Διονυσίου Σολωμού» με την υποδειγματική και εμβληματική τους παρουσία.
Νωρίτερα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος τελέστηκε δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά για να ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στους σύγχρονους πολέμους.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο συμπατριώτης μας υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς, ενώ παρέστησαν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Τριανταφύλλου και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, ο διοικητής του 2/39 Σ.Ε. Σχης (ΠΖ) Δημήτριος Σπύρου, ο αστυνομικός διευθυντής Αιτωλίας, Ανδρέας Τσαπικούνης, ο διοικητής της Π.Υ. Μεσολογγίου, Χριστόφορος Μπόκας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι αρχών και φορέων.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 29 October 2018 | 3:38 am


Μεσολόγγι - Ειδήσεις και Νέα

Σύλληψη φυγόποινου στο Μεσολόγγι

  1. Σύλληψη φυγόποινου στο Μεσολόγγι  AgrinioNews (Ιστολόγιο)
  2. Full coverage

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2018 | 10:24 am


Μεσολόγγι: Συλλήψεις για ναρκωτικά

  1. Μεσολόγγι: Συλλήψεις για ναρκωτικά  AgrinioTimes (Ιστολόγιο)
  2. Full coverage

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2018 | 2:26 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Μεσολόγγι

Φιλικοί ιστότοποι: