Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    »    Ειδήσεις & Νέα

Το Ποντίκι

Όλη η αλήθεια για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε Πατραϊκό και Ιόνιο

 

Περπατάμε και κολυμπάμε πάνω από τη σωτηρία μας. Ένας απίστευτος θησαυρός κρύβεται στα έγκατα της ελληνικής γης. Με τις δύο αυτές φράσεις, που μοιάζουν με χρησμό σύγχρονης Πυθίας, ένας από τους καλύτερους γνώστες των μυστικών που κρύβει η ελληνική γη μέσα της, περιέγραψε τους ελληνικούς θησαυρούς από τους υδρογονάνθρακες, δηλαδή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο ίδιος ως επιστήμονας, όπως και κάθε επιστήμονας, είναι συγκρατημένος και περιμένει την τελευταία απόδειξη για να βάλει τη σφραγίδα στις εκτιμήσεις που υπάρχουν. Και η σφραγίδα δεν είναι άλλη από τα σύγχρονα γεωτρύπανα, που τρυπούν το φλοιό της γης και φτάνουν στα βαθύτερα έγκατα, εκεί που υπάρχουν οι θησαυροί και φυλάγονται ζηλόφθονα στη γήινη αγκαλιά.

Σε ένα χρόνο περίπου το πρώτο γεωτρύπανο θα επιχειρήσει να φέρει στην επιφάνεια την πρώτη αλήθεια, την πρώτη απόδειξη. Το 2018 τα ΕΛΠΕ θα ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις στον πατραϊκό κόλπο.

Είναι η πρώτη χειροπιαστή επιχείρηση για τον εντοπισμό του ελληνικού «μαύρου χρυσού». Όμως την περασμένη εβδομάδα έγινε άλλη μία σημαντική κίνηση που επιταχύνει τις προσπάθειες που έπρεπε να γίνουν δεκαετίες πριν. Έπεσαν οι υπογραφές για την παραχώρηση για έρευνες σε θαλάσσια έκταση δυτικά της Κέρκυρας, το γνωστό με την κωδική ονομασία οικόπεδο 10.

Το σημαντικό και το ελπιδοφόρο είναι πως στην προσπάθεια συμμετέχουν, εκτός από τα ΕΛΠΕ, δύο μεγάλες ξένες εταιρείες η γαλλική Τοτάλ και η ιταλογαλλική Έντισον, ενώ στο επόμενο διάστημα θα πέσουν οι υπογραφές για άλλο ένα οικόπεδο στον κόλπο της Κυπαρισσίας και έπεται συνέχεια.

Επιπλέον, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων στα Γιάννενα, στην Αιτωλοακαρνανία, την Άρτα και την Πρέβεζα, όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα ΕΛΠΕ και η ελληνική Energean Oil & Gas η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου.

Τρυπάνι στον Πατραϊκό κόλπο

Ο προγραμματισμός των ΕΛΠΕ προβλέπει ότι το 2018 τα τρυπάνια θα τρυπήσουν το βυθό της πατραϊκής γης και τότε θα αποδειχτεί αν αληθεύουν οι εκτιμήσεις για τη δυνατότητα άντλησης 150 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, δηλαδή ενάμιση Πρίνο περίπου.

Οι εκτιμήσεις στηρίζονται σε νεώτερες σεισμικές έρευνες που έχουν κάνει τα ΕΛΠΕ και ο βαθμός πιθανότητας ύπαρξης του κοιτάσματος έχει αυξηθεί σημαντικά και φτάνει μέχρι του σημείου της βεβαιότητας.

Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει η αξιοποίηση του κοιτάσματος του πατραϊκού κόλπου θα αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις μελέτες η συνεισφορά στη χώρα συνολικά θα είναι 0,5% του ΑΕΠ για 25 χρόνια, που σημαίνει ότι μόνο από το πετρέλαιο του πατραϊκού αλλάζουν τα δεδομένα για την εκτίμηση του χρέους τα επόμενα χρόνια και όπως είναι φυσικό αυτό μειώνεται σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι πως για κάθε ευρώ που πηγαίνει στην τοπική κοινωνία (προβλέπεται από τις συμφωνίες και το νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη) παράγεται πρόσθετος πλούτος 2 ως 3 ευρώ, γιατί λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, και σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτό σημαίνει αύξηση του τοπικού ΑΕΠ κατά 10 ως 15%, δηλαδή η Πάτρα και η Αχαΐα θα ξαναζωντανέψουν και θα αλλάξουν πρόσωπο.

Προχωρώντας σημαντική είναι η απόφαση για το οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας αφού την περασμένη εβδομάδα μονογραφήθηκε, μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, από το Δημόσιο και την κοινοπραξία Total – Εdison – ΕΛΠΕ η σύμβαση μίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Στην κοινοπραξία, ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total έχει το 50% και από 25% η ιταλογαλλιική Edison και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Τα στοιχεία από τις έρευνες κάνουν λόγο για ποσότητα διπλάσια από εκείνη του πατραϊκού κόλπου. Όμως, αυτό μένει να αποδειχθεί από τις σεισμικές και άλλες έρευνες που θα διεξάγουν οι τρεις εταιρείες που ανέλαβαν την έρευνα και την εκμετάλλευση και προπαντός από τη γεώτρηση.

Ειδικοί αναφέρουν πως το οικόπεδο 2 εφάπτεται στη μέση γραμμή με την Ιταλία, όπου υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί οι οποίοι περιέχουν πετρέλαιο και υπάρχουν τα κοιτάσματα Αχιλλέας και Πύρρος των οποίων η μορφή είναι παρόμοια με εκείνη των ιταλικών κοντινών περιοχών.

Λίγο πιο κάτω από τον πατραϊκό κόλπο βρίσκεται το κοίτασμα του Κατάκολου. Μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο, αλλά είναι πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμο. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι περιέχει 35 ως 40 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο από τα οποία απολήψιμα είναι τα 10 εκατομμύρια, εκτίμηση που είναι υπερδιπλάσια από την προηγούμενη που έκανε λόγο για απολήψιμο πετρέλαιο 3 ως 5 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση της επένδυσης ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, για την έρευνα και εκμετάλλευση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων του Κατάκολου πραγματοποίησε η εταιρία Energean Oil & Gas, καταθέτοντας προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Σχέδιο Ανάπτυξης Πεδίου (Field Development Plan) και την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και πλέον η εταιρία αναμένει τις σχετικές εγκρίσεις.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Energean Oil & Gas, αναμένεται να λάβει την οριστική επενδυτική απόφαση με βάση και τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά πετρελαίου, περί τα τέλη του 2018 προκειμένου η γεώτρηση να ξεκινήσει το χειμώνα του 2019.

 Σε λίγο οι υπογραφές για τον κόλπο της Κυπαρισσίας

Ακόμα πιο κάτω υπάρχει το οικόπεδο 10 του κόλπου της Κυπαρισσίας το οποίο είναι πολύ ελπιδοφόρο. Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει από ειδικούς με βάση τη σεισμική έρευνα που διενήργησε το ειδικό νορβηγικό πλοίο, κάνουν λόγο για ένα κοίτασμα ανάλογο με εκείνο του πατραϊκού κόλπου, το οποίο υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι δυναμικότητας 150 εκατομμυρίων βαρελιών.

Όμως, προσοχή. Όπως τονίσαμε, τίποτα δεν είναι ασφαλές και σίγουρο πριν γίνουν τρισδιάτατες έρευνες και προπαντός πριν το τρυπάνι χτυπήσει το κοίτασμα.

Πάντως, αν οι δηλώσεις των αρμοδίων παραγόντων αποκαλύπτουν τουλάχιστον εν μέρει την πραγματικότητα ή τις προσδοκίες θα αναφέρουμε πως ο ο Διευθύνων Σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης, δήλωσε ότι: «Για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτουν στον Ελλαδικό χώρο και το εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό τους, η ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων στη χώρα μας αποτελεί φυσική επιλογή.

Είμαστε έτοιμοι, αμέσως μετά την επικύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης από τη Βουλή των Ελλήνων, να προχωρήσουμε στην έρευνα και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου δυναμικού της περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογικές μεθόδους, με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους. Είμαστε απολύτως πεισμένοι ότι αυτή η προσέγγιση θα επιφέρει άριστα αποτελέσματα, τόσο για τον Όμιλο όσο και για την Ελλάδα».

Τα ΕΛΠΕ είναι αυτή την εποχή ο πρωταγωνιστής στο χώρο των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες για συνεργασία στην αναζήτηση και εξόρυξη του ελληνικού «μαύρου χρυσού»

Και όπως δήλωσε και ο Στάθης Τσοτσορός το επενδυτικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας είναι ύψους 750 εκατ. – 1 δισ. ευρώ και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι έρευνες υδρογονανθράκων.

Πολλές ελπίδες από τη Δυτική Ελλάδα

Κοινή είναι η εκτίμηση και πεποίθηση των επιστημόνων και των ειδικών σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων ότι στη Δυτική Ελλάδα, παρ’ όλο που είναι μια δύσκολη γεωλογικά περιοχή, υπάρχει σημαντικό πετρελαϊκό δυναμικό σε Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Δ. Πελοπόννησο, καθώς παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αντίστοιχες περιοχές στη νότια Αδριατική και την Αλβανία, όπου έχουν εντοπιστεί και αξιοποιούνται σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα δικαιώματα για έρευνες έχουν πάρει τα ΕΛΠΕ για την περιοχή Πρέβεζας και Αρτας και η Energean Oil & Gas για την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιωάννινα. Για τα Ιωάννινα η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται για το 2020. Η εκτίμηση που κάνει η εταιρεία Energean Oil & Gas κάνει λόγο για την ύπαρξη στην περιοχή απολήψιμου πετρελαίου ύψους 50 ως 100 εκατομμύρια βαρέλια.

Στο παρελθόν στην Αιτωλοακαρνανία είχε βρεθεί πετρέλαιο χάρη σε γεωτρήσεις που είχαν γίνει, αλλά τελικά τα πηγάδια τσιμεντώθηκαν και κάθε διαδικασία σταμάτησε. Τώρα η προσπάθεια ξαναρχίζει και οι ελπίδες είναι πολλές και μεγάλες.

Θα συμπληρώσουμε το παζλ του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας με αναφορά στον κόλπο της Μεσσηνίας. Προς το παρόν καμία εταιρεία δεν έχει ενδιαφερθεί, αλλά θα επισημάνουμε ότι οι Γάλλοι της Τοτάλ είχαν ζητήσει από τους Νορβηγούς να κάνουν σεισμικές έρευνες εκτός προγράμματος.

Κι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη πως στο παρελθόν εξειδικευμένο γαλλικό ινστιτούτο είχε πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Οι μύθοι πολλοί. Κάνουν λόγο για τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, νοτίως της Κρήτης, στον κόλπο της Μεσσηνίας και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ειδικά για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο Αντώνης Φώσκολος εκτίμησαν πως η αξία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου φτάνει στα 300 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αν οι υπολογισμοί και οι υποθέσεις βγουν αληθινές (αμφισβητούνται από άλλους ειδικούς των υδρογονανθράκων) αλλάζει η μοίρα της χώρας.

Ολοι οι μύθοι για τα ελληνικά πετρέλαια μπαίνουν σιγά-σιγά στη βάσανο της απόδειξης γιατί τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας. Η αρχή θα γίνει από τον πατραϊκό κόλπο.

Το Ελντοράντο της Νότιας Κρήτης

Πολύ μελάνι χύθηκε και πολλά ειπώθηκαν για το μέγεθος των κοιτασμάτων που βρίσκονται στη Νότια Κρήτη. Πρωταγωνιστής ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος ο οποίος σε μελέτη του υπολογίζει το σύνολο των εσόδων που θα αποκομίσει το ελληνικό κράτος σε 25 χρόνια σε 437 δισεκατομμύρια δολάρια”.

Εκτιμά επίσης ότι θα δημιουργηθούν 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή και 200 χιλιάδες στο δευτερογενή τομέα της οικονομίας.

Οσον αφορά στην ποσοτική εκτίμηση των κοιτασμάτων, για τα οποία, όπως επιμένει ο κ. Φώσκολος, έχουν γίνει στο παρελθόν έρευνες από ξένες εταιρείες αυτά είναι πιθανό να φτάνουν στα 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

Από την πλευρά του ο Έλληνας εμπειρογνώμονας, Ηλίας Κονοφάγος, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια εισηγείται άμεσες ενέργειες μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για την κατάρτιση γεωπολιτικού, οικονομικού και τεχνικού σχεδιασμού σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ολόκληρη την περιοχή.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου σημειώνει ότι η μείζων περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Αιγύπτου, μπορεί να περιέχει απολήψιμα αποθέματα, μέχρι και 15 τρισ. m3 φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 30 χρόνια των αναγκών της Ευρώπης).

Πολύ σημαντικές, αν και έγιναν πριν από 7 χρόνια περίπου, είναι οι επισημάνσεις του διευθυντή της BEICIP/FRANLAB (γαλλικό εξειδικευμένο εργαστήριο υψηλού κύρους διεθνώς) Alain Bruneton στο Κάραβελ. Σε ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στην αξία εκτεταμένης έρευνας στην περιοχή της «Λεκάνης της Μεσογείου» και πιο συγκεκριμένα στην περιοχές που αφορούν την ελληνική ακτογραμμή που είναι «πολλά υποσχόμενες». Συγκεκριμένα αναφέρει πως, «η λεκάνη έχει τρομερές προοπτικές και ένα πετρελαϊκό σύστημα που έχει βεβαιωθεί από ενδείξεις σεισμικών δεδομένων». Επίσης, επισημαίνει πως» ανακαλύφθηκε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις γειτονικές χώρες (Ισραήλ, Αίγυπτος), πράγμα που ενδυναμώνει τις πιθανότητες για ύπαρξη ίδιων δεξαμενών στα ελληνικά παράλια»… «Πρόσφατες ανακαλύψεις στο Ισραήλ έγιναν σε ένα γεωλογικό περιβάλλον που πιθανότατα προεκτείνεται και στην ελληνοκυπριακή ακτογραμμή».

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως πολλοί επιστήμονες και ειδικοί αναρωτιούνται γιατί η παρούσα, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθυστερούν από τη στιγμή που είναι πλέον αναμφίβολη η ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, νότια της Κρήτης. Προσθέτουν δε ότι η αξιοποίηση τέτοιων κοιτασμάτων συνεπάγονται και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Για προφανείς λόγους δεν θα αναφερθούμε στο Αιγαίο, όπου οι μύθοι είναι πολλοί περισσότεροι. Θα πούμε μόνο πως σήμερα από τον Πρίνο αντλούνται 4.000 βαρέλια την ημέρα και ότι η Energean Oil & Gas διενεργεί έρευνες στον κόλπο της Καβάλας με την ελπίδα να εντοπίσει και άλλους…Πρίνους.

Για το υπόλοιπο Αρχιπέλαγος δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία. Πάντως, κατά καιρούς έχουν γίνει αναφορές για τον Μπάμπουρα, όπου ο μύθος θέλει να αναβλύζει πετρέλαιο, αλλά δυστυχώς βρίσκεται στα 10 μίλια από τις ακτές….

Τέλος, αποδίδοντας τα τού Καίσαρος τω Καίσαρι, οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στον Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος στα χρόνια που ήταν στο αρμόδιο υπουργείο, κίνησε γη και ουρανό για να ξεκινήσει όλη αυτή η προσπάθεια, που μπορεί να αποδειχθεί. 

Πηγή: contranews.gr

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:57 pm


«Μου είπε ο Τσιμιτσέλης ότι θα πεθάνω από λίπος! Κόντεψα να βάλω τα κλάματα από τη στεναχώρια»

 

Μια ατάκα που της είχε πει ο Γιάννης Τσιμιτσέλης αποκάλυψε η Σοφία Βογιατζάκη, στην κάμερα της εκπομπής «Επιτέλους Σαββατοκύρια». 

«Πέρυσι παίζαμε στο Ακροπόλ, στους Γαμπρούς για πούλημα και έρχεται κάποια στιγμή ο Γιάννης Τσιμιτσέλης στο καμαρίνι, είναι εξαιρετικό παιδί και τον λατρεύω, και μου λέει πολύ σοβαρά “Σοφία, έχει συνειδητοποιήσει ότι θα πεθάνεις από λίπος;”. Εννοείται ότι μου το είπε με αγάπη. Κόντεψα να βάλω τα κλάματα από τη στεναχώρια μου. Ήταν η αφορμή να ξεκινήσω πάλι διατροφή κι έχασα 15 κιλά. Οι φίλοι πραγματικά με βοηθάνε. Καταλαβαίνεις πότε ο άλλος στο λέει από πραγματικό ενδιαφέρον», είπε μεταξύ άλλων η ηθοποιός. 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:54 pm


Πάτρα: Η σημαιοφόρος μητέρα τριών παιδιών που έκλεψε τις εντυπώσεις!

 

Δεν το έβαλε κάτω. Κι ας ήταν δύσκολο το εγχείρημα, η 50χρονη μητέρα τριών παιδιών, Παναγιώτα Γεωργοπούλου, είναι μια άριστη μαθήτρια του 3ου Εσπερινού Λυκείου της Πάτρας και χθες στην παρέλαση κράτησε υπερήφανα την ελληνική σημαία.

Η ίδια δήλωσε ευτυχισμένη και έστειλε το μήνυμα να μην εγκαταλείπουμε ποτέ τα όνειρά μας.

Μάλιστα θα δώσει και πανελλήνιες εξετάσεις για να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

"Συγχαρητήρια μαμά μας να είσαι πάντα γερή και δυνατή. Και του χρόνου φοιτήτρια... !!!" έγραψε ο γιος της, ο δημοσιογράφος Χρήστος Ξάνθης στο facebook και ανήρτησε τη σχετική φωτογραφία.

Πηγή: thebest.gr

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:49 pm


Ο καλύτερος παίκτης του Survivor δεν είναι αυτός που νομίζεις - Τι δείχνουν τα στατιστικά

 

Ο υπολογισμός των στατιστικών του Survivor και η ανάδειξη των χειρότερων παικτών Μαχητών και Διασήμων αποτελεί γεγονός.

Επειδή, όμως, στόχος όλων των τηλεθεατών είναι να εντοπίσουν τον νικητή πριν το τέλος του παιχνιδιού, σειρά έχουν… οι καλύτεροι.

Έχοντας λοιπόν υπολογίσει όλα τα στατιστικά –αγώνες, συμμετοχές, νίκες και ήττες- καταλήξαμε στους τρεις καλύτερους συμμετέχοντες.

Ποιος κρατά τη σημαία των νικών στις δύο αντίπαλες ομάδες και ποιος ανακηρύσσεται πανηγυρικά ο καλύτερος όλων;

Κεφάλαιο «Μαχητές»

Την τρίτη θέση των καλύτερων παικτών της ομάδας έχει εξασφαλίσει η δυναμική Σάρα!

Σάρα Εσκενάζυ

Αγώνες: 56

Νίκες: 31

Ήττες: 25

Ποσοστό νικών: 55,4%

Με μικρή διαφορά, προηγείται ο Κύπριος Μάριος, που θεωρείται το δυνατό χαρτί των ανδρών των Μαχητών.

Μάριος Ιωαννίδης

Αγώνες: 60

Νίκες: 35

Ήττες: 25

Ποσοστό νικών: 58,3%

Προς απογοήτευση του Τσανγκ, ο πιο αποδοτικός παίκτης των Μαχητών είναι γυναίκα. Και δεν είναι άλλη από την… Ειρήνη Κολιδά!

Ειρήνη Κολιδά

Αγώνες: 53

Νίκες: 36

Ήττες: 17

Ποσοστό νικών: 67,9%

Κεφάλαιο «Διάσημοι»

Κι όμως, ο Γιώργος Αγγελόπουλος, δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους παίκτες των Διασήμων που έχουν πετύχει τις περισσότερες νίκες. Βρίσκεται όμως επάξια στην τρίτη θέση.

Γιώργος Αγγελόπουλος

Αγώνες: 50

Νίκες: 29

Ήττες: 21

Ποσοστό νικών: 58%

Στη δεύτερη θέση η «μπουλντόζα» Ειρήνη Παπαδοπούλου της οποίας τα νεύρα… δεν είναι πολύ καλά τελευταία.

Ειρήνη Παπαδοπούλου

Αγώνες: 38

Νίκες: 23

Ήττες: 15

Ποσοστό νικών: 60,5%

Με μία συμμετοχή λιγότερη και μία μόλις νίκη διαφορά από τον Ντάνο, την πρώτη θέση στον πίνακα των «νικητών» έχει ο Στέλιος Χανταμπάκης.

Στέλιος Χανταμπάκης

Αγώνες: 49

Νίκες: 30

Ήττες: 19

Ποσοστό νικών: 61,2%

Ο πρώτος των πρώτων

Βάσει απόδοσης και όπως αποκαλύπτουν τα ποσοστά η καλύτερη μέχρι στιγμής παίκτρια του Survivor είναι η Ειρήνη Κολιδά. Το ποσοστό νικών της είναι 67,9% και αφήνει στη δεύτερη θέση τον Στέλιο Χανταμπάκη με 61,2%. Η τρίτη θέση ανήκει δικαιωματικά στον Μάριο, καθώς το ποσοστό νικών του φτάνει στο 58,3%!

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Οι Μαχητές προηγούνται…

*Tα αποτελέσματα αυτά υπολογίστηκαν και ισχύουν μέχρι και το 26ο επεισόδιο, στις 23 Μαρτίου 2017.

Πηγή: menshouse.gr

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:42 pm


«Κόλαση» σε συγκέντρωση του Τραμπ στην Καλιφόρνια - Ξύλο, συλλήψεις και ύβρεις (Video, σκληρές εικόνες)

 

Σε ρινγκ μετατράπηκε συγκέντρωση οπαδών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή Χάντινγκτον Μπιτς στην Καλιφόρνια, όταν αντίπαλοι του Τραμπ επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν αντισυγκέντρωση.

 

Violence erupting at Trump rally when pro and anti Trump protestors collide. #MAGAMARCH in Huntington Beach pic.twitter.com/MDxGhX2GoO

— Cindy Carcamo (@theCindyCarcamo) March 25, 2017

Τα δύο αντιμαχόμενα μέρη σύντομα πέρασαν από τα συνθήματα στις χειροδικίες με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση της ισχυρής αστυνομικής δύναμης για να τους χωρίσει.

 

Man in black mask chased onto PCH, marchers said he pepper sprayed them #MAGAMARCH in #HuntingtonBeach pic.twitter.com/ZPNWJaVYol

— Ben Brazil (@benbrazilpilot) March 25, 2017

Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις, ενώ πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ ανησυχούν ότι το κλίμα βρίσκεται σε εκρηκτικό σημείο.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:40 pm


ΣτΕ: Απόφαση - βόμβα για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης

 

Το Δημόσιο υποχρεούται να  αποζημιώνει με τεράστια ποσά  χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατόρθωσαν επί σειρά ετών να αξιοποιήσουν τον τίτλο Mεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ), τον οποίο τους έχει δώσει μεν η Πολιτεία  και τον έχουν  στα χέρια τους, αλλά λόγω των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που επί σειρά ετών κρίνουν αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο της ΜΣΔ, δεν μπορούν να  αξιοποιήσουν τον τίτλο  ο οποίος παραμένει «νεκρός».

Αντίθετα, το Δημόσιο, δεν υποχρεούται να καταβάλει στους  κατόχους «νεκρών» τίτλων ΜΣΔ  διαφυγόντα κέρδη και αποζημίωση  για  αδικαιολόγητο  πλουτισμό του Δημοσίου.

Εδώ και δεκαετίες στο πέρασμα τους οι  κυβερνήσεις θεσμοθετούν συνεχώς αντισυνταγματικούς νόμους ΜΣΔ, οι οποίοι μπλοκάρονται κατ΄ επανάληψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ την  ίδια στιγμή χιλιάδες πολίτες που έχουν τους τίτλους αυτούς   ως αντάλλαγμα, καθώς δεν επιτρεπόταν να κτίσουν το διατηρητέο   ή το ρυμοτομούμενο ακίνητό τους κ.λπ., παρέμειναν εγκλωβισμένοι και με χαμένες τις ακίνητες περιουσίες τους, κάτω από το αδιάφορα βλέμμα των κυβερνώντων.

Έτσι,  στο πλαίσιο αυτό το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υποχρέωσε  το Δημόσιο  να καταβάλει   σε ιδιοκτήτη οικοπέδου το ποσό των 447.418 ευρώ, που μαζί με τους νόμιμους τόκους έφτασε στο 1.137.000 ευρώ,  καθώς ο τίτλος της ΜΣΔ που του είχε δοθεί παρέμενε γράμμα κενό επί 21 ολόκληρα χρόνια, λόγω της αντισυνταγματικότητας όλων των νόμων για τη ΜΣΔ.

Μέσα στο εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως   του Δήμου Ελευσίνας πολίτης είχε οικόπεδο  6.600 τ.μ.  Όμως, με αποφάσεις τόσο της νομαρχίας Αττικής όσο και του ΥΠΕΧΩΔΕ το επίμαχο οικόπεδο, χαρακτηρίστηκε ως χώρος πρασίνου. Κάτι που αυτόματα σηματοδότησε  την υποχρέωση    καταβολής αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη του.  

Ο ιδιοκτήτης στη συνέχεια ζήτησε, αντί για την καταβολή  αποζημίωσης, να λάβει τίτλο δικαιώματος ΜΣΔ. Πράγματι, αφού έγιναν οι αναγκαίες νομοθετικές ενέργειες, δηλαδή εκδόθηκε σχετική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και καταρτίστηκε σε συμβολαιογράφο η σχετική πράξη συναίνεσης, εκδόθηκε  υπέρ του ιδιοκτήτη  τίτλος ΜΣΔ.

Δεν πρόλαβε όμως ο ιδιοκτήτης να κρατήσει στα χέρια του τον τίτλο  ΜΣΔ, ήρθε η Ολομέλεια του ΣτΕ και  έκρινε για ακόμη μια φορά αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (νόμος 2300/1995).

Κατόπιν αυτού,  το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία  ανεστάλη γενικά η  εφαρμογή των διατάξεων για τη ΜΣΔ, όπως ανεστάλη  και  η «εκτέλεση των τίτλων ΜΣΔ οι οποίοι είχαν ήδη εκδοθεί, προκειμένου να συνταχθεί νέο θεσμικό πλαίσιο εναρμονισμένο προς τις συνταγματικές επιταγές, όπως αυτές καθορίστηκαν από την   απόφαση του ΣτΕ».

Μετά από αυτή την  εξέλιξη, μηδενίστηκε η  αξία του τίτλου της ΜΣΔ, αφού   μετά την απόφαση του ΣτΕ,  ήταν άκυρος ως αντισυνταγματικός και   δεν μπορούσε πλέον να το χρησιμοποιήσει. Έτσι, προσέφυγε στην Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι υπέστη  ζημιά η οποία ήταν ίση με την αξία του οικοπέδου του, που ανερχόταν στα 532.433 ευρώ.

Επιπρόσθετα ζήτησε να του καταβληθούν 111.794 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη. Και αυτό γιατί, εάν εκμίσθωνε το ακίνητό του από το διάστημα της χορήγησης του τίτλου ΜΣΔ μέχρι την ημέρα κατάθεσης της αγωγής  (δηλαδή για  διάστημα 21 μηνών), θα εισέπραττε, λόγω της μεγάλης έκτασης  και της προνομιακής θέσης του, το ποσό των  111.794 ευρώ.

Παράλληλα, ζήτησε να του καταβληθεί αποζημίωση  644.149 ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα   περί αδικαιολόγητου πλουτισμού του Δημοσίου.
Αρχικά, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έχασε την δικαστική μάχη στο σύνολό της και άσκησε έφεση.  

Αντίθετα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάνθηκε ότι πρέπει να λάβει αποζημίωση για «την αδυναμία του να πραγματοποιήσει τη ΜΣΔ στο ωφελούμενο ακίνητο, εξαιτίας του ότι ο τίτλος για τη ΜΣΔ που χορηγήθηκε από τον   ΥΠΕΚΑ ήταν παράνομος, λόγω αντιθέσεως προς τις διατάξεις του Συντάγματος των διατάξεων του ν. 2300/1995, με βάση τις οποίες είχε εκδοθεί ο τίτλος αυτός».

Το Εφετείο ακόμη αποφάνθηκε  ότι η αποζημίωση που δικαιούται να λάβει είναι ίση με την αντικειμενική αξία του ακινήτου του, δηλαδή 447.424 ευρώ.

Όμως,  από τα Διοικητικά Δικαστήρια  δεν έγινε δεκτή η αξίωση του για διαφυγόντα κέρδη (καταβολή 21 μισθωμάτων) και για αποζημίωση περί αδικαιολογήτου πλουτισμού του Δημοσίου.

Με τη σειρά του το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο ΣτΕ κατά της εφετειακής απόφασης.

Το Β'  Τμήμα απέρριψε την αναίρεση του Δημοσίου και επικύρωσε την εφετειακή απόφαση. Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι ο τίτλος για τη ΜΣΔ «ήταν παράνομος, λόγω αντιθέσεως προς τις διατάξεις του Συντάγματος των διατάξεων του ν. 2300/1995, με βάση τις οποίες είχε εκδοθεί» και επομένως «θεμελιώνεται αξίωση για αποζημίωση   λόγω της παρανομίας τίτλου ΜΣΔ».

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:32 pm


Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Ινδονησία, οι τελευταίες χώρες που θα επισκεφθεί ο Ολάντ ως πρόεδρος της Γαλλίας

 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έφθασε την Κυριακή στη Σιγκαπούρη, πρώτο σταθμό της τελευταίας περιοδείας στο εξωτερικό που πραγματοποιεί στην πενταετή θητεία του, η οποία θα τον οδηγήσει επίσης στη Μαλαισία και στην Ινδονησία, έγινε γνωστό από την αντιπροσωπεία του.
 
Υπό οικονομικές και αμυντικές προκλήσεις, η περιοδεία αυτή στη νοτιοανατολική Ασία που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη στην Τζακάρτα έχει στόχο κυρίως την ενίσχυση των σχέσεων της Γαλλίας με μια περιοχή "ισχυρής οικονομικής δυναμικής", σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.
 
Εκτός απροόπτου, ο Φρανσουά Ολάντ θα έχει μέχρι το τέλος της θητείας του, στα μέσα Μαΐου, μόνο μία άλλη σημαντική δέσμευση στο εξωτερικό έπειτα από 230 ταξίδια σε όλο τον κόσμο από το 2012: τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 29 Απριλίου στις Βρυξέλλες.
 
Σαράντα διευθυντές επιχειρήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πλειοψηφία τους, καθώς και ο υπουργός Βιομηχανίας Κριστόφ Σιρίγκ μετέχουν στο ταξίδι στην Ασία.
 
Πριν συναντηθεί με τον ομόλογό του της Σιγκαπούρης Τόνι Ταν Κενγκ Γιαμ, ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των γαλλικών εταιρών.
 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συνεχίζει τη Δευτέρα την επίσκεψή του στη Σιγκαπούρη με την έναρξη ενός συνεδρίου 170 γαλλικών start-up εταιριών που δραστηριοποιούνται στην πόλη-κράτος και μια ομιλία για την περιφερειακή και διεθνή κατάσταση με θέμα: "Γαλλία και Σιγκαπούρη, στρατηγικοί εταίροι σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα".
 
Το ταξίδι του θα συνεχιστεί την Τρίτη στη Μαλαισία, χώρα που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Γαλλία στον αμυντικό τομέα. Θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη στην Ινδονησία, όπου ο Ολάντ θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του γαλλικού κράτους, μετά τον Φρανσουά Μιτεράν το 1986.
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:25 pm


Η πρώτη πτώχευση εταιρείας μετά από αίτηση των εργαζομένων της

 
Λουκέτο  πτώχευσης στην εταιρεία HELIOSPHERA Α.Ε. αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Τρίπολης μετά από προσφυγή των 64 απλήρωτων εργαζομένων της – Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης.
 
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Τρίπολης σε απόφαση που έλαβε στις 10 Φεβρουαρίου, ύστερα από πρόταση 64 εργαζομένων και παρουσιάζουν αποκλειστικά τα dikaiologitika news, κήρυξε την πτώχευση της Εταιρίας Ηλιόσφαιρα, που διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών μηχανημάτων και εξαρτημάτων παραγωγής και εκμετάλλευσης ενέργειας στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας.
 
Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο δέχεται πρόταση των εργαζομένων για πτώχευση εταιρίας, για το λόγο ότι έχει παύσει να πληρώνει τα ληξιπρόθεσμα και απαιτητά εμπορικά της χρέη και ότι η αδυναμία της αυτή είναι μόνιμη και γενική. Η εταιρία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008, στην Τρίπολη την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων τεχνολογίας λεπτού φιλμ μικροκρυσταλλικού πυριτίου, το οποίο άρχισε την πλήρη παραγωγική του διαδικασία το πρώτο τρίμηνο του 2010.
 
Το αντικείμενο της εμπορικής της δραστηριότητας είναι κυρίως εξαγωγικό και αναπτύχθηκε μέσω ενός εμπορικού δικτύου σε 18 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Κύπρος και το Ισραήλ.
 
Βάσει του καταστατικού της εταιρίας, σκοπός της είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ήπιες μορφές ενέργειας και ειδικότερα την αιολική, την Ηλιακή, την Υδροηλεκτρική, την Γεωθερμική και την Βιομάζα. Η μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ήπιες μορφές ενέργειας. Η ίδρυση βιομηχανικής μονάδας με σκοπό τη παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ ή φωτοβολταϊκών στοιχείων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Επίσης, σκοπός της εταιρίας είναι και η παραγωγή, μεταφορά και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελληνική Επικράτεια. Επιπλέον, η εμπορία, αντιπροσώπευση, εισαγωγή, εξαγωγή, κατασκευή και συναρμολόγηση μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ενέργειας και εκμετάλλευση υδάτινου δυναμικού. Η εμπορία – αντιπροσώπευση -εισαγωγή, κατασκευή και συναρμολόγηση βοηθητικών και λοιπών υλικών και εγκαταστάσεων για την εκτέλεση έργων ενέργειας και εκμετάλλευσης υδάτινου δυναμικού. Η εκμετάλλευση υδάτινου δυναμικού με δημιουργία έργων και υποδομών προς εκμετάλλευση, αφαλάτωση θαλασσίου ύδατος με σκοπό την παραγωγή ενέργειας ή και την πώληση.
 
Η εταιρεία, διατηρεί μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Τρίπολη και στην Αθήνα, είναι ενταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο και επιδοτούμενη με περίπου 29 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2007-2013, απασχολώντας δικό της προσωπικό με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
 
Ωστόσο, από τα τέλη Φεβρουαρίου 2012 ξεκίνησαν προβλήματα στη μισθοδοσία των υπαλλήλων και μετά από σειρά δικαστικών διαμαχών, τους καταβλήθηκαν εν μέρει οι οφειλόμενες αποδοχές τους. Για τις υπόλοιπες οφειλόμενες αποδοχές τους, οι εργαζόμενοι προέβησαν για πρώτη φορά, την 24-9-2013, σε επίσχεση εργασίας και μετά από πολύμηνη παύση, προέβησαν σε νέα επίσχεση.
 
Οι εργαζόμενοι, υπό την υπεράσπιση του εργατολόγου Δημήτρη Περπατάρη, προχώρησαν σε Ασφαλιστικά Μέτρα κατά της επιχείρησης, και υπήρξε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε εν μέρει δεκτή την αίτησή τους, υποχρεώνοντας την εταιρία να καταβάλει προσωρινά στους αιτούντες τα αντίστοιχα οφειλόμενα ποσά. Ειδικότερα, προέκυψε ότι οφείλεται από την εργοδότρια καθ’ ης εταιρεία προς τους αιτούντες, το συνολικό ποσό των 2.224.406,16 ευρώ για δεδουλευμένες αποδοχές τους.
 
Πέραν τούτων, αποδεικνύεται ότι η εταιρία καθυστερεί να καταβάλει τα ληξιπρόθεσμα και εμπορικά της χρέη και σε τρίτα, πλην των αιτούντων, πρόσωπα και πιστωτικά ιδρύματα. Ειδικότερα, η εταιρία, από την εμπορική της δραστηριότητα, έχει απέναντι σε προμηθευτές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5.585.572,98 ευρώ, σε Πιστωτικά Ιδρύματα βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 19.116.876,26 ευρώ και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 100.971.012,67 ευρώ, σε προκαταβολές πελατών ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 223.908,11 ευρώ, σε οφειλές προς το Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2.021.514,63 ευρώ και προς λοιπούς οφειλέτες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 3.078.915,80 ευρώ.
 
Εκτιμάται ότι η περιουσία της εταιρίας, ως σύνολο των υπαρχόντων και μελλοντικών άμεσα ρευστοποιήσιμων περιουσιακών αξιών, θα επαρκέσει για την κάλυψη των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας. Διαθέτει δύο ακίνητα στην Τρίπολη Αρκαδίας, τα οποία δύναται να εκποιηθούν, τα πάγιά της έχουν αναπόσβεστη αξία 107.593.996,48 ευρώ, ενώ έχει απαιτήσεις εισπρακτέες από πελάτες της ύψους 3.464.917,29 ευρώ και τραπεζικά και ταμειακά διαθέσιμα ύψους 40.724,16 ευρώ.
 
(πηγή: patrastimes.gr)
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:20 pm


Aδηφαγική διαταραχή: Tί είναι και πώς θεραπεύεται

 

Η Αδηφαγική Διαταραχή (ΑΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας.

Ένα άτομο με ΑΔ δε θα χρησιμοποιήσει αντισταθμιστικές συμπεριφορές, όπως πρόκληση εμέτου ή υπερβολική άσκηση μετά το επεισόδιο υπερφαγίας, μας λέει η Ψυχολόγος Ελίνα Τσιούλη 

Η Α.Δ αφορά στην ύπαρξη δύο κύριων χαρακτηριστικών:
α) Την κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας φαγητού σε μια σχετικά σύντομη περίοδο (π.χ σε διάρκεια δύο ωρών).
β) Το αίσθημα της απώλειας ελέγχου κατά τη διάρκεια του φαγητού (π.χ το αίσθημα της ανικανότητας να σταματήσει το άτομο τον εαυτό του από το να τρώει).

Από τις αρχές του 1990, οι κλινικοί είχαν αρχίσει να αναγνωρίζουν κάποιους ασθενείς με προβλήματα καταναγκαστικής υπερφαγίας των οποίων τα συμπτώματα ήταν αρκετά όμοια με ασθενείς με ψυχογενή βουλιμία αλλά με αξιοσημείωτη διαφορά ότι τα επεισόδια υπερφαγίας δεν συνοδεύονταν από τον περιορισμό θερμίδων στη συνέχεια ή από οποιαδήποτε άλλη ακατάλληλη αντισταθμιστική συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, η αδηφαγία συνέβαινε στην απουσία πείνας και στέρησης και τυπικά αφορούσε την κατάποση μεγάλων ποσοτήτων γλυκών και λιπαρών τροφών σε μια σχετικά σύντομη χρονική περίοδο, μ’ ένα ισχυρό αίσθημα απώλειας ελέγχου στην πρόσληψη τροφής.
    
Αυτό το πρόσφατα αναγνωρισμένο σύνδρομο έχει φανεί ότι έχει ισχυρές συνδέσεις με την παχυσαρκία και τις συναισθηματικές διαταραχές. Τα άτομα με Α.Δ επιδεικνύουν ένα πιο αρνητικό σχήμα καθημερινών συναισθημάτων σε σύγκριση με άτομα στα οποία απουσιάζει η διαταραχή. Η επίπτωση της Α.Δ εκτιμάται να είναι 2 με 6 φορές πιο συχνή στις γυναίκες και να συμβαίνει πιο συχνά στην ώριμη ενήλικη ζωή απ’ ό,τι στη νεότερη ηλικία.

Ένα άτομο με Α.Δ συχνά έχει ένα εύρος αναγνωρίσιμων διατροφικών συνηθειών, που περιλαμβάνουν τη γρήγορη κατανάλωση φαγητού και την κατανάλωση φαγητού εν απουσία πείνας μέχρι το σημείο που θα αισθανθεί δυσφορία.
Συναισθήματα ενοχής και ντροπής είναι υψηλής συχνότητας στα άτομα που υποφέρουν από τη διαταραχή. Συχνά νιώθουν ένοχα ή ντροπιασμένα για την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν και από τον τρόπο που τρώνε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Το επεισόδιο αδηφαγίας συχνά συμβαίνει σε περιόδους στρες, θυμού ή ανίας. Αρκετές φορές η αδηφαγία είναι ένας τρόπος διαχείρισης δυσάρεστων συναισθημάτων. Εξαιτίας των συναισθημάτων που δημιουργούνται γύρω από το φαγητό, τα άτομα με αδηφαγική διαταραχή είναι συχνά πολύ μυστικοπαθή όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες και επιλέγουν να τρώνε μόνα.

Κάποια ψυχολογικά σημάδια της διαταραχής είναι η υπεραπασχόληση με το φαγητό, την τροφή, την εικόνα του σώματος και το βάρος, η έλλειψη ικανοποίησης για την εικόνα του σώματος και η ντροπή για την εμφάνισή τους, συναισθήματα λύπης, στρες, ανησυχίας, ενοχής κατά τη διάρκεια και μετά το επεισόδιο υπερφαγίας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυξημένη ευαισθησία σε σχόλια σχετικά με το φαγητό, το βάρος, το σχήμα του σώματος, την άσκηση. Επίσης συχνή είναι η παρουσία συναισθημάτων κατάθλιψης, ανησυχίας και ευερεθιστότητας. Σε ακραίες περιπτώσεις, κάποιες συμπεριφορικές εκδηλώσεις της διαταραχής είναι ο αυτοτραυματισμός, η χρήση ουσιών και οι απόπειρες αυτοκτονίας.

Η θεραπεία της Α.Δ είναι εφικτή ακόμα κι αν ένα άτομο υποφέρει για πολλά χρόνια από τη διαταραχή. Η διαδικασία της θεραπείας περιλαμβάνει την εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο το άτομο θα αντικαταστήσει τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες με νέες στρατηγικές διαχείρισης για την υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής. Απαραίτητη είναι η προσωπική δέσμευση για αλλαγή και η απόφαση να απευθυνθεί το άτομο σε ειδικό ψυχικής υγείας εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση διαταραχών πρόσλήψης τροφής.

Η γνωστικοσυμπεριφορική θεραπεία και η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία είναι εξειδικευμένες θεραπείες για την Α.Δ που απευθείας στοχεύουν σ’ αυτή τη διατροφική διαταραχή. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι θεραπείες είναι αξιόπιστα αποτελεσματικές στον περιορισμό των επεισοδίων και τη μείωση της σχετιζόμενης ψυχοπαθολογίας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αλλά δεν παράγουν κλινικώς σημαντική απώλεια βάρους. Η συμπεριφορική θεραπεία απώλειας βάρους ευρέως χρησιμοποιείται στη θεραπεία της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης  της αδηφαγίας, μέσω του περιορισμού των θερμίδων, της βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών και της αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.

Πηγή: stogiatro.gr

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:18 pm


Στις κάλπες οι Βούλγαροι

 

Στις κάλπες προσέρχονται οι Βούλγαροι για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Είναι η τρίτη φορά σε τέσσερα χρόνια που στήνονται πρόωρες κάλπες στη Βουλγαρία.

Πάνω από 6 εκατομμύρια 800 χιλιάδες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Χωρίς σχεδόν καμία περίπτωση να αναδειχθεί κάποιο κόμμα αυτοδύναμο, κεντροδεξιά και Σοσιαλιστές εκτιμάται πως θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος.

Σε κάθε περίπτωση η νέα Βουλή αναμένεται να είναι πολυκομματική. Ως εκ τούτου, οι ζυμώσεις για τις μετεκλογικές συνεργασίες απασχόλησαν την προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ διατηρεί μικρό προβάδισμα με ποσοστό 31,7% έναντι 29,1%των Σοσιαλιστών.

Παρά τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς, την υψηλή ανεργία και τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας, στον προεκλογικό διάλογο σημαντική θέση κατέλαβαν οι σχέσεις με την Ρωσία και την Τουρκία.

Οι Σοσιαλιστές υπό την ηγεσία της 47χρονης Κορνέλια Νίνοβα προτάσσουν την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία. Ο Μπόικο Μπορίσοφ αντιθέτως, ο οποίος παραιτήθηκε όταν το κόμμα του ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές, με ένα προφίλ σταθερά προσανατολισμένο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υποστηρίζει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις έρχεται το εθνικιστικό κόμμα των φιλορώσων «Ενωμένων Πατριωτών» με επικεφαλής τον , που τις προηγούμενες μέρες έκλεισε τρεις μεθοριακές διαβάσεις με την Τουρκία για να εμποδίσει ψηφοφόρους που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας αλλά κατοικούν στην Τουρκία να περάσουν στη χώρα προκειμένου να ψηφίσουν.

Η Σόφια κατηγορεί την Άγκυρα ότι αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της υποστηρίζοντας ανοιχτά ένα νέο φιλοτουρκικό κόμμα, το Dost. Το κόμμα αυτό φέρεται ότι διάκειται πιο ευνοϊκά απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σύγκριση με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας «Κίνημα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες» (MDL).

Η Βουλγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Πηγή: euronews

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:14 pm


Προειδοποίηση ντ’ Εστέν: Η ευρωζώνη ή θα αμοιβαιοποιήσει το χρέος ή θα γίνει έρμαιο

 
«Φορολογική ισότητα στις χώρες της ευρωζώνης και αμοιβαιότητα στο χρέος» είναι για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, η μοναδική λύση, για να μην καταλήξει η Ευρώπη «έρμαιο» της θέλησης των άλλων μεγάλων συνόλων.
 
Με αφορμή τη συνάντηση των 27 στη Ρώμη, όπου επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση, με συνέντευξή του στην Journal du Dimanche ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν υπογράμμισε τον πρωταρχικό ρόλο που έχει να παίξει η ευρωζώνη για το μέλλον της Ένωσης.
 
Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΕΕ από τις 6 χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
 
«Σήμερα στην Ευρώπη» πρόσθεσε, «έχουμε δύο διαφορετικές πραγματικότητες: την Ευρώπη των 19 της ευρωζώνης και την Ευρώπη των 28, που προέκυψε από τη μεγάλη διεύρυνση μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η διεύρυνση όμως δεν ήταν καλά προετοιμασμένη και έτσι προέκυψε μια Ένωση ανίκανη να πάρει αποφάσεις, όπως είδαμε για τη μεταναστευτική κρίση. Εάν η Ευρώπη των 28 δεν μεταρρυθμισθεί δεν έχει μέλλον, και θα το δούμε κατά τις ερχόμενες ευρωεκλογές» υπογράμμισε.
 
Για τον πρώην πρόεδρο, «είναι η ευρωζώνη που φέρει στο εξής τη φλόγα του ευρωπαϊκού σχεδίου. Με εξαίρεση το ευρώ, ο απολογισμός των τελευταίων 5 ετών είναι άθλιος» τονίζει.
 
Σε ό,τι αφορά στη Γαλλία αναφέρει το πόσο έχασε τη δύναμή της στην Ευρώπη, αφού δεν ασκεί πλέον καμία προεδρία. Πάει πολύς καιρός, από τότε που η χώρα μας είχε την προεδρία του ΕΚ με τη Σιμόν Βέιγ, της Κομισιόν με τον εξαιρετικό Ζακ Ντελόρ και της ΕΚΤ με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ. Σήμερα, απολύτως τίποτα, μόνο πολυλογία».
 
Σχετικά με την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, που συζητείται από πολλούς, ο Βαλερί Ζισκαρ ντ'Εσταίν εκτιμά ότι έχουμε ήδη να κάνουμε με μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων: με τη ζώνη Σέγκεν και την ευρωζώνη.
 
Υπογραμμίζει ότι είναι στην ευρωζώνη που βρίσκεται το πνεύμα των ιδρυτών της Ευρώπης, και για να της ξαναδοθεί μια δυναμική «οι ηγέτες μπορούν να προτείνουν σε ορισμένους να προχωρήσουν για μια καλύτερη διάρθρωση, ώστε να γίνει η ευρωζώνη πιο αποτελεσματική και πιο δημοκρατική. Τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που δεν είναι στην ευρωζώνη, δεν θα έχουν λόγους να εναντιωθούν», υποστήριξε.
 
Στο ερώτημα σχετικά με μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης, ο ντ' Εστέν εξήγησε: «Στο σύγχρονο κόσμο των μεγάλων συνόλων (ενοτήτων) στον οποίο έχουμε πλέον περάσει, εάν η Ευρώπη δεν συνεχίσει την ολοκλήρωσή της, θα είναι καταδικασμένη να παραμείνει μια μεγάλη αγορά χωρίς πολιτική ταυτότητα, έρμαιο της ιδιοτροπίας των άλλων.
 
Ο Ντόναλντ Τράμπ μας έχει ήδη προειδοποιήσει. Ας οργανωθούμε για να γίνουμε μια πραγματική παγκόσμια οικονομική δύναμη, ικανή να αντιπαραταχθεί με την Κίνα, τις ΗΠΑ, ή άλλες μεγάλες δυνάμεις. Και αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο με τον εξορθολογισμό της ευρωζώνης που σημαίνει: ίδια φορολογία για όλους και κοινό χρέος (αμοιβαιότητα). Αυτή η φορολογική ισότητα, θα δημιουργήσει το αίσθημα της ελευθερίας στην επιχειρηματικότητα, τη διάθεση δημιουργίας και παραγωγής.
 
Εφ' όσον έχουμε το ίδιο νόμισμα και τους ίδιους φόρους στο Βερολίνο, στη Μαδρίτη, στη Ρώμη και αλλού στην ευρωζώνη, εφ' όσον η φορολογική ισότητα υλοποιηθεί, κάνεις δεν θα θελήσει να οπισθοχωρήσει (...). Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει παρά βασιζόμενη σε πολιτικές υποδομές που ξεπερνούν τους παλαιομοδίτικους ανταγωνισμούς των κομμάτων. Μια ισχυρή Ευρώπη είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθούμε στους οικονομικούς γίγαντες που κυριαρχούν τον κόσμο», υπογραμμίζει ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:11 pm


Απίστευτο: Συνελήφθη 17χρονος για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 17χρονου ημεδαπού για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
 
Στο πλαίσιο διεθνούς επιχείρησης για την πάταξη του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές, διεξήγαγαν πολύμηνες διαδικτυακές έρευνες σε υπηρεσίες και ιστότοπους, στους οποίους οι χρήστες διέθεταν υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, ενώ προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη κι εντός της ελληνικής επικράτειας.
 
Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, από την οποία εκδόθηκε Βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
 
Κατόπιν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα των στοιχείων και δεδομένων και ταυτοποιήθηκαν τόσο τα ηλεκτρονικά ίχνη όσο και η εμπλοκή του 17χρονου ημεδαπού.
 
Ακολούθως, ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και στις 21 Μαρτίου κλιμάκιο αστυνομικών διεξήγαγε έρευνα στην οικία του 17χρονου στην Πιερία.
 
Από τον επιτόπιο έλεγχο στα ψηφιακά μέσα που κατείχε και διαχειριζόταν ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στις καταγγελλόμενες πράξεις.
 
Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
•δύο (2) εξωτερικοί σκληροί δίσκοι,
•δύο (2) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι και
•φορητός υπολογιστής (laptop).
 
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά μέσα θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για την περαιτέρω εργαστηριακή τους διερεύνηση.
 
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:08 pm


Νεμέα: Ηλικιωμένος βρέθηκε νεκρός σε πηγάδι

 

Ηλικιωμένος βρέθηκε νεκρός, λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι, σε πηγάδι γεμάτο νερό στο Κούτσι Νεμέας. 

Σύμφωνα με το korinthostv.gr, ο άτυχος 85χρονος εντοπίστηκε από συγχωριανούς του μέσα στο πηγάδι.  

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί, πυροσβέστες και ΕΚΑΒ.

Τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν άγνωστα. 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:05 pm


Μπαλτάκος: Ο πρωθυπουργός έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το γήπεδο του Παναθηναϊκού

 

Θέση για το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού πήρε ο Τάκης Μπαλτάκος με δηλώσεις του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά». 

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ του «τριφυλλιού» επισήμανε ότι το συγκεκριμένο θέμα πάει πολύ καλά, τονίζοντας ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές επιθυμούν να σημειωθούν εξελίξεις και έκανε λόγο για προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού να γίνει το γήπεδο των «πράσινων».

Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση της ΠΑΕ από τη στιγμή που έσκασε το θέμα για δημιουργία του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδή.

«Το γήπεδο πάει πολύ καλά. Ο Τσίπρας έχει πάει στο δέκατο γυμνάσιο που είναι δίπλα στο γήπεδο, όπως και εγώ. Εκεί ήταν και ο Λαφαζάνης. Έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το γήπεδο ο Τσίπρας. Είναι Παναθηναϊκός ο Τσίπρας, ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης είναι Ολυμπιακοί (σ.σ. το είπε χαμογελώντας). Πάει καλά το θέμα του γηπέδου. Με το γήπεδο ασχολείται ο γιός μου, που είναι πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και αυτός έχει τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό. Αυτός έχει τις συζητήσεις με την Κυβέρνηση. Η άποψή μου είναι ότι θα πάει πολύ καλά το θέμα επειδή η Κυβέρνηση το επιθυμεί, ο Παναθηναϊκός βεβαίως το επιθυμεί. Η Alpha Bank που είναι μπλεγμένη με τον Βοτανικό και θέλει να απεμπλακεί και να βοηθήσει για το νέο γήπεδο. Άρα νομίζω ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες τώρα για να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Τάκης Μπαλτάκος.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 1:00 pm


Νέες αψιμαχίες στα Εξάρχεια: Μολότοφ κατά ΜΑΤ – Τρεις προσαγωγές

 
Νεαρά άτομα επιτέθηκαν για μια ακόμη νύχτα με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε διμοιρίες των ΜΑΤ στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, ενώ αυτήν τη φορά έγιναν τρεις προσαγωγές, εκ των οποίων η μία μετατράπηκε σε σύλληψη.
 
Ειδικότερα, πρόκειται για έναν Αλβανό, ο οποίος, όμως, συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
 
Τα επεισόδια σημειώθηκαν από τις 20:00 έως τις 23:00 το βράδυ και από τη 01:00 έως τις 03:00 τα ξημερώματα, στη συμβολή της οδού Τοσίτσα με την Πατησίων, η οποία, όμως, δεν έκλεισε αυτή τη φορά.
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 12:54 pm


Έξαλλος ο Ερντογάν με τις διαδηλώσεις Κούρδων στην Ελβετία - «Με δείχνουν με ένα πιστόλι στον κρόταφο»

 

Έντονη ενόχληση προκαλεί στην Άγκυρα διαδήλωση Κούρδων στην Ελβετία.

Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Ελβετίας Βέρνη κατά του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης εμφανίστηκε πανό με το σύνθημα «σκοτώστε τον Ερντογάν».

Διάβημα διαμαρτυρίας 

Η Τουρκία προέβη σε διαμαρτυρία δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ένας από τους Κούρδους διαδηλωτές, ο Ρεζάν Ζεχρέ που ζει στην Ελβετία τα τελευταία 20 χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας, λέει ότι φοβάται: 

«Φοβόμαστε ότι όταν πάμε στην Τουρκία, θα συλληφθούμε μόλις φθάσουμε στο αεροδρόμιο από τις τουρκικές αρχές με ψευδείς κατηγορίες».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε για το τι συνέβη στην Ελβετία: «Ριζοσπαστικές τρομοκρατικές οργανώσεις εμφανίζουν μια εικόνα μου έξω από το κοινοβούλιο της Ελβετίας. Με δείχνουν με ένα πιστόλι στον κρόταφο. Μπορεί να υπάρχει τέτοια νοοτροπία; Μπορεί να είναι αποδεκτό; Στην Ελβετία;»

Το επεισόδιο συνέβη λίγες μέρες μετά την άρνηση των ελβετικών αρχών να επιτρέψουν τη διοργάνωση προεκλογικής ομιλίας του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Ιουλίου στη Ζυρίχη. Αντίστοιχη απόφαση έλαβε η Ελβετία και για την διοργάνωση εκδήλωσης υποστήριξης του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Πηγή: euronews

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 12:51 pm


Τρελή κυλιόμενη σκάλα: Άρχισε να δουλεύει ανάποδα - 18 τραυματίες (Video)

Την τρομάρα της ζωής τους πήραν εκατοντάδες επισκέπτες εμπορικού κέντρου, όταν ξαφνικά η κυλιόμενη σκάλα που τους ανέβαζε σε πάνω επίπεδο άρχισε να δουλεύει ανάποδα.

Η δυσλειτουργία της κυλιόμενης σκάλας προκάλεσε ανθρώπινο ντόμινο με δεκάδες άτομα να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο. Ο τελικός απολογισμός ήταν 18 τραυματισμοί.

Το περιστατικό συνέβη σε εμπορικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ και οι υπεύθυνοι ασφαλείας διερευνούν το ατύχημα, ενώ εικάζεται ότι προκλήθηκε από σπασμένη αλυσίδα στη σκάλα.

 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 12:50 pm


ΕΦΚΑ: Στάση πληρωμών για 4 στους 10 επαγγελματίες

 

Καμία εισφορά δεν έχουν πληρώσει στον ΕΦΚΑ οι 4 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ όσοι έσπευσαν ήδη να εξοφλήσουν τα ποσά που «έγραφαν» τα ειδοποιητήρια, ήταν εκείνοι που είχαν δηλώσει χαμηλό εισόδημα στην εφορία το 2015 και πλήρωσαν μικρότερα , σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες χρονιές, ασφάλιστρα, ύψους 197 ευρώ κατά μέσο όρο (έως χθες 867.123 σε σύνολο 1,4 εκατ. υπόχρεων είχαν καταβάλει συνολικά 171 εκατ ευρώ).

Αν και απομένει μια εβδομάδα (έως τις 31 Μαρτίου) για την εξόφληση των εισφορών του μηνός Ιανουαρίου, στελέχη του ΕΦΚΑ παραδέχονται ότι «δεν θα έχουμε πλήρη εικόνα για το τελικό ύψος των φετινών εσόδων από τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών πριν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016» και ότι «οι...λογαριασμοί του Ταμείου με τους αυτοαπασχολούμενους ίσως παραμείνουν ανοικτοί έως το τέλος του...2017»!

Τα κενά στις εισπράξεις

Και αυτό για τέσσερις λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση όλων των πρώτων ειδοποιητηρίων, του μηνός Ιανουαρίου.

Στο σύστημα «μπαίνουν» σταδιακά τις επόμενες ημέρες και «νέοι» ασφαλισμένοι (όσοι είχαν ταυτόχρονα εισόδημα από μισθωτή εργασία και από ελεύθερο επάγγελμα οι «οιονεί» μισθωτοί στις Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις που είναι σε...αναμονή) ενώ νέα ειδοποιητήρια θα εκδοθούν, σύμφωνα τον επόμενο μήνα για όσους έχουν «καλύψεις» για επικουρική ασφάλιση (7% επί του εισοδήματος) και εφάπαξ (4% επί του εισοδήματος).

Συνολικά, υπολογίζεται να εκδοθούν 1,4 εκατ ειδοποιητήρια για την πληρωμή εισφορών 260 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. λιγότερα σε σχέση με τα ποσά που βεβαιώνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι εισφορές που βεβαιώνονται έχουν υπολογιστεί με βάση τα εκκαθαριστικά του ‘15 ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα εκδοθούν τα οριστικά ειδοποιητήρια, με βάση τα εκκαθαριστικά του 2016.

Οι συμψηφισμοί

Με δεδομένη την εκτιμώμενη μείωση κατά 20% στα εισοδήματα μεταξύ 2015 και 2016, οι συμψηφισμοί που θα γίνουν θα είναι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι σε βάρος των εσόδων του ΕΦΚΑ (αντί των 260 εκατ. ευρώ, τα βεβαιωμένα θα πέσουν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ). Για παράδειγμα, επαγγελματίας που το ‘15 είχε κέρδη 30.000 ευρώ και το ‘16 ζημιές κατά το πρώτο 6μηνο θα κληθεί να πληρώνει εισφορά 673,75 ευρώ τον μήνα (στο 6μηνο θα έχει καταβάλει 4.042,50 ευρώ) ενώ κατά το δεύτερο 6μηνο τα ειδοποιητήρια θα «γράφουν» ως καταβλητέα μηνιαία εισφορά 157,95 ευρώ (με βάση το κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ Χ26,95%) και, συνολικά, για όλο το έτος, 1.895,40 ευρώ.

Το «παράθυρο» του νέου νόμου

Τρίτος λόγος είναι το «παράθυρο» του νέου νόμου που προβλέπει (άρθρο 59 του ν.4445/2016) τη δυνατότητα μερικής καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών.

Μολονότι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει εκδώσει καμία εγκύκλιο για τις προϋποθέσεις και τις επιπτώσεις που θα έχουν όσοι δεν εξοφλούν το πλήρες ποσό που αναγράφουν τα ειδοποιητήρια, θεωρείται βέβαιο ότι πολλοί θα καταφύγουν σε αυτή τη «λύση» είτε για να αποφύγουν τους συμψηφισμούς (όσοι είχαν απώλειες εισοδήματος το ‘16 θα μπορούσαν να πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με τα ποσά που γράφουν τα ειδοποιητήρια) είτε λόγω πραγματικής ταμειακής αδυναμίας να καταβάλλουν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις πληρωμές.

Τέταρτος λόγος είναι οι προβλεπόμενες πολλαπλές καταβολές που πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η διπλή παράταση που έχει δοθεί απαιτεί διπλές πληρωμές μέσα σε 13 ημέρες (έως τις 13 Απριλίου θα πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές του μηνός Φεβρουαρίου) ενώ οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι γιατροί και οι αγρότες οφείλουν εισφορές του 2016 τις οποίες θα πρέπει να πληρώσουν σταδιακά.

«Πάτωμα» τα 170 με 180 εκατ.

Ούτε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ούτε και η διοίκηση του ΕΦΚΑ αναμένουν να... πληρωθούν όσες εισφορές βεβαιωθούν. Αν και προβλέπουν ότι οι πληρωμές των εισφορών θα βελτιωθούν τις δύο τελευταίες ημέρες του Μαρτίου, λένε ότι η εισπραξιμότητα, λόγω των χαμηλότερων ασφαλίστρων τα οποία προκύπτουν για τους περισσότερους, θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεράσει το 70%, έναντι του 50% - 55% που ήταν κατά το παρελθόν. Ως «πάτωμα» ασφαλείας στα έσοδα έχουν βάλει τα 170 - 180 εκατ. ευρώ τον μήνα που, ακόμη κι αν «πιαστούν» μετά τους συμψηφισμούς πριν από το τέλος του έτους, δεν θα φθάνουν για να «καλύψουν» τις δαπάνες του κλάδου. «Σανίδα» σωτηρίας, σε ταμειακή βάση, θα είναι, στην περίπτωση αυτή, οι εισπράξεις από τις εισφορές των μισθωτών και των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα και η... κρατική επιχορήγηση.

Πηγή: HΜΕΡΗΣΙΑ

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 12:44 pm


Προβληματισμός στις ΗΠΑ από την παραίτηση - βόμβα της Ελένης Ράικου

 

Προβληματισμό προκαλεί στις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση της Novartis, η αιφνίδια παραίτηση - βόμβα της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Και αυτό, γιατί η κυρία Ράικου κατείχε σημαντικό μέρος των στοιχείων που θεωρούνται κρίσιμα για την έρευνα αναφορικά με τον φαρμακευτικό κολοσσό, υπόθεση που η ιδία χαρακτήρισε «κορωνίδα της διαφθοράς».

Από τη Δευτέρα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναμένεται να κινήσει τις διαδικασίες για τον ορισμό νέου εισαγγελικού λειτουργού. 

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το εύρος της έρευνας που θα διαταχθεί για τις καταγγελίες της κυρίας Ράικου, που στην επιστολή παραίτησης έκανε λόγο για μεγάλα συμφέροντα καταγγέλλοντας σχέδιο ηθικής της εξόντωσης αλλά και την αναφορά σε βάρος της από ανακρίτρια για παραλείψεις σε υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Για εύλογα ερωτηματικά που γεννώνται από την παραίτηση της εισαγγελέως Ράικου έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος παράλληλα σημειώνει πως οι χαρακτηρισμοί Ράικου αποτελούν απόδειξη εκνευρισμού και σπασμωδικότητας. 

«Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος» ανέφεραν από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλοι.

Πηγή: skai.gr 

 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 12:39 pm


«Συναγερμός» από Μουζάλα: Η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω

 
«Η Ελλάδα φέρει ήδη ένα βαρύ φορτίο. Φιλοξενούμε 60.000 πρόσφυγες. Αναλογικά με τον πληθυσμό είναι μέγεθος συγκρίσιμο με αυτό της Γερμανίας». 
 
«Θα ήταν λάθος να επιβαρυνθεί η Ελλάδα κι άλλο με την επιστροφή στην εφαρμογή των κανόνων του Δουβλίνου. Μόλις καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο θέμα της στέγασης των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και βρισκόμαστε στη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων στα νησιά. Η πίεση από την Τουρκία στο προσφυγικό δεν μειώνεται επίσης», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στο Spiegel.
 
Στο ερώτημα του γερμανικού περιοδικού αν αποκλείει κατηγορηματικά την επιστροφή της εφαρμογής των κανόνων του Δουβλίνου (σ.σ. όπερ θα σήμαινε επαναπροώθηση όλων των προσφύγων των οποίων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου από άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε. στην στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έφτασαν, δηλαδή ουσιαστικά μόνο στην Ελλάδα και την Ιταλία, κάτι το οποίο υποστηρίζει και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ) απάντησε: «ναι, δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τους κανόνες του Δουβλίνου. Θέλω να κατανοήσουν οι Γερμανοί ότι δεν έχει να κάνει με πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους ή ότι δεν εκτιμούμε δεόντως τη βοήθεια της Γερμανίας. Απλώς, η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην άφιξη άλλων προσφύγων. Mόλις σηκωθήκαμε. Μη μας κάνετε να σκοντάψουμε πάλι».
 
Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα δεν προτίθεται να δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα, ο οποίος θα σταλεί πίσω, ο κ. Μουζάλας απάντησε: «Μπορούμε να δεχτούμε το πολύ μία μικρή ομάδα, ως σύμβολο ότι δεν απορρίπτουμε τους κανόνες του Δουβλίνου εξολοκλήρου. Αυτήν τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας. 
Από τους συμφωνηθέντες 32.000 πρόσφυγες, μόλις οι 10.000 έχουν κατανεμηθεί σε άλλες χώρες μέλη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω. Κάνω έκκληση στη νοημοσύνη της Ευρώπης».
 
Για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας είπε ότι «είναι σύνθετη και παραμένουν τα γκρίζα σημεία, αλλά η συμφωνία είναι μία επιτυχία, διότι οι ροές των προσφύγων περιορίστηκαν πάρα πολύ και μάλιστα χωρίς φράχτες. Μετά τη συμφωνία έρχονται μόνο 60 πρόσφυγες τη μέρα».
 
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θεωρεί, επίσης, «φυσικό να υπάρχουν καθυστερήσεις ως προς την επαναπροώθηση Σύρων προσφύγων στην Τουρκία» και τούτο διότι προσπαθεί να τηρεί το διεθνές δίκαιο «σε κάθε μεμονωμένη πρίπτωση».
 
Τέλος, πρόσθεσε ότι προκειμένου να αποφευχθούν άλλα προβλήματα στους καταυλισμούς των προσφύγων στα νησιά, διότι ακόμα και με εκατό περισσότερους πρόσφυγες την ημέρα η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, όπως στην Μόρια, «ζητήσαμε από την Ε.Ε. την άδεια να ανακουφίσουμε τα νησιά και να μεταφέρουμε περισσότερους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα σε κλειστές εγκαταστάσεις στην Αθήνα. Δεν έχουμε όμως πάρει ακόμα καμιά απάντηση».
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2017 | 12:38 pmΦιλικοί ιστότοποι:

www.vimaorthodoxias.gr